Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари 2013 година

 

 
Първото за 2013 година успешно космическо изстрелване
15.01.2013, 20:40

Руска ракета-носител от лека класа „Рокот” с три военни комуникационни спътника успешно беше изстреляна от космодрума „Плесецк” в 20.25 часа московско време, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на Русия, полковник Алексей Золотухин.

В Русия и света това е първото за 2013 година космическо изстрелване.

В 22.09 московско време военните космически апарати успешно са се отделили от третата степен на ракетата – носител „Рокот” . Те са приети за управление от наземния автоматизиран комплекс за управление, като са им присвоени поредните номера „Космос-2482”, „Космос-2483” и „Космос-2484”.

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в заседанието на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната
15.01.2013, 20:10

Генерал Симеон Симеонов ще участва в първото за 2013 г. заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната, което ще се проведе на 16 и 17 януари в Брюксел, Белгия.

В различни сесии на заседанието ще се обсъди развитието на военното сътрудничество със страните от Средиземноморския диалог и с Русия, ситуацията в Афганистан, с акцент върху мисията на НАТО след 2014 г., инициативите на НАТО „Интелигентна отбрана” и „Свързаност на силите”, обстановката и развитието на операцията в Косово и операциите на НАТО за борба с тероризма и морското пиратство.

Целта на заседанието е да се гарантира, че военните структури и способностите на НАТО отговарят на основните задачи на колективната отбрана, управлението на кризи и общата сигурност.

http://www.mod.bg/

 
Първият сглобен в Русия AW139 полетя
15.01.2013, 19:53

AW139Руската вертолетостроителна корпорация ОАО «Вертолёты России» разпространи днес, 15 януари 2013 г., официална прес-информация за първия полет на вертолета от среден клас AW139, сглобен от съвместната руско-италианска компания «ХелиВерт» (в нея дялове имат «Вертолёты России» и италианският вертолетостроител AgustaWestland). - (видео)

Машината със сериен номер 60001 е била изкарана от цеха за окончателно сглобяване и тестване за наземни изпитания със запуск на двигателите на 18 декември и е изпълнила първи полет на 19 декември, но до днес това не е било официално съобщено. Полетът, започнал в 16,30 ч. московско време на площадката пред хангара на компанията в Томилино до Москва, е бил с продължителност 37 минути и е преминала основно във висене. В момента машината изпълнява останалата част от изпитателната програма преди доставка на клиента (все още не се разкрива кой ще бъде първият клиент на сглобен в Русия AW139). Вторият AW139, сглобяван в момента от «ХелиВерт», ще бъде готов за изпитания през февруари.

Историята на «Хеливерт» води своето начало от предварителното споразумение за създаване на съвместно предприятие за сглобяване на AW139 в Русия, подписано от«Вертолёты России» и AgustaWestland на авиосалона във Фарнбуроу, Великобритания през юли 2008 г. Офциалното споразумение е подписано на 6 ноември 2008 г., а през лятото на 2011 г.са подписани основните документи, регламентиращи дейността на «ХелиВерт». Персоналът на компанията е преминал обучение в учебния център на AgustaWestland в Италия в периода януари – март 2012 г.

Заводът на «ХелиВерт» се намира на територията на Националния вертолестроителен център на Русия в Томилино. Той е изцяло нов и се счита за едно от най-модерните съоръжение по рода си в Русия. С набиране на скорост на сглобяването, до две години то ще достигне темпо от 15 – 20 вертолета годишно, а броят на заетите в завода ще достигне 100 души. Произвежданите AW139 са предназначени основно за растящия руски пазар и ще се изнасят и в някои от републиките на ОНД. Това е третото място, където се сглобява AW139 – останалите две са във Верджате до Милано и Филаделфия в САЩ. Тялото на вертолета се произвежда в Полша от завода на AgustaWestland във Свидник.

В пътнически вариант AW139 има до 15 места, а при ВИП/корпоративни-превози кабината може да има от шест до осем кресла с повишен комфорт. Силовата установка се състои от два газотурбинни двигателя Pratt & Whitney Canada PT6C-67C, всеки от които развива максимална мощност 1,679 shp. Максималната излетна маса е 6800 kg, а максималната скорост достига 306 km/h, дължината на полета е до 930 km, а продължителността – до пет часа, а максималният товар на външно окачване – 2,2 тона. AW139 е единственият представител в своя клас сред модерните западни вертолети, оборудван с пълна система за защита от обледеняване.

 http://aeropress-bg.com/

 
Грандиозни планове на „Роскосмос”
15.01.2013, 17:02

В Русия е публикувана Държавната програма за развитие на космическата дейност за периода 2013-2020 години.

Документът е разработен след поредица провали, включително загубата на станцията „Фобос-Грунт” и няколко спътника. За главен приоритет е посочено осигуряването на гарантиран достъп на Русия в космоса и развитие на ракетно-космическата техника и промишленост.

В частност, планира се да бъде създаден ракетен комплекс „Ангара-А5”, който ще стартира от новия космодрум „Източен”. Действащите космодруми „Плесецк” и „Байконур” ще бъдат модернизирани. Планира се да бъде увеличен броят на руските модули в Международната космическа станция – от 5 до 7 през 2018 година. Поставя се задача да бъде подобрена точността на определяне на координати по системата ГЛОНАСС. Това трябва да бъде постигнато за сметка на изстрелванията на най-нови спътници.

В областта на научните изследвания се предполага да бъдат изстреляни три спътника-обсерватории и да бъде разгърната програма по изучаване на Луната с помощта на станциите за кацане „Луна-Глоб” и „Луна-Ресурс”, а също на мисии по доставка на Земята на образци от лунна почва.

В програмата е поставена задачата по развитие на технологии за междупланетни полети и създаване към 2020 година на пилотирана система, „способна да осигури полети на човека към Луната”. Това не означава, че още към 2020 година руснаци ще бъдат изстреляни към Луната, казва академикът от Руската академия за космонавтика Александър Железняков:

   - В програмата е посочено, че трябва да бъдат разработени технически средства, но не става дума за полет. Той ще се състои след 2020 година. Сега има ясно разбиране за финансиране само по отношение на космическия кораб. Когато бъде завършено проектирането, тогава ще има яснота с каква ракета този кораб ще бъде използван.

Но да се полети „към Луната” и да се извърши там кацане, не е едно и също нещо. Възможността за аналогични полети първоначално са били заложени в конструкцията на легендарния кораб „Союз”, отбелязва друг събеседник на „Гласът на Русия”, член-кореспондентът на Руската академия за космонавтика Юрий Караш:

   - Това не означава, че може да се вземе „Союз-ТМА”, готов за полет към МКС, и вместо към станцията да бъде изпратен към Луната. Той трябва да бъде модифициран, но не е необходим принципно нов кораб.

Според Юрий Караш, трябва непременно да се създава и техника за кацане на Луната. В противен случай това ще бъде повторение на американската програма от половинвековна давност. Екипажът на „Аполо-8” обиколи Луната още в 1968 година. Не е ясно също, чрез каква мисия се планира към 2020 година да бъде осъществена доставка на Земята на лунни образци от почвата. Станциите „Луна-Глоб” и „Луна-Ресурс” не са предназначени за обратен старт към Земята, отбелязва експертът.

Впрочем, програмата е рамков документ и съвсем не е задължително в него да бъдат подробно описани всички мисии и научни проекти, поясни в интервю за „Гласът на Русия” Александър Железняков. Трябва да бъде отстранен дисбалансът, който възникна между потребностите на Русия от съвременни космически системи и сегашното равнище на развитието им. Програмата е насочена именно към постигането на тази цел. – Още космически системи

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Бангладеш ще получи от Русия кредит от 1 млрд. долара за закупуването на оръжие
15.01.2013, 16:40

Русия ще предостави на Бангладеш кредит от един милиард долара за закупуването на руско оръжие, предаде Интерфакс.

„Нашите страни имат намерение да разширят военнотехническото сътрудничество. Русия ще предостави на Бангладеш кредит от един милиард долара, с който ще бъде закупено руско въоръжение и военна техника”, съобщи президентът Владимир Путин след срещата с премиера на Бангладеш Шейх Хасина.

Освен това, Бангладеш ще получи кредит в размер на 500 млн. долара за строителството на първата в страната АЕЦ. Работите на площадката на бъдещата централа ще започнат през януари 2014 година.

 
Изтребителите Rafale използват за първи път ново въоръжение в Мали
15.01.2013, 16:20

GBU-49 На 13 януари четири изтребители Rafale, излетели от базата си Saint Dizier и поддържани от два самолета-цистерни C-135FR, нанасят удари по бази на бунтовници в Мали, тяхна инфраструктура и складове, след което кацат успешно в Чад. Най-вероятно ударната група е използвала въздушното пространство на Алжир, който предостави неограничено прелитане над своята територия.

Изтребителите Rafale са били подкачени с по три резервоара, с по шест бомби GBU-49 с лазерно и GPS насочване или с по шест модулни боеприпаси „въздух-земя” AASM (Armement Air-Sol Modulaire), с по две УР "въздух-въздух" MICA и с по един контейнер за целеуказване Damocles.

Според Rafale News blog това е първото бойно използване на бомби GBU -49 с възможности на два режима на насочване (laser/GPS), чийто разработване е завършило едва неотдавна.

От видеоматериал на френското МО, качен в интернет след операцията и показващ кацането на четирите изтребителя в Чад, се вижда, че са били използвани общо 21 боеприпаса и бомб. Четирите Rafale ще останат по всяка вероятност във военновъздушната база Нджамена в Чад, от където ще оказват поддръжка от въздуха на френските части в Мали.

http://www.pan.bg/

 
Военни и цивилни отново излизат на протест срещу условията в системата на отбраната
15.01.2013, 16:00

Военнослужещи готвят ново протестно шествие срещу лошите условия на труд в армията, липсата на сигурност за кариерно развитие и непрекъснато променящите се условия за пенсиониране.

Военните нямат право на протест и се очаква шествието отново да бъде организирано под надслов в подкрепа на армията и държавата. От единствената професионална организация във въоръжените сили, офицерска легия ”Раковски", съобщиха пред Mediapopol, че до 20 януари ще има решение за шествието. Бивши и сегашни военни обсъждат възможността да организират и символична панихида за българската армия по същото време.

Шефът на легията майор Иван Милов, който от скоро излезе в резерва, с официален мотив "несъгласие с политиката на ръководството на МО", каза, че се очаква в шествието да се включат много бивши военни, ветерани, членове на патриотични организации и други.

Този път шествието ще бъде подкрепено и от цивилни служители в системата на Министерството на отбрана, съобщи председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов.

Заради лошите условия на труд и въвеждането на пенсионна възраст стотици военни напуснаха по собствено желание армията през тази и миналата година. Според бившия кадровик на МО Иван Иванов става дума общо за около 2400 души.

Наскоро дори политическото ръководство призна, че се е налагало на военните сами да си купуват част от необходимото им оборудване за изпълнение на служебните им задължения. От легия ”Раковски” твърдят, че в последно време военните са принудени да купуват дори крушки и санитарни консумативи.

Милов съобщи, че много от колегите му са подали молби с мотив "несъгласие с ръководството", но те са били посрещнати с безразличие от политическото ръководство на министерството. Военните организираха шествие и миналата година, но досега от ръководството не са провели разговор с тях, на които да обсъдят проблемите им.

Военнослужещи прогнозират, че ако тази година се заговори отново за някакви промени, свързани с условията за пенсиониране и социалния им статус, ще последва нова вълна напускащи. Според Милов това се дължи на загубеното доверие в политическото ръководство.

Тодор Воденов съобщи, че много напускащи има и сред цивилните служители. Основно това са хората с най-ниски заплати и кадрите от научните институти.

Воденов каза, че от синдиката всеки ден търсят среща с някой от политическото ръководство на министерството, но не са получили съгласие за такава до момента.

Според Аню Ангелов армията няма кадрови проблем, като в края на миналата година заяви в интервю за в. "24 часа", че напускат само офицери, загубили перспектива за развитие.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който досега не показваше публично интерес към армията, обаче за пръв път заговори за проблеми и обяви "своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията".

http://www.mediapool.bg

 
Изтребителят F-35 се оказа неустойчив на светкавици
15.01.2013, 14:38

Ф-35Американският перспективен изтребител F-35 Lightning II не е способен да издържи удар на светкавица. До такъв извод е стигнало Управлението за експлоатационни изпитания и оценка (OT&E) на Пентагона. В момента на самолетите е забранено да се доближават на по-малко от 40 километра от зони, където се очаква да има гръмотевици.

Освен липсата на защита на бордовото радиоелектронно оборудване от мълния, изтребителят също така има слаба система за генериране на инертни газове (OBIGGS), която отговаря за напълването на освободилите се горивни резервоари с инертни газове и поддържането на ниско ниво на кислород в тях. В опасните зони с постоянно променящо се атмосферно налягане системата може да даде грешка.

Поддържането на постоянно ниско ниво на кислород в горивните резервоари е необходимо за предотвратяването на взрив на двигателя и самите резервоари в случай на попадане на светкавица. – Още за F-35

 
Започна летателната година в авиобаза Граф Игнатиево
15.01.2013, 14:02

С полети денем в сложни метеорологични условия на самолет МиГ-29 започна вчера летателната подготовка за новата календарна година на летците от авиобаза Граф Игнатиево, съобщават от ВВС-формированието.

Целта на планираните полети е възстановяване и поддържане подготовката на летателния състав по бойно използване на самолета, която е от особена важност за изпълнението на основната задача на базата - носенето на непрекъснато бойно дежурство.

Интензивна е планираната летателна дейност в базата за цялата седмица. Тя включва полети денем и нощем във всякакви метеорологични условия и изпълнението на маневрени въздушни боеве зона сложен пилотаж на средна и малка височина като част от поддържането на бойната подготовка на нашите летци.

http://www.otbrana.com/

 
Броят на самоубийствата в американската армия чупи рекорди
15.01.2013, 13:37

Броят на самоубийствата в армията на САЩ през 2012 г. е нараснал с 15% в сравнение с 2011 г., съобщи БГНЕС. През 2012 г. в американската армия са били регистрирани 349 самоубийства. Най-много са в сухопътните войски – 182. На второ място са Военноморските сили с 60 самоубийства. Във Военновъздушните сили 59 военнослужещи са приключили собственоръчно с живота си, а в морската пехота броят им е 48. Отделно от това, при военни действия в Афганистан през 2012 г. са загинали 237 американски военнослужещи. Именно в Афганистан през 2001 г., когато в страната пристигат първите военни части на САЩ, се наблюдава бум на самоубийствата.

През годините броят им нараства – 67 през 2004 г., 115 през 2007 г., 128 през 2008 г. Още по-голям е броят на самоубийствата сред уволнилите се от армията на САЩ. Липсват официални данни, оповестени от Пентагона, но според оценки на експерти на всеки 80 минути се самоубива по един уволнил се бивш американски военен.

 
C-27J Spartan на въоръжение във ВВС на Австралия
15.01.2013, 13:22

C-27Кралските ВВС на Австралия възстановяват отново 35-а ескадрила, която ще бъде въоръжена с транспортните самолети C-27J Spartan.

Ескадрилата, известна по време на войната във Виетнам като „Wallaby Airlines”, е превозила тогава около 677 000 военнослужещи и 36 000 тона товари без нито една катастрофа.

Наново сформираната ескадрила ще бъде дислоцирана във военновъздушната база Ричмънд, недалеч от Сидней. Първоначално ще бъде има в състава си 25 човека личен състав, който ще нарасне до 250 с пристигане на самолетите. През 2014 година в САЩ ще започне обучение летателен и технически състав.

Последният транспортен самолет Caribou от времето на войната във Виетнам е изваден от експлоатация през 2009 г., когато австралийското правителство обявява решението си да закупи 10 нови военнотранспортни самолета C-27J Spartan.

http://www.pan.bg/

 
Колумбия поръча шести транспортен самолет C-295
15.01.2013, 10:36

С-295ВВС на Колумбия са поръчали на компанията Airbus Military шести военнотранспортен самолет CASA C-295. Според информация на пресслужбата на компанията, самолетът ще се използва както за военни, така и за хуманитарни цели.

Първият самолет C-295 Колумбия получи през 2008 година. От тогава до сега на въоръжение във ВВС на страната постъпиха още три такива самолета. Сроковете за доставката на петият и шестия самолет не се уточняват. Стойността на един самолет C-295 е около 40 милиона долара.

В момента в състава на въоръжените сили на Колумбия има и шест транспортни самолета CN-235-200 и шест C-212.

CASA C-295 е способен да развива скорост до 580 километра в час и може да преодолява до 1,3 хиляди километра. Товароподемността му е 9,3 тона с възможност да превозва 71 военнослужещи. – Още за C-295

 
Вертолетите "Кугър" летят към пълно изчерпване на своя ресурс.......и рекордно високи цени за поддръжка
15.01.2013, 10:03

Нашите редовни читатели вероятно си спомнят, че на 6 юни 2012 г. по време на дебатите за Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили-2011 в Народното събрание депутатът от БСП Атанас Мерджанов разкри, че през "цялата 2011 г. в строя са били едва 3 вертолета "Кугър":

"Искам само да спомена следния също скандален факт. Ето кои вертолети са в строя през 2011 г. по бордни номера: в учението „Съюзна сила” през април 2011 г. участваха вертолети с бордни номера № 701, 711, 712; на парада на 6 май през 2011 г. за Гергьовден участваха вертолети с бордни номера 701, 703, 712.

На учението на полигон Шабла през август 2011 г. участваха вертолети с бордни номера 701, 702 и 703; на празника на вертолетната база в Крумово на 27 октомври 2011 г. участваха вертолети с бордни номера 701, 710, 712; в спасителната операция за бедстващите в с. Бисер участваха вертолети с бордни номера 701, 703, 712.

Следователно през цялата 2011 г. са интензивно или многократно летели само три вертолета съответно с бордни номера 701, 703, 712, докато вертолети с бордни номера 702, 710 и 711 са участвали само по веднъж в учение или други прояви. Вертолетите с бордни номера 704, 705, 706, 707, 708 и 709 не са забелязани да участват в учения или други прояви през 2011 г. Очевидно тези вертолети отдавна са спрени от полети и съответно канибализирани в полза на борд 701 и 703 поради липса на инспекция, доставки на резервни части, ремонти и консумативи. Така от 12 вертолета пълноценно се използват и са били в строя през цялата 2011 г. едва 3 броя".......... Прочети още

 
Анализ на резултатите от учебната 2012 г. в Карлово
15.01.2013, 09:00

На 14 януари във военен клуб Карлово в присъствието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се проведе Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията от състава на 61-ва механизирана бригада през учебната 2012 г.

От анализа и направените изводи стана ясно, че планираните мероприятия за учебната 2012 година са изпълнени. Доказателство за това е поддържането на способности за участие в коалиционни операции, инициативи и действия по поддържане на международния мир и сигурност извън територията на страната и готовност за участие в Силите за отговор на НАТО.

Повишено е нивото на езиковата подготовка във военното формирование. Броят на успешно преминалите изпити по английски език и придобили STANAG 6001 през 2012 г. военнослужещи е 110, което е с 28% повече в сравнение с 2011 г. Основен принос за това имат проведените интензивни курсове по английски език. Обучението бе осъществено от щатни инструктори под непосредственото ръководство на госпожа Патрис Конертън, преподавател от Отбранителния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, САЩ.

В своето изказване командирът на 1 мб подполковник Цветан Кочанков сподели, че 2012 г. е била трудна, но успешна година. Той благодари на всички свои колеги за неуморния труд и отбеляза, че постигнатите резултати са следствие от помощта, оказана от командването на бригадата и съдействието на командването на Сухопътните войски за подготовка в тренировъчните центрове на САЩ в Германия.

Подполковник Георги Гатев, командир на зрдн, в качеството си на помощник-национален командир на контингента в Кандахар през 2012 г. изрази своята благодарност към командира на 12 рота за охрана на летище Кандахар майор Митко Балтов. Подполковник Гатев благодари също и на подполковник Иван Вълев, който е поел командването на дивизиона в негово отсъствие, за успешното участието на военнослужещите от дивизиона в учението „Тракийска звезда”.

В своето обръщение командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов сподели, че неговите очаквания са високи и всеки един трябва да решава задачите си професионално. „Усилията на Сухопътните войски, насочени към военните формирования от 61 мбр дават резултати. Това, че се справихте блестящо при изпълнение на задачите си по трите мисии на БА е отличен атестат за вас пред коалиционните ни партньори” – продължи той. Генерал-майор Ненов предаде и положителните отзиви, получени по повод проведената през месец ноември сертификация на първата батальонна бойна група. Командирът на Сухопътните войски изрази своите виждания за развитие на човешките ресурси като акцентира върху необходимостта да се инвестира в точните хора.

Анализът завърши с указания на командира на 61-ва механизирана бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков за настоящата 2013 г.

http://landforce.mod.bg/

 
В САЩ изчислиха обемите на държавната помощи за производителите на стрелково оръжие
15.01.2013, 08:48

Обемите на държавните субсидии за производителите на стрелково оръжие и боеприпаси за него в САЩ през последните пет години са били най-малко 49 милиона долара. За това пише Bloomberg, като се позовава на данни с открит достъп.

По-рано в общественото обединение на журналистите от Мейн изчислили, че производителите на щурмови винтовки са получили помощ в размер на 19 милиона долара.

Субсидиите в вид на понижени данъци са били предоставяни в щатите Арканзас, Аризона, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Мисисипи, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Мейн. Регионалните власти са предоставяли помощ от  бюджетни средства, за да защитят работни места и да задържат производството в своите щати.

Bloomberg сочи, че около 85 процента из 49 милиона долара са получили корпорацията Olin – производител на патроните марка Winchester и патрони за ловни пушки,  а също и едно от подразделенията на Freedom Group, която произвежда винтовките Bushmaster.

С една такава винтовка е бил въоръжен Адам Ланза, който откри огън в началното училище “Санди Хук” в град Нютаун (щат Кънектикът) сутринта на 14 декември 2012 година. Ланза уби 26 души, в това число 20 деца на възраст от пет до десет години.

След масовото убийство в “Санди Хук” президентът на САЩ Барак Обама неведнъж заявяваше, че е необходимо да се предприемат “разумни мерки” за предотвратяване на подобни произшествия. Засега по този въпрос не са последвали никакви конкретни законопроекти и задачи.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Миротворците ни в Афганистан няма да гласуват на референдума
15.01.2013, 08:40

Българските военнослужещи от мисията на НАТО в Афганистан няма да могат да отговорят на въпроса “Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”.

Централната избирателна комисия (ЦИК) не определи гр. Кабул, Афганистан, за населено място, в което да бъде разкрита секция за гласуване в посолството на Република България в националния референдум на 27 януари 2013 г. Решението е независимо от подадения брой заявления.

Причината са две писма на министерствата на външните работи и на отбраната и докладна записка на командващия съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов. Те информират ЦИК „за висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в района на гр. Кабул, Афганистан.” Контингентът ни в Кандахар също е изключен от гласуването поради това, че секции се образуват в дипломатическите и консулските ни представителства.

Досега ЦИК не е вземала такова решение. При всички избори – парламентарни и президентски, в Ирак и Афганистан, се изпращаха от България комисии, които организираха и провеждаха гласуването. Дори и с риск за самите членове на комисията.

ЦИК вече определи населените места в 35 държави, в които ще се образуват секции за гласуване в националния референдум. В Рим – Италия, Абуджа – Нигерия и Варшава – Полша, България не е получила разрешение от приемащата държава за разкриване на секции.

Ако писмата на двете министерства и докладната записка на генерал-лейтенант Самандов, са продиктувани именно от грижа за сигурността на нашите миротворци, решението на ЦИК е обяснимо. Все пак на първо място стоят здравето и животът на военнослужещите. Още повече, че съвсем скоро предстои изтеглянето на нашите от Кабул. В края на миналата година бе последното дежурство на българските военнослужещи на наблюдателния пост „Шипка”. В продължение на 3 години те денонощно водиха наблюдение върху външния периметър на летище „Кайа” и оказваха съдействие за осигуряване сигурността на полетите от и към летището. На 15 декември на официална церемония на летище „Кайа”, бяха прехвърлени отговорностите и задачи от наблюдателен пост „Шипка” на Афганистанската армия.

Лошото е, ако зад тази стъпка се крият политически сметки, с които да се намали броят на гласуващите, за да се провали самият референдум. Вече стана ясна колебливата позиция на управляващите. Според закона „предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.” Друг е въпросът дали броят на миротворците ни изобщо би повлиял на изхода от допитването.

Българското участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (International Security Assistance Force – ISAF) е с около 630 военнослужещи. Те са разпределени в национален елемент, рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, рота за охрана на летище Кандахар, екип от старши съветници, четири екипа от съветници, медицински екипи, формирование „Военна полиция” и щабни офицери и сержанти.

В края на миналата седмица от Кабул кацна в София първият самолет, който пренесе техника и материални средства. С това започна изтеглянето на военнослужещите ни от Афганистан.

До края на януари целият ни контингент, който е в Кабул с изключение на 60 души трябва да се върне в страната, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Междувременно близо 40 военнослужещи заминаха за Кабул. Това са офицери, които ще работят  в Щаба на ISAF и национален елемент, уточни Пресцентърът на МО. Национален командир на контингента e полковник Кирил Даскалов от военно формирование 46430 – София. За 50%  от състава на контингента това е поредно участие в мисия зад граница.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Москва и Пекин ще отговорят съвместно на американската ПРО
14.01.2013, 22:15
Николай Патрушев Русия и Китай съвместно ще отговорят на разгръщането от САЩ на глобалната противоракетната отбрана (ПРО) в Азия.
Секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев (на снимката) по резултатите от преговори в Пекин изрази намерението на страните да координират своите действия в тази сфера. Подобно нещо се казва за първи път.

По-рано Москва беше казвала, че ще отчита уверенията на американските партньори, че азиатската ПРО не е насочена срещу Русия. Пекин беше по-откровен в думите си. Него не го убеждават аргументите на САЩ, че системата за ПРО се разгръщала изключително за защита на Япония и Южна Корея от евентуална ракетна заплаха от страна на КНДР. Китай вижда, че САЩ с ускорени темпове изгражда около него азиатски сегмент на ПРО. Именно китайските и руските ракети стават потенциални мишени за американските прехващачи "Patriot" на японски кораби, въоръжени със системата „Иджис”. Оттук е и съвместното търсене на адекватен отговор на действията на САЩ, смята политологът Андрей Виноградов:

- Въпросът не е само в това – кога и в каква форма ще бъде разгърната системата за ПРО, а какъв ще е отговорът на тези действия. Ако Русия и Китай се договорят за предприемане на съвместни действия срещу вече създадената ПРО, това ще стане отражение на перспективите на развитието на положението в региона.

Както каза Николай Патрушев, при реализирането на тази задача ще се имат предвид интересите на онези играчи, които са представени в Азиатско-тихоокеански регион. Преди всичко той посочи Япония и Южна Корея. Може да се предположи, че тематиката на азиатската ПРО на САЩ ще се обсъжда буквално на първите срещи на ръководството на Русия с новите лидери на тези страни. Успоредни действия, съдейки по всичко, ще предприеме и Пекин по време на своите контакти с азиатските си партньори.

Би било добре Токио, Сеул и Канбера, съгласили се с разполагането у себе си на елементи на азиатската ПРО на САЩ, да погледнат опита на Полша, Чехия и Румъния. Тези партньори на САЩ останаха глухи към тревогата на Москва от факта на разполагането у тях на ракети и радари на американската ПРО в Европа. А когато Русия предупреди, че в отговор може да разположи в северозападните си райони най-нови балистични ракети, европейците се замислиха по въпроса – доколко е уязвима тяхната собствена безопасност.
Ситуацията може да се повтори и в Азия, ако Токио, Сеул и Канбера игнорират съвместната тревога на Москва и Пекин от действията на САЩ в създаването на азиатския сегмент на глобалната си ПРО. Руско-китайските консултации в Пекин по въпроса за стратегическата безопасност изпращат един ясен сигнал – страните вече започват да координират своите действия!
http://bulgarian.ruvr.ru/
 
Няколко питания към министъра и към зенитчика Аню Ангелов!
14.01.2013, 20:28

Полковник от резерва Стойко СтойковПритиснати от политическата шизофрения на своя лидер, през последните дни всички в ГЕРБ се юрнаха панически да обръщат позициите си и да се слагат на шефа си. Не изостана и Аню Ангелов. Той разби всякакви съмнения, че освен политически екзекутор на Българската армия, е и един посредствен офицер-зенитчик, който няма представа от това, което е работил. Министърът е толкова далеч от целите на политиката, колкото е бил и при зенитните стрелби. „Обикновено нова ядрена централа означава определяне на нови средства за защитата й. Сегашната система за ПВО няма да може да защитава едновременно две централи от въздуха. В момента един зенитно-ракетен дивизион в Плевен има готовност да прави това по отношение на АЕЦ „Козлодуй””, отбеляза министърът на отбраната.

Независимо какъв е въпросът за решаване чрез референдум, той автоматично се превръща в политически от домораслите ни политици, опитващи се да закрепостят и Българската армия към ГЕРБ. Поредният пример е вкарването на темата за армията и нейните залинели бойни способности в политическия дневен ред. Изказването на министър Ангелов е в косвено противоречие с чл.182.(1) и (2) от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), според които военните нямат право да членуват в политически организации и да предприемат действия по служба, с които да  нарушават политическата си неутралност. Излиза, че партийно-политическата работа (ППР), освен ако не е в интерес на ГЕРБ, е забранена в армията ни!

Затова имам няколко въпроса към министъра, които са свързани със същината на защитата не само на една нова ядрена централа, но и на съществуващата.

Кой Ви съветва по въпросите за ПВО, г-н министър?

   - Как единственият в цяла Северна България ЗРДН (зенитно-ракетен дивизион) „ОСА-АКМ“, който е предназначен за прикритие на бойните действия на формирования от Сухопътните войски ще извършва прикритие на най-важния в стратегическо отношение обект от критичната инфраструктура на България?

   - Всъщност от кога и какво е „това, което има готовност да прави по отношение на АЕЦ „Козлодуй“ този „стратегически зенитно-ракетен дивизион“, който повече от десет години не е носил бойно дежурство и е безпомощен в своята самотна  самостоятелност?

   - Предвижда ли се във Вашите стратегически планове той да действа съвместно с групата полски пъдари за бързо реагиране на близкото село Коиловци, показала в досега проведените самостоятелни противопарашутни тренировки  изненадващо висока бойна ефективност срещу неидентифицирани от МВР „екстремни спортисти“?!

   - Какво включвате във Вашата хипотетична „Система за ПВО“ освен бъдещия многоцелеви изтребител „трета ръка“ – колко и какви обекти от територията на Република България тя има готовност да защитава в момента?

   - Защо нищо не казвате за действията на изтребителната ни авиация и нейната готовност? Или за Радио-техническите войски (РТВ) и Зенитно-ракетните войски (ЗРВ)? Или без да знаем тайно и полека за три години с такива „стратегически дивизиони“ вече сте създали и без ВВС „Противоракетна отбрана“ по чл.3 на Вашингтонския договор? Същото е като „яйца на очи, но без яйца“, и „защита без защитници„!

Добре, че са славните Сухопътни войски, които все още не сте успели да затриете окончателно…

http://www.otbrana.com, полковник от резерва Стойко Стойков

 
Самолети и корвети или респектиращи ракети
14.01.2013, 15:13

ракетен комплекс „Искандер”Неотдавна стана ясно, че правителството е дало мандат на военния министър Аню Ангелов до март да преговаря за покупката на осем изтребителя за това, което е останало от армията ни. Днес, когато се налага в кризата да харчим така необходимите ни средства за оцеляване, за да купуваме самолети, отново се питаме защо позволихме да ни отнемат най-респектиращото оръжие, което гарантираше националната сигурност на държавата ни –  оперативно-тактическите ракети SS-23.

На потайно място предателски, под внушението на чужди сили, най-безотговорно бе решено да се отървем от нашето супероръжие, имащо възможност да атакува цели на разстояние 400 км. Ако сега го притежавахме, нямаше да има необходимост да изтръскваме и последните стотинки от празните си джобове, за да купуваме някаква си дузина стари аероплани. Онези, които взеха това погубващо решение, са още живи. Но очевидно няма кой да им потърси отговорност. А и явно никой не иска това.

Като специалист твърдя, че за да не се налага утре два пъти да съжаляваме, днес е необходимо да престанем да харчим милиарди долари за корвети и самолети, а да се снабдим с необходимото количество нови оперативно-тактически ракети. Това оръжие при изразена силна воля и решителност от страна на нашето политическо и военно ръководство е в състояние да охлади всички „горещи глави”, които дръзнат да замислят агресия срещу нас........... Прочети още

 
Нов успех за ЗУР Aspide 2000
14.01.2013, 14:54

ЗУР Aspide 2000В Кувейт ракетата произвеждана то европейския ракетен консорциум MBDA отбеляза пореден успех в биографията си. След пускове на 2 ракети от ПВО система Skyguard са поразени 2 радиоуправляеми мишени Banshee. Стрелбите са проведени на полигона ADEIRA на бригадата за ПВО на армията на Кувейт на 18 и 19 декември 2012 г.

Едната мишена е поразена с директен удар, друга с близък разрив. Целите са унищожени на отдалечение от 6 km и на височина 1500 m.

С тези пускове ЗУР Aspide 2000 отбеляза своеобразен рекорд - 19 пуска от 2007 г. насам и всичките успешни. Притова са провеждани в дневни и нощни условия, на всякакви височини и дистанции.

С поредния успех се потвърждава ефективността на Aspide 2000 - досега са произведени 5000 бройки и ракетата продължава да служи безотказно в армиите в които се експлоатира като ефикасно средство за ПВО на средни дистанции и височини.

Ракетата се предлага като решение при модернизацията на ЗРК "Куб", като такова предложение бе отправено от представители на MBDA и към България.

http://www.airgroup2000.com/

 
През 2013 година Русия ще изпита хиперзвукова ракета
14.01.2013, 13:55

Проект на хиперзвуковата ракета МКБ "Радуга". Фото Сергей Мамонтов, РИА НовостиВоенното ведомство на РФ съобщава, че първите пълноценни изпитания на руска хиперзвукова ракета, способна да развива скорост около 5,8 хиляди км/ч. са планирани за юли-август 2013 година на полигона Ахтубинск в Астраханска област.

Проектът за създаване на хиперзвукова ракета е секретен и затова не са известни нито шифъра, нито задачите, нито тактико-техническите характеристики. Първите изпитания на ракетата са се състояли през 2012 година, но те не могат да се нарекат пълноценни. По време на проверката ракетата се отделяла от самолета, включвала е своя двигател, прелитала е няколко километра с дозвукова скорост и се е приземявала.

Целта на предварителните изпитания е била проверка на управляемост на ракетата и взаимодействието й с бордовото оборудване на самолета-носител. По време на новите изпитания ракетата ще изпълни вече полет със хиперзвукова скорост, като двигателят й ще работи в няколко режима.

 
Новият британски БЛА „Taranis” ще лети през пролетта
14.01.2013, 13:03

БЛА „Taranis” Новият британски ударен ‘стелт’ БЛА „Taranis” ще започне летателни изпитния в Австралия през тази пролет. Самолетът е представен още през 2010, но тестовете му многократно са отлагани поради редица технически проблеми.

Летателният апарат носи името „ Taranis”, както се казва келтския бог на гръмотевиците. Самолетът е проект на британската компания BAE Systems, а двигателят му е Rolls-Royce.

Новият самолет може да осъществява междуконтинентални полети. Дълъг е 11 м, размахът на крилата е около 10 м, тежи почти 3000 кг. Досега за разработването на новия безпилотен самолет са били изразходвани 150 млн. евро.

За разлика от други съвременни безпилотни летателни апарати "Таранис" не се нуждае от от постоянен контрол от страна на оператора. Самолетът може сам да предприема маневри, да изпълнява различни операции, сред които и самостоятелното решение за унищожаване на насочени срещу него ракети. Операторът се намесва когато трябва да се атакува избрана цел. „Таранис” има два отсека за бомби или ракети. – Още БЛА

http://www.pan.bg/

 
Ние, военните разузнавачи, изпълнихме клетвата, положена пред бойните знамена
14.01.2013, 12:24

Генерал-полковник о.з. Васил ЗикуловВече изминаха шест години от деня, в който Президентът подписа и въведе в действие т.н. Закон за досиетата (ЗД). Хиляди български граждани, в това число и такива, дали своя достоен принос за защитата на Отечеството, продължават да живеят огорчени и унижени от дискриминацията, на която са подложени.

Законът бе подписан на 13 декември 2006 г. Тогава, когато се предполага, че поради празничната суматоха гражданството най-малко ще може да му отдели внимание. Малцина са тези, които го познават добре.

По своето съдържание той е изцяло противоконституционен. Съгласно действащата конституция всички български граждани се ползват с еднакви права. Конституцията и съдебната практика не признават колективна вина и колективна отговорност. Лишаване от права може да бъде  наложено само при влязла в сила присъда.

Но докато по отношение на служителите на ДС ЗД е само несъобразен с Конституцията, то по въпросите, отнасящи се за военното разузнаване (ВР) той е престъпен, защото се основава на лъжи, фалшификации, измислици и предубеждение на своите автори, които по някакви, известни само на тях причини, не се ръководят от истината, а се стремят да опозорят ВР и БНА като ги представят за участници в решаване на задачи от вътрешен характер, свързани с насилие и доноси............. Прочети още

 
Леон Панета се страхува от орязване на федералния бюджет на САЩ
14.01.2013, 09:09

Леон Панета Министърът на отбраната на САЩ е наредил да започне разработването на извънредни мерки в случай на орязване на федералния бюджет. “Орязването” може да стигне даже до двадесет процента от военните разходи през текущата финансова година.

“Става дума за предпазни мерки, но ние нямаме друг избор, освен да се готвим за най-лошото”, -  тъжно заяви шефът на Пентагона на вчерашната пресконференция.

Работата е там, че администрацията на Обама и републиканската опозиция в Конгреса през първите дни на настъпилата година постигнаха споразумение за бюджета и данъците. Наистина, то само временно отложи заплахата от “финансовата пропаст”.

Ако към 1 март 2013 г. “страните” не успеят да постигнат определена договореност, то в съответствие с по-рано приетия закон ще влезе в сила решението за принудително съкращаване на разходните пера на държавния бюджет.

За въоръжените сили на САЩ в частност това означава изпращане в неплатен отпуск няколко стотин граждански служители и съкращаване на програмите за бойна подготовка на  различните военни подразделения, поясни Леон Панета. По същество, орязването не може да засегне само онези части, които се намират на мисия в Афганистан или се готвят за изпращане там.

Министърът каза, че съкращаването на разходите и необходимостта от икономии на средства за  поддръжка на войските в Афганистан го принуждават да даде заповед за подготовка на комплекс мерки в случай на провал на преговорите между администрацията и Конгреса. Това включва: намаляване на разходите за издръжка на второстепенни военни обекти, временно прекратяване на приемането на работа на граждански служители, “замразяване” на процеса на предоставяне на договори на военните доставчици.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Авиопаркът се попълва
14.01.2013, 09:02

Су-34През януари във Воронежката авиационна база ще завърши формирането на втора ескадрила от най-новите изтребители-бомбардировачи Су-34.

Както съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг, още от втората половина на януари екипажите на двете  ескадрили Су-34 на Воронежката авиобаза ще пристъпят към планови полети с отработване на въпросите по бойното използване на щатното въоръжение както по въздушни, така и по земни цели. Специално внимание при това ще бъде отделено на зареждането им във въздуха за увеличаване на радиуса на действие. На летището вече са  подготвени специално оборудвани стоянки за новата авиационна техника, в това число специални сглобяеми модули за съхранение на новите самолети.

Многофункционалният изтребител-бомбардировач Су-34 по бойните си възможности спада към поколението самолети “4+”. Независимо от времето от денонощието и метеорологичните условия той е способен да поразява ефективно земни, морски и въздушни цели във всеки географски район с използване на цялата номенклатура авиационни боеприпаси, включително и високоточни.

Монтираното на Су-34 оборудване позволява да се използва оръжие по няколко цели едновременно. Отличната аеродинамика, големият обем на вътрешните горивни резервоари, високо икономичните двуконтурни двигатели с цифрова система за управление, системата за дозареждане във въздуха, а също така окачването на допълнителни горивни резервоари осигуряват такава далечина на полета на Су-34, която се доближава до възможностите на стратегическите бомбардировачи.

А дислоцираната в Красноярския край авиационна група “Канск” на командването на ВВС и ПВО на Централния военен окръг е превъоръжена изцяло с модернизирани изтребители-прехващачи МиГ-31БМ, съобщава пресслужбата на ЦВО.

“Сега броят на самолетите на авиогрупата е доведено до необходимата щатна численост, позволяваща да се решават бойните задачи в пълен обем. Авиопаркът е комплектуван на сто процента с модернизирани самолети МиГ-31БМ” – се цитират в съобщението думите на командващия войските на ВВС и ПВО на окръга Виктор Севостиянов.

През 2013 година командването на ВВС и ПВО на окръга планира да снабди с модернизирани самолети МиГ-31БМ авиогрупата “Болшое Савино”, която е дислоцирана в Пермския  край. - Още за Су-34

http://infobalkani.wordpress.com, Дмитрий Аврамов

 
Асът, когото историята не познаваше
14.01.2013, 08:57

Евгений Георгиевич Пепеляев.На 4 януари 2013 година на 94 години почина ветеранът от Великата Отечествена война, най-резултатният съветски ас от Корейската война и най-резултатният ас от реактивната авиация в света, Героят на Съветския съюз, полковникът от запаса  Евгений Георгиевич Пепеляев.

Полковникът от запаса Е.Г. Пепеляев е роден на 18 март 1918 година в град Бодайбо, Иркутска област, в семейството на работник-железничар. Завършил фабрично-заводско училище и 1-и курс на железопътния строителен техникум в град Омск. След това се премества в Одеса при по-големия си брат – военен летец. Работи като стругар в авиационните работилници, учи в аероклуб.

В Червената армия е от 1936 година. През 1938 година завършва Одеската военна авиационна школа за пилоти. От декември 1938 година служи в Далечния изток, в 29-и Червенознаменен изтребителен авиационен полк. През декември 1940 година е преместен 300-н изтребителен авиационен полк на 254-а изтребителна авиационна дивизия на длъжност заместник командир на ескадрила.

През ноември 1943 година Е.Г. Пепеляев е изпратен на бойна практика в действащата армия на длъжност командир на ескадрила. В състава на 162-и изтребителен авиационен полк (1-а въздушна армия, 3-и Белоруски фронт) е изпълнил 10 бойни полета. Обаче през декември 1943 година му се налага да се върне в Далечния изток…

През август 1945 година като заместник командир на 300-ия изтребителен авиационен полк Пепеляев участва във войната с Япония.

През декември 1947 година завършва Висшите летателно-тактически курсове за усъвършенстване на офицерския състав в град Липецк. От декември 1947 година той е заместник командир на 196-и гвардейски изтребителен авиационен полк (324-а Свирска изтребителна авиационна дивизия) по летателната част. Усвоява реактивните самолети Як-15, Ла-15.

През декември 1949 година Евгений Пепеляев е назначен за заместник командир на 32-и гвардейски изтребителен авиополк. Това беше онзи знаменит полк от асове, който през войната командваше Василий Сталин. Тук Евгений Георгиевич преминава на  МиГ-15.

През октомври 1950 година подполковник Пепеляев е назначен за командир на 196-и гвардейски изтребителен авиационен полк. През декември 1950 година полкът е изпратен в Северен Китай в състава на 324-а авиационна дивизия (командир – полковник И.Н. Кожедуб). От април 1951 година полкът се пребазира на летище Андун, в района на китайско-корейската граница, и пристъпва към бойни действия.

През май 1951 година Пепеляев открива бойната си сметка, като сваля американски F-86.

През август 1951 годна на подполковник Е.Г. Пепеляев е присвоено военно звание полковник.

През октомври 1951 година поврежда най-новия американски изтребител F-86 “Сейбър”, който извършва принудително кацане. Почти без повреди, трофейният самолет срочно е откаран в СССР. До 1 февруари 1952 година Пепеляев изпълнява в небето на Корея всичко 108 бойни полета, в 38 въздушни боеве сваля над 20 самолета на противника (всичките изтребители: (един F-80 “Шутинг стар”, два F-84G “Тъндърджет”, два F-94 “Старфайър”, останалите – F-86 “Сейбър”). Полковник Пепеляев става най-резултатния съветски летец в Корейската война и най-резултатния ас от реактивната авиация в света досега. Освен това, той се проявява и като прекрасен командир на полк, постигнал отлични съгласувани действия на своите подчинени. Полкът под негово командване сваля в небето на Корея 109 самолета на противника, собствените загуби са 11 самолета и 4 летци.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 22 април 1952 година за мъжество и храброст, проявени при изпълнение на специално правителствено задание, на полковник Пепеляев Евгений Георгиевич е дадено званието Герой на Съветския съюз с връчване на орден Ленин и медал “Златна звезда” (№ 9290).

След завръщането си в Съветския съюз дивизията влиза в състава на ПВО на страната и полкът на полковник Пепеляев се базира край Калуга. От декември 1952 година Евгений Георгиевич е заместник командир на 15-а гвардейска изтребителна авиационна дивизия. В началото на 1954 година полковник Пепеляев е преместен на работа в Управлението по бойна подготовка на изтребителната авиация на ПВО на страната в Москва.

От октомври 1956 година до  декември 1958 година учи във Военната академия на Генералния щаб. След завършването й е изпратен в град Ярославл на длъжност командир на 133-а изтребителна авиационна дивизия.

От  есента на 1960 година полковник Пепеляев и  началник на авиацията на Брянския  изтребителен авиационен корпус на ПВО. През 1961 година след получена при авария на самолета травма е снет от летателна работа, но продължава службата в Централния команден пункт на Войските за ПВО на страната. През своята летателна биография е налетял 2.020 часа, усвоил е 22 типа самолети, сред тях – реактивните изтребители Як-15, Як-17, Як-25, Ла-15, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19, Су-9.

От 1973 година Евгений Георгиевич е в запаса. Работи в научно-изследователски институт. Живял е в Москва.

За заслуги пред Отечеството Героят на Съветския съюз полковник Пепеляев е награден с два ордена Ленин, три ордена Червено знаме, ордени Отечествена война I и II степен, два ордена Червена звезда, а също и с медали.

Светлата памет за прославения боен летец – Героя на Съветския съюз, полковника от запада Евгений Георгиевич Пепеляев ще остане завинаги в сърцата ни.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Трето изпитание на китайското противоспътниково оръжие?
13.01.2013, 23:24

Редица американски експерти в сферата на стратегическите въоръжения обявиха, че Китай се подготвя за третото изпитание на системата за противоспътниково оръжие, като се позоваха на източници от разузнаването на САЩ.

Предишните две изпитания се проведоха през 2007 и 2010 година на същия ден - 11 януари. Какво знае американското разузнаване за подготовката на изпитанията, не е известно. В същото време, самото съществуване на програма за разработка на противоспътниково оръжие в Китай не подлежи на съмнение.

По време на изпитанията през 2007 година китайците успяха да унищожат собствения си метеорологичен спътник на височина 850 км. При изпитанията през 2010 година нямаше поразяване на реален обект, те се заключваха в извеждането на ракета-прехващач в определена точка в орбита.

Този път, според американските военни специалисти, става дума за проект, наречен DN-2, предназначен за унищожаване на спътници във високи геостационарни орбити (около 20 000 км). Създаването на такава система ще направи Китай единствената страна в света, способна успешно да поразява спътниците от глобалната система за позициониране GPS.

Отчитайки високата зависимост на американските ВВС, флот и много системи на управляемото оръжие от сигнала GPS, използването на тази система може да стане ефективен начин за неутрализация на военното превъзходство на САЩ.

Русия, както и САЩ, реализира собствените си програми за противоспътниково оръжие, които са част от програмите в сферата на противоракетната отбрана.

Например, новият руски зенитен ракетен комплекс С-500 ще бъде способен да поразява цели в „близкия космос”. Работи се и в областта на съвременните лазерни системи за противодействие на спътниците. В СССР имаше противоспътникова система ИС (изтребител на спътници), която използваше специални спътници-прехващачи, които трябваше да се приближат до космическите апарати на противника и да се взривят. Но за прехващане на спътници на толкова високи орбити никога не е ставало дума.

Китайската система, в случай на успешни изпитания, може да открие нов етап в гонката за въоръжение в космоса и да накара САЩ да вземе мащабни и скъпоструващи мерки за противодействие. Очевидно е, че трябва да се повиши надеждността и издръжливостта на съществуващата система за глобално позициониране, а също и да се разработят методи за откриване на китайските системи за противоспътниково оръжие и неговата неутрализация, преди това да бъде използвано.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Lockheed Martin“ съобщи, че е предал 30 F-35 през 2012 година
13.01.2013, 22:09

Ф-35От американската компания „Lockheed Martin“ съобщиха, че е предала 30 F-35 през 2012 година на Пентагона. Това е повече от два пъти увеличение спрямо 2011 година, когато бяха предадени само 13 самолета. Произведени са 11 F-35A, 18 F-35В и един F-35С. В броя влизат и 2 самолета F-35В предназначени за Обединеното кралство.

Програмата за 2012 по тестване и изследване на самолета е преизпълнена. При заложени 988 полета в началото на годината, в края й полетите са достигнали 1167. Всяко изследване се точкова. По план е трябвало да бъдат събрани 8458 тестови точки през годината, а е постигнат резултат 9300. До момента са извършени около 20 000 изпитания, което е 1/3 от общия брой. Те трябва да бъдат изпълнени през следващите 4 години от 2013 до 2016 година включително.

До момента компанията е предала около 50 машини F-35. Според заложеното в договорите в халетата за окончателен монтаж, трябва да има в началото на тази година още 12 окомплектовани самолета, а също да е започнало производството на 32 самолета от LRIP Lot V. – Още за F-35

http://aeronews.alle.bg/

 
Ликвидацията на комплексите ни започна през 2002 г., при царското правителство и по-конкретно при министъра на отбраната Николай Свинаров
13.01.2013, 21:47

Р-300След 10 ноември 1989 г. се развиха най-драматичните събития в новата история на армията ни. Промените ме завариха като началник на управление „Ракетноартилерийско въоръжение и радиолокационна техника“ на Министерството на отбраната. По мое време имахме четири ракетни бригади. Три от тях бяха армейски - в Самоков, Марино поле до Карлово и в Ямбол. И една бригада беше фронтова - в с. Телиш, Плевенско. Армейските бяха въоръжени с комплекси 9К72 с ракети 8К14, или по-известни според натовската класификация като „Скъд“. Тези ракети стреляха на 300 км. В Телиш бригадата беше с ракетните комплекси 9К79, или СС-23. Тези ракети бяха снабдени с касетъчни бойни части.

В една бойна част имаше 96 снаряда и след взривяване тя покриваше 10 ха площ. Общо армията ни разполагаше с 24 ракети за комплексите СС-23. Ракетите бяха внесени през 1984-1985 г. като Р-400, тъй като имаха далекобойност 400 км. На това разстояние точността им бе до 60 м най-голямо отклонение, което е уникално постижение. Това бяха ракети от четвърто поколение.  През 1991 г. бе заповядано да унищожим ядрените атрибути за ракетите - пултовете за управление на ядреното оръжие и преходните отсеци, които позволяваха на ракетите да летят на 400 км. Като ги махнахме, достигаха 300 км.

Казвам това, защото в парламента бе докладвано, че са с далекобойност 500 км, което не беше вярно. Те не могат да летят на такова разстояние и не попадаха в параметрите на договора, който подписаха СССР и САЩ за ликвидиране на ракети с далекобойност над 500 км. Макар че той визираше само американските и руските оръжия, но не и нашите. САЩ нямаха претенции към българските СС-23......... Прочети още

 

В авиобаза Еглин (щат Флорида) се подготвя за предаване на ескадрилата VFA-101 “Grim Reapers” на ВМС на САЩ самолет F-35C (CF-6), който вече е получил съответната окраска. Ескадрилата “Grim Reapers” е създадена през май 1952 година и е летяла на различни типове самолети, в т.ч. F-4 Phantom и F-14 Tomcat, преди да бъде разформирована през 2005 година. През месец май 2012 година тя бе сформирана отново в състава на обединеното 33-то изтребително авиокрило с цел обучение на екипажите и техническия персонал на самолетите F-35C на американските ВМС.

 
САЩ и Афганистан постигнаха договореност числеността на афганистанската армия да се запази след 2014 година
13.01.2013, 20:15

САЩ и Афганистан постигнаха договореност САЩ да обезпечат запазването на сегашната численост на афганистанската армия, предаде РИА Новости.

В момента в състава на афганистанските сили за безопасност влизат 350 000 души, като се предполагаше, че след като войските на НАТО се оттеглят от страната, афганистанската армия ще бъде намалена до 100 000 души.

По време на посещението на афганистанския президент Хамид Карзай в САЩ е постигната договорка броят на афганистанските военнослужещи да бъде запазен.  

 http://www.focus-news.net/

 
Германия изключи възможността да изпрати военнослужещи в Мали
13.01.2013, 14:36

Външният министър на Германия изключи възможността да се изпратят германски военнослужещи в Мали, които да се борят срещу ислямистите в африканската страна, и призова за политическо решение на насилието, след като френските въоръжени сили проведоха съвместни операции срещу бунтовниците, предаде АФП.

Гидо Вестервеле заяви, че приветства „факта, че малийската армия, с подкрепата на Франция и африканските държави, е успяла да ограничи настъплението на ислямистите”.

„Правилно беше, че Франция отговори на молбата за помощ от малийското правителство, но разполагането на германски войници не подлежи на обсъждане”, добавя министърът в свое изявление.

http://www.focus-news.net/

 
Саудитска Арабия купува 69 танка "Абрамс"
13.01.2013, 13:46

M1A2 "Абрамс"Компанията General Dynamics Land Systems е получила контракт на стойност 132,7 милиона долара за производството и доставката на Саудитска Арабия на 69 основни бойни танка Saudi M1A2 "Абрамс".

Според компанията, контракта е получен от командването за  управление на жизнения цикъл на военната техника на Тактическото командване на американските Сухопътни войски. Танковете са предназначени за СВ на Саудитска Арабия.

Поръчката на партида танкове "Абрамс" е част от плана на кралството за модернизация на танковия парк на своите Сухопътни войски.

Контракта е даден по програмата за военна помощ на чужди държави FMS (Foreign Military Sales).

Производството на танковете ще бъде организирано в гр. Лима (щат Охайо), като работите трябва да завършат до 31 юли 2014 година. – Още танкове "Абрамс"

 
Китайските Су-27
13.01.2013, 09:33

J-11На 17 септември 1990 година китайска делегация посещава летище Кубинка. На делегацията са представени руски самолети МиГ-29 и Су-27. Съветската страна се стреми да продаде МиГ-29, но китайците отказват и искат тежкия изтребител. Сключен е договор за 24 самолета и заявката е възложена на КнААПО и ИАПО. Контрактът е наречен „проект 906”, първата експортна сделка за Су-27. През февруари 1991 година се състои демонстрация на пекинското летище Нанюан. След нея Китай поръчва още 24 самолета.

Първите 12 самолета прелитат (осем Су-27СК и четири Су-27УБК) през Монголия през октомври в един ден. На 8 ноември 1991 година са доставени останалите 12 и двойка бонус за изследователски цели. Самолетите постъпват в 1-ви полк на НОАК и получават бордове от 11021 до 11224.

Вторият договор е подписан със закъснение. При първия 70% от стойността на самолетите е платена със стоки на леката промишленост на Китай и храни. Втората партида Русия иска да бъде платено в долари. Китайците се съгласяват, но при условие да бъде предадена линия за производство на самолета. Така е подписано споразумение за лицензно производство. През 1993 Русия се съгласява и подписва договор за 150 милиона долара със задължение да предаде технология, комлектуващи и необходимата техническа помощ.  На 6 декември 1996 година на Shenyang Aviation Company (SAC) е предадена производствена линия с капацитет 200 самолета за 15 години, като първите години се е смятало, че ще бъдат произведени по-малко самолети, максималните възможности са по 16 самолета годишно. Двигатели, РЛС, БРЕО и оръжейните системите трябва да постъпват от Русия. При проблеми ще бъдат доставяни конкретни части и разработката получава име „проект 11” заменено после от J-11.

През април 1996 година са доставени 10 самолета, 4 Су-27СК и 6 Су-27УБК. През юли са доставени останалите 14 и така в началото на август 1996 година Китай разполага с 50 самолета Су-27, като 36 са Су-27СК и 12 Су-27УБК. Предполагам, че двата допълнителни са Су-27СК.

През 1998 година Китай пристъпва към монтаж на първите Су-27 на линията доставена от Русия. На лице е остра нужда от учебни самолети, на които да започнат обучение бъдещите пилоти и е сключен договор за още 28 Су-27УБК. На 3 декември 1999 година е подписан договорът, а на 15 декември 2000 година ИАПО доставя първите 4 машини. След седмица са доставени още 8, а през септември 2001 година са доставени последните.

Означението Су-27СК идва от «С-производствен»» и «К-комерчески (според някои източници Китай)». За разлика от руските е увеличено излетното тегло на самолета до 33 тона по молба на купувача. Въоръжението е 100 кг, 250 кг и 500 кг бомби, както и 80-мм, 122-мм и 240-мм неуправляеми ракети. Машините имат по 10 точки за окачване на оръжия с обща маса до 8 тона и усилено шаси. Заменена е системата за РЕБ Л005 с по-слабите Л203/Л204.

През лятото на 1997 година на SAC са доставени пълен комплект работни чертежи на всички части на самолета и китайците веднага започват изработката им. През 1998 година се пристъпва към сглобяване на първите два J-11 по комплекти доставени от Русия. На 1 септември 1998 година главния изпитател Фу Гуаксинг (от Първи изпитателен батальон на НОАК) издига във въздуха първия J-11. През декември същата година двата самолета са предадени за изпитания, които завършват две години по-късно. Самолетът не се различава много от Су-27СК. На първите серии е поставен GPS приемник с монитор в дясно от ИПС. Едновременно с получаване на документацията и изработката на части, китайците стартират и свой проект J-11В, в който първо заменят доставяните от Русия бордово оборудване и оръжейни системи, а по-късно и радар.

През 1999 година се пристъпва към сглобяване на 8 комплекта от Русия. Няма информация, колко са сглобени, но процесът и доставките от Русия продължава до 2002 година, когато под предлог, че са затрупани, китайците спират доставките от Русия. Според Руската страна са доставени 105 комплекта.

Китайците разработват свои системи и просто ги подменят в руските комплекти. Първо е заменен ИПС с холографен усвоен от китайската промишленост за китайския J-10. Следват замяна на стрелковите уреди с дисплей и вграждането на китайска система за управление на въоръжението заедно с РЛС с възможности за следене на 20 цели и стрелба по 6 от тях.

За въоръжаване на самолета с китайски ракети се налага да се правят степенни пилони, защото габаритите на китайските PL-8 са по-големи. След усвояването на бордовото оборудване, китайците подобряват и корпуса на самолета, чрез изработка от композитни материали, намалят теглото с около 700 килограма и дори се налага да се слага баласт в предната част на самолета поради по-леките бордови уреди и радар. Монтират черен радиопрозрачен носов обтекател на РЛС и две системи за оповестяване приближаването на ракети на опашковия обтекател с бял цвят. По тези няколко разлики при външен оглед, може да познаем типа на машината. Казват, че благодарение на композитните материали е намалена ефективната площ на разсейване с 25% спрямо Су-27СК.

Единствено двигателите са проблем. Китайците продължават да разработват предназначения за J-10 двигател, копие на американския F100, WS10 Taihang, но резултатите не са добри.

Според информацията първият полет на изцяло китайски J-11В се е състоял през юни 2002 г.. Пилотът е бил отново Фу Гуаксинг. След 18 месеца тестове последен лети и завършва изпитанията Би Хонгджун. На 31 декември 2003 година самолетът е предаден на ВВС.

Според информация от Китай до 2005 година се сглобяват руски комплекти, след 2001 година сериозно модернизирани. Предполага се, че до тогава са сглобени около 40 самолета. От 2004 година се пуска и втора линия за сглобяване и капацитетът нараства на 32, а по-късно и на повече от 40 самолети.

Последните данни от Китай са за сглобени 144 самолета J-11B и 48 J-11BS. Производството на последните е прекратено и от 2011 година се сглобяват серийно новите модификации на самолета J-16, а от 2012 и J-15. Няма данни, но вероятно има вече и трета линия или капацитетът на първите две е увеличен отново, до повече от 60 самолета годишно.

 

Коментар:

Забележително постижение на китайската техническа и индустрия мисъл е J-11В! За 5 години от чертежи китайци успяват да създадат една от най-сложните машини, създавани от човек. Според договора само двигателите, бордовото радиоелектронно оборудване включително системите за РЕБ и защита, както и системата за управление на въоръжението за всичките 200 самолета трябва да се доставят от Русия. Както се споменава в повечето издания Китай е получил детайлни чертежи, на всяка част от самолета. Това не е съвсем вярно, защото Русия никога не е доставяла на китайците пълна документация за системите, които е трябвало да бъдат произвеждани до края от нея. Предоставена е само документация по технологията за ремонта на двигатели.

Именно това е изключителното! Китай успява да произведе всички тези системи. Нещо повече, успява да изпревари руснаците. Техният аналог на J-11В излита две години по-късно и се казва Су-27СМ. Повечето електронни елементи са внос от чужбина, включително от Тайван и Китай. Като цяло качеството на изпълнението е поне с две степени по-ниско. Единствено изключение са двигателите. Както вече споменахме до края на септември 2001 година са доставени 78 самолета 38 Су-27СК(включително и два подарени) и 40 Су-27УБК. До края на 2002 година са доставени 105 комплекта, а освен това са доставени две партиди Су-30МКК, първата от 38 самолета през 2001-2002 година и втора същото количество през 2003-2004 година. За флота на Китай през 2004 година Китай получава 24 самолета Су-30МК2. Ако обобщим Китай е получил от Русия общо 283 самолети и комплекти. Руснаците мълчат и се кълнат, че след 2004 година, не са доставили нито един двигател за тези самолети. Остава да се мисли по въпроса, защо 2004 година? Според информирани източници, освен доставките на 276 двигателя АЛЗ1-ФН за J-10 съобщени от производителя, те са доставили допълнително в периода от 1999 до 2004 година най-малко 100 двигателя АЛ31-Ф серия 3. Аргументите на китайците да искат тези двигатели вероятно са били, че първите 50 самолета са изразходили своя ресурс и се нуждаят от подмяна. Всъщност тези двигатели са поставени на първите 50 самолета J-11В. След 2011 година руснаците обявиха, че са сключили още три договора за доставка на двигатели от фамилията АЛЗ1-Ф. Първият е за 123 двигателя АЛЗ1-ФНМ1, доставките вървят по план и ще приключат в края на тази година. Китай е заплатил за разработката и прототипи около 50-100 милиона долара, според източници от Русия и отделно плаща по 4 милиона долара за двигател. Вторият е за 150 двигателя АЛЗ1-Ф серия 30, изтича в края на 2014 година и те за всъщност за новите самолети J-11B, J-15 и. J-16. Последният е в резултат на оценката на качествата на АЛЗ1-ФНМ1(изделие 39М1). През миналата година Китай поиска да му бъдат доставени допълнително 140 двигателя АЛЗ1-ФМ1 (или още известни АЛЗ1-Ф серия 42). Това са си стандартните руски двигатели, които стоят на Су-27СМ2, Су-27СМ3 и други самолети и се произвеждат серийно от 2006 година. Явно китайците са впечатлени от предоставените им през 2010 образци АЛЗ1-ФНМ1 и искат да имат и другия вариант на двигателя.

Какво става с китайското двигателостроене? Китай продължава серийното производството WS10 Taihang. Двигателите се хвърлят след 300 часа полети, според източници от страната. За сега китайците надделяват с количество за сметка на качеството. Освен това използват руската технология, предоставена им с лиценза и ремонтират двигателите получени от Москва. Според техници в полковете, ремонтираните двигатели са по-добри от новите китайски.

Ако направим равносметка най-малко 390-400 двигателя АЛЗ1-Ф ще достави Русия до края на 2014 година.. Те са достатъчни за производството на 200. До момента заедно с прототипите Китай е произвел около 240-260 самолета от J-11В и неговите модификации. Към края на 2014 година, те ще бъдат повече от 300-330. На около190 от тях вероятно двигателите ще бъдат руско производство.

Изтече информация, че на трите прототипа J-20 са поставени първите доставени АЛЗ1-ФМ1.

Остава открит въпроса, къде са тези около 550-560 бойни самолета J-10, J-11B, J-15 и. J-16.? Някои от тях са в бойните части, предполагаема цифра около 350-400 машини, другите са резерв, някъде и подземните хангари на Китай.

И за последно да засегна още една тема. Китайците отричат да са правили модернизация на първите около 40 самолета J-11 сглобени в Китай. Те дори твърдят, че те ще бъдат бракувани след свършване на запасите от руски ракети. Последният довод е смешен, защото по тази логика, трябва да се откажат и от всичките Су-27СК/Су-27УБК Снимките обаче говорят друго. Тези самолети също са модернизирани.

http://aeronews.alle.bg/

 
Израелските военни: Третата интифада вече започна
13.01.2013, 09:15

Офицери от Армията за отбрана на Израел предупреждават запасняците, които се събират традиционно на сборове, че  третата интифада вече е започнала и ситуацията в арабските райони е много опасна. “За да създадеш сериозни проблеми, не са необходими хиляда автомата АК-47″, – каза полковник Янив Алалуф, командир на бригадата Ецион.

Алалуф напомни, че ситуацията се усложнява от това, че на границите на Израел – египетската, ливанската и сирийската сега са съсредоточени хиляди въоръжени джихадисти, предава  mignews.

Полковникът посочи, че третата интифада най-вероятно ще изглежда като станалите през миналата седмица сблъсъци на подразделения на ЦАХАЛ с палестинци в Дженин.

Алалуф каза: “С Абас е свършено и той знае това. Подходът на Абас ще бъде заменен с подхода на ХАМАС. У Абас няма шанс да оцелее в Арабската пролет и той знае, че пътят на преговори с Израел завършен. Въпросът сега е кой ще го смени”.

Алалуф каза: “Третата интифада няма да бъде като втората. Днес нашите позиции са много по-добри. Втората интифада ни изненада. Сега нашата отбранителна система е подготвена много по-добре”.

Същевременно офицерът е обезпокоен просто от броя на заплахите, пред лицето на които стои сега Израел. Той изразява безпокойство от това, че на армията ще се наложи да се занимава едновременно с войната в Газа и с метежа на Западния бряг. Алалуф каза: “Запасняците ще бъдат принудени да изпълняват множество едновременни мисии”.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Франция се намеси в гражданската война в Мали
13.01.2013, 09:07

Френската армия се намеси в гражданската война в Мали след разпореждане на президента Франсоа Оланд от 11 януари. Френската военна авиация вече е нанесла удари по групировки контролиращи северната част на африканската страна.

Френската военна операция е наречена Seval (вид африканска дива котка) и включва бойни вертолети, самолети и наземни сили. В операциите в страната са привлечени ударни вертолети Gazelle, два разузнавателни самолети Mirage F1CR и шест ударни самолета Mirage 2000D. Бойните самолети са базирани в Чад и нанасят удари с помощта на самолети цистерна KC-135. В Мали са изпратени и транспортни самолети C-130 и C-160.

Френските сили са понесли вече една загуба. На 11 януари, по време на нанасяне на удар по колона на бунтовниците е бил тежко засегнат един вертолет Gazelle. Един от пилотите е загинал, а вертолета не може да бъде възстановен.

Също на 11 януари Mirage 2000D са нанесли удари по 12 цели с лазернонасочвани авиобомби по цели в района на град Кона, където се водят интензивни сражения между бунтовниците и правителствените войски. - (видео)

Според началника на Главния щаб на френската армия адмирал Едуард Гиьо в момента в Мали се съсредоточава по-голяма военна групировка.

Гражданската война в Мали започна през януари 2012 г., когато таурегите, обитаващи северната част на страната се разбунтуваха срещу преобладаващото чернокожо население, с цел отцепване на част от африканската държава. На страната на бунтовниците се сражават и ислямистки терористични групи свързвани с ал-Кайда.

http://aeropress-bg.com/

 
Ръководството на британската армия подготвя нови планове за защита на Фолкландските острови
13.01.2013, 08:59

Фолкландските островиРъководството на британската армия подготвя нови планове, които имат за цел да се предотвратят враждебни действия на Аржентина срещу Фолкландските острови. Активно се разглеждат серия от военни опции на фона на интензифициращата се война на думи, пише „Сънди Телеграф”.

По предварителни данни към Фолкландските острови ще бъдат изпратени допълнителни войници, още един военен кораб и допълнителен изтребител „Тайфун” преди референдума през март за бъдещето на островите. Също така се предвижда „демонстрация на сила” чрез провеждането на военни учения в южната част на Атлантическия океан.

http://www.focus-news.net

 

 

Първият построен за ВВС на Индия военнотранспортен самолет Boeing C-17A Globemaster III (сериен номер F-253/IAF-1, индийски бордови номер СВ-8001) извърши първи изпитателен полет на 11.01.2013 г. от фирменото летище в Лонг Бийч, Калифорния. На 13 юни 2011 г. Индия сключи договор да доставката на 10 ВТС самолета от този тип на стойност 4,1 милиарда долара.

(с) Kevin Joyce

 
Великобритания купи френски антиснайперски системи
12.01.2013, 18:36

SLD 500 Великобритания поръча на френската компания Cilas партида комплекси за откриване на снайперистки огън SLD 500 на стойност 8 милиона долара, съобщава Defense News.

Контрактът е подписан още на 26 ноември, но за това стана известно едва сега. Идването на първите уреди се очаква през януари. Планира се те да се използват от военните на британския континент в Афганистан.

Разположението на противниковите снайперисти системата SLD 500  определя с помощта на лазерен лъч, който „сканира ” местността в търсене на оптически прицели и бинокли. При откриване на снайперист (лазерния лъч се отразява от стъклената повърхност) системата информира боеца за местоположението на противника.

Комплекса SLD 500 се поставя на тринога и се оборудва с дистанционен модул за управление с дисплей. Общото тегло на SLD 500 с акумулаторите е около 120 килограма. Системата има възможност за кръгов обзор и може да следи едновременно до пет участъка от разположението на противника.

Системата SLD 500 е разработена по поръчка и с финансовата поддръжка на Агенцията за отбранителни покупки на Франция (Direction Generale L'Armament, DGA), но на въоръжение в страната така и не е постъпила. От системата се заинтересува американската морска пехота, дори тя взе няколко комплекса за изпитания, но за покупка на SLD 500 американците все още не съобщават.

През септември 2011 година Великобритания подписа контракт с компанията Raytheon за доставка на системи за откриване на снайперисти Boomerang. За разлика от SLD 500 Boomerang определя местоположението на противника по звука на изстрела. За целта комплекса е оборудван с чувствителни микрофони. – Още снайпери

 
Щурм на френски командоси в Сомалия
12.01.2013, 16:25

Френски командоси са извършили въздушно нападение на база на ислямистки бойци в Южна Сомалия, за да освободят френски заложник, предадоха АП и АФП.

Атаката е била извършена около 2 ч. в Буломарер, на 120 км южно от столицата Могадишу.

Опитът им е бил неуспешен и заложникът е бил убит от похитителите, съобщи френското министерство на отбраната.

Загинали са още двама френски военни и 17 терористи, се казва в съобщението на министерството, цитирано от Ройтерс и АФП.

Сомалийските ислямисти шебаб обаче заявиха, че френският заложник е жив и ще бъде изправен пред съд в следващите два дни, предаде АФП. Той бил в безопасност, далеч от мястото на сражението. Ислямистите заплашиха Франция, че ще плати скъпо за провалената операция. Групировката твърди и че е пленила френски командос, който е ранен.

Френският заложник е съветник по сигурността. Той бе отвлечен от ислямистката групировка през 2009 г., напомня АП. АФП уточнява, че агентът на френското разузнаване с псевдоним Дени Алекс бил заловен от ислямистки бунтовници на 14 юли 2009 г. заедно с друг агент, който бил освободен през август същата година.

"Чухме поредица от експлозии, последвана от стрелба секунди след като хеликоптер прелетя над града - разказа по телефона на АП жител на Буломарер. - Не знаем какво точно се случва, но там има база на шебаб".

Ислямистки бойци шебаб съобщиха на АФП, че "бойците муджахидини разгромиха така наречените командоси на френското правителство, които се опитаха да спасят заложник. Командосите изоставиха на място телата на неколцина от своите". Според местен жител тази сутрин там имало няколко трупа, включително на бял човек.

http://www.vesti.bg/

 
Вертикалното излитане на ракетата "БраМос"
12.01.2013, 15:42

ракети "БраМос"В сряда сутринта в Бенгалския залив боен кораб на Военноморските сили на Индия успешно изстреля произвеждана от съвместното руско-индийско предприятие "БраМос" свръхзвукова крилата ракета. Тя преодоля 290 километра и улучи целта един метър над ватерлинията, като я проби изцяло.

Това беше първото вертикално изстрелване на ракета "БраМос". Министърът на отбраната на страната А.К.Антъни честити на капитана, екипажа и предприятието "БраМос" за „блестящата демонстрация на възможностите на ракетата”. Индийските медии не съобщават, от кой по-точно кораб е осъществено изстрелването. Но редица експерти изказват мнение, че това е могло да стане или от подводница, или друга подводна платформа. Тези изпитания бяха планирани за края на миналата година, за тях навремето бе съобщавал ръководителят на руско-индийската компания "БраМос" Сиватхану Пилей. Ако това е така, то наистина може да се говори за един голям успех на предприятието, смята директорът на Центъра за анализ на технологиите и стратегиите Руслан Пухов:

   - По примера на "БраМос" се развиват и други проекти за руско-индийско високотехнологично сътрудничество. Русия и Индия сега преминават от търговията към съвместното създаване и производство на оръжия. по този принцип са създадени съвместни предприятия, които произвеждат двуместната версия на самолет пето поколение Т-50, както и предприятие за производство на средни транспортни самолети.

Ракетата "БраМос" е сериозно оръжие. Тя може да се изстрелва не само от земята, от борда на самолети и кораби, но и от подводници. Това е най-бързата и най-маневрена крилата ракета в света. Нейната скорост е три пъти по-висока от скоростта на звука. Полетът на ракетата минава на височина от 10 до 14.000 метра. Ракетата може да бъде подготвена за изстрелване за буквално няколко минути. Освен това, системата "БраМос" е практически невидима за средствата на противовъздушната отбрана.

Според Сиватахну Пилей, пускането на "БраМос" от подводница е важен етап в развитието на програмата, защото след това Военноморските сили на Индия могат да въоръжат с такива ракети неатомни подводници. Руските специалисти са готови да предложат на Индия такава подводница „Амур-1650”. Сега на борда й е монтиран ударният ракетен комплекс „Клаб”, добре известен на индийските Военноморски сили. – Още за „БраМос”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ приключват повечето си мисии в Афганистан до пролетта
12.01.2013, 10:25

Американските военни в Афганистан ще приключат по-голямата част от наземните си операции през пролетта на тази година, заяви президентът Барак Обама след срещата си с афганистанския държавен глава Хамид Карзай.

Двамата президенти се споразумяха от пролетта войските на НАТО да поемат предимно дейности, свързани с оказване на подкрепа на афганистанските военни, предаде Би Би Си.

Преди се предвиждаше това да стане не по-рано от  лятото на 2013 г.

През 2014 г. над 66 хиляди американски военни ще напуснат страната.

„От началото на тази пролет нашите войски ще имат  друга задача - обучение, консултиране, подпомагане на афганистанските сили." - заяви Обама.

„Това ще бъде исторически момент, още една стъпка към пълния суверенитет на Афганистан." Допълни американският президент.

Процесът на обучение на афганистанските военни от американски инструктори се е оказал толкова успешен, че е надминал очакванията на двете страни.

Американските военни ще предадат на властите в арабската страна охраната на затворите. Карзай определи това като извънредно важен политически момент. Към момента афганистанските военни изпълняват 80 на сто от военните операции.

Очаква се през февруари те да следят за сигурността осигуряват на 90 на сто от населението.

http://news.ibox.bg/

 
Петата атомна подводница проект 955А „Борей” ще получи името „Александър Суворов”
12.01.2013, 10:13

„Взето е решение за началото на строителството на петият „Борей”. Предполага се, че субмарината със заводски номер 205 ще поличи името на великия руски пълководец княз Александър Суворов. За сега това е работното наименование”, съобщава за Интерфакс източник от ВПК.

Стратегическата атомна подводница проект 955А (шифър „Борей-А”) „Александър Суворов” ще бъде заложета в корабостроителницата „Севмаш” в Северодвинск на 28 юли – денят на Военноморския флот на Русия, подчертава агенцията.

Съобщава се също, че е планирано шестият „Борей” да бъде заложен в „Севмаш” през ноември 2013 година под името „Михаил Кутузов”. – Още за проект 955

 
Военнослужещи от поделение 24 620 – Свобода отбелязаха своя празник
12.01.2013, 09:34

Вчера 11.01.2013 г. на тържествено събрание-концерт в гарнизонния военен клуб в град Чирпан, военнослужещите от в.ф. 24620 - Свобода отбелязаха празника на военното разузнаване – 12 януари и годишнина от  създаване на формированието.

В приветствено слово командирът подполковник Пламен Ганев благодари на личния състав за самоотвержения труд, силния дух и непоколебима воля, с които решават задачите. Пожела на подчинените си крепко здраве, бодрост и сили за съхраняване и развитие на традициите и ценностите на Българската армия. Церемонията приключи с награждаване на отличили се военнослужещи от състава на батальона.

Гости на тържеството бяха началникът на отдел „Разузнавателен”  в Командването на Сухопътните войски и доскорошен командир на формированието полковник Стоян Стоянов,  подполковник Илиян Колев – главен експерт в отдел „Разузнавателен”, представители на местната власт в гр. Чирпан – заместник-кметът господин Стайко Генов, началникът на РУ „Полиция” старши инспектор Георги Георгиев, господин Велин Портов – председател на съюза на ветераните в гр. Чирпан, господин Николай Колев – председател на земеделско сдружение „Свобода”, господин Вълко Димитров – директор на филиал ДСК в гр. Чирпан,  госпожа Валентина Стоянова – Специалист продажби в Уникредит Булбанк клон Чирпан.

С богатата музикална програма се включиха децата от клуб по спортни танци „Денс Юник” към военен клуб гр. Чирпан с ръководители г-н Стефан Топалов и г-жа Ива Петрова,  младите актьори от театър „Тим Тиин” на СОУ „П.К. Яворов”,  вокална група „До Ми Сол” от основно училище „В. Левски” и представители на военният духов оркестър към 2 механизирана бригада гр. Стара Загора.

http://landforce.mod.bg/

 
Отбелязаха 114-та годишнина на Адмиралтейството във Варна
12.01.2013, 09:27

В Адмиралтейството във Варна отбелязаха 114-та годишнина на Щаба на ВМС. Страници от историята на институцията бяха представени от главния редактор на „Морски вестник” капитан ІІ ранг о. р. д-р Атанас Панайотов. Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов връчи награди на отличили се военнослужещи през изтеклата 2012 година. Приветствие към участниците в тържеството отправи кметът на Варна капитан ІІІ ранг о. р. Кирил Йорданов.

Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет на Варна Николай Апостолов (офицер от резерва на ВМС), районни кметове на Варна. Изпълнители от група „Палас” с ръководител Красимир Янев (също офицер от резерва на ВМС) изнесоха кратък поздравителен концерт. Участието на Представителния духов оркестър на ВМС направи отбелязването на празника още по-тържествено. Накрая всички се снимаха за спомен пред официалния вход на Адмиралтейството.

*************************

С Указ на княз Фердинанд І № 6 от 13.01.1899 г. е сформирано управление на флота, което е общо командване на Черноморската и Дунавската флотилии. Оттогава и досега, тази основна флотска структура съществува почти без прекъсване, многократно реорганизирана и преобразувана, но в основата си все една и съща.

http://morskivestnik.com/

 
Япония се изсилва да воюва с Китай, КНДР и Русия?
12.01.2013, 09:24

Из Интернет се носят упорити слухове за японско-китайска война, имащи като първооснова очевидно неотдавнашните горещи изявления на вестник “Санкей шимбун” (“Sankei Shimbun”), който отпраща читателите към неназовани източници. Тези слухове циркулират из съвсем солидни издания, в това число и руски.

Посоченият по-горе японски консервативен вестник съобщава, че правителството на Япония реформира въоръжените сили и така се готви за конфликт с Китай.

Причината за бъдещата война са спорните острови Сенкаку. Същевременно, за да не се харчи напразно потенциала и бойния дух,  японците се канят да съкрушат Северна Корея, а след това и Русия.

Както пише японският вестник, новото правителство реорганизира въоръжените сили. В какво се изразява това? За това в “Санкей шимбун” говорят доста мъгляво: извършва се интеграция и се подобрява координацията между всички родове войски. Обявява се първостепенната цел на военните реформи: да бъдат готови след 10-20 години да отразят въоръжена агресия от страна на КНР. В правителството допускат, че Пекин към това време може да се опита да установи контрол над Сенкаку.

Военните приготовления започнаха веднага след идването на власт на “ястреба” Синдзо Абе. Вече е запланирано разполагането в близост до спорните острови на страшна сила: 2200 японски морски пехотинци.

Колкото до КНДР и Руската федерация, то към тях Япония засега ще приложи разузнавателни методи. По сведения на “Санкей шимбун”, правителството на Япония недвусмислено дало да се разбере, че освен КНР, като военна заплаха се  разглеждат Русия и КНДР. По отношение на тях се планира активизиране на разузнавателната работа............Прочети още

 
Американската ПРО – средства за установяване на световен диктат
12.01.2013, 09:20

След края на студената война системата за световна сигурност, формирана по времето на блоковото противопоставяне между НАТО и Варшавския договор, претърпя съществени промени. Практически всички групови и регионални баланси на въоръжените сили коренно се промениха, в ущърб на основния дотогава геополитически противник на САЩ – Русия. За да затвърдят победата си и да се превърнат в световен лидер, неуязвим за всеки потенциален противник, САЩ предприеха мащабна програма за създаване на Национална противоракетна отбрана – National Missile Defense (NMD), законопроектът за която бе подписан на 23.06.1999 г. от президента на САЩ Бил Клинтън. NMD включва следните компоненти: център за управление, радари за далечен контрол, спътници за своевременно разкриване на изстреляни ракети, батареи от ракети- прихващачи и станции за насочване на ракетите –  прихващачи, с цел унищожаване на балистичните ракети на противника в безопасна далечина от САЩ.

В процеса на разработката на NMD се установява, че за повишаване на ефективността на системата е необходимо част от нейните компоненти: РЛС за далечен контрол, батареи от ракети – прихващачи и станции за насочване на ракетите – прихващачи да бъдат преместени много по-близо до границите на потенциалния противник. Под пропагандния предлог на митична, измислена за целта ракетна заплаха за света от Северна Корея, Иран и Сирия, САЩ предприемат активни действия за преместването на горепосочените компоненти до границите на Русия! През 2001 г.  Джордж Буш обявява, че NMD се трансформира в Система за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО, за да защитава не само САЩ, но и техните съюзници и „дружествени” страни.......... Прочети още

 
Китай продължава да увеличава своя флот от фрегати по проект 054A
12.01.2013, 09:13

фрегата Linyi Преди Нова година, в състава на китайския флот бяха въведени на въоръжение две нови фрегати по проекта 054A – 12-ти и 13-ти кораби в серията. На 26-ти декември 2012 година, в състава на Южния флот на военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия постъпи фрегатата Liuzhou (бордови номер “573″), построена от шанхайската корабостроителница Hudong Shipyard, на обединението  Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group (влизащо в състава на държавната корпорация China Shipbuilding State Corporation – CSSC). Корабът бе спуснат на вода на 10 декември 2011 година. Той стана 12-ият по ред кораб, по проекта 054A, в състава на военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия и четвъртият, въведен във флота през 2012 година. За корабостроителницата Hudong Shipyard, той е шестият кораб, направен по този проект.

Малко по-рано, на 22 декември 2012 година, в състава на Северния флот на военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия постъпи построената, като тринадесета по ред фрегата Linyi (бордови номер “547″), чието строителство осъществи предприятието Guangzhou Huangpu Shipbuiding Сompany, на същата тази CSSC в Гуанджоу (спусната на вода, на 13 декември 2011 година). В резултат на това, той стана третият кораб по проекта 054A, въведен на въоръжение в състава на военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия през 2012 година и седмият кораб, построен от Guangzhou Huangpu Shipbuiding Сompany.

Като резултат, към днешна дата, военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия разполагат с две фрегати по проект 054 и с 13 фрегати по проект 054A. От тези 15 кораба, по шест единици влизат в състава на Източния и Южния флот, а три – в Северния флот. Двете фрегати на „базовия” проект 054, бяха въведени на въоръжение на китайски флот през 2005-2006 година, а предаването на фрегатите по проекта 054A, серийно строящи се в двете посочени корабостроителници, започна от януари 2008 година. Според сведенията, които са известни, още две фрегати по проекта 054А, от края на 2012 година са в стадий на провеждане, на заводски изпитания – Shaoyang (бордови номер “574″, спусната на вода на 9 май, 2012 година), построена от Гуанчжоу и Weifang (“550″, спусната на вода на 9 юли, 2012 година), построена от Шанхай. Още една шанхайска фрегата Qinzhou (“575″, спусната на вода на 30 ноември, 2012 година), се достроява на ход, плавайки. Вероятно, още няколко кораба от този тип, на двете предприятия, са в стадий на работа на кея.

Фрегатата Linyi (бордови номер “547″), на военноморските сили, на Китайската народоосвободителна армия е 13-тия и последен, към този момент, кораб по проекта 054A, въведен в строя.

http://infobalkani.wordpress.com

 
Празник на Военното разузнаване
12.01.2013, 00:10

С Указ №190 от 31.12.1907 г. на княз Фердинанд се създава Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. Тя е първият специализиран орган за водене и ръководство на военното разузнаване в България.

Указът влиза в сила на 12.01.1908 г. Тази дата е обявена с министерска заповед №ОХ-49 от 11.02.1997 г. за официален празник на българското военно разузнаване..

През 1940 г. Разузнавателната секция е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел на Щаба на войската (РО-ЩВ) с 3 отделения: РО-1 - за външно разузнаване, РО-2 - за вътрешно разузнаване, и РО-3 - за контраразузнаване.

През 1947 г. Разузнавателният отдел на Щаба на войската се реорганизира в Разузнавателен отдел на Генералния щаб (РО-ГЩ), като задачите му се ограничават до водене само на външно разузнаване.

От март 1950 г. Разузнавателният отдел на на Генералния щаб е Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ), познато и като Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана (съкратено РУМНО или РУ-МНО).

През есента на 1950 г. за подготовка на свои кадри към РУ-ГЩ е открито Училището за военни преводачи “Баба Тонка”. За обучение на оперативния състав през 1972 г. към РУ-ГЩ се открива Школа за подготовка на кадри, която по-късно получава статут на Факултет по стратегическо разузнаване на Военната академия “Георги Раковски”.

През 1999 г. на основата на РУ-ГЩ се създава Главна дирекция “Военна информация” в Министерството на отбраната, а в Генералния щаб се формира Разузнавателно управление (J2). С постановление на Министерския съвет № 237 от 21.12.1999 г. Главна дирекция “Военна информация” от 01.01.2000 г. се трансформира в Служба “Военна информация”. – Още Военно разузнаване

 
Британските войски преминават към пистолети Glock
12.01.2013, 00:05

 Glock 17. Фото: Joe Raedle / ©AFPБританските военни за първи път от 40 години ще преминат към нови пистолети. Министерството на отбраната подписа договор на стойност 14,5 милиона долара за покупката на над 25 хиляди австрийски пистолета Glock.

Скорострелните Glock 17 ще заменят 9-мм пистолети Browning Hi-Power, приети на въоръжение през 1967 година. Австрийските пистолети също така са разчетени за калибър 9х19 мм и имат 17 патрона в пълнителя, докато Browning събира само 13 патрона.

Пистолетите Glock се намират на въоръжение в почти 50 страни по света, включително САЩ, Швеция, Полша, Холандия и Малайзия. От 2009 година Glock 17 се закупува и от специалните сили на МВР на Русия. – Още за Glock

 

 
САЩ призоваха съюзниците си в НАТО да увеличат разходите за отбрана
11.01.2013, 18:57

Европейските съюзници на САЩ в НАТО трябва да увеличат разходите си за отбрана, като в противен случай може да бъдат засегнати възможностите на Алианса за гарантиране на международната стабилност. Това заяви днес посланикът на САЩ в НАТО Иво Даалдер, предаде РИА Новости.

По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова членовете на Северноатлантическия алианс да не съкращават инвестициите в отбранителната сфера.

„2% от БВП не е някакво магическо число. Това са един вид инвестиции, които ние трябва да вложим в нашите национални въоръжени сили, за да може САЩ, Европа и Канада да продължат да бъдат източници на стабилност в един непредсказуем свят”, посочи Даалдер.

Разходите за отбрана на страните от ЕС средно са около 1,6% от БВП. За сравнение САЩ отделят 5% от своя БВП.

 
Турция отложи закупуването на първите си американски изтребители Ф-35
11.01.2013, 18:53

Ф-35Турция обяви, че е отложила закупуването на първите два американски изтребителя Ф-35, поради технически причини и растящата цена, но продължава да има интерес към купуването на 100 самолета в дългосрочен план, предаде АФП.

От турския съвет по модернизирането на армията обясняват, че решението е взето защото техническите възможности на самолетите „не са на желаното ниво все още”.

Турция смята да замени със стелт изтребители настоящата си флотилия, състояща се основно от Ф-4 „Фантом” и Ф-16 „Фалкон”.  – Още за Ф-35

http://www.focus-news.net/

 
Гордея се с всеки военен разузнавач
11.01.2013, 18:00

 

 

 

Интервю с Веселин Иванов, директор на Служба „Военна информация” на БА

 
Организация като часовников механизъм!
11.01.2013, 17:53

Чавдар Калайджиев Военното разузнаване беше една организация, работеща като часовников механизъм! С тези думи генерал-майор от запаса Чавдар Калайджиев (на снимката) си припомня повече от четирите десетилетия, които е служил на тихия фронт в интерес на България.

Работа във военното разузнаване започва през 1950 г. Изкачва едно по едно стъпалата на кариерата

През 1975 г. е назначен за началник на отдел „Кадри” на военното разузнаване. В продължение на 16 години заема отговорния пост, до 1991 г., когато напуска редовете на въоръжените сили.

Аз съм от 69-и випуск на военното училище, разказва той. След завършването си през 1949 г. е разпределен в 6-и пехотен полк, където служи последователно като командир на взвод и рота.

На следващата година един ден го извиква командирът на дивизията генерал Дико Диков и му нарежда да се яви в Министерството на отбраната на 1 октомври. По това време разузнавателното управление е разделено в няколко сгради. Във военното министерство бяха неоперативните служби, които не криеха къде са, обяснява Калайджиев.

Бях приет от началникът на управление „Кадри” полковник Иван Сугарев, високоинтелигентен офицер, завършил медицина в Прага по време на войната, допълва той. Полковникът изпраща младият военен разузнавач във военното училище за преводачи. То е известно под името „Баба Тонка”....... Прочети още

 
Само 24 летци напуснали ВВС през 2012-та, успокоява Ангелов
11.01.2013, 17:24

Атанас Мерджанов от БСП поиска по време на парламентарния контрол военният министър Аню Ангелов да подаде оставка. Той се аргументира, отправяйки упрека, че министърът води задкулисни преговори с Португалия за трета ръка изтребители. Това е несериозно и пагубно отношение, коментира Мерджанов.

Ангелов категорично заяви, че не води апокрифни разговори. Аз имам мандат от българското правителство, водя преговори и ще продължа да ги водя в срока, който ми е оказан, заяви той. Ние с вас заедно ще подадем оставки на парламентарните избори, отговори още Ангелов на Мерджанов.

Червеният депутат упрекна министъра в цинично отношение към парламентарния контрол, коментирайки получения отговор за проблема с напускащите пилоти. Според него истинската причина за напускането на военните летци е постоянният недостиг на гориво, консумативи, резервни части, инженерен персонал за изтребителите, както и демотивацията и чувството за несигурност.

Армията е изморена от реформите. Никога за последните 60 год. българските офицери не са се чувствали по-несигурни, по-угнетени, заяви Мерджанов и добави - вие позволихте българските ВВС да бъдат превърнати в таксиметрова компания на властта.

В отговор министър Ангелов заяви, че причината за напускането на пилотите е една - правото на пенсия след придобит 15 години стаж.

Той посочи, че за 2012 година няма увеличение на рапортите за напускане на летци в сравнение с останалите години и уточни, че 2011 година са напуснали 28 души, 2010 - 50, 2008 - са напуснали 53-ма, а в 2012 година - само 24.

Освен това министърът изтъкна, че ВВС има достатъчно подготвени летци и че съставът постоянно се обновява. Българската армия не е крепостна армия, подчерта той и добави, че това, което хората решат да направят във връзка с тяхно право, никой не може да им го отнеме.

Министър Ангелов заяви категорично, че на полигон „Змейово" не се извършва и не е извършвана утилизация на боеприпаси. Той изтъкна, че атмосферният въздух се следи и посочи, че няма причина полигонът да се смята за източник на обгазяването. Освен това имат достъп експерти, кметове, общински съветници. Има видеокамери, които придават нивата на азотен диоксид, разясни Ангелов.

С проблема се занимава и БАН. Ангажиран е и обществен наблюдател с непрекъснат достъп до полигона.

http://news.ibox.bg/

 
МиГ-29 на ВВС на Мианмар
11.01.2013, 17:17

МиГ-29На 6 декември  2009 година ФГУП "Рособоронэкспорт" сключи договор за доставка на 20 самолета на стойност  412 милиона евро с Миянмар (Бирма), като 10 от тях са МиГ-29Б (изделие 9-12), 6 модернизирани МиГ-29СЭ (9-13Э) и 4 МиГ-29УБ.

Машините са сглобени от задела на завода-производител и през 2011 година са доставени 14 от тях. Тази година явно са доставени и 6 МиГ-29СЭ, ако съдим от снимките в Интернет.

През 2001-2002 година Миянмар получава 12 самолета, от които 11 са МиГ-29Б и един МиГ-29УБ.

Предполагаеми бордови номера на самолетите са - 27-01, 27-02, 27-03, 27-04, 27-05, 27-06, 27-07, 27-08, 27-09, 27-10, 27-11.

МиГ-29УБ - 27-16.

Новите:

МиГ-29Б - 27-17, 27-18, 27-19, 27-20, 27-21, 27-22, 27-23, 27-24, 27-25, 27-26.

МиГ-29УБ - 27-27, 27-28, 27-29, 27-30.

МиГ-29СЭ - 27-31, 27-32, 27-33, 27-34, 27-35, 27-36.  – Още за Миг-29

http://aeronews.alle.bg/

 
„ЗА” изграждането на професионална организация за защита на военните!
11.01.2013, 14:00

Браво на министъра на отбраната след като уволни „доброзорно” председателя на Легия Раковски и 600 и нагоре офицери, вече всичко в армията е в ред.

Проблемът не идва само от Министъра. Той е заложен още по нагоре.

Да се спрем на Бялата книга за развитие на армията и отбраната. На стр.51 и 52 е записано „Войсковите райони ще бъдат намалени значително....” „Освобождаването от имотите с отпаднала необходимост се извършва, чрез продажби и предоставяне безвъзмездно на ведомства и общини” .

Като четеш тези „безценни” мисли, си задаваш въпроса – Знаят ли тези, които са узаконили тази дейност, какво е да закриеш поделение /база/? Като се отървеш от тях , нямаш проблеми. Така е. Но това държавнически подход ли е? Знаят ли тези хора , че поделения, инфра- структури, въоръжение е създавано от нашите родители, като са отделяли средства от залъка си? За да предложиш и гласуваш такова нещо – явно не..............Прочети още

 
Южния флот на Китай със самолети J-11H
11.01.2013, 11:52

J-11BВ края на миналата година в китайска медия се появи съобщение, за полет на самолети над Paracel Islands. Те са спорна територия между Китай, Виетнам и Тайван и се намират в Южно китайско море. Най-близкият е на около 160 километра от континентален Китай. Интересното в случая е, че се споменава типа на самолетите J-11H. Буквата в означението H идва от китайското Hai, което означава море.

Коментар:

Островите попадат в зоната на действие на Южния флот на Китай. Следователно полетите вероятно са извършени от самолети на бившата 8-ма дивизия от морската авиация на НОАК.

В нея имаше два полка с изтребители. Единият от тях е 22-ри полк със самолети J-11 и бордове от вида 81Х8Х и 24-ти полк, който през 2011 година започна да се превъоръжава с J-10 с бордове 80Х8Х. Вероятно това е първото споменаване в медиите на новата структура 8-ма бригада на PLA Navy АF.

Вероятния щатен състав е:

   - Първа авиогрупа - 12 изтребители, от които 8 J-11Н и 4 J-11SН;

   - Втора авиогрупа - 12 изтребители, от които 8 J-11Н и 4 J-11SН;

   - Трета авиогрупа - 12 изтребители J-10H/SH;

   - Четвърта авиогрупа - 12 изтребители J-10H/SH.

Няма данни, дали са доставени всичките 48 самолета. Това е първото съобщение за наличие на J-11H в авиацията на Южния китайски флот.

http://aeronews.alle.bg/

 
Прибираме военния контингент от Кабул
11.01.2013, 10:16

Тази нощ след трикратно отлагане на деня и часа 80 български военнослужещи отлетяха за афганистанската столица Кабул. За отбелязване е, че за първи път от 11 години това става без ритуал за тържествено изпращане.Този път сред тях няма редови бойци. Значителна е групата от старши военни, които ще приберат в края на януари последния контингент от Кабул поради свиване състава на мисията. Българският контингент вече е предал на 31 декември своята зона за отговорност на Афганистанската национална армия (АНА).

На дневен ред е да се реши съдбата на наличното имущество – спални и служебни помещения, бронетехника и въоръжение. Част от тях ще бъде предадена на АНА, друга ще бъде транспортирана до България.

Сред заминалите има военни полицаи и лекари, инструктори за обучение на афганистански войници. Тези специалности ще останат поне до края 2014 г.

Единственият наш пълноценен контингент от около 380 души остава в Кандахар, където охранява външния периметър на летището. Те ще се ротират в края на февруари и началото на март.

Този път национален командир е 52-годишният полковник Кирил Даскалов: бивш танкист от Грудово (дн. Средец), имащ 30-годишен стаж като офицер. Сега е началник на оперативен отдел и е признат за най-добрият експерт по мисии зад граница. През последните 7 г. това му е 8-о отиване в Афганистан, познава отлично както Кабул и района около него, така и Кандахар.

http://www.blitz.bg/

 
Новото раздаване на фрегати от типа Perry
11.01.2013, 09:25

На 31-и декември 2012 година, Камара на представителите на Конгреса на САЩ не само спаси Съединените щати от “фискалната скала”, но и наред с други неща, одобри Naval Vessel Transfer Act of 2012 /трансфер на военни кораби/.

Този документ одобрява прехвърлянето в чужди страни, на 10 планирани за извеждане от състава на Военноморските сили на САЩ фрегати тип Oliver Hazard Perry.

- на Мексико – фрегати FFG 38 Curts и FFG 41 McClusky;

- на Турция – фрегати FFG 40 Halyburton и FFG 43 Thach;

- на Тайланд – фрегати FFG 46 Rentz и FFG 48 Vandergrift;

- на Тайван – фрегати FFG 50 Taylor, FFG 51 Gary, FFG 52 Carr и FFG 55 Elrod.

Корабите, предвидени за извеждане от състава на Военноморските сили на САЩ през 2013-2014 година, трябва да бъдат отдадени безвъзмездно, макар че страните получатели ще заплатят ремонта и предпродажбната подготовка, а също така и обучението на личния състав.

Обаче, на 5-и януари 2013 година, Сенатът на САЩ, одобрявайки Naval Vessel Transfer Act of 2012 частично трансфера на осем кораба, в същото време гласува “против” прехвърлянето на фрегати FFG 40 Halyburton FFG 43 Thach на Турция. Недоволството на американските сенатори беше предизвикано от влошаването на отношенията, на сегашното турското правителство с Израел, а също така и от конфликта на Турция с Кипър, по въпроса за границите на морската икономическа зона. Срещу прехвърлянето на фрегати на Турция, активна борба водеха прогръцките лобистки организации, начело с Hellenic American Leadership Council.

От 51 фрегати тип Oliver Hazard Perry, влезли на въоръжение в състава на Военноморските сили на САЩ, от 1977 година – до 1989 година, сега в редиците на американския флот останаха 22 кораба, които трябва да излязат от въоръжение през следващите няколко години. По-рано, през 1994 година, на чужди флотилии бяха предадени 17 фрегати от този тип – девет на Турция (в това число една, за резервни части), четири на Египет, две на Полша, една на Бахрейн и една на Пакистан. – Още за фрегати тип Perry

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Сеул ще преоборудва своите самолети AWACS
11.01.2013, 09:18

Сеул е приел решение да подмени част от оборудването, монтирано на неотдавна закупените от САЩ четири самолета от системата за  далечно радиолокационно откриване и управление на AWACS “Peace Eye”. Южна Корея е решила това от опасения, че КНДР може да постави смущения, които фактически “ослепяват” намиращите се на борда на самолетите щатни системи за глобално позициониране. За това съобщиха южнокорейските СМИ, позовавайки се на неназован източник във военното ведомство на страната.

Напомняме, че през 2011-2012 година Сеул закупи от САЩ четири самолета със система AWACS. Тези комплекси вече носят бойно дежурство. Югът ги използва основно за следене и събиране на информация за Северна Корея.

Южнокорейските военни експерти признаха, че на решението за  замяната на оборудването са повлияли събитията през април миналата година. Тогава в течение на две седмици от територията на една от военните части на КНДР в посока на столичния регион на Южна Корея беше генериран мощен електромагнитен импулс. Това е предизвикало откази на GPS-системите на 676 южнокорейски граждански самолета и 122 кораба. Били са фиксирани откази на апаратура на няколко граждански лайнери на чуждестранни авиокомпании, които са подхождали за кацане в главното летище на Южна Корея в Инчхон. За щастие се е разминало без аварии, въпреки че пилотите признават, че им е било “много неуютно”, когато се е наложило на око да определят местоположението на лайнера. Военните на Юга след това признаха, че въпреки липсата на негативно въздействие върху военните обекти, то в случай на целенасочена атака бойните системи биха могли да загубят  ориентация в пространството. Въпреки че Пхенян отричаше своята причастност към смущенията, но представените от Сеул в международните организации доказателства бяха признати за достатъчни. На КНДР беше отправено предупреждение.

На самолетите AWACS “Peace Eye” ще бъде направена подмяна на апаратурата за шифриране, използване от GPS-комплексите. Новото оборудване, както уверяват в Сеул, е по-съвършено и неуязвимо за електромагнитните смущения, които през миналата година се излъчваха от територията на Северна Корея. Шифровите системи се използват за предаване в онлайн-режим на събраната от самолетите AWACS информация в щаба, а също и на намиращите се на бойно дежурство самолети от ВВС на Южна Корея. Ако не се извърши замяната, то би възникнала заплаха от “ослепяване ” на AWACS, а и няма да могат да предават данните.

Работата по монтажа на новите комплекси ще бъде проведена в база на ВВС на Южна Корея в района на летище Кимхе в Пусан. За преоборудването ще бъдат заделени 25 милиарда вони (23,5 млн. долара).

Справка на “РГ”

Системата “Peace Eye” AWACS се произвежда от американската компания “Боинг” на базата на гражданския самолет Е-737.

Основни характеристики на самолета: дължина – 33,6 м, височина – 12,57 м, размах на крилото – 34,77 м, стандартна височина на полета – 9 – 12,5 км, максимална далечина на полета – 6670 км, максимална излетна маса – 77 тона, продължителност на пребиваване във въздуха – до 8 часов. Екипаж: 2 пилота + от 6 до 10 души персонал. В самолета има 8 помещения за членовете на екипажа, тоалетна и други удобства.

Основно оборудване: многофункционален радар MESA, способен едновременно да открива и следи до хиляда цели на разстояние 370-500 км. В течение на 10 секунди може да бъде насочен за прицелно следене на район с неголяма площ. Сфера на обзора на радара – 360 градуса.

Компютърната система на самолета е способна в режим на реално време да  обменя информация с бойните информационни системи на ВВС, сухопътните войски, ВМС и главната информационна система на Генералния Щаб.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Резултати от превъоръжаването - 2012
11.01.2013, 09:14

2012 година стана за руската армия време на тотално превъоръжаване. Най-очевидната причина се състои в това, че за последните две десетилетия броят на новото въоръжение във въоръжените сили на Русия се съкрати до 12 процента. Правителството е планирало много неща, но по резултатите от 2012 година е очевидно, че този процес е далеч от завършване. Предлагаме на вашето внимание анализ на бойната техника, която вече е  постъпила във армията.

На първо място трябва да отбележим, че значително обновяване претърпя въоръжението на ракетните подразделения. Комплектуването на ракетните войски със съвременни ракетни системи и комплекси със стратегическо назначение е изпълнено на една четвърт. Към края на изминалата година в Татишчевското ракетно съединение практически изцяло беше осъществено преминаване към ракетни комплекси «Топол-М» с шахтно базиране (по този начин, към 2013 година тук има на въоръжение 56 комплекса).

Първото руско военно подразделение, което изцяло премина към мобилни комплекси «Топол-М» и «Ярс» с балистични междуконтинентални ракети, беше Тейковското  подразделение на ракетните войски. Трябва да кажем, че новите комплекси с мобилно базиране «Топол-М» и «Ярс» са значително по-маневрени, притежават по-голяма проходимост, оборудвани са с най-добрите средства за маскировка.

През изминалата година започна също превъоръжаването на Новосибирското и Козелското съединения на РВСН, които в най-скоро време също трябва да преминат към комплекси «Ярс».

По този начин, към края на изминалата година на въоръжение във войските има сто пускови установки с ракетните комплекси «Ярс» и «Топол-М», увеличавайки процентния дял в състава на ракетните войски на съвременното въоръжение до 30 процента………… Прочети още

 
Уволнените от US армията гейове ще получат компенсации
11.01.2013, 08:57

Според решение на съд в САЩ федералното правителство е задължено да изплати половината от компенсациите на уволнени от въоръжените сили гейове, които те не са получили, защото не са криели сексуалната си ориентация, съобщи USA Today.

Властите ще платят на въпросните военнослужещи близо 2,5 милиона долара. Искът е бил подаден от Американския съюз за защита на гражданските свободи през 2010 г. от името на 181 бивши военнослужещи. Сега всеки от тях ще получи по 14 000 долара.

Делото е било заведено, след като Конгресът прие закона, отменящ действащото дотогава правило „не питай, не казвай“. В съответствие с него военнослужещите нямаха право да питат другарите си за сексуалната им ориентация, но и отритото признаване на нетрадиционната сексуална ориентация бе повод за уволнения. В тези случаи Пентагонът изплащаше само половината от полагащите се компенсации.

http://www.monitor.bg/

 
Американска подводница се е сблъскала с неизвестен кораб в Персийския залив
11.01.2013, 08:47

Американската подводница USS Jacksonville (SSN 699) клас Los Angeles се е сблъскала с неизвестен кораб (по всяка вероятност рибарски) в Персийския залив, предаде Интерфакс, позовавайки се на изявление на Пети американски флот.Жертви няма.

„След инцидента „Джаксънвил” се е издигнала на перископна дълбочина, за да провери нанесени ли са повреди на неизвестния кораб. Корабът е продължил да се движи по курса си, без да показва наличия на повреда”, се посочва в изявлението.

Районът е изследван от американската авиация, не са открити бедстващи плавателни съдове.

Подводницата не е получила никакви сериозни повреди, освен счупването на един от перископите. Реакторът на субмарината е в безопасност, повреди в силовата установка няма.

 

 
Португалски министър потвърди, че България има интерес към купуването на F-16
10.01.2013, 20:50

Ф-16Португалският министър на отбраната Жозе Педро Агиар-Бранку потвърди днес, че страната му води преговори за продажбата на десетина изтребителя F-16 и уточни, че освен Румъния България също проявява интерес към покупката на португалските самолети. Това съобщиха в интернет сайтовете си португалски медии, цитирани от БТА.

"Продаваме десетина F-16, вероятно между девет и дванайсет машини, тази продажба е обект на преговори, които може да се водят както с Румъния, така и с България", заяви министърът. Той е на Азорските острови за участие в церемонията по откриването на местния щаб на морската полиция в Понта Делгада.

Португалските военновъздушни сили разполагат с 39 изтребители F-16, припомни министърът. Той уточни, че решението за продажбата на част от тях е съгласувано с началник-щаба на ВВС.

В средата на декември правителството даде мандат на военния министър Аню Ангелов до март да преговаря за покупката на поне осем изтребители за армията. Сделката за покупката ще е без конкурс "с оглед на това да се запазят и възможностите за втора ръка самолет да се получи", обясни тогава той.

След година оглеждане българските военни се бяха спрели най-вече именно на осем 32-годишни самолета F-16 от Португалия. Ако сделката, която може да достигне до 700 млн. лв., се осъществи, тя ще е най-скъпата за сегашното правителство, а плащанията по нея трябва да бъдат извършени от следващите кабинети до 2020 година.

http://www.dnevnik.bg/

 
Индия, ах Индия.......
10.01.2013, 20:34

Както вече писахме няколко пъти, парите в Индия свършиха. Беше планирано през тази финансова година (изтича на 31 март 2013 година) Министерството на отбраната да получи 2,35% от предполагаемия вътрешен продукт на страната. Това се равнява на 2,39123 трилиона рупии или около 43,73 милиарда долара по сегашния курс. Беше планирано да е над 54,6 милиарда долара по тогавашния курс и около 17% от тях да бъдат за нова техника. В следствие на намаления курс на рупията спрямо долара с 20% и на по-малките постъпления в бюджета, МО е получило около 1,9% или 1,93408 трилиона рупии или около 35,367 милиарда долара. В резултат на което са съкратени всички плащания с 15%, колко са по-малко сумите от бюджета. По отношение на вноса в долари положението е още по-тежко и ще бъдат съкратени плащанията с около 20% в покупките на военна техника или в цифрово изражение с 100 милиарда рупии или около 1,85 милиарда долара за тази финансова година. Вместо предвидените около 9 милиарда долара ще бъдат получени около 7,3.

Още по-тежко ще бъде положението през следващата финансова година, когато ще бъде заложена много по-малка сума за внос на военна техника.

Коментар:

Носят се слухове, че Русия е отпуснала кредит на Индия за последните покупки, подписани при посещението на Путин през декември 2012 година. В противен случай президентът на Русия щеше да си тръгне "с празни ръце" от Индия. Това на практика означава, че Русия вече не може да разчита на индийския пазар и помощ за развитие на ПАК ФА. Всъщност, може да прогнозираме, че програмата ПАК ФА ще закъснее 2-3 години.

Относно сумата от 100 милиарда рупии намаление на военните покупки, обявена в индийските медии, смятам, че този, който я обявил се грижи за производителите сключили договори с Индия. Вероятно, ако съобщи истинската стойност ще има непредвидени последствия. Сметката е проста. Индийското министерство на финансите нареди през октомври 15% намаление на всички статии в бюджета за тази година плюс още 20% обезценка на индийската валута прави 38%. Образно казано, тези примерно 10 милиарда долара заложени в бюджета, реално вече са 6,2 милиарда долара.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия изпрати към бреговете на Сирия десантен кораб със спецчасти
10.01.2013, 18:55

Големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Саратов” Големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Саратов” (на снимката) преодоля проливната зона и пое курс към източното Средиземноморие. Той се насочва към пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот, който е разположен в сирийския пристанищен град Тартус, съобщи военно-дипломатически източник, цитиран от Интерфакс.

„В понеделник „Саратов” прие на борда си няколко единици бойна техника и подразделения на спецчастите. В сряда корабът благополучно преодоля проливните Босфора и Дарданелите и днес навлезе в Егейско море”, съобщи източникът.

http://www.focus-news.net/

 
Военните моряци в София отчетоха годината
10.01.2013, 16:35

Адмирал от резерва Иван Добрев говори за поезията на Никола Вапцаров.  Снимка Димитър БебеновАсоциацията на възпитаниците на морското училище – секция София, анализира свършеното през изтеклата година. За постигнатите успехи и предстоящите задачи говори нейният председател вицеадмирал от резерва Минко Кавалджиев.

Никола Вапцаров – племенник на патрона на Морско училище Никола Йонков Вапцаров, един от съставителите на книгата „Дело № 585 от 1942 година - Никола Йонков Вапцаров”, издадена от фондация „Вапцарова вяра“ разказа как е събран материалът за книгата – изследвани са всичките 10 тома от дело № 585/1942 год., съдържащо над 2000 листа. Книгата е изцяло документална – коментара на съставителите е само 50 страници от всичко 616. Интересното е, че много от материалите в делата са прочиствани – от кога и от кого – не е ясно.

Много внимателно са изучени показанията на Никола Вапцаров и в тях не са открити никакви показания, водещи до разкриване на други антифашистки дейци. В книгата се разказва подробно и за паричните средства, отпускани от английските тайни служби за подпомагане на създаващото се партизанско движение в Сърбия, България и Гърция. Частта за България минава през Павел Шатев, после през Вапцаров и по-нататък към други дейци на БРП(к).

Никола Вапцаров разказа, че през ноември 2012 година в Брюксел се е състояла конференция, посветена на 70 години от разстрела на Вапцаров. Присъствали са представители на антифашистки организации от Белгия, Франция, Австрия, Испания и други, поканен е бил и той да присъства, събранието е било организирано от Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Румен Тотев информира събранието за положението на к.д.п. Светлозар Собаджиев, затворен вече повече от година и половина в панамски затвор след намиране на 180 кг наркотици в носово помещение на управлявания от него кораб, собственост на нидерландска фирма. Той призова за участие в кампанията на Асоциацията на българските морски капитани за набиране на средства, необходими за заплащане на адвокатите по делото.

В събранието, което се проведе в ЦВК, участваха около 60 члена на Асоциацията, сред тях бяха адмирал от резерва Иван Добрев, к.д.п. Николай Йовчев, кап. II ранг о.з. Атанас Илев, контраадмирал Георги Георгиев – заместник- началник на отбраната и контраадмирал Георги Мотев – заместник-командващ СКС.

http://www.otbrana.com/

 
Руските ВВС са поискали възобновяване на проекта Ил-112
10.01.2013, 16:22

Модел на Ил-112В. Фото от сайта wikipedia.orgПрез декември 2012 главнокомандващият на руските ВВС е предоставил на министъра на отбраната докладна записка относно необходимостта от възобновяване на проекта за лек военнотранспортен самолет Ил-112. Решението за съдбата на самолета ще бъде взето от министъра на отбраната и вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за ВПК (военнопромишлен комплекс).

Проектирането на Ил-112 започва през втората половина на 1990-те години. Той е трябвало да замени остарелите вече самолети Ан-24, Ан-24Т и Ан-26. Първият полет е бил планиран за 2011 година, но през 2010 г. МО на Русия преустановява финансирането на проекта. .

През юли 2011 Воронежкото акционерно самолетостроително общество, отговарящо за сглобяването на първия прототип на Ил-112, обявява за замразяване на проекта. Повод са това решение е откриването на редица конструктивни недостатъци. Един от тях е, че в хода на изпитания на двата двигателя на Ил-112 те са развили максимална мощност 2800 к.с, вместо разчетните 3500 к.с..

Допълнително МО известява за липса на средства за реализация на проекта. В средата на май 2011 г. главният директор на украинската компания "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев заявява, че руското МО се е отказало от закупуване на Ил-112 в полза на товарния вариант на пътническия самолет Ан-140.

http://www.pan.bg/

 
ВВС на Русия: В очакване на качествен преход
10.01.2013, 15:54

2012 бе първата година на истинското масово обновяване на ВВС на Русия. Военното ведомство получи десетки машини от различни класове, което позволява да бъдат формирани цели подразделения от нова техника. В близките години този процес трябва рязко да повиши способността на ВВС да решават бойни задачи, включително и в чужбина.

Обемът на доставките на новата авиационна техника за ВВС на Русия миналата година надвиши 150 самолета и хеликоптера от всички класове, без да се отчитат машините, който бяха ремонтирани и модернизирани. Като се отчита времето, нужно за усвояването на новите машини отначало на инструкторите на центровете за бойно използване, след това и на строевите летци, това означава, че в близките 1-2 години ще бъдат готови първите строеви подразделения на тактическата авиация, напълно оборудвани с нова техника.

За ВВС на Русия това ще означава редица съществени промени. Първо ще нараснат възможностите за военни действия на по-голямо разстояние от базите: както заради по-дългия полет, така заради това, че всички нови бойни самолети имат готовност за дозареждване във въздуха. Второ, рязко ще нараснат възможностите за поразяване на наземни цели.

Следващият съществен фактор е модернизацията на системата за обучение и бойна подготовка на летателния състав на ВВС. Доставките на учебни самолети от ново поколение, на ново наземно оборудване, заедно със увеличилото се до 100 часа и повече на година средно време във въздуха, позволява да се очаква по-голяма ефективност на използването на нова техника и възможни бойни действия.

Протичащите промени, сами по себе си са положителни, но са недостатъчни, за да се говори за пълно възраждане на ВВС на Русия. За това са нужни редица допълнителни мерки, сред които на първо място - подобряване на инфраструктурата на базите и системите за осигуряване на бойните действия. Новото ръководство на Министерството на отбраната вече обяви разширяването на предишните планове за модернизация на военните летища, но работата не свършва дотам. Трябва да бъдат увеличени „специалните бордове” на ВВС и морската авиация - самолети, предназначени за разузнаване, радиоелектронна борба, далечно радиолокационно откриване и управление и т.н. Тези машини, които по принцип се създават на базата на пътническите самолети, днес са необходим елемент от съвременните Военновъздушни сили, отсъствието на които не позволява ефективно да се използват даже най-съвременните бойни самолети.

Отделно трябва да споменем и специализираните самолети за зареждане. Министерството на отбраната на Русия предвижда серийно строителство на нови летящи танкери въз основа на серийно произведения в Уляновск модернизиран вариант на Ил-76, но има и още един вариант за получаване на машини, способни да изпълняват тези задачи.

В Русия се съхраняват няколко десетки граждански авиолайнера Ил-62 и Ил-86, в значителна степен запазили летателния си ресурс. Преправянето на пътническите самолети на летящи танкери, както непосредствено при построяването, така и при готовите самолети е достатъчно разпространена практика, и може би, ВВС на Русия трябва да обърнат внимание на този резерв.

В идеалния случай всяка самолетна база от тактическата авиация на ВВС на Русия или авиацията на ВМФ трябва да разполага с отряд от самолети за зареждане. Минимум с ескадрила от такива машини трябва да разполага командващият Военновъздушните сили на всеки от военните окръзи и флотове. – Още ВВС на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Граничен полицай се простреля в главата на военен катер
10.01.2013, 15:32

Граничен полицай се е самоубил с куршум в главата по време на дежурство на катер в базата в Созопол, научи "24 часа".

Инцидентът е станал на 10 януари следобед, за случая е уведомена окръжната прокуратура и Следствието  в Бургас, казаха от полицията.

48-годишният  Теньо Тенев е открит мъртъв от свой колега. Граничният полицай се е самопрострелял в дясната част на главата, малко зад ухото, казаха запознати.

Тенев е семеен, с едно дете. Финансови проблеми са най-вероятната причина мъжът да посегне на живота си, смятат работещи по случая.

"Не мога да коментирам причините, веднага е извикан екип на Спешна помощ, но той само е констатирал смъртта на служителя ни.  Старши полицай Тенев работи в Гранична полция от 1999 г.", сподели началникът на РГС Бургас  Антон Мирков.

 
Сухой ще достави нови самолети за руските ВВС
10.01.2013, 15:23

Су-35ССпоред информация от военното ведомство на Русия, тази година ще бъдат предадени най-малко 12 самолета Су-35С. През 2011 година бяха предадени Су-35С-01 и Су-35С-02, а през миналата Су-35С-03 и Су-35С-04 и още 4 или 6 самолета (според различни източници).

От Су-34 ще бъдат доставени 16 броя през тази година. През 2011 година бяха доставени 6, а през 2012 бяха произведени 10 самолета. През тази година изтича договорът за 32 самолета от 2009 до 2013 година включително. Общо след 2008 година, компанията "Сухой" сключи договори за доставка над 300 самолета на МО на Русия.

Още най-малко 10 самолета Су-30СМ ще бъдат доставени през 2013 г. или има реален шанс през тази година ВВС на РФ за получат около 40 нови самолета от "Сухой".

http://aeronews.alle.bg/

 
Атомният флот на Русия: модернизиране в името на стабилността
10.01.2013, 14:47

Руският военен флот получи нова техника – на 10 януари в бойния строй влезе най-новата атомна подводница „Юрий Долгорукий”. Проектът, който дълго време беше замразен, успешно издържа държавните изпитания. - (видео)

Новата подводница ще укрепи защитата на границите на Русия и ще стане една от отправните точки в реализирането на програмата за модернизиране на Въоръжените сили.

Според главнокомандващият на ВМФ на Русия Виктор Чирков, сега започва отработването на всички поставени задачи.

„За задача Л-2 ние сме отделили 60 денонощия, за задача Л-1 - 50 денонощия, след което атомната подводница ще излезе за дълбоководни изпитания на дълбочина до 600 метра и провеждане на торпедни стрелби от голяма дълбочина. По-нататък личния състав ще продължи с отработването на задача Л-3, за да може да се използва оръжието, след което подводницата ще бъде въведена в състава на силите с постоянна готовност. До края на годината напълно ще бъдат подготвени два екипажа за атомния крайцер, и през януари 2014 година ще започне неговото зареждане и последващо излизане в открито море на бойно дежурство” – заяви Чирков.

Строителството на подводния ракетен крайцер „Юрий Долгорукий” започна още през 1996 година на предприятието „Севмаш” в град Северодвинск. От тогава подводницата няколко път беше реконструирана и в края на декември 2012 година беше предадена в експлоатация. Тържественото вдигане на знамето на борда й беше насрочено за началото на януари.

При създаването на подводниците от класа „Борей” (още три подводници са в процес на производство – „Александър Невски”, „Владимир Мономах” и „Княз Владимир”) са използвани иновационни технологии на руския военнопромишлен комплекс. По-специално, най-нови радиоелектронни системи и уникални уреди за намаляване на шумовете.

Основното въоръжение на крайцера е ракетният комплекс „Булава”. Всяка подводница от този проект може да носи 16 такива междуконтинентални балистични ракети с далечина на полета над 8000 километра. Те имат разделящи се бойни части с индивидуално насочване. Този ракетен комплекс ще възстанови баланса на силите в руската ядрена триада – стратегическата авиация, атомния флот и ракетите с наземно базиране. Новата подводница, според военния експерт Игор Коротченко, ще изведе ударната мощ на морския компонент на ново равнище:

   - Атомните подводници „Борей” разполагат с нови технически комплекси, които позволяват да се наблюдава подводната обстановка, да се класифицират и по възможност да се атакуват различни подводни цели. При конструирането им са използвани последни разработки на нашата промишленост в сферата на бойните информационни управляващи системи, системите за контрол на оръжието. Специално са изготвени комплекси, предназначени за обслужване на екипажа. Преминаването към ново поколение подводници е много важно за Русия, защото нашия стратегически подводен флот застарява.

На тези подводници, освен съвременни оръжия, са решени и въпросите на безопасността. По-специално, те са обзаведени с изплуваща спасителна камера за целия екипаж. През близките години ще бъдат построени 8 такива подводници. Стойността на всяка от тях е близо 700 милиона долара. Експертите изтъкват, че през периода на коренното реформиране на Въоръжените сили на Руската Федерация, тези подводници ще играят ролята на сдържащ фактор в националната ни отбрана. – Още за проект 955

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите
10.01.2013, 12:22

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите днес, 10 януари. На срещата се даде добра оценка на взаимодействието и на постигнатите резултати за изминалата година, и се очертаха приоритетите на съвместна дейност за 2013 г.

Министър Ангелов и председателят на Съюза инж. Петър Велчев постигнаха съгласие да бъде удължен срокът на работната група по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, с цел задълбочено и пълноценно обсъждане на всички предложения и реалистична финансова осигуреност на проекта.

Те обсъдиха още въпроси, свързани с дейността на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните към войните, с отпускането на лекарствени продукти с намаление, както и с управлението на архива на документите на военноинвалидите и военнопострадалите.

Министър Ангелов благодари на ръководството на Съюза за приноса в проведените чествания на 100–годишнината от Балканските войни и увери, че Министерството на отбраната ще продължи от своя страна да подкрепя членовете на Съюза и различните му инициативи.

През 2012 г. Министерството на отбраната е подпомогнало с финансови средства 1 497 души, от които 1 101 военноинвалиди и военнопострадали, с финансови средства в размер на 393 385 лв. по реда на Наредбата за материалното подпомагане. През 2012 г. на Съюза са предоставени общо 61 000 лв.

http://www.mod.bg/

 
Дефектен лонжерон е причината за разрушаване на F-15 през 2007 г.
10.01.2013, 10:56

Компанията Boeing е дала 1 милион долара за замяна на дефектни лонжерони в произведените от нея F-15, след като през 2007 г. изтребител от този модел се разрушава във въздуха. Тази информация се съдържа в секретен доклад на Главният инспектор на Пентагона.

Съвместно разследване на инспекторатът и на комисия от ВВС е установила, че причината за аварията от 2007 г. е „дефектен” или „не отговарящ на изискванията” лонжерон, доставен от Boeing. Споразумението за заплащане на замяната на лонжероните е постигнато пет години след опасния инцидент. На 2 ноември 2007 г. по време на рутинен тренировъчен полет се откъсвапредната част на изтребител F-15 от Въздушната национална гвардия ма щат Мисури. Пилотът се катапултира успешно, но получава сериозни травми в едната ръка.

Тогава от полети са спрени всичките 441 изтребители F-15, като на 182 от тях са открити структурни елементи от планера, които не отговарят оригиналните спецификации на производителя. Забраната е вдигната през февруари 2008 г.

В доклада на инспектората се разкрива, че едно от техническите изисквания към споменатия лонжерон е да с дебелина 0.10 инча (0.25 см), докато тези, доставени и използвани от Boeing в изтребителите F-15 са с дебелина между 0.039 и 0.073 инча (0.0975 – 0.1825 см).

Констатира се, че изплатената от Boeing сума за замяна на лонжероните е твърде малка част в сравнение дори и с цената на разбилия се F-15.

http://www.pan.bg/

 
Сдаване на длъжността „Командир на фрегата“
10.01.2013, 09:20

Вчера, 9 януари (сряда) 2013 година, преди откриване на учебната година, във военно формирование 54950-Бургас се проведе ритуал за смяна на командира на фрегата „Верни”.

Досегашния командир на фрегатата капитан ІІ ранг Галин Манев сдаде длъжността на капитан ІІ ранг Павлин Петков.

Капитан ІІ ранг Галин Манев е сред изявените български морски офицери. Като командир на кораб той прие във Военноморска база Зеебрюге (Белгия) последователно две фрегати – „Горди” и „Верни”, които доведе с половин екипаж до Бургас. Като командир на „Верни” той изведе екипажа на фрегатата на челни позиции във ВМС. Капитан ІІ ранг Манев преминава на по-висока длъжност.

Капитан ІІ ранг Павлин Петков е досегашен командир на фрегатата „Горди”, а преди това – старши помощник-командир на фрегатата „Дръзки”.

http://www.navy.mod.bg/

 
Пилотажните групи ще получат нова техника
10.01.2013, 09:10

СтрижиИзвестните руски пилотно-изпитателни групи “Стрижи” и “Русские витязи” скоро ще седнат зад управлението на новите изтребители Су-30СМ и Су-35. Те първи от военновъздушните сили ще получат новата авиотехника, – заяви в понеделник пред журналисти, главнокомандващият на военновъздушните сили на Русия генерал-лейтенант Виктор Бондарев.

По-рано, вицепремиерът Дмитрий Рогозин съобщи, че е поръчал превъоръжаването със  самолети Су-35С и Су-30СМ на “Стрижи” и “Русские витязи” отбелязвайки, че легендарните групи трябва да летят на новата техника.

„Самолетите, с които разполагаме там сега МиГ-29 и Су-27 са прекрасни и те са се доказали. Ние ги показвахме по целия свят и ще продължим да ги показваме. Но, що се касае за самолетите Су-30 и Су-35 – това е огромна крачка напред, особено Су-35. Той трябва да бъде в изпитателно-акробатичната група и ние трябва да показваме превъзходството на нашата авиационна техника, достиженията на нашите конструктори, на нашите заводи и изобщо на нашата авиационна промишленост”, – каза Бондарев.

„Следващата стъпка за тези пилотно-изпитателни групи ще бъдат именно самолетите Су-30 и Су-35”, – каза главнокомандващият на ВВС.

Той отбеляза, че тези самолети притежават добър ресурс, те могат да се експлоатират дълго време и без проблеми да изпълняват полети в различни страни на света.

„Когато приключим с предварителните войскови тествания на тези два самолета, те ще се доставят в изпреварващ ред”, – каза Бондарев.

“Благодарен съм, че правителството се грижи за това, новата ни авиационна техника да се достави в центъра за показ, за да можем да демонстрираме нашите възможности на световно ниво”. – каза главнокомандващият на ВВС.

Бондарев, също така отново потвърди, че никой няма да премества базата на пилотно-изпитателните групи “Стрижи” и “Русские витязи” от Кубинката. И “Стрижи” и “Русские витязи” остават в Кубинката. Ще създадем още една група на Як-130. Тя обезателно трябва да бъде създадена, защото Як-130 е също прекрасен самолет и трябва да се демонстрира”, – каза той.

„Сега, проблемът в целия свят, преди всичко, е създаването на учебно-тренировъчен самолет за първоначално обучение. Ние създадохме такъв самолет – това е Як-130. Той отговаря на всички изисквания и на този самолет могат да се обучават пилоти, досущ като на боен. И той прекрасно позволява да се приложи пълния набор от ракетно-бомбардиращо въоръжение.”, – добави генералът.

Пилотно-изпитателната група “Стрижи” /Бързолети/ сега летят на изтребители МиГ-29, а “Русские витязи” летят на Су-27. – Още пилотажни групи на Русия

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Асад загуби най-голямата хеликоптерна база в северна Сирия
10.01.2013, 09:03

Сирийските въстаници след на няколкодневен щурм, на 9 януари успяха да пробият на територията на хеликоптерната база на ВВС на Сирия "Тафтаназ", разположена на 15 км североизточно от град Идлиб.

Завземането на "Тафтаназ" е особено важно за въстаниците, тъй като хеликоптерите от тази база държаха в постоянно напрежение противниците на режима едновременно в 3 провинции - Идлиб, в Хама и в Алепо. Освен това, чрез "Тафтаназ" преминаваше снабдяването на правителствени части по въздуха, действащи в нейните околности - наземните пътища отдавна са блокирани от въстаниците.

 
Своеволието на сегашната власт е към своя край
10.01.2013, 08:49

Николай Цонев

 

 

Интервю с Николай Цонев, бивш министър на отбраната

 

 
Четвърта година ГЕРБ не изпълнява закона за отбраната
09.01.2013, 22:10

С промяната на режима за пенсиониране на военнослужещите управляващите пропуснаха възможността да вземат едно социално решение, което поне малко щеше да омекоти непопулярните мерки от тяхна страна спрямо хората в отбраната. Ако не друго, то щеше да покаже, че гледат и по-далеч от изтичащия им мандат през това лято.

Факт е, че четвърта година те не изпълняват Закона за отбраната и Въоръжените сили. Едно от първите решения на кабинета „Борисов” трябваше да бъде„внасяне в Народното събрание проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, с който да се създаде военен пенсионен фонд за изплащане на добавки към пенсиите на военнослужещите.”

Регламентираният срок за внасяне на това решение в парламента изтече в средата на август 2009 г. Да припомним, че правителството на ГЕРБ бе избрано от Народното събрание на 27 юли 2009 г.

Предложението трябваше да бъде на министъра на отбраната, съгласувано с министъра на труда и социалната политика. Нито Николай Младенов, нито Аню Ангелов, нито Тотю Младенов, нито Бойко Борисов си изпълниха задължението. Още едно доказателство, че социалното не е добре прието в политиката на ГЕРБ............ Прочети още

 
Въоръжават руските десантчици с нови средства за РЕБ
09.01.2013, 22:00

Подразделенията за радиоелектронна борба на Въздушнодесантните войски на Русия получиха първите 40 комплекта малогабаритни предаватели за смущения "Лесочек", съобщи днес сайта на военното ведомство на РФ.

Комплектите "Лесочек" са предназначени за защита на бронирана и автомобилна техника, както и личния състав от поражения от радиоуправляеми минно-взривни устройства, както в движение, така и на място.

По своите характеристики "Лесочек" съществено превъзхожда по-рано произвежданите подобни средства за подавяне. В частност, неговия честотен диапазон на заградителните смущения е три пъти по-голям. Освен това при тях се използват и нови методи за формиране на смущенията

Повече подробности за характеристиките на предавателите не се съобщават.

Доставките на новите комплекси в подразделенията за РЕБ ще продължат през цялата 2013 година. – Още РЕБ

 
Борисов вдига пенсиите...... на португалците
09.01.2013, 21:19

Ф-16Международните кредитори натискат закъсали страни като Португалия да продават каквото могат, за да попълват дупките в бюджета. Така безпарична Португалия обяви за продажба част от своите изтребители. А платежоспособна България обяви, че обмисля да ги купи.

Новината до такава степен зарадва правителството в Лисабон, че въпреки ужасната криза, то изплати тринадесета заплата на работещите в обществения сектор.

Има за какво да се радват португалците. Те купиха от САЩ 25 фантома Ф-16 през 1999 г. за 268 милиона долара, а ще ни продадат девет от тях, вече трета употреба, по всяка вероятност за 700 милиона лева, което прави 467 милиона долара. Всеки да смята както иска. Самолетите са по-стари от първия ми вартбург, произведени са точно преди тридесет години. Ех, да можех да го пласирам, все едно е ролс-ройса на английската кралица...

Всички споменати данни бяха обявени от представители на българското правителство по доста необичаен начин, гарнирано с анонс, че трябвало да се бърза, за да не ни изпреварят румънците.

Доколкото познавам румънците, не са чак такива балами. Поне няколко неща са ясни - няма да има търг, конкурентните оферти не важат и самолетите ще се купят чрез преговори. Тоест цената няма да е много по-различна от обявената. И противно на анонса, че покупката ще направи следващият кабинет, прогнозирам, че ще стане факт скоро. И че събитието ще бъде обявено от Цезара пред простолюдието като голяма българска победа над румънците.........Прочети още

 
НАТО предава контрола в Афганистан на местната армия
09.01.2013, 20:02

Представителите на международните стабилизиращи сили в Афганистан заявиха, че през февруари отговорността за осигуряването на безопасността в 23 от 34 провинции ще бъде възложена на афганистанските служби за сигурност, предаде Би Би Си.

Международният военен контингент, ръководен от НАТО, започна процес на постепенно предаване на функциите по сигурността на афганистанската армия преди близо две години.

Предполага се, че този процес ще бъде завършен до края на 2014 г., когато всички чуждестранни войски трябва да напуснат страната.

Според съветника на президента по въпросите на националната сигурност на САЩ Бен Роудс, администрацията на Барак Обама обмисля също така изтегляне на американските войски от страната след 2014 г.

http://www.focus-news.net/

 
Анализ в Първа зенитно-ракетна база
09.01.2013, 19:50

Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов изрази удовлетворението си от отчета на командира на базата полковник Емил Димитров

Годишен анализ за състоянието и резултатите от подготовката на командирите, щабовете и подразделенията в 1-ва зенитно-ракетна база се проведе във военното формирование. В анализа участва командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

В брифинга си пред командирите на дивизиони и военнослужещите от командването на базата командирът полковник Емил Димитров представи равносметката на командването за изминалата 2012 г. Основни акценти в изложението бяха организационното изграждане на базата, бойната и мобилизационната готовност, подготовката на щабовете и мотивацията на личния състав. Още в началото на своето експозе командирът изрази убедеността си, че съдържанието и характерът на годишните анализи е променен, че те наистина водят до анализ на пропуските, на грешките. Своето удовлетворение от изминалата година командирът подкрепи с факти от ежедневието на войските – предислоцирането на огромно количество техника при изключителна организация, участието в четири знакови международни учения с много добър ефект върху подготовката на бойните разчети, отличните бойни стрелби в ТУБС 2012. Полковник Димитров обобщи постигнатото, без да пропуска слабостите. Той заяви пред командирите на дивизиони, че се гордее с изпълнението на всички поставени задачи за изминалата 2012 г. „Това означава, че сме силен колектив. И смятам, че сред нас напрежение в службата няма”- беше категоричен той.

Своята висока оценка на анализа изрази генерал-майор Константин Попов. Той благодари на командването и на хората от ЗРВ и базата за отличното представяне в бойните стрелби на полигон „Шабла”, за постигнатото с участието на разчети в международните учения през изминалата година, за изключителните усилия и добре свършената работа през годината. „Убеден съм, че в Първа зенитно-ракетна база има амбиция, има потенциал и енергия. Безкрайно съм удовлетворен от постигнатото от Вас.”- завърши словото си генерал-майор Попов.

http://airforce.mod.bg/

 

Проект на постановление на МС за изменение на постановление № 86 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите на военнослужещите и цивилните служители по закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България и на държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение по закона за Министерството на вътрешните работи -  (кликни)

 
Откриха учебната година в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен
09.01.2013, 13:54

В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) - Сливен откриха тържествено учебната година. От един месец доскорошният Център за подготовка на танкови подразделения – Сливен, вече е Център за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Христо Стаматов.

За да бъдат избегнати съкращенията в хода на реорганизацията и намалената щатна структура, много военнослужещи намериха реализация в нови гарнизони, други излязоха в заслужена пенсия и само 26 изчакват излизането на регистъра с новите вакантни длъжности.

Основните задачи пред формированието са свързани с подготовката на военнослужещи в първи модул за придобиване на първо сержантско звание и във втори модул за квалификация. Освен това ЦПС подготвя командири и мерачи на бойни бронирани машини, механик - водачи на верижни машини за Българската армия, осъществява се обучение на шофьори на автомобили, водачи на БТР, на БРДМ и логистични специалисти за Българската армия.

За оказване на помощ и/или преодоляване последствия от бедствия Центърът има формирование за овладяване на пожари, формирование за действие при тежки зимни условия, формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, които се поддържат в необходимата готовност, за да изпълнят своите задачи при необходимост.

http://www.otbrana.com, Валерия Тодорова

 
Социолози предизвикват правителствени мерки в полза на офицерите
09.01.2013, 13:48

Добри ДжуровСлед социологическо изследване в армията държавата, взема спешни мерки за подобряване социалния статус на младите офицери. За съжаление това не е новина от днес. Годината е 1970-а. Настроението на младите офицери е обект на изследване от ЦВСИ. Тогава към Министерството на народната отбрана е функционирал Център за военно-социологически изследвания.

Резултатите от изследването са не само изненада, но и изключително тревожни за ръководството на министерството. Това става ясно от излязлата наскоро книга на полковник от запаса ст.н.с. д-р Стефан К. Стефанов „Социологическите изследвания в Българската армия (1950-1989 г.)”. Веднага, след като получава сигналната секретна информация, Добри Джуров (на снимката) я представя на Тодор Живков.

Първият партиен и държавен ръководител поставя следната резолюция: „Това е много тревожно, да се набележат срочни мерки. Положете грижи за здравословното състояние и почивка на нисшия офицерски състав, Време е да се положат специални грижи – битови и морални, за многодетните семейства. Многодетните офицерски семейства да се водят на специален отчет и да се полагат специални грижи за тях. Внесете в ПБ на ЦК на БКП мерки за подобряване положението на младите офицери.” (На Тодор Живков му направило силно впечатление неуредения жилищен въпрос на майор Иван Драев, който имал тогава 8 деца.)

Още същата година по решение на политбюро се предприемат бързи действия. За следващите две години градските народни съвети са задължени да предоставят на военнослужещите за изкупуване по линия на тиражираните заеми 3 730 готови апартамента.

На основата на друго решение се урежда въпросът за безплатното ползване на квартири от военнослужещите в някои отдалечени гарнизони.

Увеличава се окладът (зачисляване на храноден) на офицерите и сержантите при полеви учения и лагери от 1,60 на 1,80 лв.

С постановление на Министерския съвет е решено от 1 януари 1971 г. да се дава добавка към заплатата на летателния, авиотехническия и плавателния състав в размер средно на 20,30 лв.

С друг правителствен документ се подобряват качеството и нормите на вещевото доволствие. Средно с 50 лв. се увеличава лимитът за облекло на офицерите, а на сержантите – със 70 лв.

Това е един от малкото примери, посочени в книгата, които показват значението на социологическите изследвания в армията, както за вземането на правилни решения от командването, така и за подобряване статуса на военнослужещите. Убеден съм, че при коренно новите условия, има редица въпроси на битието на армията, които могат да бъдат изяснявани и успешно управленски решавани с помощта и върху основата на социологически изследвания, пише в рецензията си на ръкописа член-кореспондент Стоян Михайлов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Армията праща офицери да учат чак в Китай
09.01.2013, 13:23

Трима български офицери са завършили военни академии в Китай, а двама учат там в момента. Това става ясно от справка на МО, изготвена по молба на "24 часа".

Първият българин, дипломирал се в Националния университет по отбраната в Пекин, е полковник Любомир Куртев. Той заминава за Китай в началото на есента на 2003 г. След него са пратени още двама офицери от сухопътните войски - единият вече е пенсионер, а вторият - полк. Георги Димов, е шеф на генералщабния факултет във Военната академия "Г. С. Раковски". В момента в Пекин са двама офицери от ВВС - Димитър Петров и Любомир Славов.

Защо Китай? Въпреки че става дума за най-голямата армия в света - 1,3 млн. души, не е ли по-правилно наши офицери да изучават военното изкуство на армиите от НАТО? Все пак Китай е на другия край на света, твърде различни сме като етнос, религия и народопсихология....... Прочети още

 
Инвестират повече от 500 000 лв. в материалната база на Морско училище във Варна
09.01.2013, 13:12

През тази година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"-Варна ще бъде изграден нов машинен симулатор, който ще бъде свързан със съществуващия нов мостик. Предстои да бъдат оборудвани и два корабни мостика. В новите симулатори ще бъдат инвестирани повече от 500 000 лева, съобщи началникът на училището капитан I ранг Боян Медникаров по време на честванията на 132 години от основаването на ВВМУ.

Днес в училището бе открита и нова "Лаборатория за корабни електрически системи с повишени напрежения". Тя е съобразена с новите модерни системи на корабите и е предназначена за работа при напрежение 10 000 волта, обясни началникът на училището. Инвестицията в нея е около 50 000 лева собствени средства на училището.

През следващата година четирима курсанти от Военноморското училище във Варна ще плават на учебните ветроходи на Полската военна академия. Това стана ясно след подписването на рамково споразумение за сътрудничество в областта на науката и

образованието между Военноморската академия на Полша и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Документът бе подписан от капитан I ранг Боян Медникаров и контраадмирал Чеслав Дърч - началник на Военноморската академия на Полша в Гдиня.

Военноморското училище е отправило покана към курсанти от Полша да се включат в летния лагер, организиран от ВВМУ. Предстои подписване на споразумение с Гърция.

http://www.dnesplus.bg/

 
Произведен е последният Ту-154М
09.01.2013, 10:56

Ту-154МРуският авиационен завод "Авиакор" в Самара предаде на министерството на отбраната Ту-154М във VIP комлектация. Този самолет може да бъде последният произведен Ту-154М. Официално не се закрива производството, но при нови поръчки производството може да бъде възобновено - заводът разполага с четири планера за прословутата "54-ка".

Новият Ту-154М ще е на разположение на министъра на отбраната на Русия, но ще може да се ползва и от други официални лица от МО. Самолетът е оборудван с работни места, както и с дивани и кресла за водене на преговори. Снабден е със специална система за свръзка и ново пилотажно-навигационно оборудване.

http://www.pan.bg/

 
САЩ подарява 200 бронетранспортьори на Ливан
09.01.2012, 10:52

M113. Фото от сайта flickriver.comМО на САЩ е предало безвъзмездно 200 бронетранспортьори М113 на Ливан. Бойните машини са пристигнали на пристанището в Бейрут на 6 януари 2012 г. Независимо, че са в напълно работно състояние бронетранспортьорите ще преминат среден ремонт през ливански завод.

През втората половина на 2012 г. САЩ са оказали военна помощ на Ливан в размер на 140.37 милиона долар - доставени са 6 многоцелеви вертолета UH-1H Huey II, запасни части за тях, тренажор и е построена сграда в училището за обучение на летци във военновъздушната база Раяк. Ливанските ВМС са получили и един патрулен катер RiverHawk на стойност 29.8 милиона долара.

През миналите шест месеца САЩ са доставили на Ливан също така 1000 автомата M16A4, 24 12,7 мм картечници, 80 гранатомета M203A2, 38 милиона различни боеприпаси, 960 полеви телефона, 79 джипа HMMWV, десет тежки камиона и оборудване и тренажор за гаубиците М198.

Оказана военна помощ на Ливан от САЩ от 2006 г. до сега се оценява на почти 900 милиона долара.

http://www.pan.bg/

 
Гана получи четири вертолета Ми-171Ш
09.01.2013, 10:30

Ми-171ШНа 5 януари 2013 година новоизбрания президент на Гана Джон Драмани Махама е присъствал на церемония на летището в Акра по предаването на ВВС на страната на четири транспортно-бойни вертолета Ми-171Ш, доставени от Русия .

Новите вертолети са производство на ОАО "Улан-Удэнский авиационный завод" и са доставени по контракт, сключен между Гана и ОАО "Рособоронэкспорт" в началото на 2012 година.

През ноември 2011 година парламента на Гана разреши покупката на тези четири машини за 64,366 млн евро. Следва да се отбележи, че през септември 2012 г. зам. генералния директор на "Рособоронэкспорт" Александр Михеев заяви, че контракта с Гана включва доставката на шест вертолета. По-рано Гана вече получи четири вертолета Ми-17В-5 по контракт от 2004 година (от GHF-690 до GHF-693).

Получените на 5 януари вертолети Ми-171Ш имат бордови номера от GHF-694 до GHF-697.

 
Япония планира да похарчи 2.1 млрд. долара за отбрана в следващите няколко месеца
09.01.2013, 09:43

Япония планира да похарчи 2.1 млрд. долара за своите военни през следващите няколко месеца, като част от огромния пакет стимули. Това съобщи в сряда министерството на отбраната, в момента на растящо безпокойство от нарастващата мощ на Китай, предаде АФП. Средствата са допълнение към редовните разходи за отбрана за 2012-2013 г. и са отделно от исканото бюджетно увеличение за следващата финансова година, за което призоваха от управляващата партия във вторник.

„Ние ще поискаме 180.5 млрд. йени да бъдат прехвърлени към военните разходи от пакета стимули”, каза говорител на военното министерство. По думите му, част от парите ще се използват за купуването на противобалистичните ракетни системи PAC-3 и модернизирането на четири изтребителя Ф-15.

Искането трябва първо да бъде одобрено от финансовото министерство, преди да бъде включено в стимулите, които правителството ще оповести по-късно през месеца. Според слухове, общият размер на пакета стимули ще бъде 13.1 трилиона йени.

http://www.focus-news.net/

 
Николай Младенов е подписал вредни за държавата документи
09.01.2013, 09:23

 

 

Интервю с Радион Попов, бивш заместник-министър на външните работи

 
Ирак получи C-130J
09.01.2013, 09:16

C-130JИрак е удвоил флота си от тактически транспортни самолети Hercules, след като страната получи три новопроизведени C-130J в средата на декември 2012 г.

Трите самолета са част от сделката за общо шест машини C-130J Super Hercules подписана през 2009 г. Останалите три транспортни машини ще бъдат доставени през 2013 г.

Първият полет на самолет предназначен за Ирак стана факт в средата на август 2012 г., като паралелно с това бяха обучени 24 иракски авиатора – седем пилота, 16 инженера и един лоудмастър.

До момента ВВС на Ирак експлоатираха три употребявани C-130E, които бяха доставени като дарение от ВВС на САЩ. – Още за C-130J

http://aeropress-bg.com/

 
Обявиха конкурс за 1199 резервисти
09.01.2013, 08:50

Със заповед № ОХ - 889/21.12.2012 г. на министъра на отбраната Аню Ангелов са обявени длъжности за резервисти във военните формирования на видовете въоръжени сили, които да се заемат от български граждани чрез провеждане на конкурс. В Сухопътни войски те са най много – 699. Разпределени са в Мусачево, Благоевград, Плевен, Казанлък, Свобода, София, Шумен, Стара Загора, Асеновград, Белене, Пловдив и Сливен. ВВС обявяват 395 места за резервисти в Крумово, Враждебна, София, Божурище, Медковец, Добри дол, Локвата, Пловдив, Щръклево, Радишево, Труд, Батак, Хасково, Братово и Балчик. ВМС търсят 105 резервисти за Бургас.

Срок за подаване на документи за кандидатстване за служба в доброволния резерв в съответната териториална структура за водене на военния отчет е до 28 март, става ясно от заповедта. Самиет конкурси трябва да се проведат до 18 април.

Членовете на Съвета по отбрана, ръководен от министър Ангелов, са обсъдили вчера проект на Наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища, съобщава Пресцентърът на МО.

В документа е указано, че учениците от девети и десети клас в средните училища преминават задължителна подготовка в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас, от определените в учебните планове часове на класа.

Подготовката на учениците осигурява усвояването на знания, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Студентите от висшите училища, военните академии и висшите военни училища могат да се обучават доброволно в курсовете по начална и/или специална военна подготовка.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Белият дом обмисля да изтегли абсолютно всичките си войници от Афганистан
08.01.2013, 23:20

Администрацията на Барак Обама не отхвърля възможността след 2014 г. да не остане нито един американски войник в Афганистан, съобщиха от Белия дом, само дни преди президентът Обама да се срещне с афганистанския си колега Хамид Карзай, предаде Ройтерс.

„Това е възможност, която ние ще обмислим”, каза помощник-съветникът по националната сигурност Бен Родес, пред репортери в предварителен преглед за посещението в петък на Карзай, в отговор на въпрос дали властите имат „нулев вариант” за броя на силите, който да останат след изтеглянето на американските военни части следващата година.

Представители на американските власти са заявили в частни разговори, че Белия дом е поскал разработването на варианти за оставянето на между 3000 и 9000 военни в страната. Но Родес поясни, че ще минат месеци преди да бъде взето окончателно решение. – Още за Афганистан

 
Редовно заседание на Съвета по отбрана
08.01.2013, 22:03

Членовете на Съвета по отбрана, ръководен от министъра на отбраната Аню Ангелов, обсъдиха днес, 8 януари, проект на Наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища.

В Наредбата е указано, че учениците от девети и десети клас в средните училища преминават задължителна подготовка в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас, от определените в учебните планове часове на класа.

Подготовката на учениците осигурява усвояването на знания, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Студентите от висшите училища, военните академии и висшите военни училища могат да се обучават доброволно в курсовете по начална и/или специална военна подготовка.

По време на заседанието бяха обсъдени предложенията на НАТО към Република България за Цели на способности 2013 г. и предварителната национална позиция по тях, както и финансовата осигуреност на предложенията.

Членовете на Съвета по отбрана бяха запознати с визията на Съвместното командване на силите за развитието на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“.

http://www.mod.bg/

 
L-39ZA ще летят още тази година. Изборът на нов изтребител трябва да е съобразен със закона
08.01.2013, 18:12

 

 

 

 

Интервю с о.р. генерал Михо Михов пред сп. „«Клуб КРИЛЕ”

 
Съобщение на Военноморските сили
08.01.2013, 17:34

На 9 януари /сряда/ 2013 година във военните формирования на Военноморските сили ще се открие новата учебна 2013 година.

В град Варна в 13.30 часа с тържествено вдигане на националния флаг, ще се открие учебната 2013 година в пункт за базиране Варна.

На мероприятието са поканени представители на командването на Военноморските сили, държавната и местна власт.

След вдигането на флага ще бъдат проведени демонстрационни занятия на фрегата „Смели”, корвета „Бодри”, минен ловец „Цибър”, танкер – бункеровчик „Балчик” и спасителен кораб „Протео”.

Занятията ще могат да се наблюдават и заснемат от борда на катер, който ще изведе журналистите обратно на Морска гара.

В град Бургас в 11.00 часа ще се проведе тържествен военен ритуал по повод откриване на учебната 2013 година във военно формирование 54950 – Бургас.

След военния ритуал ще бъдат проведени демонстрационни занятия по бойна подготовка, които ще могат да се наблюдават от присъстващите.

Каним акредитираните представителите на медиите, желаещи да отразят мероприятието, да заповядат:

   -   в 13.10 часа на Морска гара Варна, където ще бъде осигурен катер.

   -   в 10.30 часа в района на пункт за базиране Бургас /Атия/.

 
На 10 януари подводницата "Юрий Долгорукий" ще влезе я състава на ВМФ на Русия
08.01.2013, 17:00

"Юрий Долгорукий" – главната атомна ракетна подводница проект 955 "Борей" ще влезе в състава на ВМФ на Русия на 10 януари. На този ден на най-новата руска подводница от четвърто поколение ще бъде вдигнат Военноморския флаг.

На тържествената церемония ще присъства министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу, главнокомандващия на ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков, командването на Северния флот и Беломорската военноморска база, както и представителите от завода-производител.

На 30 декември вече се състоя церемонията по подписването на приемо-предавателните документи за атомния подводен крайцер "Юрий Долгорукий". – Още за проект 955

 
Указите на президента за награждаване на 19 военачалници от Балканската война са публикувани в днешния "Държавен вестник"
08.01.2013, 15:30

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани указите на президента Росен Плевнелиев за награждаване посмъртно с орден „Стара планина“ първа степен с мечове на 19 български военачалници по време на Балканската война. На 14 ноември 2012 г. Министерски съвет прие решение, с което предложи на президента – да издаде укази, с които да награди 19 български военни за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство.

С ордените посмъртно ще бъдат удостоени командващи армии, дивизии и отделни отряди: генерал-майор Махаил Савов – помощник-главнокомандващ, генерал-майор Иван Фичев – началник щаб на действащата армия, ген. Васил Кутинчев – командващ 1-ва армия, генерал-майор Стефан Тошев – началник на 1-ва пехотна Софийска дивизия, генерал-майор Стою Брадистилов – началник на 10-та пехотна Сборна дивизия, генерал-майор Георги Тодоров – началник на 7-ма пехотна Рилска дивизия, генерал-майор Стилиян Ковачев – началник на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, ген. Никола Иванов – командващ 2-ра армия, генерал-майор Иван Сарафов – началник на 3-та пехотна Балканска дивизия, генерал-майор Димитър Кирков – началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, генерал-майор Радой Сираков – началник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, ген. Васил Делов – командващ Хасковски отряд, генерал-майор Радко Димитриев – командващ 3-та армия, генерал-майор Павел Христов – началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, генерал-майор Православ Тенев – началник на 6-та пехотна Бдинска дивизия, генерал-майор Никола Генев – началник на Македоно-Одринското опълчение, генерал-майор Атанас Назлъмов – началник на кавалерийската дивизия, капитан ІІ ранг Димитър Добрев – началник група миноносци.

 
Ракетите със железопътно базиране и руският ядрен потенциал
08.01.2013, 13:26

МБР РТ-23 УТТХ «Молодец» (15Ж60, 15Ж61)Руски медии съобщиха, че в страната се провеждат работи по създаването на боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) от ново поколение. Опитният образец на комплекса може да бъде създаден към 2020 година. Работи по създаване на подобни железопътни комплекси се провеждат и в Индия.

Новите комплекси няма да имат нищо общо със създадените в СССР комплекси „Молодец” с ракети РТ-23. В случай, ако тази програма бъде реализирана, влиянието й на ядрения баланс между Русия и САЩ ще бъде потенциално много по-голямо, отколкото навремето било постигнато от реализирането на програмата „Молодец”. Съветският комплекс, въпреки огромната си ударна мощ, имаше редица неотстраними недостатъци, които ограничаваха неговото използване. Независимо от това, че руски официални лица в изказванията си обичаха да превъзнасят бойните възможности на съветските БЖРК и всячески подчертаваха, че отказът от подобни системи било голяма политическа отстъпка от страна на Русия, реалните условия на експлоатация на тези комплекси не оставяха избор на Москва.

Закриване на производството им, ограничаването на маршрутите на патрулиране и най-накрая, свалянето им от въоръжение в съответствие с договора за СНО-2 в 2005 година беше неизбежно. Това щеше да се наложи да бъде направено дори в отсъствието на всякакви споразумения със САЩ.

Главният проблем на комплекса „Молодец” беше използването на гигантската ракета РТ-23УТТХ с тегло от почти 105 тона. Резултат от това стана утежняването на железопътния състав, използван за базиране на комплекса. Независимо от това, че влаковата композиция била в състояние да преминава по железниците, с движението си тя повреждала железопътното платно, което впоследствие понякога водело до катастрофи на преминаващи по него „граждански” влакове. Това водело и до ограничаване на маршрутите на патрулиране на комплекса в мирно време.

Друг проблем на системата, проявил се след разпадането на СССР, станало това, че монтажът на ракетите РТ-23УТТХ, а също производството на първите им две степени се извършвали в Украйна. По такъв начин след разпадането на Съветския съюз комплексите могли да бъдат използвани само до приключване на срока на служба на двигателите на ракетите. Гаранционните срокове на съхранение на тези ракети изтичали в 2005 година.

При всички свои недостатъци, съветските железопътни комплекси бяха предмет на особена тревога на САЩ. В сравнение с мобилната междуконтинентална ракета на автомобилно шаси, железопътният комплекс притежавал много по-голяма автономност. Комплексът на автомобилно шаси има специално подготвени райони на бойно дежурство, разположени бази, недалеч от него; БЖРК може да се придвижва по цялата железопътна система на страната и да извършва изстрелване на ракети от която и да е нейна точка. Откриването на БЖРК е изключително трудно, тъй като вагоните и локомотивът са маскирани като обикновен влак. Решението на проблема с теглото и използването на по-компактна ракета ще доведе до допълнително повишаване на прикритието на комплекса.

Известно е, че освен Русия, работи над железопътни комплекси се провеждат и в Индия. В частност, железопътни установки за изстрелване са разработени за ракетите „Агни-1” и „Агни-2”, а също за неотдавна създадената ракета „Агни-5”. Съдейки по всичко, Китай не развива този вид системи, поставяйки ударение на подвижни комплекси на автомобилно шаси. – Още за  РТ-23

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Предстоящо: Фондация Български ВВС организира кръгла маса "Придобиване на нов тип боен самолет" на 17 януари
08.01.2013, 12:11

Ф-16Както сайта Pan.bg писа преди няколко дни първи, днес новината се потвърди - Ще има кръгла маса на 17 януари за новия български изтребител.

Ето подробности от ген. ор. Манев.

"В публичното пространство с основание се коментира въпросът за придобиване на нов самолет за ВВС на България. През месец декември 2012 г. Министерският съвет даде мандат на министъра на отбраната да започне преговори по проекта „Придобиване на нов тип боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка за българските ВВС” с държави, които произвеждат или разполагат с такива многоцелеви изтребители.

Високият обществен интерес към проекта е обяснимо голям. За нас като бивши военни авиационни специалисти и експерти, като хора свързали живота си с авиацията за винаги е от съществено значение да придобием информация относно извършените досега дейности от ВВС по проекта и да изкажем мнения, препоръки или критики. От особено значение е да се информираме за подхода при организиране на информационното осигуряване, методите и методологията, които се използват за анализ на тези информация от гледна точка на тяхната коректност и обективност с цел подпомагане на процеса по вземане на решение.

За целта фондация „БВВС” организира открита кръгла маса на тема (работна за сега): „Придобиване на нов тип боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка за българските ВВС” (така е точното наименование на проекта) на 17.01.2013 г. от 10:00 ч. в ЦВК, София. Идеята за кръглата маса е да се даде публична информация за процесите по проекта до момента от представители на ВВС и МО, и на тази база проявилите желание за участие в кръглата маса авиационни експерти и учени да изкажат своите компетентни и обосновани мнения, критики, виждания и препоръки.

Така организирана кръглата маса става следващото мероприятие препоръчано от Президента и върховен главнокомандващ на ВС на РБ в словото му на „Юбилейната научна конференция с международно участие 100 години българска авиация – минало, настояще и бъдеще”, проведена на 11-12 април 2012 г., в което прозрачността на процеса по избор на новия самолет, широкото обсъждане с участието на експерти от гражданските непревителствени организации беше препоръчано.

Идеята за кръглата маса предвижда (на сегашния етап) да се изнесе информация за досегашната работа по проекта от заместник-командира на ВВС бр. ген. д-р Румен Радев, полк. доц. д-р Атанас Начев от Института по отбрана и други участвали в работата по проекта, както и участие на всички желаещи членове на фондация „БВВС” с доклади, изказвания, мнения, критики, препоръки или с присъствие, според личните предпочитания на всеки един.

След информацията от представителите на МО и ВВС, ще има изказвания на специалисти, експерти и учени по темата, които ще бъдат поканени или ще изявят желание за участие. Форумът ще бъде отворен за участие на авиационни експерти без ограничения и на желаещи да слушат дебатите. Постигнато е такова съгласие с МО и ВВС.

Уважаеми членове на УС на ф”БВВС”,

Предлаганото на Вашето внимание мероприятие е в съответствие с цели те на Устава на фондацията. То ще помогне ще помогне за повдигне „завесата” на досегашната дейност по проекта и ще предостави свободна и открита трибуна за предоставяне на компетентното мнение на авиационната общественост на България по темата.

Целесъобразно е да се поканят като съорганизатори на кръглата маса Българската авиационна асоциация с председател о.р. полк. Ангел Георгиев., Асоциацията на учените в сигурността и отбраната, с председател проф. Валентин Станков, разбира се и техният състав за участие в кръглата маса.

Уважаеми членове на УС,

Очаквам вашите индивидуални решения за подкрепа на кръглата маса по електронната поща в най-кратък срок, но не по-късно от 10.01.2012 г.

С уважение,

Председател на УС на ф”БВВС”

Е. Манев

 
Как трънчани отиват на война
08.01.2013, 11:10

През нощта на 17 септември 1912 г. камбаните на църквите „Св. Никола” и „Св. Петка” в софийското градче Трън забиват тревожно, силно и продължително. Хората изплашени излизат по улиците и се питат в недоумение един друг: „Пожар ли има?”, „Къде гори?”.

Всъщност започнала е война. Тя е обявена на Турция за освобождаването на българските земи, останали под османска власт. Цар Фердинанд е издал указ за обща мобилизация. Съобщението е получено по морзовия телеграф на Околийското управление до пощата на града. Става ясно, че мобилизация има и в Сърбия, Гърция и Черна гора, с които сме се обединили в Балкански съюз за борба с общия враг, след като Високата порта е отхвърлила съюзната нота за административна автономия на Македония и Югоизточна Тракия..........Прочети още

 
Генерал Ангел Марин с две нови книги: „Рапортът” и „Вицепрезидентът”
08.01.2013, 11:00

Улавям се, че с написването на тази книга се опитвам, освен другото, да си отговоря на въпроса: как в нашето време едно обикновено момче с обикновени родители успя само със свои сили да стане генерал  от Българската армия и вицепрезидент на Република България.

Това пише в началото на книгата си „Рапорт” генерал-майор от резерва Ангел Марин, който до преди година бе и вицепрезидент. Моите три битки в нашето време досега са три, всяка от тях с кулминация бунт, посочва той. Първата – изключванията от училището. „Това беше бунт срещу примирението, бунт за себе си, за това да бъда такъв, какъвто съм, а не обезличен и смачкан... Тази битка продължава.” Втората – разжалването (понижение в звание). „Това беше бунт срещу системата на двойните стандарти, бунт за морал, принципност и последователност... Тази битка продължава.” Третата- уволнението от армията. „Това беше бунт срещу предателството и разпада, бунт за държава, държавност, достойнство. И тази битка продължава...”.

„Вицепрезидентът” е сборник от архивни материали и документи, своеобразно и необходимо продължение (приложение) към авторската книга на генерал Ангел Марин „Рапорт”, посочва в предговора професор д-р Светла Тошкова.

***********

Днес генерал-майор от резерва Ангел Марин отбелязва своя рожден ден. Изпълняваме желанието на военно-патриотичните организации да му пожелаем много здраве, дълголетие и да продължава своята родолюбива дейност.

http://www.otbrana.com/

 
Войнишките заплати скачат с 60 лева
08.01.2013, 09:15

Заплатите на редниците и ефрейторите в армията ще скочат средно с около 60 лв. Левчетата на сержантите пък може би ще се увеличат с близо 80, научи „Преса“. В момента най-ниската заплата за редник е 546 лв., а за младши сержант - 578 лв. Парите на офицерите пък ще се индексират с 9% върху заплатата за всеки чин, а на цивилните - със 7%. Към днешна дата основната заплата за първото офицерско звание „лейтенант“ е 840 лв. А за най-високото - „генерал“, който е шеф на отбраната и най-висшият военен в държавата, е 1944 лв. Общо в армията званията са 17, но месечните възнаграждения са 37. Причината е, че доста от званията са с няколко степени.

Около 50 млн. лв. трябват на МО за 2013 г., за да изплаща по-високи заплати на униформените и за обезщетения на уволняващите се. Симеон Дянков обаче отпусна на ведомството около 20 млн. лв. Останалите министър Аню Ангелов трябва да си набави от вътрешни резерви. Затова предстои свиване на разходите по различни пера от военния бюджет и особено на капиталовите, които са с 6,5 млн. лв. по-малко спрямо 2012 г.

Сега във военното ведомство правят изчисленията, които вероятно ще влязат за разглеждане на заседанието на кабинета на 9 януари. След решение на правителството и министерско постановление Аню Ангелов трябва да издаде заповед, за да може увеличението да влезе в сила от 1 януари т.г. Ако това се случи, най-сетне кабинетът ще приведе заплатите на армията в съответствие със Закона за отбраната.

Според документа размерът на възнагражденията в сектора, както и за другите силови структури се формират от различни коефициенти за всяко звание. С тях се умножава базата за изчисляване на заплатите, която ежегодно се фиксира в държавния бюджет, като и за 2013 г. тя остава 376 лв. Тази сума се умножава с коефициент не по-малко от 1,6 за войниците, 1,75 за сержантите и 2,2 за офицерите. Откакто ГЕРБ е на власт обаче, тази формула не се изпълнява

www.pressadaily.bg

 
Държавата дава още 60 декара военни имоти на община Сливен
08.01.2013, 09:08

Още 60 декара от бившия парашутен полк отиват в община Сливен. Ако тръгнете от кръстовището "Розова градина" към жп гарата, ще минете покрай единия от порталите на някогашния парашутен полк, който се намира на улица "Радой Ралин". Там някога беше Гарнизонната фурна. От него, минавайки покрай оградата, стигате до друг портал, който е вече на булевард "Хаджи Димитър". Там някога се намираше баня и комплекс за пране на армейско бельо. Тези ощо 60 декара ще бъдат предоставени на общината в града под сините камъни. Теренът е особено апетитен, защото граничи с два булеварда.

С писмо от 27.07.2012 г. до Министерски съвет областният управител на област Сливен отправи предложение за предприемане на действия по реда на чл.54 от Закон за държавната собственост за безвъзмездно прехвърляне на собственост върху имот по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Сливен.

Имотът представлява терен с площ 59 456 кв.м и сгради на поделение 48650 /Парашутен полк/ и поделение 22220 /Банно-перилен комбинат/. За същият има одобрени от министъра на отбраната актове за публична държавна собственост. Към преписката е приложен заверен препис на Решение № 271/28.06.2012 г. на общински съвет Сливен, с което се възлага на кмета на община Сливен да направи искане чрез областния управител за безвъзмездно прехвърляне на собствеността. За нуждата от имота и намеренията на община Сливен за бъдещото му предназначение е приложена финансова обосновка. Областният управител подкрепя искането на община Сливен с писмо от 23.08.2012 г.

В отговор на постъпилите преписки в Министерството на отбраната министър Аню Ангелов изразява положителното си становище и поема ангажимент да подготви съвместен доклад и проект на Решение на Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне на гореописаните имоти.

Същевременно от министерството предлагат да предоставят заедно с исканите имоти и съседен имот /Гарнизонна фурна/ с площ на терена 2928 кв. м, застроен с 4 сгради. Споменатият имот е бил договорен да бъде предоставен на общината след среща на областния управител Марин Кавръков с министър Аню Ангелов.

Областният управител напомня на община Сливен и общински съвет Сливен, че за приключването на преписката и окончателното оформяне на документацията за безвъзмездното предоставяне на трите имота за ползване от общината е необходимо да се поиска от oбщински съвет Сливен за безвъзмездно прехвърляне и третия имот /Гарнизонна фурна/.

Така с едно решение на Министерски съвет общината ще получи и трите имота – сградите и терените на Парашутен полк, Банно-перилен комбинат и Гарнизонна фурна.

http://www.sliveninfo.com/

 
Възраст при ранното пенсиониране. Не само за военнослужещите
08.01.2013, 09:00

От 1 януари влязоха в сила съществени промени в Кодекса за социално осигуряване. Една голяма част от тях се отнасят до тези, които работят в сектор „Сигурност” и особено във Въоръжените сили. Вече условията за прибодиване право на пенсия са различни, като изискването за възраст се отнася само до лицата, изпълнявали военна служба. Този факт предизвика недоволството на много военнослужещи, други се принудиха да побързат и да подадат рапорти за уволнение. На този етап промяната се отнася за военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната, Българската армия, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Най-вероятно това ще се случи и за другите структури. Преди няколко дни управителят на НОИ Бисер Петков заяви следното: „Принципният подход е да се въведе изискване за възраст за всички, които се пенсионират при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Иначе би могло да има заобикаляне на това изискване, тъй като законодателството  позволява стажът от специализираните ведомства да се допълва. Например, военнослужещите могат да натрупат стаж в системата на въоръжените сили, а след това да започнат работа в друго ведомство и да се пенсионират там. Тогава за тях няма да важи ограничението за възраст. Получава се своеобразен осигурителен арбитраж, т.е. има различни условия за една категория работещи. От гледна точка на осигурителните принципи те би трябвало да се изравнят.”........... Прочети още

 
Русия и страните от Запада ще си разменят големи военни учения в Близкия изток
08.01.2013, 08:54

Новата 2013 година започва с големи военни учения в най-неспокойния регион на съвременността – в Близкия изток. Русия ще проведе безпрецедентни по мащаби маневри на море, а Израел и страните от Запада – във въздуха.

Според съобщение на Министерството на отбраната на РФ в края на януари в акваториите на Средиземно и Черно море ще се  проведе учение на междуфлотска групировка от ВМФ на Русия с привличане на сили от Северния, Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския флот. Мероприятия с такъв мащаб не са провеждани от нашата страна с десетилетия.

В съобщението се казва, че основна цел на учението е отработването на въпроси по създаване на междувидова групировка сили извън границите на Русия, планиране на нейното използване, а също така извършване на съвместни действия в състава на обединена групировка на ВМФ по единен замисъл. Освен това в рамките на провежданите учения се планира разиграване на тактически епизоди по товарене на личен състав от подразделения на морската пехота и ВДВ на десантни кораби от необорудван бряг в Северен Кавказ.

Понастоящем оперативните групи кораби вече са се изнесли определените райони за провеждане на учението.

Общо взето, през тази година Министерството на отбраната на Русия планира да проведе повече от двадесет големи тактически и специални учения с бойни стрелби и пускове ракети.

Приблизително в същото време най-големите в историята многонационални учения на ВВС под кодовото наименование Blue Flag ще се проведат в Израел. Известно е, че в тях освен израелски сили ще вземат участие ВВС на САЩ и редица европейски страни, списъкът на които засега се държи в тайна.

По време на ученията ще се отработва взаимодействието между различни подразделения на ВВС, полети на малки височини и бомбардировка на обекти на територията на далечен противник. Освен това летците ще водят въздушни боеве в условията на ограничено пространство за маневриране.

През периода на маневрите във въздуха ще се намират повече от 100 военни самолета едновременно.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Рибари намериха американски безпилотник край Филипините
07.01.2013, 17:12

BQM-74 Chukar Американски безпилотен апарат BQM-74 , използван като безпилотна мишена, е открит във водите на Филипините, съобщиха от полицията и от ВМС на страната, предаде „Франс прес".

Рибари са открили безпилотен апарат с дължина близо 4 метра във водите до остров Масбат и са го довлекли до брега, каза шефът на регионалната полиция Хериберто Олитокуит.

Първоначално рибарите са помислили, че влачат бомба и веднага са уведомили полицията, добави той.

„Техническа оценка показва, че откритието е безпилотен самолет", изтъкна той.

По думите му самолетът е предаден на филипинските ВМС, които ще проведат разследване.

„Изглежда, че се е носил по течението доста време", изтъкна капитан Ромел Галанг, заместник командир на ВМС в района. „Ние първо ще разгледаме този безпилотник, но по първоначални данни изглежда, че е безпилотен апарат, използван като въздушна мишена", подчерта той.

Според него надписите и серийният номер „показват, че е американски безпилотен апарат".

Галанг допълни още, че американското посолство е информирано за открития апарат и местните власти евентуално ще им го върнат.

Американското посолство в Манила излезе със съобщение, в което заявява, че разглежда информацията за безпилотника без да подчертава, че принадлежи на САЩ.

„Откритият безпилотен самолет изглежда се използва като въздушна цел в тренировки. Този тип самолети не са въоръжени и не се използват за разузнаване. Опитваме се да потвърдим тази интерпретация и да разберем как и кога е паднал в океана", допълват от посолството.

В интервю миналата година президентът на Филипините Бенигно Акуино потвърди, че е позволено на американски безпилотни самолети да летят над Филипините за разузнавателни цели, но не разрешава да провеждат бойни операции.

BQM-74 Chukar има следните характеристики: дължина - 3,94 метра, размах на крилете – 1,74 м, обща маса – 249 кг., максимална скорост – 972 км/ч., автономност – час и 8 минути, практически таван – 12000 метра.

 
Y-20 е доказателство за прогреса на китайското самолетостроене
07.01.2013, 16:05

Y-20Появилата се на китайските сайтове снимка на прототип на китайския тежък военнотранспортен самолет Y-20 показва, че скоро той ще започне летателни изпитания. Y-20 представлява увеличен по размер и сериозно модифициран руски Ил-76. Увеличаването на парка на тежките военнотранспортни самолети се диктува не само от военните съображения на Китай, но и от ръста на глобалното му влияние.

Известно е, че Сианската авиационно-промишлена корпорация започна работа по създаването на тежък военнотранспортен самолет още в началото на 90-те години по собствена инициатива, но те, вероятно, не са имали голямо развитие. През 2006 година проектът беше включен в програмата за научно-техническото развитие на Китай в дългосрочна и средносрочна перспектива.

През май 2008 година председателят на Държавния съвет на Китай Вен Цзябао, посещавайки авиационния завод в Сиан, според данни на „Сиан Ванбао”, в беседа с колектива е подчертал важността на програмата за тежкия транспортен самолет. В тази статия се споменава, че самолетът трябва да направи първият си полет през 2012 година.

Можем да предположим, че самолетът ще извърши първия си полет в първото тримесечие на 2013 година, следователно, отлагането на първоначалните срокове ще бъде минимално.

В работите над самолета Сианската компания се е опирала на мащабната експертна помощ, която и оказа украинската компания „Антонов”, главен разработчик на транспортните самолети за нуждите на съветските ВВС. Y-20 всъщност е съвместно китайско-украински проект. Използваните в него решения представляват комбинация от конструкциите на проектираните от „Антонов” самолети Ан-77 и Ан-170, а също и от добре изучения от китайците Ил-76.

Самолетът е снабден с 4 двигателя Д-30КП2 руско производство. Тези двигатели са добре изследвани от китайската страна. Те се използват при самолетите Ил-76 на ВВС НОАК, а също така се монтират на новите китайски бомбардировачи H-6K.

Интересно е, че китайската страна предпочита да купува по-стари, но проверени и изучени двигатели, макар на новите Ил-76 руско производство да са монтирани по-съвременните ПС-90А-76. В Китай, явно, вече има развита система за обслужване и ремонт на такива двигатели във ВВС, и оттам не искат да губят време и пари за усвояването на новости. В бъдеще самолетът ще бъде снабден с оригиналния китайски двигател WS-18. Но системните проблеми в китайското авиационно двигателестроене засега не позволяват да се прогнозира, кога ще стане това.

Самият Y-20 представлява малко увеличен по размери и модифициран Ил-76 с усъвършенствано електронно осветление и оборудване на кабината. Провеждането на изпитанията и развиването на серийно производство на тези самолети може да отнеме много време, по време на което Китай, вероятно, ще прибегне към покупки на новите Ил-76, които се произвеждат в руския град Уляновск. Освен това, Китай вече осъществява покупки на поддържани самолети Ил-76 от Русия и някой други страни от ОНД.

Събитията от последните години нагледно демонстрираха нуждата от тежките военнотранспортни самолети за Китай. Ил-76 изигра важна роля в доставката на товари в зоната на катастрофалното земетресение в Сичуан през 2008 година, а също при евакуацията на китайските граждани от обхванатите от хаос Либия и Киргизстан през 2011 година. – Още китайски самолети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Холандските Пейтриът поеха към Турция
07.01.2013, 14:15

Зенитно-ракетни комплекси Пейтриът  Холандските зенитно-ракетни комплекси Пейтриът поеха към Турция, където трябва да бъдат разположени по границата със Сирия, за да защитават турския град Адана от евентуален сирийски обстрел.

Общо около 160 камиона и джипа, превозващи ракетите Пейтриът, както и радари, необходимата електроника за функционирането на зенитно-ракетните комплекси и голяма част от оборудването за около 300 холандски войници, които ще заминат за Турция, потеглиха от холандската военна база Бестказерн в югоизточния град Вредепеел тази сутрин.

Конвоят трябва да пристигне до пристанище Еемшавен в Североизточна Холандия, откъдето ще достигне до Турция с кораби. Пристигането му е планирано за 22 януари. Подполковник Марсел Буис, който командва холандската мисия в Турция, уточни на пресконференция, че 30 холандски войници ще заминат утре със самолет, за да подготвят терена. Останалите 270 военни ща отпътуват на 21 януари.

Освен Холандия, Германия и САЩ също участват в мисията с изпращането на две батареи и до 400 войници всяка. Зенитно-ракетните комплекси Пейтриът, разположени в Южна Турция по искане на Анкара, трябва да защитават страната, която е член на НАТО от евентуални сирийски заплахи.

"Това е чисто отбранителна мисия", подчерта генерал Том Мидендорп, главнокомандващ холандските въоръжени сили. "Не знаем дали ракети ще преминат границата, но знаем, че Сирия има смъртоносни нападателни оръжия и вече ги използва в голям мащаб. Искаме да избегнем възможни големи загуби сред невинните цивилни", заяви генералът.

Разполагането на американските ракети започна в събота, а двете германски батареи трябва да пристигнат в Турция на 21 януари. Холандците имат мисия да защитават град Адана с население от 1,5 милиона души и околностите му. "Мисията е съсредоточена изключително върху заплахите, идващи от сирийската територия. Тя не взема предвид евентуалните заплахи, идващи от други страни", заяви генерал Мидендорп.

http://www.temadaily.bg/

 
Oбама издига шеф на контратероризъм за директор на ЦРУ
07.01.2013, 13:59

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира съветника по контратероризъм Джон Бренан за директор на ЦРУ, съобщава АП.

Бренан, с 25-годишна служба в ЦРУ, в момента действа като главен съветник на Обама по контратероризъм. Белият дом съобщи, че президентът ще обяви номинацията на Бренан днес.

Обама възнамеряваше да издигне Бренан за шеф на ЦРУ още през 2008 година, но съветникът изтегли името си на фона на разпит във връзка с прилагани спорни техники за разпит по време на службата му в разузнавателната агенция в периода, когато американски президент бе Джордж У. Буш.

На същото събитие Обама ще номинира за Държавен секретар по отбраната на САЩ Чък Хагел от Републиканската партия. Неговата кандидатура, обаче, се очаква да бъде оспорвана, тъй като са известни антисемитските възгледи на Хагел.

И двамата трябва да бъдат подкрепени от Сената, за да поемат постовете.

Както бе съобщено по-рано, министърът на отбраната Леон Панета се оттегля и няма да заема поста през втория мандат на Обама като президент.

По различни причини се оттеглят още държавният секретар Хилъри Клинтън (Обама номинира за поста й сенатор Джон Кери), финансовият министър Тимъти Гайтнър, а вероятно и правосъдният министър Ерик Холдър.

http://news.ibox.bg/

 
Белият дом подготвя строги мерки за ограничаване на продажбата на оръжие
07.01.2013, 12:18

Администрацията на Барак Обама планира да ожесточи контрола върху оборота на оръжия в САЩ. Както съобщава „Вашингтон пост”, специална група начело с вицепрезидента Джо Байдън се готви идната седмица да ги представи на президента.

Съгласно данни на вестника, мерките ще са по-широки от очакваното, макар че за забрана на оръжията засега не става дума.

Притежаването на оръжие в САЩ се смята за право на всеки американец. То е фиксирано от втората поправка към Конституцията. След кървавия разстрел на 14 декември в едно от училищата в Кънектикът (когато загинаха 20 деца и 6 души възрастни) Барак Обама обеща да промени правилата за продажба на автоматично оръжие в страната.

За САЩ дори тези крайно ограничени, по европейски стандарти, мерки, подготвяни от Барак Обама, могат да доведат до коренни реформи. Сред другите препоръки е поголовното инспектиране на купувачите и продавачите. До момента в САЩ правилата за проверка на купувачите на оръжия действаха само в магазините на дребно. Върху сделките между частни лица те не бяха разпространявани. Администрацията има намерение да разгледа и възможността от приемане на мерки, които не искат внасяне на промени в закона. В Белия дом добре разбират, че Конгресът ще се съпротивлява ожесточено срещу всякакви поправки към закона за оръжието.

Самият президент на САЩ признава, че борбата с епидемията от убийства в страната ще е дълга и тежка, но този въпрос вече не може да се отлага. Необходимо е американците да променят отношението си към оръжията, каза Барак Обама в интервю за телевизията:

   - Нищо няма да излезе, ако американският народ не реши, че това е важно да се направи. В Америка няма нищо невъзможно, ако се подкрепя от общественото мнение. Без тази подкрепа едва ли много ще може да се направи.

Сега най-големият въпрос е, ще успее ли президентът да преодолее мощната съпротива на Конгреса и главното оръжейно лоби на САЩ – Националната стрелкова асоциация. Той е най-старата и мощна лобистка групировка в страната. В нея се наброяват над 4 милиона члена, в това число почти всички сенатори и конгресмени-републиканци, както и значителна част от демократите. И затова още сега плановете на администрацията се сблъскват със сериозната съпротива на Асоциацията.

Президентът иска да махне от улиците на Америка автоматичното щурмово оръжие. Сред другите мерки е и създаването на общонационална база данни за притежателите на оръжие. Предлага се и въвеждането на проверка на психическото състояние на притежателите, ожесточаване на отговорността за предаване на оръжие на невръстни, забрана върху носенето му край училища и колежи. Съгласно сведения на „Вашингтон пост”, предложените мерки се подкрепят от всички силови структури на САЩ.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Египетски вариант на РСЗО SAKR на шаси КамАЗ
07.01.2012, 12:11

SAKR-40В египетски сайтове се появиха снимки на нова модификация на египетската 122-мм реактивна система за залпов огън SAKR (клонинг на съветската система БМ-21 "Град"), намираща се на въоръжение в армията на Египет.

В този случай стандартната 30-зарядна пускова установка RL-21 на бойната машина РСЗО SAKR е монтирана на ново руско шаси на автомобил КамАЗ-43118 с колесна формула 6х6.

Може да се предположи, че се осъществява програма за преместването на пусковите установки на БМ на РСЗО SAKR от стари шасита на нова колесна база КамАЗ.

Производството на бойни машини РСЗО SAKR в различни варианти от 1981 година се извършва от египетското държавно предприятие Helwan Machine Tools Company в Хелуан. – Още РСЗО

 
Немски ударни вертолети "Tiger" са вече в Афганистан
07.01.2013, 10:09

вертолет "Tiger" През декември 2012 г. във военновъздушната база Mazar-e-Sharif в Афганистан пристигнаха четири немски ударни вертолети "Tiger". Те са били транспортирани с два полета на Ан-124-100 "Руслан" на 14 и 21 декември. Започнати са опознавателни полети, като допускането им до бойно използване се очаква да стане през първото тримесечие на тази година.

През юли Eurocopter достави първите четири "Tiger", оборудвани до т.н. стандарт Afghanistan Stabilisation German Army Rapid Deployment (ASGARD), които са приети на въоръжение в 36-ти боен вертолетен полк, базиран във Фритцлар. Още четири хеликоптера по този стандарт са получени през декември.

Всички те се отличават с допълнителни системи за самоотбрана, по-защитена комуникационна система, както и специални филтри за двигателите за защита от попадане на пясък в тях.

http://www.pan.bg/

 
О.з. полк. Иван Йорданов: Армията месо не купуваше
07.01.2013, 08:57

полковник Иван ЙордановТилът на днешната Българска армия е създаден през 1885 г., през съдбоносната Сръбско-българска война. Оттогава до днес страната ни е била 2568 дни в състояние на война. Но и в останалото време, когато не сме вювали, тилът винаги е действал в реални ситуации. Ако командирите при учения и занятия чертаят карти с условен противник, бойците не могат да ядат условно. Най-важното за тиловака е да обича хората и да се грижи за тях.

Средно на ден армията консумираше над 200 тона храна. С това количество през 80-те години изхранвахме над стохилядна армия. За година това са 73 000 тона. Разчетите бяха един хляб на войник за ден. Това означава, че всеки ден трябваше да осигуряваме доставката на 100 000 хляба.

През 1982 г. у нас се проведе най-голямото учение на Варшавския договор - „ЩИТ-82“. Общо в маневрите от всички социалистически армии участваха над 60 000 души. Войските всеки ден консумираха по 120 т храна и 60 000 хляба. В това невиждано по мащаб учение бяха включени 800 танка, 1100 БТР и бойни машишни, 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства, 16 ракетни пускови установки. Само една зарядка на танковете гълташе 570 т дизелово гориво, а на БТР - над 280 тона. В това количество не влизаше керосинът за авиацията........... Прочети още

 

 
Оставката на кадровика Иванов - поредната гавра на военния министър
06.01.2013, 19:58

„По-добре късно, отколкото никога...” – и това може да се каже за оставката на кадровик №1 на армията, който я хвърли несъгласен с политиката на военния министър Аню Ангелов. За съжаление хората няма да забравят, как именно полковник Иванов разкарваше запасния генерал Ньойски като панаирджийска мечка по гарнизоните и го представяше за велик експерт по сигурността. Офицерите знаят, че той вкупом съгреши с всичките, когато заедно с министъра режеше със сатъра жива и кадърна армейска плът в началото и по време на мандата на това правителство. Помни се неговото лично участие в прекрояването на закона, в уреждането на свои хора, в разправата с някои от истинските и достойни офицери, в съкращаването на поделения, в пробутването на лица, които са узурпирали днес малко над- средния ешелон на армията

Добре е, че полковник Иванов хвърли оставката, но защо не го направи няколко години по-рано, когато вече е подозирал, че патронът му преследва личния си интерес, а не този на войската. И защо не излезе с имена и факти, за да са сигурни хората, че си е посипал главата с пепел. И не на последно място, защо пак се обвързва с с блюдолизци и тъпанари, които галят егото му, а всъщност търсят нови облаги около организацията, която ръководи...........Прочети още

 
Генерал-майор Попов: Ще преговаряме и за нови изтребители
06.01.2013, 19:53

Генерал-майор ПоповПравителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да преговаря за доставка на многоцелеви изтребители и то не само за употребявани. Това уточни днес по БНР командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

До 1 март военният министър трябва да докладва в Министерския съвет за резултатите от преговорите. Досега е разговаряно с 9 страни, обсъдени са 15 възможни варианта, каза още генералът. Той отрече появилите се напоследък информации, че министерството вече се е спряло на португалски Ф-16. Преговорите тепърва започват, допълни командирът на ВВС. Той припомни, че от 1989 г. България не е купувала бойни самолети.

Финансовата рамка е от 700 млн.лв., като изплащането ще бъде в продължение на седем години. На практика стойността на самолетите не е основната част в разходите, посочи генерал-майор Попов. Има много други аспекти – подготовка на летателен и технически състав, интегрирана логистична поддръжка и др.

До този момент не сме имали такава готовност за доставка на бойни самолети, подчерта командирът на ВВС. Заедно с това, продължи той, разполагаме с подготвени хора, участвали в редица международни учения и разработени абсолютно нови регламентиращи документи. Имаме, заяви генерал-майор Попов, готовност да наберем скорост и да не загубим темпото. За това, според него, сега е времето за закупуване на изтребителите.

http://www.otbrana.com/

 
Сирийски летец с МиГ-23БН е избягал в Турция?
06.01.2013, 18:53

В редица турски медии се появи противоречаща информация, че сирийски летец с МиГ-23БН е избягал в Турция и е кацнал във военновъздушната база Адана. Според част от медиите сирийският изтребител е бил прехванат и ескортиран с F-4, а според други с F-16.

Сирийският летец е трябвало да бомбардира позициите на бунтовниците в околностите на Алепо. Вместо това той е навлязъл във въздушното пространство на Турция и е влязъл в контакт по радиостанцията с операторите от турската ПВО, искайки политическо убежище. След това е бил прехванат от намиращите се във въздуха дежурни турски изтребители и ескортиран до военновъздушната база.

В някои турски вестници информацията е придружена със снимки (лесно се вижда, че са обработени на Fotoshop, най-малкото, че изтребителят е МиГ-23M с опознавателни знаци на руските ВВС и с въоръжение "въздух-въздух", а турските самолети са без въоръжение), на която турски F-4 Phantom са прехванали изтребител МиГ-23.

http://www.pan.bg/

 
Проект на перуански многоцелеви десантен кораб
06.01.2013, 17:46

десантен кораб-док тип MakassarВ перуански сайтове се появиха първите подробности относно двата планирани за строителство за ВМС на Перу многоцелеви кораба (Buque Multipropósito), представляващи реално десантно-вертолетни кораби-док.

Строителството на корабите се планира да стане в държавното корабостроително обединение SIMA Perú в Каляо (SIMA Callao), с предполагаемо начало на строителството на главния кораб през 2013 година.

Самия проект на кораба за Перу е разработен от южнокорейската корпорация Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) и представлява по-нататъшно развитие на строящите се от DSME за Индонезия десантни кораби-док тип Makassar (на снимката). Строителството на корабите в Перу се планира да стане с активно съдействие от страна на DSME

 
Спусната е на вода втора виетнамска подводница проект 06361
06.01.2013, 17:22

подводница проект 06361На 28 декември 2012 година в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург е била изведена от цеха и спусната на вода втората строяща се за ВМС на Виетнам голяма дизелова подводница проект 06361 - HQ-183 „Hồ Chí Minh” (строителен номер 01340). Субмарината бе заложена в цех № 12 на 28 септември 2011 година.

Контракт за строителството за Виетнам на шест подводници проект 06361 на стойност около 2 милиарда долара бе сключен с "Рособоронэкспорт" през декември 2009 година. С отчитането на строителството на обекти от инфраструктурата, доставката на въоръжение и други дейности общата стойност на работите по това съглашение достига до 4 милиарда долара.

Главната подводница за Виетнам „Hà Nội” (строителен номер 01339) беше заложена в "Адмиралтейские верфи" на 24 август 2010 година, спусната на вода на 28 август 2012 година, а заводските изпитания с нея в открито море започнаха на 3 декември 2012 година.

В момента „Hà Nội” се намира в пристанище Светлый край Калининград, като този месец на нея трябва да започне обучението на виетнамския екипаж. Предаването на подводницата на ВМС на Виетнам е планирано за август 2013 година. – Още за проект 0636

 
Колко ще струва F135 за F-35?
06.01.2013, 14:27

F135 До сега двигателят се произвежда в условия на дребно серийно производство. Първите поръчани двигатели за самолетите F-35A lot 1 имаха цена от 24 милиона долара. Приблизително толкова струваха те и за F-35A lot 2. Според информация за поръчките на Пентагона F135 за lot 3 вече е с цена около 22,9 милиона долара. Сега в момента от производствената линия на „Lockheed Martin“ слизат самолети F-35A lot 4 и „техните сърца“ според обявените контракти, струват по около 18,5 милиона долара. На някой тези цени може да се виждат огромни, но да не забравяме, че това е върхът на съвременната техника, създаден от човек и при това в условията на дребно серийно производство. При условие, че на месец компанията Pratt & Whitney, част от United Technologies Corp. произвежда толкова, колко сега за година, цената значително ще спаднe.

Забележка: Посочените цени се отнасят само за двигатели за F-35A. За другите модификации на самолета цените са значително по-високи, поради още по-малкото производство и особености на конструкцията им.

http://aeronews.alle.bg/

 
Съвместен монтаж на хеликоптери в Индия
06.01.2013, 14:05

Ка-226ТРуският холдинг „”Хеликоптери на Русия” и индийската компания Elkom Systems Private Limited ще създадат съвместно предприятие (СП) за монтаж на хеликоптери “Ми” и „Ка”. Съответното споразумение беше подписано по време на неотдавнашното посещение на президента на Русия Владимир Путин в Индия.

Съвместното предприятие ще може да произвежда основните агрегати на хеликоптери и впоследствие да извършва окончателен монтаж на машините, а също да провежда наземни и летателни изпитания. Както се очаква, съвместното предприятие ще започне да функционира с производството на агрегати за лекия руски многоцелеви хеликоптер Ка-226Т. В недалечно бъдеще предприятието трябва да стане съвременна производствена база за утвърждаване на високотехнологична хеликоптерна продукция руско производство в Индия.

Създаването на съвместното предприятие е в руслото на тренда в руско-индийското сътрудничество: „от търговия – към съвместно производство”. В Индия е създадено руско-индийско СП „БраМос”, наречено в чест на реките Брахмапутра в Индия и Москва в Русия. Съвместно произвежданите в него крилати ракети „БраМос” са най-бързите и най-маневрените в света.

Новото СП за производство на хеликоптери ще помогне на по-нататъшното развитие на индийския авиационен отрасъл, смята президентът на Института за стратегически изследвания в Русия Александър Коновалов. Според него, създаваното руско-индийско СП за производство на хеликоптери ще осигури ефективно използване на руските хеликоптерни технологии, а също да се започне обучаване на индийски инженери и подготовка на висококвалифицирани кадри в цялата производствена верига:

   - Освен предприятия за монтаж на хеликоптери в Индия ние имаме намерение значително да разширим количеството на сервизните центрове в страни на Азия, в частност, във Виетнам. Това свидетелства за разширение на нашите пазари, говори за това, че руската военна техника се ползва с популярност в различни страни.

Съществуващата инфраструктура на сервизните центрове отговаря на географията на продажбите на АОД „Хеликоптери на Русия”. В частност, в Шардж, ОАЕ е създадено съвместно предприятие International RotorCraft Services по следпродажно обслужване на хеликоптери руски производство. Сервизни центрове на холдинга практически съществуват във всички страни на ОНД. Открити са представителства и се създават сервизни центрове в Юго-Източна Азия, в Централна и Южна Африка, а също в Латинска Америка. Съчетанието на такива качества, като простота на експлоатацията, надеждност, невисока цена, непретенциозност в обслужването и уникални възможности за товароподемност и височина на полета правят руските хеликоптери едни от най-добрите на световния пазар.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Англичани ще търсят в Бирма самолети от Втората световна война
06.01.2012, 10:32

самолет SpitfireГрупа експерти от Великобритания заминава за Мианмар (Бирма) за да издирва бойни самолети Spitfire, които, както се смята, били скрити от английските войски по време на Втората световна война.

Вдъхновител на проекта е фермерът и летец-любител Дейвид Кандел, който сега е на 90 години. Той в продължение на 17 години изучавал къде са изчезнали английските военни самолети в Бирма.

Според неговата теория, в 1945 година английските войски демонтирали десетки изтребители Spitfire, поставили ги в специални сандъци и ги заровили в земята.

Бирманските власти разрешили издирвателните работи при условие, че те ще получат половината от намерените самолети.

 
В Индия отново скандал около MMRCA
06.01.2013, 09:10

MMRCAВестник "Times of India" съобщава за проблеми около сделката с френската Dassault за сделката за 126 самолета MMRCA. Скоро след обявяване на резултатите от конкурса французите сключиха договор с  "Reliance Industries Limited" за съвместна работа по сигурността и отбраната в Индия. Сега са недоволни от работата на държавната "Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)" и са регистрирали своя компания в Индия  "Dassault Aircraft Services India Private Limited (DASIPL)" с цел работа изключително по MMRCA.

От страна на правителството на Индия е обявено, че HAL остава водещ интегратор по програмата и се обръщат към френската компания да чете и спазва договора. Всяка промяна в статута на HAL, ще бъде считана за нарушаване на споразумението и повод за неговото анулиране е заявил говорител на правителството.

http://aeronews.alle.bg/

 
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!
06.01.2013, 08:45

Пак е 6 януари. В тази тиха и  свята  нощ,   под ярката Коледна звезда,  преди 165 години,  в дома на една прекрасна българка Иванка  Дрянкова  и  даскал Ботьо Петков  се ражда онзи, когото народът нарече ”началото на всички български начала”.                      

Ботев се ражда в подножието на хайдушкия Балкан, в едно от най-будните  българските  градчета през епохата на Възраждането - Калофер – наречен от австро-унгарския пътешественик Феликс Каниц – „гайтанената столица на  Османската империя”, заради многобройните си занаятчийски работилници.

Калоферската колония от търговци в Цариград и Одеса, всред която блестят имената на братята Тъпчилещови, Николай и Стефан Тошкович,  е известна със своето дарителство. Тя отпуска щедро стипендии за обучението в реномирани училища на талантливите калоферски младежи. ........ Прочети още

 
400 военни попълват армията на безработните в Шумен
06.01.2013, 08:42

Около 500 са съкратените военни от Шуменския гарнизон и повечето от тях отиват на борсата. Според добре запознати, само около стотина от тях са се преместили в други гарнизони. Това са предимно офицери и сержанти от дивизиона, които са приели нови длъжности в Ямбол.

Съкратените войници масово отказвали да се местят в Южна България и от 5 януари отиват на борсата. Това е изключително голям проблем за Шумен, защото става въпрос за близо 400 души, млади мъже на около 30-годишна възраст, които ще попълнят редиците на безработните.

/Otbrana.com/

 

 
Япония увеличава бюджета си за отбрана
05.01.2013, 20:20

Новото правителство на Япония е взело решение да увеличи бюджета на военното министерство от началото на следващата фискална година на 1 април 2013 г., съобщава ИТАР-ТАСС. Това е първото увеличение на средствата за отбрана от 11 години и е свързано с изострените отношения на страната с Китай и териториалния спор за островите Сенкаку (кит. Дяою).

Либерал-демократическата партия, която преди седмици се завърна на власт след 3-годишна пауза, планира да налее във военното ведомство нови 6 млрд. йени (повече от 680 млн. долара). Така общият бюджет на министерството ще достигне сумата 4,77 трилиона йени, което се равнява на 54,2 млрд. долара.

На теория превъоръжаването на японската армия след Втората световна война е забранено от Член 9 на конституцията, според който „японският народ завинаги се отказва от войната као суверенно право на нацията“. На практика близостта до СССР, Северна Корея и Китай през годините е станала причина страната да достигне 7-о място в света по размер на средствата, харчени за отбрана.

/Livenews.bg/

 
Първи британски "Boeing RC-135W Rivet Joint"
05.01.2013, 20:12

Boeing RC-135W Rivet JointВ Интернет се появи снимка на самолета за разузнаване на британските ВВС. Както съобщава в своя блог "Aviation Week & Space Technology" машината "Boeing RC-135W Rivet Joint" (бордови номер ZZ664) е една от трите поръчани по линията FMS и трябва да бъде доставена през тази година с предполагаемо име "Airseeker R.1".

Контрактът е за 700 милиона лири и ще бъдат заменени три самолета "BAE Nimrod R.1" със същото предназначение в 51-ва ескадрила на Кралските ВВС (авиобаза Уоддингтън). Конвертирането на три стари самолети-цистерни произведени през 1964 година "Boeing KC-135R" от ВВС на САЩ (бордове 64-14833, 64-14838 и 64-14380) в  "RC-135W" се извършва от "L-3 Communications" в Гренвилл (Тексас). Самолетите ще имат британски номера ZZ664, ZZ665 и ZZ666. Заедно с американското оборудване по Baseline 10, те ще имат и британски системи, като комплекса за радиоразузнаване "QinetiQ Tigershark 2". Ще бъдат доставени до края на 2014 година.

ВВС на САЩ имат 17 самолета "RC-135V/W Rivet Joint". В момента те се модернизират по пет годишен договор от 2011 до 2015 година включително. Сумата на контракта е около 650 милиона долара.

http://aeronews.alle.bg/

 
Руски кораби ще дежурят в Аденския залив постоянно
05.01.2013, 18:29

Големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” Присъствието на руски военни кораби в Аденския залив и в района на Африканския Рог ще бъде редовно. С тази цел ще бъдат привлечени бойни кораби от всички флотове, - отбелязаха от Министерството на отбраната на Русия.

По информация на ведомството, кораби на Военноморския флот на Русия за 4 години са предотвратили над 10 опита за пленяване на кораби от страна на пирати, като са осигурили безопасността на над 350 руски граждани.

 
МО дари подводницата "Слава" на община Варна за превръщането й в музей
05.01.2013, 18:22

Със своя заповед министърът на отбраната Аню Ангелов е предоставил безвъзмездно подводницата "Слава" на община Варна, за да бъде превърната в музей.

Това съобщи вицеадмирал о.р. Пламен Манушев заместник-областен управител на Варненска област и бивш командир на Военноморските сили. Подводницата се намира във Военноморската база и след като бъде приета от комисия, назначена от кмета на града Кирил Йорданов, ще бъде определено и мястото, където ще се премести.

Руската подводница беше на въоръжение във ВМС на България 40 години. Със специална церемония на 1 ноември миналата година тя беше изведена от състава на военноморския ни флот, а дивизион "Подводни операции" беше закрит. – Още български подводници

/moreto.net/

 
Су-35С навлиза на китайския пазар
05.01.2013, 18:14

Военните експерти оценяват перспективите за навлизане на руските многофункционални изтребители Су-35 на китайския пазар като много високи.

В момента между Русия и Китай има принципна договореност за доставката на 24 самолета Су-35С за Китай. Тази договореност беше резултат от многогодишни преговори и компромиси. Първоначално Русия планираше да продаде на Китай не по-малко от 48 самолета, а Китай се опитваше да купи броени единици от тези самолети за да ги изследва.

Очевидно е, че китайците са най-заинтересовани от двигателите 117С, а също и от промените, направени в конструкцията на самолета в сравнение на самолетите Су-27. Изследването на двигателя ще позволи на Китай да вземе решение за целесъобразността на покупката му за своите бъдещи самолети от 5-то поколение, а другите конструкторски решения могат да бъдат използвани за самолетите J-11B и следващите им модификации.

Разбира се, само споразумение за доставката на голяма партида такива самолети устройва Русия. В резултат беше постигнат компромис. Партидата от 24 самолета е значима за програмата за производство на Су-35С.

В същото време, много руски експерти смятат решението за доставката на само 24 самолета за грешно. Те се опасяват, че Китай, за относително малко пари ще получи достъп до самолети и ще започне да ги копира, както това вече се случи със самолетите Су-27СК.

В реалност, обаче, копирането на Су-35С ще бъде много по-сложна задача от копирането на Су-27СК и даже на палубния Су-33. Су-27 в момента на разпадането на СССР беше един от основните бойна самолети на съветските ВВС. Много такива изтребители има в съюзните републики. Там останаха много авиоремонтни предприятия, които имат право да ремонтират самолетите и притежават необходимата документация и специалисти. В Украйна останаха много материали и един от ранните образци на палубния Су-33, който през 2005 година беше купен от Китай.

В самата Русия Су-27 бяха на въоръжение в повечето части на ВВС, които през 90-те години не винаги можеха да полагат нужните грижи и контрол над тях. В края на краищата, основният обем от материали за производството на Су-27 беше получен от Китай по официален път в рамките на споразумението за лицензионно производство на тези самолети в Шанхай.

Така, дори Русия да се опитваше да скрие за Китай технологиите за производството на отделните агрегати на Су-27, не беше много трудно да бъдат намерени материали и специалисти в страните от ОНД, а също и образци от агрегати за правене на експерименти.

Що се касае до Су-35, той сега започва да влиза на въоръжение в руските ВВС, където експлоатацията му ще бъде специално следена. Такива самолети няма в нито една страна от ОНД. При това, въпреки външната прилика, всички основни системи и агрегати съществено се отличават от тези на Су-27. Така, работата по копирането на този самолети може да продължи дълги години, което е неприемливо за Китай. - Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Украйна създава военен речен флот
05.01.2013, 11:40

проект 58155 "Гюрза-М" Министерството на отбраната на Украйна е създало в Одеса управление на дивизион речни кораби на ВМС. Дивизиона ще се базира в Западната военноморска база на ВМС, като неговото формиране се очаква да завърши напълно до края на 2014 година.

Корабите на речния дивизион ще носят служба в граничните реки и езера, както и в крайбрежната акватория. Командир на дивизиона ще бъде капитан 3-ти ранг Роман Кодимский. В момента се извършва окомплектоването на дивизиона с личен състав и се уточнява тактиката на неговите действия.

През 2013 година се очаква да бъдат получени и първите два артилерийски катера проект 58155 "Гюрза-М", строителството на които започна през октомври 2012 г. в киевския завод "Ленинская кузница". За сега не се уточнява колко нови катера ще влязат в състава на новото формирование.

Катерът проект 58155 имат пълна водоизместимост 50,7 тона, дължина 23 метра, ширина 4,8 метра и дълбочина на газене - 1 метър. Максималната му скорост достига до 25 възла, като при икономичен ход има далечина на плаване до 700 мили и автономност до 5 денонощия. Екипаж на кораба е само от пет човека. Въоръжението включва два дистанционно управляеми морски бойни модула БМ-5М.01 „Катран-М”. Всеки модул има 30-мм автоматично оръдие ЗТМ1, 30-мм автоматичен гранатомет и 7.62-мм картечница КТ, както и два ПТУР „Барьер” с лазерна система за насочване. Катерът е снабден с електронна система за управление на огъня и комплект ПЗРК.

 
Въоръжаваме Индия с 4 милиона снаряда
05.01.2013, 09:42

Делян ДобревБългария е на път да финализира сделка с Индия за доставка на 4 милиона 23-милиметрови бойни снаряда. Това става ясно от кореспонденция в отговор на депутатски въпрос на икономическия министър Делян Добрев.

Според нея сделката се осъществява чрез родната компания „Кинтекс” и е на стойност около 100 милиона долара. Преговорите с индийското военно министерство се точели вече втора година. По думите на Добрев в рамките на провелата се през лятото в София 16-а сесия на българо-индийския комитет за сътрудничество в отбраната, родните компании от бранша са имали възможност да демонстрират своята продукция. Оглавяваното от Добрев ведомството също участва в създадения през 1974 г. комитет. Самият министър изтъква, че при скорошната си визита в азиатската държава е подчертал важността от двустранното сътрудничество в областта на военната индустрия.

Голяма част от 23-милиметровите боеприпаси за индийската армия  вече били произведени. Бронебойни снаряди с такъв калибър се използват основно за стрелба със зенитни установки срещу въздушни атаки, а също така и за обстрел от самолети и хеликоптери.

http://www.monitor.bg/

 
ВМС и честването на Богоявление (Йордановден) във Варна
05.01.2013, 09:25

На 6-ти януари 2013 г. (Йордановден) от 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Варна, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, ще се състои военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с представители на Българската православна църква и Община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС.

След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 165 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до 1-ва буна където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Япония се готови за война с Китай
05.01.2013, 09:20

Островите Сенкаку (Дяоюйдао). Снимка: REUTERS/Крис МайерсПравителството на Япония реформира своите въоръжени сили, готвейки се за въоръжен конфликт с Китай заради спорни острови. В списъка с най-вероятните противници на Токио също са включени Русия и Северна Корея. За това пише японският консервативен вестник “Санкей Симбун” с позоваване на собствени източници.

Напомняме, че в последно време отношенията между Токио и Пекин силно се влошиха поради спора за принадлежността на  групата острови Сенкану (Дяоюйдао). Необитаемият архипелаг се намира под контрола на Япония, но КНР не признава това.

Както  отбелязва изданието, в настоящия момент новото правителство на Япония провежда реорганизация на въоръжените сили на страната, чрез интеграция и подобряване на координацията между всички видове въоръжени сили – сухопътните войски, авиацията и флота. Главната цел на тези реформи е те да са готови след 10-20 години да отразят въоръжена агресия от страна на КНР в случай на намерения на Пекин да установи контрол над Сенкаку (Дяоюйдао). Като първоначална стъпка е планирано разполагането в непосредствена близост до спорните острови на 2200 японски морски пехотинци.

Посочва се, че приготовленията са започнали веднага след неотдавнашното идване на власт на новия премиер-министър на Япония Синдзо Абе, когото много хора считат за “ястреб”.

По информация на “Санкей Симбун”, новото правителство на Япония, също така, недвусмислено е показало, кой още, от тяхна гледна точка, освен КНР, се разглежда като военна заплаха. В този списък са попаднали Русия и КНДР, като по отношение на тях се планира да се активизира разузнавателната дейност.

Ако се вярва на изданието, то администрацията на Абе е открила и още един повод за безпокойство. Правителството възнамерява да засили охраната на японските атомни електростанции, които, според Токио, могат да бъдат подложени на атака от страна на “въоръжени диверсанти от други страни”.

Коментар на “РГ”

Трябва да отбележим, че “Санкей Синмун” се слави със своята ултра-консервативна насоченост и проявява тенденция да “нагнетява страстите” в сферата на отбраната и сигурността. От друга страна, запитаните от “РГ” специалисти признават, че Китай сега еднозначно ще обяви японците като главен източник на военна заплаха. “По-рано това място се заемаше от СССР, но след разпадането на Съюза, Китай се появи в съзнанието на японските военни стратези, а и обикновената публика започна да го възприема като най-вероятния противник. Това усещане стана още по силно след неотдавнашното изостряне на отношенията заради Сенкаку. Може да се каже, че японското общество беше шокирано от бурната реакция на китайците. Тезисът “китайска заплаха” се поддържа също и от политиката на САЩ, които еднозначно взеха курс на изпреварващо сдържане на Поднебесната империя. А Токио винаги е следвал фарватера на Вашингтон. При премиера Синдзо Абе това ще бъде видимо особено силно”, – съобщи на “РГ” при условие на анонимност един западен експерт по външната политика на Япония.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
САЩ очертават план за оставяне на по-малко от 9 000 войници в Афганистан
05.01.2013, 09:10

Американското министерство на отбраната подготвя план за по-слабо присъствие в Афганистан, след като Белият дом настоя да бъде проучена възможността за оставяне на по-малко военнослужещи в страната след 2014г., отколкото беше предложено първоначално, предаде АФП.

Плановете, които сега обмисля Пентагонът, предвиждат в страната да бъдат оставени близо 3 000, 6 000 или 9 000 американски войници.

http://www.focus-news.net/

 
Даваме на САЩ 9802 касетъчни бомби
05.01.2013, 09:07

България е поискала от САЩ да ни съдействат с техническа помощ при унищожаването на 9802 забранени и опасни касетъчни бомби, които в момента са в складовете на Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Страната ни е една от 94-те държави, които на 3 декември 2008 г. подписаха в Осло конвенция за касетъчните боеприпаси. Според договорката България се ангажира да свали от въоръжение и да унищожи всички подобни бомби. През 2011 г. Народното събрание ратифицира споразумението.

Тенденцията в света е да бъде намалена употребата на този тип боеприпаси, за да се ограничат до минимум жертвите сред цивилното население. Касетъчните бомби причиняват поражения на много голяма площ. По-сериозният проблем обаче е в това, че до 40% от компонентите в една бомба не се взривяват веднага. Те се разпръскват по земята и по-късно осакатяват хора, които ги откриват или имат контакт с тях.

От Министерството на отбраната преценили, че специалисти от САЩ ще се справят много по-безопасно с утилизацията на този тип боеприпаси, които са много сложни за обезопасяване и унищожение.

Първоначално идеята беше бомбите да бъдат дадени чрез конкурс на някоя от българските фирми, които от години извършват утилизация на различни боеприпаси.

Всяка държава - страна по конвенцията, е длъжна да унищожи запасите от касетъчни боеприпаси в срок не по-късно от 8 г. след подписването на документа. Тоест крайният срок за България е 2016 г.

САЩ вече помогнаха, след като дадоха над 3 млн. долара и специалисти, които прочистиха гръмналото поделение в Челопечене.

http://www.trud.bg/

 

 
Хитлер се готвел да изтреби Ню Йорк с радиационна бомба
04.01.2013, 22:54

Хитлеристка Германия проектирала ракетоплан, с който да хвърли радиоактивна бомба над Ню Йорк, съобщи британският в. "Дейли експрес", цитирайки новооткрити нацистки документи.Идеята за изтреблението била на Херман Гьоринг - шефа на "Луфтвафе", който искал да се издигне още повече в очите на Хитлер. Нацистът искал да удари САЩ и да го съсипе, след като те влезли във войната заради японската бомбардировка над американската ВМС база в Пърл Харбър през декември 1941 г., пише историкът Дейвид Бейкър. Германия обаче не разполагала със самолети, които да прелетят до Америка и обратно без презареждане във въздуха.

Гьоринг наел австрийския изобретател Ойген Зенгер, който да осъществи замисъла му. Ракетопланът трябвало да бъде изведен на ниска космическа орбита - около 130 км над повърхността. Той щял да стартира от монорелсова 2-километрова рампа с помощта на 36 ракетни двигателя "Фау-2". След като в края на релсата бъде изхвърлен мощно нагоре, щял да се включи собственият му двигател, който да го изведе на полукосмическа височина, в която да прелети до Ню Йорк в разредената атмосфера и с огромна скорост.

Над Ню Йорк пилотът трябвало да взриви бомбата с радиоактивен пясък, която да вдигне смъртоносен облак над града. По-нататък ракетата щяла да прелети до съюзническа Япония, където да кацне.

Зенгер разработил плана си, но в Берлин ситуацията се променила и Гьоринг съсредоточил усилията си в друга посока.

http://www.blitz.bg/

 
Важно е да отиваш с удоволствие на работа!
04.01.2013, 18:05

 

 

Интервю с Валентин Радев, заместник –министър на отбраната

 
САЩ подаряват на Мексико две фрегати
04.01.2013, 14:18

фрегата тип Oliver Hazard PerryАмериканският Конгрес е одобрил предоставянето на Мексико на два ракетни фрегата от тип Oliver Hazard Perry. Решението е прието на 31 декември 2012 година.

Както се очаква, корабите ще бъдат предоставени на Мексико безплатно, но правителството ще плати за техния ремонт в американски предприятия.

Военноморските сили на Мексико ще получат фрегатите FFG-38 Curtsи и FFG-41 McClusky. По план двата кораба ще бъдат изведени от състава на американския флот на 27 февруари 2013 година. Министерството на отбраната на Мексико планира да използва новите кораби за борба с международната организирана престъпност и наркотрафика.

Мексиканския флот преимуществено се състои от американски кораби. В частност, мексиканските военни използват четири фрегати тип "Алленде" (бивш тип "Нокс") и две тип "Браво", два големи десантни кораба тип "Папалоапан" (бивш "Ньюпорт") и един "Пануко" (бивш "Клиаруотер-каунти").

Освен предаването на тези две фрегати на Мексико, Конгреса на САЩ е одобрил и предоставянето на два такива кораба на Тайланд (FFG 46 Rentz и FFG 48 Vandergrift), два на Турция (FFG 40 Halyburton и FFG 43 Thach) и четири на Тайван (50 Taylor, FFG 51 Gary, FFG 52 Carr и FFG 55 Elrod). В момента в състава на американските ВМС влизат 24 фрегати тип Oliver Hazard Perry, шест от които ще трябва да бъдат изведени от състава на флота през периода февруари-август 2013 година. – Още за фрегатите Perry

 
Китай увеличава серийно производство на J-10
04.01.2013, 13:45

J-10Китай е пуснал в по-голяма серия изтребителя си J-10. Забелязани са до момента най-малко 11 борда да се изпитват в морски вариант. Те са от седма серия и имат временни бордови номера от 701 до 710 и може би има най-малко два без борд.

Заедно с тях се изпитват и двуместни от втора серия с бордови номера от 228 до 234. През лятото на миналата година, интензивно летяха с тях бордове от 630 до 640.

Според мен, можем да направим извода, че годишно се произвеждат вече повече от 30 самолета. Ако се вземе за база доставката на двигатели от Русия, реално бройката трябва да е около 36. 

Освен това от началото на декември 2012 година, лети нова модификация на J-10В. Машините са без бордови номера. Забелязани са едноместни и двуместни варианти. – Още за J-10

http://aeronews.alle.bg/

 
Военни от САЩ в Турция за ракетите Пейтриът
04.01.2013, 13:00

Американски военнослужещи, които предстои да влязат в разчетите на противоракетните комплекси Пейтриът по турско-сирийската граница, пристигнаха днес в Турция, предаде телевизия Си Ен Ен.

Според турските медии подразделение от 27 военни на САЩ се намират в гр. Газиантеп, в южната част на страната. Те ще контролират разполагането на батареите. През втората половина на ноември Анкара се обърна с молба към НАТО да й се изпратят тези комплекси за защита срещу възможно въздушно нападение от страна на Сирия.

На територията на Турция ще бъдат дислоцирани общо 6 зенитно-ракетни батареи Пейтриът - по две от САЩ Германия и Холандия. Очаква те да започнат бойно дежурство в края на януари.

/http://www.vesti.bg/

 
Пентагонът закупи още 21 конвертоплана Osprey
04.01.2013, 11:27

CV-22 Osprey. Фото от сайта af.milМинистерството на отбраната на САЩ сключи договор с американския консорциум Bell Boeing за доставка на 21 конвертоплана V-22 Osprey, събщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 1.4 милиарда долара и предвижда до 2016 година американския Корпус на морската пехота да получи 17 конвертоплана MV-22, а ВВС - четири конвертоплана в модификацията CV-22. В сумата се включват и средствата за закупуване на материали, необходими за производството на още 18 конвертоплано MV-22 и три CV-22. Договорът за тяхното производство ще се сключи през фискалната 2014 година.

Досега американските въоръжени сили са получили общо 167 конвертоплана МV/CV-22 на стойност 10.6 милиарда долара.

Конвертопланите V-22 имат максимална скорост до 565 км/ч и боен радиус - 722 км. Може да превозват до 32 военнослужещи или товар с обща маса до 9 тона. Въоръжен е с 7,62 и 12,7 мм картечници. – Още за V-22 Osprey

http://www.pan.bg/

 
132 години Морско училище
04.01.2013, 09:13

На 9 януари тържествено ще бъде отбелязана 132-та годишнина от основаването на Морско училище. С циркуляр № 7 от 9 януари 1881 година на Военния Министър на Княжество България се обявява създаването на Морско училище в гр. Русе.

Отбелязването на 132-та годишнина на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, наследник на Морско училище, ще започне с посрещането от строя на офицерите и курсантите на бойното знаме на училището. Слова и поздравления ще поднесат висши военни и представители на училищното ръководство. Ще бъдат наградени офицери, преподаватели, старшини, матроси и служители по случай годишнината на училището.

Тържеството на плаца на училището ще завърши с тържествен марш на строя на офицерите, курсантите и кадетите пред официалните гости. – Още за ВВМУ

 
Нов картечен пистолет ОЦ-69
04.01.2013, 09:08

картечен пистолет ОЦ-69Тулското конструкторско бюро по приборостроене отново ни радва с нов образец оръжие, който този път е много странен. Както е известно, автоматът е оръжие, което далеч не винаги е подходящо за водене на бой в градски условия и вътре в помещения, тъй като в първия случай има риск от поразяване на мирно население поради относително голямата далечина на полета на куршума, а във втория има опасност от рикошети от стените.

Естествено, за автоматите има патрони с намалена способност за рикошет, но възпиращото действие на тези боеприпаси остава далеч от идеалното.

Именно по тази причина конструкторите са разработили оръжие за патрон 0.45АСР и освен това са го снабдили и с 30-милиметров гранатомет. Но нека караме подред........... Прочети още

 
Решението за броя на американските военнослужещи в Афганистан след 2014 година може да бъде взето следващата седмица
04.01.2012, 08:52

Решението за броя на американските военнослужещи в Афганистан след 2014 година може да бъде взето следващата седмица на разговори между президента на САЩ, Барак Обама, и президента на Афганистан, Хамид Карзай, съобщава АФП.

Тези военнослужещи ще бъдат ангажирани с отразяване на военни нападения срещу афганистанската армия, както и с обучение на афганистанските сили за сигурност.

„Ние се надяване на постигнем споразумение и да го обявим по време на визитата”, заявява официален представител на САЩ.

http://www.focus-news.net/

 
Организират военнонаучна конференция на тема , „100 години от победата при Одрин”
04.01.2013, 08:50

Генерал-майор от резерва Вълчо Фотев На 11 март т.г. в ЦВК ще се проведе военнонаучна  конференция  на  тема ,, 100 години  от  победата  при  Одрин". Инициативата е на клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов” към Столичния съвет на СОСЗР, съобщи неговият председател на генерал-майор от резерва Вълчо Фотев. Проявата е под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов. Тя се организира съвместно с Военна академия „Георги С. Раковски”, Националния военно-исторически музей, Историческият факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, ЦС на СОСЗР и Асоциация „Сухопътни войски”.

Ще  участват  генерали, офицери  и  сержанти  членове  на  районните  организации  и  клубовете  към  Столичната  организация  на  СОСЗР,  от  Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите,  видни  български   академици  и  професори   историци, каза генерал-майор Фотев.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Отказ на стойка на колесника е вероятна причина за инцидента с израелския F-16D "Barak"
04.01.2013, 08:43

Ф-16Първоначалните сведения от започнато разследване на причините за инцидента от 2 декември с израелския изтребител F-16D "Barak" е отказ на една от стойките на колесника. На етапа кацане и при скорост около 300 км/ч, при опиране на пистата, едната стойка се чупи и изтребителят се накренява рязко. Пилотите са разполагали с 4 секунди за вземане на решение за катапултиране.

През 2005 г. в същата авиобаза е имало подобен инцидент със същата модификация на F-16 (на снимката долу), при който изтребителят се обръща на пистата след катапултиране на екипажа. Миналата година този изтребител е въведен отново в експлоатация, след като му е бил изпълнен основен ремонт.

Командващият израелските ВВС генерал-майор Амир Ешел е издал заповед за временно преустановяване на полетите с F-16D "Barak".

http://www.pan.bg/

 

 
Окончателно фиаско с афганистанските С-27А
03.01.2013, 23:32

С-27На 27 декември 2012 година вестник "The Wall Street Journal", а на 28 декември и американския военен вестник "Stars and Stripes" публикуваха материали за това, че ВВС на САЩ за взели окончателно решение за бракуване на всички числящи се в състава на новите ВВС на Афганистан военнотранспортни самолети Alenia C-27A (G.222), доставени от наличните ВВС на Италия по контракт от 2008 година, сключен между американците и италианската компания Alenia Aeronautica (сега Alenia Aermacchi).

До сега Афганистан е получил 16 самолета С-27А от 20-те машини, поръчани според контракт от 2008 година (с допълнение през 2010 г.). Обаче всички доставени самолети С-27А от декември 2011 година са изведени от експлоатация заради незадоволително техническо състояние, остър недостиг на резервни части и наземно оборудване. От май 2012 година е била въведена окончателна забрана за полети на самолети С-27А във ВВС на Афганистан. В резултат на това афганистанските ВВС в момента са напълно са лишени от транспортни възможности.

На 28 декември 2012 година министерството на отбраната на САЩ официално е уведомило Alenia Aermacchi за прекратяване на контракта за доставка на останалите четири самолети, а също и за анулиране на сключения на 30 март двугодишен контракт на стойност 107,7 млн долара за възстановяване на летателната годност на част от афганистанските С-27А и тяхното сервизно обслужване, заради неудовлетворителното изпълнение от страна на Alenia Aermacchi North America на своите задължения.

Решено е всички афганистански самолети С-27А да бъдат предадени за утилизация. Сумарните разходи на САЩ по цялата тази програма възлизат на почти 600 милиона долара и реално средствата отиват на вятъра. – Още за С-27

 
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои на Богоявление
03.01.2013, 20:48

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои в неделя, 6 януари, пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан.

Във водосвета ще участват бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, от военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-ти пехотен рилски полк, 11-ти пехотен сливенски полк, 23-ти пехотен шипченски полк, 24-ти пехотен черноморски полк, 25-ти пехотен драгомански полк, 6-ти пехотен търновски полк и 30-ти пехотен шейновски полк.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

Началото на Водосвета в София е от 11. 00 ч на 6 януари, неделя, пред Паметника на Незнайния воин.

************

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

http://www.mod.bg/

 
Руските ВМС с нови 50 кораба до 2016 година
03.01.2013, 17:00

Руските ВМС ще получат над 50 нови военни кораба до 2016 година, включително стратегическия ядрени подводници и специални помощни кораби, съобщиха от военното министерство на страната, цитирано от РИА Новости.

„До 2016 година бойната сила на ВМС ще бъде подсилена с 18 бойни кораба с различни размери и тип, също 30 кораба със специално предназначение и плавателни съдове за борба с подривна дейност.

Запланувано е също да влязат на въоръжение 6 многоцелеви и стратегически подводници", посочва се в съобщение на министерството.

Русия в момента е в средата на огромна програма за превъоръжаване - 659 милиарда долара ща бъдат похарчени за въоръжаване до 2020-та, според военното министерство.

Междувременно вчера стана ясно, че руските ВМС ще проведат учения в Средиземно и Черно море в края на януари. – Още за ВМФ на Русия

http://news.ibox.bg/

 
Пилоти на Дания започнаха да патрулират въздушното пространство на Балтийските страни
03.01.2013, 15:16

Пилоти на кралските ВВС на Дания днес започнаха да патрулират във въздушното пространство на страните на Балтика, което се извършва от партньорите по Северноатлантическия алианс от литовската авиобаза Зокняй. Датските пилоти ще извършват патрулирането с четири изтребителя Ф-16.

От 2009 година Вилнюс, Рига и Талин паритетно покриват разходите за настаняване в Литва на персонала на ВВС на страните от НАТО, а от 2010 година и останалите разходите по транспортиране както на персонала, така и на оборудването.

Към 2015 годна страните от Балтика се задължили да увеличат с още 50% своята вноска за финансиране на мисията на НАТО.

 
Датски войник е загинал при експлозия в Афганистан
03.01.2013, 14:37

Датски войник е загинал в Афганистан при експлозия на взривно устройство, предаде АФП, позовавайки се на датската армия.

„Датски войник от специален отряд 7 загина при взрив на експлозив през нощта на сряда срещу четвъртък в провинция Хелманд, Афганистан, докато е патрулирал с афганистански войници”, се казва в комюнике на армията.

С този инцидент броят на загиналите датски войници в Афганистан от 2001 година насам достигна 43 души. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
САЩ ще похарчат за отбрана 633,4 млрд. долара
03.01.2013, 14:28

Барак Обама Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за отбраната за 2013, според който ще бъдат отпуснати средства в размер на 633,4 милиарда долара, съобщава FoxNews.

Законът предвижда предоставяне на 527,5 млрд. долара като основен бюджет на Пентагона. Още 88,5 млрд. ще бъдат предоставени за операции на американските военни в чужбина, в частност в Афганистан. Освен това, 17,4 млрд. ще бъдат отпуснати на свързаните с отбраната ядрени програми на министерството на енергетиката на САЩ.

Също така законът позволява разширяване на санкциите срещу Иран и засилване на сигурността в американските дипломатически мисии по света, след като през септември при терористична атака бе убит американският посланик в Либия.

Обама заплаши да наложи вето на мерките заради редица притеснения, включително ограничаване на неговите правомощия за прехвърляне на заподозрени терористи от американската база в Гуантанамо за една година.

Въпреки че Обама заяви, че продължава да се противи на някои точки от закона, според него е „нужно е да се увеличи отбраната и отпускането на средства е твърде важно, за да се игнорира".

Законът включва съкращаване на военните разходи, за което президентът и републиканците постигнаха съгласие през август 2011 година, заедно с прекратяване на войната в Ирак и намаляване на американския контингент в Афганистан.

Президентът на САЩ подписа и законът за „фискалната скала", който вчера бе приет от Камарата на представителите.

Тъй като Обама е на почивка в Хавай, той бе принуден да се подпише електронно. Той е първият президент, който извършва това. Преди Обама по същият начин е подписал още два закона.

 

 
ВВС на Израел увеличиха поръчките за безпилотни самолети Hermes
03.01.2013, 14:22

БЛА HermesВВС на Израел са поръчали на компанията Elbit Systems допълнителна партида безпилотни летателни апарати Hermes 900, съобщава Flightglobal.

Сумата на сделката възлиза на 90 млн. долара. Не е известно колко безпилотни апарати са били поръчани. Доставката им ще се извърши в продължение на близките три години. Освен това израелските ВВС са подписали и осемгодишен контракт за тяхното обслужване.

Първият контракт за доставка на безпилотни апарати Hermes 900 ВВС на Израел подписаха през май 2010 година. Сумата на първоначалната вноска по тази сделка възлизаше на 50 млн. долара, но по-късно контрактът беше разширен с повече от 200 млн. долара. Доставките по този контракт приключиха през 2012 година. – Още за БЛА Hermes

 
Губим офицери без война
03.01.2013, 13:57

о.р. полк. Иван Иванов

 

 

Интервю с о.р. полк. Иван Иванов за Закона за отбраната и за властта на военния министър

 
Бивш началник на Генералния щаб на турската армия е арестуван в рамките на разследването на държавния преврат през 1997 г.
03.01.2013, 10:54

Бившият началник на Генералния щаб на турската армия, генерал Исмаил Хакъ Карадайъ, е бил арестуван в понеделник сутринта в Истанбул по подозрение за участие в държавния преврат, който през 1997 година свали правителството, предаде АФП.

Днес генералът трябва да бъде отведен в Анкара, където ще бъде разпитан в рамките на разследването, което започна миналата година и което вече доведе до ареста на няколко високопоставени военни.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще се освободи от танковете Т-62
03.01.2013, 10:18

T-62През 2013 година Въоръжените сили на Русия ще изведат от въоръжение остарелите средни танкове Т-62. Заповед за снемане от въоръжение на остарелите Т-62 беше подписана още през 2011 година от Анатолий Сердюков, бивш министър на отбраната, съобщава вестник „Известия”.

Т-62 беше създаден на базата на танка Т-55 в края на 1950-те години. Серийното му производство продължи от 1961 до 1975 година. Танкът е въоръжен с оръдие 2А20 с гладка цев 115-мм, а също с картечници калибър 7,62 и 12,7 мм. Т-62 може да развива скорост до 50 км/ч., по шосе може да изминава около 500 км. – Още за Т-62

 
Само 24 офицери ще се обучават редовно във Военна академия
03.01.2013, 10:07

През следващата учебна година Военна академия „Георги С. Раковски” преминава основно към задочно обучение на слушателите по  специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“. По шестте специализации, обявени в заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов, в редовна форма ще се обучават 24 офицери, а в задочна – 67.

Наблюдава се качествена разлика в сравнение с учебната 2012/2013 г. Тогава съотношението е 31 към 11 в полза на редовната форма. Единственото задочно обучение е било в специализация „Организация и управление на административните процеси и дейности в оперативните и тактическите формирования”. В резултат на повечето задочници нараства общият брой на обявените места. За новата година те са 91 срещу 42 за настоящата.

Задочници ще има по всички специализации с изключение на „Сухопътни войски”. Места за редовна форма на обучение няма в специализации „Логистика” и „Административни процеси и дейности”. Ръководителите на структурите  – заявители на задочни слушатели, трябва да знаят, че   осигуряват тяхното настаняване (само за тези, които не са от гарнизон София) за времето на присъствените занятия в Академията.

Рапортите за кандидатстване трябва да се подадат по команден ред до министъра на отбраната в срок до 10 февруари 2013 г. Конкурсните изпити за слушателите са от 15 до 25 април 2013 г.

Изпитите с кандидатите за студенти по специалности от професионално направление „Национална сигурност” са от 25 до 29 април 2013 г. Там местата за „Национална сигурност и отбрана” са четири, за „Логистика на сигурността и отбраната” – две и за „Комуникационни и информационни системи и технологии в сигурността и отбраната” – едно.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военното министерство е харесало златни изтребители трета употреба
03.01.2013, 09:27

Ф-16Нови смущаващи факти излизат около сочения фаворит за бъдещ боен самолет на армията - изтребител F-16 от Португалия. Правителството даде зелена светлина на преговорите за покупка на употребявани изтребители на едно от последните си заседания преди празниците. За девет машини България се очаква да плати 700 млн. лв. Това е двойно повече от сумата - 268 млн. долара, която Португалия е платила през 1999 г. на САЩ, при това за покупка на 25 употребявани F-16, блок 15. Предлаганите на България самолети са били част от тази сделка. Бордните им номера са публикувани в сайта http://f-16.net. Това означава, че харесаните португалски изтребители са трета употреба.

Дни след като кабинетът даде мандат на военния министър Аню Ангелов за преговорите стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага да продаде на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU. Ръководителят на работната група ген. Румен Радев заяви в интервю пред "Преса", че офертите, които покриват българските изисквания, са нови "Грипен" от Швеция, употребявани "Юрофайтър" от Италия и F-16 от Португалия. Той уточни, че офертата на Лисабон е по-ниска от другите предложения и включва всичко необходимо за използваните машини, докато в "ценовите предложения на "Грипен" (Швеция) и "Юрофайтър" (Италия) са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване".

Според генерала самолетите могат да се ползват още 25 години, въпреки че са 30-годишни. Военният министър Аню Ангелов също защити португалската оферта: "Самолети на старо са например МиГ-29, които са купени 80-те години и които не са претърпели никаква модернизация. За самолетите, за които става въпрос, всяка година, всеки три години преминават определена модернизация - смяна на системи, смяна на двигатели. Така че не е важно кога е произведен самолетът, а още колко живот има".

Ангелов очаква до 1 март да има точни резултати от преговорите. "На базата на тези преговори МС ще предложи конкретен инвестиционен проект за типовете самолети и всички останали параметри за неговата доставка и време", обясни той, след като получи мандат от кабинета да търси оферти. На въпрос дали не е рисковано в края на мандата да се сключва подобна сделка министърът отговори: "Нищо по-добре от края на мандата, след като има следващ мандат".

От стенограмата на правителственото заседание на 19 декември става ясно, че премиерът Борисов е доста предпазлив относно бъдеща сделка. "С това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат на МО да може да разговаря и да имаме информация по тази тема", заявява Борисов. Той подчертава, че това ще е в ползва на следващо правителство, което ще вземе информирано решение за подмяна на изтребителите. От последния вариант на правителственото решение отпадна фиксираната сума до 700 млн. лв., както и конкретното описание на офертата "самолети, въоръжение, логистична поддръжка и обучение". От трите оферти, за които говори ген. Радев, само тази на Португалия отговаря на тези условия.

Ако до 1 март правителството вземе само решение за вида самолет, но не се стигне до сделка, на практика може да се повтори ситуацията от Румъния. По време на преходното правителство през 2010 г. военните в Букурещ избраха втора употреба F-16 от САЩ, но липсата на пари спря покупката им. Използвайки избора на предшествениците си, сегашният военен министър Корнелиу Добрицою заяви на 24 септември м.г., че Румъния ще купи 12 F-16 втора ръка от Португалия за 600 млн. долара. До избора им се стигна без конкурс. Част от тези самолети са същите, които са предложени и на България. Това е още една причина българското военно министерство да бърза с португалската сделка.

История

Според източници от военното министерство през 2009 г. португалските ВВС са обявили за продан F-16 с бордни номера 15125, 15126, 15127, 15139, 15128, 15129, 15130, 15137, 15131 и 15138. Българското военно министерство е поискало от тях 6-7 едноместни изтребителя и два двуместни. Обявените за продан самолети са част от доставените през 1999 г. 25 употребявани F-16, блок 15. Те са продадени на Португалия по програмата Peace Atlantis II. Преди това изтребителите са били приети на въоръжение във ВВС на САЩ през 1984 г. Използвани са до 1994 г., след което са преместени във военновъздушната база "Хил" за реконструкция, като до 1999 г. са били консервирани в базата. След като са доставени на Португалия, изтребителите са модернизирани по стандарта MLU (Mid-life Update). Той включва модернизация на кабината до стандартите на по-новите модели F-16, модернизация на радара, подобряване на системата за обмен на данни, нови системи за електронна война.

http://www.segabg.com, Панайот Ангарев

 
Су 39 – прераждането на щурмовака Су 25
03.01.2013, 09:00

Су-39Щурмовакът Су-39 (Су-25ТМ, заводски индекс Т-8ТМ) представлява дълбока модернизация на отлично представилия се предшественик – Су-25. Работите над новия самолет започнаха още през януари 1986 година. Тогава по решение на ВПК при Съвета на министрите на СССР започнаха работи по създаването на модификация на Су-25Т (противотанков вариант, въоръжен с ракети “Вихър”), способен да действа по всяко време на денонощието. Планираше се на новия самолет да се постави ново бордно радиоелектронно оборудване (БРЭО) и да се използва разширена номенклатура от въоръжения. От новия щурмовак се изискваше ефективно използване на оръжията в зоната на целта и надеждно преодоляване на ПВО на вероятния противник, както и възможност за изпълнение на полет на малки височини със следване на релефа на местността .

Първият си полет предсерийният щурмовак Т8ТМ-3 изпълни на 15 август 1995 година. От същата година машината започна да се нарича официално Су-39. Понастоящем са произведени 4 самолета от тази модификация, при това Су-39, както и преди, продължава да преминава през серия държавни изпитания. По мнение на анализаторите, в близко време основната задача на авиацията на отбраняващата се страна ще стане поразяването на ударните бронетанкови съединения на страната агресор или, поне забавяне на темповете на придвижването им в дълбочина на националната територия, за да се даде възможност на сухопътните войски да извършат прегрупиране и да организират активни ответни действия. Съвременният руски щурмовак Су-39 може да решава тази задача в радиус 900 км...........Прочети още

 
Най-доброто руско оръжие през 2012
03.01.2013, 08:54

Пистолет “Чьорний стриж”Руската армия, която през тази година получи допълнително финансиране за сметка на увеличените доходи от продажбата на нефт и газ, върви с пълен ход по пътя на мащабното превъоръжаване, което през периода 2014-2020 година ще обнови военния арсенал, като ще похарчи за целта около 770 милиарда долара.

Разбира се, за никого не е тайна, че в държавата има много видови въоръжение, което може да бъде добра конкуренция в света и което се търси от много армии.

Руското оръжие и военна техника се купуват от повече от 80 страни, при това договорите постоянно се продължават.

Представяме най-доброто руско оръжие за 2012, онова, което най-често беше обсъждано в пресата и при нас на сайта през отиващата си година...........Прочети още

 
Военен началник преби млад сержант
03.01.2013, 08:45

Началникът на Военното окръжие във Велико Търново подполк. Пламен Трендафилов е разследван за побой над млад войник. Проверката по случая се извършва под наблюдението на Окръжната военна прокуратура в Плевен.

Инцидентът станал още на 19 декември в сградата на Военното окръжие в Търново, но едва сега се разбра за него. Потърпевшият сержант Иван Иванов разказал пред разследващите, че в злополучния ден началникът му се нахвърлил яростно с юмруци.

Поводът била неизпълнена добре заповед. След побоя кадровият военнослужещ внесъл жалба в прокуратурата. В нея той твърди, че са му нанесени удари по рамото и главата. В резултат получил силни болки и страдания.

"Срещу подполк. Трифонов е образувано досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда", обясни полк. Георги Лазаров от Окръжната военна прокуратура в Плевен.

Обвинителят допълни, че е разпоредена съдебно-медицинска експертиза, правени са претърсвания и са разпитани свидетели, Трендафилов и Иванов. Битият не е оказал никаква съпротива срещу началника си.

"След намесата на Военна полиция и прокуратурата се оказа, че това е било системен тормоз от постъпването на войника на служба преди шест месеца. Същият началник, който е начело на окръжието от около година, е изземвал изплатените суми за командировки на всички служители", твърдят военни.

Те обаче не пожелаха да застанат с имената си пред "Труд" от страх от наказания. "Наистина се прави проверка и за извършени финансови злоупотреби от Трендафилов", потвърдиха от военната прокуратура.

Подполковникът бе потърсен за коментар, но се оказа в отпуск и с изключен телефон.

http://www.trud.bg/

 

 
Поругаване на Военното разузнаване на България
02.01.2013, 20:24

Поводът да напиша тези редове е разпространеният сборник "Военно разузнаване при комунизма" от комисията, оторизирана да разкрие документите и да обяви принадлежността на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия за периода 9.09.1944 - 16.07.1991 г. В сборника комисията е продължила да поставя Военното разузнаване на една плоскост с бившата ДС, приписвайки му репресивни функции към български граждани.

Многогодишната служба в системата на Военното разузнаване на страната ми дава основание да изразя своето категорично несъгласие с възприетия подход както от авторите на закона, приет от Народното събрание на 6.12.2006 г., така и от членовете на известната комисия.

Службата си във Военното разузнаване започнах от средата на 50-те години на миналия век и я завърших през 1992 г. Започнах като командир на разузнавателен взвод и завърших като началник на отдел в Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА.

Характерът на работата ми позволяваше да бъда в курса на цялостната дейност на Военното разузнаване. В нито една директива, заповед или разпореждане не е била поставена задача на разузнавателна част или отделно подразделение да осъществява репресивна дейност към български граждани. И това не е случайно, защото по своето предназначение, структура и задачи те нямаха нищо общо с каквато и да било репресивна дейност вътре в държавата.

За какво бяха формирани и функционираха разузнавателните поделения и органи в системата на Въоръжените сили? На първо място да добиват информация за поведението на Въоръжените сили на потенциалните противници на Народна република България.

Професионалните разузнавачи недоумяваме: откъде се пръкнаха тези псевдоспециалисти и псевдополитици, които приеха закон, с който да анатемосат стотиците хиляди запасни воини, обвинявайки ги в репресивни действия към българските граждани. Вместо да им изкажат благодарност за достойно изпълнените задачи по гарантиране на националната сигурност, им нанесоха морални укори, посегнаха на конституционните им права - да не бъдат равноправни с всички граждани. Ако някой се беше постарал да прегледа програмите за обучение и наставленията за дейността на тази категория военнослужещи, преди да се приеме прословутият закон, това не можеше да се случи.

Отново потвърждавам, че Законът за досиетата, озаглавен и разписан по този начин, е срам за неговите майстори и час по-скоро трябва да бъде променен.

http://www.duma.bg, полк. о.з. Н. Смилянов

 
Авария с израелски F-16 "Barak"
02.01.2013, 18:44

F-16 "Barak"Днес, само преди няколко часа, изтребител F-16 "Barak" на ВВС на Израел се е разбил при кацане във военновъздушната база Рамат Давид, Северен Израел.

Двамата летци са успели да се катапултират и се намират във военна болница с малки наранявания.

Първоначалните сведения са, че причината за аварията е възникнал технически проблем. Командващият израелските ВВС генерал-майор Амир Ешел е издал заповед за преустановяване на полетите с F-16 "Barak" и е назначил комисия за разследване причините за аварията.

http://www.pan.bg/

 
BAE съвместно с Army Depot работят над създаването военни автомобили
02.01.2013, 18:10

RG 33 MMPV BAE Systems съвместно с Letterkenny Army Depot работят над създаването на автомобил от среден клас с усилена противоминна защита (MMPV, Medium Mine Protected Vehicle), съобщава сайта на BAE Systems.

BAE Systems сключва $37.6-милионен контракт с Letterkenny Army Depot за доставка на резервни части и комплекти за 250 автомобила от среден клас RG 33 MMPV с колесна формула 6х6.

MMPV имат V-образна форма на корпуса, което осигурява добра защита от нетрадиционни взривни устройства. Машината има модулен интериор, високо проходимо шаси и широка възможност за монтиране на различно оборудване.

С резервните части и изготвяните комплекти ще се занимава предприятието на BAE Systems в Анистон, щат Алабама.

 
Новопроизведени и новоназначени офицери в Сухопътните войски
02.01.2013, 14:24

Днес в командването на Сухопътните войски се състоя ритуал по повишаване в звание и представяне на новоназначени офицери. Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов трима офицери са повишени в звание и длъжност. Това са полковник Николай Антонов, подполковник Христо Касабов и подполковник Христо Нейков. Полковник Николай Антонов заема длъжността началник на сектор „:Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” на Командването на Сухопътните войски а подполковник Христо Касабов е главен експерт в същия сектор. Подполковник Христо Нейков е главен експерт в сектор „Продоволствено, вещево и КЕИ имущество”.

От 02.01.2013 г. новоназначените подполковник Христо Нейков и майор Георги Тонин се вливат в редиците на отдел „Логистика” и  отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски” в Командването на Сухопътните войски.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев връчи пагоните на повишените в звание и знака на Сухопътните войски на новоназначените, и им пожела здраве и нови успехи в дейността им!

http://landforce.mod.bg/

 
ВВС на Русия са изпълнили над 35 операции по патрулиране в акваториите на три океана
02.01.2013, 14:05

Ту-95Екипажите на Далечната авиация на ВВС на Русия през 2012 година са провели над 35 полета за патрулиране в акваториите на Атлантическия, Северния Ледовит и Тихия океан, съобщиха от ВВС на Русия.

По време на въздушното патрулиране на екипажите се дават различни задачи от бойната подготовка: дозареждане с гориво във въздуха, изпълнение на тактическите стартове на ракети, извършване на въздушно разузнаване, а също и решаване на задачи на съвместната подготовка с други обединения на ВВС.

Над неутрални води руските самолети са били съпровождани от изтребители на ПВО на Норвегия, Великобритания, САЩ, Япония и редица други страни.

 
Иран показа последната модернизация на AH-1J Cobra
02.01.2013, 12:53

Иран показа последната модернизация на американския ударен вертолет AH-1J Cobra (получени през 1970-те години), наречен  „Тоуфан 2" ( „Буря 2") по време на церемония, на която участва военният министър бригаден-генерал Ахмад Вахиди, съобщава PressTv.

По време на церемонията Вахиди заяви, че хеликоптерът принадлежи към нова генерация бойни вертолети и има модерна технология, включително технологии за високопроцизно поразяване на цели. - (видео)

Той подчерта, че хеликоптерът има последните постижения в електрониката, оптиката, лазера и въоръжението.

Иранският министър похвали „Тоуфан 2" като символ на креативност на фона на вражеските санкции.

Вахиди допълни, че предстои масово производство и драстично ще увеличи бойната сила на иранските въоръжени сили.

Хеликоптерът бе показан по време на последния - шести - ден от ученията на ВМС на Иран, проведени от Ормузкия проток до Индийския океан.

Военноморските сили на Иран постигнаха на ученията "Велаят-91" всички поставени цели, заяви контраадмирал Амир Растагери.

Иран показа първите произведени в страната хеликоптери по време на изложение на 12 декември 2012 година. Хеликоптерите „Панха 1" и „Панха 2" са създадени да участват във военни операции и логистични мисии. Те могат да извозват 14 и 18 души респективно.

По време на изложението на иранския остров Киш бе показан и хеликоптерът „Шахриар", който е с два двигателя и побира 20 пасажери.

http://news.ibox.bg/

 
Русия започва мащабна модернизация на Су-27
02.01.2013, 12:40

Су-27СМ3През настоящата година в Русия ще започне мащабна модернизация на Су-27, като отговор, може би на Китай. Вероятно първите 12 ще бъдат модернизирани в Комсомолск на Амур, като впоследствие процесът ще бъде прехвърлен в ремонтните заводи.

ОАО КнААПО Ю.А. Гагарин, няма възможности да поеме голяма държавна поръчка. Според изказване на директора на завода А.И. Пекарш, тази година ще бъдат произведени двойно повече нови самолети в сравнение с 2012 година, когато бяха предадени около 20 нови машини без прототипите. Целта, която е поставена, страната да посрещне 2021 година с повече от 160 модернизирани и нови Су-27СМ3 и следващи модификации.

Коментар:

Самолетите на първите два полка, които бяха модернизирани, също ще бъдат доработени до новия вариант. Средно за тази и следващите 7 години трябва да бъдат модернизирани повече от 20 самолета годишно. – Още за Су-27

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия създава нови типове междуконтинентални ракети
02.01.2013, 12:24

РС-24 "Ярс"Русия и Китай модернизират стратегическите си сили. Русия разработва най-малко две съвършено нови междуконтинентални балистични ракети. Един от тези проекти, по данни на руските медии, е гигантската ракета на течно гориво „Сармат”, която ще замени съветският комплекс РС-36М «Воевода», по-известен със западното название «Сатана».

Комплексът „Воевода” дълги години беше важен компонент на руските стратегически ядрени сили. Това са най-тежките от намиращите се сега на въоръжение в света междуконтинентални балистични ракети. Теглото им надвишава 200 тона, а ракетните двигатели носят до 10 ядрени бойни глави и голямо количество средства за преодоляване на Противоракетна отбрана (като лъжливи цели). Далечината на полета на ракетата може да достигне от 11 до 16 хиляди км.

По маса с РС-36М може да се сравни само китайската междуконтинентална ракета DF-5, която тежи 183 тона, но тя е по-малко съвършена. Китайската ракета се нуждае от продължителна подготовка преди старта, зареждането отнема до 2 часа. Това прави ракетата уязвима за първи удар. Но Китай запазва около 20 ракети DF-5A, тъй като това са единствените досега китайски стратегически системи, позволяващи да бъде нанесен удар във всяка точка на територията на САЩ.

Русия и Китай избраха различни начини за смяна на основните си тежки ракети. Русия реши да възроди системата РС-36 на ново техническо ниво. Изборът на ракета на течно гориво е свързан с това, че в сравнение с ракетата на твърдо гориво ще носи голям полезен товар. Русия очаква в бъдеще САЩ да започнат разполагането на средства за Противоракетната отбрана (ПРО) в космоса, а също и да засилят възможностите на ПРО в Европа. По-тежка и мощна ракета може със сигурност да преодолее тази отбрана.

Освен това, ракетата на течно гориво с нейния полезен товар ще позволи да бъде създадено стратегическо високоточно оръжие с неядрени боеприпаси и практически глобална досегаемост. Русия може да създаде такова оръжие в случай, че САЩ започне работа над подобно оръжие.

Паралелно с тежката ракета на течно гориво в Русия работят и над нова мобилна ракета с твърдо гориво, която ще замени в производството комплексите „Топол-М” и „Ярс”. Така, Русия иска в близко бъдеще да запази стратегическите ядрени сили, състоящи се от мобилни ракети и тежки ракети с течно гориво с шахтово базиране.

Що се касае до Китай, известно е, че освен произвеждащата се в момента мобилна ракета на твърдо гориво DF-31A, страната разработва по-тежка ракета на твърдо гориво с разделяща се бойна глава. Тази ракета също така е отговор на засилването на американските системи за Противоракетна отбрана, но ще и бъде трудно да постигне далекобойността и полезния товар на DF-5.

Този подход съответства на китайската стратегия за строителството на ядрени сили. Китай изначално не се стремеше към ядрен паритет със САЩ, обръщайки основно внимание на поддържането на голяма ракетна групировка, способна да оцелее при първия удар и да нанесе ответен удар. – Още ракети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министерство на отбраната на Русия планира до 2020 г. да започне строителството на арктически кораби
02.01.2013, 12:12

Строителството на кораби за ВМС на Русия за решаването на задачи в Арктика ще започне до 2020 г., предаде РИА Новости, позовавайки се на Министерство на отбраната.

Главното командване на МВФ и Обединената корабостроителна корпорация вече са започнали реализирането на програми за обновяване състава на корабите, подсигуряващи далечната морска зона.

„Планира се до 2016 г. МВФ да получи 11 снабдителни и специализирани кораба, способни да изпълняват възложените им задачи по снабдяването на бойните кораби на ВМФ в различни ширини”, се казва в съобщението.

http://www.focus-news.net/

 
Талибаните сравниха US ролята в Афганистан с Виетнам
02.01.2013, 10:09

Талибаните оприличиха заплануваното изтегляне на американските сили от Афганистан с изтеглянето от Виетнам, съобщава „Дейли стар".

В съобщение на екстремистите се посочва, че продължаващото предаване на охранителните операции от американските към афганистанските сили наподобява на изтеглянето на САЩ от Южен Виетнам, което доведе до победа на комунистите през 1975 година.

„Те искат да напуснат Афганистан, както те обърнаха опашка и избягаха от Виетнам. Когато САЩ бяха изправени пред пълно унищожение във Виетнам, те излязоха с формулировката, че са „постигнали победа", след което избягаха, и сега искат да използват формулата „прехвърляне на сигурността и изтегляне от Афганистан", пояснява се в съобщението.

САЩ изтеглиха войските си от Южен Виетнам през 1973 година, оставяйки южните виетнамски войски сами да се справят с виетнамците от севера и Виет Конг, които две години по-късно маршируваха в Сайгон.

Чуждестранният контингент трябва да се изтегли от Афганистан до края на 2014 година, въпреки че САЩ ще оставят сили в страната за подготовка на афганистански войници и полицаи.

http://news.ibox.bg/

 
Русия с мащабни военноморски учения на четири флота в началото на 2013 година
02.01.2013, 10:05

В съответствие с плана за подготовка на Въоръжените сили през 2013 година, в края на януари в акваторията на Средиземно и Черно море ще бъдат проведени учения на ВМС на Русия, в които ще участват сили на Северния, Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския флот, съобщават от пресслужбата на министерството.

„Основната цел на ученията е отработването на въпросите около създаването на съвместни сили извън пределите на Руската Федерация, планиране на използването им, както и изпълнението на съвместни действия в състава на обединената групировка по единен замисъл", допълват още от пресслужбата.

Mаневри от такъв мащаб се правят за първи път през последните десетилетия. В момента корабите пътуват към районите, в които ще се провеждат ученията.

http://www.interfax.ru/

 
Европа на кръстопът в отбранителната политика
02.01.2013, 09:00

В последно време, когато говорим за европейски военни сме свикнали да става въпрос за участието им в операции зад граница, поредното намаляване на бюджета или скандал около някоя оръжейна сделка. Изглежда обаче, че преди да започнем „да оправяме“ чуждите проблеми ще се наложи да „оправим“ собствените си – подобно на всички останали области и тази на сигурността и отбраната „не се измъкна суха“ от водовъртежа на кризата.

Последните събития в страните от Близкият Изток – и в частност т. нар. „Арабска пролет“ показаха една много важна характеристика на европейските отбранителни възможности, а именно, че те са на кръстопът и то на ниво много по–критично, отколкото повечето политици биха признали (или биха разбрали).

Според бившият председател на Военния Комитет (ВК) на Европейският Съюз (ЕС), ген. Х.Сайрен нещата са „отишли твърде далеч“.

„Маргинализирането на Европа не е риск, а факт.“ заяви той през септември.......Прочети още

 
Военни на съд за взривовете край петолъчката
02.01.2013, 08:45

Военни от няколко български поделения може да получат обвинения заради взривените складове за боеприпаси край Петолъчката. При гърмежите в началото на лятото загинаха трима мъже от работилницата за утилизация, а складовете бяха напълно унищожени, като пострадаха и част от къщите в района.

Разследването на инцидента до момента сочи, че най-вероятно фирмата собственик на взривените халета е унищожавала боеприпаси незаконно, пише днес вестник "Монитор". По данни на следствието на дружеството с помощта на няколко военнослужещи на средни нива в йерархията е присвоявала незаконно взривни вещества. Има данни, че в складовете са извършвани нерегламентирани манипулации върху боеприпасите, което пораждало съмнения, че е имало опит за извличане на взривни вещества обясниха пред „Монитор” запознати със следствието.

По документи единственото задължение на „Берета” било да осигури площадка и да взриви боеприпасите, без да извършва действия като рязане.

„Изпълнителят трябва да отговори защо бойните части не са били взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации”, обясни още през лятото военният министър Аню Ангелов. По думите му в договора с фирмата е било предвидено да се утилизират 346 бойни части, като всяка една от тях съдържа 139 кг взривно вещество. Заради тези нарушения се очаква шефът на фирма „Берета Трейдинг” и няколко униформени, които е трябвало да следят за процеса на утилизация на снаряди в сливенското с. Лозенец, да бъдат изправени на съд за взривовете край Петолъчката.

Преди два месеца срокът на разследването беше удължен заради комплексната експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса какво е било количеството на складираните взривни материали, колко от тях са гръмнали и защо. Проверката трябва да установи освен колко струват разрушените складове и техниката в тях и пораженията върху къщите в близките села. 164 жилищни сгради и 5 обществени са пострадали при взрива на 5 юни край Петолъчката. Пораженията главно са счупени стъкла, паднали мазилки и изкъртени врати. Дни след инцидента от фирмата собственик на цеха за утилизация „Берета Трейдинг” заявиха, че ще възстановят материалните щети по жилищните и обществените сгради в района на взривовете. По случая бяха разпитани много свидетели, проведени бяха и повторни разпити.

Силната експлозия избухна в ранния следобед на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси между пътен възел Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Трима загинаха, а 18 души пострадаха. Жертвите бяха издирвани в продължение на четири дни и бяха обявени за мъртви на 8 юни.

 
Руското оръжие набира популярност в света
02.01.2013, 08:35

Военнотехническото сътрудничество (ВТС) ще донесе на Русия 15 милиарда долара – това е общата сума на договорите, сключени от Русия през 2012 година. Руското оръжие отново привлича чуждестранните купувачи. Ще зарадва ли това обаче западните партньори?

Позицията на световния пазар за въоръжение е своего рода показател за успеха на една или друга държава, на нейната научно и техническо развитие. И в този ключ може да се каже, че позициите на Русия на световната сцена укрепват. Въпреки кризата в края на 90-те днес военнопромишленият комплекс на Русия (ВПК) е сериозен играч, допуска военният репортер на вестник „Комсомолская правда“ Виктор Баранец:

   - Ние твърдо стоим на втора позиция след САЩ и това е добра позиция, защото имаше период през 90-те години, когато се озовахме в края на първата десетка. И това, че увеличаваме износа си на оръжие, говори много. Преди всичко за това, че слуховете за гибелта на военнопромишления комплекс са преувеличени, че имаме сектори с оръжие, което отговаря на световните стандарти. Сами разбирате, че некачествено оръжие никой няма да купува. На верен път сме.

Безспорно, това положение не може да не ни вдъхва оптимизъм, казва Виктор Баранец. Но едва ли влиянието ни на пазара на военнотехническото сътрудничество ще зарадва основните ни конкуренти. И в борбата за пазара са готови на всичко:

   - Какво да очакваме от тях? Преди всичко – мръсотии и от англичаните, и от американците, когато става въпрос за търгове, където се предлагат самолети, вертолети, дизелови подводници, ПВО-системи, танкове или стрелково оръжие. Ето тук съм абсолютно убеден, готов съм фуражката си да изям, че от тях трябва да се очаква преди всичко подлост, измами, провокации и т.н. Винаги е било така.

Но дори и да няма провокации, без агресивна информационна война за купувача няма да мине, убеден е репортерът на вестник „Военно-промишлен куриер“ Олег Фаличев:

   - Ще ни пречат чрез пробутване и реклами на марките си. Във войната всички средства са позволени, а борбата за пазара е също война, тук ще им е важно да създадат добър имидж при лоша игра и обратно, лош имидж при добра игра. Те ще се опитват всячески да убеждават, че нашето оръжие не издържа конкуренция.

Но разширяването на търсенето на руско оръжие говори за обратното. Руската военна продукция привлича както отдавнашните ни партньори, така и нови купувачи. При това военнотехническото ни сътрудничество с тях преминава на качествено ново равнище, убеден е военният експерт Иля Крамник:

   - Сега военно-техническото ни сътрудничество с Виетнам се осъществява при съвършено други условия, отколкото по времето на СССР. Сега то е чисто комерсиално. Макар че Виетнам получи кредит, това са вече съвършено други условия на кредитиране. Що се отнася до други региони, да вземем Латинска Америка.Тя е интересна с това, че там ние за първи път участваме като търговски доставчик. Освен това от нашите оръжия се интересуват такива страни, като Бразилия, която става все по-самостоятелен производител на оръжия и военна техника.

Но работата не се ограничава с продажбата на оръжия. Русия продължава сътрудничеството си в сферата на военното образование. В Латвия, въпреки сътресенията, тази сфера в руското военно-търговско сътрудничество се е запазила и това е голям успех, убеден е Виктор Баранец:

   - Искам да припомня на радиослушателите, че въоръжението на либийската армия е около седемдесет процента съветско и руско. Безспорно, само в Русия може най-добре от всички да научат специалистите да работят с тази бойна техника. Тук виждаме един много любопитен феномен – властта в Либия се смени, а посоката на военно-търговското сътрудничество остана същата. Това много ни радва, защото след руското оръжие в Либия идва ред и на руската политика.

Намирането на общ език с новите либийски власти днес ще бъде много полезно. При което не толкова в икономически план, колкото в геополитически. Ако военнотехническото сътрудничество между Москва и Триполи укрепне и привлече и други държави на Магриб, можем да говорим за постепенното връщане на руското влияние в Африка. – Още руски ВПК

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Индия и Пакистан размениха ежегодните списъци с ядрените си комплекси
02.01.2013, 01:20

Индия и Пакистан размениха ежегодните списъци с техните ядрени комплекси, което е част от споразумение, забраняващо да се атакуват обектите, съобщава АП.

В съобщение на индийското Министерство на външните работи се казва, че списъците са разменени в Ню Делхи и в Исламабад.

Размяната се осъществява всеки първи ден от новата година от 1992 година насам, което е част от споразумението.

Индия и Пакистан участваха в три войни помежду си, откакто получиха независимост от Великобритания през 1947 година. Отношенията между тях се подобряват, след като Индия ги замрази заради терористичната атака в Мумбай през 2008 година. Тогава загинаха 166 души.

Индия обвинява за атаката пакистански екстремисти, а Пакистан от своя страна отхвърля обвиненията.

http://news.ibox.bg/

 
Дългият живот на „Си Спарроу”
02.01.2013, 00:56

Evolved SeaSparrow MissileКомпанията Raytheon Missile Systems е получила контракт на стойност над 350 млн долара за производството и техническото обслужване на зенитните ракети RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) за ПРО на корабите на ВМС на САЩ и страните-съюзници. Тази свръхзвукова ракета е създадена от консорциум от страни от НАТО. Контракта е за периода 2013-2015 година.

За сега не се съобщава количеството на закупуваните ракети, но ако се изхожда от това, че стойността на една ракета е около 850 хиляди долара, то тяхното количество може да достигне до 260 единици.

84% от произведените ракети ще постъпят на въоръжение на корабите на американските ВМС, а останалите ще бъдат насочени в разпореждане на флотовете на Австралия, Дания, Канада, Германия, Норвегия, Гърция, Холандия, Испания и Турция. ВМС на Япония и Тайланд също ще получат такива ракети по линията на програмата за чуждестранни военни продажби на американското правителство.

Първите ракети Evolved SeaSparrow Missile бяха развърнати през 2004 година за унищожаване на високоманеврени свръхзвукови крилати ракети, които се определят като сериозна заплаха за самолетоносачите и другите бойни кораби. Последната версия на ракетата включва в себе си усъвършенствана глава с полуактивно радиолокационно насочване, по-мощен двигател и по-голяма точност на попадение в целта.

Най-новата версия на ракетата, която е планирано да бъде приета на въоръжение през 2020 година, ще има нова бойна глава и напълно активна радиолокационна глава за насочване. – Още за SeaSparrow

 

 
Дамаск е потвърдил задържането на турски летци
01.01.2013, 18:34

В Дамаск потвърждават, че в района на Алепо сирийските войски задържали няколко турски летци, за които се предполага, че са се готвели да проникнат на военното летище. Съобщение за този инцидент е било публикувано от сирийския вестник „Ал-Ватан” с позоваване на източници в сирийската армия.

Вестникът съобщава, че в провинция Алепо четирима турски военни летци са били задържани край летището, около което се намирали заедно с „въоръжена група”. Всичките били задържани от охраната на летището.

Генералният щаб и източници в министерството на външните работи на Турция опровергават тази информация.

 
Иран тества нови ракети по време на учение
01.01.2012, 17:23

ракетa "Ghader" По време на учението „Velayat-91” иранските ВМС са извършили реални стрелби с нови протиковокорабни ракети. Според националната телевизия в последния ден една от използваните ракети е била "Ghader" – тя влиза на въоръжение в иранската армия и военноморската дивизия на Корпус стражите на ислямската революция през 2011 година.

Има далечина на действия около 200 км и лети ниско над водната повърхност, което я прави трудно откриваема за РЛС. По време на морските маневри са използвани и различни системи за РЕБ.

Според иранските военни са осуетени 30 опита на кораби, БЛА и разузнавателни самолети на ‘извънрегионални сили’ (така Иран нарича силите на САЩ и съюзниците им) да навлязат в района на учението. - Виж снимки от учението

/Pan.bg/

 
Завърши доставката на втора батарея въоръжена със ЗРК „Тор-М2” в Белорусия
01.01.2013, 16:04

ЗРК "Тор-М2"Завърши доставката за ВВС и ПВО на ВС на Белорусия на втора батарея ЗРК „Тор-М2”, съобщи пресслужбата на военното ведомство на РБ. ЗРК са постъпили на въоръжение в 120-та зенитно-ракетна бригада на Западното оперативно-тактическо командване.

Доставката е извършена в рамките на Държавната програма за въоръженията през периода 2006-2015 година с помощта на руското правителство, което е предложило преференциални цени.

„Тор-М2” се явява ефективно средство за поразяване на самолети, вертолети, аеродинамични безпилотни летателни апарати, управляеми ракети и други елементи на високоточното оръжие, летящи на средни, малки и пределно малки височини в сложна въздушна и радиоелектронна обстановка.

Батареята ЗРК „Тор-М2” в състава си включва четири бойни машини и е способна да поразява едновременно до 16 цели, летящи със скорост до 700 м/с на далечина до 12 км и височина до 10 км при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

Системата е напълно автоматизирана и човешкото участие в управлението е сведено до минимум.  – Още за ЗРК „Тор”

 
Тайван започва модернизация на AIDC F-CK-1
01.01.2013, 13:05

F-CK-1A Тайван ще модернизира част от произведените в страната самолети AIDC F-CK-1 Ching-kuo до края на 2013 година.  На около 70 машини ще бъдат сменени радарите, бордовото оборудване и системите за РЕБ.

През следващите две години ще бъдат модернизирани и останалите самолети. Те бяха въведени на въоръжение през 1992 година, като през 2009 година започна работа по четиригодишна програма за тяхната модернизация и удължаване на ресурса с 20 години. В нея ще бъдат вложени 500 милиона долара за доработка на първите варианти A/B до последните произведени C/D. От 1990 до 2000 година в Тайван бяха произведени около 130-135 машини. Има данни за няколко загубени.

Коментар:

При вариантите C/D, кабината е почти, като на F-16.

/aeronews.alle.bg /

 
В Балтийско море ще бъдат проведени руско-шведски учения
01.01.2013, 12:57

Военнослужещи от Балтийския флот на РФ, заедно с военни моряци на ВМС на Швеция ще отработят в Балтийско море по време на учения въпроси по издирване и спасяване на аварирала подводница, съобщиха от пресслужбата на Балтийския флот.

В сценария на руско-шведските учения е включено „издирване на аварирала подводница, лежаща на дъното на морето”, на която трябва да бъде определено местоположението, да бъде изследван корпуса й с използване на необитаеми телеуправлявани подводни апарати и да бъде организирано изваждането на екипажа на повърхността с помощта на дълбоководен спасителен апарат.

 
Какво носи 2013-а на армията?
01.01.2013, 12:48

2013 година настъпи! Честито на всички и дано хубавото е повече от лошото. В края на 2012 г. в едно от интервютата си министърът на отбраната Аню Ангелов направи следната равносметка и прогноза: „Най-важното е, че изпълнихме всички задачи, които стояха пред нас в Плана за развитие на въоръжените сили за една от най-тежките и най-негативни за военнослужещите реформи - реорганизация на тактическите поделения от Сухопътни войски основно и другите видове въоръжени сили, с което трябваше да освободим хора, които заемаха определени длъжности, които са предвидени за съкращаване.

Естествено всеки един военнослужещ приема това с известна доза разочарование, но тази реорганизация е наложителна. Тя беше наложителна и ще продължаваме да я провеждаме така, както е заложена в нашия план.”......... Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}