Военна информация

Архив - от 1 дo 15 юни 2011 година

 
15 юни
 
15.06.2011, 20:58

Офсетната програма за Грипен носи 980 млн. евро на Чехия

Производителят на техника за отбрана и сигурност СААБ обяви, че е публикуван Докладът за изпълнението на офсетната програма за „Грипен” в Чехия за 2010 г.

Докладът, който е одобрен от Министерството на отбраната на Чехия, показва годишното изпълнение на програмата за индустриално сътрудничество, съпътстваща договора между Чехия и Швеция за лизинг на 14 изтребителя „Грипен”.

Основни данни за 2010 г.:

- Кумулативна стойност на офсета към декември 2010 г. – 980.7 млн. евро (23.74 млрд. чешки крони)

- Изпълнение на 93% от общата стойност на офсетното споразумение с Чехия

- Офсетни транзакции на стойност 158 млн. евро (3.82 милиарда чешки крони) за 2010 г.

- 48 регистрирани офсетни транзакции към декември 2010 г.

- Цел за изпълнение на общото офсетно задължение на стойност 1.055 млрд. евро (25.545 млрд. чешки крони)

„Щастливи сме да обявим, че офсетната програма за „Грипен” продължава да се развива добре и да носи ползи за Чехия и чешката индустрия. Отличното изпълнение на офсета през 2010 г. се гради на предишни наши постижения, когато сме преизпълнявали договорените стойности за офсет,” каза Бенгт Литке, програмен директор на „Грипен” в Чехия.

„Министерството на отбраната одобри годишния доклад от офсетната програма за „Грипен” за 2010 г. Към 31 декември 2010 г. са изпълнени 93% от общите офсетни задължения. Програмата е в съответствие с одобрените и подписани условия в офсетното споразумение. Офсетната програма за „Грипен” е изключително преимущество и стабилизиращ фактор за чешката отбранителна и други индустрии," каза Рудол. - Още за „Грипен”

/Otbrana.com/

 
15.06.2011, 17:02

Чехия се отказа от участие в американския проект за ПРО в Европа

Чехия прекратява участието си в проекта на САЩ за противоракетна отбрана заради отредената й ограничена роля в плановете за изграждане на противоракетен щит в Европа, предаде "Асошиейтед прес". Министърът на отбраната Александър Вондра заяви пред АП, че Чехия иска да участва в проекта, но не по този начин.

Правителството на бившия президент Джордж Буш предложи план за разполагане в Чехия на радар и в Полша на 10 ракети прехващачи от противоракетния щит.

След яростната съпротива на Русия президентът Барак Обама отмени проекта на

Буш и го замени с друг вариант, предвиждащ разполагане на елементи от противоракетния щит на кораби и изграждане на обща ПРО с НАТО.

Междувременно Русия успя да спечели на своя страна Китай и другите страни от Шанхайската организация за сътрудничество.

"Едностранното разполагане на система за противоракетна отбрана може да подкопае стратегическата стабилност и световната сигурност, предупредиха в декларация лидерите от ШОС, цитирани от ИТАР-ТАСС.

На проблемите на сигурността е посветен специален раздел в декларацията, приета на срещата на върха на ШОС в казахстанската столица Астана, посочва "Ройтерс".

Страните от организацията смятат, че едностранното и неограниченото разгръщане на ПРО от една и или от ограничена група държави може да навреди на стратегическата стабилност и международната сигурност, се казва в документа.

В срещата участват Русия, Китай и бившите съветски републики Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, както и делегации на страните наблюдатели Индия, Иран, Монголия и Пакистан. Като гости присъстват президентите на Афганистан и Туркменистан.

/Ekipnews.com/

 
15.06.2011, 16:55

Премиерът не знае за ракетния щит?! Народът също

По-добре да мълчим за ПРО преди изборите...

 
15.06.2011, 16:41

Военното летище край Долна Митрополия преминава към Щаба на ВВС

Правителството отне, поради отпаднала нужда, от Националния военен университет „Васил Левски” част от имот – публична държавна собственост, и го предостави за управление на Министерството на отбраната за нуждите на ВВС. Имотът е с площ 2158,687 дка и 135 застроени сгради и представлява писта за излитане и кацане на летището край Долна Митрополия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Прехвърлянето на управлението на имота е обусловено от извеждането на военновъздушната учебна база от състава на НВУ „В. Левски” и преподчиняването й на Щаба на ВВС.

/ИА „Фокус”/

 
15.06.2011, 13:50

България ще преговаря с „Юрокоптер” за намаляване доставките на хеликоптери от шест на три

Правителството даде мандат на министъра на отбраната да проведе преговори с френската фирма „Юрокоптер” за постигане на споразумение за частично прекратяване на договора за доставка на хеликоптери за българските въоръжени сили. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Споразумението с „Юрокоптер”, сключено през 2005 г., е за доставка на 12 вертолета „Кугар” и шест „Пантер”. За осигуряване финансирането на сделката през 2006 г. Министерството на отбраната сключва договор за гаранционен депозит с банка „Сосиете Женерал”, според който банката осигурява през 2006 г. средства на „Юрокоптер”, равняващи се на приблизително 60 на сто от стойността на всички хеликоптери. Към настоящия момент програмата „Кугар” е изпълнена изцяло.

С предлаганото ново споразумение се предвижда намаляване броя на вертолетите „Пантер” от шест на три. Предложението е в резултат на занижените средства за отбрана и като следствие от преоценените потребности на Военноморските сили от техника. Постигнато е съгласие, че дължимите средства за трите хеликоптера „Пантер” ще бъдат прихванати от авансово преведените от „Сосиете Женерал” средства за отказваните три вертолета. По този ред ще бъдат доставени резервни части и оборудване, а също така ще се прихванат дължими от българската страна неустойки за забавени плащания.

Като цяло, Министерството на отбраната няма да дължи на фирмата никакви допълнителни средства.

Очаква се трите хеликоптера „Пантер” да бъдат доставени в края на годината.

/ИА „Фокус”/

 
15.06.2011, 13:45

„Невистар дифенс” ще достави на КМП на САЩ 470 БМ „МаксПро Деш”

Командването на Корпуса морска пехота (КМП) на САЩ е подписало с компанията „Невистар дифенс” (Navistar Defense) контракт за доставка на допълнителна партида от 471 бронемашини „МаксПро Деш” (MaxxPro Dash) категория MRAP, оборудвани с независимо окачване DMX.

Общата стойност на съглашението, което се явява реализацията на 19-та опция към основния контракт, е 357,1 милиона долара. Контракта е сключен след съглашение за доставка на 85 бронемашини „МаксПро Деш” в санитарна версия на стойност 183 милиона долара.

Производството на машините трябва да завърши до края на септември 2011 година.

„МаксПро Деш” е специално разработена за поддържане на операции в сложните планински условия на Афганистан и осигурява висока живучест на личния състав. БМ е оборудвана с независимо окачване DMX и двигател „МаксФорс” 9.3D.

До момента компанията „Невистар дифенс” е подписала договори за производството на повече от 8700 бронемашини „МаксПро” в различни версии.

 
15.06.2011, 12:56

Откриват мемориал на Руския експедиционен корпус в Париж

Френската столица завършва приготовленията си за откриването на мемориала на Руския експедиционен корпус. Той ще бъде поставен на 21 юни близо до двореца Гран-Пале и моста Александър III в памет на руските войници и офицери, защитавали френските граници през Първата световна война. През 1916 година Русия изпраща в Европа експедиционен корпус от над 45 хиляди военнослужещи за помощ на съюзниците. Автор на мемориала е известният руски скулптор Владимир Суворцев.

 
15.06.2011, 12:48

Секретна грама от 2003 г. разкрива ген. Никола Колев като информатор на американците

Черепа кадрувал при Симеон. Секретен доклад разкрива корупция в Министерство на отбраната

 
15.06.2011, 12:40

Силите за сигурност в Афганистан ще могат да поемат отговорността за безопасността в страната през 2014 г.

Афганистанските сили за сигурност ще бъдат готови напълно да поемат отговорността за поддържане на безопасността в страната през 2014 година. Това съобщи президентът на Афганистан Хамид Карзай по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, предаде Интерфакс.

„Афганистанските сили за сигурност се подготвят да поемат отговорността от САЩ и НАТО. Ние ще можем сами да гарантираме сигурността в страната през 2014 година”, каза Карзай.

Той подчерта, че присъствието на военнослужещи от САЩ и от други страни трябва да бъде регулируемо.

„Законите в Афганистан трябва да са афганистански”, добави Карзай.

/ИА „Фокус”/

 
15.06.2011, 12:36

Смъкват ранговете на генералски длъжности

Правителството предлага президента да промени наименованията на някои длъжности, изискващи висши офицерски звания, в резултат на което да  преназначи 11 генерали и адмирали и да освободи един от длъжност. Това стана ясно на днешното редовно заседание.

Поради настъпилите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и приетия План за развитие на Въоръжените сили командирите на трите вида въоръжени сили стават непосредствено подчинени на командващия на Съвместното командване на силите. В резултат на това и заради намаляване числеността на Българската армия длъжностите „командир на Сухопътни войски, ВВС и ВМС” от генерал-лейтенантски или вицеадмиралски падат на генерал-майорски и контраадмиралски, а на техните заместници – от генерал-майорски или контраадмиралски на бригаден генерал или комодор.

Предложенията на правителството за преназначаване се отнасят до генерал-лейтенант Атанас Самандов- от командващ СОК на командващ СКС, контраадмирал Валентин Гагашев – от заместник-командващ СОК на заместник-командващ СКС, бригаден генерал Васил Димитров – от началник на щаба на СОК на началник на щаба на СКС, на генерал-майор Стефан Василев – от началник на командир на СВ, бригаден генерал Нейко Ненов – от първи заместник-началник на заместник-командир на СВ, на бригаден генерал Андрей Боцев – от заместник-началник – на началник на щаба на СВ, на генерал-майор Константин Попов – от началник на командир на ВВС, бригаден генерал Румен Радев – от заместник-началник на заместник-командир на ВВС, контраадмирал Пламен Манушев – от началник на командир на ВМС, комодор Румен Николов –от заместник-началник на заместник-командир на ВМС и бригаден генерал Марин Начев – от директор на дирекция „Подготовка и използване на войските и силите” да стане директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната. Наименованието на тази дирекция бе променено с новия Устройствен правилник на МО.

За освобождаване от длъжност, но не и от военна служба, се предлага бригаден генерал Крум Александров, заместник-началник на Щаба по осигуряването и поддръжката. Такава структура няма да има от 1 юли. От 3 юни с указ на президента генерал-майор Бойко Рабаджийски, който бе началнитк на този щаб, бе освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст по Закона за отбраната и Въоръжените сили.

/Otbrana.com/

 
15.06.2011, 08:22

След шест години изпълниха изцяло Закона за военноинвалидите и военнопострадалите

Вече има заповед за формиране на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов определя в нея поименния състав на този орган, който произтича от приетия през 2005 г. Закон за военноинвалидите и военнопострадалите и от променения няколко години по-късно Закон за ветераните от войните. Така след шест години всички текстове на закона влизат в сила........ Прочети още

 
15.06.2011, 07:27

Канадският парламент гласува удължаване на мисията в Либия

Канадският парламент прие почти единодушно във вторник удължаването до септември на канадската мисия в Либия под ръководството на НАТО, предаде АФП.

Всички депутати без един гласуваха за продължаването на канадското участие във въздушните удари на НАТО, целящи предпазване на цивилното население от силите на Муамар Кадафи.

/ИА „Фокус”/

 
14 юни
 
14.06.2011, 22:59

Корветата „Хейбелиада” премина през Босфора

Първият построен в Турция боен кораб „Хейбелиада” (F-511, Heybeliada) премина вчера сутринта през Босфора, демонстрирайки своята мощ.

Корветата „Хейбелиада” е построена в корабостроителницата „Истанбул” в рамките на проекта на Турските Военноморски Сили за национални кораби „Милгем”. Тя бе спусната на вода на 27 септември 2008 година и осъществи първото си изпитателно плаване на 2 ноември 2010 година.

Преминаването на корветата „Хейбелиада” бе проследено от бреговете на Босфора от голям брой турски граждани и чуждестранни туристи. – Още корвети

 
14.06.2011, 22:18

Комитетът по въоръжените сили в американския Сенат одобри Леон Панета за военен министър

Комитетът по въоръжените сили в Сената на САЩ единодушно одобри кандидатурата на сегашния ръководител на ЦРУ Леон Панета за поста на министър на отбраната, предаде РИА Новости.

Кандидатурата на Панета трябва да бъде одобрена и от целия Сенат, където не се очакват никакви изненади, тъй като в негова подкрепа вече се изказаха лидерите и на двете партии в законодателния орган. Точната дата на разглеждането на този въпрос още не е назначена.

Сегашният министър на отбраната Робърт Гейтс се пенсионира на 30 юни.

/ИА „Фокус”/

 
14.06.2011, 22:07

МО ще се откаже да води на отчет всички българи

Всички български граждани, навършили 18 години се водят на военен отчет до 60 години за мъжете и 55 години за жените. Тази постановка в проекта на закон за резерва на Въоръжените сили най-вероятно ще бъде променена. С това се съгласи и министърът на отбраната Аню Ангелов при днешното обществено обсъждане на разработката, която според редица мнения се нуждае от сериозно прецизиране, за да прилича повече на закон, отколкото на правилник………. Прочети още

 
14.06.2011, 22:03

Американците дават 61 млн.$ долара за полигон "Ново село"

Българско американското обучение набира скорост. Има планирана и хуманитарна програма

Инвестицията по цялостното завършване на американската база на българския полигон “Ново село” ще е в размер на 61 млн.$. В момента строителството на обекта върви с добри темпове. Очакванията са  основното строителство да бъде финализирано до края на тази година, а самото откриване да е през пролетта на следващата. В него ще участват американски конгресмени и генерали от европейското командване на САЩ в Европа, както и български политици и депутати, научи  otbrana.com.

На полигона ще могат да тренират едновременно 2500 военнослужещи. Около 150 души ще са обслужващият персонал, като повечето ще са български граждани от близките села. Ще продължи традицията да бъдат сключвани договори с български фирми по осигуряването.

На полигона вече започна съвместното българско-американско обучение "Black sea rotation force 2011". Подобно  имаше и миналата година. Ще продължи и хуманитарната програма по реализирането на социални проекти в детски градини, училища, читалища и болници в селищата около полигона.

/Otbrana.com/

 
14.06.2011, 18:10

Изтребителният конкурс - уговорен мач или безхаберие?

Мръсните номера около новия изтребител продължават с пълна сила

 
14.06.2011, 17:36

Руската атомна подводница „Юрий Долгорукий” е излязла в открито море

Най-новата руска стратегическа подводница от четвърто поколение „Юрий Долгорукий” (проект 955, "Борей") се намира в открито море за извършване на втория етап на държавните изпитания и изпълнение на предстартови задачи свързани с пуск на морската балистична ракета „Булава”, съобщава РИА Новости.

Първият за тази година и 15-ти поред пуск на „Булава” е планиран за края на юни. До момента от 14 пуска на ракетата успешни са били седем, като всички пускове са били извършвани от борда на подводницата „Дмитрий Донской” (проект (941У, "Акула"). Това ще бъде първият пуск на „Булава” от борда на субмарината „Юрий Долгорукий”.

Съгласно плановете на ВМФ на РФ, стратегическите подводници проект 955 трябва да станат основата на морските стратегически ядрени сили на Русия след 2018 година, когато ще бъдат изведени от бойния състав на флота носещите днес бойно дежурство подводници от проект 667БДР и БДРМ („Кальмар” и „Мурена”, по класификациите на НАТО „Дельта-3” и „Дельта-4”).

Ракетната стратегическа подводница „Юрий Долгорукий” (проект 955 "Борей") е главната от серията подводни ракетоносци от четвърто поколение. Заложена е в корабостроителницата „Севмашпредприятии” на 2 ноември 1996 година. Има дължина 170 метра, ширина - 13,5 метра и пълна водоизместимост 24 хиляди тона.

Максимална дълбочина на потапяне – 450 метра, скорост 15/29 възла, екипаж – 107 човека, в т.ч. 55 офицера.

На борда си трябва да приеме 16 ракети „Булава”, разработка на Московския институт по топлотехника.

Ракетата може да носи до десет ядрени блока с индивидуално насочване с подобрени характеристики за преодоляване на ПРО. Радиус на действие – 8000 километра. Освен с ракети подводницата е въоръжена и с 8 х 533 мм носови торпедни апарата (боезапас до 40 торпеда УГСТ, УСЭТ-80 и др., КРБД РК-55 "Гранат" или "Бирюза", ракети ПЛРК "Водопад"). – Още за проект 955

 
14.06.2011, 16:40

НАТО има достатъчно ресурси за операцията в Либия

Един от най-високопоставените командири на НАТО заяви, че алиансът разполага с достатъчно ресурси за провеждането на военната кампания в Либия, но предупреди, че въпросът за ресурсите ще стане критичен, ако конфликтът продължи.

"На този етап ангажираните сили разполагат с необходимите средства за провеждане на операциите. Ако са необходими допълнителни ресурси, това трябва да се случи чрез политическо решение", заяви френският генерал Стефан Абриал. "Ако операцията продължи повече, въпросът за ресурсите ще бъде от критична важност", предупреди той на среща на НАТО в Белград. Абриал заяви пред делегатите на срещата, че финансовата криза е създала проблеми за много страни - членки на НАТО и изтъкна необходимостта от приспособяване.

/БГНЕС/

 
14.06.2011, 16:25

Министър Ангелов: Идеята е Балчик да стане като Крумово и Враждебна

Властта у нас вече е готова да изпълни заръката на премиерът Бойко Борисов за бърза концесия на военното летище в Балчик. Точно 10 дни след като министър-председателят заръча да се търси бърз начин за концесиониране на военно летище в Балчик, за да може то да се ползва от бизнеса, туристите и гостите по Северното Черноморие, работна група вече работи по този въпрос. Вече е обсъден доклад за бъдещето му. "Идеята е да се даде на концесия, но така че това летище да стане действащо – гражданско летище, като запази всички военни елементи, които в момента се намират там", каза военният министър. Аню Ангелов обясни, че така вече се използват и летищата в Пловдив и Враждебна.

Така в условията на концесията ще бъде записано какво трябва да се запази за военни цели. "Има нужда от известно бързане, тъй като имат идея концесионерите на летище Варна да го спират октомври месец за реконструкция. Това би ограничило доста възможностите на гражданския въздушен транспорт", каза Аню Ангелов. Той е категоричен, че това по никакъв начин няма да наруши морската подготовка на армията. "Летището ще продължи да се използва по начина, по който и в момента се използва за военни цели", категоричен е Ангелов.

/Pan.bg/

 
14.06.2011, 16:22

Командно-щабно учение за сертифициране на военно формирование за логистично осигуряване се провежда в Карлово

В Карлово от днес, 14 юни 2011 г., ще се проведе в продължение на три дни командно-щабно учение за сертифициране на военно формирование за логистично осигуряване. Формированието е от състава на поделение 34750 – Карлово. То е декларирано за силите на НАТО с ниска степен на готовност.

Учението ще се ръководи от бригаден генерал Красимир Кънев, командир на военно формирование 34750- Карлово. Представители на Командването на силите на НАТО в Мадрид ще проведат мониторинг на действията на личния състав по време на учението. Председател на комисията за сертифицирането е полковник Иван Неделчев – помощник-началник на Сухопътни войски по ресурсите.

/МО/

 
14.06.2011, 14:00

САЩ изтегля военни части от Афганистан?

Администрацията на Обама обмисля план за изтеглянето на 30,000 войници от Афганистан в следващите 12-18 месеца, съобщава Ройтерс.

Шест седмици след акцията срещу лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Пакистан и затрудненията в американския бюджет, все повече американският политически елит  е притиснат  да поеме сериозни мерки за ограничаване ролята на САЩ в Афганистан.

Белият дом е натоварил със задачата за изтеглянето на американските войски  Генерал Дейвид Петреус, командир на американските войски в Афганистан. Акцията трябва да започне следващия месец.

Планът може да успокои скептично настроените демократи към войната и тези републиканци, които поставят под въпрос това, което САЩ могат да постигнат в Афганистан, коментира Ройтерс.

Същевременно военни командири, включително Робърт Гейтс, предупреждават, че прибързани действия биха застрашили трудно спечелените битки на бойното поле през последната година.

"За предпочитане е всяко решение да се разглежда от военните командири", споделя Джеф Дреслер, военен експерт в Института за изследване на войните.

"В Афганистан има още много работа да се свърши и ние не трябва да премахваме нашите ресурси за справяне с врага", допълва Дреслер. – Още за Афганистан

/News.bg/

 
14.06.2011, 12:58

МО на Русия получи втора партида вертолети Ми-8АМТШ

Улан-Уденский авиозавод (УУАЗ), влизащ в състава на холдинга „Вертолеты России”, е предал на Министерството на отбраната на РФ втора партида щурмови военнотранспортни вертолети Ми-8АМТШ, съобщава „РИА Новости”.

Тази доставка е реализирана в рамките на държавния отбранителен бюджет за 2011 година.

Вертолетите са предадени на клиента в средата на май, като след това е започнала подготовка на машините за прелитане до мястото за постоянна дислокация. В края на май вертолетите са излетели от територията на завода и след като преодоляват повече от 5 хиляди километра 10-те машини Ми-8 АМТШ пристигат в Краснодарския край. С началото на летния период на обучение екипажите на новите вертолети са започнали да изпълняват полети.

Доставките за ВВС на РФ на вертолети Ми-8АМТШ в рамките на военния бюджет за 2011 г. ще продължат през втората половина на тази година.

В момента Военното ведомство на Русия разглежда възможността за сключване с УУАЗ на дългосрочен държавен договор за доставка на вертолети Ми-8АМТШ.

По-рано, през декември 2010 г., УУАЗ предаде на МО на РФ първата партида от 10 машини Ми-8АМТШ.

Съгласно изискванията на клиента новите вертолети Ми-8АМТШ са оборудвани с нови системи, повишаващи ефективността на тяхното бойно използване. Освен това,  в състава на машините са включени комплекси специално оборудване, в т.ч. спасителни и медицински средства. За изпълнение на бойни задачи вертолетите са оборудвани с комплекс за защита от поразяване, както и електронни средства и прибори за изпълняване на полети в сложни метеорологични условия.

Вертолетът Ми-8АМТШ (Ми-171Ш) е военнотранспортен вертолет, разработен на базата на вертолета Ми-171 (Ми-8АМТ) и може да използва ракетно управляемо оръжие (комплекс „Штурм-В”), неуправляеми ракети и стрелково и оръдейно въоръжение.

Вертолетът е предназначен за превозване на до 37 десантника, товар с тегло до 4000 кг. или 12 ранени на носилки, както и за изпълнение на спасителни задачи (в т.ч. CSAR). – Още за Ми-8

 
14.06.2011, 12:15

"Почивай трудно“, гласи наредба на военното министерство

Втори месец Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело“ при Министерството на отбраната се ръководи от заместник, директорката е изпратена на специализация в чужбина.......... Прочети още

 
14.06.2011, 10:22

Русия и Франция подписаха контракт за покупка на УДК "Мистрал"

Русия и Франция подписаха контракт за покупка на четири универсални десантни кораба (УДК) "Мистрал", съобщава Lenta.ru. Първите два вертолетоносача ще бъдат построени във Франция и ще струват 1,2 милиарда евро.

Съглашението между руската "Рособоронэкспорт" и френската корпорация DCNS е било сключено в Париж на 10 юни. Според условията на договора, корабите ще бъдат оборудвани с морска експлоатационна система за тактическа информация (SENIT-9), като не се предвижда предаването на технологията на Русия.

Първите два кораба ще бъдат построени в корабостроителницата в Сен-Назер в западна Франция. Още два кораба ще бъдат построени от Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) в Русия.

На 21 юни в Париж се очаква да пристигне премиера на РФ Владимир Путин, който окончателно ще одобри контракта. В руската ОКК и МО за сега не коментират тази информация. – Още за УДК „Мистрал”

 
14.06.2011, 08:38

Има ли смисъл от съществуването на НАТО

Военният министър на САЩ Робърт Гейтс основателно се тревожи за бъдещето на Алианса

 
14.06.2011, 08:27

Мълчат колко глътна “Дръзки”

С аргумента, че е "търговска тайна" военното министерство отказа да съобщи колко пари е изразходвало за ремонта на фрегатата "Дръзки". Бойният кораб беше поправен спешно, преди да замине за участие в операцията на НАТО в Либия в края на април. Според военното министерство били са извършени преглед, настройка и ремонт на радара за управление на оръжието, на лазерния компас, както и настройка и тестване на електронно-оптична система за наблюдение и управление на оръжието. 

В отговор на запитване на "Стандарт" от отбранителното ведомство съобщиха, че това е направено от две компании - "Талес" - Холандия, и "Сажем" - Франция. Те са били избрани без конкурс. От военното министерство са се позовали на чл. 13 от закона за обществените поръчки. Той позволява директно да се възлагат поръчки в изпълнение на международен договор, свързан с разполагане на войски и осигуряване на участието на въоръжени сили и полицейски контингенти в международни мисии и учения. - Още за "Дръзки"

 
13 юни
 
13.06.2011, 21:13

Подозират кражба на $6,5 млрд. за Ирак

Министерството на отбраната на САЩ все още не може да даде отчет за 6,6 милиарда долара, предназначени за възстановяването на Ирак след войната и не изключва възможността парите да са откраднати, пише в. "Лос Анджелис таймс".

След американското нахлуване в Ирак през 2003 г. Багдад трябвало да получи около 61 милиарда долара американска помощ, отпусната по проекти за строителство и възстановяване, цитира изданието БТА.

Пачките със стодоларови банкноти били подреждани в контейнери и превозвани от военновъздушната база "Андрюс" до Багдад с военно-транспортни самолети С-130 "Херкулес". С първия полет пристигнали 2,4 милиарда долара. До май 2004 г. били осъществени 20 такива полета, а финансовата помощ надхвърлила 12 милиарда долара. Според американски представители това вероятно е най-големият въздушен мост за пренасяне на пари в историята.

Американците обаче не разполагали нито с време, нито с достатъчно персонал, за да упражняват строг финансов контрол върху тези парични потоци след пристигането им на иракска земя. Милиони долари били натъпквани в чували и товарени на пикапи, за да бъдат превозени до иракските агенции или предприемачи, признават американски представители, цитирани от "Лос Анджелис таймс".

Според иракски одитори 6,6 милиарда долара от тази помощ са изчезнали и вероятно са били незаконно присвоени.

"Това може да се окаже най-голямата кражба на пари цялата история на САЩ," допуска Стюарт Боуън, шеф на специалния инспекторат, който следи как се изразходват средствата за възстановяването на Ирак.

Фондът за развитие на Ирак, създаден от правителството на Джордж Буш младши, преустанови дейността си този месец.

Багдад предупреди, че може да даде под съд американското правителство, за да си върне липсващата сума. Мотивът на иракските власти е, че по силата на договора с Вашингтон, подписан през 2004 г., отговорността за транспортирането на парите носят американците.

/Dnes.dir.bg/

 
13.06.2011, 20:40

Бомба в Пакистан унищожи най-малко седем петролни танкера на НАТО

При бомба в Пакистан са унищожени най-малко седем танкера, пренасящи петрол за военните сили на НАТО в Афганистан, предава АФП. Бомбата, която е била заложена в един от танкерите, е предизвикала пожар, който е унищожил още шест от тях. На граничния терминал в размирен пакистански регион, където е станала експлозията, е имало над 30 паркирани петролни танкера.

Повечето от тях са преместени, но пожарът заплашва други 10 танкера, все още намиращи се в района.

Все още никой не е поел отговорност за експлозията, но в миналото талибаните са провеждали подобни атаки, за да нарушат доставките на петрол за над 130 хилядите войници в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
13.06.2011, 18:14

Българи, американци и сърби тренират на база „Ново село”

За първи път полеви учебен полигон „Ново село” е домакин на съвместна българо-американска подготовка, с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия. Тя се провежда в периода 12-26 юни 2011 г. под наименованието „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11).

Целта на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11) е да се повиши подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за многонационални операции - патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, действия при попадане на импровизирано взривно устройство, медицинска евакуация и др, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите подразделения. По време на съвместната подготовка ще бъде усъвършенствана и системата за управление при провеждане на многонационални операции. Военнослужещите ще проведат обучение в стрелба с въоръжението на бойните машини и стрелковото оръжие на страните-участнички. Ще бъдат реализирани и съвместни хуманитарни проекти.

В рамките на съвместната подготовка в района на летище Крумово ще бъдат проведени дневни и нощни парашутни скокове, в които ще участват над 300 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив, Щаба на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Министерството на отбраната.

В „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” участват военни формирования от Сухопътните войски на Република България, до 100 военнослужещи и до 15 единици техника от морската пехота на САЩ, както и до 40 военнослужещи от подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия.

От българска страна в съвместната подготовка са включени офицери от Щаба на Сухопътните войски, подразделения от военни формирования 24150-Стара Загора, 46690 – Пловдив, 46700 – Сливен и 28610 – София, инженерно подразделение от военно формирование 22 220-Сливен; военнослужещи от състава на полигон „Ново село”, сили и средства от Щаба по осигуряването и поддръжката, екипи на Служба „Военна полиция” и Военно-медицинска академия.

Ръководител на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” от българска страна е полковник Цветко Иванов Червенков – началник на сектор в отдел „Бойна подготовка на войските” във военно формирование 22 450 – София.

Церемонията по откриването на съвместната подготовка ще се състои утре, 14 юни, от 10.00 ч. на Полеви учебен полигон „Ново село”.

/Sliveninfo.com/

 
13.06.2011, 18:08

САЩ отварят архивите за виетнамската война

40 години, след като знаменитите документи на Пентагона за войната във Виетнам се появиха в американската преса, федералното правителство реши да ги разсекрети напълно......... Прочети още

 
13.06.2011. 17:32

Обществена дискусия за проекта на Закон за резерва на въоръжените сили ще се проведе във Военна академия „Г.С. Раковски”

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие утре, 14 юни, в обществената дискусия, на която ще се обсъди проекта на Закон за резерва на Въоръжените сили на Република България. Тя ще се проведе във Военна академия „Г.С.Раковски” и в нея ще участват експерти от министерства и ведомства, от военните окръжия в страната, от областните управи и общини, от неправителствени организации, които работят в областта на отбраната и сигурността, представители на военно-патриотични организации и на работодателите.

Законопроектът ще бъде представен от полковник Стоян Стаматов, началник на отдел „Резерв на Въоръжените сили” в дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната. По време на дискусията ще бъдат обсъдени основни въпроси от законопроекта - нуждата от създаването и приемането на такъв закон, принципите, на които се комплектува резерва на въоръжените сили, службата в резерва и запаса, предоставянето на техника, както и военното обучение на гражданите за усвояване на знания за отбрана на страната, защита на отечеството и за действия при екстремни ситуации.

Дискусията се организира, за да достигне законопроектът до по-широк кръг от експерти, които имат отношение към изграждането на Въоръжените сили на страната, както и да се изразят конструктивни предложения, коментари и корекции.

 
13.06.2011, 13:32

Полша и САЩ подписаха сделка за разполагане на военни самолети

Полша и САЩ подписаха споразумение за разполагането от 2013 г. на американски самолети и обучаващ персонал в европейската страна, за да помогнат за засилването на военния капацитет, предаде АФП, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

„Меморандумът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между полските и американските военновъздушни сили чрез ротационно разполагане в Полша на многофункционалните американски изтребители F-16 и транспортни самолети С-130, подкрепени от американски отряд на военната авиация, разположен за постоянно”, се казва в изявление на министерството.

Ще има четири годишни ротации на самолети и обучаващ персонал, две от които ще включват изтребители F-16, като началото ще бъде поставено през 2013 г.

/ИА „Фокус”/

 
13.06.2011, 11:05

Тенденции за развитие на ВМС, отразяващи асиметрията на противопоставяне

Днес „Морски вестник” представя научно-популярен вариант на съвместната разработка на Военноморска база Варна и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” на тема: „Тенденции за развитие на военноморските сили, отразяващи съвременната асиметрия на противопоставяне”. Автори са комодор Емил Ефтимов, доцент доктор Кирил Колев и капитан-лейтенант Петър Климов.

Какво представлява новата специфична асиметричност на въоръженото противопоставяне във военноморската област? Едната страна се представя с големи военноморски сили, на която другата страна противопоставя брегови ракетно-артилерийски части, относително неголеми подводници, морски минни заграждения, леки ударни сили и терористични действия............ Прочети вариант на разработката в ppt-формат

 
13.06.2011, 10:56

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Годишната конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Годишната конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО на тема „Изводи от срещата на върха в Лисабон и по-нататъшна трансформация в съответствие с новата Стратегическа концепция на НАТО”. Форумът ще се проведе в Белград, Сърбия, в периода 13-15 юни 2011 г.

В тазгодишната среща участват началници на отбраната и експерти в областта на разработването на стратегически концептуални документи от държавите-членки на НАТО, държавите от Партньорство за мир, Средиземноморския диалог, Истанбулската инициатива за сътрудничество и осем водещи контактни държави.

Целта на форума е да се обсъдят нови подходи за ефективно развитие на способностите, изграждане и използване на общите ресурси, подготовка, партньорство и подпомагане.

/MO/

 
13.06.2011, 10:21

Тържествено отбелязване на петдесет годишнината на 74-то изтребително авиокрило

74-то изтребително авиокрило от немските ВВС тържествено отбеляза петдесетгодишнината от своето основаване. Единадесет изтребители Eurofighter Typhoon от ВВС на Германия и Австрия участваха в специалното авиошоу във военновъздушната база Нюбърг. Специално за юбилея кацнаха самолети и вертолети от ВВС на Чехия, Франция, Швейцария, Белгия и Австрия.

Най-атрактивната част на тържеството бяха въздушните демонстрации. Група от четири изтребители Typhoon, два F-4F Phantom и няколко Tornado, както и самолет Transall, два хеликоптера и един E-3A AWACS демонстрираха сложен сценарий, включващ и бойно търсене и спасяване на катапултирал се пилот. Атрактивно бе соло полета на австрийски изтребител Typhoon от военновъздушната база Zeltweg. Полетите завършиха с прелитане на звено изтребители Typhoon от 74-то изтребително авиокрило, като единият самолет бе специално боядисан по случай юбилея.

Не бе забравена и историята. Многобройните гости имаха възможност да разгледат изтребителите F-86K, Phantom F-4F, отскоро възстановен F-104 Starfighter, както и известните изтребители от Втората световна война - Messerschmitt Me 109 и Me 262. – Още за Eurofighter

/Pan.bg/

 
13.06.2011, 09:32

Заплахата от балистични ракети е реална

Заплахата от удари с балистични ракети за европейската територия на страните членки на НАТО е реална. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за БНТ. До този общ извод са стигнали неговите колеги от Алианса на срещата в Брюксел през миналата седмица. Поради тази причина се вземат и мерки за изграждане на противоракетна отбрана (ПРО). Аню Ангелов изразил позицията цялата ни територия да бъде подкрепа от щита, както и готовността ни да допринасяме за изграждането на ПРО........ Прочети още

 
13.06.2011, 09:17

Сирийската армия установява контрол върху Джиср аш Шугур

Сирийската армия възстанови контрола си върху размирния град Джиср аш Шугур, една от крепостите на протестното движение срещу режима на президента Башар ал Асад. Държавната телевизия съобщава за убити и ранени при ожесточените боеве. Повечето от 50 хилядното население напусна града още преди това, търсейки спасение в съседна Турция. 

 
13.06.2011, 08:18

Не си играй с оръжие за милиони, ако нямаш дори джобни пари

Наесен в България ще е доста интересно. Освен избори за президент и кметове ще трябва да се готвим и за един солиден скандал. В момента българското правителството прави всичко възможно да ни скара с три европейски държави и със САЩ............ Прочети още

 
13.06.2011, 08:11

Виетнам се подготвя за военни учения в Южнокитайско море

Виетнам се подготвя за провеждането на военни учения в спорния район на Южнокитайско море. Тази стъпка вече предизвика негативната реакция на съседен Китай, предаде Би Би Си.

Виетнамските власти предупредиха, че може да възникне опасност за корабоплаването в този регион.

По-рано официален Ханой обвини съседната страна, че е отрязала кабелите, захранващи плавателен съд, който е извършвал геоложки проучвания. В отговор Пекин обвини виетнамските военноморски сили в преследване на китайските риболовни кораби.

Този район е богат на петрол и е предмет на спор между Китай и Виетнам.

/ИА „Фокус”/

 
12 юни
 
12.06.2011, 20:58

Очаквайте „буревестниците” в България!

Интервю с подполковник Кейс Кънингам, командир на демонстративната ескадрила на ВВС на САЩ – Thunderbirds („Буревестници”)

 
12.06.2011, 16:27

Не нападайте СССР, ще си счупите главата

Кой е Петър Ганчев?

 
12.06.2011, 16:07

Пак става нещо във военното разузнаване

Защо му трябваше на и.д. шефът Веселин Иванов да проговаря пред медиите?

 
12.06.2011, 15:18

Москва изрази недоволство от навлизането в Черно море на американския крайцер „Монтерей”

Навлизането в Черно море за участие в украинско-американските учения „Сий-Брийз-2011” на американския крайцер „Монтерей”  (USS Monterey, CG 61), оборудван с противоракетна система „Иджис”, предизвиква редица въпроси от руска страна, коментираха от руското министерство на външните работи, предаде РИА Новости.

„Руската страна нееднократно е подчертавала, че няма да оставяме без внимание появата в непосредствена близост до нашите граници на елементи от стратегическата инфраструктура на САЩ и ще приемаме подобни стъпки като заплаха за нашата сигурност”, напомнят от ведомството.

„Монтерей” беше изпратен в европейски води в рамките на реализирането на „поетапен адаптивен подход” на американската администрация към формирането на европейския сегмент от глобалната ПРО. Първият етап от програмата предвижда разполагане в Адриатическо, Егейско и Средиземно море на групи от американски кораби, които да защитават страните от Южна Европа от теоретични ракетни заплахи. Теоретично корабите могат да навлизат и в Черно море, в случай на изостряне на ситуацията в региона.

/ИА „Фокус”/

 
12.06.2011, 09:15

Поредна катастрофа на хеликоптер на НАТО в Афганистан

Френски хеликоптер SA-342M Gazelle от силите на НАТО в Афганистан се е разбил на около 20 км от американската военновъздушна база в Баграм. Един от членовете на екипажа е загинал. Според първоначалната информация катастрофата не е причинена от вражески огън. От 24 април до сега поне седем хеликоптера на НАТО в Афганистан са катастрофирали или аварирали, като жертвите са общо шест.

/Pan.bg/

 
12.06.2011, 09:00

Туитър насочва ракети на НАТО в Либия

Станал ли е Туитър средство за водене на война? Във всеки случай НАТО е пращала бойни самолети срещу силите на Кадафи въз основа на информации за движенията на войските му в този сайта за микроблогове, съобщи представител на Алианса, цитиран от АФП.

Туитър и Фейсбук са част от многобройните средства, използвани от разузнавателните служби на НАТО за определяне на мишените на въздушните удари, допълни източникът, пожелал анонимност. Алиансът се ориентирал за движението на пехотата и артилерията на режима от публикации на потребители от Мисурата, Адждабия и Триполи в социалните мрежи. Те ориентирали НАТО накъде да насочва сателитите, за да проверят информациите със снимки от Космоса и чак тогава се изпращали самолетите.

Междувременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара е предложила гаранции на Кадафи, за да напусне Либия, но досега той не е отговорил. "Казахме му, че ще му окажем помощта си да бъде пратен, където желае", заяви Ердоган, без да уточни какви са били дадените гаранции.

"В зависимост от отговора, който ще ни даде, ще внесем въпроса за обсъждане със съюзниците ни (от НАТО), но до момента за жалост не сме получили отговор", добави турският премиер.

/Стандарт/

 
12.06.2011, 08:57

Шок и ужас за военните медици в Сливен

Над 40% от персонала на Военна болница в Сливен ще бъде съкратен, научи "Стандарт". Очаква се от 1 юли без работа да останат 60 лекари, медицински сестри и санитари. "За съжаление нямам право да говоря. Трябва да се обърнете към пресаташето на Военномедицинска академия в столицата", каза началникът на Военна болница Сливен д-р Красимир Пенчев. Той потвърди, че ще бъдат съкратени 60 медицински работници. "Стандарт" научи, че се посяга на 5 отделения, плюс голяма част от кабинетите в поликлиниката. Изцяло се закрива отделението по УНГ, част от чиито лекари бяха уличени в извършване на фиктивни операции. Д-р Пенчев каза, че предизвестията ще бъдат връчени след влизане в сила на новия щат. Закрива се и инфекциозното отделение на военната болница. Според запознати апетити към него има областната болница в Сливен и част от закритите отделения ще се прехвърлят в Бургас, където военните медици се разширяват.

/Стандарт/

 
12.06.2011, 08:15

Aфганистанските сили не са в състояние да обезпечат сигурността в страната

Нито едно звено от афганистанската полиция или армия не е способно да поеме контрола по осигуряването на законността и реда в страната без помощта на коалиционните сили, разкри британският вестник „Индипендънт он сънди”.

Почти 10 години след като международните части бяха изпратени да свалят талибаните от власт и да помогнат за изграждането на действаща демокрация в Афганистан, комбинация от слаба подготовка, липса на хора, корупция и неграмотност направиха страната неспособна да защитава собствения си народ.

Официалната и мрачна оценка на възможностите на афганистанските национални сили за сигурност е голям удар върху надеждите за изтеглянето на чуждестранните войски до 2014 г., както предвиждаше графикът, според който през следващия месец афганистанските сили трябва вече да могат да поемат ръководството в борбата с талибаните. Командването на мисията на НАТО по обучението на афганистанските сили призна, че няма да може да изпълни изцяло задачата си поне до 2016 година. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
12.06.2011, 00:02

Презентация на Boeing в България

По покана на чл. кор. проф. д-р Стефан Воденичаров, председател на Общото събрание на БАН на 9 юни 2011 г. в конферентната зала на хотел „Шипка” бе организирана презентация на фирма Boeing Defense, Space and Security.

Г-н Стив Уинкфийлд и г-н Марк Авери представиха параметрите и възможностите на системата JDAM (Joint Direct Attack Munition). На презентацията присъства и експертна група от ВВС, водена от генерал-майор Константин Попов. Представянето е част от кампанията на американската фирма Boeing за изтребителите F-18 в отговор на съответното Запитване за информация (RFI), изпратено от българското Министерство на отбраната в началото на т.г.  – Още за JDAM

/Pan.bg/

 
11 юни
 
11.06.2011, 21:41

Тайван купува 30 вертолета AH-64

Тайван купува 30 щурмови вертолета AH-64D Block III Apache. Договорът с американското правителство е подписан на 10 юни 2011 г., а доставките ще станат факт към 2014 г.

С тази сделка азиатската страна става първия експортен клиент на най-новия вариант на американския шурмови вертолет. Програмата по която ще бъдат купени машините е наречена Sky Eagle.

AH-64D block III Apache е значително подобрен спрямо предшествениците си. Този модел ще има по-мощен двигател General Electric T700-GE-701D (2000 shp), композитни лопати на носещия винт и нов редуктор. Това значително ще подобри летателните характеристики на вертолета. Освен това авиониката е подобрена, като е добавена възможност за управление на БЛА от борда на вертолета. Шасито също е усилено.

Армейската авиация на САЩ смята да придобие 690 такива вертолети в рамките на следващите 15 години. 56 от тези машини ще са новопроизведени, а останалите ще са доработени на база съществуващи AH-64. – Още за АН-64

/Аеро/

 
11.06.2011, 21:22

Министър и генерал ще оглеждат изтребители в Бурже

В периода  20-23 юни делегация на МО начело с министъра на отбраната Аню Ангелов ще посети световното авиоизложение „Бурже 2011” (Париж – Франция).

В програмата на делегацията са включени срещи с представители на фирмите, с които МО работи от няколко години. И такива, които се предполага, че ще бъдат в бъдещия конкурс за боен самолет на ВВС на Република България.

В делегацията е включен и началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, информира „Криле”.

 
11.06.2011, 12:30

Есминците от клас „Арли Берк” ще служат в американските ВМС до 2070 година

ВМС на САЩ са взели решение да увеличат поръчката за есминци клас „Арли Берк” (Arleigh Burke), благодарение на което производството на кораби ще продължи до 2031 година, съобщава Strategy Page. Това означава, че есминците от този клас ще останат на въоръжение в американските ВМС поне до 2070 година. Повод за това решение стана високата цена за разработка и строителство на нови есминци клас DDG-1000 „Зумвалт” (Zumwalt).

По-рано ВМС планираха да приемат на въоръжение 75 кораба клас „Арли Берк”, 60 от които вече носят служба в състава на военноморските сили. В момента 11 от по-старите кораби (от „Серии I и II”), преминават през програма за модернизация, с реализацията на която се занимава компанията BAE Systems. Стойността на модернизацията на всеки кораб е 34 милиона долара.

Паралелно с модернизацията на есминците ВМС на САЩ се занимават с изработване на изискванията към подобрената версия на корабите клас „Арли Берк” „Серия III” (в момента на въоръжение са приети кораби от „Серии I, II и IIA”). Очаква се необходимите средства за разработка на проекта за кораба от „Серия III” да бъдат заложени в отбранителния бюджет за 2012 и 2013 година. По предварителна информация ВМС планират да закупят 24 нови кораба клас „Арли Берк”. – Още есминци клас „Арли Берк”

 
11.06.2011, 10:05

САЩ изпращат контраразузнавачи в Афганистан

Американската армия изпраща 80 агенти-контраразунавачи в Афганистан, за да помогнат в борбата с опасността от инфилтриране на талибани в афганистанските сили за сигурност, пише „Ню Йорк Таймс”.

Те ще помагат при проучването на наборниците и обучаваните военнослужещи. Контраразузнавачите също така ще участват в подобряването на процедурите по идентифициране на най-уязвимите за вербуване от талибаните. Част от агентите вече са пристигнали в Афганистан, докато останалите се очаква да пристигнат скоро, посочи лейтенант полковник Дейвид Симънс, говорител на мисията на НАТО за обучение на афганистански военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
11.06.2011, 09:56

Операция "Осирак"

Преди точно 30 години - на 7-ми юни 1981 година, бе извършена израелската въздушна атака срещу иракския ядрен реактор "Осирак". За тази атака има две противоположни мнения за резултатите от операцията: някои изследователи твърдят, че това е прекратило опитите на Саддам Хюсеин да произведе атомната си бомба, а други - че това е тактически успех, но стратегическо поражение....... Прочети още

 
11.06.2011, 08:56

Директорът на ЦРУ посети Пакистан

Директорът на ЦРУ и кандидат за поста министър на отбраната на САЩ Лион Панета посети Пакистан, за да възстанови отношенията с колегите си след операцията по ликвидирането на Осама Бин Ладен. Панета се срещна с шефа на пакистанското разузнаване генерал Ахмед Шуджа Паша и с командващия пакистанската армия генерал Ашфак Парвез Каяни. Лион Панета заяви, че сътрудничеството с Пакистан в борбата срещу тероризма е от основно значение, въпреки липсата на доверие между двамата съюзници. Операцията на американските командоси, които елиминираха Осама Бин Ладен в град Аботабад, предизвика криза между двете страни. Вашингтон обвинява някои кръгове от пакистанската армия и разузнаване, че подкрепят терористични групировки и афганистански бунтовници.

/DW/

 
11.06.2011, 08:37

Двама френски войници са загинали в Афганистан

Двама френски войници са загинали, а трети войник е получил сериозни наранявания при два отделни инцидента в Афганистан. Toва предава АФП, позовавайки се на френския министър на отбраната Жерар Лонге.

Войник е починал от раните си, след като хеликоптер "Газел" е катастрофирал на около 20 километра от Баград заради трудните метеорологични условия. Пилотът на хеликоптера е ранен.

В петък ефрейтор си е нанесъл фатално нараняване със собственото си оръжие, докато е пътувал в бронирано превозно средство в базата си в североизточната част на Афганистан след мисия.

С последните смъртни случаи броят на френските войници, загинали в Афганистан след 2001 година, достига 61 души. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
11.06.2011, 08:33

САЩ прогнозират 46 милиарда долара военни продажби през 2011 година

Вашингтон. САЩ планират да осъществят износ от 46,1 милиарда долара оръжия тази година, което е почти двойно в сравнение с данните от 2010 година. Това предава АФП, позовавайки се на официални американски представители.

Средно около 79 % от износа се финансира от клиентски държави и организации, като останалата част се поема от американски помощни програми.

В началото на XXI военните продажби са около 10 милиарда долара, а след 2005 година се утрояват до около 30 милиарда долара.

С войната в Афганистан и по-високото оперативно темпо на много въоръжени сили, клиентите търсят по-бърз достъп до програми за поръчка, което обяснява увеличението на износа. Това заяви директорът на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността вицеадмирал Уилям Ландей.

Покачването на износа е довел до това агенцията да ревизира процедурите си, за да подсигури по-бързи доставки, определяйки дори преди контакта с клиента какви видове оръжия или друго военно оборудване би трябвало да бъде доставено до коя държава.

Като цяло според Ландей над 13 хиляди договора се изпълняват в момента със 165 държави, на стойност 237 милиарда долара. – Още ВПК

/ИА „Фокус”/

 
10 юни
 
10.06.2011, 22:23

НАТО го очаква мрачно бъдеще

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс постави днес под въпрос жизнеспособността на НАТО в необичайно сурова и откровена критика, предаде Асошиейтед прес.

"Алиансът, който е крайъгълният камък на американската политика в областта на сигурността от шест десетилетия, го чака неясно, ако не и мрачно бъдеще", прогнозира Гейтс в последната си политическа реч като шеф на Пентагона - пост, който ще напусне в края на месеца, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Той предупреди, че нежеланието на европейските страни членки на НАТО да отделят пари за отбрана и липсата на политическа воля у тях може да ускорят края на оказваната от САЩ подкрепа за организацията.

"Бъдещите американски политически лидери - тези, за които Студената война няма да е формиралият ги опит, може да преценят, че връщането на Америка към инвестиране в НАТО не си струва цената", аргументира се министърът на отбраната  в речта си пред базирания в Брюксел мозъчен тръст "Дневен ред за сигурност и отбрана".

Гейтс не скри своето недоволство от бюрократичността на алианса и сериозните ограничения, наложени от някои европейски държави на участието на техните национални контингенти в мисията в Афганистан.

"Макар че разполага с над 2 милиона военни, без членовете на американската армия, НАТО имаше затруднения да осигури изпращането на 25 000-45 000 военни в Афганистан, не само с изпращането на военни на място, но и с осигуряването на основна техника за подпомагане като хеликоптери, транспортни самолети, поддръжка, разузнаване, наблюдение", изтъкна още Гейтс, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

По повод военната операция в Либия пък той каза: "Най-могъщият военен съюз в историята е едва от 11 седмици в операция срещу зле въоръжен режим в рядко населена страна. И въпреки това много съюзници започват да изчерпват мунициите си и за пореден път да искат САЩ да промени положението".

По думите му Алиансът не изпълнява своите задължения и "пробутва" прекалено голяма част от "черната" работа на САЩ.

"Горчивата истина е, че апетитът и търпението на Конгреса на САЩ, а и на американския политически елит като цяло, за изразходване на все по-ценни средства за държави, които очевидно не искат да отделят необходимите ресурси или да направят нужните промени, ще намаляват", предупреди той.

Робърт Гейтс, който е министър на отбраната от повече от 4 години, напуска поста на 30 юни. Президентът Барак Обама номинира за негов заместник директора на ЦРУ Лион Панета, който трябва да застане начело на Пентагона на 1 юли, след като бъде утвърден от Сената.

 
10.06.2011, 22:17

Холандия удължава участието си в операцията на НАТО в Либия

Холандия има намерение да удължи участието си във военната операция на НАТО в Либия с още три месеца, съобщи премиерът на страната Марк Рюте, цитиран от Би Би Си.

„Ние решихме да продължим участието си в операцията с още три месеца. Ще продължим да правим това, което правихме и по-рано – нито повече, нито по-малко”, подчерта Рюте.

Във военната операция в Либия от холандска страна са задействани шест изтребителя Ф-16.

/ИА „Фокус”/

 
10.06.2011, 21:36

Русия и НАТО - заедно против тероризма

Антитерористичните сили на Русия и НАТО са способни успешно да решават поставените задачи. За това заяви на пресконференция в Москва ръководителят на международните учения „Бдително небе 2011”, представителят на Националния антитерористичен комитет Евгений Потапов. Според него, „всички участници в маневрите действаха като единен екип, способен да решава сложни задачи”. „Нашите специалисти получиха неоценим опит от структурите, управляващи въздушното движение в съседните държави и осигуряващи безопасността във въздушното пространство”, отбеляза Потапов.

 
10.06.2011, 17:13

Полските ВВС ще закупят 16 учебно-бойни самолети

Министерството на отбраната на Полша е изпратило писма до пет компании с искане за предложения (RFP) за доставка на 16 учебно-бойни самолети. Крайният срок за получаване на отговорите е 29 юли 2011 година. В конкурса са поканени да участват италианската Alenia Aermacchi, британската BAE Systems, чешката Aero Vodochody, финландската Patria и южнокорейската Korea Aerospace Industries, съответно със самолетите М-346 Master, Hawk AJT, L-159T1, Hawk Mk.51/51A и T-50P. Финландската компания предлага самолети, които са от резерва на ВВС на Финландия.

Съгласно изискванията на тендера самолетите трябва да се доставят на два етапа. До края на ноември 2014 г. 4-ти учебен авиополк от полските ВВС трябва да получат осем учебни самолета. Вторият етап предвижда до края на 2016 година да се получат осем учебно-бойни самолета, като успоредно първите 8 се модернизират също до този стандарт.

Министерството на отбраната на Полша може да подпише договор с победителя от конкурса в края на 2011 г. или в началото на 2012 г., като стойността на сделката се оценява на 533.2 милиона долара. Новите самолети ще служат за подготовка на пилоти за изтребителите F-16 Fighting Falcon, а също и като замяна на остарелите 48 Су-22.

/Pan.bg/

 
10.06.2011, 17:05

Съвместна българо-американска подготовка "BLACK SEA ROTATION FORCES - 11", с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия

За първи път полеви учебен полигон "Ново село" ще бъде домакин на съвместна българо-американска подготовка, с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия. Тя ще се проведе в периода 12-26 юни 2011 г. под наименованието "BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011" (BSRF-11).

Целта на "BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011" (BSRF-11) е да се повиши подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни  за многонационални операции - патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, действия при попадане на импровизирано взривно устройство, медицинска евакуация и др, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите подразделения. По време на съвместната подготовка ще бъде усъвършенствана и системата за управление при провеждане на многонационални операции. Военнослужещите ще проведат обучение в стрелба с въоръжението на бойните машини и стрелковото оръжие на страните-участнички. Ще бъдат реализирани и съвместни хуманитарни проекти.

В "BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011" ще участват военни формирования от Сухопътните войски на Република България, до 100 военнослужещи и до 15 единици техника от морската пехота на САЩ,  както и  до 40 военнослужещи от подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия.

От българска страна в съвместната подготовка ще се включат офицери от Щаба на Сухопътните войски,  подразделения от военни формирования 24150-Стара Загора, 46690 – Пловдив, 46700 – Сливен и 28610 – София, инженерно подразделение от военно формирование 22 220-Сливен; военнослужещи от състава на полигон "Ново село", сили и средства от Щаба по осигуряването и поддръжката, екипи на Служба "Военна полиция" и Военно-медицинска академия.

В рамките на съвместната подготовка  в района на летище Крумово ще  бъдат проведени дневни и нощни парашутни скокове, в които ще участват  над 300 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив, Щаба на Сухопътните войски,  Военновъздушните  и Военноморските сили и Министерството на отбраната.

Ръководител на "BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011" от българска страна е полковник Цветко Иванов Червенков – началник на  сектор  в  отдел   "Бойна  подготовка  на  войските"  във  военно  формирование 22 450 – София.

На 14 юни на полигон "Ново село" ще се състои церемонията по откриването на съвместната подготовка.

/МО/

 
10.06.2011, 16:50

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев се срещна с личния състав на формирование 28880 – Белене

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев се срещна днес, 10 юни, с военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 28880 – Белене.

Генерал-майор Василев запозна личния състав с предстоящите структурни промени в Сухопътните войски.Той отговори на въпросите на военнослужещи и цивилни служители от формированието.

/МО/

 
10.06.2011, 13:08

Индонезия купи бразилски учебни самолети Super Tucano

Министерството на отбраната на Индонезия е подписало контракт с бразилската компания Embraer за доставка на осем учебно-бойни самолета EMB-314 Super Tucano, съобщава DefPro.

Контракта е подписан след проведен тендер, проведен от МО на Индонезия през 2010 година. Стойността на сделката не се съобщава, но според СМИ тя се оценява на 142 милиона долара. Доставката на самолетите ще започне през 2012 година.

В края на май 2011 година Индонезия закупи за 400 милиона долара 16 учебни самолета T-50 Golden Eagle на южнокорейската компания Korea Aerospace Industries . Този контракт бе подписан след проведен тендер, в който взе участие и Embraer. Преди това ВВС на Индонезия обявиха, че след подписване на контракт с победителят в конкурса, може да бъде подписано допълнително съглашение с един от финалистите.

Новите самолети ще трябва да заменят намиращите се в състава на ВВС на Индонезия остарели OV-10F Bronco, като вече е започнала подготовката на пилоти и техници от 21-ва ескадрила на авиобазата „Абдул Салех”. – Още за Super Tucano

 
10.06.2011, 11:57

Един военен полицай се пада на четиридесет военнослужещи

Военната полиция ще се занимава с това, с което се е занимавала винаги от нейното създаване. Важното беше да работи по правила, регулирани от закона, каза в "Здравей, България" министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му има известно разширяване на правомощията.

Военните полицаи ще имат право да задържат и обикновени граждани, които имат намерение да извършат престъпление или са го извършили във военен обект, например.

Могат да задържат граждани и в случай на заварено престъпление, в което има присъствие на военна полиция. Разширяват се правомощията и по отношение на военнослужещите, подчерта министърът.

938 ще бъдат военните полицаи от 1 юли, като в момента се извършват съкращения. Съставът на въоръжените сили в Българската армия към края на 2014 година трябва да е около 37 000.

Около 40 пъти военната полиция е използвала Специални разузнавателни средства от приемането на първия вариант на закона за СРС, което е много малко, коментира Аню Ангелов. По думите му средствата за ползвани основно за предотвратяване на престъпления.

/Otbrana.com/

 
10.06.2011, 09:57

САЩ са предали на Грузия 40 бронирани машини HMMWV

Министерството на отбраната на САЩ е предало на военното ведомство на Грузия 40 високопроходими многоцелеви колесни бронирани машини HMMWV „Хамър”. Церемонията по предаването се е състояла в националния център за подготовка „Кртсаниси”. – Още за HMMWV

 
10.06.2011, 09:50

CH-47F „Чинук” ще бъдат първите тежки вертолети в състава на турските ВС

Турция планира да сключи контракт за покупка на шест транспортни вертолета CH-47 „Чинук”, произведени от американската компания „Боинг”.

Според информация на UPI, преговорите за доставка на машините практически са завършени и се очаква в близко време официалното съглашение да бъде подписано.

Стойността на поръчката ще бъде над 300 милиона долара. Доставката на първите машини трябва да стане през 2013 година. След като машините бъдат предадени на клиента, в турски военни заводи те ще бъдат модифицирани според изискванията на ВС на Турция.

През декември 2009 година Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ уведоми Конгреса за планирана продажба на Турция в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на 14 транспортни вертолета CH-47F „Чинук”, общата стойност на които е около 1,2 милиарда долара. Предвиждало се е 10 машини да бъдат предадени на Сухопътните войски, а останалите да се използват от Силите на специални операции.

При подписване на контракта, шестте CH-47F „Чинук” ще станат първите тежки транспортни вертолети в състава на ВС на Турция. За планирана покупка на другите осем вертолета за сега информация няма. – Още за CH-47

 
10.06.2011, 08:27

Руски кораб "Съюз" достави до МКС нов екипаж

Руски кораб "Съюз" се скачи успешно днес в орбита около Земята с Международната космическа станция (МКС) и докара на нея нов международен екипаж, предаде ИТАР-ТАСС.

Корабът "Съюз ТМА-02М" стартира от космодрума "Байконур" в Казахстан на 8 юни с руския космонавт Сергей Волков, японеца Сатоши Фурукава и американеца Майкъл Фосъм.

Тримата ще работят в орбита шест месеца и с тяхното пристигане хората на борда на МКС стават шестима.

Досега на МКС бяха руснаците Андрей Борисенко и Александър Самокутяев и Роналд Герън от НАСА. Сега пред подсиления екипаж на станцията стоят трудните задачи да разтоварят три руски товарни кораба "Прогрес", както и да работят съвместно с екипажа на последната американско совалка "Атлантис", чийто старт е планира за 8 юли.

На МКС ще бъде инсталирана нова система за лазерна комуникация, а предстои и научна програма с експерименти, които ще се правят за пръв път, посочва ИТАР-ТАСС. – Още космически системи

/Actualno.com/

 
10.06.2011, 08:13

Оневиниха бившия командир на трети армейски корпус

Бившият командир на Трети армейски корпус и шеф на Държавния резерв генерал Димитър Димитров бе оправдан по делото си за безстопанственост от Софийския апелативен съд в четвъртък. Магистратите отмениха решението на колегите си отпреди година, когато завършилият разузнавателния профил на военното училище във Велико Търново бе осъден на 5 години затвор.

 
10.06.2011, 08:07

НАТО не планира операция в Сирия

НАТО осъжда жестоките действия на сирийските власти по отношение на мирното население, но не планира операция в Сирия.

Това заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в интервю за руската телевизия РТ.

„НАТО няма никакви планове за осъществяването на интервенция в Сирия. Споделям неодобрението на международната общност по повод жестоките действия на сирийските власти по отношение на мирното население. Единственият възможен изход от текущата ситуация е удовлетворяването на законните искания на сирийския народ", каза Расмусен.

Вълненията в Сирия започнаха в град Дераа в средата на март, след което протестите се прехвърлиха и в други градове - Латакия, Банияс, Хомс, Хама и някои предградия на Дамаск.

По данни на правозащитници са загинали близо 1200 души. Според сирийските власти „отговорността за безредиците пада върху въоръжените бандити, ползващи се с поддръжката на външните сили".

/News.bg/

 
10.06.2011, 08:00

Канада излиза от програма на НАТО

Канадските въоръжени сили скоро ще обявят изтеглянето си от програма за въздушно наблюдение на НАТО с цел съкращение на разходите, предаде „Франс Прес".

Системата AWACS се използва широко от Алианса в Афганистан и Либия, за да наблюдават въздушното пространство и да насочват изтребителите към целите им. Самолетите с големи радарни чинии са с международни екипажи - общо 2 990 души екипаж и поддържащ персонал от 17-те страни на НАТО, като около 100 са канадци.

Високопоставен канадски представител, пожелал анонимност, съобщи, че канадските ВВС са решили да се изтеглят от програмата, за да намалят разходите, докато правителството се опитва да се справи с бюджетния дефицит от 36,2 милиарда канадски долара.

Говорителят на министерството на отбраната Джей Пакстън заяви, че армията се опитва да постигне най-добро разпределение на парите на данъкоплатците, без при това да засегне способностите или подготовката на военните си сили.

Излизането на Канада от AWACS се обявява в момент, когато страната планира да удължи участието си в операцията в Либия до септември. – Още за AWACS

/News.bg/

 
9 юни
 
09.06.2011, 23:25

Българските ВВС с покана за посещение в Швеция

Българските ВВС са получили покана за посещение в Швеция. Обсъждат се няколко варианта за визитата, като един от тях е посещението да се осъществи непосредствено преди Международното авиационно изложение в Париж - "Бурже 2011" (20-26 юни 2011 г.). Поканата е отправена от ВВС на Кралство Швеция.

Припомняме, че на 23 септември 2008 г. генерал-лейтенант Симеон Симеонов посети Швеция и извърши полет с многоцелеви изтребител „Грипен”. В средата на юни 2010 г. генерал-майор Константин Попов извърши полет с „Грипен” в авиобаза „Часлав” в рамките на посещението си в Чехия. За втори път генерал Попов летя с „Грипен” на 4 февруари 2011 г. Тогава полетът бе част от програмата на българска делегация, начело с министър Аню Ангелов при визитата й в Швеция.

/Pan.bg/

 
09.06.2011, 23:00

Бойна подготовка в Сухопътни войски

Военни формирования от Сухопътните войски проведоха в периода 3 - 9 юни тактически учения за повишаване на бойната подготовка на личния състав и командирските умения на офицерите, съобщиха от пресцентъра на МО.

На полеви учебен полигон „Корен” военно формирование 54060 – Шумен проведе две тактически учения - с бойна стрелба на механизираните роти и батальонно тактическо учение. В тях участваха повече от 400 военнослужещи. Ръководител на учението беше подполковник Анатоли Първанов. Група от щаба на Сухопътни войски, с ръководител полковник Гошо Мерджанов - помощник-началник на Сухопътни войски по подготовката, оказа методическа помощ и контрол на обучаемите.

Военно формирование 28330 – Смолян, проведе ротно тактическо учение под ръководството на капитан Иван Троев. Бойните действия се проведоха в пресечена планинско-гориста местност. Личният състав направи преход от 40 километра в силно пресечена местност.

Ротно специално тактическо учение на военно формирование 34750 – Карлово се проведе на териториален учебен център „Тюлбето” под ръководството на майор Драгой Попов. В учението участваха и инженерни подразделения за бойна и обща поддръжка.

Ротни тактико-специални учения на военно формирование 52630 – Пловдив се проведоха в района на града, под ръководството на командира на военното формирование подполковник Добромир Милев. Целта на ученията беше да се усъвършенстват уменията на командирите при провеждане на операции за унищожаване на терористични лагери.

 
09.06.2011, 22:03

Ирак вероятно ще поиска оставане на САЩ и след 2011 г.

Иракските лидери вероятно ще поискат силите на САЩ да останат и след 31 декември, когато е крайният срок за изтегляне, заяви директорът на ЦРУ Леон Панета, цитиран от АФП.

„Убеден съм, че такова искане ще бъде направено на някакъв бъдещ етап”, заяви Панета, който е номиниран за министър на отбраната на САЩ от президента Барак Обама.

Панета заяви пред военния комитет на Сената, че САЩ „ще изтеглят по график силите си до края на 2011 г.”, но допълни, че премиерът на Ирак Нури ал Малики изглежда склонен да поиска по-дълго оставане.

/ИА „Фокус”/

 
09.06.2011, 20:43

Производството на вертолетите Chinook ще продължи до 2020 г.

Американския авиационен концерн Boeing планира да съхрани производството на военнотранспортните вертолети CH-47 Chinook до 2020 година, съобщава Aviation Week. Такова решение е било взето на основа на обема на получените от американски и чужди клиенти поръчки. Доскоро компанията планираше да прекрати производството на машините през 2013 година.

Ако през 2003 година Boeing имаше поръчки за 32 вертолета Chinook и се занимаваше с обслужването на парк от 621 такива машини, то сега тези показатели са се увеличили до 210 и 777 единици съответно. Освен това, американския концерн разчита в перспектива да продаде още около 250 машини. Така например, след 2013 година се очаква да бъде подписан контракт със СВ на САЩ за доставката на 155 вертолети CH-47F.

До края на юни 2011 година американските Сухопътни войски планират да поръчат на Boeing осем вертолета Chinook от последната версия - CH-47G, като същевременно се водят и преговори за модернизация на 61 CH-47 от предната версия до версия G. Поръчка за 14 Chinook се очаква да направи и Великобритания.

В средата на февруари 2011 година се появи информация, че СВ на САЩ и Boeing са започнали да изготвят изискванията към модернизираната версия на CH-47. В резултат на модернизацията товароподемността на вертолета ще бъде увеличена от 12 на 13 тона. Освен това се планира изменение в конструкцията на корпуса на Chinook, въздушните винтове и монтирането на нови по-мощни двигатели. – Още за CH-47 Chinook

 
09.06.2011, 20:15

Първи полет на прототип на C-295 за ДРЛОиУ

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ), създаден на базата на военнотранспортния самолет С-295 извърши първия си полет с продължителност от 2 часа и 48 минути. Основната цел на изпитателния полет бе проверка на влиянието на външната антена на радара върху управляемостта на самолета.

На самолета е поставен реален макет (отговарящ по размери и тегло) на въртящата се антена с диаметър шест метра. В тази конфигурация изпитанията ще продължат три месеца. На серийните самолети ще се инсталира радиолокационна станция с обзор 360 градуса и възможност за детайлно следене в избран сектор.

Самолетостроителният концерн Airbus произвежда няколко модификации на база на С-295 – морски патрулни самолети, самолет за борба с подводници и разузнавателни самолети, включително и за радиоелектронно разузнаване. Няма информация за кога е планирано серийното производство за С-295 за ДРЛОиУ.

/Pan.bg/

 
09.06.2011, 18:18

Одобриха реформи в командната структура и агенциите на Алианса

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха вчера предложението на генералния секретар Андерс Фог Расмусен и военните органи на НАТО за състава и географското разположение на новата командна структура на Алианса. На работната вечеря България беше представена от министъра на отбраната Аню Ангелов. Той изрази подкрепата на страната ни за предложението и подчерта, че то ще доведе до по-стройна и по-ефективна Командна структура, включваща нови елементи, които отразяват поуките от операциите на НАТО. ………..Прочети още

 
09.06.2011, 17:47

Нов инцидент с гръцки изтребител

Днес при тренировъчен полет над море гръцки изтребител Мираж 2000BGM, при имитация на пуск на ракета AM-39 Exocet, двигателят губи мощност, самолетът влиза в свредел и двамата пилоти се катапултират успешно. Аварията става на 1.5 мили югозападно от остров Самос. Летците са открити от кораб на групата за търсене и спасяване и са транспортирани до военна болница.

Изтребителят Мираж 2000 е от 332 ескадрила на 114 авиокрило, разположено във военновъздушната база Танагра . Това е третият инцидент с гръцки изтребител през последните няколко седмици. Започнато е разследване за установяване причините за аварията.

/Pan.bg/

 
09.06.2011, 16:35

Покана за среща

Инициативен комитет кани офицерите и сержантите, служили в поделение 55160 – зенитния полк в Кърджали на среща на 18 юни 2011 г., събота от 10,00 часа.

Сборен пункт – пред ДНА – Кърджали.

За справки: тел.: 02/859 54 78

Полк. о.з. Ангел ИГНАТОВ

 
09.06.2011, 16:33

Лимитът на отношенията между Русия и НАТО по ПРО не е изчерпан

Въпреки отсъствието на резултати по въпросите на противоракетната отбрана, лимитът на взаимните отношения на Русия и НАТО не е изчерпан. Такова мнение изказа днес председателят на комитета на Държавната дума по отбраната Виктор Заварзин коментирайки резултатите от състоялото се в навечерието заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище на министри на отбраната. Заварзин отбеляза, че НАТО продължава да призовава Русия да вярва на думи, че система на ПРО няма да бъде насочена против руските сили за ядрено сдържане. Но според него, само едни такива обещания не са достатъчни.

 
09.06.2011, 13:57

В Русия са спрени работите по утилизация на боеприпаси

В Русия във всички военни арсенали и бази са прекратени работите по утилизация на боеприпаси. Такова разпореждане министърът  на отбраната Анатолий Сердюков издаде във връзка с последните извънредни произшествия в Башкирия и Удмуртия, съобщиха в генералния щаб на въоръжените сили на Русия. От пожара на арсенала в Башкирия, станал на 26 май, пострадаха 12 души. В Удмуртия на 2 юни пожарът и последвалите след него взривове на боеприпаси нарани около 100 души.

 
09.06.2011, 12:00

Индия изпита балистичната ракета Prithvi

Индия е провела успешни изпитания на балистичната ракета с малък обсег на действие Prithvi-II, която е способна да носи и ядрен заряд, съобщава PTI. Запуска на модернизираната версия Prithvi-II, която има далечина на действие до 350 км, е извършен от мобилна пускова установка на полигона Чандипур.

Prithvi-II е способна да носи боен заряд с маса до тон. С разработката на балистични ракети от това семейство Индия се занимава от 1983 година. До сега са създадени Prithvi-I, Prithvi-II и Prithvi-III. Последната е известна още и като Dhanush и е балистична ракета с морско базиране – изстрелва се от корабна пускова установка.

Последните изпитания на Prithvi-II, която вече е на въоръжение в СВ на Индия, се състояха през март 2011 година. Тогава паралелно с тази ракета бе проверена и Dhanush. Двата пуска бяха определени като успешни. – Още за Prithvi

 
09.06.2011, 11:23

През 2011 г. предизвикателствата и отговорностите нарастват

Интервю с генерал Златко Златев – командир на авиобаза Крумово

 
09.06.2011, 09:32

Горната камара на парламента на Казахстан не ратифицира споразумението с НАТО за Афганистан

Горната камара на парламента на Казахстан отказа да ратифицира споразумението с НАТО. Споразумението предвиждаше Казахстан да предостави свой контингент за мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) за срок от 6 месеца, съобщи радио „Ехото на Москва”.

От министерството на външните работи в Астана уточняват, че няма да бъде изпратен военен контингент, а четирима казахски офицери.

/ИА „Фокус”/

 
09.06.2011, 08:45

Първият разузнавателен спътник на Турция ще бъде изстрелян през декември от територията на Китай

Турция изстрелва първия си разузнавателен спътник, информират турските медии. Това ще стане от Китай, понеже страната не разполага с технология за изстрелване на спътници. За целта вече е постигната споразумение с Пекин за цената – 20 милиона долара. Новината за извеждането в орбита на първия турски разузнавателен спътник „Гьоктюрк-2” беше оповестена лично от премиера Реджеп Тайип Ердоган в рамките на неговата предизборна кампания. Очаква се изстрелването да стане през декември или най-късно в началото на 2012 година.

Спътникът ще може да заснема обекти с разстояние между тях до 2,5 метра. Камерата на системата е с висока разделителна способност и е доставена от Южна Корея. Останалите възли и детайли са турско производство. Спътникът „Гьоктюрк-2” тежи около 200 килограма, а обемът му е около един куб. метър. Заснетите чрез него снимки над Турция и над околните на страната райони ще могат да бъдат доставяни в реално време на Центъра в Анкара.

Турция има и втори космичен проект, работата по който продължава. Спътникът „Гьоктюрк-1” ще бъде с много по-усъвършенствана система и се разработва от италианска фирма. Цената му ще бъде 270 милиона евро, докато стойността на произвеждания в Турция спътник „Гьоктюрк-2” е значително по-ниска - около 100 милиона долара. Още космически системи

/ИА „Фокус”/

 
09.06.2011, 08:33

НАТО продължава с ударите срещу Кадафи

Най-малко две силни експлозии са били чути в близост до резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи в предградието на Триполи - Баб ал Азизия, предаде АП.

В същото време официалните либийски медии обвиниха НАТО, че е хвърлил над 60 бомби над града, убивайки 31 души.

Засилените въздушни удари са отговор на активизирането на проправителствените сили срещу бунтовниците.

Хиляди войници, верни на Муамар Кадафи, атакуваха западния либийски град Мисрата, съобщи Ройтерс. Правителствените части обстрелват града от три страни и досега са убити най-малко десетима бунтовници. Мисрата е под тежък обстрел. Силите на Кадафи обстрелват от изток, запад и юг, каза по телефона от града за Ройтерс бунтовническият говорител Хасан ал Мисрати. Той добави, че хиляди войници на Кадафи идват от всички страни и се опитват да влязат в Мисрата.

Говорителят добави, че освен десетте убити защитниците на града са дали и 26 ранени, някои от които тежко.

Върховният комисариат на ООН за бежанците тревожно обяви, че само 2% от бежанците от Либия са намерили убежище в Европа. По-голяма част от тях продължавали да бедстват в съседни африкански страни.

/News.bg/

 
09.06.2011, 08:29

Защо арсеналите в Русия ще гърмят, докато изгорят докрай

През далечната 1991 г. Русия получи от Съветския съюз заедно с другото наследство безчетни количества всякакви боеприпаси, бомби, ракети и бойни глави. И “обикновени”, и бойни химически, и ядрени, а също и проблема какво да прави с всичко това. Засега няма съобщения за катастрофи със старите ядрени бойни глави и отровни газове, но складовете с конвенционални боеприпаси пламват и избухват редовно - било защото са много повече, било защото са по-малко предпазните мерки и грижите за тях............ Прочети още

 
09.06.2011, 00:05

Отлага се удължаването на пистата на авиобаза “Безмер“

Планираното разширяване и удължаване на пистата на авиобаза „Безмер” се отлага за 2014-2015 година. Причината е спряното финансиране на обекти по програма на НАТО заради кризата По проект от преди няколко години, пистата на авиобаза “Безмер“ трябваше да бъде удължена с 350 метра в западна и 150 метра в източна посока, като се предвиждаше краен участък за спиране, зона за безопасност, както и обслужващ път. Като цяло за достигане стандартите за кацане на стратегическата транспортна авиация на НАТО се предвиждаше инвестиция от около 30 млн. евро.

/Pan.bg/

 
8 юни
 
08.06.2011, 22:31

Опасен инцидент във въздуха с гръцки изтребител F -16 Block 52 +

В етапа на излитане на гръцки изтребител F -16 Block 52 + от военновъздушната база Суда, разположена на остров Крит, когато оборотите на двигателя са 104%, летецът усеща намаляване тягата и почти едновременно малък взрив в областта на двигателя. Пилотът запазва самообладание, насочва самолета над морето и изхвърля подвесните резервоари с гориво. След това поема обратен курс и успява да кацне успешно. Времето от възникването на аварийната ситуация до кацането е само две минути.

Първите проверки показват, че непосредствена причина за загубата на тяга и възникналия малък пожар с взрив, при което е пробит фюзелажа в задната част на изтребителя, е откъсването на четири лопатки от двигателя F-100-PW-229.

/Pan.bg/

 
08.06.2011, 21:46

В СОК представиха новия сухопътен аташе на САЩ

В Съвместното оперативно командване днес бе проведена среща на ръководството на СОК със сухопътния аташе на посолството на САЩ в България подполковник Робърт Матърс и неговия приемник подполковник Брус Карзуел по повод окончателното отпътуване на подполковник Матърс от България и встъпването в длъжност на подполковник Карзуел, съобщиха от канцеларията на СОК.

На срещата присъстваха За командващият на СОК заместник -командващия контраадмирал Валентин Гагашев, бригаден генерал Васил Димитров – началник на щаба на СОК  и капитан І ранг Димитър Йорданов – заместник-началник на щаба по осигуряването и поддръжката.

След представянето на новия сухопътен аташе на САЩ пред ръководството на СОК, контраадмирал Валентин Гагашев запозна гостите с основните дейности, които извършва Съвместното оперативно командване и дейността на българските контингенти зад граница. Особено внимание бе отделено на тимовете за обучение и връзка (OMLT), които не само провеждат съвместно обучение, но  и действат съвместно в Афганистан, се казва още в съобщението.

От името на командващия на Съвместното оперативно командавне, контраадмирал Гагашев изказа на подполковник Матърс благодарността на ръководството  на СОК за отличната съвместна работа през трите години на неговия мандат и му пожела успех успех на новата му длъжност в Афганистан.

За спомен от срещата подполковник Матърс получи плакет на СОК.

/Otbrana.com/

 
08.06.2011, 21:07

Сингапур сформира първият батальон с бронетранспортьори Terrex

Сухопътните войски на Сингапур завършиха сформирането на първият механизиран батальон, в състава на който са включени бронетранспортьори Terrex, съобщава Jane's. Колко такива машини има в състава на батальона, не се уточнява. За сега сухопътните войски на Сингапур за поръчали 135 БТР Terrex с колесна формула 8x8.

Сингапур планира да сформира три батальона с БТР Terrex, които се произвежда и във вариант БМП. Доставките на всички поръчани машини се очаква да завършат до края на 2012 г. В перспектива сухопътните войски смятат да увеличат количеството на Terrex до 300 единици, но за сега не е известно кога ще бъдат подписани допълнителните контракти.

Terrex се произвежда от сингапурската компания ST Engineering и при тегло от 25 тона е способен да развива скорост до 110 километра в час. Във варианта БМП Terrex може да бъде въоръжен с 40-мм гранатомет и 7,62 мм картечница.

Такива машини има на въоръжение и в СВ на Турция. С тяхното производство под името Yavuz се занимава турската компания Otokar съвместно с ST Kinetics. – Още за Terrex

 
08.06.2011, 20:37

Противоракетната отбрана на НАТО трябва да бъде еднакво ефективна за всички държави-членки

На заседание на Северноатлантическия съвет днес в Брюксел, в което участва министърът на отбраната Аню Ангелов, беше обсъдено бъдещето на противоракетната отбрана на НАТО в Европа. От българска страна беше потвърдено разбирането ни за неделимостта на сигурността в рамките на НАТО и осигуряване на еднакво ефективна противоракетна отбрана на територията на държавите-членки. Изказана беше готовността ни за обсъждане на всички възможности за географско разположение на елементите на ПРО. Приветствана беше работата по прегледа на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, в изпълнение на поставената задача от срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон.

Работата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО до края на деня ще продължи със заседание на Съвета НАТО-Русия, на което ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество и повишаването на взаимното доверие. Денят ще завърши с работна вечеря, на която министрите на отбраната ще разгледат предложенията за географското разположение на една нова, по-стегната и ефективна командна структура на НАТО и ще обсъдят реформата на агенциите на НАТО.

/МО/

 
08.06.2011, 18:15

Трудно е да се каже докога Муамар Кадафи ще бъде на власт, смята адмирал Майкъл Мълън

Високопоставеният американски адмирал Майкъл Мълън заяви, че е трудно да се каже колко дълго време ще мине докато либийският лидер Муамар Кадафи напусне властта, предава АФП.

„Позицията на САЩ е, че Кадафи трябва да напусне, но е предизвикателство за всеки да постави времева рамка за това”, заяви на пресконференция Мълън, който е ръководител на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ.

„От военна гледна точка, всичко, което виждам, индикира продължително удряне на барабаните, за да се увеличи натискът за напускане на Кадафи”, добави Мълън.

/ИА „Фокус”/

 
08.06.2011, 18:13

Изтеглянето на американските сили може да засегне афганистанската икономика, според доклад на конгреса

САЩ трябва да започнат да планират помощта си за Афганистан, за да спомогнат за дългосрочно развитие и да избегнат възможен срив на икономиката, когато американските сили напуснат страната през 2014 година. Това предава АФП, позовавайки се на препоръка на доклад на конгреса на САЩ.

„Афганистан може да бъде засегнат от сурова икономическа криза, когато чуждестранните военни напуснат страната през 2014 година, освен ако не започне подходящо планиране сега”, смята комисията за външни отношения на американския сенат.

Докладът е представен две седмици преди американският президент Барак Обама да обяви решението си за темпа на изтегляне на американските сили.

„Американската помощ трябва да посрещне три базови условия преди парите да бъдат изразходени: проектите ни трябва да бъдат необходими, постижими, и устойчиви”, заявява комисията, призовавайки за промяна към „по-ефективна” помощ.

/ИА „Фокус”/

 
08.06.2011, 18:04

През 2011-2012 г. в Китай ще бъдат доставени първите украински серийни двигатели за УБС L-15

Украйна и Китай развиват сътрудничеството по програмата за създаване на нов китайски учебно-боен самолет (УБС) L-15, съобщава „Интерфакс-Украйна”.

Съобщава се, че съгласно сключения с китайската страна контракт през 2011-2012 г. на клиента ще бъде доставена първата партида украински серийни двигатели АИ-222-25F за УБС Hongdu L-15, като през първият етап ще бъдат доставени няколко десетки от тях.

В момента се водят преговори за бъдеща доставка на Китай на двигатели АИ-222-25F и коопериране при тяхното изготвяне.

 
08.06.2011, 17:20

Чили купи израелски безпилотни апарати Hermes 900

Министерството на отбраната на Чили е сключило с израелската компания Elbit Systems контракт за доставка на безпилотни летателни апарати (БЛА) Hermes 900, съобщава Globes. Детайли от сделката не се разкриват, но тя се оценява на няколко десетки милиона долара. Освен БЛА Elbit ще достави на Чили наземни станции за управление на Hermes 900 и различни варианти на полезния товар за апаратите.

Израелския БЛА бе избран от Чили след проведен тендер, проведен в интерес на ВВС на страната. В конкурса участие взеха израелските компании Aeronautics Defense Systems, Elbit Systems и Israel Aerospace Industries, които предложиха на израелските военни апаратите Aerostar, Hermes 450, Hermes 900 и Heron. Сключеното с Чили съглашение се явява първи контракт за експорт на Hermes 900.

Hermes 900 е усъвършенствана версия на апарата Hermes 450 и е способен да се намира във въздуха в продължение на 30 часа и да лети на височина до 9,1 хиляди метра. Товароподемността на Hermes 900 е 300 килограма. Апарата може да бъде използван за рекогносцировка, разузнаване, наблюдение и ретранслация на сигнали. В момента Elbit Systems разработва ударна версия на Hermes. – Още за Hermes

 
08.06.2011, 16:44

Модернизираният Rafale с нова РЛС и двигатели с променлив вектор на тягата

Независимо, че до програмата за модернизация MLU (Mid-Life-Update - Модернизация по средата на техническия ресурс) има още доста време, то технологиите, които ще се използват тогава, трябва да се разработят много по-рано. Предвижда се намаляване коефициента на радиолокационно отразяване, усъвършенстване на антената на РЛС за по-голям ъгъл на обзора и двата двигателя М88 да са с променлив вектор на тягата. Програмата MLU е планирана да започне през 2025 година. Но с новите изисквания на ВВС и ВМС на Франция и тези на потенциалните чуждестранни купувачи много от бъдещите възможности на изтребителя са в крайна фаза на разработване. По стандарта F3-04T, който ще влезе в сила през 2013, изтребителят ще получи нова РЛС RBE2 с активна антенна решетка (производство на Thales), усъвършенствана система за предупреждение за изстрелване на ракети DDM-NG и нови системи за изобразяване на информацията. Ще бъде модернизиран и контейнера за лазерно насочване Damocles, като към него ще се добави възможност и за видео сигнал. Damocles използва инфрачервена система (ИЧ), но френските военни изискват да има и телевизионен (ТВ) канал. Той ще е особено ценен за получаване на ясен образ на целите, особено когато се намират в населени обекти. И двете системи, ИЧ и ТВ, могат да се свържат с тези на сухопътните части посредством системата за предаване на данни Rover. Съществуващата архитектура на изчислителните системи на изтребителя позволяват тези усъвършенствания да се внедрят без значителни промени в хардуера и софтуера. Но реалната ‘пътна карта’ за модернизацията все още предстои да се изгради. Обмислят се модернизация на системите за РЕБ и за активни смущения, както и използване на нови системи за спътникови комуникации.

Междувременно през юли ВМС ще формират втора ескадрила 11F, въоръжена с Rafale, която ще се базира съвместно с другата ескадрила 12F в Ландисвисау в близост до Брест. – Още за Rafale

/Pan.bg/

 
08.06.2011, 13:48

Подписан е закон за ратификация на съглашение между Русия и Белорусия за взаимодействие в областта на РЕБ

Президента на Русия Дмитрий Медведев е подписал Федерален закон „За ратификация на съглашение между Руската Федерация и Белорусия за взаимодействие в областта на радиоелектронната борба”, съобщава пресслужбата на Кремъл

Държавния закон е приет от Държавната Дума на РФ на 20 май 2011 г. и одобрен от Съвета на Федерацията на 25 май 2011 г.

В рамките на съглашението сътрудничеството ще се извършва в следните направление:

- създаване и осигуряване на функционирането на обединена система за радиоелектронна борба (РЕБ) на регионалната войскова групировка на РФ и Белорусия, която представлява организационно-техническо обединение на силите и средствата за РЕБ на Въоръжените сили на страните и е предназначена за съвместно използване в интерес на регионалната войскова групировка (сили) на РФ и Белорусия;

- подготовка на органите за военно управление, войсковите части и подразделения за РЕБ на ВС на страните за съвместни действия в състава на регионалната войскова групировка (сили);

- съвместно извършване на изследване в областта на РЕБ, създаване на нова и модернизиране на съществуващата специална техника за РЕБ за въоръжаване на регионалната войскова групировка (сили);

- провеждане на консултации и обмен на информация по въпроси за организация на РЕБ с цел обезпечаване на действията на регионалната войскова група (сили).

За поддържане на необходимото ниво на бойна готовност на обединената система за РЕБ в съглашението е предвидено провеждане на съвместни мероприятия по оперативната и бойна подготовка на органите за бойно управление, войсковите части и подразделения за РЕБ на ВС на страните, влизащи в състава на регионалната войскова група (сили). – Още за РЕБ

 
08.06.2011, 13:15

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще присъства на церемонията по предислоцирането на Щаба на Бригада „Югоизточна Европа”

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова - председател на Политико-военния направляващ комитет (PMSC) на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) ще участва утре, 9 юни, в церемония по повод предислоцирането на Щаба на Бригада „Югоизточна Европа” (БРЮИЕ) от Истанбул, Република Турция в Лариса, Република Гърция. От българска страна на церемонията, която ще се проведе в Истанбул, ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов и първият заместник-началник на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, който в периода 2005 – 2007 г. беше командир на БРЮИЕ.

Същия ден в Истанбул ще се проведе и годишната среща на заместник-началниците на отбраната на страните-членки на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Тя ще бъде ръководена от заместник-министър Цветкова - председател на Политико-военния направляващ комитет на ММСЮИЕ. В нея ще участва и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов. По време на международния форум ще бъде направен преглед на изпълнението на военнотехническите мероприятия в рамките на SEDM. Ще бъдат представени националните виждания в осъществяването на реформите в отбранителния сектор на страните и щe бъдат набелязани мерки за засилване на военното сътрудничество в региона.

/МО/

 
08.06.2011, 13:12

Започна командно-щабно учение с международно участие по контрол на придвижването Mov Con EX 11

Започна командно-щабно учение с международно участие по контрол на придвижването Mov Con EX 11, което се провежда от 7 до 16 юни 2011 г. В него участват военнослужещи от състава на Многонационалното интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването ( Mov Con MILU) с представители от България, Канада, Хърватия, Унгария, Литва, Румъния, Словакия и Великобритания.

Целта на учението е да продължи подготовката на Многонационалното интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването ( Mov Con MILU) и да се усъвършенстват действията по прилагането на процедурите на НАТО.

Офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов. Офицер ръководещ учението е заместник-началникът на щаба по осигуряването и поддръжката на Съвместното оперативно командване капитан І ранг Димитър Йорданов. Учението се провежда в гр. София, гр. Бургас, летище Пловдив и авиационна база Безмер.

/МО/

 
08.06.2011, 12:20

Шуробаджанащината не подминава МО и военното разузнаване

В Министерството на отбраната са големи радетели за морал и принципност в кадровата  политика. Под диригентската палка на самия министър Аню Ангелов вече се посмениха доста от шефовете на възлови места в различните структури. Сменен бе и  директорът  на служба “Военна информация”. След голямата сага около избора на шеф на военните разузнавачи /спомняме си изстрелите и рикошетите между върховния главнокомандващ и военния министър/, най-накрая за неин заместник –директор бе назначен Веселин Иванов, който през декември 2010 г. стана и  изпълняващ длъжността директор на служба “Военна информация” на МО. Всичко бе направено в името на доброто и модернизацията на службата. Така  бе обяснено на простосмъртните от МО.  Но се пропускаше един факт, който макар и да влиза в ресора на жълтите информации, не може да се премълчи. В името на справедливостта трябва да се отиде до края.

Факт е, че един от синовете на Ангелов живее на семейни начала  с една от дъщерите на  Иванов. И в това няма нищо лошо – успех на младите. Въпросът е, дали връзката на сватовете, не е довела до министерското кадрово решение при избора на шеф на военното разузнаване. И дали очертаващото се роднинство  не е начертало пътя към върха на пирамидата във военното разузнаване на новия  изпълняващ длъжността директор. В случая принципността  във военното кадруване май е отстъпила място на шуробаджанащината. Примерът от най-високо ниво е заразителен. Не е случайно , че дирекция “ Човешки ресурси” назначава на  възлови места в министерството  само свои хора.

Показателно за министерския сват , че в интервю за столичен вестник , съзнателно или не, той пропуска факта, че е бил три а не два мандата като военен разузнавач зад граница.

И.д. директор на служба “Военна информация” Веселин Иванов отхвърля още принципите и критериите на досегашната система за развитие на служителите в нея. Та нали  самият той се е развивал  и израствал в службата по тях. Какви кусури им намира? Нима не е доволен от собственото си атестиране и пенсионирането си по пределна възраст ? Да рушиш традициите в кадровата политика на  военното разузнаване едва ли ще е от полза на службата...

Има една българска поговорка – имаш ли вуйчо владика, поп може  да станеш. В случая тя гласи – имаш ли сват за министър, ставаш  директор!?...

/Otbrana.com/

 
08.06.2011, 08:13

Индия купува 10 C-17 Globemaster III

Правителството на Индия одобри покупката на 10 стратегически транспортни самолета Boeing C-17 Globemaster III. Стойността на сделката е $4,1 млрд. и нейното окончателно подписване се очаква да стане съвсем скоро.

Индия има интерес към закупуването на стратегическия транспортен самолет C-17 още от 2009 г., а на следващата година потенциалната сделка бе одобрена от правителството на САЩ. Освен 10-те самолета, Индия си запазва опцията за още шест C-17.

Благодарение на тази сделка Boeing ще успее да държи отворена производствената линия за C-17 до 2014 г. Надеждите на компанията са, обаче самолетът да остане в производство поне до 2017 г., когато може да възникне необходимост от замяна на другия стратегически транспортен самолет в САЩ C-5 Galaxy.

Това е третата голяма и поредна сделка между САЩ и Индия за покупка на авиационна техника. В предходните години бяха договорени шест тактически транспортни самолета C-130J Super Hercules за силите за специални операции и осем морски патрулни самолета P-8I Poseidon. – Още за С-17

/Аеро/

 
08.06.2011, 08:04

МВР изпадна в клинична смърт

Или защо блокира системата за национална сигурност

 
08.06.2011, 07

Среща на НАТО

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в двудневната официална среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. През първия ден министрите на отбраната ще обсъдят операция "Обединен защитник" и възможностите за следвоенно възстановяване на Либия.

Ще се дискутира и дейността в областта на противоракетната отбрана на Алианса и защитата от киберзаплахи. Противоракетната отбрана ще заеме централно място и на срещата на Съвета НАТО-Русия. Процесът на трансформация е сред основните теми в дневния ред на Алианса.

Министрите ще обсъдят предложенията за географско разположение на елементите от нова командна структура на НАТО. Предвидено е и съвместно заседание с партньорите в операцията на НАТО в Афганистан. По време на форума министър Ангелов ще има среща с министъра на отбраната на Хърватия Давор Божинович.

/БНТ/

 
08.06.2011, 07:47

Северна Корея проведе ракетни изпитания

Северна Корея проведе изпитания на ракета с малък обсег по своя западен бряг за пръв път през последните 19 месеца. Северът изстреля ракета „KN-06” в Жълто море в средата на миналата седмица, съобщи днес източник в южнокорейското разузнаване, цитиран от АФП.

Според източника Северна Корея изглежда се опитва да увеличи обсега на тези ракети.

 
 7 юни
 
07.06.2011, 23:57

Ракетата „Союз” стартира от Байконур към МКС

Новият екипаж на Международната космическа станция (МКС) стартира с пилотируемия кораб „Союз ТМА-02М” от космодрума Байконур, предаде РИА Новости.

В състава на екипажа влизат руският космонавт Сергей Волков, астронавтът на НАСА Майкъл Фосъм и астронавтът на японската космическа агенция Сатоши Фурукава.

 
07.06.2011, 22:51

Иран е изпратил подводници в Червено море

Иранският флот е изпратил подводници в Червено море, които ще събират информация по време на първата си мисия в отдалечени води, съобщи агенция Фарс, цитирана от АФП.

„Изпратените през май подводници навлязоха в Червено море, след като завършиха мисията си в Аденския залив по събиране на информация и идентифициране на чужди бойни кораби”, се посочва в съобщението.

Пентагонът потвърди предвижването на ирански подводници и заяви, че САЩ не са обезпокоени от техните действия.

/ИА „Фокус”/

 
07.06.2011, 18:27

ВМС на Пакистан смятат да закупят още два самолета P-3C „Орион” за да попълнят загубите

След като ВМС на Пакистан загубиха два получени от САЩ морски патрулни самолета P-3C „Орион”, ръководството на страната заяви за намерението си да закупи допълнително машини от този тип, съобщава ЦАМТО.

На 23 май два самолета P-3C бяха напълно унищожени по време на нападение на бунтовници от движението „Талибан” на базата на военноморската авиация „Мехран” в град Карачи.

През септември 2005 година Пакистан поръча осем поддържани самолета P-3C „Орион” от състава на ВС на САЩ. Тяхната модернизация се извършва от компанията „Локхид Мартин” в рамките на контракт, подписан с Командването на авиационните системи на американските ВМС през 2006 година. Първите машини бяха официално предадени на ВМС на Пакистан по време на церемония, състояла се в авиобаза „Мехран” на 1 юни 2010 година. Останалите машини трябва да бъдат получени до края на 2012 година. – Още за P-3C „Орион”

 
07.06.2011, 17:03

Авиошоу на демонстрационна група за висш пилотаж на ВВС на САЩ „Thunderbirds” в авиобаза Граф Игнатиево

Демонстрационната група на ВВС на САЩ „Thunderbirds ще представи в България авиационно шоу за висш пилотаж. Визитата е по покана на българските ВВС и е част от мероприятията по повод предстоящата 100 годишнина на военната ни авиация.

Въздушните демонстрации на авиационната група „Thunderbirds” ще се проведат на 25 юни 2011 г. в авиобаза Граф Игнатиево. По традиция шоуто започва с наземна церемония, която представя прецизността в подготовката и съвместните действия между инженерно-технически и летателен състав. Въздушните демонстрации са комбинации от групови и солови изпълнения с елементи и фигури на висшия пилотаж.

Програмата включва още концерт на Ансамбъла на Българската армия и демонстрации на парашутни скокове от групата на Силите за специални операции. Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати в 09:30 ч. на 25 юни 2011 г. Входът за посетители е свободен.

Демонстрационната група за висш пилотаж „Thunderbirds” е основана през 1953 г. и е символ на професионализма и постиженията на американските Военновъздушни сили. В нея участват най-добрите бойни пилоти от всички американски авиобази. Групата посещава България за трети път. – Още за "Thunderbirds"

/MO/

 
07.06.2011, 16:55

СОСЗР среща подкрепа на инициативата за начална военна подготовка

Законът, който урежда подготовката на гражданите за защита на отечеството, закъснява вече две години и половина.

 
07.06.2011, 16:49

НАТО смята 30 страни за заплаха, Русия не е сред тях

НАТО разглежда 30 страни в качеството на потенциална заплаха при създаването на системата си за противоракетна отбрана, но Русия не е сред тях, съобщава РИА Новости, позовавайки се на високопоставен източник от Алианса.

„В нашата система на ПРО не става въпрос за Русия. В нея няма абсолютно нищо, насочено срещу Русия. Говорим за тези заплахи, които считаме за реални. Има около 30 страни по света, които или вече имат балистични ракети, които могат да носят оръжия за масово поразяване, или могат да разработят такива технологии в най-близко бъдеще. Но ние не смятаме Русия за наш противник”, коментира източникът.

Въпреки това източникът е признал, че НАТО няма готовност да предостави юридически гаранции за ненасочеността на ПРО срещу Русия, като този проблем е свързан с технически усложнения около съгласуването на тези условия между всички страни-членки на Алианса.

/ИА „Фокус”/

 
07.06.2011, 16:45

В Полша започна практическата част от антитерористичните учения на Русия и НАТО

В Полша започна първата практическа фаза на съвместните антитерористични учения на Русия и НАТО – „Бдително небе-2011”. Пилотите на полските ВВС заедно с руските си колеги отработват процеса на прехващане на самолет-нарушител, който е излетял от Краков и се е отклонил от плана на полета. Подобни съвместни учения се провеждат в рамките на Инициативата по сътрудничество във въздушното пространство на Съвета Русия-НАТО, предназначена за предотвратяване на терористични атаки с използването на граждански летателни апарати.

 
07.06.2011, 13:26

Малайзия поръча 257 турски бронетранспортьора

Малайзийската компания Deftech е сключила с турската FNSS контракт за разработка, производство и доставка на 257 бронетранспортьора AV-8, съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 559 милиона долара. Според условията на съглашението, окончателното производство на бронираните машини, които ще се доставят за СВ на Малайзия, ще се извършва в предприятие на Deftech.

С проектирането на машините за Малайзия ще се занимава компанията FNSS. Бронетранспортьорите ще бъдат създадени на базата на БТР Pars с колесна формула 8x8. Предвижда се основните работи по създаването на AV-8 да бъдат съсредоточени в Малайзия, като ще се произвеждат 12 варианта на бронемашината.

Турската бойна машина Pars е с тегло до 24,5 тона, способна е да развива скорост до 100 километра в час и да изминава до хиляда километра с едно зареждане. Бронетранспортьора е предназначен за превозване на 14 човека, като може да бъде въоръжена с 25-милиметрово оръдие и картечница калибър 7,62 милиметра. Бронирането на Pars е изпълнено в съответствие изискванията на STANAG, ниво 4. – Още за Pars

 
07.06.2011, 12:43

За оръжия са похарчени 1.6 трлн. долара през 2010 г.

САЩ запазиха първата си позиция като най-голям купувач на оръжие в света и през 2010 г. Според доклад на Стокхолмския международен институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ) през 2010 г. в света за оръжие са похарчени 1.6 трилиона долара, с 1.3 на сто повече от предната година.

От сумата 43 на сто или 698 милиарда долара се падат на САЩ. Китай е изразходвал за оръжие 7 на сто от глобалната сума или 119 милиарда долара, близо 6 пъти по-малко в сравнение със САЩ. Великобритания, Русия и Франция са изразходвали по 4 на сто от глобалната сума за оръжейни доставки, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Сред десетте страни с най-големи разходи за оръжие се нареждат още Япония, Германия, Саудитска Арабия, Индия и Италия.

Според СИПРИ през периода 2006 - 2010 г. САЩ и Русия са изразходвали близо половината от глобалната сума за доставка на ново оръжие и военна техника.

За същия период САЩ са изнесли в 75 държави близо 30 на сто от общия обем на оръжейния експорт в света.

Най-големите вносители на американско оръжие и военна техника са Южна Корея, Австралия и Обединените арабски емирства.

Руският дял от износа на оръжие се изчислява на 23 на сто от глобалния обем. Москва е основният доставчик на оръжие и военна техника за Китай и Индия, които от своя страна са най-големите вносители на оръжие през периода 2006-2010 г.

Стоте най-големи компании, производители на военна техника, през 2009 г. - последната година, за която СИПРИ разполага с пълни данни - са продали свои изделия за 400 милиарда долара.

Най-голямата оръжейна компания в света според СИПРИ е базираната в САЩ "Локхийд Мартин", следвана от британската "БАЕ системс". От стоте най-големи оръжейни компании в света 45 са базирани в САЩ и 33 - в Европа. Останалите 22 са в Русия, Япония, Израел, Индия и Южна Корея.

Според СИПРИ в началото на 2011 г. осем държави в света са разполагали с 5000 ядрени бойни заряди в оперативна готовност, от които 2000 се намират в състояние на постоянна максимална бойна готовност. Тези страни обаче разполагат с още 15 500 ядрени бойни глави на склад. - Още ВПК

/Mediapool.bg/

 
07.06.2011, 12:10

Украйна ще проведе инспекции в съответствие с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Украйна ще проведе две инспекции на обекти за контрол от Българската армия в съответствие с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от днес, 7 юни до 11 юни.

През същия период в изпълнение на права, предоставени от Договора за установяване на режима „Открито небе”, Украйна ще изпълни и наблюдателна мисия над територията на нашата страна. Тя ще се проведе от летище Бургас с използване на украински самолет за наблюдение Ан-30Б.

Инспекционната дейност в изпълнение на ДОВСЕ и реализирането на наблюдателни мисии по Договора „Открито небе” имат важно значение за увеличаване на прозрачността във военната дейност, изграждането на взаимоотношения на доверие между държавите-участнички в тези договори и укрепването на сигурността и стабилността в Европа.

/МО/

 
07.06.2011, 12:00

НАТО отхвърли предложението на Русия за ПРО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отхвърли предложението на Русия за ПРО. По-рано Москва даде да се разбере, че е готова да оттегли своята съпротива срещу това НАТО да разположи елементи от системата си за противоракетна отбрана в Източна Европа в замяна на предоставянето на гаранции, че системата няма да бъде насочена срещу Русия, предаде АФП.

„Най-обещаващият път към доверието е повече дискусии, по-голям политически дебат и обмен, а не сложни юридически формули, които трудно ще могат да бъдат договорени и ратифицирани от 29-те страни от НАТО”, каза Расмусен.

Утре в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, където се очаква темата за ПРО да бъде водеща.

/ИА „Фокус”/

 
07.06.2011, 09:44

Медведев одобри споразумението със САЩ за утилизация на излишния плутоний

Президентът на Русия Дмитрий Медведев одобри междуправителственото споразумение между Русия и САЩ за утилизация на излишния плутоний. Документът премахва основното препятствие за ратификацията на подписаното през 2000 година междуправителствено споразумение, свеждащо се до липса на финансови средства за утилизацията на излишния руски оръжеен плутоний. Договорът съдържа също и положения, които дават право на руската страна да спре, промени или прекрати дейността в рамките на междуправителственото споразумение. Това може да стане, ако правителството на САЩ вземе решение да не започва или да прекрати оказването на техническо съдействие.

 
07.06.2011, 08:35

Тюлени ще оцеляват със змии на Ново село

Американски морски пехотинци ще похапват змии и гущери на база Ново село, източно от Сливен. Рота от 150 тюлени пристига идната седмица, научи Sliveninfo.

Този път "тюлените" няма да разчитат на котлова храна, а ще разиграят учения от сорта на "оцелявай сам". Очаква се те дори да похапват змии и гущери, които се намират често лятно време, споделиха военни от поделението в Ново село.

Морските пехотинци участваха в ликвидирането на терорист номер едно в света Осама бен Ладен. Дали на Ново село обаче пристигат именно военни от отряда "Морска група" за специални военни мисии, не е ясно. Този отряд е част от секретния, почти митичен, Шести екип на американската морска пехота, твърдят запознати.

"Тюлените" идват за втори път. В края на април зам.-посланичката на САЩ у нас Сюзън Сатън заяви в интервю за в. "Стандарт", че морските пехотинци са харесали условията на база Ново село и тази година ще дойдат отново. Със сигурност "тюлените" ще използват за храна и химическите пакети на американската армия, които са с 5 г. трайност.

Sliveninfo научи, че е възможно да бъде извършен и десант с хеликоптери на базата. Това обаче все още се обсъжда и не е взето окончателно решение, споделиха запознати. – Още за Спецназ на САЩ

 
07.06.2011, 08:28

Мироопазващите мисии в света бележат спад

Броят на действащите в момента мироопазващи операции бележи спад през 2010 година, като достига най-ниското си ниво от 2002 година до днес. Това се казва в доклад на Стокхолмския институт за изследване мира (SIPRI). Общият брой на операциите е 52, в които са ангажирани 262 842 души от различни армии в света. В тази бройка влизат и наблюдатели, полиция и цивилен персонал. Въпреки намалелия брой операции, в тях са ангажирани 20% повече хора, заключава доклада. За сравнение – през 2009 година е имало 54 операции с 219 278 души.

Най-много хора са ангажирани в мироопазващата мисия на НАТО в Афганистан (ISAF) – 131 730 души. „Големият мащаб на операцията създава подвеждаща картина. Военните части на ISAF са ангажирани в противодействие на талибански атаки и бунтове повече, отколкото в действия по основно опазване на мира", коментира Шарън Уихарта, ръководител на проекта за изследване на международните мироопазващи мисии в Стокхолмския институт.

Малко повече от 600 български рейнджъри участват в НАТО-вската мисия в Афганистан – Кабул, Херат и Кандахар. Участието на България в ISAF остава приоритет за армията ни и след средата на тази година се планира развръщане на група инструктори към Регионален военен тренировъчен център за подготовка на Афганистанската национална армия, с което общото ни участие операцията на ISAF ще достигне около 620 военнослужещи.

Планирано е през 2011 и 2012 г. страната ни участва във водените от НАТО, Европейския съюз и ООН операции и мисии с общо до 920 военнослужещи. Общата численост на контингентите ни е надхвърли 750 души в общо девет мисии и операции.

/Livenews.bg/

 
07.06.2011, 08:22

Идват избори. Къде са генералите…

Понякога те сами вземат властта, но по-добрият вариант е политиците да ги потърсят

 
6 юни
 
06.06.2011, 23:34

Продаваме шест бойни хеликоптера

България ще продаде 6 бойни хеликоптера Ми-24, защото стават излишни, съобщи в Хасково военният министър Аню Ангелов.

За продажба се подготвят и няколко десетки танка, бойни машини от типа МТЛБ и много камиони. Продажбите на бойната техника ще се осъществи от лицензирани фирми на крайни получатели, които не подлежат на международни санкции, уточни той.

Общините напоследък проявявали голям интерес към оръдията, тъй като им били необходими за паметници, каза още военният министър. Търсели се и военните камиони, които въпреки че били на повече от 20 години имали само по 1000-1500 км пробег.

Жените са по-напористи от мъжете за служба в армията. В момента нежния пол е 14 на сто от числеността на Българската армия.

Свободните места за кадрова служба са около 2000, като най-много са за кадрови войници, по-малко за сержанти и много малко бройки за офицери.

/Труд/

 
06.06.2011, 21:27

НАТО - военно ООН

Представете си място, в което двама двама висши офицери от страни във военен конфликт, като Грузия и Армения, спорят за Нагорни Карабах. Работят бюро до бюро, обядват заедно и вдигат наздравица с по чаша вино. Те не са предатели и не се намират в поствоенния рай, а такова е ежедневието в SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Това е главната квартира на Обединеното командване на операциите, едно от двете стратегически командни звена на НАТО, което се намира във военно градче северно от белгийския град Монс........ Прочети още

 
06.06.2011, 19:54

101-ви алпийски батальон се запазва

„101-ви алпийски батальон се запазва, той представлява уникална отбранителна способност за Българската армия” - това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов на среща с военнослужещите от поделението в Смолян днес, 6 юни. Той обясни, че батальонът ще бъде преструктуриран от юни 2013 г. като съставът ще бъде намален с 55 военнослужещи, но ще бъдат разкрити длъжности за резервисти от доброволния резерв.

/МО/

 
06.06.2011, 19:48

В хода на операциите в Либия силите на НАТО са унищожили повече от 1 800 военни цели, заявиха от НАТО

За почти 60 дни от началото на операциите в Либия, силите на НАТО са унищожили повече от 1 800 военни цели, включително 700 склада за боеприпаси и повече от 500 единици бронирана техника, съобщи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде ИТАР-ТАСС.

„Постигнахме значителни успехи в Либия, спасихме безброй животи, подкопавайки възможностите на Кадафи да атакува мирното население”, коментира Расмусен.

„Нашият сигнал към мирното население в Либия е – ние ще ви защитаваме, а сигналът ни към Кадафи – НАТО започна операцията и ще я доведе докрай, нашият сигнал към международната общност е – ние получихме мандат от Съвета за сигурност на ООН и надлежно го изпълняваме”, допълни генералният секретар на НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
06.06.2011, 18:10

В Ирак са убити петима американски военнослужещи

Днес в Ирак са били убити пет военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ, съобщава агенция Agence France-Presse.

В заявление на Пентагона не се уточнява, при какви точно обстоятелства са загинали военните. Според информация на AFP в Ирак, американците са станали жертва на ракетен обстрел на база "Виктори" (Camp Victory), разположена в предградията на Багдад. По базата са били изстреляни пет ракети.

До момента в иракската война са загинали 4459 американски военнослужещи.

Според решение на администрацията на Обама, американския контингент трябва да напусне Ирак до края на 2011 година. Сега в страната има около 50 хиляди военни. Те изпълняват спомагателни функции по осигуряване на безопасността, обучават иракски персонал и охраняват дипломатическия корпус. – Още за Ирак

 
06.06.2011, 18:00

Моряци получиха травми след инцидент с канадска подводница

Два моряка получиха травми в момента, когато канадската подводница "Корнер Брук” (HMCS Corner Brook, SSK 878) се е ударила в дъното край западното крайбрежие на остров Ванкувър (Vancouver Island). За произшествието съобщи в неделя вестник "Виктория таймс-колонист”. Самият инцидент е станал в събота.

Според представител на ВМС, подводницата се е ударила в дъното по време на маневриране в подводно положение. На борда са се намирали 49 члена на екипажа.

За по-подробна оценка на състоянието на корпуса подводницата трябва да се върне в базата Ескималт.

Подводницата "Корнер Брук” се базира в Халифакс, на атлантическото крайбрежие на Канада. Тази есен субмарината ще бъда подложена на модернизация. Канада разполага с четири такива подводници клас "Апхолдер”, които бяха получени от Великобритания през 1998 година за 891 милиона долара.

 
06.06.2011, 17:30

Сухопътните войски на САЩ поръчаха 270 нови тежки влекача HET A1

Компанията „Ошкош дифенс” (подразделение на „Ошкош корпорейшн”) е сключила с Командването за автобронетанкова техника на американските Сухопътни войски контракт за доставката на над 270 тежки влекача HET A1.

Стойността на съглашението е 119 милиона долара. Доставките тябва да завършат до октомври 2012 г.

Тежките влекачи HET са предназначени за оперативно прехвърляне на основни бойни танкове, бронирани и евакуационни машини, оборудване, заедно с екипажите, което позволява бързото развръщане на техниката след пристигане на мястото за бойно използване. Машините HET A1 обикновено използват прицеп M1000 за превозването на танкове M1A1/M1A2 „Абрамс”.

Според информация на компанията, първият HET A1 е бил сглобен през декември 2010 г. Последната конфигурация се отличава с усилената защита, по-мощния двигател, климатик, усъвършенствана електрическа система и система за диагностика. Експлоатацията на HET A1 ще позволи да се намалят разходите за обслужване и ремонт. – Още влекачи Oshkosh

 
06.06.2011, 14:03

Военноморските сили на САЩ приеха на въоръжение есминеца DDG-110 „William P. Lawrence”

Военноморските сили на САЩ по време на церемония, състояла се на 4 юни в Mobile  (щат Алабама), приеха на въоръжение новия ескадрен миноносец УРО DDG-110 „William P. Lawrence”, клас Arleigh Burke.

Корабът е построен в корабостроителница на компанията Huntington Ingalls Industries в Паскагуле на крайбрежието на Мексиканския залив и е 60-ят по ред есминец клас Arleigh Burke.

DDG-110 носи името на вицеадмирал William Lawrence, който е бил морски пилот, свален по време на виетнамската война и прекарал в плен почти шест години.Още за Arleigh Burke

 
06.06.2011, 13:50

Въздушни пируети в Измир

Град Измир бе домакин на продължили два дена великолепни представления на екипи за въздушна акробатика, организирани по случай 100 годишния юбилей на турските ВВС.

Хиляди жители на град Измир се стекоха във военновъздушната база „Чиили”, за да проследят мероприятието, сочено сред най-големите в света представления за въздушна акробатика.

Представленията, в които участваха 146 самолета от 20 страни бяха проследени от над 160 хиляди души.

Сред зрителите бяха и командващите военновъздушните сили на 55 страни.

Специалното представление организирано от турските ВВС празника, под името „Соло Тюрк”, предизвика огромно възхищение.

В продължение на два дена гражданите стекли се в базата „Чиили” имаха възможността да видят отблизо различните модели бойни самолети и да разговарят с пилотите.

Изложбата „Един век в небесата” показа напредъка постигнат от турските ВВС.

В рамките на мероприятието бяха изложени макети в мащаб едно към едно на бойния самолет Ф-35 който скоро ще влезе в инвентара на турските ВВС, на създадените в Турция ракети „КОМ” и на спътници от серията „Гьоктюрк”.

Мероприятието приключи със специално изпълнение на екипа за въздушна акробатика „Турски Звезди”. Още за ВВС на Турция

/TRT/

 
06.06.2011, 12:39

Първи съвместни учения на авиацията на Русия и НАТО

Авиацията на Русия и НАТО ще проведе от 6 до 10 юни първите съвместни учения против въздушен тероризъм „Бдително небе -2011”. Основната част от маневрите ще бъде проведена над територията на Полша. Освен това ще бъдат отработени елементи на взаимодействие с авиацията на НАТО във въздушното пространство на Турция. Инициативата е предназначена за предотвратяване на терористични атаки с използване на граждански самолети, по подобие на атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

 
06.06.2011, 10:48

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Петата конференция на началниците на отбраната на Балканските страни

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Петата конференция на началниците на отбраната на Балканските страни. Форумът ще се проведе от 7 до 9 юни в гр. Охрид, Република Македония.

Конференцията акцентира върху важността на регионалното военно сътрудничество и съседските взаимоотношения между Балканските държави.

Очаква се на двудневния форум началниците на отбраната да подкрепят държавите от Балканския регион, кандидатстващи за членство в НАТО и ЕС, в тяхната работа по интегриране, както и да обсъдят поддържането и подобряването на обстановката за сигурност в региона и в Европа.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще отправи покана от името на Министерството на отбраната на Република България за домакинство на следващата конференция през 2012 г.

/MO/

 
06.06.2011, 10:40

Проблем с горивната система е причина за аварията с австралийския Pilatus PC-9/A

Неизправност в горивната система на австралийския Pilatus PC-9/A е причина за аварията миналия месец. Двамата пилоти успяват да се катапултират успешно, когато при набиране на височина двигателят губи мощност и самолетът се разбива в поле, недалеч от военновъздушната база в Ийст Сейл.

Продължаващото разследване разкрива, че „самолетът се е разбил поради загуба на мощност на двигателя, причинена от неизправен блок от горивната система”. Разследващият орган AAIT ще продължи работата си по случая, за да се изясни дали има и други фактори, допринесли за проблема с работата на двигателя. Комисията работи съвместно с представители на компанията, извършваща техническото обслужване на самолета, както и с производителя на двигателите – компанията Pratt and Whitney. След приключване на работата по разследването ще излезе бюлетин за извършване на необходимите мероприятия по отказалия елемент и горивната система и тогава ще могат да се възобновят полетите със самолетите PC-9/A. – Още за Pilatus

/Pan.bg/

 
06.06.2011, 10:36

Австралия е поръчала 110 американски ракети клас "въздух-въздух"

Министерството на отбраната на Австралия е поръчало 110 ракети AIM-120 AMRAAM клас "въздух-въздух", съобщава Defence Aerospace. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на министерството на отбраната на САЩ вече е уведомило Конгреса за възможната сделка, която се оценява на 202 милиона долара.

Поръчката предвижда доставката на Австралия на 110 бойни версии на ракетата AIM-120C-7. Освен това се предвижда да бъдат получени десет габаритни макета на AIM-120C-7 за изпитания на изтребителите, както и на 16 учебно-тренировъчни варианта на AMRAAM. В сумата на сделката са включени и резервни части, оборудване за обслужване и техническа документация.

Ако Конгреса на САЩ одобри сделката, с доставката на ракетите ще се занимава компанията Raytheon. Австралия смята да използва новите ракети на изтребителите F/A-18F Super Hornet. В момента ВВС на страната има 12 такива самолета. – Още за AIM-120 AMRAAM

 
06.06.2011, 10:20

Компанията CATIC ще достави на Венецуела 8 ВТС Y-8 през 2012 г.

Влизащата в състава на Корпорацията за авиационна промишленост на Китай (AVIC) компания „Шеньси ейркрафт индастри корпорейшн” е сключила с Китайската експортна корпорация CATIC контракт за доставка на Венецуела на осем средни военнотранспортни самолета (ВТС) ВТС Y-8C (Юнь-8C – аналог на Ан-12).

Стойността на съглашението не се споменава. Според китайските СМИ, самолетите ще бъдат доставени на няколко партии на клиента през 2012 година.

Венецуела стана поредния купувач на ВТС Y-8 след Шри Ланка, Судан, Бирма, Иран, Египет, Танзания и други страни. До сега Китай е продал зад граница 25 самолета Y-8, като от тях 15 вече са доставени.

Преговорите за доставка на самолетите с Венецуела продължиха около година. Първоначално бе заявено за намерение за покупка от Китай на 10-12 машини Y-8. Самолетите ще допълнят наличния парк от ВТС C-130H  „Херкулес”, които не могат да се използват пълноценно, заради отказа на САЩ да доставят резервни части на Венецуела.

Военнотранспортния самолет Y-8 може да превозва до 96 човека или 20 тона товари. Машината е оборудвана с четири турбовитлови двигатели, развива крейсерска скорост от 670 км/ч. и има далечината на полета до  5615 км.

От 2005 година ВВС на Венецуела са получили от Китай 18 учебно-бойни самолета K-8W и десет мобилни РЛС за далечно откриване (7 версия JYL-1 и 3 JY-11B). Освен това се разглежда възможността за покупка на изтребители J-10 и още 7 УБС K-8W.

 
06.06.2011, 09:58

Пакистан увеличи разходите за отбрана с 11 процента

Правителството на Пакистан на 3 юни прие държавния бюджет за 2011-2012 ф.г.(влиза в сила от 1 юли), в който за нуждите на отбраната са предвидени 495,2 млрд рупии (5,7 млрд долара), което е с 11% повече от миналата година (442 млрд рупии).

Съседна Индия, която се явява регионален съперник на Пакистан, също увеличи разходите за отбрана за текущата финансова година (започваща на 1 април) с 11,6%,  достигайки до 36 млрд долара.

 
06.06.2011, 08:29

Гранична полиция чисти дългове с раздаване на имоти

Гранична полиция да изплаща задълженията си към общините, като им дава безвъзмездно свои имоти – тази идея от известно време се обмисля от кметовете на някои общини в страната, а причината е невъзможността на МВР да изплати задълженията си към тях. Идеята е сграден фонд и земя, собственост на Гранична полиция, да отидат под управлението на местната власт. По този начин общините ще генерират допълнителни приходи, използвайки терени на МВР, като така ще компенсират задълженията. Дали идеята ще проработи, зависи единствено от волята на МВР. Опит в това отношение има Министерството на отбраната, което решава проблема със свои неизползвани от години имоти, като някои от тях прехвърля директно на общините. Това обаче може да се окаже и нож с две остриета - голяма част от тези обекти са в лошо състояние и често се налага общините повече да харчат по поддръжката и възстановяването им, отколкото да печелят от тях……… Прочети още

 
06.06.2011, 08:05

ДАНС влиза в закона за Военната полиция

Леко мина второто четене на законопроекта за Военната полиция през Комисията по външна политика и отбрана. Оказа се, че само един депутат видя необходимост да направи писмени предложения към текстовете. Със своите пет изменения и допълнения председателят на комисията Доброслав Димитров вкара в закона и ДАНС. Комисията подкрепи неговите предложения.

Министерството на отбраната и правителството, като вносител, не бяха предвидили този момент, който очевидно не е обикновен детайл, след като депутатите са съгласни да има специално назоваване на  агенцията, за да не се гадае дали е в текста „държавни органи, организации, служби за сигурност и служби за обществен ред в страната”. Нещо повече по предложение на Доброслав Димитров в законопроекта влезе текст, който регламентира, че „организацията на взаимодействието между служба „Военна полиция” и Държавна агенция „Национална сигурност” се определя с инструкция на министъра на отбраната и председателя на агенцията.” По този начин се осъществявява взаимодействието единствено още с прокуратурата. С другите органи се предвижда да има заповед на съответните министри и ръководители.

По настояване на същия депутат в законопроекта, който ще бъде предложен на Народното събрание за второ гласуване, влезе още едно задължение на Военна полиция: „При наличие на обоснована необходимост, по разпореждане на министъра на отбраната служба „Военна полиция” осигурява охрана и специализиран транспорт на ръководни длъжностни лица от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия”.

/Otbrana.com/

 
5 юни
 
05.06.2011, 21:04

Британски войник е убит в Афганистан

Военнослужещ от британската кралска морска пехота бе убит при престрелка с екстремисти в южната част на Афганистан. Това е втората жертва сред британските войници през почивните дни, съобщи министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от АФП.

Морският пехотинец бе убит в район Нахр е Сарадж на южната провинция Хелманд.

/ИА „Фокус”/

 
05.06.2011, 21:01

Броят на пострадалите при пожара във военен арсенал в Удмуртия достигна 100 души

В резултат на пожара и последвалите взривове във военния арсенал в Удмуртия за медицинска помощ се обърнаха 100 души, 48 от тях са настанени в болница, шестима вече са изписани, съобщи министерството на вътрешните работи в руската република, цитирано от РИА Новости.

За оказване на психологическа помощ са се обърнали над две хиляди души.

Днес министерството на извънредните ситуации съобщи, че откритите огнища на пожарите са напълно ликвидирани.

Взривовете в склада за боеприпаси в Удмуртия започнаха на 2 юни. Двама души починаха от получения шок. Съдбата на един военнослужещ продължава да е неизвестна. Днес в 11 селища в близост до арсенала бе отменено извънредното положение.

 
05.06.2011, 16:55

Двама войници на НАТО са загинали при катастрофа на хеликоптер в Афганистан

Хеликоптер на НАТО се е разбил днес по неясни причини в източната част на Афганистан, при което са загинали двама чуждестранни военни, предаде АФП.

Двама войници от силите на НАТО в Афганистан са загинали при разбиването на хеликоптер, се казва в комюнике на международните сили.

Не се съобщава националността и самоличността на загиналите войници, нито точното място на инцидента.

/ИА „Фокус”/

 
05.06.2011, 12:20

Състояние на тревога в Израел за годишнината от Шестдневната война

Израелската армия и полиция са днес в състояние на тревога заради възможни палестински протести по случай 44-годишнината от "накса" - поражението на арабските сили от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Въпреки относителното спокойствие в края на седмицата и забраната, наложена от ливанската армия на демонстрация, насрочена за днес на границата с Израел, израелските подкрепления, изпратени на граничната линия, не са изтеглени, съобщават военни източници. На 15 май при отбелязване на "накба" - катастрофата на арабски, бележеща изселването на стотици хиляди палестинци след създаването на държавата Израел през 1948 г. - стотици демонстранти прекосиха граничните заграждения въпреки стрелбата на израелските войници. Оттогава израелската армия изкопа ров по протежение на бариерата, опъна нови заграждения от бодлива тел и възстанови минните полета покрай линията на прекратяване на огъня. През 2010 г. израелската армия обяви, че на Голан има близо 2000 сигнализирани и заобиколени от бодлива тел минни полета. Израелски армейски подкрепления са изпратени и на границата с Ивицата Газа и на окупирания Западен бряг. Армията отмени отпуските в края на седмицата и екипира частите, разположени покрай границите, с оръжия за борба с безредиците, уточни израелското военно радио. Израелската полиция увеличи нарядите си особено в Източен Ерусалим, разполагайки стотици хора, които в случай на нужда да подкрепят частите по границите, заяви говорителят Мики Розенфелд. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди срещу всяко нарушаване на границите по време на обявените за днес демонстрации и нареди на армията да действа сдържано, но с необходимата твърдост за защитата на границите и на гражданите. Отбелязването на "катастрофата" на 15 май бе съпроводено от насилие: загинаха десет души, от които шестима на границата с Ливан. По време на юнската война от 1967 г. Израел завзе Синайския полуостров (който бе върнат на Египет през 1982 г.), сирийското плато Голан, Западния бряг на река Йордан, Източен Ерусалим, който впоследствие бе анексиран, както и Ивицата Газа, откъдето Израел се изтегли през 2005 г., по продължава да поддържа въздушна, морска и отчасти сухоземна блокада на територията. – Още за Израел

/БГНЕС/

 
05.06.2011, 10:15

Българското участие на турското авиошоу

Снимки от авиошоуто в Турция посветено на 100 години турски ВВС

 
05.06.2011, 09:28

Робърт Гейтс предвижда ограничено изтегляне на американските сили от Афганистан през юли

Малък брой американски войници ще бъде изтеглен от Афганистан през юли, предаде АФП, позовавайки се на изявление на американския министър на отбраната Робърт Гейтс по време на посещението му в размирната страна.

Гейтс подчерта, че началото на изтеглянето на съюзническите сили от Афганистан няма да предизвика прибързаното заминаване на частите. Той подчерта, че с оглед на условията в страната САЩ обмислят изтеглянето на малка част от войниците си през юли, когато започва процесът по намаляването на чуждестранните сили в Афганистан. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
05.06.2011, 09:04

Лондон се ангажира с помощ за либийските бунтовници

Британският министър на външните работи Уилям Хейг обеща помощ на бунтовниците в Либия. След среща в Бенгази с президента на либийския Преходен съвет Мустафа Джалил, Хейг заяви, че ще се засилва икономическият, дипломатическият и военният натиск срещу режима на Кадафи. Той е нарекъл Преходния съвет "легитимен представител на либийския народ". Малко преди посещението на Уилям Хейг в Либия НАТО използва за първи път британски и френски бойни хеликоптери срещу позиции на армията на Кадафи край пристанищния град Брега. През цялата нощ продължиха и бомбардировките на НАТО в столицата Триполи.

/DW/

 
05.06.2011, 00:10

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще се срещне с военнослужещи от гарнизон Смолян

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще се срещне в понеделник, 6 юни 2011 г., с военнослужещи от 101 алпийски батальон в гарнизон Смолян. По време на срещата ще бъдат обсъдени въпроси за бъдещето на батальона, както и от областта на социалната и кадрова политика на Министерството на отбраната. В нея ще участват заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов и началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

По-късно същия ден от 13.30 ч. министър Ангелов ще се срещне с областния управител на град Смолян Стефан Стайков. На срещата са поканени още кметът на града Дора Янкова и депутати от региона.

От 14.30 часа в сградата на областната управа министърът на отбраната Аню Ангелов и областният управител Стефан Стайков ще дадат брифинг пред представителите на медиите.

/МО/

 
4 юни
 
04.06.2011, 17:14

САЩ ще запазят солидно военно присъствие в Азия въпреки финансовите проблеми

САЩ ще запазят солидното си военно присъствие в Азия въпреки своя голям бюджетен дефицит и продължителните конфликти в Афганистан и Ирак, обяви министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс.

В реч, която произнесе на конференция в Сингапур по въпросите на сигурността, Гейтс увери съюзниците в Азия, че Съединените щати остават ангажирани със сигурността в региона. САЩ и Азия ще стават все по-тясно свързани през този век, подчерта той.

Шефът на Пентагона уточни, че Съединените щати ще запазят своето присъствие в Североизточна Азия и ще го засилят в Югоизточна Азия и Индийския океан.

"Независимо от трудните времена, пред които САЩ са изправени днес, тежките бюджетни решения, които ще трябва да взимаме през идните години... интересите на Америка като тихоокеанска държава, като страна, която осъществява голяма част от своята търговия в региона, ще бъдат трайни", обобщи той в изказването си на 10-ото годишно издание на диалога за сигурност "Шангри-Ла".

Гейтс направи това изявление в момент, когато американските въоръжени сили преживяват дълбоки промени и изпитват несигурност за разходите за отбрана, на фона на нарастващия политически натиск върху президента Барак Обама да се заеме с проблема с възлизащия на 1,4 трилиона долара бюджетен дефицит и надхвърлящия 14 трилиона долара държавен дълг на САЩ. Страната освен това от едно десетилетие е въвлечена в конфликти в Ирак и Афганистан.

Робърт Гейтс предупреди за опасността от сблъсъци в Южнокитайско море заради териториалните спорове между крайбрежните страни, предаде Франс прес. Такива стълкновения няма да са в ничий интерес, подчерта той и призова държавите от региона да приемат многостранен механизъм за мирно уреждане на своите териториални претенции.

Китайският министър на националната отбрана Лян Гуанле, чиято страна е замесена в спорове в Южнокитайско море с Филипините и Виетнам, даде да се разбере, че Китай е ангажиран със запазването на мира в района, съобщава Ройтерс.

/Investor.bg/

 
04.06.2011, 16:46

Изненадващо посещение на Робърт Гейтс в Афганистан

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс неочаквано пристигна в Кабул. Изненадващото посещение в Афганистан е последното преди предстоящото му оттегляне от поста. Продължителността и подробности от визитата на Гейтс не са огласени по съображения за сигурност. По време на престоя си той ще се срещне с афганистанския президент Хамид Карзай и с афганистански и американски представители. Гейтс ще посети и американски части на място няколко седмици преди очакваното съобщение от президента Барак Обама за начало на американското изтегляне, за мащабите, на което засега не се знае нищо. Близо 90 000 американски войници са разположени в Афганистан в рамките на силите на НАТО (общо 130 000 души).

/АФП /

 
04.06.2011, 16:21

Шест войници на НАТО са убити в Афганистан

НАТО съобщи, че при бомбена експлозия днес в източен район на Афганистан са загинали четирима военнослужещи на Алианса, предаде "Гласът на Америка". По-рано през деня беше съобщено, че други двама военнослужещи са били убити в петък при отделни атаки в южната част на Афганистан.

Най-малко 220 чуждестранни войници са загинали в Афганистан тази година.

Американският главнокомандващ на чуждестранните сили в Афганистан Дейвид Петреъс предупреди миналия месец, че предстои "трудно лято" заради опита на екстремистите да покажат силата си на фона на, според думите му, важният прогрес на международната коалиция в Афганистан.

 
04.06.2011, 09:36

Пентагона смята да разработи и закупи от 80 до 100 стратегически бомбардировача от ново поколение

Пентагона смята да разработи и закупи от 80 до 100 стратегически бомбардировача от ново поколение за 550 милиона долара всеки. Това се съобщава в обнародвания в четвъртък от МО план за покупки на военни самолети през следващите три десетилетия.

Според документа, новите бомбардировачи трябва да имат възможността да носят ядрено оръжие и да изпълняват задачи както с пилоти на борда, така и без тях – т.е. в безпилотен режим.

Според този план се предвижда да продължи модернизацията на намиращите се на въоръжение стратегически бомбардировачи B-52, B-1 и B-2 с цел те да могат да се използват до 2040 година. През това десетилетие ще бъдат съхранени 156 такива самолети, като през 2021 г. се предвижда да бъде съкратен само един бомбардировач.

Общо Пентагона планира да има в свое разпореждане през 2012 ф.г., която започва на 1 октомври на текущата календарна година, 5 555 самолета. Към 2016 г. тяхното число трябва да нарасне до 5 626 и да намалее към 2021 г. до 5 467 единици. – Още американски бомбардировачи

 
04.06.2011, 07:55

Британските хеликоптери "Апачи" са били използвани в Либия за първи път

НАТО потвърди информацията, че британските хеликоптери "Апачи" са били използвани в Либия за първи път, предава Би Би Си. Те са атакували и унищожили два военни обекта, радар и военен пункт в близост до Брега, след което успешно са се завърнали в базата си. Френски хеликоптери "Газел" също са взели участие за първи път участие в едновременните атаки срещу различни обекти в Либия.

"Този успешен ангажимент сочи уникалния военен капацитет на атакуващите хеликоптери", заяви генерал-лейтенант Шарл Бушар, който командва операцията "Обединен защитник" в Либия.

Решението за изпращане на британските хеликоптери в Либия беше взето от британския премиер Дейвид Камерън на 27 май.

В сряда НАТО удължи мисията си в Либия с 90 дни.

 
04.06.2011, 07:50

Фрегатата „Дръзки” се завърна във Военноморска база-Бургас

Фрегатата „Дръзки” се завърна във Военноморска база-Бургас, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. В 7.10 часа тази сутрин фрегатата акостира на пристанището. Тя се завръща от участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембaрго срещу Либия. На военния ритуал по официалното посрещане на фрегатата „Дръзки” присъстваха зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. След като официалните лица поздравиха военнослужещите, те слязоха на брега, където бяха посрещнати от близки и роднини. Фрегата бе посрещната от семействата на военните, които още от рано сутринта пристигнаха на Военноморската база. Очаква се да бъде даден брифинг за журналисти с подробности за мисията. – Още за „Дръзки”

 
04.06.2011, 07:54

Отстъпление в плановете за британската Териториална армия

Британската армия трябва да набере повече войници на непълен работен ден и да разчита на тях да подготвят Великобритания за война, природни бедствия и терористична атака. Това този месец ще бъде съобщено на премиера Дейвид Камерън. По информация на вестник “Таймс” , шестмесечно проучване на хората в запас е принудило правителството да направи обратен завой относно плановете си за съкращения в Териториалната армия (доброволци на непълен работен ден), както и в еквивалентите й във военноморските и военновъздушните сили. Документът вероятно ще съветва за баланс между резерва и редовната армия, което да е повече в съответствие с британските съюзници, като САЩ и Австралия, където войниците, моряците и пилотите на непълен работен ден са далеч по-многочислени. Разнообразието от възможности и препоръки, възложени миналата година от премиера и предстоящи да му бъдат представени в края на юни, отбелязват преобръщането в плановете на военното министерство от миналата година за съкращаване на и без това намалялата численост на резервистите.

/ИА „Фокус”/

 
3 юни
 
03.06.2011, 21:15

Сухопътните войски на Аржентина ще модернизират 230 танка TAM

Сухопътните войски на Аржентина и израелската компания „Елбит системз” са подписали съглашение за доставка на оборудване за модернизация на танковете ТАМ (Tanque Argentino Mediano - Argentine Medium Tank).

Според информация на „Алтаир”, на модернизация ще бъдат подложени всичките 230 танка, намиращи се на въоръжение във ВС на Аржентина.

Танка TAM е разработен през 1973 г. от немската компания „Тиссен-Хеншел” за СВ на Аржентина на базата на БМП „Мардер” и произведен от компанията TAMSE, която през 1996 г. престана да съществува. Доставките започнаха през 1980 г., като замениха остарелите машини „Шерман”.

TAM е с тегло около 30 т, въоръжен е с 105-мм оръдие (британско L7A3, немско LTA2 или изготвено по френски лиценз CN-105-5), развива максимална скорост от 80 км/ч, запас на хода – 500 км. Двигателят е разположен в предната част на машината.

Работите по модернизацията ще се изпълняват от държавната компания Direccion General de Fabricaciones Militares (DGFM) с участие на немските производители „Рейнметалл” и „Краусс-Маффей Вегманн”. – Още за ТАМ

 
03.06.2011, 17:10

Румъния и САЩ не са склонни да дискутират финансово решение за F-16

Американският посланик в Букурещ Марк Гитенщайн каза, че нито румънското, нито американското правителство са „особено склонни" да говорят за възможно финансово решение за покупката на изтребители F-16 , съобщиха в-к „Гъндул" и агенция „Мефиафакс" .

Марк Гитенщайн обаче спомена, че регионален подход би бил едно възможно решение.

„Това са много сложни преговори, защото в даден момент трябва да бъдат решени финансовите аспекти. Честно казано, мисля, че нито едно от двете правителства не е склонно да се нагърби с такова финансово решение. Но има няколко опции, които разглеждаме, и това е една от тях," каза Гитенщайн, отговаряйки на въпрос във връзка с покупката на F-16 oт Румъния.

Той каза също, че е осведомен за изказванията на Генералния секретар на НАТО и представители на българското правителство във връзка с регионален подход по въпроса. „Това е нещо, което може да се обсъди. Темата е важна за мен и ще продължа действията си," добави посланикът.

На въпрос за коментарите на българския министър-председател за преговори между Румъния, България, Хърватска и Турция по изтребителния проект Гитенщайн каза, че проектът е все още в предварителна фаза, но би могъл да е решение.

„Всичко е в предварителна фаза. Това е всичко, което мога да кажа в момента. Това е проста идея. Да го наречем преговори, е твърде пресилено. Но изглежда като логична идея," каза той.

/КРОСС/

 
03.06.2011, 14:31

Локхид Мартинсмята да продаде 100 изтребителя F-16 до края на 2020 година

„Локхид Мартин” разчита да подпише контракти за доставка на изтребители F-16 за ВВС на Ирак и Оман (по 18 машини) до началото на 2012 г. Общо до края на десетилетието компанията планира да получи нови поръчки за продажбата на 100 самолети F-16, съобщава ЦАМТО.

Компанията „Локхид Мартин” постепенно съкращава производството на многоцелевите изтребители F-16, които се намират на въоръжение във ВВС на 25 страни, понеже започва производството на самолети от пето поколение F-35 „Лайтнинг-2”.

Компанията е доставила общо 4475 изтребителя F-16, като текущия портфейл от поръчки включва 65 единици, което означава, че производството в завода в Форт-Уорт с темп 1-2 самолета в месец ще продължи още няколко години.

Плановете за продажба на F-16 на Индия се провалиха, понеже през май т.г. МО на Индия изключи F-16 от числото на участниците в конкурса за доставка на 126 самолета MMRCA. Остава обаче надеждата, че правителството на САЩ ще разреши продажбата на 66 машини на ВВС на Тайван.

В момента „Локхид Мартин” работи по контракт за доставката на 24 самолета F-16 за ВВС на Мароко, като те трябва да бъдат доставени през август 2011 г.

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ през миналата година уведоми Конгреса за планирана продажба на Ирак и Оман в рамките на програмата „ Чуждестранни военни продажби” на по 18 изтребителя F-16C/D „блок-50/52”.

През февруари т.г. правителството на Ирак отложи планираната покупка на 18 изтребителя F-16 за следващата година и пренасочи заделените средства за оказване на помощ на безимотните.

Компанията провежда изпитания на усъвършенстван F-16 „блок-52”, който може да бъде предложен на ВВС на САЩ и редица други страни поради забавяне на програмата F-35. – Още за F-16

 
03.06.2011, 14:00

Информация от решение на министъра на отбраната на Република България - N-146/31.05.2011 г.

Относно: “Откриване на процедура за възлагане на специална обществена поръчка с предмет “Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J „Spartan” от състава на Военновъздушните сили”. (pdf)

 
03.06.2011, 13:54

Информация от решение на министъра на отбраната на Република България - N-144/27.05.2011 г.

Относно: "Откриване  на процедура за възлагане на специална обществена поръчка с предмет „Извършване на регламентен преглед и удължаване на срока на техническата годност на ПУ “Sea Sparrow” МK 29 и ракети RIM-7P. (pdf)

 
03.06.2011, 12:51

ВВС на Русия ще получи първия модернизиран самолет за ДРЛО А-50У

ТАНТК „Бериев” (ТАНТК – Тангародски авиационен научно-технически комплекс) завърши модернизацията на първия самолет за далечно радиолокационно откриване и насочване (ДРЛО) А-50 и през юни ще го сдаде обратно на ВВС на Русия. Работата по модернизацията на А-50 в Тангарог е започнала няколко години назад и се води съвместно с концерна „Вега”. В резултат авиационният комплекс се оборудва със съвременни изчислителни машини и ново оборудване. За прототип на А-50У е използван един от самолетите А-50 от строевите части с борден номер №37. Държавните изпитания преминават успешно през 2009 година, което позволява на ТАНТК да започне „серийна модернизация” на самолетите А-50, намиращи се на въоръжение в авиобазата Иваново.

Основен момент от програмата за модернизация е преминаване към нова елементна база на БРК (борден радиотехнически комплекс). Това позволява да се побере повече гориво при същото полетно тегло, което води до увеличаване далечината и продължителността на полета.

Модернизираният БРК дава по-добри възможности за откриване на нисколетящи и малоразмерни цели (в т.ч. и при условия на активни смущения от страна на противника) с измерване на ъглови координати, скорост и далечина. РЛС позволява също откриване на други въздушни цели като вертолети, както и обзор на морската повърхност и откриване на кораби и измерване на координатите им. Подобрени са и възможностите за откриване на цели в задната полусфера.

В пилотажно-навигационния комплекс е интегрирана и спътниковата навигационна система. Кардинално са модернизирани и работните места за членовете на тактическия екипаж на самолета, като информацията се изобразява на многофункционални цветни дисплеи.

Успоредно по модернизацията на сега намиращите се на въоръжение самолети за А-50 се работи съвместно с концерна „Вега” и за нов самолет за ДРЛО. – Още за А-50

/Pan.bg/

 
03.06.2011, 10:42

Фрегата "Дръзки" се завръща на 4 Юни

На 04 юни 2011 година /събота/ от 07.00 часа във Военноморска база Бургас ще се състои военен ритуал по официалното посрещане на фрегатата „Дръзки”.

Фрегатата се завръща от участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

В церемонията ще участва и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. – Още за „Дръзки”

 
03.06.2011, 10:30

ВМС на Франция снеха от въоръжение два патрулни кораба

Във военноморската база на френските ВМС в Брест се е състояла церемония по извеждане от бойния състав на флота на два 400-тонни патрулни кораба клас P400 „Л’Одасьез” и „Ля Будез”.

Главния кораб от серията „Л’Одасьез” е бил на въоръжение във ВМС на Франция през септември 1986 г, а кораба „Ля Будез” – през януари 1987 г.

Корабите са използвани за патрулиране в териториални води, борба с незаконната миграция, наркотрафика и защита на риболова.

 
03.06.2011, 10:04

Двама български курсанти отплаваха на борда на USS Anzio

Цяла флотилия малки съдове се включиха в маневрирането и изпращането на американския ракетен крайцер……. Прочети още

 
03.06.2011, 10:00

Работно посещение на адмирал Локлиър в нашето адмиралтейство

На 30 май 2011 г. на работно посещение в Щаба на Военноморските сили беше адмирал Самюел Локлиър – командващ Съвместното командване на силите на НАТО (Неапол) и командващ на ВМС на САЩ в Европа и в Африка. Адмирал Локлиър бе в България във връзка с участието му в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе във Варна.

Гостът беше посрещнат с военен ритуал пред Щаба на ВМС. Началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев представи на американския си колега ръководството на военния ни флот, след което се проведе работна среща.

По време на срещата беше изнесен брифинг за състоянието и перспективите за развитие на нашия флот. Бяха обменени мнения за приноса на България и в частност на българските Военноморски сили в изпълнение на съюзническите ангажименти в региона на Средиземно и Черно море. Двете страни коментираха и различни аспекти на двустранното сътрудничество между военноморските сили на САЩ и България.

/МВ/

 
03.06.2011, 09:23

Броят на пострадалите при взрива на арсенал в Русия достигна 30 души, сред тях има и дете

В резултат на взривовете във военни складове в руската република Удмуртия са пострадали най-малко 30 души, сред които има и едно дете, предаде Интерфакс.

„Към момента 30 души са потърсили медицинска помощ, на 21 души е оказана помощ на място, а девет са приети в болница с различни травми. Сред пострадалите има и дете. Състоянието му се уточнява”, съобщи представител на министерството на извънредните ситуации.

/ИА „Фокус”/

 
03.06.2011, 09:02

Значка на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение

Днес, 3 юни 2011 г., най-старото поделение от Военноморска база Варна - Дивизионът кораби със спомагателно назначение, чества своята 60-та годишнина. Военният ритуал включва вдигане  на флаговете за разцветяване, след което ще бъде открита възпоменателна плоча, посветена на военните моряци от поделението........... Прочети още

 
03.06.2011, 08:50

ЦРУ пусна снимки от извънземната “Зона 51”

Списание National Geographic публикува снимки от свръхсекретната “Зона 51”, която е прославена в американския фолклор и филмите като военен полигон за изпитание на извънземни технологии ........ Прочети още

 
03.06.2011, 08:45

Редовна армия превзе бившето военно училище

Тя студентка – той курсант. Така се раждаха най-бързо семействата, а респективно и бебетата по време на развития социализъм в Шумен. Връзките дори минаваха през комсомолско планиране –дружествата на ДКМС във Висшия педагогически институт имаха шефство (така се казваше) със съответните комсомолски структури на Висшето военно училище „Георги Димитров”. По подобен дружески модел намерил съпругата си Гинка навремето и сегашният военен министър Аню Ангелов, а по-малко известните двойки са неизброими, като се има предвид, че годишно през плацовете на училището са минавали над 3 хиляди курсанти .......….. Прочети още

 
03.06.2011, 08:30

Румъния и САЩ водят „сложни” преговори за F-16

Американският посланик в Румъния съобщи, че се водят „много сложни” преговори между САЩ и Румъния за закупуване на „втора ръка” изтребители F-16. На пресконференция на 2 юни американският посланик Марк Гинетншайн заявява, че „това са много сложни преговори, тъй като на определен етап се изисква финансово споразумение, но ние не сме много далеч от финализирането им”.

През март 2010 Румъния съобщи, че ще купи 24 изтребители F-16, намиращи се тогава на въоръжение във ВВС на САЩ, за сумата от 1.3 милиарда долара. Целта бе да се заменят остарелите вече изтребители МиГ-21 Lancer. Това предизвика бурна реакция от страна на европейските компании Eurofighter и Saab, които заявиха, че румънското правителство трябва да проведе конкурс.

През юни 2010, когато Румъния се намираше в един от най-тежките етапи на рецесията, тогавашният финансов министър Себастиян Владеску заяви, че стойността на евентуална сделка за закупуване на изтребители представлява 1% от БВП (брутния вътрешен продукт) и „такива разходи просто са невъзможни” за момента.

Румъния и САЩ за близки съюзници и през май 2011 е подписано споразумение за разполагане през 2015 във военновъздушна база в южната част на страната на 24 ракети-прехващачи като част от новия противоракетен щит на САЩ. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
2 юни
 
02.06.2011, 23:10

Церемония по повод 100-та годишнина от създаването на ВВС на Турция

100-та годишнина от създаването на Турските въоръжени сили се празнува с грандиозни церемонии.

Най-добрите екипи за въздушна акробатика в света са в град Измир. В международното авиошоу, което ще се проведе в края на седмицата в град Измир ще вземат участие 99 самолета.

Представленията ще бъдат проследени на живо от командващите военновъздушните сили на 55 страни.

В мероприятията в края на седмицата представления ще изнесат 8 екипа за въздушна акробатика и 12 самолета ще изпълнят соло представления.

/TRT/

 
02.06.2011, 22:16

Опасни "стандарти"

В руския генерален щаб се проработват различни варианти на мерките за отговор, ако преговорите за създаването на противоракетна отбрана в Европа не дадат резултат............ Прочети още

 
02.06.2011, 22:03

Пентагонът се обяви против забраната за участие на САЩ във войната в Либия

Ръководството на Пентагона е загрижено от евентуалното приемане в Конгреса на САЩ на резолюция, изискваща прекратяването на американското участие във войната в Либия. Тези действия на законодателите „могат да имат сериозни последствия” и да се отразят негативно върху отношенията с партньорите в НАТО, заяви в Сингапур говорителят на Пентагона Джеф Морел, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той съпровожда ръководителя на военното ведомство Робърт Гейтс на ежегодния форум на министрите на отбраната от страните в Азиатско-тихоокеанския регион, известен като „Диалозите в Шангри Ла”.

„Това ще изпрати погрешен сигнал за неразбирателство и неопределеност към нашите войски, към нашите съюзници, и което е още по-важно, към режима на Кадафи”, подчерта представителят на американското министерство на отбраната.

/ИА „Фокус”/

 
02.06.2011, 20:31

Българските ВВС са поканени за членство в „Конференция на началниците на Военновъздушните сили от Европа”

Българските Военновъздушни сили са поканени за членство в „Конференция на началниците на ВВС от Европа” /European Air Chiefs’ Conference – EURAC/. Поканата е получена на конференция на командващите на ВВС в град Измир, Турция, в която участва началникът на българските ВВС генерал-майор Константин Попов.

До момента в EURAC членуват началници на Военновъздушните сили от 21 европейски държави. Основните й функции са свързани с въпросите на сигурността – използването на въздушното пространство, Air policing, контрол на въздушното движение и постигане на високо ниво на сътрудничество.

Поканата е израз на признание за приноса на Република България и българските Военновъздушни сили към основните цели на EURAC и развитието на европейската сигурност и отбрана.

/МО/

 
02.06.2011, 17:18

ЕАДС Норт Америка” е доставила на ВС на САЩ 167 вертолета UH-72A Лакота

Компанията „ЕАДС Норт Америка” обяви, че е предала първият от шестте поръчани многоцелеви вертолета UH-72A Лакота” на подразделение от Националната гвардия на щата Южна Дакота (четири машини във версия за медицинска евакуация (MEDEVAC) и две във версия осигуряване на безопасност и поддръжка).

Началния контракт, предвиждащ доставката до 2016 година на 345 вертолета UH-72A Лакота, консорциума ЕАДС подписа със СВ на САЩ през юни 2006 г. след проведен тендер. Общата стойност на покупката и поддръжката на вертолетите се оценява на 2 милиарда долара. UH-72A трябва да замени остарелите вертолети OH-58 и UH-60.

До сега „ЕАДС Норт Америка” е доставила 167 вертолета. Те са разположени в 30 бази, намиращи се в САЩ, Пуерто-Рико, Германия и атола Кваджалейн. Общия нальот на предадените вертолети надвишава 60 хиляди часа.

Според производствените планове за 2011 година, „ЕАДС Норт Америка” трябва да достави 53 машини UH-72A. Още за UH-72A

 
02.06.2011, 17:05

Полски войник е загинал в Афганистан

Полски войник е загинал в Афганистан. Това е 27-ата жертва, която дава Полша от началото на мисията в централноазиатската страна, предаде АФП.

При нападение срещу полски патрул в източната провинция Газни е убит един войник, а други двама са ранени.

Полша в момента има около 2600 свои военнослужещи в Афганистан.

 
02.06.2011, 14:50

Чешките ВВС спират от полети L-39

Чешките ВВС спират от полети L-39 Albatros, след като бяха изнесени резултатите от разследване причините за аварията през месец декември 2010. Тогава вследствие на възникнал проблем с двигателя летецът се катапултира. Комисията установява, че отказът е причинен от запалване на титанов елемент от компресора за високо налягане на двигателя. На въоръжение във ВВС на Чехия има девет учебно-бойни самолети L-39 ZA Albatros. Пет от тях ще бъдат извадени от експлоатация, а останалите четири, които се използват за обучение на млади летци, ще бъдат допуснати до полети след извършване на цялостен ремонт на двигателите.

Има определен конфликт между държавната авиоремонтна компания LOM Praha и украинския завод, който произвежда двигателите за L-39 Albatros. Самолетът е конструиран в Чехословакия и се произвежда от 1977 до 1999 година. Двигателите са доставени от тогавашния Съветски съюз. Произведени са около 2800 самолета от този тип, които все още са широко разпространени в редица ВВС по света, както и се експлоатират от редица частни компании и лица.

Според говорителя на чешките въоръжени сили все още не е ясно дали проблемът с двигателя, довел до аварията през декември 2010, е специфичен или се дължи на неправилна експлоатация или конструктивно-производствен недостатък. Представителят на Aero Vodochody (фирмата, производител на самолета) е категоричен, че проблемът е свързан с техническата експлоатация на чешките военни самолети и „че на този етап няма нищо общо с Aero Vodochody”. – Още за L-39

/Pan.bg/

 
02.06.2011, 13:22

САЩ ще доставят 763 бойни машини HMMWV на ВС на Афганистан и Йордания

Командването на Сухопътните войски на САЩ е подписало с компанията „AM Дженерал” контракт за производството и доставката на чуждестранни клиенти на многоцелеви колесни бронемашини HMMWV.

Общата стойност на съглашението се оценява на 164,4 милиона долара. Контракта предвижда доставката на 763 различни версии на БМ HMMWV на ВС на Афганистан и Йордания.

Всички работи по контракта ще бъдат изпълнени в завода в гр. Мишавоке (щат Индиана).Доставките на машините трябва да завършат до януари 2012 година.

За разлика от контингентите на повечето страни, които в Афганистан в последно време се въоръжават с бронемашини MRAP и M-ATV, притежаващи висока степен на защита, афганистанските силови структури ще получат БМ „Хамър”, който е признат за несъответстващ на съвременните изисквания.

Причината за това е, че в сравнение с машините MRAP, стойността на HMMWV е много по-малка. – Още за HMMWV

 
02.06.2011, 12:55

Германски войник е загинал при атака в Афганистан

Германски войник е загинал при атака в Афганистан, съобщава „Билд” на електронната си страница. Още петима германски военнослужещи са ранени при атаката срещу германски танк. Двама от пострадалите са в тежко състояние.

За последните 10 дни в Афганистан загинаха четирима германски войници. – Още за Афганистан

 
02.06.2011, 10:42

Пакистан и САЩ ще създадат съвместно разузнаване за издирване на терористи

Пакистан и САЩ ще създадат съвместна разузнавателна структура, която ще се занимава с издирването на укриващи се на пакистанска територия терористични лидери, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

По данни на медиите, създаването на такава съвместна група се смята за важна стъпка в посока възстановяването на взаимното доверие, което бе подкопано след ликвидирането от американски спецчасти на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен в пакистанския град Аботабад. – Още американски спецчасти

/ИА „Фокус”/

 
02.06.2011, 10:40

Самолетът Ту-214ОН извърши първи изпитателен полет

Първи изпитателен полет със самолет Ту-214ОН са извършили пилотите от Жуковската летателно-изпитателна станция. Ту-214ОН се е намирал във въздуха в продължение на 1 час и 22 мин..

Производството на самолети Ту-214ОН се извършва от „КАПО им. С.П.Горбунова” по поръчка на  ОАО „Концерн радиостроения Вега”. Тази модификация е била разработена от конструкторското бюро ОАО „Туполев”.

Ту-214ОН е предназначен за извършване на инспекционни полети в рамките на Договора за открито небе. Машината е оборудвана с прибори за контрол, които позволяват от въздуха да се получава информация за военната инфраструктура на други страни с цел поддържане на мира.

Договора за открито небе бе подписан на 24 март 1992 година в Хелзинки от 27 страни. В момента, страните присъединили се към договора, нарасна на 34.

Ту-214ОН ще замени самолетите Ту-154 и Ан-30, които сега Русия използва за инспекционни полети.

Предаването на самолета на клиента е планирано за края на 2011 година, като в момента в КАПО се сглобява още един самолет Ту-214ОН.

 
02.06.2011, 09:00

Пред провал е договорът на МО за новите хеликоптери

Министерството на отбраната е на път да загуби битката с френската компания "Юрокоптер" за доставка на новите транспортни хеликоптери на армията.

По договор МО купи 18 машини, като 12 вече са в България и те са от типа "Кугар". Поради финансови причини от военното ведомство пожелаха да откажат три от шестте хеликоптера "Пантер" за нуждите на военноморските сили. В началото на годината от МО обявиха, че е постигнато отлагане на предварителното плащане на 60 процента от стойността на три вертолета на банка "Сосиете Женерал" с една година и започна преговори. Договорът е сключен през 2005 г. за 358 млн. евро. МО има договор и с френската банка за гаранционен депозит от 60% по проекта.

"Важно е да приключим преговорите по този договор, които все още продължават", обяви вчера военният министър Аню Ангелов. Според запознати французите не искат да се откажат от сделката, тъй като вече били поръчали частите за машините. Предлагали и изключително високи неустойки.

Система за защита срещу кинетични боеприпаси, разработена от БАН, може да бъде монтирана на хеликоптерите "Кугар". За инсталирането на тази система обаче съгласие трябва да дадат французите, които държат лиценза за машините. В момента транспортните ни хеликоптери не могат да работят във враждебна среда, тъй като не са защитени.

/Сега/

 
02.06.2011, 08:48

Astrium ще се заеме с ликвидацията на френското химическо оръжие

Министерството на отбраната на Франция е сключило с компанията Astrium контракт за проектиране и строителство на завод за унищожаване на химическо оръжие от времето на Първата световна война, съобщава Defence Talk. В завода ще бъдат утилизирани химически боеприпаси, открити в северните и източните райони на Франция и съхранявани в складове в Марне (Marne).

Според условията на контракта, заводът ще бъде построен близо до Мали-ле-Кам (Maily-le-Camp) в департамента Об (Aube). Предприятието ще започне работа през 2015 година и ще унищожава по 42 тона химически оръжия годишно. Всички работи по утилизацията на различните типове боеприпаси ще се управляват дистанционно. – Още ХО

 
02.06.2011, 08:32

Изтребители на гол тумбак

Тези дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно България да закупи 8 бойни изтребители. Дали това не е поредният гладен сън? И точно за изтребители ли трябва да бъдат похарчени несъществуващите български милиарди? ........... Прочети още

 
02.06.2011, 07:21

САЩ разполагат с повече ракети и ядрени бойни глави от Русия

Арсеналът от балистични ракети и ядрени глави, които САЩ са разположили по света, надминава този на Русия. Това показват данни, публикувани в сряда от държавния департамент на САЩ в изпълнение на договора СТАРТ, влязъл в сила на 5 февруари 2011 година, предаде АФП.

Според държавния департамент Вашингтон разполага с 882 носители на ядрено оръжие - междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети с подводно базиране и разположени на стратегически бомбардировачи - срещу само 521 от страна на Русия. Според същия източник САЩ имат на разположение 1800 ядрени заряда, докато Русия разполага с 1537 такива..

Данните показват ядреното въоръжение на двете държави към 5 февруари, датата, в която влезе в сила новият договор за ядрено разоръжаване СТАРТ. – Още ЯО

 
02.06.2011, 07:07

Германия хариза 20 самолета на хърватите

Хърватия и Словения подписаха в края на 2010 г. споразумение за създаване на обща работна група за проучване на възможните съвместни поръчки на най-малко 12 многоцелеви изтребителя. Хърватия разполага с руските самолети МиГ-21, чийто срок на експлоатация изтича в края на 2011 г. Двa от изтребителите пострадаха при инциденти, което намали в средата бройките им до десет. Хърватия отложи покупката на нов боен самолет поради бюджетни ограничения. За конкурса се състезаваха европейските "Юрофайтер", Ф-16, руските МиГ-35 и шведските "Грипен".

В края на март германското правителство предложи на Хърватия да й предостави безплатно 20 изтребителя McDonnell Douglas F-4F Phantom II, съобщи АП. Засега правителството на Хърватия не е дало отговор на предложението. Немските F-4F са на въоръжение в Германия от 1973 г. През това време те са преминали няколко програми за модернизация, включително и една мащабна през 1983 година. По данни на Flightglobal MiliCAS сега Германия има 48 изтребителя F-4F, включително и разузнавателен вариант.

/Стандарт/

 
02.06.2011, 07:04

Армията полита на US криле

Влизането в комбина с Румъния прави щатските Ф-16 фаворит

 
 1 юни
 
01.06.2011, 23:33

Корабът „Умут” бе спуснат на вода с церемония

Издирвателно-спасителня кораб „Умут”, построен в корабостроителницата в Тузла в Истанбул, бе пуснат на вода с церемония в която взе участие министърът на националната отбрана на Турция Вежди Гьонюл.

Корабите строени по поръчката на министерството на националната отбрана на страната за нуждите на командването на бреговата охрана се строят съгласно графика.

По-рано с церемония на вода бяха пуснати издирвателно-спасителните кораби „Дост”, след това „Гювен”, а сега кораба „Умут”.

В речта си на церемонията министър Гьонюл каза „Убеден съм че в бъдеще Турция с корабите строени в страната и оборудвани с висока технология ще заеме мястото което заслужава на международната арена”.

Почетният председател на Коч холдинг Рахми Коч връчи почетни грамоти на министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл, съветника на отбранителната индустрия Мурат Баяр и командващия бреговата охрана бригаден адмирал Иззет Артун.

/TRT/

 
01.06.2011, 21:30

На изпитания в Тайланд украинските БТР-3Е1 са потвърдили своите високи качества

На полигона Са Кео (Тайланд) в присъствието на висшето военно ръководство на страната се е състоял показ на техническите и бойните възможности на първата партида бронетранспортьори БТР-3Е1, съобщава пресслужбата на „Укрспецэкспорт”.

Тези машини са били доставени на тайландската армия в рамките на изпълнението на контракт, сключен между фирмата „Укрспецэкспорт” и военното ведомство на Тайланд.

В показа са участвали всичките 12 машини от първата партида. Управлявани от тайландски екипажи, БТР-3Е1 са демонстрирали скоростно движение по пресечена местност, успешно са преодолели неземни и водни препятствия, Отделно са демонстрирани бойни стрелби по учебни цели с оръдието и картечницата на бойния модул на БМ-3М „Штурм” от огневи рубеж и в движение, както и извършване на пускове на ПТРК „Барьер”.

По време на стрелбите въоръжението и системи за управление на огъня на БТР-3Е1 са работили безоткатно, всички учебни цели са били поразени с оценка „отличен”. – Още за БТР-3Е1

 
01.06.2011, 17:17

Инцидент с бомбардировач B-25J Mitchell

Самолетът, който кацна аварийно в близост до летището Melun-Villaroche (Франция), е възстановен американски бомбардировач от Втората световна война В-25J-35-NC Mitchell.

Свидетели са видели как единият двигател се е запалил във въздуха, след което самолетът влязъл в пикиране с остър завой. След като е скъсал няколко електрически кабели бомбардировачът се е приземил в нива, намираща се на около 300 метра от магистрала А5В. Екипажът от двама летци е успял да напусне невредим самолета, а огънят е потушен.

/Pan.bg/

 
01.06.2011, 16:08

НАТО удължи срока на операцията в Либия

НАТО удължи срока на мисията си в Либия с още 90 дни до края на септември, предаде АФП.

„Съюзниците от НАТО взеха решение за удължаване на мисията в Либия с 90 дни. Това решение изпраща ясно послание на режима на Кадафи – ние сме решени да продължим своята операция, за да защитим народа на Либия”, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен. Според генералния секретар на алианса НАТО е решено да гарантира на либийците правото сами да определят бъдещето си "и този ден наближава".

Според дипломат от НАТО удължаването на мисията официално ще започне на 27 юни. Въздушните удари срещу режима на Муамар Кадафи в Либия започнаха на 19 март. Северноатлантическият пакт пое на 31 март контрола над всички военни действия, започнати преди това от Франция, Великобритания и САЩ.

/Livenews.bg/

 
01.06.2011, 15:50

Ден на отворените врати в авиобаза Крумово

Днес се проведе Ден на отворените врати в авиобаза Крумово. Малчуганите бяха посрещнати и приветствани от кмета на град Пловдив Славчо Атанасов и командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев. Децата имаха възможност да посетят авиационния музей и да се запознаят с хеликоптерите, които са на въоръжение в базата. - Снимки

 
01.06.2011, 12:38

Инспекторатът на МО пак сменя сградата, може и началника

Инспекторатът на министерството на отбраната пак ще се мести. В близко време се очаква служителите в него да напуснат сградата на “Тотлебен” и да акостират в МО-1. Това е поредната “предислокация” на инспекторите от едното на друго място. На “Дякон Игнатий” инспекторатът щял да бъде под крилото на министъра на отбраната, в чието пряко подчинение е структурата.

Източници на otbranа.com  информираха, че се подготвя смяна на изпълняващия длъжността главен инспектор на Министерството на отбраната Иван Раков. Под негово ръководство бяха извършени няколко важни проверки и одити в някои важни структури на военното министерство. Вземането на прицел на инспектора се дължало на стриктното изпълнение от служители в инспектората на контрола и извършването на проверки по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси във ведомството. Такива в МО има в най-близкото министерско обкръжение.

/Otbrana.com/

 
01.06.2011, 12:29

Русия и НАТО ще проведат през юни съвместни антитерористични учения с участието на изтребители

Русия и НАТО за пръв път ще проведат съвместни учения по противодействие на въздушен тероризъм, съобщи руският Национален антитерористичен комитет (НАК), цитиран от Интерфакс.

„В периода от 6 до 10 юни 2011 г. изтребители на Русия и НАТО ще вземат участие в антитерористичните учения „Бдително небе-2011”, които са съвместна демонстрация на Инициативата за сътрудничество във въздушното пространство на Съвета Русия-НАТО”, съобщи говорител на НАК.

 
01.06.2011, 12:26

Руската навигационна система „ГЛОНАСС” е по-точна от „GPS”, заяви „Роскосмос”

Руската навигационна система „ГЛОНАСС” превъзхожда по точност американския аналог – системата „GPS”, съобщи заместник-ръководителят на „Роскосмос” Анатолий Шилов на петия международен форум по спътникова навигация, предаде ИТАР-ТАСС.

„Към днешна дата точността на „ГЛОНАСС” е шест метра, а на „GPS” – седем метра”, посочи той и допълни, че в близките години точността трябва да бъде сведена до два-три метра. Според Шилов това ще е възможно при наличието на пълната орбитална групировка от 24 спътника. Той допълни, че Русия през август ще изпрати в орбита поредния спътник „ГЛОНАС-М”, а през септември и октомври ще има още три старта от космодрума Байконур. По неговите думи тези срокове са обусловени от необходимостта да се проведат всички тестове с оглед на аварията със спътниците през миналата година. – Още за ГЛОНАСС

/ИА „Фокус”/

 
01.06.2011, 12:22

Цената на войната в Афганистан става непосилна

Екипът по въпросите на националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама през следващите седмици трябва да вземе решение какъв да бъде размерът на предстоящото намаляване на числеността на американските войски в Афганистан. Очаква се решаващият фактор да не е броят на убитите екстремисти, дори не и площта на териториите, отвоювани от талибаните. Основна в този въпрос ще бъде цената, коментира руският вестник „Независимая газета”.

През тази финансова година Вашингтон трябва да похарчи 113 милиарда долара за провеждането на операцията в Афганистан. Още 107 милиарда долара ще бъдат нужни на Пентагона за следващата финансова година. Повечето от цивилните съветници на президента смятат, че това е твърде висока цена. И без това дефицитът в бюджета на САЩ е достатъчно висок и се налага съкращаване на средствата за вътрешни програми. Увеличават се съмненията за това нужна ли е изобщо подобна мащабна мисия за „държавното строителство” в Афганистан. Ликвидирането на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен в началото на май още повече засили тези мнения. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
01.06.2011, 12:20

САЩ планират да изстрелят поредния навигационен спътник на 14 юли

САЩ планират на 14 юли да изстрелят още един навигационен спътник, с което тяхната орбитална групировка от комуникационни спътници ще достигне 35, съобщи старшият съветник на Държавния департамент на САЩ по въпросите на глобалните навигационни спътникови системи Рей Клор по време на петия Международен форум по спътникова навигация в Москва, предаде РИА Новости.

„В момента в орбита имаме 31 спътника от системата „GPS” и още три допълнителни спътника, които могат да заработят, ако с някой от другите се случи нещо. За 14 юли тази година е планиран стартът на още един спътник, а следващият след него ще бъде изведен в орбита през 2014 г.”, уточни Клор. – Още навигационни системи

/ИА „Фокус”/

 
01.06.2011, 11:01

Самолетоносачът CVN-79 на ВМС на САЩ ще се нарича „Джон Ф. Кенеди”

Според информация от министъра на американските ВМС Ray Mabus, новия атомен многоцелеви самолетоносач CVN-79 клас „Джералд Р. Форд” ще получи името „Джон Ф. Кенеди” в чест на 35-ят президент на САЩ.

Церемонията по започване на строителството на CVN-79 се състоя на 25 февруари в корабостроителницата на компанията „Нортроп Грумман шипбилдинг” (сега „Хантингтон Ингаллс индастриз”) в Нюпорт-Нюс (щат Вирджиния).

CVN-79 ще стане вторият от трите самолетоносача от ново поколение клас „Джералд Р. Форд”. Новите кораби ще заменят използваните в момента самолетоносачи клас „Ентерпрайз” и „Нимиц”.

Предаването на CVN-79 на ВМС на САЩ е планирано да стане през 2020 година. – Още американски самолетоносачи

 
01.06.2011, 10:32

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина на посещение в Република Турция

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина днес, 1 юни, на работно посещение в Република Турция. Той ще вземе участие в конференция на командващите на ВВС от НАТО. Тя ще се проведе на 1 и 2 юни 2011 г. в град Измир, Турция. В заседанията ще участват и представители в областта на сигурността и отбраната от САЩ, Австралия, Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Русия и Турция. Основната тема на конференцията е „Бъдещи предизвикателства пред въздушната и космическата мощ”.

Посещението на генерал-майор Константин Попов в Република Турция ще продължи с участие в официалната церемония по случай 100-годишнината от създаването на турските Военновъздушни сили и международния авиационен фестивал, посветен на юбилейната годишнина. Визитата е по покана на командващия на ВВС на Турция генерал Хасан Аксай.

В периода от 3 до 6 юни 2011 г. наши военни самолети ще се пребазират в авиобаза Чигли за участие в авиационния фестивал. Българските Военновъздушни сили ще бъдат представени от МиГ-29, С-27J „Спартан” и РС-9М „Пилатус”.

/МО/

 
01.06.2011, 10:19

Пентагонът ще отговаря на хакерските атаки с военни удари

Според новата стратегия на Пентагона за сигурността на киберпространството САЩ са готови да отговарят на кибератаките на чуждите страни с използването на своите въоръжени сили, пише „Уолстрийт джърнъл”.

Според документ на министерството на отбраната на САЩ, „кибератаката може да се оценява като съставна част от военна акция от страна на друга държава”, което отваря за САЩ „възможността за предприемане на ответни мерки с използването на традиционни въоръжени сили”.

Новата стратегия на Пентагона ще бъде обнародвана в течение на месец. Според незасекретената част на документа, действията на хакерите са не по-малка заплаха за националната сигурност на САЩ, отколкото въоръжените сили на враждебните страни. В частност от киберпрестъпници могат да пострадат стратегически обекти като ядрените реактори, метрото или тръбопроводите.

/ИА „Фокус”/

 
01.06.2011, 08:55

Какво главнокомандваше Първанов 10 години?

Армията е най-корумпираната институция в България. Президентът е получавал всички доклади на службите за това, но странно защо никога не е информирал прокуратурата

 
01.06.2011, 08:07

Програмата за социална адаптация на МО - пиар, от пусто в празно, далавера

Дойде ли време за уволнение и не се ли закачиш някъде на МО-хранилката, нейни структури или ООД-та, считай се за прекаран, така би казал  някой запасняк от преди години, спомняйки си своята атаптация в цивилизацията от преди години. И е прав човекът. На собствен гръб е изпатил от програмите за социална адаптация на военното министерство. Ял е попарата на различни обещания на МО – мотиватори , минал е през надеждата и отчаянието в  амбициозни борси за о.з офицери, гълтал е горчилка от  обещания за светло бъдеще в договори между министерството на отбраната със социални институции и фирми. Спомняте ли си, че имаше специални Центрове за преквалификация и социална адаптация, станали по-късно центрове за индивидуално обслужване ? Сеща ли се някой днес за фондация „Ресурсен център”, който прибра бая пара от МО? Сега пак се крои номер на принципа „всяко ново е позабравено старо”.......... Прочети още

 
01.06.2011, 08:02

Австралийски хеликоптер Chinook е свален в Афганистан

Катастрофата с австралийския хеликоптер може да е причинена от противников огън. При катастрофата загива 27 годишен лейтенант, пилот от армейската авиация и седем други военнослужещи са ранени. Хеликоптерът Boeing CH-47 Chinook е изпълнявал полет от летище Кандахар в подкрепа на войските от ISAF. Летящият с него американски CH-47 се е приземил веднага на мястото на катастрофата за оказване на помощ и осъществяване на медицинска евакуация. Австралийският пилот е получил медицинска помощ, но е починал от раните си. Останалите военнослужещи от борда на австралийския хеликоптер се възстановяват във военната болница в Кандахар.

Това е 26-та жертва, която дава австралийският контингент в Афганистан. Още за Chinook

/Pan.bg/

 
01.06.2011, 07:55

Поредните френски изтребители кацат аварийно в Малта

Двойка изтребители Mirage 2000 от френските ВВС кацнаха аварийно на международното летище в Малта поради технически проблеми. Самолетите са изпълнявали задача над Либия и са имали въоръжение на борда.

Досега на летището в Малта аварийно кацане са извършили няколко двойки други френски изтребители Mirage F1 и Super Etendard.

/Pan.bg/

 
01.06.2011, 07:50

Британски бивши войници от специалните сили са в Либия

Британски бивши войници от Специалните военновъздушни сили, работещи за частни компании за сигурност, са в либийския град Мисрата, предава АФП, позовайки се на "Гардиън". Те съветват либийската опозиция и снабдяват НАТО с информация.

Бивши членове на британските специални сили са сред събиращите информация за местоположението и движението на военнослужещите, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи. Те предават тази информация на командния център на НАТО в Неапол.

Източници са съобщили, че бившите войници са в Либия с подкрепата на Великобритания, Франция и други държави-членки на НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}