Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари
 

 
Появи се първа снимка на T-90M
15.01.2017, 21:25

Модернизиран танк Т-90М „Прорыв-3“. Предполага се, че именно по този вариант в близко време ще бъдат модернизирани около 400 руски танка Т-90 и Т-90А, имащи ресурс за обновяване.
Машините са с увеличена с 3,5 тона маса, достигайки 50 тона. Въоръжението им включва 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82-1М (БК-45 изстрела), стрелящо с интензивност 10-12 изстрела в минута на разстояние до 7 км., 125-мм противотанков ракетен комплекс "Рефлекс-М", поразяващ бронетехника на разстояние до 5 км., дистанционно управляема 12,7-мм картечница "Корд" и сдвоена 7,62 мм картечница. Мощност - 1130 к.с. Защитата на корпуса се осигурява от интегрираните системи "Афганит" (активна защита) и "Малахит" (динамична защита). - Още за Т-90

 
Сили на САЩ ще има и занапред в България
15.01.2017, 21:00
Българското министерство на отбраната продължава да излъчва разнопосочни и доста объркани сигнали към останалите страни - членки на НАТО, само дни след като започна разполагането на сили на САЩ в Централна и Източна Европа. Вместо да се присъедини към останалите държави от източния фланг - Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния, които приветстваха подсилването му с 3500 души и стотици бронирани машини, София реши да се дистанцира от тях.
Противоречивият сигнал беше даден от военния министър в оставка Николай Ненчев, който заяви в края на миналата седмица, че България не е част от решението за разполагане на американски военни в Източна Европа. "Това е решението, което взехме във Варшава и то е за Прибалтийските републики и Полша. Ние нямаме ангажимент към тази операция", заяви още той.
Изявлението на военния министър е странно, тъй като от години страната ни е част от операцията "Атлантическа решителност", в рамките на която е засилването на военното присъствие на САЩ в Европа. Това може да се види и на сайта на операцията - http://www.eur.army.mil/atlanticresolve. Тя беше започната след анексирането на Крим от Русия, за да се гарантира сигурността на източния фланг на НАТО.
В изказването си за присъствието на щатските военни Ненчев вероятно е имал предвид, че у нас няма трайно да се разполагат щатски бронирани машини, въпреки че през последните години на няколко пъти висши щатски военни заявяваха, че такива ще бъдат разположени. За България обаче е избран съвсем различен вариант на постоянно присъствие от това в останалите държави - чрез учения. Затова от почти две години у нас се провеждат непрекъснати маневри както на съвместната българо-американска база Ново село, така и на Граф Игнатиево.
Ротациите на американските военни са през 6 месеца, което означава, че чрез отделни военни части те присъстват непрекъснато, за да бъде гарантирана сигурността на източния фланг. За тази година не е ясно все още какви съвместни маневри са планирани между армиите на двете държави. През септември м. г. щатски изтребители поеха временно и охраната на българското небе.
През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Първо те ще бъдат настанени в Полша, а след това в още седем държави - от Естония до България. Командването ще бъде в Германия.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Руското МО удивено от липсата на помощ за Алепо
15.01.2017, 19:58
От руското Министерство на отбраната са изненадани от липсата на помощ в Алепо от страна на международните хуманитарни организации.
От руското Министерство на отбраната заявиха, че международните хуманитарни организации не осигуряват никаква реална помощ за гражданите на сирийския град Алепо, въпреки че той е свободен от терористи в продължение на месец, предава сирийската агенция САНА, цитирана от Агенция "Фокус".
Говорителят на руското министерство генерал-майор Игор Конашенков коментира: "Изненадващо, след периода на изключително близко внимание към Алепо от международните организации, участващи в хуманитарни операции, месец по-късно няма инициативи за предлагане на помощ на хората в този град".
"Междувременно мирният живот в града се възстановява. Жителите, рискувайки живота си, се завръщат по домовете си и често дори самостоятелно ги разминират от останалите след терористите самоделни взривни устройства", констатира генерал Конашенков.
Според него за това знаят и Уницеф и Управлението по координиране на хуманитарната дейност, които са ключови органи на ООН по оказването на помощ за децата и възрастните, пострадали в резултат на бойните действия.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Русия планира да модернизира базите си в Сирия
15.01.2017, 19:53
Русия планира да модернизира и разшири военноморската си база в сирийското пристанище Тартус и военновъздушната в Хмеймим.
Според цитиран от Интерфакс неназован източник базата в Тартус ще бъде модернизирана до равнище, което ще позволи там да акостират и да бъдат ремонтирани големи кораби като крайцери, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
На ВВС базата в Хмеймим край Латакия ще бъде ремонтирана втората писта.
След съкращаването на групировката на руските въоръжени сили в Сирия Русия ще запази в Хмеймим мощната система за противовъздушна отбрана, посочил източникът.
Летището е защитавано от зенитноракетни системи С-400 и самоходни зенитноракетни комплекси "Панцир".
Москва иска да запази постоянно присъствие и в двете бази.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Отиващото си Народно събрание е рекордьор по поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили
15.01.2017, 16:42
За 26 месеца 43-ото Народно събрание е променило с 12 законопроекта Закона за отбраната и Въоръжените сили. Така отиващият си състав на парламента е своеобразен рекордьор в тази дисциплина.
Законът е приет от 40-ото Народно събрание и обнародван в Държавен вестник на 12 май 2009 г. За около 8 години е изменян и допълван 29 пъти, от които 12 от сегашния парламент, който имаше живот малко повече от две години.
41-ото Народно събрание е ремонтирало 14 пъти закона, но забележете за почти четири години, а 42-ото три пъти за година и нещо.
От приемането до днес депутатите за изменили, допълнили или отменили близо 700 текста в закона. Някои членове, алинеи и точки са претърпели ремонт по 2-3 пъти. Един от членовете, които са променяни най-малко е 212. От неговите текстове зависи в определена степен размерът на основното месечно възнаграждение на военнослужещите.  Единствено настоящите депутати го пипнаха, но не толкова сериозно, повишавайки мъничко коефициента и то само на офицерските заплати.
През 2010 г. е отменена цялата глава „Социална политика, провеждана от Министерството на отбраната”. Шест години по-късно тя все още не е възстановена.
По-всичко личи, че с тези многобройни промени законът е много труден за ползване. Следващият парламент би трябвало да помисли за изцяло нов закон и за ограничаване на практиката военното законодателство да се прави на парче.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Броят на вътрешно разселените граждани на Мосул е почти 150 хиляди
15.01.2017, 14:10
Броят на вътрешно разселените граждани на Мосул е почти 150 хил.Снимка: АФП
Женева. Броят на иракските граждани, които са били разселени в резултат на военната операция за освобождаването на град Мосул от екстремистите на терористичната групировка „Ислямска държава“, достигна почти 150 хил., съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на Международната организация по миграция (МОМ).
„Към настоящия момент 148 хил. души са разселени в резултат на продължаващата в Мосул операция, започнала на 17 октомври 2016 г.“, гласи изявлението на МОМ.
За последната седмица броят на вътрешно разселените граждани в района на Мосул се е увеличил с над 12 хил. души.
 
Украйна ще извърши проверка в Русия в рамките на Виенския документ
15.01.2017, 12:21

Русия е дала съгласието си Украйна да проведе инспекция в един от районите в Ростовска област в рамките на Виенския документ от 2011 г. Това съобщи началникът на руския национален Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.
«В периода от 16 до 19 януари 2017 г. Украйна помоли Русия да проведе на нейна територия инспекция на посочения район в рамките на Виенския документ от 2011 г. по мерките на укрепване на доверието и сигурността», — съобщи той.
Рижков отбеляза, че площта на района, на чиято територия ще се проведе проверката, е около 16 хиляди кв. км. Той подчерта, че целта на подобни мероприятия е определянето на мащабите или потвърждаване на липсата на военна дейност в пределите на посочения район.

Инспекция на райони в РФ ще извършат и военни специалисти от Германия (252 мсп, Богучар) и Сърбия (Московска област).

 
X-37B направи 600 дни на орбита около Земята
15.01.2017, 09:40
Американската мини совалка X-37B се намира в космоса вече 600 дни и е близо до поставянето на нов рекорд по продължителност на мисията.
Автоматичната, безпилотна совалка X-37B бе изстреляна с помощта на РН Атлас-5 от Кейп Канаверал на 20 май 2015, и започна своята четвърта мисия (известна като Orbital Test Vehicle-4, или OTV-4)
Ако безпилотната совалка се задържи на орбита още 74 денонощия , ще бие предишния рекорд поставен от мисията OTV-3, която завърши през октомври 2014.
Няма яснота колко още ще продължи мисията OTV-4, а също така какво точно прави совалката докато обикаля Земята. Голяма част от детайлите за мисията са секретни.
Първата мисия OTV започна на 22 април 2010, и завърши на 3 декември същата година и по този начин совалката направи 224 денонощия на орбита. OTV-2 бе изстреляна в космоса на 5 март 2011 и се приземи на 16 юни 2012, като прекара на орбита 468 денонощия.
Текущия рекорд е на мисията OTV-3, която продължи 675 денонощия от 11 декември 2012 до 17 октомври 2014 г.
Всички предишни мисии се приземяваха на базата Ванденберг в Калифорния, но това може да се промени за OTV-4, без значение кога ще се приземи.
След направените промени, X-37B ще може да се приземява и на космодрума в Космическия Център Кенеди във Флорида.
Хангарът известен като Orbiter Processing Facility-1 (OPF-1) е модернизиран в структура, която позволява "X-37B да каца, да бъде обслужвана и да бъде изстрелвана отново" според информация от официални лица на Боинг.
Към текущия момент, по официални данни има само две совалки X-37B. Текущата мисия OTV-4 е втори полет на 'втората' совалка X-37B.
X-37B е миниатюрна версия на пилотираните совалки на НАСА, които бяха спрени от употреба. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 

 
Подводницата „Алроса“ се връща в строя тази година
14.01.2017, 22:23
Ремонта и модернизацията на руската подводница Б-871 „Алроса“ проект 877 “Палтус”, намираща се от лятото на 2014 година в 13-ти Корабостроителен завод в Севастопол, трябва да завърши през текущата година.
„Алроса“ е построена през 1989 г в корабостроителницата "Красное Сормово" и беше единствената боеспособна субмарина на Черноморския флот до постъпването на новите подводни лодки проект 636.3 „Варшавянка“.
Предполага се, че след завършването на ремонта, подводницата ще се върне в състава на 4-та отделна бригада подводни лодки на ЧФ. Наскоро СМИ съобщиха, че след модернизацията Б-871 ще бъде въоръжена с ракети „Калибр-ПЛ“, които ще се  изстрелват през торпедните апарати. - Още за проект 877
 
Ares, бразилския филиал на Elbit Systems, сключи контракт за доставка на боен модул с ДУ
14.01.2017, 21:37
Израелската компания Elbit Systems Ltd. oбяви, че нейния бразилски филиал, Ares Aeroespacial e Defesa S.A., е сключил рамков контракт на обща стойност около $ 100 млн за доставка на бразилската армия на бойни модули с дистанционно управление за въоръжение с калибър 12,7/7,62 мм.
Договора включва и съответното оборудване и услуги. Бойните модули, които се наричат REMAX, ще бъдат доставяни в продължение на 5 години.
Специално разработенaтa от Ares за удовлетворяване на нуждите на бразилската армия в рамките на програмата VBTP, системата REMAX е била успешно изпитана на бразилските бронирани машини Guarani с колесна формула 6X6. REMAX е стабилизиран боен модул, на който могат да се поставят картечници калибър 12,7 или 7,62 мм, като той може да се монтира на бронирани машини, машини за материално-техническо снабдяване, бронетранспортьори, машини за граничари и миротворци.
 
Германското разузнаване: Москва целенасочено пробива единството на САЩ и ЕС
14.01.2017, 19:20
Федералната разузнавателна служба на Германия, а също Министерството на охраната на Конституцията представиха пред германското правителство доклад, според който Русия уж преднамерено подрива единството на САЩ и Европейския съюз. Това съобщи Spiegel.
Според данните на изданието, Москва, според твърденията на разузнаването, се стреми да изостри противоречията вътре в западните страни.
Правителството задължи спецслужбите да анализират активността на Русия в светлината на появилите се в последно време слухове за кибератаки, за които се обвиняват руски хакери, отбелязва изданието.
«В доклада на Федералното разузнаване и Министерството за охрана на Конституцията са стигнали до извода, че в държавите от ЕС в продължение на много години се наблюдава руско влияние. Москва преднамерено се опитва, особено в страните от Запада, да изостри съществуващите социални конфликти. Русия се стреми също да постави под съмнение самата идея за тесен съюз със САЩ»,  — пише Spiegel.
По данни на изданието, правителството на Германия още не е решило под каква форма да съобщи за резултатите от работата на разузнаването на парламент и обществеността.
По-рано редица германски медии написаха, че контраразузнаването на Германия счита Русия за съпричастна към кибератаките над Бундестага през 2015 г., а също над компютрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през ноември миналата година. Ръководителят на Федералното разузнаване на Германия Бруно Кал каза, че се опасява от кибернамеса на РФ и по време на изборите за Бундестаг в настъпващата година.
На свой ред МВнР на Русия в лицето на Сергей Лавров на пресконференция след заседанието на Съвета на министрите на външните работи при ОССЕ в Хамбург на 9 декември заяви, че Москва счита за «бълнуване» твърденията на германските СМИ за опити на РФ да дестабилизира ситуацията в Германия.
Източник: http://bgr.news-front.info/
 
Американски войници се разположиха в Полша срещу Русия
14.01.2017, 19:11
Американски войници вече пристигнаха в Полша като част от разгръщането на източния фланг на НАТО, насочен към възпиране на Русия.
"Добре дошли в Полша", заяви премиерът на страната Беата Шидло в град Заган на границата с Германия, цитиран от АФП. Той прикани войниците да се чувстват като у дома си.
В операцията ще участват над 3500 войници по инициативата на американския президент Барак Обама. Целта на разполагане на войниците е да засили силата на страните-членки от НАТО срещу поведението на Русия. Най-малко 80 танка и стотина бронетранспортьори вече са пристигнали в Германия и в момента те се транспортират към Източна Европа по жп линиите или по магистралите.
Това е най-голямото американско военно присъствие в Европа през последните десетилетия. Преди време Северноатлантическият пакт съобщи, че ще разположи танкове и военно оборудване по дължината на североизточната си граница.
През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Решението за това бе взето по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт във Варшава миналата есен.
Разполагането на тези бойни сили дава началото на операцията „Atlantic Resolve“, която предвижда постоянно присъствие на американска военна бригада в Европа. Те първо ще бъдат изпратени и настанени в Полша, а след това в още седем държави от Естония до България.
 
Армията помага в областите Сливен, Добрич и Бургас
14.01.2017, 18:57
Десети ден военнослужещи от Българската армия участват в дейностите в помощ на населението в усложнената зимна обстановка, съобщава Пресцентърът на МО.
Специализиран екип от военно формирование 22 220 – Сливен от състава на Сухопътните войски от 7.40 часа  сутринта разчиства от снегонавявания пътната мрежа в района на с. Медвен, област Сливен.
От сутринта и военнослужещи от военни формирования 32 450 – Мокрен и 22 220 – Сливен почистват от сняг пътя между селата Велислав и Пчелин, община Сунгурларе, област Бургас.
В област Добрич военнослужещи от военни формирования 36 780 – Шабла и 28 770 – Балчик от състава на Военновъздушните сили също почистват днес пътищата по маршрутите Бежаново – Спасово – Рогозина и  Балчик – Добрич.  Специализираните екипи използват роторни снегорини, булдозерни машини БАТ-М и високо проходима автомобилна техника.
 
Die Welt: Терористите откриха слабото място на "неуязвимите" немски танкове и ликвидираха 10 танка на Турция
14.01.2017, 13:16
Немските танкове „Леопард 2A4“ не издържаха на бойната проверка: около сирийския град Ал Баб бойците от ИД успяха да ликвидират 10 танка, принадлежащи на турската армия, съобщава Die Welt.
По-рано „Леопардите“ се считаха практически за неуязвими. Танковете от този модел се използваха по време на военните кампании в Косово и Афганистан, но дори бойците от движението „Талибани“, въоръжени с относително съвременни противотанкови системи, не бяха в състояние да се противопоставят на немските бойни машини, пише изданието.
Журналистите от Die Welt твърдят че причината за този «провал» би могла да бъде неопитността на турските екипажи или грешки във висшето командване на турската армия.
Както отбелязва изданието, терористите са атакували „Леопардите“ с ясното разбиране къде точно са най-уязвими бойните машини за противотанковите ракети. Изданието допълва: танкът е предназначен за фронтални дуели, от задната си страна той не е достатъчно добре брониран.
Освен това, някои експерти заявяват, че 60-тонната бойна машина просто не става за уличен бой.
От „Леопардите“ на турската армия бяха свалени допълнителните блокове за динамична защита, защото в границите на града от тяхната детонация можеха да пострадат войниците. Според журналистите, демонтажът на динамичната защита е направила бойните машини по-уязвими.
Журналистите подчертават, че  немската военна промишленост постоянно създава нови модификации  на «Леопарда» и по всяка вероятност ще отстрани наличните недостатъци в конструкцията при следващите модели. - Още за „Леопард 2A4“
Източник: http://bgr.news-front.info/
 
Тайландски изтребител се разби в земята по време на авиошоу
14.01.2017, 10:02

Изтребител JAS 39С Gripen (р.н. 7011100) от състава на тайландските ВВС се разби зрелищно днес в 09:27 часа по време на авиашоу в чест на местен празник. За съжаление пилотът майор Dilokrit Pattavee не успял да катапултира и e загинал, съобщава Bangkok Post.
Инцидентът се случил в град Хатяй, провинция Сонгкхла. При удара в земята самолетът се запалил и изгорял напълно. - (видео)
Местното летище трябвало да бъде временно затворено, а всички пристигащи самолети отклонени към други аерогари.
Командването на тайландските ВВС създаде комисия, която разследва трагичния инцидент. Премиерът на страната генерал Прают Чан-оча изрази съболезнования на семейството на загиналия пилот.

Тайландските ВВС имат на въоръжение общо осем изтребителя Saab JAS 39 Gripen (осем JAS 39C и четири двуместни JAS 39D).

 
Италия поръча нови учебни самолети и нов боен вертолет
14.01.2017, 09;25
Италианското правителство сключи договор с Leonardo (до скоро Finmeccanica) за доставка на учебно-тренировъчни самолети Aermacchi M-345 и стартирането на разработка за нов боен самолет за италианската армия. Договорите са на стойност от над €500 млн.
Договорът за M-345 е за пет самолета, като италианските ВВС имат заявка за общо 45 бройки от този тип. Машината, която ще има означение T-345 на италианска служба, ще започне да постъпва на въоръжение през 2019 г.
М-345 ще бъдат използвани заедно с двудвигателните М-346 за да дават цялостна система за обучение на италианските пилоти. Самолетът ще замени сега използваните MB-339. Прототипът изпълни първи полет в последните дни на 2016 г.
Освен това Leonardo получава договор за създаване на нов вертолет за разузнаване и ескорт. Бойната машина в момента е известна с абревиатурата си NEES (от италианското nuovo elicottero da esplorazione e scorta) и ще замени бойният вертолет AW129, който трябва да бъде пенсиониран към 2025 г.
От Leonardo не дават друга информация за този проект, но заявяват, че новият вертолет ще се опре на опита от 25-годишната експлоатация на AW129 в италианската армия, както и на цялостния опит на компанията във вертолетостроенето.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
"Локхийд Мартин" е склонен да намали цената на Ф-35
14.01.2017, 09:14
"Локхийд Мартин" е склонен да намали цената на Ф-35. Това е заявила президентът на компанията Мерилин Хюсън след среща с новоизбрания президент Доналд Тръмп.
Седмица преди Тръмп да спечели президентските избори на 8 ноември военното министерство на САЩ и американската компания приключиха преговори върху деветия им договор за изтребители Ф-35. Пентагонът поясни, че след 14-месечни преговори са сключили сделка за повече от 6,1 милиарда долара.
Сделката предизвика гнева на Тръмп, който поиска по-ниска цена за новия изтребител. Той заплаши, че ще се обърне към основния конкурент на "Локхийд Мартин" – "Боинг". - Oще за F-35
 

 
Ще изграждат параклис-мавзолей във Военна академия
13.01.2017, 23:20
Началникът на отбраната генерал Константин Попов и кметът на София Йорданка Фандъкова учредяват Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия – София, който да почете загиналите преди почти век български воини в Първата световна война, съобщава Пресцентърът на МО.
„Параклис-мавзолей, който да припомни забравеното и да събере по частица от всичките славни пехотни, кавалерийски, пионерни и въздухоплавателни полкове и дружини, и бойни флотски части на храбрата българска войска“, пише в обръщението на учредителите към всички родолюбиви българи, които се прекланят пред подвига на отдалите живота си за свободата и независимостта на Република България.
На 27 януари 2017 г., от 11.00 часа, в зала „Раковски“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, началникът на отбраната и кметът на София организират събитие по учредяването на Инициативния комитет, на което канят желаещите да подкрепят тяхното „патриотично и почтително към славната история на страната начинание – в памет на тези, които живяха честно преди нас и за тези, които ще дойдат и след нас“, пише още в обръщението.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Носители на ядрено оръжие в американските стратегически сили
13.01.2017, 21:29
 
В 61 бригада се проведе анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2016 г
13.01.2017, 21:00
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2016 г.”, се проведе днес, 13 януари, от 10.00 ч. във Военния клуб в града, на който присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.
В своето експозе полковник Деян Дешков – началник на щаба на 61 мбр, представи задачите и мероприятията по трите мисии на БА, които стояха за решаване през изтеклата година и отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той се спря подробно на всички направления, по които бе работено през изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.
Подполковник Мирослав Костадинов – заместник-началник на щаба на бригадата, представи пред аудиторията в резюме състоянието на войсковия ред и дисциплината през учебната 2016 г. Беше направен сравнителен анализ на състоянието през 2015 и 2016 г.
В хода на анализа и дискусията отношение по актуални въпроси от войсковия живот и подготовката на личния състав взеха командирите на 61 садн подполковник Николай Радев и 61 зрдн подполковник Георги Гатев. Подполковник Радев отбеляза, че новият модел на подготовка дава възможност за повишаване на нейната ефективност и ефикасност.
Майор Станимир Петров – старши помощник-началник в своето изказване акцентира на належащата необходимост от ресурси за обновяване или подмяна на компютърните конфигурации в бригадата, които осигуряват изпълнението на ежедневната дейност.
Старшина Дамян Пеневски – главен сержант на 61 мбр, се спря подробно на въпросите за ролята, мястото и задачите на главните сержанти от бригадата като първи помощници на командирите при подготовката на сержантския и войнишкия състав. Той посочи като наболял проблем липсата на ВОС на много сержанти и войници.
Указания относно организиране на предстоящите задачи за 2017 г. даде командирът на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов. Той каза, че изпълненото през 2016 г. е на добро ниво, има ръст в подготовката и че тя ще продължи да е насочена към поддържането на вече придобитите способности и надграждането им на по-високо професионално ниво. Командирът на бригадата завърши с думите: „Нека извлечем необходимите поуки от практиката и съобразно предстоящите за изпълнение задачи да си свършим работата”.
В заключение бригаден генерал Попов изрази задоволство от добре свършената през 2016 г. работа и каза, че когато човек има желание да се развива и да постига успехи не са пречка обективните негативни фактори и работата в условията на ограничени ресурси. Той изрази увереност, че и през 2017 година личният състав от 61 мбр ще продължи да изпълнява с ентусиазъм и всеотдайност поставените задачи, като призова усилията на всички да бъдат насочени към поддържане нивото на подготовка и повишаване мотивацията на личния състав, въпреки новите предизвикателства. От Сухопътните войски се очаква да готвят добре обучен и натрениран личен състав, който да изпълнява в пълен обем поставените задачи и да не се създават предпоставки за засилване негативното отношение на обществото към БА.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Президентът Росен Плевнелиев награди и повиши висши офицери
13.01.2017, 19:29
На тържествена церемония държавният глава Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание и награди с висши държавни отличия военнослужещи от Въоръжените сили. Генерал Константин Попов беше награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия, а бригаден генерал Боян Ставрев  - с орден „За военна заслуга“ първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия. Президентът удостои полковник Иван Ортомаров с висше офицерско звание „бригаден генерал”.
„Искам да изразя личната си признателност. Работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много. В последните години действахме коректно, като посочвахме проблемите на Българската армия, за да ги решим“, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.
В изказването си на церемонията държавният глава призова Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 да се изпълни бързо и отговорно. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни ще продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО.
„България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които протичат в целия свят. Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем бдителни, да действаме на високи обороти, да бъдем отговорни“, категоричен беше държавният глава.
От името на наградените офицери генерал Константин Попов благодари за получените висши държавни отличия и звание и отбеляза, че това са отличия за българското офицерство – за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните.
„Мисля, че работихме изключително интензивно, особено през последната година и беше постигнато немалко“, отбеляза генерал Попов и припомни участието на Българската армия и Въоръжените сили в мисиите и операциите по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризма, както и охраната на границата.
„Най-важното, което се случи през тази година бе това, че българското общество, политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия“, каза още в словото си генерал Попов. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Щабът на Военноморските сили навърши 118 години
13.01.2017, 16:38
На 13 януари 2017 година в Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено събрание по случай 118-ата годишнина от създаването му.
Музикален поздрав към личния състав на Щаба поднесе Представителния духов оркестър на ВМС.
Гости на тържеството бяха зам.- кметът на град Варна г-н Пейчо Пейчев, областният управител на Варненска област г-н Стоян Пасев, командири на военни формирования от Варненския гарнизон и районните кметове.
Тържеството завърши с обща снимка пред Щаба на флота. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Самолет на НАТО от Германия на разузнаване около границите на Русия
13.01.2017, 16:04
Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление на НАТО Е3А „АУАКС“ е извършил разузнавателен полет  около границите на Русия, свидетелстват данни на западни издания, следящи движението на военната авиация.
Според информацията на западните издания „АУАКС“ с бордови номер  LX-N90447 и позивна NATO06, излетял от натовската база  Гайленкирхен, Германия е извършил полет около Калининград от южната страна на руската област. Самолетът продължително време е водил активно разузнаване на руска територия, намирайки се във въздушното пространство на Полша на височина около 9,5 хиляди метра.
По-рано в четвъртък, около руските граници на Балтика оперативна задача е изпълнявал стратегически разузнавателен самолет на ВВС САЩ RC-135W. Разузнавачът с бордови номер 62-4138 и позивна FILE29, е излетял от авиобаза „Милденхол“, Великобритания и е провеждал радиотехническо разузнаване около морските граници на Калининградска област, намирайки се на височина 9 хиляди метра.
През последните месеци военни самолети на САЩ, други страни на НАТО и Швеция са започнали постоянни разузнавателни полети около западните граници на Русия и над районите за придвижване на руски бойни кораби в акваторията на Балтийско море.
Наблюдатели отбелязаха, че разузнавателните полети са зачестили около Калининградска област след разполагането на най-новоте руски системи ПРО С-400, оперативно- тактически ракетни комплекси „Искандер“, брегови ракетни комплекси „Бастион“, а също и прехвърлянето в Балтика на двете ракетни корвети „Зелен дол“ и „Серпухов“, снабдени с крилати ракети  „Калибр-НК“.
 
Остава приоритетът за изграждане на модерни Сили за специални операции
13.01.2017, 15:07
В 68-а бригада «Специални сили» вчера се проведе анализ аа изтеклата 2016 г., съобщават от формированието Гости бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов. Анализът обхвана резултатите от подготовката и проблемните въпроси в различните области.
Командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев посочи, че през 2016 г. подготовката на командирите, щабовете и формированията се проведе в съответствие с изготвените годишен и месечни планове за етапите на подготовка.  През цялата година се извършваше гъвкаво препланиране във връзка с поставените реални задачи на бригадата.
Споменати бяха основните подготовки на бригадата, в т.ч. участието в национални и международни военни учения, общи изводи от дейността и направления за работа през 2017 г. Подчертана беше съществената задача на бригадата за противодействие на тероризма и значението на досегашното и продължаващото сътрудничество със специализираното формирование за борба с тероризма на МВР в тази връзка, където ролята на специалните сили предстои да бъде все по-значима.
През цялата година е осигурявано съдействие на органите на МВР като военнослужещите от бригадата не допуснаха нелегалното навлизане на стотици мигранти през държавната ни граница с Гърция и Турция в хода на провеждащата се и в този момент операция в сътрудничество със структурите на вътрешното министерство. Приносът на бригадата в тази операция бе високо оценен от военното и политическото ръководство на държавата.
Ще продължи да се задълбочава взаимодействието и да се води целенасочена съвместната подготовка и с други армейски структури като морския специализиран разузнавателен отряд (мсро) на ВМС, както и с НВУ „Васил Левски”, парашутистите от състава на ВВС и екипажите на транспортни самолети от авиацията.
Вицеадмирал Ефтимов наблегна на акцентите от анализа и най-важните, според него, за решаване актуални проблеми за специалните сили.  От името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Боцев, заместник-командирът бригаден генерал Михаил Попов изказа благодарност на бригадата и военнослужещите й за достойното представяне в различните мероприятия през годината, което е допринесло и като цяло за издигане на престижа на Сухопътните войски.
На присъстващите военнослужещи от бригадата бе дадена възможност да зададат своите въпроси към заместник-началника на отбраната. Вицеадмирал Ефтимов отговори изчерпателно на всички зададени въпроси като подчерта, че за Щаба на отбраната като основен приоритет остава изграждането на модерни сили за специални операции, съгласно стандартите на НАТО.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Руските кибервойски влязоха в Топ 5 на най-добрите специални части
13.01.2017, 13:52
Русия се изкачи на 5-о място в списъка на страните с най-развити войски за кибербезопасност, съобщава вестник „КоммерсантЪ“, цитирайки изследване на компания ZecurionAnalytics, пише „Руски дневник“.
„Анализът се провежда на база получени от открити източници данни: военни бюджети на различни страни по света, коментари на експерти и официални лица, справочна информация на международни организации и друго“, каза за „Руски дневник“ ръководителят на аналитичния център на ZecurionAnalitics Владимир Улянов.
Компанията целенасочено не публикува данни за финансирането и числеността на кибервойските. Но Улянов подчертава, че през последните години Москва все по-активно инвестира в защитата на информационните системи и вече е сред лидерите на кибердържавите.
Според данните на ZecurionAnalitics, най-високи разходи за кибербезопасност имат САЩ. От бюджета на Пентагона ежегодно се отпускат около $7 милиарда, а щатът на хакерите наброява над 9000 души.
След САЩ следват Китай и Великобритания с финансиране от $1,5 милиарда и $450 милиона съответно.
„Средно в света от порядъка на 1% от военните бюджети се заделя за кибербезопасност. Но в Северна Корея за тези цели се използват около 20% от средствата на отбранителното ведомство“, допълва Улянов.
Дейността на подобни структури предполага също така и защита от външни кибератаки. Както подчертава Улянов, доктрината за информационна сигурност на РФ предполага именно отбрана, а не нападение.
По думите на главния редактор на списание „Националная оборона“ Игор Коротченко Русия е увеличила финансирането на програмите за кибербезопасност след 2010 г., когато в хода на операция Stuxnet американските и израелските специални части нанесоха „удар“ по ядрените обекти на Иран.
„Чуждестранните хакери изведоха от строя реакторите за обогатяване на уран и върнаха с години назад атомната програма на Техеран“, казва експерът.
По думите на експерта по проблемите на киберсигурността в ПИР-Център Олег Демидов, ръководството на РФ акцентира, преди всичко, върху защитата от заплахи срещу военно-техническата безопасност и противодействие на Twitter-революциите.
„Арабската пролет“ ни демонстрира, че Facebook, Twitter и други мрежи пропускат през себе си голямо количество информация, която застрашава социалната и политическата стабилност. Най-важното е, че в момента няма ефективен модел за блокирането на подобни процеси“, допълва експертът.
Неотдавнашни кибератаки
Още в началото на декември ръководството на ФСБ заяви за подготвящи се от страна на чужди специални служби кибератаки срещу банковия сектор на РФ. Целта на хакерите тогава била да се предизвика криза във финансово-кредитната система на РФ, банкрут и отнемане на лицензи от редица водещи банки в страната. Но колапсът на финансовата система бил предотвратен.
 
Войници завършиха курса по общовойскова подготовка в Долна Митрополия
13.01.2017, 13:32
Днес, 13.01.2017 год. подполковник Ангел Николов - ВРИД Командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” връчи удостоверенията на военнослужещите, които успешно завършиха курса за придобиване на длъжностна квалификация „Войник-първи етап общовойскова подготовка”.
Тяхното обучение се проведе в Центъра за подготовка и обучение. В продължение на 8 учебни седмици курсистите преминаха предвидените в учебната програма лекции и практически занятия по огнева, строева, тактическа и физическа подготовка, военна топография, устав за войсковата служба на Въоръжените сили на Р. България.
В края на обучението те положиха комплексни теоретични и практически изпити, които се проведоха в полеви условия и обстановка максимално близка до реалната.
На базата на постигнатите резултати, Началникът на Центъра за подготовка и обучение - подполковник Мануш Христов изказа задоволство, че обучението е проведено на много високо ниво, обучаемите са усвоили теоретичния материал и са придобили необходимите умения и навици, което е добра основа за тяхната качествена реализация като кадрови военнослужещи. Показател за ефективността на обучението е постигнатият общ успех Много добър – 5,03.
Пресцентър ВВС
 
Решиха да стартира проектирането на нова американска подводница с балистични ракети на борда
13.01.2017, 13:10
Програмата за изграждане на нова атомна подводница с балистични ракети за ВМС на САЩ премина през важно процедурно препятствие на 4 януари 2017 г. обявиха от ВМС на САЩ, което позволява на инженерите и дизайнерите да започнат работния проект. Одобрението на Milestone B е на директора за нови въоръжения и придобивания Frank Kendall и е за програма от 12 подводници тип Columbia, по-рано известни като тип "Замяна на тип Ohio (ORP)" и като SSBN (X).
САЩ планира да проектира и построи 12 подводници тип Columbia с общи разходи по придобиването от 100 милиарда долара (в долари от 2017 г.) - или 128 милиарда долара ако се вземат предвид общите долари до средата на 2030 г.
В изявление програмният директор на програмата Columbia кап. David Goggins се декларира, че "ВМС е решена да приеме подводниците тип Columbia навреме и в рамките на бюджета, като се възползва от всяка възможност за постигане на по-нататъшни икономии на разходи." Официалният разчет за цената на придобиване е била определена на 100 милиарда долара, фиксирана към годината на прегледа на Milestone B. С това одобрение, тип Columbia се движи към фазата "Инженеринг и производство". Първата подводница е планирана да бъде поръчана на производителя през 2021 г.
General Dynamics Electric Boat е главен изпълнител на програмата Columbia. Корабостроителят, с корабостроителниците в Куонсет Пойнт, Роуд Айлънд и Кротън, Кънектикът, се очаква да увеличи своята работна сила от 14 000 на 18 000 служители, за да изгражда подводниците тип Columbia, като същевременно продължава да изгражда ударни подводници тип Virginia.
Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuildings, която е 50-50 партньор на GD в изграждането на подводниците тип Virginia, ще построи около една трета от всяка подводница тип Columbia.
Името Columbia бе официално обявено на 14 декември 2016 г. и ще носи обозначение на корпуса SSBN 826. Следващите подводници от типа ще бъде номерирани от SSBN 827 до 837.
Американските балистични ракетни подводници носят ракети Trident D5 с ядрени бойни глави. Ракетата е производство на компанията Lockheed Martin и ще бъде въоръжението и на новите британските подводници тип Successor, сега известни като Dreadnought по името на първия кораб.
Флотът очаква подводницата Columbia да извърши първия си патрул през фискалната 2031 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Китай и Русия се договориха за нови "контрамерки" в отговор на плановете на САЩ да разположат ПРО в Южна Корея
13.01.2017, 12:55
Китай и Русия се договориха за нови "контрамерки" в отговор на плановете на САЩ да разположат ПРО комплекс в Южна Корея, заяви в петък 13 януари,китайската държавна агенция Синхуа.
Американското ПРО "е насочено срещу  интересите на Китай и Русия и запазване на стратегическия баланс в региона", каза Синхуа, цитирайки изявление, публикувано след срещата, посветена на сигурността на представители на Русия и Китай.
Китай и Русия през май миналата година проведоха съвместни противоракетни учения, след като Вашингтон и Сеул започнаха да обсъждат разполагането на противоракетен комплекс THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) на Корейския полуостров, за да се защитят срещу потенциални заплахи от Северна Корея.
Москва и Пекин се опасяват, че мощни радарни системи ще застрашат тяхната безопасност и няма да допринесат за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.
През октомври, Китай и Русия обявиха,че ще проведат второ учение на съвместна противоракетна отбрана."Китай и Русия призова САЩ и Южна Корея, да вземат предвид техните опасения за сигурността и да се спре разполагането на THAAD на Корейския полуостров",цитира съвместното изявление на Москва и Пекин,агенция Синхуа.
Китай и Русия извършват общи военни учения в Тихия океан от 2012 г.
В Китай през есента се проведоха съвместните китайско-руски военни учения с кодово име "Морско сътрудничество - 2016"
Това са най-мащабни учения в рамките на китайско-руското военно сътрудничество, продължили от 12 до 19 септември. Военноморския флот на КНР и РФ за първи път оперираха съвместно в тази най-конфликтна зона в Азиатско-Тихоокеанския район, в която се сблъскват интересите на САЩ и Китай.
Геополитически и военни съображения за съвместно противодействие на хегемонията на САЩ и възможно използване на военната инфраструктура на КНР за базиране и обслужване на руския надводен и подводен флот в региона са основни.
„Това, което обединява Русия и Китай, е стремежът да бъдат отслабени позициите на САЩ. Пекин и Москва обединиха усилията си и в Съвета за сигурност на ООН, където редовно блокират инициативите на Вашингтон“.
Доскоро ръководството на Китай и Русия заявяваха, че нямат намерение да встъпват във военни блокове, както и че нямат намерение да се съюзяват против трети страни. Но ситуацията в света се изменя кардинално.
По време на речта си на 95-годишнината от основаването на комунистическата партия на Китай, президентът на Китай Си Дзинпин отбеляза:
„Светът се намира на границата на радикалните промени. Ние виждаме как постепенно се разрушава Европейският съюз, как икономиката на САЩ претърпява крах, и всичко това ще завърши с ново пренареждане на света. След 10 години ни очаква нов световен ред, в който ключов фактор ще се окаже съюзът между Китай и Русия.”
„Сега ние наблюдаваме агресивните действия на САЩ, както по отношение на Русия, така и по отношение на Китай. Смятам, че Русия и Китай могат да създадат съюз, пред който алиансът НАТО ще бъде безсилен и това ще сложи край на империалистическите амбиции на Запада”, заяви Си Дзинпин.
И Русия и Китай насочиха срещу САЩ и нови ядрени комплекси балистични ракети.
Китайците се отнесоха с Обама на Г-20 в Ханчжоу, като с племенен вожд. Преднамерено или не, Обама не успя да слезе веднага от самолета, защото се оказа, че за президентския лайнер няма стълбичка.
Си Дзинпин тогава каза: "Китай и Русия трябва да засилят взаимната подкрепа при защита на суверенитета си. Китай и Русия трябва да засилят взаимната подкрепа, в това число по отношение на защитата на суверенитета".
Малоумните политики на Обама, Меркел хвърлиха Русия с колосалните й ресурси в ръцете на китайския бизнес.
Дали Тръмп ще успее да върне Русия в американско-европейския клуб е твърде съмнително и зависи от стратегиите,които възнамерява да приложи и най-вече от интересите на Москва.
Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/
 
Военнослужещи от поделение 22220 продължават разчистванията на преспи в региона на Медвен
13.01.2017, 12:36
Днес, 13.01.2017 г., група на военно формирование 22220 – Сливен за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия – за действие при тежки зимни условия продължава да работи в региона на Медвен. В групата са общо седем военнослужещи, изведени са четири единици техника.
Разчистването на преспи се извършва с БАТ-М, който беше транспортиран до района за действие с тежък колесен влекач МАЗ 537. Темпото на разчистване се диктува от гъстотата и височината на преспите, които на места са много високи. Групата, която беше задействана вчера на 12.01.2017 г., работи под ръководството на старши лейтенант Михаил Янчев Попов.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Обсъдиха предстоящите прояви по военно-патриотичното възпитание
13.01.2017, 11:54
Предстоящите инициативи по военно-патриотичното възпитание бяха обсъдени на среща в началото на годината. Тя бе между членовете на председателския съвет на четирите военно-патриотични съюзи  - СОСЗР, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюз на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, и Иво Антонов (на снимката)– началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” и подполковник от резерва Манол Тенчев – главен експерт в отдела.
Председателите на съюзите генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев и капитан далечно плаване Атанас Илев изразиха удовлетворение от съвместната работа през изминалата година. Предстоящите прояви ще бъдат под знака на 100-годишнината от Първата световна война, грижите за военните паметници у нас и зад граница и работа по военно-патриотичното възпитание на младото поколение. Подобни срещи са ежемесечни, което дава възможност за добра координация на съвместната работа с Министерството на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
ВМС на САЩ може да получат най-новия самолетоносач „Gerald R. Ford” през месец април
13.01.2017, 10:10
След редица трудности и проблеми американските ВМС може да получат в състава си самолетоносача CVN-78 „Gerald R. Ford” през месец април тази година, съобщава говорителят на военния флот. Корабът е технологично най-съвременният и най-скъпият (12.9 милиарда долара) в историята на ВМС и е първият от новия клас самолетоносачи, обозначени като клас „ Ford”.
ВМС планират да изпитат самолетоносача в открито море през март и април, след което ще го приемат на въоръжение.
CVN-78 ” Gerald R. Ford” е трябвало да влезе в строя през 2015 г., но редица технически проблеми доведоха до двугодишно изоставяне и нарастване на цената. - Още за CVN-78
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Шойгу призова за развитие на военната организация на Русия
13.01.2017, 09:48
Държавните институции, а също така и обществените, трябва да обединят усилията си за развитие на военната организация на Руската федерация във връзка с наложилата се обстановка в света, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.
„Ситуацията в света става все по-объркана. Изостря се конкуренцията за световно лидерство и притежание на ресурсите. Сред водещите страни липсва единно виждане за световния ред”, каза Шойгу по време на водеща лекция от курса „Армия и общество”. Тя беше на тема „Актуални въпроси на военното строителство. Съвременност и перспективи” и беше изнесена пред ръководния състав на военното ведомство и представители на обществеността. „Наблюдава се нарастване на ролята на военната сила като инструмент за реализиране на интересите на държавите и отслабване на институтите за гарантиране на глобална сигурност”, добави министърът. Той заяви също така, че Западът, както и преди, не желае да отчита жизнено важните интереси на Русия и разглежда укрепването на руското влияние в постсъветското пространство като заплаха за националната и коалиционната сигурност.
Необходимо е да се отчита изострянето на ситуацията в света
Според Шойгу военната организация на Руската федерация трябва да се развива с отчитане на изострянето на международната обстановка. „Сегашното състояние на военната организация на държавата съответства на предявяваните изисквания. Нейното развитие трябва да отчита изострянето на международната обстановка и непрекъснатото усъвършенстване на системите за въоръжена борба в западните държави”, каза Шойгу. Според министъра въз основа на това се планират направления на строителството на Въоръжените сили. При това Министерството на отбраната играе ролята на координатор на междуведомственото взаимодействие при решаване на задачите в областта на отбраната.
„За осъществяване на комплексния мониторинг, за анализ на военнополитическата обстановка в реално време, както и за оперативно вземане на решения по управлението на военната организация на страната е създаден и функционира Национален център за управление на отбраната на Руската федерация”, напомни военният министър.
Да се гарантира сигурност без надпревара във въоръжаването
Министерството на отбраната смята за своя главна цел запазването и поддържането на постигнатото равнище на военна сигурност на Русия, заяви Шойгу. „При това искам да подчертая, че нямаме намерение да бъдем въвлечени в нова надпревара във въоръжаването”, каза той.
Според министъра най-важното условие за изпълнението на тази задача е готовността на личния състав да изпълнява поставените задачи в сложна обстановка. „Това зависи изключително много от грижата за военнослужещите от страна на държавата”, отбеляза Шойгу. Той изтъкна, че в Министерството на отбраната продължава работата по решаване на жилищните проблеми на военнослужещите. Задълженията за осигуряване с жилища от 2012 г. досега са изпълнени по отношение на 346 хиляди семейства на военнослужещи. Формираната система за жилищно осигуряване позволява на военното ведомство да предоставя на военнослужещите жилища планомерно.
Развитието на ядрените сили - безусловен приоритет
Според Сергей Шойгу развитието на Стратегическите ядрени сили остава безусловен приоритет на ведомството. „Сега е в ход мащабно снабдяване на Ракетните войски със стратегическо предназначение и морските сили за ядрено сдържане със съвременни ракетни комплекси със стратегическо предназначение, осъществява се модернизация на самолетите на Далечната авиация. Това ще позволи към 2021 г. окомплектоването със съвременни образци въоръжения да стигне до 72%, което ще осигури поддържането на потенциала за ядрено сдържане на изискваното равнище”, каза военният министър.
В перспектива сдържащият фактор може да бъде пренесен от ядрена на неядрена плоскост, което трябва да снижи международното напрежение и да укрепи мерките за доверие, заяви Шойгу. „На първо място това ще бъде постигнато за сметка на високоточни средства за поразяване”, подчерта той и добави: „Към 2021 г. е планирано да се повишат бойните възможности на руските стратегически неядрени сили над четири пъти, което ще даде възможност напълно да бъдат решени задачите за неядрено сдържане.”
Според оценката на военния министър както и преди силите с общо предназначение ще играят важна роля за гарантиране на военната сигурност на държавата. На тях се пада основният обем от задачи, решавани както в мирно, така и във военно време в хода на локализиране и прекратяване на военни конфликти, както и в борбата с международния тероризъм.
Съвременно оръжие за ВДВ и Сухопътните войски
Сухопътните и Въздушно-десантните войски към 2021 г. ще бъдат осигурени със съвременно въоръжение не по-малко от 70%, заяви министърът на отбраната. За поддържане на бойните възможности на Сухопътните войски вече завърши формирането на редица общовойскови съединения. Нарастват мобилността и ударните възможности на Въздушно-десантните войски. По оценка на Шойгу в резултат на провежданите мероприятия съединенията и воинските части на Сухопътните войски и ВДВ ще имат достатъчен боен потенциал за гарантиране на изпълнението на задачите както самостоятелно, така и в състав на междувидови войскови групировки.
Перспективните бойни авиационни комплекси ще повишат с един път и половина огневите възможности на Въздушно-космическите сили на Русия за унищожаване на крилати ракети, заяви Шойгу.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Противоракетната отбрана е опасна
13.01.2017, 09:44
Научният сътрудник от Норвежкия институт за външна политика Юлие Вилхелмсен смята, че норвежкото участие в ракетния щит на НАТО ще изостри конфликта с Русия, който и без това е „плашещо остър”.
Ядреното оръжие
Норвегия е готова да стане по-скоро ястреб, отколкото гълъб в политиката за сигурност. Така руснаците виждат това според научния сътрудник на Норвежкия институт за външна политика и експерт по Русия Юлие Вилхелмсен.
Тя се обявява срещу бъдещото норвежко участие в противоракетната отбрана на НАТО, въпросът за което сега се обсъжда в норвежкото правителство, тъй като това ще бъде голяма крачка встрани от премерената политика в направление САЩ и НАТО. В най-лошия случай това може да завърши с въоръжен конфликт, смята експертът.
„Приносът към противоракетната отбрана ще се разглежда като част от тенденция, където Норвегия вече няма да е страна с балансирана политика между Изтока и Запада, а силно се свърза със САЩ, които тя разглежда като защита от Русия”, казва Вилхелмсен.
Ядреното въоръжение
В края на миналата седмица вестник „Класекампен” писа, че правителството е поръчало анализ как Норвегия може да способства балистичната противоракетна отбрана на НАТО. Анализът се подготвя от служители на норвежкия Изследователски институт за отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. В продължение на една година комисията ще предостави своите препоръки на правителството. Така до края на тази година Норвегия може да стане част от предизвикващата спорове противоракетна отбрана на НАТО.
Министерството на отбраната смята, че противоракетната отбрана на НАТО е „чисто отбранителна възможност”, която „увеличава способността за колективна отбрана на страните от алианса”. Това контрастира рязко с възприемането на ситуацията от страна на Русия.
„Съпротивата срещу противоракетната отбрана стана мантра в руската риторика, в Русия твърдят, че Западът я обкръжава и се опитва да разгроми Русия. Руското ръководство използва това като обосновка за да увеличава своя собствен ядрен потенциал”, казва Вилхелмсен.
Плашещ конфликт
Експертът подчертава, че според Русия противоракетната отбрана лесно може да се преправи в оръжие за нападение, насочено срещу нея:
- Русия е на мнение, че противоракетната отбрана е създадена, за да я съкруши. И тази представа укрепва, тъй като тази отбрана се придвижва към нейните граници.
- Как оценявате норвежкото участие в ракетния щит на НАТО?
- Смятам, че това е лоша идея. Тя задълбочава конфликта с Русия, който и без това е плашещо остър.
- Защо конфликтът с Русия е „плашещо остър”?
- Ние се намираме на спиралата на надпреварата във въоръжаването, която може непосредствено да завърши с военен конфликт. Засега този конфликт намира израз във военни учения и засилени военни приготовления, но това може лесно да свърши със сблъсъци, ако ние продължаваме тази линия, вместо да намираме области на сътрудничество.
Вилхемсен смята, че според Русия Норвегия все по-плътно сътрудничи с НАТО: „В Русия има няколко версии за Запада. Това още повече ще въвлече Норвегия в НАТО и тази част от Запада, която Русия смята за своя непосредствена заплаха. В този случай Русия ще постъпи така, както постъпват повечето велики държави.”
Норвежките интереси
Докато Министерството на отбраната заявява, че противоракетната отбрана засилва способността за колективна отбрана на НАТО, Вилхелмсен смята, че е необходимо да се проведе дискусия за това кое собствено съответства на собствените интереси на Норвегия. Тя казва: „Логиката на норвежката отбранителна мисъл се заключава в това, че ние сме малка страна, чиято отбрана зависи от САЩ, и затова трябва да се отнасяме безкритично към мероприятия, подобни на това, за да получим „гаранция”. Това е неправилно, ние трябва да обсъдим много по-детайлно действително ли това мероприятие ще увеличи сигурността на Норвегия.”
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Сирийската армия изтласква терористите от покрайнините на Дамаск
13.01.2017, 09:16
Сирийската армия е изтласкала в четвъртък терористите от населеното място Басима в долината Уади-Барад в близост до Дамаск и продължава операцията, целяща връщането под неин контрол на разположените там водни източници, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Правителствените сили са се приближили до гората Айн ел Фиджи, където се намира голям резервоар с питейна вода. В тази местност войниците и приближените им членове на местното проправителствено опълчение се бият с терористите от „Джебхат Фатх аш Шам“ (новото наименование на „Джебхат ан Нусра“), върху които договореното примирие на територията на страната не се разпространява.
В резултат на подривни действия на 24 декември 2016 г., извършени от „Джебхат Фатх аш Шам“, столицата на Сирия бе лишено ат 80% от източниците си на питейна вода. Терористите не само взривиха магистрален водопровод, но и го замърсиха с дизелово гориво.
 

 
Китайските ВМС получиха шести кораб за радиотехническо разузнаване
12.01.2017, 23:05
В състава на китайските ВМС постъпи новия кораб за радиотехническо разузнаване Kaiyangxing Type 815A, съобщи днес South China Morning Post. Корабът Kaiyangxing с бордови номер 856 попълни състава на Серния флот на ВМС на Китай и пристигна в пункта за постоянно базиране в Циндао. Сега китайските военни вече имат в разпореждане шест такива кораба за РТР.
Китай строи разузнавателни кораби проект 815/815G от края на 1990-те години. Пълната водоизместимост на тези кораби е 6 хиляди тона. Дължината на корпуса е 130 м, ширината - 16,4 м, а газенето - 6,5 м. Максималната скорост е 20 възла.
 
Полша обмисля покупка на употребявани F-16
12.01.2017, 22:17
Полша обмисля евентуалната покупка на 96 употребявани изтребители F-16 с цел усилване на военновъздушните сили на страната. Това заявява полският заместник-министър на отбраната Бартож Ковнатцки, цитиран от вестник "Dziennik Gazeta Prawna".
Според Ковнатцки в момента полското МО сериозно разглежда варианта да се придобият 96 употребявани изтребителя F-16A/B, които след това да се модернизират в полските авиоремонтни заводи. Самолетите ще бъдат взети от САЩ и се предполага, че модернизацията ще бъде еквивалентна на стандарта MLU.
Според предварителните оценки на полското МО един употребяван F-16 ще излиза по около 100 млн. злоти ($24,3 млн.), но в сумата не влиза допълнителното оборудване, въоръжение и обучение. От полското МО съзнават, че покупката на употребявани изтребители е по-краткосрочно решение от взимането на чисто нови бойни самолети.
Ковнатцки заявява още, че на този етап покупката на изтребители F-35 е нералистична по финансови причини. Още повече, че страната му вече не можела да участва в индустриално в проекта.
Според плана за развитие на полските въоръжени сили до 2022 г., страната трябва да започне да купува F-35 и в крайна сметка да придобие 64 от тези бойни самолети до 2030 г.
Полша в момента разполага с 48 новопроизведени F-16C/D Block 52 придобити между 2006 и 2011 г. Те оборудват три ескадрили. Други две ескадрили са въоръжени с изтребителите МиГ-29 и една с изтребителите-бомбардировачи Су-22. Полша желае да замени съветските бойни самолети през следващото десетилетие.
96-те употребявани F-16 ще са достатъчно да оборудват пет или шест ескадрили, което значи че Полша се готви да създаде две или три нови ескадрили с многоцелеви бойни самолети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ген. Джеймс Матис одобрен за шеф на Пентагона
12.01.2017, 21:28
Генерал Джеймс Матис, изборът на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за министър на отбраната, бе одобрен от сенатска комисия, предаде АП.
След изслушването на кандидата се проведе гласуване, което завърши с 24 гласа "за" срещу 3 гласа "против".
Матис ще се нуждае и от одобрението на Сената и Конгреса, преди да бъде утвърден от президента.
Пенсионираният военноморски генерал през периода 2010-2013 оглавява Централното командване на американските въоръжени сили в Близкия изток и Централна Азия. Посветил е на армията 40 години.
В края на ноември, двамата с новоизбрания президент проведоха среща, след която Тръмп изрази възхищението си от 66-годишния генерал, като го определи като "генерал на генералите".
Агенциите отбелязват обаче, че според действащите в момента закони в страната, шефът на Пентагона не трябва да е бил на активна служба в последните 7 години. Това е било заобикаляно само веднъж до момента - през 1950 г. за назначението на ген. Джордж Маршал
Източник: https://news.bg/
 
Победата над ДАЕШ е приоритет, обяви номинираният за нов шеф на ЦРУ
12.01.2017, 21:24
Победата над групировката "Ислямска държава" е топ приоритет. Това обяви конгресменът Майк Помпео, номинацията за нов шеф на ЦРУ на президента Доналд Тръмп, съобщи РИА "Новости".
Той заяви това по време на изслушването си пред сенатска комисия.
Той припомни заявеното от Тръмп намерение води борба с джихадистите като един от приоритетите му по време на управлението му.
Помпео се изказа остро за Русия, като заяви, че тя е доказала агресивната си политика, окупирайки Украйна и заплашваща Европа. Москва не е направила нищо, за да спре ДАЕШ, убеден е той.
Кандидатът също така бе питан и за разпитите с употреба на насилие на задържани по обвинения в тероризъм, като обяви твърдо, че не подкрепя тази практика и дори не би могъл да си представи, че като президент Тръмп ще иска нещо подобно.
Въпреки това, новоизбраният президент се закани, че подобни разпити не няма да бъдат отхвърлени, но и ще бъдат още по-сурови, защото "това работи".
Помпео, бивш армейски офицер, служи в комисията по разузнаване в Камарата на представителите и беше в комисията, която разследваше скандала с Бенгази.
Източник: https://news.bg/
 
Mеморандум за безопасност на полетите при операции в Сирия подписаха Русия и Турция
12.01.2017, 21:10
Руското министерство на отбраната и Генералният щаб на турската армия подписаха меморандум за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасност на полетите в хода на операциите в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на министерството на отбраната.
Меморандумът е подписан по време на консултации на делегации на въоръжените сили на двете страни в Москва, посветени на взаимодействието в борбата с групировката "Ислямска държава" в Сирия.
 
Русия няма да се впуска в надпревара по въоръжаване
12.01.2017, 20:27
Русия няма намерение да се впуска в нова надпревара по въоръжаване, но ще поддържа постигнатото ниво на военна сигурност. Това заяви в четвъртък (12 януари) руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от РИА "Новости".
"В същото време бих искал да подчертая, че нямаме намерение да се впускаме в нова надпревара по въоръжаване", каза той на лекция за ръководния състав на военното ведомство и представители на обществеността на тема "Актуални въпроси на военното строителство. Съвременност и перспективи".
Шойгу каза още, че най-новите самолети, постъпващи на въоръжение във ВКС, сериозно ще повишат огневите им възможности.
"Превъоръжаването на ВКС с перспективни бойни авиационни комплекси ще повишат огневите им възможности по унищожаване на крилати ракети с 1,5 пъти", каза той, цитиран от РИА "Новости".
През 2017 г. се очаква на ВКС да бъде доставена първата партида изтребители (авиокомплекси) от пето поколение Т-50 (ПАК ФА).
По думите на Шойгу до 2021 г. стратегическите ядрени сили ще бъдат снабдени със съвременно въоръжение на 72%, предаде Lenta.ru. Това ще обезпечи поддържането на ядрения потенциал на страната на нужното ниво, смята министърът. Шойгу отбеляза що, че развитието на стратегическите ядрени сили продължава да е безусловен приоритет за военното министерство, тъй като ядрената триада обезпечава гарантирано сдържане на агресията против Русия и нейните съюзници.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Военнослужещи изпълниха задачи в помощ на населението
12.01.2017, 19:25
Личен състав и техника от Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Сухопътните войски (СВ) продължават изпълнението на задачи в помощ на населението и днес 12 януари 2017 г. Две модулни формирования за борба с бедствията и авариите от Военновъздушните сили оказват съдействие за овладяване на последствията от усложнената зимна обстановка в област Добрич. Един роторен снегорин и един АТС-95Г от военното формирование 28 770 – Балчик се включиха в снегопочистването на общинската пътна мрежа по маршрут Балчик – Кремена – Дропла – Малина – Преселенци и обратно. Роторен снегорин на военно формирование 36 780 – Шабла оказва съдействие в снегопочистването на общинската пътна мрежа на община Генерал Тошево по маршрут Бежаново – Спасово – Сърнино – Преселенци.
В област Варна от сутринта военнослужещи с машина БАТ-М и един джип „Мерцедес” G-270 от военното формирование 34 410 - 9 – Варна от състава на ВМС продължават оказването на помощ по снегопочистването на пътната инфраструктура в област Варна по пътя с. Каменар – Аксаковска панорама.
В област Сливен военнослужещи с четири високопроходими машини от военното формирование 22 220 - Сливен от състава на СВ извършват снегопочистване на пътната инфраструктура.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Военно формирование 24620 – Свобода отбеляза своя празник
12.01.2017, 19:20
Днес в района на военно формирование 24620 – Свобода се проведе тържествено честване на празника на Военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон, съобщава КСВ.
Честването започна с посрещане на бойното знаме. Командирът на формированието подполковник Минчо Минев приветства с празнично слово личния състав и гостите, след което бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски и командира на военното формирование. Тържеството продължи с празнична програма, в която взеха участие танцова и вокална група от ОУ ”В. Левски” гр. Чирпан и деца от спортен клуб „Парадайс” към Военен клуб гр. Чирпан.
Гости на празника бяха полковник Стоян Стоянов – заместник - началник на щаба на  Сухопътните войски, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция”, подполковник Димитър Димитров от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, командири на военни формирования, госпожа Кичка Петкова – кмет на гр. Чирпан, представители на всички общински институции и на военнопатриотичните съюзи.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
China Daily: САЩ може и да не спечелят новата ядрена надпревара
12.01.2017, 14:24
В края на декември новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter изявление, че Америка трябва да разшири своя ядрен арсенал. И дори добавил „Нека това бъде надпревара във въоръжаването”. Обаче докато Тръмп е уверен, че неговата страна ще победи в надпреварата, China Daily счита, че той прави голяма грешка.
Независимо от многобройните вълни от разоръжаване Вашингтон и сега разполага с хиляди бойни глави. Руският арсенал е равен на американския, а Китай се задоволява с ефективна система за минимално сдържане.
Когато сега Тръмп говори за усилване на американския ядрен потенциал и ядрена надпревара, с кого възнамерява да се съревновава? С Русия, която не отстъпва в тази област и дори може да превъзхожда САЩ? Това обаче изобщо не пасва на изявленията на Тръмп, че възнамерява да дружи с Русия.
Или Тръмп се е прицелил в Пекин? КНР успешно изпита своята първа атомна бомба през 1964 г. и САЩ по вече не се решиха да я заплашват открито. В периода на проблеми с икономиката за Пекин беше достатъчно минималното сдържане, но сега всичко се промени. Ако Тръмп иска наистина да въвлече останалите страни в надпреварата във въоръженията, то сега китайската икономика вече може да си позволи мащабни разработки. Новият американски лидер „може някога да се събуди и да открие, че спрямо другите държави надеждността на ядреното оръжие на САЩ намалява”.
Американската национална сигурност може да се окаже уязвима дори пред Северна Корея. По-рано заплахи от страна на Пхенян нямаше, а сега САЩ могат да се сблъскат само с нови големи рискове предвид разработваните балистични ракети.
Сега Вашингтон няма проблеми със сигурността, той просто няма необходимост да работи над разширяване на своя ядрен потенциал. И ако Америка все пак се заеме, това ще повлече след себе си надпревара във въоръженията, която Вашингтон може и да не спечели. Така че администрацията на Тръмп е по-добре сериозно да се отнесе към ядрената заплаха и съвместно с другите страни да се заеме с разоръжаване.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Пентагонът изпрати радарни установки към Аляска, възпира Северна Корея
12.01.2017, 13:23
Пентагонът е предислоцирал радарни установки с морско базиране SB-X на север от Хавайските острови към Аляска, съобщава CNN.
Това е първата мярка, предприета като реакция на американското военно министерство на плановете на Северна Корея да проведе изпитания на междуконтинентална балистична ракета.
Този тип радарни установки имат възможност да събират повече данни за изстрелвания и изпитания на ракети с голям обсег. В дадения случай радарът ще позволи на американците да засичат ракети, изстреляни към Аляска, остров Гуам и Западното крайбрежие на САЩ.
Отбелязва се обаче, че радарите SB-Х могат да се намират на водно базиране само недълго време. Затова американските военни ще трябва да предугаждат оптималните срокове за разполагането им в тази част на Тихия океан.
Миналата седмица шефът на Пентагона Аштън Картър заяви, че САЩ са готови да свалят ракети, изстреляни от територията на Северна Корея, ако те представляват заплаха за САЩ или техните съюзници.
Източник: https://news.bg/
 
Честит празник, разузнавачи!
12.01.2017, 12:45
Българските военни разузнавачи отбелязват днес своя професионален празник. С Указ № 190 от 31.12.1907 г., който влиза в сила на 12 януари 1908 г., княз Фердинанд създава Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията, а на 11 февруари 1997 г.,а  със заповед на военния министър, датата е обявена за официален празник на военното ни разузнаване
По време на Балканската война (1912-1913) за първи път е осъществено въздушно разузнаване и са направени опити за радиосмущения, подслушване и прехващане на чужд радиообмен. Предварително организирано агентурно разузнаване и действащи чети са били използвани в широк мащаб.
Българското разузнаване дава своя принос в световната военна история с пълномащабно радиоразузнаване по време на Одринската операция. С 29 самолета и два балона за първи път се правят визуално въздушно разузнаване и снимки. Тогава са и първите опити радиосмущения, подслушване и прехващане на чужд радиообмен.
В хода на Първата световна война (1915-1918) към армиите и щабовете на дивизиите функционират разузнавателни служби. Съгласно клаузите на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919) Разузнавателната секция е разформирана. Извършени са 932 полета за разузнаване от въздуха и за нанасяне на удари по важни обекти на противника.
През 1939 г. дейността на военното разузнаване е възобновена, а през 1940 г. е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел към Щаба на войската с три отделения - външно разузнаване, вътрешно разузнаване и контраразузнаване. Осигурена е нова техника за подслушване на телефонни разговори. През 1942 г. са положени основите на съвременното българско радиоразузнаване.
След Втората световна война (1939-1945) отделът прераства в Разузнавателен отдел на Генералния щаб, чиято задача е водене само на външно разузнаване. През 1947 г. структурите с контраразузнавателни функции са извадени от състава на военното разузнаване и стават основа на военното контраразузнаване.
Отделът се разраства в Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) през 1950 г. В негово подчинение преминава парашутно-разузнавателен батальон (1951), формирана е отделна разузнавателна ескадрила за оперативно разузнаване, създаден е отряд за радиотехническо разузнаване (1957) и е открита школа за подготовка на кадри (1972). Информационното отделение ръководи апарата на военните аташета и радиоразузнаването, анализира постъпващите сведения и изготвя информационни документи.
С постъпването на самолети МиГ-25 за тактическо и оперативно разузнаване на въоръжение в Българската армия през 80-те години, възможностите на разузнавателната авиация се повишават. По това време РУ-ГЩ разполага със задгранични органи в повече от 35 държави.
Демократичните промени в България през 1989 г. заварват РУ-ГЩ с натрупан богат опит в оперативната работа и в състояние да предоставя на вишестоящите инстанции и войските необходимата им информация, както и да разкрива своевременно евентуално възникване на потенциална заплаха за националната сигурност.
На основата на Разузнавателното управление се създава Главна дирекция "Военна информация” (1999), която по-късно е трансформирана в Служба "Военна информация” (2000).
Днес главните приоритети в дейността й се определят от участието на България в колективната европейска и евроатлантическа система за сигурност. С политическата преориентация на страната ни въпросителните отпадат. Разузнаването се реформира, като дейността му се привежда в съответствие с политическите и военните реалности в глобален и регионален аспект.
Важен момент е преминаването на военното разузнаване в подчинение от началника на ГЩ на министъра на отбраната. През март 2012 г. за първи път в историята ни цивилен директор пое ръководството на Службата – бившият военен разузнавач полковник от резерва Веселин Иванов. - Още ВР
Източник: http://www.glas.bg/
 
Департаментът по чуждоезиково обучение на НВУ „Васил Левски” получи безусловна натовска акредитация
12.01.2017, 12:22
На Департамента по чуждоезиково обучение (ДЧЕО) към НВУ „Васил Левски” е дадена безусловна акредитация от НАТО със срок 6 години до 29 ноември 2022 г. Към момента в Алианса има още 11 центъра за обучение с подобна акредитация,  като ДЧЕО е първия акредитиран езиков център, съобщи за „Отбрана.com” неговият директор полковник Петко Петков.
Департаментът е открит на 17 октомври 2007 г. като съвместен проект на Министерството на отбраната на Р. България и  правителството на САЩ, припомня директорът. Това е структура, в която е съсредоточена голяма част от квалификационните курсове по английски език. От създаването му до сега (2007-2016) са обучени над 2600 военнослужещи и цивилни служители, както и повече от 50 чуждестранни обучаеми от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Украйна Франция и Хърватия......Прочети още
 
Споразумение между Словакия и Чехия за обща охрана на въздушните граници на двете държави
12.01.2017, 10:19
От това лято чешките и словашките ВВС взаимно ще си помагат за охраната на въздушното пространство на всяка от двете държави, това е съгласно споразумението, което бе одобрено от кабинета в Прага в понеделник. Споразумението бе подписано по-рано и от правителството на Словакия.
Процедурата предвижда споразумението да бъде ратифицирано от парламентите и президентите на двете държави. След влизането в сила, то ще позволи на дежурните летци да се намесят, включително и с използване на сила, например в случай, че терористи планират да използват отвлечен от тях самолет.
Според по-ранни изявления на словашкото МО, чешките и словашки ВВС ще продължат самостоятелно да охраняват своите въздушни граници. Те ще си помагат само, ако ‘подозрителен’ самолет навлезе от въздушното пространство на едната държава в другата или ако ВВС на някоя от тях остане временно без ресурси да охранява своите въздушни граници.
Чехия до сега няма сключено подобно споразумение с която и да било друга държава.
Чешките ВВС имат на въоръжение шведски изтребители JAS-39 Gripen, а тези на Словакия – съветски Миг-29.
Братислава провежда преговори с Швеция за закупуване или вземане на лизинг на изтребители Gripen.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
US спецслужбите не били автори на доклада за компроматите на Русия за Тръмп
12.01.2017, 09:48
Публикуваният в американски медии доклад, че Русия разполага с компромати за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, не е съставен от американските спецслужби.
Това се изтъква в декларация на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитирана от "Ройтерс".
Клапър е разговарял с Тръмп, като двамата са говорили за секретните доклади на американските спецслужби, посветени на извършените в периода на предизборната президентска кампания кибератаки, приписвани на Русия.
"Ние обсъдихме също и документ на една частна охранителна компания, който през последните месеци широко се разпространи в медиите, даже още преди разузнавателната общност в страната да бъде известена за него. Аз подчертах (пред Тръмп), че този документ не е бил съставен от американското разузнаване и не смятам, че той е изтекъл от разузнавателните служби", посочи Клапър.
Той отбеляза също, че спецслужбите на САЩ не потвърждават достоверността на тези документи и не строят никакви предположения на тяхна основа. Освен това Клапър изразил пред Тръмп безпокойство от публикациите и двамата се съгласили, че подобни слухове "нанасят вреда на националната сигурност".
CNN съобщи във вторник, позовавайки се на сведения, получени от официални американски лица, че миналата седмица шефовете на американските спецслужби запознали Тръмп с някакви налични данни, че руските спецслужби разполагали с информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент на САЩ.
Това толкова разяри Тръмп, че на пресконференцията си вчера той отказа да отговаря на въпрос на CNN.
Източник: https://news.bg/
 
Преговорите за Сирия в нов троен формат – Русия, Турция и Иран
12.01.2017, 09:35
На 23 януари ще се проведат преговорите за разрешаването на сирийския въпрос в столицата на Казахстан, Астана, пише вестник „Известия“, цитирани от ИА Фокус.
С цел подготвяне на срещата за Турция са заминали група руски експерти. На 8 февруари преговорите ще продължат в Женева, но вече под егидата на специалния представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура.
По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подготовката за Астана протича енергично.
„Това е голяма крачка напред по пътя за мирно разрешаване на сирийския конфликт. След освобождаването на Алепо тези преговори са най-важното събития за уреждането на сирийската криза.
Русия постоянно повтаря, че този конфликт няма военно разрешение. Необходим е всеобхватен междусирийски диалог.
След освобождаването на Алепо ние успяхме да постигнем прекратяване на огъня по цялата територия на Сирия“, заяви директорът на Центъра за партньорство на цивилизациите в МГИМО Вениамин Попов.
„Това е самостоятелен и нов формат, но той не противоречи на женевския формат. Ние признаваме ключовата роля на ООН за разрешаването на ситуацията в Сирия.
Но женевският формат попадна в задънена улица заради действията на опозицията и на онези, които ги подкрепят.
Затова ние намерихме нов формат със сили, които са действително заинтересовани от прогреса. Става дума за тройния формат: Русия, Турция и Иран“, подчерта Попов.
Източник: https://infobalkani.wordpress.com/
 
КамАЗ-63969 e в Сирия
12.01.2017, 09:20
Последните няколко дена, благодарение на серията снимки, разпространени в социалните мрежи и публикувани непосредствено от град Алепо, където в момента руснаците раздават хуманитарна помощ на населението, може да се види присъствието на последната разработка в сферата на противоминните средства руско производство.
Бронираният автомобил КамАЗ-63969 - е една от последните новости от семейството на Тайфун, която може да се счита руски еквивалент на автомобилите MRAP (mine-resistant ambush protected, защитени от мини и от нападения от засада).
Създадената по настояване на Кремъл програма Тайфун се появи през 2010 година, когато министерството на въоръжените сили на РФ одобри научната и технологична разработка на бронираната машина за пехотата, способна да противодейства дори на заплахата от самоделни взривни устройства, а също на по-големи опасности, с които войската може да се сблъска в зоната на бойните действия.
През 2012 година руският военен министър подписа първия договор за реализирането на прототипа с намиращата се в Татарстан компания КамАЗ, от която зависи базовата линия на шасито на петте версии на Тайфун.
След две годни в чест на Деня на Победата през 2014 г. публиката видя първите 12 Тайфуна, очакващи структурно нови системи, продиктувани от експлоатацията в бойни условия.
Към 2013 г. КамАЗ-63969 беше представен на Руската оръжейна изложба и на изложбата в Казахстан.
През октомври 2016 г. руските въоръжени сили потвърдиха доставката на няколко модела Камаз 63696 за силите на спецназа.
Камаз-63969 е автомобил MRAP, конструиран на базата на тялото на камиона от едноименния руски завод.
Тайфун-К е представен като универсален брониран автомобил, снабден с най-модерни отбранителни функции, гарантиращи опазването на превозвания товар дори в случай на пряка заплаха или взрив от засада на взривно устройство с голяма мощност.
Вече нееднократно бе казано, че при провеждането на асиметрични атаки в различни зони на бойните действия на територията на Сирия се използват много често самоделни взривни устройства.
Външното тяло се състои от многослоен корпус от нова стомана и включва в себе си допълнителни системи от керамична балистична защита на най-уязвимите места. - Още за КамАЗ-63969
Източник: http://bgr.news-front.info/
 

 
Нова щурмова винтовка за турската армия
11.01.2017, 23:25
На въоръжение в турската армия са постъпили първите 500 съвременни щурмови винтовки MPT-76, съобщава Anadolu Agency.
Новото оръжие се произвежда от оръжейния завод в град Къръккале, влизащ в корпорацията за механична и химическа промишленост на Турция (МКЕК). Производството на оръжия в Къръккале започва преди 49 години със серията винтовки G-3 и картечници MG-3.
Техническите характеристики на 7,62 мм MPT-76 са: Маса – 4,2 кг, дължина на цевта - 40,6 см, начална скорост на куршума  – 800 м/с, ефективна далечина на водене на стрелба – 600 м, скорострелност – до 700 изстрела в минута. Винтовката има телескопичен регулируем приклад. - (видео)
 
Тайланд се отказа от украинските танкове
11.01.2017, 22:53
Министерството на отбраната на Тайланд прекрати договора с Украйна за доставка на танкове "Оплот", сключен още през 2011 година. Причината за отказа за сътрудничество с Украйна стана неспособността на харковския завод „им. Малышева“ да изпълни условията на контракта, съобщава изданието Bangkok Post.
Договора за доставката на 54 танка "Оплот", явяващи се модернизирана версия на съветския танк Т-80, е сключен между Киев и Банкок през септември 2011 година и е на стойност 241 милиона долара. За пет години обаче украинските танкостроители са успели да осигурят само 20 бойни машини. Заради липсата на професионални кадри заводът през 2015 година не е успял да произведе нито един танк. Украинската страна е поискала от клиента да бъде удължен срока за изпълнение на контракта до октомври 2017, но молбата им е била отхвърлена.
На мястото на неполучените украински танкове  "Оплот" в тайландската армия ще пристигнат китайски танкове VT-4. Контракт с Пекин за доставката на 28 машини с опция за допълнително количество вече е подписан.
 
Русия прехвърли в Сирия 12 щурмови самолета Су-25
11.01.2017, 21:57
Източници публикуват информация за прехвърлянето в авиобаза «Хмеймим» в Сирия на 12 щурмовика Су-25 на ВКС на Русия.
Прехвърлянето е осъществено от летище Моздок, Република Северна Осетия-Алания на 10 януари. Заедно с тях в Сирия са изпратени 2 Ил-76МД с бордови номера RA-76771 и RA-76724. Самолетите са презаредени чрез Ил-78.
На кадрите, публикувани в YouTube, може да се видят пет руски самолети, 4 от които са щурмоваците Су-25. Официално потвърждение на прехвърлянето на този етап няма от страна на МО на РФ.
 
Българската войска разделена и обезверена от ГЕРБ. На ход е новият главнокомандващ генерал Румен Радев
11.01.2017, 16:57

До идването на власт на ГЕРБ, българските политически партии се отнасяха резервирано и с подобаващ респект към войсковия генералитет.

Разчитаха на историческия унаследен у него кастов нюх, вярност към Отечеството, политическа безпристрастност, преданост към войсковите традиции, придържане към документите за изграждането на отбраната в условията на демократично общество, професионално отношение и лоялност за успешно преминаване към принципите на колективната сигурност в рамките на НАТО............Прочети още

 
Сухопътните войски оказват помощ на хванати в снежния капан
11.01.2017, 16:34
Днес по искане на областния управител на област Ямбол и със заповед на командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев в 10.30 часа е активирано формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при тежки зимни условия от военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада. Формированието се включи в преодоляване на последствията от зимната обстановка на територията на област Ямбол, съобщава КСВ.
Във взаимодействие с органите на държавната и местната власт формированието участва в операция по извличане на 4 бедстващи цивилни автомобили, „Фадрома” на АПИ и МТЛБ на Гражданска защита, в пътния участък между селата Калчево и Саранско.
Помощ при извличането на закъсали тежкотоварни и леки автомобили и разчистване на пътния участък оказват 9 военнослужещи с две верижни машини МТЛБ, с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов.
 
Руските ВКС ще получат през 2017 г. 4 комплекта ЗРК С-400 "Триумф"
11.01.2017, 13:52
МО на Русия съобщи, че през 2017 г. Въздушно-космическите сили на Русия ще получат още 4 полкови комплекта от най-новата зенитно-ракетна система (ЗРК) С-400 «Триумф».
«Бойните разчети на зенитно-ракетния полк от подмосковското съединение на ПВО от състава на Въздушно-космическите сили на Русия, който прие на въоръжение новия полкови комплект от ЗРК С-400 "Триумф", са пристъпили към носене на бойно дежурство по противовъздушна отбрана на Москва и централния промишлен района на Русия». - (видео)
По открити данни, от 2007 до 2016 г. Русия е развърнала не по-малко от 19 зенитно-ракетни полка с двудивизионен състава (с изключение на 1532-и полк на Камчатка, който е с 3 дивизиона), снабдени със ЗРК С-400. По действащите планове на Държавната програма за превъоръжаване за периода до 2020 г., МО на Русия трябва да получи 56 дивизиона С-400.
С-400 «Триумф» е многоканална далекобойна зенитно-ракетна система. Тя разполага с няколко типа ракети с различна далекобойност. Разработена е в началото на новия век в НПО «Алмаз» под ръководството на Александър Лемански като развитие на решенията приложени в ЗРК С-300ПМУ-2 «Фаворит». Приет е на въоръжение през 2007 г. - Още за С-400
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
САЩ за първи път изпращат F-35 на служба в чужбина - в Япония
11.01.2017, 13:32
Корпусът на морската пехота на САЩ е прехвърлил на 9 януари в Япония ескадрила перспективни многофункционални изтребители от 5-о поколения F-35, съобщава http://www.marines.mil
Самолетите ще бъда дислоцирани на американската авиобаза Ивакуни в южната част на остров Хонсю. Ескадрилата VMFA-121 ще замени сега базираната в авиобаза Ивакуни ескадрила VMFA(AW)-242, въоръжена с изтребители F/A-18C/D. - (видео)
За плановете на САЩ да изпратят в Япония 16 изтребителя F-35 стана известно още през август 2016 г. Тогава бе съобщено, че първите 10 F-35 на ескадрила VMFA-121 ще пристигнат в Япония през януари 2017 г., а още 6 - през юли 2017 г. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Правителството предложи вицеадмирал Емил Ефтимов за изпълняващ длъжността началник на отбраната
11.01.2017, 13:22
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаване на вицеадмирал Емил Ефтимов за временно изпълняващ задълженията на началник на отбраната до назначаването на титуляр, но за срок, не по-дълъг от една година. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Вицеадмирал Ефтимов в момента е заместник-началник на отбраната.
 
Генералите от изминалите войни на САЩ очакват с нетърпение Тръмп — „ще освобождават угнетените“
11.01.2017, 12:33
Специалните части на САЩ очакват с нетърпение встъпването на Тръмп в длъжност. През декември Тръмп по време на речта си в Северна Каролина заяви, че САЩ ще се концентрират върху борбата с тероризма и разгрома на ИД, а не върху свалянето на правителства, и че «зелените барети» на САЩ ще имат много работа — те ще продължават да действат според своя девиз — «Да освобождават угнетените».
През декември 2015 г. Тръмп заявяваше, че Обама е направил грешка, изпращайки в Ирак 200 военнослужещи от специалните части на САЩ за борба с ИД. Според Тръмп, трябвало е да се изпратят повече специални части, а това да се направи тайно, а не както Обама, който обяви публично за това.
Представителите и ръководството на спецназа, а също членовете на Конгреса нееднократно твърдяха, че непрестанната война в продължение на 15 години е наложила своя отпечатък върху войската, а спецназът вече трудно се справя с нарастващото натоварване, защото основните операции в «сивата зона» се провеждат точно от него, а не от армията. Хората са изморени, постоянно са в стрес и «прегоряха» от работа. Бойците от спецназа на САЩ практически не са имали отдих за всичките тези 15 години.
Очаква се, че Тръмп или ще увеличи броя и финансирането на спецназа, или ще намали глобалния размах и броя на операциите.
Всъщност, въпросите около интензивността на работата на спецназа ще се решават от двама човека в администрацията на Тръмп: предполагаемият министър на отбраната генерал Джеймс Матис и съветникът по национална сигурност генерал Майкъл Флин.
Последният е бил директор на разузнаването към Обединеното командване на специалните операции в периода от юли 2004 до юни 2007 г. Казват, че заслуга на Флин е, че при него специалните части са станали годни не просто да провеждат еднократни мълниеносни операции, но и да изпълняват десетки мисии за една нощ. Така те се били превърнали в работеща военна машина.
Генерал Матис се слави със своята агресивност, затова особено «затишие» от страна на Матис и Флин не бива за очакваме.
Думите на Тръмп, че САЩ повече нямат намерение да свалят правителства, не бива да ни обнадеждават. Силите със специално предназначение работят главно там, където правителствата вече са паднали, а в страните има война и цар хаос.
Тръмп твърди, че планира да въведе ред във финансите на Пентагона и да съкрати ненужните разходи. В спецназа, както и във всяка държавна структура, се отнасят с голяма тревога и към най-малката вероятност от съкращаване на бюджета.
От друга страна, предполага се, че на спецаза ще им се развържат ръцете и ще има по-малко ограничения при прилагането на сила, защото Тръмп ще се съсредоточава в борбата с тероризма и ИД. А това се приветства вътре във войската.
Днес бойците от специалните части на САЩ се отнасят негативно по отношение правилата за водене на бой, неодобряват и своята малобройност в Ирак и Сирия, считайки, че тя буквално им е завързала ръцете при провеждането на операции по ликвидиране ръководството на ИД.
С идването на Тръмп на власт, както те се надяват, всичко може да се промени кардинално. - Още ССО на САЩ
Източник: http://bgr.news-front.info/
 
Ето какво мислят американските военни за Обама
11.01.2017, 12:25
Болшинството действащи американски военнослужещи оценяват негативно работата на президента на САЩ Барак Обама в качеството му на главнокомандващ въоръжените сили на САЩ. За това свидетелстват резултатите от допитването, проведено от онлайн-списанието Military Times съвместно с НПО Institute for Veterans and Military Families от университета в Сиракуза.
Недоволни от работата на Обама са болшинството от родовете войски. Корпусът на морската пехота на САЩ дават отрицателна оценка на президента — 60.3 % от военнослужещите, сухопътните войски 53%, в ВВС — 49,6% и в ВМС — 45,9%.
Общо 29.1 % от респондентите са крайно недоволни от командването на отиващия си американски президент.
«Няма никакви съмнения, че армията в този етап е изтощена, а за това е виновен президентът. Що се отнася до всички негови обещания, то интензивността на операциите не се занижи силно, а и инвестициите във въоръжените сили бяха малко», — цитира изданието думите на директора на програмата за международни изследвания от Heritage Foundation Джеймс Джей Карафано.
Отбелязва се, че военните не са приели решението на Обама да съкрати числеността на личния състав на ВС (71 % от запитаните считат, че военнослужещите трябва да бъдат повече), не са одобрили извеждането на войските от Ирак (59 % са сигурни, че това е занижило сигурността на страната) и обвиняват президента за недостатъчно внимание към значителни външни заплахи (64 % от респондентите считат за такава заплаха Китай).
«Барак Обама е пасивен боец. Той не успя да завърши задграничните кампании и да изпълни обещанията си, а и нямаше да успее да го направи», — коментира резултатите от изследването директорът на военната, ветеранска и социална програма на Центъра за нова американска сигурност Фил Картър.
В своите мемоари бившият министър  на отбраната на САЩ Робърт Гейтс критикува Обама за това, че «той не вярва в собствената си стратегия». Той отбелязва, че президентът се е отнасял към ръководните офицери като към потенциален противник, с което е заслужил недоверието на военнослужещите.
Източник: http://bgr.news-front.info/
 
Морската авиация на Северния флот на Русия ще получи шест модернизирани вертолета Ка-27М
11.01.2017, 09:07
Морската авиация на Северния флот на Русия ще получи през 2017 г. шест нови вертолета Ка-27М, съобщават от пресслужбата на флота, цитирани от ТАСС.
Пилотите ще преминат обучение в Центъра за подготовка на летци от морската авиация на ВМФ в Ейск, на бреговите летища на Северния флот, както и от палубите на бойните кораби.
Ка-27 е съветски палубен многоцелеви вертолет. В съединенията на Северния флот се използва за борба с подводници и за операции по търсене и спасяване.
Вертолетите Ка-27 може да се използват от тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов, атомния крайцер „Петр Великий“, големите кораби за борба с подводници по проекта 1155 и ескадрените миноносци по проекта 956.  - Още за Ка-27
 
Защо Русия изтегля от Сирия част от войските си
11.01.2017, 08:43
Русия издейства прекратяване на огъня и даде началото на нов кръг от мирни преговори между опозицията и действащото правителство на Сирия, заяви на 29 декември президентът на Русия Владимир Путин.
"Преди няколко часа бяха подписани три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплекс от мерки по контрола на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е декларация за готовността да бъдат започнати мирни преговори по сирийското урегулиране", заяви държавният глава на Русия.
Путин призова враждуващите страни, а също и страните, които могат да влияят на ситуацията, да подкрепят мирната инициатива и да пристигнат в края на януари за участие в мирните преговори в Астана, столицата на Казахстан.
В същото време руският държавен глава отбеляза, че военният контингент на Руската федерация в Сирия трябва да бъде съкратен.
Защо изтеглят част от войските
Министерството на отбраната на Руската федерация намали числеността на изтребителите и бомбардировачите, на сапьорските групи, а също сви и броя на корабите край сирийското крайбрежие, посочват военни експерти, анкетирани от "Руски дневник".
"Руските войски постигнаха значителен успех и освободиха Алепо, втория по големина град в Сирия. Във връзка с това ръководство взе решение да съкрати числеността на групировката и да даде на войниците да отдъхнат след година кръвопролитни бойни действия", каза пред "Руски дневник" Леонид Ивашов, генерал-полковник в оставка и президент на Международния център за геополитически анализ .
Генералът обаче не мисли, че спирането на операцията ще се отрази положително на военната обстановка.
"Само преди месец бунтовниците се възползваха от хуманитарните паузи и от режима на спиране на огъня, за да се прегрупират и да ударят в тила на сирийската армия. В резултат в техните ръце падна Палмира. С такива хора трябва да се воюва до победния край", допълни Ивашов.
Политически път
Русия иска да реши проблема по политически път и да сведе до минимум военното си участие в конфликта, докато има такава възможност, коментира генерал-майорът в оставка и заместник-директор на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) Павел Золотарьов.
"В такива конфликти е лесно да се намесиш, но е трудно да излезеш от тях. Ръководството на Русия не иска да повтори грешките на американците в Ирак и Афганистан. Затова трябва да ограничим действията си, ако не с чувството на победа, то поне с усещането за изпълнена задача", отбеляза експертът.
При все това той подчерта, че войната с бойците на "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра" все още не е приключила. "Сраженията с тях няма изобщо да ни се разминат", допълни Золотарьов.
Резултатът от действията на руските Въздушно-космически сили
Действията на руските войски предотвратиха разпада на сирийската държава и разкъсаха веригата на "цветните революции" и в Близкия Изток, и в Африка, заяви миналата седмица министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.
"Нанесен е съществен удар на международните терористични организации в Сирия, спряно е разрастването им в регионите, нарушено е финансовото захранване на бандитските формирования и системата на ресурсното им осигуряване", каза Шойгу.
По думите му към режима на прекратяване на огъня са се присъединили над 1000 населени пункта и близо 108 000 бежанци са успели да се върнат по домовете си.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
В Китай спуснаха на вода нова ракетна корвета
10.01.2017, 22:32
В корабостроителницата "Худонг-Жонгхуа" (Hudong-Zhonghua) в Шанхай на 29 декември 2016 година бе спусната на вода поредната корвета клас "Цзяндао", предназначена за китайските ВМС, информира Jane's defense weekly.
Това е вече 13-тата корвета от този тип (проект 056), спусната на вода в корабостроителницата в Шанхай. Освен това, кораби клас "Цзяндао" се строят и в корабостроителните заводи в Гуанчжоу, Далян и Ухан.
Главния кораб от серията "Бенгбу" 582 е построен в Шанхай и предаден на китайските ВМС на 25 февруари 2013 година. Средният темп на доставките на корветите е един кораб на всяка шеста седмица.
Общото количество на планираните за строителство кораби от тази серия е неизвестно. Американското разузнаване предполага, че серията от проект 056 ще бъде от около 60 корвети. В края на миналата година, на 28 декември, във военноморската база Сямън (провинция Фуцзян) се състоя церемония по приемане в състава на ВМС на 30-тата корвета от проекта - "Нингде".
Новите кораби са предназначени за патрулиране в териториалните води, ескорт, борба с надводни и подводни сили на противника, защита на риболова.
Корветите клас "Цзяндао" имат пълна водоизместимост 1500 тона и  скорост до 28 възла. Дължината на корпуса е 89 метра, а ширината - 11,6 метра. Корабите са снабдени със съвременно радиолокационно оборудване и средства за ПВО. Въоръжението им включва: 76-мм артилерийска установка, четири пускови установки за противокорабни ракети с обсег на действие до 65 морски мили, 10-контейнерен ЗРК с малък обсег, два тритръбни торпедни апарата и др.
 
Националното разузнаване на САЩ с обемен доклад
10.01.2017, 19:20
Тези дни Националното разузнаване на САЩ публикува обемния доклад (235 страници) "Глобални тенденции. Парадокс на прогреса", засягащ глобалните перспективи на основните страни в света до 2035 година.
В доклада са засегнати най-различни въпроси за войната и мира в средносрочна перспектива, икономически проблеми, демографията по света и т.н. - (документа в pdf)
 
Проучване: Нараства одобрението на членството ни в НАТО
10.01.2017, 16:43
59% от българите одобряват членството ни в НАТО, а негови противници са 22%. Този дял нараства с четири-пет пункта за последните три години. Над средната е подкрепата за членството на страната в НАТО сред мъжете, сред българите на възраст под 60 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете-областни центрове и сред привържениците на ГЕРБ, на ДСБ и на РБ. Най-много са противниците на НАТО сред привържениците на БСП и на Обединените патриоти.
Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. 77% от българите одобряват членството на страната ни в ЕС, а 13% не го одобряват. Над средния дял одобрение регистрираме сред мъжете, сред хората на възраст до 60 години, сред високообразованите българи, сред заможните хора, както и сред избирателите на ГЕРБ, на ДСБ, на РБ и на ДПС.
Над средното е неодобрението за членството на страната ни в ЕС сред възрастните българи, сред нискообразованите и бедните, сред симпатизантите на БСП и на Обединените патриоти (главно за сметка на избирателите на Атака).
И въпреки, че повечето българи преосмислиха в някаква степен ранния си еврооптимизъм и приземиха свръхочакванията си, в настоящото изследване регистрираме, че 56% от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи. Подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи през последните години, регистрирано от всички социолози. При това недоволството е слабо повлияно от това, коя политическа сила доминира във властта.
Най-много привърженици на тезата за европейски контрол над съдебната система у нас има сред мъжете, сред хората на възраст над 40 години, сред високообразованите, сред градското население на страната, сред по над две трети от избирателите на ГЕРБ, на РБ и на ДСБ.
(Националното представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” e проведено сред 1000 пълнолетни българи, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 92 населени места на страната. Проучването е проведено между 27 и 30 декември 2016 г. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю по домовете на респондентите.)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Руската Национална гвардия ще получи модернизирани бронетранспортьори БТР-82В
10.01.2017, 15:34
Руската Национална гвардия (Росгвардия) ще започне да получава във втората половина на 2017 г. модернизирани бронетранспортьори БТР-82В. За това съобщи Агенция «Интерфакс» на база информация от заместник-командващия на руската гвардия генерал-лейтенант Сергей Еригин.
В плановете на Росгвардията, по думите на Еригин, влиза покупката на 5 БТР-82В. Това е модернизиран вариант на БТР-80, като е осъществена пълна замяна на вътрешните агрегати, а куполата с въоръжението се запазва.
През август 2016 г. за плановете за придобиване на 5 БТР-82В заяви и командващия на Росгвардията армейски генерал Виктор Золотов.
По настоящем в руската армия на въоръжение е друг вариант на модернизация на БТР-80 — БТР-82А. На машината е монтиран нов боен модул с 30-милиметрово оръдие с 2-осна стабилизация, усилена защита, по-мощен двигател, както и нова система за управление на огъня. - Още за БТР-82
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Воини от Зенитно-ракетната база помагат на бедстващата област Добрич
10.01.2017, 15:18
Военнослужещи от Зенитния полигон на ВВС – Шабла, влизащ в състава на Първа Зенитно-ракетна база, вече няколко дни оказват денонощна дейност в помощ на населението от затрупаната от снега област Добрич, съобщават от формированието.
Модулното формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия в зимни условия (ФОППБ) от Зенитния полигон е задействано на 7 януари. В 17:00 ч верижна машина МТ-ЛБ с механик-водач редник Димитър Димов Казанлийски, дублиращ водач – ефрейтор Добромир Манолов Данаилов и ръководителя на ФОППБ – майор Цонко Цонков пристъпват към действие. Военнослужещите  извозват екипи на електроразпределителното дружество “ЕНЕРГО ПРО” за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа в община Генерал Тошево, област Добрич. Машината изминава 90 км, от които 30 км под електропроводите по нивите по маршрут гр. Шабла – с. Захари Стояново, с. Бежаново, с. Александър Стамболийски, с. Спасово и обратно за отстраняване на авариите. Операцията продължава до 02:00 часа на 8 януари.
От сутринта на 8 януари роторен снегорин с водач ефрейтор Венелин Димитров Дженков и старши - старшина Младен Георгиев Йорданов пробива път между селата Захари Стояново и Бежаново. Почистено е трасе с дължина 12,5 км, а машината изминава 56 км.
От сутринта до 24:00 ч. на 9 януари роторен снегорин с водач ефрейтор Добромир Манолов Данаилов и старши офицерски кандидат Венцислав Илиев Георгиев пробива път до селата Бежаново, Спасово и с. Рогозина. Почистени са 14 км пътна мрежа, а машината изминава 84 км.
Днес продължава работата на роторния снегорин с водач редник Димитър Димов Казанлийски и старши и старши – старши сержант Евгени Ванев Стоицев по направление с. Спасово – с. Сърнено – с. Великово.
Действията на екипажите се ръководят лично от командира на Зенитния полигон - Шабла майор Цонко Цонков.
Разчистването на общинската пътна мрежа в област Добрич продължават и в момента. Предвид прогнозите за нови снежни бури в региона пред идните дни се очаква воините от Зенитен полигон Шабла да продължат изпълнението на мисията си в помощ на местното население.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Разкриха подробности за новия ЗРК "Бук-М3"
10.01.2017, 15:01
"Зенитния ракетен комплекс «Бук-М3» бе приет на въоръжение през 2016 г. Той кардинално превъзхожда предшествениците си по отношение на основните тактико-технически характеристики". Това съобщи гендиректора на разработчика на комплекса „НИИ приборостроения имени В.В. Тихомирова Юрий Белый“.
„Сред мобилните комплекси от класа на тези със среден обсег няма равен на ЗРК "Бук-М3". Донякъде за аналог може да се приеме европейския комплекс SAMP-T“ сподели Белый.
По неговите думи, подобрените характеристики са постигни по няколко способа. Увеличението на возимия боекомплект е повишило ефективността при отразяване на масирани атаки. На всяка самоходна установка са разположени 6 ракети (вместо 4 на «Бук-М2»), а на транспортно-пусковата установка — 12 (вместо 6). Характеристиките на пусковата установка са подобрени за сметка на използването на гъсенично шаси със 7 опорни ролки, като така се увеличава проходимостта и товароносимостта. Използването на транспортно-пускови контейнери за ракетите опростява експлоатацията.
Съществено е увеличена зоната на поразяване за всички видове цели: аеродинамически и балистични, включително тактически и крилати ракети. Повишена е защитеността от смущения.
За комплекса е разработена нова ракета 9М317М, която се отличава от предшественицата си 9М317 използвана от ЗРК «Бук-М2» по повишени показатели на прехвата на крилати и тактически балистически ракети. В същото време е запазена възможността ПУ на "Бук М3" да използват ракети 9М317.
Първата зенитна ракетна бригада получи комплекси «Бук-М3» през ноември 2016 г.
Единият зенитен ракетен комплекс на армейското звено 9К317М «Бук-М3» представлява дълбока модернизация и усъвършенстване на ЗРК 9К317 «Бук-М2». Дивизион от такива комплекси е способен едновременно да обстрелва на далечина от 2,5 до 70 километра и на височина до 35 километров 36 цели, летящи с максимална скорост до 3 километра в секунда. - Още за ЗРК „Бук“
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Сингапур съди Хонг Конг за отвлечени бронетранспортьори
10.01.2017, 14:50
Премиер-министърът на Сингапур Ли Сянлун е изпратил официално писмо до главата на администрацията на Хонг Конг Лян Чжэнин с искане на страната му да бъдат върнати 9 бронетранспортьора Terrex, конфискувани през ноември 2016 г. по време на митническа проверка в пристанището на Хонг Конг. За това съобщава вестник The South China Morning Post.
От администрацията на Хонг Конг заявиха, че инцидентът ще бъде разглеждан в съответствие с законите на специалния административен район на КНР. По мнението на министъра на отбраната на Сингапур Нг Енг Хена, бронемашините са защитени от суверенитета на страната и тяхната конфискация нарушава нормите на международното право.
Принадлежащите на Сингапур бронетранспортьори Terrex AV81 на 24 ноември 2016 г. бяха конфискувани от хонгконгската митническа администрация по време на оглед на контейнери в местното пристанище. Военната техника се е връщала след участие в учения в Тайван.
Terrex е производство на сингапурската компания ST Engineering, има маса 25 тона и може развива скорост до 110 километра в час, далечината на пробега е 800 километра. Данните за бронировката на машината са засекретени. Във варианта БМП, Terrex може да бъде въоръжен с 40-милиметров гранатомет и картечница с калибър 7,62 милиметра.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
2017 година се очертава наситена с учения и тренировки за Първа зенитно-ракетна база
10.01.2017, 11:55
Във формированията на Първа зенитно-ракетна база тържествено бе открита вчера новата календарна учебна година, съобщават от формированието.
Бойната подготовка в Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) от състава на Военновъздушните сили вече ще се води по нови ръководство и програма за подготовка на войските. Те са изработени съвместно от щаба на Базата, командирите на дивизиони и сектор “ЗРВ” в отдел “Операции” на ВВС. Очаква се да допринесат за повишаване на боеспособността на формированията, на тактическата и бойната подготовка на командирите, щабовете и целия личен състав. Това ще затвърди ролята на Базата на основен стълб в охраната и отбраната на въздушното пространство на Република България.
2017-та година се очертава да е изключително наситена с учения и тренировки за Първа зенитно-ракетна база. Основно сред тях е тактическото учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на българката армия “Шабла-2017”. То ще се проведе на Зенитния полигон на ВВС–Шабла. Планирано е там дивизиони на Базата да осъществят съвместни пускове с формирования за ПВО от Република Сърбия и Република Украйна. Желание за участие в стрелбите и съвместни подготовки е изявено и от въоръжените сили на САЩ.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Президентът награждава, но не освобождава, генерал Константин Попов
10.01.2017, 11:52
Указ на президента за награждаване на генерал Константин Попов с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия е публикуван в днешния брой на Държавен вестник.  Указът е подписан на 23 декември м.г.
Предложението е на правителството от 22 декември м.г. Със същата дата с друго решение Министерският съвет предложи на президента да издаде указ, с който да освободи генерал Попов от длъжността началник на отбраната и от военна служба. Засега указ за освобождаване не е публикуван. Генерал Попов продължава да си изпълнява задълженията на началник на отбраната, включително и при организиране на действията на Българската армия в помощ на институциите и населението в тежката зимна обстановка.
На 21 декември стана ясно, че лично премиерът в оставка Бойко Борисов е забранил на министъра на отбраната да предлага нов началник на отбраната на мястото на подалия рапорт за напускане генерал Попов. Според Борисов номинация трябва да направи следващото правителство.
Също в днешния брой на Държавен вестник е публикуван указ на президента за удостояване на полковник Иван Кирилов Ортомаров с висше офицерско звание „бригаден генерал“, както и указ за награждаване на бригаден генерал, вече от резерва, Боян Ставрев с орден „За военна заслуга“ първа степен за особения му принос за развитие на Българската армия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Южна Корея отказа учения със САЩ и Япония срещу Северна Корея
10.01.2017, 09:17
Южна Корея не прие предложението на Съединените американски щати и Япония за съвместни военни учения срещу подводници на Северна Корея, съобщават РИА Новости и "Фокус", позовавайки се на японски вестник.
Провеждането на ученията беше предложено въз основа на подписано през ноември споразумение с Япония за обмен на секретни данни в областта на сигурността и отбраната. Въпреки това, както отбелязва японското издание, южнокорейската страна се обяви против, позовавайки се на факта, че сега няма време да провежда такива учения.
Отношенията между Токио и Сеул се усложниха за пореден път. Освен това в Южна Корея през декември беше обявен импийчмънт на президента Пак Кън Хе и тя е временно отстранена от власт, докато Конституционният съд в срок до шест месеца не се произнесе за нейната по-нататъшна съдба.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Тръмп залага на бойната мощ в океана
10.01.2017, 09:07
Най-големият бум на корабостроенето след края на студената война планира Доналд Тръмп.
Новоизбраният президент иска ВМС на САЩ да бъдат съставени от 355 кораба, с които да отговори на заплахите от Русия и Китай, пише британският в. “Дейли мейл”.
Предложението получи публичност през декември. Според първоначалните планове то ще струва между $ 5 и 5,5 млрд. В момента флотът на САЩ разполага с 274 бойни кораба. Пенсиониран ветеран от ВМС побърза да определи плановете на Тръмп като “нереалистични”.
Междувременно Китай обяви, че е “категорично против” проведената среща между тайванската президентка Цай Ингвен и американския сенатор Тед Круз, съобщи АФП. Държавен китайски вестник предупреди, че Пекин ще си “отмъсти” на Тръмп, ако изостави дългогодишната политика на САЩ за “единен Китай”.
Ингвен се срещна с Круз в Хюстън през уикенда. Двамата обсъдили оръжейни сделки и дипломатическите отношения. - Още за ВМС на САЩ
Източник: https://fakti.bg/
 
Американски военни пилоти обвиняват руските си колеги в опасно сближаване
10.01.2017, 08:43
САЩ заявяват за опасни сближавания с руски изтребители в сирийското въздушно пространство. Както съобщава вестник Wall Street Journal, цитиран от life.ru, за да избегнат стълкновения, на американските пилоти им се е наложила да отстъпват пътя си на руските самолети.
Според данните на американското издание, независимо от подписания пред 2015 г. меморандум за безопасността при полетите в Сирия, подобни инциденти продължават. В съответствие с документа, дистанцията трябва да достига най-малко три морски мили хоризонтално и 3000 фута — вертикално. Ако изведнъж се получи сближаване, то трябва да продължи не повече от три минути.
Както съобщава Wall Street Journal, американските пилоти обвиняват руската страна в незнание или преднамерено неспазване на правилата.
"Те изключително рядко дават устен отговор. Много рядко се отбиват настрани и затова ние ги пропускаме. Ние не знаем какво те виждат или пък не виждат и не желаем да се врежат в нас", цитира изданието думите на генерал-майор Чарлз Коркоран.
От ВВС на САЩ също така изказват опасение, че подобни случаи могат да станат причина за ново напрежение в отношенията между Москва и Вашингтон по отношение на сирийския въпрос.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
ВКС на Русия получиха пет радиолокационни комплекса „Небо-М“
09.01.2017, 22:19
Въздушно-космическите сили на Русия през миналата година получиха пет радиолокационни комплекса 55Ж6М „Небо-М“, които вече са застъпили на бойно дежурство. В момента на въоръжение се намират общо десет такива комплекса, съобщава пресслужбата на военното ведомство на РФ.
„Небо-М“ е мобилен радиолокационен комплекс, предназначен за откриване на самолети, вертолети и балистични ракети, в т.ч. и летателни апарати, построени по технологията „стелт“, на средни и големи височини. - Още „Небо-М“
 
Русия въвежда нова технология за охрана на спецобекти
09.01.2017, 21:11

Руското военно ведомство ще получи охранителни системи, които ще направят военните градчета, летища и щабове недостъпни за незабележимо проникване, пише вестник „Известия”.
Най-новата разработка, наречена „Редан-125”, е създадена от Научно-изследователски институт по радиоелектронна техника. Системата за защита на периметъра се състои от модули, които външно приличат на улични лампи, но създават между себе си електромагнитно поле, което засича всички приближаващи се към съответния обект същества. Данните се обработват от системата и на екраните се изобразяват контурите на нарушителя на периметъра, евентуалното му оръжие и направлението на движение.

„Видимостта” на „уличните лампи” е до 150 метра. В момента за охрана на обектите се използва т.нар. лазерен периметър и видеокамери за наблюдение. Видеокамерите имат мъртви зони, а ефективността на лазерите, които са извън помещенията, се влияе съществено от метеорологичните условия, припомня РИА-Новости. Системата „Редан-125”, според руските медии, не се влияе от тези фактори.
Източник: http://www.bgnes.com/

 
В Сухопътни войски бе открита новата учебна година
09.01.2017, 19:43
Новата учебна година бе открита днес във всички военни формирования на Сухопътните войски, съобщават от КСВ.
В Стара Загора се проведе ритуал, в който участваха военнослужещи от военни формирования 24150, 54230, 44200, 48430 и 54140 от гарнизона. Строят бе приет от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов който отдаде почит на бойното знаме на бригадата и поздрави военнослужещите с думите „Желая на Вас и Вашите семейства крепко здраве, щастие, лични и професионални успехи, сила и воля да  изпълним поетите ангажименти през новата 2017 година”. Ритуалът приключи с преминаване в тържествен марш.
С ритуал в Смолян по посрещане на бойното знаме тържествено бе открито началото на подготовката за 2017 година и в 101-ви алпийски батальон. В кратко слово командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров благодари за добре свършената работа и запозна личния състав с предстоящите задачи за 2017 г.
Днес личният състав на 55-ти инженерен полк в тържествена обстановка постави началото на подготовката през 2017 година с посрещане на бойното знаме и приемане на строя от командира на полка полковник Росен Арабаджиев.
В словото си той поздрави личния състав, благодари за всеотдайността и отговорността, които военнослужещите и цивилните служители ежедневно влагат в изпълнение на отговорните задачи, съпътстващи дейността на формированието, посочи предстоящите мероприятия и основните насоки, по които предстои да се работи през 2017 година и отправи пожелания за много успехи в бъдещите начинания.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите под звуците на военни маршове, изпълнени от духовия оркестър на формированието.
Тържествено бе поставено началото на подготовката през 2017 година и във военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк.
„Ден на отворените врати” с показ на въоръжение и техника организираха военно формирование 42600-Мусачево и военно формирование 22790 - Горна Оряховица.
Вратите на формированията бяха отворени от 10.30 ч. на 09.01.2017 г.
Заместник-командирът на военно формирование 42600 майор Наталия Иванова произнесе приветствено слово, в което посочи новите военнополитически реалности, свързани с членството ни в НАТО и Европейския съюз и задачите, стоящи пред формированието през 2017 година.
В батальона за ЯХБЗ и Е - Мусачево беше отворена експозиция в музея на формированието, чиято техника датира от 1952 г. и с нея са се извършвали основните дейности за химическите войски.
Във военно формирование 24490 – град Асеновград ритуалът започна на строевия плац с посрещане на бойното знаме на полка, след което командърът на 4-ти Артилерийски полк  полковник Лъчезар Мишев прие строя.
В своето приветствие към личния състав той постави акцент върху основните задачи, стоящи за изпълнение пред личния състав  за 2017-та година и произтичащи от отговорностите на Република България и изпълнение на задачите по трите мисии на Въоръжените сили.
Полковник Мишев изтъкна, че от месец септември личният състав участва в операция за съвместни действия с Министерството на вътрешните работи за изпълнение на допълнителни задачи по българо-турската граница, като в тази операция бяха изпълнени повече от 550 задачи.
Той изрази увереност, че военнослужещите от формированието ще продължат с радост да се включват в инициативите и да оказват своята помощ и покрепа на община Асеновград и нейните жители.
Приветствия към личния състав по повод началото на подготовката за 2017-та година произнесоха заместник-кметът на община Асеновград  инженер Мария Вълканова и Ставрофорен свещеноиконом Йордан Димитров – Архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия.
И във военно формирование 52590 – Ямбол от състава   на Втора механизирана бригада тържествено бе открита учебната 2017 година.
Командирът на формированието подполковник Атанас Георгиев прие строя  и се обърна към целия личен състав с пожелания за успешна подготовка и високи резултати през учебната 2017 година. В личен план той сърдечно им пожела здраве и щастие.
В словото си  подполковник Георгиев изрази увереността си, че подготовката и предстоящите задачи ще се изпълняват както досега с професионализъм и на необходимото ниво.
С тържествена церемония беше поставено началото на подготовката през 2017 г. във военно формирование 26 400 - Благоевград.
Командирът на формированието подполковник Иван Иванов в своето приветствено слово подчерта, че и през предстоящата година предстои усилена подготовка и по трите мисии на Българската армия „и още много отговорни предстоящи задачи, чието изпълнение ще изисква усилен труд, борба за изпълнение на ежедневни задачи докрай и постоянно повишаване на професионалната подготовка на всеки офицер, сержант и войник”.
Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим отслужиха молебен за здравето на военнослужещите и техните семейства.
Под съпровода на Представителния оркестър на Сухопътните войски личният състав на формированието премина в тържествен марш.
Мероприятието беше уважено от заместник-кмета по строителството и сигурността Янко Янков, представители на общинска администрация - Благоевград, представители на обществени и културни институции и учреждения и представители на Българската православна църква.
След края на тържествения ритуал официалните гости се запознаха с оръжието и техниката на въоръжение в Сухопътните войски на специално обособените учебни центрове. Началото на подготовката през 2017 г. бе открито с тържествени церемонии и в останалите формирования на Сухопътните войски. - (видео)
 
Иран ще харчи до 5% от бюджета си за военни разходи
09.01.2017, 18:51
Иранските депутати одобриха в понеделник планове за разширяване на военните разходи до 5% от бюджета, включително за разработване на балистична програма с ракети с дълъг обсег, която новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обеща да спре, съобщава Ройтерс.
Вотът представлява подкрепа за военната структура на Иран – редовната армия, елитната Революционна гвардия и Министерството на отбраната – които получиха почти 2% от бюджет 2015-2016 г.
Това обаче може да доведе до сблъсък между Ислямската република и бъдещата администрация на Тръмп, както и да предизвика критики от други западни страни, които казват, че последните балистични опити на Техеран са несъвместими с резолюцията на ООН по Иран.
Резолюцията, приета миналата година като част от сделката за ограничаване на ядрената дейност на Иран, призовава страната да се въздържа от работа по балистичните ракети, създадени да могат да се превърнат в ядрени оръжия. Техеран казва, че не е работил по никакви ракети, специално създадени да носят подобни оръжия.
Информационната агенция Тасним съобщи, че 173 законодатели са гласували в подкрепа на член от петгодишния план за развитие на Иран, който „изисква правителството да увеличи способностите за отбрана на Иран като регионална сила и да запази националната сигурност и интереси на страната, като разпредели поне 5% от годишния бюджет“ за военни дела.
Само 10 депутати са гласували срещу плана, който включва разработване на ракети с дълъг обсег, въоръжени дронове и възможности за водене на кибервойна.
Администрацията на Обама казва, че опитите с балистични ракети не са нарушили ядреното споразумение с Техеран, но Тръмп, който разкритикува споразумението като „най-лошата сделка договаряна някога“, заяви, че ще спре балистичната програма на Иран.
Увеличаването на военните разходи е част от план за развитие за периода 2016-2021 г., който бе първоначално обявен през юли 2015 г. от върховния лидер Аятолах Али Хаменей.
Миналата година Хаменей подкрепи ядрената сделка със световните сили, която ограничи ядрената програма на страната в замяна на вдигането на международните санкции. Оттогава насам обаче той призовава Иран да избягва по-нататъшно сближаване със Запада и подкрепя поддържането на военна сила.
Иран осъществи няколко опита с балистични ракети от ядрената сделка насам, в резултат на което финансовото министерство на САЩ наложи нови санкции срещу физически и юридически лица, свързани с програмата. - Още за ВС на Иран
Източник: http://www.investor.bg/
 
През 2017 г. не се предвиждат съкращения във ВМС
09.01.2017, 18:40

През тази година не се предвиждат съкращения в състава на Военноморските сили. Това съобщи днес при откриването на новата учебна година в Пункт за базиране - Варна, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
Той допълни, че до края на януари ще бъде обявен конкурс за 80 места за нови матроси. Според него резултат започват да дават и предприетите заедно с ръководството на Военноморското училище мерки.
Командирът на ВМС съобщи още, че през тази година националното учение с международно участие "Бриз 2017" ще се проведе през юли, като домакин ще е Варна. По време на учението основните усилия ще бъдат насочени в отработването на съвместни задачи със съюзниците, изпълнение на бойни упражнения и др., обясни той. Контраадмиралът отчете, че през миналата година Военноморските сили имат с 30 процента повече плавания, като за тази година това също ще е факт и е обезпечено.
Миграционен натиск по море към момента няма, коментира още Петев. Той посочи, че причината не са само метеорологичните условия, но и мерките, които са взети. "Ангажиментите на флота остават на високо ниво", заяви контраадмиралът и допълни, че взаимодействието между "Гранична полиция" и ВМС в охраната на морската ни граница е било демонстрирано в ученията през изминалата година.

Той каза още, че група от ВМС в доста тежки условия в Странджа продължава да осигурява логистично "Гранична полиция" на зелената граница. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/

 
Денят 9 януари: Българската армия минава от полкова към дивизионна организация
09.01.2017, 18:33

На 9 януари 1892 година Българската армия минава от полкова към дивизионна организация.

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков. Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.

С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.

В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб.
Източник: http://e-novinar.com/

 
Български и руски ветерани от войната получиха новогодишни подаръци
09.01.2017, 16:35
Новогодишни подаръци получиха български и руски ветерани от Втората световнa война. Проявата бе в рамките на международната акция „Поздрави войника на Победата с Новата година”.  Тя се проведе в централата на Форум „България-Русия” - София. Българската група беше водена от заместник-председателя и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков и председателя на Столичната организация Любен Ризов.
Срещата бе организирана от Форум „България- Русия”, вестник „Русия днес – Россия сегодня”, Съвета на руските ветерани от Великата Отечествена война, които живеят постоянно в България, Съюза на ветераните от войните на България, мотоклуб „Нощни вълци” – София и  Представителство на „Россътрудничество“ в България.
Редовно правим съвместни тържества с ветераните, каза Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия”, но тази година съвпадна с международната акция с инициатори Молдова и Грузия, към които се присъединиха Русия, Чехия, Германия, Норвегия, Канада и България. С тези жестове, подчерта тя, искаме да покажем, че ветераните от войната, техният подвиг и саможертва в името на мира не са забравени.
Източник: http://www.otbrana.com
 
МВР проектира новите заплати в полицията
09.01.2017, 14:46
Основната заплата на главния секретар (главен комисар) в МВР става 2136 лв. Това е най-висшата професионална длъжност във вътрешното министерство. Според  Постановление № 184 от 17 юли 2015 г., на началника на отбраната е 2119.
Проектът на наредбата за основните месечни възнаграждения на държавните служители в полицейските органи и в органите по пожарна безопасност и защита на населението е публикуван в портала на правителството за обществени консултации.  Той определя началната и максималната заплата и на лицата по трудово правоотношение.
Промените в Закона за МВР дадоха право на вътрешния министър със свой акт да определя заплатите на служителите. Същият принцип бе приложен и при последните изменения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Все още няма информация дали министърът на отбраната подготвя подобен документ, който би трябвало да отрази и увеличения коефициент за офицерските заплати от 2,2 на 2,3.
Основната месечна заплата на директор на главна дирекция (главен комисар), например, ще бъде 1881 лв. За сравнение, колкото и относително да е то, основното месечно възнаграждение за генерал-лейтенант или вицеадмирал във Въоръжените сили и 1615 лв, а за командир, т.е. генерал-майор или контраадмирал, на Сухопътни войски, ВВС или ВМС е 1493 лв. Още едно подобно сравнение, полицай (младши инспектор) със средно образование започва със 662 лв. Същото е и за пожарникар. Най-ниската основна реднишка заплата в армията е 608 лв.
Проектът на наредбата на вътрешния министър определя и допълнителните възнаграждения, които са за прослужено време, изпълнение на специфични служебни дейности, извънреден труд, работа при специфични условия, постигнати резултати в служебната дейност,  работа по клинични пътеки съгласно Националния рамков договор - за служителите на МВР, работещи в МИ на МВР, работа с ключови материали, съхранение на ключови материали или поддръжка на криптографски средства - съгласно Наредба за криптографската сигурност на класифицираната информация, приета с Постановление на Министерския съвет (ПМС) № 263 от 2003 г. (Обн., ДВ., бр. 102 от 2003 г.), научна степен, полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., полагане на труд на официални празници и времето на разположение.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Откриха подготовката за годината в Специалните сили
09.01.2017, 14:43
В 68-а бригада „Специални сили” в тържествена обстановка днес беше открита подготовката за новата 2017 г., съобщават от формированието
На общо строяване за цялата бригада, строят бе приет от командира бригаден генерал Явор Матеев. Гости на тържеството бяха бивши командири, началник щабове на бригадата, както и други военнослужещи от състава на Силите за специални операции от резерва и запаса, Протосингел на Пловдивска митрополия ставрофорен иконом Добромир Костов, заместник-кмета на район Източен господин Киров. 
Приветствено слово пред строения личен състав произнесе бригаден генерал Матеев. Той направи кратка равносметка на изминалата 2016 г. За новата 2017 г. се спря на основните предизвикателства, цели и задачи за решаване пред личния състав и командването на бригадата. Стройните редици на формированията преминаха в тържествен марш.   Откриването приключи с изпращане на бойното знаме.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военнослужещи продължават да изпълняват задачи в помощ на населението в Североизточна България
09.01.2017, 12:05
Личен състав и техника от Българската армия се включи и днес, 9 януари 2017 г., в дейности в помощ на населението в засегнатата от тежката зимна обстановка Североизточна България. В областите Варна и Добрич, в отговор на искания на областните управители, военнослужещи с високопроходима техника от военните формирования 38 010 – Варна и 34 410 – Варна от състава на Военноморските сили почистват от снегонавявания части от пътната инфраструктура по направленията Варна – селата Кичево и Куманово и Добрич – селата Козлодуйци и Смолница. Военнослужещи от военните формирования 36 780 – Шабла и 28 770 – Балчик от състава на Военновъздушните сили (ВВС) с роторни снегорини почистват част от пътната инфраструктура по направленията Шабла – селата Захари Стояново – Бежаново – Рогозина и обратно и Балчик – селата Царичино – Малина – Горица – Великово - Сърнино. През изминалата нощ до 06.50 часа тази сутрин, военнослужещи с верижна машина МТЛБ оказваха помощ на екипи на електроразпределителното дружество за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа за селата Белоградец, Ягнило и Доброплодно, област Варна.
В област Плевен, по искане на областния управител до късно снощи военнослужещи с роторни снегорини от военно формирование 52 090 - Долна Митрополия от състава на ВВС почистваха пътната мрежа от Долна Митрополия до село Славовица и обратно и отвориха пътя за селото.
Източник: https://www.mod.bg/
 
От кога Морското училище се е наричало „морско“?
09.01.2017, 10:11
Още при самото си основаване! С циркулярно писмо № 7 от 9 януари 1881 г. (вж. факсимилето), написано на руски език, „Другарят на военния министър” (нещо като началник-щаб на армията) подполковник Попов обявява за сведение „Положението за Морското училище”. По-късно, през следващите 50 години Морското училище съществува под различни наименования, като към края на периода отново се връща към първоначалното си название.
В юбилейния сборник „50 години Морско училище 1881 - 1931 г.”, издаден във Варна през 1931 г., се отделя специално внимание на този въпрос. В резюме, сведенията са събрани в края на историята на училището, написана от капитан ІІ ранг (по-късно контраадмирал) Сава Иванов - най-добрият български морски историограф през първата половина на ХХ век, тогава началник на Морското училище. Той разделя този период на седем части:
   - Първа: 1881 - 1892 г., когато училището е в Русе и последователно се нарича „Морско училище”, „Машинна школа” и „Техническа школа”;
   - Втора: 1892 - 1900 г., когато училището се нарича „Морска унтер-офицерска школа - категория машинисти”;
   - Трета: 1900 - 1904 г., когато училището се премества във Варна и съществува като „Машинно училище”;
   - Четвърта: 1904 - 1916 г., когато училището е признато за средно техническо учебно заведение и продължава да съществува като „Машинно училище”;
   - Пета: 1916 - 1920 г. („най-светлият период”, според Сава Иванов), когато началник на флота е полковник (по-късно генерал-майор) Константин Кирков, отново: „Машинно училище”;
   - Шеста: 1920 - 1929 г. („под ударите на Ньойския договор”): „Морско машинно училище”;
   - Седма: училището възвръща първоначалното си име: „Морско училище” и се реорганизира в два отдела: „мореходен” и „технически”.
Честит празник на всички възпитаници на Морското училище!
 
На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново
09.01.2017, 10:08
На 9 януари 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново.
Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.
 
„Подаръци на дявола”: Руските сапьори в Алепо откриха 6 големи оръжейни склада на терористите
09.01.2017, 10:00
На територията на Източно Алепо в квартал Рамус на 7 януари руските сапьори открили 6 големи склада с експлозиви и боеприпаси.
„Инженерният отряд за разминиране от Международния противоминен център на ВС на Русия пристъпил към обезвреждане на мини, газови бутилки и гранати” – предаде кореспондент на „Русская весна”.
Сред огромното количество различни взривни елементи са открити и множество „подаръци от дявола” – самоделни взривни устройства и поразяващи елементи за нанасяне на максимални поражения на човешкото тяло при взрива.
„Нашите сапьори намериха също и алуминий на прах, голямо количество малки гайки като поразяващ елемент на живата сила, разфасован по торби неустановен експлозив с бял цвят” – коментирал военен източник пред „Русская весна”.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Руските БМП-2 вече получиха инфрачервени прибори и ПТУР "Корнет"
08.01.2017, 21:42

Пресслужбата на военното ведомство на Русия съобщи, че завършват работите по повишаване на огневата мощ и командната управляемост на БМП-2 с поставянето на него на бойния модул "Бережок".
Според специалистите, с поставянето на това въоръжение бойната ефективност на БМП-2 в сравнение с остарелия базов вариант нараства 3,2 пъти. По много характеристики модернизираните бойни машини на пехотата се доближават до най-добрите световни образци.
Бойните машини ще получат съвременни системи за управление на огъня, състоящи се от комбиниран прицел на мерача-оператор с инфрачервен канал, което позволява ефективно да действат в нощни условия. Има лазерен далекомер и цифров балистичен изчислител с датчици. Панорамния прицел на командира позволява да се дублира работата на мерача.
Аналогичен прицелен комплекс вече е монтиран на новите БМД-4М.
Противотанковия комплекс "Корнет" е способен на разстояние до 8000 м да пробие динамически защитена многослойна броня, еквивалентна на 1300 мм стомана. Добро допълнение към 30-мм оръдие 2А42 и картечницата ПКТ, ще бъде автоматичния 30-мм гранатомет АГ-17 с боекомплект до 300 гранати, който е разположен в тиловата част на куполата.

От доста време над 300 БМП-2 с боен модул "Бережок" вече се експлоатират във въоръжените сили на Алжир, където те се представят в най-добра светлина. - Още за БМП-2

 
Задава се Трета световна война, смятат западняците
08,01,2017, 20:54
Трета световна война се задава зад ъгъла, смятат хората в големи западни страни, съобщи „Индипендънт“, позовавайки се на ново проучване.
То е направено в девет страни, а участие са взели близо 9000 души. Голяма част от анкетираните са притеснени от настоящия геополитически климат и очакват буря в скоро време.
Американците са най-склонни в предсказването на Трета световна война, докато французите, германците и британците също изразяват песимизъм.
64% от анкетираните американци споделят, че според тях в близко време светът ще стане арена на нов въоръжен конфликт. 61% от британците казват, че войната е реална възможност – само 19% от тях вярват в мира.
В контраст са скандинавците, по-голямата част от които вярват, че светът не е на ръба на Трета световна война.
Авторите на проучването от „YouGov“ посочват, че най-много от война се опасяват американците и французите, но по различни причини.
При американците има несигурност заради избирането на Доналд Тръмп за президент и неясната посока, която ще поеме във външната политика. Французите са притеснени заради честите терористични атентати.
Освен това западняците виждат в лицето на Русия голяма военна заплаха. Близо 71% от запитаните британци се чувстват заплашени от Русия, а при американците процентът е 59%.
Във всяка страна, включена в анкетата – с изключение на Финландия – гражданите мислят, че през 2017 година ще бъде осъществен атентат на тяхна земя.
Източник: https://fakti.bg/
 
Иракската армия стигна до река Тигър в Мосул
08.01.2017, 19:34
Иракските специализирани сили в неделя са стигнали до източния бряг на река Тигър в град Мосул за първи път от началото на подкрепената от Съединените американски щати офанзива срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава Reuters.
Силите на Багдад са влезли в сблъсък с екстремистите близо до исторически обект в града.
Единици на службата за борба срещу тероризма на Ирак са открили път до мост над река Тигър, който впоследствие е бил повреден в боевете.
Това е първият път, в който иракските сили стигат до реката в Мосул, след като през октомври миналата година започнаха операция за отблъскване на „Ислямска държава“ от града. Засега силите на властите в Багдад са успели да осъществят пробив само в източните квартали на Мосул, който е разделен на две части от реката. Градът е последното устойчиво укрепление в Ирак на терористичната групировка.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Модернизиран бронетранспортьор Patria XA-220
08.01.2017, 16:15
В края на миналата година в корпоративното списание на финландската група Patria бяха публикувани подробности за проекта на компанията за модернизация на колесните бронетранспортьори от серията ХА-180 с колесна формула 6х6. Варианта за модернизация, за който бе съобщено за първи път през месец май 2016 година, е получил обозначението ХА-220, и се предлага за всички намиращи се в експлоатация БТР от серия ХА-180.
Според информацията на Patria модернизацията включва: замяна на използвания досега дизелов двигател Valmet 611/612 (мощност 236-271 к.с.) с двигател от серията Cummins ISLe (8,9 литра и мощност до 400 к.с.), поставянето на регулируеми амортизатори, нова електрическа система, светотехника, камери за обзор и нов генератор. Извършено е усилване на противоминната защита на машината, в т.ч. и монтирането на противоударни седалки от БТР Patria AMV.
За сега сведения за поръчки за модернизация на БТР от серия ХА-180 до варианта ХА-220 няма. - Още за Patria
 
Военнослужещи и днес са в помощ на населението
08.01.2017, 11:46
Военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС) и Военновъздушните сили (ВВС) и днес, 8 януари 2017 г., осъществяват дейности в помощ на населението в усложнената зимна обстановка в областите Добрич, Русе и Силистра.
В област Добрич военнослужещи и верижна машина от военно формирование 34 410 - Варна от състава на ВМС почистват пътната мрежа на разклона на с. Генерал Колево в посока гр. Генерал Тошево. С роторен снегорин и верижна машина от военно формирование 28 770 - Балчик от състава на ВВС се почиства пътната мрежа около селата Тригорци и Дропла.
Продължава дейността на два екипа военнослужещи с високопроходима техника от състава на военното формирование 32 420 - Русе от Сухопътните войски. Днес те проправят пътя Русе – Силистра и оказват съдействие на аварийните екипи за възстановяване на електроподаването в област Силистра.
 
Утре във ВМС откриват новата учебна година
08.01.2017, 09:56
На 9 януари (понеделник) 2017 г. в 10.00 часа с тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, ще се открие учебната 2017 година в Пункт за базиране Варна.
След вдигането на флаговете ще бъдат проведени епизоди от занятия по  обезвреждане на невзривени боеприпаси на брега, приемане и предаване на леки товари и поща по траверзен способ, практически водолазни спускания, отработване на разписание за приемане и транспортиране на бежанци, мигранти или бедстващи и търсещи убежище хора, борба с възникнал пожар на кораб и евакуация на личен състав, оказване на помощ на кораб при гасене на пожар, спасяване на бедстващи хора във водата с използване на вертолет от състава на ВМС.
На 9 януари (понеделник) 2017 г. в Пункт за базиране Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби ще се проведе военен ритуал по повод тържественото откриване на новата учебна 2017 г. Ще бъдат проведени занятия по обследване на подводната част на кораби за наличие на подводни взривни устройства, обезвреждане на невзривени боеприпаси на брега и на море и проверка, задържане и отклоняване на плавателен съд, превозващ нелегални емигранти. - Още ВМС
 
Германското разузнаване е изправено пред фрагментирано ислямистко движение
08.01.2017, 09:45
Германското разузнаване е изправено пред опасно и все по-фрагментирано ислямистко движение, заяви директорът на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен в интервю за ДПА, по-малко от три седмици след нападението срещу коледен базар в Берлин.
Маасен призна, че 24-годишният нападател Анис Амри е бил забелязан от силите за сигурност, но подчерта, че доказателствата срещу него са били слаби. Той отрече обвиненията, че са били допуснати грешки. "Нашите колеги в съвместния център за борба с тероризма работят по случая много професионално и с голям опит", заяви той, цитиран от БТА.
При извършеното с камион нападение срещу коледния базар на 19 декември бяха убити 12 души и ранени над 50, повечето от които тежко, припомня ДПА.
По данни на оглавяваната от Маасен Федерална служба Амри е бил радикализиран в бързо променящата се германска салафитска общност (известна още като уахабитска). Тя вече не се обединява около няколко известни лидери, а е фрагментирана. В Германия има над 9700 салафисти, подчерта Маасен.
Служители на вътрешното разузнаване са знаели от месеци, че Амри, чиято молба за убежище е била отхвърлена, посещава салафитски джамии, предимно в Берлин и в Северен Рейн - Вестфалия. Те са знаели, че той използва най-малко 14 имена след пристигането си в Германия през 2015 г. и са получили предупреждение от мароканската служба за разузнаване, че тунизиецът планира нападение.
"Трябва да се имат предвид ресурсите за наблюдаване на комуникациите в голям мащаб, с които разполагаме", подчерта Маасен. "В Германия има други опасни хора, които ни притесняват силно", добави той.
Разузнавателните служби знаят за над 1200 души, които смятат за потенциални ислямистки терористи. Повечето от тях не са свързани с организации и събират поддръжници около себе си.
"Затова не можем да говорим само за една общност, а се справяме с множество горещи точки", подчерта Маасен. Той посочи, че вътрешното разузнаване трябва да следи всички салафитски лидери, а много от тях комуникират по виртуални мрежи, които не са съществували преди няколко години. Всичко това усложнява разузнавателната дейност.
Директор Маасен заяви също, че между лидерите на салафитската общност има силно съперничество, но има и единодушие по определени теми, "включително по отношение на подкрепата на джихадистки групи".
Източник: http://www.investor.bg/
 
Чуждите корени на новите руски спецназовци
08.01.2017, 09:24
Също като и целите Въоръжени сили на Русия, през последните 10 години силите със специално предназначение преминаха през сериозни реформи. Основното нововъведение е създаването на единно управление на силите за специални операции (ССО) на пряко подчинение на началника на Генералния щаб, което позволи съсредоточаването на голяма част от съществуващия потенциал под едно управление.
Радикална реформа
Управлението на Силите за специални операции (ССО) бе създадено през 2009 година. През 2013 г. началникът на ГЩ на руските ВС армейски генерал Валерий Герасимов заяви открито, че е заимстван опит от чужбина.
Както пише "Уолстрийт Джърнъл" (WSJ), като цитира източници от държавния департамент на САЩ, началникът на генщаба Николай Макаров пристига в САЩ през 2012 г., като посещава щаба на командването на силите за специални операции във Флорида.
Според наличните данни офицерите от руските сили са се запознали на практика и с организацията на съответните структури в Италия, Франция, Германия, Китай и редица други страни. Смята се, че най-голямо влияние е оказал френският и германският опит. Общото за всички изброени водещи страни от НАТО е отделното междувидово командване на ССО на непосредствено подчинение на висшето ръководство на въоръжените сили. Съответните управления са сформирани от 1980-те години до началото на 2000-те години, като скоро този пример последва и Русия.
Не може обаче да става и дума за сляпо копиране на чуждия опит. Независимо от общото сходство между целите и задачите на ССО в различните страни по света, в Русия те имат свои специфични особености. По-специално, част от задачите на руските ССО е да противодействат на специалните подразделения на противника, което не е част от западната доктрина.
Западната гледна точка е, че силите за специални операции губят предимствата си, ако се използват срещу сили, сходни по структура и подготовка. В рамките на тази доктрина силите с общо предназначение често имат сериозно предимство с оглед на огневата мощ и затова са по-подходящи за противодействие на ССО на противника, отколкото собствените формирования със специално предназначение.
Най-важното от политическа гледна точка нововъведение в руската доктрина е официално и публично обявената възможност ССО да бъдат използвани и отвъд границите на Руската федерация. "Създадохме Сили за специални операции и ги готвим за използване не само на територията на страната, но и отвъд нейните предели. Ходът на бойната им подготовка непрекъснато се следи от дежурната смяна на Центъра (Оперативното управление на въоръжените сили – бел. ред.)", каза началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов на среща с китайския си колега през март 2013 година. Разбира се, съветските и руските сили със специално предназначение са използвани в чужбина и по-рано, но, за разлика от западните страни, това никога не се е коментирало официално.
Силите за специални операции в действие
Първата публична демонстрация на новия облик на руските спецназовци бе кримската криза през февруари-март 2014 г., където ССО обезпечиха тайното начало на операцията на руските ВС по блокиране на украинските военни обекти на полуострова. Оперативното и безкръвно поемане на контрола над най-важните военни обекти и избирателното блокиране на свързочните системи бяха предпоставка за успеха на операцията като цяло. Към същия период се отнася и първата публична снимка на бойци от руските ССО, която е от летището Белбек под Севастопол.
Макар и участието на руските въоръжени сили в Крим да бе признато официално, действията на спецназовците в операцията не бе коментирано. За първи път за него се заговори във връзка със спасителната операция, след като турски изтребители свалиха руския бомбардировач Су-24 в северната част на сирийската провинция Латакия. Наложи се да се спасява не само екипажът на Су-24 (пилотът на самолета подполковник Пешков бе убит от терористите при приземяването си), но и екипажът на задействания в спасителните операции и свален хеликоптер Ми-8, както и намиращите се на борда руски морски пехотинци (един от тях, матрос Александър Позинич, загина). Операцията се проведе във взаимодействие със спецсилите на сирийската армия и местните проправителствени формирования.
През март 2016 г. бе потвърдено, че в Сирия е загинал един от офицерите на ССО – Фьодор Журавльов. Според Ройтерс Журавльов е загинал през ноември 2015 г., а на погребението му бе съобщено, че е загинал по време на командировка в Северен Кавказ. През април 2016 г. в боевете за Палмира загина старши лейтенант от ССО Александър Прохоренко. Според наличната информация офицерът, обграден от терористи, е жертвал живота си, за да унищожи обградилите го джихадисти.
През есента на 2016 г. дойде и информация за гибелта в Сирия на още един военен от ССО. През юни 2016 г. Сергей Печалнов бил ранен от взривила се мина и починал няколко дни след това в московска болница.
Подразделенията на ССО се използват в Сирия изключително активно, както в бойни операции – включително разузнаване, въздушно управление и активни действия против силите на терористите, така и за обезпечаване на хуманитарни операции, в това число за съпровождане на конвои с хуманитарна помощ и специалисти, пътуващи към освободените от терористите райони.
Но зоната на действие на ССО отвъд пределите на Русия не се ограничава до Сирия – според наличните данни спецназовците се използват и срещу терористите от Северна Африка до Афганистан, както и на територията на някои от бившите съветски средноазиатски републики. Също като в Сирия, операциите на ССО в тези райони се провеждат с използването на технически средства за разузнаване (на първо място спътникови групировки и безпилотни апарати) и агентурно разузнаване.
Освен това, новото захлаждане на отношенията между Русия и Запада върна в списъка с приоритети в подготовката евентуално противопоставяне на редовните въоръжени сили на противника, включително всички планирани още за съветските спецназовци задачи, но с характерни добавки. Така например, освен обектите на ядрените сили, щабовете, командните пунктове и най-важните инфраструктурни възли, сред целите на ССО вече са и обекти от системи за ПРО, обекти и части, свързани със съхраняването, обслужването и използването на високоточно оръжие и редица други обекти.
Алепо и не само?
Що се отнася до действията на руските спецназовци в Сирия, освен Алепо може да се отбележи още, че нееднократно силите за специални операции са били свързвани и със забелязаните в страната формирования на частни военни компании (ЧВК) с руско участие. В същото време по всичко личи, че това са две доста различни истории: силите за специални операции изпълняват свои специфични задачи, а ЧВК, съдейки по всичко, са се използвали като линейни пехоти на местата, където не са достигали силите на самата сирийска армия. Това, разбира се, не изключва физическата маскировка на някои подразделения на ССО под формата на ЧВК, но тези сюжети не бива да се смесват. Що се отнася до частните военни компании като цяло, то според наличната информация руското политическо ръководство оценява тази практика доста негативно.
Така или иначе събитията от последните три години позволяват да се твърди, че руските сили за спецоперации съществуват и действат по предназначение. Възторгът по този повод едва ли е уместен – необходимостта да се води война не е повод за положителни емоции, но ако подобна необходимост все пак възникне, то ефективното, бързо и решително използване на ССО е може би най-добрият начин да се минимизират усилията. Там, където в началото на кампаниите при наличието на политическа воля може да мине и без отрядите от спецназовци с леко въоръжение, в случай на забавяне, след това може да не достигнат разгърнатите дивизии. - Още спецназ
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 

 
Dassault със стабилна 2016 г.
07.01.2017, 23:05
Френският самолетостроител Dassault се похвали със сравнително стабилни продажби за 2016 г., като военният бизнес на компанията е във възход, докато производството на бизнесджетове бележи спад.
За 2016 г. са получени 36 нови поръчки за изтребителите Rafale. Реално това е поръчката на Индия за изтребителите. За сравнение през 2015 г. са събрани 48 поръчки, разпределени по равно между Катар и Египет. Предвид свития пазар за бойни самолети, тези показатели са повече от добри.
В същото време нетните поръчки за бизнесджетове от фамилията Falcon са едва 21. Общите поръчки са били 33, но са получени и заявки за анулиране на 12 други самолета. В сравнение с 2015 г. показателите остават все така слаби – тогава са събрани 45 поръчки, но и са били отказани 20 машини, което е довело до 25 нетни поръчки.
През миналата 2016 г. са доставени девет изтребителя Rafale (шест за Франция, останалите за Египет). Доставките са отговорили на плановете на компанията. През 2015 г. са били доставени пет изтребителя за Франция и отново три за Египет. Отделно два Rafale са били доработени до последния стандарт F3.
На клиенти са били доставени и 49 бизнесджетове Falcon при планирани 50. За 2015 г. са били доставени 55 самолета.
Към 31 декември 2016 г. Dassault има да изпълнява 110 поръчки за Rafale (32 за Франция и 78 за Египет, Катар и Индия) и още 63 поръчки за бизнесджетове Falcon. Към 31 декември 2015 г. тези показатели са били съответно 83 и 91 самолета.
Компанията ще обяви пълните си финансови резултати през март.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Турция изтегля войските си от Ирак
07.01.2017, 21:30
Ирак, който дълги години остро се противопоставяше на присъствието на турски войски на своя територия, пстигна своето и те ще се оттеглят от позициите си. Това стана след среща на премиерите на двете държави, състояла се преди часове в Багдад.
След нея иракският премиер Хайдер ал-Абади заяви, че е постигнато споразумение с Турция за изтегляне на турските части от лагера в град Башика, близо до Мосул, предаде БНР. Той направи изказването си след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм, но не уточни какви точно са условията на споразумението.
Анкара разположи свои части в Башика още преди началото на офанзивата за Мосул. Стъпката разгневи Багдад, който многократно искаше турските военни незабавно да се изтеглят от града.
Източник: http://inews.bg/
 
Мултикалибрен снайпер създадоха австрийци и руснаци
07.01.2017, 21:15

Австрия и Русия поднесоха една от най-големите изненади на последното оръжейно изложение IWA&Outdoor Classics в Нюрнберг, Германия. Тяхното сътрудничество роди принципно нова мултикалибрена снайперска система MTR (Modular Tactical Rifle) SX-1. Натрупаният досега опит показва, че липсва такова оръжие, което чрез бърза замяна на някои основни части да използва различни видове патрони в зависимост от вида на целите и дистанциите до тях. Това важи в най-голяма степен за цели на средни дистанции. Досега за тяхното поразяване се използваха едрокалибрените снайперски пушки, предназначени за картечните патрони с калибър 12,7 и 14,5 мм. Те обаче са доста обемни, тежки и нискоманеврени, което ограничава използването им като ръчно оръжие главно в сухопътните операции. Снайперските пушки с калибър 5,56 и 7,62 мм пък са с недостатъчна далекобойност и точност на средни разстояния. Идеята за създаване на високоточно мултикалибрено оръжие е на младата австрийска фирма Ritter&Stark от Ферлах. Градът е известен с невероятна школа, възпитала отлични оръжейници. По време на четиригодишното обучение всеки обучаем е длъжен да конструира собствено гладкоцевно ловно оръжие, за да докаже своите способности. За реализиране на идеята австрийските оръжейници поканиха група млади руски инженери конструктори, с които да работят по създаването на перспективно снайперско оръжие за ефективно поразяване на цели на средни дистанции от 1000 до около 1500 м.

Руските конструктори имаха вече зад гърба си голям опит, натрупан при разработката на новия мощен високоточен снайпер “Орсис T-5000”. В резултат само за по-малко от три месеца беше създадена и изпитана съвременна тактическа снайперска пушка с модулна конструкция. Австрийско-руският колектив се спря на три вида патрони, които притежават добри балистични характеристики- .308 Win (7,62x51 мм), .300 Win Magnum (7,62x66,5 мм) и .338 Lapua Magnum (8,6x70 мм). На тяхна база беше създадено мултикалибрено оръжие, което чрез бърза замяна на цевта, гнездото на пълнителя и главата на затвора може да стреля с един от трите вида патрони. Новата снайперска пушка е с ръчно презареждане с надлъжно пълзящ болтов затвор. Заключването на затвора към цевта се осъществява с помощта на три бойни упора, изработени на главата на затвора. Отключването и заключването се извършва при завъртане на затворната ръкохватка на ъгъл 60 градуса. Цевта е неподвижно закрепена за цевната кутия и не се допира до ложата. Това е особено важно за постигането на висока точност на стрелбата. Дължината на цевите с калибър .300 Win Magnum и .338 Lapua Magnum е 690 мм, като стъпката на нарезите е 254 мм. Цевите с калибър .308 Win имат дължина 623 мм и четири броя нарези със стъпка 305 мм. Различните стъпки на нарезите се подбират, за да се осигури подходяща ъглова скорост на въртене на куршума, необходима за стабилизиране на полета му във въздушна среда. Цевната кутия на снайпера е изработена от специална алуминиева сплав, легиращите елементи на която осигуряват достатъчна здравина. Начинът за бързо закрепване на различните цеви е оригинален и е защитен с патент. Той позволява само с две движения цевта да се отделя или да се закрепва към цевната кутия без използването на какъвто и да е инструмент. Разработчиците гарантират ресурс на цевта от 5000 изстрела. В дулната част на цевта е закрепен четирикамерен дулен спирач, чрез който излитащите барутни газове от цевта се насочват в обратна посока на откатния импулс. Така се намалява неприятното “ритане”, което при ръчнозарежданите оръжия е значително и увеличава времето за произвеждане на следващ изстрел. - Още снайпери
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

 
Афганистан приветства завръщането на американски войници в провинция Хелманд
07.01.2017, 19:50
Афганистан в събота приветства решението на Пентагона за разполагане на близо 300 американски морски пехотинци в размирната провинция Хелманд, където американските сили водиха ожесточени сражения до изтеглянето им през 2014 година, съобщава вестник Ahram. Войниците ще заминат за южната провинция, известна с отглеждането на мак, тази пролет и ще помагат в мисията на НАТО за обучение на афганистанските сили. Това е последният сигнал, че чуждестранните сили все повече биват въвличани отново във влошаващия се конфликт.
Години Хелманд беше централна сцена на американската и британска намеса в Афганистан, само за да затъне страната още повече в тресавището на нестабилността, а обширни територии са под контрола на талибаните.
„Американското разполагане е важно. Това ще увеличи капацитета ни за борба с тероризма“, каза говорителят на афганистанското министерство на отбраната Мохамед Радманиш.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Новият шеф на US разузнаване няма право да стъпва в Русия
07.01.2017, 18:25

Доналд Тръмп номинира 73-годишният сенатор Дан Коутс (Daniel Ray "Dan" Coats) за стратегическата позиция на директор на Националното разузнаване - институция, която обединява всички служби за сигурност на САЩ.
Републиканецът Коутс е един от шестимата американски сенатори, които бяха включени в черния списък на Русия през 2014 г. Новият шеф на разузнаването няма право да стъпва на територията на Русия - мярка, която беше наложена от Кремъл в отговор на западните санкции заради инвазията в Крим.
Когато Дан Коутс беше обявен за персона нон грата, той обяви, че за него е чест да е "жертва" на политиката на Москва.
Позицията на директор на Националното разузнаване, която в момента се заема от Джеймс Клапър, беше създадена след атентатите на 11 септември 2001 г., с цел да координира 16-те служби за външно и контраразузнаване в САЩ, включително ЦРУ, ФБР, АНС и др.
Изборът на Коутс е стратегическо решение на Тръмп, което беше взето само ден след ключовия доклад на Клапър, сочещ Владимир Путин като поръчител на руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Дан Коутс е бил посланик на САЩ в Германия от 2001 до 2005 г. при управлението на президента Джордж Буш-младши. Бил е сенатор два мандата - от 1989 до 1999 г. и отново от 3 януари 2011 до 3 януари 2017 г. В последния си мандат е бил член на сенатската комисия за разузнаването.

 
Военнослужещи оказаха помощ на населението в усложнената зимна обстановка в областите Русе и Добрич
07.01.2017, 18:16
Военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили оказаха днес помощ в преодоляването на последствията от усложнената зимна обстановка в областите Русе и Добрич, съобщава Пресцентърът на МО. През целия ден три екипа от военното формирование 32 420 - Русе от състава на Сухопътни войски с високопроходима техника съдействаха на аварийните екипи за възстановяване на електроподаването на бедстващи населени места в Русенско. Екипите, ръководени от командира на формированието майор Павлин Илиев, проправяха пътя на техниците в направленията Русе – Иваново – Мечка и Русе – Кубрат – Тетово.
В област Добрич военнослужещи от военното формирование 28 770 от състава на Военновъздушните сили с роторен снегорин разчистваха пътища в Община Балчик, ръководени от майор Иван Тодоров. Военнослужещи от военното формирование 34 410 – Варна от състава на Военноморските сили с тежка верижна техника участваха в оказване на помощ на ремонтните екипи за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа в Добричкo.
 
Турци, работещи в НАТО, искат убежище в Белгия
07.01.2017, 16:35
Стотина турци, работещи в структурите на НАТО, са поискали убежище в Белгия за себе си и семействата си, съобщиха местни медии. Много турски офицери, изпратени на работа зад граница, са уволнени заради съмнения за тероризъм. Те обаче се страхуват да се върнат в родината си, тъй като очакват да бъдат хвърлени в затвора.
От доскорошния турски състав в структурите на НАТО в Белгия 19 офицери са се завърнали в родината си и са били пратени зад решетките. От 53-ма турски офицери от централата на НАТО в Брюксел, 42-ма вече са освободени от работа. От 100 турски представители във Върховното командване на пакта в Монс, 80 са загубили постовете си. Общо 450 от 600 турски военни в НАТО са били освободени, като сред тях са доскорошни служители в базите "Рамщайн" в Германия, "Норфолк" в САЩ и в Неапол.
Източник: http://www.segabg.com/
 
САЩ публикува разсекретена версия на доклад за предполагаемите кибератаки
07.01.2017, 13:25
Офисът на директора на Националното разузнаване на САЩ в петък (6 януари) публикува разсекретена версия на доклада за кибератаките, които се твърди, че са настъпили по време на президентската кампания в САЩ през 2016 година. Вашингтон твърди, че Русия стои зад тях, предаде ТАСС в събота (7 януари).
Според документа той не представлява становището на разузнавателната общност на САЩ като цяло, а на неговите три основни агенции - ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност.
Резултатите от изборите не са подложени на съмнение
В преамбюла на доклада се казва, че разузнавателна общност в САЩ "не е направила оценка на въздействието, което руските дейности са оказали на резултата от изборите през 2016". В доклада също така се посочва, че според министерството на вътрешната сигурност на САЩ системите, за които се смята, че са попаднали под атака не са били заети с обобщаване на изборните резултати. - (виж доклада в оригинал)
Противоречия и съмнения
В интерес на истината, до същите заключения достигна Белия дом заедно с американското разузнаване на няколко пъти в миналото, пише ТАСС. Русия повече от веднъж е била отхвърляна, на най-високи нива, като предполагаем участник в изборните процеси в Съединените щати. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп също е много скептичен по повод тези доклади.
В навечерието на публикуването на доклада "Вашингтон пост" (The Washington Post) заяви, че дори и класифицираната версия на доклада не съдържа грандиозни разкрития.
Позицията на Русия
Москва категорично отхвърля обвиненията на Вашингтон, че стои зад хакерските атаки. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че загубилият винаги търси изкупителни жертви другаде. Той също така обърна внимание на същността на информацията, която хакерите разкриха.
Според него "най-доброто доказателство, че хакерите са открили автентична информация е, че ръководителят на Националния комитет на Демократическата партия подаде оставката си, като по този начин призна, че хакерите са открили истината".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Продажби на оръжия или световен мир? Европа в много неудобно положение
07.01.2017, 12:45
Европейският съюз и неговите членове често пъти категорично и ясно изразяват позицията си, когато близо или далеч избухнат остри спорове. Предупреждават враждуващите страни да проявят умереност или да се въздържат от мерки, които биха могли да задълбочат конфликта.
Да не забравяме обаче, че в блока се намират едни от водещите производители и износители на оръжия - от самолети през плавателни съдове до радари и ракетни системи. Сред големите компании са британската “Би Ей И Систъмс”, френската група “Сафран”, германската “Тисенкруп” и италианската “Финмеканика”.
Понякога е неловко да се жонглира с тези две позиции, казват изследователи от Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ). На износа на оръжие се гледа като на необходимо условие, за да може европейската отбранителна промишленост да работи, особено имайки предвид мерките за строги икономии и стратегическите интереси.
Основният аргумент е мащабът. Великобритания, Франция и Германия са сред 10-те страни с най-големи военни разходи в света, но вътрешният им пазар не е достатъчно голям, за да се поддържа отбранителна промишленост. Това важи с още по-голяма сила за по-малките страни в ЕС. “Не трупаш икономия от мащаба, ако си сам”, казва Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ. “Само САЩ, Русия и Китай биха могли да правят това”, допълва той.
Износът на оръжие се разглежда и като част от външната политика и това важи не на последно място за САЩ, които предоставят голяма военна помощ “и като суми, и като обеми”, отбелязва Веземан.
Това е фактор и за по-големите европейски държави, но ключова движеща сила са икономическите съображения и осигуряването на работни места, казва той.
Някои страни твърдят, че оръжейната промишленост е “важен елемент от отбранителната им способност”, допълва изследователят.
Страните в ЕС се различават по начина, по който гледат на оръжейните си продажби.
“Във Франция дискусиите в гражданското общество са минимални и натискът върху политиката е много слаб” за разлика от съседна Германия, посочва Веземан.
Но не е достатъчно да се водят дебати.
“Проповядването на мир не е доразвито в пълноценна и цялостна политика за сигурност и мир по отношение на районите и страните, където се доставят оръжията”, казва той, като цитира конфликта в Йемен, включващ Саудитска Арабия - сериозен клиент и потребител на европейско оръжие.
И Швеция, и Германия, и Великобритания, които са продавали оръжия на Саудитска Арабия, не са показали, че имат ясна представа как да се сложи край на конфликта и каква роля играе техният оръжеен износ, отбелязва Веземан.
Друг пример: Шведският външен министър Маргот Валстрьом, чиято страна става член на Съвета за сигурност на ООН през януари, наскоро бе запитана в парламента дали Стокхолм ще наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия заради ролята й в йеменския конфликт.
Ханс Линде от шведската опозиционна Лява партия отбеляза, че Европейският парламент е призовал за това, а холандският парламент е одобрил законопроект в този смисъл.
Валстрьом обаче каза, че правителството й “предпочита санкциите да бъда одобрени от ЕС или ООН”, като изтъкна, че миналата година Швеция е решила да не подновява споразумението си за военно сътрудничество със Саудитска Арабия.
Освен това е известно, че връзките между страните от Персийския залива и Швеция бяха крайно обтегнати в началото на 2015 г., когато монархиите от Залива реагираха гневно на критиките на Валстрьом за състоянието на правата на човека и че Швеция не търси нова конфронтация с кралството.
В усилията си да въведе общи правила за износ на оръжия през 2008 г. ЕС прие Обща позиция, основаваща се върху кодекс за поведение от 1998 г. Страните се ангажираха да не допускат износ, който би могъл “да предизвика или удължи въоръжени конфликти”.
Страните членки обаче имат право “да развиват отбранителна промишленост”.
Од Флобер, която ръководи програмата на СИПРИ за трансфер на оръжие, отбеляза, че националните интереси често вземат връх.
Пример за това са плановете на Франция да продаде два хеликоптероносача “Мистрал” на Русия, породили спорове и дебати.
В крайна сметка през 2015 г. сделката беше блокирана заради ролята на Русия в Украйна. Тази година корабите бяха доставени на Египет.
“Продажбата на Мистралите трябваше да бъде спряна без натиск от САЩ или от страна на европейски страни”, каза Флобер.
Марк Бромли, един от директорите на програмата на СИПРИ за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба, отбеляза, че при хармонизирането на политиките лицензионните решения вероятно ще останат “в ръцете на страните членки”, тъй като те “не искат да поверят вземането на решения в тази сфера на Брюксел”.
Макар страните в ЕС “да засилиха обмена на информация” помежду си, те не промениха “съществено” подхода си за предоставяне на обществото на информация, например за основанията за отказване на лицензи, каза Бромли.
СИПРИ е основана през 1966 г. като независима институция, която проследява продажбите на оръжия и други свързани с това явления. Ресурсите й включват бази данни за оръжейната промишленост, военните разходи и оръжейните трансфери.
Източник: http://e-vestnik.bg, БТА
 
ВМС на САЩ изпращат в Тихия океан авионосна ударна група
07.01.2017, 12:00
След няколко дни 1-ва авионосна група на американските ВМС начело със самолетоносача USS Carl Vinson (CVN-70) ще напусне базата си в Сан Диег и ще се отправи за бойно развръщане в западната част на Тихия океан.
В състава на групата още влизат ракетния крайцер „Лейк Чемплейн", есминците "Уейн Майер" и "Майкъл Мерфи" и кораби за съпровождане.
На борда на корабите се намират около 7,5 хиляди моряка. Ескадрата ще участва в редица учения, включително и международни, ще проведе артилерийски стрелби, тренировки в търсене на подводници, прехват и преглед на подозрителни кораби и др.
Първа авионосна ударна група влиза в състава на 3-ти флот на САЩ, но по време на развръщането ръководството на групата ще се поеме от щаба на 7-ми флот (отговарящ за безопасността на западното крайбрежие на САЩ).
 
Руската военна авиация налетя над 340 хиляди часа
07.01.2017, 09:37
Авиационните части на Въздушно-космическите сили (ВКС) завършиха миналата година с нальот над 340 хиляди часа, съобщи пресслужбата на руското Министерство на отбраната.
В съобщението се казва: „В хода на подготовката на обединенията, съединенията и частите на Въздушно-космическите сили нальотът е стигнал до над 340 хил. часа, изпълнени са около 30 хил. бомбомятания и пускове на авиационни ракети, над 650 самолетоизлитания за осигуряване на дейността на войските.”
Отбелязва се, че в обединенията и съединенията на ВКС през миналата година са проведени повече от 50 мероприятия от оперативната и бойната подготовка, основни от които са ученията с командванията на далечната и на военнотранспортната авиация.
През 2016 г. в рамките на превъоръжаването на ВКС са доставени повече от 350 единици въоръжения, военна и специална техника, в това число самолети Су-35С, Су-30СМ, Су-34, вертолети Ка-52, Ми-28Н, Ми-26Т, Ми-35М, Ми-8АМТШ, зенитни ракетни комплекси С-400, зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-С”, както и различни реадиолокационни станции.
Миналата година стана първа пълноценна година за функционирането на ВКС, които бяха създадени през 2015 г. и включиха в себе си три вида войски: военновъздушни сили, войски за противовъздушна и противоракетна отбрана и космически войски.
 
Пет нови Т-50 през 2017 г.
07.01.2017, 09:22
Руските ВКС ще получат пет нови бройки от новия изтребител Сухой Т-50 (ПАК ФА), а като цяло въоръжените сили ще получат над 100 нови летателни апарата. Това съобщава „Интерфакс” позовавайки се на източник във военно-промишления комплекс на Русия.
„През 2017 г. авиационните части ще получат над 100 единици летателна техника, включително и пет изтребителя Т-50”, заявява източника на „Интерфакс”.
Според източника на агенцията петте самолета Т-50 са в рамките на действащия договор за разработка и изпитания на изтребителя и преминаването му през държавни изпитания.
Тази информация влиза в конфликт с досега известното за изпитанията на Т-50, според което в рамките на изпитанията трябва да се построят девет или десет летящи прототипа. До момента са доставени седем прототипа, плюс поне два нелетящи за наземни изпитания. Възможно е изпитателната програма да се разшири, но е възможно и информацията да не отговаря на действителността.
Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан и договор за построяване на поне 12 предсерийни образци, които ще се използват за опитната експлоатация на типа в руските ВКС.
По-рано командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че за 2017 г. се очакват поне 20 броя Су-30СМ, модернизирани стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, щурмови вертолети Ми-28 и Ка-52 и други типове, но не дава информация за Т-50.
Първият прототип на Т-50 полита през януари 2010 г. и според тогавашните планове серийното производство трябваше да започне през 2015 г., но програмата инкасира сериозно забавяне. - Още за Т-50
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Руските въоръжени сили са получили 105 безпилотни комплекса за 2016 г.
07.01.2017, 09:16
Руските въоръжени сили са получили 105 безпилотни комплекса за 2016 г. Това съобщава руското МО.
В състава на тези 105 комплекса влизат общо 260 летателни апарати. Според руското МО към момента общото количество на БЛА, които се намират на въоръжение достигат 2000 единици.
За миналата година са били сформирани 35 войнски части и подразделения, които експлоатират безпилотни апарати.
В съобщението на руското МО се казва, че безпилотните летателни апарати се използват в руските въоръжени сили най-вече за разузнаване и наблюдение, както и че всички нови безпилотни комплекси преминават през изпитания в единен Център за безпилотна авиация към МО на Руската федерация. В същия център се обучава и персонала, който експлоатира апаратите.
В последните 6 – 7 години се наблюдава бум на безпилотната авиация в руските въоръжени сили, като едновременно на въоръжение се вкарват над 10 различни модела, някои руска изработка, други лицензно производство или направо внесени от вън. Орлан-10 е един от най-масовите модели на въоръжение. - Още БЛА
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Дутерте се надява Русия да стане съюзник и защитник на Филипините
06.01.2017, 18:45
Президентът на Филипините Родриго Дутерте каза по време на посещението си на руския кораб "Адмирал Трибуц" в пристанището на Манила, че се надява Русия да стане съюзник и защитник на Филипините, съобщи РИА "Новости“ в петък (6 декември).
Агенцията съобщи, позовавайки се на руското посолство във  Филипините, че Дутерте е разгледал големия противолодъчен кораб „Адмирал Трибуц“ 564, който е предназначен за борба с противникови подводници и в момента се намира в пристанището на столицата Манила. - (видео)
"Приветстваме нашите руски приятели. Можете да пускате котва тук, когато пожелаете и с всякакви цели – за игри, попълване на запасите или може би за наша защита“, каза Дутерте. Съобщава се още, че лидерът на Филипините се е здрависал със заместник-командващия Тихоокеанския флот на Русия, контра адмирал Едуард Михайлов.
Руските кораби "Адмирал Трибуц“ и танкера "Борис Бутома“ се намират в пристанището на Манила за попълване на запасите с продоволствия, почивка на екипажа и приятелски посещения на представителите на Въоръжените сили на Филипините. Корабите ще отпътуват след 7 януари.
В някои западни медии се появи информация, че РФ и Филипините може би ще проведат съвместни учения. Освен това агенция "Ройтерс“ съобщи, позовавайки се на посланика на РФ в Манила Игор Ховаев, че Русия е готова да доставя на Филипините съвременно оръжие, включително самолети и подводници.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия оповести плановете си за работа в космоса през 2017 г
06.01.2017, 18:40
Космическият отрасъл на Русия през 2017 г. ще бъде пълен със значими събития – като се започне от развитието на космодрума в Байконур и се стигне до пилотируемата програма на Международната космическа станция, съобщи днес ТАСС.
Вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви на заседание на комисията по въпросите на строителството на космодрума "Восточной“, че главната задача на руския космически отрасъл през 2017 г. ще бъдат безаварийните пускове от новата площадка.
През февруари корабът "Съюз МС-02“ ще върне от орбита двамата руски космонавти Андрей Борисенко и Сергей Рижков, както и американския астронавт Робърт Шейни Кимброу, а на 27 март от Байконур ще бъде изстрелян космическият кораб "Съюз МС-04“, на борда на който ще се намира само един руски космонавт Федор Юрчихин и неговия американски колега Джек Фишер.
Институтът за медико-биологични проблеми, заедно с международни партньори, ще проведе първия по рода си от серията експерименти по имитация на космически полет до Луната. Експериментът през 2017 г. ще продължи 2-3 седмици тоест толкова, колкото ще трае полетът до Луната в реални условия. Серията експерименти ще продължи до 2021 г. с изолация на участниците. Експериментът е продължение на проведеното изследване "Луна-2015“, когато шест момичета прекараха девет денонощия в херметичен наземен комплекс.
През декември 2017 г. е планиран пуска на дългоочаквания многофункционален лабораторен модул "Наука“. Много експерти допускат, че събитието може да се премести и за 2018 г., но по-важното е, че с него космонавтите ще получат каюта за трети член на екипажа, втора тоалетна, както и европейският манипулатор ERA, който ще позволи редица изследвания без да се излиза в открития космос. За лабораторните изследвания на модула са предвидени 29 работни места.
Съкращаването на единия член на руския екипаж в началото на годината дава възможност за попълването на мястото с космически турист. Но като се отчита, че за подобен полет е нужна поне половин година подготовка, интригата кой ще заеме свободното място през септември 2017 г. се засилва.
През последното тримесечие на 2017 г се очаква от новия космодрум "Восточной“ да бъдат направени още два пуска на космически кораби. Първо ще стартира ракетата-носител "Союз-2.1“ с два спътника с дистанционно управление от Земята "Канопус-В“, а след това и "Союз-2.1б“ с метеорологичния спътник "Метео-М“.
През второто полугодие на 2017 г. на космодрума "Восточной" се очаква не само пуска на ракетите, но и старта на строителството на наземната инфраструктура за ракетата-носител "Ангара“. По информация от вицепремиера на РФ Дмитрий Рогозин, това ще стане едва след завършване на подготовката на проектната документация.
Наземната инфраструктура на системата ГЛОНАСС тази година ще бъде предадена за експлоатация от руското военно ведомство. "Роскосмос“ и Министерството на отбраната на РФ подписаха сертификат за приемане, а окончателното прехвърляне ще стане след отстраняване на забележките, направени от военните след проведени изпитания на модернизирания наземен комплекс за управление.
"Роскосмос“ и Центърът за подготовка на космонавти планират провеждането на подбор на нов отряд космонавти. Ще бъдат избрани 7-8 човека. Тази бройка е необходима за поддържане на работата на МКС до 2024 г. - Още Космос
 
НАТО прехвърля военна техника и военнослужещи към Източна Европа
06.01.2017, 18:03

В германския пристанищен град Бремерхафен започна разтоварването на американска военна техника за Източна Европа. Пристигнали са танкове, бронирани автомобили и гаубици от състава на 4-та пехотна дивизия. - (видео)

В рамките на операцията на НАТО „Атлантическа решимост“ в Полша и балтийските страни трябва да бъдат разположени над 4000 американски войници.
На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година беше взето решение за разполагане на четири батальона в Източна Европа - три в балтийските държави и един в Полша. На по-късен етап в Унгария и Румъния се предвиждат и съвместни военни учения. При пристигането на първия кораб с американско въоръжение, генерал-лейтенант Петер Борер от Бундесвера коментира: Прехвърлянето на военна техника и военните учения, които планираме, са ясен сигнал за ангажимента на партньорите ни от САЩ към колективната сигурност. В Уелс и Варшава решихме да засилим присъствието си в Европа. Това и правим. Така че не може да се говори за дрънкане на оръжия.
Целта на военното разгръщане е да се защити мирът в Европа и да се демонстрира сила пред Русия, поясни генерал-лейтенант Фредерик Ходжис, командир на Въоръжените сили на САЩ в Европа. Той подчерта, че това е отговорът на Северноатлантическия Алианс на престъпното анексиране на Крим.
Започналата операция по прехвърлянето на американска военна техника е най-голямата от края на Студената война насам. И много критикувана. Сузане Шатенберг от университета в Бремен, която изследва процесите в Източна Европа, смята, че има алтернатива на разполагането на оръжия в балтийските страни и Полша. Според мен, Путин е политик, който залага на символите. За него е важно на Русия да се гледа като на велика сила. Така че не е нужно срещу Путин да се изправят оръжия, а би било достатъчно, ако се седне на масата на преговорите и се възобнови диалога.
Източник: http://bnr.bg/

 
Българската армия помага на населението заради сложната снежна обстановка
06.01.2017, 16:17
Личен състав и техника от Българската армия в страната се включиха днес в дейности по овладяване на последствията от влошените метеорологични условия у нас, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. По разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов 10 военнослужещи с 3 броя автомобили с повишена проходимост УРАЛ-375Д от военно формирование 32 420 – Русе подпомагат действията на екипите, които отстраняват възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в Русенска област. Модулна група в състав от 10 военнослужещи и 2 броя техника от военно формирование 32890 – Бургас извърши вчера взривни дейности за премахване на пясъчна коса от устието на река Велека. Чрез общо 15 контролирани взрива бе прокаран 90 метра канал и бе възстановено нормалното вливане на реката в морето. В готовност е модулно формирование с техника с висока проходимост от състава на Националния военен университет „Васил Левски“, което ще се включи при необходимост в почистването на общинските пътища от Велико Търново до селата Шемшево, Пушево, Малки чифлик и др. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Богоявленски водосвет бе отслужен пред паметника на Незнайния воин
06.01.2017, 13:25
Представителният строй на Националната гвардейска част бе приет и поздравен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Заедно с него на ритуала пред паметника на Незнайния воин в София дойдоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-министрите на отбраната Орхан Исмаилов и Десислава Йосифова, народни представители, генерали и офицери от Софийския гарнизон, аташета по отбраната, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи. Предварителната информация, че министър Ненчев няма да участва поради получена призовка да се яви по това време в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, не се оказа съвсем точна.
По повод големия празник Богоявление бе отслужена св. литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение със столичното духовенство. По време на водосвета бяха осветени знамената-светини на 1-ви конен полк, 23-и пехотен Шипченски полк, 15-и пехотен Ломски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 24-и пехотен Черноморски полк, 31-ви пехотен Силистренски полк, 30-и пехотен Шейновски полк и 25-и пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Започна утилизацията на британския HMS Illustrious
06.01.2017, 11:18
На корабното режище в турския град Измир тези дни започнаха работите по нарязването за метален скраб на британския самолетоносач HMS Illustrious R06, който пристигна там в края на месец декември 2016 година. - (видео)
 
The Wall Street Journal: Руският спецназ изигра решаваща роля в битката за освобождението на Алепо
06.01.2017, 09:29
Руските сили за специални операции изиграха решаваща роля в настъплението на сирийската армия в битката за освобождението на Алепо, макар техните функции и операции да са обвити от завесата на секретността.
След въздушните удари на руската военна авиация руските спецслужби се включиха в битката за Алепо, която продължи почти два месеца.
Руският спецназ помогна на сирийската армия, основната задача бе да се ликвидират лидерите на терористите в източната част на града, както съобщиха двама експерти от въоръжените сили на Русия. На 11 декември за първи път бяха показани редки кадри от бойните спецоперации на руските сили за специални операции в Сирия. - (видео)
„Руските спецслужби вече няколко седмици са в Алепо, там те изпълняват бойни задачи“, — заяви тогава Руслав Пухов, директор на московския Център за анализ на стратегиите и технологиите.
Става дума за същите най-елитни войски, които съдействаха за неочакваната анексия на Крим от Русия през 2014 г. Те са аналогични на силите за специални операции на САЩ, които в момента се намират също в Сирия, пише авторът на статията.
Присъствието на руските специални сили подчертава стратегическото значение на Алепо за Кремъл, който има за цел градът да остане и да се укрепи в ръцете на сирийския президент Башар Асад, докато съюзниците се опитват отново да започнат преговорите за бъдещето на Сирия.
Президентът на Русия Владимир Путин след успеха на сирийската армия заяви, че е дошло времето отново да се замислим над подписването на мирното споразумение.
Русия рядко огласява присъствието на своите елитни войски, предпочита да се прави, че нейното участие в сирийския конфликт се ограничава само с авиационна подкрепа на правителствените войски. Руският спецназ замина за Сирия скоро, след като Русия започна там своята военна операция през 2015 г., продължава авторът.
Числеността на руския спецназ в Сирия е увеличен. На територията на Сирия бойците със специално предназначение помагат на авиацията да нанася по-точни удари, идентифицирайки целите на място, както заяви Пухов и Тор Буквол, старши научен сътрудник от Института за отбранителни изследвания в Норвегия. Според Буквол, броят на руските спецназовци в Сирия вероятно е няколко стотин.
Въздушната кампания на Русия в Сирия предизвика рязка критика от страна на САЩ, които обвиниха руснаците в нанасяне на удари по мирни граждани. Русия отхвърли критиката, заявявайки, че нанася удари само по обекти от инфраструктурата на терористите.
Министерството на отбраната на Русия заяви, че то не е провеждало бомбени рейдове в Алепо от 18 октомври. Според Пухов, мисията на силите със специално предназначение в Алепо носи малко по-различен характер.
„Те се използват за провеждането на различни операции, понякога логистични, понякога бойни, такива като залавянето на лидери на въстаниците по време на наблюдателни операции“.
Гибелта на трима руски военнослужещи около Алепо припомни, че Русия провежда в Сирия не само въздушни, но и сухопътни операции, продължава авторът. Според представители на Русия, в сирийската война са загинали само няколко нейни военнослужещи.
След войните в Афганистан и Чечня, в които Русия понесе огромни загуби, Москва старателно подчертава ограничеността на своята военна кампания в Сирия. И прехвърлянето в Сирия на неголям брой елитни части напълно се вписва в тази версия на събитията.
„Силите за специални операции — това са момчетата, които унищожават терористи, както каза в разговор с агенция „Интерфакс“ председателят на комитета по отбрана към Съвета на Федерациите Виктор Озеров.
„Това не е войскова операция, това е специална операция“.
Действията в Сирия са и за руския спецназ придобиване на боен опит. Руската армия тества в Сирия различно съвременно оръжие, например крилатите ракети „Калибър“.
„Русия използва сирийския конфликт като възможност да тества и дооформи своята доктрина за използване на силите за специални операции“, — каза Буквол, добавяйки, че разполагането им вероятно е било одобрено на най-високо ниво.
„Специалните сили винаги са инструмент в ръцете на политическите лидери“, — подчерта той.
Руският спецназ винаги присъства в зоната на конфликта няколко месеца — този ротационен график е бил разработен по образец на елитните екипи за специални операции на САЩ. Руснаците внимателно изучиха американския опит в рамките на мноомилиардния проект за военна модернизация, чиято реализация започна няколко години по-рано, добавя авторът на статията.
През 2012 г. генерал Николай Макаров, който тогава заемаше длъжността началник на Генералния щаб на ВС на РФ, пристигна в щаб-квартирата на командващия силите за специални операции на САЩ във Флорида, за да се срещне с военните чиновници, както съобщава Държавният департамент на САЩ.
Целта на пътуването е опознаване опита на американските сили със специално предназначение, за да се помогне на Русия да създаде подобна структура, както сподели чиновник, близък до военните на САЩ, пише изданието.
„От шлемовете до снаряжението — те изглеждат практически идентично“, — добави чиновникът.
Според Буквол, руският спецназ в Сирия вероятно се състои от три групи, включително спецчасти от военното разузнаване на Русия, отряд със специално предназначение, аналогичен на Delta Force от армията на САЩ, и още един отряд под името „Заслон“, който защитава гражданските лидери и дипломатическите представители. - Още спецназ
Източник: https://infobalkani.wordpress.com/
 
Забавяне с доставката на първия ВТС C-27J Spartan за ВВС на Словакия
06.01.2017, 08:45
Първият от двата военно-транспортни самолети Spartan C-27J, който трябваше да бъде доставен до края на 2016 г., ще бъде получен по-късно тази година. Поради това предварителните плащания ще бъдат спрени до подписването на нови анекси към договора, съобщава говорителят на МО Данка Капакова.
По време на проведените преговори е постигната по-добра цена от първоначалната, както и по-благоприятен график за плащанията. Първоначалната цена за всеки от самолетите е била 34.5 милиона евро.
Словакия избира за своите ВВС два ВТС Spartan чрез конкурс през 2008 г. Вторият самолет трябва да бъде доставен в началото на 2018 г. Самолетите може да се използват в няколко варианта – за медицинска евакуация, за гасене на пожари и за транспортиране и десант на товари.
До сега на въоръжение в словашките ВВС бяха съветските самолети Ан-26, като последният от тях бе в експлоатация до 4 февруари 2016 г. - Още за C-27J
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
Аржентина поръча четири израелски стражеви катера тип Shaldag
05.01.2017, 22:58
Правителството на Аржентина на 2 януари 2017 година публикува в официален бюлетин информация за сключването на 15 декември 2016 година от министерството по безопасността на страната  (Ministerio de Seguridad) с агенцията за експорт на въоръжения SIBAТ на военното ведомство на Израел на контракт на стойност 49 млн долара за строителството за аржентинската брегова охрана (Prefectura Naval Argentina) на четири израелски скоростни стражеви катера тип Shaldag. Катерите от този тип се произвеждат от израелската частна корабостроителница Israel Shipyards в Хайфа.
Бреговата охрана на Аржентина ще използва катерите тип Shaldag по река Парана на границата с Бразилия и Парагвай, район известен с голяма организирана престъпност, контрабанда и нелегални производства.
Едновременно с контракта за строителството на катерите, аржентинската страна е подписала със SIBAT и контракт за стойност 39 млн долара за израелски системи за брегово наблюдение, които ще бъдат ще развърнати на река Парана.
С тази поръчка Аржентина стана деветият известен клиент на популярните по света катери тип Shaldag.
 
Руската авиация ще бъде попълнена с пет модернизирани бомбардировача
05.01.2017, 21:32
Подразделенията на далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Русия през 2017 година ще приемат на въоръжение пет модернизирани бомбардировача, съобщиха пред журналисти от Департамента за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната на РФ. За това съобщи днес (5 януари) РИА "Новости".
От военното ведомство напомниха, че миналата година далечната авиация получи два модернизирани ракетоносеца Ту-160 и два ракетоносеца Ту-95МС.
"През изминалата година пилотите на Ту-160 и Ту-95МС увеличиха с 10% полетите с презареждане във въздуха. Максимален брой от екипажите, включително млади офицери, проведоха практически изстрелвания на крилати ракети", отбелязаха от ведомството.
Ту-95МС, конструиран като носител на ново въоръжение – стратегически авиационни крилати ракети с голям обсег, пуснат в серийно производство през 1981 година, е модификация на стратегическия бомбардировач Ту-95, който е на въоръжение в руските ВВС от 1957 година.
Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с променлива стреловидност на крилото, който е разработен в Опитно конструкторско бюро "Туполев" през 1970–1980 г. На въоръжение е от 1987 година.
Това е най-големият и най-мощен в историята на военната авиация свръхзвуков самолет с променлива геометрия на крилото, както и най-тежкият боен самолет в света, който има най-голяма максимална излетна маса сред бомбардировачите. - Още самолети Ту  
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Министър Ненчев се сдоби с окончателно обвинение за поддръжката на МиГ-29
05.01.2017, 19:23
Софийска градска прокуратура (СГП) предяви, днес 5 януари 2017 г., окончателно обвинение на министъра на отбраната Николай Ненчев за престъпление по служба, свързано с неосигуряване на техническа поддръжка за изтребителите МиГ-29. Това съобщиха оттам.
В хода на разследването на СГП са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние, осъществяващо признаците на престъпление по служба, извършено в периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. от министъра на отбраната.
В този период от Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата.
Едва на 30 март 2016 г. Министерски съвет одобри инвестиционния разход за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, което и позволи реално на МО да пренасочва пари за поддръжката на изтребителя. Точно заради наличието на въпросния проект правителството отпусна малко под 69 млн. лева за покупка на двигатели, КСА и други резервни части и консумативи.
Въпросният проект за инвестиционен разход е трябвало да бъде одобрен доста по-рано, но е бил бавен по неясни причини от политическото ръководство на МО.
На 23 ноември 2016 г. Прокуратурата обяви, че обвинява министър Ненчев в престъпление по служба за укритите готови договори с РСК МиГ за поддръжка на българските изтребители МиГ-29.
Така днес на Николай Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление – с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.
Цитираният от Прокуратурата член от Наказателния кодекс се отнася именно за престъпления по служба, при които длъжностно лице с действия или бездействия причинява вреди и вредни последици. Алинея 3 разглежда особено тежки случаи, които предполагат наказание от три до десет години затвор.
В момента разследването се предявява на Николай Ненчев. Софийска градска прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.
 
Холандия пое от Франция охраната на въздушното пространство на балтийските републики
05.01.2017, 17:02
Холандия пое днес от Франция охраната на въздушното пространство на балтийските републики, предаде Франс прес.
Литва, Латвия и Естония, които са членове на НАТО, нямат собствени военновъздушни сили.
Четирите френски изтребителя "Мираж 2000" патрулираха във въздушното пространство на трите балтийски републики от края на август. През този период те излетяха 23 пъти, за да идентифицират и прехванат руски военни самолети.
От днес задачата им се поема от четири холандски изтребителя Ф-16.
Френските патрулиращи самолети имаха повече работа в сравнение с предишни ротации. За сравнение те са направили общо 36 прехващания при петте си предишни мисии, посочва АФП.
Инцидентите чувствително се увеличиха на фона на нарастващо напрежение между Русия и нейните съседи вследствие на конфликта в Украйна.
 
Либия е готова да приеме всяка възможна руска мирна инициатива
05.01.2017, 13:05
Северноафриканската държава е готова да приеме всяка възможна инициатива на Русия, за да може в Либия да започне политически диалог, тъй като Москва има контакти с всяка от страните в конфликта и има балансирана позиция за обстановката. Това заяви, цитиран от московското издание „Взгляд“, вицепремиерът от правителството на националното съгласие Ахмед Майтиг.
Президентският съвет ще приветства всяка руска инициатива за постигане на национално примирие в Либия, тъй като Русия има балансирана позиция и добри отношения с всички страни в конфликта, допълни още Майтиг. Той призова Москва да "проведе своя дипломация",  като убеди останалите страни в конфликта да приемат политическо споразумение и да се включат в процеса на урегулиране. Майтиг отбеляза още, че командващият армията на страната Халифа Хафтар, който все още не признава новата власт в Либия, също трябва да се включи в политическия диалог. Това не е някаква прищявка – така се прави във всички страни – военното командване винаги е под властта на политическото ръководство, подчерта либийският висш политик.
Руското издание се позовава на информация в западните медии, че Москва има намерение да вземе страната на Хафтар в либийския конфликт, но Русия поддържа същевременно връзки и с правителството на националното съгласие.
В края на ноември миналата година Халифа Хафтар бе на официална визита в Москва, която беше втората за изминалата година. През юни 2016  Хафтар се срещна в Москва с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и със секретаря на Съвета за безопасност Николай Патрушев.
Халифа Хактар ръководи въоръжените сили, които са лоялни на парламента на Либия в източната част на страната. Създаденото с поддръжката на ООН правителство за национално съгласие в Триполи през 2016 г. не се ползва с подкрепата на Хафтар и депутатите.
Източник: http://bnr.bg/
 
Водосветът във Варна ще бъде на площад „Св.св. Кирил и Методий”
05.01.2017, 12:41
На 6-ти януари 2017 г. (Свето Богоявление и Йордановден) от 10.00 часа на площад „Св.св. Кирил и Методий” в гр. Варна, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, съобщават от Щаба ВМС.
Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.
След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 169 години от рождението му.
След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Двигател падна по време на полет от бомбардировач В-52
05.01.2017, 10:14
Двигател падна от бомбардировач B-52 по време на тренировъчен полет в сряда, потвърдиха от ВВС на САЩ.
Бомбардировачите B-52 разполагат с 8 двигателя Pratt & Whitney TF33-P-3/103 и пилотите са били в състояние да приземят машината безопасно, без наранявания за 5-членния екипаж на борда. ВВС са изпратили вертолет UH-1N Huey да открие и прибере отломките от двигателя, който е намерен в ненаселен район на около 25 морски мили североизточно от авиобаза Minot, съобщи говорител на военновъздушните сили.
На борда на В-52 не е имало оръжия, бомбардировачът принадлежи на 5-то бомбардировъчно авиокрило (5th Bomb Wing) базирано в авиобаза Minot. По време на инцидентът машина е изпълнявала полет за обучение.
ВВС на САЩ не са в състояние да посочат основната причина за злополуката, но говорителят им заяви, че е образувано първоначално разследване на авиационното събитие.
Инцидентът може да възобнови дебата за това дали и как да се ремонтират бомбардировачите B-52. Произведеният от Boeing самолет лети от 1952 г. насам и се очаква да остане оперативно готов до около 2040 г., в зависимост от това кога ще бъде изцяло заменена от новия бомбардировач В-21 на Northrop Grumman. - Още за В-52
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Русия е готова да доставя самолети и подводници на Филипините
05.01.2017, 09:32
Русия е готова да достави на Филипините най-новото стрелково оръжие, авиация, подводници. Това заяви в сряда (4 януари) руският посланик в Манила Игор Ховаев, цитиран от "Взгляд".
"Готови сме да доставяме леко огнестрелно оръжие, някои самолети и хеликоптери, подводници и много друго оръжие", каза дипломатът. Той уточни, че става въпрос не за оръжие втора ръка, а за най-новите модели.
През декември президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че страната му може да оцелее "без американските пари", и че САЩ трябва да се подготвят за евентуална отмяна на военното споразумение между двете страни и извеждане на войските им от Филипините. Той отбеляза, че Русия може да бъде много важен съюзник на Филипините.
Дутерте каза още, че има намерение да купува оръжие от Русия. От руското външно министерство отбелязаха, че не става въпрос за военен съюз между страните, но Москва е готова да помогне на Манила да укрепи своята отбранителна способност.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Тръмп ще реформира американското разузнаване
05.01.2017, 09:27
Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е твърдо решен да преструктурира поне две от разузнавателните агенции в страната, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.
Републиканецът планира реформи в ЦРУ и в офиса на Директора на националното разузнаване (ODNI), посочва изданието, позовавайки се на свои източници.
Доналд Тръмп смята, че разузнавателните служби по света са станали политизирани и това трябва да се промени. Според него е важно агенциите в САЩ да си взаимодействат.
Тръмп и ЦРУ започнаха тиха война през последните месеци заради обвинението на службите, че Русия е повлияла на президентските избори в страната. В плановете му за реформи влиза и съкращаване на част от персонала.
Доналд Тръмп е вдигнал мерник и на ODNI. Новоизбраният американски президент ще встъпи в длъжност след близо две седмици.
Източник: https://fakti.bg/
 
„2017. Войната с Русия“ – един смразяващ сценарий
05.01.2017, 09:17
Украйна да бъде въоръжена с антиракетни радарни установки, дронове, оборудване за електронна война и защита на електронните комуникации
В началото на новата година издателство „Ентусиаст“ публикува книгата на генерал Ричард Ширеф „2017. Войната с Русия“, която разкрива един смразяващ и тежък сценарий. Според автора Западът е на път да влезе във война с Русия и това предстои да се случи през настоящата 2017 година.
Генерал Ричард Ширеф е бивш заместник на върховния главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа. Участвал е във военни мисии по време на войната в Залива, в Косово, Босна и Ирак. Предлагаме на читателите откъс от книгата.........Прочети още
 
Русия е получила 59 нови бойни самолета през 2016 г.
05.01.2017, 09:05
Руските въоръжени сили са получили 59 новопроизведени бойни самолета, като не е имало забавяния от заявените срокове. Това съобщава руският аналитичен институт ЦАСТ.
Най-многобройни са доставените 17 броя многоцелеви изтребители Су-30СМ. От тях седем са за авиацията на руския ВМФ, а останалите 10 са постъпили във ВКС на Русия. Но само два Су-30СМ са попаднали в строевите части, като останалите осем са попълнили демонстрационната група „Русские Витязи”.
Руските въоръжени сили са поръчали общо 116 броя Су-30СМ, като са доставени 66 за ВКС и 16 за ВМФ.
Получени са също така и 16 изтребители-бомбардировачи Су-34. Общо в състава на руските ВСК са получени 91 самолета от този тип.
12 са новопрострените изтребители МиГ-29СМТ. Те са част от договор за 16 машини сключен през 2014 г.
Толкова са и получените изтребители Су-35С, с което изтребителите от този тип на въоръжение във ВКС достигат 58 броя.
През миналата година са доставени и два Су-30М2.
Освен 59 бойни самолета, руските въоръжени сили са получили и десет учебно-тренировъчни самолета Як-130.
Заедно с тях са доставени и шест транспортни и пътнически машини за нуждите на въоръжените сили - един Ил-76МД-90А, един Ан-140-100, три Ан-148-100Е, а един Ил-96-400ВПУ.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Аржентина подновява преговорите за Kfir
05.01.2017, 08:57
Аржентина скоро ще поднови преговорите с израелската компания Israel Aerospace Industries (IAI) за доставката на 12 – 14 броя Kfir Block 60. Това съобщава Flightglobal.
Аржентина и IAI вече са минали през два кръга на безплодни преговори за доставка на модернизираните еднодвигателни изтребители. Основните пречки по време на тези разговори са били разногласия по финансовите условия.
Block 60 е най-новия модернизационен стандарт за IAI Kfir (безлицензна версия на Dassault Mirage 5). Тя има изцяло нова авиоконика, радар с активна електронна фазирана антенна решетка Elta EL/M-2052 и занулен общ технически ресурс и 1600 часа ресурс преди следващ основен ремонт.
Аржентина е останала без свръхзвукови бойни самолети и от повече от пет години води преговори за придобиването на различни изтребители – нови и втора ръка, но все още няма решение по въпроса.
Kfir днес е на въоръжение в Еквадор, Колумбия и Шри Ланка. - Още за Kfir
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Водената от САЩ коалиция ще увеличи броя на военните съветници в Мосул
04.01.2017, 23:16
В сряда водената от САЩ коалиция заяви, че е удвоила до 450 броя на военните съветници, които подпомагат иракските войски, опитващи се да превземат Мосул от терористичната групировка „Ислямска държава“, предава AFP.
„Ние увеличихме броя на силите за съветване и подпомагане, които са там с командващите на иракските сили за сигурност, като целта те да бъдат съветвани, докато напредват, и да се синхронизират операциите“, заяви говорителят на коалицията полковник Джон Дориан.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
МО на Русия отговори на изявлението на шефа на ЦРУ за руските действия в Сирия
04.01.2017, 21:55
Сегашният директор на ЦРУ Джон Бренън пее своята лебедова песен, каза официалният представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.
Говорителят на силовото ведомство в Москва отговори на началника на американската разузнавателна централа, Бренън който по-рано обвини руските въоръжени сили, действащи в Сирия, в използването на тактиката “Изпепелена земя”. Той обвини ръководството на Русия, че играе на световната сцена “по собствени правила”, “не се подписва под същите тези правила”, както  обвинява и САЩ за започването на “въоръжен конфликт”. “САЩ никога не биха направили в някой от тези военни конфликти онова, което руснаците правят в Сирия и в частност използването на тактиката на “изгорената земя”, което е довело до унищожаването и смъртта на хиляди и хиляди невинни цивилни”, каза главата на ЦРУ в интервю за телевизия “Пи Би Ес” (PBS). По негови думи на американското разузнаване било ясно още преди пристигането на руския военен контингент в Сирия, че Москва “няма да се откаже от дългогодишния си съюзник” и, че тя ще положи големи усилия, за да “защити този съюзник”. САЩ водят преговори с Русия, като се опитва да я убедят, че сирийският президент “Башар Асад е част от проблема”, а не “част от решението (му)”, каза Бренън.
“Подобни думи показват най-малкото безсилие. Вероятно Бренън вече се чувства като удавник, който се хваща за сламка”, коментира Конашенков. Руският военен заяви още, че вероятно в САЩ са сърдити, защото Москва, Анкара и Техеран постигнаха споразумение за спиране на огъня в Сирия без участието на Вашингтон.
Конашенков припомни, че Военновъздушните сили на САЩ използваха ядрени оръжия над японските градове Хирошима и Нагасаки, приложеха атаки с използване на химически реагенти в Лаос и Виетнам. Според представителя на Министерството на отбрана на РФ , САЩ отприщиха войните в Афганистан, Ирак, Либия и Югославия, по време на които се унищожи икономическата инфраструктура на тези страни. - (видео)
Бел.ред. “Изпепелена земя” е тактика, която предвижда разрушаване на инфраструктура и други стратегически обекти.  Нейното използване е нарушение на военното право.
 
Катастрофа с иракски вертолет Ми-35M
04.01.2017, 21:20
Иракски ударен вертолет Ми-35M се е разбил днес южно от Мосул. Екипажът от двама пилоти и двама техници е загинал. По първоначални сведения причината за катастрофата е технически отказ, съобщава DT News.
Хеликоптерът е излетял за изпълнение на бойна задача срещу позициите на ИД в Мосул.
Поради голямата интензивност на бойните полети техническото обслужване не винаги е изпълнявано съгласно регламентиращите документи, споделя капитан от ВВС на Ирак.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Армията влезе в 2017 г. неосигурена
04.01.2017, 19:50
Бодрите изявления на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, че разходите за отбрана през 2017 г. са стигнали 1,63 от сто от БВП не топлят армията. Въоръжените ни сили влизат в новата година неосигурени. С подобни политически изказвания обществото бе въведено в заблуда, че една от сферите, за които са дават повече пари е отбраната.
Нещата се оказват съвсем различни. И то по разчетите на самото министерство. Критичният анализ бе направен на заседание на парламентарната комисия по отбрана през ноември, но както се получава, каквото предложи правителството на Бойко Борисов, това гласува мнозинството в Народното събрание.........Прочети още
 
139 години от Освобождението на София
04.01.2017, 14:31
Столичани отбелязаха днес 139 години от навлизането на руските войски начело с генерал Гурко в София и Освобождението на града от османско робство. Организатори на проявите бяха Столична община, Софийска света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и фондация „Героите на България“. В тях се включиха активно Националната гвардейска част, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Отечественият съюз и други неправителствени организатори.
Както всяка година участваха членове на НД „Традиция” начело с неговия председател полковник от запаса Станчо Джумалиев, който бе в ролята на легендарния генерал Гурко. Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя“ с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит заедно със столични свещеници и храмовото духовенство. След  това духовници и граждани с литийно шествие поднесоха цветя и венци на паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител.  Пред паметника на Българския опълченец говори заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов. Поднесени бяха венци и цветя от името на президента, председателя на Народното събрание, кмета на столицата, министъра на отбраната, началника на отбраната и други институции и организации.
 
Pilatus продаде нови 21 УТС РС-21
04.01.2017, 13:30
Pilatus Aircraft Ltd обяви подписването на три договора за продажбата на УТС PC-21 в края на декември 2016 г., за общо 21 PC-21, от които 17 са за френската ВВС и по два за Кралските ВВС на Йордания и QinetiQ, британска компания, която управлява Empire Test Pilots School. Взети заедно, тези поръчки са на стойност над 300 милиона швейцарски франка и ще помогнат да се гарантират работни места в Станс, където е централата на компанията.
Сделката с френските ВВС
ВВС на Франция (Armée de l'air francaise), едни от най-престижните световни въздушни сили, е избрала система за обучение от XXI век, 17 самолета PC-21 ще бъдат използвани, за да се обучават бъдещите военни пилоти, които ще се прехвърлят след това на реактивни УТС Alpha Jet преди приучване на многоцелевите изтребители от пето поколение Dassault Rafale.
Договорът, подписан на 30 декември 2016 г., е между френските ВВС и Babcock Mission Critical Services France (BMCSF), като Pilatus е подизпълнител. УТС PC-21 и другите материали за наземно обучение ще допринесат за успешното изпълнение на целия договор. След ВВС на Швейцария, Франция става втората европейска нация която избира УТС PC-21, като част от най-модерната, най-ефективно интегрирана система за обучение в света.
Сделката с QinetiQ (Великобритания)
Съгласно договора, сключен с британската компания QinetiQ, Pilatus ще осигури два УТС PC-21 за „Имперското училище за тест пилоти“ (Empire Test Pilots' School - ETPS), базирана в графство Уилтшир, в южната част на Англия. Управляваното от QinetiQ ETPS функционира като център за обучение на тестови полетни инженери и тестовите пилоти, и се радва на отлична репутация в световен мащаб. УТС PC-21 с техните модифицирани полетни инструменти ще бъдат използвани за обучение на тестови пилоти и тестови полетни инженери за клиенти от Обединеното кралство и от други държави.
Сделката с Кралските ВВС на Йордания
Royal Jordanian Air Force първоначално сключиха договор с Pilatus Aircraft Ltd. за УТС PC-9M през август 2015 г. В началото на 2016 г., те преосмислиха нуждите си поради по-рано неотчетени проблеми с техния УТС за начално изтребително обучение (Lead in Fighter Trainer - LIFT). Решението за договора е ревизирано след промяна на концепцията за обучение и въвеждането на модела на обучение изцяло базиран на системата PC-21, която в момента е най-модерната система за обучение на разположение в света. Първоначалното намерение е да се придобият 8 УТС с опция за още при нужда, като сега тази опция е реализирана и ще бъдат придобити 10 УТС РС-21, които ще станат гръбнака на флота за начално обучение и последваща подготовка на Кралските ВВС на Йордания. Първите УТС РС-21 трябва да бъдат доставени в средата на 2017 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
На Йордановден ще бъдат осветени бойните знамена на сливенския гарнизон
04.01.2017, 12:48
Центърът за подготовка на специалисти-Сливен организира, със съдействието на Община Сливен и Сливенска митрополия, тържествен ритуал във връзка с традиционния богоявленски водосвет на бойните знамена, който ще се извърши на 06.01.2017 г. (петък) от 11 часа на площад „Хаджи Димитър”.
Първият благослявящ водосвет на знамената и армията е отслужен преди битката при Ахелой през 917 г. по времето на цар Симеон І. И това се превръща в традиция, която е прекъсната на два пъти – по време на турското робство и в периода 1946-1992 г.
През 1993 г. ритуалът за водосвет на бойните знамена е възстановен. Всяка година на 6 януари във всеки гарнизон на страната представителите на Българската православна църква извършват богоявленски водосвет на знамената на Българската армия и благославят представителните част на БА.
 
Новите руски камиони с бронезащита "Тайфун-К" са забелязани в Сирия
04.01.2017, 12:15
Ползватели на социалните мрежи са забелязали на снимки направени в Сирия новата руска машина. На снимката "Тайфун-К" е на задeн план на пункт за раздаване на храна за местните жители.
През октомври 2016 беше съобщено, че брониран камион «Тайфун-К», изработен през 2013 г. за предварителните тестове, е преминал теста за устойчивост на взривове и обстрел с автоматично оръжие. Машината успешно е преминала пълния цикъл на тестове за ресурси, като е изминала 30 000 км по пътища с различно покритие. След това, "Тайфун-К" е бил подложени на обстрел със стрелково оръжие, както и на взрив под колелото с мощност 6 килограма тротилов еквивалент.
Камионите КамАЗ-53949 «Тайфун-К» са предназначени за превоз на хора и товари, като осигуряват тяхната защита от малки оръжия и взривни устройства. В допълнение, на базата на основната платформа може да се създадат свързочна машина, мобилни артилерийски системи, автокранове, ТПУ за БЛА, БРЕМ, багери и други видове превозни средства. - Още за „Тайфун“
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Индия ще избира между F-16 и Gripen
04.01.2017, 10:30
Индия ще избира между F-16 Block 70 и Gripen E за свой нов еднодвигателен изтребител, който трябва да се произвежда в страната. Това е заявил вчера, 3 януари 2017 г., индийският министър на отбраната Манохар Парикар.
Парикар е заявил, че Индия трябва да се сдоби с линия за производство на еднодвигателен многоцелеви изтребител, който е проектиран зад граница. Това фактически ограничава индийския избор между F-16 Block 70 и Gripen E. И двата модела са активно промотирани от Lockheed Martin и Saab съответно.
Процесът по сключване на договор трябва да започне през тази година, но за сега не се дават срокове за получаване на първите произведени в Индия изтребители.
Според Парикар, Индия не изключва на по-късен етап да произвежда по лиценз и по-голям двудвигателен изтребител, като Rafale или Super Hornet.
При избора на изтребител, който Индия да произвежда сама, ще се гледа най-вече обема на технологичен трансфер и цената за експлоатация в рамките на целия жизнен цикъл.
Парикар е заявил също, че производството на лекия индийски изтребител HAL Tejas ще продължи.
След фактическият провал на програмата MMRCA Индия спешно започна да търси възможност за придобиване на голямо количество леки многоцелеви изтребители, който да заместят все още масово използваните МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Общо в следващите около 20 години ще има нужда от 200 до 300 такива самолети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
M-345 HET изпълни първи полет
04.01.2017, 10:22
Италианският учебно-тренировъчен самолет M-345 HET (High Efficiency Trainer) изпълни първия си полет на 29 декември 2016 г. Това съобщи производителя Leonardo.
Полетът е бил изпълнен от заводското летище на Leonardo във Венегоно Супериоре и е продължил около 30 минути. По-нататъшните летателни изпитания ще продължат през 2017 г.
M-345 HET бе представен през 2013 г. и представлява развитие на модела M-345, който от своя страна е развитие на лекия учебно-тренировъчен самолет Aermacchi S-211. Моделът е предназначен да се използва за начално и основно пилотско обучение.
M-345 HET се задвижва от Williams International FJ44-4M и има нормална излетна маса от 3,3 тона.
Италия се е ангажирала да придобие типа за замяна на използваните във ВВС на страната леки учебно-тренировъчни самолети MB339. С Чили е подписан меморандум за разбирателство за придобиването на типа и освен това се водят сериозни разговори с Франция.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тръмп разкритикува американското разузнаване
04.01.2017, 10:17
Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп разкритикува разузнавателните служби, съобщи „Ню Йорк таймс“.
Причина е отложеният брифинг по случая с руските хакерски атаки. Тръмп намекна, че службите нямат доказателства и затова искат да спечелят още време.
Републиканецът заяви, че не може да се вярва на разузнавателните служби, които през 2003 година неправилно са мислели, че Ирак имат оръжия за масово изтребление.
През изминалите месеци Русия на няколко пъти бе обвинявана от американските власти, че е извършила хакерски атаки на американска територия, включително срещу лагера на демократите.
Появиха се дори обвинения, че Кремъл е помогнал на Доналд Тръмп да спечели президентските избори. Русия категорично отрече да има пръст в това.
Източник: https://fakti.bg/
 
Крайцерът "Адмирал Кузнецов" може да завърши похода си през януари
04.01.2017, 09:45
Руския тежък авионосещ крайцер "Адмирал Кузнецов" 063 и ядреният крайцер-ракетоносец "Петър Велики" 099 могат да завършат похода си в Средиземно море през януари, съобщиха медии, позовавайки се на информиран източник. Това предаде във вторник (3 януари) "Известия".
"Очаква се, че през януари "Адмирал Кузнецов" и "Петър Велики" да завършат похода си и да се върнат към родните брегове", цитира "Интерфакс" думите на източника.
По-рано министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу съобщи, че в рамките на новото примирие в Сирия се е появила възможност за намаляване на руското военно присъствие в тази страна.
 
Oще един „президентски“ Ил-96-300 е в строя
04.01.2017, 09:35
В самия край на 2016 г. авиационният парк към президентската администрация (ФГБУ* "Специальный летный отряд "Россия" Управления делами Президента Российской Федерации – „Специален летателен отряд „Русия” към Управлението по осигуряване дейността на президента) получи втория си нов самолет Ил-96-300.
Това става в рамките на програма за обновяване на авиационния парк на отряда с произведени в Русия самолети, като през 2016 г. са доставени пет машини: един Ту-214СР, два Ил-96-300 и два SuperJet SSJ100. Първият доставен тази година самолет Ил-96 е във версията Ил-96-300-ПУ(М1) /ПУ - Пункт за управление/.
Новият Ил-96-300 (р.н. RA-96023, з.н. 74393203023), специално оборудван по стандарта „Салон”, може да превозва 160 пасажера. Той е произведен в ПАО «Воронежское акционерное самолётостроительное общество» (ВАСО), първият полет е извършен на 18 август 2016 г. СЛО «Россия» има в състава си десет самолета от този тип, общо са построени 29 лайнера Ил-96.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
Израел пенсионира F-16A/B
03.01.2017, 22:15
Израелските ВВС официално пенсионираха F-16A/B Netz, с което се сложи край на 36-годишната служба на модела. Церемонията за това се състоя в авиобаза Оувда на 26 декември 2016 г.
F-16A/B влиза на въоръжение в Израел на 2 юли 1980 г. и получава името Netz, което означава сокол на ивтир. Общо са получени 125 броя от този тип. Бойното му кръщение идва през 1981 г., когато сваля сирийски Ми-8, а по-късно участва и в унищожаването на иракския ядрен реактор Osirak (Операция Опера).
След 2000 г. F-16A/B започва да бъде заменян в строевите ескадрили от F-15I и F-16I. В последните години типа се използваше за агресорски задачи и напреднало и преходно изтребително обучение. В тази роля той вече е заменен от M-346 Master.
От 1980 до 2016 г. израелските F-16A/B са изпълнили около 475 000 полета и са налетели над 335 000 часа. Израел ще се опита да продаде най-запазените самолети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Вертолетите Ми-28УБ „Ночной охотник“ успешно преминаха държавните изпитания
03.01.2017, 21:30
Вертолетите Ми-28УБ „Ночной охотник“, най-новата модификация с двойно управление, успешно завърши държавните изпитания и през тази година започва да постъпва във ВС на Русия. Първоначално машините ще бъдат насочени към 344-ти Център за преподготовка на летателния състав в Торжок.
Ми-28УБ е учебно-боен вертолет, който ще бъде използван за обучение при пилотиране на новия Ми-28НМ, като същевременно се съхраняват всички възможности на ударния вертолет. - Още за Ми-28
 
В Литва приветстват разполагането на германски войници
03.01.2017, 20:37
Шестдесет и пет километрова хълмиста ивица земя, наричана "Сувалския коридор" - на границата между Полша и Литва - се явява основополагащ елемент от плановете на НАТО за отбрана на североизточната й граница от потенциална руска агресия.
Местните в Рукла до голяма степен са доволни от решението за разполагане на 500 германски военнослужещи с 200 машини, включително бронетехника, в това малко градче на около 150 километра от границата с Полша.
"Мисля, че е добре, че германците идват", каза Ирена Авсюкевич, собственичка на малка бакалия, близо до щабквартирата на базираната в града бригада на литовската армия с численост от около 2400 души.
Евелина Юашиене, на 22 години, не прави кой знае какви исторически асоциации с последния път, когато в страната са влезли германски военни части, през 1941 г. "Важното е, че ще ни пазят", казва тя. Ясно е освен това, че добре платените германски войници ще увеличат икономическия оборот в този доста сив град.
Литовската армия също изразява задоволство. "Изключително радостни сме от идването на германските части", казва началникът на генералния щаб на литовските въоръжени сили генерал-майор Виталюс Вайкснорас.
По-възрастната колега на Юашиене, 50-годишната Бируте Пинюкиене, обаче заявява, че се безпокои от конфликт с Русия.
Американският генерал Уесли Кларк, главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., определи Сувалския коридор като най-слабата точка, през която Русия би могла да осъществи успешно военно настъпление и то със сравнителна лекота. Сходно становище изрази и американски военен аналитичен център, според който руските въоръжени сили могат да превземат балтийските държави само за 60 часа с оглед на огромното военно превъзходство на Русия в региона.
Повече от 25 години след като Литва обяви едностранно независимостта си от СССР, недоверието към подбудите на Москва е доста дълбоко вкоренено. Според социологическо изследване 60 процента от литовците разглеждат руската външна политика като заплаха.
Германия ще командва батальон на НАТО в състав от около 1000 военнослужещи в рамките на засиленото присъствие на пакта в трите балтийски държави, които са смятани за особено уязвими за потенциална руска агресия. Подразделението ще бъде напълно окомплектовано през лятото, когато ще пристигнат допълнителни войници от страните от Бенелюкс и Норвегия.
Литовският президент Далия Грибаускайте приема факта, че батальонът ще е под германско командване като "знаков и с изключителна важност от практическа гледна точка".
И докато германската армия разглежда своето разгръщане в Литва като знаков израз на солидарност в Северноатлантическия алианс, руснаците окачествиха експанзията на НАТО към границите на страната като провокация, въпреки че ограничената численост на разположената военна групировка не представлява особена заплаха за руските въоръжени сили. Германското подразделение ще се състои основно от пехота с бронетранспортьори. Това, че много от литовските офицери са преминали обучение в германски военни училища, в съчетание със засиленото използване на германска военна техника в литовската армия, е благоприятстващ фактор за сътрудничеството.
Освен дислокацията в Рукла се удвоява площта на военен полигон североизточно от град Пабраде - на около 15 км от литовско-беларуската граница - за да може на него да тренира батальон в пълен състав. Той включва малко градче с бутафорни постройки с цел войниците да тренират водене на бой в населено място. А във военновъздушната база в Сиауляй, недалеч от границата с Латвия, се строят нови сгради за настаняване на авиационен персонал от НАТО.
Проучванията на общественото мнение сочат високо одобрение за дислокацията - над 70 процента от литовците подкрепят разполагането на още натовски сили и техника, а 82 на сто са за постоянно присъствие.
На силно обществено одобрение в Литва се радват и решенията на държавното ръководство да върне наборната военна служба и да повиши сериозно военните разходи. Въпросът, който сега всички си задават, е дали някога ще бъдат принудени да воюват.
Източник: http://www.duma.bg, Александър Велшер, ДПА
 
Ирак отрича чуждестранно участие в боевете за Мосул
03.01.2016, 19:45
Иракският премиер Хайдер ал Абади категорично отрече чуждестранни войски да са участвали в боевете за втория по големина град в страната Мосул, предаде Мiddle east monitor. По думите му, единствено иракски военни са се сражавали за връщане контрола над бившия бастион на "Ислямска държава". Чуждите войски изпълняват други задачи в подкрепа на армията, уточни той. Абади съобщи още, че 13 000 души вече са се завърнали по домовете си в града.
Френският президент Франсоа Оланд пристигна вчера на посещение в страната, за да посети контингента на страната и да покаже солидарност с властите в Багдад. Той обяви визитата в новогодишното си слово. Той изрази увереност, че ДАЕШ отстъпва и ще бъде победена.
Абади се обяви за засилване на сътрудничеството с Франция и другите държави на ниво разузнаване, тъй като се бори с противник с глобално влияние.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Пентагонът предлага на Тръмп разширена употреба на кибер и космически оръжия срещу ДАЕШ
03.01.2017, 19:34
Военни началници са готови да предоставят на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп възможностите, които той иска за засилване на борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), включително и възможността за предоставянето на американските военни командири по-голяма свобода на действие да използват тайни кибер и космически оръжия. Това обяви ген. Дейвид Голдфейн, който е началник щаб на военновъздушните сили на САЩ, цитиран от USA Today.
"Ние го чухме високо и ясно, че той ще търси възможности", посочил генералът.
Голдфейн изтъкнал, че препоръките може да се съсредоточат върху позволяването по-голяма гъвкавост на полевите командири да да разполагат внушителен брой оръжия срещу терористите, които извършват терористични атаки извън своите бази в Ирак и Сирия.
Американските военни имат способността да използват кибероръжия, за да затварят сайтове на терористите и да прекъсват комуникациите им, но са предпазливи за разрешаването на подобни действия заради неочаквани последици, отиващи отвъд предвидените цели, като например нарушаване на работата на законни сайтове и сървъри.
През май шефът на Пентагона Аштън Картър призова военновъздушните сили да се "присъединят към битката" срещу ДАЕШ, макар че отказа да опише по какъв начин. Военновъздушните сили контролират сателитите за GPS и комуникациите.
Кибервъзможностите вече са в употреба срещу ДАЕШ. "Ние използваме... киберинструменти, за да разстроим способността на ДАЕШ да действа и да комуникира през виртуалното бойно поле", изтъкна Картър през февруари.
Делегирането на правомощия на генералите в тази област ще даде възможност за по-бърз отговор на възможностите, които възникват от удрянето на главатарите на терористите или техните операции или разстройването или изключването на техните комуникации.
Дискусията за засилването на войната срещу ДАЕШ вероятно ще отиде отвъд киберпространството и космоса. По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще даде на военните си командири 30 дни, считано от встъпването си в длъжност, за да излязат с план за пълно разгромяване на ДАЕШ.
Голдфейн не навлязъл в подробности за новите възможности.
Източник: https://news.bg/
 
Украйна планира да произвежда американски пушки М16
03.01.2017, 19:05
Концернът "Укроборонпром“ сключи споразумение с американската компания Aeroscraft, в рамките на което се планира в Украйна да започне производството на стрелково оръжие по стандартите на НАТО, съобщи RT във вторник (3 януари), като се позова на прессъобщение на предприятието. - (видео)
"Пилотният проект предвижда производство в Украйна на автоматичната щурмова карабина М16, модел WAC47. Производството на оръжието по стандартите на НАТО е важна част от развитието и реформирането на украинския отбранително-промишлен комплекс“, заяви шефът на компанията "Укроборонсервис“ Сергей Микитюк, която е част от концерна "Укроборонпром“.
Микитюк съобщи още, че тези договорености са резултат от подписания меморандум за сътрудничество между двете компании.
По-рано стана известно, че Украйна планира да започне производство и на детектори за мини от поколението 3D. - Още за М-16
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В НВУ ще приемат 265 курсанти, а във ВВМУ – 18
03.01.2017, 18:59
Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев вече е подписал заповед, с която обявява заявения брой места за прием на курсанти във висшите военни училища, кадети за сержанти-медици и стипендианти за учебната 2017/2018 г.
НВУ „Васил Левски” е заявил 265 места за редовно обучение на курсанти и 6 за задочно.
ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” ще приема 18 курсанти за редовно обучение и 5 за задочно.
Както през миналата, така и за тази най-голяма нужда има за курсанти в специализация „Полева артилерия” – 33, следват местата за „Материални средства, придвижване и транспорт” – 32, „Мотопехотни и танкови войски” – 25 и т.н. Най-малко са заявените места за специализации „Летец-пилот”  и „Летателни апарати и авиационни двигатели” – по  5. Във Висшето военноморско училище за трите специализации „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми” и „Военноморски комуникации и радиотехнически системи” местата за прием за по 6.
Новото е, че за първи път е обявен прием във Военномедицинския университет към ВМА. Той е за обучение на кадети в редовна форма за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация в професионално направление  „Военно дело и отбрана” и образователно-квалификационан степен „бакалавър” по специалност „Медицинска сестра” в професионално направление „Здрави грижи”. В заповедта са обявени 20 места.
Обявени са и три места за стипендианти от висшите училища в страната и чужбина за придобиване на професионална квалификация в изпълнение на служба в МО, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Едно от тях е за нуждите на Съвместното командване на силите” за студенти, обучаващи се по специалност „Медицина”, а две са заявени от Сухопътни войски отново по специалност „Медицина”.
********
С цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към Военномедицинската академия. Това записа правителството в постановление за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Със същия документ се приема правилник за устройството и дейността на Военномедицинската академия
Преди повече от два месеца на заседание на Комисията по отбрана началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров поиска подкрепа на идеята за основаване на Военномедицински университет, който да подготвя военни лекари за формированията на Въоръжените сили.  Според председателя на комисията ген. Михо Михов некомплектът във ВМА е 170 души. Няма кандидати, бе лаконичен началникът.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Стартира ски - курс с инструктори от БФС и военнослужещи от 101-ви алпийски батальон
03.01.2017, 18:54
Днес започна ски - курс с инструктори от Българската федерация по ски (БФС) и военнослужещи от 101 алпийски батальон в КК Пампорово. Курсът ще продължи до  7 януари включително, съобщават от КСВ.
В курса участват 57 военнослужещи, които ще повишат своите умения по ски подготовка и 6 инструктори.
На 6 януари военнослужещи от 101- ви  алпийски батальон ще вземат участие Богоявленски водосвет и провеждането на почетен караул.
 
Украйна ще тренира бойни стрелби в Шабла
03.01.2017, 14:55
Армията на Украйна ще проведе военни маневри само на няколкостотин километра от Крим, но на територията на България. За 2017 г. е предвидено на зенитния полигон "Шабла" да се проведат българо-украински стрелби. Те са били договорени в края на миналата година в украинския град Виница на конференция за осъществяване на съвместни бойни стрелби на зенитно-ракетни войски на двете страни. В конференцията са участвали специалисти от командването на българските Военновъздушни сили, Първа зенитно-ракетна база и ВВС на Украйна.
По време на форума представителите на двете страни са дискутирали теми, касаещи възможностите, планирането и реда за изпълнението на съвместни учебни бойни стрелби със зенитно-ракетни комплекси на полигона "Шабла". Обсъден е проект на техническо споразумение за провеждането на стрелбите. Разисквани са изискванията към бойната техника и личния състав, детайли на логистичното и техническото осигуряване. Следващата година предстои да се изяснят още подробности и да се вземе окончателно решение за провеждане на общата "гореща" тренировка.
Интересът на украинските ВВС към съвместните стрелби е мотивиран от дългогодишния опит на формированията на Първа зенитно-ракетна база в учения и бойни пускове със силите за противовъздушната отбрана на държавите от НАТО и партньорски страни.
В края на миналата година украински военни тренираха и на полигона "Ново село". Те се включиха в общи маневри с военни формирования от Националния военен университет и Сухопътните войски на България, Морската пехота на САЩ и на сухопътните войски на Албания, Румъния, Молдова и Сърбия.
Източник: http://www.segabg.com, Иван Георгиев
 
Какви ще бъдат изтребителите шесто поколение в САЩ и Русия?
03.01.2017, 12:03
В САЩ се работи по изучаването на перспективната тактика на въздушния бой и технологиите, необходими за господство във въздуха в бъдеще. Концептуалните възгледи са се оформили в комплекс от изисквания, получили названието "Следващо поколение въздушно господство" (Next Generation Air Dominance – NGAD). В някои случаи този документ се нарича "Повишаване на способността за проникване във въздушното пространство на потенциалния противник" (Penetrating Counter Air – PCA).
Бригадният генерал Алексус Гринкевич (Alexus Grynkewich), участващ в програмата "Въздушно превъзходство-2030" (Air Superiority-2030), в интервю за изданието "Дифенс нюз" (Defense News) заяви: "Ние трябва да имаме нещо още към края на 2020-те години. Мисля, че реалните срокове за създаване на изтребителя от шесто поколение са някъде към 2028 година, при наличие на инвестиции в ключови области на необходимите технологии". В този случай, според генерала, може да се говори за нови възможности за навлизане във въздушното пространство на потенциалния противник.
Следващо поколение въздушно господство
Американски анализатори прогнозират, че бъдещото доминиране на ВВС на САЩ ще се основава не само на една платформа, например изтребителя от шесто поколение. По-скоро това ще бъде някакво комплексно мрежево семейство от системи.
В момента вече се работи по подобна схема в базата на ВВС на САЩ в Райт Патерсън (щат Охайо). Именно там се очаква да бъдат изследвани новите технологии и да се изработят уточнените изисквания в рамките на NGAD. Ключът към успеха ще бъдат паралелните работи в областта на разработката на двигателя, бордовото радиоелектронно оборудване и оръжието, които след това ще бъдат интегрирани в изтребителя от шесто поколение.
"NGAD, също като другите изтребители, ще трябва да може да прониква в във въздушното пространство, отбранявано от врага, и да навлиза в оспорвани пространства, но освен това ще трябва да бъде в състояние да действа на по-големи разстояния в сравнение със сегашните платформи", посочва Гринкевич.
Хиперзвуков и безпилотен
И в Русия се работи по изтребителя от шесто поколение.
Още през март 2016 година главнокомандващият на Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че "се прави разработка на шесто поколение и вероятно на 7-мо поколение".
По-късно представител на Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов каза, че бойният самолет от шесто поколение ще се издигне във въздуха през 2023 година. А през юли съветникът на заместник-генералния директор на концерна "Радиоелектронни технологии" Владимир Михеев заяви, че самолетите шесто поколение ще бъдат космически и безпилотни. С други думи, ще могат да излизат в близкия космос, а управлението им ще бъде с опции: ще може да се вземе пилот на борда, но ще може да се лети и без него. По думите на Бондарев "възможността за безпилотна експлоатация е едно от изискванията към изтребителя от шесто поколение". Освен това самолетът трябва да бъде в състояние "да достигне хиперзвукова скорост, да бъде мултифункционален, свръх маневрен и слабо забележим".
"Всичко това е сферата на дискусиите" – Планове за създаване на отечествено "шесто поколение" има, но разбиране как трябва да изглежда то, какви технологии да се използват и срещу какви съперници му предстои да се изправи, няма – посочва независимият военен експерт Антон Лавров.
Например има много проблеми с хиперзвуковите самолети. В САЩ не веднъж са се опитвали да направят изпитания при хиперзвукови скорости. Само че повечето прототипи при такива режими не издържаха и няколко минути полет.
"Преди да говорим за 6-то поколение, трябва да направим така, че 5-то да бъде доведено до работоспособно състояние, а разработки по 6-то поколение, разбира се, трябва да се правят. Само че аз не бих правил изказвания, че нашият перспективен изтребител ще излети във въздуха само след шест години, през 2023 година. Някакъв макет, разбира се, може да се издигне във въздуха. Дали обаче това ще бъде 6-о поколение?", казва главният редактор на списание "Износ на въоръжение" Андрей Фролов.
Главният редактор на списание "Взльот" Андрей Фомин отбелязва, че не се знае дали има някакъв документ, определящ концепцията му.
"Затова все още не може да се каже уверено какъв ще бъде самолетът 6-о поколение – пилотиран или безпилотен, хиперзвуков или не. Засега всичко това е повече в областта на дискусиите и предварителните научни изследвания", отбеляза Фомин.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Москва се стреми към учения с Филипините, докато руски военни кораби са на посещение в Манила
03.01.2017, 09:40
Руската федерация иска да проведе морски учения с Филипините срещу тероризма и пиратството, изпращайки два военни кораба столицата Манила за първи официален контакт между двата флота, съобщава агенция Reuters. Ходът на Москва идва на фона на обръщането на филипинския президент Родриго Дутерте към традиционните съперници на Съединените американски щати.
Двата руски военни кораба пристигнаха във Филипините във вторник за четиридневно посещение на добра воля. Очаква се руските екипажи да демонстрират способностите си за борба срещу тероризма и да проведат преговори, заяви контраадмирал Едуард Михайлов, ръководител на флотилията на руския тихоокеански флот.
„Нашето правителство може би ще обсъди в определен период от време възможностите за наши морски учения“, обясни Михайлов по време на пресконференция, добавяйки, че Русия провежда учения с индонезийския флот.
Говорител на филипинския флот заяви пред репортери, че това е първото официално взаимодействия с руския флот.
По-рано Вашингтон и Манила провеждаха морски учения всяка година, но държавният глава Дутерте инструктира Министерството на отбраната да „преформатира“ тренировките със САЩ, отдалечавайки се от Южнокитайско море, за да поправи отношенията си с Китай.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Авиационен музей спасява самолет C-119, участвал в Битката при Чосин
03.01.2017, 09:00
Музеят на Военно-транспортната авиация на САЩ е спасил от даване за скрап на самолет Fairchild C-119B (р.н.48-0352). Според директора на музея Джон Тейлър това е вторият най-стар самолет от този тип и единственият оцелял от участващите в Битката при язовир Чосин по време на Корейската война.
Боевете около язовира са се състояли в периода 27 ноември до 13 декември 1950 г., когато 30000 войници от САЩ и съюзниците са били блокирани, след като Китай разрушава стратегически мост.
Осем С-119 от състава на 314-а военнотранспортна група пускат с парашути осем секции за построяване на нов мост, което осигурява успешното излизане на попадналите в капан войски.
Специално този C-119 е служил доста след края на Корейската война и е изваден от експлоатация през 1966 г..
Самолетът ще бъде възстановен в продължение на минимум две години, като той ще с окраската, с която е бил по време на Корейската война.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
Почина последният съветски маршал от артилерията
02.01.2017, 23:04
На 90 години в Москва почина съветският военачалник Владимир Михалкин. Той беше последният, който получи званието маршал от артилерията през 1989 г. Михалкин беше родом от белоруския град Бобруйск.
Още като юноша отива на фронта доброволец, добавяйки 3 години към реалната си възраст, информира "Россия 24". Едва навършил 17 години и вече е награден с медали „За храброст” и „За отбраната на Ленинград”.
След войната остава на кадрова военна служба. През 1983 г. става командващ на ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски. След излизането си в запаса работи в Управлението на генералните инспектори на Министерството на отбраната, занимава се с патриотичното възпитание на младежта, бил е президент на обществено благотворителния фонд "Офицерско братство". - (видео)
Маршал Владимир Михалкин ще бъде погребан на 4 януари на Мемориалното гробище в Митищи.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Индия тества модерна балистична ракета
02.01.2017, 22:33
Индия проведе днес успешно изпитание на двустепенна стратегическа ракета "Агни-4", способна да пренесе ядрена бойна глава до един тон на разстояние на разстояние от 4000 км, съобщи Индийската организация за изследвания и разработки в областта на отбраната, цитирана от ТАСС.
Ракетата земя-земя "Агни-4", която е със среден обсег, е дълга 20 метра и тежи около 17 тона. Това е шестото подобно изпитание, от които само едно бе неуспешно.
Балистичните ракети от серията "Агни", кръстени на древноиндийския бог на огъня, са създадени в рамките на комплексна програма за разработване на управляеми снаряди на индийското министерство на отбраната. - (видео)
Страната има на въоръжение четири типа от тези ракети: "Агни-1" (700 км обсег), "Агни-2" (2000 км), "Агни-3" и "Агни-4" (от 2500 км до 4000 км). - Още индийски ракети
Източник: https://fakti.bg/
 
Азбука на военната 2017 г.: Трудно предсказуема
02.01.2017, 21:42

Очертава се интересна и трудна 2017 г. за Въоръжените ни сили.

Сигурно е, че те ще имат двама върховни главнокомандващи, поне трима министри на отбраната и двама началници на отбраната.
Как ще се отрази това на тяхното развитие при положение, че недостигат както финансови средства, така и военнослужещи, предстои да видим.........Прочети още

 
ВВС на САЩ търсят нов наблюдателен самолет
02.01.2017, 21:16
ВВС на САЩ стартираха конкурс за избор на доставчик на нов самолет за наблюдение на земната повърхност, който да замени сега използваните Northrop Grumman E-8C JSTARS. Проектът ще бъде на стойност $6,9 млрд.
В рамките на програмата ще бъдат придобити до 17 самолета снабдени с мощен радар за обзор на земната повърхност. Освен това ще бъдат купени и съпътстващите системи за командване и контрол, комуникация и боен мениджмънт.
Победителят трябва да бъде избран през 2018 г., достигането на първоначално ниво на бойна готовност ще стане през 2024 г., а производството трябва да приключи до 2026 г.
Очаква се в надпреварата да се включат три компании. Boeing ще предложи платформа на базата на модела 737-700, Northrop Grumman ще участва с Gulfstream G550, а Lockheed Martin ще предложи Bombardier Global 6000. Радарите ще бъдат изработени от Northrop или Raytheon.
E-8 е разработен през 80-те години на миналия век и е на база пътническия самолет Boeing 707. Платформата разчита на радара APY-7 за да открива цели на земната повърхност. Самолетът влиза на въоръжение през 1991 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.01.2017 година
02.01.2017, 20:40

 
2016 е първата година от десетилетия без загинали британски войници при операции
02.01.2017, 16:48
2016 е първата година от близо пет десетилетия без загинали британски военнослужещи при операции, съобщава "Дейли телеграф".
Според данните на военното министерство 2016 година е първата година без загинали военнослужещи от 1968 година.
Военни източници посочват като причини прекратеното британско участие в боевете в Афганистан, нежеланието на управляващите да изпращат войници на бойни мисии и фокусирането предимно върху обучението на местни сили.
От края на Втората световна война почти всяка година са изпращани британски сили в опасни конфликтни зони. От 1945 година само през 1968 и 2016 година не са регистрирани убити британски войници при бойни операции.
Иначе няколко военнослужещи са загинали при обучение през изминалата година.
Около 4500 британски военнослужещи участват в 25 операции в близо 30 страни.
Статистиката показва, че 456 британски войници са убити в Афганистан от 2001 до 2015 година; 178 войници в Ирак от 2003 до 2011 година; 72 войници на Балканите от 1992 до 2015 година; 237 войници на Фолкландските острови през 1982 година и 1 441 войници в Северна Ирландия от 1969 година до 2007 година. - Още за ВС на Великобритания
Източник: https://news.bg/
 
Морската авиация на Военно-морския флот на Русия ще получи перспективни авиационни комплекси
02.01.2017, 16;27
Морската авиация на Военно-морския флот на Русия ще получи около 100 нови летателни апарати, съобщи командващият морската авиация към МВФ на Русия генерал-майор Игор Кожин.
„В съответствие със съществуващата програма за модернизация и обновяване на летателния парк на морската авиация на Военно-морския флот, на въоръжение в частите на морската авиация до 2020 година ще постъпят около 100 нови летателни апарати“, — съобщи той.
Кожин отбеляза, че наличните във ВМФ летателни апарати ще бъдат заменени с перспективни авиационни комплекси, в частност с изтребители МиГ-29К, МиГ-29КУБ и бойни разузнавателно-ударни палубни вертолети Ка-52К.
По-рано от ВМФ заявиха за началото на работата по проектиране на най-съвременни атомни подводници от пето поколение.
 
Как могат да се развалят отношенията между РФ и НАТО през 2017 г.: сценарии
02.01.2017, 13:30
Съветът е подготвил доклад "Главните заплахи, които трябва да бъдат следени през 2017 година". Вероятността от конфликт между Русия и НАТО се оказа на първо място в категорията заплахи, чието влияние експертите на Съвета са оценили като "високо", а вероятността – "умерена".
В документа става дума за "умишлена или неумишлена военна конфронтация", която може да бъде предизвикана от "агресивното поведение" на Русия на територията на Източна Европа. Руски експерти разказаха пред "Руски дневник" как може да изглежда този конфликт и какво още може да бъде причина за конфронтация между Москва и алианса.
1. Военни действия в Балтика
Анализаторите отбелязват, че е най-вероятно да има конфликт в Източна Европа, тъй като именно там са разположени войски на НАТО. Алиансът неотдавна реши да изпрати в страни от региона допълнителни военни контингенти. Пьотр Топичканов, сътрудник на програмата "Проблеми на неразпространението" на Московския център "Карнеги", посочва, че "бидейки разположени близо една до друга, военните сили по погрешка или в резултат на провокация, могат да влязат в съприкосновение една с друга".
Според експерта в този случай не може да се изключи ескалация на конфликта от типа на тази, която намери отражение в нашумялата програма на Би Би Си (ВВС). В нея по сценарий след нахлуването на руски войски в Латвия Западът се изправя пред въпроса дали да приложи ядрено оръжие. По думите на Топичканов, макар такъв сценарий да е възможен, той е "изключително съмнителен", тъй като "никой – нито Западът, нито Русия – не иска война в Европа".
В същото време, според мнението на Алексей Фененко, сътрудник на Института по световна безопасност на Руската академия на науките, е възможно да си представим вкарване на руски войски в балтийските страни само в един-единствен случай. Това ще стане като отговор на Русия на опитите на натовски войски да блокират Калининград – руски анклав в Балтика.
2. Сблъсък на войски на Русия и НАТО в Сирия
Сирия може да стане още една територия, на която да възникне конфликт между Москва и НАТО. Изострянето в Сирия е вероятно, ако западните страни от заплахи срещу силите на президента Башар Асад преминат към военни действия против сирийските правителствени войски. Тогава са възможни и бойни стълкновения с руските войски, които подкрепят подразделенията на Асад, предполагат анализатори. Само че, както отбелязва Анатолий Циганок, военен експерт, доцент във факултета по световна политика на Московския държавен университет  (МГУ), това дори на теория едва ли е възможно през близките месеци. По мнението на експерта, в най-скоро време САЩ "ще предадат делата" на Доналд Тръмп и на Белия дом няма да му е до Сирия. След това в Сирия ще започне сезонът на прашните бури. Затова, дори да е възможно някакво изостряне, то това ще е не по-рано от края на март.
Александър Голц, независим военен експерт, главен редактор на опозиционния портал "Всекидневен журнал" ("Ежедневный журнал"), също обвързва ситуацията в Сирия с предстоящата в скоро време смяна на господаря в Белия дом. Новоизбраният президент на САЩ заявява, че е необходимо да бъдат преразгледани външнополитическите подходи, затова засега е трудно да се предскажат действията му. Експертите, отбелязва Голц, които говорят за заплаха от конфликт в Източна Европа, са се ръководели от логиката на противопоставяне, господствала при президента Обама. Същата тази логика е в основата на представата за възможността от конфликт в Сирия. Сега обаче заради избирането на Тръмп политическата конюнктура сериозно се променя.
3. Изостряне заради Украйна
Има и вероятност за изостряне на отношенията между Москва и Алианса заради Украйна, но тя не е голяма. Това е свързано със самия "формат" на конфликта в Източна Украйна: официално и Западът, и Русия отричат техни войски да присъстват там.
Важни са също и политическите причини. В някои западни страни от нормандския формат, като Германия и Украйна, скоро ще има избори за държавни лидери. В тези условия на тях не им трябва изостряне на украинския конфликт, а още по-малко ескалация на проблемите с Русия.
4. Кибератаки
Експертите са убедени, че един от сценариите за изостряне на отношенията между Руската федерация и НАТО може да бъде свързан не с географията, а със заплахите в киберпространството. Напоследък властите в САЩ активно обвиняват Москва, че руски хакери се намесват в американските избори. Според мнението на Топичканов ескалацията на отношенията между Руската федерация и някоя от страните-членки на НАТО в киберпространството е напълно вероятна. Експертът напомня, че за Индия и Пакистан кибернападенията са станали нормална част от конфликтното съществуване.
Само че засега е напълно неясно какво се разбира под киберагресия и какво трябва да прави страната, подложена на такава агресия. Възможно е "при евентуална кибератака срещу АЕЦ и транспортен обект, на страната да ѝ се наложи да предприеме действия включително в областта на обикновените оръжия", коментира експертът.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
САЩ стартира програмата T-X
02.01.2017, 09;57
Пентагонът стартира конкурса T-X за доставка на нови учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение, които да заменят сега използваните T-38. Запитването за предоставяне на оферта е било публикувано на 30 декември.
Програмата T-X се очертава да струва $16,3 млрд. и включва придобиването на 350 самолета, включително и пет прототипа. Производството ще бъде разделено на 11 лота, първите два на малосерийно производство.
Очаква се договорът с победителя да бъде сключен в рамките на 2017 г., а достигането на първоначално ниво на оперативна готовност трябва да стане във втората половина на 2024 г.
Финалните изисквания към новия учебен самолет не се различават значително от изискванията, които предварително бяха публикувани през лятото. На участниците все така ще бъдат давани бонуси за предоставяне на по-високи летателни характеристики от минималните изисквания. Няма изисквания за достигане на свръхзвукови скорости.
Очакват се поне четирима участника. Boeing в партньорство с шведската компания Saab, предлага изцяло нов самолет (BTX-1), който изпълни първи полет на 20 декември 2016 г. (видео). Northrop Grumman също предлага новосъздаден учебен самолет (Model 400).
Lockheed Martin предлага вариант на свръхзвуковия T-50, който е създаден от корейската компания KAI в партньорство с американския самолетостроител. Raytheon смята да предложи T-100, който е версия на италианския учебно-тренировъчен самолет M346 Master.
Компанията Textron още не е решила дали ще вземе участие в търга, като разглежда възможност за вариант на двудвигателния Scorpion. В същото време американската компания Sierra Nevada обяви наскоро, че смята да участва в партньорство с турската TAI.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Корави момчета от цял свят се стичат при Рамзан Кадиров да тренират антитероризъм
02.01.2017, 09:42
Китай поиска от руското правителство да разреши китайски специални сили да бъдат тренирани за антитерористични операции в частен институт в Чечения.
Съветът за сигурност на Русия и руското Министерство на външните работи проучват предложението, каза ръководителят на частния учебен център за международни специални части в Гудермес Даниил Мартинов, цитиран от Газета.ру и Руски дневник.
Той допълни, че китайски военни представители проявили интерес към центъра на годишното състезание на спецчасти в Йордания, където чеченската част спечели първо място. - (видео)
През юли 2016 г. делегация на китайските сили за сигурност посети чеченската столица Грозни. Този месец руска делегация, в която имаше представители на института, върна визитата и бе в района на Синцзян, в Северозападен Китай, изправен пред съпротивата на сепаратисти.
"Това беше интересен опит", защото чеченските и китайските части работят в различни условия, каза Мартинов. "Ние имаме богат опит в идентифицирането на обществени места на атентатори самоубийци и при справянето с шахидските колани. Китайците пък са разработили ефективни системи за предотвратяване на употребата на хладно оръжие. Този опит е полезен и за нас и ние ще го използваме".
Според Мартинов китайците са готови "да летят (за Чечения) още утре", но обучението ще бъде възможно, едва когато бъдат изпълнени всички процедури за достъп до защитена информация.
Чеченският международен център за обучение на специални части в Гудермес трябва да заработи с пълния си капацитет през 2018 година.
С какво ще се занимават ветераните от специалните части в Чечня. Обектът, който се простира върху близо 400 хектара, ще има собствена писта и близо 40 тренировъчни съоръжения за антитерористични тренировки в симулирана градска среда.
Центърът ще има и аеродинамичен тунел, тренировъчно поле за минни експлозии и парашутен комплекс.
Центърът, който е подкрепян от частни инвестиции и не получава държано финансиране, е създаден по идея на чеченския лидер Рамзан Кадиров. През ноември 2016 г. Кадиров каза, че търси чуждестранни инструктори, включително и някои "корави момчета" от САЩ.
Центърът планира да наеме на работа 200 души. Десет американски инструктори са подали молба да работят в центъра, каза Кадиров миналия месец. - Още спецназ
Източник: http://www.blitz.bg/
 
На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур
02.01.2017, 09:21
На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/
 
Ето какво направи Русия за една година по време на войната в Сирия!
02.01.2017, 09:10
Кампанията в Сирия станала за Русия едно от главните военни и политически изпитания за изминалата година и такава тя вероятно ще бъде и през 2017 г. Това пише в статия на сайта на „Коммерсантъ” с позоваване на изказване от военния министър Сергей Шойгу по време на разширено съвещание на колегиума на ведомството.
От началото на операцията на 30 септември 2015 г. руските ВКС са извършили 18 800 бойни полета, като са нанесени 71 хиляди удара по инфраструктурата на ИД и „Джебхат ан-Нусра”. Безспорно най-големият успех е освобождаването на Алепо.
Конкретно са ликвидирани 725 тренировъчни лагера, 405 работилници за производство на боеприпаси, 1500 единици военна техника, над 1000 автоцистерни за нефт.
Според доклада на Шойгу, от бандитите са иззети 449 танка и други бойни бронирани машини, 57 броя руски РСЗО (реактивни системи за залпов огън) и 418 самоделни РСЗО, 410 минохвъргачки и над 28 хиляди единици стрелково оръжие.
Не са създадени лансираните от руски съветници батальонни тактически трупи от сирийската армия. Иран не е изпълнил поетия ангажимент да изпрати подкрепления от състава на Корпуса на стражите на иранската революция, но ирански инструктори щели да се заемат с усилено обучение на сирийски спецподразделения и наравно с руските военни съветници лично ще участват в планираните операции.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Китай пуска глобална спътникова навигация до 2020
01.01.2017, 18:13
Китай ще предложи глобална спътникова навигационна услуга до 2020, съобщава GPS Daily.
Китай планира да изгради мрежа BeiDou, състояща се от 35 сателита за глобални навигационни услуги, която да бъде достъпна от 2020. Това се казва в Бялата книга, разпространена от Информационното бюро на китайския Държавен съвет.
Китай планира да започне предоставянето на основни услуги за държавите по Пътя на коприната от 2018, се казва в документа, озаглавен "Космически дейности на Китай 2016".
Китай ще цели непрекъснато повишаване на капацитета за обслужване на BeiDou-2 през следващите пет години, се посочва в Бялата книга.
Тя има за цел да предоставя на всички клиенти по-точни и по-надеждни услуги чрез съвременно наземни и сателитни системи за проследяване, посочва документът.
Асоциацията за глобални сателитни и наземни навигазионни системи на Китай заяви в петък, 31.12.2016, че планира да разшири гражданските приложения на използваните от тях технологии, като разработва глобална сателитна навигационна мрежа на Китай, включваща сателитна навигация, която да се позиционира като конкурент на US Global Positioning System, под името Beidou Navigation Satellite System - BDS.
Асоциацията обяви, че ще проведе поредица от дейности, включително демонстрации и конференции, започващи през януари. Инициативите ще включват експерти от индустрията, заинтересовани компании и други заинтересовани страни, като целта е да се търси нова бизнес употреба за граждански цели на базираните в Китай системи за наблюдение.
"Ние вече имаме изградена системата, свързваща стотици градове в Китай. Следващата стъпка ще бъде да се насърчи и стимулира развитието на гражданската употреба на Beidou и да се върви към просперитет", заявява Миао Кианджин, генерален секретар на асоциацията. - Още системи за глобално позициониране
Източник: http://www.bloombergtv.bg/
 
ООН прие единодушно резолюцията на Русия и Турция за Сирия
01.01.2017, 17:00
"Гласувахме за тази резолюция, защото тя отразява един правилен баланс: предпазлив оптимизъм и подкрепа (за урегулиране на сирийската криза – бел. ред.", каза на заседанието заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Мишел Сисон
На свой ред постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин призова през 2017 г. да продължи работата за политическо решаване на сирийската криза. "Абсолютно убедени сме, че ако международната общност работи, ръководейки се от тази цел, интересите на народа на Сирия и стабилността в региона, ще постигнем успех", допълни руският дипломат.
В същото време той помоли всички да помагат. "Ако не искате и не можете да помогнете – моля ви, не пречете", заяви Чуркин след гласуването на резолюцията. - (видео)
Сирийската правителствена армия и въоръжените групировки се договориха да спазват режима на примирие на цялата територия на  Сирия от полунощ на 30 декември. Действието на това споразумение обаче не обхваща терористичните групировки, включително "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра".
В събота руският лидер Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Роухани проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха споразумението за примирие в Сирия и подготовката за преговорите по сирийското мирно урегулиране в Астана.
 
Полша узакони доброволческите отряди за отбрана и ги включи в армията
01.01.2017, 14:41
В Полша днес влезе в сила законът за Силите за териториална отбрана - доброволчески формирования, които ще станат петият вид войски във въоръжените сили на страната наравно с пехотата, военноморските и военновъздушните сили и силите за специални операции.
Плановете на министерството на отбраната са в следващите две години да бъдат създадени 17 бригади на силите от по 1500-2000 доброволци всяка, които ще бъдат разположени във всички воеводства (области), а в централното Мазовецко воеводство ще има две подразделения.
Силите за териториална отбрана ще изпълняват военни задачи в тясно взаимодействие с армията, ще участват в антитерористични операции и при различни кризи. Служещите в тях ще изпълняват мисии за логистика и охрана на сигурността близо до родните им населени места.
Символ на бойците на силите ще бъде озъбен вълк, допълва БТА.
 
Южнокорейски военен самолет случайно е изпуснал противокорабни ракети в морето
01.01.2017, 13:54
Южнокорейски военноморски самолет случайно е изпуснал противокорабни ракети в морето в неделя. Инцидентът не е причинил щети, предаде днес агенция Yonhap.
Флотът съобщава, че самолетът Р-3СК „Orion”, предназначен за разузнаване и следене на подводници и кораби е изпуснал три ракети „Харпун“, торпедо и дълбочинни бомби, докато е бил на рутинна мисия над Японско море.
„Член на екипажа случайно натиска копчето за спешно изхвърляне на оръжията“, заяви военен източник. Оръжията са паднали на около 50 км. от бреговете на провинция Янянг.
От флота съобщиха, че шансът е малък оръжията да се взривят. От там са пратили кораб, за да ги открие. Поради факта, че инцидентът не е причинен от проблем с машината, самолетът ще продължи патрулирането си. - Още за Р-3
 
Китайската авионосна ударна група в Тихия океан
01.01.2017, 13:30
Китайския сайт http://t.people.com.cn/ вчера публикува интересни фотографии на самолетоносача "Ляонин" 16 с корабите за съпровождане (два есминеца пр.052C, есминец пр.052D, две фрегати пр.054A) във водите на Южнокитайско море. - (видео)
 
Въвеждат "данък терор" във Франция от днес
01.01.2017, 12:42
От днес френските граждани ще плащат допълнително по 1,60 евро върху застрахователните полици за своите имоти, като целта е да се финансира специален фонд за жертви на екстремистки и терористични атаки, каквито зачестиха в страната, предаде AP.
Тази нововъведена такса вече си спечели името "данък терор". Така за всяка имотна застрахователна полица вече ще се се плаща такса от 5,90 евро вместо досегашните 4,30.
Увеличението бе обявено още през октомври Тогава френски правителствени служители казаха, че фондът се захранва от около 90 млн. полици и в момента в него има натрупани 1,45 млрд. евро.
Над 200 души загинаха при терористични атаки във Франция през последните 20 месеца, припомня АП.
(БТА)
 
Алжир е получил първите осем изтребителя Су-30МКИ(А) от третия контракт
01.01.2017, 12:07

За сравнително кратък срок (от 15 до 30 декември 2016 г) в Алжир от Иркутск са били доставени осем от първите многофункционални изтребители Су-30МКИ(А) по контракта от 2015 година за доставка на 14 самолета от този тип.
Доставените осем самолета Су-30МКИ(А) с предполагаеми серийни номера 10МК4 505 - 10МК4 510, 10МК4 601 и 10МК4 602 са произведени в Иркутския авиационен завод и са били транспортирани в Алжир по двойки с четири рейса на транспортни самолети Ан-124-100 на авиокомпанията "Волга-Днепр". Първият построен за Алжир по този контракт изтребител Су-30МКИ(А) със сериен номер 10МК4 505 направи първи полет в Иркутск още на 10 ноември  2016 г, като за месец и половина бяха готови и изпитани всичките осем машини.
Това е третият пореден контракт за доставка на ВВС на Алжир на многофункционални изтребители Су-30МКИ(А), сключен с АО "Рособоронэкспорт" през април 2015 г. Договора предвижда доставката на 14 самолета Су-30МКИ(А) в периода 2016-2017 г.
По-рано Алжир в рамките на два контракта вече получи 44 изтребителя Су-30МКИ(А) - 28 самолета по договор от 2006 г на стойност 1,5 млрд долара, доставени през в 2007-2009 г, и 16 самолета по контракт от 2009 г на стойност 0,9 млрд долара. (реализация на опция от договора от 2006 г), поставени през 2011-2012 г.

През изминалата 2016 г. в Иркутския самолетостроителен завод са произведени общо 29 машини от семейството Су-30. Оттях 21 са Су-30СМ за въоръжените сили на Русия (12 за ВКС и седем за ВМС) и вече споменатите осем броя за Алжир. - Още за Су-30

 
Северна Корея е близо до това да изстреля междуконтинентална балистична ракета, заяви Ким Чен Ун
01.01.2016, 10:18
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун в неделя заяви, че страната му е близо до това да направи пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, предава агенция Reuters.
„Научните изследвания и разработването на военно оборудване от най-ново поколение активно прогресира и подготовката за пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета е в последния си етап“, обясни севернокорейският лидер в реч, предавана по телевизията.
Северна Корея с безпрецедентна скорост през 2016 г. изпробва балистични ракети, въпреки че някои експерти коментират, че тя е с години назад от разработването на междуконтинентална балистична ракета, оборудвана с ядрена глава и способна да достигне Съединените американски щати.
 
На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис
01.01.2017, 00:55
На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}