Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари

 

 
Робърт Гейтс: Военните бази в България бяха провокация към Русия
15.01.2014, 22:03

Робърт ГейтсБившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс споделя в мемоарната си книга "Дълг", че американското споразумение с правителствата на Румъния и България за ротация на войници в техните бази е било ненужна провокация спрямо Русия.

Това съобщава радио "Гласът на Америка" и цитира откъси от книгата. “Прибързаното включване в НАТО на бившите съветски сателити Унгария, Полша, Чехия, Словакия и балтийските страни беше грешка”, пише Гейтс (71 г.). Той е единственият шеф на Пентагона при двама последователни президенти от двете партии.

“Този процес трябваше да стане по-плавно”, продължава Гейтс, който е доктор по руска и съветска история.

“Американската договорка с правителствата на Румъния и България за ротация на военни през базите им беше ненужна провокация”, смята Гейтс. “Опитът да поканим в НАТО Грузия и Украйна дойде в повече (на Москва). Корените на руската империя идват от Киев, така че това беше колосална провокация.”

Гейтс смята, че сънародниците му не си дали сметка за чувството на унижение, преживяно от руснаците след разпадането на СССР.

“Арогантността на американските чиновници, учени, бизнесмени и политици, които нареждаха на руснаците как да водят вътрешните и външните си работи, доведе до дълбоко и трайно скъсване и ожесточаване”, пише Гейтс. Според него след оттеглянето на Джордж Буш-старши от Белия дом през 1993 г., САЩ водят “неумело” отношенията си с Русия.

Най-ярките спомени за Гейтс от борда на “Еър форс уан” са свързани с руснаци. “Кулминационният момент на гордост за мен настъпи в Мюнхен през 2007 г., когато видяхме, че пилотите на самолета на Путин снимат нашия”, припомня си той.

Според бившия министър, който често е определян като специалист по СССР, отношенията САЩ - Русия са станали жертва в значителна степен и на грешки от американска страна.

http://www.blitz.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес с посланика на Ирак
15.01.2015, 21:24

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов прие днес, 15 януари, посланика на Република Ирак у нас Н. Пр. Асад ал Самарай.

По време на разговорите министър Найденов запозна иракската страна с възможностите, които предлага България в областта на военното образование, военно-техническото сътрудничество и военната медицина. Той посочи, че ще се радва представители на Министерството на отбраната на Република Ирак да вземат участие в международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2014“.

Посланик Асад ал Самарай отбеляза, че иракската страна оценява високо конкурентните предимства, качеството, експертизата и цените, които предлагат българските фирми. Той счита, че те биха могли да вземат участие във възстановяването на Република Ирак, като за целта иракското посолство прави всичко необходимо за улесняване на процедурата по издаване на визи за български специалисти.

С цел разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната бяха обсъдени изменения на Меморандума за разбирателство между двете страни, подписан през 2012 г.

Иракската страна отправи покана за посещение на българска делегация в Ирак за обсъждане на нови области и форми на сътрудничество. Отправена е покана и към експерти от военно-ремонтните заводи „Терем“ ЕАД да посетят Ирак.

На срещата присъстваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.

http://www.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в официалната церемония по встъпване в дежурство на Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC”
15.01.2014, 21:17

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва утре, 16 януари, в официалната церемония по встъпване в дежурство на Многонационалната бойна група на Европейския съюз “HELBROC”. Генерал Симеонов е в Гърция по покана на началника на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос.

С церемонията, която ще се проведе в района на Неа Санта, префектура Килкис, ще бъде отбелязано началото на шестмесечния период на дежурство на Бойната група на ЕС. Сред основните цели на събитието е да се акцентира върху концепцията за бойните групи, като се демонстрират готовността на “HELBROC” и волята за изпълнение на всички потенциални мисии.

http://www.mod.bg/

 
Израел планира да закупи шест конвертоплана V-22
15.01.2014, 20:20

V-22Израел напредва с плановете си за закупуване на шест конвертоплана V-22 на стойност над един милиард долара. На 13 януари 2014 американската агенция за военно сътрудничество (DSCA) е уведомила Конгреса за евентуална сделка с Израел за продажба на шест конвертоплана V-22B Block C, като прогнозната цена е 1,13 милиарда долара, в която се включват и обучение, допълнително оборудване и техническа помощ.

Израел започва проучване на V-22 от 2011г., когато израелски военни пилоти летят на конвертопланите, като част от този процес. Заключителният доклад препоръчва придобиването на „няколко” самолета, необходими при специалните операции.

V-22 ще се използват основно за бойно търсене и спасяване, както и от специалните сили.

http://www.pan.bg/

 
Русия и Япония имат намерение да развиват военно сътрудничество
15.01.2014, 16:55

Правителството на Япония има намерение да активизира сътрудничеството с Русия в сферата на отбраната. За това съобщава вестник „Иомиури”. По негови данни, японското правителство би искало да постави на постоянна основа обмяната на визити на министрите на отбраната на двете страни, да активизира провеждането на съвместни учения на въоръжените сили, да започнат визити на военни самолети за развитие на приятелските контакти между ВВС, а също да започне редовна обмяна на информация, свързана с провеждането на миротворчески операции на ООН.

Вестникът отбелязва, че преразглеждане на съществуващото споразумение ще спомогне за укрепване на доверието между Япония и Русия и засилване на двустранното сътрудничество в областта на сигурността. Освен това, пише „Иомиури”, в японското правителство се надяват, че задълбочаването на взаимното разбирателство чрез военни обмени в бъдеще ще доведе до решаване на териториалния спор.

Сдържаният оптимизъм на японските журналисти споделя и водещият руски експерт-ориенталист, бившият посланик на Русия в Япония Александър Панов:

   - Разширяването на отбранителното сътрудничество е изгодно и за Русия, и за Япония. Първо, ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион е нееднозначна: тук има механизми за съвместно обсъждане на военната ситуация, отсъства транспарентност на военната политика. Активизирането на руско-японското отбранително сътрудничество е един от елементите, който може да подобри тази ситуация.

Второ, сега Япония се намира в значителна степен в изолация в региона. Това се отнася до отношенията й с Южна Корея и Китай. Подобряването на отношенията с Русия, в това число чрез разширяване на военните контакти - това е стъпка за излизане от тази изолация. Освен това, чрез военните контакти с Русия, Япония иска да демонстрира, че тя не извършва нищо страшно в новата си отбранителна политика. Това е своего рода отговор на звучащата по адрес на Япония критика по повод на това, че тя иска да преразгледа девети параграф на конституцията и има намерение да повиши равнището на своята армия и да осъществява правото на колективна самоотбрана.

Александър Панов допуска, че с помощта на активизиране на военните контакти с Русия, Япония би искала да компенсира дисбаланса, предизвикан от развитието на отношенията на Русия с Китай. Но тази задача е неизпълнима, смята експертът. Той също не смята, че развивайки военни контакти с Япония, Русия може да попадне в капан и да развали отношенията си с Китай:

   - Още на първата среща във формат 2+2 през декември 2013 година беше ясно заявено, че ние разглеждаме руско-японските отношения като чисто двустранни. Това не е в ущърб на никаква трета страна - нито за САЩ, нито за Китай. Това са самостоятелни обмени и няма никакви опити да се скарат Русия с Китай, или Япония със САЩ.

Най-накрая Панов отбелязва, че развитието на двустранното руско-японското сътрудничество в областта на отбраната се вписва в нормалния подход към териториалния спор, който може да бъде решен единствено на фона на развитие на двустранните отношения, в това число и във военната сфера.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Сингапур e поръчал модернизацията на изтребителите F-16
15.01.2014, 16:35

 F-16C на ВВС на Сингапур Фото: Luhai Wong / wikipedia.orgСъобщение на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона показва, че Сингапур има намерение да модернизира 60 от своите изтребители F-16 C/D Block 52. Потенциалната стойност на сделката е $2,4 млрд.

От съобщението става ясно, че Сингапур има намерение да поръча 70 радара с активна електронна фазирана антенна решетка, модернизация на авиониката и малък брой управляемо оръжие за изпитания и интеграция.

За сега не е ясно, нито коя компания ще извършва модернизацията, нито за какви радари става въпрос. В момента има три действащо модернизационни програми. В Южна Корея радарите са RACR на Raytheon, а самата модернизация се извършва от BAE Systems, докато модернизацията в САЩ и Тайван се извършва от Lockheed Martin, а радарите се доставят от Northrop Grumman.

Освен радарите, потенциалната сделка в Сингапур включва и 70 броя от навигационната система Northrop Grumman LN-260, 70 броя от нашлемната система JHMCS и 70 броя от системата „свой-чужд” BAE Systems APX-125.

В момента ВВС на Сингапур имат на въоръжение 74 машини F-16, получени през втората половина на 1990-те – първата половина 2000-те години. След модернизацията срокът им на служба ще бъде удължен. В перспектива сингапурските военни планират да закупят от САЩ известно количество от новите бойни самолети F- 35.

 
Мисия София
15.01.2014, 15:33

Димитри ИвановНе беше дипломатическа мисия, беше бомбена мисия. Англо-американските бомбардировки бяха през зимата на 1943-44 година. Опитвайки да повдигне духа на столичани, кметът на София инженер Иван Иванов публикува стихотворение: "Ще ни бият с огън с бомби, ще се крием в катакомби".

Софиянци добродушно казваха, че по време на бомбардировките една тухла го ударила по главата; той беше много добър кмет. Стихотворението ме направи предубеден към поезията. Поетите са глупаци, казвах и до края на живота си, който вече наближава, не написах, нито преведох един-единствен стих.

С годините човек трупа предубеждения. Предубеден съм към ловджиите: как могат да изпитват наслада от убиването на животни? Ревнивците, биещи жените си, са по-лоши от животните, ако кошутата отиде при друг елен, еленът не бие кошутата, бие се с другия елен. Предубеден съм към всички, които гледат тв шоу и сериали, четат просташките вестници. Към осквернителите на гробове и паметници. Тези, които гърмят с пищови, пиратки, фойерверки, ги презирам от бомбардировките 1943-44 година........Прочети още

 
Изложба на огнестрелно и хладно оръжие от 18-20 век бе открита в Археологическия музей във Варна
15.01.2014, 15:26

Изложба на огнестрелно и хладно оръжие от 18-20 век бе открита в Археологическия музей във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Експозицията е от фонда на Регионалния исторически музей в Шумен, като културният институт притежава една от най-богатите колекции от оръжия. Комплектоването започва още от създаването на музея през 1904 година. Сбирката разполага с материали от 18 до средата на 20 век. В колекцията има общо 150 оръжия – пушки, пистолети, револвери, картечни пистолети, използвани в периода на Възраждането, Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Експонатите представят не само българско въоръжение, но и на армиите на Турция, Германия, Русия. Голяма част от огнестрелното оръжие е произведено в САЩ, Франция, Белгия, Англия, СССР, Австрия, Италия, Чехия, Испания.

Много от експонатите хладни оръжия, като саби и ятагани, имат интересна история. Известни са притежателите им, видни шуменци от близкото и по-далечно минало.

В изложбата има около 100 вида оръжия, като експозицията ще остане във Варненския археологически музей до края на март.

 
Полша е избрала пет компании, от които може да закупи системи за противовъздушна отбрана
15.01.2014, 15:22

Полша е избрала петима кандидати, с които ще проведе преговори за закупуването на системи за противовъздушна отбрана за оборудване на армията, предаде AFP, позовавайки се на полския министър на отбраната.

Френската компания Thales, консорциумът с германско, италианско и американско участие MEADS, американската група Raytheon, израелската държавна компания и френският MBDA са били избрани като потенциални доставчици с цел продължаване на преговорите.

Покупките се вписват в рамките на усилията на Полша да модернизира армията си, за което в следващите години ще похарчи 33,3 милиарда евро.

http://www.focus-news.net/

 
Кметът на Сливен откри паметна плоча на пилота Тома Боев
15.01.2014, 14:52

Кметът Кольо Милев откри паметна плача на авиопилота Тома Боев на ул. „Ген. Столипин”, където се намира родната му къща. Тома Боев загива на 29-годишна възраст във въздушен бой по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

По инициатива на Сдружение „Мати Болгария” и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Николай Султанов е изработил паметна плоча в чест на героичния подвиг на Тома Боев.

В словото си кметът посочи, че паметният знак ще напомня за себеотрицанието на българския войник и офицер, прегърнал дълга и службата като висша житейска повеля.

„Нека всеки, минал по тази улица и прочел скромния надпис, зад който стои един кратък като време, но героичен живот, да намери в него източник на гордост и преклонение пред непобедимия войнски дух, саможертва и любов към Родината!”, каза още кметът.

Поручик Тома Боев е роден на 4/17/ декември 1915 г. в Сливен. Неговият дядо Димитър Боев, е председател на временната градска комисия и първи кмет на Сливен след Освобождението /20.04.-22.08.1880/, а баща му подполковник Йордан Димитров Боев е герой от Балканската война

Цветя на признателност на паметната плоча поднесоха кметът Милев и неговият заместник Иван Славов, областният управител на област Сливен Корнелий Желязков, представители на съюзите на ветераните от войните и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, капитан Узунов от авиобаза Безмер, сдружение „Мати Болгария”, родственици и граждани.

Спомени споделиха неговата племенница Емилия Боева и д-р Андон Бояджиев.

http://www.sliveninfo.com/

 
Продължава работата по делото срещу военните, поругали паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово
15.01.2014, 14:07

Продължава работата по делото срещу военните, поругали паметник в Карлово. Това каза за Радио “Фокус” – Пловдив майор Ангел Узунов, говорител на Военно-окръжна прокуратура Пловдив.

По думите му, делото все още не е приключило и следовател и военен прокурор продължават работата си по него. Миналата година трима пияни войници от 61-ва Стрямска бригада в Карлово са уринирали върху паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в центъра на града и са пребили местен младеж, охрана в намиращо се на близо заведение, защото им направил забележка.

Двама от тримата военни, които са били цивилни, са български турци и са обиждали жертвата си на етническа принадлежност, като са го наричали гяур. По-късно, двама от тях напуснаха армията.

 
Полша ще ускори изтеглянето на своите войските от Афганистан
15.01.2014, 14:03

Полша взе решение да ускори изтеглянето на войските си от Афганистан. Това съобщи във Варшава министърът на отбраната Томаш Семоняк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че във връзка със завършването на мисията на НАТО това е главната задача на полското отбранително ведомство за 2014 г. „Решихме да ускорим изтеглянето на войските. Още през май в страната ще останат само 500 войници.

Те ще напуснат базата Газни, която ще бъде закрита, и ще се прехвърлят в базата Баграм”, съобщи министърът и допълни, че през пролетта също така ще бъде изтеглена тежката военна техника.

В момента в Афганистан в рамките на контингента на Международната коалиция служат около хиляда полски военни.

 
JDW: Възможно е Русия да разработва лек изтребител от 5-то поколение
15.01.2014, 13:36

МиГ-29Jane’s Defence Weekly (JDW) съобщава, че е много вероятно РСК МиГ да разработва лек еднодвигателен изтребител от следващо поколение, което да допълва по-тежкия и двудвигателен Сухой Т-50 (ПАК ФА).

Според източници на JDW проект за лек еднодвигателен боен самолет от следващо поколение в момента се разработва със собствени средства от РСК МиГ. Проектът няма държавно финансиране и е в областта на чистата научна дейност в момента.

Източниците на JDW посочват, че в Русия има сериозна съпротива към разработката на подобен самолет, поне докато работата по Т-50 върви и все още не е ясно на каква цена ще бъде готовия самолет, нито кога точно ще бъде приет на въоръжение.

РСК МиГ са отказали коментар за JDW за евентуалната разработка на нов лек изтребител.

Руските ВВС експлоатират днес около 280 броя МиГ-29, като само 34 от тях са сравнително модерните МиГ-29СМТ/УБТ. Категоричен план за замяна на тези изтребители няма. От няколко години се говори за поръчка на МиГ-35, но те така и не се материализират. През декември 2013 г. руския вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че е планирано създаването на перспективен лек боен самолет и това ще бъде сторено, но повече детайли не бяха дадени.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия ще измести НАТО от Средиземноморието
15.01.2014, 13:28

Рискована авантюра - така в западната преса характеризират намерението на кипърските власти да позволят на руските военни да използват пристанището Лимасол и авиобазата в Пафос. И въпреки че става дума само за извънредни ситуации, анализаторите на НАТО вече изразяват загриженост от все още неподписаното споразумение.

Както следва от съобщенията, предимно в кипърската преса, министрите на отбраната на Русия и на Република Кипър - Сергей Шойгу и Фотис Фотиу - са водили преговори през последните девет месеца. Резултатът от тях беше именно решението на Министерския съвет на Кипър, при необходимост да предостави на руските военни кораби и самолети пристанището Лимасол и военновъздушната база „Андреас Папандреу”. Както поясни Фотис Фотиу, тази стъпка е доказателство за укрепването на сътрудничеството между Москва и Никозия. Министърът на отбраната подчерта, че Русия ще използва авиобазата и пристанището единствено в случай на извънредни ситуации и хуманитарни мисии. На руските военни няма да бъде разрешено да използват складовете на пристанището и авиобазата.

Независимо от факта, че това споразумение предоставя на руските ВВС и ВМС много ограничени възможности и дори още не е подписано, някои анализатори оцениха това, като ефект от прилагането на меки дипломатически методи от страна на Москва. С други думи, Русия използва срещу Кипър прословутата „мека сила”, за да създаде на острова своя военна казарма. В цялата тази ситуация ясно се появяват следите на рискованата авантюра започната съвместно от Никозия и Москва, твърди Борис Калноки в своя публикацията на страниците на влиятелния германския вестник „Die Welt”.

Не е изненадващо, че Русия е поискала от Кипър да й позволи да използва неговите бази, ако е необходимо, констатира експертът Руслан Пухов:

   - Най-вероятно, става дума за това, че там биха могли да се приземяват руските военнотранспортни самолети, които носят някъде хуманитарна помощ. Ясно е, че този вид договореност не е популярна сред много от противниците на Русия и сред тези, които не биха искали Кипър да провежда по-независима външна и отбранителна политика. Както знаете, Кипър не е член на НАТО, но е член Европейския съюз. В ЕС има един вид обща политика, така че е възможно, Брюксел да окаже натиск на Кипър, за да не си сътрудничи с нас.

Изглежда, че създаването на пълноценна военноморска и военновъздушна база на Русия в Кипър, ако изобщо е реалистично, е въпрос на далечното бъдеще. Още повече, че сегашният президент на Кипър Никос Анастасиадис пое курс към членство в НАТО. Въпреки това, западните анализатори вече изчислиха, че просто възможността да зареждат с гориво самолетите си и да запълват запасите на корабите си в Кипър значително разширява оперативния потенциал на ВВС и ВМС на Русия. И защо не?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Самолетоносачът на САЩ „Роналд Рейгън” ще бъде прехвърлен в японска база
15.01.2014, 10:58

Взето е решение за прехвърлянето в японската военноморска база „Йокосука” в токийския залив на атомния самолетоносач „Роналд Рейгън” CVN 76, който ще бъде основен за американското военноморско присъствие в региона.

Това обяви командването на въоръжените сили на САЩ в Япония. Базираният в момента в „Йокосука” атомен самолетоносач „Джордж Вашингтон” се предлага да бъде изпратен в САЩ за провеждане на планов ремонт и технически оглед, предаде ИТАР-ТАСС.

Атомният самолетоносач „Роналд Рейгън” е с дължина 317 метра и водоизместване от 97 хиляди тона. Той бе приет в състава на флота през 2003 г. и това е деветият кораб от тип „Нимиц”. Двата му ядрени реактора и четирите турбини му дават възможност да развива скорост над 50 километра в час.

Този гигантски кораб може да носи 90 самолета и хеликоптера. Екипажът му се състои от 3200 моряци, а в състава на авиационното крило влизат почни 2500 военни. – Още за CVN 76

http://www.focus-news.net/

 
Правителството приема нов устройствен правилник на Министерството на отбраната
15.01.2014, 09:20

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет, като последна – 15 точка, е заложено приемане на устройствен правилник на Министерството на отбраната. С това министрите ще отменят сегашния устройствен правилник, който е приет през 2011 г. и променян през следващите две години. Очаква се с това постановление правителството да поправи и устройствените правилници на някои структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, като Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” и Института по отбрана.

Според предварително обявения проект с измененията и допълненията ще се постигне намаляване в размер на 5 на сто на общата численост на Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които прилагат Закона за администрацията.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Още две батальонни бойни групи ще сертифицираме през тази година
15.01.2014, 09:13

През тази година предстои да окомлектоваме, подготвим и сертифицираме още две батальонни бойни групи. Едната ще бъде от 61 механизирана бригада, а другата – от 2 механизирана бригада. Това е казал командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов във вчерашната си лекция пред преподаватели, слушатели и специализанти във Военна академия „Георги С. Раковски”.

Генерал-майор Ненов запознал аудиторията с изпълнението на задачите по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време”, става ясно от съобщението на Командването на Сухопътните войски. Интерес са предизвикали международните ангажименти, както и мероприятията по двустранното сътрудничество на Сухопътните войски на България и САЩ.

Особено внимание в своето изложение командирът на Сухопътните войски е отделил на бойната подготовка на войските – преминалите и предстоящите национални и международни учения, съвместни подготовки и сертификации.

В края на изложението си генерал – майор Ненов очертал и основните насоки за работа през 2014 г.: провеждане на преглед на Структурата на Въоръжените сили и в частност на Сухопътните войски; изпълнение на мероприятията по реорганизацията на Сухопътните войски; международно компютърно подпомагано КЩУ „SАBER GUARDIAN - 2014” с участието на тринадесет държави от 21.03. – 04.04.14 г. на УП „Ново село”; окомплектоването, подготовката и сертифицирането на още две батальонни бойни групи – една от 61механзирана бригада и една от 2 механизирана бригада; провеждане на планираните съвместни подготовки и учения на територията на страната и в чужбина и окомплектоването и подготовката на контингентите участващи в мисии зад граница.

Лекцията на генерал-майор Нейко Ненов е била по покана на началника на Военна академия “Г. С. Раковски” комодор Димитър Ангелов.

http://www.otbrana.com/

 

 
Американци съобщават за изпитания на китайски хиперзвуков апарат
14.01.2014, 22:18

Falcon HTV-2 Изображение: DARPAКитай успешно е провел първите летателни изпитания на хиперзвуков апарат, който е потенциално способен да достави бойни глави преодолявайки противоракетните системи на противника.

Това съобщи днес американското издание The Washington Free Beacon. - (видео)

От Пентагона не са разкрили на изданието детайли за изпитанието, но са потвърдили самия факт на провеждането му.

Изпитанията са се провеждали на 9 януари над територията на Китай. Според източника свръхзвуковият апарат е бил изстрелян от ракета и се е движел с много голяма скорост – с около 10 МАХ.

Според поканения от The Washington Free Beacon експерт Bill Gertz, Китай работи по две програми, касаещи хиперзвукови апарати.

.

 
САЩ: Атаката на израелския министър на отбраната срещу Джон Кери е оскърбителна
14.01.2014, 22:06

Джон Кери Държавният департамент на САЩ реагира гневно на разпространеното чрез израелските медии изказване на министъра на отбраната на Израел Моше Яалон, в които той разкритикува мирните инициативи на държавния секретар Джон Кери, имащи за цел разрешаване на конфликта между Израел и палестинците, предаде AFP.

Във вторник израелските медии разпространиха коментар на израелския министър на отбраната по повод на мирните инициативи на Кери. Яалон разкритикува държавния секретар на САЩ и заяви, че планът на Кери „не струва хартията, на която е написан” и че „той не гарантира нито сигурността, нито мира”. „Ние ще сме в безопасност едва когато Джон Кери получи Нобелова награда и ни остави на мира”, каза Яалон, чиито думи бяха цитирани от медиите.

„Изказването на министъра на отбраната, ако са вярно предадени, са оскърбителни и неприемливи, особено с оглед на това, което правят САЩ за поддържане на сигурността на Израел”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също осъди думите на Яалон.

http://www.focus-news.net/

 
Полша има проблеми с двигателите за МиГ-29
14.01.2014, 20:23

MiG-29Полша изпитва проблеми с двигателите на изтребителите си МиГ-29. Това съобщава полския информационен сайт в областта на отбраната Dziennik Zbrojny.

Спoред полското издание наскоро въоръжените сили на страната са приключили спешен конкурс за доставката на два двигателя РД-33 серия 2. Двигателите трябва да имат междуремонтен ресурс 350 часа и общ 700 часа, както и да имат две годишна гаранция. Цената на двата двигателя се изчислява на 24 млн. злоти (около €6 млн.)

Причината за спешната доставка е била скорошния старт на поредната полска мисия за охрана на въздушното пространство над Балтийските членки на НАТО. Полското издание повдига въпроса за процента на изправна техника в двете ескадрили МиГ-29, предвид необходимостта от спешна доставка на двигатели за да се изпратят в Балтика четири изтребителя от този тип.

От изданието изчисляват, че капитално-възстановителния ремонт на един РД-33, който се извършва в Полша е на цена от 3,5 млн. злоти (€0,84 млн.). Изданието изчислява, че само за ремонт и покупка на нови двигатели полските ВВС ще вложат 800 млн. злоти (€193 млн.) до 2028 – 2030 г. за флота си от 32 броя МиГ-29, като се посочва, че е по-добре Полша да купи ескадрила многоцелеви изтребители за замяна на наличните Су-22 и МиГ-29.

http://aeropress-bg.com/

 
На какво бяха способни хората през световните войни?
14.01.2014, 16:17

Последният ветеран от Първата световна война почина на 1 януари 2008 г. Ерих Кестнер от Пулхайм близо до Кьолн, пенсиониран член на върховен съд в една от германските провинции, беше на 107 години.

От 18-те милиона немски войници, участвали във Втората световна война, днес все още живи са едва 400 000.

Значи вече не само Първата, но и Втората световна война не принадлежат на съвременността - на епохата, в която, според една от класическите дефиниции всички ние живеем.

Дистанцията на времето дава възможност да се поставят нови въпроси и да се открият нови перспективи........Прочети още

 
Служба „Военна информация“ отбеляза своята 106-та годишнина
14.01.2014, 15:37

„Благодаря Ви за всеотдайната и в много случаи саможертвена дейност. Военните разузнавачи винаги са били символ на патриотизъм, висок професионализъм и днес ние разчитаме на вас“. Това каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов на тържествено събрание днес, 14 януари , по повод празника на служба „Военна информация“. На днешната дата се отбелязват 106 години от създаването на българското военно разузнаване, основано с Указ на княз Фердинанд от 12.01.1908 г.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и директорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов положиха венци и цветя пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военни разузнавачи. Заместник-министър Иванов пожела на присъстващите още дълги години да изпълняват достойно благородния си дълг в служба на Отечеството и подчерта голямото значение на получаваните от службата анализи и прогнози.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов припомни, че без българското военно разузнаване не би била възможна нито една победа на армията ни по време на Балканските и двете световни войни и подчерта неговия висок авторитет в НАТО, изграден на базата на изключителния професионализъм на българските военнослужещи по време на мисията на ISAF в Афганистан. „Пожелавам ви в дни на сътресения и трудности да приемете предизвикателствата с хъс и с готовност да ги преодолявате, за да продължи българското военно разузнаване своя път напред със същия устрем“, каза генерал Симеонов.

По време на тържественото събрание бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от министъра на отбраната и началника на отбраната за всеотдайна служба в редовете на българското военно разузнаване,за проявен висок професионализъм и личен принос при изпълнението на поставените задачи по укрепване на отбраната и националната сигурност на България.

На отбелязването на празника присъстваха и представители на Министерския съвет и Народното събрание.

http://www.mod.bg/

 
Една опасна игра
14.01.2014, 15:10

От 2012 насам китайски самолетоносач кръстосва Източнокитайско море, до 2015 пък Япония ще се сдобие с хеликоптероносач, а съвсем скоро Виетнам ще може да се хвали с шест нови подводници. Защо Източна Азия се въоръжава?

В първия ден от 2014-та във виетнамското пристанище Камран акостира първата от общо шест нови подводници руско производство. Пристигането на "Ханой", както е наречена подводницата, беше отбелязано подобаващо от медиите. "Създаването на подводен флот ще повиши значително отбранителните възможности на Виетнам", твърди австралийският експерт от университета Нови Южен Уелс Карлайл Тейър. "Виетнамската армия ще може вече да оперира по въздух, суша, вода и под вода", казва още той.

Ще мине обаче известно време докато подводниците бъдат в състояние да извършват бойни операции, твърди Тейър. "Виетнам няма стратегическо планиране, техническо ноу-хау и обучен военен персонал", казва експертът. Според него Виетнам ще има нужда от руска техническа помощ в продължение на минимум десет години.

Обща тенденция

С покупката на шестте руски подводници Виетнам се присъединява към други четири страни в региона, които имат подводен флот - Китай, Малайзия, Индонезия и Сингапур. В експертиза на германската фондация "Кьорбер" от ноември 2013 година пък се казва, че целият азиатско-тихоокеански регион се въоръжава и модернизира въоръжените си сили. От септември 2012 година първият китайски самолетоносач кръстосва Източнокитайско море, а Япония обяви, че до 2015 година ще построи хеликоптероносач.

 Експертите виждат причините за това в икономическия подем на страните от региона. "От една страна в тези държави нараства интересът към нови източници на суровини, а от друга те имат възможност за увеличаване на военните си разходи", е записано в документа на фондация "Кьорбер". От години насам страните от Източнокитайско и Южнокитайско море спорят за отделни острови или островни групи, които те смятат за стратегически важни заради залежите от суровини или риболова.

Вътрешнополитически сметки?

Герхард Вил от фондацията "Наука и политика" в Берлин гледа скептично на въоръжаването и модернизирането на ВМС на страните от Източна Азия. "От военно-стратегическа гледна точка те не могат да постигнат военно равновесие", казва той. "Китай разполага с над 60 подводници. Виетнам, Малайзия, Сингапур и Индонезия не могат да представляват някаква военна противотежест със своите две до шест подводници. Явно с това се преследват други цели", смята експертът:

"Покупката на руски подводници от Виетнам може да се разглежда като вътрешнополитическа демонстрация на сила", казва Вил. За това свидетелства и преекспонирането на темата от виетнамските медии. От години насам виетнамската комунистическа партия страда от криза на легитимност, а сделката с подводниците би трябвало да покаже, че партията защитава интересите на страната.

Какви са рисковете?

От стратегията на усилено въоръжаване произтичат и рискове. "Това е опасно, защото в тази част на света липсват рамкови условия и обща архитектура на сигурността", казва Герхард Вил.

През декември 2013 година едва не се стигна до военен сблъсък между китайския самолетоносач "Ляонин" и американски военен кораб в Източнокитайско море. Според Вил има нужда от подписването на споразумение между страните от региона, каквото обаче засега не се очертава. Дори държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) нямат обвързващ регламент за своите членове, въпреки че организацията се стреми към сътрудничество в областта на политиката по сигурността. Страните от Източна Азия са отдалечени на светлинни години и от Международния кодекс за сигурност на корабите и пристанищните съоръжения (International Ship and Port Facility Code), регламентиращ плавателните права.

http://www.dw.de/

 
Логистиците започват с по-големи амбиции учебната година
14.01.2014, 14:12

Командващият на СКС генерал – лейтенант Атанас Самандов откри учебната година във военно формирование 52370 – Негушево.В своето приветствие към личния състав на Централната снабдителна база  генерал-лейтенант Самандов подчерта „Логистичните органи на СКС в своята ежедневна дейност изпълняват с висок професионализъм и чувство за отговорност възложените им задачи, свързани с логистичното осигуряване, допринасяйки за утвърждаването на тяхната роля и място в редиците на Българската армия. Изключително високи са техните заслуги и при изпълнение на отговорни задачи по логистичното осигуряване на национални и съюзнически формирования, както на територията на Република България, така и извън нея”.

Командващият на СКС изложи  основните задачи и цели за изпълнение през 2014 г.  и  изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители ще продължат да утвърждават завоюваните позиции и да множат постигнатите успехи.

Отец Димитър Генчев отслужи молебен за здраве и успехи на военнослужещите. Откриването на учебната година продължи с показ, като пред гостите и военнослужещите бяха демонстрирани възможностите на военното формирование в различните дейности и сфери за логистично осигуряване на  Българската армия.

На церемонията присъстваха и командирът на бригада „Логистика” полковник Костадин Сталев, заместник – кмета на община Горна Малина господин Ангел Желанов, представител на Българката православна църква, ръководството и ученици от СОУ „Христо Ботев” – Г. Малина, както и офицери от Съвместното командване на силите.

http://www.otbrana.com/

 
Китайските апарати на Луната се "събудиха" след луната нощ
14.01.2014, 13:08

Китайският луноход 'Юйту' (Нефритов Заек) и спускаемият апарат 'Чанъе-3' се 'събудиха' след продължилата две седмици почивка, по време на лунната нощ.

Лунохода се събуди самостоятелно в 5:09 Пекинско време в събота, след което марсохода е преминал всички необходими процедури за проверка на оборудването, след което е преминал към режим на получаване на команди от Пекинският ЦУП.

Лунохода започва своето движение по повърхността на Луната и изпълняването на научните задачи.

'Чанье-3' също бе събуден автоматично в 8:21 в събота и в момента вече е нормално състояние, се казва в съобщението.

Една нощ на Луната е 14 денонощия на Земята, през това време температурите падат до минус 180 по Целзий и няма слънчева светлина с която да се зареждат батериите.

'По време на лунната нощ, спускаемият апарат и лунохода бяха в безопасен режим , и бяха прекъснали комуникациите с Земята' казва Zhou Jianliang от проекта.

"След като нощта премина, апаратите за почнаха да се зареждат от слънчевите енергия и възстановиха своята функционалност и комуникации с Земята, съобразно предварително зададените програми" е казал Zhou.

Успешното събуждане на апаратите е успех за Китайските технологии в оцеляването по време на екстремалните условия на лунната нощ, и центърът за управление ще изпрати инструкции на апаратите да работят по програмата по изследване на Луната , е добавил инженера. 'Чанье-3' кацна на Луната в Залива на Дъгата на 14 декември 2013.

Лунохода премина в безопасен режим за прекарване на лунната нощ на 26 декември 2013. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
В Румъния построиха корпуса на нов ветроход за Оман
14.01.2014, 12:40

Shabab OmanВоенноморските сили на Оман ще имат нов флагмански кораб. Това ще бъде 87-метровия ветроход Shabab Oman, след като бъде доставен от корабостроителници Damen през август.

Това ще бъде втори ветроход на Оман, който ще носи това име.

Maritime.bg припомня, че първият Shabab Oman посети нашата страна преди няколко години по време на Регата Тол Шипс Исторически морета. Корабът бе на 4-дневно посещение в Пристанище Варна.

Преди няколко седмици корпусът на новия ветроход бе буксиран от корабостроителницата на Damen в Румъния, през Черно море, до ярда в Влисинген, където ще бъде наситен с оборудване.

2 700 кв. м. е ветрилната площ на Shabab Oman, на борда на който бъдещите офицери във флота на Оман ще получават морска закалка. Огромен екип от оманския флот е наблюдавал строителството в Румъния, сега той ще се прехвърли във Влисинген.

Корабът има традиционен за Оман вид, съобщават от Damen, но ще бъде оборудван с най-съвременните технологии.

 
Генерал-майор Нейко Ненов е доволен от 61 механизирана бригада
14.01.2014, 09:08

На Учебен център „Марино поле” се проведе анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и подразделенията от 61 механизирана бригада през 2013 г. В съвещанието участва и генерал-майор Нейко Ненов – командир на Сухопътните войски.

В своето експозе пред щаба на бригадата, пред командирите на батальони и дивизиони и пред главните сержанти на формированията полковник Маргарит Михайлов – началник на щаба на бригадата засегна всички въпроси и задачи, които са стояли за решаване през изтеклата година и с чувство на удовлетворение отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той се спря подробно на всички направления, по които е работено през изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.

В хода на анализа отношение взеха заместник-командирът по логистичното осигуряване, подполковник Стойчо Владев – ЗНЩ, командирът на 3мб – подполковник Деян Дешков, които изразиха мнение и споделиха опит по отделни въпроси.

Генерал-майор Нейко Ненов, командир на Сухопътните войски,  изрази задоволство от добре свършената работа през 2013 година и благодари на всички за успешно изпълнените задачи. Той изрази увереност, че и през 2014 година личният състав от 61 механизирана бригада ще продължи да изпълнява с ентусиазъм поставените задачи, както на територията на страната така и зад граница, се посочва в съобщението на Командването на Сухопътните войски.

http://www.otbrana.com/

 

 
Как се унищожават сирийските химически оръжия
13.01.2014, 22:23

Процесът на унищожаването на сирийския химически арсенал вече започна. Първата партида от сирийски химически оръжия беше натоварена при пълна безопасност на датски товарен кораб в северното сирийско пристанище Латакия.

Много международни усилия са необходими за извеждането от Сирия на опасните материали - химическите прекурсори, използвани за производството на зарин и на иприт и малки количества от произведения вече иприт, попадащи в така наречената първа приоритетна категория на сирийските химически запаси. Първият етап е безопасното опаковане на химическите вещества, което се извършва на 12 обекта в Сирия. Два от тях са насред бойното поле. После опакованите вещества трябва да се доставят до пристанището. За тази част от операцията отговорност носи сирийската армия. Камионите с пратките се охраняват по пътя от бронирана техника, предоставена от Русия. Сирийските химически оръжия се товарят на два товарни кораба, осигурени от Дания и Норвегия, които доставят и военноморски съдове, необходими за ескорта на товарните кораби, извън сирийските териториални води. Допълнителните мерки за сигурност на пристанището в Латакия се гарантират от руските сили, докато САЩ доставят оборудването за товарене и за ликвидирането на евентуално замърсяване от опасните вещества. Китай доставя линейките, а Финландия - екип за бързо реагиране в случай на възникнали инциденти...........Прочети още

 
ГДК „Азов” на Черноморския флот на РФ напусна Севастопол и се отправи към Сирия
13.01.2014, 21:23

ГДК „Азов” Големият десантен кораб (ГДК) „Азов” 151 след кратък отдих напусна Севастопол и се отправи на пореден поход в Средиземно море. Според днешна информация на пресслужбата на Южния военен окръг на РФ, излизането на кораба се извършва в рамките на ротацията на силите на постоянната междуфлотска корабна групировка на руския ВМФ, изпълняваща задачи в този регион.

BSNews съобщава, че този ГДК се е завърнал едва на 8 ноември 2013 година в Севастопол от Балтийск. Освен това през 2013 година той извърши 5-6 рейса в качеството си на „сирийски експрес”, превозвайки въоръжение от Новорусийск в Сирия. При преходите екипажа на кораба проведе редица учения и тренировки.

В момента в Средиземно море задачи изпълняват около 10 кораба на Черноморския, Северния и Балтийския флот.

ГДК "Азов" е проект 775 (Ropucha I по класификация на НАТО). Предназначен е за стоварване на морски десанти на необорудвано крайбрежие и прехвърляне по море на войски и товари. Проекта се явява основата на руския десантен флот.

Водоизместимост: 4080 т. Размери: дължина - 112,5 м, ширина - 15 м, газене  - 3,7 м. Максимална скорост: 18 възла. Далечина на плаване: 6000 мили при 12 възла, Силова установка: 2 дизела, 2 винта, 19200 к.с. Вместимост: до 500 тона техника и товари и 225 десантника, танков трюм с дължина - 95 м, ширина - 4,5 м, височина - 4,5 м. Въоръжение: една 76-мм артилерийска установка АК-176, 2х6 30-мм артустановки АК-630, система за залпов огън УМС-73 "Град", 4х8 ПУ ПЗРК. Екипаж: 87 човека.

 
В Министерството на отбраната се проведе работна среща по въпросите, свързани с реализация на мисията за обучение на либийски военнослужещи и ефективното използване на българо-американските съоръжения
13.01.2014, 20:09

В Министерството на отбраната днес, 13 януари, се проведе работна среща по въпросите, свързани с реализация на мисията за обучение на либийски военнослужещи и ефективното използване на българо-американските съоръжения.

Министърът на отбраната Ангел Найденов информира участниците в срещата за дейността на работните групи и очерта необходимостта от формирането на обща позиция между различните ведомства.

По време на разговорите предмет на обсъждане беше въпросът за правната рамка на мисията. Реализацията й може да бъде извършена на базата на споразумение между България и Либия, с оглед продължителността на мисията, числеността на обучаемите и за осигуряването на държавни гаранции. Друга възможност е подписването на меморандум между министерствата на отбраната на двете страни.

Участниците в срещата се обединиха около идеята работата да продължи през месец февруари в рамките на Междуведомствения съвет по участие на България в НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, с оглед обучението да стартира през първото полугодие на тази година.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, председателят на ДАНС Владимир Писанчев, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Антон Гиргинов и експерти от министерства и ведомства.

http://www.mod.bg/

 
Аржентина преговаря с Израел за закупуване на изтребители Kfir
13.01.2014, 19:47

KfirАржентина преговаря с израелската компания Israel Aerospace Industries (IАI) за закупуване на 18 модернизирани изтребители Kfir Block 60. През септември 2013 IАI съобщи, че води преговори с най-малко две страни, желаещи да закупят Kfir Block 60. Според компанията първите самолети може да бъдат доставени една година след подписване на договор, като съществува пазар за две до три ескадрили от този тип самолети.

Най-новата модернизирана версия включва РЛС с АФАР EL/M-2032 (Elta Systems) и авионика с отворена архитектура.

Изтребителите Kfir са били на въоръжение в израелските ВВС от 1975 г. до края на 1990-те. Към момента те се експлоатират от ВВС на Колумбия, Еквадор и Шри Ланка, както и от частна американска компания.

Последните изнесени изтребители за колумбийските ВВС са Kfir C10/C12, които освен РЛС EL/M-2032 са оборудвани и с контейнер за целеуказване Rafael Litening и система за дозареждане във въздуха.

http://www.pan.bg/

 
Дванадесет нови Су-35С постъпиха на въоръжение в 23 иап на руските ВВС
13.01.2014, 14:40

Су-35СВ последните дни на 2013 и първите на 2014 в 23 иап (изтребителен авиационен полк) на 303 смесена авиационна дивизия от състава на 3-то командване на ВВС и ПВО на Русия на летище Дземли (Хабаровски край) постъпиха на въоръжение дванадесет нови серийни изтребители Су-35С. Тези самолети са първите Су-35С, постъпили на въоръжение в строевите части на руските ВВС. Те са доставени в рамките на договора от 2009 г. за закупуване на 48 изтребителя Су-35С. Първите два изтребителя от този договор (серийни номера 01-01 и 01-02 и съответно с червени бордни номера „01” и „02” са доставени още през 2011. Следват 01-03 и 01-04 (червени р.н. „03” и „04”) през 2012 и още шест (с червени р.н. "06", "07", "08", "09", "11" и "12") – всички те са на въоръжение в 929-ти Държавен летателно-изпитателен център в Ахтубинск, като първите пет се използват за съвместни държавни изпитания, които ще завършат през 2015 г.

От декември 2012 до декември 2013 не е имало предаване на нови Су-35С на руските ВВС, което потвърждава косвено за наличие на сериозни проблеми, станали ясни по време на съвместните държавни изпитания.

С новите 12 изтребителя, доставени на 23 иап, общото количество от този тип, произведени в рамките на договора от 2009, са 22. 23 иап ще бъде въоръжен с общо 24 Су-35С (сега полкът експлоатира модернизираните Су-27СМ).

Доставените на летище Дземки изтребители са с двуцветна окраска (тъмно сиво отгоре и небесно синьо отдолу) и с бордни червени номера от „01” до „12” (не на всички са нанесени). Полети от летището към момента изпълняват изтребителите с номера с „05” до „09”. – Още за Су-35С

http://www.pan.bg/

 
Британски висши военни и политици са заплашени от съд заради войната в Ирак
13.01.2014, 13:00

Високопоставени британски военнослужещи и политици са заплашени от съдебно преследване за "системното" извършване на военни престъпления по време на войната в Ирак, разкри в. "Индипендънт он сънди".

Изданието се позовава на доклад от 250 страници, изготвен след 7-годишно разследване от организацията "Адвокати, работещи в защита на обществения интерес" и от Европейския център за конституционни и човешки права.

Техни представители са внесли документа в Международния наказателен съд (МНС). В него се настоява за разследване на евентуалните военни престъпления по член 15 от Римската конвенция............Почети още

 
Творчество ми е посветено изцяло на военно-патриотичната тема
13.01.2014, 12:42

 

 

Интервю с полковника от запаса Никола Гаговски.

 
Алпини от Италия гостуват на СОСЗР
13.01.2014, 12:34

Снимка Димитър БЕБЕНОВСътрудничеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Националната асоциация на алпините в Италия е на път да придобие още по-конкретни измерения. Основание за тази прогноза е работната среща в централата на съюза. В нея участваха лейтенант от запаса Феручио Минели – член на Националния съвет на Алпините лейтенант от запаса Джозепе Дакуано – председател на групата на Алпините в България. Домакини бяха полковник от запаса Димитър Гогов – главен секретар на СОСЗР, старши лейтенант от запаса Владимир Томов – председател на Клуб за международни и бизнес връзки към ЦС на съюза и Любомир Ненов – председател на Младежкия клуб „Васил Левски“.

В разговора бе обсъден опитът на Националната асоциация на алпините, като една от основните структури в Италия за гражданска защита. Гостите проявяват сериозен интерес към международната дейност на СОСЗР, който е пред приемане във Федерацията на планинските войски. Предстои да бъде организирано посещение на група от Националната асоциация на алпините в България, която ще гостува, включително на СОСЗР в Смолян и на 101 алпийски батальон.    

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Танцьорка смени носията с автомат
13.01.2014, 10:34

Петя Игнатова 26-годишната професионална танцьорка на народни танци Петя Игнатова стана редник в хасковското поделение. Младата жена родом от Карлово е един от 20-те нови кадрови войници в гарнизона, които вчера положиха първата си военна клетва за служба на родината. Петя заслужи тази чест след тежки тридневни изпити през декември, по време на които се доказа измежду още 200 мераклии за сложат униформата.

От приетите 20 души общо 6 са жени, което е безпрецедентно висок брой за поделението. Най-добри резултати обаче показа именно Петя. Отличната й форма се дължи на дългогодишна практика по сцените. Тя танцувала народни танци 11 г. Завършила е училището в Широка Лъка, после Югозападния университет в Благоевград. С фолклорни състави е обиколила цяла България и половината Европа. Смята, че физическата закалка, която е получила от танците я прави много по-подготвена от повечето мъже.

Петя избрала военната служба, защото е семейна традиция - кадрови офицери са били дядо й, баща й, както и мнозина нейни роднини. Петя е омъжена с 3-годишен син, но твърди, че въпреки работата в армията й остава достатъчно свободно време. Социалните придобивки за войниците били добри, а стартовата заплата от 600 лв. удовлетворяваща. Ако парите не стигали, би отишла на задгранична мисия.

http://www.monitor.bg/

 
Концернът "Калашников" продължава да изнася оръжие в САЩ
13.01.2014, 10:18

Руският оръжеен концерн "Калашников" сключи ексклузивно споразумение с компанията "Russian Weapon Company" за доставка на продукция на ижевските оръжейници в САЩ, съобщи говорителката на концерна Елена Филатова.

Сделката ще бъде сключена по време на голямото оръжейно изложение "Shot Show", което ще се състои от 14 до 17 януари в Лас Вегас. В церемонията ще участват заместник-генералният директор по продажбите и маркетинга в "Калашников" Павел Колегов и генералният директор на "Russian Weapon Company" Томас Маккросин.

Колегов прогнозира, че концернът ще може да продава в САЩ всяка година до 200 000 единици гражданско оръжие. "Калашников" и "Russian Weapon Company" поддържат сътрудничество от две години. През 2013 г. в САЩ са били доставени около 90% от целия износ на спортно и ловно оръжие на концерна. Споразумението ще позволи тази търговия да се разрасне. – Още за АК

 
Военноморските сили откриват новата учебна година
13.01.2014, 09:30

С тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, днес от 10:00 часа ще се открие новата учебна 2014 година в Пункт за базиране Варна. Ще бъдат проведени и демонстрационни занятия на фрегата „Смели”, минен ловец „Цибър” и учебно – спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”.

По същото време ще се проведе военен ритуал за тържествено откриване на учебната година и показни занятия от военните формирования на Военноморска база – ВМС, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас.

 
Всеки ден по един военен напуска армията
13.01.2014, 09:24

413 военни са напуснали армията през миналата година, сочат данни на МО. Това означава, че всеки ден средно поне по един служител под пагон се е разделил с поста си по свое желание. 15 от напусналите са се трудили в администрацията, а останалите 398 са заемали експертни, командни и технически длъжности.

„Напуснах заради ниската заплата. Не мога да издържам семейство с 602 лв.“, обясни бившият редник Иван Колев. Сега 28-годишният мъж работи във фирма за поставяне на дограма, където получава почти двойно по-висока заплата. „През последните 5 г. по собствено желание или навършена пределна възраст са напуснали 4364 военнослужещи“, отчетоха пред „Монитор“ от МО.

Само през 2012 г. по собствено желание са напуснали 1390 души. 685 от тях се разделили в армията заради въведената пенсионна на възраст и в армейските редици, това заяви пък преди година бившият министър на отбраната Аню Ангелов. През миналата година в системата са се пенсионирали едва 40 служители. Всички те са получили по една заплата за всяка прослужена година, като размерът на обезщетението на може да бъде не повече от 20 възнаграждения. От МО се похвалиха, че през миналата година инцидентите във военните формирования са намалели с 12% спрямо 2012 г. Дисциплинарно уволнените пък са 17. С поста си заради употреба на алкохол са се разделили 12 военни, а други 3-ма са уволнени заради прегрешения, завършили с присъди. Двама от вече бившите военни са наказани с най-тежката мярка, защото не са изпълнявали служебните си задължения.

http://www.monitor.bg/

 

 
Имахме стегната, боеготова армия
12.01.2014, 21:02

Димитър ТосковПо време на Студената война Турция разполагаше с голяма войска, но пък България имаше стегната, боеготова армия. Това казва един от именитите български военни разузнавачи - полковникът от запаса Димитър Тосков. Неотдавна той навърши 80 години.

Цялата му повече от 36-годишна служба е свързана с работа на тихия фронт. На 12 януари по традиция се отбелязва Деня на военния разузнавач.

Димитър Тосков е завършил военноезиковото училище „Баба Тонка“ в София със специалност турски език. Изучавал го е от 1952 г. в продължение на две години. През 1954 г. е произведен в звание „лейтенант“ и е изпратен в поделение на радиоразузнаването в Първомай.

Там останах 8 години, до 1962 г., казва ветеранът. През януари 1963 г. заминава за Турция като секретар на военния аташе. Там работи две и половина години в изключително напрегната обстановка. Фактически бях агентурен работник, обяснява той.

След завръщането си завършва Военната академия „Георги Ст. Раковски“ – команден профил и постъпва в Разузнавателното управление на Генералния щаб. От 1973 г. в продължение на близо 5 години е военен, военновъздушен и военноморски аташе в столицата на Великобритания Лондон. От 1980 г. е изпратен за 4 години и половина на също такава позиция във Вашингтон, САЩ.

През 1986 г. заминава за иракската столица Багдад отново като военен, военновъздушен и военноморски аташе. По собствено желание се пенсионира през април 1989 г. Доскоро беше председател на Клуба на военните разузнавачи-ветерани, позиция, която заема в продължение на четири години.

Започнахме службата си в период, когато НАТО вече беше изграден като система, разказва Тосков. През 1951-1952 г. в пакта са приети Гърция и Турция. Така фактически се завърши целият цикъл на създаването на организацията на НАТО, посочва ветеранът.............Прочети още

 
Пращаха ни патрони от София да се бием
12.01.2014, 20:37

Докато се сражавахме в Кербала, въстанието в Ирак се разрасна. Бунтовниците превзеха Наджав и Дивания. Те успяха да завладеят и още няколко населени места в района. Само кметството на Кербала, което охранявахме с поляците, а после и с американците, не падна.

Бунтовниците се криеха през деня и нападаха само нощем. Ние сменяхме бойците, защото да се биеш цяла нощ е много изтощително. Първа пехотна рота бе качена на БМП (бойна машина на пехотата - б.а.), а втора - на БРДМ (бойна разузнавателна дозорна машина), която е колесна.

Втора рота основно охраняваше складове с боеприпаси на армията на Саддам Хюсеин. .......Прочети още

 
САЩ са изпитвали биологично оръжие в Япония
12.01.2014, 13:55

През 1960-те г. американската армия е провеждала изпитания на биологично оръжие на японския остров Окинава.

Това пише Kyodo News с позоваване на документи на правителството на САЩ, които са на разположение на изданието.

В периода между 1961 и 1962 г. в районите Наго и Сюри са били проведени около 10 изпитания на биологично оръжие. Военните са разпръсквали спори на патогенна гъба над оризови полета и са наблюдавали въздействието им върху зърнената култура.

Използваната гъба е известна в 85 страни в света. Тя ежегодно унищожава оризовите посеви с големина, която е достатъчна да изхрани 60 млн души.

Окинава е бил окупиран по време на Втората световна война и е бил управляван от Вашингтон oт 1945 до 1972 г. – Още биологично оръжие

 
Беларус с нов шеф на армията
12.01.2014, 09:54

генерал-майор Олег Белоконев Президентът на Беларус Александър Лукашенко назначи вчера, 11 януари 2014 година, генерал-майор Олег Белоконев за нов началник на генералния щаб на въоръжените сили на страната - той и първи заместник на министъра на отбраната, освобождавайки го от досега заеманата длъжност Командващ на ССО на ВС.

Генерал-майор Белоконев е роден на 15 май 1965 г. в село Барабаш, Приморски край. Завършва с отличие Омското военно училище „Фрунзе: през 1987 г.,  военната академия на страната през 1999 г. и ГЩ факултет на академията през 2010 година. Преминава през всички командни длъжности.

Досегашният титуляр Пьотр Тихоновски беше уволнен.

 
Сеул отпуска $867 млн. за поддръжка на US войските в страната
12.01.2014, 09:35

Южна Корея обяви, че се е съгласила да отпусне 866,86 милиона долара през 2014 година за поддръжка на военното присъствие на САЩ в страната, което е увеличение с 5.8% спрямо 2013 година, обяви Ройтерс.

Официални представители на двете страни сключиха петгодишно споразумение за 28 500-те американски войници в Южна Корея след серия от преговори по-рано миналата година.

Договорът, който трябва да се одобри от парламента на Южна Корея, идва на фона на решението на Вашингтон да изпрати повече войници и танкове в страната следващият месец като част от засилване на американското присъствие в Азия след повече от десетилетие на войни в Афганистан и Ирак.

Двете Кореи все още са в техническа война.

Сеул плаща част от парите за поддръжката на американските войски на полуострова от 1991 година, които са около 40% от всички разходи.

http://news.ibox.bg/

 
Военните разузнавачи – възвеличавани и унижавани
12.01.2014, 09:17

На 12 януари 1908 г. влиза в сила Указ №190 на княз Фердинанд, издаден на 31. 12. 1907 г., с който се образува Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията.

Както всичко и военното разузнаване не е остров в нашата държава. Макар на пръв поглед да е скрито от хорските погледи, то търпи ударите на криворазбраната демокрация и рискува другите да останат с погрешна представа за него. Това се случва на 106-ата му годишнина, която трябва да направи днешния ден празничен.

Намериха се хора, включително депутати и управляващи, които със закон обявиха военните разузнавачи за непочтени и едва ли не за „врагове” на държавата. Така ги наредиха в другата категория българи, за която всеки трябва да има едно на ум. Нещо повече, дадоха храна на онези, които отдавна изпитваха глад да ги унищожат. И те се възползват много добре от тази възможност.

Парадоксът е там, че остава впечатлението за липса на ответна реакция. Навярно това е логично. Става дума за професия, която не парадира със себе си, колкото и значими резултати да е постигнала. Малко или много обаче днес това й пречи. Пречи на имиджа й в обществото. Ситуацията у нас е такава, че вече десетки години на много българи се налага да понасят удари от тези, които се правят на най-праведните. Най-малко военните разузнавачи заслужават подобно отношение.

Недостатъчно обмислени политически изявления и превратните им коментари също слагат сол в раната. Опитите през последните 2-3 години да се сложи ред в законодателството извадиха наяве тези, които отдавна са вдигнали мерника на военното разузнаване. Идеята за едно разузнаване все още витае в някои глави. Ако не друго, те успяха да внесат смут в системата и да умаловажат нечии заслуги пред държавата. Напразните усилия да се променят нещата без да се мисли за последиците са познат патент на политиката ни през последните две десетилетия.

За съжаление съзнателно налаганата в обществото негативна представа за военното ни разузнаване и хората, които работят в него, има повече шансове да се утвърждава, отколкото да се опровергава. А реалността съвсем не е такава. Тя обаче ще остане скрита, включително и на празника. Не че трудът на военния разузнавач няма да бъде оценен. Това се прави всяка година. Няма министър на отбраната, който да не е казал добри думи за военното ни разузнаване. И това обаче остава, може би заради своята специфика, информация за тесен кръг. Докато за другото, винаги се намира широка трибуна.

Сигурно ще дойде времето и за хубавото. Така както днес се гордеем с военното аташе, което разкри плановете на Одринската крепост. Това било преди 100 години. Дали трябва да чакаме век, за да кажем колко достойни са и продължават да бъдат военните ни разузнавачи?! Не би трябвало. Защо възвеличаването и унижаването да вървят ръка за ръка, но в различно време. Първото – в минало, второто – в сегашно.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
МО продава Ан-26 и L-410
11.01.2014, 21:02

L-410Дружеството „Снабдяване и търговия” на МО пусна за продажба чрез търг транспортни самолети Ан-26 и L-410. Това е обявено на неговия сайт на 10 януари 2014 г.

От обявата на сайта на „Снабдяване и търговия” не става ясно колко самолета от двата типа са пуснати в продажба и на каква цена. Тази информация може да бъде получена само чрез тръжната документация, която се продава за 60 лв. на компании, които имат лиценз за търговия с оръжия. Краен срок за купуване на тръжните документи е 17 януари 2014 г.

Ан-26 е фактически свален от въоръжение, като последните полети с типа са през 2009 г. L-410 все още е на въоръжение, но типа не лети от май 2009 г. Поне две машини от този вид остават де юре на въоръжение в 16-та транспортна авиогрупа.

Пак на 10 януари „Снабдяване и търговия” пускат за продажба и авиационни двигатели от неназован тип, които се намират в авиобаза Крумово.

http://aeropress-bg.com/

 
Първи полети със Су-25СМ3
11.01.2014, 13:49

Su-25Летците от Южния военен окръг на ВС на изпълниха първи полети с постъпилите в края на 2013 г. модернизирани щурмовици Су-25СМ3, съобщава пресслужбата на окръга.

Извършени са 25 полета на височина от 150 до 3000 метра. Летците са отработили различни задачи, включително и реални стрелби с НУРС и бомбопускане на учебен полигон.

Су-25СМ3 може да поразява малоразмерни подвижни и статични цели „без визуална видимост, денем и нощем”. Щурмовикът е оборудван със спътникова навигационна система ГЛОНАСС, с която може да се програмира крайната точка на карта с точност до 10 м. Системата позволява на летците да действат автономно. В кабината на летеца една от новостите е многофункционален цветен дисплей. - (видео)

Бойната ефективност на модернизирания Су-25СМ3 е нараснала три пъти с базовата версия. – Още за Су-25

http://www.pan.bg/

 
Десетте конфликта, които ще заплашват глобалната стабилност през тази година
11.01.2014, 13:43

Списание "Форин полиси" по традиция подготви списък на "конфликтите, които ще заплашват глобалната стабилност" през тази година. Този път в него са включени 10 позиции, от които пет са нови, в това число Северен Кавказ.

"Този списък преди всичко подчертава, че смъртоносните конфликти рядко се появяват от нищото или са абсолютно непредсказуеми. Те, като правило, имат дълбоки корени: в икономическата изостаналост, в неспособността на държавата да осигури на всички свои граждани базови обществени блага, в неравенството, в сеещото разпри или хищно управление", пише авторката на списъка Луиза Арбор............. Прочети още

 
ВВС на САЩ са поръчали 440 крилати ракети на стойност 449 милиона долара
11.01.2014, 12:43

AGM-158Американските ВВС са сключили договор с Lockheed Martin на стойност 449 за закупуване на 440 крилати ракети AGM-158 JASSM, съобщава Flightglobal. Споразумението е сключено през декември 2013, но за него се съобщава едва вчера.

Покупката е в рамките на по-голяма мащабна програма за въоръжаване на американските ВВС с нови крилати ракети.

Съгласно договора Lockheed Martin трябва да достави на ВВС на САЩ 340 ракети JASSM (базова версия) и още 100 ракети с увеличена далечина на действие JASSM-ER. Споразумението сключва и доставка на инструментално и изпитателно оборудване, както и техническо обслужване.

JASSM са на въоръжение от 2009 г. Масата на ракетата е 907 килограма, а на бойната глава – 450 килограма. Далечината на действие на базовата версия е 370 км, а на JASSM-ER - 926 км. Ракетите може да се използват от изтребителите F-15E Strike Eagle и F-16 Fighting Falcon, както и от бомбардировачите B-1B Lancer, B-52 Stratofortress и B-2 Spirit.

Към момента Lockheed Martin има договори за доставка на JASSM също с Финландия и Австралия, имащи на въоръжение изтребители F/A-18 Hornet/Super Hornet. – Още за AGM-158

http://www.pan.bg/

 
БВМК съгласува плана за работата си през 2014 г. с ръководството на ВМС
11.01.2014, 12:37

Момент от срещата в Адмиралтейството.10 януари 2014 г., членовете на Конфедеративния съвет (КС) на Българската военноморска конфедерация (БВМК) се срещнаха с командира на Военноморските сили на Република България контраадмирал Румен Николов.

Членовете на КС на БВМК запознаха контраадмирал Николов с годишния план на БВМК. Основното събитие в него за 2014 г. е домакинството на нашата конфедерация за организирането и провеждането на младежкия морски лагер на Международната морска конфедерация. Както е известно, нашите флотски ветерани членуват в тази авторитетна организация от м. ноември 2013 г. Освен това, ще бъдат отбелязани и две флотски годишнини: 105-ата годишнина от рождението на капитан І ранг Христо Кукенски – пръв командир на българския ескадрен миноносец „Железняков“, изтъкнат преподавател и моряк, и 100-годишнината от рождението на един от командващите на флота на България – адмирал Бранимир Орманов.

Предмет на обсъждане бяха организацията и подготовката на мероприятията от годишния план, както и съгласуването им с Министерството на отбраната и други ведомства.

Конфедеративният съвет на БВМК получи уверението на Командването на ВМС за подкрепа в осигуряването и провеждането на планираните мероприятия, в името на постигане на съвместните ни цели за 2014 г.

От КС на БВМК

 
Специалисти от ВМС обезвредиха опасен боеприпас в Бургас
11.01.2014, 09:15

Откритият от граждани обект, наподобяващ боеприпас, се оказа ръчна осколочна граната Ф-1, която е силно корозирала.Вчера, 10 януари 2014 г., в Щаба на ВМС бе получен факс от областния управител на Бургаска област. След положителна резолюция на началника на отбраната, група за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров, извърши разузнаване и обезопасяване на открит от граждани обект, наподобяващ боеприпас в кв. „Долно Езерово” на гр. Бургас.

След извършване на опознавателни дейности специалистите класифицираха изделието като опасен боеприпас – ръчна осколочна граната Ф-1, която е силно корозирала.

След извършените процедури по опознаване, боеприпасът беше транспортиран и унищожен на бившата кариера на нос Атия, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

www.navy.mod.bg

 
Индия ще подпише за 18 броя Rafale
11.01.2014, 09:06

RafaleИндия може да подпише сделка с Dassault за покупката на многоцелеви изтребители Rafale, но само за 18 машини. Това съобщава портала AINonline, позовавайки се на собствени източници.

Това се дължи на идващите парламентарни избори в Индия през май. Счита се, че преди изборите няма да може да бъде приключен договора по конкурса MMRCA за 126 изтребителя Rafale, а правилата в Индия забраняват подписването на каквито и да е сделки в рамките на 45 дни преди изборите.

Изход от тази ситуация ще бъде намерен с бърз договор за 18 изтребителя Rafale, които ще се произведат във Франция, какъвто е и оригиналния замисъл на проекта MMRCA. Лицензното производство на останалите 108 самолета ще бъде договорено отделно след парламентарните избори.

Rafale бе избран за победител в конкурса MMRCA през януари 2012 г., но преговорите между индийското правителство и производителя Dassault вървят изключително бавно. – Още за Rafale

http://aeropress-bg.com/

 

 
През януари Русия ще предаде на Виетнам втора подводница "Варшавянка"
10.01.2014, 23:27

Втората от шестте дизелови подводници проект 636 тип "Варшавянка" (по класификациите на НАТО - Kilo) ще бъде предадена на ВМС на Виетнам до края на януари 2014 година, съобщава РИА Новости.

Съответния контракт бе подписан през 2009 година и е на стойност около 2 милиарда долара, като той трябва да бъде изпълнен до края на 2016 година.

"Варшавянките" за Виетнам се строят в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург. Първите две подводници бяха спуснати на вода през 2012 година.

През януари в Санкт Петербург ще бъде подписан приемо-предавателен акт за втората субмарина. След това тя ще бъде натоварена на кораб и ще бъде транспортирана до мястото за постоянно базиране във Виетнам.

Да напомним, че на 31 декември 2013 година във военноморската база Камран с холандския транспортен кораб Rolldock Sea беше доставена първата от тази серия построена за ВМС на Виетнам голямата дизелова подводница HQ-182 Hà Nội (Ханой) проект 0636.1. - Още за проект 636

 

Кипър разреши на руските самолети да използват авиобазата в Пафос

10.01.2014, 22:13

Кипърските власти са разрешили ограничено използване на авиобазата „Андреас Папандреу” край Пафос от руски военни самолети.

Според местната преса, споразумението за такова сътрудничество между двете страни все още не е сключено. Кабинетът е решил да позволи кацането в авиобазата на различни видове самолети, но само при извънредни ситуации, а също и за хуманитарни цели. В същото време на руските ВВС няма да бъде разрешено да използват складовите помещения на базата.

Правителството специално подчерта, че не става дума за постоянна база на Русия в Кипър.

 
Годишен анализ в център на подготовка на специалисти – Сливен
10.01.2014, 22:03

Вчера, 09.01.2014 г, в Център за подготовка на специалисти – Сливен беше направен годишен анализ на подготовката през учебната 2013 година, при което бяха отчетени положителни резултати.

В обръщението си към военнослужещите командирът на формированието полковник Христо Стаматов заяви: „В условията на усилен воински труд успяхме да изпълним поставените задачи и достойно защитихме извоюваните през годините позиции”. Той подчерта, че „постигнатите успехи радват, а високите оценки на Командването на Сухопътните войски са заслужена награда за положените усилия на целия личен състав, който показа инициатива и творчески дух в търсене на нови средства и форми в учебно-възпитателната работа”.

Според показаното и постигнатото от ротите на формированието през 2013 г. на първо място е ротата с командир капитан Георги Костадинов, на второ – ротата с командир Ради Радев, на трето – ротата с командир Петко Бурлаков. А всички други, ще имат своя шанс и те да се докажат през новата учебна година.

Съвсем разбираемо новата учебна година, както беше посочено от полковник Стаматов и при откриването `и, идва с предизвикателството да бъде ”надскочена високата летва на професионализма, волята за успех и воинския дълг, която сами си поставихме”.

http://landforce.mod.bg/

 
Военна клетва във военно формирование 52740 – Хасково
10.01.2014, 21:57

Днес, 10 януари 2013 ч. от 11:00 ч. 20 новоприети военнослужещи положиха военна клетва във военно формирование 52740 – Хасково. Ритуалът се проведе на строевия плац на формированието. Командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров прие строя от командващия клетвата капитан Захари Генев. Духовият оркестър на 2-ра Механизирана бригада участва в ритуала.

Новите войници дадоха тържествено обещание за вярност към народа и Родината пред бойното знаме на 2-ра Механизирана бригада и пред своя командир майор Николай Александров. Техните близки и роднини с вълнение наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи „Заклех се!”.

Официални гости на мероприятието бяха временно изпълняващият длъжността Областен управител на Хасково г-н Кадир Исов, който поздрави военнослужещите, командирът на ПУП „Корен” подполковник Анатолий Първанов, началникът на Областен военен отдел Хасково подполковник Славчо Колев.

Слово произнесе бригаден генерал Любчо Тодоров, в което пожела на новоприетите войни упоритост, достойнство и чест в изпълнението на службата. „Бъдете верни на думите, които ще изречете! И превърнете клетвените слова в свои дела!” – призова бригаден генерал Тодоров.

http://landforce.mod.bg/

 
Празник на военно формирование 24620 – Свобода
10.01.2014, 21:50

Днес, 10.01.2014 г. на тържествено събрание – концерт в гарнизонния военен клуб в град Чирпан, военнослужещите и цивилните служители от военно формирование 24620 – Свобода отбелязаха празника на военното разузнаване – 12 януари и празник на формированието.

В приветствено слово командирът на военно формирование 24620 – Свобода подполковник Пламен Ганев благодари на личния състав за самоотвержения труд, силния дух и непоколебима воля, с които се изпълняват задачите. Пожела на военнослужещите крепко здраве, бодрост и сили за съхраняване и развитие на традициите и ценностите на Българската армия. Тържествената част приключи с награждаване на отличили се военнослужещи от състава на батальона.

Гости на тържеството бяха генерал-майор Нейко Ненов – командир на Сухопътните войски, г-жа Кичка Петкова – кмет на община Чирпан, директори на училища, банки, структури за сигурност в община Чирпан, както и представители на военнопатриотични съюзи;

Военнослужещите бяха поздравени с богата музикална програма от децата на клуб по спортни танци „Денс Юник” към военен клуб гр. Чирпан, вокална група „До Ми Сол” от основно училище „В.Левски” и танцов състав при СОУ „П.К. Яворов”.

 
Започнаха полетите в Долна Митрополия
10.01.2014, 21:20

Pilatus РС-9М Вчера, 9 януари 2014 г., започна летателната дейност за новата година и в Учебната авиационна група от състава на 3-та авиобаза с полети денем в прости метеорологични условия на самолети Pilatus РС-9М и L-39ZA. Това съобщават от ВВС.

Целта на планираните полети е възстановяване, поддържане и повишаване нивото на видовете подготовки на летателния командно–инструкторски състав.

През месец януари предстои интензивна летателна дейност, която включва полети денем в прости или сложни метеорологични условия със самолети РС-9М и L-39ZA и нощем в прости метеорологични условия със самолет РС-9М.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия ще купи японската амфибия US-2
10.01.2014, 20:48

ShinMaywa US-2iИндия най-вероятно ще купи японската амфибия ShinMaywa US-2i. Това стана ясно след срещата между индийския министър на отбраната А К Антони и неговия японски колега Ицунори Онодера.

Двамата министри са се срещнали с цел задълбочаване на отношенията между двете страни и допълнително проучване на японската амфибия US-2. Това практически оставя японския самолет, като единствен кандидат за индийската програма за покупка на амфибиен самолет за търсене и спасяване.

Индия иска да купи девет амфибии, които да се използват от ВМС за страната за изпълнение на задачи по търсене и спасяване. Други кандидати, които се разглеждат са Bombardier CL-415, Бериев Бе-200 и Dornier Seastar CD2.

US-2, който се експлоатира от Японските сили за самоотбрана се задвижва от четири турбовитлови двигателя, има далечина на полета 4700 кm, максимална скорост от 550 km/h и максимална излетна маса от 47 тона. Машината може да излита и каца при вълнение от пет бала, което е непостижимо за другите опции в конкурса.

Ако сделката се осъществи, това би било първия оръжеен експорт в най-новата история на страната. Япония доскоро спазваше самоналожената забрана за експорт на оръжия.

http://aeropress-bg.com/

 
Правителството на Франция е поръчало нови изтребители „Рафал”
10.01.2014, 19:48

RafaleПървите самолети от новата модификация F3-R на изтребителите „Рафал” ще бъдат получени от Министерство на отбраната на Франция през 2018 г. Това се казва в съобщение на компанията „Дасо Авиасион”, производител на изтребителите, предаде ИТАР-ТАСС.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан съобщи, че „стойността на договора е 810 млн. евро”. по думите на министъра, това е ясен сигнал за намерението на властите да финансират усъвършенстването на изтребителите „Рафал” и стратегическия сектор на военната авиация.

Договорът с производителя е бил подписан през декември, но се оповестява едва сега. - Още за Rafale

http://www.focus-news.net/

 
Мястото на Су-25 е едно - във въздуха!
10.01.2014, 19:27

 

 

Интервю с полковник Димитър Данев, командир на авиобаза Безмер

 
Да се върнат живи и здрави от Афганистан, пожелаха на военнослужещите командирът на 101 Алпийски батальон и кметът на Смолян
10.01.2014, 15:00

На добър час и да се върнат живи и здрави от Афганистан пожелаха на военнослужещите командирът на 101 Алпийски батальон, областният управител и кметът на Смолян, на официалната церемония, която се проведе в Смолян за изпращането на военнослужещи от Смолян на мисия в Афганистан, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян.

Командирът на батальона подп. Димитър Кацаров поздрави военните с успешното завършване на специализираното им обучение и успешното им представяне по време на сертифициране във Велико Търново, в Националния военен университет от комисия от Министерството на отбраната за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. По думите му сега им предстои по-трудното – реалното изпълнение на задачи в условия на сложна и динамично променяща се обстановка. Подп. Кацаров заяви, че е убеден, че за пореден път те ще защитят името на българската армия. Призова близките им да ги обичат, да им вярват и да ги подкрепят, защото бойците мислят за бъдещи по-добри дни за семействата си. Пожела на военнослужещите след шест месеца да се върнат живи и здрави, с успешна мисия. Областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов поздрави военните и гостите на церемонията. „Ние сме тук, за да поздравим тези смели мъже на честта с успешно завършеното обучение, за да имат честта там, в една особена обстановка на асиметрични опасности, да защитят името и достойнството на своята родина. Позволете ми, като председател на Областния съвет за сигурност и като български офицер да ви пожелая здраве, вътрешно спокойствие, мъдрост и сили, за да изпълните своя ангажимент там”, каза инж. Кръстанов. Пожела им да отидат живи и здрави и живи и здрави да се върнат.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздрави военните и присъстващите на церемонията. „Ние живеем тук в едно спокойно и мирно време, но има горещи точки в света, където демократичното човечество е длъжно да окаже помощ на тези хора. С тази високо хуманна мисия сте натоварени и вие, и аз не се съмнявам, че вие ще представите достойно България и българската армия в тази мисия”, каза Мелемов. Той подчерта, че най-важното е след шест месеца да се върнат живи и здрави в пълен състав. - Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Любопитна снимка
10.01.2014, 14:38

В сайта http://bmpd.livejournal.com е публикувана любопитна фотография на сирийски бомбардировач Су-24МК (б/н 3506), намиращ се на ремонт в 514-ти авиоремонтен завод в град Ржев, Тверска област на РФ.

 
Строго секретно: Наш премиер бил агент на ЦРУ
10.01.2014, 09:40

Бившият премиер на България в периода 1935 - 1940 г. Георги Кьосеиванов е шпионирал в полза на предшественика ЦРУ - ОСС, пише "Телеграф". Това става ясно от разсекретения документ на ОСС от 1943 г., публикуван от изследователя Спас Ташев във Фейсбук. Става въпрос за доклад на Алън Дълес, който тогава е ръководител на американските тайни служби в Европа със седалище в Берн. По-късно той става директор на ЦРУ през периода 1953 - 1961 г.

В телеграмата изпратена от Алън Дълес на 29 август 1943 г. до шефовете му в ОСС, се изтъква важната роля на неговия агент "Кис", който не само предоставял разузнавателна информация за България, но и се опитвал да окаже влияние върху вътрешно-политическата обстановка в полза на съюзниците. Според пояснението от архиварите на ЦРУ "Кис" е българският пълномощен министър в Берн Георги Кьосеиванов. Той е пратен за ръководител на дипломатическата ни мисия в края на 1940 г., след като изтича премиерския му мандат.Кьосеиванов е на този пост чак до края на 1944 г., след което отказва да се завърне в България и остава да живее в Швейцария до края на дните си.

От доклада на Дълес става ясно, че през 1943 г. са водени тайни разговори за излизането на България от Оста. Кьосеиванов маневрирал така, че да бъде повикан от Цар Борис III и това му дало възможност да докладва директно на него, вместо на наследника си на премиерския пост Богдан Филов. "Кис" предал на монарха послание от американците. Борис бил много впечатлен от писмото и заявил, че неговата цел е на всяка цена да спаси своята страна от по-активно участие във войната. По време на втория разговор с царя Кьосеиванов заявил, че на този етап не е готов да ръководи едно правителство на национално единство. на това Борис отговорил, че в неговите намерения влиза едно предходно правителство, което да се справи с неотложните проблеми. така щял да се подготви пътя към национално правителство, на чело на което той би желал да застане Кьосеиванов.

http://www.blitz.bg/

 
Военен самолет на САЩ се разби в Афганистан, в резултат на което са загинали трима души
10.01.2014, 09:08

МС-12 BeechcraftАмерикански военен самолет се е разбил вчера в Източен Афганистан, в резултат на което са загинали трима американци, предаде телевизия ABC News.

Представител на министерството на отбраната на САЩ съобщи пред телевизията, че инцидентът е станал със самолет Beechcraft МС-12W Liberty (King Air 350), изпълняващ нощен разузнавателен полет.

В изявление на НАТО се съобщава, че при падането на самолета са загинали двама военнослужещи на Международните сили за стабилизиране на мира в Афганистан (ИСАФ) и един цивилен гражданин, работещ по договор в ИСАФ.

Към момента няма свидетелства за това самолетът да е бил свален.

В четвъртък представител на ИСАФ потвърди, че падането на хеликоптер в южната част на Афганистан в средата на декември е станало резултат от вражески действия. Жертва на този инцидент станаха шестима американски военнослужещи.

Същевременно бе съобщено, че ВМС на САЩ са спрели издирването на петия член на екипажа на хеликоптера Sikorsky MH-53E Sea Dragon на Военноморските сили, който се разби на 8 януари край бреговете на Вирджиния. След инцидента четирима души са били транспортирани в болница, като двама от тях починаха по-късно от раните си.

Издирването на изчезналия член на екипажа е прекратено, след като са били претърсени над 500 квадратни мили.

 
Въздушният удар по София на 10 януари 1944 г.
10.01.2014, 08:45

На 10 януари 1944 г. в 13 часа е осъществен удар по София. За първи път той се извършва по комбиниран нощно-дневен способ, причинява много жертви и разрушения и поставя гражданите на столицата на тежки изпитания. Същият ден по обяд 40 противникови самолети бомбардират и Скопие. Те хвърлят 180 авиобомби, като убиват 12 и раняват 16 души.

Англо-американската въздушна армада атакува София по направлението Скопие – Враня – Сливница - София. В дневния удар, нанесен от летците на 15-та американска въздушна армия участват около 330 самолета, от които 220 тежки бомбардировача B-17 - „Летящи крепости“ и B-24 - „Освободител” и 110 изтребителя P-38 ”Лайтнинг”.

Те се построяват на пет вълни и от височина 6000-8000м. хвърлят своите бомби. Бомбеният килим с ширина 2 км. застила кварталите на столицата и причинява много разрушения............ Прочети още

 

 
Разработва се нова бойна машина за морската пехота
09.01.2014, 20:27

БМП-3ФЗа руските военни се разработва нова експедиционна бойна машина за морската пехота. Става известно, че пред военната промишленост е поставена задача да се разработи до 2050 г. принципно нова амфибийна експедиционна бойна машина. Новата разработка трябва да постъпи на въоръжение в морската пехота на ВМФ на Русия и да изпълнява задачи във всякакви ширини и екстремални температури, включително и в Арктика. В този момент обликът на перспективната амфибийна бойна машина на морската пехота е засекретен, но вече е известно, че част от възлите ще бъдат унифицирани с разработката на машината Курганец-25. Най-новата експедиционна машина ще притежава висока мобилност и универсалност при изпълнението на различни задачи. Това е съобщил пред журналисти началникът на бреговите войски на ВМФ генерал-майор Александър Колпаченко.

"В периода до 2050 г. е планирано да се създаде високомобилна амфибийна бойна машина за обезпечаване на действията на морската пехота във всякакви региони и климатични условия, в това число и в арктическата зона", е информирал Колпаченко.

"Има разбиране и единен поглед за необходимостта от създаването на роботизирани бойни платформи за морската пехота, въоръжени с оръжия, базирани на нови физически принципи и използващи различни източници за работа на двигателя", е казал генерал Колпаченко.

http://www.duma.bg/

 
Испания се раздели с транспортния Fokker F27 Friendship
09.01.2014, 20:20

Fokker F27 FriendshipКомандването на ВВС на Испания е снело от въоръжение последния военнотранспортен самолет Fokker F27 Friendship, използващ се за издирвателно-спасителни операции, съобщава Jane's.

Церемонията по отписването на самолета се е състояла в авиобазата «Гандо» на Гран-Канария след неговия прощален полет. Общо на въоръжение във ВВС на Испания са стояли три транспортника F27, чието отписване започна през 2007 г. Преимуществено те се използваха при изпълнения на издирвателно-спасителни задачи.

В тази роля остарелите Friendship бяха заменени с новите модифицирани транспортни самолети CN235 VIGMA, зачислени към 802-ра ескадрила. Част от тези задачи също бяха поети от многоцелевите вертолети AS332 Super Puma. В момента испанските ВВС получиха шест модифицирани транспортни самолета CN235 VIGMA, чието производство се осъществява в предприятието CASA на концерна Airbus в Севиля. Договорът за модификация и доставка на транспортниците бе подписан през 2007 г.

Транспортните F27, чието производство се осъществява от холандската фирма Fokker, изпълняват полети със скорост от 460 километра в час на разстояние до 2,6 хиляди километра. Транспортните самолети са предназначени за превозване до 56 човека.

http://www.duma.bg/

 
Трима генерали ще получат отличието „Знакова личност на район „Младост“
09.01.2014, 20:09

Под ръководството на кмета на столичния район „Младост“ д-р Цвета Авджиева се подготвя уникално събитие, което ще се проведе на 30 януари в местното читалище. За отличието „Знакова личност на район „Младост“ са номинирани трима генерали.

Д-р Авджиева ще връчи поздравителни адреси и плакети на  генерал от резерва Златан Стойков – последният началник на Генералния щаб на Българската армия и първи началник на отбраната, в момента е председател на Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР); генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов – бивш командващ на Сухопътните войски, в момента е председател на Клуб „Командване на Сухопътните войски” в организацията на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в район „Младост” и генерал-майор от резерва Пламен Студенков – бивш директор на Служба „Военна информация” в Министерството на отбраната, в момента членува в дружество „Полковник Борис Дрангов” в организацията на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в район „Младост”.

Инициативата за определяне на знакова личност на район „Младост“ под патронажа на кмета д-р Цвета Авджиева е традиционна. За първи път обаче в строя на отличените ще се включат български генерали и офицери. Събитието се организира съвместно с Районната организация на СОСЗР. Очаква се в него да участват представители на Министерството на отбраната, висшето военно командване и военно-патриотичните съюзи.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китай показва две нови противокорабни ракети
09.01.2014, 17:45

На китайски военни сайтове се появиха снимки на свръхзвуковата противокорабна ракета YJ-12 и на противокорабната крилата ракета YJ-100, съобщава Global Times.

И двете ракети може да се изстрелват от бомбардировачите H-6G (модернизирано копие на съветския Ту-16) и от изтребител-бомбардировачите JH-7B от китайските ВВС.

YJ-100 е разработена на базата на крилата ракета CJ-10, която е от среден клас с далечина на действие от 550 до 650 км.

Анализирайки публикуваните снимки военните експерти определят, че дължината и диаметъра на YJ-12 са около 6 м и 0.55-0.6 м. YJ-12 е доста по-малка в сравнение с руските 3M55 и 3M80 и съответно е с по-малка далечина на действие и по-малък боен товар. Според експерти бойната глава на YJ-12 е около 2000-2500 кг.

При изстрелване от малка височина далечината на действие на YJ-12 е около 150 км, като може да достигне 250-300 км при запуск от голяма височина. Независимо от малките си размери YJ-12 може да потопи или извади от строя бойни кораби евентуалния противник.

http://www.pan.bg/

 
Първи летателен ден за годината в Граф Игнатиево
09.01.2014, 17:36

МиГ-29С полети денем в прости метеорологични условия на самолет МиГ-29 започна летателната подготовка за новата календарна година на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево вчера, 8 януари 2014 г. Това съобщават от ВВС.

В рамките на първия летателен ден се изпълниха задачи за възстановяване и поддържане на подготовката по бойно използване на самолета, които са от особена важност за изпълнението на основната задача на базата – носенето на непрекъснато бойно дежурство.

През тази година се навършват 10 години от изпълнението на мисията „Аir Policing”, свързана с контрол на въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на страната в системата на противовъздушна отбрана на НАТО.

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с посланика на САЩ у нас
09.01.2014, 17:13

Министърът на отбраната Ангел Найденов прие днес, 9 януари, посланика на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс.

По време на разговорите бяха потвърдени взаимните ангажименти по линия на стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на отбраната и в рамките на НАТО. Бяха обсъдени въпроси, свързани със състоянието и перспективите на двустранното военно сътрудничество.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и директорът на дирекция „Отбранителна политика“ полковник Радостин Илиев.

http://www.mod.bg/

 
Командващият на специалните операции на НАТО вицеадмирал Шон Пайбъс беше на официално посещение в нашата страна
09.01.2014, 17:09

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна вчера, 8 януари, с командващия на специалните операции на НАТО вицеадмирал Шон Пайбъс, който беше на официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със състоянието и задачите на Силите за специални операции (ССО) на Българската армия .

Министърът на отбраната изтъкна, че българските ССО трябва да изграждат и поддържат способности, които да бъдат използвани по ефективен начин за изпълнението на широк спектър задачи, за да допринасят за повишаване общите военни способности и за гарантиране на националната сигурност и отбрана на страната и колективна система за сигурност на НАТО и ЕС.

Министър Найденов отбеляза по време на разговорите, че на предстоящия Преглед на Въоръжените сили през 2014 г. ще се оцени състоянието на Силите за специални операции.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов посочи, че благодарение на новия подход на политическото ръководството на Министерството на отбраната бригадата „Специални сили“ няма да бъде трансформирана в полк. Той каза още, че препоръките, които са дадени от инспектиращия екип на НАТО през септември, ще бъдат отчетени в предстоящия Преглед на въоръжените ни сили.

Командващият на специалните операции на НАТО вицеадмирал Шон Пайбъс даде положителна оценка за работата на българските ССО и увери, че и занапред Щабът на Силите за специални операции на НАТО ще оказва необходимата подкрепа за развитието и подготовка на ССО на Българската армия.

По-рано вицеадмирал Шон Пайбъс проведе срещи с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващия на Съвместното командване на силите и командири на видовете въоръжени сили.

http://www.mod.bg/

 
През 2014 година Русия ще заложи още две подводници „Борей”
09.01.2014, 16:54

АП "Александър Невски"В Северодвинското корабостроително предприятие „Севмаш” през 2014 година ще започне строителството на две нови стратегически атомни подводници от проекта 955А „Борей”.

Началото на строителството съвпада с празниците: Деня на моряците-подводничари на 19 март и Деня на ВМФ на Русия, който се отбелязва в последната неделя на юли.

Не се уточнява какви имена ще получат новите подводници, но е известно, че по традиция подводниците от проекта „Борей” получават имена на руски князе. (По непотвърдена информация имената ще бъдат Александър Суворов и Михаил Кутузов)

Строителството на подводници от проекта 955А се извършва в рамките на държавната програма за оръжията на Русия за периода 2011-2020 години, която предвижда приемане в състава на военноморския флот на 8 подводници от този тип.

Главната субмарина от проект „Борей” – „Юрий Долгорукий” – беше приета на въоръжение на 10 януари 2013 година, като влезе в състава на Северния флот на ВМФ на Русия. Приемането на първата серийна подводница от проекта – „Александър Невски” - се състоя на 23 декември 2013 година. Тя бе зачислена в състава на Тихоокеанския флот. С втората серийна подводница – „Владимир Мономах” – в момента се провеждат изпитания, а третата – „Княз Владимир” – се намира на определен стадий на строителство в „Севмаш”. – Още за проект 955

 
Индия ще създаде изтребител от пето поколение през 2018 г.
09.01.2014, 16:36

Модел на AMCA Фото: thebharatmilitaryreview.blogspot.comОрганизацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия е започнала да проектира перспективния изтребител от пето поколение „AMCA” (Advanced Medium Combat Aircraft), заяви генералният директор на аерокосмическите системи „DRDO” Кандасами Тамилмани. Според него, новият боен самолет ще бъде готов през 2018 година.

Перспективният изтребител ще бъде с два двигателя, като за първи път в индийски боен самолет ще се използва технологията „стелт”. Теглото на „AMCA” е 20 тона, а бойният радиус на самолета ─ около 1000 километра. Изтребителят ще може да развива скорост до 2000 километра в час.

Разработка на AMCA се извършва самостоятелно от Индия от 2006 година. Военното ведомство на страната смята да запълни с новите самолети нишата между леките изтребители Tejas и тежките FGFA (създавани заедно с Русия на базата на Т-50) и Су-30МКИ.

 
Виетнам планира да закупи руски танкове Т-90
09.01.2014, 16:28

Т-90Въоръжените сили на Виетнам проучват възможността да закупят от Русия партида основни бойни танкове Т-90.

Армията на Виетнам силно се нуждае от съвременна бронирана техника поради силния растеж на силата на сухопътните войски на съседните държави.

Руският танк напълно отговаря на нуждите на виетнамската армия. Въпреки това, има затруднения с обединението на целия танков парк. За намаляване на разходите за поддръжка на танковите части, е нужно цялостно превъоръжаване с нови бойни машини, което ще доведе до организационни и логистични трудности. – Още за Т-90

 
Словакия е склонна да замени МиГ-29 с Gripen
09.01.2014, 13:12

JAS-39 GripenСловакия разглежда възможностите да замени намиращите се на въоръжение МиГ-29 с шведските изтребители JAS-39 Gripen, съобщават местни медии.

Американските F-16 също са възможен вариант, но словашкият министър на отбраната е склонен да предпочете Gripen поради по-ниската цена и по-лесно техническо обслужване, пише вестник SME.

Друг фактор в полза на шведските изтребители е планът на Словакия за създаване на обединена ескадрила със съседна Чехия, която е взела на лизинг 14 JAS-39 Gripen за девет години и се подготвя да удължи срока на договора.

http://www.pan.bg/

 
Възстановен е повреденият при пожар бомбардировач B-2 Spirit of Washington
09.01.2014, 12:02

B-2 Spirit of Washington Американската компания Northrop Grumman е възстановила със съдействието на ВВС ‘стелт’ бомбардировача B-2 Spirit of Washington , повреден при пожар в двигателния отсек през месец февруари 2010 г., съобщава Flightglobal.

Стойността на ремонтно-възстановителните работи не се разкрива. През 1997 г. цената на един В-2 Spirit , включвайки в нея разработването, изпитанията и производството, е 2,1 милиарда долара (което е около 3 милиарда долара по цени от 2013 г.) .

По време на програмата за възстановяване на Spirit of Washington специалисти са оценили получените повреждания и са установили причината за пожара, след което са ремонтирали композитната конструкция на бомбардировача.

По данни на ВВС на САЩ възстановеният стратегически бомбардировач е напълно пригоден за полети и може да изпълнява бойни задачи без всякакви ограничения.

Пожарът на В-2 е станал във военновъздушната база „Андерсън” (остров Гуам) по време на запуска на двигателите, когато се запалва един от тях. В резултат значително са повредени двигателния отсек и задната част на самолета.

В същата база също през февруари, но две години по-рано, при излитане се разбива друг бомбардировач В-2. Към момента на въоръжение в американските ВВС са 20 ‘стелт’ бомбардировача В-2 Spirit . – Още за В-2

http://www.pan.bg/

 
НСО получи военното летище край Доброславци
09.01.2014, 10:00

Правителството прехвърли на НСО военното летище край софийското село Доброславци. Процедурата отне повече от година. Гардовете вече ще могат да ползват пистата като тренировъчен полигон, без да искат специално разрешение от МО, както са правели досега.

Общата площ на имота е 42,5 дка и е със 7 сгради. Държавата даде на НСО още три други имота. Най-големият е 308 дка с 41 постройки и се намира в землището на село Мировяне. Там има пътека за рулиране.

НСО получава и 160 дка земя с 30 сгради със застроена площ от близо 10 000 кв. м и басейн от почти 400 кв. м в Нови Искър. Четвъртият имот е сграда от 109 кв. м в село Кътина.

 
"Безмер" става ВИП авиобаза на НАТО
09.01.2014, 09:30

Плацдарм за всяка голяма операция на южния фланг на НАТО. В това е на път да се превърне авиобаза "Безмер", след като алиансът реши да излее 60 милиона лева за модернизация на летището. Така на него вече ще могат да кацат и най-големите военнотранспортни натовски самолети.

Процедурата по разглеждане на офертите за авиобазата, която съществува от 73 години, приключва. 60-те милиона лева инвестиции ще отидат за разширяване и модернизиране на авиобазата, обяви във вторник в Ямбол военният министър Ангел Найденов. Очаква се пистата да бъде разширена и на север към община Сливен, и на юг към село Безмер, което е в община Тунджа.

България вече е давала на алианса да използва летище Сарафово за самолети цистерни, които зареждаха изтребители над морето. Сарафово обаче е прекалено близо до голям град като Бургас и най-големия курортен комплекс у нас Слънчев бряг. След разширението си авиобаза "Безмер" става идеалното място за такъв вид операции, твърдят запознати. На всичко отгоре базата е само на около 25 км от полигона "Ново село", където ще бъдат разположени американски сухопътни части. За подобен тип летища важи правилото на Формула 1. Пистите там се правят близо до летища, далеч от голям град и по възможност с максимум комуникации. Това отговаря напълно за авиобаза "Безмер", твърдят специалисти. Години наред цялата ударна авиация, която поддържа пехотата на българските военновъздушни сили, беше разположена основно на "Безмер". В случай че самолетите СУ-25 бъдат извадени от въоръжение, имаше опасност България да остане без ударна авиация. А СУ-25 е уникален в редиците на НАТО. Просто във военновъздушните сили на пакта няма друг СУ-25 освен българските. Всъщност освен нашите самолети има само един друг чист щурмовик в силите на алианса - американският А-10. Той обаче е особено ценен от щатската армия, която в момента предлага неговата модернизация, така че да остане на въоръжение. Очевидно това трябва да се случи и с българския щурмовик.

Министър Ангел Найденов във вторник успокои жителите на Ямбол, че личният състав на авиобаза "Безмер" остава. Планираното от предишното ръководство на министерството съкращение няма да се състои. Така на практика повече от 200 военнослужещи запазват работните си места. В Ямбол не е тайна, че заслугата за това е преди всичко на червения депутат Атанас Мерджанов, който е председател на вътрешната комисия в българския парламент. Именно Мерджанов бе инициатор и основен лобист за спирането на съкращенията на "Безмер". С негова помощ бяха запазени и други 200 работни места на три военни формирования на Сухопътните войски във и около Ямбол. Самият депутат публично благодари на министъра и на началника на отбраната генерал Симеонов за преразглеждането на планираните съкращения.

За нашето село базата е от огромно значение. Голяма част от хората тук са бивши или настоящи военни или цивилни служители в нея, коментира пред "Стандарт" кметът на село Безмер Росен Русев. Оказа се, че той в момента е действащ военен. "Аз се явих на изборите преди две години като независим, спечелих и сега ползвам правото си да кметувам, след което законът ми позволява да се върна под пагон на работното си място", обясни Русев. Той припомни, че някога на летище "Безмер" са кацали големи съветски самолети, които са изнасяли български плодове и зеленчуци.

Не е тайна, че аеропортът, който се намира само на 7 км от Ямбол и на по-малко от 20 от Сливен, се използва от всяка власт. Няма премиер на България, който да не е кацал на летище "Безмер", идвайки в Ямбол, Сливен и околността. По време на кризата с банковите заложници през 2011 година в Сливен баретите и психолозите на МВР от София пристигнаха със самолет, кацнал на "Безмер". Базата е част от българо-американското военно споразумение и се използва редовно през последните години за съвместни учения. Преди година и половина нейни военни бяха арестувани за незаконно изнасяне на 106 ракети "въздух-земя", а съдебният процес още продължава.

През последните години държавата изкупи земите на собствениците около базата. Така всички бяха овъзмездени и процедурата, която продължи няколко години, е напълно приключила. Това означава, че няма законови пречки разширението на авиобаза "Безмер" да стартира и на практика. Очаква се успоредно с удължаването на пистата да бъде обновена и техниката за приемане и водене на самолети. Със сигурност ще има и специална връзка между авиобаза "Безмер" и авиобаза "Ново село". - Още за АБ "Безмер"

http://www.sliveninfo.com/

 

 
Забавяне при ремонта на хърватските МиГ-21
08.01.2014, 23:25

МиГ-21Има забавяне в графика на изпълнение на ремонтите и адаптацията на хърватските МиГ-21. Това съобщава местния специализиран сайт defender.hr.

Забавянето в доставката на ремонтирани и адаптирани изтребители МиГ-21 се дължи на проблеми с производството на навигационни и комуникационни системи, нужни за опериране в гражданско въздушно пространство, които са били отговорност на чешки подизпълнител. По предварителен план първия ремонтиран и адаптиран МиГ-21бис е трябвало да се достави през октомври 2013 г.

Според хърватския сайт ВВС на страната са крайно доволни от капитално-възстановителния ремонт, който украинската компания „Укрспецэкспорт” извършва. Машините, обаче трябва да получат и адаптация на авиониката си, което е отговорност на външни фирми.

Очаква се първата доставка да стане факт до края на януари 2014 г.

Според defender.hr в момента хърватските ВВС разполагат с точно три изправни МиГ-21бис, като до скоро машините са били две, тъй като едната е имала проблем с двигателя, поради глътната птица.

През юли 2013 г. хърватското правителство сключи договор с ГК „Укрспецэкспорт” за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието ГП „Одесавиаремсервис”. Машините са от неизпълнен договор с Йемен. Страната бе поръчала 28 изтребителя МиГ-21, но успя да плати само 20 от тях, а останалите останаха на съхранение в Украйна. Целият договор с Хърватска е на стойност от $13,7 млн.

http://aeropress-bg.com/

 
Филипините купиха 21 възстановени вертолета Huey
08.01.2014, 23:13

UH-1H Фото: ВВС Филипините Министерството на отбраната на Филипините е сключило с консорциум на американската компания Rice Aircraft Services и канадската Eagle Copters контракт за възстановяване, капитален ремонт и доставка на 21 многоцелеви вертолета UH-1 Huey, съобщава Jane's.

Точната сума на сделката не се уточнява. Съглашението е било подписано на 22 декември 2013 година след проведен тендер, но Rice Aircraft Services обяви за него едва сега.

Според условието на съглашението, доставката на първите възстановени вертолети трябва да продължи до половин година от момента на неговото подписване.

Военното ведомство на Филипините планира да използва вертолетите в поискови и спасителни операции. Контракта не предвижда въоръжаване на машините.

Според информация на Flightglobal MiliCAS, в момента на въоръжение във ВВС на Филипините има 36 многоцелеви вертолета UH-1H/V.

 
Утре Военноморското училище става на 133 години
08.01.2014, 22:29

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" С тържествена церемония по вдигане на националното знаме на Р. България и полагане на цветя на "Алеята на преподавателя" ще бъде отбелязана утре 133-годишнина от основаването на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. След това в зала „Вапцаров” ще стартира тържествено събрание – концерт, в което ще участват Представителният ансамбъл на въоръжените сили на България и ученици от  ЧЕУ „Малкият принц”.

На тържеството ще присъстват началниците на Военноморските академии на Полша и Гърция – контраадмиралите Чеслав Дърч и Йоанис Майстрос.

Поканени са представители на държавната и на местната власт, представители на морски институции и обществени организации, приятели на Морското училище.

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в Република България, а неговата история и настоящата му дейност го утвърждава като най-авторитетния център за подготовка на морски кадри. Традициите в българското морско образование датират от 1881г., когато се открива Морското училище - първото техническо учебно заведение в България за обучение на машинисти и огняри. От 03.12.1904 г. то е вече Машинно училище при флота - средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) - и кадри с висше специално морско техническо образование.

През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". – Още за ВВМУ

 
САЩ: нови безпилотни самолети
08.01.2014, 22:03

X-47BВоенноморските сили на САЩ планират да получат значително по-голям и тежък палубен безпилотен апарат, отколкото X-47B, минавал изпитания през 2013 година по програмата на демонстратор на технологиите.

Става дума за апарат, съпоставим по размери с изтребителя F-14 Tomcat. Масата на перспективния апарат, създаван в рамките на програмата UCLASS, ще бъде от 32 до 36 тона.

Големите размери и масата при излитане са обусловени от повишените изисквания към бордовото оборудване и възможностите за носене на оръжия. Освен това, военните искат разширяване на полезното им натоварване.

 
Хеликоптер на американския военноморски флот се е разбил в океана, има загинали
08.01.2014, 21:39

Sikorsky MH-53E Sea Dragon Хеликоптер Sikorsky MH-53E Sea Dragon на американския военноморски флот се е разбил днес в 11:00 местно време във водите на Антлантика на 20 мили източно от Virginia Beach, щат Вирджиния, съобщава Daily News.

Хеликоптерът е катастрофирал по време на рутинен полет.

На борда е имало 5 военнослужещи, двама от които са загинали, а един все още се издирва. Спасителната операция продължава.

 
Карлово празнува 136 години от освобождението си
08.01.2014, 14:37

Днес, 8-ми януари 2014 г., военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в честването на 136-тата годишнина от Освобождението на града. В мероприятието взеха участие Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.

Отбелязването на годишнината започна пред паметника на ген. Павел Карцов, където военният историк подполковник от резерва д-р Петър Ненков разказа за героизма на руските войни и българската войска, дали живота си за освобождението на града.

В знак на признателност цветя поднесоха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, бригаден генерал Димитър Шивиков командир на 61 мбр, г-н Стойо Карагенски председател на Общинския съвет на град Карлово, представители на общинското ръководство, военно-патриотични организации и училища от общината.

Честването на годишнината продължи с шествие по улиците на Карлово до паметната плоча на „Пулевата къща”, в която се е намирал щабът на руската армия и е отседнал ген. Карцов, където с цветя бе отдадена почит към освободителите на града.

http://landforce.mod.bg/

 
Под ръководството на постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев беше представен проект по ОПАК за обучение на служители на МО
08.01.2014, 14:32

Под ръководството на постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев днес, 8 януари, се проведе встъпителна конференция за представяне на проекта на Министерството на отбраната „Повишаване на квалификацията на служители от администрацията на Министерството на отбраната в курсове, модули и семинари в страната“.

Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, цели да усъвършенства уменията и знанията, да повиши квалификацията на държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, от военното ведомство.

Основната идея е да се подпомогне изграждането и поддържането на модерна и ефективна система в тази област. Проектът е на стойност 34 215,61 лв, а срокът за неговото изпълнение е до септември 2014 г.

Обучението ще се извърши от Института по публична администрация.

http://www.mod.bg/

 
В хангарите на совалките ще се обслужват корабите X-37B
08.01.2014, 13:18

Orbiter Processing Facility 1 (OPF-1)Миналият петък бе обявено, че е сключено споразумение между НАСА и компанията Боинг за наем в Космическият Център Кенеди на Кейп Канаверал, на хангара [Orbiter Processing Facility 1 (OPF-1)], който по рано бе използван за провеждане на междуполетно обслужване а корабите за многократно използване от системата Space Shuttle.

Сега се предполага хангарът да бъде използван за обслужване на безпилотните совалки X-37B.

По заявление на властите на щата Флорида, споразумението за арендата означава повяването на нови работни места за жителите на близките градове.

По наличните данни, компанията Боинг планира в близко бъдеще да вземе под наем още един хангар - OPF-3. В това здание се предполага да се подготвят за полет пилотираните кораби CST-100, които в момента се разработват от компанията Боинг.

http://www.spacenewsbg.com/

 
„Руски витязи” ще се представят в Бахрейн
08.01.2014, 12:48

„Руски витязи” С решение на правителството на Русия, авиационната група за висш пилотаж „Руски витязи” ще участва в третото международно авиошоу BIAS-2014, което ще се проведе от 16 до 18 януари в Бахрейн.

„Руски витязи” в съпровод на военнотранспортен самолет Ил-62 ще излетят за Бахрейн в петък.

Пилотажната група „Руски витязи” е основана на 5 април 1991 година от най-добрите военни летци на ВВС и е дислоцирана в краймосковската авиобаза Кубинка, като влиза в състава на Държавния център за подготовка на авиационен персонал и войскови изпитания (град Липецк). – Още за „Руски витязи”

 
Първите пет F-22 Raptor пристигнаха във военновъздушната база Tyndall
08.01.2014, 10:28

На 6 януари военновъздушната база Tyndall (щат Флорида) прие първите пет от общо 24 изтребители пето поколение F-22 Raptor. Те влизат в състава на новосформираната 95 изтребителна авиационна ескадрила (иае) от състава на 325 авиокрило.

Следващите шест ще пристигнат през февруари, още шест през март и последните седем – през април. Изтребителите прелитат от досегашната си база Holloman (НюМексико) като част от плана за реорганизация на американските ВВС.

Военновъздушната база Tyndal досега винаги се е използвала като учебно-тренировъчен център за летци и технически състав. През последните години там са обучавани и повишавали подготовката си летци и техници на F-22 Raptor. Новосформираната 95 иае е първата чисто бойна ескадрила в историята на базата. Същевременно Tyndal ще стане военновъздушната база с най-голям брой изтребители F-22 Raptor – над 50.  – Още за F-22 Raptor

http://www.pan.bg/

 
Индонезия може да купи от Русия нови изтребители
08.01.2014, 10:23

Су-35Министерството на отбраната на Индонезия има намерение да извади от въоръжение старите си изтребители F-5 Tiger и да ги замени с бойни машини от последно поколение, като се разглежда и вариант за купуване от Русия на самолети Су-35.

Според военния министър на страната опциите са пет – шест, като покупката трябва да залегне в стратегическия план на страната за периода 2015 – 2020 г. Смята се, че сред възможните варианти са Су-35, F-15, F-16 и Gripen. Става дума за купуването на 16 изтребители (пълноценна ескадрила), като решение по въпроса може да бъде взето преди 2015 година.

През 2003 година Индонезия за първи път купи от Русия четири изтребителя Су, а през август 2007 година страните подписаха нов контракт за доставка на още 6 такива самолети. По време на изпълнението на подписания през 2011 година трети контракт, ВВС на Индонезия получиха още шест машини, по два самолета през февруари, май и септември 2013 година. - Още за Су-35

 
Самолетоносачът „Викрамадитя” пристигнал в Индия
08.01.2014, 10:07

Самолетоносачът „Викрамадитя” Индийският самолетоносач „Викрамадитя” е пристигнал вчера във военноморската база Карвар на крайбрежието на южния щат Карнатака, съобщава индийският телевизионен канал IBN с позоваване на източници във ВМС.

На 16-ти ноември 2013 г. в Северодвинск се проведе церемония по предаването на военноморските сили на Индия на самолетоносача от проекта 1143, който всъщност е преоборудваният руски крайцер от проекта 11434 „Адмирал Горшков”. Корабът напусна териториалните води на Русия на 9 декември 2013 година.

Процесът на интеграция на самолетоносача във ВМС на Индия ще заеме от три до четири месеца, отбелязват източниците.

 
САЩ изпращат допълнителни войски и танкове в Южна Корея
08.01.2014, 09:46

танк M1A2 САЩ заявиха, че през следващия месец ще изпратят още 800 военнослужещи, около 40 танка „Абрамс” и бронетранспортьори в Южна Корея в рамките на промяната на военния баланс в посока към Източна Азия след продължителните войни в Ирак и Афганистан, предаде Reuters.

На 1 февруари батальон от войници, танкове M1A2 и около 40 бронетранспортьора „Брадли” от Първа кавалерийска дивизия на САЩ, базирана във Форт Худ щата Тексас, ще започнат деветмесечно разгръщане в Южна Корея.

Говорител на Пентагона посочи, че военните ще останат в страната девет месеца, но при завръщането си ще оставят оборудването, което ще бъде използвано от други американски части на ротационен принцип. Сега в Корея са разположени около 28,000 американски военнослужещи

http://www.focus-news.net/

 
Четирима души загинаха при катастрофата на американски хеликоптер в Норфолк
08.01.2014, 09:20

НН-60Четиричленен екипаж загина след като американски военен хеликоптер от 48-мо авиокрило (развърнато в британската база Lakenheath) катастрофира при тренировъчна мисия в близост до крайбрежието на британското графство Норфолк, съобщава BBC News.

Хеликоптерът HH-60G Pave Hawk, който е модификация на Sikorsky Black Hawk, падна вчера в 18:00 местно време в блатиста местност в близост до селището Клей (Cley next the Sea) – в район, който остава наводнен след последните високи приливни вълни.

Първоначално бе съобщено, че летателният апарат е паднал в Северно море, заради което бреговата охрана изпрати спасителни лодки, но впоследствие те бяха върнати на брега.

 

 
Десето редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителствата на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната ще се проведе в Щутгард, Германия
07.01.2014, 23:55

Заседание на Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната ще се състои на 8 и 9 януари 2014 г. в Щутгард, Германия. То ще се проведе под председателството на генерал-майор Ранди Кий от Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ и контраадмирал Георги Георгиев, заместник-началник на отбраната. По време на заседанието ще бъдат отчетени резултатите по прилагане на Споразумението и ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с планираните за 2014 г. съвместни българо-американски подготовки и учения.

В двудневния форум от българска страна ще участват заместник-началникът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, началникът на отдел „Съвместни съоръжения” и секретар на Съвместната комисия полковник Явор Матеев, съпредседателите на подкомитетите към Изпълнителния комитет на Съвместната комисия и др. От американска страна ще участват представители на Европейското командване на Силите на САЩ, на командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота, Военноморските сили и Инженерния корпус на САЩ в Европа, както и на Офиса на аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.

В рамките на посещението българската делегация, водена от контраадмирал Георги Георгиев, ще проведе и други срещи в Европейското командване на САЩ в Европа, на които ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с по-нататъшното прилагане на Споразумението.

http://www.mod.bg/

 
Без съкращения в Ямболските военни формирования
07.01.2014, 23:50

Четирите военни формирования на територията на област Ямбол ще се запазят във вида и състава, в който са сега. Това стана ясно на пресконференция на министъра на отбраната Ангел Найденов и областния управител на Ямбол Николай Пенев, съобщи Пресцентърът на МО. Тя се проведе след тържествения ритуал по изпращането на военнослужещи от 26-ия контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан.

Министърът на отбраната посочи, че в трите военни формирования на Сухопътните войски в община Ямбол и във военното формирование на Военновъздушните сили в Безмер служат 1 400 военнослужещи. В авиобаза Безмер предстои стартирането на проекта за укрепване, разширяване и удължаване на пистата. Този инвестиционен проект в рамките на 60 млн. лева ще бъде осъществен по програма на НАТО.

На срещата министърът на отбраната е поставил на обсъждане   възможността за предоставяне на общински терени или жилища с цел  осигуряване на 300 военнослужещи, които сега живеят на свободен наем. Предстои този въпрос да бъде обсъден на експертно ниво.

„Друга важна тема, която обсъдихме по време на нашата среща, е възможната мисия за подготовката на либийски военнослужещи на полигон „Ново село“ , посочи министър Найденов. „Ние сме в напреднала фаза на разговорите с либийската страна. Нашето настояване да има отделно междудържавно споразумение между България и Либия остава непроменено“, заяви той. “Очакваме през януари да продължат разговорите на експертно ниво за изясняване на въпроси по съдържанието на споразумението, свързани с правния статут, юрисдикцията, подбора и контрола на достъпа на либийски граждани на територията на Република България“, поясни министърът на отбраната. „Ние не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военнослужещи на наша територия. Ако не получим задоволителни отговори на всички въпроси, които ни интересуват, ако не сме удовлетворени от гаранциите за сигурността и минимизиране на рисковете при тази мисия, няма да участваме в нея“, заяви той. Държим на междудържавно споразумение поради два основни фактора – числеността на либийските военнослужещи – от 5000 до 8000, и продължителността на периода на подготовка – от 5 до 8 години, затова трябва да има гаранции от либийска страна, че мисията е държавен ангажимент, разясни министър Найденов.

В отговор на въпрос, свързан с инженерно-техническото съоръжение по българо-турската граница, министър Найденов каза, че Министерството на отбраната има ангажимент само по неговото изграждане. Има процедури, които не са отговорност на военното ведомство, поясни той и като пример посочи издаването на виза за проектиране, изготвянето на окончателния технически проект и неговото утвърждаване, както и издаването на строително разрешение, които са изцяло отговорност и компетенция на МВР. Тези процедури изискват повече от месец и вече са приключили, коментира министърът. Той посочи, че предстои да бъде проведена процедура по доставка на материалите, а самото изграждане на съоръжението може да стане в рамките на 45 дни, ако климатичните условия позволят.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

http://www.otbrana.com/

 
Националната програма на японската отбрана се преориентира към Китай и КНДР
07.01.2014, 17:18

Публикуваната от японското правителство програма за национална отбрана за периода след 2014 г. предизвика негативна реакция от страна на КНР: Пекин вижда в нея възраждане на японския милитаризъм. Такава реакция е напълно естествена, доколкото Япония изцяло скъсва с наследството от епохата на студената война, когато за важен противник се смяташе СССР (Русия). Новата програма изцяло се съсредоточава върху новите заплахи – КНР и КНДР.

Съдейки по публикуваните от японците документи, страната планира да осъществи мащабни съкращения на военните сили. Например сега силите за японска самоотбрана по щат могат да имат 600 танка и 700 артилерийски системи – в бъдеще се планира съкращаване на броя на тежкото въоръжение до 300 танка и 300 единици артилерия. Предвид размерите на Япония можем да признаем, че числеността на сухопътните бойни части с тежко оръжие ще бъде съкратена до абсолютен минимум в случай на крайна, непредвидена необходимост. В същото време нараства броят на сухопътните части за бързо реагиране с леко въоръжение.

Япония ще увеличи броя на подводниците от 16 да 22, миноносците с американска противоракетна система „Иджис” AEGIS от 6 до 8, броят на изтребителите от 260 до 280. ще бъдат превъоръжени зенитните ракетни части на сухопътните войски. Япония също така възнамерява съществено да увеличи възможностите за контрол върху въздушното пространство с допълнителни самолети за далечно радиолокационно откриване. Имайки достъп до продукцията на американската отбранителна промишленост и солидните собствени технически и финансови възможности, японците са в състояние да постигнат бързо увеличаване на военния потенциал.

Освен това ще бъде обърнато внимание върху повишаване устойчивостта на японската военна инфраструктура при евентуални ракетни удари. Япония ще разгледа не само допълнителни мерки за отбрана от ракети, но и възможности за създаване на собствен потенциал за сдържане и нанасяне на ответен удар. Това може да означава, че Япония ще тръгне по пътя на Южна Корея и Тайван и ще създаде собствени крилати ракети. При този случай Китай ще трябва да засили противовъздушната си и противоракетна отбрана на своите обекти на военноморската инфраструктура в крайбрежието на Източнокитайско море.

Въпреки че разработваните от Япония планове за превъоръжение могат да създадат отделни трудности за КНДР в района на Източнокитайско море, мащабите на военната модернизация на двете страни остават несъпоставими. Китай напълно може да увеличи броя на наличните си крилати ракети и техните носители (кораби и авиация) до такава степен, че това да позволи да се нанесе срещу Япония мигновен неядрен удар с огромна разрушителна сила.

В същото време военният конфликт не е цел на нито една от страните. Целта на Китай е да накара Япония да признае съществуването на териториалния спор, да започне преговори и в бъдеще да се съобразява с интересите за сигурност на Китай. Япония се стреми да ограничи ръста на китайското влияние в региона, опирайки се на съюза със САЩ. Новите видове въоръжение са нужни и на едната, и на другата страна преди всичко за разширяване на възможностите за политическо маневриране при решаване на териториалните проблеми.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Индия проведе изпитания на ракета, способна да носи ядрен боен заряд
07.01.2014, 15:00

Днес въоръжените сили на Индия проведоха успешни изпитания с балистична ракета „Притхви-II”, съобщава телевизия Zee News.

Това е трети пуск на ракета от този тип за последните два месеца. Пускът е бил извършен от мобилна пускова установка от полигон Чандипур в източния щат Орисса.

„Пускът е успешен на 100%. Всички цели са достигнати” – заявил началника на полигона М. Прасад.

Според информация на Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Индия (DRDO), подобни изпитания се провеждат, за да бъде „ясно демонстрирана оперативната готовност на Индия да реагира на всякакви събития”.

Ракетата „Притхви-II” е с двигател с течно гориво и постъпи на въоръжение през 2003 година. Тя е способна да носи бойна глава с тегло от 500 до 1000 килограма, като обсега на действие достига до 350 километра. – Още индийски ракети

 
Военноморска база в Бургас ще проведе годишен анализ на бойната подготовка и дисциплината за 2013 година
07.01.2014, 14:35

На 8 януари във Военноморска база – ВМС, в присъствието на командирите на подчинените формирования, ще се проведе годишен анализ на бойната подготовка и дисциплината за 2013 година, съобщиха от пресцентъра на базата.

Командирът на Военноморска база – ВМС, комодор Митко Петев кани журналисти, от 12.30 часа в Интерхотел „България” – Бургас, за запознаване с резултатите от дейностите на военноморска база – ВМС през 2013 година.

 
САЩ ускоряват доставките на военна техника за Ирак
07.01.2014, 10:35

Белият дом обяви, че ще ускори доставките на военна техника за Ирак, за да помогне на страната да се справи със свързваните с Ал Кайда бойци. Стъпката е част от програмата, която цели справяне с бунтовническите групи в западната провинция Анбар, съобщава Ройтерс.

Силите на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ISIL), част от международната мрежа на Ал Кайда, са затегнали хватката си около провинцията, а миналата седмица заеха позиции и в големи части от Фалуджа и Рамади.

Във връзка с това се предвижда в рамките на няколко седмици в Ирак да бъдат доставени 59 безпилотни самолета, а през следващите месеци да бъдат осигурени и ракети Hellfire. През декември Ирак получи и три хеликоптера Bell IA-407.

„Ние работим в тясно сътрудничество с иракчаните по изработването на цялостна стратегия за изолирането на свързаните с Ал Кайда групи и вече бележим успехи в Рамади“, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни пред репортери.

Продължаващите сблъсъци в Анбар доведоха до някои от най-тежките кръвопролития в Ирак от години насам. Иракската армия се готви за офанзива в град Фалуджа, който попадна под контрола на екстремисти. Град Рамади също беше окупиран от антиправителствени сунитски групировки.

Според американския държавен секретар Джон Кери няма никакъв шанс американски военни да се завърнат на територията на Ирак, но Вашингтон остава най-важният партньор на Багдад в опазването на сигурността.

http://www.investor.bg/

 
Руски летци започват усвояването на МиГ-29К
07.01.2014, 10:25

МиГ-29КПрез 2014 г. летците от отделния корабен изтребителен авиополк от морската авиация на Северния флот на Русия ще усвоят новите палубни изтребители МиГ-29К. Подготовката и обучението ще се извърши в Центъра за бойно използване и усъвършенстване, разположен в град Ейск, Краснодарски край. В момента пилотите минават теоретичната подготовка за новия изтребител.

МиГ-29К е самолет от "4++" поколение, предназначен за осигуряване на ПВО на корабни съединения, завоюване превъзходство във въздуха и поразяване на надводни цели с високоточни оръжия.

В сравнение с предшествениците си МиГ-29К се отличава с планер с голям процент на композитни материали, цифрова система за управление на самолета, малка радиолокационна откриваемост, по-голям обем на горивната система и по-голям боен товар. – Още за МиГ-29К

http://www.pan.bg/

 
Над 20 000 души са посетили Военноморския музей през 2013-та година
07.01.2014, 09:40

Над 20 000  души са посетили  Военноморския музей през 2013 г. Близо 30% от тях са чужденци, предимно руснаци и англичани. Традиционно, музеят се посещава от чуждестранни туристи най-вече през летния сезон, когато броят им достига почти 50% от общия брой на посетителите.

Близо 5000 е броят на учащите и децата до 7 години, което не включва тези от други страни. При чуждите посещения броят на учащите и децата до 7 години е около 1500.

През изминалата година в залата за временни изложби са били представени общо 4 изложби, като най-голям интерес е предизвикала изложбата, посветена на 130-та годишнина на музея – „Многото пътеки към морската история ”.

578 са постъпленията във фондовете през годината, като над 90% от тях са дарения.

Сред най-ценните предмети са колекцията от снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков – полковник Петър Вариклечков, картичките на Борис Стателов от всички краища на света, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, както и бордовите табели от миночистачите „Искър” и „Добротич”, които музеят получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна и които бяха показани в последната изложба на музея. Не по-малко интересни са и  колекцията хидрографско и щурманско обурудване, сабята „Златоуст” от първата половина на XIX век и документалния и снимков архив на капитан I ранг Любомир Сапунджуев.

Последното постъпление за 2013-та година е отличието на капитан I ранг Димитър Добрев, посмъртно удостоен с орден „Стара планина” от Президента на Република България Росен Плевнелиев през месец декември.

http://www.maritime.bg/

 
Сблъскахме се с президента Първанов кой да ръководи разузнаването
07.01.2014, 09:18

 

 

Интервю с о.р. ген. Аню Ангелов

 

 
Първи старт за новата година - Индия
06.01.2014, 21:42

GSAT-14 (39498 / 2014-001А).На 5 януари 2014 г. в 12:48 наше време, от площадка SLP на космодрума Шрихарикота е реализиран старт на РН GSLV-D5 с телекомуникационния спътник GSAT-14 (39498 / 2014-001А).

Стартът е успешен, космическият апарат е изведен на планираната орбита.

Проведеният старт е първи, при който в горната степен е използван криогенен двигател индийско производство. Експертите отбелязват, че успеха на собственият индийски криогенен двигател има ключово значение за националната космическа програма.

След достигане на геостационарна орбита, спътникът ще заеме точка на 'висене' 74 градуса източна дължина. - Още космически системи

 
Световният пазар на изтребители и учебни самолети в близките пет години
06.01.2014, 19:47

F-15EВ периода 2014-2018 г. на световния авиационен пазар ще бъдат доставени 1508 изтребители западно производство на стойност 162,6 милиарда долара, съобщава AW&ST.

Според прогнозата на американските аналитици световният пазар на изтребители и УТС (учебно-тренировъчни самолети) ще бъде доминиран от Lockheed Martin, която ще произведе 467 изтребители (31% от общия брой). На второ място е европейският консорциум Eurofighter (204 изтребители, 13,5%), на трето Boing (168 ед., 11,1 %) и на четвърто Pilatus(167 ед., 11,1 %).

Във финансов аспект лидер е отново Lockheed Martin, която ще получи 84,7 милиарда долара (52,1%), Eurofighter (40,8 милиарда долара, 25,1 %) и Boing (17,1 милиарда долара, 10,5 %).

http://www.pan.bg/

 
С тържествена церемония в Ямбол ще бъдат изпратени военнослужещите от 16-та рота за участие в операцията на НАТО в Афганистан
06.01.2014, 16:50

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 7 януари, в тържествена церемония по изпращането на военнослужещи от 16-та рота от състава на Българската армия за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). В церемонията ще участват още командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Ротата е в състав до 300 военнослужещи и ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов, а командир на ротата е майор Божидар Божилов.

По-късно същия ден министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с областния управител на Ямбол Николай Пенев и кметовете на общини в областта. Церемонията по тържественото изпращане на ротата ще се проведе от 11.00 ч. на 7 януари 2014 г. на централния площад в гр. Ямбол.

Срещата в областната управа ще започне в 12.30 ч. същия ден.

http://www.mod.bg/

 
Аржентина се отказва да закупи испанските Mirage F1M
06.01.2014, 16:42

Mirage F1M, ВВС на Испания, Фото: theaviationist.comМО на Аржентина се отказва да закупи шестнадесетте поддържани испански изтребители Mirage F1M, съобщава Jane's по информация от аржентински военни източници. По данни на агенцията преговорите между двете страни са навлезли в ‘задънена’ улица и аржентинските военни са започнали да разглеждат други алтернативни варианти.

Сред тях са закупуване на френски или бразилски Mirage 2000 или 18 израелски Kfir Block 60. Според Jane's последният вариант е най-вероятен. Стойността на потенциална сделка за закупуване на израелските изтребители е 500 милиона долара, като първите Kfir могат да бъдат доставени 15 месеца след подписване на договора.

ВВС на Аржентина планираха закупуване на испанските Mirage F1M за около 1,2 милиарда песо (183,1 милиона долара), с които да замени остарелите Mirage III. Средства за закупуване на поддържани изтребители са включени във военния бюджет на Аржентина, чийто обем се оценява на35.1 милиарда песо.

http://www.pan.bg/

 
Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен пред паметника на Незнайния воин в София
06.01.2014, 13:31

Пред паметника на Незнайния воин в София днес, 6 януари - Богоявление, бе отслужен традиционният водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит софийски, председател на Светия Синод.

По време на водосвета бяха осветени бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, депутати, военни аташета, акредитирани в България, представители на военнопатриотични организации и общественици.

http://www.mod.bg/

 
Военното министерство къта 80 скъпоплатени пенсионери
06.01.2014, 10:36

Ръководството на военното министерство къта близо 80 скъпоплатени пенсионери, които отказва да освободи от работа с доста странни аргументи. Става въпрос за бивши военни, които са се пенсионирали, взели са 20 заплати като обезщетение и след това са заели цивилни длъжности в МО и армията. Те са назначени по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. По неофициална информация пенсионерите се подписват всеки месец срещу близо 2000 лв., тъй като освен максималната пенсия вземат и доста солидна заплата. За ръководните длъжности общата сума е доста по-голяма. В нея се включват добавки за прослужено време, за чин и бонуси. В повечето случаи става дума за бивши генерали и полковници.

В края на миналата година ръководството на МО бе запитано дали ще се раздели с представителите на третата възраст, но то даде да се разбере, че това няма да се случи. Едно от обясненията бе, че не може да се дискриминират пенсионерите и само на този принцип да бъдат освобождавани. От една страна, позицията на ръководството на МО е разбираема, тъй като в екипа на военния министър има доста бивши военни. Такъв е например зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, постоянният секретар на МО Добромир Тотев и част от съветниците на Ангел Найденов. От друга страна обаче, позицията е необяснима, тъй като през тази година предстои да бъдат съкратени близо 2000 военни и цивилни в трудоспособна възраст. Мнението на служители на МО е, че ако се започват някакви реформи, то трябва да се тръгне именно от пенсионерите, които взимат пари едновременно от НОИ и от военния бюджет. В същото време млади и образовани българи не могат да "пробият системата", ако нямат връзки.

Тезата на военното министерство, че раздялата с пенсионерите ще бъде дискриминация, е най-малкото спорна. Още през 2010 г. бяха приети промени в Закона за държавния служител, с които военни и полицаи, които работят като държавни служители след пенсионирането си, ще могат да бъдат освобождавани от работа на основание на навършена възраст за пенсия, определена за всички български граждани. По-късно същите текстове бяха вкарани в Кодекса на труда, за да се обхванат всички пенсионери в администрацията. "Досега за тези хора, които са ползвали права за по-ранно пенсиониране и са получили всички бонуси от това и продължават да работят в администрацията, няма законово основание за прекратяване на трудовоправните им отношения отново на база пенсия", коментира тогава Емилия Масларова от левицата. Днес обаче изглежда, че тези промени са забравени от ръководството на МО, което дава всякакви странни обяснения, за да запази скъпоплатените пенсионери.

http://www.segabg.com/

 
Руската армия възвърна вярата в себе си
06.01.2014, 10:17

2013 стана за въоръжените сили на Русия година на големи промени. Масови учения и неочаквани проверки, доставки на съвременно оръжие и нов подход към бойната подготовка на военнослужещите - всичко това е част от мащабната програма на превъоръжаване на армията, разказва военният експерт Игор Коротченко:

   - Извършва се активна доставка на самолети и хеликоптери от различна класа за военновъздушните сили. Постъпва на въоръжение нова техника и навигация със цел да бъдат използвани всички онези предимства, които дава много точното оръжие.

С назначаването на Сергей Шойгу на поста министър на отбраната на страната, в армията започнаха неочаквани проверки на бойната готовност на войските и мащабни учения. Армията оживя, подчертава Игор Коротченко:

   - Въоръжените сили много позитивно възприеха назначаването на министър Шойгу. За офицерския корпус се появи ясна и понятна цел: усъвършенстване на бойната подготовка, увеличение на активността на армията на полигоните, в морските походи, увеличение на количеството на полетите на самолети от далечната и стратегическата авиация. Промени се моралният климат в офицерските колективи. Защото основният смисъл на военната служба се състои именно в това, да бъдат отработени задачите на отбранителната способност на държавата.

В проверката на бойната готовност на войските, министър Шойгу внесе елемент на състезателност. През лятото на 2013 година в Русия бяха проведени първите международни състезания по „танков биатлон”. В тях участваха екипажи от Русия, Армения, Беларус и Казахстан. Състезанията се състояха от два етапа: крос, т.е. преминаване по сложен многокилометров маршрут с преодоляване на различни препятствия, и стрелба на три огневи рубежа. Състезанията се оказаха толкова интересни и поучителни, че заинтересуваха страни от НАТО. През 2014 година да участват в „танковия биатлон” изразили желание Германия, Италия и САЩ.

През юни 2013 година на бойно дежурство беше включен радиотехническият център в Армавир, южната част на Русия, около Черно море. На 3 септември именно там откриха изстрелване на балистични ракети в акваторията на Средиземно море. Отначало страните на НАТО отказваха да признаят изстрелването. Но по-късно стана ясно, че това било учебно изстрелване на балистични ракети на Израел, който предварително уведомил САЩ за намеренията си. По този начин Русия демонстрира възможностите си за проследяване на внезапно възникнала ситуация във въздушно-космическото пространство.

Министерството на отбраната на Русия разработи План за дейност до 2020 година. Основната му цел е създаване на армия, способна да гарантира противопоставянето срещу всякакъв, дори високотехнологичен противник. За разлика от предишните години, всички пунктове на този план са осигурени с финансиране. Така че, руската армия посреща 2014 година с оптимизъм. – Още за СВ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Поне 150 хиляди лева от държавния бюджет за честването на 10-годишнина от приемането ни в НАТО
06.01.2014, 09:14

Министерският съвет отделя 25 хил. лв. за международна конференция, посветена на членството ни и бъдещото развитие на НАТО. Проявата, която ще се проведе на 3-4 април в Централния военен клуб, се организира от Дипломатическия институт.

По предложение на външния министър Кристиан Вигенин правителството прие Национален план от инициативи за честване на 10-годишнината от членството на Република България в НАТО. Проявите в него са преди всичко от дипломатически характер. Международната програма ще се реализира във Вашингтон, Брюксел и в задграничните ни представителства, включително военните.

Решението на Министерския съвет показва, че от държавния бюджет ще бъдат отпуснати около 150 хил.лв. Другата част от инициативите ще бъде финансирана със средства на министерствата на отбраната и външните работи.

Министерството на външните работи ще награждава със „Златна лаврова клонка” личности с принос за  членството ни в НАТО. Министерството на отбраната, според плана, ще изготви и ще връчва почетни знаци.

В двата пункта на Военноморската база – Варна и Бургас, Дипломатическият институт ще организира през юни и юли пилотно лятно училище по въпросите на сигурността и НАТО. Освен това през април се предвижда Ден на отворени врати във формированията на Българската армия.

Ще има конкурси за есе за студенти и ученици с награден фонд за 3-ма студенти и за 3-ма ученици. Награди – посещение на Главното командване на НАТО в Брюксел. Инициативата „Един час за НАТО” се изразява в един учебен час на темата „НАТО” за учениците от 9-и и 10-и клас, за което ще бъдат отпечатани 140 000 брошури. Друг, планиран конкурс, е за авторски плакат с Националната художествена академия и Международното триенале на плаката – София, по тема, свързана с годишнината. Български журналисти, отразявали дейността на наши военни мисии в чужбина, ще могат да се включат в пътуваща изложба.

В правителствения план има още тържествен концерт, изложби и други публични събития у нас и в чужбина.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Китайски военен кораб ще участва в охраната на транспорта на сирийските химически оръжия
05.01.2014, 20:37

Китайската военна фрегата „Янчън" (N-546, проект 054, постъпила в строя на 2 февруари 2012 г.)  пристигна в кипърско пристанище Лимасол и заедно с руски военни кораби ще участва в охраната на превоза на сирийските химически оръжия.

Министърът на отбраната на Кипър Фотис Фотиус и китайския посланик в островната страна Лиу Синшън, както и китайски емигранти в страната, посрещнаха кораба на пристанището. Фотис Фотиус приветства мисията и изрази надежда в бъдеще повече китайски кораби да посещават страната.

Относно химическите оръжия, той заяви, че позицията на Кипър е ясна още от самото начало и тя е, че страната подкрепя операцията на ООН за унищожаване на арсенала.

 
Да (не) ти се отвори парашутът
05.01.2014, 19:37

Ако сте чели "Параграф 22", вероятно си давате сметка до какви опасни абсурди би могла да доведе предприемчивостта на хората във въоръжените сили, комбинирана с армейски порядки и секретност. За жалост съвсем скоро може да се окаже, че поредната поръчка за нуждите на българската армия е почти като извадена от легендарния роман на Джоузеф Хелър.

Става дума за търгa за доставка на военни парашути за специалните сили на Сухопътни войски, който в момента се намира на финалната права. Победителят в него ще сключи рамково споразумение с Министерството на отбраната, на базата на което ще доставя оборудване за въздушнопреносимите части на армията през следващите четири години. Някои сериозни пропуски в процедурата обаче създават условия да се стигне до ситуация, при която елитните десантчици може да рискуват живота и здравето си, скачайки от самолета с оборудване, предназначено за съвсем друг вид дейност...........Прочети още

 
Перуанската армия ще получи китайски реактивни системи за залпов огън
05.01.2014, 14:59

Китайска 120-мм РСЗО "Тип-90В" на корпорация "НОРИНКО" / Фото "Джейнс дифенс уикли" През тази година перуанската армия ще получи 122-мм реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "тип 90В", съобщава седмичното издание "Джейнс дифенс уикли".

Доставките на РСЗО на китайската корпорация "НОРИНКО" (NORINCO) ще бъдат извършени в съответствие с контракт на стойност 42 милиона долара. Всичките 40 РСЗО ще постъпят в разпореждане на полевата артилерия на Южното оперативно командване на сухопътните войски на Перу. Освен самите РСЗО перуанската армия ще получи още и боеприпаси, системи за управление и спомагателно оборудване, инженерни средства.

Наред с китайските РСЗО в Перу през 2014 година ще бъдат доставени първите 8 руски вертолета Ми-171Ш. Контрактът за доставка на 24 военнотранспортни вертолета Ми-171Ш бе подписан с компанията "Рособоронэкспорт" на 17 декември 2013 година, като тази сделка стана най-голямата в съвременната история на военнотехническото сътрудничество между Русия и Перу.

Всички вертолети ще бъдат доставени в южноамериканската страна в периода 2014-2015 година, като се предвижда те да постъпят в разпореждане на 811-ти транспортно-ударен батальон на ВВС на Перу.

В рамките на широкомащабна програма за модернизация въоръжените сили на Перу ще получат военнотранспортни самолети C-27J "Спартан" (Spartan) на италианската компания "Аления Аермакки" и учебно-тренировъчни самолети KT-1P на южнокорейската компания KAI, амфибийни кораби, бойни кораби за крайбрежната зона и учебен кораб.

Министерството на отбраната на Перу предвижда замяна и на остарелите танкове, но за сега решение по този въпрос не е взето. – Още РСЗО тип 90

 
Япония развръща безпилотни летателни апарати "Глобал Хоук" през 2015 година
05.01.2014, 14:32

RQ-4 Global HawkЯпония ще развърне безпилотни летателни апарати (БЛА) с голяма продължителност на полета RQ-4 "Глобал Хоук" (Global Hawk) тип HALE (high-altitude long-endurance) в северната авиобаза Мисава (Misawa) през 2015 година, съобщава седмичника "Джейнс дифенс уикли".

Министерството на отбраната на Япония съобщи през декември миналата година за своите планове за развръщане на три БЛА "Глобал Хоук" в авиобаза Мисава (префектура Аомори), която се явява и база на ВВС на САЩ.

Според плановете на японското военно ведомство данните, получени от БЛА, ще бъдат предоставяне не само на МО на Япония, но и на американските ВВС. – Още за RQ-4

 
ВМС на САЩ и Франция отработват съвместни действия в Оманския залив
05.01.2014, 12:25

Разрушителят DDG-84 Bulkeley (отляво) и френският самолетоносач R-91 Charles de Gaulle (отдясно) отработват операция с американския танкер T-AOE-8Arctic (в средата).ВМС на САЩ и Франция отработват съвместни действия в Оманския залив, насочени към осигуряване на сигурност в Близкоизточния регион. Авионосната ударна група (АУГ) начело със самолетоносача CVN-75 Harry S.Truman е започнала съвместна операция по отработване оперативната съвместимост с 475-та корабна група на френските ВМС в зоната на отговорност на Пети американски флот в Оманския залив.

В състава на американската АУГ влизат тежкият самолетоносач CVN-75 Harry S.Truman, ракетните крайцери CG-64 Gettysburg и CG-56 San Jacinto и разрушителите DDG-84 Bulkeley, DDG-64 Carney, DDG-70 Hopper и DDG-87 Mason.

Във френската корабна група влизат атомният самолетоносач R-91 Charles de Gaulle, разрушителите D-620 Forbin и D-643 Jean de Vienne, както и танкерът A-607 Meuse.

В хода на съвместното учение се изпълняват операции по търсене и спасяване, учебни стрелби, действия с катери, излитане и кацане на палубната авиация, попълване на запасите с гориво и ГСМ, учения по ПВО и разменена на посещения.

http://www.pan.bg/

 
Руски вертолети Ми-28 пристигнаха в Ирак
05.01.2014, 11:40

Ми-28Вчера, 4 януари 2014 г., в пристанището Умм Каср в южен Ирак пристигна товарен кораб с 13 съвременни руски вертолета Ми-28НЭ „Нощен ловец”, съобщи телевизия „Ал Сумария”.

Телеканалът уточнява, че руската военна техника ще се използва в антитерористични операции в провинция Анбар в западната част на страната. Според неговите данни, това е вече втора партида вертолети Ми, постъпили в последно време на въоръжение в иракската армия. По-рано в Ирак бяха доставени още 15 такива машини, информира ИТАР-ТАСС.

През есента на 2013 година първата група иракски летци и техници завърши обучението си в Центъра за бойно използване на армейската авиация в Торжок.

Багдад ще трябва да получи общо 40 вертолета Ми-28НЭ и Ми-35, които се планира да бъдат използвани за охрана на държавната граница и борба с терористи на иракска територия. Контракт на стойност 4,3 млрд долара за доставка на руска военна техника бе подписан по време на визитата на президента на Ирак в Москва през 2012 година. - Още за Ми-28

 
Министерството на отбраната на Афганистан: 2013 година беше успешна
05.01.2014, 11:03

Ми-172013 година беше плодотворна за укрепването на сигурността на Афганистан, заяви в интервю за „Гласът на Русия” официалният представител на Министерството на отбраната на Афганистан генерал Захир Азими:

   - Първо, в резултат на поетапното предаване на отговорността от силите на ISAF на афганистанските силови структури в момента сигурността в 98% от територията на Афганистан е под контрола на самите афганистанци. Днес можем със сигурност да кажем, че на това предизвикателство ние отговорихме достойно.

   - Второ, афганистанските силови структури в момента самостоятелно планират, оглавяват и провеждат всички наземни операции. Противниците ни търпят поражение след поражение. Единствената сфера, където те още могат някак си да се проявяват, е пропагандата. Чрез пропагандните си ресурси те не се изморяват да повтарят, че афганистанските силоваци за 12 години нищо не са постигнали и няма да могат да осигурят безопасността в страната след извеждането на чуждите войски. Но не е работа на днешните ни противници да съдят за това.

В последно време дори в условията на пълно отсъствие на авиационна подкрепа от страната на Международните сили ние неизменно печелехме победи над противниците в онези провинции, където те се осмеляваха да организират внезапни нападения. За президентските избори ще бъдем готови да осигурим нормални условия за гласуване в цялата територия на страната.

Говорейки за перспективите на възраждане на афганистанската авиация, генерал Азими специално отбеляза най-високите характеристики на руската бойна техника, добре приспособена към условията на Афганистан:

   - Афганистанските пилоти винаги са били добре запознати тъкмо с руските авиационни технологии и с оръжието руско производство като цяло. Що се отнася до хеликоптерите, всичките ни пилоти знаят, че руските Ми-17 и Ми-35 най-добре от всеки друг хеликоптер са приспособени към климатичните условия и релефа в Афганистан. Афганистанските пилоти са летели с тях още от 1980-те г. и тези хеликоптери заслужават най-висока оценка.

Според сключените споразумения между Русия и САЩ Русия доставя за афганистанските ВВС голяма партида хеликоптери. Договорът за доставянето на 21 хеликоптера, както съобщиха от руската компания „Рособоронекспорт”, е „успешно изпълнен”. При осъществяването на договора между страните е било подписано допълнително споразумение за доставянето на още 12 руски хеликоптера в Афганистан.

Но през ноември тази година по настояване на американския Конгрес Пентагонът прекрати сътрудничеството с „Рособоронекспорт”. Повод за това станаха доставките от руската компания на оръжие за сирийските власти, които водят бойни действия срещу въоръжената опозиция. Съдейки по всичко, в американския Конгрес са искали и сирийската, и афганистанската армия да не могат ефективно да противостоят на метежниците.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ-Китай в битка за ядрена доминация в Азия
05.01.2014, 10:15

САЩ са силно притеснени от увеличаването на китайския ракетен потенциал, който може да ограничи влиянието на американците в региона

Азия е поредната точка от света, където световните сили могат да влязат в пряка, или непряка ядрена война. САЩ разполага в Япония още един елемент от системата си за Противоракетна отбрана (ПРО). В отговор на това Пхенян заяви, че това ще го подтикне към разработката на по-мощно ядрено оръжие.

За разполагането на втората американска радиолокационна станция (РЛС) на територията на Япония ръководителят на Пентагона Леон Панета се договори по време на визитата си в Токио (2012г). Именно към Япония ще полетят севернокорейските ракети в случай на конфликт в региона, предупреждават от Пентагона.

Реакцията на Пхенян е напълно предсказуема. Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че САЩ увеличава въоръженията си срещу Северна Корея. А това може да доведе до ответно усилване на ядрения потенциал на Северна Корея.

Ръководителят на Пентагона представи втория радар на САЩ в Япония преди да излети от Токио към Пекин. Изборът на място и време показва намерението да окаже натиск срещу Китай. Леон Панета, наистина, заяви, че американската Противоракетна отбрана не е насочена срещу Китай, но той явно лъже, смята заместник-директорът на Института по въпросите на САЩ и Канада Павел Золотарев:

   - Главното безпокойство на САЩ е увеличаването на китайския ракетен потенциал, който може да ограничи влиянието на американците в региона. Затова насочеността на американските РЛС е очевидна.

Китай, опирайки се на растящия си икономически потенциал, се опитва да постигне военен паритет със САЩ и Азия. Но САЩ никога няма да се примирят със загубата на стратегическото си превъзходство над Китай. За да се подсигурят в спора за лидерството те строят своята „противоракетна дъга”, която обкръжава целия Китай. Пентагонът започна да разполага част от радарите и ракетите си в Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ. Източният фронт на тази система трябва да се обоснове в американските бази в Япония и Южна Корея.

Все по-често Филипините и Австралия се споменават като новите точки, в които ще се появят елементи от азиатската ПРО. В частност, Агенцията по противоракетна отбрана на САЩ сега разглежда възможността за базиране на своя трети радар на Филипините. Тази база е най-близко разположена до границите на Китай – идеално място за точно проследяване на изстрелването на ракети от южните райони на Китай.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Търсят се частни инвеститори за Балчик
05.01.2014, 09:20

Кметът на Балчик Николай Ангелов потвърди пред БНР, че се търсят частни инвеститори с цел превръщането на бившото военно летище край града в летище за 19-местни самолети. В момента то е държавен имот, част в активите на Летище София.

„Да се надяваме, че ще можем да го направим поне летище за 19-местни самолети, което е с друг статут, други изисквания и естествено с много по-малки инвестиции.” – каза кмета на Балчик. Водят се разговори, но трябва да се намерят частни инвеститори, с публично-частно партньорство, но вече инвестицията е къде къде по-малка отколкото първоначалният проект – май месец да кацат големи пътнически самолети – това нещо няма да се случи, уточнява още кметът.

Военното летище в Балчик е изградено през 1941 го. и е активно до 1998 г., след което функциите му са намалени. Бившият премиер Бойко Борисов имаше намерение да го преобразува, за да обслужва туризма като алтернатива на варненската аерогара.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Ще ремонтират и корпуса на “Дръзки”
04.01.2014, 23:10

кораб-музей „Дръзки“Ремонт на фундаментите, носещи конструкцията на кораба-музей „Дръзки“, ще спаси експоната от разрушаване. Ремонтните дейности стартираха през декември, като за тях бяха отпуснати 100 000 лв. от Министерството на отбраната, съобщи за „Черно море“ директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

„Очаквахме този ремонт с голямо желание от няколко години и ако всичко върви по план, трябва да приключи след пролетта“, коментира тя. За да не се разруши легендарният миноносец, ще бъдат изляти пилоти в дълбочина, като по този начин ще се укрепи ската, на който той се намира. Заради сложността на дейностите трудно се намери изпълнител, посочи д-р Кръстева. Поради опасност от срутване от 10 години корабът-музей е затворен за влизане, припомни още тя. Ръководството на Военноморския музей дълго време търсеше вариант за крайно необходимия ремонт на легендарния торпедоносец. По-нататъшно бездействие можеше да доведе до повреди и поражения върху корпуса и оборудването му, които са невъзстановими.

Д-р Кръстева съобщи, че след като се укрепи конструкцията музеят ще търси възможност да се направят ремонти и на корпуса на кораба.

Припомняме през 2012 г. бе завършен и ремонтът на Военноморския музей. „След него си върнахме мястото в културния живот на Варна“, посочи д-р Марина Кръстева.

Към експозицията на музея може да бъде добавена и подводницата „Слава“. Припомняме, първоначално „Надежда“ бе спрягана да се превърне в музей, но после бе решено тя да бъде нарязана за скрап, а „Слава“ да стане експонат. Военноморският музей е едно от местата, на които тя може да бъде изложена. – Още за „Дръзки”

 
Обучаваме 8000 либийски войници на полигона в Ново село
04.01.2014, 15:23

В България започва обучението на военни от новата либийска армия. Между 5000 и 8000 души ще се обучават за войници в Ново село. Българското министерство на отбраната води деликатни преговори за статута на новата армия, която ще обучаваме на наша територия като ангажимент към НАТО, съобщи bTV.

Либийците, които ще получават начална военна подготовка у нас и ще бъдат средно по 800 годишно. България настоява да има отделно споразумение с Либия извън меморандума със съединените щати за използване на полигона Ново село. Причината е в дългия срок на обучението и статута на либийските войници.

„Във всеки момент ние си запазваме правото да отзоваваме съответен либийски военнослужещ. В този процес ще работим близко със САЩ и НАТО. Ще направим всичко възможно да не се допусне достъп до република България на елементи от рода на тези, които споменахте. Това което се дискутира е през целия на пребиваване либийските военнослужещи да не напускат района на полигон Ново село", посочи Иван Иванов - зам.-министър на отбраната.

Село Мокрен е само на километър от базата в Ново село. Досега местните са доволни от съжителството с американските войски, защото улиците са ремонтирани, а в селото е чисто и спокойно. Новината, че в базата пристигат либийски войници изненада местните.

„Не е приятно либийци да дойдат тук, за туй съм против. Не сме получавали досега застрашаване, но от либийците е възможно да се получи нещо. Може да излизат, нелегално да излизат от базата", опасява се Иван Стефанов.

Все още не е ясно, колко ще спечели България от обучението на либийската войска. България разчита да договори ремонт на либийско оръжие в нашите военни заводи, наши фирми ще поемат доставките за полигона.

Печалбата за местния бизнес от ползването на полигона до момента е между 8 и 12 милиона лева, обявиха от военното министерство. Местните хора обаче настояват да се чуят и техните притеснения.

http://www.24chasa.bg/

 
Беларус чака С-300 от Русия
04.01.2014, 15:11

С-300Заместникът на командващият на Военновъздушните сили и войските за противовъздушна отбрана на Беларус генерал-майор Игор Голуб каза, че неговата страна чака от Русия доставката на 4 зенитни ракетни комплекса С-300.

Той съобщи, че благодарение на политиката за военнотехническо сътрудничество с Русия в Беларус вече пристигнаха комплекси „Тор-М2” и е сключен контракт за 4 самолета Як-130. „Сътрудничеството продължава и е ползотворно” – отбеляза Голуб. – Още за С-300

 
Нови РЛС в Русия
04.01.2013, 12:38

През 2014 година в Калининградска и Иркутска област на Русия ще бъдат пуснати в бойно дежурство две нови радиолокационни станции (РЛС) тип „Воронеж”.

Министерството на отбраната съобщава, че строителството на нови РЛС се води също и в Красноярския и Алтайския край, Оренбургска област и Задполярието.

В момента в състава на Главния център за предупреждение за ракетни нападения действат 4 РЛС от ново поколение.- Още РЛС

 
Разузнавателен борд ще поеме контрола на всички спецслужби
04.01.2014, 10:08

Правителството планира да създаде нова мегаструктура - Борд на разузнавателната общност, който да поеме координацията на специалните служби. В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай.

В борда ще има звена за координация и анализ, което ще е поредното раздуване на администрацията в сектора след вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на агенцията за подслушване ДАТО. Той ще е част от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Отделно ще бъде създаден Национален център по сигурността, който по своите функции ще бъде нещо като нова "спецслужба", подчинена пряко на премиера.

Това е записано в проекта за нов закон за националната сигурност, с който "Сега" разполага. Той е изготвен през последните месеци от екип под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов. В края на годината е бил внесен за предварително неофициално обсъждане в Народното събрание............Прочети още

 
Общо събрание на сдружението „За чисти и безопасни фарватери”
04.01.2014, 09:24

Уважаеми членове и симпатизанти на Сдружение „За чисти и безопасни фарватери”

На 15 януари (сряда) от 17.00 ч. (при недостатъчен кворум - от 18.00 ч.) в Дома на Съюза на офицерите и сержантите от запаса (ул. „Ген. Столетов” № 3, Варна) ще се проведе Общо събрание на Сдружението „За чисти и безопасни фарватери” (СЧБФ) при следния дневен ред:

   1. Приемане на годишния отчет на УС за дейността на сдружението през 2013 г.

   2. Приемане на годишния отчет на Ревизионната комисия за 2013 г.

   3. Приемане на основни насоки и програма за дейността и бюджет за 2014 г.

   4. Разни.

По т. 3 от УС е избрана комисия за събиране на предложения по Проекторешенията относно плана, насоките за работа и бюджета за 2014 г. в състав: председател: г-н Марио Димитров и членове: капитан І ранг Тодор Йотов и капитан ІІІ ранг Панайот Панайотов.

На събранието (по готовност) ще се събира и членския внос за 2014 г.

Поканваме членове и симпатизанти на сдружението за участие в мероприятието!

Щастлива Нова 2014 година от името на УС на СЧБФ! 

С уважение:

председател на СЧБФ о.з. капитан І ранг Веселин Русинов

 
Пентагонът планира по-умни и по-опасни безпилотни самолети
04.01.2014, 09:17

Безпилотни самолети, които могат самостоятелно да взимат решения за оптималното изпълнение на зададена им мисия са само част от плановете на Министерството на отбраната на САЩ за следващите 25 години, пише Live Science. Пътната карта, публикувана от Пентагона, разкрива визия за развитие на безпилотни превозни средства за въздух, земя и вода. По отношение на роботизираните самолети американските военни планират разработването на прецизна навигация, нови муниции и увеличена автономност.

Безпилотните летателни машини в момента зависят от GPS за навигацията си, но сигналите извън обхвата на глобалната система са слаби и лесно могат да бъдат заглушени. В отговор на този проблем Пентагонът посочва проекта на агенцията си за научни изследвания (DARPA) за свръхпрецизна инерционна система за позициониране.

Американските военни планират разработването на муниции, оборудвани с камери, които след изстрелването си кръжат свободно. По време на полета им, оператор в наземна станция ще може да засече целта, благодарение на вградената камера. Според пътната карта обхватът на тези муниции би могъл да достигне 463 километра.

Документът отбелязва, че безпилотните мисии всъщност изискват работата на твърде много хора, което ги прави скъпи. Пентагонът възнамерява да „прехвърли” възможно най-много задачи на машините. Това означава дроните да могат да изпълняват съвкупност от задачи, а не да им бъдат давани задачи „стъпка по стъпка”. При изпълнението на поредица от действия, които представляват цялостна мисия, може да се наложи отклонение от програмираните задачи. В такава ситуация безпилотните самолети ще трябва да могат да взимат самостоятелно решение. – Още за БЛА

http://www.focus-news.net/

 
Пентагонът намали местата по света, където съществуват рискове за американските войници
04.01.2014, 09:10

Пентагонът съобщи, че е намали с около една трета списъка на местата, където американските войници получават допълнително заплащане заради опасност, вадейки от списъка места като Бахрейн, Саудитска Арабия и Персийския залив, в опит да намали разходите си с около 100 млн. годишно, предаде Reuters.

„Надвисналата опасност от физическо нараняване за американския военен персонал от граждански бунт, гражданска война, тероризъм или военни условия е значително намалена в много държави. В резултат съответното допълнително плащане ще бъде прекратено в тези места”, се казва в изявление на Пентагона.

http://www.focus-news.net/

 

 
Унгарските Gripen патрулират над Словения
03.01.2014, 23:27

Gripen C/D Унгарските изтребители Gripen C/D са започнали да изпълняват мисията „ер полисинг” и за територията на съседна Словения. Това е станало от 1 януари 2014 г.

Словения е членка на НАТО, но няма собствена изтребителна авиация, което налага чужди изтребители да носят дежурство по „ер полисинг”. До момента това дежурство се носеше от италианските ВВС, но миналата година бе обявено, че Унгария ще смени Италия от тук нататък.

Пак през 2013 г. стана ясно, че през 2015 г. Унгария ще изпрати четири свои изтребителя Gripen за дежурство над Балтика. Типичното дежурство трае четири месеца.

Унгария експлоатира от 2006 г. 14 изтребителя Gripen C/D (два двуместни, останалите от модела С). Машините са базирани на летище Кечкемет, в централна Унгария. 

http://aeropress-bg.com/

 
Турската компания FNSS е получила голям контракт за модернизация на БТР M113
03.01.2014, 21:42

Турската компания FNSS Savunma Sistemleri AS, принадлежаща на консорциум на турската фирма Nurol Holding AS и американската BAE Systems Land & Armaments, получи голяма поръчка за модернизация на БТР M113, съобщава сайта defesaglobal.wordpress.com

Според информация на компанията, една неназована близкоизточна страна е подписала договор на стойност около 360 милиона долара. Според договореностите в него, верижни бронетранспортьори M113 ще бъдат модернизирани до версия M113A4. - (видео)

Може да се предполага, че става въпрос за бронемашини на Саудитска Арабия, която вече си е сътрудничела с FNSS при модернизацията през 2004 година на БТР M113 принадлежащи на Кралските Сухопътни войски на Саудитска Арабия (RSLF). Общо на въоръжение в Саудитска Арабия в момента има около 1400 такива машини.

FNSS Savunma Sistemleri модернизира всички модификации на машини създадени на базата на БТР M113. Модернизацията преди всичко включва поставянето на нови дизелов двигател DDC 6V53T, напълно автоматична скоростна кутия Allison Transmission X200-4B, система за охлаждане на двигателя, топлинни екрани, нови системи за управление и наблюдение, вътрешни резервоари, автоматична противопожарна система и климатична система. – Още за БТР М113

 
Турската армия отвръща на удара
03.01.2014, 20:49

Генералният щаб на турската армия заведе иск срещу осъждането на стотици висши военни по две дела за заговор срещу ислямо-консервативното правителство, разтърсено от безпрецедентен корупционен скандал. Армията официално депозира на 27 декември иск в този смисъл пред Бюрото на прокурора в Анкара, за да се насрочи ново дело, уточнява телевизия НТВ. На 2 януари Генералният щаб пък сезира прокуратурата заради извършени фалшификации по време на шумните съдебни процеси срещу действащи и запасни военнослужещи, като мега делата "Ергенекон" и "Байлоз" (Операция "Чук"), съобщи електронното издание на вестник "Милиет".

Позицията на юрисконсултите на Генералния щаб е, че в хода на съдебните процеси са извършени фалшификации и са изфабрикувани доказателства, очернящи турската армия. Предприетото действие от турските военни идва (случайно или не, но при всички случаи - веднага) след подадения публичен "сигнал" от главния политически съветник на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и известен журналист и колумнист Ялчън Акдоган, че "в армията е създадена конспирация".

Генералният щаб се обърна лично към заместник главния републикански прокурор в Анкара, който е упълномощен да разследва престъпления по чл.10 от Закона за борба с тероризма. Стана известно, че зам.главният републикански прокурор Мурат Есен вече се запознава с иска на военните и ще натовари с разследването специално упълномощена прокуратура, посочи още вестник "Милиет".

По делото "Ергенекон" съдът в Силиври, в околностите на Истанбул, произнесе през август миналата година тежки присъди срещу 275 обвиняеми. Сред тях имаше много висши военни, депутати и журналисти, които бяха заподозрени, че се опитали да свалят правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Сред осъдените беше бившият началник на Генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбук, осъден на доживотен затвор по делото, наречено от опозицията "лов на вещици". През август 2012 година същият съд осъди над 300 военни, включително генерали с четири звезди, на 13 до 20 години затвор за друг предполагаем опит за заговор, този път през 2003 г., срещу режима на Ердоган.

Действията на армията в съда идват на фона на корупционния скандал, който разтърсва турското правителство от две седмици насам. Той доведе до арестуването на около 20 приближени до властта хора и стана причина за оставката на трима министри и за големи промени в правителството. В публикувано миналата седмица комюнике турските въоръжени сили увериха, че "не искат да бъдат замесвани в политическите скандали".

http://www.duma.bg/

 
Руската авиация усилва патрулирането над Арктика
03.01.2014, 19:53

Ил-38Морската авиация на Северния флот на Русия ще патрулира повече над Арктика. За това е съобщил капитан 1-ви ранг Вадим Серга, цитиран от РИА Новости.

Според капитан 1-ви ранк Серга през 2013 г. самолетите Ту-142 и Ил-38 са извършили над 30 патрулни полета над Северния ледовит океан. През тази година патрулите ще бъдат по-интензивни. Като спомагателна задача са извършвани и наблюдения на ледените полета в интерес на гражданското корабоплаване.

Също така през 2014 г. ще започне редовното използване на летището „Темп” разположено на задполярните Новосибирски острови. След близо 30 години прекъсване експлоатацията на летището бе подновена в края на 2013 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Водосвет на бойните знамена и флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои на Богоявление
03.01.2014, 15:52

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се проведе в понеделник, 6 януари, пред паметника на Незнайния воин в София.

По време на водосвета ще бъдат осветени бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще се извърши и във всички гарнизони на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
На 6 януари Сухопътни войски отбелязват рождението на Ботев, Богоявление и откриват учебната година
03.01.2014, 13:40

На 6 януари 2014 г. представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в ритуали по повод отбелязването на 166-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, съобщиха от Командването.

Представителни подразделения от военно формирование  34 750 и военен духов оркестър ще вземат участие в митинг-поклонение в Калофер от 11.00 ч.

В 13.00 ч. в Пловдив военнослужещи от военно формирование 44220 ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в „Цар Симеоновата градина”, а от 11.00 ч. в гр. Стара Загора представителни подразделения от военно формирование 48430 ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в парк „Митрополит Методи Кусев”.

Военнослужещи от военните формирования 22790 и 28330 също ще участват в отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Ритуалите в градовете Горна Оряховица и Смолян ще започнат в 11.00 ч. и 12.30 ч. с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. По традиция на 6 януари представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена. 

На 6 януари тържествено ще бъде открита и учебната 2014 година във всички формирования на Сухопътните войски.

http://www.otbrana.com/

 
Военни маневри поради 2.3 млрд. причини
03.01.2014, 12:50

Стратегически преглед на отбраната - това със сигурност нищо не говори на средностатистическия българин. За служителите на Министерството на отбраната (МО) и военните от Българската армия това означава най-вече съкращения и несигурност.

Поне така е било досега. Всяко правителството от 1997 г. насам си прави нещо като стратегически преглед на отбраната, пише план за реформа и за модернизация. Резултатът е хиляди съкратени военни, много спорни армейски сделки и все по-малко боеспособна армия.

Кабинетът "Орешарски" също дойде с намерението да прави поредната реформа в армията. Още незавършила реформата, предприета от кабинета на ГЕРБ, военният министър Ангел Найденов обяви, че започва нова............Прочети още

 
Израел с успешен втори тест на противоракетната система Arrow
03.01.2014, 10:50

Израел проведе втори успешен тест на своята подобрена противоракетна система „Стрела" (Arrow), която е изградена да унищожава различни ракети и най-вече тези на Иран и Сирия, каза говорител на военното министерство, предаде Ройтерс.

Поощряваната от САЩ система Arrow III ще може да поразява балистични ракети над атмосферата - достатъчно високо, което позволява унищожаването на всякакви бойни глави - химически, биологически и ядрени.

Днешният тест на Средиземно море е вторият тест на системата, но той не включваше прихващане на цели. Израел разгърна предишната версия Arrow II преди повече от десетилетие и постигна успех на 90 % при реални изпитания.

Израелски официални лица прогнозират системата Arrow III да бъде разгърната следващата година. Пентагонът и компанията „Боинг" са партньори на проекта, който е ръководен от Израелската въздушно-космическа индустрия.

Системата е сегмент от тристепенен израелски щит. Той включва успешно разгърнатият „Железен купол" ("Iron Dome"), който поразява ракети и мини с малък обсег на действие и „Прашката на Давид" ("David's Sling") със среден обсег на действие - тя все още се разработва. Те могат да бъдат разгърнати заедно с американски системи като „Иджис" (Aegis).

САЩ и Израел развиват Arrow от 1988 година. Вашингтон смята, че системите ще помогнат за предотвратяване на сериозни конфликти в Близкия изток.

http://news.ibox.bg/

 
Морската пехота на САЩ спести на жените набиранията
03.01.2014, 10:14

Морската пехота на САЩ отложи влизането в сила на изискванията за физическа сила за жените, след като над половината жени-войници в тренировъчен лагер не могат да направят и три набирания, предаде AFP. Правилото за набиранията трябваше да влезе в сила от Нова година, но се отлага за неопределено време, защото командващите са обезпокоени да не изгубят жените-пехотинци и перспективни новобранци, съобщават офицери.

Командващият пехотата генерал Джейм Амос „реши Командването за подготовка и обучение да продължи да събира данни и да гарантира, че жените-пехотинци получават най-добрата възможност за успех”, се казва в изявление.

Правилото за минимум три набирания за жените беше въведено през 2012 г. и беше дадена година на жените да тренират за изпитанието.

http://www.focus-news.net/

 

Първата дама – четиризвезден адмирал в американските ВМС

03.01.2014, 09:30

Michelle Howard Госпожа Michelle Howard е на 53 години, висока е само 1,50 м. и има много тънко чувство за хумор. И е чернокожа. Усмивката никога не слиза от лицето й, говори тихо и много спокойно. До тук човек би помислил, че става дума за свещеник или аптекарка от крайните квартали на Сан Франциско.

Всъщност тя е втората по ранг в US Navy! В качеството си на „Vice chief of naval operations” тя има поглед и командирски права върху цялата флота на САЩ. Едно невероятно постижение от нейна страна, като се има предвид афроамериканският й произход, все пак. Подчертавам това „все пак”, тъй като заради изказвания в тази насока висш офицер от флота беше уволнен дисциплинарно и напусна по най-унизителен начин. Това са, разбира се, подробности от „кухнята”, но са показателни за новия вятър, който вее и в редиците на твърде консервативната част на американската армия, каквато е Флота.

Госпожа Хауърд е не само първата дама – адмирал, но и първата тъмнокожа представителка на висшето ръководство на Флота. Както и самите американци признават, флотът е предимно „бяла институция” и то не само заради униформите си, но и на първо място поради факта, че само 17 процента от офицерите са жени, а от тях само 2 (!) процента са тъмнокожи и то на второстепенни длъжности.

Четиризвездният адмирал на американските ВМС, г-жа Michelle Howard.

Когато миналата година адмирал Хауърд се появи в Холивуд, за да участва в едно галапредставление на Организацията на чернокожите американци (NACCP), тя беше приветствана с нестихващи аплодисменти. По повод на това забележително събитие тя сподели малко по-късно, че „е много по-лесно да се боря с пирати в Световния океан, отколкото да вземам  участие в подобно мероприятие...”

Кариерата на тази забележителна жена е изключително интересна и много напрегната. Сред цялата тази общност от „много бели и много наперени” мъже тя се чувства малко пренебрегната, но това не й пречи в никакъв случай да изпълнява блестящо своите задължения. Това е забелязано от командването на флота и започват да й възлагат все по-отговорни задачи. През 90-те години на миналия век участва активно в т.н. Югославски войни, а през 1999 г. поема командването на бойния кораб USS Rushmore, като първа чернокожа жена на такава длъжност в историята на американския флот.

Блестящо проведената операция по спасяването на отвлечения от сомалийски пирати капитан Richard Phillips през 2006 г. убеждава за сетен път командването на флота в безспорните качества на тази жена и се взема решението за нейното повишаване в чин и звание.

Мнозина от висшето командване на американските ВМС и анализаторите от Пентагона са на мнение, че това в никакъв случай не е последното стъпало в кариерата на адмирал Хауърд. Според тях тя има потенциала да заеме един ден най-висшата длъжност в US Navy.

Пишейки това си мисля и - силно се надявам! - че и в редиците на курсантите от нашето прекрасно Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна има способни и решителни дами, които носят адмиралския кортик в раниците си!

http://morskivestnik.com, Георги Никлев

 
Руски крайцер ще осигурява безопасността при транспортирането на химическото оръжие от Сирия
03.01.2014, 09:20

Военни кораби на Русия и Китай ще вземат участие в операцията по извеждането на най-опасните компоненти на химическото оръжие от Сирия, заяви в четвъртък представител на командването на флотилията от два товарни кораба и две фрегати, предоставени от Дания и Норвегия.

Кораби на Русия и Китай, по думите му, допълнително ще осигуряват безопасността по време на транспортирането” на контейнерите с химикали от пристанище Латакия в едно от италианските пристанища за прехвърляне на американски кораб за по-нататъшно унищожаване.

От руска страна в операцията ще участва тежкият ядрен ракетен крайцер „Петър Велики”.

 
Първо бойно използване на Airbus A400M
03.01.2014, 09:14

Airbus A400MФренските ВВС са публикували снимки на бойния дебют на военнотранспортния самолет Airbus A400M Atlas по време на операцията Serval в Мали.

А400 с р.н. “F-RBAB” е излетял на 29 декември 2013 в 10.30 ч. местно време от военновъздушната база Orlеans-Bricy и след полет от 6 ч. и 40мин. е доставил 22 тона товари на летище Бамако, Мали.

Първият A400M е доставен на френските ВВС на 2 август 2013 г. Така само пет месеца по-късно той изпълнява първата оперативна мисия.

Към момента два A400M Atlas са в състава на френските ВВС, като пълна оперативна готовност самолетите и екипажите ще получат до края на 2014 г.

http://www.pan.bg/

 
Чехия продава 28 L-159 на американската компания Draken International
03.01.2014, 09:08

L-159 Правителството на Чехия одобри предложението за продажба на 28 бойни самолета L-159 на американската компания Draken International , съобщи пред журналисти министърът на отбраната Vlastimil Picek. Четири от тези самолети ще се използват за резервни части.

Цената за един самолет варира от 434 до 516 милиона крони ($1=19.909 crowns) в зависимост от конкретното оборудване, което има.

Чешките ВВС разполагат със 72 самолета L-159, придобити преди години на цена 51 милиарда крони, но реално са им необходими само една трета от тази бройка. 36 самолета от тях са консервирани, като за поддръжката им в периода 2006-2013 са изразходвани 260 милиона крони.

Получените от сделката финансови средства ще бъдат вложени в развитието на чешките ВВС.

Собственикът на самолетите е МО, което ще продаде самолетите чрез производителят им Aero Vodochody. Тази процедура се базира на чешкото законодателство, което изисква продажбите на чуждестранни купувачи да става чрез чешки посредник.

Самият договор ще бъде подписан този месец, а доставките за САЩ ще започнат през месец март 2014 г.

Разконсервирането на самолетите и привеждането им в летателна годност ще бъдат изпълнени от Aero Vodochody, като разходите по всяка вероятност ще бъдат покрити от американската компания.

http://www.pan.bg/

 

 
Масово ребрандиране в EADS
02.01.2014, 21:42

Идването на новата 2014 г. отбеляза и масиран ребрандинг в европейският аерокосмически концерн EADS. Промените в имената на компанията и подчинените ѝ структури влизат от 1 януари 2014 г.

Всички промени са свързани с поставянето на Airbus в имената на компаниите, тъй като това е най-силната марка на концерна.

EADS (European Aeronautic Defence and Space) ще се преименува на Airbus Group. Airbus Military, компанията, което се занимаваше с производството на военнотранспортни самолети, космическата компания Astrium и отбранителната Cassidian се обединяват в една компания под името Airbus Defence and Space.

Преименуването на Eurocopter буди най-сериозни въпросителни, тъй като компанията е изградила сериозно име в близо 20 годишната си история. Новото ѝ име е Airbus Helicopters. Логично компанията за производство на пътнически самолети Airbus е с непроменено име.

Концернът вече е започнал процедура за промяна и на името с което е регистрирана компанията в Холандия. То също ще стане Airbus Group от 2015 г. В момента в концерна работят около 140 000 души, а приходите за 2012 г. са €56,5 млрд.

http://aeropress-bg.com/

 
През 2013 година в състава на ВМС на Китай са постъпили 2 есминеца, 3 фрегати и 9 корвети
02.01.2014, 21:25

Корветa Type 056Във форума на сайта defence.pk е поместен списъка на постъпилите през 2013 година в състава на ВМС на НОАК кораби. Там са посочени датата на встъпване, бордовия номер и наименованието на 18 кораба: 2 есминеца  Type 052C, 3 фрегати Type 054A, 9 корвети Type 056 и 4 кораба за снабдяване.

1. 2013.01.31, 150 - Chanchun, есминец Type 052C;

2. 2013.02.25, 582 - Benbu, корвета Type 056;

3. 2013.05.03, 575 - Yueyang, фрегата Type 054A;

4. 2013.05.13, 843 - Chansha, кораб за снабдяване;

5. 2013.05.18, 580 - Datun, корвета Type 056;

6. 2013.06.10, 583 - Shangrao, корвета Type 056;

7. 2013.06.18, 889 - Taykhu, кораб за снабдяване;

8. 2013.06.22, 550 - Weifang, фрегата Type 054A;

9. 2013.07.01, 596 - Khueychzhou, корвета Type 056;

10. 2013.07.01, 597 - Qinzhou, корвета Type 056;

11. 2013.07.29, 584 - Meychzhou, корвета Type 056;

12. 2013.08.01, 581 - Yingkou, корвета Type 056;

13. 2013.09.12, 890 - Chaokhu, кораб за снабдяване;

14. 2013.10.10, 844 - Heshan, кораб за снабдяване;

15. 2013.10.12, 585 - Boze, корвета Type 056;

16. 2013.12.13, 574 - Sanya, фрегата Type 054A;

17. 2013.12.26, 151 - Zhengzhou, есминец Type 052C;

18. 2013.12.31, 586 - Dzhan, корвета Type 056. – Още ВМС на Китай

 
Подводницата Hà Nội е доставена във Виетнам
02.01.2014, 20:12

Виетнамските СМИ информират, че на 31 декември 2013 година във военноморската база Камран с холандския транспортен кораб Rolldock Sea е била доставена от Русия първата построена за ВМС на Виетнам голямата дизелова подводница HQ-182 Hà Nội (Ханой) проект 0636.1 (Варшавянка, Kilo). - (видео).

Виетнам подписа през декември 2009 г. контракт с "Рособоронэкспорт" на стойност около 2 милиарда долара за строителството на шест подводници проект 06361. Военноморските сили на страната трябва да ги получат до 2016 година.

След като се отчете строителството на обекти от инфраструктурата (включително и учебната), доставката на въоръжение и др. общата стойност на договора може да достигне до 4 милиарда долара.

Строителството на субмарините по този контракт се извършва в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург. Главната виетнамска подводница HQ-182 Hà Nội (строителен номер 01339) беше заложена на 24 август 2010 година, спусната на вода на 28 август 2012 година, като излезе на заводски ходови изпитания на 3 декември 2012 г.

Вдигането на виетнамския военноморски флаг на подводницата HQ-182 Hà Nội в базата Камран е предвидено за края на януари 2014 г. Тази подводница ще бъде първата пълноценна подводница на ВМС на Виетнам, които до момента експлоатират само малки китайски субмарини. – Още за проект 636.1

 
Ангел Найденов побеждава с „вражеска” подкрепа
02.01.2014, 17:32

Ангел Найденов За шест месеца министърът на отбраната успя да изпълни обещанията си в социалната област. Върна се онова време от 2008 и 2009 г., когато военнослужещите и техните семейства аплодираха своя министър. Сега с добро в армията се говори не само за Николай Цонев, но и за Ангел Найденов.

Прави, струва, включително и с „вражеска” подкрепа, Ангел Найденов показа, че си държи на думата и до средата на декември постигна това, което обяви, като свои приоритети в края на май. Не беше безпрепятствено. Имаше огън, в т.ч. и приятелски. Социалното министерство и експертите в неговия консултативен съвет не криеха различното си мнение по отношение на пенсионирането на военнослужещите. Работодателите също скачаха срещу връщането на някои социални права в армията. Като цяло и Националният съвет за тристранно сътрудничество се включи в този хор, чийто гласове се оповаваха на европейски директиви за ограничаване на ранното пенсиониране. (Макар че военнослужещите, според Кодекса за социално осигуряване, не попадат в тази категория.) Преди да замълчи ГЕРБ бе категоричен на нарочна пресконференция, че отпадането на изискването военнослужещите да придобиват право на пенсия при определена възраст, е във вреда на самите военнослужещи...........Прочети още

 
Изпитват U.S. корабът преди да унищожи химическите оръжия на Сирия
02.01.2014, 17:06

MV Cape Ray Товарен кораб е оборудван във Вирджиния с усъвършенствана технология, способна да унищожава химическите оръжия на Сирия, информира АП.

Близо 200-метровият кораб MV Cape Ray е в процес на изпитания за сигурност в корабостроителницата в Портсмут, щата Вирджиния, след което ще премине и морски изпитания. След това трябва да поеме на път за Средиземно море.

Ключовото съоръжение на борда на кораба е високотехнологична система, която може да неутрализира с вода и избелващи вещества смъртоносни химически оръжия като нервнопаралитичен газ. Системата може да се справи с около 25 тона химически оръжия дневно в международни води.

САЩ твърдят, че нападението с химически оръжия през август миналата година в предградие на Дамаск, при която загинаха 1400 души. Сирийското правителство се съгласи на сделката между САЩ и Русия за унищожаването на химическите оръжия.

http://news.ibox.bg/

 
Полети за дозареждане във въздуха с МиГ-31 и Су-24
02.01.2014, 16:55

МиГ-31Миналата седмица млади летци от ЦВО (Централния военен окръг) са изпълнявали полети с дозареждане във въздуха. През миналите години подобни задачи не са изпълнявани от младите пилоти поради малкия им нальот. Но през 2013 младите летци имат вече среден нальот от 143 часа, което им позволява да изпълнят едно от най-сложните упражнения от курса по бойна подготовка.

Екипажите на прехващачите МиГ-31 и на бомбардировачите Су-24 М са били дозареждани във въздуха на височина 5600 м при скорост около 550 км/ч, включително и нощем. При едновременно дозареждане на два самолета разстоянието между тях е само 3 метра.

В учението са участвали над 50 екипажа от 2-ро Командване на ВВС и ПВО на ЦВО, задействани са две авиобази, дислоцирани в Челябинскиа област и Пермски край, както и самолети от авиогрупата „Канск”.

http://www.pan.bg/

 
Авиогрупата на Китай приключи първия си поход
02.01.2014, 12:33

След 37 дневно плаване авиогрупата на Китай приключи първия си поход. Самолетоносачът Ляонин ще се завърне в постоянната си база Циндао (провинция Шандун, Източен Китай) на 4 януари 2014 година. По време на похода са отработени над 100 задачи, като основното беше взаимодействието на кораби в групата. Като основна задача също беше сработването на екипажа със самолети от ескадрилите на военноморския флот на Китай, както и атомните подводници.

Същевременно, след инцидента на китайски десантен кораб Type 071 LPD борд 999 с американския USS Cowpens, Китай усили авиогрупата си до 8 надводни кораба. Освен двете фрегати и двата разрушителя, за които вече ви информирахме,  има още 2 корвети, един десантен кораб Type 071 LPD борд 999, както и 2 по-малки кораба и 3 подводници, от които едната е очевидно Type 093 (09-III) клас Shang.

За другите не може да се твърди, че са от същия клас, защото снимките са неясни. Другото интересно от многото снимки е, че на авионосеца има най-малко 5 самолета J-15 и още най-малко 4 хеликоптера. Любопитното е в бордовите номера на самолетите 14, 16, 18, 21 и 22. Не съм сигурен, дали не са манипулирани.

http://aeronews.alle.bg/

 
Руски военен кораб посети испанско пристанище
02.01.2014, 11:52

Големият десантен кораб на руския Балтийски флот „Александър Шабалин” (N-110, проект 775) завърши деловия си заход в пристанището Сеута (Испания), разположен на северното крайбрежие на Африка.

Корабът пое курс към пункта за постоянна дислокация – Балтийск (Калининградска област).

За времето на престоя си от 30 декември корабът попълни запасите с вода и храна, а екипажът му получи възможност да си отпочине от далечния морски поход и да посрещне Нова година на брега.

 
2 фрегати, 4 подводници и 6 базови миночистача във военноморска база Варна
02.01.2014, 10:07

Да, това е картината, погледната от въздуха, през есента на 1990 г. А снимките, направени от големия варненски фотограф Стоян Лефеджиев от въздуха, с вертолет Ми-14 ПЛ на тогавашната 63-та ОПЛЕВ (Отделна противолодъчна ескадрила вертолети), винаги ще ни връщат към нея.

Уви, там вече можем да видим и едно тъжно начало – началото на края на българските подводници (вж. 6 октомври 2012 г.

Имала България четири подводници…). Като увеличим кадъра, ще видим, че предната подводница, в ляво, е вече в стадий на „разкостване”... Части от палубата, от външния й корпус, са вече на брега като парчета скрап.

Е, подводници вече нямаме, кой какво загуби и кой какво спечели от това – отделен въпрос............ Прочети още

 
Азбука на военната 2014 година
02.01.2014, 09:57

Вече сме в 2014 г. Каква ще бъде тя за армията? На първо четене се очертават доста интересни моменти. С времето азбуката на военната 2014 г. ще се обогатява. Със сигурност ще бъде много по-интересна. Например: кой ще е новият началник на отбраната; ще има ли решение за закупуване на изтребители; до какво ще доведе прегледът на структурата на въоръжените сили и др.

Ангел Найденов. Прави, струва за шест месеца през 2013 г. министърът на отбраната изпълни социалните си обещания, направени при встъпването му в длъжност. През 2014 г. му предстои Преглед на структурата на Въоръжените сили и Визия за развитие на Въоръжените сили до 2030 г.

Безработни съпруги/съпрузи. Държавният бюджет за 2014 г. увеличи обезщетенията за безработни съпруги/съпрузи от 270 на 340 лв.

Възраст. От 1 януари в резултат на промяна на Кодекса за социално осигуряване отпада възрастта, като условие за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Достатъчни са 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили. От 1 януари 2014 г. пределната възраст за военна служба на войниците и матросите се увеличава от 45 на 50 години. ...............Прочети още

 
Китай разработва още два ‘стелт’ изтребителя - J-23 и J-25
02.01.2014, 09:48

J-25Китайската авиационна промишленост с ускорени темпове създават още два ‘стелт’ изтребителя, освен сега намиращите се в стадий на изпитния J-20 и J-31. Това са представените в сайта на НОАК J-23 и J-25, които трябва да отнемат господството на САЩ в Тихоокеанския регион, съобщава israeldefense.com.

Изтребителят J-23 се създава от Shenyang Aviation Corporation и не е основана на руски технологии, а по-скоро се доближава до американския F-22 Raptor. Ако Китай успее да закупи от Русия двигатели 117С с променлив вектор на тягата, то маневрените характеристики на J-23 ще са изключително високи.

J-25 "Ghost Bird" е от четвърто поколение (по китайската класификация) и се разработва от кооперацията Chengdu Aviation Corporation. Благодарение на използваната китайска технология за 3D печат този изтребител ще бъде един от най-добрите в света.

http://www.pan.bg/

 

 
Китай произведе 24 изтребителя J-16
01.01.2014, 13:45

изтребител J-16Според снимки появили се в Интернет, Китай е произвел 24 самолета J-16 през 2013 година. В момента те минават изпитания и най-късно през март 2014 година ще бъдат предадени на НОАК.

Коментар:

Според нас от внимателното разглеждане на повече от 20 снимки установихме, че има някои разлики спрямо китайските Су-30МК2, които са прототип на самолетите. Най-важната е новия двигател АЛ-31Ф серия 42. Не е ясно, дали е с управляем вектор на тягата, но смятаме, че по-рано или по-късно и това ще стане.

Към момента са произведени 48 серийни (24 предадени на НОАК) и най-малко 4 прототипа.

http://aeronews.alle.bg/

 
Турция: За 11 години над 900 офицери и близо 2500 подофицери са осъдени заради извършени извращения и изтезания в армията
01.01.2014, 13:12

През последните 11 години, в периода 2002 – 2012-ра, 908 офицери и 2 434 подофицери са получили присъди от военни съдилища заради извършени от тях престъпления в армията – извращения, побоища и изтезания на подчинени, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

Данните оповести министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз в отговор на депутатско питане от заместник-генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сезгин Танръкулу.

През същия период броят на загиналите при подобни и други инциденти войници и ефрейтори по време на отбиване на редовната военна служба е 975 души. Семействата на всичките загинали са уведомявани надлежно, а от 2010 година е въведена практиката това информиране на семействата да се извършва на мястото на съответния инцидент, посочи още вестник „Милиет”, позовавайки се на министъра на националната отбрана Исмет Йълмаз.

http://www.focus-news.net/

 
Руският флот през 2013: обновяване и демонстрация на знамето
01.01.2014, 12:11

Миналата година е белязана с редица знаменателни събития във външната и отбранителната политика на Русия. Мащабното модернизиране на Въоръжените сили обхвана и Военноморските сили – главният инструмент, имащ за цел да подкрепи влиянието на великата морска държава на световната арена.

Символично е, че 2013 бе стартирала с въвеждането в експлоатация в бойния състав на Военноморските сили на най-новата атомна стратегическа подводница „Юрий Долгорукий” и завърши с приемането на друга подводница от същата класа „Александър Невски”. Във връзка с това президентът Владимир Путин отбеляза, че динамиката на строителството на атомните подводници позволява да се разчита към 2020 година Русия изцяло да обнови морската съставляваща на стратегическата си ядрена триада.

До 2020 година в състава на Военноморските сили на Русия ще бъдат включени стратегически подводници от проекта „Борей” и минимум 8 най-нови многоцелеви подводници от проект 885 „Ясен”, въоръжени с крилати ракети 4-то поколение. Първата подводница от тази серия „Северодвинск” е вече практически готова.

Военноморските сили на Русия получават и нови модификации на дизелови подводници от проект 636 „Варшавянка” и от последния проект 677 „Лада”. Те също имат модерно оръжие, в това число крилати ракети Club („Калибър” или „Бирюза”). „Варшавянки” купуват и в чужбина.

Като цяло в течение на 2013 Военноморските сили на Русия получиха няколко десетки бойни и спомагателни кораби, в това число най-нови корвети (проект 20380), фрегати, ракетни кораби и катери. А след предаването на Индия на модернизирания за нея самолетоносач „Викрамадитя” (бившия „Адмирал Горшков”) в руските военни кръгове се подновиха дискусиите за създаването на собствена групировка самолетоносачи. Засега имаме само един такъв кораб – „Адмирал Кузнецов”.

Според военните, а и според мнозина политици, елементът на непредсказуемост в международните отношения и геополитическите интереси на Русия изискват създаване на нови самолетоносачи. Експертите смятат, че опитът на дълбоко модернизиране на „Адмирал Горшков” ще ни потрябва при създаването на нови самолетоносачи.

И накрая, демонстрирането на руското морско знаме миналата година край бреговете на Сирия от новосформираната Средиземноморска групировка е красноречиво свидетелство, че Военноморските сили след продължително прекъсване отново излиза във водите на Световния океан и вече няма намерение да го напуска. – Още за ВМФ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министър Найденов и генерал Симеонов поздравиха членовете на военно-патриотичните съюзи
01.01.2014, 10:40

Благодаря за вашата инициативност, съпричастност и активна гражданска позиция, които са ценен коректив на нашите решения. Това пише в поздравлението си във връзка с Новата година до членовете на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ министърът на отбраната Ангел Найденов. Уверявам ви, посочва той, че и занапред ще имате нашата подкрепа и съдействие и със съвместни усилия ще продължим да преодоляваме новите предизвикателства пред всички нас.

Изказвам най-сърдечна благодарност на всички вас, които от различни кътчета на родината ни подкрепяте с жар, активно и дейно участвате в армейския живот, изпълнявайки своя патриотичен дълг, отбелязва в своето поздравление към съюзите началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.  

http://www.otbrana.com/

 
1.1.1887 г.: Роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис
01.01.2014, 10:06

Wilhelm Franz CanarisНа 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.Начална военна кариера

Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.

От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия. Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.

От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128. За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 
Спад на загиналите коалиционни войници в Афганистан през 2013-та
01.01.2014, 09:58

Броят на загиналите международни войници в Афганистан през 2013-та година е спаднал в сравнение с предишната година, отбелязва АП.

Данните обаче подчертават опасностите, пред които страната е изправена след изтеглянето на международния контингент от Афганистан през 2014 година.

Според АП през 2013 година са убити 151 войници. През 2012 година загинаха 394 души.

Повечето убити през 2013 година са американци - 118. През 2012 година бяха убити 297 американци. Жертвите в афганистанската армия и полиция се увеличиха до 2 767 през 2013 година от 1 870 през 2012-та.

Според ООН до ноември 2 730 цивилни са били убити и 5 169 са били ранени, което е с 10% увеличение спрямо миналата година.

1 788 американци са убити общо от началото на интервенцията в страната през 2001 година. 19 541 са били ранени. – Още за Афганистан

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}