Военна информация

от 16 до 31 юли

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Ето какво гласи новата доктрина на Путин

31.07.2022, 16:55

Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически и военен план, гласи новата Морска доктрина на страната, подписана днес от президента Владимир Путин по случай Деня на военноморския флот, предаде Франс прес, съобщи БТА. - (видео)
Арктика е напът "да се превърне в регион на международна конкуренция, не само от икономическа гледна точка, но и от военна", се посочва в тази доктрина, подписана с голяма тържественост по време на военноморски парад в Санкт Петербург. В съответствие с тези фактори Русия ще укрепи "водещите си позиции в разработването и усвояването на Арктика" и нейните минерални ресурси и ще гарантира своята "стратегическа стабилност" в тази зона усилвайки военния потенциал на Северния и Тихоокеанския си флот, уточнява документът.
Новата Морска доктрина предвижда създаване на бази за материално-техническо осигуряване (БМТО) на руския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от приоритетите на руската морска политика е посочено "запазването и поддържането на военноморското присъствие на Русия в района на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан", отбелязва ТАСС. "Приоритет на националната морска политика в региона на Индийския океан е развитието на стратегическо партньорство и военноморско сътрудничество с Индия, а също така разширяването на взаимодействието с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други държави", гласи новата доктрина.
В документа се предвижда "осигуряване на транспортна достъпност на Калининградска област чрез функциониране на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург". Като още един приоритет се извежда развитието на военното сътрудничество с военноморските сили на каспийските държави. В документа се предвижда развитие на корабостроителния сектор на полуостров Крим и в град Севастопол. Друг приоритет, изведен в документа, е "усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развитието на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край".
Като основни предизвикателства и заплахи за националната сигурност и устойчивото развитие на Русия, свързани със световния океан в доктрината се посочват: "стратегическият курс на САЩ за доминация в световния океан и глобалното им влияние върху развитието на международните процеси, включително, свързани с използването на транспортните маршрути и енергийни ресурси на световния океан". "Определящ фактор в отношенията с НАТО остават неприемливостта за Русия на плановете за придвижване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи глобални функции", се казва в документа.
Източник: https://fakti.bg/

 

231 години от битката на адмирал Ушаков край нос Калиакра

31.07.2022, 08:33

На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).
Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда - орден „Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.
Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.
Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина - 2 (15) октомври и в деня на прославлението му 23 юли (5 август).
На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.
Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

 

6 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25

31.07.2022, 08:28

Мислиш, че знаеш всичко за МиГ-25? Провери дали е така.
МиГ-25, който излита за първи път преди повече от половин век, определя тенденцията в авиацията дълго време. По-долу ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за този изтребител, служил във ВВС на над 10 държави по света.
1. Проектиран да се изправи срещу "Валкирия"
Самолетът МиГ-25 (кодово име в НАТО: Foxbat) е трябвало да бъде отговор на заплахата от американския свръхзвуков бомбардировач B-58 и неговите усъвършенствани модели, способни да преодолеят противовъздушната защита и да извършат ядрена атака.
Изтребителите-прехващачи, с които разполага Съветският съюз по онова време, не са в състояние ефективно да противодействат на тези въздухоплавателни средства по скорост и височина на полета. Освен това те не могат да се конкурират с високоскоростния разузнавателен самолет Lockheed SR-71, който достига скорост до 2,8 Мах (3457,44 км/час).
Изтребителите МиГ-21 и Су-15 нямат никакъв шанс срещу стратегическия бомбардировач Valkyrie XB-70. Конструкторите на МиГ-25 успяват да "ускорят" самолета до 2897 км/ч и да го накарат да достига пределна височина от близо 23 км, което го прави сравним с характеристиките на "Валкирия".
При все това съдбата решава двата самолета така и да не се изправят един срещу друг, тъй като американският бомбардировач не влиза в серийно производство.
2. Трябва да бъде насочван към целта си полуавтоматично
Конструкцията на фюзелажа на МиГ-25 е нещо напълно ново в създаването на бойни самолети. Самолетът има квадратни въздухозаборници с хоризонтална входна рампа, два вертикални стабилизатора на опашката и тънки крила, трапецовидни и наклонени надолу спрямо корпуса.
Двата двигателя са разположени в задната част. Тази геометрия му позволява да достигне рекордни за времето си скорости и да има авангардна маневреност за самолет от своя клас.
Бордовото електронно оборудване позволява за първи път самолетът да бъде насочван към целта в полуавтоматичен режим, което е от съществено значение предвид очакваните скорости: с нормалните си рефлекси човек не може да реагира достатъчно бързо.
Тъй като може да вдигне скорости 2,5 числото на Мах (3087 км/ч), самолетът се загрява значително, достигайки температури от 300-400 градуса. Поради това не е възможно да се използват традиционни материали при производството на фюзелажа.
Една от опциите е титанът, избран от американците за техния самолет. Въпреки това руските инженери залагат на стоманата, която в крайна сметка представлява 80% от общото тегло на самолета. Титановата и термоустойчивата алуминиева сплав се използват за останалата част от самолета.
3. Шевовете на самолета са близо 5 км
МиГ-25 има 4,83 км заварени шевове в структурата на фюзелажа и 1 400 000 заваръчни точки. Фактът, че са открити само два незначителни теча в продължение на една година е пример за високото качество на работата, извършена по тази машина.
4. Предизвиква спешни заседания в Конгреса на САЩ
Разработването на МиГ-25 и неговата изпитателна програма се изпълняват в строга тайна. Той е представен за първи път на света на 9 юли 1967 г. с нисък полет по случай Деня на ВВС на летище "Домодедово", в покрайнините на Москва. Четири изтребителя прелитат ниско над трибуните. Коментаторът съобщава, че е това е нов изтребител, който може да достигне скорости от 2897 км/час.
За Запада това е голяма новина и то не от добрите. В резултат се свикват извънредни заседания на Конгреса на САЩ.
На тях се гласува да започне работа по нов клас изтребители-прехващачи и това е началото на създаването на самолетите F-14 и F-15. И двата самолета имат двойна опашка, също като МиГ-25, но не могат да достигнат напълно ефективността му по скорост и максимална височина на издигане.
5. Дезертира от Съветския съюз
През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко открадва един МиГ-25П от въздушна база в Далечния изток и стига до Япония, на остров Хокайдо, където иска да му бъде дадено политическо убежище.
Самолетът е демонтиран и проверен от американски специалисти, но е върнат разглобен месец и половина по-късно по искане на съветското министерство на външните работи.
Дезертирането на съветски офицер е тежък удар за Съветския съюз. В същото време обаче има и положителен аспект: проправя пътя към постигането на по-добра бойна ефективност на МиГ.
Цялото електронно оборудване на самолета, който е бил в серийно производство, е подменено, защото предишната система е била видяна от потенциален враг. В резултат изтребителят получава по-съвременни системи за локализация и преследване на целите и ново име - МиГ-25ПД.
6. Има 29 световни рекорда
МиГ-25 има 29 световни рекорда. Сред тях един и досега не е подобрен – това е рекордът по достигната височина от самолет с реактивни двигатели. На 21 август 1977 г. съветският летец-изпитател Александър Федотов се издига на височина от 37 650 метра. - Още за МиГ-25

 

Термобаричнен гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ

31.07.2022, 08:22

В интернет се появи видео, посветено на многозарядния 43-мм гранатомет с ръчно презареждане ГМ-94, който успешно се използва от руските спецназовци, съобщи "Российская газета".
Клипът, в който се демонстрира използването на това оръжие, бе качен в YouTube канала Lazarev Tactical. В него се отбелязва, че гранатометът, който е аналог на помпово оръжие, се използва ефективно за изкарване на терористи в сгради. За тази цел се използват специални термобарични гранати, които създават обемен взрив и принципно превръщат ГМ-94 в нещо като ръчен огнемет. Любопитно е, че боеприпасите могат да се използват на сравнително късо разстояние. Операторът на оръжието, например, може да стреля в сграда от 10 метра без  да се нарани.
Между другото, за ГМ-94 има предвидени и други боеприпаси, като осколочни, осколочно-фугасни, шрапнелни, свето-шумови, димни, запалителни и осветителни гранати. Стрелбата се води по стръмна траектория на максимално разстояние до 500 м. Отбелязва се простотата на използване на оръжието и силния откат при стрелба, но при правилна стойка стрелбата с ГМ-94 е достатъчно комфортна и много ефективна.
Пълнителят на гранатомета побира три гранати, но преди бойна операция може в ствола да се добави и четвърти. Пълнителят е разположен отгоре и остава неподвижен, а при презареждане се мести стволът. - Още гранатомети

 

Свършва ли историята на пенсионерите с пагони?

31.07.2022, 07:40

Вече са ясни конкретните данни. Във въоръжените сили има 4219 военнослужещи и цивилни служители, упражнили право на пенсия. 3186 от тях са направили това по чл. 69 на КСО, т.е. са били или сега са военнослужещи, а 805 по чл.68 на същия кодекс. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Драгомир Заков на народния представител Мартин Димитров. Така че базата, върху която е написан планът за освобождаване от упражнилите право на пенсия, е известна. Известно е и, че, когато на 6 юли на заседание на правителството министър Заков аргументира необходимостта от допълнителни до 100 млн. лв. за повишаване доходите в МО и армията, финансовият министър Асен Василев e доволен. Показваме, че при наличие на воля, могат да се извършват реални структурни реформи и да се отпуши системата, казва той, имайки предвид факта, че през последните няколко месеца са прекратени трудовите договори на около 700 души в системата, а до края на годината предстоят още толкова. В същото време с вдигането на заплатите се цели попълване на некомплекта и дори връщане на военнослужещи, които са напуснали армията. И тук финансовият министър обобщава: „ Най-грубо казано – влизат млади войници, пенсионираните излизат от системата, което мисля, че е естествения ход на нещата.“.........Прочети още

 

 

Русия ще коригира височината на Международната космическа станция

30.07.2022, 22:20

Русия ще коригира височината на орбитата на Международната космическа станция с 840 метра на 10 август. Това се налага, за да се формират подходящи условия, месец преди изстрелването на пилотирания космически кораб "Союз МС-22" и кацането на "Союз МС-21", съобщиха от "Роскосмос".
Според руската космическа агенция „след коригиращата маневра височината на орбитата на станцията трябва да  достигне 416 км“.
Изстрелването на пилотирания космически кораб "Союз МС-22" от космодрума Байконур е планирано за 21 септември. Екипажът му включва двама  космонавти на Роскосмос и един астронавт на НАСА.
Кацането на спускаемия апарат на пилотирания космически кораб "Союз МС-21" в Казахстан се очаква на 29 септември. С него трима руски космонавти ще се върнат на Земята.
До момента по време на целия полет на МКС са извършени 322 корекции на височината на нейната орбита. - Още Космос
Източник: https://trud.bg/

 

Защо НАТО цени малко гръцко пристанище

30.07.2022, 22:08

От няколко седмици в малкото гръцко пристанище Александруполис, на 15 км от турската граница, кипи оживление. Причината: руската агресивна война в Украйна. За НАТО Александруполис в Източна Гърция е от стратегическо значение. Той е център на доставките на САЩ за техните части в Източна Европа. Оттук те доставят оръжия и на Украйна.
Ето защо Алиансът има защо да се тревожи от това, че правителството в Атина иска да приватизира пристанището. Срокът за подаване на оферти изтича днес. Фаворит е Димитрис Купелузос - гръцки милиардер, за когото се твърди, че има отлични контакти в Кремъл, пише N-TV.
Пристанището е толкова важно за НАТО, тъй като от него започват пътните и железопътните връзки с България и Румъния, а оттам - и с източния фланг. От началото на руската инвазия в Украйна в пристанището са докарани над 3000 американски войници и стотици бронирани машини и танкове. Оттам те продължават с железопътен транспорт към Румъния и други източноевропейски държави - членки на НАТО. Гърция използва връзката, за да достави в България четири батареи от системата за противовъздушна отбрана ASRAD.
Освен това САЩ използват този маршрут, за да транспортират оръжия и друго оборудване до Украйна в рамките на няколко часа. Това спестява на американците пътуването през вода. Босфорът се контролира от Турция, а в Черно море има руски военни кораби. В момента Турция не е най-надеждният партньор на НАТО. Турски самолети многократно нарушават гръцкото въздушно пространство. Освен това президентът Реджеп Тайип Ердоган заплашваше да попречи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.
Друго предимство на пристанището е, че за разлика от по-големите пристанища в Солун и Пирея то разполага с голям свободен капацитет. Освен това тези две пристанища се контролират от консорциуми, които са свързани с руското или китайското правителство.
А това скоро може да се случи и с Александруполис. Американски инвеститори стоят зад два от четирите консорциума, които все още се надпреварват за продажбата на 67% от пристанището. Третият консорциум се ръководи от Иван Савидис, гръцко-руски олигарх. Дълги години е член на партията „Единна Русия" в руския парламент. Той е собственик на гръцкия футболен клуб ПАОК Солун. Става известен и извън пределите на Гърция, когато след отсъден спорен гол нахлува на терена с пистолет в колана и се приближава до съдията в мача за 1-о място през 2018 г. срещу АЕК Атина.
За Савидис в Солун лоша дума не се чува. Той е най-големият индивидуален инвеститор в града - собственик е на най-лукозния хотел в града Macedonia Palace. Освен това държи някои медии, както и компания за безалкохолни напитки „Суроти”. В момента той контролира и 71,8% от пристанището в града. Инвестирал е над половин милиард евро в курорта Порто Карас на Халкидики. А е започнал от най-долу - бил е най-обикновен работник в Ростов, преди да стане предприемач и впоследствие собственик на мажоритарните дялове на цигарената фабрика "Донской табак", която превръща в най-голямото предприятие за производство на цигари в тогавашния Съветски съюз.
Фаворитът за порта в Александруполис – гръцкият милиардер Копелузос - се занимава с енергетика, инфраструктура, развитие на недвижими имоти и медии. Той е и член на гръцкия парламент. Според Economist Копелузос има дългогодишни бизнес връзки с Русия. Например той притежава половината от акциите в съвместно предприятие с руския енергиен гигант „Газпром", който доставя голяма част от потребявания в Гърция газ.
Копелузос е един от „малцината гръцки бизнесмени, които имат бизнес отношения с Русия", цитира британската медия аналитичния център Centre for the Study of Democracy. В продължение на поне четири десетилетия той и неговият холдинг са посредници на руските интереси в Гърция. Когато руският президент Владимир Путин посещава Гърция през 2001 г., той се среща и с Копелузос.
Напоследък обаче милиардерът прави бизнес и със САЩ. Една от неговите компании ремонтира посолството на САЩ в Атина. Неговият холдинг е и най-големият инвеститор в планирания терминал за втечнен газ, който трябва да бъде построен пред пристанището на Александруполис. След  2023 г. от тук други държави в Югоизточна Европа трябва да бъдат снабдявани с газ от САЩ.
Според съобщения в медиите американското правителство е дало ясно да се разбере на гръцката страна, че би приветствало американски консорциум, който да управлява пристанището. Опасенията са, че в противен случай Русия ще получи доста добра представа за дейността на пристанището или ще забави разширяването му.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Оръжието на Русия: Як-38

30.07.2022, 08:47

В периода след Втората световна война стана ясно, че най-уязвимата част на бойната авиация са летищата, особено пистите за излитане и кацане. За радикалното решение на проблеми през 50-те години на миналия век в редица страни, в това число и в СССР, започнаха работи по създаването на самолети с вертикално излитане.
През 1962 година в конструкторското бюро „Яковлев” бил разработен експериментален самолет за вертикално излитане Як-36. А. Яковлев предложил на правителството да построи серия от 10-12 самолета за отработване на базиране на кораби.
Но силовата установка на Як-36 се оказала твърде слаба за да издигне във въздуха някакво оръжие. Било необходимо разработването на нов самолет. В резултат на това на въоръжение в съветската авиация постъпил Як-38 - по класификацията на НАТО – Forger (Фалшификатор на пари). Общо през периода 1974-1989 година били произведени 231 броя самолети Як-38 в различни модификации. Самолетът се базира на крайцерски авионосци от проекта 1143 - „Киев”, „Минск”, Новоросийск”, „Баку”. На всеки кораб обикновено се разполагали до 12 самолета Як-38.
В случай на необходимост за базиране можели да бъдат използвани и товарни кораби и контейнеровози със специално оборудвана площадка с размери 20 х 20 метра на палубата (изпитанията били проведени през септември 1984 година на борда на контейнеровоза „Агустино Нето”). Разработен бил вариант на базиране на специално автомобилно ремарке.
Въпреки ограничените си възможности Як-38 даде богат опит за практическата експлоатация на самолета на кораб. През пролетта на 1984 година четворка Як-38 в рамките на операцията „Ромб” участва в бойни действия в Афганистан (извършени били 107 бойни излитания). Един самолет катастрофирал, но не по време на бой.
В състава на въоръжението на Як-38 са включени: управляеми ракети, неуправляеми ракети, свободно падащи авиобомби с калибър до 250 кг., бомбени касети за единична употреба и др. – Още за Як-38

 

На 30 юли 1945 г. японците потопяват „Индианаполис”

30.07.2022, 07:54

Крайцерът „Индианаполис" (USS Indianapolis, CA-35) влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.
Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.
Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.
На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.
На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени.
Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.
През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.
На 18 август 2017 г. обломките на крайцера са открити от изследователска група на дъното на Тихия океан на дълбочина над 5400 метра. При това точното местоположение на обломките се пази в тайна.

 
 

На този ден през 1877 година при втората атака на Плевен в боя влизат и румънците

30.07.2022, 07:45

На 30 юли 1877 г. при втората атака на Плевен по време на Освободителната война за първи път участват румънски войски, които предния ден форсират Дунав.
На 15/27 юни 1877 г. Действащата Руска армия на Балканския полуостров извършва десант през река Дунав в района на Зимнич - Свищов. Тъй като не разполага с достатъчни сили в района, османското командване прехвърля от Видин Армейския корпус, командван от Осман паша, за да укрепи Никопол. На 4/16 юли Западният отряд изпреварващо превзема Никопол преди турските подкрепления да достигнат града и Осман паша се пренасочва към Плевен.
В този момент се усеща „липсата на решение за преминаване на румънските войски през Дунава”. Румънският княз Карол „отказва” на Великия княз Николай Николаевич под претекст, че „не е сключено споразумение с руското правителство и Главното командване за преминаване на румънски войски в България”. Осман паша обаче изпреварва руснаците с часове на 6 юли, като цялата нощ турската войска изгражда землени укрепления......Прочети още

 
 

Снайперска винтовка Т-5000М

30.07.2022, 07:41

Т-5000М е модификация на знаменитата руска винтовка Т-5000, която е производство на компанията „ОРСИС“. Винтовката с плъзгащия болтов затвор може да се ползва както като оръжие на специалните подразделения на правоохранителните органи, така и от опитни армейски снайперисти в качеството на изключително точно съвременно оръжие.
През септември 2012 година винтовката е била изпитана в състава на комплекта екипировка „Ратник“ на сухопътните войски. През юни 2015 година оръжейната компания „ОРСИС“ демонстрира винтовката по време на форума „Армия 2015“.
По признания на специалист, днес винтовката T-5000 и нейната модификация T-5000M са едни от най-съвършените и точни снайпери в света. Главното достойнство на продукта на „ОРСИС“ е дулото, което е произведено по метода на единично подрязване. Технологията, която се използва на запад само в единични случаи, в Русия се ползва в промишлени мащаби.
Винтовката може да се използва при температура от –50 до +50 градуса. Тя е лесна за употреба, надеждна, оборудвана със планки „Пикатини“, което позволява да й се поставят допълнителни прицели и други приспособления за стрелба. Прикладът се сгъва за по-лесно пренасяне“, разказа в интервю за телевизионен канал „Звезда“ представителят на компанията-производител Семьон Амиров.
Винтовката се произвежда в три калибъра - 7,62х51 мм, 7,62х67 мм, 8,6х70 мм. При модела с най-големия калибър оръжието може ефективно и точно да уцели на 1,5 км. - Още за „ОРСИС“

 
 

 

Инженер е първенец на випуска във ВВВУ

29.07.2022, 22:18

Лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“ е първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите се проведе днес, 29 юли 2022 г. в Плевен.
Ритуалът включваше и връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите от гражданските специалности и се проведе на централния площад “Възраждане”.
Сред гостите на тържеството бяха Станимир Георгиев, заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната, Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента на България, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС, военните аташета по отбраната на Виетнам, Полша и Румъния и други.
“Най-силните държави в света инвестират в образованието, а военното образование, военната подготовка и самочувствието на военнослужещите влияят пряко върху способностите на военновъздушните сили и върху националната сигурност на България. Живеем в трудни времена и днес имаме нужда от висококвалифицирани, способни и добре подготвени офицери, сержанти и инженери. Именно такива военнослужещи издигат имиджа на Българската армия. Надграждайте и летете все по-високо, защото България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят. Носете синята униформа с достойнство, бъдете горди следовници на патрона ни Георги Бенковски”, каза в поздравителното слово бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ “Георги Бенковски”.
Той изрази увереност, че добрата подготовка на випускниците ще допринесе за модернизацията на ВВС.
Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ е 71-я след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през септември 1945 г.
През настоящата учебна година ВВВУ  завършват 26 курсанти, от които 2 девойки, обучавани в Специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ по четири военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 5,09 и успех от държавните изпити- много добър 5,22.
Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Випускниците от специализация “Летец- пилот“ водят класацията, завършват с общ среден успех – Отличен 5,59 , а от държавните изпити – отличен 5,68.
Първенец на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ е лейтенант инж. Михаил Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,91 и от държавните изпити – Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Йорданов отново е първенец с 91,79 точки.
Шест випускника завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 14 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.
Випускниците избраха военните формирования където ще започне професионалният им път.
12-та авиационна база Долна Митрополия ще приеме на различни длъжности 10 от випускниците , следвана от 24-та авиобаза  Крумово – 5 авиоинженери, 16-та авиобаза Враждебна – четирима, 3-та авиационна база Граф Игнатиево и База КУН – по двама ръководители на въздушното движение, а в 22-ра авиационна база  Безмер – един ръководител на въздушното движение.
Първенецът на випуска лейтенант Йорданов пожела да служи в Морска вертолетна авиобаза „Чайка“.
Във Випуск 2022 „ Полковник Борис Дрангов“ се дипломират и кадетите от Професионалния сержантски колеж – ВВС. Общо кадетите – випускници на Професионален сержантски колеж през 2022 г. са 84.
Първенец на Випуск 2022 от колежа е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова  от специалност „Обща и специализирана администрация“ задочна форма от в.ф. 34420 с успех – отличен 5,62.
На държавни изпити за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – редовно и задочно обучение се явиха 20 студенти, обучаващи се по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Авиационна електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“. Постигнатият общ успех е Добър 4,41. Благовеста Банчева от специалност „Авиационна електроника“ завършва с общ успех Отличен  5.90.
На защита на дипломни работи на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ – задочна форма се явиха 31 обучаеми по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационно въоръжение“, „Авиационен мениджмънт“, „Аерокосмическа техника“, „Въоръжение и боеприпаси“.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

За четвърта година VI флот на САЩ обучава в морското училище

29.07.2022, 21:25

За четвърта поредна година ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на провежданото от VI американски флот обучение „Евразийско партньорство за управление на кораби“, което продължи от 25 до 29 юли 2022 г. Форумът се организира от ВМС на САЩ в Европа, Командването на VI американски флот, Учебното командване за обучение на офицери за надводни операции в Нюпорт, Род Айлънд, Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България и е съвместно с ВВМУ.
В тазгодишното издание на „Евразийско партньорство за управление на кораби“ участваха военнослужещи от Азербайджан, Грузия, Румъния и България. Чрез съвместното военноморско обучение офицери от VI флот на САЩ споделят най-добрите практики при провеждане на операции на море, техники за маневриране на кораби и ключови умения в различни оперативни условия.
Американските инструктори, съвместно с българските си колеги - преподаватели от Морското училище, изнесоха лекции на различни теми. Те подпомагаха обучаемите и в прилагането на тактики, техники и процедури в симулационна среда, за решаването както на рутинни, така и на нетрадиционни тактически упражнения. Участниците проведоха своите практически занятия в най-съвременни симулатори, с каквито Морското училище разполага.
В края на обучението представителите на Азербайджан, Грузия, Румъния и България получиха сертификати, издадени от Учебното командване за обучение на офицери за надводни операции в Нюпорт, Род Айлънд.
Източник: https://morskivestnik.com/

 
 

През август на огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен ще има планирани стрелби

29.07.2022, 16:26

През август на огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен ще има планирани стрелби, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.
По информация на Центъра за подготовка на специалисти занятията ще започнат на 2 август и ще продължат на 4, 9, 10, 16, 18, 25, 29 и 31 август – от 8:30 ч. до 13:30 ч., а на 11, 12, 19, 26 и 30 август – от 9 до 16 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.
Източник: БТА

 
 

Забравените герои на България: Генерал Иван Колев

29.07.2022, 08:05

Днес се навършват 105 години от смъртта на ген. Иван Колев. Той е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. Рождената му дата все още не е напълно уточнена, тъй като в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември. След като учи в родното си село и в град Болград, през 1884 г. Иван Колев заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк. На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. След нейното завършване – през м. май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на 3-та армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на 5-та армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея. Боевете за отбраната на града започват на 5 септември. Най-ожесточени и критични са сраженията на 7 септември. На този ден българските войски понасят огромни жертви. Разбирайки за тежката ситуация, в която са изпаднали защитниците на града, ген. Колев предприема изключително рисков и смел маньовър. Той оставя на позициите, на които се намира, малка част от дивизията си и след няколко часов преход се озовава с главните си сили при Добрич, като напада неприятеля в гръб. Изненадани, руските и сръбските пехотни дивизии, които вече тържествуват и мислят, че скоро градът ще падне, са принудени да се оттеглят. Добрич е спасен.
Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, ген. Колев заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.
Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища, големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917).

 
 

На този ден през 1974 г. е създаден специалният отряд "Алфа"

29.07.2022, 08:00

На 29 юли 1974 г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972 г. са създадени контратерористичните сили. Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена "А група" (или "Алфа"). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979 г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин. Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.
След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.
През 1981 г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави - "Вимпел". Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.
В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на "Алфа". Днес тя е световно известна "марка".
"Алфа" е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.
"Животът е за родината. Славата – за никого": дълги години това е неотменно мото на "Алфа" членовете. - Oще за група „Алфа“

 
 

 

Проектът за вторите F-16 остава за следващите управляващи

28.07.2022, 21:04

Проектът за инвестиционен разход за новите изтребители не фигурираше в предварително обявения дневен ред на правителствено заседание в четвъртък, което започна в 15 ч. Поне това се очакваше във вторник, когато министър Драгомир Заков запозна Комисията по отбрана с новите моменти от офертата, която сме получили от американска страна и срокът за отговор е до 1 ноември.
След днешното заседание министърът на отбраната Драгомир Заков коментира: „Вчера идентифицирахме 32 линии по договора, по който има въпроси. Трябваше да има яснота по тези въпроси, когато се водят разговори.“ Това означава, че проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, посочи министърът на отбраната. Той изрази надежда, че ще има политическа воля проектът да бъде завършен. „Това правителство и политическият кабинет на МО постигнаха, в сериозни разговори с американска страна, безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ – както по отношение на помощта от 25 милиона долара за един от трите договора, така и по отношение на нашето условие – първата вноска по евентуален втори договор да бъде отлагана от нас, с наше искане, до момента, в който дойдат първите самолети от първите 8. Това беше изпълнено. Това е безпрецедентно”, каза министърът. Той припомни трудностите, с които е свързана поддръжката и експлоатацията на МиГ-29. Това означава, че придобиването на многоцелеви изтребител е приоритет за ВВС. Забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по Конституция смята министърът. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Всички офицери от Стратегическия курс завършиха с отличен успех

28.07.2022, 15:27

На тържествен ритуал в Министерството на отбраната получиха днес дипломи  13 офицери от Випуск „Полковник Борис Дрангов” 2022 – I-ва смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“. Те са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. Двама от са от Република Северна Македония. Всичките завършват с отличен успех. Първенец на випуска е подполковник Борис Куманов, от дирекция „Стратегическо планиране“ на Щаба на отбраната с успех - отличен 6,00.
За нас е гордост, че за първи път випускният акт се провежда в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната, посочи в словото си началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Той припомни, че от създаването на специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ са обучени 228 офицери от България и 30 от Германия, Гърция, Китай и Република Северна Македония. Сега завършващите са от дирекции на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, Видовете въоръжени сили, СКСО, Инспектората на МО, военно-образователната система и Министерството на отбраната на Република Северна Македония. „Обучението формира индивидуални способности и компетентности, непосредствено свързани с управленските потребности на системата за национална сигурност, планирането на отбраната, използването на Въоръжените сили“, подчерта генерал-майор Тодор Дочев.
Със заповед на министъра на отбраната първенецът подполковник Борис Куманов бе награден с „Офицерски кортик на ВВС“, медал „Отличник“ и парична сума, а с „Бинокъл Б 8х30“ и медал „Отличник“ - капитан I ранг Ангел Вълчев, полковник Ивица Сибинович и подполковник Игорчо Стоименовски. Отличията връчи министър Драгомир Заков, който поздрави бъдещите висши офицери. Той изрази убеденост, че от тук нататък кариерата на випускниците ще бъде под знака на патрона им полковник Борис Дрангов и ще бъдат истински военни лидери. Мислете стратегически, оставете политиката на политиците, носете с чест и достойнство името на Военна академия „Г. С. Раковски“, бяха част от неговите послания. „Програмата, която завършвате, е важен инструмент за формиране на съвременен военен опит. Този опит ще ви изгради като лидери с модерна военна и политическа култура, висококвалифицирани военни специалисти с широк кръгозор, способни да взимат стратегически решения“, подчерта министърът. Той специално отбеляза присъствието на двамата офицери от Република Северна Македония, което определи, като ярък пример какво може да бъде сътрудничеството между двете държави.
Със своя заповед началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди със сувенирен нож „АК-74“ – на поставка и медал „Отличник“  подполковник Антон Банков, полковник Атанас Николов, полковник Иван Йовков, полковник Йонко Сидеров, подполковник Кирил Спаневиков, подполковник Самуил Тихалов, подполковник Тодор Грибачев, полковник Тодор Даков и капитан I ранг Христо  Христов. В поздравителните си слова адмирал Ефтимов каза: „Днес ние, военнослужещите, имаме особена роля - да бъдем едновременно пазители на националните ценности и идеали, както е било през вековете, но и да показваме, че сме гъвкави и приспособими към новия свят. Надявам се, че вие - завършващите днес, ще бъдете проводник на тази теза на отговорните длъжности, които ще заемете“. „Именно тук интелектът и вашата компетентност придобиват още по-съществено значение. Изключително важни са те за офицерите, които имат функцията да осъществят стратегическо ръководство на армията в мирно време и при въоръжени конфликти, да управляват ефикасно наличните ресурси, да работят в съюзнически щабове, да командват национални и съюзнически формирования“, посочи още началникът на отбраната, обръщайки се към офицерите.
От името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев приветствие прочете неговият съветник по сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Държавният глава изразява увереност, че випускниците ще следват примера на своя патрон полковник Борис Дрангов и като него ще печелят сърцата на своите подчинени, ще ги увличат с личния си пример и ще ги водят към победи.
„Ние израснахме през тази една година, придобихме полезни знания, усъвършенствахме своите умения и надградихме своите способности за анализиране на сложните условия и за отчитане на основните фактори, които формират стратегическата среда на националната сигурност и отбраната, като по този начин изградихме качества, необходими на висшия ръководен и команден състав при планирането и управлението на въоръжените сили, подчерта отличникът на випуска подполковник Борис Куманов. Той благодари на ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили.
В тържествения акт  участваха близки на офицерите випускници, заместник-министрите на отбраната, заместник-началниците на отбраната, генерали и офицери от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Видовете въоръжени сили. - (видео)

 

Шест F-22 Raptor прехвърлят САЩ в Полша

28.07.2022, 08:05

Военновъздушните сили на САЩ изпращат шест изтребителя F-22 Raptor в Полша, за да подкрепят мисията на НАТО за въздушно прикритие. Самолетите ще станат част от възпиращите сили на Русия в Европа. Това съобщи Stars and Stripes.
Шест изтребителя Raptor от 90-та експедиционна изтребителна ескадрила, базирана в Аляска, пристигнаха във военновъздушната база Лейкънхийт в Англия и скоро ще допълнят мисията за възпиране на руската агресия по източния фланг на Алианса във военновъздушната база Ласка в Полша.
Изтребителят F-22 Raptor се смята за първия американски боен самолет от пето поколение. Той може да изпълнява мисии “въздух-въздух” и “въздух-земя”.
Припомняме ви, че по-рано беше съобщено, че Словакия е готова да обсъди възможността за прехвърляне на 11 изтребителя МиГ-29 на Украйна.
Източник: news.bg   

 

Benelli 828-U блести с уникални цеви

28.07.2022, 07:52

Benelli 828-UВ почти 100-годишната си история италианската компания Benelli прави своята втора надцевка - Benelli 828-U.
Първата е била дело на Джовани Бенели, един от шестимата братя, основали легендарната компания през 1920 г. Той я направил с помощта на цеви на “Круп”, но след това до ден днешен наследниците му произвеждали само ловни автомати и полуавтомати.
А всъщност идеята за новата надцевка е тръгнала от Австралия. Преди 4 г. агентите на компанията изненадващо докладвали, че нещата на континента не вървят никак добре заради забраната на автоматични и полуавтоматични оръжия за граждани. На лов австралиецът може да ходи само с обикновена пушка.
През 2014 г. италианците вече разполагат с готови прототипи на новата надцевка, които тайно са откарани в Южна Дакота, САЩ. Там отбрани стрелци започнали първите тестове на оръжието.
За първи път официално новата надцевка Benelli 828-U е показана в началото на миналата година на ловното изложение Shot Show в Лас Вегас, Невада. Последва цяла година на небивал интерес към революционната надцевка в рамките на САЩ.
Едва в началото на това лято пушката се появява в Европа, а отскоро е и в България. Тя се произвежда в 2 версии - с бяла и с черна затворна глава. У нас засега е доставена само бялата.
Уникалното оръжие е в стандартния 12-и калибър. Върви с 2 цеви - 66 см и 71 см. Цевите са абсолютно заменяеми без намесата на оръжейник. Освен това двете цеви - независимо дали са по-къси или по-дълги, не са споени по цялата им дължина, а само отзад в блока и отпред на дулната муфа. Така не само падат вибрациите при изстрел, което подобрява точността, но и оръжието става по-леко за носене.
Цевите са паспортът за света на Benelli 828-U главно заради криогенната си обработка. Тяхната стомана се замразява до минус 160 градуса по Целзий, а след това бавно се затопля по специален режим. В резултат на това вътрешното напрежение на метала спада, а структурата му се подобрява. След замразяване стените на цевите може да изтънеят още повече, защото стоманата им става по-яка.
Другият ефект от замразяването е чисто балистичен - така металът вибрира по-слабо, отколкото обикновената стомана. На лов това означава много по-точен втори изстрел.
Иновативен е подходът на конструкторите и при заключването на надцевката. Те са решили проблема с идеята затворната глава да е от дурал - аерокосмически алуминий, но заключващите елементи да са от яка класическа стомана. Де факто цевният блок от стомана се заключва към масивна овална плоча и с мощни стоманени куки отдолу. От горната страна пък са монтирани 2 фиксиращи щифта, които влизат в издатък на цевния моноблок. Така алуминият от затворната глава не поема удара от изстрела, поемат го стоманените елементи, които пък го отвеждат към приклада.
Съмненията, че при много ниски температури алуминиевата глава бързо ще се изхаби, изобщо не се оправдаха. Главната причина е, че силата на отката се поема изцяло от стоманените заключващи елементи.
Другото голямо предимство на Benelli 828-U е вградената в приклада уникална амортизираща система Progressive Comfort.
Тя е модернизирана с нов затилък от пенополиуретан в комбинация с полимерна вложка вътре в приклада.
Вложката се състои от няколко пластмасова гребена с различна дебелина на зъбите. При стрелба с по-леки сачми силата на отката се поема само от най-тънките гребени на амортисьора. Докато при магнум-патроните в гасенето на отката се включват и най-дебелите зъби.
Освен това в горния ръб на приклада на новата надцевка е вграден друг гребен от мек полимер. Той предпазва челюстта и лицевите кости на стрелеца от поражение. Медицински изследвания са показали, че вибрациите на отката понякога са толкова силни, че увреждат сериозно фините костици в средното ухо, което може да доведе до прогресивна загуба на слуха.
Бутонът на селектора за избор на цев е монтиран зад затворната глава и е комбиниран с бутоните на предпазителя. Освен това ежекторите на надцевката са импулсни и нямат пряка механична връзка със спусковата група. Това позволява, в случай че не е произвел изстрел, ловецът спокойно да отвори оръжието и да смени патроните с нови.
Импулсът идва от механизъм в патронника, който се задейства само след изстрел, а гилзата за миг се е раздула от голямото налягане. Ежекторът сработва само при онази цев, с която е стреляно.
В такъв случай при пречупване на пушката леко се подава единствено стреляната гилза. При пълно пречупване на оръжието и двата патрона изскачат навън. - Още за Benelli
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 

87 години от първия полет на B-17

28.07.2022, 07:48

Точно преди 87 години, на 28 юли 1935 г., първия си полет прави легендарния тежък бомбардировач Boeing B-17 Flying Fortress.
B-17 завоюва славата си над фронтовете на Втората световна война. Самолетът все още е най-произвежданата машина с марката Boeing и е третият най-произвеждан бомбардировач в историята (след B-24 с 18 188 броя и Ju 88 с 15 183 бройки). B-17 участва в Съюзническите бомбардировки над София и други български градове през 1943 – 1944 г., няколко такива самолета са свалени и повредени над България.
Историята на B-17 започва през август 1934 г., когато Въздушният корпус на САЩ обявява конкурс за заместник на двудвигателния бомбардировач Martin B-10. Изискванията са за многомоторна машина, която да пренася „достатъчно бомбен товар” на дистанция от 3200 km, летейки на височина 3000 m със скорост 320 km/h......Прочети още

 

Полша подписа за 48 броя FA-50

28.07.2022, 07:26

Полша подписа рамково споразумение за придобиване на 48 леки бойни самолета KAI FA-50PL. Това стана на 27 юли 2022 г., като документа бе разписан от военния министър на страната Мариуш Блашчак.
Рамковото споразумение е част от по-голяма договореност, която Полша достигна с Южна Корея за доставка на основни бойни танкове K2 и самоходни артилерийски установки K9. Не се съобщават официално финансовите параметри на тези споразумения, нито кога те ще бъдат преведени в официални договори.
Министър Блашчак e посочил, че покупката на 48-те FA-50 се прави с две основни цели – замяна на сега използваните МиГ-29 и Су-22 (общо три ескадрили), както и подпомагане на учебния процес в полските ВВС. Корейските самолети ще оборудват три ескадрили. - (видео)
Полският военен министър е казал, че съветските бойни самолети са вече остарели и има сериозен проблем с техническата им поддръжка, която няма как да става без Русия и държави от бившия СССР.
Първите 12 броя FA-50 ще са по стандарта Block 10, който отговаря на машините налични в южнокорейските ВВС. Те ще бъдат доставени в средата на 2023 г. Останалите самолети ще са по новия стандарт Block 20, който включва интеграция на целеуказващ контейнер Sniper, ракети за близък въздушен бой AIM-9X и система за обмен на данни Link 16. В бъдеще те ще получат и ракетите за далечен бой AIM-120.
Изтребителите от Block 20 ще бъдат доставени между 2025 и 2028 г.
Към сделката са включени създаване на учебен център със симулатори и център за техническа поддръжка. Всичко това ще се реализира около 2026 г.
В интервю за полския отбранителен портал Defence24 министър Блашчак е обяснил причините за покупката на FA-50 с факта, че страната му не иска да чака дълго за замяна на сега използваните МиГ-29 и Су-22. Разгледан е бил варианта за покупка на новопроизведени F-16, но министърът дава пример с бавещата се доставка на Словакия.
Освен това Блашчак е заявил, че страната му не е доволна от наличните учебно-тренировъчни самолети M-346, тъй като процента им на изправност е нисък и ефективността им е била недостатъчна. От тази гледна точка, FA-50, който е двуместен, ще може да се използва за преходно към изтребител обучение.
Министърът на отбраната е заявил още, че Южна Корея е много по-отворена към сериозно индустриално сътрудничество, отколкото САЩ, което също е бил фактор в избора на корейска отбранителна продукция.
Полша днес разполага с три ескадрили F-16C/D Block 50+, две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22. През януари 2020 г. бе подписана сделка за 32 броя F-35, чиято доставка се очаква между 2025 и 2030 г. Отделно се оперира с 12 броя M-346, като през февруари 2021 г. бяха поръчани още четири самолета, чиято доставка още не е започнала.
Блашчак е дал заявка, че покупката на корейски бойни самолети вероятно няма да спре с доставката на FA-50, като е посочил, че страната му разглежда възможността за сделка за новия KF-21 Boramae, чийто първи прототип полетя наскоро. - Още за FA-50
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Промените в договора за първите осем изтребителя F-16 са ратифицирани

27.07.2022, 21;18

В един от последните си дни 47-ото Народно събрание ратифицира и на второ четене внесения от правителството законопроект за оптимизиране на изпълнението на сключения договор през 2019 г. за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ. Това беше важно, защото срокът да отговорим от наша страна е 15 август. Както се очакваше отпадна текстът, който предполагаше  министърът на отбраната, с оглед на оперативно и ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на многоцелевите изтребители, да подписва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката, които не водят до увеличаване на стойността. Имаше съмнение, че така ще се наруши Коституцията и по предложение на депутатите от Комисията по отбрана Атанас Зафиров, Благовест Белев, Атанас Славов, Виктор Насър и Александър Александров параграфът не бе приет.
Тази ратификацията, според мотивите на правителството,  цели няколко основни промени. Актуализира се конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване. Увеличава се броят на обучавания допълнителен личен състав с още 2 летци и 5 от  инженерно-технически състав. Коригират се стойности на различни линии по договора, като се пренасочват средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Има промяна в различна степен на  срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и се потвърждават свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Изрично се посочва, че няма да се стигне до удължаване на  посочените срокове за доставка на самолетите. Променят се някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни обстоятелства. Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Не се намаляват и не се стесняват заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. Осигуряват се възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.
На извънредно заседание на Комисията по отбрана във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков каза, че очаква тази седмица, т.е. в четвъртък, правителството да одобри Проект на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. В Министерството на отбраната документът се доработваше. Посочено бе, че е крайно наложително проектът да бъде гласуван от Народното събрание преди неговото закриване. Тогава министърът съобщи нови моменти  по офертата на американската страна. Ставаше дума за компенсации. 25 млн. долара да дадат възможност за покриване на единия от трите договора за вторите 8 самолета за ракетите, които се поставят на крилата. Също като компенсация се отпускат 9,5 млн. долара за обучение на пилотите за използване на високоточни оръжия. Тези две суми нямало да заплащаме.
Постигната е била договореност, ако се забави идването на първите самолети по първия договор през първото тримесечие на 2025 г., да поискаме отлагане на първата вноска, което е в наш интерес, защото най-голямото плащане ще бъде през 2026 г., каза министърът. Това нямало да доведе до нарушаване статута на България по Програмата FMS. В същото време се водят разговори с американската страна, ако останем без самолети в определен момент, поради забавяне на новите и изтичане ресурса на МиГ-29, проблемът да бъде преодолян, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.
Пред народните представители министър Заков поздрави екипа на ВВС и МО за положените усилия за формиране на този окончателен пакет по вторите 8 самолета, което той определи, като безспорен успех. Нещата останаха в полето на Министерския съвет и Народното събрание. До 1 ноември трябвало да бъдем готови с отговор на офертата от страна на САЩ. В противен случай условията нямало да бъдат същите. А ако не изпълним проекта, имало риск да приземим бойната ни авиация, допусна министърът. Междувременно политическата криза у нас придоби крайни измерения. Третият мандатоносител – БСП, не се справи със съставянето на кабинет и обяви, че ще върне утре мандата. Проектът за инвестиционен разход за новите изтребители не фигурира в предварително обявения дневен ред на утрешното правителствено заседание, което започва в 15 ч. Разбира се, това не означава, че не може да влезе като извънредна точка. Нашата информация е, че се работи по него. Предстои да видим.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Началници на отбраната от Индо-Тихоокеанския регион се събират в Сидни

27.07.2022, 16:11

Началници на генералните щабове на въоръжените сили на страни Индо-Тихоокеанския регион се събраха тази седмица в Сидни, за да обсъдят сътрудничеството помежду си на фона на продължаващата кампания на Китай за разширяване на своето влияние и военно присъствие в тази част на света, предаде Асошиейтед прес.
Генерал Марк Мили (на снимката), председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, заяви, че тридневната среща на военните ръководители в Сидни се фокусира върху "свободния и отворен Тихоокеански регион, както и върху общата ситуация с възхода на Китай". Той допълни, че срещата е всъщност "голяма конференция за координиране на общите интереси по въпросите на сигурността и обсъждане на предизвикателствата пред националната сигурност на всяка една от присъстващите страни".
Военни ръководители от двадесет и шест държави, повечето от които началници на отбраната, участват в конференцията. Китай също беше поканен да присъства, но отклони поканата.
По време на пресконференция днес генерал Мили каза също, че участниците в конференцията ще обсъдя как могат да си сътрудничат по-задълбочено и да постигнат по-сериозна оперативна съвместимост между своите армии, включително чрез напреднали технологии. Освен това, ще бъде обсъдени и провеждането на военни учения.
Китайското прехващане на съюзнически и партньорски полети в международното въздушно пространство на Тихоокеанския регион зачестни неколкократно през последните пет години, посочи генерал Мили, наричайки поведението на Пекин "много по-предизвикателно", в сравнение с периода преди това.
Попитани дали Съединените щати ще засилят военното си присъствие в Австралия или някоя от другите участващи страни, Мили и генерал Ангъс Кембъл, началник на силите на Австралия, обявиха че текат обсъждания, но такова решение засега не е взето. Към момента 2200 американски морски пехотинци се намират в пристанищния град Дарвин.
Провежданата конференция съвпада и с мащабни военноморски учения край бреговете на Хавай. Ученията "РИМПАК" са най-големите военноморски военни маневри в света и се организират от САЩ.
На фона на срещата в Сидни, президентът на САЩ Джо Байдън планира телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин утре.
Източник: https://fakti.bg/

 

В продължение на три часа вертолет Ми-17 участва в борбата с огнената стихия

27.07.2022, 15:40

По искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и днес вертолет Ми-17 в продължение на 2 часа и 55 минути оказва помощ на пожарникарите, горските работници и доброволците в гасенето на пожар в района на град Девин, обл. Смолян, съобщават от ВВС.
Тази сутрин беше получено ново искане за оказване на помощ в гасенето на нововъзникнал пожар между селата Тешел и Гьоврен, обл. Смолян.
Вертолет Ми-17 излетя в 8:53 часа от 24-а авиобаза Крумово и в продължение на почти 3 часа участва в борбата с огнената стихия. След направени 16 пуска и 32 тона хвърлена вода пожарът беше овладян.

 

Обявиха свободни вакантни длъжности в Командване за логистична поддръжка

27.07.2022, 12:48

Със заповед на командира на Командване за логистична поддръжка са обявени 31 (тридесет и една) вакантни длъжности за войници, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Длъжностите са във военно формирование 57260 – Ловеч. Те са младши шофьор, работник в склад, младши автокранист, мотокарист, младши специалист по товаро-разтоварни дейности, младши специалист по отчета на материалните средства и майстор по ремонт на автомобилна техника. Размерът на месечното възнаграждение е не по-малък от 1 219 лева. Кандидатите за вакантните длъжности трябва да подадат писмено заявление, в което да посочат до три длъжности за участие в конкурса, чрез структурите на ЦВО,  до 26 август т.г.
С друга заповед на командира на Командване за логистична поддръжка e обявена 1 (една) вакантна длъжност за офицер в Командване за логистична поддръжка за приемане на военна служба на лице, завършило гражданско висше училище в страната или в чужбина. Срокът за подаване на заявление в структурите на ЦВО е 30 септември т.г. Размерът на месечното възнаграждение е не по-малък от 1737 лева.  Длъжността е „Помощник - началник на отделение „Медицинско осигуряване”. Той  подпомага началника на отделението при разработването на нормативни документи по медицинското осигуряване, съвместно с други министерства и ведомства. Участва в процеса по разпределението и доставката на осигурените планирани медицински имущества. Кандидатите трябва да имат минимално образование и квалификация: "Магистър" специалност медицина/ветеринарна медицина/ фармация“.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 27 август ще бъде открит паметник на ракетчика

27.07.2022, 12:45

Общинска организация "Васил Левски" - СОСЗР – Карлово, кани всички, които са служили в Ракетните войски на България, колеги съюзни членове, приятели и симпатизанти, на тържественото откриване на Паметника - Мемориален знак на българския ракетчик в Карлово и възпоменателна плоча за основателя на Ракетните войски - генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров.
(На снимката: Първата копка на паметник на българския ракетчик бе направена на 12 март 2018 г.)
Войнският ритуал ще се извърши на 27 август 2022 г. в гр.Карлово, от 10:00 ч., в градинката над ПГ "Братя Евлоги и Христо Георгиеви" - в непосредствена близост до центъра на Карлово. След тържеството, желаещите и записалите се за участие в общата среща, ще се съберат в ресторант "Карлово" - в центъра на града (бивш ресторант Балкантурист). (За въпроси, уточнения и записване - майор о.з. Стефан Груев - тел. 0887756670; подполковник о.з. Христо Денев - тел. 089874796.)

 

Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…

27.07.2022, 10:02

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над е заявил, че изтребителите МиГ-29, които страната му притежава могат да бъдат изпратени в Украйна след края на август, но е повдигнал въпроса за компенсации за това.
Според Над, цитиран от британската телевизия Sky News, Словакия обаче не е достатъчно голяма държава за да си позволи да дари изтребителите МиГ-29 безвъзмездно, затова в замяна на изпращането на самолетите страната му ще иска или парична компенсация или самолети-заместители.
Над е споменал сумата от €35 млн. на самолет, но не е дал детайли за това, какви самолети в замяна може да поиска.
За евентуалното изпращане на словашките МиГ-29 в Украйна се заговори още през пролетта, но тогава словашкото правителство каза, че първо трябва да осигури изпълнението на мисията „ер полисинг” над страната, а след това може да се мисли за съдбата на самолетите.
През юни Словакия се споразумя с Чехия и Полша за поемане на „ер полисинг” на страната, до получаването на новите F-16, които се чакат през 2024 г.
Сега министър Над е заявил, че охраната на словашкото въздушно пространство се поема от Чехия от началото на септември.
Словакия разполагаше с 12 броя МиГ-29, които бяха преминали през малка модернизация системите за опознаване, навигация и комуникация, но през 2019 г. един самолет се разби. Така сега страната има 11 машини, които според Над могат да бъдат предадени на Украйна.
Словакия вече предаде своя единствен дивизион ЗРК С-300ПМУ, като в замяна НАТО се ангажира да разположи тежки комплекси ЗРК в страната. През юни пък бяха дадени четири вертолета Ми-17 и един Ми-2. Не е ясно какво е било техническото им състояние, предвид че словашките ВВС пенсионираха Ми-2 през 2013 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия ще проведе стратегическо КЩУ в източната част на страната от 30 август до 5 септември

27.07.2022, 08:59

Русия планира да проведе стратегическо командно-шабно учение в източната част на страната идния месец, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че мястото, където ще се осъществят маневрите, е на хиляди километри от района на руските военни действия в Украйна.
Учението, което се казва "Восток 2022" ("Изток") и е ежегодно, ще се проведе под ръководството на началника на ГЩ на ВС на РФ на полигоните на ИВО от 30 август до 5 септември и в него ще участват войски от ИВО (Източния военен окръг), ВДВ, ДА и ВТА, както и военни контингенти от неуточнени други страни, посочва ТАСС.
Чрез него ще бъде изпратен сигнал, че Русия, въпреки скъпоструващата война в Украйна, която продължава вече пети месец, се грижи за отбраната на цялата си територия и че мощта ѝ във военно отношение е ненакърнена, отбелязва Ройтерс.
Сякаш за да подчертае това, в съобщението си руското военно министерство посочи следното: "Обръщаме внимание на факта, че в специалната военна операция (в Украйна) участват само част от руските въоръжени сили с численост, която е напълно достатъчна за изпълнение на задачите, поставени от върховния главнокомандващ".
Допълва се, че Русия не е отменяла никаква тренировъчна дейност или международни сътрудничества, а учението ще бъде обезпечено с целия необходим личен състав, въоръжение и техника.

 

На този ден преди 69 г. приключва с реми тригодишната Корейска война

27.07.2022, 08:35

На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.
Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.
Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още

 

27 юли - денят на освобождението на Варна

27.07.2022, 08:32

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата. Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.
Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.
В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А. Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си..........Прочети още

 

Забравените герои на България

27.07.2022, 08:25

Днес се навършиха 154 години от рождението на генерал-майор Стефан Тодоров Азманов. Той е роден на 27 юли 1868 г. в Стара Загора.
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1917). Служи в пехотата. На 7 септември 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а 3 години по-късно в чин поручик. На 1 януари 1896 г. в чин капитан, а на 31 август 1907 г. в чин майор. Командва 14-ти Македонски полк (1900), по-късно е ротен командир в Школата за запасни подпоручици (1903).
Причислен е към ГЩ и е назначен за началник на „Секция съобщения” във Военното министерство (1909). На 1 януари 1911 г. вече е подполковник. Чин полковник получава на 14 февруари 1914 г. През 1913-1914 г. е Главен редактор на военните издания.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативния отдел в Щаба на армията (1915), а след това е началник-щаб на 1-ва армия (ноември 1915- ноември 1916). На 1 януари 1918 г . е повишен в чин генерал-майор. От март с.г. до края на войната е началник-щаб на 4-та армия. След демобилизацията излиза в запаса. Умира през 1938 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове; IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

Днес се навършват се 153 години от рождението на генерал-майор Иван Павлов Марков. Той е роден на 27 юли 1869 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1887). В Сръбско-българската война (1885) като юнкер е назначен за взводен командир в 7- ми пехотен Преславски полк и участва в настъплението към Пирот. След войната е произведен в чин поручик (1890) и зачислен в 6- ти пехотен Търновски полк. След това преминава в артилерията и служи в 1- ви , 4- ти, 5-ти артилерийски полкове, Софийския крепостен батальон и планинска артилерийска бригада. На 1 януари 1908 г . е произведен в чин подполковник и служи като началник отдел в 5- ти артилерийски полк, а след това е командир на 4- ти артилерийски полк. На тази длъжност остава по време на Балканската война (1912-1913), когато се сражава при Гачкенли, Люлебургаз, Чорлу, Чаталджа. На 25 май е произведен в чин полковник 1913 г.
По време на Междусъюзническата война (1913) е командир на 13- ти артилерийски полк и воюва при Бубляк и Дрянова глава срещу сърбите. На 25 май 1913 г . е повишен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е командир на 3- ти артилерийски полк (1915), с който воюва на Македонския фронт, южно от Струмица, срещу френските части. По-късно е командир на 2- ра артилерийска бригада , а след това е назначен за началник на артилерията в 1- ва армия, която по това време се сражава по двата бряга на р. Вардар (1916-1918). През 1919 г. на 27 юли е произведен в чин ген.-майор. След войната се уволнява от армията и се отдава на литературна дейност. Уволнява се на 27 октомври 1919 г.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
 

 

Стара Загора отбелязва 145 години от епичните боеве за града

26.07.2022, 21:31

Стара Загора чества 145 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
На 31 юли от 9:30 часа, в знак на почит и признателност, едновременно ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., Паметника на загиналите във войните старозагорци, Мавзолея – костница 19 юлий 1877 г., Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г. и Паметника на участниците в Старозагорското въстание.
На Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, от 10:00 часа, отбелязването на паметната дата ще започне със Заупокойна молитва. Водещ на събитието ще бъде актьорът Ивелин Керанов.
Източник: БТА

 

Памета плоча на загиналите във войните бе открита в село Велчево, община Априлци

26.07.2022, 21:26

Тържествено бе открита паметна плоча на загиналите воини във войните за национално обединение, Първата и Втората световни войни от м. Мачковци и м. Джокари в село Велчево, община Априлци. Това съобщават от общинската администрация.
Плочата е в непосредствена близост до параклиса „Св. Георги и Св. Никола“ в селото.
Инициативата е на кметството в село Велчево, инициативния комитет „Велчево“ и местната ловно-рибарска дружинка.
За загиналите местни жители във войните за защита на Отечеството бе отслужена заупокойна молитва, а по-късно бе извършен и водосвет за здраве и почит към църковния празник.
Паметната плоча бе открита от народната певица Валя Балканска и кмета на община Априлци Тихомир Кукенски. Гости на събитието бяха и гайдарят Петър Янев и синовете му, добавят от администрацията.
Източник: БТА

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на град Банско

26.07.2022, 21:21

Днес, 26 юли, беше активирано формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 3-то Бригадно командване, което под ръководството на майор Борислав Войнов разузна и унищожи на място силно корозирал 100-мм невзривен снаряд, открит в силно пресечена и труднопроходима местност в землището на град Банско.

Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Опасен инцидент над Атлантическия океан преди 42 години

26.07.2022, 21:04

На този ден през 1980 година съветски бомбардировач Tу-16 изпълнява патрулен полет над Атлантическия океан. Самолетът е прехванат от три изтребителя F-18A Hornet от ВМС на САЩ.
Опитвайки се да го отклонят от курса, американските летци изпълняват опасни маневри, включително и имитации на атаки. В резултат два F-18 се сблъскват точно над Ту-16 и се взривяват.
Единият летец успява да се катапултира, другият загива.
От взрива се поврежда и съветският самолет, но екипажът успява да се върне на своето летище.

 

Нови моменти в офертата за вторите 8 изтребителя

26.07.2022, 19:40

Очаква се на правителственото заседания в четвъртък да бъде одобрен Проект на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. В Министерството на отбраната документът се доработва. Крайно наложително е да бъде гласуван от Народното събрание преди неговото закриване.
Има нови моменти по офертата за придобиване на вторите 8 самолета F-16 Block 70, съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков. Той участва в заседанието на Комисията по отбрана, на което депутатите предложиха на Народното събрание да ратифицира на второ четене оптимизирането на договора за първите 8 самолета.
В обновената оферта става дума за компенсации от американска страна. 25 млн. долара ще дадат възможност за покриване на единия от трите договора за вторите 8 самолета за ракетите, които се поставят на крилата. Също като компенсация се отпускат 9,5 млн. долара за обучение на пилотите за използване на високоточни оръжия. Тези две суми няма да заплащаме.
Постигната е договореност, ако се забави идването на първите самолети по първия договор през първото тримесечие на 2025 г., да поискаме отлагане на първата вноска, което е в наш интерес, защото най-голямото плащане ще бъде през 2026 г., каза министърът. Това няма да доведе до нарушаване статута на България по Програмата FMS.
Водят се разговори с американската страна, ако останем без самолети в определен момент, поради забавяне на новите и изтичане ресурса на МиГ-29, този проблем да бъде преодолян, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.
Пред народните представители министър Заков поздрави екипа на ВВС и МО за положените усилия за формиране на този окончателен пакет по вторите 8 самолета, което той определи, като безспорен успех. Нещата сега са в полето на Министерския съвет и Народното събрание. До 1 ноември трябва да бъдем готови с отговор на офертата от страна на САЩ. В противен случай условията няма да бъдат същите. А ако не изпълним проекта, има риск да приземим бойната ни авиация, допуска министърът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от въоръжените сили на България, САЩ и Великобритания ще участват в съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“

26.07.2022, 16:32

Започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“, която ще се проведе в периода от 25 юли до 5 август на учебен полигон „Ново село“. В нея участват до 450 военнослужещи с около 90 единици техника, като темата на подготовката е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.
„PLATINUM LION 22“ се провежда под формата на ротни тактически учения с участието на военнослужещи от 42-и механизиран батальон – Ямбол и батальон за защита на силите от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, екипаж безпилотни летателни средства от батальон ISTAR на 61-ва механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от въоръжените сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.
На церемонията по откриването на съвместната подготовка тържествено бяха издигнати националните знамена на страните-участнички България, САЩ и Великобритания, а военнослужещите бяха поздравени от бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора механизирана бригада. В обръщението си той подчерта значимостта на „PLATINUM LION 22“ като част от предприетите мерки по усилена бдителност за гарантиране на сигурността на страните-членки и усилване на възпиращия отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО в отговор на усложнената среда на сигурност. „Имайки предвид поставените цели и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие ще покажете на какво сте способни“, каза още бригаден генерал Христов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Днес празнува ген. Кольо Милев, спасителят на Северозапада от наводненията

26.07.2022, 12:37

Поздравления за бригаден генерал от запаса Кольо Милев и най-добри пожелания за неговия рожден ден! За него казват, че е генералът спасител на Северозапада от наводненията през 2006-2007 г. Приятели и колеги пожелаха чрез „Отбрана“ да го приветстват, да му пожелаят здраве и да продължава да работи за запасното войнство.
Ген. Кольо Милев е роден на 26 юли 1953 г. във варненското село Рудник. През 1976 г. завършва ВНВУ във Велико Търново, специалност инженерни войски, а през 1983 г. - Военната академия в София. До 1996 г. е командир на Инженерно-сапьорния полк в с. Сотиря. През 2001 г. завършва Генерал-щабен факултет на ВА. През 2006 и 2007 г. е главен координатор на поделенията от БА, участващи в справянето с наводненията по р. Дунав. Командир на 55-а инженерно-сапьорна бригада (2002-2008). От 1 юли 2009 г. до 3 май 2010 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. През 2011-2015 г. е кмет на Сливен. Като народен представител бе член на  Комисията по отбрана в НС. На Десетия конгрес наСОСЗР бе избран за член на Управителния съвет на Съюза.
Източник: https://otbrana.com/

 

Няма да подкрепим Швеция и Финландия за НАТО, докато не изпълнят ангажиментите си, отсече Ердоган

26.07.2022, 08:23

Анкара няма да подкрепи членството на Швеция и Финландия в НАТО, докато двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с тероризма и няма да направи отстъпки по този въпрос. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизия TRT.
„Докато Швеция и Финландия не прекратят подкрепата си за терористични организации, те не могат да очакват от нас положително отношение относно членството си в НАТО. Нека никой не очаква от нас отстъпки по този въпрос“, каза той.
„Не е толкова лесно, колкото изглежда, ако си мислят, че ще бъдат приети в НАТО веднага. Меморандумът, подписан в Мадрид, е само покана и ние заявихме това на всички наши колеги от НАТО. Ако ситуацията не се промени, турският парламент няма да одобри протокол за присъединяване на северните страни към алианса“, допълни турският президент.
Външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха на 28 юни в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид меморандум за премахване на пречките пред присъединяването на скандинавските страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално Кюрдската работническа партия (ПКК), нейните разклонения и ФЕТО, които Турция смята за терористични организации.
Първоначално турските власти поискаха от Швеция и Финландия да поемат писмени ангажименти във връзка с борбата с тероризма.
Двете скандинавски страни подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май.

 

У нас войниците доброволци са служили минимум 12 години

26.07.2022, 08:02

Войската се попълва с доброволци, които са длъжни да служат 12 години непрекъснато.  По тяхно желание този срок може да бъде продължен до навършване на 40-годишна възраст.
Младежите, които желаят да постъпят на доброволна служба трябва да отговарят на следните изисквания: да бъдат съвършено здрави и да имат телосложение, съответстващо на службата, която ще изпълняват; да не бъдат по-млади от 18 и по-стари от 28 години; да не са били под съд и следствие и да са благонадеждни, да са български поданици; да не принадлежат на организации противници на държавния строй. Длъжни са да заявят по нотариален ред, че ще служат 12 години.
Приемането на доброволците става чрез повиквателните окръжия. Комисията за приемане и преглеждане на доброволците се назначава от командира на полка под председателството на началника на повиквателното окръжие. Записването на доброволците става по всяко време на годината, а постъпването на служба два пъти в годината – на 1 ноември и 1 март.
Първоначалното военно обучение продължава една година и се провежда в полковете. За специалните родове войски става в един или два пункта.
Войниците доброволци получават заплата, храна и облекло, според определените оклади. Те могат да се женят и всяка година да ползват един месец отпуск. По време на службата, които желаят могат да изучават някакъв занаят, с който да се прехранват след уволнението.
Изпълнилите задължителния срок от 12 години се уволняват и получават 5000 лв. или държавна служба.  Службата им във войската се зачита за пенсия на общо основание. Ако по време на службата войникът  стане негоден поради болест или злополука, или умре, той или наследниците му получават инвалидна пенсия.
Уволнените по съдебен и дисциплинарен ред , както и самоповределите се, за да станат негодни за военна служба, се лишават от правото да получат премия и да заемат каквато и да е държавна и общинска служба в продължение на 15 години.
(Материалът е подготвен на основата на Закона за попълване на войската, жандармерията, пограничната, горската, акцизната и митническата стража с войници (жандарми и др.), подофицери и офицери, утвърден с указ №19 от 7 март 1921 г., обнародван в брой 287 на Държавен вестник” от 24 март 1921 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

На учебен полигон ”Ново село” започна съвместна подготовка „Платинен лъв 22“

25.07.2022, 19;17

На Учебен полигон „Ново село” започна провеждането на съвместна подготовка „Платинен лъв 22“, която ще продължи до 5 август 2022 г., съобщава КСВ. В нея участват до 450 военнослужещи с около 90 единици техника, които ще се обучават по темата „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили ”.
„Платинен лъв 22” се провежда под формата на ротни тактически учения с основни обучаеми от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и батальон за защита на силите от състава на 2-ри механизирана бригада – Стара Загора, екипаж БЛС (безпилотни летателни средства) от батальон ISTAR на 61-ва механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.
Днес на церемония по откриването тържествено бяха издигнати националните знамена на Република България, САЩ и Великобритания, а участниците бяха поздравени от бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра механизирана бригада. В обръщението си към участниците той подчерта значимостта на подготовката като част от предприетите мерки по усилена бдителност за гарантиране на сигурността на страните-членки и усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО в отговор на усложнената среда на сигурност. „Имайки в предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие ще покажете на какво сте способни“ – допълни в словото си бригаден генерал Христов.
Офицер, планиращ учението, е командирът на 2-ра механизирана бригада    бригаден генерал Станимир Христов, а офицер, провеждащ съвместната подготовка,  е подполковник Велин Кехайов – командир на 42-ри механизиран батальон.
Източник: https://otbrana.com/

 

Дванадесет държави участват във военни учения на Индонезия и САЩ на остров Суматра

25.07.2022, 16:41

Повече от четири хиляди войници от дванадесет държави ще се включат в годишните военни учения на Индонезия и Съединените щати, съобщиха индонезийските власти. Ученията ще се проведат следващия месец на фона на тлеещо напрежение в Южнокитайско море, предаде японската информационна агенция "Киодо".
Военните учения, кръстени "Суперщит Гаруда", ще се проведат на двата най-големи индонезийски острова Суматра и Калимантан от 1 до 14 август. В тях ще вземат участие Австралия, Япония, Южна Корея и Великобритания, а сред планираните дейности са сухопътни маневри и морски десанти.
За годишните учения, които датират от 2009 г., Индонезия ще изпрати две хиляди войници, към които ще се присъединят хиляда и сто души военен персонал от САЩ, каза вчера пред журналисти командващият индонезийската армия генерал Андика Перкаса.
За разлика от предишните издания на тези учения, в които са участвали само сухопътни войски, тази година ще участват всички видове военни формирования - въздушни, военноморски и специални сили.
"Целта ни е да подобрим нашите възможности за справяне с различни предизвикателства, свързани със сигурността, природните бедствия и хуманитарните мисии", уточни ген. Андика по време на обща пресконференция с генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили. От своя страна, ген. Мили допълни, че "това ще бъде много важно военно учение, едно от най-мащабните, които сме правили досега".
Китай има претенции към голяма част от акваторията на Южнокитайско море и разполага с военни постове в райони, които се оспорват и от други съседни държави като Филипините и Виетнам. Индонезия разглежда южния край на Южнокитайско море като свои териториални води, докато от Пекин неколкократно призовават страната да прекрати добиването на петрол и природен газ оттам.
Източник: https://fakti.bg/

 

Жилищен квартал в Сливен да носи името „Трета българска армия“

25.07.2022, 11:24

Военно-патриотични организации в Сливен излязохме с предложение до кмета на Общината Стефан Радев, председателя на Общинския съвет Димитър Митев и областния управител Валентин Вълчев в града да има жилищен квартал, който да носи името на „Трета българска армия“, пише председателят на Общинската организация на СОСЗР майор от запаса Митко Манев.  Поводът за инициативата е предстоящото честване на 110 години от формирането на Трета българска армия на 17 септември т. г. Мястото е източно от паметника на 7 конен полк "Орлето" до квартал "Ст. Заимов", на юг - бул. "Хаджи Димитър" и на север - бул. Бургаско шосе.
Районът, източно от паметника „Орлето“ (бившите казарми на зенитния полк), е пряко свързан с бойната слава на Сливен. Дарителските кампании във връзка с отбелязването на 100 години от Първата световна война и възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк дадоха нова перспектива за развитие на идеята, се посочва в предложението на Общинската организация на СОСЗР до кмета Стефан Радев. Запасните и резервистите изразяват готовност да участват в срещи и обществено обсъждане за изграждането на инфраструктурата на района, за да защитят предложението си.
„В Сливен беше Щабът на Трета армия. За мъжете, давали клетва под бойно знаме, тя си остава бойната армия на България. Изминава дългия и победоносен път от Лозенград, Люлебургас, Бунархисар, преминава през Добрич, Силистра и  Кубадин, Тутракан, наречен „Румънския Вердюн“, за да стигнем до Крайовската спогодба, съгласно която Южна Добруджа се връща на България“, пише майор Манев. В годините Трета армия се развива непрекъснато. Чувствително нараства бойната й мощ.  Командният и личният й състав участват във всички крупни оперативно – тактически учения, в които щабовете показват висока сглобеност, щабна и тактическа култура. Военнослужещите демонстрират знания,  практически умения и навици за действия в полева обстановка. В съответствие с приетата програма за реорганизация на Българската армия на 31 декември 2006 г. приключи съществуването на Трета армия, припомня председателят на Общинския съвет на СОСЗР. Тя, обаче, остава част от българската военна история, скъп спомен от неотдавнашното ни минало и заслужава уважението на сливенската общественост.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Вертолети за радиосмущения Ми-8/Ми17ППА

25.07.2022, 08;50

Ми-8ПП е вертолет за създаване на активни радиосмущения, разработен от КБ Мил. Първата модификация на вертолета за РЕБ Ми-8СМВ, създадена през 1971 г., е предназначена за защита на фронтовата авиация от поражение на зенитно-ракетните комплекси на противника. В товарната кабина е бил монтиран вертолетен вариант на комплекса за РЕБ „Смальта-В”. В процеса на експлоатация Ми-8СМВ нееднократно се е доработвал с цел разширяване на възможностите на комплекса.
Създадения през 1974 г. вертолет за радиоелектронна борба Ми-8ПП с комплекс „Поле” е предназначен за създаване на смущения в наземните РЛС за откриване, насочване и целеуказване, влизащи в различни звена за оповестяване и управление на системата за ПВО на противника.
През 1980 и 1982 година приетата на въоръжение модификация се доработва, в резултат на което се появява новата модификация Ми-8ППА. Индекс ВС Ми-8ПП.
Вертолетите Ми-8/17ПП, баражирайки на безопасно разстояние от предния край (района на бойните действия) могат да работят в режим на разузнаване и радиоподавяне или само в режим на разузнаване.
Апаратурата му за радиоелектронни смущения осигурява:
   - водене на разузнаване в много широк честотен диапазон;
   - анализ на сигналите и разпознаване на принадлежността на обслужваните обекти;
   - избор на обектите за подавяне;
   - избор и формиране на оптимален вид смущения за всеки обект;
Подсистемата за разузнаване позволява да се откриват РЛС от зони, разположени зад пределите на зоните за поразяване на средствата за ПВО на противника.
Цифровата система за обработка и формиране на смущенията осигурява класификация на обектите, определяне на приоритета за подавянето им, избор на най-ефективните смущения.
Освен щатния екипаж от трима човека на Ми-17ПП има и оператор на апаратурата за смущения.
Бордовият комплекс може да работи в следните режими:
   - автоматически (без участие на оператора);
   - полуавтоматичен (обекта за подавяне се избира от оператора);
   - ръчен (оператора оценява обстановката, определя обектите за подавяне и вида на смущенията).
Вертолетът е снабден със средства за индивидуална защита от управляеми ракети.
Във вертолета Ми-17ПП е монтирана следната апаратура:
Станция за пълзящи смущения "Азалия" (ЛО24 и ЛО27)
Станцията е предназначена за групова защита на самолети и вертолети чрез създаване на смущения в РЛС за далечно откриване, навеждане и целеуказване
На вертолета има два комплекта станции ЛО24 и един комплект станции ЛО27.
В състава на всяка станция влизат:
   - предавателна система;
   - антенно-фидерна система;
Охлаждането им е въздушно-течно, като за охлаждаща течност се използва ПМС-10. Блоковете на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за радиотехническо разузнаване
Предназначена е за определяне на честотният диапазон на радиоелектронните средства на противника и управление на станциите за смущения, монтирани на борда на вертолета.
В състава на станцията влизат:
   - приемно устройство;
   - устройство за анализ;
   - антенна система;
   - пулт за управление;
   - източник на захранване.
Всички блокове на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за активни смущения
Станцията за активни смущения е предназначена за подавяне на станциите за далечно радиолокационно откриване от типа „Хокай”. Станцията има литерно изпълнение.
В състава и влизат:
   - предавателна система (подавя ДРЛО);
   - приемна система (определя направлението на подавяният обект);
   - антенна система.
Охлаждането на системата е въздушно.
Блоковете на станцията (два) са разположени вътре в машината на специални поставки и нехерметични отсеци.
Антенната система се състои от две антенни решетки разположени от двете страни на вертолета.
На някои модификации се монтират и индивидуални средства защита, като устройства за изстрелване на инфрачервени уловки и лампи за инфрачервени смущения "Липа".
Във ВВС на България през 1990 година са доставени четири вертолета Ми-17ПП - бордови номера 431, 432, 433, 434.
До 1999 година са използвани по предназначение, след което (през 2000 г.) те са преоборудвани в транспортни и противопожарни.
Борд 433 катастрофира на 24 юли 2003 г. в местността Бетоловото край гр. Разлог при гасене на горски пожар. При инцидента загинаха командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки – началник-група «Държавен противопожарен контрол» към РДВР-Благоевград.
- Още РЕБ

 

Голяма победа за българската войска

25.07.2022, 08:48

В нощта на 25 срещу 26 юли 811 г. войската на хан Крум нанася пълен погром на византийската армия в сражението при Върбишкия проход. В сражението загива византийският император Никифор І Геник, заедно със своите военачалници.
След сражението Крум заповядва да отрежат главата на Никифор I Геник, която няколко дни е държана на показ, набита на кол. След това, пак по негова заповед, черепът на императора е обкован със сребро. С него Крум пие наздравица в чест на своята победа.
Победата при Върбишкия проход е един от найголемите върхове на българското военно изкуство през средните векове. България става достоен противник на могъщата Византийска империя.
Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Смята се, че той създава първите писани закони в българската държава. Според една легенда той разпитал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия „Суда“ от 10 век. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и прабългарите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.

 

На този ден през 1943 година започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи

25.07.2022, 08:44

В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.
Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.
Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още

 

На този ден САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит

25.07.2022, 08:40

На 25 юли 1946 г. на атола Бикини САЩ извършват първия в света подводен ядрен опит.
Тихоокеанският атол Бикини е известен с това, че по времето на Студената война е изпитателна площадка, на която САЩ извършват в периода 1946 - 1958 година 23 експериментални взрива на ядрени и водородни бомби.
На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливия дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям.
През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Не е било необичайно за жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, мъртви раждания и нарушения в цикъла им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма. - Още ЯО

 

 

Защо руските космонавти летят в космоса въоръжени?

24.07.2022, 22:44

Представете си оръжията им! Лазерен пистолет? Бластер? А светлинен меч? Макар че гореспоменатите оръжия идват от сферата на фантазията, съветските космонавти наистина са заминавали за космоса въоръжени. Тяхното оръжие бил пистолет с три цеви, който приличал на отрязана пушка. Бил не само защита срещу извънземни, но най-вече тяхна гаранция при завръщането им на Земята.
В СССР никой не говорел за това, но от времето на Юрий Гагарин съветските космонавти отивали в космоса въоръжени. Членовете на Космическия корпус били въоръжени с обикновен пистолет "Макаров", същият като на полицаите. Бил им връчен "за защита от диви животни или престъпни елементи", в случай на кацане в пустинята. Малцина смятали, че "космическият" другар може да бъде заменен до 1965 г., когато космонавтите Алексей Леонов и Павел Беляев претърпяват инцидент и са принудени да кацнат в тайгата.
Мечката е враг на космонавта
Поради трудния терен спасителните екипи имат нужда от време, за да стигнат до космонавтите. Леонов и Беляев трябва да прекарат няколко дни в тайгата.
"Хеликоптерите, които летяха над нас, можеха само да ни информират, че някой сече дървета, а друг използва дървените трупи за огрев“ - спомня си Леонов.
Космонавтите си построяват подслон и скоро са посетени от мечки, които току-що са се събудили от зимния си сън и следователно са гладни и агресивни. Единственото нещо, което могат да направят, е да стрелят във въздуха, което само усилва любопитството на дивите животни.
"Макаров ставаше само да се застреляме с него", отбелязва Леон с горчива ирония. Той е този, който дава идеята за специално оръжие за оцеляване в случай на принудително кацане.
"Мечтата на бракониера"
Триседмичното разработване на оръжието се извършва от директора на Тулския оръжеен завод Владимир Парамов. Той предлага револвер, полуавтоматична пушка и пистолет с три цеви. Последното се оказва най-подходящо за целите: защита от опасни животни и криминални елементи, подходящ и за лов на храна и изстрелване на сигнални патрони. Пистолетът е направен от две 32-мм хоризонтални горни гладки цеви и една нарезна 5.45-мм цев. В бойния комплект има 11 СП-П патрона, 10 СП-Д патрона и 5 СП-С патрона.
Работниците в завода наричат новия пистолет "Мечтата на бракониера", но в официалните документи той е посочен като СОНАЗ  (СОНАЗ - преносимо аварийно огнестрелно оръжие).
TП-82 има необичайна задна част. Това е обикновено мачете за рязане на дървесина, което може да бъде покрито с твърд калъф, прикрепен към пистолет, като по този начин се получава винтовката. Поради гладките си цеви той може да се използва за лов на зайци, птици и дребен дивеч, а с нарезната цев - лосове, глигани и други големи животни.
Оръжието е много надеждно.. "Изсипахме пясък и вода вътре в пистолета ... с какво ли не го изпробвахме, а той издържа на всичко", казва заместник-директорът на отдела за оцеляване при извънредни ситуации от Центъра за обучение на космонавти Николай Филатов.
Той си спомня, че веднага след като казашките пастири чуват за пистолета, опитват да се сдобият с него. Предлагат цели стада овце в замяна, а един пастир дори предлага жена си. Всеки иска оръжието: пилоти, геолози, пътешественици и ловци. Малко по-късно оръжието е клонирано в известните Вепр-1 и Вепр-2.
TП-82 е на разположение до края на 80-те години. Официалната версия за прекратяването на производството му е, че вече има достатъчно модели. Според неофициалната версия финансовите проблеми в периода след перестройката не позволяват на завода повече да произвежда такова екзотично оръжие. - (видео)
Ще бъде ли съживена легендата?
Не знаем много за съдбата на TП-82 след разпадането на СССР. През 2007 г. медиите съобщиха, че, тъй като срокът на годност на боеприпасите за TП-82 е изтекъл, командирът на 16-та експедиция до Международната космическа станция (МКС) Юрий Маленченко ще получи пистолет "Макаров" преди полета си, вместо ТП-82.
Не е ясно дали ТП-82 или негов аналог все още влизат в арсенала на космонавтите. Известно е, че през 2008 г. американският космически експерт и инженер на НАСА Джеймс Оберг моли за отстраняване на руското огнестрелното оръжие от МКС. Той казва, че го смята за опасно, тъй като там, където хората работят в стресови и психологически напрегнати условия, няма място за оръжия.
Руските експерти обаче не са съгласни с Оберг. Според директора на отдела по специално обучение в Космическия тренировъчен център Юрий Гидзенко необходимостта от оръжие на борда е доказана. Следователно вероятно е твърде рано ТП-82 да бъде премахнат от арсенала на космонавтите, както и от космическата история.
През 1983 г. компанията за производство на огнестрелни оръжия Savage прави аналогична версия на TП-82 за астронавтите на НАСА, известна като 24-VS. В същото време компанията Randall създава ножа Astro 17, чиято дръжка съдържа комплект за оказване на първа помощ. Въпреки това не е известно дали американски астронавти са въоръжени, когато изпълняват своите космически мисии.

 

Модернизирана писта на ВВС е в "плачевно състояние”

24.07.2022, 22:17

Министърът на отбраната Драгомир Заков е поискал проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на ВВС. Причината е проблеми с настилката, съобщи Заков пред депутати от комисията по отбрана, цитиран в неделя от БНР. Част от средствата са били отпуснати по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.
Най-големият проект по програмата на НАТО за инвестиции е за удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане на летище "Безмер", обясниха запознати от комисията. През 2016 година там беше приключено удължаването на пистата с 500 метра, разширяването ѝ, изграждането на две мecтocтoянки зa транспортни самолети.
Без да посочва пред депутатите мястото, министърът на отбраната Драгомир Заков призна за "плачевното състояние" на изградената с пари и на НАТО инфраструктура:
"Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката.”
Ремонтите са стрували над 62 милиона лева без ДДС. Близо 55 милиона от тях са пo програмата нa HATO зa инвестиции в сигурността.
"Безмер" е един от вариантите за преместване на изтребителите МиГ-29, докато в авиобазата "Граф Игнатиево" текат ремонтите за новите Ф-16. Решение за преместването още няма.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Китай е станал по-агресивен и опасен за САЩ и съюзниците им, заяви високопоставен американски генерал

24.07.2022, 22:04

Китайската армия е станала значително по-агресивна и опасна през последните пет години, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили при визита в Индонезия, предаде Асошиейтед прес.
Американският генерал изтъкна, че през въпросния период броят на прехващания на китайски самолети и кораби в региона на Тихия океан от силите на САЩ и техни партньори се е увеличил значително и че количеството на опасните военни взаимодействия също бележи подобен ръст.
“Посланието е, че китайската армия значително е увеличила присъствието си по въздух и по море и че агресивното ѝ поведение конкретно в този регион е много по-явно”, каза Мили, който неотдавна поиска от служителите си да съберат подробна информация относно взаимодействията между военните части на Китай, САЩ и другите сили в Индийско-тихоокеанския регион.
Американският генерал коментира темата в момент, в който САЩ удвояват усилията си за укрепване на отношенията си с тихоокеанските страни в противовес на засилващото се влияние на Китай в региона. Правителството на американския президент Джо Байдън възприема Пекин като “водеща заплаха” и основно дългосрочно предизвикателство в сферата на сигурността и посещението на Мили в региона е непосредствено свързано с този въпрос, отбелязва Асошиейтед прес.
Мили ще обсъди нарастването на военната мощ на Китай и на среща с министри на отбраната на страни от Индийско-тихоокеанския регион, която ще се проведе в австралийския град Сидни.
Източник: bta.bg

 

Трети ден военнослужещи и техника от ВВС помагат в погасяването на големи горски пожари в страната

24.07.2022, 12:15

Продължава участието на военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) в погасяването на големи горски пожари на територията на страната.
Малко след 7.30 ч. днес, 24 юли, хеликоптер Кугар 532 с екипаж от 24-та авиобаза Крумово излетя, за да подпомогне гасенето на горския пожар между селата Стрелци и Сърнегор, община Брезово, област Пловдив. Пожарът възникна вчера следобед, като снощи от 19.40 до 21.10 ч. вертолет Кугар облита района и извърши 15 пуска на общо 24 тона вода.
Военнослужещи и техника на ВВС два дни оказваха помощ в гасенето на големия пожар в района на село Лесичово, област Пазарджик. На 22 юли два вертолета - Кугар и Ми-17 в продължение на няколко часа извършваха действия по гасенето. Вертолет Кугар остана във въздуха над 5 часа, като направи 52 пуска и изля 78 тона вода. За повече от три часа вертолет Ми-17 направи 25 пуска, като изля над 62 тона вода. Участието на вертолет Ми-17 в погасяването на пожара продължи и на следващия ден, 23 юли. За два часа и половина, при силен вятър и турболенция бяха извършени 29 пуска и хвърлени над 72 тона вода.
Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, след разрешение на Началника и отбраната и по заповед на командира на ВВС. Освен военнослужещите на борда на вертолетите при всяка задача присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

НАТО излиза скъпо на САЩ

24.07.2022, 11:48

НАТО е скъп и старомоден съюз, неспособен да отговори на съвременните предизвикателства. Блокът, чиято цел беше да се противопостави на СССР по време на Студената война, е остарял.
"НАТО не се занимава с ограничаване на пандемия или борба с пиратството. Той няма нито способността, нито авторитета, нито пригодността за тези цели. Поради тези причини привържениците на Алианса вероятно трябва да помислят за план „Б“, а не рекламират блока като панацея за всички проблеми“, казва Джъстин Логан, колумнист в американското списание Foreign Policy.
Освен това, съюзът вече не е по силите на Вашингтон. "Ограниченията на ресурсите започват да влияят върху финансите на САЩ. Бюджетът за отбрана, който вече е надут до 847 млрд. USD, скоро няма да нарасне до 1 трлн. USD или повече. Опитите на САЩ да играят водеща роля в европейската сцена за сигурност са лукс, който Вашингтон вече не може да си позволи“ пише в материала.
В края на миналата година Русия публикува проекти на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Сред исканията на Москва бяха отказ от по-нататъшно разширяване на Алианса на Изток, присъединяване на Украйна към него и създаване на военни бази в постсъветските страни. Освен това става дума за неразполагането на ударни оръжия близо до границите на Русия и изтеглянето на силите на съюза в Източна Европа на позициите от 1997 г.
Източник: https://fakti.bg/

 

„Балаклава“ - най-голямата военна тайна на Сталин

24.07.2022, 08:00

Стратегически обект
Подземната база за подводници „Балаклава“ в Крим е останала в историята като един от най-впечатляващите примери за „Студената война“. През миналия век това строго поверително съоръжение е построено в случай на ядрена война или Третата световна война. Времената се променят, но днешната Кримска Балаклава продължава да изумява с огромните си подземни лабиринти. Короната на мощната военна индустрия на СССР става забележителност на полуостров Крим и един от най-посещаваните музеи в Севастопол.
Османски гарнизон
Днешните конфликти между Русия и САЩ изглеждат много по-прости, отколкото са били след Втората световна война. Появата на ядрено оръжие създава повод за надпревара и параноя. В случай на съветска агресия, американците си правят превантивен план за ядрена атака. И двете страни методично увеличават своя ядрен арсенал, възможностите на бойните глави, торпеда и ракети, заплашвайки се взаимно с отмъщение.
След като американските бомби падат върху Хирошима и Нагасаки, Съветският съюз подсилва подводния флот с ядрено оръжие. Тогава Сталин дава заповед да се намери място, където ядрените подводници да бъдат скрити при реципрочен удар. Те търсят повече от година и в крайна сметка се спират на Балаклава. Градът веднага става таен и е решено името му да не се споменава на кримската карта.
Няколко века преди това Балаклава е военно пристанище. Първоначално този регион е избран от генуезците, които построяват тук древната крепост Кембело. По-късно на територията на съвременна Балаклава е разположен османски гарнизон. По време на Кримската война тук е базиран английски лагер. Наблизо се намира елитната британска „Лека бригада“, която извършва прочутата си, но неуспешна атака срещу Севастопол.
Твърдението, че заливът Балаклава не може да се види от морето, изобщо не е мит. Така че това място за скриване на флота не е избрано случайно. Пристанището, широко около 400 метра, е надеждно защитено както от бури, така и от любопитни очи. Планината Таврос, под която се намира подземния комплекс, е естествено укритие. Дебелината на мраморния варовик е около 126 метра, благодарение на което базата получава първа категория устойчивост на ядрена атака.
Надеждно строителство
Проектът на комплекса на военноморската база за защита на Черноморския флот в случай на ядрена война е проверен и одобрен лично от Йосиф Сталин. Работата започва през 1953г. Минната дейност се извършва от работници, които са градили подлези в Москва, Харков и Абакан. Пробиването става най-вече чрез взривяване. Веднага след като земята и скалите са премахнати, се поставя метална рамка и след това се излива бетон. Поради секретността, корабите влизат в комплекса само през нощта.
Единственият видим елемент на проекта е "Южният Батопорт" - голяма морска порта, която предпазва залива от вредното въздействие на ядрената експлозия. Това е куха метална конструкция с тегло 150 тона, с размери 18х14х11 метра.
Входът на канала е покрит със специална маскировъчна мрежа, която съвпада по цвят със скалите. Общата площ на конструкцията е 15 000 квадратни метра, а каналът за подводници е по-широк от залива Балаклава. Някои вътрешни помещения достигат височината на триетажна жилищна сграда. Цялата основа е разделена на няколко нива на секретност, за да се разграничат, те са маркирани с различни цветове по пода и по стените.
В подземните помещения има повече от 200 души, които работят на пристанището и инженерните системи. Около 50 души работят като охрана, стоящи на няколко места: на входа и изхода на тунела и на пристанището. Всички служители на тайния комплекс в Балаклава подписват документ за поверителност. По време на работа и пет години след прекратяване на трудовото правоотношение служителите са ограничени в редица права. Например, забранено им е да пътуват извън Съветския съюз.
В новия комплекс е възможно да се скрият от ядрен удар девет подводници от малък клас или седем средни. В допълнение към подводниците, в случай на ядрен удар, цялата база на подземния ремонтен комплекс, войници от всички близки части и цивилното население на Балаклава могат да бъдат настанени в подземната база.
Днес е музей
Тайната подземна база на руските атомни подводници губи своята мощ и стойност по време на разпадането на СССР. За разлика от други подобни военни съоръжения, комплексът в залива Балаклава е използван до 1993 година. Кораби от руския Черноморски флот напускат територията през 1994 година. По време на разделянето на съветския флот, Украйна получава една голяма торпедна подводница. Ядрените боеприпаси са откарани на руска територия.
Съоръжението скоро е изоставено и ценното оборудване става плячка за продавачите на метал. Всички капаци и порти на комуникационните кладенци, отвори, тунели, захранващи кабели са отрязани. За кратко време мощното военно съоръжение се превръща в мизерна гледка. През 2002 г. украинските власти решават да превърнат комплекса в исторически музей. Днес той привлича туристи не по-малко от другите кримски атракции. - Още за Балаклава

 

Забравените герои на България

24.07.2022, 07:57

Днес се навършиха 156 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов. Той е роден на 24 юли 1865 г. в гр. Елена. Завършва военното училище в София (1885) и десетмесечните курсове за щабен офицер (1893-1894). На 30 август 1885 г. е произведен в чин подпоручик и зачислен в пионерна дружина. През Сръбско-българската война (1885) е временен командир на пионерната дружина. След войната служи в артилерията. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1890 г. в чин капитан. Стефан Богданов е произведен в чин майор на 1 януари 1895 година, а през 1904 г. в чин подполковник. Служи последователно като командир на гаубична батарея във 2- ри артилерийски полк, командир на планинска батарея, командир на артилерийски отдел в 3-ти артилерийски полк (1903-1905) и командир на същия артилерийски полк (1907); началник на строително домакинска част при артилерийската инспекция (1909). На 19 февруари 1911 г . е произведен в чин полковник.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за началник на средната колона на Хасковския отряд при настъплението му към Кърджали, а след това със своя 3- ти артилерийски полк се сражава при Папаз-тепе (под Одрин), Чаталджа и Булаир. В Междусъюзническата война (1913) е началник на артилерията във 2- ра пехотна дивизия и воюва срещу сърбите и гърците при Криволак, Щип и Горна Джумая (дн. Благоевград).
През 1914-1915 г . е началник на 2- ра военноинспекционна област. При включването на България в Първата световна война е началник на артилерията във 2- ра армия (1915-1916), която воюва на Македонския фронт. В хода на настъплението командва Бояновския отряд, а след това Сборната пехотна дивизия (ноември 1915). Отбранява връх Каймак- Чалан (септември—и октомври 1916) и участъка при Кенали. От януари 1917 г . до 1918 г . е началник на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия, която воюва на Струмския фронт. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор, а на 18 септември е произведен в чин генерал-лейтенант. След войната излиза в запаса. Умира през 1937 г. в Пловдив.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 и 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента.

На 24 юли 1867 година в Сливен е роден генерал-майор Михаил Сапунаров.
Завършва Военното училище в София (1887) и служи в 8-и пехотен приморски полк (1887 – 1894), 2-ри пехотен сливенски полк (1895 – 1900), щаба на 3-та пехотна балканска дивизия (1900 – 1901), 20-и и 11-и пехотен полк (1901 – 1906). Последователно командва дружина в 1-ви пехотен софийски полк (1906 – 1909), рота във Военното училище (1909 – 1911) и 7-и пехотен преславски полк (1911 – 1912).
През Първата балканска война (1912 – 1913) е командир на дружина в 48-и пехотен полк, с който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа. Във Втората балканска война (1913) поема командването на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сръбските войски при Черни връх и връх Тумба. От 1913 до 1914 г. заема длъжността комендант на София, а от началото на 1915 г. – командир на 7-и пехотен преславски полк. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник на Полската канцелария при Щаба на Действащата армия (1915 – май 1917) и командир на Планинската пехотна дивизия (май 1917 – септември 1918). Воюва на Южния фронт в участъка между р. Вардар и Дойран, където на 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната командва 3-та пехотна балканска дивизия, а през 1919 г. преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 

Акварел на лейтенант Хенри Клифърд от английския лагер при Аладън от времето на Кримската война

24.07.2022, 07:54

След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Аладън (днес с. Страшимирово) и Река Девня (днес гр. Девня).
От 5 юни до 30 юни 1854 г. при Аладън лагерува английската Лека дивизия (Light Division) под командването на шотландския генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant General Sir George Brown)*.
Акварелът „Light Division Camp at Aladine, Bulgaria” е работа на лейтенант Хенри Клифърд**. Той е съхранен в албум (съдържащ 119 акварела), притежание на частен колекционер. Акварелът представя поглед към лагера на английската Лека дивизия при Аладън. На преден план английски войник на пост и български пастир с два бивола. В далечината - Варненското езеро и северните склонове на Авренското плато.....Прочети още

 

Каква е съдбата на гигантския съветски танк Т-35

24.07.2022, 07:48

Пет купола, три оръдия и шест картечници, поверени на дванадесетима мъже: това не е превъплъщение на съветската мощ, плаващо в открито море, а стар танк на Червената армия - Т-35 от 30-те години на XX век. Той e унищожен още през първите дни на Втората световна война.
От появата им по време на Първата световна война танковете нарастват бързо по габарити, мощ и въоръжение, докато по-динамичните сражения от Втората световна война не им придават разумен размер.
Първият многофункционален тежък танк - френският Char 2C, е последван в края на 1920-те години от британския A1E1 Independent - страхотна машина, тежаща 33 тона и с пет купола, която така и никога не влиза в масово производство. Само че вероятно е послужил за вдъхновение за съветските конструктори да правят големи неща.
Промишлената база, наследена от болшевиките и парализирана от загубата на много инженери с опит по време на руската революция, не е в състояние да произвежда масово съвременна технология и се налага да бъде възстановена от нулата. Именно тогава обаче съветското експериментално конструкторско дело навлиза в апогея си.
Изграждането на леки танкове е по-лесно и е било възможно да се копират чужди модели. За тежките танкове обаче няма рецепта за успех, така че те трябва да се създават в движение, като се използва инженерният импулс, проявен в съвместни проекти с германския инженер Едвард Гроте.
Средният танк TG на съветско-германската конструкторска група не стига до производствената верига, но дава на младия съветски екип безценен практически опит. Той го насърчава да се включи в по-големи проекти и скоро те разработват T-35, базиран на TG - големия германски танк - Grosstraktor - и модели, внесени от Великобритания.
С тежко въоръжение и . . . свръхтегло
Танкът трябвало да тежи около 35 тона, но прототипът, завършен през 1932 г., е 10 тона. Това чудовище е високо 3 метра, а на двуетажните му куполи са монтирани 76-милиметрови оръдия, както и картечници, които могат да се въртят на 360 градуса.
Два по-малки оръдейни купола с 45-милиметрови оръдия и картечници, които могат да се въртят в полукръг, са поставени в предната и задната част на танка, а две картечни купола и стрелкови пункт под задното оръдие допълват арсенала на танка. Машината е задвижвана от двигател с мощност 500 конски сили и вдига максимална скорост от едва 28 км/ч на открит път.
Военните приемат танка, но не са доволни от сложната конструкция на шасито и слабата мощност на двигателя.
В началото на 1930-те години съветските стратези подготвят бъдещите етапи на войната, в която участват бронирани машини. Средните танкове T-28 биха могли да сразят врага, T-35 биха напредвали, за да унищожат всичко наоколо с огромната си огнева мощ, следвани от трета вълна от Т-26 и дори по-леки модели с картечници, които да прочистят каквото е останало, като подкрепят пехотата.
Опитът от испанската гражданска война, сраженията по съветската граница с японците и Зимната война с Финландия разкрива колко опасна е противотанковата артилерия и колко необходимо е пехотата да бъде защитена с бронирани машини.
При такива условия щитът на танка от 10-50 мм би бил недостатъчен. Опитите да се увеличи дебелината вдигат теглото  на бойната машина до 55 тона, а нито един съветски двигател по онова време не може да задвижва нещо толкова голямо. Друг неуспех е неспособността на командира на танка да координира едновременното стрелбата от пет купола.
Конструкторите правят неуспешен опит да приспособят системите на корабните оръдия, за да синхронизират стрелбата от много точки, а в началото на 1940-те години танкът вече е остарял и като конструкция, и като тактическо приложение.
"Момчето от плакатите" на съветската власт
Т-35 не влиза в действие до германското нахлуване в Съветския съюз през юни 1941 година. В същото време обаче той служи повече на идеологическия фронт - показван е по градските площадки като символ на съветската военна сила и привлича големи тълпи и наблюдатели от чужбина.
Той се появява на плакати и на ордена "За храброст", където се задържа много повече, отколкото в реалния живот. През 1943 г., когато T-35 вече е част от историята, той продължава да се бори за отечеството в съветската пропаганда.
На истинското бойно поле обаче службата му не е толкова бляскава. От общо 59-те T-35, произведени между 1934 и 1939 г., 48 са участвали в битката, а останалите е трябвало да бъдат ремонтирани или са използвани  в тренировъчни учебни заведения.
Танкът не оцелява през първите дни на битката, защото машините, създадени за внезапен пробив, не успяват да останат дълго в отстъпление. Само седем T-35 са унищожени в битката, а останалите просто дефектират и са изоставени от екипажите им.
34-а Съветска танкова дивизия, която разполага с всички налични единици, получава предупреждение призори на 22 юни, когато започва нашествието. Три от танковете дават повреди още преди да влязат в битката и след маневри през Западна Украйна, два дни по-късно, остават само 10 танка, които са в състояние да се борят с врага.
Обградени и по-слабо въоръжени
Поради бъркотията при оттеглянето и ожесточените гранични сражения има само едно писмено сведение за тяхното представяне в битката. На 30 юни 1941 г. група танкове, включваща четири T-35, е изпратена, за да подсили други единици, но е атакувана, докато се придвижва.
Артилеристът на предната кула В. Сазонов по-късно пише: "Последното ни сражение беше глупаво. Първо, стреляхме през реката от основния купол към селото, наречено Ситна, а след това атакувахме с останалото от нашата пехота. Те се поколебаха, щом започнаха да свистят германските куршуми, започвахме да напредваме и паднахме под огъня на германските оръдия отляво".
"Завъртях купола към предната линия, гледах ли гледах, но не видях нищо и след това - пра-а-с, кулата бе ударена. Аз обаче не можах да си покажа главата, куршумите се сипеха върху нас като грах. Германските снаряди достигаха до нас на интервали от пет секунди. Тогава видях светкавица, бяхме на 50 м от селото и една от нашите гъсеници се счупи".
"Разгърнахме се по всички посоки, с всичко, което имахме, но заради попаденията по нас двигателят спря, а оръдието заклини. Тогава видяхме германските войници и знаехме, че сега е моментът да се махнем от там. Излязохме през купола и скочихме на пътя. От екипажите на Т-35 оцеляха само четирима, всичките от различни танкове".
На германските войници им харесва да позират до изоставени "сталински чудовища" и затова има много военни снимки, на които се появяват Т-35 въпреки техния ограничен брой и краткото им участие в сраженията.
Старомодният гигант с пет купола така и никога не показва характера си и свършва дните си като куриоз на инженерството, символ на военната мощ като гигантското оръдие "Цар Пушка" в московския Кремъл, за което се твърди, че никога не е стреляло.
Последният екземпляр се съхранява в музея на танковете в Кубинка, в покрайнините на Москва, където той е сред "звездите" на сбирката. Тя напомня на посетителите за най-важните конструкторски проекти от миналия век, когато танковете са се научили да бъдат танкове. - Още за Т-35

 

 

Полша ще купи бойни самолети и танкове от Южна Корея

23.07.2022, 20:07

Полша подготвя голяма поръчка на военни самолети и танкове от Южна Корея, за да подсили въоръжените си сили, предаде ДПА.
Варшава има интерес към закупуването на 48 леки бойни самолета ФА-50, каза министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак. “Договорът ще бъде подписан следващата седмица”, допълни той
Освен това Полша ще поръча и бойни танкове К2 “Блек пантер”, като Блашчак обясни, че първата партида от 180 бройки ще бъде доставена още тази година. В бъдеще страната ще започне да произвежда такива танкове по лиценз и ще ги развива технологично.
Варшава ще купи от Сеул и самоходни гаубици К9.
Военният министър не оповести детайли за стойността на сделката.
Полша, която е членка на ЕС и НАТО, се въоръжава, за да може да реагира на евентуална заплаха от страна на Русия. Освен това Варшава предостави много оръжия от армията си на Украйна, която беше атакувана от Москва, и сега трябва да попълни запасите си.
Полша е съюзник на САЩ и купува оръжия основно от тази страна. Но сега Блашчак каза, че въоръжението от Южна Корея е съвместимо с американските оръжейни системи.
Източник: bta.bg

 

Заключителна конференция на националното военноморско учение „БРИЗ 2022“

23.07.2022, 20:01

Днес, 23 юли 2022 година, се проведе заключителна конференция на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2022“, в която командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените задачи.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. В своето изказване контраадмирал Кирил Михайлов отбеляза, че това е единственото по рода си военноморско учение за 2022 година проведено в акваторията на Черно море.
Той запозна командирите на групи и съединения с високата оценка дадена от министъра на отбраната и началника на отбраната по време на „Деня за високопоставени гости и медийно отразяване“ на учението, както и подчерта неговата актуалност и благодари на всички командири и участници за изпълнените успешни задачи. Пълния анализ на проведеното учение „БРИЗ 2022“ ще бъде направен на по-късен етап.
Контраадмирал Кирил Михайлов пожела на всички участници здраве и попътен вятър, като изрази готовността на Военноморските сили на Република България за провеждане на следващия формат през 2023 година.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

На къде отива войната?

23.07.2022, 19:55

Един въпрос, който с голяма тревога си го задават много хора на нашата планета. Въпрос, който е свързан с бъдещето на всеки от нас, особенo като слушаме колко и какво въоръжение беше предоставяно и ще се предоставя на Украйна. Въпрос, на който най-точния и изчерпателен отговор може би е: войната води към „нова война“. И това със своите действия и изказвания ни го показват и политиците и всички тези, които ръководят и участват в така наречената „информационна война“.
На някой от вече проведените международни форуми да се е чуло да се говори за възстановяването на мира, за хората, който всеки ден загиват, за разрушената и унищожена инфраструктура в градовете и селата, за галопиращите цени и последствията за хората по света...
Някоя от международните организации (независимо от това в каква сфера работят),  да са издигнали или да работят за установяването на мира, за спазване на международните договори, споразумения и др. Бих се радвал ако не съм прав, но оставам с убеждение че са възприели гледната точка на Наполеон, който казва, че „бог е на страната на по–силните батальони“ и на Сталин, който отговаря на критиките от Ватикана с въпроса „колко дивизии притежава Папата?“.
Единствено на форума в Давос, Хенри Кисинджер (бивш държавен секретар на САЩ)  подчерта в своето изказване, че мирните преговори между Украйна и Русия трябва да започнат през следващите два месеца „преди конфликтът  да създаде сътресения и напрежения, които няма да бъдат лесно преодолявани“. Даже с определени отстъпки от територията на Украйна - подчерта той, за да има мир в Европа.
Как го разбраха Европейските политици е трудно да се каже, но след като се поставяха предимно въпроси за нови санкции, за  военни помощи със съвременно въоръжение и бойна техника за Украйна, но не и за мирното урегулиране на конфликта е повече от ясно – войната продължава.
Всичко това означава, че е време да се спре да се вярва на илюзорния стратегически анализ, основан на „информационната война“, а да се види реалността накъде ни води.  Ситуацията във войната е вече във фазата, от която връщане назад няма. Затова, както политиците, така и международните организации трябва сериозно да се замислят и да не допуснат прерастването на войната в нова по-голяма война.
А каква ще бъде „новата война“ – ще зависи от участниците в нея – Европейска или Световна. Ако съдим по това, колко държави и сега предоставят въоръжение и бойна техника на Украйна – означава, че кандидати ще има. Трудно е да се предположи дали народите на тези държави са на същото мнение като своите управляващи, но това вече е показало, че не е от съществено значение. Примери в това има много, както у нас, така и в други държани .
В „новата война“ ще бъдат използвани най-новите оръжия, с които участващите държави притежават. Украйна ще бъде полигон за изпитание на нови проекто-оръжия, някои непознати до сега. По цели войната едва ли ще се различават от досегашната, но в съдържанието си ще бъде качествено нова. Твърде вероятно е да бъде далеч по-жестока и разрушителна, което да доведе съвременната цивилизация в критично състояние. Възможно е границите на много държави да претърпят промени, а някой може и да изчезват.
Докато не настъпи краят на войната, въпросът за използването на ОМП, както компонента „намерения“ за заплаха, така и компонента „способност“ не трябва да бъдат пренебрегнати. Предполага се, че големите супер ядрени сили, (които имат престава какво може да се случи на земята), няма да го допуснат. Но не така ще стои въпросът с по-малките сили участващи в конфликта, които по някакъв начин са придобили (получили чрез контрабанда или произвели) оръжие за ОМП. Те ако го използват е твъдее вероятно да станат провокатори на ядрената катастрофа. Ако това се случи, няма да има „нито победители, нито победени“ и ще отпадне необходимостта да се говори за мир.
С горните мисли не бих искал да стана най-лошия пророк за войната, бих се радвал ако всичко това не се случи (това зависи от политиците), но за голямо съжаление трябва да търсим истината и то не тази истина, която „някои“ искат да чуят, а обективната истина, такава каквато е.
Отмина в историята най – къдравото столетие – 20 век. С премахването на „студената война“, човечеството се надяваше, че навлезе в нова ера на голяма надежда за мир и разбирателство между народите. ДА ама НЕ! 21век – пак война! Това означава, че мирът  не е природно състояние на „политиците“! Много експерти смятат, че в човешката природа – човекът еволюира по-бавно, отколкото света на политиката. Това означава, че човекът и неговата природа остават същите, със същото мислене и в периода след „студената война“. Само по този начин може да се обясни това което се случва сега в нашия свят.
Сега не ни остава нищо друго освен да се молим „политиците“ да еволюират по-бързо, докато не е станало късно!
(Анализът е публикуван в профила на ген.-полковник Тотомиров във Фейсбук, бивш началник на Генералния щаб)

 

80 години от разстрела на Никола Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище

23.07.2022, 08:57

Никола Вапцаров На тази дата през 1942 година е разстрелян Никола Вапцаров – поет революционер, деец на работническото движение, днес – патрон на Висшето военноморско училище.
През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".
В Машинното морско училище Вапцаров постъпва ненавършил 17 години (9 август 1926 г.), а го завършва на почти 23 години (16 юни 1932 г.). Това е онази част от живота на всеки човек, когато той укрепва не само на физически, но и съзрява социално, като личност и професионалист.
Обучението в Морско училище винаги е имало важна роля в живота на възпитаниците му. Тяхното самочувствие се дължи главно на специфичните особености на морската професия, на допира с морето по време на практика и задгранични плавания, на особения дух и среда. Това напълно се отнася и за Никола Йонков Вапцаров. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището са имали ключова роля за формирането на личността и характера му. Неговата борбеност, неговата непримиримост с несправедливостите и уменията му за общуване с хората са изградени най-вече през този период от живота му.
През 1949 г. на Висшето народно военноморско училище е присвоено името "Никола Йонков Вапцаров". От тогава рожденния ден на Никола Вапцаров - 7 декември, е Патронен празник на Висшето военноморско училище, който се чества ежегодно. Сред вълнуващите ритуали е тържествения марш на курсанти пред паметника на Вапцаров, издигнат на територията на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" през 1988 г.
В град Варна има още един негов паметник , който се намира пред Дома на архитекта. Този бюст-паметник преди преместването е бил пред централната сграда на ВВМУ. На името на Никола Вапцаров е назована една от улиците, в близост до Морското училище.
Една от традициите в Морско училище са срещите на възпитаниците на училището по случай годишнини от завършването му. Ритуален момент от тези срещи е поднасянето на венци пред паметника на Никола Вапцаров и обща снимка на випуска.

 
 

На този ден

23.07.2022, 08:47

На 23 юли 1917 г. при въздушна катастрофа загива подпоручик Христо Димитров – Брадата. Роден е през 1885 г. в с. Новачене, Орханийско. Четник в четата на Христо Чернопеев.
Участва в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Постъпва в армията и след Балканските войни остава на свързочна служба в Техническата дружина.
През май 1916 г. завършва Аеропланното училище. По време на Първата световна война е зачислен към Първо аеропланно отделение.
На 8 юли 1916 г. при въздушен обход край езерото Тахино, фелдфебел Христо Димитров – пилот, и поручик Христо Скутунов – наблюдател, са посрещнати от вражеските противовъздушни батареи. Самолетът е повреден, но поручик Димитров успява да приземи машината в разположението на неприятелските части. Летците подпалват аероплана и избягват преследването.

 
 

Британска самоходна гаубица AS90 Braveheart

23.07.2022, 08:39

AS90 Braveheart ("Смело сърце") е 155 мм самоходна гаубица, която влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Произвежда се от заводите на BAE Systems в Barrow-in-Furness, Cumbria. В строя са въведени общо 179 единици, като част от тях от участваха в операцията "Иракска свобода".
Специално за действия в пустинни условия е създаден вариант на гаубицата, наречен AS90 Desert ("Пустиня") През 1994 г. AS90 Desert преминава успешно изпитанията в Аризонската пустиня, а през 1996 г. - в Кувейт и в Саудитска Арабия. При него са подобрени качествата на двигателя и ходовата част, така че да може да работи продължително време в условията на високи температури и пясъчни терени.
AS90 представлява монтирано върху танково шаси 155 мм оръдие, 39-и или 52-ри калибър, което може бързо да се изнася в района за стрелба или да сменя позицията си, когато се наложи. Като правило оръдия с калибър 155 мм могат да стрелят както с конвенционални снаряди, така и със снаряди с ядрен заряд. Но дори и конвенционалните притежават достатъчно мощна разрушителна сила. По време на изпитанията 2 самоходни гаубици успяват само за 10 сек да изстрелят по единична цел 261 кг снаряди само като тегло.
Едно от основните предимства на самоходните артилерийски системи освен високата мобилност е това, че екипажът е защитен зад бронята на установката. Стоманената броня на AS90 издържа на 7,62 и 14,5 мм куршуми и на шрапнели от 152 мм снаряди. Енергетичната установка, която е дизелов двигател с мощност 660 к.с., дава възможност за използването на хидравлика и електроприбори, което пък от своя страна позволява автоматизирането на много от действията на екипажа. Така например системата за зареждане на оръдието е автоматична. Това рязко подобрява скорострелността. Гаубицата може да води залпов огън със скорострелност 3 изстрела за по-малко от 10 сек, интензивен огън в продължение на 3 мин. със скорострелност от 6 изстрела в минута и поддържащ огън със скорострелност 2 изстрела в минута.
Оръдието няма стабилизиращи приспособления. Хидравлична система с помощта на електрониката за насочване позволява стрелба на 360 градуса. Далечината на стрелбата зависи от дължината на цевта и типа на снарядите, които се използват. При цев 39-и калибър и конвенционален снаряд далечината е 24,7 км. Снаряди с увеличен заряд могат да достигнат целта си на 30 км. А оръдията с 52-ри калибър на цевта могат да стрелят и на дистанция до 40 км. Управлението на огъня се осъществява от автоматична система за прицелване по цели, които се намират извън видимостта на мерача. За директна стрелба мерачът разполага с оптически прибори за дневни и нощни условия.
Очевидно британските артилеристи са доволни от самоходната гаубица, защото са възложили на производителят BAE-Systems да бъдат модернизирани 96 гаубици от типа 155 мм/52-ри калибър. Същността на модернизацията се състои в замяната на досегашната цев на оръдието с нова, със същия калибър, но с увеличена далечина на стрелбата до 40 км. В момента вървят изпитанията и на нови 155 мм снаряди с увеличена скорост на полета. Модернизираните самоходни оръдия AS90 ще постъпят на въоръжение през 2004 г.
В същото време BAE Systems имат подписан лицензионен договор за производството на гаубицата в полските заводи HSW (Huta Stalowa Wola). Тук оръдието ще бъде монтирано на полското шаси OBRUM. Две установки от предвидените общо 72 вече са монтирани и преминават задължителните изпитания.
Основни технически характеристики на самоходната гаубица AS90 Braveheart са: - екипаж 5 или 4 души; - тегло 42000 кг; - дължина 9.7 м; - ширина 3.3 м; - височина 3.0 м; - клиренс 0,40 м; - скорост 55 км/ч; - радиус на действие 350 км. - Още артилерия

 
 

В Шумен обсъдиха възстановяването на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк

23.07.2022, 08:32

Работна среща относно възможностите за реализиране на идеята за възстановяване в Шумен на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк се проведе в Областна администрация по инициатива на областния управител д-р Владимир Йолов. Организираната среща е втора по ред по темата за цялостната визия на мемориалното изкуство в Шумен. В разговорите участваха заместник-кметът по образование и култура на община Шумен Найден Косев, заместник-областният управител Николай Колев, Николай Калев- председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България, началникът на Военно окръжие Шумен подполковник Георги Георгиев, архитекти, художници и скулптори, съобщават от областната администрация.
На срещата бяха обсъдени възможностите за реализиране на идеята за възстановяване в Шумен на Паметника-портал на Седми пехотен преславски полк. За това има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната. По това намерение се работи от години и до момента са извършени редица дейности, но все още няма окончателно решение. През 2017г. е бил изработен проект с идеята да бъде възстановен мемориалcj - в южната озеленена площ на бул. Славянски,  източно от пл. Кристал, който обаче не е бил одобрен от Министерството на отбраната.
На срещата беше решено да започнат разговори за избиране и одобрение на оптималното място за ситуиране на портала, което да няма проблем със собственост и инфраструктура. Две идеи бяха коментирани- Паметникът на Седми пехотен преславски полк да бъде на входа на военния факултет и да се превърне в официален вход на военното училище в Шумен, а втората идея е да е ситуиран в пространството около Паметника на свободата. Областният управител ще изпрати писмо до началника на Националния военен университет с цел изясняване каква е позицията на университета относно това намерение. Председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България Николай Кdлев ще проведе разговори с авторския екип на изработения проект за паметник и с членовете на инициативния комитет във връзка с тяхното желание за участие в реализацията за идеята. Община Шумен също ще извърши необходимите проучвания и през септември ще се организира нова среща за обсъждане на възможните решения.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Министър Заков даде висока оценка на участниците в учението „БРИЗ 2022“

22.07.2022, 17:40

Министърът на отбраната Драгомир Заков поздрави Военноморските сили на Република България за успешното провеждане на националното учение „БРИЗ 22“, съобщава Пресцентърът на МО. По време на Деня за високопоставени гости и медии на учението, който се проведе днес в акваторията на Бургаския залив, министър Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдаваха изпълнението на различни епизоди на море, сред които овладяване на пожар на пътнически кораб, операция по евакуация и спасяване на бедстващи, овладяване на кораб, превзет от терористи и др. Министър Заков подчерта важността на учението и съвместното отработване на действията за реакция в различни реални ситуации. „Участваха 11 държави, 10 страни-съюзници с военноморски сили, с морска патрулна авиация, което е мярка по предното присъствие в НАТО, така че отработваме наистина сериозни действия с нашите съюзници“, каза министърът на отбраната.
Пред журналисти той коментира и значението на подготвяния от САЩ Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион. „Това е много важен документ. За първи път в Съединените щати на толкова високо равнище се признава стратегическото значение на Черно море. То отдавна е признато като стратегическа зона за НАТО, като това до голяма степен се дължи на позицията на България и на нашия съюзник Румъния“, каза министър Заков. Той поясни, че документът предвижда помощ в различни сфери, включително в тази на отбраната, като в нея ще се работи по отделни проекти. „Ние трябва да си свършим и нашата работа, за да информираме САЩ къде и от каква помощ имаме нужда в спешен порядък“, добави министър Заков.
„Приветствам усилията по мероприятията за повишена бдителност, които полагат ВМС. Те проверяват всички сигнали за плаващи предмети както с плавателни средства, така и по въздух. Правим всичко възможно, за да осигурим нормалната икономическа и туристическа дейност в пределите на нашите териториални води", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта актуалността на провежданото военноморско учение. "Съобразяваме се с обстановката и сме в непрекъсната координация с морското командване на НАТО и нашите съюзници. Всеки контакт и потенциална опасност се споделя и координира, за да гарантираме сигурността в нашия Черноморски регион", подчерта адмирал Ефтимов. Той също акцентира върху увеличеното участие в “БРИЗ 2022” на морска патрулна авиация, чиито съвременни способности определи като впечатляващи. “Включването на такива средства разкрива в цялост обстановката в западната част на Черно море и това е голямо предимство на учението", подчерта началникът на отбраната.
Той бе категоричен, че модернизацията на военния ни флот върви по план. "Приветствам активността на ВМС. Наясно сме, че не всичко може да бъде ново, затова трябва да търсим прагматични решения по силата на придобиване на способности втора ръка, които да съответстват на обстановката и нашите нужди, но и да спестим ресурс на държавата", заключи адмирал Ефтимов.
В отговор на журналистически въпроси командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че флотът ни досега е реагирал на над 30 сигнала за наличие на миноподобни обекти, като само един от тях се е оказал истински. Общо до този момент в Черно море са обезвредени 5 мини, една от тях унищожена от българските ВМС на 30 юни, съобщи още контраадмирал Михайлов.
Вчера специализиран екип на ВМС е задействан по сигнал за миноподобен обект между Поморие и Ахтопол. След разузнаване военнослужещите са установили, че предметът е стартов двигател на въздушна ракета, изхвърлен на брега. Тези предмети, макар и резултат от военните действия в Украйна, не са опасни, тъй като са без взривно вещество. „Това са остатъци от противовъздушни ракети или от ракети, изстреляни от авиацията срещу земни цели“, обясни командирът на ВМС. - (видео)

 

Какъв е ядреният арсенал на САЩ

22.07.2022, 12:51

В началото на тази година Пентагонът е имал на разположение 3708 оперативно развърнати и резервни ядрени бойни глави с мощност от 5 Kt до 455 Kt .
Тази оценка е направена на страниците на списанието Bulletin of the Atomic Scientists (Бюлетин на атомните учени) броевете за май и юни 2022 г. от Ханс Кристенсен (на снимката), директор на Програмата за ядрена информация към Федерацията на американските учени, и неговия колега Мат Корда (оригинално заглавие – How many nuclear weapons does the United States have in 2022?). В допълнение, “около 1720 бойни глави са изведени от експлоатация и очакват своя демонтаж” в завода Pentex в Тексас.
Така “общо се оказва, че в арсенала има 5428 ядрени бойни глави”, твърдят западните експерти. Според тях “1744 бойни глави са развърнати, други 1964 са в резерв и се съхраняват в складове”. Според експертите на споменатата Федерация, ВВС на САЩ разполагат с 400 междуконтинентални балистични ракети Minuteman-3, базирани в шахти. Те са оборудвани с един заряд от 300 или 335 kt Kt на всяка, но те са “способни да носят две или три бойни глави с индивидуално насочване”. Ракетите са в бойно дежурство в Мейно (Северна Дакота), Малмстрьом (Монтана) и Франсис Уорън (Уайоминг). Други 50 шахти са в резерв, като бойни ракети могат да бъдат поставени в тях веднага, ако е необходимо. Военновъздушните сили също отговарят за приблизително 200 тактически заряда, вариращи от 0,3 до 50 Kt за авиобомбите B61-3 и B61-4, 100 от които се съхраняват в шест бази в пет страни от НАТО – Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. Останалите са разположени в Съединените щати “за потенциална употреба от американските изтребители-бомбардировачи, за да подкрепят съюзници извън Европа, по-специално в Североизточна Азия”, казват експертите. Около 300 бойни глави с мощност от 5 до 150 Kt са предназначени да бъдат доставени до целите от стратегическите бомбардировачи B-2A (20 самолета) и B-52H (87 самолета). Всеки B-2A е способен да носи до 16 ядрени авиобомби, B-52H – до 20 крилати ракети с ядрени заряди. Още приблизително 488 резервни бойни глави за авиобомби и крилати ракети се съхраняват в склад близо до Албукърк, Ню Мексико.

Военноморските сили разполагат с 14 стратегически подводници клас Ohio, носещи до 20 балистични ракети Trident-2: осем са предназначени за операции в Тихия океан, шест в Атлантическия. Осем до десет подводници постоянно патрулират в открито море. Всяка от ракетите е в състояние да достави до целта осем бойни глави с мощност от 90 до 455 Kt, но обикновено се инсталират четири или пет. Съединените щати към септември 2021 г. са имали 944 бойни глави на 221 оперативно развърнати носители Trident 2. Според американските експерти ядрените оръжия са съсредоточени в 24 бази в 11 американски щата и пет европейски държави.
Източник: pan.bg

 

САЩ и Южна Корея ще подновят спряното обучение в полеви условия по време на съвместните си военни учения, съобщи Сеул

22.07.2022, 12:39

САЩ и Южна Корея ще подновят спряно съвместно обучение за действия в полеви условия, като това ще стане по време на съвместните им военни учения, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Двете съюзнически държави, опитващи се заедно да сдържат ядрените и ракетни амбиции на Северна Корея, се готвят да започнат годишното си лятно учение следващия месец. Новият южнокорейски президент Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през май, обеща да засили мерките за сдържане на Пхенян.
Сеул и Вашингтон планират 11 полеви учения, включително едно на равнище бригада, както и учения на равнище полк, съобщи южнокорейското министерство.
През последните години двете страни бяха ограничили съвместните си учения поради КОВИД-19 и опитите за намаляване на напрежението с Пхенян. През тази година Северна Корея проведе безпрецедентен брой ракетни изпитания и се смята, че се готви за нов ядрен опит. Според южнокорейския президент Юн тя може да проведе опита по всяко време.
Южнокорейското министерство заяви, че с цел сдържане на нарастващата ракетна заплаха срещу района на столицата, страната ще подобри възможностите си за засичане на ракети и ще се опита да въведе по-бързо нова система за прехващане на ракети.
Източник: bta.bg

 
 

Защо “Байрактар” беше тотално издухан в украинското небе

22.07.2022, 09:42

Все още пресни в паметта са миналогодишните новини, които съобщаваха за невероятния успех на безпилотните самолети Bayraktar TB2, доставени от Турция на Азербайджан, постигнати от последния в поредния кръг от конфликта в Нагорни Карабах. Но както редовно се случва в Незалежная през последните тридесет години, победата отново се превърна в катастрофа.
Няколко месеца преди началото на руската специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, турският дрон Bayraktar TB2 се превърна в месия, дошъл в Украйна в името на триумфа на фашистко-бандеровската идеология. Още в първите седмици на специалната операция „Z“ населението на Незалежная твърдо вярваше в силата на „Байрактар“, което беше силно подкрепяно от пропагандистите на Зе-тима.........Прочети още

 
 

Страници от участието на ВМС на България във Втората световна война

22.07.2022, 08:31

В навечерието и по време на Втората световна война организацията на българският военен флот (от 1941 г. преименуван на Морски на Н.В. войски) е силно повлияна от германските схващания за организационното и материално-техническото развитие на военноморските сили. Военнополитическите събития свързани с присъединяването на България към Тристранния пакт довеждат до връщане на земите на Южна Добруджа и присъединяването на Егейското крайбрежие между реките Струма и Марица заедно с островите Тасос и Самотраки. Вследствие на това морската ни граница се увеличава над 2 пъти. Стремежът да се осъществи мечтата за Велика България на 3 морета придобива все по-плътни очертания с формирания през май 1941 г. Беломорски флот. Структурата на Морските на Н.В. войски включва: Командване с щаб в София, на което са подчинени: 1. Черноморски флот с щаб във Варна. 2. Дунавски флот с щаб в Русе. 3. Беломорски флот с щаб в Кавала и 4. Морска учебна част във Варна. През 1942 г. Морското училище е издигнато във Военноморско висше специално учебно заведение за подготовка на всички ръководни морски специалисти. В Беломорския флот за първи път в българската военна история е формирана специална част - Морската пехота. През 1943-44 г. на пряко подчинение се намира и създадената Охридска патрулна група на Охридското езеро.....Прочети още

 
 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Киров Абаджиев

22.07.2022, 08:29

Навършват се 163 години от рождението на генерал-майор Георги Киров Абаджиев. Той е роден на 22 юли 1859 г. в Стара Загора. През Руско-турската война (1877-1878) е опълченец в 7-ма опълченска дружина. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в пехотата. На 9 юли 1881 г. е произвезден в чин поручик, на 9 септември 1885 г. в чин капитан, на 2 август 1891 г. в чин подполковник, а на 14 февруари 1900 г. в чин полковник.
Командва 21-ви Средногорски полк (1900), 18-ти пехотен Етърски полк и 2-ра бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) е командир на 1-ва бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия (от 1900), с която участва в боевете на Тракийския военен театър – при Селиолу, Гечкенли, Чаталджа. През септември 1913 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 12-та пехотна сборна дивизия (ноември 1915), а по-късно е началник на Бургаския укрепен пункт. Умира през 1940 г .
Награден е с ордена „Св. Александър” IV и V ст.; народния орден „За военна заслуга” III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 
 

На този ден

22.07.2022, 08:25

На 22 юли 1944 г. България участва в съвместна мисия с румънската и немската авиация.
От състава на 15-а въздушна армия, съюзническата авиация изпраща близо 1000 бомбардировача В-24 Liberator и В-17F Flying Fortress, прикривани от изтребители Р-38 Lightning по различни цели в Румъния.
Българската част е малобройна. Тя се състои от 10 Меssersсhmitt-109G-6 и има задача да действа срещу оттеглящите се американски самолети като избягва директен двубой с основния ескорт.
Водач на групата е капитан Чудомир Топлодолски. Подпоручик Петър Бочев, подофицер Димитър Сомов и фелдфебел Никола Краличев докладват за два свалени В-24 Liberator. Трети е повреден от стрелбата на младия пилот подпоручик Марин Цветков. Българските летци се завръщат без загуби.

 
 

Адмирал Емил Ефтимов: Реалностите налагат преосмисляне на План – 2026

22.07.2022, 08:03

Става дума за Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който бе приет от правителството на 7 май 2021 г.  Той е за изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., която предвижда да се разработи и приеме нов план за периода от 2027 до 2032 г. Според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов е дошло времето за преосмисляне на План-2026. Той аргументира това пред депутатите от Комисията по отбрана при обсъждане на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2021 г.
Реалността, в която сме, вече не съответства на проблематиката през 2021, 2020 или 2019 г., посочи адмирал Ефтимов. Той припомни, че преди две години бе проведен Стратегически преглед на отбраната, който е бил построен на най-опасния сценарий за България. На базата на утвърдения от Народното събрание Стратегичести преглед, отбеляза началникът на отбраната, Българската армия изпълнява конституционните си задължения по защита на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на нашата страна в коалиционен формат.
По-късно този сценарий се потвърдил. На негова база е била посочена необходимостта от 188 способности на Въоръжените сили, които трябва да бъдат залегнати за развитие до 2032 г. Отпуснатата финансова рамка тогава покривала 38 способности. Или 25 процента, на чиято основа е разработен План-2026, по който в момента се извършва дейността в армията: организационно изграждане, подготовка, развиване на способности.
„Това бе направено с презумпцията, че платформите, които съществуват и още са на въоръжение, ще подлежат на поддържане или на евентуална модернизация. Визирам съветсткото въоръжение. Сега сме в абсолютно нова реалност, която налага преосмисляне на План – 2026. В него има клауза с график за освобождаване от излишно въоръжение и техника в годините до 2026 г. Реалностите налагат да се преосмисли този график и да се направи точен разчет на възможностите за поддържане на всяка платформа“, каза адмирал Ефтимов. Всичко това той е доложил на министъра и на последния Съвет по отбрана, включително, че е започнал такава активна програма с командирите на видовете въоръжени сили и структурите на пряко подчинение. Целта е, посочи началникът на отбраната,  да бъде предоставена на политическото и държавно ръководство реална картина с какво разполагаме, докога можем да го поддържаме и още веднъж да подчертаем необходимостта от модернизация на Българската армия.
Инвестиционният-план програма до 2032 г., за когото има надежда, че ще бъде приет от съответните институции, покрива една трета от това, която сме заложили през 2020 г. заради инфлацията, повишените цели и КОВИД-пандемията, смята адмирал Ефтимов. Като началник на отбраната, продължи той, съм длъжен да предоставя ясна картина, за да може в следващия Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2022 г., да има стъпки напред.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид държавните и правителствени ръководители утвърдиха мерките по отношение на адаптацията на възпиращия отбранителен потенциал на Алианса в средносрочен и дългосрочен план,отговори адмиралът на въпрос на народния представител Александър Александров. Под средносрочен план се разбира краят на кризата в Украйна. В този смисъл на военните органи на НАТО са били поставени задачи за изпълнението на решенията на срещата. В рамките на Българската армия, уточни началникът на отбраната, наред с анализа, който подготвяме за състоянието на въоръжението и техниката и възможностите за тяхното поддържане и експлоатация, готвим доклад по отношение на промените в отбранителното планиране. Целта е да координираме нашето отбранително планиране с това на Алианса за изпълнение на взетите решения в Мадрид. Още преди срещата на върха военните органи на НАТО, както и Щабът на отбраната са били активно въвлечени в подготовката на тези решения. Така че се изпълнява един плавен преход от това, което беше планиране и стратегия преди кризата в Украйна и след това, каза адмирал Ефтимов.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Освобождаването на упражнилите право на пенсия ще става поетапно

22.07.2022, 08:00

В годините е натрупан проблем, който министърът на отбраната Драгомир Заков нарича системна грешка, която води до т.нар. запушване на системата и демотивация на младите офицери. Той има предвид придобитото право по КСО военнослужещи, упражнили право на пенсия, да продължават да изпълняват военна служба. Това е един от основните въпроси в плана, на чиято основа с правителствено постановление бяха дадени от централния бюджет до 100 млн. лв. за повишаване на възнагражденията в МО и армията. Става дума за преодоляване на дисбаланса в доходите чрез свобождаване на военнослужещи и цивилни служители, упражнили право на пенсия.
На последното заседание на Комисията по отбрана министърът запозна депутатите с целия план, който включва и повишаване на възнагражденията. Що се отнася до освобождаването на упражнилите право на пенсия, той бе категоричен, че това трябва да става на етапи и след сериозен анализ н авсяка длъжност, за да не се допусне загуба на способности. Ако планът се изпълнява съвестно от следващите кабинети на МО, министър Заков смята, че до 1-1,5 години в голяма степен тази системна грешка ще бъде преодоляна. Имало много „за“ и „против“. От цивилните структури идвали сигнали, че това може да бъде решено до една година. По думите на министъра и народните представители тези хора в никакъв случай не бива да бъдат дамгосвани, защото те не са нарушители на закона.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Хроника на една война – 21.7.2022 г.

21.07.2022, 21:24

⚡️Haциoнaлнaтa бaнĸa нa Уĸpaйнa дeвaлвиpa гpивнaтa, пoнижaвaйĸи oфициaлния oбмeнeн ĸypc cпpямo дoлapa c 25%. Ceгa eдин дoлap cтpyвa 36,5686 гpивни.
⚡️Итaлиaнcĸият пpeмиep Mapиo Дpaги пoдaдe ocтaвĸa. Итaлиaнcĸият пpeзидeнт Maтapeлa тoзи път пpиe ocтaвĸaтa.
⚡️Kитaй cъc cигypнocт щe пpeдпpиeмe дeйcтвия в cлyчaй нa пoceщeниe нa пpeдceдaтeля нa Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe нa CAЩ Haнcи Πeлocи в Taйвaн, ĸaзa гoвopитeлят нa ĸитaйcĸoтo външнo миниcтepcтвo Baн Уeнбин.
⚡️Дoлapът и eвpoтo pязĸo дoбaвиxa пo 2 pyбли нa фoндoвaтa бopca.
⚡️Lеvі’ѕ в Mocĸвa вeчe paбoти пoд мapĸaтa ЈNЅ, пъpвият мaгaзин e oтĸpит в Аvіараrk — мeдии.
⚡️Зeлeнcĸи e cepиoзeн и гoтoв дa нaпpaви вcичĸo, зa дa гapaнтиpa, чe цялaтa тepитopия e ocвoбoдeнa. Cĸopo щe имa мнoгo изнeнaди – Aндpий Epмaĸ, нaчaлниĸ нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa.
⚡️Apecтyвaни ca aĸтиви нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе в Pycия. Aĸтивитe ca в Ваnk Сrеdіt Ѕuіѕѕе (Mocĸвa) и Сrеdіt Ѕwіѕѕ Ѕесurіtіеѕ. Apecтyвaни ca и cpeдcтвaтa нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе – мaлĸo нaд 10 милиoнa eвpo.
⚡️Πpoизвoдитeлитe нa aлĸoxoлни нaпитĸи Веаm Ѕuntоrу (Јіm Веаm, Маkеr’ѕ Маrk, Ѕаuzа) и Еdrіngtоn (Тhе Fаmоuѕ Grоuѕе, Тhе Масаllаn) peшиxa дa пpoдaдaт cвoя зaвoд Маххіum Ruѕѕіа нa мecтнo pъĸoвoдcтвo.
⚡️Жypнaлиcтът Aлeĸceй Πивoвapoв бeшe пpизнaт зa чyждecтpaнeн aгeнт зa peĸлaмни пpиxoди oт Gооglе.
⚡️EЦБ пoвиши лиxвaтa c 0,5%. Eвpoтo cĸoчи cпpямo дoлapa cлeд пoвишaвaнeтo нa лиxвитe нa EЦБ.
⚡️Уĸpaинcĸитe влacти възнaмepявaт дa зaбpaнят вcичĸи pycĸи мeдии в cтpaнaтa – pъĸoвoдитeл нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa нa Уĸpaйнa.
⚡️Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo oбяви нoв пaĸeт вoeннa пoмoщ зa Уĸpaйнa. Oчeвиднo тoй щe бъдe нaй-гoлeмият oт нaчaлoтo нa вoeннитe дeйcтвия.
⚡️Pycĸaтa фeдepaция пo вcяĸaĸъв нaчин щe paзвивa cтpaтeгичecĸия и дългocpoчeн xapaĸтep нa oтнoшeниятa c Унгapия. — Pycия нeзaбaвнo щe paзглeдa иcĸaнeтo нa Унгapия зa дoпълнитeлни гaзoви дocтaвĸи; — Mиниcтpитe нa външнитe paбoти пoтвъpдиxa нaмepeниeтo cи зa paзвитиe нa пpoeĸтa зa AEЦ „Πaĸш-2“; Лaвpoв cлeд cpeщa c yнгapcĸия cи ĸoлeтa Cияpтo
⚡️Kpeмъл ce гoтви дa opгaнизиpa дo 15 ceптeмвpи peфepeндyм зa пpиcъeдинявaнeтo ĸъм Pycия нa тepитopиитe нa Уĸpaйнa, ĸoитo ca пoд ĸoнтpoлa нa pycĸитe въopъжeни cили. — Блyмбъpг.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (21.07.22 на 20:00): российский С-400 «помножил на ноль» «непобедимые» HIMARS)

(События на Украине к 21:00 21 июля: под Краматорском сбит Су-25 ВСУ, Киев требует от Запада больше HIMARS)

(Russian Offensive Campaign Assessment, July 20)

 

За 1,320 млрд долара е офертата за вторите осем американски изтребителя

21.07.2022, 17:54

Офертата за вторите осем самолета F-16 Blok70 на САЩ към България е на приблизително същата стойност, както за първите. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, информирайки членовете на Комисията по отбрана. Ако първата беше 1, 256 млрд. долара, предложението на вторите също осем изтребителя е 1 ,320 млрд. долара. Вече имаме право на разсрочено плащане със срок до 2031 г., т.е. за 9 години, ако договорът е от тази година. Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи. До идването на първите самолети в първото тримесечие на 2025 г. ще платим около 80 млн. долара. Облекчаването на бюджета по този начин ще позволи тръгването на проектите за радарите, за бойните машини и др., смята министърът. В момента проектът е във ВВС, които трябва да дадат своето становище. Очакванията са през следващите две седмици да стигне до пленарна зала. Срокът за отговор е 1 ноември.
Министърът уточни, че пакетът е доста по-голям. Бройката е същата, но има друга разлика. При първите единичните са 6, а спарките – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. На практика ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са резервните двигатели. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече, бомбите са всички, които са необходими, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари се запазва. Пилотите за обучение ще бъдет с 4 повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите са били повече. Включено е и дооборудване за оперативна база.
Сумата, която е договорена за компенсация в рамките на 1,3 млрд. долара, ще покрие един от трите договора, каза още министърът.
На заседанието комисията подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2021 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великобритания ще достави още противотанкови оръжия на Украйна, заяви британският министър на отбраната

21.07.2022, 16;04

Великобритания ще изпрати голям брой артилерийски пускови установки и над 1600 противотанкови оръжия на Украйна като част от най-новата доставка на западни оръжия за подпомагане на защитата на тази страна срещу Русия, заяви днес британският министър на отбрана Бен Уолъс, предаде Ройтерс.
Новината бе съобщена, след като миналия месец британският премиер в оставка Борис Джонсън обеща още 1 милиард британски лири (1,2 милиарда американски долара) за военна подкрепа на Украйна. Така общата стойност на средствата, с които Обединеното кралство е подпомогнало Украйна от началото на войната, ще достига 2,3 милиарди британски лири.
“Заедно с нашите международни партньори, ние ще гарантираме, че Украйна разполага с нужните средства за защита на страната си от незаконната инвазия на Путин”, се казва в изявление на Уолъс. “Великобритания също така ще предостави противобатарейни радари, стотици дронове и над 50 000 броя муниции”, се допълва в текста.
Обединеното кралство вече е доставило на Украйна редица видове военно оборудване, включително почти 7000 противотанкови оръжия, хиляди ракети и бронирани военни машини, а също така е провело и обучения на украински войници.
Източник: БТА

 

Продължава военноморското учение „Бриз 2022”

21.07.2022, 15:59

Днес, 21 юли 2022 година, продължава националното военноморско учение с международно участие ,,Бриз 2022”.
Основна задача за деня е провеждането на операция по ескорт на кораб, превозващ особено ценен товар. Целта на операцията е осигуряване на безопасността на търговски кораб, при прехода му по море, чрез осигуряване на противоподводно, надводно, въздушно и противоминно охранение.
Участие в днешния ден взеха два морски патрулни самолета от Франция и САЩ и два самолета Су-25 от състава на българските Военновъздушни сили.
По този начин изпълняваните за деня задачи се явяват кулминация в подготовката на силите като се отработват мероприятията, изпълнени в предходните дни.

 

Комисията по отбрана подкрепи необходимостта от промени на закона за военноинвалидите

21.07.2022, 15;54

На свое заседание днес Комисията по отбрана подкрепи на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за военонинвалдите и военнопострадалите, внесен от Петър Петров и други народни представители от ПГ на Политическа партия „Възраждане“. В изказванията на депутатите бе посочено, че проектът се нуждае от сериозна преработка и тяхното съгласие е по-скоро сигнал, че проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите трябва да се решат, но очевидно това не е по предложения начин. Необходимостта от промяна на закона бе защитена от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.
Законопроектът е разпределен и в други комисии, като водеща е социалната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турският експорт на отбранителна и аерокосмическа продукция ще надхвърли 4 млрд долара през 2022 г

21.07.2022, 12:37

Износът на Турция в областта на отбраната и аерокосмическата промишленост достигна рекордно високо ниво от близо 2 милиарда долара през първата половина на 2022 г., което е с 48% повече от същия период на 2021 г. Според изданието Defense News, позовавайки се на данни от Асоциацията на турските износители (TIM) от 19 юли, до края на декември 2022 г. турският износ на военни продукти може да доближи или надхвърли 4 милиарда долара, което ще бъде рекордна годишна цифра. Според турския анализатор в областта на отбраната Озгур Екси ръстът на военния износ след двегодишния спад по време на пандемията през 2020 г. и 2021 г. е свързан предимно с безпилотните системи. През последните шест месеца Турция подписа договори за доставка на 96 БЛА с различни международни клиенти, включително Полша (най-големият клиент), която стана първият европейски купувач на Bayraktar TB2, разработен от Baykar Makina. Представители на отбранителната индустрия съобщават, че Обединеното кралство, Унгария, Латвия, Литва, Саудитска Арабия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия, Уругвай и Албания също са потенциални купувачи на дронове турско производство. Според Организацията на турските отбранителни и аерокосмически производители SaSaD, общите продажби на турската отбранителна индустрия през 2021 г. са достигнали $10,1 млрд. В същото време износът възлиза на $3,2 млрд., превишавайки вноса от $2,6 млрд. с 23%. През същата година , турските компании получиха нови поръчки на стойност $8,5 млрд. В индустрията работят 75 000 души и годишно се отделят $1,6 млрд. за научноизследователска и развойна дейност. - Още ВПК на Турция
Източник: pan.bg

 

САЩ дава на България милиони за отбрана, очертава заплахите в Черноморския регион

21.07.2022, 12:26

Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да увеличи присъствието си в региона, по-специално в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия. САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и ще увеличат подкрепата за инициативата на държавите от Централна и Източна Европа ”Три морета”.
Това предвижда Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, част от бъдещ Закон за сигурността на Черно море, представен на Сената и Камарата на представителите на САЩ, където предстои да бъде приет........Прочети още

 

САЩ намаляват армията си заради безпрецедентен недостиг на новобранци

21.07.2022, 09:37

Министерството на отбраната на САЩ планира да намали числеността на армията поради безпрецедентен недостиг на новобранци, предава БГНЕС.
Според ген. Джоузеф Мартин, зам. началник на щаба на армията (СВ) на САЩ, броят на военнослужещите през тази година ще бъде около 466 400 вместо очакваните 476 000, а през 2023 г. ще намалее до 445 000. Само два месеца и половина преди края на фискалната година армията е постигнала само 50% от целта си да набере 60 000 войници.
Пентагонът обяснява тежкото положение с войниците с факта, че частните компании предлагат много по-добри условия на труд, така че армията просто не може да се конкурира с бизнеса. В тази ситуация единственото оптимално решение е да се намали числеността на въоръжените сили, заявиха от Министерство на отбраната.
Миналата седмица БГНЕС информира за статия във „Вашингтон Таймс“, според която 75% от американските младежи на възраст между 17 и 24 години са негодни за служба поради липса на образование, затлъстяване и криминално минало.

 

На тази дата

21.07.2022, 09:00

Български моряци в Кавала, 1941 г.На 21 юли 1941 година е формиран Беломорският отряд.
В съответствие с постигнатите договорености с Германия, от 20 април до 9 май 1941 г. 2-ра армия заема Беломорска Тракия до линията Сяр – Драма – Ксанти – Гюмюрджина – Дедеагач, както и островите Тасос и Самотраки.
На 21 юли 1941 г. се формира Беломорският отряд (57-и и 58-и пехотен полк, 3-ти и 6-и конен полк, Беломорска флотилия, 18-и и 19-и граничен участък, 443-то войсково разузнавателно ято, бомбардировъчен орляк на летище Кавала) с командир полковник Христо Ковачев и щаб в Ксанти, който сменя частите на 2-ра армия.
Отрядът поема охраната и отбраната на западната и южната (морска) граница на Беломорска Тракия. За потушаване на Драмското въстание (29 октомври – 6 ноември 1941) е усилен с 14-и и 39-и пехотен полк от 7-а пехотна дивизия. В началото на 1942 г. се реорганизира в 16-а пехотна дивизия и 2-ра отделна конна бригада със задача да отбранява целия Беломорски бряг от устието на р. Струма до гр. Дедеагач.

 

Франция ще вложи 85 милиона евро, за да замени изпратените на Украйна самоходни гаубици “Сезар”

21.07.2022, 08:50

Франция ще вложи 85 млн. евро, за да замени доставените на Украйна 18 самоходни гаубици “Сезар”, с което беше изчерпана близо една четвърт от френските запаси, каза днес френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню, цитиран от Франс прес.
“Този финансов пакет от 85 млн. евро ще ни позволи да направим това попълване на запаси, идеята е да не навредим на подготовката и обучението на нашите артилеристи”, каза министърът по време на изслушване пред комисията по външна политика и отбрана в Сената.
“Средствата са осигурени, те по-скоро са взети в рамките на закона за военното програмиране, без това да нарушава съществуваща програма. Ние не отменяме, нито отлагаме съществуващата програма”, каза Льокорню.
Преди начало на руската инвазия в Украйна на 24 февруари френските сухопътни войски са разполагали със 76 самоходни гаубици “Сезар”. Оръдията са са с калибър 155 мм, монтирани са на камиони и имат обсег на действие 40 км.
“Това е предизвикателството, с което отбранителната технологична индустриална база трябва да се справи”, каза министърът коментирайки разговорите с компанията производител на гаубиците “Некстер”.
Източник: bta.bg

 

Преди 53 г. американският космонавт Нийл Армстронг първи стъпи на Луната

21.07.2022, 08:40

На 21 юли 1969 г. в 2:56 часа UTC (координирано универсално време) американският летец-изпитател и астронавт Нийл Олдън Армстронг става първият човек стъпил на Луната.
Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконета, Охайо. През 1944 г. започва да се учи да пилотира и едва 15-годишен взема сертификат за пилот.
През 1947 г. започва да следва авиоинженерство в Университета „Пардю“ в Уест Лафайет. Обучението му е финансирано по държавна програма, при която студентите учат две години, след това служат три години във Военноморските сили (USN) и едва тогава довършват образованието си...........Прочети още

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

„Уолстрийт джърнал“: Западното оръжие е логистичен кошмар за Украйна

20.07.2022, 22:05

Украйна преживява логистичен кошмар при доставката на западни оръжия за войските си на фронтовата линия, съобщи в. „Уолстрийт джърнал“.
Сега в бойните действия навлизат по-модерни и по-ефективни западни артилерийски оръдия с голям обсег на действие. Овладяването им обаче се оказва сериозен проблем, тъй като различните модели се доставят на малки партиди.
„Сегашният подход, при който всяка страна прехвърля батерии на части, бързо се превръща в логистичен кошмар за украинските сили, тъй като всяка батерия изисква отделна система за обучение, поддръжка и логистика“, отбелязват от Кралския институт по въоръженията в Лондон.
Днес украинските въоръжени сили използват гаубици M777 от САЩ, Австралия и Канада, както и самоходна артилерия като Caesar от Франция, PzH 2000 от Германия, американски M109 и AHS Krab от Полша.
„Нито една от тези системи няма нищо общо помежду си… Боеприпасите трябва да са взаимозаменяеми и т.н. Но те не са“, подчертава експертът Джак Уотлинг.
В същото време анализаторът на Rand Corp. Скот Бостън отбелязва, че Украйна не просто е получила различни видове оръжия. Тя трябва да се научи как да се справя с тях, както и да ги поддържа в кратък период от време.
„Когато преминавате към платформи, които не са съветски, трябва да се справите с много неща, които не са били в сила преди. Голяма част от съветското наследство са машини, които се поправят с чук и гаечен ключ, груба сила, грес и молитва“, добавя той.
Алексей Данилов по-рано заяви, че западните оръжейни доставки вече са създали определен паритет на фронтовете на войната с Русия.

 

Планиране на силите на НАТО: Преосмисляне на отбранителната индустриална база

20.07.2022, 21:55

Войната в Украйна има много уроци за НАТО, но един от ключовите уроци е необходимостта от преосмисляне на връзката между планирането на силите и отбранителната индустриална база. Някои от тези уроци затвърждават уроците от минали национални проучвания, проучвания на НАТО и ЕС.

Някои илюстрират необходимостта от възприемане на нов подход към оформянето на индустриалната база на държавите от НАТО и техните стратегически партньори, а други са свързани с необходимостта да се погледне отвъд отбраната и да се разгледат националните и колективните тенденции от гледна точка на голяма стратегия, пише за CSIS Антъни Х. Кордесман (на снимката), почетен председател по стратегия в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, окръг Колумбия........Прочети още

 

Щатите ще похарчат 1,3 млрд. долара за система от сателити за проследяване на хиперзвукови ракети

20.07.2022, 21:50

Съединените щати ще похарчат 1,3 милиарда долара за създаването на модерни сателити, които да проследяват по-добре потенциални заплахи от хиперзвукови ракети, съобщи вчера Пентагонът, като обяви два нови договора за извеждане в орбита на системи за откриване и проследяване до 2025 г., предаде БТА.
Дерек Търниър, директор на американската Агенция за космическо развитие, обяви, че договорите ще осигурят двадесет и осем сателита. Те са част от действията на страната за развиване на нейните отбранителни способности на фона на нарастващите заплахи от Русия и Китай.
„Русия и Китай разработват и правят тестове с хиперзвукови ракети, които са изключително маневрени“, заяви Търниър, като посочи, че тези сателити ще са разработени специално за тяхното проследяване и предсказване на точка за поразяване.
Хиперзвуковите оръжия по дефиниция са всички, които летят със скорост над Мах 5 или пет пъти по-бързи от скоростта на звука, което се равнява на около 6100 км. За сравнение, интерконтиненталните балистични ракети са много по-бързи, но техният маршрут е предсказуем, което дава възможност за прехващането им.
Стойността на цялата програма, заедно с изстрелването на сателитите, наземния контрол и поддръжката е на стойност около 2,5 милиарда долара. Едната група сателити ще бъде изведена в по-ниска орбита – около 1000 км, а втората – в средна орбита между 10 000 и 20 000 км.
По-рано тази година САЩ, заедно с Великобритания и Австралия обявиха, че ще разработват заедно хиперзвукови ракети. Съобщението от април дойде на фона на растящата загриженост за агресивното установяване на Китай в Тихия океан.
Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

 

Чешката република проявява интерес към F-35

20.07.2022, 21:15

Докато българското Народно събрание води дискусия дали да ратифицира предложение по повод оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ, стана ясно, че чешкото правителство e изразило съгласие за започване на преговори със САЩ за покупка на изтребители F-35. Компанията производител Локхийд Мартин разпространи това съобщение.
Официално съобщение от Локхийд Мартин:
„За нас е чест, че правителството на Чешката република проявява интерес към F-35 и ние ще предоставим всякаква подкрепа, която правителството на САЩ изисква в дискусиите по придобиването им. Тъй като чуждестранните военни продажби са транзакции между две правителства, най-добре е въпросите за F-35 да се отправят към правителството на САЩ, а въпросите, касаещи интереса на Чешката република към F-35, да се адресират към тяхното правителство.
Убедени сме, че F-35 осигурява несравнима полза, тъй като е най-способният самолет с най-ниски разходи за жизнения цикъл, като същевременно предоставя най-силните дългосрочни индустриални и икономически възможности в сравнение с всеки друг изтребител на пазара. Като основа на следващото поколение въздушна мощ на НАТО и европейските съюзници, F-35 е най-модерният самолет в света днес.“ - Още за F-35
Източник: https://otbrana.com/

 

Корабите участващи в учението „Бриз 2022” изпълняват планови задачи на море

20.07.2022, 17:37

На 20 юли 2022 г. корабите от многонационалното оперативно съединение продължават да изпълняват планираните задачи на море.

Днес те включват, прочистване на райони от морски мини чрез контактно тралене, съвместни противоминни  действия от минен ловец „Цибър“ и белгийския тим за обследване на плитководни райони. В ход е  провеждане на операция за осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Участващите в операцията сили ще извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове. В рамките на операцията се предвижда бординг групите на участващите кораби да извършат инспекция на кораб, а силите за специални операции да извършат „Бординг с оказване на съпротива“ на кораб превзет от терористи с използване на бързоходни лодки и вертолет от авиобаза „Чайка“ за десантиране.
Българските водолази от Военноморска база – Варна, съвместно с водолазната група от Военноморските сили на САЩ,  извършиха обезвреждане на мини прикрепени към борда на кораб.

********

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъстват на 22 юли (петък) на Деня за високопоставени гости и медии на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2022“, който ще се проведе от 08.30 ч. до 13.00 ч. в акваторията на Бургаския залив.
Гостите на ВИП деня ще наблюдават изпълнението на различни епизоди от „БРИЗ 2022“ на море от борда на фрегата „Верни“ от състава на Военноморските сили на Република България.
В учението участват 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО.
Акредитираните представители на медиите, желаещи да отразят събитието, ще бъдат допускани от 07:30 ч. на 22 юли 2022 г. през входа на Морска гара в Пристанище Бургас срещу представяне на лична и журналистическа карта.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

НВУ „Васил Левски“ ще има три факултета

20.07.2022, 13:07

Народното събрание гласува решение за преобразуване на факултета със седалище в гр. Велико Търново на Национален военен университет (НВУ)  „Васил Левски".  Депутатите подкрепиха предложението на правителството в района на университета в старата столица да има в два факултета с наименования, съответно „Сигурност и отбрана" и „Логистика и технологии". Те имат необходимата учебно-материална, техническа, полигонна база и инфраструктура. Няма промени по отношение на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ, който се намира в Шумен.
Проектът за преобразуването има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация от април 2020 г. След закриването на факултет „Авиационен“ и възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ НВУ остана с два факултета, което не съответства на наложилите се стандарти и критерии за наименованието „университет" и неговото функциониране и съществуване.
В новите  звена ще се провежда обучение на курсанти по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление" в професионално направление „Военно дело" и на студенти по други специалности и професионални направления, по които университета има получена акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. В решението изрично се посочва, че курсантите и студентите от преобразувания факултет ще продължат своето обучение по специалностите, по които са приети. Така се гарантират правата им.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Българските „Стършели“

20.07.2022, 06:55

През 80-те години от наши фирми бяха разработени и приети на въоръжение в Българската армия редица модели еднократни предаватели за заградителни радиосмущения (ЕПС). По късно, през 90-те години всеки общовойскови командир (армия, дивизия, полк) имаше възможност, по собствено усмотрение и решение да използва ЕПС за нарушаване на управлението на противника в настъпателен или отбранителен бой (операция).
Еднократните предаватели за смущения Р-045 (изстрел ВРС-5Л, ВРС-6Л, РС-46ЗЛ) са предназначени за създаване на заградителни радиосмущения в тактическите звена за управление на противника в диапазона от 20 до 100 Мхц. За целта е необходимо използването на един комплект ЕПС, включващ пет предавателя, създаващи сканиращи радиосмущения в съответните поддиапазоните (20-30; 30-40; 40-60; 60-80 и 80-100 Мхц). При Р-046 (изстрел ВРС-546К) диапазона за подавяне е от 1,5 до 120 Мхц., разделен на осем поддиапазона.
Като носител (доставчик) до обектите подлежащи на електронно подавяне се използват снаряди изстрелвани от 122 мм (Д-30, САУ-2С1, М-30) и 152 мм (МЛ-20, 2С3) артилерийски системи. С помощта на дистанционните си взриватели, настроени съгласно таблиците за стрелба с ЕПС, те отделят предавателя от себе си над планираният за електронно подавяне обект.
След това предавателя се стабилизира във въздуха с помощта на отворилите се стабилизатори. Забивайки се в земята, се задейства пиропатрон, който от своя страна изстрелва (развръща) 1,5 м щирева антена. Заедно с това от литиево-йонната батерия се подава напрежение към блока на предавателя и той започва да работи с мощност около 5 Вт в продължение не по-малко от 1 час. Радиуса на действие на ЕПС е до 700 метра като се осигурява надеждно подавяне в диапазона на всички видове радиовръзки работещи с фиксирани или скокообразно изменящи се работни честоти. Работния температурен диапазон на предавателите е от -40С до +50С. Разчетите показват, че за дезорганизиране на управлението в един типов обект (ВОП, артилерийска батарея) са необходими 1-2 комплекта ЕПС.
Максимална дълбочина на доставяне на ЕПС се определя от далекобойността на артилерийските системи. За 152 мм артилерийски системи тя е от 4000 до 16500 метра, а за 122 мм системи от 3000 до 14500 метра. Групировката на попаденията е 150 метра по дължина и 75 метра странично. Обикновено ЕПС се планира да се използват в края на огневото поразяване на първоешелонните обекти на противника (роти и батальони), там където количеството на радиосредствата работещи в УКВ диапазона е преобладаващо.
Максимална ефективност се постига когато ЕПС се използват комплексно и с щатните подразделения за РЕБ, действащи на това направление.
Произвеждат се и учебни снаряди за обучение на артилерийските разчети, които при отделянето от носителя създават димов ефект до приземяването си.
ЕПС Р-045/Р046 не се нуждаят от някаква специална поддръжка. При нормални складови условия могат да се съхраняват до 10 години, а при полеви - до 3 години. Масата на 152 мм снаряд е 43,560 кг. Същите се планират и транспортират по линия на специалните боеприпаси. - Още РЕБ

 

Орелът кацна

20.07.2022, 06:48

20 юли 1969 г. 04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”
Тези думи, изречени през вакума на Космоса, слагат началото на най-голямото приключение в историята на човечеството – първото кацане на пилотиран кораб от планетата Земя на друго небесно тяло.
Пет месеца преди края на десетилетието – срокът, поставен от президента Джон Ф. Кенеди осем години по-рано, двама американски астронавти – Нийл Армстронг и Едуйн "Бъз" Олдрин, започват снижение за кацане на Луната на борда на своя малък, ъгловат и невероятно крехък апарат – лунният модул на Apollo 11, наречен Eagle (англ. Орел).
Почти 100 km над тях в орбита около спътницата на Земята очаква тяхното завръщане третият член на екипажа – пилотът на командния модул Columbia Майк Колинс.....Прочети още

 

78 г. от атентата срещу Хитлер

20.07.2022, 06:44

На 20 юли 1944 г. по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” – немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия – извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип. Този почти случаен избор му спасява живота. Атентатът
За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи. Съдбата обаче отрежда друго.
Междувременно куфарчето попречва на един офицер и той го премества зад един от масивните крака на голямата дъбова маса, на която разполагат картите с плановете за бойните действия. Това преместване отклонява взривната вълна от Хитлер.
След известно време Щауфенберг незабелязано се отдалечава. Изчаква бомбата да гръмне, в 12,42 часа напуска „Вълчата бърлога” и се отправя със самолет за Берлин, където го очакват неговите съучастници в заговора за убийството на Хитлер.
Загиват четирима души, има и ранени. Хитлер обаче се разминава с леки обгаряния и скъсани панталони.
Щауфенберг пристига в Берлин към 16 часа и заварва своите съмишленици оклюмани и обезверени. Носят се противоречиви слухове. Радиото междувременно е излъчило следното съобщение: „Срещу Фюрера днес беше организирано бомбено нападение. Освен леки изгаряния и ожулвания на кожата, Фюрерът няма други рани. След нападението той незабавно пое работа и както беше предвидено, прие на дълъг разговор Дучето."
Заговорът е провален, а ядрото на неговите четирима участници след кратка престрелка е заловено. Щауфенберг е ранен в здравата ръка. Следва импровизиран военен трибунал, който ги осъжда на смърт. Малко след полунощ наказателният взвод ги разстрелва в двора на военното министерство. Преди залпа Щауфенберг успява да изрече „Да живее нашата свята Германия!”
Убитите няма как да научат, че краят им е относително щастлив. На сутринта Фюрерът публично оповестява: „Една съвсем малка клика от амбициозни, безсъвестни и същевременно безумни, престъпни и глупави офицери беше организирала комплот с цел да ме отстрани, искайки по този начин, заедно с мен да унищожи и щаба на германския Вермахт." Хитлер публично се заканва, че съзаклятниците ще бъдат подложени на безмилостни наказания.
Фюрерът и неговите приближени се страхуват, че примерът на неуспешния заговор може да бъде последван от други смелчаци. Затова са предприети драконовски мерки. Арестувани са повече от 1000 души, като над 200 от тях са осъдени на смърт и екзекутирани. Хитлер използва повода да се разправи с неугодните му личности, повечето от които са висши военни, без да имат нещо общо със заговора. Те умират в страхотни мъки, след като им прилагат мъчения от средновековната Инквизиция. Говори се, че Фюрерът лично посетил окачени на ченгели генерали. Измъкват се единици.
Роднините на Щауфенберг също са преследвани. Жена му Нина, бременна с петото им дете, е затворена в лагер, където ражда. Тя и децата й оцеляват и дочакват края на войната.
Кой е полковник Щауфенберг?
Клаус Шенк граф фон Щауфенберг произхожда от стар аристократичен род. Роден е на 15 ноември 1907 г. в католическо семейство. Баща му граф Алфред Шенк е висш чиновник в съда във Вюртемберг, а по-късно заема поста маршал на съда на Вилхелм II. Майка му Каролин Шенк - графиня Юкскюл е праправнучка на пруския генерал Август фон Гнайзенау. Клаус има двама по-големи братя.
Младият Клаус още на 19 г. избира военна кариера. Войната го заварва едва на 32 години. Затова посреща с еуфория присъединяването на Австрия и Чехословакия към Германия и последвалото нахлуване в Полша. Край на позорния и несправедлив Версайски договор! Скоро животът ще срещне проспериращия в кариерата офицер с други реалности, които не съвпадат с аристократичните му разбирания - например с концентрационните лагери и с безсмислената жестокост, ще прозре и парвенющината на Фюрера, както и гибелния път, по който той тласка Германия.
Щауфенберг участва в кампанията във Франция, за която дори получава Железен кръст за заслуги. После попада на Източния фронт, където се разделя с последните си илюзии относно войната. В центъра на злото за Германия полковник Щауфенберг поставя Хитлер.
През януари 1943 г. Хитлер не позволява на загиващите от студ и глад обкръжени войници край Сталинград да капитулират и да се спасят. Щауфенберг моли да го преместят и заминава за Тунис.
На 7 април същата година авиацията на съюзниците атакува германски позиции в пустиня на Тунис. Там Щауфенберг е тежко ранен – изгубва лявото си око, дясната си ръка и два пръста от лявата. За няколко месеца се научава да се обслужва сам с помощта на оцелелите три пръста и със зъбите, при това със завидна сръчност. Като инвалид може да се демобилизира, но той вече е прозрял мисията си, която може да изпълни само като военен с достъп до Хитлер.
Щрихи от неуспелия заговор
Към края на 1943 г. Щауфенберг се възстановява и се свързва с някои от основните фигури на съпротивителното движение – генерал Лудвиг Бек, генерал Фридрих Олбрихт и др. Оформя се идея за премахване на фюрера и завземане властта в Берлин като единствен път за спасяване на Германия. За целта конспираторите решават да използват плана "Валкирия".
Това е план утвърден от самия Хитлер за спешни действия на Резервната армия в случай на безредици или бунтове. Заговорниците решават да обърнат последното оръжие на диктатора срещу самия него. Намират и там поддръжници.
Мисията по взривяване на Хитлер доброволно я поема Щауфенберг: Той присъства на съвещания при Фюрера; Заради званието му и тежката инвалидност „в името на Фюрера” той не е проверяван; И освен това той е решен да действа дори с цената на живота си.
В официалната хитлерова пропаганда атентатът от 20 юли 1944 г. е представен като акт на отчаяние от страна на няколко отделни лица. Това обаче не е така – актът е изява на зреещите процеси не само в германската армия, но и в цялото немско общество: съюзническата авиация изравнява безнаказно цели германски градове, на Източния фронт руснаците неудържимо напредват в Беларус, англоамериканците са дебаркирали в Нормандия, Италия вече не е в оста...
В същото време атентатът от 20 юли е най-значимата проява на съпротива срещу диктатора Хитлер и заслужава дължимото уважение.
Мнозина политолози и журналисти гадаят какво би се случило с Германия и с Европа, ако Хитлер бе убит. Сепаративен мир със Запада? Безусловна капитулация пред цялата антихитлеристка коалиция? Продължаване на войната?
Пред историците обаче този въпрос не стои. В историята няма „ако” – тя е само онова, което вече се е случило. А полковник Клаус фон Щауфенберг и неговите съмишленици неоспоримо са отдали живота си с цел да прекратят най-кръвополитната война в историята на човечеството.

 

На този ден през 1903 г. избухва Илинденско – Преображенското въстание

20.07.2022, 06:36

Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали. В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.
Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.
Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.
За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.

 

 

Получихме офертата за вторите 8 самолета F-16

19,07.2022, 20:52

Трябва да отговорим до началото на ноември, стана ясно от думите на министъра на отбраната Драгомир Заков, който днес участва последователно в парламентарните комисии по бюджет и финанси и по отбрана.  Поводът бе предстоящата ратификация на  предложението на правителството за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ, като се подчертава, че няма да има  увеличаване на финансовите задължения за българската държава. Двете комисии подкрепиха законопроекта. Срокът да отговорим на САЩ е до 15 август.
Офертата за новите осем самолета е съпоставима с първата като стойност, с много по-голям пакет способности, защото вече имаме история в работата с американската страна и ползваме доста по-олекотени условия, смята министърът. Имаме и право да плащаме на части, самата схема тепърва ще се уточнява. Последна дума ще има Народното събрание. Ако няма парламент, ще има проблем със сроковете.  
Ратификацията на договора, която обсъждаха двете комисии, за първите осем самолета, който е подписан през 2019 г., цели няколко основни промени. Актуализира се конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване. Увеличава се броят на обучавания допълнителен личен състав с още 2 летци и 5 от  инженерно-технически състав. Коригират се стойности на различни линии по договора, като се пренасочват средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Има промяна в различна степен на  срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и се потвърждават свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Изрично се посочва, че няма да се стигне до удължаване на  посочените срокове за доставка на самолетите. Променят се някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни обстоятелства. Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Не се намаляват и не се стесняват заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. Осигуряват се възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.
Подписаният международен договор за Изменение и допълнение № 1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) LOA BU-D-SAB не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.
Обсъждането в Комисията по отбрана имаше преди всичко правен характер. То се породи от един текст в законопроекта за ратификация, който цели да даде право на  министъра на отбраната, с оглед на оперативно и ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на многоцелевите изтребители, да подписва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката, които не водят до увеличаване на стойността. Народните представители Александър Александров, Атанас Зафиров, Атанас Славов, Благовест Белев и др. изразиха съмнения дали няма да се стигне до нарушаване на Конституцията. Най-вероятно между двете четения тази разпоредба ще бъде изчистена от правна гледна точка или изобщо ще отпадне от законопроекта.
В мотивите на правителството аргуменните за това предложение са следните “Програма FMS установява стандартен срок от 2 месеца за подписване на договори и допълнения и изменения към тях. Предвид изискванията на Закона за международните договори на Република България спазването на този срок на практика е невъзможно. Това налага да се иска допълнително удължаване на този срок, което при определени ситуации може да доведе до негативни финансови последици (включително увеличаване на цените на продукти и/или услуги) и забавяне в хода за изпълнение.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Корабите участващи в учението „Бриз 2022” изпълняват планови задачи на море

19,07,2022, 17:48

На 19 юли 2022 г. корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море. Днес те включват противоподводно учение съвместно със самолети от морските патрулни авиации на Франция и САЩ, прочистване на райони от морски мини чрез контактно тралене, съвместни противоминни  действия от минен ловец „Цибър“ и  белгийския тим за обследване на плитководни райони, отразяване атаките на въздушен противник от различно направление с участието на самолети от българските Военновъздушни сили, отразяване на атаки от ракетни  катери, прехвърляне на леки товари и поща на ход.
Българските водолази от Военноморска база – Варна, съвместно с водолазната група взривчици и групата за подводни инженерни дейности от Военноморските сили на САЩ,  проведоха работни срещи, свързани с планиране на водолазна работа с автономно снаряжение и оценка на риска при дейности под вода. Във водолазния полигон на Военноморска база – Варна се изпълниха съвместни показни занятия за техники по търсене с дистанционно управляем робот под вода.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Иран е готов да изнася оръжия и военна техника

19.07.2022, 16:48

Иран е готов да изнася военна техника и оръжия. Това заяви командващия на сухопътните войски на иранската армия бригаден генерал Киюмарс Хейдари (на снимката), цитиран от “Ройтерс”.
В момента сме готови да изнасяме военно оборудване и оръжия, обяви той.
По-рано днес Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продължи с предполагаемия си план да продава дронове на Русия, които да бъдат използвани в Украйна.
Предупреждението дойде няколко дни, след като Белият дом съобщи, че руски служители са посетили летище в Централен Иран най-малко два пъти през последните седмици, за да видят бойни дронове, които Москва иска да придобие за продължаващата война в Украйна.
По информация на Вашигон Иран е показал дроновете на руски официални лица на летище Кашан на 8 юни и 15 юли. Бяха публикувани и сателитни изображения на дронове Shahed-191 и Shahed-129, които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.
От администрацията на Байдън предупредиха, че иранското правителство се готви да предостави на Русия няколкостотин дрона.
От своя страна иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.
Източник: news.bg

 

Путин разкритикува открито отбранителния холдинг "Ростех"

19.07.2022, 16:40

Руският президент Владимир Путин разкритикува „Ростех“ - отбранителния холдинг, оглавяван от дългогодишния му довереник Сергей Чемезов, за липсата на бързина в изграждането на цифровата икономика.
„Резултатите в направленията, за които отговаря „Ростех“, са скромни", заяви Путин по време на предавано на живо по телевизията заседание на правителството, посветено на стратегическото развитие. Наред с всичко останало, развитието на интернет и микроелектрониката от пето поколение се провали, критикува лидерът на Кремъл, цитиран от DPA.
Руското правителство бе подписало през 2021 г. договор с „Ростех“ за разработване на мобилна телефония от пето поколение. С бюджет от 43 млрд. рубли (700 млн. евро), от които правителството поема половината, до 2024 г. трябваше да бъде изградено изцяло руско решение за 5G мрежа. За развитието на собственото си производство на микроелектроника „Ростех“ дори е поискал 800 млрд. рубли (над 13 млрд. евро) под формата на инвестиции до 2024 г.
Сега Путин поиска от правителството да назначи заместник-ръководител на всяка от ключовите технологии, за да контролира бранша. От години опозицията се оплаква от силната корупция в руските държавни предприятия. В миналото обаче Путин избягваше конкретни критики към компаниите, които са подчинени на личните му довереници.
Путин и Чемезов се познават от времето, когато са били агенти в ГДР. От 2007 г. насам Чемезов е начело на „Ростех" и по този начин е отговорен и за производството на нови оръжия, които според експерти са били използвани във войната в Украйна в много по-малка степен, отколкото се предполагаше досега.
„Ростех“ е държавна корпорация в Русия със седалище в столицата Москва. Създадена е в края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели. В състава ѝ влизат повече от 700 организации, от които са формирани 13 холдингови компании, 8 от тях – във военно-промишления комплекс, 5 – в граждански отрасли на промишлеността. Организации на „Ростех“ са разположени на територията на 60 града в Руската федерация.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Първият южнокорейски изтребител извърши изпитателен полет

19.07.2022, 16:24

Разработен от Южна Корея изтребител успешно осъществи днес първия си изпитателен полет, съобщи южнокорейска отбранителна агенция, цитирана от Ройтерс. - (видео)
Изпитанието беше извършено в момент, когато Южна Корея полага усилия да замени остарелите си изтребители, изправена пред ядрени и ракетни заплахи от съседна Северна Корея.
Самолетът от ново поколение е разработен от Корейската аерокосмическа компания по проект, частично подкрепен от Индонезия. Изтребителят е замислен като по-евтина алтернатива на американския “Ф-35”, на който Южна Корея разчита.
Прототип на новия самолет, наречен “КФ-21”, е излетял от военновъздушна база в югоизточната част на страната, а полетът е продължил около 30 минути, заяви Агенцията за управление на отбранителните активи.
Изтребителят трябва да премине още тестове до 2026 г., когато се предвижда да започне масово производство.
Южна Корея обяви първия прототип на “КФ-21” през април миналата година. Страната, която е съюзник на САЩ в Северна Азия, представи самолета като бъдещия гръбнак на своите военновъздушни сили и стъпка напредък към по-голяма военна независимост.
Източник: bta.bg

 

“Гневът на Посейдон” – съвместно ВВС учение на Гърция и САЩ

19.07.2022, 15:07

На остров Крит от 11 до 20 юли се провежда мащабно военно учение на американски и гръцки пилоти. В Гърция коментират, че страната модернизира армията си на фона на нарастващо напрежение с Турция.
“Гневът на Посейдон” (Poseidon's Rage 2022) е наречено военновъздушното учение на базата Суда на остров Крит. То включва маневри за отбрана на въздушното пространство с изтребители Ф-35. Гърция отправи вече заявка към САЩ за закупуване на 20 от тези самолети.
В учението са включени и бойни самолети Ф-16, за които Атина поиска продължаване на модернизацията им.
На базата на подписан договор за военно сътрудничество между Атина и Вашингтон Гърция активизира военните учения с американски експерти.
Базата Суда на остров Крит разполага с единственото дълбоководно пристанище в Южна Европа и Средиземно море.
Като член на НАТО Гърция харчи повече от 2% от брутния си вътрешен продукт за военна модернизация в условията на напрежение с Турция, отбелязват наблюдатели.

Hellenic Air Force
F-16C/D Block 52 Fighting Falcons from 340 Mira Αλεπού / Alepou (Fox) at Chania/Ioannis Daskalogiannis
F-16C/D Block 52 Fighting Falcons from 343 Mira Αστέρι / Asteri (Star) at Chania/Ioannis Daskalogiannis
USAFE
14x F-15E Strike Eagle from 494th Fighter Squadron Panthers
10x F-35A Lightning II from 495th Fighter Squadron Valkyries

 

Военният министър: Руските ни вертолети няма да спрат да летят, но кърпим положението

19.07.2022, 13:16

Вертолетите няма да спрат да летят още сега, но трябва да се предприеме бързо модернизиране в тази посока. Засега имаме ресурс да закърпим положението, но по принцип със съветска техника няма как да продължим да поддържаме военните си способности. Това коментира военният министър в оставка Драгомир Заков.
Все още нямаме официално изтегляне черно на бяло на лицензите от военните заводи за ремонт на вертолетите. Вчера се е получило писмо в Терем от руска страна, че поради санкциите руски консултанти не могат да идват у нас, за да обслужват лицензите, но това е формалност, защото през годините те никога не са идвали. Така че мотивите са несъществуващи, обясни той пред Нова телевизия.
Работата на военните заводи няма да спре. Не са проблем лицензите, а по-скоро резервните части, които в момента няма откъде да дойдат. През 1990 г. се е случило нещо подобно - Русия спира лицензите ни за малките оръжия и заводите започнаха да произвеждат дори по-добри продукти от оригиналните, така че не е проблем, посочи той.
Приех поста на министър на отбраната като ангажимент пред Кирил Петков. Така че ако сега от ПП отново поискат от мен да върша тази работа в нов кабинет, бих приел. Но към момента не е говорено за това, тъй като едва сега започват консултациите. А аз в момента съм изцяло съсредоточен върху задачите и ангажиментите, които съм поел, сподели Заков.

 

Карлово събра признателноста на българите към Васил Левски

19.07.2022, 12;18

Не си българин, ако не се почувстваш горд, когато си част от традиционното шествие в по улиците на Карлово от родната къща на Апостола на свободата Васил Левски до неговия паметник в центъра на Стария град между църквите „Св. Никола“ и „Успение Богородично“. Това се случи и снощи в чест на 185 години от рождението на Васил Левски. Отново се събраха заедно войска, граждани, държавници и политици. Пазим традициите, каза бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада. Неговите войници изнесоха знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски“ и бяха начело на многолюдното шествие. Преди това представителен взвод от 3 механизиран батальон участва в тържествения ритуал по издигане на знамената на Република България и град Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”.
„Кулминацията на празничния ден бе тържественият митинг-заря. Строят на военнослужещи от 1 и 3 механизиран батальон, батальона за логистично осигуряване, зенитно-ракетен дивизион и военния духов оркестър, разбира се, командван от майор Павел Тодоров бе приет от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Малко по-рано държавният глава бе посрещнат от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители и ръководители на местната власт. Сред официалните гости беше председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, а в строя – знамената на военно-патриотичната организация.
"За да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян. Да усетим смразяващия студ по време на неговите митарства, дните с Ботев в румънската воденица, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята си“, посочи в държественото си слово президентът Румен Радев. И отправи няколко питания. „В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили?“ Отговорът на държавния глава звучеше с днешна дата: „Това е проста истина, но дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след морално съзряване и смирение. Това е пътят за всеки от нас и народа ни. Това е и спасителният път за България!“
От своя страна кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към политиците от настоящето с призив да споделят грешките си, защото всеки прави такива и отправи призив България най-накрая да заслужи едно сигурно и стабилно управление. „Тук сме, за да продължим разказа за делото на Апостола на свободата, който е и разказ за съвременна България, който ни помага да открием себе си, съпоставяйки епохите“, каза още карловският кмет.
Празникът завърши с красива заря, която освети небето над Карлово в чест на Апостола на свободата.
Източник: https://otbrana.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов

19,07.2022, 06:42

Навършват се 164 години от рождението на генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов. Той е роден на 19 юли 1858 г. във Видин. Учил във Видинското класно училище. След Освобождението постъпва в първия набор на артилерията. На 12 октомври 1878 г . вече e фойерверкьор и е командирован във Военното училище в София. След завършването му (1879) е зачислен за взводен и батареен командир в 5- та Плевенска батарея (1879-1883) и като младши адютант в Главно артилерийско управление (1883). През Сръбско-българската война (1885) е с чин капитан и е командир на батарея, с която се сражава при Пирот.
След войната е назначен последователно за командир на 2- ри , 5- ти, 4- ти артилерийски полкове (1886-1904), началник на планинската артилерия (1904-1906), на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението (1906-1910). На 1 януари 1910 г . е произведен в чин генерал-майор, а от 1910 до 1913 г . заема високата длъжност –Инспектор на артилерията. На няколко пъти е командирован в Русия, Австро-Унгария и Германия във връзка със снабдяването на българската войска с артилерийска материална част и коне.
През Балканската война (1912-1913) е началник на артилерията на Щаба на действащата армия. С неговото участие българските артилеристи допринасят много за победата и превъзходството над противника особено при атаката на Одринската крепост. След войната излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 1- ва Софийска дивизионна област (1916-1918), а след това и началник на Софийския гарнизон и столичен градоначалник (1922-1923). Умира в София след 1926 г .
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове по средата, III и IV ст. без мечове и V ст. с мечове по средата ; „За военна заслуга” III ст. на военна лента и „За заслуга” на обикновена лента.

 

Отбелязваме 106 години от рождението на велик български герой

19,07.2022, 06:38

На 19 юли се навършват 106 години от рождението на пилота герой капитан Димитър Списаревски.
"Понякога изминалите събития, губят своите очертания и сила. Понякога безмилостния ход на времето пренарежда историческата ни съдба. Но има герои, неподвластни на времето! Герои, които знаят как се обича Родината и отдават живота си в името на България. Такъв герой за всички българи е Кап. Димитър Списаревски, пилотът, който с героичния си подвиг спасява София.
Нека на този ден, поднесем цвете на паметната му плоча и се поклоним пред Кап. Димитър Списарвески. Да помним героите!", написаха от Община Добрич във фейсбук страницата си.
Капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943) е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, припомнят от Националния военноисторическия музей.
Завършва въздушния взвод на Военното училище в София (1938) и специализира висш пилотаж в Германия (1938 – 1939) и Франция (1943). Служи като пилот в 6-и изтребителен полк (1939), командир на крило във 2-ри въздушен полк (1940), старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк (1942) и ротен командир в Школата за младши технически персонал в Карлово (1943).
Началото на англо-американските въздушни удари по територията на България посреща в състава на 3/6 изтребителен орляк на летище Божурище. На 20 декември 1943 г. формация от 100 противникови самолета се насочва към София и поручик Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой.
Попаднал в бомбардировъчна група на противника, той директно атакува нейния водач и се врязва в американски Б-24 „Либърейтър“ като извършва първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. От силния удар огромният четиримоторен бомбардировач се разпада на три части и заедно с изтребителя Ме-109 „Стрела“ пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
За изключителната си смелост и героизъм посмъртно е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас и повишен в чин капитан (1944), а през 1992 г. – в чин полковник.
В постоянната експозиция на Националния военноисторически са изложени неговият кортик и писма до майка му.

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Ердоган плаши да замрази присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

18.07.2022, 22:27

Турция ще замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, ако скандинавските страни не спазят обещанията за борба с тероризма, дадени миналия месец. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. По думите му Швеция не демонстрира ”добро лице” засега.
Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в отбранителния алианс в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но срещнаха опозиция от Турция, която обвини скандинавските страни в подкрепа на групи, които смята за терористи.
Трите страни подписаха споразумение на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналия месец за премахване на ветото на Анкара в замяна на ангажименти за борба с тероризма и износ на оръжие. Турция заяви, че ще следи отблизо прилагането на споразумението, за да ратифицира техните кандидатури за членство.

 

Шефката на Northrop Grumman: Западните запаси от оръжия не са достатъчни за продължителна война в Украйна

18.07.2022, 20:56

Западните страни не са складирали запаси от оръжия за продължителни и интензивни военни действия. Оръжейните компании сега очакват "ясен сигнал за търсенето" от страна на правителствата, за да разберат дали военната индустрия може да продължи да се справя с темпото на оръжейните доставки.
Това е заявила главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Кати Уордън, съобщава Financial Times.
Northrop Grumman е една от най-големите световни компании, които изпълняват поръчки на Пентагона.
"Не бих казал, че складовете ни са празни, но ако ни дадат прогноза, че същото ниво на доставки ще се запази още няколко години, със сигурност няма да е това, на което се опирахме, за да създадем запасите", обяснява Уордън.
Известно е, че Northrop Grumman произвежда оръдията Bushmaster и среднокалибрени боеприпаси, които се доставят на ВСУ от държавните запаси на САЩ.
Освен това самолетът RQ-4 Global Hawk на компанията извършва редовни разузнавателни полети по украинската граница по поръчка на Пентагона и НАТО.
Друг голям изпълнител в областта на отбраната - Raytheon, който произвежда преносимите системи за противовъздушна отбрана Stinger, също даде да се разбере, че компанията ще се нуждае от "известно време", за да изпълни новата поръчка (през май Пентагонът поръча 1300 системи за първи път от 18 години насам).
Според Уордън военните изпълнители на САЩ са в постоянен контакт с Пентагона, който осигурява доставките най-вече за Украйна.
Тя отбелязва, че предлагането на комплекти все още изостава от заявените изисквания. Това се дължи на недостига на електронни компоненти като кабели, съединители и захранващи устройства. Времето за получаване на такива части се е "удвоило или утроило".
Уордън посочва сигурността на микропроцесорите като друг проблем, тъй като някои военни системи все още използват технологии на десетилетия. Според нея индустрията има "две или три години, за да определи как да внедри електронните компоненти от следващо поколение във вече утвърдени системи".
Източник: https://blitz.bg/

 

Корабите участващи в учението „Бриз 2022” излязоха на море

18.07.2022, 17:09

На 18 юли – ден пети от националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2022”, започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море.
Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Военноморска база Бургас и  Пристанище Бургас и излязоха на море.
По време на прехода се отработиха задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на съединението. Извърши се съвместно маневриране в състава на тактическата група и заемане на районите за отработване на планираните епизоди.
Действията на оперативното съединение за днес включват изпълнение на задачи свързани с борбата с минната опасност, провеждане на кораб през предварително протрален канал, артилерийски стрелби по въздушна цел, тактическо маневриране, учения по аварийно управление на кораба, спасяване на човек  паднал зад борд, свързочни  и комуникационни учения.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военните моряци участваха в ритуал по случай 185-та годишнина от рождението на Васил Левски

18.07.2022, 17:03

Днес,  18 юли, военните моряци се включиха в общоградското поклонение по случай 185-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски във Варна.
Пред паметника на националния герой на „Алеята на възрожденската памет” в Морската градина се състоя военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър на флота.
Да отдадат почит на Апостола и да поднесат венци и цветя на паметника му бяха дошли областният управител на област Варна, заместник-кметът на Община Варна, представители на държавни и общински структури, офицери от Щаба на ВМС, неправителствени и родолюбиви организации, ветерани и граждани на града.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Първите американски танкове “Ейбрамс” пристигнаха в Полша, съобщи полският министър на отбраната

18.07.2022, 13:56

Първите американски танкове “Ейбрамс”, на които ще се обучават войниците от полската армия, пристигнаха в Полша. Това съобщи днес в “Туитър” министърът на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от полски медии.
Министърът поясни, че по този начин Полша ще бъде готова, когато пристигнат и първите нови танкове от партидата от 250 машини, за които страната има сключен договор. “Полша ще разполага със съвременна, могъща сила, за да стресне агресора в случай на заплаха”, се казва още в съобщението.
Договорът за покупката на тези 250 нови танка “Ейбрамс”, подписан 5 април, е на стойност 4,75 милиарда долара. Той включва доставката на съпътстващо оборудване – 26 превозни средства за техническо обслужване, а също обучение и логистика, както и муниции. Първите от тези нови танкове ще бъдат разположени в източната част на Полша, предимно в състава на 18-та механизирана дивизия и Първа Варшавска танкова бригада. По план доставките трябва да приключат през 2026 г., съобщиха полски медии.
Списанието “Впрост” припомня, че към края на миналата седмица Блашчак обяви, че Полша ще купи от САЩ и още 116 танка “Ейбрамс”, но този път втора употреба, и че споразумението за това е постигнато. Според друга полска медия – Информационната радиоагенция – първите доставки на тези машини втора ръка ще се осъществят в началото на следващата година. Те ще запълнят празнината, оставена от предоставените от Полша на Украйна над 240 модернизирани танка “Т-72”, които са съветско производство.
В интервю пред тв канал “Полсат нюз” Мариуш Блашчак е казал още, че Варшава преговаря и със Сеул за покупката на произвеждани в Южна Корея танкове, които са съвместими с американската техника.
Източник: bta.bg

 

САУ Мста-С

16.07.2022, 07:45

Бог на войната – така отдавна наричат артилерията. Съвременните руски артилерийски системи са ако не божествена, то много страшна сила.
Още в края на 80-те години на миналия век тогава на въоръжение в съветската армия постъпи самоходна артилерийска установка (САУ) Мста-С (2С19).
За първи път тази САУ беше представена на широката общественост на авиосалона в град Жуковски през август 1992 година, а след това на изложбата IDEX 93 в Абу-Даби през февруари 1993 година, където демонстрира отлични ходови и огневи качества.
В частност, при стрелба на далечина до 15 км. с 40 управляеми снаряда „Краснопол” се оказаха унищожени 38 цели.
Мста-С е предназначена за унищожение на тактически ядрени средства, на артилерийски и минохвъргачни батареи, танкове и друга бронирана техника, жива сила, средства на ПВО и ПРО, пунктове за управление, а също така за разрушаване на полеви фортификационни съоръжения и препятстване на маневрите на противника в дълбочина на отбраната му.
Тя може да води огън по наблюдаеми и ненаблюдаеми цели от закрити позиции и с пряк прицел, включително в планински условия. Максималната далечина на стрелбата на САУ е почти 25 км В същото време огън може да се води и на минимални дистанции – с пряк прицел. Бронираният корпус на САУ по конструкция и геометрия е подобен на корпуса на танка Т-72 с някои изключения. Така например, бронирането на самоходната установка е по-слабо, отколкото при танка. Челната част например няма комбинирано брониране и корпуса осигурява защита на екипажа, на оръжието, бойните запаси и оборудването само от осколки и стрелково оръжие.
САУ се предлага за износ, в това число и с артилерийска част на калибъра 155 мм., която може да води стрелба със снаряди „Краснопол-М”, а също със западни боеприпаси от същия калибър. При това стойността на една САУ се оценява на 1,6 млн. долара. Към края на миналата година Мста-С беше на въоръжение в повече от 10 страни. - Още за САУ Мста-С

 

Втората Световна война се печели с наркотици

18.07.2022, 07:38

Редица историци се възмущават на факта, че немската армия през Втората Световна война е използвала букет от наркотици, с които да превърне своите войници в машини за убиване, които не се задъхват, не изпитват болка и постоянно се радват на добро настроение. Повечето се продавали свободно в аптеките, изпращали се като колети на войниците и предоставяли важния ефект. Едва след глобалния конфликт ще открием ефектите от прекомерната злоупотреба, но нека не забравяме, че немците не са единствените, които се възползват от тази опция......Прочети още

 

Золтан Дани – единственият човек, който свали Стелт със система от 1961 г.

18.07.2022, 07:35

Една от сериозните гордости и постижения на американската армия, родена именно от мистичната зона 51, е така наречения невидим самолет F-117. Първото успешно бойно кръщене може да се забележи през 1991 г. с войната в Залива.
Тогава американските авиатори преминават спокойно над радарите и успяват да разтоварят сериозно количество тротил във вражеска територия. Нито един радар не съобщава за прелитащ самолет и инженерите са категорични, че с тази техника ще могат да спечелят всяка война.
Самата конструкция на Стелт е създадена, за да отговаря на някои основни изисквания. На  първо четене трябва да обърнем внимание на факта, че по цялото тяло на самолета липсва прав ъгъл. Точно по тази причина може да бъде забелязана дори кабината, чийто люк е с назъбено покритие.
Причината за това решение е фактът, че радио вълната, както установяват руски учени, се отразява именно в предмети, които разполагат с такъв ъгъл.
За да се намали сериозно ефекта от радарните системи, американските инженери поставят и нов вид покритие върху самия самолет, с което голяма част от радарните вълни могат да се абсорбират......Прочети още

 

Японската СЗУ Type 87

18.07.2022, 07:32

Японската самоходна зенитна установка (СЗУ) Type 87 е създадена от специалистите на компанията Mitsubishi Heavy Industries и е приета на въоръжение през 1987 г.
База за създаването на СЗУ служи шасито на основния боен танк Type 74. Бойното тегло на установката е 44 t, дължината - 7,6 m, ширината - 3,2 m, височината по антенния пост - 4,1 m, по покрива на куполата - 2,8 m. Мощността на дизеловия двигател от 750 к. c осигурява максимална скорост по шосе 55 km/h, а запасът от ход по гориво е 300 km.
Куполата на СЗУ е разположена върху корпуса на машината и осигурява кръговото насочване на въоръжението. В предната й част има отделение за апаратурата, зад което са работните места на екипажа, а зад тях има отделение за електрониката и място за поставяне на боеприпасите. В задната част на покрива на куполата са разположени две антени на радарите за откриване и проследяване на целите и оптикоелектронен модул.
За да се намали размера на машината в походно положение, антенният пост се сгъва с хидравличен привод зад куполата. Артилерийската част се състои от две 35-mm автоматични оръдия KDA (произведени по лиценз на швейцарската компания Oerlikon Contraves) с механизъм за лентово подаване на боеприпасите. Скорострелността на всяка от тях е 550 изстрела /min, прицелното разстояние е 4 km, а максималното - 12 km. В боекомплекта на оръдията има по 300 снаряда на всяко. Разчетът на машината е от трима души.

 

 
 

Учението „Бриз 2022” продължава

17.07.2022, 15:44

Продължава участието на Морската тактическа група за специални операции в учение БРИЗ 2022. Групата се състои от щаб, бойни формирования и формирования за бойна поддръжка, като в състава й са включени сили и средства от дивизиона за морски специални операции на Военноморските сили, щабни офицери и взвод специални сили от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и военнослужещи от Силите за специални операции на ВМС на САЩ.
С цел сглобяване на Морската тактическа група участниците предварително проведоха съвместни тренировки по тактика на близки разстояния в сграда и на морска платформа, десантиране от вертолет по способ „Бързо въже“ и динамични стрелби.
На 16 и 17 юли 2022г. беше планирана специална операция от Щаба на Морската тактическа група в крайбрежната зона в рамките на сценария на учението. Операцията се осъществи по суша, въздух и вода като в нея се изпълниха действия за доразузнаване на обект, локализиране и потвърждаване наличието на заповяданите критични цели на противостоящите сили и последващ рейд за тяхното залавяне или неутрализиране.
По време на директната акция, командосите използваха различни видове имитационни средства (боеприпаси и експлозиви) и специализирано оборудване за работа в тъмната част от денонощието.

*********

На 17 юли 2022 г., работата на щабовете на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022” продължи с провеждането на предпоходна конференция и работни срещи.
В 14:00 часа, в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе  Конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от Щаба и командирите на кораби.
На Конференцията се обсъдиха детайли по изпълнението на предстоящите през следващите дни упражнения и учения на море.
В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на поставените задачи.
Поради конфликта в северната част на Черно море и  реалната възможност от наличие на дрейфащи мини в районите на учението са взети мерки за осигуряване безопасността на участниците. Корабите от Военноморските сили  на Република България и Република Румъния, вече 5 месеца действат в такива условия, имат натрупан опит и са готови  да приемат умерения риск.
И по време на бреговата фаза на „Бриз 2022“, Военноморските сили на Република България продължават да водят наблюдение на системата за разделно движение по нашето крайбрежие, бреговата ивица и тези части от националните морски пространства, в които е възможно появяването на плаваща мина.
Това е първото мащабно учение в Черно море след конфликта в Украйна. Провеждането му допринася за съвместната подготовка и  демонстрира готовността на Българските военноморски сили за защита на суверенитета и единството на Алианса.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военен духов оркестър води литийното шествие и пренасяне на мощите на Св. Марина"

17.07.2022, 12:22

Стотици пловдивчани съпроводиха пренасянето мощите на света Марина от  катедралния храм "Успение Богородично" до митрополитския храм "Св. Марина" снощи в Пловдив.  Православната църква почита светата великомъченица Марина на 17 юли, но празника започна още снощи с литийно шествие. Днес митрополитският храм в Пловдив отбелязва своя храмов празник, съобщава в. „Марица“.
Камбанен звън извести началото на литийното шествие, което тръгна от храма в Стария град, мина по главната улица на Пловдив и ще завърши с тържествена литургия в църквата "Св. Марина" тази вечер.
В шествието участваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, пловдивският митрополит дядо Николай, ген.-майор Явор Матеев, много гости от чужбина и духовни лица.
Шествието водеше духов военен оркестър, свещеник пък носеше в специално ковчеже мощите на светицата, а след тях вървяха военни с иконата на св. Марина.
Шествието предизвика интерес сред туристите на главната улица, по пътя си до митрополитския храм увличаше все повече пловдивчани. То приключи в църквата "Св. Марина", която бе празнично украсена с цветя и подготвена за утрешния празник.
Днес Съборната архиерейска света Литургия ще започне в 9 часа и ще бъде възглавена от Пловдивския митрополит Николай. Специални гости ще бъдат псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ.
След празничното богослужение в двора на митрополитския храм ще бъде изнесен празничен фолклорен концерт.
Мощите на света Марина пристигнаха в Пловдив от Гърция преди три години.
Източник: https://otbrana.com/

 

106 години от основаването на руската морска авиация

17.07.2022, 09:00

Днес се празнува 106-годишнината от създаването на руската морска авиация, На тази дата през 1916 г. руски морски летци с четири хидросамолета М-9 от авионосещия кораб „Орлица” постигат победа във въздушен бой с немски пилоти по време на Първата световна война. Тази дата се празнува като Ден на основаването на морската авиация на руския ВМФ.
По време на Втората световна война авиацията на флота е първата, която нанася удари по Берлин, още в първите дни на вероломното нападение на Германия. За периода на Великата отечествена война морските летци са извършили над 35000 полета, унищожавайки във въздуха и на летищата над 5500 самолета на противника.
Днес авиацията на ВМФ на РФ условно се дели на корабна и наземно базирана. По функционалност се разделя на ракетоносна, противолодъчна, изтребителна, разузнавателна и спомагателна. Поставените задачи се изпълняват самостоятелно или във взаимодействие с другите родове сили на ВМФ, както и с другите видове Въоръжени сили.
Собствена авиация разполагат всичките четири флота на Русия – Балтийския, Северния, Тихоокеанския и Черноморския. - Още морска авиация

 

На този ден

17.07.2022, 08:52

На 17 юли 1926 г. в с. Комарево, Плевенско, е роден Илия Йорданов Еленски.
Завършва НВВУ „Г. Бенковски“ като летец-пилот. През 1950 –1951г. се обучава в Школата за летци-изтребители в Саратов, СССР.
През 1953 г. старши-лейтенант Илия Еленски сваля самолет, нарушител на българското въздушно пространство, а през 1956 г. два разузнавателни балона.
През 1957 г. става първият български пилот катапултирал се от свръхзвуков реактивен самолет. Лети на 11 типа самолети. Подполковник от резерва.
След като се уволнява от ВВС е пилот в българската гражданска авиация. Има 6000 часа нальот. Умира през 2004г.

 

Старата слава на българската авиация

17.07.2022, 08:45

Славна е българската авиация, но в минало време. Сега се подиграват с нея. Ще купуват самолети. Проблемни като аварирал изтребител без колесник. Трудно ще се приземи!
На фона на политическите лупинги ще припомним старата слава. С чужди и наши самолети. Пилотирани от луди глави, които правят чудеса в небесната синева.
През Балканската война Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Бомбардировката е на 16 октомври 1912 г. от аероплан „Албатрос“. Взривовете са слаби и армейското командване се обръща към Стоян Величков.
Този забравен днес изобретател е автор на експлозива „Цвят“, по-добър от прочутия динамит. От 4 килограма „Цвят“ на турския задник ще му стане горещо, изчислява Стоян. Кръщава новото унищожително чудо „Величко“ и поръчва направата му във фирмата „Шуле-Зилберман“......Прочети още

 

Невероятните теории за победа на Украйна: Фантазията за разгром на Русия и дипломатическият казус

17.07.2022, 08:30

Докато руските сили завземат територии в Украйна, президентът на тази страна и неговите съюзници изглежда са единодушни: Украйна трябва да продължава да се бие до победа и да възстанови предвоенното статукво. Русия ще избълва обратно завзетите от февруари насам територии. Украйна няма да признае нито анексирането на Крим, нито отцепническите държавици в Донбас и ще продължи по пътя си към членство в ЕС и НАТО.
За Русия подобен резултат би представлявал явно поражение. Предвид огромната цена, която тя вече плати, наред с вероятността западните икономически санкции срещу нея да не бъдат вдигнати в скоро време, Москва би спечелила по-малко и от нищо от тази война. Всъщност, тя ще бъде обречена на трайно отслабване или, по думите на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, „отслабена до степен да не е в състояние повече да нападне Украйна“.

Поддръжниците на Украйна предложиха два пътя към победата. Първият минава през Украйна. С помощ от Запада, гласи предложението, Украйна може да победи Русия на бойното поле като или изчерпи силите ѝ до пълно изтощение, или ги надиграе с хитрост. Вторият път минава през Москва. С някаква комбинация от надмощие на бойното поле и икономически натиск, Западът може да убеди руския президент Владимир Путин да прекрати войната – или да убеди някой от неговия кръг да го смени насилствено........Прочети още

 
 

 

"Бриз 2022"

16.07.2022, 21:12

Днес 16.07.2022 г., ден трети от националното военноморско учение с международно участие “Бриз 2022”, продължава бреговия етап с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и неправителствените организации и ведомства, за осигуряване на морската сигурност в региона.

 

Американски есминец отново провокира Пекин в Южнокитайско море

16.07.2022, 16:04

Американски военeн разрушител плава в близост до спорните острови Спратли, съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на американския флот.
Това е втората подобна операция за “свобода на навигацията” в рамките на една седмица в Южнокитайско море.
В сряда китайската армия съобщи, че е “прогонила” същия кораб – USS Benfold, докато е плавал близо до други спорни острови – Параселските.
САЩ редовно провеждат т.нар. “​​операции за свобода на корабоплаването” в Южнокитайско море, оспорвайки това, което според тях са ограничения за невинно преминаване, наложени от Китай.
“На 16 юли USS Benfold (DDG-65, Arleigh Burke-class) отстоява навигационни права и свободи в Южнокитайско море близо до островите Спратли, в съответствие с международното право”, се посочва в изявление на авериканските ВМС.
От своя страна Китай отрича да възпрепятства свободата на навигация или прелитане и обвинява Съединените щати в умишлено провокиране на напрежение.
Напрежението тлее от години в Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло. Виетнам, Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините също имат претенции към водите.
Манила подаде правна жалба за действията на Пекин в морето през 2013 г., а съдът в Хага постанови три години по-късно, че искът на Китай няма основание в закона. Пекин отказа да признае решението и твърди, че така наречените му исторически права, на които основава претенциите си за суверенитет, предхождат Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) от 1982 г.
UNCLOS определя какво могат да претендират държавите от различни географски характеристики в морето и също така управлява морското поведение. Китай и Филипините са сред 167-те страни, подписали и ратифицирали UNCLOS. САЩ не са ратифицирали законодателството, но признават инструмента като международно обичайно право.
Източник: news.bg   

 

Военен хеликоптер се разби и уби 14 души в Мексико

16.07.2022, 08:02

Многоцелеви хеликоптер Sikorsky UH-60M Black Hawk (р.н. ANX-2307) на мексиканските военноморски сили се е разбил в петък в северозападния щат Синалоа. Това съобщи телевизионният канал Televisa. По негова информация девет души, които са били на борда, са загинали.
Все още няма потвърждение на тази информация от военните власти. Снимки от мястото на инцидента показват, че хеликоптерът е унищожен напълно след падането си в полето, съобщава БГНЕС.
Общо 14 души са загинали при инцидента, съобщава usnews.com. Според някои информации, катастрофата е свързана с ареста на голям наркобос, но те все още не са потвърдени. - (видео)
Към момента няма информация за причината за катастрофата.

 
 

САЩ и Русия се споразумяха да възобновят съвместните полети до МКС

16.07.2022, 07:20

Космическите агенции на САЩ и Русия заявиха, че са се договорили да възобновят съвместните полети до Международната космическа станция (МКС) с ракетите и на двете държави, съобщава Bloomberg.
Споразумението между НАСА и Роскосмос позволява изпращането на смесен екипаж на космическата станция през септември. Екипажите летяха заедно по време на програмата на НАСА, използваща космически совалки, която приключи през 2011 г.
Новата договорка ще насърчи сътрудничеството и ще гарантира, че на борда има поне един космонавт и един астронавт в случай на извънредна ситуация, свързана с руски или американски космически кораб, се казва в изявление на руската космическа агенция Роскосмос.
НАСА посочва, че смесените екипажи „гарантират наличието на подходящо обучени членове на борда на станцията за основна поддръжка и излизания в открития космос“.
Напрежението след нахлуването на Русия в Украйна заплашваше да обхване и космическото сътрудничество между Москва и Вашингтон. През април тогавашният ръководител на Роскосмос заяви, че Русия ще се оттегли от космическата станция в отговор на западните санкции. Администраторът на НАСА Бил Нелсън посочи от своя страна, че това не е така. В петък руският служител, който обяви, че е възможно такова оттегляне от станцията, беше сменен като генерален директор на Роскосмос.
Американски астронавт ще се присъедини към изстрелването на космическия кораб Союз МС-22 на 21 септември от космодрума Байконур в Казахстан. В същото време космонавт от Русия ще вземе участие в мисията на SpaceX Crew-5 през септември от космическия център Кенеди във Флорида.
Пет космически агенции - на Канада, Европа, Япония, САЩ и Русия - управляват МКС и никоя не може да работи там без сътрудничеството на другите, посочва НАСА.
В момента космическата станция има седем обитатели - трима космонавти, трима астронавти на НАСА и един на Европейската космическа агенция. - Още Космос

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}