Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 

Сбогувахме се с адмирал Иван Добрев

15.06.2021, 20:02

На 15 юни 2021 г., последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – „да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се проведе на борда на корвета „Бодри“ в присъствието на командира на ВМС, родственици и бивши колеги на адмирала.
След прехода до мястото, за провеждане на ритуала, прощални слова произнесоха командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и вицеадмирал от запаса Петър Панчев Петров председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва град Варна.
Завършил Висшата военноморска академия в Ленинград (1955 г.), преминал последователно като командир на военноморските бази Бургас и Варна. От 1960 до 1972 г. е командващ Военноморския флот на НРБ. От 1972 г. до 1990 г. е заместник-министър на народната отбрана по флота.
Избиран е за народен представител в ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ и ІХ Народно събрание.
Адмирал Иван Добрев е  награждаван и удостояван с множество награди и отличия. Освен големия принос за разработването и осъществяването на политиката в областта на националната сигурност и отбрана на страната, под неговото ръководство и по неговия пример са израснали поколения морски кадри за военния и гражданския Флот на България.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Възстановяват организацията на СОСЗР в област Търговище

15.06.2021, 19:45

На основата на учредения през април клуб „Инженерни войски“, който носи името на покорителя на Одринската крепост в Балканската война генерал-лейтенант Георги Вазов, предстои да се възстанови областната организация на СОСЗР в Търговище. По този повод днес в града бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главният секретар полковник от запаса Павел Станев. В срещата участва и бригаден генерал от запаса Кольо Милев, депутат в последните два състава на Народното събраание и водач на изборна листа за 46-я парламент. Самият той е инженерен офицер и член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
В клуба членуват военнослужещи от запаса. В ръководството влизат майор от запаса инж. Димитър Даскалов – председател, подполковник от запаса Стефко Йорданов – заместник-председател и старшина от запаса Георги Иванов – секретар.
В разговора бяха обсъдени редица въпроси, както от организационно естество, така и във връзка с предстоящото провеждане на Обединителен конгрес на запасното войнство на 26 ноември т.г. и на Десетия конгрес на СОСЗР през май следващата година. Ген. Стойков даде подробна информация за подготвения проект на закон за запасното войнство и изрази очакване народните представители, който ще бъдат избрани на 11 юли да го подкрепят. От клуба се надяват на решение във връзка с недоброто състояние на сградата на Военния клуб и невъзможността да бъде ползвана от военно-патриотичните организации.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО планира да продължи мисията си в Косово

15.06.2021, 17:00

НАТО планира да продължи международната мисия под егидата на алианса в Косово, пише в публикуваната вчера заключителна декларация на Срещата на високо равнище на организацията.
Оставаме привързани към продължаването на участието на НАТО в Косово, включително към мисията КейФОР, която способства за създаване на сигурна обстановка и по-широка стабилност на Западните Балкани посредством продължаващите усилия за увеличение на потенциала на организациите за сигурност в Косово. Каквито и да са промени на силите ни в КейФОР се обуславят от условията в Косово, а не от календарни срокове, се посочва в декларацията.
Многонационалните сили под ръководството на НАТО КейФОР, които поддържат стабилността в Косово, бяха създадени в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и бяха разположени в Косово на 12 юни 1999 г.
Източник: БТА

 

Германските спецчасти няма да бъдат разформировани

15.06.2021, 16:50

Елитните германски спецчасти КСК ще оцелеят въпреки серията от инциденти, които доведоха до призиви да бъдат разформировани, съобщи днес министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, предаде Ройтерс.
Командосите ще продължат да действат с помощта на реформа, стартирана преди година, когато избухна скандалът, каза още тя.
Създадени през 1996 г., репутацията на спецчастите бе накърнена през 2003 г., когато тогавашният им командир бе принуден да се пенсионира предсрочно след обвинения, че е близък с крайнодесни екстремисти – връзки, които продължиха да преследват звеното.
Миналото лято Крамп-Каренбауер разформирова рота от КСК, след като полицията иззе оръжия и амуниции по време на обиск на имот на един от бойците в източната провинция Саксония. Разследването на случая продължава оттогава.
„Ясно е, че се нуждаем от уникалните способности на КСК“, заяви Крамп-Каренбауер ден след визита в базата на командосите.
Бундесверът е разтърсен от няколко крайнодесни инцидента през последните години. През май млад офицер бе изправен пред съд във Франкфурт по обвинение в планиране на атака срещу политици под маскировката на сирийски бежанец с цел да възбуди гняв срещу мигрантите.
Източник: bnr.bg

 

Военният министър и началника на отбраната на крак в Граф Игнатиево

15.06.2021, 16:45

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха авиобаза Граф Игнатиево. Това стана днес, 15 юни 2021 г., по-малко от седмица след трагичния инцидент с майор Валентин Терзиев над Черно море.
Двамата са поднесли съболезнования за загубата на майор Терзиев на личния и командния състав на авиобазата, се казва в съобщението на МО.
„Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като Вас се крепят устоите на България. Благодарение на Вас и на него небето над България е чисто“, заяви министър Панайотов по време на срещата с пилотите.
Той изрази увереността си, че въпреки всички непремерени изказвания от различни страни след трагедията, пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България. Министър Панайотов опроверга спекулациите, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени  в следствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения.
„Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и  тяхната експлоатация ще продължи“, категоричен бе министър Панайотов.
По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка.
По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците.
Адмирал Емил Ефтимов запозна присъстващите с издирвателната операция на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това. - (видео)

 

Военната академия „Г. С. Раковски“ и БАН ще подпишат споразумение за сътрудничество и съвместна дейност

15.06.2021, 09:03

От 13.30 часа във Военната академия „Г. С. Раковски“ ще бъде подписано споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между Българска академия на науките и Академията. Това съобщиха от пресцентъра на Военна академия "Г. С. Раковски". В церемонията ще вземат участие председателят на Българската академия на науките академик Юлиян Ревалски с неговия екип и началникът на Военната академия генерал-майор д-р Груди Ангелов и екипът му.
Чрез това споразумение двете страни декларират намерението си да обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност за ефективно използване на ресурсите, механизмите, процедурите и потенциала на двете институции в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност.
Като първа стъпка от изпълнението на договореностите се предвижда стартирането на нова съвместна бакалавърска програма „Киберсигурност“.
Подобна инициатива е в подкрепа на усилията на двете институции за изграждане на единно европейско образователно и научно-изследователско пространство.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Ердоган: Позицията на Турция за С-400 остава непроменена

15.06.2021, 08:59

Позицията на Турция относно придобитите от Руската федерация зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 остава непроменена. Това заяви в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след разговори в Брюксел с американския президент Джо Байдън и в края на срещата на върха на НАТО, предава TACC.
"Разбира се, невъзможно е въпросът за С-400 да не е бил в дневния ни ред (на преговорите с Байдън). По отношение на С-400 изразих същото мнение, което сме заявявали и по-рано. Също така докладвах за стъпките, които можем да направим съвместно по отношение на отбранителната индустрия ", подчерта турският лидер.
Според Ердоган той е казал същото и за ситуацията с американските изтребители-бомбардировачи F-35, от чието производство Турция бе извадена, заради придобиването на руските ЗРК.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Rafale вероятно скоро ще реализира още продажби

15.06.2021, 08:24

Много е вероятно френския многоцелеви изтребител Rafale да бъде продаден на Индонезия и Швейцария в следващите месеци. За това намекват съобщения в медиите на двете страни.
Френското издание Air & Cosmos цитира индонезийски медии, според които на 7 юни 2021 г. министрите на отбраната на Франция и Индонезия са подписали предварително споразумение за продажбата на 36 броя новопроизведени Rafale. Според изданието, реалният договор ще влезе в сила не по-рано от този декември, защото по сделката имало да се изчистват още детайли.
Изданието съобщава, че сделката ще се финансира на 80% със заеми от френски банки, които са гарантирани от френската държава.
Според Air & Cosmos се очаква в следващите месеци американската страна да е изключително активна в Индонезия за да се опита да отклони индонезийските намерения към американски изтребител. В последните години страната е проявявала интерес към F-16 и F-15.
В същото време, френскоезичният швейцарски вестник Le Matin съобщава, че в правителствените кръгове, везните все повече се накланят в полза на покупката на 40 броя Rafale и френската победа била практически сигурна.
Вестникът съобщава, че финансовите, техническите и политически условия по покупката на Rafale са били най-добри. Също така, в страната имало подчертана съпротива срещу покупката на американски изтребители, което можело да доведе до референдум с неясни резултати.
Припомняме, че през септември 2020 г., самото решение за покупка на нов боен самолет бе подложено на референдум. Тогава изтребителният проект бе подкрепен с малко под 8000 гласа разлика. Това води до желанието на швейцарското правителство да буди минимални полемики в обществото.
Швейцарският проект Air2030 се дели на две части – покупка на 36 или 40 нови многоцелеви изтребителя и покупка на нови наземни зенитно-ракетни комплекси. За новите изтребители е заделен бюджет от 6 млрд. швейцарски франка (€5,5 млрд.)
Le Matin пише, че официалното решение за новия изтребител вероятно ще бъде обявено в края на месеца. Rafale се конкурира с Eurofighter, F/A-18 Super Hornet и F-35. Финалните оферти бяха получени през ноември миналата година, като тогава бе съобщено, че тяхната оценка ще бъде подготвена през първото тримесечие на 2021 г.
Rafale отбеляза вече няколко победи през тази година. През май Хърватия официално съобщи, че купува 12 употребявани машини, а в началото на май бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя). - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав

15.06.2021, 08:17

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.
Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.
Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.
В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.
Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.
На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

 

Забравените герои на България: Санитарен полковник д-р Сава Марков Мирков

15.06.2021, 08:15

Днес се навършват 171 години от рождението на полковник д-р Сава Марков Мирков. Той е роден на 15 юни 1850 г. в с. Бербово,Велико Търновско. Завършва Киевската духовна семинария (1863). Учи право в Киевския университет (1871) и медицина в Москва (1876). Участва в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) като лекар във 2-ра дружина на Българското опълчение.
След Освобождението формира първата болница в България за ранени и болни войници в Казанлък. След това урежда сборна подвижна болница за българското опълчение в Пловдив (1878). Назначен е за Софийски губернски военен лекар, а от май 1879г. за старши лекар в първокласната болница в София.
По време на Сръбско-българската война (1885) е Главен лекар на българската войска. По негово настояване само 12 дни преди началото й, България става член на Международната организация на Червения кръст. Благодарение на това по време на войната пристигат няколко чужди санитарни мисии, които оказват помощ на българските санитарни служби. Като главен лекар урежда евакуационните служби за транспортирането на леко ранените в София.
След войната напуска армията и се отдава на обществена дейност. Името му е свързано с гр. София и неговото устройство като столица.
През Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) работи в санитарните мисии в Българския червен кръст. Умира през 1927 г. в София.
Кавалер е на българския орден „Св.Александър” III ст. с мечове отгоре и руските ордени - „Св.Станислав” и „Св.Анна” II и III ст. с мечове

 

32 години МиГ-29 в България

15.06.2021, 08:07

На днешната дата се навършват 32 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.
В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.
На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.
Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха.
Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. ........Прочети още

 

 

САЩ искат от ОАЕ да се отърват от Huawei преди да получат F-35

14,06.2021, 22:34

Администрацията на президента Байдън е поискала от Обединените арабски емирства (ОАЕ) да премахне цялото оборудване на китайската компания Huawei от телекомуникационната мрежа на страната, преди там да се получат изтребителите F-35. За това пише Bloomberg, цитирайки собствени източници.
САЩ директно са заявили на ОАЕ, че трябва да се премахне всякакво оборудване на Huawei в рамките на следващите четири години, като са посочили, че това трябва да стане през 2026 – 2027 г. – моментът, в който се очаква арабската страна да получи първите си F-35. От ОАЕ са поискали този срок значително да се разтегне, за да могат да намерят реалистични алтернативи.
Bloomberg припомня, че още администрацията на президента Трумп се е опитвала да пристиска ОАЕ за използването на Huawei в страната. Източници на изданието са посочили, че емирствата първоначално са се съгласили, но след това са започнали да преговарят точните условия на споразумението с американската страна. Междувременно, мандатът на Тръмп е изтекъл.
Сега Bloomberg пише, че отношенията между Китай и ОАЕ са отново остър въпрос около придобиването на F-35, като не е изключено доставката на изтребителите да се забави значително или сделката директно да се разтрогне. Източниците на изданието, обаче са били оптимистично настроени и смятат, че темата ще се изглади до доставката на изтребителите.
САЩ твърдят, че използването на Huawei при изграждането на комуникационните мрежи от следващо поколение, неизбежно излага отделните страни на шпионаж от китайска страна. Китайската компания отрича тези обвинения. Щатите се опитват да ограничат Huawei в работата им по 5G мрежите в целия свят.
Според източниците на Bloomberg, опасенията на САЩ не са свързани с това, че може да се шпионира самия самолет, а с това, че лесно може да се пробият личните телефони и компютри на пилотите и инженерите, които ще експлоатират F-35, което да доведе до изтичане на някаква класифицирана информация.
ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд. Това стана в последните часове на управлението на Тръмп.
Администрацията на Байдън заяви, че ще направи преглед на сделката, а през април обяви, че за момента няма забележки, но все пак предстоят още ревюта.
Източник: https://aero-bg.com/

 

От космоса до Черно море НАТО увеличава разходи и противодейства на Русия, Китай и ядрени оръжия

14.06.2021, 20:41

Страните членки на НАТО се ангажираха да увеличат разходите за отбрана и сигурност. Това се посочва в заключителното изявление на лидерите на държавите от Северноатлантическия алианс, прието в понеделник на срещата на върха в Брюксел, съобщава ТАСС.
"Колективно и индивидуално, ние се ангажираме с по-нататъшното подобряване на баланса между разходите и отговорностите между членовете на алианса". Държавните в НАТО потвърдиха ангажимента, поет през 2014 г. да доведат своите военни разходи до 2% от БВП до 2024 г., но на редица страни ще им е необходимо повече време, за да постигнат целта........Прочети още

 

Завърши компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21“

14.06.2021, 19:54

От 10 до 14 юни на УП „Ново село” се проведе компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН – 21” за оценяване бойните способности на щаба и щабния батальон на 61-ва механизирана бригада в съответствие със стандартите на НАТО. Учението премина в динамична оперативна обстановка, което наложи щаба на бригадата да планира и взема решения 24 часа в денонощието в продължение на 4 дни. През същия период бригадата премина последователно в състава и под командването на няколко дивизии от коалиционните партньори, развърнати в САЩ, Германия и Италия.
Контролът по провеждане на учението осъществяваше ръководен апарат от командването на Сухопътните войски, воден от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и заместник-началника на щаба  на СВ полковник Васил Енчев.
Комисия от Щаба на отбраната с председател бригаден генерал Станимир Христов - директор на дирекция „Операции и подготовка”, извърши оценяване способностите на щаба на 61-ва мбр да планира, координира и управлява операциите на подчинените й формирования, след което на нейния командир беше връчен официалният доклад от проведеното оценяване.
Работата на комисията и провеждането на оценяването се наблюдаваше от тим за мониторинг от LANDCOM,  Измир и NRDC - GR, Гърция с ръководител полковник Христос Алексопулос.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада с достойно представяне в „SCORPIONS LEGACY 2021“

14.06.2021, 19:50

Тридесет и четири военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада участваха в международното учение „SCORPIONS LEGACY 2021”, което се проведе  от 24.05. до 09.06.2021 г. на полигон „Чинку“ в Румъния. В него взеха участие и военнослужещи от Румъния, Италия и Португалия.
Под ръководството на началника на щаба на 38 мб майор Петко Пенев и командира на механизирания взвод капитан Росен Начев българските военнослужещи  се включиха в провеждането на командно-щабно и батальонно тактическо учение с бойна стрелба като клетка за отговор. По покана на командира на Многонационалната бригада „Югоизток“ полковник Константин Николаеску на един от етапите на съвместната подготовка присъства и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който благодари на българските участници за достойното представяне на учението.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

В Щаба на ВМС продължава работата по анализ и планиране на следващите издирвателни действия за откриване на елементи от МиГ-29

14.06.2021, 19:45

Поради неблагоприятните хидрометеорологични условия от 01:00 ч. на 14 юни 2021 г. временно са спрени действията по издирване на черната кутия на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ-29. В Щаба на ВМС продължава работата по анализиране на наличната информация с цел прецизиране на координатите на района, който ще бъде обследван за откриване на „черната кутия“ на самолета. Планира се и провеждането при необходимост на дълбоководна водолазна операция.
През почивните дни освен минен ловец „Цибър“ и патрулен катер от състава на ВМС в издирвателната операция участваха със специализирано оборудване и екипи Институтът по океанология към БАН с моторен кораб „Номад“, фирма "Хидроремонт“ ООД и фирма "Гео 2000“ ООД с моторен катер.
В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати беше установено, че тези повърхности не са части от катастрофиралия самолет.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Наградиха запасни от Ботевград

14.06.2021, 13:16

Със заповед на министъра на отбраната за активна военно-патриотична дейност с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ са удостоени полковник от запаса Николай Живков, председател на Общинската организация на СОСЗР в Ботевград и полковник Янаки Якол, председател на дружеството на СОСЗР в с. Литаково.  Отличията връчи днес председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който заедно с главния секретар на съюза полковник от запаса Павел Станев, бе в Ботевград. С грамоти за принос в развитието и укрепването на СОСЗР бяха наградени подполковник от запаса Антон Христов,подполковник от запаса Димитър Дончев и старшина от запаса Игнат Тодоров, който поздрави останалите с авторско стихотворение, посветено на СОСЗР..
На срещата с актива на Общинската организация ген. Стойков говори за подготовката на Обединителния конгрес на запасното войнство, който се предвижда да се проведе на 26 ноeмври т.г. и на Десетия конгрес на СОСЗР  през май следващата година. Заедно с Десетия конгрес ще бъде и Третият национален събор на запасното войнство в Ямбол. Със задачите, които стоят пред СОСЗР, включително и необходимостта от приемане на Закон за запасното войнство, ген. Стойков е запознал през миналата седмица заместник-министъра на отбраната  полковник от запаса Пламен Йорданов.
Въпросите, които вълнуват запасните са свързни най-вече с тяхното социално и здравословно състояние. Те опират до крайната необходимост за хората от преизчисляване на пенсиите и във връзка с ограничените възможности за ползване на медицинските услуги на ВМА. Според полк. Живков, грижата за здравето на запасните и резервистите трябва да бъде регламентирана в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Другият проблем, който очаква отдавна решение е запазването на сградата на Военния клуб и ползванетo й от местната организация на СОСЗР.
Ботевградската организация води активен живот, подчерта полк. Живков. Тя има структури в цялата община. Тази оценка беше потвърдена и от ген. Стойков.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Смяна в ръководството на френския генерален щаб

14.06.2021, 09:16

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Франсоа Льокоантр, назначен преди четири години, ще напусне поста си и ще бъде сменен от сегашния началник-щаб на сухопътните войски генерал Тиери Бюркар (на снимката). Това съобщи днес канцеларията на президента на Франция, предаде Франс прес.
Генерал Льокоантр е подал на държавния глава още преди месеци молба да бъде освободен, считано от 14 юли 2021 г. “Президентът на Републиката държи да приветства в негово лице един голям воин, военачалник и слуга на държавата”, се казва в съобщението.
През юли 2017 г. генерал Льокоантр пое командването на войските след шумната оставка на тогавашния началник на генщаба Пиер дьо Вилие на фона на резки бюджетни съкращения и твърде бързи реформи.
Днес 59-годишният генерал Льокоантр сам съобщи за решението си да се оттегли в ефира на телевизия Ел Се И, посочва ТАСС. Дни преди изявлението му френският президент Еманюел Макрон съобщи, че след осемгодишно засилено присъствие ще бъде съкратен броят на френските войници в зоната Сахел, някои военни бази на Франция там ще бъдат закрити, а борбата срещу джихадистите ще се води главно със силите на международен алианс, включващ и френски контингент, напомня АФП.
Източник: bta.bg/

 

Президентът Радев ще участва в среща на НАТО в Брюксел

14.06.2021, 08:30

Седмица на важни дипломатически срещи - държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел. България ще бъде представена от президента Румен Радев, предаде БНТ.
Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан. Очаква се да бъде обсъдено и подобряването на отбранителните възможности както в Космоса, така и онлайн.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява в бъдеще между страните от Алианса да има по-голяма политическа съгласуваност. Това е и първо участие във форума за Джо Байдън в качеството му на американски президент.

 

Броят на ядрените бойни глави за разполагане се е увеличил

14.06.2021, 08:22

Тревожна тенденция към увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ), цитиран от световните агенции.
Според  годишния доклад на авторитетния мозъчен тръст редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал. По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави - с 320 по-малко в сравнение с преди 12 месеца и под една пета от общото количество в в средата на 80-те години на миналия век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка.
САЩ и Русия притежават над 90% от тези оръжия. Другите са разпределени между Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. САЩ и Русия са добавили по около 50.
В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор "Нов СТАРТ", целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.
В момента Русия разполага с общо 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ имат 5500 - намаление от 250, по данни на СИПРИ, съобщава БТА.

 

Исторически календар

14.06.2021, 08:00

„На 14 юни (1-ви юни стар стил) 1915г. пилотът Радул Милков извършва изпитателен полет със самолет, конструиран от Асен Йорданов – ученик във Втора софийска мъжка гимназия. Работата над него, младият българин започва още през 1914г. в една работилница в Княжево. Помага му механика-монтьор Григор Найденов, а Министерство на войната му предоставя двигател от пленен през Балканската война чужд самолет.
Информацията за събитието намира място в излезлите на следващия ден - 2-ри юни (стар стил), броеве на вестниците „Утро” и „Воля”. Тези две вестникарски бележки (с всичките си неточности) са от малкото автентични и достоверни свидетелства за датата на облитане на самолета на Асен Йорданов. В продължение на четвърт век след това, полетът на първия български самолет е изместен в паметта на съвременниците му от Първата световна война, последвалите я преврати и разделение на нацията. След което, започва обратният процес на надграждане на противоречиви спомени, възпоменателни статии и публикации на авиационни историци, препращащи един към друг, но никога към оригинален първоизточник. Появяват се няколко версии за това, какво е било името на самолета и кога точно е облетян. Най-масово се е наложила датата 10-ти август 1915г., заради „написаното” в непоказан до момента Протокол (в други източници – Доклад) на Комисията (по изпитанията), назначена от Министерството на войната, както и на „цитати” от статия на „ежедневния вестник "София" от 21-ви август 1915 г.”, какъвто вестник през този период не излиза.
Липсващият „доклад” не позволява да се установи кое от твърденията в него е вярно, но очевидно, поне едно не е. Няма как в Протокола от 10-ти август Комисията да запише „Аеропланът да бъде изложен в София за всенародно осмотрение ...”, тъй като показът на самолета в Царския манеж е направен няколко месеца преди облитането му. За това разбираме от броя на в-к „Воля” от 8-ми март (стар стил) 1915г., в който е записана и основната цел на представянето – чрез билети и привличане на спомоществователи да се наберат средства за завършването на самолета.
Музеят на авиацията Ви припомня, че на днешната дата един млад българин, станал по-късно световно известен, полага началото на родното самолетостроене."

**********

На 14 юни 1916 г. на пилот-авиатора поручик Миланов и на военния наблюдател поручик Дремсизов е зададена разузнавателна задача над Орфанския залив от началника на аеропланното отделение в Ксанти.
В 5.20 ч. преди пладне авиаторите излитат. Над с. Дрезна при залива Дефтерос апаратът им е обстрелван от неприятеля с артилерийски огън и повредата ги принуждава да слязат на гръцка територия близо до с. Караяни.

Като се уверяват, че е невъзможно самолетът да полети, те повреждат картечницата и фотографския апарат и изгарят аероплана.

Възползвайки се от паниката, която обхванала събралото се наоколо гръцко население, незабелязано се достигнали до близката гора. След петдневен преход се добират до българските части на летище Ксанти.

 

Топ 3 на самолетите, разработени от съветското конструкторско бюро "Лавочкин"

14.06.2021, 07:58

Конструкторското бюро "Лавочкин" е толкова успешно, че не само създава най-добрия съветски изтребител от Втората световна война, но и произвежда най-модерния космически кораб за времето си.
Основано преди ВСВ през 1937 г., КБ "Лавочкин" активно участва в разработките на модерни изтребители за очаквания голям конфликт в Европа и триумфира със създаването на успешен модел като Ла-7.
"Лавочкин" обаче няма толкова ярка следвоенна история. Някои от самолетите губят в борбата за място под слънцето, водена срещу другите конструкторски бюра, докато други завинаги си остават само на чертожните дъски. През 1960-те години "Лавочкин" фокусира вниманието си върху разработката на космически кораб, който се произвежда и до днес.
Ла-5
Ла-5 е известен със своята маневреност и гъвкавост при работа, но има и някои значителни недостатъци. При скорост по-малка от 210 км/ч самолетът не може да се контролира. Както си спомня пилотът и писател Анатоли Маркуша,  "летците страдаха от "африканската" жега в кабината".
На Ла-5 най-известният ас на Съюзниците Иван Кожедуб започва убийствения си списък от 62 свалени вражески самолета. На 6 юли 1943 г. по време на Курската битка той сваля немски бомбардировач Ju-87.
Докато първите изтребители Ла-5 са технически изостанали от Messerschmitt Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, то по-късната модернизация Ла-5ФН надминава немските си колеги, особено по скорост на издигане. "Ако Messer се опитваше да се измъкне от нас нагоре, ние го догонвахме. Колкото повече се издигаше, толкова по-лесно ни беше да го хванем. Focker-ът беше по-тежък от Messer-a и го хващахме дори по-бързо", спомня си пилотът Дмитрий Алексеев.
Германските самолетни конструктори обаче не бездействат. Техните изтребители стават по-напреднали и скоро Съветският съюз разбира, че му трябва нещо по-мощно от Ла-5ФН. Тогава се ражда легендарният Ла-7.
Ла-7
През септември 1944 г. най-добрият съветски изтребител от ВСВ – Ла-7, е пратен за бойни изпитания в 63-и гвардейски авиационен полк, който се бори за освобождението на Рига. Новият самолет става истински "побойник" за германците. По време на едномесечни въздушни битки полкът от Ла-7 унищожава 55 вражески изтребителя, като губи едва 4 самолета.
Ла-7 изглежда подобно на Ла-5ФН, но надминава предшественика си по отношение на скорост на летене, на издигане и максимална височина благодарение на осъвременените си технически характеристики. И по-важното – Ла-7 превъзхожда почти всички немски самолети от това време.
Често пилотите на Luftwaffe предпочитат да избягват преки битки с тези мощни съветски самолети, така че германското командване изпраща само най-добрите сред най-добрите срещу пилотите на Ла-7. Например елитното немско крило Jagdgeschwader 54 (JG 54), към което принадлежат асове като Ото Кител (267 въздушни победи) и Валтер Новотни (258) често са пренасочвани към фронтовите зони, където служат съветските Ла-7.
Първата съветска "реактивна жертва" също пада пред Ла-7. През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 във въздушна битка над р. Одер.
Ла-15
В края на 1940-те години две съветски конструкторски бюра започват ожесточена конкуренция за снабдяване на ВВС с изтребители. Ла-15 и МиГ-15 са "гуша за гуша", а в симулираните въздушни битки и двамата отбелязват победи.
Въпреки факта, че и двете машини влизат в серийно производство, съветското ръководство скоро решава, че производството на два реактивни изтребителя е ненужно за съветската индустрия.
Летателните характеристики на Ла-15 са признати за малко по-добри от тези на МиГ-15, но серийното производство на последния е по-гладък процес. Сталин лично решава да заложи на "МиГ", без да излага аргументи.
С над 15 000 произведени самолета МиГ-15 става най-масово произвежданият реактивен изтребител в света. След 235 построени бройки серийното производство на Ла-15 е преустановено през 1954 година. Останалите самолети са изпратени на ядрените изпитателни площадки, където да бъдат използвани като мишени. - Още за Лавочкин

 

 

Китай планира бъдещото развитие на космическата си програма

13.06.2021, 22:27

Китай прави планове за бъдещото развитие на своята космическа програма, която предвижда изследване на астероиди и системата на Юпитер, събиране на проби от Марс и проучвания на полярния район на Луната, заяви говорителят на Китайското национално космическо управление Сю Хунлян в събота. На пресконференция в Пекин той каза, че около 2025 г. планират пускането на сонда, която в една мисия да събере проби от близките до Земята астероиди и да изследва комета.
„Китай планира да стартира мисията за връщането на пробите от Марс и проучването на системата на Юпитер около 2030 г.“, каза Сю Хунлян.
Освен това страната има намерение да пусне лунните сонди „Чанъ-6“ и „Чанъ-7“ през следващите пет години със задачата да изследват околната среда и ресурси и да вземат проби от полярния район на Луната.
„До 2022 г. Китай ще завърши изграждането на своята космическа станция, в която астронавтите ще могат да извършват своите научни експерименти“, каза още говорителят.
Разработването на тежкотоварни ракети-носители, системи за космически транспорт за многократна употреба и сателитен интернет също са във фокуса на бъдещите планове, добави той. - Още Космос
Източник: http://bulgarian.cri.cn/

 

Ние ще продължим да служим на родината си, а не на чужди каузи

13.06.2021, 11:46

"Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време на учение майор Валентин Терзиев." Това каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза "Граф Игнатиево". Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен – МиГ-29 са изправни самолети: „Дори капачката на винтила на гумата на самолета ако липсва, самолетът не излита – той трябва да е в пълна изправност, за да може да полети. Той се проверява постоянно. Процесът на поддръжка на самолета не е целеви еднократен, той се проверява и поддържа постоянно. Всички части са нови и пристигат от Русия, те имат гаранция и ресурс. Всичко е спекулация. Всяко говорене, че са остарели - също, защото те се поддържат в перфектно състояние. Има ги и всички системи, за да се спаси пилотът“, обясни ген. Русев. Той сподели, че до последно са чакали Терзиев да се върне, а преди да изгубят връзка пилотът е бил уверен и всичко е вървяло по план. Русев обясни, че след всеки опит за спекулация с теми, свързани с авиацията, ще се действа законосъобразно. Той добави, че докато има авиация и самолети, управлявани от хора, няма как да се избегнат подобни инциденти.
„Всеки опит да се спекулира с теми, свързани с бойната ни авиация, опити да се въвличат пилотите ни, инженерно-техническият състав в интриги и в политически реваншизъм, ще срещнат категоричен законосъобразен отпор. Нашата толерантност е изчерпана към тези хора. Летим и ще носим нощното дежурство, но повече компромиси няма да правим и ще говорим. Българският пилот повече няма да търпи унижението от група хора, които периодично излизат и говорят от наше име и заблуждават обществото. Те се опитват да формират общественото мнение. Ние ще продължим да служим на родината си, а не на чужди каузи. Малка група периодично обикаля медиите и говори за неща, които са некомпетентни и целят да спрат от експлоатация МиГ-29 и да докажат, че са негодни самолети. Искат да докажат, че пилотите, летели на руска техника, трябва да са освободени едва ли не от служба, тъй като са идеологически нечисти. Това нещо приключи“, каза ген. Русев. Той коментира и че летателните часове на пилотите наистина са малко, като майор Терзиев от началото на годината е имал 12 ч. и 50 минути нальот, както и всички в авиобазата. Веднъж в годината се изпълняват пускови полети над море, няма как да има повече, каза още Русев. Трябва да има последователни решения и действия в тази посока, добави той.
Относно семейството на загиналия пилот Русев изрази възхищението си към силата, с която са го посрещнали: „Няма как да не се чувствам виновен за това, че не успях да върна у дома майор Терзиев. Не усетих никакъв укор. Напротив, казаха ми: Благодаря. Съпругата му даже ми сподели, че тя е знаела рисковете и че ще се справят“, сподели командирът на авиобаза "Граф Игнатиево", който съобщава тъжната вест на роднините на загиналия пилот. Той не пожела да развива хипотези за причините за случилото се, но коментира, че е важно да се намери “черната кутия“ на време. В солена среда в морето тя може да оцелее 10 дни, добави ген. Русев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

НАТО се отказва от ядреното оръжие в Европа

13.06.2021, 09:25

Страните членки на НАТО се готвят официално да се противопоставят на разполагането на наземни ядрени ракети в Европа. Това съобщава Defense News, позовавайки се на източници в Сената на САЩ и в Европа.
Изявление за отказ за разполагане на наземни ядрени оръжия в Европа, според събеседниците на изданието, ще бъде направено след срещата на върха на НАТО на 14 юни, на която американският президент Джо Байдън ще се срещне с лидерите на други партньори в алианса.
Изданието съобщава, че отказът от разполагане на ракети е един от начините за намаляване на политическото напрежение преди срещата на Байдън с руския му колега Владимир Путин в Женева на 16 юни.
Одобрението на Байдън е необходимо за официалния отказ от ядрено оръжие. Според Defense News подобни действия на американския президент ще му дадат подкрепата на привържениците на контрола на оръжията измежду бившите военни, адвокати и служители. В началото на юни те се обърнаха към собственика на Белия дом с молба да включи точка в дневния ред на срещата си с Путин.
В същото време част от Конгреса на САЩ може да критикува забраната за разполагане на ядрени ракети в Европа. Тим Морисън, старши сътрудник в Института Хъдсън, който ръководеше ядреното възпиране по време на администрацията на Доналд Тръмп, заяви пред изданието, че решението на НАТО може да лиши Вашингтон от лоста над Москва в предстоящите преговори между Путин и Байдън.
"Ако това е едностранна отстъпка на Русия, това е ужасна идея; а ако е двустранна отстъпка, не е много по-добре, защото на Русия не може да се вярва. Защо бихме се отказали от предимство, което може да ни е необходимо в бъдеще, за да отговорим на руските бойни действия", каза Морисън.
По-рано през юни Байдън обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подход към отношенията с Русия. Според Столтенберг страните са се съгласили, че алиансът трябва да се придържа към позицията на сдържане и в същото време да се стреми да изгради диалог с Москва.
Преди това руският външен министър Сергей Лавров обяви, че НАТО има "злонамерени планове" по отношение на Москва. Той обясни думите си с факта, че Северноатлантическият алианс продължава, противно на споразуменията, да се разширява на изток и да се приближава до границите на Русия, а също така нарушава принципа на неделимостта на сигурността (когато някои трябва да засилят сигурността си за сметка на сигурността на другите).
Посолството на Русия в САЩ вчера обвини НАТО в "дрънкане на оръжие" във връзка с ученията на алианса, проведени в Балтийско море. "Използването от Пентагона на бомбардировачи B-52H, способни да носят ядрено оръжие при маневри в Baltops 21, е поредната провокация. Подобно дрънкане на оръжие засилва напрежението в Европа ", подчерта дипломатическата мисия.
Източник: https://news.bg/

 

Стана известен планът на НАТО за разгром на Русия

13.06.2021, 08:13

Стана известно как САЩ и техните съюзници в НАТО планират да „смажат“ Русия в случай на евентуална война с Москва. Експертът Крис Осборн (на снимката) в статията си в The National Interest заяви, че Пентагонът вероятно ще се опита да използва целия арсенал от способности на Северноатлантическия алианс.
Според него министерството на отбраната на САЩ ще трябва да установи комуникация не само между командири и военнослужещи, но и между цели бойни платформи.
Анализаторът даде пример за такова взаимодействие - полски изтребител F-35 среща руски кораби в Балтийско море и изпраща координатите им на американски миноносец. Той от своя страна отива да се срещне с врага и го атакува с противокорабни ракети. Това е тактиката, която според Осборн се разглежда от Пентагона, заедно със западните му съюзници.
Той отбелязва, че подобна бойна операция трябва да се възползва от всички предимства на изкуствения интелект и мрежовото взаимодействие - само по този начин съюзниците могат да спечелят. Озбърн вярва, че за да постигнат стратегическо предимство, те трябва бързо да идентифицират целите и да "стрелят бързо" по тях.
Наблюдателят заключва, че САЩ планират да разширят програмата за обмен на данни, за да включат съюзници от НАТО. Общата задача, пред която ще бъдат изправени военните, е синхронизирането на различни комуникационни системи в едно цяло.
По-рано Крис Озбърн говори за подготовката в САЩ за третата световна война. Според него военновъздушните сили на страната точно възпроизвеждат мащабната въздушна война на великите сили, имитирайки заплахите и предизвикателствата, пред които могат да се изправят в битка.
Източник: https://blitz.bg/

 

Историчски календар

13.06.2021, 07:58

На 13 юни 1875 г. във Велико Търново е роден Хараламби Джамджиев. През септември 1893 г. постъпва във Военното училище в София, но поради заболяване временно го напуска. Успява да завърши през 1895 г. Постъпва в 18-и пехотен етърски полк – Велико Търново. Пет години по-късно е преместен в Русе. През 1900 г. е разпределен в 8-а пионерна дружина в Стара Загора, където служи до 1904 г. Година по-късно напуска военната служба.
Още през 1895 – 1896 г. конструира летателна машина, а през март 1902 г. изпитва успешно модел на орнитоптер с разпереност 1,05 м и обща дължина 1,25 м. Той има елиптични криле, задвижвани от силна спирална пружина. При извършените опити е достигната височина от 20 м и далечина на прелитането до 200 м. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и триопорен колесник от велосипеден тип. Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. На 03.02.1921 г. регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили.
През 1903 г. достига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.
Хараламби Джамджиев предлага две теории: рикошетно-параболична (за обяснение на птичето летене) и теория за хидро-аеродинамичния вакуум.
На 06.02.1911 г. във Франция Хараламби Джамджиев патентова с № 26224 летателен апарат под името „Нова система аероплан". Умира на 13 март 1961 г.

 

На фокус: Новите руски пистолети „Удав“

13.06.2021, 07:52

Руските военни са получили първата партида най-нови пистолети „Удав“ („Боа“), информира генералният директор на Централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (влиза в РОСТЕХ) Алберт Баков.
„Първата опитна партида деветмилиметрови самозарядни пистолети е доставена на войската. Води се опитна войскова експлоатация“, заяви той.
Самозарядният пистолет „Удав“ е 9 мм калибър – напълно руска разработка, сглобява се от произведени в страната части. Пълнителят събира 18 патрона 9х21мм – с 10 повече, отколкото на пистолета Макаров. - Още пистолети

 

Преди 77 г. срещу Лондон са изстреляни първите 10 „самолети-снаряди” V-1

13.06.2021, 07:50

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.
Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.
Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)........Прочети още

 

 

Издирвателната операция на Военноморските сили в Черно море продължава

12.06.2021, 17:05

Четвърти ден продължава операцията на Военноморските сили по издирване на „черната кутия“ на самолет МиГ-29, който в 00:45 ч. на 9 юни изчезна от радарите при тренировъчен полет в рамките на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2021“, съобщвт от ВМС.
В издирвателните дейности днес участват екипажите на минен ловец „Цибър“ и патрулен катер от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, съвместно с кораба „Номад“ от Института по океанология към БАН и катер на частна фирма със специализирана техника.
Обследвани са металните повърхности, открити вчера, но се е установило, че те не са части на самолета.
Проучването на предварително определения периметър от 20 квадратни морски мили продължава. С помощта на експерти от Военновъздушните сили се прецизират координатите на района, който предстои да бъде обследван.  

 
 

Пентагонът отуска 150 милиона долара военна помощ на Украйна

12.06.2021, 09:10

От Пентагона обявиха нов пакет от 150 милиона долара военна помощ за Украйна, която ще включва радар за противовъздушна отбрана, електронно оборудване, за медицинска евакуация и системи против безпилотни апарати, които да укрепят Киев в момент на увеличено напрежение между Киев и Москва, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.
Сумата вече е утвърдена от Конгреса, но сегашното изявление от американското военно министерство уточнява как тя ще бъде изразходвана.
Според говорителя на Пентегона Джон Кърби помощта е в допълнение на 125 милиона долара подкрепа за Киев, обявени през март и които включват оборудвани патрулни катери "Марк VІ", допълни Франс прес. По думите му средствата са насочени към подпомагане на украинските сили с цел запазване на териториалната цялост на страната и подобряване на взаимната оперативност с НАТО. Съединените щати също така ще осигурят обучение и оборудване за засилване на сигурността и възможностите на украинските военновъздушни бази.
Европейският съюз и НАТО подкрепят Украйна след анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия и избухването на военните действия между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Американски боен кораб с крилати ракети на борда навлезе в Черно море

12.06.2021, 08:41

Американският есминец USS Laboon (DDG-58) с крилати ракети на борда навлезе в вчера в акваторията на Черно море,  предадоха от щаба на 6-ти оперативен флот.
USS Laboon е разрушител от клас Арли Бърк и е в експлоатация от 1995 г., базиран е в Норфолк. От руския център за контрол на отбраната съобщиха по този повод, че Черноморският флот е започнал да наблюдава действията на разрушителя.
Корабите от този клас са въоръжени с 2 ПУ от системата „Иджис“ с по 29 (носова) и 61 (кърмова) клетки за ракети съответно. В различни комбинации могат да се използват КР Tomahawk, ЗУР RIM-66 SM-2 „Стандарт-2“, ПЛУР RUM-139 ASROC.

Подписаната през 1936 г. Конвенция от Монтрьо ограничава престоя в Черно море на военни кораби на страни, които не са от региона, за период до три седмици..

 
 

Завърши подборът за назначаване на постоянен секретар на отбраната

12.06.202ч, 07:30

За назначаване на длъжността „постоянен секретар на отбраната“, след проведен подбор, е определен Антон Иванов Ластарджиев, съобщават от МО. Неговите резултати са годишна оценка на изпълнението на длъжността за 2020 г.„Изключително изпълнение“; придобит ранг – първи старши; резултат от събеседването за преценка на професионалните и деловите качества на кандидатите – 71 точки.
Антон Ластарджиев в момента изпълнява тази длъжност. Той е роден на 6 август 1977 г. в гр. Ловеч.
През 2004 г. се дипломира като магистър по специалност „Финанси“ в Университета за национално и световно стопанство, гр. София. Притежава сертификат по управление на човешките ресурси в публичния сектор в условията на криза от Интербалканския институт по публична администрация в гр. Солун, Гърция.
През 2013 г. завършва курс по управление, ориентирано към резултати в Европейския институт по публична администрация в гр. Маастрихт, Холандия.
През август 2015 г. завършва висш международен курс по мениджмънт в отбраната в гр. Монтерей, САЩ.
От юни 2002 г. изпълнява последователно експертни и ръководни длъжности в Министерството на отбраната.
От юли 2012 г. до началото на 2013 г. заема длъжността началник на отдел „Човешки ресурси на администрацията на Министерството на отбраната“.
От януари 2013 г. до юни 2017 г. е директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“ като за този период представлява Република България в Комитета на НАТО по управление на човешките ресурси /NDMC/.
Заместник-председател е на Националната военна спортна федерация от 2014 г.
Владее английски език.
Женен, с едно дете.

 

 

Омагьосаният кръг

11.06.2021, 22:36

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай че става въпрос за пари”. В тази история ще опрем до парите и носенето на отговорност, но преди това ще поговорим за друго.
През нощта на 9 юни 2021 г. в Черно море се разби изтребител МиГ-29 от състава на българските ВВС. Разби се при нощни стрелби на зенитния полигон Шабла. Пилотът майор Валентин Терзиев загина.

Въпросите там са много – как е сработила парашутната мишена СПМ-100, какви маневри се е наложило да прави изтребителят, за да я порази, в какво положение се е озовал самолетът след стрелбата, каква е била подготовката на пилота за изпълнението на тази задача, какъв е бил нальотът му в последните години, и прочие, и прочие.......Прочети още

 

ВВС на Сърбия приеха в състава си четири изтребителя МиГ-29 получени от Беларус

11.06.2021, 21:50

На 9 юни 2021 година в авиобаза „Полковник-пилот Миленко Павлович“ на сръбските ВВС в Батайница се проведе тържествена церемония по предаването на четири изтребителя МиГ-29 (Изделие 9-13), получени от Беларус. През 2019 година едноместните машини МиГ-29 от наличните във ВВС на Беларус са били дарени на Сърбия в рамките на оказване на военно-техническа помощ. Предадените самолети за преминали през капитален ремонт и модернизация „първи етап“ в беларуското предприятие "558-ми авиационен ремонтен завод" в Барановичи. С това попълнение количеството на изтребителите от този тип в състава на сръбските ВВС нарасна до 14 единици. - (видео)

 

Отбелязаха 70 години от създаването на Авиобаза Добрич

11.06.2021, 20:10

70 години от създаването на Авиобазата в Добрич бяха отбелязани с тържество в Концертна зала „Добрич“. На събитието присъстваха генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ “Георги Бенковски”, областният управител Васил Карапанчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, много офицери и ветерани, граждани на Добрич, съобщава www.pronewsdobrich.bg.
Съдбата на над 16 000 души е свързана с 26-и разузнавателен авиационен полк в Добрич, изтъкна водещият на тържеството генерал-лейтенант Иван Парапунов, който е бил командир на полка в средата на 80-е години на миналия век. Честването на юбилея е организирано от Инициативен комитет от ветерани, със съдействието на Община Добрич.
Събитието започна с едноминутно мълчание в почит на загиналия в трагичния инцидент край Шабла летец Валентин Терзиев.
Прочетен бе поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. „Тези 70 години носят много история, вплетена в стотици човешки съдби, сложни и отговорни задачи, много труд за развитието на Авиобазата, победи, поуки, дълг и родолюбие. Благодаря Ви за несломимия дух и борбеност, за високия професионализъм. Сигурен съм, че вашият труд и достойно изпълнен дълг към Отечеството няма да бъдат забравени“, отбелязва президентът.
Проф. Димитър Недялков – полковник от запаса, служил в Добрич, разказа за историята на полка. „Добруджа реално е люлката на българската авиация. За първи път – не само в историята на България и на Балканите, а и един от първите случаи в света – на добруджанска земя е издигнат първият летателен апарат, по-тежък от въздуха с двигател собствена установка. И това е направено през 1902 година. Трябва да знаем и помним този факт. Такова уникално място е рядкост – тук бяха събрани най-модерната военна техника, един от най-големите компоненти на гражданската авиация – селскостопанските отряди, едно от водещите предприятия за ремонт на авиационна техника. Това бе огромен потенциали, не само в България. Това формираше до голяма степен облика на Добрич. Искам да доживея в града да се чува отново шума от двигателите на самолетите“, заяви Недялков.
„Желанието ни е възродим отново летището в Добрич. Искаме да го приберем в рамките на нашата администрация и нeколкократно сме изпращали писма до Министерството на отбраната с такава цел и желание и с ясна визия отново да възродим дейността на авиобазата. Вярвам, че го заслужаваме“, заяви кметът Йордан Йорданов.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков връчи три награди на офицери от резерва за принос в развитието на Авиобаза Добрич – на 90-годишния Яни Панайотов Янев, Стоян Жеков Гроздев и Петко Тодоров Петков. По повод юбилея си Яни Янев получи и почетен знак от президента Радев.
Генерал Стойков нарече 26 полк емблематично формирование и гордост за българската авиация. Той заяви, че би желал да види отново работещи летищата в Добрич и Балчик, макар че е много трудно да се възстанови нещо загубено.
Бригаден генерал Петьо Мирчев също връчи награди – на офицерите от резерва Иван Цвятков Йорданов и Димитър Георгиев Чавдаров, както и на цивилния служител Йорданка Божкова.
По време на тържеството бе представен алманаха „История на 26-и разузнавателен авиационен полк“ и фотоалбума „70 години авиобаза Добрич“. Във фоайето на зала „Добрич“ е ескпонирана изложба „Рицари в небето“. След събитието бяха поднесени цветя на паметника на летеца-герой Димитър Списаревски.

**********

Паметна плоча увековечава загиналите летци от Авиобаза-Добрич
Паметна плоча на загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг от 26-а Авиобаза-Добрич бе официално открита днес в ЖК „Добротица”. Церемонията бе в рамките на честванията на 70-годишнината от създаването на Авиобазата, информира www.pronewsdobrich.bg
На събитието присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ “Георги Бенковски”, областният управител Васил Карапанчев, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, общински съветници, ветерани от Авиобаза-Добрич, граждани.
Паметната плоча бе открита от кмета Йордан Йорданов и генерал-лейтенант Цанко Стойков. Слово произнесе о.з. подполковник Димитър Чавдаров. „Днес ние отдаване почит пред загиналите при изпълнение на служебния си дълг от 26-а Авиобаза-Добрич – каза той. – Ние служихме, живяхме и остаряхме. А те отлетяха млади завинаги. Ако ни гледат те ще видят, че ние не сме ги забравили. И няма да ги забравим”. Чавдаров призова младите в годините напред да идват тук и да знаят, че в Добрич е имало голяма Авиобаза и в нея е кипял живот.
Присъстващите почетоха с минута мълчание и падане на колене паметта на загиналите летци от Авиобаза-Добрич, както и на майор Валентин Терзиев, който загина преди дни при изпълнение на служебния си дълг при падането на боен самолет МиГ-29 край Шабла.
Поднесени бяха венци и цветя от името на президента на Република България генерал Румен Радев, министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, кмета на Добрич Йордан Йорданов, областния управител Васил Карапанчев, ветераните от 26-и разузнавателен полк, от организации и граждани. - Още за АБ Добрич

 

Столтенберг: В най-ниската си точка са отношенията НАТО-Русия

11.06.2021, 20:02

В най-ниската си точка от времето на Студената война са отношенията между НАТО и Кремъл, обясни генералният секретар на Алианса.
Столтенберг изрази надежда, че лидерите ще му възложат да организира работата в тази насока, така че да се постигне споразумение на следващата среща на върха догодина. За отношенията с Русия той подчерта:
"Ние сме готови да продължим смисления диалог с Русия. Но за тази цел за нас е важно да използваме каналите и платформите, за които сме се договорили. Затова поехме инициативата и свикахме следващия съвет НАТО - Русия. Досега Русия не е дала положителен отговор", каза Столтенберг, цитиран от международните агенции и БНР.
Лидерите ще договорят и създаването на иновационен фонд на НАТО, който да подкрепя начинаещи малки предприятия  в областта на отбраната и сигурността.

 
 

Отиде си и Васила Стоилова (Мама Вася), председател на ветераните от войните в Русе

11.06.2021, 11:50

На 94 години си отиде от нас старши лейтенант Васила Стоилова Илиева, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Русе. Мама Вася, както всички я наричат, отива на фронта когато е  на 17 години и половина. Записва се  доброволка и до 1945 година спасява като санитарка стотици войнишки животи.  През миналата година със заповед на министъра на отбраната тя беше наградена с юбилеен медал „75 години от Втората световна война”.
Разделяме се с един от най-обичаните ръководители на Съюза на ветераните от войните на България. До последно Мама Вася мислеше за своите бойни другари, за техните потомци и работеше за достойното им съществуване. Не се примиряваше с неправдите, намираше път до всеки един от тях, успяваше да убеди представителите на местната власт за решаване проблемите на ветераните.
Съболезнования до близките на Мама Вася изказват председателят  на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов и цялото ръководство на организацията.
Поклон пред светлата й памет! Да почива в мир!
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Командно-щабно учение „Инженерен щит 21” в 55-ти инженерен полк – Белене

11.06.2021, 09:23

От 8 до 10 юни в пункта за постоянна дислокация на 55-ти инженерен полк се проведе командно-щабно учение „Инженерен щит 21” с щаба на 54-ти инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк под ръководството на началника на щаба на полка подполковник Росен Кунов.
Темата на учението беше „Участие на инженерен батальон за осигуряване инженерна поддръжка на Сухопътния компонент в отбранителна операция ”.
В него взеха участие военнослужещи от щабовете на 55-ти инженерен полк и 54-ти инженерен батальон, както и командирите на формирования от състава на батальона.
Целите на учението бяха насочени към оценка на подготовката на щаба на 54-ти инжб при организиране и водене на операциите, усъвършенстване на способностите му по организиране на координацията и взаймодействието между подчинените формирования за осигуряване на инженерна поддръжка на Сухопътния компонент в отбранителна операция, както и проверка на степента на познаване и прилагане на стандартните оперативни процедури (СОП).
Източник: https://landforce.armf.bg/

 
 

На този ден през 1999 година завършиха бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

11.06.2021, 08:45

Преди 22 г. американската армия, опитвайки се да унищожи режима на Свободан Милошевич, стовари цялата своя мощ върху бивша Югославия. Самолетите на Алианса нахлуха във въздушното пространство на републиката. Тази операция беше наречена от натовските генерали „Съюзна сила” (24 март - 11 юни 1999 г). За първи път от времето на Втората световна война обект на бомбардиране стана столицата Белград.
Всичко това положи началото на нова епоха, в която военната интервенция започнаха да я прикриват с борбата за демокрация. Формален повод за агресията на НАТО стана провалът на преговорите по косовския проблем и отказът на Сърбия да допусне чужди войски в района.
В Белград и досега всичко напомня за войната. Много сгради още не са възстановени. Сега всяка година в първия ден на бомбардировките (24 март) в 21:30 часа българско време в столицата на Сърбия бият камбани.
Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000 загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но още повече мирно население...
На бомбите, хвърляни по хората, американците изписвали с ярки бои „Поздравяваме ви с Пасхата”. Под ударите попадаха училища и болници, гъсто населени квартали. Белградчани самоотвержено застанаха на един мост, за да го спасят от разрушаване. На 23 април с няколко преки попадения е унищожен телевизионният център на Белград. Там загинаха 16 дежурни през нощта журналисти.
Бивша Югославия беше буквално засипана от бомби, всички големи градове на страната и сръбските анклави в Косово, правителствени учреждения и електростанции. Натовският командващ обаче имаше списък на забранени обекти: На металургичния комбинат в Смедерево не падна нито един снаряд или бомба, а скоро след „кадифената революция” предприятието беше купено от американската компания US Steel.
САЩ се надяваха, че ще се повторят събитията от Втората световна война, когато народът на Япония мълчаливо преглътна ядрения ужас, а Германия сякаш бързо забрави кой разруши Дрезден, Хамбург и Берлин. Светът обаче вече не е същият. От голямата война оцеля „Нищо не е забравено!”. Особено е живо то в Сърбия.

 
 

Швейцарските ВВС са склонни да купят френски изтребители Rafale

11.06.2021, 08:40

Френският Rafale може да стане основният изтребител на швейцарските ВВС. Според местните медии командването на въоръжените сили на републиката клони към избора на френския самолет. Швейцарският търг за доставка на нови изтребители може да завърши с победата на Dassault Rafale и френският самолет ще се превърне в гръбнака на швейцарските ВВС за дълго време.
Въпреки че окончателното решение за победителя в търга все още не е взето, парламентът на страната вече обсъжда изцяло покупката на френски изтребители. Впрочем няма да се чака дълго, на 23 юни 2021 г. Федералният съвет ще обяви своето решение. Според швейцарски публикации повечето политически партии в страната са за закупуването на Rafale, настоявайки за по-добри отношения с ЕС, а не със САЩ. Освен това „левите“ са категорично против американските самолети и настояват за закупуване на европейски изтребители.
Както беше съобщено миналия ноември в търга за смяна на 30 изтребителя F/A-18C/D Hornet и 24 изтребителя F-5E/F Tiger II от ВВС на Швейцария, участват САЩ с F/A-18E/F Super Hornet Block III и Lockheed Martin с F-35А, Франция с Dassault Rafale и Германия с Eurofighter Typhoon. Общо Швейцария възнамерява да закупи 35-40 изтребителя с доставка през 2025-2030.

Ако бъде избран изтребителят на Dassault Rafale, французите могат да бъдат поздравени за поредната си победа. В момента френски изтребители са закупени от ВВС на Египет, Индия, Катар и Хърватска.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

Исторически календар

11.06.2021, 07:49

На 11 юни 1944 г. загива поручик Иван Ненов Бонев. По време на въздушна схватка летецът от 682-ро ято на 3/6 орляк губи контрол над повредения Месершмит-109-Г. За да се спаси скача с парашут, но е разстрелян във въздуха от изтребител П-51 „Мустанг“.
Иван Ненов Бонев е роден на 27 октомври 1915 г. в Разград. През 1938 г. завършва Школата за запасни офицери (ШЗО) в София. По време на Втората световна война участва във въздушната защита на България срещу нападенията на англо-американските авиация. Има признати 8 победи от 9 боя. Сред тях са сваления на 1 август 1943 г. бомбардировач Б-24 „Либерейтър“ над село Каракаш, Трънско и повреден още един Б-24 „Либерейтър“ същия ден. На 18 май 1944 г. над Прищина унищожава Б-24 „Либерейтър“, а на 11 юни елиминира изтребител П-51 „Мустанг“ над Средна гора.
Отличен е с орден „За храброст“ IV степен III клас. През 1992 г. е произведен посмъртно в чин полковник.

 
 

 

Обявиха майор Валентин Терзиев за загинал. Поклон!

10.06.2021, 19:50

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, съобщава Пресцентърът на МО.
Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.
По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.
Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!
Държавният глава изказва съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Валентин Терзиев
Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Валентин Терзиев, който загина в района на зенитен полигон "Шабла" при изпълнение на тренировъчен полет.
Президентът подчертава, че майор Терзиев е изпълнявал отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България по време на службата си във Военновъздушните сили и до последния си тренировъчен полет.
Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци.

(Последното интервю на майор Валентин Терзиев за Военния телевизионен канал)

 

Италианският контингент в Афганистан ще бъде изтеглен през следващите седмици

10.06.2021, 17:21

Италианският военен контингент в мисията на НАТО в Афганистан ще напусне окончателно страната през следващите седмици, съобщава националният ежедневник La Stampa, като уточнява, че 20% от 800-те оставащи военнослужещи вече са се завърнали в родината си.
Министърът на отбраната Лоренцо Герини участва в символична церемония по пускането на националното знаме в местна база в Херат, където са разположени италианците. Той отбеляза, че е важно да се предотврати превръщането на Афганистан в „център на тероризма“, а също така подчерта, че обучението на местните сили за сигурност ще продължи „за запазване на постигнатите до момента цели“.
Италианският контингент, който наброява повече от 900 военнослужещи, е в Афганистан почти 20 години. Той участва в три мисии и въпреки многократните опити за прекратяване на присъствието италианските власти отлагат изтеглянето по искане на САЩ. В годините италианците дадоха 54 жертви. Изтеглянето на контингента се извършва в съответствие с по-ранното решение на американския президент Джо Байдън и ръководството на НАТО.
La Stampa съобщава за инцидент, довел до дипломатическо напрежение между Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). На военен самолет, превозващ журналисти на път за Херат за церемонията с участието на министъра на отбраната, е отказано прелитане във въздушното пространство на страната. В резултат самолетът е бил принуден да кацне в Саудитска Арабия и да промени маршрута си. В тази връзка посланикът на ОАЕ е извикан в италианското външно министерство, където е било изразено „изключително недоумение“ във връзка с инцидента. Както отбелязва вестникът, отношенията между Рим и ОАЕ се влошиха, след като италианското правителство наложи ембарго върху износа на оръжие за страната заради бомбардировките над Йемен.
За да избегне повторение на забраната за влизане във въздушното пространство на ОАЕ, на връщане от Херат самолетът с журналистите промени маршрута си, като направи междинна спирка в Кувейт.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Продължават издирвателните дейности за намиране на „черната кутия“ на МиГ-29

10.06.2021, 17:18

„Трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Действията ни се насочват най-вече към намиране на „черната кутия“ на самолета. Това е ключов момент, за да може да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Българската армия“. Това заяви днес, 10 юни, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна. Той запозна присъстващите журналисти с актуална информация и с хронологията на събитията от 00.45 часа на 9 юни до момента, както и с предстоящия ход на операцията по търсене на части от самолета и най-вече на автоматичното записващо устройство, регистриращо параметрите на полета, т.нар. „черна кутия“.
„Реакцията на Военноморските сили е мигновена. Операцията по търсене и спасяване е организирана и планирана във възможно най-кратки срокове с включването на надводни кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“, заяви адмирал Ефтимов. Той поясни, че на база на анализа на намерените части продължава търсенето в показания район, където минен ловец „Цибър“ извършва обследване на дъното с помощта на хидрологическата станция, специализирана за откриването на мини и подводни обекти с неголяма отражателна повърхност.
„Тази сутрин са открити и потвърдени два контакта, за което следва да се извършат допълнителни дейности по потвърждаването им. Технологично тези действия се извършват със сонари със страничен обзор и обхват“, посочи началникът на отбраната. Той поясни, че тази сутрин е била организирана среща с представители на специализирани организации и частни фирми, които разполагат с необходимите технологични възможности. „Всички те изразиха готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените от минен ловец „Цибър“ контакти“, съобщи адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че на срещата е присъствал и експерт от Военновъздушните сили, който е запознал търсещите екипи с конфигурацията на самолета и въоръжението, за да може действията по установяването на подводните контакти и изваждането им на повърхността да бъде извършено при спазване на мерките за безопасност. „Това още веднъж подчертава колко е отговорна тази дейност и колко планомерно и организирано трябва да се пристъпи към нея. Тя не може да се обвърже с определен времеви параметър и сме готови да я провеждаме дотогава, докато можем да предоставим достоверни резултати“, заяви адмирал Ефтимов. За извършването на операцията е сформиран координационен щаб.
Началникът на отбраната разясни, че подходът ще бъде преносимите средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде използван специализиран кораб, който да служи за плаваща координираща платформа в района на търсенето, допълни адмирал Ефтимов.
В района на катастрофата днес работят минен ловец „Цибър“, който изследва предполагаемия район на падането, а корветата „Бодри“ обследва района за намиране на плаващи остатъци и доказателства, посочи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Действията на минен ловец „Цибър“ ще бъдат подсилени с оборудване за търсене под вода, предоставено от частна фирма, а цялостната координация и ръководството на процеса ще се осъществява от ВМС. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и фирмите от морския бизнес, които са изразили желание да подпомогнат дейностите на ВМС. „В надпревара с времето сме, необходими са благоприятни метеорологични условия за тези сложни дейности. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента“, посочи той. - (видео)

 

На учебен полигон „Ново село“ стартира компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21“

10.06.2021, 17:14

С церемония по откриване днес, 9 юни, на учебен полигон „Ново село“ започна компютърно подпомагано командно-щабно учение „БАЛКАН 21“.
От 10 до 14 юни ще се проведе същинската част на учението, по време на която ще бъде сертифициран щабът и щабният батальон на 61-ва механизирана бригада.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението - заместник-началникът на щаба на СВ полковник Васил Енчев.
Учението „БАЛКАН 21“ е част от компютърно подпомаганото командно-щабно учение „DEFENDER 21“ в рамките на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21“. Базирано е на фиктивен сценарий, свързан с развитието на криза с висок интензитет. Основната цел на учението е да се проверят и оценят способностите и степента на оперативна съвместимост за действие в коалиционна среда при планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на коалиционни сили.
Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски, като участва щабът на 61-ва механизирана бригада, щабният батальон и обслужващи формирования. Щабовете на батальони и дивизиони са развърнати в Съвместния многонационален център за моделиране и симулации в Графенвьор, Германия.
Ролята на старши щаб за учението ще се осъществява от 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ, под чието оперативно командване 61-ва механизирана бригада планира и участва в провеждането на коалиционна операция. Щабът на дивизията се намира във Форт Хууд, Тексас, САЩ, като в него има български офицери за свръзка в периода на провеждането му. За осъществяване на комуникациите с щаба на 1-ва кавалерийска дивизия, на учебен полигон „Ново село“ е развърнат комуникационен модул от въоръжените сили на САЩ и екип от мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите.
Учението е част от плана за подготовка на щабовете на Сухопътни войски и е нова стъпка в развитието на участието и управлението на формированията в коалиционен формат. Щабът на бригадата има придобит опит в провеждане на подобни международни учения.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев: Подготовката на предстоящото българско председателство на процеса SEDM е в ход

10.06.2021, 17:10

„Подготовката за предстоящото ни председателство на процеса SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа) е в ход. Личният състав на новия Секретариат вече е определен и назначен, а координацията между Тирана и София е в напреднала фаза.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 10 юни, при участието си в Годишната среща на заместник-началниците на отбраната в рамките на инициативата SEDM. Поради противоепидемичните ограничения срещата се състоя чрез видеотелеконферентна връзка. Генерал-лейтенант Илиев допълни, че през следващата седмица у нас се очаква да пристигне делегация от Албания за среща по предаване и приемане на отговорностите на Секретариата.
„Задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната и укрепването на регионалните връзки и партньорства са част от подходите за справяне с предизвикателствата пред сигурността“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната. Генерал-лейтенант Илиев акцентира върху важността на разширяване на сътрудничеството на страните от SEDM с НАТО, Европейския съюз и други международни организации.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Операцията по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължава

10.06.2021, 11:32

Военноморските сили продължават и днес, 10 юни, дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.
В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.
Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.
Повече информация за хода на издирвателната операция ще бъде дадена днес, 10 юни, в 11.30 ч. на брифинг на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна.

 

Индонезия избра руско въоръжение за свои бойни катери

10.06.2021, 08:50

Военноморските сили (ВМС) на Индонезия поставиха на ракетни катери (собствено производство по проект KCR-60M) 57-мм руски модули АУ-220M, съобщава блогът bmpd.
Тези изделия са създадени в Нижни Новгород. ВМС на Индонезия станаха първия известен клиент на корабния вариант на тези артилерийски системи, пише „Российская газета“.
Построяването на големи ракетни катери по проект KCR-60M се извършва в държавната корабостроителница на обединение PT PAL в Сурабая от 2012 година.
Първите три катера са предадени през 2014 г. и още един през 2018 г., година по-късно са заложени още два, като тяхното изграждане се планира да завърши през 2022 година.
Стандартната водоизместимост е 460 тона. Дължината – 59,8 м, широчината – 8,1 м, най-голямо максимално потапяне – 4,85 метра. Използвани са два дизелови двигателя MTU с мощност 2880 кВт.
Скоростта на пълен ход достига до 28 възела, а екипажът се състои от 43 души.
Въоръжението се състои от две или четири пускови установки с леки противокорабни ракети С-705, произведени в Китай. Преди това се използваха 40-мм оръдия Bofors L/70, както и две 20-мм автоматични установки.
Четвъртият катер допълнително получи 30-мм шестстволен NG-18 – копие на съветския АК-630.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

 

Руският флот очаква нова стелт корвета

09.06.2021, 20:51

Корветата по проект 20386 „Меркурий“, която в момента се строи в Санкт Петербург, ще стане първият кораб на руския ВМФ, изграден изцяло по стелт технология. Планира се слабозабележимата за вражеските радари корвета да влезе в състава на флота през 2022 година.
Както съобщава РИА „Новости“, в рамките на стелт концепцията надстройките на корветата ще имат особена форма, където броят на изпъкващите елементи ще бъде сведен до минимум. При строителството на корпуса ще използват различни композиционни материали и специални радиопоглъщащи бои. В резултат на вражеските радари 100-метровата ракетна корвета „Меркурий“ трябва да се вижда като неголяма лодка. По данни на изданието корпусът на кораба вече е изцяло построен.
Строителството на основния кораб по проект 20386 започна на 28 октомври 2016 година. С указ на главнокомандващия флота адмирал Владимир Корольов плавателният съд беше кръстен „Дерзкий“, но след три години беше преименуван на „Меркурий“.
Водоизместимостта на кораба е 3400 т, дължината му е 109 м, ширината – 13 м, като развива скорост до 30 възела и може да изминава до 5000 морски мили с екипаж от 80 души. Предполага се, че корветата ще бъде въоръжена със 100-мм артилерийско оръдие А-190, две 30-мм установки АК-630М, зенитен ракетен комплекс „Редут“, противоподводни торпеда „Пакет-НК“ и противокорабни крилати ракети „Калибр“, пише „Российская газета“.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Русия прие най-новата атомна подводница във флота си

09.06.2021, 20:40

Най-новата атомна подводница от четвърто поколение К-561 „Казань“ проект 885М (08851) „Ясень-М“ пристигна на мястото си на постоянно базиране (11-та дивизия подводници, Западная Лица) на Северния флот.
Екипажът беше посрещнат от началника на щаба на Северния флот контраадмирал Владимир Воробьов и представители на командването на подводните сили на флота, съобщиха от пресслужбата на Северния флот. - (видео)
Командирът на подводницата капитан I-ви ранг Александър Бекетов съобщи, че моряците от ВМС са извършили междубазов преход и са готови за изпълнение на поставени задачи. А в Северодвинск „Казань“ бе изпратена от служители на „Севмаш“, членове на предавателния екип начело с генералния директор Михаил Будниченко, които и построиха подводницата. Това съобщава пресслужбата на „Севмаш“.
„Казань“ влезе в състава на Военноморския флот (ВМФ) на Русия на 7 май тази година. Подводницата успешно премина всички изпитания, a нейната работа бе тествана във всички режими. Подводницата е прекарала повече от 200 дни в морето, пише „Российская газета“.
„Казань“ е атомен подводен крайцер по проект „Ясень-М“. Разработен е от проектно-конструкторско бюро „Малахит“. Това е главната подводница по проекта. Заложена на 24 юли 2009 г., пусната е на вода на 31 март 2017 година. Носи най-съвременното ударно и радиоелектронно въоръжение, което дава възможност за изпълнение на задачи във всички региони на Световния океан. - Още за проект 885
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Пентагонът е одобрил няколко инициативи за противодействие на Китай

09.06.2021, 20:18

Американският министър на отбраната Лойд Остин е подписал вътрешна директива, очертаваща поредица от инициативи за противодействие на Китай, съобщава Reuters, позовавайки се на представители на ведомството.
Според агенцията решението се основава на препоръките на работната група на Пентагона, създадена по заповед на американския президент Джо Байдън.

Военните не предоставят конкретни подробности за инициативите, но обясняват, че тези мерки ще подобрят способността „за активация на мрежата от съюзници и партньори, за засилване на сдържането и за ускоряване на развитието на оперативните концепции“.

 

Авиационни инциденти във ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018)

09.06.2021, 17:35

11 юни 2018 г.
Около 20.30 часа при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.
9 юни 2017 г.
Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна.
26 април 2012 г.
Между селата Царимир и Голам Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.
29 ноември 2010 г.
Учебен самолет "Пилатус" от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.
8 юли 2008 г.
Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.
След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.
16 май 2003 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлоадира в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие.
24 юли 2003 г.
Вертолет Ми-17, борд № 433 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.
02 юни 1999 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет.
Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.
16 юли 1998 г.
При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.
28 януари 1997 г.
Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ - 21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.
30 януари 1996 г.
Ми-24 се обръща и запалва следствие на силен вятър. Няма загинали.
20 декември 1994 г.
Старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21бис ГЕАТ и ГТП загива от удавяне след като катапултира над Черно море.
29 септермври 1994 г.
Около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпява катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.
8 февруари 1993 г.
Капитан Михаил Янакиев Михайлов със Су-25УБК катапултира подари неумишлено задействане на катапултната система след влизане на пилота в кабината.
28 януари 1992 г.
При инцидент край язовир "Студен кладенец" загиват капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.
3 юли 1991 г.
Старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ - 21бис ГТП катапултира при инцидент във въздуха.
2 октомври 1990 г.
Загиват курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 поради спиране на двигателя при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.
6 април 1990 г.
Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ - 23МФ ГТП катапултира при инцидент.
17 юли 1990 г.
Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
13 октомври 1989 г.
Майор Боян Богданов Петков с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
05 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ.
22 юни 1989 г.
При инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилот-инстуктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.
17 април 1989 г.
При инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.

 

Сертификати за групите за контрол на придвижването в София и Горна Оряховица

09.06.2021, 17:12

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на официална церемония днес, 9 юни 2021 г., връчи сертификати за готовност за участие в колективната отбрана на НАТО на командирите на 31-ва и 181-ва група майор Ангел Стефанов и майор Венцислав Венциславов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването.
Той поздрави военнослужещите с успешната сертификация и благодари за перфектно изпълнените задачи.
“Вие за пореден път демострирахте способностите си за осъществяване на различни транспортни задачи на територията на страната и показахте добра координация и взаимодействие с всички национални структури”, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.
Националната сертификация на двете формирования се проведе на фона на най - мащабните за годината учения на НАТО ,,Steadfast Defender 21”, ,,Noble Jump 21”  и ,,Saber Guardian 21”, които се провеждат в периода май – юни 2021 г.
Комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Георги Христов – началник на сектор „Придвижване и транспортиране” в отдел „Логистика” проведе сертификацията през м.май и в началото на м.юни, в присъствието на наблюдатели от Щаба на отбраната. Те провериха и оцениха готовността на формированията за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2022 г.
За тази цел групите за контрол на придвижването проведоха две тактико-специални учения и реално осъществиха връзка и организираха взаимодействието с местните власти, летищни и ж.п. администрации, представители на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“.
Оцениха състоянието и готовността на транспортната инфраструктура на основните входни точки за приемане и обработка на пристигащите участници в ученията, както и критичните точки по маршрутите за придвижване и предлагане на обходи и алтернативни маршрути.
Организираха се процедурите по извършване на граничен и митнически контрол на пристигащите сили и средства. Водеше се оперативен контрол на придвижванията в зоните им за отговорност. Успоредно с това се изготвяха стандартизирани доклади за състоянието на транспортите, транспортната инфраструктура, основните линии за комуникация и изпълнението на задачите.
Групите за контрол на придвижването демонстрираха способностите, декларирани и заложените в пакета „ЦС-2017”-способности за изпълнение на задачите по транспортно осигуряване и готовността им за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО, за което получиха оценка „Боеготов”.
Сертификацията се проведе в пунктовете за постоянна дислокация на формированията в гр. Горна Оряховица и гр.София и в транспортни възли в зоната за отговорност на групите.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален

09.06.2021, 16:30

Служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че предвид обстоятелствата, шансът майор Валентин Терзиев да бъде намерен жив не е голям, но въпреки това, издирването му продължава. Това каза той по време на брифинг за медиите провел се във Варна.
„За съжаление, предвид времето, което е минало от инцидента и предвид температурата на водата, независимо колко е здрав човешкия организъм, надеждите за намирането на нашия войн майор Терзиев не са големи. Въпреки от това, операцията по издирването продължава”, заяви премиерът Янев........Прочети още

 

Български изтребител е паднал в Черно море

09.06.2021, 09:07

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа. Това съобщават от МО.
Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.
По неофициална информация става въпрос за едноместен МиГ-29 (борд 39). Няма индикации пилотът майор Валентин Терзиев (47 г.) да се е катапултирал.
Служебният министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента.
Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби на зенитен полигон Шабла е прекратено.

Това е третият загубен МиГ-29 в 32-годишната история на типа у нас. На 29 септември 1994 г. катастрофира едноместен МиГ-29 (борден номер 25) по време на пилотаж над летище Равнец. Тогава загива подполковник Иван Даев, командир на 5-та изтребителна авиобаза. На 26 април 2012 г. при излитане от авиобаза Граф Игнатиево аварира МиГ-29УБ (борден номер 11). Екипажът му се катапултира успешно.

Борд 39 има заводски номер 2960535101. Произведен е на 31 юли 1990 г. и е доставен в България на 19 септември същата година. Оригиналният му борден номер е 29. През март 2008 г. машината преминава през процедура за експлоатация по техническо състояние.

 

Американски генерал: Русия и Китай разработват спътници-изтребители

09.06.2021, 08:03

Русия и Китай разработват модерни оръжейни системи в космоса, включително лазери и изтребители, каза генерал Джон Реймънд, началник на щаба на Космическите сили на САЩ пред Сената на САЩ, съобщи БГНЕС.

"В продължение на три десетилетия можехме да смятаме за гарантирани достъпа и свободата на маневриране (в космоса). За съжаление ... това вече не е така. И Китай, който е нарастваща заплаха, и Русия продължават да развиват космически потенциал за собствена употреба, който им позволява да изграждат специфични системи, създадени специално, за да се противопоставят на иновациите, които дадоха предимство за Америка “, казва Реймънд.
„Техните разработки включват активно заглушаване на нашите космически GPS и комуникационни сателити, системи за насочване на енергия, които могат да „ослепят”, заглушат или да повредят нашите сателити, както и сателитите в космоса, които са нарочно създадени за унищожаване на американски сателити, както и кибер-потенциал, който може да попречи на нашия достъп до космическото пространство ", каза Реймънд.
Според него с помощта на бюджетни кредити, отпуснати от Конгреса, американските военни ще могат да "изпреварят нарастващата заплаха" от Руската федерация и КНР.
Източник: https://frognews.bg/

 

 

На „Шабла 2021“ вече стрелят

08.06.2021, 23:06

Бойните стрелби на стрелците-зенитчици, въоръжени с ПЗРК „Стрела 2М”, започнаха днес на полигон „Шабла“. В изпълнение на „Курса за стрелбите на зенитната артилерия и ПВО на Сухопътните войски”, бяха преминати следните задачи: стрелба по скоростна цел от стартова позиция  и стрелба по скоростна цел от камион в движение със скорост 15-20 км/ч, съобщават от 61 механизирана бригада.
Стрелците-зенитчици от формированията бяха прецизни в стрелбата и поразиха целите хладнокръвно, като доказаха своя висок професионализъм в бойната подготовка.
При стрелбата по скоростна цел от камион в движение редник 3 клас Христина Колева от 3 механизиран батальон направи отличен пуск с ПЗРК „Стрела 2 М”.
Вчера на тържествена церемония беше открито тактическото учение с експериментални и съвместни бойни стрелби „Шабла 2021“ на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие, което се провежда от 25 май до 11 юни 2021 г.
В учението участват зенитно-ракетният дивизион на 61 механизирана бригада и зенитни формирования от 1-ви, 2-ри и 3-ти механизиран батальон на бригадата. За създаване на мишенна обстановка са привлечени разчети от самоходния артилерийски дивизион и от минохвъргачната батарея на 2-ри механизиран батальон от 61 механизирана бригадата, а обслужващи и осигуряващи са формирования от батальона за логистично осигуряване и батальона за защита на силите на бригадата.
Целите на учението са да се повиши подготовката на формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътни войски, в частност от 61 механизирана бригада, за стрелба по надводни и ниско летящи цели, безпилотни летателни апарати, пикиращи и скоростни цели от място и от движение с кратки спирания.
Източник: https://otbrana.com/

 

Исторически календар

08.06.2021, 20:07

На 8 юни 1898 г. в Кюстендил е роден Кирил Якимов Петков. Завършва ВНВУ през 1920 г. Служи до1923 г., когато е съкратен по силата на Ньойския договор. Установява се в САЩ, където завършва аероинженерство в Мичиганския университет. В България се завръща през 1930 г. и постъпва на работа в конструкторското отделение на Държавната аероплана работилница(ДАР) – Божурище. През 1933 г. е назначен за началник на отделението. Първата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е прототип на самолет ДАР-7 С.С., който проектира през 1933 г. Самолетът е биплан, с черупковидно тяло (монокок ), със закрита кабина, с двигател „Джипси –мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания са извършени от пилота Тодор Рогев, след което работата по него се спира. Следващата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е самолет ДАР-8 „Славей“– учебно- тренировъчен двуплощник със смесена конструкция, с двигател „Валтер Мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания показват много добри летателни характеристики. Построени са 12 самолета за нуждите на Въздушни войски.
От 1936 г. инж. Кирил Петков е началник на техническата контрола в работилницата, преподава и в Аеропланното училище в Казанлък. През 1943 г.е назначен за началник на техническия контрол към Въздушни войски, където служи до пенсионирането си през 1946 г. Последното войнско звание е полковник. Умира на 26 март 1964 г. в София.

 

Турция е предложила да охранява летището в Кабул

08.06.2021, 16:33

Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул, след като силите на САЩ и други страни членки на НАТО се изтеглят от Афганистан, предаде БТА като цитира Ройтерс.
Американски представители обаче казаха, че Турция налага условия, които трябва да бъдат дискутирани на фона на предстоящата среща на президентите на двете страни Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган другата седмица.
Турски представители посочиха, че са отправили предложението на срещата на НАТО миналия месец, когато САЩ и партньорите им договориха план за изтегляне на войските им от Афганистан до 11 септември след 20 години война срещу талибаните.
С оглед на решението на САЩ да изтеглят силите си от Афганистан Турция предложи да осигурява охраната на летището в Кабул. Във връзка с това се водят преговори със САЩ и НАТО, каза турски източник.
Очаква се дискусията по тази тема да продължи следващата седмица по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Действията на Турция по охраната на летището в Кабул може да допринесат за подобряването на отношенията между Анкара и Запада, които са силно обтегнати заради решението на Турция да купи от Русия зенитно-ракетните системи С-400, както и заради споровете с европейски страни, породени от сондажите на Турция в Източното Средиземноморие, отбелязва Ройтерс.
Междувременно вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция може да запази военния си контингент в Афганистан, ако бъде предоставена политическа, финансова и логистична подкрепа от съюзниците. Той изтъкна, че ако посочените условия бъдат изпълнени, турските войници могат да останат на международното летище "Хамид Карзай" в Кабул.
Американският президент Джо Байдън обяви, че американските войници ще започнат да се изтеглят от Афганистан от 1 май. Изтеглянето ще завърши до 20-та годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Над 5000 войници от НАТО се очаква да се изтеглят от Афганистан. Турция е изпратила 500 войници в Афганистан в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

За 26 ноември 2021 г. насрочиха Обединителния конгрес на запасното войнство

08.06.2021, 16:12

Днес в централата на СОСЗР се проведе среща на Координационния съвет на запасното войнство (КСЗВ) с председатели на неправителствени организации от сферата на сигурността и отбраната, подписали споразумението за обединение. Взето бе решение Националният обединителен конгрес на запасното войнство да се проведе на 26 ноември 2021 г. Три от организациите бяха против провеждането на такъв конгрес с аргумента, че обединението може да стане на принципа на колективното членство в СОСЗР.
Генерал от запаса Златан Стойков, който е и председател на КСЗВ, информира, че е измината голяма част от пътя за подготовката на конгреса. Има вече проекти на доклад на конгреса и на устав на обединения Съюза на запасното войнство. Пред финалната права е и проектът на закон за запасното войнство. В следващите дни ще се координират въпросите, свързани с броя на делегатите, в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната. В срещата участваха председатели и представители на СОСЗР, СВВБ, НСКЗВ „За честта на пагона“, Военноисторическата комисия, Национална асоциация „Сигурност“, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Асоциацията на Сухопътните войски в България, Асоциацията „Български командоси“, Асоциацията „Комуникационни и информационна специалисти“, Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ и Асоциацията на военните разузнавачи.
Задачата ни е да обединим организациите, подчерта генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски. Няма да е лесно, трябва внимателно да се подхожда, каза генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председател на НКЗВ „За честта на пагона“.  Целта ни е, посочи генерал от запаса Златан Стойков, да възстановим статута на запасното войнство, т. е. на хората, които са отдали живота си за защитата на Родината.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в 14-ата годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни

08.06.2021, 13:02

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в 14-та годишна конференция на началниците на отбраната на балканските страни, която ще се проведе на 8 и 9 юни в Сараево, Босна и Херцеговина. Инициативата има важна роля за развитието на военното сътрудничество в Балканския регион. Областите на съвместна работа включват обмен на информация по теми на сигурността и потенциалните заплахи за региона, организирането и провеждането на съвместни учения, курсове и подготовки, както и търсене на възможности за разширяване на общите дейности.
Основната тема на тазгодишното издание на форума е “Интеграция, коопериране и партньорство: Фактори за регионална и глобална стабилност и сигурност – перспективи, предизвикателства и отговор на COVID -19“.
В събитието участие ще вземат началниците на отбраната на държавите, част от инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. Гости ще бъдат председателят на Военния комитет на НАТО, началникът на кабинета на председателя на Военния комитет на ЕС, заместник-командващият на Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол, началниците на отбраната на Словения и на Хърватия.
Предстои да бъдат утвърдени докладите на подпомагащите работни групи, свързани с обстановката по сигурността, потенциалните заплахи и предизвикателства за региона, подготовката и провеждането на учения и курсове. Предвижда се също началниците на отбраната да утвърдят създаването на работна подгрупа от военни експерти за кибер отбрана, които да работят по тези въпроси в рамките на инициативата.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Първият български рейнджър се кандидатира за депутат

08.06.2021, 08:25

„Аз съм българин, патриот, войник, съпруг и баща. Носил съм униформа 26 години, 6 месеца и 2 дни”, каза пред година пред Нова телевизия полковник от запаса Янко Янков от българския батальон „Сини каски” на ООН, Камбоджа. Днес научаваме, че той е включен в листа на „БСП за България“ в Сливен за парламентарните избори на 11 юли. Преди десетина години полковникът представи  второто допълнено издание на книгата си „Записки на първия български рейнджър”. Поводът бе 20 години от началото на участието на България в операции по поддържане на мира, под егидата на ООН.
Полк. Янко Янков е роден в Сливенското село Селиминово. В периода 04.05.1992 г. – 30.01.1993 г. е командир на авангардната група и зам.-командир на първия български батальон „Сини каски” в операцията за поддържане на мира УНТАК на ООН в Камбоджа. През 1995-1996 година е военен наблюдател и командир на международни тимове във втората за България операция за поддържане на мира на ООН в Ангола, а от 1994 до 2001 година е помощник-началник отдел „Бойна подготовка” в щаба на Трета армия и Трети армейски корпус в Сливен. По инициатива на полк. Янков в Сливен бе създаден и първият музей на българските миротворци. Преди години той беше кмет на село Селиминово, където хвана половин дузина крадци с голи ръце.
Да пожелаем успех на полк. Янков! И на всеки служил в армията, който се включи в предизборната битка.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

08.06.2021, 08:11

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на радиоразузнаването и електронното пода­вяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници  - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
 Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени  1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести  с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В. Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано(чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба.
Литература:
   1. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 3 (Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците);
   2. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 1 (Дненик на военните действия на 1-ва радиостанция);
   3. ЦВА, Ф 1488, опис I, ае 9 (Заповедна книга "Телеграфна дружина")
   4. ЦВА, Ф 40, опис II, ае 127, 200, 209, 218 (II армия - Оперативен бюлетин )
   5. "Офицерски корпус в България" - т.3 и 4
6. ЦВА, Ф 1488, опис VII, ае 1. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 

 

Путин подписа закона за излизането на Русия от "Открито небе"

07.06.2021, 21:40

Руският президент Владимир Путин подписа закона, който формализира излизането на Русия от договора за контрол на оръжията «Открито небе«, пакт, който позволява невъоръжени наблюдателни полети над страните членки, информира «Ройтерс».
Русия се надяваше, че Путин и президентът на САЩ Джо Байдън ще могат да обсъдят договора, когато се срещнат по-късно този месец в Женева.
Но администрацията на Байдън информира Москва през май, че няма да се завърне в договора, след като предишната американска администрация на Доналд Тръмп излезе от него през миналата година.
Кремъл заяви днес, че решението на САЩ да се оттегли от договора «значително е нарушило баланса на интересите» сред членовете на пакта и е принудило Русия да излезе.
"Това нанесе сериозни щети на спазването на договора и неговото значение за изграждане на доверие и прозрачност, (причинявайки) заплаха за националната сигурност на Русия", подчерта Кремъл в изявление на сайта си.
Москва се надяваше Байдън да ревизира решението на своя предшественик. Но администрацията на Байдън не промени позицията си, обвинявайки Русия в нарушаване на договора, нещо, което Москва отрече. През януари Русия обяви собствените си планове да напусне договора и правителството внесе законодателство в парламента миналия месец, за да официализира напускането си.
Руските власти заявиха, че съжаляват за решението на САЩ да не се присъединят отново към договора, наричайки го «политическа грешка» и предупредиха, че този ход няма да създаде атмосфера, благоприятна за дискусии за контрол на оръжията на срещата в Женева.

 

Финландия, Норвегия и Швеция откриха международното военно учение “Арктик чалъндж екзърсайз”

07.06.2021, 20:50

Военновъздушните сили на Финландия, Норвегия и Швеция откриха днес международното военно учение “Арктик чалъндж екзърсайз”. Това съобщи днес пресслужбата на финландската военна авиация, предаде ТАСС.
В двуседмичните маневри, които ще протекат във въздушното пространство на трите страни – по-специално над северните им райони, ще участват над 70 въздухоплавателни апарата. Освен многоцелеви изтребители за учението са пристигнали транспортни самолети и самолети цистерни.
Норвегия за пръв път е изпратила неотдавна получените изтребители Ф-35, Финландия – 12 изтребителя Ф/А-18 Хорнет и други самолети. Освен това в учението ще се използват военновъздушни сили на Нидерландия, Великобритания, Германия, Дания, САЩ и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление на НАТО Е3А АУАКС.
Ще се тренират съвместни действия във въздушното пространство. Заради пандемията тазгодишните маневри ще се състоят с по-малко участници от първоначално планирания брой.
Ученията от серията “Арктик чалъндж” се провеждат от 2013 г. на всеки две години и са сред най-мащабните в Европа. Те протичат под егидата на организацията NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation, Северно отбранително сътрудничество), създадена през 2009 г. от натовските държави Дания, Исландия и Норвегия в сътрудничество с Финландия и Швеция. Задачите й включват съвместна разработка на отбранителни технологии, модернизиране на военното образование и организиране на учения на различни родове войски.
Източник: БТА

 

Военнослужещи от Сухопътни войски унищожиха невзривен боеприпас

07.06.2021, 20:44

Военнослужещи от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривен боеприпас, открит вчера, 6 юни, в частен имот в с.Тамарино, област Ямбол.
Специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, е  установил, че това е невзривена корозирала ръчна граната, която е транспортирана до учебен център „Победа” и унищожена при спазване на мерките за безопасност.
Формированието беше задействано на основание отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: landforce.armf.bg

 

Стартира „Шабла 2021“

07.06.2021, 16:37

Днес с откриваща церемония на страните-участници на зенитния полигон Шабла бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“, като част от серията учения „Defender Europe 2021“, съобщава Медийният център.
В него ще вземат участие повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.
Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО  - ЗРВ и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.
„В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна отбрана и авиация ще водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.“, каза на откриването заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и подчерта: „Предстоят ни дни с голяма динамика и натовареност по изпълнение на поставените задачи, свързани с поддържане и повишаване на подготовката на формированията за ефективни действия по земни, въздушни и надводни цели.“ Той обърна внимание, че това е най-мащабното международно участие на сили и средства в ежегодните стрелби на ЗП на ВВС „Шабла“.
В национален план основна цел на учението, което ще продължи до 11 юни 2021 г., е подобряване на взаимодействието между формированията от Българската армия, които участват в съвместна групировка, за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.
Бойните средства, с които българските ВВС участват в „Шабла 2021” включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 „Волхов“,   С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.
Изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение.
Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.
Формированията за ПВО на Сухопътни войски от състава на Българската армия ще усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийски формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.
Военноморските ни сили ще осъществяват стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“ и изпълняват задачи по контрол на корабоплаването и радиотехническо наблюдение с два кораба и брегови постове от системата "ЕКРАН". Допълнително, с моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.
За първи път ще бъдат използвани и дистанционно управляеми летателни системи (ДУЛС) от Военна академия „Г.С. Раковски“ и Съвместното командване на специалните операции за отчитане на резултатите от действията на авиацията и формированията от ЗРВ.
Република Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”, както и пускове „въздух-въздух“ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.
Съединените американски щати ще се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК „Авенджър“. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

"Садат" - частната армия на Ердоган

07.06.2021, 09:38

В Турция бившият бригаден генерал Аднан Танръверди (на снимката) разполага със значително влияние, но предпочита да влияе на политиката задкулисно. През 2012-а година той основава частната фирма за охранителни и военни услуги „Садат". Официално тя е консултантска фирма, а неофициално - милиция от наемници, която изпълнява операции под прикритие за турското правителство. В Турция „Садат" се възприема като частната армия на президента Ердоган. Никой не оспорва нейното съществуване, но всички избягват да говорят за нея открито, пише германското издание „T-online".
Централна роля в горещите конфликтни точки
Отношението на турския президент към Танръверди не е еднозначно - от една страна той открито се дистанцира от бившия военен, от друга частната армия очевидно играе централна роля в множеството конфликти от последно време. Фирмата поражда много въпроси още от създаването си. Официално тя се води консултантска и предлага курсове за боравене с военна техника, обучение във военни стратегии, подготовка на командоси, управление на танкове и т.н. Но този профил е фалшив: за подобен вид обучение биха били необходими различни видове оръжия, муниции и друго военно оборудване. А през 2016-а година капиталът на фирмата, според търговския регистър, е около 264 000 евро. Освен това „Садат" отрича да има „органична връзка" с турската държава. Но тъй като Танръверди бе член на кабинета по сигурността на Ердоган между 2016-а и 2020-а година, това твърдение не звучи особено правдоподобно.
Мисията им: Турция – суперсила
По нейни собствени данни „Садат" е конгломерат от 23 предприятия, които „ценят исляма". Нейната визия: „Предотвратяване на зависимостта на Турция от западните държави". Това подхожда на политическата идеология на Ердоган, предвиждаща разширяване на водещите позиции на Турция в региона. Според „Бизнес Инсайдър", мисията на „Садат", както е описана на сайта на фирмата, е всичко друго освен безобидна: укрепване на сътрудничеството в сферата на сигурността между мюсюлманските държави. Предприятието иска да помогне на ислямския свят да заеме заслуженото си място сред великите сили. Под суперсили очевидно трябва да се разбират най-вече САЩ и Европа, които в Турция нерядко биват заклеймявани като "империалисти" и "кръстоносци".
„Ясно е, че „Садат" следва и прилага намеренията на Ердоган - при това без натиска, на който би била подложена една правителствена инстанция", казва американският експерт по Турция Майкъл Рубин. „Изглежда, че за Ердоган „Садат" е армия, която трябва да осигури политическата лоялност в самата Турция, и която може да бъде използвана за терористични акции в чужбина." Това се потвърждава от изискванията, видни на сайта на фирмата към кандидатите за служители - например да знаят арабски или пък да имат опит с руски танкове.
40-хилядна армия в сянка
По принцип турското правителство не отрича съществуването на паралелната армия „Садат", чиято численост наброява около 40 000 наемници. Но официална информация за нейните акции няма - има предимно догадки и някои сведения в медиите. Според тях, „Садат" подкрепя Хамас в Газа, ислямски групировки в Северна Сирия, либийското преходно правителство или пък Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах. Колкото и да са различни изброените групировки, прави впечатление едно: че всеки от тези примери отговаря на съответните политически цели на Ердоган. Турският президент осъществи интервенция в Сирия срещу Асад, бе сред най-големите привърженици на либийското преходно правителство и застана на страната на палестинците в близкоизточния конфликт.
Военните и тайните служби в Турция обаче са против това сигурността на страната да бъде оставена в ръцете на една частна фирма. Критична е и турската опозиция, но изглежда, че и благоразположението на президента Реджеп Тайип Ердоган намалява, след като Танръверди вече не е член на неговия кабинет по сигурността. Изглежда, че недоверието на Ердоган към частната армия нараства. Като причина за това се споменава фактът, че нейният шеф е надвишил компетенциите си – отклонявал е оръжия за своята фирма. Тя обаче продължава да стои зад президента, но тъй като не е на подчинение на нито една държавна институция, може бързо да смени страните и да се окаже в противниковия лагер. И именно тази заплаха Ердоган вероятно вижда в момента.
Заплаха за мира в региона
Но макар „Садат" да е поизгубил влияние, още е твърде рано да бъде отписвана. Танръверди си остава начело на частната армия, продължава да ръководи фирмата, която се е посветила на ислямизма и поради това подкрепя и обучава радикални групировки. Така че „Садат" остава заплаха за мира в Турция и в региона. А тъй като наемниците са ангажирани предимно в конфликтните области в района на Средиземно море, това би могло да доведе и до конфликти с ЕС и НАТО.
Източник: Ihttps://fakti.bg/

 

Военният министър: 99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител

07.06.2021, 08:50

„В МО са възлагани обществени поръчки без конкурс, с посочване и авансово плащане. Беше казано, че това е така, защото фирмите е трябвало да имат сертификат за достъп до секретна информация на НАП. Това е част от истината. За база „Граф Игнатиево“ половината от дейностите съдържат класифицирана информация. Другата половина – не. Фирмата, преди да бъде посочена, е хубаво да се проведат пазарни проучвания. Така ще се знае коя е фирмата, която ще даде най-добрите условия. В МО има антикорупционен план. Пета или шеста точка в този план е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този план е разписан от г-н Каракачанов.
99 процента от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. В МО това е практика. По-миналата година на 19 декември 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана и одобрена в рамките на 6 часа. Имам съмнения, че не са защитени интересите на държавата. За комуникационни услуги става въпрос. Няма да казвам имена на фирми, важна е практиката. Малко по-критично е трябвало да се подходи при подбора на фирми. 80 процента при обществените поръчки е била плащана 100 процента авансово. Навсякъде се говори за проучвания, а такива в МО не са правени.  
Трябва да са защитени интересите на МО, на държавата. Проектът за корабите е реализиран. Добра е тази сделка. Но българската общественост е била на тъмно, защото корабите са закупени без боеприпасите. Сделката на Ф-16 е с боеприпасите.
Има недостиг в армията ни. Той е 19 процента. Няма хора, това е факт. Включително и демографската криза има значение. Ние изпитваме най-тежката демографска криза. Може да се направят облекчени заеми в банки, например. Около 40 процента на постъпилите в армията са станали на базата на кампания на военните окръжия“, допълни министърът.  
Относно санкциите по делото „Магнитски“, той обясни: Доверието към нас е било разклатено. Санкциите, наложени на тримата български граждани са от най-тежките. С тези санкции ни казват, че не можем да се справим в борбата с корупцията.
Военна полиция и военното разузнаване  са моя отговорност. Сега и двете служи се надавам да се сдобият с титулярни ръководители.  Бяхме свидетели на едно политическо говорене. Аз съм професионалист-дипломат и триковете на политическото говорене са ми известни. Трябва да се търси реално решение на проблемите. В МО не се правят ревизии, а проверки. Една от проверките е назначена от г-н Каракачанов, нека да сме ясни.
Източник: https://frognews.bg/

 

Чавушоглу: Руските ракети С-400 не са заплаха за НАТО

07.06.2021, 08:15

Зенитно-ракетните системи С-400, закупени от Анкара от Русия, не представляват заплаха за сигурността на Северноатлантическия алианс, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в статия за френското издание L'opinion.
"Ракетите С-400 не представляват заплаха за сигурността на НАТО. Турция е решена да разгледа въпроса за С-400 на реалистична основа и в рамките на конструктивен диалог ", увери турският външен министър.
Решението на Анкара да закупи системата за противовъздушна отбрана С-400 през септември 2017 г. предизвика сериозен разрив между Турция и нейните партньори в Северноатлантическия алианс. Официални представители на НАТО заявиха, че Турция ще застраши сигурността на алианса, ако свърже S-400 със съюзнически системи, тъй като руската система ще използва мрежа с поверителни данни.
През април тази година САЩ решиха да наложат санкции срещу Анкара за закупуване на руски системи за ПВО. - Още за С-400
Източник: https://blitz.bg/

 

Какво знаем за турския танк Altay

07.06.2021, 07:53

Турция има голям военен бюджет, като страната изразходва все повече пари за диверсификация на военното си оборудване. Основното ударение обаче е поставено върху родното производство. Южната ни съседка произвежда много от своята бойна техника сама, но перлата в короната ѝ е танкът Altay. Какво знаем за него?
През 90-те години на миналия век Турция взема решението да започне да произвежда сама голяма част от необходимата ѝ военна техника, като заеме солидни позиции и на международния пазар. В резултат на това известният "Коч Холдинг" създава над 25 000 леки бойни машини, посредством своята компания Otokar до 2008 година.
Натрупаният опит е използван, за да се премине на по-високо ниво. Турция решава да създаде танк, който да е по-модерен и добър от най-добрите западни танкове - M1 Abrams и Leopard 2.
В проекта са поканени специалисти от Hyundai, работили по-рано по южнокорейския танк K2 Black Panther. Сключен е и договор с немците от Rheinmetall, които дават лиценз за производство на най-доброто им оръдие. Бюджетът за разработка на такна е солиден - 1 милиард долара.
Първият прототип е готов през 2016 година, а танкът е наречен Altay.
Машината разчита на композитна броня, подробностите около която са засекретени. Знае се, че танкът може да издържа на удари от РПГ, които са често използвани за нападения срещу бронирани машини в Близкия Изток. Основното оръдие е 120 мм гладкоцевно, а екипажът се състои от 4-ма души. Двигателят има мощност от 1800 к.с., теглото е 65 тона, а максималната скорост е 70 км/ч.
Прототипът е оценен добре, а турската армия сключва договор за 3,5 милиарда долара, според който трябва да получи 250 бройки от танка. Първите единици се очаква да влязат на въоръжение през 2021 година.
Междувременно към бойната машина има силен интерес от Азербайджан, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан. - Още за Altay

 

33 години от космическия полет на Александър Александров

07.06.2021, 07:46

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята. В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Анатолий Соловьов, Виктор Савиних и Александър Александров с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос. - Още Космос

 

 

НАТО започна международно военноморско учение в Балтийско море

06.06.2021, 17:13

НАТО започна най-голямото международно учение на военноморските си сили в Балтийско море – Балтопс (BALTOPS) 2021.
Маневрите, в които участват около 4 хиляди военнослужещи, до 40 кораба и 60 самолета не само от 18 страни на Алианса, но и от Финландия и Швеция, ще продължат до 18 юни.
За първи път тези учения ще включват и обучение по тактика на отбраната в случай на кибератаки.
Балтопс се провежда всяка година от 1971-ва насам и се организира от американския флот в Европа.

Тазгодишното учение се състои от две фази. Те ще започнат с маневрирането на бойни кораби в тесните заливи на Дания, а след това постепенно ще се придвижат на изток, където е планиран десант на брега на Литва. Също така тазгодишните учения ще включват отработване на противодействие на кибер заплахи.

 

Десетият конгрес на СОСЗР ще се проведе през май следващата година

06.06.2021, 17:02

Редовният Десети конгрес на СОСЗР и Третият национален събор на запасното войнство да се проведат през  май 2022 г. като датите ще се уточнят на следващи заседания, е решението на Централния съвет на военно-патриотичната организация. Последният редовен Девети конгрес на СОСЗР беше проведен през септември 2017 г. Уставът предполага конгресът да се свиква на редовно заседание на всеки четири години.
Централният съвет на СОСЗР е взел предвид извънредната пандемична обстановка, решението на Министерския съвет и заповедите на министъра на здравеопазването за спазване изискванията за дистанция, дезинфекция, носене на маски и ограниченията при провеждане на масови мероприятия на открито и закрито, както  и възрастовия състав на Съюза. Поради тези причини редовният Десети конгрес на СОСЗР и Третият национален събор на запасното войнство ще се проведат през май 2022 г., като датите ще се уточнят на следващи заседания на Централния съвет. От 41 гласували 40 са „за“, а един „против“. Ако обстановката беше благоприятна, конгресът щеше да се проведе през септември т.г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Какво представлява Националният план за действие за повишаване на военната мобилност?

06.06.2021, 13:14

На последното си заседание служебното правителство одобри Национален план за действие за повишаване на военната мобилност. Какво представлява този документ и какво е неговото предназначение, научаваме от думите на министъра на отбраната Георги Панайотов по време на заседанието: „Националният план е разработен в контекста на инициативата на Европейския съюз за подобряване на военната мобилност. Тя е насочена към бързо и безпрепятствено придвижване на военни контингенти и оборудване в и извън територията на Съюза. Цели се повишаване на готовността и способностите на държавите членки, и на Съюза да реагират адекватно при кризи и да реализират ефективно операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.
Проектът е разработен от работна група, която включва експерти от Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Целта е повишаване на военната мобилност посредством съгласувани действия на националните институции.
Проектът представлява балансиран документ, определящ водещите принципи в подхода на България, целта, задачите, както и критериите за постигане на успех. Набляга се на възможността за установяване на сътрудничество и координация на усилията между гражданската и военната сфера за подобряване на военната мобилност в няколко основни области – транспортна инфраструктура, нормативни и процедурни въпроси относно граничните и митнически режими, предоставяне на разрешения за трансгранично придвижване и други.
В този смисъл, проектът предоставя съгласувана национална рамка за прилагането на единен държавен подход при решаване на въпросите на военната мобилност.
Приемането на проекта на Решение е от съществено значение за отбраната и сигурността на Република България в условията на колективната отбрана на съюзниците от НАТО и в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.“
Източник: http://otbrana.com/

 

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

06.06.2021, 07:44

Руското бюро "Камов" е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери "Черна акула" и "Алигатор".
Ка-50 "Черна акула"
Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна "голяма война" в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.
Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, "Черната акула" е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.
Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране - рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се "издухват" от експлозивни заряди в роторния диск.
За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.
Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на "Камов" са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с "Черните акули" и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година. - Още за Ка-50
Ка-52 "Алигатор"
Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в "по-малкия брат на "Черната акула" - Ка-52.
"Алигаторът", както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.
Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.
"Алигаторът" се оказа много по-голям късметлия от своя "брат". Той активно се доказа и в производството - досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.
Специална палубна версия – "Катран" - е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас "Мистрал". Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на "Мистралите" беше отменено през 2015 г., беше решено "Катран" да се разположат само на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов". - Още за Ка-52
Ка-27
Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.
Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.
Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.
Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада. - Още за Ка-27

 

На този ден преди 77 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия

06.06.2021, 07:37

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж.
Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 

 

Франция кара Европа да помпа мускули преди срещата на НАТО

05.06.2021, 19:28

Слушайки коментарите на френския министър на отбраната Флоранс Парли (на снимката), става ясно, че Франция е доволна от завръщането на САЩ в дипломатическите отношения и липсата на Доналд Тръмп на следващата среща на НАТО в Брюксел, пише европейското издание Politico. Но Париж се тревожи за едно - че нормализирането на връзките между ЕС и САЩ  ще забави или дори спре осъзнаването на Европа, че се нуждае от повече средства за отбрана.
Според Парли Европа трябва да прави повече за собствената си отбрана. Тя коментира в интервю за Politico, че Тръмп е бил брутален в изказа си, но реалността действително е такава. "Смятам, че и президента Джо Байдън смята същото", допълва френският министър на отбраната.
Франция има най-големите разходи за отбрана в ЕС, посочва още изданието. След Brexit тя остава единственият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и единствената, която притежава ядрено оръжие.
Често европейските партньори обвиняват Париж, че не обръща внимание на техните нужди в сферата на отбраната, опитва се да им наложи своите идеи за сигурност, както и да засили потенциала си чрез тях. Критиците от двете страни на Океана обвиняват Франция, че с призивите си за силна европейска отбрана всъщност застрашават единството на НАТО или пък се опитва да пробута продуктите на своята военна индустрия.
Парли обаче отрича категорично тези коментари. За нея стабилната европейска отбрана е от съществено значение за укрепването на НАТО. Европейските партньори трябва да приемат фундаменталните промени, независимо кой е в Белия дом, казва тя.
Срещата на НАТО ще се проведе в Брюксел на 14 юни. Очакванията са голямата тема да бъде именно с какво допринася Европа към Алианса, вече в много по-спокойна обстановка - без Доналд Тръмп. Една от спорните точки се очаква да бъде искането на Вашингтон да насочи фокуса към Китай, което не се споделя от всички съюзници, както и действията на Русия в Украйна, Беларус, кибератаките, както и споразуменията за контрол върху оръжията.
Европейците имаме собствен глас в НАТО и много общи точки със САЩ, но това не означава, че нямаме собствени специфични проблеми, които да защитим. Пример за това е именно Китай - Европа наскоро втвърди позициите си, но съвсем не споделя опасенията на Вашингтон. "Ако САЩ и Китай са в конфликт, трябва ли и ние европейците да бъдем в конфронтация с тях?", коментира още Парли.
В Европа бяха изненадани и от бързото решение на Байдън, без много консултации със съюзниците, за изтегляне на войските от Афганистан. Това трябва да бъде предупреждение към европейците, че дори и Вашингтон да е сменил тона, то собственото им усещане за националните интереси ще продължи да е водещо при вземането на решения.
Ако Алиансът не постигне адекватен отговор на тези проблеми, отново ще се повдигне въпросът за виталността на НАТО, пише още Politico. През 2018 година Еманюел Макрон коментира, че организацията е в "мозъчна смърт".
Франция подкрепя силно и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, но е против идеята му за увеличаване на финансирането. "Това не са пари, които ще отидат за подобряване на европейските усилия за отбрана в полза на НАТО. А какво ще се прави с тях? Никой не е в състояние да каже. Трябва да удвоим бюджета и тогава ще помислим какво да правим с парите ли?", коментира министърът на отбраната в интервюто си за Politico.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Уникалната изложба за 15-ти пехотен Ломски полк дойде и в София

05.06.2021, 09:30

Тя може да бъде разгледана в Музикалната зала на Централния военен клуб. Посветена е на 130 години от сформирането на 15-ти пехотен Ломски полк и 150 години от рождението на полковник Стефан Илиев. Тази вечер бе нейното откриване. Състои от 24 пана, разказващи за най-интересните моменти от дейността на полка, както и от живота на един от командирите полковник Стефан Илиев. Може да се види и факсимиле на Указ №11, с който е създаден полкът, първия указ- приказ, с който майор Фурнаджиев- първия командир на полка, обявява създаването му.
Изложбата е организирана със съдействието на Община Белоградчик и Исторически музей-Белоградчик. Съорганизатори са Държавният военноисторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Лом и Регионален исторически музей – Плевен. С подкрепата на Министерството на отбраната е издаден специален каталог, който дава и допълнителна информация за историята на полка.  Емилия Кожухарова, Мария  Димоларева са автори на  този „Албум – каталог на изложбата „130 години от формирането на 15-и пехотен Ломски полк и 150 години от рождението на полковник Стефан Илиев“.
За значимостта на изложбата говориха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, Емилия Кожухарова, която е родственица на полковник Стефан Илиев и инициатор на изложбата, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов и проф. Борислав Тошев, който е роден в Белоградчик и наред с научната си дейност работи за популяризирането и съхраняването на местната история и култура.
Една от следващите ни задачи, посочи Иво Антонов, е възстановяване паметника на полковник Стефан Илиев в Република Северна Македония, както стана с паметника на полковник Константин Каварналиев. Повишеният в полковник посмъртно Стефан Илиев загива геройски на 26 март 1917 г. начело на контраатака в битката за връх Червена стена край град Битоля. Погребан е в Прилеп в двора на църквата „Свето Благовещение“, но гробът му е заличен от сръбската власт веднага след Първата световна война. На Червената стена завинаги остават 300 светли български синове от Ломския полк – офицери, подофицери и войници.
Емилия Кожухарова цитира думите на генерал-майор Асен Николов, началник на първа бригада от шеста бдинска дивизия в Първата световна война за полковник Илиев:  "Полковник Илиев беше отличен началник, подчинен и другар. Той скъпеше здравето и живота на подчинените си повече, отколкото своите. Беше много скромен и никога не е претендирал за награди и слава. Повече от 1800 офицери съм имал подчинени в разните времена през последната война, но по храброст от никого не е надминат. Полковник Илиев трябва да бъде за пример и портретът му да краси не само казармените помещения на Ломския полк, но и тези на цялата Българска армия."
На паната могат да се видят още снимки от войнишкия бит, когато няма битка, включително  сватбен ритуал, театър на фронта, приемане на причастие и др. Изложбата показва документи от участието на полка във войните, разкази за боевете при Червената стена, както и участието на полка във Втората световна война.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

66 години от влизането в сила на Варшавския договор

05.06.2021, 08:17

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за ВД

 

 
 

Президентът оцени високо подготовката на участниците в „Strike Back -21”

04.06.2021, 23:23

„Изключително високо ниво на подготовка и най-вече на провеждане, с много стройна организация по комуникация, координация и управление на учението, и то в сложна среда“. Такава оценка направи президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев след демонстрациите на способности от участниците в националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Strike Back - 21“. Президентът наблюдава динамичния показ заедно с министъра на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес на учебен полигон „Корен“. Той поздрави военнослужещите от българската и от съюзническите армии, участници в учението, както и ръководствата на Министерството на отбраната, на Въоръжените сили и на Сухопътните войски, за неговото успешно осъществяване. „То говори много, говори, че Българската армия може да действа ефективно в сложна тактическа обстановка в международна среда“, подчерта президентът Радев, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
В демонстрациите на способности днес участваха военнослужещи от 31-и механизиран батальон на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 20-и самоходен артилерийски дивизион и Центъра за подготовка на специалисти от състава на българските Сухопътни войски, лекопехотен взвод от Румъния и бойна тактическа група от Гърция, както и вертолети от българските и гръцките военновъздушни сили. Те демонстрираха способности в отбранителна операция в коалиционен формат, като част от многонационална дивизия „Югоизток“.
Динамичният показ беше наблюдаван и от посланиците на Република Гърция, Румъния и САЩ - Н. Пр. Димитриос Хронопулус, Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и Н .Пр. Херо Мустафа, командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка генерал Кристофър Каволи, началникът на Щаба на отбраната на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску и заместник-началникът на отбраната на Гърция вицеадмирал Йоанис Дримусис.
Националното учение с международно участие „Strike Back - 21” е част от серията свързани учения „Defender Europe - 21“. То се провежда от 26 май до 5 юни 2021 г. в района на Учебен полигон „Корен“. В него участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника. Непосредствената авиационна поддръжка се изпълнява със самолети Су-25, вертолети Ми-24 и „АН-Апачи“ от състава на военновъздушните сили на страните-участнички. В учението участват също бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“.
Темата на учението е „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“. Основните цели са повишаване на оперативната съвместимост и подготовката на формированията за провеждане на отбранителни и настъпателни бойни действия в многонационален формат, както и синхронизиране на действията на щатните и придадените формирования.
Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 2-а Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-а механизирана бригада полковник Емил Симеонов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Български и сръбски екипажи на МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла

04.06.2021, 17:43

Днес, 04 юни 2021 г., три самолета МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла.

На разпространените от ВВС снимки се виждат бордните номера на сръбските изтребители. Двата едноместни (18202 и 18203) са от дарените от Русия МиГ-29 (Изделие 9-13) през 2017 г. Двуместният МиГ-29УБ (борден номер 18351), също е бивша руска машина, дарена през 2017 г.
Преди тях, с Ан-26 и Ми-17 от състава на ВВС на Република Сърбия, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.
В периода от 07 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.
Междувременно е в ход усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение.
На 7 юни ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, СВ на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души. На 10 юни 2021 г. на ЗП на ВВС – Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.

Това ще са третите стрелби, които сръбски изтребители ще правят от България. За първи път това се случи през 2011 г., а след това през 2019 г.
Източник: af.armf.bg/

 

58 години от създаването на Четвърти дивизион патрулни кораби

04.06.2021, 17:37

На 04 юни 2021 г. в пункт за базиране Бургас тържествено беше отбелязана 58-та  годишнина от създаването на Четвърти дивизион патрулни кораби.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Радко Пенев поздрави  военнослужещите от дивизиона и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи.
От   името  на   командира   на   Военноморските    сили  контраадмирал Кирил Михайлов и лично от свое име, командирът на Флотилия бойни и спомагателни  кораби флотилен адмирал Велко Велков изрази своето уважение към професионализма, отговорността и компетентността на военнослужещите от дивизиона, които със своите всеотдайност и ентусиазъм отстояват честта на пагона и пазят любовта към морето и морската професия.
По повод празника флотилен адмирал Велков и капитан І ранг Пенев наградиха военнослужещи за отлично изпълнение на професионалните си задължения и постигнати високи резултати, а със заповед на командира на дивизиона военнослужещи от състава на формированието бяха повишени в следващо военно звание.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Продължава предислоцирането на формирования от състава на Съвместните сили на НАТО

04.06.2021, 17:33

Военнослужещи и военна техника от Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност, участвали в учението на Алианса „Steadfast Defender - 21“ в Румъния, на 4 и 5 юни ще се завърнат в своите пунктове за постоянна дислокация.
Организацията на граничните и митническите процедури и поддръжката от страната-домакин ще се осъществява координирано от формирования от състава на Съвместното командване на силите и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU).
Ескортът и охраната на военните конвои през републиканската пътна мрежа ще се осигурява от екипи на служба „Военна полиция“.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

17 години от вдигането на военноморския флаг на спасителен кораб "Протео"

04.06.2021, 17:24

На 04 юни, с тържествен ритуал, в Пункт за базиране Варна бе чествана 17-тата годишнина от вдигането на Военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео”.
На тържеството присъстваха заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби – капитан І ранг Ваньо Мусински, командирът на Пункт за базиране Варна – капитан І ранг Тодор Богданов, командирът на 1 дивизион патрулни кораби – капитан І ранг Божидар Иванов, ВРИД командирът на 3 дивизион противоминни кораби – капитан ІІ ранг Лъчезар Иванов и кръщелницата на кораба г-жа Галина Колева.
От името на Командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, бяха връчени грамоти за доказан професионализъм и проявена инициатива.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Даниел Тодоров благодари за труда, желанието и стремежа за овладяване на сложната техника на офицерите, старшините и матросите и награди заслужилите с грамоти и почетни значки по повод предстоящата 70-та годишнина на дивизиона и празника на кораба.
На тържеството бяха връчени и сертификати на завършилите курс за „Начална подготовка на щатни водолази” в „Център за подготовка на водолази и бордни спасители”.
Командирът на кораба капитан III ранг Тенко Стефанов изказа благодарност на всички положили усилия в обслужването на сложния спасителен комплекс.

 
 

САЩ наблягат на хиперзвуковото оръжие

04.06.2021, 08:35

САЩ възнамеряват да ускорят разполагането на хиперзвуково оръжие, заяви Майкъл Уайт, който отговаря за този вид въоръжение в Пентагона. Той обяви това на видеоконференция в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Бюджетът за 2022 финансова година предвижда закупуване на тези системи и по този начин ще може действително да се ускори разгръщането на въпросния потенциал", цитира думите му "Нешънъл дифенс". Специализираните институти на армията на САЩ работят по три направления в областта на хиперзвуковите оръжия: бърз неядрен удар (балистична ракета, изстрелвани от подводници тип "Вирджиния"), хиперзвуково оръжие с далечен обсег (с обхват от 2200 км) и оръжие за бързо реагиране с въздушно базиране (бойна глава, която може да развие скорост до 20 Маха и има обхват на полета около 925 км). Според Уайт Пентагон дава приоритет на крилатите ракети с въздушно базиране. Той даде да се разбере, че въпросните въоръжения заради размера си са по-съвместими с други хиперзвукови платформи. По сведения на център "Джейнс" Агенцията за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ е поискала за 2022 финансовА година $247,9 млн за разработване на средства за защита срещу хиперзвуково оръжия.
„Нашите противници разполагат със значителен потенциала от балистични ракети, те разработват значителен потенциал от хиперзвукови ракети“, каза  още Уайт, цитиран и от ТАСС. По думите му САЩ изостават В оперативните характеристики на такива оръжия. „Разработваме хиперзвукова система, за да гарантираме способността да контролираме времевата рамка на конфронтацията, която е необходима за ограничаване на бъдещи конфликти“, добави той.
"През последното десетилетие потенциалните ни противници взеха решението да преминат към хиперзвукови системи, да създадат нов потенциал. Това сериозно стеснява времевите рамки на противостоенето. По-рано можехме да си позволи да не вървим напред в това отношение, но сега не разполагаме с такъв разкош. (Противниците) разполага с потенциал, който ние нямаме".
ТАСС припомня, че в годишните си послания до Федералното събрание през 2018-2019 г. руският президент Владимир Путин обяви създаването от Русия на нови модели стратегически оръжия: ракетната система "Сармат" с тежка междуконтинентална балистична ракета, ракетната система "Авангард" с планиращ крилата бойна глава, лазерният боен комплекс "Пересвет", авиационната ракетна система Кинжал "с хиперзвукова крилата ракета, стратегическият комплекс "Буревестник" и безпилотният подводен апарат "Посейдон".
Междувременно излизащият на английски китайски вестник "Глобал таймс" предупреди САЩ, че Китай създава ядрена мощ, от която американският елит трябва да трепери. "Трябва да сме подготвени за интензивна борба между Китай и САЩ. Броят на ядрените бойни глави в Китай трябва да достигне количеството, което да кара елитите на САЩ да потръпват, ако се придържат към идеята да влязат във военна конфронтация с Китай", пише главният редактор на вестника Ху Сичжин. По думите му "междуконтинентални балистични ракети на подводници ще формират стълба на нашата стратегическа воля."Това е крайъгълният камък на стратегическото възпиране на Китай срещу САЩ. На тази основа можем спокойно и активно да управляваме разногласията с Вашингтон, за да избегнем незначителен инцидент, предизвикващ война", убеден е той.
Източник: https://duma.bg/

 
 

„Московски ведомости“ за руския лагер при Девня по време на руско-турската война от 1828-1829 година

04.06.2021, 08:02

„Московски ведомости“ (27 февруари 1829 г.) публикува писмо на руския офицер - кн. Д. до А. Х. Б. за състоянието на руската армия на десния бряг на река Дунав. В него се съдържат интересни данни за лагера на руската армия при Девня (Река Девня) през зимата на 1828-1829 г. Изграждайки зимен лагер до каменния мост над река Девня руските части разграбват близкото село Девня, напуснатото от своите жители по заповед на турските власти.
„Връщайки се от Правод (Провадия), тръгнах за Девно (Девня). Само десет казаци ме съпътстваха, и макар Шуменският, Арнаутларският и Козлуджанският път да се събират в тези места, не срещнах ни най-малки следи от неприятеля, който според слуховете, уморен от кампанията, разхвърлян по селата между Айдос (Айтос) и Шумла (Шумен), заобиколен от снегове, търпящ нужда както от продоволствие за хората, така и за изхранването на конете, обременен с множество болни, е твърде щастлив, че го оставят на мира.
В Девно, както ви е известно, е лагерът на казашкия полк, два редута край мелниците, а третият е започнат след мен. Шест роти са разположени в единия редут и две в другия. Да не говоря също така за укрепленията, които са отлично отделени .........Прочети още (pdf формат)

 
 

NASA изпраща две сонди към Венера

04.06.2021, 07:57

NASA реши да изпрати две сонди към Венера, в рамките на програмата си Discovery. Това ще са първите американски изследователски апарати, които ще посетят планетата от три десетилетия насам.
Новината бе съобщена от новия администратор на NASA Бил Нелсън на 2 юни 2021 г. Имената на мисиите са DAVINCI+ и VERITAS. Те ще полетят към Венера в края на десетилетието.
DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) включва спускане на сонда в атмосферата на Венера, която да изследва благородните газове и други химични елементи, като основната задача е да се разбере, как планетата се е превърнала в това, което е днес. Сондата ще има на борда си висококачествени камери, които ще снимат спускането ѝ с надеждата да разкрият повече за повърхността на планетата.
VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy) ще е орбитална мисия, чиято основна задача ще е да картографира повърхността на планетата, използвайки радар със синтетична апертура. Освен това ще има инфрачервени камери, чиято основна задача ще е да търсят активни вулкани.
Lockheed Martin ще построи и двете сонди, като цената на всяка от тях ще е около $500 млн. Стартът им се очаква между 2028 и 2030 г. С какви ракети-носители ще бъдат изстреляни сондите, предстои да се реши.
Интересът на NASA към Венера рязко се повиши, след като през септември 2020 г. бе съобщено, че в атмосферата на планетата е намерен газа фосфин. На нашата планета този газ е свързан най-вече с бактерии, които живеят в некислородна среда. Това навежда на мисълта, че във венерианската атмосфера е възможно да съществува живот.
През февруари 2020 г. NASA отся четири потенциални мисии за изучаване на Слънчевата система в рамките на програмата Discovery. Две от тях бяха VERITAS и DAVINCI+. Другите две, които не бяха избрани са IVO, мисия за изучаване на Йо, вулканичния спътник на Юпитер и Trident, мисия за изучаване на спътника на Нептун Тритон.
Последната мисия на NASA за изучаването на Венера бе Magellan. Тя приключи работата си през 1994 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ

03.06.2021, 22:17

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано стигна до сделката за изтребителите F-16, докато градеше публичната си защита, след като САЩ наложиха санкции, заради корупция, на редица лица, сочени за близки до него и свързани с тях фирми.
„Миналата година среща с президента Тръмп и републиканското правителство (реално, през ноември 2019 г. – бел. ред.). На която присъства и сегашният посланик на Щатите, на тези срещи… С вицепрезидента, с държавния им секретар… Сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите интереси. Превъоръжаването на армията с новите F-16! Само месец, преди да напуснем управлението, два стратегически меморандума подписахме!”, изреждаше Борисов в началото на пресконференцията, която се проведе днес, 3 юни 2021 г.
Припомняме, че вчера финансовото министерство на САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, заради значителна роля в корупцията у нас. Като в случая с Божков, изрично бе споменато от американската страната, че той е подкупвал лидер на българска политическа партия. Божков, който се укрива в Дубай, призна през миналата година, че е плащат „рекет” на Борисов, за да може да развива хазартния си бизнес. През годините Борисов и Пеевски са свързвани многократно от политически лица, коментатори и журналисти.
Бившият премиер не за първи път се опитва да се разграничи от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. През януари, когато президентът Радев нарече Борисов и Пеевски „ортаци”, лидерът на ГЕРБ се появи и каза следното:
„Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция… Толкоз!”
Действително, гласовете на ДПС бяха ключови за одобряването на сделката за покупката на осем F-16. През юли 2019 г. ратификацията на договорите мина благодарение на гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. По същия начин падна и ветото върху сделката наложено от президента Радев.
Днес на организираната спешна пресконференция Борисов се опита отново да се дистанцира от Пеевски и Божков, като в същото време многократно декларираше близостта си със САЩ.
По време на журналистическите въпроси, думата бе взета от Илиана Беновска, известна с топлите си отношения с Борисов, която изрично заяви, че иска да „оправи настроението” на бившия премиер и му „вдигна топката” със следния въпрос:
„Разбийте митологемата, че купуването на самолети на хартия, на чертеж и избора на Дани Митов за предложение за министър-председател, са били подкуп или индулгенция за американците да не ви закачат”.
„Ама т’ва са… Знаете ли, прекаляването с алкохола е тежък проблем! Да говориш за Ф-16 блок сен’се, че не е добър самолет…”, отвърна ѝ Борисов.
„Това не го говоря аз, а вашите противници!”, каза Беновска.
„Който иска да го говори! Вече ми омръзна с тея компромати. Никой не говори за политика, никой не… Ето, България е една от малкото страни в ЕС без икономически дисбаланси, това се постига с огромни усилия. България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, която е без нулев дефицит и България е готова да влезе в Шенген. Това са ми важните теми на мен. А какво казал някой си, Ицо Шпека от Коньовица или някой по тая тема, ми е все тая! Ф-16 блок сен’се е най-добрият самолет в този клас и нашите пилоти ще карат такива самолети. От там нататъка, от там нататъка, пак казвам, ако е имало един ей такъв нюанс… Аз съм работил с много партньори, с много партньорски служби и с много от президентите на САЩ!”, издекламира Борисов.
Интересно е, че Борисов не отрече в прав текст, че покупката на F-16 е гонене на индулгенция от САЩ. През ноември 2019 г., когато предстоеше визитата му в Белия дом, бившата му дясна ръка Цветан Цветанов, директно каза, че Борисов ще бъде приет от президента Тръмп и заради покупката на F-16. На същата среща, обаче Тръмп го похвали, че е купил… F-35 и друго военно оборудване от САЩ (в действителност, сделката за F-16 е първата сериозна покупка на въоръжение от САЩ, която България прави).
Също е интересно, че бизнесмена Светослав Илчовски, който разкри част от механизмите, по които работи вътрешния кръг от обкръжението на бившия премиер, коментира сделката за F-16 пред временната комисия в 45-тото Народно събрание, по следния начин:
„По този начин си купиха политическо приятелство – с една от най-мощните държави в света.“
През годините Борисов многократно си е преписвал заслугите за сделката и тук, неговата самооценка, е по-скоро точна. Припомняме, че през декември 2018 г. той направо заяви, че F-16 е най-добрият за България изтребител, което се случи седмица, преди от МО да обявят, че ще предложат стартиране на преговори само със САЩ. В последствие, от ГЕРБ обявиха, че изборът на F-16 е политически. След това Борисов твърдеше, че лично ще преговаря с Тръмп за новите F-16, но такова нещо не се случи.
През миналата есен, до някъде изненадващо, Борисов повдигна темата за покупката на още осем броя F-16. Инициативата му съвпадна с паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Фанън разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”. Темата за следващите F-16 бързо изчезна от публичното пространство след американските критики, а Борисов не я повдигна повече, докато бе премиер.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Подводници на ВМФ на СССР, потопени в крайбрежните води на България.

03.06.2021, 20:44

В научните среди, темата за загиналите по време на войната, в крайбрежните води на България, съветски подводници, е изучена достатъчно подробно, но за неискушения средностатистически читател, тя е относително непозната, а както е добре известно, именно отсъствието на широко-достъпна и обективно достоверна информация, е най-добрата почва за широко разпространение на лъжливи слухове, неверни утвърждения и откровени спекулации. Независимо, че от събитията на Втората Световна война, вече ни делят много десетилетия, тази тема продължава да е актуална, а чувствителността към нея, както от руска, така и от българска страна, остава висока. Противниците на българо-руската дружба и от двете страни, активно използват откровени лъжи, неистини, полуистини и премълчани истини за нея. Поради това, статията се публикува както на български, така и на руски, с минимални разлики, неизбежни при превода. Авторът се надява, че предоставената на читателя информация ще допринесе за сближаването на двата братски народа и ще противодейства на тези, които търсят начини да разделят и насъскват един срещу друг руснаци и българи.......Прочети още

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов представи пред журналисти резултати от приключили проверки

03.06.2021, 19:40

Състоянието на отбранителните способности на Въоръжените сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, които произтичат от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат, както и в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Това каза днес, 3 юни, министърът на отбраната Георги Панайотов. Той подчерта, че изпълнението на задачите се извършва в условията на различни ресурсни и технологични ограничения, като се предприемат действия за тяхното поетапно намаляване.
На пресконференцията, в която участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министър Панайотов представи двамата заместник-министри на отбраната Александър Петков и Пламен Йорданов.
Министърът на отбраната открои основния приоритет на служебното правителство - организирането и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори. Министерството на отбраната ще подпомогне Министерството на външните работи при провеждането на изборите зад граница.
„Задачата ни е да осигурим нормалното функциониране на Министерството на отбраната. Това означава Въоръжените сили да продължат подготовката си за изпълнение на задачите за отбрана, осигуряване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България“, подчерта министър Панайотов. Той припомни, че има решение на НАТО за изтегляне на всички контингенти, участващи в мисията на Алианса в Афганистан. „Един от приоритетите ни е осигуряване на гладкото и безпроблемно изтегляне на нашия контингент и прибирането на нашите момчета и момичета в България“, подчерта министърът.
Като приоритет той посочи и активното участие на България както в НАТО, така и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
Министър Панайотов коментира и хода на трите модернизационни проекта. „Работата по проекта за нов многоцелеви изтребител Ф-16 върви гладко, основните дейности за приемането на новите изтребители са концентрирани във военновъздушна база Граф Игнатиево, където целево са заделени 300 млн. лева за дейности свързани с инфраструктурата“, каза министър Панайотов.
Той припомни, че е сключен договор с германската фирма „Люрсен“ за придобиването на два модулни патрулни кораба. „Това, което аз лично не знаех, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Беше ми обяснено, че това е нормален процес. И все пак е важно да се знае, че предстои да се работи по проект за закупуване на боеприпаси за двата кораба. Цената на тези боекомплекти варира между 400 млн. лв. и един милиард“, коментира Георги Панайотов.
Той съобщи още, че проектът за бронираните машини на Сухопътни войски не е осъществен, тъй като фирмите, допуснати до финалния кръг, са подали оферти, които значително надвишават одобрените средства. „На среща с представители на едната от фирмите в отговор на мой въпрос защо се е получило така, ми бе обяснено, че дадените първоначално спецификации са променяни в около 90 позиции, което е принудило участниците в търга да сложат т.нар. буфери и това е довело до цена, неприемлива за България“, обясни министър Панайотов.
Министър Панайотов предостави информация по извършени проверки в структури на Министерството на отбраната. Към момента е приключила проверката на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 г. и 2019 г. Очаква се в следващите дни да излязат и резултатите за 2020 г.
Като притеснителен той посочи фактът, че в над 90% от случаите обществените поръчки са осъществявани чрез директно възлагане, без провеждане на пазарно проучване и консултации с евентуални изпълнители. „Другият констатиран проблем е със 100% авансово предплащане, което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства“, каза министър Панайотов и уточни, че това е ставало при несъобразяване с препоръки на финансовото министерство за въздържане от авансово разплащане.
В подкрепа на казаното той посочи, че през 2018 г. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане, а през 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 148 840 лв., от които 36 375 684 лв. са осъществени по същия начин. „Това означава, че за 2018 г. 92% от поръчките са възложени директно, а за 2019 г. - 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност почти 160 млн., от които 99% са дадени на директно възлагане“, допълни министър Панайотов.
Като смущаващо той посочи и отсъствието на заложени срокове за стартиране и изпълнение в обществени поръчки, свързани със строителни и ремонтни дейности. „Мога да ви цитирам случай, в който при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение, само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството е започнало година и половина след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 975 835 лв.“, каза още министър Панайотов.
Резултатите от приключилата проверка на дейността на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 г. и 2019 г. са изпратени както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения при прилагането на Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите. От своя страна министърът на отбраната е разпоредил изготвяне на план за отстраняване на допуснатите пропуски и нарушения с посочени конкретни мерки и действия.
Към момента текат проверки в „ТЕРЕМ“ ЕАД и в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, като при предходна проверка в Агенцията са констатирани редица пропуски.
Във връзка с договори с медии, които Министерството на отбраната е сключило, министър Панайотов посочи, че в периода януари-март 2021 г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията „Бъди войник“ в две национални телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. Той допълни, че е бил сключен договор с частна фолклорна телевизия за изготвяне на предавания с военна тематика на стойност 36 хил. лв. с ДДС, при условие, че Министерството на отбраната разполага с Военен телевизионен канал на бюджетна издръжка, като за целта дори е бил предоставен достъп до неговия видеоархив. „Възложена е и поддръжка на Фейсбук платформа на стойност 36 хил. лв., при положение, че тази дейност е извършвана от щатни служители на пресцентъра на Министерството, за което не е имало допълнително заплащане“, каза в заключение министър Панайотов.
На пресконференцията министър Панайотов съобщи, че вчера в Чешнегирово при изпълнение на парашутни скокове е станал тежък инцидент с двама пострадали. Единият военнослужещ е получил фрактури и е настанен във ВМА, като прогнозите за лечението му са да се възстанови напълно. Вторият пострадал е курсант от Националния военен университет, който е участвал в свалянето на парашут, закачен на дърво. Курсантът е бил ударен от счупен клон на дърво, при което е получил черепно-мозъчна травма. Той е настанен за лечение в пловдивска болница.
В отговор на журналистически въпрос министър Панайотов отново потвърди пред журналисти, че инцидентът от 11 май т.г. в Чешнегирово, при който военнослужещи от съюзнически войски навлизат в частен имот, е очевидно недоразумение. „Това една неприятна грешка, при която няма грубости, заплахи или физически контакт. За щастие случаят е приключил без да има наранени, без да има пострадали, но хората са били стресирани. Неприятно е, съюзническата страна пое е ангажимент да не допуска подобни инциденти, ние също сме научили своя урок“, каза той. В допълнение министър Панайотов разясни, че при разпоредената от него незабавна проверка е установено, че двама офицери от Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив не са докладвали за случая. Предстоят и проверки на Прокуратурата и на Инспектората на МО, които трябва да установят защо не е предоставена информация за случилото се и отговорните служители да понесат сериозни наказания. Министър Панайотов уточни, че инцидентът е станал на 11 май, а той е встъпил в длъжност на 12 май.
„Едно от първите ми действия като министър на отбраната беше да спра обществената поръчка за доставката на два луксозни автомобила поради отпаднала необходимост“, каза министър Панайотов в отговор на въпрос и допълни, че по другите два пункта за доставка на леки автомобили, от които Министерството има нужда, процедурата продължава.
Министър Панайотов съобщи, че в скоро време ще бъдат предложени на Министерския съвет да одобри кандидатури за директори на служба „Военна разузнаване“ и служба „Военна полиция“. И двете служби според него твърде дълго стоят без титуляр.
На въпроси за закупуването на боеприпаси за новите патрулни кораби началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че при провеждането на процедурата за реализацията на инвестиционния проект Министерството на отбраната се е вместило в сумата, определена от Народното събрание. „По същество цената за придобиване на двата модулни патрулни кораба, които по друга класификация са между голяма корвета и малка фрегата, е безпрецедентна в този вид сделки – за по-малко от 500 млн. евро с ДДС ние ще придобием два много качествени военноморски съда“, заяви той. „Не можем да планираме закупуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на кораба“, посочи той. Бяха отправени оферти към няколко фирми. Фирмата, която спечели, кандидатства с определена конфигурация на артилерийско, противокорабно, противоподводно, противовъздушно въоръжение. След като е в ход изпълнението на договора ще се изготвят технически спецификации, за да може да се обяви поръчки за доставки на боеприпаси. Доставката на боеприпаси не е еднократен процес, той е непрекъснат процес. До получаването на първия нов кораб през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно“, разясни началникът на отбраната. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

В САЩ настояват ЕС да стане военна сила

03.06.2021, 09:55

Време е Европейския съюз да стане глобална военна сила, а  САЩ да престанат да възпират европейските амбиции в сферата на отбраната. Това гласи нов доклад на Центъра за американски прогрес, мозъчен тръст във Вашингтон, който е тясно свързан с администрацията на президента Джо Байдън.
Докладът, получен от "Политико", преди огласяването му тази седмица, призова президентът Джо Байдън да насърчава ЕС да разработи мощни военни способности и го призовава да се откаже от десетилетното противопоставяне на предишните американски лидери срещу интеграция на европейската отбрана.
Заключенията на доклада със сигурност ще предизвикат ожесточена опозиция от страна на някои политически лидери, дипломати от НАТО и военни командири, които смятат, че страните от ЕС по същество нямат способността да се защитават, а Брюксел, никога не би могъл да действа като сплотена военна сила, макар да полага усилия за обща външна политика.
Източник: https://duma.bg/

 

Франция отчете спад в оръжейния си износ с 41 процента през 2020 г.

03.06.2021, 09:47

Франция отчете спад в оръжейния си износ с 41 процента през 2020 г. в резултат на здравната криза и липсата на големи емблематични договори, се посочва в годишен доклад до парламента, публикуван днес, но Париж очаква рязък скок тази година благодарение на поръчките за изтребителите “Рафал”, предаде Франс прес.
“През 2020 г. размерът на оръжейните поръчки възлиза на 4,9 милиарда евро”, спрямо 8,3 милиарда евро през предходната година, според представения документ. Саудитска Арабия, поръчала оръжие за 703,9 млн. евро, включително системи за системи за ПВО и морски роботи за разминиране, САЩ с поръчки за 433 млн. евро (основно за сонари) и Мароко с поръчки за 425,9 млн. евро са сред най-големите клиенти на Франция, третият по големина износител на оръжие в света.
“Този резултат, който е по-нисък в сравнение с предходните години, отчасти се обяснява с ограниченията, свързани с глобалната здравна криза, която отложи няколко перспективни поръчки за оръжие за 2021 г., поради спирането на търговските преговори и решенията за инвестиции”, както и поради “липсата на големи договори над 500 млн. евро за 2020 г.”, подчертава министерството на въоръжените сили.
Този спад обаче “не отразява фундаментална тенденция”, уверява министерството. Ведомството наистина може да се похвали с големи договори за изтребители “Рафал”: с Египет (30 бойни самолета за близо 4 млрд. евро), с Гърция (18 самолета, включително 12 използвани, за 2,5 млрд. евро) и с Хърватия (12 използвани самолета “Рафал” за 1 млрд. евро), отбелязва АФП.
Източник: bta.bg/

 

Исторически календар

03.06.2021, 07:36

На 3 юни 1919 г. в Гюмюрджина е роден Евгени Георгиев Тончев. През 1942г. завършва Военното на Негово Величество училище (ВНВУ) с чин подпоручик, летец- пилот. По време на обучението си през 1941 г. е изпратен на специализация в гр. Казерта, Италия. След завършване на училището е разпределен във Въздушния разузнавателен полк на летище Горна Оряховица.

През есента на 1943г. подпоручик Тончев е изпратен на обучение в Изтребителната школа в Долна Митрополия. От 1944 г. преминава на служба в 6-и изтребителен полк в състава на 3-ти изтребителен орляк.

По време на Втората св. война участва във въздушните боеве в защита на българското въздушно пространство от англо-американските бомбардировки. На 18 май 1944 г. със самолет Месершмит-109Г-2 сваля един четиримоторен бомбардировач В-24Н „Либърейтър“, а на 23 юни поврежда още един. В завързалия се въздушен бой с изтребителите на противника снаряд попада в бронираното стъкло на пилотската кабина. Парчета от разбитото стъкло повреждат зрението му и той е принуден да напусне полесражението.

След като се възстановява, продължава участието си във въздушните сражения до края на войната. От 1945 г. е старши инструктор в Изтребителния полк. Уволнен е от армията през 1946 г. Умира на 29 февруари 1979 г.
Пронизаното стъкло от Месершмита на Евгени Тончев е представено във вътрешната експозиция на Музея на авиацията. В нея могат да се видят орденът „ За храброст” за участието му във Втората световна война, и негови лични вещи - албумът на 61-ви випуск на ВНВУ, табакера, запалка и други.

 

106 години от рожднието на един от смелите защитници на София полковник Михаил Григоров

03.06.2021, 07:30

На 3 юни 1915 г. в София е роден Михаил Георгиев Григоров. През 1935 г. завършва курс по безмоторно летене в Божурище. Кандидатства във Военното училище, но не е приет и завършва Школата за запасни офицери със звание фелфебел-школник. През 1938 г. постъпва във Въздушната школа в Казанлък за летци-пилоти. Усъвършенства обучението си в Изтребителната школа в Карлово през 1939 г. Преминава подготовка за инструктор в юнкерския учебен орляк на летище Враждебна. От 1940 г. е включен в групата за подготовка на самолет Месершмит-109Е. В периода на обучение е приравнен към 59-и випуск на Военното на Негово Величество училище и му е присвоено офицерско звание подпоручик. Започва службата си в 6-и изтребителен полк. В началото на Втората световна война в периода 1941 – 1942 г. е включен в Черноморската охрана на летище Сарафово.
На 1 август 1943 г. е първото нахлуване на съюзническите бомбардировачи в България. Михаил Григоров носи бойно дежурство и излита за противодействие срещу тях. На 14 ноември 1943 г. във въздушен бой над Скопие сваля американски изтребител П-38 „Лайтнинг“. На 24 ноември 1943 г. поврежда четиримоторен бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. Прострелян в двигателя, прекратява боя и успешно се приземява. На 30 март 1944 г. в състав на група сваля четиримоторен бомбардировач Б-17 „Фортрес“. Общо провежда 9 въздушни боя в 11 бойни полета. Участва във втората фаза на войната. След нея завършва курс за управление на самолет Як-9М. Командир на полк в Карлово, заместник-командир на изтребителна авиодивизия, инструктор по техника на пилотиране. През 1950 г. извършва първия нощен полет с изтребител. Началник на ГКП-ИА (Главен команден пункт на изтребителната авиация). През 1955 г. се пенсионира и започва работа като инспектор по техника на пилотиране в ДОСО.
Една от най-колоритните, даровити и културни личности в българската авиация за всички времена. Владее английски, руски, немски, италиански, арабски, френски език. Рисува, пише и изобретява неизобретяемото, както сам казва. Полковник от запаса на ВВС, починал.

***********

Марш на летците
Тревожно сирените вият –
Излитаме ние без страх!!
Родино, за теб ще се бием
И гинем пред родния праг!
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
И денем и нощем летим!
Врага ни в бой ще съборим! –
Над тебе, родино, ще бдим!...
Небето ти родно ще браним
И денем, и нощем със стръв!
Родино, не ще те посрамим –
Дори да останем без кръв!...
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
В небето ни родно летим!
Неистово вият мотори!
Въздушният враг ще сломим!...
НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!...
В небето моторът гребе!
Въздушният враг ще прогоним
Далече от родно небе!...
ДАЛЕЧЕ... ОТ РОДНО НЕБЕ!...
Автор Михаил Григоров - летец-изтребител

 

 

Втора Тунджанска механизирана бригада влиза в кулминацията на учението на "Корен"

02.06.2021, 22:00

Заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби „STRIKE BACK 21“ се провежда днес и утре. На УП „Корен” военнослужещите от 2 механизирана бригада и придадените формирования от Центъра за подготовка на специалисти, Република Гърция, Румъния, летателни средства от ВВС, пристъпиха към същинското изпълнение на батальонното тактическо учение с бойни стрелби.
След получаване на заповед, на 2 юни, под ръководставото на подполковник Светослав Годинов формированията от батальона и придадените такива извършиха марш и заеха район за бойно използване, където останаха на позиция в продължение на повече от едно денонощие.
Военнослужещите построиха бойния ред за изпълнение на задача в отбрана. За осъществяване на задачата личния състав организира охранението, огневата система, инженерното оборудване и маскировка на позициите, изградена бе система за командване и управление.
Изпълнението на задачите подължава и през тъмната част на денонощието. Утре се очаква батальона да води отбранителни бойни действия, за да спре настъплението на противника. След което ще участва в контраатаката на старшия щаб за възстановяване цялостта на отбраната в полосата за отбрана на бригадата.
Източник: http://otbrana.com/

 

На ученията See Breeze НАТО и Украйна планират отработване на удари по Русия и Донбас

02.06.2021, 21:09

На ученията на НАТО и Украйна „Sea Breeze - Морски бриз“ (27 юни - 10 юли), в които ще участват около 4 хиляди военнослужещи, 40 бойни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 единици авиационна техника и над 100 единици автомобили и бронетехника, ще отработят действия срещу Русия и Донбас.
Според сценария коалиционната групировка сили ще бъде задействана в „стабилизирането на кризисната ситуация“, причинена от дейността на „незаконните“ за Украйна „въоръжени формирования“, на които „властите на съседната държава оказват всеобхватна подкрепа“.
Основните въпроси, които трябва ще бъдат отработвани:
За морския компонент:
- формиране и координация на многонационално корабно съединение;
- организация на взаимодействието на военноморските сили с формирования от сухопътните войски и авиацията, планиране и провеждане на съвместни операции;
- използването на десантни щурмови сили в съвместни действия с сухопътни войски в морската посока;
За сухопътния компонент:
- организация на работата на щаба за планиране и провеждане на операции в съответствие със стандартите на НАТО;
- прехвърляне на сили и средства в райони на бойно предназначение ;
- организиране и провеждане на офанзива в крайбрежната посока в сътрудничество с десантни щурмови сили;
За въздушния компонент:
- използването на бойна авиация в интерес на силите на флота и сухопътните войски:
- провеждане на въздушно разузнаване, нанасяне на удари по морски и наземни цели, транспортиране на войски и товари.
Активната фаза на ученията ще се проведе на два етапа.
На първия етап ще се отработват задачите за разполагане на командни пунктове и комуникационни постове , планиране на операции, формиране на отряди от военни кораби и пребазиране на авиацията по летища.
На втория етап се предвижда комплекс от мерки за «стабилизиране на обстановката», включително: огнева атака на надводни и подводни кораби на противника, противовъздушна и противоподводна отбрана.
Под прикритието на ученията «Морски бриз» НАТО за пореден път ще достави на Украйна съвременни оръжия за войната в Донбас, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков - (видео).
Според думите му, въпреки морския статус на ученията, „истинските граници на военната дейност далеч надхвърлят украинския участък на Черно море“.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

Операция Фокус – как Израел извади от строя ВВС на Арабския свят?

02.06.2021, 20:45

След като Израел се озова отново в новините, демонстрирайки за пореден път много активна военна стратегия и възможност за бързо нападение, решихме да обърнем внимание на пълната им история от конфликти, които в един момент могат да наричат защитни мерки, а в друг директна офанзива.
В месеците на 1967 г. и подготовката за популярната 6-дневна война, можем да открием, че страната не се намира в най-доброто възможно състояние, впрочем не се намира в никакво, особено след като страни като Египет, Йордания, Сирия и Ирак са на мнение, че съществуването на такава държава е доста сериозен конфликт.
Географски погледнато, Израел не се намира в най-добрата възможна позиция, а за жалост има един много сериозен и основен опонент – Египет......Прочети още

 

Какво реши служебният кабинет днес, 2 юни 2021 г.

02.06.2021, 20:24

Министерският съвет прие промени в Устройствения правилник на Министерството на отбраната, приет с ПМС № 5 от 2014 г.
С постановлението на Министерския съвет се предлага минимална промяна, свързана с допълнение в Приложение № 2 към чл. 27, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерството на отбраната, с което към отдел „Регионална инфраструктура на отбраната“ със седалище гр. Плевен се създава офис във Велико Търново.
Дейностите, които отдел „Регионална инфраструктура на отбраната“ със седалище гр. Плевен осигурява, предполагат по-голяма оперативност по административното обслужване, предвид обстоятелството, че регионалното звено администрира и стопанисва 165 бр. освободени войскови района на територията на 8 административни области - Плевен, Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.
Новоразкритият офис в гр. Велико Търново ще подпомогне изпълнението на задачите по администриране и стопанисване на 46 освободени войскови района на територията на област Велико Търново, предвидени в зоната на отговорност на регионалната структура.
Очакваният резултат от предложената промяна е, че тя ще се отрази положително по отношение на дейностите по подготовката на документи за бъдещи разпоредителни дейности с освободени войскови райони с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната, по-ефективен контрол по изпълнението на поети задължения по договорите за охрана на недвижимите имоти в тези области и пр., както за област Велико Търново, така и за област Габрово и област Русе. По този начин ще бъде осигурено максимално обезпечаване на дейностите в зоната на отговорност на отдел „Регионална инфраструктура на отбраната“ със седалище гр. Плевен за област Велико Търново, Габрово и Русе, с което ще се повиши ефективността при изпълнение на възложените задачи.

 

Във Варна и Бургас се проведоха военни ритуали за Деня на Ботев

02.06.2021, 19:43

По повод 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в градовете Варна и Бургас се проведоха военни ритуали с участието на военнослужещи от Военноморските сили. Община Варна, съвместно с Военноморските сили на Република България, организира общоградско поклонение на паметника на Христо Ботев в Морската градина, съобщават от ВМС.
Бяха поднесени венци и цветя от областния управител Марио Смърков, кмета на града Иван Портних, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации, ученици и граждани.
В град Бургас, на паметника на Христо Ботев в Приморски парк, се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към делото на поета-революционер и загиналите за свободата на България.
Строят на почетния караул беше приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков. В ритуала участваха представителен блок от Флотилия бойни и спомагателни кораби,  Представителния духов оркестър на община Бургас, деца от училища и детски градини.
Венци и цветя на паметника поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на общинската и областна администрация, ветерани и граждани.

 

България обмисля принос към обучението и подготовката на афганистанските сили за сигурност

02.06.2021, 12:03

На вчерашната видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО са разгледани ситуацията в Афганистан, включително планираното изтегляне на силите на мисията „Решителна подкрепа“ и бъдещото подпомагане на страната, става ясно от съобщение на Пресцентъра на МО. Съюзниците са препотвърдили ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, както и подкрепата си за мирния процес в страната. Българският министър на отбраната Георги Панайотов е информирал, че „България обмисля принос към обучението и подготовката на афганистанските сили за сигурност и потвърди, че страната ще продължи участието си в Доверителния фонд за поддържане на Афганистанската национална армия“.
Основна тема на форума била подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО на 14 юни 2021 г. Фокусът на дискусиите -  върху процеса на размисъл „НАТО 2030“ и решенията, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, устойчивостта, иновациите, последиците от климатичните промени за сигурността, както и ресурсни въпроси.
В своето изказване министър Георги Панайотов заявил, че „колективната отбрана е в основата за съществуването и актуалността на Алианса“. „Съюзниците следва да поемат политическа и финансова отговорност за подходящо ресурсно осигуряване на дейностите и структурите на НАТО“, изтъкнал той. Министърът обърнал внимание на важността на инициативата за иновации в областта на отбраната, която ще има висока добавена стойност и има потенциал да бъде ценен инструмент в подкрепа на запазването на технологичното преимущество на Алианса.
Министрите на отбраната одобрили „нова всеобхватна политика по киберотбрана на НАТО, която надгражда и актуализира Разширената политика на НАТО по киберотбрана от 2014 г. и отчита киберпространството като самостоятелен оперативен домейн, както и приноса на кибердомейна към възпирането и отбраната на Алианса и изграждането на устойчивост“. Разгледан е и напредъкът на работата по сътрудничеството между НАТО и ЕС.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО обособява център за високи технологии в отбраната

02.06.2021, 09:25

НАТО ще обособи център за съвместно развитие на отбранителни технологии от най-ново поколение. Това съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след онлайн заседания с министрите на отбраната и на външните работи на страните от алианса, предава БТА.
Той уточни, че се предвижда това решение да бъде взето на срещата на върха на НАТО в Брюксел в средата на юни. По неговите думи по-нататък ще бъде уточнено къде ще се намира центърът и кои от съюзниците желаят да участват. Столтенберг поясни, че НАТО има нужда да задържи технологичното си предимство.
Столтенберг отбеляза, че Китай инвестира много в нови технологии и в следващото десетилетие може да се превърне в световен водач в това отношение. Той поясни, че бъдещият технологичен център на НАТО се предвижда да разполага с обособен бюджет за съвместни съюзнически проекти. Изкуственият интелект и големите бази данни променят начина, по който военните ще действат занапред, добави Столтенберг.
В отговор на въпрос той заяви, че все повече държави от пакта влагат средства в развитие на противоракетната отбрана и посочи нуждата да се прави повече с общ бюджет. Генералният секретар съобщи, че изтеглянето на съюзническите войски от Афганистан напредва, но ще се запази дипломатическо присъствие на място, както и осигуряването на помощ за местните сили за сигурност.
Столтенберг добави, че на предстоящата среща на върха ще бъде отправено ясно послание за силата на трансатлантическите връзки, както и че е необходимо единството в пакта да бъде не само на думи, а и на дело. Според него срещата ще покаже, че НАТО може бързо да приложи решенията за подобряване на готовността и способностите за действие, както и на отбранителни инвестиции.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Великобритания все пак иска още F-35

02.06.2021, 08:12-

Великобритания потвърди, че желае да купи още многоцелеви изтребители F-35B, отвъд сега заявените 48 броя. За това пише UK Defence Journal.
В британския парламент депутат е отправил питане към британското МО, дали се планира покупката на допълнителни F-35, извън заявените в момента 48 бройки.
Джерами Куин (на снинката), който е заместник-министър на отбраната, отговарящ за аквизицията е отговорил, че както е посочено в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Великобритания, ще бъде купени още машини. Колко и кога, зависи от допълнителни анализи. Когато те приключат, ще бъде ясна точната бройка.
Наскоро командващият Кралските ВМС посочи в публична реч, че Великобритания вероятно ще се сдобие с около 60 броя от вертикално кацащите F-35B, като числото може да се покачи до 80, за да има на разположение четири пълни ескадрили, плюс машини за учебни цели.
Споменатата вече Бяла книга, която бе представена в края на март, дава много мъгляви обяснения за бъдещето на британските F-35B. Казва се, че флотът ще се развива над поръчаните в момента 48 бройки, но не се дават нито срокове, нито измерения на допълнителните количества от вертикално кацащия изтребител. В началото на годината изтече информация в британската преса, че няма да се поръчват още изтребители, освен заявените в момента 48. Това явно няма да е точно така, но и явно няма да се достигнат декларираните 138 самолета от този тип.
Тъй като, сегашната поръчка от 48 F-35B ще се изпълнява до 2025 г. е възможно финалното решение за това, колко такива изтребителя да бъдат купени, да остане за периода след това, който ще се обхване от друг Стратегически преглед на отбраната и друга бяла книга. До момента са доставени 21 изтребителя от типа. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система

02.06.2021, 08:03

ВВС на САЩ смятат да финансират изследвания на тема суборбитална система, която може да доставя товари до всяка точка на планетата в рамките на един час. Това съобщава изданието Ars Technica.
Пентагонът е поискал бюджет за ВВС на САЩ в размер на почти $200 млн. Разходите са описани по пера в отделен документ с обем от 462 страници. На страница 305 е описан проект по името „Rocket Cargo”, за който се планират $47,9 млн. за финансовата 2022 г.
„ВВС на САЩ искат да допълнят много милиардните частни инвестиции в създаването на най-голямата ракета за многократно използване строена някога, чрез тестване на възможността да се използва тази ракета за доставка на до 100 тона товари до всяка точка на планетата в рамките на един час”, се казва в документа.
Макар и да не се назовава директно, става въпрос за проекта Starship на SpaceX, тъй като това е единственият проект, който влиза в описаните параметри, по който се работи в момента. От документът става ясно, че ВВС не искат директно да финансират разработката, а по-скоро да финансират изследване, до колко е възможно Starship да се използва за нуждите на ВВС на САЩ.
Конкретно, става въпрос за проучване, дали е възможно товарите да се товарят и разтоварват бързо от ракетата, до колко ще е възможно да се изстрелва към неподготвени площадки и други подобни конкретни проблеми около идеята.
През настоящата финансова година ВВС на САЩ вече вложиха $9,7 млн. за подобни изследвания. Информация за това се появи през миналата година.
Проектобюджетът предстои да бъде одобрен от Конгреса на САЩ.
SpaceX и нейния основател Илон Мъск от няколко години говорят за това, че Starship (технологичният демонстратор SN15) може да се използва за скоростни полети в рамките на планетата Земя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

 

 

Радиоелектронната борба – нов вид бойна дейност в БНА, книга – 2013 г.

 

 

 

На полигона „Чинку“ участваха сили на НАТО от 13 държави

01.06.2021, 20:24

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес присъства на Деня за демонстрация на съвместния потенциал на Алианса за водене на операции на учението „Steadfast Defender – 21“. По покана на командващия на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Робърт Бърк и на своя колега началника на Щаба на отбраната на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску, адмирал Ефтимов наблюдава динамичен и статичен показ на полигон „Чинку“ в северната ни съседка. Участие в събитието взе и командирът на Сухопътните ни войски генерал-майор Михаил Попов, съобщава Пресцентърът на МО.
В Деня за демонстрация на съвместния потенциал на Алианса за водене на операции на полигона „Чинку“ участваха сили на НАТО от 13 държави, общо около 4000 военнослужещи и над 600 единици бойна техника. Показаните военни способности включваха използването на разузнавателни дронове, обезвреждане на импровизирани взривни устройства, близка въздушна поддръжка от хеликоптери и ядрена, химическа и биологическа защита, нанасяне на удари с артилерия, воденето на отбранителни бойни действия и провеждането на контраатака.

 

Rafael създава с партньори първия израелски консорциум за киберзащита

01.06.2021, 20:18

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd., която е глобален лидер в производството на модерни отбранителни технологии и основен партньор на израелския национален Отряд за спешна реакция при кибератаки (Cyber Emergency Response Team), участва в създаването на новия Израелски кибер консорциум за оперативни технологии (Israeli Operational Technologies Cyber Consortium). RAFAEL се включва в инициативата съвместно с водещи израелски компании в сферата на кибер решенията и в партньорство с Националната кибердирекция на Израел, съобщава Alfa Communications.
Създаването на консорциума беше обявено в Дубай на Изложението за киберсигурност GISEC Global 2021, което се проведе от 31 май до 2 юни т.г. Новият консорциум ще осигурява цялостни решения за оперативни технологии в киберсферата, като си сътрудничи с водещи израелски партньори и в други области, за да отговори на потребностите на големи организации.
Всеобхватните решения за киберзащита на консорциума ще осигурят изключително важни услуги и инфраструктура на национално ниво за защита срещу кибернападения и злонамерени действия от хакери, действащи по поръчка на държави, както и от независими хакери. Ще бъдат защитени от кибератаки обекти в сферата на транспорта, доставките на нефт и газ, производството, водните инсталации, енергийната инфраструктура, и др.
В консорциума ще се включат RAFAEL, IEC, Tashan, Waterfall Security, Trapx, MobileGroup, Radiflow, CyberPro, XMCyber, Cervello, и Cynerio. Комбинирането на технологични и методологични решения за оперативни технологии в киберсферата на водещите големи, средни и малки израелски компании, ще позволи на консорциума да предложи цялостни и доказани в реални бойни действия решения. Компаниите-партньори са внимателно подбрани, след като е извършена детайлна оценка на техния опит,  добавена стойност и технологични предимства.
Гидиън Вайс, вицепрезидент, отговарящ за бизнес развитието, маркетинга и стратегията в подразделението Air and C4ISR Systems в Rafael, заяви: “Новият консорциум позиционира Израел като лидер в глобалната индустрия на оперативни технологии в киберсферата. Израел, която е известна като „кибердържава“ и е световно признат с опита си в сферата на киберсигурността и свързаните с нея оперативни технологии, се гордее с богата екосистема от водещи на пазара, проактивни компании, предоставящи най-добрите решения за киберзащита. Консорциумът, създаден от представители на тази екосистема, ще комбинира и използва всички знания и технологии за киберсигурност, разработени в Израел. Това ни осигурява гъвкавост, повишава нашата конкурентоспособност и нашите способности да се обединяваме и да си партнираме с индустрии и организации за киберзащита, работещи на нашите пазари. “
Рой Яром, икономически директор в Националната кибердирекция на Израел, коментира: “Като част от нашата роля да защитаваме критично важната киберинфраструктура, ние насърчаваме инициативи, предоставящи ноу-хау в тази област, чрез обединяване на усилията и разработване на персонализирани решения за защитата й. Уникалните знания и опит, натрупани в Израел, несъмнено ще допринесат и ще се превърнат в ценен актив.“
Източник: http://otbrana.com/

 

86-та група Специални сили е на учение в Северна Македония

01.06.2021, 17:15

Учението „Decisive strike 21“ се провежда от 16 май до 2 юни на територията на Република Северна Македония и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe – 2021“. В него участват военнослужещи, военна техника и въоръжение от Република Северна Македония, България, Гърция и САЩ. Съвместно с другите участници по време на учението, представителите от 86-та група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия изпълняваха задачи по специално разузнаване, директни действия, както и провеждаха съвместни стрелби. Целта на учението е да повиши оперативните способности на страните участнички и да се повишат уменията за работа в многонационална среда, съобщават от СКСО.
Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов и командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев присъстваха на Деня за високопоставени гости по време на учението “Decisive strike 21” на полигон „Криволак“ в Северна Македония, на 31 май 2021 г.
Бяха демонстрирани инфилтрация по въздух по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини. Специалните сили на държавите участнички показаха умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник и ексфилтрация по способа „външен товар“ (грозд). Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваше самолет F-16 от въоръжените сили на Република Гърция.
Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изказа своята благодарност към домакините, за отличната организация, и към всички участници в учението за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната на Република България и от свое име за успешното представяне и изпълнение на  поставените задачи.
Сред гостите на събитието бяха президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят Зоран Заев, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, председателят на Народното събрание Талат Джафери, началникът на Генералния щаб на Армията на Северна Македония генерал-майор Васко Гюрчиновски, посланици и министри.
Източник: http://otbrana.com

 

Бригаден генерал Дешков: Идеята е да се развиваме, а не да тъпчем на място

01.06.2021, 17:12

Вчера на динамичния показ на полигон „Ново село“ по време на тактическото учение „Balkan Sentinel - 21” бяха демонстрирани способности за провеждане на настъпателни бойни действия от 3-ти механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир подполковник Пейчо Генов, съвместно с военни формирования от САЩ и Грузия.
„Аз съм доволен от целия 3-ти батальон. И от командира, който беше първостепенният обучаем, заедно с щаба и целия батальон. Въпреки, че беше първостепенния обучаем на него му беше доста трудно, защото трябваше за тези осем дни да сглоби формирование, което той не е готвил в продължение на месеци и години. Става дума за различни тактики и техните процедури и то на различен език. Той успя! Както сами видяхте в деня за демонстриране на способности, не изпусна управлението дори и за секунда. Това беше най-голямата ни цел и най-големият ни въпрос, който трябваше да решим“, бе оценката на бригаден генерал Деян Дешков, командир на бригадата. Той акцентира и върху направените изводи от миналогодишното учение „Балканска стена“ и тяхното прилагане. През есента ще има учение с 2-ри батальон на учебен полигон „Корен“, на което също ще бъдат тренирани тези въпроси. „Идеята е да се развиваме, а не да тъпчем на място. Мисля, че успяваме!“, бе категоричен командирът на бригадата.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военноморския музей представя изложбата „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“

01.06.2021, 09:21

На 2 юни (сряда) в 15.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ по повод 70-ата годишнина от формирането на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране - Варна. Изложбата е посветена на тези, които работят в екстремни условия, като осигуряват безпрепятственото провеждане на бойната подготовка във Флота и са винаги в готовност да спасяват човешки живот.
Разнообразието на задачите, които изпълнява Дивизионът, е представено чрез водолазно снаряжение, включително най-модерната екипировка за подводна дейност, елементи от корабно оборудване, флагове, корабни модели, различни документи и др. Сред експонатите внимание заслужават снаряжението на среден водолаз, щурвалът на хидрографски кораб, батитермографът от аварийно-спасителен кораб „Протео“, отличията на кораба-герой от Втората световна война „Христо Ботев“, който сега е в състава на дивизиона и пр.
Разказът за историята на формированието продължава в откритата експозиция на музея чрез документални кадри от всекидневието на моряците, много от които са непознати за широката публика.
Изложбата е подготвена с изключителното съдействие на командването и прякото участие на моряците от Дивизиона и може да бъде разгледана до 25 юни 2021 г.

 

Румъния има вече една ескадрила от изтребители четвърто поколение

01.06.2021, 08:42

Церемонията по приемане на въоръжение в румънските ВВС на последния F-16 Fighting Falcon, който ще влезе в 53-та изтребителна авиоескадрила, се е провела на 29 март в 86-ата авиобаза "Лейтенант от авиацията Георге Мочорница" в комуната Борча (окръг Кълъраш, югоизточна Румъния).
„Пристигането на 17-ия самолет F-16 в републиката бележи края на етапа на покупката и началото на новия етап, в който се предвижда въвеждането в строя и модернизацията на първата ескадрила от многоцелеви самолети четвърто поколение“, написа министърът на националната отбрана Николае Чуке във Facebook.
Според прессъобщение на румънското министерство на отбраната концепцията за постепенната реализация на въздушната отбранителна способност програмата Avioane polivalente ale Forțelor Aeriene предвиждат формирането на три бойни ескадрили. За това бяха подписани договори с правителствата на Португалия и САЩ за закупуване на 12 самолета F-16, които бяха доставени през 2016–2017 г. След това беше доставена последната партида от пет самолета, последният от които пристигна от Португалия в Румъния на 25 март тази година.
Министерството на отбраната заяви в свое изявление, че цялата ескадрила от 17 самолета ще бъде модернизирана между 2023 и 2025 г. в авиозавода Aerostar в Бъкъу, след като американският партньор предостави оборудването и софтуера. „С приемането на последния F-16 от румънските военновъздушни сили, всичките 17 самолета в конфигурацията M5.2R ще бъдат подложени на програма за модернизация до стандарта M6.XR“, се казва още в изявлението.
В момента се анализират възможните решения за продължаване на програмата Avioane polivalente ale Forțelor Aeriene с цел формиране на втора ескадрила от тактически изтребители F-16, добавят от министерството на отбраната.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военни формирования в страната отварят врати по повод Международния ден на детето

01.06.2021, 08:01

По повод Международния ден на детето по традиция ще се проведе Ден на отворени врати във военни формирования в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Военните формирования на Сухопътните войски в Стара Загора, Благоевград, Плевен, Смолян, Шумен, Мусачево, Враца, Горна Оряховица, Асеновград ще посрещнат всички желаещи. Военнослужещите ще запознаят посетителите с историята на военните формирования, ще им покажат различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, ще демонстрират своите умения. Младите приятели на Сухопътните войски ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи.
В авиобаза Безмер от 9:30 до 12:30 ч любителите на авиацията ще имат възможност да се запознаят отблизо с ремонтираните и модернизирани самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Децата ще покажат своя талант на конкурс за рисунка на асфалт, където най-добрите ще бъдат отличени с награди.
Във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) – Долна Митрополия ще се проведе организирано посещение на 50 ученика от 9-и и 10-и клас на СУ „Евлоги Георгиев” – гр. Тръстеник и 50 ученика от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Пордим. Младежите ще имат възможността да посетят музея на ВВУБ, да наблюдават статичен показ на авиационна техника, както и да посетят района на диспечерската кула за наблюдение на полети, съгласно плановата таблица за деня.
В град Пловдив в район 2 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на ул. "Ген. Радко Димитриев" №2 от 9.30 ч. до 12.00 ч. е организиран Ден на отворени врати. Ще бъдат развърнати 5 учебни центъра, където посетителите могат да видят стрелково оръжие, алпийско снаряжение - лична екипировка, свързочни средства и парашутно-материална част, а петият е център за стрелба със 7.62 мм ПК с халосни боеприпаси.
В София от 10:00 до 16:00 ч Военната академия „Г. С. Раковски“ отваря врати за граждани и гости по повод 1 юни, Международния ден на детето, и в навечерието на 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Посетителите могат да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и възможностите за обучение, както и да разгледат Комплекс Царски зали. Във връзка с предстоящите кандидатстудентски изпити всички бъдещи студенти и техните родители могат да се запознаят с програмите за обучение.
Във Варна от 10.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 16.00 ч. ще се проведе „Ден на отворени врати" във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. Гостите ще имат възможност да посетят Инженерен и Навигационен факултет, Център за интегрирано управление и мониторинг на брегова зона, киберцентър, басейна. Ще има демонстрации на работа с безпилотни летателни апарати /дрон/ и събитие в Планетариума.
По време на мероприятията ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

 

Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция

01.06.2021, 07:41

Китайският товарен космически кораб Tianzhou-2 се скачи успешно с модула Tianhe на новата китайска космическа станция. Това се случи на 29 май 2021 г.
Стартът на кораба е осъществен от космодрума Венчан, на остров Хайнан в 20,55 часа местно време на 29 май. Ракетата носител бе CZ-7. 22 минути след старта апарата бе изведен на зададената орбита и разгърна слънчевите си панели.
В следващите осем часа космическият кораб нагаждаше орбитата си, така че да се синхронизира с тази на модула Tianhe. Скачването между двата апарата се извърши в автоматичен режим. - (видео)
Първата работа на Tianzhou-2, чиято стартова маса е около 13,5 тона, бе да прехвърли на борда на Tianhe почти два тона гориво, което модула ще използва за да управлява своята орбита. Основната задача на товарния космически кораб е да поддържа пилотируемата мисия Shenzhou-12, която ще бъде изстреляна към станцията около 17 юни. Общо на борда на апарата има 4,69 тона припаси, включително храна, научно оборудване и скафандри.
Стартът на Tianzhou-2 се планираше първоначално за 19 май, но бе отложен по технически причини.
Успешното изстрелване и скачване на Tianzhou-2 е втората стъпка от интензивната програма за изграждане на новата многомодулна китайска орбитална станция. До края на 2022 г. трябва да станат факт общо 11 старта, включително извеждането на орбита на Tianhe и сегашният полет на Tianzhou-2.
Общо до края на 2022 г. са планирани четири пилотируеми мисии, всяка с продължителност около 90 дни. Всяка мисия ще бъде подкрепена от товарен космически кораб от серията Tianzhou.
Освен това, между май и август 2022 г. с модула Tianhe ще се скачат още два модула – Wentian и Mengtian. Те ще са с научна насоченост.
Очаква се станцията да се експлоатира поне 10 години. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Преди 79 години бе разстрелян генералът от артилерията Владимир Заимов

01.06.2021, 07:05

На 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов. Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос. Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"
Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел.

По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 
 

1 юни: Преди 82 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”

01.06.2021, 07:00

На 1 юни 1939 г. британската подводница HMS Thetis (N25) (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души. Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)
Аварията
„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край. В 10 часа на 1 юни подводницата с командир Оливър Накуин излиза в морето, посрещната от буксирния кораб „Гребекок”. На борда й се намира капитан 1 ранг Орам (командир на флотилията, в която трябвало да се включи „Тетис”), 53-членен екипаж, 20 представители на служби на Адмиралтейството в приемната комисия, 26 работници на корабостроителницата и 3 представители на фирми-контрагенти. Когато в 13:40 ч. „Тетис” започва да се потапя, подводничарите забелязват, че подводницата не иска да отива под водата. Нейната рубка още в продължение на един час остава на повърхността. Командирът на подводницата допуска, че потапянето не става поради липса на вода в носовите 6 торпедни апарати и изпраща в носовия отсек командира на минно-торпедната бойна част лейтенант Фредерик Уудс да провери дали тези апарати са запълнени. Лейтенантът педантично започва последователно да отвива контролните изпускателни кранове. След това отваря вътрешните капаци на торпедните тръби, за да ги огледа с електрическо фенерче, което влиза в програмата за изпитания. По неизвестни причини лостовете на капаците не са правилно наредени: №5 е последен във вертикалната подредба, след №4 и №6. Отвивайки изпускателния кран на торпедна тръба №5, от него не потича вода. После ще се окаже, че кранът всъщност остава завинтен поради неизчистен емайллак. По онова време още не е въведен предпазен механизъм, който да не допуска вътрешният и външният капак едновременно да се намират в отворено положение. Офицерът отваря вътрешния капак на 5-ия торпеден апарат, без да отчита, че гледа сигнализацията за затворен външен капак на №6, а външният на №5 всъщност е отворен и тръбата е пълна с вода. Тя нахлува с мощна струя, като спирането й се оказва невъзможно. Подводничарите затварят преградния люк между втори и трети отсек, но в 15 часа под тежестта на навлязлата вода подводницата потъва на дълбочина 49 м.
Борба за спасяване
В продължение на 4 часа подводничарите с индивидуални водолазни апарати се опитват да проникнат в носовата част, за да затворят капака на торпедната тръба и след това да изпомпят водата. Междувременно на „Гребекок” са обезпокоени, че „Тетис” не изплава и в 16 часа изпращат съобщение до Адмиралтейството. То обаче стига чак в 18:15 г., тъй като пощальонът спукал гума на велосипеда си. Ескадреният миноносец „Брейзън” и четирите спасителни кораба пристигат почти едновременно към 21 часа, точно преди залез. От „Гребенок” обаче не могат да посочат мястото на потъването, понеже нямат никакви навигационни прибори за определяне на координатите, а и подводницата не разполага със сигнален буй. След като не получават никаква помощ отвън, екипажът се заема да прехвърля водата. Заводските специалисти успяват да се справят чак рано сутринта и кърмата (задната част) на подводницата изплава. От нея чрез спасителната камера излизат капитан 1 ранг Орам и лейтенант Уудс, като за това съгласие е дал екипажът. Те разказват за тежкото положение на екипажа поради насищането на въздуха с въглероден диоксид. На помощ идва и корабът „Виджилънт”, а към обед пристигат и 6 ескадрени миноносеца тип „Трайбъл”, но на никой от тях няма опитни водолази и технически средства за оказване на помощ. От Беркенхенд пристига влекач с оборудване за кислородно-ацетиленово рязане. Спасителите искат да изрежат отвор в корпуса и през него да извлекат хората. Спасени са още двама души – моряк и заводски специалист. Появилите се вълни обаче започват да заливат стърчащата над водата кърма. Решено е кърмата да бъде повдигната още с обтягане на вързаното въже между „Виджилънт” и буксира. В 15:10 въжето се къса и кърмовата част на „Тетис”, повдигайки огромна вълна, се скрива под водата. Останалите 99 души са погребани живи. Сред тях са и двама водещи военноморски конструктори.
Анализ
В специализираната литература се правят опити за съпоставяне на тази катастрофа със станалата седмица преди това катастрофа с американската подводница SQUALUS (Скуалус), потънала на 73 м. дълбочина поради не сработил клапан за притока на въздух към дизеловите двигатели, но са спасени 33 души от 59-членния екипаж. Ситуациите обаче са коренно различни. Първо, „Тетис” е препълнена с хора (103 вместо 59), мнозина от които не са моряци и не умеят да боравят със спасителните комплекти „Дейвис”, а само след 4 часа атмосферата става непригодна за дишане. Второ, дори спасителните кораби да са пристигнали достатъчно бързо, те не се оборудвани за спасяване, освен това не са в състояние да осигурят в подводницата свеж въздух, тъй като с по-раншна заповед външните вентили за подаване на въздух са демонтирани. Политиката на британското адмиралтейство се заключава в евакуация със собствени сили, без да се разчита на помощ отвън, и поради това спасителите просто изчакват хората сами да се измъкнат от подводницата. Главният извод, който е направен от разследващата комисия под ръководството на адмирал Мартин Данбар-Несмит, се заключава в това, че досега никой не е обръщал внимание колко бързо расте концентрацията на въглеродния газ в затворения обем на подводницата. При концентрация 4% са затруднени мисловните процеси, при 10% се губи съзнание, а при 20% настъпва смърт. В „Тетис” последния праг е надминат преди да изтекат 24 часа. Инцидентът е последван от съдебно дело - една от вдовиците завежда иск за небрежност срещу корабостроителите, позволили блокирането на клапана. За нейно съжаление Адмиралтейството успешно противопоставя довода за обществения интерес от неразкриване на устройството на корпуса и машините на „Тетис”. Съдиите приемат този довод на доверие, без да го проучат.
Послеслов
„Тетис” е извлечена през септември 1939 г., извършен й е основен ремонт и отново е спусната на вода под името HMS Thunderbolt под командването на лейтенант Ричард Крауч. През следващите месеци тя бразди Атлантическия океан: през декември 1940 г. патрулира в Бискайския залив, като на 15 декември се сблъсква и потопява италианската подводница „Капитано Рафаеле Тарантини”. През декември 1942 г. оперира в Средиземноморието без особен успех. Извършва сполучлива мисия в района на Палермо на 2-3 януари 1943 г. с торпилирането на крайцера Ulpio Traiano и товарния кораб SS Viminale. След това „Тъндърболт” се прехвърля в района на Триполи. Thunderbolt потъва на 14 март 1943 г. някъде край Сицилия, където е открита и атакувана с дълбочинни бомби от италианската корвета Cicogna.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}