Военна информация

Архив - от 16 до 31 юли

 

 

Серийните доставки започват през първата половина на 2022 година.

31.07.2021, 22:34

Руското министерство на отбраната подписа договор с концерн "Алмаз-Антей" за доставката на първата партида зенитни ракетни системи С-500 "Прометей", съобщи пред ТАСС източник от руския военнопромишлен комплекс.
"Министвеството на отбраната на Русия подписа договор с концерн ВКО "Алмаз-Антей" за доставка до Въздушно-космическите сили на над 10 системи "Прометей". Серийните доставки ще започнат през първата половина на 2022 година", сподели той в кулоарите на авиосалона МАКС 2021, който се състоя между 20 и 25 юли в Жуковски.
Според събеседника на агенцията в момента "продължават държавните изпитания на ЗРС С-500 на един от полигоните в Южна Русия". Предполага се, че ще приключат до края на 2021 година.
По думите на източника "Прометей" е способен да унищожава всички съществуващи и потенциални средства за въздушно-космическо нападение, включително бойни блокове на междуконтинентални балистични ракети на височини до 200 км и на разстояние до 500 км.
В момента изпитания провежда наземният вариант на ЗРС С-500. "В случай на необходимост той може да стане и палубен", добави той.
Зенитно-ракетната система С-500 "Прометей" (ОКР "Триумфатор-М") принадлежи към ново поколение системи клас "земя-въздух". Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана и възможност да прехваща балистични ракети. Перспективната система може да поразява не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, вертолети, други въздушни цели), както и крилати ракети.
Радиусът на поразяване на С-500 е около 600 км. Освен това системата ще може да открива и едновременно да поразява до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/с, а ще може и да поразява бойни блокове на хиперзвукови ракети. По своите характеристики С-500 значително превъзхожда С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Възпоменателно тържество пред паметника на загиналиите във войните в района на с. Луково

31.07.2021, 20:45

Снимка: Мичман от запаса Димитър БебеновПред новооткрития паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война от селата Луково, Реброво, Батулия и Владо Тричков малко под старопланинските върхове Кривус и Гола глава се проведе днес възпоменателно тържество. На мемориала, чийто автор е Венцислав Василев, почетен член на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), където са изписани имената на 26 български офицери, подофицери и войници, заупокойно молитва отслужи отец Константин. На близо хиляда метра надморска височина в труднодостъпната местност бяха дошли десетки жители и гости на Луково и околните селища. Кметът на селото Румен Колев се беше погрижил за всичко, за да стане празникът истински.  На 50 м. от новооткрития паметник се намира старият, построен през 1936 г. Според местния жител Божил Драганов камъкът на стария паметник е пренесен от каруца с чифт волове за една седмица от с. Шумла, Годечко.
Участниците бяха приветствани от заместник-кмета на Община Своге Валентин Михайлов. Заедно с него на тържеството беше и другият заместник-кмет Илия Богданов. Тясното сътрудничество между Министерството на отбраната и Община Своге е пример във военно-патриотичната дейност, поддържането и изграждането на паметници на загиналите във войните за България, подчерта г-н Михайлов.
Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов за активна военно- патриотична дейност кметът на Община Своге Емил Иванов бе награден със 7,66 мм карабина образец 1944 г. Директорът на  дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов връчи на заместник-кмета Валентин Михайлов почетна значка на МО втора степен и юбилейни медали „100 години от Първата световна война“ на участниците в Инициативния комитет от селото за изграждане на паметника Мария Блабанова, Милена Добрева, Татяна Тодорова и Иван Грозев. От името на министъра на отбраната и от своя страна г-н Антонов изрази увереност, че добрата работа с Общината ще продължи и занапред. Заедно с него беше и старшина Валери Савов от МО, който е родоначалник на не една военно-родолюбива инициатива в този район. Кметът на с. Луково Румен Колев бе награден с историческа книга на академик Георги Марков.
Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов кметът на Община Своге Емил Иванов и неговият заместник Валетин Михайлов бяха удостоени с юбилейния медал „75 години от победата над Фашизма“. Ветеранът от Втората световна война Любен Ризов връчи медала на г-н Михайлов, който, след като благодари за признанието, сподели, че пази спомените на неговия дядо, който е участвал в боевете в Унгария преди 76 години.
Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев дари икони на Община Своге. В проявата, която се водеше от председателя на СОСЗР-Своге, капитан от запаса Цветан Ангелов, участваха още полковник от запаса Любен Миланов, заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Ели Кощрова, председател на ЦКК на СВВБ, полковник от запаса Цанко Цанков, председател на СОР „Клуб 199“, подполковник Стефан Стефанов от ЦВО и др. На паметника бяха поднесени венци и цветя от Общината, МО, Военно-патриотичните съюзи, Инициативния комитет, ЦВО и много граждани. (Б.р. – Благодаря на кмета на Община Своге Емил Иванов, който ме изненада с грамота, на която е написано: „ За принос в медийното отразяване  на мероприятията на Община Своге във връзка с патриотичното възпитание на младото поколение.“)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Държавният департамент одобри продажба на хеликоптери на Израел

31.07.2021, 12:46

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил евентуална продажба на Израел на 18 тежкотоварни хеликоптера Sikorsky CH-53K King Stallion в сделка на стойност 3,4 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
Пакетът включва двигатели, навигационни системи, оръжие, оборудване за поддръжка, резервни части и техническа помощ.
Главните изпълнители по сделката са Локхийд Мартин и Дженерал илектрик.
"Съединените щати са ангажирани със сигурността на Израел и е от съществено значение за националните интереси на САЩ да помогнат на Израел да развие и поддържа силни и подготвени капацитети за самоотбрана", се посочва в изявление на Държавния департамент.
Въпреки одобрението на Държавния департамент, съобщението не подсказва, че е бил подписан договор или че преговорите са завършили, отбелязва агенцията.

 

230 години от битката на адмирал Ушаков край нос Калиакра

31.07.2021, 08:02

На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).
Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда - орден „Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.
Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.
Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина - 2 (15) октомври и в деня на прославлението му 23 юли (5 август).
На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.
Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

 

6 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25

31.07.2021, 07:53

Мислиш, че знаеш всичко за МиГ-25? Провери дали е така.
МиГ-25, който излита за първи път преди повече от половин век, определя тенденцията в авиацията дълго време. По-долу ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за този изтребител, служил във ВВС на над 10 държави по света.
1. Проектиран да се изправи срещу "Валкирия"
Самолетът МиГ-25 (кодово име в НАТО: Foxbat) е трябвало да бъде отговор на заплахата от американския свръхзвуков бомбардировач B-58 и неговите усъвършенствани модели, способни да преодолеят противовъздушната защита и да извършат ядрена атака.
Изтребителите-прехващачи, с които разполага Съветският съюз по онова време, не са в състояние ефективно да противодействат на тези въздухоплавателни средства по скорост и височина на полета. Освен това те не могат да се конкурират с високоскоростния разузнавателен самолет Lockheed SR-71, който достига скорост до 2,8 Мах (3457,44 км/час).
Изтребителите МиГ-21 и Су-15 нямат никакъв шанс срещу стратегическия бомбардировач Valkyrie XB-70. Конструкторите на МиГ-25 успяват да "ускорят" самолета до 2897 км/ч и да го накарат да достига пределна височина от близо 23 км, което го прави сравним с характеристиките на "Валкирия".
При все това съдбата решава двата самолета така и да не се изправят един срещу друг, тъй като американският бомбардировач не влиза в серийно производство.
2. Трябва да бъде насочван към целта си полуавтоматично
Конструкцията на фюзелажа на МиГ-25 е нещо напълно ново в създаването на бойни самолети. Самолетът има квадратни въздухозаборници с хоризонтална входна рампа, два вертикални стабилизатора на опашката и тънки крила, трапецовидни и наклонени надолу спрямо корпуса.
Двата двигателя са разположени в задната част. Тази геометрия му позволява да достигне рекордни за времето си скорости и да има авангардна маневреност за самолет от своя клас.
Бордовото електронно оборудване позволява за първи път самолетът да бъде насочван към целта в полуавтоматичен режим, което е от съществено значение предвид очакваните скорости: с нормалните си рефлекси човек не може да реагира достатъчно бързо.
Тъй като може да вдигне скорости 2,5 числото на Мах (3087 км/ч), самолетът се загрява значително, достигайки температури от 300-400 градуса. Поради това не е възможно да се използват традиционни материали при производството на фюзелажа.
Една от опциите е титанът, избран от американците за техния самолет. Въпреки това руските инженери залагат на стоманата, която в крайна сметка представлява 80% от общото тегло на самолета. Титановата и термоустойчивата алуминиева сплав се използват за останалата част от самолета.
3. Шевовете на самолета са близо 5 км
МиГ-25 има 4,83 км заварени шевове в структурата на фюзелажа и 1 400 000 заваръчни точки. Фактът, че са открити само два незначителни теча в продължение на една година е пример за високото качество на работата, извършена по тази машина.
4. Предизвиква спешни заседания в Конгреса на САЩ
Разработването на МиГ-25 и неговата изпитателна програма се изпълняват в строга тайна. Той е представен за първи път на света на 9 юли 1967 г. с нисък полет по случай Деня на ВВС на летище "Домодедово", в покрайнините на Москва. Четири изтребителя прелитат ниско над трибуните. Коментаторът съобщава, че е това е нов изтребител, който може да достигне скорости от 2897 км/час.
За Запада това е голяма новина и то не от добрите. В резултат се свикват извънредни заседания на Конгреса на САЩ.
На тях се гласува да започне работа по нов клас изтребители-прехващачи и това е началото на създаването на самолетите F-14 и F-15. И двата самолета имат двойна опашка, също като МиГ-25, но не могат да достигнат напълно ефективността му по скорост и максимална височина на издигане.
5. Дезертира от Съветския съюз
През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко открадва един МиГ-25П от въздушна база в Далечния изток и стига до Япония, на остров Хокайдо, където иска да му бъде дадено политическо убежище.
Самолетът е демонтиран и проверен от американски специалисти, но е върнат разглобен месец и половина по-късно по искане на съветското министерство на външните работи.
Дезертирането на съветски офицер е тежък удар за Съветския съюз. В същото време обаче има и положителен аспект: проправя пътя към постигането на по-добра бойна ефективност на МиГ.
Цялото електронно оборудване на самолета, който е бил в серийно производство, е подменено, защото предишната система е била видяна от потенциален враг. В резултат изтребителят получава по-съвременни системи за локализация и преследване на целите и ново име - МиГ-25ПД.
6. Има 29 световни рекорда
МиГ-25 има 29 световни рекорда. Сред тях един и досега не е подобрен – това е рекордът по достигната височина от самолет с реактивни двигатели. На 21 август 1977 г. съветският летец-изпитател Александър Федотов се издига на височина от 37 650 метра. - Още за МиГ-25

 

Термобаричнен гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ

31.07.2021, 07:47

В интернет се появи видео, посветено на многозарядния 43-мм гранатомет с ръчно презареждане ГМ-94, който успешно се използва от руските спецназовци, съобщи "Российская газета".
Клипът, в който се демонстрира използването на това оръжие, бе качен в YouTube канала Lazarev Tactical. В него се отбелязва, че гранатометът, който е аналог на помпово оръжие, се използва ефективно за изкарване на терористи в сгради. За тази цел се използват специални термобарични гранати, които създават обемен взрив и принципно превръщат ГМ-94 в нещо като ръчен огнемет. Любопитно е, че боеприпасите могат да се използват на сравнително късо разстояние. Операторът на оръжието, например, може да стреля в сграда от 10 метра без  да се нарани.
Между другото, за ГМ-94 има предвидени и други боеприпаси, като осколочни, осколочно-фугасни, шрапнелни, свето-шумови, димни, запалителни и осветителни гранати. Стрелбата се води по стръмна траектория на максимално разстояние до 500 м. Отбелязва се простотата на използване на оръжието и силния откат при стрелба, но при правилна стойка стрелбата с ГМ-94 е достатъчно комфортна и много ефективна.
Пълнителят на гранатомета побира три гранати, но преди бойна операция може в ствола да се добави и четвърти. Пълнителят е разположен отгоре и остава неподвижен, а при презареждане се мести стволът. - Още гранатомети

 

 

Пентагонът иска задължителна Covid ваксинaция за военните

30.07.2021, 21:16

Министерството на отбраната на САЩ планира да се консултира с медицински специалисти, за да се определи дали ваксината срещу коронавирус да стане задължителна за целия военен персонал, заяви в изявление заместник -прессекретарят на Пентагона Джамал Браун.
"Министерството на отбраната действа бързо, за да изпълни ангажимента на президента Байдън да победи COVID-19 и това включва възможността да се гарантира, че всеки член на нашата цивилна и военна работна сила е защитен", се казва в изявлението.
Новината идва, след като президентът на САЩ Джо Байдън призова Пентагона да предприеме стъпки за добавяне на вируса COVID-19 в списъка на задължителните ваксини за военнослужещи на активна служба.
Източник: https://news.bg/

 

Министър Панайотов: Има нарушения на финансовата дисциплина в дружества към МО

30.07.2021, 16:01

„Проверките констатираха нарушения относно спазването на финансовата дисциплина, неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки, неефективен контрол по отношение на изпълнението на сключените договори за строителство. В повечето от търговските дружества липсваха контрольори съгласно чл. 144 на търговския закон”, уточни той.
„Проверката в ГД „Инфраструктура на отбраната“ приключи с констатации, че 80% от всички обществени поръчки в областта на инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени без проучване на пазара и с директно възлагане на определени изпълнители. Договорите, свързани с инфраструктурата за придобиване на новите изтребители F-16, са сключени като договори за инженеринг, включващ двуфазно проектиране, разработване на идеен и работен проект, след което се възлагат строително-монтажните работи. В договорите не е предвиден краен срок, в който следва да са готови проектите, включващ срока за одобрение от страна на възложителя. В тази връзка все още не е приключил първият етап на проектирането. Т.е. по повечето договори няма одобрен идеен проект все още. Това налага заключението, че е на лице закъснението от 7-8 месеца. 95% от сключените договори, що се касае инфраструктурата по придобиване на F-16, са разплатени авансово. Преведени са 184 милиона лева. Макар формално да не е нарушен законът на обществените поръчки, резултатите са негативни и са на лице индикатори за корупция“, разкри министър Панайотов.
Относно проверката във „Военни клубове и военно почивно дело” той заяви, че за втора поредна година е констатирано, че текат ремонти във военно-почивните бази в Созопол и Несебър.
„Те са разплатени авансово и при условие, че въпреки липсата на необходимото качество няма възможност за връщане на парите. Това довежда до намалена леглова база, включително на връщане на пари по вече закупени карти за почивки от военнослужещите и техните семейства“, каза още министърът на отбраната.
Източник: https://frognews.bg/

 
 

Президентът: Военната авиация винаги е била гордостта на нацията

30.07.2021, 15:17

Румен Радев участва в церемонията по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на тазгодишния випуск на ВВВУ. На ритуала бяха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.
Днешната церемония  по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на випускниците от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” е символ на възтържествуване на справедливостта и здравия разум и на утвърждаването на българската държавност. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в приветствие към Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”, което бе възстановено през 2020 г. Държавният глава присъства днес в Плевен на тържествения ритуал, съобщ7ава неговият прессекретариат.
Военната авиация винаги е била носител на националните добродетели и гордостта на нацията, посочи държавният глава и допълни, че няма по-голямо удовлетворение от преодоляването на трудностите в името на висша цел, каквито са сигурността и въздушния суверенитет на Родината.
В приветствието си Румен Радев изтъкна, че високият успех на курсантите доказва, че авиационната Алма Матер на България е поела по пътя да се изгради като център на авиационно знание, среда за развитие  на иновации, която привлича способни млади хора. Във ВВВУ десетилетия наред енергията и дръзновението на младостта се срещат с опита и знанието на мъдростта, заяви още президентът.
„Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции. Но офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото днес вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на Родината. В тази мисия може да имате успех само ако работите на предела на човешките възможности, защото във военната авиация среден път няма“, обърна се към завършващите Румен Радев.
Пред курсантите президентът подчерта още, че тяхното поколение има честта и отговорността не само да модернизира военновъздушните сили и да трансформира системата на бойна подготовка и логистика, но и да докаже, че модернизацията на въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови оръжейни платформи, а сложен процес на трансформация, който може да бъде успешен само ако се осъществява от подготвени и мотивирани офицери и специалисти. Убеден съм, че ще успеете не само заради вашата всеотдайност, но и защото няма да забравите, че зад вас стои задължаващият пример на българските летци, посочи още президентът.
В рамките на церемонията началникът на ВВВУ бригаден  генерал Юлиян Радойски подари на президента Румен Радев сабя-реплика в знак на признателност за усилията на държавния глава за възстановяване на висшето военновъздушно училище.
Днес 43 курсанти, обучавали се в 8 военни специализации през настоящата учебна година, получиха първо офицерско звание и дипломи. На церемонията президентът прие почетния строй и връчи дипломата, пагоните и наградата на първенеца на тазгодишния випуск лейтенант инж. Александър Недялков.
********
Настоящият випуск „Георги Ст. Раковски“ е 70-ят след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през септември 1945 г. 43-ма курсанти, обучавани по 8 военни специализации, ще получат първо офицерско звание „лейтенант“ и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност. Първенец на випуска е лейтенант инж. Александър Недялков, специализация „Летец-пилот“. Той завършва обучението си с общ среден успех „Отличен 5,92“ и „Отличен 6,00“ от държавните изпити.
27 студенти, обучаващи се по 4 специализации, завършват образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“. С най-висок успех от курса на обучение - „Отличен 5,99“ е виетнамският студент Хоа Ван Нгуен, който е взел държавния си изпит с „Отличен 6,00.
Традиционно Община Долна Митрополия отличава випускник за постижения през периода на обучение. Тази година това е летецът-пилот лейтенант инж. Янул Димитров. За първи път ще бъде връчена и награда на името на подполковник Георги Иванов Колев. Ще я получат курсантите Марти Иванов, Симеон Бадов, Светослав Сашов, Денис Мартинов и Денислав Мерджанов.
Източник: https://otbrana.com

 
 

„Разчитаме на вас“, е посланието към випуска на Военната академия

30.07.2021, 15:12

„Разчитаме на Випуск 2021 на Военна академия „Георги С. Раковски“ от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“, заяви днес заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков на тържествения ритуал при връчване на дипломите. „Ние ще използваме и ще приложим всичко това, което научихме във Военна академия по най-добрия начин в нашата бъдеща дейност“, отговори първенецът на випуска капитан I ранг Петко Якимов.
В академията бяха дошли още заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в МО Людмил Михайлов, офицери от Въоръжените сили, служители от МО, близки на випускниците.
Поздравлението на генерал-лейтенант Стойков към офицерите и студентите от факултетите „Национална сигурност и отбрана” и „Командно-щабен” бе от името на висшето военно ръководство. Той изрази уважения към ръководството на академията и преподавателите за усилията им да предлагат обучение, което съответства на професионалното развитие на военнослужещите и кадрите за нуждите на централната и териториалната администрация, както и на стратегическата среда за сигурност, динамиката във военното дело и на днешните сериозни предизвикателства по гарантиране сигурността и отбраната на страната и изпълнение на съюзническите ни отговорности.
Вие отбелязвате края на важен етап от вашия професионален път, подчерта в словото си заместник-началникът на академията полковник доц. д-р Димитър Ташков, обръщайки се към випускниците с „Уважаеми офицери и бъдещи генерали!“. „Ние ви дадохме насоките, а останалото зависи от вас, за да постигнете нови професионални успехи. Защото не е достатъчно да си само експерт, а трябва да умееш и да поемаш отговорност, да бъдеш и лидер, което е все повече необходимо на армията и обществото ни днес“, каза още полк. Ташков.
На строевия плац на Военна академия „Г. С. Раковски“ на тържествен ритуал своите дипломи получиха осем офицери от Випуск „Георги Стойков Раковски” 2021 – първа смяна. Те са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. От тях един военнослужещ е от Китайската народна република и един военнослужещ от Република Северна Македония. Всички офицери завършват с отличен успех. Първенец на випуска е капитан I ранг Петко Якимов, с успех – отличен 6,00.
Тридесет студенти, завършили своето обучение в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“ в различни специалности на факултет „Национална сигурност и отбрана” и факултет „Командно-щабен”, също получиха своите дипломи. 14 от тях са с отличен успех.
Магистър Николай Миленов Кисьов, студент в редовна форма на обучение от специалност „Национална сигурност и отбрана“, е първенец на Випуск „Георги Стойков Раковски” 2021 – първа смяна.
Випускът носи името на великия български патриот и патрон на Академията Георги Стойков Раковски.
През тази година отбелязваме 200 години от неговото рождение. Той е основоположник и Патриарх на българското националноосвободително движение. Пламенен родолюбец, който през целия си живот се бори за освобождението на поробеното ни Отечество. Раковски начертава пътя за изграждането на свободна България.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Филипините подновяват военния си договор със САЩ

30.07.2021, 09:27

Президентът на Филипините Родриго Дутерте възстанови военния договор със САЩ, съобщава "Ройтерс".
Пактът урежда присъствието на американски войски в страната.
Договорът за чуждестранни въоръжени сили определя правила за ротация на хиляди американски войници в и извън Филипините за военни учения и операции.
През февруари миналата година обаче Дутерте обяви, че прекратява договора, удължавайки валидността му все пак до декември.
Филипинският министър на отбраната Делфин Лоренцана заяви, че не е сигурен защо Дутерте е променил мнението си, но е взел решението за подновяване на пакта след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Манила вчера.
Филипините са съюзник по договор на САЩ и няколко военни споразумения зависят от Договора за чуждестранни въоръжени сили.
Дутерте се зарече да прекрати пакта, след като САЩ отказаха виза на филипински сенатор, който е съюзник на президента. Той обаче многократно отменяше срока на действие на споразумението - последния път миналия месец, като го запазваше до края на годината.
За Съединените щати е важно присъствието на техни войски в региона не само за отбраната на Филипините, но и от стратегическа гледна точка, за противодействие на агресивното поведение на Китай.
Между Филипините и Китай тлее дългогодишно напрежение заради спорна акватория в Южнокитайско море.
Съединените щати този месец за пореден път предупредиха Пекин, че при нападение срещу филипинските сили в Южнокитайско море ще се задейства договорът за взаимна отбрана, сключен между САЩ и Филипините през 1951 г.
Източник: https://news.bg/

 
 

Нов рекорд в САЩ: 430 убити и над 1000 ранени само за уикенд

30.07.2021, 08:44

Нов мрачен рекорд отчетоха в САЩ за последния уикенд - между 17 и 23 юли в страната са регистрирани 915 инциденти на стрелба с огнестрелни оръжия, като при тях 430 души са загинали, а 1007 са ранени. Това показват според изчисленията на организацията Gun Violence Archive, цитирана от NBC News.
Това е пореден уикенд на насилие в Америка, като неправителствената организация отразява тенденцията на повишаване на случаите на престрелки и смърт от огнестрелния оръжия.
Данните на Gun Violence Archive показват, че през 2020 г. 43 000 американци са загинали от огнестрелни рани.
Само от началото на тази година броят на загиналите вече е задминал 23 000 души, от които над 800 са на възраст под 18 години.
В САЩ правото на притежание на оръжие е гарантирано от конституцията на страната, а всички опити то да се ограничи и да се сведе до по-малко опасни оръжия, включително ограничаване достъпа до щурмови оръжия и снайпери, се блокират от сериозни лобита като Националната асоциация на притежателите на оръжие (National Rifle Association - NRA).
Редица разследвания до момента показват, че в някои щати човек може да се сдобие с оръжие по съвсем легален начин дори и през интернет, заобикаляйки почти всякакви проверки.
В момента действащият американски президент Джо Байдън се опитва да прокара редица прогресивни мерки за ограничаване на най-сериозните пропуски в правния статут на придобиване и носене на оръжие, но все още няма напредък в тази посока.
Източник: https://webcafe.bg/

 
 

На 30 юли 1945 г. японците потопяват „Индианаполис”

30.07.2021, 08:11

Крайцерът „Индианаполис" (USS Indianapolis, CA-35) влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.
Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.
Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.
На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.
На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени.
Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.
През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.
На 18 август 2017 г. обломките на крайцера са открити от изследователска група на дъното на Тихия океан на дълбочина над 5400 метра. При това точното местоположение на обломките се пази в тайна.

 
 

На този ден през 1877 година при втората атака на Плевен в боя влизат и румънците

30.07.2021, 08:09

На 30 юли 1877 г. при втората атака на Плевен по време на Освободителната война за първи път участват румънски войски, които предния ден форсират Дунав.
На 15/27 юни 1877 г. Действащата Руска армия на Балканския полуостров извършва десант през река Дунав в района на Зимнич - Свищов. Тъй като не разполага с достатъчни сили в района, османското командване прехвърля от Видин Армейския корпус, командван от Осман паша, за да укрепи Никопол. На 4/16 юли Западният отряд изпреварващо превзема Никопол преди турските подкрепления да достигнат града и Осман паша се пренасочва към Плевен.
В този момент се усеща „липсата на решение за преминаване на румънските войски през Дунава”. Румънският княз Карол „отказва” на Великия княз Николай Николаевич под претекст, че „не е сключено споразумение с руското правителство и Главното командване за преминаване на румънски войски в България”. Осман паша обаче изпреварва руснаците с часове на 6 юли, като цялата нощ турската войска изгражда землени укрепления......Прочети още

 
 

Снайперска винтовка Т-5000М

30.07.2021, 08:01

Т-5000М е модификация на знаменитата руска винтовка Т-5000, която е производство на компанията „ОРСИС“. Винтовката с плъзгащия болтов затвор може да се ползва както като оръжие на специалните подразделения на правоохранителните органи, така и от опитни армейски снайперисти в качеството на изключително точно съвременно оръжие.
През септември 2012 година винтовката е била изпитана в състава на комплекта екипировка „Ратник“ на сухопътните войски. През юни 2015 година оръжейната компания „ОРСИС“ демонстрира винтовката по време на форума „Армия 2015“.
По признания на специалист, днес винтовката T-5000 и нейната модификация T-5000M са едни от най-съвършените и точни снайпери в света. Главното достойнство на продукта на „ОРСИС“ е дулото, което е произведено по метода на единично подрязване. Технологията, която се използва на запад само в единични случаи, в Русия се ползва в промишлени мащаби.
Винтовката може да се използва при температура от –50 до +50 градуса. Тя е лесна за употреба, надеждна, оборудвана със планки „Пикатини“, което позволява да й се поставят допълнителни прицели и други приспособления за стрелба. Прикладът се сгъва за по-лесно пренасяне“, разказа в интервю за телевизионен канал „Звезда“ представителят на компанията-производител Семьон Амиров.
Винтовката се произвежда в три калибъра - 7,62х51 мм, 7,62х67 мм, 8,6х70 мм. При модела с най-големия калибър оръжието може ефективно и точно да уцели на 1,5 км. - Още за „ОРСИС“

 
 

 

Президентът на Украйна смени военни и разузнавателни шефове с лоялисти

29.07.2021, 21:17

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изненада мнозина, като смени внезапно няколко висши офицери от армията и разузнаването без очевидна причина, предаде ДПА.
Вчера вечерта бяха издадени укази за смяната на командващия на военните операции в Източна Украйна Володимир Кравченко с Олександър Павлюк и на началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили Сергей Корнийчук със Сергей Шаптал. Отстранен беше и командващият на десантно-щурмовите войски на въоръжените сили на Украйна Евген Мойсюк. А на позицията заместник ръководител на Службата за външно разузнаване бе назначен Олег Синайк, допълва ТАСС.
На 27 юли Зеленски отстрани Руслан Хомчак от поста главнокомандващ въоръжените сили на Украйна. Той бе назначен тогава за първи заместник секретар на консултативния Съвет за национална сигурност. На негово място начело на въоръжените сили дойде Валерий Залужни.
В Украйна до март 2020 г. длъжностите главнокомандващ въоръжените сили и началник на генералния щаб бяха заемани от едно и също лице, но после бяха разделени на две отделни позиции, припомня ТАСС.
През миналата седмица Зеленски също назначи нови лица на разузнавателни постове, в това число и нов ръководител на Службата за външно разузнаване, припомня ДПА
Според президентството целта на тези промени е да се постигне по-ефективна съвместна работа на различните украински служби за сигурност и отбрана.
Промените бяха предшествани от оставката на Арсен Аваков от поста вътрешен министър и замяната му с Денис Монастирски, член на партията на Зеленски “Слуга на народа”. Според наблюдатели Аваков е бил принуден да подаде оставка.
Украински медии са пълни със спекулации относно тези промени, направени от Зеленски. Някои от тях намекнаха, че той иска да постави на ключови позиции в сферата на сигурността лоялни на него хора.
Източник: bta.bg/

 

Русия и Китай ще проведат съвместни военни учения в средата на август

29.07.2021, 21:11

Русия и Китай ще проведат съвместни военни учения с участието на 10 000 войници в средата на август, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки руското министерство на отбраната. Информацията беше потвърдена от говорителят на китайското министерство на отбраната.
Москва се стреми да засили отношенията с Китай от 2014 г., когато политическите й връзки със Запада се влошиха, за да достигнат своя минимум от края на Студената война, след като Русия анексира Крим от Украйна.
Съвместните военни учения ще се проведат в Северозападен Китай и ще отбележат първите подобни учения на Пекин от началото на коронавирусната пандемия.
Преди началото на Covid пандемията китайските военни участваха във военни учения в Русия през 2018, 2019 и 2020 г.
Източник: bnr.bg/

 

На 19 август ще стане ясна датата на Десетия конгрес на СОСЗР

29.07.2021, 16:05

На заседание на Управителния съвет на СОСЗР, което се проведе днес, бе оформено становището, че Десетият редовен конгрес на военно-патриотичната организация трябва да се проведе на 26 и 27 май 2022 г., а Третият национален събор на запасното войнство – на 28 май с.г. Предложението трябва да бъде гласувано от членовете на Централния съвет на СОСЗР, който ще заседава на 19 август. Двете прояви ще се проведат в Ямбол.
На заседанието на Централния съвет предстои още да бъде актуализиран бюджетът на СОСЗР за 2021 г. и да бъдат гласувани решения за нови почетни членове. Очаква се да бъде проведен разговор и за организационната и военно-патриотичната дейност в условията на ограничения, които се налагат от епидемията.
Председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков информира за хода на подготовката на проекта на закон за запасното войнство, обединението на организациите в областта на отбраната и сигурността и други решения и действия, които целят издигане престижа на СОСЗР.
Поздравления и почетен плакет получи заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Кънчо Киров за неговия рожден ден (на снимката).
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи и техника отново участват в гасенето на пожара над Твърдица

29.07.2021, 15:45

Трети ден военнослужещи и техника от Българската армия участват в гасенето на големия горски пожар в Стара планина в района на Община Твърдица, Област Сливен, съобщава Пресцентърът на МО. От 07.00 ч днес продължава гасенето на пожара от въздуха с вертолет AS 532 AL Cougar с екипажи от състава на 24-а вертолетна авиационна база. 30 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен от състава на Сухопътните войски също са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.
Вчера, в продължение на повече от девет часа, вертолет AS 532 AL Cougar, с два екипажа, участва в гасенето на пожара. През целия ден бяха извършени общо 86 пуска на над 150 тона вода, като за зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” се използва изкуствен водоем микроязовир в землището на Твърдица.
Източник: https://otbrana.com/

 

Анкара и Баку създават тюркска армия

29.07.2021, 13:00

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп заяви, че Анкара и Баку водят преговори по създаването на съвместна тюркска армия, съобщи РИА Новости. В рамките на споразумението се предвиждат съвместни военни учения на двете страни. “Нашата идея е една нация, две държави. И това ще остане така. Във връзка с този въпрос се проведоха много преговори и бяха постигнати споразумения”, каза той.
Межувременно Азербайджан прие предложението на Русия за обявяване на прекратяване на огъня на границата с Армения от 09:00 часа на 28 юли, съобщи военното министерство в Баку. Според него обаче арменската страна продължава да обстрелва азерски позиции с помощта на танкове и миномети, двама азерски войници бяха ранени.
Обстановката по границата ескалира от 12 май. Тогава Ереван заяви, че азерските сили, за да “коригират границата”, са се опитали да извършат “определена работа” в един от граничните райони на областта Сюник. Оттогава и двете страни периодично съобщават за инциденти.
Източник: в.“Дума“

 

Афганистан готви офанзива срещу талибаните

29.07.2021, 12:52

Скоро афганистанската армия ще започне операции за връщане на регионите, завзети от радикалното движение на талибаните. Това съобщи АП. Агенцията се позова на министъра на отбраната Бисмила Хан Мохамади.
„Подготвихме нашите сили за провеждане на контраатаки и те освободиха редица райони. Талибаните се засилиха, но не можаха да устоят на правителствените сили. В близко бъдеще операциите ще започнат да връщат регионите, превзети от талибаните, оценявайки оперативните ситуации в северната част на страната“, разкри военният министър.
Мохамади обеща в близко бъдеще да завземе всички райони на страната, окупирани преди от талибанските бойци.
От своя страна съветникът по национална сигурност на президента на Афганистан Хамдула Мохиб заяви, че временните успехи на талибаните на бойното поле са резултат от вакуум, създаден от изтеглянето на войските на НАТО. „Паднаха отдалечени райони, където не успяхме да доставим навреме боеприпаси и оръжия“, призна военният министър.
Армията успя да си върне областния център Балх от талибаните. Според местните власти фронтовата линия се е изместила на 10 км, след като ислямистите са били принудени да отстъпят. Отбелязва се, че в селищата, които са били под контрола на талибаните, има разрушения след заминаването им. Междувременно канал 1 TV съобщава за обстрела на столицата на провинция Фаряб, град Меймене в Северозападен Афганистан. Седем минометни снаряда са изстреляни от талибаните по града, няма данни за жертви. В провинция Логар в източната част на страната снаряд удари жилищна сграда, убивайки дете и ранявайки други две.
На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история.
В началото на юли талибаните, на фона на изтеглянето на войските на западната коалиция, поеха контрола над райони на Афганистан по границите с пет държави – Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан. Според новия командващ афганистанските въоръжени сили генерал Уали Мохамад Ахмадзай приоритет за армията е да защити основните градове на страната, граничните пунктове и магистралите от талибаните. Според него талибанските лидери възнамеряват първо да пресекат основните пътища, по които се транспортират стоки, а след това да предприемат атака срещу градове и региони.
Източник: Монитор

 

Турция строи 300 км бетонна стена по границата с Иран

29.07.2021, 09:14

Турция започва строежа на 295-километрова бетонна стена по границата си с Иран, съобщи за Daily Sabah областният управител на провинция Ван Емин Билмез.
Причината е очакваната бежанска вълна от Афганистан вследствие на военното настъпление на талибаните и нестабилността в страната.
"Заради увеличаващия се брой имигранти военните разположиха допълнително две разузнавателни роти и две роти на спецчастите заедно с бронирани машини. Министерството на отбраната също нареди да бъдат в готовност още 35 екипа на специалните сили, както и 50 военни машини, които да могат по всяко време да асистират на граничарите", каза още Билмез.
"По цялата дължина на границата ще бъде разположена бетонна стена. До края на годината предвиждаме да бъде готов един 64-километров участък. В допълнение към стената са предвидени 58 наблюдателни и 45 комуникационни кули, които ще бъдат оборудвани с термални камери, сензори за движение и радари", обобщава той.
Според турските власти само през последните 3 седмици над 1600 бежанци са се опитали да влязат в страната през Иран, идвайки от Афганистан.
Източник: https://webcafe.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал Иван Колев

29.07.2021. 07:58

Днес се навършват 104 години от смъртта на ген. Иван Колев. Той е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. Рождената му дата все още не е напълно уточнена, тъй като в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември. След като учи в родното си село и в град Болград, през 1884 г. Иван Колев заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк. На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. След нейното завършване – през м. май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на 3-та армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на 5-та армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея. Боевете за отбраната на града започват на 5 септември. Най-ожесточени и критични са сраженията на 7 септември. На този ден българските войски понасят огромни жертви. Разбирайки за тежката ситуация, в която са изпаднали защитниците на града, ген. Колев предприема изключително рисков и смел маньовър. Той оставя на позициите, на които се намира, малка част от дивизията си и след няколко часов преход се озовава с главните си сили при Добрич, като напада неприятеля в гръб. Изненадани, руските и сръбските пехотни дивизии, които вече тържествуват и мислят, че скоро градът ще падне, са принудени да се оттеглят. Добрич е спасен.
Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, ген. Колев заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.
Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища, големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917).

 

На този ден през 1974 г. е създаден специалният отряд "Алфа"

29.07.2021, 07:52

На 29 юли 1974 г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972 г. са създадени контратерористичните сили. Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена "А група" (или "Алфа"). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979 г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин. Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.
След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.
През 1981 г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави - "Вимпел". Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.
В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на "Алфа". Днес тя е световно известна "марка".
"Алфа" е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.
"Животът е за родината. Славата – за никого": дълги години това е неотменно мото на "Алфа" членовете. - Oще за група „Алфа“

 

 

Министерският съвет реши

28.07.2021, 20:22

Министерският съвет днес прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи полковник Ивайло Евтимов Сотиров на длъжността „Директор на служба „Военна полиция“ и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
********

Кой е полковник Ивайло Евтимов Сотиров?
1. Роден на 19.09.1967 г. в гр. София.
2. Образование – висше.
3. Образователно квалификационна степен – магистър:
- магистър „Инженер ДВГ”, ВНВУ „Васил Левски”, В. Търново, 1989 г.
- бакалавър „Международни отношения”, ВСУ „Черноризец Храбър”, Варна, 2003 г.
- магистър „Международни отношения, ВСУ „Черноризец Храбър”, Варна, 2004 г.
4. Военна квалификация:
- офицер от мотострелкови войски, ВНВУ „Васил Левски”, В. Търново, 1989 г.
- стратегически курс, ВА „Г. С. Раковски”, София, 2018 г.;
Курсове:
- курс „Командир на мотострелкова рота”, ВНВУ „Васил Левски”, В.Търново, 1993;
- курс „Офицер от Военна полиция”, учебен център на Военна полиция, София, 1995;
- курс за офицери от Военна полиция, Военнополицейско училище на САЩ, форт „Леноард Ууд”, Мисури, САЩ, 2000;
- военнополицейски курс за участие в мироопазващи операции, Австрия, 2000;
- практически стаж в Дирекция „Анализиране и планиране на международната дейност”, МВнР, 2001 и в Дирекция „НАТО и международна сигурност”, МВнР, 2002;
- курс за информационно-аналитични работници,Академия на МВР, 2003;
- курс за полицейски командири в Академия на МВР, 2006;
- курс за офицери от Военна полиция, Училище на НАТО в Оберамергау, Германия, 2011;
- курс за оценители на бойната готовност, Училището на НАТО в Оберамергау, Германия, 2011 г.;
- курс „Военна дипломация”, Дипломатически институт към МВнР, 2012 г.;
- стратегически курс в Европейския център за изследване в областта на сигурността „Джордж Маршал” в Гармиш Партенкирхен , Германия, 2012 г.;
5. В БА е офицер от 26.08.1989 г.
6. Във военно звание „полковник” от 24.02.2015 г.
7. Владеене на чужди езици – английски език –3-3-3-3 и немски език – 1-1-1-1 по STANAG 6001
8. Участие в мисии:
- военен наблюдател в Мисията на ООН в Етиопия и Еритрея, UNMEE, от февруари 2004 г. до февруари 2005 г.
- офицер за връзка с международната Военна полиция в Кандахар, ISAF, Афганистан, от юни до декември 2007 г.
9. Служебен стаж:
- 1989-1992 командир на мотострелкови взвод, 9-та такова бригада, София;
- 1992-1994 командир на мотострелкова рота, 9-та такова бригада, София;
- 1994-2000 началник на патрул в отдел „Патрулно охранителна и конвойна дейност”, Военна полиция-София, София;
- 2000-2001 старши инспектор в отдел „Криминален”, Регионална служба „Военна полиция и военно контраразузнаване”-София, София;
- 2001-2005 старши инспектор в сектор „Анализ и информация”, Регионална служба „Военна полиция и военно контраразузнаване”-София, София;
- 2004-2005 военен наблюдател на ООН, мисия UNMEE, Етиопия и Еритрея;
- 2005-2008 началник на група в отдел „Контрол и охрана”, Регионална служба „Военна полиция и военно контраразузнаване” -София, София;
- 2007 – национален офицер за връзка с международната военна полиция в операция ISAF на НАТО, Афганистан;
- 2008-2010 главен инспектор в сектор „Планиране и развитие на експедиционните сили” в ръководството на служба „Военна полиция”, София;
- 2010-2013 главен инспектор в отдел „Планиране и развитие на силите” в ръководството на служба „Военна полиция”, София;
- 2013 – 2017 началник на отдел „Планиране и развитие на силите” в ръководството на служба „Военна полиция”, София;
- 2017 – до момента заместник-директор на служба „Военна полиция”, София.
Със заповед на министъра на отбраната ОХ-70/27.01.2021 г. му е възложено да изпълнява функциите на директор на служба „Военна полиция“.

 

Командирът на ВМС на Република Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне на посещение в българските ВМС

28.07.2021, 20:12

От 28 до 29 юли 2021 година на посещение във Военноморските сили е командирът на ВМС на Република Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне.
На 28 юли 2021 година адмирал Каво Драгоне беше посрещнат с военна церемония пред Щаба на флота, където се срещна с командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и беше проведена работна среща.
По време на разговорите гостите от италианските ВМС бяха запознати с историята на флота на България. Беше обсъдена военно-политическата среда за сигурност в Черно море. Особено внимание беше обърнато на задълбочаване на сътрудничеството в областта на подводните операции и на проекта ,,DIVEPACK”, по-който България е координатор, а Италия е наблюдаваща нация.
След срещата в Щаба на ВМС контраадмирал Михайлов и адмирал Каво Драгоне посетиха Пункт за базиране Варна, Център „Военноморски координационен елемент“ и спасителен кораб „Протео”, който преди години ни беше подарен от Република Италия. Италианските гости останаха възхитени от доброто състояние, в което се намира  кораба.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Русия постигна нещо безпрецедентно за 3,5 млрд. долара

28.07.2021, 17:11

Споразумения на стойност около 265 милиарда рубли (3,59 милиарда долара) бяха подписани по време на провеждащото се на 2 години международно въздушно изложение МАКС 2021, което приключи в неделя, надминавайки резултатите от предишния МАКС 2019.
Основните вътрешни авиационни сделки включват продажбата на самолети Сухой Суперджет 100 и Ил-114-300, както и вертолети Мил.
Други споразумения включват доставки на безпилотни летателни апарати, двигатели, авиационна електроника, радари, самолетни боеприпаси и бронирани и моторни превозни средства.
Руският държавен конгломерат по отбрана "Ростех" обяви споразумения на стойност над 3 милиарда долара за доставка на 161 самолета, както военни, така и граждански. По време на събитието само държавният износител на оръжия „Рособоронекспорт“ подписа 13 договора на обща стойност 1,2 милиарда долара.
МАКС се превърна в първокласната витрина на Русия за най-новите разработки във вътрешната авиация, както гражданска, така и военна.
Близо 500 продукта бяха представени на обществеността тази година, включително 50 новоразработени модела самолети.
Сред най-съвременните разработки, разкрити на изложението, беше новият едномоторен свръхзвуков стелт боец на Сухой, Су-75. Около 30 000 души дойдоха да го видят на живо.
Русия също така представи новия самолет MC-21-310 със средни разстояния, както и регионален турбовитлов самолет Ил-114-300 и лекия многофункционален самолет "Байкал".
Руски хеликоптери представиха модернизираните си хеликоптери Ми-171A3 за експлоатация на офшорни петролни платформи, ново авиационно оборудване и нова противопожарна система. Обединената двигателна компания представи проекти за шахтно-турбинни двигатели и демо версия на ново двигателно ядро.
Чуждестранните производители на въздухоплавателни средства също получиха възможността да изложат своите продукти, включително някои, невиждани досега в Русия.
Сред тях бяха широкофюзелажният Еърбъс A350-1000 на дълги разстояния, Еърбъс A220-300 на средни разстояния и турбовинтовият Pilatus PC-12NGX.
Американска компания участва за първи път в шоуто. Производителят на самолети Cirrus представи два самолета.
Общо 831 компании от 56 държави взеха участие в събитието, както онлайн, така и офлайн, съобщиха организаторите.
„15-ото авиокосмическо изложение МАКС 2021 надмина резултатите от 2019 г. по отношение на броя на подписаните договори и мащаба на бизнес програмата“, заявиха те.
Предишното руско авиошоу МАКС 2019 донесе на страната около 250 милиарда рубли. - Още за МАКС-2021
Източник: https://blitz.bg/

 

Отбелязаха 143 години от освобождението на Варна от турско робство

28.07.2021, 09;13

На 27 юли 2021 г. се навършиха 143 години от освобождението на Варна от турско робство. По този повод бяха положени венци и цветя на паметника на руския войник в двора на храм „Свети Архангел Михаил”.
На ритуала присъстваха заместник-областния управител на Област Варна г-жа Силвия Александрова, заместник-кметът на град Варна г-н Пейчо Пейчев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, генералният консул на Руската федерация в гр. Варна г-н Владимир Климанов, граждани, ученици и гости на морската столица.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Как работи шпионският софтуер на Pegasus?

28.07.2021, 08:54

Съвременните средства за проследяване на терористите бяха използвани от властите на авторитарните държави за шпиониране на журналисти и опозиционери. Изданието Vlast преведе доклада на OCCRP
Следите от шпионски софтуер Pegasus са открити в телефоните на много журналисти и активисти по целия свят. Как точно Pegasus прониква в телефона, какво може да направи програмата и как експертите по сигурността определят неговото присъствие може да прочете по-долу в материала на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP, език на оригинала - английски), който беше преведен на руски от редакцията на сп. Власт. "Новая газета" го препубликува на своя сайт......Прочети още

 

Lockheed Martin е натрупала загуби от класифицирана авиационна програма

28.07.2021, 08:23

Американската компания Lockheed Martin е обявила, че е натрупала $225 млн. загуби от класифицирана програма, част от авиационния отдел на компанията. За това пише FlightGlobal.
Загубите са били натрупани във второто тримесечие на 2021 г., но от Lockheed Martin не са дали други детайли. Все пак е било заявено, че тази програма може да се окаже от особена важност в бъдеще, което показва, че най-вероятно става въпрос за разработка на нов летателен апарат.
Загубите са били отбелязани, след като се е оказало, че програмата гълта повече пари, отколкото американското правителство е било отпуснало в рамките на договор. Това е било открито по време на преглед на проекта, извършен заедно с поръчителя.
Може да се предположи, че програмата в рамките на която има натрупани загуби е проекта за създаване на тежък изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха от следващо поколение NGAD (Next-Generation Air Dominance). Известно е, че Пентагона работи по нея от няколко години, но тя е секретна и не се обявява публично с кои компании се работи. NGAD евентуално трябва да замести F-22.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Cougar се включи в гасенето на горски пожар

28.07.2021, 08:15

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на ВВС с екипаж от 24-а авиационна база Крумово се включва в гасенето на горски пожар вчера, 27 юли 2021 г. Това съобщиха от МО.
Военнослужещите ще извършват дейности по разузнаване от въздуха и пожарогасене на огъня, пламнал в борова гора в района на oбщина Твърдица, област Сливен.
Пожарът е пламнал по-рано през деня в труднодостъпна местност. Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на местните власти в подкрепа на действията на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Неофициално е известно, че в момента няма подготвен Ми-17, който да се включи в гасенето от въздуха, което налага използването на Cougar. Той има по-малък капацитет да носи вода чрез системата Bambi Bucket.
Вертолетите Cougar се включиха за първи път в гасенето на пожари от въздуха през миналия август.
Източник: https://aero-bg.com/

 

86 години от първия полет на B-17

28.07.2021, 08:08

Точно преди 86 години, на 28 юли 1935 г., първия си полет прави легендарния тежък бомбардировач Boeing B-17 Flying Fortress.
B-17 завоюва славата си над фронтовете на Втората световна война. Самолетът все още е най-произвежданата машина с марката Boeing и е третият най-произвеждан бомбардировач в историята (след B-24 с 18 188 броя и Ju 88 с 15 183 бройки). B-17 участва в Съюзническите бомбардировки над София и други български градове през 1943 – 1944 г., няколко такива самолета са свалени и повредени над България.
Историята на B-17 започва през август 1934 г., когато Въздушният корпус на САЩ обявява конкурс за заместник на двудвигателния бомбардировач Martin B-10. Изискванията са за многомоторна машина, която да пренася „достатъчно бомбен товар” на дистанция от 3200 km, летейки на височина 3000 m със скорост 320 km/h......Прочети още

 

 

The Times: Половината британски военни кораби не са в експлоатация

27.07.2021, 21:44

Лондон. Половината от британските военни кораби са извън строя, тъй като не се подлагат на техническо обслужване и модернизация, съобщава авторитетното издание The Times, като се позовава на официални данни, публикувани от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.
Четири от останалите 12 фрегати Тип 23 са на док, а останалите осем се считат за „оперативно достъпни“. Една от по-старите Тип 23, HMS „Мамут“, напусна служба миналия месец, намалявайки броя на фрегатите от 13 на 12.
Миналата седмица стана ясно, че пет от шестте миноносци от Тип 45 също преминават ремонт или са подложени на техническо обслужване, оставяйки само девет от общо 18 кораба за ескорт на Кралския флот, налични за операции по целия свят.
Коментирайки цифрите, бившият контраадмирал Крис Пари каза, че флотът трябва да увеличи наличността на надводните си бойни кораби.
„Трябва да подобрим способността на другите платформи, както и да увеличим наличността на останалите ни фрегати“, каза той и добави, че офшорните патрулни кораби могат да бъдат пригодени да станат корвети.
Марк Франсоа, бивш министър на въоръжените сили, който разкри цифрите чрез парламентарен въпрос, каза: „Сега, когато нашите сили за надводен ескорт са намалели от 19 на 18, научаваме, че така или иначе само половината от тях са оперативни.
„Военноморският флот разчита силно на индустриалната подкрепа, за да поддържа корабите си в морето, така че поддръжката на корабите ни трябва да се активизира съществено, и то бързо“. Основната цел на фрегатите е борба с подводниците и противовъздушната война на разрушителите, но Кралският флот действа и като ескорт в най-различни ситуации.
Данните, публикувани от Джереми Куин, министър на военните доставки, също разкриха, че два от корабите за противодействие на мините от клас „Хънт“ са в процес на поддръжка, а още четири са налични в оперативно състояние. И трите патрулни кораба от Речен клас са оперативно достъпни, както и петте патрулни кораба от клас „II Ривер“.
Министерството на отбраната призна през март по време на публикуването на своя основен документ за състоянието на отбраната, че две от най-старите фрегати Тип 23 ще бъдат извадени от експлоатация, като броят на фрегатите и разрушителите ще бъде намален до 17, докато новите кораби влязат в експлоатация от 2027 г.
Кралският флот заяви, че с добавянето на приблизително пет нови фрегати Тип 32, Великобритания ще има 26 военни кораба до 2030-те години.
Милиарди допълнителни пари за отбрана се харчат за следващото поколение военни кораби на флота, включително модерните нови фрегати Тип 32, които ще бъдат въоръжени с лазери.
За сравнение, Военноморският флот на Китайската народна освободителна армия (ПЛАН) има 32 разрушителя и 49 фрегати, както и 86 въоръжени с крилати ракети крайбрежни патрулни кораба.
Първият лорд на адмиралтейството, адмирал сър Тони Радакин, заяви този месец, че би било „малко абсурдно“ да сравняваме Кралския флот с този на Китай, като Великобритания е част от НАТО.
Говорител на Министерството на отбраната каза, че фрегатите Тип 23 са „ядрото на фронтовия флот“.
„Всички кораби на Кралския флот се въртят през планирани експлоатационни цикли, включващи рутинна поддръжка, ремонт, обучение, разполагане, отпуск, съществени модификации и подобрения и следователно ще бъдат на различни нива на готовност в съответствие с изискванията за отбрана“, каза той.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Украйна и Турция подписаха споразумение за строителство на две корвети клас “Ада"

27.07.2021, 21:05

Украйна и Турция са подписали рамково споразумение за строителството на две корвети клас “Ада” за нуждите на украинските военноморски сили, посочва “Украинский милитарний портал”, цитиран от агенция ТАСС.
В съобщението се посочва, че Киев е предвидил финансиране на проекта в размер на 3,8 млрд гривни (140,7 млн. долара) за 2021 година. Генералният консул на Украйна в Истанбул Александър Гаман е заявил, че след подписването на рамковото споразумение двете страни са пристъпили към подготвителни дейности за строителството.
По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски информира, че изграждането на корпуса на първата корвета вече е започнало, а целият кораб ще бъде построен до края на 2023 г.
Министерството на отбраната на Украйна съобщи на 14 декември 2020 година, че са подписани споразумения с Турция за строителството на корвети и ударни дронове за нуждите на украинската армия. През 2019 г. Киев е закупил и провел изпитания на турски дронове “Байрактар”, които се планира да бъдат оборудвани с авиационни бомби на турската компания “Рокетсан”, съобщава още ТАСС.
Източник:  bta.bg/

 

Столтенберг: НАТО ще продължи да подкрепя Афганистан

27.07.2021, 21:00

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е разговарял с президента на Афганистан Ашраф Гани, за да го увери, че НАТО ще продължи да подкрепя страната, на фона на продължаващата офанзива на талибаните, предаде Ройтерс.
“Ситуацията със сигурността в Афганистан остава дълбоко предизвикателна и изисква договорено споразумение”, написа Столтенберг в Туитър, като добави, че НАТО “ще продължи да подкрепя Афганстан, включително с финансиране, цивилно присъствие и обучение извън страната”.
Преди два дни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че първата работа, която военните сили на Афганистан трябва да свършат в момента, е да забавят талибанските сили, които наскоро разшириха своите териториални придобивки.
Източник: bnr.bg/

 

Мария Бакалова стана кръстница на първия военен изследователски кораб у нас

27.07.2021, 16;24

Варна. България има своя първи военен научноизследователски кораб, а негова кръстница, и то в деня на Освобождението на Варна, стана номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна .
Церемонията, на която тя даде на кораба името "Св. Св. Кирил и Методий", се проведе в Пункта за базиране на ВМС. - (видео)
Освен обичайните дейности за такъв тип кораби, този ще има и още една много важна задача, като това да осигурява българските антарктически експедиции.
Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт (БАИ).
На тържествената церемонията по присвояване на име на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421 в Пункт за базиране - Варна присъстваха много официални гости.
Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции; осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции и ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България. За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“, уточниха от Морското училище.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

В новия парламент ще има Комисия по националната сигурност и отделно Комисия по отбрана

27.07.2021, 16:15

На днешното заседание на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Четиридесет и шестото Народно събрание стана ясно, че в списъка на постоянните парламентарни комисии ще има Комисия по националната сигурност и Комисия по отбрана. До първата се стигна в резултат на дискусията дали познатата ни от предишните парламенти Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения да бъде подкомисия на Комисия по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите за сигурност или да бъде самостоятелна и постоянна. Депутатите решиха  Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да промени наименованието си на Комисия по национална сигурност. В нейния състав ще има подкомисия  за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Нейното председателство ще бъде на ротационен принцип, като се редуват представители на шестте парламентарни групи, по ред, според броя на депутатите. Самото членство в комисията ще бъде на паритетен принцип.
Както в 44-ото Народно събрание, така и в това, ще има постоянна Комисия по отбрана. Звучи малко смущаващо, с оглед на наличието на Комисия по национална сигурност. Поне що се отнася до разбирането , че отбраната също е част от националната сигурност. (Б.р. – В 39-ото Народно събрание имаше Комисия по външна политика, отбрана и сигурност, в 40-ото – Комисия по отбрана, в 41-ото – Комисия по външна политика и отбрана, в 42-ото, 43-ото и 44-ото – Комисия по отбрана, 45-ото не успя да сформира постоянни комисии.)
Очаква се на утрешното пленарно заседание проектът да бъде дискутиран и гласуван.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Карловската бригада попълва лейтенантския си състав

27.07.2021, 16:03

Новоназначените лейтенанти от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски” на НВУ „Васил Левски” се вляха днес в редиците на 61 Стрямска механизирана бригада, съобщават от формированието. Те бяха приветствани с „Добре дошли” от заместник-командира на бригадата полковник Мирослав Костадинов, който ги поздрави за направения от тях избор да бъдат част от едно от основните формирования на Сухопътните войски.
За втора поредна година отличникът на випуска избира да служи в бригадата. Тази година това е лейтенант Красимир Йорданов, който е назначен за командир на механизиран взвод в трети механизиран батальон.
На общото строяване бяха повишени в следващо военно звание и младши офицери от състава на формированието.

 

NASA натовари Lockheed Martin със създаването на топлинния щит за следващата марсинска мисия

27.07.2021, 09:56

Лабораторията за реактивно движение (JPL) на NASA натовари Lockheed Martin със задачата да проектира и построи топлинен щит за мисията, която трябва да върне на Земята проби от марсианската почва.
Договорът с Lockheed Martin включва не само работата по щита, но и цялостната капсула, която обхваща апарата при спускането му в марсианската атмосфера. Щитът ще защитава от огромното нагряване, на което тя ще е подложена.
„Щастливи сме да сме отново партньор на JPL, за да проектираме, изградим и тестваме новия топлинен щит за мисия на Марс, като ще отговаряме за това апаратът безопасно да достигне повърхността“, каза Дейвид Бючър, програмен мениджър от страна на Lockheed Martin.
NASA има сериозни планове за това да върне проби от марсианската повърхност в началото на следващото десетилетие. Проектът, който е известен, като Mars Sample Retrieval ще включва спускаем апарат, който трябва да вземе пробите, подготвени от марсохода Perseverance, след което да ги изстреля на марсианска орбита, където те да са поети от апарат на Европейската космическа агенция, който ще ги занесе до Земята. Това трябва да се реализира в началото на следващото десетилетие.
Досега компанията Lockheed Martin е участвала в разработката на 10 топлинни щита за мисии на NASA, включително Perseverance, Stardust и Genesis. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Байдън обяви - мисията на САЩ в Ирак приключва до края на 2021 г.

27.07.2021, 08:09

Вашингтон остава ангажиран със сътрудничеството в сферата на сигурността и ще продължи да обучава и да подпомага иракската страна в борбата й с групировката "Ислямска държава", посочи американският държавник по време на разговори с премиера на Ирак Мустафа ал-Кадими, цитиран от Българското национално радио.
Байдън каза още, че подкрепя укрепването на иракската демокрация и е нетърпелив да гарантира, че изборите в страната ще се случат през октомври. - (видео)
Към днешна дата в Ирак се намират 2 500 военни, които помагат на местните сили да се борят с ИДИЛ. Присъствието на американската армия се превърна в огромен проблем след като иранския генерал Касем Сюлеймани и лидерът на подкрепяните от Иран шиити бяха убити по време на атака с дрон в Багдад миналата година.
Близките до Иран политически партии поискаха оттегляне на всички сили от ръководената от САЩ глобална коалиция срещу "Ислямска държава".
Междувременно шиитските милиции бяха обвинени от САЩ в извършването на стотици атаки срещу иракски военни бази.

 

На този ден

27.07.2021, 07:45

На 27 юли 1912 г. във Франция Георги Божинов получава свидетелство за патент № 444 010 за конструирания от него моторен самолет.

Получава предложение от собственика на френската авиационна фирма „Сомер” – Роже Сомер, за серийно производство на самолета във Франция.

Георги Божинов отказва с желание аероплана да бъде построен на българска земя. Това се случва едва през 1926 г.

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Иван Павлов Марков

27.07.2021, 07:41

Днес се навършват се 152 години от рождението на генерал-майор Иван Павлов Марков. Той е роден на 27 юли 1869 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1887). В Сръбско-българската война (1885) като юнкер е назначен за взводен командир в 7- ми пехотен Преславски полк и участва в настъплението към Пирот. След войната е произведен в чин поручик (1890) и зачислен в 6- ти пехотен Търновски полк. След това преминава в артилерията и служи в 1- ви , 4- ти, 5-ти артилерийски полкове, Софийския крепостен батальон и планинска артилерийска бригада. На 1 януари 1908 г . е произведен в чин подполковник и служи като началник отдел в 5- ти артилерийски полк, а след това е командир на 4- ти артилерийски полк. На тази длъжност остава по време на Балканската война (1912-1913), когато се сражава при Гачкенли, Люлебургаз, Чорлу, Чаталджа. На 25 май е произведен в чин полковник 1913 г.
По време на Междусъюзническата война (1913) е командир на 13- ти артилерийски полк и воюва при Бубляк и Дрянова глава срещу сърбите. На 25 май 1913 г . е повишен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е командир на 3- ти артилерийски полк (1915), с който воюва на Македонския фронт, южно от Струмица, срещу френските части. По-късно е командир на 2- ра артилерийска бригада , а след това е назначен за началник на артилерията в 1- ва армия, която по това време се сражава по двата бряга на р. Вардар (1916-1918). През 1919 г. на 27 юли е произведен в чин ген.-майор. След войната се уволнява от армията и се отдава на литературна дейност. Уволнява се на 27 октомври 1919 г.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

На този ден преди 68 г. приключва с реми тригодишната Корейска война

27.07.2021, 07:38

На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.
Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.
Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още

 

27 юли - денят на освобождението на Варна

27.07.2021, 07:35

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата. Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.
Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.
В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А. Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си..........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Стефан Тодоров Азманов

27.07.2021, 07:32

Днес се навършиха 153 години от рождението на генерал-майор Стефан Тодоров Азманов. Той е роден на 27 юли 1868 г. в Стара Загора.
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1917). Служи в пехотата. На 7 септември 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а 3 години по-късно в чин поручик. На 1 януари 1896 г. в чин капитан, а на 31 август 1907 г. в чин майор. Командва 14-ти Македонски полк (1900), по-късно е ротен командир в Школата за запасни подпоручици (1903).
Причислен е към ГЩ и е назначен за началник на „Секция съобщения” във Военното министерство (1909). На 1 януари 1911 г. вече е подполковник. Чин полковник получава на 14 февруари 1914 г. През 1913-1914 г. е Главен редактор на военните издания.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативния отдел в Щаба на армията (1915), а след това е началник-щаб на 1-ва армия (ноември 1915- ноември 1916). На 1 януари 1918 г . е повишен в чин генерал-майор. От март с.г. до края на войната е началник-щаб на 4-та армия. След демобилизацията излиза в запаса. Умира през 1938 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове; IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Нови 20 кандидати за военни лекари

26.07.2021, 22:51

20 момичета и момчета от цялата страна се явиха пред приемна комисия във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, за да потвърдят желанието си да се обучават в специализация „Военен лекар“.
Те отговаряха на въпросите на комисия, оглавявана от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и в състав: зам.-началникът по административната част и логистиката – капитан I ранг Емил Йорданов, полковник доц. д-р Димо Димов – функционален началник на НИЛ по медицина на бедствените ситуации към ВМА, капитан I ранг Вълчо Атанасов – началник на отдел „Учебна дейност“ във ВВМУ, и доц. д-р Вирсавия Васева – началник на отдел „Учебна и научноизследователска дейност“ към ВМА, съобщават от училищеето.
Голяма част от бъдещите курсанти заявиха, че да се обучават в тази специализация, е било първият им и единствен избор. По време на събеседването те поясниха, че професията „Военен лекар“ е предпочитана заради възможностите за реализация, които дава след завършване – и като военнослужещи, и като медици.
Източник: https://otbrana.com/

 

Първият Су-25 направи 100 часа след ремонта

26.07.2021, 20:51

Първият ремонтиран и модернизиран в Беларус Су-25 от състава на българските ВВС вече е налетял 100 часа. Това се казва в съобщение публикувано на официалния профил на авиобаза Безмер в социалната мрежа Facebook.
На самолет Су-25УБК с борден номер 002, беше завършен 100 часов регламентен преглед от страна на личния състав на Ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт (еПОВР), самолета беше приет от техническия състав на Ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника (еОПАТ) и облетян от полковник Милен Димитров, без забележки, се казва в съобщението от Безмер.
Двуместният учебно-боен самолет е бил задействан веднага след това в курса за приучаване на петима млади пилоти. В момента базата участва и в летателните тренировки Тракийска звезда 2021 и Ramstein guard 2021.
Спарката с борден номер 002 бе получен след ремонт в България в края на септември 2020 г. и полетя в началото на октомври. 100 часа за около 10 месеца полети е повече от отлично натоварване за боен самолет в българските ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Грузия започнаха военни учения с участието на 12 страни от НАТО

26.07.2021, 20:40

В Грузия днес започнаха военни учения “Аджайл спирит 2021” с участието на 12 държави от НАТО, а също на Азербайджан, Украйна и страната домакин, съобщи телевизия “Рустави 2”, цитирана от ТАСС.
В маневрите участват над 2500 военнослужещи от Азербайджан, Великобритания, Германия, Грузия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна и Естония. Повече от 1500 от войниците са грузински, а 700 – американски.
Ученията “Аджайл спирит” се организират в Грузия ежегодно от 2011 г. насам. Преди те бяха грузинско-американски, но от 2015 г. се организират под егидата на НАТО.
Според грузинското министерство на отбраната тези маневри са един от елементите на сътрудничеството на Грузия със САЩ и НАТО и при тях военните се подготвят за участие в международни миротворчески мисии.
Тазгодишните учения ще завършат на 6 август.
Източник: bta.bg/

 

Ден на отворените врати ще се проведе във Военната академия „Г. С. Раковски“ в сряда

26.07.2021, 12:08

Военната академия „Г. С. Раковски“ отваря врати всяка сряда, за да запознае жителите и гостите на столицата със своето богато културно-историческо наследство и възможностите за обучение. Това съобщиха от учебното заведение. Любознателните посетители ще могат да почувстват духа на Академията и да посетят комплекс „Царски зали“.
Предстоят кандидатстудентски изпити, затова каним всички бъдещи студенти и техните родители да се запознаят с историята на най-старото висше военно училище в България, а също и с нашите учебни програми. Докоснете се до качеството, традициите и престижа.
Желаещите могат да посетят Военна академия всяка сряда от 13.00 до 16.00 ч. Влизането в обектите се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки.
Вход и изход: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 82.

 

На този ден преди 58 години

26.07.2021, 09;27

Още ракетни войски

 

На нос Калиакра отбелязаха годишнините от две руски морски победи

26.07.2021, 09:10

На 25 юли т.г. на нос Калиакра бяха отбелязани годишнините от две руски морски победи. Това са 307 г. от победата на руския флот над шведския край нос Гангут (днес полуостров Ханко, Финландия) и 230 г. от победата на командвания от св. адмирал Ушаков руски Черноморски флот над османско-алжирската ескадра край нос Калиакра.
При Гангут - 27 юли 1714 г. (стар стил), е постигната първата морска победа на руския флот с решаващ принос на тактическите решения на Петър І (по-късно Петър Велики).
Събитието се състоя пред паметника на св. адмирал Ушаков, който на 31 юли 1791 г. принуждава ескадрата на противника да напусне акваторията на битката под прикритието на настъпващата нощ. Присъстваха Владимир Климанов - генерален консул на Руската федерация във Варна, кметът на Каварна Елена Балтаджиева, директорът на историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, общественици, граждани.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Най-новото в самолетостроенето

26.07.2021, 09:01

В пeриoдa oт 20 дo 25 юли в ce прoвeдe Мeждунaрoднoтo aвиaциoннo-кocмичecкo излoжeниe МAКC 2021. Зa пeттe дни излoжeниeтo бeшe пoceтeнo oт нaд 135 000 души и бяхa cключeни дoгoвoри нa oбщa cтoйнocт нaд 265 млрд. рубли. Нa тaзгoдишнoтo излoжeниe учacтиe взeхa 831 кoмпaнии oт 56 държaви, a дeлoвaтa чacт включвaшe нaд 100 cъбития и нaд 350 дoклaдa, кoитo бяхa чути oт нaд 5000 души.
„15-тoтo излoжeниe нa МAКC нaдвиши брoят нa пoдпиcaнитe дoгoвoри cпрямo прeдхoднoтo прeз 2019 г.“, oтчитaт oргaнизaтoритe.
Cлeдвaщoтo издaниe нa МAКC e нacрoчeнo зa 2023 г. Пoдгoтoвкaтa вeчe зa нeгo вeчe e в хoд кaтo ce вoдят прeгoвoри зa пoтeнциaлнитe учacтници. Cъщo тaкa щe ce нaблeгнe нa виртуaлнoтo излъчвaнe нa мнoгo oт cъбитиятa, кaктo прeз тaзгoдишнoтo издaниe......Прочети още

 

У нас войниците доброволци са служили минимум 12 години

26.07.2021, 07:35

Войската се попълва с доброволци, които са длъжни да служат 12 години непрекъснато.  По тяхно желание този срок може да бъде продължен до навършване на 40-годишна възраст.
Младежите, които желаят да постъпят на доброволна служба трябва да отговарят на следните изисквания: да бъдат съвършено здрави и да имат телосложение, съответстващо на службата, която ще изпълняват; да не бъдат по-млади от 18 и по-стари от 28 години; да не са били под съд и следствие и да са благонадеждни, да са български поданици; да не принадлежат на организации противници на държавния строй. Длъжни са да заявят по нотариален ред, че ще служат 12 години.
Приемането на доброволците става чрез повиквателните окръжия. Комисията за приемане и преглеждане на доброволците се назначава от командира на полка под председателството на началника на повиквателното окръжие. Записването на доброволците става по всяко време на годината, а постъпването на служба два пъти в годината – на 1 ноември и 1 март.
Първоначалното военно обучение продължава една година и се провежда в полковете. За специалните родове войски става в един или два пункта.
Войниците доброволци получават заплата, храна и облекло, според определените оклади. Те могат да се женят и всяка година да ползват един месец отпуск. По време на службата, които желаят могат да изучават някакъв занаят, с който да се прехранват след уволнението.
Изпълнилите задължителния срок от 12 години се уволняват и получават 5000 лв. или държавна служба.  Службата им във войската се зачита за пенсия на общо основание. Ако по време на службата войникът  стане негоден поради болест или злополука, или умре, той или наследниците му получават инвалидна пенсия.
Уволнените по съдебен и дисциплинарен ред , както и самоповределите се, за да станат негодни за военна служба, се лишават от правото да получат премия и да заемат каквато и да е държавна и общинска служба в продължение на 15 години.
(Материалът е подготвен на основата на Закона за попълване на войската, жандармерията, пограничната, горската, акцизната и митническата стража с войници (жандарми и др.), подофицери и офицери, утвърден с указ №19 от 7 март 1921 г., обнародван в брой 287 на Държавен вестник” от 24 март 1921 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Премиерът Казими: Ирак не се нуждае от американски бойни части

25.07.2021, 21:17

Иракският премиер смята, че страната му повече няма да се нуждае от американски войски, за да се бори с групировката "Ислямска държава", но официалният график за тяхната предислокация ще зависи от резултата от разговорите с американските власти идната седмица.
В ексклузивно интервю за Асошиейтед прес преди планираното му пътуване до Вашингтон, където се очаква да се срещне утре с президента на САЩ Джо Байдън за четвъртия кръг от стратегически преговори, Мустафа ал Казими каза, че Ирак ще продължи да иска от американците помощ при обучението на военните и при събирането на разузнавателна информация.
Няма нужда от никакви чуждестранни бойни части на иракска земя, каза Казими, но не спомена краен срок за изтегляне на американските войски. Иракските сили за сигурност и армията са способни да защитават страната без войските на водената от САЩ коалиция, каза той.
Казими обаче посочи, че всякакъв график за изтегляне ще се базира на нуждите на иракските сили, които през последната година показаха, че могат да извършват самостоятелни мисии срещу "Ислямска държава".
Войната срещу ИД и готовността на нашите сили изисква специална програма и това зависи от преговорите, които ще проведем във Вашингтон, изтъкна премиерът Казими.
През април САЩ и Ирак се договориха, че преминаването към американска мисия на обучение и консултиране означава, че американската бойна роля ще приключи, но не уточниха график за завършване на този преход.
На утрешната среща в Белия дом двамата лидери се очаква да конкретизират график, вероятно до края на тази година.
От края на миналата година американските войски наброяват около 2500 души. Тогава предишният президент Доналд Тръмп нареди броят на разположените там 3000 войници да бъде намален.
Американската мисия за обучение и консултиране на иракските сили беше съставена по решение от 2014 г. на тогавашния президент Барак Обама да изпрати отново войски в Ирак. Този ход беше предприет в отговор на завземането на големи територии в Западен и Северен Ирак от ИД и провала на иракските сили за сигурност, което излагаше на опасност Багдад.
През 2011 г. Обама беше изтеглил напълно американските сили от Ирак, осем години след американското навлизане.
Това, което искаме от американското присъствие в Ирак, е да подкрепя нашите сили при обучението и усъвършенстването на тяхната ефективност и боеспособност, както и сътрудничество в сферата на сигурността, подчерта премиерът Казими.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Путин: Русия е в състояние да открие всякакъв противник и, ако е наложи, да му нанесе удар

25.07.2021, 13:06

Русия непрекъснато и успешно усъвършенства въоръжението на Военноморския си флот и е в състояние да открие всякакъв противник и, ако се наложи, да му нанесе необратим удар, заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин преди началото на главния военноморски парад на страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Русия в най-кратки срокове зае достойното си място сред водещите морски държави, измина огромен път на развитие от скромния ботик (малък ветроходен и гребен кораб) на Петър Велики до мощни океански кораби и ракетни атомни подводни крайцери. Тя придоби ефективна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана, най-нови хиперзвукови прецизни системи на въоръжение, които нямат свой аналог в света и които ние усъвършенстваме постоянно и успешно, заяви руският държавен глава.
Путин подчерта, че на днешния ден руският военноморски флот има всичко необходимо, за да гарантира защита на родината и националните интереси. В състояние сме да открием всякакъв - подводен, на вода, въздушен, противник и, ако се наложи, да му нанесем необратим удар, изтъкна руският лидер.

********

Русия отбелязва днес 325-годишнината на руския флот с военноморски паради в Санкт Петербург и други градове на страната, а също и в пристанището Тартус в Сирия, предаде ТАСС.
Основното събитие е в Санкт Петербург и Кронщад, където в парада ще се включат над 50 кораба, подводници, плавателни съдове от различни класове, около 50 летателни апарата на морската авиация и над 4000 военнослужещи. Вечерта в Кронщад ще има и артилерийски салют. На проявите присъства руският президент Владимир Путин. Ще гостуват и плавателни съдове от Индия, Пакистан и Иран. Заради пандемията всичко се случва без публика. На събитието в Тартус в Сирия пък ще участват 14 военноморски плавателни съда.
Русия отбелязва 325-годишнината на руския флот с големи паради в Санкт Петербург и други руски градове, а също и в Тартус в Сирия
Традицията на военноморските паради беше възобновена през 2017 г. с президентски указ. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу вече каза, че събитието в Санкт Петербург ще е най-мащабното в сравнение с предходните военноморски паради. - (видео)

 

Международен авиационно-космически салон МАКС-2021, 20 – 25 юли, Жуковски, Московска област

 

Байдън отпусна нови $100 млн. за Афганистан

25.07.2021, 08:50

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри извънредни разходи за бежанците от Афганистан на стойност 100 милиона долара, предаде Ройтерс.
САЩ планират да започнат евакуация на няколко хиляди афганистанци, които кандидатстват за специални имиграционни визи. Повечето от тах са заплашени от отмъщение от талибаните.
Причините са, че тези афганистанци работят като преводачи или вършат друга работа за правителството на САЩ след инвазията през 2001 г.
Първата пратка на евакуираните и техните семейства ще бъде транспортирана до края на месеца до Форт Лий, американска военна база във Вирджиния, където те ще очакват окончателна обработка на заявленията си за виза.
Пентагонът отбелязва, че до базата могат да бъдат доставени около две хиляди и половина афганистанци. Освен това администрацията на Байдън обмисля разполагането на афганистанските си помощници в други страни.
По-рано талибаните обезглавиха афганистанец, работещ за американската армия.
След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. 43-ият президент на САЩ Джордж Буш лично нареди операцията за свалянето на талибаните.
При неговия наследник Барак Обама лидерът на Ал-Кайда Осама Бин Ладен бе убит от американски специални части.
Доналд Тръмп започна изтеглянето на войските и го договори с талибаните.
Действащият американски президент Джо Байдън обяви, че американските войски ще бъдат изтеглени напълно до 31 август.
Източник: news.bg  

 

Изпитания на системата за ПРО “Иджис” на САЩ завършиха с поразяване на една от двете цели

25.07.2021, 08:46

Изпитанията на корабната система за ПРО “Иджис” (Aegis) на САЩ за прехващане на балистични ракети, извършени вчера над океана северозападно от Хавайските острови, завършиха с поразяване на една от двете изстреляни цели. Това се посочва в изявление на Агенцията за ПРО на американското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
В изявлението не се уточнява дали и втората цел е била унищожена.
Заявената цел на Агенцията за ПРО е да разработи дълбоко ешелонирана система, която може да бъде използвана за защита на САЩ и техните войски, както и на американските съюзници, отбелязва Ройтерс.
Вчерашните изпитания имаха за цел прехващане на две балистични ракети с малък обсег на действие от две други ракети, изстреляни от американски боен кораб.
Според Агенцията за ПРО на САЩ това е най-сложното изпитание на ракети, извършвано от нея досега.
Източник: bta.bg/

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов към випускниците на НВУ „В. Левски“: Бъдете истински български воини

25.07.2021, 08:40

„Най-успешните, най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование и подготовка, професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху отбранителните способности на България, върху националната сигурност на нашата Родина. И днес, в тези трудни времена, повече от всякога имаме нужда от високообразовани, интелигенти, ефективни офицери и сержанти. Именно такива военнослужещи ще извисяват имиджа на Българската армия, ще печелят признателността на българските граждани и ще се радват на по-голямо доверие и подкрепа от тях“. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов в приветствието си към випускниците на Националния военен университет „Васил Левски“ на тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първото им офицерско звание в гр. Велико Търново.
Министър Георги Панайотов припомни думите на Раковски „С пламен меч да вървим по бойното поле под победоносния български лев“ и пожела на младите офицери винаги да носят неговия плам. „Призовавам ви да бъдете истински български воини – такива, които се справят с трудности и предизвикателства. Да не спирате да израствате в Българската армия и българското общество“.
В тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 143-ти випуск „Георги Ст. Раковски“ на Националния военен университет (НВУ), който се проведе на 24 юли, участваха също президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства младите офицери в редиците на Въоръжените сили. „Вярвам във вас, вие сте носители на новото. Убеден съм, че сте добре подготвени и ще бъдете носители на развитието и модернизацията в Българската армия“, каза адмирал Ефтимов. Той призова новопроизведените офицери да бъдат добри командири и им пожела духът, вярата и смелостта на Раковски да ги съпътстват винаги в професионалния им път.
„Офицерските пагони са преди всичко отговорност. Получавайки ги, вие се вричате в свещената мисия за гарантирате на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината“, каза в словото си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. „Аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието и закалката именно тук – в престижното висше учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет „Васил Левски“, заяви президентът Румен Радев. Той пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност в командирския и житейския им път. „Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност – свободата и благоденствието на българския народ“, заяви президентът Румен Радев. Той връчи офицерските пагони на отличника на випуска – лейтенант Красимир Йорданов.
Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов подчерта, че новото поколение български офицери е добре подготвено, мотивирано и възпитано в духа и традициите на България. „Възпитахте в себе си дисциплинираност, воля за победа, самообладание, физическа ловкост. Научихте се да бъдете творчески личности, самостоятелни в решенията и действията си, благородни в постъпките и намеренията си. Вие се превърнахте в лидери и то лидери с идеал“, каза бригаден генерал Маламов и пожела на младите офицери успех в професионалния им път.
В словото-отговор от името на випуска лейтенант Красимир Йорданов изрази благодарност към командния състав на Военния университет. Той пожела на своите колеги смелост, упоритост, непреклонност и морална сила в изпълнения с трудности, но и с удовлетворение професионален път.
Връчването на първите офицерски пагони и на дипломите на випуск 143-ти „Георги Ст. Раковски“ на НВУ, както и на удостоверенията на завършващите професионалния сержантски колеж, се състоя в старопрестолния град пред историческата крепост „Царевец“ в присъствието на висши военни, представители на държавната и местната власт, както и на много близки и роднини. На 121 курсанти, обучавани по 13 военни специализации, бе присвоено първо офицерско звание „лейтенант”.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Как да кандидатствам, за да стана военнослужещ?

25.07.2021, 08:05

Приемането на документи за военна служба в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се извършва от структурите на Централно военно окръжие по местоживеене.
В Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в чл. 141 се определя, че на военна служба се приемат български граждани, които отговарят на следните изисквания:
• имат висше образование по специалността, за която кандидатстват - за офицери, и средно или по-високо образование - за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси);

• не са по-възрастни от 40 години - за всички категории военнослужещи (офицери, офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси);
• годни са за военна служба;
• не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитация;
• срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
• нямат друго гражданство;
• не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”;
• покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната;
• са психологично пригодни. Годността за военна служба се определя от военномедицинските органи, а за психологична пригодност - от специализираните звена и органи по психологично осигуряване.
Министърът на отбраната може да определи длъжности за войници (матроси), които да се заемат от лица с основно образование и длъжности за военнослужещи с двойно българско гражданство.
Кандидатите за военна служба могат да подават своите документи за кандидатстване след обявен конкурс за определени длъжности във военните окръжия или офисите за военен отчет в общините/районите. Ако сте решили да кандидатствате, подгответе си следните документи:
• автобиография;
• копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
• копие на документ, удостоверяващ продължителността на професионалния опит (ако притежават такъв);
• лична амбулаторна карта с отразен актуален здравен статус;
• свидетелство за съдимост;
• удостоверение от регионалния център за психично здраве (психодиспансер);
• съгласие за предоставяне и обработка на лични данни.
При първото си посещение във военното окръжие или офиса за военен отчет в община/район, представяйки изискваните документи, кандидатът за военна служба получава направление за Военно медицинска академия за обстоен преглед. След приключване на всички процедури по прегледа, на кандидата се издава експертно решение, удостоверяващо годността за военна служба, издадено от Централната военномедицинска комисия и изследвания за психологическа пригодност в Лабораторията за психично здраве и превенция.
Представяйки експертното решение от ВМА във военното окръжие, кандидатът за военна служба попълва следните декларации по образец:
• декларация, че няма образувано наказателно производство срещу него;
• декларация, че няма друго гражданство освен българско;
• декларация, че не е освобождаван от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение” (при условие, че са служили);
• декларация, че желаят да бъдат приети на военна служба с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в запаса (ако имат такова).
Кандидатите за военна служба при комплектуването на документите прилагат и:
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно основанието за освобождаване от военна служба (при условие, че са служили);
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно, че са на служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при условие, че са сключили договор);
• копие от военноотчетната книжка (ако имат такава);
• копие от заповед за освобождаване от военна служба (при условие, че отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ);
• други документи, свързани с изискванията за заемането на длъжността (копие от свидетелството за правоуправление на МПС, за завършени курсове за военноотчетната специалност, за владеене на английски език по STANAG 6001 и др.).
След представянето на всички документи от кандидата за военна служба, същите се комплектуват и се изпращат във военните формирования за участие в конкурса за определена длъжност. Комисията за провеждане на конкурса във военното формирование провежда същия при условията и по реда, определени със заповед на командира (началника) и изготвя протокол, в който класира кандидатите за всяка длъжност и писмено уведомява кандидатите за резултатите от класирането, като връща документите на некласираните кандидати след завършване на конкурса.
За по-пълна и точна информация, моля посетете най-близките структури на Централно военно окръжие (военните окръжия в областните градове или офисите за военен отчет в общините/районите).
Източник: http://otbrana.com/

 

Голяма победа за българската войска

25.07.2021, 08:03

„Крум взема главата на Никифор“ (худ. Д. Гюдженов)В нощта на 25 срещу 26 юли 811 г. войската на хан Крум нанася пълен погром на византийската армия в сражението при Върбишкия проход. В сражението загива византийският император Никифор І Геник, заедно със своите военачалници.
След сражението Крум заповядва да отрежат главата на Никифор I Геник, която няколко дни е държана на показ, набита на кол. След това, пак по негова заповед, черепът на императора е обкован със сребро. С него Крум пие наздравица в чест на своята победа.
Победата при Върбишкия проход е един от найголемите върхове на българското военно изкуство през средните векове. България става достоен противник на могъщата Византийска империя.
Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Смята се, че той създава първите писани закони в българската държава. Според една легенда той разпитал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия „Суда“ от 10 век. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и прабългарите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.

 

На този ден през 1943 година започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи

25.07.2021, 07:57

В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.
Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.
Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров

25.07.2021, 07:55

Навършват се 154 години от рождението на генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров, роден на 25 юли 1867 г. в гр. Сливен. Завършва военното училище в София (1887). Като младши офицер е зачислен в 8- ми пехотен Приморски полк (1887-1894), а по-късно е ротен командир в същия полк и във 2-ри пехотен Сливенски полк (1885-1900). На 27 май 1887 г. е производен от чин подпоручик, а 1 на 8 май 1890 г . е произведен в чин поручик, на 1 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1906 г. в чин майор. Служи последователно като адютант в щаба на 3-та пехотна Балканска дивизия (1900-1901), дружинен командир в 1-ви пехотен Софийски полк (1906), ротен командир във военното училище (1909), командир на 7-ми пехотен Преславски полк (1911) и дружинен командир във военното училище (1912).
През Балканската война (1912-1913) е дружинен командир в 48-ми пехотен полк, който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа, а след това е назначен временно за командир на 16-ти пехотен Ловешки полк. В Междусъюзническата война (1913) е командир на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сърбите при Черни връх и вр.Тумба.
След войната е назначен за комендант на София (1913-1914). На 1 януари 1915 г. е произведен в чин полковник и е назначен за командир на 7-ми пехотен Преславски полк.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на полската канцелария при Главната дирекция (1915 - май 1917) и началник на Планинската пехотна дивизия (май 1917 - септември 1918), с която воюва на Македонския фронт в участъка между Дойран и р. Вардар. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната (ноември-декември 1918) командва войските в Добруджа, след това е началник на 3-та пехотна балканска дивизия. През 1919 г. излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, V ст. с мечове отгоре; народния орден „За военна заслуга” V ст. на обикновена лента, III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

На този ден САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит

25.07.2021, 07:50

На 25 юли 1946 г. на атола Бикини САЩ извършват първия в света подводен ядрен опит.
Тихоокеанският атол Бикини е известен с това, че по времето на Студената война е изпитателна площадка, на която САЩ извършват в периода 1946 - 1958 година 23 експериментални взрива на ядрени и водородни бомби.
На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливия дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям.
През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Не е било необичайно за жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, мъртви раждания и нарушения в цикъла им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма. - Още ЯО

 

 

Уенди Шърман ще оглави делегацията на САЩ на новия кръг преговори с Русия за контрол на ядрените оръжия следващата седмица в Женева

24.07.2021, 21:56

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман ще оглавява американската делегация на преговори с Русия за контрола върху ядрените оръжия, насрочени за 28 юли в Женева, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.
На състоялата се през юни първа среща на най-високо равнище между двете ядрени сили, откакто Джо Байдън е президент, той и руският му колега Владимир Путин се договориха да възобновят преговорите, известни като Диалог за стратегическа стабилност и целящи да се намали опасността от ядрена война.
Шърман ще замине за Женева за първата среща от подновените преговори в сряда, след като в неделя и понеделник ще бъде в Китай, а после ще направи кратко посещение в Оман.
Тя ще бъдат придружена от американския заместник-държавен секретар по контрола над оръжията и международната сигурност Бони Дженкинс, чието назначение беше утвърдено тази седмица от Сената.
Тази среща е следствие от поетия от президентите Байдън и Путин ангажимент за целенасочен и интензивен диалог между нашите две страни, който ще има за цел да положи основите за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска, посочи в изявление Държавният департамент.
Източник: bta.bg/

 

„Балаклава“ - най-голямата военна тайна на Сталин

24.07.2021, 17:06

Стратегически обект
Подземната база за подводници „Балаклава“ в Крим е останала в историята като един от най-впечатляващите примери за „Студената война“. През миналия век това строго поверително съоръжение е построено в случай на ядрена война или Третата световна война. Времената се променят, но днешната Кримска Балаклава продължава да изумява с огромните си подземни лабиринти. Короната на мощната военна индустрия на СССР става забележителност на полуостров Крим и един от най-посещаваните музеи в Севастопол.
Османски гарнизон
Днешните конфликти между Русия и САЩ изглеждат много по-прости, отколкото са били след Втората световна война. Появата на ядрено оръжие създава повод за надпревара и параноя. В случай на съветска агресия, американците си правят превантивен план за ядрена атака. И двете страни методично увеличават своя ядрен арсенал, възможностите на бойните глави, торпеда и ракети, заплашвайки се взаимно с отмъщение.
След като американските бомби падат върху Хирошима и Нагасаки, Съветският съюз подсилва подводния флот с ядрено оръжие. Тогава Сталин дава заповед да се намери място, където ядрените подводници да бъдат скрити при реципрочен удар. Те търсят повече от година и в крайна сметка се спират на Балаклава. Градът веднага става таен и е решено името му да не се споменава на кримската карта.
Няколко века преди това Балаклава е военно пристанище. Първоначално този регион е избран от генуезците, които построяват тук древната крепост Кембело. По-късно на територията на съвременна Балаклава е разположен османски гарнизон. По време на Кримската война тук е базиран английски лагер. Наблизо се намира елитната британска „Лека бригада“, която извършва прочутата си, но неуспешна атака срещу Севастопол.
Твърдението, че заливът Балаклава не може да се види от морето, изобщо не е мит. Така че това място за скриване на флота не е избрано случайно. Пристанището, широко около 400 метра, е надеждно защитено както от бури, така и от любопитни очи. Планината Таврос, под която се намира подземния комплекс, е естествено укритие. Дебелината на мраморния варовик е около 126 метра, благодарение на което базата получава първа категория устойчивост на ядрена атака.
Надеждно строителство
Проектът на комплекса на военноморската база за защита на Черноморския флот в случай на ядрена война е проверен и одобрен лично от Йосиф Сталин. Работата започва през 1953г. Минната дейност се извършва от работници, които са градили подлези в Москва, Харков и Абакан. Пробиването става най-вече чрез взривяване. Веднага след като земята и скалите са премахнати, се поставя метална рамка и след това се излива бетон. Поради секретността, корабите влизат в комплекса само през нощта.
Единственият видим елемент на проекта е "Южният Батопорт" - голяма морска порта, която предпазва залива от вредното въздействие на ядрената експлозия. Това е куха метална конструкция с тегло 150 тона, с размери 18х14х11 метра.
Входът на канала е покрит със специална маскировъчна мрежа, която съвпада по цвят със скалите. Общата площ на конструкцията е 15 000 квадратни метра, а каналът за подводници е по-широк от залива Балаклава. Някои вътрешни помещения достигат височината на триетажна жилищна сграда. Цялата основа е разделена на няколко нива на секретност, за да се разграничат, те са маркирани с различни цветове по пода и по стените.
В подземните помещения има повече от 200 души, които работят на пристанището и инженерните системи. Около 50 души работят като охрана, стоящи на няколко места: на входа и изхода на тунела и на пристанището. Всички служители на тайния комплекс в Балаклава подписват документ за поверителност. По време на работа и пет години след прекратяване на трудовото правоотношение служителите са ограничени в редица права. Например, забранено им е да пътуват извън Съветския съюз.
В новия комплекс е възможно да се скрият от ядрен удар девет подводници от малък клас или седем средни. В допълнение към подводниците, в случай на ядрен удар, цялата база на подземния ремонтен комплекс, войници от всички близки части и цивилното население на Балаклава могат да бъдат настанени в подземната база.
Днес е музей
Тайната подземна база на руските атомни подводници губи своята мощ и стойност по време на разпадането на СССР. За разлика от други подобни военни съоръжения, комплексът в залива Балаклава е използван до 1993 година. Кораби от руския Черноморски флот напускат територията през 1994 година. По време на разделянето на съветския флот, Украйна получава една голяма торпедна подводница. Ядрените боеприпаси са откарани на руска територия.
Съоръжението скоро е изоставено и ценното оборудване става плячка за продавачите на метал. Всички капаци и порти на комуникационните кладенци, отвори, тунели, захранващи кабели са отрязани. За кратко време мощното военно съоръжение се превръща в мизерна гледка. През 2002 г. украинските власти решават да превърнат комплекса в исторически музей. Днес той привлича туристи не по-малко от другите кримски атракции. - Още за Балаклава
Източник: https://trud.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов

24.07.2021, 08:44

Днес се навършиха 156 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов. Той е роден на 24 юли 1865 г. в гр. Елена. Завършва военното училище в София (1885) и десетмесечните курсове за щабен офицер (1893-1894). На 30 август 1885 г. е произведен в чин подпоручик и зачислен в пионерна дружина. През Сръбско-българската война (1885) е временен командир на пионерната дружина. След войната служи в артилерията. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1890 г. в чин капитан. Стефан Богданов е произведен в чин майор на 1 януари 1895 година, а през 1904 г. в чин подполковник. Служи последователно като командир на гаубична батарея във 2- ри артилерийски полк, командир на планинска батарея, командир на артилерийски отдел в 3-ти артилерийски полк (1903-1905) и командир на същия артилерийски полк (1907); началник на строително домакинска част при артилерийската инспекция (1909). На 19 февруари 1911 г . е произведен в чин полковник.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за началник на средната колона на Хасковския отряд при настъплението му към Кърджали, а след това със своя 3- ти артилерийски полк се сражава при Папаз-тепе (под Одрин), Чаталджа и Булаир. В Междусъюзническата война (1913) е началник на артилерията във 2- ра пехотна дивизия и воюва срещу сърбите и гърците при Криволак, Щип и Горна Джумая (дн. Благоевград).
През 1914-1915 г . е началник на 2- ра военноинспекционна област. При включването на България в Първата световна война е началник на артилерията във 2- ра армия (1915-1916), която воюва на Македонския фронт. В хода на настъплението командва Бояновския отряд, а след това Сборната пехотна дивизия (ноември 1915). Отбранява връх Каймак- Чалан (септември—и октомври 1916) и участъка при Кенали. От януари 1917 г . до 1918 г . е началник на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия, която воюва на Струмския фронт. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор, а на 18 септември е произведен в чин генерал-лейтенант. След войната излиза в запаса. Умира през 1937 г. в Пловдив.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 и 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента.

 

Акварел на лейтенант Хенри Клифърд от английския лагер при Аладън от времето на Кримската война

24.07.2021, 08:18


След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Аладън (днес с. Страшимирово) и Река Девня (днес гр. Девня).
От 5 юни до 30 юни 1854 г. при Аладън лагерува английската Лека дивизия (Light Division) под командването на шотландския генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant General Sir George Brown)*.
Акварелът „Light Division Camp at Aladine, Bulgaria” е работа на лейтенант Хенри Клифърд**. Той е съхранен в албум (съдържащ 119 акварела), притежание на частен колекционер. Акварелът представя поглед към лагера на английската Лека дивизия при Аладън. На преден план английски войник на пост и български пастир с два бивола. В далечината - Варненското езеро и северните склонове на Авренското плато.....Прочети още

 

Каква е съдбата на гигантския съветски танк Т-35

24.07.2021, 08:12

Пет купола, три оръдия и шест картечници, поверени на дванадесетима мъже: това не е превъплъщение на съветската мощ, плаващо в открито море, а стар танк на Червената армия - Т-35 от 30-те години на XX век. Той e унищожен още през първите дни на Втората световна война.
От появата им по време на Първата световна война танковете нарастват бързо по габарити, мощ и въоръжение, докато по-динамичните сражения от Втората световна война не им придават разумен размер.
Първият многофункционален тежък танк - френският Char 2C, е последван в края на 1920-те години от британския A1E1 Independent - страхотна машина, тежаща 33 тона и с пет купола, която така и никога не влиза в масово производство. Само че вероятно е послужил за вдъхновение за съветските конструктори да правят големи неща.
Промишлената база, наследена от болшевиките и парализирана от загубата на много инженери с опит по време на руската революция, не е в състояние да произвежда масово съвременна технология и се налага да бъде възстановена от нулата. Именно тогава обаче съветското експериментално конструкторско дело навлиза в апогея си.
Изграждането на леки танкове е по-лесно и е било възможно да се копират чужди модели. За тежките танкове обаче няма рецепта за успех, така че те трябва да се създават в движение, като се използва инженерният импулс, проявен в съвместни проекти с германския инженер Едвард Гроте.
Средният танк TG на съветско-германската конструкторска група не стига до производствената верига, но дава на младия съветски екип безценен практически опит. Той го насърчава да се включи в по-големи проекти и скоро те разработват T-35, базиран на TG - големия германски танк - Grosstraktor - и модели, внесени от Великобритания.
С тежко въоръжение и . . . свръхтегло
Танкът трябвало да тежи около 35 тона, но прототипът, завършен през 1932 г., е 10 тона. Това чудовище е високо 3 метра, а на двуетажните му куполи са монтирани 76-милиметрови оръдия, както и картечници, които могат да се въртят на 360 градуса.
Два по-малки оръдейни купола с 45-милиметрови оръдия и картечници, които могат да се въртят в полукръг, са поставени в предната и задната част на танка, а две картечни купола и стрелкови пункт под задното оръдие допълват арсенала на танка. Машината е задвижвана от двигател с мощност 500 конски сили и вдига максимална скорост от едва 28 км/ч на открит път.
Военните приемат танка, но не са доволни от сложната конструкция на шасито и слабата мощност на двигателя.
В началото на 1930-те години съветските стратези подготвят бъдещите етапи на войната, в която участват бронирани машини. Средните танкове T-28 биха могли да сразят врага, T-35 биха напредвали, за да унищожат всичко наоколо с огромната си огнева мощ, следвани от трета вълна от Т-26 и дори по-леки модели с картечници, които да прочистят каквото е останало, като подкрепят пехотата.
Опитът от испанската гражданска война, сраженията по съветската граница с японците и Зимната война с Финландия разкрива колко опасна е противотанковата артилерия и колко необходимо е пехотата да бъде защитена с бронирани машини.
При такива условия щитът на танка от 10-50 мм би бил недостатъчен. Опитите да се увеличи дебелината вдигат теглото  на бойната машина до 55 тона, а нито един съветски двигател по онова време не може да задвижва нещо толкова голямо. Друг неуспех е неспособността на командира на танка да координира едновременното стрелбата от пет купола.
Конструкторите правят неуспешен опит да приспособят системите на корабните оръдия, за да синхронизират стрелбата от много точки, а в началото на 1940-те години танкът вече е остарял и като конструкция, и като тактическо приложение.
"Момчето от плакатите" на съветската власт
Т-35 не влиза в действие до германското нахлуване в Съветския съюз през юни 1941 година. В същото време обаче той служи повече на идеологическия фронт - показван е по градските площадки като символ на съветската военна сила и привлича големи тълпи и наблюдатели от чужбина.
Той се появява на плакати и на ордена "За храброст", където се задържа много повече, отколкото в реалния живот. През 1943 г., когато T-35 вече е част от историята, той продължава да се бори за отечеството в съветската пропаганда.
На истинското бойно поле обаче службата му не е толкова бляскава. От общо 59-те T-35, произведени между 1934 и 1939 г., 48 са участвали в битката, а останалите е трябвало да бъдат ремонтирани или са използвани  в тренировъчни учебни заведения.
Танкът не оцелява през първите дни на битката, защото машините, създадени за внезапен пробив, не успяват да останат дълго в отстъпление. Само седем T-35 са унищожени в битката, а останалите просто дефектират и са изоставени от екипажите им.
34-а Съветска танкова дивизия, която разполага с всички налични единици, получава предупреждение призори на 22 юни, когато започва нашествието. Три от танковете дават повреди още преди да влязат в битката и след маневри през Западна Украйна, два дни по-късно, остават само 10 танка, които са в състояние да се борят с врага.
Обградени и по-слабо въоръжени
Поради бъркотията при оттеглянето и ожесточените гранични сражения има само едно писмено сведение за тяхното представяне в битката. На 30 юни 1941 г. група танкове, включваща четири T-35, е изпратена, за да подсили други единици, но е атакувана, докато се придвижва.
Артилеристът на предната кула В. Сазонов по-късно пише: "Последното ни сражение беше глупаво. Първо, стреляхме през реката от основния купол към селото, наречено Ситна, а след това атакувахме с останалото от нашата пехота. Те се поколебаха, щом започнаха да свистят германските куршуми, започвахме да напредваме и паднахме под огъня на германските оръдия отляво".
"Завъртях купола към предната линия, гледах ли гледах, но не видях нищо и след това - пра-а-с, кулата бе ударена. Аз обаче не можах да си покажа главата, куршумите се сипеха върху нас като грах. Германските снаряди достигаха до нас на интервали от пет секунди. Тогава видях светкавица, бяхме на 50 м от селото и една от нашите гъсеници се счупи".
"Разгърнахме се по всички посоки, с всичко, което имахме, но заради попаденията по нас двигателят спря, а оръдието заклини. Тогава видяхме германските войници и знаехме, че сега е моментът да се махнем от там. Излязохме през купола и скочихме на пътя. От екипажите на Т-35 оцеляха само четирима, всичките от различни танкове".
На германските войници им харесва да позират до изоставени "сталински чудовища" и затова има много военни снимки, на които се появяват Т-35 въпреки техния ограничен брой и краткото им участие в сраженията.
Старомодният гигант с пет купола така и никога не показва характера си и свършва дните си като куриоз на инженерството, символ на военната мощ като гигантското оръдие "Цар Пушка" в московския Кремъл, за което се твърди, че никога не е стреляло.
Последният екземпляр се съхранява в музея на танковете в Кубинка, в покрайнините на Москва, където той е сред "звездите" на сбирката. Тя напомня на посетителите за най-важните конструкторски проекти от миналия век, когато танковете са се научили да бъдат танкове. - Още за Т-35

 

 

В Пункт за базиране – Варна ще се проведе тържествен акт поприсвояване на име на военен научно-изследователски кораб с номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“

23.07.2021, 22:21

На 27 юли от 11:00 часа, в Пункт за базиране – Варна ще се проведе тържествен акт по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“. Това съобщиха от пресцентъра на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - Варна .
Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт (БАИ).
Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. Ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.
За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра да се казва „Св. св. Кирил и Методий“. По традиция той ще бъде кръстен от жена, с шампанско и в присъствието на много официални гости.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

На този ден

23.07.2021, 22:10

На 23 юли 1917 г. при въздушна катастрофа загива подпоручик Христо Димитров – Брадата. Роден е през 1885 г. в с. Новачене, Орханийско. Четник в четата на Христо Чернопеев.
Участва в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Постъпва в армията и след Балканските войни остава на свързочна служба в Техническата дружина.
През май 1916 г. завършва Аеропланното училище. По време на Първата световна война е зачислен към Първо аеропланно отделение.
На 8 юли 1916 г. при въздушен обход край езерото Тахино, фелдфебел Христо Димитров – пилот, и поручик Христо Скутунов – наблюдател, са посрещнати от вражеските противовъздушни батареи. Самолетът е повреден, но поручик Димитров успява да приземи машината в разположението на неприятелските части. Летците подпалват аероплана и избягват преследването.

 

Блинкен: Талибаните се опитват да превземат Афганистан

23.07.2021, 21:25

Действията на талибаните навеждат на мисълта, че те могат да се опитат да завземат със сила властта в Афганистан. Това заяви в интервю за телевизия MSNBC държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
„Имаме сериозни опасения относно действията на талибаните, които ни навеждат на мисълта, че те могат да се опитат да завземат властта в страната със сила“, каза той.
Насилственото завземане на властта може да превърне Афганистан в „държава парий“, която няма да получава подкрепа от международната общност.
„Активно използваме дипломатическите пътища, защото този конфликт няма военно решение. Полагаме усилия, за да го прекратим“, каза Блинкен.

 

Първи офицерски пагони ще получат курсантите - випускници от Националния военен университет „В. Левски“

23.07.2021, 16:05

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъстват на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Церемонията ще се състои във Велико Търново на 24 юли от 18.00 часа на площад „Цар Асен I“ пред Царевец. На нея ще бъдат връчени и свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж.
През тази учебна година НВУ завършват 121 курсанти, обучавани по 13 военни специализации. На тях ще им бъде присвоено първо офицерско звание „лейтенант” и ще получат образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Първенец на випуска е лейтенант Красимир Йорданов, специализация „Мотопехотни и танкови войски“, който завършва курса на обучение със среден успех 5, 69 и с отличен 6.00 – от държавните изпити. Още двама са випускниците, които завършват с успех над „Отличен 5.50“ от целия курс на обучение и „Отличен 6.00“ от държавните изпити - лейтенант Ангел Мацурев и лейтенант Ивелин Василев.
Осем са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска е младши сержант Петко Тодоров, който служи в Стара Загора.
По време на церемонията ще бъдат връчени наградите на отличниците, както и Академична награда „Полковник Борис Дрангов“ и наградата „Генерал Сава Муткуров“ 2021.
Източник: https://www.mod.bg/

 

63 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби

23.07.2021, 15:56

На 10 юли 2021 г. се навършиха 63 години от сформирането на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби (днес – Първи дивизион патрулни кораби).
През изминалите повече от шест десетилетия военното формирование се утвърди като водещо във Военноморските сили. Тук получават моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси. От тук са започнали своята военна кариера тринадесет адмирали, един министър на отбраната, двама началници на отбраната, един заместник – началник на отбраната, седем командири на Военноморските сили.
Днес, 23 юли, с тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите, започна ритуалът по случай  63-та  годишнина от създаването на формированието. На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н.  Боян Медникаров, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински, командири на дивизиони от Флотилията, бивши командири на дивизиона, членове на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби”, представители на Командването на  Военноморските сили, офицери, старшини и ветерани, служили във формированието.
За постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения, със заповеди на  командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и командира на формированието капитан I ранг Божидар Иванов, бяха наградени военнослужещи от дивизиона.
Председателят на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби” капитан II ранг о.з. Спартак Джуров награди с парична награда матрос 1-ви клас Мила Желева – торпеден електротехник в артилерийска и минно-торпедна бойна част на корвета.
Контраадмирал Михайлов връчи „Награден знак за участие в мисия“ на капитан – лейтенант Васил Тодоров за участието му в мисия на НАТО.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Морско училище отбеляза 79 години от разстрела на Вапцаров

23.07.2021, 15:51

Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров. На церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на поета в Училището присъстваха: командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна – Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна – Пейчо Пейчев, генерали, адмирали, офицери, общественици и родственици на Вапцаров, съобщават от учебното заведение. (Б.р. – В ритуала се включиха представители на военно-патриотичните организации, като вицеадмирал от запаса Петър Петров – председател на Областната организация на СОСЗР във Варна, полковник от запаса Петър Пандурски – заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България и подполковник от запаса Васил Василев – председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България във Варна.)
„Твърдо вярвам, че сме достойни за името на своя патрон. Ние, завършилите Морско училище – едно от малкото висши учебни заведения, носещи името на свой възпитаник, сме горди наследници на силния дух и на цялостното светоусещане на Вапцаров. Името му е свещено за всички български семейства, в които е израснал поне един моряк“, каза началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, в словото си. „ВВМУ е едно от най-престижните висши училища в България както по реализация на кадри у нас и в чужбина, така и по прилагането на международни стандарти, по международни сертификати и акредитации“, отбеляза още той.
След полагането на венците, церемонията завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Във ВВУБ завърши обучението на специализантите от курса „Младши сержант – първи модул”

23.07.2021, 12:03

Днес във Военновъздушна учебна база завърши обучението на специализантите от курса за придобиване на военна квалификация „Младши сержант – първи модул”, съобщават от формированието.
Подготовката на бъдещите сержанти се проведе в „Центъра за подготовка и обучение” с началник подполковник Ивайло Ницов. Отговорник на курса бе майор Павлин Павлов – началник на Сектор „Общовойскови, административен и логистичен”. Под прякото ръководство на класните ръководители младши сержант Мирослав Аладжов и младши сержант Павлин Богданов специализантите придобиха знания, умения и навици за изпълнение на функционалните задължения като сержанти от ВВС. В рамките на три месеца те изучаваха следните дисциплини: общовойскова, лидерска, тактическа и огнева подготовки, логистика, история на българските ВВС, основни положения на ЗОВС, бойна готовност и др. Паралелно с теоретичната подготовка бяха проведени множество практически занятия. Те допринесоха за усъвършенстване на знанията, придобиване на умения за действие в различни ситуации, а също така и за повишаване на волевата устойчивост и физическата натренираност.
Курсът завърши с полагане на изпити по тактическа, физическа, строева и огнева подготовка, и общ теоретичен изпит по различните дисциплини. Средният успех е Много добър 5,20. Отличниците на курса са ефрейтор Станимир Георгиев, редник Иван Николов и редник Димитър Цоков.
Командирът на Военновъздушната учебна база полковник Петър Банков връчи удостоверенията на специализантите. В обръщението си към тях, той изтъкна важността на обучението като съществен етап от професионалното им развитие. Поздрави ги за проявените старания и отговорност, и им пожела успешно прилагане на придобитите знания в предстоящата им дейност.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

САЩ и Ирак обсъждат американското военно присъствие на иракска територия

23.07.2021, 08:19

Иракска делегация започна да обсъжда във Вашингтон американското военно присъствие в Ирак. Дискусиите се водят преди среща на премиера на Ирак Мустафа ал Казими с президента на САЩ Джо Байдън в понеделник в Белия дом, предадоха световните агенции.
Директорката на отдела за международни въпроси към Пентагона Мара Карлин прие вчера делегацията, водена от съветника по националната сигурност на Ирак Касем ал Араджи. Двете страни ще обсъждат военното сътрудничество в дългосрочен план. Министърът на отбраната Лойд Остин се присъедини към дискусиите, за да потвърди ангажимента си за продължаване на борбата срещу Ислямска държава.
Разговорите продължават и днес, като по-специално ще бъдат фокусирани върху мисията на американските военни, разположени на територията на Ирак.
Миналата седмица иракският премиер говори за бъдещо изтегляне на бойните части от Ирак по време на среща с емисаря на Белия дом Брет Макгърк. Но вчера говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че иракското правителство иска САЩ и коалицията срещу ИД да продължат да обучават и поддържат иракската армия, да осигуряват логистична подкрепа и да споделят разузнавателни данни.
Дискусиите между двете страни би трябвало да доведат до график за изтеглянето на международната коалиция от Ирак. Около 3500 чужди военни са все още на иракска територия, от които 2500 са американци. Изтеглянето им може да отнеме години.
Американски представители твърдят, че се очаква двете страни да обявят приключване до края на годината на американската бойна мисия в Ирак и продължаване на прехода към обучаване и консултиране на иракските сили.
Източник: bta.bg/

 
 

Режим за притежаване на огнестрелно оръжие в САЩ

23.07.2021, 08:14

Втората поправка на Конституцията на САЩ (приета на 15 декември 1791 г.) гарантира правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Съществуват редица федерални закони, които регулират реда за притежаването и използването на огнестрелно оръжие, но по-голямата част от правилата се определят от отделните щати в САЩ.
През 2008 и 2010 г. Върховният съд на САЩ постановява две исторически решения, които касаят именно Втората поправка, която гласи: «За сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не бива да бъде нарушавано.»......Прочети още

 
 

Британска самоходна гаубица AS90 Braveheart

23.07.2021, 08:10

AS90 Braveheart ("Смело сърце") е 155 мм самоходна гаубица, която влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Произвежда се от заводите на BAE Systems в Barrow-in-Furness, Cumbria. В строя са въведени общо 179 единици, като част от тях от участваха в операцията "Иракска свобода".
Специално за действия в пустинни условия е създаден вариант на гаубицата, наречен AS90 Desert ("Пустиня") През 1994 г. AS90 Desert преминава успешно изпитанията в Аризонската пустиня, а през 1996 г. - в Кувейт и в Саудитска Арабия. При него са подобрени качествата на двигателя и ходовата част, така че да може да работи продължително време в условията на високи температури и пясъчни терени.
AS90 представлява монтирано върху танково шаси 155 мм оръдие, 39-и или 52-ри калибър, което може бързо да се изнася в района за стрелба или да сменя позицията си, когато се наложи. Като правило оръдия с калибър 155 мм могат да стрелят както с конвенционални снаряди, така и със снаряди с ядрен заряд. Но дори и конвенционалните притежават достатъчно мощна разрушителна сила. По време на изпитанията 2 самоходни гаубици успяват само за 10 сек да изстрелят по единична цел 261 кг снаряди само като тегло.
Едно от основните предимства на самоходните артилерийски системи освен високата мобилност е това, че екипажът е защитен зад бронята на установката. Стоманената броня на AS90 издържа на 7,62 и 14,5 мм куршуми и на шрапнели от 152 мм снаряди. Енергетичната установка, която е дизелов двигател с мощност 660 к.с., дава възможност за използването на хидравлика и електроприбори, което пък от своя страна позволява автоматизирането на много от действията на екипажа. Така например системата за зареждане на оръдието е автоматична. Това рязко подобрява скорострелността. Гаубицата може да води залпов огън със скорострелност 3 изстрела за по-малко от 10 сек, интензивен огън в продължение на 3 мин. със скорострелност от 6 изстрела в минута и поддържащ огън със скорострелност 2 изстрела в минута.
Оръдието няма стабилизиращи приспособления. Хидравлична система с помощта на електрониката за насочване позволява стрелба на 360 градуса. Далечината на стрелбата зависи от дължината на цевта и типа на снарядите, които се използват. При цев 39-и калибър и конвенционален снаряд далечината е 24,7 км. Снаряди с увеличен заряд могат да достигнат целта си на 30 км. А оръдията с 52-ри калибър на цевта могат да стрелят и на дистанция до 40 км. Управлението на огъня се осъществява от автоматична система за прицелване по цели, които се намират извън видимостта на мерача. За директна стрелба мерачът разполага с оптически прибори за дневни и нощни условия.
Очевидно британските артилеристи са доволни от самоходната гаубица, защото са възложили на производителят BAE-Systems да бъдат модернизирани 96 гаубици от типа 155 мм/52-ри калибър. Същността на модернизацията се състои в замяната на досегашната цев на оръдието с нова, със същия калибър, но с увеличена далечина на стрелбата до 40 км. В момента вървят изпитанията и на нови 155 мм снаряди с увеличена скорост на полета. Модернизираните самоходни оръдия AS90 ще постъпят на въоръжение през 2004 г.
В същото време BAE Systems имат подписан лицензионен договор за производството на гаубицата в полските заводи HSW (Huta Stalowa Wola). Тук оръдието ще бъде монтирано на полското шаси OBRUM. Две установки от предвидените общо 72 вече са монтирани и преминават задължителните изпитания.
Основни технически характеристики на самоходната гаубица AS90 Braveheart са: - екипаж 5 или 4 души; - тегло 42000 кг; - дължина 9.7 м; - ширина 3.3 м; - височина 3.0 м; - клиренс 0,40 м; - скорост 55 км/ч; - радиус на действие 350 км. - Още артилерия

 
 

 

Правителството реши да не се извършва ОВОС във връзка с реконструкцията на летище „Граф Игнатиево“

22.07.2021, 17:01

На основание чл. 81, ал. 6 от Закона за опазване на околната среда и чл. 26, т. 23 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, по обосновано предложение на министъра на околната среда и водите и министъра на отбраната, Министерският съвет прие решение за преценка на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение „Летище Граф Игнатиево – реконструкция и модернизация на съществуваща инфраструктура, с цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на самолет F-16 blосk 70, съпътстващи дейности на летищата Долна Митрополия, Крумово и Безмер – единствено за целите на националната отбрана.
Решението е „да не се извършва ОВОС“, предвид че инвестиционното предложение ще се реализира единствено за целите на националната отбрана, а процедурата по ОВОС предполага прозрачност и предоставяне на чувствителна/класифицирана информация, което би създало риск за националната отбрана.
Изпълнението на решението на Министерския съвет ще допринесе за успешна реализация на проектите, свързани с придобиването на новия тип боен самолет F-16 blосk 70 от българските Военновъздушни сили.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Участие на военно формирование 32040 в „Тракийска звезда”

22.07.2021, 16:53

Военнослужещи от военно формирование 32040 – Крумово взеха участие в съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда”, която се проведе от 12 до 22 юли 2021 г. съвместно със сили и средства от състава на Военновъздушните сили на Република Гърция, Румъния и САЩ.
По време на тренировката вертолет Bell-206 транспортираше квалифицирани предни авионасочвачи (JTAC) от ВВС на САЩ от летище Крумово до полигон ”Елена” и обратно.
Целта на участието на българските екипажи в летателната тренировка беше постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС, както и усъвършенстване подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.
Източник: af.armf.bg/

 

Първият ешелон с военни от Руската федерация пристигна в Брест за подготовка за учението „Запад-2021“

22.07.2021, 16:47

Първият ешелон с военнослужещи и техника от Русия пристигна в Брест като част от подготовката за съвместното стратегическо учение „Запад-2021“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус, предава ТАСС.
„Първият военен ешелон с военнослужещи и техника на Руската федерация пристигна в Брест. Те ще участват в съвместното стратегическо учение на въоръжените сили на Република Беларус и Руската федерация „Запад-2021“, съобщава ведомството.
„Пристигнахме в добро настроение, стигнахме там в рамките на 24 часа. По време на транспортирането нямаше никакви проблеми. Оказана е помощ при организирането на разтоварването на нашето оборудване. Радвам се, че пристигнах на територията на Република Беларус с моя личен състав за участие в маневрите“, обяви заместник-командирът на руската военна част Сергей Кобров. По думите му подразделението участва редовно в големи стратегически учения, сега непосредствената задача е „да разтовари оръжия и военна техника, да отиде в определената зона и да започне оборудването на полевия лагер“.
Според пресслужбата военен ешелон с руски военнослужещи и техника също е пристигнал на жп гара Полонка (област Брест) за подготовка и по-нататъшно участие в съвместно стратегическо учение.
Стратегическите учения „Запад-2021“ ще се проведат от 10 до 16 септември в Русия и Беларус. Определената тема е „Използването на групировки от войски (сили) в интерес на осигуряването на военната сигурност на Съюзната държава“. Миналата седмица заместник-министърът на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров посети Беларус и участва в разузнаване на районите на съвместните учения, а също така обсъди с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Беларус Виктор Гулевич „актуални въпроси от военното сътрудничество в областта на бойната подготовка“.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Военнослужещи от Сухопътните войски помагат за потушаването на пожара в Свиленградско

22.07.2021, 13:10

Двадесет военнослужещи със специализирана техника от 31 батальон - Хасково от състава на Втора механизирана бригада  помагат за потушаването на големия пожар в Свиленградско, съобщава Пресцентърът на МО.
Екипът е напуснал района на военното формирование днес, 22 юли, в 6.00 часа тази сутрин и в 8.00 ч. се е включил борбата с огъня. Военнослужещите действат под ръководството на майор Георги Георгиев и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
В потушаването на огъня ще бъдат използвани и четири броя специализирана техника на Сухопътните войски -  два товарни автомобила  ЗиЛ-131, една  авторазливна станция и един брой УАЗ-469, се посочва в съобщението от тази сутрин.

 

Випуск 2021: Курсант старшина Васил Александров е първенец на специализация „Полева артилерия“

22.07.2021, 09:13

Курсант старшина Васил Александров завършва факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ като първенец на специализация „Полева артилерия“, къобщавав сайтът на НВУ. Той е първият военнослужещ в рода си, ако не се броят прадядовците му, които са се били на фронта.
„Не съжалявам за избора си, напротив. Гордея се, че завършвам Националния военен университет. Гордея се, че успях да се представя достойно и така защитих по най-добрия начин избора, който направих преди пет години. Особено пред самия себе си, защото тогава моите родители просто казаха – добре, каквото си решил, това ще бъде. И ме подкрепиха, за което съм им благодарен. В крайна сметка аз бях на 19 години. Мисля че беше съвсем навреме сам да взема решение за живота си“, категоричен е курсант старшина Васил Александров.
И признава, че влязал във Военния университет с мисълта, че го чакат пет доста тежки и сложни години. „Не беше точно така. Трудностите се преодоляват, материалът се усвоява, нали с тази цел ставаме курсанти и студенти – да се преодоляваме. Имаше обаче едно нещо, което наистина ми беше трудно в началото - това че трябваше да се съгласявам с абсолютно всички заповеди на по-старшите, без да имам право да мисля върху заповедта. Да приема, че част от моята бъдеща професия е това да изпълнявам и чак когато изпълня заповедта, ако е била грешна, чак тогава имам право да кажа какво мисля. Но в мига, в който преглътнах егото си, когато приех, че това е част от бъдещата ми професия, тя стана по-интересна за мен“, споделя курсант старшина Александров.
Не крие, че самият той, някой ден ще трябва да може да взема решения и издава заповеди и че те не винаги ще бъдат абсолютно правилните. Но казва, че петте години във Военния университет са го научили и на това – да чува и да приема различните мнения. „Примерът е част от нашето обучение и ние тук имахме възможност да взимаме и добри примери как да се държим с хората, и примери как да не се държим с тях. Няма лош пример. Ако си достатъчно готов, можеш да се научиш на добро от всичко, което ти се случва“, казва Васил Александров.
Когато избирал специалността си, той търсил повече екшън и открил тази динамика в специализацията „Полева артилерия“. Освен това видял, че има доста математика, а точната наука била неговата стихия в училище. „Артилерията е чудесна специалност и трудна специалност, но много ми хареса. Имаше от всичко, което исках – и динамика, и много стрелби, и достатъчно математика. Имаше и предизвикателства и, когато ме питат, същото ли е като във филмите, аз винаги отговарям, че романтиката на военните филми я няма в реалния живот на армията, но пък предизвикателствата са ежедневни. Като това например да си готов да тръгнеш накъдето ти кажат и когато ти кажат“, усмихва се курсант старшина Александров.
Източник: https://otbrana.com/

 

Страници от участието на ВМС на България във Втората световна война

22.07.2021, 08:11

В навечерието и по време на Втората световна война организацията на българският военен флот (от 1941 г. преименуван на Морски на Н.В. войски) е силно повлияна от германските схващания за организационното и материално-техническото развитие на военноморските сили. Военнополитическите събития свързани с присъединяването на България към Тристранния пакт довеждат до връщане на земите на Южна Добруджа и присъединяването на Егейското крайбрежие между реките Струма и Марица заедно с островите Тасос и Самотраки. Вследствие на това морската ни граница се увеличава над 2 пъти. Стремежът да се осъществи мечтата за Велика България на 3 морета придобива все по-плътни очертания с формирания през май 1941 г. Беломорски флот. Структурата на Морските на Н.В. войски включва: Командване с щаб в София, на което са подчинени: 1. Черноморски флот с щаб във Варна. 2. Дунавски флот с щаб в Русе. 3. Беломорски флот с щаб в Кавала и 4. Морска учебна част във Варна. През 1942 г. Морското училище е издигнато във Военноморско висше специално учебно заведение за подготовка на всички ръководни морски специалисти. В Беломорския флот за първи път в българската военна история е формирана специална част - Морската пехота. През 1943-44 г. на пряко подчинение се намира и създадената Охридска патрулна група на Охридското езеро.....Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Киров Абаджиев

22.07.2021, 08:07

Навършват се 162 години от рождението на генерал-майор Георги Киров Абаджиев. Той е роден на 22 юли 1859 г. в Стара Загора. През Руско-турската война (1877-1878) е опълченец в 7-ма опълченска дружина. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в пехотата. На 9 юли 1881 г. е произвезден в чин поручик, на 9 септември 1885 г. в чин капитан, на 2 август 1891 г. в чин подполковник, а на 14 февруари 1900 г. в чин полковник.
Командва 21-ви Средногорски полк (1900), 18-ти пехотен Етърски полк и 2-ра бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) е командир на 1-ва бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия (от 1900), с която участва в боевете на Тракийския военен театър – при Селиолу, Гечкенли, Чаталджа. През септември 1913 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 12-та пехотна сборна дивизия (ноември 1915), а по-късно е началник на Бургаския укрепен пункт. Умира през 1940 г .
Награден е с ордена „Св. Александър” IV и V ст.; народния орден „За военна заслуга” III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

На този ден

22.07.2021, 08:05

На 22 юли 1944 г. България участва в съвместна мисия с румънската и немската авиация.
От състава на 15-а въздушна армия, съюзническата авиация изпраща близо 1000 бомбардировача В-24 Liberator и В-17F Flying Fortress, прикривани от изтребители Р-38 Lightning по различни цели в Румъния.
Българската част е малобройна. Тя се състои от 10 Меssersсhmitt-109G-6 и има задача да действа срещу оттеглящите се американски самолети като избягва директен двубой с основния ескорт.
Водач на групата е капитан Чудомир Топлодолски. Подпоручик Петър Бочев, подофицер Димитър Сомов и фелдфебел Никола Краличев докладват за два свалени В-24 Liberator. Трети е повреден от стрелбата на младия пилот подпоручик Марин Цветков. Българските летци се завръщат без загуби.

 

 

Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване

21.07.2021, 23:08

Служебното правителство предложи да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздуха с вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе публикуван днес, 21 юли 2021 г. за обществено обсъждане.
Проектът предвижда покупката на седем медицински вертолета, изграждане на шест оперативни бази и построяването на 11 площадки до големи болници из страната. Стойността на целият проект е малко под 154,5 млн. лева с ДДС. От тях, 138,6 млн. лева с ДДС са за покупка на вертолетите, а останалото ще отиде за инфраструктура.
В оригиналния Национален план за възстановяване, който кабинета „Борисов 3” създаде този проект не съществуваше. С идването на служебното правителство, то се нае да преработи сериозно плана, като в неговите рамки се намери място и за изграждане на система за HEMS.
Новината първо бе съобщена от служебния здравен министър Стойчо Кацарски преди около месец. Тогава той даде бегли детайли по проекта, но сега в публикуваната информация се съдържа практически цялата концепция.
Обосновката на проекта е проста – отговорност на държавата е да осигурява спешна медицинска помощ, което обаче се затруднява от слабата инфраструктура и пресечения терен на страната. В допълнение, водещо място на България в негативната класация за сърдечно-съдови заболявания в страните от ЕС и многото загинали при пътно-транспортни произшествия.
Основната цел на проекта е предостави съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. „златен час” с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка от територията на страната; транспортират на пациенти на пациенти от едно медицинско заведение до друго и достави оборудване, кръв, органи, лекарства.
Системата за HEMS у нас ще се реализира в рамките на Изпълнителна агенция „Хеликоптерна спешна медицинска служба“, пряко подчинена на министъра на здравеопазването. Поетапно ще се разгърнат шест оперативни бази, като една от тях ще е основа.
Базите ще са разположени в София, Крумово, Безмер, Сарафово, Балчик и Долна Митрополия. В основната база, която ще е в София, ще се разположат два вертолета, в останалите пет – по един. Цели се две от базите (по една в Северна и Южна България) да са способни да оперират през деня и нощта. Вертолетите ще се координират чрез националната система на телефон 112.
На всяка площадка ще им изграден хангар за два вертолета, както и помещения за персонала.
Три болници в София ще получат вертолетни площадки (УМБАЛ „Света Ана“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Военно медицинска академия), като по една площадка ще бъде построена за болница в следните български градове – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.
Отговорност на новата изпълнителна агенция ще са операциите по HEMS, докато тези за търсене и спасяване (SAR) ще останат прерогатив на ВВС на България, както и до сега.
Предвижда се в новата структура да са заети 43 пилоти, 31 души инженерно-технически състав, 21 лекари, 20 парамедици, 7 диспечери и 8 в графа „други”.
Доставката на седемте вертолета трябва да премине между третото тримесечие на 2024 и третото тримесечие на 2026 г. За самите машини е записано, че трябва да отговарят на на Категория А, клас 1 или клас 2 и да отговарят на изискванията на Регламент 965/2012 (Part-ORO, Part-CAT и Pаrt-SPA). Това, най-общо казано, значи търсенето на двудвигателен вертолет.
Плана за възстановяване и устойчивост  трябва да бъде одобрен от Народното събрание, което започна да заседава днес, 21 юли 2021 г. След това трябва да бъде предаден за одобрение и от Европейската комисия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Асоциацията на военните разузнавачи е с ново ръководство

21.07.2021, 22:35

За председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на военните разузнавачи“ e  избран полковник от запаса Младен Младенов (на снимката), а за почетен председател – полковник от запаса инж. Чавдар Борачев. Това стана на Общо събрание, съобщават от Сдружението. Дневният ред на събранието включвал промени и допълнения в Устава на Сдружението; освобождаване от отговорност членовете на Управителния съвет и на Контролната комисия и избиране на нов Управителен съвет и на нова Контролна комисия.
Приетите от Общото събрание на Сдружението решения са били заявени и вписани в регистрите на Агенция по вписванията. Асоциацията на военните разузнавачи е колективен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Източник: https://otbrana.com/

 
121 курсанти завършват Националния военен университет
21.07.2021, 21:20

Общо 121 курсанти по 13 военни специалности от Випуск 143 „Г. Ст. Раковски“ завършват Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Производството на курсантите в първо офицерско звание ще се състои на 24 юли, от 18,00 на площада пред Царевец. На церемонията се очаква да присъстват прецидентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и председателят на Народното събрание Ива Митева.
Средният успех на випуска е много добър 5.45, от изпитите по военни специалности – много добър 5.44, а от физическата подготовка отличен 5,65.
Първенец на випуска е курсант старшина Красимир Йорданов. Той приключва 5-годишното си обучение по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски“ и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“ с успех 6,00.  Още двама курсанти завършват с отличен успех над 5,50. Това са курсант старшина Ангел Мацурев и курсант старшина Ивелин Василев.
“Професионалния сержантски колеж завършват 8 кадети. Отличник на випуска е младши сержант Петко Тодоров. Наградата „Генерал Сава Моткуров“ ще бъде връчена на лейтенант Христо Генджов, а академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ – на лейтенант Красимир Йорданов”, обяви началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.
Първенецът на випуска вече е разпределен и ще продължи професионалната си реализация в 61 Стрямска бригада в Карлово.
„С нетърпение очаквам встъпването ми в длъжност, благодарен съм за всичко, което съм получил от НВУ, и смятам, че имам какво да дам и покажа в армията. Освен доброто обучение и подготовка, която получих, ми бе даден шанс и да посетя 3 държави за обмен по програма „Еразъм“ и се радвам, че успях да се докосна до армията на другите държави“, коментира по повод разпределението и завършването си Красимир Йорданов.
„Всички тези млади хора са бъдещето на Българската армия и ние се гордеем изключително много с тях. Националният военен университет осъзнава своята изключителна важност за подготовката на това младо поколение и тяхното възпитание в духа и традициите на Българската армия. Те ще влязат достойни и техните командири ще бъдат доволни от това, което им предоставя Националният военен университет. Това е бъдещето на армията, това е бъдещето на България. За нас е важно всеки един обучаем да получава равен шанс и поле за реализация. Ние сме единствените, които предоставяме на завършилите при нас курсанти 10-годишен договор за работа в армията“, заяви бригаден генерал Маламов.
Източник: trud.bg

 

Гръцкият министър на отбраната е във Франция за получаването на първия самолет Рафал

21.07.2021, 17:40

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос е на посещение във Франция днес, за да присъства на церемонията по предаване на първия от 18-те изтребители Рафал, които ще влязат на въоръжение в гръцките военновъздушни сили, предаде АНА-МПА.
Панайотопулос е придружен от началника на генералния щаб на отбраната генерал Константинос Флорос и началника на щаба на военновъздушните сили Георгиос Блиумис. Церемонията ще се състои във военновъздушната база Истр в Южна Франция.
Гърция ще получи 18 изтребителя Рафал, произведени от компанията Дасо, от които 12 втора ръка и 6 нови. Първите шест използвани изтребителя от четвърто поколение Рафал ще бъдат доставени на Гърция през 2021 г., а шестте нови се очаква да пристигнат през пролетта на 2022 г. Последните шест самолета втора ръка предстои да бъдат доставени в началото на 2023 г. - Още за Рафал
Източник: bta.bg/

 

Русия продава още една партида С-400 на Турция

21.07.2021, 17:33

Руската държавна компания „Рособоронекспорт“ ще изготви проект за снабдяване на Турция с допълнителна партида зенитно-ракетни системи С-400. Това съобщи генералният директор на концернът Александър Михеев в кулоарите на авиошоуто МАКС-2021, предава ТАСС.
„Очакваме, че през следващите месеци този проект (доставката на допълнителна партида С-400 за Турция) ще бъде завършен. Провеждат се заключителни консултации, оформен е финансов модел и програма за технологично сътрудничество по този проект “, заяви той, допълва агенция Фокус.
През 2017 г. Турция беше първата държава от НАТО, която закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Това предизвика рязко негативна реакция от страна на другите членове на алианса, по-специално САЩ. В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не възнамерява да се отказва от С-400, въпреки исканията на американската страна. - Още за С-400
Източник: actualno.com

 

ЕС планира военна мисия в Либия

21.07.2021, 17:28

Европейският съюз има намерение да изпрати военна мисия в Либия, за да засили влиянието си като чуждестранна суперсила в региона, съобщи “ИЮ Обзървър”, позовавайки се на изтекла информация.
“Мирният процес изисква разоръжаване, демобилизация и реинтеграция на бойци, както и реформа в сектора на сигурността”. Посочва се, че ЕС е на път да спре плановете за мащабни операции в Северна Африка през следващите месеци, целящи да прекратят трафика на хора и оръжия в региона. “В този контекст трябва да се обмисли ангажимент за военна ОПСО (Обща политика за сигурност и отбрана), за да не се остави цялото поле на дейност във военната област на трети държави”, добавя се в документа.
Самите либийски власти са изразили необходимост от подкрепа на ЕС по границите, включително на юг. Това може да отвори възможността за разполагане на средства за въздушно наблюдение на Съюза над мюсюлманската територия, ако управляващите се съгласят.
Наскоро в Либия имаше положителен пробив, като на 5 февруари враждуващите партии се споразумяха за единна нова изпълнителна власт. Тя ще управлява до националните избори. Местните жители се надяват новото правителство да приключи гражданската война, обхванала страната след убийството на държавния глава Муамар Кадафи през 2011 г.
Източник: в.”Дума“

 

Турската отбранителна и авиационна промишленост с огромен ръст на износа

21.07.2021, 17:23

Износът на продукти на турската отбранителна и авиационна промишленост е нараснал с 224 процента през последните десет години, съобщи Исмаил Гюлле, председателят на Съвета на турските износители, цитиран от частната телевизия Си Ен Ен - Тюрк.
Голяма заслуга за покачването на износа имат изнасяните от Турция безпилотни самолети със или без въоръжение, отбеляза той.
"Числата говорят, че износът на сектора с лекота ще достигне ниво от 11 милиарда долара през 2035 г., повишавайки се с 425 процента", посочи Гюлле.
През първата половина на настоящата година секторът е реализирал износ на стойност 1,34 млн. долара, което е с 45 на сто повече в сравнение с първото полугодие на 2020 г., съобщава БТА.
Продукти на индустрията са били изнесени в 169 държави през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение със 138 държави през първата половина на предходната година. Само в САЩ през първото полугодие на 2021 г. е изнесена продукция на стойност 582,1 милиона долара, което е повишение с 68 на сто. Следват Азербайджан, където са внесени продукти на турския отбранителен и авиационен сектор на стойност 163,9 милиона долара, и ОАЕ, където Турция е изнесла стоки за 109,8 милиона долара.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

The Telegraph: Британските ВВС може да се върнат към тактика от Студената война, за да противодействат на новите руски заплахи

21.07.2021, 13:23

Лондон. Кралските военновъздушни сили се подготвят да се върнат към ученията си от времето на Студената война на фона на заплахата от руските крилати ракети, съобщи началникът на щаба на ВВС на Обединеното кралство. Маршал сър Майк Уигстън заяви, че иска ВВС на страната отново да бъдат обучени на умения, които не са отработвали от 30 години, и обяви, че се планират поредица от учения с кодово име Exercise Agile Stance, отбелязва вестник The Telegraph.
По време на тези учения военните самолети ще получат заповед да се разпръснат, т.e. след излитане от бази ще трябва да кацат на граждански летища и дори магистрали. Тази тактика предполага, че за врага е „по-трудно“ да насочи ракети към целта, обясни Уигстън.
В интервю на Хаваите, където той беше на посещение в Пърл Харбър с ръководителя на Тихоокеанския флот на САЩ, Уигстън каза, че в случай на внезапна атака постоянните бази на британските военновъздушни сили ще бъдат толкова уязвими, колкото и Пърл Харбър при нападението на японците през декември 1941г.
„Ще се научим да се разпръскваме“, каза Уигстън и добави, че ако „арсеналът [от усъвършенствани крилати ракети], с който се хвали Путин“, бъде преместен в руския ексклав в Калининградска област, „ще бъдем окажем в обхвата му“.
Според Уигстън „траекторията“ на Русия през последните 15 години е принудила военните лидери да бъдат креативни пред нарастващата заплаха.
„Не се интересувам от преустройството на летището в Линкълншир. И ще ни бъде много трудно да задържим въоръжени самолети на граждански летища. Но ако вместо в две бази, всичките „Тайфун“-и бъдат разпределени в 12 бази, те ще станат по-трудна цел. Трябва да разглеждаме настоящата ситуация като национално предизвикателство, трябва да обърнем внимание на изобилието от писти, които има Обединеното кралство. Звучи малко в стила на Студената война, но трябва да помним как да действаме в такива условия“, препоръча Уингстън.
Все още не е взето решение по списъка на гражданските летища, но големи като „Хийтроу“ и това в Глазгоу едва ли ще бъдат разгледани. По-малките летища биха били много по-подходящи обекти.
Уигстън заяви, че практиката за кацане на самолети по магистрали, какъвто е случаят с изтребителите на Jaguar по време на Студената война, също се разглежда като възможен вариант.
След като получат паролата, самолетите на британските ВВС ще излязат във въздуха и ще се отправят към различни граждански летища на малки групи, наречени „бойни четворки“. Авиополкът ще се използва за защита на разпръснатите позиции, осигурявайки пунктове за презареждане и превъоръжаване, обслужващи военни самолети. Уигстън казва, че този ход е бил предизвикан от нови руски системи за противоракетна и противовъздушна отбрана и от готовността на Русия да използва сила.
„Те убиха хора по улиците на Великобритания и анексираните части на Европа. Те имат средства да ни заплашат. Притесняваме се... В най-лошия случай всичко, което ни е скъпо - в частност националната инфраструктура - ще бъде в обсега на руските ракети“, подчерта военният.
Уигстън заяви още, че разполагането на модерни оръжия като крилатите ракети от последно поколение в района на Калининград - малък участък от руска територия, разположен между Полша и Литва - ще бъде „стъпка нагоре по стълбата за ескалация“.
„Русия разполага с много сложни системи за противовъздушна отбрана. Наблюдаваха ни в Ирак и Афганистан и видяха колко решаващ е факторът на превъзходството във въздуха. Ние изоставаме по отношение на ПВО. Не се нуждаехме от наземна система за противовъздушна отбрана поради нашите стратегически особености и факта, че работихме под американския чадър. Не трябваше да инвестираме в това. Сега подходът се променя“, обобщи началникът на щаба на британските ВВС.
Източник: http://www.focus-news.net, Тереза Герова

 

B-52 ще надживее B-2

21.07.2021, 08:00

Според съобщение в уебсайта airforcemag от 15 юли 2021 г. ВВС на САЩ (USAF), разработвайки проекта за бомбардировача B-21 и модернизирайки бомбардировача B-52, трябва да ускорят процеса на извеждане от експлоатация на бомбардировачите B-1 и B-2, тъй като експлоатацията на четири вида бомбардировачи едновременно е нецелесъобразна.
По време на мероприятие на 14 юли в Авиокосмическия институт "Мичъл" на Американската асоциация на военновъздушните сили, заместник-началникът на щаба на ВВС по планирането и проектите генерал-лейтенант Дейвид С. Нейхъм обяви, че B-21 е в процес на изграждане и предстои да направи своя първи полет. Известно време ВВС ще бъдат въоръжени със самолетите B-1, B-2, B-52 и B-21. Според USAF това не е възможно и въпреки че B-1 и B-2 са с отлични характеристики, с постъпването на B-21 два типа бомбардировачи трябва да прекратят своята служба. USAF избрали да останат B-21 и модернизирания B-52.
B-52 преминава през сериозна модернизация в близко бъдеще, включително подмяна на двигателите, модернизация на авиониката и нова "цифрова линия". В крайна сметка американските ВВС искат да увеличат броя на стратегическите бомбардировачи до 220 единици. ВВС на САЩ очакват първият B-21 да извърши първия си полет през 2022 г. и след това да се отправи към базата на военновъздушните сили Едуардс в Калифорния за тестване, докато първият от 17-те B-1, планирани за извеждане от експлоатация, вече отлетя към "гробището на костите" във военновъздушната база Дейвис-Монтан в Аризона. В момента военновъздушните сили на САЩ се готвят да намалят парка на B-1 до 45 самолета и да го разпределят по равно между две бази - в Елсуърт (Южна Дакота) и Дайс (Тексас).
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Върви обучението на екипажите, които ще летят на Zlin Z242

20.07.2021, 22:10

Пилотите, инженерите и механиците, които ще експлоатират леките витлови учебни самолети Zlin Z242 в България продължават с обучението си в Чехия. Това съобщава Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) на профила си в социалната мрежа Facebook.
Обучението се извършва в базата на производителя Zlin Aircraft в чешкия град Отроковице.
Пилотите Добрин Русев, следван от майор Валентин Иванов, Румен Маринов и майор Тихомир Тодоров извършиха първите си полети със самолет Zlin Z242 . Те са от състава на ВВВУ и учебната авиобаза в Долна Митрополия.
Групата от 14 човека замина за Чехия през миналата седмица за двуседмичен курс за обучение на Zlin Z242. Групата се състои от четирима пилоти и 10 души инженерно-технически състав. Обучението е двуседмично, като през първата седмица е теоретичната му част, а през втората – практическата.
Четирите Zlin Z242, които МО поръча през миналата година, се очаква да пристигнат тази есен. Два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Русия проведоха изпитания на зенитно-ракетния комплекс С-500

20.07.2021, 21:03

На полигона “Капустин Яр” най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел. Това съобщиха от руското военно министерство, цитирани от “Новости”.
“На полигона “Капустин Яр” най-новата зенитна ракетна система С-500 изпълни изпитателни бойни стрелби по високоскоростна балистична цел. Според данните на средствата за обективен контрол целта е била поразена”, уточняват руските военни.
Добавя се, че проведените тестове за стрелба С-500 потвърждават тактико-техническите характеристики и високата надеждност на руската техника за ПВО. - (видео)
“След приключване на пълния цикъл на изпитанията плановете за оборудване предвиждат доставката на първата система С-500 на Асоциацията за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана край Москва”, се казва в изявлението.
Източник: news.bg

 

Предприети са незабавни действия по разследването на трагичния инцидент със старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“

20.07.2021, 20:54

На 19 юли 2021 г. в района на ПОБ „Ново село“ в спално помещение е намерен в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев. Пристигналият медицински екип от МБАЛ - Котел е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.
Във връзка с появили се манипулативни твърдения и внушения в някои медии, предоставяме допълнителна информация по случая с инцидента в Чешнегирово:
След проведена служебна проверка на РСВП – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.
Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.
Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.
Продължава проверката на Служба „Военна полиция“ за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив.
Ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили на Република България изказва искрени съболезнования на семейството на старши лейтенант Тодор Манчев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В авиобаза Граф Игнатиево започна съвместната подготовка на български и американски военнослужещи

20.07.2021, 13:37

Днес в авиобаза Граф Игнатиево започна съвместната подготовка „Falcon Defender 2021” (FD 21) със сили и средства от ВВС на Република България и Въздушната Национална Гвардия на Тенеси, САЩ. Преди официалното откриване на учението, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев се срещна и разговаря с полковник  Робин Селадка, началник на управление „Човешки ресурси“ на Националната Гвардия на щата Тенеси и подполковник Тъкър Рохас, директор на програмата за партньорство между Националната Гвардия на щата Тенеси и Българската армия, съобщават  от Командването на ВВС.
„Това е първото по рода си взаимодействие, което се провежда в авиобаза Граф Игнатиево и което ще обхване подготовката на широк спектър от специалисти от състава на Военновъздушните сили в направление защита на силите и други ключови за сигурността дейности“, каза бригаден генерал Николай Русев. Той благодари за подкрепата и съдействието от американска страна да се задълбочи сътрудничеството в тези важни направления, което ще способства за изграждане на формирования от нов тип с повишени способности да гарантират охраната и безопасността на националните ни военни летища.
Подполковник Рохас от своя страна потвърди желание и готовност от американска страна за бъдещи учения и тренировки, като ефективна форма за обмяна на опит и развитие на взаимодействието между въоръжените сили на двете страни.
В рамките на една седмица, българските и американски участници ще работят съвместно в различни направления. На територията на авиобазата са обособени шест тренировъчни станции за обучение на военнослужещи в направление „Противопожарна и аварийна безопасност”, безопасно боравене с лична предпазна екипировка и въоръжение, усвояване на техники и процедури за действие от дежурните в центъра за управление на сигурността, усвояване на техники за самоотбрана, задържане и противодействие на нарушител, усвояване на техники и процедури при въоръжено нападение, придвижване и комуникация. За всеки ден от подготовката е разработен различен сценарий с висока динамика и натовареност.
Основните цели на тренировката са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав по охрана и отбрана на военновъздушна база, усъвършенстване подготовката на личния състав за обслужване на самолет F-16 в противопожарно отношение, действия при извънредни ситуации, усъвършенстване на работата в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.
Източник: https://otbrana.com

 

При отпуск за кръводаряване военнослужещият да получава пълното си възнаграждение

20.07.2021, 13:32

По време на отпуск за кръводаряване военнослужещият да получава брутното си месечно възнаграждение, което включва основното месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения с постоянен характер към момента на започване ползването на отпуска. Това предвижда една от разпоредбите на проекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, подготвен от служебното ръководство на Министерството на отбраната. Според сега действащия закон военнослужещите имат право на отпуск, когато са кръводарители за деня на прегледа и кръводаряването, както и два дни след него. С промяната се цели прецизирането на текста, относно неговата финансова страна.
Военнослужещите са длъжни да изпълняват военна служба в срок от две години след завършване на квалификационен курс за съответната длъжност с продължителност повече от три месеца или на стойност, по-голяма от 5 минимални работни заплати. Така е сега по закона. Предложена е промяна, която предполага от текста да отпадне фразата „за съответната длъжност“. Така се разширява приложното поле на разпоредбата. Мотивите за това са, че „придобиването и повишаването на квалификацията на военнослужещите е свързано с модела за кариерно развитие. В повечето случаи военнослужещите се обучават за заемане на длъжност, изискваща определена длъжностна и/или допълнителна квалификация.
Военнослужещият не може да заеме „съответна длъжност“, без да отговаря на изискванията за придобита по длъжностна характеристика квалификация. В допълнение следва да се посочи, че разходите за обучение  включват не само стойността на курса, но и такива, които ведомството разходва като: пътни, квартирни, дневни пари, застраховка и др. Има курсове, за които таксата за участие се поема от друга организация, но разходите за пътни, дневни и квартирни пари се поемат от Министерство на отбраната, стойността на които надвишават многократно, както разходите за курса, така и размера от 5 минимални работни заплати. В тази връзка, с цел защита на интересите на Министерството на отбраната, е необходимо с военнослужещите, изпратени на такива курсове, да се сключва допълнително споразумение“.
И още едно предложение, свързано с правото на военнослужещите мъже да ползват отпуск. В проекта се предлага те да ползват е следната разпоредба на Кодекса на труда: „Когато майката на дете до 2-годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето, съответната част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на дете се ползват от бащата (осиновителя). С негово съгласие тези отпуски могат да се ползват от един от неговите родители или от един от родителите на починалата или заболялата тежко майка (осиновителка) на детето, когато работи по трудово правоотношение.“  С тази промяна ще се допълнят досегашните права на военнослужещите в тази сфера, които са регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Орелът кацна

20.07.2021, 08:05

20 юли 1969 г.04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”
Тези думи, изречени през вакума на Космоса, слагат началото на най-голямото приключение в историята на човечеството – първото кацане на пилотиран кораб от планетата Земя на друго небесно тяло.
Пет месеца преди края на десетилетието – срокът, поставен от президента Джон Ф. Кенеди осем години по-рано, двама американски астронавти – Нийл Армстронг и Едуйн "Бъз" Олдрин, започват снижение за кацане на Луната на борда на своя малък, ъгловат и невероятно крехък апарат – лунният модул на Apollo 11, наречен Eagle (англ. Орел).
Почти 100 km над тях в орбита около спътницата на Земята очаква тяхното завръщане третият член на екипажа – пилотът на командния модул Columbia Майк Колинс.....Прочети още

 

72 г. от атентата срещу Хитлер

20.07.2021, 08:01

На 20 юли 1944 г. по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” – немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия – извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип. Този почти случаен избор му спасява живота. Атентатът
За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи. Съдбата обаче отрежда друго.
Междувременно куфарчето попречва на един офицер и той го премества зад един от масивните крака на голямата дъбова маса, на която разполагат картите с плановете за бойните действия. Това преместване отклонява взривната вълна от Хитлер.
След известно време Щауфенберг незабелязано се отдалечава. Изчаква бомбата да гръмне, в 12,42 часа напуска „Вълчата бърлога” и се отправя със самолет за Берлин, където го очакват неговите съучастници в заговора за убийството на Хитлер.
Загиват четирима души, има и ранени. Хитлер обаче се разминава с леки обгаряния и скъсани панталони.
Щауфенберг пристига в Берлин към 16 часа и заварва своите съмишленици оклюмани и обезверени. Носят се противоречиви слухове. Радиото междувременно е излъчило следното съобщение: „Срещу Фюрера днес беше организирано бомбено нападение. Освен леки изгаряния и ожулвания на кожата, Фюрерът няма други рани. След нападението той незабавно пое работа и както беше предвидено, прие на дълъг разговор Дучето."
Заговорът е провален, а ядрото на неговите четирима участници след кратка престрелка е заловено. Щауфенберг е ранен в здравата ръка. Следва импровизиран военен трибунал, който ги осъжда на смърт. Малко след полунощ наказателният взвод ги разстрелва в двора на военното министерство. Преди залпа Щауфенберг успява да изрече „Да живее нашата свята Германия!”
Убитите няма как да научат, че краят им е относително щастлив. На сутринта Фюрерът публично оповестява: „Една съвсем малка клика от амбициозни, безсъвестни и същевременно безумни, престъпни и глупави офицери беше организирала комплот с цел да ме отстрани, искайки по този начин, заедно с мен да унищожи и щаба на германския Вермахт." Хитлер публично се заканва, че съзаклятниците ще бъдат подложени на безмилостни наказания.
Фюрерът и неговите приближени се страхуват, че примерът на неуспешния заговор може да бъде последван от други смелчаци. Затова са предприети драконовски мерки. Арестувани са повече от 1000 души, като над 200 от тях са осъдени на смърт и екзекутирани. Хитлер използва повода да се разправи с неугодните му личности, повечето от които са висши военни, без да имат нещо общо със заговора. Те умират в страхотни мъки, след като им прилагат мъчения от средновековната Инквизиция. Говори се, че Фюрерът лично посетил окачени на ченгели генерали. Измъкват се единици.
Роднините на Щауфенберг също са преследвани. Жена му Нина, бременна с петото им дете, е затворена в лагер, където ражда. Тя и децата й оцеляват и дочакват края на войната.
Кой е полковник Щауфенберг?
Клаус Шенк граф фон Щауфенберг произхожда от стар аристократичен род. Роден е на 15 ноември 1907 г. в католическо семейство. Баща му граф Алфред Шенк е висш чиновник в съда във Вюртемберг, а по-късно заема поста маршал на съда на Вилхелм II. Майка му Каролин Шенк - графиня Юкскюл е праправнучка на пруския генерал Август фон Гнайзенау. Клаус има двама по-големи братя.
Младият Клаус още на 19 г. избира военна кариера. Войната го заварва едва на 32 години. Затова посреща с еуфория присъединяването на Австрия и Чехословакия към Германия и последвалото нахлуване в Полша. Край на позорния и несправедлив Версайски договор! Скоро животът ще срещне проспериращия в кариерата офицер с други реалности, които не съвпадат с аристократичните му разбирания - например с концентрационните лагери и с безсмислената жестокост, ще прозре и парвенющината на Фюрера, както и гибелния път, по който той тласка Германия.
Щауфенберг участва в кампанията във Франция, за която дори получава Железен кръст за заслуги. После попада на Източния фронт, където се разделя с последните си илюзии относно войната. В центъра на злото за Германия полковник Щауфенберг поставя Хитлер.
През януари 1943 г. Хитлер не позволява на загиващите от студ и глад обкръжени войници край Сталинград да капитулират и да се спасят. Щауфенберг моли да го преместят и заминава за Тунис.
На 7 април същата година авиацията на съюзниците атакува германски позиции в пустиня на Тунис. Там Щауфенберг е тежко ранен – изгубва лявото си око, дясната си ръка и два пръста от лявата. За няколко месеца се научава да се обслужва сам с помощта на оцелелите три пръста и със зъбите, при това със завидна сръчност. Като инвалид може да се демобилизира, но той вече е прозрял мисията си, която може да изпълни само като военен с достъп до Хитлер.
Щрихи от неуспелия заговор
Към края на 1943 г. Щауфенберг се възстановява и се свързва с някои от основните фигури на съпротивителното движение – генерал Лудвиг Бек, генерал Фридрих Олбрихт и др. Оформя се идея за премахване на фюрера и завземане властта в Берлин като единствен път за спасяване на Германия. За целта конспираторите решават да използват плана "Валкирия".
Това е план утвърден от самия Хитлер за спешни действия на Резервната армия в случай на безредици или бунтове. Заговорниците решават да обърнат последното оръжие на диктатора срещу самия него. Намират и там поддръжници.
Мисията по взривяване на Хитлер доброволно я поема Щауфенберг: Той присъства на съвещания при Фюрера; Заради званието му и тежката инвалидност „в името на Фюрера” той не е проверяван; И освен това той е решен да действа дори с цената на живота си.
В официалната хитлерова пропаганда атентатът от 20 юли 1944 г. е представен като акт на отчаяние от страна на няколко отделни лица. Това обаче не е така – актът е изява на зреещите процеси не само в германската армия, но и в цялото немско общество: съюзническата авиация изравнява безнаказно цели германски градове, на Източния фронт руснаците неудържимо напредват в Беларус, англоамериканците са дебаркирали в Нормандия, Италия вече не е в оста...
В същото време атентатът от 20 юли е най-значимата проява на съпротива срещу диктатора Хитлер и заслужава дължимото уважение.
Мнозина политолози и журналисти гадаят какво би се случило с Германия и с Европа, ако Хитлер бе убит. Сепаративен мир със Запада? Безусловна капитулация пред цялата антихитлеристка коалиция? Продължаване на войната?
Пред историците обаче този въпрос не стои. В историята няма „ако” – тя е само онова, което вече се е случило. А полковник Клаус фон Щауфенберг и неговите съмишленици неоспоримо са отдали живота си с цел да прекратят най-кръвополитната война в историята на човечеството.
Източник: https://blitz.bg/

 

На този ден през 1903 г. избухва Илинденско – Преображенското въстание

20.07.2021, 07:58

Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали. В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.
Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.
Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.
За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.

 

 

Су-25 от авиобаза Безмер с успешни полети над море

19.07.2021, 21:00

Военно формирование 26030 - Безмер взе участие в  националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021” с изпълнение на полет на двойка самолети за търсене и нанасяне на удари по морски транспортни, десантни и бойни кораби от състава на ВМС. Операциите на море, част от учението „Бриз 2021”, се проведоха в периода 14.07. - 17.07.2021 г. в акваторията на Черно море с традиционното участие на екипажите на самолет Су-25 от авиобаза Безмер, съобщават от ВВС.
В рамките на участието си двойки самолети Су-25 с подготвени екипажи, излитайки от летище Безмер, изпълниха полет по маршрут до предварително определена зона на действие, където откриват група кораби от състава на ВМС и имитират действия на ударна група самолети на противника. Целта е да се задейства противовъздушната отбрана на групите кораби, за постигането на което щурмовиците ги атакуват, както от едно, така и от различни направления.
Изпълнението на полети над море е една от сложните видове подготовки, която пилотите на Су-25 възстановиха през месец юни тази година. Воденвето на този вид подготовка е свързано с повишено нервно-психическо напрежение на пилота, породено от липсата на ясна граница между небето и водата, невъзможност за наблюдаване на бреговата ивица, опериране в район отдалечен от нея на разстояние 80-90 км, което изисква прецизност, умение и много опит.
Участието на самолет Су-25 ще допринесе за повишаване на способностите за съвместни действия на формирования от ВВС и ВМС на Република България и корабни групировки, съставени от кораби на партньорски страни от НАТО.
Наличието на голям брой кораби на море в различни формации, изпълняващи упражнения по защита от въздушен противник ще даде възможност за повишаване на способностите на участващия летателен състав за действие по откриване и построяване на маньоври за атакуване на и защита от реални надводни цели.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат маневри по границата с Афганистан

19.07.2021, 20:37

Русия, Таджикистан и Узбекистан обявиха, че планират да проведат през август съвместни военни учения по границата с Афганистан, където талибаните водят от месец май мащабна офанзива срещу правителството в Кабул, предаде Франс прес.
“Съвместните учения с военни контингенти от Русия, Узбекистан и Таджикистан ще се състоят от 5 до 19 август в Хатлонска област”, разположена в южната част на Таджикистан, до границата с Афганистан, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.
Според руския генерал Александър Лапин, тези маневри ще симулират елиминирането на “отделения на нелегални въоръжени формирования, проникнали на територията” на Таджикистан. В тях ще участват планински бригади, артилерия и подразделения за електронна война.
Източник от министерството на отбраната на Таджикистан посочи пред агенция Интерфакс, че тези маневри целят “да защитят таджикистанско-афганистанската граница в случай на пробив на бойци” от Афганистан и ще включват авиация, противовъздушна отбрана и танкове.
Съвместните учения се провеждат в момент, когато ситуацията в Афганистан се влошава бързо. Страната има над 1200 км обща граница с Таджикистан.
Откакто започнаха в началото на май офанзива срещу афганистанската армия, възползвайки се от изтеглянето на чуждестранните войски, талибаните завзеха големи, предимно селски територии, особено в северната и западната част на страната, далеч от традиционните си бастиони в Южен Афганистан. Те завладяха и множество гранични пунктове с Пакистан, Иран, Туркменистан и Таджикистан и обсаждат множество столици на афганистански провинции. Лишените от американска подкрепа войници на правителството в Кабул оказват слаба съпротива и над хиляда от тях потърсиха в началото на този месец убежище в Таджикистан, който мобилизира 20 000 резервисти.
Русия запазва близки връзки с централноазиатските бивши съветски републики и се опасява от евентуална нестабилност в този район, където има военни бази. Миналата седмица Москва обвини САЩ, че постигнатият от талибаните бърз напредък се дължи на прибързаното изтегляне на американските сили от Афганистан.
Източник: bta.bg/

 

Украйна започна военни учения с участието на САЩ, Полша и Литва

19.07.2021, 20:33

Украйна започна днес военни учения в западната част на страната с участието на военнослужещи от САЩ, Полша и Литва, които са основните поддръжници на Киев в противопоставянето му с Русия, предаде Франс прес.
В ученията “Три меча 2021” участват близо 1200 войници и 200 бойни машини. Те ще продължат до 30 юли на полигона “Яворив” близо до полската граница, съобщи украинската армия.
“Официалната церемония по откриването се състоя днес”, каза говорителят на украинската армия Володимир Скоростецки.
Ученията са част от регионалната програма за военно сътрудничество между Украйна, Полша и Литва, в рамките на която през 2014 г. бе формирана военна бригада със седалище в Люблин (Източна Полша), включваща 2600 полски, 570 литовски и 340 украински военнослужещи.
През последните месеци Украйна вече беше домакин на други две военни учения със страни от НАТО – “Морски бриз” и “Казашки боздуган” – в южната част на страната и в Черно море.
Източник: bta.bg/

 

Руска хиперзвукова ракета успешно порази тестова цел на брега на Баренцово море, съобщи Москва

19.07.2021, 20:30

Руската фрегата “Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков” успешно изстреля хиперзвукова ракета “Циркон” срещу наземна цел. Скоростта на полета бе 7 Маха, далечината – над 350 километра, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. - (видео)
Обективният контрол установи, че целта е успешно поразена с пряко попадение. Тестът потвърди тактико-техническите характеристики на ракетите “Циркон”, посочва ведомството.
Ракетата е била изстреляна от акваторията на Бяло море; целта е била разположена на брега на Баренцово море.
С комплекса “Циркон” ще бъдат въоръжавани подводници и надводни кораби от Военноморския флот на Русия, уточнява министерството.
През март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвуковите ракети като част от руските оръжия от ново поколение, които могат да поразяват почти всяка точка от земното кълбо и да избягват противоракетните средства, разположени от САЩ, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg/

 

Приключи националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“.

19.07.2021, 20:22

Завърши националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“.
То способства за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.
Министър-председателят на Република България господин Стефан Янев, министърът на отбраната господин Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка за професионализма на участващите сили и добрата координация между ВМС и участващите държавни и неправителствени структури и организации.
На проведения първоначален анализ на „Бриз 2021“ командирите на Втората постоянна военноморска група на НАТО контраадмирал Стефано Русо и Втората постоянна противоминна група на НАТО капитан първи ранг Хавиер Апарицио изразиха благодарността си за проведеното съвместно учение, както и готовността на групите за участие в поредното издание през следващата година.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов благодари на всички командири и участници за изпълнените успешни задачи, изрази желанието си за нови среща и действия в този формат през 2022 година и им пожела здраве и попътен вятър.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Венелин Венев оглави военното разузнаване

19.07.2021, 17:05

Бригаден генерал Венелин Венев встъпи в длъжност като директор на Служба "Военно разузнаване".
На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
"Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас", заяви министър Панайотов.
Бригаден генерал Венелин Венев бе категоричен, че ще разчита на професионализма на своите колеги, а съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.
Бригаден генерал Венелин Венев е завършил ВВОВУ „Васил Левски“ със специалност бакалавър „офицер от разузнаването“ с квалификация „военен преводач“. През кариерата си на военнослужещ служи в различни формирования. В периода 2001 г. – 2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. Произведен е в звание „полковник“ през месец август 2017 г. В периода 2005 г. – 2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF. От 2009 г. до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на Република България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Владее три езика.

 

Предстои връчването на пагони и дипломи на курсантите от Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“

19.07.2021, 16:03

Лейтенантски пагони и дипломи на Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на военните училища ще се връчват през този и следващия месец. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите в НВУ „Васил Левски“ е 24 юли, на курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ е на 30 юли, а на курсантите от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ на 8 август. На 7 август във Военноморското училище ще бъде тържественото връчване на дипломите на студентите.
Комисията по разпределение на випуска на НВУ вече си е свършила работата, става ясно от съобщение на учебното заведение. В нея са участвали представители на структурите на личен състав на видовете въоръжение сили на Българската армия и Министерството на отбраната, където отиват да служат младите офицери. Първи пред комисията, председателствана от началника на НВУ бригаден  генерал Иван Маламов, застанал първенецът на випуска курсант-старшина Красимир Йорданов, който завършва специализацията „Мотопехотни и танкови войски“. Той избрал да служи в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. След него последователно пред комисията се явили всички 121 курсанти от 143-ти випуск „Георги Стойков Раковски“.
От Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" съобщават, че на 30 юли 2021 г. от 09:00 ч. на площад „Възраждане“ - град Плевен, ще се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите - випускници, първо сержантско звание на кадетите – випускници и дипломиране на абсолвентите на Висше военновъздушно училище „ Георги Бенковски”. Командването на училището има  честта да покани на производството на Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски” на ВВВУ  „Георги Бенковски” родителите, близките, приятелите на випускниците, членовете на военно-патриотичните организации, гражданите на Плевен.
Покани за тържествения акт е изпратил и началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Тържественото връчване на дипломите на студентите на „Випуск 2021“ на ВВМУ ще бъде на 7 август 2021 г. от 9, 30 ч. в района на училището. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2021“ на ВВМУ ще бъде на 8 август от 9, 00 ч. на Морска гара-Варна.
Източник: https://otbrana.com/

 

Следващата мисия на НАТО: Да си намери нов генерален секретар

19.07.2021, 15:37

Съюзниците в НАТО вече търсят наследник на генералния секретар Йенс Столтенберг.
Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, служи на висшия пост от октомври 2014 г. Съюзниците удължиха договора му до септември 2022 г. и им остава малко повече от година да му намерят заместник.
В централата току-що започнаха официални дискусии, а наследникът на Столтенберг се очаква да бъде представен на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото на 2022 г., пише онлайн изданието Politico.
Спекулации се разпространяват и в Брюксел, и в други съюзнически столици. Някои официални лица, дипломати и анализатори казват, че след 72 години е крайно време алиансът да назначи първата си жена на поста. Други смятат, че предвид продължаващото напрежение с Русия представител на Източна Европа на поста ще изпрати важен сигнал към Москва.........Прочети още

 

Без нито един генерал от армията в 46-ото Народно събрание

19.07.2021, 12:10

Бяхме свикнали в последните години в парламента да има изявени представители на военната експертиза, включително доскоро действащи генерали и адмирали на високи длъжности, дори на най-високите, в армейската йерархия. Резултатите от изборите на 11 юли показват, че в 46-ото Народно събрание няма да бъде така. Впрочем това беше подсказано още на изборите на 4 април. Още тогава стана ясно, че партиите не разчитат на висши представители на запасното съсловие. Единствено БСП даде шанс на ген. Кольо Милев, който спечели мандат в Търговище. ГЕРБ и ДПС си прибраха от парламента генералите и адмиралите. А и самото 45-то Народно събрание просъществува доста кратко, за което време дори не бе сформирана Комисия по отбрана.
Обявеният състав на 46-ото Народно събрание показва, че този път армейската общественост ще бъде слабо представена от депутати, произлезли от нея. Вече няма да има и един генерал от Въоръжените сили. Очевидно е, че спечелилата изборите
ПП „Има такъв народ“ ще разчита в тази сфера на законодателството на отбраната на полковник от запаса Александър (Сашо) Александров. Чест му прави, че в представянето си, като депутат от предишния парламент, срещу графата „професия“ бе записал офицер, а не инженер, както обикновено ставаше при неговите предшественици. Иначе е отлично запознат с работата в Народното събрание и особено в Комисията по отбрана, където беше главен експертен сътрудник през последните четири години. Преминал на различни длъжности в Генералния щаб на БА и Министерството на отбраната. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, Заместник-военен представител на България в НАТО (2004-2006), началник на отдела МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе), началник на Офиса на НАТО в Скопие (2012-2014 г.), главен експертен сътрудник в Комисията по отбрана на Народното събрание.
Завършил е Висшето военно училище "В. Левски", Велико Търново - 1980 г., Военна академия в Москва - 1990 г., Висш колеж по отбраната на НАТО в Рим - 2001 г. Има краткосрочни (30 дневни) курсове в Командната академия на Бундсвера в Хамбург - 1996 г.; - Училището на НАТО в Оберамергау, ФРГ - 2003 г. - Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау, Австрия - 1994 г. Участвал е в операции и по крупни учения на НАТО по ПЗМ: военен наблюдател на ООН в мисията на ООН в Ангола - 1995-1996 г. - старши национален офицер на българския контингент; старши национален офицер на контингента от БА в учението "Cooperative Osprey" - 1996 г. във Форт Полк, Луизиана, САЩ; старши национален офицер на контингента от БА в учението "Cooperative best Effort" - 1998 г. на Криволак, Р. Северна Македония.
Има опит в оперативната съвместимост, планирането на отбраната и Въоръжените сили, планирането на учения и операции по поддържане на мира, интеграцията на БА в структурите на НАТО и колективното военно планиране, мерките по укрепването на доверието във военната област и военно-политическото сътрудничеството в Югоизточна Европа по линия на Процеса на срещи на министрите на отбраната (SEEDM)
Офицерът от запаса доц. д-р Велизар Шаламанов е втори мандат по ред народен представител от „Демократична България – обединение“. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“, радиоелектроника през 1984 г.  В периода 1998-2001 г. е зам.-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление, а от януари 2013 г. до януари 2017 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).
От февруари 2017 г. е доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София, а от декември 2018 г. е зам. директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. От юли 2019 г. е избран за Председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, съставен от представители на 30 нации в НАТО (не е представител на България).
Член е на Националния съвет на „Да България“ и говорител на сектор „Отбрана“ на Управленската алтернатива на “Демократична България”. Участва с голям екип в разработката на Визия 2030 и платформата на “Демократична България” за Избори 2021.
След 8 години в НАТО и опита му като министър и заместник министър, в БАН и в неправителствения неправителствения сектор е убеден, че в българския парламент трябва да има специална група по иновации, технологии, цифровизация и киберустойчивост, като основен инструмент за радикална модернизация на страната.
От ПП ГЕРБ виждаме в новия състав на парламента Христо Гаджев, който вече няколко мандата е член на Комисията по отбрана. Същото се отнася и за Джейхан Ибрямов от ДПС.
Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ - СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов

19.07.2021, 08:27

Навършват се 163 години от рождението на генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов. Той е роден на 19 юли 1858 г. във Видин. Учил във Видинското класно училище. След Освобождението постъпва в първия набор на артилерията. На 12 октомври 1878 г . вече e фойерверкьор и е командирован във Военното училище в София. След завършването му (1879) е зачислен за взводен и батареен командир в 5- та Плевенска батарея (1879-1883) и като младши адютант в Главно артилерийско управление (1883). През Сръбско-българската война (1885) е с чин капитан и е командир на батарея, с която се сражава при Пирот.
След войната е назначен последователно за командир на 2- ри , 5- ти, 4- ти артилерийски полкове (1886-1904), началник на планинската артилерия (1904-1906), на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението (1906-1910). На 1 януари 1910 г . е произведен в чин генерал-майор, а от 1910 до 1913 г . заема високата длъжност –Инспектор на артилерията. На няколко пъти е командирован в Русия, Австро-Унгария и Германия във връзка със снабдяването на българската войска с артилерийска материална част и коне.
През Балканската война (1912-1913) е началник на артилерията на Щаба на действащата армия. С неговото участие българските артилеристи допринасят много за победата и превъзходството над противника особено при атаката на Одринската крепост. След войната излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 1- ва Софийска дивизионна област (1916-1918), а след това и началник на Софийския гарнизон и столичен градоначалник (1922-1923). Умира в София след 1926 г .
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове по средата, III и IV ст. без мечове и V ст. с мечове по средата ; „За военна заслуга” III ст. на военна лента и „За заслуга” на обикновена лента.

 

Отбелязваме 105 години от рождението на велик български герой

19.07.2021, 08:22

На 19 юли се навършват 105 години от рождението на пилота герой капитан Димитър Списаревски.
"Понякога изминалите събития, губят своите очертания и сила. Понякога безмилостния ход на времето пренарежда историческата ни съдба. Но има герои, неподвластни на времето! Герои, които знаят как се обича Родината и отдават живота си в името на България. Такъв герой за всички българи е Кап. Димитър Списаревски, пилотът, който с героичния си подвиг спасява София.
Нека на този ден, поднесем цвете на паметната му плоча и се поклоним пред Кап. Димитър Списарвески. Да помним героите!", написаха от Община Добрич във фейсбук страницата си.
Капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943) е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, припомнят от Националния военноисторическия музей.
Завършва въздушния взвод на Военното училище в София (1938) и специализира висш пилотаж в Германия (1938 – 1939) и Франция (1943). Служи като пилот в 6-и изтребителен полк (1939), командир на крило във 2-ри въздушен полк (1940), старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк (1942) и ротен командир в Школата за младши технически персонал в Карлово (1943).
Началото на англо-американските въздушни удари по територията на България посреща в състава на 3/6 изтребителен орляк на летище Божурище. На 20 декември 1943 г. формация от 100 противникови самолета се насочва към София и поручик Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой.
Попаднал в бомбардировъчна група на противника, той директно атакува нейния водач и се врязва в американски Б-24 „Либърейтър“ като извършва първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. От силния удар огромният четиримоторен бомбардировач се разпада на три части и заедно с изтребителя Ме-109 „Стрела“ пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
За изключителната си смелост и героизъм посмъртно е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас и повишен в чин капитан (1944), а през 1992 г. – в чин полковник.
В постоянната експозиция на Националния военноисторически са изложени неговият кортик и писма до майка му.

 

 

Шойгу: Военноморският парад в Петербург ще е най-мащабният в историята

18.07.2021, 23:30

Традиционният военноморски парад в Санкт Петербург тази година ще е май-мащабният в историята, Това заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
Той е пети поред в новата история на Русия, но с него ще бъде отбелязана 325-ата годишнина на руския флот. В него ще вземат участие кораби от всички флотилии, самолети, ветроходни яхти и погранични катери. Празникът ще се състои в акваторията на Петербург на 25 юли. Под подвижните мостове на Нева ще преминат 54 морски съда, сред които гостуващи фрегати от Индия, Иран и Пакистан. В края на тържеството над града ще прелетят 48 самолета и хеликоптера.

 

Талибаните победиха САЩ

18,07.2021, 22:15

В статия за американското издание The Washington Post журналистът Макс Буут сравнява американските „авантюри“ във Виетнам и Афганистан. Защо Америка претърпя толкова унизителни поражения? Кой е виновен? Може би желанието на Вашингтон да „строи“ всички под себе си? Или амбициозните политици, некадърните и измамни военни и ненаситният военно-индустриален комплекс? Подобни неуспехи ще се повтарят и в бъдеще, убеден е авторът, цитиран от Агенция "Фокус".
След падането на Южен Виетнам през 1975 г. в Америка избухва разгорещен дебат за това кой е загубил войната във Виетнам. Много военни и представители на правителството на Републиканската партия се присъединиха към мита за „удар с нож в гърба“, обвинявайки политици и медии, че уж не позволяват на военните да победят Северен Виетнам. Много либерали, от друга страна, твърдяха, че това е война, в която САЩ не трябва да се включват и не могат да спечелят.
Афганистан все още не е загубен, но с бързото настъпление на талибаните спорът относно това „кой е загубил Афганистан?“ вече започна. Републиканците, след като явно забравиха, че именно президентът Доналд Тръмп започна изтеглянето на войските, обвиняват Байдън в „надвисналата катастрофа“. Байдън се защити миналата седмица с аргумента, че „постигнахме целите си да хванем терористите, които ни нападнаха на 11 септември, и да осигурим справедливост за Осама бин Ладен“. В допълнение той заяви, че „от хората в Афганистан зависи да решат какво правителство искат“.
Пенсионираният генерал-лейтенант Н.Р. Макмастър, съветник по националната сигурност на Тръмп, яростно се намеси и обвини американските медии в „незаинтересованост, пораженчество и подготовка за капитулация“, докато прогресивният телевизионен водещ на MSNBC Мехди Хасан твърди, че „самото нашествие беше диво, без да се отчита, че на нито един от четирите самолета, превозващи терористите от 11 септември 2001 г., нямаше афганистанци“. Достатъчно е да се каже, че има много виновни за това, което вероятно ще бъде запомнено като втората голяма война - след Виетнам - която САЩ загубиха. Но тази вина не трябва да пада върху медиите. Веднъж самият Макмастър написа, че войната във Виетнам не е "загубена на първите страници на The New York Times, същото важи и за войната в Афганистан". Отрицателните новинарски статии само отразяват реалността, но не я създават.
Истинската вина е изцяло върху политици и генерали, както американски, така и афганистански. Поредица от американски президенти допускаха една след друга грешки. Докато Джордж Буш беше прав да изпрати военни в Афганистан (откъдето започнаха големите атаки от 11 септември, дори ако в самолетите нямаше афганистанци), той сбърка, когато насочи войната към Ирак. Барак Обама извърши бавна, ограничена във времето операция по увеличаване броя на изпратените войници, която позволи на талибаните просто да изчакат приключването ѝ. Тръмп постигна споразумение с талибаните, което практически не изискваше нищо от тях в замяна на оттеглянето на САЩ. Байдън, вместо да посочи, че талибаните никога не са прекъсвали връзките си с „Ал-Кайда“, все пак продължава да изтегля войски, въпреки вероятността Афганистан отново да се превърне в терористично убежище.
Американските военни не могат да избегнат обвиненията в това фиаско. Както отбелязва The Washington Post, американските сили не са успели да „изградят ефективна афганистанска армия и полиция“ или да кажат истината за това колко зле върви тази война. Това беше повече самозаблуда, отколкото умишлена лъжа. Със своя фалшив ентусиазъм и решителност, американските военни по своята същност са склонни да подчертават доказателствата за „напредък“, колкото и да са химерни, вместо да се фокусират върху наистина дълбоките и значими въпроси. Колкото и неефективни да бяха американските политици и военни лидери, афганистанските им колеги бяха дори по-лоши. Причините, поради които по-голямата част от афганистанската армия се срива пред лицето на врага - подобно на иракската армия през 2014 г. - е лошото ръководство и широко разпространената корупция. Както бивш афганистански финансов министър каза пред The New York Times, „лошото управление ни доведе до мястото, където сме днес“. Дори сега, когато врагът е практически пред портите, афганистанският елит продължава да се кара помежду си и да не се обединява, за да спаси нацията.
Като се има предвид слабостта и корупцията на афганистанската политическа класа, във Вашингтон се изкушават просто да си измият ръцете, както прави сега Байдън, като заявят, че са направили достатъчно, а оттук насетне всичко зависи от самите афганистанци. В този аргумент има логика, но в Афганистан, САЩ бяха съучастници в лошото управление - точно както в миналото в Южен Виетнам. В продължение на 20 години сме вкарали безброй милиарди долари в Афганистан и сме сключили съмнителни сделки с корумпирани военни лидери. В процеса ние упълномощихме закалените мошеници, като принудихме афганистанските военни да разчитат единствено на нашата подкрепа. Внезапното оттегляне на американската авиация беше опустошителен удар за тях не само във военно, но и в психологическо отношение, защото излязоха и онези цивилни контрагенти, които осигуряват боеспособността на афганистанската авиация. Когато си тръгваме, „не даваме на хората на Афганистан възможността да решават как да ги управляват“, каза Байдън. Даваме на варварските бойци способността да потиснат малкия брой нормални афганистанци.
С оглед на това колко сме инвестирали в Афганистан през годините, не можем да избегнем отговорността за съдбата му. През 1975 г. полковник от американската армия каза на полковник от Северна Виетнам известната фраза: „Знаете ли, никога не сте ни побеждавали на бойното поле“. На което противникът му отговори: „Може би това е така, но сега вече няма значение“. Всъщност бойците не печелят с битки, а просто с надживяване на по-силния враг. Талибаните направиха точно това. Те все още не са победили правителството в Кабул, но направиха това с правителството във Вашингтон. Нека сега започнат взаимните обвинения и соченето с пръст. Ако Виетнам се счита за показателен, тогава „играта на вина“ около Афганистан може да разклати американската политика за десетилетия напред.
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия е предложила на САЩ да използва базите й в Централна Азия за разузнавателни задачи

18.07.2021, 20:12

През юни руският президент Владимир Путин е предложил на американския си колега Джо Байдън САЩ да използват военни бази на Русия в Централна Азия за събиране на информация от Афганистан, съобщи вчера московският в. "Комерсант", предаде Ройтерс.
Съобщението на изданието идва в момент, когато американските войски се изтеглят от Афганистан, а талибанските бойци завладяват големи територии. Това представлява проблем за Русия, която се опасява, че афганистански бежанци може да се насочат към нейния централноазиатски заден двор и ще дестабилизират защитния й южен фланг.
Като рядко изключение, в период на студени отношения между Вашингтон и Москва, на 16 юни Путин предложил на Байдън в Женева да координират действията си по отношение на Афганистан, а руските бази в Таджикистан и Киргизстан да бъдат влязат в "практическа употреба", съобщи "Комерсант", позовавайки се на свои източници.
Вестникът посочи, че това може да включва обмен на информация, получена при използване на дронове, но от САЩ няма конкретен отговор.
По-рано този месец Ройтерс съобщи, като се позова на три запознати източници, че администрацията на Байдън преговоря с Казахстан, Таджикистан и Узбекистан за временно приемане на хиляди афганистанци, работили с американските сили, които сега са обект на заплахи от талибаните.
Руският външен министър Сергей Лавров каза в петък, че оттеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан прави политическата и военната ситуация по-несигурна, което изостря терористичната заплаха в региона.
На 13 юли Пентагонът съобщи че извеждането на американските войски от Афганистан е изпълнено на повече от 95 на сто. Успоредно с това движението "Талибан", според изявления на негови представители, е установило контрол върху повече от 85 процента от територията на страната. Това включва и райони по протежение на границите с пет държави - Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан, съобщи ТАСС.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Китай проведе атмосферни изпитания на нов космоплан

18.07.2021, 09:28

Китайската корпорация по аерокосмически науки и технологии (CASC - China Aerospace Science and Technology Corporation) е съобщила, че на 16 юли 2021 от космодрума Цзюзюан е реализиран старт на суборбитален (безпилотен ) космоплан. След направеният полет, апаратът се е приземил на летището Алашан-Юци в пустинята Гоби.
Никакви изображения, видеозаписи или допълнителна информация, такива като височина, продължителност на полета или какви са двигателите не са предоставени. В съобщението от CASC се казва, че в апаратът се използват интегрирани авиационни и космически технологии, а също така е указан профил - за вертикално излитане и хоризонтално кацане. Известно е само, че разстоянието от мястото на излитане до мястото на кацане е около 220 км.
Чен Хунбо от Китайската академия за технологии за ракети носители при CASC е съобщил за изданието Science and Technology Daily, че китайските кораби за многократно използване ще могат да возят и екипаж и полезни товари. Чен е заявил, че някой апарати ще имат характеристики както на самолети, така и на космически кораби.
Китайските специалисти са отбелязали, че пълният успех на този проект е поставил здрава основа за развитието в Китай на космически технологии и космически транспортни системи за многократно използване. Направена е първата решителна крачка в достигането на иновационно развитие и независим контрол в тази област. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Втората Световна война се печели с наркотици

18.07.2021, 08:50

Редица историци се възмущават на факта, че немската армия през Втората Световна война е използвала букет от наркотици, с които да превърне своите войници в машини за убиване, които не се задъхват, не изпитват болка и постоянно се радват на добро настроение. Повечето се продавали свободно в аптеките, изпращали се като колети на войниците и предоставяли важния ефект. Едва след глобалния конфликт ще открием ефектите от прекомерната злоупотреба, но нека не забравяме, че немците не са единствените, които се възползват от тази опция......Прочети още

 

Золтан Дани – единственият човек, който свали Стелт със система от 1961 г.

18.07.2021, 08:45

Една от сериозните гордости и постижения на американската армия, родена именно от мистичната зона 51, е така наречения невидим самолет F-117. Първото успешно бойно кръщене може да се забележи през 1991 г. с войната в Залива.
Тогава американските авиатори преминават спокойно над радарите и успяват да разтоварят сериозно количество тротил във вражеска територия. Нито един радар не съобщава за прелитащ самолет и инженерите са категорични, че с тази техника ще могат да спечелят всяка война.
Самата конструкция на Стелт е създадена, за да отговаря на някои основни изисквания. На  първо четене трябва да обърнем внимание на факта, че по цялото тяло на самолета липсва прав ъгъл. Точно по тази причина може да бъде забелязана дори кабината, чийто люк е с назъбено покритие.
Причината за това решение е фактът, че радио вълната, както установяват руски учени, се отразява именно в предмети, които разполагат с такъв ъгъл.
За да се намали сериозно ефекта от радарните системи, американските инженери поставят и нов вид покритие върху самия самолет, с което голяма част от радарните вълни могат да се абсорбират......Прочети още

 

Японската ЗСУ Type 87

18.07.2021, 08:42

Японската самоходна зенитна установка (ЗСУ) Type 87 е създадена от специалистите на компанията Mitsubishi Heavy Industries и е приета на въоръжение през 1987 г.
База за създаването на ЗСУ служи шасито на основния боен танк Type 74. Бойното тегло на установката е 44 t, дължината - 7,6 m, ширината - 3,2 m, височината по антенния пост - 4,1 m, по покрива на куполата - 2,8 m. Мощността на дизеловия двигател от 750 к. c осигурява максимална скорост по шосе 55 km/h, а запасът от ход по гориво е 300 km.
Куполата на ЗСУ е разположена върху корпуса на машината и осигурява кръговото насочване на въоръжението. В предната й част има отделение за апаратурата, зад което са работните места на екипажа, а зад тях има отделение за електрониката и място за поставяне на боеприпасите. В задната част на покрива на куполата са разположени две антени на радарите за откриване и проследяване на целите и оптикоелектронен модул.
За да се намали размера на машината в походно положение, антенният пост се сгъва с хидравличен привод зад куполата. Артилерийската част се състои от две 35-mm автоматични оръдия KDA (произведени по лиценз на швейцарската компания Oerlikon Contraves) с механизъм за лентово подаване на боеприпасите. Скорострелността на всяка от тях е 550 изстрела /min, прицелното разстояние е 4 km, а максималното - 12 km. В боекомплекта на оръдията има по 300 снаряда на всяко. Разчетът на машината е от трима души.

 

 

На този ден

17.07.2021, 08:17

На 17 юли 1926 г. в с. Комарево, Плевенско, е роден Илия Йорданов Еленски.
Завършва НВВУ „Г. Бенковски“ като летец-пилот. През 1950 –1951г. се обучава в Школата за летци-изтребители в Саратов, СССР.
През 1953 г. старши-лейтенант Илия Еленски сваля самолет, нарушител на българското въздушно пространство, а през 1956 г. два разузнавателни балона.
През 1957 г. става първият български пилот катапултирал се от свръхзвуков реактивен самолет. Лети на 11 типа самолети. Подполковник от резерва.
След като се уволнява от ВВС е пилот в българската гражданска авиация. Има 6000 часа нальот. Умира през 2004г.

 
 

Старата слава на българската авиация

17.07.2021, 08:08

Славна е българската авиация, но в минало време. Сега се подиграват с нея. Ще купуват самолети. Проблемни като аварирал изтребител без колесник. Трудно ще се приземи!
На фона на политическите лупинги ще припомним старата слава. С чужди и наши самолети. Пилотирани от луди глави, които правят чудеса в небесната синева.
През Балканската война Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Бомбардировката е на 16 октомври 1912 г. от аероплан „Албатрос“. Взривовете са слаби и армейското командване се обръща към Стоян Величков.
Този забравен днес изобретател е автор на експлозива „Цвят“, по-добър от прочутия динамит. От 4 килограма „Цвят“ на турския задник ще му стане горещо, изчислява Стоян. Кръщава новото унищожително чудо „Величко“ и поръчва направата му във фирмата „Шуле-Зилберман“......Прочети още

 

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов откри нов учебен център в Морско училище

16.07.2021, 20:28

Министърът на отбраната Георги Панайотов откри Център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска (Quasar)” във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ днес, 16 юли. На тържествената церемония присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, както и курсанти, студенти и преподаватели в Морско училище.
Центърът Quasar е изграден по проект по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и е предназначен за развитие в областта на информационните и комуникационните технологии и тяхното пряко приложение за защита на критичната инфраструктура. Той обединява материалните, техническите и човешките ресурси на 8 организации (3 института на Българската академия на науките, 4 университета и една неправителствена организация). Сред основните му цели е - чрез интелигентните системи за сигурност и изкуствения интелект да се постигне възможност за прогнозиране на аварии и бедствия и предотвратяване на терористични заплахи.
Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров представи пред гостите подробности за приема, перспективите и реализацията на обучаемите в Морско училище, което остава сред водещите в света в системата на висшето морско образование. Министър Панайотов се запозна и с част от учебно-материалната база на учебното заведение като лаборатории, катедри, симулатори, Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и др. Той се разписа в почетната книга на Морско училище и наблюдава моменти от учебния процес. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ разполагат над 20 F-22 на островите в Тихия океан

16.07.2021, 13:32

САЩ ще разположат около 25 стелт-изтребители от пето поколение F-22 на своите тихоокеански острови, съобщава телевизионният канал CNN. Експертите смятат, че такова широкомащабно разполагане трябва да се тълкува кат ясен сигнал за Пекин, с който Вашингтон има напрегнати отношения по редица териториални въпроси в Тихоокеанския регион.
Тихоокеанските военновъздушни сили съобщиха тази седмица, че около 25 изтребителя F-22 ще бъдат разположени от базите на Хаваите и Аляска до Гунам и Тиниан в Тихия океан, където ще вземат участие в ученията „Тихоокеанско желязо 2021“.
Разполагането на толкова голям брой изтребители от последно поколение е сигнал за Китай на фона на влошените отношения с Вашингтон заради напрежението около Тайван и в Южнокитайско море, според анализатора по сигурността и изпълнителен директор на Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване Карл Шустер. Обикновено група F-22 се състои от 12 самолета.
„Тихоокеанските военновъздушни сили демонстрират, че за възможно най-кратко време могат да разположат на бойното поле толкова много или повече самолети от пето поколение, колкото (Китай) сега има като цяло“, обяснява експертът. Китайските ВВС разполагат с около 20-24 оперативни бойни изтребители от пето поколение, но както подчертава Шустер, военният потенциал на Пекин нараства бързо.
Поради способността им да не бъдат улавяни от радари, изтребителите F-22 вероятно ще бъдат сред първите участници във всеки конфликт - освен всичко друго, ще им бъде поверено унищожаването на вражески зенитни обекти, отбелязва статията. Бившият офицер от австралийските военновъздушни сили, а сега анализатор от института „Грифит“ Питър Лейтън заяви пред CNN, че САЩ сега „активно практикуват трансферите, които ще правят в случай на голяма криза или война“. Експертът смята, че САЩ са „много сериозни“ по отношение на Китай и „разработват конфигурация от сили и обучават армията си, за да могат бързо да заемат позиция“. - Още за F-22
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Увеличават щатовете на ВМА, НВУ и ВВМУ

16.07.2021, 12:33

Министърът на отбраната Георги Панайотов предлага промени в Постановление № 54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната. Увеличават се щатовете на ВМА, НВУ и ВВМУ. От 1 декември 2021 г. щатните бройки във ВМА стават от 3101 на 3141; в НВУ „Васил Левски“ от 520 на 548 и във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“- от 283 на 295.
Министърът предлага промени и в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Сега той включва в състава си 964 длъжности за военнослужещи (377 длъжности за офицери, 19 длъжности за офицерски кандидати, 210 длъжности за сержанти (старшини) и 358 длъжности за войници (матроси). На негова основа се изготвят и утвърждават длъжностните разписания и щатове на МО. Промените се налагат от Стратегическия преглед на отбраната, Програма- 2032, План-2026 и последните изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили.
Подробности в https://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.comм, Спирдон Спирдонов

 

Премиерът Стефан Янев във фейсбук: Приветствам участниците в „Бриз 2021“

16.07.2021, 12:29

Имах възможност да приветствам всички присъстващи на военноморското учение „БРИЗ 2021“, което се провежда за 25-ти път. То е рутинно и в него участват кораби от страни-членки на НАТО и акваторията на Черно море. Провеждат се мероприятия, които са важни както за българските военноморски сили, така и за другите участващи страни. Надявам се да се получи успешно учение, което да повиши боеспособността на военните сили на включилите се страни.
Пред журналисти коментирах и някои от основните теми в страната:
По повод политическата ситуация смятам, че трябва да бъдем търпеливи и спокойни и да оставим партиите да си свършат работата. Тяхната отговорност и конструктивизъм ще проличат в следващите дни. Те достатъчно добре осъзнават своята отговорност към българските граждани и се надявам, че ще има конструктивен диалог.
Смятам, че мирните протести са част от принципите на всяко демократично общество. Ако в основата си имат важни за обществото тези, са много добър метод за изразяване на гражданска позиция. Това е мнението за протестите в последните дни, организирани по различни поводи.
Относно трагичния инцидент с майор Валентин Терзиев, който се случи край Шабла, съм сигурен, че не става дума за пилотска грешка. Все още се изясняват детайлите по случая и тече разследване. До момента има изнесен доклад на първата комисия, която е разследвала авиационен доклад. В момента продължават и следствени действия. Надявам се скоро да имаме финално заключение, но дотогава нека не спекулираме по тази тема.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

В Държавен вестник са публикувани генералските укази

16.07.2021, 12:26

С Указ № 171 на президента Румен Радев полковник Венелин Любомиров Венев е назначен на  длъжността „директор на Служба „Военно разузнаване“ и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Очаква се скоро да бъде представен на личния състав на Службата.
С Указ № 170 на президента Румен Радев  бригаден генерал Васил Георгиев Събински е освободен от длъжността „директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ във Военния секретариат на Европейския съюз в Брюксел, Белгия, считано от 1 август 2021 г.
С Указ № 169 на президента Румен Радев генерал-майор Иван Тодоров Лалов е освободен от длъжността „заместник-командващ на Съвместното командване на силите“ и от военна служба, считано от 9 август 2021 г.
С Указ № 168 са публикувани и промените в Указ № 85 от 28 февруари 2012 г. за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания.

 
 

Появиха се снимки на новия руски изтребител от пето поколение

16.07.2021, 08:45

Първите снимки на новия руски изтребител от пето поколение, който ще бъде официално показан на изложението МАКС, се появиха в руския интернет. Машината е под покривало, но може да се съди за общия ѝ вид. Това стана вчера, 15 юли 2021 г.
Още на 13 юли от руската държавна корпорация „Ростех” съобщиха, че възнамеряват да представят на 20 юли, първия ден на изложението МАКС, което се провежда край Москва, нов боен самолет. Тогава от корпорацията разпространиха само рекламен клип, от който почти не може да се съди за вида на изтребителя, но от който се разбира, че новият продукт явно е експортно ориентиран.
Не е ясно дали ще бъде показан пълномащабен макет или прототип на въпросната нова машина. По-вероятно е да става въпрос за макет. След изтичането на снимките, които явно са правени от голяма дистанция и извън пределите на летището в Жуковски, от „Ростех” прегърнаха факта с шеговит туит.
Снимките показват не голям изтребител с два вертикални стабилизатора. В края на май, руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че конструкторското бюро „Сухой” работи по нов еднодвигателен боен самолет и излетна маса от 18 тона.
По същество, това не бе новост, защото още през декември миналата година директорът на руската държавна корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, заяви че компанията му работи по създаването на такава машина. „Сухой” влиза в състава на „Ростех”.
Тогава Чемезов тогава уточни, че самолетът се разработва със собствени средства, тъй като няма официална поръчка от страна на руското правителство.
Темата за създаването на нов руски лек многоцелев изтребител изплува отново тази година. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.
Не е ясно как тази разработка си съжителства заедно с проекта на „Сухой”. И РСК „МиГ” и „Сухой” са под шапката на „Ростех”. В началото на годината от компанията решиха да ликвидират „МиГ” и „Сухой”, като самостоятелни фирми и да ги обединят в едно конструкторско бюро. Това, обаче още не е реализирано.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Как го прави: Русия изпреварва най-мощните армии, и то с по-малки военни разходи

16.07.2021, 08:14

Русия изпреварва много от най-силните световни армии в разработването на ново въоръжение с много по-малки разходи за отбрана, заяви заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Михаил Попов в интервю.
Това до голяма степен е постигнато чрез прилагането на предишната версия на стратегията за национална сигурност, която беше в сила от 31 декември 2015 г., каза служителят по сигурността.
На 3 юли беше публикувана новата версия на стратегията за национална сигурност на Русия и указ Nº 400 за нейното одобрение беше подписан от руския президент Владимир Путин.
"Отбранителната способност на държавата, която гарантира надеждната защита на Русия от цял набор от военни заплахи, е основният резултат от извършената работа. Напреднало въоръжение и военна техника пристигат за войските планирано", каза Попов.
„Най-новите стратегически ракетни системи са в бойна готовност и броят на щурмовите самолети с хиперзвукови ракети Кинжал, както и военни кораби, оборудвани с прецизни оръжия с голям обсег, нараства", каза той.
"Изпреварваме много от най-напредналите армии в света при разработването на нови въоръжения при далеч по-малък бюджет за отбрана ", посочи служителят по сигурността.
„Руските въоръжени сили са готови за бой, мобилни, модерни, компактни и способни да се справят с възложените им задачи при всякакви условия“, каза той.
"Това беше доказано от руската въздушна оперативна група в Сирия и миротворческата операция на Русия в арменско-азербайджанската конфликтна зона“, уточни военният.
По време на предишната версия на стратегията си за национална сигурност Русия успя да постигне основни стратегически цели в националната си отбрана, като стратегическо възпиране и предотвратяване на военни конфликти.
Също така беше повишена мобилизационната готовност на страната, заедно с готовността на силите и способностите на гражданската отбрана, каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия.
„Тези задачи бяха разгледани в процеса на прилагане на руската военна доктрина и план за отбрана за 2016-2020 г. и други документи за военно планиране на фона на ограниченията, наложени за борба с новата пандемия на коронавирус“, обясни още Попов.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}