Оперативна информация

Вашите телефони

080016700 - безплатен телефон за информация за постъпване на кадрова военна служба.

0292/21199 - телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

0292/22122 и 0292/22126 - телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

____________________________________________________________________________________________________ 

Архив - юли 2007 г.

_____________________________________________________________________________________________________ 

  

  31.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003583780-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВДВ на Русия завършват изпитанията на уникална парашутната система за  "Спрут-СД"

Въздушнодесантните войски на Русия днес край Рязан ще проведат завършващите изпитания на парашутната система за самоходното противотанково оръдие "Спрут-СД", съобщава РИА Новости.

След изпитанията четиринадесет куполната парашутна система за най-тежката авиодесантируема бойна машина в света ще бъде приета на въоръжение.

Тези завършващите изпитания са 30-ти по ред и ще бъдат проведени от военнотранспортен самолет Ил-76.

"Спрут" е с маса около 18 тона и е предназначена да замени малокалибрената артилерия на ВДВ. Гъсеничната плаваща машината е предназначена за борба с танкове, бронетранспортьори и други бронирани обекти на противника.

"Спрут" може да води огън с осем типа снаряди, включително и с пускове на ракети от 125 мм оръдие със скорост седем изстрела в минута.

Системата е снабдена с три различни прицела, стабилизатор на въоръжението, сдвоена с оръдието картечница и система за запуск на димни гранати. Самоходното оръдие е създадено на базата на бойната машина на десанта БМД-3.

Оръдието е прието на въоръжение през 2005 година.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   30.07.2007, 23:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003581778-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Германия е изпратила за учения в Средиземно море нова подводница

Германия е изпратила за участие в антитерористични операции в Средиземно море нова неядрена подводница, която германското военно командване смята за “най-съвременната в света”, предаде РИА Новости.
 
Подводницата “U33” тип 212А, която се задвижва от специален химически реактор, днес е напуснала пристанище в Балтийско море с 25 членове на екипажа на борда. Подводницата се е отправила към Средиземно море за участие в антитерористична операция на НАТО “Активни усилия”.
 
Германското командване твърди, че друга подводница от същия тип “U32” е подобрила световния рекорд, оставайки непрекъснато под вода две седмици. /Агенция "Фокус"/

______________________________________________________________________________________________________ 

  30.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003577349-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Иран смята да закупи 250 Су-30 

Иран смята да закупи от Русия крупна партия съвременни изтребители, съобщава The Jerusalem Post.

Според съобщението, израелското правителство разполагало с информация за готвеща се сделка между Русия и Иран. Става въпрос за доставката на 250 изтребителя Су-30.

Освен това се отбелязва и за интереса на Иран към получаването на самолети-цистерни, които са способни да увеличат радиуса на действията на изтребителите от този тип до няколко хиляди километра.

Ако тази сделка се осъществи, тя може да стане най-голямата за руския ВПК след разпада на СССР. Стойността на 250 изтребителя  Су-30 с комплектите резервни части, въоръжението и подготовката на екипажите и техническия състав може да достигне до 15 милиарда долара.

В момента най-големият покупател на Су-30 е Индия, която получи 40 изтребителя от Русия и сключи договор за лицензно производството на още 140 такива машини с използването на руски комплектуващи.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   29.07.2007, 16:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003566071-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Русия отбелязва Деня на военноморския флот

Днес Русия отбелязва Деня на военноморския флот, предаде ИТАР-ТАСС.
По случай празника в московските паркове “Коломенское”, “Соколники” и “Измайлово” ще се проведат тържества. Паради и военно-спортни празници ще се проведат във всички подразделения на руския флот. Главнокомандващият на руския военноморски флот Владимир Масорин ще присъства на тържествата на руските моряци от тихоокеанския флот, допълва агенцията.

Официално празника се чества от 1939  година. Това е последната неделя на месец юли.

Още за военноморските сили

_____________________________________________________________________________________________________ 

   28.07.2007, 21:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003560024-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ ще доставят модерни оръжия на съюзниците си от Персийския залив

Администрацията на Джордж Буш се готви да оповести информация за доставки на нови усъвършенствани американски оръжия за съюзниците на САЩ в Персийския залив, съобщи телевизия Си Ен Ен. По информация на вестник “Вашингтон пост” доставките ще бъдат извършени за шест държави, а стойността им възлиза на 20 млрд. долара, което прави предстоящата оръжейна сделка най-голямата при управлението на Буш.
Доставките ще бъдат за Саудитска арабия, Обединените Арабски Емирства, Кувейт, Катар, Бахрейн и Оман, и ще включват ракети “въздух-въздух” и “умни” бомби със задаване на целта.

Междувременно конгресът на САЩ прие на първо четене законопроекта, предвиждащ разсекретяване на данните за бюджета на американското разузнаване, предаде РИА Новости.
“Не по-късно от 30 дни след завършването на финансовата година, която започва в края на септември, директорът на националната разузнавателна служба на САЩ е длъжен да обяви отпуснатите и утвърдени от конгреса за националната разузнавателна програма средства”, се казва в законопроекта за засилване на сигурността, одобрен с гласовете на 371 конгресмени. След окончателното приемане на нормативния акт, законът ще бъде изпратен на президента за утвърждаването му.
В законопроекта американските депутати включиха обаче възможността в случай на нужда американският президент да се намесва пряко в дейността по обявяване на бюджета на разузнаването. /Агенция”Фокус”/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   28.07.2007, 08:45
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003554848-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Изтребители от Втората световна война се сблъскаха по време на авиошоу в САЩ

Един човек е загинал, след като два самолета са сблъскаха по време на авиошоу в САЩ, предаде Fdlreporter.com. Самолетите P-51 Мустанг, които са се сблъскали, са били използвани по време на Втората световна война. Инцидентът е станал при приземяването на самолетите, които са участвали в традиционното авиошоу “Еървенчър” в Уисконсин. Единият от пилотите е загинал на място, а другият е с леки наранявания. Шоуто е било отложено.

Американските изтребители P-51 Mustang са разработени в началото на 40-те години. Те са смятани за едни от най-добрите изтребители на ВВС на САЩ по време на войната. Изнасяни са в много страни от Европа, Азия, Африка и Латинска Америка, всели са участие във войната в Корея и редица други въоръжени конфликти.

Екипажът е едночленен, теглото на празна машина е 3,5 тона.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   28.07.2007, 07:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003554657-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Boeing е разработил за НАСА нов самолет

Компанията Boeing и НАСА са представили прототип на нов автоматичен безпилотен научен самолет, притежаващ най-тихите и икономични за момента двигатели.

От американското космическо ведомство са съобщили, че за сега е изпитан 250-килограмов прототип на апарата. Експерименталният модел има крила с размах 7 метра и вече премина първите летателни изпитания, когато на 20 юли се вдигна на височина 2500 метра и престоя там около 30 минути, след което извърши меко кацане на летището на изследователския център на НАСА Драйден.
Контрола и управлението на X-48B Blended Wing Body се извършва от един оператор, намиращ се на земята.

Технически подробности за апарата Boeing и  НАСА не съобщават, но е известно, че новата машина е разработена от отбранителното предприятие Boeing Phantom Works.

Според думите на представител на НАСА, машината притежава нетипичен за самолета дизайн на крилата, който обаче трябва да подобри аеродинамиката на апарата.

В момента се провеждат лабораторни изпитания на още един модел  X-48B.

Още безпилотни летателни апарати

_____________________________________________________________________________________________________ 

   27.07.2007, 21:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003552939-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Съвместните военни учения на ШОС 

Предната група на Китай за съвместните антитерористични военни учения на Шанхайската организация за сътрудничество, днес замина за Русия със военен самолет Ил-76.

Групата на китайската армия е съставена от 106 души. Те ще се подготвят за разполагането на китайските военни части в Русия и ще обсъдят с руските си колеги подготовката на военните учения.

Китайските части за участие във съвместните военни учения на ШОС заминаха по три групи и ще пристигнат в определеното място на 2-ри и 3-ти август.

32 военни хеликоптери на Китайската народообвободителна армия също са в пълна готовност за военните учения. /Хъ-В/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   27.07.2007, 07:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003546696-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Пентагонът подписа с “Боинг” договора за изграждането на европейската система за ПРО

Пентагонът подписа с компанията “Боинг”, която е един от най-големите изпълнители на поръчките на американското военно ведомство, договор на стойност 80 милиона долара за началото на планирането и изграждането на третия позиционен район на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Източна Европа, предаде ИТАР-ТАСС.
Говорителят на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ Рик Ленър съобщи, че в съответствие с договора, “Боинг” се ангажира да сглоби 10 ракети-прехващачи и да ги достави до установките в базата в Полша. Също така, компанията ще изпълни и транспортирането на радара на системата от Маршаловите острови в Тихия Океан в Чехия, което трябва да стане през 2011 г.
По думите на Ленър, третият позиционен район на ПРО предлага наличието на още един подвижен радар, който може да бъде дислоциран в различни токи в зависимост от необходимостите на ситуацията.
Според настоящия план, Вашингтон иска да разположи 1-та ракета-прехващач в базата в Полша до края на 2011 г или началото на 2012 г., а останалите до края на 2013 г.
/
Фокус/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   26.07.2007, 17:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003542512-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

С-400 е успял да порази хиперзвукова и балистична цел

По време на изпитанията на полигона Капустин Яр в Астраханска  област ЗРК С-400 е успял да порази две сложни цели, съобщава РИА Новости, позовавайки се на заявление на командващият на войските на Командването със специално назначение генерал-полковник Юрий Соловьев.

Според неговите думи, една от целите е била хиперзвукова, летяща със скорост 2,8 километра в секунда, а втората е имитирала балистична ракета. Тя е била прехваната на височина 56 километра.

Стрелбите с ЗРК С-400 на полигона Капустин Яр се проведоха на 12 и 13 юли 2007 година, но резултатите не бяха съобщени веднага.

Провелият стрелби дивизион в началото на август 2007 година ще застъпи на бойно дежурство в градчето Електросталь край Москва.

____________________________________________________________________________________________________ 

   26.07.2007, 16:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003541848-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Кораби на НАТО ще заобиколят Африка

Отряд бойни кораби на ВМС на НАТО ще извършат поход около Африка, съобщава Defense Aerospace.

В състава на групировката ще влязат кораби от флотовете на САЩ, Канада, Германия, Дания, Холандия и Португалия. За командир на отряда е назначен контраадмирала от ВМС на САЩ Майк Мехон (Mike Mahon), а флагмански краб ще бъде американския крайцер  "Нормандия".

Плаването ще е около 12500 морски мили и ще се проведе през август-септември 2007 година. В края на август отрядът, получил обозначението SNMG 1 (Standing NATO Maritime Group 1), ще влезе в пристанището на Кейптаун. В този район ще се състоят и съвместни учения на НАТО и ВМС на ЮАР.

В края на плаването си отрядът ще се развърне в Индийския океан, близо до крайбрежието на Сомалия, където ще се осигуряват корабоплаването, хуманитарни операции и борба с пирати и контрабандисти. _____________________________________________________________________________________________________ 

   26.07.2007, 14:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003540477-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

  Пакистан успешно изпита ракета, която може да носи ядрена бойна глава

Пакистан проведе днес успешни изпитания на крилатата ракета „Бабур” /Хатф VІІ/, съобщават пакистанските телевизии, като се позовават на военни източници.
По данни на тези източници ракетата може с висока точност да поразява цели на разстояние до 700 км и да носи различни видове бойни глави, включително и ядрени. Това са вторите изпитания на ракетата „Бабур” за тази година. Предишните бяха проведени през март. „Бабур” е крилата ракета пакистанска разработка. Изпитанията по тази програма започнаха през 2005 г. Пакистанските медии съобщават, че за това време обсегът на ракетата се е увеличил от 500 на 700 км, значително е повишена точността на попадение. През тази година пакистанската армия изстреля в рамките на изпитания и балистичната ракета с далечен обсег „Шахин-2” /Хатф VІ/ и балистичната ракета с малък обсег „Адали” /Хатф ІІ/. Изпитанията Пакистан провежда в рамките на националната програма за модернизация на ракетното оръжие.
/БГНЕС/

Изпитания на ракетата - видео

_____________________________________________________________________________________________________ 

   26.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003538827-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия планира модернизация на бойните си машини БМП-2

Индия планира модернизация на бойните си машини, намиращи се на въоръжение в сухопътните войски на страната.

Според съобщение на "Дифенс ньюс", в програмата се планира да вземат участие индийските фирми "Махиндра енд Михиндра", "Тата моторс", "Форс моторс", "Ашок лейленд", "Маратиудиог" и "Кромптон Гривс". Чуждите компании са немската MTU, а също и непосочени до момента компании от Франция, Полша, Русия, Сингапур, Словакия и Великобритания.

Ако чужда компания спечели победа в тендера, тя трябва да инвестира в индийският ВПК 30% от стойността на контракта. Съглашението ще включва организацията и обслужването на техниката и доставката на резервни части за 15 годишен период, а също и обучение на индийските екипажи и технически специалисти.

Двигателите с мощност от 350 до 380 к.с. ще бъдат произведени от индийска компания в Авади, която е произвеждала до сега УТД-20. Двигателите трябва да са по-леки от 900 килограма и да работят в температурни граници от 30 до 55 градуса.  

Стойността на програмата за модернизация на БМП-2 възлиза на около 700 милиона долара. Срокът за реализиране на проекта е определен на 5 години. За сега количеството на подлежащите на модернизация машини не се съобщава.

В близко време МО на Индия планира да публикува условията на тендер за доставката на противотанкови управляеми ракети и системи за управление на огъня, предназначени за модернизираните БМП-2.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   25.07.2007, 22:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003536692-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Френски изтребители излетяха от "Ентърпрайз"

Френските палубни изтребители Rafale M успешно се приземиха и излетяха от американският самолетоносач, съобщи пресслужбата на ВМС на САЩ.

Самолетите от френската палубна авиация се приземиха на палубата на самолетоносача CVN-65 Enterprise, патрулиращ в Средиземно море и след като заредиха с гориво, извършиха успешно катапултно излитане. Те станаха първите френски машини, „гостували” на американски самолетоносач през последните шест години.

Изтребителите Rafale е многоцелеви самолет, ориентиран основно за водене на въздушни боеве. Максималното тегло на машината при излитане е  24,5 тона, максималната скорост е 2125 километра в час, а крейсерската скорост достига до 1110 километра в час. Бойният товар на самолета в най-тежкият вариант може да достигне до 9,5 тона.

______________________________________________________________________________________________________ 

   25.07.2007, 17:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003534762-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Великобритания ще заплати за самолетоносачите си четири милиарда фунта

Великобритания ще построи два самолетоносача за четири милиарда фунта стерлинги (8,2 милиарда долара), съобщава AFP.

Макар възникналите различия по въпроса за цената на бойните кораби, консорциум от три компании - BAE Systems, VT Group и Thales Group ще строят новите самолетоносачи за кралския флот.

Новите кораби трябва да влязат в строя в периода 2014-2016 години.

Стандартната водоизместимост на корабите ще бъде около 50 хиляди тона, а пълната – 64 хиляди тона. На всеки самолетоносач се планира да бъдат разположени авиокрила с по 32 изтребителя F-35B и 12-16 вертолета EH-101.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   25.07.2007, 12:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003532153-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВМС на САЩ разработват тежък атомен ракетен крайцер

Специалисти на американските ВМС са започнали разработка на тежък атомен ракетен крайцер (CGN-X), съобщава Navy Times.

Новият кораб с водоизместимост 25000 тона ще бъде снабден с ядрена енергетична установка с мощност по-голяма от 100 мегавата и трябва да стане основа на системата за ПРО на САЩ с морско базиране.

Освен това се планира да бъдат разработени и няколко по-малки по размери леки или ескортни крайцера (CG-X) за осигуряване на ПВО на авиационните ударни групировки.

Предполага се, че до 2030 година ВМС на САЩ ще разполагат с групировка от пет тежки и 14 леки крайцери. Тези кораби ще трябва да заменят 22 ракетни крайцера тип "Тикондерога", построени през 80-90-те години на миналия век.

В момента с тежки ракетни крайцери разполагат само ВМФ на Русия, в състава на които влизат два кораба от проект 1144 с водоизместимост от 24300 тона.

По-големите размери на крайцерите ще позволят на тях да бъдат разположени ракетни шахти с увеличена височина и диаметър за ракетите от ново поколение, които превъзхождат по размери използваните в момента от ВМС на САЩ модернизирани ЗУР Standard SM-3.

Според специалисти, новият крайцер ще бъде въоръжен и с артилерийско въоръжение с калибър 155-203 милиметра, противокорабно и противолодъчно ракетно въоръжение.

Още крайцери

_____________________________________________________________________________________________________ 

   24.07.2007, 17:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003524895-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Синева" бе приета на въоръжение във ВМФ на Русия

Владимир Путин е подписал указ за приемането на въоръжение във ВМФ на Русия на ракетния комплекс "Синева", съобщава пресслужбата на Федералната космическа агенция.

Комплекс е предназначен за въоръжаване на модернизираните ракетни подводници от проект 667БДРМ построени през 80-те години. Изпитанията на комплекса завършиха през 2004 година, а в момента се монтират на подводниците, преминаващи през капитален ремонт.

В състава на комплекса влизат течногоривните ракети РСМ-54 с по десет ядрени глави с повишена точност, способни да преодоляват противоракетната отбрана на противника.

На 6 август 1991 година в 21 ч. и 07 минути са проведени уникални и единствени за сега в света изпитания. Извършен е залпов пуск на пълен боекомплект (16) ракети РСМ-54 от подводно положение на подводницата "Новомосковск" (командир С. В. Егоров).

Още морски балистични ракети

_____________________________________________________________________________________________________ 

   24.07.2007, 09:50
Изображението „http://images18.snimka.bg/003520975-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Япония планира да започне разработка на собствени "невидими" изтребители от пето поколение

Вестник „Йомиури” съобщава днес, че министерството на отбраната на страната е решило да включи в проектобюджета разходи за производството на експериментален модел военен самолет, предназначен за изпитания на технологията „Стелт”. Тя прави изтребителите незабележими на екраните на радарите. Моделът няма да бъде снабден с радари и оръжия, затова по размери ще отстъпва на американските аналози.

Предполага се, че за създаването му ще са нужни около 10 години и няколкостотин милиона долара. Същевременно според мнението на специалистите за момента не е ясно дали изготвянето на прототип ще бъде последвано от реално производство на най-новите бойни самолети. /БГНЕС/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   23.07.2007, 16:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003514904-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия ще вземе от Русия два морски патрулни самолета

Индия смята да попълни парка на морските си патрулни самолети  Ил-38, съобщава Defencetalk.

За възможността за закупуване от индийския флот на два модернизирани самолета от този тип съобщи пред журналисти главнокомандващият на индийските ВМС адмирал Арун Пракаш, намиращ се в момента на визита в Москва.

ВМС на Индия искат да допълнят към намиращите се на въоръжение пет Ил-38 още два самолета, оборудвани със съвременно оборудване за търсене на надводни и подводни цели и способни да носят разнообразно въоръжение, включително и противокорабни ракети.

Ако контрактът бъде подписан, самолетите могат да бъдат доставени в Индия още следващата година.

____________________________________________________________________________________________________ 

   23.07.2007, 11:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003512034-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Военен пилот загина, а друг беше ранен при самолетна експлозия на остров Ява

Военен самолет на Военновъздушните сили на Източна Ява се взриви, в резултат на което загина един пилот, а друг е ранен, съобщава индонезийската информационна агенция Антара.

Самолетът, модел Bronco OV-10 е паднал в близост до военната база Абдулрахман Салех, област Маланг.

Един от пилотите се е спасил, скачайки с парашут. /Агенция "Фокус"/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   22.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003501713-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия обявява нов конкурс

Сухопътните войски на Индия отново обявяват тендер. Сега те планират да закупят партия от 200 миниатюрни БЛА (безпилотни летателни апарати), които да бъдат използвани в планинските райони на Кашмир и гористите местности в североизточната част на страната. Конкурсните изпитания са планирани да започнат след месец.

Сега на въоръжение в индийските сухопътни войски се намират около 200 БЛА. Това са преди всичко произведените от израелската компания IAI -  Searcher 1, Searcher 2 и Heron. По всяка вероятност, именно Израел и ще получи новата поръчка, тъй като той плътно си сътрудничи в тази сфера с индийската компания HAL и е готов да изпълни много условия на своите партньори. Освен това израелските БЛА широко се използват при различни бойни действия и са доказали техническите си характеристики.

____________________________________________________________________________________________________ 

   21.07.2007, 11:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003494816-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Изтребител на ВВС на Южна Корея се е разбил

Изтребител на ВВС на Южна Корея се е разбил, предполага се че двамата пилоти са загинали, предаде РИА Новости.

Самолетът KF-16 е паднал в морето, след като излетял от базата в град Сеосан, намиращ се на около 150 км южно от столицата Сеул. Причините за инцидента се изясняват.

На въоръжение в южнокорейските военновъздушни сили се намират 130 изтребителя модел KF-16, представляващ южнокорейска модификация на американския F-16. /Агенция "Фокус"/

Още  изтребители
_____________________________________________________________________________________________________ 

   21.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003494249-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Турция ще произвежда южнокорейски танкове ХК2 

Разположената в Сеул компания Rotem е била избрана от турското правителство като партньор на турската Otokar по проект свързан с производството на 250 турски танка от ново поколение, съобщава Army Guide.

Представител на южнокорейската компания e потвърдил, че конструкцията на танка ХК2 е убедила турците да сключат контракт с Rotem, а не с немската фирма Krauss Maffei Wegmann (KMW), която смяташе да бъде основен изпълнител на проекта.

По-рано се съобщаваше, че компанията Rotem предлага да предаде технологията на производство, а KMW е предлагала съвместно производство.

Компанията Rotem е разработила танка ХК2 съвместно с южнокорейската държавна Агенция за отбранителни разработки (Agency for Defence Development – ADD). Първият етап на проекта включва работа заедно с компанията Otokar по разработката и производството на четири танка ХК2. Стойността на този етап възлиза на 500 млн. долара.

Предполага се, че първите танкове трябва да бъдат приети на въоръжение в турската армия през 2012 година.

ХК2 е разработван от ADD и Rotem в продължение на пет години и официално бе представен през март 2007 г. През 2009 година е планирано да започне производството му за нуждите на южнокорейската армия. До 2011 г. ХК2 трябва да заменят намиращите в южнокорейската армия остарели американски танкове М47/М48.

ХК2 е прототип на новият основен боен танк на въоръжените сили на Южна Корея и има тегло от 55 т. Предшественик на XK2 (eXperimental K2) Black Panther (Черна пантера) се явява намиращия се в момента на въоръжение танк К1. Машината е въоръжена с 120 мм скорострелно гладкоцевно оръдие с автомат за зареждане и с активна система за защита.

Танкът е оптимизиран за водене на бойни действия в равнинни и планински условия. След монтиране на съответното оборудване XK2 може да преодолява водни прегради с дълбочина до 4,1 метра.

Дължината на бойната машина е 7,5 м ( без оръдието), ширината е 3,6 м, а височината  – 2,5 м. Екипажът се състои от 3 човека  (командир, оператор на въоръжението и механик-водач).

В момента Южна Корея предлага на международният оръжеен пазар доста собствени разработки, като ХК2, свръхзвуковия учебно-тренировъчен реактивен самолет Т-50, учебно-тренировъчния самолет КТ-1 и самоходната артилерийска установка К-9. Предвижда се през 2007 година Южна Корея да увеличи военните продажби с 34% и да достигнат 342 млн. долара (през 2006 г. – 255 млн. долара).

_____________________________________________________________________________________________________ 

   20.07.2007, 17:30
 Изображението „http://images15.snimka.bg/002505381-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

"Невидимките" B-2 ще получат свръхмощна противобункерна бомба

Невидимите бомбардировачи B-2 на американските ВВС ще бъдат въоръжени със свръхмощна бомба за поразяване на силно защитени обекти, съобщава Defencetalk.

Супербомбата представлява снаряд с дължина по-голяма от 6 метра и може да бъде вдигната само с помощта на кран. Самолетите ще могат да използват боеприпас с тегло 30 хиляди фунта (13,6 тона), натъпкан с 5300 фунта (2,4 тона) взривно вещество, което превишава 10 пъти мощността на намиращите се в момента на въоръжение „бункерни” бомби  BLU-109. Бомбата е с изключително здрав корпус и ще може да пробива стоманени прегради с дебелина повече от шест метра или значително по-големи слоеве на железобетонни фортификационни конструкции или скални масиви. Бомбата е получила името Massive Ordnance Penetrator (MOP). MOP  е управляема, използвайки системата за глобално позициониране GPS.

Бомбардировачите B-2 ще могат да носят до два такива боеприпаса едновременно, по един във всеки бомбов отсек.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   20.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003490495-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Най-новият британски есминец излезе на първо плаване 

Новият есминец на Кралския флот "Дерин" излезе на първо плаване по река Клайд, съобщава Defencetalk.

Главния кораб по проект 45 беше спуснат на вода през февруари 2006 година.  Кръстница на кораба стана принцеса София, графиня Ессекска. В момента корабът се достроява на вода, като въвеждането на есминеца в строя се очаква да стане през 2008-9 години.

Стандартната водоизместимост на есминеца е 5800, пълната - 7300 тона, дължината е 152,4 метра, ширината - 21 метра, а газенето - 5,7 метра. Скоростта при пълен ход достига 29 възла, а далечината на плаване при 18 възлов ход е седем хиляди морски мили.

Корабът е въоръжен със 114-милиметрова универсална артилерийска установка, осем ракети "Харпун", вертикална пускова установка за 48 зенитни ракети Aster 15/30, два зенитни автомата и противолодъчни торпедни апарати. Освен това на есминеца може да бъде базиран и вертолет.

Много специалисти посочват главния кораб от проект 45 като "най-съвършеният есминец в света", отчитайки, че той превъзхожда американските и японските кораби от клас "Иджис". Британският флот планира да получи шест кораба от този клас.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   19.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003482267-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Модернизираните Су-27 тръгват на лов за радари

Според информация на сайта Лента.Ру получена от осведомени източници, модернизираните изтребители Су-27СМ на Далекоизточният военен окръг са получили на въоръжение противорадиолокационни ракети  Х-31П.

Новото въоръжение на изтребителите е било демонстрирано по време на ученията на ВВС на Русия "Крыло-2007", проведени край Хабаровск от 10 до 12 юли 2007 г. Модернизираните машини, влизащи в състава на 23-ти изтребителен авиополк, са в състояние да използват различни типове съвременни управляеми боеприпаси с които да поразяват различни въздушни и наземни цели на разстояние до 300-400 километра.

Ракетите X-31П са предназначени за унищожаване на радиолокационни станции на дистанция 15-110 километра. Максималната скорост на ракетата е 3600 километра в час, теглото на бойната част е 90 килограма, а вероятното отклонение от целта - 5-7 метра.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   19.07.2007, 12:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003479687-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Серийното производство на Ми-38 ще започне през 2009 година 

Серийното производство на вертолетите Ми-38 ще започне в Казанският вертолетен завод(КВЗ) през 2009-10 години, съобщава сайта на "Роспром".

Изпитанията на новият руски многоцелеви вертолет започнаха през 2004 година. През 2008 г. Ми-38 трябва да бъде сертифициран към нормите за летателна годност АП-29. Създаването на вертолета струва около 2 милиарда рубли, от които 800 милиона са средства от федералния резерв, а останалите са средства на КВЗ, Московският вертолетен завод Мил, компаниите "Транзас" и Pratt&Whitney.

МИ-38 е многоцелеви вертолет от среден клас. Максималното тегло на машината при излитане превишава 15 тона, а товароподемността му е 5 тона при товар в кабината или 6 тона на външни подвески. Стойността на базов вариант на Ми-38 е 12 милиона долара. Скоростта на машината достига до 325 километра в час, а радиусът на действие с крейсерска скорост е от 300 до 600 километра в зависимост от товара. За износ Ми-38 се планира да бъде с двигатели Pratt&Whitney PW-127, производството на които ще започне в Русия.

Машината е окомплектована с пилотажно-навигационен комплекс, позволяващ експлоатация на вертолета по всяко време на денонощието и в сложни метеорологични условия. Ми-38 трябва да замени намиращите се в гражданските компании и въоръжени сили вертолети тип Ми-8/17/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   19.07.2007, 08:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003478231-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

US-безпилотни самолети в Афганистан и Ирак 

Съединените щати ще въведат скоро на въоръжение в Афганистан и Ирак първите си ударни ескадрили от най-новите самолети роботи "Рийпър", за да ги използват при бойни действия срещу Ал Каида и талибаните. Това съобщава британският в. "Дейли телеграф".
Изданието отбелязва, че това ще са първите ударни ескадрили от безпилотни самолети в света.
По-рано американските въоръжени сили използваха безпилотни самолети за разузнаване и нанасяне на единични удари по конкретни цели. Сега обаче те въвеждат на въоръжение новия вид самолети роботи, с които могат да бъдат провеждани мащабни щурмови операции.
"Рийпър" достигат 16 метра на дължина. Самолетите са в състояние да носят до тон и половина муниции, включително ракети с повишена точност, снабдени със система за спътниково насочване.
"Рийпър" ще бъдат управлявани от специален компютърен център, намиращ се на близо 10 хиляди километра от зоните на бойните действия - в американския щат Невада. Маршрутът на полетите им и нанасянето на удари ще бъдат направлявани чрез военен спътник.
Според "Дейли телеграф" американското военно командване се надява, че самолетите роботи ще позволят да бъде намален броят на традиционните бойни машини, използвани в Ирак и Афганистан. /Монитор/ 

_____________________________________________________________________________________________________ 

   18.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003474224-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия ще изстреля в космоса израелски шпионски спътник

Индия ще изстреля израелски разузнавателен спътник, съобщава The Times of India.

Спътникът с тегло 260 килограма и името TechSar, ще бъде изведен на орбита с помощта на индийската ракета PSLV, изстреляна от космодрума Шрихарикота в щата Андхра-Прадеш. Спътникът е разработен от израелските специалисти и ще стане първият израелски апарат, снабден с радар с висока разделителна способност, позволяваща да се различават малогабаритни обекти на повърхността на земята.

Според информацията, официалните източници от индийската агенция за космически изследвания (ISRO) отказват да коментират предстоящия пуск.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   17.07.2007, 16:30
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003465241-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Тайланд купува шведски изтребители

Правителството на Тайланд е взело решение за покупката на шведски изтребители "Грипен", съобщава Defensenews.

ВВС на Тайланд планират да получат шест изтребителя JAS-39 за около 450 милиона долара. В перспектива е възможно обема на доставката да се увеличи до 20 самолета.

Максималното тегло при излитане на машината JAS-39 е 13 тона, максималната скорост на полета достига до 2125 километра в час, радиусът на действие в зависимост от височината на полета, скоростта и бойния товар е в границите от 300 до 800 километра. Самолетът може да носи до 6 тона боен товар. Бомбите и ракетите се разполагат на седем външни подвески.

В състава на тайландските ВВС нови изтребители трябва да заместят остарелите машини F-5 и F-16 произведени през 70-те години. Окончателно решение за избора на модела самолет който ще ги замени ще не е взето. Като възможна алтернатива на шведските самолети се разглеждат изтребителите Су-30, "Рафал", F/A-18, и F-16 от последните серии. Възможно е правителството на Тайланд да вземе решение за създаване на смесен изтребителен парк.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   17.07.2007, 16:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003465099-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

НАТО обеща да охранява балтийското небе до 2011 година 

НАТО планира през 2011 г. да преразгледа въпроса за охрана на въздушното пространство над балтийските страни, което в момента се охранява от изтребители на алианса. Това, според РИА Новости, е заявил председателят на военния комитет на НАТО Реймонд Хено (Raymond Henault).

До тогава, според Хено, Естония, Латвия и Литва могат както до сега да разчитат на помощта на съюзниците по въпросите за въздушното патрулиране. Той е посъветвал републиките своевременно да вземат необходимите мерки, за да може в посоченият срок да вземат въздушното си пространство под собствен контрол.

От 2004 година небето на прибалтийските държави се охранява от съюзници от НАТО, понеже те самите не разполагат с необходимата за това военна техника. Изтребители на страните от алианса по график носят дежурство на литовската база Зокняй, сменяйки се на всеки четири месеца. В момента там са дислоцирани четири френски самолета Mirage 2000.

Мисията на НАТО трябваше да завърши през 2007 година, но представители на военното ръководство на Литва, Латвия и Естония през април се обърнаха към НАТО с молба за удължаване на този срок до 2018 година, когато бюджетът на републиките, както се очаква, ще може да поеме разходите за поддържането на необходимата бойна техника.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   16.07.2007, 17:10
Изображението „http://images18.snimka.bg/003455949-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия и Израел разработват зенитна ракета

Индия и Израел имат намерение да разработят съвместен проект на зенитна управляема ракета със среден обсег на действие, съобщава Defense-Aerospace.

Перспективната ракета, предназначена за противовъздушна и противоракетна отбрана на театъра на военни действия, трябва да има обсег на действие до 70 километра. Стойността на разработката ще бъде около 2,5 милиарда долара.

Детайли от техническото задание като таван, максимално претоварване, тегло и тип на бойната част, тип на системата за насочване и време на работа на двигателя за сега не се съобщават.

Разработката на ракетата трябва да продължи от три до пет години. Предполага се, че новите ЗРК, ще заменят намиращите се на въоръжение в индийските въоръжени сили съветски комплекси С-125, произведени през 60-те години.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   16.07.2007, 16:55
Изображението „http://images18.snimka.bg/003455898-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Руски радиолюбители са подслушали радиомрежи на НАТО

Руски радиолюбители са успели да прехванат радиограми на военноморските и военновъздушните сили на НАТО. Разпечатка на радиограмите те са публикували във форума си.

В прехванатите радиограми се съдържа голям обем информация, включително планове за организация на радиосвръзката в тактически звена, съдържание за времето и продължителността на свързочните сеанси, а също работните честоти и позивни, използвани в тактическите мрежи, сигналите за тревога и привеждане в различни степени на бойна готовност.

Освен това, били са прехванати сигнали използвани при тактическо маневриране и организация на съвместни плавания в състава на оперативни съединения, планове за използване на свръзката Link 11, позивните на кореспондентите и цифровите блокове за обозначаване на целите, използването на оръжието и реда за докладване на състоянието на различни запаси въоръжения, взаимодействието с тактическата авиация и самолетите за ДРЛО, системата за организиране на борбата с подводници и др.

В ефира е била зафиксирана работата на радиостанции на различни бойни кораби на британския флот и военни бази на НАТО. Според мнение на специалисти, по вина на обслужващия персонал, разговорите са се водили на открит текст без използване на засекретяващи устройства,

Още за електронното разузнаване

_____________________________________________________________________________________________________ 

   16.07.2007, 13:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003453564-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

В източна Англия завършиха учения на индийските и британските ВВС

ВВС на Индия и Великобритания направиха разбор на проведените съвместни учения, съобщава Defencetalk.

Маневрите "Indra Dhanush 07" завършиха миналата седмица в авиобазата Веддингтон в Линколншир. От английска страна в учебните боеве са били задействани многоцелеви изтребители Tornado F3 от 25-та ескадрила и EF-2000 Typhoon от 17-та ескадрила на британските ВВС. Техни противници бяха шест изтребителя Су-30МКИ от 43-та ескадрила на индийските ВВС.

Засега резултатите от учебните схватки не се съобщават, но двете страни са останали доволни от полученият опит. "Това е фантастичен опит", - е заявил пред журналисти лейтенанта от 25-та британска ескадрила Дейвид Гриффитс. "Аз за първи път участвам в маневри с пилоти от други страни и успях да се запозная с тяхната тактика и особености на бойното използване на самолетите", - е казал той.

По време на ученията, освен въздушните боеве между индийските и британските изтребители, страните са отработвали и съвместно маневриране и изпълнение на бойни задачи.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   15.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003442752-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

СААБ избра F414G

„Дженеръл Илектрик Авиейшън” (GE Aviation) и „Волво Аеро” (Volvo Aero Corporation) ще работят съвместно по новия реактивен двигател F414G за програмата „Грипен Демо”, съобщава сайта на Gripen.
Двигателят F414G, избран от СААБ за изтребителя „Грипен”, използва подобна конструкция като известния двигател F414-GE-400, който задвижва изтребителя F/A-18 „Супер хорнет”, с малки промени в алтернатора (за по-голяма мощ на самолета) и модифициран софтуеър за пълен дигитален контрол за по-добро функциониране. Двигателят F414 има тяга над 96 килотона.
Tези двигатели съчетават съвременната технология с доказана надеждност, ремонтопригодност и експлоатация на своите предшественици F404, като същевременно осигуряват 35% повече тяга. С близо 750 000 летателни часа и 700 двигателя в експлоатация, F414 продължава да надвишава стандартите на американските ВМС за надеждност.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   14.07.2007, 11:20
Изображението „http://images18.snimka.bg/003435901-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Русия преустанови действието на ДОВСЕ и свързаните с него договори

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за преустановяване на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и свързаните с него международни договори, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл.
В указа на руския президент се посочва:
1.Във връзка с изключителни обстоятелства, отнасящи се до съдържанието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г., засягащи сигурността на Русия и изискващи неотложни мерки, постановявам:
В съответствие с член 4, алинея 37 от Федералния закон от 15 юли 1995 г. № 101-ФЗ “За международните договори на Руската Федерация” да се преустанови действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, подписан в Париж на 19 ноември 1990 г., свързаните с него споразумения за максимални нива на наличие на обикновено въоръжение и техника в България, Унгария, Полша, Румъния, СССР, Чехословашката република във връзка с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, подписан в Будапеща на 3 ноември 1990 г., и Документа, съгласуван от страните от ДОВСЕ от 19 ноември от 1999 г., който е приложение към заключителния документ от първата конференция за разглеждане на действията на ДОВСЕ и Заключителния акт от преговори за числеността на личния състав (Виена, 15-31 май 1996 г.), след 150 от датата на получаване на уведомленията, указани във втора точка от настоящия Указ.
2. Министерство на външните работи на Руската Федерация да изпрати на депозитарите на международните договорите от точка първа на настоящия указ, и на държавите-участнички уведомления за преустановяването на действието на тези договори.
3. Настоящият Указ влиза в сила от деня на неговото подписване.
/Агенция "Фокус"
/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   14.07.2007, 09:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003435356-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Компанията Taser е разработила боеприпас с микропроцесор

Американската компания Taser, известна с разработката и производството на нелетални видове оръжия, е заявила, че е  изобретила нов вид нелетален боеприпас.

Става въпрос за високотехнологичното устройство XREP, което се  изстрелва автономно и има интелектуална система за управление. Боеприпасите XREP могат да се използват от щатните седемзарядни пушки-помпи, намиращи се на въоръжение в полицията на САЩ. Далечината на поразяване достига до 90 метра.

За подобряване на балистиката след изстрела от корпуса на XREP излизат стабилизатори, гарантиращи стабилност и точност на полета. При попадане в целта намиращите се в носовата част електроди трябва да проникнат в кожата на нарушителя, след което вградения акумулатор и процесор създават повтарящи се високоволтови импулси с честота 20 Хц, имащи кратко парализиращо въздействие.

Специалистите от Taser твърдят, че след попадение на XREP, полицейските органи имат 20 секунди за безопасно задържане на нарушителя.

Производството на новото оръжие е планирано да започне през 2008 година, като стойността на всеки боеприпас ще бъде около 100 долара.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   14.07.2007, 08:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003435335-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

До Нова година на въоръжение в руските РВСН ще има 48 шахтни ракети "Тополь-М"

До края на 2007 година на въоръжение в ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) ще се намират 48 ракети "Тополь-М" с шахтно базиране, съобщава АРМС-ТАСС.

"В момента с ракетни комплекси "Тополь-М" са превъоръжени пет ракетни полка на Татищевската ракетна дивизия, - е съобщил представител на службата за информация на РВСН. – През тази година в тази дивизия ще бъдат завършени работите по превъоръжаването на още четири ШПУ". До 2010 година с ракети от този тип ще бъде превъоръжен още един полк на Татищевската ракетна дивизия.

До 2015 година РВСН трябва да получат няколко десетки шахтни пускови установки, снабдени с ракети "Тополь-М" и около 50 ракети от този тип в състава на мобилните ракетни комплекси. Мобилните ракетни комплекси в момента постъпват на въоръжение в Тейковската ракетна дивизия.

_____________________________________________________________________________________________________ 

 13.07.2007, 21:00
Изображението „http://images14.snimka.bg/002467544-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Антитерористични военни маневри за сигурността по време на Олимпиада 2008 

Както съобщи агенция Синхуа, на 13-ти този месец в Китай се проведе антитерористично военно учение по море. Над 800 военнослужещи и 27 кораба участваха в учението.

Военното учение се проведе в близост до морския район, където се намира Ветроходният олимпийски център на град Циндао, провинция Шандън. Това е подготовка за Олимпийските игри през 2008 г.

На 8-ми август 2008 г. ще започнат Пекинските олимпийски игри, а състезанията по ветроходство обхващат 9 класа и 11 дисциплини.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   13.07.2007, 16:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003430657-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Руски сериен С-400 успешно е провел първите си бойни стрелби

На полигона Капустин Яр в Астраханска област са се провели първите бойни стрелби със сериен зенитноракетен комплекс C-400 "Триумф", съобщава ИТАР-ТАСС.

Според думите на началникът за връзки с обществеността на военновъздушните сили на Русия полковник Дробъшевски, стрелбите, които са се провели на 12 и 13 юли, са завършили успешно.

"Бойните стрелби са проведени от разчет на полка, който в близко време ще застъпи на бойно дежурство в Московска област с тази зенитноракетна система", - е добавил полковникът.

Още зенитноракетни системи

_____________________________________________________________________________________________________ 

   12.07.2007, 20:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003424256-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Дания е получила последния "Супер Херкулес"

Корпорацията Lockheed Martin е доставила на датските военновъздушни сили четвърти самолет C-130J Super Hercules, съобщава Defencetalk.

Самолетите от този тип се използват от датските ВВС за превоз на хора и товари по време на мироопазващи и контратерористични операции в различни райони на планетата, включително Близкия Изток и Африка. Освен това, тези транспортни самолети снабдяват датските военни бази в Гренландия.

C-130J Super Hercules е последната версия на известния военнотранспортен самолет, създаден в средата на 50-те години на миналия век. От предните модификации "Супер Херкулес" се отличава с използването на винтовентилаторни двигатели с повишена икономичност, радар от ново поколение и пилотска кабина, оборудвана с многофункционални индикатори.

Още транспортни самолети

_____________________________________________________________________________________________________  

   11.07.2007, 18:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003415723-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Американски ракети летят с руски двигатели

Договор за доставка на САЩ на поредната партия руски двигатели РД-180 за американските ракети "Атлас-5" ще бъде подписан през септември. Това е заявил днес на пресконференция в ИТАР-ТАСС първият заместник на генералния директор на НПО "Энергомаш" Владимир Чванов. "Ние вече доставихме на САЩ 41 двигателя и сега се работи по новия контракт, по всяка вероятност ще доставим още 16 двигателя", - уточнява той.
Чванов е напомнил, че през 1995 година "Энергомаш" заедно с партньори от "Пратт енд Уитни" са спечелили тендер за производството на повече от 100 двигателя за американските ракети-носители "Атлас". През септември е планирано "подписването на меморандум за цялата партида - 103 двигателя и сключването на контракт за следваща доставка".
Разглежда се и въпроса за лицензно производство на РД-180 на територията на САЩ, но по различни причини за сега окончателно решение не е взето.

През април 2006 година властите в САЩ обявиха, че са готови да лицензират сделката, свързана с „производството в Русия и САЩ на двукамерни двигатели РД-180 за ракетите-носители "Атлас".

РД-180 в продължение на много години удържа водеща позиция на световния пазар. Двигателят е с тегло 5330 кг, височина 3,58 м и диаметър 3,2 м и работи с кислородно-керосиново гориво. В рамките на руско-американския контракт вече 15 двигателя успешно са извели в космоса ракети "Атлас" с различни космически апарати.

______________________________________________________________________________________________________ 

   11.07.2007, 17:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003415381-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ започнаха да доставят на Пакистан изтребители F-16

САЩ започнаха доставките за Пакистан на изтребители F-16, съобщава пресслужбата на пакистанските ВВС.

Според пресслужбата, първите два изтребителя са пристигнали от САЩ в авиобазата Саргодха (Sargodha), където се е състояла тържествената церемония по предаването на самолетите на пакистанската страна.

Според съобщението, в церемонията е участвал маршала на ВВС на Пакистан Танвир Мехмуд Ахмед (Tanvir Mehmood Ahmed) и други висши представители на авиационното командване. Танвир е заявил, че до средата на следващата година Пакистан ще получи още десет машини F-16.

Пакистанската преса съобщава, че Пакистан смята да закупи повече от 40 самолета от този тип.

САЩ се съгласиха да продадат на Пакистан нови самолети през пролетта на 2005 година, след близо 20 годишен скандал, свързан с тези изтребители.

_____________________________________________________________________________________________________ 

Изображението „http://images18.snimka.bg/003412993-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Международна изложба на технически средства  "Отбрана и защита-2007"

11.07 – 14.07.2007 г., Нижний Тагил, Русия

_____________________________________________________________________________________________________ 

    10.07.2007, 22:30
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003409442-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Шеф на африканското командване на САЩ стана генерал Уйлям Вард

Президентът на САЩ Джордж Буш назначи генерал – лейтенант Уйлям Вард (William Ward) за началник на новосъздаденото африканско командване на САЩ, съобщава пресслужбата на американското военно ведомство.

"До заемането на новия си пост Вард бе заместник на командващия на европейското командване на САЩ. Африканското командване отначало ще бъде подчинено на европейското командване, а в края на 2008 финансова година то ще стане напълно самостоятелно", - съобщават от пресслужбата.

Според американските военни, командването се създава с цел да помогне за стабилизацията на обстановката в африканските страни, осигуряването на мира и безопасността.

"Освен това, командването ще координира работата на Пентагона при поддръжка на правителствени програми на САЩ в Африка в областта на дипломацията и развитието", - отбелязва пресслужбата на военното ведомство.

______________________________________________________________________________________________________ 

   10.07.2007, 18:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003407721-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ ще защитят Вашингтон и Бостън от крилати ракети

През 2008 година на източното крайбрежие на САЩ ще бъде развърната система за противовъздушна отбрана за защита от възможни атаки с крилати ракети, съобщава Reuters.

Системата, която ще струва няколко милиарда долара, трябва да може да защити района между Вашингтон и Бостън – един от най-гъсто населените и икономически развити райони на САЩ.

Като основен противник за новият район за защита се разглеждат дозвуковите ниско летящи високоточни крилати ракети от типа на американските "Томахоук" и руските "Гранат" и "Клаб-С". Като причина за създаването на района се посочва разпространението във военноморските сили на различни държави на съвременни подводници, способни да изстрелват крилати ракети през торпедните си апарати.

За средствата за ПВО, които се планира да се използват в новата система, за сега нищо не се съобщава. Изхождайки от наличните в САЩ комплекси, може да се предположи, че като основно въоръжение в системата ще се използват зенитно ракетните комплекси Patriot PAC-3, способни да се борят с ниско летящи цели.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   10.07.2007, 16:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003406419-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Северният флот провежда съвместни учения с ВВС

В Северният флот на Русия започнаха командно щабни учения в които вземат участие и бомбардировачи Ту-22М3, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

Самолети на морската ракетоносна авиация ще проведат стрелби с противокорабни ракети в акваторията на Баренцово море. Освен Ту-22М3 в маневрите ще бъдат задействани изтребители Су-27, МиГ-29 и фронтовите бомбардировачи Су-24.

Самолетите ще отработват въпроси по взаимодействието с брегови подразделения и корабите на флота, а също и играят ролята ма „условен противник” за подразделенията за ПВО на Северният флот.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   10.07.2007, 08:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003402818-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

През есента САЩ планират серия летателни изпитания на своята ПРО

Агенцията за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ планира да проведе серия летателни изпитания през есента на тази година, съобщава в интервю за РИА Новости представителката на агенцията Пем Роджерс.

"През лятото полетни изпитания няма да се провеждат, ние планираме само наземни такива. През есента ще се проведат няколко летателни изпитания", - е заявила Роджерс, без да уточнява какви точно изпитания ще се провеждат.

Пак според съобщение на РИА Новости, друг представител на агенцията за ПРО на САЩ (Рик Ленер) заявява, че през септември освен по-рано планираните тестове, ще се проведат изпитания и на противоракета с наземно базиране, които не се състояха на 25 май.

Според неговите думи, през май от базата на ВВС Ванденберг в Калифорния противоракетата не била изстреляна, понеже мишената, изстреляна от базата Кодиак в Аляска, не е успяла да набере необходимата за изпитанията височина.

Ленер е отбелязал, че неуспешния тест ще се проведе тогава, когато бъде изработена нова ракетна мишена.

От 2001 година САЩ е осъществила повече от 25 успешни прехвата на мишени от противоракетната система на ПРО, седем от изпитанията са били неуспешни.

Още за ПРО

_____________________________________________________________________________________________________ 

   09.07.2007, 13:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003394464-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Русия ще строи на тихоокеанското крайбрежие нова база за атомните си подводници

В Камчатка ще бъде построена база за разполагане на ракетните подводници от ново поколение, съобщава РИА Новости.

Най-новата ракетна подводница "Юрий Долгорукий" и следващите след нея две субмарини от така наречената "княжеска серия" ще заменят в състава на Тихоокеанския флот остарелите ракетоносци от проект 667БДР "Кальмар", построени през 70-80-те години, които се планира да бъдат изведени от състава на ВМС в близките години.

За базиране на подводниците от нов тип в Камчатка се планира да бъде оборудвана нова база на подводните сили на флота. Базата ще бъде построена в град Вилючинск и ще бъде оборудвана с цялата необходима инфраструктура за поддържане на боеспособността на подводниците и живота на екипажите и членовете на техните семейства.

Руските ВМС планират до 2017 година да получат осем ракетоносци от проект 955. Първите три подводници трябва да влязат в състава на флота до 2010 година.

Още за подводниците

_____________________________________________________________________________________________________ 

   07.07.2007, 16:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003377308-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Германски безпилотен разузнавателен апарат

Отбранително подразделение на германската компания Rheinmetall съвместно с фирмата Israel Aerospace Industries (IAI) разработват за  Бундесвера нова разузнавателно – ударна система на базата на безпилотни разузнавателни апарати. Съответните документи и договор между компаниите са били подписани от представители на отбранителните ведомства на Германия и Израел по време на авиосалона в Ле Бурже.

Новата система се нарича WABEP. Rheinmetall ще разработва нейните разузнавателни елементи. Безпилотния разузнавателен апарат KZO ще води разузнаване в реално време, като ще предава информацията за оперативната обстановка на наземни станции. Ударните задачи ще се изпълняват от друг безпилотен апарат LM, който ще бъде разработен в Израел. KZO, LM и наземните станции ще бъдат обединени в единна мрежа с открита инфраструктура, което позволява при необходимост тя да се допълва с нови елементи.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   06.07.2007, 17:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003371206-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Планинските бригади ще получат коне вместо магарета

Руските планински бригади в северен Кавказ ще получат товарни коне, съобщава РИА Новости

Новите съединения на руската армия, дислоцирани в Ботлихе (Дагестан) и Зеленчукская (Карачаево - Черкесия), ще получат по стотина товарни животни. За конете за създадени ветеринарни пунктове и е закупено необходимото снаряжение. Конете ще се използват за транспортиране на оръжие и боеприпаси в трудните планински условия.

В състава на планинските бригади конете ще постъпят вместо планираните по-рано магарета. "Магаретата са доста своенравни и с чувствителна нервна система, което може да доведе до неизпълнение на бойната задача", - заявява началникът на ветеринарно – медицинската служба на ВС на Русия Юрий Боев.

____________________________________________________________________________________________________ 

   05.07.2007, 22:40
Изображението „http://images18.snimka.bg/003365005-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Канада ще изразходва три милиарда долара за модернизация на ВМС

Премиер-министърът на Канада Стивен Харпер е съобщил за намерението да се отделят 3,1 милиарда канадски долара (2,9 милиарда американски долара) за модернизацията на 12 фрегати от клас "Халифакс", намиращи се на въоръжение във ВМС на страната, съобщава The National Post. Съответната програма е разчетена за периода от 2010 по 2017 г.

Според думите на премиера, след модернизацията корабите ще станат значителни по-мощни. Фрегатите, според Харпер, ще се превърнат в „плаващи командни пунктове”. По този начин, канадските кораби, които са задействани в международни операции, ще могат да координират действията на другите участници, е добавил главата на канадското правителство.

Тази програма ще повлияе положително на канадското корабостроене. Поръчките за преоборудване на корабите ще се изпълняват от местни компании.

Още за военноморските сили

____________________________________________________________________________________________________ 

   05.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003362182-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

"Боинг" е готов да строи базата на ПРО в Полша

Корпорацията Boeing е готова да построи базата на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Полша за 600 милиона долара, съобщава Reuters

"Ако Полша и САЩ се договорят за разполагане на елементи на американската противоракетна отбрана (ПРО) на полска територия, то базата на САЩ ще бъде построена от фирмата Boeing", - заяви днес, на заседание на комисията за външните работи на полския Сейм, заместникът на министъра на външните работи на Полша Витолд Ващиковски (Witold Waszczykowski).

Базата в Полша трябва да стане третия базов район на системата за ПРО на САЩ. В началото е планирано да бъдат разположени 10 ракети-прехващачи GBI с радиус на действие повече от 4500 километра. Данните необходими за целеуказване и управление на огъня ще се получават от РЛС разположена в Чехия.

Още за ПРО

_____________________________________________________________________________________________________ 

    05.07.2007, 16:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003361795-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Сериен комплекс С-400 ще проведе първите си стрелби този месец

Първите бойни стрелби със серийна зенитно-ракетна система С-400 ще бъдат проведени в средата на месец юли, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Ние смятаме да проведем през следващата седмица първите стрелби със сериен образец на тази система, за да може след това тя да бъде дислоцирана  в мястото си за постоянна дислокация", - е съобщил пред журналисти началникът на зенитно-ракетните войски на ВВС на Русия генерал-лейтенант Александр Горьков.

Зенитно-ракетната система С-400 е предназначена за поразяване на всички типове аеродинамични и балистични цели, включително бойни глави на балистични ракети със среден обсег на действие на разстояние до 400 км.

Според специалисти, тя превъзхожда по редица технически показатели израелската система "Хец" и американският ЗРК THAAD, развръщането на който е планирано за края на това десетилетие.

Александр Горьков е заявил, че системите С-400, които ще се развръщат край Москва ще бъдат с ракети с повишени бойни възможности.

Първият дивизион на ЗРС С-400 бе планиран да бъде развърнат в  Електросталь край Москва на 1 юли 2007 г. По различни причини този срок не бе спазен.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   04.07.2007, 20:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003355397-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Провеждат се изпитания с индийска подводница

Индийската подводница "Синдувиджай" завършва швартовите изпитания след извършен ремонт и модернизация в Северодвинск, съобщава ИТАР-ТАСС

"Синдувиджай" е четвъртата подводница от проект 877, претърпяла модернизация в завод "Звездочка". За разлика от предните три подводници, на нея се използва оборудване индийско производство – например хидриакустическия комплекс и системата за свръзка. Субмарината е оборудвана с руски ракетен комплекс "Клаб-С" с ракети 3М-54 за поразяване на надводни цели и 3М-14 за стрелба по наземни цели.

След завършването на швартовите изпитания, подводницата ще премине през ходови изпитания в Бяло и Баренцово морета. Предаването на субмарината на Индия е предвидено за месец ноември 2007 година.

Освен "Синдувиджай" с ракетни комплекси "Клаб" са въоръжени още две подводници на ВМС на Индия - "Синдуратна" и "Синдугош". Далечината на полета на ракетите, снабдени със свръхзвукова бойна глава, достига до 220 километра. Ракетите могат да бъдат изстрелвани през 533 мм. торпедни апарати.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   04.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003352957-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВВС на Русия провеждат сборове с екипажите на изтребителите МиГ-31

От утре до 30 септември 2007 година ВВС на Русия планират да проведат сборове за усъвършенстване на подготовката на летателния състав на изтребителите – прехващачи МиГ-31, съобщава пресслужбата на руското военно ведомство.

На сборовете се привличат повече от 50 млади летци, випусници на военните ВУЗ от миналата година.

В хода на занятията е предвидено отработване на полети на всички височини на бойно използване на МиГ-31 - от околоземни до стратосферата, действие на самолетите в група и бойни стрелби по въздушни и наземни цели. Всеки екипаж ще прекара във въздуха около 70 часа.

Местата където ще се провеждат сборовете са летищата Савастлейка (Нижний Новгород), Большое Савино (Пермска област), Канск (Красноярски край). Ръководството ще се осъществява непосредствено от заместника на главнокомандващият на ВВС генерал - лейтенант Игор Садофьев.

Двуместните изтребители-прехващачи МиГ-31 имат таван на полета над 20 километра и скорост 3000 километра в час, въоръжени са с ракети "въздух-въздух" с голям обсег на действие и се явяват основа на авиацията за ПВО на Русия.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   03.07.2007,22:10
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003347329-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Петият поред "Кугар" долетя в 24-а авиобаза

По договора с френската фирма "Юрокоптер" в авиобаза "Крумово" днес пристигна петият вертолет "Кугар". Той е с бордови номер 705. Полетът е бил от Марсилия през Корсика, Италия и Гърция до България и е преминал нормално. Екипажът бе посрещнат от командира на 24-а авиобаза бригаден генерал Стефан Петров, неговите заместници и други военнослужещи от вертолетното поделение. Пилот от френска страна бе Ален Дибианка, а борден инженер Кристоф Скорлик. Заедно с тях в групата бяха Линда Безанже, мениджър-продажби за Европа, Вероник Жаф, мениджър-програма "Вертолети Кугар", и др.

Така новите вертолети "Кугар" станаха вече пет и по този начин се създават по-добри условия за увеличаване на интензивността на подготовката. Приключи и обучението по договора на летци и инженерно-технически състав в базата на "Юрокоптер". По-нататък подготовката ще бъде само в България.

И петият "Кугар" ще бъде в ескадрилата с командир майор Филип Ангелов. Преди няколко дни той сподели, че с всеки прелятан час и полет на "Кугар" открива все по нещо ново. Впечатленията му от него са повече от позитивни. Бих казал, заяви майорът, че това е изключителен вертолет. Отлични са летателно-тактическите му характеристики, а по отношение на авиониката е едно чудо на техниката./БА/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   03.07.2007, 22:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003347287-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Предстоящи учения на ШОС

Около 6,5 хиляди военнослужещи и 80 летателни апарата ще вземат участие в антитерористичните учения на страните – участнички в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) "Мирна мисия"-2007.

Това съобщи днес на пресконференция заместникът на началника на  Сухопътните войски на Руската Федерация генерал-полковник Владимир Молтенской.

Русия ще участва с 2 хиляди военнослужещи и 36 летателни апарата, уточни той. Още 2700 военнослужещи ще отговарят за осигуряването.

Китай ще участва с 1700 военнослужещи и 46 летателни апарата. Таджикистан и Казахстан ще бъдат представени от десантно-щурмови роти, Киргизия с десантно-щурмови взвод, а Узбекистан ще участва с офицери в ръководството на учението.

Според думите на генерала, страните със статус на наблюдатели в  ШОС (Иран, Индия и други), няма да бъдат представени на учението.

Ученията ще се проведат в периода от 9 по 17 август в района на Чебаркулският полигон намиращ се в зоната за отговорност на Приволжско-Уралският военен окръг. Маневрите ще се проведат на три етапа. През първият етап, в китайския град Урумчи, ще се проведат военнополитически консултации на ниво началници на генерални и главни щабове. Вторият етап ще бъде подготвителен, а третият – самото учение.

Участниците в учението ще почнат да пристигат в Русия от 27 юли до 4 август. От 4 до 7 август ще се провеждат съвместни тренировки.

За водене на въздушно разузнаване ще се използват руски безпилотни летателни апарати. Ще участват и вертолети Ми-8, Ми-24, Ми-28Н, а също и щурмови самолети Су-25.

КНР ще участва с изтребители – бомбардировачи G-7А, вертолети  G-9 и Ми-17.

Входа на ученията не се планира използването на тежка артилерия, а само артилерийски системи с калибър до 122 мм. Понеже Приволжско-Уралският окръг е приграничен, в маневрите ще участват и мобилни групи на граничните войски на ФСБ на Русия.

Освен ученията, ще бъде представена и изложба на въоръжение и специални средства използвани в антитерористични операции.

Маневрите ще бъдат наблюдавани от военните аташета на около 80 страни, акредитирани в Москва. Около 400 журналиста ще осведомяват за хода на ученията.

_____________________________________________________________________________________________________ 

  03.07.2007, 17:30
Изображението „http://images15.snimka.bg/002560932-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

                                             Войните

Към 02 юли 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 3867 военнослужещи, от които 3582 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 156 свои войника и офицера, Италия е загубила 33 военнослужещи, Украйна – 18, Полша - 20, България – 13, Испания – 11, Дания – 7, Салвадор -5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Корея, Фиджи, Чехия и Унгария – по един.

Американските военни съобщават и за 26 350 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 02 юли 2007 година, са загинали 612 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 403, австралийци - 1, англичани – 63, канадци – 60, чехи – 1, датчани – 4, холандци - 8, естонци – 2, финландци – 1, французи – 9, германци – 21, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, южно корейци – 1, испанци – 21 и шведи – 2.

За периода 1342 американски военнослужещи са били ранени.

_____________________________________________________________________________________________________ 

    03.07.2007, 17:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003344685-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВВС на Индия и Великобритания ще проведат съвместни учения

За първи път в своята история ВВС на Индия и Великобритания ще проведат съвместни учения, съобщава AFP.

Маневрите "Indra Dhanush 07" ще стартират в небето над Великобритания тази седмица и ще продължат до 12 юли.

От индийска страна в маневрите участие ще вземат шест изтребителя  Су-30МКИ, пристигнали във Великобритания заедно с летяща цистерна Ил-78 и двеста човека технически персонал.

Съвместните учения с участието на изтребителите Су-30 е заинтересувало ВВС на страните от Запада след отлична демонстрация на възможностите на тези самолети на ученията „Cope India”, по време на които руските изтребители успешно са се противопоставили на американските машини F-15 и F-16.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   03.07.2007, 09:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003339599-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Американски вертолет е бил свален в Ирак

Бунтовници са свалили хеликоптер на силите на САЩ южно от иракската столица Багдад, предаде РИА Новости, позовавайки се на сайта на командването на коалиционните сили в Ирак.

Според съобщението, огън от земята е свалил бойната машина OH-58D Kiowa. Намиращите се вътре пилоти с леки наранявания са напуснали успешно вертолета.

След като пилотите са били евакуирани, щурмови самолет А-10 Thunderbolt II е унищожил сваления вертолет с помощта на две 500-килограмови бомби с лазерно насочване.

_____________________________________________________________________________________________________ 
   02.07.2007, 23:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003337659-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Русия и Украйна ще използват с Индия комплекса "Нитка" 

Министерствата на отбраната на Украйна и Русия смятат да разширят числото на използващите тренажорния комплекс "Нитка", съобщава РИА Новости.

"Този въпрос се обсъжда преди време на срещата с министъра на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков и вече има изготвен проект на новото съглашение, което разширява възможностите за използване на този комплекс", - заяви министъра на отбраната на Украйна Анатолий Гриценко.

В резултат на това съглашение, на комплекса ще могат да тренират пилоти от палубната авиация на Индия, които в скоро време ще трябват да усвояват построеният в Русия самолетоносач "Викрамадитя" (бивш "Адмирал Горшков").

Комплекса "Нитка" позволя да се отработват всички операции, свързани с кацане и излитане от самолетоносач. "Нитка" включва катапулт, трамплин, аерофинишери, аварийна мрежа и светосигнални устройства, осигуряващи кацането.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   02.07.2007, 18:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003334087-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

СAЩ унищожават бракуваните изтребители F-14 Tomcat 

Пентагона унищожава снетите от въоръжение изтребители - прехващачи F-14 Tomcat, съобщава Associated Press.

Самолетите, представляващи повече от 30 години основата на противовъздушната отбрана на военноморския флот на САЩ, се унищожават с цел да не се допусне попадане на части от бракуваните машини на "черния пазар", откъдето те биха могли да бъдат доставени на Иран – втората страна, експлоатираща изтребители F-14.

Изтребителите от този тип бяха приети на въоръжение в палубните авиокрила на ВМС на САЩ в началото на 70-те години на миналия век. Благодарение на далекобойните ракети AIM-54 Phoenix, те можеха да прехващат свръхзвукови цели – съвременни ракетоносни самолети и крилати ракети  - на значително разстояние от самолетоносачите. "Томкет" обаче не притежаваха висока маневреност и скорост, заради което в палубната авиация получиха прякора "Пуйка". През периода 2004-2006 г. тези самолети бяха снети от въоръжение.

В края на 70-те години ВВС на Иран закупиха 79 изтребителя от този тип с цел да противодействат в случай на възможна война с Ирак и съветските му изтребители МиГ-25. След ислямската революция през 1979 година и прекратяване на отношенията със САЩ Иран изгуби възможността да получава резервни части, комплектуващи и въоръжения за този тип самолети.

В момента Иран, според различни оценки, разполагат с 15-30 боеспособни самолети F-14.

_____________________________________________________________________________________________________ 

    02.07.2007, 17:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003333693-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

В Мъртво море ще се появят израелски патрулни катери

Израелската армия планира да пусне във водите на Мъртво море един или два бързоходни патрулни катера Tzora (стършел) във връзка с заплахата за проникване в страната на терористи от Йордания, пише The Jerusalem Post.

Според информация на изданието, този план вече е утвърден от заместника на началника на ГЩ Моше Каплинский, и сега той трябва да се утвърди от началника на ГЩ на израелската армия Габи Ашкенази.

В момента наблюдението и контрола на водите на Мъртво море се извършва с помощта на РЛС и няколко гумени моторни лодки. Ако планът бъде одобрен, в морето за първи път от края на 1970-те години ще се възобнови постоянно присъствие на флота.

Мъртво море се намира на границата между Израел и Йордания.  Според един от офицерите, разработвал плана, в момента границата с Йордания е спокойна, но е необходимо да се засили патрулирането в района.

______________________________________________________________________________________________________ 

   02.07.2007, 12:00
Изображението „http://images18.snimka.bg/003329519-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

За първи път отварят за посещения „Дръзки"

От една седмица символът на българските ВМС - корабът „Дръзки", който се съхранява във Военноморския музей във Варна, е отворен за жителите и гостите на града. Това се прави за първи път в историята на музея. Засега посещенията на кораба се организират през ден. „Дръзки" е участвал в Първата световна война. След нея е преквалифициран в патрулен кораб (катер). След 1944 година става известно, че на него през 1930 -1931 г. е служил поетът Никола Вапцаров. През 1942 година на кораба става взрив и той потъва на кея във Варна. По-късно е изваден, ремонтиран и отново включен в състава на Военноморския флот. През 1950 година е бракуван, въоръжението му е снето и известно време е използван като плаваща мишена.

По случай 50-годишнината му през 1957 година е взето решение „Дръзки" да бъде увековечен, тъй като е най-известният български военен кораб. За целта едно оръдие, една димна тръба, табелите с името и други запазени елементи на оригиналния „Дръзки" са монтирани на междувременно бракувания еднотипен „Строги", който е превърнат в кораб-музей „Дръзки" и от 21 ноември 1957 г. е един от експонатите на Военноморския музей във Варна. Това е единственият запазен от началото на 20-и век кораб от този клас./в-к „Черноморие”/

_____________________________________________________________________________________________________ 

   01.07.2007, 17:30
Изображението „http://images18.snimka.bg/003322140-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Пилотите от американската група „Буревестници” изпълниха фигури от висшия пилотаж

Завърши авиошоуто на летище Граф Игнатиево край Пловдив, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". Пилотите от американската група „Буревестници” изпълниха пред 10 000 присъстващи фигури от висшия пилотаж. В началото шоуто бе прекъснато за кратко, заради техническа неизправност в един от самолетите, който бързо бе подменен с друг. На летището присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на ГЩ на Българската армия ген. Златан Стойков. В демонстрацията участваха шест изтребителя F16. Демонстрациите са част от европейското турне на „Буревестниците” и са посветени на 95-годишнината от полета на първия боен самолет у нас и 60-годишнината от основаването на американските ВВС.

____________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}