Военна информация

Архив - от 16 дo 31 януари 2012 година

 
          31 януари         
 
31.01.2012, 22:40

Държавата е инвестирала много в генерал Никола Колев

генерал Никола Колев

"Генерал  Колев е бил много други неща, преди да бъде началник на кабинета на президента. В него държавата е инвестирала много средства. Той има ключова роля в процеса на присъединяване към НАТО и мисля, че има много още какво да даде за страната ни". Така външният министър Николай Младенов коментира назначаването на началника на кабинета на президента Първанов за посланик в Холандия.

"Работил съм добре с него. Когато преди бях в опозиция, имахме много различия, но запазихме коректен диалог", казва още министърът за генерал Никола Колев в интервю за "24 часа."

На въпроса защото изпращат генерала точно в Холандия, Младенов отговаря, че това е страна, която има ключова роля за подготовката на България за влизане в НАТО.

"С Холандия имаме добро сътрудничество в сигурността и изпращайки човек, който е бил на такива високи постове в държавата, даваме сериозно послание, че искаме приоритетно да разглеждаме нашите отношения отвъд този контекст, за който се пише във вестниците и е злободневна тематика в обществото", казва министър Младенов.

/Otbrana.com/

 
Фотооко
Су-34

Су-34 борт №10 червен, производство 2011 г., авиабаза №7000 Балтимор, януари 2012 г. (http://ruforces-com.livejournal.com)

 
31.01.2012, 20:03

Литва купи от норвежката армия картечници и боеприпаси

картечница Browning M2

Министерството на отбраната на Литва е сключило с норвежкото военно ведомство контракт за доставка на картечници Browning M2 QCB калибър 12,7 милиметра и боеприпаси за тях, съобщава DELFI. Сделката е на стойност 31,77 милиона лита (12,9 милиона долара). Оръжието не е използвано и ще бъде доставено от запасите на сухопътните войски на Норвегия.

Според данни на литовското министерство на отбраната, непосредствено за картечниците ще бъдат изхарчени 22,8 милиона лита, а за боеприпасите - 8,97 милиона лита. Контракта за покупка на въоръжението е бил подписан през декември 2011 година. В условията на съглашението е записано, че изплащането на закупеното оръжие и боеприпаси ще става на части в период от 2011 до 2015 година.

Точното количество на закупените от Литва картечници и боеприпаси не се уточнява. Трябва да се отбележи, че картечници Browning M2 вече се намират на въоръжение в сухопътните войски на Литва. – Още картечници Browning

 
31.01.2012, 19:30

Започва учение за сертификация на Тринадесета лекопехотна рота от българския контингент за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина

Сертификация на Тринадесета лекопехотна рота от контингента от въоръжените ни сили за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA” ще се извърши в периода 31 януари – 2 февруари във военно формирование 22 220 – Сливен. Темата на финалното ротно учение, което ще покаже готовността на военнослужещите да реализират своята мисия, е „Действия на ротата при изпълнение на задачи по охрана на база”. Национален командир на контингента е подполковник Красимир Динев, а командир на ротата е капитан Ради Радев. Контингентът е в състав от 106 военнослужещи, от които 10 са жени.

Ръководител на комисията, която ще извърши сертификацията на контингента, е подполковник Ганчо Бъчкаров от Щаба на отбраната.

/MO/

 
31.12.2012, 17:15

„Ижмаш” въоръжава полицията на САЩ

Сайга-12

„Ижмаш”, водещо руско предприятие по производство на стрелково оръжие, ще доставя своя продукция на полицията на САЩ. Нейни подразделения ще бъдат въоръжени с полуавтоматични гладкоцевни пушки „Сайга-12”.

Първите доставки по контракта, подписан този месец в рамките на международната изложба в Лас Вегас, вече са изпълнени, съобщи генералният директор на предприятието „Ижмаш” Максим Кузюк. „Сайга-12” е разработена на базата на автомата „Калашников” и се отличава с надеждна работа на автоматиката. Пушката се използва за стрелба с патрони 12-ти калибър. – Още за Сайга

 
31.01.2012, 17:09

Първият полет на Ил-476 е планиран за пролетта на 2012 година

Ил-476

Първият полет на перспективния военнотранспортен самолет Ил-476 е планиран за пролетта на 2012 година. Първият прототип на самолета беше монтиран в уляновския завод „Авиастар” през декември 2011 година. В същото предприятие в перспектива ще започне и серийното производство на Ил-476. Както се очаква до пролетта ще се състои церемонията по изпробването на самолета.

Ил-476 е задълбочена модернизация на транспортния самолет Ил-76МД, снабден е с нови двигатели ПС-90А-76 и кабина със цифрово-бордово радиоелектронно оборудване. Полезната маса на натоварване на Ил-476 е увеличена от 50 до 60 тона. – Още за Ил-476

 
31.01.2012, 17:00

ВВС на Русия получиха първия Ан-140-100

Ан-140-100

На подмосковското летище „Чкаловский” кацна първият самолет Ан-140-100, предназначен за ВВС на Русия. В близко време ще бъдат доставени още два транспортни самолета от този тип. От авиобаза „Чкаловский” самолетът ще изпълнява задачи по транспортиране на личен състав и/или товари на разстояние до 2300 км. Ан-140-100може да излита и кажа и от грунтови писти. Самолетът има високи летателни характеристики, горивна ефективност и се отнася към новото поколение регионални турбовинтови лайнери, предназначени за максимална ефективна експлоатация във всякакви географски и климатични условия.

Ан-140-100 е единственият пътнически самолет, който е сертифициран за използване в товаро-пътническа конфигурация.

/Pan.bg/

 
31.01.2012, 16:54

Доктрина определя как Въоръжените сили да си изпълнят мисиите и задачите

От  планираните за разработване национални концептуални и доктринални документи на въоръжените сили към момента е разработена Доктрината на  въоръжените сили на Република България.  Това каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов пред участниците в научната конференция „Колективната и националната сигурност  и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическат асреда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС”, организирана от СОР „Атлантик”, МО и АКИС………….. Прочети още

 
31.01.2012, 16:40

Публикувани са вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати

На сайта на МО е публикуван допълнителният Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати към 31.01.2012 г. До 3 февруари, според заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов,  командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на структури трябва запознаят военнослужещите с регистъра. Срокът за подаване на рапортите за кандидатстване за обявените длъжности е до 15 февруари.

Заповедите за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи трябва да бъдат издадени до 28 март. Те ще са в сила от 1 април.

 
31.01.2012, 16:34

Великобритания изпраща към бреговете на Фолкландските острови нов ескадрен миноносец

Британските кралски военноморски сили изпращат в южната част на Атлантическия океан, към бреговете на Фолкландските острови своя ескадрен миноносец „Донтлис” (неустрашим), но това не е свързано с нарастващото напрежение между Лондон и Буенос Айрес относно статуса на тези територии, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

„Донтлис” в момента е базиран в град Портсмут и ще бъде първият ескадрен миноносец от нов клас на кралските ВМС, които ще посети този регион. Засега не се посочва точната дата на заминаването му.

През 2012 г. се навършват 30 г. от началото на Фолкландската война, когато на островите е извършен аржентински десант и след кратък бой неголемият гарнизон от британски морски пехотинци е принуден да се предаде. Впоследствие след двумесечна военна кампания британците принуждават аржентинската страна да капитулира на 14 юни 1982 г. Оттогава островите са спорна територия, а с наближаването на знаковата дата Великобритания и Аржентина отново започнаха да отправят гръмки изказвания относно статута и евентуалното бъдеще на островите.

/ИА „Фокус”/

 
31.01.2012, 16:26

Индия ще купи 126 френски изтребителя

Rafale

Френският многоцелев изтребител Dassault Rafale има най-ниска оферта в индийския конкурс за доставката на многоцелеви изтребители по програмата MMRCA (Medium Multi Role Combat Aircraft). Фактът, че Rafale има най-ниска оферта почти автоматично значи, че изтребителят печели и конкурса. Новината бе потвърдена днес, 31 януари от редица индийски официални лица, а в последствие и от представители на Dassault и френският президент Никола Саркози.

До последния кръг в конкурса MMRCA за доставка на 126 нови изтребителя бяха допуснати само Rafale и Eurofighter, след като на предишния кръг за различни технически и други несъответствия бяха отхвърлени предлаганите Gripen NG, F-16IN, F/A-18 Super Hornet и МиГ-35.

Според индийските военни и политици и Eurofighter и Rafale са приемливи като технически решения, а техните оферти отговаряха на определените изисквания за технологичен трансфер. Решението, кой от двата самолета да спечели зависише от това, коя оферта (цена за придобиване и цена за експлоатация) е най-ниска. Според днешното съобщение, това е Dassault Rafale.

Пред френската компания предстоят сериозни преговори, преди сделката да бъде окончателно финализирана. Според индийския министър на отбраната А К Антони, това няма да стане преди март тази година.

В рамките на MMRCA се предвижда покупката на 126 изтребителя от ново поколение. 18 от тях ще бъдат сглобени в страната производител, а останалите 108 ще бъдат сглобявани по лиценз в Индия от местната компания HAL. Предполага се, че общият брой на изтребителите купени по тази програма може да достигне 200.

Това е първият експортен успех за френския Rafale, който до скоро бе по-известен с честите си гръмки провали в опитите да бъде продаден зад граница. Победата в Индия вероятно ще подсили сериозно позициите на Rafale в продължаващия конкурс F-X2 в Бразилия за покупката на 36 многоцелеви изтребителя и в кампанията в Обединените арабски емирства. – Още за Rafale

/Аеро/

 
31.01.2012, 13:55

Корпорация „Тактическо ядрено оръжие”: най-новите ракети за авиацията и флота на Русия

Глава за самонасочване

В най-скоро време военновъздушните сили на Русия ще получат най-новата тактическа ракета, разработена от корпорация „Тактическо ракетно оръжие” (ТРО). За това съобщи главнокомадващият ВВС генерал-полковник Александър Зелин.

Днес ТРО е един от световните лидери в разработването и производството на този вид оръжие. С включването на въоръжение на новата ракета потенциалът на ВВС значително ще бъде увеличен. Става дума за ракета от класа „въздух-въздух” с голям радиус на действие, отбелязва генералният директор на корпорация ТРО Борис Обносов:

   - Тя трябва да смени предлаганата за износ ракета Р-33Э, влизаща в комплекса за далечно прехващане в изтребителите МиГ-31. Тя ще има почти два пъти по-голям радиус на действие и ще може да унищожава цели на височина от 15 метра до 25 км., да лети с претоварване два пъти повече, отколкото при ракетата Р-33Э. Това е ракета за всякакви атмосферни условия, която може да унищожава както изтребители, щурмови самолети, бомбардировачи, така и крилати ракети.

Далечината на изстрелване на новата ракета е до 200 км., докато при Р-33Э тя е 120 км. Системата за насочване на ракетата осигурява унищожаване на цели във всички ракурси и в условия на радиоелектронни смущения на фона и на земна, и на водна повърхност.

Сред най-новите разработки на ТРО е крилатата ракета с въздушно базиране. Поради известни причини информацията за нейните характеристики е твърде ограничена. Въпреки това е известно, че става дума за развитие на ракети от семейство Х-55 – автономно високоточно оръжие с голям и среден радиус на действие, което може да изпълнява функцията на стратегическо неядрено сдържане. Корпорация ТРО отделя много внимание и на създаването на нови противокорабни ракети, отбеляза Борис Обносов:

   - Ние също работим в това направление. Известни са нашите разработки – комплексите „Москит-Е” и „Уран-Э”. На последната изложба беше също демонстрирана ракетата Х-35УЭ. В същност тази ракета е от новото поколение – по далечина и защита от смущения тя два пъти превъзхожда своя предишен аналог.

Сега завършват изпитанията на новата ракета Х-35УЭ. Интересът на чуждестранните купувачи към продукцията на корпорацията е много голям. - Още авиационно оръжие

/ruvr.ru/

 
31.01.2012, 13:44
ВВС на САЩ ще се откажат от пет щурмови ескадрили
A-10 Thunderbolt II

ВВС на САЩ планират да закрият пет ескадрили с шурмови самолети A-10 Thunderbolt II в рамките на плана за съкращаване на военните разходи, съобщава Defense News. Ще бъде разформирована една ескадрила носеща бойно дежурство, една ескадрила на Командването на резерва на американските ВВС и три на Националната гвардия.

Осен това ще бъдат съкратени и една ескадрила изтребители F-16 Fighting Falcon на Националната гвардия и една тренировъчна ескадрила изтребители F-15 Eagle. Точното количество на самолетите, които ще отпаднат при разформироването, за сега не се уточнява. В състава на една ескадрила на ВВС на САЩ обикновено влизат 18-24 самолета.

По-рано се съобщаваше, че във връзка с планираното от Пентагона съкращаване на числеността на сухопътните войски, американските ВВС ще намалят и количеството на военнотранспортните самолети. В частност, военните ще снемат от въоръжение 27 транспортни самолета C-5A Galaxy, 65 С-130 Hercules и 38 C-27 Spartan. В резултат на това под контрола на Авиационното командване за въздушни превози на ВВС на САЩ ще останат  52 C-5M Super Galaxy, 318 C-130 Hercules/Super Hercules и 222 C-17 Globemaster III. – Още за A-10

 
31.01.2012, 10:05

Въоръжените сили на Украйна ще получат ракетните комплекси „Сапсан” през 2017 година

Батарея РК "Сапсан"

Украинската армия ще получи на въоръжение многофункционалния ракетен оперативно-тактичен комплекс „Сапсан” през 2017 година. Това е заявил председателя на Държавната космическа агенция на Украйна Юрий Алексеев, съобщава ForUm.

Според неговите думи, „през тази година започва финансирането на проекта, а след 3,5-4 години ние ще започнем изпитанията на комплекса”.

Ю. Алексеев е отбелязал, че 99% от компонентите за „Сапсан” ще бъдат украинско производство, като в създаването на комплекса ще бъдат ангажирани около 70 предприятия.

Първоначално бе планирано ракетният комплекс да бъде готов през 2011 г., но поради недостиг на средства финансирането на програмата бе замразено. За създаването на комплекса по непотвърдени данни са необходими около 3,5 милиарда гривни (439,3 милиона долара). Следва да отбележим, че разработката на "Сапсан" се явява крайно важен проект за Украйна, където на въоръжение в момента стоят само комплекси "Скъд". Те трябва да бъдат отписани през 2015-2016 г. Предполага се, че "Сапсан" ще може да поразява цели до 280 километра, а точността на попаденията ще се измерват до няколко метра. – Още за РК „Сапсан
 
31.01.2012, 08:37

Кралските ВМС на Великобритания – все по-толерантни към сексуалните малцинства

Наскоро в официалния си сайт Кралските ВМС на Великобритания се похвалиха, че заемат 77-о място в първата стотица на най-толерантните към сексуалните малцинства работодатели на Острова. Изследването на благотворителното общество Stonewall е обхванало повече от 350 компании с общ персонал над 1,9 милиона души – практически всеки 15-и трудоустроен гражданин на страната. Кралските ВМС участват в тази класация още от 2006 г. насам, като в последните 3 години уверено пълзят към нейните по-предни позиции – през 2010 г. – 179-о място, а през 2011 г. – 112-о място, през 2012 г. – 77-о място. Последното класиране се оглавява от една от най-крупните в света одиторски компании Ernst&Young, в първата десетка са Департаментът по имиграционен контрол, банката Barclays и компанията IBM. Марината все пак „диша пушека” на ВВС, защото авиаторите са завоювали 56-о място в класирането. По данни на Stonewall от 29 милиона трудоспособни жители на Великобритания 1,7 милиона са с нетрадиционна сексуална ориентация.

Според сайта на военния й флот, изследването демонстрира справедливото и безпристрастно отношение към гейовете, лесбийките, би- и транссексуалните и подчертава готовността на Кралските ВМС да назначават най-добрите от най-добрите специалисти, независимо от сексуалната им ориентация. Това е резултат от усилията през последните години за възпитаване на социална толерантност, в това число и сред висшите чиновници на флота. Така например през 2011 г. вторият морски лорд вицеадмирал Чарлз Монтгомъри е участвал в изследване на Stonewall, посветено на ролята на представителите на традиционната сексуална ориентация във формирането на добра работна атмосфера за сексуално нетрадиционните. „Кралският флот е радостен да се окаже в стотицата от най-добрите работодатели по класирането на Stonewall, – отбелязва командирът на Портсмутската  флотилия комодор Рупърт Уолъс. – Това постижение ясно и убедително говори на жителите на  Великобритания, особено на представителите на сексуалните малцинства, че флотът е безпристрастен работодател и че се стреми към разнообразие и интеграции в своите редове.”

/Maritime.bg/

 
31.01.2012, 00:10

Аятолласи тестват ракети с лазери

Иран е успял да произведе различни боеприпаси с лазерно насочване, заяви вчера иранският министър на отбраната Сардар Ахмад Вахиди по иранската държавна телевизия, предаде АФП.

"Иран е вече една от петте страни в света, способни да произвеждат такива оръжия, като използва местни технологии", заяви Вахиди. Според американското разузнаване пък до една година Иран може да разработи атомна бомба. Това каза в интервю министърът на отбраната на САЩ Леон Панета. "Ако Иран реши да го направи, ще му е нужна вероятно около година да произведе бомба, после евентуално година-две да я поставят на някакъв носител, който да я достави", посочи Панета.

Междувременно грузинският президент Михаил Саакашвили трябваше да се срещне снощи с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон. Според противници на Саакашвили той може да обсъди с Обама възможността САЩ да използват свои бази в Грузия, за да атакуват Иран.

/в-к Стандарт/

 

 
          30 януари         
 
30.01.2012, 23:41

F/A-22 RAPTOR

F/A-22 RAPTOR

На 13 декември 2011 година тържествено беше изведен от халето на Lockheed Martin последният самолет F/A-22 RAPTOR 10-4195 Block 40. Това е повод на направим кратък преглед на програмата.

През 1981 година в САЩ стартират програмата „Advanced Tactical Fighter“. По нея са построени две двойки прототипи Lockheed Martin/Boeing YF-22 и Northrop/McDonnell Douglas YF-23. След изпитания на 23 април 1991 година Secretary of the Air Force, Donald Rice обявява YF-22 за победител в конкурса. Lockheed Martin по програмата е произвел 4 самолета. Два от летят и получават номера за участие съответно, първият 87-0700 регистрация, на който (N22YF) номер на компанията 3997 и прави първи полет на 29 септември 1990 година, а вторият 87-0701 регистрация, на който (N22YХ) номер на компанията 3998 и прави първи полет на 30 октомври 1990 година.

Другите два не летят, като машина номер на компанията 3999 е подложена на статични изпитания, а машина номер на компанията 4000 на функционални.

Lockheed Martin стартира програма за развитие EMD, по която от 1997 до 2001 година са изработени 9 самолета. Заедно с това стартира програма за изпитания. Ето и един пълен списък на всички произведени F/A-22 RAPTOR:

-YF-22 87-0700 (N22YF) 3997

-YF-22 87-0701 (N22YX) 3998

-3999 статистически изпитания не лети

-4000 стенд не лети

-91-4001 to 91-4009 (09) EMD

-99-4010 to 99-4011 (02) PRTV I

-00-4012 to 00-4017 (06) PRTV II

-01-4018 to 01-4027 (10) Block 10

-02-4028 to 02-4040 (13) Block 10

-03-4041 to 03-4061 (21) Block 20

-04-4062 to 04-4083 (22) Block 20

-05-4084 to 05-4107 (24) Block 30

-06-4108 to 06-4130 (23) Block 30

-07-4131 to 07-4151 (21) Block 30

-08-4152 to 08-4171 (20) Block 35

-09-4172 to 09-4191 (20) Block 35

-10-4192 to 10-4195 (04) Block 40

или общо 199 машини.

Тук се налага да се направят някои разяснения във връзка с противоречията в разни справочни източници. На 20 декември 2004 година при излитане от Nellis Air Force Base, Невада е унищожен самолет номер на компанията 4014 от така наречената нулева серия. На негово място след съответните доработки е предаден на ВВС на САЩ най-малко летелия от програмата EMD 91-4009 и машините по нея остават 8.

Освен него са унищожени още вторият прототип YF-22 87-0701 (N22YX) 3998 при кацане в Edwards AFB на 25 май 1992 година. Още на 25 март 2009 година при тестов полет машина номер 91-4008 на 35 мили NE от Edwards AFB при сблъсък с друг самолет. Както и вероятно 06-4125 на 100 мили северно от Anchorage, Аляска от последната катастрофа на 16 ноември 2010 година.

Къде се намират сега самолетите?

Първият прототип е изложен в музея на база №3997 Edwards. Машина номер 91-4003 през април 2007 година беше предоставена на Националния музей на ВВС на САЩ и от 18 януари 2008 година е в експозицията. Останалите 6 от програмата EMD не летят. Самолетите от 99-4010 до 02-4040 Block 10, общо 31 машини се използват за тренировки и тестове. Останалите 155 самолета са ескадрилите на ВВС на САЩ. – Още за F/A-22 Raptor

/aeronews.alle.bg/

 
30.01.2012, 22:30

Поредният пилотиран старт към МКС е отложен

Стартът на пилотираният космически кораб 'Съюз ТМА-04М' към МКС , който трябваше да се състои на 30 март 2012 е отложен за по късна дата.

"При изпитанията на спускаемият апарат за херметичност в барокамерата е станала повреда на неговата обвивка. За пилотираният старт, този спускаем апарат не може да се използва. Ако се вземе капсулата от следващият 'Съюз' и се подготви за този старт - няма да стигне времето. И поради тази причина, стартът на 'Съюз ТМА-04М' ще бъде отложен за втората половина на април - първата половина на май.' - това е казал пред Интерфакс, неназован източник от космическия отрасъл.

Първоначално (без точна дата) стартът бе планиран за средата на март 2012. Предполагаем основен екипаж - Гендий Падалка и Сегей Ревин, и астронавта Джозеф Акаба. Поради това отлагане, текущият екипаж на МКС ще трябва да остане на орбита около 1 месец повече.

Източника на агентството е отбелязал , че изпитания в барокамерата се провеждат за всеки спускаем апарат преди изпращане на МКС. Събеседника е добавил , че поради възникналите проблеми, може да стане разместване в разписанието и на следващите няколко полета. По рано стартът на 'Съюз ТМА-05М' бе планиран за края на май, а сега се отмества за средата на юни 2012г.

На 27 януари стана известно , че се отлага още един старт. Става дума за 'Протон-М' с холандския спътник NSS-14, стартът бе запланиран за 28 януари 2012. По някои данни, причината за отлагането е проблем в ракетата носител. – Още космически системи

/Space News/

 
30.01.2012, 22:10

Защо днес е важно да говорим за съюзните измерения на сигурността?

(От доклада на  заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова на националната научна конференция на тема: “Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и тенденцията на намаляване на отбранителните разходи в условията на финансова и икономическа криза”)

 
30.01.2012, 21:33

За честта на пагона

Ангел Марин

Случаят "Марин" показа, че все още има генерали, за които офицерската чест и достойнство не са отживелица

Има една категория български офицери, които са готови на всяка цена да изпълняват положената някога военна клетва. Според мен те не са никак малко на брой. Просто рядко чуваме за тях. Всяка власт се мъчи да ги игнорира, за да си осигури спокойно и безоблачно управление. Само че  отстраняването на тези, които посочват проблемите, не може да разреши съществуващите проблеми. Нито пък е признак за стратегическо мислене на управляващите политически лидери.

През далечната 1998 г. един български генерал предупреди политиците, че "Командата бегом към НАТО е вредна за Българската армия". Съзнаваше, че това

може да му коства прекъсване на кариерата но го направи. Бяха го учили, че държавата трябва да разполага с мощни средства за възпиране, способни да предотвратят всяка мисъл за агресия и изкушение на потенциалния противник. Днес сме член на НАТО, но пред съюзниците ни можем да се похвалим само с малобройната си пехота. Никой от колегите му тогава не го защити пред властващите политици. Така генерал Ангел Марин напусна армията... По това време настоящият министър на отбраната, тогава действащият генерал Аню Ангелов, бе военен аташе в Лондон. Нямаше го тук, за да се произнесе.

Сега обаче е тук, но продължава да си мълчи за гафа, който лично сътвори. След 10 години, посветени на функцията вицепрезидент, генералът от резерва Ангел Марин бе предложен за удостояване с най-високото държавно отличие. Предложиха го 11 военно-патриотични съюза, т.е. хората, които са изграждали Българската армия. И за да е по-сигурно, че предложението им ще бъде прието, решават в Министерския съвет да го внесе лично министърът на отбраната Аню Ангелов. Груба грешка! Поредното им предоверяване на този министър. Можеха да го направят и сами. Законът за ордените и медалите им дава това право като на инициативен комитет или просто като на обществени организации.

Грешка, защото вносителят на предложението позорно мълчи на заседанието на МС на 11 януари, когато премиерът Борисов риторично задава въпроси откъде накъде Марин трябва да бъде награждаван с въпросния орден. Позорно мълчание. Поведение, което не се нуждае от коментар. В резултат - повторно огорчение и върнат орден на премиера. Скандал, уронващ престижа на властта сред българските граждани и пред международната общност. Сега въпросът е друг.

Случайно ли е мълчал Аню Ангелов?

Просто се е снишил, надявайки се да се скрие и спаси от гнева на премиера, или нещо друго. Така или иначе мълчанието му стана причина за страхотно "издънване" (както обичат да се изразяват военните) на шефа му Борисов. Хора, които познават генерал-министъра, твърдят, че това е обичайното му поведение за приспособяване и оцеляване във военната и политическата власт. Както преди, така и след 10 ноември 1989 г. В този смисъл не е лошо премиерът Борисов да си води бележки относно лоялността и качествата на министрите си. Така и "издънките" ще са по-малко на брой.

А що се отнася до Аню Ангелов, него с малко други генерали можем да го сравним. Още по-малко с Марин. Последният винаги е проявявал скромност относно заслугите и наградите си. Това е добре известен факт от автобиографията му, отразяван в продължение на 10 години в сайта на президентската институция - нито дума за наградите, които той безспорно притежава. Не се възгордя и от факта, че два пъти бе избиран за вицепрезидент на национални мажоритарни избори. За разлика от него, Аню се яви на парламентарните избори през 2005 г. като водач на партийна листа в столичния квартал "Младост". Тогава бе активист на партия "Коалиция на розата", председателствана от Александър Томов. Като видя, че е неизбираем, направи всичко възможно да бъде назначен и... успя. Назначиха го. В резултат - автобиография в сайта на Министерския съвет с изброяване на всички получени награди. Дори нещо повече - оттам научаваме, че човекът "два пъти е награждаван с лично оръжие - пистолет и два пъти с... бинокъл, както и с предметни награди". Става ясно кой има толкова детайлна слабост към наградите...

Без коментар.....

Пръв на скандала реагира председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант о.р. Стоян Топалов, който призова премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента. Последва го генерал-лейтенант о.р. Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Генерал Цветков бе категоричен - Ангел Марин заслужава наградата. По-късно с протестна декларация по скандала излезнаха Съюзът на ветераните от войните с председател д-р Тодор Анастасов, кавалер на ордена "За храброст", Съюзът на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и РВГ полк. инж. Никола Рухчев, както и Съюзът на тракийските дружества. Достойна позиция на достойни офицери и бойци. Добре е, че ги има. Защото те са гаранция, че ще я има и България.

/в-к Дума/

 
30.01.2012, 20:37

Израел ни предлага модернизирани F-5

F-5

Израелската компания Elbit Systems предлага модернизирани изтребители F-5 за участие в бъдещия конкурс за нов многоцелев боен самолет за българските ВВС. Предложението включва машините да бъдат изкупени от Швейцария и подложени на модернизация и ремонт от Elbit.

Компанията Elbit вече няколкократно е направила презентация на модернизираните F-5 и се надява да получи покана за участие в бъдещия изтребителен конкурс. Според източници на АЕРО Elbit възнамерява да изкупи употребявани F-5E/F, които в момента се експлоатират от Швейцария. Машините ще се подложат на основен ремонт за нулиране на ресурса и модернизация, която да им даде многоцелеви възможности.

Самата модернизация ще бъда подобна на модернизацията извършена от Elbit в партньорство с Embraer на изтребителите F-5 от състава на ВВС на Бразилия. Модернизираните самолети, които са известни като F-5EM/FM или F-5BR, получават изцяло нова авионика, нов радар Grifo F, ново кабинно оборудване с цветни дисплеи, възможност за носене на целеоказващ контейнер,  възможност за използване на модерни ракети „въздух-въздух” и управляеми авиобомби, нова система за самозащита, щанга за дозареждане във въздуха и други подобрения. Ориентировъчната цена на един такъв модернизиран самолет е около $15 – 20 млн.

До момента до държавата Израел не е изпращано официално запитване за предоставяне на информация за нови или употребявани многоцелеви изтребители. В началото на 2011 г. такива запитвания бяха изпратени само до държавите членки на НАТО или ЕС – Германия, Швеция, САЩ, Франция и Италия. Въпреки, че запитване не е изпращано до Израел, нейните компании Elbit и IAI проявяват завиден ентусиазъм за участие. Припомняме, че IAI предлага модернизирани самолети Kfir от модела block 60.

На официално запитване на АЕРО към МО, дали към Израел все пак ще бъде изпратено запитване за информация, което е и формална покана за участие в бъдещия конкурс, от министерството отговориха така:

„Израелските компании са предоставили информация, без да са изпращани писма до тях. След решение на Народното събрание за стартиране на проекта ще се определи по-нататъшния ход на процедурата.” Което може да се тълкува, като евентуално оставяне на „вратичка” за бъдеща покана на израелските компании. – Още за F-5

/Аеро/

 
30.01.2012, 20:11

НАТО смята да изтегли войските от Афганистан през 2014 г., въпреки ранното оттегляне на Франция

Андерс фог Расмусен

НАТО се придържа към плановете да изтегли бойните си части от Афганистан в края на 2014 г., предаде АФП, цитирайки генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. Това изявление идва, въпреки решението на Франция да се изтегли преждевременно.

„Ние се придържаме към пътната карта, която беше очертана на срещата на НАТО в Лисабон през ноември, 2010г.”, съобщи фог Расмусен пред репортери.

/ИА „Фокус”/

 
30.01.2012, 19:45

Унгария удължи с 10 години договора с Швеция за изтребители "Грипен"

JAS 39 Грипен

Шведската отбранителна компания Сааб е горда да съобщи, че Унгария взе дългосрочно стратегическо решение да продължи да използва изтребителите „Грипен” и по този начин да осигури развитието на националните бойни способности. Швеция и Унгария продължават сътрудничеството си за още 10 години до 2026 г.

Шведската агенция за експорт на отбранително имущество FXM потвърди, че Швеция и Унгария удължават партньорството си по програмата „Грипен” за още 10 години. Преговорите се провеждаха през последните няколко месеца и на 30 януари беше подписан новият договор от генералния директор на FXM Улф Хамерстрьом и  Дюла Кещели, генерален директор на унгарската Агенция по въоръжение и снабдяване.

„Радваме се, че Унгария взе дългосрочно стратегическо решение да продължи да използва изтребителите „Грипен” и така да продължи партньорството си с Швеция и другите държави, които ползват „Грипен”,” каза Улф Хамерстрьом след подписването на договора.

„Новината, че Унгария удължава договора за „Грипен” с 10 години, е изключително добра. Това за пореден път потвърждава, че „Грипен” е един от водещите изтребители в света, който отговаря на оперативните, техническите и ценовите изисквания на пазара,” каза Ленард Синдал, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на звено „Въздухоплаване” в Сааб.

Партньорството е договор между двете правителства, където Сааб е подизпълнител.

През 2001 г. шведското и унгарското правителство подписаха споразумение за лизинг и покупка, което беше изменено през 2003 г. и включва 14 изтребителя „Грипен” C/D (12 броя едноместни и 2 двуместни). Всички самолети бяха доставени през 2006 и 2007 година, а всичките 14 самолета влязоха на въоръжение в унгарските ВВС до края на 2008 г. Настоящият договор трябваше да изтече през 2016 г., но двете държави решиха да удължат партньорството с още 10 години. – Още за JAS 39 Грипен

/Otbrana.com/

 
30.01.2012, 16:50

Командирът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Здравко Поповски ще извърши инспекция на декларираните формирования от Сухопътни войски

Командирът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Здравко Поповски от днес, 30 януари, е на четиридневна визита в нашата страна. Той ще посети военно формирование 24 150 - Стара Загора, за да инспектира декларираните формирования от Сухопътни войски, включени в състава на бригада „Югоизточна Европа”. Инспекцията ще започне с брифинг на командира на военното формирование бригаден генерал Петър Петров.

Военно формирование 48 430 – Стара Загора, декларирано за участие в състава на бригада „Югоизточна Европа”, ще демонстрира занятие по тактическа подготовка на полигон „Люляк”.

В рамките на визитата бригаден генерал Поповски ще се срещне със заместник-командира на Сухопътни войски бригаден генерал Нейко Ненов, който беше командир на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” в периода 2005 г.- 2007 г.

/МО/

 
30.01.2012, 16:02

Китайски хеликоптер с нови ракети

Китайски хеликоптер „WZ-10”

Военният портал „Chinese Military Review” публикува фотоснимки на ударния китайски хеликоптер „WZ-10”, въоръжен с нови управляеми противотанкови ракети „HJ-10”. Съдейки по снимките, ударният хеликоптер е въоръжен и с ново оръдие и ракети „TY-90” „въздух-въздух”.

Техническите характеристики на противотанковите ракети „HJ-10” в момента са секретни. Редица експерти са на мнение, че китайската разработка прилича на американските противотанкови ракети „AGM-114 Hellfire”, които са на въоръжение на ударните хеликоптери „Apache”. Съгласно данни на портала „Military Today”, Китай се занимава със създаване на ударния хеликоптер „WZ-10” от средата на 90-те години. Първият полет на прототипа на машината се състоя през 2003 година, като първите хеликоптери са предадени на Въоръжените сили на Китай през 2009-2010 година.

 
30.01.2012, 15:20

21-вият контингент от въоръжените ни сили завърши успешно мисията си в състава на ИСАФ и се завърна в нашата страна

Министърът на отбраната Аню Ангелов посрещна вчера, 29 януари, на летище София бойците от 21-вия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в операцията на международните сили за сигурност в Афганистан.

Той поздрави българските военнослужещи за успешната мисия и разговаря с националния командир на контингента полковник Петко Маринов, с помощник националния командир подполковник Николай Иванов, с командира на Пета рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул капитан Светослав Годинов, с офицери и представители на военнополицейското подразделение и медицинския екип. Министър Ангелов благодари на бойците и им пожела след предстоящата почивка и срещата със семействата и близките им, да продължат все така отговорно да изпълняват поставените задачи, да споделят опита си със своите колеги и да повишават подготовката си.

Българските военнослужещи от 21-вия контингент в Афганистан бяха посрещнати на летище София и от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, от командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, от директора на Служба "Военна полиция" бригаден генерал Данчо Дяков, от началника на политическия кабинет Йордан Божилов.

В страната ни се завърнаха над 230 военнослужещи, които в продължение на 198 денонощия изпълняваха задачи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF. В състава на контингента са включени 5-та рота за охрана на външния периметър на летище Кабул; военнополицейско подразделение; щабни офицери и медицински екипи. Българските военни изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната им за отговорност, включително дневни и нощни механизирани и пеши патрули, съвместни патрули с Афганистанската национална армия и полиция, наблюдателни постове и ескорти.

След завръщането в страната на военнослужещи им предстоят медицински прегледи във ВМА – София.

/МО/

 
30.01.2012, 15:03

Компанията MBDA получи контракт на стойност 760 милиона долара за разработка на нова система за ПРО за британските ВМС

Sea Ceptor

Европейската компания MBDA ще разработи нова система за ПРО за британските ВМС. За сключването на съответния контракт с MBDA на стойност 483 милиона фунта стерлинги (760 млн долара) съобщи днес министерството на отбраната на Великобритания.

Новата система "Си септор" (Sea Ceptor) ще може едновременно да следи и унищожава едновременно няколко цели, летящи със свръхзвукова скорост. Нейното създаване трябва да завърши до пет години.

"Си септор" първоначално се създава за стражевите кораби "Тип-23" и ще трябва да замени системата за ПРО "Си вулф" (Sea Wolf), срокът на експлоатация на който изтича през 2016 година. В бъдеще "Си септор" ще може да се монтира и на новите есминци "Тип-26".

Подписания контракт, както бе заявено от военното ведомство, ще осигури заетост на 500 служители от MBDA и на сътрудничещите си с нея компании.

 
30.01.2012, 14:39

Русия няма да продаде изтребители на Южна Корея

ПАК ФА (Т-50)

Руски компании не подадоха заявки за участие в тендера F-X ІІІ за доставка на изтребители за ВВС на Южна Корея. Крайният срок за подаване на заявките за участие в тендера изтече в петък, 27 януари.

В търговското представителство на Русия в Южна Корея заявиха, че в конкурса няма да участва компания „Сухой”, тъй като този въпрос не е бил обсъждан с руското правителство. В самата компания не коментираха възможността за участие в корейския тендер на перспективния изтребител Т-50. В рамките на тендера F-X ІІІ Сеул има намерение към октомври 2012 година да купи за южнокорейските ВВС 60 най-съвременни изтребители, произведени по технологии с малка забележимост на обща сума 7,3 млрд. долара.

Другите компании, които са заявили участие са Saab с лекия многоцелев изтребител Gripen, Cassidian с Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin с F-35A JSF и Boeing с F-15SE Silen Eagle. Според предварителните сведения Корея е намалила някои изисквания към бъдещия изтребител, за да допусне до конкурса повече компании.

Крайният срок за подаване на окончателните оферти е 18 юни 2012 г. Очаква се през септември да се проведат сравнителни изпитания, а победителя да се обяви след октомври.

 
30.01.2012, 13:16

„Нерпа” ще отплава за Индия на 10 февруари

K-152 "Нерпа"

Атомната подводница K-152 „Нерпа”, построена в Амурския корабостроителен завод и предадена в лизинг на военноморските сили на Индия за 10 години, ще напусне руските брегове на 10 февруари.

До тогава подводницата ще се намира на територията на завода за строително оборудване „Восток” в Большой камень край Владивосток, където преминава през подготвителни мероприятия.

По данни на пресцентъра, екипажът на подводницата на път за Индия ще бъде индийски, преминал обучение в учебния център край Санкт Петербург. Разбира се, ще му помагат руски военни специалисти. Заводът също е готов да окаже консултантска помощ. – Още за проект 971

 
30.01.2012, 12:40

Ту-95МС и МиГ-31 прелетяха над Северния Ледовит океан

МиГ-31

Два стратегически бомбардировача Ту-95МС заедно с изтребители-прехващачи МиГ-31 на ВВС на Русия изпълниха планов полет над акваторията на Северния Ледовит океан в края на миналата седмица. За това съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

В полета над неутрални води руските самолети били съпровождани от изтребители на НАТО Eurofighter Typhoon. В министерството подчертали, че всички полети на ВВС се изпълняват в строго съответствие с международните правила без да се нарушават границите на други държави.

 
30.01.2012, 12:35

Възможностите на „проекцията на силата”

Походът на корабната група самолетоносачи на ВМФ на Русия в Средиземно море съвпадна по време със съкращение на руското присъствие в Судан. Двете събития са повод за да оценим възможностите на Русия по осигуряване на устойчиво военно присъствие в чужбина.

„Проекция на силата” – това е способността на въоръжените сили бързо и решително да реагират на променящата се ситуация чрез оперативно прехвърляне на войски в нужната точка и подкрепа на военното присъствие в даден район толкова време, колкото е необходимо. Способността за проекция на силата се състои от много фактори: възможностите на военния и търговския флот, на военната и гражданската авиация, наличието на експедиционни сили, способни оперативно да бъдат разгърнати в отдалечени театри на военни действия и незабавното им включване в бой. Ядрото на такива сили са аеромобилните подразделения на различните родове войски, практически на всички сили на ВВС, преди всичко на неговата авиация и десантни сили. И най-накрая много голямо значение има наличието на чуждестранни бази, които облекчават разгръщането на нови сили.

Днес въоръжените сили на Русия практически са лишени от възможността да поддържат дълговременно присъствие в чужбина. То фактически напълно е сведено до ограничено участие в миротворчески мисии на ООН и в страни на ОНД. Възможностите на Русия оперативно да увеличава военните си сили в ключеви региони на света са много ограничени. При това не може да се каже, че Русия няма подобни интереси. Освен международната кампания по борба с пиратите в района на Африканския рог, в света има много зони, където е необходимо руско военно присъствие за защита на живота на собствените граждани или за защита на икономическите интереси. За сега има само един отдалечен от Русия регион, където при необходимост руските военни могат бързо да разгърнат големи сили – Таджикистан и Киркизстан.

Но неотдавнашните събития в Либия и днешните в Сирия демонстрираха, че на Русия са необходими много по-сериозни експедиционни сили. Сега Русия е принудена да се ограничава с „демонстрация на знамето” без да има възможности нито да разгърне в Средиземно море постоянно действаща ескадра, нито сериозно да увеличи военното си присъствие в Сирия. За първото няма кораби на действащия флот за да бъде осигурена ротация поне веднъж на 6 месеца, за второто – възможности на транспортната авиация.

Ако броят на строящите се кораби в Русия започна да расте, то военно-транспортната авиация за сега не се обновява. От всички проекти малко или повече е ясна съдбата само на Ил-476: неотдавна в Уляновск монтираха първия модернизиран транспортен самолет. Не са ясни перспективите на Ан-70 и Ан-124, забави се разработването на проектите Ил-112 и Ил-214. Няма яснота и с възможната алтернатива на Ил-112: купуването на Ан-140 в количество 7 броя за няколко години не може да се нарече алтернатива.

Съществуващият парк на военно-транспортните самолети остарява. И ако не бъдат предприети решителни мерки в близките година-две, то към края на 2020-те години Русия ще се сблъска с остър дефицит на военно-транспортната авиация и може да се наложи закупуването на такива самолети в чужбина.

/ruvr.ru/

 
30.01.2012, 12:30

Многонационалните проекти са шанс за развитие на отбранителните ни способности

Аню Ангелов

Тазгодишният бюджет за отбрана няма да се отмени нашите приоритети, но ще се отрази върху графика  на изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов, който говори на научната конференция „Колективната и национална сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи  в страните от НАТО и ЕС”. Проявата е организирана от СОР „Атлантик”, МО и АКИС.

Относно промените в графика за реализиране на плана, вече има постановление на правителството. В частта си за 2012 г. обаче документът ще бъде изпълнени, заяви министърът. Според него сега сме на етап, при който е стабилизирана системата за отбрана и е върнат фокусът върху отбранителните способности. От тук нататък предстои работа за развитие на тези способности. За съвременните подходи в тяхното изграждане говори началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той се спря подробно и на приетата вече Доктрина на Въоръжените сили и на последващия процес на разработване на доктринални документи от гледна точка на позицията, че военната мощ на държавата остава един от важните компоненти на нейната сигурност.

Един от пътищата за успех през следващите 2-3 години е включването в редица многонационални инициативи за придобиване и изграждане на способности, подчерта министърът на отбраната. Така ще се минимизират възможностите бюджетът да се превърне в пречка в това отношение. България вече участва в доста подобни проекти в системата на НАТО и ЕС. Изтеглянето на две от четирите американски бригади от Европа, според обявената нова стратегия за отбрана на САЩ, би могло да доведе до развитие на използването на съвместните българо-американски съоръжения в нашата страна, прогнозира министърът.

/Otbrana.com/

 
30.01.2012, 12:24

Хилъри Клинтън идва за изтребителите и бойните групи

Хилъри Клинтън

Хилари Клинтън идва в България. Във фокус ще бъде въпросът за батальонните бойни групи и сагата с изтребителите?

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви по БНР, че посещението на държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в България на 5 февруари е отдавна подготвено. То има няколко цели: да бъде обсъдено стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на сигурността, операциите на НАТО в Афганистан, в контекста на предстоящата среща на Северноатлантическия алианс през май в Чикаго, обстановката в Западните Балкани и в Близкия Изток.

Според експерти Хилари Клинтън ще настоява за промяна в българската позиция за шистовия газ, както и за ускоряване на процеса по формиране на батальонните бойни групи. Освен това тя ще представи мястото на Балканите и новата роля на България в глобалната стратегия на САЩ след като се взе решение елементи от противоракетната отбрана да бъдат разположени само в Полша и Румъния, а радар - в Турция. Както е известно миналата година България също прояви интерес към разполагане на радар на своя територия, в случай че Турция се откаже от проекта. По отношение на нашите военновъздушни сили и мисиите и задачите изпълнявани от тях Хилари Клинтън вероятно няма се ангажира с препоръки за модернизирането им с нови самолети. Очаква се тя да доразвие тезата, че най-подходящото решение за България в момента е употребявани изтребители, да насърчи провежданата в момента политика за интелигентна отбрана и сключване на рамкови споразумения по "Ер полисинг" с нашите съседи и вероятно да препоръча въпросът за изтребителите да бъде решен в рамките на НАТО в Европа. Което ще рече някоя от европейските държави членове на НАТО да предложи на България до 8 броя употребявани изтребители, защото броят им е прекалено малък, а финансиране на програмата за придобиването им и до днес не е осигурено, за да заинтересува американските производители на изтребители.

/Pan.bg/

 
30.01.2012, 09:46

За Аню, кадрила около законите и иезуитството

След пресконференция на министъра на отбраната нито една медиа не отрази  казаното от Аню Ангелов «за успехите и победите” на ведомството през изминалите година. Защо ли ? Ами не са чули нищо ново в министерската логорея за тригодишния период, който ще влезе в армейската история нй-вече с а ла ньоиските съкращения и демотивацията на войската. Дали е усетил за какво и за кого свири тръбата? ............ Прочети още

 
30.01.2012, 09:37

Тейковското ракетно съединение ще получи „Ярс”

РС-24 "Ярс"

Тейковското ракетно съединение, разположено в Ивановска област на Русия, тази година изцяло ще бъде превъоръжено с подвижния ракетен комплекс РС-24 „Ярс”. След това същото ще бъде направено в Новосибирското и Козелското ракетни съединения.

През тази година бойно дежурство ще поеме трети ракетен дивизион с комплекса „Ярс” на Тейковското ракетно съединение. Втори ракетен полк, снабден с такъв комплекс, започна бойно дежурство на 27 декември 2011 година. - Още за РС-24

 
30.01.2012, 09:11

Ирак гневен на САЩ заради безпилотните самолети

Правителството на Ирак изрази негодувание затова, че САЩ използват безпилотни самолети, за да защитават американското посолство, консулствата и американския персонал в Ирак, съобщи „Ню Йорк Таймс".

Таблоидът съобщава, че Държавният департамент е започнал да използва безпилотни самолети в Ирак миналата година след като американските войски се изтеглиха от страната през декември.

Американското правителство възнамерява да провежда операции с безпилотни самолети в Ирак през следващите 5 години, според вестника.

"Ню Йорк таймс" пише още, че тези самолети са само за предоставяне на информация и снимки. Те са по-малки от снабдените със снаряжение безпилотни самолети.

Източник от иракското правителство, пожелал анонимност, е заявил пред таблоида, че правителството на САЩ трябва първо да получи одобрението на Ирак пред да изпраща такива самолети.

Такова одобрение може много трудно да бъде получено и може да създаде политическо напрежение между двете страни, пише „Таймс"

"Нашето небе си е наше, не е на САЩ", каза вътрешният министър на страната Аднан ал-Асади.

/News.bg/

 
30.01.2012, 08:57

В списъка на регулираните професии вече и офицерската

Професията на офицера вече е в списъка на регулираните професия у нас. Това е станало още през есента на м.г. и в момента се подготвя съответната наредба......... Прочети още

 
30.01.2012, 08:53

Съкращенията в армията правят британските войници несигурни и обезсърчени

Генерал сър Питър Уол, началник на Генералния щаб, заяви, че претрупаността е започнала да дразни, а също така повдига въпроси дали качеството на настаняване на военните „не е по стандартите”. Намаляването на пенсиите остава „едно от най-големите безпокойства” в армията, пише вестник “Дейли Телеграф”, цитиращ висшия военен.

Неговото вмешателство ще повдигне въпроса дали съкращенията в армията не подкопават морала във Въоръжените сили на Великобритания.

Изказването му идва след предупреждения на командващи офицери и военнослужещи за растящата тревога от ефекта на съкращенията в отбраната върху Армията. Генерал сър Майкъл Джаксън, бившият командващ армията, предполага, че сериозността на съкращенията в сферата на отбраната означават, че Великобритания няма да може да си върне Фолклeндските острови, ако Аржентина отново ги завладее.

/ИА „Фокус”/

 
30.01.2012, 08:48

Dassault с ново предложение към Швейцария

Френската компания Dassault е направила ново предложение към Швейцария за цената на предлаганите изтребители Rafale. През ноември швейцарското правителство избра шведските изтребители Gripen пред френските Rafale.

Dassault е изпратила писмо до Парламента на Швейцария, който трябва да одобри правителственото решение, предлагайки 18 изтребителя Rafale за 2.7 милиарда швейцарски франка (2.24 милиарда евро или 2.96 милиарда долара). Офертата на Швеция бе 22 изтребителя Gripen за 3.1 милиарда швейцарски франка.

От комисията по сигурност към Парламента е потвърдено за получаването на предложението на френската компания, като то ще бъде обсъдено в Горната камера на 13 февруари.

В конкурса за замяна на остарелите F-5 участваха Rafale, Gripen и Eurofighter.

/Pan.bg/

 

 
          29 януари         
 
29.01.2012, 22:10

Афганистан може да започне преговори с талибаните

Правителството на Афганистан се готви да се срещне с представители на талибаните през близките седмици, съобщи Би Би Си.

Преговорите трябва да се състоят в Саудитска Арабия. Това ще бъдат първите подобни разговори за цялата история на конфликта.

Все още не е известно дали талибаните ще се срещнат с представители на САЩ.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай нееднократно е заявявал, че мирните преговори трябва да се водят между самите афганистанци, докато талибаните са категорично против, тъй като считат че правителството на Карзай е нелегитимно.

 
29.01.2012, 20:28

Разби се най-модерния безпилотник на израелските ВВС

Eitan

В централната част на Израел днес се е разбил безпилотен летателен апарат Eitan (Heron-TP), принадлежащ на ВВС на страната, съобщава „Едиот Ахронот”. Според предварителната информация, жертви и пострадали няма.

Изданието The Jerusalem Post пише, че апарата е излетял от израелската военновъздушна база Тель-Ноф и е изпълнявал тренировъчен полет. Според очевидци, летателния апарат с голяма скорост се е врязал в земята и се е взривил.

ВВС на Израел са започнали разследване на инцидента.

Безпилотника Eitan представлява модернизирана версия на БЛА Heron и е най-съвременния безпилотен апарат на ВВС на Израел. Има размах на крилата 26 метра, максимална продължителност на полета -  45 часа и полезен товар – 1 тон.

През юли 2011 година Франция обяви за намерението си да закупи от Израел БЛА Eitan, който победи в тендер в съперничество с американския MQ-9 Reaper. – Още БЛА

 
29.01.2012, 16:47

58–ма руска армия е с нов командващ

генерал-майор А. Гурулев

Във Владикавказ назначиха нов командващ на 58 армия, която отговаря за защитата на южните граници на Русия. Бившия командващ Андрей Картополов, заемащ тази длъжност година и девет месеца, бе сменен от генерал-майор А. Гурулев. От пресслужбата на Южния военен окръг съобщиха, че Картополов ще бъде повишен и ще стане зам. командващ на ЮВО.

Генерал-майор Гурулев е завършил Московското висше общовойсково училище, Общовойсковата академия на ВС на РФ и Военната академия на ГЩ. Семеен с три деца.

58-ма армия е сформирана през 1995 година. Армията участва в кампанията „принуждение към мир” срещу Грузия в Южна Осетия през 2008 г. – Още за 58 армия

 
29.01.2012, 15:10

Странното недоверие към шефа на разузнаването

По света уволняват шефовете на разузнаването заради гафове, а у нас – по достойнство! Или по политически съображения. Точно така бихме могли да си обясним скоропостижното обезглавяване на Националната разузнавателна служба (НРС). Първата работа на новоизбрания президент Росен Плевнелиев беше да покани премиера Бойко Борисов, за да решат какво ще правят с генерал-лейтенант Кирчо Киров. 13-ят ръководител на българското външнополитическо разузнаване си отива след 9 години на тази длъжност и веднага след като държавният глава, премиерът и председателят на парламента се оказаха от една партия. Нищо случайно! Макар че по закон с това звание можеше да служи до 64 години, т.е. още две..........Прочети още

 
29.01.2012, 13:37

Скоро Турция ще получи първите бойни вертолети Т-129

Т-129

Съветникът по отбранителната промишленост Мурат Баяр, който отпътува за Италия за участие в дните на турско-италианската отбранителна индустрия заяви, че продължават полетните и огневи изпитания в Турция и в Италия на съвместния вертолет Т-129 Атак, с който ще бъдат покрити нуждите на турските въоръжени сили от такива бойни машини, и че първите вертолети ще бъдат предадени на турската армия през месец април. Планирано е през 2013 година да бъдат произведени и предадени още 51 вертолета.

Баяр заяви още, че единствата производствена линия на вертолети Т-129 Атак се намира в Турция и ако има интерес и поръчки от други страни, то страната ще ги удовлетвори. – Още за Т-129

 
29.01.2012, 11:48

Не съм натоварвал никого да ми е говорител

Писмо на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, относно опитите за некоректното използване на името му и пасажи от неговата книга

 
29.01.2012, 10:34

Британски изтребители Typhoon тренират за осигуряване сигурността на Олимпийските игри

Излитане на изтребител Typhoon (рег. номер ZJ802 'QO-B') от 3 иае, разположена във военновъздушната база Coningsby,за участие в учението Taurus Mountain

В продължение на три дни през изминалата седмица изтребители Typhoon от военновъздушната база Coningsby изпълняваха задачи, свързани с осигуряване сигурността на Олимпийските игри. Полетите бяха част от националното учение Taurus Mountain 1, в което се тренира взаимодействието на бойната авиация с полицейските сили. От ВВС са действали два изтребителя Typhoon от военновъздушната база Coningsby, по два вертолета Puma и Lynx, един Sea King ASAC7, два самолета Grob Tutor и един самолет за ДРЛОиУ Sentry E-3D.

По време на провеждането на Олимпийските игри изтребители Typhoon ще бъдат пребазирани на военното летище Northolt, а средства за ПВО ще бъдат разположени в различни райони в и около Лондон.

До сега са проведени и други учения с участието на ВМС и морската пехота, гранична и морска полиция и други държавни организации. Изпълнени са полети с изтребители Typhoon в лондонското въздушно пространство с цел изглаждане на процедурите с Националното ръководство на въздушното движение. – Още за Typhoon

/Pan.bg/

 
29.01.2012, 09:47

Северна Корея оценява предстоящите съвместни маневри между САЩ и Южна Корея като сериозна заплаха за страната

Северна Корея разглежда като „военна провокация и имитация на ядрена война” предстоящите американско-южнокорейски маневри „Кий ризолв”. Това се съобщава в коментари, разпространени от местната информационна агенция ЦТАК, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Тези мащабни учения ще бъдат "предизвикателство към всяка световна общност, настояваща за мир и стабилност на Корейския полуостров”. Маневрите ще навредят на отношенията между Севера и Юга, и "ще доведат ситуацията на полуострова до ръба на войната", коментира агенцията.

Особено възмущение, предизвика намерението на Сеул и Вашингтон да проведат "Кий ризолв" в момент, когато хората от Северна Корея "все още скърбят за смъртта на Ким Чен Ир".

В коментарите се подчертава, че тези, които са "разпалили пламъците на агресия, очакват тежко наказание."

/ИА „Фокус”/

 
29.01.2012, 09:04
Американски морски безпилотник ще се дозарежда във въздуха
X-47B UCAS-D

На 21 януари т.г. в Сейнт Огъстайн (Saint Augustine), щат Флорида в САЩ, Командването на авиацията на американските ВМС (NAVAIR)  и концернът „Нортроп Грумман” (Northrop Grumman) са завършили началната серия летателни изпитания по програмата за снижаване на риска при осъществяване на дозареждане във въздуха на новия перспективен ударен палубен БЛА (безпилотен летателен апарат) X-47B UCAS-D.

Програмата е стартирала през ноември 2011 г. когато на самолета-лаборатория LearJet 20 е монтирана апаратурата за дозареждане и програмното осигуряване на морския безпилотник. След успешните изпитания на земята „лабораторията” осъществява първия си полет на 20 декември 2011 г. След това тя многократно е била дозареждана във въздуха от летящата „цистерна” Boeing K-707 Omega Tanker както под управлението на оператор от земята, така и в автономен полет. Завършилата преди дни серия изпитания е оценена като успешна.

NAVAIR и Northrop Grumman възнамеряват да проведат още две серии летателни изпитания с участието на  LearJet 20 и самолета-танкер преди той да изпълни реално задачата за дозареждане във въздуха на морския БЛА X-47B UCAS-D. Демонстрацията на тази възможност е планирана за 2014 г. Тя цели да развие тактиката на ВМС на САЩ, които използвайки самолетоносачи и базираните на тях малкоразмерни реактивни БЛА, създадени по СТЕЛТ-технологии и дозареждани във въздуха, правят практически достижима всяка точка на света. Досега, изхождайки от характеристиките на „класическата” палубна авиация, при използването й по брегови цели самолетоносачите трябва да са на разстояние не повече от 800 км. от крайбрежието. От друга страна, евентуалните противници разполагат със самолети и ракети, които също покриват тази дистанция. „Невидимият” палубен БЛА, дозареждан във въздуха, отдалечава самолетоносача на безопасна позиция и позволява да сe нанасят удари в голяма „континентална” дълбочина.

Новият палубен БЛА X-47B UCAS-D е създаден за нуждите на ВМС от Northrop Grumman в периода 2007 – 2008 г. Наскоро се появява и втори прототип. В първия си официален изпитателен полет от 29 минути придобивката излита от Военновъздушната база Едуардс в Калифорния на 4 февруари 2011 г. До края на тази година ще продължат симулациите на кацане и излитане от палуба, а през 2013 г. се очаква новият безпилотник да бъде реално експериментиран и от самолетоносачите. Паралелно са развива програмата за дозареждане във въздуха. Предполага се, че първоначалният срок за приемане на летателния апарат на въоръжение във ВМС на САЩ – 2018 г., ще бъде съкратен.

БЛА в момента притежават над 50 държави, сред които и България. В САЩ на въоръжение са над 90 типа, много повече са експерименталните. X-47B UCAS-D идва да замени няколко по-стари образци, последният от аналогичните от които – X-47A Pegasus, произведен от същата компания, e използван активно до февруари 2006 г. Усъвършенстваният му тип го превъзхожда по всички параметри. Той има дължина 11,63 м, размах на крилата 18,92 м (сгънати – 9,41 м), височина 3,10 м, собствено тегло 6 350 кг, максимално стартово тегло 20 259 кг, радиус на действие 2 100 морски мили (3889 км), таван 12 190 м, времетраене на полета 6 часа и висока дозвукова скорост.

БЛА X-47B UCAS-D ще решава задачи по събиране на информация, наблюдение, разузнаване и провеждане на ударни операции. На борда му ще има апаратура за радиоелектронна борба, разузнаване (на 360 градуса), дозареждане, управляеми ракети и бомби с общо тегло около 2 000 кг. Опцията за дозареждане във въздуха е една от най-важните, защото увеличава времето и радиуса на действие, както и гъвкавостта в използването на възможностите на летателния апарат. – Още за X-47B

/Maritime.bg/

 

 
          28 януари         
 
28.01.2012, 22:40
Най-мощната американска бомба се оказа безполезна срещу иранските бункери
MOP (Massive Ordnance Penetrator)

Въоръжените сили на САЩ са започнали работа за увеличаване на поражаващата   сила на най-мощната неатомна бомба, намираща се на въоръжение в момента, съобщава The Wall Street Journal.

Според данни на изданието, експерти на Пентагона са стигнали до извода, че мощността на неядреното въоръжение на САЩ е недостатъчна за да бъдат унищожени подземните обекти на територията на Иран. В частност, изпитанията са показали, че с тази задача няма да се справи и 13,6-тонна противобункерна бомба GBU-57, известна още и като MOP (Massive Ordnance Penetrator).

Тази бомба се е разработвала специално за поразяване на подземни укрепления, строени в Иран и КНДР за извършване на ядрени изследвания и разработки. В хода на изпитанията обаче се е оказало, че много от подземните обекти на Иран се намират или на голяма дълбочина или пък са били оборудвани с допълнителни средства за защита.

Според информация на The Wall Street Journal, през януари 2012 година военните са се обърнали към Конгреса с молба за отпускана на около 80 милиона долара за усъвършенстване на МОР.

Първите изпитания на GBU-57 са били проведени през 2007 година. Сега на въоръжение американските ВВС имат около 20 бомби. С производството им се занимава компанията Boeing, като общата стойност на програмата се оценява на 330 милиона долара. – Още за МОР

 
28.01.2012, 19:52

Великобритания няма да изтегли контингента си от Афганистан преди края на 2014 г.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че се придържа към плана за изтегляне на британския контингент за края на 2014 г., въпреки предложенията на Франция да се ускори предаването на отговорността за държавната сигурност от НАТО на афганистанските сили, предава Ройтерс.

Френският президент Никола Саркози заяви в петък, че френските военнослужещи ще напуснат Афганистан в края на 2013 г. и Париж ще предложи на НАТО всички чуждестранни военни операции в Афганистан да прекратени през следващата година, една година по-рано от плановете на алианса.

Камерън предупреди другите членове на НАТО, че скоростта на изтеглянето на чуждите войски трябва да зависи от това, дали афганистанските сили за сигурност са готови да поемат отговорността за обезпечаването на сигурността в страната.

/ИА "Фокус"/

 
28.01.2012, 16:41

Комплексът „Панцир”: високоточно оръжие на 21 век

Панцир-С1

Войските на Въздушно-космическа отбрана на Русия към 2020 година ще бъдат изцяло въоръжени със зенитни ракетно-оръдийни комплекси (ЗРОК) „Панцир-С1” и комплексите С-400 и „Витяз”, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на Руската Федерация полковник Алексей Золотухин.

Шест комплекса „Панцир-С1”, издържали държавните изпитания на полигоните Ашулук и Капустин-Яр, вече са на въоръжение в зенитен ракетен полк на бригада за противовъздушна отбрана (ПВО). Миналата година комплексът беше задействан за първи път в мащабните учения „Бойно съдружество-2011” и „Щит на Съюза-2011”. „Панцир-С1” показа отлични резултати в унищожаването на въздушни цели на малки и средни височини. Новата разработка на руските специалисти от „КБ уредостроене” (град Тула) е уникална и няма аналог в света, казва Генералният директор на холдинга Александър Денисов:

   - Комплексът „Панцир-С1” е способен да унищожава крилати ракети, безпилотни летателни апарати, самолети и наземни обекти, като използва както ракетно въоръжение, така и оръдия. В момента комплексът е приет на въоръжение и едновременно се изнася за редица трети страни. Съгласно оценки на специалисти, неговото използване е ефикасно както в качеството на самостоятелно средство за ПВО, така и за защита от средства за въздушно нападение, когато войските са на марш.  „Панцир-С1” е способен да защитава стратегически обекти на държавното и военното управление. Не се изключва неговото използване и за защита на АЕЦ, което днес е много актуално.

Именно комплексът „Панцир-С1”, според специалисти, е онова недостигащо звено, което осигурява максимална ефикасност на зенитните средства в условията на радиоелектронното и огнево противодействие. Днес на световния пазар се търсят ефикасни системи за ПВО. Комплексът „Панцир-С1” вече се изнася за редица страни на Близкия Изток, интерес към него проявяват и държави от Азиатско-тихоокеанския регион. – Още за „Панцир”

/ruvr.ru/

 
28.01.2012, 16:17

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в национална научна конференция по въпросите на сигурността и отбраната

Аню Ангелов

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в понеделник, 30 януари, в национална научна конференция на тема: „Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС”. Доклади ще изнесат и заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Дискусиите по време на форума ще бъдат в три основни панела – „Предизвикателствата към външната политика и сигурността в контекста на динамичните промени в геополитическата среда”, „Глобализацията и отбраната” и „Глобализацията и ролята на информационните технологии”.

Двудневната научна конференция е организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”, със съдействието на Министерството на отбраната и Асоциацията на информационните и комуникационни специалисти. В нея ще участват представители на Министерския съвет, на министерствата на отбраната, на външните работи и на вътрешните работи, на висши учебни заведения, неправителствени организации и други.

/МО/

 
28.01.2012, 13:21

Президентът ще се запознае с армията

Президентът Росен Плевнелиев ще се запознае с войската на 16-ия ден от встъпването си в длъжност. По конституция той е главнокомандващ на армията в мирно и военно време.

Предвидено е той да се срещне с командирите на родовете войски и с шефовете на поделенията на 7 февруари. Тогава ще бъде проведен ежегодният Сбор на началника на отбраната.

Предишните президенти са били представяни на армията и командирите най-късно два-три дни след влизането им в длъжност.

Не са ми искали и не съм предлагал кандидатури за поста на съветник на отбраната при президента, каза военният министър Аню Ангелов. Той лично настояваше тази длъжност да бъде премахната, а функциите й да се изпълняват от началника на отбраната.

От президентството обявиха, че ще запазят длъжността и допълнително ще създадат съвет по външната политика и отбраната.

Военният министър обясни по скандален начин защо е обявил, че армията ще има нов началник на отбраната от 1 юли. “Законите могат да се четат и така, и иначе.” Така Ангелов се оправда, че по новия закон мандатът на ген. Симеонов не може да бъде удължен, но по стария закон, по който той е избиран, може да остане в БА още две години.

/в-к Труд/

 
28.01.2012, 10:37
Погребват убития в Афганистан българин
Свилен Симеонов

Загиналият в Афганистан български гражданин Свилен Симеонов ще бъде погребан в родния си град Раковски, Пловдивска област, днес.

Почит към и сержант Симеонов и към още трима убити заедно с него служители на Френския легион вече бе оказана във Франция. На церемонията присъстваха петима от най-близките му роднини, които бяха изпратени и посрещнати в София от френския посланик.

В гр. Раковски е обявен ден на траур, съобщи кметът Стефан Цонев. Местните хора настояват да се покаже уважение към Танер Узунов, както е известен Свилен Симеонов в родното си място. За да имат възможност повече хора да изкажат съболезнования към близките на загиналия легионер, ковчегът е изложен за поклонение в обществена сграда, намираща се близо до родния му дом.

Убитият 34-годишен мъж е служил във Френския легион 10 години. В Афганистан е била последната му мисия. Дни след инцидента, при който загина, Симеонов е трябвало да се прибере до дни в България при съпругата и 3-годишния си син.

Свилен Симеонов загина с още трима френски войници при терористично нападение в Източен Афганистан на 20 януари. Войник от бунтовниците, внедрен в местната армия, откри огън по своите колеги, уби четирима и рани 16 от тях, осем - тежко. Нападението станало в окръг Тагаб, провинция Каписа, където е разположен основният френски контингент от Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ). Нападателят Абдул Сабур е арестуван от коалиционните сили. – Още за френския легион

/Vesti.bg/

 
28.01.2012, 10:31

САЩ ще изпратят в Близкия изток плаваща база за командоси

Американската армия планира да изпрати голяма плаваща база за отряди за диверсионни операции в Близкия изток, заради растящото напрежение с Иран и засилващите се сражения в Йемен, пише вестник “Вашингтон пост”. Позовавайки се на документ, вестникът съобщава, че ВМС приспособяват големия десантен кораб "Понс", който е бил предвиден за извеждане от експлоатация през месец март т. г. след 41-годишна експлоатация, за предна база за съсредоточаване за командоси, в отговор на искане на Централното командване на САЩ. Работите по преоборудването трябва да бъдат завършени до началото на лятото.

Неофициално наричан „кораб-майка”, плаващата база може да бъде снабдена с малки моторни лодки и хеликоптери, използвани от „Морските тюлени”.

Специалните части са ключов елемент от стратегията на президента Барак Обама за превръщането на армията в по-малка и по-подвижна.

 
28.01.2012, 10:25

По-хубавата пенсионирана подводница остава за музей

Действалата доскоро последна българска бойна подводница „Слава“ ще бъде превърната в музей, а по-старата й „сестра“ „Надежда“, която беше предадена на общината за тази цел, ще бъде върната на военното министерство. Тази размяна беше одобрена от общинските съветници в стопанската комисия на общинския съвет. Причината за нея е, че „Слава“ има много по-добро и по запазено оборудване, тъй като само до преди месеци все още беше официално част от Военноморските сили на Република България.

Идеята за превръщането на някоя от „пенсионираните“ наши подводници в музей на вече останалия в историята български подводен флот стана реалност благодарение на предишния председател на варненския общински съвет и лидер на местните социалисти Борислав Гуцанов, който води преговори с военно министерство за да може общината да стане собственик на морския военен съд. Експонирането на „Слава“ според досегашните разработки трябва да бъде на кея на пристанище Варна – Изток след като зоната се превърне в атракционна. Това може да ще се случи, ако бъде осъществен проектът за преместване на товарните кейове в езерото, който обаче управляващите в момента спряха заради това, че готвят да дадат порта на концесия.

Ако идеята за атракционната зона се осъществи амбицията е подводницата да се превърне в музейна сбирка „на вода“, представяща най-добре българските морски традиции. – Още български подводници

/в-к Народно дело/

 
28.01.2012, 09:40

Филипините искат разширяване на американското военно присъствие на архипелага

Недопускане на възможността Китай за завземе спорните райони в Южно Китайско море е един от основните мотиви в стремежа на Филипините да сключат със САЩ ново споразумение за разширяване на американското военно присъствие във втория по-големина архипелаг на планетата. Това съобщава вестник “Филипин дейли инкиайър” , позовавайки се на високопоставен служител в президентската администрация на „страната на седемте хиляди острова”.

„Ние само се опитваме да разширим възможностите си за защита на нашата територия”, каза началникът на президентската администрация по стратегическо планиране Рики Каранданг. „Разбира се и ние имаме задължения, а нашите партньори по договора са задължени да ни помагат в борбата, в случай на нахлуване в неоспорима филипинска територия”.

/ИА „Фокус”/

 
28.01.2012, 08:57

Повишиха в генерал новия шеф на НРС

Драгомир Димитров

Новият директор на Националната разузнавателна служба полковник Драгомир Димитров бе повишен в чин бригаден генерал. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. В четвъртък той е представил новото ръководство на личния състав на спецслужбата.

Полк. Димитров е назначен за зам.-шеф, като на него се възлага цялостното ръководство на разузнаването до определянето му за титуляр. За зам.-директор на НРС е назначен и полковник Георги Миленов.

Президентът Росен Плевнелиев подписа указите за новите длъжности и за генералското звание, преди да замине на първата си официална визита в Брюксел, каза Ангелов. Той засега се въздържа от предложение за директор на военното разузнаване. Вероятно ще предложа име до края на февруари, каза МО шефът. В момента служба “Военна информация" се ръководи от о.р. полк. Веселин Иванов, който е със статут на зам.-директор. Министър Ангелов го назначи преди година и половина, тъй като тогавашният президент Георги Първанов отказа да подпише указ за титуляр.

/в-к 24 часа/

 
28.01.2012, 08:51

САЩ ще изтеглят две свои бригади от Европа до края на 2014г.

САЩ планират окончателното изтегляне на две от своите четири войскови бригади, разположени в Европа, до края на 2014г., заяви командващият на Сухопътните войски, генерал Реймънд Одиерно, цитиран от АФП.

„Ние ще намалим нашето европейско присъствие до две бригади, като първата голяма група войници ще се изтегли от Европа през 2013 г,. а втората - през 2014г.”, съобщи Одиерно.

 

 
          27 януари          
 
27.01.2012, 22:28

Николай Цонев бе оправдан от Софийския апелативен съд

Николай Цонев

Бившият министър на отбраната Николай Цонев бе оправдан и от Софийският апелативен съд. На предпоследната инстанция бе преценено, че няма достатъчно доказателства той да се е разпореждал неправомерно с целеви средства на дружеството "Терем".

Според прокуратурата Цонев е увеличил капитала на "Терем" с 38 246 184 лева. По този начин при разпределение на печалбата за 2008 г. е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата.

Предходната съдебна инстанция - Софийският градски съд, също призна за невинен бившия министър. Днешното решение на Апелативния съд може да бъде обжалвано само пред последната инстанция - Върховния касационен съд.

 
27.01.2012, 20:58

Съкращения в САЩ

Не малки съкращения ще претърпи военната авиация на САЩ в рамките на общата инициатива за намаляване на разходите в областта на отбраната с $487 млрд. в следващите пет години. Най-сериозната програма, която прекратява съществуването си е тази за покупката на допълнителни безпилотни апарати Global Hawk. Това стана ясно вчера, когато бе обявен военният бюджет на САЩ за финансовата 2013 г. (започва на 1 октомври т.г.)

ВВС на САЩ окончателно се отказват от безпилотния апарат RQ-4 Block 30 Global Hawk, който се оказва по-скъп и сложен за експлоатация от разузнавателния самолет U-2, който трябва да замести. Спира се и купуването на тактическия транспортен самолет C-27J Spartan, който не е успял да оправдае надеждите да бъде евтино транспортно решение за превози до фронтовата линия. От транспортната авиация се орязват още 67 броя C-130 и 27 C-5A.

В графата със съкращения попадат и шест ескадрили тактически изтребители, като ВВС на САЩ ще останат с 54, вместо сегашните 60.

В програмата F-35 JSF няма да има сериозни съкращения, но темпа на покупка на този тип бойни самолети ще остане слаб, за да се даде повече време за изпитания и доработки по машината.

Продължава и финансирането на програмата за създаване на стратегически бомбардировач от ново поколение. Продължава и финансирането на покупката и разработката на модерно авиационно въоръжение от различен тип.

/Аеро/

 
27.01.2012, 20:52

Швеция анализира бъдещата модернизация на Gripen

JAS-39 Gripen

Шведското правителство анализира възможностите за модернизация на наличните 100 многоцелеви изтребителя JAS-39C/D Gripen. Потенциалната стойност на пълномащабната модернизация би струвала около $5 млрд.

Въпросът за бъдещата мащабна модернизация трябва да бъде решен във възможно най-кратки срокове, за да може да се започне работа по нея или ако не, да започне разработката на нов боен самолет, който да смени Gripen.

В момента Saab разработват програма за обновяване на Gripen, която да позволи в самолета да се интегрира нова авионика, радар с фазирана антенна решетка, повече гориво, по-мощен двигател и ново въоръжение. Част от тези обновения бяха поставени на технологичния демонстратор Gripen Demo.

Очаква се новата модификация на Gripen да стане известна като JAS-39E/F. Швейцария вече поръча 22 изтребителя от този тип, което почти сигурно обвързва и Швеция в покупката му или поне в мащабната модернизация на наличните JAS-39C/D до този стандарт. Предполага се, че на първо време Швеция ще поръча 10 новопроизведени машини от модела E/F, а след това в рамките на пет до 10 години ще модернизира останалите 90 – 100 изтребителя. – Още за Gripen

/Аеро/

 
27.01.2012, 20:12

Франция подновява обучението на афганистански войници

Френските военнослужещи ще подновят обучението на афганистански войници, след продължилото седмица прекратяване заради убийството на четирима френски войници от афганистански войник-ренегат. Това обяви френският президент Никола Саркози, предаде АФП.

Държавният глава каза след разговори с афганистанския президент Хамид Карзай, че френските части ще завършат изтеглянето си от Афганистан в края на 2013 г.

/ИА „Фокус”/

 
27.01.2012, 18:33

В Русия строят заводи за зенитно-ракетни комплекси за над милиард долара

Концернът за Противовъздушна отбрана „Алмаз-Антей” ще построи в следващите години два нови завода (в Кировска и Нижегородска област) на обща стойност над 1 милиард долара, съобщи днес първият заместник-председател на военно-промишлената комисия при правителството на Русия Юрий Борисов.

Заводите ще бъдат предназначени за серийно производство на най-новите ракетни системи и комплекси. – Още ПВО

 
27.01.2012, 17:27

Расмусен „натиска” Франция да остане в Афганистан

Андерс фог Расмусен

Главният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен настоя Франция да изпълни докрай ангажимента си в Афганистан, въпреки смъртта на френските военни в размирната страна.

Припомняме, след инцидента в района на Тагаб, президентът Никола Саркози обяви, че е възможно да се обмисли предсрочно изтегляне на френския контингент от Афганистан.

Расмусен обаче припомни, че страните от НАТО се поели общ ангажимент да изтеглят военните си от там едва през 2014 г., след което да предадат контрола по сигурността на страната на афганистанските сили.

За успеха на тази операция трябва да изпълним ангажимента си по плана за преходния процес, подчерта той. Все пак главният секретар на НАТО отбеляза, че разбира напълно френските притеснения след загубите на страната в Афганистан и решението за оставането на контингента й там е на френските власти.

По думите на Расмусен то обаче трябва да бъде взето след консултации с партньорите от ИСАФ.

Франция участва във водената от НАТО операция в Афганистан от 2001 г. и поддържа 3 600 войници в размирната страна. От тогава до момента са били убити 82-ма френски военни.

/News.bg/

 
27.01.2012, 17:00

Невидимите рани на Хиндукуш

„Невидимите войнишки рани”, „Война в главите”, „Ранени и забравени”, „Във войските настроението е лошо” – такива и подобни заглавия запълват тези дни страниците на германската преса.

В тях става дума за нарастващия брой войници, които се връщат в къщи след служба на Хиндукуш с така нареченото посттравматично разстройство – PTBS. Или, казано по-просто, „афганистански синдром”.

Съгласно данни на министерството на отбраната на Германия, през афганистанската война са минали над 100000 военни на бундесвера. Петдесет и трима души загинаха, повече от 200 получиха тежки рани. Но, както се изяснява през последно време, не по-малко страшни се оказват невидимите рани – психичните разстройства на завръщащите се от Хиндукуш военни. През 2008 година лечебен курс минаха 215 души, а през 2011 – над 715 души. Според водещия психиатър на Берлинската военна болница, полковник на медицинската служба Петер Цимерман, цитиран тези дни от седмичника „Ди Цайт”, увеличаването на статистиката на подобни заболявания се обяснява с все по-жестокия характер на боевете в Афганистан, както и със свалянето на „табу” от темата на посттравматичните разстройства.

Според Цимерман, посттравматичният синдром е сериозно заболяване, при което, по силата на ставащите в резултат от стреса промени, определени клетки на главния мозък губят способност да „филтрират” спомените. Характерът на последиците – от социални до криминални – е известен добре. Както каза в разговор с кореспондент на "Гласът на Русия" директорът на руския Институт за стратегически оценки Сергей Ознобишчев, този проблем особено остро възникна в САЩ след приключване на виетнамската война. С него се сблъска и Русия след 10-те години война в Афганистан. През последните години това се проявява и в страни на НАТО, войници на които са участвали в реални бойни действия в Босна и Херцеговина, Македония, Косово, а сега и на Хиндукуш:

   - Пост-военният синдром е нещо много чувствително. При него става девалвиране на ценностите на човешкия живот, при това, под като че ли най-хуманистични предлози – изграждане на демокрация, спасяване на света от тероризма и т.н. Но това става с цената на такива сериозни промени в психологията на обществото и на отделни хора. – Още за Афганистан

/ruvr.ru/

 
27.01.2012, 16:28

Генерал Топалов прие военноморският аташе на САЩ

Военноморският аташе на САЩ у нас капитан II ранг Марк Андерсън гостува днес в централата на СОСЗР. Председателят на съюза генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов го запозна с историята и структурата на организацията, както и със задачите, които изпълнява в момента. Капитан II ранг Андерсън, който е военен  пилот на F-18, прояви интерес към съвместната работа на съюза с Министерството на отбраната и Българската армия. Въпросите му бяха свързани още с участието на СОСЗР в Международната конфедерация на офицерите от резерва – СИОР, и предстоящото българско президентство в периода 2014-2016. Обменени бяха мнения по приетия вече на първо четене от парламента закон за резерва на Въоръжените сили. Отбелязването на 100-годишнината от Балканската освободителна война бе другата тема, по която разговаряха генерал-лейтенант от резерва Топалов и капитан II ранг Андерсън.

Общо бе мнението, че срещите и съвместното участие в различни прояви ще продължат и занапред. В разговора участваха още главният секретар на СОСЗР полковник от запаса доцент Димитър Зафиров и заместник-председателят на Стопанския съвет към съюза старши лейтенант от резерва Владимир Томов.

/Otbrana.com/

 
27.01.2012, 12:57

Генерал Симеонов може и да остане още една година началник на отбраната

Министърът на отбраната Аню Ангелов не изключи тази възможност в отговор на въпрос по време на днешната си пресконференция. В началото той информира, че армията активно се включва в оказването на помощ на населението в районите, където зимните условия са особено тежки. Направи и кратък отчет на свършеното през 2010 и 2011 г. Точно преди две години той бе избран за министър на отбраната.......... Прочети още

 
27.01.2012, 10:37

Руснаците най-сетне показаха новия „Калашников”

АК-12

Оръжейният концерн „Ижмаш” е произвел прототип на новата версия на автомата „Калашников” под името АК-12 и започва заводски изпитания. Държавните изпитания ще започнат в края на 2012 година.

Производителите твърдят, че новото оръжие се отнася към петото поколение огнестрелни оръжия, коренно се отличава от „легендата” АК-47” и е напълно адаптирано към съвременни условия. АК-12 е станал по-ергономичен - боецът ще може със същата ръка, с която държи автомата, да сменя режимите на огъня и сваля предпазителя, както и да го зарежда както с лявата, така и с дясната ръка. Специално е предвидено с АК-12 да се води огън, като се държи само с една ръка.

Освен омекотения откат, новият автомат ще може да стреля по единично, ще пуска по три куршума или ще води сериен огън. Групираността на стрелбата е повишена двойно.

Въпреки нововъведенията руското военно министерство не проявява видим интерес към новото оръжие. Оказва се, че при численост един милион на руската армия, в нейните складове има 17 милиона най-различни „калашници”.

Едва след завършване на държавните изпитания военните щели да решават дали да купят пробна партида. В частност производителите възнамеряват на базата на АК-12 да произведат нова снайперска пушка, която да замени сегашните СВД.

Интерес към новото оръжие са проявили от МВР за специалните си поделения. – Още за АK

/Блиц/

 
27.01.2012, 09:45

Утре се навършват 20 години от гибелта на капитан Дойчин Бояджиев

Цели 20 години изминаха от онзи мразовит 28 януари на 1992 год., когато ни опари веста за неговата гибел. Опари ни в буквалния и в преносния смисъл. В буквалния – най-вече семейството му, неговите близки, роднини и приятели. В преносния – всички останали, тия, които не го познавахме лично, но знаехме за него във връзка с новосъздадената по това време и набираща влияние и позиции в армията Българска офицерска легия „ Раковски ”, на която той бе председател. И защото времената бяха бурни, динамични, противоречиви и във въздуха витаеха повече въпроси, отколкото отговори....... Прочети още

 
27.01.2012, 09:12

САЩ се отказват от Global Hawk

Безпилотен апарат RQ-4 Global Hawk

ВВС на САЩ ще се откажат от експлоатацията на безпилотния апарат RQ-4 Global Hawk. За това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в Пентагона. Съкращението ще е част от програмата за спестяване на $487 млрд. от военния бюджет на САЩ в следващите пет години.

RQ-4 страда от проблемна експлоатация и изключително високи цени за придобиване, разработка и експлоатация. За сега не е известно как това ще се отрази на плановете на ВМС на САЩ и няколко страни от НАТО да купят и експлоатират апарата, но е много вероятно тези програми да бъдат също прекратени.

Вместо RQ-4 ВВС на САЩ ще продължат да ползват разузнавателния апарат U-2, който трябваше да бъде заместен от RQ-4. Предполага се, че ветеранът U-2 ще остане на въоръжение до 2023 г. – Още за RQ-4 Global Hawk

/Аеро/

 
27.01.2012, 08:58

Правителството даде паметника на 27-и пехотен чепински полк на община Пазарджик

Пет имота с обща площ на терените 60 дка, собственост на МО, получава община Пазарджик. Това е решение на правителството от последното му заседание. В бившите казарми има 39 сгради, както и паветникът на 27-и пехотен чепински полк.

Там, казва кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на заседанието, се намира наистина една от реликвите на територията на този район на града ни – паметникът на 27-и чепински полк. Това е паметник, продължава той, който е уникален като архитектура, върху който са изписани имената на всички загинали във всички войни от Освобождението до Втората световна война от благодарното население. Той, казва кметът, е бил един от емблемите на родолюбивото българско население тук. Премиерът Бойко Борисов е останал доволен, че този паметник чудесно ще се впише в една нова среда.

/Otbrana.com/

 

 
          26 януари         
 
26.01.2012, 21:20

Пентагонът предлага 13 % съкращение на американската армия

Пентагонът предложи намаляване на броя на войниците в американската армия с 13 %, предава АФП. Предложението е на фона на решението на САЩ да приключи десетилетие на водене на военни действия. Американските власти обещаха да възобновят инвестициите да засилят властта си в Азия и Близкия изток.

Заради нарастващия натиск за балансиране на финансите на САЩ администрацията на американския президент се стреми към съкращения от 9 % в бюджета за 2013 г.

/ИА „Фокус”/

 
26.01.2012, 20:45

Оман иска Eurofighter

Eurofighter

Кралство Оман е поискало официална оферта от BAE Systems за покупката на 12 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. С този акт кралството се приближава съвсем близо до сключване на договор за покупка.

В официално изявление на британското правителство се казва, че то приветства запитването от страната на Оман. Очаква се договорът да бъде подписан до края на 2012 г., а доставките ще станат факт през 2015 г. Предполага се, че става въпрос за новопроизведени самолети от Tranche 3.

Оман преговаряше с Великобритания и BAE Systems за покупката на Eurofighter от няколко години. През декември кралството поръча 12 нови изтребители F-16C/D, но както се оказва страната не е загубила интерес към Eurofighter.

Това ще бъде втората продажба на Eurofighter в Близкия изток, след като Саудитска арабия поръча 72 самолета през 2006 г. До момента са доставени 24 машини за саудитското кралство. – Още за Eurofighter

/Аеро/

 
26.01.2012, 20:34

НАТО-Русия: сътрудничеството има смисъл

Андерс Фог Расмусен

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че НАТО и Русия могат да сътрудничат в сферата на противоракетната отбрана. „Тъй като Русия, както и НАТО, могат да бъдат заплашени от балистични ракети, за двете страни има смисъл да сътрудничат за защита от тях”, се казва в публикуван в четвъртък негов доклад за дейността на алианса за 2011 година.

Андерс Фог Расмусен подчертал, че това сътрудничество се развива в духа на „Основният акт” на НАТО-Русия от 1997 година, в който двете страни се съгласиха да се въздържат от заплаха или използване на сила един против друг.

При това в доклада се констатира, че разногласията пречат на бързия прогрес в разработването на рамки за бъдещо сътрудничество в сферата на ПРО.”Независимо от това, че се предприемат опити да бъде изградено доверие, прогресът на Русия в тази област не е толкова значителен, колкото се надявахме”, отбеляза генералният секретар на НАТО.

 
26.01.2012, 20:18

ВМС на Индонезия ще закупят 54 БМП-3Ф за формиране на 3-та дивизия морска пехота

БМП-3Ф

Началникът на щаба на Военноморските сили на Индонезия адмирал Соепарно съобщи за плановете за развитие на ВМС през близките години и покупки на въоръжения през 2012 година, съобщава „Коран Джакарта”.

Според думите на адмирала, програмата за развитие на флота се очаква да бъде завършена през 2014 година. По нататък развитието на флота ще се осъществява в съответствие с приоритетите, изложени в „Стратегическия план на ВМС” до 2024 година.

В морската пехота през 2012 година ще започне да се формира нова дивизия (Pasmar-3) в Соронг (провинция Папуа) в допълнение на аналогичните съединения (Pasmar-1) в Сурабая и (Pasmar-2) в Джакарта. В момента в провинция Папуа (остров Нова Гвинея) има един батальон, който ще бъде разширен до бригада, а след това пък ще се трансформира в дивизия.

В началото на тази година на среща на ръководството на флота са били обсъдени някои от основните програми, в т.ч. и въпросите за покупка на основни системи въоръжения.

В частност, за формиране на новите подразделения на морската пехота в провинция Папуа ще бъдат закупени 54 нови руски БМП-3Ф, от които 34 единици през текущата година. – Още за БМП-3

 
26.01.2012, 16:01

САЩ ще изпратят трети самолетоносач в Персийския залив

През март САЩ ще прехвърлят в Персийския залив още една авионосна ударна група начело с атомния самолетоносач „Ентърпрайс” (CVN 65), съобщиха ВМС на САЩ. В състава на групата ще участват също ракетен крайцер и три ракетни фрегати.

Сега в района вече се намират две авионосни ударни групи, начело със самолетоносачите „Абрахъм Линкълн” (CVN 72) и „Карл Уинсън” (CVN 70).

 
26.01.2012, 14:11

Андерс Фог Расмусен ни похвали като член на НАТО

Президентът Плевнелиев се срещна днес в главната квартира на НАТО с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

В началото на разговора българският държавен глава потвърди привързаността на страната ни към принципите и целите на НАТО. Изтъкна жизненоважното значение на трансатлантическата връзка за справяне с предизвикателствата пред сигурността на 21 век.

В хода на разговора генералният секретар информира президента за подготовката на срещата на НАТО на върха в Чикаго през май т.г. и за основните теми от дневния ред – мисията в Афганистан, партньорствата и развитието на способностите……… Прочети още

 
26.01.2012, 14:06

Катастрофа с ирански F-14

Днес сутринта е катастрофирал ирански изтребител F-14. По първоначални данни двамата летци са загинали. Самолетът се е разбил три минути след излитането си в 04.40 часа от летището до град Bushehr. В близост до града е разположена иранска атомна електроцентрала.

Изтребителите F-14 са произведени в САЩ. Те са доставени в Иран през 70-те години, когато двете страни поддържаха приятелски отношения. След ислямската революция през 1979 година САЩ спряха да продават на Иран резервни части за тези самолети, както и да ги обслужват.

Иран е единствената страна в света, която все още използва самолети F-14. През 2006 година САЩ ги свалиха от въоръжение във Военноморските сили като остарели.  За сега няма информация какви са причините за катастрофата. – Още за F-14

 
26.01.2012, 13:23

Русия изпраща специални части към южните си граници

След края на работната си визита при войските на Южния военен окръг министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков бе взето решение за разполагането на допълнителни военни формирования със специално предназначение в Ставропол и Кисловодск с цел по-нататъшно укрепване на сигурността в южния регион”, - съобщава пресслужбата на Министерството на отбраната.

 
26.01.2012, 12:48

Народното събрание прие на първо четене закона за резерва на Въоръжените сили

С 89 гласа „за”, един „против” и 22 „въздържали се” Народното събрание прие днес на първо четене предложения от правителството законопроект за Въоръжените сили. Депутатите от Парламентарната група на Коалиция за България предварително декларираха, че ще се въздържат. От 240 народни представители 112 проявиха интерес към закона. Поне толкова бяха в пленарна зала. Докладите на шестте комисии – по отбрана и външна политика, вътрешна сигурност и обществен ред, правната, социалната, регионалната и образователната, препоръчваха приемането на закона. След окончателното гласуване на закона се предвижда през втората половина на тази година и началото на следващата да бъдат сключени първите договори с 300-400 резервиста, а до края на 2014 г. – с до 3500........... Прочети още

 
26.01.2012, 12:41

Военнослужещите от Тихоокеанския флот на Русия започнаха да получават новите си заплати

Вчера, 25 януари, военнослужещите от Тихоокеанския флот получиха новите си по-големи заплати, установени от 1 януари 2012 година.

Така например лейтенант-подводничар, служещ в Северо-източната част на Русия, вече получава 120 хиляди рубли (около 5900 лева).

Паричните възнаграждения във Въоръжените сили на Русия се увеличиха от 1 януари както следва: - за военно звание средно с 3 пъти, а за съответните войскови длъжности – от 2,5 до 3 пъти.

От 1 януари с 1,5 пъти са увеличени и военните пенсии.

 
26.01.2012, 10:42

Космическият кораб „Прогрес” стартира от Байконур

Руският товарен кораб „Прогрес М-14М” стартира от космодрума Байконур на 25 януари в 23:06:40 GMT и се отправи към Международната космическа станция.

Както съобщава Центърът за управление на полетите, корабът ще достави в орбита над 2,6 тона различни товари. Скачването с Международната космическа станция е планирано за 28 януари в 00:09 GMT. Предишният транспортен кораб „Прогрес М-13М” беше свален от орбита по план на 25 януари,  а неговите отломки бяха потопени в район на Тихия океан в който не минават кораби. – Още космически системи

 
26.01.2012, 10:37

Нов самолет за сръбските ВВС

Piper Seneca V

ВВС на Сърбия получиха нов самолет за нуждите на Военногеографския институт. Самолетът е Piper Seneca V на американската фирма Piper Aircraf и е оборудван с швейцарска цифрова камера за въздушно заснемане ADS80 (на компанията Leica Geosystems AG), както и съответния софтуер. Инвестицията е за 2.7 милиона евро, като новият самолет и оборудване ще създадат условия за развитие и приложение на географско-информационната система на Сърбия и създаване на цифрова база данни на релефа на страната. Получената информация ще бъде от изключителна полза при проектиране и строеж на пътища и магистрали, нефто и газопроводи и други инфраструктурни проекти, което ще позволи бърза възвращаемост на вложените за закупуване на самолета и оборудването му средства.

Самолетът е кацнал на военното летище Батайница на 24 януари. Предстои приемането на самолета от комисия на МО и ВВС и процедура за сертифициране от Авиационния изпитателен технически център на ВВС на Сърбия.

Това е първият чуждестранен самолет, който ВВС на Сърбия закупуват за последните 25 години. През 1987 година социалистическа Югославия получи 14 бойни и два учебно-бойни изтребителя МиГ-29.

/Pan.bg/

 
26.01.2012, 10:01

Украйна увеличи военния си бюджет с една трета

Военният бюджет на Украйна през 2012 година ще бъде 16,4 милиарда гривни (около 2 милиарда долара) или 1,1% от БВП на страната. В сравнение с 2011 година, финансирането на министерството на отбраната се е увеличило с почти 30%.

През последните няколко години Украйна харчеше за финансиране на армията и военно-промишления си комплекс средно 0,8% от БВП на година.

 
26.01.2012, 09:35

Всички ЗРС С-300ПМ, намиращи се на въоръжение в зенитно-ракетните полкове на Войските за ВКО на РФ, са били модернизирани по програма „Фаворит-С”

С-300

Всички зенитни ракетни системи (ЗРС) С-300ПМ, намиращи се на въоръжение в зенитно-ракетните полкове на Войските за въздушно-космическа отбрана (ВКО), са били модернизирани по програмата „Фаворит-С”, съобщава пресслужбата на МО на Русия.

Вторият етап от усъвършенстването на средствата на системата предвижда нейната модернизация до ниво С-300ПМ2, което ще позволи да се увеличи вероятността за поразяване на балистични цели, ще замени морално остарелите работни места и изчислителни средства със съвременни образци („Эльбрус”, „Багет”, РАМЭК), ще се въведат автономни средства за откриване и целеуказване, както и нови комуникационни средства.

Според редица оценки, при изпълнение на посочените работи, ефективността на модернизираните ЗРС С-300ПМ до ниво ПМ2 при отразяване на комбинирани удари от аеродинамични и балистични цели ще се увеличи средно с 15-20%.

До 2020 година близо 100% от зенитните ракетни полкове на Командването за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на Войските за ВКО ще бъдат превъоръжени с ЗРС С-400, зенитните ракетно-артилерийски комплекси „Панцирь-С” и ЗРК „Витязь”.

В момента 6 ЗРПК „Панцирь-С”, преминали държавните изпитания на полигоните Ашулук и Капустин Яр, вече са постъпили на въоръжение в зенитно-ракетен полк на 5-та бригада за ПВО на Командването за ПВО и ПРО. – Още за С-300

 
26.01.2012, 08:33

Работи се за издигане паметник на Васил Левски във Военна академия

Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски” се е нагърбил с нелеката и отговорна задача да бъде издигнат бюст-паметник на Апостола на свободата в района на Военна академия „Г. С. Раковски”. Неговият председател генерал-майор от резерва Петко Драгоев вече е провел редица срещи по този повод, включително с министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на академията комодор Димитър Ангелов, архитекти, скулптори и строители. Всичко това той докладва на годишното отчетно събрание на комитета. Разчита се на съдействието на Столична община,  Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Общобългарския комитет и фондация „Васил Левски”. Проектът на паметника е същият, който бе открит в Чикаго. Инициативата на комитета е свързана и с предстоящото отбелязване на 175-годишнина на Васил Левски.

Най-близката проява на комитета ще бъде на 17 февруари от 17 ч. в ЦВК. Това ще бъде традиционната художествена вечер за Васил Левски в навечерието на отбелязването на неговата героична гибел. Слово за Апостола ще произнесе професор Стоян Михайлов. Наред с това комитетът участва в разработването на националната програма за честването на 175-годишнина от рождението на Васил Левски. Очаква се националните тържества да бъдат в дните около 18 юли в Карлово.

Комитетът е основан през есента на 1999 г. Той е колективен член на СОСЗР и на Общобългарския комитет „Васил Левски”. В него влизат випуските на НВУ „Васил Левски”. През миналата година юбилейни срещи са имали 69 и 72 випуск. От 715 офицери, завършили от 69 випуск през 1949 г., днес живи са около 65. От 72-ри випуск във военното училище са влезли 200 души, 12 от тях са отпаднали по време на обучението поради измръзване в нечуваните студове през 1950-1951 г., 65 са починали по-късно, 35 са тежко болни и едва 65 са дошли на срещата по повод 60 години от получаването на първо офицерско звание.

Събранието прие план за работата през 2012 г. Потвърдено бе избирането на офицера от резерва Теодор Одрински за секретар на комитета.

/Otbrana.com/

 
26.01.2012, 08:14

Южна Корея провежда артилерийски учения в района на морската граница с КНДР

Южнокорейското министерство на отбраната обяви, че военноморските сили на страната провеждат петдневни артилерийски учения в района на морската граница със Северна Корея, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Това са първите учения в района след смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен Ир през миналия месец. Южнокорейското военно министерство посочва, че маневрите са рутинни.

/ИА „Фокус”/

 
26.01.2012, 08:03

Първият нощен полет на F-35

Първият нощен полет на F-35

На 19 януари 2012 г. изтребителят F-35A CTOL (Convetional Take Off and Landing-Конвенционално излитане и кацане) изпълни първия нощен полет. Пилотиран от летец-изпитателят на Lockheed Martin Mark Ward, самолетът с регистрационен номер AF-6, излетя от военновъздушната база Едуардс (Калифорния) в 17.05 ч. местно време и се приземи в 18.22. Перспективният изтребител бе ескортиран от F-16.

Зелената светлина, която се забелязва на F-35, се използва при групови полети, когато самолетите летят близо един до друг. – Още F-35

/Pan.bg/

 

 
          25 януари         
 
25.01.2012, 22:21

Мандатът на турския военен флот в Аденския залив бе удължен с 1 година

Мандатът на военноморския флот намиращ се на служба в Аденския залив за борба с морските пирати бе удължен с още една година.

Решението, което бе одобрено от Общото събрание на парламента, удължи мандата на морските сили намиращи се на служба в региона до 10 февруари 2013 година.

 
25.01.2012, 20:30

Еквадор получи 12 изтребителя Cheetah

Изтребител Cheetah

Еквадор получи от Южна Африка 12 употребявани изтребители Cheetah C/D, които бяха поръчани през 2010 г. Еквадорският президент Рафаел Делгадо съобщи, че на 21 януари всички изтребители са били получени успешно.

През декември 2010 г. Еквадор сключи сделка на стойност $78 млн. за доставката на 10 едноместни Cheetah C и два двуместни Cheetah D. В цената на сделката е включен и пет годишен логистичен пакет.

12-те Cheetah ще заместят остарелите 12 изтребителя Mirage F1, които в момента са на въоръжение в еквадорските ВВС. Сделката е част от курса на усилване на въоръжените сили, който страната взе след 2008 г. в резултат на дипломатически конфликт със съседна Колумбия.

Cheetah е южноафриканска дълбока модернизация на изтребителите Mirage III, която има множество сходства с израелския Kfir. Типът се експлоатира от южноафриканските ВВС до 2008 г.

/Аеро/

 
25.01.2012, 19:50

Русия и НАТО подготвят противоракетно учение на компютри

В Москва и Брюксел резюмират резултатите от визитата на началника на Генщаба Николай Макаров в щабквартирата на Северноатлантическия блок.

Преговорите в рамките на Съвета Русия-НАТО трудно могат да бъдат наречени пробивни. Както призна обаче Макаров, диалогът му със западните му колеги е помогнал да бъдат решени много от въпросите, натрупани и от двете страни.

Това, в частност, засяга влизането на нашата корабна група начело с крайцера "Адмирал Кузнецов" в сирийското пристанище Тартус. В някои страни това беше възприето едва ли не като опит на Русия да окаже военен натиск срещу сирийската опозиция. Началникът на Генщаба обясни, че в Тартус е разположен единственият в региона пункт за материално-техническо обезпечаване на ВМФ и нашите кораби са спирали там за регламентирани дейности и попълване на запасите.

- Плановият поход няма никакво отношение към положението в Близкия изток - уточни Макаров.

На свой ред натовците разказаха как са планирали и осъществили въздушната операция на блока в Либия. В Брюксел я смятат за успешна и дори я разглеждат като подходящ сценарий за решаването на други кризисни ситуации.

С такава постановка на въпроса Макаров е категорично несъгласен. Той е убеден, че тиражирането на сценария може да доведе до неконтролируемо разпространение в региона на оръжия от складовете на бившата либийска армия. Руските военни се опасяват, че в ръцете на терористите ще попаднат зенитно-ракетни комплекси. До Либия се намира Судан, където с мандат на ООН изпълняват миротворческа мисия наши военни пилоти. "Ако ракетите станат достъпни за бунтовниците, полетите на руските екипажи ще бъдат съпроводени със сериозен риск за живота", подчерта генералът.

Още по-сериозни са разминаванията за европейската ПРО. След преговорите в Брюксел Макаров призна: "Нас не ни чуват, разгръщането на системата продължава, принуждават русия да предприема ответни стъпки". За мерките на военнотехническото реагиране в отговор на изграждането на ЕвроПРО без нашето участие руският президент говори през ноември миналата година. По думите на началника на Генщаба те са пресметнати и ще бъдат изпълнени.

Николай Макаров обърна внимание на  специфичните подходи, предприемани от НАТО по проблема за европейската сигурност.

- За ПРО ни убеждават, че не са ни необходими юридически гаранции, предлагат ни да им повярваме на дума, че тази система не е насочена срещу Русия, и трябва да развиваме сътрудничеството си. В същото време за контрола над обикновените въоръжения ни казват, че са необходими юридически ангажименти на Русия, подкрепени от допълнителни инспекции за мониторинг на състоянието на нашите войски. Нима това не е пример за двойни стандарти? - възмути се началникът на Генщаба.

Междувременно в Брюксел Николай Макаров се договори със западните колеги за провеждането на съвместно компютърно учение по противоракетна отбрана. Там ще бъдат моделирани различни варианти за взаимодействие, в това число елементи на секторен подход, предложен от Русия.

Военните казват, че такова учение е необходимо за техническата оценка на евентуалното изграждане на ЕвроПРО.

/в-к Дума/

 
25.01.2012, 18:29

Руски ракети край Европейския съюз

Ракетен комплекс „Искандер

Русия започва разгръщането в Калининградска област на оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер”, съобщава източник в щаба на Балтийския флот на Военноморските сили на Русия.

Първите комплекси са планирани за разгръщане за второто полугодие на 2012 година. Вече се формира военната част, която се създава специално за приемане на комплексите „Искандер”. Преди разполагането на „Искандер”, в региона ще бъдат разгърнати поделения на противовъздушната отбрана, въоръжени със зенитни ракетни системи С-400 „Триумф”.

По-рано президентът на Русия Дмитрий Медведев беше окачествил разполагането в Калининградска област на ракетните комплекси като една от мерките в отговор на разгръщането на системите за ПРО на САЩ в Европа. – Още за РК „Искандер”

 
25.01.2012, 17:45

Пълна промяна в НРС?

Както вече стана ясно днес, директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде отстранен от поста и няма да получи посланическо назначение. Тази новина бе разпространена след работна среща между новия президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Освен отстраняването на ген. Кирчо Киров двамата са обсъдили и положението на неговите заместници ген. Людмил Ангелов и полк. Звездомир Пенков.

Въпреки, че имената и на Людмил Ангелов и на Звездомир Пенков досега се спрягаха като възможни кандидати за поста на Кирчо Киров, по-вероятно е и двамата да напуснат НРС.

/Pan.bg/

 
25.01.2012, 17:24

Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе среща с ръководството на ученическия батальон „Васил Левски” в град Стрелча

Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе днес, 25 януари, среща с ръководството на ученическия батальон „Васил Левски” в град Стрелча.

По време на срещата министър Ангелов подчерта, че ученическият батальон „Васил Левски” е първият и единствен в страната и е пример за подготовка на децата за действия при кризисни ситуации и военно-патриотично възпитание на младите хора в България. Министър Ангелов увери участниците в срещата, че Министерството на отбраната ще продължи да съдейства на батальона, включително и с предоставянето на оборудване и униформи.

На срещата присъстваха още кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, областният управител на Пазарджик Дончо Баксанов, командирът на специализирания ученически батальон подполковник Михаил Неделев и директорът на гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” Ганчо Грозев.

/MO/

 
25.01.2012, 16:32

Крайцер на шести американски флот ще посети Севастопол

Крайцерът USS Vella Gulf (CG-72) от 6-ти флот на САЩ на 21 януари навлезе в акваторията на Черно море, къде ще бъде до 5 февруари. По време на своята визита бойния кораб ще посети румънското пристанище Констанца и украинските Севастопол и Одеса. След Черноморската си визита Vella Gulf се завръща в източното Средиземноморие за носене на бойно дежурство.

За последен път кораб от 6-ти флот на САЩ гостува в Севастопол през октомври миналата година. Това беше крайцерът USS Philippine Sea (CG-58).

 
25.01.2012, 16:02

Генерал Никола Колев отива посланик в Нидерландия

Генерал Никола Колев

Началникът на кабинета на досегашния президент Георги Първанов генерал от резерва Никола Колев е предложен от правителството за посланик в Нидерландия. Бившият началник на ГЩ на БА е едно от 24-те предложения за посланици на правителството от днешното му заседание, които чакат одобрението на президента Росен Плевнелиев. За посланик в Украйна е номиниран полковник от запаса Красимир Минчев. Той е шуменски народен представител от ГЕРБ. Бил е военен аташе в Киев.  Да оглави дипломатическото ни посолство в Берлин отива бившият заместник-министър на отбраната Ради Найденов.

/otbrana.com/

 
25.01.2012, 16:00

Бойко Ноев е предложен за секретар по отбрана и сигурност на президента

Бойко Ноев

Министърът на отбраната в две правителства на прехода , посланик Бойко Ноев е предложен за секретар по отбрана и сигурност на президента. Зад кандидатурата му стои сегашният военен министър Аню Ангелов. В момента се очаква решение и одобрението му за този пост от премиера.

Бойко Ноев е роден на 13 юли 1954 г. в Златица, Софийска област.

Завършва Института за международни отношения в Москва през 1981 г. Оттогава до 1993 г. работи в различни отдели на Министерството на външните работи - Културно сътрудничество, Общи международни въпроси, Европейски и регионални структури, Европейско сътрудничество и институции.

От август 1992 г. е началник на отдел "Европейско сътрудничество и институции", който се занимава със сътрудничеството с НАТО, ЗЕС, ОССЕ и Съвета на Европа.

От октомври 1993 г. е директор на Центъра за подготовка на кадри по националната сигурност към Министерството на отбраната.

От 5 януари 1994 г. е зам.-министър на отбраната, отговарящ за военно-политическите въпроси в правителството на Любен Беров. На 25 април 1994 г. подава оставка след скандал с началника на ГЩ ген. Любен Петров.

В служебното правителство на Ренета Инджова е министър на отбраната от 17.10.1994 до 26.01.1995 г.

През 1995 г. се връща на работа във външно министерство.

От 1 септември 1996 г. е посланик в Белгия и Люксембург, а от октомври 1996 г. - ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО в Брюксел.

/otbrana.com/

 
25.01.2012, 11:00

Като върховен главнокомандващ, нямам никакво намерение да променям ангажиментите към мисии

Росен Плевнелиев

Като върховен главнокомандващ нямам никакво намерение да променям ангажиментите към мисии в чужбина. Това каза президентът Росен Плевнелиев на въпрос за това дали като върховен главнокомандващ, би изтеглил българския контингент от Афганистан, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Президентът Росен Плевнелиев заяви: „Поех ясен ангажимент България да изпълнява своите конкретно поети ангажименти към мисии в чужбина. Като върховен главнокомандващ нямам никакво намерение да променям ангажиментите. България ще бъде солидарен и активен член в нашата колективна организация за сигурност НАТО и ще изпълни ангажиментите си по договор. Сигурността на нашите войници за мен е важна и аз съм убеден, че се взимат всички мерки в тази посока”.

/ИА „Фокус”/

 
25.01.2012, 10:48

Странна смърт покоси висши военни в Иран

В Иран за пет дни са умрели четирима високопоставени представители на Корпуса на стражите на ислямската революция. За съобщението си израелският вестник „Едиот Ахронот” се позовава на иранския опозиционен сайт Saham News.

Сред четиримата умрели се оказали бившият шеф на Университета на Стражите на революцията, разработващ нетрадиционни видове оръжия служител в техеранския институт „Имам Хусейн”, високопоставен учен в областта на електронните видове оръжия, генерал с дейно участие в ирано-иракската война.

Всички починали са на възраст от 50 до 55 години. Официалната причина за смъртта им са инсулти и сърдечни пристъпи. Но в публикацията на Saham News се съдържат намеци, че те са могли да бъдат убити. Отбелязва се също, че кончините на четиримата са дошли на фона на изострената борба за власт сред различни политически групировки.

"Едиот Ахронот" също така напомня, че от началото на януари 2011 година командващият ВМС на Корпуса на стражите Хусейн Алаеи публикува открито писмо, което подлага на критика действията на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей при разгонване на антиправителствените през 2009 година. Впоследствие Алаеи заявил, че писмото му било изтълкувано неправилно, обаче това не намали напрежението вътре в иранските властови структури.

Корпусът на стражите на ислямската революция наброява 100 хиляди души и е съставен от елитни подразделения, чиято цел е да защитават завоеванията на революцията от 1979 година и да разпространяват идеите на исляма в Иран и по света.

/БЛИЦ/

 
25.01.2012, 10:40

САЩ и Русия ги очаква пробив в преговорите по ПРО

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол смята за възможно уреждането на разногласията по ПРО. „Сега периодът е много политизиран. Но когато спокойно започнем да говорим рационално и прагматично за нашите национални интереси, убеден съм, че ПРО ще бъде един от най-големите пробиви във втората фаза на „презареждането”, заяви той. Според посланика, сложностите в преговорите по ПРО в известна степен са свързани с предстоящите в САЩ и Русия президентски избори.

„Вече изучих цялата физическа и технологична част на въпроса и това ме убеждава, че ние ще преместим проблема за ПРО от сферата на раздори в сферата на сътрудничество. В края на краищата заплахите, с които предстои да се сблъскат САЩ и Русия, имат много повече сходства, отколкото различия”, заяви Майкъл Макфол.

 
25.01.2012, 10:33

Австрийски изтребители ще охраняват форума в Давос

Изтребител Eurofighter

Четири изтребители Eurofighter от австрийските военновъздушни сили участват в осигуряването на въздушното пространство над градчето Давос. За това съобщи генерал Карл Грубер, командващ операцията, наречена "Дедал-12". От 4 години австрийските въоръжени сили съдействат на швейцарците по охраната на международния форум.

Освен четирите изтребителя, от австрийска страна участват транспортни хеликоптери Blackhawk и 1100 военнослужещи. Ангажираните с охраната на мероприятието от швейцарска страна са 1 400 военнослужещи. Забранената за прелитане зона се простира в диаметър от 46 км над Давос. Гражданските полети не са забранени напълно, но за всяко прелитане над зоната е необходимо предварително разрешение.

/АФП-БГНЕС/

 
25.01.2012, 09:37

Поне за миг, за час генерал де Гол

Един приятел ми разказа случка от преди време. Тогава, известен генерал в съдбовен за него момент, се примолил на президента да го остави на  работа. На случката присъствал честен съветник, който смело  реагирал: „Генерале, една година или цяла служба не може да бъдете генерал де Гол, но поне за един миг, за един час бъдете!...”...... Прочети още

 
25.01.2012, 09:23

Пакистански боен самолет се е разбил

Самолет FT-7

Пакистански самолет на военновъздушните сили се е разбил при тренировъчна мисия, но пилотите са се катапултирали успешно от него. Обучаваща се жена-пилот и нейния инструктор са успели да се евакуират от самолета FT-7, съобщи говорител на военновъздушните сили, цитиран от АФП.

Това е третата подред подобна катастрофа при обучение на военновъздушните сили в рамките на три месеца. Двама пилоти бяха убити при дружи инциденти. При хеликоптерна катастрофа миналата година четирима военни загинаха.

Пакистанските военновъздушни сили имат флот от китайски военни самолети, както и американски самолет F-16s и френски "Мираж". Неотдавна те се снабдиха със самолет JF-17, произведен съвместно от Китай и Пакистан.

/ИА „Фокус”/

 
25.01.2012, 09:17

„Бумар” обнародва детайли от контракта за доставка на 204 БРЕМ WZT-3 на МО на Индия

WZT-3

Станаха известни подробности от контракта за доставка на Министерството на отбраната на Индия на 204 бронирани ремонтно-евакуационни машини (БРЕМ) WZT-3, подписан на 17 януари между полската компания „Бумар” и индийската компания „Бхарат ерс муверс лтд.” (BEML).

Според информация на „Бумар”, полската страна ще изпълни по-голяма част от работите по изготвянето на машините (около 65 процента).

През октомври 2011 година компанията BEML беше избрана от МО на Индия като основен доставчик на поредната партида WZT-3. От 1999 година това е четвърти пореден контракт за доставка на БРЕМ за ВС на Индия. По-рано Индия получи вече 352 единици WZT-3. След изпълнение на текущия договор общото количество БРЕМ WZT-3 в състава на ВС на Индия ще достигне 556 единици.

Първите осем БРЕМ ще бъдат доставени в Индия през първото тримесечие на 2012 година, а останалите 196 – до края на 2014 година. Контракта предвижда и техническа помощ при предаването на компанията BEML на технологията за производство на бронемашините. Общата стойност на съглашението се оценява на 275 милиона долара.

БРЕМ WZT-3 е разработена на шаси на Т-72 и е предназначена за евакуация на повредени танкове и за оказване на помощ на екипажите при техния ремонт и обслужване в полеви условия. Бойните танкове Т-72 са основния тип танкове в СВ на Индия.

 
25.01.2012, 08:25

Още 23 хил. американски военни ще напуснат Афганистан до края налятото, потвърди Обама

Барак Обама потвърди, че около 23 000 военнослужещи ще бъдат изведени от Афганистан до края на това лято, предаде РИА Новости.

„Десет хиляди наши военни вече се върнаха у дома. Още 23 000 ще напуснат Афганистан до края на лятото. Предаването на властта на афганистанските сили ще продължи и ние ще изграждаме партньорство с тази държава, която повече никога няма да стане база за нападения срещу Америка”, каза американският президент.

/ИА „Фокус”/

 

 
          24 януари         
 
24.01.2012, 22:38

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев участва в анализа на подготовката във Военноморските сили

Анализ на подготовката във Военноморските сили през 2011 г. проведе днес, 24 януари, командирът контраадмирал Румен Николов в Щаба на Военноморските сили. В заседанието участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, командири на военни формирования и офицери от Щаба на Военноморските сили.

През изминалата година задачите, поставени пред Военноморските сили, са изпълнени успешно, отбеляза в своето изказване заместник-командирът комодор Георги Мотев. Подготовката на Военноморските сили през 2011 г. беше планирана и проведена в съответствие с постояннодействащите ръководни документи, като приоритет в работата на командирите и щабовете беше подготовката и сертифицирането на декларираните сили от ВМС.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов акцентира на приоритетните направления през 2012 година. Участието в двете активации на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море “BLACKSEAFOR”, подготовката и провеждането на военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2012” и др. ще допринесат за утвърждаване на ВМС като гарант на сигурността в морските пространства на България.

В своето изказване заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев оцени положително постигнатото от ВМС през 2011 г. и посочи, че постигнатите резултати са плод на професионализма на целия личен състав и умението на командирите да мобилизират подчинените си за изпълнение на задачите. Успешното участието на Фрегатата „Дръзки” и групата за специални операции в операцията на НАТО „Обединен защитник” в Средиземно море за пореден път доказа високото ниво на подготовка на формированията на ВМС. Флотските традиции и способността на военните моряци да дават най-доброто от себе си са предпоставка и гаранция за успешно решаване на задачите, стоящи пред ВМС през 2012 г., отбеляза вицеадмирал Пламен Манушев. – Още ВМС

/МО/

 
24.01.2012, 22:15

Адмирал Сесил Хейни оглави Тихоокеанския флот на САЩ

адмирал Сесил Хейни

На 20 януари адмирал Сесил Хейни прие командването на Тихоокеанския флот на САЩ от адмирал Патрик Уолш.

Уолш командваше Тихоокеанския флот от 25 септември 2009 година. По време на неговото командване флота проведе редица хуманитарни операции в различни държави, в т.ч. и операцията Tomodachi в пострадалите от земетресение, цунами и радиоактивното заразяване райони в Япония.

Сесил Хейни е випусник на военноморската академия на САЩ от 1978 година. Служил е на подводницата John C. Calhoun, плаващата база за подводници Frank Cable, подводницата Hyman G. Rickover, като старши помощник на командира на подводницата Asheville, като помощник на заместника на командира на 6-та подводна флотилия, командвал е подводницата Honolulu, 1-ва флотилия подводници, 2-ра група подводници. Служил е и на редица брегови длъжности.

Тихоокеанския флот на САЩ е най-голямото оперативно-стратегическо обединение на ВМС. Площта на неговата зона за отговорност е около 100 млн квадратни мили. В състава на флота влизат около 180 кораба и съдове, 2 хиляди авиационни единици и 125 хиляди моряци, морски пехотинци и граждански специалисти. – Още за флота на САЩ

 
24.01.2012, 22:00

Атомните подводници от клас „Борей”: засилване на отбранителния потенциал на Русия

Тази година в състава на стратегическите ядрени сили на Русия ще влязат два нови подводни ракетни крайцера със стратегическо предназначение от проекта „Борей” - „Юрий Дългоруки” и „Александър Невски”.

Към 2018 година ще бъдат построени 8 крайцера „Борей”. Четири, вероятно, ще постъпят на Северния флот и четири - на Тихоокеанския. По този начин, потенциалът за отбрана срещу атомно нападение значително ще нарасне, макар че и сега той е на високо ниво. Разказва редакторът на вестник „Независимое военное обозрение» Виктор Литовкин:

   - Ядрената ни отбрана работи, и никой не се решава да нападне Русия, включително САЩ и НАТО. Добавените в руския военноморски флот морски ядрени сили, разбира се, ще помогнат за укрепването на системата за отбрана срещу ядрено нападение. Още повече, че първите два кораба от клас „Борей” ще носят по 16 ракети „Булава” с 6-10 бойни глави на всяка ракета. А останалите кораби, включително „Владимир Мономах” ще носят вече по 20 такива ракети. Но всички тези носители и бойни глави трябва да се вписват в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

В съответствие с него, Русия и САЩ могат да имат по 700 носители на ядрени бойни глави и още 100 на склад, и общо по 1550 ядрени бойни глави за всяка от страните. През 2020 година морските стратегически ядрени сили в Северна Русия ще имат най-голямата групировка от стратегически атомни подводници в историята - до 11 крайцера. Американската противоракетна отбрана, в случай, че бъде разположена на сушата и в морето, надали ще може да ги заплаши с нещо, смята Виктор Литовкин:

   - Северният ледовит океан е най-изгодното за Русия направление, защото под леда нашите стратегически подводни ракетни крайцери могат да бъдат забелязани много по-трудно, отколкото в което и да е друго място. Силно се съмнявам, че системата за Противоракетна отбрана може да ги спре. Нашите конструктори на ракетна техника единодушно твърдят, че няма система за противоракетна отбрана, която би могла да застане на пътя на нашите стратегически ракети и бойни глави, които са способни да летят със хиперзвукова скорост и по непредсказуема траектория. – Още за проект „Борей”

/ruvr.ru/

 
24.01.2012, 17:15

Русия е закупила 60 италиански бронемашини

Бронемашинa LMV M65

Министерството на отбраната на Русия е сключило с италианската компания Iveco контракта за доставката на 60 бронемашини LMV M65 Lynx (в руските въоръжени сили ще бъдат под името "Рысь"), съобщава "Интерфакс". Контракта е бил подписан през декември 2011 година, като сумата на сделката не се уточнява. Производството на машините ще се извършва от машинокомплекти в завод във Воронеж.

Първоначално военното ведомство на РФ е закупило четири машини, които са взели участие в предварителни изпитания. В началото на 2010 година се говореше за развръщане в Русия на съвместно с Iveco производство на "Рысь". Обема на производство на LMV M65 се прогнозираше да бъде на ниво 500 машини в година.

Покупката на италианските машини е включена в държавната програма за въоръжаване на Русия в периода 2011-2020 година, като е планирано да се получат общо 1775 бронемашини "Рысь". – Още за LMV

 
24.01.2012, 16:54

Строителството на първия „Мистрал” за Русия ще започне през февруари

Вертолетоносач тип "Мистрал”

Строителството на първия кораб от клас „Мистрал” за Военноморския флот на Русия ще започне в началото на месец февруари. Руската страна е поканена на официалната церемония във Франция, предаде РИА Новости.

Споразумението за „Мистрал” е едно от най-големите в цялата история на военнотехническото сътрудничество между Русия и Франция. Москва вече е превела аванса за първия кораб.

Договорът за подписването на два кораба клас „Мистрал” за Русия бе подписан през юни 2011 година. Стойността на договора е 1,2 милиарда евро. Планира се Москва да получи първия кораб през 2014 година, а втория – през 2015 година. – Още за Мистрал

/ИА „Фокус”/

 
24.01.2012, 15:06

Великобритания е готова да изпрати допълнителен брой кораби в района на Персийския залив

Филип Хамънд

Великобритания е готова да изпрати в района на Персийския залив допълнителен брой бойни кораби в случай на покачване на напрежението в региона. Това съобщи британският министър на отбраната Филип Хамънд на пресконференция след ежегодните двустранни консултации между министерствата на външните работи и отбраната на Великобритания и Австралия, предаде ИТАР-ТАСС.

Хамънд отбеляза, че Обединеното кралство разполага с достатъчно кораби, за да засили присъствието си в региона, ако в даден момент това стане нужно.

На 11 януари Великобритания изпрати в Персийския залив своя най-съвременен и мощен ескадрен миноносец „Деринг”. Той ще замени фрегатата „Съмърсет”, която изпълнява задачи по поддържане на сигурността и борба с тероризма и пиратството в региона.

/ИА „Фокус”/

 
24.01.2012, 14:50

Морски пехотинец спазари 3 месеца затвор за убийството на 24 мирни иракчани

Френк Вутерич

Командирът на отделение от морската пехота на САЩ Френк Вутерич, обвинен за разстрела на 24 невъоръжени иракчани от град Хадит на 19 ноември 2005 година, призна своята вина в рамките на споразумение с прокуратурата за смекчаване на наказанието.

10 от жертвите са жени и деца, застреляни в главите от близко разстояние.

Споразумението предвижда снемане на обвинението за убийство на 9 мирни жители. В резултат 31-годишният Вутерич ще получи затвор до 3 месеца, глоба и понижение в звание. Военният трибунал ще оповести решението си в близките дни.

Делото на Вутерич е едно от най-големите в историята на САЩ наказателни дела по обвинение на американски военнослужещи за престъпления по време на бойни действия.

Заедно с Вутерич за масовото убийство в Хадит на трибунала са дадени още 7 морски пехотинци – четирима офицери и трима редници. Трибуналът е оправдал един, а обвиненията срещу останалите изобщо не били разглеждани.

Престъплението в Хадит било извършено след като при взрив на заложена бомба на пътя загинал един морски пехотинец и двама били ранени. След това Вутерич заповядал веднага да бъдат застреляни намиращите се наблизо мъже и за бъдат „почистени” няколко къщи. После Вутерич твърдял, че действал според правилата.

/Блиц/

 
24.01.2012, 14:43

Испания съкращава разходите за отбрана

Емблема на ВС на Испания

Новото правителство на консерваторите на Испания е одобрило съкращаването на бюджетните разходи на редица министерства и ведомства с 8,9 млрд евро (11,5 млрд долара), включително и намаляване с 340 млн долара на разходите за отбрана за 2012 година.

Това означава, че разходите за отбрана на страната през 2012 година ще бъдат 6,926 млрд евро, ако новия бюджет влезе в сила от 31 март.

Новото правителство назначи от 2 януари адмирал Фернандо Гарсиа Санчес за нов началник на ГЩ на ВС на Испания, като същевременно одобри удължаването до края на 2012 година на участието на контингентите на ВС на страната в международни операции (в Ливан, Афганистан и патрулиране в Индийския океан).

 
24.01.2012, 14:22

Руските миротворци напускат Судан

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ „За отзоваването на военните формирования на Въоръжените сили на Руската Федерация, участвали в операцията на ООН по поддържане на мира в Република Судан”.

Указът е издаден във връзка с приключването на мисията на ООН в Судан, съгласно резолюция 1997 от 11 юли 2011 година на Съвета за сигурност на ООН.

 
24.01.2012, 13:32

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов проведе днес, 24 януари, традиционната годишна среща с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.

„Най-сърдечно благодаря за приноса ви в укрепването и развитието на военното сътрудничество между нашите страни и армии. Убеден съм, че и в бъдеще контактите между армиите на нашите страни ще се засилват и развиват”, каза в своето приветствие началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Той запозна чуждестранните военни дипломати с най-важните процеси в областта на отбраната на Република България през 2011 г.

По време на срещата генерал Симеонов обърна внимание на участието на Българската армия в мисии и операции зад граница, инициативите за регионално сътрудничество и основните приоритети на Българската армия за 2012 г.

Пред военните аташета беше изнесен и брифинг за трансформацията в Българската армия.

На срещата с Асоциацията на военните аташета присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

/МО/

 
24.01.2012, 13:27

Асоциацията на Сухопътните войски поздрави новия президент

Писмо, с което председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков поздравява новия президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

 
24.01.2012, 13:23

НАТО обяви 2011 г. за успешна в Афганистан

Говорителят на ръководените от НАТО сили ИСАФ (Международни стабилизиращи сили в Афганистан) Кирстен Джейкъбсън заяви, че 2011 г. е била забележително успешна година срещу екстремистите в Афганистан и за развитие на афганистанските сили за сигурност, предава АФП.

В южното талибанско укрепление е бил постигнат сериозен напредък в отношение на обезпечаването на сигурността на Кандахар и околностите му, заяви Джейкъбсън, като добави, че успехът е довел до загубата на контрола на талибаните над района, и в те момента разчитат на самоделни експлозиви като примитивен метод на нападение.

В източната част на страната, силите значително са разрушили терористичната мрежа „Хакани” чрез операциите си, в хода на които са ликвидирани около 500 екстремисти. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
24.01.2012, 13:17

Има президентски указ за контраадмирал Николов

контраадмирал Николай Николов

Указът за освобождаване на контраадмирал Николай Николов от длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, считано от 22.01.2012 г., е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Той е подписан от президента Георги Първанов. Изпълнението на указа е възложено на министъра на отбраната.

Все още не е ясно дали в екипа на новия президент Росен Плевнелиев ще има генерал или адмирал. На този етап длъжността е в щата на Министерството на отбраната и е за звание „генерал” или „адмирал”. Преди няколко дни министърът на отбраната Аню Ангелов каза, че се очаква в началото на февруари президентът да утвърди новия щат на генералските и адмиралските длъжности във Въоръжените сили, НРС и НСО.

/Otbrana.com/

 
24.01.2012, 13:04

Ще бъдат поръчани над сто транспортни самолета Ил-476

Ил-476

До 2020 година ще бъде договорено производството на над сто нови транспортни самолета Ил-476, съобщава "Российская газета". Самолетите няма да са само за ВВС, но така също ще бъдат доставени и на Министерството на извънредните ситуации (МЧС) и други държавни ведомства. ВВС на Русия може да получат първите военнотранспортни самолети през 2014-2015.

Производството на Ил-476 ще се развърне е завода "Авиастар". Ил-476 представлява голяма модернизация на Ил-76. Ще бъде изменена конструкцията, което ще позволи максималното тегло при излитане да се увеличи от 190 тона (както е при Ил-76) на 210 тона. Далечината на полета ще се увеличи с 14%, а горивната ефективност ще нарасне с 15%. Двигателите ще развиват тяга 14.5 тона всеки.

Екипажът на Ил-476 е от шест души. Самолетът ще е с цифрова система за управление и с нов прицелно-навигационен комплекс, съвместим с руско и чуждестранно оборудване. Изпитанията на самолета се очакват да започнат тази година. Първите три самолета трябва да са готови през 2013.

Сроковете за разработване и производство постоянно менят. Така например в средата на 2010 се появи информация, че първият полет на Ил-476 ще се състои през 2011. Не е ясно какви са причините за закъснението. – Още за Ил-476

/Pan.bg/

 
24.01.2012, 10:30

Русия продължава да доставя оръжие на Венецуела

Tактически камион „Урал 4320”

През миналата седмица във венецуелското пристанище Пуерто Кабельо пристигнаха два кораба, доставили от Русия поредната партида въоръжение в съответствие с контракт, подписан през септември 2009 година.

Според вестник „Нотитарде”, който се позовава на очевидци на разтоварването, с корабите са доставени танкове T-72Б1 и тактически камиони „Урал 4320” с колесна формула 6х6. Трети кораб се очаква до края на месеца, а четвърти – през февруари.

В числото на въоръженията, които продължават да се доставят влизат: основни танкове T-72Б1, 120-мм самоходни миномети 2С12 „Сани”, РСЗО 9К51 БМ-21 „Град”, 152-мм самоходни гаубици 2С19 „Мста-С”, ЗРК С-125 „Печора-2М”, боеприпаси, резервни части и друго оборудване.

Предполага се, че в следващите партиди ще бъдат включени 120-мм самоходни минометно-артилерийски системи 2С23 „Нона-СВК” на шаси БТР-80А с колесна формула 8х8.

 
24.01.2012, 10:10

Комисията по отбрана е готова с доклада си за първо четене на законопроекта за резерва

Парламентарната комисия по външна политика и отбрана с председател Доброслав Димитров е готова с доклада си за първо четене в пленарна зала на внесения от правителството на 2 декември м.г. законопроект за резерва но Въоръжените сили.

Съгласно представените от вносителя мотиви, с предложения законопроект се цели създаването на нова нормативна уредба, регламентираща дейността на резерва и повишаване на приноса му за отбраната на страната и международната система за сигурност, както и дейностите за подготовка на българските граждани за защита на отечеството, се посочва в доклада........... Прочети още

 
24.01.2012, 09:20

Генералски съд за Аню и МО за политическо уволнение

Във Върховния административен съд вчера /понеделник/ бе даден ход на делото, заведено още през март 2011 г.,  на бригаден генерал Валентин Цанков против  военния министър Аню Ангелов и Министерството на отбраната. Генералът беше набеден за агент и доносник на ДС  и принуден да се завърне в родината от САЩ, където бе аташе по отбраната на България. Бригаден генерал Цанков  повече от 33 години е бил професионален военен разузнавач. Служил е  честно на страната си. Не за пари и слава, а единствено и само за офицерската си чест и достойнство. Той съди министъра на отбраната. Целта му е да се отмени министерската заповед за освобождаване от длъжност така, както бе отменена заповедта на външния министър за тримата посланици. Това е негова кауза. Да си изчисти името от помията, с която го оливат. Не може да го слагат в един кюп с доносниците. Не приема един офицер, военен разузнавач, какъвто е той по професия и призвание, да бъде наричан доносник и агент на Държавна сигурност……….. Прочети още

 
24.01.2012, 09:17

До средата на февруари ще обявят регистъра за вакантните сержантски и войнишки длъжности

Регистърът на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) към 31.01.2012 г. трябва да бъде обявен публично до 14 февруари. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов. В списъците няма да се посочват вакантните длъжности от планираните за пълна ликвидация и реорганизиращите се през 2012 г. военни формирования. Срокът за подаване на рапортите от желаещите е до 3 март. До  23 март командирите (началниците) на военни формирования или ръководители на структури да издадат  заповеди за назначаване на военнослужещите на длъжност по правомощия, считано от 1 април, се посочва в заповедта.

За офицерите и офицерските кандидати

До края на месеца министърът на отбраната Аню Ангелов ще подпише допълнителен Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати към 31.01.2012 г. На 1 февруари регистърът трябва да бъде огласен. Това става ясно от друга заповед на министъра на отбраната. До 3 февруари командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на структури ще трябва запознаят военнослужещите с регистъра. Срокът за подаване на рапортите за кандидатстване за обявените длъжности е до 15 февруари.

Заповедите за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи трябва да бъдат издадени до 28 март. Те ще са в сила от 1 април.

/Otbrana.com/

 
24.01.2012, 09:10

Малта символично върна либийските Mirage F1

Изтребител Mirage F1

Високопоставена либийска военна делегация, водена от командващият на Националната армия на Либия генерал Yousef El Mangoush, посети Малта и благодари на малтийското правителството за оказана подкрепа. След срещата в замъка Auberge de Castille с малтийски официални лица, лично министър-председателят на Малта Dr Lawrence Gonzi придружи либийските военни до хангар на международното летище, където символично върна на Либия двата техни изтребители Mirage F1,прелетели в страната в началото на въстанието. Най-вероятно либийските изтребители ще бъдат разглобени и транспортирани с кораб до Франция, където компанията Dassault ще им извърши основен ремонт и след това върнати обратно на ВВС на Либия. - Още за Mirage F-1.

/Pan.bg/

 
24.01.2012, 09:03

Оман със силен интерес към изтребителите Eurofighter

Изтребителит Eurofighter

Според информация на defencetalk.com Оман проявява засилен интерес към придобиването на изтребители Eurofighter. Това стана ясно след изявление на компанията BAe Systems, направено вчера. Както е известно Оман съобщи официално за намеренията си да закупи изтребители Eurofighter още през 2010 г. Според източници от BAe Systems на 23 януари Оман е изпратил запитване за подробно предложение. Говорител на фирмата заяви, че тя приветства решението на Оман за изпращане на споменатото запитване, защото тази стъпка подчертава и подкрепя дългогодишното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между Оман и Обединеното кралство. – Още за Eurofighter

/Pan.bg/

 

 
          23 януари         
 
23.01.2012, 23:00

Пентагонът отхвърли твърдението на пакистанската армия, че силите на НАТО са допуснали груба грешка

САЩ отхвърлиха резултатите от проверката на пакистанските власти за въздушните удари на НАТО, при които загинаха 24 пакистански войници в края на ноември, като посочиха, че разследването е игнорирало факта, че и двете страни са направили грешки, предаде АФП.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби посочи, че пакистанската армия през почивните дни официално е предоставила копие от доклада за разследването на обстоятелствата около въздушния удар на 26 ноември срещу пакистански граничен пост.

„Изводът, че става дума за непровокирана атака от страна на американските сили, е неправилен. Това не бе непровокирана атака, тъй като и двете страни допуснаха грешки”, подчерта Кирби.

/ИА „Фокус”/

 
23.01.2012, 22:31

ВВС на Русия ще получат 30 „Витяз-а” за девет години

Предполагаем вид на ЗРК „Витязь”

ВВС на Русия до 2020 година ще приемат на въоръжение над 30 зенитно-ракетни комплекси със среден обсег на действие „Витязь”, съобщава РИА Новости. Новите комплекси ще трябва да заменят остарелите ЗРК С-300П. Освен „Витязь” във войските ще постъпят и около 100 зенитни ракетноартилерийски комплекса „Панцирь-С1”.

Подробности за комплекса „Витязь” за сега няма. По-рано се съобщаваше, че те ще влязат в състава на въздушно-космическата отбрана на Русия наравно с ЗРК С-400, С-500 и „Морфей”. Последните два се очаква да постъпят на въоръжение през 2015-та и 2013 година съответно. С-500 в перспектива ще станат основата на руската система за противоракетна отбрана. Покупката на техниката ще се извършва в рамките на програмата за въоръжаване на Русия през 2011-2020 г.

Доставката на комплексите „Панцирь-С1” във войските ще започнат през 2012 година. През текущата година ВВС на Русия трябва да получат около 60 нови и модернизирани комплекси за противовъздушна отбрана, включително С-400. – Още за ПВО

 
23.01.2012, 21:10

„Еврокоптер” започна летателните изпитания на първият вертолет AS-532AL, предназначен за ВС на Албания

Вертолет AS-532AL

Компанията „Еврокоптер” е започнала летателните изпитания на първият вертолет AS-532AL „Кугар” (б/н FA-630), предназначен за предаване на Министерството на отбраната на Албания.

Според информация на „Шепард”, военното ведомство на Албания е подписало с „Еврокоптер” контракт на стойност 78,6 млн евро (113,2 млн долара) за покупка на пет вертолета AS-532AL „Кугар” през декември 2009 година след проведен тендер, в който е участвала и американската компания „Сикорский” с S-70I. Всичките нови машини трябва да бъдат доставени до края на 2013 година.

Албания стана третата балканска страна, която приема на въоръжение вертолети AS-532AL (след Словения и България). Това са първите нови вертолети, закупени от МО на Албания след завършване на „студената война”. По-рано албанските военни получиха вертолети AB-205 от състава на ВС на Италия и Bo-105 от състава на ВС на Германия. – Още за AS-532AL

 
23.01.2012, 20:13
Европа създава свой безпилотен самолет
БЛА  „Нейрон”

В скоро време в Европа ще бъде произведен първия ударен безпилотен самолет. Неговият прототип беше демонстриран от френската компания „Дасо”. В разработването му, продължило 5 години, участваха Швеция, Италия, Франция, Испания, Гърция и Швейцария. Изпитанията на „Нейрон”, така нарекоха апарата, ще продължат около две години.

Стойността на проекта е 405 млн. евро, дължината му е почти 10 метра, а размахът на крилата – около 13 метра. Апаратът е оборудван с реактивен двигател, може да развива скорост до 920 км/час и да носи оръжие с общо тегло до 6 тона. – Още БЛА

 
23.01.2012, 17:13

Плевнелиев като по-малко върховен главнокомандващ

Както се и очакваше Росен Плевнелиев отдели доста малко в своята първа президентска реч на плановете си като върховен главнокомандващ Въоръжените сили. По всички личи, че в това си качество той ще се изявява все по-малко. И за това може да се намери добро оправдание. В тази област той почти няма поле за изява. Дори и в приказните си мечти с хоризонт 2020 година, на които посвети голяма част от следклетвеното си слово.......... Прочети още

 
23.01.2012, 16:55

Сирия закупува 36 самолета Як-130 за 550 милиона долара

Як-130

Сирия е сключила договор с Русия за закупуване на 36 учебно-бойни реактивни самолета Як-130. Стойността на сделката е 550 милиона долара или средно по 15.3 милиона долара на самолет.

Як-130 за Сирия ще се произвеждат в Иркутския самолетостроителен завод, а сглобяването на първия самолет ще започне веднага след като Дамаск преведе предвидения по договор аванс.

Самолетите ще допълнят намиращите се в сирийските ВВС учебни L-39 Albatros. Този договор крие известен риск, тъй като може да се очакват евентуални санкции от страна на ООН за забрана за доставка на оръжие за арабската страна. Така Русия загуби 4 милиарда долара от наложените срещу Либия санкции.

Як-130 е конструиран от ОКБ „Яковлев” по поръчка на руските ВВС и е предназначен за подготовка на летци от фронтовата авиация , както и на пилоти за изтребителите пето поколение. Як-130 притежава висока маневреност, развива скорост до 1600 км/ч и е оборудван с най-съвременна авионика. Може да носи ракети, контейнери с оръдия и авиобомби с обща маса до три тона. – Още за Як-130

/Pan.bg/

 
23.01.2012, 16:47

Дружество издирва български войнишки гробове в Македония

Военното гробище край Ново село /Струмишко/

С нелекото начинание да открият българските войнишки гробове в Македония от Балканската и Първата световна война, се е заело дружеството „Св.св.Кирил и Методий” в Кюстендил, сподели неговият председател Анани Константинов.

Сътрудничи им организацията на българската общност в Кавадарци, дружеството „Радко” в Струмица, симпатизанти и привърженици на идеята оттатък границата. Досега са открити войнишко гробище край Ново село /Струмишко/, където има погребани 139 българи, загинали в Първата световна война. Сред тях и кюстендилец - родом от с.Трекляно. В района на с. Берановци /Прилепско/, попаднали не само на български, но и на турски гробове, при с.Дреново /Кавадарско/ и др.

„На повечето места надписите по паметните плочи и отметки са заличени във времето. Попадаме и на изненади - например в едно от селата войнишките гробове и имената на загиналите българи са възстановени и изписани от германско дружество. Трудно е поради отдалечеността, транспортните разходи и административните пречки, но ние ще продължим да откриваме присъствието на нашата военна история по Македония”, казва Константинов. Той е подготвил снимков материал на гробовете, местата и паметниците, заедно с подробното им проучване по информация от местните хора.

Дружество „Св.св. Кирил и Методий” има програма за отбелязване 100-годишнината от началото на Балканската война. Предвидено е честване в Кюстендил на патронния празник на 13-и Рилски пехотен полк на 26 януари т.г., за който се счита битката при Булаир през 1913-та. Кулминацията за 100-годишнината от Балканската война ще е през октомври т.г.

/Otbrana.com/

 
23.01.2012, 13:40

Руски хеликоптери на служба при афганистанските военни

Вертолети Ми-171

До края на първото полугодие на 2012 година Русия ще достави в Афганистан 12 хеликоптера Ми-17. По този начин, до месец юли Русия напълно ще изпълни поръчката на Министерството на отбраната на САЩ за 21 военнотранспортни хеликоптера Ми-17В-5.

Сделката е на стойност почти 370 милиона долара. Те ще бъдат доставени с цел укрепване на Националните сили за сигурност на Афганистан.

Машините на Московския завод за хеликоптери „М.Л. Мил” (Ми), без да преувеличаваме, са визитната картичка на руската авиопромишленост. Те се използват в над 50 страни, включително в Индия, Китай и Иран. С особена популярност се ползват хеликоптерите от семейството Ми-8 и Ми-17 - усъвършенстваната версия на „осмицата”, разказва главният редактор на списание „Взлет” Андрей Фомин:

   - Това е безпрецедентен случай, когато САЩ поръчват голяма партия хеликоптери руско производство за доставка в Афганистан. Съществуват, естествено, различни алтернативи за избор. Но по критерий ефективна стойност, тоест съчетанието на възможни функционални характеристики, надежност и широк спектър от задачи, които могат да решават, е бил направен избор в полза на руските хеликоптери.

Работата по модернизация на хеликоптерите „Ми” продължава активно. Сега конструкторите залагат на базовия модел Ми-171А2 - съвременна версия на легендарния Ми-8. Планира се, опитно-конструкторските работи, изпитанията и сертификацията на новия хеликоптер да приключат до края на 2012 година, а през 2013 да започне серийното му производство.

По думите на Андрей Фомин, в резултат на всички подобрения максималната далечина на полета на новия „Ми” ще нарасне до 1200 км. Основните габарити и тегло ще останат същите. В новия модел масово ще се използват трайни композитни материали. Ще бъде увеличен полезният обем на кабината, ще бъде предвидена възможност за преобразуване на товарната кабина в пътнически салон. Големият диапазон на експлоатационната температура - от -50 до +50 градуса по Целзий - ще позволи на хеликоптера без проблеми да работи в различни климатични зони. Ориентировъчният срок на служба на хеликоптера ще бъде увеличен до 30 години.

Щафетата на лидерството на Ми-8 е готов да поеме и новият мултифункционален хеликоптер Ми-34 С1. Това е машина от лек клас, предназначена за транспортиране на 3-4 души. В началото на март 2011 година хеликоптерът бе представен на авиоизложбата Heli Expo. Той предизвика голям интерес сред чуждестранните клиенти. В частност, сега се водят преговори с Бразилия за доставката на 150 хеликоптера Ми-34 С1. – Още за Ми-8/17

/ruvr.ru/

 
23.01.2012, 13:30

ВМС на Италия ще получат нови разузнавателни вертолети

Вертолет HEW-784

През март 2012 година италианските ВМС ще приемат на въоръжение нови вертолети за далечно радиолокационно откриване и управление HEW-784, съобщава Flightglobal.

Съответното решение е било взето след завършване на изпитанията на РЛС, създадена за тези машини от италианската компания Selex Galileo. Очаква се на въоръжение да постъпят четири такива машини.

HEW-784 е оборудван с РЛС с инверсна синтезирана антенна решетка APS-784, позволяваща откриване на надводни кораби на голямо разстояние. В момента този показател е 300 километра, но според информация на Selex Galileo, в перспектива той ще бъде увеличен. Новият вертолет за италианските военноморски сили е създаден на базата на многоцелевия AW101.

Сега на въоръжение ВМС на Италия имат 22 вертолета AW101. Четири от тях преминават през модернизация до версия HEW-784, като в същото време останалите се използват за наблюдение и патрулиране на крайбрежната зона.

 
23.01.2012, 12:21

От кораба „Прогрес” ще бъде изстрелян спътник

Руският товарен кораб „Прогрес М-13М” тази нощ ще бъде отделен от Международната космическа станция и ще бъде превърнат в летяща „стартова площадка” за изстрелването в орбита на научен микроспътник.

Преди разкачването космонавтите са напълнили „Прогрес” със боклук и амортизирано оборудване. В началото на ноември миналата година „Прогрес” достави на Международната космическа станция над 2,6 милиона тона товари, сред които беше и специален изстрелващ контейнер с научния микроспътник „Чибис-М” за изследване на електрическото изпразване в атмосферата на Земята. След като се отдели от станцията, на 25 януари „Прогрес” ще изведе спътника на работна орбита с височина около 500 км.

Три часа след старта „Прогрес М-13М” ще бъде свален от орбита и потопен в специалния район на Тихия океан, наречен „гробище за космически кораби”. – Още космически системи

 
23.01.2012, 10:37

Какви употребявани изтребители F-16 може да предложи Португалия на България, Румъния и Хърватска?

По повод на информацията на агенция France-Presse от Лисабон, че Португалия планира да продаде 12 употребявани изтребители F-16, 28 до 30 вертолета и 1 до 2 фрегати, някои читатели логично поставиха въпроса с какви варианти на F-16 разполагат ВВС на Португалия. Според енциклопедичния уеб-сайт www.F-16.net, който си e поставил амбициозната задача да събере цялата налична информация за изтребителите F-16 по света, ВВС на Португалия разполагат с общо 45 изтребителя F-16 A/B Block 15. Двадесет от тях са модернизирани до стандарт MLU (Mid-Life Upgrade).

Кога са придобити тези самолети? Първите 20 изтребителя F-16 (17 броя F-16 A и 3 броя F-16 B) са придобити в рамките на програмата Peace Atlantis I. Доставени са през 1994 г. В рамките на програмата Peace Atlantis II са доставени още 25 изтребителя F-16 (21 броя F-16 A и 4 броя F-16 B). Това става през 1999 г.

Малко вероятно е Португалия да се раздели с 20-те броя F-16, модернизирани до стандарт MLU (Mid-Life Upgrade), след като това са най-модерните самолети, които страната притежава в момента. Така за продажба ще бъдат предложени някои от останалите 25 изтребители F-16 A/B Block 15. Едва ли Министерството на отбраната на Португалия ще рискува да продаде всичките 25 самолета F-16 A/B Block 15, защото така във ВВС ще останат само 20 броя F-16 MLU - твърде малък брой самолети за да гарантират въздушния суверенитет на страната. При подобен подход обаче един от възможните купувачи - Румъния, веднага ще отпадне от списъка на желаещите. Причината е съвсем проста - Румъния има нужда от минимум 24 изтребителя, а Португалия не би могла да предложи толкова голям брой, защото ще рискува националната си сигурност. Така броят на "обичайно заподозрените" кандидати за употребяваните португалски изтребители ще бъде сведен до две държави - България и Хърватска, които са заявили необходимост от значително по-малък брой изтребители от Румъния. Както е известно България е заявила официално пред правителствата на САЩ, Германия, Франция, Италия и Швеция, че има необходимост от 8 изтребителя. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
23.01.2012, 10:33

Започнаха подготвителните дейности по рамковото споразумение за поддръжка на C-27J

C-27J

Подготвителните дейности по рамковото споразумение за поддръжка на транспортните самолети C-27J от състава на българските ВВС са започнали. Експертна група от италианската фирма Alenia Aeronautica е посетила България за извършване на първоначален оглед на първия от самолетите C-27J.

Както е известно на 16 декември 2011 г. министърът на отбраната Аню Ангелов и старшият вицепрезидент по маркетинг и продажби на италианската компания Alenia Aeronautica Масимо Гионе подписаха Рамково споразумение и първия договор за “Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J Spartan от състава на Военновъздушните сили”. Рамковото споразумение е за срок от 10 години, като първият конкретен договор е за 5 години. Стойността му е 25 млн. евро. – Още за C-27J

/Pan.bg/

 
23.01.2012, 10:24

АП "Нерпа" е предадена на ВМС на Индия

АП "Нерпа"

Днес в 10:30 местно време в завода "Звезда" в градчето Большой Камень (Приморски край на РФ) се състоя церемонията по предаване на атомната подводница К-152 "Нерпа" проект 971И на индийските ВМС, съобщава "Интерфакс". На мероприятието са присъствали посланикът на Индия в Русия Аджай Малхотра и командващият на Източния военен окръг адмирал Константин Сиденко, като по молба на индийската страна представители на пресата не са били допуснати.

Според контракта, АП „Нерпа” е дадена на лизинг на ВМС на Индия за десет години, като неговата стойност е над 900 милиона долара

Субмарината ще бъде единствената за сега атомна АП на въоръжение във ВМС на Индия и ще бъде зачислена към базата Вишакхапатнам. Предполага се, че подводницата ще бъде използвана и за подготовка на екипажа на бъдещата индийска АП "Арихант". – Още за проект 971

 
23.01.2012, 09:20

Руско-индонезийски военни маневри в Индийския океан

Руско-индонезийски учения с участието на отряд кораби от Тихоокеанския флот на Русия се проведоха в Индийския океан. На път към родината си от  Аденския залив, където те участваха в международна антипиратска операция, в която съпровождаха кервани от търговски съдове, руските кораби пристигнаха на 4-дневна приятелска визита в индонезийското пристанище Сурабая.

Домакините са подготвили разнообразна програма за руските моряци, в която са включени екскурзии из града, футболни и волейболни мачове. На свой ред екипажът на кораба „Адмирал Пантелеев” проведе „ден на отворени врати” за жителите и гостите на Сурабая.

 
23.01.2012, 09:15

Днес празнуват офицерите от Клуб 199

Офицерите от резерва и запаса работещи и работили в органите по окомплектоването на Българската армия със запасни и техника от националното стопанство учредиха "Сдружение на офицерите от резерва и запаса Клуб 199" (199 е номер на военно - отчетната специалност на офицерите по мобилизацията), съобщи от Своге за „Отбрана” полковник от запаса Цанко Цанков. С удовлетворение изпълняваме неговото желание да поздравим членовете на сдружението и всички, които работят в тази сфера с днешния празник на органите на мобилизация, когато се навършват 122 години от тяхното създаване.

Учредихме това сдружение, в което участват за сега офицери от резерва (цивилни служители от системата на Централно военно окръжие), като и офицери от резерва които са служили във военните окръжия и сега работят в цивилния живот, казва полковник Цанков. Привличаме, продължава той, като асоциирани членове, работещите в окръжията цивилни служители без офицерско звание, но с дългогодишен стаж и опит по отчета на ресурсите и окомплектоването на войските.

На национално ниво сдружението има управителен съвет, а на областно – областни клубове с председател и секретар. Целта на учредяването е да се привлекат офицерите от резерва които имат опит и знания по въпросите на работата със запасните, техниката от националното стопанство, набирането на кандидати за войници и резервисти, както и провеждането на мобилизация, да участват в разработването на нормативните документи, произтичащи от предстоящия за приемане закон за резерва. Сдружението има амбицията да съдейства на областните и общински съвети за сигурност при изготвяне на документи, касаещи работата по защита на населението при кризи, аварии, катастрофи и др. Членовете на клуба ще съдействат и реално ще участват в работата на областните комисии по изграждане и поддържане на военните паметници собственост на общините.

За сега сме самостоятелни, но с желание да станем колективен член на други военни съюзи, разбира се, ако ни приемат, посочва полковник Цанков. Ние, уточнява още той, няма да търсим задачи в социална дейност, патриотична работа и международни изяви, съсредоточаваме се само върху тези въпроси, по които сме компетентни и можем да бъдем полезни.

/otbrana.com/

 
23.01.2012, 09:10

Великобритания изпрати кораб в Ормузкия проток

Великобритания се присъедини към САЩ и Франция в изпращането на флотилия военни кораби през Ормузкия проток, с което трите страни отправиха към иранските власти недвусмислено послание, коментира в. „Ивнинг стандарт”.

Британското министерство на отбраната потвърди, че Великобритания е изпратила свой съд в предвожданата от САЩ група военни кораби през протока, докато напрежението около иранската ядрена програма продължава да расте. Целта на флотилията е да подчертае намерението на международната общност да отстоява правото на преминаване през протока. По-рано Техеран заплаши, че ще затвори протока, ако Западът приеме санкции срещу петролния износ на страната.

Очаква се днес външните министри на страните от ЕС да обявят ембарго на иранския петрол, за да увеличат натиска върху Техеран да се откаже от ядрената си програма, която според Запада има за цел производството на атомни бомби.

/ИА „Фокус”/

 
23.01.2012, 09:05

Американски самолетоносач е минал безпрепятствено през Ормузкия проток

Самолетоносачът  „Ейбрахам Линкълн”

Американският самолетоносач „Ейбрахам Линкълн” на 22 януари, неделя, навлезе в Персийския залив през Ормузкия проток, съобщи Reuters. Той бил съпроводен от група военни кораби, някои от които принадлежали на Франция и на Великобритания.

От базирания в Катар Пети флот на САЩ са съобщили за агенцията, че преместването на самолетоносача от Филипините в Персийския залив било „предварително планирано и преминало без инциденти”. Три дни преди това той навлезе в Арабско море.

 „Ейбрахам Линкълн” замени в Персийския залив базирания там преди това авионосец „Джон Стеннис”. След като „Джон Стеннис” напусна Арабско море, Техеран заплаши Вашингтон с ответни мерки, ако в Персийския залив се върне негов заместник. Иран се закани да затвори Орбузския проток, през който минава 40 процента от продавания петрол в света.

На 21 януари официален Техеран обаче си смени позицията относно американските военни кораби в Арабско море и в Персийския залив. Техен военен представител заяви, че в американското военно присъствие в Персийския залив и в Близкия Изток няма нищо необичайно, защото това вече е практика на САЩ от много години.

/Блиц/

 
23.01.2012, 00:09

Военни почести за убития легионер

С военни почести бяха изпратени вчера на летището в Кабул четиримата убити войници от френската армия, между които и българинът Свилен Симеонов, предаде АФП. Церемонията бе на военното летище на Кабул и на нея присъстваха френският министър на отбраната Жерар Лонге, както и около 700 военни от силите на НАТО. Четирите ковчега бяха покрити със знамето на Франция. Пред всеки от тях войник държеше червена възглавничка, върху която беше поставена снимката на всяка една от жертвите. "Вашата мисия беше символична - да живеете заедно с афганистанските военни, да ги обучавате, а не да се защитавате от тях", заяви на церемонията генерал Оливие дьо Бавеншов, началник на генералния щаб на ИСАФ.  След това ковчезите бяха натоварени на самолета във Франция. Те ще бъдат погребани днес с военни почести в Марсилия.  Междувременно афганистанецът, който застреля четиримата военни, заяви, че е извършил деянието, след като видял видеозаписа, в който американски войници уринират над убити талибани.

/в-к Стандарт/

 

 
          22 януари         
 
22.01.2012, 22:00

Под кръстосания огън на дявола

Американският военен тюлен Крис Кайл е смятан за най-добрия снайперист на САЩ и е убил най-малко 160 души. Сега излезе неговата биография за мисиите му в Ирак, в която описва момента преди първия си изстрел и угризенията, които го мъчат...... Прочети още

 
22.01.2012, 15:50

Президентите се смениха при сериозно политическо и генералско присъствие, но без ветераните.

Държавата ни вече има нов президент, Въоръжените сили – върховен главнокомандващ. Церемонията по смяната на караула стана пред Паметника на незнайния воин с традиционното участие на Националната гвардейска част. Георги Първанов прие и поздрави представителните армейски части за последен път в своя 10-годишен мандат на държавен глава, Росен Плевнелиев стори това за първи път. Освен пред председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, родния политически елит и чуждите посланици, Росен Плевнелиев пое поста на върховен главнокомандващ в присъствието на министъра на отбраната Аню Ангелов и на българския генералитет............. Прочети още

 
22.01.2012, 13:14

Оръжие на легендарни гангстери бе продадено на аукцион за 210 хиляди долара

Бонни Паркер (Bonnie Parker) и Клайд Берроу (Clyde Barrow)

Вчера, 21 януари, в Канзас Сити (щат Мисури, САЩ) се проведе аукцион, главната атракция на който станаха автомат система Томпсън и винтовка Winchester, принадлежали на Бонни Паркер (Bonnie Parker) и Клайд Берроу (Clyde Barrow) , двойка престъпници, известни по света като Бонни и Клайд. Оръжието на легендарните гангстери бе продадено за 210 хиляди долара, което превишава четири пъти неговата оценъчна стойност.

В търга са участвали над 100 човека, като щастливия притежател на оръжията е останал неизвестен. Известно е само, че автоматът, който първоначално е оценен на 35 хиляди долара, той го е получил за 130 хиляди, а винтовката при стартова цена от 25 хиляди долара – за 80 хиляди.

Оръжието е били конфискувано по време на полицейска операция в град Джоплин (щат Мисури), през в 1933 година. Бонни и Клайд, спасявайки се от преследване, спешно са напуснали квартирата и захвърлили оръжието. Дълги години трофеите са се съхранявали в семейството на офицера Марк Лермор, а след това в музея на полицията в град Спрингфилд.

Бонни Паркер и Клайд Берроу са организирали в началото на XX век бандитска групировка, извършвали са обири на банки и бензиностанции в централните щати на САЩ по време на Великата депресия. Техните престъпления са се отличавали с особена жестокост. По-късно за Бонни и Клайд са се пели песни, има снети няколко игрални филми, единият от които е спечелил две награди „Оскар”.

 
22.01.2012, 11:13

Португалия продава 12 броя употребявани изтребители F-16, 28-30 вертолета, 1-2 фрегати. България, Румъния и Хърватска са възможните клиенти

Португалия очаква да получи 290 млн. евро от продажбата на 12 употребявани изтребители F-16, 28 до 30 вертолета и 1 до 2 фрегати. Това съобщава информационната агенция France-Presse от Лисабон. По-голямата част от посочената сума - около 180 млн. евро ще дойде от продажбата на изтребителите F-16. Предстоящите продажби на португалска военна техника и оборудване са одобрени с решение на кабинета още преди няколко години. Според плановете продажбите на техниката и оборудването трябваше да бъдат финализирани в края на миналата 2011 г. Очевидно този срок не е спазен и се търсят нови клиенти за изтребителите, вертолетите и фрегатите. Засега Уругвай проявява интерес към закупуване на кораби от Португалия, а Румъния - на вертолети. Като възможни клиенти за изтребителите се спрягат имената на "обичайно заподозрените" - България, Румъния и Хърватска. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
22.01.2012, 11:10

35 скиора от 101 алпийски батальон и 5 от силите за специални операции ще участват в подготовката на ски състезанията в Банско

Група от 20 военнослужещи от 101 алпийски батальон заминава в понеделник от Смолян за Банско. Там ще се включи в подготовката на състезанията от Световната купа по ски за мъже и жени, съобщиха от батальона. Искането е отправено от Българската федерация по ски до министъра на отбраната. През следващата седмица други 15 военнослужещи ще се включат в подготовката и провеждането на старта на европейската купа по ски в Пампорово, а след това и те заминават за Банско.

Общо 35 скиора от 101 алпийски батальон и 5 от сиилите за специални операции от 14 до 26 февруари ще участват в подготовката и състезанията на световния ски елит в Банско.

/ИА „Фокус”/

 
22.01.2012, 11:00

Офицер от ВМС на САЩ е починал след тренировка

28-годишният лейтенант от американските ВМС Томас Фук, служещ в подразделение на флотския спецназ на Източното крайбрежие, е починал след занятие по физическа подготовка, съобщава NavyTimes.

Офицерът, специалист по криптография и информационна война, е припаднал по време на занятие по физическа подготовка на десантните сили във ВМБ в Литтл-Крик (щат Вирджиния). След оказана първа помощ медиците са го доставили в местната болница, където след известно време лейтенантът е починал.

Фук е служил във флота от 2006 година.

 
22.01.2012, 10:30

В севернокорейската армия трябва да цари желязна дисциплина

Военните учения трябва да се провеждат в условия, максимално близки до военните, а в армията трябва да цари желязна дисциплина, заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който посети командването на военна част номер 671, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Главнокомандващият Корейската народна армия и висш ръководител на партията и държавата също така даде ценни указания относно повишаване равнището на идеологическото възпитание на военнослужещите и офицерите в тази част и създаването на „атмосфера на желязна военна дисциплина”.

Ким Чен Ун бе съпроводен от заместник-председателя на Държавния комитет по отбрана Чан Сон Тхек, генералите Ким Мьон Гук, Ким Вон Хон и Ли Ту Сон.

/ИА „Фокус”/

 
22.01.2012, 08:56

Руската отбранителна индустрия е на ръба на хаоса

Всяко оръжие, дори и най-модерното, в крайна сметка трябва да реши една задача – да достави боеприпасите до целта, казва генералният директор на предприятието "Базалт", където се създават всички руски гранатомети, включително и световноизвестният РПГ-7, Александр Рибас в интервю в. "Ведомости".   Руската отбранителна индустрия, наследник на огромния оръжеен потенциал на СССР, обаче страда от тежко недофинансиране през последните 20 години и ситуацията е станала нетърпима, продължава Рибас.......... Прочети още

 
22.01.2012, 08:47

Въпреки съкращенията САЩ ще поддържат 11 самолетоносачи

Бюджетните съкращения на Пентагона няма да заплашат американската флотилия от самолетоносачи, като военноморските сили планират да запазят 11 от тях по вода. Това заяви американският министър на отбраната Леон Панета, цитиран от АФП.

"Самолетоносачите играят голяма роля в нашите сили, не само днес, но те ще играят важна роля и в бъдеще. Вие сте част от това, което пази силите ни бързи и гъвкави, както и бързо разполагаеми и имащи капацитет да се насочат срещу всеки враг навсякъде по света", заяви Панета пред около 1700 моряци.

/ИА „Фокус”/

 

 
          21 януари         
 
21.01.2012, 20:36

Катастрофа с L-39 Albatross в САЩ

Вчера вечерта около 18.30 ч. местно време учебен самолет L-39 Albatross се е разбил в гориста местност, малко след излитане от регионалното летище на Nortwest до град Гадсен, Алабама. Самолетът е бил с пълни резервоари и е избухнал в пламъци. След потушаване на пожара в пилотската кабина са открити останките на 55 годишния летец, който е от Северна Каролина.

Реактивният учебен самолет е бил на технически преглед в компанията International Jets, разположена на летището на Nortwest. Фирмата e специализирана в обслужване и ремонт на чешките L-39 Albatross. – Още за L-39

/Pan.bg/

 
21.01.2012, 14:17

Япония прие на въоръжение нов танк

Този месец Япония прие на въоръжение своя нов танк "Тип 10".

Стойността на танка е сравнително висока (около 12 милиона долара), което се обяснява с малкосерийното производство и високата стойност на труда в страната.

Съвременната машина е оборудвана както и предшественика си "Тип-90" с автомат за зареждане на боеприпасите и вече стандартното за Япония хидропневматично окачване, което освен решаването на основната задача – повишаване на средните скорости при подобрени показатели за плавност на хода, дава възможност за управляване на клиренса на танка, което повишава неговата проходимост и жувучест в боя. Теглото на танка е 44 тона. – Още за „Тип-10”

 
21.01.2012, 13:41

Иран приема спокойно военното присъствие на САЩ в Персийския залив

Представител на Иранската революционна гвардия днес определи разполагането на американски военни кораби в Персийския залив като рутинна дейност, като по този начин отстъпи от по-ранните предупреждения на Техеран към американските сили да не навлизат в региона, предаде Ройтерс.

„Американските кораби и военни сили са в Персийския залив и Близкия изток от години, така че решението да разположат нови военни кораби не е нещо ново и трябва да бъде приемано като част от тяхното постоянно присъствие”, заяви заместник-командващият на иранските части.

/ИА „Фокус”/

 
21.01.2012, 13:22

Медал-парад на българските миротворци в Кабул

Медал –парад на българските военнослужещи от 21-ия контингент  се състоя днес в Кабул. Нашите получиха  традиционните американски отличия за участие в мисията на международните сили в Афганистан. Националният командир на стария контингент полковник Петко Маринов връчи знамето на новия национален командир полковник Кирил Георгиев, информираха Otbrana.com от Съвместното командване на силите.

Патрулирането за защита на квартета полицейски участъци в столицата, което е отговорност на нашия контингент, вече е поето от командосите на 22-ия контингент. Воините от ротата изпълняват още задачи по охрана на базите Кая и  Феникс.

До края на идващата седмица  момчетата от 21-ия контингент трябва да се приберат в родината.

 
21.01.2012, 13:14

Скандалът между премиера и вицепрезидента продължава

Историята с връщането на ордена от вицепрезидента сякаш беше отминала, но едно днешно интервю на премиера отново я върна на фоксуса на обществения интерес. Оказва се, бе Бойко Борисов поначало не бил съгласен да бъде награден вицепрезидентът генерал-майор от резерва Ангел Марин с орден „Стара планина” – с мечове първа степен. За да не сблъска институциите обаче, се съгласил, подписал предложението на правителството до президента и след това преподписал указа за награждаването.......... Прочети още

 
21.01.2012, 11:17

Афганистанските талибани поеха отговорността за нападението срещу френския контингент в провинция Каписа

Афганистанските талибани поеха отговорността за нападението срещу френските военнослужещи в провинция Каписа, като заявиха, че са наели афганистанския войник, който уби четирима и рани 15 души от френския контингент, съобщава Ройтерс.

„Ислямски емират Афганистан” е наел хора на високи постове. Някои от тях вече изпълниха мисиите си”, заявил е говорителят на талибаните.

Местен командващ на талибаните е добавил, че инциденти като този с видеото на американски морски пехотинци, които уринират върху телата на убити талибани, засилват подкрепата на афганистанците към талибаните и увеличават вероятността от извършване на атаки срещу международните сили. - Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
21.01.2012, 10:55

Нито една жена не иска да служи в Гвардията

Все още няма жена, която да е подала документи, за да служи в Националната гвардейска част. Това съобщи командирът на гвардейците полк. Боян Ставрев в предаването “Равнис” в празничната програма на Дарик радио. Днес водещ беше министърът на отбраната Аню Ангелов.

През лятото на 2010 г. две жени заведоха дело срещу министерството заради забраната в националната гвардия да служат жени. Миналата година министърът отмени това ограничение. В момента върви конкурс за набиране на 38 гвардейци, но жена все още не е подала документи за участие в подбора.

В началото на демокрацията, когато в българската армия започна приемът и на жени, имаше заповед за здравословните условия на труд. В тази заповед се забраняваше да бъдат приемани на работа жени за Гвардейската част, за пилоти и за ремонт на корабите. Причините са свързани изцяло с женската физиология и защитата на майчинството. Например, отровите, които несъзнателно се поглъщат от изпаренията при ремонт на корабите, вибрациите и натоварването при маневрите от висшия пилотаж или дългото стоене на крак при лоши метеорологични условия не се отразяват добре на плода при бременност.

/Аргументи бг/

 
21.01.2012, 09:32

Френският министър на отбраната пристигна в Кабул

Френският министър на отбраната Жерар Лонге пристигна в Кабул тази сутрин, ден след като афганистански войник уби четирима и рани 15 военнослужещи от френските части в провинция Каписа, предаде АФП.

Лонге е инспектирал санитарния самолет, с който ще бъдат транспортирани ранените към Франция. Според френски военен лекар един от пострадалите е с опасност за живота.

В събота и неделя Лонге трябва да се срещне с афганистанския президент Хамид Карзай, както и с министрите на отбраната и вътрешните работи. Предвидена е среща с командващия международните сили на НАТО в Афганистан, генерал Джон Алан, както и с началника на главния щаб на международните сили, генерал Оливие дьо Бавеншов.

Френският президент Никола Саркози изпрати Лонге и ръководителя на генералния щаб на френската армия, адмирал Едуар Гийо, в Афганистан, за да оценят степента на опасност за френските войници.

/ИА „Фокус”/

 
21.01.2012, 00:18

Българи, пострадали в мисията на НАТО в Ирак

На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван. Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява. В резултат на експлозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, който по-късно умира от раните си. Българските военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие.

На 24 октомври 2004 г. са ранени четирима български военнослужещи. Инцидентът става, когато военен конвой се връща от Хила в Кербала. На един от контролните пунктове при влизането в града се взривява устройство, поставено в камион. Старши сержант Владимир Пашов умира, вследствие на силна кръвозагуба, докато е транспортиран от полската база “Лима” за Багдад.

На 4 март 2005 г. в Ирак при нападение срещу патрул е ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от І -ви взвод на І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. По-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев умира. Оказва се, че стрелбата идва от американски войник, охраняващ радиорелейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност по пътя “Тампа”.

На 21 април 2005 г. в Ирак чрез ракетен обстрел е свален български хеликоптер Ми-8. Отговорност поемат две групировки - "Ислямска армия в Ирак" и “Армия на муджахидините”. Групировката “ Ислямска армия в Ирак” разпространява запис, който показва разстрела на оцелял след катастрофата с хеликоптера българин. Катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис на свалянето на хеликоптера. На записа се вижда как срещу машината са изстреляни няколко реактивни снаряда. Автентичността и на двата записа не е потвърдена. При атентата загиват 11 души - трима българи, шест американци и двама филипинци.

На 3 май 2005 г. при пътнотранспортно произшествие загива редник Преслав Йорданов Стоянов, а младши сержант Валентин Николаев Донев е ранен. И двамата са от трето лекопехотно отделение от III лекопехотна рота на Четвъртия пехотен батальон в Ирак. Инцидентът става по време на придвижването на ескорт от състава на Четвъртия пехотен батальон в Ирак по маршрут от Кувейт - база "Вирджиния" към база "Еко". Младши сержант Донев е транспортиран с хеликоптер на британските сили до болница в град Басра, но умира от раните си във военно-полевата болница в база "Шейба". – Още за загиналите българи в Ирак

/Справка Агенция "Фокус"/

 

 
          20 януари         
 
20.01.2012, 22:46

Българинът, убит в Афганистан, е бил 10 години в Чуждестранния легион

34-годишният сержант Свилен Симеонов е изпълнявал два договора поред, съобщиха за Агенция „Фокус” френски военни източници.

По-рано днес четирима френски войници бяха застреляни от мъж, облечен с афганистанска военна униформа. Един от четиримата убити френски военнослужещи в Афганистан е българин.

Инцидентът бе в района на Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа. Според афганистански източник други 15 военнослужещи са били ранени.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана.

Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция „Ликорн”.

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г. Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО „ИСАФ”, медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия. – Още за френския легион

/ИА „Фокус”/

 
20.01.2012, 21:08

Вертолет на НАТО се разби в Афганистан, шест военни са загинали

Вертолет CH-53 Sea Stallion на силите на НАТО се разби през нощта срещу петък в южната част на Афганистан, шест военнослужещи са загинали, предаде телевизия CNN.

Според данни на полковник  Гари Колб (Gary Kolb), официален представител на Международните сили за съдействие на безопасността в Афганистан (ISAF), инцидента е станал в провинция Хелменд около полунощ. В района на произшествието по това време бойни действия не са се водили.

Причините за падането на вертолета се изясняват.

 
20.01.2012, 20:34

САЩ приемат избора на Франция дори при ускорено изтегляне на частите от Афганистан

Ускореното изтегляне на френските войници от Афганистан преди крайния срок през 2014 година е решение, което само френското правителство може да вземе. Това заяви в петък говорителят на американското министерство на отбраната след изявленията от Париж за възможното по-бързо прибиране на военнослужещите вследствие на атаката, при която афганистански войник уби четирима свои френски колеги и рани други 15, предаде АФП.

„Това е решение, което зависи изцяло от френското правителство. На него се пада отговорността за решенията относно френския принос в Афганистан и техните промени”, посочи говорителят. Той все пак подчерта, че обучението на афганистанската армия е решаваща за положението в страната.

/ИА „Фокус”/

 
20.01.2012, 17:33

Започна ротацията в Кабул

Със съвместни патрули в района около летище Кабул във вторник) започна ротацията на 21-вия с 22-ия български контингент. Така военнослужещите от 6-та механизирана рота, сформирана от 68-а бригада Специални сили, навлязоха в реалната обстановка. По улиците на Кабул те патрулират заедно с колегите си от 5та рота, съставена миналата година от 38-и батальон на старозагорската 2-ра бригада. Военнослужещите се придвижват на смени, в пълно бойно снаряжение, с автомобили Хамър, Мерцедес и Гардиан, в нетипична за европейските представи градска среда. Правят впечатление нискоетажни постройки от кирпич, липса на канализация, недовършени сгради, движение на автомобили, предимно „Тойота”, без правила. Патрулирането е само един от начините да се контролират поверените ни общо четири полицейски участъка в Кабул, в които живеят над 2.5 млн.души. Денонощното наблюдение се осигурява и от групата, която работи на стационарния наблюдателен пункт, наречен Шипка. Там са изградени нови инженерно-охранителни съоръжения.

Общо над 160 души от 6-та рота стъпиха на афганистанска земя в неделя, след месеци наред упорита подготовка . В следващата половин година те ще отговарят и за охраната на база Кая към летището и на част от базата Феникс, където е разположена основната част от контингента. Със специално предназначение за бърза реакция при нападение е един от взводовете, който е в непрекъсната 24-часова готовност.

Ротират се също български офицери в щаба на Международните сили ISAF и щаба на Съвместното командване на силите , както и офицерите от групата на Центъра за координиране на отбраната от земни атаки на летището.

Официално ротацията ще приключи на 21-ви януари с церемония, популярна сред военнослужещите като „медал парад” . Тогава ще се връчат медали за участие в мисия и отличия за заслуги, а сегашният национален командир полковник Петко Маринов ще предаде националното знаме на своя приемник – полковник Кирил Георгиев.

Краят на мисията за 5-та рота естествено е повод за равносметка. „Поставените задачи бяха изпълнени на 100 процента, благодарение на професионализма и всеотдайността на всички военнослужещи”, каза за вестник „Българска армия” помощник националният командир подполковник Николай Иванов. А националният командир на 21-вия български контингент в Афганистан полковник Маринов подчерта, че хората, които ръководи през изминалата половин година, са се справили въпреки тежките климатични условия.

/БА/

 
20.01.2012, 16:23

В Сухопътните войски на САЩ през 2011 година са станали 140 самоубийства

През 2011 година в Сухопътните войски на САЩ 140 военнослужещи са се самоубили. Това са съобщили вчера в Пентагона, уточнявайки, че военните следователи продължават да изясняват обстоятелствата за смъртта на още 24 войника. Освен това, още 114 армейски резервиста и национални гвардейци са сложили край на живота си.

От военното ведомство са заявили, че се опитват да решат проблема със самоубийствата, разработвайки и внедрявайки във войските на различни програми, предназначени за предотвратяване и откриване на емоционални или психически сривове при войниците и офицерите. Увеличено е числото на щатните психотерапевти в подразделенията. Според съществуващите норми, на 700 военнослужещи трябва да има по един психиатър. Специалистите отбелязват, че има връзка между количеството дни, проведени в бойна обстановка и нивото на самоубийства.

Едни от основните фактори, подтикващи към суицид, се явяват проблеми от личен характер, неоправдани надежди, неудачен брак, финансови трудности и стрес.

 
20.01.2012, 14:10

Предаване на ВМС на Индия на АП „Нерпа” ще се състои на 23 януари

Многоцелевата атомна подводница проект 971 „Нерпа” ще бъде предадена на ВМС на Индия на 23 януари, като официалната церемония ще се състои в завод „Звезда” (Большой Камень, Приморье), предава „РИА Новости”. Там ще бъдат подписани съответните документи и ще бъде вдигнат флага на индийските военноморски сили.  

Според контракта, АП „Нерпа” ще бъде дадена на лизинг на ВМС на Индия за десет години. Стойността на контракта е над 900 милиона долара. – Още за проект 971

 
20.01.2012, 13:34

В Скопие се проведе планираща конференция за международното компютърно подпомагано учение на страните от Югоизточна Европа - SEESIM - 12

В Скопие се проведе началната планираща конференция за международното компютърно подпомагано учение на страните от Югоизточна Европа - SEESIM 12 (Southeastern Europe Simulation), под егидата на министъра на отбраната на Република Македония.

Учението ще се проведе през октомври тази година, като основният център за неговото ръководство ще бъде разположен на територията на Република България. То е насочено към установяване и експериментиране на система от взаимни връзки и процедури, във и между държавите от региона, с цел облекчаване и ускоряване на процесите по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия и други хуманитарни катастрофи.

На конференцията бе отделено специално внимание на експерименталната му част, при която ще се тестват възможностите и последните достижения на информационните технологии за повишаване на ефективността при подготовката на граждански и военни структури от региона. Инициативата за включването на експерименти е от българска страна, като очакванията са прилагането на симулационни системи и други софтуерни продукти, използвани в НАТО, да доведат до създаването на постоянни способности за учения и тренировки на страните от Югоизточна Европа.

В работата на форума взеха участие експерти от Министерството на отбраната на Република България, под ръководството на полковник Валентин Цветанов от дирекция “Операции и подготовка”, както и ръководителят на мисията на НАТО в Скопие полковник Йордан Йорданов.

/МО/

 
20.01.2012, 11:00

Афганец разстреля 4 френски войници в Афганистан

Неизвестен мъж, облечен като афганистански войник открил стрелба и убил 4 френски военни. Още 16 души са ранени в кървавата баня, убиецът е жив, ранил още 16 французи. Саркози обмисля изтеглянето на своята армия от Афганистан, а френският военен министър е пристигнал в Кабул.

Френските власти са прекратили всички военни тренировки и съвместни операции в Афганистан след вероломната стрелба в базата си тази сутрин.

Президентът Никола Саркози е съобщил, че обмисля ускоряване и пълното изтегляне на френския контингент от Афганистан.

„Френската армия подкрепя своите афганистански съюзници, но ние не можем да приемем наш военнослужещ да бъде ранен или убит от свой афганистански колега. Това е неприемливо”, казал е Саркози след инцидента.

Френският президент наредил на министъра на отбраната Жерар Лонге незабавно да замине за Афганистан. Лонге и началникът на Генералния щаб адмирал Едуар Гийо са натоварени със задачата да установят обстоятелствата около инцидента от петъчната сутрин, при който афганистански войник уби четирима френски военнослужещи и рани други 16 преди да бъде арестуван.

Припомняме, че през миналия месец още двама френски войници са намерили смъртта си в Афганистан при същите по време на мисия в Каписа. От началото на мисията в централноазиатската страна от края на 2001 година са загинали 82 френски войници.

„Дотогава се прекратяват всички тренировки и съвместни бойни операции”, каза Саркози. Той посочи, че ако всички обстоятелства не бъдат установени, то тогава ще бъде поставен въпросът за по-ранното изтегляне на френския контингент.

Франция има около 3600 свои военнослужещи в Афганистан, предимно в провинциите Кабул и Каписа.

В момента френската база в Каписа е отцепена и в нея не се допускат афганистански военни. „Ще трябва да вземем трудни решения в близките дни. Но аз поемам своите отговорности пред френските граждани и пред френските войници”, каза президентът Саркози.

/Blitz.bg/

 
20.01.2012, 10:58

Руските десантчици извършиха първите за 2012 година скокове с парашут от самолети Ил-76

Във ВДВ на РФ се проведоха първите за новата 2012 година скокове с парашут от самолети Ил-76. Над 900 десантчика от 98 гвардейска въздушнодесантна дивизия (гр. Иваново) са извършили на 18 и 19 януари 2012 г. учебно-тренировъчни скокове, съобщава пресслужбата на МО на РФ.

Общо през 2011 година личния състав на съединенията и частите на ВДВ е извършил над 41,9 хиляди парашутни скокове от тежките военнотранспортни самолети Ил-76, като през тази година е планирано тези показатели да бъдат увеличени.

Особеност при десантирането на личния състав от самолети Ил-76 се явява това, че на самолета има четири точки за напускане на самолета от десантчиците: две странични врати в предната част и два прохода на рампата. При провеждане на крупни войскови учения десантирането се извършва в три потока: от страничните врати и от рампата (в един поток). По време на бойни действия е възможно и десантиране в четири потока. В този случай главен фактор се явява времето за десантиране, дължината на площадката за десантиране и времето за събиране на десанта след приземяване.

В самолета могат да бъдат разположени до 126 човека. Времето за напускане на самолета от десантчиците е около 0,8-1,2 секунди на човек. – Още въздушнодесантна подготовка

 
20.01.2012, 09:20

Военен спътник на САЩ бе изведен в орбита

САЩ изведоха в космоса спътника „WGS 4” за осигуряване на връзка с безпилотните летателни апарати, които се използват в Близкия изток и в Азия. Това е четвъртият военен спътник, изстрелян от 2007 година насам. Планира се, следващият спътник да бъде изстрелян в орбита през 2013 година. – Още космически системи

 
20.01.2012, 08:40
Самолетоносачът „Ейбрахам Линкълн” пристигна в Арабско море

Група кораби на Военноморските сили на САЩ начело със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн” пристигна в Арабско море, където той ще бъде на бойно дежурство, заедно с авионосната група на самолетоносача „Карл Винсън”. Същевременно самолетоносачът „Джон Ц. Стенис” напусна региона преди няколко дни.

Пентагонът заяви, че наличието в района на два самолетоносача не е нещо необичайно и не е свързано с изострянето на ситуацията около Иран. Вече два пъти за последните година и половина две авионосни групи едновременно се намират в района на залива.

 
20.01.2012, 08:30

Катастрофа с американски хеликоптер CH-53 Sea Stallion в Афганистан

Шестима морски пехотинци са загинали при катастрофа с американски хеликоптер CH-53 Sea Stallion в Афганистан. Вертолетът се е разбил около полунощ местно време в южната афганистанска провинция Хелмад. Според говорител на НАТО в района не е имало вражеска активност по време на инцидента. За сега не е известна причината за катастрофата.

/Pan.bg/

 

 
          19 януари         
 
19.01.2012, 23:11

ВМC на Израел приеха на въоръжение безекипажен стражеви катер

Protector Umanned Surface Vessel (USV) – така се нарича новият стражеви катер на израелските ВМС, разработен от концерна "Рафаел" и постъпил на въоръжение във флота.

Безекипажният катер, оборудван с автоматичнa стрелковa установкa, има високи маневрени качества и е способен да развива висока скорост. Катера се управлява с пулт от оператор, който изпълнява и функциите на капитан-командир, а компютрите заменят екипажа на този съд.

Катерът Protector-USV има дължина девет метра, водоизместимост от 4 тона и е способен да развие скорост до 50 възла.

 
19.01.2012, 22:10

Директорът на разузнавателната служба на Норвегия подаде оставка

Директорът на разузнавателната служба на Норвегия Яне Кристиансен подаде оставка.

Министърът на правосъдието на Норвегия Грете Фаремо отбеляза, че Яне Кристиансен вчера е подала молба за освобождаване поради разкриването на класифицирана информация. Молбата за оставка на Кристиансен незабавно бе удовлетворена и до второ нареждане овакантената от Кристиансен длъжност бе поета от помощника й Роджър Берг.

Норвежката преса писа, че на въпрос във връзка с Пакистан Яне Кристиансен е намекнала, че Осло има агенти в пакистанската държава. Именно поради този гаф на Кристиансен пакистанското външно министерство бе призовало посланика на Норвегия в Исламабад.

 
19.01.2012, 20:07

Русия ще създаде агенция за прогресивни отбранителни технологии

В Русия ще бъде създаден аналог на американската DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), агенция за създаването на прогресивни отбранителни технологии. Това съобщи днес Дмитрий Рогозин, който ръководи отбранително-промишления комплекс.

В тази структура ще работят общо 250-300 водещи специалисти в областта на военните технологии. Вицепремиерът подчерта, че Русия трябва още днес да започне да прави това, което ще бъде търсено утре. – Още руски ВПК

 
19.01.2012, 18:57

Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание прие проекта на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България

Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание прие днес, 19 януари, на първо четене без нито един глас „против” проекта на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Предстои внасянето на проекта за разглеждане в пленарна зала. Министър Аню Ангелов представи пред народните представители основни положения от законопроекта и отговори на техни въпроси.

Пред журналисти министър Ангелов обяви: „През втората половина на настоящата и началото на следващата година, в резултат на приемането на закона, се предвижда да бъдат сключени първите договори за служба в доброволния резерв с около 300-400 резервисти.”

Законът за резерва на Въоръжените сили на Република България цели да уреди обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България, както и подготовката на българските граждани за защита на отечеството.

Предвижда се резервът да има две съставни части – доброволен резерв - за комплектуване на доброволен принцип с резервисти на въоръжените сили в мирно време, и запас - за комплектуване на задължителен принцип със запасни и техника-запас на силите от системата на национална сигурност за военно време.

Създаването на нов боеспособен резерв, с нова организация, гъвкав състав и съвременни правила за подготовка и използване се налага от реформите във въоръжените сили, както и от необходимостта от ефективно и ефикасно разходване на финансовите средства за отбрана. Издръжката на предложения резерв е значително по-ниска от тази за поддържане на досегашната система за мобилизация, със значително по-висока използваемост на поддържаните оперативни способности.

Проектът на Закон за резерва на въоръжените сили на Република България бе одобрен от Министерския съвет на Република България на 30 ноември 2011 г. и е съобразен с приетата от Народното събрание Стратегия за национална сигурност на Република България, с Бялата книга за отбраната и въоръжените сили и с Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България.

/МО/

 
19.01.2012, 18:55

Защо на министъра на отбраната не му харесаха въпросите около "Спартан"

На 16 октомври 2011 г. в 11,30 в сградата на МО министърът на отбраната Аню Ангелов и старшият вицепрезидент по маркетинг и продажби на италианската компания “Аления Аеронавтика” Масимо Гионе подписаха Рамково споразумение и първия договор за “Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J Spartan от състава на Военновъздушните сили”. Рамковото споразумение е за срок от 10 години, като първият конкретен договор е за 5 години. Стойността му е 25 млн. евро, като по думите на министър Аню Ангелов средствата са осигурени в бюджета на МО за 2012 г. и следващите 4 години. По думите на министъра договорът подписан през 2006 г. между Министерството на отбраната и компания “Аления Аеронавтика” – Италия, за 5 военнотранспортни самолета С-27J Spartan е бил на стойност 91,8 млн. евро. В резултат на преговорите през 2010 г. и 2011 г. той е редуциран до 3 самолета........... Прочети още

 
19.01.2012, 18:50

Главната квартира на Хитлер се дава под наем

Главната квартира на Хитлер "Wolfsschanze" (Вълчето леговище) в гората „Görlitz” в Полша се дава под наем. Въпреки че ежегодно едно от най-секретните нацистки убежища е посещавано от над 180 хиляди туристи, ръководството на мемориалния комплекс няма достатъчно средства за поддръжката му.

Затова е решено в бившия германски щаб да бъде отворен хотел и няколко ресторанта, а същото така той да бъде даден под наем.

 
19.01.2012, 18:46

Проведохме отличен курс с българския PC-12

Интервю с Ян Шатеман, заводски пилот на Pilatus Aircraft Ltd. и ръководител на курса на РС-12.

 
19.01.2012, 18:40

„Нормандия-Неман” - от Колмар в Мон-дьо-Марсан

От 25 август 2011 г. авиобазата ВА 112 „Полковник Розанофф” (Colonel Rozanoff) в Мон-дьо-Марсан стана новия дом на ескадрила ЕС 2/30 „Нормандия-Неман” (Normandie-Niemen). Знакът на ескадрилата вече се появи на вертикалния стабилизатор на изтребителите Rafale и за разлика от знаците в цветове low-viz (на другите две ескадрили, въоръжени с този изтребител) носи ярките си цветове като в добрите стари времена на Vautour IIN и Mirage F1C/CT/B. Да припомним, че ЕС 1/30 Normandie-Niemen беше разформирана на 3 юли 2009 г. на авиобаза ВА 132 в Колмар. По онова време е въоръжена с изтребители Mirage F1CT, а бойното й знаме е предадено за временно съхранение на авиобаза ВА 112 в Ренз. Ескадрилата се базира там до 31 юли 1993 г. (още като ЕС 2/30), една година преди разформирането на авиополк ЕС 30, който лети на Mirage F1C от 20 декември 1973 г.

„Новата” ескадрила ЕС 2/30 „Нормандия-Неман” ще наследи традициите на Spa 93, Spa 97 и Spa 91 и на Havre, Rouen, Cherbourg и Caen от „Свободните френски военновъздушни сили” (FAFL), образувани през Втората световна война. ЕС 2/30 все още не е напълно боеготова, но това ще стане през лятото на 2012 г. за 70-годишнината от създаването й като полк. В момента ешелон от пилоти и техници полагат максимални усилия, въпреки ангажиментите в операция „Харматан” (Harmattan) срещу Либия, за да получат новата авиационна техника – изтребителите Rafale.

Персоналът на „Нормандия-Неман” ще се нанесе в новите сгради, подобни на тези в Сен Дизие. След конкурс пилотите за Normandie-Niemen задължително ще преминат стаж в ETR 2/92 Aquitaine, която ще им предостави четири симулационни кабини с високо ниво на реализъм, преди да започнат полетите им на Rafale.

/Pan.bg/

 
19.01.2012, 16:27

Пакистан ще отвори границите си за НАТО

Пакистан отново ще разреши транзита на товари за войските на НАТО в Афганистан. Транзитът беше прекратен, когато през ноември загинаха 24 пакистански граничари след немотивирана атака от страна на хеликоптери на НАТО. Сега за превоза на товари през своята територия Пакистан ще взема такса. Датата на възстановяване на транзита засега не е известна.

 
19.01.2012, 15:57

На въоръжение във ВВС на Русия постъпи усъвършенстван самолет А-50У

На въоръжение във военновъздушните сили на Русия постъпи усъвършенстван многофункционален самолет А-50У за далечно радиолокационно откриване и управление.

Според официални представители на ВВС, през февруари е планирано А-50У да вземе участие в тренировъчни полети заедно с изтребителната авиация съгласно плана за бойна подготовка. През 2012 година този самолет ще участва във всички учения на Въоръжените сили на Русия. – Още специални самолети

 
19.01.2012, 15:15

Руското военно разузнаване с нови приоритети

Руското военно разузнаване ще фокусира действията си срещу тероризма, регионалните кризи и предотвратяване разпространението на ядрени материали.

Това съобщи шефът на руското военно разузнаване генерал-майор Игор Сергун в доклад представен на руския президент Дмитрий Медведев, съобщи „Новости".

„Промените в глобалната ситуация изискват корекция в разузнавателните приоритети и техният механизъм за прилагане", каза Сергун, който замени шефът на Държавното разузнавателно управление (ГРУ) 64-годишния Александър Шляхтуров през декември 2011 година.

„Горещи точки, където действат терористи и екстремист, регионални кризи, също така потенциални заплахи за разпространяване на ядрени материали и компоненти за направата на ядрени оръжия" ще бъдат приоритети за Държавното разузнавателно управление, каза той.

Медведев, който посети щаба на ГРУ в Москва за първи път откакто е президент заяви, че Руското военно разузнаване действа „професионално и ефективно" използвайки „най- напредналите технологии". – Още за ГРУ

/News.bg/

 
19.01.2012, 13:45

ВМС на САЩ ще ускорят разработването на БЛА

ВМС на САШ са решили да ускорят разработването и приемането на въоръжение на палубни БЛА. Съществуващият план предвижда постъпването на въоръжение на палубни БЛА да стане през 2018 година, но поради бързо променящият се баланс на силите в света принуждава американските ВМС да ускорят разработването на нови апарати.

Причината е, че за да нанесат удари по потенциален противник с палубната ударна авиация, американските самолетоносачи могат да са отдалечени от брега на не повече от 800 км. В същото време все повече страни придобиват самолети и ракети, които имат далечина на действие над 800 км.

Най-голям интерес за ВМС на САЩ представлява ударният палубен БЛА X-47B UCAS, разработван от компанията Northrop Grumman. Радиусът на действие на този летателен апарат е около 2500 км и в него са приложени ‘стелт’ технологии. По проект X-47B ще има система за дозареждане във въздуха, комплект за разузнаване, средства за РЕБ, а така също и управляеми ракети и бомби.

Към настоящия момент X-47B преминава летателни изпитания, а до края на годината се планират симулации за излитане и кацане от самолетоносач. През 2013 ще започнат реални изпитания за действия от самолетоносач, а на въоръжение се планира да бъде приет през 2018 година. – Още БЛА

/Pan.bg/

 
19.01.2012, 13:40

На 1 февруари обявяват вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати

До края на месеца министърът на отбраната Аню Ангелов ще подпише допълнителен Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати към 31.01.2012 г. На 1 февруари регистърът трябва да бъде огласен. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната. До 3 февруари командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на структури ще запознаят военнослужещите с регистъра. Срокът за подаване на рапортите за кандидатстване за обявените длъжности е до 15 февруари.

Заповедите за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи трябва да бъдат издадени до 28 март. Те ще бъдат в сила от 1 април.

Военнослужещите могат да кандидатстват за длъжности в обхвата  на притежаваното от тях военно звание или за длъжности изискващи военно звание с една степен по-високо от притежаваното, ако отговарят на съответните изисквания в Правилника за прилагане на ЗОВС, става ясно още от заповедта.

В Регистъра на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати се обявяват длъжностите, заемани от военнослужещите, на които през календарната година изтича максималният срок за престояване във военно звание или длъжност, вакантните длъжности и тези, които се овакантяват през календарната година. В Регистъра на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) периодично се обявяват овакантените длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси). Регистрите се публикуват в Автоматизираната информационна система на Министерството на отбраната и на интернет страницата на Министерството на отбраната. В тях не се обявяват вакантните длъжности в служба "Военна полиция" и в служба "Военна информация". В допълнителния Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати се обявяват вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати по ред, определен в заповед на министъра на отбраната.

През третото тримесечие на м.г. бяха обявени Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати и Регистър на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси). Там бяха записани общо 1990 вакантни длъжности за военнослужещи. За назначаване са били класирани 293 военнослужещи. Към 30 септември 2011 г. бяха обявени допълнителен Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати и Регистър на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси). Информация за класираните няма.

/Otbrana.com/

 
19.01.2012, 13:38

Въоръжените ни сили - по концепцията за интелигентната отбрана

По отношение на отбраната България трябва да изгражда Въоръжени сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана. Това каза новоизбраният президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като той и вицепрезидентът Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание. На тържествения акт присъстваха президентът Георги Първанов, патриарх Максим, премиерът Бойко Борисов и цялото правителство.

Българските граждани трябва да знаят какво получават за всеки лев, похарчен за сигурност, и трябва да знаят от какво се лишават с всеки лев, спестен от сектор сигурност, посочи още в 40-минутната си реч Росен Плевнелиев.  Според него провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна смята той, трябва да е свързана с нарастване на способностите.

Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче, обеща новият президент. И заяви: „През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс, съгласно Конституцията. КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност.”

/Otbrana.com/

 
19.01.2012, 13:05

„Руските витязи” долетяха до Бахрейн

На международното авиационно шоу в Бахрейн (19-21 януари) руската пилотажна група „Руски витязи” за първи път след многогодишно прекъсване показва обновена полетна програма.

В небето на Бахрейн летците демонстрират традиционен индивидуален, групов и насрещен пилотаж в състава на четири фронтови изтребителя Су-27.

Висшият пилотаж в изпълнение на тежки изтребители Су-27, според експерти, представлява висша категория сложност. Теглото на самолета съставлява 23 – 25 тона (в зависимост от количеството гориво). Руските летци изпълняват полети на серийни самолети, т.е. не са облекчени, казва заместник началникът на Центъра за демонстрация на авиационна техника, а в миналото водещ пилот на групата „Руски витязи”, полковник Игор Шпак:

   - В момента няма други групи, изпълняващи висш пилотаж на тежки изтребители. Нашите приятели в САЩ, където има две пилотажни групи, също работят с бойни самолети – F-16 и F-18. Техните самолети са по-леки за изпълнение на конкретните задачи и затова им е по-просто. А Су-27, който има уникална аеродинамика и е тежък, е сложен за изпълнение на него на групов висш пилотаж.

Програмата на „Руските витязи” в Бахрейн включва практически всички фигури групов висш пилотаж: лупинг, бойни маневри, двойни бойни завои:

   - Дори повече, след изпълнението в състава на 4 самолета в пилотажната фигура „ромб” ще бъде демонстриран насрещен пилотаж. Това са маневри на насрещни курсове на двойка самолети Су-27. Скоростта на сближаването на двете машини съставлява 1500-1600 км/час, а по дистанцията на полета цялата тази рисунка ще се вписва в максималното разстояние между самолетите три километра. Фигурата „камбана” предвижда спиране на самолета до нулева скорост с по-нататъшно хлъзгане и излизане на нормален хоризонтален полет.

Много от фигурите на груповия пилотаж, изпълнявани от „Руските витязи”, до неотдавна се смятаха за неизпълними със самолети от тази класа. Прочутото в целия свят построение „големият диамант”, или „големият ромб”, изпълнявани на смесен строй съвместно с другата прочута руски група „Стрижи”, е записано в книгата рекорди на Гинес. – Още пилотажни групи

/ruvr.ru/

 
19.01.2012, 12:52

Прибалтийският гамбит на НАТО

Визитата на 19-20 януари на Генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен в Литва, Латвия и Естония е от голямо значение за Брюксел. Съгласно получена информация, чиновникът имал намерение да обсъди, преди всичко, отношенията между Русия и НАТО в сферата на противоракетната отбрана (ПРО).

А по-точно, разтревожилите прибалтийските столици планове на Русия да разположи в Калининградска област ракетни комплекси „Искандер” в отговор на разгръщането в Европа на системите за ПРО на САЩ. Коментира Пьотър Искендеров.

До голяма степен ситуацията е аналогична на онази, която преди няколко години породи разногласия в отношенията между Полша и САЩ. Полското ръководство тогава се опита да използва споровете между Москва и Вашингтон по ПРО от собствен интерес – да получи от САЩ нови американски комплекси за противовъздушна отбрана „Пейтриът”. В качеството на аргумент за натиск върху Белия дом поляците използваха заплахата, уж изхождала от руските системи „Искандер”. Споразумението по „Пейтриът” беше постигнато, но за мащабно превъоръжаване на полските Въоръжени сили сумата от няколко милиарда долара (говореха дори за 20 милиарда) американците не дадоха: ситуацията беше смекчена чрез отказ на президента Барак Обама от разгръщането в Полша на ракетите за ПРО.

И ето че сега възниква „дежа вю". Само че вместо Полша в качеството на база за разполагане на елементите на ПРО Пентагонът разглежда цялата северна част на Европа, в това число и Балтийско море. За Русия това ще е още по-опасно, отколкото несъстоялото се разполагане в ракетите в Полша и радара в Чехия, каза в интервю за "Гласът на Русия" заместник директорът на руския Институт за политически и военен анализ Александър Храмчихин:

   - Разсъждавайки теоретично, именно разполагането на американските кораби на север е най-неблагоприятно за интересите на Русия. Засега обаче не е ясно, как виждат проблема самите американци, защото разгръщането на подобни системи на плаващи платформи ще поиска повече разходи. Така че да се говори за параметрите на хипотетичното противоборство на САЩ и Русия в региона на Балтийско море е още рано.

Но Литва, Латвия и Естония вече са готови да действат. И сега НАТО, съдейки по всичко, ще бъде принуден да разиграва сложния балтийски гамбит, с цел и единството на Северноатлантическия алианс да запази, и да не поема скъпи задължения. Съгласно информация на лондонския „Телеграф”, Андерс Фог Расмусен планирал да обсъди с балтийските си партньори инициативата „Енергична отбрана”, която ще позволи максимално ефикасно да се използва техния отбранителен потенциал „при ограничено финансиране”. И разбира се, да убеди Вилнюс, Рига и Талин в нейната ефикасност.

/ruvr.ru/

 
19.01.2012, 12:45

Унищожено хранилище за химическо оръжие

В американския щат Юта е унищожено най-голямото в света хранилище за химически боеприпаси. На склада са били съхранявани 44% от всички химически боеприпаси на САЩ още от времето на Втората световна война.

Рециклирането продължи в течение на 16 години и коства 3 милиарда долара. Общо взето са унищожени почти 27500 тона химически вещества. – Още химическо оръжие

 
19.01.2012, 12:11

Военно сътрудничество на САЩ и Южна Корея

Южна Корея и САЩ разширяват мащабите на съвместните маневри и ще предприемат мерки за укрепване на отбраната на островите в Жълто море край морската граница със Северна Корея.

Прието е и решението за разширяване на мащабите на съвместното участие в маневрите, провеждани в трети страни. По-специално, през февруари Южна Корея ще изпрати батальон морска пехота за ученията „Cobra Gold” в Тайланд. Разглежда се и възможността от участие на Южна Корея в най-големите морски международни учения RIMPAC.

 
19.01.2012, 11:18

В подразделенията на руските ВДВ пристъпиха към усвояване на парашутната система „Арбалет-2”

Започна подготовката на военнослужещите от разузнавателните подразделения на 98-ма гвардейска въздушно-десантна дивизия и 31-ва отделна гвардейска десантно-щурмова бригада за учебно-тренировъчни за скокове с парашут „Арбалет-2”.

Според пресслужбата на МО на РФ, първите скокове с този парашут те ще извършат в края на януари.

Парашутната система „Арбалет-2” е на въоръжение в специалните и разузнавателните подразделения на ВДВ от 2005 година и е предназначена за десантиране заедно с комплект от необходимо въоръжение и снаряжение.

„Арбалет-2” осигурява безопасно изпълнение на скокове при тегло на парашутиста със спецснаряжение до 150 килограма в диапазон на температурата на въздуха на земята от – 35 до + 35 градуса. Скорост на полета на самолета в момента на десантиране – до 350 км/ч.

Конструкцията на парашута позволява към него да бъде прикрепвано допълнително снаряжение с тегло до 50 кг. в отделен товарен контейнер с автономна парашутна система УГКПС-50.Още въздушно десантна подготовка

 
Кликни за изложението
 
19.01.2012, 10:15

Инцидент край бреговете на Сирия

Министерството на отбраната на Германия информира за инцидент, станал между сирийски патрулен катер и германски разузнавателен кораб край бреговете на Сирия в края на декември. Според представител на министерството на отбраната, катерът е минал по кръстосан курс на невъоръжения германски кораб A-50 „Alster”, който в онзи момент се намирал в международните води.

„През нощта, в условията на пълна тъмнина, сирийски бързоходен патрулен катер прекосил маршрута на кораба. На палубата на сирийския катер имало въоръжени командоси. Сирийските действия напомнят акциите на военни кораби на Варшавския пакт в Балтийско море, непрекъснато провокиращи нашите кораби” – каза представителят на министерството на отбраната.

Разузнавателният кораб „Alster” се намира в източното Средиземноморие от края на ноември 2011 година, но подробности за неговата мисия не са известни.

 
19.01.2012, 10:08

Генерал Симеонов потвърди на заседание на Военния комитет на НАТО решението на българското правителство да приеме “Стратегия за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО ISAF в Афганистан”

Заседанията на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната започнаха вчера, 18 януари, в Брюксел с преглед на задачите и бъдещото военно сътрудничество в рамките на Средиземноморския диалог. Участниците във формата изслушаха доклад на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В различните сесии бяха обсъдени ситуацията и развитието на операцията на НАТО в Афганистан с фокус върху преходната фаза, военното сътрудничество НАТО – Русия в развиващата се среда за сигурност, както и Скандинавското сътрудничество в областта на отбраната.

По време на дискусията за операцията ISAF началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов представи позицията на България в подкрепата на бъдещо редуциране на силите с оглед достигане на желаната крайна цел. Той отново потвърди решението на българското правителство от декември 2011 г. да приеме “Стратегия за трансформиране на участието на Въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО ISAF в Афганистан”. Генерал Симеонов благодари на командващия на ISAF за усилията и отдадеността, които полага, за завършване на тази трудна мисия.

В рамките на вчерашния ден беше проведена двустранна среща между началниците на отбраната на България и Израел. По време на срещата генерал Симеон Симеонов и генерал-лейтенант Бенямин Ганц дискутираха възможностите за развитие на военното и военно-техническото сътрудничество в сферата на подготовката на пилоти за нуждите на ВВС, обмена на информация, подготовката и използването на специалните сили и бъдещо сътрудничество във военно-медицинската област. Двете страни изразиха безпокойство от развитието на обстановката в региона на Близкия Изток и Северна Африка, както и продължаващите опити на Иран да разработва своя ядрена програма в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Зимната сесия на Военният комитет на НАТО продължава работата си и днес. – Още за Афганистан

/МО/

 
19.01.2012, 09:47

Британското разузнаване използвало „шпионски камък” в Русия

Бившият съветник на премиера на Великобритания Тони Блеър Джонатан Пауъл призна, че преди 5 години служители на тайните служби са използвали специално оборудване, маскирано като камък, за шпионаж срещу Русия.

Днес в Англия започва 4-сериен филм на Би-Би-Си, в който се говори и за тяхната мисия. А в Русия тази история получи широка известност през януари 2006. Тогава по руската телевизия беше показан филм за операцията на руската Федерална служба за сигурност по разкриването на британската шпионска мрежа. Става дума за четири, така наречени, британски дипломата. Един от тях - секретар-архивистът на британското посолство Кристофър Пирт - монтира в градина в околностите на Москва маскирано като камък приемащо и предаващо устройство. Когато вербуваният от британското разузнаване човек минава край „камъка” с джобен компютър, то устройството приема или предава информация от агента. След това с такъв компютър към устройството се приближава британски разузнавач, работещ под прикритие в посолството, и също приема или оставя информация.

Когато схемата за предаване на информация стана известна, Великобритания обвини Русия в клевета и провокация. Още повече, служителите на Ми-6 се обидиха, че са заподозрени в използването на толкова банални стари методи. Вероятно, англичаните нe знаят руската поговорка - „по-доброто е враг на доброто”. Макар да е имало и конфузни моменти. Разказва членът на Съвета на Руската Федерация по външната политика и въпросите на отбраната Александър Михайлов:

   - През 70-те години в района на едно от московските летища бе забелязано камуфлажно „пънче”, в което е било скрито високотехнологично предаващо устройство. Чрез радиовръзка то е събирало информация и я е предавало на спътник на САЩ. То е забелязано случайно - някакъв гъбар се опитал да седне на него, то се е счупило, а вътре се е оказало това устройство. Сега то се намира в музея на Федералната служба за сигурност.

Както твърдят служителите на специалните служби, разкривания на агенти има много често. Но само единични случаи стават обществено достояние. Говори генералният директор на Съвета за национална стратегия на Русия Валерий Хомяков:

   - С Китай, например, даже има определена договореност - ако някой шпионин бъде разкрит, това да не се обявява публично, а просто да се съобщава на китайските специални служби - вашият човек е разкрит, приберете го оттук. Във шпионажа винаги присъства политика. Ако имаме негативни политически отношения с Великобритания, то тогава „шпионското дело” става публично.

/ruvr.ru/

 
19.01.2012, 09:14

Премиерът иска преговори в МО за намаляване на договорените отпуски

Бойко Борисов настоява министърът на отбраната Аню Ангелов да проведе срещи със синдикатите, за да бъде променен Колективният трудов договор в частта му за допълнителния платен отпуск за ненормирано работно време. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание....... Прочети още

 
19.01.2012, 09:08

Провеждат се стрелби на ГУЦ „Тюлбето”

Военно формирование 22180 - Казанлък, уведомява гражданите, че на 19, 24, 25, 26, 30 и 31 януари 2012 г. ще се проведат стрелби със стрелково оръжие и артилерийската материална част на ГУЦ „Тюлбето” от 8.00 до 23.00 часа.

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление с цел недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, за да не се допуснат нещастни случаи. На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс, предупреждават от щаба на Военно формирование 22180.

 

 
          18 януари          
 
18.01.2012, 23:58

Започна строителството на първият сериен десантен катер от проект 21820

Днес, 18 януари,  в корабостроителница на руския град Ярославъл бе заложен първият сериен десантен катер на въздушна каверна проект 21820 "Денис Давыдов", заводски номер 701. – Още за проект 21820

 
18.01.2012, 22:45

ВВС на Мексико са сключили контракт за доставката на шест учебно-тренировъчни самолета Т-6С на компанията „Хоукер Бичкрафт”

Компанията „Хоукер Бичкрафт” ще достави на ВВС на Мексико първите два учебно-тренировъчни самолета (УТС) T-6C+  в началото на годината, съобщава седмичника „Флайт”.

T-6C+ са предназначени за замяна на намиращите се на въоръжение в Мексико самолети PC-7 „Пилатус”. Новите УТС имат подсилени точки за окачване под крилата, които позволяват на оператора да оборудва самолетите с външни горивни резервоари или да провежда учебни стрелби.

 
18.01.2012, 22:20

Гвардейците дариха президента Първанов със сабя за сбогом

На неофициална церемония в Националната гвардейска част президентът Георги Първанов се сбогувал с гвардейците. В знак на уважение момчетата с пера са  подарили на Върховния главнокомандващ на въоръжените ни сили през последните десет години специално изработена за него сабя, закупена с лични пари на гвардейците. Това научи Otbrana.com  от президентски съветници. На срещата не е присъствал министъра на отбраната Аню Ангелов, който по-рано през деня декларира пред БНТ, че няма лично отношение към президента Първанов, а различията им били принципни- по изграждането и развитието на Българската армия.

Стотици пъти  по време на двата си мандата президентът Георги Първанов е приемал гвардейския строй – на паради, при посрещане на държавни глави и национални празници.

Ритуалът "Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството" за първи път е показан на 5 ноември 2003 г. Той утвърждава за пореден път впечатляващата визия и умения на гвардейците и поставя началото на нова традиция.

/Otbrana.com/

 
18.01.2012, 22:11

Южна Корея отлага производството на танковете K2 за 2014 година

Управлението за военни покупки (DAPA) на Южна Корея планира да отложи началото на серийното производство на основните бойни танкове K2 Black Panther за 2014 година, съобщава The Korea Times. Решението е свързано с намерението на министерството на отбраната да извърши допълнителни изпитания на новите танкове в началото на 2014 година. Новото отлагане за производството на K2 е вече трето поред от началото на разработката на този тип танкове.

Първоначално се планираше серийното производство на новите танкове да започне през 2011 година. В края на 2010 година военното ведомство на Южна Корея реши да отложи производството за 2012 година, а след това за 2013 година. Причината за пренасяне на сроковете са проблемите, с които се сблъска корейската компания Hyundai Rotem при монтиране на танковете на корейски дизелови двигатели. Тези силови установки не отговарят на редица изисквания на военните, в т.ч. се оказаха надеждността и малкия междуремонтния ресурс.

В момента DAPA разглежда два варианта за оборудване на K2 с дизелови двигатели. Първият предвижда доработка и бъдеща покупка на корейски двигатели, а вторият – даване на Hyundai Rotem разрешение за внос на немски двигатели на компанията MTU, които ще трябва да се произвеждат по лиценз в
Южна Корея. Окончателното решение ще бъде взето през март 2012 година. – Още за К2

 
18.01.2012, 20:08

ВВС на Полша се сдоби с нови хеликоптери Sokol

Министерството на отбраната на Полша сключи договор с компанията PZL Swidnik за доставка на 5 многоцелеви вертолета W-3WA Sokol.

Вертолетите ще са за нуждите на ВВС. В контракта е записано, че ще бъдат модернизирани още 14 броя Sokol.

Сделката е на обща стойност от 90 млн.евро. Новите 5 бройки ще бъдат сглобени във ВИП конфигурация и ще се използват за превоз на командващия състав на ВВС, както и правителствени лица. Доставката на Sokol ще бъде завършена през 2013 г.

/Pan.bg/

 
18.01.2012, 20:00

ВВС на Гърция са разформировали 346-та ескадрила с F-16

Военновъздушните сили на Гърция са разформировали 346-та изтребителна ескадрила и са предали намиращите се в нея на въоръжение самолети F-16 „блок-30” на друго подразделение с цел намаляване на разходите. - Още ВВС на Гърция

 
18.01.2012, 19:25

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в отбелязването на 134-та годишнина от освобождението на Асеновград от османско иго

Военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград и представителният оркестър на Военновъздушните сили участваха в тържествен ритуал за отбелязване на 134-та годишнина от освобождението на града от османско иго. На тържеството присъстваха командирът на военното формирование полковник Димитър Илиев, представители на държавни и общински институции, на неправителствени организации, ученици и много граждани.

/MO/

 
18.01.2012, 19:23

В Сухопътните войски ще се проведе анализ на подготовката и състоянието на дисциплината през учебната 2011 г.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов ще участва утре, 19 януари, в анализа на подготовката и състоянието на дисциплината през учебната 2011 г. в Сухопътните войски. Анализът ще се проведе под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и в него ще участват командирите на военни формирования и офицери от Щаба на Сухопътните войски.

/MO/

 
18.01.2012, 19:18

В бомбардировките в Афганистан е загинал началник във службите за разузнаване

В самоубийствен атентат и крайпътен бомбен атентат в южната част на Афганистан загинаха най-малко 11 души, включително и местен шеф на разузнаването, заяви говорител на правителството, цитиран от агенция АПА.

Атентатор самоубиец на мотоциклет се взриви в базар в район, убивайки седем цивилни и ранявайки осем други, съобщи Дауд Ахмади, говорител на администрацията в провинцията.

В район Над Али на същата провинция, крайпътна бомба уби областни началник на разузнаването, двамата му телохранители и член на социалния съвет на областта, каза Ахмади. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.01.2012, 19:17

Русия и НАТО одобриха „Пътна карта” за сътрудничество за 2012-2014 г.

Русия и НАТО одобриха „Пътна карта” за сътрудничество до 2014 г., предвиждаща взаимодействие в борбата с морското пиратство и тероризма, съобщи началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров на брифинг след закриването на заседанието на Съвета Русия НАТО на ниво началници на генерални щабове, съобщава Интерфакс.

„Ние разглеждаме позитивно перспективите за преход към дългосрочно планирано сътрудничество по военна линия. В тази връзка днес ние одобрихме „Пътна карта” за сътрудничество 2012-2014 г., по основните линии на сътрудничество: борбата срещу морското пиратство и тероризма, морски издирвателни и спасителни операции, военноакадемичен обмен, противоракетна отбрана.”

/ИА „Фокус”/

 
18.01.2012, 16:47

Пази ли отпуските на цивилните служители Колективният трудов договор на МО?

И да, и не. Вчера правителството прие решение, с което препоръчва на ръководителите на административни структури при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда и на Закона за държавния служител да предприемат мерки за определяне на еднакъв размер – пет дни, на допълнителния платен годишен отпуск за работа при ненормиран работен ден за държавните служители и за работещите по трудово правоотношение в държавната администрация. Симеон Дянков отбеляза, че има две-три министерства, сред които Министерството на отбраната (МО), в които има съществуващи колективни трудови договори, което означава, че промени ще влязат в следващия колективен трудов договор........ Прочети още

 
18.01.2012, 16:40

"Пращат" ме в президентството, защото има хора, които се умориха от мен и темпото, което налагам!

Правомощията на президента няма да бъдат иззети. Така министърът на отбраната Аню Ангелов коментира идеята на премиера Бойко Борисов Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана да преминат под негов контрол.

Министърът опроверга вестникарски публикации за сливането на Националната разузнавателна служба и Службата за военно разузнаване. Той се надява новият президент да издаде указ за назначаване на директор на Служба военна информация и това да се случи до края на февруари.

Строги наказания ще понесе ръководството на поделението в Челопечене, където в понеделник един войник пострада от трасиращ патрон, останал след взрива през 2008, съобщи още министър Ангелов............ Прочети още

 
18.01.2012, 16:34

Първият боен кораб построен във Виетнам

Виетнамското издание Nguoi lao dong публикува снимка на първия боен кораб построен във Виетнам. Цялата постройка и спускането му във вода е проведено в местната корабостроителница Hong Ha Shipbuilding Company. Това е корвета построена по проект TT400TP.

Корабът бе предаден на виетнамските ВМГ на 16 януари 2012 г., бордния номер който е получил е HQ-272. Според специалисти проектът на кораба е сходен с този на руските патрулни катери проект 10412 "Светляк". Той ще се използва за  патрулиране в териториалните води.

Плавателният съд има ракетно и артилерийско въоръжение, а далечината му на плаване е 2500 морски мили. Предполага се, че HQ-272 е въоръжен с 76-мм артилерийска установка АК-176, 30-мм артилерийска установка АК-630 и 12,7 мм картечници. На мачтата са монтирани радар за управление на огъня МР-123-02 с лазерен далекомер и навигационна система „Фуруно”. Водоизместването на кораба 480 тона, дължината е 54,2 м., широчината - 9,2 м., максимална скорост до 32 възла и автономност на плаването до 30 денонощия.

 
18.01.2012, 16:10

Израел ни предлага безпилотни самолети

Военният министър Аню Ангелов харесал в Израел безпилотните летателни апарати (БЛА) на държавната компания “Израел аероспейс индъстрис” (IAI). Ангелов беше на двудневно работно посещение в Тел Авив.

От Министерството на отбраната вече обявиха, че една от целите им е да купят поне 3 безпилотни самолета, които да подпомагат първата ни бойна батальонна група. Цената на една машина варира около 3 млн. лв. Използват се за разузнаване и нанасяне на точен удар върху обект.

По време на посещението си в Тел Авив министър Ангелов подписа две военни споразумения с Израел. Този акт беше приветстван от Американския еврейски комитет, който е една от най-влиятелните неправителствени организации в света.

“Приветстваме тези споразумения като препотвърждение на взаимно изгодните връзки, които споделят България и Израел”, заяви изпълнителният директор на АЕК Дейвид Харис. “Откакто се утвърди като свободна държава в постсъветската епоха, България стана ценен приятел и партньор на Израел, а и на САЩ”, допълни той. През 2010 г. Дейвид Харис бе награден за ролята му за засилването на отношенията на България и САЩ от президента Георги Първанов. – Още БЛА

/в-к Труд/

 
18.01.2012, 11:13

Лавров за руската радиолокационна станция в Азербайджан

Принципни разногласия по въпроса за наема на радиолокационната станция в Габалинск между Русия и Азербайджан няма, заяви на пресконференцията в Москва министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Той напомни, че в момента между делегациите на Русия и Азербайджан, на чиято територия се намира взетата под наем от Русия радиолокационна станция в Габала, се водят преговори.

На 19 януари министрите на външните работи на Русия и Азербайджан ще обсъдят в Москва подготовката за срещата на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Нагорни Карабах.

 
18.01.2012, 11:07

Френската армия ще заменя автоматичната винтовка FAMAS

Министерството на отбраната на Франция през 2013 година ще обяви тендер за създаване и производство на нова автоматична винтовка калибър 5,56 милиметра НАТО, която ще трябва да замени остарялата FAMAS, съобщава Zone Militare. Предполага се, че френското военно ведомство ща планира закупуването на около 60 хиляди единици от новото оръжие, което ще постъпи на въоръжение във ВМС, морската пехота и сухопътните войски.

Според предварителна оценка, за покупка на новата автоматична винтовка ще бъдат изразходвани около 400 милиона евро, като то ще се доставя поетапно в продължение на четири години.

За сега не е известно какви компании ще вземат участие във френския тендер, но в числото на вероятните участници се посочват Heckler & Koch, FN Herstal, Sig Sauer и Colt.

Френската автоматична винтовка FAMAS е разработена в началото на 1970-те години и постъпва на въоръжение през 1977 година. Разработчик на оръжието е френската компания MAS. Теглото на FAMAS е 3,8 килограма, скорострелността - до хиляда изстрела в минута, бойната скорострелност - до сто изстрела в минута. Винтовката може да поразява цели на разстояние до 450 метра. – Още автоматично оръжие

 
18.01.2012, 10:10

Бившият военен министър застава пред съда

Върховният касационен съд ще гледа делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.

Той е подсъдим за престъпление по служба - за сключени четири неизгодни сделки за самолетни и авточасти, които е сключил през втората половина на 1999 г., когато е бил още шеф на Дирекция "Управление на доставките" в МО.

Обвинението е за престъпление по служба, което се изразява в неизпълнение на служебни задължения по Закона за обществените, общински и държавни поръчки. Според обвинението, с договорите за доставка на авто и авиационно имущество военното министерство било ощетено с над 970 000 лв.

Наказателният кодекс предвижда за този вид престъпление наказание лишаване от свобода от три до десет години и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност. На първа инстанция Цонев бе оправдан по това дело.

/factor-news.net/

 
18.01.2012, 09:45

До няколко дни се очаква нов указ за генералските длъжности

Още в началото на февруари новият президент Росен Плевнелиев трябва да подпише нов указ за длъжностите, които изискват висши военни звания във Въоръжените сили, НРС и НСО. Тази надежда изрази по БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Той прогнозира, че до края на следващия месец ще има титулярен директор на служба „Военна информация”. Шансовете на сегашния изпълняващ длъжността полковник от резерва Веселин Иванов били много големи. Спряганият от медиите за директор на службата военен аташе в САЩ бригаден генерал Стефан Янев ще си остане във Вашингтон до края на мандата си. Министърът е много доволен от работата на Веселин Иванов, което до голяма степен дава отговор на очакваното кадрово решение. Той съобщи още, че в началото на февруари проектът на закон за военното разузнаване ще бъде обсъден на заседание на правителството, за да влезе за гласуване в парламента.

Министърът отново потвърди, че мандатът на генерал Симеон Симеонов като началник на отбраната изтича на 1 юли т.г. Все още той няма фаворит, който да предложи на правителството и съответно на президента за заемането на тази длъжност. И уточни: „Има много кандидати от естеството на позицията, която в момента заемат. Нямам и ограничения. За това увеличихме и пределната възраст за служба на хората с най-високо военно звание – четиризвезден генерал, с две години, за да могат дори и генерал-майори, да бъдат произведени съответно и да могат да заемат тази високоотговорна длъжност. Така че разширихме кръга от потенциалните кандидати. Това винаги дават основание за по-добър избор.” В края на април, каза министърът, ще имаме своите предложения за началник на отбраната и за други размествания във висшия команден състав, които трябва да се случат през тази година.

Няма идея за сливане на НРС и служба „Военна информация”, посочи министърът, потвърждавайки думите на премиера. В същото време обаче, отбеляза той, мислим за създаването на координационен център, който може да бъде Съветът за сигурност към Министерския съвет или в друг формат. Институализацията на този център ще стане със закон.

/Otbrana.com/

 
18.01.2012, 09:25

Всички сме виновни за обругаването на враговете си

Преди седмица се появи видеозапис, показващ американски морски пехотинци да уринират върху телата на няколко убити талибани, и ядоса много хора в САЩ. Държавният секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Лиън Панета осъдиха този акт, военните обещаха разследване, а някои експерти дори запитаха дали това не е военно престъпление…….. Прочети още

 
18.01.2012, 09:13

Германия бави съдебна поръчка по делото „Майбах”

Германия бави съдебна поръчка от нашата военна прокуратура по делото за откраднатия танк „Майбах”. „Повече от половин година пращаме няколко писма до Германия за разпит на трима немски граждани, но отговор няма”, заяви пред Sliveninfo полковник Христо Тинев, говорител на военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Нашите прокурори с пагони искат да разпитат двамата подсъдими- Томас Гмайнер и Матеус Майер и още един свидел, който е немец. Делото не може да продължи без тези разпити, които трябва да станат в Германия.

През 2010 година военно-окръжният съд в Сливен осъди на по четири години затвор германския гражданин Томас Гмайнер и българския военнослужещ Алексей Петров. Германецът Матеус Майер получи три години условно. Тогава съдът уважи и иск на Министерството на отбраната за над три милиона лева, които тримата трябваше да заплатят солидарно.

Военноапелативният съд обаче отмени  присъдата на Сливенския военен съд по делото за откраднатите танкове "Майбах” и върна делото за доразследване. Това стана в началото на май 2011 година. Причината са допуснати процесуални нарушения при разследването и воденето на процеса на първа инстанция, които са ограничили правото на защита на подсъдимите.

Според военноапелативния съд прокуратурата е формулирала обвиненията си непълно и неясно.

По отношение на двамата германски граждани също има нарушаване на права, смята съдът. Германия отказва екстрадицията им в България, за да бъдат изправени пред правосъдието. Това стана с решение на окръжния съд в Мюнхен. Двамата немци получиха задочни присъди.

Двама германци и българският майор бяха арестувани в Сливен по обвинения за кражба на танк и опит за кражба на втори. Немците бяха в ареста две седмици, след което два месеца живяха на хотел в Ямбол. В крайна сметка двамата избягаха, напускайки нелегално България, а Германия отказа на ги екстрадира.

/Sliveninfo.com/

 
18.01.2012, 09:00

САЩ няма да предоставят военната база „Бондстийл” в Косово на Турция

Американските войници ще напуснат Косово през 2013 година и ще затворят американската база „Бондстийл”, пише днес сръбският вестник ”Блиц”. Според официални представители на САЩ информациите, че САЩ ще предоставят базата на КФОР или ще бъде дадена на Турция са цялостна дезинформация. Според капитан Джон Стаб, отговарящ за връзка с медиите в „Бондстийл” американските войници, когато напускат Косово ще понесат цялото оборудване, а теренът ще бъде върнат на предишните собственици.

/ИА „Фокус”/

 
18.01.2012, 08:46

Вицеадмирал Пламен Манушев се срещна със слушатели от Генерал-щабния курс на ВА „Г.С. Раковски”

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев се срещна вчера, 17 януари, със слушателите от специалност Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили на Военна академия „Г. С. Раковски”. Слушателите от Генерал-щабния курс бяха запознати с Националната отбранителна стратегия. След приемането на страната ни в НАТО и Европейския съюз ние имахме основанието по-често да променяме стратегическите документи, за да бъдат в съответствие с новата стратегическа среда, каза пред слушателите вицеадмирал Пламен Манушев. Той отбеляза, че е изключително важно да се работи по инициативата Интелигентна отбрана. Това предоставя възможност да се изгради по-ефективна отбрана с по-малко средства, каза още вицеадмирал Манушев. По време на срещата заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Манушев отбеляза, че предстои разработването на доктрини на видовете въоръжени сили и е важно в тяхното разработване да вземат участие и преподаватели от Военната академия.  Деканът на факултет Национална сигурност и отбрана във ВА „Г.С. Раковски” полковник доц. Георги Димов отбеляза, че провеждането на подобни срещи е важно, защото чрез тях обективната част на знанието се потвърждава с реалността. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъства и директорът на Дирекция Стратегическо планиране комодор Георги Фиданов.

 

 
          17 януари          
 
17.01.2012, 22:51

Русия може да се откаже от ембаргото

Русия има право да се откаже от ембаргото върху доставки на Иран на ракетните комплекси за противовъздушна отбрана С-300, защото ги беше въвела допълнително към санкциите на ООН. Това мнение изказа днес членът на президиума на обществения съвет при министерството на отбраната на Русия Игор Коротченко.

Съгласно сключения контракт, Русия беше длъжна да продаде на Иран пет дивизиона зенитни ракетни комплекси С-300ПМУ-1 на сума близо 800 милиона долара. Но президентът на Русия Дмитрий Медведев наложи забрана върху предаването на Иран на комплексите С-300, независимо от това, че върху тези системи, според руското ръководство, не са валидни санкциите на ООН.

По този начин премахването на доброволното ембарго е изключително вътрешна работа на Русия. Но засега руското ръководство се придържа към предишната си тактика. – Още за С-300

 
17.01.2012, 18:24

Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на 32 UH-1N на Унгария

Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на 32 отписани от ВС на страната хеликоптера UH-1N на МО на Унгария. Машините са модернизирани и в добро състояние. Не се знае, дали Унгария ще има възможност да финансира сделката при новите обстоятелства? – Още за UH-1N

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 18:12

АП "Екатеринбург" ще пристигне за ремонт в Северодвинск през месец май

Атомната подводница "Екатеринбург", на която в края на декември 2011 г възникна голям пожар, ще бъде доставена в Центъра за ремонт "Звездочка" не по-рано от месец май, когато в Бяло море се открива навигацията, съобщава РИА Новости.

Пожара на стратегическата атомна подводница проект 667БДРМ К-84 "Екатеринбург", намираща се в плаващ док на 82-ри ремонтен завод (село Росляково, Мурманска област), започна на 29 декември. Според предварителната версия, огънят е възникнал по време на извършване на огневи работи – запалва се дървеното скеле около подводницата. Огъня се пренася на лекия външен корпус със специално гумено противохидролокационно покритие. Площта на пожара е около 150 квадратни метра. Напълно огънят е загасен на 30 декември, като са пострадали девет човека.

В резултат на пожара част от хидроакустичната система на подводницата е изведена от строя, повредени са и някои елементи в носа на субмарината. Според оценка на специалисти, възстановителните работи на "Екатеринбург" могат да изпълнени за шест месеца.

На АП "Екатеринбург" ще бъде извършен и планов ремонт, който трябваше да започне през декември 2012 година. Всички ремонтни работи трябва да завършат за около две години, като след това срока за служба ще бъде удължен с пет години. – Още за проект 667

 
17.01.2012, 16:31

"Русские витязи" в Бахрейн

Четири самолета Су-27 от групата на  "Русские витязи" съпровождани от самолет Ил-76 са пристигнали вчера в Бахрейн. Днес групата е направила първа тренировка в състав:

  - водещ - гв.подполковник Андрей Алексеев,

  - ляв воден - гв.подполковник Сергей Щеглов,

  - десен воден - гв.подполковник Александър Богдан,

  - опашен воден - гв.подполковник Олег Ерофеев.

Те ще покажат новата си програма в трите дни на изложението от 19 до 21 януари 2012 година. – Още пилотажни групи

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 16:25

Фронтовите бомбардировачи Су-34 са вече 10 в база Балтимор

Вече и последните два Су-34 са във Воронеж. Така, че в база Балтимор са 6-те бордове 01, 02, 03, 04, 05 и 10 доставени през 2011 година и четирите борда от Липецк доставени през 2010 година 06, 07, 08 и 09. Ескадрилата от фронтови бомбардировачи е започнала да дава дежурства и да води учебен процес. До края на годината тя ще разполага с повече от 50 обучени пилоти за новата машина. - Още за Су-34

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 16:15

Излетя трети сериен Су-35С-3

Днес (17 януари 2012 година) е направил първи полет третият сериен изтребител Су-35С-3 борд 03. Полетът е продължил повече от два часа. Проверени са характеристиките на самолета от летецът-изпитател Тарас Арцебарский.

До сега по програмата за изпитания на Су-35 са извършени над 400 полета. Двата прототипа борд 901 и борд 902 започнаха държавните съвместими изпитания на 15 август 2011 година в ГЛИЦ.

По-късно към тях се присъедини и първият сериен борд 01(Су-35С-1). Скоро и борд 02, който излетя за първи път през декември ще се присъедини към тях. До средата на 2012 година броя на самолетите в ГЛИЦ трябва да достигне 10. – Още за Су-35

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 16:13

Британското военно министерство готви чистка

Министерството на отбраната на Великобритания обяви план за съкращаване числеността на армията, съобщи Би Би Си.

В най-близко бъдеще се очаква да бъдат уволнени 2900 човека от сухопътните сили, военновъздушните сили - близо хиляда и от военния флот - 300 човека.

До 2015 година от ВМС и ВВС ще трябва да бъдат съкратени по 5000 души от всяко подразделение. До 2020 година числеността на въоръжените сили на страната трябва да бъде съкратена от 100 000 до 82 000.

В процеса на съкращаване на числеността на армията министерството на отбраната ще поиска военнослужещи да напуснат работа си по собствено желание, а ако това не сработи ще трябва принудително да се уволняват.

На този етап чистката не обхваща войници и офицери, които са служили в Афганистан и скоро са се върнали от близкоизточната страна.

През 2010 година британското правителство изготви план за реформиране на въоръжените сили на страна, целящ съкращаване разходите на министерството на отбраната. Съгласно плана трябва да се намали броят на висшите офицери, да се продаде авионосецът Ark Royal и др процедури.

Очаква се в периода 2014-2015 г. военното министерство да намали военните разходи.

/News.bg/

 
17.01.2012, 11:30

Индонезия увеличи военния си бюджет

Индонезия увеличи военния си бюджет до 72,5 трилиона рупии (около 8 милиарда долара). Това е увеличение на бюджета с 53% спрямо 2011 година. Разходите за закупуване на нова техника не са оказани, но се предполага, че ще бъдат около 1,6 милиарда долара. Голяма част от тези средства ще отидат за покриване на заеми за закупени оръжия, включително и изтребители от Русия.

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 11:18

Грузия се обяви против провеждането на руските военни учения „Кавказ-2012”

Грузинското министерство на външните работи се обяви против провеждането на руските мащабни командно-щабни учения „Кавказ-2012”, които са планирани за септември. В документа на министерството се отбелязва, че за разлика от предишни години „ученията ще се провеждат не само в Южния окръг на Русия, но и в Армения, Абхазия и Южна Осетия”. В тях освен представители на всички родове войски на руското министерство на отбраната ще вземат участие подразделения на Федералната служба за сигурност, министерството на извънредните ситуации, Федералната служба за охрана и други силови структури, предаде РБК.

„Русия целенасочено извършва милитаризация на окупираните територии, развива военната инфраструктура и въвежда въоръжение с настъпателен характер, опитвайки се да провокира перманентно напрежение в Грузия и в целия черноморски регион”, се посочва в изявлението на грузинското външнополитическо ведомство. При това грузинските власти определят Русия като „източник на дестабилизация и негативни явления на международната сцена”.

/ИА „Фокус”/

 
17.01.2012, 11:13

Търговско дружество „Снабдяване и търговия -МО” ЕООД успешно приключи тръжната процедура за продажба на вертолети Ми-17 и Ми-24

В търговско дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД постъпиха 29 262 720.00 лева от продажбата на 6 вертолета Ми-17 и 5 вертолета Ми-24. Тръжната процедура се проведе на 16 декември 2011 г. в Министерството на отбраната. Тя бе спечелена от фирмите „Дунарит” АД и „Металика – АБ” ЕООД. В началото на януари тази година бяха сключени договори с „Дунарит” АД за продажбата на 6 вертолета Ми-17 и с „Металика-АБ” ЕООД за продажбата на 5 вертолета Ми 24. Плащанията бяха извършени в договорения срок. Парите ще бъдат използвани от Министерството на отбраната за възстановяване на хеликоптери Ми 24 и Ми 17, които са на въоръжени в Българската армия.

Приходите, реализирани от търговско дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД в резултат на проведените през ноември и декември 2011 г. четири тръжни процедури за продажба на вертолети, боеприпаси, оръжие, бронетанкова техника и специално техническо имущество, възлизат общо на 33 938 849.82 лева с ДДС.

/МО/

 
17.01.2012, 10:37

Съобщение

Вчера, 16 януари, при извършване на дейности по разузнаване и прочистване на войскови район 2138 - Челопечене от невзривени боеприпаси в резултат на взривяване на 14,5 мм бронебройно – запалителен трасиращ патрон е пострадал редник Стефан Михалев от военно формирование 34 750 – 80 от състава на Сухопътни войски.

Той е приет по спешност във Военномедицинска академия, в стабилно състояние е, без опасност за живота. При инцидента пострадалият е получил наранявания в областта на лицето. Пациентът е настанен в Клиниката по очни болести на ВМА.

/МО/

 
17.01.2012, 10:33

Кабинетът слага “шапка” на службите

Службите за сигурност ще имат шапка, която ще бъде създадена към правителството. Новата структура ще е различна от Съвета за сигурност към премиера и ще се грижи за анализа на данните и стратегическото ръководство на Националната разузнавателна служба, родното ФБР, военното разузнаване, службите към МВР и Националната служба за охрана. Това научи "Стандарт". Вече е готов проектозаконът, който предвижда сформирането на новата структура. Той ще се казва Закон за националната сигурност и няма да бъде по-голям от 3-4 страници, разказаха източници. Негови автори са експертите от екипа на съветника по сигурността на премиера ген. Румен Миланов. Той предвижда още Националната служба за охрана да стане Държавна агенция "Охрана". Същото се отнася и за НРС. Така ще стане предподчиняването на двете спецслужби от президента на Министерски съвет.  Представянето на законопроекта се забавя, тъй като предстои съгласуването му с новия президент Росен Плевнелиев. Според източници вече са готови и законите за НСО и разузнаването. Още когато ген. Миланов ръководеше държавните гардове, той имаше подготвен законопроект, но той така и не влезе в пленарна зала заради съпротивата на президента Георги Първанов. С такъв от една година разполага и шефът на НРС ген. Кирчо Киров и той вече го е представил в Министерски съвет. Екипът на военния министър Аню Ангелов също е подготвил закон за военното разузнаване, но се изчаква представянето на всички законопроекти, свързани с реформата в службите.

Идеята за шапка на службите бе обсъждана в екипа на Румен Миланов, когато той пишеше новата стратегия за национална сигурност. Тя обаче не залегна в документа, за да не се стигне до конфликт с държавния глава.

/в-к Стандарт/

 
17.01.2012, 09:56

Русия ще поддържа ядрения си потенциал на достатъчно ниво

Русия при запазването на дестабилизиращите фактори в обозрима перспектива ще поддържа своя ядрен потенциал на достатъчно ниво, а съществени съкращения на ядреното оръжие са възможни само след изучаване на всички фактори, влияещи върху националната сигурност, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс.

„По-съществени съкращения и ограничения на ядрените въоръжения ще бъдат допуснати само след подробното изучаване на всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност и засягащи интересите на руската национална сигурност”, заяви началникът на 12-то Главно управление към руското министерство на отбраната, което отговаря за ядрената сигурност във въоръжените сили полковник Юрий Сич.

Според Сич охраната на руското ядрено въоръжение продължава да се финансира от чужбина, като това сътрудничество с чуждестранните партньори трябва да бъде завършено още през тази година.

Средствата за защита на руските военни обекти идват от Германия, САЩ и Канада. Разработена е цяла програма, чиято задача е да повиши равнището на ядрена безопасност, преди всичко на фона на заплахата от ядрен тероризъм. При това чуждите партньори само са заплащали създаването на системите за защита. С разработката им и строителството се занимаваха руски компании, използвайки изключително руски технологии, поясни Сич. Той оцени високо резултатите от тази дейност и качеството на охрана на стратегическото въоръжение. По неговите думи програмата е позволила значително да се повиши равнището на безопасност на руските ядрени обекти.

/ИА „Фокус”/

 
17.01.2012, 09:38

21 артилерийски салюта ще оповестят смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България ще се състои на 22 януари, неделя, на площад “Св. Александър Невски” и ще започне в 11.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Преди това, от 10.30 часа, мястото си ще заемат официалните лица и гостите на церемонията............ Прочети още

 
17.01.2012, 09:35

Испанското изтегляне от Афганистан ще бъде отложено с шест месеца

По време на първото си посещение в Афганистан министърът на отбраната Педро Моренес съобщи, че планираното изтегляне на испанските части ще бъде отложено поне с шест месеца. Предишното социалистическо правителство планираше намаляването на числеността на контингента да започне от януари 2012 година. Според Моренес обаче няма да има изтегляне преди лятото, пише вестник „Ел Паис”.

Едната от причините е, че талибаните са най-активни през пролетта и през лятото.

Очаква се правителството на Народната партия да започне да изтегля част от испанските войниците в края на текущата година. В момента Испания има 1521 свои военнослужещи в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
17.01.2012, 09:30

Индия, ах Индия

„Нова война“ има на полуостров Индустан. Този път воюват командването на индийската армия и командването на индийските ВВС. Спорът е за няколко милиарда долара. Командването на армията е отправило искане към МО  на Индия за всеки един от 13-те корпуса да получи по една ударна авиационна бригада. Командването на ВВС веднага е реагирало, че това ще бъде изключително скъпо. До момента ВВС разполагат с две ескадрили ударни вертолети и тече договор за доставка на още 22 машини. От командването на армията са нарекли сегашната организация неефективна и, че при евентуални бойни действия на армията, на командир на корпус ще му се наложи да иска разрешение за авиоудар от няколко началници.

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 09:27

ВВС на Индонезия ще получат два Су-30МК2 до края на 2012

Индонезия ще получи съгласно подписания договор с  "Рособоронэкспортом" 6 самолета Су-30МК2 в продължение на три години. Първите два ще бъдат доставени още през тази година и още по два през следващите две. Това е заявил вчера началник щаба на  ВВС Индонезия Imam Sufaat.

/aeronews.alle.bg/

 
17.01.2012, 09:00

Турция съобщи, че е въведен в експлоатация радар от системата за ПРО на НАТО

В експлоатация е въведена разположената на територията на Турция радиолокационна станция за ранно оповестяване при ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО в Европа, съобщи говорител на турското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

По-рано турски медии съобщиха, че радарната станция в селището Кюреджик в югоизточната турска провинция Малатя е започнала работа още на 1 януари. Посочва се, че функционирането на радара се осигурява от американски военнослужещи, тъй като Турция засега не разполага със специалисти, способни да работят със радарната система „AN/TPY-2”, произведена от американската компания „Рейтиън”.

/ИА „Фокус”/

 

 
          16 януари          
 
16.01.2012, 22:58

Унгария предлага Gripen на Хърватска

Унгарското правителство е предложило на Хърватска да преотстъпи шест от общо 14-те си многоцелеви изтребители Gripen. От Хърватското правителство се искало да поеме лизинговите вноски на самолетите. Това съобщава хърватския вестник 24sata.

В момента Хърватска експлоатира около 10 изтребители МиГ-21бис, чийто технически ресурс изтича през 2013 г. Страната обсъжда няколко различни варианти за придобиване на нов боен самолет.

Според 24sata Унгария изпитва затруднения да изплаща лизинговите си вноски за изтребителите Gripen и с радост ще се прости с част от самолетите си. Въпреки, че Унгария има 14 изтребителя в момента рядко се лети с повече от шест – осем, поради изключително оскъдното финансиране.

Междувременно Унгария успя да се договори с шведското правителство да удължи лизинга на 14-те изтребителя. Лизингът, който стартира през 2006 г. беше за 10 години и към 2016 г. страната трябваше напълно да изплати самолетите си. Към момента Унгария е изплатила към 50% от общата сума. В началото на януари бе постигната договореност за удължаване на лизинговия период до 2026 г. Според него до 2016 г. ще се изплати около 1/3 от оставащата сума, а другите 2/3 ще се покрият до 2026 г. Това обаче нямало да доведе до допълнително оскъпяване на програмата. – Още за Gripen

/Аеро/

 
16.01.2012, 22:50

F-35C не може да каца на самолетоносачи

Палубната версия на F-35 има сериозни проблеми с евентуалното опериране от палубата на самолетоносачи. Това съобщават редица британски вестници позовавайки се на доклад за напредъка на програмата JSF.

Според съобщенията проблемът на F-35C се състои в разположението на спирачната кука, която се намирала прекалено близо до основната стойка на колесника. Това затруднявало операциите с нея и практически я правели безполезна. През 2011 г. прототипи на F-35C са изпълнили осем тестови кацания на наземно съоръжение имитиращо палуба, като всички опити били неуспешни и куката не е успявала да захване спирачните въжета.

Проблемите със спирачната кука на F-35C евентуално може би ще се решат с въвеждането на нова конструкция на куката, но за сега не е ясно какви точно ще са мащабите на техническата работа по преработването на самолета. Ако те се окажат прекалено големи може да се наложи сериозно забавяне на програмата или дори нейното прекратяване.

Информацията, която се публикува от британските медии се потвърждава от доклад публикуван от министерството на отбраната на САЩ в средата на декември.

Великобритания ще поръча около 50 броя F-35C, който е предназначен за палубно опериране. – Още за F-35

/Aеро/

 
16.01.2012, 21:09

Генерал Зелин даде вярна информация...

Когато преди повече от 4 години генерал Зелин, командващ ВВС казваше, че "руските ВВС ще получат над 100 вертолета до началото на 2012 година", за повечето руснаци, дори сред работещите във военните заводи за производство на вертолети,  това звучеше, като виц. Фактите са си факти..... Той спомена над 50 вертолета Ми-28Н, над 24 Ка-52, над 30 вертолета Ми-8АМТШ, над 20 "Ансат-У" и т.н.

Фактически всички казани от него тогава цифри са "преизпълнени". Просто командващия не е споменал точните.... иначе щеше да каже повече от 200, а той не уточни горната граница!?

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 21:00

Турски военен самолет се разби по време на учебен полет

Военен учебен самолет Cessna T-37 Tweet на турската армия се разби в провинция Измир в западната част на страната, съобщи губернаторът на провинцията, цитиран от РИА Новости.

Самолетът с двама пилоти на борда излетя от въздушната база на турските ВВС Чигли и по данни на очевидци скоро е паднал в Егейско море в близост до селището Фоча. При падането си самолетът се е запалил.

Към мястото на падане бяха изпратени катери на бреговата охрана, както и цивилни кораби, но пилотите засега не са открити. По неофициалнни данни на борда на разбилия се самолет са се намирали турски офицер и пакистански курсант.

/ИА „Фокус”/

 
16.01.2012, 20:44

Турция проведе изпитания на своя ракета

Турция продължава изпитанията си с ракета собствено производство с кодовото название СОМ. Целта е да бъде разработена ракета с обсег на поразяване от 2500 километра.

Ракетата с въздушно базиране ще позволи да бъдат нанасяни удари по противовъздушните системи на противника, без да се влиза в обсега на поразяване на противниковото противовъздушно оръжие.

В момента ракетата е разработена в три модификации. Осъществени бяха успешни изпитания с ракета с обсег на поразяване от 180 километра.

Институтът за отбранително-промишлени изследвания към Турския център за научни и технически изследвания работи над проекта от 6 години насам и в момента обсегът на поразяване на ракетата бе увеличен на 300 километра. Институтът подчертава, че през настоящата година ще бъдат проведени последователни изпитания с модификации с обсег на поразяване от 500 километра, след това обсегът на поразяване ще бъде увеличен до 1500 километра, като крайната цел е през 2014  година да бъде разработена модификация с обсег на поразяване от 2500 километра.

Насочващата система позволява ракетата да следва релефа на терена в свръхнисък полет, движейки се по предварително подготвен маршрут до целта, като избягва вражеските противовъздушни системи и радари. Към монтираните по-рано в ракетата сателитна и инерционна системи, бе добавена и навигационна система с барометричен висотомер.

Това позволява ракетата да продължи полета си до целта, следвайки релефа, дори и при повреда или електронно поразяване на сателитната й навигационна система.

/TRT/

 
16.01.2012, 20:11

Военнослужещи от Карлово заминават на обучение в Германия

В периода 17 - 21 януари 2012 г. трима офицери от  военно формирование 34750 – Карлово ще вземат участие в съвместно обучение в тренировъчния  център на американската армия Висбаден –  Германия. Обучението се провежда в изпълнение на  Програмата за военни контакти на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ  и Министерството на отбраната на Република България за 2012 година.

/landforce.mod.bg/

 
16.01.2012, 19:32

Военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив участваха в честването на 134-та годишнина от освобождението на град Пловдив

Военнослужещи от военно формирование 32990 – Пловдив участваха днес, 16 януари, в честването на 134-та годишнина от освобождението на град Пловдив от османско робство. Ритуалът се проведе в мемориален комплекс „Капитан Бураго” и на него присъстваха началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Лилов и командирът на военно формирование 28000- Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков.

/МО/

 
16.01.2012, 19:26

Интензивни полети в Безмер

С откриването на учебната 2012 година в Базата за предно разполагане – Безмер започна провеждането на планираната летателна подготовка. В периода 9 – 13 януари 2012 г. летателния състав изпълни проверки по техника на пилотиране, по прибори и дублиращи прибори, съгласно годишния план-график. Това съобщава официалният сайт на ВВС.

На 12 януари се проведоха полети над море, целта на които беше удължаване подготовката на летателен състав по техника на пилотиране и самолетоводене на малка височина над море. В хода на летателните задачи бяха изпълнени заходи за кацане на гражданско летище Бургас с използване на навигационна система VOR и инструментална система за кацане ILS. Полетите се изпълниха с използване на радиотелефонна фразеология на английски език.

През настоящата седмица подготовката на състава от БПР-Безмер продължава с изпълнение на задачи за бойно използване по земни цели на авиационен полигон „Елена”. Екипажите ще отработват маньоври, единично и в състав на група, за стрелба с бордното артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение.

Високоотговорното отношение на състава към изпълнение на поставените задачи беше отбелязано от командването на базата при разбора на проведените полети.

/Аеро/

 
16.01.2012, 17:37

Руските десантни войски с нови комплекси за радиоелектронна борба

комплекс за РЕБ „Инфауна”

Подразделенията за радиоелектронна борба на военновъздушните сили на Русия са получили четири нови комплекса за РЕБ „Инфауна”, съобщи в понеделник официален представител на въздушнодесантните войски.

Комплексите включени в подразделенията за РЕБ на Свирската въздушнодесантна дивизия (ЗВО) и десантно-щурмовата дивизия на Южния военен окръг. Оборудването на комплексите няма чуждестранни аналози. Използването на уникалните възможности на комплекса „Инфауна” ще даде възможност да бъде повишена защитата на авто- и бронетехниката и на личния състав от радиоуправляеми минно-взривни устройства и да бъде осигурено радиоелектронна подавяне на радиоелектронните средства на противника. –  Още за РЕБ 

 
16.01.2012, 16:47

Косовските сили за сигурност ще станат армия

Косовските сили за сигурност от началото на следващата година ще станат армия, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/ . Косовският министър на отбраната Агим Чеку е заявил, че Прищина възнамерява да премахне „контролираната независимост”. Косово очаква косовската армия да стане член на регионални структури за сигурност. Подготовките за трансформация според Чеку ще приключват през декември тази година.

/ИА „Фокус”/

 
16.01.2012, 15:51

Стражевият кораб на Черноморския флот "Ладный" се завърна от Средиземно море в Севастопол

Стражевият кораб на Черноморския флот "Ладный"

Стражевият кораб (СКР) на руския Черноморски флот (ЧФ) "Ладный”, който изпълняваше задачи в състава на корабната авионосна група (КАГ) на ВМФ на Русия в Средиземно море, се завърна в Севастопол.

Съвместно с кораби на Балтийския и Северния флот СКР "Ладный" взе участие в учения на групировката. Освен това по време на своето плаване корабът извърши делови посещения в пристанища във Франция, Малта и Испания, посети и сирийското пристанище Тартус.

За своя 43-дневен поход корабът е изминал около 6000 морски мили. – Още за ЧФ

 
16.01.2012, 14:55

Американската база в Киргизстан се закрива

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев поканил други страни да участват в създаването на логистичен център в бишкекското летище „Манас”. „Ако някой иска да участва в създаването на граждански център за превози, било то Русия, САЩ или Турция, моля заповядайте”, заявил той в изказването си в неделя в Истанбул за резултатите от посещението в Турция.

Атамбаев потвърдил, че след 2014 година в летище „Манас” не трябва да има военна база. Тогава изтича споразумението със САЩ за присъствието в републиката на американския Център за транзитни превози.

 
16.01.2012, 14:12

Офицерите преди политиците разбраха, че военен преврат у нас е невъзможен

В края на своя втори мандат като вицепрезидент генерал-майор от резерва Ангел Марин получи и три дни по-късно върна, заради непремерените думи на премиера Бойко Борисов, орден „Стара планина” – първа степен с мечове. От армията той е уволнен през 1998 г. дисциплинарно, поради несъгласие с реформата. Последно е заемал високата военна длъжност на командващ Ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски. През 2005 г. излиза неговата книга „Последната война”. Добре е да си припомним някои от мислите на генерала.......... Прочети още

 
16.01.2012, 14:02

Над 1300 полета са изпълнили пилотите от СФ на Русия

Пилотите от Северния флот на Русия са извършили през 2011 година повече от 1300 полета, в които са отработвани задачи по въздушен бой, търсене и откриване на подводници и упражнение за затвърждаване на пилотските умения при всякакви метеорологични условия. Оказана е помощ на бедстващи кораби.

През 2011 година са подготвени и трима палубни пилоти. Те са извършили първи полети от ТАВКР «Адмирал Флота Кузнецов». Това са майор Андрей Пестов и капитаните Станислав Авдин и Вячеслав Лунин.

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 13:59

Категоричен съм: Войникът не може да вземе пенсия от армията

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за в. „Преса”

 
16.01.2012, 13:37

Белорусия ще купи Як-130

Това е заявил заместник министъра на отбраната по въоръженията Иван Дирман преди нова година. Преди седем години страната избра произведените в Чехословакия L-39 и бяха закупени от Украйна 10 учебно тренировъчни самолета. Сега те се намират в 206-та щурмова ескадрила в Лиде. Те се използват за обучение на курсанти от авиационния факултет, а също така за тренировка на военните пилотите. Цената на Як-130 значително се повиши от първоначалните 10 милиона долара. Сега се смята, че тя ще достигне 15-18 милиона долара и въпреки това е изгодна за Белорусия. – Още за Як-130

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 13:34

В Торжк са постъпили 17 нови вертолета през 2011 година

В рамките на 2011 година в ЦБППЛС в Торжк са получени 17 нови вертолета. На тях ще се провежда подготовката на пилотите. Освен това на постъпилите Ми-35М и Ми-28Н  се предвижда обучение и на пилоти от чужбина. До края на януари в центъра ще постъпят и 4 вертолета Ка-226. Те са предназначени за превоз на личния състав, поща и леки товари. МО е сключило договор за доставка на около 30 машини, които ще бъдат доставени до края на 2014 година.

Коментар: Сред постъпилите са 6 Ми-28Н, 2 Ка-52, 4 Ми-8МТВ-5 и 5 Ми-35М според сведения от Торжк. Това е неофициална информация.

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 13:28

В Русия започна изработката на първите серийни Т-50

Пуснати са първите части за изработка на бъдещите серийни изтребители Т-50. До сега са изработени 4 прототипа- за статични изпитания, натуралния стенд, Т-50-1 и Т-50-2. Пуснати са за изработка 4-те самолета от пробната серия. Т-50-3 вече полетя и в момента е в Жуковски, където му се монтират нови системи. Т-50-4 според изказванията ще полети през тази година. Другите два изтребителя  от пробната серия са в процес на сглобяване. Всички те плюс първите два серийни ще вземат участия сертифицирането на самолета. – Още за Т-50

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 13:23

Руски кораби в Арабско море

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия започнаха съпровождане на първия си през 2012 година керван търговски кораби по Арабско море, където често действат пирати. Конвоят е формиран в неделя и в момента се движи по „коридора на безопасността”.

Руският отряд в състава на международните сили пристигна в района на Аденския залив през декември миналата година. В течение на няколко месеца военните кораби ще осигуряват безопасност на корабоплаването в района на Африканския Рог.

 
16.01.2012, 13:20

СОСЗР призовава премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента

Писмо до премиера Бойко Борисов е изпратил председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. В него той посочва „Обръщам към Вас с надеждата, че ще намерите най-добрия подход, за да изясните отношенията си с вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин, който по наше мнение заслужава високата награда, за която го предложихте и му бе връчена от президента.» Като председател на ЦС на СОСЗР и генерал-лейтенант от запаса, се отбелязва в писмото, не мога да приема обстоятелствата, които принудиха вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин да върне орден „Стара планина” – първа степен с мечове и указа за неговото награждаване....... Прочети още

 
16.01.2012, 13:16

Хеликоптер на НАТО се е разбил в Южен Афганистан

Хеликоптер на международните сили в Афганистан се е разбил, избухвайки в пламъци в бастиона на талибаните в южната част на страната, предаде АФП, позовавайки се на местната полиция.

Силите на НАТО в Афганистан обявиха, че са информирани за инцидент в региона, като засега проучват подробностите. Талибаните от своя страна заявиха, че са свалили машината. От полицията уточняват, че катастрофата е станала близо до Схора в областта Над Али, провинция Хелманд.

Засега не се съобщава за човешки жертви.

/ИА „Фокус”/

 
16.01.2012, 13:13

Генерал Симеонов ще участва в заседанията на Военния комитет на НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре, 17 януари, за Брюксел, Белгия, където ще вземе участие в зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО. Форумът се провежда на ниво началници на отбраната.

Висшите военни на 67 държави ще обсъдят в различни формати развитията в операциите на НАТО, прилагането на новата командна структура на Алианса и военните й измерения.

В рамките на заседанията на Военния комитет началниците на отбраната и двамата стратегически командващи – адмирал Джеймс Ставридис и генерал Стефан Абриал, ще обсъдят ситуацията в Афганистан и Косово.

/МО/

 
16.01.2012, 13:06

Военен се е прострелял със служебно оръжие по време на дежурство в село Свобода, община Чирпан

Военен се е прострелял със служебно оръжие по време на дежурство, съобщиха от Министерство на отбраната. Рано тази сутрин старшина Велко Ангелов Крумов от военно формирование 24 620, по време на дежурство, се прострелва със служебен пистолет „Макаров”. Починал е на място. Причините за инцидента се разследват.

Военно формирование 24 620 се намира в село Свобода, община Чирпан.

 
16.01.2012, 09:46

Испания ще модернизира Agusta-Bell 212ASW

Флотът на Испания е взел решение да модернизира 11 хеликоптера Agusta-Bell 212ASW за борба с подводници, съобщава Defense Aerospace. За ремонта и модернизацията  ще бъде създадено съвместно предприятие между  „SENER Ingeneria y Sistemas“ и „INAER Maintenance“. Програмата ще струва около 21 милиона евро и ще продължи няколко години, като се очаква след тестове срокът на експлоатация да бъде удължен с около 15 години (до 50 години). Вертолетите са приети на въоръжение през 1974 година и са по лицензна версия на  американския UH-1N Twin Huey.

Коментар: Цената на този вид хеликоптери на международния пазар силно нарасна. Причината е във все по-сложната апаратура. Сега цените се движат между 50 и 100 милиона долара и дори повече.

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 09:43

САЩ ще ускорят за модернизация на B-1В

САЩ ще ускорят програмата за модернизация на бомбардировачите B-1В. Тя се провежда в съответствие с направените изводи от операциите в Ирак и Либия, че е необходимо да се осигури непосредствена авиационна поддръжка на армията. На 15 ноември 2011 година бяха завършени изпитанията от 2-я етап на програмата. Те се извършват от 419-та и 337-ма ескадрили. След реализацията й, бомбардировачът ще може да използва боеприпаси GBU-54 с лазерно насочване по наземни цели движещи си с малки и големи скорости. Компютърна система ще позволи идентификацията, съпровождането и унищожаването на целите. - Още за В-1

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 09:36

САЩ пращат бойни делфини срещу Иран

Бойни делфини може да използват американските ВМС, за да предотвратят затварянето от иранска страна на Ормузкия проток, съобщи интернет изданието “Атлантик уайър”.

Пред изданието бившият командващ V американски флот о.з. адмирал Тим Кийтинг е допуснал, че САЩ планират да бранят от затваряне Ормузкия проток с помощта на делфини, пише в. “Ню Йорк таймс”. “Да, делфините са налице”, споделил пред медиите адмиралът. Той по принцип е против използването на любвеобилните млекопитаещи за бойни мисии. Но ако наистина страната на аятоласите реши да затвори Ормузкия проток, бозайниците бомби трябва да бъдат използвани. Американският боен флот отдавна работи по програмите за делфини камикадзе, насочвани с ултразвук към целта. - Още бойни животни

/в-к Труд/

 
16.01.2012, 09:30

Увеличават броя на офицерите във ВС на Русия

Във връзка с готвените съкращения и намаляване на ВС на Русия, ГЩ е решил да увеличи квотата на офицерите с 50 хиляди. Според обявените планове, ВС трябваше да бъдат намалени от 1,2 милиона на 1 милион души, а офицерския състав от 350 000 на 170 000 души. Според новата структура офицерите ще бъдат 220 000 души. Това се обяснява с новата техника, която изисква все по-висока квалификация и новата структура. От 1  януари 2012 година заплатите на офицерите от ВС на Русия бяха увеличени почти двойно. Новите места ще са предимно във ВКО и ВВС на Русия.

/aeronews.alle.bg/

 
16.01.2012, 09:25

Съкращават 800 в “Арсенал”

Около 800 души могат да загубят работата си в казанлъшката оръжейна "Арсенал" заради липса на поръчки. За предстоящото масово съкращение са били уведомени синдикатите и бюрото по труда в града, съобщава в старозагорски електронен сайт изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев. Той обаче се надява да не се стигне до масово освобождаване на оръжейници. Миналата година отново били предвидени съкращения на 500 души. Но в последния момент били сключени няколко сделки за износ и уволненията се разминали. Въпреки интензивното търсене на нови пазари поръчките за тази година са паднали с 20%, казва Ибушев. В момента "Арсенал" продължава да е една от най-големите компании у нас, в която работят 6600 души. Средната заплата за миналата година е била около 550 лв.

/в-к Стандарт/

 
16.01.2012, 08:51

Защо не бива да има таван на военните пенсии?

Определението на Конституционния съд на Р България от 10 февруари 2011 г. лиши от законно определен доход близо 50 000 български пенсионери

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.
 

 





{START_COUNTER}