С управление огъня на артилерийската група с участието на батареи от реактивния дивизион с командир подполковник Георги Янчев, офицер за връзка и група предни наблюдатели от Въоръжените сили на Република Италия от състава на многонационалната батальонна бойна група, базирана на учебен полигон „Ново село”, завърши полевата подготовка на 4-ти артилерийски полк.
          В хода на тренировката бяха отработени цели, поставяни за изпълнение от сухопътния компонент, от многонационалната бойна група, както и от собствените разузнавателни органи и средства.
          За първи път бяха тествани и отработвани иновативни методи за използване на командния пункт на щаба на полка и командния пункт на артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов, както и новопридобитите в полка автоматизиран звукометричен комплекс и безпилотната летателна ... още
Днес, 28 март, на учебен център „Сливница” приключи ротно-тактическото учение с бойна стрелба с 3-та механизирана рота и зенитно-ракетен артилерийски взвод на 3-ти механизиран батальон – Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване на тема: „Настъпление на механизираната рота от непосредствено съприкосновение с противника“.
Поставените цели бяха постигнати. Усъвършенстваха се уменията на командира на ротата по управлението на формированието, с извършване на своевременен маньовър със сили и огън чрез умело използване възможностите на придадения към ротата зенитно-ракетен артилерийски взвод. Повишиха се физическата и психическа издръжливост на личния състав.
Командир на ротата е старши лейтенант Иван Дуков. Ръководител на занятието беше командирът на батальона майор Николай Щурков.
 
За времето от 26 до 27 март, на учебен център „Тюлбе“ се проведе ротно тактико - специално учение с инженерна рота за обща поддръжка от батальон за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
Учението беше ръководено от командира на батальона за защита на силите подполковник Георги Димитров.
Участващите военнослужещи показаха професионализъм и висока мотивация при отработването на планираните учебни въпроси, което доведе до успешното постигане на поставените цели.
 
С официална церемония беше закрита съвместната подготовка „Родопи 24“, която се проведе от 19 до 28 март в района на гр. Смолян. Провеждащият подготовката полковник Стефан Димов благодари на участниците за отличното представяне.
В „Родопи 24“ участваха военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.
След продължили 10 дни изключително интензивни съвместни занятия, на 26 и 27 март, се проведе заключителното тактическо учение на формированията от нациите-участнички в международната съвместна подготовка „Родопи 24“ – Австрия, България и Хърватия.
Формированията изпълниха тактическите си задачи по време на изнасянето, марша в планинско-гористата местност, при отбрана и настъпление.
В процеса на водене на разузнаването бяха използвани квадрокоптери, с което се повиши значително скоростта на разузнаването, качеството и количеството на добитата информация.
Победители бяха всички участници заключителното тактическо учение, с което завършва последната практическа фаза на „Родопи 24“.
Командирите на формирования от състава на 101-ви алпийски полк се възползваха от възможността да реализират своите решения с практически действия на местността, както и да коригират своевременно своите предварително взети решения, съгласно динамично ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени