Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари

 

 

Австралия купува AH-64E

15,01,2921, 22:36

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22 броя Airbus Tiger ARH. Това съобщи днес, 15 януари 2021 г. министърът на отбраната на страната Линда Рейнолдс (на снимката).
Планира се доставката на общо 29 броя AH-64E, които ще са доработени за да отговарят на австралийските изисквания. Това включва промени по сензорите, комуникацията, въоръжението и самозащитата. Първата машина ще пристигне през 2025 г.
Все още няма официално съобщение за потенциалната сделка от Държавния департамент на САЩ, но според Janes цената на сделката, заедно със съпътстващите стоки и услуги ще достигне около 4 млрд. австралийски долари (€2,6 млрд.).
В рамките на проектът Land 4503, Австралия е сравнила AH-64E с AH-1Z Viper, както и оферта от Airbus за модернизация на съществуващите Tiger ARH и доставка на седем допълнителни машини. Сравнението е било на база няколко основни критерия, включително бойни способности, риск и цена.
От австралийското МО са посочили, че AH-64E е доказала се и малко рискова опция, която има най-високи бойни способности.
Австралия експлоатира Tiger ARH едва от 2004 г. Вертолетът бе избран през 2001 г. за замяна на вертолетите-скаути OH-58 и гъншипите UH-1. Машината има множество модификации за да отговаря на австралийските изисквания, но през 2016 г. бе решено да се купи нов щурмови вертолет, тъй като експлоатацията на Tiger ARH е твърде скъпа и проблематична. Решението бе критикувано, защото в момента вертолетът дава абсолютно всичко, което австралийските въоръжени сили искат от него, цената на експлоатацията пада, проблемите с логистиката са практически решени.
С това решение, Австралия се превръща в поредния клиент на AH-64 в Азиатско-тихоокеанския регион. В момента там вертолетът се експлоатира от Индия, Сингапур, Индонезия, Тайван, Южна Корея и Сингапур.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Съдят НАТО за бомбардировките по Сърбия през 1999 г.

15.01.2021, 21:02

Адвокатски кантори от Сърбия и Италия вече са подготвили съдебни дела срещу НАТО във връзка с бомбардировките с обеднен уран през 1999 г., съобщава сръбският вестник „Политика“, цитиран от македонското издание “Република“.
Ще се търси обезщетение от НАТО заради заболявания от рак на войници, полицаи, резервисти, които са защитили страната от агресията на НАТО.
Делото е било подготвено от един от най-добрите италиански адвокати Анджело Фиоре Тарталия, който вече спечели такова срещу НАТО в съда, заведено от италиански войници, служили в Косово.
Семействата на войниците са получили обезщетения от Алианса в размер от 700 000 до един милион евро на човек.
В случая със Сърбия около 2000 души са предявили искове и се надяват да получат същата сума.

 

Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Мобилна КИС през учебната 2020 г.

15.01.2021, 20:47

Годишен анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Мобилна КИС се проведе на 15 януари 2021 година. На събитието присъстваха заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов и началникът на отдел „КИС“ в СКС полковник Димитър Хлебаров.
Резултатите от дейността на Мобилна КИС през 2020 година бяха представени от заместник - командира на Мобилна КИС подполковник Петър Петров, който анализира проведените тренировки по комуникационно-информационна поддръжка и изпити през отделните периоди и подчерта важността им, като основен фактор в повишаване на подготовката на формированията.
Той изтъкна професионализма и отговорното отношение на личния състав, проявени при изпълнение на основните задачи на формированието, свързани с  поддържане и усъвършенстване на способностите за изпълнение на задачи по комуникационно-информационна поддръжка на Съвместното командване на силите, както и подготовка на специалистите по комуникационно-информационни системи, изпълняващи операции и мисии извън страната.
Продължава и поддържането на готовност от формированията за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия, за участие при ликвидиране на последици и оказване помощ на населението при бедствия, аварии и индустриални/екологични катастрофи, допълни подполковник Петров.
Въпреки ограниченията, наложени от пандемията  и некомплекта от личен състав подготовката на формированието се провежда, съгласно плановете и разписанията и на добро методическо ниво от офицерския състав, като отчете необходимост от допълнително такова на командирите на групи и екипажи.
Най-добри способности по управлението на личен състав демонстрираха през годината – началниците на 1-ви и 2-ри сектор „Мобилен КИВ” - майор Йордан Пенчев, майор Даниел Димчев и началникът на сектор ,,Логистично осигуряване” майор Милен Маринов.
Комуникационно-информационни специалисти от формированието участваха в национално военноморско учение с международно участие ,,БРИЗ 2020”, чието участие беше оценено високо от командването на Военноморските сили.
Чрез участието на военнослужещите от формированието в отбелязването на различни мероприятия и годишнини е създадена  и продължава да се затвърждава положителната нагласа и отношение на населението в региона към военната служба и Мобилна КИС, отбеляза заместник-командирът.
От своя страна, командирът на Мобилна КИС полковник Орлин Гърков обобщи, че през новата учебна 2021 година основно усилията ще бъдат насочени към попълване на формированието с личен състав и провеждане на обучение на новоназначени войници по начална и специална военна подготовка, обучение на войници за придобиване на военно звание ,,младши сержант” - първи и втори модул, подготовка на специалисти по комуникационно-информационни системи, изпълняващи операции и мисии извън страната, съгласно действащите в момента програми за подготовка и обучение.
В заключение заместник-началникът на щаба на СКС полковник Йорданов още веднъж подчерта ролята и значимото място на Мобилна КИС в състава на Съвместното командване на силите и изрази увереност, че ръководството на СКС ще продължава да оказва непрекъсната помощ и подкрепа за решаването на предизвикателствата пред военното формирование. Той пожела на личния състав здраве, сили и кураж, воля и желание на професионално усъвършенстване, да съхраняват и надграждат своите способности за КИП, за да утвърждават авторитета на Мобилна КИС в Българската армия и сред партньорите в НАТО.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

САЩ намаляват силите си в Афганистан и Ирак до по 2500 военнослужещи

15.01.2021, 20:13

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър днес съобщи, че американските военни контингенти в момента наброяват 2500 военнослужещи в Афганистан и също толкова в Ирак. Това е израз на желанието на президента Доналд Тръмп да сложи край на "безкрайните войни" на Америка, предаде Франс прес.
"Днес американският военен контингент в Афганистан наброява 2500", посочи в комюнике Милър, който пое функциите на и.д. министър на отбраната до встъпването в длъжност в сряда другата седмица на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. В Ирак американският военен контингент също бе намален до 2500 военнослужещи, съкращаване, което "отразява нарасналите способности на иракската армия", посочи шефът на Пентагона.
Това съкращаване "не означава промяна в политиката на САЩ", подчерта Милър. "САЩ и коалиционните сили остават в Ирак, за да гарантират трайна победа" над групировката "Ислямска държава", допълни той.
Източник: https://trud.bg/

 

Русия излиза от Договора за открито небе

15,01,2021, 19:35

Русия заяви, че започва процедура по излизане от Договора за открито небе (ДОН), пакт, подписан на 24 март 1992 г. от представители на 23 страни, позволяващ да бъдат извършвани невъоръжени наблюдателни полети в небето на страните участнички в него, предаде Ройтерс.
Новината съобщи руското министерство на външните работи.
През ноември САЩ напуснаха договора, който по същество представлява споразумение и механизъм за контрол на въоръженията, и обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърли обвинението.
"Поради липсата на напредък в отстраняването на препятствията пред продължаването на действието на договора, при новите условия руското министерство на външните работи е упълномощено да заяви, че започва вътрешнодържавните процедури по излизане на Русия от ДОН", подчерта дипломатическото ведомство, цитирано от ТАСС.
То добави, че излизането на САЩ е нанесло сериозни вреди на договора, защото така е бил нарушен балансът в интересите на държавите участнички и е била подкопана ролята на ДОН като инструмент за укрепване на доверието и сигурността.

 

Анализ на подготовката и в Безмер

15.01.2021, 19:26

Днес, 15 януари 2021 г., в Базата за предно разполагане – Безмер в присъствието на Командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, се проведе анализ на подготовката и дисциплината за 2020 г. Това съобщиха от ВВС.
В мероприятието взеха участие всички офицери от базата, при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.
Бяха разгледани въпроси по организационното изграждане на базата, по интеграционната дейност и военното сътрудничество и изпълнение на основните мероприятия през изминалата година.
Също така бяха направени основни изводи от дейността на базата, както и се подчертаха основните направления за работа през 2021 г.
Командирът на ВВС генерал-майор Петров изрази своето задоволство от подготовката на базата, както и направи препоръки, в каква посока да бъдат насочени усилията през 2021 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29

15.01.2021, 08:45

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се похвали с наличието на 5 – 6 изправни изтребителя МиГ-29. Това направи той вчера, 14 януари 2021 г., по време на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание.
„Когато започнахме с тази процедура (за поддръжката на МиГ-29 – бел. ред.) летяха между два и три самолета, а сега са между пет и шест”, заяви министър Каракачанов.
Преди него говори началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който обясни, че при поддръжката на МиГ-29 е имало трудности, заради сложността на сключените с РСК „МиГ” договори и посочи, че е имало закъснение при изпълнението им.
„С удовлетворение мога да кажа, че в последно време от руската страна има стремеж всичко да се изпълнява в срок. Мога да ви кажа, че сега в оперативна готовност има с 40% повече МиГ-29, отколкото в началото на 2020 г., като се надяваме към април – май да достигнем до ниво на изправност, което не сме имали от 2013 – 2014 г. Тенденцията е положителна”, каза началникът на отбраната.
Военният министър каза, че на руската страна са наложени неустойки за забавянията по договорите, които вече са изплатени. Чакал се края на март, когато ако не се изпълни в срок друг договор, ще има още неустойки.
Изплатените неустойки са в рамките на €186 000, а ако до се стигне до налагането на допълнителните неустойки, то общата им сума достига €925 000.
Коментарът на министър Каракачанов за броя изправни изтребители е интересен, но ако бъде вкаран в контекста за наличието на общо 15 машини от този тип (една ескадрила), то лесно може да се сметне, че процента изправна техника е някъде между скромните 33 и 40%. Също трябва да се каже, че тази ситуация е по-скоро правило за последните 10 години, отколкото някакво изключение, като случаите в които ВВС са разполагали с повече от 50% изправни МиГ-29 са рядкост.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Във Военновъздушната учебна база са доволни от постигнатото през изминалата година

15.01.2021, 08:32

Във Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия се проведе Анализ на дейността на формированието през изминалата 2020 година, на който присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съобщават от формированието.
„В началото на всяка година настъпва времето за равносметка от извършената дейност в базата, отчитане на силните и слабите страни и трасиране на нови пътища за  надграждане на развитите способности. Отправяйки задълбочен, аналитичен поглед назад към изминалата 2020 година, мога да заявя съвсем отговорно, че въпреки наличието на голяма доза непредсказуемост, породена от пандемията в следствие на вирус COVID-19, за личния състав на базата годината беше ползотворна, изключително натоварена и динамична, в която трудности и предизвикателства не липсваха. Вложените безрезервни усилия от личния състав при изпълнение на поставените задачи, създадената добра организация, търсенето на рационални и гъвкави решения от страна на командването, в съчетание с оказаната помощ от старшето командване, способстваха за достигане на високи резултати и качествена подготовка през изминалата годината”. Така започна своя доклад Командирът на Военновъздушната учебна база – полковник Петър Банков.
Подготовката на летателния командно-инструкторски състав по условия и видове подготовки беше целенасочена и последователна. За изпълнение на поставените задачи и осигуряване на приемственост в летателната дейност между поколенията летателен състав, през отчетния период усилията командването на ВВУБ съгласно указанията на Командването на ВВС бяха насочени към възстановяване, поддържане и придобиване на подготовки и способности, които в бъдеще биха осигурили по-висока ефективност в обучението, разширяване на спектъра от подготовки, придобивани от младия летателен състав, снижаване нивото на риска и поддържане на високо ниво на безопасност на полетите.
Въпреки ресурсните ограничения и усложнената епидемиологична обстановка в страната, своевременната оценка и взетите навременни мерки, както и методически правилното планиране, летателната дейност във формированието се провеждаше ритмично. Личният състав на формированието беше натоварен в значителна степен, особено през летните месеци, когато се провеждаха двусменни полети, но проявяваше стремеж за максимално изпълнение на план-графика и осигуряваше летателната подготовка на пилоти от други военни формирования.
Курсантите от ВВВУ „Г. Бенковски” изпълниха в пълен обем планираната им летателна подготовка на самолет РС-9М и достигнаха заповяданото ниво на подготовка. Стажът на първокурсниците премина с паралелно използване на новия тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М.
Доказателство за постигнатите резултати от дейността на базата е успешно завършилото обучение по летателни програми на пилоти от формированията на ВВС. Проведена бе подготовка на летателен състав, определен за обучение на бъдещия многоцелеви изтребител в САЩ. Четирима пилоти от състава на авиобаза Безмер, завършиха в пълен обем курса за приучване и първоначално обучение на самолет Л-39, с цел по-нататъшно преминаване на модернизирания Су-25.
От планирания за 2020 г. нальот до края на отчетния период са изпълнени 103,99 %.
Друго значимо направление от дейността на ВВУБ е работата на „Центъра за подготовка и обучение“, в който се провежда обучение на военнослужещи от формированията на ВВС за придобиване и повишаване на квалификацията. Курсовете се проведоха при спазване на мерките и ограниченията, наложени от здравните власти и вътрешноведомствените актове на министъра на отбраната и командира на ВВС, с цел ограничение на разрастването на епидемията от COVID-19. Това безспорно даде отражение върху учебната планировка. Наложи някои от курсовете да бъдат повторно планирани, а някои да бъдат отменени.
Предизвикателство пред Център „Автомобилна подготовка“ бе цялостната организация на курса и провеждането на част от изпита в електронна среда, според изискванията на Държавна агенция „Автомобилна администрация”. Обучаемите успешно положиха изпита пред РД „Автомобилна администрация”, което е показателно за качеството на организация и обучение в този курс.
В изпълнение на планиращите документи, през октомври в базата на сектор „ПВО” бяха проведени практически занятия на курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „В. Левски”. Останалите практически занятия не бяха проведени поради наложените ограничения в условията извънредната обстановка.
В пълен обем бяха проведени занятия и държавни изпити с кадетите редовна форма на обучение от Професионален сержантски колеж към ВВВУ „Г. Бенковски”.
Военновъздушната учебна база е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. Три пъти бе активирано Формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси за оказване помощ на държавната и местна власт.
След завършване на Анализа с грамоти бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се през годината с проявена активност, усърдие и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.
В заключение Командирът на Военновъздушните сили генерал–майор Димитър Петров даде положителна оценка за дейността на Военновъздушната учебна база през 2020 год. Той изказа благодарност към командването и личния състав за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на задачите, поставени от Командването на Военновъздушните сили.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Парламентът каза "да"! Гърция купува изтребители "Рафал"

15.01.2021, 08:08

Гръцкият парламент одобри снощи (14.01 б.р.) закупуването на 18 изтребителя Рафал от Франция на стойност 2,5 милиарда евро, предаде Ройтерс.
Очаква се сделката да бъде сключена по-късно този месец от министрите на отбраната на Гърция и на Франция.
Атина реши да закупи френските изтребители в рамките на укрепването на военния си потенциал на фона на споровете с Турция за енергийните ресурси в Средиземно море.
Сделката предвижда закупуването на 6 нови и 12 употребявани изтребителя Рафал, като първите доставки се очаква да пристигнат още през първата половина на тази година, съобщи гръцкото правителство.
Правителството на Кириакос Мицотакис обяви намерения да инвестира във въоръжените сили на страната, като увеличи числеността им и придобие нови фрегати, хеликоптери и дронове и модернизира наличните изтребители Ф-16.
Очаква се следващата седмица гръцкият парламент да гласува закон, с който разширява териториалните води на Гърция в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, обяви премиерът Мицотакис пред телевизионния канал АНТ1.
Това обаче няма да засегне пряко източната част на Егейско море, в която Турция се противопоставя на подобен ход, за който е обявила, че ще го сметне за причина за война.
В опит да потърсят намаляване на напрежението, двете страни се съгласиха да подновят проучвателните контакти помежду си на 25 януари.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

 

Завършено е сглабянето на първия образец на двигателя AR1

14.01.2021, 21:12

Американската компания Aerojet Rocketdyne (която е в процес на покупка от страна най-голямата в света военно промишлена корпорация Lockheed Martin) е завършила сглабянето на първия образец на двигателя AR1, информира SpaceNews.
Източника отбелязва, че в близките планове на компанията е изпитанието на носия силов агрегат.
SpaceNews напомня, че AR1, който работи на керосин и кислород, се създава от Aerojet Rocketdyne по поръчка на ВВС на САЩ за замяна на руския двигател РД-180, който се използва в тежката РН Атлас-5. Разработката на AR1 се провежда от 2016 и до тук официално са изразходвани 350 млн долара.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Военните ни медици в Мали с отличия от ръководството на Мисията

14.01.2021, 20:31

Отличия за проявен висок професионализъм получи българският военномедицински екип, който се грижи за личния състав на щаба на Мисията на Европейския съюз, базиран в малийската столица Бамако.
Те им бяха връчени от ръководството на Мисията и по този начин родните медици затвърдиха авторитета на страната ни като сериозни международни партньори при изпълнение на различните операции.
Макар да е стабилна обстановката в региона, настоящата мисия в малийската столица Бамако е различна. Заради „атаките“ на COVID-19, а борбата с коварния вирус се превърна в част от рутинните задачи на екипа, който се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията. Дисциплината и екипността обаче са вечният коз на българските екипи в трудни ситуации, благодарение на които успяват да представят достойно българската военна медицина, независимо къде се намират.
За първи път военномедицински екип се включва в Мисията през 2013 г.
Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.
Желаем им успешна мисия и да се върнат живи и здрави.
Източник:ВМА

 

28 новоназначени военнослужещи от състава на Съвместното командване на силите положиха военна клетва

14.01.2021, 20:26

Двадесет и осем новоназначени военнослужещи от Мобилната комуникационно-информационна система и батальона за осигуряване се заклеха да служат вярно и предано на народ и Родина. Тържествените ритуали се проведоха днес, 14 януари 2021 г., във войсковите райони на военните формирования в Горна Малина и Горна баня.
Командирите на военните формирования в Горна Малина и в Горна баня полковник Орлин Гърков и подполковник Стоян Червеняков приветстваха младите войници и им напомниха, че полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Те изразиха увереността си, че младите войници ще бъдат доблестни и смели воини от редовете на Българската армия и ще служат на Република България с отдаденост и професионализъм.
На тържествените ритуали по полагането на военна клетва присъстваха близки на военнослужещите.

 

Вдигнаха военните заплати с минимум 10 процента

14.01.2021, 17:10

Още този месец военнослужещите ще получат новите си месечни възнаграждения. Вчера подписах заповедта, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов за Otbrana.com, след заседанието на Комисията по отбрана. 10-процентното увеличение, което е за четвърта година по ред, беше заложено в бюджета за тази година. Става дума за минимум 10 процента, уточниха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Акцентът на този вид стимулиране пада върху отговорността. Няма уравновиловка, допълни заместник-министърът. За звание и длъжност парите са едни и същи, но разликата е, когато се плаща за фактическо командване. Длъжни сме да изведем на преден план и квалификацията на командирите, допълни адмирал Ефтимов. Очевидно има логика в това, като имаме предвид, че в нашата армия отговорността и експертизата падат основно върху офицерския състав.
В проекта на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г. се предвижда социалната политика да осигури повишаване на средните месечни възнаграждения в системата на Министерството на отбраната и Въоръжените сили, насочено към преодоляване на изоставането им в сравнение с тези за страната. В средносрочен план от МО  планират да има  допълнително възнаграждение за служба в икономически развитите райони на страната
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Годината в авиобаза Базмер започна с дневни полети и оптимизъм

14.01.2021, 17:07

С провеждане на първите за годината дневни полети вчера стартира регулярната летателна дейност за 2021 г. в авиобаза Безмер, съобщават от ВВС. В първия полетен ден екипажите на самолети Су-25 изпълняваха полети по прибори и дублиращи прибори. Усъвършенстването на подготовката на новата модификация Су-25 е сред приоритетните задачи за летателния и инженерно-технически състав през годината.
Годината в авиобазата започва с оптимизъм и гордост заради все по-големия брой на реновираните и ремонтирани самолети, които се завръщат на летището, както и увеличаването на броя на пилотите с класна специалност, някои от които предстои през годината да бъдат включени в курс за приучване на самолет Су-25. До края на месец февруари ще пристигнат и  последните два от ремонтираните от ОАО „558 АРЗ“ – Беларус самолети.
Източник: http://otbrana.com

 

Планира се до края на март да има приети Програма – 2032 и План – 2026

14.01.2021, 17:02

Обсъждането бе организирано от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната. Въпреки, че това не е нормативен акт и обсъждането не е задължително, държим да чуем вашето мнение и препоръките, които имате каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, поздравявайки участниците. Той посочи, че това е дългосрочен документ, който ще се изпълнява в мандатите на няколко парламента и засяга важни законови изисквания. Всичко това, отбеляза ген. Запрянов, налага постигането на широка обществена подкрепа. Тази програма, продължи той, не трябва да се обвързва с една или друга политическа сила, а да бъде максимално национална.
Вчера Министерският съвет е приел доклада по Стратегическия преглед на отбраната, в който се поставя задача на министъра на отбраната да разработи настоящата програма. Планираме проектът да влезе за обсъждане в Народното събрание в началото на февруари, съобщи заместник-министърът. Причината да се работи паралелно и да се ускори приемането на документа е, че  изтече мандатът на Програма – 2020 г. и на План – 2020 г. Ние, отбеляза ген. Запрянов, навлизаме в нов период без необходимите стратегически, политически и планиращи документи. Намеренията са до края на март, освен приемането на програмата, правителството да одобри и План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. и Инвестиционен план-програма, който ще бъде свързан с модернизацията и превъоръжаването на Българската армия.
Целта на приемането на програмата, подчерта заместник-министърът, е да се осигури политически консенсус, приемственост и последователност в реализирането на отбранителната политика. Ако няма максимален политически консенсус и силна обществена подкрепа, смята той, не можем да разчитаме да бъдат постигнати планираните цели.
Документът определя и необходимостта от достигане до 2032 г. обща численост на Въоръжените сили не по-малко от 43 хил. души, включително 3 хиляди доброволен резерв. Тази численост, уточни заместник-министърът, е съобразена с изискването за постигане на минимално необходимите отбранителни способности. По Програма -2020 числеността е не по-малко от 37 хил. души и не повече от 40 хиляди, което не отговаряло на съвременните заплахи и рискове, не отчитало вече действащите планове на НАТО, префокусирането на Алианса върху отбраната на територията от водене на експедиционни и мироопазващи операции.  Т.е. необходимостта от нови способности трябва да бъдат развити и затова се предлага числеността на Въоръжените сили да бъде не по-малко от 43 хил. души.
В обсъждането участваха бивши министри на отбраната, началници на ГЩ, командващи, висши и старши офицери от резерва, експерти в областта на националната сигурност, като представители на неправителствени организации. Сред тях бяха Ангел Найденов, Велизар Шаламанов, ген. Златан Стойков, ген. Кирил Цветков, ген. Съби Събев, полк. Добромир Тотев, полк. Вилис Цуров, полк. Владимир Миленски и др. Писмените предложения ще бъдат обсъдени от работната група, увери заместник-министърът. Заедно с него бяха директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев и директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турция търси диалог със САЩ относно руските ракети С-400

14.01.2021, 13:43

Турция трудно ще се откаже от покупката на руските ракети С-400, но иска да обсъди проблема със САЩ, коментира турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Ройтерс. Той обаче допълни, че страната му води преговори с Русия за втора доставка на отбранителната система.
"Искаме да решим проблемите с диалог", каза още Акар и допълни, че решение може да бъде намерено на техническо ниво, ако и САЩ желаят това.
Вашингтон наложи санкции на Турция, която е член на НАТО, но закупи руските ракети. Във връзка с тях Акар призова САЩ да се въздържат от "заплашителен тон", каквито са санкциите по отношение на тази сделка.
Анкара защити решението си за спорната покупка на системата за противовъздушна отбрана с мотива, че не е могла да си осигури подобна техника при задоволителни условия от съюзниците си в НАТО. За САЩ обаче тази система е заплаха за изтребителите F-35 и като цяло за отбранителната система на НАТО.
Турция отбелязва, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системата на НАТО.
Ройтерс отбелязва, че отношенията между Турция и САЩ в момента не са добри. На 20 януари ще встъпи в длъжност новият американски президент Джо Байдън, който в миналото беше критичен към политиката на Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военнослужещите от 101 Алпийски полк – Смолян провеждат планирани стрелби

14.01.2021, 12:15

Военното формирование 28330 предупреждава гражданите на Смолян, че през месец януари т. г. на 14, 15, 18, 21, 27 и 29 от 8.00 до 17.00 часа на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат планирани стрелби. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.
За да не се допускат инциденти, хората трябва се съобразяват с поставените предупредителни табели и да не навлизат в забранените зони. При намиране на невзривени боеприпаси, незабавно да се уведоми дежурният по формирование на телефон: 0301/63071.

 

Английско-Афганската война и единственият оцелял, който да разкаже

14.01.2021, 09:20

Съществуват страни, за които се твърди, че никога не са били завладявани. Въпреки тежките сражения, както и огромните човешки жертви, картата на света познава някои много костеливи орехи, а техните подвизи могат да се смятат за особен успех в редица случаи. Една такава държава е именно Афганистан. И докато опитът за съветска инвазия продължава да бъде пресен и незабравим, като една от най-слабите възможни функции в това отношение, не трябва да забравяме, че руснаците не са единствените хора, които са направи грешката да нападнат някогашната империя. Сериозен позор може да бъде забелязан и от английска страна в средата на XIX век.
Първата Английско-Афганска война е следствие на голямата надпревара между английската и руската корона за разширяване на влиянието в Азия. По това време опитите на Русия да разшири влиянието си в Индия остават без успех и са значително кратки, а междувременно британците не спират да наблюдават този гигант и да го смятат за основен враг. Мнозина очакват проявата на първата „студена война“ между двете страни, а с влошаващото вътрешно политическо състояние на Индия, англичаните очакват сериозна експанзия и атака от Русия, при това директно през Афганистан.......Прочети още

 

 

Първи полети за 2021 година с МиГ-29 и L-39ZA

13.01.2021, 20:00

Летателната дейност за 2021 година в авиобаза Граф Игнатиево стартира днес с провеждането на дневни полети на двата типа самолети МиГ-29 и L-39ZA, съобщава Пресцентърът на МО. В първия за тази година полетен ден екипажите изпълниха задачи за бойно използване, техника на пилотиране и полети по дублиращи прибори. Подготовката на летците на МиГ-29 е за непрекъснатото носене на бойното дежурство по охрана на въздушните ни граници. В следващите дни и седмици дневните  и нощни полети ще се провеждат и с цел подготовка за участие на летците от състава на базата в предстоящите съвместни тренировки и учения.
Първи за годината полети със самолети РС-9М и L-39 ZA изпълниха днес в прости метеорологични условия и екипажи от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия. Поддържането и непрекъснатото повишаване на нивото на летателната и методическа подготовка на командно-инструкторския състав е един от основните приоритети на авиобазата.
Източник: http://otbrana.com/

 

Бригаден генерал Сертов е предложен за освобождаване от длъжността „Директор на служба „Военна полиция"

13.01.2021, 16:26

Министерският съвет прие днес Решение за предложение до президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Борислав Сертов от длъжността „Директор на служба „Военна полиция“.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Той е директор на службата от 2013 г.

Става дума освобождаване от длъжност, а не от военна служба. Така че очакваме следващото назначение на бригаден генерал Сертов.

 

Kathimerini: Република Кипър и ОАЕ подписаха споразумение за военно сътрудничество

13.01.2021, 12:42

Кипър и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха първото си споразумение за военно сътрудничествов рамките на усилията на островната държава да укрепи отношенията си с близките страни в Близкия изток, пише Kathimerini.
Кипър вече имаше военни споразумения с Египет, Израел и Йордания, а въоръжените му сили провеждат учения със силите на тези страни. Нацията също е подписала сделка за подпомагане на обучението на ливанската армия.
Министерството на отбраната на Кипър заяви в изявление, че споразумението с ОАЕ предвижда провеждането на съвместни военни маневри, програми за обучение и консултации за разширяване на оперативното сътрудничество.
Министърът на отбраната на Кипър Хараламбос Петридис (на снимката)  приветства споразумението като начало на дълга, мощна и стратегическа връзка между министерствата на отбраната на двете страни и въоръжените сили.
ОАЕ участваха в мащабно морско и въздушно военно учение край Египет през ноември. Френски, гръцки, египетски и кипърски персонал също участваха в маневрите с кодово име „Медуза“.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Формирования във ВВС анализират изминалата година

13.01.2021, 11:44

Годишни анализи се проведоха вчера в Зенитно - ракетната база и Базата за специална техника, съобщават от ВВС. На тях присъства лично заместник-командирът на ВВС  бригаден генерал Петьо Мирчев.
Задълбочено, точно и обективно командирите на двете формирования анализираха подготовката, войсковия ред и дисциплината през изминалата 2020 година. Спецификата на различните родове войски постави и различни проблеми, различни приоритети и задачи за изпълнение. Присъствието на бригаден генерал Мирчев имаше за цел да го запознае по-задълбочено с изпълнените задачи и широкия спектър от проблеми, които продължават да стоят нерешени в условията на пандемията от COVID-19 и недостиг на ресурси.
През съпътстваната от много ограничения заради пандемията изминала година основните усилия на личния състав основно бяха насочени към поддържане на специалната бойна техника в изправност и готовност за бойно използване и носене на заповяданото денонощно бойно дежурство. Необчайната реалност обаче наложи един по-различен ритъм в живота на войските. С по-гъвкаво носене на службата. С повече натоварване за носещите бойното дежурство и редуциран останал персонал.
Командирът на Зенитно-ракетната база полковник Валери Ценов заяви, че през изминалата година беше повишена практическата подготовка на офицерския състав по отработване на оперативните процедури за командване и управление на зенитно-ракетните формирования от НАТО.
Също така посочи, че Базата взе участие в най-мащабните учения за ВВС, част от които: съвместните бойни стрелби на формирования за ПВО и бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла-2020”, съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020” и съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020”, което спомогна за постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО;  повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав.
Бригаден генерал Петьо Мирчев определи анализите за подготовката на Първа зенитно-ракетна база и Базата за специална техника като много изчерпателни.
„Благодаря на целия личния състав за отговорната и упорита работа. Впечатлен съм от духа  и мотивацията, с които преодолявате всички трудности! Желая ви здраве и очаквам да се видим отново  на предстоящите  бойни стрелби на полигон Шабла през т.г., където отново ще можете да демонстрирате своята бойна подготовка и умения! – заяви той след завършването на втория анализ за деня в 1-ва ЗРБ.
Източник: http://otbrana.com

 

Програма- 2032: Малка е вероятността от възникване на световен конвенционален дълготраен конфликт

13.01.2021, 11:37

Вероятността от възникване на световен конвенционален дълготраен конфликт между основните военно-политически сили през следващите 10-12 години ще се запази малка, прогнозира проектът на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. За сметка на това, уточнява документът, нестабилността и конфликтният потенциал ще се локализират в отделни региони, в които националните интереси и сфери на влияние се противопоставят и преплитат. Програмите за превъоръжаване на въоръжените сили на държавите в глобален план, с най-новите и върхови постижения в областта на науката и технологиите, се определят като  показател за запазване ролята на военния инструмент като гарант за сигурността и отбраната.
Перспективите пред НАТО и ЕС
НАТО и ЕС ще продължат да бъдат основни стълбове на архитектурата на сигурност както по отношение на европейските държави, така и в глобален мащаб. НАТО ще остане най-мощният съюз за колективна отбрана в света. Следва да се отчете фактът, че увеличаването на държавите-членки в двата съюза затруднява вземането на бързи и своевременни решения за справяне с нововъзникващи кризи. Необходимо е да се търсят и въвеждат нови и по-ефективни процедури и правила за работа, както на съюзно, така и на национално ниво.
Настроенията към двата съюза
В някои страни от Централна и Източна Европа се наблюдават негативни настроения и оценки към ЕС и НАТО. Причината, според авторите на проекта, увеличаването на политическото присъствие на
националистически партии, за които обществена подкрепа беше получена най-вече в резултат на мигрантския натиск. Предполага се, че Руската федерация и Китай ще се стремят да си осигурят трайно присъствие в региона.
Русия и Западните Балкани
В Западните Балкани ще продължат процесите на икономическо обвързване с ЕС, но като цяло не се очаква пълна евроатлантическа интеграция на всички страни към 2032 г. Руската федерация ще продължава с опитите си за забавяне на евроатлантическа интеграция
на държавите от Западните Балкани, като за целта ще използва хибридни инструменти за въздействие, основани на радикална националистическа и посткомунистическа идеология.
Без военностратегически баланс в Черно море
Черноморският регион ще запази конфликтния си потенциал, като не се очаква уреждане на замразените конфликти. Малко вероятно е намирането на трайно решение на украинската криза за срока на действие на тази Програма. Руската федерация ще се стреми трайно да поддържа променения след 2014 г. в нейна полза военностратегически баланс в Черно море.
Китай увеличава военния си потенциал
Нарастването на икономическия и военния потенциал благоприятства увеличаването на влиянието на Китай в глобален план. Последиците? „Това развитие открива както възможности, така и предизвикателства пред НАТО“.
Нестабилност в Близкия изток и Северна Африка
„Регионът на Близкия изток и Северна Африка ще продължи да се характеризира със значителна нестабилност, в резултат на множеството неразрешени до момента комплексни проблеми. Кризисната ситуация в Афганистан в средносрочен план ще продължи да генерира несигурност, както в регионален, така и в световен мащаб. Войната в Сирия е проекция на глобални и регионални противопоставяния, които също генерират траен конфликтен потенциал“, се посочва в програмата.
Още констатации и прогнози
Все по- интензивно става комбинираното използване на класически и хибридни средства за постигане на набелязаните цели. Хибридните заплахи ще оказват все по-негативно въздействие върху националната и съюзната сигурност. Киберпространството все повече ще се използва като поле за противопоставяне и за налагане на политически и икономически интереси. Ще се запази тенденцията към нарастване на опасността от разпространяване на оръжия за масово унищожаване. Международната система за контрол на въоръженията и за възпиране на надпреварата във въоръжаването бележи тенденция на дезинтеграция. Развитията в сферата на ядреното разоръжаване предизвикват тревога за стратегическата стабилност. Тероризмът ще продължи да бъде основна заплаха с повишена вероятност и риск за националната ни сигурност.  Съревнованието за достъп до енергийни ресурси и усвояването им е потенциален източник на конфликти.  Пандемията от COVID-19 показа глобалната уязвимост от разпространението на инфекциозни заболявания и потенциалът им за бързо прерастване в епидемии и пандемии, със сериозни и дългосрочни отражения върху държавите, обществата и икономиките. Демографската криза ще задълбочи проблемите по окомплектоването на Въоръжените сили с необходимия брой качествени млади кадри, ще продължи да натоварва все по-повече националните бюджети и ще бъде допълнително препятствие пред увеличаването на разходите за отбрана и модернизирането на въоръжените сили на държавите от НАТО и ЕС.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия развръща система от HEMS с над 130 вертолета

13.01.2021, 08:58

Руският авиационен оператор „Национальная служба санитарной авиации“ взима на лизинг 132 вертолета руско производство, с които ще се развърне система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).
Операторът, който е държавна собственост през държавната корпорация „Ростех” е обявил обществени поръчки за взимане на лизинг на въпросните вертолети. Вече са сключени два договор за доставката на общо 74 броя „Ансат” на обща стойност 20,6 млрд. рубли (€230 млн.). Доставката им трябва да бъде реализирана през 2021 – 2022 г.
Освен това е сключен договор за лизинг на още 29 броя Ми-8 (модификацията вероятно е АМТ) за сумата от 12,18 млрд. рубли (€140 млн.). Трябва да бъде сключен още един договор за други 29 броя Ми-8, но той още не е готов.
Проектът за създаване на национална руска система за HEMS бе обявен през 2017 г., когато и бе създаден оператора „Национальная служба санитарной авиации“. В началото на 2019 г. операторът получи първите си четири вертолета „Ансат” и четири Ми-8АМТ. Тогава бе обявено, че до края на 2021 г. системата ще е напълно готова и ще се състои от 104 вертолета „Ансат” и 46 броя Ми-8.
Това, обаче не стана, защото имаше проблем със сключването на лизингови договори, поради липсата на държавни гаранции за оператора. Такива бяха дадени през лятото на 2020 г., което позволи и сключване на конкретни договори.
Междувременно „Национальная служба санитарной авиации“ оперира ограничено с взета на мокър лизинг техника.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Намалява некомплектът от личен състав в 61 механизирана бригада

12.01.2021, 22:44

Днес се проведе „Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2020 г.” в 61 механизирана бригада. В анализа участваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, офицери от командването и управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главните сержанти на формированията от състава на бригадат.
В своето експозе, съобщават от формированието, бригаден генерал Дешков анализира задачите и мероприятията изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, по които е работено през 2020 година. Командирът на бригадата отбеляза, че при проведените мероприятия е имало слабости, които могат да бъдат отстранени през настоящата година. Непроведените мероприятия поради епидемиологичната обстановка не са повлияли на цялостното ниво на подготовка на щабовете и формированията от бригадата. След това отчете, че през изминалата година е отбелязано понижаване на некомплекта на личен състав с постепенно намаляване на същия. Бригаден генерал Дешков обърна внимание на основните мероприятия и предизвикателства  пред формированията от бригадата през 2021 година, като  подчерта, че настоящата година ще бъде не по-малко интензивна и напрегната в сравнение с предходната.
Заместник – командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов направи анализ на състоянието на войсковия ред и дисциплината през учебната 2020 г. и отчете намаляване на инцидентите в бригадата през изминалата година в сравнение с 2019 г.
В указанията си командирът на бригадата подчерта, че изключително добра практика са съвместните занятия с формированията от Военновъздушните сили, които трябва да продължат и за в бъдеще.
В заключителната част на анализа заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Цолов изрази своята благодарност към целия личния състав на бригадата за високата мотивация, положените усилия през годината и изрази своето уверение, че за командването на Сухопътни войски 2020 г. е успешна за бригадата. В заключение той пожела на командирите, щабовете и формированията на 61-ва механизирана бригада новата 2021 година да бъде още по-ползотворна и изпълнена с удовлетвореност и позитивизъм.
Източник: http://otbrana.com/

 

Руският дрон "Охотник" бомбардира наземна цел при изпитания

12.01.2021, 17:53

Руският тежък ударен безпилотен самолет С-70 "Охотник" (в превод "ловец") е бомбардирал наземна цел на полигона Ашулук като част от летателни изпитания. Това е съобщил източник от руския военнопромишлен комплекс за РИА "Новости".
По думите му "Охотник" е хвърлил неуправляеми 500-килограмови авиобомби от вътрешното отделение на фюзелажа.
"Целта е била ударена с висока точност", уверил източникът.
Той не е посочил датата, на която се е извършена бомбардировката, но е отбелязал, че това не били първите изпитания за поразяване на наземни цели.
Източникът е подчертал, че "най-новата прицелно-навигационна система, инсталирана на "Охотник", дава възможност да се използват свободно падащи боеприпаси с точност, близка до тази на високоточно управляемо оръжие".
"Охотник", по данни на източника, бил способен да поразява в автономен режим неподвижни и ограничено подвижни цели с предварително известни координати, включително при получаване на външно целеуказване във въздуха.
Ударният безпилотен летателен апарат "Охотник" е разработен в конструкторското бюро "Сухой". Според открити източници той има дължина 14 метра, размах на крилата 19 метра и излетно тегло 20 тона. Максималната скорост на "Охотник" достига хиляди километри в час. Дронът е направен по схемата "летящо крило" с използване на материали, които намаляват видимостта му за радарите.
Първият полет на "Охотник", както съобщиха от руското военно министерство, се състоя на 3 август 2019 г.
Според източници на "Новости" миналата година "Охотник" е извършил поредица от полети с функционални симулатори на управляеми ракети "въздух-въздух", които нямат двигател, но имат самонасочваща се глава. Изпитателните изстрелвания на бойни ракети по въздушни цели трябва да се извършат от апарата през втората половина на тази година. - Още БЛА
Източник: https://news.bg/

 

Пентагонът установи, че F-35 лети с 871 софтуерни и хардуерни дефекта

12.01.2021, 17:37

F-35 на Lockheed Martin Corp., изтребителят, който вече се използва от САЩ и осем съюзници, остава помрачен от 871 софтуерни и хардуерни дефекта, които могат да подкопаят готовността, мисиите или поддръжката, според тестовото подразделение на Пентагона, съобщава "Блумбърг".
Най-скъпата оръжейна система на Министерството на отбраната на САЩ "продължава да е с голям брой недостатъци, много от които са идентифицирани и преди", във фазата на разработване и демонстрация, завършила през април 2018 г. с 941 недостатъка, заяви Робърт Белер, директор на оперативното тестване.
Lockheed е доставил или е сключил договор за 970 самолета с потенциални 3200 или повече самолета за САЩ и други държави. Оценката предоставя на входящата администрация на Байдън информация за програмата F-35 за 398 милиарда долара, която е със силна подкрепа в Конгреса и от купувачи в чужбина, въпреки проблемите.
Оценката включва спряно едномесечно симулационно учение, необходимо за удостоверяване, че самолетът е готов за борба срещу най-тежките руски или китайски заплахи и по този начин е готов за производство.
През октомври програмата F-35 ще отбележи 20 години откакто базираната в Мериленд Lockheed, победи съперника Boeing в състезанието за изграждане на следващо поколение американски изтребител.
Лора Сийл, говорител на програмния офис F-35 на Министерството на отбраната, отказа да коментира, докато докладът на Белер не бъде публикуван официално.
Освен техническите недостатъци, програмата F-35 е изправена пред недостиг от 10 млрд. долара в планирания бюджет на Пентагона за периода 2021 до 2025 г. Окончателният бюджетен план на администрацията на Тръмп призовава за 78 млрд. долара за изследвания и разработки, снабдяване с реактивни самолети, операции и поддръжка и военни строителства. Но независимият отдел за анализ на разходите на Пентагона изчислява, че ще са необходими 88 млрд. долара, според анализ от юни 2020 г.
Програмата F-35 претърпява надстройка "Блок 4" на стойност поне 12,1 милиарда долара, която има за цел да коригира минали недостатъци и да въведе нови възможности на шестмесечни стъпки до 2026 г., за да се справи с текущите заплахи. Планът включва модернизация на някои самолети, които вече са построени и се използват от военни от САЩ и Великобритания до Япония.
Дори и с това съсредоточено усилие, "общият брой на дефектите не се е променил значително от" началото на 2018 г., пише Белер, "поради непрекъснати проблеми с първоначалното качество на софтуера" в Блок 4 и "ограничени възможности на лабораторни и полетни тестове, в резултат на което висок процент на откриване на проблеми "при тестване и на място.
Процесът с Блок 4 "не работи", пише Белер. "Това причинява значително забавяне на планираните графици и води до лошо качество на софтуера, съдържащо недостатъци." Софтуерните промени, "предназначени да въведат нови възможности или да отстранят недостатъци, често водят до проблеми със стабилността".
Само 10 от 871 нерешени дефекта, цитирани от Белер, включват потенциално сериозни проблеми от категория 1, определени като критични недостатъци, които могат да застрашат безопасността на пилотите или самолетите или да влошат ефективността на мисията. Това е в сравнение със 102 такива проблема сред 941 случая, цитирани през 2018 г.
Lockheed заяви в изявление, че нито един от 10-те текущи недостатъка не е проблем "1A", който може да повлияе на безопасността на пилотите или самолетите, а вместо това е в "Категория 1B", което програмната служба определя като представляваща "критично въздействие върху готовността на мисията", обучение или поддръжка.
"Въпреки че не сме виждали доклада, ние проследяваме всички доклади за проблеми F-35", заяви говорителят на Lockheed Брет Ашуърт. Той каза, че около 70% от предстоящите 871 точки "са категоризирани като нископриоритетни или са за разрешаване от службата на Съвместната програма F-35".
От 10 чакащи доклада за недостатъци "въздействия на мисия", девет имат "планове за разрешаване, като седем вече са предоставени на правителството в очакване на действия", а останалите в момента се преглеждат.
Служител на отбраната, който видя оценката на Белер, заяви, че много от недостатъците ще бъдат отстранени чрез промени в производствената линия и актуализации на софтуера. Въпреки че недостатъците трябва да бъдат документирани за целите на договора и за докладване, длъжностното лице коментира, че в зависимост от тяхната тежест те може да не бъдат бързо отстранени. Размерът, обхватът и статутът се оценяват като част от продължаващите преговори за 15-и производствен договор, допълва служителят.
Наред с други констатации, в доклада на тестовото подразделение на Пентагона се казва, че F-35 показва повишена надеждност, но все още отнема твърде много време на персонала по поддръжката за ремонт на самолети и че уязвимостите в киберсигурността, установени по време на предишни тестове, "не са разрешени". - Още за F-35
Източник: https://news.bg/

 

Първи разузнавателен батальон чества своя празник

12.01.2021, 15:05

Днес, 12 януари, в района на военно формирование 24620 – Свобода се проведе тържествено честване на Деня на военното разузнаване и празник на батальона.
Честването започна със слово на командира подполковник Минчо Минев, който приветства личния състав на формированието, като изказа своето уважение и признателност за труда, високата дисциплина, отговорното отношение при изпълнение на  възложените задачи и за постигнатите отлични резултати. Бяха прочетени получените поздравителни адреси от командира на СВ генерал-майор Михаил Попов и началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов.
По повод празника със заповеди на командира на Сухопътните войски и командира на батальона за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.
На церемонията бяха повишени в звание войници и сержанти от батальона.

 

Тържествено бе отбелязана 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване

12.01.2021, 13:00

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес, 12 януари, в честването на 113-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празник на служба „Военно разузнаване“ (СВР). В двора на службата бе отслужен молебен за здраве. На ритуала присъстваха и.д. директорът на служба „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов и ръководният състав на службата.
„Днешният празник е чудесен повод да отбележим приноса и заслугите на най-старата българска специална служба - наследник и продължител на славните традиции и опит на българските военни разузнавачи, проявили героизъм и себеотрицание“, се казва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов към военнослужещите и цивилните служители от военното разузнаване. Той изразява своята благодарност за всеотдайността, енергията и професионализма на целия личен състав на службата.
„В празничния ден изразявам увереността си, че вашата експертиза ще продължи да бъде в основата на своевременното и точно идентифициране, оценката и изпреварващото информиране за потенциалните рискове и заплахи за сигурността и интересите на страната“, се посочва в поздравителния адрес на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той изразява своята категоричност, че компетентността и високият професионализъм на военните ни разузнавачи безспорно са от голямо значение за вземането на обосновани решения в областта на отбраната и Въоръжените сили. „Уверявам ви, че ще разчитам на нея при осъществяване на моите правомощия като началник на отбраната и в бъдеще“, заявява в поздравлението си адмирал Ефтимов.
Официалните гости и ръководството поднесоха венци и цветя на паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг български военни разузнавачи.
Празникът на българското военно разузнаване бе отбелязан и от Съвместното командване на силите. Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави личния състав от отдел „Разузнаване“ и „Оперативния разузнавателен информационен център“ за активната им и достойна воинска служба.
През 1908 г. на 12.01 (нов стил) влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция.
С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Най-висшите военни на Русия и САЩ се успокояваха взаимно

12.01.2021, 11:40

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ армейски генерал Валерий Герасимов обсъди въпросите на безопасността и поддържането на стабилността в света с шефа на Комитета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили, съобщава РИА Новости, като се позовава на руското Министерство на отбраната.
Изрично е уточнено, че инициативата за разговора е била на американската страна. В протоколното съобщение е отбелязано, че "страните са обсъждали въпроси от взаимен интерес, включително темите за сигурността и поддържането на стабилност в различни региони на света".
Герасимов и Мили не бяха разговаряли от август миналата година, когато трябваше да разреждат напрежението от конфликт между военни патрули на двете страни в Сирия.
Само преди два дни ръководството на демократите в САЩ изразиха пред ген. Мили притесненията си от обстоятелството, че ядреното куфарче е все още в ръцете на Доналд Тръмп.

 

Военна служба 12 месеца за всички в Гърция

12.01.2021, 09:48

Гърция увеличава казармата като причините, според Министерството на отбраната, е да се отговори на спешните кадрови нужди на военните части във възможно най-висок процент. Вероятният сценарий е, че 12-те месеца ще започнат да се прилагат през м. май.
Промените се насърчават от Министерството на националната отбрана и всички ще служат 12 месеца, независимо дали са във флота, ВВС или в армията.
Според разпоредбата 9 месеца ще служат онези, които решат да отбият военна служба на границата в Еврос или островите в Източното Егейско море. Целта е да се мотивират новобранци, които да попълнят подразделенията на границата и служат три месеца по-малко.
В същото време Министерството на външните работи подготвя споразумение за приблизително 23 000 души, които учат или работят в чужбина и не искат да се връщат в Гърция, тъй като ще трябва да се регистрират. - Още за ВС на Гърция
Източник: https://trud.bg/

 

Шефът на Arianespace поиска повече помощ от Европа

12.01.2021, 09:25

Изпълнителният директор на Arianespace Стефан Израел (на снимката) поиска повече помощ от европейските правителства за да може ефективно да се балансира огромната подкрепа, която американските компании получават от САЩ. За това пише Space News.
Израел e изнесъл пресбрифинг за състоянието на компанията през изминалата година и перспективите ѝ през 2021 г. Той е посочил, че приходите за миналата година са около €1 млрд., приблизително на същото ниво, както и през 2019 г., а цялостното финансово състояние е стабилно.
Макар да е определил финансовото състояние на Arianespace, като много добро, той е посочил, че се опасява как компанията му ще се конкурира с американските компании и най-вече SpaceX, които получават огромна подкрепа от правителството на страната.
„Това, което се случва в САЩ трябва да се оцени с оглед европейската стратегия, защото нивото на изливане на публични средства е безпрецедентно и е ясно, че конкурентите ни се възползват сериозно от тези пари”, заявява Израел и посочва, че SpaceX е реално единственият истински конкурент на пазара.
Изпълнителният директор е казал, че не критикува правителствената подкрепа за SpaceX, но за него това е доказателство, че европейските правителства трябва да засилят подкрепата си за неговата компания.
Израел изрично е посочил ракетите-носители Ariane 6 и Vega C, като добър плод на публично-частното партньорство между Arianespace и Европа, като на тази база може да се получи по-добър баланс между САЩ и Европа в космическата индустрия.
„За първи път в европейската история, Европейската комисия ще поръча на куп няколко старта за Ariane 6 и Vega C, които да осигуряват мисиите Galileo и Copernicus”, казва още той.
За 2020 г. Arianespace има 10 старта – пет с ракетата Союз, три с Ariane 5 и два с малката Vega, един от които обаче бе неуспешен. Израел смята, че през 2021 г. стартовете ще са повече и вероятно ще надхвърлят 12.
Най-сериозният старт за 2021 г. е изстрелването на космическия телескоп James Webb за NASA, което се очаква през октомври с ракета-носител Ariane 5.
До пенсионирането на Ariane 5 се очакват общо осем изстрелвания, като последният старт ще бъде или в края на 2022 г. или в началото на 2023 г. Първият старт с новата Ariane 6 се планира за второто тримесечие на 2022 г.
Очаква се до март 2021 г. да стартират отново стартовете с Vega, след като са взети всички мерки за подобряване на надеждността ѝ. През 2021 г. се очакват поне три старта на Vega, както и първото тестово изстрелване на новата Vega C.
Основните изстрелвания със Союз ще са в интерес на OneWeb, но там все още няма яснота, колко изстрелвания ще могат да се реализират през тази година. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Германското чудовище – танк "Тигър I"

12.01.2021, 09:05

Мастодонтът с тегло от 57 тона е способен с лекота да направи на пух и прах крехките бронирани машини на съюзниците от разстояние (според информация от редица източници) до три хиляди метра. Това е чудовищен звяр, внушаващ ужас сред Съюзниците, който мнозина историци и днес наричат ​​най-добрия (и най-смъртоносния) танк през Втората световна война.
“Panzerkampfwagen VI Ausf E” (техническият термин за обозначаване на знаменития “Тигър I” или “Panzer VI”) е най-известният танк сред представителите на германската бронетехника. И това е напълно оправдано. Дори и легендарна личност като немския танкист Ото Кариус в книгата си „Тигри в калта“ признава следното: „Това е най-добрият от танковете, на които воювах”.
Като цяло цифрите потвърждават тази оценка. Първо, челната броня на „Тигър I“ е с дебелина 100 мм, което го прави практически неуязвим за оръдията на най-разпространените вражески танкове, по-специално съветският Т-34 и американският „Шърман”. Същото може да се каже и за внушителното му оръдие – KwK 36 L/56 калибър 88 мм, което, както е обяснено в отдела за „Тигър I“ на британския Музей на бронетанковата техника (Tank museum), можело да унищожи всяка единица бронетехника „на дистанция от около две хиляди метра”........Прочети още

 

 

В СКСО откриха подготовката за тази година

11.01.2021. 22:45

Днес  беше открита подготовката за 2021 г. на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО). Тържественият строй беше приет от заместник-командира на Съвместното командване на Специалните операции полковник Иван Райков в района на формированието. Той приветства личния състав и отбеляза, че въпреки трудностите, изминалата година е била успешна за Специалните сили. В словото си, полковник Райков изтъкна множеството положителни промени, настъпили през 2020 г. за СКСО - строителството на новата и модерна база на УЦ „Црънча“; реновирането и изграждането на учебно-материалната база в подчинените формирования в Пловдив и Банкя; обновяване на колективната и индивидуалната екипировки; реализирането на проекта за придобиване на необходимите на СКСО бойни машини. Също така той отбеляза и успехите, постигнати от представителните отбори на СКСО в общоармейските шампионати и приноса на бойните санитари от групите Специални сили, които помагат на медиците във Военна болница.
„Изказвам на вас своята воинска благодарност за проявените през годината висок професионализъм и отговорност при изпълнение на нелеките задачи в динамичното и напрегнато ежедневие. Предстои ни отново една трудна година и изпълнение на не по-малко отговорни задачи“, каза в обръщението си към личния състав заместник-командирът на Съвместното командване на специалните операции полковник Иван Райков. „За успешното им решаване трябва да мобилизираме всички свои сили, знания, опит, воля и енергия и непрекъснато да работим за професионално усъвършенстване и издигане имиджа на Съвместното командване на специалните операции на още по-високо ниво. Откривам подготовката за 2021 година без да изпитвам никакво съмнение, че въпреки всички трудности, успешно ще изпълним поставените ни задачи“, завърши той.
Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на Духовно училище „Пловдивска духовна семинария - Св.Св. Кирил и Методий“ отслужи молебен, с който отправи своите молитви за здраве и успех и благослови личния състав за успешна 2021 г.
Гости на откриването на подготовката на Съвместното командване на Специалните операции бяха представители на местната власт и бивши командири на военното формирование.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полк. Валери Ценов: „Нашата кауза е да опазваме чисто небето на България”

11.01.2021, 22:41

Във формированията на Първа зенитно-ракетна база днес беше дадено началото на подготовката през новата година. В словото си пред строя в Управлението командирът на Базата полк. Валери Ценов изтъкна, че както през изминалата година, така и през настоящата ще продължава да разчита на силите и отдадеността на целия личен състав за изпълнението на „нашата кауза да опазваме чисто небето на България”, съобщават от базата.
В словото си полк. Ценов отбеляза, че през 2020 г. войските са преминали през много изпитания, наложени от борбата с пандемията. „С общите усилия и отговорното отношение на всеки от Вас ние не само ги преодоляхме, но и като част от Военновъздушните сили и Българската армия допринесохме за овладяване на сложната обстановка и здравната криза, съобразно разпоредените ни действия. Същевременно съхранихме боеспособността си, повишихме тактическата и бойната подготовка на командирите, щабовете и личния състав” – каза полковникът.
Командирът на Зенитно-ракетната база изтъкна, че през новата 2021 г. усилията в тези аспекти продължават. Паралелно с поддържането на готовността за оказване на помощ на здравните и полицейски власти и непрестанното носене на бойно дежурство пред състава на ЗРВ предстоят и участия в голям брой национални и международни учения и тренировки. Най-голямото от тях ще бъде тактическото учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на Българската армия „Шабла – 2021” с международно участие. В тях ще се акцентира върху иновативността и създаването на още по-реалистична тактическа обстановка и надграждане на потенциала на ЗРВ чрез отработването на нови тактики. Сред целите за годината е  повишаване ефективността на подготовката във войските и продължаване на работата по плана за тяхното развитие и модернизация. Предстои да се отбележи и нов емблематичен юбилей – 60 години от създаването на Първа зенитно-ракетна база.
„През всичко това ще продължаваме заедно, подкрепяйки се и разчитайки един на друг, в унисон с философията на успеха на нашето колективно оръжие” – заяви полк. Ценов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Пет AS 532 Cougar ще поддържаме чрез агенция на НАТО

11.01.2021, 19:37

Едва пет броя AS 532AL Cougar ще се поддържат в летателно състояние, като за логистиката ще отговаря НАТО-вската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Това се чете от стенограмата от заседанието на Министерски съвет от 6 януари 2021 г.
Както АЕРО вече съобщи, Министерски съвет реши миналата седмица поддръжката на вертолетите Cougar да не се извърши, чрез процедура в рамките на Закона за обществените поръчки, като вместо това ще се мине към поддръжка, чрез агенцията на НАТО NSPA.
Разпространената в събота (9 януари) стенограма от правителственото заседание потвърждава тази информация и дава нови детайли около правителствените намерения.
Докладът по точката за поддръжката на вертолетите Cougar изнася заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той уточнява, че в рамките на ангажиментите на България към НАТО са заявени общо пет военно-транспортни вертолета Cougar – два вертолета с готовност 180 дни, един вертолет за авиомедицинска евакуация – 30 дни и още два вертолета с готовност 30 дни. Тоест, в рамките на тези срокове, въпросните машини трябва да бъдат предадени за съюзни операции.
„Към настоящия момент транспортната вертолетна ескадрила, в чиито състав, както казах, влизат 12 вертолета Cougar, разполага с ограничени способности за участие в съюзни подготовки, учения и операции, поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и технологичната несъвместимост с използването от останалите страни членки на Алианса на авиационни платформи и бойна техника”, разяснява Запрянов.
Според заместник-министъра, единствено NSPA отговаря на всички условия за защита на класифицираната информация, свързана с изпълнението на дейностите по осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолетите Cougar и техните двигатели Makila 1А1.
“Това решение ще позволи България да използва Агенцията на НАТО за поддръжка на собствените хеликоптери при същите условия и при същата прозрачност, с която агенцията работи с останалите страни членки. Агенцията е и наш партньор по отношение изпълнението на договора за F-16 със Съединените американски щати, което позволява ние да използваме преференциални цени, както другите страни, съгласно условията при които работи агенцията”, твърди още Запрянов.
Преди да приеме точката, премиерът Борисов уточнява, че ще се осигури поддръжката на пет вертолета Cougar.
Засега, не е ясно за какъв период ще се осигурява поддръжката на вертолетите Cougar чрез NSPA, нито какви финансови средства се планират да се вложат по темата.
Ясно е обаче, че чрез осигуряването на поддръжка за пет вертолета се цели покриването на ангажиментите към НАТО, но не и за анонсираната, пак през миналата седмица, идея четири вертолета Cougar да се използват за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Ако се стигне до реализиране на този план, ще трябва да се търси друг договор за поддръжка и преоборудване.
Струва си да се отбележи, че правителството и МО залагат поддръжката на едва пет от наличните 12 броя Cougar. Това, все пак е някакъв прогрес спрямо ситуацията в последните години, когато рядко имаше повече от три изправни AS 532.
Действащият доскоро договор за интегрирана логистична поддръжка за вертолетите Cougar бе сключен на 15 ноември 2013 г. Той бе подписан с производителя Airbus Helicopters със срок на действие от 84 месеца (7 години). По време на действието му бяха сключени 15 конкретни договора на обща стойност от едва €13,6 млн.
Източник: https://aero-bg.com/

 

През 1956 г. приключва безславната служба на торпедните катери „Пауер” в нашия флот

11.01.2021, 18:15

На 30 август 1956 г. временно изпълняващият длъжността командващ ВМС капитан І ранг Янков издава секретната Заповед № М-0237, съгласно която стражевите катери тип „Пауер“ с тактически номера 431 и 432 се бракуват, снемат се от отчет и се заличават от списъците на флота.

Съгласно същата заповед трябва: „Да се снемат от корабите всички видове имущества - годни и негодни за употребление, като палубите и надстройките се ремонтират до състояние да не пропущат в кораба вода от плиски и дъжд.

Корпусите да се предадат на поделение 20230 за използването им като мишени при провеждането на торпедни стрелби“. В заповедта конкретно е посочено как трябва да се постъпи с всички останали части от двата катера......Прочети още

 

Необходими са повече изправни МиГ-29 и нови летци за тях

11,01,2021, 17:55

„Уверен съм, че в близките месеци ни предстои качествена промяна в ресурсното осигуряване и интензивна летателна подготовка през годината“, това каза днес командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев пред командването по отношение на тенденциите и насоките за развитие през настоящата година. На годишния анализ на подготовката на личния състав от базата присъства и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Мероприятието се проведе пред редуциран състав от офицери и главни сержанти във връзка с мерките в условия на епидемиологична обстановка в страната, съобщават от авиобазата.
Бригаден генерал Николай Русев представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година, като отбеляза и ефекта от наложените мерки и бърза мобилизация в базата за намаляване на заболеваемостта сред личния състав и опазване на здравето и живота на всички.
„Катализатори за ефективността при изпълнение на поставените задачи и основна мисия на базата през 2020 година бяха както добрата организация, създадена от командирите и началниците от всички степени, така и оказаната подкрепа от командването на Военновъздушните сили“, изтъкна командирът и подчерта, че общата решимост и твърдост в посрещането на възникналите трудности и проблеми са в основата на успехите.  Основна цел през изминалата година за базата бе поддържането и усъвършенстването на летателната подготовка при висока безопасност и оптимално използване на разполагаемите ресурси. Всички планирани и допълнително поставени задачи са изпълнени успешно.
Основните усилия бяха насочени приоритетно за дежурството по Air Policing с основен фокус върху поддържането на придобитите способности. Командирът подчерта, че бойното дежурство се носеше с висока надеждност и гарантирана безопасност, въпреки критичния минимум от подготвени летци на МиГ-29. Резултатите показват, че и тази година ресурсите не позволиха да се планира и изпълни индивидуален нальот над критичния минимум, което основно се дължи на недостатъчния брой изправна авиационна техника и ограничено осигуряване с ресурси. Възможно бе участие на максимален брой летци в съвместните двустранни и международни тренировки. Въпреки това са силно ограничени възможностите за водене на реалистична бойна подготовка. „Нуждаем се от осезаем скок в приучването на нови летци на МиГ-29 и в нивото на интензивност на летателната подготовка“, заяви командирът и допълни, че „за да прекъсне тенденцията на намаляващия с години нальот, който ощетява бойната подготовка на пилотите, трябва да се преодолее недостигът на авиационен ресурс и да се осигури минимум 1000 часа годишен нальот на изтребителите“.
Безопасността на полетите беше другият основен приоритет в летателната подготовка, според анализа, където през годината акцентът бе поставен върху своевременното прогнозиране, разкриване и минимизиране на основните рискови фактори.
По отношение на кадровото изграждане на базата, анализът на данните показва, че е частично преодоляна негативната тенденция за намаляване на личен състав по категории.
„Благодарение на всички специалисти от базата отчитаме една успешна година, въпреки предизвикателствата от различен характер“, каза командирът на Военновъздушните сили. Той изтъкна, че обновление през настоящата година трябва да има, и то ще бъде свързано не само с началото на проектите за модернизация на летището, но и в летателно отношение, където ще се търсят пътища за увеличаване на броя на изправните самолети МиГ-29 и приучването и подготовката на млад летателен състав. Генерал-майор Петров благодари за усърдието, мотивацията и пълната мобилизация на личния състав за изпълнение на всички задачи през изминалата година, в това число и за активното участие в разработването на техническите задания във връзка с изграждането на новата инфраструктура на базата и пожела на всички здраве и успехи през настоящата.
Източник: http://otbrana.com/

 

Джо Байдън номинира Уилям Бърнс за шеф на ЦРУ

11.01.2021, 16:57

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън реши да номинира дългогодишния бивш дипломат от кариерата Уилям Дж. Бърнс за следващ директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщи в понеделник неговият преходен екип.
Уилям Бърнс, който служи 33 години като американски дипломат, е бил посланик на САЩ в Русия от 2005 до 2008 г. и е бил заместник-държавен секретар по политическите въпроси между 2008 и 2011 г.
Понастоящем той е президент на мозъчния тръст по международни отношения – Фондация "Карнеги за международен мир".
По-ранни информации предполагаха, че Байдън е разглеждал и кандидатурата на бившия съветник по националната сигурност Том Донилън, на бившия изпълняващ длъжността директор на ЦРУ Майкъл Морел и бившия министър на вътрешната сигурност Джех Джонсън за поста шеф на ЦРУ.
Източник: bnr.bg/

 

Тазгодишният випуск на военните училища ще носи името на Георги С. Раковски

11.01.2021, 16:50

На 14 април 2021 г. ще се навършат 200 години от рождението на идеолога на българската национална революция Георги Стойков Раковски. От 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 Военната ни академия носи името на патриарха на българското националноосвободително движение. Това е поводът 143-ият випускът на военните училища през 2021 г. да носи неговото име, казаха за Otbrana.com вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Заедно с министъра на културата Боил Банов те представиха на специална пресконференция в Царските зали на Военна академия програмата за националните чествания на 200 години от рождението на Георги Раковски (1821 - 1867). Председател на Националния инициативен комитет е генерал-майор д-р Груди Ангелов, а честванията са под патронажа на двамата министри. Очаква се правителството да приеме постановление, за да могат да се финансират част от проявите, каза министър Каракачанов. Членове са кметове на общини, историци, председатели на творчески организации, писатели, директори на   библиотеки и музеи. От Министерството на отбраната в Инициативния комитет е директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, а военно-патриотичните организации са представени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.
Целта ни е да постигнем съпричастност на по-голям брой българи към националното отбелязване на годишнината, като споменаваме имената на Каравелов, Ботев и Левски, не може да подминаваме приноса на техния първоучител Раковски, подчерта началникът на академията.  Кметове и заместник-кметове на Котел, София, Велико Търново, Пловдив,  Сливен и Карлово, както и проф. Пламен Павлов, проф. Кирил Топалов и д-р Румен Манов се включиха чрез видеоконферетна връзка. По места ще се организират редица прояви, включително и откриване паметник на Раковски в Карлово на 3 юни.
Като историк и министър на отбраната д-р Красимир Каракачанов посочи, че Първа и Втора българска легия са първообразът на Българската армия и това е причината Военната академия, най-старото ни висше военно училище, да носи името на Раковски. „Самата легия на Раковски по същество е олицетворение на общобългарската идея. Ако погледнете списъка на легионерите в Белград и в Първата, и във Втората българска легия, ще видите хора не само от днешните предели на България. Ще видите хора от пределите на днешната Република Северна Македония, хора от пределите на днешна Северна Добруджа, хора от Тракия от онези части, които днес не са в България. Това, според мен, е първообразът на Българската армия. Идея, с която събираш млади хора, възпитаваш ги и ги обучаваш, включително и на военна наука. След това те, включително и Левски, продължават делото на Раковски“, каза министърът. Той изрази надежда националните чествания и мероприятията, свързани с тях, да доведат до „по-сериозно познаване от бъдещите поколения на личността на един велик българин, който стои леко встрани или по една или друга причина е поставен в сянката на други свои съвременници, бих казал – незаслужено“.
Според министър Банов отбелязването на годишнината ще бъде начало на възраждане на личността на Раковски.  Програмата предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на произведения на Раковски и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, отворени врати във Военната академия и много други мероприятия. Категорично бе мнението, че проявите не бива да се ограничат около рождената дата на Раковски – 14 април. Нека 2021 година да бъде „Годината на Раковски“, бе общото мнение. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германският министър на отбраната: НАТО трябва да сплаши Русия

11.01.2021, 14:13

2021 г. ще бъде година на пробиви в политиката за сигурност и отбрана, пише във Focus Online германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. През есента ще се проведат избори за Бундестаг и това събитие може да се превърне в повод за обширна дискусия за това как Федерална република Германия запазва своите ценности, интереси, свободи и мир в променящите се условия. „Истински шанс за пробив ще бъде встъпването в длъжност на Джо Байдън“, сигурна е АКК. „Байдън правилно подчерта, че истинската сила и тайна на успеха на САЩ се крие в способността му да обвързва партньори и съюзници със себе си и да преследва общи цели с тях“, предаде агенция "Фокус".
Според Крамп-Каренбауер „през 2021 г. и след това добрата германска политика може да съгласува трансатлантическите и европейските интереси“. Това важи и за увеличаване на приноса на Германия към НАТО. Освен това в близко бъдеще Германия ще трябва да придобие бойни безпилотни летателни апарати като отговор на „новата реалност в областта на политиката на сигурност“, добави тя: „Част от тази реалност е широкомащабното въоръжение на Русия на източната граница на НАТО. Това показва колко важно и актуално за Европа е сплашването като предпоставка за постигане на взаимно разбирателство от силна позиция“.
Големи дългосрочни инвестиции се изискват и от съвместни европейски проекти в разработването на най-новите оръжия, както и оборудването на войските, министърът добави: „Европа, бюджетът, Русия, Америка, Китай - дневният ред за тази година е пълен“. Също така не забравяйте за борбата срещу ислямския тероризъм в зоната на Сахел, Близкия изток и Европа. Ситуацията със сигурността също се е променила поради новите технологии, по-специално появата на изкуствен интелект, хиперзвукови ракети, както и нови възможности в киберпространството и Космоса.
„Над всичко това има важен основен въпрос за страната ни: как да консолидираме разумна политика в областта на сигурността и отбраната във вътрешната политика? Можете ли да спечелите мнозинство, като говорите открито за заплахи и рискове? Ние сме на мнение, че една толкова голяма и мощна държава като Германия трябва да направи повече, за да защити себе си и своите съюзници. Ние можем да защитаваме демокрацията, правата на човека, мирното разрешаване на конфликти, международните норми и многостранността само от позицията на силата“, заключава Крамп-Каренбауер.
Източник: https://fakti.bg/

 

Новият китайски бомбардировач ще бъде копие на американския В-2

11.01.2021, 14:00

Китай отдавна работи над създаването на стелт-бомбардировача Н-20. Сега в интернет се появи първата официална визуализация, от която се вижда, че той е построен по типа „летящо крило”, пише американското онлайн издание The Drive в материала First Official Rendering Of China's H-20 Stealth Bomber Emerges In Glitzy Recruiting.
Патриотичното видео „Мечтата на младежите” е показано по CCTV – главния телевизионен канал в КНР. Затова не възникват въпроси по повод неговата достоверност. Това обаче, което беше показано, демонстрира явно сходство на Н-20 с бомбардировача B-2 Spirit от ВВС на САЩ. Не е известно обаче доколко това изображение отразява детайлите на фактическия дизайн.
Видеото представлява смес от кадри с различни самолети, там дори са показани МиГ-15 от войната в Корея с почти 70-годишна давност. Ударението пада върху изтребителя от 5-то поколение J-20. Едва в края на видеото летецът влиза във футуристична зала, в която се вижда покрит с плат Н-20. Пилотът го открива и в отражението на шлема се показва предната част на самолета.
Подробностите за стратегическия бомбардировач Н-20 са извънредно оскъдни. Известно е, че с неговата разработка се занимава от началото на 2000-те години Xi'an Aircraft Industrial Corporation, известна още като Xi'an Aircraft Company Limited (XAC), която пък е „дъщерна фирма” на Aviation Industry Corporation of China (AVIC).
Китай безусловно е изследвал конструкцията на В-2. Дори е извършил изпитване на негов модел в аеродинамична тръба, като твърдял, че това няма връзка с програмата Н-20.
Предполага се, че Н-20 ще носи 10 тона боеприпаси и ще може да прелита без дозареждане до 8000 км.
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Как Тихата смърт идва от „френския екипаж“

11.01.2021, 09:40

България сега няма подводници, затова ще се радваме и на един юбилей. Точно преди Нова година подводничарите си пожелаха нова подводна лодка през 2021 г. и изпиха по чаша вино до рубката върху  черното тяло на C-84 „Слава“, превърната в музей край Белослав.
„Какво тук значи някакъв си COVID… карантина и след карантината пак наздраве! За равен брой, братя от „френския екипаж!“, написа във Фейсбук навръх годишнината на 28 декември капитанът на подводницата, който извърши последното плаване на лодката през декември 2010 г. и последния рейд до пристанището в Белослав  кап. I ранг Камен Кукуров.
Подводницата „Слава“ се превърна в легенда, не само защото бе последната оцеляла от 4-те подводници през 80-те години, а и защото бе съхранена и стана музей......Прочети още

 

 

Красавици на ФБР по холивудски арестуват Пеньо Костадинов уж за ядрени тайни

10.01.2021, 18:57

Още първата съдебна инстанция определи ареста-шоу на Пеньо Костадинов като неправомерно.
Не успяха да осъдят Пеньо и България, а го размениха срещу 17 или 19 осъдени агенти на ЦРУ в Източна Европа
Предложиха на държавата информация “Топ сикрет” срещу хиляди долари, ние я намерихме срещу 9 долара
От САЩ с нонпейпър искат имената на всички, които са ни помагали да внасяме технологии от Запада........Прочети още

 

Доц. Мануш Христов с награда за принос в популяризирането на българската бойна слава |

10.01.2021, 09:56

Престижна награда на неправителствена организация заслужи полк. доцент д-р Мануш Христов, преподавател във Военно въздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.
Сдружението „Военноисторическа комисия“ го удостои с годишната награда за 2020 г. за принос в изследването и популяризирането на българската бойна слава.
През изминалата година  доцент Мануш Христов издаде две интересни монографии, посветени на слабо изследвани проблеми на войната от 1877-1878 г.
Двете монографии на доц. Христов разглеждат въпроси от Руско-турската война 1877-78 година. Първата обхваща военнотехнически аспекти на готовността на въоръжените сили на Русия и Турция за участие в тази война. Вторият труд разглежда  събитията, които формират феномена Плевенска епопея  – „Проблеми в тактиката на пехотния бой, очертали се в хода на бойните действия при Плевен през 1877 година.
Източник: bnr.bg/

 

Почина последният създател на атомната бомба на СССР

10.01.2021, 08:57

Вчера, 9 януари, на 102 години почина известният теоретичен физик Исаак Маркович Халатников, съобщиха от академията на науките на Русия, цитирани от bg-voice.com. Той бе най-възрастният академик.
Холатнков е и последният жив от екипа на Лев Ландау, който разработва съветската атомна бомба с което се дава началото на Студената война между СССР и САЩ.
След това работи и по създаването на водородната бомба на СССР. Той прави изчисленията на оръжията, които дават възможност да се съкрати времето за разработването им и така да се навакса изоставането от американците.
Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 г. на полигона в Семипалатинск, днешен Казахстан. Нейната мощност е 22 килотона, колкото и американската, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.
Наречена е РДС-1 или Реактивен двигател специален – 1. Другите наименования са Изделие 501 и Първата мълния. Американците я наричат Джо-1 по прякора на Йосиф Сталин от техните спецслужби.
Исаак Халатников е роден на 17 октомври 1919 година в Екатеринослав. Известен с разработките си по космология, свърхпроводимост, квантова електродинамика и други.
Създава с Лев Ландау теорията за квантовите течности. Първият директор на института по теоретична физика към академията на науките (1964-1992 г.).
Последен носител на Сталиновска премия през 1953 г. Награждаван е с „Почетен знак“, три пъти орден „Червено знаме“, два пъти с орден „Дружба между народите“, орден „За заслуги към отечеството“, III степен, орден „Октомврийска революция“, орден „Отечествена война“, II степен, медал „За победата над Германия във Великата отечествена война“ и много други награди. За вековния му юбилей получи от президента Владимир Путин орден „Свети Александър Невски“. - Още ЯО
Източник: https://blitz.bg/

 

77 години от най-тежката бомбардировка над София

10.01.2021, 08:47

Днес се навършват 77 години от най-тежкото и кръвопролитно въздушно нападение над София от времето на Втората световна война.
При комбинираната атака над столицата са изсипани 1800 бомби, 750 души загиват, ранените са над 700, а една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.
Градът е атакуван от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на града изпраща 39 прихващача. България губи само един самолет срещу 31 на сметката на противника.
Жителите на града обаче са ужасени - огромна част от жертвите на нападението са цивилни граждани, а оцелелите са принудени да търсят спасение чрез евакуация. - Още за бомбардировките през ВСВ

 
 

 

Морско училище отбеляза 140 години от създаването си

09.01.2021, 19:25

Тържествено честване на 140-годишнината от основаването на Морско училище се състоя днес, 9 януари 2021 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и поздравителни слова на началника на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командващия на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, който бе гост на събитието.
„Почти век и половина ние имаме всички основания да се чувстваме горди с богатите традиции и високите постижения на най-старото техническо учебно заведение в страната – символ на България като морска държава“, каза началникът на училището в своето слово.
На празника бе повишен в звание и военнослужещ от ВВМУ. Със заповед на министъра на отбраната капитан I ранг Желязко Николов получи своите пагони от командващия на ВМС.
Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

В Русе вчера отбелязаха 140 години от създаването на Морско училище

09.01.2021, 13:10

В навечерието на 9 януари – датата, която се счита за начало на морското образование в България и на Морско училище, областният управител на Русе – Галин Григоров, заедно с единия от заместниците си – Валентин Колев, почетоха паметта на капитан-лейтенант Александър Конкевич, полагайки цветя пред паметната му плоча, намираща се в двора на Флотската кула в града, съобщават от ВВМУ.
Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9 януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите, с тригодишен курс на обучение. По-късно Морско училище многократно променя името си: Машинна школа, Техническа школа, Морска унтерофицерска школа при Флотилията и Морската част, а през 1900 г. – Машинно училище при Флота във Варна. През 1929 г. е възстановено първоначалното име на Училището – Морско училище.
По повод годишнината областният управител на Русе изпрати поздравителен адрес до началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Достойнство и чест, доблест и себеотрицание, родолюбие и сила на духа – това са само част от качествата, присъщи на родния моряк! Пожелавам Ви крепко здраве, късмет, благополучие и седем фута под кила! Поздравявам Ви за неуморността, прецизността и последователността, с които работите за утвърждаването на авторитета на въоръжените сили на Република България!“, се казва в изпратения поздравителен адрес.
Областният управител Галин Григоров изпрати грамоти до ръководния състав на Висшето училище. Те са за флотилен адмирал Боян Медникаров, капитан I ранг Емил Йорданов, капитан I ранг Калин Калинов, капитан I ранг о.р. Светослав Димитранов, капитан I ранг Недко Димитров, капитан I ранг Христо Христов и капитан-лейтенант Георги Николов. Грамотите са за принос към патриотичното възпитание, съхраняването и предаването на българщината.
Източник: http://otbrana.com/

 

Гърция подписва за Rafale в края на месеца

09.01.2021, 09:48

Подписването на договора за доставка на многоцелевите изтребители Dassault Rafale за Гърция ще стане факт около 25 януари 2021 г. Това съобщава гръцкото специализирано издание Ptisi & Diastima.
Според изданието, подписването ще стане факт в Атина и за него в страната ще пристигне френският военен министър Флоранс Парли. Очаква се преди това договорът да бъде одобрен от гръцкия парламент.
В средата на декември 2020 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че договорът за новите изтребители ще бъде подписан в най-скоро време, но се е оказало, че предвид наличието на достатъчно бюрократщина за отмятане, подписването да се отложи за следващата година.
Все пак, скоростта с която се движи договора е повече от завидна. Намерението за покупката на изтребителите бе изразено официално през септември 2020 г.
Финалната цена на сделката между двете държави ще е €2,5 млрд. От тях, €2 млрд. ще са за покупката на 18-те изтребителя (12 употребявани от наличните на френските ВВС и шест новопроизведени). Всички те ще са от последния производствен стандарт F3R.
€400 млн. ще отидат за въоръжение от компанията MBDA (включително сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet).
Последните €100 млн. от сделката няма да идат директно за придобиването на Rafale, а са договор за логистична поддръжка на наличните изтребители Mirage 2000, които са от състава на гръцките ВВС.
Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, ще заминат за Франция веднага след подписването на договора. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция в средата на 2021 г., последвани от шест новопроизведени през втората половина на 2022 г. и на следващата година ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Германия увеличава военните разходи

09.01.2021, 09:40

Германия е увеличила разходите си за отбрана през 2020 г. благодарение на дълго планираните инвестиции във въоръжените си сили - Бундесвера, предаде БТА, цитирайки ДПА.
В реално изражение близо 46,1 млрд. евро са били изразходвани за отбрана, според източници на ДПА. Това е с 450 млн. евро повече от очакваните цели.
Голямо увеличение отбелязаха инвестициите в отбраната - до 9,5 млрд. евро или с 32% повече, отколкото през 2019 г.
След период на затягане на коланите около началото на новото хилядолетие, така нареченият "мирен дивидент", който определяше разходите за отбрана на Германия, изглежда е загубил значението си особено след съобщенията за остаряващо и дефектно въоръжение през последните години.
Германия бе подложена на натиск от напускащия поста си американски президент Доналд Тръмп, както и от НАТО, да увеличи разходите си за отбрана, които са далече от целта на алианса за 2% от БВП, отбелязва ДПА.

 

Четири мита за България по време на Втората световна война

09.01.2021, 09:28

Прeз пocлeднитe някoлкo гoдини, при нaй-мaлкoтo влoшaвaнe нa oтнoшeниятa мeжду Бългaрия и Руcия, руcкoeзичният вaриaнт нa интeрнeт типичнo избухвa c възмущeниe. Нeгoдувaниeтo e cтaндaртнo: „Ниe ги ocвoбoдихмe, a тe ни прeдaдoхa“, „Кaктo в Първaтa, тaкa и във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa ce бoрихa cрeщу нac“ ... Вcичкo тoвa ce кaзвa бeз cянкa нa cъмнeниe и вceки oт тeзи „eкcпeрти oт дивaнa”, бeз дa зaбeлязвaт, вкaрвaт клин в рoднинcкитe oтнoшeния мeжду бългaрcкия и руcкия нaрoд.
Тoзи мaтeриaл нa vitbiсh.оrg цeли дa рaзвeнчae някoи oт нaй-пoпулярнитe митoвe в Интeрнeт зa „прeдaтeлcтвoтo“ нa Бългaрия и бългaритe във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и дa припoмни някoлкo зaбрaвeни фaктa......Прочети още

 

Структура на Въоръжените сили на Иран

09.01.2021, 09:20

Без съмнение Иран е една от най-силните във военно отношение държави в Близкия и Средния Изток. Могъществото на Иран се определя от редица причини:
  - обширната и богата на природни ресурси територия;
  - прогресивно нарастващото население;
  - липсата на колониално минало;
  - наличието на развита културна традиция, която улеснява усвояването на взаимстваните от Европа и света военни и промишлени технологии.
Иран е и една от най-силните ислямски държави. Нейният военен и политически потенциал е доста по-висок от този на притежаващата ядрени оръжия Пакистан. Освен това Иран многократно превъзхожда военния потенциал на страните от Персийския залив и Арабския полуостров, нито една от които не може да се сравни с Иран по отношение на числеността на населението и развитието на собствена промишленост. В класацията на международната компания „Глобал Файърпауър“ за 2019 г. на държавите с най-мощни армии в света Иран заема 14 място в света......Прочети още

 

На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново

09.01.2021, 09:16

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

 

На 9 януари 1892 г Българската армия минава от полкова към дивизионна организация

09.01.2021, 09:07

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков (на снимката). Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.
С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.
В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб. - Още за СВ

 

 

Украинска държавна компания закупи от Полша 152-мм снаряди, произведени в България

08.01.2021, 22:15

В един от специализираните ресурси за проследяване на търговията с оръжие беше публикувана информация за закупуването от Украйна на партида артилерийски снаряди. В него се посочва, че украинската държавна компания "Spetstechnoexport", която е част от структурата на "Ukroboronprom", е закупила от Полша 152-милиметрови снаряди, произведени в България.
Оказа се, че полската компания Arm-Tech Spółka Z Ograniczoną Odpowiedzialnością е доставчик на боеприпаси, произведени от българската компания ВМЗ за украинските въоръжени сили. Закупени са общо 260 осколочни-фугасни снаряда ВОФ-542У, използвани в САУ 2С3 „Aкация“ и буксируемите гаубици Д-20 за сумата от 262 хиляди долара.
Трябва да се отбележи, че това не е първата подобна покупка. През 2019 г. държавното предприятие „Спецтехноекспорт“ закупи три хиляди аналогични боеприпаси и две хиляди снаряда ВОФ-546.
През 2019 г. друга украинска компания, Promoboronexport, работеше по подобна схема, а именно закупуването на български боеприпаси от полска компания, която придоби 2444 броя 40-милиметрови осколочно-фугасни изстрела OГ-7В, произведени в България за ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7 за 403 хиляди долари.
В Украйна компанията Rubin-2017 се опита да произведе снаряди за 2С3 „Aкация“ и Д-20. Според украинското издание Defense Express обаче, по ред причини военните връщат получените боеприпаси на производителя.
По-рано украинският експерт Владимир Щетинин отбеляза, че при производството на снаряди украинските оръжейници използват друго взривно вещество и нискокачествен метал. Поради това има опасност от спонтанен взрив по време на изстрела. Освен това взривното вещество по време на съхранение може да увеличи обема си, което прави снаряда опасен не само по време на стрелба, но и по време на съхранение.
Източник: https://topwar.ru/

 

Турската военна мощ променя концепцията за войната

08.01.2021, 21:02

Турските военни съоръжения и технологии имат потенциала да променят концепцията за война и конфликт в света, заяви председателят на парламента на страната Мустафа Сентоп (на снимката) в Истанбул, цитиран от “Анадолската агенция“.
По време на симпозиум за Южен Кавказ и конфликта в Карабах Мустафа Сентоп заяви, че потенциалът на турските военни съоръжения и технологии е частично демонстриран в Сирия и Либия, а в последно време "много ясно" в Азербайджан по време на втората война за Нагорни Карабах.
Когато на 27 септември миналата година избухнаха нови сблъсъци, арменската армия започна атаки срещу цивилни и азербайджански сили и наруши няколко споразумения за прекратяване на огъня. По време на 44-дневния конфликт Азербайджан освободи няколко града и близо 300 населени места от близо тридесетгодишната окупация.
Турските въоръжени безпилотни самолети Bayraktar TB2, закупени от Баку, изиграха значителна роля за победата на Азербайджан в Карабах.
Въпреки че конфликтът около Нагорни Карабах е уреден с прекратяването на огъня при посредничеството на Москва, той каза, че конфликтите в Южен Кавказ, около Турция и по света все още не са приключили.
Сентоп припомни, че по време на войната висши турски служители са посетили Азербайджан и са изразили подкрепата си към братската страна.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Офицерът - човек на честта

08.01.2021, 15:10

Ценностната система ражда синергичен ефект. Има ли в правния мир евроатлантически  ценности?  Кодексът на честта - отживелица или своеобразен компас и конституция на съвременния офицер?
Генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов

- Първа част


- Втора част

 
 

Революционната гвардия на Иран показа подземна ракетна база на Персийския залив

08.01.2021, 16:50

Елитния ирански „Корпус на стражите на ислямската революция“ показа подземна ракетна база на неизяснено място по крайбрежието на Персийския залив в петък, съобщават местните държавни медии в момент, когато напрежението между Вашингтон и Техеран е много голямо, предава Reuters.
„Базата е една от няколкото, в които се намират стратегическите ракети на ВМС на гвардията“, заяви командващият КСИР генерал-майор Хюсеин Салами.
Миналата година гвардейците заявиха, че Иран е построил подземни „ракетни градове“ по крайбрежието на Персийския залив, предупреждавайки за „кошмар за враговете на Иран“.
„Тези ракети имат обхват от стотици километри, имат голяма точност и огромна разрушителна сила и могат да преодолеят вражеското оборудване за електронна война“, каза Салами
По неговите думи, съоръжението е „една от няколкото бази, в които се намират стратегическите ракети на ВМС“.
През последните години в Персийския залив има периодични конфронтации между гвардейците и американската армия, която обвинява иранския флот, че изпраща бързи атакуващи лодки, за да тормози американските военни кораби, докато преминават през Ормузкия проток.
Напрежението между Техеран и Вашингтон е голямо от 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка между Иран и шест световни сили от 2015 г., която ограничава ядрената програма на Ислямската република и отново наложи санкции, които осакатиха икономиката на азиатската страна.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 
 

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отличи двама достойни българи

08.01.2021, 15:30

На Богоявление в централата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се проведе работна среща, на която бе обсъдена предварителна позиция по хода на изграждането на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове в столицата.  
За активна военно-родолюбива дейност председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Вълчев връчи почетния плакет „105 години Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ на Цветан Ночев и арх. Миломир Богданов. Цветан Ночев е един от българите, които със сили и средства подпомагат изграждането на военни паметници. Арх. Богданов дари на военно-патриотичните организации проект за достоверно възстановяване на Мемориала Първи и Шести пехотни полкове. Набелязани бяха и други съвместни прояви за съхраняване на военно-историческата ни памет.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Пилотът, който можеше да спре атаката над Пърл Харбър

08.01.2021, 08:20

Всяка катастрофа може да бъде проследена и анализирана, поне няколко пъти, за да се извлекат всички възможни страни, както и да се провери какво е можело да се предотврати и какво – не. Ако попитате коя е най-голямата военна трагедия на САЩ, най-вероятно ще чуете легендите за Пърл Харбър, но с малко по-задълбочен анализ бихте могли да откриете и още едно име – Кърмит А. Тейлър. Това е първи лейтенант, който поема смята в съботната сутрин от 4 до 8 часа сутринта в авиационния център на Хавайските острови.
В 3 часа сутринта, Кърмит се качва на автомобила си и пътува  към въпросната станция – датата е 7 декември 1941 г. Информационният център разполага с най-добрата и съвременна техника за прихващането на въздушни атаки и полети, насочени към Хаваи. Количеството радари изобщо не е за подценяване и устройствата присъстват дори във военноморската база на Пърл Харбър. Задачата на анализаторите е да проверяват кои летателни апарати са се насочили към базите. Персоналът трябва да прецени дали става въпрос за приятелски или вражески самолет и в такива моменти трябва да активира защитата......Прочети още

 
 

Правителството гласува за осигуряване на вертолетите Cougar

08.01.2021, 07:20

Правителството гласува за осигуряване на логистичната поддръжка на вертолетите AS 532AL Cougar от състава на ВВС, след като старото рамково споразумение за осигуряване на интегрирана логистична поддръжка изтече преди месец. Това стана вчера, 6 януари 2021 г.
„Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532AL Cougar и двигатели MAKILA 1A1 от състава на Военновъздушните сили на Република България”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.
Гласуването на това решение позволява на МО да сключи договор хипотеза на член 149, алинея 1, точка 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), което позволява да не се прилага процедура по ЗОП, поради това, че „възлагането на които е свързано с предоставяне на информация, чието разкриване противоречи на основните интереси на сигурността на страната съгласно чл. 346 ДФЕС”.
Правителството използва тази хипотеза на няколко пъти в последните месеци за да осигурява сключване на договори в областта на отбраната без провеждане на обществени поръчки. Точно такъв бе случая с модернизацията на танковете Т-72 и покупката на бронирани машини за специалните сили, където се целеше сключване на договор с конкретен доставчик без провеждане на конкурсна процедура по ЗОП.
Източник на АЕРО от МО, обаче твърди, че в случая се цели поръчката да се възложи през агенцията на НАТО NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Тази агенция има множество функции и може да осигурява интегрирана логистична поддръжка за военна техника на страните членки, като сключва и менажира от името на страните съответните договори с доставчици на такива услуги.
Не става ясно, защо след близо 15 години самостоятелно осигуряване на поддръжката на вертолетите Cougar, сега МО е решило да действа през NSPA. Ако информацията се потвърди официално, то това може да е сигнал за генерална промяна в начина, по който българското МО осигурява логистиката за своите летателни апарати.
“С осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532AL Cougar и двигатели MAKILA 1А1 се цели възстановяване на техническото състояние и необходимите способности за изпълнение националните и съюзни ангажименти. С интегрирането на нови системи и обучение на инженерно-техническия и летателен състав ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност”, пише в правителственото съобщение.
Действащият доскоро договор за интегрирана логистична поддръжка за вертолетите Cougar бе сключен на 15 ноември 2013 г. Той бе подписан с производителя Airbus Helicopters със срок на действие от 84 месеца (7 години). По време на действието му бяха сключени 15 конкретни договора на обща стойност от едва €13,6 млн. Предвид скромната сума вложена в поддръжката на вертолетите, не е изненадващо, че почти никога не летят повече от три от наличните 12 броя AS 532.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Започна новата учебна година във формированията от Съвместното командване на силите

07.01.2021, 19:03

С посрещане на бойното знаме и тържествен марш, във военно формирование 28860–Горна Малина беше открита новата учебна 2021 година.
На тържествената церемония, командирът на формированието полковник Орлин Гърков поздрави военнослужещите и цивилните служители от мобилна КИС с настъпилата 2021 година, и им пожела крепко здраве и благополучие. Той отбеляза, че през изминалата учебна година, въпреки трудностите и наложените от пандемията ограничения, са постигнати отлични резултати благодарение на създадената добра организация за спазване на противоепидемичните мерки и личната дисциплина и отговорност на военнослужещите и цивилните служители. Полковник Гърков изрази увереност, че и през 2021 година формированието ще продължи да утвърждава завоюваните позиции и да умножава постигнатите успехи.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

77 новоназначени военнослужещи положиха клетва

07.01.2021, 18:57

Седемдесет и седем новоназначени военнослужещи във военните формирования от състава на 2-ра механизирана бригада и в Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен положиха военна клетва днес, 7 януари. Ритуалите се проведоха във войсковите райони на 38-ми механизиран батальон – Стара Загора, 31-ви механизиран батальон – Хасково и ЕЦНП - Плевен.
Тридесет и пет военнослужещи в гарнизон Стара Загора, тридесет и трима в 31-ви механизиран батальон - Хасково и девет в единния център в Плевен целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народ и Родина.
Командирите на формированието в Плевен полковник Марин Господинов, на 31-ви механизиран батальон – Хасково подполковник Светослав Годинов и заместник-командирът на 38-ми механизиран батальон майор Николай Трифонов приветстваха младите войници и припомниха за светостта на този незабравим ден.
Утре, 8 януари, още шестдесет и двама новоназначени военнослужещи във военните формирования в гарнизон Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада и двадесет и девет в 78-ми батальон за осигуряване – София ще положат военна клетва.
Източник: https://www.mod.bg/

 

„Програма – 2032“ предвижда повишаване ефективността на Съвместните съоръжения със САЩ

07.01.2021, 17:47

Важно направление за продължаване развитието на двустранното сътрудничество със САЩ, е изпълнението на съвместните дейности по линия на Споразумението между двете правителства за сътрудничество в областта на отбраната и повишаване ефективността на Съвместните съоръжения. Това се посочва в проекта на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. В документа категорично се посочва, че ще се запази същественото значение на Съвместните съоръжения за поддържането и развитието на способностите на Въоръжените сили и за реализирането на конкретни проекти в областта на инфраструктурата. Според споразумението съвместните съоръжения са Учебен полигон „Ново село”, включително складовите съоръжения в Айтос; Военновъздушна база „Безмер” и Военновъздушна база „Граф Игнатиево”.
В програмата се прогнозира, че в изпълнение на Споразумението правителството на САЩ ще продължи да осигурява значителни ресурси, необходими за провеждане на подготовки и учения за българските формирования. И още нещо интересно:
„С потенциал за надграждане на изпълняваните съвместни дейности, в рамките на Споразумението се разглеждат възможностите за разширено американско присъствие с ротация на войските и усилени съвместни учения и тренировки“.
Периодът на новата програма съвпада с практическата реализация на дейностите от Пътната карта за сътрудничество в отбраната между България и САЩ - 2020-2030 г.
Разчита се на финансиране по различни програми за развитие на модерни отбранителни способности и повишаване на готовността на Въоръжените сили, оперативната им съвместимост и квалификацията на военнослужещите.
Какви са приоритетите?
На преден план излизат съвместните проекти, допринасящи за задълбочаването на военноморското сътрудничество в Черноморския регион; модернизацията на Въоръжените сили; съвместните подготовки и учения; отбранителната инфраструктура; киберотбраната; военното образование и индивидуалното обучение. Разчита се, че изпълнението на основните приоритети и насоки за работа в Пътната карта ще подпомогне съществено изпълнението на приетите от страната ни Цели за способности на НАТО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

Ето кои 5 държави ще са с най-силна авиация през 2030 година

07.01.2021, 14:43

През 2030 г. с най-силна авиация ще разполагат страните, които познаваме добре. Водещите позиции ще заемат САЩ, Русия и Великобритания. Тези страни продължават да се подготвят за сценарии, вариращи от ограничени кампании срещу недържавни противници до пълномащабни военни действия в широк географски район.
В крайна сметка изброените страни гледат на поддържането на големи, модерни военни самолети, които могат бързо да бъдат разположени, като на важен стълб на националната си сигурност, пише Кайл Мизоками  (на снимката) в статия за американското списание The National Interest, цитирана от Агенция "Фокус".
Китайската народна република ще попадне за първи път в този списък. Китай продължава да изгражда авиация, която отговаря на статута ѝ на втората по големина икономика в света - доста достойно място. Вярно е, че страната е предприела няколко не съвсем съвестни действия по отношение на Южнокитайско море, които засилиха страховете на други страни от военния потенциал на КНР.
САЩ
Въоръжените сили на САЩ имат три вида авиационни войски - самите Военновъздушни сили, Военноморска авиация и авиация на морската пехота. През 2030 г., както и днес, те ще бъдат най-мощните военновъздушни сили в света.
През 2030 г. ВВС на САЩ ще разполагат със 187 самолета F-22 Raptor. Освен това те ще разполагат със 178 самолета F-15C Golden Eagle, със значително модернизирани радари и инфрачервени сензори. ВВС ще придобият и по-голямата част от планираните 1763 самолета F-35A Joint Strike Fighter. Те трябва да заменят F-16C и A-10. ВВС също ще обновят своя танкерен флот с покупката на 100 KS-46 Pegasus. Ще се произвеждат бомбардировачи B-21 и ще бъдат закупени около 100 „стелт“ бомбардировачи от второ поколение.
Междувременно морската авиация ще се състои от стандартизирана версия на F-35C и F/A-18E/F Super Hornet. Безпилотните самолети MQ-25 Stingray в модификации за зареждане и разузнаване ще увеличат обхвата на F-35, а V-22 ще доставят поща и товари до самолетоносачи в морето. По това време морските пехотинци трябва да получат F-35 във версии B с вертикално излитане и C - базирани самолети.
Китай
Авиацията на китайските въоръжени сили, т.e. ВВС на Китайската народноосвободителна армия и авиацията на ВМС на НОАК, са на върха на своята мощ. Въпреки че броят на самолетите намалява, качеството им, включително Су-30, J-11, J-15 и J-10, става само по-добро.
В същото време тези самолети са в най-добрия случай от т. нар. четвърто поколение. За да се конкурира със САЩ и други велики сили, разработването на самолети от пето поколение, а именно J-20 и J-31, трябва да бъде успешно.
Изтребителите са само част от картината. Китайските военновъздушни сили възнамеряват да придобият за далечни разстояния Y-20, разработен в КНР, и до 2030 г. трябва да могат да достигнат до всяко място в света.
Междувременно Китай разработва поддържащи самолети, включително танкери и самолети за ранно предупреждение. Предвид нарастващото напрежение в Източнокитайско море и Южнокитайско море, Китай се опитва да увеличи броя на самолетите за изпълнение на разузнавателни и наблюдателни мисии, включително тандемните безпилотни летателни апарати „Божествения орел".
Русия
Предвиждането на състоянието на руските ВВС през 2030 г. не е лесно и събитията могат да се развият по няколко начина. Според най-добрия сценарий, който включва икономическо възстановяване, високи цени на петрола и други суровини и отмяна на западните санкции, руската авиация може да бъде на второ място в света по бойна мощ през 2030 г.
Двете най-значими програми на руските ВВС са проектът за изтребители ПАК-ФА и проектът за стратегически бомбардировачи ПАК-ДА. ПАК-ФА, известен също като T-50, е длъжен да предостави на руските ВВС самолет, сравним с F-22 Raptor. Русия не може да разчита вечно на старите самолети МиГ-29 и Су-27, Су-30 и Су-34. Стратегическият бомбардировач ПАК-ДА построен по „стелт“ технология, способен да носи ядрени бомби, трябва да замени застаряващите Ту-160 и Ту-22.
Разбира се, всичко това е възможно само ако руската икономика бъде възстановена. Още 15 години скромен бюджет за отбрана, размит от санкции, бюрокрация и корупция, би означавало, че Русия ще има късмета да бъде в „Топ 10“ на ВВС през 2035 г.
Израел
Израелските военновъздушни сили днес разполагат с 58 модификации F-15 A и C, изтребители за въздушно превъзходство. В допълнение имат 25 ударни изтребителя F-15I и 312 многоцелеви изтребителя F-16. Предполага се, че до 2030 г. израелската авиация ще продължи да бъде най-силната в Близкия изток.
Дотогава F-15 ще трябва да бъдат заменени. За съжаление все още няма аналог на F-15C, тъй като производството на F-22 Raptor приключи през 2011 година. Израел ще трябва или да удължи живота на F-15C, или да прехвърли задачата за надмощие във въздуха на F-35, докато САЩ започнат производството на самолети от шесто поколение.
Израел планира да придобие две ескадрили F-35 до 2021 г., а след това и трета ескадрила. Добро начало, но това е само една четвърт от настоящия брой F-16. Около 200 F-35 могат да бъдат представени. Те ще бъдат подкрепяни от множество модерни безпилотни летателни апарати, изпълняващи поддържащи мисии за разузнаване и наблюдение, системи за противовъздушна отбрана и зареждане по въздух.
Великобритания
До 2030 г. Кралските военновъздушни сили ще бъдат на върха на мощността си. Британските самолети ще включват 160 Eurofighter Typhoon. Първоначално разработен като самолет за превъзходство във въздуха, Eurofighter сега е в състояние да хвърля бомби Paveway с лазерно управление. Сега се работи по снабдяването им с ракети Brimstone.
Panavia Tornado GR4 ще бъде изведен от експлоатация. Той ще бъде заменен от 138 F-35B Joint Strike Fighters, модификация на многофункционалния вертикално излитащ изтребител. F-35B ще бъде в експлоатация на ВВС и Кралския флот и ще формира въздушните групи на два самолетоносача в процес на изграждане – „Кралица Елизабет“ и „Принцът на Уелс“.
Като цяло до 2030 г. Кралските военновъздушни сили и британският флот ще разполагат с 300 изтребители и ще бъдат на второ място на Запад.
*Кайл Мизоками се е специализирал в областта на отбраната и националната сигурност и е писал за Diplomat, Foreign Policy, War is Boring и Daily Beast. През 2009 г. той става съосновател на блог по тези проблеми, наречен Japan Security Watch.
Източник: https://blitz.bg/

 

Обявени са 355 места за курсанти във висшите военни училища за учебната 2021/2022 г.

07.01.2021, 14:26

За 355 места за курсанти в трите висши военни училища могат да кандидатстват желаещите през настоящата година. Със заповед на министъра на отбраната от 5 януари 2021 г. е заявен броят места за прием на курсанти и военнослужещи във висшите военни училища за учебната 2021/2022 година, съобщава Пресцентърът на МО.

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени общо 231 места за прием на граждански лица за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по 14 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.
Най-големите специализации са „Полева артилерия“ (45 места); „Мотопехотни и танкови войски“ (34 места); „Противовъздушна отбрана на войските“ (29 места); „Материални ресурси, придвижване и транспорт“ (25 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и технологии” (15 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (11 места) и др. В задочна форма на обучение са обявени 22 места за курсанти в 3 специализации („Разузнаване“; „Танкова и автомобилна техника“; „Материални ресурси, придвижване и транспорт“).
Общо заявеният брой места за учебната 2021/2022 г. в НВУ редовно и задочно е 253.
Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” са обявени 54 места само за редовно обучение по 6 специализации. Най-голямата от тях е „Летец-пилот” (25 места, от които 3 са за нуждите на МВР). За специализацията „Ръководител на въздушното движение” са обявени 7 места, за „Летателни апарати и авиационни двигатели“ и „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” - по 6 места всяка и др.
Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са обявени 48 места само в редовна форма на обучение за 5 специализации. Най-голямата е „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ (20 места), както и „Кибероперации“ (11 места). По 6 места са обявени за специалностите „Корабоводене” и „Корабни машини и механизми” и др.
Подаването на документи за ранен прием за курсанти традиционно започва през януари в съответното висше военно училище или във военното окръжие по местоживеене. Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание "уволнение"; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военните Cougar стават летящи линейки?!

07.01.2021, 09:00

На фона на нестихващите искания за осигуряване на система за спешна медицинска помощ по въздух, управляващите лансираха пътна карта, според която четири вертолета AS 532AL Cougar от състава на ВВС трябва да бъдат преоборудвани за изпълнение на задачата. Това стана вчера, 6 януари 2021 г.
Т.нар. „пътна карта” бе представена по време на вчерашното заседание на Министерски съвет от здравния министър Костадин Ангелов. Той заяви, че в момента е стартирана процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на един медицински вертолет с европейски средства. Става дума за влачещата се вече година инициатива с пренасочени 20 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж”.
Ангелов заяви и че е правил среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски и заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. На срещата е бил обсъден вертолетният флот на ВВС и факта, че част от него може да се използва за медицински цели.......Прочети още

 

 

Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена бе отслужен в гарнизоните Варна и Бургас

06.01.2021, 21;22

На 6-ти януари 2021 г. (Свето Богоявление и Йордановден), в град Варна с цел спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID 19, военният ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” се състоя от 11.00 ч в Пункт за базиране Варна. - (видео)
В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Строят на представителните блокове прие контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи Негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, военните формирования от Военноморските сили 26800, 36940 и 38010.
След благославянето на бойните знамена на паметника на Христо Ботев бяха положени цветя по случай 173 години от рождението му.
От 12.00 часа на Първа буна се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.
На ритуалите присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов и народният представител от 44 Народно събрание Пламен Манушев.
В град Бургас на площада пред храм „Св.св. Кирил и Методий” се извърши военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Бургаския гарнизон, организиран съвместно със Сливенска митрополия и община Бургас.
Строя на представителните блокове от Военноморските сили бе приет от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от Сливенска митрополия.
След благославянето на знамената от моста в Морската градина се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя по повод 173 г. от рождението му.
На ритуалите присъстваха кметът на града Димитър Николов, заместник- областният управител Владимир Крумов, както и директора на Областна дирекция на МВР – гр. Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Определено е наличие на основен интерес относно поддръжката на вертолети AS 532 AL „Кугар”

06.01.2021, 16:27

Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с осигуряване на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Кугар” и двигатели „MAKILA 1Al ” от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България. Сигурността на страната, изисква поддържането и развитието на способности на транспортна вертолетна ескадрила, като част от способностите на ВВС, за изпълнение на широк спектър от задачи както в национален формат, в т.ч. транспортиране на личен състав и товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задачи за нуждите на други министерства и ведомства, така и от участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти.
С осигуряването на летателната годност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Кугар” и двигатели „MAKILA 1А1”се цели възстановяване на техническото състояние и необходимите способности за изпълнение националните и съюзни ангажименти. С интегрирането на нови системи и обучение на инженерно-техническия и летателен състав ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.
Министерството на отбраната е готово да помогне и да отдели до 4 хеликоптера „Кугар“ с летателен състав, които да се използват за медицински цели“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на журналистически въпроси днес.
„Министерството на здравеопазването трябва да прецени дали тези хеликоптери са подходящи, защото те не са оборудвани за медицински дейности и ще са нужни средства за преоборудване“, поясни министърът. Той обясни, че, ако се избере вариантът да се ползват четири военни хеликоптера, те могат да бъдат разположени в четири различни бази и така да покриват територията на страната. „Един от хеликоптерите може да бъде на авиобаза „Чайка“ и да обслужва тази част от страната, другият – в Долна Митрополия, трети - в Пловдив – в авиобаза „Крумово“, а четвърти - на авиобаза „Враждебна“. Въпросът е дали това е по-евтиният или по-добрият вариант за здравеопазването“, поясни министър Каракачанов и отново подчерта доброто желание и готовност на Министерството на отбраната да се включи в процеса.
С друго решение Министерският съвет одобри проект на Съгласие по Изявление за намерение (SOI) на Министерството на отбрана на Федерална република Германия, за присъединяване към „Техническото споразумение между правителството на Република България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) относно осигуряването на поддръжка от страната домакин на дейности на съюзни сили в контекста на Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF)”, ратифицирано от Народното събрание на Република България със закон, обн., ДВ, бр. 92 от 17.11.2017 г. и влязло в сила от 11 януари 2018 година. С цитираното Решение на Министерския съвет Република България потвърждава поетите ангажименти за оказване на поддръжка от страната домакин на сили на НАТО, което е принос към колективната отбрана и за гарантиране на националната сигурност.
Източник: http://otbrana.com/

 

Руският военен флот ще тества залпов пуск на ракети „Циркон“

06.01.2021, 09:17

Руската фрегатата „Адмирал Горшков“ ще извърши залпов пуск на ракети „Циркон“ до края на тази година. До момента са извършени три пуска – два по морски мишени и един – по наземна цел. - (видео)
Това съобщи за РИА „Новости“ източник от руския военнопромишлен комплекс. И добави, че ще бъде изпълнена стрелба с няколко „Циркона“. Ракетите ще бъдат изстрелвани на интервали от няколко секунди.
Припомняме, че държавните изпитания на хиперзвуковите ракети „Циркон“ ще се проведат първо от фрегатата по проект 22350 „Адмирал Горшков“, а след това и от подводницата „Северодвинск“.
През първата половина на 2021 г. предстои изпълняването на пускове от фрегатата „Адмирал Горшков“, а през втората ще започнат летателно-конструкторски изпитания на „Циркон“ от атомната подводница „Северодвинск“, пише „Российская газета“.
Залповата стрелба ще обезпечи не само изпитанията на ракетите, но и ще провери как комплексът за управление на въоръжението на кораба изпълнява бойни задачи за нанасяне на масиран ракетен удар по морски и наземни цели.
Серийните доставки на ракетите "Циркон" за ВМФ трябва да започнат през 2022 година.
Фрегатата "Адмирал Горшков" е главния кораб по проект 22350, като основното му въоръжение са 16 универсални вертикални пускови установки, които могат да използват ракети "Калибр", "Оникс" или "Циркон".

 

Варна преди фотографията: Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни

06.01.2021, 09:02

Abzug des Capudan Pascha mit den ihm treugbliebenen 300 Turken aus Varna. Wien, bei A. Tessaro. Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни. Ръчно оцветена гравюра (щампа) с размери 14,7 х 19,4 см.
Гравюрата е издадена през 1828 г. във Виена от австрийския издател Антон Тесаро (Anton Tessaro).
На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след почти 3 месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - Иззет Мехмед Капудан паша (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.........Прочети още

 

Президентът Румен Радев ще участва в ритуала по освещаване на бойните знамена и знамената светини

06.01.2021, 08:42

Днес държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в церемонията по освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“.
Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.
В 15.00 часа държавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер по случай отбелязването на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Президентът ще посети мемориалния комплекс „Христо Ботев“, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей „Христо Ботев“.
В Калофер Румен Радев ще проведе среща с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България.

 

Военните бордеи през Втората световна война

06.01.2021, 08:26

Във Втората световна война участват около 110 000 000 души – значителна част, от които са мъже. За сексуалното обслужване на тази огромна маса военнослужещи е създадена цяла индустрия, с която ще ви запознаем в статията.
В основата на семейната политика в нацистка Германия стои „принципът на три К“ – Kinder, Küche, Kirche (дете, кухня, църква), очертаващ границите на интересите на жените. Правейки достояние тези семейни ценности, Третият райх едновременно с това приветства и проституцията. Райхсфюрерът на СС Хайнрих Химлер я счита за противоотрова срещу хомосексуалността, разпространението на венерически заболявания и изнасилванията.
Същевременно дейността на проститутките е строго регламентирана, така както и всяка друга дейност в нацистката държава. Съставени са абсолютно точни инструкции, предписващи не само как трябва да бъде облечена труженичката на бордея при посрещането на клиент, но и колко пъти същият този клиент трябва да се е насапунисал, преди да има достъп до ласките на проститутката......Прочети още

 

42 години от приемането на въоръжение на F-16A във ВВС на САЩ

06.01.2021, 08:22

На днешната дата през 1979 г. на въоръжение във ВВС на САЩ постъпва първият изтребител F-16A.
До сега са произведени над 4500 самолета от този тип в различни модификации. Изтребителят е на въоръжение във ВВС на 26 държави и е най-масовият боен самолет, който към момента се намира в експлоатация.
В различни аварии и катастрофи до сега са загубени 650 изтребителя F-16, което е 14.4% от общо произведените.
След над 40 години производство на F-16 във Форт Уърт (щат Тексас) /последният произведен там F-16 е на 14 ноември 2017 г. и е предназначен за Ирак/, Lockheed Martin премества производствената линия в Грийнвил (Южна Каролина), която бе въведена в експлоатация през декември 2019 г.. Първите самолети от последната версия F-16V от там ще излязат през 2020 г. и са в рамките на договор с Бахрейн, следват и тези за Словакия и България. - Още за F-16

 

Великобритания, Италия и Швеция подписаха за създаване на изтребител от шесто поколение

06.01.2021, 08:16

Министрите на отбраната на Швеция, Италия и Великобритания подписаха меморандум за разбирателство за създаване на боен самолет от шесто поколение. Подписването е станало на 21 декември 2020 г., но за него се съобщава в момента.
Тристранният меморандум залага равно участие на трите страни в разработката, изследователската работа, изпитанията, строежа и придобиването на боен самолет от следващо поколение. След меморандума следва да се подпише конкретно споразумение и график за изследователската и изпитателна работа, която трябва да стартира до 2025 г. След това предстои и договор за строителството на бойните самолети.
Проектът, зад който се обединяват трите държави, е наречен Future Combat Air System Cooperation и ляга на основата на проекта Tempest, който Великобритания обяви още през 2018 г. В последствие, за участие в него, заявиха интерес първо Италия, а след това и Швеция.
В меморандума е записано, че Италия и Великобритания ще заменят с новия изтребител своите Eurofighter. Логично е Швеция да залага самолета, като заместник на Gripen, но засега страната заявява, че участва в програмата с цел най-вече да разработва нови авиационни технологии.
Проектът Tempest, който бе обявен през лятото на 2018 г., предвиждаше серийното производство на новия самолет да стартира през 2035 г. и до 2040 г. всички британски Eurofighter да бъдат заменени от него. През ноември миналата година британското правителство обяви, че влага в програмата около £1 млрд. в рамките на следващите четири години.
С подписания меморандум в Европа окончателно се оформят два проекта за създаване на изтребител от шесто поколение – френско-германско-испанският FCAS (Future Combat Air System) и британско-италианско-шведският проект. FCAS, обаче е значително по-напред, като вече има подписани конкретни договори за строеж и изпитание на технологични демонстратори.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС

06.01.2021, 08:05

Израелската държава и местната частна компания Elbit са избрани да поддържат учебния център на гръцките ВВС в следващите 22 години. Това съобщиха от МО на Израел.
Договорът, който предстои да бъде подписан между правителствата на Гърция и Израел, покрива поддръжка на авиационната техника в учебен център за военни пилоти. Той ще бъде създаден в авиобаза Каламата, където и в момента се базира 120-то учебно крило, което се грижи за обучението на нови пилоти за гръцките ВВС.
В рамките на договора, който е на стойност €1,375 млн., ще бъдат купени и 10 учебно-тренировъчени самолети M-346, който ще се използват за напреднало и преходно към изтребител обучение. Elbit ще се погрижи и за поддръжката и модернизацията на наличните гръцки турбовитлови учебни самолети T-6A Texan II.
Годишно, учебният център ще осигурява 10 000 летателни часа.
Принципът, по който ще бъде изграден центъра повтаря този, при който се обучават пилотите в израелските ВВС. Там целият учебен флот от Grob 120A, T-6A и M-346 се поддържа от компанията Elbit, която има ангажимента да предоставя определен брой часове на израелските ВВС. Програмата за обучение и летателния персонал са грижа на израелската държава.
От съобщението на израелското МО се подразбира, че гръцките M-346 ще са в същата конфигурация, както израелските M-346 Lavi. Те имат някои разлики със стандартния учебен самолет.
Elbit и Израел са спечелили договора в рамките на конкурсна процедура, при която са се конкурирали с канадската компания CAE и американската Lockheed Martin. Американската оферта е била изградена около учебната машина L-39CW (употребявани L-39C с авионика и двигател от новия L-39NG), но тя не е била разгледана по същество, заради недоволство от предоставения самолет. Канадците също са предложили решение около M-346, но на осезаемо по-висока цена.
Индикации, че Израел е фаворит за поръчката имаше още от лятото.
Гръцките ВВС обучават своите военни пилоти с турбовитловия T-6A и реактивния учебен самолет T-2E Buckeye. Последният, обаче е крайно остарял и въпросът за подмяната му е належащ.
Гърция ще стане поредния оператор на Leonardo M-346. Самолетът се използва в учебна роля в Италия, Израел, Полша и Сингапур, а учебно-бойните му версии са заявени от Азербайджан и Туркменистан, но там все още няма доставки.
Източник: https://aero-bg.com/

 

График на стрелбите на "Батмиш" за месец януари

06.01.2021, 08:00

Центърът за подготовка на специалисти обяви датите на първите за тази година планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятия по ОП ще се проведат на 7, 8, 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 и 28 януари – от 8 до 13.30 ч., а на 8 януари  ще продължат до 17 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

 

Конкурс за 43 вакантни длъжности в Специалните сили

05,01,2021, 15:45

Със заповед на министъра на отбраната са обявени допълнителни 27 вакантни войнишки длъжности за конкурса на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Всички те са за гарнизон Пловдив. За същия конкурс през ноември 2020 г. бяха обявени 16 вакантни войнишки длъжности. Така желаещите да служат в престижното военно формирование ще могат да се борят за общо 43 вакантни войнишки длъжности. Някои от тях предлагат и възможността да се обучават за изпълнение на парашутни скокове и редица други умения, съобщава Пресцентърът на МО.
Кандидатите трябва да подадат до 20 януари 2021 г. писмено заявление за участие в конкурса до командира на СКСО чрез структурите на Централното военно окръжие в страната.
Търсят се сапьори, санитари, младши оператори по специални операции, радиотелеграфист, радиооператор, химик-дегазатор, специалисти по мобилни комуникации и комуникационни мрежи, автомонтьор, шофьори и други.
Конкурсът ще се проведе в периода 9 – 10 февруари 2021 г.
Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата на кандидатите за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.
Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора не са навършили 40 години (или 44 години, ако вече са изпълнявали военна служба).
Изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи и критериите за подбор са публикувани в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрики „Документи“ - „Обяви и конкурси“.
Източник: http://otbrana.com,

 

За постигане на минимални военни способности до 2032 г. са необходими над 36 млрд. лв.

05.01.2021, 15:40

Зададената финансова рамка за периода до 2032 г., основаваща се на ангажимента разходите за отбрана да нараснат на 2% от БВП, обаче, осигурява попълването само на 25% от финансовия ресурс за минимално необходимите военни способности. Тази констатация прави проектът на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Това налага тяхното приоритизиране до ключово важните за изпълнение на задачите по трите мисии, както и свързаното с това нарастване на числеността на Въоръжените сили – не по-малко от 43 000 души, включително 3000 в доброволния резерв. Дългосрочният период на планиране (до 2032 г.) налага отбранителните способности да се придобиват на два етапа – от 2021 г. до 2026 г., и от 2027 г. до 2032 г., като за всеки етап се разработят съответните планове за развитие на Въоръжените сили, се посочва още в документа.
В проекта на Програма – 2032 за първи път се прилага такова дългосрочно планиране.
Аргументът на Министерството на отбраната е, че не е реалистично формулираните минимални военни способности да бъдат постигнати в пълния им списък в краткосрочен план. „Формулираните минимални военни способности в пълния им списък не е реалистично да бъдат постигнати в краткосрочен план, тъй като за изпълнението им са необходими огромни финансови средства от над 36 милиарда лева, което е невъзможно да бъде осигурено от държавния бюджет в краткосрочен период“, е записано в проекта.
За да бъде осигурена възможността за финансиране от държавния бюджет, разчетите по Програма – 2032 са направени само по списък от 38 приоритетни минимално необходими военни способности. Минималните военни изисквания към Въоръжените сили, се посочва в документа, налагат ускоряване на превъоръжаването/модернизацията за постигане на оперативна съвместимост и повишаване на ефикасността на разходваните ресурси за отбрана.
Какви способности ще се развиват?
Отговорът в проекта е следният: „Ще се развиват способности за адекватен отговор на рисковете и заплахите от използването на нововъзникващи технологии с възможно негативно влияние върху отбраната и сигурността на страната. Акцентът ще е върху способностите за киберотбрана и изграждането на устойчивост на системата за командване и управление и системите за добиване, анализ и разпространение на информация“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на Богоявление

05.01.2021. 12:13

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия ще бъде отслужен на 6 януари, сряда 2021 г. пред Паметника на Незнайния воин. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.
Ритуалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Началото на водосвета в София е от 11.00 ч. на 6 януари 2021 г. пред Паметника на Незнайния воин.
********
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ разположиха ударни дронове и персонал в румънска военна база

05.01.2021, 09:25

Отряд от безпилотни самолети MQ-9 Reaper и приблизително 90 американски военнослужещи са разположени за следващите няколко месеца в 71-ва авиобаза "генерал Еманоил Йонеску" в Кампия Турзий (окръг Клуж в северозападната част на страната). Това съобщи в понеделник румънското министерство на националната отбрана, без да се уточнява броят на дроновете, предава ТАСС.
„Американските военни ще изпълняват задачи за събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО“, заявиха от румънската армия. А ВВС на Румъния чрез 71-ва авиобаза "генерал Еманоил Йонеску", ще осигурят необходимата техническа, оперативна и логистична подкрепа за тези задачи през целия период на разполагането им в Румъния“.
„Присъствието на американски съюзници на територията на страната дава възможност за развитие, тестване и оценка на бойната ефективност, а съвместните дейности са ключов елемент за повишаване нивото на взаимодействие между двете страни“, се подчертава в съобщението.
Американски военни пилоти постоянно се намират в авиобазата. Както напомня уебсайтът hotnews.ro, САЩ възнамеряват да инвестират повече от 130 милиона долара в нейната модернизация. Това е най-голямата американска военна инвестиция в Европа през 2021 година. Базата Кампия Турзий ще служи като транзитен център за операции на американските военновъздушни сили в Югоизточна Европа.
MQ-9 Reaper се произвежда от General Atomics Aeronautical Systems. Теглото му е 2,22 тона, обхватът на полета е 1850 км, максималната височина е 15 240 м, а максималната скорост е 370 км/ч. - Още за MQ-9
Източник: http://www.focus-news.net/

 

105 години от рождението на Добри Джуров

05.01.2021, 08:01

Добри Маринов Джуров е български политик, член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар". Български офицер, армейски генерал и военен деец.
Роден е на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в семинария, от която е изключен за комсомолска дейност. Става член на РМС (1932) и на БРП (1938). През 1937 година е осъден на 1 година затвор, след който е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк (1939 – 1940).
След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“. Ранен на 3 май 1944 г. и губи връзка с бригадата до 9 септември 1944 г.
След завземането на властта на 9 септември 1944 година Джуров е обявен за полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи като началник на Областното управление на МВР в София (1944-юли 1945), а през юли 1945 година е прехвърлен във войската.
От август 1945 до декември 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Между декември 1947 и март 1948 г. командва четвърта пехотна преславска дивизия. От март 1948 до януари 1948 г. е командир на трета пехотна балканска дивизия. От януари 1949 г. е началник-щаб на Втора армия, а от февруари 1950 г. е командир на армията. Oт 14.04.1951 до 08.08.1956 г е командващ на Трета армия.
Става заместник-министър на отбраната през 1956 г. Завършва Генералщабната академия на СССР през 1959 г.
От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. Народен представител е в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7-мо велико народно събрание.
От 17 март 1962 до 22 ноември 1990 година Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемалият най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като през това време достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).
Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Остава военен министър до септември 1990 година и член на Централния комитет на БКП, преименуван във Висш съвет на Българската социалистическа партия. На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.
Недоволен е от положението в България през 1990-те години. По думите на дъщеря му Аксиния той се е сринал, когато вижда офицери да ровят по кофите.
Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.
Удостоен е с почетните звания „Герой на Народна република България“ (1976) и „Герой на социалистическия труд“ (1986), с 3 ордена „Георги Димитров“, 2 ордена „Ленин“, орден „13 века България“. Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за военното звание армейски генерал на 8 май 1978 г.  - Още за Добри Джуров

 

 

ОАЕ купи още два летящи радара GlobalEye

04.01.2021, 23:08

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са подписали договор със Saab за още два летящи радара GlobalEye. Това съобщи шведската компания днес, 4 януари 2021 г.
Стойността на договора е $1,018 млрд. и той трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г. Договорът от своя страна е в изпълнение на опция, заложена в договор от 2015 г. за покупка на две такива машини.
Подписването е станало факт на 30 декември 2020 г., но се обявява сега.
GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.
Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.
От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според Janes, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.
Засега, единственият клиент на платформата са ОАЕ, които през 2015 г. поръчаха два самолета, а две години по-късно още един. Емирствата са получили два от радарите си, а третият се чака през тази година.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

04.01.2021, 22:53

Военнослужещи от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк - Белене извършиха разузнаване и транспортиране на безопасно място на 50-килограмова корозирала авиобомба, без взривател. Невзривеният боеприпас е бил открит в Индустриалната зона на Асеновград в почивните дни. Днес, 4 януари, боеприпасът беше унищожен от специализиран екип с ръководител капитан Иван Тричков на учебен полигон „Червен“ при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

 

COVID-19 реши голям проблем на руската бойна авиация

04.01.2021, 19:33

Пандемията на коронавируса е сериозен удар за авиационната индустрия и гражданската авиация като цяло. Поради карантинните ограничения светът почти спря да лети - и хиляди пилоти по света останаха без работа, пишат медии.
Въпреки това, върху руските пилоти, облечени във военни униформи, пандемията имаше съвсем различно въздействие. Освен това благодарение на нея беше възможно да се реши най-важната задача, стояща пред руските ВВС.
Пилотите, особено военните, винаги са били любимците на обществеността по целия свят. Тяхната служба е заобиколена от ореол на романтика и героизъм, чар в красива униформа, те носят очарователни усмивки. Те са красотата и гордостта на ВВС!......Прочети още

 

Връчиха медали за активна военно-патриотична дейност

04.01.2021, 19:26

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за активна военно-патриотична дейност с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ е награден заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Петър Пандурски. Днес, в първия работен ден на новата година, отличието бе връчено от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов.
На церемонията в централата на СВВБ бяха връчени и други отличия. Със заповед на председателя на Съюза доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“ за принос към отбелязването на годишнината и ползотворна съвместна работа бяха наградени Иво Антонов, полковник от запаса Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, старшина Валери Савов от Коменданството на МО и активният деятел на СВВБ Цветан Ночев.
Доц. Сечанов благодари за получените поздравления от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов във връзка с Коледните и Новогодишните празници. От двете страни бе изразена готовност доброто сътрудничество между МО и СВВБ да продължи през Новата 2021 г.   
Източник: http://otbrana.com/

 

Закана: Китай ще отвърне, ако Великобритания изпраща кораби в Южнокитайско море

04.01.2021, 16:52

Говорителят на китайското Министерство на отбраната старши полковник Тан Кефей предупреди западните сили да не изпращат военни кораби в Южнокитайско море, обещавайки, че Пекин може да отмъсти и отвърне на тези действия.
"Китайската страна вярва, че Южнокитайско море не трябва да се превръща в море на съперничество на големи сили, доминирано от оръжия и военни кораби", каза Тан по време на пресконференция в събота.
Той заяви, че "реалният източник на милитаризацията" в областта произтича от страни "извън региона, които изпращат бойните си кораби на хиляди километри от дома си, за да показват мускули".
Говорителят на Министерството на отбраната обеща, че китайските въоръжени сили:
"...ще предприемат необходимите мерки за защита на суверенитета си, интересите в сигурността и развитието, както и мира и стабилността в Южнокитайско море."
Освен това, той добави:
"Китайското отбранително изграждане и развитие винаги е било в допълнение към глобалната сила за мира".
Китайският говорител изрази надеждата си, че различните страни ще "коригират предразсъдъците си и ще имат по-рационални възгледи върху Китай и военното му развитие".
Забележките последваха доклади, че най-новият самолетоносач на Обединеното кралство, HMS "Кралица Елизабет", може да бъде разположен в Южнокитайско море през следващите месеци като част от първата оперативна мисия на кораба.
През февруари 2019 г. тогавашният министър на отбраната на Обединеното кралство Гавин Уилямсън потвърди, че първата оперативна мисия на "Кралица Елизабет" ще включва Южнокитайско море.
Според него това щяло да бъде нещо, което трябва да добави към "превръщането на глобална Великобритания в реалност."
Също така, през 2019 г. медийните репортажи и съобщения твърдят, че самолетоносачът на Обединеното кралство и неговата ударна група трябва да се присъединят към части на американската армия и японските сили за самоотбрана близо до японските острови Рюкю "още в началото на следващата година".
Съобщените събития идват на фона на продължаващото регионално напрежение около териториите на Южнокитайско море, за които освен Китай претендират редица страни, включително Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам.
Въпреки че нямат претенции към териториите, Съединените щати също активно участват в спора.
Те правят това, изпращайки своите военни кораби до Южнокитайско море за така наречените мисии за свобода на корабоплаването. Те от своя страна, предизвикват остра критика от страна на Пекин, който отхвърля такива действия като " провокации ".
Източник: https://blitz.bg/

 

Сърбия сериозно обмисля връщането на задължителна военна служба

04.01.2021, 15:51

Публичните спекулации, че има идея за съкращаване на хиляди професионални членове на сръбската армия, в светлината на друга идея, относно въвеждането на задължителна военна служба, са абсолютна лъжа, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Небойша Стефанович, предават световните осведомителни агенции.
Той подчерта, че не само не се планират съкращения на професионални войници, но има планове за наемане на повече, както и значително увеличение на заплатите им. "Служителите в сръбската армия тази година ще получат, освен увеличение от пет процента, което всички получават, и допълнителни 10 процента, които ще отидат най-вече за войниците с най-ниски заплати", каза Стефанович.
"Много пъти съм казвал и ще го повторя - силата на армията са нейните хора", посочи вицепремиерът и министър на отбраната и добави, че ще има инвестиции не само в по-високи заплати на войниците, но и в тяхното оборудване и условия на работа.
Той също така заяви, че паралелно ще продължи задълбочена работа по разглеждането на идеята за въвеждане на задължителна военна служба, което не е причина за уволнението на съществуващи войници.
"Искаме силна, екипирана и добре платена армия, защото само такава армия е гарант за стабилност и сигурност на Сърбия и ние ще се борим за това, обяснява Стефанович.
По-рано министърът заяви, че връщането на задължителна военна служба в Сърбия се обмисля сериозно, но посочва, че решението няма да бъде взето прибързано, защото е важно да се изслушат всички аргументи.
"Искаме да вземем решение чрез широк обществен дебат, в разговор с граждани и експерти, което да гарантира, че сръбската армия има подходящо ниво, че има резерви... Слушаме внимателно всички аргументи".
Източник: https://blitz.bg/

 

2021 година влезе с 10 предизвикателства за отбраната и Въоръжените сили

04.01.2021, 10:14

Може да се уточни, че са поне толкова, но да погледнем към десетте.
Стратегическите документи. Мандатът на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. приключи с новогодишната заря. Наследничката й до 2032 г. е в проект за обсъждане.  Тепърва правителството и парламентът ще се занимават с нея. Стратегическият преглед на отбраната, включително и по-големият – на системата за национална сигурност, като че ли е завършил, но все още не сме чули Министерският съвет да е приел доклада. Както програмата, така и планът за развитие на Въоръжените сили, е с приключил мандат.
Пандемията. До сега хората в отбраната не само удържаха на коронавируса, но продължават да участват в непосредствената борба с него. Нищо, обаче не е свършило. До победата има още бойни действия.
Джо Байдън. Ще промени ли новият президент военната политика на САЩ и, естествено, на НАТО? Каква ще е ролята на България? Два въпроса, които съвсем не са за подценяване.
Изборите в България – за парламент и за президент и върховен главнокомандващ. Дали резултатите им ще осигурят приемственост или преосмисляне на политиката в отбраната и развитието на Въоръжените сили?
Модернизацията. При ВВС тръгна с изтребителите и щурмовите самолети. Чакат 4 леки витлови учебно-тренировъчни самолети ZLIN. Остана да мислят и да работят  за подготовката на пилоти и технически състав, на инфраструктурата на летищата и за новите радари. При ВМС – договорът за двата кораба е подписан, първите пари от сметката са платени в края на миналата година. При Сухопътни войски съществена промяна няма. Продължават да чакат договор за 150-те бойни машини и модернизацията на танковете Т-72, за която има и премиерска дума. При Силите за специални операции – българската компания „Самел – 90“ получи парите и остава да достави за три години 98 бойни машини.
Мотивацията. Вакантните длъжности продължават да пораждат тревога. Колкото и да се успокояваме с 10-процентното увеличение на заплатите и сметките, че за четири години ръстът е близо 50 процента, средните възнаграждения на военнослужещите продължават да изостават от тези в страната. А армията от 12-13 години е на пазара на труда. Само един резултат ще дам. През 2020 г. са обявени са 1373 вой-нишки/матроски длъжности за провеждане на конкурси за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина. Приети са 412 войници/матроси. Конкурсите за 440 длъжности ще приключат тази година.
Резерва. Седмица преди края на 2020 г. стартираха промените в Закона за резерва на Въоръжените сили. Големите надежди се възлагат на срочната служба в доброволния резерв. Ще почакаме и ще видим. Резултатът ще покаже доколко българинът е готов да получи подготовка за защита на Родината. Дали е останало от онова чувство, когато с тъпани и гайди е отивал на фронта? Не знам.
Законите. Този за резерва беше скоро ремонтиран. За отбраната и Въоръжените сили, обаче, чака сериозно адаптиране към идеите за преодоляване на проблемите. Не, обаче, текстче, по текстче по предложение на един или друг депутат. Военните полицаи също чуват, че ще им променят закона.
Организационни промени и нови щатове. Явно няма да се бърза. Липсва и политическо решение, т.е. Програма – 2032 и План – 2026.
Ученията. Тук няма да се опитвам да прогнозирам. Ще цитирам началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от интервюто му за в. „Българска армия“:  „Планът за подготовка за 2021 г. включва много национални и международни учения, ще отличим предстоящото национално тристепенно командно-щабно учение „ЕСЕН 21“ и участието в свързаните учения на НАТО и командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа „STEADFAST DEFENDER 21”, „NOBLE JUMP 2” и „DEFENDER EUROPE 21”. Сценарият им включва планиране и провеждане на мероприятия и дейности в контекста на колективната сигурност. Планираме у нас да се проведат редица национални учения с международно участие и ще бъде осигурена поддръжка от страната домакин при развръщането на част от силите на НАТО с много висока степен на готовност.“
Това е. Като че ли най-сигурни са ученията. Поне такива са наблюденията от изтеклата година. Само един пример ще дам. Държавниците отложиха  с около половин година Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната, като се позоваха на пандемията. Армията, обаче, проведе ученията си. И стрелбите на Шабла, и „Бриз – 2020“, и „Балканска стена- 2020“ и т.н. Но, ще видим какво ще се случи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Очакван корабен състав на ВМС на Китай в края на 2021 г.

04.01.2021, 09:33
 

Военноморският флот на Китай включи в състава си още три корвети от проект 056A

04.01.2021, 09:23

На 3 януари 2021 г. във военноморската база в Гуанджоу се проведе тържествена церемония по въвеждането на три корвета от проект 056A в състава на Южния флот на ВМС на НОАК: шестдесет и трета, шестдесет и четвърта и шестдесет и пета с бордови номера 629, 630 и 631, съответно.
Корветите от проект 056 са предназначени за патрулиране в териториалните води и изключителната икономическа зона на страната, ескорт, противолодъчни и противокорабни войни, защита на риболова, както и за замяна на няколко вида патрулни кораби и част от остарелите фрегати от проект 053H от клас „Цзянху I“.
Въпреки че тяхното строителство започна през 2012 г., флотът от кораби по проект 056 вече е един от най-големите във военноморските сили на Китай. Понастоящем 65 корвети от проект 056 са приети в състава на военноморския флот, а още 7 единици са на различни етапи на строителство и изпитанията. Средният темп на доставка на корветите е един кораб на всека шеста седмица. Строителството на корвети от този тип се извършва едновременно в четири корабостроителници: Hudong-Zhonghua в Шанхай, Huangpu в Гуанджоу, Liaonan в Далян и Wuchang в Ухан. - Още за ВМС на Китай

 

На фокус: Тренажьорът на Су-34

04.01.2021, 08:51

Още за Су-34

 

Отбелязваме 143 години от Освобождението на София

04.01.2021, 08:48

Днес, 4-ти януари, София отбелязва 143 години от Освобождението си от турско робство. По този повод, от 10:00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя” ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Именно в столичния храм се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.
По време на молебена ще бъдат спазвани мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. Гражданите могат да поднесат венци и цветя пред паметника на Българския опълченец, където от 11:00 ч. до 13:00 ч. ще има часови от Националната гвардейска част. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града, за да припомнят на поколенията паметната дата от историята на София. Преди 143 години руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 г., по предложение на жители на София, тогавашната градска управа приема решение всяка година 4-ти януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и досега, защото каузата е била за свобода; свобода на братята по православна вяра.
Януари 1878 година. София е скована от студ. От няколко дни жителите на града чуват топовните гърмежи на задаващата се руска войска. Плевен вече е свободен. София чака. Турският военен началник Осман Нури паша предупреждава консулите на Франция, Австрия и Италия да напуснат града. Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, Йозеф Валдхард и Виторио Позитано обаче решително отказват. Остават в София и това спасява града от опожаряване. София е притихнала от страх. Четири бесилки се люлеят в четирите ѝ краища. Турците са гневни; след падането на Плевен тук са докарали огромни количества храна и боеприпаси. Осман Нури паша обаче е наясно, че битката за София е обречена и заповядва изтегляне към Перник. В нощта преди да отстъпи, той издава нареждане градът да бъде подпален, а българското население избито. Протестът на европейските консули срещу унищожаването на града и хората заплашва да предизвика дипломатически усложнения. Проявените от тях решителност и хуманизъм в защита на населението и града, въпреки плановете за по-нататъшните им геополитически интереси на Балканите, е един от най-първите знаци на европейско единство. Това довежда до отмяна на заповедта. След много проведени битки, в нощта срещу 4 януари голяма част от турските войски напускат София, въпреки численото си превъзходство. Това е моментът, в който руските полкове решават да атакуват. Превземат конака и свалят турското знаме. Операцията по превземането на града е по заповед на император Александър II, защото София се явява изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Преди 143 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.
Източник: https://www.actualno.com/

 

 

Морски стратегически ядрени сили на ВМФ на Русия към 01.01.2021 г.

03.01.2021, 22:12
 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.01.2021 г.

03.01.2021, 22:04

Още за ВМФ на Русия

 

Израел завърши доставката в САЩ на системата за ПВО "Железен купол"

03.01.2021, 21:234

Израел завърши доставката на системата за ПРО "Железен купол" на американската армия, заяви израелското министерство на отбраната.
През септември Израел достави на американската армия първата от двете батареи за противоракетна отбрана "Железен купол", произведени от Rafael Advanced Systems.
„Миналият уикенд Израел достави втората от двете батарейни системи "Железен купол" на американската армия“, заяви пресслужбата на министерството.
Израелският министър на отбраната Бени Ганц (на снимката) подчерта, че доставката на „Железен купол“ на американската армия за пореден път демонстрира тясната връзка между израелското министерство на отбраната и министерството на отбраната на САЩ, ефективността на системата срещу различни заплахи и отличните технологични възможности на израелската индустрия“.
През август 2019 г. САЩ и Израел подписаха споразумение за закупуване на две батареи „Железен купол“. Израелските системи за противоракетна отбрана ще бъдат използвани за защита на американските сили от различни видове балистични и въздушни заплахи. Системата „Железен купол“, която ще обслужва американската армия, е адаптирана към американските условия. В същото време всички негови оперативни възможности ще останат същите.
Системата „Железен купол“ е на въоръжение в израелската армия от 2011 г., като е част от многоетапна система за противовъздушна отбрана, която включва още системите „Прашка на Давид“, "Хец-2 "и "Хец-3" ("Стрела"). За това време "Железен купол" е прихванал над 2400 ракети. - Още системи за ПРО на Израел
Източник: https://www.pan.bg/

 

The National Interest: Петте най-мощни сухопътни армии в света: Прогноза за 2030 година

03.01.2021, 17:00

След края на Студената война естеството на сухопътните боеве претърпя големи промени. В момента се провеждат малко операции с цел разгром на враг, равностоен по бойна екипировка и с военна доктрина, която да води до завземане или освобождаване на конкретна територия. Подготовката за това е все още важна, но сухопътните войски имат много други приоритети днес, някои от които (противодействие на бунтовниците и полицейски действия) ни връщат в зората на съвременната военна организация. Как ще изглежда съотношението на сухопътната бойна мощ през 2030 г., след като войните срещу тероризма и тези за укрепване на Русия приключат? Опит за прогноза прави американският професор и специалист по сигурността Робърт Фърли (на снимката) в статия за списанието The National Interest.
Проучването на Фърли се ръководи от три въпроса:Има ли армията достъп до национални ресурси, включително новаторска технологична база? Ползва ли се войската с достатъчна подкрепа от политическата власт, която не накърнява нейната независимост? И има ли армията достъп до знания, има ли възможност да се учи и усъвършенства в реалния свят?
Имайки предвид тези въпроси, можем да кажем, че по-голямата част от сухопътните войски през 2030 г. много ще приличат на най-смъртоносните сили в днешно време, но с малки и важни промени, твърди Фърли.
Индия
Индийските сухопътни войски ще достигнат нивото на световния елит. Тази армия участва в интензивни битки от всякакъв вид: тя се бори с маоисткото партизанско движение у дома, подкрепяните от пакистанците бунтовници в Кашмир и извършва много други по-малки операции в страната. В същото време индийската армия е добре подготвена за активни военни действия срещу Пакистан, тъй като отдавна е признала необходимостта от бойна подготовка, близка до реалните условия. Взети заедно, всички тези фактори са й помогнали да усъвършенства уменията си и да се превърне в ефективен инструмент във външната и вътрешната политика на Ню Делхи.
По отношение на военната техника и оръжията индийските сухопътни войски изостават в много отношения от своите опоненти. Но сега Индия получи достъп до практически целия световен пазар за военна техника. Русия, Европа, Израел, САЩ - всички те продават своите военни продукти на Индия, допълвайки нарастващия военно-промишлен комплекс на страната. Индийските сухопътни сили са принудени да се конкурират с ВВС и ВМС, но в бъдеще те трябва да получат по-голям достъп до съвременни технологии и технологии, което ги прави страховита сила. - Още за СВ на Индия
Франция
От всички европейски държави Франция вероятно ще разполага с най-ефективните и мощни сухопътни сили. Франция остава ангажирана да играе важна роля в световната политика и ясно вярва в необходимостта от ефективни сухопътни сили за изпълнение на тези задачи. Тя ще запази тази позиция в бъдеще и може би дори ще ускори процеса на укрепване на армията, тъй като Париж поема нови функции за управление на въоръжените сили и апарата за сигурност на Европейския съюз.
Франция все още има силен военно-промишлен комплекс, който активно работи както за вътрешната отбрана, така и за износа. Сухопътните войски разполагат с модерна технология за командване и контрол и са гръбнакът на почти всички многонационални контингенти на ЕС. Те могат да придобият отлично бойно оборудване за бойното поле, включително танкове и артилерия. Френското правителство се ангажира да поддържа мощна отбранителна индустрия, която работи в полза на сухопътните войски.
Френската армия има значителен опит във воденето на бойни действия с различен мащаб и интензивност. Французите се биха във войната срещу тероризма в Афганистан и Северна Африка, използвайки редовни и елитни войски, за да подкрепят местното население и да победят нерегулярните вражески сили. Сухопътните войски също се възползват от подкрепата на два други военни клона. Френските военноморски сили имат впечатляващи експедиционни способности, а ВВС все повече се фокусират върху бойната подкрепа, разузнаване и изпълняват транспортни мисии. Поради единния и професионален характер на сухопътните войски, те могат да действат в голямо разнообразие от територии. - Още за СВ на Франция
Русия
В края на Студената война руските сухопътни войски преминаха през период на мъчителна трансформация, загубиха значителна част от своите ресурси, работна сила и политическа тежест. Военно-индустриалният комплекс, който осигуряваше Червената армия, бавно се сриваше, оставяйки сухопътните войски с остаряла и лошо поддържана техника. Моралът на войските бе отслабен и на армията й бе много трудно в битки с нередовни части на чеченски и други бойци.
Не всичко от тези неща се е променило, но много - да. Подобренията в руската икономика направи възможно да се инвестира повече във военните. Реформата, особено в елитните войски, помогна на Русия да спечели Чеченската война. През 2008 г. руската армия бързо победи Грузия, а през 2014 г. ръководи операция за присъединяване на Крим от Украйна. Всичко това можем да наречем войни за укрепване на Русия, които едва ли ще приключат. Руските сухопътни войски продължават да играят важна роля в контрола на Москва над близката й чужбина, въпреки че през последните две години те са предоставили някои от своите функции на ВВС и ВМС.
Руските сухопътни сили ще запазят своята смъртоносна мощ през 2030 г. и въпреки това те са изправени пред сериозни предизвикателства. В бъдеще може да имат затруднения с достъпа до съвременни технологии. Агонията на съветския военно-индустриален комплекс е приключила и след нея има система за иновации и производство, която е трудна във всички области. Възможни са и проблеми с работната сила, тъй като сухопътните войски изглежда са заседнали между старата наборна система (която остарява поради намаляването на населението) и системата за доброволно набиране, в която елитните войски играят специална роля. Съседите на Русия обаче дълго ще се страхуват от размера и мощта на руската армия, особено във времена на т.нар. хибридни операции. - Още за СВ на Русия
САЩ
Американската армия е златният стандарт за сухопътни боеве поне от 1991 г. насам. Поражението на иракската армия през 1991 г. и пълното й унищожение през 2003 г. остават най-впечатляващите постижения в сухопътните бойни операции от края на Студената война. През последните 15 години сухопътните войски на САЩ продължават да се бият в Ирак и Афганистан, а специалните части действат на много по-голямо разстояние.
Американската армия все още има пълен достъп до мощна система за военни иновации. Те споделят „баницата“ с флота, военновъздушните сили и морската пехота и въпреки несигурния растеж през последното десетилетие, „баницата“ все още е много голяма. Част от военната техника в експлоатация на армията принадлежи към ерата на Студената война, но почти цялата е модернизирана и отговаря на изискванията на съвременната война с мрежова структура. Американската армия разполага с най-богатия в света асортимент безпилотни летателни апарати.
Освен това сухопътните войски имат 15-годишен опит във войната срещу тероризма. Това е най-дългият период на непрекъснати боеве след Индийските войни. Разбира се, този опит крие подводни камъни, не на последно място е организационното изтощение. Това е особено тревожно предвид безкрайните войни в Ирак и Афганистан. Независимо от това американските сухопътни сили ще продължат да бъдат най-мощната сухопътна бойна сила през 2030 г., далеч пред всички останали. - Още за СВ на САЩ
Китай
От началото на 90-те години на миналия век, ако не и по-рано, Китайската народноосвободителна армия извършва дълбоки реформи на сухопътните войски. В продължение на десетилетия определени елементи в НОАК действаха като гаранти на определени политически фракции в рамките на Kитайската комунистическа партия. Когато процесът на реформа навлезе в сериозната си част, НОАК се превърна в еднакво търговска и военна организация, която пое контрола над много малки предприятия.
Ситуацията започна да се променя, когато през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на настоящия започна бързият растеж на китайската икономика. С достъп до финансиране и нарастващ сектор от иновативни технологии, основният елемент на НОАК започна да оптимизира и реформира и в крайна сметка се превърна в модерна военна организация.
Подобно на САЩ, сухопътните войски на НОАК трябва да споделят финансовия пай с няколко ненаситни партньори. Ерата, когато Китай беше фокусиран върху сухопътните сили за сметка на морските и въздушните сили, завърши решително и неотменимо. Освен това НОАК не може напълно да се отдалечи от междуфракционната борба в рамките на Китайската комунистическа партия. Те са твърде тясно свързани помежду си и са много различни от отношенията между цивилни и военни на Запад.
Реформите в сухопътните войски включват мащабна модернизация на военната техника и оръжия, бойна подготовка, близка до реалните условия, както и действия за професионализиране на армията. НОАК не получава финансиране в същия размер като американската армия, но разполага с почти неизчерпаеми резерви от работна ръка и с такива ресурси, каквито няма почти никоя друга армия в света. Единственото нещо, което липсва на НОАК, е боен опит, тъй като Китай не е воювал от войната срещу Виетнам насам и не е замесен в големи конфликти през новия век. Независимо от това, има всички основания да се смята, че тенденциите в модернизацията на НОАК и в прилагането на реформите през следващите 15 години няма да се променят. - Още за СВ на Китай
В заключение
В резултат на това отговорът на въпроса как да се изгради мощна армия е болезнено прост. Държавите, които имат ентусиазирано население с богат човешки капитал, които могат да се възползват от най-новите технологии от техните стабилни съвременни икономики и които са в състояние да изграждат отношения между цивилни и военни на базата на достатъчна, но не прекомерна независимост, ще се справят добре във военните дела. Опитът също е полезен. Простите отговори обаче не означават, че ще бъде лесно да се следват тези инструкции.
*Робърт Фърли чест гост като колумнист в The National Interest. Автор е на „Книга за бойните кораби“. Фърли преподава в Патерсънското училище по дипломация и международна търговия в Университета в Кентъки. Неговите области на специализация включват военна доктрина, национална сигурност и морско дело. Той води блогове за изданията Lawyers, Guns and Money, Information Dissemination и Diplomat.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Наградиха офицeри от запаса с юбилеен медал „75 години от Втората световна война”

03.01.2021, 15:51

В навечерието на Коледа и Нова година, на 22 декември, за активна военно-патриотична дейност с юбилеен медал „75 години от Втората световна война” от името на министъра на отбраната на Република България, началникът на гарнизона в Сливен полковник Любомир Вачев награди полковник от запаса Николай Тодоров - председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България и полковник от запаса Божидар Борденяшки- председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
По време на тържествената церемония в приятелска и открита обстановка се изказаха мнения, относно променения закон за резерва на ВС. Подчертано бе, че обсъждането на проекта се състоя още по време на Конференцията, проведена в град Казанлък през 2018 г. и предхождаща Първия събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Там, а и на срещата с началника на гарнизона, се открои становището, че подобен закон, насочен към начална военна подготовка на младите хора на България е наложителен. Както всяко начинание в своето прохождане и този закон е съпътстван с трудности и известни условности, но все пак трябваше да се положат основите на подготовка на резерв за      ВС на България. Положителното е, че лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов от близо следи и ръководи екипа, работещ по този закон. Положително, защото в продължение на години се стовариха непоправими беди на ВС. То не бяха реформи, то не бяха съкращения, промени в сроковете за пенсиониране и какво ли не, довели до несигурност и отлив на желаещи за Армията. Занижен бе авторитетът  на ВС. Същите изостанаха твърде много в бойно, кадрово и техническо отношение. В същото това безвремие за БА съседите ускорено и успешно включват дронове и лазарно оръжие в тактическите си операции и дори тяхното производство. Ние,  едва от година – две спорим за закупуване на фрегати, самолети и друга бойна техника. Изоставането е повече от очебийно.
На срещата наградените приеха вниманието на ръководството на Министерството на отбраната към запасните воини като позитивен знак в правилна посока и изразиха своята благодарност към министерството и лично към министъра на отбраната, както и своята готовност да помагат за практическото реализиране на закона за резерва. Събитието, проведено в навечерието на Коледа и Новата година има и своята символика за едно по-оптимистично начало на промяна, жадувана от всеки кадрови и запасен войник, сержант, офицер и генерал, от всеки български гражданин-патриот. Благодарим, казват наградените!
Източник: http://otbrana.com/

 

Двама френски войници загинаха при експлозия в Мали

03.01.2021, 12:25

Двама френски войници са загинали вчера при операция в Мали, а трети е ранен, след като бронираната им машина е била засегната от експлозия на самоделно взривно устройство, съобщи френското президентство, цитирано от Ройтерс.
Военнослужещите били на разузнавателна мисия в източната област Менака, когато вчера сутринта избухнал взривът, съобщи в отделно изявление френският генерален щаб.
Животът на ранения войник не е в опасност, допълни президентството.
Преди по-малко от седмица трима френски военни бяха убити в Мали, отново при избухване на самоделно взривно устройство, по време на мисия в южната област Хомбори.
Вчера неправителствената организация СИТЕ (SITE Intel), която следи активността на джихадистите по света, съобщи, че северноафриканският клон на „Ал Каида“ е поел отговорност за това нападение.
И в двата случая войниците са били част от френската операция „Бархан“ в Мали срещу ислямските бойци.
Източник: https://bnr.bg

 

Хосе Лопез – страховият мерник от Арденските гори

03.01.2021, 11;50

Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г. в Мексико. Отгледан е във Вера Круз от майка си, защото баща му умира преди раждането в морето. На 9-я си рожден ден, малкият Хосе остава и без майка. Туберколозата го прави пълен сирак, а към този момент политиката за отглеждането на бездомници се оказва почти нереална. Последните близки роднини отказват да се занимават с него и в най-ранна възраст момчето разбира една от големите истини – животът никога няма да бъде цветя и рози.

Младежът решава да си потърси късмета в Америка – все пак се носят легенди за тази посока. Успява да премине границата и да стигне до град Мисия в Тексас.
Проси известно време по улиците, докато едно семейство не му дава храна и дрехи, както и подслон в една от бараките, където да се възстанови от дългото скитане. С времето младият мексиканец започва да се отплаща като извършва различни домашни задължения.

Ако някога потърсите примера за лошо детство, спомнете си този човек. В началото не е имал възможност да притежава абсолютно нищо, освен дрехите на гърба си, а понякога дори и те са откраднати от някой простир. Късметът се усмихва над него, когато е на 17-годишна възраст. По това време обикаля страната, за да си намери начин за препитание......Прочети още

 

Мащабно преустройство на летището в Графа заради новите F-16

03.01.2021, 07:56

Военното летище в Граф Игнатиево е на път да се превърне в строителна площадка. Това стана, след като Министерство на отбраната внесе инвестиционно намерение за изграждане на нова и модернизация на съществуваща инфраструктурата. Тя трябва да отговаря на новите изисквания за експлоатация и поддръжка на новите бойни самолети F-16 Block 70 , които страната ни купи от САЩ. Документацията е внесена в РИОСВ-Пловдив и се чака становище на екоинспекцията.
Предвижда се дейностите по реализацията на инвестиционното намерение да се извършат в периода от 2020 година до 2023 година. Те включват строително-монтажни работи по изграждане на нови и ремонт на съществуващи сгради и съоръжения, както следва: Премахване и изкореняване на дървета и храсти в района за основната нова инфраструктура – около 140 дка.
Съборени и премахнати ще бъдат и някои сгради с отпаднала необходимост, като арочни укрития, подземни и надземни резервоари в склад за ГСМ.
Предвижда се и изграждането на нов складов район за въоръжение и боеприпаси. В момента на територията на летището се използват един район за съхранение на въоръжение и боеприпаси и един район за обслужване и подготовка на въоръжение и боеприпаси.
"Съоръженията и в двата района не отговарят на изискванията за съхранение и обслужване на авиационно въоръжение и боеприпаси за F-16 Block 70, съгласно нормативните документи", става ясно от депозираната документация. Затова се предвижда изграждане на нов складов район за въоръжение, на мястото на съществуващия. Част от сградите и съоръженията в новия ще бъдат ново строителство, а други ще се осигурят след извършване на ремонт на съществуващи сгради в района.
Предвиден е и ремонт на пистата за излитане и кацане на самолети.
На летището се предвижда още изграждане на нова сграда „Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, за да се създадат необходимите условия на работа и носене на дежурство на личния състав на противопожарната служба, както и за съхранение и поддръжка на наличната противопожарна и аварийно-спасителна техника.
Ще има и проектиране и изграждане на нов „Комплекс за дежурни самолети - запад”.
От военно летище Граф Игнатиево се носи бойно дежурство Air Policing (мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО).
Новият комплекс дежурни самолети – запад ще създаде необходимите условия за авиационната техника и личен състав, непосредствено осигуряващи носенето на бойното дежурство. За тази цел се предвижда изграждането на нов хангар за самолети, прилежаща бетонова площадка с обособено паркомясто за самолет, както и сграда за личен състав.
В дългосрочен план се предвижда извършването на реконструкция на действащата Летищна контролна кула. Възможно е и изграждането на нова такава на подходящо място, при запазване на съществуващата.
В района за обслужване на новите бойни самолети се предвижда още изграждането хангар за обслужване и ремонт на самолет F-16 с административна част, сграда за ескадрила „Оперативна подготовка на самолет F-16.
Това са само малка част от планираните реконструкции и модернизиране на военното летището край Пловдив, което има стратегическо значение за страната ни и се ползва за охрана и отбрана на въздушният суверенитет на държавата ни. Планираните дейности по модернизацията са описани от МО и внесени в РИОСВ-Пловдив в 19 страници.
Очаква се екоекспертите да се произнесат. - Още за АБ Граф Игнатиево
Източник: марица.бг

 

 

„Програма – 2032“: Само Единен център в НВУ „В. Левски“ ще провежда конкурсите за войнишки длъжности

02.01.2021, 21:03

Предстои в Националния военен университет да се създаде Единен център за начална военна подготовка, в който да се провеждат конкурсите за приемане на военна служба и непосредствено обучение на военнослужещите по начална военна подготовка.
Това предвижда в средносрочен план проектът на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. В документа се предлагат решения, продиктувани от необходимостта за преодоляване на съществуващия сериозен проблем с незаетите длъжности във формированията. В по-скоро време предстои да се въведе централизирано провеждане на конкурси за съответния вид въоръжена сила. Анализът, обаче, е показал,че най-голяма ефективност при провеждането на конкурси за войнишки длъжности ще се постигне със създаване на Единен център, в който да се провежда началната подготовка на приетите на военна служба.
Като сериозно предизвикателство се определя и демографското развитие у нас. Дългосрочната прогноза показвала, че недостигът на работна ръка в Република България ще се задълбочава, което ще се окаже още една бариера пред системата за подбор, набиране и развитие на кадрите.
Интересни промени са замислени и в сферата на военното образование
Например, срокът за обучение на офицери във Военна академия „Г. С. Раковски“ за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Военно дело“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ в редовна форма ще се намали на една учебна година. Това е логично, като с има предвид дефицитът от офицерски кадри. Предвижда се промяна на политиката по доходите, с цел стимулиране и задържане на научно-преподавателския състав. Подготовката на сержантския състав ще се приведе в съответствие с държавните образователни стандарти чрез преминаване на обучението само в Професионален сержантски колеж (ПСК). Ще се предприемат действия за провеждане на индивидуалната подготовка на войнишкия състав в учебни центрове и в ПСК към висшите военни училища.
Като революционно намерение можем да определим създаването на  възможност за разкриване на специалности в средното образование, насочени към военното дело. Във връзка с това се предвижда разработване на съвместни проекти между висшите военни училища и професионалните гимназии.
В документа е възприет подходът за учене през целия период на военната служба. Целта е хората в отбраната да са адекватни на динамично променящата се среда, развитието на технологиите
и военното дело. Във връзка с това ще се създаде „пътна карта“ за индивидуална подготовка, пряко свързана с моделите на кариерно развитие на офицерите, сержантите и войниците.
Нов кадрови модел
В средносрочен план програмата предвижда първо да се разработи кадрови модел с ясно разграничени етапи на кариерно развитие, основаващи се на придобитите образование и квалификация. И второ -кадрови модел за ускорено кариерно развитие на военнослужещите. Така военнослужещият ще има ясно очертани етапи от кариерното си развитие, обвързани с придобитото образование и последователност на базата на допълнителна или повишена квалификация.
За реализиране на замисъла ще се въведе Система за управление и усъвършенстване на личните качества, която да може да прави анализ и оценка на възможностите на офицерите, да открива техния потенциал, да ги поощрява да усъвършенстват интелектуалните си възможности, и да ги развива на отговорни длъжности.
Всички тези намерения, очевидно са продиктувани от състоянието на хората във Въоръжените сили, като численост, подготовка и социален статус. Още повече, че проектът предвижда през 2032 г. Въоръжените ни сили да наброяват не по-малко от 43 хиляди души.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили изпълниха успешно специализираната задача за транспорт на хуманитарна помощ

02.01.2021, 17:07

Военнослужещи и летателна техника от авиобаза Враждебна от състава на Военновъздушните сили успешно приключиха специализирана задача по транспортирането на хуманитарна помощ до Република Хърватска.
На 1 януари 2021 г. с два самолета С-27 „Спартан” бяха осъществени общо три полета до международното летище Загреб, като след завръщането на единия самолет той бе натоварен с остатъка от предвиденото имущество и в 14.39 часа излетя отново. Мисията приключи успешно в 19.35 ч. снощи с кацането на самолета обратно на летище София.
Първият полет, осъществен от самолет С-27 „Спартан” с регистрационен знак 073, бе с екипаж в състав: майор Веселин Асенов – командир, капитан Николай Калайджиев – помощник-командир, капитан Николай Михайлов – борден инженер, капитан Митко Гергов – борден механик, старшина Емил Николов – техник на самолета.
Вторият полет, осъществен от самолет С-27 „Спартан” с регистрационен знак 071, бе с екипаж в състав: подполковник Пламен Дончев – командир, капитан Йордан Димитров – помощник-командир, майор Мирослав Пипев – борден инженер и старши сержант Евдокия Иванова – борден механик.
Последният полет, осъществен отново със самолет С-27 „Спартан” с регистрационен знак 073, бе с екипаж в състав: майор Добрин Иванов – командир, подполковник Лазарин Лазаров – помощник-командир, старши лейтенант Евгени Василковски – борден инженер, капитан Митко Гергов – борден механик, старшина Емил Николов – техник на самолета.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Сенатът на САЩ отхвърли ветото на Тръмп върху военния бюджет

02.01.2021, 09:02

Сенатът на Конгреса на САЩ в петък преодоля ветото на президента Доналд Тръмп, който преди това блокира проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година (започнала в страната на 1 октомври 2020 г.) в размер на 740 млрд. долара. Гласуването беше излъчено от американски новинарски канали, предава TACC
81 членове на контролирания от републиканците Сенат подкрепиха бюджета, 13 сенатори се обявиха против.
Камарата на представителите на Конгреса преодоля ветото на държавния глава в понеделник. Така, въпреки противопоставянето на американския лидер, влизат в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, което включва разширяване на санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“. За първи път в президентството на Тръмп и двете камари на Конгреса успяха да преодолеят неговото вето. Като държавен глава републиканецът блокира девет закона. Гласуването се проведе почти два дни преди 3 януари, когато трябва да започне работа новият Конгрес.
Както бе отбелязано на уебсайта на Сената, през цялата история на страната Конгресът е успявал да преодолее по-малко от 10% от случаи на налагане на вето от американските президенти. Това изисква подкрепата на две трети от двете камари на законодателния орган.
По-рано президентът нарече възможността за преодоляване на ветото му "срамен акт на малодушие".
За последен път Сенатът заседава на 1 януари през 2013 г. Тогава, в 01:39 ч. местно време, членовете на горната камара на американския законодателен орган приеха законопроект, целящ повишаване на данъците и намаляване на държавните разходи с цел намаляване на бюджетния дефицит и публичния дълг.
Необходим за „сдържане на Русия“
Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл (от Кентъки) заяви в петък, че одобрението на проектобюджета е от решаващо значение за отбраната на страната и "възпиране на конкурентни суперсили като Китай и Русия". „(Проектобюджетът) ще затвърди нашето предимство в морето, на сушата, във въздуха, във виртуалното пространство и в космоса“, каза републиканецът.
Председателят на Комисията за въоръжените сили на Сената Джеймс Инхоф (републиканец от Оклахома) нарече настоящата ситуация доста странна. „Вече работим по бюджета за отбрана за следващата фискална 2022 г. (започвайки в САЩ на 1 октомври 2021 г. - бележка ТАСС), но все още не сме одобрили бюджета за тази (година)“, подчерта сенаторът.
Американският президент на 23 декември блокира закона. Според него „документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат нашите ветерани и военна история и противоречат на усилията на администрацията да осигури приоритета на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика“. Той нарече проектобюджета „подарък за Китай и Русия“.
Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът е бил 738 млрд. долара, а през 2019 г. - 716 милиарда долара
Възраженията на Тръмп
Президентът разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на член 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.
Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и премахване на всякакви други символи на робовладелския Юг. Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Федерална република Германия.
Санкции и въоръжение
Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Съдържа разпоредби за допълване на Европейския закон за енергийна сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения за магистрални проекти. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуване на рускиte зенитно-ракетни системи С-400.
Текстът на законопроекта предвижда предоставянето на 250 милиона долара на Украйна (срещу 300 милиона долара година по-рано) „като част от инициативата за съдействие за сигурност, която ще отиде в подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили“. Проектът също така споменава необходимостта от въвеждане на хиперзвукови технологии в рамките на три години. В същото време депутатите увеличават бюджета на Агенцията за противобалистични ракети със 130 милиона долара. Тези средства, както съобщава вестник Defense News, ще отидат за създаването на нова група от спътници, проследяващи хиперзвуково оръжие.
Съдържа клауза за Договора за открито небе: Пентагонът и Държавният департамент са длъжни да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, получавана от Вашингтон, преди да се оттегли от споразумението.
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

Войнишките дневници от Първата световна: Студ и смърт, но и карти в окопите

02.01.2021, 08:21

“Времето облачно и мъгливо, но тъкмо затова мен ми е весело и приятно. Колко силно желание да пътувам, да се движа, колко илюзии за живот, за работа, колко сладки мечти буди в мене това време!
Говорят, че на война “смъртта е сладка”. Това е една голяма лъжа… Самият процес на умиране, разбира се, е лек и ако това искат да кажат - то е вярно. В такъв случай трябва да кажем, че ако смъртта на война е сладка, животът е ужасен: над всяка помисъл и мечта стои призракът на нейното неосъществение, стои смъртта.”.........Прочети още

 

На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур

02.01.2021, 08:16

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)

 

 

Караници в правителството на Германия заради въоръжените дронове

01.01.2021, 20:55

Трябва ли германската армия да бъде оборудвана с безпилотни летателни апарати? С по-малко от година, оставаща преди парламентарните избори, това е въпрос, който ожесточено раздели коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, изпробвайки търпението на НАТО.
Досега на германските въоръжени сили беше разрешено да използват само разузнавателни безпилотни самолети като част от военните мисии в Мали и Афганистан, оставяйки на други международни партньори да използват въоръжени дронове, припомня "Франс прес".
През 2018 г. Германия подписа договор за наем на пет нови безпилотни самолета Heron TP от израелския производител IAI с първоначалната цел да ги използва само за наблюдение, въпреки че при желание те могат да бъдат снабдени с ракети.
Консерваторите на Меркел и техните лявоцентристки партньори от Социалдемократическата партия се договориха по това време парламентът да има последната дума за всяко бъдещо въоръжаване на дроновете.
Всякакъв вид военни действия остават чувствителен въпрос в Германия, страна, белязана от миналото си като подбудител на двете световни войни.
Ала призивите през последните години се засилиха към Германия, като голяма европейска страна със значително политическо и икономическо влияние, да поеме по-голяма международна отговорност по въпросите на отбраната и сигурността.
Консерваторите на Меркел от ХДС/ХСС подкрепиха въоръжаването на безпилотните устройства с дистанционно управление, заедно с някои членове на социалдемократите. Либералната Свободна демократическа партия и крайнодясната опозиционна партия "Алтернатива за Германия" също са "за".
Опозиционните "Зелени" и крайнолявата "Левица" се противопоставят яростно.
Дебатът достигна своята връхна точка в средата на декември, когато съпредседателят на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и председателят на парламентарната група на социалистите Ролф Мюцених неочаквано се обявиха срещу въоръжаването на безпилотните летателни апарати.
Гласуването в германския парламент сега е отложено за неопределено време.
"Границата между защитата на живота и крайниците на нашите войници и убиването с джойстик е много тънка", каза Валтер-Борянс.
Ала председателят на престижната ежегодна Мюнхенска конференция за сигурност Волфганг Ишингер не е съгласен.
"Какво прави пилот (на боен самолет), ако не убива с джойстик, като натиска бутон на разстояние от 50 километра, без да вижда целта си, и изстрелва ракета въздух-земя", запита Ишингер.
Мюцених заяви, че иска всеобхватен етичен дебат за "автоматизираното убийство" от Бундесвера (германските въоръжени сили), на което според него половината германци се противопоставят.
"Притеснява ме, че почти само военните - тези, които отговарят за въоръжението и отбраната - имат думата, но никога лекари или представители на църквата", коментира той.
Андре Вюстнер, ръководителят на синдиката на германските въоръжени сили, заяви, че е имало няколко години "дискусии за пет, подчертавам, пет въоръжени дрона".
Блокирането е критикувано дори в рамките на Социалдемократическата партия. Говорителят на партията по въпросите на отбраната Фриц Фелгентрой подаде оставка в знак на протест срещу решението на социалдемократите.
Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която е много приближена до Меркел, обвини коалиционния си партньор в "малодушие".
"Изготвихме оперативни принципи, които предвиждат, че въоръжените безпилотни летателни апарати могат да се използват само отбранително от Бундесвера - за защита на собствения му народ", подчерта тя.
Други консерватори, включително експертът по отбрана на ХДС Хенинг Оте, обвиниха социалдемократите, че се е опитвали да спечелят точки пред леви избиратели в навечерието на изборите.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се намеси в конфликта.
"Тези безпилотни летателни апарати могат да подкрепят нашите войски на терен и например да намалят броя на пилотите, които излагаме на риск", отбеляза Столтенберг пред германската новинарска агенция ДПА, посочвайки използването на технологията срещу джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак.
Членките на НАТО Франция и Турция са сред тези, които вече използват въоръжени безпилотни летателни апарати.
Въоръжени дронове, произведени от Израел или Турция, също така бяха използвани от Азербайджан срещу Армения в неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах.
Въоръжените безпилотни летателни апарати също така са ключова част от трансграничен проект, ръководен от Франция, Германия и Испания и известен като FCAS, за разработване на нова система за въздушен бой за европейските сили до 2026 г.
В Германия въпросът няма да бъде уреден "по време на този парламентарен мандат", подчерта Валтер-Борянс, подготвяйки сцената за разгорещени дискусии в продължение на месеци между враждуващите партии, преди германците да се отправят към избирателните секции през септември.
Източник: https://news.bg/

 

В новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили

01.01.2021, 20:13

През новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили – за кораби и самолети, и начало на проекта за Сухопътните войски. Очаква се също армията да успее да попълни редиците си като резултат от законодателни промени.
Заради новите Ф-16 сто милиона лева вече се харчат за инфраструктура, а заради  Ф-16 България ще търси нови радари, фирми вече индекираха интереса си към поръчката на стойност между  300 и 400 милиона лева.
През 2021 министерството трябва да реши как ще продължи проекта за новите машини на пехотата. Две фирми се борят да спечелят поръчката, но офертите им надвишиха посочената цена от 1,2 млрд. лева.
Засега министерството разчита на преговори със сегашните участници за сваляне на цената, но не изключва и вариантите за нов старт на поръчката или увеличаване на парите.
Паралелно се ремонтират танкове Т-72 за малко под 79 милиона лева и се правят нови машини за специалните сили за 50 милиона лева от български фирми.
10% повече към заплатите ще имат военните тази година. Армията очаква и новите попълнения заради промените в законите. Те позволиха на 40-годишни да стават професионални военни и резервисти чрез така наречената доброволна казарма.
Източник: bnr.bg

 

Самолети „Спартан“ започнаха изпълнението на специални полети за транспортиране на хуманитарна помощ до Република Хърватска

01.01.2021, 14:07

Два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“, с бордни номера 071 и 073, с екипажи от състава на Военновъздушните сили, излетяха в 8 часа тази сутрин, 1 януари, за да превозят хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресенията в Република Хърватска.
Да поздравят екипажите преди излитането на авиобаза „Враждебна“ дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.
„Започваме годината с отговорна задача. Искам да честитя новата година на екипажите, да им пожелая успех и все така да изпълняват задачите“, каза адмирал Ефтимов. „Още в началото на пандемията военно-транспортната авиация беше първата, която реагира – за много кратко време бяха превозени курсантите, които бяха на обучение по „Еразъм“ в различни страни“, припомни началникът на отбраната. „Нека да има изправни самолети, обучени пилоти и технически състав и да докажем, че обществото винаги може да разчита на Българската армия“, добави адмирал Ефтимов.
Той обясни, че днес ще бъдат изпълнени общо три полета за превоз на хуманитарна помощ до Република Хърватска. След завръщането на двата самолета, единият ще бъде натоварен отново, за да извърши и транспортира и последната пратка. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Австралия ще закупи още два патрулни самолета P-8A Poseidon

01.01.2021, 12:03

Възможностите за морско патрулиране на ВВС на Австралия ще бъдат увеличени са сметка на придобиването на още два патрулни самолета P-8A Poseidon (MPA), с което общият им брой ще се увеличи на 14 единици, съобщава Naval News.
Правителството също така одобри финансирането за покупка на три безпилотни самолета MQ-4C Triton.
Министърът на отбраната Линда Рейнолдс (на снимката) заяви: "Допълнителните самолети "Посейдон "ще бъдат закупени в рамките на съществуващата програма за сътрудничество на Австралия с ВМС на САЩ."
Планираната интеграция на противокорабната ракета с голям обсег (LRASM) в състава на австралийския флот MPA също ще й позволи да нанася удари по надводни кораби на врага на значително по-голяма далечина.
P-8A е многофункционален морски патрулен самолет с голям обсег на действие, способен да извършва операции на голяма площ, в морето и по крайбрежието. P-8A е военната версия на гражданския самолет Boeing Next-Generation 737. Самолетът е модифициран, като се прави оръжеен отсек и се поставят пилони за подкачване на въоръжие (по две точки на всяко крило) и може да носи до 129 сонарни шамандури. Самолетът е оборудван и със система за зареждане с гориво във въздух. - Още за P-8A

 

122 години от създаването на Щаба на Военноморските сили

01.01.2021, 10:03

На днешната дата преди 122 години се създава "Управление на флота" - днес Щаб на ВМС, съобщават от Военноморският музей във Варна.
Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен. Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров, който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за ВМС

 

На този ден през 1895 г. е роден основателят на ФБР Едгар Хувър

01.01.2021, 07:10

Едгар ХувърНа 1 януари 1895 г. във Вашингтон е роден Джон Едгар Хувър - основателят на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Хувър е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което е смятано за корумпирано.
Малко детайли са известни за младежките години на Хувър. Той завършва Университета Джордж Вашингтон през 1917 г. с нисък успех. Докато е там, работи в Библиотеката на Конгреса и е член на братството Капа Алфа. Хувър проявява интерес към кариерата на Антъни Комсток — пощенски инспектор в Ню Йорк, който провежда дългогодишни кампании против измамата и лошите нрави (като порнография).
Предполага се, че Хувър изучава методите на Комсток, които прилага по-късно в своята кариера........Прочети още

 

На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис

01.01.2021, 07:00

На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}