Януари 2006 г.


 

    Архив - януари 2006 г.

 

 

 

 


 

 

India

 

Международно изложение на въоръжение и техника


 

31 януари - 3 февруари 2006 година

Делхи, Индия


 

 

 

 

 

 


 

   31.01.2006, 19:30

 

Korvet-proekt20382Нова фрегата за флота на Русия

Утре в Санк-Петербург в корабостроителницата "Северная верфь" ще бъдат положени основите на новата главна фрегата по проект  22350 "Адмирал флота Горшков", съобщава "Интерфакс".
    В тържествената церемония ще вземат участие дъщерята и сина на адмирала, главнокомандващия на руския флот адмирал Владимир Масорин, представители на министерството на отбраната.
    Кораба стана победител в конкурса, проведен през 2004-2005 година от управлението за закупуване и доставяне на кораби, морско оръжие и военна техника към министерството на отбраната на РФ.
    Фрегатата по проект 22350, предназначена да изпълнява противолодъчни и ударни задачи е разработена в Северното проекто-конструкторско бюро.
    Водоизместимост на кораба - 8000 тона, основно оръжие се явяват осем противокорабни крилати ракети ЗМ55 "Оникс", 130-милиметрова артилерийска установка А-192, противолодъчен ракетен комплекс "Медведка-2", зенитно ракетен комплекс със среден радиус на действие "Ураган".
    В състава на флота фрегатата се очаква да постъпи през 2009 година. Потребностите на ВМФ на Русия от фрегати проект  22350 се оценяват като 10-20 единици.
    Стойността на първия кораб от този клас ще бъде около 320-400 милиона долара.

 

 

 


 

   30.01.2006, 18:00

 

 

За първи път три от един За първи път три от един

На започващите на 1 февруари в Резанска област (Русия) съвместни  учения на ВДВ и военно-транспортната авиация за първи път ще бъде извършено десантиране от един самолет Ил-76МД  на три бойни машини на десанта. За това съобщи днес  началника на прес-службата на ВВС на РФ.
    На тези съвместни учения, в района на Житово ще бъдат десантирани шест БМД-3 и около 500 десантника. Досега от подобен тип самолети са били десантирани само до две машини.
    Всяка от бронираните машините има тегло от близо 13 тона и възможност да превозва 7 (5+2) десантника. Въоръжена е с 30 мм стабилизирано автоматично оръдие, 7,62 мм картечница, 30 мм автоматичен гранатомет АГС-17 и ПТУР – 9М113. Може да се очаква някои от машините да бъдат десантирани заедно с екипажите.
    В привлечените за маневрите сдвоени екипажи повече от 60% са млади летци и щурмани. Наличието на сдвоени екипажи се обяснява с не характерното са случая десантиране на бойна техника.
    В зависимост от резултатите от ученията на екипажите на военно-транспортната авиация ще бъде издаден допуск за десантиране.

 

 

 


 

   30.01.2006, 17:30

 

 

Безпилотна бойна транспортна машинаБезпилотна бойна транспортна машина

Американската фирма Oshkosh Truck Corporation е анонсирала създаването на нов безпилотен автомобил, създадена на базата на влекач за палетни товари (PLS).
    По време на демонстративните изпитания Oshkosh е показал изпълнение на реална мисия за транспортиране на товар между две точки в пустинята Аризона, намиращи се на разстояние 7 километра една от друга. Машината е била без шофьор.
    Комплекта за безпилотна навигация, поставен на PLS, е бил изпитан по време на състезания с подобни машини през 2004 и 2005 година, организирани от DARPA. Освен това, допълнителни изпитания са били проведени в пустинята в района на Близкия Изток.
    При разработката на навигационното оборудване Oshkosh си е сътрудничила с Rockwell Collins и университета в Парма - Италия.
    Новата безпилотна техника позволява на войниците да се намират извън конвоя и на безопасно място при превозване на товари и боеприпаси.

 

 

 


 

   30.01.2006, 17:00

 

 
 
Износа на оръжие от Германия намаляваИзноса на оръжие от Германия намалява

През 2004 година Германия е експортирала въоръжение и бойна техника за 3,6 милиарда евро, което е с 1,1 милиарда евро по-малко от 2003 година. За това се съобщава в годишния отчет за експорта на въоръжения, представен на правителството на страната.
    Приблизително три четвърти от общия обем на военния експорт на Германия се пада на страните от Евросъюза, съюзници  от НАТО  и други „приятелски страни”.
    Продажбата на стрелково въоръжение е донесла през 2004 г. на немската хазна 36 милиона евро, което е с една трета по-малко от 2003г.
    Страни, не влизащи в състава на Евросъюза и НАТО, са закупили от Германия стрелково оръжие за 8 милиона евро.

 

 

 


 

   29.01.2006, 15:00

 

 

ЧП с палубен изтребител на САЩ Авария с  палубен изтребител на САЩ

Край бреговете на Австралия претърпя катастрофа американски изтребител F/A-18 Hornet. Той падна в морето при неуспешен опит за кацане на борда на американският самолетоносач "Роналд Рейган". Пилота на самолета успя да катапултира, а 37 милиона долара бяха загубени,  съобщава  ABC News Online.
    Катастрофата е станала на около 200 км югоизточно от австралийския град Брисбен.
    CVN
76 "Роналд Рейган" е най-големият самолетоносач в света и излезе на 4 януари 2006 г на първата си бойна мисия. В петък той отплува в открито море от гр. Брисбен, където бе на визита в продължение на пет дни.
    Причините за катастрофата за сега са неизвестни. Командването на ВМС на САЩ е започнало разследване по случая.


 

   29.01.2006, 09:00

 

 

PIRANHA IIIH 8x8 Ирландия е поръчала допълнително нови варианти на PIRANHA IIIH 8x8

Министерството на отбраната на Ирландия и компанията MOWAG GmbH са подписали договор за допълнителна доставка на 15 броя PIRANHA IIIH 8x8, на стойност 30 милиона евро.
   След двете партии машини закупени през 1999 и 2002 година, тази сделка добавя в парка на бронираните машини на фирма MOWAG, намиращи се на въоръжение във въоръжените сили на ирландската армия, два нови варианта с което числеността им ще достигне 80 машини.
    През 1999 г. Министерството на отбраната на Ирландия избра  PIRANHA за въоръжаване на своите миротворчески подразделения, действащи в различни горещи точки по света.
    От поръчаните в момента 15 PIRANHA IIIH 8x8, 9 ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем модул със стабилизирано 12,7 мм въоръжение на норвежката фирма KONGSBERG, останалите 6 – с боен модул със 30 мм стабилизирано оръдие на италианската фирма OTOMELARA.

    Спецификата на миротворческите операции налагат повишени изисквания към защитата на екипажите от мини и балистични  боеприпаси. PIRANHA IIIH 8x8 има нужното ниво на защита, многократно проверявано в реални бойни условия. Освен това тя се характеризира с висок комфорт и подвижност. Всички машини ще бъдат произведени в Швейцария. Доставките ще започнат през месец февруари 2007 година.

 

 


 

   28.01.2006, 08:00

 

 

 

 

Катастрофа с учебен самолет в САЩКатастрофа с учебен самолет в САЩ

Вчера в  катастрофа с учебно-тренировъчен самолет T-34C Turbo Mentor на ВМС на САЩ в щата Тексас за загинали двама човека, съобщава Reuters.
    Представител на базата "Корпус Кристи" на ВМС, към която се е числял самолета, съобщи, че пилота-инструктор и стажанта летял с него не са успели да катапултират.
    Самолет T-34C Turbo Mentor в петък през деня при изпълнение на учебен полет, по неизяснени причини е загубил управление, врязал се е в земята и се е взривил. Води се разследване.

 

 

 


 

   27.01.2005, 16:30

 

 

Първи изпитания с безпилотен разузнавателен конвертопланПърви изпитания с безпилотен разузнавателен конвертоплан

За първи път излетя новият безпилотен апарат TR918 Eagle Eye на компанията Bell Helicopter. Първият полет на "Орловото око" е продължил 9 минути и е включвал изпълнение на различни маневри.
    TR918 Eagle Eye е конвертоплан. Неговите витла могат да заемат както хоризонтални положение (за вертикален полет-на снимката), така и да се накланят напред за задвижване на апарата хоризонтално. В този момент той се превръща в самолет, способен да извършва продължителни полети и дежурства във въздуха.
    Както говори и самото име на апарата, Eagle Eye е предназначен за разузнаване и ще бъде оборудван с комплекс "зорки" камери.

 

 

 


 

    27.01.2006, 10:00

 

Изтребител F-16 се разби в Южна КореяИзтребител F-16 се разби в Южна Корея

Днес, сутринта при излитане от база на ВВС в град Чхонджу , разположен на около 150 км южно от Сеул се разби изтребител F-16.
    Както съобщава агенция
Киодо цусин жертви и разрушения няма. Пилота е успял да катапултира успешно и в момента се намира в болница с незначителни травми.
    Командването на ВВС на Южна Корея е заповядало до завършване на разследването да се спрат всички полети с този тип самолети, с изключение на включените в носене на бойно дежурство.

 

 

 


 

   26.01.2006, 18:00

 

Град Северодвинск отбелязва столетието на подводния флот на Русия с ново строителствоГрад Северодвинск отбелязва столетието на подводния флот на Русия с ново строителство

През март в корабостроителниците на компанията "Северно машиностроително предприятие" в Северодвинск ще бъде заложена за строителство нова атомна подводница от четвърто поколение за  ВМФ на Русия, съобщава "Интерфакс".
    Началото на строителството на новата подводница от клас 955 по проекта „Борей” ще бъде по време на тържествата свързани със столетието на подводния флот на Русия, който се отбелязва на 19 март.
    В този ден през 1906 година със заповед на Морското ведомство на Руската империя подводниците са били обявени за самостоятелен клас бойни кораби. Официално този празник се отбелязва от 1996 година насам.
    По предварителни данни, подводницата ще носи името на княз  "Владимир Мономах". Предната подводница от този проект, строителството на която започна на 19 март 2004 година получи името "Александр Невский".
    В момента  продължава строителството и на първата подводница от този клас - "Юрий Долгорукий".  Нейното строителство започна през 1995 година. Те са разработени в санкт -перебургското Централно конструкторско бюро за морска техника "Рубин".
    Подводниците от този проект са снабдени с изплуваща  спасителна камера, която е способна да събере целият екипаж – т.е. повече от 100 човека.

 

 

 


 

   26.01.2006, 16:30

 

Елитният американски СПЕЦНАЗ с развързани ръцеАмериканският СПЕЦНАЗ - с развързани ръце

В Силите за специални операции на САЩ се появи собствен план за водене на война с глобалният тероризъм. Сега обединеното командване на СПЕЦНАЗ-а  на САЩ (SOCOM), по-рано действащо като спомагателно по отношение на другите командвания, ще може да задейства своите сили независимо от другите родове войски и самостоятелно да атакува терористите по целия свят, пише вестника The Washington Post.
    Плана е получил името "OPLAN 71". Той се различава от всички останали документи с това, че сега частите със специално назначение могат да действат самостоятелно по целия свят, без да съгласуват своите операции с регионалните американски командвания.
    Този план е разработен в съответствие с Националната военна стратегия за борбата с тероризма, която министъра на отбраната на САЩ Доналд Рамсфелд подписа през октомври 2002 година. Съгласно документа, на SOCOM се поставят следните задачи: Създаване на условия, разрушаващи идеологическата поддръжка на тероризма;  унищожаване на терористическите организации;  лишаване на терористите от материална поддръжка; организация в страните – партньори на условия за борба с тероризма;  убеждаване и, ако е необходимо принуждаване на държави и организации да прекратят поддръжката на терористите; намиране и унищожаване на оръжия за масово поразяване.
    В последно време  Министерството на отбраната на САЩ започна да отделя все по-голямо внимание на развитието на Силите за специални операции, които се явяват  основен участник в антитерористичните операции.

 

 

 


 

   25.01.2006, 17:30

 

Британския принц Хари, завършващ своето обучение в елитното военно училище Принц Хари се отправя за Ирак

Британския принц Хари, завършващ своето обучение в елитното военно училище Сендхерст, е изявил желание да постъпи на служба в полк, които може да бъде изпратен в Ирак. За това съобщава AFP.
    Става дума за разузнавателния (бронекавалерийски) полк Blues and Royals. Подразделения на този полк се занимават с мобилно разузнаване. Полка Blues and Royals е участвал във Фолклендската война през 1982 година и миротворчески операции в Босна през 1994-1995 г.
    Прес-аташето на Министерството на отбраната на Великобритания е заявил, че „ако батальона, в които си е избрал да служи принц Хари, бъде изпратен в Ирак, то и Хари ще замине с него”.
    Принц Хари завършва своето обучение през април 2006 година, след което ще бъде произведен в чин втори лейтенант от кавалерията и ще бъде назначен за командир на разузнавателен взвод.
    В интервю, дадено за СМИ през есента на 2005 година, принца заяви, че няма намерение да служи в тилови части, докато в Ирак неговите поданици се сражават.
    Военната кариера се явява един от задължителните елементи в живота на всеки мъж от кралското семейство. В армията са служили дядото и бащата на Хари, а също и чичовците му принц Ендрю и Едвард. Принц Ендрю е взел непосредствено участие в бойни действия – бил е пилот на вертолет по време на Фолклендската война. Бащата на Хари, принц Чарлз, се явява шеф-полковник в парашутен полк на Великобритания.

 

 

 


 

   25.01.2005, 17:00

 

 
 
 
 
 
 
 
F-22 Raptor изпълни първата бойна задача
F-22 Raptor изпълни първата бойна задача
Американски изтребители от пето поколение F-22 Raptor изпълниха първата си бойна задача, съобщава Defence Talk.
    Те са извършили два полета в рамките на операция "Благороден орел", патрулирайки във въздушното пространство на САЩ.
    F-22 беше официално признат за боеготов в края на декември, а в средата на януари 27-ма изтребителна ескадрила беше напълно въоръжена с тези самолети.
    Операция "Благороден орел" се провежда от Обединеното командване за въздушно-космическа отбрана на североамериканския континент (North American Aerospace Defense Command - NORAD). В нея участват системите за ПВО и авиационните части дислоцирани на континента.
    От началото на операцията самолетите на ВВС на САЩ и Канада са извършили повече от 40 хиляди полета. При около 2 хиляди те са реагирали на различни авиационни събития във въздушното пространство на двете страни.
    Както отбелязват специалисти, изтребителите Raptor, със своите нови радиолокационни системи ще могат по-успешно от другите самолети да изпълняват въздушното патрулиране.
    Освен това, свръхзвуковата крейсерска скорост и висока маневреност на самолета му позволяват да реагира бързо на появата на непознати обекти на големи дистанции.

 

 

 

 

 

 


 

   24.01.2006, 18:00

 

CellМултимедийни процесори Cell ща се монтират в танкове

Американската компютърна компания Mercury Computer Systems  има  намерение да създаде специален модел военен  компютр на базата на многоядрените процесори Cell, разработка на IBM, Sony и Toshiba. Както е известно този процесор е с голям изчислителен потенциал при обикновени размери и се планира да се използва в разнообразна компютърна и битова техника, но за сега е известно че серийно ще се монтира само в новите игрови приставки на Sony PlayStation 3.
    Процесорите на Cell ще се използват в новата серия компютри PowerBlock 200, които конструктивно са приспособени за монтиране във военна техника. Очаква се първите такива устройства да се появят на пазара през 2007 година.

 

 

 


 

   24.01.2006, 13:00

 

 

KomandosСАЩ ще развърне 20 батальона СПЕЦНАЗ

В близкото десетилетие Министерството на отбраната на САЩ, за да може успешно да провежда антитерористични операции по целия свят, ще трябва да увеличи числеността на елитните си подразделения няколко пъти. Както се съобщава на сайта на MSNBC, тези изводи се съдържат във военен преглед Quadrennial Defense Review (QDR). Документа се явява основен при определяне на разходите за военното строителство и развитието на стратегиите.

    Ръста на личния състав ще обхване всички Сили за специални операции на САЩ, включително секретното антитерористично подразделение "Делта", СПЕЦНАЗ на ВМС ("морски тюлени"), рейнджерите и СПЕЦНАЗ на  сухопътните войски ("зелените барети").

    Пентагона смята да увеличи числеността на „зелените барети” от 15 на 20 батальона, и да създаде около 90 нови групи „А”. Група „А”, състояща се от 12 човека, се явява основната тактическа единица на „зелените барети”. В момента повечето военнослужещи от армейския СПЕЦНАЗ са задействани в мисии в Ирак и Афганистан.

    Според запознатите с QDR военни аналитици, личния състав на "Делта" също ще бъде увеличен с една трета.

    Както заявява  Майкъл Уикерс, глава на отдела за военни изследвания в Центъра за стратегически и бюджетен анализ,  "това увеличение на личния състав на Силите за специални операции на САЩ ще бъде най-голямото от Виетнамската война насам".

    Според думите на прес-аташето на Пентагона Брайан Уитман, основен акцент в QDR е направен на развитието на силите за специални операции, понеже те носят основната тежест в борбата с международния тероризъм.

 

 


 

   23.01.2006, 19:00

 

 

Smer4Русия е въоръжила Индия с два полка „Смерч”

 

Русия е доставила на Индия два полка реактивни системи за залпов огън "Смерч", съобщава РИА Новости.
    За това е съобщил на прес-конференция в Москва зам. директора на фирмата "Рособоронэкспорт"  Виктор Комардин.
    Освен това, Русия ще достави на Индия модернизирани снаряди с повишена мощност за РСЗО "Град". Тези снаряди позволяват да се увеличи и далечината на действие на установката почти двойно.
    РСЗО "Смерч", които се произвеждат от тулското предприятие  "Сплав", са предназначени за поразяване на жива сила, бронетехника, артилерия, тактически ракети, комплекси за ПВО, ПУ, свързочни възли, летища и други военни  обекти.
    Далечината на действие на системата е до 90 км. Площта на поражение с един залп е около 70 хектара.
    А  РСЗО "Град", с която индийската армия е въоръжена от 70-те години на миналия век, поразява обекти на дълбочина до 40 километра. Един залп включва 40 - 122мм ракети, катопоразената площ е около 14,5 хектара.

 

 

 


 

   23.01.2006, 12:00

 

 

C-300С-300 да се строи в Турция

Русия е предложила на Турция да организират съвместно производство на популярните зенитно-ракетни комплекси С-300, съобщава РИА Новости.
    По този начин Русия се стреми да спечели конкурса за доставка на ракетни комплекси за турските войски за ПВО.
    В конкурса освен Русия участва и САЩ с ракетния комплекс Patriot и Израел, предлагащ на Турция да се въоръжи със ЗРК Arrow-2.
    Както се очаква, условията на конкурса ще бъдат разгледани на 17 февруари на заседание на изпълнителния комитет на военната промишленост на Турция, което ще  се проведе под председателството на премиер-министъра Тайип Ердоган.
    Предложението за производството на С-300 в Турция се появи по време на посещението на делегация на турското министерство на отбраната в завода, в който се произвеждат тези зенитно-ракетни комплекси.

 

 

 


 

   23.01.2006, 10:00

 

 

DefExpoМеждународно изложение на въоръжение и техника в Делхи

 

Повече от 400 компании от 40 страни ще вземат участие в откриващата се на 31 януари в индийската столица традиционно международно изложение на въоръжения за сухопътните войски и военно-морските сили "ДефЕкспо-2006", което се провежда веднъж на две години.
    Четиридневното изложение се организира по инициатива на министерството на отбраната на Индия със съдействието на редица индийски държавни и частни организации.
    То ще се проведе в изложбения комплекс "Прагати майдан", който заема площ от 25 хектара и се смята за един от най-престижните в Азия.
    Програмата предвижда прес-конференции, семинари на военно-промишлена  тематика, делови срещи. Организаторите предполагат, че  ежедневно на изложението ще работят около 5 хиляди представители на бизнеса от Индия и други страни на света.
    Крупни експозиции се очаква да  развърнат Русия, Франция, Великобритания, Израел и др.

 

 

 


 

   20.01.2006, 18:30

 

 

HELENБритански лазер ще имитира ядрени взривове

 

Министерството на отбраната на Великобритания ще похарчи 100 милиона фунта стерлинги за свръхмощен лазер, позволяващ моделирането на ядрен взрив, пише вестник Guardian. Лазерната установка ORION ще бъде построена в Алдермастон, където е разположен центъра за производство на ядрено оръжие на Великобритания.
    Строителството, по всяка вероятност, ще започне през следващата седмица и ще завърши през 2010 година.
    ORION трябва да помогне на физиците да решат проблемни въпроси свързани с устройството на високотемпературната плазма, възникваща в епицентъра на взрива. Сега за тази цел се използва установката Helen, която през тази година ще навърши 26 години. Физиците утвърждават, че за разлика от нея ORION  ще може да генерира свръх кратки ("субпикосекундни") мощни импулси, което ще позволи да се приближат до условията на реалния взрив.
    Предполага се, че достъпа до устройството ще бъде свободен за редица университети и изследователски институти, които нямат непосредствено отношение към военните изследвания.
    Против това са както екологични и  пацифистки организации, така и  съвета на Западен Беркшир, на територията на които се намира  Алдермастон.

 

 

 


 

   20.01.2006, 12:00

 

 

RD-180АМС „Нови хоризонти” бе изстреляна с помощта на руски двигател

 

Успешно изстрелване на автоматичната междупланетна станция (АМС) „Нови хоризонти” бе извършено на 19 януари с помощта на РН "Атлас-5". Първата степен на тази ракета е била снабдена с руския двигател РД-180 производство на НПО "Энергомаш им. академика Глушко".
    Това е 13 старт на американска ракета, снабдена с руски двигател. Според експерти, РД-180 ще бъде още 8-10 години без конкуренция на световния пазар на течно-ракетните двигатели. Според договора, сключен през 1997 г. с корпорацията "Локхид-Мартин" на стойност  около 1 млрд. долара, "Энергомаш" трябва да достави в течение на 10 години 101 двигателя РД-180, като до момента са доставени 34 от тях.
    АМС „Нови хоризонти”  е с маса от 453 кг, и на борда му са  разположени седем научни прибора. През февруари 2007 г. АМС трябва да прелети на няколко милиона километра от Юпитер, гравитационното поле на които допълнително да я ускори и да и позволи да достигне до Плутон.
    Според разчетите АМС ще достигне целта на своя полет на 14 юли  2015 г., преодолявайки около 4,8 млрд. км.
    По време на полета апаратурата на АМС ще се намира в "спящ" режим и само веднъж месечно ще предава на Земята информация за състоянието на своите системи.
    АМС „Нови хоризонти” се явява първият компонент на програмата на НАСА „Нови граници”.

 

 

 


 

   19.01.2006, 22:30

 

 

FH-77B05Индия ще изхарчи 2 милиарда долара за гаубици

 

Индия провежда конкурс за покупката на буксируеми 155 мм  гаубици с дължина на цевта 52 калибъра, съобщава Defense Industry Daily.
    Обема на предполагаемата сделка възлиза на около 2 милиарда долара.
    В момента в конкурса са останали само два участника. Дъщерна фирма на BAE Bofors предлага гаубици Archer, а другата предлагана артилерийска система се произвежда от компанията Soltam.
    Южноафриканската фирма Denel "изпадна" след като в Министерството на отбраната на Индия стана скандал, свързан с подкупи на някои длъжностни лица.
    Индия предпочита да закупи буксируеми артилерийски системи, далечината на действие на които надхвърля тази на американските САУ  M109A2 и M109A5 Paladin, които се намират на въоръжение в Пакистан.
    Според думите на индийските чиновници, решението за покупката на гаубиците ще бъде взето след те преминат изпитания в летни и зимни условия.
    Победителя ще бъде обявен през 2007 година.

 

 

 


 

   19.01.2006, 18:30

 

 

MQ-8 Fire ScoutАмерикански безпилотен вертолет за първи път кацна на кораб

 

Многоцелеви безпилотен вертолет MQ-8B Fire Scout за първи път в автономен режим извърши кацане на кораб. Вертолета е излетял от военно-морската база в Мериленд и е извършил девет кацания и излитания от палубата на десантния кораб „Нешвилл", намиращ се в Чесапикският залив.
    Предходните изпитания, по време на които Fire Scout е кацал и излитал от кораб са преминавали в полуавтоматичен режим – вертолета се е управлявал от оператор от борда на "Нешвилл".
    В началото на ноември Fire Scout завърши земните изпитания.
    Northrop Grumman разработва вертолет за Сухопътните войски и за ВМС. Предполага се, че от вече построените 12 машини четири ще постъпят във флота, а осем в армията.
    ВМС на САЩ планират да закупят 192 такива апарата. Работата по адаптацията на RQ-8 Fire Scout за корабите на ВМС се планира да бъде завършена през юни 2006 година.
    Този вертолет е проектиран да води разузнаване в реално време, да доставя товари на войските в бойна обстановка и да нанася огневи удари по земни обекти.
    По време на изпитанията през юли на полигона "Юма" в Аризона вертолета за първи път в историята на подобни БПЛА порази цел с две 70 милиметрови ракети.

    След успешните изпитания е било взето решение с този вертолет да се въоръжат всички военни кораби, които се разработват в рамките на проекта Littoral Combat Ships.
    Продължителността на полета на MQ-8B Fire Scout е около четири часа. Това време е достатъчно, за да се извърши полет в радиус от 110 морски мили от кораба.
    Стандартното оборудване, в което влизат електрооптически и инфрачервени скенери, а също и лазерен далекомер, позволява да открива и идентифицира зададените цели.

 

 

 


 

   19.01.2006, 16:30

 

 

SoldatПентагонa ще включи към мозъка на войника компютър

 

Агенцията за водещи отбранителни изследователски проекти към  Пентагона (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) разработва електронна система, която ще сканира мозъка на войника на бойното поле, съобщава Fcw.com.
    По този начин учените ще изследват психо-физическото състояние на войника по време на бойни действия, а така също и „механизма” за вземане на решения от него.
    Системата ще използва специални сензори, с помощта на които тя ще измерва активността на мозъка и реакциите на организма, в частност – изменението на пулса.
    В бъдеще тази технология ще позволи да се определи за всеки боец тази информация, която той възприема най-добре и това ще даде възможност за него да се разработи индивидуална тактика за водене на боя.
    Това ще помогне на войника да приема решение в сложни ситуации, когато трябва да оценява голямо количество информация.
    Технологията ще бъде интегрирана в безпроводна цифрова комуникационна система, която се създава в рамките на програмата Future Force Warrior. Тази програма предвижда създаване на въоръжения, защитни системи и свръзки от следващо поколение. Тя се явява един от компонентите на програмите Future combat systems.
    Системата за сканиране на мозъка се предвижда да бъде интегрирана във  FFW през 2007 година.

 

 

 


 

   18.01.2006, 10:00

 

 

AH-64Американски вертолет в Ирак е бил свален с руска ракета.

 

Американският боен вертолет Apache, разбил се в понеделник край Багдад, е бил свален с руска ракета, съобщава ABC News.
    Според данни на източник от Пентагона, за осъществяване на терористически актове иракските бунтовници са използвали ракетата SA-7 клас "земя-въздух" (този тип ракети се използва в руския ПЗРК "Стрела").
    В Министерството на отбраната на САЩ смятат, че тези ракети са били купени още от правителството на Хюсеин, но след падането на режима му са били разграбени от складовете и в момента  на територията на страната могат да се намират стотици и даже хиляди такива ракети.
    Освен това, както заявяват в Пентагона, този терористичен акт е първи случай, когато бунтовниците успешно поразяват цел с ракета.  Обикновено, американските вертолети Apache са способни да издържат на обстрел с  ПЗРК "Стрела". Предполага се, че терористите са получили допълнително финансиране и са успели да наемат опитни в техническо отношение хора. Това вече предизвиква сериозни опасения – заявява пред ABC News генерал Джон Кин.
    Да напомним, че в резултат на тази катастрофа на вертолета  Apache на 16 януари загинаха двама пилоти. За последните 10 дни това е вече трети вертолет на САЩ, свален в Ирак.

 

 

 


 

   17.01.2006, 16:30

 

MiG-29CMT70 бойни самолета  МиГ  за ВВС на Алжир

Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" е сключила договор с Алжир за доставката на 70 изтребителя МиГ-29, съобщава "Интерфакс".
    Според думи на представител на едно от руските предприятия от отбранително-промишления комплекс, контракта за доставката на Алжир на 40 изтребителя МиГ-29 е бил подписан тези дни. Този договор предвижда гарантирана доставка на 40 самолета и опция за още 30 машини. Каква  точно модификация ща купят алжирците, не се съобщава за сега.
    Преди известно време представители на "МиГ" заявиха, че корпорацията има намерение да продаде в страните от Близкия Изток и Северна Африка модернизираните изтребители МиГ-29СМТ.
    Според специалисти, стойността на контракта е за повече от 1,5 милиарда долара.

 

 

 


 

   17.01.2006, 09:00

 

F-15Край Окинава се разби американски самолет

Изтребител на ВВС на САЩ F-15A/C се разби тази сутрин край японския остров  Икейдзима, разположен близо до по големия остров Окинава, съобщава Reuters цитирайки представител на въоръжените сили на САЩ в Япония.
    Самолета е паднал в морето. Пилота е успял да катапултира. Според данни от американската военна база Кадена (Kadena), той вече е взет от спасителния екип и живата му е вън от опасност.
    Причините за катастрофата за сега не са известни.
    Военната база е една от най-големите американски бази извън пределите на САЩ.

 

 

 


 

   16.01.2006, 16:30

 

 

Su-24Авария със Су-24

 

В Амурска област край селцето Возжаевка в Белогорски район претърпя катастрофа фронтовия бомбардировач Су-24, принадлежащ на ВВС на Русия.
    Както съобщава информационната агенция РИА Новости, това се е случило по време на тренировъчен полет.
    По предварителна информация на агенция ИТАР-ТАСС, причината за катастрофата е техническа неизправност в оборудването на самолета. Пилотите са успели да катапултират успешно. Същите са прибрани от спасителната служба на ВВС и са доставени на летището за извършване на медицински прегледи. Състоянието им е удовлетворително.
    Военната прокуратура на Далекоизточния окръг е започнала проверка по случая. Освен нея в района на аварията е и комисия на МО за разследване на причините за произшествието.
    Подобен случай имаше и през февруари 2004 година когато при изпълнение на планови полети край Комсомолск-на-Амур се разби още един Су-24. Пилотите и тогава успяха да катапултират.

 


 

   16.01.2006, 10:00  

 

Proekt 1135.6Русия ще строи за Индия нови фрегати

Фирмата  „Рособоронэкспорт"  смята да подпише договор с Индия за построяване за ВМС на тази страна на три фрегати от проекта 1135.6 (по натовската квалификация – клас Talwar), съобщава „Коммерсант”. Контракта може да бъде подписан още днес.
    Стойността на сделката възлиза на 1,56 милиарда долара. Строителството на корабите, според мнение на експерти, ще се извърши в калининградския завод "Янтарь".
    Срока за изпълнение на договора е 2010-2011 година. Стойността на контракта е била занижена с 40 милиона долара заради неустойки, свързани със забавяне на строителството на предната партида кораби за Индия.
    Новите кораби ще бъдат въоръжени с по-мощни системи въоръжения от своите предшественици. Предвижда се на тях да бъдат монтирани ракетите PJ-10 на руско-индийската компания "БраМос".
    Как се отбелязва на сайта на "Балтийският завод", корабите от класа фрегати (по руските квалификации – стражеви кораб), са предназначени за водене на бойни действия против надводни кораби и подводници в океанските и морските райони, а така също и да отразяват атаките на въздушния противник.

 

 

 


 

   13.01.2006, 17:00

 

 

Ту-22М-3Украйна реже своите последни ракетоносци

 

Украйна на 27 януари ще ликвидира последните си бомбардировачи  Ту-22 и авиационни ракети Х-22. За това съобщи прес-службата на Министерството на отбраната на Украйна.
    Последния етап по ликвидацията на Ту-22 и Х-22 ще се състои в авиобазата край град Полтава.
    Очаква се, че на мероприятието да вземат участие посланика на САЩ в Украйна Джон Хербст, представители на Министерството на отбраната на САЩ начело с помощника на министъра на отбраната  Игланд Даг, ръководещ състав на Министерството на отбраната и ГЩ на Украйна, а също и представители на други министерства и ведомства.
    Както се съобщава, през 2002 година Украйна и САЩ започнаха ликвидацията на 12 тежки бомбардировача Ту-22М3, 19 - Ту-22М2 и 225 ракети Х-22 на военното летище край град Полтава.

 

 

 


 

   13.01.2006, 16:30

 

Piranha IIIC 8x8 MOWAG е получила два договора за доставката на Piranha за швейцарската армия

 

Швейцарската фирма MOWAG GmbH получи от Аrmasuisse поръчка за производството на осем машини Piranha IIIC 8x8 които ще се използват като платформи за системи за радиоелектронна борба (EW). Машините ще бъдат произведени в завода Kreuzlingen и ще бъдат предадени на Аrmasuisse в края на 2007 година.
         Машините за РЕБ позволяват да се извършва поиск  (радиоразузнаване), да се определи местоположението (пеленгова)  на радиоелектронните средства на противника и да се извърши електронно подавяне на неговите системите за управление.
    Избора на Piranha IIIC в качеството си на платформа за дадената система се явява още едно доказателство за тясното сътрудничество на фирмата с швейцарската армия. В момента 850 машини Piranha в различни конфигурации се намират на въоръжение в армията на Швейцария.

    Освен това, компанията MOWAG е получила от Аrmasuisse поръчка за преоборудване на 40 машини Piranha I 6x6 Panzerjagern (Ловец на танкове) в защитени санитарни машини. Предвижда се те частично да заменят старите санитарни машини на базата на  Pinzgauer 6x6, които до края на 2008 година трябва да бъдат ликвидирани. Новите машини ще бъдат предадени на военно-медицинските служби през 2006 и 2007 година. За разлика от повечето съвременни армии, в швейцарската армия до момента не е имало бронирана машина с повишена проходимост за спасение и евакуиране на ранени от бойното поле.
    С преоборудването на Piranha I 6x6 Panzerjаger този пропуск ще бъде решен по най-икономичния начин. Новите санитарни машини в екстремални условия ще могат бързо да евакуират ранените, да окажат бърза медицинска помощ и да превозят ранените до най-близкото медицинско заведение. В машината има възможност за разполагане на три лежащи или шест стоящи пациента плюс четиричленният екипаж.
         Вътрешното оборудване отговаря на съвременните изисквания.
    Образеца на новата санитарна машина е бил разработен от  MOWAG GmbH в Kreuzlingen в тясно сътрудничество с  Аrmasuisse и е бил предаден през март 2004 г.
         Повече от 300 машини Piranha I 6x6 Panzerjаger се намират на въоръжение в швейцарската армия от началото на 90-те години. След като бъдат преоборудвани те ще могат да се използват в  продължение на 25 години.

 


 

   13.01.2006, 13:00

 

 

Joint Unmanned Combat Air Systems Пентагона строи нова „летяща крепост”

Пентагона е прекратил работа по проекта за безпилотен ударен самолет за пробив на противниковата ПВО, приемайки в замяна програмата за създаване на бомбардировач за далечно действие от следващо поколение, съобщава DefenseTech.
    Проекта Joint Unmanned Combat Air Systems бе разработен  от Агенцията за високи отбранителни изследователски проекти на Пентагона (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA). Тази машина е била предназначена за ВМС и ВВС на САЩ.
    Основна задача на БПЛА е била преди всичко да унищожи инфраструктурата на ПВО на противника, след което съгласно концепцията за въздушно-наземни операции на бъдещето, военните обекти трябва да се унищожават от класически управляеми военни самолети.
    Освен това, J-UCAS е трябвало да изпълнява и задачи по разузнаване, целеуказване и нанасяне на отделни огневи удари.
    Вместо това Министерството на отбраната през тази година започва разработката на бомбардировач с далечно действие от следващо поколение. Конструкторите имат готовност да използват разработки в това направление правени в последните 20 години.
    Това сериозно изменение в концепцията за въздушните операции стана след като бе приета програма за създаване на нов ударен самолет с далечно действие, разработена под ръководството на един от директорите в Пентагона - Ендрю Маршалл. Основната задача на тази програма – създаване на самолет за нанасяне на удари по военни обекти в Китай.
    Разработката на самолета започва тази година, прототипа трябва да се вдигне във въздуха през 2015, а на въоръжение новата машина да постъпи през 2020 година.

 

 

 


 

   12.01.2006, 17:30

 

 

 

 

Pandur-2„Пандур-2” за армията на Чехия

Австрийската фирма "Щаер-Даймлер Пух" е спечелила конкурса за доставката на 234 бронетранспортьора "Пандур-2" за чешката армия. В рамките на договора е предвидена твърда поръчка за 199 машини и опция за още 35. Стойността на контракта е около 23 млрд. крони (около 1 млрд. дол).

    Доставките ще започнат през тази година и ще продължат до 2012 г. "Пандур-2" е плаващ, въздушнопреносим БТР с колесна формула 8х8. Предполага се, че чешката армия ще използва тези машини в международни миротворчески операции, в които в последните години все по-активно се привлича Чехия.

    В конкурса за доставка на БТР са взели участие повече от 40 западни фирми- производителки на В и БТ. Основен конкурент на "Щаер-Даймлер Пух" е била финландската компания "Патриа виклз" с машината си AMV.

    В момента на въоръжение в чешката армия се намират бронетранспортьори БТР-60 и БТР-90, които подлежат на замяна.

 

 


 

   12.01.2006, 09:00

 

T-39-SabrelinerВъв Флорида изчезна военен самолет

 

Американските военни търсят самолет, изчезнал по време на тренировъчен полет във Флорида, съобщава AFP.
    Самолета T-39 Sabreliner, влизащ в състава на военно-морските сили на САЩ, не се е върнал във военната база Пенсакола (Pensacola). Според данни на АР, за последен път самолета е бил фиксиран на екраните на РЛС около 5 часа във вторник, в района на езерото Картерс (Carters Lake) намиращо се на 16 километра от град Чатсворт (Chatsworth). Търсенето на машината се усложнява от лошите метеорологични условия в района на инцидента.
    По информация от военното командване, на борда на изчезналата машина са се намирали четирима човека: пилот, инструктор от ВМС и курсанти от ВМС и ВВС на САЩ.

 

 

 


 

   11.01.2006, 17:00

 

Изпитания на нова РЛСИзпитания на нова РЛС

 

С модулна РЛС, предназначена за използване в състава на системата за предупреждение за ракетно нападение (СПРН), се провеждат изпитания край Санкт-Петербург.
    РЛС е разработена от московския НИИ за далечна радиосвръзка. Прототипа за изпитанията е построен в научно-производственото предприятие "Пирамида" в Санкт-Петербург.
    В хода на изпитанията станцията ще следи за активността във въздуха в северо-западно направление. Далечината на действие на станцията за сега не е известна, но според специалисти, с точност ще се определят пусковете на ракетните полигони "Кируна" в Швеция и "Анне" в Норвегия.Зона за контрол
    След приемането на станцията на въоръжение
, тя ще смени старите  РЛС "Днепр" и "Дарьял". Това ще позволи цялата  наземна групировка на СПРН да бъде разположена на територията на Русия.
    В момента, на територията на Украйна действат две РЛС от СПРН – в Севастопол и Мукачево. Тези РЛС от системата "Днепр" се обслужват от украински персонал, като самите станции „продават” информацията на Русия. Освен това Русия използва и други РЛС – от системата "Дарьял" в Азербайджан, "Днепр" в Казахстан и "Волга" в Белорусия. Тези обекти също не са руска собственост, но в тях работят руски специалисти.

 


 

   11.01.2006, 08:30

 

Tula 667Модернизираната атомна подводница "Тула" се върна в състава на Северния флот

 

Северодвинското предприятие "Звездочка" е предало на Северния флот на ВМС на Русия атомната подводница "Тула", съобщава ИТАР-ТАСС.
    К-114 „Тула”, е предадена в състава на флота след четири годишен ремонт и модернизация.
    Ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение "Тула" е четвъртата подводница по проекта 667-БДРМ /по класификациите на  НАТО Делта-4/ - построена в предприятията на „Севмаш” в Северодвинск през 1987 година.
    Както отбелязва сайта russianforces.org подводниците от този проект са основата на морските ядрени сили на Русия.
    Тази подводница има дължина 167 метра, ширина – 12 метра, надводна водоизместимост – 11740 тона, подводна – повече от 18 хиляди тона. Максимална дълбочина на потапяне – 400 метра, максимална подводна скорост – 24 възела, екипаж – 130 човека.
    Подводницата е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети РСМ-54 и торпеда. За периода от 1984 до 1992 година в заводите на "Севмаш" са били построени седем такива субмарини.

 

 

 


 

   10.01.2006, 19:00

 

F-14Tomcat в пенсия !

 

Пентагона снема от въоръжение изтребителя F-14 Tomcat, съобщава Honolulu advertiser.
    Последните 22 машини, намиращи се на въоръжение във ВМС, в момента изпълняват мисии в Персийският залив. Действайки в състава на две ескадрили, дислоцирани на самолетоносача "Теодор Рузвелт" те ежедневно извършват полети над Ирак, осигурявайки въздушна поддръжка на сухопътните войски.
    Самолетоносача ще се върне в Америка през пролетта на 2006 година. Веднага след завръщането си той ще бъде превъоръжен с нови изтребители от поколение 4++ F/A-18 E/F "Super Hornets".
    Първата ескадрила "Томкети" се е вдигнала във въздуха от заводското летище на компанията Grumman през 1971 година.
    Отначало се е предвиждало да се използва като многоцелеви изтребител, но не много впечатляващите характеристики (морските пилоти даже го кръстили „пуйка”) принудили командването на ВМС да го постави в класа ударни самолети и изтребители за ПВО.
    След като F-14 бъде снет от въоръжение, с такива самолети ще летят само пилотите на Иран. През 1974 година правителството на САЩ е продало на иранските власти 80 такива машини. Това е единствената доставка на изтребители F-14
зад граница.

 

 

 


 

   10.01.2006, 18:00

 

bmdo-fort-greelyОще една ракета в състава на американската ПРО

 

Американската Агенция за противоракетна отбрана (Missile Defense Agency) е разположило в Аляска 10-та ракета – прехващач, съобщава SpaceWar.com
    Тази ракета, поставена в шахта във военната база "Форт Грили" (Fort Greely), ще бъде включена в системата за прехващане на балистични ракети в средният им участък на полет.
    До сега агенцията е разположила осем противоракети в Аляска и две в Калифорния във военната база "Ванденберг" (Vandenberg).
    През 2006 година корпорацията Boeing, построила 10-тия прехващач, планира да произведе още няколко ракети, а също и да проведе поредица от изпитания на противоракетната система.
    Освен това, в рамките на развитието на системата за ПРО ще се проведе работа за интеграция на радара SBX в противоракетната отбрана.
    В началото на декември Boeing е завършила серия от изпитания на авиационен лазер, който в бъдеще може да стане един от компонентите на ПРО. Изпитанията са се провеждали на полигоните на  военно-въздушната база "Едвардз" в Калифорния.
    В хода на серията тестове изпитателите са установили, че дължината на импулса и мощността на лазера напълно позволяват с негова помощ да бъде унищожена балистична ракета. По време на изпитанията са проведени повече от 70 теста, в т.ч. и симулация за действие на лазера на голяма височина.

 

 

 


 

   10.01.2006, 16:30

 

 

Нормандия НеманЖак Ширак награди руския авиополк "Нормандия-Неман"

 

Президента на  Франция Жак Ширак награди с орден Кръст  на кавалера на Почетния легион изтребителния полк от ВВС на Русия "Нормандия - Неман", съобщава РИА Новости.
    Според думите на началника на прес-службата на ВВС на РФ Александр Дробышевски, полка е бил награден с френски орден по изключение.
    Наградата ще бъде връчена на представител на ВВС на Русия в Москва на 18-19 януари от премиер-министъра на Франция Доминик де Вильен, който по това време ще бъде в Русия за участие в междудържавна среща.
    18-ти гвардейски Витебски изтребителен полк на ВВС на Русия "Нормандия - Неман" е дислоциран в Галенки край Усурийск. Едноименен полк действа и в състава на ВВС на Франция.
    В края на ноември на територията на седма Централна военна болница в Москва се откри паметник на летците авиополка "Нормандия-Неман", действал по време на
II световна война. На паметника са изобразени герба на полка "Нормандия-Неман" и ордена Червена звезда.

 

 

 


 

    10.01.2006, 13:00

 

 

 

NH90NFHНови италиански вертолети

Първи полет на серийния вертолет  NH90NFH, предназначен за ВМС на Италия се състоя в края на 2005 година. За това са съобщили представители на компанията "Агуста/Уестленд".
    В рамките на програмата за разработка и производство на вертолета NH90 компанията "Агуста/Уестленд" отговаря за общата интеграция на специалните системи на всички военно-морски модификации на NH90NFH.
    Вертолета NH90NFH е предназначен за самостоятелни изпълнение на задачи за борба с подводници и надводни кораби на противника. Машината може да патрулира, да участва в спасителни операции, превозването на войски и товари. NH90NFH може да изпълнява полети нощем и в сложни метеорологични условия. Вертолета има сравнително малки размери и система за сгъване на  витлата.

    Това му позволява да бъде базиран на кораби от клас „фрегати”.
Италианските ВМС са поръчали 56 вертолета NH90NFH, в това число десет от тях – в транспортен вариант.
    В момента в завода на компанията Агуста/Уестленд" в Италия се сглобяват 150 NH90, включително и вертолети от модификацията  NHF за ВМС на Италия, Холандия и Норвегия, а също и военно-транспортен вариант ТТН за италианските сухопътни войски.

    Компанията "Агуста/Уестленд" е завършила и изготвянето първия лек многоцелеви вертолет (Light utiliti helicopter, LUH) на базата на  US139. Той трябва да задоволи изискванията на сухопътните войски на САЩ към перспективен лек многоцелеви вертолет.
    Машината е изпълнила редица изпитателни полети. Ръководството на
"Агуста/Уестленд" е удовлетворено от показаните резултати.

 

 

 


 

   09.01.2006, 18:30

 

ТанкСъкращения в армията на Китай

 

Китай официално обяви за завършването на двугодишна програма  за реформиране на Народно - освободителната си  армия (НАО), съобщава China daily. Според данни на изданието, размера на армията спрямо общата численост на населението в Китай е достигнала исторически минимум.
    За последните две години армията е била съкратена с близо 200 хиляди човека, и сега нейната численост е около 2,3 милиона военнослужещи.
    Съкращаването на числеността на НАО е станало в рамките на програмата, при реализирането на която КНР се стреми да я направи боеспособна, съответстваща на съвременните изисквания
.
    До началото на реформата китайската армия се състоеше  основно от крупни пехотни съединения. Освен общото съкращение за сметка на намаляване на числеността, сериозни изменения настъпиха и в структурата на НАО.
    В хода на реформата се намали състава на дивизиите, а личният състав на бригадите се увеличи. Увеличиха се числото на армейските корпуси в китайската армия,като тяхната командна структура(корпус, бригада, батальон) не се промени.
    През 2003 година когато започна реформата, числеността на НАО беше 2,5 милиона човека. През 1987 година в армията са служели 4,2 военнослужещи.
    Военния бюджет на Китай за 2005 е бил 30 милиарда долара.

 

 

 


 

   08.01.2006, 16:00

 

 

UH-60 Black HawkВ Ирак се разби американски вертолет

Американски вертолет UH-60 Black Hawk се разби в северната част на Ирак. Намиращите се на  него 12 военнослужещи ( 4 човека екипаж и 8 пасажери) са загинали, съобщава Associated Press.
    По данни на американското военно командване, катастрофата е станала късно вечерта на 7 януари, на 10 километра източно от град Тель-Афар.
    Причините за катастрофата за сега не са известни.  
    Провежда се разследване.

 

 

 


 

   07.01.2006, 09:00

 

 

broniaПентагона разбра как да намали загубите с 80%

 

Съгласно резултатите от изследвания, проведени от специалисти на военното ведомство, бронежилетките, използвани от американските войници в Ирак за сега не отговарят на съвременните изисквания, съобщава Reuters.
    Както уточняват учени, някои изменения в конструкцията на „средствата за тактическа защита” могат да намалят смъртността от рани в областта на торса с около 80%.
    В началото Пентагона смята за необходимо да разработи способ за защита с керамични пластини на рамената и страничните части на тялото на войниците.
    В момента болшинството от смъртоносните ранявания в тялото се падат именно на тези участъци, които са слабо защитени от куршуми и осколки.
    Американското командване вече е предало резултатите от тези изследвания на компании, занимаващи се с разработката на средства за защита на войника на бойното поле.
    Според един от експертите на Пентагона, даже и тази защита, която носят на себе си американските войници в Ирак и Афганистан се явява най-добрата в света, но въпреки това тя трябва да се подобрява и усъвършенства.

    Изследвани са били стотици тела и снимки на загинали военнослужещи.

 

 

 


 

   06.01.2006, 16:00

 

 

FuchsМодернизацията на Fuchs набира скорост

 

Rheinmetall Landsysteme (RLS) провежда модернизация на 124 бронетранспортьора  Fuchs 6х6 на немската армия.
    Модернизацията се провежда в рамките на "Фаза 1 Пакет на модернизация" (IPP1), на който ще бъдат подложени машините, отслужили значителен срок на Балканите. В първоначалния  вариант Fuchs е имал бойно тегло от 19 тона, от които само 5 тона са били полезен товар, включително и специфичното въоръжение за изпълнение на конкретни задачи. Допълнителна пасивна броня е оказвала негативно влияние на окачването и спирачната система.
    В края на програмата по модернизация машините ще получат 7 основни усъвършенствания, включващи усилване на мостовете, окачването, електрохидравлично отваряне на вратите, отказване от водният движител, допълнителни сандъци за имущество и усилена защита от мини.
    В първоначалният си вариант Fuchs е бил в плаващ вариант. При преодоляване на водни прегради се е включвала турбината и помпите в корпуса. Във вода машината е развивала скорост до 10,5 км/час. Оказа от плаващ вариант, позволява да се намали теглото на машината. Първоначалният вариант, доставян за немската армия е осигурявал кръгова защита от стрелкови бронебойни боеприпаси с калибър до  7, 62 мм. В модернизирания вариант с бронева защита IBD MEXAS, допълнително се осигурява кръгова защита от бронебойни 14, 5 мм боеприпаси и осколки.
    Най-съвременни  бронирани пакети ще осигурят допълнителна защита на дъното от противотанкови мини с тегло до 7 кг.
    Контракта е бил подписан в началото на 2004 г и първата партия от 5 машини е била готова в края на годината, а в края на 2005 е трябвало да бъдат доставени 65 машини, 46 през 2006 г. и 17 през 2007 г.
    RLS също изпълнява капитален ремонт и на 11 машини за ядрено, бактериологично и химическо разузнаване (NBC) Fuchs на британската армия.
    В началото на 2005 г. Обединените Арабски Емирства дадоха поръчка на RLS на стойност от 188 милиона  долара за производството на 32 единици 6х6 Fuchs 2, които ще бъдат най-съвременните машини на NBC  произвеждани до сега. Първите машини ще трябва са готови през 2007 г.
    Предвижда се  Fuchs 2 да стане основа за развитие на всички бъдещи нови машини.

 

 

 


 

   05.01.2006, 16:30

 

CV 9035RUAG доставя бронирани пакети за CV9035

 

BAE Systems Land Systems Hagglunds е сключила с швейцарската компания RUAG Land Systems контракт на стойност от 9,87 милиона долара за доставката на съвременна пасивна бронева защита за БМП CV9035NL, изготвяни по поръчка на кралската армия на Холандия.
    Неотдавна подписания договор предвижда доставката на 184 комплекта, предназначени за защита отгоре и 100 облекчени комплекта за защита на бордовете. Тяхното производство трябва да започне тази година.
    Комплекта за защита от поражения отгоре се поставя на горната повърхност на CV9035NL, включително и на куполата, и осигурява повишена защита от поражение от боеприпаси отгоре.
    Комплекта за защита на бордовете осигурява по надеждна защита от осколки.
    Според RUAG Land Systems, тези комплекти се монтират леко на бронираните машини, имат модулна конструкция и позволяват бърза смяна на отделни елементи в полеви условия.
    RUAG Land Systems продават пакети на модернизираната броня и на други използващи IFV от серията CV90. При това конструкцията на бронираните модули позволява да се поставят и на други типове машини, както верижни така и колесни.
    RUAG Land Systems също разработват и други бронирани системи, осигуряващи защита от широко разпространените РПГ-7.
    Кралската армия на Холандия е поръчала 184 бойни машини на пехотата CV9035NL, които са последната версия, произвеждана в момента.
    На нея ще се монтира оръдие Bushmaster III калибър 35/50 мм, произвеждано от фирмата ATK Gun Systems.
    Доставките трябва да се осъществят през периода 2007-2010 г. От  184 машини 150 са в конфигурация бойни машини на пехотата и 34 – командни пунктове.
    RUAG Land Systems преди известно време завърши доставката на последните 186 единици БМП CV9030 Mk II за армията на Швейцария. Тази машина е въоръжена с 30 мм оръдие МК44 на компанията ATK Gun Systems.
    Постъпилото предложение за допълнителни 124 машини CV9030 Mk II за швейцарската армия не е било прието.

 

 

 


 

    05.01.2006, 12:30

 

Ronald ReiganCVN 76 излезе на първата си мисия

Най - новият атомен самолетоносач "Роналд Рейган" отплава вчера от Сан-Диего (Калифорния) на първата си бойна мисия, съобщава прес-службата на ВМС на САЩ. Очаква се , че той ще участва във войната с международния тероризъм и ще носи дежурство в западната част на Тихия океан.
    Контра-адмирал Майкъл Миллер (Michael H. Miller), командващ на ударната група  "Роналд Рейган", заяви, че по време на  учение на смесено учебно подразделение и  учение на обединеното оперативно съединение „Роналд Рейган" и 14-то авиокрило са показали мощ и сила.
    Ударната група "Роналд Рейган" ще се състои от 14-то авионосно авиокрило, ескадра есминци, атомния самолетоносач "Роналд Рейган", ракетен крайцер "Лейк Шамплейн - CG 57", ракетни есминци  "Маккемпбелл - DDG 85" и "Декатур - DDG 73", а също и осигурителен  кораб "Ренье - AOE 7" и подразделения за обезвреждане на взривоопасни предмети.
    "Рейган" влезе в експлоатация през юли 2003 година, ставайки деветия атомен самолетоносач от клас "Нимиц". Носи името на 40-тия президент на САЩ.
    Девиза на кораба е "Мир с помощта на силата".

 

 

 


 

   04.01.2006, 21:00

 

     На въоръжение в австрийската полиция постъпва  електрошоково оръжие - така наречените Тейзър.
Както съобщи днес министерството на вътрешните работи на Австрия, в следващите месеци 200 такива устройства ще постъпят в антитерористичните подразделения  "Кобра" и "Вега".

    Електрошоковите оръжия Тейзър са най - ефикасното до момента изобретение за обезвреждане на противник, без да се използва смъртоносна сила. Те масово навлизат в полицейските подразделения на САЩ, Канада (най-вече патрулните отряди и пътна полиция).
    Тейзър е идеално средство за самоотбрана, използва се от органите на реда при арестуване на заподозрени лица, от охранителите на места за контрол (летища, гари), в самолети, кораби и др.
    Цената му е около 1300 евро.

 

 


 

    03.01.2006, 20:30

 

Край Багдад се разби американски вертолет

Двама американски военнослужещи загинаха в резултат на авария с вертолет близо до Багдад. Както съобщава американската информационна агенция Associated Press, вертолета, на борда на които са се намирали двама войника, е паднал на 15 мили източно от град Бакуба (Baqouba) – т.е.  на 24 км от този населен пункт и на около на 60 км от столицата на Ирак.

    Според полицията, вертолета е бил свален. По-рано се съобщаваше, че причината на това падане може да бъде и  техническа неизправност. На мястото на произшествието  са пристигнали представители на американската армия.

    От началото на 2005 година в Ирак са загинали 844 военнослужещи на американската армия, а от началото на войната през 2003 година бойните загуби на САЩ възлизат на 2173 човека.

    В момента в Ирак са дислоцирани 183 хиляди коалиционни военнослужещи, като 162 хиляди от тях са  американци, 8 хиляди – британци и още 13 хиляди са представители на други страни.

 


   01.01.2006, 17:00

hihuahuaРиск на професията - свирепи чихуахуа нападнаха полицай!

Шайка разсърдени чихуахуа нападна американски полицай, който съпровождал до дома му задържан по рано тинейджър, съобщи днес агенция Associated Press.
Полицая довел в къщи 17-годишния юноша, който бил арестуван за пътно-транспортно произшествие. На прага на къщата полицая бил посрещнат от пет свирепи кученца, които се нахвърлили върху него и започнали да го хапят.
Инцидента е станал в щата Калифорния. Полицая получил незначителни рани, бил прегледан в местната  болница и след два часа се върнал на работа.

 

  

    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

 


{START_COUNTER}