Военна информация

Архив - от 16 до 31 януари

 

 

Катар се оказа клиент на M-346

31.01.2022, 20:42

Катар се оказа клиент на учебно-тренировъчният самолет от висок клас Leonardo M-346 Master. За това съобщава Janes, цитирайки компанията-производител.
Страната е поръчала общо шест броя M-346, като това е част от договорката за участие в италианския учебен център International Flight Training School (IFTS), който обучава военни пилоти.
Първите снимки на новия катарски тип се появиха във връзка с церемония по производството на курсанти в авиобазата Ал Удеи на 26 януари 2022 г. Единичен самолет с катарски опознавателни знаци и емблемата на IFTS бе поставен до изтребител Rafale.
От Leonardo са съобщили, че Катар вече е получил три от шестте поръчани самолета.
Катар сключи договор с италианското правителство за участие в IFTS през ноември 2020 г., но тогава не бе съобщено, че сделката включва и покупка на самолети. Учебният център е джойнт венчър между италианското МО и компанията Leonardo.
Катарските ВВС започнаха да получават през миналата година и друг модерен реактивен УТС от висок клас – BAE Hawk 167. Отделно в експлоатация е и турбовитловия PC-21.
Катар е шестият клиент, който започва да оперира с M-346, след Италия, Полша, Израел, Сингапур и Туркменистан.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На огневия комплекс “Батмиш” край Сливен през февруари ще има планирани стрелби

31.01.2022, 17:42

На огневия комплекс “Батмиш” край Сливен през февруари ще се проведат планирани стрелби. Това съобщиха от отдел “Сигурност и управление при кризи” към община Сливен.
Занятията ще започнат от 2 февруари и ще продължат на 3, 7, 8, 9, 10, 15, 16, 17, 21, 22 и 23 февруари – от 8.30 до 13.30 ч., на 4, 11, 14 и 18 февруари ще се провеждат във времето от 8.30 ч. до 16 ч. На 28 февруари стрелбите ще започнат от 9 ч. и ще продължат до 20 ч.
Стрелбите са във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.
Източник: bta.bg

 

Русия приключва строежа на нова военна база край Черно море

31.01.2022, 17:35

Русия приключва строежа на новата си база край Черно море, където ще може да разположи над 100 бойни кораба и подводници, съобщиха федерални медии. Модерните кейове край Новоросийск в незамръзващия Цемески залив влизат в първата петорка най-мащабни хидротехнически обекти в света, заяви на 28 януари руският Черноморски флот, цитиран от Интерфакс.
Следреволюционна Русия създава в региона военноморска база още през 1920 г. и СССР успешно я използва през войната с нацистка Германия. Впоследствие обектът претърпява ред трансформации. След разпадането на Съветския съюз руските сили в Черно море остават само с една голяма база – в украинския град Севастопол, анексиран от Москва заедно с целия Крим през 2014 година. От 1994 г. обаче Русия модернизира инфраструктурата в Новоросийск. Там се базират патрулни и други кораби, дизел-електрически подводници, брегови войски, инженерни подразделения; провеждат се учения на флота.
С появата на новата база военното пристанище в града ще стане основна стоянка на субмарините от Черноморския флот. За подводното съединение са построени шестетажен щаб, общежитие за личния състав, учебни сгради и специални хранилища, отбеляза на 27 януари в. “Известия”.
Според източници от военното ведомство актовете за приемане и предаване на основните обекти са подписани в края на 2021 година. Освен подводници, базата вече може да приеме над 100 модерни бойни кораба с водоизместване от 1500 до 30 000 тона, за които са построени 5 кея.
Изградена е нова система от вълноломи с обща дължина 2250 м. Уникалните според Москва съоръжения могат да издържат на вълни с височина до 5 метра и земетресения до 9 бала.
Готови са и над 70 на сто от необходимите спомагателни обекти; вече се експлоатират 26 сгради и съоръжения. Учебно-тренажорният комплекс “Афалина” – единствен за военноморските сили, осигурява теоретична и практическа подготовка на специалисти за водолазни и спасителни дейности в условия, близки до бойните, разказа на 10 януари в. “Красная звезда”. В басейн, имитиращ подводната обстановка на различни дълбочини, моряците се учат да ликвидират различни повреди по кораби и подводници, да се спасяват при аварии през тръбите на торпедните апарати, а силите за борба с диверсанти усвояват хватки за подводен ръкопашен бой. В учебните комплекси “Гефест” и “Каспий” се придобиват умения за гасене на корабни пожари, запушване на пробойни и отстраняване на извънбордова вода.
В Новоросийск ще се базира и нов руски патрулен “кораб трансформър”. Съоръжен с дронове, подводни роботи, хеликоптер и разнообразни стрелкови оръжия, а при нужда и с контейнерни ракетни системи, “Сергей Котов” ще придружава плавателни съдове на НАТО, навлезли в Черно море, писа на 18 ноември сайтът “Военное дело”. Екипажът ще следи надводната и подводната обстановка в радиус от неколкостотин километра; освен за операции по крайбрежието, разузнавателният кораб ще се използва за спасителни и антипиратски мисии, планира командването.
Експерти прогнозират, че втората пълноценна флотска база ще укрепи цялото черноморско крайбрежие на Русия. Стратегическа грешка е да се базират всички кораби от региона в Севастопол – с две укрепени бази ще е невъзможно да бъде нанесен концентриран удар по Черноморския флот. Освен това край Новоросийск са разположени морска пехота и брегови ракетни противокорабни комплекси, обяснява адмирал Валентин Селиванов, бивш началник на главния щаб на федералните военноморски сили.
Според открити източници основна задача на базата в Новоросийск – днес най-голямото обединение в руските военноморски сили, е да съдейства на частите и подразделенията от Южния военен окръг на Русия по крайморското направление, да охранява държавната граница съвместно с граничните войски, да подсигурява развръщането на флота и военните морски превози.
Сега корабите, базирани в Севастопол, ще могат да действат независимо как се развива обстановката около Крим, тъй като за противника ще е по-трудно да блокира две бази, коментира бившият руски зам.-външен министър Сергей Орджоникидзе. Той припомня “доста напрегнатата напоследък ситуация в региона” – “редовни разузнавателни полети (на чуждестранни самолети), тренировки по бомбомятане, навлизане на военни кораби в Черно море”.
“От военно гледище целта на такива полети е да се види какви руски системи ще бъдат задействани”, поясни по-рано Орджоникидзе, цитиран в “Лента” и други издания. Появата на втора база край Черно море ще демонстрира на потенциалния агресор готовността на Русия да отрази евентуална заплаха по това направление и нарасналите възможности на руския флот, смята ексдипломатът.
Източник: БТА

 

Военен календар

31.01.2022, 08:59

На 31 януари 1858 година в Тулча, Северна Добруджа (дн. в Румъния), е роден полковник Жеко Велчев (1858 – 1908).

Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската военна инженерна академия в Санкт Петербург (1883). Служи в 23-та пехотна русенска дружина, 2-ра сапьорна рота и Военното министерство, след което става първият българин – началник на Инженерното отделение (1885 – 1887). Като главен инженер на Българската армия в навечерието на Сръбско-българската война (1885) ръководи изграждането на инженерни съоръжения на Търновско-Сейменската позиция и при Перник, Петрохан и Цариброд. По време на войната е помощник-командир на Владайския отряд и се сражава на Сливнишката позиция (5 – 7 ноември).

През 1887 г. преминава в запаса и до 1897 г. преподава инженерно дело във Военното училище, след което отново постъпва в армията. Служи като началник на Инженерното отделение, командир на Железопътната дружина и началник на Техническата част във Военноинженерната инспекция. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен.

 

Гаубицата GH N-45

31.01.2022, 08:37

Гаубицата GH N-45 е подобрена версия на 155-mm гаубица GC-45, разработена от международната корпорация SRC International GmbH. От 1989 г. тя се произвежда от австрийската компания NORICUM, а от 1994 г. от компанията T & T Technology която се намира в Швейцария. Последната е закупила правата за производство на гаубицата и резервните части за нея. Изработва се в теглима и самоходна версии (с допълнителен двигател, който осигурява движение на кратки разстояния по време на боя). - (видео)
Гаубицата е на въоръжение в армиите на някои страни от Близкия изток, включително Иран, както и в Тайланд (последната поръчка бе за теглимия вариант А-1 и бе завършена през 1998 г.). В момента се произвежда само при конкретни поръчки.
Основните характеристики на GH N-45 (в скоби са данните за самоходната модификация, ако те се различават от основната версия): калибър 155 mm; дължина на цевта 7,045 m, дължина на нарезната част на канала на цевта 5,82 m, дължина на гаубицата в транспортно положение със ствола напред 13,97 m, ширина по време на транспортиране 2,5 (2,75) m, ширина на огневата позиция 9,93 m, височина в транспортно положение 2.05 m; общо тегло 10.1 (12.4) t; клиренс 0,31 (0,315) m; междуосие 2.22 (2.47) m; ъгли на възвишението от +72 до -5 ° (+ 72 °/-4 °); максимално разстояние на стрелбата 39,6 km; скорострелност 2 изстр./мин, максимална 7 изстр./ мин (ако е необходимо разчетът може да я доведе до 3 изстрела за 16 s); разчет от шест души; максимална скорост на теглене от 105 km/ h. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 В коя битка се ражда Пировата победа

31.01.2022, 08:30

Мнозина са чували израза „Пирова победа“, но малцина знаят истината зад цялата история на Пир I. В кратката версия, въпросният триумф се изразява в изключително кървава и жестока битка, която освен победа, носи и разруха на бойната сила, която е участвала. Именно по тази причина въпросният успех се смята по-скоро за загуба, отколкото за каквато и да е друга форма на триумф. А що се отнася до Пир I, той се е стремял винаги да вземе всяка една победа, която може, докато на финала не стига до този специален момент, в който се побеждава сам.
През 280 г. пр. Хр. гръцката колония Таранто в Южна Италия скоро ще посрещне враждебно настроената Римска империя. Местният войн Пир, известен като един от най-смелите по това време, приема дълга да пази града от въпросния враг. Макар и римляните да са 40 000, а армията на Пир да е едва 30 000, в неговия ъгъл присъства тесалийската кавалерия, която към този момент се слави като една от най-добрите в Гърция. Добавяме и около 20 бойни слона и запазената марка на Александър Македонски – фалангите и достатъчно стрелци и бойци с прашки. Практически Пир спокойно можел да се разправи с римляните, след като има бойното разнообразие.......Прочети още

 
 

 

Петте най-стари бойни самолети, които все още са на въоръжение

30.01.2022, 21:34

Не всеки боен самолет може да се похвали с дълга бойна кариера от петдесет години. Въпреки това, в света на авиацията има особено успешни модели, службата на които продължава дори повече от половин век. Белоруският портал 42.TUT.BY избра пет легендарни изтребители и бомбардировачи, които въпреки значителната си възраст няма да се пенсионират.

МиГ-21
Произвеждан от 1959 до 2017 г., МиГ-21 е толкова успешен, а експлоатацията му безпроблемна, че самолетът придоби голяма популярност в света, ставайки най-масовият от третото поколение. Като се има предвид, че СССР щедро сподели военно оборудване със своите съюзници, МиГ-21 имаше какво да прави по време на своята кариера. С МиГ-21 спечели 11 до 13 победи виетнамският летец Нгуен Ван Кок, който все още се смята за най-големия ас в страната си. Това му донесе такава слава и чест, че през 1990 г. Ван Кок става заместник-командир на ВВС на виетнамската народна армия, а девет години по-късно - главен инспектор на Министерството на отбраната. Най-малко две страни, които са членове на НАТО, са въоръжени с МиГ-21 - това са Румъния и Хърватия. Той също е на служба във ВВС на Индия, Китай, Египет, Виетнам и други страни.
Заради характерната форма на крилата (делтовидна и триъгълна), съветските пилоти нарекли МиГ-21 "Балалайката". Пилотите на НАТО дадоха по-внушителен прякор - "летящ Калашников". - Още за МиГ-21

B-52 Stratofortress
Този самолет е истински ветеран на американските ВВС, който също успя да повоюва. B-52 Stratofortress е в строя от февруари 1955 г. и ще обслужва страната си дълго време -чак до 2040 г. B-52 е оборудван с осем турбовентилаторни двигателя на Pratt & Whitney TF33-P-3/103, а загубата на един или дори два от тях за самолета не е критична. Като цяло, бомбардировачът B-52 е много издръжлив. Например, на 19 декември 2017 г. светкавица отвори огромна дупка в задния стабилизатор на стратегическия бомбардировач Б-52, който бе от състава на 93-та ескадрила на американските военновъздушни сили. Фактът, че самолетът е получил такива тежки щети, екипажът разбира чак на земята - след проверка на самолета след кацане. Оценката на причинените щети показва, че те не могат да бъдат поправени и опашката трябва да бъде заменена. И тогава значителната възраст на машината каза своето - в ескадрилата се намерил само един човек, който имал необходимия опит за това. В края на краищата, за първи път от петнадесет години се наложи пълна смяна на опашката. B-52 притежава рекорд за полет - 16 700 km. Благодарение на това самолетът може да достави до 31,5 t ядрени бомби и ракети до почти всякa точка по света. - Още за В-52

Ту-95 "Летящата мечка"
Бомбардировачът Ту-95 е в експлоатация от 1956 г. и оттогава редовно лети по границите на НАТО. Всеки от неговите четири двигателя има рекорден КПД (82%), но в същото време те са много шумни: дори хидроакустичните системи на подводниците могат да открият летящия Ту-95.
Този самолет е известен с факта, че най-мощната атомна бомба в историята е била хвърлена от него на 30 октомври 1961 г. Теглото на боеприпаса е 26,5 t, а мощността му - над 100 Mt. Според една от версиите, военните не се осмелили да тестват бомбата с пълна мощност - учените се страхували, че зарядът ще пробие земната кора. Между другото, акустичната вълна изминала 800 km и разбила всички прозорци в селището Диксън.
Въпреки ниската си скорост, само 830 km/h, бомбардировачът Ту-95МС има голям обхват (около 11 хил.km и таван от 12 хил. m). По време на 17-те часа полет, "Мечката" харчи 96 t авиационен керосин. - Още за Ту-95

U-2
Друг известен "артефакт" от Студената война е шпионският самолет U-2. От 1957 г. насам самолетът първо е "ловувал" съветските, а след това и руските военни тайни. Създаден специално за ЦРУ, този самолет с работен таван от 21 km е недостижим за съветската ПВО за известно време. Дълго време в Кремъл дори не подозират за съществуването на този самолет. Първите серийни машини са построени през 1955 г. Година по-късно те влизат в специалния отряд 10/10, базиран в Турция в авиационната база Инджирлик. Пилотът на шпионския самолет трябвало да прекарва по осем часа в самота на височина от около 20 km. Можел да ходи по малка нужда, но по голяма - не. Липсата на възможност за дефекация се компенсирала от специалната балансирана диета, която не давала голямо количество отпадъци, както и от правилния режим преди полета. - Още за U-2

F-4 Фантом II
Този списък ще бъде непълен без McDonnell Douglas F-4 Phantom II, истинският символ на Студената война, заедно с бомбардировач B-52. Този многоцелеви свръхзвуков изтребител започва своята служба на 30 декември 1960 г. и става неприятен "подарък" за съветската армия. Той има 15 световни рекорда и много свалени противници. Например израелският ас Амир Нахуми удържа 14 победи във въздуха, пилотирайки F-4 Phantom II. На девет външни възела за окачване при версията F-4E, самолетът е способен да носи различни оръжия дори и ядрени бомби. Дълго време F-4 остана основният самолет за завоюване на въздушно превъзходство във военновъздушните сили и флота на САЩ, немалко воювайки във Виетнам. В тази война пилотите на F-4 постигнаха четиридесет въздушни победи. Много такива изтребители бяха доставени на американските съюзници или изнесени. Днес F-4 все още е в експлоатация в иранските военновъздушни сили. - Още за F-4
Източник: http://www.pan.bg

 

Столтенберг: НАТО няма да изпрати войски в Украйна при руска агресия

30.01.2022, 21:30

НАТО не планира да изпрати бойни части в Украйна в случай на руска инвазия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в неделя, цитиран от Ройтерс.
Запитан в телевизионно интервю дали изключва възможността за разполагане на войски на НАТО в Украйна, ако Русия нахлуе, Столтенберг отговори: "Нямаме планове за разполагане на бойни части там... съсредоточаваме се върху предоставянето на подкрепа".
"Има разлика между това да си член на НАТО и да си силен и високо ценен партньор като Украйна. В това няма никакво съмнение", подчерта той.
Междувременно обаче Великобритания обяви, че обмисля възможността за мащабно разгръщане на силите на НАТО като част от план за укрепване на европейските граници в отговор на струпването на руски войски близо Украйна.
Британското правителство за пореден път заяви, че всяка руска атака ще бъде посрещната с бързи санкции и ще бъде разрушителна и за двете страни.
Премиерът Борис Джонсън ще посети региона следващата седмица, а също така ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин.
Джонсън обмисля предложение към членовете на НАТО на Скандинавския полуостров и в Прибалтика, което ще удвои числеността на войските и ще изпрати отбранителни оръжия в Естония, съобщиха от кабинета му.
"Това ще изпрати ясно послание на Кремъл - ние няма да толерираме дестабилизиращата им дейност и винаги ще подкрепяме нашите съюзници от НАТО пред лицето на руската враждебност", посочва се още в изявлението.
Източник: https://news.bg/

 

Министър Янев: България няма да допусне чужди войски на наша територия

30.01.2022, 21:21

„Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО по Източния фланг, българското правителство счита, че тази мярка е целесъобразно да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски, които ще изпълнят тази задача на българска територия с българско командване“, увери той.
„България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес. Какви преговори ще бъдат направени на военно-техническо равнище, ще стане ясно, когато стане ясно дали има нужда от някакъв тип усилване. Която и държава да каже – ние искаме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е на българска територия да се разположат български войски. Това не означава, че те ще правят нещо по-различно освен, че ще интензифицират своята подготовка“, обясни ген. Стефан Янев.
„Най-благоприятният сценарий е дипломацията да даде резултат. Кризата да не прерасне във военна. Най-неблагоприятният сценарий е това, което започна да се случва в България - заговори се, че ще има война, от първия момент започва да се чува призив: „Айде, НАТО да идва“. Мен това ме притеснява, нашите сили като част от НАТО в публичното пространство се неглижират. Отговорността ни като държава е да развиваме своите сили“, коментира още той.
Военният министър определи начина, по който си говорят САЩ, НАТО и Русия като неефективен: „Има криза в отношенията Русия-НАТО от една страна и Русия-САЩ от друга страна. Разговаря се по-скоро с ултиматуми и неприемливи послания, които не помагат на дипломатическите усилия за това да се реши кризата“.
„Когато говорим за такъв тип кризи, това, което трябва да направим, е с нашето говорене и действия да дадем път на дипломацията. Понякога и ние, влизайки в семантиката на говоренето на конфликта, не си даваме сметка, че думите са важни, а те са изключително важни. Нека да бъдем внимателни и обрани в това, което говорим и решенията, които взимаме от тази гледна точка да дадем път на дипломацията и с нашето говорене да не стане така, че ние допринасяме за тази войнствена риторика и за потенциални решения, които не помагат на дипломацията“, допълни ген. Стефан Янев.
Източник: https://frognews.bg/

 

Тайната история на следвоенния свят

30.01.2022, 09:26

Авторите на „Сивия вълк“ (Сивия вълк. Бягството на Адолф Хитлер, Саймън Дънстън , Джерард Уилямс) ще шашнат читателя (разбира се, не много подготвения), и то нееднократно.
Първо, те уверено твърдят: „… В края на Втората световна война Адолф Хитлер, най-големият злодей в историята, е избягал от Германия и е прекарал остатъка от живота си в Аржентина, неговият заместник в партията райхслайтер Мартин Борман и Хайнрих Мюлер - шеф на Гестапо и ключова фигура в разработване на плана „Окончателно решаване на еврейския въпрос“, също избегнали наказанието и се присъединили към него в Аржентина. Не по-малко важен е фактът, че Америка и Великобритания са помогнали на стотици бивши нацисти да избягат, като учения, ракетен специалист Вернер фон Браун, садиста есесовец Клаус Барби, известен като Лионския касапин.
В следвоенните години двамата са работели за правителствени служби на САЩ, на останалите просто им позволили да избягат от съдебно преследване и да се заселят в различни отдалечени кътчета на планетата.“ ........ Прочети още

 

Най-лошите съветски танкове от Втората световна война

30.01.2022, 09:15
Някои от тях служат добре през 30-те години на миналия век, но остаряват до нахлуването на нацистите. Останалите не се справят добре още от първия ден на създаването си.
Т-26
Над 10 000 леки танка Т-26 се "сблъскват" с напредващата германска армия през юни 1941 година. При стартирането на операция "Барбароса" основните съветски ударни сили от 1930-те години са вече напълно остарели.
Въоръжен с 45-мм оръдие, Т-26 е ефективен срещу немските Pz. I, Pz. II и Pz. 38 (t), но е напълно беззащитен срещу по-модерни танкове и почти всички видове вражеска танкова артилерия.
През първите месеци на войната хиляди Т-26 са загубени в бой или поради технически повреди. Повечето от тях се нуждаят от основен ремонт, за който няма достатъчно време.
Съветите предпочитат да не възстановяват повредените Т-26, а да ги заменят с нови Т-60 и Т-70. Т-26 са разположени в "по-тихите" части на фронта, какъвто е съветско-финландският. Освен това над 1000 Т-26 участват в съветско-британската окупация на Иран през август 1941 година.
Т-26 се сражава до последните дни на Втората световна война, включително в съветските операции срещу японците. Той обаче се използва за последно при голямото нападение по време на операция "Пръстен" - която ликвидира германската 6-та армия в Сталинград в началото на 1943 година.
Т-60
За разлика от остарелия Т-26, Т-60 е един от най-новите танкове на СССР в началото на германската инвазия. Той е разработен през август 1941 г. и до следващия месец е в масово производство.
"Нов" обаче не означава непременно "добър". Т-60 не успява да се намеси подобаващо в конфликта. 20-мм автоматично оръдие ШВАК не е голяма заплаха за бронята на врага, докато тънката броня на Т-60 не е проблем дори за най-слабите немски танкови и артилеийски снаряди.
Поради леснозапалимия си бензинов двигател, Т-60 често "свети" като свещ. Танковите екипажи дори му измислят прякор - "общ гроб за двама".
По време на битката при Сталинград оръдието ШВАК често се задръства след няколко изстрела от прашния въздух. Тогава Т-60 трябва да се бие само с картечницата си, слизайки до нивото на ранните танкове от Първата световна война.
От края на 1942 г. Т-60 се използват главно като носители на муниции за танкове Т-34 и КВ.

Т-35
Единственият в света масово произвеждан танк с пет купола - Т-35 е най-силният съветски танк през 30-те години на миналия век. Често го наричат "сухопътен боен кораб".
С едно 76,2-мм и две 45-мм оръдия и картечници, той може да "отприщи" ада навсякъде. Това мощно въоръжение обаче е и ахилесовата пета на Т-35. Командирът на танка не може ефективно да контролира огъня от всичките пет купола.
Някога всемогъщ, до началото на 1940-те години Т-35 е напълно остарял. Това бавно 58-тонно чудовище, с максимална скорост в пресечена местност от 14 км/ч и с броня от едва 20 мм, е лесна плячка за съвременната вражеска артилерия.
Все пак 49 от тези тромави "зверове" все още са на служба, когато избухва войната срещу Третия райх. Повечето от тях са загубени в сражения в Западна Украйна, въпреки че няколко се включват в битката при Москва. Интересното е, че за последен път Т-35 влиза в битка на страната на Вермахта. Германците използват трофеен Т-35 по време на битката при Берлин през 1945 г., в която той е ударен и унищожен. - Още руски танкове
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Министър Стефан Янев: Защо парите за отбрана са разделени в бюджета?

30.01.2022, 09:06

На правителсвеното заседание при приемането на бюджетната процедура за 2023 г. министърът на отбраната Стефан Янев се спира на следния проблем: „Въпросът, който поставям и аз го правя заради протокола, всъщност Министерство на отбраната има един отличителен белег от другите министерства. В бюджетната процедура парите са ни на две различни места – в бюджета на министерството и в централен бюджет. Друго такова министерство няма.“
Той посочва, че ще поставя този въпрос още при разглеждане на бюджета за 2022 г. Според него в следващите години се получава изкривяване, с оглед на прогнозите за 2023 г. – 2024 г. как ще тежат тези две пера и „нещата не изглеждат много добре чисто политически“.  Негвата молба към към коалиционните партньори е „да се прегледа този режим, защото това е едно наследство от предишни управления и мисля, че трябва да покажем, че имаме ново отношение и да променим този начин на управление на бюджетните средства на Министерство на отбраната“.
Заместник-министърът на финансите Росица Велкова отговаря така: „Ако Министерството на отбраната настоява при разработване на законопроекта за 2023 г. те (б.р. – средствата в централиня бюджет) има възможност да бъдат включени и в съответния член на Министерство на отбраната“.
За какви пари става дума? В проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. в чл. 1, ал. 5 за отбрана са заделени  406, 246 млн. лв. Разпределени са така: за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му -  180 млн. лв.; за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада – 100 млн. лв. и за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29  - 126, 246 млн. лв. Отделно в чл. 11, ал. 1 са предвидени разходи на Министерството на отбраната в размер на 1, 882 425 млрд. лв.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Как американците и англичаните разрушиха София

29.01.2022, 20:55

Жестока ирония има в историческите превратности. През Втората световна война американците и англичаните разрушиха една трета от София. Сега всички сме съюзници в НАТО. То ще ни пази от руснаците, които пък ни освободиха от турците.
В ранното утро на 7 декември 1941 г. японската авиация връхлита военноморската база Пърл Харбър. Разположена на Хаваите, в нея са основните сили на американския Тихоокенски флот. Два часа самолети със знака на изгряващото слънце сеят смърт.
На 12 декември по пладне Адолф Бекерле и Масимо Маджистрати влизат при външния министър Иван Попов. Двамата са пълномощни министри на Германия и Италия у нас. Връчват декларация да обявим война на Съединените щати и Англия. Според член 3 от Тристранния пакт, понеже оста Рим, Берлин и Токио била нападната.........Прочети още

 

Франция готова да изпрати войски в Румъния

29.01.2022, 20:47

Франция е готова, ако е необходимо, да изпрати няколкостотин френски войници в Румъния като част от евентуално разширяване на мисията на НАТО. Това съобщи френският министър на отбраната Флоранс Парли по радио France Inter.
"Готови сме да разположим нашите военни в Румъния - страна, граничеща с Украйна - с решение на НАТО. Ръководителят на френското министерство на отбраната посети Букурещ в четвъртък, за да обсъди този въпрос с румънските си партньори. В близко бъдеще трябва да има среща с членовете на НАТО по този въпрос“, добави Парли.
Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон обяви готовността си да „се ангажира с нови мисии като EFP (засилено присъствие) в Румъния, ако такова решение бъде взето в НАТО.
Източник: https://trud.bg/

 

Доставки на нови бойни и учебно бойни самолети на ВС на РФ през периода 2008-2021 г.

29.01.2022, 12:54

Прочети още

 

Военен календар

29.01.2022, 09:24

На 29 януари 1893 година в Русе е роден генерал-майор Антон Ганев (1893 – 1945).

Завършва Военното училище (1912) и Военната академия в София (1926). Участва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от Инженерни войски. В периода 1926 – 1935 г. заема длъжностите командир на 2-ра колоездачна дружина и на 3-ти инженерен полк, военен аташе в Букурещ (1932 – 1933), началник-щаб на 6-а пехотна дивизия (1933 – 1934), военен аташе във Варшава (1934 – 1935).

През 1935 г. излиза в запаса, а от 1938 до 1943 г. командва Трудови войски. След присъединяването на Южна Добруджа (1940) ръководи действията по възстановяването на областта и извозване на преселниците от Северна Добруджа. Автор на публикации по отделни проблеми на военноинженерното изкуство. Умира при неизяснени обстоятелства на 5 ноември 1944 г. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 
 

Дванадест години от първия полет на Т-50 (ПАК ФА)

29.01.2022, 09:13

Преди дванадесет години, на 29 януари 2010 г. от летището на авиационния завод „Ю.А. Гагарин“ в Комсомолск на Амур e изпълнен първия полет на летателния опитен образец Т-50-1 на руския многоцелеви изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА, Су-57). - (видео)
Самолетът е пилотиран от залуженият летец-изпитател на РФ и Герой на Русия – полковник Сергей Богдан. Полетът продължава около 45 минути, оценен е като успешен. - Още за Су-57

 
 

Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"

29.01.2022, 09:05

Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18

 

 

НАТО не възнамерява да изпраща батальони в Украйна

28.01.2022, 17:16

НАТО няма да изпраща в Украйна свои батальони заради заплахата от руско нахлуване. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при включване онлайн от Брюксел в събитие, организирано от Атлантическия клуб във Вашингтон.
Той уточни, че НАТО осигурява различна подкрепа за страните от алианса и за държавите партньори. По неговите думи има възможност в следващите две седмици преговорите с Москва да продължат, стига руската страна междувременно да не използва военна сила срещу Украйна.
Столтенберг отбеляза, че няколко страни от НАТО, сред които посочи САЩ, Великобритания и Франция, желаят да участват в осигуряването на подкрепления за отбраната по източния фланг. По неговите думи подсилването на защитата по източните граници на пакта цели единствено отбраната на страните от алианса.
Генералният секретар отбеляза, че Русия може да използва различни възможности за "нахлуване" в Украйна - с многочислена тежко въоръжена войска - пехота и военновъздушни сили; с кибератаки; с опити за преврат в Киев; със саботажи. Той съобщи, че силите на НАТО за бързо реагиране са поставени в повишена бойна готовност от няколко седмици.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Военен календар

28.01.2022, 13:03

На 28 януари 1891 година в Търново е роден генерал-лейтенант Никола Хаджипетков (1891 – 1949). Завършва Военното училище (1910) и Военната академия в София (1925). По време на Балканските (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918) е командир на рота в 18-и пехотен етърски полк и началник на Картечното училище към 1-ва армия (от март 1918). През 1919 – 1935 г. служи в пехотата като завеждащ курс по картечно дело във Военното училище, началник на секция в Щаба на армията, командир на 1-ва жандармерийска дружина и на учебната дружина в Школата за ротни, батарейни и ескадронни командири, началник на отделение в Щаба на армията, командир на 6-а пехотна дружина и на 6-и пехотен търновски полк, началник на Пехотната школа. В периода 1935 – 1938 г. заема длъжностите началник на Военната академия, командир на 8-а пехотна тунджанска дивизия, началник на Военните учебни заведения и на Военното училище, помощник-началник на Щаба на армията. На 10 декември 1938 г. е назначен за началник на Щаба на армията. Под негово ръководство се преработва плана за военновременното развръщане на войската и продължава процеса на нейното модернизиране и превъоръжаване. Не приема безрезервно присъединяването на България към Тристранния пакт и на 11 август 1941 г. се уволнява по собствено желание. След политическата промяна на 9 септември 1944 г. е арестуван и изпратен на разпит в СССР. През март 1945 г. V Върховен състав на Народния съд го оправдава и освобождава. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

Военен календар

28.01.2022, 13:00

На 28 януари 1884 година в Тулча, Северна Добруджа (дн. в Румъния), е роден генерал-майор Йордан Пеев (1884 – 1938). Завършва Военното училище в София (1908), Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1914) и Военната академия в София (1921). Служи в 7-и пехотен преславски (1908 – 1911) и 21-ви пехотен средногорски полк (1911). По време на Балканските войни (1912 – 1913) командва рота в 1-ви пехотен софийски полк. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като офицер за поръчки в щаба на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1915 – 1916), командир на рота и дружина в 43-и пехотен полк (януари – август 1917), помощник -началник (август – декември 1917) и началник на Оперативната секция в Щаба на Действащата армия (декември 1917 – септември 1918). След войната е помощник -началник на Оперативната секция в Щаба на армията (октомври 1918 – април 1921), помощник-председател на Военноисторическата комисия и главен редактор на военните издания (1921 – 1922), началник на секция в Щаба на армията (1922 – 1924). От 25 юли 1924 г. командва 18-а пехотна етърска дружина, а от 12 август с.г. – 12-а пехотна балканска дружина. В следващите години последователно заема длъжностите преподавател във Военното училище (1927 – 1931), началник на пехотното отделение в Школата за ротни, батарейни и ескадронни командири (1931 – 1934), флигел-адютант в Свитата на цар Борис ІІІ (1934 – 1935), командир на 5-и пехотен дунавски полк (1935 – 1936). В началото на 1937 г. е назначен за началник на Щаба на армията. Под негово ръководство са проведени Големите царски маневри (1937)– първата официална проява на българската войска след Първата световна война (1915 – 1918). Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 
 

Дания ще изтегли своите военни от Мали

28.01.2022, 09:56

Дания ще започне да изтегля своите войници от Мали, след като малийското преходно правителство настоя те да напуснат незабавно, предаде Ройтерс.
Решението представлява удар за Франция, която води операции за борба с тероризма в африканския регион Сахел.
Това става в момент на напрежение между Мали и международните партньори на западноафриканската страна, включително регионални организации и Европейския съюз, които й наложиха санкции, тъй като малийската хунта не организира избори след два военни преврата.
Напрежението се засили и заради твърдения, че преходното правителство е допуснало в Мали наемници от подкрепяната от Русия частна военна компания “Вагнер”, което някои страни от ЕС определиха като несъвместимо с тяхната мисия.
“Можем да видим, че малийското преходно правителство или генералите превратаджии снощи са направили публично изявление, в което отново са казали, че Дания не е добре дошла в Мали, а ние, разбира се, няма да търпим това”, заяви днес пред репортери датският външен министър Йепе Кофод. “Затова решихме да върне войниците си у дома”, каза той.
Дания изпрати 105 военни в Мали на 18 януари, за да участват в европейска мисия за специални операции, създадена с цел да помогне на Мали да се справи с ислямистките бойци. Копенхаген каза, че войниците са били изпратени след “ясна покана” от Мали.
Но тази седмица малийското правителство заяви, че е било изненадано от присъствието на датските военни, защото още не е било взето решение по отправено от Дания искане за разполагане на войски.
Изтеглянето на датските военни създава неприятности за Франция, която положи доста усилия да “европеизира” своята намеса в Сахел, където са разположени хиляди френски войници. По-рано този месец Швеция заяви, че възнамерява да напусне Мали през март.
Отношенията между Франция и бившата й колония се влошиха, а вчера хунтата в Мали каза на Париж да спре да се меси и да запази “колониалните рефлекси” са себе си.
Франция и още 14 европейски държави призоваха преди това хунтата да позволи датските специални сили да останат в Мали, като отхвърли твърденията, че тяхното присъствие няма правна основа. Малийското правителство отговори, че датските военни трябва да напуснат незабавно.
Решението вероятно ще окаже влияние върху разполагането на военни в бъдеще. Норвегия, Унгария, Португалия, Румъния и Литва се готвят да изпратят войници тази година. Малийското правителство каза, че Норвегия, Португалия и Унгария все още чакат одобрение за разполагане на техни военни.
Източник: bta.bg

 
 

Пак се заговори да поемем „ер полисинг” над Северна Македония

28.01.2022, 09:27

Темата за това българските ВВС да поемат мисията „ер полисинг” над Северна Македония отново бе вкарана в общественото пространство, този път от министърът на външните работи Теодора Генчовска. Това стана днес, 27 януари 2022 г.
„България отново поднови предложението си да осъществява охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония”, това каза Генчовска, която обобщаваше срещата между правителствата на България и Северна Македония.
Северна Македония, която стана член на НАТО през март 2020 г., няма собствена изтребителна авиация и мирновременната задача за охрана на въздушното ѝ пространство („ер полисинг”) трябва да се извършва от друга страна-член на Алианса.
През юни 2019 г., малко преди да бъде подписан договора за покупка на осем F-16 Block 70, тогавашният премиер Бойко Борисов заяви, че бил говорил със Зоран Заев (тогавашният македонски премиер) за това България да поеме охраната на македонското въздушно пространство, защото новите самолети „не можели да завиват наблизо” и така или иначе щели да ходят над западната ни съседка.
Междувременно, обаче Гърция и Северна Македония вече бяха подписали споразумение за това гръцки изтребители да извършват „ер полисинг” след влизането на страната в НАТО, а гръцкият военен министър, в отговор на амбициите на Борисов, заяви, че България няма способност да извършва тези мисии над друга държава.
Няколко месеца по-късно, темата изникна отново, този път след посещението президента Румен Радев в Гърция. Там той разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, като двамата се споразумяха за сътрудничество по въпросите на македонския „ер полисинг”.
Северна Македония влезе в системата на „ер полисинг” на НАТО през декември 2021 г., като задачата бе поета от гръцките ВВС.
От военно-техническа гледна точка, охраната на въздушното пространство на Северна Македония от авиобаза Граф Игнатиево е напълно постижимо. Разстоянието от българската изтребителна авиобаза до Охрид е практически същото, както между нея и Шабла. Но въпросът има и чисто геополитически измерения, които вероятно в случая са по-важни.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Каймакъ-Чаланъ. Генерал-майор от ГЩ Максим Николаевич Леонтиев, Командващ 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение

28.01.2022, 09:22

Генерал-майор от ГЩ Максим Николаевич Леонтиев, Командващ 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение - Руски военачалник участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 26 август 1871 г. в дворянско семейство в Псков. Постъпва на военна служба 1 септември 1888 г. Завършва Пажеския корпус. Произведен е в чин подпоручик на 10 август 1890 г. Назначен е като младши офицер в 3-та гренадирска артилерийска бригада. През 1896 г. завършва Императорската Николаевска академия на Генералния щаб. През 1898-1899 г. командва 16-ти стрелкови полк. Като капитан е назначен за младши офицер за особени поръчения в Кавказкия военен окръг. През 1900 г. ръководи разузнавателна мисия в Монголия и изследва Саланския хребет. През 1901 г. помощник-военен агент в Цариград. От 1901 до 1905 г. е военен агент в Румъния, а от 1905 до 1911 г. е военен агент в България. След завръщането си в Русия командва 85-ти пехотен Виборгски полк. На 14 април 1913 г. е произведен в чин генерал-майор за отличие. През август 1913 г. отново е изпратен в Цариград като военен агент. От 20 ноември 1914 г. е назначен за главен квартирмайстер (заместник-началник) на Генералния щаб. На 3 юли 1916 г. е назначен за командващ на 4-та Руска пехотна бригада с особено назначение, която през Франция е прехвърлена на Солунския фронт срещу българските войски. Сражава срещу българските войски при Рудник, Мокрени, Кота 1348, Кота 1414, Вич планина, Бигла, Буф, Арменско, Писодери, Лерин, Кенали, Лажец, Битоля и в Завоя на Черна. След Февруарската революция в Русия е оставен на разпореждане на Генералния щаб, а впоследствие е назначен за военен агент в Гърция. През 1918 г. е изпратен във Франция като военнен представител на Временното правителство. През 1920 - 1923 г. е военен агент и представител на Руската армия на барон Врангел в Прага. В средата на 20-те години се връща във Франция и след кратък престой в Париж се преселва на Лазурния бряг. Открива ресторант в Монте Карло. През 30-те години, заедно с генерал Едуард Масловски, прави опит да създаде частна руска библиотека в Ница, която бързо пропада. През 1936 г. заминава за френската колония Таити в Тихия океан. Умира на 9 юни 1948 г. в Папеете, Таити.

 
 

Изминаха 36 години от трагедията със совалката "Чалънджър"

28.01.2022, 09:10

Изминаха точно 36 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986 г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)

 
 

 

Полк. Цанко Цанков е новият председател на КООСО

27.01.2022, 21:20

За председател на УС на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) е избран полковник от запаса Цанко Цанков. Това съобщава в свое писмо досегашният председател полковник от резерва Иван Иванов, който бе назначен за Областен управител на Софийска област.
Полковник от запаса Цанко Цанков е председател на Сдружение на офицерите от резерва и запаса „Клуб 199”, което обединява хората под пагон, служили в структурите за мобилизация и комплектуване на Въоръжените сили. Неправителствената организация има структури в цялата страна. Цанков е на кадрова военна служба до 2002 г., като в дълъг период от време е ръководил военните окръжия и е отговарял за мобилизацията в управление „Личен състав” на Генералния щаб. От 2003 до 2015 г. като цивилен служител е началник на военен отдел в Община Своге.
*******
„Съвместната ни работа и подкрепата, която получавах от вас ми даваше онази енергия и ентусиазъм, които са необходими за утвърждаване на авторитета на Конфедерацията в общественото пространство. Не случайно нашите структури през последните години обхванаха всички области в страната и имат съответстващо влияние върху обществено-политическия живот в тях“, посочва в писмото си полк. Иванов, обръщайки се към членовете на КООСО.
Той изразява убеденост, че и за в бъдеще, в развиващите се сложни обществени процеси ще може да разчита на „всички вас и заедно ще дадем своя принос за изграждане на по-справедливо общество и по-просперираща България“.
„Изразявайки благодарността си към всеки един от вас за съвместната ни работа, бих желал да ви уверя, че въпреки тази промяна оставам с вас и в ни най-малка степен не се откъсвам от работата на КООСО. Там където мога ще помагам от настоящата си позиция и вярвам, че с общи усилия ще бъдем полезни на членовете на нашите организации и на българското общество.
За мен беше особена чест да ръководя организация, състоящата се структури, създадени на основата на вашите личностни, професионални и лидерски качества!“, пише полк. Иванов.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Финландия отрича да купува US изтребители заради заплаха от Русия

27.01.2022, 21:08

Финландия реши да закупи американските изтребители Ф-35 преди ескалацията на напрежението в отношенията с Русия. Това заяви премиерът на страната Сана Марин, цитирана от “Спутник”.
Възнамерявахме да обновим американските изтребители, с които разполагахме, и това решение беше взето преди скорошното обтягане на отношенията с Русия, увери тя в отговор на въпрос дали Финландия се чувства заплашена от Русия.
Премиерът подчерта, че страната се нуждае от авиопарк, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство.
За нас е важно да имаме възможност да се защитим, изтъкна тя.
През декември 2021 г. правителството на Финландия реши да закупи изтребители Ф-35 от американската компания “Локхийд Мартин”.
Доставката включва 64 самолета, пригодени за нуждите на страната, както и необходимото оборудване.
Министерството на отбраната на страната планира да отдели около 10 млрд. евро за целта.
Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.
Източник: news.bg   

 

Генерал Константин Андонов Жостов

27.01.2022, 09:25

Генерал Константин Андонов Жостов, Началник-щаб на Действащата армия - Български военачалник, планирал и ръководил операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 30 октомври 1867 г. в село Гайтаниново, Неврокопско. По време на Сръбско-българската война (1885), като ученик в Лом, се записва в Ученическия легион и се сражава при Пирот (14-15 ноември 1885 г.) Завършва гимназия в Лом и постъпва във Военното училище. Завършва училището с ІХ-ти випуск през 1887 г. Произведен е в чин подпоручик на 27 април 1887 г. Зачислен е в 4-ти артилерийски полк в София. Служи като младши офицер и като командир на батарея. През 1889 г. постъпва във Военната академия "Терезия" във Виена (Theresianische Militärakademie). Произведен е в чин капитан на 2 август 1894 г. Завършва Висшето артилерийско училище във Виена (Militärschulwesen) през 1897 г. Служи в Генералния щаб и във Военното министерство. Произведен е в чин майор на 2 май 1902 г. През 1905 г. е назначен за военен аташе във Виена. Последователно е военен аташе в Париж и в Санкт Петебруг. След завръщането си служи в свитата на цар Фердинанд. През март 1910 г. е назначен за командир на 3-ти артилерийски полк в Пловдив. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин полковник и е назначен за началник на Школата за запасни офицери в Княжево. По време на Балканските войни (1912-1913) участва в боевете при Люлебургаз и Чаталджа като началник-щаб на 3-та армия и началник-щаб на съединените армии (1-ва и 3-та). През Междусъюзническата война (1913) командва 1- Рилска бригада в боевете срещу сръбските войски при с. Тахон, Злетовска река, с. Райчани, при с. Гърляно и Калиманско поле. През 1914 г. е назначен за началник на 7-ма пехотна Рилска дивизия. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор и е назначен за началник-щаб на Действащата армия. По време на Първата световна война(1914-1918) разработва плановете за настъпателните операции по посока на сръбската столица Ниш (Нишка операция 14 октомври - 9 ноември 1915 г.) и за обкръжаването и разгрома на сръбските войски на Косово поле (Косовска операция 1 ноември - 4 декември 1915 г.) Умира на 30 август 1916 г. в Главната квартира на Действащата армия в Кюстендил от възпаление на апендикса. Предсмъртните му думи са:"Падна ли Чеган?". Погребан е в София.

 

Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия

27.01.2022, 09:21

Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”

 

Освобождението на Аушвиц от Съветите: в снимки и спомени от първо лице

27.01.2022, 09:18

На 27 януари 1945 г. съветската армия под командването на маршал Конев слага края на съществуването на най-големия концентрационен лагер на Третия райх. От Russia Beyond събрахме спомените на участници и очевидци на тези събития.
Затворниците на Аушвиц са освободени от четири стрелкови дивизии на Червената армия. В боя влизат бойците на 100-на и 107-ма дивизия. В 100-на служи и майор Анатоли Шапиро, чийто щурмови отряд се оказва първи край портите на лагера. Той си спомня:
Втората половина на деня навлязохме на територията на лагера, минахме през главните порти, над които висеше лозунгът, написан с тел: "Трудът ни прави свободни". Да влезеш вътре без защитна марлена превръзка беше невъзможно. На двуетажните кушетки се въргаляха неизнесени трупове. Изпод кушетките понякога излизаха полуживи скелети и се кълняха, че не са евреи. Никой не можеше да повярва във възможното освобождение......Прочети още

 

Нито един български войник няма да вземе участие в евентуален конфликт в Украйна

27.01.2022, 09:12

Нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на Българската армия. Това каза премиерът Кирил Петков след правителственото заседание в сряда, когато  бе изслушан  доклад на министъра на отбраната Стефан Янев за ситуацията НАТО-Русия. По-късно същия ден се проведе извънредно заседание на Народното събрание в две части – открита и закрита. В първата бяха изслушани министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев и министърът на външните работи Теодора Генчовска.  Във втората въпросите бяха към началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директора на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, председателя на ДАНС Пламен Тончев и председателя на ДАР Антоан Гочев.
От думите на министър Янев стана ясно, че развитието на собствения отбранителен потенциал трябва да бъде в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски под българско командване с използване на националната командна верига. Той подчерта, че това ще бъде и българската позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО. Разбира се, в това решение, подчерта министърът, се посочва, че България продължава да разчита на дипломатическите усиля за предотвратяване на кризата около границите на Украйна.
След анализ на нашите възможности и способности и желането ни да не бъдем консуматор на сигурност потърсихме най-добрата опция, каза министърът. Ако политическото решение бе „НАТО да дойде и да ни пази“, отбеляза той, означава, че неглижирме собствените си военни способности и няма да ги развиваме, както е било през последните 12 години. Решението, обаче е, че сме съгласни да направим такава бойна група, но тя да бъде българска. Т.е. България е рамковата държава и държавата домакин.  „Един български батальон ще бъде определен за изпълнението на тази задача и съответно неговото командване и управление, командната верига в посока обмяната на информация с военните органи на НАТО ще става чрез национални комуникационни канали“, обясни министърът. От чисто военна гледна точка това означава, че този батальон, който ние посочим, ще бъде в постоянната си местостоянка, но ще увеличи темпа на обучение, на подготовка и на учения по различни видове сценарии.  Ще води нормална, но засилена подготвка. Още от министъра: “Не предвиждаме някаква ескалация, планове за защита на националната територия, нито този контингент да отиде някъде извън територията на Република България и да изпълнява други задачи.“
Както на заседанието на правителството, така и на Народното събрание, бе посочено, че ще се търси възможност дефицити на способности  на армията, появили се през годините, да бъдат компенсирани по приоритетен начин. Според министъра, тези дефицити са в резултат на несистемно финансиране на Въоръжените сили. В това отношение той посочи необходими промени в законите за държавния бюджет и за отбраната и въоръжените сили. В тази връзка, продължи министърът,  решението ни казва, че тази батальонна бойна група ще бъде национална, но е дадена възможност този тип способности, които при нас са дефицит, при желание и възможност да бъдат заети от други страни. Става дума за много по-малки формирования от батальон, но за създаване на условия за предаване на опит и ползване на процедури и практики, които в момента в Българската армия не могат да бъдат тренирани.
Можете ли да гарантирате, че български военнослужещ, в това число и от тази батальонна бойна група, няма да вземе пряко участие в евентуален въоръжен конфликт в Украйна, попита председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров. Министър Янев отговори така: „Нито един български войник няма да вземе участие в какъвто и да е било вид конфликт или операция на територията на Украйна или друга държава, без тези решения да бъдат взети тук в тази зала или в Министерски съвет. В този момент – да, категорично! Няма такова предвиждане. Става въпрос за по-интензивна военна подготовка. Тази контингент ще се готви, както всички веннослужещи от Българската армия, да бъде защитник на Родината. “
На твърдението на народния представител Николай Дренчев, заместник-председател на Комисията по отбрана, че у нас има чужди военни бази и ние не знаем какво се случва в тях, министърът припомни, че става дума за съвместни съоръжения по договор за сътрудничество между България и САЩ. Те са полигонът „Ново село“, летище Граф Игнатево, летище Безмер и складова база в Айтос, която на практика не се използвала. Възможностите на полигона, където  се подготвят не само български и американски военнослужещи, са за провеждане на едно батальонно тактическо учение. Фиксираната в договора численост никога не е надвишавана, каза министърът, т.е. не повече от 2500 души чужди войски за една ротация. В момента има такова учение с около 200 американски военнослужещи.
Народният представител Александър Александров приветства обръщането на правителството с лице към съществуващите дефицити в отбраната на страната. Той подчерта, че истинската солидарност се изразява чрез чл. 5 на Северноатлантическия договор, но такава небходимост в момента няма. Според него изграждането на такава батальонна бойна група е добро решение. Той обърна внимание на състоянието на българската бойна авиация, което определи като политически провал. Докато не дойдат новите самолети и не се вземе решение за вторите осем, трябва да се поддържа наличната, смята депутатът, който е и заместник-председател на Комисията по отбрана.
Кризата дава възможност да се обърне необходимото внимание на осигуряването на Въоръжените сили, бе един от изводите от извънредното заседание на парламента. Това, обаче, означава още в бюджета за 2022 г. да се отделят повече средства и да се промени механизмът на тяхното изразховане. В този смисъл министър Янев се надява, че записаните сега в проекта на бюджет средства за отбрана от 1,73 на сто от БВП ще бъдат увеличени при гласуването от народните представители.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ одобриха голяма продажба на оръжие на Египет въпреки опасения за човешките права

27.01.2022, 09:05

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън одобри внушителната продажба на оръжие за 2,5 милиарда долара на Египет въпреки продължаващи опасения за състоянието на човешките права там, предаде Асошиейтед прес.
Одобрената продажба включва 12 транспортни самолета “Супер Херкулес Си-130” заедно с придружаващото оборудване на обща стойност 2,2 млрд. долара и радарни системи за близо 355 милиона долара.
“Предложената продажба ще бъде от полза за външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като чрез нея ще бъде повишена сигурността на важна съюзническа страна, която не е членка на НАТО, но която продължава да бъде важен стратегически партньор в Близкия изток”, се казва в решението на Държавния департамент.
Ведомството допълва, че смята, че гарантирането на интересите на националната сигурност на САЩ, включително чрез поставянето на въпроса за човешките права, ще бъде от голяма полза за укрепването на двустранните отношения с Египет и за по-добрата защита на цялостните национални интереси на Щатите.
Малко преди да бъде обявена продажбата, група от шестима демократи от Камарата на представителите, включително председателят на комисията й по външна политика, конгресменът от Ню Йорк Грегъри Мийкс, призова правителството да настоява Египет да изпълни критериите за военни трансфери. Към тях се присъедини и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи.
Те направиха това в писмо до държавния секретар Антъни Блинкън.
Повод за изпращането му стана друг военен въпрос в отношенията с Египет – отпускането на военна помощ за Кайро. Тази помощ е в много по-малък размер в сравнение с одобрената продажба на оръжие. Предоставянето на помощта беше отложено миналата година заради очакване към египетските власти да изпълнят определени условия в областта на човешките права.
Държавният департамент на САЩ поясни, че одобрената продажба няма нищо общо със спряната военна помощ, която е в размер на 130 милиона долара. Отпускането й беше замразено през септември, а по-нататъшната й съдба и до момента остава неясна.
Размерът й обаче е нищожен в сравнение с новоодобрената продажба на оръжие и вероятно ще доведе до нови критики от страна на конгресмените, които искат правителството да изпълни обещанието си да обвърже военните трансфери за чужбина с отговарянето на поне минимални стандарти за спазване на правата на човека, отбелязва Асошиейтед прес.
През септември Блинкън обяви, че правителството на САЩ ще предостави на Египет военна помощ на стойност 300 млн. долара, но добави, че то ще блокира предоставянето на 130 млн. от нея, докато Кайро “не реши определени въпроси, свързани с човешките права”.
Засега не е ясно дали обявеното разрешение за продажба на оръжие е знак от Блинкън, че смята тези въпроси за решени от Египет по задоволителен начин.
През последните години египетското правителство предприе мащабни репресии срещу инакомислието и хвърли в затвора хиляди хора, основно ислямисти, но и светски активисти, които участваха в бунта по време на Арабската пролет през 2011 г., свалил от власт дългогодишния автократ Хосни Мубарак.
През април 2017 г. в Египет беше въведено извънредно положение заради кървави бомбени атентати срещу църкви и нападения срещу коптските християни, при които загинаха над 100 души, а десетки бяха ранени. То предвижда възможност за арести без съдебна заповед, съдебно преследване на заподозрени по съкратена процедура и създаване на извънредни съдилища.
Извънредното положение беше продължавано няколко пъти. През октомври обаче, когато изтече срокът на последното му продължаване, президентът Абдел Фатах ас Сиси обяви, че правителството повече няма да го подновява.
Източник: bta.bg

 

Какво има и какво няма в проекто-военният бюджет за 2022 г.

27.01.2022, 09:00,

На почти 1,9 млрд. лева ще възлиза военният бюджет за 2022 г. или повишение с около 257 млн. лева в сравнение с бюджета за миналата година, а военните разходи, като цяло, достигат почти 2,5 млрд. Това се чете в проекта, който правителството публикува на 21 януари 2022 г.
1 882 425 800  лева ще са разходите по бюджета на Министерство за отбраната.  От МО се очакват приходи в размер на 44 млн. лева, а останалите пари ще дойдат от централния бюджет.
По сметките на Министерство на финансите разходите за отбрана за 2022 г. възлизат на 1,73% от БВП, което е в рамките на Националния план за достигане на 2% разходи за отбрана до 2024 г.
Запазва се тенденцията огромна част от военния бюджет да отива в графата „Персонал”. За това перо са отделени 1 223 382 300 лева. Ръстът тук в сравнение с миналата година е едва около 20 млн. лева. Перото „Капиталови разходи” е 294 033 400 лева. От тях 187 млн. лева отиват за плащания по придобиването на двата многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. От публикуваното не става ясно в кое направление отиват останалите около 350 млн. лева, които са заделени за МО (толкова, горе-долу, е разликата от сбора на текущите и капиталовите разходи, минус общия бюджет).
В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022 – 2024 г. е записано, че се дават малко над 720 млн. лева за превъоръжаване и модернизация на трите вида въоръжени сили и повишаване на отбранителните способности на Българската армия, съгласно Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021 – 2025 г.
В тази сума влизат вече споменатите 187 млн. за плащания по двата нови кораба за ВМС; 100 млн. лева за плащане по сделката за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътни войски (която е до никъде); 180 млн. лева за инфраструктура за изтребителите F-16; 126,2 млн. лева за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в това число осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29; 77 млн. за преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия и 50 млн. лева за провеждане на подготовки, включително международни учения, усвояването на нови бойни платформи, постигане на пълни оперативни способности, подготовка и сертифициране на формированията, определени за Силите за отговор на НАТО и други.
Разписаното в проектобюджета и средносрочната прогноза, дават известна представа за това как ще се изразходват сумите.
Видимо е, че за инфраструктура за изтребителите F-16 (и други разходи около тях) ще отидат още 180 млн. лева. През миналото лято, служебният министър Георги Панайотов каза, че към онзи момент авансово са платени 184,2 млн. за дейности по ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево. Не е известно да има нови плащания от тогава. Така цялата сума, която ще иде за инфраструктура около новия изтребител става 364,2 млн. Сумата добре кореспондира с 300-те милиона, които бившите управляващи заявиха през есента на 2019 г., плюс парите за пистата в Граф Игнатиево, които министър Панайотов каза, че са „забравени“ и възлизат на около 53 млн.
Видимо ще има някакви пари и за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Не се виждат пари за стартирането на проекта за придобиване на нови наземни 3D радари, но е възможно те да са в 126-те милиона за „придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника”.
Няма и пари за следващите осем F-16, което значи, че ако се подпише договор тази година и трябва да се плаща вноска веднага, то ще трябва да се прави актуализация на бюджета.
Записано е, че в разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, разходите на военните съдилища и военни прокуратури, разходите за издръжка на Постоянната делегация на Република България в НАТО и вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО, изплащани от бюджета на МВнР.
Така общите разходи за отбрана се посочват, че са 2 481 400 000 лева. Освен вече споменатите малко под 1,9 млрд., които отиват в бюджета на МО, имаме 36,5 млн. лева за висшите военни училища (ВВВУ включително), 483,2 млн. лева от централния бюджет и 79,5 млн. лева са разходи по отбрана при други първостепенни разпределители на бюджета.
В прогнозата за 2023 и 2024 г. е заложен сериозен ръст на парите за отбрана, като през следващата година те ще са 2,8 млрд., а след две години – 3,2 млрд. лева. Интересно е, че този сериозен ръст се дължи най-вече на директните плащания от централния бюджет. През 2023 г. те ще са 982 млн., а през 2024 г. – 1,36 млрд. лева.
По линия на централния бюджет се отпускат (основно) пари за големите програми за превъоръжаване, което значи, че правителството оптимистично планира сериозни разходи там. Колко от тях ще идат за ВВС, предстои да видим.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

ОАЕ мисли за покупката на 60 броя KAI T-50

27.01.2022, 08:54

Обединените арабски емирства (ОАЕ) разглеждат възможността да купят до 60 учебно-тренировъчни самолета KAI T-50. За това пише южнокорейският бизнес канал NBN TV.
Според него, военният министър на ОАЕ Мохамед Ахмед ал-Борди ще посети Южна Корея през февруари, като част от визитата е и посещение в заводите на KAI и запознаване от първа ръка с възможностите на предприятието.
NBN TV твърди, позовавайки се на собствени източници, че ОАЕ има твърд интерес към покупката на 60 броя от реактивния УТС от висок клас T-50, като очакваната стойност на сделката е около $3 млрд.
ВВС на ОАЕ в момента разполагат с разнообразен учебен флот, включително PC-21 и BAE Systems Hawk, като не малко пилоти се обучават в САЩ. Страната има на въоръжение 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа. Отделно, през декември 2021 г. бе сключен договор и за 80 броя Rafale, чиито доставки ще стартират от 2027 г.
В началото на миналата година Емирствата подписаха и за 50 броя F-35A, но сделката все още не е сигурна, защото САЩ налагат множество допълнителни изисквания към нея, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.
Дори и на фона на сериозната военна авиация с която ОАЕ ще разполага, покупката на 60 учебни самолети е може би прекалена, което навява на възможността, че част от поръчката ще бъде за въоръжения вариант на T-50 наречен FA-50.
Самолетът има три основни версии – учебната T-50, учебно-бойната TA-50 и чисто бойната FA-50. Освен във ВВС на Южна Корея типът се оперира от Ирак, Индонезия, Филипините и Тайланд. - Още за Т-50
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Произведоха първата партида гранатомети "Балкан"

26.01.2022, 22:05

Предприятия от военнопромишления комплекс на Русия произведоха първата серийна партида от най-новия 40-мм гранатомет "Балкан".
"Министерството на отбраната прие конструкторската документация за серийно производство на комплекса 'Балкан'", каза за ТАСС директорът на клъстера за въоръжение на корпорация "Ростех" Бекхан Оздоев.
Комплексът преминава разширени проверки в рамките на опитната експлоатация във войските. Според резултатите ще се вземе решение за приемане на "Балкан" на въоръжение и разгръщане на мащабно производство, разказаха за агенцията в НПО "Прибор", където бе разработен гранатометът, предаде "Российская газета".
Противопехотният автоматичен гранатомен 6С19 "Балкан" (АГС-40) е предназначен за борба с вражеската пехота. Комплексът използва два типа боеприпаси: осколочни и кумулативни гранати от 40-мм калибър. Последните могат да пробиват до 200-мм хомогенна броня или 400-мм бетон. В сравнение със стоящите на въоръжение АГС-17 и АГС-30, обсегът на стрелба на "Балкан" е увеличен с една четвърт, а бойната му мощ – двойно. - Още за АГС-40

 

Байдън трябва да каже на Киев: „Приемът в НАТО приключи!“

26.01.2022, 21:38

През 2014 г., когато руският президент Владимир Путин отреагира на подкрепения от САЩ преврат, който свали проруския режим в Киев като окупира Крим, президентът Барак Обама не направи нищо. Когато Путин помогна на сепаратистите в Донбас да превземат Луганск и Донецк, Обама отново не направи нищо.
Защо ние не се притекохме на помощ на Украйна с военни средства? Защото Украйна не е член на НАТО. И не трябваше да й идваме на помощ. А военната намеса на страната на Украйна би означавало риск от война с Русия, с която нямахме никакво желание да воюваме.
Миналата година, когато Путин разположи 100 000 руски войници до границите на Украйна, президентът Джо Байдън каза, че всеки отговор на руската инвазия ще бъде ограничен до строгите санкции на САЩ, които няма да предприемат никакви военни действия в подкрепата на Украйна. Защо не? Защото отново Украйна не е член на НАТО.........Прочети още

 

Откриха и унищожиха открит снаряд в шуменското село Драгоево

26.01.2022, 20:54

На 26 януари военнослужещи от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от База за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти - Шумен, с ръководител капитан Свилен Йосифов, разузнаха и транспортираха силно корозирал 76 мм снаряд, открит в изоставена къща в с. Драгоево, общ. Велики Преслав, област Шумен, съобщават от КСВ.
Снарядът беше унищожен на учебен полигон “Дивдядово”.
Военнослужещите  действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов
Източник: https://otbrana.com/

 

Изграждаме батальонна бойна група от български войски под българско командване

26.01.2022, 20:52

Министерският съвет реши да приоритизира изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен, съобщава БТА. Това заяви премиерът Кирил Петков след днешното правителствено заседание, на което беше изслушан доклад на министъра на отбраната за ситуацията НАТО-Русия.
"Нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на Българската армия. Тя ще бъде водеща, което означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и не е финансирана по правилния начин. В момента имаме дефицити, които са ясно изразени", смята Петков. Той подчерта, че един от приоритетите на правителството ще бъде именно тяхното преодоляване.
"Не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, така че Българската армия да застане точно на своето място. Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност. Тя трябва да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", каза още премиерът.
Във връзка с позицията на България по отношение на изграждането на елементи от общата колективна защита на НАТО обсъдихме днес и взехме решение, заедно с дипломатическите усилия, България да направи своя стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред журналисти след заседание на Министерския съвет.
Развитието на собствения отбранителен потенциал трябва да бъде в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски под българско командване с използване на националната командна верига, посочи Янев. Той подчерта, че това ще бъде и българската позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.
В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал и развитие на българските въоръжени сили и българската армия, каза министърът на отбраната. Той допълни, че ще се търси възможност тези дефицити, появили се през годината, да бъдат компенсирани по приоритетен начин в нашите планове за модернизация и превъоръжаване.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия започва военноморски учения за отработване на действия по защита на Северния морски път

26.01.2022, 13:40

Руски военни кораби навлязоха днес в Баренцово море, за да отработват действия по защитата на Северния морски път, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на руския Северен флот. - (видео)
Действията на Русия са наблюдавани внимателно от Запада, тъй като струпването на руски войски в близост до границата с Украйна предизвика опасения от конфликт. Москва отрича да планира нападение срещу съседната държава.
Миналата седмица Москва заяви, че ще проведе серия от учения с участието на всички подразделения на военноморския си флот. Те ще включват и маневри в Средиземно море, Северно море, Охотско море, североизточната част на Атлантическия океан и Тихия океан.
В започналите днес учения в Арктика участват около 30 бойни кораба, 20 самолета и 1200 военнослужещи. Целта е отработване на взаимодействието на разнородните сили на флота при решаване на задачи за гарантиране на сигурността на морските комуникации, както и на районите с морска икономическа дейност на Русия в северните морета при възникване на кризисни ситуации, предаде ТАСС.
Русия инвестира в инфраструктура за развитие на Северния морски път и се надява, че той ще стане важен транспортен коридор, тъй като Арктика се затопля по-бързо от останалата част от света. В момента той не се използва през зимата поради ледената покривка.
Руските власти са заявявали, че планират да започнат целогодишни доставки по Северния морски път
Източник: bta.bg

 

Променят Устройствения правилник на МО

26.01.2022, 13:03

Подготвен е проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерството на отбраната. Причината е, че в подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в период 2021 г. – 2025 г. е договорено в политическия кабинет към всеки министър, да бъдат назначени съветници по предложение на мандатоносителя и всеки от коалиционните партньори. Към момента в Политическия кабинет към министъра на отбраната са разкрити 9 щатни бройки, в т.ч. заместник-министри, началник на политическия кабинет и парламентарен секретар, както и съветници.
За изпълнение на поетия ангажимент се предлага разкриване на допълнителни щатни бройки към политическия кабинет, които следва да се осигурят от трайно незаетите длъжности в администрацията на министерството, се посочва в мотивите към проекта.
Предложението е щатните бройки в политическия кабинет да нараснат от 9 на 13. Това ще стане за сметка на, както се посочва в мотивите, трайно незаети длъжности в няколко дирекции, включително и в Щаба на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия прехвърля в Беларус изтребители от своя Източен военен окръг

26.01.2022, 09:47

Многоцелеви изтребители Су-35С от руските Виеннокосмически сили са в процес на предислоциране от Източния военен окръг на летища в Беларус, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС.
След пристигането си екипажите застъпват на бойни дежурства за противовъздушна отбрана в рамките на проверка на функционирането на единната система за ПВО в Съюзната държава Русия-Беларус, са казва в съобщението. - (видео)
По-рана министерството съобщи, че тази проверка ще е в два етапа. Първият (до 9 февруари) ще обхваща предислоцирането, създаването на групировки войски на беларуска територия и организирането на охраната и отбраната на важни държавни ии военни обекти, както и защита на държавната граница по въздуха. Ще има и проверка на готовността на дежурните сили и средства за ПВО. През втория етап ще се състои съвместно учение “Съюзна решимост-2022”, на което ще се отработят въпроси по отразяването на агресия на вероятен противник съобщи ТАСС.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза вчера, че ако руските военни части останат за постоянно в Беларус, то НАТО непременно ще трябва да преосмисли своето присъствие в страните, граничещи с Беларус. Той подчерта, че настоящото предислоциране поставя под съмнение суверенитета на Беларус, допълни Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Първата ракетна фрегата китайско производство влезе на въоръжение в пакистанските ВМС

26.01.2022, 09:30

Първата ракетна фрегата “Тогрул” (F-261) с елементи на стелт технология, произведена от китайската фирма “Худун Чжунхуа шипбилдинг” в Шанхай, влезе на въоръжение във ВМС на Пакистан, съобщи в. “Дейли Пакистан”, цитиран от ТАСС. - (видео)
Това е първият от общо 4 кораба от този тип, които Пакистан поръча от Китай през 2017 г. за своя флот.
През август 2020 г. китайската корабостроителница пусна на вода първата фрегата по този проект за ВМС на Пакистан, която е с водоизместимост до 3900 тона. Останалите 3 фрегати бяха завършени през миналата година. Това са най-големите съвременни кораби, които Китай доставя в чужбина.
Корабите, създадени на базата на фрегатите по проекта 054А (Цзянкай II), 30 от които са на въоръжение в Китайската народноосвободителна армия, ще заменят 4 пакистански фрегати тип “Тарик”.
Ключов елемент от въоръжението на новите пакистански фрегати е системата за вертикално изстрелване на управляеми зенитни ракети, която разполага с 32 клетки. В момента възможностите за противовъздушна отбрана на пакистанските бойни кораби се ограничават до ракети с малък обсег или до системи за близък бой.
Пакистанските ВМС заявиха, че произведените в Китай фрегати ще подсилят капацитета на Пакистан за морска отбрана, както и възможностите за възпиране, с цел поддържане на мира и сигурността в зоната на Арабско море и Индийския океан.
Източник: bta.bg

 

Полковник Христо Петров Чаракчиев

26.01.2022, 09:26

Каймакъ-Чаланъ. Полковник от ГЩ Христо Петров Чаракчиев, Командир на 2-ра пехотна Тракийска бригада - Български офицер, участвал в сраженията на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918).
Роден е на 9 март 1870 г. в Севлиево. Зачислен е на военна служба на 11 октомври 1888 г. Завършва Военното училище с ХІІІ-ти Випуск. произведен в чин подпоручик на 2 август 1891 г. Зачислен е като младши офицер в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин поручик на 2 август 1894 г. През 1892-1896 г. служи като младши офицер и като ротен командир в 9-ти пехотен Пловдивски полк. Произведен е в чин поручик на 2 август 1894 г. Последователно служи и в 10-ти Родопски и 18-ти Етърски пехотни полкове. През 1897 г. постъпва в Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург. Произведен е в чин капитан на 15 ноември 1900 г. След завършването на академията служи в щаба на 4-та пехотна Преславска дивизия. През 1904 г. е назначен за изпълняващ длъжността началник-щаб на 2-ра пехотна Дунавска бригада в Търново. Произведен е в чин майор на 19 септември 1906 г. Назначен за титулярен началник-щаб на 2-ра пехотна Дунавска Бригада. Произведен в чин подполковник на 22 септември 1910 г. По време на Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 10-та Сборна дивизия (25-ти Драгомански, 16-ти Ловчански полкове и 47-ми и 48-ми пехотни полкове). Дивизията участва в четиридневните боеве срещу турските войски при Люле-Бургас (16-20 октомври 1912 г.) През Междусъюзническата война (1913) 2-ра Сборна бригада остава е в състава на Окупационния корпус на генерал-майор Стою Брадистилов в Източна Тракия на позициите при Чаталджа. На 22 юни 1913 г. 4 пехотни дружини от 47-ми и 48-ми пехотни полкове се прехвърлят в състава на Пета Българска армия, сражаваща се срещу сръбските войски по направлението Крива-Паланка-Кюстендил-София и в Босилеградско. На 12-13 юли 1913 г. дружините от 47-ми пехотен полк участват в Брегалнишките боеве срещу сръбските войски, а на 17 юли 1913 г. в атаката на връх Занога срещу гръцките войски. Останалите 4 дружини на 47-ми и 48-ми полк се оттеглят към България след началото на настъплението на турската армия към старата българо-турска граница (30 юни 1913 г.) 1-ва Сборна бригада в продължение на три дни задържа концентрирания удар на 3 гръцки пехотни дивизии на позицията при село Лахна, южно от Кукуш (19-21 юни 1913 г.). Произведен е в чин полковник на 1 ноември 1913 г. През 1914 г. е назначен за командир на 2-ра пехотна Тракийска бригада (9-ти Пловдивски и 27-ми Чепински пехотни полкове). По време на Първата световна война (1914-1918) се сражава с англо-френския експедиционен корпус при Костурино, Валандово, Раброво, Козлу-Дере и Кота 510 до пълното изгонване на съглашенците в Гърция (октомври-декември 1915 г.). От 10 до 18 август 1916 г. 2-ра Тракийска бригада успешно отразява атаките на 4 съглашенски дивизии на Дойранската позиция. Върху разположението на двата български полка са изстреляни над 400 000 снаряда. През февруари 1917 г. е назначен за началник-щаб на 3-та отделна армия. На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1918 г. е назначен за началник-тил на Съединените армии. След подписването на Солунското примирие (29 септември 1918 г.) е назначен за началник-щаб на 3-та Военно-инспекционна област в Русе. На 1 декември 1918 г. е пенсиониран. Умира през март 1943 г.

 

Великите военни изцепки: Османската кампания във Влашко от 1595 г.

26.01.2022, 09:15

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история.
Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

 
 

Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна

25.01.2022, 21:17

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на интервю със Столтенберг. От Белия дом също заявиха, че президентът Джо Байдън няма намерение или желание да изпраща американски войски в Украйна.
"НАТО ще изпрати отговорите си на руския проект за споразумения за гарантиране на сигурността успоредно със САЩ. В момента завършваме предложенията - писмен документ, който ще изпратим по-късно тази седмица. Ще направим това паралелно със САЩ", каза Столтенберг.
Според него НАТО няма да прави компромис с Русия по въпроса дали определени държави имат право да се присъединят към алианса. Генералният секретар подчерта, че Алиансът смята за възможно да проведе дискусии с Русия по "контрола на въоръженията, осигуряването на прозрачност на военните учения, механизмите за намаляване на риска и други теми, свързани с европейската сигурност".  
Източник: https://trud.bg/

 

Инцидент с F-35С на ВМС на САЩ при кацане на самолетоносач, пилотът се е катапултирал, има ранени моряци

25.01.2022, 21:00

ВМС на САЩ вчера съобщават за авиационно произшествие с изтребител F-35C Joint Strike Fighter при кацане на самолетоносача USS Carl Vinson, който се намира в момента в Южно китайско море. Пилотът се е катапултирал и малко по-късно с вертолет е транспортиран до кораба, състоянието на летеца е „стабилно“. В резултат на инцидента седем моряци са ранени, трима от тях са транспортирани до болница в Манила (Филипините), те също са без опасност за живота.
В съобщението на ВМС не се дават подробности за инцидента и какво е станало с изтребителя. Самолетът е от 147-ма иае Argonauts от състава на 2-ро авионосно крило. Tова е първото бойно плаване на самолетоносача с новите изтребители на ВМС F-35С.
Инцидентът е третият с F-35 през последните три месеца. През ноември 2021 г. британски F-35B падна в Средиземно море секунди след излитане, по-късно самолетът бе изваден от морското дъно, пилотът също се катапултира успешно. На 4 януари 2022 г. изтребител F-35А на ВВС на Република Корея кацна по корем след отказ на редица системи, включително и тази за пускане на колесника. Така в тези авиационни произшествия има „представител“ на всяка една от трите основни модификации F-35 – “A”, B” и “C”. - Още за F-35
Източник: https://www.pan.bg

 

Министърът на отбраната: Няма струпване на войски на НАТО в България

25.01.2022, 18:00

Няма струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси.
"Такова решение на българското правителство няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка, ще се дискутира и когато то бъде взето, ще бъде комуникирано за всички български граждани", обясни Янев по повод евентуално разполагане на чужди войски в България.
Според него трябва да се спре с четенето на чужда преса и призова да се спре със спекулациите.
По думите на Янев нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия. „Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията”, посочи той.
Министърът на отбраната призова да се намали напрежението по темата Украйна и по оста НАТО-Русия. "Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си", каза Янев.
По думите на военния министър изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат и прагматичен. Той е направен преди време, но не е обяснен публично на хората, което Янев отчита като грешка. „Като част от тази колективна система за защита можем да си позволим да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности“, посочи той.
Стефан Янев каза, че в момента се стремим да харчим около 2% от БВП за отбрана, но ако не бяхме страна членка на НАТО, процентът щеше да е около 7-8.
Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери Стефан Янев.
Ще вземем най-отговорната национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всичките ни служби, заяви премиерът Кирил Петков по-рано днес.
В 16:30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Къде са разположени войските на НАТО?

25.01.2022, 17:50

НАТО каза вчера, че поставя в готовност войски и подсилва Източна Европа с още кораби и изтребители. Следва преглед на това къде има разположени сили на НАТО, пише БТА.
Балтийски гегион, Полша
В Естония, Литва, Латвия и Полша НАТО има около 4000 военни в многонационални батальони, подкрепяни от танкове, сили за противовъздушна отбрана и подразделения за разузнаване и наблюдение.
Присъствието на леки сили, описвани от НАТО като готови за бойни действия, има за цел да осигури първа линия на възпиране, съприкосновението с която да задейства изпращане на подкрепления в случай на руско нахлуване.
НАТО също така има мисия за въздушна охрана в тези страни, която включва патрулиране в небето на четирите държави, ръководено от военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.
НАТО има и четири многонационални постоянни военноморски сили, които патрулират в съюзнически и международни води, включително Балтийско море.
Румъния, България
НАТО има многонационални сухопътни сили от около 4000 военни в Румъния. Франция предлага да изпрати още войски. САЩ също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България.
Съюзниците също така редовно пращат групи изтребители в подкрепа на националната въздушна охрана в България и Румъния.
Франция
Франция оглавява челна сила от въздушни, сухопътни и морски части заедно с Германия през 2022  г., известна като Обединена оперативна група с повишена готовност. Тази сила, включваща най-малко 5000 войници, може да бъде готова за действие до 72 часа. Испания, Португалия и Полша също ще предоставят войски тази година.
Челната сила е елементът с най-висока степен на готовност от силите за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 40 000 военни.
Американски сили в Европа
Според изследователската служба на Конгреса на САЩ около 74 000 американски военни са разположени в момента в Европа, но не всички са на активна служба.
В Германия има около 36 000 американски военни, в Италия - около 12 000, във Великобритания - около 9000, в Испания - около 3000, а в Турция - 1600. САЩ също така поддържат на ротационен принцип около 4500 военни в Полша, но те не са разположени постоянно. Много от тези сили могат да бъдат разгърнати от името на НАТО.
Балканите
Около 3500 съюзнически и партньорски военни действат в Косово като част от мироопазващите сили КФОР на НАТО.
Съюзниците също така предоставят подкрепа за въздушна охрана на по-малки балкански съюзници. Въздушното пространство на Словения е защитавано от Унгария и Италия, а Гърция и Италия защитават Албания и Черна гора. Небето на Северна Македония е охранявано от Италия.
Средиземно море
НАТО има военноморска мисия - "Морски страж", която патрулира в Средиземно море и предоставя на съюзниците информация за ситуацията в морето, а също оказва подкрепа на операции за борба с тероризма в морето. Тя може също да защитава свободата на корабоплаване, ако това бъде поискано от съюзниците.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хърватия ще отзове военните си от НАТО при конфликт Русия-Украйна

25.01.2022, 17:47

В случай на конфликт между Русия и Украйна хърватските власти ще изтеглят целия си военен персонал от силите на НАТО в Източна Европа. Това съобщи във вторник президентът на републиката Зоран Миланович по националната телевизия HRT, цитиран от БТА.
„Аз, главнокомандващият на хърватската армия, гледам изявления, според които НАТО – не отделна държава, не САЩ – увеличава присъствието си и изпраща някакви разузнавателни кораби. Ние нямаме нищо общо с това и няма да има нищо, гарантирам го“, подчерта държавният глава. „Хърватия не само няма да изпрати, но в случай на ескалация ще изтегли всички, до последния хърватски войник. До последния!“ - обеща президентът.
Той обаче отбеляза, че това няма нищо общо с Украйна или Русия. Решението, според него, се дължи на „динамиката на американската вътрешна политика, а именно Джо Байдън и неговата администрация“, чието издигане на власт подкрепи Миланович. „Въпреки това по въпросите на международната сигурност виждам непоследователност и по същество опасно поведение“, подчерта хърватският президент.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Каква политика в областта на отбраната предвижда правителството?

25.01.2022, 12:07

В последните дни се наслушахме на много коментира за позицията на правителството и на министъра на отбраната по отношение на развитието на Въоръжените ни сили и членството в НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Поводът е известен. Той налага провеждането днес на Съвет по сигурността към МС и утре на извънредно заседание на Народното събрание. Аз няма да гадая, само ще посоча какво пише в проекта на финансовото министерство на Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022 - 2024 г. Там се предвижда политиката в областта на отбраната да бъде свързана с поддържането на модерни, боеспособни и оперативно съвместими въоръжени сили. „За нейното реализиране ще се поддържа и развива ефективно и ефикасно планиране на отбраната, базирано на способности, в съответствие с процеса на отбранително планиране на НАТО, Координирания годишен преглед на отбраната в ЕС и в контекста на Постоянното структурирано сътрудничество в отбраната на ЕС.
Целта е изграждане, поддържане и използване на необходимите способности на българските въоръжени сили за изпълнение на задачите по отбрана на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО, принос към колективната отбрана на Алианса, участие в ръководени от НАТО и ЕС операции и мисии, а също така и принос към националната сигурност в мирно време“, се посочва в документа.
Записано е, че през прогнозния период ще се провежда активна отбранителна политика на Република България в НАТО, Европейския съюз и други международни и регионални формати и ефективно участие в системата на колективната отбрана на НАТО, Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО на ЕС) и в рамките на други международни и регионални инициативи в подкрепа на мира и стабилността в света. Република България ще продължи участието си в процеса на вземане на решения, както и в процеса на изграждане на отбранителни способности на НАТО и ЕС. Освен това, Република България ще продължи съвместната работа и сътрудничество със страните от ЕС в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната на ЕС (PESCO) и Европейската агенция за отбрана, както и Европейски фонд за отбрана и Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната.
Правителствената политика в областта на отбраната се изпълнява от Министерството на отбраната чрез реализирането на следните две политики:
Първата е политика в областта на отбранителните способности, чиято основна цел е фокусиране на усилията за възстановяване и поддържане на ключови компоненти от системата за отбрана на страната и ВС за гарантиране на териториалната цялост (сухоземни, въздушни и морски граници) чрез изграждане на оперативно съвместими и модерни въоръжени сили с единна система за командване и управление, структура, численост, въоръжение, техника, подготовка и инфраструктура за мирно време и при кризи;
Втората е политика в областта на съюзната и международната сигурност, чиято основна цел е участие във формиране на политиките на НАТО и ЕС по сигурността и отбраната и адекватен принос към реализирането им.
За какво се осигуряват средства?
Разходите за отбрана за 2022 г. са съобразени с референтните разходи по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/04.01.2018 г.
Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, за изпълнение на международните договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет (транспорт, ДДС и мита), както и за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29.
За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032, приета от НС на 11.02.2021 г. (обн., ДВ, бр. 13 от 2021 г.) и на Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г., приет с ПМС № 183 от 2021 г. (обн., ДВ, бр. 38 от 2021 г.) са предвидени средства в размер на 77,0 млн. лв., в които са включени и разходите за дължимите обезщетения при освобождаване от военна служба.
За провеждане на подготовката за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили („Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност“ и „Принос към националната сигурност в мирно време“) са осигурени средства в размер на 50,0 млн. лв., с цел повишаване на стандартите за подготовка, като основно са насочени за повишаване броя на мероприятията за съвместна подготовка, включително международни учения, усвояване на новите бойни платформи, въоръжение и техника и постигане на пълни оперативни способности, подготовка и сертифициране на формированията, определени за Силите за отговор на НАТО и целенасочена подготовка за ефективно изпълнение на процедурите и действията за оказване на поддръжка като страна-домакин на сили на НАТО.
Какво се включва в разходите за отбрана?
В разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, разходите на военните съдилища и военни прокуратури, разходите за издръжка на Постоянната делегация на Република България в НАТО и вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО, изплащани от бюджета на МВнР. По този начин планирани, разходите за отбрана в общ размер възлизат на 1,73 на сто от БВП за 2022 г., като изискването за достигане на разходите за отбрана до определения процент от БВП, в съответствие с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/04.01.2018 г., за 2022 г. надвишава определения процент.
Тепърва ни предстои да видим какво ще приеме Народното събрание, с оглед на по-нататъшната ни отбранителна политика.
Източник: Уhttps://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Генерал Панайот Вичев Бърнев

25.01.2022, 09:45

Генерал Панайот Вичев Бърнев, Началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия - Български военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 18 септември 1859 г. Ески-Джумая (Търговище). Постъпва на военна служба на 18 септември 1880 г. Завършва Военното училище с ІV-ти Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 30 август 1883 г. и е зачислен в 12-та пеша Раховска дружина. Впоследствие служи в 8-ми пехотен Приморски полк във Варна. По време на Сръбско-българската война (1885) се сражава в тридневното сражение при Сливница (5-7 ноември 1885 г.), при Цариброд (11-12 ноември 1885 г.) и при Пирот (14-15 ноември 1885 г.). Произведен е в чин поручик на 24 март 1886 г. Служи в 8-ми пехотен Приморски полк като командир на рота и командир на дружина. Произведен е в чин капитан на 1 януари 1888 г. През 1892 г. служи като старши офицер във Военното училище. Произведен е в чин майор на 14 февруари 1896 г. През 1896 г. е назначен за ординарец при флигел-адютантите на княз Фердинанд. Произведен е в чин подполковник на 1 януари 1903 г. През 1906 г. е назначен за командир на 6-ти пехотен Търновски полк в София. Произведен е в чин полковник на 15 август 1907 г. По време на Балканската война (1912-1913) начело на полка, в състава на 1-ва пехотна Софийска дивизия, се сражава срещу турските войски при Гечкенлий, Селиолу и Люлебургас (8-20 октомври 1912 г.) и атакува укрепленията Арап тепе, Кадъ Кьой, Албасан, Гяурбаир на Чаталджанската позиция (4-5 ноември 1912 г.) През Междусъюзническата война (1913), по време на настъплението към Пирот, се сражава със сръбските войски при Градоман, Локва, Драганов връх, Бански рид и село Власи. От 12 до 18 юли 1913 г. воюва срещу двете гръцки дивизии, на генерал Константинос Мосхопулос, навлезли в района на Кресненското дефиле – Ораново – Симитли – Джумая. През 1914 г. е назначен за началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия. По време на Първата световна война (1914-1918) се сражава за изгонването на англо-френския корпус при Демир Капия и гара Удово, в долината на река Вардар и по върховете на Кожух планина, до пробива на Добро поле. През лятото на 1918 г. е назначен за началник на 5-та дивизионна област в Русе. Пенсиониран е през ноември 1918 г. Умира на 18 юни 1934 г. в София.

 

САЩ са поставили 8500 войници в повишена готовност за изпращане в Европа в подкрепа на НАТО, съобщи Пентагонът

25.01.2022, 09:27

По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в повишена готовност около 8500 базирани в САЩ войници, които може да бъдат изпратени в Европа, ако Русия нападне Украйна, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Пентагона Джон Кърби (на снимката).
Вчера той заяви, че окончателно решение още не е взето и това ще стане само ако НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или ако “възникне друга ситуация” във връзка с напрежението заради струпването на руски войски по украинските граници. “Целта е да се вдъхне увереност на нашите съюзници от НАТО”, каза Кърби и добави, че САЩ нямат намерение да разполагат войници в самата Украйна.
Говорителят уточни, че министърът на отбраната Лойд Остин е препоръчал на Байдън около 8500 войници да получат заповед да се подготвят за евентуално разполагане в Европа, имайки предвид, че руският президент Владимир Путин не отслабва военния си натиск върху Украйна. Повечето от тези 8 500 военнослужащи биха били изпратени като част от натовските сили за бързо реагиране, ако те бъдат задействани. Кърби каза, че не може да изключи възможността, че в рамките на допълнително подкрепление може да бъдат предислоцирани вече разположени в Европа американски войници.
Източник: bta.bg

 

НАТО създава условия за повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците в района на Черно море

25.01.2022, 09:20

Във връзка с информациите в средствата за масово осведомяване относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, Министерството на отбраната прави следните уточнения: към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. засилено предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша и по адаптирано предно присъствие в района на Черно море. Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците. Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили основно във военновъздушния и военноморския домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски групи на НАТО.
Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво. Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в Югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Сухопътните войски – със сериозен принос и по трите мисии на Въоръжените сили

25.01.2022, 09:00

Участието в международни учения през годината допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието с коалиционните партньори, отбеляза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов на вчерашния анализ на подготовката. През годината бяха планирани и проведени над 20 командно-щабни учения с щабовете на формирования на ниво батальон/дивизион/полк и бригада, 8 учения на ниво батальон/дивизион, повече от 86 учения на ниво рота/батарея, както и множество учения на формированията на ниво отделение, екипаж, разчет и взвод. Сред по-важните от тях генерал-майор Михайл Попов открои двете учения с бойни стрелби с механизираните батальони „Strike Back - 21” на учебен полигон „Корен“ и „Balkan Sentinel“ на учебен полигон „Ново село“, проведени в рамките на серията свързани учения „Defender Europe - 21”, в които участваха формирования от армиите на страни-членки и страни-партньори на НАТО: САЩ, Румъния, Гърция и Грузия. Той акцентира и на успешното провеждане на съвместното тактическо учение с бойни стрелби „Шабла - 21“ с международно участие, както и на компютърно-подпомаганото учение „Балкан - 21”, част от командно-щабното учение „Defender - 21”, по време на което беше извършено сертифициране на щаба на 61-а механизирана бригада.
„През 2021г. формирования от Сухопътните войски участваха също в редица международни учения и съвместни подготовки - „Platinum Wolf”, „Swift Response – 21“, „Scorpion Legacy – 21“ и „Saber Junction – 21“, както и в съвместните българо-американски подготовки на учебен полигон „Ново село“. Резултатите ни убеждават, че сме равностойни на нашите партньори от НАТО“, категоричен беше командирът на Сухопътните войски. По думите му, способностите на военнослужещите бяха демонстрирани и по време на подготовката на декларираните формирования като на проведените сертификационни учения те получиха оценка „Боеготов”.
В изпълнение на задачите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” генерал-майор Михаил Попов отличи участието на военнослужещи от Сухопътните войски в приключилата мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, в която за двадесет години на ротационен принцип участваха 42 контингента с над 9 200 военнослужещи. Той отбеляза, че продължава участието на военнослужещи и формирования в операциите на ЕС и НАТО, както и носенето на дежурства от определените формирования от Сухопътните войски в колективната система за отбрана на НАТО и ЕС. По думите му, получените високи оценки от коалиционните партньори са показател за степента на подготвеност на формированията от Сухопътните войски.
В изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ и през 2021 г. формированията на Сухопътните войски имаха своя неоспорим принос при оказване на ефективна и навременна помощ на населението при преодоляване на последствията от бедствия на територията на цялата страна. Специализирани екипи участваха в близо 70 мероприятия по оказване на помощ на населението при бедствия в различни точки на територията на цялата страна в силно пресечен терен и трудно достъпни местности. Продължава и дейността по оказване съдействие на органите на МВР по охрана на държавната граница и извършване на ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение.
зточник: https://otbrana.com/

 

 

ТАСС: НАТО ще изпрати допълнителни сили в Източна Европа

24.01.2022, 19:40

Брюксел. Северноатлантическият алианс изпраща допълнителни сили в Източна Европа във връзка със ситуацията около Украйна. Това се казва в изявление на НАТО, публикувано в понеделник в Брюксел и цитирано от TACC.
„Съюзниците от НАТО привеждат сили в готовност и изпращат допълнителни кораби и бойни самолети за разполагане в Източна Европа, засилвайки възпирането и отбраната на съюзниците, докато Русия продължава да увеличава военната си мощ в и около Украйна“, се казва в съобщението.
В документа се подчертава, че „през последните дни редица съюзници направиха изявления относно текущото или предстоящото разполагане“ на силите в Източна Европа. „Дания изпраща фрегата в Балтийско море и възнамерява да изпрати четири бойни самолета F-16 в Литва в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за защита на въздушното пространство в региона. Испания изпраща кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля изпращането на изтребители в България“, поясняват от НАТО „Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два бойни самолета F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на НАТО за въздушна сигурност в региона, както и кораби и сухопътни подразделения на силите за реагиране на НАТО. САЩ също дадоха да се разбере, че обмислят увеличаване на военното си присъствие в източната част на Алианса."
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг приветства „предоставянето на допълнителни сили на НАТО от страна на съюзниците“. "НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Ние винаги ще реагираме на всяко влошаване на нашата среда за сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана", каза той.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Началникът на отбраната: 2022 г. ще бъде годината на Сухопътни войски

24.01.2022, 17:38

Анализът на подготовката на Сухопътни войски през 2021 г. показа, че въпреки предизвикателствата и трудностите, основните планирани мероприятия са изпълнени.  Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на генерал-майор Михаил Попов, Командването и целия личен състав на Сухопътните войски за положените усилия през 2021 г. Той определи изминалата година, като трудна, предизвикателна и изпълнена с динамика. По мисия „Отбрана“ Сухопътните войски са провели повече учения, отколкото през 2020 г., посочи началникът на отбраната. И то не само като брой, но и като сложност, композиция, разнообразие на подготовката и с повече взаимодействие между родовете войски. Направена е стъпка напред, категоричен бе адмирал Ефтимов.
Ограниченията, включително и по отношение на технологичното развитие остават, но началникът на отбраната е оптимист, че основният проект на Сухопътни войски ще бъде екстрено въведен в действие.
Като успех в операциите зад граница бе определено завършването на мисията в Афганистан. Радващо е, че след близо 20 години с около 10 хиляди български военнослужещи, нямаме загуби и ранени, каза адмирал Ефтимов. Той се надява натрупаният огромен опит да бъде използван от Сухопътни войски в операции и мисии зад граница. За компенсиране спада в операциите и мисиите зад граница са предприети няколко нови тренировки в състава на съществуващите мисии. За първи път Сухопътни войски участваха с механизирана рота в тренировката на оперативния резерв на операция „АЛТЕЯ“, като представянето е много добро.
Сухопътни войски винаги са стояли твърдо зад българското общество, никога не са отказвали помощ в подкрепа на местната власт и населението, включително и на границата за подпомагане на органите на МВР, във връзка с мигрантския натиск, каза още адмирал Ефтимов.
Има предизвикателства и по отношение на личния състав, но с мерките, които вземаме за набиране на кадрови военнослужещи, мога да заяви, като началник на отбраната, че 2022 г. ще бъде годината на Сухопътни войски, посочи адмирал Ефтимов. Трябва да дадем необходимия приоритет на Сухопътни войски, подчерта той, те са гръбнакът на нашите Въоръжени сили, на Българската армия и заслужават подобаващо отношение.
Основната ни задача през новата година ще бъде поддържане на нивото на подготовката и на способностите, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. За развиване на способностите, уточни той, можем да говорим, когато имаме ново оборудване и нова техника. Акцент ще има и върху индивидуалната и колективната подготовка. Като цяло, прогнозира командирът на Сухопътни войски, 2022 г. ще бъде напрегната, като изминалата. Ще се работи и при същите ограничения, наложени от пандемията и некомплекта от офицери, сержанти и войници. Знаем как да работим в условия на пандемия, но не сме измислили как да работим при некомплект от личен състав, защото там решения няма, каза генерал-майор Попов. Засега това предизвикателство се посреща с поставяне на допълнителни задачи, сходни задачи на офицери и на подразделенията, преструктурирания, формиране на учебни подразделения за подготовка и т.н.
Наши партньори са заявили участие в учения на Сухопътни войски, но пандемията може да попречи на добрите желания. Но и без чуждестранно участие, националните ни учения ще бъдат проведени, каза генерал-майор Попов.
„Доволен съм, че и през 2021 г. личният състав на Сухопътни войски изпълняваше същите и повече задачи с по-малко личен състав, но проявяваше чувство на отговорност, професионализъм и желание за подготовка. Това е, което ме радва. Това ми дава надежда, че през 2022 г. Сухопътни войски ще потвърдят, че са готови за изпълнение на задачи по трите мисии на Въоръжените ни сили“, заяви генерал-майор Попов.
В анализа участваха още командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Попов, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, началници на отдели в КСВ, командири и началници на военни формирования.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Генерал-майор Стефан Михайлов Нерезов

24.01.2022, 14:57

Генерал-майор Стефан Михайлов Нерезов e български военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в Ученическия легион. Сражава се в боевете при Сливница (5-7 ноември 1885 г.) и Драгоман (10 ноември 1885 г.). Постъпва на военна служба на 16 януари 1887 г. Завършва Военното училище с Х-ти випуск. Произведен е в чин подпоручик на 7 ноември 1888 г. Зачислен е като младши офицер в 4-ти артилерийски полк в София. Произведен е в чин поручик на 7 януари 1892 г. През 1896 г. завършва Генералщабната академия в Торино (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito). Произведен е в чин капитан на 2 август 1897 г. Назначен е като младши адютант в щаба на 4-ти артилерийски полк. През 1897 г. е назначен за офицер за особени поръчки в Щаба на войската и е включен в състава на българската мисия на маневрите в Италия. Служи последователно като младши адютант в 3-та пехотна Балканска дивизия, старши адютант във 2-ра Бдинска бригада, инспектор във военното училище и в свитата на княз Фердинанд, командир на дружина в 1-ви пехотен Софийски полк и комендант на двореца. Произведен е в чин майор на 1 януари 1903 г. От 1 януари 1906 г. е началник на оперативна секция в Щаба на войската. Произведен е в чин подполковник на 31 декември 1906 г. От 1 юни 1909 г. до 10 септември 1910 г. е командир на 8-ми пехотен Приморски полк във Варна. Произведен е в чин полковник на 1 януари 1911 г. От 1 януари 1911 г. и по време на двете Балкански войни (1912-1913) служи като началник на Оперативното отделение и помощник началник-щаб на армията. От 30 март 1914 г. е командир на 2-ра Плевенска бригада (33-ти Свищовски и 34-ти Троянски пехотни полкове). Произведен е в чин генерал-майор на 2 август 1915 г. По време на Първата световна война (1914-1918) е началник на 9-та пехотна Плевенска дивизия през 1915 и 1916 г. Начело на дивизията превзема сръбската столица Ниш в двудневни сражения на 22 и 23 октомври 1915 г. От 1 до 10 ноември 1915 г. участва в разгрома на сръбската армия в боевете на Косово поле. На 25 ноември 1916 г. е назначен за командващ 3-та отделна армия. На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 30 декември 1917 г. е назначен за началник на Моравската военно-инспекционна област. На 7 май 1918 г. е включен в състава на делегацията за сключването на Букурещкият мирен договор с капитулиралата Румъния. На 30 юли 1918 г. е назначен за командващ 1-ва армия на Вардарско-Дойранското направление. На 16 октомври 1918 г. е назначен за комендант на София и същевременно за началник на 1-ва военно-инспекционна област. От декември с. г. е инспектор на пехотата. От 2 ноември 1919 г. до 3 септември 1920 г. е назначен за началник-щаб на войската. Пенсиониран е на 3 септември 1920 г. и е произведен в чин генерал-полковник. Загива на 16 април 1925 г., Велики Четвъртък, по време на комунистическия атентат в църквата "Св. Неделя".

 

Швеция и Финландия потвърдиха - не планират членство в НАТО

24.01.2022, 13:07

Швеция и Финландия не планират да кандидатстват за членство в НАТО на този етап, каза шведската министърка на външните работи Ан Линде на влизане за заседанието на министрите на външните работи на ЕС.
В късния следобед тя и финландският ѝ колега Пека Хаависто ще се срещнат с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, на която ще го запознаят със своите анализи, както и с позицията си, че сами трябва да вземат решения за сигурността си.
Линде каза още, че двете страни са най-близкия партньор на НАТО.

 

Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в демонстрация на сила

24.01.2022, 09:50

Китай изпрати 39 военни самолета към Тайван в най-голямата си подобна акция през новата година, продължавайки тенденцията, на което островът отговори, като вдигна под тревога свои самолети, съобщи Асошиейтед прес.
Според министерството на отбраната на Тайван снощната китайска формация е включвала 24 изтребителя J-16 и 10 самолета J-10, наред с други машини за поддръжка и самолети за електронна борба.
Военновъздушните сили на Тайван са задействали свои изтребители и са проследили самолетите на китайската армия със своите радарни системи за противовъздушна отбрана, съобщиха от министерството на отбраната.
През последната година и половина китайски пилоти военни летят към Тайван почти всекидневно, откакто тайванското правителство започна редовно да публикува данните за инцидентите. Най-голямата акция от страна на Пекин беше през октомври миналата година, когато в рамките на един ден 56 китайски военни самолета извършиха такава демонстрация на сила.
Като цяло активността се извършва във въздушното пространство югозападно от Тайван и попада в така наречената зона за идентификация на въздушната отбрана на Тайван, или въздушното пространство, което Тайван наблюдава от съображения за национална сигурност.
Тайван и Китай се разделят по време на гражданска война през 1949 г., но Китай претендира за острова като за своя територия. В резултат на това Пекин се противопоставя на всяко действие, което би определило Тайван като суверенна държава, и използва дипломатически и военни средства, за да изолира и сплаши Тайван.
Напрежението се повиши, откакто през 2016 г. тайванските граждани избраха Цай Ингвен за президентка, на което Пекин отговори, като прекъсна установените преди това комуникации с правителството на острова. Предшественикът на Цай беше приятелски настроен към Китай и беше подкрепил твърдението на Пекин, че двете страни са част от една китайска нация.
Източник:  bta.bg

 

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

24.01.2022, 08:57

Готланд, събота, 15:30 ч. MS Gotland навлиза в пристанището на малкия град Висби. Яркият бял ферибот, дълъг над 200 метра, превозва обикновено предимно туристи до шведския остров в Балтийско море. Не и в този ден.
Днес танкове и други верижни превозни средства, охранявани от тежко въоръжени войници, излизат от корема на кораба. Ниското слънце заслепява хората на кея. Отчасти изумени, отчасти разтревожени, те наблюдават спектакъла. Дългите, изкривени сенки на танковете изглеждат по-чудовищни дори от самата военна техника.
След като през миналата седмица руските военноморски сили изпратиха още три десантни кораба в Балтийско море, Швеция засилва военното си присъствие в източната част на страната. Готланд, шведски остров, най-големият в Балтийско море, се намира само на 300 километра от руския Калининград.........Прочети още

 

Руски военни от Сибир отиват на учение в Беларус

24.01.2022, 08:47

Руски военни подразделения от Амурска област са изпратени на учение в Беларус, където ще трябва да изпълняват учебни задачи на непознати полигони, съобщи ТАСС.
Ешелони с въоръжение и военна техника продължават да преместват войските от Източния военен окръг до територията на Беларус. В рамките на текущите дейности логистичните части завършиха товаренето на железопътни платформи в Амурска област и влаковете се движат по разписание, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.
Русия и Беларус проверяват силите за реагиране на Съюза. Според заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Александър Фомин, при първия етап - до 9 февруари - се планира преразпределение и създаване на групировки войски. На втория етап - от 10 до 20 февруари - ще се проведат съвместни учения "Съюзническа решимост-2022". Броят на участниците в маневрите не беше обявен.
От Кремъл обявиха, че те не предвишата постигнатите през 2011 г. във Виена договорености за броя на военните при провеждането на учебни маневри на Стария континент.
На 22 януари руското министерство на отбраната обяви началото на преместването в Беларус за учения на дузина от изтребители Су-35.
На 21 януари Министерството на отбраната на Руската федерация обяви началото на прехвърлянето на маневри в Беларус по железопътен транспорт на два дивизиона системи за противовъздушна отбрана на голям обсег С-400 Триумф. При пристигането си те ще заемат бойно учебно дежурство като част от единната регионална система за противовъздушна отбрана на Русия и Беларус.
По-рано руското министерство на отбраната обяви плановете си да изпрати на ученията дивизион системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие "Панцир-С".
Руските военни съобщиха и за прехвърлянето в Беларус на части и подразделения от Източния военен окръг със стандартно въоръжение и оборудване.
На фона на руско-белоруските учения на 20 януари Министерството на отбраната на Русия обяви началото на поредица от маневри на бойния флот на Русия с участието на повече от 140 кораба и плавателни съдове и над 10 хиляди моряци.
Припомняме, че от 10 до 15 септември 2021 г. Русия и Беларус проведоха стратегическите учения Запад-2021, в които участваха около 200 000 военнослужещи.
Източник: https://news.bg/

 
 

 

НАТО ще ползва военни бази в Гърция за евентуална реакция на напрежението между Русия и Украйна

23.01.2022, 20:33

НАТО ще ползва военни бази в Гърция за евентуална реакция при напрежение между Русия и Украйна. Информацията е от Вашингтон, цитирана от гръцките медии и БНР.
На базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника.
При евентуална военна намеса на Русия в Украйна американските военни сили ще използват военната база Суда до остров Крит, както и пристанище Александруполис. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" директор на Института по международна политика Майк Карпендер.
По-рано испанската фрегата "Блас де Лезо" отплава към Черно море. - (видео)
Вашингтон финансира с 53 милиона долара модернизацията на базата на остров Крит. Изградена е база за подводници и фрегати, както и хранилища за гориво на самолети.
По думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис пред американски медии, пристанище Александруполис е "естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа".
Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.
В последните два месеца се извършва мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, съобщава вестник "Ризоспастис". Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията "Катимерини".
Източник: https://news.bg/

 

Българска военноморска конфедерация гостува на ВВМУ

23.01.2022, 20:19

Българската военноморска конфедерация, която включва шест обществени сдружения: Съюза на подводничарите в Република България, Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“, Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ – Клуб Варна, Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, школи за запасни офицери, родолюбивото воинство и гражданство – Клуб Варна, Федерацията по морски многобой и приложен туризъм в Република България – Варна, и Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – Варна, – гостува на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщават от учебното заведение.
Председателят на Конфедерацията – Сергей Лазаров, и петима представители на организацията проведоха работна среща с началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. На нея бяха обсъдени възможности за общи инициативи. Гостите разгледаха и част от учебно-материалната база.
Източник: https://otbrana.com

 

Обявени са 373 места за прием на курсанти

23.01.2022, 20:15

Със своя заповед министърът на отбраната Стефан Янев е обявил заявения брой места за прием на граждански лица във висшите военни училища за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2022/2023 година. Общият брой на местата за трите висши военни училища е 373.
НВУ „Васил Левски“ ще приема 274 курсанти по 15 специализации, ВВВУ „Георги Беновски“ – 43 курсанти по 4 специализации, а ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – 56 курсанти по 5 специализации. Традиционно за последните години най-много свободни места за прием има специализациия „Полева артилерия“ – 47. Следват  „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и киберсигурност” –  34 места и „Противовъздушна отбрана на войските” – 31. Във ВВВУ „Георги Бенковски” по специализация „Летец-пилот” местата са  27 места. От тях  за нуждите на Министерството на отбраната са заявени  23 места, а за МВР - 4 за летец пилот на хеликоптер. 20 от 56-те курсанти, които се предвижда да бъдат приети във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, са за специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“, т.е. за военни лекари.
На началниците на висшите военни училища е възложено  със свои заповеди да създадат организация за провеждане на рекламна кампания и приемане на документите за кандидатстване и за провеждане на конкурсните изпити за прием на курсанти, съгласно действащата нормативна уредба.
Директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол” ще организира  провеждането на рекламна кампания за набирането на кандидати за курсанти, съвместно с висшите военни училища, Централно военно окръжие, Военно-географска служба и Военномедицинска академия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Средиземно море започват ученията на НАТО "Neptune Strike ’22"

23.01.2022, 13:05

От понеделник в Средиземно море започват ученията на НАТО "Neptune Strike ’22", които ще продължат 12 дни, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби (на снимката). В тях ще участва американският самолетоносач “Хари Труман” с ударната си група.
Учението ще бъде ръководено от вицеадмирал Юджийн Х. Блек III, командващ Шести флот на военноморските сили на САЩ.
“Целта на "Neptune Strike ’22" е да покаже способността на НАТО да интегрира високите бойни способности на ударната група в подкрепа на сдържането и отбраната на Алианса”, посочи Кърби пред медиите.
По думите му, руската военна ескалация, застрашаваща Украйна, е взета предвид от съюзниците, но самите учения са планирани още през 2020 г. и не са предизвикани от актуалните събития. Затова маневрите не са замислени според възможните варианти на развитие на ситуацията с Украйна.
“Ударната група на самолетоносача “Хари Труман” ще бъде поставена под оперативния контрол на НАТО и ще служи като център на тази отдавна планирана дейност, която насърчава способността на съюзниците да си сътрудничат и да се интегрират ефективно”, коментира говорителят на Пентагона.
“Това наистина е морско учение на НАТО, за да се тества широк спектър от морски способности, които искаме да сме сигурни, че продължаваме да подобряваме.”, поясни той.
Източник:  news.bg   

 

Вучич: Купуваме още руски хеликоптери, даваме €500 млн. повече от България за отбрана

23.01.2022, 12:02

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната ще закупи още два руски хеликоптера от модел “Камов”.
“Сърбия ще продължи да увеличава мощта на армията си, не за да атакуваме някого, а за да може да защитим своя народ във всеки един момент”, каза Вучич пред местната телевизия “Пинк”. “Ние инвестираме огромни средства. Ние даваме дори 500 млн. евро повече за отбрана от България. Това нещо е много важно. Нашата армия трябва да бъде мощна. Хората трябва да се обединят около тази цел – да имаме мощна армия. Ще закупим два руски противопожарни хеликоптера. Категорично това са най-добрите хеликоптери за гасене на пожари. С тях ще може да помогнем на всички в региона”, каза още Вучич. Според него “Сърбия трябва да има силна армия, за да не може никой в бъдеще да шантажира страната както това е станало през 1998 и 1999 година по време на срещата в Рамбуйе”.
БГНЕС припомня, че през пролетта на 1999 година във френското градче Рамбуйе се водиха преговори за разрешаване на конфликта в Косово. Тогава сръбската делегация изпратена от Слободан Милошевич отказа да приеме предложения план за разрешаване на кризата.
Източник:  БГНЕС

 

Началникът на военноморските сили на Германия подаде оставка заради коментар за Путин

23.01.2022, 12:56

Началникът на военноморските сили на Германия подаде оставка в събота заради свое изказване, че руският президент Владимир Путин заслужава уважение и че Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим.
Шьонбах е направил изказването си на дискусия в Индия в петък, след което видео от изказването му изтече в социалните медии. Коментарите му идват в деликатен момент, тъй като Русия е натрупала десетки хиляди войници по границите на Украйна.
В Ню Делхи вецеадмирал Кей-Ахим Шьонбах, говорейки на английски, казва, че Путин се стреми да бъде третиран като равен от Запада.
„Това, което Путин наистина иска, е уважение“, каза Шьонбах.
„И Господи, да дадете уважение на някого е ниска цена, дори никаква... Лесно е да му отдадете уважението, което той наистина изисква – и вероятно също заслужава“, каза Шьонбах, наричайки Русия стара и важна страна.
Шьонбах признава, че действията на Русия в Украйна трябва да бъдат разгледани. Но той добавя, че "полуостров Крим го няма, той никога няма да бъде върнат и това е факт", което противоречи на съвместната западна позиция, че анексирането на полуострова от Москва през 2014 г. не може да бъде прието и трябва да бъде отменено.
Преди оставката на Шьонбах, министерството на отбраната публично разкритикува изказванията му, заявявайки, че те не отразяват позицията на Германия нито по съдържание, нито по формулировка.
Шьонбах се извини за коментарите си.
Източник: https://www.banker.bg/

 

САЩ пратиха военна помощ на Украйна

23.01.2022, 12:50

Съединените щати изпратиха в Украйна първата пратка от договорена военна помощ на стойност 200 милиона долара. Доставката беше направена само часове след края на срещата между държавния секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров в Женева.
Американски товарен самолет пристигна с 90 тона смъртоносни боеприпаси, предназначени за биещите се на фронтовата линия. В позиция на американското посолство в Киев се казва, че доставката показва твърдия ангажимент към суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна.
А във втория по големина град в Украйна - Харков, хората казват, че се надяват на най-доброто, но се готвят за най-лошото. По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви пред американското издание "Вашингтон поуст", че Русия може да се опита да окупира града.
Руската държавна телевизия "Россия 1" съобщава, че от самопровъзгласилата се Донецка република твърдят, че Украйна се готви за военни действия в Донбас, съобщава БНР.
Жителите на Донецк остават спокойни.
Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу е приел покана за среща с британския си колега Бен Уолъс в Москва, съобщава висопоставен източник от Обединеното кралство пред" Франс прес."
Очаква се през февруари и британският външен министър Лиз Тръс да посети Москва и да се срещне с първия дипломат Сергей Лавров.
На срещата вчера Лавров е казал пред Антъни Блинкън, че по-нататъшно игнориране на опасенията на Русия за собствената ѝ сигурност ще има сериозни последствия. Това съобщава руското външно министерство.
Блинкън предупреди, че Западът ще отговори сериозно и обединено на каквото и да е нахлуване на руски войски в Украйна, но обеща и Москва да получи писмен отговор по исканията си в сферата на сигурността.
Източник: https://trud.bg/

 

В близките дни у нас ще бъдат разположени испански Eurofighter

23.01.2022, 12:40

Скоро в България ще бъдат разположени изтребители Eurofighter, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”. Това съобщи вчера, 22 януари 2022 г. министърът на отбраната Стефан Янев.
„Ротацията на силите на Испания предстоят в близките дни, буквално следващата седмица, за което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник”, съобщи Янев.
От думите на военния министър се разбра, че става въпрос за 5 – 7 изтребителя Eurofighter Typhoon, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”.
„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и, че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, добави министърът на отбраната.
Министърът е съобщил и за това, че холандски F-35 ще изпълнят същата мисия в България, но през април – май 2022 г. Информация за това се появи в четвъртък от МО на Кралство Нидерландия.
„Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, опита се да намали напрежението Янев, на фона на призивите на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. - Още за Eurofighter
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Баварският премиер не вижда в близко бъдеще приемане на Украйна в НАТО

22.01.2022, 21:16

Присъединяването на Украйна към НАТО още дълго време няма да бъде на дневен ред, заяви в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" премиерът на Бавария и председател на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, съобщи ТАСС.
"При всички справедливи критики по адрес на Русия Западът трябва един ден да отговори на ключовия въпрос - планирано ли е разширяването на НАТО в Украйна? Разбира се, на Русия не трябва да се позволява да диктува правилата. Независимо от това обаче отговорът трябва да бъде даден. От моя гледна точка е ясно: разширяването на НАТО на изток с Украйна няма да бъде в дневния ред дълго време", каза той.
Зьодер заяви, че Северноатлантическият алианс не е заплаха, но в същото време призова да се отбележи, че въпросът за неговото разширяване буди загриженост в Русия.
Баварският премиер също така припомня, че НАТО е ангажирана със защитата на своите членове. "Но това не се отнася до Украйна, това не е работа на НАТО. Трябва да се определи стратегия, която ще отчете това и също така ще защитава териториалната цялост на Украйна. Русия е сложен партньор, но не е враг на Европа, повечето немци искат стабилни и мирни отношения с Руската федерация", казва Зьодер..
По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев иска още през 2022 г. да постигне договореност за конкретен график за присъединяване към НАТО.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Морското училище участва в програмата „Сигурност и отбрана“

22.01.2022, 20:58

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров подписа споразумение по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“. Така Морското училище стана част от Консорциума, който ще бъде бенефициент по програмата. В него влизат още Националният военен университет „Васил Левски“, където бе официалното подписване на споразумението, както и Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Г. С. Раковски“, Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, Университетът за национално и световно стопанство, Академията на Министерството на вътрешните работи и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.
Програмата е приета с решение на Министерския съвет и е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания: 2017 - 2030 г. Целта е повишаване на националния научен капацитет в областта на сигурността и отбраната. Тя е подкрепена от министерствата на отбраната и на вътрешните работи и обединява усилията на научните организации, висшите училища и иновативните бизнес-организации в страната.
Реализацията на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ продължава до 2025 г. Резултатите от всички фундаментални научни изследвания ще бъдат публично достъпни и ще могат да се ползват от учени, докторанти и студенти за развитие и обогатяване на научните постижения в полза на обществото.
Целта е да бъде повишено количеството на публикациите, да бъдат създадени съвременни модели за управление и функциониране, развитие на активни взаимоотношения между научните организации и държавните висши училища в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина. Споразумението предвижда още създаване на прототипи на инструменти и среда за по-сигурна виртуална комуникация, както и подобряване на взаимодействието между научноизследователските и развойни звена и бизнеса. Научната програма ще даде възможност и за съвместни обучения на докторанти, ще привлече участници от други научни звена, т.е. така наречените изследвания, основани на мисии, с което ще се отвори секторът за отбрана и сигурност за докторантури по изцяло нови, интердисциплинарни теми.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на президента Румен Радев

22.01.2022, 20:44

„И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната “държава на духа” е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.“ Това каза в словото си днес в първия ден на втория си мандат като президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова спечелиха безапелационно изборите през есента.
Пред Паметника на Незнайния воин на тържествената церемония с участието на Националната гвардейска част, законодателната, изпълнителната и религиозната власт той отбеляза още: „Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.“
Висшето военно ръководство също приветства своя президент и върховен главнокомандващ. В празничния строй бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илииев и генерал-лейтенант Цанко Стойкоов, командирите на СКС, Сухопътни войски, ВВС и ВМС генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Димитър Петров и контраадмирал Кирил Михайлов. И запасното воинство пожела успех на президента и вицепрезидента. На церемонията бяха забелязани генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, генерал от запаса Михо Михов и др.
„В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ“ заяви президентът.
Последва изпълнение на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър. 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Президентът и вицепрезидентът положиха венец и отдадоха почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. Докато почетният караул се престрояваше, звучеше камбанен звън. Държавният глава прие тържествения марш на гвардейците.
Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци и стотици граждани, включително и една младоженческа двойка, посрещнаха държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Последваха поздравления и пожелания за успех през втория мандат.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Цимерит: Уникалното покритие на германските танкове от Втората световна война

22.01.2022, 20:37

Когато разглеждате немски танкове от Втората световна война, може да сте забелязали странна текстура, която покрива повечето повърхности на бронята им. Въпреки че тя изглежда като някакъв интересен вид камуфлаж, всъщност е специално покритие, създадено от германците, за да намали магнитните свойства на бронята на танка и така да намали способността на магнитната мина да се захване за нея.
Наречено „Цимерит“, покритието е твърдо и отнема време за нанасяне. В крайна сметка обаче се оказва ненужно, тъй като по ирония на съдбата Германия е единствената сила ​​във Втората световна война, който постави магнитни мини в значително количество….......Прочети още

 

САЩ плати 1.6 трилиона долара за летяща щайга – F-35 се превърна в най-голямата самолетна грешка в историята

22.01.2022, 20:30

Американските ВВС са известни със създаването на някои много специални и дори интересни самолетни технологии. Конструкторите прилагат впечатляващи решения, правят допитване до самите пилоти – от какво имат нужда, как искат да изглежда един самолет, какви да бъдат неговите възможности, а след това ще говорят и с ВВС на САЩ, за да разберат какви са средствата, които ще получават. И така през годините се раждат самолети, които трябва да се справят с армията на Китай, армията на Русия и още много други. Странното обаче е, че въпреки големите инвестиции и твърдението, че САЩ разполага с една от най-големите армии в света, започваме да изпитваме много голямо съмнение относно нейната боеспособност. Причината за всичко това се крие зад появата на Lockheed Martin F-35 Lighting II. Това е самолет, който вече няма цена, просто е в категорията на безценните творения, които не работят........Прочети още

 

"Легионът е нашето отечество": Хората без минало, които намират бъдещето си във Френския чуждестранен легион

22.01.2022, 20:24

Tе всяват страх у враговете си и уважение у съюзниците си, а репутацията им e позната в цял свят, извоювана с цената на кръв и безброй жертви. Идват от различни страни, за да служат на чуждо място, далеч от дома.
Единствената им вярност е към другарите на бойното поле, а мотото им гласи Legio Patria Nostra ("Легионът е нашето отечество"). Така той се превръща в тяхната родината, а другарят до тях става единственото им семейство.
Това са хората без минало, които намират бъдещето си във Френския чуждестранен легион.
Като структура това специфично военно формирование е създадено в далечната 1831 г. по решение на крал Луи-Филип в един доста несигурен период от историята на Франция. Само година по-рано се случва Юлската революция, която става причина за детронацията на братовчед му Шарл X и краят на Бурбонската династия.......Прочети още

 

Министър Стефан Янев: Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас

22.01.2022, 13:27

София. Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Стефан Янев по повод изявлението на МВнР на Руската федерация за изтегляне войските на Алианса от България и Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не искам българските граждани да остават с впечатлението, че нещо специално се е случило вчера, че някой е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, заяви министърът на отбраната.
„По отношение на цялостната картина и това, което се говори в последните месеци, във връзка с напрежението по източната граница на НАТО, по-конкретно - отношенията Украйна – Руска федерация, действията на Министерството на обраната ще бъдат съобразени с българския национален интерес. Подготовката на военно присъствие на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили“, каза още Стефан Янев.

 

Отбелязваме 101 години от рождението на военния парашутист полковник Калъпчиев

22.01.2022, 09:38

На 22 януари 1921 година в с. Грамада, Горноджумайско, е роден полковник Стефан Калъпчиев. Участва в съпротивителното движение (1943 – 1944) и в първия период на войната срещу Германия (1944). Завършва Народното военно училище „Васил Левски“ (1946).

Служи като командир на Парашутната дружина и началник на Парашутно-десантната служба във войските на ПВО и ВВС. Обучава подчинените му офицери в изпълнение на парашутни скокове от различни типове самолети и вертолети, денем и нощем, на суша и вода, от различни височини – от 3000 до 15 000 м. Поставя височинен рекорд по парашутизъм при скок от реактивен бомбардировач Ил-28 и става първият българин, извършил парашутен скок чрез катапултиране от учебно-тренировъчен самолет УТИ МиГ-15, както и скок от вертолет Ми-4 над вода.

В летателната му биография са записани над 2000 скока, шест световни и седем републикански рекорда по височинен парашутизъм. За особени заслуги към авиационните спортове е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта по парашутизъм“ и с почетния диплом „Пол Тисандие“ на Международната авиационна федерация.

Полковник Калъпчиев загива на 25 февруари 1964 г. при изпълнение на поредния парашутен скок на летище Божурище.

 

Съюзът без враг, който само Путин може да спаси

22.01.2022, 09:22

Когато работех за френската делегация в НАТО в Брюксел в края на 90-те години, си спомням, че с моите колеги не възлагахме особени надежди за бъдещето на алианса. Всъщност изчезването на Варшавския договор и разпадането на СССР го превърнаха в съюз без враг, чието оцеляване изглеждаше най-малкото несигурно. Това пише в анализ за френския вестник Le Point Жерар Аро, бивш посланик на Франция в САЩ. Първоначално НАТО беше спасен от балканските кризи, в Босна и след това в Косово, където предприема първите военни операции в своята история, за да сложи край на междуетническите проблеми, последвали разпадането на Югославия. След това беше Афганистан, където се намеси в по-малка степен и то по-скоро заради военната стойност на своя принос, отколкото за да демонстрира солидарността на своите държави-членки със Съединените щати след 11 септември. Балканите вече не се нуждаят, поне засега, от чуждо военно присъствие; европейците постепенно изоставиха Афганистан......Прочети още

 
 

46 години от началото на разработването на F/A-18A

22.01.2022, 09:15

На 22 януари 1976 г. компанията McDonnell-Douglas обявява за началото на разработване на самолети F-18 и А-18. Първоначално е планирано McDonnell-Douglas да работи по палубен вариант за ВМС на САЩ, а Northrop да разработи F-18L (наземен вариант) за експорт. Поради редица причини Northrop се отказва.
Новият самолет е трябвало да има три основни модификации: изтребител F-18A, щурмовик A-18A и учебно-боен TF-18A. На 1 март 1977 г. е обявено, че новият изтребител ще получи названието „Hornet” („Стършел“).
На конструкторите от McDonnell-Douglas се отдава да обединят изтребителната и щурмова модификация в един самолет, който от 1980 г. се води неофициално като F/A-18A и чак през декември това обозначение е утвърдено официално. Двуместният вариант е преименуван на F/A-18B. - Още за F/A-18A

 
 

Германия блокира Естония за изнасяне на оръжие към Украйна

22.01.2022, 09:08

Германия блокира Естония за предоставянето на военна подкрепа с германски произход на Украйна. Това съобщи американският вестник The Wall Street Journal (WSJ) в петък, цитиран от "Дойче веле".
Съобщението идва, след като Държавният департамент на САЩ даде зелена светлина на Естония да изпрати оръжия, произведени в САЩ в Украйна.
"Надяваме се, че ще получим одобрението от Германия, заяви Кристо Ен Вага, съветник на естонския министър на отбраната за WSJ. Естония показа, че искаме да помогнем на Украйна практически по всякакъв начин, по който можем".
Служители на германското правителство заявиха, че се опасяват, че подобни доставки могат да повишат напрежението и да затруднят преговорите.
Германия е един от най-големите производители и износители на оръжия в света, като продажбите са се увеличили с 21% от 2016 до 2020 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.
Припомняме, че властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна.
"Естония, Латвия и Литва ще предоставят допълнителна помощ за укрепване на способността на Украйна да се отбранява. Естония ще предостави противотанкови ракети Javelin, Латвия и Литва ще предоставят зенитно-ракетни системи Stinger", съобщи Министерството на отбраната в Twitter.
На 30 декември миналата година ръководителят на отдела за международно сътрудничество на Министерството на отбраната на Естония Пеетер Куимет обяви планове за предоставяне на Украйна с оръжия. Според него те могат да бъдат прехвърлени в Украйна само със съгласието на продавача. В случая с естонското Javelin ще се изисква съгласието на САЩ, в случай на гаубици - на Германия и Финландия.
Европа и САЩ се страхуват, че Москва се готви за инвазия в Украйна, след като събра 100 000 войници на границата.
Русия отрече, че планира атака, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако списъкът с нейните искания не бъде изпълнен.
Източник: https://news.bg/

 

 

Две компании искат да поддържат българските Bell 206

21.01.2022, 22:20

Две форми са подали заявление за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Осигуряване на летателната годност на вертолети Bell 206B-3”. Това се чете в документите публикувани от МО.
Процедурата бе стартирана от МО на 29 ноември 2021 г. и включва две обособени позиции – „Осигуряване на летателната годност на вертолети Bell 206B-3 (без двигателите)” и „Осигуряване на летателната годност на двигатели Rolls-Royce Allison 250-C20J за вертолети Bell 206B-3”. Очакваната максимална стойност на проекта е 11,2 млн. лева без ДДС, като 7,1 млн. са за поддръжка на вертолетите, а 4,1 млн. за поддръжка на двигателите. Рамковото споразумение трябва да покрие всички шест налични вертолета Bell 206B-3 от състава на българските ВВС.
От публикуваното от МО се вижда, че до крайния срок (10 януари 2022 г.), за подаване на заявления за участие, е деклариран интерес от две компании. По първата позиция, заявление има от TRIMPEKS D.O.O и ТМИС ООД. По втората позиция интересът е само от TRIMPEKS D.O.O.
Справка показва, че TRIMPEKS D.O.O е словенска компания, която е специализирана в поддръжка на вертолет Bell и Agusta-Bell, както и на газотурбинни мотори Pratt & Whitney Canada и Rolls Royce.
ТМИС ООД е българска компания с управител Емил Дерменджиев. Името на Дерменджиев, както и на фирмата, се свърза с презентации на американската компания Textron, която е собственик на Bell.
Интересно е, че в процедурата се залага освен стандартната доставка на стоки и услуги, както и осигуряване на ремонти, и доставка на симулатор и компютърен клас за обучение. Може да се доставя и оборудване за замяна на остаряло такова, което пък отваря пътя за малки модернизации на 22-годишните вертолети Bell 206.
Любопитна е и информацията за наработките на шестте двигателя Rolls-Royce Allison 250-C20J, които задвижват българските Bell 206. Лидерният мотор е на наработка от почти 3500 часа, следващият двигател е на малко под 2900 часа, следван от един на малко под 2600, друг на малко под 2400 часа и два на 1750. Това говори за не лоша утилизация на наличните вертолети – нещо рядко срещано сред българската авиационна техника.
Източник: https://aero-bg.com/

 

1, 73 процента от БВП за отбрана през 2022 г.

21.01.2022, 13:00

В мотивите към проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. е записано, че за отбрана разходите ще бъдат 1, 73 на сто от БВП с тенденция до 2024 г. да станат 2 процента, както предвижда Националния план. Отделените средства за Министерството на отбраната са 1, 882 425 млрд. лв. От тях 1, 588 392 млрд. лв. са текущи разходи, включително 1, 233 382 млрд. лв. за персонал. Базата за определяне на най-ниската длъжност по Закона за отбраната и въоръжените сили остава 380 лв., а обезщетенията за правоимащи съпруги на военнослужещи също не се променят и ще бъдат в размер на 340 лв.
За придобиване на дълготрайни материални активи са предвидени 294, 039 млн. лв., в т. ч. 187 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен кораб. Трансферите към 4-те висши училища са в размер на 36 млн. лв.
********
От мотивите към законопроекта
Осигурени са средства за поддържане и развитиена националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана.
Разходите за отбрана за 2022 г. възлизат на 1,73% от БВП (с 0,03% повече от референтния процент), като през 2024 г. достигат до 2% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г. и поетите ангажименти пред НАТО.
Предвидени са средства за 2022 г. за превъоръжаване и модернизация на трите вида въоръжени сили и повишаване на отбранителните способности на Българската армия, съгласно Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021 г.-2025 г., а именно:
• 187,0 млн. лв. - за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военно морските сили;
• 100,0 млн. лв. - за основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада;
• 180,0 млн. лв. - за средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и за съпътстващите разходи по придобиването му;
•126,2 - млн. лв. за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29;
• 50,0 млн. лв. - за провеждане на подготовката за изпълнение на задачи по мисии „Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност“ и „Принос към националната сигурност в мирно време“, повишаване броя на мероприятията за съвместна подготовка, включително международни учения, усвояване на новите бойни платформи, въоръжение и техника и постигане на пълни оперативни способности, подготовка и сертифициране на формированията, определени за Силите за отговор на НАТО и целенасочена подготовка за ефективно изпълнение на процедурите и действията за оказване на поддръжка като страна-домакин на сили на НАТО;
• 77,0 млн. лв. -за преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия, в т.ч. за осъвременяване на кадровата политика.
Чл. 61 от представения законопроект
Чл. 61. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на лицата по чл. 212, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, по чл. 177, ал. 2 и чл. 180, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи, по чл. 22 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, по чл. 71, ал. 2 и чл. 73, ал. 2 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, по чл. 64, ал. 3 от Закона за Националната служба за охрана и по чл. 64, ал. 2 от Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ е 380 лв. от 1 януари 2022 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си в сферата на сигурността

21.01.2022, 12:55

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., поради което искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения засяга тези две страни. Това се казва в разпространени днес коментари на руското външно министерство в отговор на въпроси на медии, постъпили във връзка с пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
“Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията, съществуваща към 1997 г. на територията на държавите, които не са били членки на НАТО към онази дата. Към тях се отнасят България и Румъния”, каза министърът.
На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции в сферата на сигурността, а също така на мерки за гарантиране на сигурността на Русия и държавите членки на Северноатлантическия алианс.
През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че “не гледат един на друг като противници” и създават “механизъм за консултации, координация и съвместни действия”. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 страни и продължава политиката си на “отворени врати”.
Източник: БТА

 
 

Сейго Ямадзава – самураят, който се би за свободата на България

21.01.2022, 09:12

Руско-турската война от 1877-1878 г. безспорно е събитие от голямо значение за българската история. Учените по цял свят са съгласни, че резултатът от него е решен в битката при Плевен. Тази многомесечна епопея привлича погледите на цялото земно кълбо и веднага се превръща в легенда, пренасяна от уста на уста.
Пътят към успеха в битката при Плевен е дълъг и труден. Дълъг, защото продължава от 8 юли до 10 декември 1877 г. Труден, защото половината от руснаците, които губят живота си по време на войната, загиват именно в тези трудни сражения. В крайна сметка, без провизии, Осман паша прави отчаян опит да пробие обсадата на 10 декември. Натискът от турците е жесток, но неуспешен и при вида на отчайващото положение, излиза заповед да се развее бяло знаме. Убитите и ранени османци са 15 000, а се предават 40 000 офицери и войници......Прочети още

 
 

Великите военни изцепки: Битката при Велбъжд (1330 г.)

21.01.2022, 09:07

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 
 

Един забравен български генерал

21.01.2022, 09:05

На 21 януари 1893 г. в Казанлък е роден Васил Тенев Бойдев. През 1912 г. завършва Военното на Н. В. училище в София. С кавалерийските части , в които служи като млад офицер – 4-и и 7-и конен полк, преминава през войните от 1912 – 1918 г.
През 1925 г. завършва Военна академия. Издава редица теоретични трудове и анализи за действията на българската армия. Началник-щаб на 8-а пехотна дивизия, началник на Военното училище (1935 г.)
На 7 октомври 1936 г. встъпва в длъжност като командир на Въздушните на Н. В. войски. Започва периода на възстановяване на българската военна авиация. Извършва структурната организация на Въздушни войски, поставя основата за развитие на военната авиация и подготовката й за предстоящата война. През 1937 г. Цар Борис ІІІ връчва бойните знамена на въздушните полкове. Васил Бойдев изпълнява редица дипломатически мисии – срещи с Гьоринг, Молотов, Хитлер. Владеещ френски, немски, руски и турски език, той се проявява като умел дипломат.
Организира обучението на български пилоти в Полша, Италия и Германия. Развива производството на български самолети в Държавната аеропланна работилница – Божурище, Капрони Български в Казанлък, започва строежа на самолетната фабрика в Ловеч. Осъществяват се доставките на самолети от Полша и Чехия. През лятото на 1939 г. пристигат първите модерни самолети Месершмид-109.
През 1941 г. генерал Васил Бойдев е назначен за командир на 5-та българска армия, дислоцирана на територията на Македония. На тази длъжност остава до април 1944 г., когато подава оставка и напуска армията.
Девети септември 1944 г. променя коренно живота на генерал Бойдев. Като царски офицер той е интерниран със семейството си в Троян, където живее повече от тридесет години. Умира на 21 април 1984 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 
 

На 21 януари 1954 г. в САЩ е спусната на вода първата атомна подводница “Наутилус”

21.01.2022, 09:02

“Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият изобщо кораб, достигнал Северния полюс. Килът й е заложен на 14 юни 1952 година в завода на “Дженеръл Илектрик” в Гротън, Кънектикът, от тогавашния президент на САЩ Хари Труман. Пусната е на вода и е кръстена от “Мами” Айзенхауер, съпругата на следващия президент на Щатите Дуайт Айзенхауер на 21 януари 1954 г. Влиза в строя на американските ВМС на 30 септември същата година под командването на капитан ІІ ранг Юджийн Уилкинсън, но остава на кея за достроечни и изпитателни работи.
Първият си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г., когато предава станалото после знаменито съобщение: “На ход - в подводно положение с атомна енергия.” На 10 май се отправя в първото си по-сериозно подводно плаване от Ню Лъндън до Сан Хуан, Пуерто Рико, и изминава 1200 мили за по-малко от деветдесет часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост.
В периода 1955-1957 г. “Наутилус” е опитна платформа за изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад гърба си вече 60 000 проплавани под вода мили – толкова, колкото и прочутата й съименичка от романа на Жул Верн “Двадесет хиляди левги под водата.”
На 25 април 1958 г. започва историческото й подводно плаване под Северната полярна шапка, но необичайно дълбоките ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите. Опитът продължава на 23 юли и на 3 август тя става първият кораб, достигнал Северния полюс. След общо 1590 мили, проплавани под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия. По време на плаването е имало сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. В компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата - тогава капитан ІІ ранг Андерсън имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.
“Наутилус” служи достойно в американските ВМС до 3 март 1980 г., като в дневника й са записани над 300 000 мили, проплавани под вода. Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преобзавеждане на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.
През 20 септември 2004 г. подводницата чества 50-годишният юбилей от влизането си в строя. Реч на тържеството по този повод произнесе първият й командир – вицеадмирал Юджийн Уилкинсън.
Технически данни: водоизместване (пълно) - 3520 т, дължина - 95,5 м, широчина - 8,5 м, газене - 7,9 м, въоръжение - 6 торпедни апарата, екипаж - 13 офицера и 92 матроса. - Още за  SSN-571

 
 

На този ден през 1968 година бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби

21.01.2022, 08:50

На 21 януари 1968 г., след възникване на пожар на борда на стратегическия бомбардировач Б-52, екипажът аварийно напуска самолета в условния на полярна нощ над базата на ВВС на САЩ Туле в Гренландия и неуправляемата машина с четири термоядрени бомби се разбива близо до базата. - (видео)
Бомбардировачът изпълнява бойно патрулиране в рамките на операция „Хромов купол” с четири термоядрени бомби B28FI. При падането бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно заразяване на местността. През март 2009 г. списание „Time” включва инцидентът в списъка на най-сериозните ядрени катастрофи.
Катастрофата става само 2 г. и 4 дни след инцидента над испанското село Паломарес, когато пак горящ Б-52 хвърля 4 термоядрени бомби в морето и на брега. - (видео)
Спомените са пресни и международният скандал е огромен........... Прочети още

 
 

 

Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога

20.01.2022, 22:08

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че принципно трябва да се купят още изтребители F-16, но не може да се ангажира с прогнози, кога това може да стане факт. Това заяви той днес, 20 януари 2021 г., в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” по „Нова нюз”.
„Отговорът е „да”, но въпросът е кога. Този въпрос е труден в момента за отговор. До края на март чакаме отговор на запитване до американското правителство, относно доставка на още осем. Когато видим тези параметри, и когато видим другите (военни – бел. ред.) проекти, включително и баланса, както в МО, така и на ниво национален бюджет, тогава ще преценим”, отговори министър Янев на въпроса, дали България ще купи още изтребители F-16.
Това бе първото телевизионно интервю на Янев, откакто пое поста министър на отбраната в средата на декември и първата конкретна заявка по отношение на евентуалната покупка на още изтребители F-16 Block 70.
Припомняме, че през лятото на миналата година служебният министър Георги Панайотов изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Тогава той оправда действията си с нуждата от точни финансови параметри за писане на инвестиционен проект. По действащото в момента законодателство такъв проект (надхвърлящ 100 млн. лева) трябва да бъде одобрен последователно от военния министър, Министерски съвет и след това Народното събрание.
Проектодоговорът важи в рамките на около три месеца, в рамките на които страната ни трябва или да го подпише, или да го отхвърли, или да се опита да го предоговори, или да удължи валидността му с цел издействане на още време за размисъл.
По-рано в интервюто по „Нова нюз” заяви, че той би искал през 2022 г. да постави акцента върху модернизацията на Сухопътни войски, защото техният основен проект за закупуване на нова колесна бойна машина е до никъде. Янев определи Сухопътни войски, като гръбнака на въоръжените сили, който е бил пренебрегван на фона на ВВС и ВМС.
Военният министър, с неохота, отговори на въпрос свързан с амбицията на ВМС да има подводници. Той определи тези способности, като необходими, но с неясни финансови параметри.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Холандия изпраща у нас два F-35 за съвместен ер полисинг

20.01.2022, 22:05

Холандия ще изпрати в България два изтребителя F-35A, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”. Това се чете в съобщение на МО на Кралство Нидерландия, публикувано днес, 20 януари 2022 г.
Съобщението дава информация за готовността на страната да реагира във връзка със засиленото напрежение между Русия и Украйна. Военният министър на Холандия Кайса Олонгрен е изпратила писмена информация за това до парламента на кралството.
В нея се казва, че ще бъдат изпратени два F-35A, заедно с летателен и технически персонал, в България, които ще изпълняват „ер полисинг”. Това ще стане факт в рамките на два месеца – април и май 2022 г.
Подчертава се, че това ще бъде първото оперативно разполагане на холандски F-35 извън територията на страната.
Макар и да не се посочва изрично, самолетите най-вероятно ще се базират на летище Граф Игнатиево, но е възможно и базиране в Безмер, предвид по-добрата инфраструктура.
Възможността за изпълнение на т.нар. „съвместен ер полисинг”, тоест български и чужди изтребители да охраняват едновременно небето ни, бе създадена с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което бе прието, с доста полемики, в началото на 2016 г. От тогава подобна мисия е изпълнявана само три пъти – за седмица през септември 2016 г. от американски F-15, за малко повече от три месеца от италиански Eurofighter през лятото и есента на 2017 г. и от американски F-16 за месец през есента на 2020 г.
Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing) бе въведена в НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. В нейните рамки в Балтийските страни, Полша, Румъния и България се изпращат допълнителни изтребители.
Засега, няма информация за разполагането на холандски изтребители от българската страна. За това се иска решение на Министерски съвет. Вероятно, военното ведомство ще се опитва да вдига малко шум по темата, особено на фона на полемиките около заявлението на военния министър Стефан Янев, че не е нужно у нас да се разполагат сили на страни-членки на НАТО и цялостното напрежение в региона.
Кралските нидерландски ВВС обявиха, че флота от F-35A е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC) през декември 2021 г. Готовността се изразява във възможност за разполагане на четири машини зад граница. Страната в момента има 24 изтребителя от този тип, от общо 46 заявени. Очаква се доставките да се изпълнят до края на 2023 г., а пълно ниво на бойна готовност да бъде достигнато на следващата година.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Йоханис: Румъния е готова да приеме на своя територия френски военен контингент

20.01.2022, 21:42

Президентът на Румъния Клаус Йоханис декларира, че северната ни съседка е готова да приеме на своя територия френски военен контингент за евентуално укрепване на отбранителните позиции на НАТО, предаде Франс прес.
Йоханис обяви в Туитър, че приветства вчерашното изявление на френския президент Еманюел Макрон – че Париж е готов да участва в усилването на военната готовност на източния фланг на алианса при руско нахлуване в Украйна.
Източник: bnr.bg

 

НАТО модернизира стара албанска авиобаза за операции на алианса

20.01.2022, 21:35

НАТО започна модернизиране на авиобаза Кукова в Албания от комунистическата епоха, което ще позволи тя да се използва за операции на алианса, съобщава АП.
Обновяването на стойност 45,8 милиона евро ще включва обновяване на пистата, пистите за рулиране и съоръженията за съхранение и е предназначено да увеличи оперативната съвместимост на НАТО и да поддържа мисии за ранно предупреждение във въздуха над страната от Западните Балкани.
Базата в Кукова, на 80 километра южно от столицата Тирана, ще обслужва Албания, а също така ще поддържа операции на НАТО за снабдяване по въздух, логистична подкрепа, въздушна полиция, обучение и учения.
Албанският премиер Еди Рама (на снимката) каза, че изборът на НАТО да използва съоръжението като тактическа база “потвърждава факта, че малката Албания все пак е важна за алианса”.
Очаква се модернизацията да приключи до есента на 2023 г., според Министерството на отбраната.
Авиобаза Кукова е построена през 50-те години на миналия век, когато Албания е близък съюзник на Съветския съюз. Първият съветски бомбардировач Илюшин Ил-28 каца там през 1957 г., а Миг-17 са разположени по-късно. Комунистическият режим в Албания рухна през 1990 г.
Куцова остана военна авиобаза, въпреки че старите й руски и китайски самолети спряха да летят в края на 90-те години.
Албания е член на НАТО от 2009 г. Миналата година страната беше домакин на водените от армията на САЩ многонационални военни учения Defender-Europe 21.
Източник: news.bg   

 

Графика на деня: Кои страни са получили най-голяма военна помощ през 2020 г.?

20.01.2022, 21:04

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди, че Украйна ще получи допълнителна помощ за отбранителна сигурност на стойност 200 млн. долара.
Блинкън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, тъй като напрежението между Киев и Москва нараства и много наблюдатели се опасяват, че може да прерасне във война, пише Statista.
Ако се разгледа цялата чуждестранна военна помощ, предоставена от САЩ през 2020 г. – последната, за която има данни, Украйна се класира доста напред на страните, които САЩ подкрепят.
През 2020 г. източноевропейската страна е получила военна помощ за 284 млн. долара, с което се нарежда на шесто място.
Най-големите получатели на американска военна помощ през 2020 г. са Израел и Афганистан – по около 3 млрд. долара. С изтеглянето на САЩ от Афганистан през миналата година статутът на страната вероятно ще се промени.
Съюзниците на САЩ в Близкия изток – като Египет, Йордания и Ливан, също получават военна помощ за сериозни суми.

Източник: https://www.investor.bg/

 

войски са натовски и това не трябва да се забравя

20.01.2022, 20:56

В момента разглеждаме три сценария как ще действаме, ако стане война в Украйна с оглед на напрежението с Русия. Българската армия и Въоръжените сили се подготвят за различни сценарии. И смятам, че те могат да реагират адекватно на такъв тип сценарии в близост до българските граници. Това каза в интервю по Нова нюз министърът на отбраната Стефан Янев.
За целта правителството ще приеме национална позиция до три седмици. Тъй като през февруари предстои среща на военните министри и българският трябва да представи какво ще бъде нашето поведение.
„Така че, трябва да има национална позиция по отношение какъв тип отбранителен потенциал ще имаме в случай, че тази криза ескалира и тръгне към различен развой“, коментира той. „Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство“, категоричен беше министърът.
Стефан Янев беше категоричен, че стои на вече заявената си позиция, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО на наша територия, защото това ще създаде вдигне градуса на напрежение. „Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя“, каза Янев. „В онзи момент не се налагаше, аз съм го обяснил пред МС и съм го аргументирал. Дали и какво решение предстои, ще разберем през следващите няколко седмици“, допълни министърът на отбраната. Той отрече да има искри по темата между него и премиера Кирил Петков.
„Това, което е важно в случая за България – ние трябва да кажем ясно на българските граждани, аз заявих преди две седмици, решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение, дали наши или чужди. Нашите войски са натовски и това не трябва да се забравя. Стремежът ми е да променя начина на говорене и създаването за усещане за разграничаване на фили на нещо и фоби на друго. Когато говорим за национални интереси, моето желание е българите да се чувстват българофили“, коментира Стефан Янев.
Източник: https://otbrana.com

 

Военната академия организира научна конференция „110 години традиции, качество, престиж“

20.01.2022, 20:53

От ръководството на Военна академия „Г. С. Раковски“ съобщиха, че годишната научна конференция ще бъде, посветена на 110 години от създаването на Академията. Тема е „110 години традиции, качество, престиж, а времето на провеждане - 12 – 13.04.2022 г. Целта на конференцията е да предостави възможности за обсъждане на основни проблеми в областта на образованието и подготовката в сферата на националната и коалиционната сигурност, отбраната и военното дело, за свободен обмен на мнения и споделяне на натрупания научно-изследователски и практически опит, както и насърчаване на международното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.
Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник с доклади посветен на 110-та годишнина на Военна академия „Г. С. Раковски”. Научните тематични кръгове са следните: „Сигурността и общественото развитие – баланс на амбиции и възможности“, „Новите войни и развитието на военното изкуство – теории, тенденции“, „Трансформация, превъоръжаване, способности“, „Социални, стопански, правни и хуманитарни науки“ и „Природни и технически науки, математика и информатика“.
********
На 11 декември 1911 г. министърът на войната генерал-майор Никифор Никифоров представя пред цар Фердинанд І законопроект за създаване на военна академия. Той е внесен в ХV Обикновено Народно събрание и приет на 1 март 1912 г като „Закон за създаване на Българска военна академия“. Законът влиза в сила от 8 май 1912 г., но последвалите Балкански войни (1912 – 1913) отлагат съществуването на новото учебно заведение. На 4 януари 1915 г. Военната академия е тържествено открита и в нея започва обучението на първия випуск слушатели. След включването на България в Първата световна война (1915 – 1918) занятията са прекратени, а преподавателите и слушателите получават назначения в щабовете и войските. По силата на наложените ограничения от Ньойския договор (1919) на България е забранено да има Военна академия. През периода 1922 – 1938 г. тя функционира скрито на територията на Военното училище под името Преподавателски курс, предназначението на който е да дава академично военно образование. До 1944 г. в нея се обучават 16 офицерски випуска, а след Втората световна война се подготвят кадри за тактическите и оперативните звена на българската армия. С Регентски указ № 6 от 5 март 1946 г. за патрон на Академията е определен първият военен теоретик Георги Стойков Раковски. Днес Военна академия „Г.С. Раковски“ е основната образователна институция в България по въпросите на сигурността и отбраната, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ разрешават балтийските страни да изпратят американски оръжия в Украйна

20.01.2022, 13:00

Държавният департамент на САЩ е дал зелена светлина на трима съюзници от НАТО – балтийските държави, да изпратят противотанкови ракети и други оръжия, произведени в САЩ, към Украйна – знак за подновена спешност сред западните съюзници по повод заплахата от многофронтово нахлуване на руски сили в страната.
Искания от Латвия, Естония и Литва за прехвърляне на оръжия към Украйна са получени през последните седмици, а последното от трите е одобрено в сряда, според служител на администрацията, който е коментирал пред Politico, но е пожелал анонимност.
Администрацията на Байдън ще започне процеса по доставка на противотанкови ракети, боеприпаси и друго оборудване за Украйна на стойност 200 млн. долара през следващите дни.
Съгласно разпоредбите за контрол на износа на оръжия трите страни трябва да получат одобрение от Държавния департамент, преди да прехвърлят оръжия в Украйна. Служителят на администрацията отказва да изброи конкретните оръжия, които са били одобрени за трансфер......Прочети още

 

Израел подписа договор за подводници с "ТисенКруп" за 3,4 милиарда долара

20.01.2022, 11:52

Израел сключи сделка за 3 милиарда евро (3,4 милиарда долара) с компанията "ТисенКруп марин системс" за разработване и производство на три подводници за израелските военноморски сили, обяви днес израелското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Двете страни също така подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество в промишлеността на стойност над 850 милиона евро, каза министерството.
"Бих искал да благодаря на германското правителство за помощта му за постигане на споразумението и за ангажирането му със сигурността на Израел", заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц (на снимката), предаде БТА.
Уверен съм, че новите подводници ще подсилят боеспособността на израелските военноморски сили и ще допринесат за превъзходството на Израел в сигурността в региона, каза той.
Споразумението предвижда първата подводница да бъде доставена до 9 години. Сделката включва също изграждане на тренировъчен симулатор в Израел и доставка на резервни части.

 

Значка за 60 години Ракетни войски

20.01.2022, 11:44

ПОМЕСТВАМЕ ТЕЛЕФОНИТЕ ЗА ПОРЪЧКА НА ЗНАЧКАТА "60 ГОД. РАКЕТНИ ВОЙСКИ на СВ от БА ":
-ЗА 46 РБР гр. САМОКОВ, ДИМИТЪР ЗМИЙЧАРОВ тел.0887/397378
-за 128 ПРТБ гр. САМОКОВ, ДИМИТЪР ЧАНКОВ тел0889/415656
-за 1-ви ОРДН, ГЕОРГИ САКАРЕВ тел.0878/803640
-за 3 -ти ОРДН гр.РАЗЛОГ, ТОДОР ЗВЪНЧАРОВ тел.0895/384188
-за 21-ви ОРДН гр. ПАЗАРДЖИК, МАРИН ДОБРЕВ тел0897/951256
-за 9-ти ОРДН ГОРНА БАНЯ, АТАНАС ПЕТКОВ тел0888/400522
-за 56 РБР МАРИНО ПОЛЕ, ХРИСТО ДЕНЕВ тел.0898/747961
-за 129 ПРТБ МАРИНО ПОЛЕ, СТЕФАН ГРУЕВ тел0887/756670
-за 17-ти ОРДН гр. ДИМИТРОВГРАД, БИСЕР МАРИНОВ тел. 0888/289542
-за 5-ти ОРДН гр. КАЗАНЛЪК, СТЕФАН ГЕШЕВ тел.0889/069033
-за 2-ри ОРДН гр. СТ. ЗАГОРА, АНТОН ГРОЗЕВ тел0885/035527
-за 66РБР гр. ЯМБОЛ, КОЛЬО ХАЛКОВ тел.0889/432966
-за 130 ПРТБ гр. ЯМБОЛ, ПЕТЪР РУСЕВ тел.0894/762051
-за 7-ми ОРДН БОЯНОВО, ИВАН ЛАЗАРОВ тел.0887/352474
-за 16 -ти ОРДН ГРУДОВО /гр.СРЕДЕЦ/, БОРИСЛАВ НИКОЛОВ тел.0888/812330
-за 18-ти ОРДН гр. ШУМЕН, ЛЮБОМИР ЙОРДАНОВ тел 0894/688213
-за 24 ОРДН гр.КАРНОБАТ, ВЕСЕЛИН ШАРБАНОВ тел.0887/846933
-за 76 ФРБР и 135 ФПРТБ ТЕЛИШ, КРАСИМИР КОНОВ тел.0887/235308
ЦЕНАТА НА ЗНАЧКАТА Е 4 ЛВ.

 

Математици със сензационно разкритие: Ето защо Хитлер загуби войната

20.01.2022, 08:38

Какви грешки е направил Хитлер според версията на британските историци? Нацистка Германия имаше възможност да спечели „Битката за Великобритания“ и това значително да повлияе на резултата от Втората световна война, ако бе взела други стратегически решения. До това заключение стигнаха изследователите от Йоркския университет на Великобритания, информира "Труд".
Използвайки компютърен модел, те определиха, че най-вероятно немците щяха да са победители в битката, ако бяха нападнали британците не на 10 юли, а на 18 юни 1940 г., веднага след известната реч на Уинстън Чърчил „Техният звезден час“.......Прочети още

 

 

Бойна мощ! Гърция получи новите изтребители Рафал от Франция

19.01.2022, 20:03

Гърция получи шест нови френски изтребителя "Рафал" от Франция. Сделката се приема като засилване на отбранителните способности на Европейския съюз, както и за отблъскване на турските амбиции за сондиране за нефт и газ в Средиземноморието.
На тържествена церемония в присъствието на премиера Мицотакис шест бойни самолета "Рафал" се приземиха на авиобазата "Танагра". - (видео)
"Затваряме врата срещу всяка военна заплаха", каза премиерът в обръщение към военни състав на авиобазата. Самолетите са в готовност да влязат в експлоатазия незабавно. Пилотират се от гърци, завършили специализация си във Франция.
Пристигналите шест изтребители са част от доставката на общо 24 самолета от този тип, за да се подсили отбранителната мощ на гръцката авиация и като цяло на силите на НАТО.
Сондажите на газ в Източното Средиземноморие са поле на конфронтация между Атина и Анкара. Гърция извършва модернизация на военните си сили на фона на това засилено напрежение с Турция.
От опозицията направиха изявление и припомниха, че сделката за закупуването на изтребителите е ратифицирана от мнозинство в парламента, а средствата са от данъците на гърците. - Още за Rafale
Източник: https://fakti.bg/

 

Анализ на резултатите от подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби

19.01.2022, 19:53

На 18 януари беше проведен анализ на състоянието и подготовката на Флотилия бойни и спомагателни кораби за изминалата 2021 година.
На анализа присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
През 2021 година сили от флотилията участваха в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Gurdian”, развръщането на постоянната патрулна група на НАТО SNMG2 и постоянната противоминна група на НАТО SNMСМG2, в следните международни учения: „Sea Breeze 2021“, „Sea Shield 2021“, „Poseidon 2021“, както и в националното военноморско учение на ВМС на Република България с международно участие „Бриз 2021“. Успешно беше извършена сертификация на фрегата „Дръзки“.
Най-съществените постижения през изминалата година са били успешната сертификация на командването на тактическа група патрулни кораби по стандартите на НАТО, високото ниво на водолазната подготовка с проведеното национално водолазно учение „Тритон 2021“ с участието на водолази от ВМС на САЩ и Република Румъния, както и придобиването и възстановяването на бойни способности на кораби от флотилията след ремонт и модернизация.
Сили и средства от флотилията взеха ключово участие в операцията на море по издирване и изваждане на останките от катастрофиралия самолет „МиГ-29“.
Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на флотилия бойни и спомагателни кораби с държавната и местна власт.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за дейността на флотилията през изминалата година. Той изказа сърдечна благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на военнослужещите от флотилията при изпълнението на поставените от Командването на ВМС задачи и очерта основните насоки  и предизвикателства, стоящи пред ВМС. В заключение контраадмирал Михайлов изказа своята увереност, че въпреки трудностите българските военни моряци ще продължат да работят все така неуморно и всеотдайно за издигане престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Президентът и вицепрезидентът положиха клетва

19.01.2022, 17:12

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат. На тържествената церемония те произнесоха клетвите си и подписаха клетвени листове. В пленарната зала прозвучаха химните на България и на Обединена Европа. Преди полагането на клетвата заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин прочете решението на ЦИК, с което Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната. След полагането на клетвата президентът Румен Радев направи обръщение към народа и Народното събрание.
На тържествената церемония армията беше представена от Националната гвардейска част, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, неговите заместници генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Димитър Илиев и съветника на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров.Присъстваха още министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев и други членове на Министерския съвет, на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните у нас вероизповедания, на държавни институции, президентът Петър Стоянов (1997 г.-2002 г.) и предишните председатели на Народното събрание Огнян Герджиков, Борислав Великов и Михаил Миков.
Негово Светейшество българският патриарх Неофит посрещна в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.
Негово Светейшество поздрави държавния глава с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. Патриархът отправи молитва Бог да благослови доброто намерение на президента и вицепрезидента, на които предстои важно и отговорно дело,  да им даде мъдрост и умение, за да вършат успешно своята работа за благопреуспяването на Родината и народа ни.
„Очакванията към вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите ви, отново ще бъде изключително голяма“, заяви в словото си патриарх Неофит.
Негово Светейшество подари Библия на президента и вицепрезидента. На тържествения молебен присъстваха съпругата на президента Десислава Радев, съпругът на вицепрезидента проф. Андрей Йотов и представители на Администрацията на Президента.
Какво каза президентът Румен Радев в обръщението си за развитието на въоръжените сили?
„Гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите, е основна задача на държавната политика. Затова и развитието на въоръжените сили винаги е било основен приоритет в ролята ми на върховен главнокомандващ.
Първият Консултативен съвет за национална сигурност, който свиках, бе посветен на основните предизвикателства пред Българската армия – остарялото оборудване, липсата на ресурси за пълноценна подготовка, тревожният отлив на личен състав. Призовах за разработване на дългосрочна визия за развитие на въоръжените сили; за ускорена реализация на проектите за модернизация, които да се съпътстват задължително от програми за индустриално сътрудничество; за решително повишаване на професионалната квалификация, мотивацията и социалния престиж на военнослужещите; за поддръжка на техниката и въоръжението до замяната им с нови образци; за участието на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор Сигурност.
Поради липсата на напредък в решаването на посочените проблеми, свиках в кратък времеви период още два Консултативни съвета за национална сигурност на същата тематика.
Твърдата ми настойчивост като върховен главнокомандващ допринесе за стартиране на редица конструктивни процеси в развитието на въоръжените сили. Разбира се, немалко задачи остават нерешени и се нуждаят от ресурси, организация и силно лидерство, но вярвам, че процесът е необратим. Нуждаем се от общото разбиране, че ангажиментът на държавното ръководство към отбраната не се изчерпва с големите проекти за модернизация. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждането на съвременни отбранителни способности с фокус върху хората в армията, върху иновациите и новите технологии.
Развитието на способности и оперативна съвместимост е не само съюзнически дълг, а преди всичко висша отговорност към сигурността на Родината. Определено считам, че при по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии.
Противодействието на съвременните форми на тероризъм, престъпност и корупция, гарантирането на сигурността на българските граждани, изисква непрекъснати усилия за повишаване на професионалната подготовка, мотивацията и технологичното осигуряване на служителите от МВР и службите за сигурност.
През целия ни мандат, с вицепрезидента г-жа Илияна Йотова отстоявахме убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес. Балансираният и прагматичен подход, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният диалог, допринесоха България да продължи да се утвърждава като предсказуем и желан партньор и съюзник, който може да генерира перспективни идеи, да търси прагматични решения, да допринася за стабилността и устойчивото развитие.
В обществото ни е налице консенсус за европейската принадлежност на България. Той бе утвърден и официализиран от предното поколение политици с присъединяването на България към Европейския съюз. Членството в съюза е процес на активно взаимодействие със страните-партньори, на укрепване на неговото единство и всекидневно отстояване на българските позиции в общността. Гласът на България трябва да отеква силно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическа автономност и сигурност.
Поетият ангажимент от всички страни-членки на НАТО за изразходване на 2% от БВП за отбрана е важна стъпка за укрепване на сигурността, но и заставя по-малките страни като нашата да инвестират значителен ресурс в икономическите и социални системи на по-развитите държави, производителки на въоръжение. Затова и на срещата на върха през 2019 г. поставих открито този проблем и призовах да търсим механизми алиансът да не се превръща в съюз между производители и купувачи на отбранителни продукти, а да се утвърждава като съюз между партньори, които заедно развиват отбранителни способности чрез интеграция на научно-изследователската дейност и съвместно производство. Идея, посрещната със значителен интерес и допринесла за създаването на инвестиционен фонд на алианса и механизми за съвместно развитие на иновациите. Вярвам, че България ще продължи да бъде активен участник в този процес и ще работи за интегриране на нашите научни звена и иновативни компании в инициативата.
През годините на мандата укрепихме стратегическото партньорство със САЩ. Възстановихме диалога с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване. С президента на Китай издигнахме отношенията ни на ниво стратегическо партньорство. Задълбочихме връзките с редица държави отвъд европейското пространство.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Комисията по отбрана подкрепи промени в законите за ДДС и за акцизите и данъчните складове

19.01.2022, 17:07

На днешното си заседание Комисията по отбрана с председател Атанас Зафиров подкрепи на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, които са внесени от служебното правителство. Очаква се утре двата законопроекта да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала. В тях има текстове, които освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки или услуги, предназначени за ползване от въоръжените сили на държава членка на ЕС. Освобождаването от тези плащания ще стават само в ситуации, при които въоръжените сили изпълняват дейности по общата политика за сигурност и няма да обхващат гражданските мисии.
На заседанието присъстваха представители  на Министерство на финансите – Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“, Мина Янкова, началник на отдел „Косвени данъци“ в дирекция „Данъчна политика“ и Виолета Гаджева, държавен експерт в дирекция „Данъчна политика“, а от Министерство на отбраната  -  Тодор Гелев, директор на дирекция „Финанси“ и Камелия Желева, началник на отдел в дирекция „Финанси“.
Целите, които се поставят със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност са освобождаване от ДДС при внос на стоки и услуги от въоръжените сили на държава-членка на ЕС за отбранителни дейности за общата политика за сигурност и отбрана, включително прилагане на нулева ставка. От членовете на Комисията по отбрана участие в обсъждането взеха заместник-председателите Христо Гаджев, Александър Александров и Николай Дренчев.
В една от промените на Закона за акцизите и данъчните складове  се предвижда освобождаване от акциз на акцизни стоки, предназначени за ползване от въоръжените сили на всяка държава членка, различна от държавата членка, в която се дължи акцизът, за ползване от тези сили, за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяването на техните офицерски трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни дейности на Съюза в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.
В настоящото законодателство също има подобен текст. Той, обаче, регламентира такъв режим само за страни членки на Северноатлантическия договор. В освобождаването не са предвидени случаите, в които въоръжените сили на държава членка участват в дейности по линия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), определена в  Договора за функционирането на Европейския съюз.
За какви отбранителните дейности става дума?
Това са военни мисии и операции, дейности на бойни групи, взаимна помощ, проекти по линия на постоянното структурирано сътрудничество и дейности на Европейската агенция по отбрана. Очаква се, че се тези промени ще се уеднакви третирането за целите на ДДС и акциза на отбранителните дейности в рамките на Съюза и НАТО, се посочва в мотивите към проекта.
Предложенията за промени са свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО, относно общата система на данъка върху добавената стойност и на Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.
От членовете на Комисията по отбрана участие в обсъждането взеха заместник-председателите Христо Гаджев, Александър Александров и Николай Дренчев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Над хиляда единици бойна техника ще получи тази година армията на Русия

19.01.2022, 13:46

Над хиляда единици бойна техника ще получат през 2022 г. сухопътните войски, военноморските сили, въздушнодесантните и бреговите войски на Русия. На военните ще бъдат доставени нови пускови установки с междуконтинентални балистични ракети (МБР), стратегически ракетоносци, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и атомен подводен крайцер. А Въздушно-космическите сили очакват 257 летателни апарата, съобщи на 21 декември пред висшия команден състав министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран в руския печат.
В материал от 14 януари онлайн изданието “Лента” специално открои част от новите ракетни въоръжения, произвеждани вече за армията на страната. Тази година започват серийни доставки на хиперзвукови противокорабни крилати ракети 3М22 “Циркон”, достигащи скорост 8-9 Маха (10 000 – 11 000 км/ч), за военните моряци. А в Ракетните войски със стратегическо предназначение ще бъдат изпратени 21 пускови установки за МБР, включително комплекси РС-28 с шахтно базиране “Сармат”, които постепенно да заменят ракетите Р-36М2 “Воевода”. Смята се, че “Сарматите” могат да доставят бойни глави с маса до 10 тона във всяка точка от земното кълбо.
Висши военни представиха и други нови оръжия. Руските части за ПВО за пръв път ще бъдат снабдени със зенитни ракетни комплекси “Гибка-С”, разказа на 24 декември пред в. “Красная звезда” ген.-лейтенант Александър Леонов, началник на войсковата ПВО на федерацията. Машините разполагат със средства за разузнаване и автоматично управление, съответно могат да носят денонощно дежурство. Това са първите руски самоходни комплекси с малък и свръхмалък обсег тип VSHORAD (Very Short-Range Air Defense), те могат да поразяват самолети, хеликоптери, дронове и ракети, летящи на минимална височина.
На 12 януари се състоя първият полет на стратегически бомбардировач ракетоносец Ту-160М от партидата, която се строи от 2018 г. в Казан, Татарстан, писа в понеделник “Независимая газета”. Самолетът се произвежда на нова елементна база – бордовите системи и оборудването са обновени 80 на сто спрямо изходния модел Ту-160. Това са най-големите свръхзвукови самолети в историята, най-тежките бойни самолети (до 275 тона) и най-високоскоростните бомбардировачи. Могат да поразяват далечни цели с обикновени и ядрени, включително хиперзвукови въоръжения. Военното министерство в Москва е купило вече 10 броя и смята да договори още близо 40.
Договорени са доставки на 30 модернизирани разузнавателно-ударни хеликоптери Ка-52М, които ще започнат тази година. Машините имат усъвършенствана оптико-електронна система и нов радиолокационен комплекс с активна фазирана антенна решетка. Могат да носят и нови оръжия като ракети “Атака”, “Вихър” и “Вихър-М”.
Министерството на отбраната смята да купи и 10 от най-тежките серийно произвеждани транспортни хеликоптери Ми-26Т2В в модернизиран вариант, информира през ноември фирмата производител от концерна “Ростех”. Товароподемността на модела е 20 тона.
На войските от Източния военен окръг на Русия ще бъдат изпратени първите многофункционални изтребители от пето поколение Су-57, предаде на 22 декември РИА Новости, като цитира командващия силите ген.-полковник Александър Чайко. Самолетите, способни да унищожават всички видове наземни, въздушни и надводни цели, имат стелт покритие и носят оръжия в корпуса, което намалява допълнително радиолокационната им видимост.
Военните ще се сдобият и с нов вид оръжие – КУБ-БЛА, представян като баражиращ боеприпас (предназначен за въздушно патрулиране по предварително зададен маршрут). Държавните му изпитания са приключили, съобщи през декември ТАСС. Електрическият двигател на практически безшумния КУБ-БЛА му осигурява максимална скорост 130 км/ч и престой във въздуха до 30 минути; масата на бойната му част е 3 кг.
На Сухопътните войски тази година ще бъдат доставени над 400 единици бронетанкова техника – нови и модернизирани, доказали се на практика в различни климатични зони, съобщи на 3 януари телевизия “Звезда”, като се позова на военното министерство.
Става дума за модерни танкове Т-72Б3М, Т-80БВМ, Т-90М, бойни машини на пехотата БМП-3 и усъвършенствани БМП-2 с боен модул “Бережок”, способни да водят огън от суша и вода в денонощен режим, също и за бронетранспортьори БТР-82А.
Започва и серийно производство на най-новите руски танкове Т-14 “Армата” – първите в света, чиято конструкция е свързана с концепцията за “мрежоцентрична война”. Тези единствени засега танкове с необитаема купола изглежда ще се доставят във войските от края на годината, посочи на 17 т. м. сайтът Avia.pro.
През октомври главнокомандващият сухопътните войски армейски генерал Олег Салюков съобщи, че за 2022 г. се планира тестова експлоатация в руските войски на бойни роботи, включително противотанковите “Уран-9”, след което военните ще определят колко от тях да купят. “Уран-9” са снабдени с 30-мм автоматично оръдие, картечница, ракети и огнехвъргачка. Според изданието “Старз енд страйпс” от САЩ, тези “роботи убийци”, изпробвани вече на учения, тревожат Запада, защото са “крачка напред” към създаването на руска безпилотна армия, напомни “Лента”.
Източник: bta.bg

 

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

19.01.2022, 13:42

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда, че предоставя допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 200 млн. долара на фона на нарастващите опасения от руска инвазия. Това съобщи Асошиейтед Прес.
Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че помощта е била одобрена в края на декември като част от американските усилия да се помогне на Украйна да се защити. До сряда обаче администрацията отказваше да коментира сумата. Служителят не беше упълномощен да обсъжда въпроса публично и говори при условие за анонимност, уточняват от АП.
"Ангажирани сме със суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще продължим да й оказваме необходимата подкрепа", коментира служителят. Той не даде подробности за съдържанието на пакета от помощи.
Съобщението бе направено в момент, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (на снимката) замина на набързо организирано посещение в Киев. Белият дом пък заяви във вторник, че Русия може във всеки един момент да започне нападение в Украйна.
В коментарите си пред служителите на американското посолство в Киев Блинкън стига по-далеч, като каза, че руският президент Владимир Путин планира значително да засили военното присъствие на Москва в близост до границата с Украйна, което в момента наброява около 100 000 военнослужещи.
"Знаем, че има планове за още по-голямо увеличаване на тези сили в много кратки срокове и това дава на президента Путин възможност, също в много кратки срокове, да предприеме по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна", посочи Блинкън.
След срещите си с президента на Украйна Володимир Зеленски и други високопоставени украински служители и кратко пътуване до Берлин за разговори с германски и други европейски съюзници в четвъртък, Блинкън ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Женева в петък. Целта на тази среща е да се провери готовността на Русия да разреши кризата по дипломатически път.
Източник: https://news.bg/

 

Кои са най-силните армии в света за 2021 г.

19.01.2022, 12:57

Отиващата си 2021 г. ще бъде запомнена не само с продължаващата пандемия, но и с редицата си военни конфликти и нестихващото напрежение между Запада и Русия, от една страна, и Запада и Китай - от друга.
В момента продължава да тече усилена кампания по превъоръжаване на големите военни сили, като правителствата залагат на нови технологии, кибер оръжия и неконвенционални средства за развитие, за да придобият предимство във все по-ожесточената надпревара по трупане на оръжия и отбранителни сили.
И да, добрите стари армии отново придобиват водещо значение в глобалната политика. Но кои са най-силните армии в света?
Такава статистика води порталът Globalfirepower, специализиран в съставянето на рейтинги на въоръжените сили на различните държави. Организацията изготвя рейтингите си върху 50 различни фактора, сред които количество оръжия на войските, разнообразието във въоръжаването, числеността на кадровия състав на въоръжените сили и други......Прочети още

 

Последният влак за българската армия

19.01.2022, 12:43

Армията на една държава обикновено е символ на национална гордост и чест, гарант на суверенитета, териториалната цялост и независимостта, защитник на сигурността на всички граждани.
България има огромни традиции в това отношение. Всеки знае какви военни подвизи са извършвали българските воини още от Средновековието почти до днес.
Само че славните години са доста назад във времето, а в момента въоръжените ни сили определено не изглеждат в най-добрата си форма, като повече от видимо изостават драматично в много отношения.
Ситуацията едва ли би могла да бъде обобщена по-добре от думите на началника на отбраната адмирал Емил Евтимов:
"Не съответстваме на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на съседните държави. Поради причина, че няма консенсус за ударно развитие на способностите на армията, за мащабна модернизация. И се страхувам, че в течение на годините ще бъдем неадекватни на това, което се развива в региона. Не е добра прогноза", казва той......Прочети още

 

Производството на ракетите-носители „Протон” отива към своя край

19.01.2022, 10:11

През 2022 г. ще бъдат произведени последните четири тежки ракети-носители „Протон-М”. Това съобщи руската космическа агенция „Роскосмос”.
Ракетите се произвеждат в Държавният космически научно-производствен център „Хруничев“, част от „Роскосмос”. Агенцията съобщава, че освен четирите ракети, които в момента се строят, на склад има други десет.
Шефът на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин се включи в социалната мрежа Twitter, като уточни, че 14-те ракети „Протон-М” ще бъдат изстреляни в рамките на следващите четири години, като за всички тях има вече назначен товар.
Най-важният товар, който ще бъде изстрелян с „Протон-М” през тази година е марсоходът ExoMars – съвместна програма между ESA и „Роскосмос”. Стартът е планиран за втората половина на септември.
Първият старт на „Протон” е от юли 1965 г. От тогава до днес са изстреляни 426 ракети от няколкото ѝ модификации. Актуалната версия „Протон-М” започва да се експлоатира през април 2001 г.
Русия смята да замени „Протон” с новата ракета „Ангара А5”. Трите ѝ изпитателни старта през 2014, 2020 и 2021 г. бяха успешни, макар ѝ при последния тест, последната степен „Персей” да не сработи. - Още Космос
Изтпочник: https://aero-bg.com/

 

САЩ са разтревожени заради възможността Русия да разположи ядрени оръжия в Беларус

19.01.2022, 09:40

Съединените щати са обезпокоени от проект за конституционна реформа в Беларус, която би позволила разполагането на руски ядрени оръжия в страната, граничеща с Украйна и Полша. Това заяви вчера пред репортери високопоставена служителка на Държавния департамент, предаде Франс прес.
Според нея президентът на Беларус Александър Лукашенко планира да прокара конституционни реформи на референдум, който може да бъде организиран през февруари.
“Тези конституционни промени биха могли да означават, че Беларус планира да разреши разполагането на ядрени и конвенционални сили на своя територия”, каза тя.
Наличието на ядрени оръжия по границите на ЕС би представлявало риск за европейската сигурност и може да доведе до ответен отговор, предупреди тя.
Източник: bta.bg

 

Делегация на Военна академия е в Азербайджан

19.01.2022, 09:35

В периода от 17 до 21 януари 2022 г. на посещение във Военната академия на Въоръжените сили на Република Азербайджан е делегация от Военна академия „Г. С. Раковски“, водена от генерал-майор д-р Груди Ангелов – началник на Академията.
Първият заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Азербайджанската армия генерал-полковник Карим Валиев прие днес, 18 януари 2022 г. генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.
Това е вторият ден от посещението на нашата делегация в Баку. Обсъждат се съвместни програми в сферата на военното образование, размяна на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+, съобщават от ВА.
На днешната среща на българската делегация с първия заместник-министър на отбраната и началник на Генералния щаб на Азербайджанската армия генерал-полковник Карим Валиев, присъства и българският посланик* в Баку – Н. Пр. Николай Янков, възпитаник на Факултет „Командно-щабен“ на Военна академия „Г. С. Раковски“.

 

 

Командирът на "Граф Игнатиево": Нальотът на военните ни пилоти още е недостатъчен

18.01.2022, 21:56

Нальотът (часовете за летене) на българските военни авиатори все още не е достътъчен. Това отчете командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев за 2021 година, съобщи БНР.
Тази авиобаза е в основата на охраната на въздушното пространство на България и НАТО.
Минимум от 1000 часа годишно трябва да имат във въздуха военните пилоти, е посочил бригаден генерал Николай Русев. Те летят на тренировъчните L-39. Но това "не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29".
Недостигът на часове за тренировъчни полети се преодолява с "професионализъм и голямата натовареност на инженерно-техническия състав".
Авиобазата ни, която отговаря за въздушния контрол на страната, не разполага с достатъчен брой изправни машини от основния тип боен самолет.
Въпреки това бригаден генерал Николай Русев уверява, че охраната на въздушното пространство е основен приоритет.
Командирът на "Граф Игнатиево" изтъква, че е направен "сериозен анализ на всички предпоставки за възникване на инциденти и произшествия", след като изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разби в Черно море по време на учение.
Приоритет за 2022 година остава обучението на нови летци на изтребител МиГ-29 и адаптиране на летище "Граф Игнатиево" за новите американски изтребители Ф-16.
Заради очакваните ремонти по летището, се очаква преместване на летателна дейност на друго летище, е посочил началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.
Припомняме, недостигът на нальот, може да има фатални последици.
През 2018 г. командващия ВВС ген. Цанко Стойков заяви, че българските военни пилоти имат 10 пъти по-малко часове за нальот в сравнение с тези на колегите им от НАТО. През юни 2018 г. имаше катастрофа с вертолет Ми-17 над Пловдив, в която загинаха двама военни. На 9 юни 2021 г. "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". В този полет загина майор Валентин Терзиев, който посмъртно бе повишен в чин.
Източник: https://news.bg/

 

РСЗО от ОАЕ

18.01.2022, 21:21

MCL (Multiple Cradle Launchers) е 122-mm реактивна система за залпов огън (РСЗО) разработена от компанията Jobaria Defense Systems (Обединени арабски емирства - ОАЕ) с участието на чуждестранни изпълнители. Показана е за първи път на международното изложение IDEX-2013 в Абу Даби (ОАЕ).
РСЗО е монтирана на влекача НЕТ с 6x6 колесна формула на американската компания Oshkosh Defense. Той тегли петосово полуремарке с артилерийската част, състояща се от четири въртящи се платформи. На всяка от тях има три снемаеми контейнера с направляващи (по 19 или 20 броя 122-mm НУРС във всеки). По този начин, РСЗО е в състояние да извърши залп от 228 или 240 боеприпаса. Използват се за стрелба НУРС-овете TR-122 (разработчик е турската фирма Roketsan) с далечина на стрелбата от 16 до 40 km.
Автоматизираната система за управление на огъня позволява да се стреля от всеки пусков контейнер или в комбинация от тях, включително чрез дистанционното управление от изнесен пулт.
Разчетът се състои от трима души, намиращи се в бронирана кабина. За стабилност при стрелба РСЗО е оборудвана с 10 хидравлични опори. Спомагателният захранващ блок осигурява насочването, когато главният двигател на машината не работи.
След приключване на залпа, РСЗО сменя позицията си, след което се зареждат нови контейнери с боеприпаси от транспортно-зареждащата машина, оборудвана с кран. - (видео)
Дължината на РСЗО MCL е 29 m, ширината е 4 m, а височината (при поставена антена за свръзка в походно положение) е 3,8 m; запасът от ход при пълно зареждане с гориво (по път с твърда настилка) е 450 km. - Още РСЗО

 

"Умни" пистолети са напът да завладеят американския пазар

18.01.2022, 21:14

Свързани с електронно устройство пистолети, които могат да се ползват само от предварително идентифицирали се лица, може да бъдат пуснати тази година на пазара в САЩ, където законодателите са в безизходица относно регулацията на огнестрелните оръжия, съобщава Франс прес.
Изгодата от вграждане на електронни чипове в някои оръжия и тяхната надеждност се обсъждат от години. Целта би била да се попречи на деца, престъпници и хора, склонни към самоубийство, да натиснат спусъка.
Но на този етап няма никакви доказателства, че привържениците на въоръжената самоотбрана са готови да ги приемат, нито че тези пистолети, наречени "умни", ще работят толкова добре, колкото се обещава, отбелязва агенцията.
"Нямам кристална топка, за да зная дали това ще бъде по-скоро положително, по-скоро отрицателно или в крайна сметка ще е същият провал като други такива оръжия в миналото", казва Адам Скагс, юридически съветник в "Гифърдс" - асоциация за регулиране на огнестрелните оръжия.
Компанията "СмартГънз" е прибегнала до чипове с RFID (радиочестотна идентификация), като тези, които се използват например в излъчващите баджове за електронно плащане на пътни такси. Потребителят трябва да носи специален, свързан с оръжието пръстен, за да може да стреля.
Том Холанд, който е неин ръководител, има предвид полицаите, които се страхуват задържано лице да не насочи оръжието си срещу тях, или родители, които се притесняват да не би децата им да намерят пистолета им.
"Хората, които искат "по-сигурно" оръжие, могат да направят избор, ако смятат, че имат нужда от смъртоносна защита в дома си", обяснява той.
Продуктите му вече са тествани от полицейски поделения в страната и той се надява да ги пусне на пазара през пролетта.
Дигитален отпечатък
Около 40 процента от пълнолетните американци живеят в домакинство, където има огнестрелно оръжие, изчислява фирмата "Пю рисърч сентър" (Pew Research Center).
През 2020 г. са били продадени близо 23 милиона оръжия - което е рекорден брой според "Смол армс аналитикс енд форкастинг" (Small Arms Analytics & Forecasting), която предвижда, че през 2021 г. те ще са 20 милиона.
Пандемията и протестите срещу расовата дискриминация допринесоха за голямо увеличение на убийствата през 2020 г., макар че равнището остава по-ниско от върховите стойности през 90-те години.
А американските трагедии в училища и на обществени места редовно са водещи заглавия в медиите, но повече от половината от 40-те хиляди смъртни случаи годишно, причинени от огнестрелно оръжие, са самоубийства.
Джинджър Чандлър, съоснователката на производителя "ЛоудСтар уъркс" (LodeStar Works) вижда в системите за самоидентификация физическа, но и психологическа бариера пред инциденти.
"В момент на стрес упълномощеното лице ще грабне оръжието, но ще има и допълнителна стъпка", отбелязва тя. "Може би това ще му даде време да се запита "искам ли наистина да го направя?".
Нейната компания смята през 2023 г. да пусне на пазара 9-милиметров пистолет, който може да бъде активиран чрез мобилно приложение, директно с таен код или дори чрез биометрично разпознаване на пръстов отпечатък.
"По-умни", но все пак смъртоносни
Компаниите вероятно няма да могат да разчитат на законодателите да одобрят техните нови устройства. Темата разделя избирателите до такава степен, че не допуска никаква промяна на законите.
През 2000 г. американският производител "Смит енд Уесън" и правителството на Бил Клинтън се споразумяха свързаните с електронно устройство пистолети да станат част от реформите, предвидени за намаляване на насилието, но проектът не издържа съпротивата на мощното оръжейно лоби.
По същия начин през 2002 г. закон в щата Ню Джърси, който щеше да забрани пистолетите без механизъм за самоидентификация, предизвика възмущение. Той така и не беше приложен, защото технологията не била готова.
Този закон най-накрая беше преработен през 2019 г. в елементарно задължение за щатските оръжейни магазини да продават тази оръжия от ново поколение, когато те бъдат пуснати на пазара.
Епизодът в провала на германския производител "Арматикс" (Armatix) също не помогна на тази технология: през 2017 г. хакер преодоля с магнити тяхната система за идентификация.
А и привържениците на регулирането на огнестрелните оръжия не са единодушни по отношение на тази идея.
Независимо дали са свързани с устройство за идентификация, или не, тези оръжия остават смъртоносни. И "малцина собственици в риск или семейства ще си купят тези по-скъпи от останалите пистолети. Те ще се харесат особено на тези, които вече са загрижени за сигурността", подчертава Даниъл Уебстър, изследовател, специалист по темата в университета "Джонс Хопкинс".
Гарет Глейзър, съосновател на "ЛоудСтар", не иска да се се намесва в политически дебати: "предпочитаме правителството да не се намесва и да остави потребителя да избира".
Източник: https://www.mediapool.bg, БТА

 

Съвместна българо-американска подготовка ще се проведе на Учебен полигон „Ново село“

18.01.2022, 21:02

На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Във връзка с провеждането на подготовката през тази седмица се извършва предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, танкове М1А2 „Абрамс“, вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.
В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери.
Съвместната подготовка се провежда в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина, които ще се проведат през тази година.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Разнобой в НАТО по въпроса за "Северен поток 2"

18.01.2022, 20:54

Съюзниците в НАТО имат различни възгледи по въпроса за "Северен поток 2". Това заяви на пресконференция по темата генералният секретар на военни съюз Йенс Столтенберг, съобщава TeleTrader.
Той обаче увери, че всички съюзници са единодушни относно важността на диверсификацията на източниците на доставки на енергия. По много причини - екологични причини, но и от съображения за сигурност, уточни Столтенберг.
Той подчерта, че НАТО насърчава съюзниците си да диверсифицират доставките си като част от енергийния преход и предвид "значителното намаляване" на руския износ.
Припомняме, германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан".
"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.
Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.
Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.
Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.
Източник: https://news.bg/

 

Министърът на отбраната награди контраадмирал Петър Странчевски

18.01.2022, 16:57

Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на СОСЗР  е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен и грамота. Отличието се присъжда за принос към отбраната на страната, активна военно-патриотична и обществена дейност и във връзка с неговия 80-годишен юбилей.
На специално организирано тържество днес в централата на СОСЗР роденият на 1 януари 1941 г. адмирал, получи наградата от председателя на Съюза генерал от запаса Златан Стойков.Той бе удостоен и с „Мемориален знак на СОСЗР“. Юбилярят бе поздравен и награден от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса и резерва, от представители на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и клуб „Военни моряци.
Армията винаги е била в сърцето и кръвта ми, посочи в благодарственото си слово контраадмирал от запаса Странчевски. Той е тръгнал по пътя на защитника на родината още от 10-годишен, като  Притежава звание „Военен преводач” по руски, английски и немски език. Той е републикански шампиони рекордьор, „Майстор на спорта”  по плуване (1961-1965 г.).
Член е на борда на директорите на Атлантическия клуб в България (1992-1993 г.); на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (от май 2007 г.); председател на Клуб «Военни моряци» към Столичната организация на СОСЗР (от 01.2020 г.).
Награждаван е със златен медал за отличен успех от ВМА, Ленинград, СССР (1976 г.); награден знак «За принос към Министерството на отбраната» от министъра на отбраната (2009 г.) и почетна грамота за активна организационна и военно-патриотична дейност на Клуб «Военни моряци» от председателя на СОСЗР (16.09.2021 г.).
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия изпраща още военни сили в Беларус за съвместно учение

18.01.2022, 16:50

Русия ще премести военни сили в Беларус за военни учения следващия месец, докато конфронтацията със САЩ и Европа заради Украйна се задълбочава.
Съвместните учения, наречени „Съюзническа решимост-2022“, ще се проведат в периода 10-20 февруари, като руските войски ще бъдат разположени в Беларус до 9 февруари, съобщи заместник-министърът на отбраната Александър Фомин на брифинг във вторник за военните аташета в Москва, пише Bloomberg.
Руските военни ще практикуват издирване и унищожаване на "незаконни формирования" и защита на държавната граница срещу "въоръжени групировки бойци", пояснява зам.-министърът.
Русия и Беларус създадоха т.нар. Съюзна държава за координиране на икономическата и отбранителната политика. Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира в понеделник, че съвместните учения ще разиграят конфронтация с балтийските страни, Полша и Украйна.
Фомин не уточнява колко войници са изпратени на ученията в Беларус. Страната също граничи с Украйна.
Съобщението за ученията се публикува точно когато САЩ и техните европейски съюзници се опитват да възпрат руския президент Владимир Путин от евентуална инвазия в Украйна. Според американското разузнаване Русия е събрала около 100 хил. войници близо до границата.
Русия планира да изпрати 12 усъвършенствани изтребителя Су-35 и два дивизиона зенитни системи С-400 за изпитание на противовъздушната си отбрана като част от отбранителния съюз с Беларус, предава информационната агенция ТАСС, като цитира Фомун.
Русия отрича да има план за нахлуване в Украйна. В същото време Путин настоява за обвързващи гаранции за сигурност от САЩ и Организацията на Северноатлантическия договор, вкл. забрана на Украйна и други бивши съветски държави да се присъединят към алианса.
Москва настоява и НАТО да изтегли войските на позициите, които заема след 1997 г.
Русия казва, че чака писмени отговори от Запада на нейните предложения за сигурност, след като миналата седмица проведе серия от неубедителни срещи с представители на САЩ и Европа. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg/

 

Борел: Казахстан е част от военен съюз, ЕС не може да се меси

18.01.2022, 13:14

Председателят на външната комисия на Европейския парламент Дейвид Макалистър предложи заедно с колежката си Натали Лоазо спешно да се представи искане пред конференцията на председателите Европарламентът да изпрати в Украйна мисия за проучване на фактите.
В края на заседанието на комисията по външни работи и на подкомисията за сигурност и отбрана той заяви, че е бил насърчен от колегите си да бъде подаден сигнал за солидарност с украинския народ в този момент на несигурност.
По друга тема от заседанието – ситуацията в Казахстан, върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел каза, че ЕС не може да се намеси там:
“Вижте, Казахстан е част от военен съюз, от който ЕС не е! Ако правителството на Казахстан поиска от този съюз да изпълни задълженията си, какво искате ние да направим?! ЕС няма възможността да се намесва в събитията там. Русия може, защото е част от военния съюз. Ние можем да сме съгласни или не, да имаме различен подход към развоя им, но не призовавайте общността да се намесва”.
Източник: bnr.bg

 

Военен календар

18.01.2022, 08:37

На 18 януари 1856 година в Севлиево е роден генерал-лейтенант Никола Генев (1856 – 1934).Участва в Априлското въстание (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Сражава се при Стара Загора, Шипка и Шейново като доброволец от 3-та дружина на Българското опълчение. За проявена храброст е повишен в младши подофицер и отличен с „Георгиевски кръст“ IV ст. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в 3-та пехотна радомирска дружина. По време на Сръбско-българската война (1885) командва 3-та дружина от 2-ри пехотен струмски полк, която забавя настъплението на Моравската дивизия към Сливнишката позиция. До 1904 г. е командир последователно на 19-и пехотен шуменски полк, на 7-и пехотен преславски полк и на 1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, след което преминава в запаса. На 23 септември 1912 г. поема командването на Македоно-одринското опълчение. Първа и 2-ра бригада са в състава на частите, обсаждащи Одринската крепост, а 3-та бригада подсилва новосформирания Кърджалийски отряд, който завършва освобождаването на Източните Родопи. При Момчилград и прохода Маказа отрядът разгромява корпуса на Явер паша и го принуждава да се оттегли на юг. След съвместни действия с част от Родопския отряд и Сборната конна бригада оцелелите турски сили са обкръжени в района на с. Мерхамлъ (днес с. Пеплос, Гърция) и принудени да капитулират на 14 ноември 1912 г. Командваните от ген. Генев дружини на МОО отбиват турския десант при Шаркьой (8 – 10 февруари 1913 г.) и само за две денонощия, въпреки численото превъзходство на противника, отхвърлят обратно в Мраморно море частите на 10-и турски корпус. След Втората балканска война (1913), в която ръководи бойните действия на МОО срещу сръбските войски при Кочане и Царево село, ген. Н. Генев излиза в запаса. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас. С президентски указ № 452 от 20 декември 2012 г. е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за големия му принос в победите на Българската армия през Първата балканска война.

 

111 години от първото палубно кацане

18.01.2022, 08:25

Първото приземяване на самолет на палубата на кораб става преди точно 111 години – на 18 януари 1911 г. в залива на Сан Франциско и е изпълнено от летеца Юджийн Ели (на снимката).
Всичко започва през есента на предишната година, когато секретарят по въпросите на флота към Департамента по отбраната натоварва флотския офицер Уошингът Чамбърс да проучи възможността за използването на самолети в интереса на флота. Чамбърс се среща с авиационният пионери Глен Къртис и пилотът, който работи за него по онова време Юджийн Ели.
След няколко срещи е решено да се проведе експеримент за това, дали е възможно самолет да излети от палубата на кораб. За експеримента е избран изваденият в резерв лек крайцер USS Birmingham. На носа му е скована дървена платформа с дължина 26 метра. На 14 ноември 1910 г. Ели излита от закотвения кораб със своя биплан Curtiss Model D. - (видео)
Експериментът е определен за успешен, въпреки че Ели едва не се разбива във водата, тъй като не успява да развие достатъчно скорост, при засилването от дървената „писта”. Ели, обаче заявява на Чамбърс, че няма да има проблем с това и да се приземи на кораб.
За новият експеримент е избран друг кораб – броненосецът USS Pennsylvania, също по това време изваден в резерв и намиращ се в залива на Сан Франциско. На кармата на кораба е направена площадка с дължина 39,6 и ширина 9,8 m. На Ели и Къртис, обаче им е ясно, че самолет не може да спре в тези рамки, затова измислят хитроумна спирачна система. По дължината на „пистата” са опънати въжета, като в краищата им има торби с пясък. На стойките на колесника на биплана Curtiss Model D са сложени куки, които трябва да се захванат за въжетата и да го спрат.
На 18 януари 1911 г. Ели излита със своя самолет от хиподрум край Сан Франциско и в 11,01 часа се приземява ювелирно на дървената „писта” монтирана на броненосеца.
Ели се е приземил преди миг на палубата на броненосеца, спрян от импровизираната спирачна система
Легендата твърди, че Ели заявява на присъстващите журналисти, че кацането е било лесно и е уверен, че самолет може да се приземява успешно на палубата на кораб в девет от десет случая. Капитанът на броненосеца Чарлз Понд, обаче е запленен от видяното и дори заявява, че в самолетите ще играят важна роля за флота и че дори в бъдеще може да има специални кораби-летища.
В 11,58 часа Ели излита от кораба и се приземява успешно край Сан Франциско.
Раждането на пълнокръвната палубна авиация не е далеч. Юджийн Ели, обаче няма да доживее да види това. Той загива при демонстрационен полет на 19 октомври 1911 г., само два дни преди 25-ия си рожден ден.
На 9 май 1912 г. британецът Чарлз Ръмни Самсън излита с биплан Short S.38 излита от линейния кораб HMS Hibernia, докато той се движи със скорост от 28 km/h. Първото приземяване на движещ се кораб става пет години по-късно – на 2 август 1917 г. и е отново британско постижение. Тогава Едуин Харис Дънинг каца със своя Sopwith Pup на палубата на HMS Furious. Пет дни по-късно летеца загива, докато се опитва да прави повторно кацане.
Много скоро след това следва и първата реална военна операция с използване на палубна авиация. На 19 юли 1918 г. от палубата на модифицирания линеен крайцер HMS Furious излитат седем самолета Sopwith Camel, които нанасят удар по германска база за цепелини. Ударът е повече от успешен.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

Гореща вест за построения от нулата руски ракетоносец Ту-160М

17.01.2022, 20:40

Стратегическият ракетоносец Ту-160М, първият в историята на съвременна Русия, построен от нулата, извърши първия си полет на 12 януари, съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация Ростех. - (видео)
Самолетът запазва облика на известния бомбардировач Ту-160, но се създава на изцяло нова технологична база с помощта на цифрови технологии. Генералният директор на ОАК Юрий Слюсар допълни, че 80% от системите и оборудването са обновени и модернизирани в новата машина.
Стратегическият ракетоносец Ту-160М, първият в историята на съвременна Русия, построен от нулата, направи първия си полет. Това съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация "Ростех".
Полетът е извършен от летището на Казанския авиационен завод, клон на „Туполев Обединената авиационна корпорация“. Полетът се проведе на височина 600 м и продължи около 30 минути.
„Екипажът от летци-изпитатели на ПАО „Туполев“ извърши маневри за проверка на стабилността и управляемостта на самолета във въздуха“, се казва в съобщението.
От пресслужбата припомнят, че програмата за възпроизвеждане на Ту-160 в модернизиран вид е разгърната с решение на руския президент Владимир Путин. Те обясниха, че самолетът запазва облика на известния бомбардировач Ту-160, но се създава на изцяло нова технологична база с помощта на цифрови технологии.
„Основното значение на днешното събитие е, че новата машина е напълно реконструирана от нулата. Има 80% актуализирани и модернизирани системи и оборудване“, каза генералният директор на ОАК Юрий Слюсар.
За реализиране на проекта, проектната документация беше напълно дигитализирана, възстановена е технологията на вакуумно заваряване на титанови изделия и възобновено производството на корпусни елементи.
Ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров подчерта, че специалистите са възстановили пълния производствен цикъл на Ту-160, но вече в модификацията M. Сега са модернизирани двигателите и системите за управление на самолетите, навигационните системи и в производството се използват нови системи за управление на оръжията.
„Днес виждаме значителни перспективи за платформата Ту-160: по-нататъшното развитие ще позволи тя да се използва за нови видове оръжия, включително и перспективни“, подчерта Мантуров.
От своя страна управляващият директор на Туполев Вадим Королев добави, че като част от програмата в Казанския авиационен завод е актуализирано и модернизирано повече от 40% от оборудването на цеха, а значителна част от екипа е преминал допълнително обучение.
В началото на януари командирът на далечната авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш съобщи, че два ракетоносача Ту-160М, оборудвани с нови оръжия, ще влязат в далекобойната авиация през 2022 г.
„Процесът на модернизация на самолетите с голям обсег се извършва в съответствие с одобрения план“, каза той.
Той уточни, че новите Ту-160М ще бъдат оборудвани с нови системи за електронна борба и нови видове въоръжение.
Военният експерт, полковник в оставка Виктор Литовкин, в разговор с RT, нарече голямо постижение за руската индустрия, че специалистите сглобиха нов стратегически бомбардировач за първи път в постсъветския период.
„Разбира се, през 30-те години след съветската ера бяха създадени нови устройства, ново бордово радиоелектронно оборудване, нови системи за управление на оръжията, видове оръжия, нови ракети, ядрени бойни глави, неядрени бойни глави. Този самолет може да носи повече от 20 тона такива ракети в своите люкове “, каза експертът.
Той подчерта, че Ту-160М е оборудван с най-новите системи.
„Има по-мощни двигатели... Хубаво е, че имаме нови бомбардировачи. Бомбардировач, носител на ядрено оръжие, е един от елементите на тристепенната система за стратегическо ядрено възпиране на ядрен противник. Засега самолетът все още не е приет в състава на Въздушно-космическите сили.
Но фактът, че той вече лети, означава, че в близко бъдеще той ще се присъедини към космическите сили и ще бъде на бойно дежурство “, заключи Литовкин.
Военният експерт Алексей Леонков отбеляза, че с навлизането на Ту-160М във войските, самолетите Ту-95МС ще бъдат постепенно заменени.
„В същото време новият самолет вече е създаден, като се вземат предвид съвременните технологии. Самолетите, които съществуваха преди това, бяха създадени в предприятията на Съветския съюз, а след това за дълъг период от време дори не бяха сглобявани.
Когато възникна въпросът, че трябва да модернизираме нашата ядрена триада, беше извършена работа по дълбока модернизация на Ту-160, появиха се нови двигатели, вече с напълно различни системи за управление “, каза той в интервю за RT.
Специалистът допълни, че към новия самолет са добавени системи за радиоелектронна борба, които защитават стратегическия ракетоносец от различни видове оръжия въздух-въздух и земя-въздух.
„Самолетът има увеличен обхват на полета, скорост на полета и продължителност на поддръжката на форсажа. Ако го сравните с други самолети, например със стратегически самолети на въоръжение в Съединените щати - B-52, B-1B, B-2, тогава ще видите, че нашият изпреварва дори тези самолети ", каза той.
Леонков отбеляза, че новият самолет използва технология, която помага за облекчаване на труда на екипажа при изпълнение на бойна задача.
„Той контролира много системи и подсистеми, които осигуряват стабилността на полета на самолета и точността наизпълнение на бойната мисия“, разказа експертът. - Още за Ту-160
Източник: https://blitz.bg/

 

Един изстрел е достатъчен: Русия ще получи ново оръжие срещу самолетоносачи

17.01.2022, 20:30

Тихоокеанският флот чака сериозно попълване - модернизираните атомни подводници 949АМ "Антей".
Според източник на РИА Новости от корабостроителната индустрия, те са в състояние да вземат на борда повече крилати ракети, отколкото всеки друг кораб във ВМС. А по характеристики и бойни възможности те ще се доближат до атомните подводници от последното, четвърто поколение........Прочети още

 

Ядрената война между Русия и Запада избухва само на 50 километра от България

17.01.2022, 20:26

В светлината на последните разговори между делегациите на САЩ и Русия, първо в Женева, а след това в централата на НАТО в Монс, една от основните теми е Украйна и присъединяването на Грузия и Молдова, бивши членки на СССР, към Северно-атлантическия алианс.
Обсъжда се и Споразумението за ядрени сили със среден обсег на действие, подписано от САЩ и тогавашния Съветски съюз през 1987 г. във Вашингтон, което е отменено през 2018 г. и предизвиква нова криза между САЩ и Русия, както и надпревара във въоръжаването. Споразумението забранява ракетите, изстрелвани от наземни пускови установки, с обхват от 500 до 5500 километра. Малко в сянката на цялата тази история е елементът за противоракетния щит, намиращ се в съседна Румъния в базата „Девеселу“, която е на 50 километра северно от Никопол.
На Балканите "Девеселу" не се споменава много и мнозина не знаят къде се намира, а останалите се срамуват да кажат нещо по въпроса. А именно в това малко румънско селце, някогашна руска военновъздушна база, днес е ракетен щит, който ще бъде първата цел в потенциален ядрен конфликт между НАТО и Русия.
С подписването на споразумението с Вашингтон през май 2011 г. Румъния става пряка част от отбранителната инфраструктура, а представителите на двете страни подписват споразумение за разполагане на част от американския противоракетен щит в Европа на територията на Румъния. За това е определена военната база "Девеселу", която е построена през 1952 от руснаците г., когато пристигат Миг -15,19 и 21. Базата със своите 100 пилоти участва активно в ПВО на Румъния от 1990 г., но през 2002 г. е затворена, а Миг-овете са разпродадени. Тогава румънците решават да отстъпят тази база на американците и, както обяснява тогавашният румънски президент Траян Бъсеску, в "Девеселу" ще е разположен батальон от 600 американски войници, а високопоставен офицер от румънската армия ще командва базата. Тя обхваща 700 хектара и съдържа три батареи, тоест 24 ракети-прехващачи стандарт SM-3 тип блок 1B, а по-късно към тях се присъединяват и крилати ракети BGM-109 Tomahawk, които се изстрелват от наземни пускови установки. Поддръжката и монтирането на ракетите, се извършват от САЩ като част от инсталирането на противоракетен щит.
Защо е избрана именно тази база?
Причината се крие във факта, че тя се намира на 500 километра от базата на руския флот в Черно море и е избрана, за да държи под наблюдение южната част на Русия. За сравнение, базата Moronog в Полша се намира на по-малко от 100 километра от основната база на руския Балтийски флот в анклава Калининград. Освен базата „Девеселу“, румънците отстъпват и пристанището в Констанца и близкото летище Когалиначеу, което се използва за патрулиране на авиацията на НАТО над Черно море и Крим.
След самото монтиране на американската техника, Москва настоява за писмени гаранции от Вашингтон, че противоракетният щит ще бъде насочен към предотвратяване полети на ирански ракети, а не за атака срещу Москва. САЩ и НАТО отхвърлят такава гаранция, а след това Русия предлага съвместен противоракетен щит, който да включва руски експерти, но това също е отхвърлено и се тълкува като ракетно обкръжаване на Москва.
В съревнованието между двете суперсили, България се озова в непосредствена близост до противоракетния щит. Надмощието на НАТО и Русия, а особено след като големият нападателен ракетен потенциал на Русия е инсталиран в Крим, предимно крилати ракети, които се изстрелват от наземните пускови установки 9М 728 и 9М 729 с обсег на действие 2500 километра, страната ни се оказва в непосредствена близост до евентуален ядрен сблъсък.
Идеята за създаване на противоракетен щит в Източна Европа се появява през 2007 г. Изявлението на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш за началото на изграждането на система за противоракетна отбрана с цел защита на европейските членки на НАТО от евентуална ракетна атака от страните от Близкия изток, разгневява Москва. Барак Обама замразява проекта, но след анексирането на Крим от Русия и избухването на войната в Източна Украйна той е възроден.
Източник: https://trud.bg/

 

Питат министъра на отбраната за готовността на Инвестиционния план-програма

17.01.2022, 19:57

На какъв етап е разработването на Инвестиционен план -програма до 2032 г. в изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г е въпросът на народния представител Александър (Сашо) Александров към министъра на отбраната Стефан Янев в рамките на парламентарния контрол. Създадена ли е необходимата организация в МО и кога може да се очаква представянето му, пита още депутатът, който е и заместник-председател на Комисията по отбрана.   
Най-съществен елемент и задача за постигане целите на Програма-2032, е изграждането, поддържането и развиването на минимално необходимите приоритетни отбранителни способности на въоръжените сили, което следва да се извърши на основата на изпълнението на дългосрочен „Инвестиционен - план програма до 2032 г.“, разработен от МО и приет от Министерския съвет, се посочва във въпроса. В насоките за работа, приети от 44-ото Народно събрание, в Програма – 2032 е записано “Разработване, одобряване, ресурсно осигуряване и последователно изпълнение на „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия и Беларус възнамеряват да проведат съвместни военни учения през февруари

17.01.2022, 17:11

Русия и Беларус ще проведат съвместни военни учения през февруари на фона на увеличаващото се напрежение около Украйна между Изтока и Запада, предаде Ройтерс, позовавайки се на беларуския лидер Александър Лукашенко.
Западът и Украйна се опасяват от агресивната реторика на Русия и струпването на войски близо до границата на Украйна. Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и използва противопоставянето, за да се опитва да спечели нови гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на разширяването на НАТО и официално вето върху приемането на Украйна в алианса.
“Планирали сме да започнем ученията през февруари. Определете точна дата и я оповестете, за да не ни обвинят, че внезапно струпваме тук някакви войски, като че ли се подготвяме за война”, каза Лукашенко на своя министър на отбраната.
Беларуският лидер, който е парий сред западните държави, откакто потуши протести през 2020 г. и заради мигрантската криза с ЕС, каза, че ученията ще се проведат по беларуските западни граници с Полша и Литва и южните граници с Украйна.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от Специалните сили почетоха паметта на капитан Бураго

17.01.2022, 10:14

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на капитан Бураго вчера бе отбелязана 144-ата годишнина от Освобождението на град Пловдив от османско иго.
Церемонията в Дондуковата градина бе организирана от община Пловдив, съвместно със Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев и участието на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили с диригент майор Михаил Младенов и комитет „Родолюбие“, съобщават от СКСО.
На поклонението пред бюст-паметника на легендарния пълководец присъстваха областният управител на област Пловдив господин Йордан Иванов, председателят на Общинския съвет господин Александър Държиков, началникът на щаба на Съвместното командване на специалните операции полковник Божидар Бойков, заместник-кметът на община Пловдив господин Пламен Панов, кметове на райони, представители на партии, военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация и граждани на Пловдив.
*******       
Капитан Александър Петрович Бураго (1846-1883) служи във 2-ри ескадрон на Лейбгвардейския Драгунски полк от състава на Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Участва в битката за Пловдив под командването на генерал-лейтенант Николай Криденер. Получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив и начело на 63 драгуни, успяват да се промъкнат в Пловдив, да превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. Изпраща донесение по пленения телеграф през нощта на 16 януари 1878 г. до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.
Капитан Бураго е провъзгласен за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) на 9 ноември 2006 година „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от приетите след 1997 г. страни

17.01.2022, 08:54

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в излъчено днес интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС, предава БТА.
"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава, дали иска или не да членува в алианс като НАТО - това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.
"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това, по същество, ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.
"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.
НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.
"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му, Русия не е дала отговор в хода на срещата.
"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Каква е съдбата на торпедоносеца „Храбри“ след 1950 г.?

17.01.2022, 08:30

Не е невероятно, а е доста неприятно това, че знаем твърде малко за съдбата на торпедоносците тип „Дръзки“ след 1944 г. Освен може би за самия „Дръзки“. Какво знаем от досегашните публикации?
„Дръзки“ е „аташиран“ веднага към пристигналия през есента на 1947 г. ескадрен миноносец „Железняков“, за да осигурява пАра вместо спомагателния му котел.
Оказва се, че в България няма никакви количества флотски мазут, необходим при експлоатацията на първия ни ескадрен миноносец. Умници решават за основните котли да бъде осигурено земно масло (с което ги повреждат сериозно), а вместо спомагателния котел, за нуждите на кораба пАра осигурява „Дръзки“, за когото каменни въглища има достатъчно......Прочети още

 

Преди 158 години е роден кап. I ранг Васил Хитров

17.01.2022, 08:28

Васил Хитров е роден в гр. Ловеч на 17 януари 1864 г. Военното си образование получава във Военното училище в София, където постъпва през септември 1881 г. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик, припомнят в своя публикация от Военноморския музей.
Взима участие в Сръбско-българската война като командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия. На 01.01.1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика, а през септември 1898 г. е в Бордо, за да наблюдава строежа на учебния крайцер „Надежда“.
Възходящата флотска кариера на Васил Хитров преминава през назначение като началник на Дунавската флотилия, а след създаването на Щаба на флота и като пръв началник-щаб на Черноморския флот с чин капитан-лейтенант, назначен на 14 февруари 1900 г.
Със заповед от 01.01.1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.
На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.
Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен от флота на 12.01.1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.

 

Черен 17 януари! Преди 56 години бомбардировач B-52 ръси водородни бомби и радиация в Испания

17.01.2022, 08:17

На 17 януари 1966 г. бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище.
Бомбардировачът се удря във въздушната цистерна KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие. - (видео)
Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил.
Инцидента довежда до сериозна дипломатическа криза и прекратяване на полетите на американски бомбардировачи с ядрено оръжие над Европа и Средиземноморието, но реално тези полети са били спрени едва две години по-късно, след подобна катастрофа на 21 януари 1968 година над база Туле в Гренландия. - (видео)
През март 2009 година списание „Тайм“ включва инцидента в списъка с най-сериозните ядрени катастрофи. - Още за B-52

 

 

Гърция получава френски изтребители

16.01.2022, 20:15

Гърция засилва бойната си авиация с френски изтребители. Поради напрежението между Атина и Анкара разходите за отбрана в гръцкия бюджет за догодина са увеличени с една трета.
Следващата седмица Гърция получава първите шест многоцелеви изтребителя Рафал, съобщи министърът на отбраната Никос Панайотопулос.
Те са част от договора за поръчка на общо 18 самолети от този тип, като парламентът ратифицира разход за 2,5 милиарда евро. Срокът за изплащането им е в рамките на 5 години.
Министър Панайотопулос допълни информацията, че гръцки пилоти са приключили обучението си на този тип изтребители.
Атина увеличава отбранителния си капацитет поради необходимост от модернизация на военната мощ в рамките на НАТО, но и поради растящото напрежение с Турция в Средиземно море.
Новото оборудване ще осигури на Гърция безпрецедентни оперативни възможности, коментират военни експерти.
“Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще образува национален щит”, заяви премиерът Мицотакис в реч в Солун.
Източник: bnr.bg

 

„EUobserver“: Европа се изправя срещу Русия не като силен отбор, а като тълпа от наивни пигмеи

16.01.2022, 17:35

Интересен анализ на Джонатан Холслаг (на снимката) от „EUobserver“ показва какви са шансовете на Европа при евентуална война с Русия, пише БГНЕС.
Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна или не, той за пореден път изправи Европа пред най-болезнената реалност: бидейки твърде слаба, за да се защити, тя вече не може да разчита на Съединените щати да ѝ се притекат на помощ.
Изправени сме пред реалност, в която Русия, въпреки че икономиката ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента благодарение на енергийните си запаси и готовността си да проектира огромна военна мощ.
Разбира се, всяко руско нахлуване в Украйна би струвало на Русия цяло състояние и вероятно би имало изтощителни последици за нея. Малко вероятно е инвазията да е предпочитаният от президента Путин вариант. И все пак, в тази игра на "ходене по острието на бръснача" има и друга реалност.
Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за Европа ще бъдат също толкова опустошителни. Това ще принуди зависимите от газ европейски държави да търсят скъпи алтернативи и да инвестират милиарди в инфраструктура - от газопроводи до специални хранилища. Освен това Русия остава ключова дестинация за износ и доставчик на други ресурси освен нефт и газ.
Помислете за доставките на титан! Докато Кремъл отдавна подготвя постепенно отделяне от Европа, обратното остава немислимо за повечето европейци. Докато значителна част от руското население би подкрепила интервенция в източната част на Украйна, гражданите на много европейски държави трудно ще приемат войници да умират за нещо, което те смятат за чужда на тях, периферна страна:
Украйна. Безброй пъти съм чувал високопоставени европейски бизнес лидери да симпатизират на ръководството на Путин, до такава степен, че човек остава с впечатлението, че те са по-привлечени от силното руско ръководство, отколкото от западния либерализъм.
Пушечно месо Нека бъдем справедливи. Ако на този етап европейските държави се наложи да се изправят срещу голяма руска сухопътна инвазия, много войници ще се окажат пушечно месо.
Западноевропейските сухопътни сили се превърнаха в обемист корпус на мира, като колесните им бронирани машини едва ли са подходящи за бой по калните бойни полета в Източна Европа, огневата им мощ не може да се сравнява с руската, а командната и комуникационната им инфраструктура е силно уязвима за огромните възможности на Русия за водене на електронна война.
Преследването на лошо оборудвани терористи е едно, а изправянето пред огромна конвенционална армия, готова на саможертва - съвсем друго.
Изтънчените войни не съществуват в руския стратегически речник. Европа страда от липса на всичко. Дори и да се опита да избегне участието на фронтовата линия, подкрепата отзад също няма да е много на лице.
Много държави не разполагат с противотанкови ракети или запасите им от боеприпаси са опасно ниски. Усъвършенстваните изтребители, способни да пробият руската противовъздушна отбрана, все още са рядкост. Специалните сили, които биха могли да бъдат решаващ актив, са заседнали в Африка и се борят да привлекат достатъчно качествени новобранци.
САЩ бавно попълват арсеналите си с нови прецизни боеприпаси с голям обсег, но ще предпочетат да ги изпратят в Тихия океан. Те запазват значителна конвенционална възпираща сила в Европа, включваща 70 000 войници, стотици предварително разположени бронирани машини и десетки изтребители.
И все пак това не е достатъчно, за да се противодейства на руско нахлуване в страна като Украйна - а Вашингтон просто не може да си позволи война с Русия сега, когато Китай е станал толкова силен. Можем безкрайно да разсъждаваме върху това какво подтиква Русия да натрупва огромно военно присъствие на границата с Украйна, върху това как се стигна дотук, върху опасенията и фрустрациите и от двете страни.
Източник: http://epicenter.bg/

 

Основен корабен състав на ВМС на 12-те водещи морски държави към 01.01.2022 г.

16.01.2022, 17:20
 

Руският посланик в САЩ: Разгръщането на НАТО е сред основните заплахи за Русия

16.01.2022, 13:16

Разгръщането на НАТО на изток е една от основните заплахи за националната сигурност на Русия, тъй като времето за полет до градовете от европейската част на страната намалява. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов пред Newsweek. Текстът е публикуван в събота на страницата на руското дипломатическо представителство във Фейсбук, съобщава ТАСС.
"Продължаващото напредване на Северноатлантическия блок на изток е една от основните заплахи за националната сигурност на Русия," подчерта Антонов. "С приближаването на блока към нашите граници времето на полет на авиацията и ракети на НАТО до Москва, Санкт Петербург и други големи градове в европейската част на страната намалява".
"Как би реагирало ръководството на САЩ, ако Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис бъдат на прицел?", допълва той.
Според дипломата основната тема на разговорите със САЩ и НАТО е как да се поддържа мир и стабилност в Европа чрез изработване на гаранции за сигурност на базата на проекти на споразумения, предложени от Москва. "След разпадането на СССР ситуацията със сигурността в Европа рязко се влоши, заяви той. Пет вълни на разширяване на НАТО доведоха до факта, че днес частите на алианса се приближиха до нашите граници".
"НАТО непрекъснато нараства своя настъпателен потенциал, демонстрирайки военна сила по периметъра на руската територия. Около 40 големи учения се провеждат всяка година в непосредствена близост до границите на Русия, включително тестване на изстрелване на крилати ракети от стратегическа авиация и морски маневри в Черно и Балтийско море".
Русия ще вземе решение за целесъобразността от по-нататъшна работа със САЩ и НАТО, след като получи писмени отговори на проекти на споразумения за сигурност, каза Антонов.
"Трябва да се признае, че проведените миналата седмица дискусии със САЩ и НАТО все още не са дали съществен резултат", каза посланикът. "Очакваме писмени отговори от Вашингтон и Брюксел на нашите проектоспоразумения. Въз основа на тях ще вземем решение за целесъобразност от по-нататъшна съвместна работа".
Русия "също е готова да обсъди и контрапредложения", каза Антонов.
"Искаме Съединените щати и техните съюзници да разберат, че принципът на равна и неделима сигурност, залегнал в Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и Истанбулската харта от 1999 г., трябва да бъде възстановен. Той не трябва да се прилага само за страните от НАТО".
Ситуацията в Украйна не бе в дневния ред на руско-американските преговори в Женева на 10 януари, тя бе спомената като второстепенна тема на заседанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел на 12 януари, каза посланикът.
Усилията на НАТО, насочени към военното развитие на бившите съветски републики, са неприемливи за Москва, каза Антонов. "Усилията на НАТО, насочени към военното развитие на бившите съветски републики, са неприемливи за нас. Това е изпълнено с разполагането на ракетни системи и други дестабилизиращи оръжейни системи, които пряко заплашват страната ни. В резултат на това рисковете от ескалация и преки военни сблъсъци в региона и извън него ще се увеличат многократно. Всичко има своите граници. Всъщност ние сме на ръба на пропаст", каза руският дипломат.
Антонов подчерта, че "за да предотврати подобно развитие на ситуацията" Русия е подготвила проекти на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. "Именно тези документи бяха обсъдени на руско-американските преговори, както и на платформите на Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. Тяхната цел е да поставят на хартия правно обвързващи гаранции, че алиансът ще се въздържа от всякакво по-нататъшно разширяване на изток, както и разполагането на ударни оръжия в непосредствена близост до нашите граници", обясни руският посланик.
Източник: https://news.bg/

 

От утре целият учебен процес във Военна академия е неприсъствен

16.01.2022, 12:40

Във връзка с усложняване на епидемичната обстановка в страната и недопускане на разпространението на коронавирус COVID-19, с нова заповед на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов е обявена следната промяна, влизаща в сила от 17 януари 2022 година (понеделник).

„Целият учебен процес във Военна академия „Г. С. Раковски“ да се организира и провежда изцяло онлайн (неприсъствено), чрез използване на платформата „Офис 365“ и BLAKBOАRD, достъпни чрез сайта на Академията!“

 

Украинският посланик в Берлин: Призоваваме германското правителство да помогне с оръжия

16.01.2022, 11:42

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник (на снимката) призова новата германска министърка на външните работи Аналена Бербок да обещае оръжейни доставки при предстоящото си посещение в Украйна, предаде ДПА.
Нежеланието на Бербок и останалата част от новото левоцентристко правителство на Германия за оръжейни доставки е "много разочароващо" с оглед на струпването на руски войски по границата, каза Мелник, предава БТА.
"Народът на Украйна е много разочарован. Сега е моментът на истината за това кой е истински приятел и кой не", посочи той в писмени отговори до ДПА.
Мелник заяви, че украинците са наясно, че управляващата коалиция в Германия се е договорила да води рестриктивна политика по отношение на оръжейния износ, която предвижда да не се доставя оръжие в зони на кризи.
"Този политически документ обаче не е библия. Светът в момента е изложен на най-голямата опасност от голяма война насред Европа, най-тежката от 1945 г. насам", каза той.
Украинската държавност е застрашена от руския президент Владимир Путин, заяви Мелник и подчерта, че украинците имат пълното право да се защитават.
Украйна от години призовава Германия да й достави оръжие, за да се отбранява от възможно руско нападение - дотук безуспешно.
Водещи германски политици като съпредседателя на Зелените Роберт Хабек и бъдещия лидер на консервативния Християндемократически съюз Фридрих Мерц обаче дадоха сигнали, че подкрепят евентуални оръжейни доставки за Киев. Но Бербок, която е съпредседател на Зелените заедно с Хабек, заяви пред ДПА малко преди Коледа, че "ново военно изостряне на конфликта няма да донесе повече сигурност на Украйна".
Мелник посочи, че в германския Наказателен кодекс е включено престъпление, което се нарича "неоказване на помощ". "Същият основен принцип важи и в междудържавните отношения", обясни той.
"Затова призоваваме германското правителство, и в частност външната министърка Бербок, спешно да помогнат на Украйна с необходимите оръжия за отбрана. Това е морален и човешки дълг", призова украинският посланик в Берлин.
Германска външна министърка, която зае поста в началото на миналия месец, заминава утре на първото си посещение в Украйна, а на следващия ден ще отиде в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Френските зуави във Варна по време на Кримската война

16.01.2022, 09:15

По време на Кримската война (1853-1856 г.) във френската армия се сражават 3 зуавски полка. Те са създадени на 13 февруари 1852 г., с декрет на президента на републиката Луи Наполеон, по предложение на военният министър генерал Сент Арно. Зуавските полкове са рекрутирани в Алжир - в провинциите Алжир, Оран и Константин.
Зуавските войници се отличават със своята колоритна (ориенталска) униформа. Къси куртки от тъмносиньо сукно, обшити с вълнен ширит (с ширина 12 мм) и фалшиви джобове (tombos) - червен за 1-ви полк, бял - за 2-ри и жълт - за 3-ти), къси жилетки без ръкави от тъмносиньо сукно с памучен гръб (sedria), широки шалвари от тухленочервено сукно пристегнати под колената (seroual), светлосин вълнен пояс (с ширина 0,40 м и дължина 4,80 м), черен кожен колан с бронзова катарама, кожени гамаши с естествен цвят (jambieres), бели кожени гети, черни обувки, червен фес  с тъмносин пискюл (chechia), тюрбан (cheche) от зелен памучен плат с дължина като на пояса, сиво синьо, дълго до кръста наметало с качулка (le caban a capuchon)......Прочети още (PDF)

 

Швеция разследва появата на неизвестни дронове над нейни АЕЦ, укрепва отбраната си

16.01.2022, 08:45

Шведските власти разследват как над две атомни електроцентрали в Швеция – “Форсмарк” и “Оскарсхамн”, са се озовали дронове с неизвестен произход, съобщи Би Би Си. Уточнява се, че безпилотните апарати прелетели през охраняваната зона на централите. Официален представител на правоохранителните органи определи инцидента като много сериозен. Междувременно властите изпратиха допълнителни военни сили на о. Готланд и укрепват отбраната на страната заради нарасналата агресивност на Русия.
Съобщава се също, че след появата на дроновете, към двете АЕЦ незабавно са изпратени патрулни коли, хеликоптери и шведски безпилотни летателни апарати. Известно е, че единият от неидентифицираните дронове, който е прелетял над “Форсмарк”, е успял да се изплъзне. От полицията уточняват, че става дума за апарат с големи размери, способен да преодолява силата на вятъра.
Полицията разследва данни за още един подобен случай – дрон е забелязан и над АЕЦ “Рингхалс”, който е най-голямата в страната.
На фона на провокираното от Русия напрежение по границата с Украйна и засилената активност на руския военен флот шведските власти изпратиха допълнителни бойни формирования на остров Готланд в Балтийско море. Няколко десетки военни вече патрулират по улиците – в тази дейност са включени 10 бронирани коли.
Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист (на снимката) заяви пред шведското радио, че контролът върху Готланд е от голямо значение за сигурността в Балтийско море.
“Готланд е много важна цел. Който контролира Готланд, има голямо влияние в Балтийско море. Ако на Готланд бъде разположено някакво друго оръжие, това засяга Швеция, Финландия и целия Балтийски регион. Така че, Готланд и другите острови в Балтийско море играят важна роля.” – пояснява министърът
AFP цитира изявление на шведските военни от четвъртък, в което се казва, че се изпращат войски в няколко региона “във връзка с нарасналата активност на Русия в Балтийско море”.
По данни на естонската обществена медия EER, засилените мерки за сигурност са свързани с това, че “в сряда в Балтийско море навлязоха три десантни кораба, които пред това бяха базирани на Колския полуостров в Русия”.
След анексирането на Крим от Русия, Швеция увеличи военните си разходи и започна да укрепва отбраната си. AFP хише, че страната, която не е воювала от два века, през 2017 г. върна задължителната военна служба, а през януари 2018 г. отново разположи на остров Готланд постоянен гарнизон.
Източник: news.bg 

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}