Архив - януари - 2007 г.International campaign for saving the sentenced to death bulgarians in Libya
CAMPAÑA INTERNACIONAL PARA SALVAR A LOS MÉDICOS BÚLGAROS JUZGADOS A MUERTA EN LIBIA
Ολυ μαζι για τιν ελεφθεροσι για τις Βουλγαρες στιν Λιβια
МЕЖДУНАРОДНАЯ КАМПАНИЯ ДЛЯ СПАСЕНИЯ БОЛГАРСКИХ МЕДСЕСТЁР ОСУЖДЁННЫХ В ЛИВИИ


Архив - януари 2007 година  
   31.01.2007, 21:30

 ELBITПрекратихме договора с " Елбит системс "

Министерството на отбраната изпрати уведомление за едностранно прекратяване на договора с "Елбит системс" за ремонт и модернизация на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17, съобщи Пресцентърът на МО. До тази стъпка се стигна след два кръга неуспешни преговори за прекратяване на договора по взаимно съгласие при приемливи условия за двете страни и след решения на Министерския съвет, се уточнява в съобщението.
    Договорът с "Елбит системс" бе подписан на 2 декември 2005 година след оспорвана процедура и след две решения на Върховния административен съд. Според графика за доставки един Ми-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета Ми-17 трябваше да бъдат готови през 2006 година. До този момент ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма.
    За Министерството на отбраната ремонтът и модернизацията на хеликоптерите е изключително важен проект, тъй като е свързан с изграждането на способности на Българската армия, необходими на страната ни като член на НАТО, се посочва още в съобщението. Министерството на отбраната е поискало връщане на авансово платените суми от близо 12 млн. евро и да бъде изплатена неустойка за неизпълнение на договора в размер на близо 3 млн. евро.


    31.01.2007, 08:00

DDGСАЩ завършват разработката на боен кораб на бъдещето

Корпорацията Northrop Grumman е сключила контракт на стойност около 270 милиона долара за завършване на разработката на проект за нов есминец за ВМС на САЩ, съобщава Defense-Aerospace.
    Проекта DDG-1000 Zumwalt, носещ името на бившият министър на ВМС на САЩ Елмо Зумволта (Elmo Zumwalt), се разработва от корпорацията Northrop Grumman от началото на 90-те години на миналия век. Главната черта на новите есминци е ниската радиолокационна контрастност и широкото използване на нови информационни технологии.
    Водоизместимостта на корабите от този тип превишава 14 хиляди тона, а скоростта им достига до 30 възела. Корабите ще бъдат оборудвани с вертикални пускови установки Mk 57 и ще носят до 80 ракети от различен тип. Артилерийското въоръжение на DDG-1000 ще включва две 155-мм оръдия и два 57-мм зенитни автомата.
    Строителството на главния есминец ще започне през тази година и ще бъде готов след шест години. Стойността на един кораб от проекта DDG-1000 за сега се оценява на 3 милиарда долара. ВМС на САЩ планират да построят 10 бойни единици от този тип.

Още за бойните кораби


   30.01.2007, 22:00

TORNADOГермания изпраща в Афганистан шест бойни самолета

Германия има намерение да разположи в Афганистан шест бойни самолета "Торнадо", съобщава Defense-Aerospace.
    Предполага се, че машините ще бъдат в състава на разузнавателната ескадрила на луфтваффе. Планът вече е одобрен от германското правителство и през следващата седмица ще бъде подложен на обсъждане в бундестага. В момента военният контингент на Германия в Афганистан е около 3000 човека, дислоцирани в Кабул и относително безопасните северни провинции на страната.
    Самолетите "Торнадо" са основните ударно – разузнавателни машини на луфтваффе. Максималното им тегло при излитане е 28 тона, максималната скорост която достигат е 2417 километра в час, а радиусът им на действие е от 300 до 1200 километра.
    В разузнавателен вариант "Торнадо" носи външно окачени контейнери с разнообразно оборудване, включително РЛС, фотокамери, средства за електронно разузнаване и друга апаратура.

Още за бойната авиация


  30.01.2007, 16:00

VELA GALF-AEGISПредлагат на Индия съвременна система за ПВО

САЩ предлага на Индия зенитно - ракетната система AEGIS, съобщава Defencetalk.
    Системата AEGIS, разработена за прикритие на авионосните съединения на ВМС на САЩ, в момента е една от най-разпространените в света. Името AEGIS ("Егида") е заимствано от древногръцката митология – така се наричал щита на Зевс.
    В стандартната комплектация AEGIS включва в себе си  вертикална пускова установка Mk 41, която може да се използва за изстрелване на боеприпаси с различно предназначение – от зенитни ракети до ракети-торпеда за борба с подводници, радар за кръгов обзор SPY-1 и система за управление на огъня. Типови боеприпаси за AEGIS са зенитните ракети "Стандарт".
    В последните версии AEGIS представлява интегрирана бойна информационно – управляваща система, която може да се използва не само за решаване на задачи свързани с ПВО но и за действия против кораби, подводници и брегови цели. Част от корабите, оборудвани със системата AEGIS, се използват като бойни платформи да системата за противоракетна отбрана на САЩ.
    Продажбата на Индия на системата AEGIS може да стане повратен момент във военнотехническото сътрудничество между двете страни. До момента информация за системата и нейни елементи са давани само на близки на САЩ съюзници, като Япония, Южна Корея, Испания и Австралия.

Още за противовъздушната отбрана.


   30.01.2007, 09:00

PANTERAАтомната "Пантера" се връща в строя

В град Северодвинск завършва ремонта на атомната подводница  "Пантера", съобщава пресслужбата на руската фирма "Севмаш".
    Атомната подводница К-317 "Пантера" проект 971 прави среден ремонт за удължаване срока на експлоатация. Според сведения на различни източници, субмарината е получила нов модернизиран хидроакустичен комплекс и комуникационна апаратура.
    Многоцелевите атомни подводниците от проект 971(тип "Барс") се считат за най-съвременните в състава на ВМФ на Русия. В момента на въоръжение се намират 12 единици, построени в периода 1988-2002 година.
    Пълната водоизместимост на "Барс-а" превишава 10 хиляди тона, дължината му е 110 метра, ширината 14, а газенето - 10,4 метра. Подводницата развива скорост до 33 възела под водата, може да се потапя до 600 метра и е известна със своята ниска шумност.
    Основното различие на „проект 971” от другите типове подводници е мощното въоръжение - 6 торпедни апарата калибър 533 и 4 – калибър 650 милиметра. Общия боекомплект е 42  торпеда и ракети от типа "Шквал" и "Гранат".
В близко време, новоназначения екипаж ще започне подготовката за въвеждане на подводницата в строя.

Още за подводниците


  29.01.2007, 10:00

Tor-M1-12Венецуела смята да закупи руски противовъздушни комплекси “Тор М1”

Правителството на Венецуела възнамерява да закупи руски противовъздушни комплекси “Тор М1”, предаде Интерфакс, позовавайки се на изявление на министъра на отбраната на страната Раул Бадуел. Сделката се оценява на около 290 млн. долара.
    "Тор-М1" е единствената в света система, която може едновременно да открива и опознава до 48 цели, да съпровожда и води огън едновременно по две цели, летящи на височина от 20 до 6000 метра.
    Венецуелската армия възнамерява да използва ракетите в съчетания с китайски радари и 24 руски изтребителя, уточнява агенцията.
    Москва и Каракас сключиха договор за доставката на изтребители Су-30МК2 за венецуелските ВВС през юли миналата година. Планира се те да заменят американските машини F-16.
    Сумата на контракта превишава 1 млрд. долара.


   28.01.2007, 22:00

Американски военен хеликоптер се разби в района на Наджаф

Двама войници са загинали, след като американски военен хеликоптер се разби северно от свещения за шиитите иракски град Наджаф, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на военното командване на САЩ.
    Хеликоптерът се е разбил в 13,30 часа местно време. Телата на загиналите военнослужещи вече са открити.
    По данни на Пентагона от началото на военните действия в Ирак са загинали 3073 американски военнослужещи.
(агенция “Фокус”).


    28.01.2007, 16:30

Министерството на отбраната на Гърция ще назначи 5 000 професионални войници

През 2007 г. министерството на отбраната на Гърция ще назначи 5000 професионални войници. Това съобщава агенция „Фокус”, цитираща гръцкият “Адезмевтос типос”. Според публикацията така ще бъдат покрити нуждите и сухопътните войски, авиацията и флота. Най-голям брой професионални войници ще бъдат назначени с сухопътните войски. Около 2 000 души ще бъдат назначени във флота и авиацията. Очаква се министерството да обяви назначаването на първите 2 100 войници през февруари. Конкурси за останалите 2 900 ще бъдат обявени през лятото.
    Целта на министерството е броят на професионалните войници в редиците на армията да бъде увеличен от 25 000 на 30 000.


   28.01.2007, 08:00

 

ROBERT FICOИ Словакия напусна Ирак

Министър председателят на Словакия Робърт Фицо заяви, че военният контингент на страната е напуснал Ирак, съобщава АП. Там се намираха стотина словашки военнослужещи, влизащи в международната коалиция, разквартирувани в района на град Ел-Хилла. Те се извеждат по-рано от заплануваната програма. Словашките военнослужещи, които се намираха под полско командване, работиха по обезвреждането на мини. В момента голяма част от тях се намира в Кувейт, като в близко време ще се отправят за родината си.
    В Ирак загинаха четири словашки военнослужещи.


   27.01.2007, 08:00

MH-60S SeahawkВертолет на американските ВМС падна в океана

На 80 километра от калифорнийското крайбрежие в Тихия океан падна вертолет на военноморските сили на САЩ, предаде днес агенция Associated Press.
    Катастрофата е станала през деня в петък, като на борда на машината е имало четири човека. Един е бил успешно изваден от водата, но скоро след това е починал. Останалите пасажери за сега не са открити.
    Вертолетът MH-60S Seahawk е участвал в учения и е излетял от кораба-амфибия Bonhomme Richard който се е намирал край остров  Сан-Клементе. Още два американски кораба Chung-Hoon и Chosin, също участващи в ученията, оперативно са пристигнали на мястото на катастрофата и са се присъединили в спасителната операция, продължила до настъпването на тъмнината.
    Представител на ВМФ на САЩ е уточнил, че не знае, каква точно маневра е изпълнявал Seahawk, но изключва възможността за сблъсък с друг летателен апарат.


   26.01.2007, 19:30

DEIVID-PETREUSАмериканският Сенат утвърди кандидатурата на Дейвид Петреус за командващ силите на САЩ в Ирак

Американският Сенат утвърди кандидатурата на генерал-лейтенант Дейвид Петреус за командващ силите на САЩ в Ирак, предаде АФП. Той ще замени на поста генерал Джордж Кейси. Кандидатурата на Петреус беше единодушно одобрено от членовете на Сената.
    54-годишният генерал- лейтенант Дейвид Петреус до сега командваше центъра на сухопътните сили на САЩ във Форт Левънуърт, щата Канзас.
    От юни 2004 до септември 2005 г. той ръководи обучението на новосъздадените иракски сили за сигурност. По време на военната операция в Ирак през 2003 г. Петреус командваше 101-ва въздушнопреносима дивизия, а след това е ръководил администрацията на северния иракски град Мосул.


   26.01.2007, 14:00

AH-1ZМорските пехотинци на САЩ с нови вертолети

Американската морска пехота получи първите серийни вертолети  AH-1Z и UH-1Y, съобщава Defencetalk.
    Многоцелевите вертолети UH-1 и бойните AH-1 на компанията Bell са основните вертолети използвани в корпуса морска пехота на САЩ през последните 40 години. AH-1Z и UH-1Y представляват модернизирани варианти на вертолетите, построени с използването на последните достижения в областта на авиационните технологии.
    Вертолетите UH-1Y Super Huey са предназначени за стоварване и огнева поддръжка на десантни групи, превозване на товари и изпълнение на разузнавателни задачи. Те са снабдени със силова установка с повишена мощност (два турбовитлови двигателя с по 1286 к.с. всеки). Максималната скорост на вертолетите достига до  304 километра в час, а далечината на действие е 648 километра. Полезният товар на машината е 2,5 тона.
    Модернизираните бойни вертолети AH-1Z Super Cobra имат усъвършенствано радиоелектронно оборудване, което позволява те да използват последните модели противотанкови управляеми ракети Hellfire и ракети "въздух-въздух". На "Супер Кобрите" също е монтирана усъвършенствана силова установка, състояща се от два турбовитлови двигателя с по 1205 к.с. всеки, вместо досега използваният един двигател с мощност 1800 к.с.. Теглото на AH-1Z при излитане е 7,7 тона, а максималната му скорост достига 300 километра в час. Двете машини са получили вече и нови четирилопатни носещи винтове, вместо традиционните и дълго използвани от компанията Bell двулопатни винтове.

Още за бойните вертолети


   26.01.2007, 13:00

 

heat-ray gunНово нелетално оръжие изпитват в САЩ

Пентагонът демонстрира електронно лъчево оръжие, което създава усещането за изгаряне на кожата, без обаче да е опасно за живота, съобщи в. "Гардиън". Десет журналисти бяха сред групата доброволци, върху които бе изпробвана новата технология във ВВС-база в щата Джорджия. Оръжието бе монтирано върху военен джип "Хамър", а доброволците стояха на около 500 метра от него. След произведения изстрел у тях "възникнало усещането, че дрехите всеки момент ще пламнат". Журналистите-мишени сравниха усещането с взрив на гореща печка, който те кара да бягаш и да се скриеш. С усещане, че кожата му гори войникът инстинктивно хвърля автомата, пояснява още "Гардиън". Невидимият лъч прониква в кожата едва на 0,04 мм дълбочина и не предизвиква истинско изгаряне. Далекобойността на системата е 17 пъти по-голяма от останалите несмъртоносни оръжия като гумените куршуми, твърди Би Би Си. "Това е една от ключовите технологии на бъдещето", казва полк. Кърк Хаймс. Според военните оръжието може да се използва в горещите точки както срещу противник, така и за разпръскване на тълпи, то ще съкрати броят жертвите.


    26.01.2007, 10:40

 

Георги Първанов ще участва в разширеното заседание на Военния съвет към началника на Генералния щаб

    Президентът и върховен главнокомандващ ще участва в разширеното заседание на Военния съвет към началника на Генералния щаб в понеделник, 29 януари 2007. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
    Заседанието ще започне в 10.00 часа в Националния военен комплекс “Чаралица”.


    25.01.2007, 19:00

Пентагонът взе решение 3200 американски войници да останат в Афганистан за още 4 месеца

Около 3200 американски войници от 10-та Планинска дивизия, намиращи се в момента в Афганистан, ще останат в страната за още 4 месеца, предаде агенция „Фокус”, позовавайки се на АФП.
    “Продължаването на срока ще осигури военна способност на НАТО да поддържа изграждането на стабилност и сигурност”, се казва в прессъобщение на Пентагона.
    Американските сили ще продължат са изпълняват антитерористични операции в Афганистан, да обучават и екипират афганистанските сили за сигурност, както и да съдействат при възстановяването на страната, допълва министерството на отбраната.


  25.01.2007, 11:00

F-35Турция ще участва в производството на бойни самолети Ф-35

Турското участие в производството на новите бойни самолети Ф-35 ще бъде основна тема в разговорите между турския министър на отбраната Вежди Гьонюл и новия министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс във Вашингтон днес, съобщава агенция "Фокус".
    Двете страни официално ще подпишат съответна спогодба по-късно днес в сградата на Пентагона. Преди това двамата министри ще се срещнат на работен обяд.
    В производството на новите бойни самолети Ф-35, към което ще се присъедини и Турция с подписването на споразумението, участват САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия. В рамките на този проект се предвижда през следващите 15-20 години Турция да закупи 100 самолета Ф-35. Стойността на доставката е около 11 милиарда долара, като голяма част от тях ще се върнат обратно в Турция благодарение на участието на фирми от турската военна промишленост в съвместното производство. Проектът за Ф-35 се развива под лидерството на американската самолетостроителна фирма Локхийд Мартин и е планирано да бъдат произведени най-малко 3 000 самолета. По-голямата част от тези самолети ще бъдат продавани от САЩ. Общата стойност на проекта е близо 280 милиарда долара, което го прави най-скъпата досега в света военна програма.
    На въпрос на журналисти министър Веджди Гьонюл каза, че засега Турция не възнамерява да закупува от бойните самолети “Еврофайтър”, които са европейско производство, и има намерение да си достави до 30 броя от новата модификация на бойните самолети Ф-16, отбелязва агенцията.


   25.01.2007, 09:00

Загина военният министър на Еквадор

Вчера в Еквадор се сблъскаха два военни вертолета. В резултат на катастрофата загина министърът на отбраната на тази страна  Гуадалупе Ларрива, нейната дъщеря, няколко високопоставени офицери и двамата пилоти. За това съобщи официален представител на президента на Еквадор Хуан-Карло Толедо.
    Според информация на президентската администрация, шефа на военното ведомство е пътувал за военновъздушната база Манта на инспекция. При подхода към базата машината на министъра се блъска в друг вертолет, излитащ в този момент от нея.
    50-годишната Гуадалупе Ларрива, професор и активист на социалистическото движение, на 15 януари стана първата жена в историята на страната, заела креслото на шефа на отбранителното ведомство.
    Тя изпълняваше своите задължения по-малко от две седмици.

 


  24.01.2007, 21:30

Русия и Индия ще правят суперсамолет

Индия и Русия имат намерение да разработват съвместно боен самолет от пето поколение и да подпишат споразумение за това в най-близко бъдеще, съобщава вестник "Българска армия". Това е договорено на заседание на двустранната комисия за военнотехническо сътрудничество. Индийската страна е приела руското предложение за съвместна научно - изследователска, експериментална и конструкторска дейност, както и за съвместно производство на самолет от индийската корпорация ХАЛ и руската компания "Сухой".
    Договорено е също страните да развиват сътрудничеството в развитието на отделните видове въоръжени сили, да се ускори и съвместното разработване на многофункционален транспортен самолет.
    Русия вече трета година разработва изтребител от пето поколение на база на проект на "Сухой". Новият "Су" ще бъде показан в полет пред публика през 2009 г., обеща руският вицепремиер и министър на отбраната Сергей Иванов, който е на посещение в Индия. Днес се очаква и посещение в страната на руския президент Владимир Путин.
    Проектът за нов изтребител предвижда руско бюджетно финансиране в размер на десетки милиарди рубли, но и "присъствие на частен капитал". Става въпрос за милиарди долари. Готови сме да включим индийски партньори към проекта, добави Иванов.

Още бойна авиация

 


   24.01.2007, 19:00

Mirage-2000Изтребител на индийските ВВС се разби край разположения в северната част на страната щат Утар - Прадеш

Изтребител “Мираж – 2000” на индийските военновъздушни сили се разби днес край разположения в северната част на страната щат Утар-Прадеш, предаде АФП, като се позова на изявление на говорител на индийската армия.
    “Бойният самолет се е разбил този следобед. Все още очакваме повече информация по случая”, каза официален представител на индийската армия, като допълни, че все още не е ясно дали пилотът на изтребителя е оцелял при катастрофата.

 


   24.01.2007, 09:00

 

ARMYYНад $1,2 трилиона са разходите за въоръжаване

Над $1,2 трилиона са разходите за въоръжаване в световен мащаб. Това заяви вчера генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в послание към конференцията по разоръжаване, която бе открита вчера в Женева. “Залозите са високи. Военните разходи в света към днешна дата нараснаха до повече от 1,2 трилиона долара.     Тази невероятно голяма сума представлява 2,5% от световния брутен продукт. Ако насочим макар и 1% от тези разходи за развитие, то Целите на хилядолетието биха станали много по-достижими”, се казва в писмото на генералния секретар. Той отбелязва, че процесът на сигурност в съвременния свят е двустранен – нужно е да не бъде допуснато разпространението на ядрено оръжие в света, но трябва и да бъдат съкращавани съществуващите военни арсенали. Бан Ки Мун определи разоръжаването и неразпространението както за свои лични приоритети при изпълняването на длъжността генерален секретар на ООН, така и за приоритети на ООН като цяло.

 


  24.01.2007, 08:00

Tomahawk Военноморските сили на САЩ проведоха изпитания на нова крилата ракета

ВМС на САЩ са провели изпитания на крилатата ракета Tomahawk block IV, съобщава Defense-Aerospace.
    Модернизираната крилата ракета е била изстреляна от миноносеца  "Доналд Кук", тип "Ерли Берк". Насочването и управлението на "Томахоук" по целия маршрут е ставало с помощта на глобалната навигационна система GPS.
    За час и половина крилатата ракета е преодоляла 645 морски мили (около 1200 километра) и е поразила цел на полигон край авиационната база Еглин.
    Основната разлика на новата ракета, получила името Tactical Tomahawk или TacTom от старите модификации на "Томахоук" е, че има възможност да се сменят целите по време на полет.
    С ракети от този тип ще бъдат въоръжени всички кораби и подводници на ВМС на САЩ, способни да носят "Томахоук". Възможността да се извършва смяна на координатите на целите по време на полет значително ще повиши бойните възможности на корабите, позволявайки например да използват TacTom за нанасяне на удари от положение "дежурство във въздуха", което значително ще намали времето на полета до целта.

Още за военноморското оръжие

 


   23.01.2007, 15:00

F-22(Първото авиокрило на ВВС на САЩ е превъоръжено с изтребители от 5-то поколение

озвеното и на ови елеа.

ие и ремонт.

нослужещи.

Военновъздушните сили на САЩ са превъоръжили изтребително авиокрило със самолети F-22 Raptor, съобщава Defencetalk.
    Първо изтребително авиокрило (1st Fighter Wing), дислоцирано в авиобазата Ленгли, получи първите самолети от 5-то поколение през пролетта на 2005 г. През октомври 2006 г. бе завършена преподготовката за работа с новата техника в 27-ма ескадрила (27th TFS), а през зимата на 2007 г. на
F-22 премина и втората (94-та) ескадрила от авиокрилото. Преди това те сдадоха на склад изтребителите F-15, получени преди повече от 30 години.
    В момента 1-во авиокрило разполага с 40 изтребителя от 5-то поколение. Част от тях се планира да бъдат предислоцирани зад граница – 12 самолета и 250 човека летателен и технически персонал от състава на 27-ма ескадрила ще бъдат разположени в авиобаза Кадена в Япония. 
    Следващото подразделение, което ще бъде окомплектовано с новите изтребители, ще бъде 18-та ескадрила от 3-то авиокрило, дислоцирано в авиобаза Елмендорф в Аляска.

 


  23.01.2007, 14:00

BTR-80Полша доставя бронетранспортьори БТР-80УП на Ирак

От началото на тази година Полша започна доставките на БТР-80УП с колесна формула 8х8 в Ирак, съобщава Army Guide.
    През юни 2005 година министерството на отбраната на Ирак поръча  115 нови и модернизирани бронетранспортьора. Сумата на контракта възлезе на 30 млн. долара. По процедурни причини, не свързани с Полша, доставките бяха забавени.
    В момента количеството на машините е сведено до 98. На мястото на недостигащите машини ще бъдат доставени ремонтни комплекти и ще се организира обучение на иракските военнослужещи.
    През септември 2006 година Полша достави три БТР-80УП в Ирак от базата за техническо обслужване и ремонт на БТР в гр. Николаев (Украйна). Доставката е станала с посредничеството на украинската експортна фирма Спецтехноэкспорт.
    През ноември 2006 г. 66 машини БТР-80, получени от складовете на унгарското министерство на вътрешните работи, са били доставени в гр. Николаев за модернизация. Тези машини ще бъдат възстановени и модернизирани до нивото на БТР-80УП. След това тези бронетранспортьори ще бъдат доставени на иракската армия в базова конфигурация.
    Освен това Ирак ще получи командно-щабни машини за командира на батальона (БТР-80УП-KБ), командно-щабни машини за ротните командири (БТР-80УП-КР), щабни машини (БТР-80УП-С), машини санитарен вариант (БТР-80УП-A), разузнавателни машини (БТР-80УП-Р), транспортни машини (БТР-80УП-T) и ремонтно – евакуационни машини (БТР-80УП-БРЭМ).
    Ще се достави и допълнителни комплекти документация за обучение и ремонт.
    За всички машини БТР-80УП е предвидена допълнителна балистична бронева защита, разположена по бордовете и предната част на корпуса. Основното въоръжение остава непроменено (стандартната купола  БПУ-1с 14,5-мм картечница КПТВ, 7,62-мм сдвоена картечница ПКТ, шест 81-мм димови гранатометни установки).
    С допълненията обаче машината губи плавателните си свойства. Снета е водометната установка и на освободеното пространство се превозват допълнителни акумулатори и оборудване. На някои от машините (командирски и санитарни) се монтират климатици.
    Монтират се нов двигател D-80 с мощност от 300 к.с., нови гуми и нови електрически и пневматични системи.

Още за бронираните машини

 


   22.01.2007, 22:00

C-27JРумъния купува транспортни самолети C-27J

Румъния избра транспортния самолет C-27J Spartan, съвместно производство на Alenia Aeronautica и Lockheed Martin, с който да замени своите тактически транспортни самолети от среден клас Ан-24/26, съобщава в-к „Българска армия”. Румъния е третата от новите страни - членки на НАТО, която избира C-27J. За доставка на същия самолет понастоящем водят разговори Чехия, Словакия и Словения. Alenia ще достави на Румъния общо седем самолета на обща стойност около 220 млн. евро.
    Румънските ВВС очакват първият C-27J да бъде готов за приемни изпитания през декември 2007. От ВВС са заявили, че срокът на експлоатация на използваните понастоящем самолети за превоз на войски и снаряжение (един Ан-24 и четири Ан-26) изтича през 2009. Тези апарати изискват все повече средства за поддържане и са несъвместими със стандартите на НАТО.
    C-27J е съвременен самолет (първи полет 2000 г.), подходящ за международни операции, който може да действа в реални бойни условия, да използва импровизирани летища без никакво наземно осигуряване, да лети денем и нощем при всякакви метеорологически условия, да превозва войски (68 бойци), бойна техника, стандартни НАТО-палети и да бъде дозареждан по време на полет. Той е оборудван с апаратура за идентификация "свой или чужд", с програмируем комплекс, който съдържа електронни системи за активна и пасивна самозащита, осигуряващи откриване, идентифициране и класифициране на заплахи от вида "въздух-въздух" и "земя-въздух"
    Понастоящем Румънските ВВС разполагат с три по-големи тактически транспортни самолети тип С-130В/Н, само с които безпроблемно могат да участват в международни операции под егидата на НАТО или на ЕС. Досега Гърция и Италия са поръчали по 12 броя от C-27J Spartan, а Литва - 3 броя.

Още транспортна авиация

 


  22.01.2007, 18:00

SirioЮжната ни съседка ще строи нови бойни кораби

Турция ще построи четири корвети по италиански лиценз, съобщава Defence-Aerospace.
    Проектът е разработен от компанията Fincantieri на основата на построените за ВМС на Италия кораби тип Sirio. Корабите ще се използват за брегова охрана, спасителни операции, борба с контрабандисти и бракониери.
    Корветите ще имат водоизместимост от 1700 тона, скорост – 22 възела и далечина на плаване при скорост от 15 възела - 3000 мили. Въоръжението им ще включва 76 мм. артилерийска установка, два зенитни автомата и по всяка вероятност зенитни и противокорабни ракети с малък обсег на действие. На корабите ще има и вертолетни площадки.
    Строителството на новите патрулни кораби за турските ВМС ще се извърши в Истанбул.

Още за бойните кораби

 


   22.01.2007, 08:30

GABI-A6KENAZIИзраел избра нов главнокомандващ на своята армия

Израелските лидери избраха нов главнокомандващ израелската армия, след като Дан Халуц си подаде оставката миналата седмица, предаде Ройтерс, цитиран от агенция "Фокус" .
    Очаква се генерал Габи Ашкенази (52г.) да бъда формално одобрен за поста от премиера Ехуд Олмерт.
    Според израелски източници Олмерт ще обяви своя избор за назначаването на генерал Ашкенази по-късно днес.
    Амир Перец, израелският министър на отбраната, след консултации с Ехуд Олмерт, обяви своя избор в полза на Габи Ашкенази, който ръководеше израелската армия в северната част на страната за последните няколко години, когато Израел окупира южен Ливан, посочва Ройтерс.

    Габи Ашкенази е генерал-майор от запаса. Започва своята служба в бригадата "Голани", бил е командващ на Северния окръг и  заместник на началника на генералния щаб. Доскоро заемаше длъжността генерален директор в министерството на отбраната. Не е взел участие във втората Ливанска война. Смята се за човек, близък на Амир Перец.

 


   21.01.2007, 15:30

ARMYВоенният бюджет на Русия се е увеличил почти 4 пъти за последните 6 години

За шест години бюджетът на министерството на отбраната на Русия е нараснал с 3,5 пъти, обяви в програмата „Новини на седмицата” на телевизия “Россия” руският военен министър Сергей Иванов, предаде РИА Новости. В същото време, по думите му, разходите за превъоръжаване са нараснали четирикратно. Иванов разкри, че през 2001 г. 70% от средствата са се използвали за издръжка на въоръжените сили и само 30% за развитие. Целта е през 2011 г. да се достигне идеалното съотношение - 50 на 50%, добавил министър Иванов.
    Според него бюджета на министерството на отбраната расте в абсолютни цифри, но при това остава в рамките на 2,6-2,8% от общия бюджет на страната.

 


   21.01.2007, 09:00

FADRJ-5Иран започват тридневни изпитания на ракети с малък обсег на действие

Иран възнамерява да започне тридневно изпитание на ракети с малък обхват, съобщава агенция „Фокус”, позовавайки се на АП. Изпитанията ще се проведат в близост до град Гармсар в северен Иран, на около 100 километра от столицата Техеран. Ще бъдат изстреляни ракети “Залзал” и “Фаджр-5”, като целта на изпитанието е да се установи защитната и бойната способност на ракетите, е заявил анонимен източник от гвардията.
    Реактивните снаряди "Фаджр-5" са създадени на основата на РС "Фаджр-3". Те са с калибър 333 милиметра, дължина 6,5 метра и имат тегло от 915 килограма. Обсегът им на действие достига до 75 километра. Снабдени са със 175 килограмови осколочно – фугасни бойни части, които съдържат 90 килограма взривно вещество.
    Миналата година Иран проведе три широкомащабни военни обучения. През ноември по време на изпитание бяха изстреляни десетки ракети, включително и широкообхватните “Шахаб-3”.

Още за РСЗО


   20.01.2007, 21:00

KatastrofaВ Ирак се разби американски вертолет

Американски военен вертолет катастрофира в Северозападен Багдад, съобщи AFP, като се позова на военни източници. На борда на машината са се намирали 13 пътници и членове на екипажа, като всички са загинали при инцидента. Причините за произшествието се изясняват. Районът на катастрофата е отцепен от коалиционните сили.
    В заявлението на американските военни не се уточнява точно какъв тип вертолет е претърпял катастрофа. Агенция Reuters отбелязва, че в Ирак широко се използват машините "Блекхоук", способни да вземат на борда си около 10 пасажера и четири членен екипаж.

 


   20.01.2007, 19:00

PROАмериканците искат да разположат компоненти на ПРО в Чехия

САЩ са предложили да разположат елементи от противоракетната си отбрана на територията на Чехия, съобщава в сайта си  International Herald Tribune.
    По този повод чешкият премиер Мирек Тополанек заяви днес, че радарната система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ може да бъде въведена официално в експлоатация през 2011 година.
По думите на Тополанек в петък САЩ са предложили официално на Прага да позволи разполагането на своя територия на радарната система.
“Вашингтон отправи молба до чешкото правителство за започването на преговори”, каза премиерът, като допълни, че според него изграждането на подобна система отговаря напълно на интересите на Чехия.
    Опозиционните партии в Чехия, както и голяма част от населението, не поддържат идеята Чехия да бъде включена в системата за ПРО.
    Против разполагането на системата в Източна Европа е и Русия. Според министърът на отбраната на РФ Сергей Иванов, от нея няма „никакъв, даже политически, да не говорим за военен смисъл”.

 


  20.01.2007, 08:00

 

USS TRENTONИндийските ВМС получиха американски военен кораб

САЩ за първи път предава на ВМС на Индия военен транспортен  кораб. Това е транспорта "Трентон" от проекта LPD 14, изведен от състава на американския флот.
    Както съобщава РИА Новости, церемонията по извеждане от състава на ВМС на САЩ на "Трентон" се е провела на 17 януари в  Норфолк (щат Вирджиния). След това корабът е бил зачислен в състава на ВМС на Индия под името "Джалашва" (Jalashwa).
    Точната сума на сделката не се съобщава, но по данни на индийски СМИ става въпрос за около $48 милиона. Постройката на "Трентон" в началото на 70-те години е струвала на американската хазна $400 милиона.
    В момента в американските ВМС се извършва подмяна на корабите клас  "Остин" (Austin), към които принадлежи "Трентон", със съдове от клас "Сан - Антонио" (San Antonio).
    Екипажът на кораба е 415 човека. Освен това на борда си може да приеме до 1000 човека.
    За осигуряване на пълноценната работа на "Трентон", заедно с кораба са закупени и четири десантни барджи Mark 8 и шест вертолета H-3 Sea King.
    "Джалашва" е станал вторият по водоизместимост (17 хиляди тона) кораб на индийските ВМС. Първо място заема самолетоносачът  "Вираат" (Viraat) (28 хиляди тона), който Индия е купила от Великобритания през 1986 година. 

Още за бойните кораби


   19.01.2007, 12:30

 

P-3C OrionНа въоръжение във Военноморските сили на Пакистан постъпи самолетът “Орион”, който е предназначен за борба с подводници 

В Пакистан пристигна първият от осемте поръчани в САЩ патрулни самолети “Пи-3Си Орион” (P-3C Orion), които се използват за откриване и унищожаване на подводници, предаде РИА Новости, цитирана от агенция „Фокус”.
    Вторият от тези самолети ще пристигне през февруари. Всичките машини трябва да бъдат доставени в Пакистан в срок от три години.
Исламабад възлага на тези самолети големи надежди. Очаква се, че “Орион” рязко ще увеличи тактическата мощ на пакистанските Военноморски сили. “Самолетите ще дадат ново измерение на боевите възможности на военноморския флот на страната”, заяви адмирал Шахид Каримула.

    Самолетите “Пи-3Си Орион” са предназначени за откриване и унищожаване на подводници, а също така и наводни кораби на противника. Те са оборудвани със специални системи за издирване и откриване на кораби и са въоръжени с ракети “Харпун”. Те се произвеждат от американската компания “Локхийд Мартин”.

 


  19.01.2007, 08:00

KITAJКитайски изпитания на балистична ракета изплашиха САЩ

Перспективата за междузвездни войни между Китай и Запада се очерта миналата нощ, след като Пекин изстреля балистична ракета и унищожи сателит в космоса, съобщава агенция „Фокус”.
    Ракетата уцели стар китайски метеорологичен сателит с ширина 1,2 м. на височина 850 км над Земята. Изпитанието означава, че китайците са се сдобили с нов потенциал, която подчертава желанието на комунистическия режим да използва военната и икономическата си мощ за разширяване на своето влияние. САЩ, Австралия и Канада изразиха протест във връзка с изпитанието.
    Британското издание The Times отбелязва, че за последен път изпитания с балистична ракета в качеството на противоспътниково оръжие в САЩ са се провеждали през 1985 година.

 


   18.01.2007, 18:00

MiG-29-IndiaИндийското правителство одобри договор за лицензно производство на двигатели РД-33

Правителството на  Индия днес, 18 януари, е одобрило съглашение, което предвижда лицензно производство в страната на руски двигатели РД-33 от трета серия за изтребителите МиГ-29 на ВВС на Индия, съобщи шефа на МВнР Пранаб Мукерджи, цитиран от ИТАР-ТАСС.
    Според неговите думи, подписването на документа ще стане по време на визитата в Индия на 23-24 януари на вицепремиера и министър на отбраната на Русия Сергей Иванов. Решение за сключване на контракта е взето на заседание на комитета за безопасност на кабинета на министрите на индийското правителство, ръководено от премиер-министъра Манмохан Сингх. На 24 януари в Делхи е планирано заседание на междуправителствената руско – индийска комисия за военнотехническо сътрудничество, на която руската страна ще се ръководи от Сергей Иванов.
    Двигателите ще се произвеждат от корпорацията ХАЛ с техническото съдействие на Московското машиностроително предприятие (ММП) В.Я.Чернышев.
    До края на 2009 година е планирано да бъдат изготвени по лиценз  120 двигателя. Производството на първите 20 двигателя ще започне в началото на тази година. Стойността на контракта, според западни СМИ, възлиза на близо 300 млн долара. Новите двигатели ще бъдат за 65-те изтребителя МиГ-29, намиращи се на въоръжение във ВВС на Индия.

Още изтребителна авиация

 


   18.01.2007, 12:30

F-15(Изтребителите F-15 влизат в системата за противоракетна отбрана

Корпорацията Lockheed Martin е сключила контракт с агенцията за противоракетна отбрана на САЩ за оборудването на изтребителите F-15 Eagle с ракети-прехващачи PAC-3, съобщава  Spacewar.
    Съгласно договора, компанията трябва да проведе научно - изследователски и опитно - конструкторски работи с цел установяване на възможността  за разполагане на ракети на изтребителя без радикални промени на машината и нейното оборудване.
    При положителен резултат, ракетите PAC-3 ще се изстрелват от височини, близки до практическият таван на изтребителя F-15 (над   15 километра) и със значителна начална скорост (около 2500 километра в час), което ще позволи значително да се увеличи височината и дистанцията на поражение на целите, понеже на ракетата няма да се налага да преодолява плътните атмосферни слоеве.
    Предполага се, чe изстрелваните по този начин ракети ще могат да прехващат даже и ”трудни” цели, такива като бойни глави на междуконтинентални ракети, движещи се с много висока скорост.
    Ракетите Patriot PAC-3 поразяват  целта с пряко попадение. Този метод изисква висока точност в системата за насочване и управление. Той обаче дава по-голяма вероятност за унищожаване на целта в сравнение с метода за „близко взривяване” на обикновена бойна част и е по-малко опасен от поразяване на бойната част на ракетата с ядрен взрив.

 


  18.01.2007, 08:30

AH-64DHAГърция ще получи модернизирани вертолети "Апач"

Въоръжените сили на Гърция ще получат модернизирани вертолети  AH-64DHA, съобщава Defense-Aerospace.
    Вертолетите Apache Longbow, модернизирани съгласно изискванията на гръцката армия ще бъдат доставени от корпорацията Boeing през тази година. Те ще попълнят парка от вертолети AH-64A, получени от Гърция през 90-те годуни на миналия век.
    Машините от "гръцката поръчка" имат технически характеристики както вертолетите AH-64D от армията на САЩ. Те ще бъдат оборудвани с радари с висока разделителна способност, противотанкови ракети Hellfire и ново усъвършенствано оборудване за кабината.
    Apache Longbow са най-мощните бойни вертолети, намиращи се на въоръжение в армиите на страните от  НАТО. Те са предназначени за огнева поддръжка на сухопътните войски, унищожаване на бронирани цели и важни обекти в тила на противника. Кабината и важни части от конструкцията на машината са бронирани и издържат на огън от стрелково оръжие и осколки на зенитни ракети.

 


  17.01.2007, 16:00

Mi-28-HМи-28Н поставя рекорди за надеждност

Вертолетът Ми-28Н "Нощен ловец" поставя на изпитание рекордите за надеждност, съобщава ИТАР-ТАСС.
    От проведените до сега над 300 изпитателни полета с тази машина само 17 не са били зачетени, което е рекорден показател и говори за високата надеждност на машината. "Аз не знам за друга летателна техника, която да е показала толкова голям процент успешни изпитателни полети", - е заявил пред журналисти главнокомандващият на ВВС на Русия Владимир Михайлов.
    В момента във ВВС се извършва изследване на тактиката за бойно използване и се разработва наставление за експлоатация и използване на новият вертолет, серийното производство на който започна през 2006 г. До 2010 година с вертолети Ми-28Н ще бъдат окомплектовани два полка, а към 2015 г. се предвижда в строя да бъдат, според информация от различни източници, около 300 машини от този тип.
    Първите серийни вертолети Ми-28Н бяха изпратени в центъра за бойно използване и преподготовка на летателния състав от армейската авиация в Торжк, където се извършва подготовката на екипажите на тези машини. Първата строева част, която ще бъде превъоръжена с „Нощните ловци” ще бъде 55 вертолетен полк, дислоциран в град Кореновск, Краснодарски край.

Още за бойните вертолети

 


   17.01.2007, 08:30

DAN-HALUCНачалникът на ГЩ на израелската армия Дан Халуц подаде оставка

Началникът на Генералния щаб на израелската армия Дан Халуц подаде оставка след завършване на вътрешното разследване за несполуките в 34 дневната ливанската война през юли-август 2006 г., съобщава агенция Ройтерс.
    Бившият министър на отбраната на Израел Бинямин Бен-Елиезер заяви, че съжалява за оставката на началника на Генералния щаб на армията на Израел Дан Халуц, съобщава на електронната си страница израелският вестник “Йедиот Ахронот”.
    “Уважавам решението му. Фактът, че реши да подаде оставка само засилва респекта, който изпитвам към него”, каза Бен-Елиезер.
    Той подчерта, че не може да се отрече, че Дан Халуц е един от най-добрите командири във Военновъздушните сили на Израел.

 


   16.01.2007, 21:30

CVN-74 John C. StennisСАЩ усилват военноморската си групировка в Персийкия залив

САЩ изпращат в Персийския залив втора авионосна ударна група (АУГ), съобщава Jerusalem Post.
    АУГ-74, начело с атомният самолетоносач "Джон Стеннис" (CVN-74 John C. Stennis), се отправи към "горещата точка " от базата в  Бремертон, щат Вашингтон, днес, 16 януари.
    С пристигането на групировката в Персийския залив, военноморските сили на САЩ ще разполага с две АУГ. Такава концентрация на военноморски сили в региона не е имало от момента на завършване на активната фаза на операцията против Ирак през 2003 година.
    Самолетоносачът "Джон Стеннис" е тип "Нимиц" и носи на борда си повече от 70 летателни апарата, в това число и повече от 40 многоцелеви изтребители. Съпровождащите го кораби носят няколко десетки крилати ракети "Томахоук". Специалистите отбелязват, че подобно съсредоточаване може да е свързано с подготовка на САЩ да започне в близко време военна операция против Иран.

Още военноморски сили

 


    16.01.2007, 18:00

TOR-M1Русия е завършила доставките на комплексите "Тор-М1"

Русия е доставила на Иран всички предварително договорени зенитно ракетни комплекси(ЗРК) "Тор-М1". Това съобщи днес министъра на отбраната на Русия Сергей Иванов, иформира ПРАЙМ-ТАСС.
    ЗРК с малък обсег на действие "Тор-М1" ще се използват за организиране на противовъздушната отбрана на атомната електроцентрала в Бушер. Този тип комплекси могат да поразяват цели на разстояние до 12 километра и на 6 километрова височина. Те могат да се използват и срещу цели летящи на свръх малки височини (10-15 метра).
    Комплексите "Тор-М1" са способни да поразяват както самолети, така и крилати ракети, притежаващи ниска радиолокационна контрастност. Апаратурата на комплексите позволява да бъдат обединени в единна мрежа с други средства за ПВО, да обменят информация и да получават целеуказване от изнесени напред радиолокационни станции.
    Доставките на съвременни средства за ПВО на Иран предизвикаха протест в ЕС, САЩ и Израел, които нееднократно изказваха своето мнение по този повод. На руската компания "Рособоронэкспорт", осъществяваща доставките на оръжия за Иран бяха наложени санкции от страна на САЩ.
    Сергей Иванов и други руски държавни представители са заявявали за готовността за сътрудничество с Иран в областта на укрепване на неговата ПВО. Водят се преговори за възможностите за покупка на модернизирани ЗРК "Печора-2А".

Още средства за ПВО

 


  16.01.2007, 13:00

AIM-120 AMRAAMПакистан купува от САЩ 700 ракети за своите ВВС

Пакистан ще закупи от САЩ 700 ракети клас "въздух-въздух". За това съобщи днес пакистанската телевизия, позовавайки се на заявление на американската компания "Рейтион" (Raytheon), която произвежда ракетно оръжие.
    Според тази информация, поръчката на Исламабад предвижда доставката на 500 ракети "въздух-въздух" със среден обсег на действие тип AIM-120 AMRAAM и 200 ракети с близък обсег на действие тип AIM-9M "Sidewinder”.
    Общата сума на контракта е $284 милиона. Доставките на новите авиационни ракети трябва да започнат през 2008 година и да продължат до 2011 г.
    Пакистанските средства за масова информация предполагат, че с тези ракети ще бъдат въоръжени новите изтребители, които трябва скоро да постъпят на въоръжение в пакистанските ВВС.

Още за авиационното въоръжение

 


  15.01.2007, 18:00

George CaseyОколо 4000 военнослужещи пристигнаха в Ирак

Първите подразделения от американската армия, които трябва да бъдат предислоцирана в Ирак в рамките на новия план, представен от президента Буш, пристигнаха днес в Багдат.
    Според Reuters, това е съобщил главнокомандващият на силите на САЩ в Ирак ген. Джордж Кейси (George Casey).
    Според него в страната допълнително ще бъдат разположени до 17500 войници и офицери.
    Генерал Кейси е отказал да коментира кога и в какви операции ще бъдат задействани тези подразделения, уточнявайки само, че те се намират в повишена бойна готовност
.

 


   14.01.2007, 22:30

RafaleЛибия иска френски изтребители "Рафал"

Либия желае да поръча между 13 и 18 изтребителя "Рафал" (Rafale) от Франция в сделка, която се оценява на до 2,5 млрд. евро (3,24 млрд. долара), предаде БТА.
    Либия е решила да поръча френските изтребители, които се конкурират с предложение на БАЕ систъмс (BAE Systems) за модернизация за остарелите руски самолети МиГ на Либия, както и с оферти от Китай и Русия.
    Ако бъде потвърдена, сделката ще бъде първата чуждестранна поръчка за самолети от програмата "Рафал", която струва 34 млрд. евро. През 2004 г. ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия, което беше наложено на страната през 1986 г. Либия започна да излиза от международната изолация от 2003 г., когато прие да поеме отговорност за атентата над Локърби, Шотландия.

    "Политическото решение за купуване на френските изтребители "Рафал" е взето неотдавна на най-високо равнище в либийската държава", посочва в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес. Според вестника "един от синовете на полковник Кадафи сам е изпробвал самолета.

 


   14.01.2007, 07:00

BASRAИракските бунтовници воюват с помощта на снимки от Google Earth

При организация на своите нападения срещу разположените в Басра британски военни бази иракските бунтовници използват аероснимки, взети от сайта Google Earth, съобщава вестник The Daily Telegraph.
    Според източници от военното разузнаване на Великобритания, разпечатки на фотографии от този сайт са били намерени сред документите, иззети от домовете на бунтовници по време на проведените миналата седмица операции.
    На спътниковите снимки може подробно да се разгледа вътрешното устройство на базите. С помощта на кадри от Google Earth с достатъчна точност може да се определи местоположението на жилищни блокове, складови помещения, автопаркове и други уязвими обекти.
    По данни на британското издание, през последното полугодие в резултат на минометни и ракетни обстрели, извършвани срещу британски военни бази в Басра, един военнослужещ е загинал, а няколко са били ранени.
    Представител на Google е заявил в свой коментар, че информацията, която е достъпна за обществото, може да се използва „както за добро, така и за зло”. Компанията е започнала разговори с военните в Ирак по този въпрос.
    Някои от намиращите се в Баста британски военнослужещи са заявили за намеренията си да съдят компанията Google, ако пострадат в резултат на обстрел, осъществен с помощта на нейни спътникови снимки.

Още сателитни снимки

 


    12.01.2007, 21:00

 

Ivan-DrajkovНов директор на Националната служба за сигурност

Министърът на вътрешните работи Румен Петков официално представи пред състава на службата новия директор на НСС Иван Драшков, който досега бе заместник директор. Това съобщиха от МВР. По време на предаването на поста главен комисар Иван Чобанов беше отличен с почетното отличие на МВР “Правосъдие, свобода и сигурност- 2007”. То му бе връчено в знак на високата оценка на ръководството на министерството за неговата успешна работа в НСС като офицер и директор. Наградата е признание за постигнатите под негово ръководство резултати на специализираната служба в процеса на реформирането и адаптирането й към изискванията за работа в партньорство със сродните европейски структури. Иван Чобанов бе награден и с лично оръжие “Зиг зауер”.
    Комисар Драшков е роден през 1956 г. в Ловеч. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", курс за оперативни работници във ВСШ-МВР и курс за повишаване на квалификацията на ръководни служители във ВИПОНД-МВР. Владее немски и английски език. В системата на МВР работи от февруари 1986 г. Последователно е заемал длъжностите "инспектор" и "старши инспектор" в НСС. През 1992 г. е освободен от служба в МВР по собствено желание. Отново е назначен на работа в МВР през 1993 г. като "старши инспектор" и до 1997 г. е заемал последователно длъжностите "главен инспектор" и "главен експерт". От 1997 до 1999 г. е бил началник сектор и началник направление в НСС. За заместник-директор на НСС е назначен от 1999 г. С указ на президента е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. От 26.09.2006 г. му е присъдена категория "Б" - комисар, и е преназначен на длъжността заместник-директор на НСС. За проявен висок професионализъм в цялостната си дейност комисар Драшков е награждаван многократно, включително с всички степени на най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР

 


   12.01.2007, 18:00

BRU-55Авиацията на ВМС на САЩ купува "умни" пускови установки

Корпорацията EDO е сключила контракт с американските военноморските сили за доставката на 175 допълнителни въздушни пускови установки BRU-55 за изтребителите F/A-18, съобщава lenta.ru, цитирайки информация на Defense-Aerospace.
    Установките BRU-55 позволяват да се носят по два управляеми боеприпаса на един пилон, увеличавайки общия обем на снаряжението (в пределите на максималният боен товар). Пусковите установки носят оборудване, позволяващо да се извършва индивидуално насочване и хвърляне на всеки боеприпас.
    BRU-55 се използва от всички модификации на изтребителите F/A-18, от A до F. В бъдеще конструкторите планират да осигурят използването на установките от повечето използващи се в света изтребители, включително и машините от пето поколение F-22 и F-35.

 


  12.01.2007, 18:00

Norbert DarabosМинистър на отбраната на Австрия стана Норберт Дарабош

Министър на военното ведомство на Австрия стана председателят на социалдемократическата партия на страната (СПА) Норберт Дарабош (Norbert Darabos).
    Новият министър е роден на 31 май 1964 година. През 1988 г. завършва история и политически науки във Виенския университет. Женен, с две деца.
    Окончателната договореност за сътрудничество и създаване на коалиционно правителство СПА и Австрийската народна партия достигнаха след близо тримесечни преговори.

 


   12.01.2007. 15:00

 

IRAKУвеличават срока за пребиваване в Ирак

Пентагона премахна ограниченията на максималния срок за пребиваване в зоната на бойни действия, съобщава AP.
    До сега общото време за пребиваване на военнослужещите в зоната на бойните действия в Ирак и Афганистан не можеше да превишава 24 месеца. Сега военнослужещите, по-рано отслужили този срок съгласно контракта, могат да бъдат мобилизирани отново и изпратени в Ирак за още две години (максимален срок за резервистите).
    Тази мярка ще позволи да се увеличи продължителността на пребиваване в Ирак и на войниците с действащи контракти. Единственото ограничение ще бъде продължителността на контракта.
    Тези стъпки позволяват на САЩ да увеличи числеността на групировката си в Ирак, мез да изпраща там новобранци. Освен това Пентагона е поискал от Конгреса разрешение за увеличаване числеността на сухопътната групировка от 482 на  547 хиляди човека, и числеността на корпуса морска пехота от  175 на 202 хиляди човека.


   12.01.2007, 14:00

NATO Response Force(Прибалтийските републики създадоха обединен батальон

Министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва днес в  Паневежисе подписаха съглашение за създаване на обединен пехотен батальон, който ще влезе в състава на силите за бързо реагиране на НАТО NRF (NATO Response Force). За това съобщава естонското издание "Postimees".
    Според думите на министъра на отбраната на Естония Юрген Лиги, обединеният батальон на балтийските страни ще бъде  "съществен военен потенциал, който ще може да се използва от НАТО". Главата на силовото ведомство смята, че създаването на обединената структура ще постави военното сътрудничество на страните на ново равнище.
    Както е известно, бойното съединение на NATO Response Force се състои от сухопътни, въздушни и морски части и подразделения с обща численост до 25 000 военнослужещи. Съединението е предназначено за участие в спасителни и контратерористични операции на НАТО, готово е за развръщане в рамките на пет денонощия и е способно да действа автономно до 30 дни.
    Министрите на отбраната на прибалтийските републики са се договорили също за съвместни действия за осигуряване на въздушната безопасност на страните от силите на НАТО до 2018 година, като са изявили готовност  да отделят повече средства за тази целт.

Още за войските на НАТО

 


  11.01.2007, 21:00

MH-47G ChinookВертолетите на американския спецназ ще получат нови радари

Корпорацията Raytheon разработва за вертолетите на силите за специални операции на САЩ радар Silent Knight ("Мълчаливия рицар"), съобщава Defense-Aerospace.
    Новите радари ще се монтират на вертолетите MH-47G Chinook, предназначени за транспортиране на групи със специално назначение. Радарът ще опрости пилотирането на вертолетите на малки височини при следване релефа на местността.

    Радарът Silent Knight има висока разделителна способност и по-малко демаскира летателния апарат в сравнение със старите РЛС. Освен на вертолетите MH-47G "Мълчаливи рицар" се планира да се поставя и на машините MH-60M, самолетите MC-130H и конвертопланите CV-22.

Още за бойните вертолети


  11.01.2007, 13:30

Spike(Испанската армия ще получи нови противотанкови комплекси

Испанската армия започва да закупува противотанковите ракетни комплекси Spike, съобщава Defencetalk.
    Комплекса Spike, разработен от испанските подразделения на корпорацията General Dynamics, е предназначен за унищожаване на различни бронирани цели. Тандемната бойна част позволява ракетата да поразява в това число и съвременни основни бойни танкове.
    Ракетата се управлява по проводник, системата за управление осигурява промяна на прицелването по време на полета, което значително повишава тактическата гъвкавост на комплекса. Модификацията Spike-LR има далечина на стрелбата до четири километра. Според условията на договора, испанската армия ще получи 260 преносими пускови установки и 2400 ракети, които трябва да бъдат доставени до 2014 година.
    В момента съществуват четири модификации на комплекса Spike, с далечина на стрелбата от 800 метра до 8 километра.

Още противотанкови комплекси


  11.01.2007, 08:00

GeniepanzerНови бронирани инженерни машини за швейцарската армия

Компанията Rheinmetall е сключила договор за доставката на бронирани инженерни машини от ново поколение за армията на Швейцария. Според този договор, Rheinmetall ще произведе и достави дванадесет бронирани инженерни машини Kodiak, които в Швейцария се наричат "Geniepanzer".
    Машините Kodiak се произвеждат на базата на танка Leopard 2 и в бъдеще се предвижда да се купуват от всички страни имащи на въоръжение този танк. Редица страни вече са проявили интерес и някои са започнали преговори за сключване на договори.
    Освен изпълнението на своите основни функции в бойни условия и ликвидиране на последствията при стихийни бедствия, Kodiak може да се използва и за извършване на проходи в минните полета.
    Немската компания Rheinmetall Landsysteme GmbH (дъщерна компания Rheinmetall) и швейцарската RUAG Land Systems са създали консорциум за разработка, производство и продажба на машините Kodiak. Първите нови машини трябва да постъпят в швейцарската армия през 2009 година.
    Гъсеничната машина Kodiak е снабдена с високоефективен шарнирен багер, булдозерно устройство, две лебедки с тяга по 9 тона. При комбинирано използване на лебедките тягата може да се увеличи до 62 тона. Кошът на багера може да бъде заменен с друг инструмент, например хидравличен чук. Всичките инструменти са с хидравлично управление и се контролират от оператора в кабината с помощта на два джойстика.
    Вместо ножа на булдозерното устройство може да се монтира широк минен трал. Противоминната защита на машината Kodiak е аналогична на последните модели танкове Leopard 2.

    За самоотбрана Kodiak ще бъде въоръжен с 12,7 мм картечница и пускова установка за димни гранати.

Още инженерна техника

 


  10.01.2007, 19:30

EA-6B ProwlerАвиацията на морската пехота на САЩ получи нови прицелни системи

Корпорацията Northrop Grumman ще достави на авиацията на американската морска пехота усъвършенствани контейнери с прицелно оборудване Litening AT, съобщава Defense-Aerospace.
    Контейнерите Litening ще се монтират на самолетите за радиоелектронна борба EA-6B Prowler, намиращи се на въоръжение в авиацията на корпуса морска пехота. Новото оборудване ще позволи "Праулер"-ите  да се използват и като носители на различни високоточни оръжия от клас "въздух -земя", от ракети до управляеми авиобомби.
    В момента контейнерите Litening се намират на въоръжение на различни типове самолети във ВВС и военноморския флот на САЩ. За първи път те бяха използвани през 1999 година по време на операцията на НАТО в Югославия.

    Следващата версия на прицелните контейнери трябва да се появи през 2008 година. Оборудването, монтирано в контейнера, ще позволи на самолетите да действат в "бойното пространство" (Battlespace) обменяйки информация за целите и общата обстановка в режим на реално време.  

 


 10.01.2007, 18:00

 

AL-31Повишиха мощността на двигателите за Су-27

Машиностроителният завод  „Салют” продължава работата си по повишаване на мощността на произвежданите от него двигателите от семейството АЛ-31, предназначени за изтребителите Су-27/Су-30 и техните модификации, съобщава РОСПРОМ.
    Последната модификация на известния двигател - АЛ-31ФМ2 демонстрира наскоро тяга от 14,2 тона, което е с 0,7 тона повече отколкото на наскоро завършилият изпитания АЛ-31ФМ1 и с 1,7 тона на базовият АЛ-31Ф. Повишената тяга се обезпечава за сметка на използваните нови материали и изменения на конструкцията на компресора.
    В близко бъдеще се планира тягата на двигателите разработени на базата на  АЛ-31Ф да бъде повишена до 15 тона. Тези показатели трябва да покаже модификацията АЛ-31ФМ3. Използването на този двигател значително ще повиши характеристиките на „утежнените” модификации на Су-27 – такива като Су-30МК, Су-33КУБ и Су-34.

    В перспектива модернизираните двигатели АЛ-31 ще се монтират както на новите машини, така и на машини намиращи се вече на въоръжение в руските ВВС. АЛ-31 ще се използва и като междинен двигател на първите самолети от пето поколение.

Още авиационни двигатели

 


   10.01.2007, 13:00

Правителството на Гърция планира удължаване на военната служба  Правителството на Гърция планира удължаване на задължителната военна служба

Гръцкото правителство планира да увеличи продължителността на задължителната военна служба, пише днес гръцкият вестник “Авриани”, цитиран от агенция „Фокус”. Управляващите възнамеряват да удължат военната служба с два месеца вместо да “приберат” десетки хилядите младежи, използвали незаконни начини за да избегнат службата, коментира изданието.
    “Елевтерос” пише, че ще се увеличи продължителността на службата във флота и авиацията. В същото време ще се увеличи броят на младежите, които служат в сухопътните войски.
    “Сити прес”
припомня, че сред предизборните обещания на Нова демокрация е задължителната военна служба да бъде намалена с шест месеца. Сега, коментира изданието, министърът на отбраната Евангелос Меймаракис не изключва възможността да бъде удължена.

 


09.01.2007, 20:00

Fumio KYUMAВ Япония заработи министерство на отбраната

От днес, 9 януари японското Управление на отбраната получава статус на пълномащабно министерство. Неговият ръководител Фумио Кюма с разпореждане на премиер-министъра Синдзо Абе е назначен за първия министър на отбраната на Япония.
    Двамата ръководители са заявили че изключват възможността за превръщането на страната в крупна военна държава и са потвърдили привързаността на Токио към строг отбранителен курс.
    Фумио Кюма е наблегнал на това, че Япония не смята да увеличава военната си мощ и строго ще се поддържа минимално достатъчно отбранително ново на самоотбрана.
    Законопроектът за създаването на министерството е бил утвърден от парламента на 15 декември. До 1945 година в страната са  съществували министерства на армията и флота, но след капитулацията на Токио през Втората световна война те са били ликвидирани. В същото време по време на „студената война” в началото на 50-те години със съгласието на САЩ в Япония е бил създаден ограничен военен потенциал в лицето на силите за самоотбрана, а през юли 1954 година е било създадено и Управлението за отбрана. Това ведомство е имало ограничени пълномощия и се е намирало под контрола на генералния секретар на кабинета на министрите.

    Сега министърът на отбраната на Япония получава права на обикновен член на правителството, включително и възможност за законодателна и бюджетна инициатива. Следващата стъпка, както се предполага, може да бъде преименуването на силите за самоотбрана в „национална армия”, но за това трябва да се промени следвоенната конституция на страната. Тя формално забранява на Япония да има военен потенциал и да го използва за решаване на международни спорове.
    В момента силите за самоотбрана на Япония са около 241 хиляди човека, имат 159 кораба и 440 военни самолета.

Още за военните ведомства  по света


  09.01.2007, 15:00

Слагат нови бойни глави на американските балистични ракетиСлагат нови бойни глави на американските балистични ракети

САЩ са започнали да монтират нови бойни глави на междуконтиненталните си балистични ракети (МБР) Minuteman III, съобщава    Defencetalk.
    На всички балистични ракети от този тип, намиращи се на въоръжение в американските ВВС, до края на 2012 година ще бъдат поставени нови бойни глави тип Mk 21. Първата ракета с такава  бойна част вече е застъпила на бойно дежурство в ракетната база Хилл, намираща се в щата Юта.
    Бойните глави Mk 21 за сметка на използваните по-съвременна електроника и програмно осигуряване значително превъзхождат по точност на попаденията и безопасност при съхранението старите бойни заряди на Minuteman III. Преди това тези бойни глави се монтираха на МБР MX, унищожени съгласно договора за  СНВ-2.
    Ракетите LGM-30 Minuteman III се намират на въоръжение във ВВС на САЩ от 1979 година и сега са единствените МБР с наземно базиране.
    Ракетата е тристепенна, с твърдо горивни двигатели на всички степени и тежи 32,2 тона.
    Далечината на полета и достига до 10000 километра. Minuteman III може да носи до три бойни заряда, но в момента се монтира само по една бойна глава. На въоръжение в американските ВВС се намират около 500 ракети от този тип.


  09.01.2007, 09:30

Newport NewsВ Арабско море американска подводница се сблъска с японски танкер

За това е съобщил тази вечер представител на Пентагона. CNN съобщава, че сериозни повреди и жертви няма.
    Според данни на японски правителствени източници, инцидентът е станал в Ормузския прилив на изхода от Персийския залив на 8 януари около 21:15 българско време.
    Командването на базирания в Бахрейн 5-ти американски флот днес са потвърдило информацията за инцидента и че става въпрос за подводницата Newport News от клас "Лос Анджелис".
    Атомната подводница, която е патрулирала в този район, се е врязала с носа си в кърмата на танкера когато е изплувала.
    В резултат на сблъсъка с американската субмарина японския танкер "Могамигава" с водоизместимост 160 хиляди тона е получил повреди в лявата кърмова част, но е успял самостоятелно да продължи плаването си.
    На борда на "Могамигава", пътуващ за Сингапур, се е намирал 24 членен екипаж и принадлежи на корабната компания "Кавасаки кисен".
    Ударната атомна подводница е била спусната на вода през 1989 година. Екипажът и се състои от 127 човека. Тя е въоръжена с торпеда, противокорабни ракети, а също и крилати ракети "Томахоук", способни да носят обикновени и ядрени бойни глави.

Още подводници

 


  08.01.2007, 21:30

 

Tadic Boris(Сърбия реформира армията си

Сърбия започна основно преобразуване на своите въоръжени сили със създаването близо до Белград на 204-а Въздушна база, както и със задължението на сръбското правителство да увеличи средствата, предназначени за ВВС. Новата въздушна база обединява материалната част и личния състав от шест бивши подразделения на ВВС, съобщава вестник ”Българска армия”.
    В средата на ноември с официално изявление в базата бяха обявени новите опознавателни знаци на самолетите и хеликоптерите, които са същите като използваните в предвоенна Югославия до 1941 г. Церемонията беше извършена в присъствието на сръбския президент Борис Тадич, който заяви, че ВВС ще бъдат сред приоритетите на националната отбрана и че ще бъдат осигурени необходимите средства за капиталния ремонт на летателните апарати.

    Обещано е финансиране за модернизацията на пет МиГ-29 (6.6 млн. евро през 2006 и 15.4 млн. евро за 2007 г.), на два щурмови хеликоптера Ми-24В (750 000 евро през 2006 и 3 млн. евро през 2007г.), на два десантни хеликоптера Ми-17 (2.65 млн. евро), на три десантни хеликоптера Ми-8 (940 000 евро) в 2007 и на един транспортен самолет Ан-26 (560 000 евро). Очаква се скоро да бъде обявен победителят от обявения търг за модернизацията на МиГ-29. Командващият сръбските ВВС полк. Драган Катанч каза, че през 2007 г. пилотите ще имат по 30-40 летателни часа при шест-седем часа през 2006.
    Очакваше се в края на 2006-а да бъдат създадени Обединен щаб и Централна логистична база, в средата на 2007 г. да бъде обявена за оперативна 98-а въздушна база в Кралево и в края на 2007 г. да бъдат формирани Управление по подготовка на личния състав, три допълнителни бригади на СВ, бригада за ПВО и въздушно- разузнавателен център.


   08.01.2007, 11:30

Eitan"Таасия авирит" е разработила безпилотен разузнавателен самолет с размерите на "Боинг-737"

В близките дни в небето на Израел ще излети нов военен самолет, създаден в резултат на използването на най-новите и секретни израелски технологии. Размахът на крилете му достига 35 метра, както при "Боинг-737", съобщава вестник "Маарив".
    Това ще бъде първият полет на най-големия безпилотен разузнавателен самолет от ново поколение, разработен от израелския концерн "Таасия авирит" за израелската армия.
    За първи път за самолетът "Ейтан" (здрав, силен) стана известно преди три години, когато той се намираше в начален стадий на разработка. В официалната справка, издадена от ВВС, беше публикувана кратка информация и схематичен чертеж. От тогава до сега проектът бе обвит в пълна секретност и едва миналото лято се появиха някакви оскъдни подробности.
    Например, британското списание Jane's Defence Weekly съобщи, че става въпрос за безпилотен разузнавателен самолет, който може да поразява както въздушни, така и наземни цели, унищожавайки ги с помощта на различни видове ракетно оръжие, което той носи на борда си.
    Според списанието, "Ейтан" трябва да се интегрира в израелската система за противоракетна отбрана.
    "Ейтан" е самолет, който може много дълго време да баражира над определен район (за изстрелване на балистични ракети), самостоятелно извършва опознава на ракетните установки и унищожава балистичните ракети по време на старта, когато те летят бавно и са силно уязвими, съобщи тогава Jane's.
    Освен способностите, за които писа пресата, новата машина може да носи съвременна видеоапаратура, работеща денем и нощем, прибори за лазерно насочване на „умни боеприпаси”, има съвременна спътникова свръзка и навигация, а също и прогресивни радиолокационни системи, позволяващи получаването на снимки на земната повърхност при плътна облачност.
    Товароподемността на "Ейтан"-а е няколко тона, а пълните резервоари безпроблемно осигуряват няколко дневен полет над вражеска територия.
    "Таасия авирит" разработва и система за дозареждане на машината  във въздуха, което е новост за този клас летателни апарати. Това ще позволи да се увеличи времетраенето на полета, а също и да се намали теглото на зарядката с гориво при излитане, заменяйки я с полезен товар.

Още за безпилотните летателни апарати


  08.01.2007, 02:00

САЩ пращат още 20 000 войници в ИракСАЩ пращат още 20 000 войници в Ирак

Новият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс ще предложи на американския президент Джордж Буш да изпрати допълнително 20 000 войници в Ирак. Това съобщи тв-каналът Си Би Ес, цитиран от в-к „Монитор”.
    Планът на Пентагона предвижда в обзетата от гражданска война страна първо да бъдат изпратени 10 000 войници. Ако те не могат да потушат размириците в Ирак, планът предвижда Белият дом да може да подкрепи контингента си с още 10 000 войници, твърди Си Би Ес.

    В последните седмици във Вашингтон се съобщават различни версии за броя на войниците, които допълнително ще бъдат изпратени в Ирак, като бройката им достига до 40 000 души.
    Очаква се тази седмица Буш да обяви новата си стратегия за Ирак. Републиканци и демократи в Конгреса обявиха, че се против допълнителното изпращане на американски войници в Ирак.
    Към противниците на подобен план се присъедини и бившият главнокомандващ силите на НАТО в Косово ген. Уесли Кларк. Изпращането на допълнително войници в Ирак ще бъде "твърде незначително и твърде закъсняло" и може да влоши положението на коалиционните сили, коментира той пред в. "Индипендънт".
     "Никога не сме имали достатъчно войски в Ирак", написа генералът във вестника. "В Косово ние разполагахме с 40 хилядна армия за население от 2 милиона души. За Ирак разумното количество би било най-малко 500 хилядна армия, така че изпращането сега на 20 хиляди души сега е твърде закъсняло и твърде незначително", допълни той.


   07.01.2007, 15:00

Шефа на ФСБ покори Южния полюсШефа на ФСБ покори Южния полюс

Два вертолета Ми-8 на федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ) с ръководството на ведомството на борда кацнаха в центъра на Антарктида, съобщава днес агенция ИТАР-ТАСС.
    Вертолетите са кацнали на леда в центъра на Антарктида днес, в 8 часа българско време. По този начин, за първи път руски вертолети Ми-8 достигат до Южния полюс.

    Машините са прелетели повече от четири хиляди километра и са завършили пътуването близо до американската арктическа станция  "Амундсен-Скотт". На борда на вертолета са се намирали началникът на експедицията и депутат от Държавната дума Артур Чилингаров, директорът на ФСБ Николай Патрушев и неговият първи заместник и ръководител на Граничната служба Владимир Проничев. Била е осъществена среща с американските полярници.


   07.01.2007, 09:50

AK-47АК-47 “Калашников”, истинското оръжие за масово поразяване

Забравете за ядрените и химическите оръжия, автоматът АК-47 “Калашников” е оръжието на света, устройството, което убива много хора на много места, пише в днешния си брой руският вестник “Санкт Петербург Таймс”, цитиран от агенция "Фокус".
    В сравнение с грандиозността на Втората световна война, битката в Брянск е незначителен конфликт, който не си заслужава да бъде отбелязан, но той има друга позиция в световната история. Именно по негово време, танковият командир Михаил Калашников решава, че неговите руски приятели не трябва да бъдат никога повече побеждавани.
    През последвалите години е създадено и произведено едно оръжие толкова просто и в същото време революционно, което ще промени начина на воденото и печеленето на войната - това е АК-47 “Калашников”.
    АК-47 “Калашников” се е превърнало в най-ефективното бойно оръжие на света, устройство толкова евтино и просто, че може да бъде закупено в много страни за по-малко от стойността на едно живо пиле. Изобразен на флага или валутата на няколко страни, навсякъде размахван от екстремисти и бунтовници, АК-47 “Калашников” е отговорен за над четвърт милион смъртни случая годишно. Той е на въоръжение в най-малко 50 законни армии по света и многоженство въоръжени сили в Африка, Близкия Изток, Централна Америка. Той се е превърнал в култова икона, неговият подпис – неговият пълнител във формата на банан – определя в нашите съзнания контурите на смъртоносното оръжие.
    Изданието по нататък публикува историята на автомата и го сравнява с неговите американски конкуренти по време на военни конфликти, сред които войната във Виетнам, конфликтите в Пакистан, Афганистан и Ирак.
    Вестникът също съобщава, че Съветският съюз също е предоставил по онова време на “братски страни”, сред които България, Китай, Източна Германия, Унгария, Северна Корея, Полша и Югославия безплатен лиценз за производство на автомата.

Още за АК-47

 


  07.01.2007, 09:30

"Рособоронекспорт" обвини САЩ в нелоялна конкуренция"Рособоронекспорт" обвини САЩ в нелоялна конкуренция

Руската "Рособоронекспорт" счита, че въведените против него от САЩ санкции, за които на 5 януари писа вестник The Washington Times, са  "проява на нелоялна конкуренция", съобщава „РИА Новости” цитирайки официалният представител на компанията Валери  Картавцев.
    Според неговите думи, "Рособоронекспорт" не е получил официална информация за характера на въвежданите от Държавния департамент на САЩ санкции. "Затова и ние нямаме възможност да коментираме. Нашата компания се ръководи и строго спазва международните правови норми и руското законодателство" е подчертал Картавцев.

    Според сведения на американското издание, което цитира анонимен източник от Белия дом, санкциите са въведени срещу три руски отбранителни компании - "Рособоронекспорт", Тулското КБ за приборостроене и Коломенското КБ за машиностроене. Те се обвиняват в продажба на оръжие на Иран и Сирия.

Още за оръжейните фирми

 


  06.01.2007, 23:00

EurofighterСаудитска Арабия ще внася изтребители “Юрофайтър” от Великобритания

Саудитска Арабия скоро ще започне да внася изтребители “Юрофайтър” от Великобритания, след като Лондон прекрати разследване, което заплашваше сделката, това заяви саудитският принц Султан бин Абдул Азиз, съобщи Агенция "Фокус".
    72 изтребителя ще бъдат доставени в страната в най-скоро време, заяви саудитският принц, без да споменава разследването от страна на Великобритания, което подтикна Саудитска Арабия за заплаши, че ще се оттегли от сделката с британската фирма “БАЕ Системс” на стойност 19,8 млрд. долара.
    Миналия месец британският главен прокурор Питър Голдсмит обяви, че британските власти са започнали разследване по информация, че “БАЕ Системс” е предложила подкуп на членове на саудитската кралска фамилия във връзка с оръжейна сделка през 80-те години.

 


  05.01.2006, 14:30

 

CH-47FЗапочна серийното производство на CH-47F Chinook

Корпорацията Boeing е сключила контракт за доставка на американската армия първата партия серийни вертолети CH-47F Chinook ("Чинук"), съобщава Defense-Aerospace.
    Усъвършенстваните вертолети са предназначени за превозването на товари и личен състав. Машини от този тип активно се използват и за медицински и спасителни мисии, а също и за прехвърляне на подразделения със специално предназначение.
    CH-47F представлява последна модернизация на "Чинук". Вертолетът е със новоразработен фюзелаж и кабина за екипажа с ново оборудване на компанията Rockwell Collins.
    Максималното тегло на машината при излитане превишава 22 тона, има товароподемност до 8 тона при превозване на товара в кабината и до 10 тона на външни подвески. "Чинук" развива скорост до 300 километра в час. Далечината на полета достига до 2200 километра. CH-47 може да бъде въоръжен с бордови картечници.
    Първата партида включва шестнадесет нови и девет модернизирани вертолета. Цената на договора е 624 милиона долара. В бъдеще доставките могат да бъдат актуализирани съответно за 22 нови и 19 модернизирани машини. Армията на САЩ планира покупката на 452 вертолета CH-47F.

Още за транспортните вертолети

 


  05.01.2007, 12:30

Пентагона поръча нова снайперска винтовкаПентагона поръча нова снайперска винтовка

Военното ведомство на САЩ поръча нов снайпер за корпуса морска пехота и силите за специални операции, съобщава Defense-Aerospace.
    Самозарядната винтовка Mk11, разработена от компанията  Knights Armament, има калибър 7,62 милиметра, пълнител с пет или двадесет патрона и оптически прицел, осигуряващ поиск на целите в условия на ограничена видимост. Винтовката се произвежда в няколко варианта, отличаващи се по дължината на цевта (406, 508 или 610 милиметра). Главен конструктор на Mk-11 е Юджин Стоунер (Eugene Stoner), създател на известната винтовка M-16.
    Теглото на винтовката в зависимост от обема на пълнителите и дължината на цевта е от 3,5 до 4,9 килограма. Оръжието използва стандартен за НАТО патрон 7,62х51 и е предназначено за поразяване на цели на разстояние до 1,5 километра. Точността на стрелбата на дистанция 100 метра е 28 милиметра.

Още снайперски винтовки

 


  05.01.2007, 11:30

J-10В Пекин представиха новия китайски изтребител Jian-10

Днес в Пекин бе представен новият изтребител Jian-10, напълни разработен от китайски инженери, предаде РИА Новости. Презентацията на самолета бе направено в централата на Първа авиационна промишлена корпорация. На присъстващите е бил излъчен петминутен видеоклип, показващ излитане, полет и кацане, както и изтрелване на ракета от новия изтребителя.
    Заместник-генералният директор на корпорацията Ген Жугуан подчерта, че Китай е станал четвъртата държава в света, самостоятелно разработваща изтребител, двигател и ракета “въздух-въздух”.
    Ген Жугуан е подчертал, че Jian-10 и турбореактивните двигатели "Тайхан" са защитени с авторски права.

    Jian-10 е многоцелеви изтребител, произвеждан в едно и двуместен вариант. Предвижда се на започне да постъпва във войската в близко време.

Още за бойната авиация

 


  04.01.2007, 21:00

 

Шефът на американското разузнаване става заместник външен министърШефът на американското разузнаване става заместник външен министър

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джон Негропонте ще напусне поста си и ще стане първи заместник държавен секретар. Той е дипломат от кариерата. Бил е постоянен представител на САЩ в ООН и посланик в Багдад. 67-годишният Негропонте ще стане номер 2 в Държавния департамент на мястото на подалия оставка през юни Робърт Зелик.
    Според телевизия Ен Би Си новият шеф на Националното разузнаване на САЩ, което контролира работата на 16-те американски разузнавателни служби, ще е о.з.адмирал Майк Макконъл, който е бил директор на Агенцията за национална сигурност от 1992 до 1996 г.
    Утре, 5 януари, американският президент Джордж Буш ще обяви, че Майкъл Макконъл ще смени Джон Негропонте на поста на директор на националното разузнаване на САЩ, предаде АФП, позовавайки се на високопоставен представител на американските власти .
    “Ние ще го сменим утре (5 януари)”, заяви високопоставеният представител на американските власти, пожела да остане анонимен. Той също добави, че очаква Сената на САЩ да одобри без проблеми смяната на Негропонте.

 


  04.01.2007, 17:00

 

PAUNOVSKIБивш министър на отбраната на Македония бе осъден на три години и половина затвор

Бившият министър на отбраната на Македония Любен Пауновски днес бе осъден на три години и половина затвор заради злоупотреба със служебно положение, съобщава „Фокус”. Присъдата му бе произнесена от компетентен съд в Скопие при повторен процес. При първия процес той бе осъден на 5,5 години затвор.
    Заедно с Пауновски са осъдени и неговите тогавашни сътрудници Кирил Гьоргов и Владимир Талевски, както и неговият роднина Люпчо Петковски.
Гьоргов и Талевски получиха съответно една и две и половина години затвор, а Петковски бе осъден на 3 години и шест месеца затвор.
    Бившият министър на отбраната е и осъден на парична глоба в размер на 1,5 млн. евро, които трябва да върне на министерството на отбраната.

    Пауновски и сътрудниците му са осъдени, тъй като са сключили договори за доставка на храна за нуждите на армията и за изграждане на апартаменти чрез компаниите ХС Компани и Турист Маркет, с което са ощетили държавата.
    Тяхната защита съобщи, че ще обжалва и тази присъда.   


   03.01.2007, 12:00

Хеликоптер на Националната гвардия на САЩ се е разбил Катастрофира вертолет на Националната гвардия на САЩ

Вертолет на Националната гвардия на САЩ се е разбил в американският щат Калифорния, в близост до границата с Мексико, предаде АП, цитирана от агенция „Фокус”. Инцидентът е станал източно от град Сан Диего, ранени са девет души.
    По предварителни данни вертолетът е изпълнявал редовен полет, превозвал е граничари до отдалечен участък на границата. Петима от пострадалите са със сериозни наранявания и са хоспитализирани. Причините за катастрофата се изясняват.

Още за бойните вертолети


   03.01.2007, 10:00

Vera До 2010 година Русия създава единна радиолокационна система

Програмата за създаване на единна автоматизирана радарна система(ЕАРЛС),  в Русия, която ще обедини техническите и финансовите възможности на всичките руски ведомства, притежаващи радиолакационни средства, ще приключи през 2010 г., заяви командващият на радиотехническите войски(РТВ) на ВВС на РФ генерал-майор Анатолий Бояринцев, съобщава РИА Новости.
    “Реализацията на този програма е предвидена да завърши до 2010 г. Засега за нейното изпълняване са отделени около четири и половина милиарда рубли”, заяви още той.
    Планирано е ЕАРЛС, създаването на която е започнало в отделни региони на Русия през 2006 година, да стане техническа основа на федерална система за разузнаване и контрол на въздушното пространство.

    “Сега по цялата страна се монтират базовите елементи на ЕАРЛС. Те ще позволят в автоматичен режим да се обедини радиолокационната информация за въздушната обстановка от всичките източници, с които разполага министерството на отбраната и Федералната аеронавигационна служба (ФАНС) на Русия (Росаеронавигация), заяви още руският генерал.
 Според неговите думи, ЕАРЛС ще помогне на министерството на отбраната да решава задачи използвайки информация и от ФАНС.

Още за радиотехническите войски


   02.01.2007, 18:00ponos_zdravko

 

Продължават реформите в Сухопътните войски на Сърбия

Структурното преустройство на армията на Сърбия ще продължи през 2007 г., като ще бъдат формирани три бригади на сухопътните войски плюс една артилерийска и бригада за противовъздушна отбрана. Това е заявил началникът на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал-полковник Здравко Понош, предаде сръбската агенция БЕТА, цитирана от агенция „Фокус”. В интервю за вестник “Отбрана” Понош е посочил, че стратегическият преглед на отбраната предвижда до средата на 2007 г. да се установи нова структура на силите, т.е. да се изгради Командване за обучение и да се преструктурира досегашното Командване на сухопътните сили.
    През 2006 г. бяха формирани Първа бригада на сухопътните сили, след това Специална бригада, Гвардия, Свързочна бригада и централна логистична база.
От частите и ескадрилите на летище Батайница, близо до Белград, бе формирана единна 204 авиобаза по примера на подобни бази на страните на НАТО.
    Съобщено е, че през 2007 г. ще бъде формирана 98-ма авиобаза, съставена от летателни и други части на летищата Кралево и Ниш, както и Център за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзки.
    До 2010 г. се предвижда пълна професионализация на армията на Сърбия, т.е. премахване на задължителната военна служба.

Още за въоръжените сили


02.01.2007, 08:30

Voinite  Войните

Към 1 януари 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 3250 военнослужещи, от които 3000 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 127 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Украйна и Полша по 18, България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи и Унгария – по един.
    Американските военни съобщават и за 22,565 ранени американски военнослужещи.
    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 януари 2007 година, са загинали 509 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 353, австралийци - 1, англичани – 43, канадци – 44, датчани – 3, холандци -3, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, испанци – 18 и шведи – 2.
    За периода 1084 американски военнослужещи са били ранени.Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.
 
Снимки: Интернет

{START_COUNTER}