Юни 2006 г.

Архив - юни 2006 г.

 


    30.06.2006, 19:00                                                                              

„Киберкуче” за морските пехотинци на САЩ„Киберкуче” за морските пехотинци на САЩ

Два четириноги робота BigDog, разработени от компанията Boston Dynamics, са били демонстрирани в авиобазата на Корпуса морска пехота на САЩ New River, съобщава Spacewar.com.
    BigDog е най-голямото и перспективно изделие на Boston Dynamics. Робота може да ходи, бяга и да преодолява препятствия на пресечена местност. Движението се осигурява от бензинов двигател и хидравлична система.
    Краката на робота са точно копие на кучешките крайници. В тяхната конструкция са включени амортизиращи елементи, гасящи енергията при удари. Дължината на робота е 1 метър, височината е 70 сантиметра, а теглото 75 килограма, което съответства на размерите на голямо куче.
    Роботът е снабден с бордови компютър, които го управлява в съответствие с обстановката около него. Многочислени сензори позволяват на оператора на BigDog да следи за неговото местоположение, за разположението на собствените и противникови сили, а също и да контролира състоянието на бордовите системи на робота.
    "Киберкучето" може да се движи със скорост от 5 км/ч и да преодолява наклони до 35 градуса. Може да носи въоръжение или друг полезен товар с общо тегло около 50 килограма.
    Създаването на тази машина е било финансирано от агенцията за перспективни военни изследвания - Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).   30.06.2006, 18:00

САЩ модернизират старите си термоядрени бомбиСАЩ модернизират старите си термоядрени бомби

Министерството на енергетиката на САЩ е удължило срока за експлоатация на термоядрените бомби B61, съобщава Washington Times.
    Авиационните бомби B61 са най-старите намиращи се на въоръжение ядрени боеприпаси на САЩ. Производството на тези неуправляеми бомби е започнало през 1967 година и влизат в арсенала на стратегическите бомбардировачи B-2 и B-52. Планира се, че след модернизацията, бомбите B61 могат да останат на въоръжение до 2020 година. Самата модернизация е включвала замяната на близо шест хиляди елемента от конструкцията на боеприпаса.
    Пентагона разработва планове за използването на тези бомби за поразяване на силнозащитени цели, като ракетни шахти, командни пунктове и ядрени обекти на територията на Иран и Северна Корея.
    Термоядрените заряди на бомбите B61 се изготвят от уран. Тротиловият им еквивалент може да варира от 10 до 300 килотона, в зависимост от поставените задачи. В момента в арсеналите на ВВС на САЩ се съхраняват 750 бомби от този тип.
    Предполага се, че това удължаване на срока на служба на тези боеприпаси ще струва на САЩ около 470 милиона долара.
    В условията на забрана за провеждане на ядрени изпитания, модернизацията на старите боеприпаси се явява главното средство за поддържане на ядрените арсенали в бойна готовност.


   30.06.2006, 09:30
Румънските войски ще се изтеглят от ИракРумънските войски се изтеглят от Ирак

Румънският премиер Калин Попеску Таричану заяви вчера, че ще предложи изтеглянето на румънските войски от Ирак поради "човешката и финансова цена" на румънското присъствие в арабската страна, предаде АФП.
    Това е първият път, когато Букурещ, който от самото начало е съюзник на Съединените щати в Ирак, споменава за изтеглянето на около 890 свои военни, разположени в страната. Таричану уточни, че ще поиска от Върховния съвет за отбрана на страната изтеглянето на румънските войски от Ирак. Възложих на министъра на отбраната Теодор Атанасиу да поиска от съвета изтеглянето на войските, заяви румънският премиер на пресконференция.  
    Сред мотивите, довели до изненадващото решение, Таричану посочи подобните мерки, предприети напоследък от няколко страни, сред които Италия, под чието командване се намират румънските войски в Ирак. Румъния ще продължи да изпълнява задълженията си като член на НАТО в рамките на мисии с мандата на алианса, ООН или ЕС, но ще прекрати участието си в други военни мисии, уточни Таричану. Той посочи, че ще информира президента Траян Бъсеску за решението, прието на среща на Национално-либералната партия. По думите му, за решението ще бъде информирано и посолството на САЩ в Букурещ.
    Бъсеску, който е убеден поддръжник на САЩ, неколкократно заяви през последните месеци, че румънските войски ще останат в Ирак толкова, колкото е необходимо. Той увери, че евентуално изтегляне на Румъния ще бъде решено единствено със съгласието на другите членове на коалицията, ръководена от Вашингтон.


  30.06.2006, 08:00

Финландската фирма Patria започва производството на нова минохвъргачка NEMOФинландската фирма Patria започва производството на нова минохвъргачка NEMO

Минохвъргачката NEMO се разглежда като алтернатива на усъвършенстваната 120 мм сдвоена минохвъргачна система (AMOS), която бе разработена от компанията Patria, съвместно с  BAE Systems Hagglunds.
    AMOS в момента се произвежда за финландските въоръжени сили (FDF), които са поръчали 24 системи и се монтират на базата на  Patria Vehicles AMV. Първите две системи AMOS бяха предадени на FDF в началото на тази година.
    Основното преимущество на NEMO е неговото сравнително малко тегло (около 1500 кг), което позволява да се монтира на голямо количество колесни и верижни машини, докато системата AMOS тежи 4 тона.
    120мм гладкоцевна минохвъргачка NEMO по своите балистични характеристики е близка със 120 мм сдвоена система AMOS. През месец май преминаха всички стрелкови изпитания.
    Екипажа на системата NEMO се състои от водач, командир и двама зареждащи. Зареждането е полуавтоматично, т.е. снаряда първо трябва да се сложи в зареждащото устройство.
    Според данни на компанията Patria, скорострелността на минохвъргачката е три снаряда за 12 секунди, като системата може да използва различни по тип боеприпаси.
    Вертикалното и хоризонталното насочване се осъществява с електрически привод, които има ръчно спомагателно дублиране.
    Системата е снабдена с дневно/нощен прицелен комплекс за водене на огън без да се излиза от машината. Първият образец на NEMO е снабден със същата компютъризирана система за управления на огъня, както и на AMOS.
    Монтира на  Patria AMV 8x8, системата NEMO може да има БК от 50 120 мм снаряда.   

 


  29.06.2006, 11:30

Руски ракетни двигатели РД-180 са доставени в САЩРуски ракетни двигатели РД-180 са доставени в САЩ

Поредната партия руски двигатели РД-180, закупени от САЩ за своите ракети – носители (РН) "Атлас", е доставена в страната.
    За това пред кореспондент на АРМС-ТАСС днес е съобщил официален представител на авиокомпанията "Полет", с чиито самолет Ан-124-100 "Руслан" е било осъществено транспортирането на високотехнологичния товар.
    Ракетните двигателите РД-180, създадени от фирмата "Энергомаш", имат тегло  5330 кг, височина 3,58 м и диаметър 3,2 м. Работят с кислородно - керосиново гориво. „Двигателите са разположени в специални контейнери, в които се поддържа необходимата температура и влажност”, - е пояснил представителя на авиокомпанията.
    Фирмата "Энергомаш" заедно с „Пратт енд Уитни" са спечелили тендер за производството на 50 двигателя за американските РН "Атлас". В рамките на договора вече са доставени 36 двигателя, като 14 от тях успешно са извели в космоса ракети "Атлас" с различни космически апарати. 


   29.06.2006, 09:00

TEREM-VarnaРуски военни кораби ще се ремонтират във Варна

Варненският „ТЕРЕМ-флотски арсенал" ЕООД ще ремонтира руски военни кораби, а средствата ще са за сметка на дълга ни към министерството на отбраната на Руската федерация. Това съобщи пред „Сега" вчера зам.-министърът на отбраната Спас Панчев.
    От два дни работна група, водена от зам. - директора на руската федерална служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Петухов, разисква в София погасяване на стари задължения.
    „По този начин ще успеем да осигурим и допълнителна работа на ТЕРЕМ и ще изчистим задълженията си", каза Панчев. Той не пожела да каже какъв размер е дългът, който най-вероятно е натрупан от дадено преди години оръжие и боеприпаси.
    Според Панчев руската страна не се притеснява да докара за ремонт военни кораби в страната ни, която вече е член на НАТО.
    Ще се търсят варианти и за формирането на център за модернизация, ремонт и поддръжка на руска военна техника и въоръжение. Предложението е той да бъде в Пловдив. Актуалната тема за възстановяване на летателната годност на самолетите МиГ-29 изисква на всеки три месеца да се обменя информация за спазването на графика и възникващи трудности. „Руската страна изпълнява изискванията на договора, възникват въпроси с плащанията, които ще разрешим. Това не влияе на работата. Ще имаме самолети, с които ще изпълняваме ангажиментите си, поети към НАТО", допълни Панчев.

 


  28.06.2006, 16:00

Първата ескадрила Rafale във ВВС на ФранцияПървата ескадрила Rafale във ВВС на Франция

Във ВВС на Франция в строя влезе първата ескадрила въоръжена с новите изтребители Rafale, произведени от компанията Dassault, съобщава Timesonline.
    Rafale, както и предните машини на Dassault, се отличава с високото ниво на използваните нови технологии. Той е способен да води маневрен въздушен бой, да нанася удари по земни цели, в това число с използване на ядрено оръжие (ракети ASMP или бомби), да извършва прехват на скоростни и малкозабележими цели, да извършва разузнавателни полети. Rafale не е изпълнен по технологията „Стелт”, но е с доста по ниска радиолокационна контрастност от своите предшественици.
    Rafale трябва да стане „единен изтребител” за ВВС и авиацията на ВМС на Франция. Той ще замени намиращите се на въоръжение самолети "Мираж F.1", "Мираж 2000" и "Супер Етандар".
    Създаването на Rafale (име на един от крайбрежните ветрове) струва на Франция около 28 милиарда евро.Стойността на една машина превишава 80 милиона евро. Заради високата цена, Франция до момента не е успяла да получи поръчки от чужбина.
    За френските ВВС са поръчани 294 единици.
    Проектът Rafale се роди през 80-те години, когато Франция взе решение да излезе от програмата за строителството на европейски изтребител Eurofighter. Машините са много близки по своите бойни характеристики и цена, но френския самолет се проектираше и като палубен, това което не бе направено при създаването на Eurofighter.

 


  28.06.2006, 11:30

В Русия се разби щурмови самолетВ Русия се разби щурмови самолет

Днес в 10:18 минути (московско време) по време на планов полет в района на Брянск претърпя катастрофа военен самолет Су-25. За това е съобщил началника на прес – службата на ВВС на Русия полковник Александр Дробышевски.
    Според думите на Дробышевски, в резултата на аварията пилота на самолета е загинал.
    Машината е паднала в горски масив. Причините за катастрофата се изясняват.
Су-25 е приет на въоръжение през 1980 година. Общата му маса при излитане е 14600 кг., максималната скорост достига 975 км/ч, боен радиус – 750 км., практически таван – 10000 метра, боен товар повече от 4 тона разпределен на 10 подвески. Екипаж – един човек.


  28.06.2006, 09:30

Съкращават 300 генерала в армията на РусияСъкращават 300 генерала в армията на Русия

От месец юли до края на годината Министерството на отбраната ще извърши съкращаване на 300 генералски и адмиралски длъжности.
    Както съобщава изданието „Коммерсант”, указ за това вече е подписан от президента Владимир Путин. Според думите на министъра на отбраната на РФ Иванов, към края на 2006 година структурата на руската армия ще съответства на „стандартната световна практика”, при която на 1000 военнослужещи се полага по един генерал.
    Главните жертви на реформата ще станат техниците и тиловаците, представителите на инженерните и химическите войски. Генералската реформа ще засегне и редица щабни длъжности. Например в армиите, длъжността заместник на командващия по тила и по въоръжението ще се заемат от полковници. Полковници ще оглавяват щабовете на корпуси, полигоните и космодрумите.
    За предстоящите съкращения  на 300 от наличните в момента в армията и флота 1382 генералски и адмиралски длъжности Иванов обяви за първи път през ноември 2005 година по време на традиционните командирски сборове в присъствието на президента Путин. Тогава министъра на отбраната съобщи и за планираното до 2011 г. намаляване на армията с 34 хиляди човека – от сегашните 1 милион и 134 хиляди на 1,1 милион военнослужещи.


  27.06.2006, 16:30

Литва си хареса военно – транспортните самолети C-27J „Спартан”Литва си хареса военно – транспортните самолети C-27J „Спартан”

Литва ще закупи за своите военно – въздушни сили три военно –  транспортни самолета C-27J, съобщава Defensenews.com.
    Двумоторните транспортни самолети производство на италианската компания Alenia Aeronautica, част от концерна  Finmeccanica, трябва да заменят намиращите се във ВВС на Литва съветските леки транспортни самолети Ан-26.
    Самолетът C-27J, участващ и в конкурса на
ВВС и армията на САЩ по програмата "единен военно – транспортен самолет (ВТС)" (Joint Cargo Aircraft program) е създаден през 1999 година
специално за военни цели. Максималният му полезен товар е 11, 5 т. Може да транспортира 68 въоръжени бойци или 46 парашутисти. Максималната далечина на полета с 6 тона товар е 4260 м. с максимална скорост от 550 км. Има възможност да превозва 36 ранени на носилки. Оперира на почти всички видове площадки. Товари стандартни НАТО-палети и може да ги десантира по парашутния способ от средна, малка и пределно малка височина. Има както граждански, така и военна сертификация. Тестван е в температурен диапазон от плюс 45 градуса в Саудитска Арабия до минус 42 градуса в Швеция и може да изпълнява бойни задачи при всички климатични условия.
    Радиоелектронното оборудване на самолета е създадено на основата на оборудването на четиримоторният среден транспортен самолет C-130J Hercules, основен военно – транспортен самолет на НАТО.
    Самолети C-27J се доставят за ВВС на Италия, Гърция (по 12 машини) и България (очакват се осем машини). Първата машина трябва да влезе в състава на ВВС на Литва в края на 2006 година, а последната – през 2009 година.


   27.06.2006, 13:30

ГАЗ ще участва в „МВСВ-2006” с уникална амфибияГАЗ ще участва в „МВСВ-2006” с уникална амфибия

На Московското международно изложение на военна продукция за Сухопътните войски "МВСВ-2006 (IDELF-2006)", което ще се проведе от 2 до 6 август, автомобилната фирма ГАЗ ще представи нова военна техника, съобщава прес – службата на изложението.
    Един от централните експонати ще бъде автомобилът ГАЗ-3937 "Водник". Тази машина на шаси от колесната формула 4х4 представлява многофункционално транспортно средство с висока проходимост. "Водник" има модулна конструкция, позволяваща на него да се монтират блокове с различно назначение.
    Машина може да се използва за превозването на личен състав, да бъде санитарен автомобил или платформа за различни видове оръжия: картечни установки, зенитни скорострелни 23 мм. установки, противотанкови или зенитно ракетни комплекси.
    "Водник" се произвежда в брониран и не брониран вариант. Теглото му може да достигне до 6,4 тона. Като силова установка се използва дизелов двигател с въздушно охлаждане с обем от 6,4 литра и мощност от 175 к.с. Машината е способна плавайки да преодолява водни прегради. Бронираният вариант има щатно поставена картечна купола.
    Освен машините ГАЗ ще демонстрира и новият бронетранспортьор БТР-90, който отскоро се произвежда серийно за ВС на Русия. 21 тонната плаваща бойна машина има повишена противоминна защита и въоръжение аналогично в БМП – 30 мм оръдие, картечница и противотанков комплекс. Вместо щатната оръдейна купола на БТР-90 могат да се монтират бойни модули с различно въоръжение и оборудване, съответстващо на изпълняваните конкретни задачи, от поддръжка на пехотата на бойното поле до борба с танковете на противника.


  26.06.2006, 18:00

Един тип самолети за ВВС и армията на САЩЕдин тип самолети за ВВС и армията на САЩ

ВВС и армията на САЩ планират да закупят 145 леки военно-транспортни самолета в рамките на програмата "единен военно – транспортен самолет (ВТС)" (Joint Cargo Aircraft program), съобщава Defensenews.com.
    Армейската авиация планира да получи 75 машини, а ВВС – 70. Тази бройка има вероятност да нарасне, в резултат на изследванията по проблемите с военно – транспортната авиация, които сега се извършват от специалисти на ВВС на САЩ.
    Представителите на армията утвърждават, че лекият военно – транспортен самолет от ново поколение е необходим за доставката на личен състав и въоръжения за войските в Ирак и Афганистан.
    Новият самолет ще позволи ще позволи да се замени остарелия лек ВТС "Шерпа", ще намали натоварването на парка на тежките военно – транспортни вертолети от типа "Чинук", и значително ще съкрати обема на товарите, доставяни от товарните автомобили, постоянно рискуващи да попаднат под обстрел или на мини.
    ВВС се надяват с помощта на лекият ВТС да се намали натоварването на самолетите С-130, заети с превозването на товари на големи разстояния, между ТВД, и заедно с това принудени да изпълняват и тактически задачи.
    Конкурсът, на който ще си съперничат четири проекта на лек транспортен самолет, ще се проведе през следващата година.   Компанията Lockheed Martin предлага вариант на транспортния самолет C-130 с по-къс фюзелаж и с два двигателя, Raytheon съвместно с EADS предлагат два проекта - С-295 и по – лекия  СN-235, двата с по два двигателя и още един кандидат е самолетът С-27J на италианският консорциум Finmeccanica. Доставките на машините трябва да започнат през 2008 година.


  25.06.2006, 08:10

 

В орбита е изведен нов руски военен спътникВ орбита е изведен нов руски военен спътник

Днес сутринта, от космодрума Байконур стартира ракетата – носител от лек клас "Циклон-2", която изведе на кръгова орбита спътник за попълване на руската военна космическа групировка, предава РИА Новости.
    "Целта на запуска на космическият апарат от серията „Космос" е нарастване на орбиталната групировка с военно назначение. Това е вторият за 2006 година спътник, изстрелян в интерес на Министерството на отбраната на Русия”, - е казал представител на военното ведомство.
    В Централният информационен пункт на Роскосмос са уточнили, че полезния товар се е отделил в 8:05 по московско време.
    Ракетата-носител "Циклон-2" е лек клас и е изработена от фирмата "Южмаш" в Днепропетровск, напомня агенцията. Първият старт на "Циклона" се е състоял през далечната 1968 година, а през 1975 г. тя е била приета на въоръжение.


   24.06.2006, 19:30

Нови доставки на бойни машини CougarНови доставки на бойни машини Cougar

Компанията Force Protection, Inc. е обявила за подписването на договор за доставката на 15 бойни машини Cougar (Cougar Joint Explosive Ordnance Disposal Rapid Response Vehicles - JERRV).
    Приблизителната стойност на този контракт, според който компанията се задължава да предостави и необходимите резервни части и обслужване се оценява на $9,3 милиона.
    Министерството на отбраната на САЩ през май сключи с компанията Force Protection контракт за доставката на 79 машини Cougar JERRV.
    Това е втори договор за доставка сключен през последните два месеца. Всичките машини ще бъдат произведени и доставени до края на календарната година.
    Организацията за борба със саморъчно направените взривни устройства (ELD) се занимава с финансирането на този проект, което подчертава неговата срочност.
    Компанията Force Protection е изпратила повече от 30 свои специалисти в Ирак и Афганистан за обучение на екипажите за работа с тези машини. Машината Cougar JERRV притежава превъзходна противоминна защита.


  23.06.2006, 15:00

Търговията с оръжия в Чехия през миналата годинаТърговията с оръжия в Чехия през миналата година

Официалните данни за доставката на въоръжения и военна техника в Чехия през 2005 година са предадени в регистъра на ООН. Според този отчет, през 2005 година Чехия е продала 26 танка Т-72 и Т-55. Най-големите покупки е направила Грузия, получила 15 Т-72. Второ място заема Словения със закупени 6 Т-72 и 2 Т-55АМ. Освен това, два танка Т-72 е купила Великобритания и един Т-55А - Германия.
    На чужди купувачи са били предадени 31 бронирани машини, в това число 14 БМП-1 на Словакия, 6 БМП-1 и 5 БРДМ-2 на Германия, 3 БМП-1 и 1 ОТ-810 на Великобритания и 2 БМП-1 на Финландия. На свой ред от Великобритания е получена една бронирана машина  "Феррет" Mk.2/3.
    В сегмента на артилерийските системи най-големите поръчки отново е направила Грузия, закупувайки 12 152-мм САУ "Дана". Една РСЗО "Град" в учебен вариант е получила Германия.
    Най-голям купувач на бойни самолети от Чехия е станал Виетнам, закупувайки 5 изтребител – бомбардировача Су-22УМ3. Освен това Мали е получило 2 изтребителя МиГ-21МФ и 1 МиГ-21УМ. През 2005 г. Чехия е закупила от Украйна един учебно-боен самолет L-39.
    Единственият купувач на вертолетна техника от Чехия е била Германия, закупила 1 боен вертолет Ми-24Д. Чехия е попълнила своите ВВС с два вертолета EC135T2 от Германия и 10 Ми-35 и 16 Ми-171Ш от Русия.


   23.06.2006, 12:00

Около 40 бойни кораба ще участват в "БРИЗ 2006"Около 40 бойни кораба ще участват в "БРИЗ 2006"

От 28 юни до 9 юли 2006 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на България ще проведат националното с международно участие Военноморско учение "Бриз 2006". Според съобщението на пресцентъра на бойния флот от българските ВМС ще участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, един вертолет и група от специалните части на флота.
    В епизодите на море ще се включат фрегатите "Смели" и "Дръзки", корветите "Бодри" и "Мълния", миночистачите "Шквал", "Прибой" "Искър" и "Капитан-лейтенант Евстати Винаров", средните десантни кораби "Сириус" и "Антарес", ракетните катери "Ураган" и "Светкавица", спомагателните кораби "Капитан I ранг Димитър Добрев" и "Адмирал Бранимир Орманов", "Ахелой" и други кораби и катери. В няколко епизода ще вземат участие и два самолета Су-25 от българските Военновъздушни сили. Изпълнителна агенция "Морска администрация" ще участва с два кораба и един катер.
    Също с два кораба се включва и параходство БМФ. В операциите по задържане ще има катери от Национална служба "Гранична полиция".
    ВМС на Турция се включват в учението с фрегатата "Барбадос" и подводницата "Батърай". Гърция изпраща ракетния катер "Плотархис Блесас", а Франция с миночистача "Каприкорн". В учението ще участва патрулен самолет "Орион" от ВМС на САЩ. В действията на море ще се включи и постоянната група противоминни кораби на НАТО в Средиземно море.
    На борда на флагманския кораб ще има щабни офицери от ВМС на Гърция, Испания, САЩ, Турция и Украйна.
    Единадесетият "Бриз" през 2006 г. се отличава от предишните си издания с пълното участие на правителствени и неправителствени институции и Ведомства 6 целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на "Бриз 2006" за провеждане на операция В отговор на криза се включват Държавната агенция по бежанците към Министерския съвет, Българския червен кръст, Национална служба "Гранична полиция" към МВР, Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация", пристанищен комплекс "Варна", параходство БМФ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО се сформира морско-компонентно командване и многонационално обединено оперативно съединение с командир на корабното оперативно съединение е командирът на Военноморска база - Варна, капитан I ранг Румен Николов. Сформиран е брегови щаб за управление на учението под ръководството на капитан I ранг Константин Попов, началник на направление в щаба на ВМС. Общ ръководител на учението е командващият на ВМС контраадмирал Минко Кавалджиев, а заместник-ръководител на учението е контраадмирал Пламен Манушев, заместник-командващ на ВМС.


   22.06.2006, 20:00

Отказват финансиране на самолета F-22 Отказват финансиране на самолета F-22

Cметната палата на САЩ е блокирала отделените допълнителни средства по програмата за строителство и модернизация на изтребителите F-22A Raptor, съобщава Defense News.
    Сметната палата не е разрешила на Конгреса да отдели средства за програмата F-22, докато Пентагона не обоснове нуждата от допълнителни разходи.
    ВВС на САЩ искат да се отпуснат допълнително 4,4 милиарда долара за модернизацията на F-22. Военните смятат, че е необходимо да се повишат ударните и разузнавателните възможности на F-22.
    Сметната палата смята, че модернизираните изтребители F-15 и новите леки машини F-35/JSF ще могат да изпълняват същата работа със същата ефективност на много по-ниска цена.
    F-22A в момента е най-скъпият произвеждан някога изтребител. Стойността на една машина превишава 200 милиона долара. За сравнение най-скъпият американски изтребител от четвърто поколение, F/A-18 Super Hornet, струва около 70-80 милиона долара, а руските изтребители от типа Су-30 могат да се закупят за 30-40 милиона долара за една машина.


  22.06.2006, 15:30

Словенската армия се въоръжава с белгийски винтовкиСловенската армия се въоръжава с белгийски винтовки

Сухопътните войски на Словения ще приемат на въоръжение белгийската щурмова винтовка F2000, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Щурмовата винтовка F2000 калибър 5,56 милиметра, разработена от компанията Fabrique Nationale Hersta, спечели конкурса на въоръжените сили на Словения, превеждащ се в продължение на година.
    Винтовката е направена по схемата "буллпап" (пълнителя и разположен зад спусковият механизъм) и с нея  може лесно да се стреля както с лявото, така и с дясното рамо. Това става благодарение на патентованата система за фронтално изхвърляне на гилзата.
    Оръжието има модулна конструкция. Цевта е сменяема като може да се монтира и цев с вграден лазерен целеуказател или с вградено фенерче. Може да бъде монтиран 40мм подцевен гранатомет разработка на FN. Възможно е също поставянето на "нелетален" модул XM303 при провеждане на полицейски операции, стрелящи с капсули с боя или балони със сълзотворен газ. Възможно е монтирането и на други модули, разработени според изискванията на купувача.

    Вместо щатен оптически прицел, на F2000 може да се поставя система за управление на огъня в състав лазерен далекомер и балистичен изчислител.


   21.06.2006,  20:30

 

Kитай създава собствена навигационна системаKитай с нова навигационна система

Китай смята да създаде собствена спътникова навигационна система, съобщава РИА "Новости".
    Новата глобална навигационна система, получила името Compass, трябва да бъде алтернатива на съществуващите в момента системи GPS (САЩ), Galileo (Евросъюз), ГЛОНАСС (Русия). Съобщава се, че китайската система ще работи на честоти, близки до тези на GPS и Galileo, което ще лиши вероятните противници на Китай от възможността да създават смущения в новата система без риск да нарушат работата и на своите системи.
    Заявлението за работата над собствена навигационна система съвпадна с излизането на Китай от съвместното предприятие  Galileo (Galileo Joint Undertaking - GJU) в края на 2006 година.
    Редица експерти предполагат, че Китай е участвал в проекта Galileo изключително с цел да получи технологическа информация и опит при разработването на подобни системи.
    В момента КНР използва регионалната навигационна система  Beidou, създадена на базата на три геостационарни спътника (два основни и един резервен), изстреляни през периода 2000-2003 година. Счита се, че независимо от недостатъчната точност, тази система може да се използва за насочване на междуконтинентални балистични ракети.


21.06.2006, 13:00

 

 

Нов „ловец” за ВМС на САЩ е спуснат на водаНов „ловец” за ВМС на САЩ е спуснат на вода

Третата атомна подводница от типа Virginia е спусната на вода, съобщава прес – службата на ВМС на САЩ.
    Церемонията по „кръщаването” на новият кораб се е състояла в корабостроителницата на компанията General Dynamics Electric Boat в град Гротон. Името Hawaii подводницата е получила в чест на 50-ят щат на САЩ и в памет на успехите на американският подводен флот в боевете в Тихия океан. "Кръстница" стана губернаторката на щата Хаваи Линда Лингл, която разби и традиционната бутилка с шампанско в рубката на подводницата.
    Подводниците от типа Virginia, към които се отнася и SSN-776, са първите големи кораби във ВМС на САЩ, проектирани след завършването на „студената война”. Подводницата има по-добри ходови качества и по трудно се открива от предшествениците си, подводниците от типа Los Angeles, които се строяха в периода 1976-96 година  и Sea Wolf , строени през 1991-2003 година.
    Както и болшинството многоцелеви подводници на ВМС на САЩ,  и тези от типа Virginia са въоръжени с четири 533 мм торпедни апарата и вертикална пускова установка за 12 ракети „Томахоук" от различни модификации. Освен това подводницата може да използва и противокорабни ракети "Харпун" и морски мини.
    В сравнение с предните типове подводници, тези от типа Virginia имат значително повече възможности за извършване на специални операции. За целта те са снабдени с подводни роботи с различно назначение, буксири за бойните плувци и друго оборудване. На корпуса има възможност да се транспортира контейнер с допълнително оборудване или мини-подводница.
    Атомната подводница SSN-776 Hawaii стана 776 по ред субмарина, построена за ВМС на САЩ за цялата история на подводният флот. А в списъка на атомните подводници SSN-776 стана 206-та бойна единица, спуснати след 1954 година, когато бе „кръстена” първата американска атомна субмарина - SSN-571 Nautilus.
    Завършването на строителството и изпитанията на подводницата  SSN-776 са предвидени за следващата година, когато се очаква и влизането и в строя.


  20.06.2006, 15:30

Сините барети на Русия получават нова БМДСините барети на Русия получават нова БМД

Утре, 21 юни дислоцираният в Рязан 137-и парашутно - десантен полк ще получи нови бойни машини на десанта БМД-4, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Новата бойна машина има най – мощното въоръжение сред машините от този клас. В нейната купола са разположени 30 мм автоматично оръдие с висока балистика, 100 мм оръдие способно да стреля с осколочно – фугасни и кумулативни снаряди, а също и с управляеми ракети, и 7,62 мм картечница ПКТ.
    Машината е снабдена с цифров балистичен изчислител, нов стабилизатор за оръжието и нова прицелна система, позволяваща да се води прицелен огън по всяко време на денонощието независимо от атмосферните условия, при всякакви режими – на място, с кратки спирания или в движение. 100 мм оръдие има автомат за зареждане.
    Алуминиевият бронекорпус и куполата са усилени със стоманени екрани, защищаващи БМД от огъня на автоматични оръдия с калибър 20-30 мм и крупнокалибрени картечници.
    Конструкцията на  БМД-4 позволява да се извършва десантиране на машината заедно с екипажа с помощта на парашутно – реактивната система ПБС-950. Доставката на машината може да се извърши от болшинството самолети на военно- транспортната авиация и тежките вертолети Ми-26.
    Както и своите предшественици, БМД-4 е способна да преодолява водни прегради. Теглото на машината е 13,6 тона, максималната скорост - 70 километра в час. Машина побира двама членове на екипажа и пет десантника с пълно снаряжение.
    Серийното  производство на машината за ВДВ започна миналата година. В момента се подготвя увеличаване на производството с цел масово превъоръжаване на въздушно – десантните части и съединения.


   20.06.2006, 10:30

УК КалиакраСержантски колеж откриват във военноморското училище във Варна
През следващите 5 г. личният състав на най-старото техническо учебно заведение у нас ще нарасне с 1000 души. Специализиран колеж за обучението на сержантски кадри да бъде открит във Висшето Военноморско училище, е решило командването на Генералния щаб на Българската армия. Според началника генерал Златан Стойков училището разполага с необходимия преподавателски състав и материална база за разкриването на колежа. И в момента в училището се извършва подготовка на сержанти и професионални матроси за нуждите на корабните и бреговите поделения на флота.
    Преди двадесетина дни от академията на сухопътните войски на САЩ в Европа са се завърнали група български сержанти, които успешно са сдали изпитите си. Не е изключено някои от тях да бъдат назначени в колежа във Варна, за да бъде използван техният опит. Десетилетия наред към училището е действала и школа за подготовка на офицери от резерва. През следващите пет години личният състав на училището ще нарасне с още около 1000 души. В момента броят на преподавателите, студентите и курсантите е малко повече от 1500. Според предварителните изчисления на командването на училището всяка есен личният състав ще нараства с около 200 души. Най-голям ще бъде броят на новоприетите студенти за специалностите за търговския флот.
    През миналата година курсантите и студентите в училището се обучаваха по седем специалности за морския и речния флот. Проучване на Международната морска организация през 2005 г. е показало, че в световното търговско корабоплаване не са достигали повече от 50 хиляди навигатори и механици с подходящо образование. В училището ще продължи и приемането на девойки за специалностите за нуждите на ВМС.


  20.06.2006, 10:00

Шведските въоръжени сили купиха допълнително Bv206SШведските въоръжени сили купуват допълнително Bv206S

BAE Systems Hagglunds AB е получила от шведския департамент за покупки на военно имущество (FMV) допълнителна поръчка за доставката на бронирани вседеходи Bv206S, съобщава army-guide.com.
    Контрактът включва доставката на 52 машини с възможност за допълнителни поръчки. Договора се оценява на 260 милиона шведски крони. С тези доставки общото количество на намиращите се във ВС на Швеция машини Bv206S ще достигне 93 броя.
    Увеличаването на количеството на вседеходите се обяснява от необходимостта от увеличаване на тактическата и стратегическата мобилност на войските за бързо реагиране – Северно бойно подразделение. От 1 януари 2008 година това подразделение ще се намира в разпореждане на Европейският съюз. Бойното подразделение ще се подчинява на Швеция, Финландия, Норвегия и Естония.
    Bv206S ще помогнат на войските за бързо реагиране за повишаване на тяхната мобилност и безопасно и бързо предвижване. Машината позволява да бъде транспортирана по въздуха с различни транспортни самолети.
    Транспортьора има четири водещи вериги, които в съчетание с оригиналното управление му осигуряват превъзходна проходимост на всякаква местност. Bv206S има и амфибийни свойства, като може да пренася до 1550 кг товар. Може да се използва и като влекач на машини с тегло до 2500 кг. Вседехода е с достатъчно просто управление, което минимизира срока за обучение на водачите.

    До сега, включително и тази поръчка, са били продадени 479 вседехода Bv206S на Швеция, Германия, Италия, Франция и Испания. Bv206S е бронирана модификация на вседехода Bv206, който е произведен от компанията Hagglunds в голямо количество - повече от 11 000 машини са доставени в 40 страни по целия свят.


   19.06.2006, 17:00

Самолетоносача на бъдещето ще носи името ФордСамолетоносача на бъдещето ще носи името Форд

Първият кораб, който се планира да се построи по проекта  "Самолетоносач на XXI век", по всяка вероятност ще се носи името на американският президент Форд (Gerald Ford), съобщава Defensenews.com.
    В петък, 16 юни, Сенатът на Конгреса на САЩ прие поправката към закона за военните разходи за 2007 година и назова името на новият кораб, който ще стане 78 –ят самолетоносач, построен за ВМС на САЩ.
    В случай, че поправката бъде утвърдена, то CVN-78 Gerald Ford  ще продължи поредицата от самолетоносачи, кръстени в чест на републикански президенти. В момента в състава на ВМС на САЩ се намират самолетоносачите, носещи имената на президентите Линколн, Рузвелт, Айзенхауер, Рейган, а строящият се CVN-77 – последен кораб от серията Chester Nimitz - получи името на живият екс-президент на САЩ  Джордж Буш-старши.  Първият кораб от типа  CVN-21, реално ще стане шестият „републиканец” в състава на ВМС на САЩ.
    Демократическата партия в тази гонка е безнадеждно изостанала. Самолетоносача от типа Midway, носещ името на президента демократ Франклин Рузвелт, е бил в състава на ВМС на САЩ от 1945 до 1977 година, а сега в състава на американският флот има само двама „демократични” самолетоносача: влезлият в строя през 1968 година CV-67 John F. Kennedy, последният с неядрена енергийна установка и CVN-75 Harry S. Truman, въведен в експлоатация през 1998 година.
    Особено положение сред "президентските" самолетоносачи заема  CVN-73 George Washington. По времето на първият президента на САЩ съвременни партии още е нямало.
    Ветераните от ВМС на САЩ обаче не са съгласни с решението на Сената. Според тях новият самолетоносач трябва да носи името America. Самолетоносача CV-66 с името America беше изведен от състава на флота и потопен по време на изпитания през миналата година.


   18.06.2006, 14:00

Модернизация на френската AML-90Модернизация на френската AML-90

Израелската компания Saymar е завършила разработката и изпитанията на новата модернизация на леката бронирана машина AML-90, производство на френската компания Panhard, съобщава army-guide.com.
    Първият образец на модернизираната машина е бил демонстриран на щанда на компанията Sofema на проведеното в Париж от 12 до 16 юни оръжейно изложение Eurosatory.
    Компанията Sofema е подписала със Saymar договор за това, че те ще се занимават с продажбите на AML-90 на пазарите в някои части на света.
    В първоначалната комплектация на AML-90 е бил монтиран 4-ри цилиндров двигател 4HD, производство на компанията Panhard с мощност от 90 к.с. и ръчна трансмисия. Този двигател обаче отдавна не се произвежда и много страни са преминали на обикновени дизелови двигатели.
    Фирмата Saymor е поставила дизелов двигател на Toyota 2L-T с мощност от 102 к.с, с намален разход на гориво и ниски експлоатационни и ремонтни разходи. Модернизирана е била и ръчната трансмисия, поставена е нова охладителна система на двигателя, нова подобрена електронна система, нова дискова спирачна система, електрически привод на куполата, радиостанция и система за вътрешна свръзка.
    Тази модернизация може да се извърши и със собствени сили и средства от потребителите като се използват комплектуващи доставки на Saymar.
    Освен тази модернизация на платформата, може да се извършат и други подобрения в AML-90. Така, например, може да бъде монтирана компаютърна система за управление на огъня Dante, помагаща за повишаване на вероятността за поразяване на целта с първият изстрел, а също и електрическо оборудване за управление на оръдието ( на машината е монтирана двуместна купола с 90 мм оръдие и сдвоена 7,62 мм картечница) и навигационна система GPS.


   17.06.2006, 15:00

В Тайван се разби изтребител F-5FВ Тайван се разби изтребител F-5F

Самолет F-5F на ВВС на Тайван претърпя катастрофа тази сутрин по време на тренировъчен полет, съобщи CNN.
    Според думите на представител на командването на тайванските ВВС, по време на полета на F-5F, на борда на които са се намирали двама военнослужещи, са се появили проблеми в авиониката и е било взето решение за аварийно кацане край град  Тайпао (Taipao), в централната част на острова.
    При захода за кацане самолета рязко е загубил височина и е паднал в оризово поле, като се е взривил при удара си в земята. Единият от пилотите е загинал на място, а другият е хоспитализиран, лекарите оценяват състоянието му като критично. Провежда се разследване на инцидента.
    Изтребителите F-5F, производство на САЩ, се намират на въоръжение във ВВС на Тайван от 1970 година. Почти 20 години този тип самолети бяха основните, използвани от тайванската военна авиация. В началото на 1980-те години F-5 постепенно се заменя с френските Mirage 2000 и американските F-16.


   16.06.2006, 22:00

CH-47FРадикална модернизация на основен американски боен вертолет 

Корпорацията Boeing е предала на армията на САЩ първият  вертолет CH-47F, съобщава прес – службата на компанията.
    Проектът CH-47F Chinook се явява дълбока модернизация на средния транспортен вертолет на американската армейска авиация.  Машината е получила новоразработен фюзелаж и кабина за екипажа с ново оборудване, разработка на компанията  Rockwell Collins.
    Корпусът на вертолета е построен по нова технология, предвиждаща значително намаляване на количеството на детайлите, от които той се сглобява. Тази технология трябва да опрости сглобяването на корпуса и да направи вертолета по евтин и здрав.
    Монтираната нова авионика значително облекчава пилотирането на машината. Екипажа може да използва цифрови карти и електродистанционна система за управление разработена от BAE Systems.
    Безопасността на вертолета се осигурява от системата за предупреждение за ракетни атаки и апаратура за създаване на активни радиосмущения.
    Новият "Чинук" може да развива скорост до 280 километра в час и да превозва товари с тегло до 10 тона. Радиусът на действие на машината е около 640 километра.
    Военното ведомство на САЩ е планирало доставката на 452 вертолета CH47F.
    Първите образци на тази машина се появяват през далечната 1962 година. До сега армията на САЩ е получила 1179 вертолета от този тип. CH-47 се е използвал във всички военни конфликти с участието на САЩ, започвайки от виетнамската война през 1964 – 1975 година и свършвайки с войната в Ирак.


    16.06.2006, 16:00

Изпитания с балистична ракета в Северна Корея.Изпитания с балистична ракета в Северна Корея

Северна Корея се готви за изпитания на своята първа междуконтинентална балистична ракета, съобщава Spacewar.com.
    Южнокорейските военни експерти и анализатори утвърждават, че КНДР не е започнала да зарежда с гориво ракетата "Таеподонг-2", доставена в базата Мусудан. След началото на зареждането процеса става необратим – изливането на горивото от ракетата е невъзможно. Военните експерти смятат, че от началото на зареждането до завършване на проверката на всички бордови системи на ракетата и нейния пуск ще минат не повече от 48 часа.
    Представители на правителството на Южна Корея и Япония вече предупредиха правителството на КНДР за политическите последствия от такива изпитания. САЩ обещават да извършат наблюдение за подготовката за изпитанията и пуска на ракетата.
    Двустепенната ракета "Таеподонг-2" има дължина от 35 метра и е способна да поразява цели на разстояние до шест хиляди километра, утвърждават японски военни специалисти.
    Financial Times цитирайки РУ на министерството на отбраната на САЩ съобщава, че тристепенната версия на ракетата е с обсег на действие до десет хиляди километра, което позволява да се поразяват цели дълбоко на територията на САЩ.
    Предната версия на тази ракета, "Таеподонг-1", с обсег от 2000 километра беше изпитана през 1998 година. Ракетата прелетя над Япония и падна в Тихия океан.

 


  16.06.2006, 12:00

 

Словения избра бронетранспортьор на финландската компания Patria Словения избра бронетранспортьор на финландската компания Patria

Преди няколко дни Министерството на отбраната на Словения съобщи, че бронираната модулна машина (AMV) Patria е била избрана за словенската армия. Веднага е бил подписан и контракта за доставка.
    Планира се да бъдат закупени 136 колесни бронетранспортьора в четири различни модификации. Машините ще се произвеждат във Финландия и Словения, в тясно сътрудничество със словенските партньори. Предвидено е доставките да се осъществят от 2007 до 2011 година.
    Военното ведомство на Словения бързо и професионално е взело решение относно резултатите от полевите изпитания в Словения и други страни, които машината е преминала доста успешно.
    Patria AMV е в серийно производство от края на 2004 година и вече са продадени повече от сто машини.
    Patria вече завърши планираните доставки за Полша. В края на 2005 година, техните полски партньорите от компанията WZM произведoха първите AMV, като производството в Полша продължава.
    През март Министерството на отбраната на Финландия получи първите две от планираните 24 AMV с минохвъргачната система  AMOS.
    Компанията Patria е получила поръчки за доставката на 800 машини  Patria AMV 8х8/6х6 – 690 за Полша и 84 за Финландия.


   16.06.2006, 00:30

Шведските артилеристи ще получат нова САУШведските артилеристи ще получат нова САУ

Шведската армия има намерение да закупи самоходната артилерийска установка (САУ) Archer производство на фирмата Bofors, влизаща в корпорацията BAE Systems, съобщава Defencetalk.com.
    Archer представлява 155-милиметрова колесна артилерийска система с автоматично зареждане. В момента с два опитни екземпляра на новата САУ се провеждат изпитания.
    Първият екземпляр, създаден през миналата година, успешно завърши огневите изпитания, по време на които се проведоха стрелби с управляемият снаряд Excalibur. Снарядът, управляван с помощта на навигационната система GPS е разработен заедно с компанията Raytheon.
    Ако шведската армия не се откаже от своите планове за обновление на артилерийският си парк, на фирмата Bofors, която е традиционен доставчик на артилерийско въоръжение за ВС на Швеция и много други държави, ще бъдат поръчани 24 САУ със съответните боеприпаси и снаряжение. Доставките се планира да завършат през 2011 година.
    Сред достойнствата на новата САУ е възможността да бъде транспортирана със средни военно-транспортни самолети.
    Отчитайки традиционната популярност на шведските артилерийски системи на световния пазар, може да се очакват и експортни поръчки за новата САУ. 
    Конкуренция и правят такива "звезди" като 152 и 155-милиметровите южнокорейски K9, германската PzH-2000, руската "Мста" и френската CAESAR. Най – близка до шведската машина по своите ТТХ е британската колесна самоходка M777 Portee.

 


   15.06.2006, 17:30
Ту-160 ще получи ново оръжие и прицелна системаТу-160 ще получи ново оръжие и прицелна система

Бомбардировачите Ту-160, които ще постъпят във ВВС на Русия през тази година, ще бъдат значително модернизирани, съобщава РИА Новости, цитирайки главнокомандващият на ВВС на Русия Владимир Михайлов.
    Двата Ту-160 съществено се отличават от другите самолети от този модел. Разширен е състава на въоръжението което може да се използва – освен крилати ракети те ще могат да използват и крупнокалибрени управляеми авиобомби. Самолетите са получили нова система за спътникова свръзка и навигация, модернизирани двигатели, подобрен прицелно – навигационен комплекс. Като цяло в самолетите са внесени десетки изменения в сравнение с другите машини.
    За поддържане на числеността на парка на бомбардировачите Ту-160 ВВС на Русия планира да закупува по 1-2 машини от този тип ежегодно.
    Михайлов е добавил, че в разпореждане на ВВС вече са постъпили новият вертолет Ми-28Н и първите серийни фронтови бомбардировачи Су-34СМ, снабдени с нови двигатели. Летателни изпитания се провеждат и с четири учебно – бойни самолета Як-130, серийното производство на които ще бъде предназначено както за износ, така и за ВВС на Русия.

 


  15.06.2006, 17:00

 

Бомбардировачите В-2 ще бъдат модернизираниБомбардировачите В-2 ще бъдат модернизирани

Корпорацията Northrop Grumman заедно с компанията Raytheon е провела летателни изпитания с нова антена за радиолокационната станция на стратегическият бомбардировач B-2 Spirit, съобщава Defencetalk.com.
    Антенната с активно електронно сканиране се явява основен елемент от модернизацията на бордовото радиоелектронно оборудване на самолетите B-2. Новата антена трябва да подобри далечината на откриване и точното разпознаване на целите, да намали вероятността за откриване на самолета по излъчванията на работещия радар.
    "Модернизацията на радара – това е част от голям проект на ВВС на САЩ и корпорацията Northrop Grumman за повишаване на възможностите на бомбардировача B-2", казва Дейв Мазур, менеджер на програмата B-2 на Northrop Grumman. В момента се провеждат изпитания с две антени. След серия от тестове за съвместимост с оборудването на самолета, антени ще бъдат поставени на строевите бомбардировачи на ВВС на САЩ.
    Освен усъвършенстване на радара, програмата за модернизация включва и снабдяването на B-2  с управляеми 500-фунтови (227 килограма ) бомби от ново поколение, монтиране на нова свързочна апаратура, повишаване на мощността на бордовия компютър и усъвършенстване на програмното осигуряване.
    Бомбардировачите B-2, заедно с изтребителите F-22 Raptor и с поддръжката на самолети – цистерни трябва да станат основа на бойната мощ на ВВС на САЩ в близкото десетилетие.


  15.06.2006, 08:00

Успешен запуск на американска балистична ракетаУспешен пуск на американска балистична ракета

ВВС на САЩ са извършили успешен учебно – боен пуск на междуконтинентална балистична ракета (МБР) Minuteman-3, съобщава AP.
    Изстрелването е извършено вчера от ракетен полигон на военно - въздушната база "Ванденберг" в щата Калифорния. Ракетата е прелетяла 7,7 хиляди километра и след 30 минути е поразила учебна мишена на полигон на Маршаловите острови в Тихия океан. Целта на запуска е била проверка на техническите характеристики и ефективността на ракетата.
    Както заявява агенция ИТАР-ТАСС, военното ведомство на Русия е било предварително уведомено за планирания пуск на МБР. Руските средства за контрол на космическото пространство са зафиксирали старта и полета на ракетата.
    В момента на въоръжение в Пентагона се намират около 500 ракети Minuteman-3, дислоцирани в щатите Вайоминг, Монтана и Северна Дакота.

 


   14.06.2006, 21:30

Китай въвежда в строя нови ракети с голям обсег на действиеКитай въвежда в строя нови ракети с голям обсег на действие

Новите китайски междуконтинентални балистични ракети (МБР) DF-31 ще бъдат приети на въоръжение през 2006 година, съобщава Spacewar.com цитирайки информационната агенция UPI.
    През следващата година в строя ще постъпят и усъвършенстваните ракети DF-31A, с увеличена далечина на полета.
    Ракетите DF-31 и DF-31A са компактни МБР със земно базиране, пригодени за транспортиране с влекачи по пътища за общо използване.
    През 2007-2010 година се очаква да влезе в строя и първата подводница тип 094, снабдена с междуконтинентални балистични ракети JL-2. Въвеждането на въоръжение новото поколение стратегически ракетоносци значително повишава гъвкавостта и устойчивостта на стратегическите ядрени сили (СЯС) на Китай.
    В момента СЯС на Китай се състоят от около 20 междуконтинентални балистични ракети DF-5, предназначени за поразяване на цели на територията на САЩ и приблизително толкова ракети DF-3 с по – малка далечина на полета, предназначени за поразяване на цели в Азиатският регион.
    Китай продължава да развива и крилатите си ракети с голям обсег, обезпечаващи значително по висока точност на попадение от балистичните ракети, което е важно за поразяване на укрепени цели. Тези ракети имат обикновени бойни глави, но според експерти при необходимост превъоръжаването с ядрени заряди не представлява проблем.


   14.06.2006, 16:30

Русия демонстрира самоходката „Вена”Русия демонстрира самоходката „Вена”

На отритото вчера във Венецуела изложение "Expo Ejercito 2006", Русия представя самоходното автоматизирано оръдие (САО) 2С31 "Вена", съобщава РИА Новости цитирайки прес – службата на "Рособоронэкспорт".
    Самоходното оръдие "Вена", разработено от "Мотовилихинские заводы", представлява 120-милиметрова минохвъргачка "Нона", монтирана на въртящата се купола на шаси на бойна машина на пехотата БМП-3. Оръдието е снабдено с автоматична система за управление на огъня на основата на мощна изчислителна машина, система за навигация и система за оптико – електронно разузнаване и целеуказване за осигуряване на високоточна стрелба при всякакви метеорологични условия.
    Оръдието може да води огън както с мини, така и с артилерийски снаряди с различно назначение. В номенклатурата на боеприпасите влизат управляеми и неуправляеми осколочно – фугасни, кумулативни, димови снаряди и мини, а също и боеприпаси с обемен взрив (термобарични). Далечината на стрелба на САО "Вена" е 13 километра със снаряди и 7,2 километра – с мини.
    Шасито на бойната машина позволява оръдието да преодолява плавайки водни прегради, а теглото на системата от 19,5 тона допуска транспортирането на САО "Вена" с военно – транспортни самолети и извършване на парашутно десантиране.
    Новото самоходно оръдие е предназначено за сухопътните войски, ВДВ и морската пехота. В момента започва серийното производство за ВС на Русия.


   14.06.2006, 12:00

Американските ВМС ще получат крилато торпедоАмериканските ВМС ще получат крилато торпедо

Фирмата Lockheed Martin е започнала работа по модернизация на противолодъчните торпеда с цел извършване на запуск от големи височини, съобщава прес - службата на компанията.
    Работата по проекта High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapons Concept (HAAWC) трябва да осигури използването на леки противолодъчни торпеда Mk-54 от височина 20.000 фута(около 6 хиляди метра). Височинното торпедомятане ще позволи на самолета – носител да действа извън зоната на действие на средствата за ПВО на подводницата и да се премахне претоварването, на което се подлага самолета при рязко снижение.
    Проектът предвижда оборудване на торпедата с комплекта Long Shot Wing Adapter Kit, разработка на компанията Lockheed Martin. Той вече се използва при различни видове боеприпаси – морски мини, управляеми авиобомби, касетни боеприпаси и други средства за поразяване.
    Комплектът е напълно автономен, управлява се от вграден компютър с помощта на приемник от навигационната система GPS и не изисква стиковка с електронното оборудване на самолета – носител.
    В момента самолетите P-3C Orion – основните противолодъчни самолети на ВМС на САЩ – могат да използват своето оръжие от малки височини, подлагайки се на опасност от обстрел на средствата за ПВО, разположени на подводниците. Тази опасност в близко време ще се увеличи поради появата на зенитни ракети, изстрелвани от подводно положение.


   13.06.2006, 00:30

Учението "Незабавен отговор 2006" е тристранно, ще премине в 3 етапаБългарско участие в учението "Незабавен отговор 2006"

Учението "Незабавен отговор 2006" ("IMMEDIATE RESPONSE 06") е тристранно и ще бъде осъществено в 3 етапа. В него ще участват подразделения от армиите на България, САЩ и Румъния.
    Първият етап - от 26 юни до 17 юли т.г., включва развръщане на силите и средствата на полигон "Ново село" и в авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево".
    Вторият етап - от 17 до 27 юли - е същинската част на учението. Главният акцент ще бъде поставен върху отработването на теми и въпроси, касаещи борбата срещу съвременните форми и проявления на тероризма. Старши контрактора от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа Марша Колмън съобщи специално за в. "Българска армия", че за логистиката на "IMMEDIATE RESPONSE 06" ще бъдат изразходвани около един милион долара.
    От българска страна в "Незабавен отговор 2006" ще участват до 450 военнослужещи, от американска - до 1000, от румънска - до 50. Три взвода - един механизиран и два пехотни, съставляващи пехотна рота, ще бъдат попълнени на смесен принцип с по едно българско, едно американско и едно румънско отделение. Командир на ротата ще бъде американски офицер, заместник командир - български. Армията ни ще бъде представена основно от 61-ва бригада и авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево". Динамиката е от 18 до 20 юли. На 21 юли учението ще се пренесе на румънска територия. За провеждането на антитерористична операция на полигон "Капу Мидия" ще бъде стоварен съвместен въздушен десант с участието на български, американски и румънски подразделения. На 24 и 25 юли ще бъде оттрениран въпросът - "Конвоиране на колона". Нашето участие ще приключи до българо-румънската граница. Оттам конвоирането ще продължи с американски и румънски подразделения.
    Третият етап - от 26 до 29 юли - включва действията по прибирането на силите в пунктовете за постоянна дислокация.
    За представителни мероприятия са обявени: 17 юли - церемония по откриване на учението на полигон "Ново село"; 19 юли - ден за медиите; 20 юли - ВИП-ден; 23 юли - церемония по закриването на учението.
    Общ ръководител на учението от българска страна е помощник началник-щабът на Сухопътните войски по подготовката бригаден генерал Стефан Василев. За заместник-ръководител за сухопътния компонент на учението е назначен началникът на отдел "Бойна подготовка на войските" полковник Бисер Калинов.
    Заместник-ръководител за въздушния компонент е полковник Любомир Куртев - началник на направление "Учения, военни игри симулации, полигони и анализ" в щаба на ВВС. Съдиректор на учението за сухопътния компонент е началник- щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Петър Петров, съдиректор за военновъздушния компонент е полковник Димитър Данев - заместник-командир по бойното използване на авиобаза "Безмер".


  12.06.2006, 17:00

Военните разходи по света достигнаха нов рекорд Нов рекорд в търговията с оръжия

Военните разходи по света достигнаха нов рекорд от 1,118 млрд. долара през 2005 година, като половината от тях са от САЩ, сочи годишният доклад на Международния институт за изследвания на мира (SIPRI), базиран в Стокхолм.
    Общата сума се е увеличила с 3,4 на сто спрямо 2004 година, което се равнява на 173 долара на жител на планетата.
    Нарастването на американския военен бюджет, главно заради войните, водени в Ирак и Афганистан, както и заради ураганите Катрина и Рита, е допринесло за по-големия ръст във военните разходи по света през 2005 година.
    През 2004 г. Вашингтон е похарчил 47 на сто от общо 1,035 млрд. долара военни разходи на планетата.
    Ръстът в цените на горивата по целия свят позволи на страните производителки на петрол като Алжир, Азербайджан, Русия и Саудитска Арабия, да отделят част от печалбите си, с които да увеличат разходите за въоръжение. Китай и Индия също са допринесли за повишението в разходите за въоръжение по света, въпреки че техните харчове са по-скоро част от тези на САЩ, се отбелязва още в доклада на института.
    Русия е задържала позицията си на най-голям доставчик на оръжия в света, като заема това място от 2001 година, с около 30 на сто от продажбите на оръжия, изпреварвайки по този начин САЩ, Франция, Германия и Великобритания. По-голямата част от руския износ е бил насочен към Китай и Индия, докато най-големите клиенти на САЩ са били Гърция, Израел, Великобритания и Египет.
    Продажбите на оръжия на стоте най-големи производители в сектора са нараснали с 15% за 2004 година, като от тази година са и последните данни, които са на разположение.
    През 2005 година е имало 17 конфликта, повечето от които в Азия. Това число е най-ниското от края на Студената война досега.


   12.06.2006, 16:00
Набират кадрови войници за УБ "Христо Ботев"Набират кадрови войници за УБ "Христо Ботев"

Самостоятелен батальон от кадрови войници се сформира в Учебна база "Христо Ботев", информира експертът в консултантското бюро към Военния клуб в Плевен Иван Смарандов. За тази цел са обявени 96 длъжности за приемане на професионални войници.
    Последната заповед на министъра на отбраната Веселин Близнаков касае 17 гарнизона на Сухопътни войски в цялата страна, общо обявените места са около 800.Свободните позиции за поделението в Плевен са: командир на механизирано отделение, мерач на 7,62-милиметрова картечница ПК, мерач оператор на БМП - 23, механик водач на БМП - 23 (МТ-ЛБ), оператор на Р - 81 КЩМ "Делфин", командир на телефонно кабелно отделение, шофьор, оператор на ЕИТ, мерач на 120 мм МХ "Тунджа", командир на 120 мм МХ "Тунджа", командир на разчет СПГ - 9, командир на ЗРО "Стрела - 2 м", старши стрелец зенитчик.
    Документи желаещите могат да подават до 30 юни във Военно окръжие - Плевен. Конкурсът, който ще бъде обявен най-малко 40 дни след като приключи събирането на документите, ще се проведе в УБ "Христо Ботев". Той ще включва покриване на нормативи по физическа подготовка, събеседване, диплома за завършено образование. Момчетата могат да кандидатстват преди да са отбили задължителната военна служба. Всички кадрови войници имат право да следват задочно висше образование.


 EUROSATORY

 Международна изложба на въоръжения и военна техника

Eurosatory - 2006

Париж, Франция
12 - 16 юни 2006

 

 


 

 AVIOSALON  V  Международен авио - космически салон

AVIACBIT - XXI

  Киев, Украйна
8 - 12 юни 2006


 

 

 

 

 

 

 

   11.06.2006, 08:00

Генщабът отказва да праща войници под чуждо командванеГенщабът отказва да праща войници под чуждо командване

Българските рейнджъри в чужбина не трябва да са част от многонационални състави. Това заяви шефът на Генералния щаб ген. Златан Стойков пред Дарик радио. Според него занапред трябва да участваме в мисии зад граница само с големи подразделения под българско командване.
    В момента България има пръснати взводове в Босна, Косово и Афганистан, които са в състава да чужди контингенти. Според ген. Стойков силите ни от Афганистан трябва да се изтеглят и да се съсредоточат в Босна.
    Генщабът още преди 3 години имаше критики към полското командване, под чиято власт бе контингентът ни в Ирак. За пръв път обаче военните открито настояват да не се пускат наши войски при чужди командири.
    Полигонът в Змейово никога не е обгазявал Стара Загора, заяви ген. Стойков. Той подчерта, че съоръжението е особено нужно на армията, защото 14 фирми тестват на него нови боеприпаси.


   11.06.2006, 07:00

 

phoneАрмиите на Турция и Гърция с червен телефон

Турция и Гърция откриват пряка телефонна линия между ВВС командванията на двете страни. Това обявиха на среща в Истанбул външните министри на двете страни Абдуллах Гюл и Дора Бакояни.
    Новата линия ще предотвратява сблъсъци на военни самолети от двете страни по време на полети. Освен това се удължава с един месец мораториумът върху военни полети над Егейско море. Друга директна телефонна линия ще свързва началниците на генщабовете на двете страни. Двете съседки ще проведат през ноември в Турция военно учение за оказване на помощ при природни бедствия. Целта на новите мерки е да се засили доверието между двете страни.

 


  10.06.2006, 14:00

 

БТР-4Украйна разработва нов бронетранспортьор

На изложението Авиасвит-2006, което се проведе на военното летище край Киев конструкторите от КБ „А.А.Морозов” представиха своята нова разработка – бронетранспортьор 8х8 БТР-4.
    БТР – 4 е разработен и изготвен с цел от него да се заинтересуват както от Министерството на отбраната на Украйна, така и чужди купувачи.
    Новият украински бронетранспортьор е конструиран така, че водача и командира се намират в предната част на корпуса, моторно – трансмисионната част – в средата и отделението за десанта в задната част на машината. При това десанта може да напуска машината чрез врати отзад или люкове на покрива, а за водача и командира има врати в бордовете в предната част.
    БТР-4 може да работи в широк диапазон на външни условия – от -40 до +55 градуса, в условия на повишена запрашеност, може да се предвижва по пътища с твърдо покритие със скорост до 110 км/ч или по пресечена местност, а също може да преодолява водни прегради със скорост до 10 км/ч.
    Машината се придвижва с дизелов двигател ЗТД с мощност 500 к.с. По желание на клиента може да се монтира и двигател на фирмата
Deutz с мощност от 489 или 598 к.с.
    На базата на БТР-4 е възможно производството и на машини с различно назначение: машина за огнева поддръжка, командирска, санитарна, зенитна, бойна разузнавателна машина или ремонтно – евакуационна машина.
    В стандартната си конфигурация машината тежи 17 тона и осигурява защитата от стрелково оръжие и мини. В максималната си конфигурация, в която челната броня може да издържи на попадение на 30 мм снаряд, теглото вече достига 27 тона.

 


   10.06.2009, 07:00
На изложението "Евросатори-2006" Русия ще покаже оръжие за Спецназ-аНа изложението "Евросатори-2006" Русия ще покаже оръжие за Спецназ-а

Русия ще представи на изложението Евросатори-2006 широка гама оръжия, в това число и специално създадени за антитерористичните подразделения, съобщава прес – службата на  "Рособоронэкспорт".
    Сред образците стрелковото оръжие ще бъдат крупнокалибрената картечница "Корд", различни варианти на модернизираният автомат Калашников  и голямо количество специално оръжие.
    Най – голям интерес предизвикват крупнокалибрената снайперска винтовка ОСВ-96, предназначена за поразяване на жива сила, техника и стационарни обекти на противника на големи дистанции и безшумната 9-милиметрова снайперска винтовка ВСК-94 със специален патрон предназначена за скрито унищожаване на важни цели на средна дистанция. Благодарение на безшумната стрелба снайперистът има възможност да повтори стрелбата и незабелязано да напусне позицията си.
    Сред образците щурмово оръжие ще бъдат представени пистолет СР-1М "Гюрза" и картечен пистолет СР-2М, притежаващи отлични характеристики, особено по бронепробиваемост – от сто метра те поразяват стоманени и кевларови каски, леки бронежилетки и автомобили. Ще бъде демонстриран и автомат СР-3 "Вихрь" със специален 9-милиметров патрон, характерен с изключително висока мощност при сравнителни малки размери.
    На изложението ще бъде представено и въоръжението на бойните плувци – подводен пистолет СПП-1М и подводен автомат АПС, които за сега нямат аналози в света.


  09.06.2006, 17:00

Набират още 68 кадроваци за поделенията в КарловоНабират още 68 кадроваци за поделенията в Карлово

Длъжности за още 68 войници на кадрова военна служба за поделенията в Карлово, които да се заемат чрез конкурс от лица, завършили граждански училища, обяви със заповед Министърът на отбраната /публикувана във в. „Българска армия" на 31.05.06г., бел.ред./, като срокът за подаване на документи е 30 юни т.г.
    За поделение 34750 в Карлово са обявени 10 места за механик-водачи на МТЛБ, 15 за механик - водачи на БМП-1, 13 за шофьори, 5 за автоматчици, по три за гранатометчици, пом.-гранатометчици и мерачи на картечница и един мерач-оператор. За поделение 34750 Карлово - гарнизон Казанлък, се набират 15 сапьори. Изискванията са кандидатите да имат средно образование, а нивото за достъп до класифицирана информация е „служебно ползване". Подробна информация желаещите могат да получат в Информационно - консултантското бюро във Военен клуб Карлово, ет.2, стая 3 - Величка Данчева, тел.0335/ 932-69.


   09.06.2006, 15:00

Lockheed Martin модернизира "Орион"Lockheed Martin модернизира "Орион"

Компанията Lockheed Martin е предала на военно-морския флот на Холандия модернизиран патрулен самолет P-3C Orion, по – рано поръчан за ВМФ на САЩ, съобщава Spacewar.com.
    Контракта за модернизиране на 10 самолета P-3C Orion е бил сключен през 2001 година. Според неговите условия, модернизираните машини ще получат нова бойна информационно – управляваща система (БИУС), нова апаратура за разпознаване на акустически сигнали с хидроакустични буйове и сензори с различно назначение за откриване на въздушни и надводни цели.
    Програмата за модернизация включва и спрягане на радиоелектронното оборудване на самолета с оборудването на надводните кораби от клас Aegis с цел опростяване на взаимодействието на надводните кораби и базовата патрулна авиация.
    Патрулния самолет P-3 Orion, намиращ се на въоръжение повече от 40 години, неколкократно е бил модернизиран. В момента на въоръжение в 15 страни се намират повече от 400 машини от този тип.

 


   08.06. 2006, 12:00

 

Израел разработва нова „Стрела”Израел разработва нова „Стрела”

Компанията Israeli Aircraft Industries (IAI) при поддръжката на Elta Group разработва по поръчка на министерството на отбраната на Израел нова модификация на зенитно – ракетния комплекс Arrow ("Стрела") - Arrow Mk IV, съобщава Spacewar.com.
    Комплексът Arrow Mk IV трябва да повиши защитата на Израел от възможен ракетен удар, преди всичко от страна на Иран.
    Четвъртата модификация на комплекса ще има нов радар, усъвършенствана ракета – прехващач и други компоненти, позволяващи създаването на базата на ЗРК Arrow национална система за ПРО.
    Съобщава се, че новото радиоелектронно оборудване ще позволи да се обединят всички пускови комплекси Arrow в единна система, където всеки комплекс ще има пълна информация за обстановката на ТВД и ще може да се управлява полета на ракета – прехващач, изстреляна от други комплекси.
    Радара Green Pine I за комплекса Arrow Mk IV се разработва от компанията Elta. Съобщава се, че той има по – голяма далечина на откриване, от днешните радари, контролиращи пространството в радиус 700 километра. Предполага се, че новите радари ще влязат в строя през 2009 година.
    Модернизацията ще се осъществява в рамките на програмата за усъвършенстване на ЗРК Arrow. Програмата, от която 2/3 се финансира от САЩ, трябва да бъде завършена през 2008 година.
    За своевременното откриване на пускове на ирански ракети, Израел смята да изстреля разузнавателни спътници, способни да засичат пускови установки и самите пускове, включително и при лоши метеорологически условия.


   07.06.2006, 22:00
Катастрофа с изтребител F-15ККатастрофа с изтребител F-15К

Днес южнокорейски изтребител F-15K с двучленен екипаж на борда е претърпял катастрофа и е паднал в Японско море, съобщава агенция France Presse.
    Както уточни Министерството на отбраната на страната, самолета е излетял от базата Даегу в 19:45 местно време, а в 20:20 е изчезнал от екраните на радарите.
    Отломки от изтребителя са били намерени в Японско море на 350 км от столицата Сеул. Съдбата на екипажа за сега не е известна, издирвателната операция продължава.
    Според данни на корейските СМИ, на борда на F-15K са се намирали 36-годишният майор Ким и 32-годишният капитан Ли, които се смятат за опитни летци. Самолетите F-15K са от най-новото попълнение на ВВС на страната. Корпорацията Boeing, доставчик на машините, е обещала съдействие на властите на Южна Корея при разследване на причините за инцидента. 


   07.06.2006, 20:30

Американските ВМС получават нов есминецАмериканските ВМС получават нов есминец

В събота, 10 юни в състава на ВМС на САЩ ще влезе нов есминец от клас Arleigh Burke.
Церемонията по приемането на кораба ще се проведе в Мейпорте (щата Флорида). Есминеца носи името на героят от гражданската война в САЩ адмирал
David Glasgow Farragut.
    Новият кораб е предназначен да изпълнява различни задачи и има възможност едновременно да води бой с надводни, подводни и въздушни цели.
    Farragut
ще стане 49-ят влязъл в строя есминец от клас Arleigh Burke. Планира се ВМС на САЩ да се въоръжат с 62 такива кораба.
    Първият есминец влезе на въоръжение през 1991 година. Стандартното му въоръжение включва ракети SM, Harpoon, Tomahawk ASM/LAM, шест торпеда Mk.46, а също и едно оръдие  Mk.45 и два артилерийски комплекса Phalanx CIWS.


   07.06.2006, 14:00

ПВО на Белорусия прехвана литовски авиолюбителПВО на Белорусия прехвана литовски авиолюбител

Литовския самолет, нарушил въздушното пространство на Белорусия, принадлежи на аероклуба в Каунас, съобщава РИА Новости. Логотипа на тази организация е нанесен на фюзелажа на лекомоторният самолет, заявиха в белоруското министерство на отбраната.
    Военните на Белорусия се обърнаха към авиационната служба на Литва с молба за информация за нарушителя. Литовците са заявили, че не са получавали искане за организиране на въздушен коридор и изобщо „си нямат понятие” за този самолет.
    Да напомним, че днес силите за ПВО на Белорусия зафиксираха нарушение на въздушната граница от литовска страна. Пилотът не е отговарял на радиозапитванията изпращани по аварийната честота, затова е било взето решение да бъде принудят нарушителя да кацне на близкото летище. За прехващане на целта е бил изпратен щурмовик Су-25.  
    За сега нищо не се съобщава за марката на самолета-нарушител. На сайта на литовския аероклуб е указано, че в негово разпореждане се намират учебно – тренировъчни самолети Як-18Т, Як-52 и MS–893A.


    06.06.2006, 16:30

 

Крим се самообяви за "зона, свободна от НАТО"Крим се самообяви за "зона, свободна от НАТО"

Върховният съвет (парламентът) на автономната република Крим, която е част от Украйна, обяви днес Кримския полуостров за "зона, свободна от НАТО". В одобрената с 61 гласа декларация на 78-местния регионален парламент се посочва, че подготвяното военно учение "Сий бриз 2006" е заплаха за конституционния строй на Украйна. "Ескалацията на чуждестранното военно присъствие на автономната територия ще доведе до по-нататъшно изостряне на обществено-политическата ситуация в територията и в страната", се казва в приетия от кримските депутати текст.
    Украинският президент Виктор Юшченко каза на пресконференция в Киев, че вотът в Крим е безполезен, защото няма да промени принципите, върху които се градят отношенията между Украйна и НАТО. Юшченко поясни, че нито един квадратен километър украинска територия не е предоставен на Северноатлантическия съюз.
    На Южния Кримски полуостров преди повече от седмица започнаха протести във връзка с пристигането на американски морски пехотинци, които да ремонтират сградите, предвидени за ученията "Сий бриз". В маневрите, насрочени за средата на юли, ще участват 17 страни, сред които и САЩ.
    Правителството на Украйна твърди, че войниците от САЩ пребивават законно в страната, тъй като са невъоръжени. Но след редица обвинения на опозицията президентът поиска от парламента да разреши допускане на чужди военни за участие в международни учения в Украйна.

 


   06.06.2006, 15:30

 

Естонците унищожиха 6000 пистолетаЕстонците унищожиха 6000 пистолета

Във връзка с приемането на въоръжение от естонската армия на новите пистолети USP на немската фирма Heckler&Koch, днес бяха унищожени шест хиляди снети от въоръжение пистолета, предимно от марките „Макаров” ПМ, ТТ и Colt.
    Както съобщава РИА Новости, цитирайки прес – службата на главния щаб на Силите за отбрана на прибалтийската република, пистолетите USP съответстват на стандартите на НАТО (патрон 9x19 милиметра). В същото време ПМ, според мнението ма естонските експерти са технически и морално остарели. Освен това, техните патрони (9x18 милиметра) не са стандартни за алианса.
    Новите пистолети ще постъпят на въоръжение през тази година. С тях вече са въоръжават участващите в международни миротворчески мисии естонски военнослужещи и военни полицаи.
    Процеса на унищожаване на снетите от въоръжение пистолети е бил наблюдаван освен от естонски военни, но и от сътрудници на посолството на Германия и фирмата Heckler&Koch.
    Конкурса за доставка на новите пистолети Министерството на отбраната на републиката обяви през миналото лято. След сравнителен технически анализ военните експерти спряха своя избор на пистолетите USP.  
    Във връзка с клаузите в контракта, след унищожението на старите пистолети Естония е могла да получи съществена отстъпка при покупката на новите оръжия.

 


   05.06.2006, 17:00

 

За Китай заминаха две нови дизелови подводници За Китай заминаха две нови дизелови подводници

Руската корабостроителницата „Севмаш” изпрати към мястото за базиране две дизелови подводници, построени за ВМС на Китай.
    Както съобщава прес-службата на предприятието, подводниците са били натоварени на плаващия док
Eide Transporter”, принадлежащ на корабна компания от Норвегия.
    Освен екипажа, има и представители на „Севмаш”, които съгласно контракта трябва да осигурят 14 месечно гаранционно обслужване.
    Подводниците са били заложени на стапелите на корабостроителницата през май 2003 година. Русия и Китай сключиха договор за построяването на осем такива лодки: пет – в Санкт-Петербург, една в Нижни Новгород – две – в Северодвинск. Подводниците от проект 636 са проектирани от конструкторите на ЦКБ „Рубин” и представляват усъвършенстван вариант на „Варшавянка” (проект 877). Те са снабдени с по-съвършено оборудване и въоръжение. Тези подводници имат дължина 73,8 метра, ширина – 9,9 метра, подводна скорост до 20 възела и пределна дълбочина на потапяне 300 метра.

 


   05.06.2006, 16:00
Търсят име за F-35Търсят име за F-35

В живота на изтребителят F-35 Joint Strike Fighter настъпва нов важен етап – избират име на изтребителя, съобщава Defensenews.com.
    "Кръщенето" на новата машина трябва да се състои в началото на юли. Името на машината ще бъде назовано от началника на щаба на ВВС на САЩ генерал Майкъл Мосли, след консултации с офицерите от корпуса морска пехота и ВМФ.
    Предварителният списък с шест имена – финалисти следните названия: Black Mamba, Cyclone, Lightning II, Piasa, Reaper и Spitfire II. Последното име по-рано принадлежеше на британския изтребител от Втората световна война, прославил се в т.ч. и като самолет на флота.
    "Новопокръстения" изтребител впоследствие ще стане най-масовият боен самолет на САЩ. ВВС на САЩ, флота и корпуса морска пехота планират да закупят 2445 самолета. Стойността на програмата е 256 милиарда долара.
    Болшинството изтребители и ударни самолети на ВВС на САЩ носят имена на хищни птици - F-15 Eagle - "Орел", F-16 Falcon - "Сокол", F-117 Nighthawk - "Нощен ястреб", F-22 Raptor - "Граблива птица", F-111 Raven - "Гарван" и т.н. Тази традиция е установена през 70-те години на миналия век.

 


    05.06.2006, 10:00

Границите на Евросъюза ще се охраняват с летящи роботи Границите на Евросъюза ще се охраняват с летящи роботи

Безпилотни разузнавателни самолети ще се включат в опазването на европейските граници, съобщава The Independent News.
    Така Еврокомисията планира да се изправи срещу трафика на хора, нелегалната имиграция и тероризма в Европа.
    Машините, оборудвани с камери, ще летят на височина по-малко от километър по Средиземноморското крайбрежие, Ламанша и Балканите. Подобни летателни апарати вече са влезли в употреба в Белгия. Русия също възнамерява да ги използва за охрана на своите граници. За тази програма са предвидени 1, 6 милиарда долара.

    Размаха на крилата на БПЛА, които ще се използват от граничните страни на ЕС, е около шест метра, тегло – 195 килограма.


   04.06.2006, 07:00

Във Венецуела пристигнаха първите АК-103Във Венецуела пристигнаха първите АК-103

Вчера във Венецуела пристигна първата партида от 33 хиляди  автомата „Калашников”, руско производство, съобщава на сайта си BBC News.
    Останалите 67 хиляди автомата AK-103, както се очаква, ще постъпят в страната до края на 2006 година и по този начин Русия напълно ще изпълни договора с Венецуела, оценяван на 54 милиона долара.
    В комплект с руските автомати се доставят боеприпаси за повече от 500 хиляди пълнителя, прибори за нощно виждане и щик - ножове. Церемонията по предаването на партидата стрелково оръжие и боеприпаси се е състояла в Пуерто-Кабельо (Puerto Cabello) на 110 километра западно от столицата Каракас.
    Преди време главнокомандващият на сухопътните войски на Венецуела дивизионен генерал Раул Бадуел заяви, че според условията на договора Русия в продължение на три – пет години ще построи на територията на страната завод за производството на боеприпаси и АК.
    Освен това, в средата на 2005 година Каракас подписа с Москва контракт за доставката на 15 вертолета  Ми-17 на сума 200 милиона долара. Три машини от тази партида вече са постъпили на въоръжение, е подчертал генерала.
    Доставките на руско въоръжение се осъществява в съответствие с плана за военна реформа на въоръжените сили на Венецуела, в рамките на който се планира диверсификация на доставчиците на оръжия и модернизация на бойната техника, добавя BBC News.

 


   03.06.2006, 15:30

 

В Германия показаха новата PumaВ Германия показаха новата Puma

На 2 май, на празника свързан с 50-та годишнина от създаването на немската армия (Bundeswehr), беше показан за първи път демонстрационния образец на немската бойна машина на пехотата (IFV) Puma.
    Международния дебют на Puma трябва да бъде на международното изложение  Eurosatory 2006, което ще се проведе в Париж от 12 до 16 юни.
    Машината се разработва от компанията Project System and Management GmbH (PSM) по поръчка на Немската агенция за покупка на военно оборудване (Bundesamt fur Wehrtechnik und Beschaffung – BWB).
    Сега компанията PSM провожда изпитания на работата на системите на машината, а през третото тримесечие на 2006 година пристъпва към ходови и стрелкови изпитания. Построен е демонстрационен образец, който вече е преминал 1200 км. изпитания. Изпитанията продължават. Както съобщава представител на компанията  PSM, БМП P
uma ще бъде построена в срок и в рамките на отпуснатия бюджет.
    BWB също е финансирало и предсерийното производство на пет машини IFV Puma, които трябва да бъдат доставени от декември 2006 до май 2007 година.
    Очаква се, че парламента ще утвърди пълномащабното производство на IFV Puma през  2007 година, а през ноември същата година PSM разчита да подпише контракт.  След това ще започне и производството на 405 IFV Puma, първите доставки на които се очакват в края на 2009 година. Една Puma ще струва около 7 милиона евро, а общата стойност на договора възлиза на 3 милиарда евро.
    PSM (която е съвместно предприятие с равно участие на компаниите Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall Landsysteme) отговаря за планирането, управлението, координацията на целия проект, в това число, и за общата концепция, разработка, изпитания, производство, продажба и представянето на пазара.
    В този консорциум Krauss-Maffei Wegmann (KMW) се занимава с разработката на дистанционно управляемата купола, с балистичната и противоминната защита и с ходовата част. Rheinmetall Landsysteme (RLS) отговаря за шасито, 30 мм. оръдие Mauser MK 30-2, системата за зареждане и за окончателното сглобяване.
    Puma превъзхожда намиращите се от 1971 г на въоръжение в Германия БМП Marder 1А3/А4/А5, по такива ключови характеристики като огнева мощ, броня и подвижност.
    С броня, ниво А, Puma ще има тегло от 31,45 тона, което ще позволи тя да бъде транспортирана с товарните самолети  А400М. С броня от ниво  С, теглото и ще бъде 43 тона и ще осигурява много висока степен на защита от различни видове заплахи, в това число от мини, кумулативни снаряди и оръжия от среден калибър. Ще бъде монтирана и система за защита от атаки отгоре.
    Компанията PSM вече провежда презентация на машината сред потенциални покупатели.


   03.06.2006, 07:00

 

Локхийд Мартин предлага на България изтребители F-16

Американският самолетостроителен гигант Локхийд Мартин представи качествата на многоцелевия си изтребител F-16 в рамките на международната оръжейна изложба Хемус 2006 в панаирното градче в Пловдив, съобщава Dnes.bg.
    През миналата година България официално отложи старта на закупуването на нови многоцелеви изтребители с две години поради финансови причини. Очаква се средствата за закупуване на изтребителите да бъдат много повече от тези за хеликоптерите. Един нов самолет на Локхийд Мартин към момента според вида на оборудването му струва между 50 и 60 милиона долара.
    От миналата година насам най-големите фирми от бранша усилено ухажват България заради приетата програма за модернизация на армията и в частност – на военновъздушните ни сили. Само за обновяването на парка от хеликоптери са предвидени 358 милиона долара. Този проект вече стартира и в края на лятото се очаква на летище Крумово да кацне първият нов хеликоптер Кугар, който се произвежда по наша поръчка в Марсилия.
    Род Родригес, директор на направление Международно бизнес развитие и главен експерт по програмата F-16 за България, отговори отрицателно на въпроса вярно ли е, че тези изтребители скоро ще бъдат спрени от производство, което би означавало, че ако България избере тях, ще е купила морално остарели изтребители от четвърто поколение.
    В момента в света има само два изтребителя от пето поколение – F-22 и F-35. Първият вече се произвежда, но не се предлага на пазара. А първият изпитателен полет на другия изтребител е планиран за тази есен. Ще минат няколко години, докато започне да се произвежда, каза Род Родригес
.


   02.06.2006, 18:00
Морската пехота на САЩ ще получи нова амфибияМорската пехота на САЩ ще получи нова амфибия

Корпуса морска пехота на САЩ е подписал контракт за изготвяне на опитен образец на плаваща бойна машина EFV (Expeditionary Fighting Vehicle) с компанията General         Dynamics Land Systems, съобщава Spacewar.com.
Според условията на договора, General Dynamics Land Systems е длъжна да осъществи разработката и изготвянето на опитния образец на новата бойна машина. Работата трябва да завърши до септември 2009 година.
    Новата машина трябва да осигури на подразделенията морска пехота по-голяма тактическа гъвкавост, огнева мощ и да осигури повишена защита за личния състав от огъня на противника, в сравнение с намиращите се на въоръжение амфибийни транспортьори.
    Към изискванията са включени и осигуряване на функции на командно – щабна, свързочна и разузнавателна машини  (command, control, communication, computer and intelligence (C4I). Оборудването на новият транспортьор трябва да обезпечи изпълнението на тези функции по време на движение на машината.
    EFV трябва да има ходови качества, позволяващи използването му в бойния ред на механизираните подразделения. Максималната скорост на EFV да бъде около 45 мили (около 72 километра в час), което е съпоставимо с възможностите на БМП "Бредли" и танка М1А2 "Абрамс".
    EFV трябва да обезпечава десантиране на разстояние 20-25 мили от брега, което ще позволява на десантните кораби да останат извън зоната на действие на бреговата артилерия.
    Скоростта за движение на бойната машина във вода трябва да бъде до 20 възела, което е три пъти повече от скоростта на намиращите се на въоръжение бойни машини AAVP7-A1.
    Вместимостта на EFV във варианта транспортьор ще позволява да се превозват 17 морски пехотинеца с пълно снаряжение.  Освен транспортьора, на базата на EFV ще се разработва и плаваща машина за огнева поддръжка.
    До 2020 година се планира в корпуса морска пехота на САЩ да бъдат доставени 1013 бойни машини.

 


  02.06.2006, 12:00

Успешни изпитания на нова крилата ракетаУспешни изпитания на нова крилата ракета

В САЩ завършиха успешно поредните изпитания на нова крилата ракета производство на Lockheed Martin, съобщава MarketWatch цитирайки източник от ВВС на САЩ.
    Ракетата е била пусната от бомбардировач В-1 и е прелетяла 400 морски мили до целта, разположена на ракетния полигон White Sands в Ню-Мексико.
    Ракетата JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) е крилата ракета с голям радиус на действие, разработена с използване на технологията "Стелт". JASSM-ER е предназначена за внезапно поразяване на силно защитени цели в началния период на войната. Тя е снабдена с фугасно – бронебойна част, GPS-навигатор и инфрачервена глава за насочване.
    Корпорацията Lockheed Martin е сключила контракт на стойност 79 милиона долара за разработката на новата ракета.
    Изпитанията с ракетата ще продължат до края на 2008 година, съобщават от прес – службата на ВВС на САЩ.

 


   02.06.2006, 09:00

ВойнатаВойната

Към 1 юни във военната операция в Ирак са загинали 2695 военнослужещи, от които 2471 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 113 свои войника и офицера, Италия е загубила 30 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Словакия и Дания – 3, Салвадор, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи, Латвия и Унгария – по един.
    В Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 31 май, 2006 година, са загинали 373 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 292, австралийци - 1, англичани – 7, канадци – 16, датчани – 3, французи – 7, германци – 18, италианци – 5, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 3, испанци – 17 и шведи – 2.


   01.06.2006, 19:30

Тежък армейски вертолет се блъсна в телевизионна кулаТежък армейски вертолет се блъсна в телевизионна кула

В американския град Доуран, щат Джорджия, армейски вертолет  MH-47 Chinook се вряза в местната телевизионна кула, загуби управление и се взриви, съобщава AP.
    Според данни на армейското командване, четири военнослужещи, намиращи се на борда, за загинали, петия с тежки рани и изгаряния е доставен в близката болница.
    Военните съобщават, че вертолета е изпълнявал учебен полет, когато се е блъснал в 300 метровата телевизионна кула. Имената на загиналите и ранения за сега не се съобщават. Започнало е разследване на катастрофата.

 


  01.06.2006, 12:00

Изработен е комплекс за РЕБ за F-35Изработен е комплекс за РЕБ за F-35

Компанията BAE Systems е предала за изпитание първия комплекс за радиоелектронна борба предназначен за изтребителите F-35 Joint Strike Fighter (JSF), съобщава Spacewar.com.
    Комплекса за РЕБ се явява един от основните елементи на бордовото оборудване на F-35. Неговата задача е откриване, разпознаване и подавяне на радиолокационните станции и средства за РЕБ на противника.
    В комплекта влизат два блока с електронна апаратура. Те ще бъдат използвани от компанията Lockheed Martin – производител на F-35 – за заводски изпитания. Новата система тежи по-малко от 80 килограма, което я прави една от най-леките в своя клас. Тя е създадена на основата на последните разработки в областта на компютърните технологии.
    Комплекса обединява средства за радиоелектронно разузнаване, позволяващи откриване и анализ на активните радиолокационни средства на противника, и средства за радиоелектронно подавяне, предназначени за защита на изтребителите чрез създаване на различни видове смущения. Комплекса предполага непрекъсната модернизация на средствата за РЕБ чрез внедряване на нови блокове и ново програмно осигуряване.
    Първите 20 комплекса, предназначени за летателни изпитания, в момента се изготвят и тестират от компанията BAE Systems. Предполага се, че доставките в завода Fort Worth на компанията  Lockheed Martin ще започнат през първото тримесечие на 2007 година.
    Освен за комплекса за РЕБ, компанията BAE Systems отговаря и за разработката и изготвянето на горивната система на самолета, катапултното кресло и системите за жизнено осигуряване на пилота.

 


  01.06.2006, 00:10                                                                

JAS_39Шведски изтребител падна в морето

Изтребител на ВВС на Швеция JAS-39 "Грипен" вчера претърпя авария над Балтийско море. Самолета е паднал в морето близо до южното крайбрежие на Швеция, близко до пристанището Карлскрун. Както се съобщава, пилота е успял да катапултира. Състоянието му се оценява като задоволително, но все още е хоспитализиран.
    Причините за произшествието за сега са неизвестни. От 1989 година това е четвърта авария със самолет от този тип, произведен от шведско – британската корпорация "Грипен Интернешенъл".

     Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

 

{START_COUNTER}