Военна информация

Архив - от 16 до 31 януари

 

 

Румъния иска да купи подводници

31.01.2023, 21:40

Румънските военноморски сили възнамеряват да започнат процедури за закупуване на подводници през 2023 г. Други програми за закупуване включват миночистачи, амфибийни щурмови машини и хеликоптери, съобщава „Румъния Джърнал“.
“Наред с програмата SIML (мобилна система за изстрелване на противокорабни ракети), в краткосрочен план румънските военноморски сили отдават голямо значение на започването на програмата “Подводница срещу надводни и подводни заплахи” и придобиването на кораби за лов на мини, амфибийни щурмови машини и хеликоптери с възможности за водене на надводен бой. До приключването на тези програми продължаваме програмите за капитален ремонт и модернизация на намиращите се в експлоатация военноморски платформи, за да постигнем целите си”, се казва в изявление на ВМС.
“Сложната ситуация в областта на сигурността в Черноморския регион и ангажиментите на страната ни към партньорите от ЕС и НАТО изискват подходящо адаптиране на националната военноморска политика”, се допълва в изявлението.
Намерението за закупуване на подводници беше публично обявено още през 2018 г.
Румъния разполага с една подводница – “Делфин” 581, проект 877Э, но тя не се използва от повече от 20 години. От 1995 г. румънската армия не е инвестирала никакви средства в подводницата. Дълга е над 70 метра и широка около десет метра, “Делфин” влиза в състава на флота през 1985 г.
Източник: БГНЕС

 

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея обещаха да увеличат съвместните военни учения

31.01.2023, 21:33

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея се споразумяха днес двете страни да увеличат съвместните военни учения, както и да си сътрудничат по-активно за противодействие на севернокорейската ядрена заплаха и за предотвратяване на война на Корейския полуостров, предаде Ройтерс.
Сеул е ключов съюзник на Вашингтон. Южна Корея разчита за своята защита на Съединените щати и особено на ядрения им арсенал.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се срещна днес в Сеул с южнокорейския си колега И Джон-суп след ежегодните им разговори за сигурността през ноември във Вашингтон. Той ще се срещне още с президента Юн Сук-йол, след което ще отпътува за Филипините.
Северна Корея, която разполага с ядрени оръжия, изстреля миналата година множество ракети, включително междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на Съединените щати. Вашингтон и Сеул предупредиха, че е възможно Пхенян да подготвя първия си ядрен опит от 2017 г., отбелязва Ройтерс.
Заради нарастващата заплаха от страна на Северна Корея някои политици и експерти в Южна Корея започнаха да говорят за връщане на американските стратегически ядрени оръжия или дори за южнокорейска ядрена програма. Представители на властите в Сеул обаче отрекоха подобна възможност.
В общо изявление министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея казаха днес, че са се споразумели да засилят обмена на информация и за съвместно планиране. Двамата са се договорили също да “повишат равнището и да увеличат мащаба” на тазгодишните съвместни военни учения, като Съединените щати разположат в района повече стратегически оръжия, например самолетоносачи и бомбардировачи.
Повече от 28 500 американски войски са базирани в Южна Корея – наследство от Корейската война в периода 1950-1953 г., която завърши с примирие и все още няма подписан мирен договор.
Източник: bta.bg

 

Столичната организация на СОСЗР приема нови членове и разширява територията си

31.01.2023, 14:33

Столичният съвет на СОСЗР започна новата година с анализ на изтеклата. Председателят бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов отбеляза интензивната работа в районната организации и клубовете. Доста са военно-родолюбивите прояви и форумите, свързани със сигурността и отбраната, в които столичните запасни имат активно участие, а в много случаи то е водещо.
Атестат за добрата организационна дейност са новоприетите 98 души през 2022 г., а в първия месец на 2023 г. – 6. В столицата СОСЗР има 23 районни организации и 21 клуба. Работи се активно за възстановяване на организацията в Банкя. В момента Столичната организация разполага със 7 клуба, предоставени от МО. В резултата на усилията на запасните те са приведени в състояние да се използват от дружеството и клубовете. Повече усилия трябва да се вложат за ремонт на клуба в район Искър, в ж.к. Дружба 2. Като добър пример бяха дадени клубовете в районите Витоша и Овча купел. Големият проблем е свързан с плащането на консумативите и възстановяването на помещенията след приемането им от МО.
Социалната дейност е другата тема, която постоянно стои на вниманието на различните структури. Не са малко запасните, които имат здравословни проблеми и се нуждаят от помощ. В този смисъл Столичната организация е със сериозен принос във фонда на СОСЗР за социално подпомагане. До края на януари е внесла 2990 лв.
Задълбочен анализ на успехите и проблемите ще бъде направен на 24 април, когато е годишната отчетна конференция на Столичната организация. Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков изрази удовлетворение от свършеното през годината и пожела успех през новата.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват складове в чужбина

31.01.2023, 14:30

Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира основно върху танковете и противоракетните системи, от които се нуждаят украинците. Друг акцент се поставя върху исканите от Киев изтребители. Почти никой не говори за огромните количества муниции, изпращани на Украйна. Само САЩ са доставили или са обещали на Киев над един милион артилерийски снаряди. Но американците изпитват все по-големи затруднения да осигурят нужните количества и са принудени да използват запасите си в оръжейни складове в Израел и Южна Корея.
"Това се превръща в проблем", казва Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS във Вашингтон. „Дължи се на факта, че през последните 20 години след атентатите от 11 септември в САЩ американците и европейците се концентрираха основно върху неконвенционални конфликти, като войната срещу тероризма или бунтовниците в Ирак или Афганистан", допълва той.
Така изведнъж САЩ се оказаха в ситуация да подкрепят (в лицето на Украйна) една държава, която в конвенционална война в Европа с една голяма военна сила.
Връщане към производството на конвенционално оръжие
Но също и оръжейната индустрия напоследък се концентрира върху нови високотехнологични оръжейни системи и като че ли малко занемари производството на конвенционално оръжие. Тя не може просто да върне шалтера, обяснява Бергман. „Това е процес, който сега започва. Възниква празнина, за запълването на която САЩ ще трябва да отворят оръжейните си депа. Ще отнеме години, докато те отново бъдат попълнени."
Но същото важи и за Европа: европейските оръжейни концерни трябва да започнат отново да произвеждат такова оръжие. Досега водещи за тях не бяха собствените потребности на Европа, а световният износ. Сега се налага промяна на посоката, уверява оръжейният експерт: „Честно казано трябват нови инвестиции. Германия, Европейският съюз и другите европейски страни не само трябва а увеличат разходите си за отбрана, но и да се концентрират върху най-важното", допълва Бергман.
Наличности от Израел и Южна Корея
За целта се налага Вашингтон да преговаря с Израел и Южна Корея. Складираните там американски оръжия са собственост на САЩ, но те се пазят за възможни конфликти в Близкия Изток или Азия. Затова наличностите там трябва да бъдат отново запълнени по най-бързия начин.
В същото време не е изключено съпротивата срещи американските военни помощи за Украйна да започне да нараства в Американския конгрес. От началото на тази година републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите. Като цяло те не възразяват срещу помощите за Украйна, но имат забележки относно размера на тази помощ. Според Макс Бергман истинското предизвикателство ще бъде дали и през 2024 година ще имаме военна подкрепа за Украйна в сегашните мащаби. Много по-актуален става и въпросът за ангажимента на Европа. Ако САЩ вече няма да могат да подкрепят военно Украйна в същите обеми, както през 2022 и 2023 година, тогава тежестта ще се пренася все повече към Европа, допълва експертът по въпросите на отбраната.
Източник: https://fakti.bg/

 

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили са готови за второ гласуване в пленарна зала

31.01.2023, 09:50

Докладът за второто четене на внесения от правителството Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили бе гласуван днес на заседание на Комисията по отбрана. Нямаше съществени предложения, с изключение на три правно-редакционни поправки. Очаква се до разпускането на парламента промените да бъдат гласувани в пленарна зала и на второ четене. Така ще се уреди службата на български военнослужещи в многонационалната бойна група, която е дислоцирана на полигон „Ново село“.  На първо чететне „за“ в пленарна зала гласуваха 138 депутати. Сега действащият закон регламентира участието на български военнослужещи в многонационалин формирования зад граница. С тези промени се урежда законово службата на български военнослужещи в многонационални формирования на наша територия.  Запълват се и някои други празноти във военното законодателство.
Председателят на комисията Христо Гаджев благодари на колегите си за плодотворната работа през последните няколко месеца. „Благодаря за консенсуса, който винаги сме намирали в комисията, показахме за пореден път, че отбраната и националната сигурност са надпартийни приоритети и всички политически групи се обединяват около това“, каза още г-н Гаджев.
Днешното заседание на Народното събрание започва в 11 ч. В предварителния дневен ред се предвижда изслушвания на годишните доклади на Държавна агенция „Разузнаване“, Служба „Военно разузнаване“, ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията. Тази част от заседанието ще бъде закрита.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 1950 г. Труман обявява програма за създаване на водородната бомба

31.01.2023, 08:35

На 31 януари 1950 г. американският президент Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба, с което се дава нов тласък в започналата вече ядрена надпревара. Тридесет и третият президент на Америка по-малко от пет години по-рано е наредил пускането на две атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагазаки, което демонстрира американската военна мощ и окончателно слага край на Втората световна война.
Разработването на водородна бомба е отговорът на САЩ на факта, че година по-рано Съветският съюз също е сдобил с атомно оръжие. До средата на 60-те години в клуба на ядрените сили влизат и Великобритания (1952 г.), Франция (1960 г.) и Китай (1964 г.). През 70-те години известни ядрени способности придобива и Индия, но тя и архиврагът й Пакистан официално стават ядрени сили чак през 1998 г., когато последователно в рамките на месец извършват военни ядрени опити.
Въпреки разведряването през 70-те и 80-те години и съкращаването на ядрените арсенали на САЩ и СССР/Русия през 90-те години, ядрената заплаха продължава да съществува в лицето на вероятно сдобилата се с атомна бомба Северна Корея и разработващия ядрено оръжие Иран. Почти сигурно ядрено оръжие притежава и Израел.
Като известно успокоение може да послужи фактът, че ако през 1985 г. атомните бойни глави в световен мащаб са били 65 000, през 2002 г. броят им е спаднал до 20 000. - Още ЯО

 

В коя битка се ражда Пировата победа

31.01.2023, 08:27

Мнозина са чували израза „Пирова победа“, но малцина знаят истината зад цялата история на Пир I. В кратката версия, въпросният триумф се изразява в изключително кървава и жестока битка, която освен победа, носи и разруха на бойната сила, която е участвала. Именно по тази причина въпросният успех се смята по-скоро за загуба, отколкото за каквато и да е друга форма на триумф. А що се отнася до Пир I, той се е стремял винаги да вземе всяка една победа, която може, докато на финала не стига до този специален момент, в който се побеждава сам.
През 280 г. пр. Хр. гръцката колония Таранто в Южна Италия скоро ще посрещне враждебно настроената Римска империя. Местният войн Пир, известен като един от най-смелите по това време, приема дълга да пази града от въпросния враг. Макар и римляните да са 40 000, а армията на Пир да е едва 30 000, в неговия ъгъл присъства тесалийската кавалерия, която към този момент се слави като една от най-добрите в Гърция. Добавяме и около 20 бойни слона и запазената марка на Александър Македонски – фалангите и достатъчно стрелци и бойци с прашки. Практически Пир спокойно можел да се разправи с римляните, след като има бойното разнообразие.......Прочети още

 

Гаубицата GH N-45

31.01.2023, 08:23

Гаубицата GH N-45 е подобрена версия на 155-mm гаубица GC-45, разработена от международната корпорация SRC International GmbH. От 1989 г. тя се произвежда от австрийската компания NORICUM, а от 1994 г. от компанията T & T Technology която се намира в Швейцария. Последната е закупила правата за производство на гаубицата и резервните части за нея. Изработва се в теглима и самоходна версии (с допълнителен двигател, който осигурява движение на кратки разстояния по време на боя). - (видео)
Гаубицата е на въоръжение в армиите на някои страни от Близкия изток, включително Иран, както и в Тайланд (последната поръчка бе за теглимия вариант А-1 и бе завършена през 1998 г.). В момента се произвежда само при конкретни поръчки.
Основните характеристики на GH N-45 (в скоби са данните за самоходната модификация, ако те се различават от основната версия): калибър 155 mm; дължина на цевта 7,045 m, дължина на нарезната част на канала на цевта 5,82 m, дължина на гаубицата в транспортно положение със ствола напред 13,97 m, ширина по време на транспортиране 2,5 (2,75) m, ширина на огневата позиция 9,93 m, височина в транспортно положение 2.05 m; общо тегло 10.1 (12.4) t; клиренс 0,31 (0,315) m; междуосие 2.22 (2.47) m; ъгли на възвишението от +72 до -5 ° (+ 72 °/-4 °); максимално разстояние на стрелбата 39,6 km; скорострелност 2 изстр./мин, максимална 7 изстр./ мин (ако е необходимо разчетът може да я доведе до 3 изстрела за 16 s); разчет от шест души; максимална скорост на теглене от 105 km/ h. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

Военен календар

31.01.2023, 08:20

На 31 януари 1858 година в Тулча, Северна Добруджа (дн. в Румъния), е роден полковник Жеко Велчев (1858 – 1908).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската военна инженерна академия в Санкт Петербург (1883). Служи в 23-та пехотна русенска дружина, 2-ра сапьорна рота и Военното министерство, след което става първият българин – началник на Инженерното отделение (1885 – 1887). Като главен инженер на Българската армия в навечерието на Сръбско-българската война (1885) ръководи изграждането на инженерни съоръжения на Търновско-Сейменската позиция и при Перник, Петрохан и Цариброд. По време на войната е помощник-командир на Владайския отряд и се сражава на Сливнишката позиция (5 – 7 ноември).
През 1887 г. преминава в запаса и до 1897 г. преподава инженерно дело във Военното училище, след което отново постъпва в армията. Служи като началник на Инженерното отделение, командир на Железопътната дружина и началник на Техническата част във Военноинженерната инспекция. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен.

 

 

Поредна тесла за Киев: Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

30.01.2023, 21:05

Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна. Това стана ясно на среща на унгарския министър на отбраната Кристоф Шалай-Бобровницки с австрийския му колега Клаудия Танер, предаде honvedelem.hu.
Съобщението е публикувано на сайта на унгарското военно ведомство.
"Позицията на Унгария е ясна, ние не изпращаме оръжия в конфликта, защото искаме да избегнем неговата ескалация и в това отношение сме на една и съща платформа с Австрия, неутрална Австрия също не изпраща оръжия във война", изтъкна Шалай-Бобровницки.
Той обаче добави, че "в същото време и двете страни предоставят хуманитарна помощ на тези, които бягат от войната".
Унгария показа нежелание да предостави на Украйна военна помощ и се противопостави на западните санкции срещу руски енергийни продукти. - (видео)
Източник: https://blitz.bg/

 

Франция и Австралия са се споразумели да произвеждат 155-милиметрови снаряди за Украйна

30.01.2023, 20:28

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню (на снимката) заяви, че Франция и Австралия са се споразумели да си сътрудничат за производството на "няколко хиляди" 155-милиметрови снаряда за Украйна, предаде Ройтерс.
Льокорню  съобщи това след среща с австралийския си колега Ричард Марлс, по време на която двете страни за първи път преговаряха на високо равнище, откакто през 2021 г. Канбера се отказа от споразумение за закупуване на 12 френски подводници с дизелово гориво и вместо това сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС за доставка на атомни подводници.
По време на днешната среща Марлс каза, че Австралия не планира да се сдобива с подводници с конвенционално задвижване, докато не бъдат доставени атомните ѝ подводници.
Той обаче похвали съвместното партньорство с Франция за производството на 155-милиметрови снаряди за Украйна, отбелязва Франс прес. Марлс каза, че става дума за проект в размер на няколко милиона долара и за няколко хиляди снаряда.
"Това е ново сътрудничество между отбранителните индустрии на Австралия и Франция", каза от своя страна френският му колега.
"Това е част от усилията в подкрепа на Украйна от страна на Австралия и Франция, за да сме сигурни, че Украйна ще е в състояние да устои в този конфликт и да сложи край на него при свои собствени условия", подчерта австралийският министър.
"Идеята е да се предостави значителна помощ и да се положат продължителни във времето усилия", каза френският министър.
Министрите на отбраната на двете държави разговаряха днес в Париж във формат 2 плюс 2, в който участваха и външните министри на двете страни Катрин Колона и Пени Уонг, отбелязва Франс прес. Срещата беше част от наскорошните усилия за подновяване на френско-австралийското сътрудничество, сериозно пострадало от случая с френските конвенционални подводници, отказани от Канбера преди две години.
155-те милиметрови снаряди се изстрелват от няколко западни артилерийски системи, предоставени на Украйна, за да се отбранява тя срещу Русия, като например самоходните френски гаубици "Сезар" или американските "Ем 777" и др.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП

30.01.2023, 16:44

Полша възнамерява да похарчи тази година за отбрана 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщи премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.
На фона на войната в Украйна това "ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО", каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша.
Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.
Държавата, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 процента. На второ място бяха САЩ с 3,47 процента, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.
На трето място бе Полша с 2,42 на сто.
Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.
Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка "Ейбрамс" от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.
През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Изтребител на гръцките ВВС се е разбил в морето край полуостров Пелопонес, пилотите се издирват

30.01.2023, 13:27

Двуместен изтребител McDonnell Douglas F-4E Phantom II на гръцките военновъздушни сили, който е извършвал учебен полет, се е разбил тази сутрин в Йонийско море край полуостров Пелопонес, съобщи АНА-МПА.
Инцидентът е станал в 10:30 ч. на 25 морски мили южно от селището Андравида на западния бряг на полуострова.
В момента се провеждат издирвателни операции за спасяване на двамата пилоти.
Бойният самолет излетял от военновъздушната база в Андравида четвърт час преди да падне в морето.

Гърция използва произведените в САЩ изтребители F-4 или Phantom от 1974 г. до днес.
Източник: bta.bg

 

Петте най-стари бойни самолети, които все още са на въоръжение

30.01.2023, 08:12

Не всеки боен самолет може да се похвали с дълга бойна кариера от петдесет години. Въпреки това, в света на авиацията има особено успешни модели, службата на които продължава дори повече от половин век. Белоруският портал 42.TUT.BY избра пет легендарни изтребители и бомбардировачи, които въпреки значителната си възраст няма да се пенсионират.
МиГ-21
Произвеждан от 1959 до 2017 г., МиГ-21 е толкова успешен, а експлоатацията му безпроблемна, че самолетът придоби голяма популярност в света, ставайки най-масовият от третото поколение. Като се има предвид, че СССР щедро сподели военно оборудване със своите съюзници, МиГ-21 имаше какво да прави по време на своята кариера. С МиГ-21 спечели 11 до 13 победи виетнамският летец Нгуен Ван Кок, който все още се смята за най-големия ас в страната си. Това му донесе такава слава и чест, че през 1990 г. Ван Кок става заместник-командир на ВВС на виетнамската народна армия, а девет години по-късно - главен инспектор на Министерството на отбраната. Най-малко две страни, които са членове на НАТО, са въоръжени с МиГ-21 - това са Румъния и Хърватия. Той също е на служба във ВВС на Индия, Китай, Египет, Виетнам и други страни.
Заради характерната форма на крилата (делтовидна и триъгълна), съветските пилоти нарекли МиГ-21 "Балалайката". Пилотите на НАТО дадоха по-внушителен прякор - "летящ Калашников". - Още за МиГ-21
B-52 Stratofortress
Този самолет е истински ветеран на американските ВВС, който също успя да повоюва. B-52 Stratofortress е в строя от февруари 1955 г. и ще обслужва страната си дълго време -чак до 2040 г. B-52 е оборудван с осем турбовентилаторни двигателя на Pratt & Whitney TF33-P-3/103, а загубата на един или дори два от тях за самолета не е критична. Като цяло, бомбардировачът B-52 е много издръжлив. Например, на 19 декември 2017 г. светкавица отвори огромна дупка в задния стабилизатор на стратегическия бомбардировач Б-52, който бе от състава на 93-та ескадрила на американските военновъздушни сили. Фактът, че самолетът е получил такива тежки щети, екипажът разбира чак на земята - след проверка на самолета след кацане. Оценката на причинените щети показва, че те не могат да бъдат поправени и опашката трябва да бъде заменена. И тогава значителната възраст на машината каза своето - в ескадрилата се намерил само един човек, който имал необходимия опит за това. В края на краищата, за първи път от петнадесет години се наложи пълна смяна на опашката. B-52 притежава рекорд за полет - 16 700 km. Благодарение на това самолетът може да достави до 31,5 t ядрени бомби и ракети до почти всякa точка по света. - Още за В-52
Ту-95 "Летящата мечка"
Бомбардировачът Ту-95 е в експлоатация от 1956 г. и оттогава редовно лети по границите на НАТО. Всеки от неговите четири двигателя има рекорден КПД (82%), но в същото време те са много шумни: дори хидроакустичните системи на подводниците могат да открият летящия Ту-95.
Този самолет е известен с факта, че най-мощната атомна бомба в историята е била хвърлена от него на 30 октомври 1961 г. Теглото на боеприпаса е 26,5 t, а мощността му - над 100 Mt. Според една от версиите, военните не се осмелили да тестват бомбата с пълна мощност - учените се страхували, че зарядът ще пробие земната кора. Между другото, акустичната вълна изминала 800 km и разбила всички прозорци в селището Диксън.
Въпреки ниската си скорост, само 830 km/h, бомбардировачът Ту-95МС има голям обхват (около 11 хил.km и таван от 12 хил. m). По време на 17-те часа полет, "Мечката" харчи 96 t авиационен керосин. - Още за Ту-95
U-2
Друг известен "артефакт" от Студената война е шпионският самолет U-2. От 1957 г. насам самолетът първо е "ловувал" съветските, а след това и руските военни тайни. Създаден специално за ЦРУ, този самолет с работен таван от 21 km е недостижим за съветската ПВО за известно време. Дълго време в Кремъл дори не подозират за съществуването на този самолет. Първите серийни машини са построени през 1955 г. Година по-късно те влизат в специалния отряд 10/10, базиран в Турция в авиационната база Инджирлик. Пилотът на шпионския самолет трябвало да прекарва по осем часа в самота на височина от около 20 km. Можел да ходи по малка нужда, но по голяма - не. Липсата на възможност за дефекация се компенсирала от специалната балансирана диета, която не давала голямо количество отпадъци, както и от правилния режим преди полета. - Още за U-2
F-4 Фантом II
Този списък ще бъде непълен без McDonnell Douglas F-4 Phantom II, истинският символ на Студената война, заедно с бомбардировач B-52. Този многоцелеви свръхзвуков изтребител започва своята служба на 30 декември 1960 г. и става неприятен "подарък" за съветската армия. Той има 15 световни рекорда и много свалени противници. Например израелският ас Амир Нахуми удържа 14 победи във въздуха, пилотирайки F-4 Phantom II. На девет външни възела за окачване при версията F-4E, самолетът е способен да носи различни оръжия дори и ядрени бомби. Дълго време F-4 остана основният самолет за завоюване на въздушно превъзходство във военновъздушните сили и флота на САЩ, немалко воювайки във Виетнам. В тази война пилотите на F-4 постигнаха четиридесет въздушни победи. Много такива изтребители бяха доставени на американските съюзници или изнесени. Днес F-4 все още е в експлоатация в иранските военновъздушни сили. - Още за F-4
Източник: http://www.pan.bg

 

Тайната история на следвоенния свят

30.01.2023, 08:09

Авторите на „Сивия вълк“ (Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер, Саймън Дънстън , Джерард Уилямс) ще шашнат читателя (разбира се, не много подготвения), и то нееднократно.
Първо, те уверено твърдят: „… В края на Втората световна война Адолф Хитлер, най-големият злодей в историята, е избягал от Германия и е прекарал остатъка от живота си в Аржентина, неговият заместник в партията райхслайтер Мартин Борман и Хайнрих Мюлер - шеф на Гестапо и ключова фигура в разработване на плана „Окончателно решаване на еврейския въпрос“, също избегнали наказанието и се присъединили към него в Аржентина. Не по-малко важен е фактът, че Америка и Великобритания са помогнали на стотици бивши нацисти да избягат, като учения, ракетен специалист Вернер фон Браун, садиста есесовец Клаус Барби, известен като Лионския касапин.
В следвоенните години двамата са работели за правителствени служби на САЩ, на останалите просто им позволили да избягат от съдебно преследване и да се заселят в различни отдалечени кътчета на планетата.“ ........ Прочети още

 

Най-лошите съветски танкове от Втората световна война

30.01.2023, 08:04

Някои от тях служат добре през 30-те години на миналия век, но остаряват до нахлуването на нацистите. Останалите не се справят добре още от първия ден на създаването си.
Т-26
Над 10 000 леки танка Т-26 се "сблъскват" с напредващата германска армия през юни 1941 година. При стартирането на операция "Барбароса" основните съветски ударни сили от 1930-те години са вече напълно остарели.
Въоръжен с 45-мм оръдие, Т-26 е ефективен срещу немските Pz. I, Pz. II и Pz. 38 (t), но е напълно беззащитен срещу по-модерни танкове и почти всички видове вражеска танкова артилерия.
През първите месеци на войната хиляди Т-26 са загубени в бой или поради технически повреди. Повечето от тях се нуждаят от основен ремонт, за който няма достатъчно време.
Съветите предпочитат да не възстановяват повредените Т-26, а да ги заменят с нови Т-60 и Т-70. Т-26 са разположени в "по-тихите" части на фронта, какъвто е съветско-финландският. Освен това над 1000 Т-26 участват в съветско-британската окупация на Иран през август 1941 година.
Т-26 се сражава до последните дни на Втората световна война, включително в съветските операции срещу японците. Той обаче се използва за последно при голямото нападение по време на операция "Пръстен" - която ликвидира германската 6-та армия в Сталинград в началото на 1943 година.
Т-60
За разлика от остарелия Т-26, Т-60 е един от най-новите танкове на СССР в началото на германската инвазия. Той е разработен през август 1941 г. и до следващия месец е в масово производство.
"Нов" обаче не означава непременно "добър". Т-60 не успява да се намеси подобаващо в конфликта. 20-мм автоматично оръдие ШВАК не е голяма заплаха за бронята на врага, докато тънката броня на Т-60 не е проблем дори за най-слабите немски танкови и артилеийски снаряди.
Поради леснозапалимия си бензинов двигател, Т-60 често "свети" като свещ. Танковите екипажи дори му измислят прякор - "общ гроб за двама".
По време на битката при Сталинград оръдието ШВАК често се задръства след няколко изстрела от прашния въздух. Тогава Т-60 трябва да се бие само с картечницата си, слизайки до нивото на ранните танкове от Първата световна война.
От края на 1942 г. Т-60 се използват главно като носители на муниции за танкове Т-34 и КВ.
Т-35
Единственият в света масово произвеждан танк с пет купола - Т-35 е най-силният съветски танк през 30-те години на миналия век. Често го наричат "сухопътен боен кораб".
С едно 76,2-мм и две 45-мм оръдия и картечници, той може да "отприщи" ада навсякъде. Това мощно въоръжение обаче е и ахилесовата пета на Т-35. Командирът на танка не може ефективно да контролира огъня от всичките пет купола.
Някога всемогъщ, до началото на 1940-те години Т-35 е напълно остарял. Това бавно 58-тонно чудовище, с максимална скорост в пресечена местност от 14 км/ч и с броня от едва 20 мм, е лесна плячка за съвременната вражеска артилерия.
Все пак 49 от тези тромави "зверове" все още са на служба, когато избухва войната срещу Третия райх. Повечето от тях са загубени в сражения в Западна Украйна, въпреки че няколко се включват в битката при Москва. Интересното е, че за последен път Т-35 влиза в битка на страната на Вермахта. Германците използват трофеен Т-35 по време на битката при Берлин през 1945 г., в която той е ударен и унищожен. - Още руски танкове
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

 

Вашингтон Пост: Решението за доставка на танкове Абрамс в Украйна е прикритие за германските Леопард-2

29.01.2023, 21:03

Обявяването на решението на САЩ за прехвърляне на танкове "Абрамс" в Украйна е резултат от компромис между Вашингтон и Берлин и всъщност "прикритие“, позволяващо на ФРГ незабавно да започне доставки на германските "Леопард-2" в Киев, докато изпращането на американските бронирани машини е планирано за по-късна дата, уверени са в редакцията на изданието The Washington Post.
След разговори с повече от 10 настоящи и бивши официални лица, както и такива, запознати с дискусиите, изданието твърди, че Вашингтон и Берлин дълго време не са успявали да постигнат компромис по въпроса за изпращането на танкове в Киев, предаде "Фокус". САЩ са поискали разрешение от ФРГ да прехвърлят произведените в страната танкове "Леопард-2", налични както в самата Германия, така и в арсеналите на други съюзници на Вашингтон, които трябва да получат разрешение от Берлин, за да реекспортират машините.
На 25 януари американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка M1 "Абрамс" в Киев. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка "Леопард-2" от запасите на Бундесвера и ще издаде разрешения за реекспорт от други страни. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че танковете "Леопард-2" ще бъдат изпратени в Украйна "до края на март".
Според The Washington Post, американците искат танковете германско производство да бъдат прехвърлени в Киев, тъй като Пентагонът смята, че ще бъде по-лесно за украинските военни да се научат да ги използват. Освен това, според източниците на изданието, че за тях има достатъчен брой резервни части. Като цяло, според вестника, ФРГ и други страни сега имат в арсенала си около 2000 танка "Леопард-2".
Берлин обаче настойчиво настояваше изпращането на "Леопард-2" да бъде свързано с прехвърлянето на американски "Абрамс" на Киев. Според изданието, германският канцлер Олаф Шолц е бил загрижен за потенциални ответни действия от Москва, ако Берлин предприеме тази стъпка едностранно. Освен това той не желае ФРГ да се възприема като пряк участник в конфликта.
Вашингтон обаче не е бързал да се съгласи на доставка на "Абрамс". Според служител на Пентагона, говорещ при условие за анонимност, според министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин би било "невъзможно“ за украинците да използват и поддържат тези танкове в краткосрочен план, тъй като те са твърде сложни и изискват много работа по дългосрочно обучение.
Тъй като те са оборудвани със секретни елементи, е имало опасения, че технологиите в крайна сметка могат да попаднат в ръцете на Москва, заяви друг американски военен служител. В тази връзка Пентагонът до последно се е съпротивлявал на идеята за изпращане на "Абрамс" в Украйна.
Според изданието изход от задънената улица е намерил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той е предположил, че Вашингтон може да обещае да изпрати американски танкове "Абрамс" в Украйна, но по-късно - като част от "дългосрочните" нужди на Киев през следващите години. Това ще даде време на Пентагона да обучи украинската армия, като по този начин ще премахне основното възражение на Остин. В същото време самото съобщение на Вашингтон за намерението му да достави американски танкове на Киев ще даде на Берлин необходимото "прикритие“ да започне доставките на своите танкове "Леопард-2" за Киев незабавно.
Според изданието Блинкен е предложил този компромисен вариант на президента Джо Байдън след поредния му разговор с германския канцлер, по време на който Шолц е продължил да настоява за изпращане на американски танкове.
Източник: https://trud.bg/

 

Олаф Шолц: Да не се състезаваме кой ще достави повече оръжия за Украйна

29.01.2023, 20:04

Западните партньори не бива да превръщат доставките на модерно оръжие за Украйна в състезание, предупреди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. В интервя за Tagesspiegel той  коментира, че опитва да не позволи ескалация на напрежението между НАТО и Русия.
"Моя е отговорността да направя всичко по силите си, за да съм сигурен, че войната на Русия в Украйна няма да се превърне във война срещу НАТО", каза Шолц и допълни, че по този въпрос има пълно единодушие в кабинета.
"Външният министър Аналена Бербок също мисли така", добави той, визирайки гласовете за по-сериозна военна подкрепа в част от управляващата коалиция.
Само преди дни Шолц одобри доставките на танкове Leopard за Украйна. Позицията му относно доставката на изтребители, която се коментира сред съюзниците, обаче е категорична - и дума не може да става в този момент.
В своето интервю Шолц споделя, че е готов да продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин. "От Путин зависи да изтегли войските от Украйна и да сложи край на тази ужасна, безсмислена война, която вече коства живота на стотици хиляди", категоричен е германският канцлер.
Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира пред Sky News, че години преди началото на пълномащабната война в Украйна е опитвал да разговаря със своя руски колега в търсене на дипломатически решения за окупацията на Донбас и Крим. В Москва нито са искали да разговарят директно с него, нито са отговаряли на покани за участие във форуми, организирани от партьнори по искане на Украйна, където двамата държавни глави да разговарят.
Днес Зеленски не вижда смисъл да преговаря с Путин, смятайки, че той обещава едно, а върши съвсем различно.
Шолц коментира, че при своите телефонни разговори с Путин тонът не е бил "неучтив", но руският президент е давал да се разбере, че иска да "инкорпорира със сила" части от съседната си държава. Германският канцлер определя това като "неприемливо".
Той признава, че понякога са дискутирали и конкретни въпроси - износът на зърно, окупираната Запорожка АЕЦ или обменът на пленници. За Шолц обаче най-важното е връщането към действителната тема - как светът да излезе от тази ужасна ситуация. "Предпоставката за това е ясна - изтеглянето на руските войски", казва още Шолц пред Tagesspiegel.
Междувременно украинските власти съобщават за седем обстрела над град Херсон от началото на деня (29 януари). Има трима загинали и петима пострадали при артилерийските удари, попаднали в сградата на болница, училищна площадка, както и в превозните средства по улиците.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Защо Западът се разбърза с доставките на оръжие за Украйна?

29.01.2023, 19:59

Войната на изтощение ще бъде спечелена от Русия, опасяват се западните партньори и това е причината за спешното одобрение на доставките на тежко въоръжение за Украйна, пише The Wall Street Journal. Според изданието в много западни столици разбират, че "прозорецът" за победа на Киев е ограничен и страната се нуждае от модерно западно оборудване - основно танкове, бронирани машини и системи за въздушна отбрана.
По тази причина и в последните няколко седмици Украйна получи толкова много обещания за доставки - на танкове, системи Patriot  и т.н. И надеждите са, че военните отново ще вземат инициативата, както когато бяха освободени Киев, Харков и Херсон.
Това е в ярко противоречие с очакванията през миналата пролет, когато се смяташе, че дългата война ще бъде спечелена от Украйна. Тогава анализатори смятаха, че с икономическите санкции и задълбочаване на проблемите във военно отношение, Москва ще бъде склонна да потърси изход или преговори за мир. Но сега тези надежди започват да избледняват, пише WSJ. Опасенията са, че Кремъл ще продължи да хвърля хора и оборудване, за да спечели надмощие в една продължителна война на изтощение.
Настроенията сега са, че е по-добре Киев да получи по-модерни оръжия, за да може да промени динамиката на войната.
Част от огранченията тепърва започват да дават ефект върху руската икономика - ембаргото за петрола, например. Очакванията са, че руската икономика ще влезе в рецесия през 2023 година и вероятно проблемите ще продължат още години. Но сигналите от Москва са, че се готви за нова офанзива през следващите месеци, подготвяйки мобилизираните си граждани.
Това е и причината за ускоряването на доставките на оръжия за Украйна, смята WSJ. Великобритания беше една от първите страни, които предупредиха за опасността от надмощие за Москва и първа съобщи, че ще доставик танкове - Challenge 2. Премиерът Ришу Сунак приветсва доставките на тежко въоръжение от своите колеги, коментирайки, че Западът има малко време, за да постигне мир в Украйна.
Има още една причина за бързането - обещственото мнение. В момента подкрепата за Украйна в западните държави е стабилна, но руският президент Владимир Путин се надява това в един момент да се обърне и хората да се уморят от продължаващата години война.
Обратът беше рязък - до есента, когато Киев успя да освободи част от окупираните си територии, Западът беше уверен, че украинците получават необходимото. Тогава и редица грешки на руското командване помогнаха на контраофанзивата. Дори и тогава обаче някои държави призоваваха за още помощи, за да има бърза развръзка на конфликта.
Една от тях е Литва, която предупреди, че Русия е огромна държава, с огромни ресурси що се отнася до човешка сила и производството на муниции, които не се нуждаят от западни части. Но в много от съюзниците все още има притеснения, че повече западни модерни оръжия ще бъдат проблем в тази война. Една от тях е Германия - канцлерът Олаф Шолц се реши да даде танкове Leopard, но още от сега е против доставката на самолети.  
Източник: https://www.investor.bg/

 

Конституционният съд образува дело по задължителната подготовка на запасните

29.01.2023, 17:32

Конституционният съд съобщава, че е образувал конституционно дело № 2/2023 г. по искане на Министерски съвет за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България във връзка с отговор на следния въпрос: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статут на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“
Докладчик по делото е Соня Янкулова (на снимката), която беше заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и заместник-министър на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.) Избрана за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2021).
„Съгласно Конституцията, всеки български гражданин има дълг към Родината. Подготовката за изпълнение на този дълг не е формулирана никъде. В ЗОВСРБ не е записано дали Министерството на отбраната може да организира мобилизационни сборове и да провежда обучение. По този въпрос има и противоречие в две становища на Министерството на правосъдието - от 2016 г. и от тази година. Това е и причината ние да поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд. Нашите запасни трябва да бъдат подготвени. При условие, че задължителната служба е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове“, обясни през седмицата министърът на отбраната Димитър Стоянов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Тринадесет години от първия полет на Т-50 (ПАК ФА)

29.01.2023, 08:38

Преди тринадесет години, на 29 януари 2010 г. от летището на авиационния завод „Ю.А. Гагарин“ в Комсомолск на Амур e изпълнен първия полет на летателния опитен образец Т-50-1 на руския многоцелеви изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА, Су-57). - (видео)
Самолетът е пилотиран от залуженият летец-изпитател на РФ и Герой на Русия – полковник Сергей Богдан. Полетът продължава около 45 минути, оценен е като успешен. - Още за Су-57

 

Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"

29.01.2023, 08:34

Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18

 

Военен календар

29.01.2023, 08:30

На 29 януари 1893 година в Русе е роден генерал-майор Антон Ганев (1893 – 1945).
Завършва Военното училище (1912) и Военната академия в София (1926). Участва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от Инженерни войски. В периода 1926 – 1935 г. заема длъжностите командир на 2-ра колоездачна дружина и на 3-ти инженерен полк, военен аташе в Букурещ (1932 – 1933), началник-щаб на 6-а пехотна дивизия (1933 – 1934), военен аташе във Варшава (1934 – 1935).
През 1935 г. излиза в запаса, а от 1938 до 1943 г. командва Трудови войски. След присъединяването на Южна Добруджа (1940) ръководи действията по възстановяването на областта и извозване на преселниците от Северна Добруджа. Автор на публикации по отделни проблеми на военноинженерното изкуство. Умира при неизяснени обстоятелства на 5 ноември 1944 г.

Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 
 

Как американците и англичаните разрушиха София

29.01.2023, 08:27

Жестока ирония има в историческите превратности. През Втората световна война американците и англичаните разрушиха една трета от София. Сега всички сме съюзници в НАТО. То ще ни пази от руснаците, които пък ни освободиха от турците.
В ранното утро на 7 декември 1941 г. японската авиация връхлита военноморската база Пърл Харбър. Разположена на Хаваите, в нея са основните сили на американския Тихоокенски флот. Два часа самолети със знака на изгряващото слънце сеят смърт.
На 12 декември по пладне Адолф Бекерле и Масимо Маджистрати влизат при външния министър Иван Попов. Двамата са пълномощни министри на Германия и Италия у нас. Връчват декларация да обявим война на Съединените щати и Англия. Според член 3 от Тристранния пакт, понеже оста Рим, Берлин и Токио била нападната.........Прочети още

 
 

 

Министрите на отбраната на Румъния и Германия се договориха да задълбочат сътрудничеството във военната подготовка и отбранителната индустрия

28.01.2023, 21:02

Министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвър (на снимката) беше на официално посещение в Германия в четвъртък и петък по покана на германския си колега Борис Писториус, съобщи Аджерпрес.
Според съобщение на румънското министерство на отбраната двамата министри са обменили мнения по ситуацията в Черно море и по-конкретно по отношение на ефектите от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално равнище. В този контекст те са подчертали значението на продължаването на международната подкрепа за Украйна и са осъдили безразборните ракетни атаки срещу украински градове, които водят до много жертви сред цивилното население.
Тълвър и Писториус са обсъдили развитието на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и дневния ред в сигурността в рамките на НАТО и ЕС. Тълвър съобщи, че е приветствал германското участие в мисиите за засилен еър полисинг в Румъния и че двамата с Писториус са се съгласили да продължат съвместните и международните учения, както и за задълбочат сътрудничеството във военната подготовка и отбранителната индустрия.
Двамата са установили общи позиции на Румъния и на Германия по отношение на укрепването на политиката на ЕС в областта на сигурността и отбраната и са откроили възможностите по линия на европейския фонд за отбрана и на съвместните доставки. Те са подчертали и значението на скорошната съвместна декларация за сътрудничеството между НАТО и ЕС, приета на 10 януари, която укрепва стратегическото партньорство между двете организации.
По време на срещите си в Германия румънският министър на отбраната е отбелязал значението на продължаването на ангажимента на ЕС и страните членки към осигуряването на трайна подкрепа за Молдова и Грузия с оглед на засилването на техния проевропейски курс.
Източник: bta.bg

 

Транспортната комисия подкрепи промените в закона за военноинвалидите

28.01.2023, 19:42

Внесените от ПГ „Възраждане“ изменения и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите вече са подкрепени от две парламентарни комисии. След Комисията по отбрана, която е водеща, това направи и Комисията по транспорт и съобщения. Поправките са насочени в две основни посоки. Едната е подобряване на грижите за социалното и здравното състояние на военноинвалидите и военнопострадалите и другата – възлагане на допълнителни ангажименти на държавни ведомства и структури.
„Имаме дълг към една много малка група в България, която намалява, за съжаление, всяка година, който ние можем да поправим точно с този законопроект. Тези хора не просто са понесли вреди на път за работа. Те са понесли вреди, когато са изпълнявали своето конституционно задължение, когато са отбивали своя войнски дълг“, посочи при представянето от името на вносителите народният представител Ивайло Папов.  „Министерството на труда и социалната политика не подкрепя направените предложения по законопроекта, тъй като считаме, че те не са целесъобразни и би следвало върху подобни предложения да бъде направен много сериозен анализ за тяхната целесъобразност с оглед на това, че въвеждат включително и дискриминационни мерки, които удвояват подкрепата за една определена група лица с увреждания, която и без това до момента се ползва с подкрепа, която е в по-голям размер от останалите хора с увреждания“, каза Марин Байчев, началник-отдел „Интеграция на хората с увреждания“ в дирекция „Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи“ на ведомството.
Законопроектът бе защитен от други народни представители и от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запас аинж. Петър Велчев.  Той бе подкрепен на първо четене със 7 гласа „за“, без нито един „против“ и 6 „въздържали се“.
В края на миналата година социалната комисия не подкрепи промените, които са разпределени още в комисиите по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по здравеопазването.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Адмирал Ефтимов даде висока оценка за дейността на ВМС

28.01.2023, 12:50

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи и целенасочено полагаха усилия за повишаване на подготовката“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов вчера на анализа на подготовката и войсковата дисциплина във флота през 2022 г., който се проведе в Щаба в гр. Варна, съобщават от ВМС.
Адмирал Ефтимов даде висока оценка за дейността на ВМС през изминалата година и изказа благодарност на българските военни моряци за положените усилия, доказания професионализъм и отговорност. „Присъщите за личния състав на флота мотивация за изпълнение на задачите и адаптивност към ситуацията гарантират, че през настоящата година ще бъдат достигнати поставените цели и ефективно ще бъдат проведени планираните мероприятия“, подчерта той.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов акцентира на подготовката, която през 2022 г. беше водена паралелно с много други действия, продиктувани от войната в Украйна. „Много от първоначално планираните мероприятия бяха препланирани или отменени. За сметка на това фактически бяха изпълнени много други дейности, които не бяха предвидени. Това показа готовността на ВМС да изпълняват задачите и задълженията си в сложна обстановка“, отбеляза контраадмирал Михайлов.
В рамките на анализа бе констатирано, че основните усилия на ВМС бяха насочени към изграждането и развитието на способности, адекватни на новите рискове и заплахи. Акцентите в подготовката и дейността бяха съсредоточени върху поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на морския суверенитет на страната ни чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили, усъвършенстване на способностите за непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.
В усложнените от конфликта в Украйна условия отново се потвърди ключовата роля на ВМС за защита на населението и осигуряване безопасността на корабоплаването. Подчертана бе способността на силите и средствата на флота да поддържат необходимата готовност за изпълнение на задачи, реагирайки бързо и адекватно на възникналите заплахи. Посочени бяха действията им по усилване на наблюдението, проверка на множеството сигнали и унищожаването на плаващи мини и различни боеприпаси.
Констатирано бе, че всички планирани за годината основни учения бяха проведени, а националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2022” бе единственото мащабно военноморско учение, проведено в Черно море, след началото на войната в Украйна. Отбелязано също бе и участието на военнослужещи от ВМС в състава на походните и оперативни щабове на постоянните корабни групи и в операции на НАТО и Европейския съюз.
На събитието бяха очертани направленията за работа на флота през тази година. Те са насочени към поддържането и развитието на необходимите отбранителни способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на въоръжените сили в рамките на предоставените ресурси, поддържане на способностите на декларираните сили за участие в съюзните ангажименти и продължаване на модернизацията и подобряване на инфраструктурата на ВМС.
На форума присъстваха и заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, заместник-началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” капитан I ранг Калин Калинов, началници на отдели и сектори от Командването на ВМС и командири на военни формирования.

 

Военен календар

28.01.2023, 08:55

На 28 януари 1884 година в Тулча, Северна Добруджа (дн. в Румъния), е роден генерал-майор Йордан Пеев (1884 – 1938).

Завършва Военното училище в София (1908), Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1914) и Военната академия в София (1921). Служи в 7-и пехотен преславски (1908 – 1911) и 21-ви пехотен средногорски полк (1911). По време на Балканските войни (1912 – 1913) командва рота в 1-ви пехотен софийски полк.

Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като офицер за поръчки в щаба на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1915 – 1916), командир на рота и дружина в 43-и пехотен полк (януари – август 1917), помощник-началник (август – декември 1917) и началник на Оперативната секция в Щаба на Действащата армия (декември 1917 – септември 1918).

След войната е помощник-началник на Оперативната секция в Щаба на армията (октомври 1918 – април 1921), помощник-председател на Военноисторическата комисия и главен редактор на военните издания (1921 – 1922), началник на секция в Щаба на армията (1922 – 1924). От 25 юли 1924 г. командва 18-а пехотна етърска дружина, а от 12 август с.г. – 12-а пехотна балканска дружина.

В следващите години последователно заема длъжностите преподавател във Военното училище (1927 – 1931), началник на пехотното отделение в Школата за ротни, батарейни и ескадронни командири (1931 – 1934), флигел-адютант в Свитата на цар Борис ІІІ (1934 – 1935), командир на 5-и пехотен дунавски полк (1935 – 1936). В началото на 1937 г. е назначен за началник на Щаба на армията. Под негово ръководство са проведени Големите царски маневри (1937)– първата официална проява на българската войска след Първата световна война (1915 – 1918).

Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

На 28 януари 1891 година в Търново е роден генерал-лейтенант Никола Хаджипетков (1891 – 1949).

Завършва Военното училище (1910) и Военната академия в София (1925). По време на Балканските (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918) е командир на рота в 18-и пехотен етърски полк и началник на Картечното училище към 1-ва армия (от март 1918). През 1919 – 1935 г. служи в пехотата като завеждащ курс по картечно дело във Военното училище, началник на секция в Щаба на армията, командир на 1-ва жандармерийска дружина и на учебната дружина в Школата за ротни, батарейни и ескадронни командири, началник на отделение в Щаба на армията, командир на 6-а пехотна дружина и на 6-и пехотен търновски полк, началник на Пехотната школа. В периода 1935 – 1938 г. заема длъжностите началник на Военната академия, командир на 8-а пехотна тунджанска дивизия, началник на Военните учебни заведения и на Военното училище, помощник-началник на Щаба на армията. На 10 декември 1938 г. е назначен за началник на Щаба на армията. Под негово ръководство се преработва плана за военновременното развръщане на войската и продължава процеса на нейното модернизиране и превъоръжаване.

Не приема безрезервно присъединяването на България към Тристранния пакт и на 11 август 1941 г. се уволнява по собствено желание. След политическата промяна на 9 септември 1944 г. е арестуван и изпратен на разпит в СССР.

През март 1945 г. V Върховен състав на Народния съд го оправдава и освобождава. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

Каймакъ-Чаланъ. Генерал-майор от ГЩ Максим Николаевич Леонтиев, Командващ 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение

28.01.2023, 08:50

Генерал-майор от ГЩ Максим Николаевич Леонтиев, Командващ 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение - Руски военачалник участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 26 август 1871 г. в дворянско семейство в Псков. Постъпва на военна служба 1 септември 1888 г. Завършва Пажеския корпус. Произведен е в чин подпоручик на 10 август 1890 г. Назначен е като младши офицер в 3-та гренадирска артилерийска бригада. През 1896 г. завършва Императорската Николаевска академия на Генералния щаб. През 1898-1899 г. командва 16-ти стрелкови полк. Като капитан е назначен за младши офицер за особени поръчения в Кавказкия военен окръг. През 1900 г. ръководи разузнавателна мисия в Монголия и изследва Саланския хребет. През 1901 г. помощник-военен агент в Цариград. От 1901 до 1905 г. е военен агент в Румъния, а от 1905 до 1911 г. е военен агент в България. След завръщането си в Русия командва 85-ти пехотен Виборгски полк. На 14 април 1913 г. е произведен в чин генерал-майор за отличие. През август 1913 г. отново е изпратен в Цариград като военен агент. От 20 ноември 1914 г. е назначен за главен квартирмайстер (заместник-началник) на Генералния щаб. На 3 юли 1916 г. е назначен за командващ на 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение, която през Франция е прехвърлена на Солунския фронт срещу българските войски. Сражава срещу българските войски при Рудник, Мокрени, Кота 1348, Кота 1414, Вич планина, Бигла, Буф, Арменско, Писодери, Лерин, Кенали, Лажец, Битоля и в Завоя на Черна. След Февруарската революция в Русия е оставен на разпореждане на Генералния щаб, а впоследствие е назначен за военен агент в Гърция. През 1918 г. е изпратен във Франция като военнен представител на Временното правителство. През 1920 - 1923 г. е военен агент и представител на Руската армия на барон Врангел в Прага. В средата на 20-те години се връща във Франция и след кратък престой в Париж се преселва на Лазурния бряг. Открива ресторант в Монте Карло. През 30-те години, заедно с генерал Едуард Масловски, прави опит да създаде частна руска библиотека в Ница, която бързо пропада. През 1936 г. заминава за френската колония Таити в Тихия океан. Умира на 9 юни 1948 г. в Папеете, Таити.

 
 

Изминаха 37 години от трагедията със совалката "Чалънджър"

28.01.2023, 08:42

Изминаха точно 37 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986 г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)

 
 

 

Бразилия отряза Германия за боеприпаси за "Леопард"-ите

27.01.2023, 23:10

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е отхвърлил искането на германското правителство да изпрати боеприпаси за танкове, които да бъдат препратени в Украйна, съобщи в петък бразилският вестник Folha de S.Paulo, цитирайки военен персонал и политици, запознати с въпроса.
Според източниците на ежедневника въпросът е бил повдигнат пред Лула да Силва по време на среща на 20 януари от вече бившия началник на бразилската армия Хулио Сесар де Аруда, който е казал, че прехвърлянето на партида боеприпаси за танкове "Леопард" (Leopard), които притежава Бразлилия, ще донесе печалба от около 25 милиона реали (приблизително 4,9 млн. долара).
Лула да Силва обаче е отхвърлил искането, тъй като е изразил опасения, че подобен ход може да "провокира руснаците", добавяйки, че Бразилия иска да остане неутрална в конфликта.

 

47 военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада положиха клетва

27.01.2023, 16:08

На площад „Свобода” в град Хасково днес се проведе ритуал по полагане на военна клетва от новоназначените военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада, съобщават от формированието. В тържествена обстановка, под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата 47 млади български жени и мъже се врекоха във вярност към Род и Родина.
Командирът на 2-ра механизирана бригада  бригаден генерал Станимир Христов прие строя от командващия клетвата майор  Иван Бонев и поздрави военнослужещите.  В словото си той приветства младите войници и техните близки и им напомни за святостта на този незабравим ден. С поздравителен адрес министърът на отбраната Димитър Стоянов пожела на новоназначените военнослужещи успешно да изпълняват войнския си дълг, да бъдат гордост за своите командири и да радват семействата и близките си.
На тържествения ритуал по полагане на военна клетва присъстваха архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев, който отслужи  Молебен за здраве и благоденствие, кметът но община Хасково господин Станислав Дечев, заместник-областният управител на Област Хасково господин Мартин Узунов, генерал-лейтенант от резерва Стефан Василев, полковник от резерва Недялко Ников, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра  механизирана бригада полковник Галин Каракоев, командири на военни формирования, представители на СОСЗР, роднини и близки на положилите военна клетва военнослужещи.
Бригаден генерал Станимир Христов и полковник Галин Каракоев връчиха  свидетелство на положилите военна клетва военнослужещи, а на кмета на община Хасково господин Станислав Дечев, заместник-областния управител на Област Хасково господин Мартин Узунов, генерал-лейтенант от резерва Стефан Василев и полковник от резерва Недялко Ников, командирът връчи грамота за ползотворно сътрудничество и подкрепа към военнослужещите от бригадата. Ритуалът завърши с поднасяне на венец пред паметника на „Незнайния войн” и преминаване в тържествен марш.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите военни училища

27.01.2023, 16:03

През учебната 2023/2024 г. кандидатите за висше военно образование могат да избират от 27 специализации в трите висши военни училища. Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов от 25 януари 2023 г. са обявени общо 537 места в редовна форма на обучение за курсанти и служители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и 45 – в задочна форма (за военнослужещи), съобщава Пресцентърът на МО.
В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени 407 места за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма, по 15 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), „Противовъздушна отбрана на войските” (26 места), „Танкова и автомобилна техника” (25 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места) и др.
Във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ – Варна са обявени 81 места за курсанти. От тях за „Корабоводене за Военноморските сили” са 21 места, за „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ - 20 места, за „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” - 12 места, „Кибероперации“ - 11 места и др.
Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски” са обявени 49 места. От тях: за „Летец-пилот” 19 места, общо за нуждите на МО и МВР, „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“ и „Летателни апарати и авиационни двигатели” (по 9 места) и др.
В сравнение с предишната учебна година и трите висши военни училища увеличават местата за курсанти. НВУ и ВВВУ дават възможност и за задочна форма на обучение за военнослужещи за някои от специализациите.
Желаещите вече могат да подават документи в кампаниите за ранен и редовен прием на висшите военни училища.
Заповедта на министъра на отбраната за обявяване на определения брой места за курсанти и военнослужещи може да видите на https://www.mod.bg/
************
За периода на обучение курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка. Те придобиват висше образование за образователно-квалификационна степен „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на обучение на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки семестър и редовна изпитна сесия курсантите ползват ваканция от 30 дни.
Всяка година се провеждат стажове и учебни практики във военни формирования и граждански учреждения. Прилага се и междудържавна договореност за обмен на обучаеми и преподаватели с чуждестранни университети. Висшите военни училища активно участват в програма „Еразъм+” за обмен на обучаеми и преподаватели.
По време на обучението курсантите имат право на безплатни общежития, столово хранене и служебно облекло. Също така те имат месечна стипендия и възможности за обучение и специализации в страни на Европейския съюз.
По време на обучението си курсантите имат възможност за участия в съвместни учения, изучаване и използване на различни видове въоръжения (стрелкови оръжия, бойна техника, артилерийски системи и др.) и получават сертификат за владеене на английски език STANAG.
Сред основните предимства на завършващите висши военни училища са гарантираната реализация и ясното кариерно развитие. Непосредствено след дипломирането си завършилите висше военно образование получават и назначенията си като офицери във военните формирования.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Какво се знае за американските танкове M1 Abrams, които скоро ще получи Украйна

27.01.2023, 08:28

M1 Abrams („Ейбрамс“ – кръстен на генерал Крейтън Ейбрамс, бивш началник-щаб на американската армия и командир на въоръжените сили на САЩ във Виетнам), който Украйна очаква да получи, е американски основен боен танк от трето поколение, пише OBOZREVATEL.
Танкът е разработен от Chrysler Defense (сега General Dynamics Land Systems) и е в експлоатация от 1980 г., като е основният основен боен танк на американската армия. Освен в САЩ, танкът е на въоръжение в армиите на Австралия, Египет, Кувейт, Саудитска Арабия, Ирак, Мароко, Тайван и Полша. САЩ планират да удължат живота на танка до 2050 г.
Abrams е построен по класическата танкова схема с четиричленен екипаж (командир, стрелец, зареждащ, водач) и с високобалистично оръдие като основно въоръжение.......Прочети още

 
 

В Германия пристигнаха първите украински военни, които ще бъдат обучени да боравят с БМП “Мардер”

27.01.2023, 11:43

В Германия пристигна първата група украински военни, които ще бъдат обучени да боравят с бойни машини на пехотата (БМП) “Мардер”, чиято доставка Киев очаква от Берлин. Това съобщи днес ДПА, като се позова на източници от сферата на сигурността.
Украинските войници, чийто самолет е кацнал вчера във военновъздушната база в Кьолн, се очаква да започнат тренировки възможно най-скоро. Обучението им в Германия е част от военната помощ на страната за Киев. Скоро се предвижда да започне и обучение на бъдещи екипажи на танкове “Леопард” и съответен технически персонал.
Бившата германска министърка на отбраната Кристине Ламбрехт заяви по-рано, че Берлин ще положи усилия да достави на Украйна обещаните 40 БМП “Мардер” до края на първото тримесечие. Говорителят на правителството Щефен Хебещрайт каза, че обучението на украинските военни в Германия ще трае два месеца.
Източник: bta.bg

 
 

Капитаните и майорите трябва да завършат специализиран тактически курс преди да влязат в академията

27.01.2023, 09:45

От есента на миналата година настъпиха промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Някои от тях се отнасят пряко до обучението във Военна академия „Г. С. Раковски“. Например за възрастта за приемане на слушателите.  При новите условия, офицерите могат да кандидатстват за обучение на оперативно ниво (капитан и майор) до навършване на 48 години.
Подготвя се и  нов вариант на наредбата за условията и реда за приемане на слушатели в академията. Една от промените в нея, казва полковник доц. д-р Димитър Ташков, е свързана с квалификацията, която трябва да притежават офицерите, за да бъдат допуснати да кандидатстват за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“. Като условие за допускане до кандидатстване по тази специалност, уточнява заместник-началникът на Военната академия по учебната част, е завършването на „Специализиран тактически курс за офицери“.  Валидността на полученото при завършване удостоверение ще бъде в рамките на пет години. Този срок е обвързан с периодичността на актуализация на доктриналните и приложни документи във Въоръжените сили на Република България. Тези изисквания ще влязат в сила от учебната 2025/2026 година. През миналата година  е проведен пилотен курс. В момента, посочва полковник Ташков, анализираме получените резултати, проучваме мнението на участниците в курса, за да се внесат промени в организацията и учебната документация.....Прочети още

 
 

Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия

27.01.2023, 09:21

Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”

 

 
 

Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната

27.01.2023, 08:20

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува решението на САЩ за изпращане на модерни танкове в Украйна и нарече усилията за отблъскване на руската инвазия “безумна война”, предаде ДПА в партньорство с Ти Си Ей.
В поредната си критика на изпращането на помощи в Украйна, Тръмп повтори руската теза, че изпращането на танковете “Ейбрамс М1” (Abrams M1) на практика е ескалация, която би могла да доведе до ядрена война. “ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ”, написа Тръмп в своята социална медия. “Прекратете тази безумна война ВЕДНАГА. Толкова е лесно!”, добави той.
Тръмп, който приветства Путин и го нарече “гений” в началото на инвазията миналата година, отдавна изразява скептицизъм по повод усилията на Запада за защита на Украйна. Докато президентът на САЩ Джо Байдън води усилията да се помогне на Киев, Тръмп и неговите съюзници многократно настояваха САЩ да спрат да финансират изпадналата в беда страна.
Представителката в Конгреса на САЩ от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн повтори коментарите на Тръмп и нарече помощта за Украйна “корумпиран престъпен фонд”. “Трябва да спрем да финансираме Украйна”, написа Грийн в публикация на своя официален профил в “Туитър”. “Тази война трябва да спре”, добави тя.
Без помощта на САЩ Украйна вероятно не би могла да изтласка руските войски от своята територия и Русия би успяла трайно да анексира окупираните територии, посочва ДПА. Байдън твърдо настоява, че Западът няма да се разколебае в своята решимост да помогне на Украйна да се защити.
Източник: bta.bg

 
 

 

Германският министър на отбраната: Бързото запасяване на Бундесвера е приоритет

26.01.2023, 22:18

Новият германски министър на отбраната Борис Писториус смята за приоритетен въпроса за бързото попълване отново на запасите на германските въоръжени сили с оборудване и  оръжия, предаде ДПА.
“Целта е да имаме по-бързи, устойчиви и стабилни начини и срокове за попълване отново на запасите. Трябва всичко да е надеждно”, каза Писториус днес по време на първото си посещение при военнослужещи на тренировъчния полигон “Алтенграбов” в източната провинция Саксония-Анхалт.
Трябва да има взаимно планиране на сигурността. Политиката трябва да се грижи за поръчките, а индустрията е отговорна за сроковете на доставките.
“Това трябва да бъде обединено. И ако това значи, че трябва да бъдат подсигурени повече източници на производство в Германия, а и като цяло в Европа, то тогава това трябва да се случи”, каза Писториус.
Конкретно по въпроса за боеприпасите, новият министър на отбраната заяви, че това също е “въпрос на количество”. Писториус иска да проведе разговори по въпроса заедно с представители на оръжейната индустрия, като вероятно това ще стане най-рано другата седмица.
Източник: bta.bg

 

WSJ: САЩ откриха нова база в Гуам за сдържане на Китай

26.01.2023, 21:04

Корпусът на морската пехота на САЩ отбеляза откриването на нова база на най-западния тихоокеански остров на Америка, докато Пентагонът пренасочва силите си към противодействие на Китай, който Вашингтон определи като нарастваща заплаха за сигурността на САЩ, пише The Wall Street Journal.
Първата нова морска база от 1952 г. все още е в процес на изграждане. В крайна сметка в нея ще бъдат настанени 5000 морски пехотинци, натоварени в краткосрочен план с възпирането и откриването на заплахи в региона.......Прочети още

 

САЩ с условие за Турция: F-16 срещу ратификация на членството на Швеция и Финландия в НАТО

26.01.2023, 20:55

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поставила на Турция условията за продажба на изтребители F-16. Става дума за одобрението на Анкара на молбите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Това заяви заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд по време на изслушване в Конгреса, излъчено на платформата C-SPAN.
"Точно това казахме на нашите турски съюзници. Конгресът вероятно ще се отнесе много по-благосклонно към продажбата на F-16 на Анкара, след като Турция ратифицира документите за влизане на Финландия и Швеция в НАТО", разкри Нуланд.
Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не трябва повече да чака подкрепа за кандидатурата си в НАТО от страната след скандалните действия в Стокхолм.
В събота, 21 януари, в центъра на Стокхолм се проведе митинг срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Датският крайнодесен политик Расмус Палудан, който оглавява антиислямската партия Stram Kurs, изгори Коран пред турското посолство в Стокхолм. Протестът беше разрешен от шведските власти, които бяха запознати с намеренията му.
В същото време шведският премиер Улф Кристерсон осъди действията на протестиращите в Стокхолм. Той се извини на мюсюлманите за изгарянето на Корана.
"Свободата на словото е основна част от демокрацията. Но това, което е законно, не е непременно приемливо. Изгарянето на книги, които за мнозина са свещени, е акт на дълбоко неуважение. Искам да изразя своите съболезнования на всички мюсюлмани, обидени от случилото се днес в Стокхолм“, написа политикът в Twitter.
По-рано беше съобщено, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън очаква да получи одобрение от Конгреса за продажбата на нови изтребители F-16 на Турция на стойност 20 милиарда долара.
По-късно администрацията на САЩ изпрати искане до Конгреса за продажба на изтребители-бомбардировачи F-16 на Турция.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

О.з. п-к Гергин Гергинов: Третата световна може да започне и без Украйна да влиза в НАТО

26.01.2023, 20:21

С „Антанта” или „Съглашение” се означава една от двете обособили се враждебни коалиции по време на Първата световна война, но принципно това понятие може да се използва и след нея. Антанта беше сформирана срещу Съветска Русия, но завърши с провал.
С поражение завърши и втората Антанта, създадена от Германия в началото на 40-те години на ХХ век.
Днешната, трета Антанта срещу Русия, е организирана и ръководена от САЩ и включва 50 страни от повечето континенти и вече проведе осем срещи в американската военновъздушна база „Рамщайн” в Германия.
В САЩ твърдят, че както те, така и останалите страни, не участват във война с Русия, а само помагат на Украйна да се отбранява и поради това ѝ доставят само отбранително оръжие......Прочети още

 

Израел потвърди готовност за участие в модернизацията на Българската армия

26.01.2023, 17:10

Днес Israel Aerospace Industries (IAI) организира семинар в София на тема: “Изграждане на модерна отбрана в ера на нарастващи военни заплахи - опитът на Израел и научените уроци от текущите конфликти”, съобщават от компанията.  Участваха Наама Леви, зам.-ръководител на дипломатическата мисия на Израел в България; о. з. полк. Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems, с 36 години опит в израелските ВВС; и Алон Каплан, регионален директор, маркетинг и бизнес развитие на IAI ELTA Systems.
На форума присъстваха висши представители на българското Министерство на отбраната, депутати и членове на Комисията по отбрана в Народното събрание, на Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, ръководители на водещи предприятия от българския военно-промишлен комплекс, представители на академичните и научните среди, експерти и анализатори в областта на отбраната и сигурността и медии.
В рамките на форума участниците обсъдиха актуални теми, свързани с изграждането на модерна и ефективна отбрана, както и разработването и придобиването на стратегически системи и технологии за изграждане и укрепване на способностите за възпиране.
Наама Леви, зам.-ръководител на дипломатическата мисия на Израел в България, заяви: “За 75 години от своята независимост Израел има десетки конфликти зад гърба си. Това, което ни е помогнало да надделеем над противниците си, са технологичното превъзходство и добре обучените ни отбранителни сили. Успяхме да изградим през годините многопластова система за противовъздушна отбрана, която се счита да една от най-добрите в света. Имаме и една от най-боеспособните и подготвени армии в света. Израелските отбранителни компании със своите опитни технически и инженерни кадри са в основата на технологичните иновации и помагат в голяма степен за доброто развитие на Израел. Israel Aerospace Industries е едно от ключовите компании, които допринасят значително за отбранителните способности на държавата ни. Тя е нашата най-голяма отбранителна и авиокосмическа компания. България е силен съюзник на Израел в Европа и в момента се стреми да модернизира своите отбранителни способности. Компании като IAI са готови да споделят знание и да помагат на своите партньори, а събития като днешното допринасят за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество.”
По време на семинара IAI потвърди готовност да участва активно в модернизацията на Българската армия и ангажимент за сътрудничество с българската отбранителна индустрия. Подразделението на IAI вече представи на България следващото поколение от своето високо оценено семейство радарни системи ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) и мултисензорната версия, наречена MS-MMR, които имат натрупан богат оперативен опит в Израел и по света. Придобиването на трикоординатни (3D) радари е сред основните приоритети в Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната на България, представени в българския парламент през 2022 г. Радарите са ключов компонент от противовъздушната и противоракетна отбрана на всяка държава. Освен военни цели те осигуряват защита от въздушни нападения на гражданската авиация и стратегическата и енергийна инфраструктура. MMR радарните системи отговарят на тези специфични потребности.
Изпитани в реални условия, системите MMR гарантират въздушно наблюдение и способности за противовъздушна отбрана на редица държави в Европа и по света. До момента са доставени над 150 MMR системи в целия свят, което потвърждава способността на технологията на MMR ефективно да комбинира противовъздушна отбрана и мисии за въздушно наблюдение.
Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems, коментира: “Семейството MMR отговаря на широк спектър от нужди - от локализиране и проследяване на изстреляни ракети и артилерийски снаряди до осигуряване на цялостна картина за въздушно наблюдение и ситуационна осведоменост. IAI има солиден опит в областта на индустриалното сътрудничество и включва местната индустрия в своите вериги за доставки като по този начин допринася за растежа и експортния потенциал на местната икономика.“
Източник: https://otbrana.com/

 

Франция ще изтегли войските си от Буркина Фасо до месец, съобщи Париж

26.01.2023, 12:57

Франция ще се съобрази с условията на искането на Буркина Фасо за изтегляне на войските й от западноафриканската страна до месец, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
В понеделник властите в Буркина Фасо казаха, че са решили да прекратят военното споразумение, позволяващо на френските войски да се бият срещу бунтовниците на нейна територия, защото правителството иска страната да се защитава сама.
“Във вторник, на 24 януари, официално получихме уведомление за денонсиране от страна на правителството на Буркина Фасо на споразумението от 2018 г., отнасящо се до статута на френските войски, намиращи се в тази държава”, посочи говорителка на министерството в изявление, изпратено на Ройтерс.
В съответствие с условията на споразумението, денонсирането му влиза в сила един месец след получаване на писмено уведомление. Ще се съобразим с условията на това споразумение като изпълним искането”, са казва още в изявлението.
Западноафриканската страна се бори с ислямистки бунтовнически групировки, свързани с Ал Каида и “Ислямска държава”, които контролират големи части от територията ѝ, и са прокудили от домовете им милиони хора в региона на Сахел, посочва Ройтерс.
Националната телевизия на Буркина Фасо съобщи в събота, че правителството е денонсирало военното споразумение от 2018 г. с Париж на 18 януари, давайки на Франция един месец да изтегли войските си.
Франция е оставила между 200 и 400 членове на специалните си сили на територията на западноафриканската страна. Тя изтегли войските си от Мали миналата година, след като военната хунта сключи сделка с руската частна военна компания “Вагнер” за съвмести операции срещу бунтовниците, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 
 

Из бюлетините на БТА: Eто как е описана битката при Булаир преди 110 години

26.01.2023, 09:05

“Колкото повече време минава, толкова повече се изяснява, че поражението на турците при Булаир на 26-и е било катастрофално. Полесражението и днес има изглед на цяла касапница”, се отбелязва в бюлетин на Българската телеграфна агенция (БТА) от края на януари 1913 година.
На 26 януари по стар стил (8 февруари по нов) се навършват 110 години от битката при Булаир по време на Балканската война. При сражението българските военни части отблъскват турското настъпление. Замисълът на противника предвижда чрез концентрични удари от Чаталджанската позиция и от Галиполския полуостров, съчетани с морски десант в района на Шаркьой, да бъдат унищожени българските войски и деблокирана Одринската крепост, пише във военния календар на Националния военноисторически музей.........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Османската кампания във Влашко от 1595 г.

26.01.2023, 08:54

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история.
Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

 

Финландия разреши първата от 2019 г. доставка на военни материали за Турция

25.01.2023, 22:28

Финландия даде разрешение за износ на военни материали за Турция, като отмени замразяването на този износ, влязло в сила от есента на 2019 г. заради турска военна операция в Сирия, съобщи днес финландското министерство на отбраната, цитирано от "Франс прес".
Възобновяването на тези разрешения за оръжеен износ беше едно от условията, поставени от Турция на Финландия и Швеция, за да им даде зелена светлина за приемане в НАТО. Стокхолм вече беше предприел подобна стъпка в края на септември. Лицензът за износ беше предоставен вчера за продажба на подсилена стомана на турска компания, каза Рика Питканен, специален съветник към Министерството на отбраната, пред АФП.
"От октомври 2019 г. не е бил предоставян лиценз за търговски износ за Турция", потвърди тя.
Съобщението идва в момент, когато преговорите с Анкара за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО са в застой след антитурските протести в Стокхолм този уикенд, включително изгарянето на копие на Корана.
Финландия не очаква турско одобрение за НАТО до лятото, иска пауза в разговорите
Възобновяването на този износ е включено в меморандум за разбирателство, подписан миналия юни между трите страни.
Решението на министъра на отбраната веднага беше разкритикувано от една от партиите в правителствената коалиция на премиера Сана Марин.
"Съюзът на левицата не подкрепя износа на отбранителни материали за страни във война или които нарушават човешките права. Ние смятаме, че Финландия не трябва да разрешава износа на бронирана стомана за Турция", написа лидерът на партията Ли Андерсон в Туитър.
Подобно на останалите 29 членки на НАТО, Анкара трябва да ратифицира влизането на всеки нов член и има право на вето. Само Турция и Унгария, която твърди, че не иска да ги блокира, все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция в пакта.
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Анализ на резултатите от подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби

25.01.2023, 22:13

На 25 януари 2023 г., се проведе анализ на състоянието и подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изминалата 2022 година.
На анализа присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, офицери от щаба на флотилията и командири на военните формирования.
Отбелязано бе, че въпреки всички трудности и предизвикателства, през учебната 2022 г., флотилията и подчинените ѝ сили изпълниха в пълен обем поставените задачи, като проведоха самостоятелни и съвместни подготовки и участваха в учения, както в национален, така и в международен формат. Това са: тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2022”, национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”, противоминно учение с водолази взривчици „Тритон 2022“ и съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022”.
Фрегата „Верни” потвърди своята сертификация по стандартите на НАТО (MAREVAL) по време на тактическото учение на флотилията и националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”, а базов миночистач „Прибой” потвърди своята сертификация по стандартите на НАТО по време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2022”
Основен акцент през изминалата година бяха усилията по преодоляване на последствията от избухналия военен конфликт между Украйна и Руската Федерация, чрез унищожаването и обезвреждането на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.
Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на флотилия бойни и спомагателни кораби с държавната и местна власт. Личен състав и техника от състава на флотилията участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени боеприпаси, оказване помощ на населението при нужда в Бургаска, Варненска, Добричка и Старозагорска области.
Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков изрази своята благодарност към личния състав за постигнатите добри резултати и изказа своето задоволство от цялостната дейност на флотилията през 2022 година, като я определи за ползотворна, динамична и ефективна. Той подчерта, че равносметката на извършеното доказва професионализма и способностите на личния състав да се справя с отговорните и сложни предизвикателства на нашето време.
Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев даде своята висока оценка за дейността на флотилията. Той изказа  благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на военнослужещите и цивилните служители от флотилията при изпълнението на поставените от Командването на ВМС задачи. В заключение флотилен адмирал Пенев изказа своята увереност, че въпреки трудностите българските военни моряци ще продължат да работят все така неуморно и всеотдайно за издигане престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

САЩ пращат 31 танка Abrams в Украйна

25.01.2023, 20:41

САЩ ще изпратят един батальон танкове Abrams в Украйна, анонсира американският президент Джо Байдън, цитиран от Bloomberg. Това са 31 танка, които са на въоръжение в американската армия. По-рано днес (25 януари) германският канцлер Олаф Шолц официално потвърди, че Германия ще даде 14 танка Leopard от своите резерви и ще позволи на трети страни реекспорт към Украйна.
Полша вече обяви, че също ще изпрати 14 танка Leopard към Украйна. В "танковата коалиция", която се събра около Варшава, са още европейски държави, сред които Нидерландия, Финландия, Испания и други. Целта е Киев да получи два батальона от Европа, коментира още Шолц.
Танковете Abrams бяха обявени от Байдън като най-изпитаните в света, но и най-трудните за ползване. "Затова даваме и частите, които ще са необходими за поддръжката им. Ще започнем да тренираме и украински военни как да ползват машините възможно най-бързо", подчерта американският президент.
Той допълни, че танковете се дават, за да може украинците да си върнат завладените от руснаците украински земи и да противодействат на променящата се руска военна тактика, която все повече залага на използване на числено превъзходство в пехотни атаки, макар и с цената на много жертви.
Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужни съобщи в края на 2022 г. в интервю за сп. Economist, че се нуждае от 300 модерни западни танка, 500 бронетранспортьора и 70 гаубици, за да може да освободи окупираните от Русия територии.
До края на миналата седмица западните партньори нямаха решение за доставка на танкове, макар че много от държавите в НАТО бяха "за". Германският канцлер поиска САЩ да предоставят танкове, за да даде от своите машини, с което си спечели много критики. Москва използва момента и коментира, че коалицията е разединена по казуса Украйна. "Ние сме напълно, изцяло, тотално обединени", категоричен беше обаче Байдън днес.
Случилото се днес показа колко много са се променили нагласите на Запада по отношение на войната в Украйна, коментира още Bloomberg. Източници на агенцията коментират, че преди да анонсира доставката, Байдън е провел много консултации с европейските си колеги.
В първите месеци на войната съюзниците отказваха да отпуснат оръжие, различно от леко стрелково за украинските военни. Първите по-сериозни оръжия, които получи Украйна, бяха системите HIMARS, пристигнали в страната официално едва през миналия юни. С тяхна помощ Киев успя да върне контрола си в Харковска област и освободи Херсон. Но руските военни нагодиха тактиката си към тях и Украйна се нуждае от ново въоръжение, за да си върне предимството. - Още за Abrams
Източник: https://www.investor.bg/

 

Европейските държави, които притежават германски танкове "Леопард". Източник: Bloomberg

 

Истории на ветерани от Първата световна война – Хюсеин Осман Мийрем (кр. на XIX – 40-те на ХХ в.) от с. Глоджево, Русенско

25.01.2023, 16:47

Ако разпитате родителите, бабите и дядовците си за това дали във вашия род има участник или загинал във Войните за национално обединение на България (1885-1918 г.), то вероятността да получите положителен отговор е твърде голяма. В почти всеки български дом има поне по един участник – ветеран или загинал в една от гореизброените войни.
Така направих и аз – питах баба си, която е родена през 1947 г. Така научих за прапрадядо Неджиб Хасанов Белберов (1890-1946 г.) от с. Ветово, Русенско, герой от Първата световна война, геройски сражавал се при с. Крапа, дн. Република Северна Македония. Прапрадядо е „виновникът“ за моята слабост и научен интерес към участието на България в Първата световна война (1914-1918 г.)........Прочети още

 

Народното събрание промени на първо четене Закона за отбраната и Въоръжените сили

25.01.2023, 16:21

На днешното си заседание Народното събрание прие на първо четене с гласовете на 138 депутати, 7 – против и 34 – въздържали се, промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, внесени от служебното правителство. Срокът за предложения е три дни. Очакването е до разпускането на парламента законопроектът да бъде окончателно приет.
Конкретният повод за поправките е създаването на многонационална бойна група на наша територия и уреждане службата на български военнослужещи в нея. Регламентират се случаите на участие на въоръжените сили в състава на многонационални военни формирования при провеждане на операции, мисии и други международни инициативи в България. Във връзка с това са и гласуваните текстове по оперативното ръководство, националния контрол и прехвърлянето на правомощията за оперативното управление на тези формирования. Решава се и въпросът със срока на участието на българските военнослужещи на длъжности в международна организация или инициатива в операция, или мисия на територията на страната, който е не по-дълъг от една година. Срокът може да бъде удължен еднократно без съгласие на военнослужещия до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната. След предварително писмено съгласие на военнослужещия двата срока могат да бъдат удължавани до една година.С промените се попълват и други празноти във военното законодателство.
Не бяха приети промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили за създаване на Инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана, внесен от Атанас Словав и депутати от ПГ на „Демократична България“. Според доклада на Комисията по отбрана те противоречат на други закони, макар че въпросът е актуален, но се налага по-прецизна разработка. Необходимостта от такава промяна бе защитена от Атанас Славов, с оглед на модернизацията на армията. Христо Гаджев информира, че по законопроекта има отрицателни становища от министерствата на отбраната и финансите. Дискусията се завъртя около състоянието на Българската армия с традиционните обвинение между парламентарни групи кой е гласувал за придобиване на самолетите Ф-16 и какви са съвместните съоръжение за ползване от България и САЩ – български или американски.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Lockheed Martin съобщи за успешен първи полет на самолет F-16 Block 70

25.01.2023, 14:55

Американската компания Lockheed Martin съобщи вчера за за проведен успешен първи полет на изтребител F-16 Block 70 в базата си в Грийнвил, Южна Каролина.
Полетът се е състоял на 24 януари в 9:17 сутринта (източно време, САЩ), с тестовите пилоти на Lockheed Martin Дуейн „Про“ Опела и Монеса „Сирена“ Балжизер. Общото полетно време е около 50 минути и полетът е включвал проверки за летателната годност, на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета.
„Днешният успешен полет е доказателство за упоритата работа, отдадеността и ангажираността към нашите клиенти и техните мисии“, каза О Джей Санчез, вицепрезидент на Integrated Fighter Group, която включва програмата F-16. „Този ​​крайъгълен камък демонстрира стремежа на Lockheed Martin да напредне с програмата и да предостави този така необходим самолет и неговите усъвършенствани възможности за опазване на сигурността в 21-ви век“, добави той.
Този изтребител F-16 Block 70 е първият от 16 самолета, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Шест държави вече са избрали самолет Block 70/72. В допълнение към договорените към момента за производство 128 самолета, миналата година Йордания подписа Писмо за оферта и приемане (LOA) за 8 самолета и миналата седмица подписа допълнителен LOA за още 4 самолета. В резултат Lockheed Martin получи договор за започване на дългосрочни дейности за самолетите за Йордания. България също е подписала LOA за допълнителни 8 самолета за своя флот. Така общият брой поръчани F-16 Block 70 ще достигне 148 броя.
„Lockheed Martin е напълно ангажиран с предоставянето на качествени платформи за критичните мисии на нашите клиенти и аз съм горд с нашия талантлив екип в Грийнвил, каза Даня Трент, вицепрезидент на програмата F-16 и ръководител на завода в Грийнвил. „Това е кулминацията на значителна развойна дейност, дизайн, дигитално инженерство, верига за доставки и модерна производствена линия на вече доказана платформа, която ще продължи да предоставя услуги в подкрепа на националната сигурност на клиентите ни за десетилетия напред“, добави Даня Трент. - (видео)

 

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

25.01.2023, 11:49

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си във Вилнюс през юли страните от алианса да се насочат към по-високи разходи за отбрана от поставените в момента като цел 2 процента от БВП на съответната държава. Столтенберг заявява това в публикувано днес интервю за вестник "Велт", съобщиха световните агенции.
По думите му страните от НАТО могат да си поставят "по-амбициозна" цел, "тъй като всички виждат, че трябва да инвестираме повече" в отбраната.
На среща в Уелс през септември 2014 г. страните от пакта се договориха всяка от тях до 10 години да отделя за отбрана по 2 на сто от своя БВП. "Двата процента поначало се предвиждаха за десет години, тоест до 2024, тоест трябва да обновим" тази цел, казва Столтенберг в интервюто.
Той допълва, че запасите от оръжия и боеприпаси на държавите от алианса "все повече се изчерпват" с оглед подкрепата, предоставяна на Украйна. "Естествено е необходимо да попълним собствените си запаси от боеприпаси и оръжейни системи, включително за да гарантираме бъдещите доставки за Украйна. Затова НАТО разшири сътрудничеството си с промишлеността", добавя Столтенберг.
"НАТО не е и няма да бъде воюваща страна. Ние не изпращаме в Украйна свои войски или самолети на НАТО", изтъква генералният секретар на пакта. Но посочва, че алиансът подкрепя Киев с оборудване. "Украйна има право на самоотбрана според устава на ООН и ние имаме право да я подкрепяме в отстояването на това право", казва той.
"Разбира се, винаги" има риск от ескалация, затова е важно алиансът да засилва военното си присъствие на своя източен фланг. Така Москва ще разбере, че НАТО смята да брани "всеки сантиметър" от своята територия, подчертава Столтенберг.
"Рискът от употреба на ядрени оръжия не е голям. Но ядрената риторика на Русия е напълно безотговорна. Тя е опасна. Русия трябва да знае, че в една ядрена война не може да се постигне победа, затова такава не бива да бъде водена", казва шефът на Северноатлантическия съюз.
Той добавя, че НАТО внимателно следи действията на Русия и за момента не вижда промени, които да засягат ядрените й сили. "В противен случай, разбира се, щяхме да реагираме", заявява Столтенберг, цитиран от БТА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Медведев: Доставките на разузнавателно-ударни дронове за въоръжените сили на Русия се увеличават

25.01.2023, 11:33

Обемът на доставките на безпилотни летателни апарати и боеприпаси за руските войски в зоната на специалната военна операция се увеличава, съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.
„Предприятията от военно-промишления комплекс увеличават доставките на боеприпаси за разузнавателни и ударни безпилотни самолети за нуждите на Северния военен окръг за въоръжените сили на Руската федерация“, написа Медведев в своя канал в Telegram след посещение на един от отбранителните заводи в Ижевск.
„Хиляди от най-търсените въоръжения и техника са доставени на войските от началото на годината, това темпо трябва да се запази", каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев на заседание на работната група към ВВС.
„От началото на годината се извършват доставки на най-търсените видове въоръжение и военна техника. Става дума за хиляди единици и е естествено това темпо, което беше постигнато в края на годината, да се запази в настоящия период“, коментира още Медведев.
Срещата на работната група се проведе по време на посещение в завода на концерна „Калашников“ в Ижевск. - (видео)
Източник: https://epicenter.bg/

 

NYT: Пентагонът планира да повиши производството на артилерийски снаряди с 500% за две години

25.01.2023, 08:25

Пентагонът планира да увеличи производството на артилерийски снаряди с 500% през следващите две години, като по този начин производството на конвенционални боеприпаси ще достигне най-високото си ниво след Корейската война, пише “Ню Йорк Таймс”.
Според вестника, за да увеличат производството на боеприпаси, САЩ ще увеличат броя на заводите и ще започнат да наемат нови производители като част от “най-агресивните усилия за модернизиране на американската отбранителна индустриална база от близо 40 години насам”.
Преди военната операция на Русия в Украйна отбранително-промишленият комплекс на САЩ произвеждаше по 14 400 неуправляеми боеприпаса месечно, достатъчни за снабдяването на американската армия. Въпреки това, след решението на Вашингтон да снабди Киев с гаубици и снаряди, производството на артилерийски боеприпаси е утроено през септември и удвоено през януари. В резултат на това доставчиците са в състояние да произвеждат повече от 90 000 артилерийски снаряда на месец.
Според NYT Министерството на отбраната на САЩ ще отделя около 1 милиард долара годишно през следващите 15 години за модернизиране на държавните съоръжения за производство на боеприпаси. В публикацията се посочва, че само от август 2022 г. насам Конгресът на САЩ е отпуснал 1,9 млрд. долара за тази цел.
Източник: БГНЕС

 

 

Валерий Герасимов: Съвременна Русия не е виждала такава интензивност на военните действия

24.01.2023, 22:55

Началникът на Генералния щаб и новият командващ руските войски във войната заяви в интервю пред "Аргументи и факти“, че съвременна Русия не е познавала такова ниво и интензивност на военните действия, каквито се водят в зоната на бойните действия в Украйна.
"Съвременна Русия никога не е познавала такова ниво и интензивност на военните действия. Нашата страна и нейните въоръжени сили днес се противопоставят на почти целия колективен Запад“, заяви Герасимов.
Той признава, че "системата за мобилизационна подготовка в Русия не беше напълно адаптирана към новите съвременни икономически отношения“. "Така че трябваше да поправим всичко в движение“, добави той.
Армейски генерал Валерий Герасимов беше назначен на 11 януари за командир на обединената руска групировка в Украйна. Заместник на генерал Герасимов стана Сергей Суровикин, който оглавяваше силите от 8 октомври 2022 г.
Планът за изграждане и развитие на руските въоръжени сили се коригира при появата на нови заплахи, каза Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб и ръководител на военната операция в Украйна. Според него такива заплахи са били плановете на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и "използването на Украйна като инструмент за водене на хибридна война“ срещу Руската федерация.
В интервюто за "Аргументи и факти“ Герасимов говори за плана за строителство на руските въоръжени сили – той предвижда мерки за "реализиране на перспективни направления на развитие“ на армията и осигуряване на отбраната на страната. Документът е одобрен от президента и може да бъде "коригиран в случай на промени в съществуващите и възникване на нови заплахи за военната сигурност".
"Днес такива заплахи станаха стремежите на Северноатлантическия алианс да се разшири за сметка на Финландия и Швеция, както и използването на Украйна като инструмент за водене на хибридна война срещу нашата страна“, заяви началникът на руския Генерален щаб.
Според Герасимов, Кремъл е възложил да се коригира планът, за да се "неутрализират тези заплахи". Корекцията  е одобрена от президента Владимир Путин на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната. Русия е решила да създаде два нови военни окръга (Московски и Ленинградски), да сформира три мотострелкови дивизии в състава на комбинирани оръжейни формирования в анексираните от Украйна Херсонска и Запорожка област и армейски корпус в Карелия. "Основната цел на тази работа е гарантирана защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна и създаване на условия за нейното прогресивно социално-икономическо развитие“, добави Валерий Герасимов.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Трето бригадно командване анализира постигнатите резултати през 2022 г.

24.01.2023, 20:45

Днес се проведе „Анализ на резултатите от дейността на Трето бригадно командване през 2022 година“, в който участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, съобщават от КСВ. Съвсем скоро чухме за поредната помощ на населението от това формирование. Тридесет военнослужещи с техника от 10-и механизиран батальон се включиха в преодоляването на последиците от бурния вятър във Враца на 19 януари. Военнослужещите участваха в разчистването на пораженията по засегнатите улици и обществени сгради. Ръководител на действията бе командирът на батальона подполковник Симеон Гаджев.
На анализа командирът на  Трето бригадно командване полковник Митко Балтов е представил проведените през изминалата година занятия, учения и постигнатите резултати по трите мисии на Българската армия. От своя страна заместник-командирът полковник Георги Калчев отчел положителна тенденция по отношение на войсковия ред и дисциплината. Генерал-майор Дешков очертал хоризонта на предстоящите мероприятия през 2023 година за Командването, като декларирал своята увереност в успешното изпълнение на поставените задачи, става ясно от съобщението.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

ВВС изпълняват успешно ролята си в системата на отбраната

24.01.2023, 17:17

На фона на драстично променената среда на сигурност през изминалата година Военновъздушните сили (ВВС)  отново доказаха своята решимост, твърдост и устойчивост да изпълняват определените им роля, мисии и задачи. Това беше подчертано на проведения днес анализ на състоянието и подготовката  им през 2022 г. ВВС поддържат и развиват способности за изпълнение на Конституционните задължения по защита на суверенитета и териториалната цялост на страната, да допринасят за международния мир и сигурност и да осигуряват националната сигурност в мирно време, посочи още командирът им генерал-майор Димитър Петров.
В анализа участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на СКС бригаден генерал Христо Ганецовски, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началниците на НВУ и ВВВУ бригаден генерал Иван Маламов и Юлиян Радойски, капитан I ранг Валентин Йорданов от Щаба на ВМС, командирите на подчинените военни формирования, началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на ВВС и др.
От думите на генерал-майор Петров стана ясно, че това е било  поредната, изпълнена с предизвикателства и динамика година в историята на българските ВВС. В този смисъл бяха откроени няколко акцента. Според командира активното участие в подпомагане на населението при бедствия и аварии, както и в хуманитарни, донорски и други медицински задачи отново е показало, че Въоръжените сили и в частност ВВС, са надеждна опора на българското общество и допринасят за утвърждаване на доверието към Българската армия. С много упорство и инициативност, продължи той, се заехме с грандиозната задача да организираме и представим в срок необходимия пакет документи, както и да подготвим личен състав, техника и инфраструктура за приемането на новия тип боен самолет. Продължава работата по реализиране и на останалите приоритетни проекти, включени в Портфолиото от проекти на Министерството на отбраната.
Подчертано бе, че всички тези успехи през изминалата година са постигнати в условия на ограничено ресурсно осигуряване, на усложнена външнополитическа обстановка и нестихващ военен конфликт в близост до нашата Родина и българското въздушно пространство. Тези успеха, бе категоричен генерал-майор Петров, дължим на волята, професионализма, ентусиазма, стоицизма и усърдието на целия личен състав от ВВС. Като илюстрация на тези думи бяха и връчените с негова заповед награди за проявени професионализъм, усърдие, инициативност и постигнати отлични резултати. С плакети с логото на ВВС бяха удостоени полковник Орлин Георгиев, полковник Милен Донев, подполковник Димитър Велев, цивилен служител Албена Докева, полковник Станислав Драгиев, майор Христо Вълев и капитан Анатоли Емилов, а с грамота – капитан Божидар Славчев, майор Любомил Цветанов, капитан Йордан Йорданов, цивилен служител Диана Пешакова, майор Росен Тодоров и капитан Митко Гергов. Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов полковник Пейо Дончев бе удостоен с плакет за „Спортист №3 за 2022 г., спорт – ски бягане и ски ориентиране“. Отличието връчи генерал-лейтенант Стойков.
В предишните дни преминаха анализите във формированията на ВВС, където бяха посочени, както постигнатите успехи, така и проблемните въпроси, които предстои да се решават. Навсякъде бяха подчертавани професионализмът и усърдието на военнослужещите и цивилните служители за изпълнение на задачите.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ и Израел провеждат най-голямото си досега съвместно военно учение

24.01.2023, 13:12

САЩ и Израел днес започнаха най-голямото си съвместно военно учение досега, като разположиха дузина военни кораби и около 140 самолета в Източното Средиземноморие на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Иран, съобщи ДПА.
Хиляди военнослужещи участват в учението, съобщиха израелските военни, като добавиха, че то е насочено към противодействие на “различни регионални заплахи”. Медиите съобщават, че учението е най-мащабното по рода си, в което участват двамата съюзници.
Централното командване на САЩ заяви: “Това учение укрепва колективната готовност на САЩ и Израел и подобрява оперативната съвместимост на двете сили, като по този начин допринася за регионалната стабилност.”
По време на среща с представители на Американския еврейски комитет премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че съвместната цел на двамата съюзници е да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.
Иранската ядрена програма беше в центъра и на разговорите между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и Нетаняху, провела се в Йерусалим миналата седмица.
От Ислямската революция през 1979 г. насам иранските лидери обявяват Израел за свой заклет враг и многократно призовават за неговото унищожаване. Израел се противопоставя на опитите за съживяване на сделката, целяща да попречи на Иран да създаде ядрено оръжие, първоначално договорена през 2015 г., но замразена през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от нея.
Източник: bta.bg

 
 

Берлин поиска време да реши дали да даде танкове на Украйна

24.01.2023, 13:08

Решението дали Германия ще предостави от танковете си „Леопард -2“ на Украйна ще стане ясно много скоро. Това заяви германският военен министър Борис Писториус след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Според Писториус, колебанието на канцлера Олаф Шолц, и процесът за взимането на подобно решение изисква време.
Германската военна техника е доказала, че може да спасява животи на бойното поле в Украйна, а с тежките танковете „Леопард -2“ силите на Киев не само ще подобрят отбранителните си способности, но и ще могат да провеждат контра-офанзиви, категорични са военните експерти.
По време на провелата миналия петък среща на Контактната група за предоставяне на военна отбранителни помощ на Украйна, съюзниците в НАТО увеличиха натискът си върху Берлин, за да вземе окончателното решение.
Германия не е изолирана, защото докато едни страни са готови да предоставят военна техника на всяка цена, то други се нуждаят от време, за да обмислят внимателно решението си, каза още германският военен министър, като защити умерения подход канцлера Олаф Шолц по въпроса.
Писториус призова останали страни в НАТО и ЕС да смекчат критиката си към Берлин, с което единствено подклаждат спекулациите за задълбочаващите се търкания между съюзните в Алианса.
Изказването на Посториус идва ден, след като германският външен министър Аналена Белброк заяви, че Берлин няма да пречи на никоя държава, която иска да изпрати на Украйна произвежданите от Германският оръжеен концерн „Рейнметал“ танкове „Леопард-2“.
В опит да ускорят решението на Берлин, САЩ също обмислят, малко и в ограничен брой да изпратят от тежките си танкове „Ейбрамс“, като Франция не изключи да изпрати от танкове си „Льоклер“.
Източник: https://armymedia.bg/

 
 

Комисията по отбрана поиска нова програма за модернизация на армията

24.01.2023, 12:02

Комисията по отбрана иска Народното събрание да възложи на Министерския съвет в срок от три месеца да изготви и внесе всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Това е записано в проекторешение, внесено от Христо Гаджев и група народни представители, което бе подкрепено днес от представителите на парламентарните групи на „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната“, „ДПС“, „Демократична България“   и „Български възход“. Известно е, че служебното правителство внесе проект на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., където са записани 13 проекта за модернизация. 10 от тях са с хоризонт 2026 г. Засега само на едно заседание комисията се запозна с част от проектите, като изслуша министър на отбраната Димитър Стоянов. Програмата беше внесена на 19 октомври м.г., т.е. в първия ден на този парламент.
Депутатите от комисията искат всички проекти, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв. да бъдат описани разделно, а тези, за които са необходими по-малко спедства, да бъдат обединени по пакети способности. Заедно с това проектите да включват всички разходи, в т.ч. боеприпаси, прилежаща инфраструктура, интегрирана комуникационно-информационна система и др. Финансовата рамка да включва не само придобиване, но и поддръжка.
Според проекторешението, изпълнението не бива да бъде разделено на етапи. Уточнява се и какво трябва да съдържа проектът за инвестиционен разход: обхват за придобиване на пълната отбранителна способност; военно-икономически анализ; индикативна стойност и примерен график за изпълнение; приоритизация, съобразно целите и останалите проекти; възможности за развитие  на стратегическо партньорство с държави членки  на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.
В рамките на три месеца да бъде направена нова програма и то всеобхватна, както е написано в проекторешението, е невъзможно, смята министърът на отбраната Димитър Стоянов. Заедно с него в заседанието участва заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова. Всеобхватна програма се прави, каза още министърът, когато има достатъчно финансови средства. При ограничаващите условия в решението, това не може да се случи, стана ясно от думите на министъра. Най-вероятно, прогнозира той, проектите ще бъдат намалени и няма да има модернизация на Българската армия. Без 2 процента от БВП за отбрана поставените цели не могат да бъдат постигнати, а ние сме далеч от тях, за тази година са предвидени 1, 85 процента. Най-малкото е 2,5 процента, посочи министърът. Едва тогава ще имаме реални възможности за модернизация на армията. Този въпрос не може да се реши и с приетото от Народното събрание решение от 3 ноември за заместващи платформи. Не е добре една техника, произведена през 1973 г. да бъде заменена с друга от 1977 г. Единствено може да се постигне съвместимост, смята министърът. И да вземем такава техника от нашите съюзници, нямаме подготвена логистика, състав, боеприпаси, ремонтни органи, резервни части и т.н. Тази псевдомодернизация ще излезе изключително скъпо за Българската армия, подчерат министърът. Действително, каза той, е необходим цялостен подход, но при осигурени финансови средства. Целта на депутатите, така както виждам, е леко предизборна, смята министърът. Служебното правителство остава, посочи той, ние продължаваме да работим в посока на модернизацията на Българската армия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Албания ще бъде домакин на военното учение “Defender Europe 2023”

23.01.2023, 23:02

Албания ще бъде един от домакините на военното учение “Defender Europe 2023” тази година, съобщи албанското министерство на отбраната.
Учението “Defender Europe” е ежегодно многонационално съвместно широкомащабно учение, ръководено от САЩ, предназначено за изграждане на готовност и оперативна съвместимост между Съединените щати, НАТО и страните партньори.
Учението “Defender Europe 2023” ще се проведе през лятото на 2023 г. на няколко места в Европа. Освен представители на Балканската медицинска оперативна група, в конференцията за първоначално планиране през март миналата година участваха и представители на над 30 партньорски и съюзнически държави.
През октомври миналата година албанският министър на отбраната отбеляза, че хиляди военнослужещи и военна техника ще се завърнат в Албания след успешното учение Defender Europea 2021.
“Defender 2021″ беше изключителна история на предизвикателства и успехи не само за въоръжените сили, но и за цялата албанска държава. Големият ни опит и ангажираност са определени да се върнат в Албания. Като учения, които надхвърлят военните измерения, вече започнахме подготовката за домакинството на Defender 2023 и хиляди наши съюзнически сили, водени от САЩ”, заяви Пелеши.
По този повод посланикът на САЩ в Албания Юри Ким приветства “Defender” като “исторически момент и като “крайъгълен камък в ангажимента на Албания към регионалната сигурност и към изпълнението на задълженията ѝ към НАТО, като добави, че предстоящите учения ще послужат за още една стъпка напред, съобщава сайтът European Western Balkans.
“Терминът “исторически” се употребява доста често, но това е единствената дума, която можем да използваме, за да опишем учението, което предстои да проведем тази година. То обхваща изключително амбициозен набор от упражнения. Фактът, че над 30 държави участват тук тази седмица, показва, че целта ни да действаме заедно по земя, море или въздух е не просто полезна, но и постижима”, каза Ким.
Преди две години Албания беше един от организаторите на учението ” Defender Europe 2021″, в което участваха 30 000 американски войници.
Около 28 000 военнослужещи от САЩ, съюзнически и партньорски сили от 26 държави ще проведат почти едновременни операции в повече от 30 тренировъчни района в повече от десет държави – от Прибалтика и Африка до критичните региони на Черно море и Балканите.
Министърът на отбраната Арменд Мехай обяви днес, че Силите за сигурност на Косово ще участват в учението “Defender Europe 2023” с повече от 1 300 човека.
Мехай посочи във Фейсбук, че Прищина ще бъде един от домакините на учението, което се организира от армията на САЩ с помощта на съюзническите сили на 25 държави от НАТО и техните партньори.
“Екипът по планиране на Косовските сили за сигурност, заедно с екипа на американските и други съюзнически сили, провежда заключителната четиридневна конференция по планирането на учението ” Defender Europe 2023″ в Будапеща”, каза Мехай.
Въпреки че това е редовно учение на страните членки и партньори на НАТО, сръбските проправителствени медии съобщиха, че Албания ще бъде един от домакините на тазгодишното учение, като акцентираха върху пристигането на американските сили в Албания. “Американски войски ще залеят Албания” е само едно от заглавията, които се появиха в сръбските таблоиди.
Източник: БГНЕС

 

Австралия ще ускори закупуването на морски мини за укрепване на отбраната си

23.01.2023, 22:50

Австралия днес заяви, че ще ускори плановете си за закупуване на съвременни морски мини за защита на пристанища от “потенциални агресори” на фона на плановете на Китай да увеличи влиянието си в Тихоокеанския регион, съобщи Ройтерс.
Така наречените интелигентни морски мини разграничават военните цели от други видове кораби, съобщи представител на министерство на отбраната.
“(Австралия) ускорява придобиването на интелигентни морски мини, които ще помогнат за осигуряване на морските комуникационни линии и защита на морските подстъпи на Австралия”, се казва в съобщението. “Способността за разполагане на модерни морски мини е значителен възпиращ фактор за потенциални агресори.”
Въпреки че министерството на отбраната не уточни никакви допълнителни подробности, в днишна информация на вестник “Сидни морнинг хералд” се казва, че Канбера ще похарчи до 1 млрд. австралийски долара (698 млн. щатски долара) за закупуване на високотехнологичните подводни оръжия.
Федералното правителство скоро ще обяви обществена поръчка за закупуване на “значителен брой” морски мини от европейска оръжейна компания. В публикацията се посочва, че е цитиран неназован представител на отбранителната индустрия.
Премиерът Антъни Албанезе (на снимката) заяви пред телевизия Ей Би Си: “Това, от което се нуждаем, е да се уверим, че разполагаме с най-добрите възможности за отбрана. Така че ние разгледахме противоракетната отбрана, разглеждаме киберсигурността, разглеждаме всички тези въпроси”, каза Албанезе.
Китай има планове да засили присъствието си в Тихия океан и миналата година сключи пакт за сигурност със Соломоновите острови. Това повиши загрижеността в САЩ и Австралия, които от десетилетия разглеждат региона като своя сфера на влияние.
През последните няколко години Австралия се стреми да увеличи разходите си за отбрана, включително чрез сключеното  през 2021 г. споразумение за закупуване на ядрени подводници от САЩ и Великобритания.
Източник: bta.bg

 

Сметната палата на САЩ оповести стойността на експлоатацията на бойната авиация (ru)

 

Котвена мина в бойно положение изплува край брега на Тюленово

23.01.2023. 21:45

Сигнал за плаващ предмет наподобяващ морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили на 23 януари 2023 г. от областния управител на област Добрич. Около 11.30 ч. мината е забелязана  на 200 метра от брега срещу село Тюленово.
След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка. В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издаден бе НАВИМ (навигационно известие до мореплавателите) за опасността.
Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.
Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Ердоган: Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за НАТО

23.01.2023, 21:36

Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членството си в НАТО след протеста в Стокхолм през уикенда, на който бе изгорен Коранът, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.
"Онези, които допускат подобно богохулство пред нашето посолство (в Стокхолм), не могат повече да очакват нашата подкрепа за членството си в НАТО", заяви Ердоган в реч след заседание на правителството.
Протестите в Стокхолм в събота срещу Турция и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, по време на които беше запален екземпляр на Корана, засилиха напрежението с Турция, от чиято подкрепа Швеция се нуждае, за да влезе във военния алианс.
Ердоган критикува Швеция и за прокюрдските протести, на които демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групировки, включително на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу Турция, предаде Асошиейтед прес.
ПКК е смятана за терористична групировка в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, но нейните символи не са забранени в Швеция, предаде БТА.
"Значи вие ще оставите терористичните организации да вилнеят и след това ще очаквате нашата подкрепа за влизането ви в НАТО. Това няма да се случи", каза Ердоган, визирайки кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към военния съюз. Той заяви, че ако Швеция не прояви уважение към Турция и мюсюлманите, тогава "няма да получи никаква подкрепа от нас по въпроса за НАТО".

 

Великите авантюристи: Джордж Патън – лошото момче на Американската армия

23.01.2023, 20:57

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха........Прочети още

 

Австрия ще подкрепи България да получи от ЕК 2 млрд. евро за укрепване на границата

23.01.2023, 20:06

Австрия и България споделят позицията, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент за всички държави членки в ЕС. Затова държавите на първа линия, особено България, се нуждаят от подкрепа. Това заяви в Елхово президентът Румен Радев на съвместен брифинг заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, който е на работно посещение у нас и по инициатива на държавния глава се запозна на място с предприетите мерки за охрана и контрол на българо-турската граница, явяваща се външна на Европейския съюз. Визитата е по покана на българския държавен глава, съобщават от прессекретариата на президента.
Карл Нехамер беше посрещнат от Румен Радев на летище „Пловдив“. След облитане с хеликоптер над преградното съоръжение по границата с Турция президентът Радев и канцлерът Нехамер посетиха Регионалната дирекция “Гранична полиция”-Елхово. Териториалната структура отговаря за контрола на 281-километровата граница с Турция. Румен Радев и Карл Нехамер посетиха Регионалния координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на границата, разположен в регионалната дирекция.
В изявлението си за медиите президентът Радев посочи, че нелегалната миграция е предизвикателство за цяла Европа. В защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС България полага огромни усилия за справяне с трафика, заяви държавният глава. По думите му обаче фактът, че Шенгенското пространство не функционира пълноценно в Централна Европа, което налага въвеждане на граничен контрол в този регион, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. „Ние доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре отколкото редица държави в Шенгенското пространство“, посочи президентът. Румен Радев допълни, че България е изградила изцяло със средства от националния бюджет съоръжение за възпиране по границата, разполага със стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение, като цялата информация своевременно се обобщава.  
„През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко, а действията на мигрантите стават все по-агресивни“, заяви президентът и допълни, че за справяне с трудната ситуация България е предприела бързи и решителни мерки. Сред тях Румен Радев открои проведените срещи на най-високо политическо ниво с президентите на Турция и Гърция, ремонтирането на наличната инфраструктура, инсталирането на нови технически системи, подобряване на подготовката на служителите, командироване на служители на Българската армия по границата. „Засилихме проверките във вътрешността на страната за борба с нелегалната миграция с центрове и клонове в различни държави членки на ЕС. Немалко от трафикантите, които ние залавяме на нашата територия, са граждани на държави членки на ЕС“, посочи Румен Радев, като открои сътрудничеството на международно ниво. Президентът благодари на Австрия за партньорството в борбата с нелегалната миграция, както и за позицията на страната в Европейската комисия и Съвета на ЕС за необходимостта от солидарност за страните на първа линия.
Президентът призова да се бъде постигнато рационално решение за приемането на България и Румъния в Шенген в обозримо бъдеще, като посочи и икономическите измерения на въпроса. „Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободата на движение. Не е справедливо България и Румъния да останат извън Шенген, защото от това губят както икономиките на двете ни държави, но и Австрия, която е инвеститор номер 1 в България“, посочи Румен Радев и отбеляза, че българските граждани все още минават проверки и чакат на контролно-пропускателни пунктове.
Австрия подкрепя усилията и желанието на България за охрана на границата, заяви канцлерът Карл Нехамер. Той заяви, че страната му ще подкрепи пред Европейската комисия България, за да получим 2 млрд. евро за засилване на охраната на границата ни. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на по-усъвършенствана техника, хеликоптери, високопроходими превозни средства, техника за нощно виждане и други. Нехамер заяви, че е необходима промяна на европейската законова рамка и обща политика на връщане на мигранти, с възможност служителите на реда да действат бързо и ефективно, за да се постигне и работеща борба срещу нелегалната емиграция.
По време на посещението на Румен Радев и Карл Нехамер в Елхово от „Гранична полиция“ показаха условията, при които временно се задържат нелегално преминали държавната граница. Бяха представени и екипировка и техника за осъществяване на наблюдение и контрол. Охраната на българо-турската границата се осъществява от над 1600 служители на структури на МВР и на Българската армия.

 
 

Украйна е разположила 17 200 военни близо до границата с Беларус, твърди Минск

23.01.2023, 17:32

Украйна е разположила 17 200 войници в близост до границата с Беларус, съобщи вестник "СБ. Беларус днес", позовавайки се на беларуския Държавен граничен комитет (ДГК), предаде ТАСС.
"Днес в близост до границата с Беларус е съсредоточена група от въоръжени формирования на съседните страни от Европейския съюз и Украйна с обща численост около 23,5 хиляди души. Най-многобройните военни формирования са съсредоточени в Украйна - 17,2 хиляди, и Полша - 3,7 хиляди", се казва в информацията.
ДГК отбелязва, че по протежение на беларуската граница съседните страни "продължават да изграждат "желязна завеса" не само от стационарни инженерни съоръжения и огради, но и от минни полета на юг. "Към 1 януари тази година са изградени над 980 км различни видове инженерни препятствия, включително 202 км от Полша и 202 км от Литва, Латвия - 86 км, Украйна - 141 км", се отбелязва в съобщението.
"Провежда се активно въздушно разузнаване на територията на Беларус с помощта на безпилотни летателни апарати. От началото на (руската т. нар.) специална военна операция (в Украйна) са регистрирани 463 полета на безпилотни самолети по държавната граница на Беларус", пише още ДГК.
По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко обърна внимание на факта, че Украйна е изпратила към границата между двете страни група от до 15 000 войници. В средата на ноември 2022 г. председателят на ДГК Анатолий Лапо съобщи, че до момента украинските сили за сигурност са взривили "почти всички мостове в посока Гомел и Мозир" и "започват да взривяват всички мостове в посока Волин". По-рано комитетът каза, че беларуската страна е засилила присъствието на свои части по границата, активно използва технически средства за защита и е задействала маневрени групи на териториалните гранични служби.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Япония увеличава военната си мощ

23.01.2023, 12:35

Япония е изправена пред най-сериозната ситуация в сферата на сигурността в региона от края на Втората световна война, заяви премиер Фумио Кишида. Той обеща да увеличи военната мощ на страната съгласно новоприетата стратегия за сигурност, както и да се справи с бързо намаляващата раждаемост, предаде Асошиейтед прес.
Правителството на Кишида прие ключови реформи в сферата на отбраната през декември, предвиждащи развиване на способност за нанасяне на контраудар. Новата политика се различава значително от досегашната следвоенна политика на страната, основаваща се изцяло на принципа на самоотбраната, предаде БТА.
В своя реч при откриването на парламентарната сесия на японския парламент Кишида заяви, че активната дипломация трябва да бъде приоритет, но тя се нуждае от "отбранителна мощ, която да я подкрепя". Той добави, че новата отбранителна стратегия на Япония е основана на реалистична симулация, "тъй като сме изправени пред най-сериозната и сложна обстановка в сферата на сигурността в региона от края на Втората световна война и въпроса дали можем да защитим живота хората при възникване на извънредна ситуация".
"Пояснявам, че няма да има никаква промяна в принципите на Япония за отричане от ядрените оръжия и разчитане единствено на самоотбрана, както и в нашия път на миролюбива страна", каза още Кишида.
Японският премиер обърна внимание и на критичното значение на раждаемостта. "Нямаме време за губене при политиките за децата и подкрепата при отглеждането на деца", каза той. "Трябва да създадем икономическо общество, в което децата са на първо място и да увеличим раждаемостта", добави Кишида.
Японският премиер обеща да увеличи финансовата подкрепа за семействата с деца и каза, че ще изготви план до юни.
Засега усилията за насърчаване на японците да имат повече деца имат ограничено въздействие въпреки изплащането на помощи за бременност, раждане и грижи за деца, посочва АП. Според критици правителствените субсидии все още са насочени предимно към родители, които вече имат деца, вместо да премахват трудностите, пречещи на младите хора да създават семейства.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Генерал Мартин Демпси: Генералите и адмиралите са генерали и адмирали за цял живот

23.01.2023, 11:24

Това, което казват, носи тежестта на тяхната професионална преценка и достоверност на професионалната им репутация, казва бившият председател на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ. (Следва малък коментар за „почтеността“ на един български професор.)

 

Руска фрегата с хиперзвукови ракети ще участва в учение с Китай и Южна Африка

23.01.2023, 09:12

Руската фрегата “Адмирал Горшков” 417 (проект 22350), въоръжена с хиперзвукови ракети “Циркон”, ще участва в съвместно учение с военноморските сили на Китай и на Република Южна Африка (РЮА), съобщи ТАСС. Преди да се отправи към зоната на ученията, фрегатата ще посети за снабдяване сирийското пристанище Тартус.
Информацията за ученията на Русия, Китай и РЮА в Индийския океан, които са планирани между 17 и 27 февруари, стана известна миналата седмица, но сега официално се потвърждава участието на “Адмирал Горшков”.
Това ще бъде второто съвместно учение на трите страни след това пред 2019 г.
През този месец “Адмирал Горшков” извърши учебно плаване в Норвежко море, след като руският президент Владимир Путин изпрати кораба в Атлантическия океан като знак, че Русия няма намерение да отстъпи в Украйна.
Предстоящото учение се възприема като индикация за укрепването на връзките на Южна Африка, която отказа да осъди руската инвазия в Украйна, с Русия и Китай, коментира миналата седмица Асошиейтед прес.

Източник: bta.bg

 

Германският министър на отбраната очаква скорошно решение за евентуалната доставка на танкове за Украйна

23.01.2023, 09:07

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза днес, че очаква скоро да бъде взето решение за доставката на танкове на Украйна, каквото и да бъде то, съобщи Ройтерс.
В интервю за германската телевизия “А Ер Де” (ARD) Писториус каза, че Германия няма да вземе прибързано решение, защото правителството трябва да вземе предвид много фактори, включително последствията за сигурността на германското население.
По-рано днес външният министър на Германия Аналена Бербок заяви, че страната й няма да пречи на доставка на танкове “Леопард 2” германско производство от Полша. Засега обаче Берлин не се е съгласил да предостави танкове пряко на Украйна.
Източник: bta.bg

 

 

В сряда Съветът по отбрана ще стартира проекта за новите гаубици

22.01.2023, 19:57

На заседанието на Съвета по отбрана в сряда ще бъде гледан проектът „Развитие на способностите за артилерийска поддръжка, чрез придобиване на 155-мм гаубици“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за Нова телевизия. Това е вторият проект за модернизация на Сухопътни войски, който служебната правителство има готовност да стартира, след бойните машини на пехотата. Той е включен във внесената в Народното събрание Програма за приоритетни инвестиционни разхода на МО до 2032 г. и е част от първите десет, които са с хоризонт 2026 г. Там фигурира в категория А, което означава предполагаема стойност от 100 до 499 млн. За другите категории проекта – Б, В и Г, средствата са по-големи.  Подготвено е искане за предоставяне на информация за 155-мм гаубици, каза министърът в четвъртък, когато служебното правителство отчете свършеното пред последните шест месеца.
Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави за Украйна, отговори на въпрос министърът. Странното е, допълни той, че получаваме информация чрез медии, а не от бившия министър-председател. Според него, не би трябвало членовете на правителството и 47-ото Народно събрние да не са знаели. Той даде един пример в това отношение. През 2021 за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси в рамките на около 30 млн. лева, а през 2022 г. – 2,6 млрд. лева Според мен, посочи министърът, е спазена буквата на закона, защото става въпрос за търговски сделки. Духът,  обаче, може да бъде поставен под върпос, защото от началото на май има решение на парламента за оказване единствено на хуманитарна и военно-техницеска помощ. Що се отнася до действията на служебното правителство по оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, ние просто изпълнихме решението на Народното събрание, каза министърът. За тази подкрепа военният министър на Украйна Олексий Резников благодарил по време на срещата в Рамщайн през миналата седмица. Министър Стоянов подкрепи думите на президента, че да даваш оръжие означава да гасиш огън с бензин, но в същото време подчерта, че България е парламентарна република и правителството прави това, което решава Народното събрание.
Президентът не е обсъждал с мен дали ще продължа да бъда министър на отбраната в новото служебно правителство, каза Димитър Стоянов. Предполага, че ще има беседа с държавния глава. По-важно е, посочи той, България да има стабилно правителство, което да осигури провеждането на честни избори и да продължи политиките. За него важна е темата за модернизацията на армията.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Spiegel чете списък на германските танкове Leopard, и тези за Киев

22.01.2023, 17:14

Германското списание Spiegel съобщи, че още преди няколко месеца Министерството на отбраната на страната е съставило списък на всички танкове Leopard от различни модели, с които разполага. В списъка са отбелязани и танковете, които могат да бъдат предоставени на Украйна, пише руската редакция на BBC.
Позовавайки се на документа, получен от журналистите, изданието посочва, че Бундесверът разполага с 212 функциониращи Leopard-а от различни модели. В началото на лятото на 2022 г. още около стотина танка са в ремонт.
Според Spiegel, който се позовава на източници от германското министерство на отбраната, 19 танка Leopard-2A5, които в момента се използват за обучение на войници, са най-подходящи за изпращане в Украйна.
От Spiegel обаче уточняват, че става дума само за леопардите, които се намират в Германия. Такъв род танкове, които са на служба в други държави, например Полша, могат да бъдат изпратени в Украйна. С одобряването на доставката на Leopard за Украйна Берлин официално би дал зелена светлина на европейските си партньори, които отдавна са заявили, че искат и са готови да доставят Leopard на Киев.
Вестникът тълкува съществуването на списъка като фактор за натиск върху канцлера Олаф Шолц, който въпреки нарастващото раздразнение сред съюзниците си все още не се е съгласил да достави танкове на Украйна.
Това косвено се потвърждава от Business Insider, който съобщава (също позовавайки се на анонимни източници), че бившият министър на отбраната Кристин Ламбрехт се е противопоставила на инвентаризацията на Leopard. Източници твърдят, че Ламбрехт, която подаде оставка миналия понеделник на фона на поредица от скандали и остри критики за неуспеха ѝ да модернизира германските въоръжени сили, е дала директна заповед да не се извършва инвентаризация на танковете именно защото е смятала, че това ще окаже ненужен натиск върху Шолц. - Още за Leopard 2
Източник: https://news.bg/

 

САЩ удължиха с 9 месеца военния си контингент в Румъния

22.01.2023, 09:55

Съединените щати удължиха дислоцирането на бригада от състава на 101-ва въздушнодесантна дивизия в Румъния с девет месеца, считано от януари 2023 година, съобщи вестник „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на представители на американската администрация.
Бригадата в момента в Румъния включва около 4000 души. До два месеца се предвижда ротация на военнослужещите. Те ще бъдат заменени от друга бригада от същата дивизия, която пристига от САЩ. Освен това щабни офицери и генерал-майор от 10-та планинска дивизия на САЩ ще бъдат изпратени в Румъния, за да командват войските. Американските военнослужещи, както и досега, ще бъдат в авиобазата Михаил Когълничану, разположена на по-малко от 100 км от границата с Украйна. В същото време те провеждат редовни учения в непосредствена близост до границата.
САЩ изпратиха свои военни в Румъния в началото на 2022 г., за да подсилят източния фланг на НАТО. През лятото дислоцираният там контингент беше увеличен до бригада. Американското военно командване преди това е проучвало възможността да я прехвърли в друга база на НАТО в Източна Европа.
Източник: БГНЕС

 

47 години от началото на разработването на F/A-18A

22.01.2023, 09:02

На 22 януари 1976 г. компанията McDonnell-Douglas обявява за началото на разработване на самолети F-18 и А-18. Първоначално е планирано McDonnell-Douglas да работи по палубен вариант за ВМС на САЩ, а Northrop да разработи F-18L (наземен вариант) за експорт. Поради редица причини Northrop се отказва.
Новият самолет е трябвало да има три основни модификации: изтребител F-18A, щурмовик A-18A и учебно-боен TF-18A. На 1 март 1977 г. е обявено, че новият изтребител ще получи названието „Hornet” („Стършел“).
На конструкторите от McDonnell-Douglas се отдава да обединят изтребителната и щурмова модификация в един самолет, който от 1980 г. се води неофициално като F/A-18A и чак през декември това обозначение е утвърдено официално. Двуместният вариант е преименуван на F/A-18B. - Още за F/A-18A

 

Отбелязваме 102 години от рождението на военния парашутист полковник Калъпчиев

22.01.2023, 09:00

На 22 януари 1921 година в с. Грамада, Горноджумайско, е роден полковник Стефан Калъпчиев. Участва в съпротивителното движение (1943 – 1944) и в първия период на войната срещу Германия (1944). Завършва Народното военно училище „Васил Левски“ (1946).
Служи като командир на Парашутната дружина и началник на Парашутно-десантната служба във войските на ПВО и ВВС. Обучава подчинените му офицери в изпълнение на парашутни скокове от различни типове самолети и вертолети, денем и нощем, на суша и вода, от различни височини – от 3000 до 15 000 м. Поставя височинен рекорд по парашутизъм при скок от реактивен бомбардировач Ил-28 и става първият българин, извършил парашутен скок чрез катапултиране от учебно-тренировъчен самолет УТИ МиГ-15, както и скок от вертолет Ми-4 над вода.
В летателната му биография са записани над 2000 скока, шест световни и седем републикански рекорда по височинен парашутизъм. За особени заслуги към авиационните спортове е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта по парашутизъм“ и с почетния диплом „Пол Тисандие“ на Международната авиационна федерация.

Полк. Калъпчиев участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев, за когото е популярната народна песен "Имала майка едно ми чедо".

На 25 февруари 1964 г. полк. Калъпчиев извършва последния скок в живота си на летище Божурище. Днес там той има паметник. Отваря парашута твърде ниско. Правил го е стотици пъти, но този се оказва фатален. При падането на земята се претъркулва, но чупи ребро, което се забива в аортата. Така България и Българската армия губят един от своите достойни синове. Истински революционер и рицар в парашутизма и използването на диверсионно-разузнавателни групи.

 

"Легионът е нашето отечество": Хората без минало, които намират бъдещето си във Френския чуждестранен легион

22.01.2023, 08:55

Tе всяват страх у враговете си и уважение у съюзниците си, а репутацията им e позната в цял свят, извоювана с цената на кръв и безброй жертви. Идват от различни страни, за да служат на чуждо място, далеч от дома.
Единствената им вярност е към другарите на бойното поле, а мотото им гласи Legio Patria Nostra ("Легионът е нашето отечество"). Така той се превръща в тяхната родината, а другарят до тях става единственото им семейство.
Това са хората без минало, които намират бъдещето си във Френския чуждестранен легион.
Като структура това специфично военно формирование е създадено в далечната 1831 г. по решение на крал Луи-Филип в един доста несигурен период от историята на Франция. Само година по-рано се случва Юлската революция, която става причина за детронацията на братовчед му Шарл X и краят на Бурбонската династия.......Прочети още

 
 

Цимерит: Уникалното покритие на германските танкове от Втората световна война

22.01.2023, 08:52

Когато разглеждате немски танкове от Втората световна война, може да сте забелязали странна текстура, която покрива повечето повърхности на бронята им. Въпреки че тя изглежда като някакъв интересен вид камуфлаж, всъщност е специално покритие, създадено от германците, за да намали магнитните свойства на бронята на танка и така да намали способността на магнитната мина да се захване за нея.
Наречено „Цимерит“, покритието е твърдо и отнема време за нанасяне. В крайна сметка обаче се оказва ненужно, тъй като по ирония на съдбата Германия е единствената сила ​​във Втората световна война, който постави магнитни мини в значително количество….......Прочети още

 
 

 

Обявен е прием на военни оркестранти

21.01.2023, 22:50

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов е разкрита процедура за допускане до участие и провеждане  на конкурс с кандидати за приемане на 6 оркестранти. Длъжностите са в представителните  духови оркестри на ВВС в Граф Игнатиево, на ВМС във Варна и на Националната гвардейска част в София. Местата са за завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина.
Заявленията се подават до 13 февруари до командира на Националната гвардейска част чрез  структурите на Централно военно окръжие. Конкурсът включва изпити на музикален инструмент, по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване
За длъжностно лице, отговорно за провеждане на конкурса, е  определен командирът на Националната гвардейска част. Конкурсът ще се проведе в Националната гвардейска част от 08:30 ч. на 23 февруари, на адрес: гр. София, бул. Асен Йорданов № 2. Телефони за информация: 02/92-28-906 и 02/92-28-938.
Подробности на ttps://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президентът: Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин

21.01.2023, 21:03

Днес не достигат оръжията, но ако в един момент започнат да не достигат хората, тогава какво ще правим, попита Румен Радев в интервю за Дарик радио.
Не мога да приема позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви и да приемем позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Дарик радио, съобщават от неговия прессекретариат.......Прочети още

 

Най-добрите спецчасти на света

21.01.2023, 13:10

Елитните специални части на всяка една страна са съставени от най-добре тренираните войници. Обучението им е трудно и малцина успяват да заслужат мястото си сред най-добрите. Ето кои са най-добрите сред тях за 2017-та, според класацията сайта rankred.com
JTF2 – Канада
Звеното е създадено през 1993г. и е съставено от няколко стотин членове. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., JTF2 се превърна в елитен антитерористичен блок за специални операции. Съставен от военен персонал от канадските сили, JTF2 предприема редица операции, сред които охрана на важни личности и подсигуряване сигурността на големи събития като Олимпийските игри през 2010, например.
Тайно са били на много световни горещи точки по целия свят – от спасяване на заложници в Ирак до залавяне на сръбски снайперисти в Босна. JTF2 са били в Афганистан много преди останалите световни сили да изпратят военните си части. - Още специални части на Канада
Special Air Service Regiment – Австралия
Според rankred.com австралийците имат отлично тренирани и екипирани специални части. Макар и името им да не се появява често в медиите SASR са били на тайни мисии в много части на света. От спасяване на заложници до обезвреждане на терористични и престъпни групировки. SASR е създадена през 1957 г. като специално подразделение на австралийската армия. - Още специални части на Австралия
Delta Force – САЩ
Делта Форс са едни от най-популярните специални сили. Освен в антитерористични операции, те могат да се включват в спасяване на заложници, нападения, разузнаване.
Звеното е създадено през 1977 г. в резултат на нарастващия брой терористични операции. Оттогава, в него участват предимно войници, служили в американските специални сили като зелени барети или рейнджъри. За да бъдат допуснати до обучение, кандидатите трябва да са мъже на не по-малко от 21 години, да имат високи резултатите на тестовете и да са с ранг не по-нисък от ефрейтор. Те са подложени на последователни физически и психологически тестове, с цел слабите да отпаднат.
Твърди се, че един на всеки 10 успява да се справи с 6-месечния обучителен курс. Операциите на Делта Форс остават строго пазени тайни, но можете да се обзаложите, че са в авангардния спектър на всяка операция, ръководена от САЩ. - Още специални части на САЩ
Алфа – Русия
Те са едни от най-известните специални военни сили в света. Това елитно антитерористично подразделение е създадено от КГБ през 1974 г., а в днешно време действа под управлението на Федералната служба за сигурност. През годините, специалните части на Русия са получавали множество критики за грубите и крайните методи, които използват в конфликтни ситуации.
Специалното звено добива популярност по време на войната в Афганистан, когато Алфа нахлули в президентския дворец в Кабул и убили всички в сградата. През 1985 г. група бе изпратена в Бейрут, за да се опита да спаси четирима съветски дипломати. Alpha-Group Алфа участва в най-големите антитерористични операции в Русия. - Още за група "Алфа"
Shayetet 13 – Израел
Специалното звено на израелските военноморски сили Шайет 13 е създадено през 1948 г. и е участвало във всяка по-голяма операция на Израел – от спасяването на заложници и борбата с тероризма до разузнаването. Обучението е 20 месеца и принуждава кандидатите да преминат през най-стресиращите психологически и физически тестове, преди да започнат дори специализираното си обучение.
Шайет 13 участва в редица операции, включително войници от него са се качвали на кораб, за да заловят оръжия, пътуващи към Газа. Най-забележителната им операция е след олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато са призовани да помогнат на израелските спортисти. - Още специални части на Израел
Navy SEALs – САЩ
Aмepиĸaнcĸитe мopcĸи тюлeни ca мoжe би нaй-eлитнитe и дoбpe oбyчeни cили зa cпeциaлни oпepaции. Члeнoвeтe нa тoвa eлитнo фopмиpoвaниe пpeминaвaт пpeз няĸoлĸo гoдини пepиoд oбyчeниe, пpeди дa бъдaт вĸлючeни в oпepaции, a тpeниpoвĸитe ca изĸлючитeлнo тeжĸи и интeнзивни.
Зa дa ce пpиcъeдини чoвeĸ ĸъм тяx, тpябвa дa мoжe дa нaпpaви нaй-мaлĸo 42 лицeви oпopи зa 2 минyти, 50 ĸopeмни пpecи зa 2 минyти и дa избягa 2.5 ĸм зa 11 минyти. Bcичĸo тoвa e oщe пpeди дa e зaпoчнaлo cъщинcĸoтo oбyчeниe. Mнoгo дъpжaви ocнoвaвaт тpeниpoвĸитe нa cвoитe cпeцчacти нa oпитa нa мopcĸитe тюлeни.
SAS – Великобритания
Британските Специални въздушни сили са създадени през 1941г. Ha eмблeмaтa им e изпиcaнa пoпyляpнaтa фpaзa "Koйтo дpъзвa - пeчeли". Зaпитaн зa знaчeниeтo нa ЅАЅ в бoeвeтe cлeд вoйнaтa в Иpaĸ, aмepиĸaнcĸият гeнepaл Cтeнли MaĸKpиcтъл ĸaзвa: "Cъщecтвeнo. Hямaшe дa ce cпpaвим бeз тяx."
Подборът включва тест за издръжливост, обучение в джунглата на Белиз и тренировки по оцеляване. Последният тест е 36-часов разпит, който трябва да пречупи волята на кандидата. Специални въздушни сили са тренирани от Ми 5 и Ми 6, за да се справят и с шпионски операции. - Още специални части на Англия

 

Турция пое командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година

21.01.2023, 12:53

Турция пое от Великобритания командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година, предаде Анадолската агенция за БТА.
Командването на морските части на НАТО ще се осъществява от турските военноморски сили (ТУРМАРФОР, TURMARFOR) до 31 януари 2024 г.
Контраадмирал Хюсеин Тъглъ, командир на военноморските сили и ръководител на ТУРМАРФОР, каза, че НАТО разполага с пет щаба с тази способност и щабът на ТУРМАРФОР е един от тях.
Тъглъ каза, че щабът му разполага с капацитет да планира и координира такава всеобхватна операция, а също да координира командването.
„Предоставянето на толкова боеспособен щаб в служба на НАТО показва значението, което Турция придава на НАТО“, добави той.
Джюнейт Талайман, полковник от турския флот и генерален секретар на ТУРМАРФОР, каза, че командването на военноморските части на НАТО с висока степен на готовност е създадено, за да ръководи операциите на НАТО в случай на криза и война.
Отбелязвайки, че Великобритания, Франция, Италия, Испания и Турция вече имат такива щабове, Талайман каза, че и Германия подготвя подобен щаб.
Мисиите, с които са натоварени Силите за бързо реагиране на НАТО, са колективна отбрана, допринасяща за защитата на териториалната цялост, операции в подкрепа на мира, операции за съблюдаване на ембарго, защита на критична инфраструктура и сигурност и операции на инжинерно-строителните сили, добави Талайман.
Щабът на ТУРМАРФОР започна дейността си през 2020 г. с назначаването на основния персонал, каза той.
Догодина командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО ще бъде предадено от Турция на Италия.
Източник: bta.bg

 

Откриха паметна плоча на герой от Балканската война

21.01.2023, 11:55

В с. Виден, Община Павел баня с тържествен ритуал, с участието на Военния духов оркестър и почетен караул от състава на самоходния артилерийски дивизион на 61 Стрямска механизирана бригада,  беше открита паметна плоча в памет на полковник Васил Х. Илиев, съобщават от формированието.
Полковник Хаджиилиев е родом от с. Виден, участвал в боевете при с. Юрушъ, по-късно в Обсадата на Одрин и при гр. Щип, служил в Стара Загора и награден за доблестна служба с „Народен орден за заслуги” четвърта степен от Негово Величество царя.
На тържествената церемония присъстваха: заместник-кметовете на Община Павел баня г-жа Йордана Енева и г-жа Милена Кавръкова, заместник-командирът на 61 механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов, доц. д-р Васил Хаджиилиев - Председател на Съюза на учените – Стара Загора, жители и гости на селото.
Слова в памет на полковник Васил Х. Илиев произнесоха неговият внук доц. д-р Васил Хаджиилиев и г-жа Йордана Енева, след което паметната плоча беше осветена от представител на Българската православна църква.  На колене присъстващите почетоха паметта на офицера – герой от войните на България.
В знак на признателност към живота и делото на полковник Хаджиилиев бяха поднесени цветя на новооткритата паметна плоча.
*********
Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев изпрати поздравителен адрес , в който се казва: „Уважаеми доцент Хаджиилиев, от името на ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и лично от свое име, ми позволете да Ви поздравя за Вашата не само родствена, но преди всичко патриотична и национална постъпка по повод инициирането, поставянето и откриването на паметна плоча на полковник Васил х. Илиев, Вашия дядо.
Поклон пред този смел и юначен български офицер  сражавал се за България през воните водила страната ни в началото на 19 век. Сражавайки се в редиците на Шейновския полк е участвал в превземането на  височината Картал Тепе, както и в обсадата, щурма и превземането на Одрин, а на по-късен етап и в боевете със сърбите при гр. Щип. Продължил своята воинска служба към Род и Родина до съмрта си през 1934 година.
Поставянето върху фасадата на кметството на с. Виден и откриването на паметната плоча на полковник Васил х. Илиев е знак за преклонение, дълбоко уважение, институционално държавно признание към живота и делото на този велик българин, живял, борил се и дал всичко от себе си за Майка България.
Поклон, дълбок поклон пред участника във войните за Обединението на България, пред кавалера на Ордена за храброст, пред офицера и българския лъв – полковник Васил х. Илиев.“
Източник: https://otbrana.com/

 

Сейго Ямадзава – самураят, който се би за свободата на България

21.01.2023, 11:47

Руско-турската война от 1877-1878 г. безспорно е събитие от голямо значение за българската история. Учените по цял свят са съгласни, че резултатът от него е решен в битката при Плевен. Тази многомесечна епопея привлича погледите на цялото земно кълбо и веднага се превръща в легенда, пренасяна от уста на уста.
Пътят към успеха в битката при Плевен е дълъг и труден. Дълъг, защото продължава от 8 юли до 10 декември 1877 г. Труден, защото половината от руснаците, които губят живота си по време на войната, загиват именно в тези трудни сражения. В крайна сметка, без провизии, Осман паша прави отчаян опит да пробие обсадата на 10 декември. Натискът от турците е жесток, но неуспешен и при вида на отчайващото положение, излиза заповед да се развее бяло знаме. Убитите и ранени османци са 15 000, а се предават 40 000 офицери и войници......Прочети още

 
 

Великите военни изцепки: Битката при Велбъжд (1330 г.)

21.01.2023, 11:45

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 
 

На 21 януари 1954 г. в САЩ е спусната на вода първата атомна подводница “Наутилус”

21.01.2023, 11:36

“Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият изобщо кораб, достигнал Северния полюс. Килът й е заложен на 14 юни 1952 година в завода на “Дженеръл Илектрик” в Гротън, Кънектикът, от тогавашния президент на САЩ Хари Труман. Пусната е на вода и е кръстена от “Мами” Айзенхауер, съпругата на следващия президент на Щатите Дуайт Айзенхауер на 21 януари 1954 г. Влиза в строя на американските ВМС на 30 септември същата година под командването на капитан ІІ ранг Юджийн Уилкинсън, но остава на кея за достроечни и изпитателни работи.
Първият си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г., когато предава станалото после знаменито съобщение: “На ход - в подводно положение с атомна енергия.” На 10 май се отправя в първото си по-сериозно подводно плаване от Ню Лъндън до Сан Хуан, Пуерто Рико, и изминава 1200 мили за по-малко от деветдесет часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост.
В периода 1955-1957 г. “Наутилус” е опитна платформа за изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад гърба си вече 60 000 проплавани под вода мили – толкова, колкото и прочутата й съименичка от романа на Жул Верн “Двадесет хиляди левги под водата.”
На 25 април 1958 г. започва историческото й подводно плаване под Северната полярна шапка, но необичайно дълбоките ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите. Опитът продължава на 23 юли и на 3 август тя става първият кораб, достигнал Северния полюс. След общо 1590 мили, проплавани под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия. По време на плаването е имало сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. В компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата - тогава капитан ІІ ранг Андерсън имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.
“Наутилус” служи достойно в американските ВМС до 3 март 1980 г., като в дневника й са записани над 300 000 мили, проплавани под вода. Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преобзавеждане на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.
През 20 септември 2004 г. подводницата чества 50-годишният юбилей от влизането си в строя. Реч на тържеството по този повод произнесе първият й командир – вицеадмирал Юджийн Уилкинсън.
Технически данни: водоизместване (пълно) - 3520 т, дължина - 95,5 м, широчина - 8,5 м, газене - 7,9 м, въоръжение - 6 торпедни апарата, екипаж - 13 офицера и 92 матроса. - Още за  SSN-571

 
 

На този ден през 1968 година бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби

21.01.2023, 11:31

На 21 януари 1968 г., след възникване на пожар на борда на стратегическия бомбардировач Б-52, екипажът аварийно напуска самолета в условния на полярна нощ над базата на ВВС на САЩ Туле в Гренландия и неуправляемата машина с четири термоядрени бомби се разбива близо до базата. - (видео)
Бомбардировачът изпълнява бойно патрулиране в рамките на операция „Хромов купол” с четири термоядрени бомби B28FI. При падането бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно заразяване на местността. През март 2009 г. списание „Time” включва инцидентът в списъка на най-сериозните ядрени катастрофи.
Катастрофата става само 2 г. и 4 дни след инцидента над испанското село Паломарес, когато пак горящ Б-52 хвърля 4 термоядрени бомби в морето и на брега. - (видео)
Спомените са пресни и международният скандал е огромен........... Прочети още

 

 

Министър Димитър Стоянов в Рамщайн: Помагаме на Украйна в изпълнение на решението на парламента

20.01.2023, 22:16

„България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 20 януари, на заседанието на  Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Форумът се провежда в Рамщайн, Федерална република Германия, и негов домакин е секретарят по отбраната на САЩ.  В българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, съобщава Пресцентъра на МО.
„От началото на руската инвазия в Украйна с български национални транспортни средства от Министерството на отбраната сме предоставили хуманитарна помощ, както и военни лични предпазни средства, на обща стойност 7 милиона лева“, посочи министър Стоянов. Той отново заяви готовността на страната ни да участва в тренировъчната мисия на ЕС EUMAM UA в изпълнение на решението на Народното събрание, която има за цел да осигури подкрепа за възстановяването на Украйна и нейната европейска интеграция. Националният принос към мисията предвижда участието на български военнослужещи от Въоръжените сили  в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална република Германия. Предлага се всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.
В рамките на форума в Рамщайн, министър Стоянов проведе срещи със своя шведски колега Пол Йонсон, както и с представители на Министерството на отбраната на Френската република. Във фокуса на разговорите беше модернизацията на българските въоръжени сили.
Министър Стоянов проведе разговори и със своите колеги от Полша и Украйна Мариуш Блашчак и Олексей Резников.
Източник: https://otbrana.com/

 

Директорът на ЦРУ е провел тайна среща със Зеленски

20.01.2023, 20:08

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс е провел среща с украинския президент Володимир Зеленски в края на миналата седмица, на която са обсъдени стъпките, които Русия може да предприеме във военните действия, съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници.
На срещата, пазена в тайна, Бърнс е разказал на Зеленски за своите "предположения относно военните планове на Русия за следващите седмици и месеци“. Заедно със Зеленски са обсъдили въпроса докога Киев може да разчита на военна помощ от Запада на фона на спада на нивото на подкрепа за Украйна сред американците. Директорът на ЦРУ е признал, че в даден момент ще бъде по-трудно да се окаже помощ на Киев, отбелязват събеседниците на изданието. Настоящият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти предупреди в края на миналата година, че съпартийците му няма да позволят на Вашингтон да предостави неограничена и необоснована финансова помощ на Украйна.
В статията се отбелязва, че по време на преговорите Бърнс е "подчертал особената важността на на събитията на бойното поле в настоящия момент". The Washington Post подчертава, че посещението на директора на ЦРУ се е състояло "в критичен момент“, в който Киев "изразява загриженост относно устойчивостта на помощта от САЩ“. По този начин, според събеседниците на вестника, украинските власти са по-малко уверени в перспективите за приемане от Конгреса на САЩ на следващия многомилиарден пакет помощ. Изданието допълва, че много консерватори в американския законодателен орган искат да намалят разходите на САЩ, по-специално милиардите долари, които се изпращат в Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Сп. "Шпигел": Германското външно разузнаване е обезпокоено от загубите на украинската армия в битката за Бахмут

20.01.2023, 17:05

Службата за външно разузнаване на Германия е разтревожена от загубите, които украинската армия търпи в боевете срещу руските сили за контрола над град Бахмут в източната част на Украйна, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.
Украинската армия губи трицифрен брой войници всеки ден, заяви разузнавателната служба Бе Ен Де (BND) пред група депутати от Бундестага, които се фокусират върху сигурността на тайна среща тази седмица, посочва "Шпигел", позовавайки са на получена информация.
Бе Ен Де предупреди, че завземането на Бахмут от руските сили ще има значителни последици, тъй като ще позволи на Русия да продължи да напредва. Според службата руската армия използва собствените си войници като пушечно месо в Бахмут, допълва "Шпигел".
Германското издание се спира също на положението в Москва след съобщения за разполагане на системи за противовъздушна отбрана в руската столица. Кремъл не коментира въпроса. "По този въпрос бих ви препратил към министерството на отбраната", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос на журналисти, съобщи агенция Интерфакс, на която се позовава "Шпигел". Министерството отговаря за всички въпроси, свързани със сигурността, каза той.
Късно снощи в различни интернет портали се появиха снимки на противовъздушни системи "Панцир-С". Официално автентичността на снимките не е потвърдена.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Макрон представи план за увеличаване на военните разходи на Франция до 2030 г.

20.01.2023, 17:00

Френският президент Еманюел Макрон предложи днес значително увеличение на военните разходи до края на десетилетието за справяне с еволюиращите заплахи, предаде Асошиейтед прес.
Макрон обяви план, предвиждащ 413 милиарда евро за военни разходи в периода 2024-2030 г.
Планът има за цел да осигури "нашата свобода, нашето благоденствие, нашето място в света", каза той.
Предложеното финансиране представлява увеличение на военните разходи на Франция, които съгласно подобен план за 2019-2025 г. бяха определени на около 295 млрд. евро.
Президентът представи плана в реч, в която очерта нова стратегия за отбрана на фона на войната в Украйна и други заплахи. Той направи обръщение по случай новата година пред военния и цивилния състав във военновъздушната база "Мон дьо Марсан" в Южна Франция.
Макрон представи своето виждане за модернизиране на армията, вземайки предвид влиянието на войната в Украйна и еволюиращите заплахи по света. Той иска военната стратегия на Франция да засили нейната роля като независима глобална сила. Планът трябва да укрепи вътрешната сигурност на страната, както и способностите ѝ за действия в чужбина, отбелязва АП.
Според Макрон разходите на френската армия за разузнаване ще бъдат увеличени с 60 процента в идните седем години. Президентът каза също, че ще бъде увеличен двойно размерът на оперативния резерв, посочва ТАСС.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Математици със сензационно разкритие: Ето защо Хитлер загуби войната

20.01.2023, 09:25

Какви грешки е направил Хитлер според версията на британските историци? Нацистка Германия имаше възможност да спечели „Битката за Великобритания“ и това значително да повлияе на резултата от Втората световна война, ако бе взела други стратегически решения. До това заключение стигнаха изследователите от Йоркския университет на Великобритания, информира "Труд".
Използвайки компютърен модел, те определиха, че най-вероятно немците щяха да са победители в битката, ако бяха нападнали британците не на 10 юли, а на 18 юни 1940 г., веднага след известната реч на Уинстън Чърчил „Техният звезден час“.......Прочети още

 
 

САЩ обявиха 2,5 милиарда долара допълнителна военна помощ за Украйна

20.01.2023, 08:54

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от близо 2,5 милиарда долара, включващо стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на отбраната.
Новата помощ включва 59 бойни машини на пехотата “Брадли” и 90 бронирани машини “Страйкър”, се казва в съобщението.
В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи “Химарс”, 8 системи за противовъздушна отбрана “Авенджър”, десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.
САЩ са предоставили досега общо 27,4 милиарда долара помощи на Украйна в областта на сигурността, откакто Русия нахлу в страната през февруари миналата година, припомня Ройтерс.
Западните съюзници обещаха оръжие за милиарди долари на Украйна. Опасявайки се, че зимата ще даде възможност на руските сили да се прегрупират и да се хвърлят в масирано настъпление, Украйна настоява за още помощи, за да се бори с инвазията на Москва.

*********

Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.
Според съобщението бреговата охрана на САЩ наблюдава плаващия през последните няколко седмици край Хаваите руски разузнавателен кораб ССВ-535 “Карелия” - клас "Вишня" от проект 864, шифър "Меридиан".
“Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен”, каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх и добави, че бреговата охрана още държи под наблюдение кораба, който оперира в международни води.
“Не сме забелязали някакво опасно или непрофесионално поведение и очакваме руснаците да оперират в района в съответствие с международното право”, добави Сингх.
Асошиейтед прес отбелязва, че докато появата на руски разузнавателен кораб покрай американската тихоокеанска брегова линия не е нещо необичайно, този път на случая се обръща повече внимание поради засиленото напрежение между САЩ и Русия във връзка с нахлуването на Москва в Украйна и неопределените заплахи за използване на ядрени оръжия.
Източник: bta.bg

 
 

Депутатите премахнаха една несправедливост спрямо военноинвалидите

20.01.2023, 08:50

Около 160 военноинвалиди с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, ще получават финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност. Това е окончателно решено с гласуването на второ четене в Народното събрание на промените в Закона за хората с увреждания. По досега действащия закон финансовата подкрепа е 25 на сто от линията за бедност. Ежемесечното ощетяване беше над 130 лв. При ниските военноинвалидни пенсии това съмсем не е малко. Борбата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите продължи доста време, но се увенча с успех. Тя бе подкрепена от омбудсмана Диана Ковачева. Самите поправки в закона внесоха и защитиха Деница Сачева и депутати от ПГ „ГЕРБ-СДС“.
От променения член 70 на Закона за хората с увреждания следва, че право на месечна финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, или пенсия за гражданска инвалидност, или наследствена пенсия.
Приетите промени в този закон предвиждат още при забавяне на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.
Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на нови експертни решения на ТЕЛК или Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) без прекъсване, прие парламентът.
Регионалната здравна инспекция ще уведомява служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, прие парламентът.
Измененията са в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила хората с увреждания на практика остават без средства и социална подкрепа.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Великите битки, променили историята: Битката при Бувин (1214 г.)

19.01.2023, 22:13

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти........Прочети още

 

Русия и Китай с общи военноморски учения край бреговете на Южна Африка

19.01.2023, 22:02

Русия и Китай ще проведат общи военноморски учения в Индийския океан близо до бреговете на Република Южна Африка (РЮА) идния месец, предаде Асошиейтед прес. Това е още една индикация за укрепване на връзките на двете държави с най-развитата страна в Африка на фона на войната в Украйна и световна финансова несигурност, отбелязва агенцията.
Представители на въоръжените сили на Южна Африка заявиха днес, че заедно с руските и китайските военноморски сили ще участват в "международно морско учение", което ще се състои от 17 до 27 февруари край източното крайбрежие на Южна Африка и близо до градовете Дърбан и Ричардс Бей.
Учението съвпада по време с навършването на една година от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и ще акцентира допълнително върху факта, че РЮА – водеща сила на африканския континент – отказа да застане на страната на Запада и да осъди действията на Русия, уточнява агенцията.
Новината за предстоящите учения идва и дни преди руският външен министър Сергей Лавров да посети Южна Африка и да разговаря с южноафриканския си колега Наледи Пандор, предаде БТА.

 

Командванията на двете военноморски бази във Варна и Бургас проведоха анализ на състоянието и подготовката за изминалата 2022 година

19.01.2023, 20:28

На 18 януари 2023 г. командванията на двете военноморски бази във Варна и Бургас проведоха анализ на състоянието и подготовката за изминалата 2022 година.
На анализа във Военноморска база Варна присъстваха капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по операциите, началници на военни формирования и служби от Военноморската база.
Командирът на базата капитан I ранг Петър Димитров изнесе брифинг, на който бяха разгледани въпроси относно трансформацията на формированието от пункт за базиране в база, влиянието на глобалната пандемия и наложените от нея ограничения върху подготовката и нормалния ход на ежедневната дейност на личния състав. Особено внимание в брифинга беше отделено на въздействието, което въоръжения конфликт в Украйна оказва на изпълнението на поставените пред командването на базата задачи.
Участниците в анализа обсъдиха и изпълнението на дейностите по своевременното актуализиране на подаваните в Информационна система „Логистика на БА” данни.
На анализа във Военноморска база Бургас присъстваха капитан I ранг Атанас Змийчаров, заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по ресурсите, капитан I ранг Петър Петров, командир на Военноморска база Бургас, офицери от командването на базата и командирите на подчинените военни формирования.
През изтеклата година военнослужещите от Военноморска база Бургас осигуриха провеждането и участваха в тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2022”, националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”, противоминното учение с водолази взривчици „TRITON 2022“, тактическото учение на дивизиона за морски специални операции „STEALTH TRIDENT 2022”, съвместното българо-румънско противоминно учение „POSEIDON 2022” и международното учение на Силите за специални операции „Trojan Footprint 2022”.
Основен акцент в дейността на личния състав бяха усилията по преодоляване на последствията от военния конфликт между Украйна и Русия, чрез изпълнение на действия в отговорния район на базата по унищожаване и обезвреждане на изплавали в акваторията на Черно море боеприпаси и взривни материали.
През 2022 г. бяха разузнати, транспортирани и унищожени от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси на Военноморска база Бургас три  противотанкови   мини, две морски мини и една газова граната.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в заседание на Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна

19.01.2023, 20:24

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. То ще се проведе утре, 20 януари, в Рамщайн, Федерална република Германия. В осмото заседание на ниво министри на отбраната ще участват представители на държави-членки и страни-партньори на НАТО и ЕС, както и на двете организации. Домакин на заседанията е секретарят по отбраната на САЩ. Ще бъдат обсъдени обстановката в Украйна и предоставената международна помощ за страната.
В рамките на форума в Рамщайн се предвижда среща на министър Стоянов с министъра на отбраната на Швеция Пол Йонсон и с представители на Министерството на отбраната на Френската република.
В състава на българската делегация са включени началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.
Източник: mod.bg

 

Министрите на отбраната на САЩ и Германия се срещнаха, за да изгладят различията по въпроса за предоставянето на танкове на Украйна

19.01.2023, 17:49

Американският министър на отбраната Лойд Остин се срещна с новия си германски колега Борис Писториус, за да настоява пред Берлин да позволи доставката на Украйна на танкове германско производство, тъй като двете страни имат различия по въпроса, предаде Ройтерс.
Германия ще разреши на страните, притежаващи танкове германско производство, да изпратят от тях в помощ на Украйна само ако САЩ се съгласят да изпратят американски танкове, каза пред Ройтерс източник от правителството на Германия.
Официални представители на САЩ твърдят в публични и лични разговори обаче, че Вашингтон няма никакви намерения да изпраща на Киев танкове американско производство с довода, че за Украйна ще бъде твърде трудно да ги обслужва.
"Министърът ще настоява пред германците по въпроса", каза високопоставен официален представител на САЩ от областта на отбраната.
Преди началото на преговорите Остин благодари за подкрепата, която Германия е оказала дотук на Украйна.
"Германия остава един от най-важните ни съюзници. Бих искал да благодаря на германското правителство за всичко, което свърши за укрепването на украинската отбрана", каза американският министър, без да споменава въпроса за танковете.
Писториус, който встъпи в длъжност броени часове преди срещата, заяви, че Германия е готова да помогне на Киев.
"Заедно с нашите партньори ще продължим да помагаме на Украйна в борбата ѝ за свобода, независимост и суверенитет", каза германецът.
Високопоставеният американски официален представител каза, че предоставянето на Украйна на танкове "Леопард" е най-добрият вариант за нея, защото доста страни вече разполагат с подобни танкове и желаят в най-кратки срокове да ѝ прехвърлят от тях.
САЩ досега са отделили около 24 милиарда долара в помощ на Киев.
Друг американски високопоставен представител сподели, че правителството на президента Джо Байдън се готви да отпусне на Украйна нова помощ за над 2 млрд. долара.
Тази подкрепа, която може да бъде обявена още утре на срещата на министрите на отбраната в базата "Рамщайн" в Германия, вероятно ще включва предоставяне на бронирани машини "Страйкър" на Киев, но не и танкове "М1 Ейбрамс".
С новата помощ за Украйна САЩ искат да променят в нейна полза динамиката на бойното поле, където се установи позиционна война, каза в сряда представител на Пентагона.
Някои източноевропейски представители като полският премиер Мареуш Моравецки открито призоваха Германия да изпрати на Киев въоръжението, от което има нужда.
Великобритания обяви, че ще изпрати на Украйна 14 танка "Чалънджър 2" и още артилерийски системи.
Някои американски представители остават обнадеждени, че ще могат да убедят Германия да разреши износа на танкове за Украйна от трети страни.
"Големи оптимисти сме, че до края на седмицата ще успеем да постигнем напредък по въпроса", каза представител на САЩ.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Швеция предоставя нова военна помощ на Украйна

19.01.2023, 17:44

Шведското правителство обяви днес, че предоставя нова военна помощ на Украйна. Тя ще включва бойни машини на пехотата и артилерийски системи "Арчър", предаде Ройтерс.
Помощта е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара). Тя ще включва и ръчни противотанкови гранатомети НЛОУ (NLAW).
"Военната помощ за Украйна е от решаващо значение. При вземането на нашето решение бяха взети предвид конкретните желания на Украйна за това какво иска да получи", каза на пресконференция шведският министър-председател Улф Кристершон.
Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни бойни машини на пехотата "Тип 90" (Type 90) и неуточнен брой самоходни гаубици "Арчър".
Досега Стокхолм е предоставил на Украйна военна помощ за около 5 млрд. крони плюс няколко хуманитарни пратки.
Швеция, която сега ротационен председател на Съвета на ЕС, подаде миналата година молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия - решение, което взе след руската инвазия в Украйна, скъсвайки с десетилетната си политика на необвързаност.
Страната разполага с общо 48 самоходни гаубици "Арчър". Украйна прояви интерес да придобие такива артилерийски системи, за да ги използва срещу руската армия.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Окончателно: Наборната военна служба ще се брои за действителен стаж

19.01.2023, 17:17

Народното събрание подкрепи и на второ четене предложението на Мустафа Карадайъ и група депутати за  промяна на разпоредбата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която определя какво е действителен стаж. Т.е. за действителен стаж да се признава и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба.
Безспорно, посочват вносителите редовната наборна военна служба не създава трудово правоотношение, но тя е била законово задължение на всички подлежащи да бъдат определен период в армията. Според мотивите към проекта непризнаването за действителен стаж е лишено от правно основание. Задължителната военна служба отпадна напълно от 1 януари 2008 г.

 

Ускоряване на модернизацията и приноса за подпомагане на населението, отчете министърът на отбраната

19.01.2023, 14:20

На три основни въпроса се спря министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на отчета на служебното правителство за изминалите шест месеца. Основната задача, която си поставихме в началото на август, беше да ускорим процесите по модернизацията на въоръжените ни сили, подчерта той.  И добави: "Още повече, че на около стотина километра от нашата граница има конфликт".
Министърът припомни, че беше изготвена и внесена в Народното събрание Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО, която трябва да се реализира до 2032 г. Тя включва 13 приоритетни проекта, като първият етап е за 10 с хоризонт 2026 г. Един от тях, който вече е с подписан международен договор, е за придобиване на вторите 8 многофункционални изтребителя Ф-16 Блок 70. Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на тези самолети в авиобаза "Граф Игнатиево“. Министърът съобщи, че вчера са открити още две строителни площадки, а през следващата седмица ще заработят още две.
"Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който всички средства, които бяхме предоставили авансово на САЩ, стояха без никаква доходност. Този договор вече е факт, нашите средства са в тази сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден", посочи още  министърът. Той отбеляза напредването на проекта за придобиване на трикоординатните радари, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти.
За Сухопътни войски бе подчертано, че е рестартиран от самото начало проектът за придобиване на бойни машини на пехотата, който бе прекратен през април 2021 г. Вече е получена информация на изпратеното искане до 13 фирми, готов е анализът и предстои изпращане на конкретни оферти. Подготвено е искане за предоставяне на информация за 155-мм гаубици. Продължава модернизацията на танковете Т-72, на Силите за специални операции и работата по придобиване на безпилотни летателни апарати.
Не всичко, обаче, се заключава в модернизацията на въоръжението и техниката, бе категоричен министърът. Той подчерта, че Българската армия беше там, където е необходимо. "Ние работим в отлично взаимодействие с Гранична полиция. Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември – октомври, с над 740 души в охраната на границата. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции", обясни министър Стоянов. Той отбеляза и участието на военнослужещите по възстановяването на държавната граница в участъка между гранично-полицейските управления Елхово и Резово. Подчертан бе приносът на армията за подпомагане на населението по време на наводнението в Карловско, при гасенето на пожари и редица спасителни операции. Като най-пресен пример, бе посочено активирането на модулното формирование във Враца  за преодоляването на последиците от бурния вятър.
Един председател на парламентарна група сподели, че сме превърнали парламента в Генерален щаб, което ме удовлетворява, завърши министърът, коментирайки въпроса за оценката на работата на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министерският съвет пита Конституционния съд

19.01.2023, 09:20

Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България. (Чл. 59. (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона. (2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 1 януари 2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.)
Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“
Настоящата правна уредба, се посочва в съобщението от правителството, предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството. Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани. Смята се, че поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма.
Във връзка с тези аргументи Министерският съвет счита, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 1 януари 2008 г. наборна военна служба.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Президентът: Авиацията ни трябва да съчетава силните ни традиции с модерните технологии

18.01.2023, 20:58;

Държавният глава участва в откриването в Плевен на Изнесен комплекс за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски“
Потенциалът на развитие на българската авиация се състои в обединението на силните авиационни традиции с модерните технологии на бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване в Плевен на сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В приветствието си държавният глава заяви, че откриването на комплекса е важна стъпка в развитието на българската авиация и продължение на възстановената през 2020 г. историческа справедливост за функциониране на самостоятелно военновъздушно училище като център за авиационно образование. "Авиацията се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея. Призвание, в което побеждават само личности с високи морални качества, готови за честта и любовта към България да поставят на заден план своя живот и благополучие. Точно такива личности се изграждат във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“, което съхранява авиационната култура, дух и традиции“, заяви държавният глава.
Президентът Радев открои всеотдайността на ръководството на Военновъздушното училище, на община Плевен и на редица институции, които са успели да издигнат ВВВУ "Георги Бенковски“ до водещо учебно заведение в системата на висшето военно образование само за три години след връщането на академичната му самостоятелност. Държавният глава посочи, че при подготовката на специалисти са въведени съвременни методи и форми на обучение, като Военновъздушното училище е изградило партньорства с редица висши учебни заведения и институции в страната и чужбина.
Развитието на Висшето военновъздушно училище изисква не само амбиция и всеотдайност, но и инвестиции и подкрепа за изграждане на съвременна учебно-материална база, посочи държавният глава. Румен Радев изрази увереност, че откриването на изнесения комплекс в Плевен ще привлече още повече млади хора и ще допринесе те да усвояват по-уверено сложните авиационни знания и умения.
Президентът Радев връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на първия випуск курсанти от специализация "Летец-пилот“. На ръководството, преподавателите, курсантите и студентите президентът пожела неизчерпаема енергия и с воля и вдъхновение да работят неотклонно за българската авиация и за бъдещето на България.
След тържествената церемония държавният глава разгледа новооткрития комплекс и се срещна с курсанти, студенти и ученици, с които обсъди предизвикателствата в авиационното образование. - (видео)
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Австрийският генерал Хелмут Хабермайер е новият командир на ЕУФОР

18.01.2023, 20:16

Австрийският генерал-майор Хелмут Хабермайер пое днес длъжността командир на силите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – ЕУФОР – от своя сънародник генерал-майор Антон Весели, предаде босненската агенция ФЕНА.
В обръщението си на церемонията в базата Бутмир край Сараево Хабермайер заяви, че ще продължи линията на своя предшественик и ще укрепва военния капацитет на ЕУФОР. Целта на ЕУФОР остава същата, заяви Хабермайер – да съдейства за безопасна и стабилна среда и да се осигури допълнителна подкрепа на институциите на Босна и Херцеговина.
„ЕУФОР ще продължи да бъде достоен и безпристрастен партньор, който предоставя подкрепа, готов за всяка ситуация, която може да възникне. Нямам търпение да започна работа и всичко в съответствие с мотото ни „Една мисия, един екип“, каза Хабермайер.
Източник: bta.bg

 

Засега Испания изразява резерви за доставката на свои танкове "Леопард" за Украйна

18.01.2023, 17:51

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес изрази днес резерви що се отнася до евентуалната доставка на бойни танкове "Леопард" от неговата страна за Украйна, предаде ДПА.
"В момента тази възможност не стои на дневен ред", каза днес той на Световния икономически форум в Давос.
Албарес обаче не изключи доставка на по-късна дата и спомена в тази връзка предстоящата в петък среща в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия. Испания предпочита такива решения да се взимат в общ формат, не поединично, подчерта той.
"Отношението на Испания към тази война е да правим това, което смятаме за най-добро, на всеки етап, за да помогнем на украинците да защитят своя суверенитет и териториална цялост и да донесем мир в страната възможно най-скоро", каза Албарес.
Коментарите на външния министър отразяват различията в правителството, отбелязва ДПА. По-малкият партньор на левоцентристката Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес в управляващата коалиция - още по-лявата партия "Унидас подемос", критикува доставките на оръжие за Украйна.
Според съобщения в медиите през юни Испания е обмисляла доставката на танкове „Леопард“ от по-стария тип 2 А4. Петдесет и три от тези танкове са консервирани в съоръжение в Сарагоса от 2012 г. насам.
След седмици на спекулации относно тази доставка министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес заяви през август, че танковете са в "абсолютно окаяно състояние" и че вече не е възможно да бъдат ремонтирани. Това предизвика учудване във военните среди.
Испания разполага с общо 108 „Леопард 2 A4“ и 229 „Леопард 2E“, които са версия на 2A6, адаптирана за испанските изисквания.
Източник: https://www.bta.bg/

 

НАТО: Целта за осигуряване на 2% от БВП за отбрана вече не изглежда като таван, а като средна величина

18.01.2023, 14:30

Целта два процента от БВП на страните от НАТО да бъдат осигурявани за отбрана вече не изглежда като таван, а като средна величина, заяви днес зам.-генералният секретар на алианса Мирча Джоана при откриването на двудневната среща на началниците на отбраната на държавите от пакта в Брюксел.
Подценяването на Русия е опасно, руският президент Владимир Путин се подготвя за дълга война и няма признаци, че целите му са се променили, посочи той. Тази година ще бъде трудна, трябва да подкрепяме Украйна, докато е необходимо, добави Джоана. По неговите думи руският президент е подценил способностите и смелостта на украинците, техните въоръжени сили и украинското ръководство, както и реакцията на страни от пакта.
Джоана посочи, че се предвижда силите на НАТО, разположени по източния фланг, да бъдат разширени до бригади. Той призова страните от алианса да повишат производството на боеприпаси заради собствените си нужди и заради оказваната подкрепа за Киев.
Милиони хора по света страдат заради войната в Украйна, отбеляза председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Всичко, което правим, е за защитата на един милиард граждани на страните от алианса, в защита на международния ред. Ще обсъдим как да подобрим готовността на нашите сили, добави той по повод двудневното заседание на началниците на отбраната.
По неговите думи с очакваното скорошно присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО войските на пакта ще наброяват 3,5 милиона души. Войната в Украйна може да спре още днес, ако Путин реши. Докато това не стане, нашата подкрепа за Украйна ще продължи, допълни той.
Източник: bta.bg

 

Адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

18.01.2023, 14:00

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в първото за тази година заседание на Военния комитет на НАТО, което се провежда на 18 и 19 януари в Брюксел, Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.
В рамките на форума ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани с етапите от развитието, прилагането и адаптирането на различни ключови стратегически документи по изграждането и укрепването на способностите за възпиране и отбрана на Алианса.
Специално внимание ще бъде отделено на ситуацията в и около Украйна, възможностите за оказване на подкрепа на украинските въоръжени сили и негативното влияние на войната върху обстановката по сигурността в Черноморския регион и по Източния фланг на НАТО. Ще бъде обсъдено също и текущото състояние и бъдещото развитие на мисиите и операциите на Алианса в Косово и Ирак.
Намирането и постигането на баланс между изграждането на необходимите способности и ресурсите за отбраната ще бъде акцент в планираните дискусии. Участниците ще обсъдят и отражението на повишените разходи за отбрана върху синхронизирането на националните и регионални планове със съюзните такива.

 

Продължават разговорите за самолети на лизинг до идването на новите Ф-16

18.01.2023, 09:42

Министърът на отбраната Димитър Стоянов има насрочени срещи с колегите си от Швеция и Франция на срещата в петък в  база „Рамщайн“ в Германия за подпомагане на Украйна. Ще обсъждаме възможността да ни бъдат предоставени Грипен и Мираж, като заместващи платформи до идването на първите Ф-16, каза той тази сутрин по БТВ. В началото на февруари очакваме от Швеция да научим каква ще бъде офертата, в т.ч. грубата цена. Ние, обясни министърът, държим за самолети втора ръка, на лизинг, на възможно най-ниска цена, важно е и времето. В момента въздушното ни пространство се охранява от МиГ-29 и зенитно-ракетните комплекси, каза той.
Все още първият ни пилот от обучаващите се 14 в САЩ на новите изтребители не е завършил пълния курс. Тези пилоти ще бъдат подготвени, но важното е да се знае, обърна внимание министърът, че няма да имаме подготвен летец-инструктор, за да обучаваме сами летците си. Това е дълъг период, необходимо е определен нальот, т.е. определено време.
През 2005-2012 г. са продадени 20 самолета Су-25К, 6 от тях все още са на територията на България, каза министърът. Другите 14 са извън нашата страна, изнесени в посока Грузия. За съжаление, отбеляза министърът, през 2001 г. бе приет т.нар. План-2004, който редуцира армията, вкл. ВВС. В резултат на неговото изпълнение тези самолети са обявени за излишни и са продадени.  Наличните самолети Су-25 са си в авиобаза Базмер и не са продавани, посочи министър Стоянов. Както е известно световни агенции твърдят, че сме продали 14 Су-25 за войната в Украйна. Що се отнася до инцидента с приземения самолет, все още се провежда прокурорска проверка, но останалите изпълянват задачите си.
Все по-трудна става поддръжката не само на авиационна техника, която е произведена в бившия Съветски съюз, отговори на въпрос министърът. Не можем сами да си произвеждаме резервните части. Това, обаче, продължи той, не означава, че трябва да изпратим тази техника в Украйна, защото армията ни има конституционни задължентия и те трябва да бъдат изпълнявани.Този вариант би бил възможен, след като България придобие необходимата техника и тя бъде усвоена, предположи министърът.
Опитваме се да удължим летателния ресурс на МиГ-29, докато се намери междинно решение, подчерта министърът. Двата двигателя от Полша трябва да дойдат до края на този месец. Заминава група за тяхната оценка. Това ще даде много малка глътка въздух на изтребителната ни авиация, но определено се търсят и други възможности за закупуване на двигатели. Поддръжката на старата техника не е евтина, посочи министърът.
Военната и военно-техническата помощ, която оказваме на Украйна с решението на Народното събрание, е резултат от цялостното състояние на Българската армия, това предполага съответинят списък да бъде класифициран, стана ясно още от думите на министъра.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Австралия бракува френски военни хеликоптери

18.01.2023, 08:50

Австралия обяви, че ще се откаже от флота си от военни хеликоптери MRH-90 Taipan, произведени във Франция, въпреки последното лобиране от страна на Париж за запазване на договора.
Доверието между двете страни рязко спадна през 2021 г., когато бившето консервативно правителство на Австралия внезапно развали споразумение на стойност почти 62 млрд. щатски долара за подсилване на военноморските сили с произведени във Франция подводници.
В разгара на раздора френският президент Еманюел Макрон обвини тогавашния премиер на Австралия Скот Морисън, че е излъгал за сделката, а Париж отзова посланика си от Канбера.
Министърът на отбраната Ричард Марлес, част от лявоцентристкото правителство, избрано миналата година, заяви, че тайпаните ще бъдат заменени с произведени в САЩ Black Hawks.
Той изрази увереност, че това няма да навреди на възстановените отношения на Австралия с Франция.
“Най-важното тук е да се работи с французите по честен начин”, каза Марлес пред националната телевизия ABC.
“Убедени сме, че това няма да прекъсне обновените отношения с Франция”.
Френското правителство има значителен дял в “Еърбъс” – авиокосмическата компания, която произвежда “Тайпан” и настоява Австралия да запази 40-членния си флот.
Но Марлес заяви, че хеликоптерите са били засегнати от скъпи ремонти.
“От много години се борим с тайпаните по отношение на поддръжката, набавянето на резервни части”, каза той. “Просто нямаме нужните летателни часове с Taipan. Убедени сме, че можем да ги получим с Black Hawks”.
Източник: БГНЕС

 

РСЗО от ОАЕ

18.01.2023, 08:30

MCL (Multiple Cradle Launchers) е 122-mm реактивна система за залпов огън (РСЗО) разработена от компанията Jobaria Defense Systems (Обединени арабски емирства - ОАЕ) с участието на чуждестранни изпълнители. Показана е за първи път на международното изложение IDEX-2013 в Абу Даби (ОАЕ).
РСЗО е монтирана на влекач НЕТ с 6x6 колесна формула на американската компания Oshkosh Defense. Той тегли петосово полуремарке с артилерийската част, състояща се от четири въртящи се платформи. На всяка от тях има три снемаеми контейнера с направляващи (по 19 или 20 броя 122-mm НУРС във всеки). По този начин, РСЗО е в състояние да извърши залп от 228 или 240 боеприпаса. Използват се за стрелба НУРС-овете TR-122 (разработчик е турската фирма Roketsan) с далечина на стрелбата от 16 до 40 km.
Автоматизираната система за управление на огъня позволява да се стреля от всеки пусков контейнер или в комбинация от тях, включително чрез дистанционното управление от изнесен пулт.
Разчетът се състои от трима души, намиращи се в бронирана кабина. За стабилност при стрелба РСЗО е оборудвана с 10 хидравлични опори. Спомагателният захранващ блок осигурява насочването, когато главният двигател на машината не работи.
След приключване на залпа, РСЗО сменя позицията си, след което се зареждат нови контейнери с боеприпаси от транспортно-зареждащата машина, оборудвана с кран. - (видео)
Дължината на РСЗО MCL е 29 m, ширината е 4 m, а височината (при поставена антена за свръзка в походно положение) е 3,8 m; запасът от ход при пълно зареждане с гориво (по път с твърда настилка) е 450 km. - Още РСЗО

 

Военен календар

18.01.2023, 08:22

На 18 януари 1856 година в Севлиево е роден генерал-лейтенант Никола Генев (1856 – 1934).Участва в Априлското въстание (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Сражава се при Стара Загора, Шипка и Шейново като доброволец от 3-та дружина на Българското опълчение. За проявена храброст е повишен в младши подофицер и отличен с „Георгиевски кръст“ IV ст. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в 3-та пехотна радомирска дружина. По време на Сръбско-българската война (1885) командва 3-та дружина от 2-ри пехотен струмски полк, която забавя настъплението на Моравската дивизия към Сливнишката позиция. До 1904 г. е командир последователно на 19-и пехотен шуменски полк, на 7-и пехотен преславски полк и на 1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, след което преминава в запаса. На 23 септември 1912 г. поема командването на Македоно-одринското опълчение. Първа и 2-ра бригада са в състава на частите, обсаждащи Одринската крепост, а 3-та бригада подсилва новосформирания Кърджалийски отряд, който завършва освобождаването на Източните Родопи. При Момчилград и прохода Маказа отрядът разгромява корпуса на Явер паша и го принуждава да се оттегли на юг. След съвместни действия с част от Родопския отряд и Сборната конна бригада оцелелите турски сили са обкръжени в района на с. Мерхамлъ (днес с. Пеплос, Гърция) и принудени да капитулират на 14 ноември 1912 г. Командваните от ген. Генев дружини на МОО отбиват турския десант при Шаркьой (8 – 10 февруари 1913 г.) и само за две денонощия, въпреки численото превъзходство на противника, отхвърлят обратно в Мраморно море частите на 10-и турски корпус. След Втората балканска война (1913), в която ръководи бойните действия на МОО срещу сръбските войски при Кочане и Царево село, ген. Н. Генев излиза в запаса. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас. С президентски указ № 452 от 20 декември 2012 г. е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за големия му принос в победите на Българската армия през Първата балканска война.

 

112 години от първото палубно кацане

18.01.2023, 08:16

Първото приземяване на самолет на палубата на кораб става преди точно 112 години – на 18 януари 1911 г. в залива на Сан Франциско и е изпълнено от летеца Юджийн Ели (на снимката).
Всичко започва през есента на предишната година, когато секретарят по въпросите на флота към Департамента по отбраната натоварва флотския офицер Уошингът Чамбърс да проучи възможността за използването на самолети в интереса на флота. Чамбърс се среща с авиационният пионери Глен Къртис и пилотът, който работи за него по онова време Юджийн Ели.
След няколко срещи е решено да се проведе експеримент за това, дали е възможно самолет да излети от палубата на кораб. За експеримента е избран изваденият в резерв лек крайцер USS Birmingham. На носа му е скована дървена платформа с дължина 26 метра. На 14 ноември 1910 г. Ели излита от закотвения кораб със своя биплан Curtiss Model D. - (видео)
Експериментът е определен за успешен, въпреки че Ели едва не се разбива във водата, тъй като не успява да развие достатъчно скорост, при засилването от дървената „писта”. Ели, обаче заявява на Чамбърс, че няма да има проблем с това и да се приземи на кораб.
За новият експеримент е избран друг кораб – броненосецът USS Pennsylvania, също по това време изваден в резерв и намиращ се в залива на Сан Франциско. На кармата на кораба е направена площадка с дължина 39,6 и ширина 9,8 m. На Ели и Къртис, обаче им е ясно, че самолет не може да спре в тези рамки, затова измислят хитроумна спирачна система. По дължината на „пистата” са опънати въжета, като в краищата им има торби с пясък. На стойките на колесника на биплана Curtiss Model D са сложени куки, които трябва да се захванат за въжетата и да го спрат.
На 18 януари 1911 г. Ели излита със своя самолет от хиподрум край Сан Франциско и в 11,01 часа се приземява ювелирно на дървената „писта” монтирана на броненосеца.
Ели се е приземил преди миг на палубата на броненосеца, спрян от импровизираната спирачна система.
Легендата твърди, че Ели заявява на присъстващите журналисти, че кацането е било лесно и е уверен, че самолет може да се приземява успешно на палубата на кораб в девет от десет случая. Капитанът на броненосеца Чарлз Понд, обаче е запленен от видяното и дори заявява, че в самолетите ще играят важна роля за флота и че дори в бъдеще може да има специални кораби-летища.
В 11,58 часа Ели излита от кораба и се приземява успешно край Сан Франциско.
Раждането на пълнокръвната палубна авиация не е далеч. Юджийн Ели, обаче няма да доживее да види това. Той загива при демонстрационен полет на 19 октомври 1911 г., само два дни преди 25-ия си рожден ден.
На 9 май 1912 г. британецът Чарлз Ръмни Самсън излита с биплан Short S.38 излита от линейния кораб HMS Hibernia, докато той се движи със скорост от 28 km/h. Първото приземяване на движещ се кораб става пет години по-късно – на 2 август 1917 г. и е отново британско постижение. Тогава Едуин Харис Дънинг каца със своя Sopwith Pup на палубата на HMS Furious. Пет дни по-късно летеца загива, докато се опитва да прави повторно кацане.
Много скоро след това следва и първата реална военна операция с използване на палубна авиация. На 19 юли 1918 г. от палубата на модифицирания линеен крайцер HMS Furious излитат седем самолета Sopwith Camel, които нанасят удар по германска база за цепелини. Ударът е повече от успешен.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Многонационалната бойна група проведе нощно учение с бойни стрелби

17.01.2023, 23:23

Българските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група участваха в съвместното учение „SHINY NIGHT”, което се проведе от 9 до 12 януари на учебен полигон „Ново село”, съобщават от Втора механиризана бригада.
В тактическото учение с бойна стрелба под ръководството на подполковник Де Сантос се включиха 235 военнослужещи с 42 броя техника от въоръжените сили на Италия, България, Албания и Северна Македония.
Темата на учението бе „Овладяване на обект, нощем”. По време на съвместното учение се изпълниха задачи по разузнаване, преодоляване на препятствия, осветяване на бойното поле от артилерийско формирование с цел разузнаване на целите и тяхното унищожаване, както и осигуряване на настъплението на маневрените формирования на България, Северна Македония и Италия.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Борис Писториус е новият министър на отбраната на Германия

17.01.2023, 21:07

След оставката на Кристин Ламбрехт Борис Писториус поема поста министър на отбраната на Германия, съобщава изданието Der Spiegel.
Отдавна се твърди, че Писториус има амбиции за участие във федералното управление, коментират от редакцията. През 2019 г. той се кандидатира за лидерския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и в рамките на надпреварата се конкурираше с Олаф Шолц. През 2017 г. той бе в кабинета в сянка на тогавашния кандидат-канцлер Мартин Шулц, отговарящ за вътрешната сигурност.
Писториус има много по-различен подход от този на Шолц - по-директен и по-агресивен. В миналото често е сочен като един от най-популярните министри в Долна Саксония.
С назначаването на Писториус кабинетът на Шолц губи баланс по отношение на половото равенство – нещо, което канцлерът обеща да спазва. Ето защо очакванията са за допълнителни рокади в правителството в Берлин.
Писториус, роден през 1960 г., е министър на вътрешните работи на Долна Саксония от 2013 г. От 2017 г. е депутат в регионалния парламент в Хановер. От 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк.

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Новото производство в „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ще даде нови възможности за региона на Костенец

17.01.2023, 20:37

„Днес открихме цех за производство на военна продукция, която е особено търсена. Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг“, но още по-важно е, че се откриват работни места в Костенец“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов при откриването на нови производствени мощности на територията на държавното дружество „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ЕООД гр. Костенец. По думите на министъра дружеството може да стане най-голямото предприятие в региона. „Адмирации за ръководството на „ТЕРЕМ“: това е чудесен иновативен подход. Надявам се това производство да бъде доразвито до нови стандарти, каквито има в натовските армии“, подчерта той.
„Новото производство ще открие допълнително около 30 работни места, което за региона на Костенец е добре“, каза управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ЕООД Иван Стоянов. По думите му – търсенето на подобна военна продукция е голямо; дружеството има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си. Очаква се да се повишат и възнагражденията. „Надявам се много млади хора да намерят своето работно място в нашия завод“, подчерта управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ Иван Стоянов.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов преряза лентата на цеха, където се помещава производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса, заедно с изпълнителния директор на „ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД Кръстю Кръстев и управителя на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД Иван Стоянов. На церемонията присъстваха и заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова. Пред гостите бяха представени дейността и възможностите на дружеството.
*********
Държавното дружество от група „ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД – „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД гр. Костенец, с принципал министъра на отбраната, започва 2023 г. с възстановяване на съществувало производство и внедряване на съвременни високоефективни технологии. За да отговори на актуалните потребности, ръководството на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД през последните години ориентира основната дейност на дружеството от ремонтна към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Конструкторски колектив на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД разработи офанзивна и дефанзивна ръчни гранати с ПВЦ корпус и готови поразяващи елементи, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за БМ-21 и др. В началото на годината бе възстановена и технологията за производство на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм ОФ изстрел за 2-С1 и Д-30 се е извършвало в периода 1984 г. – 1988 г.
Източник: mod.bg

 

Анкара предлага на Унгария турски ракетни установки и дронове

17.01.2023, 20:30

Турция е готова да предостави на Унгария множество ракетни установки със същите параметри като американските HIMARS. Това заяви турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк (на снимката), коментирайки евентуално придобиване на гореспоменатия комплекс от Будапеща, цитиран от Анадолската агенция.
“Турция произвежда алтернативни продукти на HIMARS. Ако Унгария има нужда от това, ние сме готови да предоставим необходимата подкрепа в тази насока”, заяви Варанк на съвместна пресконференция с унгарския министър на външните работи и външната търговия Петер Сиярто в Будапеща.
Варанк отбеляза, че Турция и Унгария са разширили значително сътрудничеството си в областта на отбранителната индустрия. По-конкретно той заяви, че някои от бронираните автомобили, внасяни от Будапеща, сега се доставят от Турция. Според него Турция се стреми да стане един от основните партньори на Унгария в отбранителната индустрия.
“Както знаете, понастоящем Турция е един от водещите играчи на световния пазар на дронове. Готови сме да споделим възможностите си в тази област с приятелска и съюзническа Унгария”, добави министърът.
Източник: БГНЕС

 

Каква е съдбата на торпедоносеца „Храбри“ след 1950 г.?

17.01.2023, 08:45

Не е невероятно, а е доста неприятно това, че знаем твърде малко за съдбата на торпедоносците тип „Дръзки“ след 1944 г. Освен може би за самия „Дръзки“. Какво знаем от досегашните публикации?
„Дръзки“ е „аташиран“ веднага към пристигналия през есента на 1947 г. ескадрен миноносец „Железняков“, за да осигурява пАра вместо спомагателния му котел.
Оказва се, че в България няма никакви количества флотски мазут, необходим при експлоатацията на първия ни ескадрен миноносец. Умници решават за основните котли да бъде осигурено земно масло (с което ги повреждат сериозно), а вместо спомагателния котел, за нуждите на кораба пАра осигурява „Дръзки“, за когото каменни въглища има достатъчно......Прочети още

 

Преди 159 години е роден кап. I ранг Васил Хитров

17.01.2023, 08:43

Васил Хитров е роден в гр. Ловеч на 17 януари 1864 г. Военното си образование получава във Военното училище в София, където постъпва през септември 1881 г. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик, припомнят в своя публикация от Военноморския музей.
Взима участие в Сръбско-българската война като командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия. На 01.01.1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика, а през септември 1898 г. е в Бордо, за да наблюдава строежа на учебния крайцер „Надежда“.
Възходящата флотска кариера на Васил Хитров преминава през назначение като началник на Дунавската флотилия, а след създаването на Щаба на флота и като пръв началник-щаб на Черноморския флот с чин капитан-лейтенант, назначен на 14 февруари 1900 г.
Със заповед от 01.01.1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.
На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.
Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен от флота на 12.01.1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.

 

Черен 17 януари! Преди 57 години бомбардировач B-52 ръси водородни бомби и радиация в Испания

17.01.2023, 08:34

На 17 януари 1966 г. бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище.
Бомбардировачът се удря във въздушната цистерна KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие. - (видео)
Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил.
Инцидента довежда до сериозна дипломатическа криза и прекратяване на полетите на американски бомбардировачи с ядрено оръжие над Европа и Средиземноморието, но реално тези полети са били спрени едва две години по-късно, след подобна катастрофа на 21 януари 1968 година над база Туле в Гренландия. - (видео)
През март 2009 година списание „Тайм“ включва инцидента в списъка с най-сериозните ядрени катастрофи. - Още за B-52

 
 

Проект на закон за запасното войнство е внесен в парламента

17.01.2023, 08:24

Идеята на вносителите от ПГ „Български възход“ е със закон да се определят обществените отношения, свързани със статуса на военнослужещите от въоръжените сили след освобождаването им от военна служба и от служба в органите на МВР и в специалните служби, включително и на отношенията на организациите на запасното войнство с държавата.
Според проекта в категорията „запасно войнство“ се включват „бивши военнослужещи от състава на Българската армия, структурите на МО и производните на тях през годините и от министерствата и ведомствата, поддържали войски в състава на въоръжените сили; бивши военнослужещи от системата на МВР и специалните служби, имащи или придобили военно звание с преминаването им в резерва и запаса; бивши военнослужещи от Гражданска защита, имащи и придобили военно звание с преминаването в резерва и запаса; преминали курсове  за доброволна и специална военна подготовка и зачислени в състава на резерва и запаса.“ По този начин вносителите смятат, че ще се разшири обхватът на хората, свързани с отбраната и сигурността. Към зачислените на военен отчет 1 250 000 души ще се прибавят още около 90 000 ветерани от въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.
Законопроектът предвижда експерти на организациите на запасното войнство да участват в работата на Постоянната комисия за гражданско общество и медии и други постоянни, временни и консултативни органи на парламента; Консултативния съвет за национална сигурност към президента; Консултативния съвет по въпросите на запасното войнство; Съвета по отбрана към министъра на отбраната; Надзорния съвет на НОИ и други специализирани органи на държавно и местно ниво. Взаимоотношенията на организациите на запасното войнство с държавните власти и институции ще се уреждат с договори за сътрудничество и съвместна дейност. Наред с всичко те включват участие във  военната подготовка и обучение на подрастващото поколение и във формирането и дейностите на доброволните формирования.
Предлагат се особени грижи и внимание към пенсионираните военнослужещи, преминали пределната възраст за служба в запаса и резерва. Сега те не са нито в резерва, нито в запаса. В проекта има разпоредби за създаване на специализирани органи на държавата за работа със запасното войнство и неговите организации. Предвижда се сегашният Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към МС да се преобразува в Консултативен съвет по въпросите на запасното войнство. В проекта е записано създаване, както на национално, така и на местно ниво, на целеви фонд „Социално подпомагане“ на пенсионирани военнослужещи, изпаднали в тежко материално положение. И още „Ежегодно се актуализират и периодично се преизчисляват пенсиите на военнослужещите и служителите от МВР и службите за сигурност.“
Дават се редица социални права и допълнителни възможности за лечение на пенсионираните военнослужещи, които са преминали пределната възраст за военен отчет. Те ще получат възможност за повишаване еднократно в по-горно военно звание, което няма да се отнася за присвояване на висши военни звания. Права получават и непенсионираните, като военнослужещи, ако са изслужили 10 и повече години във въоръжените сили, както и предсрочно съкратените в хода на реформите.  При освобождаване на военнослужещите, които преминават в резерва и запаса, ще се издава карта за медицинско обслужване в здравните заведения на МО. Право на такава карта ще имат и освободените от военна служба военнослужещи от системата на МО, бившите Строителни войски, Войски на Министерството на транспорта, Войски на Комитета по пощи и съобщения и Гражданска защита.
Законопроектът урежда регламентирането на приемствеността  на забранените от тоталитарната власт организации на запасното войнство, както и националното представителство на военно-патриотичните и родолюбиви организации. Предлага се Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва да бъде обявен за наследник на закритите през 1948 г. Общ съюз на запасното войнство, Съюз на офицерите от запаса и Съюз на подофицерите от запаса.
Вносителите предлагат различни форми, с които държавата да подпомага финансово  национално представените сдружения на запасното войнство. Основният източник са бюджетите на ведомствата. Към МО и МВР се създават специални структури за работа със запасното войнство. Законопроектът предвижда в МО да се създаде и води Централен регистър на запасните от въоръжените сили, изслужили пълния срок на военна служба, пенсионирани като военнослужещи и навършили пределната възраст за служба в запаса и резерва.
Законопроектът е разпределен в шест парламентарни комисии. Водеща е Комисията по отбрана, другите са по вътрешна сигурност и обществен ред, по труда, социалната и демографската политика, по бюджет и финанси, за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество  и по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Турция иска Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

16.01.2023, 20:08

Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130 “терористи” в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за присъединяване към НАТО. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.
Двете северни държави кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но всичките 30 държави-членки трябва да одобрят кандидатурите им.
Турция съобщи, че по-специално Швеция трябва първо да заеме по-ясна позиция срещу това, което южната ни съседка вижда като терористи, главно кюрдски бойци и група, която обвинява за опита за преврат през 2016 г.
По думите на Ердоган, ако терористите не бъдат предадени на Турция, няма как кандидатурите на Швеция и Финландия да бъдат одобрени от парламента.
Швеция и Финландия подписаха тристранно споразумение с Турция през юни 2022 г., целящо да преодолее възраженията на Турция. Като част от това споразумение двете скандинавски страни се ангажираха да отговорят на “висящите искания за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм.
Турските власти подчертаха, че времето изтича, тъй като през май в страната ще се проведат парламентарни и президентски избори.
Източник: news.bg 

 

Финландия каза, че предоставянето на танкове "Леопард" на Украйна зависи от Германия

16.01.2023, 17:25

Позицията на Финландия за предоставяне на танкове "Леопард" на Украйна зависи от Германия, заяви днес финландският министър на отбраната Мико Савола, като добави, че за износа на оборудване германско производство е необходимо разрешително от Германия, предаде Ройтерс.
"До голяма степен зависи от ръководството на Германия как да действаме с тези танкове "Леопард". За това е необходимо германско разрешително за износ, а в допълнение германската отбранителна промишленост има много голяма роля в това как може да бъде придобито заместващо оборудване", каза Савола.
Миналата седмица финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му може да даде на Украйна малък брой танкове "Леопард 2", ако по-голяма група европейски държави също решат да направят това.
Според Савола темата ще бъде обсъдена тази седмица, вероятно първо на среща в Талин, на която Естония е поканила "сходно мислещи страни", както и в американската военна база в Рамщайн, в Германия, където министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се очаква да се срещне в петък с представители от Европейския съюз, включително германски.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Честваха 145 години от Освобождението на Пловдив

16.01.2023, 16:47

По традиция, на 16 януари 2023 година пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина, с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя бе отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението на град Пловдив от османско иго.
Церемонията бе организирана от община Пловдив заедно със Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев и участието на военния духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов и комитет „Родолюбие“, съобщават от формированието.
На поклонението пред бюст-паметника на легендарния пълководец присъстваха Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, общински съветници, кметове на райони, представители на партии, военно-патриотични съюзи и граждани на града.
Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война. Освобождаването на Пловдив е важен момент от заключителния етап на тази война, започнал след превземането на Плевен и приключил с подписването на Санстефанския мирен договор.
Капитан Александър Петрович Бураго (1846-1883) получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив и начело на 63 драгуни, успяват да влязат в града, да превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. През нощта на 16 януари 1878 г. изпраща донесение до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.
Капитан Бураго е провъзгласен за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) на 9 ноември 2006 година „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.
Източник: https://otbrana.com/

 

След множество критики германската министърка на отбраната подаде оставка

16.01.2023, 13:58

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка след постоянни критики за работата ѝ по програмите за военна модернизация и оръжейните доставки на страната за Украйна, съобщи Асошиейтед прес.
В изявление Ламбрехт съобщи, че е подала молба за оставка до канцлера Олаф Шолц, заявявайки, че "месеците на медийно внимание към моята личност" са попречили на провеждането на дебат по същество относно военната политика и политиката за сигурност на Германия.
"Ценената и много полезна работа на войниците и на много хора в моето министерство трябва да стои на преден план", каза Ламбрехт.
Ройтерс посочва, че решението на Ламбрехт да се оттегли идва в момент, когато Германия е под все по-засилващ се натиск да одобри увеличаването на международната военна подкрепа за Киев. Възникнаха неудобни въпроси и за боеспособността на германската армия, след като няколко бойни машини на пехотата "Пума" бяха извадени от експлоатация по време на неотдавнашно военно учение.

 

Президентът е поканен да открие Изнесен комплекс за авиационно образование на ВВВУ

16.01.2023, 09:57

Преди три години, на 20 януари, президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов откриха възстановеното Висше Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и връчиха бойното му знаме.
На 20 януари 2023 г. президентът е поканен да открие сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование - един от най-мащабните проекти, реализирани от ВВВУ „Георги Бенковски“ през краткия период от възстановяването му, съобщават от учебното заведение.
През 2020 г. с решение на общинския съвет, община Плевен предостави безвъзмездно на ВВВУ бившето основно училище „Марин Дринов“ в град Плевен.
Със собствени сили бе почистен района от храсти и опасни дървета, възстановена бе над 300 метра ограда и захранването с вода на сградата.
През 2021 г. бе проведена обществена поръчка за „Изпълнение на инженеринг - проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР“ на обекта. Сградата е въведена в експлоатация с акт 16 и функционира като Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) към Училището, в който вече се обучават курсанти и студенти.
През първия етап в сградата са изградени център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места за настаняване и 2 бр. апартаменти за настаняване на гост – преподаватели, 12 бр. кабинети на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли.
Предстои реализиране на вторият етап за реконструкция на ИКАО, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.
Пред обновената сграда на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) бе поставен историческия за българските ВВС самолет - МиГ-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през месец октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Самолетът - изтребител МиГ- 21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422 е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.
За участие в тържествения ритуал по откриване на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) са поканени представители на Министерство на отбраната и Българската армия, държавната и общинска власт, институции с отношение към авиационното образование.
В почетния строй за посрещане на президента ще бъдат блокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ, блокове военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220 , както и  студенти от Медицински университет, учащи от партньорските училища- ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“ , гвардейски отряди от ОУ „д-р Петър Берон“ и от град Русе.
Президентът Румен Радев ще връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж  на курсантите  от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след теоретичен курс пред Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.
В програмата е предвидена и среща на президента с курсанти, студенти, ученици и преподаватели.
Източник: https://otbrana.com/

 

Япония разширява флота си от дронове

16.01.2023, 09:03

Бреговата охрана на Япония добавя още два дрона към своя флот от безпилотни летателни апарати MQ-9B SeaGuardian, съобщава “Никей”.
По този начин общият им брой ще стане три апарата, които ще следят за потенциално враждебна дейност в японски води.
Правителството заложи финансиране за допълнителните дронове в проектобюджета за 2023 г.
Безпилотните апарати ще се използват за засичане на чуждестранни рибарски лодки и неидентифицирани плавателни съдове, опериращи незаконно в изключителната икономическа зона на Япония.
Дроновете ще бъдат разположени във военновъздушната база “Хачинохе” в префектура Аомори – подразделение на Морските сили за самоотбрана, където беше разположен и първият дрон SeaGuardian през октомври 2022 г.
Японската брегова охрана и Морските сили за самоотбрана на Япония ще използват съвместно разузнавателната информация, събирана от дроновете.
Конструиран от американската компания General Atomics, дронът SeaGuardian може да работи до 35 часа и ще е способен да лети по целия периметър на изключителната икономическа зона на Япония.
Дронът е оборудван с множество камери, които могат да предават данни в реално време. Освен това ще може да събира информация при бедствия и спасителни мисии.
Източник: news.bg 

 

Япония и Индия проведоха първите си съвместни учения с бойни самолети

16.01.2023, 09:00

Япония и Индия за първи път проведоха съвместно военно учение с бойни самолети, предаде ДПА, като се позова на японското министерство на отбраната.
САЩ, Япония, Индия и Австралия формират т. нар. Четиристранен диалог за сигурност (КУАД). Четирите страни искат да задълбочат сътрудничеството си в Индийско-тихоокеанския регион, където Китай се стреми да разшири влиянието си.
Според японското министерство Индия е станала петата страна, с която Япония е провела такова двустранно учение. Останалите четири страни са САЩ, Австралия, Великобритания и Германия.
Сухопътните и морските сили на Япония в миналото са провеждали съвместни учения с индийските си колеги, отбелязва ДПА.
Източник: bta.bg

 

Иран за първи път потвърди закупуването на руски изтребители Су-35

16.01.2023, 08:54

Членът на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Шахрияр Хайдари за първи път заяви, че Иран купува от Русия изтребители Су-35. Това съобщи Tasnim news.
Хайдари заяви, че самолетите ще бъдат доставени в страната в началото на новата година по иранския календар, т.е. след 21 март. В допълнение към изтребителите Иран обяви и закупуването на хеликоптери, ракети и системи за противовъздушна отбрана. Длъжностното лице обаче не уточнява размера на закупеното оборудване.
Според съобщения в медиите руските самолети първоначално са били предназначени за Египет, като договорът за доставката им е бил подписан от Москва и Кайро още в началото на 2019 г. По онова време сумата на сделката се оценяваше на 2 млрд. долара. След това обаче Египет отхвърли самолетите, вероятно поради заплахата от санкции от страна на САЩ.
Припомняме, че в края на декември западните разузнавателни служби съобщиха, че Русия възнамерява да предаде на Иран 24 изтребителя Су-35 в замяна на “дронове камикадзе”.
Както вече беше съобщено, Иран иска да увеличи доставките на модерни оръжия за Русия.
Институтът за изследване на войната (ISW) вече коментира, че информацията съответства на стремежа на Техеран и Москва към по-голямо сътрудничество в областта на авиацията, за да заобиколят международните санкции.
Ако това твърдение е вярно, то предполага, че Иран може да получи руски самолети Су-35 в замяна на безпилотните летателни апарати – евентуално част от споразумение, подписано от Москва и Техеран на 26 юли.
Споразумението предвижда Иран да увеличи обема на пътническите полети до Русия и допълнително да ремонтира руски самолети. Техеран може да се стреми да използва това споразумение, за да улесни придобиването на руски бойни самолети. - Още за Су-35
Източник: news.bg 

 

САЩ започнаха обучение на украински военни в Германия

16.01.2023, 08:47

САЩ стартираха разширена програма за обучение на украинските военни в Германия. Това съобщи началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, предава Associated Pres. Предвижда се батальонът от около 500 души да се върне в района на бойните действия в рамките на пет до осем седмици.
Мили, който планира да посети мястото за обучение в американска военна база в Бавария в рамките на деня, поясни, че участниците в програмата са напуснали Украйна преди няколко дни. По думите му програмата за тях предвижда обучение за работа с оръжията, доставени на Киев - артилерийски системи, танкове и друга техника. Генералът отбеляза, че задачата е военните да бъдат обучени преди "пролетните дъждове".
Според агенцията САЩ вече са изпълнили програми за обучение на повече от 3,1 хиляди украински войници. В същото време Мили уточни, че подобно обучение е извършено още преди Русия да започне войната в Украйна през февруари 2022 г.
Електронното издание на вестник Khmer Times на свой ред съобщи, че в Камбоджа е даден старт на обучение за разминиране на 15 украински специалисти. Курсът за тях ще бъде теоретичен и ще продължи на една седмица, в рамките на която се очаква украинците да посетят райони на страната, в които към момента е в ход прочистване от мини.
Обучението се подкрепя от правителството в Токио чрез Японската агенция за международно сътрудничество, пояснява изданието.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Парашутни скокове с благотворителна цел имаше в село Ерден

16.01.2023, 08:41

В неделя ветерани, между които и асове на въздушните спортове, скачаха с парашути с благотворителна цел в монтанското село Ерден, съобщи БТВ.
Инициативата бе на Европейската асоциация на военните парашутисти, а съорганизатор бе Съюзът на парашутистите в България с председател полковник Владимир Мильовски. Предишните години скачахме в Украйна, но след началото на войната, намерихме много добро място в България, каза президентът на Европейската асоциация Джулио Беста. Той благодари и за топлото посрещане.
Парашутистите направиха дарения – лакомаства, облекла и обувки, за децата от Център за настаняване от фамилен вид в Монтана. Децата наблюдаваха скоковете, а след това играха мач с ветераните.
Европейската асоциация на парашутистите е доброволна неправителствена организация на действащи, резервисти и пенсионирани военни парашутисти.Основана е от група европейски парашутисти през август 2001 г. като Европейска военна парашутна асоциация, а през септември 2004 г. приема сегашното име. Седалището й е в Салерно, Италия. Сертифицирана е за обучение на парашутисти.
Източник: https://otbrana.com/

 

Френските зуави във Варна по време на Кримската война

16.01.2023, 07:00

По време на Кримската война (1853-1856 г.) във френската армия се сражават 3 зуавски полка. Те са създадени на 13 февруари 1852 г., с декрет на президента на републиката Луи Наполеон, по предложение на военният министър генерал Сент Арно. Зуавските полкове са рекрутирани в Алжир - в провинциите Алжир, Оран и Константин.
Зуавските войници се отличават със своята колоритна (ориенталска) униформа. Къси куртки от тъмносиньо сукно, обшити с вълнен ширит (с ширина 12 мм) и фалшиви джобове (tombos) - червен за 1-ви полк, бял - за 2-ри и жълт - за 3-ти), къси жилетки без ръкави от тъмносиньо сукно с памучен гръб (sedria), широки шалвари от тухленочервено сукно пристегнати под колената (seroual), светлосин вълнен пояс (с ширина 0,40 м и дължина 4,80 м), черен кожен колан с бронзова катарама, кожени гамаши с естествен цвят (jambieres), бели кожени гети, черни обувки, червен фес  с тъмносин пискюл (chechia), тюрбан (cheche) от зелен памучен плат с дължина като на пояса, сиво синьо, дълго до кръста наметало с качулка (le caban a capuchon)......Прочети още (PDF)

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}