Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари

 

 

Основен корабен състав на ВМС на 12-те водещи морски държави към 01.01.2023 г.

15.01.2023, 18:40
 

Флотът 1915 - 1918
Филмът на ВТК е  документален разказ, базиран на исторически факти и военни анализи (видео)

 

Еманюел Тод: Третата световна война започна

15.01.2023, 14:32

"Америка е крехка. Съпротивата на руската икономика тласка американската имперска система към пропастта. Никой не бе предвидил, че руската икономика ще устои на “икономическата мощ” на НАТО. Мисля, че самите руснаци не го бяха предвидили. Ако руската икономика се съпротивлява безкрайно на санкциите и успее да изтощи европейската икономика, докато тя самата устои, подкрепяна от Китай, американският валутен и финансов контрол над света ще рухне, а с него и възможността САЩ да финансират почти без пари огромния си търговски дефицит. Следователно тази война стана екзистенциална за Съединените щати. Също като Русия, те не могат да се оттеглят от конфликта, не могат да го напуснат. Ето защо вече сме в безкрайна война, в сблъсък, чийто изход трябва да бъде крахът на единия или на другия. Китайци, индийци или саудитци, наред с други, ликуват", казва Еманюел Тод пред "Фигаро"......Прочети още

 

Западът трябва да въоръжи Тайван овреме, за да избегне съдбата на Украйна

15.01.2023, 13:16

Тази седмица Китай започна мащабни военни учения около бреговете на Тайван. Това е второ подобно мероприятие за по-малко от месец и последното от серия провокации от страна на Пекин, предназначени да сплашат Тайпе. Това беше фонът на посещението ми в Тайван миналата седмица, първата официална визита на бивш генерален секретар на НАТО, пише за Financial Times Андерс Фог Расмусен. Бях там, за да заявя пълната си подкрепа за свободата, демокрацията и правото на тайванския народ да решава собственото си бъдеще в мир.
Това беше второто ми идване на острова. За първи път го бях посетил през 1994 г., като млад член на датския парламент. Оттогава Тайван процъфтя икономически, превръщайки се в лидер в авангардните технологии и незаменимо звено в глобалната верига за доставки. Още по-важното е, че неговата демокрация се превърна в маяк на свободата не само за Азия, но и за целия свят.
Демократичната трансформация на Тайван би била впечатляваща при всякакви обстоятелства. Но фактът, че тя се случи, докато страната бе изправена пред ежедневни провокации от ядрен съсед, я прави забележителна. Трудно е да се пренебрегнат паралелите с Украйна и Русия: авторитарен лидер, който става все по-репресивен у дома и все по-агресивен в чужбина, реваншистка реторика за обединяване на родината, въоръжаване, насочено заплашително към една малка демокрация в съседство. Демократичният свят не успя да възпре руска инвазия срещу Украйна - не трябва да допускаме същите грешки с Китай. Трябва да извлечем правилните поуки от войната в Украйна, за да предотвратим такава в Тайванския пролив.
Първият урок е, че Украйна остава свободна страна, защото нейният народ беше готов да се бие. Доставките на оръжия се оказаха ефективни само защото украинският народ беше готов да умре, за да защити родината си. Възпирането на атака от страна на Китай се основава на достоверното убеждение, че евентуална инвазия ще има огромна цена. Решението на тайванския президент да удължи военната служба от четири месеца на една година е важно. Това изпраща сигнал, че Тайван е сериозен по отношение на собствената си защита и че народът му е готов да се бие за свободно и демократично бъдеще.
Вторият урок е важността на силния и единен отговор от страна на демократичния свят. След нахлуването на Русия съюзниците на Украйна доставят оръжия и налагат икономически санкции. Ако бяхме показали това единство след анексирането на Крим през 2014 г., това можеше да предотврати инвазията в Украйна. Демократичните лидери трябва да са ясни, че всеки опит на Китай да промени насилствено статуквото в Тайван ще предизвика също толкова единен отговор.
Европейските политици трябва да спрат да изпращат смесени сигнали. Китай разчита на износа към световните пазари, за да подхранва своя растеж. Той е много по-вплетен в глобалната верига на доставки от Русия, така че предварителното посочване на икономическите последици от една атака може да подейства като мощно възпиращо средство.
Трето, в крайна сметка оръжията са това, което има значение. Украйна успя да отблъсне първоначалната руска атака и да обърне хода на войната благодарение на доставката на превъзхождаща военна техника от своите съюзници, особено САЩ. Ако Украйна имаше тези възможности преди войната, Путин може би щеше да се замисли преди да започне пълномащабна инвазия.
Този урок е още по-важен за Тайван, който като остров е труден за снабдяване по време на война. За да окажем ефективен възпиращ ефект, трябва сега да дадем на Тайван оръжията, от които се нуждае, за да се защити. Китайският президент Си Дзинпин трябва да пресметне, че цената на една инвазия е просто твърде висока.
Многократните изявления на президента Джо Байдън, че САЩ ще помогнат на Тайван, ако Китай го нападне, също са важни. Това показва, че политиката на стратегическа неяснота е заменена от стратегическа яснота. Ако перифразираме известната максима, най-добрият начин да запазите мира е да дадете да се разбере, че сте готови на война.
Последният и най-важен начин за предотвратяване на китайски удар срещу Тайван е да се гарантира победа на Украйна в настоящия конфликт. Ако Русия успее да спечели територия и да установи ново статукво чрез сила, това ще създаде опасен прецедент. Китай и други автократични държави ще разберат, че на демократичния свят му липсва решимост и че ядреното изнудване и военната агресия работят. Урокът, който историята ни дава е, че мекото отношение към диктаторите не води до мир, то води до война и конфликти. Ето защо всички онези, които вярват в демократичния Тайван и основания на правила международен ред, трябва да работят, за да гарантират, че Украйна ще надделее.
Ако демократичният свят разбере тези уроци и действа сега, Тайван може да избегне ужасите, причинени на Украйна. Чрез нашата подкрепа можем да дадем възможност на народите на Тайван и Украйна да решават собственото си бъдеще. Такова, основано на принципите на свобода, демокрация и самоопределение.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Хуго Шмайзер - "Истинския създател на АК-47". Реалност или поредната пропагандна лъжа?

15.01.2023, 09:00

През октомври 1946 г. реално Хуго Шмайзер пристига в СССР.
Версията "Как Хуго Шмайзер създава АК" е безспорно добре измислена, и за мнозина незапознати в тази сфера звучи доста логично.
При по-детайлно разглеждане на тази теория, тя се оказва напълно несериозна, поради ред исторически факти:
Шмайзер пристига в СССР с цел внедряване на пленена немска индустриална техника, а не конструиране на оръжие. Немския оръжейник през цялото време работи в град Ижевск (Русия), а АК се конструира от М.Т.Калашников в град Ковров (Украйна).
Нека разгледаме АК-47 и SТG-44 от чисто конструктивна гледна точка. Единствената реална прилика между двата автомата е това, че са един клас огнестрелно оръжие "Щурмова карабина". Цевната кутия на АК-47 се произвежда от фрезован метален блок, докато немския автомат е от щампована ламарина. Компановката на цевните кутии е коренно различна. Ударно-спусковия механизъм при тези два автомата, също се различава коренно. Възвратната пружина при АК се намира в цевната кутия, а при STG е разположена в приклада. Заключването на затворите, при двете оръжия се различава коренно: При затворът STG заключването се осъществява чрез пресичащ елемент, а при АК чрез завъртане. По различен начин се прикрепят и освобождават пълнителите. При стрелба със STG-44 се е давала специална огнеопорна ръкавица, защото дървена ложа при този автомат отсъства. При автоматична стрелба автоматът се нагрява силно и е било невъзможно да се държи дълго с голи ръце. При АК-47 има дървени ложа и полуложа, разположени върху цевта и газовата тръбичка, взаимствани от руската карабина СКС. Реално погледнато АК е доста по-доближаващ се технически до СКС, от колкото STG-44. Газовата, камера, бутало, тръбичка и самото ѝ крепление са взаимствани точно от СКС. По компановка на цевната кутия и позицията на възвратната пружина, също СКС се доближава много повече до АК, от колкото STG-44. Също така под цевта на АК и СКС е разположен шомпол, докато при STG-44 такъв отсъства.
Доста помия е излята по великия оръжеен конструктор М.Т.Калашников. В качеството на аргументи, подкрепящи тезата, че АК-47 е създаден от Хуго Шмайзер, Михаил Калашников е изкаран един крайно неук колхозник, неспособен да конструира оръжие. Тази теория разбира се няма общо с реалността. Калашников от ранна възраст започва работа в ЖП депо, и се занимава с поддръжката на сравнително сложна техника. Тази практика му дави високи познания. М.Т.Калашников показва своя конструкторски талант още преди войната, създавайки елемент по скоростните кутии на танковете, значително удължаващ техния ресурс. Също така разработва броят на фактическите изстрели за танковите оръдия. Калашников конструира прибор за отчитане на моторесурса при танковите двигатели. За последното изобретение, лично Генерал Жуков награждава Михаил Калашников. Този легендарен конструктор не се спира само до тук, той разработва картечен пистолети още в началото на 40-те като на пример картечен пистолет "Калашников" образец 1942 г.
След създаването на легендарния си автомат, Михаил Тимофеевич продължава да твори. В края на 50-те започва работа по една от най-разпространените съвременни картечници ПК образец 1960 г. Тази картечница получава огромно разпространение в цял свят, подобно на АК. След финализирането на ПК, Михаил Калашников започва да работи в екип с Евгени Драгунов по създаване на друго легендарно оръжие, а именно СВД. Това е само малка част, от многобройните проекти на този велик оръжейник.
В заключение ще кажа, че АК-47 е ДОКАЗАНО руско (съветско) оръжие, създадено от не кой и да е, а от легендарния конструктор М.Т.Калашников.
Доказателствата за способностите на Калашников са много и неоспорими. Чисто от техническа гледна точка, в АК не се наблюдават немски, типични за Шмайзер технически решения. - Още за АК
Източник: http://www.pan.bg, Кристиан Йорданов

 

Историята на Втората световна война.......

15.01.2023, 08:50

Полските танкове, които през 1938 година нахлуват в Чехословакия. А уж такава случка на случките въобще не съществуваше, м?!
Снимка: Polish National Digital Archive/Globallookpress

 

Най-голямото оръдие на Хитлер

15.01.2023, 08:40

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.
Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита, пише profit.bg. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.
Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То трябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприпаси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.
Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.
За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромното оръдие Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп. - (видео)
Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.
За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.
Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна.
Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.
През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита. - Още артилерия

 

Как България удължи Първата световна с 2 години – несъстоялото се българско покаяние

15.01.2023, 08:35

Кръглите годишнини от големите събития винаги са повод не само за припомнянето им, а за размисли и изводи от преживените преди време големи сътресения. Изводи и поуки – обаче не за нас, а за големите виновници – Великите сили. Те да се поучат, нали? А ние? Големите, общоевропейските поуки от Голямата Война отдавна са направени. Няма да ги повтаряме.
А няма ли такива, предизвикани от специфично българското участие в касапницата? Като че ли 99% от писанията у нас са все за героичните наши защитници на Н-ския връх или стоицизма на обоселите ни войници от Н-ския полк на Солунския фронт......Прочети още

 

Военен календар

15.01.2023, 08:32

На 15 януари 1871 година в с. Баня, Разложко, е роден генерал-майор Йордан Венедиков (1871 – 1957).
Завършва Военното училище в София (1892) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908). Като подпоручик в 1-ви конен полк се включва в борбите за освобождението на Македония и Одринско. Член на Върховния македоно-одрински комитет и участник в Четническата акция (1895). До 1912 г. служи в 3-ти конен полк, Кавалерийската школа, Кавалерийската инспекция и като командир на ескадрон в 1-ви конен полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913). През 1914 г. заема длъжността временен помощник-началник на Военноисторическата комисия към Щаба на армията.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 4-ти конен полк и 1-ва бригада от Беломорската отбрана. От 16 март 1917 г. е главен редактор на военните издания „Отечество“, „Вяра и сила“, „Военни известия“ и „Походна войнишка библиотека“.
Излиза в запаса през 1920 г., но до края на живота си остава един от най-активните сътрудници на Военноисторическата комисия, на сп. „Военноисторически сборник“, сп. „Български воин“ и на в. „Народна отбрана“. С негово участие излизат капиталните трудове на комисията „История на Сръбско-българската война 1885 г.“ (1910), „Войната между България и Турция 1912 – 1913 г.“ (1928 – 1937), „Войната между България и другите балкански държави 1913 г.“ (1941), „Българската армия в Световната война 1915 – 1918 г.“ (1936 – 1943). Кавалер на военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 
 

 

ВМА търси военни лекари за Медковец, Банкя, Бургас и Безмер

14.01.2023, 19:42

Със заповед на министъра на отбраната са обявени  вакантни длъжности за военнослужещи във ВМА. Конкурсът е за лица, завършили граждански висши училища в страната или в чужбина. Кандидатите трябва да бъдат с минимално образование и квалификация „магистър-лекар“ за медицинските пунктове във военните формирования в Медковец, Банкя, Безмер и във ВМА, а за Бургас – „магистър- дентална медицина“. За формированието в Банкя кандидатите трябва да имат готовност и за парашутни скокове. Има и две длъжности за сержанти с минимално образование „бакалавър – медицинска сестра“ и една за „професионален бакалавър по...“
Документи се подават до 24 февруари чрез структурите на ЦВО до началника на ВМА. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка по Единния армейски тест и събеседване.
Военният лекар в медицинския пункт изпълнява основните задължения на общопрактикуващ лекар: преглежда,  диагностицира и лекува заболявания, както и оказва лекарска помощ при  наранявания. При необходимост осигурява и спешна медицинска помощ. Медицинска сестра военнослужещ в медицинския пункт изпълнява основните задължения на медицинска сестра: изпълнява лекарските назначения, подпомага лекаря при извършваните  манипулации и придружава болни, пострадали и нуждаещи се от  специализирана помощ до медицинско заведение, както и участва в  извършването на годишните профилактични медицински прегледи. При  необходимост осигурява и спешна медицинска помощ.
Подборности на https://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.comм Спирдон Спирдонов

 

Формированията в СКС направиха равносметка на свършеното през годината

14.01.2023, 13:44

Военните формирования от състава на Съвместното командване на силите отчетоха резултатите от подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2022 година, съобщават от Командването.
Заместник-командирът на СКС бригаден генерал Христо Ганецовски присъства на годишния Анализ на Оперативния архив на БА,  началникът на щаба на СКС флотилен адмирал Галин Манев в Мобилна КИС,  а заместник-началникът на щаба на СКС по операциите полковник Христо Христов и заместник-началникът на щаба на СКС по ресурсите полковник Юлиян Петров посетиха НВУК "Чаралица" и Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическа, биологическа и екологическа обстановка.
Командирите и началниците на формированията направиха равносметка на извършената дейност през изминалата година, отчетоха резултатите от изпълнените задачи и начертаха основните приоритети и цели за 2023 година.
Източник: https://otbrana.com/

 

Северна Македония купи 18 гаубици турско производство

14.01.2023, 09:25

Северна Македония, която стана най-новият член на НАТО е поръчала от Турция три батареи с общо 18 гаубици “Боран”, съобщават местни медии.
Според местните съобщения този ход е част от превъоръжаването на артилерийските дивизиони на северномакедонската армия.
“Армията на Северна Македония е в процес на мащабна модернизация. Чрез американска и германска военна помощ тя се превъоръжава с нови бойни системи, подменяйки технологии, до голяма степен наследство от Студената война, придобити от Украйна през 2001 г. В артилерията това ще бъдат гаубици “Боран”, за пехотата ще придобият американски бойни машини “Страйкър” и “JLTV”, за противовъздушната отбрана – френската ракетна система “Мистрал 3″,” се казва в съобщението.
Първата батарея от шест 105 мм гаубици “Боран” ще пристигне след две години, а останалите две батареи ще бъдат доставени в периода от 2029 до 2031 г.
Понастоящем Северна Македония разполага с един лек пехотен батальон с подкрепления, включващ батарея от остарели гаубици М2А1 за изпълнение на някои задачи в рамките на НАТО и международни мисии.
Обсегът на турските гаубици “Боран” е 17 км, а скоростта на изстрелване е до шест снаряда в минута.
Северна Македония, най-младият член на НАТО, стана част от алианса през март 2020 г., след като Гърция години наред я блокираше заради предишното ѝ име – Македония.
Източник: БГНЕС

 

Правителството на САЩ ще поиска от Конгреса да одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция

14.01.2023, 09:15

Правителството на американския президент Джо Байдън е уведомило Конгреса, че се подготвя за евентуална продажба на изтребители F-16 на Турция на обща стойност от 20 милиарда долара, съобщи Ройтерс, като се позовава на трима неназовани запознати източници.
Неформалното уведомление е насочено към комисиите в Сената и в Камарата на представителите, които упражняват контрол върху продажбите на оръжие.
През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 броя нови F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на вече съществуващите изтребители от този тип в турските военновъздушни сили. Техническите разговори между двете страни приключиха наскоро.
Правителството на Байдън е заявявало, че подкрепя продажбата и от месеци е в неформални контакти с Конгреса за осигуряване на подкрепа. Засега обаче опитите да бъде получена зелена светлина не успяват.
“Многократно съм заявявал ясно, (че) категорично се противопоставям на предложената от правителството на Байдън продажба на нови самолети F-16 на Турция”, каза в изявление сенаторът-демократ Боб Менендес, председател на комисията по външните работи в сената.
Макар че продажбата е все още в неформалната процедура на преглед, малко вероятно е Конгресът да одобри продажбата, докато Турция отказва да пристъпи към ратификацията на присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО.
Уведомлението за плановете на правителството да достави на Турция желаните изтребители, за което информира първо “Уолстрийт джърнъл”, идва непосредствено преди предстоящото в сряда посещение във Вашингтон на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който ще обсъди с домакините си серия от противоречия, включително в Сирия и по въпроса за оръжейните доставки.
След неформалния преглед, по време на който лидерите на комисиите ще могат да поставят въпроси или да изказват резерви по сделката, правителството технически ще може да отправи официално уведомление към Конгреса. Според високопоставен източник обаче е “съмнително”, че правителството ще бъде в състояние да продължи процедурата, ако Менендес не оттегли възражението си.
Сенаторът заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган проявява незачитане на човешките права и демократичните норми и проявява “обезпокоително и дестабилизиращо поведение в Турция и срещу съседни съюзници в НАТО”. “Докато Ердоган не спре заплахите си (…) и не започне да се държи, както един надежден съюзник би трябвало да прави, аз няма да одобря тази продажба”, каза Менендес.
Той заяви още, че приветства новините за продажбата на нови изтребители F-35 на Гърция, като определи Атина като “надежден съюзник в НАТО” и каза, че продажбата “укрепва способностите на двете страни (САЩ и Гърция – б.ред.) за защитават общите принципи, включително нашата колективна отбрана, демокрацията, човешките права и върховенството на закона”.
Други фактори, които влияят върху настроенията в Конгреса, са противоречията между Вашингтон и Анкара в Сирия и влошаващото се състояние на човешките права в Турция, пише Ройтерс.
Според американския закон Конгресът може да блокира продажбата, като приеме резолюция, с която да изрази несъгласие след получаването на формално уведомление. Това обаче е малко вероятно да стане, ако президентът Байдън реши да продължи със сделката въпреки възраженията на Конгреса. Въпреки че подобни резолюции са били гласувани в миналото, досега не е събирано мнозинство от две трети и в двете камари, за да бъде преодоляно президентското вето.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

14.01.2023, 09:08

Ф. Рузвелт и У. Чърчил с висши офицери, Казабланка, 14.01.1943 г.От 14 до 24 януари 1943 година в Казабланка, Мароко, се провежда конференция на западните съюзници. На срещата американският президент Франклин Рузвелт, британският премиер Уинстън Чърчил и членовете на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и Великобритания планират бъдещите съвместни военни операции в Европа. Те се споразумяват за „последователно разрушаване и разстройване на военната, промишлената и икономическата система на Германия“ чрез по-нататъшно засилване на общото стратегическо авиационно настъпление срещу Германия и нейните европейски съюзници.
Една от целите на въздушната настъпателна операция „Пойнт Бланк“ е изваждането от строя на нефтопреработващите заводи в района на Плоещ и сриването на превоза на гориво по Дунав, което открива ново активно въздушно направление за България. Главно съдържание в бойната дейност на българската авиация през периода от август 1943 до август 1944 г. съставляват действията на изтребителите за отразяване ударите на англо-американската авиация при прелитането й над територията на страната за нанасяне на въздушни удари по обекти в Румъния и по столицата София.

 
 

 

Щабът на ВМС навърши 124 години

13.01.2023, 23:30

На 13 януари 2023 година в Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено честване по случай 124-та годишнина от създаването му.
Гости на тържеството бяха областният управител на Варненска област г-н Марио Смърков, кметът на град Варна г-н Иван Портних, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на ВВМУ
,,Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началникът на МБАЛ Варна към ВМА полковник проф. Ивайло Въжаров, д.м. и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.
Тържеството започна с първото официално изпълнение от Представителния духов оркестър на обявения със заповед на командира на Военноморските сили химн на българския военен флот.
Слово произнесе капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи плакет от свое име на капитан I ранг Кукуров.
В своето приветствие към военнослужещите и цивилните служители от Щаба контраадмирал Михайлов подчерта важната роля, която имат те за цялостната дейност на флота, за успешните плавания на корабите и за изпълнение на задачите, поставени пред формированията.
,,Кадровата политика на флота е такава, че офицерите от корабните съединения идват в Щаба, придобиват опит и след това се връщат да служат пак на корабите, където прилагат на практика този опит. Без съмнение, ако трябва да определим един израз или слоган, който най-точно характеризира работата на хората от Щаба на ВМС, то това биха били думите: ,, Няма невъзможни неща!”
Пред присъстващите в залата беше представен документалния филм ,,Флотът 1915-1918 г.“, създаден по идея на капитан I ранг Ваньо Мусински, с режисьор госпожа Мария Дакова и оператор господин Петър Георгиев от Военния телевизионен канал, със съдействието на капитан ІІ ранг от запаса доктор по история Атанас Панайотов, доктор Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей и господин Радослав Симеонов, главен експерт в отдел ,,Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в министерството на отбраната.
Тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.

 

Bild: Германският министър на отбраната се готви да подаде оставка

13.01.2023. 22:51

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт планира да подаде оставка, съобщава германският вестник Bild, позовавайки се на източници, запознати с темата.
Инициатор на това е самата Ламбрехт, а не канцлера Олаф Шолц, като предстои да бъде обсъдена оставката и да се намери евентуален наследник.
Говорител на министерството на отбраната заяви, че това се слухове, които няма да се коментират за момента.
През последните няколко седмици Кристин Ламбрехт се е изолирала дори от най-близките си служители. Стигнало се е до момент, когато комуникацията с министъра вече не е била възможна.
Ново проучване на Института за изследване на общественото мнение Civey показа, че голяма част от анкетираните германци смятат, че Ламбрехт трябва да освободи поста. За нейното отстраняване са се обявили 77% от респондентите.
Напоследък тя е Ламбрехт е подложена на все по-голям натиск. Споделено от нея видео в социалните мрежи навръх Нова година предизвика остри критики, тъй като тя Ламбрехт твърди, че войната в Украйна е довела до "впечатляващи срещи с много интересни и готини хора, за които съм благодарна".
Опозиционните партии Христиансоциален съюз (ХСС) и Християндемократически съюз (ХДС) призоваха канцлера незабавно да отстрани от длъжност Ламбрехт.
Според Bild тя е взела окончателно решение да се оттегли от поста, но все още не е ясно на коя дата ще го направи.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари

13.01.2023, 22:16

Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол днес. Той отговори на въпрос на депутата от „Възраждане“ Николай Дренчев, съобщава БТА.
Народният представител попита министъра дали Министерството на отбраната прави планове за преходния период между преждевременно изведения от експлоатация Миг-29 и закъсняващия F-16 и дали обмисля възможности за придобиване и въвеждане в експлоатация на „междинен“ изтребител, който ще позволи на българската авиация в преходния период между двете платформи да изпълнява конституционните си задължения.
По отношение на доставката на заместваща платформа – на 26 март 2022 г. президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО в Брюксел постави въпроса пред президента на САЩ Джо Байдън и ръководителите на делегации за необходимостта от предоставяне на самолети F-16 „втора ръка“, обясни Стоянов. Той добави, че през юни тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков е изпратил писма до САЩ, Италия, Испания, Франция, Швеция и Нидерландия. Страната ни е получила отрицателен отговор от Испания, Италия и Нидерландия, а от САЩ не са отговорили, каза още министърът.
След 2 август, когато служебното правителство встъпва в длъжност, отново са били изпратени писма до САЩ, Франция, Швеция и Израел. Създадена е работна група за оценка на постъпващата информация. Към момента няма постъпила конкретна информация, уточни Димитър Стоянов.
Министърът каза, че са проведени срещи с представители на Франция, Швеция и Израел. Проведена е рекогносцировка на летище „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ за евентуално разполагане на различни типове самолети от страна на Франция и Швеция, обясни той.
Димитър Стоянов посочи, че е провел работни срещи с министрите на отбраната на Швеция, Нидерландия и САЩ, на които са коментирани възможности за предоставяне на заместваща платформа. "Това, което търсим като заместваща платформа, е самолет „втора ръка“, по възможност на лизинг. Това, което ни предлагат обаче, са нови самолети или „втора ръка“, но за продажба, а не на лизинг", коментира той.
"Последното уверение е, че от Швеция в началото на февруари ще постъпят предложения като груба цена за това как могат да бъдат придобити самолети", съобщи министърът.
"Надявам се да не стигнем дотам, че да скъсаме една 110.годишна история от изтребителната ни авиация", заяви Димитър Стоянов и припомни, че от 1952 г. страната ни носи бойно дежурство без прекъсване.

 

Промениха наредбата за подпомагане на военно-патриотичните съюзи от МО

13.01.2023, 19:45

Промените на наредбата, с която  се определят условията и редът за предоставяне на финансова или материална помощ и/или помещения във военни клубове или други подходящи помещения в сгради в управление на Министерството на отбраната или структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, е публикувана в днешния брой на Държавен вестник и влиза в сила от 1 януари т. г. . Право на такава помощ и помещения имат военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност с военно-патриотична насоченост и/или в областта на сигурността и отбраната.
Направените промени водят до регламентиране на конкретни критерии за отпускане на финансова помощ, детайлизиране на отчетността и контрола върху изпълнението по сключените договори, както и подобряване дейността по разглеждане на мотивираните искания посредством промяна в сроковете за подаване на мотивираните искания за получаване на финансова помощ и създаване на образец на мотивирано искане с подробен финансов разчет.
В променената наредба е посочено, че финансовата помощ се предоставя в съответствие с приоритетите на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичното възпитание и сигурността и отбраната, които ежегодно се утвърждават от министъра на отбраната за следващата календарна година и се публикуват на сайта на Министерството на отбраната до 30 април на текущата година. В едномесечен срок от влизане в сила на  наредбата министърът на отбраната утвърждава приоритетите на Министерството на отбраната, е записано в документа.
Кандидатстването от правоимащите лица се извършва с мотивирано искане (съдържащо като неразделна част формуляр за кандидатстване) по образец в наредбата, което се подава до министъра на отбраната не по-късно от 30 октомври на текущата година в деловодството на Министерството на отбраната.
С измененията и допълненията се запазва действащият към момента механизъм за подпомагане, като се внася по-голяма конкретика. Отчитат се и измененията в действащото законодателство в областта на юридическите лица с нестопанска цел, облекчава се административната тежест върху гражданите в съответствие с възможностите, които са предоставени на Министерството на отбраната за извършване на справки по служебен ред.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Сухопътните войски започна провеждането на Анализи на подготовката на формированията през 2022 година

13.01.2023, 13:29

Вчера, 12 януари 2023 година, в присъствието на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов беше проведен Анализът на подготовката през 2022 година на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Командирът на формированието полковник Любомир Вачев отчете изпълнението на поставените задачи, акцентира върху детайли от работата и посочи актуалните насоки в дейността, след което бригаден генерал Караиванов  изказа своята благодарност към военнослужещите за постигнатото и пожела още по-големи успехи през 2023 година.
Резултатите от подготовката бяха отчетени през тази седмица и в 1-ви разузнавателен батальон, 38-ми и 59-ти батальони за ЯХБЗ и Е,  Ремонтната база за въоръжение и техника, 78-ми батальон за осигуряване, Батальона за комуникационно-информационна поддръжка и в двата учебни полигона „Корен“ и „Ново село“. Командирите на формированията направиха равносметка на извършеното през изминалата година и изразиха задоволството си от добрите резултати, постигнати през 2022 година – плод на усилията и професионализма на всички. Те припомниха стоящите за изпълнение през 2023 г. задачи и изразиха своята увереност, че през предстоящата година личният състав ще бъде все така мотивиран и отговорен.
В Сухопътните войски започна провеждането на Анализи на подготовката на формированията през 2022 година
Предстои провеждането и на Анализите на 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то бригадно командване, Единния център за начална подготовка, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк, Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти.
Източник: landforce.armf.bg

 
 

НАТО разполага самолети AWACS от Германия в Румъния

13.01.2023, 13:25

НАТО иска да “наблюдава руската военна дейност” и същевременно да подкрепи “засиленото присъствие на Алианса в региона” и затова разполага самолети за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) от Германия в Румъния. Те трябва да пристигнат в Букурещ следващия вторник, публикува НАТО съобщение за медиите, цитирано от ДПА.
Самолетите ще бъдат разположени на около 200 км от границата с Украйна, където ще бъдат изпратени и 180 войници.
„НАТО ще разположи в Румъния някои от самолетите си за наблюдение, които в момента са разположени в Германия, за да бъдат по-близо до войната, започната от Русия в Украйна. Самолетите за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) трябва да пристигнат в Букурещ следващия вторник, за да подкрепят засиленото присъствие на Алианса в региона и да наблюдават руската военна активност”, се казва в изявление на НАТО.
Самолетите AWACS, които досега бяха базирани в база край Аахен в Западна Германия, ще бъдат разположени в базата на румънските военновъздушни сили в Отопени, близо до Букурещ, на около 200 км от границата с Украйна, и ще останат там няколко седмици.
“Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отстоява всеки сантиметър от територията на съюзниците”, заяви говорителката на НАТО Оана Лингеску. “Нашите самолети AWACS могат да откриват самолети от разстояние стотици километри, като са ключов инструмент на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО. Благодаря на Румъния, че прие самолетите, които ще имат важен принос към нашите способности за ранно предупреждение”, добави тя.
НАТО не уточни колко от 14-те самолета AWACS, разположени в Германия, ще бъдат изпратени в Румъния, но според военни източници, цитирани от ДПА, ще бъдат разположени 3 самолета.
Чрез своята радарна система самолетите AWACS могат да откриват и идентифицират други самолети на разстояние повече от 400 км. Самолетите могат да предават информацията на всички други въздухоплавателни средства във въздушното пространство, които са подходящо оборудвани, което означава, че теоретично могат да се използват като летящи командни пунктове. В миналото те са били разполагани по време на операции срещу терористичната групировка “Ислямска държава” или в Афганистан.
Източник: БГНЕС

 
 

Норвегия ще поднови своя запас от боеприпаси

13.01.2023, 13:05

Норвегия – членка на НАТО, граничеща с Русия - ще поднови своя запас от боеприпаси, като поръча артилерийски снаряди за близо 2,6 милиарда крони (243 милиона евро), съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.
Норвежкото министерство на отбраната сключи споразумение за това с националния производител на боеприпаси "Наммо", който благодарение на този "най-голям договор", сключван някога от групировката, ще може да увеличи производствените си мощности.
"Има нова геополитическа ситуация, има война в Европа и бе вдигнато нивото на тревога", заяви на пресконференция министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам (на снимката).
"Това поражда нужда от повече военни материали, включително боеприпаси (. . .), тъй като Норвегия и другите страни трябва да попълнят собствените си запас и тъй като Украйна има значителна нужда от военни материали", добави той.
Скандинавската страна, която споделя 98-километрова граница с Русия, е предоставила на Украйна различни видове военно оборудване, включително артилерия и боеприпаси, за да се брани от руските нашественици, отбелязва АФП.
Поръчката, анонсирана днес, ще включва неопределено количество снаряди за далекобойна артилерия (с обсег над 40 км), разработени от "Наммо".
"Това ни дава възможност да увеличим производствения си капацитет и достатъчна видимост, за да направил поръчки на доставчиците си с цел да гарантираме собствените си бъдещи доставки", отбеляза директорът на компанията Мортен Брандцег.
С персонал от над 2700 души "Наммо" е съвместна собственост на норвежката държава и на финландската компания "Патрия". От своя страна последната се контролира до 50,1 на сто от финландската държава, а дял от 49,9 процента в нея държи норвежката "Конгсберг групен".
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

САЩ изтеглят от Словакия своя система за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

13.01.2023, 08:52

Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че САЩ скоро ще изтеглят своята система за противоракетна отбрана "Пейтриът", разположена в страната от началото на войната в Украйна, предаде ДПА.
От съображения за сигурност не се уточнява кога точно ще стане това, но ще е "въпрос на седмици", заяви говорителят на министерството Мартина Ковал Какашикова.
В началото на април Словакия, която граничи с Украйна, дари единствената си зенитно-ракетна система от съветски тип С-300 на съседката си, която е  нападната от Русия. За да не остане държавата от НАТО без ефективна защита на собственото си въздушно пространство, съюзниците САЩ, Нидерландия и Германия разположиха в Словакия общо четири системи "Пейтриът". Нидерландия вече изтегли своята система.
След изтеглянето на САЩ, германската система ще бъде единствената, останала в словашката военновъздушна база. По време на посещението си в Братислава през декември министърът на отбраната Кристине Ламбрехт потвърди, че германските "Пейтриът" ще останат в Словакия поне до края на 2023 г.
Според официалните изявления изтеглянето на американската система е с цел "ремонтни дейности", които са планирани отдавна.
Словакия води "интензивни преговори с партньорите си от Алианса, за да получи адекватен заместител на американската система Пейтриът", заяви Какашикова. Тя отказа да коментира медийните спекулации, че американската система ще бъде доставена директно на Украйна след поддръжката.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Английско-Афганската война и единственият оцелял, който да разкаже

13.01.2023, 08:29

Съществуват страни, за които се твърди, че никога не са били завладявани. Въпреки тежките сражения, както и огромните човешки жертви, картата на света познава някои много костеливи орехи, а техните подвизи могат да се смятат за особен успех в редица случаи. Една такава държава е именно Афганистан. И докато опитът за съветска инвазия продължава да бъде пресен и незабравим, като една от най-слабите възможни функции в това отношение, не трябва да забравяме, че руснаците не са единствените хора, които са направи грешката да нападнат някогашната империя. Сериозен позор може да бъде забелязан и от английска страна в средата на XIX век.
Първата Английско-Афганска война е следствие на голямата надпревара между английската и руската корона за разширяване на влиянието в Азия. По това време опитите на Русия да разшири влиянието си в Индия остават без успех и са значително кратки, а междувременно британците не спират да наблюдават този гигант и да го смятат за основен враг. Мнозина очакват проявата на първата „студена война“ между двете страни, а с влошаващото вътрешно политическо състояние на Индия, англичаните очакват сериозна експанзия и атака от Русия, при това директно през Афганистан.......Прочети още

 
 

Исторически календар

13.01.2023, 08:12

На 13 януари 1880 година в Пловдив е роден подполковник Александър Морфов (1880 – 1934). Завършва Българската униатска гимназия в Одрин (1899), където изучава основни музикалнотеоретични дисциплини и флейта, и Военното училище в София (1902). Служи в 1-ви пехотен софийски и в 25-и пехотен драгомански полк, като ротен командир в Школата за запасни офицери и във Военното училище и като командир на 7-а пехотна дружина.
Сражава се във войните за национално обединение (1912 – 1918), а през 1922 г. преминава в запаса и се отдава на музикално творчество. Един от пионерите на българската хорова музика, участвал в създаването на Съюза на народните хорове (1926).
Наречен „баща на българската войнишка песен“, той е автор на повече от 40 военни марша (12 – по негов текст), сред които „Ний ще победим“ (1900), „Марш на македонските революционери“ („Изгрей, зора на свободата“), „Срещен марш“ и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен.
Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.

Със заповед на министъра на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов от 13 януари 1941 година е учреден „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“. Изготвен в два варианта, той е раздаван до края на Втората световната война като „израз на отличие и похвала към ранените и убитите във време на война по нашите бойни полета“. Когато се дава за раняване, кръстът е покрит със светлосин емайл, а върху щита се изписва цифра „1“, „2“ или „3“, в зависимост от броя на раняванията. Върху предназначения за близки на загинали знак кръстът е покрит с черен емайл, изображение на кръст е поставено и върху щита вместо цифра. Според замисъла на създателите на отличието, поставените върху него изображения символизират отечеството, монарха, славата, страданието, смъртта и войната. Право да получат и носят възпоменателния знак имат ранените във войните за национално освобождение и обединение, както и наследниците на загиналите. Всички носители на знака получават специален документ – легитимация, издадена от Общия съюз на пострадалите от войните в България, която удостоверява правото на наградения да носи отличието.
На 25 март  2014 г., със заповед на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов учреденият през 1941 г. „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“ е възстановен  като ведомствена награда на Министерство на отбраната. Под името „Знак за пострадалите във военен конфликт, мисия и операция“ той, подобно на предходния знак, също се изготвя в два варианта – за ранени и за загинали. Автор на проектите е художникът Александър Занков. Дава се „в израз на благодарност към военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили, ранени или загинали при изпълнение на служебния им дълг при военен конфликт, при участие в мисия, операция зад граница или за принос в националната сигурност в мирно време“.

 
 

 

Стоманените "орли" и "дракони" на Китай  задминаха всички конкуренти

12.01.2023, 22:05

Китайските военновъздушни сили могат да се нарекат едни от най-модерните в света. Евтините китайски самолети се продават активно в Азия, Африка и Близкия изток. Това пише Константин Олшански за "Свободна преса".  А свръхскъпите разработки, които Пекин все още не е споделил с никого, всяват ужас в сърцата на натовските генерали.
Китай сключи много изгодна отбранителна сделка. Военновъздушните сили на Мианмар поръчаха партида леки бойни самолети FTC-2000G, произведени от китайската държавна корпорация Guizhou Aviation Industries Corporation (GAIC).......Прочети още

 

“Калашников” се хвали с невиждано от 20 години производство на оръжия

12.01.2023, 21:37

Руският оръжеен концерн “Калашников” е изпълнил рекорден за последните 20 години план за производство на оръжие през 2022 г., съобщава “Спутник”.
През миналата година оръжейното производство на компанията се е увеличило с 40% спрямо 2021 г.
“Калашников” е изпълнил 45 държавни поръчки в областта на отбраната, както и 24 договора по линия на военно-техническото сътрудничество.
Също така концернът планира дейности по организация на производството в рамките на едно лицензионно споразумение, посочват от пресслужбата.
През 2022 г. “Калашников” е доставил първата партида от най-модерната снайперска винтовка СВЧ “Чукавин”.
“Чукавин” засенчва всички подобни оръжия, приети на въоръжение в руските войски, изтъкнаха от “Калашников”, цитирани от ТАСС.
“Чукавин” е полуавтоматична пушка с калибър на патроните 7,62×54 мм и 7,62×51 мм. Версията 7,62х54 мм е съвместима с пълнителите на снайперската пушка “Драгунов”, която е предназначена да замени. - (видео)
Източник: news.bg 

 

Димитър Стоянов: България не може да предоставя тежко въоръжение на Украйна, докато не се намери заместващо

12.01.2023, 21:15

България няма възможност да предоставя на Украйна тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят заместващи платформи, а към този момент такива няма. Това заяви в “Още от деня” министърът на отбраната Димитър Стоянов.
“България предоставя въоръжение на Украйна без решение на НС доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. Предишното правителство могат да го отричат колкото искат”, заяви той.
Уточни обаче, че българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а само това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък. Стоянов коментира и визитата си в Украйна от края на миналата година:
“Няма нищо тайно в това, че посетих Украйна. Още в началото на декември беше планирано работно посещение на министър Резенков в България, тъй като бях отправил покана към него. Поканата беше свързана с взетото решение на НС от 3 ноември за намиране на т.нар. заместващи платформи при предаване на въоръжение на украинската страна. По съвсем обективна причина – войната, Резенков не успя да посети България и съответно отправи покана към мен. Най-вероятно тайнствеността, която се получи около посещението ми в Украйна на 19 декември, е поради мерките за сигурност, които бяха предприети от украинската страна”.
Стоянов посочи, че основните теми по време на разговорите са били от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави България и откъде може да получат заместващи платформи.
“От Украйна поискаха това, което се знае от цялата българска общественост, а именно ракетни комплекси, боеприпаси и т.н.”, добави министърът
Вижте целия разговор във видеото
Източник: bntnews.bg

 

Доставки на нови бойни и учебно-бойни самолети за ВС на РФ през периода 2008-2022 години

12.01.2023, 13:27
 

Първи разузнавателен батальон чества своя празник

12.01.2023, 13:14

Днес, 12 януари, в района на военно формирование 24620 – Свобода с издигане на националния флаг започна тържественото честване на празника на Българското военно разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон.
В празничното си слово пред личния състав командирът на батальона подполковник Минчо Минев отправи своите поздравления и изрази благодарността си за полаганите усилия и отговорността в ежедневната дейност: „Искам да благодаря на целия личен състав за положения труд, за отговорно и успешно изпълнените задачи през годината. Уверен съм, че независимо от трудностите и предизвикателствата в ежедневната дейност, ние ще работим все така с професионализъм и отговорност за издигане на авторитета на  формированието и на Сухопътните войски”.
 Със заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на командира на 1 разузнавателен батальон, за отговорно изпълнение на служебните си задължения бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бяха прочетени получените поздравителни адреси.
По случай празника на Българското военно разузнаване пред личния състав беше прожектиран и филма „Един срещу девет”, който разказва за живота и делото на полковника от военното разузнаване Пеньо Пенев. Героичният подвиг на полковник Пенев е пример за вярната и всеотдайна служба на Родината.
Източник: landforce.armf.bg

 

САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

12.01.2023, 12:55

САЩ и Япония планират да укрепят сътрудничеството си в областта на отбраната, както на суша и по море, така и в космоса, съобщава "Блумбърг".
Причината е нарастваща загриженост относно все по-голямото предизвикателство от страна на Китай и отношенията на азиатската страна с Русия.
Ден след провеждането на разговори по сигурността във Вашингтон, официални лица заявиха, че двете страни са готови да подпишат споразумение, което ще засили сътрудничеството в космоса, което ще включва и съгласие от страна на САЩ за отбрана при атака срещу космически активи на Япония в някои случаи.
Вашингтон и Токио се ангажираха и да засилят двустранното военно обучение и да прегрупират американските сили в региона, за да могат да отговорят по-добре на всяка заплаха от Китай.
Срещата на Консултативния комитет по сигурността на САЩ и Япония към Държавния департамент се проведе малко преди посещението на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон по-късно тази седмица и открои колко сериозно двете страни приемат опасенията относно "по-агресивния" Китай. Япония нарича Пекин "безпрецедентно стратегическо предизвикателство".
"Това, на което ставаме свидетели напоследък, е много провокативно поведение от страна на китайските сили и техния опит да наложат нова нормалност" в подхода си към Тайван, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на брифинг заедно с държавния секретар Антъни Блинкън и техните японски колеги. Остин обаче отбеляза, че се съмнява, че китайска атака срещу Тайван е неизбежна.
САЩ ще реорганизират силите си в Япония, за да възпират и да реагират по-добре на нарастващите регионални заплахи. Съюзниците ще проведат съвместни учения в района на югозападните японски острови, където напрежението с Китай е високо, се посочва в съвместно изявление на двете страни. В него се изтъкват "повишени разузнавателни, наблюдателни, противокорабни и транспортни способности" за американските сили в страната.
Остин заяви официалната подкрепа на САЩ за желанието на Япония да придобие способности за контраудар. Правителството на Япония обяви драстичен ръст на разходите за отбрана, който би му дал възможност за тази цел.
"Военното сътрудничество между САЩ и Япония не трябва да е насочено срещу интересите на трети страни и не трябва да подкопава мира и стабилността в региона", подчерта от своя страна говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.
Министърът на външните работи на Япония Йошимаса Хаяши заяви, че официални лица от САЩ и Япония са загрижени относно разширяването на военното сътрудничество между Русия и Китай.
В съвместното изявление двете страни се ангажираха да си сътрудничат в изследвания в области като съвременни материали и съоръжения за изпитание на хиперзвукови оръжия, както и да проучат съвместното разработване на бъдещ прехващач.
Съюзническите страни призоваха и за съвместни учения с Южна Корея, насочени към отбраната от балистични ракети, морската сигурност и противоподводната отбрана.
Източник: https://news.bg/

 

Високо изпълнение на план-графика за летателна подготовка в 12-та авиационна база

12.01.2023, 11:31

Командирът на 12-та авиационна база в гр. Долна Митрополия полковник Петър Банков направи обективна равносметка на извършената дейност през изминалата година, анализира резултатите от изпълнението на поставените задачи и начерта новите цели. Това стана на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2022 г., съобщават от Командването на ВВС. „Трудности и предизвикателства не липсваха, но постигнатите резултати в дейността на базата доказват, че благодарение на високия си професионализъм личният състав изпълнява отговорно и качествено поставените от Командването на Военновъздушните сили задачи”, каза полковник Банков.
Командирът на Военновъздушните сили генерал – майор Димитър Петров даде положителна оценка за дейността на 12-та авиационна база през 2022 год. Той изказа благодарност към командването и личния състав за положените усилия и отговорност, за добре свършената работа и проявен професионализъм. На всички той пожела здраве, увереност и сили за една успешна и ползотворна 2023 година.
Един от основните приоритети на базата е осигуряването на приемственост между поколенията летателен състав. Авиобазата прие в редиците си 10 лейтенанти от Випуск 2022. Летателната дейност се провеждаше ритмично и бе отчетено високо изпълнение на план-графика за летателна подготовка, проведени двусменни полети и успешно въведена в експлоатация нова материална част.
При максимална натовареност, авиационния инженерно-технически състав осигури в инженерно-авиационно отношение летателната дейност през годината, изпълни в срок и с високо качество видовете подготовки за полети, регламентните работи и работите за отстраняване на възникнали откази по авиационната техника.
Друго значимо направление, в което бяха съсредоточени усилията на базата е провеждането на курсове за придобиване и повишаване квалификацията на военнослужещи за нуждите на ВВС. Работата на „Центъра за подготовка и обучение” отчете висок ръст на проведените курсове в сравнение с последните две години. През годината са проведени общо 30 курса, в които са преминали подготовка 283 специализанта. Положените усилия от страна на преподавателския състав за повишаване на качеството и ефективността на обучението, даде положителен резултат върху успеваемостта и формирането на трайни знания и умения в обучаемите.
Източник: https://otbrana.com/

 

Празник на българското военно разузнаване

12.01.2023, 08:14

С княжески указ № 190 от 31 декември 1907 г. е създадена Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. На 12 януари 1908 г. указът влиза в сила, а от 1997 г. тази дата се отбелязва като официален празник на военното ни разузнаване. По време на Балканската война (1912 – 1913) за първи път е осъществено въздушно разузнаване и са направени опити за радиосмущения, подслушване и прехващане на чужд радиообмен.
В хода на Първата световна война (1915 – 1918) към армиите и щабовете на дивизиите функционират разузнавателни служби. Съгласно клаузите на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919) Разузнавателната секция е разформирана. През 1939 г. възобновява дейността си, а през 1940 г. е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел към Щаба на войската с три отделения.
След Втората световна война (1939 – 1945) той прераства в Разузнавателен отдел на Генералния щаб, чиято задача е водене само на външно разузнаване. От март 1950 г. се нарича Разузнавателно управление на Генералния щаб. В негово подчинение преминава парашутно-разузнавателен батальон (1951), формирана е отделна разузнавателна ескадрила за оперативно разузнаване, създаден е отряд за радиотехническо разузнаване (1957) и е открита школа за подготовка на кадри (1972). На основата на Разузнавателното управление се създава Главна дирекция „Военна информация“ (1999), която по-късно е трансформирана в Служба „Военна информация“ (2000). Днес главните приоритети в дейността й се определят от участието на България в колективната европейска и евроатлантическа система за сигурност.
С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

 

 

Празнуват военните моряци от миночистач "Шквал"

11.01.2023, 20:17

На 11 януари се навършват 40 години от вдигането на българския военноморски флаг на борда на базов миночистач „Шквал“. Първи командир на кораба е старши лейтенант Красимир Атанасов.
За това време в състава на родните Военноморски сили корабът е проплавал над 58 хиляди морски мили.
През годините „Шквал“ се утвърди като редовен участник във Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), а при участието си през 2017 г. за определен период от време е флагман на групата.
Участник е в редица военноморски учения като „POYRAZ 94”, „COOPERATIVE PARTNER”, „COOPERATIVE ENGAGEMENT”, „NUSRET”, „NIRIIS”, „POSEIDON”, плавал е до Грузия, Гърция, Хърватия, Румъния, Русия и Турция.
През 2003 г. по време на учението „COOPERATIVE PARTNER” корабът е сертифициран по програмата за страните-партньори.
На по-късен етап, през 2015 и 2019 г., когато България вече е член на НАТО, корабът е сертифициран по стандартите на Алианса (MAREVAL).
През 2003 г., в рамките на учението „COOPERATIVE ENGAGEMENT”, в Загреб, Република Хърватия, корабът е посетен от командира на съюзното морско командване на НАТО в Неапол вицеадмирал Сан Феличе ди Монтефорте, който година по-късно, по време на учението „БРИЗ 2004“, плава на борда на кораба заедно с командира на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) капитан I ранг Полидоро.
През 2019 г., при включването му в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в пристанище Одеса, корабът е посетен от командира на морското командване на НАТО вицеадмирал Кейт Блоунт и председателя на военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.
Корабът е участвал и в активациите на оперативната група за черноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен за командващ на “специалната военна операция” в Украйна

11.01.2023, 20:08.

Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов бе назначен днес от министъра на отбраната на РФ аремейски генерал Сергей Шойгу за командващ на “специалната военна операция” в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.
То съобщи днес в изявление, че “за командващ на Обединената групировка войски (сили) (в зоната на “специалната военна операция” в Украйна) е назначен началникът на Генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов”.
Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на “разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)”, обясни руското министерство на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Комисията по отбрана подкрепи промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите

11.01.2023, 19:57

Внесеният от Костадин Костадинов и други народни представители от ПГ „Възраждане“ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите бе подкрепен днес от Комисията по отбрана с 11 гласа „за“ и 2 „въздържали се“. Той бе представен от народния представител Николай Дренчев, който посочи, че става въпрос за хора, които са пострадали по повод отбраната на страната, а днес са в тежко социално положение. Поправките са насочени в две основни посоки. Едната е подобряване на грижите за социалното и здравното състояние на военноинвалидите и военнопострадалите и другата – възлагане на допълнителни ангажименти на държавни ведомства и структури.
В края на миналата година социалната комисия, която е водеща, не подкрепи проекта. Тогава бе изразено опасение, включително и от представителите на Министерството на труда и социалната политика, че би могло да се създаде неравнопоставеност между различните групи хора с увреждания.
Законопроектът е включен в дневния ред на утрешното заседание на Комисията по транспорт и съобщения. Той е разпределен още в комисиите по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по здравеопазването.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша ще предаде германски танкове Leopard на Украйна

11.01.2023, 17:05

Държавният глава на Полша Анджей Дуда обяви, че Варшава ще прехвърли танкове германско производство Leopard 2A4 PL на Въоръжените сили на Украйна, се казва в съобщение от пресслужбата на президента, разпространено в социалната мрежа "Туитър“.
В съобщението се пояснява, че Киев ще получи "танкова рота“, т.е. 10 бойни машини.
По-рано депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко съобщи в канала си в "Телеграм“, че президентът на Украйна Володимир Зеленски провежда среща с държавния глава на Полша Анджей Дуда в Лвов.
Зеленски пристигна в града за среща, посветена на ситуацията на границата с Беларус. Планът за пътуване на украинския президент не бе обявен предварително от съображения за сигурност.
На 21 декември миналата година украинският президент посети Вашингтон, напускайки Украйна за първи път от началото на войната. Връщайки се от САЩ през Полша, Зеленски се срещна с Дуда и го информира за подробностите около посещението си във Вашингтон.
През последните месеци Украйна отправя настойчиви молби към Берлин за доставка на танкове Leopard 2, но канцлерът на ФРГ Олаф Шолц многократно е заявявал, че Германия ще действа по този въпрос само в координация със своите съюзници. Съгласно думите му, досега нито една държава не е доставила на Киев танкове западно производство. Германското правителство си запазва правото да изисква одобрение за крайната употреба на всички произведени в Германия оръжия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Правителството одобри предложените от МО промени на закона за отбраната и въоръжените сили

11.01.2023, 16:07

С промените ще се създаде законова уредба за изпълнение на конституционните задължения на българските въоръжени сили, на съюзните задължения на страната в НАТО и ангажиментите по Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, съобщава правителствената информационна служба. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили предстои да бъде обсъден и гласуван от Народното събрание.
Регламентират се случаите на участие на въоръжените сили в състава на многонационални военни формирования при провеждане на операции, мисии и други международни инициативи на територията на страната.
Регламентира се процесът по осъществяване на оперативното ръководство, националният контрол и прехвърлянето на правомощията за оперативното управление на формированията, когато те изпълняват задачи на територията на страната.
Създава се изрична уредба, регламентираща срока на участието на българските военнослужещи на длъжности в международна организация или инициатива в операция, или мисия на територията на страната.
Осигурява се централизиран модел за разпореждане с излишни движими вещи с общо предназначение, така както това е уредено за излишните движими вещи, представляващи продукти, свързани с отбраната, включително оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия с цел да се даде възможност за бързо освобождаване от тях, чрез способите в Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане, директно от местата на тяхното съхранение, без да е необходимо да бъдат транспортирани и съхранявани от други длъжностни лица в различни от досегашните складови райони.
Уеднаквява се срокът за командироване на представители на МО с този на мандата на служителите на МВнР в задграничните представителства. По този начин ще се постигне синергия между служителите на двете ведомства при отстояване на националните интереси и реализиране на политиките на България, в контекста на членството на страната в НАТО и ЕС.
Също на днешното си заседание Министерският съвет прие Решение, с което одобрява „Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените Американски Щати“ и предлага на Народното събрание да го ратифицира със закон.
Споразумението представлява актуализиран вариант на вече действащото такова от 2001 г. То установява основните принципи и процедури за улесняване на взаимното предоставяне на логистично осигуряване, като спомага за повишаване на оперативната съвместимост, боеготовност и ефективност на въоръжените сили чрез разширяване на сътрудничеството при взаимното предоставяне на стоки и услуги и е основна форма за логистично взаимодействие при осъществяване на дейностите, свързани със съвместното съоръжение полигон „Ново село“.

 

БКУН отчете изпълнени задачи през 2022 г.

11.01.2023, 14:11

В Базата за командване управление и наблюдение (БКУН) се проведе анализ на изпълнените задачи и постигнатите резултати през 2022 г.у, съобщават от ВВС
На анализа присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, ръководния състав от БКУН и командирите на подчинените военни формирования.
В процеса на работа бяха направени основни изводи от дейността и проведените мероприятия от Базата през изминалата година по разделите организационно изграждане, интеграционната дейност и военно сътрудничество. Особено внимание се отдели на изводите от подготовка на формированията и най вече с акцент на носенето на бойно дежурство от силите и средствата придадени в интегрираната система за ПРО и ПВО на НАТО.
Отчетено беше, че в пъти са се увеличили действията при осигуряването и координацията на полетите по третата мисия на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”, което е изисквало съобразителност, прецизност и своевременни и точни действия от дежурните длъжностни лица и подчинените им разчети.
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, оцени положително постигнатите резултати, очерта приоритетите и предизвикателствата пред Базата и пожела здраве и успех през 2023 г.
Източник: https://otbrana.com/

 

Канада дарява система за противовъздушна отбрана на Украйна

11.01.2023, 09:25

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви вчера, че правителството му ще закупи американска система за противовъздушна отбрана, която ще дари на Украйна.
Системата за противовъздушна отбрана, произведена в САЩ, е на стойност 302 милиона щатски долара, заяви министърът на отбраната Анита Ананд.
Съобщението беше направено след двустранната среща между Трюдо и президента на САЩ Джо Байдън в Мексико сити.
Канада предлага на Украйна Националната усъвършенствана ракетна система “земя-въздух” (NASAMS), за да противодейства на масираните бомбардировки на Русия по критичната й инфраструктура, каза Ананд.
“Канада ще продължи да подкрепя украинския народ в борбата му срещу незаконното и неоправдано нахлуване на Русия”, написа Ананд в Туитър.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори, че Канада е ” доказала ярко” своята подкрепа.
“Благодаря ви, че ни помагате да защитим нашето небе. NASAMS, закупени за нас от Канада, ще бъдат силен щит за нашите градове и граждани”, написа Зеленски в Туитър.
Дарението е в допълнение към бронираните машини, артилерията, боеприпасите, камерите за безпилотни летателни апарати и зимното облекло, които Канада вече предостави на Украйна за отблъскване на руската инвазия.
Системата за защита NASAMS се е доказала като изключително успешна в защитата от нападения с дронове, ракети и самолети.
Източник: БГНЕС

 

Внукът на ген. Дьо Гол: Хората започват да осъзнават извратените игри на американците в Украйна

11.01.2023, 09;18

Асоциацията за Френско-руски диалог сподели в Youtube интервю с Пиер Дьо Гол, съветник по стратегии и финансиране на предприятията, внук на генерал Дьо Гол, пише френското издание agoravox.fr, което предоставя и транскрипция на разговора.
"Мисля, че общественото мнение започва да осъзнава извратените игри и американските лъжи и най-вече тези на НАТО, които използват кризата в Украйна, за да дестабилизират Европа, тъй като Европа, обединена с Русия, представлява блок, който е силен както политически, така и икономически, културно, социално", казва дьо Гол......Прочети още

 

През 1956 г. приключва безславната служба на торпедните катери „Пауер” в нашия флот

11.01.2023, 07:45

На 30 август 1956 г. временно изпълняващият длъжността командващ ВМС капитан І ранг Янков издава секретната Заповед № М-0237, съгласно която стражевите катери тип „Пауер“ с тактически номера 431 и 432 се бракуват, снемат се от отчет и се заличават от списъците на флота.
Съгласно същата заповед трябва: „Да се снемат от корабите всички видове имущества - годни и негодни за употребление, като палубите и надстройките се ремонтират до състояние да не пропущат в кораба вода от плиски и дъжд.
Корпусите да се предадат на поделение 20230 за използването им като мишени при провеждането на торпедни стрелби“. В заповедта конкретно е посочено как трябва да се постъпи с всички останали части от двата катера......Прочети още

 

Исторически календар

11.01.2023, 07:40

На 11 януари 1900 година в Шумен е роден генерал-майор Петър Хаджииванов (1900 – 1984).
Завършва Военното училище (1920) и Военната академия в София (1928). Служи като помощник-началник на секция в Генералния щаб (1928 – 1930), командир на рота в Школата за запасни офицери (1930 – 1931), преподавател в офицерския и подофицерския курс в Пехотната школа във Велико Търново (1931 – 1934), инспектор на класовете във Военната академия (1934 – 1936), началник на Разузнавателната (1936 – 1938) и Оперативно-мобилизационната секция в щаба на 7-а пехотна дивизия (1938 – 1940), началник на Учебното отделение в Щаба на войската (1940 – 1944). През юни 1944 г. е назначен за началник-щаб на 16-а пехотна дивизия, а през октомври с. г. – за началник-щаб на 4-а армия.
Участва в заключителния етап на войната срещу Германия (1944 – 1945). От 16 февруари 1945 г. заема длъжността началник-щаб на 1-ва българска армия. След войната е началник на Школата за запасни офицери (1946) и на Военната академия (1946 – 1948).

Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 1 кл. Автор на „Кратка история на Отечествената война“ (1958), „Приносът на българския народ за разгрома на фашистка Германия“ (1964), „До Алпите с Първа българска армия“ (1975).

 

 

Руският министър на отбраната: Русия ще продължи да разработва ядрени оръжия

10.01.2023, 20;16

Русия ще продължи да разработва ядрената си триада от балистични ракети, подводници и стратегически бомбардировачи, защото тези оръжия са основната гаранция за нейния суверенитет, предаде Ройтерс, цитирайки министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу.
“Ще продължим да развиваме ядрената триада и да поддържаме нейната бойна готовност, тъй като ядреният щит е бил и продължава да бъде основният гарант за суверенитета и териториалната цялост на нашата страна”, заяви Шойгу. “Освен това ще повишим военния капацитет на въздушно-космическите сили – както по отношение на работата на изтребителите и бомбардировачите в райони, където оперират съвременни системи за противовъздушна отбрана, така и по отношение на подобряване на безпилотните летателни апарати”, добави той.
Руският министър на отбраната също така каза, че през 2023 г. системите за управление и свръзка на въоръжените сили на страната ще бъдат усъвършенствани чрез употребата на технологиите на изкуствения интелект, предаде ТАСС.
Източник: bta.bg

 
 

НАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна

10.01.2023, 19:11

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че западните страни са изчерпали запасите си от боеприпаси, докато подкрепят Украйна в продължаващия ѝ конфликт с Русия.
Той посочи, че военната индустрия е увеличила производството на военни средства в отговор на ескалацията на конфликта от Русия.
Относно последните съобщения за доставка на оръжия в Украйна от Съединените щати и Великобритания, Столтенберг подчерта, че е също толкова важно да се гарантира, че предоставените системи работят по предназначение, т.е. разполагат с достатъчно амуниции и резервни части.
Войските, които боравят със системите, трябва да бъдат адекватно обучени, изтъкна той.
Изявлението на шефа на НАТО дойде, след като по-рано днес Европейският съюз и НАТО подписаха нова декларация за сътрудничество на церемония, състояла се в централата на Алианса в Брюксел.
Декларацията беше подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, съобщават световните медии.
Страните все още не са разкрили съдържанието на споразумението.
По-рано "Франс прес" съобщи, позовавайки се на документа, че ЕС и НАТО възнамеряват да дадат тласък на сътрудничеството в областта на отбраната на фона на конфликта в Украйна.
По данни на агенцията в документа се посочва, че двете страни са ангажирани да издигнат партньорството си "на по-високо ниво" и да мобилизират "всички налични общи инструменти, независимо дали са политически, икономически или военни, за постигане на общите цели".
Източник: https://blitz.bg/

 

Провал на космическата мисия на Великобритания

10.01.2023, 13:16

Първият старт от територията на Великобритания завърши неудачно, след като ракетата носител от въздушния старт LauncherOne на американската компания Virgin Orbit не успя да изведе на орбита полезния товар (спътници), информират от Virgin Orbit.
"По всяка вероятност ние се сблъскахме с аномалия, която попречи на нашата ракета да достигне орбита. Ние все още проучваме данните" се казва в съобщението на компанията в Твитер. От Virgin Orbit са добавили, че са премахнали предишната публикация за успешният старт.
Модифицираният самолет Боинг-747 с закрепена под лявото крило двустепена ракета носител LauncherOne в понеделник е излятял от летището Ньюки в югозападна Англия за извеждане на девет спътника на околоземна орбита. Малко след 1 час от излитането в запланираната точка над Атлантическия океан, недалеко от крайбрежието на ирландските графства Корк и Кери на височина 10.5км е била пусната ракетата LauncherOne.
Според транслацията в ефир на британския канал Sky News, двигателят на първата степен на ракетата се е включила четири секунди след разкачването и е работил три минути преди да се отдели степента. Впоследствие е трябвало да работи втората степен и да се отдели, но в този процес нещо е тръгнало не както трябва. Точните причини за науспеха на мисията не се разгласяват. Самият самолет без проблеми се е върнал на летището от което е излетял, където са се намирали няколко хиляди жители на Великобритания, които специално бяха дошли в графството Корнуол, за да присъстват на този исторически момент.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 
 

Александър фон Фалкенхаузен – немският генерал, който командваше турци и китайци, а след това се опълчи и на Хитлер

10.01.2023, 09:17

Александър фон Фалкенхаузен е личност, която не може да бъде игнорирана с лека ръка, но в епохата на твърде много герои, остава прикрит или просто забравен. В своята активна кариера ще води турците срещу Великобритания, както и китайските националисти срещу инвазията на Япония, малко по-късно ще помилва британски заложници и ще участва в конспирацията около премахването на Хитлер – последната за жалост се проваля, но там всичко е въпрос на късмет. Наричат го ветерана от Първата Световна война с глава на лешояд, като най-вероятно това ще ни подскаже, че не е един от най-красивите капитани във времето на две войни. Според американския генерал Джоузеф Стилуел, Александър ще бъде един от най-големите злодеи, ходели по тази земя.
През 1953 г. президента на Тайван – част от Китай, ще изпрати благодарности за 75-я рожден ден на Фалкенхаузен, както и сумата от 12 000 долара. След войната е ясно какво точно ще се случи с всички немски войници. Фалкенхаузен се смята за герой в Китай и злодей в Белгия, но благодарение на Куиан Юулинг – известна още като „Китайската женска версия на Шиндлер“, германецът ще успее да пропусне 12-годишната присъда като потенциален военен престъпник на тогавашния флаг.
Кой е той обаче? Ако разгледаме малко по-подробно неговото родословно дърво, бързо ще открием, че има роднински връзки с Карл Вилхелм Фридрих – маркграф на Брандерург-Ансбах. Александър е роден от Елизабет Вюнш, любовница на въпросния и с това е до някаква степен официален член на пруското краслко семейство. Логично е, че още преди да се роди, от него се очакват големи дела, а във времето, същият изобщо не разочарова. Фалкенхаузен е роден на 29 октомври 1878 г. в Блументал. Той е второто от предстоящите седем деца на бароновото семейство. Записан е в класическа немска гимназия и на 12-годишна възраст е преместен във военна академия във Валхщат като кадет.......Прочети още

 
 

Исторически календар

10.01.2023, 09:13

На 10 януари 1882 г. във Враца е роден Йордан  Казанджиев. Завършва Военното училище в София, а през 1908 г. Въздухоплавателна школа в Санкт Петербург, Русия, като балонист. Заедно с Васил Златаров през 1912 г.  построяват първия български сферичен  балон „София-1“ с обем 640 м3. Назначен е за командир на балонното отделение към Въздухоплавателния парк. По време на Балканската война, на 15 октомври 1912 г. в 9.00 ч., поручик Казанджиев се издига с балона на височина 600 м. и извършва първото въздушно наблюдение над Одрин.  В хода на войната капитан Казанджиев  изпълнява въздушни наблюдения в продължение на 10 бойни дни. През Първата световна война  балонното отделение отново се ръководи от капитан Казанджиев. С новопостроения змейков балон „Солун“ се извършват наблюдения и коригиране огъня на артилерията в поддръжка на Първа българска армия в  районите на Цариброд и Пирот. След влизането на Румъния във войната балонното отделение се пребазира на Добруджанския фронт и изпълнява задачи от района на Русе. Активно участва в превземането на крепостта  Тутракан, пробива на Кубадинската позиция, наблюдения в районите на Тулча.От 31 декември 1916 г. капитан Казанджиев е назначен за командир на новосформираната Балонна група, в чийто състав влизат 1-во и 2-ро балонно отделение с балон „Солун“ и новополучения балон от Германия „Одрин“, разположени в района на Тулча. До август 1918 г. изпълняват бойни задачи на  Добруджанския фронт, след което са прехвърлени на Солунския фронт, където воюват  до края на войната.
Капитан Казанджиев извършва най-много бойни полети с балон, създава и обучава балонни класове, автор е на първите български учебници и инструкции по въздухоплаване.

 
 

79 години от най-тежката бомбардировка над София

10.01.2023, 09:06

Днес се навършват 79 години от най-тежкото и кръвопролитно въздушно нападение над София от времето на Втората световна война.
При комбинираната атака на 10 януари 1944 година над столицата са изсипани 1800 бомби, 750 души загиват, ранените са над 700, а една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.
Градът е атакуван от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на града изпраща 39 прихващача. България губи само един самолет срещу 31 на сметката на противника.
Жителите на града обаче са ужасени - огромна част от жертвите на нападението са цивилни граждани, а оцелелите са принудени да търсят спасение чрез евакуация. - Още за бомбардировките през ВСВ

 

 

Исторически календар

09.01.2023, 21:03

Парад на Школата за запасни офицери в Скопие на 14 август 1916 годинаНа 9 януари 1901 година с указ на княз Фердинанд е създадена Школа за запасни офицери. Придадена към Военното училище школата подготвя бъдещи взводни командири – запасни подпоручици в пехотата със срок на обучение 11 месеца. През 1908 г. се обединява с Школата за запасни подпоручици в артилерията.

Около 20 хиляди нейни възпитаници, сред които и много представители на българската интелигенция, защитават блестящо офицерската чест и името на военноучебното заведение във войните за национално обединение (1912 – 1918). През 1943 г. към Военноморското училище във Варна е открит Морски отдел на ШЗО за подготовка на запасни офицери за флота. На 2 юни 1945 г. формированието е преименувано на Народна школа за запасни офицери „Христо Ботев“, която през 1950 г. се премества от София във Велико Търново, а през 1961 г. – в Плевен.

 

Канада купува 88 изтребители F-35А

09.01.2023, 20:54

Правителството на Канада ще закупи 88 изтребители F-35А от американската корпорация Lockheed Martin като част от програмата за обновяване на авиационния парк на ВВС. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната на страната Анита Ананд, предава Reuters.

"Днес обявявам, че Канада ще закупи нов флот от 88 усъвършенствани изтребители F-35 като част от споразумение, което имаме с правителството на САЩ и Lockheed Martin. Тази инвестиция се оценява на 19 милиарда долара (14,1 милиарда долара)“, обяви министърът. По думите й Канада ще получи първите 4 самолета през 2026 г., още 12 през 2027-2028 г., а договорът трябва да бъде изпълнен изцяло до края на 2032 г.
Ананд уточни, че с предвидените средства ще бъдат закупени не само за самолети, но и необходимото оборудване за поддръжката им. Освен това част от парите ще отидат за модернизацията на две бази на канадските ВВС, където ще бъдат базирани на F-35. Цената на един изтребител е 85 милиона долара.
През март 2022 г. Министерството на отбраната на Канада обяви, че е решило да закупи изтребители F-35 от Lockheed Martin, които ще станат новите основни изтребители за ВВС на страната.
По-рано бе съобщено, че първите доставки на нови самолети, които трябва да заменят остарелите CF-18, ще започнат през 2025 г.
Бойните самолети CF-18 от четвърто поколение са на въоръжение във ВВС на Канада от началото на 80-те години на миналия век. В края на 2018 г. страната сключи сделка с Австралия за закупуване на 18 употребявани изтребители F/A-18, които да бъдат използвани по време на обявения период на замяна на канадските изтребители. Както уточни Ананд, тези самолети ще се експлоатират от канадските ВВС до 2032 г.
Източник: https://frognews.bg/

 

Италия отлага за февруари взимането на решение за нова доставка на оръжие за Украйна

09.01.2023, 20:18

Италия няма да вземе решение за нова доставка на оръжия на Украйна до февруари поради политическото напрежение, съображенията за разходите и недостига на военна техника, съобщи днес вестник "Република“, цитиран от Ройтерс.
Преди две седмици президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Рим обмисля да достави средства за противовъздушна отбрана след телефонен разговор с италианския премиер Джорджа Мелони (на снимката), в който тя потвърди  „пълната подкрепа" на правителството си за Украйна.
Малко след това министърът на отбраната Гуидо Крозето възприе предпазлив тон по отношение на въпроса дали Италия ще може да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана.
Позовавайки се на неуточнени източници, "Република“ съобщи, че Мелони, която е твърда поддръжничка на Киев, среща съпротива при одобрението на постановление за изпращане на оръжия за Украйна от нейните десни съюзници Матео Салвини и Силвио Берлускони. И двамата политици имат дългогодишни връзки с Москва, припомня Ройтерс.
Но източници от съответните им политически партии - "Лигата" и "Форца Италия" днес отрекоха да имат каквито и да било проблеми с постановлението.
Друг проблем, който възпрепятства решението, е опасението, че оръжейните доставки биха могли да лишат италианската армия от системи за противовъздушна отбрана, посочва "Република“. Изданието припомня, че две от петте батареи на Италия вече са ангажирани в Кувейт и Словакия.
Третото опасение, посочва вестникът, е свързано с цената на оръжията, които трябва да бъдат изпратени на Киев.
Зеленски настоява западните съюзници на Украйна да засилят военната помощ за противодействие на руските удари по гражданска инфраструктура с ракети и безпилотни самолети.
По времето на бившия премиер Марио Драги Италия изпрати пет пакета от помощи за Киев, включително военни доставки, а сега правителството на Мелони, което е на власт от октомври, работи по евентуална шеста доставка.
Пресслужбите на министерствата на отбраната и на външните работи на Италия засега не отговарят на исканията за коментар по въпроса, посочва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

МО е против предложените промени в законите за военното разузнаване и НСО

09.01.2023,  11:31

По сега действащия Закон за военното разузнаване директорът на Службата се освобождава и назначава от президента, независимо дали е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или цивилен служител. Според предложената промяна, когато директорът е цивилен служител трябва да се назначава с решение на Министерския състав. Ако това се приеме, ще се получи така, че различни компетентни органи ще назначават на една и съща длъжност, става ясно от становищата  на Министерството на отбраната (МО) и на служба „Военно разузнаване“, в които се изразява несъгласие с предложените промени. Друг момент е свързан с наименованието на ръководителя на службата, който сега е директор. Ако службата се оглавява от председател, както се посочва в законопроекта, тя трябва да се трансформира в държавна агенция на пряко подчинение на Министерския съвет. Т.е. да излезе от структурата на Министерството на отбраната, се посочва в становището на служба „Военно разузнаване“. Не се одобрява и разпоредбата преди назначаването номинираният кандидат за директор да бъде изслушан в парламентарната комисия по въпросите на вътрешна сигурност и обществен ред. Тук аргументите са три. Първият, ресорна за службата би трябвало да бъде Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данни за електронните съобщения. Втория, в Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че след удостояването им с висше офицерско звания офицерите се представят в Комисията по отбрана. Третия, на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер, то не събира, обработва и анализира такава информация.
Друго предложение е Националната служба за охрана (НСО) да премине към министъра на отбраната. Да се преобразува като самостоятелна организационна структура в Министерството на отбраната. Началникът й да се назначава от министъра на отбраната, след съгласуване с министър-председателя.
В становище Министерството на отбраната изразява несъгласие с предложените промени в Закона за НСО. Предвижда се преобразуване на НСО, но практически такова няма, доколкото е налице единствено предложение за преподчиняване на службата, се посочва в становището. Вносителите не предлагат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да определят мястото на службата в министерството.  Не се уреждат и правоотношенията със заварените началник и заместник-началник на службата. Националната служба за охрана в своята компетентност има законови задължения за подпомагане отбраната на страната, но предложеният законопроект акцентира преди всичко на процедурата за назначаване и освобождаване на началника й, а не към определяне на статута й, както и на статуса на служителите, се посочва в становището.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес празнува Висшето военноморско училище

09.01.2023, 11:27

Едно от най-престижните и привлекателни учебни заведения у нас и в чужбина – Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“, празнува днес. Честито на началника флотилен адмирал професор Боян Медникаров и на целия състав на Морско училище! Днес те успешно изпълняват своята мисия за подготовка на висококвалифицирани специалисти за българските ВМС и морската индустрия и научно осигуряване на трансформацията на ВМС и развитието на морския сектор на Република България.
*******
Темелите на родното морско образование са положени в гр. Русе на основание Циркуляр №7 от 9 януари 1881 г. на Военното министерство на княжество България. В циркуляра се обявява, че се формира „Морско училище“, считано от 9 януари 1881 г. Училището е формирано към Дунавската флотилия, като в него се приемат младежи от 14 до 18 годишна възраст с цел „да ги подготвят за машинисти и други мастерства“
Днес те успешно изпълняват своята мисия за подготовка на висококвалифицирани специалисти за българските ВМС и морската индустрия и научно осигуряване на трансформацията на ВМС и развитието на морския сектор на Република България.
Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е най-старото техническо учебно заведение в Република България, а неговата история и настоящата му дейност го утвърждава като най-авторитетния център за подготовка на морски кадри.
Традициите в българското морско образование датират от 1881г., когато се открива Морското училище – първото техническо учебно заведение в България за обучение на машинисти и огняри.
От 03.12.1904 г. то е вече Машинно училище при флота – средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др.
През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) – и кадри с висше специално морско техническо образование.
През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
Понастоящем ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ разполага с необходимата материална база, включително уникални тренажори, и високо квалифицирани преподаватели за осигуряване подготовката на офицерски кадри за военноморските сили и гражданското корабоплаване, и на кадри с висше образование за морската индустрия.
Учебните му планове и програми са разработени в съответствие с всички международни изисквания.

 

САЩ и Япония укрепват военното си сътрудничество

09.01.2023, 09:12

САЩ разширяват отбранителното си партньорство с Япония в светлината на възможен конфликт в Тайван. Това заяви командирът на 3-ти морски експедиционен корпус на САЩ, разположен на японския остров Окинава, генерал-лейтенант Джеймс Биърман в интервю, публикувано в неделя вечерта на сайта на британския вестник Financial Times.
Според него сътрудничеството във военната сфера между Вашингтон и Токио е "нараснало експоненциално" през последната година. Бирман добави, че Съединените щати възнамеряват да използват опита от конфликта в Украйна и още преди началото на военните действия, за да сдържат Китай, да започнат да обучават японски военен персонал, да ги снабдяват предварително с оръжие и да определят местата за дислокация на командния персонал. "Ние го наричаме да организираме театър [на военни действия]. И ще го организираме в Япония, във Филипините и на други места“, увери военният лидер.
Говорейки за възможна операция на КНР срещу Тайван, Бирман изрази мнение, че САЩ ще могат да научат предварително за предстоящите военни операции. "Когато говорите за трудностите, за обхвата на операциите, които те (Китай) ще трябва да извършат, да речем, нахлуване в Тайван, тогава в този случай ще има сигнали и предупреждения, това ще ни позволи да заемем позиции и да бъдем възможно най-подготвени“, обясни той.
Тайван, най-големият китайски остров, се управлява от собствена администрация от 1949 г. Според официалната позиция на КНР островът се счита за една от китайските провинции. Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха такива с КНР. Признавайки политиката "единен Китай", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и доставя оръжие на острова.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Четири мита за България по време на Втората световна война

09.01.2023, 09:53

Прeз пocлeднитe някoлкo гoдини, при нaй-мaлкoтo влoшaвaнe нa oтнoшeниятa мeжду Бългaрия и Руcия, руcкoeзичният вaриaнт нa интeрнeт типичнo избухвa c възмущeниe. Нeгoдувaниeтo e cтaндaртнo: „Ниe ги ocвoбoдихмe, a тe ни прeдaдoхa“, „Кaктo в Първaтa, тaкa и във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa ce бoрихa cрeщу нac“ ... Вcичкo тoвa ce кaзвa бeз cянкa нa cъмнeниe и вceки oт тeзи „eкcпeрти oт дивaнa”, бeз дa зaбeлязвaт, вкaрвaт клин в рoднинcкитe oтнoшeния мeжду бългaрcкия и руcкия нaрoд.
Тoзи мaтeриaл нa vitbiсh.оrg цeли дa рaзвeнчae някoи oт нaй-пoпулярнитe митoвe в Интeрнeт зa „прeдaтeлcтвoтo“ нa Бългaрия и бългaритe във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и дa припoмни някoлкo зaбрaвeни фaктa......Прочети още

 

На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново

09.01.2023, 08:50

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

 

На 9 януари 1892 г Българската армия минава от полкова към дивизионна организация

09.01.2023, 08:46

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков (на снимката). Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.
С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.
В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб. - Още за СВ

 

Едно наум - Дивата дивизия на Русия говори

09.01.2023, 08:45

Когато преди десетина дни президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров каза, че само чака заповед и е готов да влезе в Украйна, мнозина у нас и по света се присмяха, но
историята ни учи, че трябва да се внимава, когато севернокавказкият лидер почне да говори така.
Ето ви накратко история за една от най-необичайните военни части в световната история, а вие може да си направите сами някои интересни аналогии с днешното време.
Всъщност едно от най-елитните и боеспособни съединения на руската императорска армия носи интересното име Кавказка туземна конна дивизия, създадена със специален императорски указ. Нейният състав е шест конни полка от великолепни, войнствени и безмилостни ездачи “джигити”, най-вече - чеченци, ингуши, черкези и дагестанци, изповядващи исляма.
По време на Първата световна война тази дивизия нанася такива поражения и поразии на австро-унгарските и германски части, че получава официално прозвището Дикая дивизия, тоест Дивата дивизия......Прочети още

 

 
 

Русия и Беларус засилват съвместните си военни учения, като упражняват воденето на война в градски условия

08.01.2023, 20:06

Русия и Беларус са засилили съвместните военни учения, възползвайки се от опита, който Москва е придобила по време на боевете в Украйна, и са наблегнали на водене на сражения в градски условия, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на телевизионния канал на беларуското министерство на отбраната. - (видео)
Засиленото военно сътрудничество между двете страни идва на фона на спекулациите в Украйна и на Запад, че Москва може да използва Беларус като плацдарм за нова атака срещу Украйна от север. На 24 февруари - началото на войната - Минск разреши на Москва да използва беларуската територия, за да изпрати войски в Украйна, припомня Ройтерс.
"Регионалната структура на (руските и беларуските) войски се обучава почти без прекъсване", съобщи държавният телевизионен канал "ВоенТиВи". "Интензивността на обученията все повече се увеличава. Целта е да сме готови и да можем да отвърнем на агресора на всички фронтове", се казва още в изявлението.
В него се съобщава също така, че се обръща специално внимание на обучението за водене на война в градски условия и се използва опитът на Москва, придобит по време на боевете в Украйна. Упражнява се и реакция на ситуации, при които врагът разполага свои позиции в различни сгради.
Беларуското министерство на отбраната обяви още в четвъртък, че Москва и Минск са подсилили съвместната си военна структура в Беларус с оръжия, войници и специализирано оборудване и планират да проведат съвместни авиационни учения. Днес министерството на отбраната съобщи, че двете страни ще проведат съвместните авиационни учения в периода 16 януари - 1 февруари, предаде Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Швеция не може да изпълни всички условия на Турция за НАТО

08.01.2023, 15:30

Швеция е убедена, че Турция ще одобри молбата ѝ за присъединяване към НАТО, но не може да изпълни всички условия, поставени от Анкара за нейната подкрепа. Това заяви шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от "Ройтерс".
"Турция едновременно потвърждава, че сме направили това, което казахме, че ще направим, но също твърди, че иска неща, които ние не можем или не искаме да ѝ дадем", посочи той на конференция на мозъчен тръст в областта на отбраната в Швеция.
Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.
През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.
От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.
Анкара вече изрази разочарованието си от решението от края на миналата година на върховния съд на Швеция да спре искането за екстрадиране на журналист заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO).
Източник: https://news.bg/

 

Димитър Стоянов: Заради войната не можем да си приберем изпратения в Украйна за ремонт Ан-30

08.01.2023, 13:35

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения преди време за ремонт самолет Ан-30.
Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Самолетът не е засегнат от продължаващите военни действия. Но и не може да бъде върнат, предаде БНР.
Самолетът е в Украйна от януари 2021 година. По договора с украинската компания машината и двигателите трябваше да преминат през капитален ремонт. Очакванията са след ремонта експлоатацията на произведения през 1975 година да продължи 7 години или 4000 часа. България е платила около 6 милиона и 130 хил. лева без ДДС.
Но след войната в Украйна въпросът за връщането на машината стана проблематичен. По време на посещението си в Украйна преди празниците служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. Решение обаче още няма.
„Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са, грубо казано, неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск. Нашите инвестиции там са гарантирани от украинската страна. Въпреки тяхното желание тези гаранции да бъдат опростени бяхме категорични в министерството на отбраната, че такива гаранции няма как да не бъдат сключени, за да бъде защитен финансовият интерес на България“, каза Стоянов.
Самолетът се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”. Държавите можеха извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. САЩ и Русия обаче напуснаха договора последователно през 2020 и 2021 година.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Кондолиза Райс и Робърт Гейтс: Времето не е на страната на Киев

08.01.2023, 13:30

Икономиката и военният потенциал на Украйна сега почти изцяло зависят от подкрепата на Запада и времето в настоящата ситуация не е на страната на Киев.
Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс (2005-2009) и бившият шеф на Пентагона Робърт Гейтс (2006-2011) изразиха тази гледна точка в съвместна статия, публикувана в събота в електронната версия на вестник "Вашингтон пост", съобщава ТАСС.
Авторите на статията смятат, че цялата икономика на Украйна и нейният военен потенциал са изцяло зависими от доставките от западните страни, преди всичко от САЩ. Освен ако украинските въоръжени сили не постигнат значителен пробив в конфликта, натискът на Запада върху Киев да преговаря за прекратяване на огъня „ще се увеличи с течение на месеците на военна безизходица“, зявяват Райс и Гейтс.
„Единственият начин да се избегне този сценарий“, смятат авторите, е Вашингтон и неговите съюзници да увеличат военните доставки за Киев, които биха били „достатъчни, за да сдържат нова руска офанзива и да отблъснат руските сили на изток и юг“.
„Сега се нуждаем от решения на САЩ и техните съюзници да предоставят на украинците допълнителна военна техника, предимно мобилни бронирани машини“, пишат бившите ръководители на Държавния департамент и Пентагона.
Според тях като цяло „единственото, което може да се каже със сигурност сега, е, че боевете и разрушенията ще продължат“. Според Райс и Гейтс ръководството на Руската федерация е сигурно, че „времето е на страната“ на Москва и единството на Запада по въпроса за подкрепата на Украйна в крайна сметка ще се разпадне.
"Той (руският президент Владимир Путин - бел. ТАСС) не може да отстъпи четирите източни региона на Украйна, които обяви за част от Русия. Ако не може да постигне военен успех тази година, той трябва да запази контрола върху позициите в Източна и Южна Украйна, които в в бъдеще ще се превърнат в плацдарм за нови офанзиви за превземане на останалата част от украинското черноморско крайбрежие, контролиране на целия Донбас и след това придвижване на запад“, твърдят още Райс и Гейтс.
Според Пентагона от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна САЩ са отделили над $24,2 милиарда за военна помощ на Киев.
Външният министър Сергей Лавров и други руски официални лица многократно са обръщали внимание на опасността от разпространението на оръжия, доставени от Запада на Украйна в други региони. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че милитаризацията на Украйна от Запада пряко застрашава европейската и световната сигурност.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Малки – големи, кораби и моряци

08.01.2023, 13:20

Малките самостоятелни единици във Флота са в по-голямата си част катери на ОХРА - тема, която съм повдигал и в други свои разкази. Капитан I ранг Георги Радев Георгиев (светла му памет!) като командир на ОХРА - Варна, обичаше да казва: „Аз командвам 18 вимпела, какво са там някакви си 5-6 (визирайки, другите дивизиони)“.
„Те са дребни наглед и невзрачни, защото
Нямат бомби, торпеда и мини, дула…
Анекдоти за тях се разказват из флота -
Службата там е от втора ръка….“.........Прочети още

 

Исторически календар

08.01.2023, 09:04

На 8 януари 1861 година в Сопот е роден генерал-майор Димитър Кирков (1861 – 1918).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в сапьорната рота на Източнорумелийската милиция в Пловдив, с която като неин командир участва в Сръбско-българската война (1885). До началото на 1912 г. командва 7-и пехотен резервен, 22-ри пехотен тракийски и 21-ви пехотен средногорски полк, 1-ва бригада от 2-ра пехотна тракийска и 2-ра бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия. На 18 януари 1912 г. е назначен за началник на 8-а пехотна тунджанска дивизия.
През Първата балканска война (1912 – 1913) планира и ръководи действията на дивизията при щурма и превземането на Одринската крепост (11 – 13 март 1913 г.), а във Втората балканска война (1913) – действията срещу гръцките войски край Серес и Щип. От 1915 до 1917 г. е началник на Главното интендантство в Министерството на войната, след което преминава в запаса.
Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас. С президентски указ № 445 от 20 декември 2012 г. е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Първата балканска война.

 

Пилотът, който можеше да спре атаката над Пърл Харбър

08.01.2023, 08:44

Всяка катастрофа може да бъде проследена и анализирана, поне няколко пъти, за да се извлекат всички възможни страни, както и да се провери какво е можело да се предотврати и какво – не. Ако попитате коя е най-голямата военна трагедия на САЩ, най-вероятно ще чуете легендите за Пърл Харбър, но с малко по-задълбочен анализ бихте могли да откриете и още едно име – Кърмит А. Тейлър. Това е първи лейтенант, който поема смята в съботната сутрин от 4 до 8 часа сутринта в авиационния център на Хавайските острови.
В 3 часа сутринта, Кърмит се качва на автомобила си и пътува  към въпросната станция – датата е 7 декември 1941 г. Информационният център разполага с най-добрата и съвременна техника за прихващането на въздушни атаки и полети, насочени към Хаваи. Количеството радари изобщо не е за подценяване и устройствата присъстват дори във военноморската база на Пърл Харбър. Задачата на анализаторите е да проверяват кои летателни апарати са се насочили към базите. Персоналът трябва да прецени дали става въпрос за приятелски или вражески самолет и в такива моменти трябва да активира защитата......Прочети още

 
 

Сеул купува израелска система – убиец на дронове

08.01.2023, 08:36

Южнокорейската армия обмисля закупуването на израелска система Sky Spotter, за да засили способността си да открива севернокорейски безпилотни самолети, съобщи в неделя агенция “Ренхап”, позовавайки се на източник от министерството на отбраната в Сеул.
Това се дължи на острите критики към южнокорейските отбранителни агенции, че не са успели да противодействат на проникването на пет севернокорейски безпилотни самолета във въздушното пространство на страната в края на декември миналата година, отбелязва агенцията.
Решението дали военните ще се обърнат към правителството с предложение за придобиване ще бъде взето през следващите седмици, след като се проучи ефективността на системата в борбата със заплахите от северните безпилотни самолети, каза източникът.
Миналия месец бе съобщено, че КНДР е изпратила пет безпилотни самолета, които са пресекли демаркационната линия и са прелетели над територията на Южна Корея. Един от тях успява да стигне до северните райони на Сеул. Този безпилотен самолет се връща в КНДР, а останалите изчезват от южнокорейските радари.
Източник: bta.bg

 
 

 

Завърнаха се курсантите, коитo плаваха на „Св. св. Кирил и Методий“

07.01.2023, 22:58

Военният самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават от учебното заведение. Стажът на курсантите от II, III,IV и V курс започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морско училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида. Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 г. и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.
По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира – капитан II ранг Николай Данаилов. На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Оттам възпитаниците на Морско училище се качиха на военния самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и отлетяха за София. След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където „Спартанът“ кацна на специализирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати лично от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско училище – капитан III ранг Станислава Стефанова. Момчетата и момичетата, които станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от български кораб, получиха поздравления за успешно проведената практика. Следващата група курсанти, които ще плават на „Св. св. Кирил и Методий“, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.
От Картахена научноизследователският кораб се отправя към пристанището в Мар дел Плата в Аржентина. 25-дневното плаване през Атлантическия океан до аржентинското пристанище ще бъде последвано от преход до остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. На Ледения континент „Св. св. Кирил и Методий“ ще пристигне след още 40-дневно плаване.
Източник: https://otbrana.com/

 

Активността ВМС на САЩ в Тайванския проток падна до най-ниското си ниво от 2018 година

07.01.2023, 20:06

Миналата година САЩ са намалили военноморската си активност в Тайванския проток до най-ниското ниво от 2018 г. насам, отбелязва Bloomberg.
По данни на агенцията общо през 2022 г. девет кораба от VII флот на ВМС на САЩ са преминали през пролива. Освен това САЩ са провели четири операции за "свободна навигация“, най-ниският брой от шест години насам.
Според агенцията това може да означава, че Вашингтон е поел курс за намаляване на напрежението с Китай по въпроса за Тайван.
Напрежението в региона се увеличи сериозно, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван на 2-3 август 2022 г. Преди това държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че властите на САЩ се стремят да поддържат мира в Тайванския проток и са готови да сътрудничат с Китай. Той уточни, че едновременно с това САЩ са "активизирали стратегическото сближаване със съюзниците и партньорите" по въпроси, свързани с Китай.
Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, островът е неразделна част от Китай.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Полша обмисля прехвърлянето на танкове Leopard на Украйна

07.01.2023, 20:00

Полша, която вече е прехвърлила значително количество тежки оръжия на Украйна, обмисля да достави свои собствени танкове Leopard, произведени в Германия, след като получи резервни от Южна Корея и САЩ, съобщава американското издание The Wall Street Journal в подробна статия, в която цитира представителите на властите във Варшава.
От началото на войната Полша предаде на Украйна повече от 240 модернизирани съветски танка. "Сега Варшава обмисля искането на Киев за доставка на произведените в Германия основни бойни танкове Leopard“, цитира изданието високопоставен полски дипломат.
Информацията бе потвърдена от друг европейски служител от Чешката република, ангажиран в процеса на доставки на военно оборудване за Украйна.
"Те наистина обмислят да дадат всичко, за да помогнат на Украйна“, увери източникът на изданието.
Полша разполага с над 240 танка Leopard, достатъчни за две танкови бригади, припомнят от редакцията.
Според директора на Полския институт по международни отношения Славомир Дебски, срокът за предаване на танкове на Украйна ще зависи от това колко бързо Полша получи нови танкове от Южна Корея и САЩ. Отбелязва се, че и Берлин също трябва да одобри това решение.
Танковете Leopard се считат за по-ефективно защитени срещу противотанкови оръжия, отколкото бойните средства от съветски тип, както и тези, които Франция, Германия и САЩ могат да предложат на Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германският оръжеен производител Rheinmetall очаква рекордна печалба

07.01.2023, 12:42

Германският концерн в сферата на отбранителната индустрия и автомобилен поддоставчик Rheinmetall очаква рекордна печалба въпреки неочаквано ниския растеж. Оперативната печалба трябва да се повиши с повече от 20% през 2022 г., обявиха от Rheinmetall. Продажбите на групата през 2022 г., коригирани спрямо преустановените дейности, са нараснали с около 13% до 6,4 млрд. евро.
Преди всичко компанията се е възползвала от решението на германското правителство да достави на Украйна бойната машина на пехотата Marder. А акциите ѝ поскъпнаха в петък с почти два процента. Според информация от правителствени кръгове няколко десетки танка Marder на базираната в Дюселдорф компания ще бъдат доставени на Украйна.
След като германското правителство се съгласи да достави танковете, то трябва да провери колко бързо могат да бъдат транспортирани. Правителственият говорител Щефен Хебестрит съобщи в Берлин, че става въпрос за около 40 оръжейни системи, с които може да бъде оборудван един батальон. Германското правителство възнамерява да достави обещаните бронетранспортьори на Украйна през първите три месеца на новата година. Бойната машина на пехотата Marder, която тежи около 40 тона, датира от 60-те години на миналия век и се използва и до днес от Бундесвера и няколко други държави.
Въпреки това поради отслабването на автомобилния бизнес и забавените изтегляния от пазара в сектора на отбраната, органичният растеж, който отчита и ефектите от обменните курсове на валутите и сливанията и придобиванията, е само 10%. Rheinmetall прогнозираше плюс от 15%.
Въпреки това Rheinmetall е по-уверен по отношение на маржа на печалбата. През 2022 г. този дялсе очаква да бъде поне 11,5%. Досега бяха прогнозирани 11%. Групата планира да публикува окончателните данни за 2022 г. и прогнозите за финансовата 2023 г. на 16 март.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

US полковник: Полша възнамерява да разшири територията си за сметка на Украйна

07.01.2023, 09:25

Изявленията на полски политици показват желание за анексиране на териториите на Западна Украйна, което противоречи на интересите на страните от НАТО в момента, заяви бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в YouTube канала Judging Freedom.
„Ако внимателно следите реториката на поляците, можете да видите, че те говорят за разширяване на територията си. Те искат да си върнат контрола върху изгубените земи. Това противоречи на целите на НАТО, съмнявам се, че повечето страни от алианса ще ги подкрепят “, каза той.
Според военните поляците се смятат за велика нация и помнят как преди 400 години са били най-голямата държава в Европа с най-силната армия.
Макгрегър смята, че Варшава иска да върне предишната си слава, като върне териториите, които тогава са били част от Общността, включително Западна Украйна и дори Минск.
От стратегическа гледна точка действията на Полша не са най-разумните и адекватни, смята полковникът. В същото време НАТО и САЩ не правят нищо, за да спрат вероятното влизане на полски войски в Украйна, добави той.
През ноември директорът на Руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин заяви в интервю, че полското ръководство възнамерява да проведе референдуми в Западна Украйна, за да оправдае претенциите си към украинските земи.
Според него, като пробен балон, полските специални служби са изпуснали в украинските медии информация за предполагаемата подготовка на плебисцит в Лвовска област на Украйна по темата за присъединяване към Полша.
Според СВР Варшава ускорява подготовката за анексирането на териториите на Лвов, Ивано-Франковск и по-голямата част от Тернополска област на Украйна.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

САЩ обявиха най-големия си пакет военна помощ за Украйна

07.01.2023, 09:05

САЩ обявиха най-големия си пакет военна помощ за Украйна на стойност три милиарда долара. Пакетът, който включва 50 бойни машини на пехотата Bradley и десетки други бронирани машини, ще позволи на Украйна да „напредне и да си възвърне терена", заяви пред репортери в петък заместник-министърът на отбраната на САЩ Лора Купър.
Това е „най-големият пакет, за който сме поели ангажимент до момента", заяви Купър. По-специално бойните машини на пехотата Bradley, които ще бъдат снабдени с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 боеприпаса за автоматичните им оръдия, се считат за важни от военна гледна точка. Машините ще засилят още повече „способността на Украйна да провежда сложни маневри", обясни Купър, която отговаря за Русия и Украйна в Пентагона.
Това е особено вярно за южната и източната част на страната - и при почти всички метеорологични условия и терени, казва тя. САЩ обявиха доставката на бойните машини на пехотата Bradley от Вашингтон и на бойните машини на пехотата Marder от Берлин едновременно с Германия в четвъртък.
Пълният списък на последния пакет с военна помощ за Украйна от САЩ включва:

- 50 бойни машини на пехотата Bradley с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 патрона с калибър 25 мм;
- 100 бронетранспортьора М113;
- 55 машини MRAP;
- 138 машини "Хъмви";
- 18 155-мм самоходни гаубици и 18 камиона за транспорт на муниции;
- 70 000 155-мм артилерийски снаряда;
- 500 155-мм снаряда Excalibur;
- 1200 155-мм снаряди от дистанционни противотанкови минни системи (RAAM);
- 36 105-мм гаубици и 95 000 105-мм артилерийски снаряда;
- 10 000 муниции за 120-мм минохвъргачки;
- снаряди за HIMARS установки;
- противовъздушни ракети RIM-7 Sea Sparrow;
- 4000 неуправляеми ракети Zuni;
- около 2000 противотанкови ракети;
- снайперски пушки, картечници и боеприпаси.
- Отвъд този официален списък представители на украинското правителство казват, че страната продължава да получава военно оборудване, което не е публично обявено.
- САЩ също така са заделили средства да стимулират съюзници от НАТО да изпратят свое оръжие.
Новата помощ е и предвестник на по-широка промяна в стратегията на САЩ и съюзниците им като Германия, която се съгласи на 5 януари да изпрати пехотни машини Marder, и Франция, която също изпраща по-модерни бронирани машини.
Последният пакет на САЩ "е добре съобразен с нуждите на украинските сили в момента", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност. Той заяви, че администрацията се е съгласила да изпрати Bradley в Украйна, защото очаква боевете да се пренесат в откритите земеделски земи на анексирания от Русия регион Донбас.
Източник: https://www.investor.bg/
 
 

 

Чешката Aero Vodochody ще модернизира българските самолети L-39

06.01.2023, 16:45

Чешкият производител на самолети Aero Vodochody Aerospace съобщи, че е спечелил търг за основен ремонт и частична модернизация на L-39 Albatros на българските военновъздушни сили в сътрудничество с други чешки доставчици.
Четиригодишният договор, подписан с българското министерство на отбраната, предвижда първите два самолета L-39ZA да бъдат предадени на Aero в края на януари, съобщиха от компанията в изявление.
Чешката компания, която произвежда самолетите L-39, ще работи по двата AI-25TL в сътрудничество със стратегическия партньор LOM Praha. Основният ремонт обхваща и спомагателния пусков блок Safir за самолета. Завършените самолети ще бъдат доставени обратно в България през 2024 г.
LOM Praha, стратегически партньор, също ще работи по договора и ще ремонтира двигателите AI-25TL. Съгласно договора завършването на първия самолет се очаква през 2024 г. Планът е самолетите да се върнат в България на собствен ход. В договора ще участват и други доставчици от Чешката република, които си сътрудничат с компанията.
Договорът включва и замяна на оригиналната руска авионика със западно оборудване, като по този начин се обновява навигацията, комуникацията, идентификацията и записващото оборудване. Модернизацията се състои и от софтуерен ъпгрейд на радара Grifo, целеуказващ контейнер, система за РЕБ, ново крило, което има резервоари в себе си и точки за поставяне на ракети „въздух-въздух” в краищата му (вместо резервоари), непребираема щанга за дозареждане във въздуха, пилотска кабина, съвместима с очила за нощно виждане и нашлемна изобразяваща система.
Процесът ще даде на самолетите до 7,5 години или 1500 летателни часа между основните ремонти, съобщиха от Aero Vodochody. Обновяването ще позволи на самолета да оперира и в среда с по-високо ниво на заплаха и ще подобри способностите на проектираната в средата на 90-те години платформа.
Aero е произвела около 2900 самолета L-39 Albatros, стотици от които все още летят по света. В исторически план Albatros е най-успешният реактивен учебен самолет. Но много държави ги използват и за други мисии, като например разузнавателни мисии или охрана на границите. През последните години компанията е изпълнила поръчки за поддръжка, ремонт и модернизация на самолети L-39C и L-39ZA от четирима чуждестранни клиенти в Африка и Централна Азия. Очаква се в бъдеще самолетите L-39 Albatros да бъдат заменени от новия модел L-39NG.
AERO Vodochody AEROSPACE a.s. се фокусира върху проектирането, производството, поддръжката, ремонта и модернизацията на военни и граждански самолети. Тя е най-големият авиационен производител в Чешката република, а с историята си от 1919 г. Aero е една от най-старите аерокосмически компании в света.
Чешките ВВС в момента оперират с 16 броя бойни L-159A и пет двуместни учебно-бойни L-159T1. Ирак пък разполага с 12 бойни и два двуместни самолета.
За чешките ВВС в момента се модернизират петте L-159T1 до стандарта T2 и се строят три нови машини до същия стандарт. Те имат четири многофункционални цветни дисплеи с размер 7х5 инча на мястото на стартите с размер 54х4 инча, нов радар Grifo и ново крило с резервоари в него. - Още за L-39
Източник: https://www.investor.bg/

 

Президентът: Националната сигурност не е ангажимент само на Министерството на отбраната

06.01.2023, 16:39

Крайно време е да се осъзнае, че националната сигурност е фундамента за просперитета на всяка държава, каза днес президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет на бойните знамена. Националната сигурност, продължи той, не се гради за година или две, нито трябва да се сещаме за нея, само когато някъде около нас има повишено напрежение. Националната сигурност, акцентира за трети път държавният глава, означава ангажираност не само на Министерството на отбраната, а на всички политици и на цялото общество. Той изрази надежда, че най-после ще се прояви разум да има една систематичност, дългосрочна стратегия, ясна визия за развитие на въоръжените сили и най-важното – да не се забравят хората, тяхната мотивация и подготовка.
Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ- 29 през тази година, отговори на въпрос президентът. Това, обаче, каза той, е много тежка задача, свързана е с компромиси с нальота, който непрекъснато намалява. Трябва да се търсят дългосрочните решения, смята държавният глава. Докато ескадрилата има готовност да носи бойно дежурство ще минат години, прогнозира той. Минимумът е 2028-2029 г. , допълни президентът. До тогава, посочи той, трябва да имаме решение и вариантът, по който работи Министерството на отбраната е придобиване на изтребители втора ръка на лизинг. Най-важното е да съхраним хората, за да има кой да поддържа новите самолети и най-вече да лети с тях, смята държавният глава Румен Радев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от ВВС и ВМС извършиха операция за медицинска евакуация

06.01.2023, 15:46

Съвместна операция на Военноморските и Военновъздушните сили за медицинска евакуация беше изпълнена успешно днес, съобщава Пресцентърът на МО. Вертолет „Дофин“ от състава на авиобаза „Чайка“ във Варна, оборудван с медицинска апаратура за евакуация и спасяване, транспортира родилка в тежко състояние от Силистра до Балчик тази сутрин. Екипажът на самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база изпълни задачата по транспортиране на пациента по маршрута Балчик - София, като излетя за столицата около 11.00 ч. и кацна около 13.00 ч.
Операцията беше проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването.

 
 

Рязък скок на отказите от военна служба в Германия

06.01.2023, 13:50

От началото на руската инвазия в Украйна германските власти регистрират рязко увеличение в броя на хората, които отказват военна служба, тъй като тя противоречи на убежденията им, предаде ДПА.
"През 2021 г. получихме 201 заявления за отказ от военна служба. За миналата година те са се увеличили на 951", каза днес говорител на Федералната служба по семейните въпроси и функционирането на гражданското общество пред германската медийна група Ер Ен Де.
Тъй като Германия отмени задължителната военна служба през 2011 г., цифрите се отнасят за войници, които вече служат в Бундесвера, пояснява агенцията, предаде БТА.
Мнозина оправдават заявлението си за отказ от военна служба с това, че не са очаквали да избухне война.
Въпреки че Германия не участва активно в конфликта, тя доставя на Украйна оръжия. Наскоро Берлин обяви, че ще ѝ изпрати бронетранспортьори.
"Войниците, които в тези размирни времена за световната сигурност стигат до заключението, че не искат да стрелят и убиват или нараняват други хора, трябва да бъдат улеснени в решението си да напуснат армията", каза за Ер Ен Де политическият директор на неправителствената организация "Германско общество за мир" Михаел Шулце фон Гласер. Много от сегашните членове на Бундесвера са привлечени в армията с рекламни обещания, които нямат нищо общо с действителността, допълни той.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Исторически календар

06.01.2023, 13:00

На 6 януари 1896 година в София е роден генерал-лейтенант Иван Маринов (1896 – 1979). Син е на генерал-майор Кръстю Маринов – прославения защитник на Видинската крепост по време на Втората балканска война (1913). Завършва Военното училище (1915) и Военната академия в София (1930). Специализира във Франция (1924 – 1925) и Италия (1932 – 1933).
Участва във войните за национално обединение като доброволец от 1-ви конен полк (1912 – 1913), командир на взвод в 15-и пехотен полк (1916) и летец-пилот във 2-ро аеропланно отделение на летище Удово (1917 – 1918). В периода между двете световни войни е летец-пилот на летище Божурище (1918 – 1927), офицер в Щаба на войската (1931 – 1934), инспектор на класовете във Военното училище (1934 – 1935), началник на Разузнавателната секция към Щаба на войската (1935 – 1936), военен аташе във Франция (1936 – 1939), началник-щаб на 3-та армия (1939), началник на Снабдителния отдел в Дирекция на гражданската мобилизация (1939 – 1940). Член на офицерската организация „Военен съюз“ от 1927 г.
По време на Втората световна война командва 6-а пехотна бдинска дивизия (1940 – 1942), която от януари 1941 г. е в състава на Първи корпус в Сърбия, и 15-а пехотна охридска дивизия в състава на Пета армия в Македония (1942 – 1944). На 6 май 1943 г. е повишен в чин генерал-майор. От 2 до 9 септември 1944 г. заема длъжността министър на войната в правителството на Константин Муравиев. Нарежда оттеглянето на Пета армия от Македония, а след обявената от СССР война на България (5 септември) издава заповед за „неоказване съпротива на съветските войски“. През нощта на 8 срещу 9 септември съдейства при завземането на властта от лявата политическа коалиция „Отечествен фронт“.
С указ № 16 на Регентите от 9 септември 1944 г. се създава ново Главно командване и длъжността Главнокомандващ на Българската войска, който да ръководи нейната подготовка и бойни действия в заключителния етап на Втората световна война в Европа. На поста е назначен генерал-майор Иван Маринов, пряко подчинен на отечественофронтовското правителство, а от 17 септември с. г. – оперативно подчинен на Главнокомандващия Трети украински фронт маршал Ф. Толбухин. Организира мобилизацията, планирането на военните действия и съсредоточаването на определените за настъпление войски. Утвърждава „План на Щаба на Главното командване за настъпление на българските войски на Запад“, който предвижда разгромяване на част от балканските сили на Вермахта. Осъществява взаимодействие между българското Главно командване и командването на Трети украински фронт. На 18 ноември 1944 г. е повишен в генерал-лейтенант.
След края на Втората световна война в Европа до излизането му в запаса (28 февруари 1946 г.) генерал Маринов е главен инспектор на войската. Като пълномощен министър на НР България във Франция през 1946 – 1947 г. участва активно в подготовката на българската делегация за Парижката мирна конференция. В периода 1950 – 1953 г. преподава история на военното изкуство във Военна академия „Георги Раковски“. От 1963 г. до края на живота си е заместник-председател на Военноисторическото научно дружество. Умира в София на 18 август 1979 г.
Автор на книгите „Отстъплението на 4-а армия от Брегалница 1913 г.“, „Общоевропейската война. Източният военен театър (1914 – 1918)“, „Тактика на въздушната война“ и др.
Генерал-лейтенант Иван Маринов е кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас и ІV степен 2 клас), „За военна заслуга“ (ІІ степен) и „Народна република България“ (І степен). За приноса му в разгрома на Третия райх като главнокомандващ Българската армия на 9 август 1945 г. е удостоен с І степен на най-високото съветско военно отличие – орден „Суворов“. Учреден през юли 1942 г., с него са наградени само 30 чуждестранни военачалници от армиите на антихитлеристката коалиция.

 
 

Пентагонът сменя имената на всички военни бази и имоти, които напомнят за Конфедерацията

06.01.2023, 12:45

Пентагонът е издал заповед да започне смяната на имената и атрибутите, свързани с Конфедерацията, в съответствие с миналогодишните препоръки на Комисията по наименованията към Конгреса, пише The Hill.
Заместник-министърът на отбраната по въпросите на придобиването и поддържането Уилям Лаплант нареди на всички организации на Министерството на отбраната на САЩ да "започнат пълно изпълнение" на препоръките на Комисията по наименованията, три месеца след като министърът на отбраната Лойд Остин даде зелена светлина на усилията през октомври.
Сега предстои преименуването или премахването на повече от 1100 имена на улици, учебни заведения и сгради, символи, паметници и атрибути в САЩ и в чужбина, които почитат или напомнят за Конфедеративните американски щати. Тези елементи бяха препоръчани за промяна в окончателния доклад на Комисията по наименованията, публикуван през септември.
Пентагонът има срок до 1 януари 2024 г., за да изпълни задачата си, в основата на която е усилието да се променят имената на девет армейски бази, които понастоящем са назовани в чест на генерали от Конфедерацията и за които по-рано това лято комисията предложи алтернативни наименования.
Става дума за следните бази: Форт Браг, Северна Каролина, най-голямата военна база в САЩ; Форт Бенинг, Джорджия; Форт Лий, Вирджиния; Форт Пикет, Вирджиния; Форт А.П. Хил, Вирджиния; Форт Гордън, Джорджия.; Форт Худ, Тексас; Форт Полк, Луизиана, и Форт Рукър, Алабама. Всички те ще бъдат преименувани на имена, свързани с близо 250-годишната история на армията, с изключение на Форт Браг, който ще бъде преименуван на Форт Либърти.
След като беше упълномощена от Конгреса през 2021 г., Комисията по наименованията прекара 18 месеца в провеждане на "обширни консултации" с експерти, историци, общности и членове на службите, за да идентифицира и предложи алтернативни наименования за свързаните с Конфедерацията елементи и имена. Тя изчисли, че за да изпълни тази мисия, Министерството на отбраната на САЩ ще трябва да похарчи около 62,5 млн. долара.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 
 

44 години от приемането на въоръжение на F-16A във ВВС на САЩ

06.01.2023, 09:33

На днешната дата през 1979 г. на въоръжение във ВВС на САЩ постъпва първият изтребител F-16A.
До сега са произведени над 4500 самолета от този тип в различни модификации. Изтребителят е на въоръжение във ВВС на 26 държави и е най-масовият боен самолет, който към момента се намира в експлоатация.
В различни аварии и катастрофи до сега са загубени 650 изтребителя F-16, което е 14.4% от общо произведените.
След над 40 години производство на F-16 във Форт Уърт (щат Тексас) /последният произведен там F-16 е на 14 ноември 2017 г. и е предназначен за Ирак/, Lockheed Martin премества производствената линия в Грийнвил (Южна Каролина), която бе въведена в експлоатация през декември 2019 г.. Първите самолети от последната версия F-16V от там ще излязат през 2020 г. и са в рамките на договор с Бахрейн, следват и тези за Словакия и България. - Още за F-16

 
 

 

На 5 януари 1860 година е роден генерал-лейтенант Георги Вазов

05.01.2023, 21:34

На тази дата през 1860 година в Сопот е роден генерал-лейтенант Георги Вазов (1860 – 1934).
Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса (1880) и Николаевската военна инженерна академия в Санкт Петербург (1888). В навечерието на Сръбско-българската война (1885) организира инженерното оборудване при Елхово, Тополовград и Котленския проход. По време на войната е в авангардния отряд на майор Петко Стоянов и се сражава при Цариброд и Пирот. От 1886 г. преподава фортификация във Военното училище в София. Участва в детронирането на княз Александър І (9 август 1886 г.), а след контрапреврата емигрира в Русия и служи като военен инженер. След завръщането си в страната (1897) е офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командир на 2-ра пионерна дружина, началник и инспектор на Инженерните войски.
В навечерието на Първата балканска война (1912 – 1913) заема длъжността началник на Военните съобщения и етапите към Тиловото управление, а след превземането на Лозенград (9 ноември 1912 г.) – губернатор на Източна Тракия. На 19 януари 1913 г. е назначен за командващ войските в най-големия сектор при обсадата на Одринската крепост – Източния, където се нанася главния удар при общия щурм на крепостта (13 март 1913 г.). След превземането й поема командването на Одринския гарнизон, а на 16 април 1913 г. – цялото управление на новоосвободените земи в Тракия.
От 28 юни до 22 август 1913 г. е министър на войната, след което преминава в запаса. Автор на „Кратко упътване за действие против крепостите и атаката им“ (1909), „Спомени от Балканските войни“ (1929), „В пустините на Средна Азия“ (1939) и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 

Путин нареди спиране не огъня в Украйна за православната Коледа

05.01.2023, 20:18

Руският президент Владимир Путин нареди в четвъртък 36-часово прекратяване на огъня в Украйна заради православната Коледа, първо голямо примирие в продължаващата повече от десет месеца война, която отне живота на десетки хиляди хора и опустоши части от Украйна, предава Ройтерс.
Путин нареди спирането на огъня да започне на 6 януари, съобщи Кремъл. Много православни християни, включително жителите на Русия и Украйна, празнуват Коледа на 6-7 януари.
Руският патриарх Кирил призова по-рано в четвъртък и двете страни във войната в Украйна за коледно примирие.
„Съобразявайки се с призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, инструктирам министерството на отбраната на Руската федерация да въведе режим на прекратяване на огъня по цялата контактна линия на страните в Украйна от 12 ч. на 6 януари 2023 г. до 24 часа на 7 януари 2023 г.“, съобщава Путин в заповедта.
„Предвид факта, че голям брой граждани, изповядващи православно християнство, живеят в районите на враждебни действия, призоваваме украинската страна да обяви спиране на огъня и да им позволи да присъстват на служби на Бъдни вечер и на Коледа“, допълва Путин.

 

Беларус планира съвместни военновъздушни учения с Русия

05.01.2023, 17:20

Беларус и Русия продължават да увеличават съвместната си регионална бойна група и подготвят съвместни тактически военновъздушни учения, съобщи днес беларуското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
То посочи, че целта на създаването на подобни съвместни сили е "укрепване на защитата и отбраната на Съюзната държава (между Русия и Беларус)".
"Личен състав, въоръжение, военна и специална техника на въоръжените сили на Руската федерация ще продължат да пристигат в Беларус", се казва в изявлението.
Според плановете тактическите военновъздушни учения ще "повишат нивото на военна подготовка на авиационните подразделения". Министерството не разкри датите на предстоящите учения, нито подробности за провеждането им на фона на войната в Украйна.

 

Венци и цветя в памет на генерал Георги Вазов

05.01.2023, 16:52

Днес  в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, бяха отбелязани 163 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов - човекът и воинът, отдал своите сили в служба на Родината, съобщават от СВ.
В тържествения ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие почетен караул от 1-ви механизиран батальон и военният духов оркестър  на 61-ва механизирана бригада.
Да почетат паметта и делото на героя пред Мемориалния комплекс на двамата братя генералите Георги и Владимир Вазови присъстваха кметът на община Сопот Деян Дойнов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, родолюбиви граждани и гости на Сопот.

 

Курсанти намериха раница с пари и я върнаха на собственика й

05.01.2023, 14:04

Четирима курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във В. Търново намериха раница с пари и лични документи и ги върнаха на собственика им. Момчетата я забелязали забравена между автомобилите на паркинга на „Практикер“ и веднага я предали в полицията в старата столица, информираха от НВУ.
„Погледнахме, видяхме, че има доста сериозна сума пари. Имаше и документи, затова и предположихме, че няма да е трудно да намерим собственика“, обяснява курсант-старши сержант Георги Гечов. Колегите му допълват, че веднага занесли раницата в полицията, където се срещнали и със собственика й, за да му я предадат. „Оказа се, че малко преди ние да отидем там, той вече е минал през управлението, за да потърси помощ и да каже, че е изгубил личните си документи. Когато се появихме, полицаите веднага му се обадиха и го върнаха, за да си получи собствеността“, допълва и курсант-старши сержант Васил Драгнев.
Четвъртокурсници са и останалите двама герои в тази история – курсант-старши сержант Николай Симеонов и курсант-старши сержант Васил Спиров. И четиримата са избрали да бъдат курсанти още докато били тийнейджъри, най-вече заради възпитанието и примера, който са получили от своите бащи и дядовци. „Аз си спомням, че бях хлапе, когато за първи път си помислих, че искам да бъда военнослужещ. Виждах с детските си очи тази професия като много мъжка и сега, когато вече съм в униформа, разбирам, че съм направил верния избор“, усмихва се курсант-старши сержант Васил Драгнев.
Източник: https://www.dnesbg.com/

 

Вучич обяви трикратно увеличение на броя на спецсилите

05.01.2023, 09:18

Броят на специалните сили на въоръжените сили на Сърбия ще бъде увеличен трикратно – от  1600 на 5000 души. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич на годишната си пресконференция, предават водещите белградски медии.
"Основната задача за цялата 2023 г. е да се увеличи силата на специалните сили на сръбската армия от 1600 на 5000 души, възнагражденията ще бъдат големи, основната заплата без надбавките ще бъде повече от 2000 евро“, поясни Вучич, като същевременно отбеляза, че укрепването на армията е една от приоритетните задачи на държавата през новата година.
В рамките на речта си Вучич засегна и темата за Косово, като заяви, че "сме изправени пред трудни предизвикателства и че едва сме запазили мира и стабилността".
"Не сме провокирали никого, освен ако някой не сметне за провокация, че спазваме Конституцията си и защитаваме гражданите. Не сме предизвикали нито един инцидент, нито едно грешно движение. Не можем да се противопоставим на великите сили, ние сме малки, Германия, Америка и Европа са големи...“, коментира сръбският президент.
Освен това той обяви, че настоящият му мандат ще бъде последен за него.
"Това е последният ми мандат, няма да променям Конституцията. Скоро, през първата половина на следващата година, вече няма да бъда и председател на политическа партия“, увери Вучич.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Най-използваният пистолет за охрана

05.01.2023, 08:41

Това е Glock 17, който е официално признат за най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи, пише security.bg. И не само там, а и в целия свят, Glock 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми.
Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок. Предимствата на Glock 17 са, че е сравнително лек за подобен пистолет и е с изключително изчистен и удобен дизайн, без излишни бутони, предпазители, ръчки, което улеснява употребата при бърза стрелба.
За възможностите си и качествата си Glock 17 се продава на добра цена (около 1000 - 1200 лв.). Поддръжката му е евтина и това, че e един от най-разпространените пистолети му дава възможност за лесно намиране на резервни части, както и възможност за модификация чрез всевъзможните аксесоари, произведени специално за него.
Друг любопитен факт е, че от 1992 година до днес са продадени над 350 000 пистолета Glock, в над 45 страни от целия свят. Що се отнася до модела, то пистолетът е създаден да отговаря на 17 критерия, изготвени от австрийската армия, по повод желанието ѝ, през 1980-а да поднови пистолетите си. Основните от тях са пистолетът да бъде самозараждащ се и да отговаря на стандартите за боеприпаси на НАТО - 9×19mm Parabellum. - Още за Glock

 

Варна преди фотографията: Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни

05.01.2023, 08:35

Abzug des Capudan Pascha mit den ihm treugbliebenen 300 Turken aus Varna. Wien, bei A. Tessaro. Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни. Ръчно оцветена гравюра (щампа) с размери 14,7 х 19,4 см.
Гравюрата е издадена през 1828 г. във Виена от австрийския издател Антон Тесаро (Anton Tessaro).
На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след почти 3 месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - Иззет Мехмед Капудан паша (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.........Прочети още

 

Доклад на ЦРУ от 3 юли 1952 г. за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие

05.01.2023, 08:33

Докладът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е от 3 юли 1952 г. Той е разсекретен и достъпен в електронната библиотека Internet Archive от 26 август 2017 г. Документът е от 6 страници и съдържа данни за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие.
Тук, на български език, публикуваме частта от доклада, отнасящ се до отряда гранична охрана Бургас (18 гранични поста, под командването на комендатура Варна - от Иракли до българо-румънската граница и 5 гранични поста, под командването на комендатура Несебър - от Несебър до Емине)*.
Името на агента (източника), съставител на доклада, е скрито. Към юли 1952 г. за ЦРУ не е имало тайни за охраната на българското черноморско крайбрежие......Прочети още

 

107 години от рождението на Добри Джуров

05.01.2023, 08:11

Добри Маринов Джуров е български политик, член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар". Български офицер, армейски генерал и военен деец.
Роден е на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в семинария, от която е изключен за комсомолска дейност. Става член на РМС (1932) и на БРП (1938). През 1937 година е осъден на 1 година затвор, след който е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк (1939 – 1940).
След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“. Ранен на 3 май 1944 г. и губи връзка с бригадата до 9 септември 1944 г.
След завземането на властта на 9 септември 1944 година Джуров е обявен за полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи като началник на Областното управление на МВР в София (1944-юли 1945), а през юли 1945 година е прехвърлен във войската.
От август 1945 до декември 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Между декември 1947 и март 1948 г. командва четвърта пехотна преславска дивизия. От март 1948 до януари 1948 г. е командир на трета пехотна балканска дивизия. От януари 1949 г. е началник-щаб на Втора армия, а от февруари 1950 г. е командир на армията. Oт 14.04.1951 до 08.08.1956 г е командващ на Трета армия.
Става заместник-министър на отбраната през 1956 г. Завършва Генералщабната академия на СССР през 1959 г.
От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. Народен представител е в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7-мо велико народно събрание.
От 17 март 1962 до 22 ноември 1990 година Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемалият най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като през това време достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).
Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Остава военен министър до септември 1990 година и член на Централния комитет на БКП, преименуван във Висш съвет на Българската социалистическа партия. На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.
Недоволен е от положението в България през 1990-те години. По думите на дъщеря му Аксиния той се е сринал, когато вижда офицери да ровят по кофите.
Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.
Удостоен е с почетните звания „Герой на Народна република България“ (1976) и „Герой на социалистическия труд“ (1986), с 3 ордена „Георги Димитров“, 2 ордена „Ленин“, орден „13 века България“. Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за военното звание армейски генерал на 8 май 1978 г.  - Още за Добри Джуров

 

 

Чешкото правителство внася за разглеждане проектозакон за увеличение на разходите за отбрана до исканите от НАТО 2 процента от БВП

04.01.2023, 22:30

Чешкото правителство одобри днес внасянето на проектозакон, според който от 2024 г. разходите за отбрана ще бъдат 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на министър-председателя Петър Фиала. Законопроектът, който трябва да бъде одобрен от депутатите, е реакция на нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.
Той ще позволи на министерството на отбраната да прехвърля финансирането за големи проекти от година в година, което ще улеснява провеждането на сложни търгове за въоръжение.
Страната, както и повече други членове на НАТО, отдавна не е постигала целта да отделя за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП). Прага обаче има план за постигане на тази цел до 2025 г.
В бюджета за 2023 г. се предвижда разходите за отбрана да възлизат на 1,52 процента от БВП. "Искаме това задължение (от 2 процента) да бъде заложено в законодателството", заяви Фиала. "Укрепването на способностите за сигурност и отбрана е дългосрочен приоритет на правителството, който е особено важен в този момент, когато Русия започна война в Украйна", каза той.
Според правителствени документи, подготвящи закона, промяната може да влезе в сила в средата на тази година и да повиши бюджетния план за 2024 г. с 21,5 милиарда крони (951,54 милиона долара), за да бъде постигната целта за достигането на равнище от 2 процента.
Чехия, която е част от алианса от близо четвърт век, повиши разходите за отбрана след началото на войната в Украйна и е един от най-големите поддръжници на Киев.
Миналия месец Прага подписа необвързващ меморандум с Швеция за доставката на повече от 200 бронирани бойни машини Си Ви-90 CV90 като част от усилията за модернизирането на чешката армия, припомня Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Лирой Свендсен се записва в армията на 14 години и се пенсионира като генерал

04.01.2023, 21:45

Някои хора са създадени за армията и знаят за своето призвание още в зората на своя живот. Те често се превръщат в пример за патриотизъм, идеология и желание за изпълнение на дълга към собствената си родина. Съществуват такива хора, но със сигурност има и още по-крайни личности.
Точно по тази причина насочваме вниманието към Лирой Свендсен „Шведа“. Той е истинският пример за патриот и историята му  започва малко след бомбардировката над Пърл Харбър. Младежът чува по радиото, че се събират доброволци и решава да напусне родния си град Чикаго, а след това да пътува до Лос Анджелис, където да се запише във флотата........Прочети още

 

Руският президент Владимир Путин изпрати към Атлантическия океан фрегатата “Адмирал Горшков”

04.01.2023, 20:45

Руският президент Владимир Путин изпрати към Атлантическия океан фрегатата “Адмирал Горшков” 417 (проект 22350), въоръжена с хиперзвукови крилати ракети “Циркон”, предадоха световните агенции.  Церемонията по изпращането бе чрез видеоконферентна връзка.
По време на нея Путин от резиденцията си в Ново Огарьово разговаря с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с Игор Крохмал, командир на фрегатата. Президентът заяви: “Този път корабът е оборудван с най-новата хиперзвукова ракетна система – “Циркон” – която няма аналози” и  поясни, че това е хиперзвукова система с морско базиране.
Руският президент пожела на екипажа на фрегата всичко най-добро и нареди да започне изпълнението на задачите си. - (видео)
Шойгу заяви, че “Адмирал Горшков” ще плава в Атлантическия и Индийския океан и в Средиземно море.
Фрегатата е в състава на руския военноморски флот от 2018 г. и през 2022 г. е преминала планово техническо обслужване. Основното ѝ въоръжение е ракетният комплекс “Калибър-НК”. “Адмирал Горшков” е участвал активно и в изпитанията на ракетите “Циркон”.
Източник: bta.bg

 

Министър Димитър Стоянов: Разработваме нова Национална отбранителна стратегия

04.01.2023, 20:01

Нека 2023-та да бъде годината на модернизацията на Българската армия, си пожела министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той отговаря на въпроси на първото за календарната година заседание на Комисията по отбрана. От там излязоха няколко новини.
По отношение на проекта за бойните машини на пехотата не е премахнато изискването да бъдат на въоръжение в армия на страни от НАТО и ЕС, каза министърът. В момента се извършва анализ на всички подадени от фирмите информации. Срокът за окончателен доклад е 13 януари. Отбелязано бе, че се поставя изискването за съвместимост на комуникационно-информационното оборудване  с бригадния оперативен център и останалите елементи от бойния ред, включително с модернизираните танкове Т-72. Така че ще има два отделни проекта.
От украинската страна има искане не само за боеприпаси, но и за бронетанкова и друга техника, но няма нищо конкретно договорено, отговори на въпрос министърът по повод на посещението си в Украйна. Не става въпрос за ЗРК С-300, уточни той. Неговата визита е била в изпълнение на т. 3 от решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа помощ. Става въпрос за изискването правителството да проведе в срок от един месец преговори с различни страни за заместващи платформи. Това ми беше целта, каза министърът, да имаме информация какво би искала украинската страна, за да знаем какво да договаряме при евентуални преговори с други държави. Тук има нов момент. Подготвя се състав на делегация от военни експерти, която да посети съюзна страна и да оцени на място техниката, която ни се предлага.
От Военна академия „Георги С. Раковски“ и служба „Военно разузнаване“ е изготвен анализ във връзка с новото въоръжение и неговото използване, както и тактиките, които се прилагат във войната в Украйна. Обстановката се следи внимателно и не случайно в обществените поръчки, които бяха пуснати по време на служебното правителство, фигурират безпилотни летателни апарати, в МО се подготвят доклади за 155-мм гаубици, в програмата за приоритетни инвестиционни разходи са включени и системи за реактивен залпов огън, стана ясно от думите на министъра. Състоянието на наличното въоръжение и техника не предполага неговата модернизация, а купуването на ново, бе отбелязано в отговора. По отношение на новите техники адмирал Емил Ефтимов и Щабът на отбраната се справят чудесно в това отношение, бе категоричен министърът. Отчита се, включително и новият начин на използване на артилерията.

С оглед на динамично променящата се среда за сигурност в Европа и света със заповед на министъра е създадена работна група за разработване нова Национална отбранителна стратегия, която би трябвало да е готова до средата на февруари. Документът се подготвя на базата на Стратегическата концепция на Алианса, приета на Срещата на върха в Мадрид през юли 2022 г. Сега действащата Национална отбранителна стратегия е приета от правителството през 2011 г.
Членовете на комисията проявиха интерес и по отношение на заместваща авиационна техника до идването на първите Ф-16. Въпросът за предоставяне на Ф-16 втора ръка е поставян пред американската страна, но най-вероятно това няма да се случи. Проведени са разговори с шведската и френската страна, които са се запознали с възможностите на нашите авиобази за Грипен и Мираж. Очаква се в началото на февруари Швеция да предостави груба оферта. От Франция все още няма определена дата за предоставяне на оферта, въпреки настоятелните писма. Засега информацията от Израел не ни задоволява, каза министърът. По тези въпроси на Димитър Стоянов му предстоят срещи с негови колеги от Франция и Швеция за ускоряване на процесите. „Моите предпочитания са да има самолет за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. ВВС са ме уверили, че имат възможности да осигурят инженерно-технически и летателен състав, ако типът самолет е различен“, посочи министърът.
Преди няколко дни заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова е била в Полша и до края на месеца се очаква договор за два двигателя за МиГ-29. Възможността за другите шест отпада, но поляците имали възможност да ремонтират четири до септември т.г. Изпратени са писма и до други държави. Чехия,например е отказала, защото продава всичко в пакет. Министърът бе категоричен, че не е удачно да се разтяга ресурсът на МиГ-29 във времето. И в момента нашите летци летят малко, а едно такова решение ще бъде голям риск за тях и техниката.
В отговор на въпрос, по отношение на решението, с което Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на споразумението относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, министър Стоянов заяви, че не е коректно да се правят спекулации по въпроса. „Министерството на отбраната не изнася въоръжение и техника извън одобреното вече с решението на Народното събрание. По никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата“, каза министър Стоянов и допълни, че такъв тип решение не може да бъде взето без Народното събрание.
В края на заседанието стана ясно, че през следващата седмица в комисията ще бъдат представени офицерите, които скоро бяха удостоени с висше военно звание. Очаква се да бъде обсъдена и внесената за приемане Програма за приоритетните инвестиционни разходи на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша купува от САЩ 116 танка Abrams

04.01.2023, 16:48

Полша купува от САЩ още 116 танка Abrams, съобщи полското министерство на националната отбрана.
“Вицепремиерът и министър на националната отбрана Мариуш Блашчак одобри договора за доставка на 116 танка M1A1 Abrams за полската армия”, се казва в изявлението.
Отбелязва се, че първите екземпляри на американския Abrams ще пристигнат в полската армия още тази година.
“Предметът на договора, сключен с американската страна, е доставката на 116 танка M1A1 Abrams, които ще бъдат адаптирани към изискванията на полските въоръжени сили, както и свързаното с тях оборудване, включително превозни средства за поддръжка и контрол”, се допълва в изявлението.
Логистичният пакет включва резервни части и консумативи, както и мобилни контейнерни работилници за ремонт на въоръжението и диагностично оборудване. Пакетът за обучение включва цялостно обучение за инструктори, екипажи и персонал по поддръжката.
Полските военни уточниха, че закупените танкове ще постъпят на въоръжение в 18-та механизирана дивизия, разположена в източната част на страната.
По-рано Полша подписа договор за доставка на 250 танка Abrams от САЩ. Полша също така подписа договор за закупуване на 1000 танка K2 от Южна Корея, като първите от тях вече пристигнаха в страната. - Още за Abrams
Източник: БГНЕС

 

Гласуваха наборната военна служба да се счита за действителен стаж

04.01.2023, 16:04

Народното събрание подкрепи на първо четене предложението на Мустафа Карадайъ и група депутати за  промяна на разпоредбата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която определя какво е действителен стаж. Т.е. за действителен стаж да се признава и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба.
Безспорно, посочват вносителите редовната наборна военна служба не създава трудово правоотношение, но тя е била законово задължение на всички подлежащи да бъдат определен период в армията. Според мотивите към проекта непризнаването за действителен стаж е лишено от правно основание. Задължителната военна служба отпадна напълно от 1 януари 2008 г.
Източник: https://otbrana.com/

 

София чества 145 години от Освобождението си от османско владичество

04.01.2023, 13:10

С участието на Националната гвардейска част и членове на НД „Традиция“, водени от полковник от запаса Станчо Джумалиев в ролята на генерал Гурко, днес с различни инициативи София отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско владичество.
Проявите започнаха с благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Неделя“ в памет на загиналите войни. Камбаните на столичните храмове озвучиха града. На службата в храма бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. "Пътят към София“ е не само един чудесен, макар и малко позабравен роман от Стефан Дичев, това е пътят към свободата и независимостта на България. И днес нямаше да имаме тази чудесна столица, ако го нямаше българското опълчение, ако я нямаше освободителната война, ако нямаше порива на онези смели българи, които бяха свободни преди свободата в душите и сърцата“, каза тя пред журналисти. Поднесени бяха венци и цветя на паметниците на генерал Гурко, на цар Освободител и на българските опълченци.
В честването се включиха ветерани от Втората световна война, запасни и резервисти, военноинвалиди и военнопострадали, народни представители и членове на неправителствени организации.
В днешния ден изразяваме нашето признание към всички войски, които оставят костите си по нашите полета за освобождението на града и на българските опълченци. А също така благодарим и на чуждите консули, благодарение на които нашият град остава спасен, не бива опожарен, както са предварителните планове на войските, които напускат града. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност, заяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.
В Галерия на открито в Градската градина е представена изложбата „Една млада столица пътува по света“, показваща най-интересните илюстровани литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com. Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей – София работят с безплатен вход за посетителите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Планираните стрелби на „Батмиш“ започват от днес – 4 януари

04.01.2023, 09:33

Център за подготовка на специалисти обяви датите на първите за тази година  планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Ученията ще започнат от днес и ще се провеждат през целия месец януари. На 11, 12, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26  и 27 – ще започват от 8.30 до 13.20 ч., на 9, 10, 13 и 30 януари – са планирани във времето от 8 до 16 ч.
За да се избегнат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

На този ден през 1944 година англо-американската авиация подновява масираните въздушни удари над България

04.01.2023, 08:52

Анализирайки бомбардировките през ноември – декември 1943 г., командването на западните съюзници констатира, че те не са постигнали предвиждания резултат – капитулацията на германския сателит, поради което трябва да бъдат продължени с нанасянето на още по-мощни удари. Основните усилия са пренасочени от важни военностратегически обекти към граждански с цел „прякото подавяне моралния дух на населението“, като е предвидено бомбардировките да бъдат и дневно-нощни.
На 4 януари 1944 г. към София се насочват 108 тежки бомбардировача Боинг Б-17 („Летяща крепост“), прикривани от изтребители, но гъстата мъгла над Западна България осуетява планираната атака. След като кръжат четвърт час над столицата, част от американските екипажи хвърлят бомбения си товар над Своге, Реброво и Мездра. Група от 40 „Летящи крепости“ се изтегля на юг и в 12, 03 ч. засипва беззащитната Дупница със 150 фугасни бомби. Прикриващите изтребители обстрелват с бордното си въоръжение от пределно малка височина улиците и къщите. Жертвите сред мирното население възлизат на 59 загинали и 33 ранени. Разрушени са 40 сгради, а 65 остават необитаеми. Поради липса на подходящо оборудване за действия над облаци българската противовъздушна артилерия и изтребителна авиация не са в състояние да отразят ударите на противника.

 

Стратегическият курс в академията вече е в съкратени срокове и с повишена интензивност

04.01.2023, 08:47

В първия работен ден на годината във факултет „Национална сигурност и отбрана” (ФНСО) на Военна академия „Г.С.Раковски“започна  „Стратегически курс“, редовна форма на обучение. В него се подготвят офицери от Министерството на отбраната, структури на пряко подчинение на министъра на отбраната на Република България и от Българската армия. Курсът осигурява подготовка на специализантите за заемане на длъжности както на оперативно, така и на стратегическо ниво в системата за командване и управление, съобщават от учебното заведение.
С началото на новата година придобилият популярност сред офицерите „Стратегически курс“ се провежда в съкратени срокове и с повишена интензивност. Предпоставка за това е утвърдената нова учебна програма на курса, която беше разработена във факултета с подкрепата на дирекциите „Управление на човешките ресурси в отбраната“ и „Стратегическо планиране“ на Министерството на отбраната.
Деканът на ФНСО полковник проф. д-р Георги Димов откри обучението и изнесе встъпителните лекции. След курса на обучение офицерите могат да бъдат повишени във военно звание „полковник“.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Ядрено разоръжаване: 30 години договор СТАРТ II

03.01.2023, 21:45

Борис Елцин и Джордж Буш-старши вдигнаха наздравица за подписания договор СТАРТ-II, с който малко след края на Студената война Русия и САЩ искаха да сложат край на ядрената надпревара помежду си.
Трийсет години по-късно руският президент Владимир Путин, който наследи Елцин на този пост, без никаква причина нападна съседна Украйна и тероризира тамошното цивилно население. САЩ и други западни държави помогнаха на Украйна да се въоръжи доста солидно. Президентът на САЩ Джо Байдън нарича Путин „касапин“ и „военен престъпник“, Путин пък от своя страна заплашва с ядрено оръжие. Така изглеждат нещата между двете големи държави 30 години по-късно........Прочети още

 

Представиха новия заместник-командир бригаден генерал Христо Ганецовски

03.01.2023, 20:05

В присъствието на личния състав на СКС и командирите на подчинените военни формирования, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов приветства бригаден генерал Христо Ганецовски с назначаването му на длъжността и повишаването му в звание „бригаден генерал“, съобщават от СКС.
Генерал-майор Цолов подчерта, че имайки предвид впечатляващата биография и изключителна квалификация, професионален опит и знания на бригаден генерал Ганецовски, той достойно ще изпълнява воинския си дълг и заедно в екип ще вървят напред за  утвърждаване на авторитета и развитието на Съвместното командване на силите.
„Благодаря за топлото посрещане. Искрено се надявам на вашата подкрепа и съдействие, за да можем заедно да работим за ефективното изпълнение на служебните задължения“,  каза бригаден генерал Ганецовски в обръщението си към присъстващите в залата.
Командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов спази традицията и  връчи нагръдния знак на командването на бригаден генерал Христо Ганецовски, като му пожела да го носи с чест и гордост.

 

Бригаден генерал Пламен Йорданов е новият началник на Щаба на Сухопътните войски

03.01.2023, 20:01

Днес  пред личния състав на Щаба на Сухопътните войски, командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков представи бригаден генерал Пламен Йорданов, който с Указ на Президента на Р България е назначен за началник на Щаба на СВ, считано от 1 януари 2023 г.
„Добре дошъл! Радвам се, че екипът на СВ се увеличава и съм уверен, че заедно ще борим предизвикателствата пред нас“ – отправи своите поздравления към него генерал-майор Дешков и по традиция му връчи знака и емблемата на Сухопътни войски.
От своя страна бригаден генерал Йорданов увери, че „заедно ще решаваме всички задачи“ и пожела на всички здраве, щастие и късмет, съобщава КСВ.

 

Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха невзривен боеприпас, открит на плажа в Обзор

03.01.2023, 14:48

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха днес, 3 януари, невзривен боеприпас, открит на плажа в град Обзор, Област Бургас. В Морския оперативен център на ВМС в 22.50 ч. снощи е постъпило искане от областния управител на Бургас за съдействие от специалисти на ВМС за разпознаването и евентуалното унищожаване на предмет, наподобяващ мина, открит на плажа.

Формирование за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Военноморска база - Варна с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев извърши оглед на открития предмет, който е класифициран като стара силно корозирала противодесантна мина.
Мината е унищожена на място, с отцепване на района, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Нов спор за разходите за отбрана застрашава НАТО

03.01.2023, 12:02

Съществува опасност от нов спор в НАТО за равнището на разходите за отбрана на държавите членки. Според генералния секретар Йенс Столтенберг някои от съюзниците искат значително да затегнат сегашната цел от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните.
Предвижда се до 2024 г. всички държави от НАТО да се доближат до критерия за разходи за отбрана в размер на поне 2% от БВП.
„Някои съюзници са твърдо за това сегашната целева стойност от 2% да се превърне в минимална", заяви Столтенберг в интервю за Deutsche Presse-Agentur. Като председател на Северноатлантическия съвет той поясни, че сега ще води преговорите по този въпрос. „Ще се срещнем, ще проведем министерски срещи, ще разговаряме в столиците", обясни той.
В тази връзка целта е да се постигне споразумение най-късно до следващата редовна среща на върха. Тя ще се проведе на 11 и 12 юли в столицата на Литва Вилнюс.
Столтенберг не каза кои държави от НАТО настояват за много по-амбициозна цел. Според дипломати източните съюзници като Полша и Литва, както и Великобритания, наскоро са се изказали в полза на споразумение за по-строги цели с оглед на войната на Русия срещу Украйна.
Германия и някои други страни като Канада и Белгия се смятат за противници на тази идея. Досега те изразходват за отбрана значително по-малко от 2% от БВП. За Германия например през 2022 г. се очакваше съотношение от едва 1,44%.
100 млрд. евро няма да са достатъчни за Германия
Според проучване на Института за германска икономика (IW) дори наскоро одобреният специален фонд от 100 млрд. евро едва ли ще доведе до дългосрочно подобрение. Според изчисленията двупроцентовата квота на НАТО може да бъде постигната с парите едва през 2024 и 2025 г. През следващите две години делът от БВП вече може да спадне до 1,8 и 1,2% според предишните финансови планове и прогнози за растежа.
Столтенберг не пожелава да каже дали той лично подкрепя исканията за минимална ставка. Въпреки това дава ясно да се разбере, че смята за наложително по-нататъшното увеличаване на разходите за отбрана. „НАТО е тук, за да гарантира, че конфликт като този в Украйна няма да се разрасне извън Украйна. За тази цел се нуждаем от надеждно възпиране и отбрана и затова трябва да инвестираме повече в нашата сигурност“.
„Разбира се, винаги е по-лесно да се инвестира в образование или инфраструктура", каза Столтенберг. Но ако не запазите мира, каза той, няма да създадете нищо друго, няма да осигурите икономически просперитет и няма да спечелите борбата с изменението на климата. „Тъй като светът става все по-опасен, трябва да инвестираме повече, за да предотвратим войните“, твърди той.
В очакване на срещата на върха във Вилнюс Столтенберг заявява: „Мисля, че е твърде рано да се каже за какво ще се споразумеят нашите съюзници". Той обаче поясни, че предполага, че всички съюзници са наясно, че войната в Украйна прави инвестициите в отбраната още по-важни. И е сигурен, че на срещата на върха в Литва ще бъде постигнато споразумение.
Според данните на НАТО Гърция е на първо място по съотношение между икономическа мощ и разходите за отбрана с 3,76% от БВП. Следват САЩ с 3,47%, които в абсолютни цифри са похарчили 822 млрд. долара (768 млрд. евро), което над два пъти повече средства за отбрана от всички останали държави от алианса, взети заедно. За сравнение: Германия, най-голямата европейска икономика, е похарчила 55,6 млрд. евро според стандартите на НАТО, а Великобритания, номер едно в Европа - около 53,9 млрд. паунда (60,9 млрд. евро).
Спорът за разходите за отбрана ескалира силно по време на мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той обвини европейските съюзници като Германия в поведение на „свободен ездач" и дори заплашваше да изтегли САЩ от съюза.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Поне седем законопроекта в областта на отбраната чакат гласуване в Народното събрание

03.01.2023, 11:48

Утре 48-ото Народно събрание продължава своята работа. Поне седем законопроекта, които включват и текстове в областта на отбраната, очакват обсъждане и гласуване.  
Два от тях, внесени от парламентарните групи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ предвиждат Националната служба за охрана да влезе в структурата на Министерството на отбраната, а след  промяна на Закона за военното разузнаване да се назначи нов директор на службата. Те са в предварителния дневен ред за заседанието на Комисията по отбрана на 4 януари. Самите актове за освобождаване и назначаване да се извършват от изпълнителната власт, а не от президента, както е сега, предлагат вносителите на законопроектите.
Други два са свързани с военноинвалидите и военнопострадалите. С промяна на Закона за хората с увреждания депутати от ПГ на „ГЕРБ-СДС“ търсят преодоляване на една несправедливост. Става въпрос за около 160 военноинвалиди, които ежемесечно са ощетявани с повече от 130 лв. Социалната комисия вече подкрепи тази промяна. Тя, обаче, няма същото становище за измененията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, внесени от депутати от ПГ на „Възраждане“. Те бяха внесли същия законопроект в 47-ото Народно събрание.
Да се промени разпоредбата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която определя какво е действителен стаж, предлагат  депутати от ПГ на ДПС. Т.е. за действителен стаж да се признава и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба. Същият законопроект от ДПС бяха внесли и в предишния парламент.
С промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили да се регламентира създаването на Инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана. Това предлагат депутати от ПГ на „Демократична България“. Вносителите са посочили, че средствата ще се използват целево за изпълнение на инвестиционната програма за превъоръжаване и придобиване на модерно оборудване, дейности, свързани с развитието на националната киберотбрана и защита от хибридни рискове, интегрирана в мрежата на НАТО и ЕС. И, разбира се, за издръжка на самия фонд. Натрупаната, но все още неизползвана част от постъпиите през отчетната година средства, включително от минали години, ще се отчита задбалансово от фонда и ще се акумулира в системата на единната бюджетна сметка, става ясно от внесения проект.
На последното си заседание за 2022 г. Министерският съвет предложи на Народното събрание да промени Споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, подписано на 5 декември 2022 г. и ратифицирано от депутатите. Т.е. без санкция на парламента да не се дава оръжие на Украйна.
Един проект на решение чака от 19 октомври миналата година. Той е внесен от правителството и предвижда приемане на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. В нея са включени всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лева. Те са разделени в две групи, в зависимост от сроковете на реализиране. Десет са до 2026 г. и три за периода 2026-2032 г.
На Народното събрание му предстои да гласува и решение, с което да определи военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, която следва да бъде достигната до 31 декември 2023 г.
Депутатите трябва да приемат и Годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2021 г. Там изрично се настоява за ускоряване на модернизацията на армията и за актуализиране на цялостния социален пакет, включително и възнагражденията  на хората в отбраната. Разбира се, очаква се и Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2022 г., който ще бъде много по-конкретен по отношение на проблемите на армията и тяхното решаване.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Локхийд Мартин финализира сделка с Пентагона за до 398 изтребителя F-35

03.01.2023, 11:43

Службата за съвместна програма F-35 и Lockheed Martin финализираха в краья на 2022 г. договора за производство и доставка на до 398 изтребителя F-35 за 30 млрд. долара, включително за САЩ, международни партньори и по програмата за чуждестранни военни продажби (FMS) самолети с партиди 15 и 16, както и с опция за партида 17, съобщават от Службата и компанията.
“F-35 предоставя ненадмината способност на нашите бойци и оперативни командири,” каза генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Майк Шмид, изпълнителен директор на Службата за съвместна програма F-35. „Този ​​договор постига точния баланс между това, което е най-добро за американските данъкоплатци, военните, съюзниците и нашите чуждестранни клиенти. F-35 е водещата в света многофункционална оръжейна система от 5-то поколение, а модернизираните способности на Block 4, които тези нови самолети ще имат, укрепват не само способностите ни, но и оперативната съвместимост с нашите съюзници и партньори по суша, море, въздух и кибер домейни.”
Споразумението включва 145 самолета от партида 15, 127 от партида 16 и до 126 самолета за опцията за договор за партида 17, включително първия самолет F-35 за Белгия, Финландия и Полша.
Партида 15-17 самолети ще бъдат първите, които ще включват Technical Refresh-3 (TR-3), модернизиран хардуер, необходим за захранване на способностите на Block 4. TR-3 включва нов интегриран ядрен процесор с по-голяма изчислителна мощност, панорамен дисплей в пилотската кабина и подобрена памет.
Тези самолети ще бъдат добавени към нарастващата световна флотилия от F-35, която в момента наброява 894 самолета заедно с доставените през 2022 г. 141 изтребителя. Екипът на F-35 беше на път да изпълни ангажимента от 148 самолета, както беше планирано; въпреки това, поради временна пауза в полетните операции, която все още е в сила, необходимите полетни тестове за приемане не можаха да бъдат извършени.
С финализирания договор приключва една година на доставки на F-35 - доказана в битка въздушна мощ по целия свят с международен растеж. Тази година Финландия, Германия и Швейцария подписаха писма за оферта и приемане (LOA) като важна стъпка в доставките за тях на изтребители F-35.
“Добавянето на нови държави към нашата глобална флотибия F-35 допълнително потвърждава способността и достъпността на този самолет за гарантиране на сигурността от 21-ви век за нациите и съюзниците“, каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент и генерален мениджър на програмата F-35 на Lockheed Martin. „Просто няма друг самолет, който да може да направи всичко, което прави F-35, за да победи и възпре дори най-напредналите заплахи.”
В момента в програмата F-35 участват 17 държави. Към днешна дата са обучени повече от 1870 пилоти и 13 500 обслужващи лица, а флотилията от F-35 е надхвърлила 602 000 кумулативни летателни часа. - Още за F-35
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Хосе Лопез – страховият мерник от Арденските гори

03.01.2023, 08:22

Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г. в Мексико. Отгледан е във Вера Круз от майка си, защото баща му умира преди раждането в морето. На 9-я си рожден ден, малкият Хосе остава и без майка. Туберколозата го прави пълен сирак, а към този момент политиката за отглеждането на бездомници се оказва почти нереална. Последните близки роднини отказват да се занимават с него и в най-ранна възраст момчето разбира една от големите истини – животът никога няма да бъде цветя и рози.
Младежът решава да си потърси късмета в Америка – все пак се носят легенди за тази посока. Успява да премине границата и да стигне до град Мисия в Тексас.
Проси известно време по улиците, докато едно семейство не му дава храна и дрехи, както и подслон в една от бараките, където да се възстанови от дългото скитане. С времето младият мексиканец започва да се отплаща като извършва различни домашни задължения.
Ако някога потърсите примера за лошо детство, спомнете си този човек. В началото не е имал възможност да притежава абсолютно нищо, освен дрехите на гърба си, а понякога дори и те са откраднати от някой простир. Късметът се усмихва над него, когато е на 17-годишна възраст. По това време обикаля страната, за да си намери начин за препитание......Прочети още

 

 

ПАП: Полският премиер е против "прославянето" на украинския националист Бандера

02.01.2023, 22:23

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза на пресконференция днес, че неговото правителство е много критично към всякакви опити за прославяне на украинския националистически лидер от Втората световна война Степан Бандера, съобщи ПАП за БТА.
Украинската въстаническа армия на Бандера е отговорна за Волинското клане през 1943-1945 г., при което украински националисти избиват около 100 000 поляци в регионите Волиния и Източна Галиция, които преди войната са част от Полша.
"Ние сме изключително критични към всякакви действия за прославяне на Степан Бандера, тук не може да има нюанси", каза Матеуш Моравецки. Той добави, че планира да постави въпроса "много, много решително" по време на следващите си разговори с украинския премиер Денис Шмигал.
Изявлението на Моравецки е във връзка с отдаването на почит от украинския парламент вчера на Бандера - украински националистически лидер по време на Втората световна война, който остава дълбоко разделяща историческа фигура. За едни той е герой, борил се за свободна Украйна, докато за други е престъпник, отговорен за убийството на хиляди поляци и евреи.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военният изследователски кораб следва маршрута си благоприятни метеорологични условия

02.01.2023, 21:20

В ранните часове на 2 януари българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) е напуснал италианските териториални води в Средиземно море югозападно от о-в Сицилия, става ясно от информацията на кореспондента на БТА. Плавателният съд държи курс запад-северозапад и ще го поддържа до вечерта, когато ще направи лек поворот и ще премине северно от бреговете на Тунис, но без да навлиза в териториалните води на африканската държава, се уточнява в съобщението.
Корабът продължава да следва маршрута си към испанското пристанище Картахена при много благоприятни метеорологични условия – вълнението е около 0,5 бала, докато вятърът е слаб, вариращ със скорост между 1,5 и 5 м/сек от изток.
НИК 421 е на историческо първо плаване към остров Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Рейсът на „Св. св. Кирил и Методий“ до българската антарктическа база на острова се очаква да продължи около 40 дни.

 

Промени се възрастта за придобиване право на пенсия от военнослужещите

02.01.2023, 11:26

От 1 януари 2023 г. военнослужещият ще бъде с придобито право на пенсия при навършване на възраст 54 години и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба и/или срочна служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. (по чл. 69, ал. 1 от КСО). От 1 януари на всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст. Необходимият общ осигурителен стаж не се променя.
Тези, които са  прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия от 1 януари 2023 г. при навършване на възраст 44 години и 15 години на тези длъжности. (по чл. 69, ал. 4 от КСО). От 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст. При тази категория военнослужещи необходимият специален стаж от 15 години не се променя.
Право на пенсия при условията на чл. 69 от КСО имат и лицата, които са изпълнявали военна служба по Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Разбира се, навършването на 54 години и наличието на осигурителен стаж не означава автоматично преминаване на военнослужещия в пенсия. В Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирана пределна възраст за военна служба на войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и  младшите офицери, а според званието – за старшите и висшите офицери. Тя варира от 46 години за войниците до 62 години за генералите и адмиралите. Има и една особеност в закона. Пределната възраст за военна служба на военнослужещите, неупражнили право на пенсия за осигурителен стаж и  възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, е с три години по-висока за всички и с пет години за хабилитирани полковници и висши офицери при определени от закона условия.
Законът предвижда още, че договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване. Тук трябва да се прави разлика между придобил и упражнил право на пенсия. Министърът на отбраната може да получи служебно от Националния осигурителен институт информация относно наличието на упражнено право на пенсия от военнослужещия. Националният осигурителен институт предоставя информацията безвъзмездно в 14-дневен срок от получаване на искането.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Южна Корея и САЩ обсъждат провеждането на ядрени учения

02.01.2023, 09:55

Сеул и Вашингтон водят преговори за провеждане на съвместни учения с участието на американските ядрени сили, както и за съвместно планиране на операциите им. „За да осигурим ефективно разширено възпиране, ние преговаряме със САЩ относно концепцията за съвместно планиране и съвместни учения в областта на ядрените оръжия. САЩ са доста позитивно настроени за тях“, каза президентът на Република Корея Юн Сок Йол в интервю за вестник "Чосон Илбо".
По-рано Сеул и Вашингтон посочиха, че в случай на конфликт САЩ са готови своевременно да разположат на Корейския полуостров „стратегически активи“, което означава съвременна авиация, подводници и авионосни групировки.
„Ядрените оръжия принадлежат на САЩ, но планирането, споделянето на информация, ученията и обучението трябва да се извършват съвместно от Южна Корея и САЩ. Това е стъпка напред в сравнение с предишната идея за разширено възпиране, тъй като Република Корея и САЩ ще го направят заедно", добави президентът.
В момента Южна Корея и САЩ обсъждат разширено сдържане, което предполага готовността на Вашингтон да използва всички средства, включително ядрени, за защита на съюзник.
„В миналото – преди Северна Корея да разработи ядрени оръжия – американският „ядрен чадър“ беше подготовка срещу СССР и Китай. С помощта на „разширено възпиране“ САЩ ни казаха, че имат всичко под контрол и Република Корея няма от какво да се тревожи, но сега е доста трудно да се убедят хората точно в това“, каза президентът, обяснявайки защо Сеул премина към обсъждане на учения с участието на ядрените сили на САЩ. Юн Сук Йол добави, че Вашингтон разбира, че продължителното ограничаване вече не е достатъчно, за да успокои южнокорейската общественост.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Войнишките дневници от Първата световна: Студ и смърт, но и карти в окопите

02.01.2023, 08:36

“Времето облачно и мъгливо, но тъкмо затова мен ми е весело и приятно. Колко силно желание да пътувам, да се движа, колко илюзии за живот, за работа, колко сладки мечти буди в мене това време!
Говорят, че на война “смъртта е сладка”. Това е една голяма лъжа… Самият процес на умиране, разбира се, е лек и ако това искат да кажат - то е вярно. В такъв случай трябва да кажем, че ако смъртта на война е сладка, животът е ужасен: над всяка помисъл и мечта стои призракът на нейното неосъществение, стои смъртта.”.........Прочети още

 

Армията продължава да търси военни, нуждае се от над 500 души

02.01.2023, 08:25

И в началото на 2023 г. армията продължава да търси военни. Местата са в Сухопътните войски, Командването за логистична поддръжка и Съвместното командване на специалните операции, предаде БНР.
Най-много военни се търсят за Командването за логистична поддръжка - 280 души. Заявления се подават до 27 януари. Но това е и най-новата структура в армията ни - действа от септември 2021 г. 30 военни се търсят и за Командването на специалните операции - другата нова структура в армията. От няколко години те имат и специален тренировъчен полигон на "Црънча".
Заявления се подават до 10 февруари. А конкурсите и за двете командвания ще са в началото на март.
255 военни търсят и Сухопътните войски. Откъдето припомнят, че предимство имат и хора, които имат договор и за доброволен резерв.
Изискванията за кандидатите остават - като това да не са по-възрастни от 40 години; да са годни за военна служба; да не са осъждани.
От МО припомнят, че професионалните военни имат и бонуси като специално обучение, ведомствено жилище, различни видове заплащания. И това обаче с годините не е привличало особено хора към професията. Докладът за състоянието на отбраната за 21-ва отчита, че в Сухопътните войски е най-висок недостигът на военни. А това оказва негативно въздействие върху бойната им готовност.
Източник: https://fakti.bg/

 

Исторически календар

02.01.2023, 08:11

„Боят при Татар Пазарджик“, худ. Ф. ГааненНа 2 януари 1878 година е освободен град Пазарджик.
След освобождаването на София (23 декември 1878 г.) Западният отряд под командването на генерал Гурко предприема стратегическо преследване на отстъпващите към Пазарджик и Пловдив османски войски. Избягвайки сериозни сражения, турците напускат без бой или след спорадични престрелки десетки тракийски градове и села: Ихтиман, Панагюрище, Стрелча, Бошуля и др. Замисълът за обкръжаване на големи противникови сили в прохода Траянови врата не се осъществява. Двете флангови колони на генералите Веляминов и Шилдер-Шулднер, които действат без връзка помежду си, поради силни студове и поледици не успяват да се доближат до отстъпващите части. В района на Пазарджик се появява възможност за обкръжаване на неуспяла да се изтегли 20-хилядна османска групировка. Генерал Гурко планира нейното разгромяване и прекъсване на пътищата за изтеглянето й към Пловдив чрез съгласувани действия на колоните, командвани от генералите Криденер, Шилдер-Шулднер, Шувалов и Веляминов.
На 2 януари 1878 г. колоните на генерал Шувалов (от север) и на генерал Веляминов (от юг) преминават в общо настъпление. Заплашени от обкръжаване османските части изоставят Пазарджик, като преди това подпалват около 1000 сгради и дюкяни. Към 14, 00 ч. първите руски войски начело с генерал Н. Брок навлизат в полуопожарения град.

На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур
На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)

 

25 старши офицери завършиха Стратегическия курс

02.01.2023, 08:07

В края на миналата година завърши Стратегическият курс на факултет „Национална сигурност и отбрана“ – редовна форма на обучение, съобщават от Военна академия „Г. С. Раковски“. 25 старши офицери от Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, щабовете на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции и формированията от състава на Българската армия получиха удостоверенията си от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. Водеща роля в провеждането на курса бе на катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“.
Специализантите получиха специфична подготовка по въпросите на теорията на войната и стратегията, националната и международната сигурност, многонационалните операции, мениджмънта на сигурността и отбраната, както и стратегическото лидерство. Целият курс се провежда на английски език, включително и заключителният му етап по разработване на курсови работи и тяхната защита. Знанията, които получиха, отчитат динамиката на промените в средата на сигурност и в развитието на Въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Германия поема командването на силите на НАТО с много висока степен на готовност

01.01.2023, 20:10

В началото на новата година Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА.
Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници, като 8000 от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.
Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.
НАТО окачествява тези си сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.
"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.
Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.
Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.
Източник: https://trud.bg/

 

Столтенберг призова да се готвим за дълъг конфликт в Украйна

01.01.2023, 20:02

"Украинските войски са в контранастъпление от няколко месеца, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, много от мобилизираните сега се обучават. Всичко това предполага, че те се готвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред BBC.
Той подчерта, че конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще бъде разрешен чрез мирни преговори. Според него обаче условията, върху които ще се базира мирното споразумение, зависят от баланса на силите между двете страни. Йенс Столтенберг призова за съответстваща подкрепа за Украйна. "Включително военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима държава в Европа“, категоричен е генералният секретар на Алианса.
На 29 декември Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, заяви, че Киев и Вашингтон имат еднакви цели и разбиране за условията за прекратяване на конфликта с Русия. Той подчерта, че компромисът с Москва е невъзможен, тъй като тогава Украйна няма да постигне териториална цялост и суверенитет.
На 22 декември The Wall Street Journal съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски подготвя мирен план за разрешаване на конфликта. Според вестника планът ще се основава на десет условия, които украинският лидер постави на срещата на Г-20. Те включват, наред с други неща, изтеглянето на руските войски и признаването на суверенитета на Украйна. Кремъл твърди, че мирен план е невъзможен, докато Киев не признае анексираните региони за руски.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Последна година, в която небето ни ще пазят МиГ-29

01.01.2023, 17:35

Тази година ще е последната за изтребителите МиГ-29, които ще бъдат използвани за охрана на въздушното пространство. Това ще се случи на фона на липсващо решение как ще продължи изпълнението на ангажимента, съобщава БНР.
Най-новите изтребители МиГ -29 са на малко над 30-ина години. Но проблемите с удължаването на ресурса им се появиха заради войната в Украйна. Ремонтът и поддръжката на самолетите се правеше основно в Русия. Последното рамково споразумение е от 2018-а година за срок от 4 години на стойност около 41,5 млн. евро. Заради забавяния заради Covid България поиска неустойки. Към май 2021-а част от неустойките бяха платени.
Сега служебният министър на отбраната Димитър Стоянов говори за осигуряване на поддържани МиГ-ове за "подготовката на летателния състав до края на 2023-та". Но засега няма яснота как се движи договорката с Полша за два свалени от МиГ двигателя и шест, които са за ремонт. Служебното цивилно ръководство на армията не е се отказало и да търси т.нар. междинен изтребител. С опции да е от Швеция или Франция. Трудната ситуация пред ВВС е и заради изместените от 2025-а година нататък срокове за доставка на първите осем Ф-16.
През последните години охраната на въздушното ни пространство се изпълнява и от НАТО-вски изтребители Ф-16, "Юрофайтър, Ф-35, но винаги съвместно с българските пилоти. Заради Конституционните ангажименти, както са подчертавали от Министерството на отбраната. - Още за МиГ-29

 

 

 

Перечень статей, опубликованных в Зарубежном военном обозрении в 2022 году

 

Премиерът на Косово иска повече войници на НАТО

01.01.2023, 13:21

Косово иска да се увеличи броя на войниците на НАТО "за укрепването на мира и сигурността в целия регион на Западните Балкани". Това заяви премиерът на страната Албин Курти в интервю за в. "Ди Велт", предаде БГНЕС. :Значително увеличение на броя на войниците и военното оборудване на НАТО... ще увеличи сигурността и мира в Косово и в целия регион на Западните Балкани", изтъкна Курти.
Според него в момента Косово увеличава разходите за отбрана и броя на своите войници и резервисти. "Увеличаването на броя на войниците в мироопазващите сили на НАТО KFOR (КФОР) ще подкрепи нашите отбранителни усилия", добави той. В момента В Косово са разположени около 3800 войници от КФОР, ръководените от НАТО международни сили. Сред тях са и 70 войници от Германия. Според решението на Бундестага там могат да бъдат изпратени до 400 германски войници.
Последните месеци обстановката в Косово бе белязана с ескалация на напрежението заради действия, които засегнатите страни смятат за враждебни и неприемливи. Наложи се намесата на ЕС и САЩ за временно охлаждане на конфронтацията.

 

Исторически календар

01.01.2023, 07:30

На 1 януари 1893 година в Казанлък е роден генерал-лейтенант Васил Бойдев (1893 – 1983).

Завършва Военното училище (1912) и Военната академия в София (1925). Като офицер от 4-ти конен полк се сражава по фронтовете на войните за национално обединение (1912 – 1918). Съчетанието от командирски способности и интелектуални качества му носи заслужено израстване в армейската йерархия – преподавател във Военната академия (1928), началник на отделение в Генералния щаб (1929) и на Щаба на кавалерията (1930 – 1932), началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1932 – 1935), командир на 9-и пехотен пловдивски полк (1935), началник на Военното училище (1935 – 1936), командир на Въздушни войски (1936 – 1941), командващ 5-а армия във Вардарска Македония (1941– 1944). Изпращан на редица отговорни военнополитически мисии в чужбина, ген. Бойдев се озовава във водовъртежа на събития с изключителна значимост за българската държава и армия.

В Германия се среща многократно с Гьоринг, а през есента на 1939 г. е изпратен от цар Борис III в Москва със задача да договори доставка на съветско оръжие. Участва в подписването на спогодбата „Нойбахер“ между Щаба на Българската армия и германското главно командване (2 февруари 1941 г.).

В знак на несъгласие с недалновидната политика на регентството и правителството подава оставка и излиза в запас през април 1944 г. След 9 септември 1944 г. е интерниран в Троян, където живее до последните си дни. Синът му – лейтенант Стефан Бойдев емигрира във Франция и става първият командир на българската национална доброволческа рота № 4093 в състава на НАТО.

Автор на книгите „История на Първата световна война“, „Конница и авиация“, „История на Девети пехотен полк“, „От юнкер до генерал“ и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 1 януари 1908 година в София е формиран Железопътен полк. В състав от щаб, две дружини и Железопътна школа, той има за задача да строи, поддържа и експлоатира железопътните линии и съоръжения. В края на 1908 г. се реорганизира в дружина, към която се придават въздухоплавателното и автомобилното отделение, инженерната работилница и главният инженерен склад. Във войните за национално обединение (1912 – 1918) експлоатационните жп подразделения превозват личен състав, животни (коне и волове), обоз и въоръжение към районите на бойните действия. Строителните жп роти възстановяват, експлоатират и отбраняват жп линиите и големите жп мостове в Източна Тракия, Македония, Моравско, Беломорието и Добруджа, което има голямо значение за снабдяването на войските с бойни и хранителни припаси. Съгласно военните клаузи на Ньойския договор (1919) Железопътният полк е разформиран. През 1928 г. тайно е формиран отново и до 1938 г. се води с явното наименование Железопътно училище, като на 6 май 1938 г. получава ново бойно знаме. По време на участието на страната във Втората световна война на страната на Тристранния пакт (1941 – 1944) полкът възстановява и експлоатира железопътните линии и съоръжения в т. нар. Нови земи – Вардарска Македония, Поморавието, Западните покрайнини и Беломорието (Източна Егейска Македония и Западна Тракия). През първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944 г.) превозва войски, хранителни, фуражни и бойни припаси, възстановява разрушенията по железопътните линии в районите на бойните действия. След демобилизацията (1945) жп полкът преминава към мирновременния си състав и е подчинен на инспектора на Инженерни войски.
 

124 години Щаб на ВМС

01.01.2023, 07:20

Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен.
Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров (на снимката), който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за българските ВМС
Източник: Военноморски музей

 

На този ден през 1895 г. е роден основателят на ФБР Едгар Хувър

01.01.2023, 07:10

На 1 януари 1895 г. във Вашингтон е роден Джон Едгар Хувър - основателят на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Хувър е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което е смятано за корумпирано.
Малко детайли са известни за младежките години на Хувър. Той завършва Университета Джордж Вашингтон през 1917 г. с нисък успех. Докато е там, работи в Библиотеката на Конгреса и е член на братството Капа Алфа. Хувър проявява интерес към кариерата на Антъни Комсток — пощенски инспектор в Ню Йорк, който провежда дългогодишни кампании против измамата и лошите нрави (като порнография).
Предполага се, че Хувър изучава методите на Комсток, които прилага по-късно в своята кариера........Прочети още

 

На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис

01.01.2023, 07:00

На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.  
 

 





{START_COUNTER}