Военна информация

Архив - oт 16 до 31 юли

 

 

Тържествения акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на кадетите-випускници на ВВВУ

31.07.2020, 21:18

„Лесно е в днешно време да си намериш работа и професия някъде далеч от България. Малко са хората, които се посвещават на най-тежката, но и най-благородна и отговорна професия – защитник на отечеството“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите от випуск „Добруджански“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ днес, 31 юли. Той участва в тържествения акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на кадетите-випускници на ВВВУ.
„За мен е голяма чест, че в рамките на една година имаме възможност да открием възстановеното Военновъздушно училище и да връчим дипломите на първия випуск. Бъдете за пример и запомнете едно: В българската бойна авиация няма обикновени пилоти. Има български офицери, които са се посветили в служба на отечеството, защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина България“, заяви министър Каракачанов.
Той пожела „На добър час“ на випускниците и връчи първите офицерски пагони и дипломата на отличника на випуска – пилота Владимир Тасков и на първенците по успех в общо шест специализации. За отличния си успех Владимир Тасков бе награден от министър Каракачанов с офицерска сабя, парична награда и книги на историческа тематика.
„В Долна Митрополия винаги са се възпитавали военнослужещи с висок дух, с амбиция да мерят ръст с най-добрите в професията. Те писаха и пишат историята на Военновъздушните сили. Вие ще допълвате днешните и утрешните й страници и няма да нарушите традицията“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
Той изрази своята убеденост, че випускниците ще изпълняват безупречно задълженията си и ще способстват за ефективната бойна подготовка на своите формирования. „Ще работите активно за поддържането и развитието на оперативни способности, необходими за изпълнение на възложените ви задачи по трите мисии на Въоръжените сили. В това число и за по-високо ниво на оперативна съвместимост със съюзниците. Ще бъдете успешни командири и лидери“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната.
На добър час на випускниците пожела началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски: „От тук започва изпълненият с предизвикателства полет към военната и гражданска авиация. Бъдете себе си, бъдете достойни следовници на нашия патрон Георги Бенковски“.
„Уважаеми г-н министър, уверявам ви, че ще върнем многократно вложеното в нас и в нашето обучение, като смело и безрезервно браним небето на Република България, нейната цялост и суверенитет и прославяме армията и по света като смела и почтена“. Това каза в словото си отличникът Владимир Тасков. Той благодари на всички командири и преподаватели от ВВВУ, както и на целия инструкторски състав на Военновъздушните сили за положените усилия в подготовката на бъдещите офицери.
На церемонията присъстваха и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й.Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, народни представители, представители на местната и държавна власт.
Специален авиационен поздрав към випускниците отправиха българските Военновъздушни сили с прелитането на два PC-9M “Pilatus”, два L-39ZA “Albatros” от в.ф. 52090 – Долна Митрополия и МиГ-29 от в.ф. 28000 – Граф Игнатиево.
В отговор на журналистически въпрос за коментар на изрази като "прост летец", министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: "Бойният летец има едно важно достойнство: той защитава държавата си. И е избрал да работи тази тежка професия при по-ниско заплащане отколкото в гражданската авиация. Той не може да бъде прост летец, независимо кой е, независимо дали е току-що завършил, или някой, който е заел по-висок пост".
На въпрос какво би пожелал на випуска министърът каза: "На младежите и девойките, които сега завършват, бих пожелал да запомнят, че българските бойни летци не са обикновени хора. Бойният пилот трябва да има достойнството и самочувствието, че той не е обикновен гражданин, но той гарантира на обикновения гражданин спокоен живот". По думите му хубаво е и обществото да знае това и да им благодари.
Министър Каракачанов коментира и положителните перспективи пред ВВВУ в следващите години. По думите му с модернизацията на Военновъздушните сили необходимостта от подготвени кадри ще се увеличава. "Висшето Военноморско училище достигна сегашното си високо ниво след години упорита работа. Военновъздушното училище има всички възможности да се изгради като модерно, което да подготвя необходимите кадри за авиацията", каза той. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg

 

62 години от създаването на дивизион патрулни кораби

31.07.2020, 20:45

На 10.07.1958 г. със заповед №00169 на командващия Военноморски флот е сформиран Първи отделен дивизион противолодъчни кораби. През изминалите шест десетилетия военното формирование се утвърждава като водещо от състава на Военноморските сили. Тук получават моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси. От тук са започнали своята военна кариера тринадесет адмирали, един министър на отбраната, двама началници на отбраната, един заместник - началник на отбраната,  седем командващи на Военноморските сили.
На 31.07.2020 г. на тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна в района на Първи дивизион патрулни кораби тържествено бе отбелязана 62-та  годишнина от създаването на дивизиона. На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов - командвал  дивизиона от 2009 до 2011 г.,  командирът на Пункт за базиране Варна - капитан I ранг Петко Якимов  командир на дивизиона от 2016 до 2019 г.,  командирът на 18 дивизион кораби със спомагателно назначение -  капитан ІI ранг Даниел Тодоров, капитан II ранг о.з. Спартак Джуров - командир на дивизиона от 1985 до 1989 г. и председател на клуб „Първи дивизион патрулни кораби, капитан I ранг о.з. Спас Борисов -  командир на дивизиона от 2003 до 2006 г., членове на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби”, представители на Командването на  Военноморските сили, ветерани, офицери и старшини  служили в дивизиона.
За постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения военнослужещи от дивизиона бяха наградени от командира на формированието капитан I ранг Божидар Иванов, съобщават от ВМС.
Удостоверение за самостоятелно управление на кораб пр.1142.2 бе връчено на командирът на корвета „Бодри”  - капитан III ранг Николай Викторов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Един загина при потъване на амфибия в САЩ, 8 морски пехотинци се издирват

31.07.2020, 16:50

Морски пехотинец е загинал, а други осем са безследно изчезнали след инцидент, свързан десантна машина – амфибия край бреговете на Калифорния, съобщи американската армия, цитирана от АФП.
Инцидентът е станал по време на рутинни военни учения в района на остров Сан Клементе.
Морските пехотинци съобщили, че в машината започнала да влиза вода - 15 пехотинци и един моряк са били вътре, предаде БНТ.
Осем от тях са били спасени. Един морски пехотинец е обявен за мъртъв в болницата, а други двама са настанени за лечение - единият е в критично състояние, а другият стабилен.
"Продължават усилията за търсене и спасяване на останалите осем членове на екипа", се казва в изявлението на американската армия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Започна сбор по водолазна подготовка на военнослужещи от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски

31.07.2020, 13:38

Сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски се vodolazi-1провежда от 27 юли до 7 август във военно формирование 54950 – Бургас. В него участват военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва механизирана бригада – Карлово.
В хода на занятията военнослужещите отработват задачи по организация на водолазните спускания в различни условия, прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение. Подготовката включва още спускане от плаващо средство, подводни и инженерни работи, търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор-водолаз.
Ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Димитър Маринов, а на водолазните спускания – старши сержант Георги Начев от 55-ти инженерен полк – Белене.
В края на лагерния сбор военнослужещите ще преминат изпит в открито море пред комисия от Военноморските сили за потвърждаване на квалификацията и придобиване на класна специалност, допускане до ръководство на водолазни спускания, спускания до 20 м. и медицинско осигуряване.
Източник: www.mod.bg

 
 

229 години от битката на адмирал Ушаков край нос Калиакра

31.07.2020, 13:21

На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).
Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда - орден „Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.
Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.
Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина - 2 (15) октомври и в деня на прославлението му 23 юли (5 август).
На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.
Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

 
 

141 години от основаването на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България

31.07.2020, 13:15

През м. август 2020 г. българските военноморски сили (ВМС), чиито първообраз е Дунавската флотилия в Русе и Морска част във Варна отбелязват 141 години от своето основаване. За ден първи на българския военен флот традиционно се приема датата 31 юли/12 август 1879 г., когато над подарените от Русия кораби е издигнат български флаг в Русе и Варна.
Тържественото приемане на корабите и вдигането на български флаг в Русе е описано във в-к „Българин” от 2 август 1879 г. под заглавие „Българска флота”: „Господар по суша, българинът става господар и по море!...От два дена Българското знаме се развява на български кораби, от два дена български моряци играят на вълните на водата, от два дена България е морска сила!...Денът 31 юлий 1879 г. ще остане записан в страниците на политическия наш живот, ден радостен, ден знаменит. Само този, който биде очевидец на освещаването на българската флота, само този, който изслуша гръмогласното ура на българските моряци при провесването на българский лев над високите корабни мачти, само той може да си въобрази трогателното тържество на този ден. В вторник, по 12 часа, четиритях военни руски кораби: „Опит”, „Взрив”, „Пордим” и „Горний Студен” бяха изпълнени от многочислена публика. Насреща кеят беше покрит от зрители, а върхът на широката за разходка улица „Ислях-хане” стояха множество мъже, жени и деца…След като обиколи и поръси всичките кораби, Н. П. митрополит Григорий се обърна към наредените в кръг български моряци и им каза, че те са първите, които се удостояват да пазят отечеството ни…След това разчу са острия звук на една свирка и едина миг корабите се покриха с български знамена, които при развяването си бляснаха гордий български лъв и нарочно приготвената на парахода музика тоз час засвири народний марш „Шуми Марица“. Електрическа искра стрестна всичките присъствуващи, гръмогласни ура заглушиха въздуха, ентусиазмът беше всеобщ и минутата върховна. Много даже пророниха сълзи…В същата минута Варна била също така зрител на подобна сцена при освещаването на вапорът „Тамань“…След тържеството на вапора „Опит“ се даде угощение, на което бяха поканени и някои тукашни госпожи“. - Още за ВМС на България

 
 

6 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25

31.07.2020, 13:09

Мислиш, че знаеш всичко за МиГ-25? Провери дали е така.
МиГ-25, който излита за първи път преди повече от половин век, определя тенденцията в авиацията дълго време. По-долу ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за този изтребител, служил във ВВС на над 10 държави по света.
1. Проектиран да се изправи срещу "Валкирия"
Самолетът МиГ-25 (кодово име в НАТО: Foxbat) е трябвало да бъде отговор на заплахата от американския свръхзвуков бомбардировач B-58 и неговите усъвършенствани модели, способни да преодолеят противовъздушната защита и да извършат ядрена атака.
Изтребителите-прехващачи, с които разполага Съветският съюз по онова време, не са в състояние ефективно да противодействат на тези въздухоплавателни средства по скорост и височина на полета. Освен това те не могат да се конкурират с високоскоростния разузнавателен самолет Lockheed SR-71, който достига скорост до 2,8 Мах (3457,44 км/час).
Изтребителите МиГ-21 и Су-15 нямат никакъв шанс срещу стратегическия бомбардировач Valkyrie XB-70. Конструкторите на МиГ-25 успяват да "ускорят" самолета до 2897 км/ч и да го накарат да достига пределна височина от близо 23 км, което го прави сравним с характеристиките на "Валкирия".
При все това съдбата решава двата самолета така и да не се изправят един срещу друг, тъй като американският бомбардировач не влиза в серийно производство.
2. Трябва да бъде насочван към целта си полуавтоматично
Конструкцията на фюзелажа на МиГ-25 е нещо напълно ново в създаването на бойни самолети. Самолетът има квадратни въздухозаборници с хоризонтална входна рампа, два вертикални стабилизатора на опашката и тънки крила, трапецовидни и наклонени надолу спрямо корпуса.
Двата двигателя са разположени в задната част. Тази геометрия му позволява да достигне рекордни за времето си скорости и да има авангардна маневреност за самолет от своя клас.
Бордовото електронно оборудване позволява за първи път самолетът да бъде насочван към целта в полуавтоматичен режим, което е от съществено значение предвид очакваните скорости: с нормалните си рефлекси човек не може да реагира достатъчно бързо.
Тъй като може да вдигне скорости 2,5 числото на Мах (3087 км/ч), самолетът се загрява значително, достигайки температури от 300-400 градуса. Поради това не е възможно да се използват традиционни материали при производството на фюзелажа.
Една от опциите е титанът, избран от американците за техния самолет. Въпреки това руските инженери залагат на стоманата, която в крайна сметка представлява 80% от общото тегло на самолета. Титановата и термоустойчивата алуминиева сплав се използват за останалата част от самолета.
3. Шевовете на самолета са близо 5 км
МиГ-25 има 4,83 км заварени шевове в структурата на фюзелажа и 1 400 000 заваръчни точки. Фактът, че са открити само два незначителни теча в продължение на една година е пример за високото качество на работата, извършена по тази машина.
4. Предизвиква спешни заседания в Конгреса на САЩ
Разработването на МиГ-25 и неговата изпитателна програма се изпълняват в строга тайна. Той е представен за първи път на света на 9 юли 1967 г. с нисък полет по случай Деня на ВВС на летище "Домодедово", в покрайнините на Москва. Четири изтребителя прелитат ниско над трибуните. Коментаторът съобщава, че е това е нов изтребител, който може да достигне скорости от 2897 км/час.
За Запада това е голяма новина и то не от добрите. В резултат се свикват извънредни заседания на Конгреса на САЩ.
На тях се гласува да започне работа по нов клас изтребители-прехващачи и това е началото на създаването на самолетите F-14 и F-15. И двата самолета имат двойна опашка, също като МиГ-25, но не могат да достигнат напълно ефективността му по скорост и максимална височина на издигане.
5. Дезертира от Съветския съюз
През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко открадва един МиГ-25П от въздушна база в Далечния изток и стига до Япония, на остров Хокайдо, където иска да му бъде дадено политическо убежище.
Самолетът е демонтиран и проверен от американски специалисти, но е върнат разглобен месец и половина по-късно по искане на съветското министерство на външните работи.
Дезертирането на съветски офицер е тежък удар за Съветския съюз. В същото време обаче има и положителен аспект: проправя пътя към постигането на по-добра бойна ефективност на МиГ.
Цялото електронно оборудване на самолета, който е бил в серийно производство, е подменено, защото предишната система е била видяна от потенциален враг. В резултат изтребителят получава по-съвременни системи за локализация и преследване на целите и ново име - МиГ-25ПД.
6. Има 29 световни рекорда
МиГ-25 има 29 световни рекорда. Сред тях един и досега не е подобрен – това е рекордът по достигната височина от самолет с реактивни двигатели. На 21 август 1977 г. съветският летец-изпитател Александър Федотов се издига на височина от 37 650 метра. - Още за МиГ-25

 
 

Термобаричнен гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ

31.07.2020, 08:37

В интернет се появи видео, посветено на многозарядния 43-мм гранатомет с ръчно презареждане ГМ-94, който успешно се използва от руските спецназовци, съобщи "Российская газета".
Клипът, в който се демонстрира използването на това оръжие, бе качен в YouTube канала Lazarev Tactical. В него се отбелязва, че гранатометът, който е аналог на помпово оръжие, се използва ефективно за изкарване на терористи в сгради. За тази цел се използват специални термобарични гранати, които създават обемен взрив и принципно превръщат ГМ-94 в нещо като ръчен огнемет. Любопитно е, че боеприпасите могат да се използват на сравнително късо разстояние. Операторът на оръжието, например, може да стреля в сграда от 10 метра без  да се нарани.
Между другото, за ГМ-94 има предвидени и други боеприпаси, като осколочни, осколочно-фугасни, шрапнелни, свето-шумови, димни, запалителни и осветителни гранати. Стрелбата се води по стръмна траектория на максимално разстояние до 500 м. Отбелязва се простотата на използване на оръжието и силния откат при стрелба, но при правилна стойка стрелбата с ГМ-94 е достатъчно комфортна и много ефективна.
Пълнителят на гранатомета побира три гранати, но преди бойна операция може в ствола да се добави и четвърти. Пълнителят е разположен отгоре и остава неподвижен, а при презареждане се мести стволът. - Още гранатомети

 
 

Как ни въоръжава Сталин и как Тръмп?

31.07.2020, 07:46

Емоциите по закупуването на 8 самолета Ф-16 от САЩ още не са затихнали. Какво пише в договорите, подписани с Пентагона? Цитирам по изнесеното в Народното събрание:
"Цената на всеки неокомплектован Ф-16 за нас е с 34 млн. долара по-висока от тази на аналогичен самолет с пълна екипировка за Словакия. Плащаме 2,3 млрд. лв. предварително, преди да е произведена "стоката" и 4 години преди да я получим. Гаранцията й е... 6 месеца! Възможни спорове се решават само според правото на САЩ, разноските по евентуални дела - за нас. Доставянето на самолетите и въоръжението също е за наша сметка. Правителството на САЩ може да променя условията относно цените в договорите едностранно, неустойки при неизпълнение не дължи. България се отказва от суверенния си имунитет."
Това пише в договора.......Прочети още

 
 

 

На голямо тържество в гр. Искър наградиха столетник ветеран от Втората световна война

30.07.2020, 22:56

Съгражданите на ветерана от Втората световна война столетника дядо Мико Вацин, както всички в Искър наричат Димитър Горанов Пенковски, организириха днес голямо тържество за своя юбиляр. То се проведе пред сградата на Общинска администрация-гр.Искър.
Фронтовакът, който е участвал в последната война преди и след 9 септември 1944 г., е удостоен със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Отличието връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-потриотично възпитание“ в МО, който поздрави юбиляра.
В тържеството участваха още заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, кметът на Община Искър Валентин Йорданов, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Иван Смарандов и други членве на ръководството на сдружението, както и почетен караул от курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски“. Кметът награди с плакет юбиляра. Поздравителни адреси и награди имаше от централното и областното ръководство на Съюза н ветераните от войните на България.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника в града на загиналите във войните от името на министъра на отбраната, областния управител, кмета, Съюза на ветераните от войните на България, близки и роднини. Столтникът Димитър Пенковски лично поднесе цветя на признателност на паметника на загиналите си другари.   
Организаторите са подготвили и специален поздравителен концерт.
Димитър Пенковски изпълни столетие на 28 март тази година, но заради противоепидемичните мерки тържеството не беше възможно да се състои тогава.
Столетникът се радва на двама сина, четирима внуци и осем правнуци. За своите 100 години той е запазил високия си дух и чувството за хумор.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО: Съгласувано е изтеглянето на американските военни от Германия

30.07.2020, 12:14

Обявеното вчера решение на САЩ да изтеглят около една трета от своите военни от Германия е съгласувано със страните от НАТО. Това се посочва в изявление на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Съобщението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност, добавя Столтенберг. Мирът и сигурността в Европа са важни за сигурността и напредъка на Северна Америка.
При все по-голямата непредвидимост по света, когато сме заедно, сме по-силни, заявява генералният секретар, допълва БТА.
САЩ възнамеряват да прехвърлят част от изтеглените от Германия сили в Белгия и Италия. Решението е свързано с неизпълненото досега настояване на президента Доналд Тръмп Берлин да повиши разходите за отбрана. Еспър уточни, че от 34 500 военни на САЩ в Германия, около 6400 ще бъдат върнати, а 5600 ще бъдат прехвърлени в други страни от НАТО.

 

Започна изграждането на военноисторически парк „Кръстец“

30.07.2020, 11:47

Символична първа копка бе направена във вторник за изграждане на военноисторически парк в района на Кръстец, съобщават от Община Трявна. Началото поставиха Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната и Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна. Присъства и Валентин Николов – представител на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“
Припомняме, че целта на проекта е изграждане на военно исторически парк „Кръстец“ за отдаване почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България и повишаване на патриотичното възпитание за съхраняване, запознаване и популяризиране сред  младите  хора, традиционните български духовни и културни ценности и славната ни история.
Проектът предвижда в района на вр. Кръстец до град Трявна, там където е имало лагер за охрана на Тревненския проход, да се изгради паметник. Паметникът ще бъде с височина 4 метра от камък, а в основата ще има надпис със златни букви. Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени. Ще бъде изградена площадка, покрита с дребен натрошен камък. Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и до сградата на Община Трявна. До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г.
Отстрани ще бъде изградена покрита беседка за 10-12 души и маси с пейки от дървен материал за почивки, закуски и обяд и провеждане на беседи. Отпред и отстрани на пътя ще се изгради площ за паркиране в рамките на съществуващия път. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират.
След Решение №99 от 10.07.2019 г. на Общински съвет Трявна за одобрение за изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ инициативният комитет е получил разрешения за изграждане от МОСВ и МЗХГ. Съгласно Закона за воените паметници за действията по изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ е уведомен Министърът на отбраната, който е и патрон на проекта. Има отпуснати средства от Министерство на отбраната в размер на 15 000 лв. за разчистване и възстановяване на окопите. Средствата са отпуснати с договор за финансиране от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“  на Министерство на отбраната на Съюза на военноинвалидните кооперации, след кандидатстване за годишно финансиране дейността на военно патриотичните организации за 2020 година.
След кандидатстване от Северно-централно държавно предприятие ДП – Габрово са били разрешени първите 50 м3 дървен материал безвъзмездно за облицоване на окопите.
Източник: http://otbrana.com/

 

На 30 юли 1945 г. японците потопяват „Индианаполис”

30.07.2020, 08:12

Крайцерът „Индианаполис" (USS Indianapolis, CA-35) влиза в историята със свръхсекретната си мисия по доставянето на части за първата атомна бомба, наречена „Малчугана”, във военната база на ВВС на САЩ, която се намира на остров Тиниан.
Неговото потапяне се превръща в най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. Крайцерът е вторият кораб, кръстен на името на град Индианаполис, щата Индиана.
Поръчан е на 31 март 1930 г. от „Ню Йорк шипбилдинг” със седалище Кандем, Ню Джърси. Крайцерът е пуснат на вода на 7 ноември 1931 г. и е доставен на филаделфийския военен пристан на 15 ноември 1932 г.
На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба предназначена за бой („Малчугана”) в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.
На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с „Индианаполис”, останалите 900 души са изложени на дехридатация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени.
Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души. „Индианаполис” е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.
През август 1945 г. атомният товар, който превозва „Индианаполис”, унищожава напълно два японски града.
На 18 август 2017 г. обломките на крайцера са открити от изследователска група на дъното на Тихия океан на дълбочина над 5400 метра. При това точното местоположение на обломките се пази в тайна.

 

Снайперска винтовка Т-5000М

30.07.2020, 08;05,

Т-5000М е модификация на знаменитата руска винтовка Т-5000, която е производство на компанията „ОРСИС“. Винтовката с плъзгащия болтов затвор може да се ползва както като оръжие на специалните подразделения на правоохранителните органи, така и от опитни армейски снайперисти в качеството на изключително точно съвременно оръжие.
През септември 2012 година винтовката е била изпитана в състава на комплекта екипировка „Ратник“ на сухопътните войски. През юни 2015 година оръжейната компания „ОРСИС“ демонстрира винтовката по време на форума „Армия 2015“.
По признания на специалист, днес винтовката T-5000 и нейната модификация T-5000M са едни от най-съвършените и точни снайпери в света. Главното достойнство на продукта на „ОРСИС“ е дулото, което е произведено по метода на единично подрязване. Технологията, която се използва на запад само в единични случаи, в Русия се ползва в промишлени мащаби.
Винтовката може да се използва при температура от –50 до +50 градуса. Тя е лесна за употреба, надеждна, оборудвана със планки „Пикатини“, което позволява да й се поставят допълнителни прицели и други приспособления за стрелба. Прикладът се сгъва за по-лесно пренасяне“, разказа в интервю за телевизионен канал „Звезда“ представителят на компанията-производител Семьон Амиров.
Винтовката се произвежда в три калибъра - 7,62х51 мм, 7,62х67 мм, 8,6х70 мм. При модела с най-големия калибър оръжието може ефективно и точно да уцели на 1,5 км. - Още за „ОРСИС“

 

На този ден през 1877 година при втората атака на Плевен в боя влизат и румънците

30.07.2020, 07:58

На 30 юли 1877 г. при втората атака на Плевен по време на Освободителната война за първи път участват румънски войски, които предния ден форсират Дунав.
На 15/27 юни 1877 г. Действащата Руска армия на Балканския полуостров извършва десант през река Дунав в района на Зимнич - Свищов. Тъй като не разполага с достатъчни сили в района, османското командване прехвърля от Видин Армейския корпус, командван от Осман паша, за да укрепи Никопол. На 4/16 юли Западният отряд изпреварващо превзема Никопол преди турските подкрепления да достигнат града и Осман паша се пренасочва към Плевен.
В този момент се усеща „липсата на решение за преминаване на румънските войски през Дунава”. Румънският княз Карол „отказва” на Великия княз Николай Николаевич под претекст, че „не е сключено споразумение с руското правителство и Главното командване за преминаване на румънски войски в България”. Осман паша обаче изпреварва руснаците с часове на 6 юли, като цялата нощ турската войска изгражда землени укрепления......Прочети още

 

 

Ричард Мур оглавява британското външно разузнаване МИ-6

29.07.2020, 22:45

Великобритания назначи 57-годишния дипломат от кариерата и служител на разузнаването Ричард Мур за ръководител на Секретната разузнавателна служба - службата за външно разузнаване, известна като МИ-6, предоха Ройтерс и Франс прес.
Мур постъпва в МИ-6 през 1987 г., само четири години преди рухването на СССР през 1991 г.
Добре подготвен таен агент, дълбоко уважаван в разузнавателната общност на Обединеното кралство, Мур е заемал различни постове в дипломацията и сигурността, преди да бъде назначен на най-високия пост в МИ-6, който ще поеме през есента от Алекс Йънгър, допълва БТА.
Мур се връща в Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service, SIS) с огромен опит и ще ръководи работата на група от мъже и жени, чиито неуморни усилия рядко стават публични, но са от решаващо значение за сигурността и благоденствието на Обединеното кралство, каза днес външният министър Доминик Рааб.
Понастоящем генерален директор по политическите въпроси във външното ведомство, Мур е бил британски посланик в Турция от януари 2014 г. до декември 2017 г. и говори свободно турски. Бил е и заместник-съветник по националната сигурност.
Мур е роден в Либия. Той следва философия, политика и икономика в Оксфорд и е учил със стипендия "Кенеди" в Харвард. Играе голф, крикет и ръгби и е баща на две деца.
Сегашният шеф на МИ-6 Йънгър оглавява службата от ноември 2014 г.
МИ-6 играе важна роля в борбата срещу международния тероризъм, разпространението на химическо, биологично и ядрено оръжие и срещу кибератаките, насочени към Великобритания и нейните интереси.
Ръководителят на МИ-6 е единственият член на службата, чието име бива публично оповестявано.

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна с досегашния и с новия аташе по отбраната на Полша в България

29.07.2020, 21:32

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 29 юли, изказа благодарност от името на военното ръководство на Министерството на отбраната към досегашния военен аташе на Република Полша в Република България полковник Марек Вармински за неговия личен принос в развитието на двустранното военно сътрудничество. Генерал-лейтенант Илиев приветства и пожела успех на новия аташе по отбраната на Република Полша у нас – полковник Пьотр Грела, който бе представен на провелата се среща.
„Ще продължим да използваме всяка възможност за задълбочаване и разширяване на установеното продуктивно сътрудничество между нашите Въоръжени сили“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната. Той благодари на полската страна за оказаната помощ при техническата поддръжка на изтребителите Миг-29, която се изпълнява съгласно заложените параметри.
През последните години отношенията в областта на отбраната между двете държави се интензифицират, като усилията по подготовката и подписването на програма за двустранно сътрудничество ще продължат, изтъкна генерал-лейтенант Илиев. Сред посочените сфери на взаимодействие бяха подготовката и обучението, военнотехническото сътрудничество, стандартизация и кодификация, обмяната на опит при усвояване на нови типове въоръжение и техника, както и участието в национални учения и тренировки на видовете Въоръжени сили. Заместник-началникът на отбраната се спря също на ползотворното сътрудничество между българските и полските Военновъздушни сили и военноморските училища. Той подчерта, че за нас Полша е ценен партньор в областта на военното образование, подготовката и усъвършенстването на кадри за отбраната и Въоръжените сили.
Източник: www.mod.bg

 

Военнослужещи се завърнаха след успешна мисия в Афганистан

29.07.2020, 20:44

Военнослужещите от групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), се завърнаха днес след поредното си успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщават от СКС.
В усложнената ситуация на световна пандемия, която не подмина и Афганистан, групата за КИП с командир капитан Ивайло Мараченски, изпълняваше задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията “Решителна подкрепа” и изграждането и поддръжката на видео-телеконферентната комуникация и преносната кабелна среда. Капитан Мараченски изпълняваше и длъжността началник на секция "Планиране и операции" в командната група на операцията.
За отличното си представяне и постигнатите високите резултати военнослужещите от DCM-F бяха наградени с грамоти от командващия на операцията генерал Остин Скот Милър и от заместник-началникът на щаба на операцията полковник Арон Френч.......Прочети още

 

Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги

29.07.2020, 20:20

Пентагонът обяви, че ще сключи договор с три частни компании, които да осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ в следващите години. Това стана вчера, 28 юли 2020 г.
Договорите са на стойност малко под $240 млн. и покриват услуги в рамките на четири години и половина.
Най-сериозен дял от договорите взима компанията Airborne Tactical Advantage Company (ATAC), която трябва да осигури агресорски услуги за две авиобази – Холоман, където се провежда обучението на нови пилоти за F-16 и Люк, където се обучават новите пилоти на F-35. Компанията трябва да предоставя по малко над 1500 полета годишно за всяка от базите.
ATAC разполага със сериозен флот от изтребители Mirage F1, след като преди три години купи 63 броя от тези изтребители, както и голямо количество резервни части, които преди това бяха на служба във френските ВВС. Компанията модернизира изтребителите, така че да могат да се използват за агресорските задачи.
Draken International също взима два договора – за авиобазата Сиймор Джонс, където се приучават нови екипажи на F-15E и авиобаза Кели, където се обучават пилоти на F-16. В първата авиобаза компанията ще осигурява 1000 задачи годишно с A-4N/K, а във втората ще се осигуряват 800 задачи годишно с L-159.
Последният, пети договор, е за TacAir, които ще предоставят 530 задачи годишно с изтребители F-5, за авиобаза Кингсли, където се обучават екипажите на F-15 от състава на Въздушната национална гвардия.
Бойното командване на ВВС на САЩ обяви намерението си да използва широко услугите на частни компании, които да осигуряват спаринг партньори при обучението на американските бойни пилоти. С това се цели да се намалят разходите за обучение, тъй като частните компании летят с по-стари бойни самолети с много по-ниски разходи за експлоатация, в сравнение със строевите части от ВВС на САЩ.
Планираше се и шести договор, за авиобаза Еглин, но той за сега няма да бъде сключван, тъй като се чака оценка на екологичните последствия от него.
Пентагонът планира да започне да използва услугите на избраните три частни компании в края на това лято.
В последните години частните компании, които осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ изживяват истински разцвет.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Подписаха договор за модернизация на японските F-15

29.07.2020, 20:10

Американският самолетостроител Boeing подписа договор с японската компания Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за модернизация на японския флот от изтребители F-15J. Това стана днес, 29 юли 2020 г.
В рамките на договора MHI ще получи всичко необходимо да извършва модернизацията на изтребителите – чертежи, инструменти, оборудване и други подобни. Японската компания ще разработи сама детайлния проект за модернизацията и ще изгради наземната инфраструктура, в която ще се извършва работата. Споразумението покрива работата по общо 98 броя F-15J, която ще започне през 2022 г. Стойността на договора не се съобщава.
F-15J ще бъдат преработени в нов вариант наречен JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач). Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване. Пилотската кабина ще бъде изцяло обновена.
Днес Boeing разпространи илюстрации на F-15JSI (горе) на която се вижда изтребителя въоръжен с осем ракети „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM и единична ракета „въздух-повърхност” AGM-158 JASSM. Япония има намерение да получи JASSM.
Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. Те са версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.
Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на 2018 г. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ ще изтеглят близо 12 хил. военни от Германия

29.07.2020, 20:04

САЩ планират да изтеглят 11 900 свои военни от Германия, за да разположат голяма част от тях в Белгия и Италия, обяви ръководителят на Пентагона Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.
Освен това Вашингтон планира да разположи допълнителни сили в Полша и в балтийските страни, ако бъде постигнато споразумение с тези страни за техния статут, уточни министърът на отбраната на САЩ на пресконференция във Вашингтон.
След изтеглянето в Германия ще останат около 24 000 американски военни от около 36 000 сега.
Миналият месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове да съкрати броя на американските военни в Германия до 25 000, като обвини Берлин, че не е изпълнил поставената от НАТО цел за разходи за отбрана и че се възползва от САЩ при търговския обмен.
За момента САЩ не планират да прехвърлят част от извежданите от Германия войски в азиатско-тихоокеанския регион, уточни Марк Еспър в отговор на въпрос на журналист. Еспър обаче допусна, че е възможно в бъдеще да бъде взето такова решение.
Подтиквани от искането на Доналд Тръмп за изтегляне на войски от Германия, САЩ ще върнат около 6400 войници у дома и ще преместят около 5400 в други страни от Европа.
Според високопоставени представители, описващи плана на Пентагона, това ще струва милиарди долари и ще отнеме години. Членове на Републиканската партия отправиха критики към преместването на войските, като го определиха като подарък за Русия и заплаха за националната сигурност на САЩ.
22-ма републиканци от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите изпратиха писмо до Доналд Тръмп, в което заявяват, че намаляването на американския ангажимент към отбраната на Европа ще насърчи руската агресия и опортюнизъм. Освен това не е ясно дали планът няма да бъде отменен, в случай че Тръмп не бъде преизбран за президент. Германия е център на операциите на САЩ в Близкия изток и Африка.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Осем български офицери завършиха за генерали

29.07.2020, 16:59

В парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ на тържествен ритуал  днес своите дипломи получиха 12 офицери от Випуск „Добруджански – 2020” – I-ва смяна. Офицерите-випускници са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ (СРОВС), т.е. от т.нар. Генерал-щабен факултет. Всички завършват с отличен успех. Двама от тях са от Република Северна Македония, а други двама - от Китайската Народна Република.  Осемте български офицери са полковник доц. д-р Николай Стоянов, полковник Станимир Йорданов, подполковник Евгени Черногорски, полковник Георги Крайнов, подполковник Емил Томов, подполковник Калоян Василев, полковник доц. д-р Галин Иванов и подполковник Николай Кебапкчиев.
Първенец на випуска е полковник доц. д-р Николай Тодоров Стоянов, с успех - отличен 6,00, който е заместник-директор на Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов той бе награден с кортик за Сухопътни войски, парична сума и книга с историческа тематика. Връчването бе лично от министър Каракачанов. От вас, бъдещи висши офицери от Българската армия зависи как ще се планират, как ще се провеждат всички мероприятия в областта на отбраната и как ще се гарантира нашата териториална цялост, каза той, поздравявайки випускниците. Подчерта и значимостта на обучението на чуждестранни слушатели в този випуск.
Тази една година на обучение, каза първенецът полк. Стоянов, говорихме на теория как се управляват кризи, както и по други теми, докато не дойде март. Когато се обяви извънредното положение, посочи той, не просто разбирахме какво става, но успяхме заедно с нашите колеги да приложим това, което сме учили, в практиката. И се обърна така към колегите си: „Бъдете хора, бъдете лидерите, които другите искат да следват“.
Випускниците от Република Северна Македония и от Китайската Народна Република също бяха наградени със заповед на министъра на отбраната. Дипломите, предметните награди „Бинокъл Б 8X30“ и книги с историческа тематика връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той поздрави всички випускниците за избора им да продължат напред. Когато заемете висшите длъжности в армията, ще ви бъдат нужни знания, опит и смелост, за да отстоявате решенията и да носите отговорност за последствията от тях.
Към бъдещите генерали, началникът на Военна академия генерал-майор д-р Груди Ангелов се обърна с думите, че днешния тържествен акт се превръща в ново начало. Той оцени високо положения от тях труд в условията на извънредна обстановка. Дипломата, която получавате, продължи началникът на академията, е израз не само на натрупан опит и придобити знания, но и на огромна отговорност.
В тържествения акт участваха още командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и Цанко Стойков, генерали и офицери, директори от администрацията на МО, акредитирани у нас военни аташета, преподаватели и близки на випускниците.
Утре, отново в парка на Академията, но от 10 часа дипломи ще получат и 59 студенти, които се обучаваха в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“ в 9 различни специалности.
С отличие завършват 10 студенти.  Сандра Бориславова Иванова, студентка в редовна форма  на обучение, е първенец на специалност „Национална сигурност и отбрана“, Випуск „Добруджански – 2020“ от Факултет „Национална сигурност и отбрана”.
Академичният състав на Академията се увеличава с 4 доценти. Своите дипломи ще получат и 4 докторанти, успешно защитили дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ се нуждаят от космическа система за откриване на свръхзвукова ракета

29.07.2020, 11:24

Генерал-лейтенант Джеймс Дикинсън, заместник-началник на космическото командване на въоръжените сили на САЩ, изрази мнение, че САЩ "абсолютно се нуждаят" от космически системи за ранно откриване на изстрелвания на хиперзвукови оръжия.
Заместник-ръководителят на космическото командване на САЩ по време на реч в Комитета на въоръжените сили на Сената на САЩ заяви, че ако кандидатурата му за поста началник на командването бъде одобрена, той активно ще се застъпи за „създаването на космически сензори“.
„Според мен, да, нужни са ни космически възможности за откриване. Абсолютно е необходимо да се справим с този проблем на хиперзвуковите оръжия, за да можем да открием тази заплаха рано“, каза Дикинсън.
Припомняме, че през юни Пентагонът разработи „Стратегия за отбрана в Космоса“, уж в отговор на „значителна заплаха“ от Русия и Китай. В същото време Кремъл обяви ангажимента на Русия за цялостна демилитаризация на космическото пространство. Освен това Русия обвини Съединените щати в милитаризиране на космоса.
Предложението на Русия и Китай за подготовката на международен договор за неразполагане на оръжия в космоса е наречено „лошо“ от Държавния департамент.
Източник: https://blitz.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал Иван Колев

29.07.2020, 08:10

Днес се навършват 103 години от смъртта на ген. Иван Колев. Той е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. Рождената му дата все още не е напълно уточнена, тъй като в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември. След като учи в родното си село и в град Болград, през 1884 г. Иван Колев заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк. На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. След нейното завършване – през м. май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на 3-та армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на 5-та армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея. Боевете за отбраната на града започват на 5 септември. Най-ожесточени и критични са сраженията на 7 септември. На този ден българските войски понасят огромни жертви. Разбирайки за тежката ситуация, в която са изпаднали защитниците на града, ген. Колев предприема изключително рисков и смел маньовър. Той оставя на позициите, на които се намира, малка част от дивизията си и след няколко часов преход се озовава с главните си сили при Добрич, като напада неприятеля в гръб. Изненадани, руските и сръбските пехотни дивизии, които вече тържествуват и мислят, че скоро градът ще падне, са принудени да се оттеглят. Добрич е спасен.
Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, ген. Колев заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.
Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища, големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата „Конникът генерал“ и одата „Генерал Колеву!“, а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите „Белият ескадрон“ (1916), „Триумф“ (1916), „Мустафа ачи“ (1917) и „През езерото Туркойа“ (1917).

 

На този ден през 1974 г. е създаден специалният отряд "Алфа"

29.07.2020, 08:07

На 29 юли 1974 г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972 г. са създадени контратерористичните сили. Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена "А група" (или "Алфа"). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979 г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин. Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.
След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.
През 1981 г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави - "Вимпел". Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.
В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на "Алфа". Днес тя е световно известна "марка".
"Алфа" е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.
"Животът е за родината. Славата – за никого": дълги години това е неотменно мото на "Алфа" членовете. - Oще за група „Алфа“

 

Ще чакаме 10 ноември за края Стратегическия преглед на сигурността и отбраната

29.07.2020, 08:05

Удължавате се сроковете за изготвяне на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната.
Правителството прие изменение и допълнение на свое Решение № 26 от 18 януари 2019 г. за провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната. Провеждането на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната произтича от разпоредбите на чл. 7, ал. 1, т. 4 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и на чл. 22, т.14 от Закона за отбраната и въоръжените сили.
Необходимостта от провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната бе установена от Съвета по сигурността на негово заседание на 21 юни 2018 г. Като взе предвид предложението на Съвета по сигурността, Министерският съвет с Решение № 26 от 18 януари 2019 г. постави задача за тяхното провеждане, създаде общата организация и определи сроковете за изпълнение. В изпълнение на това решение бяха създадени политикоекспертна и експертна група за осъществяване на дейностите по подготовка на стратегическите прегледи.
В Министерството на отбраната бе създадена организация за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната. Групите действаха по съответните планове, които се изпълняваха в срок до въвеждането на извънредното положение с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Обявяването на извънредното положение на 13 март и удължаването му с решение на Народното събрание до 13 май наложи съществена промяна в организацията и интензивността на дейностите по подготовка на Стратегическия преглед на отбраната и на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност.
Отмяната на извънредното положение, считано от 13 май 2020 г. и анализът на извъртаната до момента работа дават основание да се удължат сроковете за изготвяне на двата стратегически прегледа, както следва: за извършване на Стратегическия преглед на отбраната и на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност - до 30 октомври 2020 г.; за изготвяне на обобщения доклад за двата прегледа - до 10 ноември 2020 г.
Съществено обстоятелство, касаещо Стратегическия преглед на отбраната е необходимостта отговорните институции да разполагат с ясна финансова рамка за реализиране на изведените параметри, която е възможно да бъде формирана на базата на одобрената през 2020 г. есенна макроикономическа прогноза и следва да бъде готова към края на октомври т.г. Стратегическите прегледи се осъществяват в рамките на бюджетите на съответните министерства и ведомства, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Сърбия със заявка за по-нататъшно обновяване на военната си авиация

28.07.2020, 23:03

Сърбия ще продължи да обновява военната си авиация, като планира покупка на още бойни самолети. Това стана ясно от думите на сръбския президент Александър Вучич.
„Ще развиваме ударната си и изтребителна авиация. Ще влагаме и в други модерни оръжия, включително зенитни средства. Но трябва да се знае, че изграждането на съвременна бойна авиация струва много пари”, заявява Вучич на 26 юли 2020 г. по време на посещение във военна база.
Вучич е подчертал, че в последните години се инвестира сериозно във въоръжените сили на страната и особено ВВС и че само до преди няколко години е имало изправени по един МиГ-29 и един МиГ-21.
Изказванията стават на фона на поредното повишаване на напрежението между Сърбия и Косово.
Макар Вучич да не дава детайли за това как ще продължи развиването на сръбската военна авиация, про-правителствените медии в страната спекулират, че става въпрос за покупката на ударни самолети, като се споменава щурмовика Су-25.
Сръбските ВВС в момента разполагат с една ескадрила изтребители-бомбардировачи J-22 Orao. През годините многократно се обявяваха планове за тяхната модернизация, но за момента няма реални стъпки към това. В същото време Сърбия ремонтира и модернизира флота си от 14 броя МиГ-29.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кресненската операция от 1913 г.

28.07.2020, 22:11

На 16-ти юни, 1913 г., България започва Междусъюзническата война. Датата остава в историята ни като „Денят на престъпното безумие“. Комбинацията от лошо стратегическо планиране, политическо късогледство и липса на адекватна перспектива за състоянието на армията ни, забърква рецептата за тоталната катастрофа.
С течение на времето оценките за „Съюзниците разбойници“ са заменени от по-критичното отношение към собствените грешки на българските управници и илюзорните фантазии на цялото българско население. В действителност, пътят към Междусъюзническата война е прокаран и утъпкан както от българските грешки, така и от целенасочената политика на нашите съседи, които целенасочено се стремят да изолират и сринат България, набрала твърде сериозна мощ в хода на победите над Османската империя......Прочети още

 

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

28.07.2020, 22:02

Китайските и индийските войници се "оттеглиха напълно" от по-голямата част от спорната граница между двете държави, съобщи Министерството на външните работи в Пекин, цитирано от АФП.
По-рано тази година възникнаха най-смъртоносните сражения между армиите на двете държави от десетилетия. Ситуацията в Източен Ладак се обтегна, след като през май и юни китайски и индийски войници влязоха в сблъсък. При краткия конфликт загинаха около 20 индийски войници и около 45 китайски войници. След това Индия и Китай увеличиха концентрацията на своите войски в този район. В началото на юли двете страни договориха постепенно оттегляне от линията на действителен контрол.
"Ситуацията на място продължава да се успокоява и деескалира", каза говорител на китайското ведомство.
"Граничните войски на двете държави се оттеглиха напълно на повечето места", добави той.
Представителят отбеляза, че двете страни подготвят пети кръг преговори между военните командири, но все още не е уточнена дата.
След сблъсъците на 15 юни представители на Китай и Индия се срещнаха и договориха стъпки за намаляване на напрежението. Но двата ядрени съседа продължават да подсилват границата между Ладак и Тибет.
Междувременно антикитайските настроения нараснаха в Индия от възникването на граничния сблъсък, който предизвика улични протести и призиви за забрана на китайски продукти в страната с 1,3 милиарда души население.
Индийското правителство забрани десетки китайски приложения, включително и платформата TikTok, тъй като ги разглежда като заплаха за националната сигурност.
Източник: https://news.bg/

 

85 години от първия полет на B-17

28.07.2020, 20:48

Точно преди 85 години, на 28 юли 1935 г., първия си полет прави легендарния тежък бомбардировач Boeing B-17 Flying Fortress.
B-17 завоюва славата си над фронтовете на Втората световна война. Самолетът все още е най-произвежданата машина с марката Boeing и е третият най-произвеждан бомбардировач в историята (след B-24 с 18 188 броя и Ju 88 с 15 183 бройки). B-17 участва в Съюзническите бомбардировки над София и други български градове през 1943 – 1944 г., няколко такива самолета са свалени и повредени над България.
Историята на B-17 започва през август 1934 г., когато Въздушният корпус на САЩ обявява конкурс за заместник на двудвигателния бомбардировач Martin B-10. Изискванията са за многомоторна машина, която да пренася „достатъчно бомбен товар” на дистанция от 3200 km, летейки на височина 3000 m със скорост 320 km/h......Прочети още

 

Офицерите от випуск „Добруджански – 2020” на Военната академия „Г. С. Раковски“ ще получат дипломи

28.07.2020, 17:27

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще присъстват утре, 29 юли, на тържествен ритуал по връчване на дипломите на випуск „Добруджански – 2020” – I-ва смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Офицерите-випускници са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. От тях двама са от Република Северна Македония и двама – от Китайската Народна Република.

Всичките 12 офицери завършват с отличен успех, като първенец на випуска е полк. доц. д-р Николай Тодоров Стоянов, с успех – 6,00.
Източник: http://mod.bg

 

Вертолет на ВМС участва в операция по търсене и спасяване на човек зад борда

28.07.2020, 17:21

Вертолет AS 565MB Panther от състава на ВМС на България изпълни днес, 28 юли 2020 г., операция по търсене и спасяване. Това съобщиха от Военноморските сили.
По искане на Морския спасителен координационен център – Варна, след резолюция на началника на отбраната, дежурният вертолет от авиобаза Чайка – Варна бордови номер 903 е излетял с мисия по търсене и спасяване, съобщиха от ВМС.
Причината е инцидент с човек зад борда от екипажа на търговски кораб, плаващ под индийски флаг. По време на инцидента корабът се е намирал на 95 морски мили (176 km) източно от град Варна. След два часа издирване от вертолета в района, морякът не е открит. Морският спасителен координационен център на Турция продължава операцията по издирване.
ВМС поддържат дежурство по аварийно-спасителна работа с вертолетите си от авиобаза Чайка. Българският флот в момента разполага с два броя AS 565MB Panther и един AS 365N3+ (цивилна версия на Panther).

 

Наградиха военнослужещи от ВМС за стрелбата с подвижен брегови ракетен комплекс „Рубеж”

28.07.2020, 17:18

Днес в Щаба на ВМС по повод проведената успешна ракетна стрелба с подвижен брегови ракетен комплекс „Рубеж” на единадесет офицера, четирима старшини и трима матроси бяха връчени награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВМС.
В началото на церемонията по случай навършването на 60 години беше награден от министъра на отбраната и началника на отбраната о.з. капитан Ивайло Маринов, боксьор номер едно на България за 20 век, световен, олимпийски и европейски шампион, съобщават от ВМС.
Наградите бяха връчени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Кралските ВВС на Нидерландия получиха първите два нови вертолета CH-47F Chinook

28.07.2020, 16:10

Миналата седмица 302-ра вае от състава на кралските ВВС на Нидерландия (Koninklijke Luchtmacht) получи първите два нови вертолета CH-47F Chinook (р.н. D-474 и D-475).
Ескадрилата се намира в тренировъчната авиобаза Форт Худ (щат Тексас), там холандските пилоти ще започнат обучение на новите хеликоптери.
За сега няма информация кога новите CH-47F за 298-ма вае ще бъдат доставени в авиобаза Gilze-Rijen (Нидерландия).
Източник: https://www.pan.bg/

 

Вече може да се изпълнява промяната в закона за пределната възраст на военнослужещите

28.07.2020, 12:17

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Промените са необходими за изпълнение на последните изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които влязоха в сила на 24.04.2020 г.
С влизането в сила на промените в правилника се създава възможност за изпълнение на разпоредбата на закона, съгласно която пределната възраст за военна служба на военнослужещите, неупражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване (КСО) е удължена с три години, а за военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на КСО, към датата на влизането в сила на този закон, се дава възможност пределната възраст за военна служба в интерес на службата да бъде удължена също с до три години по решение на министъра на отбраната след мотивирано предложение по команден ред.

 

 

Грузия обновява бойната си авиация

27.07.2020, 21:55

Грузия ще ремонтира и модернизира всички свои налични щурмови самолети Су-25 и щурмови вертолети Ми-24. Това съобщиха от МО на страната на 24 юли 2020 г.
Бригадата военна авиация и ПВО към Сухопътните войски на страната е започнала да разглобява наличните Су-25 и Ми-24, намиращи се в авиобаза Марнеули, и да ги превозва към авиоремонтното предприятие „Тбилавиамшени”, намиращо се в столицата Тбилиси. Ремонтът на апаратите ще се осъществява в „Тбилавиамшени”, а модернизацията ще се проведе пак там, но с помощта на научно-изследователските институти на грузинското МО. - (видео)
Тези мероприятия се осъществяват в рамките на плана за развитие и обновяване на въоръжените сили на страната. Освен ремонт и модернизация на Ми-24 и Су-25 се предвижда и обновяване на наземната инфраструктура и обучение за летателния и технически персонал.
Не се дават детайли за цената на програмата, нито за обема на модернизацията.
Формално, Грузия разполага с 12 броя Су-25 (от тях, два са двуместни) и пет броя Ми-24 (два от версията В и три от версията П).
След войната с Русия през 2008 г., състоянието на бойната авиация на Грузия е плачевно. През 2010 г. бяха закрити ВВС на страната и принизени за бригада в състава на Сухопътни войски. През 2016 и 2017 г. многократно бе заявено, че Грузия ще се откаже от бойната си авиация, тъй като не може да я поддържа (към този момент Су-25 летяха епизодично), а руските сили в района са прекалено силни и бойното използване на щурмови самолети и вертолети е обречено на неуспех. Вместо това, Грузия планираше да купи голям брой безпилотни апарати, включително и въоръжени такива.
Очевидно тези планове са претърпели промяна.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

AG600 започна полети от море

27.07.2020, 21:40

Китайската летяща амфибия AG600 е започнала полети от море. Събитието е станало вчера, 26 юли 2020 г. и за него съобщи местната държава информационна агенция Xinhua.
Изпитанията са проведени в акваторията на пристанищния град Циндао, който се намира на Жълто море. На сутринта на 26 юли, амфибията е излетяла от летището на близкия град Жъджао, приземила се е в морето край Циндао, престояла е няколко минути във водата, след което е излетяла от морето обратно за Жъджао.
Изпитанията са преминали нормално, а летецът-изпитател и командир на четиричленния екипаж, Жао Шенг е потвърдил, че самолетът се е държал идеално и е много горд от проведените тестове. - (видео)
Шенг е отбелязал, че морето е било абсолютно спокойно, което е било малко предизвикателство за AG600. Според него, в бъдеще ще се проведат още тестове при по-бурно море.
От октомври 2018 г. AG600 провежда полети от вода, но от язовири във вътрешността на Китай.
AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 36,9 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 5000 km. При максимално икономична скорост от 500 km/h продължителността на полета е около 12 часа. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.
С тези размери AG600 ще се превърне в най-голямата летяща амфибия (тоест, може да излита и каца, както от писти, така и от вода) в момента. В исторически план най-голямата летяща амфибия е била съветската А-40 (максимална излетна маса от 90 тона), но проектът е отдавна прекратен.
До момента има поръчки за машината от различни китайски цивилни и парацивилни клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).
Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.
Официално проектът съществува от 2009 г., но реално по проекта се работи от 80-те години. Първият прототип бе завършен през юли 2016 г. и се очакваше дебютния полет на амфибията да стане факт тази година, но технически проблеми от необявено естество забавиха това. В крайна сметка, AG600 полетя на 24 декември 2017 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

„Бодри“ се завърна на родния бряг

27.07.2020, 20:20

Днес корвета „Бодри” с бордови номер 14 от състава на Първи дивизион патрулни кораби от Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС базиран в Пункт за базиране Варна, се завърна от девет дневно плаване. Военният кораб взе участие в пет дневното американо-украинско учение „SEA BREEZE 2020” в акваторията на Черно море, съобщават от ВМС.
Бяха проведени учения по противокорабна, противовъздушна и противоподводна отбрана, сигнални и комуникационни учения. В ученията взе участие и Втората постоянната група кораби на НАТО.

 

Първите френски бойни самолети "Рафал" потеглиха за Индия

27.07.2020, 17:04

Първите пет поръчани от Делхи френски бойни самолети "Рафал" потеглиха за Индия, където се очаква да бъдат съвсем скоро напълно боеспособни, заявиха индийските ВВС, цитирани от Франс прес. - (видео)
Петте самолета ще пристигнат в сряда в индийската база Амбала в Северна Индия, на около 200 км от границите с Пакистан и Китай.
Те ще бъдат зареждани във въздуха няколко пъти и ще направят междинно кацане в Ал Дхафра в Обединените арабски емирства, където Франция има военновъздушна база, предава БТА.
Индия е поръчала общо 36 самолета "Рафал" на Франция през септември 2016 година. Останалите ще бъдат доставени поетапно до 2022 година.
Тези самолети са очаквани с нетърпение от Индия заради остаряването на военновъздушния й флот и редовно избухващите погранични сблъсъци с Пакистан и Китай.

 

В сряда и четвъртък връчват дипломи във Военна академия

27.07.2020, 15:12

На 29 юли (сряда) т. г. от 11:00 часа в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ на тържествен ритуал своите дипломи ще получат 12 офицери от Випуск „Добруджански – 2020” – I-ва смяна, съобщават от елитното учебно заведение.
Офицерите-випускници са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ (СРОВС) - като двама от тях са от Република Северна Македония и двама - от Китайската Народна Република.
Всичките 12 офицери завършват с отличен успех.
Първенец на випуска е полковник доц. д-р Николай Тодоров Стоянов, с успех - отличен 6,00.
На следващия ден, 30 юли (четвъртък), отново в парка на Академията, но от 10:00 часа дипломи ще получат и 59 студенти, които се обучаваха в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“ в 9 различни специалности.
С отличие завършват 10 студенти.  Сандра Бориславова Иванова, студентка в редовна форма  на обучение, е първенец на специалност „Национална сигурност и отбрана“, Випуск „Добруджански – 2020“ от Факултет „Национална сигурност и отбрана”.
Академичният състав на Академията се увеличава с 4 доценти. Своите дипломи ще получат и 4 докторанти, успешно защитили дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”.
Този ритуал оставя трайни лични спомени на участниците и допринася за престижа на офицерската професия, повишаване интереса към военното образование и военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.
*******
Полковник доц. д-р Николай Тодоров Стоянов е роден на 3 октомври 1974 г- в Пирдоп. От 2017 г. е заместник-директор на Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров”. През 1997 г. завършва Шуменското военно училище, специалност „Автоматизирани системи за управление“. Магистър е по „Организация и управление на КИС на ОТФ“ , ВА “Г. С. Раковски” и „Национална и международна сигурност“ от ВА „Г. С. Раковски“; доктор по Автоматизирани системи за обработка на информация и управление – ИПИО, ВА „Г. С. Раковски“; доцент в отдел „Комуникационни и информационни системи и защита на информацията“ в дирекция „Развитие на системите C4I” в Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров”.
Източник: http://otbrana.com/

 

Още 20 младежи ще се обучават за военни лекари

27.07.2020, 15:08

20 младежи (8 мъже и 12 жени) са приети да се обучават по специалността „военен лекар“, съобщава Пресцентърът на МО. Това е четвъртият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.
Шестгодишното обучение за курсантите и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.
По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. След края на обучението получават възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полетя първият предназначен за Германия Heron TP

27.07.2020, 08:47

Първият безпилотен апарат Heron TP предназначен за Германия изпълни първия си полет вчера, 26 юли 2020 г. Това съобщиха от компанията производител IAI.
Полетът е бил осъществен в Израел и е преминал без забележки. - (видео)
Германската версия на Heron TP се разработва съвместно от IAI, израелското МО и Airbus DS Airborne Solutions. От израелското МО са отбелязали, че това е исторически момент в стратегическото сътрудничество между Германия и Израел, тъй като за първи път в израелското небе полита безпилотен апарат предназначен за Луфтвафе.
През юни 2018 г. Германия подписа договор с Израел и IAI за получаването под лизинг на седем броя Heron TP. Пет от тях ще бъдат използвани за оперативни задачи, а останалите два ще се използват за учебни цели. Стойността на договора бе €900 млн., от които €720 млн. е за производство и разработка на самите апарати, а останалите пари са за използването на съоръжения и услуги на израелската държава.
Продължителността на лизинга е седем години, като в договора има опция за удължаването му.
Heron TP е експортна версия на безпилотния апарат Eitan. Той е от клас MALE (medium-altitude, long endurancе), тоест оперира на средна височина и има голяма продължителност на полета. Апаратът може да използва оръжия, но в Германия ще се използва само за задачи по разузнаване и наблюдение.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Иван Павлов Марков

27.07.2020, 08:21

Днес се навършват се 151 години от рождението на генерал-майор Иван Павлов Марков. Той е роден на 27 юли 1869 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1887). В Сръбско-българската война (1885) като юнкер е назначен за взводен командир в 7- ми пехотен Преславски полк и участва в настъплението към Пирот. След войната е произведен в чин поручик (1890) и зачислен в 6- ти пехотен Търновски полк. След това преминава в артилерията и служи в 1- ви , 4- ти, 5-ти артилерийски полкове, Софийския крепостен батальон и планинска артилерийска бригада. На 1 януари 1908 г . е произведен в чин подполковник и служи като началник отдел в 5- ти артилерийски полк, а след това е командир на 4- ти артилерийски полк. На тази длъжност остава по време на Балканската война (1912-1913), когато се сражава при Гачкенли, Люлебургаз, Чорлу, Чаталджа. На 25 май е произведен в чин полковник 1913 г.
По време на Междусъюзническата война (1913) е командир на 13- ти артилерийски полк и воюва при Бубляк и Дрянова глава срещу сърбите. На 25 май 1913 г . е повишен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е командир на 3- ти артилерийски полк (1915), с който воюва на Македонския фронт, южно от Струмица, срещу френските части. По-късно е командир на 2- ра артилерийска бригада , а след това е назначен за началник на артилерията в 1- ва армия, която по това време се сражава по двата бряга на р. Вардар (1916-1918). През 1919 г. на 27 юли е произведен в чин ген.-майор. След войната се уволнява от армията и се отдава на литературна дейност. Уволнява се на 27 октомври 1919 г.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата ; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

На този ден преди 67 г. приключва с реми тригодишната Корейска война

27.07.2020, 08:17

На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.
Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.
Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още

 

27 юли - денят на освобождението на Варна

27.07.2020, 08:06

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата... Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.
Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.
В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А. Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си..........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Стефан Тодоров Азманов

27.07.2020, 08:03

Днес се навършиха 152 години от рождението на генерал-майор Стефан Тодоров Азманов. Той е роден на 27 юли 1868 г. в Стара Загора.
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1917). Служи в пехотата. На 7 септември 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а 3 години по-късно в чин поручик. На 1 януари 1896 г. в чин капитан, а на 31 август 1907 г. в чин майор. Командва 14-ти Македонски полк (1900), по-късно е ротен командир в Школата за запасни подпоручици (1903).
Причислен е към ГЩ и е назначен за началник на „Секция съобщения” във Военното министерство (1909). На 1 януари 1911 г. вече е подполковник. Чин полковник получава на 14 февруари 1914 г. През 1913-1914 г. е Главен редактор на военните издания.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативния отдел в Щаба на армията (1915), а след това е началник-щаб на 1-ва армия (ноември 1915- ноември 1916). На 1 януари 1918 г . е повишен в чин генерал-майор. От март с.г. до края на войната е началник-щаб на 4-та армия. След демобилизацията излиза в запаса. Умира през 1938 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове; IV ст. с мечове по средата ; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

The National Interest: САЩ трябва да се притече на помощ на Полша, да започнат да й продават танкове

26.07.2020, 21:19

Журналистите от The National Interest заключиха, че САЩ трябва да обмислят възможността за продажба на танкове в Полша. Представителите на Варшава напоследък все повече говорят за лошото състояние на военната техника на армията, поради което Вашингтон може да им се притече на помощ.
Плановете за отбрана на НАТО сега са силно свързани с Полша. Източният фланг на Алианса завършва именно на територията, контролирана от Варшава. Министерството на отбраната на САЩ доставя оръжие и за Украйна, но Киев не е готов за решителни действия. Според журналистите на The National Interest, САЩ може да започнат доставките на танкове M-1 Abrams в Полша в близко бъдеще.
Преди това Варшава обяви мащабно обновяване на въоръжените си сили. Вече в страната се доставят американски изтребители F-16 и ПВО Patriot. Скоро ще започне и доставката на ракетни системи за залпов огън HIMARS. Западните журналисти са уверени, че американската военна подкрепа за Полша няма да свърши дотук.
Танкове M-1 "Abrams" вече са се доказали в много военни сблъсъци в Близкия Изток. Полският им колега M-1Pl отдавна е остарял, с което са съгласни представители на местните военни ведомства. Компонентите за "Abrams" се произвеждат в Охайо, което леко усложнява процеса на обслужване за Полша, но ако желаят, Варшава и Вашингтон могат да обсъдят този въпрос по-подробно.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски помагат в гасенето на пожар над село Дълбоки

26.07.2020, 19:47

Военнослужещи от 38-ми батальон от състава на Втора механизирана бригада помагат в гасенето на пожар над с. Дълбоки, област Стара Загора. На терен от 7.00 ч. тази сутрин, 26 юли, действат 24 човека с шест броя техника под ръководството на капитан Герасим Златинов, съобщава Пресцентърът на МО.
Пожарът е възникнал снощи в гориста и труднодостъпна местност над село Дълбоки. Специализираният екип за предотвратяване и/или преодоляване на последиците от бедствия е задействан рано тази сутрин на основание отправено искане от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Путин лансира хиперзвукови ударни системи за руския морски флот

26.07.2020, 15:34

На Главния военноморски парад в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин заяви, че през 2020 г. във Военноморския флот (ВМФ) на Русия ще бъдат пуснати на вода 40 нови кораба, а акцентът ще бъде поставен върху оборудването на уникални хиперзвукови ударни системи. Това предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".
„Тази година четиридесет кораба и плавателни съдове от различни класове ще бъдат приети в състава на флот. Уникални предимства и увеличаване на бойните възможности на флота ще бъдат постигнати чрез широкото въвеждане на модерни цифрови технологии, които нямат аналози в света, на хиперзвукови ударни системи, безпилотни подводни апарати, снабдени с най-ефективните средства за отбрана", каза държавният глава.
Президентът посочи, че "преди няколко дни в три водещи корабостроителници на Русия е започнало изграждането на още шест нови кораба за далечно плаване". В същото време Путин припомни, че ВМС на Русия включва кораби, оборудвани с високоточни оръжия, стратегически подводни крайцери и многоцелеви подводници, както и най-новите самолети и други летателни средства, уникални оръжия и специална техника. Според него нивото на оборудване на руския флот непрекъснато расте.
Путин отбеляза, че руският флот изпълнява най-трудните задачи с достойнство, служейки безупречно на отечеството. "Военни кораби, плаващи под знамето на легендарния Свети Андрей, целият персонал на ВМС изпълнява адекватно най-трудните задачи", каза стопанинът на Кремъл.
Обръщайки се към моряците, ветераните и всички руснаци, президентът припомни, че ВМС "охранява суверенитета на страната повече от три века, твърдо защитавайки нейните интереси". „Днес ние почитаме защитниците на морските граници на отечеството, смелите герои на дългите кампани, всеки, който свързва живота си с надводни и подводни сили, с военноморската авиация, безстрашните морски пехотинци, които служат в крайбрежните отбранителни сили, тези, които гарантират бойната готовност на военноморските части и, разбира се, тези който проектират и изграждат ново военноморско оборудване ", добави Путин, като поздрави всички "за празника на доблестния руски флот, обвит от неугасващата слава".
Според Путин подобна безупречна служба на хората и на страната „отразява уникалната морска душа на всеки моряк и офицер“. Путин каза, че се гордее с военните победи на великите си сънародници и с такива постижения като откриването на Антарктида от руски моряци. Той припомни, че 2020 г. бележи двегодишнината от това глобално значимо събитие. Президентът също отдаде почит на паметта и уважението на героите от Великата отечествена война и на всички поколения военноморски командири, моряци, корабостроители и първооткриватели. "Благодарение на тяхната непоколебимост, талант и преданост към Родината Русия завинаги е придобила славата на велика морска сила", отбеляза руският лидер и добави, че тази историческа приемственост е неразривна. - (видео)

 

На този ден преди 57 години

26.07.2020, 07:34

Още ракетни войски

 

У нас войниците доброволци са служили минимум 12 години

26.07.2020, 07:30

Войската се попълва с доброволци, които са длъжни да служат 12 години непрекъснато.  По тяхно желание този срок може да бъде продължен до навършване на 40-годишна възраст.
Младежите, които желаят да постъпят на доброволна служба трябва да отговарят на следните изисквания: да бъдат съвършено здрави и да имат телосложение, съответстващо на службата, която ще изпълняват; да не бъдат по-млади от 18 и по-стари от 28 години; да не са били под съд и следствие и да са благонадеждни, да са български поданици; да не принадлежат на организации противници на държавния строй. Длъжни са да заявят по нотариален ред, че ще служат 12 години.
Приемането на доброволците става чрез повиквателните окръжия. Комисията за приемане и преглеждане на доброволците се назначава от командира на полка под председателството на началника на повиквателното окръжие. Записването на доброволците става по всяко време на годината, а постъпването на служба два пъти в годината – на 1 ноември и 1 март.
Първоначалното военно обучение продължава една година и се провежда в полковете. За специалните родове войски става в един или два пункта.
Войниците доброволци получават заплата, храна и облекло, според определените оклади. Те могат да се женят и всяка година да ползват един месец отпуск. По време на службата, които желаят могат да изучават някакъв занаят, с който да се прехранват след уволнението.
Изпълнилите задължителния срок от 12 години се уволняват и получават 5000 лв. или държавна служба.  Службата им във войската се зачита за пенсия на общо основание. Ако по време на службата войникът  стане негоден поради болест или злополука, или умре, той или наследниците му получават инвалидна пенсия.
Уволнените по съдебен и дисциплинарен ред , както и самоповределите се, за да станат негодни за военна служба, се лишават от правото да получат премия и да заемат каквато и да е държавна и общинска служба в продължение на 15 години.
(Материалът е подготвен на основата на Закона за попълване на войската, жандармерията, пограничната, горската, акцизната и митническата стража с войници (жандарми и др.), подофицери и офицери, утвърден с указ №19 от 7 март 1921 г., обнародван в брой 287 на Държавен вестник” от 24 март 1921 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Как да кандидатствам, за да стана военнослужещ?

25.07.2020, 22:52

Приемането на документи за военна служба в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се извършва от структурите на Централно военно окръжие по местоживеене.
В Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в чл. 141 се определя, че на военна служба се приемат български граждани, които отговарят на следните изисквания:
• имат висше образование по специалността, за която кандидатстват - за офицери, и средно или по-високо образование - за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси);

• не са по-възрастни от 40 години - за всички категории военнослужещи (офицери, офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси);
• годни са за военна служба;
• не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитация;
• срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
• нямат друго гражданство;
• не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”;
• покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната;
• са психологично пригодни. Годността за военна служба се определя от военномедицинските органи, а за психологична пригодност - от специализираните звена и органи по психологично осигуряване.
Министърът на отбраната може да определи длъжности за войници (матроси), които да се заемат от лица с основно образование и длъжности за военнослужещи с двойно българско гражданство.
Кандидатите за военна служба могат да подават своите документи за кандидатстване след обявен конкурс за определени длъжности във военните окръжия или офисите за военен отчет в общините/районите. Ако сте решили да кандидатствате, подгответе си следните документи:
• автобиография;
• копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;
• копие на документ, удостоверяващ продължителността на професионалния опит (ако притежават такъв);
• лична амбулаторна карта с отразен актуален здравен статус;
• свидетелство за съдимост;
• удостоверение от регионалния център за психично здраве (психодиспансер);
• съгласие за предоставяне и обработка на лични данни.
При първото си посещение във военното окръжие или офиса за военен отчет в община/район, представяйки изискваните документи, кандидатът за военна служба получава направление за Военно медицинска академия за обстоен преглед. След приключване на всички процедури по прегледа, на кандидата се издава експертно решение, удостоверяващо годността за военна служба, издадено от Централната военномедицинска комисия и изследвания за психологическа пригодност в Лабораторията за психично здраве и превенция.
Представяйки експертното решение от ВМА във военното окръжие, кандидатът за военна служба попълва следните декларации по образец:
• декларация, че няма образувано наказателно производство срещу него;
• декларация, че няма друго гражданство освен българско;
• декларация, че не е освобождаван от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение” (при условие, че са служили);
• декларация, че желаят да бъдат приети на военна служба с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в запаса (ако имат такова).
Кандидатите за военна служба при комплектуването на документите прилагат и:
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно основанието за освобождаване от военна служба (при условие, че са служили);
• удостоверение от военното окръжие, където се водят на военен отчет, от което да е видно, че са на служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при условие, че са сключили договор);
• копие от военноотчетната книжка (ако имат такава);
• копие от заповед за освобождаване от военна служба (при условие, че отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ);
• други документи, свързани с изискванията за заемането на длъжността (копие от свидетелството за правоуправление на МПС, за завършени курсове за военноотчетната специалност, за владеене на английски език по STANAG 6001 и др.).
След представянето на всички документи от кандидата за военна служба, същите се комплектуват и се изпращат във военните формирования за участие в конкурса за определена длъжност. Комисията за провеждане на конкурса във военното формирование провежда същия при условията и по реда, определени със заповед на командира (началника) и изготвя протокол, в който класира кандидатите за всяка длъжност и писмено уведомява кандидатите за резултатите от класирането, като връща документите на некласираните кандидати след завършване на конкурса.
За по-пълна и точна информация, моля посетете най-близките структури на Централно военно окръжие (военните окръжия в областните градове или офисите за военен отчет в общините/районите).
Източник: http://otbrana.com/

 

Голяма победа за българската войска

25.07.2020, 22:40

„Крум взема главата на Никифор“ (худ. Д. Гюдженов)В нощта на 25 срещу 26 юли 811 г. войската на хан Крум нанася пълен погром на византийската армия в сражението при Върбишкия проход. В сражението загива византийският император Никифор І Геник, заедно със своите военачалници.
След сражението Крум заповядва да отрежат главата на Никифор I Геник, която няколко дни е държана на показ, набита на кол. След това, пак по негова заповед, черепът на императора е обкован със сребро. С него Крум пие наздравица в чест на своята победа.
Победата при Върбишкия проход е един от найголемите върхове на българското военно изкуство през средните векове. България става достоен противник на могъщата Византийска империя.
Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Смята се, че той създава първите писани закони в българската държава. Според една легенда той разпитал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия „Суда“ от 10 век. Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и прабългарите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.
Източник: ttp://otbrana.com/

 

Акварел на лейтенант Хенри Клифърд от английския лагер при Аладън от времето на Кримската война

25.07.2020, 11:45

След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Аладън (днес с. Страшимирово) и Река Девня (днес гр. Девня).
От 5 юни до 30 юни 1854 г. при Аладън лагерува английската Лека дивизия (Light Division) под командването на шотландския генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant General Sir George Brown)*.
Акварелът „Light Division Camp at Aladine, Bulgaria” е работа на лейтенант Хенри Клифърд**. Той е съхранен в албум (съдържащ 119 акварела), притежание на частен колекционер. Акварелът представя поглед към лагера на английската Лека дивизия при Аладън. На преден план английски войник на пост и български пастир с два бивола. В далечината - Варненското езеро и северните склонове на Авренското плато.....Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров

25.07.2020, 06:59

Навършват се 153 години от рождението на генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров, роден на 25 юли 1867 г. в гр. Сливен. Завършва военното училище в София (1887). Като младши офицер е зачислен в 8- ми пехотен Приморски полк (1887-1894), а по-късно е ротен командир в същия полк и във 2-ри пехотен Сливенски полк (1885-1900). На 27 май 1887 г. е производен от чин подпоручик, а 1 на 8 май 1890 г . е произведен в чин поручик, на 1 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1906 г. в чин майор. Служи последователно като адютант в щаба на 3-та пехотна Балканска дивизия (1900-1901), дружинен командир в 1-ви пехотен Софийски полк (1906), ротен командир във военното училище (1909), командир на 7-ми пехотен Преславски полк (1911) и дружинен командир във военното училище (1912).
През Балканската война (1912-1913) е дружинен командир в 48-ми пехотен полк, който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа, а след това е назначен временно за командир на 16-ти пехотен Ловешки полк. В Междусъюзническата война (1913) е командир на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сърбите при Черни връх и вр.Тумба.
След войната е назначен за комендант на София (1913-1914). На 1 януари 1915 г. е произведен в чин полковник и е назначен за командир на 7-ми пехотен Преславски полк.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на полската канцелария при Главната дирекция (1915 - май 1917) и началник на Планинската пехотна дивизия (май 1917 - септември 1918), с която воюва на Македонския фронт в участъка между Дойран и р. Вардар. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната (ноември-декември 1918) командва войските в Добруджа, след това е началник на 3-та пехотна балканска дивизия. През 1919 г. излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, V ст. с мечове отгоре; народния орден „За военна заслуга” V ст. на обикновена лента, III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

На този ден през 1943 година започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи

25.07.2020, 06:55

В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.
Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.
Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още

 

На този ден САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит

25.07.2020, 06:45

На 25 юли 1946 г. на атола Бикини САЩ извършват първия в света подводен ядрен опит.
Тихоокеанският атол Бикини е известен с това, че по времето на Студената война е изпитателна площадка, на която САЩ извършват в периода 1946 - 1958 година 23 експериментални взрива на ядрени и водородни бомби.
На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливия дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям.
През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Не е било необичайно за жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, мъртви раждания и нарушения в цикъла им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма. - Още ЯО

 

Каква е съдбата на гигантския съветски танк Т-35

25.07.2020, 06:35

Пет купола, три оръдия и шест картечници, поверени на дванадесетима мъже: това не е превъплъщение на съветската мощ, плаващо в открито море, а стар танк на Червената армия - Т-35 от 30-те години на XX век. Той e унищожен още през първите дни на Втората световна война.
От появата им по време на Първата световна война танковете нарастват бързо по габарити, мощ и въоръжение, докато по-динамичните сражения от Втората световна война не им придават разумен размер.
Първият многофункционален тежък танк - френският Char 2C, е последван в края на 1920-те години от британския A1E1 Independent - страхотна машина, тежаща 33 тона и с пет купола, която така и никога не влиза в масово производство. Само че вероятно е послужил за вдъхновение за съветските конструктори да правят големи неща.
Промишлената база, наследена от болшевиките и парализирана от загубата на много инженери с опит по време на руската революция, не е в състояние да произвежда масово съвременна технология и се налага да бъде възстановена от нулата. Именно тогава обаче съветското експериментално конструкторско дело навлиза в апогея си.
Изграждането на леки танкове е по-лесно и е било възможно да се копират чужди модели. За тежките танкове обаче няма рецепта за успех, така че те трябва да се създават в движение, като се използва инженерният импулс, проявен в съвместни проекти с германския инженер Едвард Гроте.
Средният танк TG на съветско-германската конструкторска група не стига до производствената верига, но дава на младия съветски екип безценен практически опит. Той го насърчава да се включи в по-големи проекти и скоро те разработват T-35, базиран на TG - големия германски танк - Grosstraktor - и модели, внесени от Великобритания.
С тежко въоръжение и . . . свръхтегло
Танкът трябвало да тежи около 35 тона, но прототипът, завършен през 1932 г., е 10 тона. Това чудовище е високо 3 метра, а на двуетажните му куполи са монтирани 76-милиметрови оръдия, както и картечници, които могат да се въртят на 360 градуса.
Два по-малки оръдейни купола с 45-милиметрови оръдия и картечници, които могат да се въртят в полукръг, са поставени в предната и задната част на танка, а две картечни купола и стрелкови пункт под задното оръдие допълват арсенала на танка. Машината е задвижвана от двигател с мощност 500 конски сили и вдига максимална скорост от едва 28 км/ч на открит път.
Военните приемат танка, но не са доволни от сложната конструкция на шасито и слабата мощност на двигателя.
В началото на 1930-те години съветските стратези подготвят бъдещите етапи на войната, в която участват бронирани машини. Средните танкове T-28 биха могли да сразят врага, T-35 биха напредвали, за да унищожат всичко наоколо с огромната си огнева мощ, следвани от трета вълна от Т-26 и дори по-леки модели с картечници, които да прочистят каквото е останало, като подкрепят пехотата.
Опитът от испанската гражданска война, сраженията по съветската граница с японците и Зимната война с Финландия разкрива колко опасна е противотанковата артилерия и колко необходимо е пехотата да бъде защитена с бронирани машини.
При такива условия щитът на танка от 10-50 мм би бил недостатъчен. Опитите да се увеличи дебелината вдигат теглото  на бойната машина до 55 тона, а нито един съветски двигател по онова време не може да задвижва нещо толкова голямо. Друг неуспех е неспособността на командира на танка да координира едновременното стрелбата от пет купола.
Конструкторите правят неуспешен опит да приспособят системите на корабните оръдия, за да синхронизират стрелбата от много точки, а в началото на 1940-те години танкът вече е остарял и като конструкция, и като тактическо приложение.
"Момчето от плакатите" на съветската власт
Т-35 не влиза в действие до германското нахлуване в Съветския съюз през юни 1941 година. В същото време обаче той служи повече на идеологическия фронт - показван е по градските площадки като символ на съветската военна сила и привлича големи тълпи и наблюдатели от чужбина.
Той се появява на плакати и на ордена "За храброст", където се задържа много повече, отколкото в реалния живот. През 1943 г., когато T-35 вече е част от историята, той продължава да се бори за отечеството в съветската пропаганда.
На истинското бойно поле обаче службата му не е толкова бляскава. От общо 59-те T-35, произведени между 1934 и 1939 г., 48 са участвали в битката, а останалите е трябвало да бъдат ремонтирани или са използвани  в тренировъчни учебни заведения.
Танкът не оцелява през първите дни на битката, защото машините, създадени за внезапен пробив, не успяват да останат дълго в отстъпление. Само седем T-35 са унищожени в битката, а останалите просто дефектират и са изоставени от екипажите им.
34-а Съветска танкова дивизия, която разполага с всички налични единици, получава предупреждение призори на 22 юни, когато започва нашествието. Три от танковете дават повреди още преди да влязат в битката и след маневри през Западна Украйна, два дни по-късно, остават само 10 танка, които са в състояние да се борят с врага.
Обградени и по-слабо въоръжени
Поради бъркотията при оттеглянето и ожесточените гранични сражения има само едно писмено сведение за тяхното представяне в битката. На 30 юни 1941 г. група танкове, включваща четири T-35, е изпратена, за да подсили други единици, но е атакувана, докато се придвижва.
Артилеристът на предната кула В. Сазонов по-късно пише: "Последното ни сражение беше глупаво. Първо, стреляхме през реката от основния купол към селото, наречено Ситна, а след това атакувахме с останалото от нашата пехота. Те се поколебаха, щом започнаха да свистят германските куршуми, започвахме да напредваме и паднахме под огъня на германските оръдия отляво".
"Завъртях купола към предната линия, гледах ли гледах, но не видях нищо и след това - пра-а-с, кулата бе ударена. Аз обаче не можах да си покажа главата, куршумите се сипеха върху нас като грах. Германските снаряди достигаха до нас на интервали от пет секунди. Тогава видях светкавица, бяхме на 50 м от селото и една от нашите гъсеници се счупи".
"Разгърнахме се по всички посоки, с всичко, което имахме, но заради попаденията по нас двигателят спря, а оръдието заклини. Тогава видяхме германските войници и знаехме, че сега е моментът да се махнем от там. Излязохме през купола и скочихме на пътя. От екипажите на Т-35 оцеляха само четирима, всичките от различни танкове".
На германските войници им харесва да позират до изоставени "сталински чудовища" и затова има много военни снимки, на които се появяват Т-35 въпреки техния ограничен брой и краткото им участие в сраженията.
Старомодният гигант с пет купола така и никога не показва характера си и свършва дните си като куриоз на инженерството, символ на военната мощ като гигантското оръдие "Цар Пушка" в московския Кремъл, за което се твърди, че никога не е стреляло.
Последният екземпляр се съхранява в музея на танковете в Кубинка, в покрайнините на Москва, където той е сред "звездите" на сбирката. Тя напомня на посетителите за най-важните конструкторски проекти от миналия век, когато танковете са се научили да бъдат танкове. - Още за Т-35

 

 

САЩ обвиниха Русия, че тества анти-сателитно оръжие

24.07.2020, 23:50

Съединените щати обвиниха Русия, че изпитва на орбита анти-сателитно оръжие. Това е станало на 15 юли 2020 г., а обвиненията бяха отправени вчера, 23 юли.
Според Космическото командване на САЩ, има неопровержими доказателства, че на орбита е бил извършен тест на анти-сателитно оръжие, без реално разрушаване на целта. Според съобщението, руски сателит е изстрелял неизвестно малко маневриращо устройство, което се е доближило до друг руски сателит – Космос 2535.
Тестът е бил извършен от сателита Космос 2543. Той беше пуснат на орбита от борда на друг сателит – Космос 2542, който от своя страна бе изстрелян на орбита от военния космодрум Плисецк през ноември 2019 г (на снимката). Профила на мисията на двата сателита наподобяват този на други два сателита изстреляни от Плисецк през 2017 г.
Руското МО твърди, че тези изпитания са свързани с тестване на способности за доближаване на други обекти на орбита и тяхното заснемане. Точно нещо такова бе изпитано през февруари 2020 г. Космос 2542 и Космос 2543 синхронизираха орбитите си с американския разузнавателен сателит USA 245 и се доближиха до него. След това, Космос 2543 се доближаваше до редица други руски сателити на орбита.
Русия, САЩ, Китай и Индия разполагат с възможност да унищожават противникови сателити използвайки наземни средства. В последните години САЩ използват безпилотната совалка X-37B за редица тестове на орбита, като са отбелязвани и пускания на малки обекти от борда на совалката.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Завърши випуск „Добруджански“ на НВУ "Васил Левски"

24.07.2020, 17:01

„Вие ставате командири в армия, която в своята близо 1400 годишна история има основната заслуга за оцеляването и съществуването на българската държава, държавност и българската нация. Не забравяйте едно - в своята дълга история България има и силни държавници, и позорни държавници, имала е партии, които са управлявали добре, и такива, от които се срамуваме и историята ги е забравила. Но едно трябва да помним – българският народ никога не се е срамувал от своята армия. Тя има дълг - да пази териториалната цялост, суверенитета на българската държава, живота и просперитета на българската нация“. Това заяви днес вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на официалната церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщава Пресцентърът на МО.
„Влезте в редовете на Българската армия като офицери с гордо вдигнати глави, защото вие сте лидери не само на хората, които утре ще бъдат ваши подчинени, а и в българското общество. Имайте това самочувствие, вие го заслужавате. Чакат Ви много трудности и изпитания. Българската армия все още е в процес на реорганизация и модернизация. Ще има много проблеми, които именно вие ще трябва да решавате. Не забравяйте вашите подчинени, които ще ви гледат и ще чакат вашия пример. Следвайте славните традиции на българската войска и на българските командири. Убеден съм, че службата ви няма да бъде лека, но ще бъде достойна и ще заслужи уважението на цялото българско общество и гордостта на вашите родители“, категоричен бе министър Каракачанов.
На церемонията днес присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери, военни аташета, представители на местната и държавна власт.
Вълнувам се, защото в редиците на Българската армия за 142-ри път се влива ново попълнение випускници на Военното училище. Те трябва да имат самочувствието, че са випускници на институция с история и доказани успехи в подготовката на командири, готови да служат на Родината със знание, смелост и морал“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в своето приветствие към курсантите и кадетите от випуск „Добруджански“ на НВУ.
„Заедно, с обединени усилия ще успеем да осигурим по-добро бъдеще за нашата армия и условия за високо професионално самочувствие на българските военнослужещи“, посочи генерал-лейтенант Илиев.  Заместник-началникът на отбраната призова дипломантите да запазят своя оптимизъм, вяра, мотивация за успехи и енергия в годините напред. „Националният военен университет ви даде сериозна база от знания и компетентности, които ще ви бъдат нужни в професията. Тази основа трябва ежедневно да надграждате. Учете се от по-опитните колеги. Повишавайте квалификацията си. Бъдете добър пример за вашите подчинени. Бъдете лидери!“, посъветва ги генерал-лейтенант Илиев.
„Ние от Националния военен университет днес с гордост показваме на целия народ, че Българската армия има ново поколение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ „Васил Левски“. Те обичат Майка България и са възпитани в духа на здравите патриотични традиции. Те са наша гордост. Те трябва да бъдат гордостта на обществото“. Това заяви началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов в официалното си слово.
Вместо напътствия към випускниците Маламов цитира думите на полковник Борис Дрангов от книгата му „Помни войната – съвети за строеви офицери“: Не се задоволявай с онова нравствено достойнство, на което си се издигнал, а се стреми към онова що още не си достигнал. Почнеш ли да гледаш на себе си със самодоволство, то няма да напредваш. Винаги прибавяй, винаги напредвай, винаги се усъвършенствай!“
Полковник Маламов изрази своята благодарност към ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили за грижите и подкрепата, които са получили в организирането и провеждането на възпитателния процес.
През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях ще бе присвоено първо офицерско звание „лейтенант”. Те получиха и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност. Първенец на випуск „Добруджански” е лейтенант Давид Енчев - специализация „Разузнаване”. Той завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.77 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00. За своя успех лейтенант Енчев получи пагоните си лично от президента Румен Радев и бе награден със сабя от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Своите свидетелства днес получиха и 83-ма кадети, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева. Те бяха отличени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Честито и успех на полковник Методи Орлов и капитан Петър Димитров!

24.07.2020, 11:44

Авиобаза Граф Игнатиево има нов заместник-командир по летателната подготовка, съобщава сайтът на елитното ВВС-формирование. Заместник-командирът на авиобазата полковник Николай Русев е връчил преди седмица на тържествен строй  пагоните на подполковник Методи Орлов, назначен със заповед на министъра на отбраната на длъжността „Заместник-командир по летателната подготовка“ в авиобаза Граф Игнатиево и повишен в звание „полковник“. Пожелаваме му успех!
След едногодишно обучение и успешно завършване на Военновъздушния колеж „Максуел“ в Алабама, САЩ полковник Методи Орлов встъпва в новата си длъжност.

Капитан Петър Димитров, който също се дипломира в САЩ, е повишен в следващо военно звание „майор“ и назначен на длъжност „Старши ръководител на полети „Кула“.
Полковник Николай Русев поздравил двамата офицери-летци и изразил увереността си, че новопридобитите знания и високото ниво на подготовка във висшия военен колеж в САЩ ще бъдат ефективно приложени в повишаването на бойните способности на авиобазата, в подготовката на летателен състав и развитието на методиките за обучение. Той споделил, че въпреки трудностите, през които преминава бойната авиация, приносът и вложената в работата мотивация на всеки един предопределят добрите и сигурни перспективи за развитие.
Източник: http://otbrana.com/

 

Le Figaro: Проектът за «европейска отбрана» падна жертва на компромиса за възстановяване на икономиката

24.07.2020, 08:59

Договорът между страните от Европейския съюз за икономическо възстановяване е намалил финансирането на фондовете, участващи в създаването на собствена отбрана на общността, според Le Figaro. Както отбелязва изданието, концепцията за стратегическа автономия на ЕС е особено скъпа на френския президент Еманюел Макрон, който иска да постигне независимост от военния потенциал на НАТО.
За да постигнат компромис по отношение на икономическото възстановяване, страните от ЕС трябваше да направят отстъпки и да намалят наполовина разходите за създаване на собствена отбрана, пише Le Figaro. „Между първоначалния проект и срещата на върха имаше пандемия, на която трябваше да се отговори бързо и твърдо“, обяснява бившият министър и евродепутат от Франция Натали Лоасо, която оглавява подкомисията по отбраната на Европейския парламент. Независимо от това тя е удовлетворена от „първата стъпка“, която позволява да се направи „качествен скок“, а в Министерството на въоръжените сили искат да вярват в глобалната добродетел на компромиса.
Както разказва изданието, най-символичните усилия засягаха Европейския фонд за отбрана, който беше насърчаван от президента Еманюел Макрон, за да постави основите на общата политика. За седем години той ще получи само €7 млрд, както беше решено през януари. Правителството счете тази сума за недостатъчна и предложи да я увеличи на €9 млрд. Ръководителят на Министерството на отбраната на Франция Флорънс Парли каза в началото на юни, че това не е „последната дума“: според нея кризата показа, че „суверенитетът не трябва да бъде празна дума“, така че сега това не е моментът да намаляваме амбициите си за европейски суверенитет, в това число и промишлен.
Европейският фонд за отбрана не е единствената жертва: Шенген за военните също се лиши от финансова подкрепа. Очаква се този проект за "военна мобилност" да улесни прехвърлянето на въоръжени сили в рамките на ЕС. Първоначално трябваше да се отпуснат €6,5 млрд, но трябваше да се задоволят с €1,5 млрд като компромис. Друга жертва беше Европейският фонд за мир, създаден от предишния състав на Европейската комисия за финансиране на съвместни мисии в областта на сигурността и отбраната. С негова помощ Европейският съюз искаше да вземе по-активно участие във военните операции. За седем години за фонда бяха отпуснати €5 млрд, въпреки че първоначално в замяна на съществуващите програми бяха отпуснати €10,5 млрд.
Евродепутатът Арно Данян се оплака пред френски вестник, че Европа отказва да вижда отбраната като един от своите приоритети. Според него обаче няма какво да се учудваме: повечето страни разглеждат основно НАТО като защита. Дори ако Тръмп вдъхва страх, някои правителства се надяват за края на неговото президентство или са се приспособили да взаимодействат с него. „Възможността за изграждане на европейска защита ще бъде изпусната, съжалява Данян. - Във Франция правителството направи грешка, заради излишната категоричност и любовта към ефектни заявления.“ Както пише Le Figaro, концепцията за „стратегическа автономия“, толкова скъпа за Еманюел Макрон, е спомената в окончателното споразумение, но нейните мерки не съответстват на исканията.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

Военен хеликоптер UH-1D се е разбил във Филипините

24.07.2020, 08:44

Хеликоптер Bell UH-1D Iroquois (борд 8308) на ВВС на Филипините се е разбил вчера в 19:10 местно време малко след излитане.
На борда е имало петима души, двама от тях са загинали, а един е транспортиран до болница. Останалите двама не са открити.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Прогресс МС-15 достигна МКС за под четири часа

24.07.2020, 07:42

Товарният космически кораб Прогресс МС-15 бе успешно изстрелян вчера, 23 юли 2020 г. и след по-малко от четири часа достигна до Международната космическа станция (МКС).
Стартът се осъществи от космодрума Байконур в 17,26 часа московско време. Товарният космически кораб Прогресс бе изстрелян с ракетата-носител Союз-2.1а. Стартът премина абсолютно нормално, а ракетата бе изстреляна само минута, след като над космодрума премина МКС. - (видео)
В следващите часове Прогресс МС-15 догонваше МКС, при което включи двигателя си четири пъти.
При доближаването към станцията, намиращите се на борда на МКС руски космонавти забелязаха, че корабът леко се отклонява от траекторията за скачване. Бе поискано разрешение скачването да се осъществи ръчно, но от Центъра за управление на полети не разрешиха, а корабът сам коригира траекторията си.
Скачването се осъществи в 20,47 часа московско време или точно три часа и 21 минути след изстрелването. Прогресс МС-15, обаче не успя да бие рекорда на Прогресс МС-12, който достигна МКС за само три часа и 18 минути през миналата година. - (видео)
В последните години Роскосмос практикува т.нар. „свръхбързи” скачвания на товарните кораби Прогресс с МКС. При тях скачването става след две орбити около Земята. Предишните „бързи” скачвания ставаха след четири орбити или шест часа, а по-рано се използваше стандартен подход от 34 орбити и две денонощия.
Прогресс МС-15 носи на борда си 1520 kg сухи товари, 600 kg гориво за станцията, 420 kg вода и 46 kg кислород. Корабът ще остане скачен с МКС до декември, когато ще бъде натоварен с отпадъци, ще се разкачи и ще изгори в земната атмосфера.
Следващият старт на товарен кораб от типа Прогресс се очаква в средата на октомври. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Китай изстреля първата си мисия към Марс

23.07.2020, 23:25

Китай успешно изстреля своята първа самостоятелна сонда към Марс. Това стана днес, 23 юли 2020 г.
Сондата, която се нарича Tianwen-1, бе изстреляна от тежката ракета-носител Chang Zheng-5 (CZ-5) от космодрума Венчан, намиращ се на китайския остров Хайнан. Стартът бе проведен успешно в 12,41 часа местно време. - (видео)
Китайските медии запазиха мълчание за точния час на изстрелването, а официалните източници го потвърдиха, едва след като Tianwen-1 бе отправен по траектория към Червената планета, което стана около 36 минути след изстрелването.
Очаква се Tianwen-1 да пристигне на марсианска орбита през февруари 2021 г. Сондата, чиято маса е около 5 тона, се състои от две части – орбитален апарат и спускаем апарат. Спускаемият апарат носи марсоход, чиято маса е почти 240 kg. Приземяването на Марс се очаква да стане два или три месеца след влизането на марсианска орбита.
Tianwen-1 ще извърши широк кръг от изследвания на Марс. Орбиталният апарат разполага с общо седем сензора, а марсохода с шест. Очаква се марсоходът да работи поне две години на марсианската повърхност.
През 2011 г. Китай изпрати малката сонда Yinghuo-1, която бе част от руската мисия „Фобос-Грунт”, но руската сонда не напусна земната орбита и по-късно изгоря в атмосферата.
Това е петият старт на тежката ракета-носител CZ-5, която може да извежда до 23 тона на ниска околоземна орбита. Четири от тези изстрелвания бяха успешни.
В момента условията са подходящи за изстрелване на сонди към Марс. В неделя (19 юли) ОАЕ изстреляха сондата Hope. Това стана с японската ракета-носител H-2A. На 30 юли се чака старта на американския марсоход Perseverance.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ поръчаха новопроизведени F-15EX

23.07.2020, 22:31

На 13 юли Департамента (министерството) по отбрана на САЩ възложи на самолетостроителната корпорация Boeing договор за производството на първата партида (Lot 1) изтребители F-15EX, на обща стойност $1,2 млрд.
Договорът включва конструиране, разработка, интеграция, производство, изпитания, верификация, сертификация, доставка, поддръжка и модификация на осем самолета, както и доставка на резервни части, оборудване за наземна поддръжка, учебни пособия, технически данни и техническа поддръжка. Работите по договора трябва да бъдат приключени на 31 декември 2023 г.
През миналата година, в очакване на поръчката от Пентагона, Boeing започна производството на първите два самолета, който в момента са в етап на окончателно сглобяване. Първите осем самолета ще бъдат базирани в авиобазата Еглин, Флорида, където ще преминат оперативни изпитания. Първите две машини се очаква да бъдат доставени през финансовата 2021 г. (започваща на 1 октомври 2020 г. в САЩ ), а останалите шест през финансовата 2023 г. На снимката е показан първият самолет F-15EX за ВВС на САЩ в завода на Boeing в Сейнт Луис, щата Мисури.
През юни Пентагона възложи на двигателостроителя General Electric договор за доставка на първата партида двигатели на обща стойност $100,4 млн. Поръчката включва 19 двигателя F110-129 – 16 за монтиране на самолетите и три резервни.
Този договор е част от голямата поръчка, която има продължителност 10 години за даване на поръчки и 15 години за тяхното изпълнение, на максимална стойност $22,89 млрд. за разработката на варианта F-15EX на многоцелевия изтребител F-15 за ВВС на САЩ, неговото производство и съпътстващи доставки и услуги. Общата бройка на самолетите, планирани да бъдат поръчани в идните 10 години е до 144, като на първо време ще бъдат поръчани 76. Има дори перспектива покупките да достигнат 200 броя, достатъчни за осем бойни и учебни ескадрили. Първите осем самолета са били поръчани през финансовата 2020 г., а през финансовата 2021 г. ще бъдат поръчани още 12 броя.
F-15EX се представя като най-изгодния от ценова гледна точка вариант за опресняване на бойните възможности на изтребителния авиопарк на ВВС на САЩ, съставен от F-15C/D, произведени през 80-те години на миналия век. Планира се всички стари изтребителни варианти на F-15 (две ескадрили от състава на редовните ВВС и шест от състава на Националната гвардия) да бъдат заменени от новия F-15EX. Според Boeing единичната цена на F-15EX (само на самолета) е от порядъка на $80 млн., без двигателите, които се поръчват отделно.
F-15ЕX (първоначално наричан F-15X) за ВВС на САЩ е създаден на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Изтребителят се произвеждан за бойната авиация на Катар, а ВВС на САЩ планират да летят на него основно с един пилот.
Източник: https://aero-bg.com

 

ВВС на САЩ вземат турските F-35А

23.07.2020, 22:28

Департаментът по отбрана на САЩ съобщи на 20 юли 20202 г., че осем изтребителя F-35A от партида 14 (Lot 14), оригинално предназначени за Турция ще бъдат предадени на ВВС на САЩ.
Това действие е следствие от поръчката на Турция за руски зенитно-ракетни комплекси С-400, която доведе до санкции от страна САЩ с изключване от програмата F-35. Преди доставка самолетите ще бъдат модифицирани, за да отговорят на изискванията на ВВС на САЩ.
Lot 14 включва доставката на общо 14 самолета на стойност $861,7 млн., като турските машини са били планирани за доставка през 2022-2023 г., а поръчката е направена през финансовата 2020 г. Единичната цена на самолетите от Lot 14 e $77,9 млн.
Турция планираше да закупи 100 броя F-35А, и имаше сериозно индустриално участие в програмата за производство на самолетите, предназначени за всички клиенти. В момента на изключване на Турция от програмата през юни 2019 г. първият F-35А за ВВС на страната е бил вече произведен и използван за обучение на летателен и инженерно-технически състав, провеждано в САЩ, в авиобазите Люк, щата Аризона и Еглин, щата Флорида. Самолетът, официално представен след завършване на сглобяването през юни 2018 г., обаче така и не е бил официално доставен на ВВС на Турция.
Към юни 2019 г. в САЩ са се намирали още 42 турски пилоти, преминаващи приучване на F-35А, като 18 от тях е трябвало да завършат обучението си през същия месец. На 31 юли турските представители в Съвместния програмен офис на F-35 в Кристъл Сити, щата Вирджиния, са получили забрана за достъп по помещенията на офиса.
Към януари 2020 г., общо 24 самолета F-35А за Турция са били в различни етапи на производство, като Вашингтон и Анкара все още не били постигнали споразумение какво ще стане с тях. След това се появиха съобщения, че военния бюджет на САЩ ще получи допълнителни $30 млн., които ще използват за прелитане на първите шест F-35А (от Lot 10 и Lot 11), предназначени за Турция, от завода във Форт Уърт, Тексас до място за дългосрочно съхранение, където ще изчакат окончателното решение за тяхното използване. В проекта за военен бюджет за 2021 се съдържат средства за приемане, използване и модифициране на тези първи шест F-35А от ВВС на САЩ.
Същевременно турски предприятия ще продължат да произвеждат части за програмата F-35 до март 2022 г. При нормалния ход на програмата те произвеждаха общо 937 части, от които 400 се произвеждаха само в Турция.
Източник: https://aero-bg.com

 

Режим за притежаване на огнестрелно оръжие в САЩ

23.07.2020, 22:00

Втората поправка на Конституцията на САЩ (приета на 15 декември 1791 г.) гарантира правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Съществуват редица федерални закони, които регулират реда за притежаването и използването на огнестрелно оръжие, но по-голямата част от правилата се определят от отделните щати в САЩ.
През 2008 и 2010 г. Върховният съд на САЩ постановява две исторически решения, които касаят именно Втората поправка, която гласи: «За сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не бива да бъде нарушавано.»......Прочети още

 

Индонезия се интересува от австрийските Eurofighter

23.07.2020, 20:31

Според новина в австрийския вестник Die Presse от 18 юли, цитирана от Flightglobal, австрийският военен министър Клаудиа Таннер (на снимката) е получила писмо от своя индонезийски колега Прабоуо Субитанто, в което се изразява интерес за купуването на 15 броя самолети Eurofighter.
Копия на писмото са се появили в социалните медии. В писмото, датирано 10 юли 2020 г., се споменава, че индонезийската страна е запозната със проблемните моменти по експлоатацията на самолетите в Австрия, които към днешния момента са на средна възраст 13,5 години. Затова тя предлага двете страни да започнат официални разговори по темата.
През 2017 г. Австрия търсеше начин да спре експлоатацията на самолетите поради постоянно растящи цени на поддръжката. От тогава се говори постоянно за възможностите за пенсиониране на изтребителите и замяната им с машини, които излизат по-евтини за поддръжка. Оценено е било, че поддръжката за период от 30 години ще излезе на цена от €5 млрд.
От началото на експлоатацията, годишното пролетяно време на 15-те самолета не надвишава 1500 часа, а пилотите летят по 70-80 часа годишно срещу планирани 110 часа. От няколко години австрийското правителство води дела срещу европейския авиопроизводител Airbus, обвинявайки го в умишлено завишаване на цените на самолетите при продажбата (общата цена възлиза на около $2 млрд. евро) и последващата поддръжка. В иска на Австрия срещу Airbus се претендира за обезщетение от €1,1 млрд. Австрийските самолети са от Tranche 1 и имат само базови способности „въздух-въздух“ и никакви възможности за работа по земни и морски цели.
От своя страна Индонезия постоянно търси на пазара нови бойни самолети. Все още няма яснота за съдбата за сделката за купуване на 11 нови изтребителя Су-35 от Русия на цена $1,14 млн., която е в замразено състояние поради съпротивата на САЩ и заплахите за налагане на икономически и политически санкции срещу Индонезия по закона CAATSA, приет през 2017. Законът е предназначен да обезкуражава правителства или лица от купуване на оръжия и военно оборудване от страни, определени като враждебни на САЩ.
Според статията в Die Presse една възможна сделка за продажбата на самолетите на Индонезия би била сложна, защото ще се иска съгласието на всички четири страни-членки на консорциума Eurofighter, произвеждащ самолета – Германия, Италия, Испания и Великобритания.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

По шест големи кораба на ден, това са впечатляващи темпове на развитие на ВМС

23.07.2020, 17:08

В понеделник, 20 юли, Русия за първи път в историята си заложи шест военни кораба едновременно, включително ядрени подводници, както и „заместници“ на френските вертолетоносачи Mistral. Какви предимства ще получи руският флот в близко бъдеще се разбира от следното.
В Санкт Петербург в "Северная верфь" например са заложени двете най-нови фрегати от модернизирания проект 22350 „Адмирал Юмашев“ и „Адмирал Спиридонов“. Военните кораби са с увеличена водоизместимост и усилено въоръжение, което позволява използването на крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“, както и хиперзвуковите „Циркон“. В същото време, вместо украинските газотурбинни агрегати, на двата кораба ще бъдат инсталирани руски агрегати, произведени от НПО "Сатурн".
Двете нови многоцелеви ядрени подводници "Воронеж" и "Владивосток" от проекта 885M "Ясень-М" бяха заложени в Северодвинск. И двете подводници от четвъртото поколение изцяло се състоят от руски компоненти, имат надводно и подводно водоизместимостване съответно 8600 и 13800 t, могат да се потапят на дълбочина 600 m и да бъдат в автономно плаване за 100 дни. Заложените подводници могат да използват всички крилати ракети с морско базиране на въоръжение в руския флот, включително и хиперзвуковите.
Въпреки, че мнозина не вярваха, в Кримската корабостроителница "Залив" започна изграждането на първите руски универсални десантни кораби "Иван Рогов" и "Митрофан Москаленко", проект 23900 "Прибой". Според плана руските вертолетоносачи ще бъдат произведени не по-късно от 2027 година. В същото време „руските Мистрали“ ще бъдат по-големи от френските им „колеги“, които през 2015 г. не бяха получени заради санкциите. Един такъв кораб ще може да вземе на борда си до 20 вертолета и два усилени батальона морска пехота.
Струва си да се отбележи, че изграждането на универсалните десантни кораби може да даде на руските специалисти неоценим опит, което несъмнено ще бъде полезен в бъдеще при създаването на собствени самолетоносачи. В същото време, гледайки впечатляващите темпове на развитие на съвременния руски флот, може да се очакват и още изненади. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Армията ни с високо доверие сред българите, но НАТО – не

23.07.2020, 16:54

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% – недоверие. Останалите се колебаят. В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното „отваряне на ножицата“ в посока доверие. Изводът е от традиционния социологически обзор на „Галъп интернешънъл болкан“ в края на всеки политически сезон.
По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано.
Източник: http://otbrana.com/

 

Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 142-ри випуск „Добруджански“ на Националния военен университет

23.07.2020, 13:22

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще присъстват утре, 24 юли, на официалната церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържествената церемония ще се състои на ритуалния плац в Университета. На нея ще бъдат връчени и свидетелствата на кадетите от Професионалния сержантски колеж.
През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях ще бъде присвоено първо офицерско звание „лейтенант” и ще получат образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Първенец на випуск „Добруджански” е лейтенант Давид Енчев -специализация „Разузнаване”. Той завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.77 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00.
83-ма са кадетите, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева.
Уважаеми колеги, церемонията по присвояване на първо офицерско звание ще започне в 10,30 ч. на ритуалния плац на НВУ във Велико Търново. Представителите на медиите, които желаят да отразят събитието, ще бъдат допускани в НВУ на 24 юли от 10 ч. на КПП-Изток.

 

На сайта на МО на РФ може да бъде получена детайлна информация за Главния военноморски парад

23.07.2020, 08:47

На сайта на руското Министерство на отбраната в навечерието на Деня на флота бе открит специален интерактивен раздел, посветен на Главния военноморски парад на 26 юли. От МО на РФ отбелязаха, че сайтът http://navyparade2020.mil.ru предоставя пълна информация за участниците в парада, както и за репетициите и мястото на провеждане. Главния военноморски парад ще се проведе на 26 юли в Санкт Петербург и Кронщат. Утре, 24 юли ще се проведе и съвместната тренировка на военните кораби (46 единици), военната авиация (41 самолета и хеликоптери) и 41 парадни блока.
Посетителите на сайта могат да се запознаят с концепцията на парада в Санкт Петербург и Кронщат, схемата на дефилето на военноморската авиация, както и с програми и схеми за дефилето на корабите в Балтийск, Владивосток, Петропавловск-Камчатский, Каспийск, Североморск и Севастопол.
Детайлна информация е представена на отделни страници за динамичните демонстрации на военна техника, които ще бъдат проведени от флота на Деня на ВМС.
Информационна графика ще даде информация за броя на парадните блокове, военните кораби, помощните кораби и самолетите, участващи в Главния военноморски парад, както и за времето за репетиции.
Отделен раздел е посветен на службата във ВМФ на Руската Федерация.
Общо над 200 кораба и плавателни съдове от различни типове, около 80 самолета и над 15 000 военнослужещи са планирани да участват във военните паради за празника на ВМФ на РФ.  - Още за ВМФ на Русия

 

Защо руските космонавти летят в космоса въоръжени?

23.07.2020, 08:22

Представете си оръжията им! Лазерен пистолет? Бластер? А светлинен меч? Макар че гореспоменатите оръжия идват от сферата на фантазията, съветските космонавти наистина са заминавали за космоса въоръжени. Тяхното оръжие бил пистолет с три цеви, който приличал на отрязана пушка. Бил не само защита срещу извънземни, но най-вече тяхна гаранция при завръщането им на Земята.
В СССР никой не говорел за това, но от времето на Юрий Гагарин съветските космонавти отивали в космоса въоръжени. Членовете на Космическия корпус били въоръжени с обикновен пистолет "Макаров", същият като на полицаите. Бил им връчен "за защита от диви животни или престъпни елементи", в случай на кацане в пустинята. Малцина смятали, че "космическият" другар може да бъде заменен до 1965 г., когато космонавтите Алексей Леонов и Павел Беляев претърпяват инцидент и са принудени да кацнат в тайгата.
Мечката е враг на космонавта
Поради трудния терен спасителните екипи имат нужда от време, за да стигнат до космонавтите. Леонов и Беляев трябва да прекарат няколко дни в тайгата.
"Хеликоптерите, които летяха над нас, можеха само да ни информират, че някой сече дървета, а друг използва дървените трупи за огрев“ - спомня си Леонов.
Космонавтите си построяват подслон и скоро са посетени от мечки, които току-що са се събудили от зимния си сън и следователно са гладни и агресивни. Единственото нещо, което могат да направят, е да стрелят във въздуха, което само усилва любопитството на дивите животни.
"Макаров ставаше само да се застреляме с него", отбелязва Леон с горчива ирония. Той е този, който дава идеята за специално оръжие за оцеляване в случай на принудително кацане.
"Мечтата на бракониера"
Триседмичното разработване на оръжието се извършва от директора на Тулския оръжеен завод Владимир Парамов. Той предлага револвер, полуавтоматична пушка и пистолет с три цеви. Последното се оказва най-подходящо за целите: защита от опасни животни и криминални елементи, подходящ и за лов на храна и изстрелване на сигнални патрони. Пистолетът е направен от две 32-мм хоризонтални горни гладки цеви и една нарезна 5.45-мм цев. В бойния комплект има 11 СП-П патрона, 10 СП-Д патрона и 5 СП-С патрона.
Работниците в завода наричат новия пистолет "Мечтата на бракониера", но в официалните документи той е посочен като СОНАЗ  (СОНАЗ - преносимо аварийно огнестрелно оръжие).
TП-82 има необичайна задна част. Това е обикновено мачете за рязане на дървесина, което може да бъде покрито с твърд калъф, прикрепен към пистолет, като по този начин се получава винтовката. Поради гладките си цеви той може да се използва за лов на зайци, птици и дребен дивеч, а с нарезната цев - лосове, глигани и други големи животни.
Оръжието е много надеждно.. "Изсипахме пясък и вода вътре в пистолета ... с какво ли не го изпробвахме, а той издържа на всичко", казва заместник-директорът на отдела за оцеляване при извънредни ситуации от Центъра за обучение на космонавти Николай Филатов.
Той си спомня, че веднага след като казашките пастири чуват за пистолета, опитват да се сдобият с него. Предлагат цели стада овце в замяна, а един пастир дори предлага жена си. Всеки иска оръжието: пилоти, геолози, пътешественици и ловци. Малко по-късно оръжието е клонирано в известните Вепр-1 и Вепр-2.
TП-82 е на разположение до края на 80-те години. Официалната версия за прекратяването на производството му е, че вече има достатъчно модели. Според неофициалната версия финансовите проблеми в периода след перестройката не позволяват на завода повече да произвежда такова екзотично оръжие. - (видео)
Ще бъде ли съживена легендата?
Не знаем много за съдбата на TП-82 след разпадането на СССР. През 2007 г. медиите съобщиха, че, тъй като срокът на годност на боеприпасите за TП-82 е изтекъл, командирът на 16-та експедиция до Международната космическа станция (МКС) Юрий Маленченко ще получи пистолет "Макаров" преди полета си, вместо ТП-82.
Не е ясно дали ТП-82 или негов аналог все още влизат в арсенала на космонавтите. Известно е, че през 2008 г. американският космически експерт и инженер на НАСА Джеймс Оберг моли за отстраняване на руското огнестрелното оръжие от МКС. Той казва, че го смята за опасно, тъй като там, където хората работят в стресови и психологически напрегнати условия, няма място за оръжия.
Руските експерти обаче не са съгласни с Оберг. Според директора на отдела по специално обучение в Космическия тренировъчен център Юрий Гидзенко необходимостта от оръжие на борда е доказана. Следователно вероятно е твърде рано ТП-82 да бъде премахнат от арсенала на космонавтите, както и от космическата история.
През 1983 г. компанията за производство на огнестрелни оръжия Savage прави аналогична версия на TП-82 за астронавтите на НАСА, известна като 24-VS. В същото време компанията Randall създава ножа Astro 17, чиято дръжка съдържа комплект за оказване на първа помощ. Въпреки това не е известно дали американски астронавти са въоръжени, когато изпълняват своите космически мисии.

 

Днес се навършват 78 години от смъртта на Никола Йонков Вапцаров

23.07.2020, 08:17

Днес почитаме 78 години от смъртта на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Той е разстрелян през 1942-ра година от тогавашната власт заради подривна дейност.
Роден е на 7 декември през 1909 година в град Банско. Поета завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Практиката си изкарва първо на кораба „Дръзки”, а след това и на кораба „Бургас”, с който посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. По това време се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател.
През 1939 година подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни”, изляза от печат 1940г. Публикува и други стихотворения, както и разкази, и драма, но те нямат същия успех като поезията му. Същата година се включва активно в т.нар. Соболева акция и събира подписи в нейна подкрепа из Пиринска Македония. Соболевата акция има за цел да накара правителството на България да предостави бази на СССР във Варна и Бургас. Заради тази си дейност, Никола Вапцаров е арестуван, съден и интегриран в Годеч.
През 1942 г. той е осъден на смърт за антидържавна дейност на страната на антихитлеристката коалиция. Посмъртно е амнистиран.
Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни.
Въпреки краткия си живот той е една от най-значимите фигури в българската поезия.
Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година. Честването на 100-годишнината от рождението на поета е включено в списъка за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година.
Днес неговото име носят Висшето военноморско училище във Варна, където той е учил, Драматичният театър в Благоевград, както и много училища и организации в страната.
***********
1. Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.......Прочети още
2. Вапцаровският випуск (1948-1953) и моряците от Воения и Търговския флот искат да се учреди Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”..........Прочети още
3. Решение на Клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София за оказване на подкрепа на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”........ Прочети още
4. Становище от Випуск ‘48 „Вапцаровски” (1948-1953) на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, гр. Варна, в подкрепа за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”......Прочети още

 

Британска самоходна гаубица AS90 Braveheart

23.07.2020, 08:11

AS90 Braveheart ("Смело сърце") е 155 мм самоходна гаубица, която влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Произвежда се от заводите на BAE Systems в Barrow-in-Furness, Cumbria. В строя са въведени общо 179 единици, като част от тях от участваха в операцията "Иракска свобода".
Специално за действия в пустинни условия е създаден вариант на гаубицата, наречен AS90 Desert ("Пустиня") През 1994 г. AS90 Desert преминава успешно изпитанията в Аризонската пустиня, а през 1996 г. - в Кувейт и в Саудитска Арабия. При него са подобрени качествата на двигателя и ходовата част, така че да може да работи продължително време в условията на високи температури и пясъчни терени.
AS90 представлява монтирано върху танково шаси 155 мм оръдие, 39-и или 52-ри калибър, което може бързо да се изнася в района за стрелба или да сменя позицията си, когато се наложи. Като правило оръдия с калибър 155 мм могат да стрелят както с конвенционални снаряди, така и със снаряди с ядрен заряд. Но дори и конвенционалните притежават достатъчно мощна разрушителна сила. По време на изпитанията 2 самоходни гаубици успяват само за 10 сек да изстрелят по единична цел 261 кг снаряди само като тегло.
Едно от основните предимства на самоходните артилерийски системи освен високата мобилност е това, че екипажът е защитен зад бронята на установката. Стоманената броня на AS90 издържа на 7,62 и 14,5 мм куршуми и на шрапнели от 152 мм снаряди. Енергетичната установка, която е дизелов двигател с мощност 660 к.с., дава възможност за използването на хидравлика и електроприбори, което пък от своя страна позволява автоматизирането на много от действията на екипажа. Така например системата за зареждане на оръдието е автоматична. Това рязко подобрява скорострелността. Гаубицата може да води залпов огън със скорострелност 3 изстрела за по-малко от 10 сек, интензивен огън в продължение на 3 мин. със скорострелност от 6 изстрела в минута и поддържащ огън със скорострелност 2 изстрела в минута.
Оръдието няма стабилизиращи приспособления. Хидравлична система с помощта на електрониката за насочване позволява стрелба на 360 градуса. Далечината на стрелбата зависи от дължината на цевта и типа на снарядите, които се използват. При цев 39-и калибър и конвенционален снаряд далечината е 24,7 км. Снаряди с увеличен заряд могат да достигнат целта си на 30 км. А оръдията с 52-ри калибър на цевта могат да стрелят и на дистанция до 40 км. Управлението на огъня се осъществява от автоматична система за прицелване по цели, които се намират извън видимостта на мерача. За директна стрелба мерачът разполага с оптически прибори за дневни и нощни условия.
Очевидно британските артилеристи са доволни от самоходната гаубица, защото са възложили на производителят BAE-Systems да бъдат модернизирани 96 гаубици от типа 155 мм/52-ри калибър. Същността на модернизацията се състои в замяната на досегашната цев на оръдието с нова, със същия калибър, но с увеличена далечина на стрелбата до 40 км. В момента вървят изпитанията и на нови 155 мм снаряди с увеличена скорост на полета. Модернизираните самоходни оръдия AS90 ще постъпят на въоръжение през 2004 г.
В същото време BAE Systems имат подписан лицензионен договор за производството на гаубицата в полските заводи HSW (Huta Stalowa Wola). Тук оръдието ще бъде монтирано на полското шаси OBRUM. Две установки от предвидените общо 72 вече са монтирани и преминават задължителните изпитания.
Основни технически характеристики на самоходната гаубица AS90 Braveheart са: - екипаж 5 или 4 души; - тегло 42000 кг; - дължина 9.7 м; - ширина 3.3 м; - височина 3.0 м; - клиренс 0,40 м; - скорост 55 км/ч; - радиус на действие 350 км. - Още артилерия

 

 

Продължава участието на корвета „Бодри” в учението “SEA BREEZE 2020”

22.07.2020, 20:19

Корвета    „Бодри” 14    от   състава   на   българските   Военноморски   сили,   с  командир  капитан  III  ранг  Николай  Викторов  продължава  участието си в американо – украинското  учение  с международно участие “SEA BREEZE 2020”.
Екипажът  на корветата участва в сериалите изпълнявани на  море  от  20  юли  до 25 юли 2020 година,  както  и  в  сериали  изпълнявани  в пристанище Одеса на 25 и 26 юли 2020 година. В учението участват кораби от ВМС на САЩ, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Испания и Грузия.

Целта на учението е да се повиши нивото на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедури по време на плаване в състава на многонационални   съединения. Корабът   ще   се   завърне  в  Р  България  на  27 юли 2020 година.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Координираха мероприятията по съвместната подготовка във въоръжените сили през учебната 2021 г

22.07.2020, 20:13

Под ръководството на началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев днес се проведе работна среща за координиране на мероприятията по съвместната подготовка във въоръжените сили през учебната 2021 г.
Освен офицери от Съвместното командване на силите (СКС), в мероприятието участваха представители на командванията на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции, дирекция „Операции и подготовка“, военно-учебните заведения, НВУК „Чаралица“ и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България,  отговарящи за подготовката на формированията и свързаното с тях планиране и финансиране.
По време на срещата бяха обсъдени и координирани мероприятията по съвместната подготовка на всяка от участващите структури, както и на съвместните мероприятия по осигуряване подготовката на вида въоръжена сили или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.
В резултат на изнесените доклади и проведените дискусии бяха набелязани пътища за повишаване нивото и ефективността на съвместната подготовка чрез разширяване обхвата на провежданите подготовки и учения.
Мероприятието се при спазване на мерките за недопускане разпространението на COVID-19, като някои от структурите  участваха от отдалечено работно място по видеоконферентна връзка, съобщават от СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Иска ли САЩ да възобнови ядрените си тестове?

22.07.2020, 17:37

През последните две години правителството на САЩ е обсъждало няколко пъти възобновяването на ядрените тестове. Това твърди бившият съветник по сигурността на страната Джон Болтън пред The Guardian.
"Тази тема бе коментирана", признава Болтън, който е яростен поддръжник на ядреното тестване. Разбира се, идеята срещнала и много опозиционери в администрацията на Тръмп, които били на мнение, че сегашното компютърно тестване на бойните глави на САЩ е достатъчно. Така и не било взето решение по въпроса преди Болтън да напусне поста си през септември.
Според Washington Post причината била, че Америка отчаяно искала да притисне Русия и Китай да влязат в тристранните преговори за контрол над оръжията. Болтън обаче категорично отрича: "Никога не съм използвал такъв аргумента, а и честно да ви кажа, едва ли би имало резултат."
Единственото, заради което бившият съветник искал да се възобновят тестовете под земя, било, че Америка трябва да е сигурна в надеждността на арсенала от бойни глави. Според противниците, компютърното тестване било достатъчно, а ако Америка започне да тества ядрените си оръжия под земята, то това щяло да предизвика вълна от други държави, които също щели да започнат тестове. Но Болтън е притеснен, тъй като бойните глави вече са стари.
"Не знаем как стареенето се е отразило върху надеждността и сигурността на бойните глави. Със сигурност не настоявам за атмосферни изпитания, но така, както един военен командир ми го описа: "Да имаш 5000 ядрени бойни глави е като да имате 5000 Тойоти в гараж - искаш да знаеш, че като завъртиш ключа, двигателят ще запали от първия път. Защото ако не стане от първия път, това означава, че въобще не работи", обяснява Болтън.
През май се появи информация, че ако ядрените тестове се подновят, това може да се случи на площадката край Невада. Но от последния тест там Лас Вегас се е разширил прекалено много. Но политикът е категоричен, че ако се стигне до взривове, желанията на обществото ще се вземат под въпрос: "Има толкова много подходящи места, не говорим за това да се събудиш в Лас Вегас и да чувстваш, че земята под теб се тресе."
Източник: https://www.dnes.bg/

 

В Русия започнаха летателни тестове на най-новия щурмови хеликоптер

22.07.2020, 15:54

Най-новият транспортен боен Ми-8АМТШ-ВН започна летателни изпитания, каза за РИА Новости Андрей Богински, генерален директор на холдинг "Вертолеты России" (част от "Ростех").
"Ние работим активно по новия радар, за да го пуснем в серия до есента", уточни той.
От своя страна индустриалният директор на авиационния клъстер "Ростех" Анатолий Сердюков заяви, че техническият облик на Ми-8АМТШ-ВН е формиран отчитайки опита от бойната употреба на хеликоптери в съвременните военни конфликти.
По-специално, височинните двигатели ВК-2500-03 са с повишена мощност, нова носеща система, разширен състав на въоръженията, усилена защита и други характеристики на модернизирания хеликоптер увеличават бойните възможности на машината и позволяват използването му за специални операции в най-сложните условия.
"Първият етап на тестване се планира да приключи през ноември. В бъдеще към полетите ще бъдат свързани още две машини от този тип", каза Сердюков.
По-рано управляващият директор на "Улан-Удэнский авиационный завод" (У-УАЗ, част от "Вертолеты России") Леонид Белых каза в интервю за РИА Новости, че доставките на руското Министерство на отбраната на нови вертолети за специална употреба Ми-8АМТШ-ВН се планират да започнат през 2020 г. Преди това Богински обяви, че Министерството на отбраната ще получи първата партида през 2020-2021 година.
Технически характеристики
На Ми-8АМТШ-ВН е инсталирано актуализирано въоръжение. Основната характеристика беше използването на специално окачване във ферми на две курсови картечници с калибър 12,7 мм. В допълнение, той беше оборудван с ново пилотажно-навигационно оборудване. За да се увеличи бойната жизнеспособност, е приложен принципът на комбинация от „стъклена кабина“ и надеждни аналогови прибори.
Машината е оборудвана с цифров автопилот, ефективността на приложение в нощни условия повишена. Има жиро-стабилизирана оптично-електронна система, прожектор с инфрачервен излъчвател и двудиапазонно осветително оборудване. Хеликоптерът е пригоден за използване на очила за нощно виждане.
Ми-8АМТШ-ВН е оборудван с отбранителен комплекс ЛСЗ-8ВН, който автоматично разпознава изстрелването на ракети по хеликоптера, елиминира насочените бойни глави, като изхвърля фалшиви термични цели. Пилотската кабина и основните агрегати на хеликоптера са защитени от нова броня от титаниева сплав. За защита на личния състав подът на товарното отделение, както и страните на хеликоптера са покрити с подвижна лека броня от кевлар до нивото на илюминаторите.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Публикуваха първата официална снимка на руското колесно САО „Мальва“

22.07.2020, 13:20

На международния военно-технически форум „Армия-2020“, който ще се проведе от 23 до 29 август 2020 година във военния парк „Патриот“ край Москва, специалистите ще могат за първи път да се запознаят с образец на 152-мм самоходно артилерийско оръдие „Мальва“ на ЦНИИ „Буревестник“, монтирано на базата на шаси с повишена проходимост на Брянския автомобилен завод.

 

Какво реши Министерски съвет днес?

22.07.2020, 12:57

Отпускат се средства за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници
Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2020 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници.
Съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за военните паметници (ЗВП) военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а съгласно чл. 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.
В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.
Средствата, в размер на 300 000 лв., ще бъдат разпределени между общините Аврен, Белово, Ботевград, Брегово, Брезник, Видин, Враца, Георги Дамяново, Гоце Делчев, Гурково, Две могили, Добрич, Долни Дъбник, Земен, Калояново, Кубрат, Левски, Любимец, Ново село, Опан, Панагюрище, Петрич, Полски Тръмбеш, Поморие, Провадия, Първомай, Раднево, Разград, Русе, Сандански, Своге, Ситово, Сливен, Смолян, Средец, Стамболово, Стражица, Трън, Тутракан, Чирпан и др.
Изменя се Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с ПМС № 46 от 2010 г.
Създава се нов чл. 33б, с цел изпълнение на разпоредбата на чл. 156, ал. 3 от ЗОВСРБ, с която се предвиди, че военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които заемат длъжност повече от 4 години и откажат преназначаване на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок от една година. На посочените военнослужещи могат да се предлагат други длъжности в същото или по-високо длъжностно ниво по реда на чл. 32, т. 4, буква „а“ (по мотивирано предложение) или т. 6. (по план-предложение за комплектуване на вакантни и овакантяващи се длъжности). Военнослужещите, които са отказали да заемат предложената им длъжност, в рамките на едната година, през която са на длъжността си, могат да се преназначават на длъжност по Регистрите на вакантните длъжности, както и да се изготви мотивирано предложение за преназначаване на друга длъжност.

 

Приеха промените в Закона за военното разузнаване, могат да назначават директор на службата

22.07.2020, 12:04

С много голямо съгласие народните представители гласуваха днес и на второ четене измененията и допълненията на Закона за военното разузнаване. Проектът бе внесен от народните представители Димитър Лазаров (снимката), ген. Константин Попов адмирал Пламен Манушев, доц. Милен Михов, Валентин Касабов и Борис Вангелов. Промяната в текстове между първо и второ четене беше единствено заради съобразяване с някои забележки в становището на Министерството на отбраната.
Този законопроект може да претендира за един от най-бързо приетите. В деловодството на парламента бе внесен на 1 юли, а окончателно гласуван на 22 юли. Дори редът му в седмичната програма на Народното събрание бе преместен напред с прегласуване. Най-вероятно това ще помогне по-скоро да се направи предложението за директор на службата, която вече няма да се нарича „Военна информация“, а „Военно разузнаване“. Кадровите промени във висшето военно командване предстоят, както беше казал неотдавна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По непотвърдена информация днес или утре предложенията трябва да тръгнат към Министерски съвет, за да бъдат предложени на президента за издаване на укази до края на месеца. 
Според вносителите „новото наименование ще отрази в най-пълна степен функциите на военното разузнаване като специална разузнавателна служба за добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, информационно осигуряване на държавните институции, осигуряване на разузнавателна информация за въоръжените сили и развиване на информационното и оперативно сътрудничество с разузнавателните структури на НАТО и ЕС и партньорските служби.“ 
След организационните промени през 2009 г. на Службата са възложени функции и по отношение на разузнавателната дейност във Въоръжените сили. С приемането на Закона за военното разузнаване през 2015 г. тези функции бяха разписани на законодателно ниво, но без това да се отрази в наименованието на Службата, се посочва още в мотивите. Смята се, че с приемането на тези промени ще завърши процесът на изграждането на единен централизиран разузнавателен процес. 
Допълнителен аргумент е, че така функционира военното разузнавате в държавите от НАТО, централизираните разузнавателни органи на Алианса, държавите членки на ЕС и редица партньорски служби.
Няма промени на текста за назначаването на директор на Службата. Остава действащият текст „Длъжността директор на Службата може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ Министър Каракачанов вече обяви, че неговото предложение ще бъде за военнослужещ и по-конкретно за сега изпълняващия длъжността полковник Велко Атанасов, който би трябвало да получи звание „бригаден генерал“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Намаляват приема на курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ за летци-пилоти от 14 на 10

22.07.2020, 11:57

Със заповед от вчера на министъра на отбраната Красимир Каракачанов се променя обявеният брой на местата за прием на курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“.
Прави впечатление, че по специализация „Летец-пилот“ има 10 места за МО и МВР, докато по заповедта от началото на годината  те бяха 14 места (12  за МО и 2 за МВР). Намалява се и броят на местата по специализация „Ръководител на въздушното движение“ от 8 на 5, Увеличава се приемът на курсани по специализации „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – от 7 на 8 места, „Летищно осигуряване“ – от 5 на 6, „Авиационно въоръжение“ - от 5 на 6, „Навигационни, комуникационни и информационни системи” –  от 6 на 7. По новата специализация „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“ са обявени 5 места.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Впечатления от възстановяването на подводницата „Слава“

22.07.2020, 09:37

Като представител на поколението, родено през 90-те (наричано и като „децата на демокрацията“) досега съм нямал възможността да видя със собствените си очи истинска подводница с всички нейни механизми и системи. Вероятно това важи също за почти всички мои връстници. Мнозина днес едва ли знаят, че България е имала не една, не две, а четири подводници едновременно в състава на един дивизион.......Прочети още

 

Lockheed Martin повиши прогнозата за годишната си печалба

22.07.2020, 09:13

Lockheed Martin повиши прогнозата за годишната си печалба и приходите, след като американският доставчик на оръжия предоля прекъсванията на веригата на доставките заради коронавируса и отчете по-високи приходи от продажби на авиокосмическото си звено, което произвежда изтребителя F-35, предава Ройтерс.
Преди началото на търговията днес книжата на компанията повишиха стойността си с 3,4% до 378 долара, след като Lockheed успя да надмине очакванията на анализаторите и за печалбата за второто тримесечие.
Пентагонът се стреми да гарантира, че подизпълнителите в областта на отбраната не губят висококвалифицираните си служители по време на коронавирусната криза и използва средствата си, за да предотврати съкращенията на служители и опитите за привличането им от финансово по-стабилни конкуренти.
„Корпорацията и проактивните усилия на американското правителство, особено по отношение на веригата на доставките, помогнаха за частично смекчаване на прекъсванията, причинени от Covid-19”, гласи съобщението на компанията. По време на тримесечието Lockheed използва ускорени плащания от Пентагона и средства в брой, за да плати на своите доставчици сумата от 1,3 млрд. долара.
Lockheed твърди, че очаква печалбата ѝ на акция за 2020 г. да е между 23,75 долара и 24,05 долара, спрямо предишна прогноза за 23,65-23,95 долара.
Приходите на тримесечието, в което попадат изтребителите F-35, са нараснали със 17,2% до 6,50 млрд. долара. Общите приходи са се повишили с 12,4% до 16,22 млрд. долара. По-високите продажби по програмата за F-35 са помогнали на подразделението.
Нетната печалба е скочила до 1,63 млрд. долара, или 5,79 долара на акция, в рамките на второто тримесечие, което завърши на 28 юни. За сравнение година по-рано сумата беше 1,42 млрд. долара, или 5 долара на акция.
Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 6,13 долара на акция, над очакванията на инвеститорите за 5,72 долара на акция, сочат данни на Refinitiv.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Намерени са телата на 9 войници след катастрофа на „Блек Хоук“ в Колумбия

22.07.2020, 08:24

Екип за търсене е намерил телата на девет войници, били на борда на хеликоптер Sikorsku UH-60L Black Hawk (р.н. EJC2176, с.н. 70-2664), който се разби вчера в 10:40 местно време в югоизточна Колумбия. Това съобщи вестник "Ел Тиемпо", позовавайки се на източници във военните части. - (видео)
По думите му телата са намерени във вторник следобед. Издирването продължава за още двама военнослужещи, които са били на борда на катастрофиралия хеликоптер.
Отбелязва се, че е създадена специална комисия, която да разследва причините за катастрофата на бойния вертолет.
По-рано министърът на отбраната на Колумбия Карлос Олмес Трухильо заяви, че в резултат на катастрофа с хеликоптер в югоизточния отдел на Ваупес са ранени шест души, а други 11 са безследно изчезнали.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Страници от участието на ВМС на България във Втората световна война

22.07.2020, 07:45

В навечерието и по време на Втората световна война организацията на българският военен флот (от 1941 г. преименуван на Морски на Н.В. войски) е силно повлияна от германските схващания за организационното и материално-техническото развитие на военноморските сили. Военнополитическите събития свързани с присъединяването на България към Тристранния пакт довеждат до връщане на земите на Южна Добруджа и присъединяването на Егейското крайбрежие между реките Струма и Марица заедно с островите Тасос и Самотраки. Вследствие на това морската ни граница се увеличава над 2 пъти. Стремежът да се осъществи мечтата за Велика България на 3 морета придобива все по-плътни очертания с формирания през май 1941 г. Беломорски флот. Структурата на Морските на Н.В. войски включва: Командване с щаб в София, на което са подчинени: 1. Черноморски флот с щаб във Варна. 2. Дунавски флот с щаб в Русе. 3. Беломорски флот с щаб в Кавала и 4. Морска учебна част във Варна. През 1942 г. Морското училище е издигнато във Военноморско висше специално учебно заведение за подготовка на всички ръководни морски специалисти. В Беломорския флот за първи път в българската военна история е формирана специална част - Морската пехота. През 1943-44 г. на пряко подчинение се намира и създадената Охридска патрулна група на Охридското езеро.....Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Киров Абаджиев

22.07.2020, 07:31

Навършват се 161 години от рождението на генерал-майор Георги Киров Абаджиев. Той е роден на 22 юли 1859 г. в Стара Загора. През Руско-турската война (1877-1878) е опълченец в 7-ма опълченска дружина. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в пехотата. На 9 юли 1881 г. е произвезден в чин поручик, на 9 септември 1885 г. в чин капитан, на 2 август 1891 г. в чин подполковник, а на 14 февруари 1900 г. в чин полковник.
Командва 21-ви Средногорски полк (1900), 18-ти пехотен Етърски полк и 2-ра бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) е командир на 1-ва бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия (от 1900), с която участва в боевете на Тракийския военен театър – при Селиолу, Гечкенли, Чаталджа. През септември 1913 г. е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 12-та пехотна сборна дивизия (ноември 1915), а по-късно е началник на Бургаския укрепен пункт. Умира през 1940 г .
Награден е с ордена „Св. Александър” IV и V ст.; народния орден „За военна заслуга” III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Зелена светлина за въоръжена намеса на Египет в Либия

21.07.2020, 22:36

Парламентът на Египет упълномощи президента Абдел Фатах Ас Сиси (на снимката) да изпрати войски в Либия, ако силите на правителството в Триполи, подкрепяни от Турция, продължат настъплението си на изток, съобщи АФП.
Депутатите са дали съгласие за изпращането на египетски армейски части на бойни мисии зад граница, за да защитят националната сигурност на Египет.
Преди седмица такова разрешение даде и парламентът в Тобрук, верен на подкрепяната от Египет, ОАЕ и Русия Либийска национална армия (ЛНА). Тя се сражава срещу силите на базираното в Триполи Правителство на националното единство (ПНС), подкрепяно от Турция и Катар.
С турска помощ ПНС обърна хода на конфликта и след-14 месечна обсада на Триполи от ЛНА премина в контраофанзива, достигайки до стратегическия за петролната индустрия град Сирт. В последните дни се съобщава за струпване на сили на ЛНА в покрайнините на града и за възможност за продължителна обсада, след като Кайро предложи мирна инициатива, която обаче Анкара отхвърли.
Източник: https://trud.bg/

 

Адмирал Ефтимов в авиобаза Граф Игнатиево: „Сигурността не се измерва с пари“

21.07.2020, 16:52

Срещата и откровеният разговор с вас са важни за мен, защото всички заедно определяме пътя си на развитие. Всяко неразбиране на съответното ниво е спънка, всяко неодобрение поражда недоверие в управлението, а ние имаме високи цели и мисия – да пазим страната си. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред командването и личния състав при посещението си днес в авиобаза Граф Игнатиево, съобщава Пресцентърът на МО. Там той бе посрещнат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Петров и почетен караул.
Началникът на отбраната представи приоритетите в работата си след поемането на новата длъжност. Ключов ангажимент е придобиването на нова техника за нуждите на превъоръжаването на видовете въоръжени сили, с цел повишаване на отбранителните способности на страната ни. „Сигурността не се измерва с пари. Българската армия има своите конституционни задължения, които следва да бъдат осигурени в съответна технологична среда, за да бъде тя гарант за целостта и отбраната на страната ни“, категоричен бе началникът на отбраната. Той допълни, че след приключването на Стратегическия преглед на отбраната, ще бъде изготвен нов програмен документ до 2032 г., който да постави фокус върху предприемането на дългосрочни мерки за преодоляване на некомплекта на личен състав, реализацията на инвестиционните проекти за модернизация и превъоръжаване на видовете въоръжени сили.
Адмирал Ефтимов обърна внимание на стартирането на плана за ремонт и реконструкция на летище Граф Игнатиево, за което са отпуснати средства с оглед предстоящото приемане на въоръжение на новите многоцелеви изтребители F-16. В разговора с личния състав бяха обсъдени варианти за разработването на цялостна маркетингова програма за управление на процесите по приемането на новите самолети, тяхната последваща експлоатация и необходимостта от осигуряването на интегрирана логистична поддръжка.
Друга важна тема бе техническото състояние и осигуряването на наличните МиГ-29, с които се изпълнява мисията Air Policing. Адмирал Ефтимов подчерта значението, което има МиГ-29 в опазването на суверенитета на въздушните ни граници, и даде ясно да се разбере, че тяхната поддръжка остава приоритет.
„Има политическа воля за техническата поддръжка на българските изтребители, има сключени договори и отпуснати средства, но все още има известна несигурност в доставките“, посочи началникът на отбраната. „С министъра на отбраната търсим гъвкави начини за решаване на този проблем, с което да обезпечим изпълнението на вашата основна задача“, допълни адмирал Ефтимов.

 

Успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум”

21.07.2020, 16:50

Продължават процесите на повишаване на бойните способности на Българската армия, модернизация, ремонт на съществуващата техника и придобиване на нова. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес пред журналисти след успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД в гр. Търговище. „Това е част от амбицията, която сме си поставили: аз като министър, военното ръководство, командирите на видовете въоръжени сили – да модернизираме и да повишаваме боеспособността на Българската армия“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава Пресцентърът на МО.
По думите му - освен вече сключения договор за новите бойни самолети, преговорите за нови бойни кораби за Военноморските сили и бойни машини за Сухопътните войски, се извършва ремонт на съществуващата техника. Специално на танковете, използвани от Сухопътните войски, подобен заводски ремонт не е правен от 10 години. Поддържат се и се ремонтират и основните бойни самолети, използвани от Военновъздушните сили.
„Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов и допълни, че последните години са вложени значителни средства за модернизация на Българската армия. По думите му – намалява процентът на незаетите длъжности във Въоръжените сили, расте броят на кандидатите за военна служба и това е пътят за преодоляване на некомплекта в Българската армия в следващите години.  
Изпитванията на ремонтираните танкове се проведоха пред комисия от Сухопътните войски, на полигона на завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД. На тях присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. - (видео) 
********
В завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД – Търговище в периода януари 2019 г. – юли 2020 г. бяха извършени ремонтите на общо 13 танка Т-72 за нуждите на Сухопътните войски. Очаква се Министерството на отбраната да обяви нова процедура за ремонт на още 5 танка Т-72.
Ремонтът на бойните бронирани верижни машини се извършва в дъщерното дружество на ТЕРЕМ в Търговище в изпълнение на договор, подписан на 19 декември 2018 г. на основата на сключено рамково споразумение между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД. Споразумението е за извършване на ремонт на 13 танка Т-72, а цената за ремонта на един танк е 822 000 лв., без ДДС. След ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк е 18 месеца или 2500 километра. Ремонтираните танкове Т-72 се предават на военното формирование 22 220 в гр. Сливен, съгласно предварителен график. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.

 

Приключи дежурството на контингента от Българската армия „HELBROC – BG”

21.07.2020, 13:13

Тържествена церемония по преустановяване на дежурството на контингента от Българската армия, участвал в състава на  Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”, се състоя вчера на строевия плац на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада, съобщава КСВ. 
Тържественият строй беше приет от командира на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, който връчи грамоти на шестима военнослужещи във връзка с поддържаното през изминалите шест месеца бойно дежурство на контингента, за проявено старание и отговорност при изпълнение на задачите и постигнати високи резултати в служебната дейност.
В обръщението си към  военнослужещите той изрази своята гордост и удовлетворение от проявения професионализъм и положените усилия по време на подготовката, сертификацията и носенето на дежурство. Бригаден генерал Шопов отправи благодарност към Националния командир на българския контингент и заместник-командир на многонационалната бойна група на Европейския съюз „Хелброк” полковник Тодор Тодоров и към командира на механизираната рота капитан Захарий Димитров. „Участието на личния състав в носенето на дежурството е принос към Европейската система за сигурност, в контекста на придобиването на опит на личния състав за изпълнение на задачи, произтичащи от стратегически решения, допълни още командирът на 2-ра бригада.
Източник: http://otbrana.com/

 

Поредно признание за медиците ни от Мали

21.07.2020, 12:01

Българските военни медици затвърдиха доброто си представяне при изпълнение на задгранични мисии. Пореден екип на Военномедицинска академия (ВМА) бе отличен от министъра на отбраната след завръщането си от Мали, където също получи отлична оценка за представянето си. Призовете им връчи командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщават от ВМА.
Преди дни специалистите символично предадоха щафетата на техни колеги, които в следващите 4 месеца ще подсигуряват Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Задачата им е да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.
Заради епидемиологичната обстановка в световен мащаб, преди ротацията новият екип премина 14-дневна карантина във Федерална република Германия и след това замина за Мали. Завърналите се на българска земя медици пък веднага бяха тествани за COVID-19, като резултатите им са отрицателни. - (видео)

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас в частен имот

21.07.2020, 11:52

Вчера формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон- Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител майор Борислав Войнов, разузна и унищожи един брой 82 мм мина, корозирала с взривател, открита при изкопни работи в частен имот в с. Кулата, област Благоевград, съобщават от КСВ.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

В Тайланд ще бъде тестван БТР Black Widow Spider

21.07.2020, 09:55

На 17 юли бе публикувана информация за предаването на Кралската армия на Тайланд на прототипа на колесния бронетранспортьор Black Widow Spider (8×8). Машината е разработена от местния Институт за отбранителни технологии (Defence Technology Institute, създаден в 2009 г. с щаб-квартира в Пак Крета) в сътрудничество с компанията Ricardo, а заводът на Preecha Thavorn Industrial Company Limited ще се заеме със серийното й производство. В близко бъдеще бронетранспортьорът трябва да премине през етапа на държавните тестове.
Black Widow Spider е класически бронетранспортьор с четири водещи оси, в предната част на машината е моторното отделение (отляво на двигателя е водачът), бойното отделение - в средата и десантното - отзад.
Машината е оборудвана с необитаемата купола ADDER на компанията ST Engineering (Сингапур). Това е вариантът ДМ 40⁄50, въоръжен с 40-mm автоматичен гранатомет с боекомплект (БК) от 32 гранати и 12,7-mm тежка картечница с БК от 100 патрона. Куполата тежи 350 kg, въоръжението е стабилизирано в две равнини, ъгълът на мястото на оръжието е от -10 ° до 60 °.
В миналото машината бе изложена в конфигурацията с куполата с кръгов обсег M30 от същия производител. Бронята съответства на ниво 4 от стандарта STANAG 4569. По асфалтиран път машината може да достигне скорост до 100 km/h, запасът й от ход е до 600 km и може да плава със скорост до 8 km/h. Екипажът е от трима души, а десантът - от девет войници.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Морската авиация на Русия получи първия самолет-амфибия Бе-200ЧС

21.07.2020, 08:55

Министерството на отбраната на Руската федерация получи първия самолет-амфибия Бе-200ЧС. Церемонията по предаването на самолета, построен в авиозавода в Таганрог, се проведе на 14 юли на територията на 859-и Център за бойна подготовка и преквалификация на полетен състав на военноморската авиация на руския флот в Ейск.
Според портала AviaPressPhoto новият хидроплан носи името на пилота Александър Мамкин, който през пролетта на 1944 г. евакуира около 200 сираци и възпитатели на Полотско сиропиталище №1 от територия, окупирана от нацистите, пише "Российская газета".
Общо морската авиация на военноморския руски флот ще получи три самолета за издирване и спасителни операции Бе-200ЕС с функция за гасене на пожари.
Екипажът на самолета-амфибия се състои от двама души. Самолетът може да превозва до 43-ма души. Максималната му скорост е до 700 км/ч на височина от 7000 метра. Практически обхват на полета - 3100 км, височина - 8100 м, скорост на излитане - 8 м/с.

 

 

Днес министър Каракачанов бе във Варна, утре – в Търговище

20.07.2020, 16:07

Военноморският координационен елемент ще ни даде възможност да сме максимално добре информирани за всичко, което се случва в региона на Черно море. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес пред журналисти във Варна.
Министър Каракачанов заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха Военноморския координационен елемент за Черно море и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Във визитата участваха посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Гълеа и посланикът на Грузия Н. Пр. Тамара Лилуашвили. Те бяха запознати с възможностите и задачите на Военноморския координационен елемент, наблюдаваха демонстрация на използване на способностите на лодки тип „RHIB-7м. и разгледаха фрегатата „Дръзки“.
С това посещение посланиците изразяват и своята солидарност с усилията на България за създаване на този морски координационен център, коментира още министърът.
Пред журналисти той заяви още, че няма забавяне на работата по проекта за новите бойни самолети Ф-16 заради корона вируса: „В писмо от Пентагона и от фирмата-изпълнител „Локхийд Мартин“ ни увериха, че пандемията не забавя сроковете за изпълнение на договора“.
Министърът на отбраната, началникът на отбраната и посланиците посетиха ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където разгледаха учебно материалната база. Началникът на Морско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров ги запозна със специалностите и с перспективите пред неговите възпитаници в областта на военното и на цивилното морско дело.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще присъстват утре на изпитанията на последните два от 13 ремонтирани танка Т-72 в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД в гр. Търговище. Ремонтите на общо 13 танка Т-72 и 60 броя танкови мерник-далекомери за нуждите на Сухопътните войски бяха извършени в „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД - Търговище в периода януари 2019 г. – юли 2020 г. Изпитанията на техниката ще бъдат направени на полигона на „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД. Ръководството на предприятието ще запознае министъра на отбраната с готовата продукция и ще представи информация за хода на първия етап от дейността за възстановяване на танковете, нуждаещи се от ремонт. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

В Мобилна КИС продължава подготовката на новоназначените в СКС военнослужещи

20.07.2020, 16:03

През четвъртата седмица от своята подготовка в Мобилна КИС, под ръководството на инструкторите в Учебния център на Мобилна КИС новоназначените във военните формирования на СКС военнослужещи проведоха първата си огнева тренировка на полигон „Сливница“.
Като част от подготовката, с обучаемите беше проведено и полево занятие и по ядрена, химическа  и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е), по време на което бяха запознати с реда за действие при радиоактивно и химическо замърсяване, съобщават от СКС.

 

Руският Черноморски флот следи американски ескадрен миноносец в Черно море

20.07.2020, 10:17

Черноморският флот на Русия започна наблюдение на американския ескадрен миноносец „Портър“ (DDG-78), навлязъл снощи в Черно море, съобщи руският Национален център за управление на отбраната, цитиран от ТАСС.
„Силите и средствата на Черноморския флот предприеха проследяване на действията на ескадрения миноносец „Портър“ (тип "Орли Берк") от военноморските сили на САЩ, навлязъл в 19,45 ч. на 19 юли 2020 г. във водите на Черно море“, заяви центърът.
По-рано американският Шести флот съобщи, че ракетният ескадрен миноносец „Портър“ се е отправил към Черно море за участие във военни учения с Украйна, припомня БТА. Очаква се в маневрите от 20 до 26 юли да се включат 2000 военни, 27 кораби и 19 самолета от България, Грузия, Испания, Норвегия, Румъния, САЩ, Турция, Франция и Украйна.

 

До кога и как със званието от запаса?

20.07.2020, 09:53

Защо законът да не даде право военното звание от запаса да се запазва и след  достигане на пределна възраст за водене на военен отчет в резерва и запаса. Тогава 65-годишният български гражданин служил до полковник, например, и уволнил се преди десетина години, няма да пита „Какъв съм аз  - полковник, полковник от запаса или никой?“ Това би могло да се случи с предстоящото приемане на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, който МО публикува за обществено обсъждане.
Запазването на военното звание от запаса не изисква финансови средства нито от бюджета на Министерството на отбраната, нито от държавния бюджет.  Приемането на този текст в закона ще има само морално значение за тези, които са отдали години от живота си за защитата на страната. Както докторът е доктор до края на живота си, инженерът е инженер до края на живота си, професорът е професор до края на живота си, защо българският воин да не носи званието си от запаса до края на живота си, което, обаче, да бъде гарантирано от закона.  А не както сега.
И второ, практиката показва, че е нужна по-добра регламентация на съвместната работа на Министерството на отбраната и неговите органи със съществуващите военно-патриотични организации.  Защо същият този закон да не даде такава възможност? В условията на недостиг на кадрови и резервен състав, нуждата от ползване на потенциала на напусналите военната служба  и с оглед на необходимостта от популяризиране на военната професия, съвместната работа с неправителствени организации, които декларират и доказват своята непартийност и военно-патриотична кауза, би могла да бъде от полза единствено на Въоръжените сили, отбраната и националната сигурност.  Например, подобен текст в закона би бил полезен: “Българските граждани с военно звание от запаса и резерва могат да се сдружават в неправителствени организации, т.е. юридически лица с нестопанска цел, за съвместна работа с органите на Министерството на отбраната, като финансово се подпомагат за сметка на държавния бюджет.“
Двете предложения:
В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България Министерството на отбраната предлага:
„§ 22. В чл. 79 (заб. – той регламентира пределната възраст за водене на военен отчет на резервистите и запасните с военна подготовка) се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал.1:
а) т. 1 думите „сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери“ се заличават.
б) т. 2 се изменя така: „2. за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери – 60 години;“.
в) създава се нова т. 2а: „2а. за старшите офицери – 62 години;“
г) т. 3 се изменя така: „ 3. за офицерите с висши военни звания – 65 години;“
2.Създава се ал. 3: „(3) Пределната възраст за водене на военен отчет на запасните, прекратили служебните си правоотношения със структури по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, е 63 години.”. „
Моето  предложение е да се допълни този текст така:
3. Създава се ал. 4: „ (4) Военното звание от запаса се запазва и след достигане на пределна възраст за водене на военен отчет в разерва и запаса.
Второ предложение
Към чл. 13 на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България се създава ал. 3:  (3) „Българските граждани с военно звание от запаса и резерва могат да се сдружават в неправителствени организации, т.е. юридически лица с нестопанска цел, за съвместна работа с органите на Министерството на отбраната, като финансово се  подпомагат за сметка на държавния бюджет.“ Става дума за организации, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност.
Мотиви
Запазването на военното звание от запаса не изисква финансови средства нито от бюджета на Министерството на отбраната, нито от държавния бюджет.  Приемането на този текст в закона ще има само морално значение за тези, които са отдали години в защита на страната. Както докторът е доктор до края на живота си, инженерът е инженер до края на живота си, професорът е професор до края на живота си, защо българският воин да не носи званието си от запаса до края на живота си, което да бъде гарантирано от закона.
По второто предложение – в условията на недостиг на кадрови и резервен състав, нуждата от ползване на потенциала на напусналите военната служба  и с оглед на необходимостта от популяризиране на военната професия, съвместната работа с неправителствени организации, които декларират и доказват своята непартийност и военно-патриотична кауза, би могла да бъде от полза единствено на Въоръжените сили, отбраната и националната сигурност. 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хеликоптер NH90 NFH на ВМС на Нидерландия се е разбил в Карибско море

20.07.2020, 09:15

Вчера малко след излитане от международното летище Queen Beatrix (AUA/TNCA), в 14:30 местно време, хеликоптер NHIndustries NH90 NFH (р.н. N-324, с.н. 1324/NNLN17) се е разбил в Карибско море между Аруба* и Кюрасао**. На борда е имало четиричленен екипаж, двама са загинали. Това са ст. л-т Кристин Мартенс (34 г.) и мичман Ервин Уорнис (33 г.). Екипажът е изпълнявал рутинен наблюдателен полет. Назначена е комисия за разследване на катастрофата.
Кралските ВМС на Нидерландия имат на въоръжение 20 вертолета NH90.
*Аруба е бивше (до 2010 г.) задморско владение на Кралство Нидерландия с автономен статут, разположено на едноименен остров в Карибско море. Площта му е 193 км2. Административен център е град Оранестад.
** Кюрасао е автономна островна държава, бивша колония на Кралство Нидерландия. Разположен в южната част на Карибско море, близо до крайбрежието на Венецуела.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Орелът кацна

20.07.2020, 08:20

20 юли 1969 г.04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”
Тези думи, изречени през вакума на Космоса, слагат началото на най-голямото приключение в историята на човечеството – първото кацане на пилотиран кораб от планетата Земя на друго небесно тяло.
Пет месеца преди края на десетилетието – срокът, поставен от президента Джон Ф. Кенеди осем години по-рано, двама американски астронавти – Нийл Армстронг и Едуйн "Бъз" Олдрин, започват снижение за кацане на Луната на борда на своя малък, ъгловат и невероятно крехък апарат – лунният модул на Apollo 11, наречен Eagle (англ. Орел).
Почти 100 km над тях в орбита около спътницата на Земята очаква тяхното завръщане третият член на екипажа – пилотът на командния модул Columbia Майк Колинс.....Прочети още

 

71 г. от атентата срещу Хитлер

20.07.2020, 08:03

На 20 юли 1944 г. по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” – немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия – извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип. Този почти случаен избор му спасява живота. Атентатът
За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи. Съдбата обаче отрежда друго.
Междувременно куфарчето попречва на един офицер и той го премества зад един от масивните крака на голямата дъбова маса, на която разполагат картите с плановете за бойните действия. Това преместване отклонява взривната вълна от Хитлер.
След известно време Щауфенберг незабелязано се отдалечава. Изчаква бомбата да гръмне, в 12,42 часа напуска „Вълчата бърлога” и се отправя със самолет за Берлин, където го очакват неговите съучастници в заговора за убийството на Хитлер.
Загиват четирима души, има и ранени. Хитлер обаче се разминава с леки обгаряния и скъсани панталони.
Щауфенберг пристига в Берлин към 16 часа и заварва своите съмишленици оклюмани и обезверени. Носят се противоречиви слухове. Радиото междувременно е излъчило следното съобщение: „Срещу Фюрера днес беше организирано бомбено нападение. Освен леки изгаряния и ожулвания на кожата, Фюрерът няма други рани. След нападението той незабавно пое работа и както беше предвидено, прие на дълъг разговор Дучето."
Заговорът е провален, а ядрото на неговите четирима участници след кратка престрелка е заловено. Щауфенберг е ранен в здравата ръка. Следва импровизиран военен трибунал, който ги осъжда на смърт. Малко след полунощ наказателният взвод ги разстрелва в двора на военното министерство. Преди залпа Щауфенберг успява да изрече „Да живее нашата свята Германия!”
Убитите няма как да научат, че краят им е относително щастлив. На сутринта Фюрерът публично оповестява: „Една съвсем малка клика от амбициозни, безсъвестни и същевременно безумни, престъпни и глупави офицери беше организирала комплот с цел да ме отстрани, искайки по този начин, заедно с мен да унищожи и щаба на германския Вермахт." Хитлер публично се заканва, че съзаклятниците ще бъдат подложени на безмилостни наказания.
Фюрерът и неговите приближени се страхуват, че примерът на неуспешния заговор може да бъде последван от други смелчаци. Затова са предприети драконовски мерки. Арестувани са повече от 1000 души, като над 200 от тях са осъдени на смърт и екзекутирани. Хитлер използва повода да се разправи с неугодните му личности, повечето от които са висши военни, без да имат нещо общо със заговора. Те умират в страхотни мъки, след като им прилагат мъчения от средновековната Инквизиция. Говори се, че Фюрерът лично посетил окачени на ченгели генерали. Измъкват се единици.
Роднините на Щауфенберг също са преследвани. Жена му Нина, бременна с петото им дете, е затворена в лагер, където ражда. Тя и децата й оцеляват и дочакват края на войната.
Кой е полковник Щауфенберг?
Клаус Шенк граф фон Щауфенберг произхожда от стар аристократичен род. Роден е на 15 ноември 1907 г. в католическо семейство. Баща му граф Алфред Шенк е висш чиновник в съда във Вюртемберг, а по-късно заема поста маршал на съда на Вилхелм II. Майка му Каролин Шенк - графиня Юкскюл е праправнучка на пруския генерал Август фон Гнайзенау. Клаус има двама по-големи братя.
Младият Клаус още на 19 г. избира военна кариера. Войната го заварва едва на 32 години. Затова посреща с еуфория присъединяването на Австрия и Чехословакия към Германия и последвалото нахлуване в Полша. Край на позорния и несправедлив Версайски договор! Скоро животът ще срещне проспериращия в кариерата офицер с други реалности, които не съвпадат с аристократичните му разбирания - например с концентрационните лагери и с безсмислената жестокост, ще прозре и парвенющината на Фюрера, както и гибелния път, по който той тласка Германия.
Щауфенберг участва в кампанията във Франция, за която дори получава Железен кръст за заслуги. После попада на Източния фронт, където се разделя с последните си илюзии относно войната. В центъра на злото за Германия полковник Щауфенберг поставя Хитлер.
През януари 1943 г. Хитлер не позволява на загиващите от студ и глад обкръжени войници край Сталинград да капитулират и да се спасят. Щауфенберг моли да го преместят и заминава за Тунис.
На 7 април същата година авиацията на съюзниците атакува германски позиции в пустиня на Тунис. Там Щауфенберг е тежко ранен – изгубва лявото си око, дясната си ръка и два пръста от лявата. За няколко месеца се научава да се обслужва сам с помощта на оцелелите три пръста и със зъбите, при това със завидна сръчност. Като инвалид може да се демобилизира, но той вече е прозрял мисията си, която може да изпълни само като военен с достъп до Хитлер.
Щрихи от неуспелия заговор
Към края на 1943 г. Щауфенберг се възстановява и се свързва с някои от основните фигури на съпротивителното движение – генерал Лудвиг Бек, генерал Фридрих Олбрихт и др. Оформя се идея за премахване на фюрера и завземане властта в Берлин като единствен път за спасяване на Германия. За целта конспираторите решават да използват плана "Валкирия".
Това е план утвърден от самия Хитлер за спешни действия на Резервната армия в случай на безредици или бунтове. Заговорниците решават да обърнат последното оръжие на диктатора срещу самия него. Намират и там поддръжници.
Мисията по взривяване на Хитлер доброволно я поема Щауфенберг: Той присъства на съвещания при Фюрера; Заради званието му и тежката инвалидност „в името на Фюрера” той не е проверяван; И освен това той е решен да действа дори с цената на живота си.
В официалната хитлерова пропаганда атентатът от 20 юли 1944 г. е представен като акт на отчаяние от страна на няколко отделни лица. Това обаче не е така – актът е изява на зреещите процеси не само в германската армия, но и в цялото немско общество: съюзническата авиация изравнява безнаказно цели германски градове, на Източния фронт руснаците неудържимо напредват в Беларус, англоамериканците са дебаркирали в Нормандия, Италия вече не е в оста...
В същото време атентатът от 20 юли е най-значимата проява на съпротива срещу диктатора Хитлер и заслужава дължимото уважение.
Мнозина политолози и журналисти гадаят какво би се случило с Германия и с Европа, ако Хитлер бе убит. Сепаративен мир със Запада? Безусловна капитулация пред цялата антихитлеристка коалиция? Продължаване на войната?
Пред историците обаче този въпрос не стои. В историята няма „ако” – тя е само онова, което вече се е случило. А полковник Клаус фон Щауфенберг и неговите съмишленици неоспоримо са отдали живота си с цел да прекратят най-кръвополитната война в историята на човечеството.
Източник: https://blitz.bg/

 

На този ден през 1903 г. избухва Илинденско – Преображенското въстание

20.07.2020, 07:55

Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали. В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.
Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.
Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.
За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.

 

 

Пентагонът: НАТО да хвърли повече средства срещу Русия

19.07.2020, 20:46

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова за увеличаване на разходите на НАТО, за да се удържат по-успешно най-важните стратегически конкуренти на Вашингтон, включително и Русия.
Това гласи прессъобщението на Пентагона, цитирано от "Спутник".
"Трябва да възпираме Русия. Трябва да укрепим НАТО и отново да засилим партньорите си, когато очакваме напред", каза Еспер в телефонно интервю в събота.
Той определи Русия като малко по-малко предизвикателство от Китай, за който  заяви, че има амбицията да измести САЩ със сигурност от региона и за предпочитане на глобалната сцена.
Позовавайки се на НАТО, Еспер го нарече ключов военен съюз в Европа и добави, че САЩ трябва да продължат да работят със съюзници "за изграждане на готовност за НАТО".
"Трябваше да се уверим, че нашите съюзници и партньори допринасят поне с 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Направихме голям напредък в това през последните няколко години, но много, много повече трябва да бъде готово", посочи той.
Държавите-членки на Алианса последователно обещаха да достигнат прага от два процента до 2024 г., като Германия заяви, че се надява да достигне целта до 2031 година.
Забележките на шефа на Пентагона дойдоха няколко седмици, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта убеждението на Алианса за укрепване на връзките с Москва на фона на страховете от нова надпревара с оръжия.
"Вярваме в диалога с Русия. Силно вярваме в контрола върху оръжията. Нова надпревара с оръжия ще бъде опасна и много скъпа. Следователно ние продължаваме усилено да работим за контрола над оръжията с Русия и това е част от това, което наричаме двойния път, диалоговият подход към Русия ", каза той пред журналисти по-рано през юли.
В същото време той посочи, че Русия модернизира въоръжените си сили и увеличава ядрените си възможности, което Столтенберг заяви, че подтиква НАТО да реагира, като гарантира, че съюзът има надеждна възпираща сила и отбрана.
Москва от своя страна многократно изразява своята загриженост относно засиленото военно присъствие на НАТО в Европа, включително продължаващото разширяване на алианса на изток.
Кремъл подчерта, че Русия не представлява заплаха за други държави, но и няма да игнорира действия, които застрашават нейните национални интереси.
Източник: https://news.bg/

 

АК-47 срещу М-16. Част 1

19.07.2020, 16:30

Доста често хората се объркват в оръжейната терминология, смесвайки понятията автомат, автоматична пушка, щурмова пушка и т.н. «Автомат» е съветски термин, възприет и в България, който е въведен през 20-те години на XX век от командира на Висшата тактико-стрелкова школа за команден състав на РККА Николай Филатов. Филатов прилага названието „автомат“ към оръжейния образец на Владимир Фьодоров, който през 1916 г. нарича оръжейната си конструкция «пушка-картечница» (калибър 6,5×50 мм Арисака). На Запад обаче е възприет термина «щурмова пушка» – превод от немски език на Sturmgewehr.
Според руския оръжеен държавен стандарт терминът «автомат» се определя като «автоматична карабина», тоест компактно индивидуално автоматично ръчно оръжие с нарезна цев. Интересното е, че под това определение попадат не само оръжейните системи с промеждутъчен (между пистолетен и пушечен) патрон – като АК, немската G36 или американската М4, но и картечните пистолети, които според руския държавен стандарт се определят като «автомати, чиято конструкция е предвидена за стрелба с пристолетни патрони» (официалното наименование на картечния пистолет Шпагин, ППШ е «автомат обр. 1941 г.»).........Прочети още

 

Въоръжените сили на РФ през изминалата седмица

19.07.2020, 16:10
 

Challenger 2 Black Night остава в миналото

19.07.2020, 15:54

Модернизираната версия на ОБТ (MBT) Challenger 2 Black Night вече не е активен участник в британския проект за удължаване на ресурса (LEP). Компанията RBSL (Rheinmetall BAE Systems Land) представи ново решение за обновяване на най-новото поколение: висока леталност, живучест и системи за наблюдение и откриване на целите.

BAE Systems представи демонстратор на Black Night на мероприятието DVD през септември 2018 г. През юли 2019 г. обаче бе създаден консорциумът RBSL. RBSL е независимо британско съвместно предприятие, основано от компаниите Rheinmetall и BAE Systems.

Оттогава проектът Black Night се превърна в минало, а единственото предложено от RBSL решение за Challenger 2LEP се базира на Rheinmetall-технологии. Те се изразяват в следните характеристики: леталност - най-модерното 120-mm оръдие L55 с боекомплект от „независими от температурата“ (тоест способни да се използват при температури от -50 до +50 градуса по Целзий) танкови снаряди KE и уникалните фугасни програмируеми боеприпаси HE (НЕ - фугасни, HEAT - кумулативни); живучест - нова конструкция на куполата и модулна броня осигуряващи най-високия стандарт на защита на екипажа.

Предвижда се използването на допълнителни твърди системи (КАЗ - комплекс за активна защита) и мека защита (заглушаване на противниковите електронни средства или камуфлаж); наблюдение и откриване на целта - напълно дигитализирани мерници на командира и мерача с автоматично откриване и проследяване на целта за увеличаване на точността на примерването. Интегрираната повишена локална, целева и бойна информираност за ситуацията на работните места на екипажа ще гарантира отличен потенциал; бъдещо развитие - технологичното решение на Rheinmetall MBT осигурява значителен потенциал за развитие във всички ключови области, свързани с бойната система. Новата физическа, електронна и електрическа архитектура е готова да поддържа модернизацията и въвеждането на нови технологии през следващите десетилетия от експлоатацията на танка.

На изложението DSEI 2019 съвместното предприятие Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) показа своя опит в разработването на бронираните бойни машини. На изложението бе представен RBSL- демонстратор по проекта за удължаване на живота на танка Challenger 2 (LEP), който включва подобрена боеспособност, живучест, наблюдение и откриване на целите и леталност с интегриране на програмируемите бризантни танкови боеприпаси DM11. - Още за Challenger 2
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов

19.07.2020, 07:24

Навършват се 162 години от рождението на генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов. Той е роден на 19 юли 1858 г. във Видин. Учил във Видинското класно училище. След Освобождението постъпва в първия набор на артилерията. На 12 октомври 1878 г . вече e фойерверкьор и е командирован във Военното училище в София. След завършването му (1879) е зачислен за взводен и батареен командир в 5- та Плевенска батарея (1879-1883) и като младши адютант в Главно артилерийско управление (1883). През Сръбско-българската война (1885) е с чин капитан и е командир на батарея, с която се сражава при Пирот.
След войната е назначен последователно за командир на 2- ри , 5- ти, 4- ти артилерийски полкове (1886-1904), началник на планинската артилерия (1904-1906), на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението (1906-1910). На 1 януари 1910 г . е произведен в чин генерал-майор, а от 1910 до 1913 г . заема високата длъжност –Инспектор на артилерията. На няколко пъти е командирован в Русия, Австро-Унгария и Германия във връзка със снабдяването на българската войска с артилерийска материална част и коне.
През Балканската война (1912-1913) е началник на артилерията на Щаба на действащата армия. С неговото участие българските артилеристи допринасят много за победата и превъзходството над противника особено при атаката на Одринската крепост. След войната излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 1- ва Софийска дивизионна област (1916-1918), а след това и началник на Софийския гарнизон и столичен градоначалник (1922-1923). Умира в София след 1926 г .
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове по средата, III и IV ст. без мечове и V ст. с мечове по средата ; „За военна заслуга” III ст. на военна лента и „За заслуга” на обикновена лента.

 

Отбелязваме 104 години от рождението на велик български герой

19.07.2020, 07:21

На 19 юли се навършват 104 години от рождението на пилота герой капитан Димитър Списаревски.
"Понякога изминалите събития, губят своите очертания и сила. Понякога безмилостния ход на времето пренарежда историческата ни съдба. Но има герои, неподвластни на времето! Герои, които знаят как се обича Родината и отдават живота си в името на България. Такъв герой за всички българи е Кап. Димитър Списаревски, пилотът, който с героичния си подвиг спасява София.
Нека на този ден, поднесем цвете на паметната му плоча и се поклоним пред Кап. Димитър Списарвески. Да помним героите!", написаха от Община Добрич във фейсбук страницата си.
Капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943) е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, припомнят от Националния военноисторическия музей.
Завършва въздушния взвод на Военното училище в София (1938) и специализира висш пилотаж в Германия (1938 – 1939) и Франция (1943). Служи като пилот в 6-и изтребителен полк (1939), командир на крило във 2-ри въздушен полк (1940), старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк (1942) и ротен командир в Школата за младши технически персонал в Карлово (1943).
Началото на англо-американските въздушни удари по територията на България посреща в състава на 3/6 изтребителен орляк на летище Божурище. На 20 декември 1943 г. формация от 100 противникови самолета се насочва към София и поручик Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой.
Попаднал в бомбардировъчна група на противника, той директно атакува нейния водач и се врязва в американски Б-24 „Либърейтър“ като извършва първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. От силния удар огромният четиримоторен бомбардировач се разпада на три части и заедно с изтребителя Ме-109 „Стрела“ пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
За изключителната си смелост и героизъм посмъртно е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас и повишен в чин капитан (1944), а през 1992 г. – в чин полковник.
В постоянната експозиция на Националния военноисторически са изложени неговият кортик и писма до майка му.

 

 

Доклад на Пентагона: Турция е изпратила над 3500 сирийски бойци в Либия

18.07.2020, 17:43

Турция е изпратила между 3500 и 3800 платени сирийски бойци в Либия през първите три месеца на годината, се казва в нов доклад на главния инспектор на американското министерство на отбраната, предаде Асошиейтед прес.
Според тримесечния вътрешен доклад на Пентагона, посветен на антитерористичните операции в Африка, се казва, че Турция е платила и е предложила гражданство на хиляди наемници, които воюват на страната на силите на Триполи срещу базирания в Източна Либия командир Халифа Хафтар.
Въпреки разпространените информации за екстремистките връзки на сирийските бойци, в доклада се казва, че американските военни не са установили доказателства, че наемниците са свързани с Ислямска държава или Ал Каида, а че най-вероятно те са мотивирани по-скоро от щедри финансови пакети, отколкото от идеология или политика, отбелязва БТА.
Докладът обхваща само първото тримесечие на годината, до края на март - два месеца преди серията от победи на правителството в Триполи с подкрепата на Турция, с които то изтласка силите на Хафтар от предградията на столицата, укрепената им база Тархуна и ключова военновъздушна база в западната част на страната.
В доклада пише, че турското участие вероятно е нараснало преди победите на правителствените сили в края на май. Според американското командване в Африка 300 подкрепяни от Турция сирийски бунтовници са пристигнали в Либия в началото на април. Според главния инспектор на американското военно министерство освен това Турция е разположила "неустановен брой" турски войници през първите месеци на годината.
В последния тримесечен доклад на Пентагона се казва, че Русия е изпратила стотици наемници в подкрепа на Хафтар.
Източник: https://fakti.bg/

 

Втората Световна война се печели с наркотици

18.07.2020, 17:27

Редица историци се възмущават на факта, че немската армия през Втората Световна война е използвала букет от наркотици, с които да превърне своите войници в машини за убиване, които не се задъхват, не изпитват болка и постоянно се радват на добро настроение. Повечето се продавали свободно в аптеките, изпращали се като колети на войниците и предоставяли важния ефект. Едва след глобалния конфликт ще открием ефектите от прекомерната злоупотреба, но нека не забравяме, че немците не са единствените, които се възползват от тази опция......Прочети още

 

110 години от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и в Карловския регион

18.07.2020, 17:00

На 17.07.2020 г., в навечерието на отбелязването на 183 години от рождението на най-великия българин – Апостола на българската свобода Васил Левски, във Военен клуб – Карлово се проведе паметна вечер посветена на 110-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и в Карловския регион, която започна с концертна програма на военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада, съобщават тот формированието.
На мероприятието, организирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, присъстваха народените представители г-жа Веска Ненчева и г-жа Данка Люртова, Заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, Председателят на общинския съвет на Община Карлово г-н Доньо Тодоров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, началникът на военно формирование 22 680 – Карлово подполковник Димитър Мерудийски, бригаден генерал от запаса г-н Янко Янев, военнослужещи от 61 механизирана бригада, офицери и сержанти от запаса.
По повод годишнината бяха връчени почетни грамоти за активна служба в Българската армия, проявено родолюбие и патриотизъм на старшини и сержанти от 61 механизирана бригада. Удостоени с грамоти бяха и сержанти от запасното войнство.
По време на тържественото честване командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков по предложение на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва беше удостоен за Почетен член на съюза.
Във връзка с мероприятието се състоя и фотоизложба на тема „Пехотните полкове от Карловския регион във войните за национално освобождение и обединение на България”.
Източник: http://otbrana.com/

 

Золтан Дани – единственият човек, който свали Стелт със система от 1961 г.

18.07.2020, 09:02

Една от сериозните гордости и постижения на американската армия, родена именно от мистичната зона 51, е така наречения невидим самолет F-117. Първото успешно бойно кръщене може да се забележи през 1991 г. с войната в Залива.

Тогава американските авиатори преминават спокойно над радарите и успяват да разтоварят сериозно количество тротил във вражеска територия. Нито един радар не съобщава за прелитащ самолет и инженерите са категорични, че с тази техника ще могат да спечелят всяка война.
Самата конструкция на Стелт е създадена, за да отговаря на някои основни изисквания. На  първо четене трябва да обърнем внимание на факта, че по цялото тяло на самолета липсва прав ъгъл. Точно по тази причина може да бъде забелязана дори кабината, чийто люк е с назъбено покритие.

Причината за това решение е фактът, че радио вълната, както установяват руски учени, се отразява именно в предмети, които разполагат с такъв ъгъл.

За да се намали сериозно ефекта от радарните системи, американските инженери поставят и нов вид покритие върху самия самолет, с което голяма част от радарните вълни могат да се абсорбират......Прочети още

 

Японската ЗСУ Type 87

18.07,2020, 06:07

Японската самоходна зенитна установка (ЗСУ) Type 87 е създадена от специалистите на компанията Mitsubishi Heavy Industries и е приета на въоръжение през 1987 г.
База за създаването на ЗСУ служи шасито на основния боен танк Type 74. Бойното тегло на установката е 44 t, дължината - 7,6 m, ширината - 3,2 m, височината по антенния пост - 4,1 m, по покрива на куполата - 2,8 m. Мощността на дизеловия двигател от 750 к. c осигурява максимална скорост по шосе 55 km/h, а запасът от ход по гориво е 300 km.
Куполата на ЗСУ е разположена върху корпуса на машината и осигурява кръговото насочване на въоръжението. В предната й част има отделение за апаратурата, зад което са работните места на екипажа, а зад тях има отделение за електрониката и място за поставяне на боеприпасите. В задната част на покрива на куполата са разположени две антени на радарите за откриване и проследяване на целите и оптикоелектронен модул.
За да се намали размера на машината в походно положение, антенният пост се сгъва с хидравличен привод зад куполата. Артилерийската част се състои от две 35-mm автоматични оръдия KDA (произведени по лиценз на швейцарската компания Oerlikon Contraves) с механизъм за лентово подаване на боеприпасите. Скорострелността на всяка от тях е 550 изстрела /min, прицелното разстояние е 4 km, а максималното - 12 km. В боекомплекта на оръдията има по 300 снаряда на всяко. Разчетът на машината е от трима души.

 

 

Представяне на новоизлезлата книга на о.р. полк. Георги Караиванов „Ние свързочниците. Нашето училище”

17.07.2020, 22:10

Уважаеми колеги и бъдещи читатели,
Имам удоволствието да Ви представя новоизлезналата ми книга посветена на 70 годишнината от създаването на свързочното училище в БНА.
Книгата е моят опит, въз основа на оригинални архивни документи, спомени на живи възпитаници и членове на Клуба на свързочниците и автоматизаторите към Столичния съвет на Съюза на  офицерите и сержантите от запаса и резерва,  командири и преподаватели,  да пресъздам картината на нашето свързочно училище основано  на 18.08.1950 г.
С книгата, като автор и възпитаник на училището, си поставих за цел:
-да покажа развитието на свързочното училище и подготовката на свързочни офицерски кадри, през периода 1945-1969 г. с тяхната особеност и специфичност;
-да разкрия с максимална точност и пълнота имената на курсантите випускници  свързочници на военното  училище;
-да отдам нужното уважение към всички наши началници,командири ,преподаватели които през годините ни възпитаваха  и обучаваха в не леката офицерска професия на свързочния командир;
-да предоставя възможност за разкриване на част от випускниците  на тяхното служебно развитие и утвърждаване в живота на свързочните ни войски;
-да създам книга, която с времето да е източник на положителни спомени и емоции от годините на нашата младост.
Дали и доколко съм изпълнил тези свои цели ще кажете вие, нейните читатели.
Книгата има изключително историко-мемоарна насоченост. В търсенето на максимална и обективна пълнота, за подготовката на нови свързочни офицерски кадри за нуждите на Свързочни войски на БНА, обучението на възпитаниците на новото училище  обхваща периода от 1945 до 1969 г. Определението „Нашето училище” е събирателен образ на няколко институции през които то преминава. През този период завършват общо 22 випуска със 1420 свързочници випускници от Народно военно училище ”Васил Левски”София, Народно военно свързочно училище – София и Силистра, Народно военно инженерно свързочно училище „Вълко Червенков”-Силистра, Висше народно военно инженерно свързочно училище „Георги Дамянов”- Силистра и Висше военно учебно заведение „Георги Сава Раковски”- София. Развитието на училището във времето преминава през два гарнизона и три местообитавания, през три степени  на учебна подгоговка – средна, полувисше и висше гражданско образование, три различни продължителности на обучение две, три, четири и пет години и придобиване на различни степени на офицерски войнски звания-мл.лейтенант, лейтенант и инж. лейтенант. Пътят на училището ни не е никак лек. Той е изпълнен с значителни перипетии, несгоди, ограничения, тревоги, разочарования, но и с достойни успехи, надежди и премери на подражание от неговите командири, преподаватели и възпитаници. Това е път на развитие, самоутвърждаване и доказване. Венецът в това развитие е подготовката на курсантските  випуски с инженерна гражданска квалификация които се явяват и първопроходци при въвеждането на тази учебна форма на подготовка във Военно учебните заведения в БНА.
В книгата са разгледани както пътя извървян през годините, така и условията на обучение, живота в училището, особеностите в подготовката на свързочните специалисти, нашият многообразен път на развитие и приносът на свързочните офицерски кадри от този период.
Развитието на всеки един випуск е разгледано в отделни раздели в които са включени данни за командването, командири на батальони, ЗКПЧ-та, роти и взводове, поименен списък на завършилите, издирените оригинални МЗ за производство, назначения и зачисляване в БНА, биографични данни и служебно развитие на определена част от випускниците, в обем от над 380 биографии, снимков материал и др.
Издирени и публикувани са имената на над 300 от командирите и преподавателите ни.
Към съдържанието на книгата са включени части от спомени на началниците на училището, офицерите от резерва полк.д-р инж.Георги Танев и полк.Георги Петров, на командирите ни полк.Светослав Маринов, ЗКПЧ-то Марин Калонкин, командирът на взвод и рота полк.инж.Йордан Радев, на възпитаниците на училището полк.Тодор Груев, полк.инж. Георги Рибарски, полк д.т.н.инж.Йордан Пулов и полк.Николай Иванов. Като въведение към книгата и нейно заключение са включени  материали на колегата ми полк.историк Ангел Добрев за Силистра и областта и историческа справка за 31-ви Пехотен полк, за което съм му благодарен.
В книгата са включени няколко стотин лични снимки предоставени ми от вас, мой колеги, снимки от албуми, лични документи и др. Издирените и извадени архивни документи от ДВИА-В.Търново са колективно дело от съвместната ми работа с колегите Йордан Пулов, Йордан Иванов и Евгени Геневски, на които най сърдечно благодаря.
Благодаря на всички колеги ,които по един или друг начин подпомогнаха за списването на книгата и нейното издаване.
За техническото изпълнение по издаването на книгата определена помощ оказа колектива на издателството „Авангард-Прима”,който продължи оформянето на книгата по досегашният възприет от мен стил и качество на работа за което им благодаря. 
Обема на книгата е от 678 стр.
Пожелавам Ви приятно четене!
о.р. полк. Георги Караиванов
София 08.07.2020 г.

 

Който не иска да храни армията си...

17.07.2020, 22:07

Според резултатите от първата половина на годината всяка четвърта рубла от федералната хазна на РФ отива в силовите структури. По перо „национална отбрана“ за шест месеца правителството е изразходвало 1,6 трилиона рубли. В сравнение с миналата година разпределението на средствата е нараснало с 10%, или 148 милиарда рубли, и в номинално изражение стана рекордно за времето на всички налични данни. Разходите директно за въоръжените сили се увеличават със 150 милиарда рубли, или с 14%, до 1.213 трилиона рубли.
Финансирането на комплекса с ядрени оръжия скача с 36%, до 26,913 милиарда рубли. За разработването на нови оръжия са отделени с 10% повече от преди година - 166,9 милиарда рубли. Разходите по държавната програма "Развитие на военнопромишления комплекс" почти се утрояват - за шест месеца Министерството на финансите изразходва 4,5 милиарда рубли. срещу 1,3 милиарда преди година. Разходите по позиция „национална сигурност“ нарастват с 11% до 960,8 милиарда рубли. Министерството на вътрешните работи получава допълнителни 21 милиарда рубли, “Росгвардия” - 10 милиарда рубли, а агенциите за сигурност (ФСБ, ФСО) - 16 милиарда рубли. Разходите за тези позиции се увеличават със 7-12%, до 315.5 милиарда рубли, 110.7 милиарда рубли и 164,1 милиарда рубли съответно. Правителството и Държавната дума се справят без увеличаване на финансирането: бюджетът е отпуснал 6,92 и 4,9 милиарда рубли съответно за тях.
Веднага си спомням старата поговорка, известна на всички - който не иска да храни армията си, ще храни нечия друга. Финансовите възможности на руската буржоазна република са много по-скромни от тези на СССР, който имаше най-мощната военна машина в света и допълнително издържаше куп свои съюзници. Съвременна Русия дори с много скромни ресурси все пак поддържа паритет с НАТО. В същото време поддържането на разходите за отбрана е една от причините за валутната криза и обезценяването на рублата през 2014 г.
В съвременните либерални публикации съществува популярна гледна точка, че военните разходи са разхищение на пари. Мисля, че в САЩ едва ли някой би се съгласил с тази гледна точка. Отбранителната промишленост е най-високотехнологичният сектор, а неговите технологии се използват в други сектори на икономиката. Русия има шанс да стане фабрика за отбранителни технологии за целия незападен свят. И, разбира се, растежът на частните доходи на семействата на силите за сигурност - това не е само социална подкрепа в криза, причинена от пандемията. Това е и допълнителното търсене на стоки и услуги.
Източник: https://pogled.info/

 

В САЩ внесоха законопроект за санкции срещу Турция заради покупката на руските С-400

17.07.2020, 20:45

В Конгреса на САЩ е внесен законопроект за санкции по отношение на Турция заради решението й да купи руски зенитно - ракетни комплекси С-400.
В основата на документа е законът за противодействие на противниците на САЩ посредством санкции.
Русия започна да доставя в Турция свои системи за ПВО в средата на юли 2019 година и това предизвика криза в отношенията между Анкара и Вашингтон.
САЩ поиска от Турция да се откаже от сделката и да закупи американските комплекси Patriot, заплашвайки да отмени сделката за най-новите истребители F-35, а също и да въведе санкции.
Анкара отказа да изпълни това.
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че заради санкциите против Анкара турските власти ще разгледат въпроса за закриването на авиобазата Инджирлик.
Източник: https://blitz.bg/

 

Путин разтърси армията на Русия с това внезапно решение

17.07.2020, 17:49

Върховният главнокомандващ на Русия Владимир Путин нареди внезапна проверка на бойната готовност на войските от Южния и Западния военен окръг, морския корпус на Северния и Тихоокеанския флот и отделни съединения на централно подчинение, а също така и Въздушно-десантните войски.
Това съобщи Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу по време на съвещание на ръководния състав на ведомството в Националния център за управление на отбраната, предаде ТАСС, съобщи News.bg. - (видео)
Шойгу поясни, че мероприятието има за цел да оцени способностите на въоръжените сили за обезпечаване безопасността на Югозападна Русия, където има сериозни заплахи от терористичен характер. Той добави, че внезапната проверка е подготовка за стратегическите командно-щабни учения "Кавказ-2020". Шойгу поясни, че в хода на внезапната проверка, която ще продължи до 21 юли, се предвижда провеждането на 56 тактически учения.

 

Успешно изпитване на барутни ракетни двигатели за авиационни управляеми ракети

17.07.2020, 16:46

Приключи успешното изпитване на барутни ракетни двигатели (БРД) на авиационни управляеми ракети – Р-60МК и Р-73, използвани от самолети МиГ-29 и Су-25, съобщават от ВВС. Изпитванията на БРД представляват важен етап от цялостния процес по оценка на възможностите за удължаване на срока им на служба. Тази дейност беше осъществена на територията на военно формирование 26940 – Стара Загора (ЦАТИП-Змейово) за времето от 06 до 09 юли 2020 г. Работната група, участваща в изпитанията включваше в състава си представители от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево съвместно с специалисти от „НИТИ” ЕАД, град Казанлък. Ръководител на цялостния процес беше майор Дилян Неделчев, който е командир на ескадрила „Периодично обслужване и ремонт на авиационни ракети“ (еПОРАР) във военно формирование 28000 – Граф Игнатиево. В работната група участваха специалисти от авиобаза Граф Игнатиево: майор Бисер Тодоров, майор Бисер Петков, капитан Борис Дачев, старши лейтенант Константин Бакърджиев, редник Илиян Сивков и редник Емил Узунов.
Интересен факт е, че стендът за изпитване на БРД, който повече от 14 години се използва активно за извършване на този вид изпитвания е конструиран през 2006 г. от специалисти от военни формирования 54320 – Божурище и 28000 – Граф Игнатиево от състава на Военновъздушните сили,  от военно формирование 26940 – Стара Загора (ЦАТИП-Змейово) и експерти от „НИТИ” ЕАД.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Военните моряци заслужиха високи оценки

17.07.2020, 16:43

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката на Военноморските сили (ВМС) след днешните демонстрации на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020“, съобщава Пресцентърът на МО.
„Военноморските сили винаги са готови да се срещат с предизвикателства. Нивото на подготовка на нашия флот е много добро и ще става още по-добро, когато реализираме проекта за двата нови кораба, както и модернизацията на двете фрегати“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след края на близо двучасовите действия по море.
Министър Каракачанов припомни, че германската фирма „Люрсен“ е избрана в конкурса за строеж на два нови модулни патрулни кораби. Преговорите по договора продължават, очаква се той да бъде подписан през октомври, като и двата кораба ще се строят в България, обясни още министър Каракачанов. Той подчерта, че условие към участниците в конкурса е било поне единият кораб да бъде построен в българска корабостроителница. „Това, че и двата кораба ще се строят у нас означава, че около 20% от бюджета на проекта ще останат в България – за заплати, осигуровки и др.“, обясни още министърът на отбраната.
„Добра година за Военноморските сили. През месец юни изпълнихме експериментална практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“, която не беше правена от 18 години. Учението, на чийто ВИП ден присъстваме днес, по всички оценки се развива много добре. Има голям напредък при отработването на наблюдаваните епизоди. Показваме, че сме оперативно съвместими“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Адмирал Ефтимов посочи като един от най-съществените моменти при наблюдаваните демонстрации днес ръководството на съединението от командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и взаимодействието с военноморската авиация на САЩ. Адмирал Ефтимов благодари на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов за вложените последователни усилия, както и на екипажа на „Горди“, който в кратък срок е успял да подготви фрегатата за изпълнение на поставените задачи.
„Планираните задачи на море бяха изпълнени напълно“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, за тазгодишното военноморско учение „Бриз 2020“. Той също изрази задоволство от действията на военнослужещите по време на учението и подчерта, че днес пред високопоставени гости и медии са били демонстрирани част от тренираните епизоди.
Днес бяха изпълнени операции, свързани със сигурността по море, като преодоляване на инцидент с търговски кораб, спасяване на бедстващи хора, ликвидиране на нефтен разлив, погасяване на пожар на кораб, евакуация на ранен военнослужещ, овладяване на похитен търговски кораб и други. В хода на учението имаше демонстрационни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел, стрелба от вертолет AS565 MB ”Panther” по морска цел, атака на подводница и използване на противоподводни бомби и др.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев също наблюдава днешните демонстрационни занятия от борда на фрегата „Горди“. Сред гостите бяха още представители на централната и местната власт, висши офицери и други
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Обявен е конкурс за 190 вакантни войнишки длъжности във формирования на Сухопътните войски

17.07.2020, 16:38

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за 190 вакантни войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формирования от Сухопътните войски.
До 4 септември 2020 г. кандидатите, завършили граждански средни или висши училища, трябва да подадат лично писмено заявление за приемане на военна служба до командирите на военните формирования чрез структурите на Централното военно окръжие. Конкурсът ще се проведе от 16 до 30 ноември 2020 г и включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.), съгласно Единния армейски тест. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.
Спечелилите конкурса кандидати за войници се приемат на военна служба, ако не са навършили 40 години. За вече изпълнявалите кадрова военна служба във въоръжените сили, които не са били освободени по дисциплинарен ред, възрастта е 41 или 44 години.
Обявените вакантни войнишки длъжности са както следва:
Във военното формирование 28 610 – София - 10 броя. Те са за оператор на комуникационни системи, администратор на информационни системи и мрежи, топогеодезист, шофьори и др.;
Във военното  формирование 48 430 – Стара Загора - 15 броя. Те са за шофьор на БТР, гранатометчик, мерач на картечница и др.;
Във военното формирование 52 740 – Хасково - 15 броя. Те са за сапьор, мерач на картечница, гранатометчик, разузнавач и др.;
В гарнизон Ямбол - 30 броя. Те са за химик-лаборант, радиотелефонист, гранатометчик, автоматчик, младши механик водач на самоходна гаубица, шофьор и др.;
Във военното формирование 34 750 – Карлово - 78 броя (включително и за Казанлък). Те са за оператор на комуникационни системи, механик-водач на БМП, сапьор, топогеодезист, шофьори и др.;
В гарнизони Сливен и Русе - 12 броя. В гарнизон Сливен те са за механик-водач на танк Т-72, мерач на танк Т-72, механик-водач на МТЛБ, оператор на комуникационни системи, оператор по информационното осигуряване, сапьор и др.;
Във военното формирование 22 160 – Плевен - 7 броя. Те са за гранатометчик, ремонтиращ бронетанкова техника, автоматчик и др.;
Във военното формирование 34 200 – Шумен - 4 броя – за специалисти по съхранение на въоръжение и техника;
Във военното формирование 46 690 – Пловдив - 9 броя. Те са за техници по ремонт на инженерна техника, автомобилна техника и техника за ЯХБЗ, механик-водач на верижен влекач, шофьор, хлебопекар и др.;
Във военното формирование 22 790 – Горна Оряховица - 10 броя. Те са за шофьори, химик, дегазатор, помощник-готвач и др.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи са посочени в обявата, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната и Централното военно окръжие. Освен на посочените в обявата телефони, кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Плененото Министерство на отбраната

17.07.2020, 08:20

... 10 септември 2018 г. Министерството на отбраната обявява поръчка за доставка на 12 000 чифта "обувки цели полеви, черни, зимни", като изпълнителят ще бъде определен чрез тръжна процедура. Краен срок за представяне на офертите от страна на кандидатите - 16 октомври 2018 г. Към документацията на тръжната процедура е приложена 17 страници техническа спецификация. В тях са изложени съставът и описанието на продукта, тактико-техническите изисквания към него, както и са конкретизирани изискванията към елементите от състава на изделието. Само в приложените 8 таблици са изложени 106 взаимосвързани данни.

Твърде късият срок за подготовка от страна на евентуалните участници на офертите, към които има изискване да са придружени непременно с мострен модел, прави това трудно изпълнима задача дори за реномирани световни фирми. Освен ако физико-механичните характеристики, на които материалите за изготвяне на отделните елементи на обувките, не са предварително хармонизирани с конкретен модел на определена фирма. Която всъщност притежава произведен модел с изискваната от МО техническа спецификация, или поне съвсем близо........Прочети още

 
 

Старата слава на българската авиация

17.07.2020, 07:27

Славна е българската авиация, но в минало време. Сега се подиграват с нея. Ще купуват самолети. Проблемни като аварирал изтребител без колесник. Трудно ще се приземи!
На фона на политическите лупинги ще припомним старата слава. С чужди и наши самолети. Пилотирани от луди глави, които правят чудеса в небесната синева.
През Балканската война Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Бомбардировката е на 16 октомври 1912 г. от аероплан „Албатрос“. Взривовете са слаби и армейското командване се обръща към Стоян Величков.

Този забравен днес изобретател е автор на експлозива „Цвят“, по-добър от прочутия динамит. От 4 килограма „Цвят“ на турския задник ще му стане горещо, изчислява Стоян. Кръщава новото унищожително чудо „Величко“ и поръчва направата му във фирмата „Шуле-Зилберман“......Прочети още

 
 

 

Министърът на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер e на работно посещение в България

16.07.2020, 22:02

Министърът на отбраната на Федерална република Германия г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер e на работно посещение в България. Тя беше посрещната с официална военна церемония в резиденция "Лозенец".
По време на срещата с вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще бъдат обсъдени аспекти на сътрудничеството в областта на отбраната между двете държави и въпроси от взаимен интерес.
В двустранните разговори ще участват и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, посланикът на Федерална република Германия Кристоф Айххорн. - (видео)

 

Корабите участващи в учението „Бриз 2020” изпълняват планираните задачи на море

16.07.2020, 21:54

На 16 юли корабите от многонационалното оперативно съединение 777 изпълняват планираните сериали в районите за учението. Продължават действията на противоминните кораби по осигуряване на безопасността в района на операцията в противоминно отношение, като същите се подпомагат от група за обследване на плитководни райони от състава на ВМС на кралство Белгия чрез използването на дистанционно управляеми подводни апарати.
Патрулните кораби отработват организирането на отбраните и защитите на кораб, превозващ особено ценен товар при прехода му по море, от атаките на въздушен и надводен противник. Предвиждат се и действия по откриване, следене и атака на подводница във взаимодействие със самолети от морската патрулна авиация на САЩ. В допълнение ще бъдат отработени и процедури по приемане и предаване на товари на ход, както и операция по контрол на корабоплаването.
Успоредно със сериалите на море, в района на пристанище Бургас и в акваторията на Бургаски залив ще бъдат проведени и мероприятия по взаимодействие на ВМС с правителствени и неправителствени организации.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Проведе се заседание на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ

16.07.2020, 21:48

Заседание на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) се проведе днес, 16 юли. Събитието се реализира чрез телеконферентна връзка, осъществена от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
В съответствие с Решение № 878/12.11.2009 г. на Министерския съвет на Република България в заседанието участваха членовете на Изпълнителния комитет и ръководителите на подкомитети от Министерството на отбраната и Българската армия, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на околната среда и водите. Американската страна включваше представители на Европейското командване на Силите на САЩ, Командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.
Обсъдени бяха въпроси, свързани със сътрудничеството между двете държави във всички области на ССОО. Сред тях бяха провеждането на съвместни подготовки и учения, развитието на инфраструктурата на договорените съоръжения и правни въпроси.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Хеликоптер OH-58D се е разбил в Тайван, двамата пилота са загинали

16.07.2020, 21:03

Вертолет Bell OH-58D Kiowa (р.н. 616, с.н. 44117) от ВВС на Тайван се е разбил в авиобаза Хсинчу. Хеликоптерът е участвал в ежегодното военно учение Han Kuang. Екипажът е излетял днес в 15:25 ч местно време, като само три минути по-късно, по неизвестни за сега причини, е извършил „твърдо кацане“. Пилотите м-р Chien Jen-chuan и к-н Kao Chia-lung са транспортирани до болница, където са починали от получените наранявания.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Вертолетите OH-58D Kiowa са на въоръжение в тайванските ВВС от две години. До сега е имало други две „твърди кацания“, но без жертви.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Тайван отблъсна "инвазия" на Китай

16.07.2020, 17:07

Тaйвaнcки вoйници oтблъcнaхa cимулирaн дecaнт нa Китaй пo врeмe нa нaй-гoлeмитe eжeгoдни учeния c бoйни cтрeлби, дoкaтo Пeкин зacилвa вoeнния нaтиcк нaд ocтрoвa, прeдaдe АFP.
Пeтднeвнитe учeния, зaпoчнaли в пoнeдeлник, имaт зa цeл дa изпитaт кaк въoръжeнитe cили нa дeмoкрaтичeн Тaйвaн мoгaт дa oтблъcнaт инвaзия нa гoлeмия cи cъceд. Пeкин рaзглeждa Тaйвaн кaтo чacт oт тeритoриятa cи и ce зaкaнвa eдин дeн дa cи гo върнe, дoри и cъc cилa, aкo e нeoбхoдимo, cъoбщи Nеws.bg.
Нa днeшнитe cимулaции тaйвaнcки изтрeбитeли, бoйни кoрaби и вoйници oтблъcнaхa oпит нa врaгa дa cтъпи нa плaж в цeнтрaлния грaд Тaйчун. В oпeрaциятa учacтвaхa 8000 вoeннocлужeщи. Прeзидeнтът Цaий Ингвeн нaблюдaвa игритe. Пo-къcнo нaпиca в Туитър, чe учeниятa ca дeмoнcтрирaли нa cвeтa coлиднитe вoeнни възмoжнocти и cилнaтa рeшимocт зa зaщитa нa Тaйвaн. Тaйпe живee c угрoзaтa oт китaйcкa инвaзия, oткaктo ca рaздeлeни прeз 1949 г. cлeд грaждaнcкa вoйнa.
Пeкин зacили вoeнния, икoнoмичecкия и диплoмaтичecки нaтиcк нaд Тaйвaн, oткaктo Цaй Ингвeн пoe влacттa прeз 2016 г., зaщoтo тя oткaзвa дa признae пoзициятa нa Пeкин, чe ocтрoвът e чacт oт "eдин Китaй". Минaлaтa гoдинa китaйcкият лидeр Cи Дзинпин изнece вoйнcтвeнa рeч пo aдрec нa Тaйвaн, кaтo прeдупрeди, чe oбeдинeниeтo e "нeизбeжнo". Прeз пocлeднитe мeceци китaйcки бoйни caмoлeти зaпoчнaхa дa дрaзнят Тaйвaн бeзпрeцeдeнтнo чecтo, кaтo мнoгoкрaтнo нaрушихa въздушнaтa вoeннa зoнa нa ocтрoвa, принуждaвaйки тaйвaнcкитe вoeнни дa вдигaт изтрeбитeли.
Източник: https://fakti.bg/

 

Осем отбора си оспорваха титлата по дуелна и щафетна стрелба

16.07.2020, 16:56

На учебен полигон „Люляк“ край Стара Загора завърши двудневният държавен военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба. Надпреварата бе между осем отбора от военни формирования на Българската армия. Ръководител на шампионата бе полковник Невяна Митева.
Домакинството бе перфектно, благодаря на командира на Втора тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, каза за „Отбрана“  Надежда Алексиева, началник на отдел „Социална политика“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. Състезателите демонстрираха бойно майсторство в две дисциплини: щафетна стрелба със 7,62 мм автомат „Калашников”и дуелна стрелба със 7,62 мм автомат „Калашников”. Шампионатът се проведе по строги правила, конкретизирани и за двете дисциплини.
В комплексното класиране първото място завоюва отборът на Силите за специални операции. Негови достойни съперници бяха съставите на Сухопътни войски – втори, ВВВУ „Георги Бенковски“ – трети, Служба „Военна полиция“ – четвърти, ВВС – пети, НВУ „Васил Левски“ – шести, СКИС – седми и СКС – осми. Купите и медалите връчи бригаден генерал Стоян Шопов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът ще наблюдава „БРИЗ 2020”

16.07.2020, 15:55

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще присъства утре на Деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие  „БРИЗ 2020”. В  08.45 часа той ще бъде посрещнат с военни почести на Морска гара Бургас.
Държавният глава ще наблюдава демонстрация на ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море, операция по овладяване на похитен търговски кораб, евакуация на ранен военнослужещ и други, съобщават от неговата пресслужба.
В учението участват 27 плавателни съда, 2 самолета, 7 вертолета, и 2 413 военнослужещи от Военноморските сили на Република България, Кралство Белгия, Република Грузия, Република Гърция, Република Италия, Кралство Испания, Румъния, САЩ, Република Турция и Република Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

 

Нови сражения между Армения и Азербайджан

16.07.2020, 10:05

Арменското министерството на отбраната на съобщи за 10 ранени арменски войници при сблъсъци на границата с Азербайджан. По-рано министерството съобщи, че четирима войници са били убити при обстрел от Азербайджан.
Ситуацията на азербайджанско-арменската граница ескалира на 12 юли, когато Баку съобщи за опит на арменските въоръжени сили да атакуват азерски позиции с помощта на артилерия. Според Баку в тридневни сражения са убити 11 азерски войници, включително генерал Полад Хашимов. От своя страна Армения твърди, че ситуацията на границата е ескалирала след опит за пробив от Азербайджан, убити са били четирима войници, а двама полицаи и трима военнослужещи са леко ранени.
Конфликтът между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах започва през февруари 1988 г., когато Нагорно-Карабахският автономен регион обявява оттеглянето си от Азербайджанския ССР. По време на въоръжения конфликт от 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и няколко околни области.
В писмо до българските медии посланичката на Азербайджан у нас Д-р Наргиз Гурбанова заявява, че ескалацията е била предприета на 12 юли от арменска страна, както и посочените по-горе данни за убитите, след които има и загинало цивилно лице на 76 години. "12 семейства са останали без син, брат, съпруг и баща. Децата им са станали сираци за една нощ. Тази провокация от въоръжените сили на Армения представлява акт на агресия и използване на сила и следва да се разглежда като продължение на последните действия и изявления на ръководството на държавата-агресор Армения за увеличаване на напрежението в региона", заявява д-р Гурбанова. Тя добяви, че на 12-13 юли Армения е нарушила примирието и срещу Нахичеванската автономна република.
Междувременно в Баку се състоя митинг с искане да се обяви война на Армения. По централните улици на азербайджанската столица млади хора развяваха националния флаг и скандираха патриотични лозунги: "Карабах е наш! Войни Слава, войници напред, главнокомандващи, обявете мобилизация!"
Според съобщения в социалните мрежи, група демонстранти се опитаха да пробият в сградата на парламента, полицията спря този опит, използвайки водни оръдия. На няколко централни улици в Баку полицията организира кордони, за да предотврати притока на хора към сградите на парламента, президентската администрация и министерството на отбраната, които са близо една до друга.
Източник: https://duma.bg/

 

Седем турски военни са загинали при самолетна катастрофа

16.07.2020, 09:30

Седем турски служители от силите за сигурност са загинали при самолетна катастрофа, съобщава "Ройтерс". Инцидентът е станал в източната част на страната.
Анадолската агенция съобщи, че разузнавателен самолет Beechcraft B300 King Air 350i (р.н. EM-809, с.н. FL-896) е паднал в провинция Ван. Губернаторът на провинцията Мехмет Емин Билмез отдаде почит на седемте "герои"в социалната мрежа "Туитър". Той изказа съболезнования на техните семейства. - (видео)
Започнато е правителствено разследване на инцидента.
През 2018 г. двама турски пилоти загинаха, когато тренировъчен военен самолет се разби в западната провинция Измир по време на учение.
През февруари в планинската полиция Ван на източната граница на Турция с Иран през февруари загинаха 41 души, след като две лавини засегнаха района.

 

Потъна кораб на Индонезийските ВМС

16.07.2020, 08:53

Кораб от състава на Военноморските сили на Индонезия потъна след силен щорм в района на Кангеанските острови. Инцидента е станал със средния десантен кораб KRI Teluk Jakarta 541 (Teluk Gilimanuk class, бивш кораб на ВМФ на ГДР проект 108), съобщава местните СМИ.
55-членният екипаж е евакуиран от намиралите се наблизо кораби. Няма пострадали сред моряците.
За сега не се уточняват причините, довели до инцидента. - (видео)

 

Украйна поиска от Турция нова партида безпилотни летателни апарати

16.07.2020, 08:36

Украинската страна обяви искане за закупуване на нови турски безпилотни летателни апарати, съобщава Anadolu. Това се случи по време на среща на министъра на отбраната на Турция с президента Владимир Зеленски и украинските министри.
По време на официалното посещение на министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в Украйна бяха повдигнати въпроси за сътрудничеството между двете страни в областта на отбранителната промишленост. Според Анадолу Акар се срещна с президента на Украйна Владимир Зеленски, министъра на отбраната на Украйна Андрий Таран и министъра на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна Игор Петрашко като част от натоварената си програма.
Преговорите обсъдиха възможността за сътрудничество по проекти, свързани с офшорни и самолетни платформи, повдигнаха въпроса за безпилотните летателни апарати, придобити преди това от Украйна от Турция. Според получената информация украинската страна изрази и искане за закупуване на нови безпилотни летателни апарати.
Според изданието турските високотехнологични продукти на военнопромишления комплекс, предимно дронове и ударни БПЛА, не само отговарят на нуждите на турските въоръжени сили, но и дават значителен принос за решаването на въпросите на сигурността и отбраната на приятелските и съюзническите страни.
Източник: https://pogled.info/

 

Превъоръжават австралийската армия с EF88

16.07.2020, 08:00

На 13 юли Министерството на отбраната на Австралия подписа договор с компанията Thales Australia за доставка на 8 500 автоматични карабини EF88 за патрон 5,56 х 45 mm. Оръжията ще бъдат произведени в завода на Thales Australia в Литгоу (Нов Южен Уелс), в който работят 130 души.
Австралийските власти подчертават важността на поръчката за местната отбранителна промишленост - производството на повече от 8 хиляди оръжия ще позволи на завода да бъде натоварен с работа. Сумата на сделката не беше оповестена. Допълнителна покупка ще позволи да се оборудват напълно две дивизии с тези оръжия. EF88 е разработвана версия на карабината F88, която от своя страна е вариант на лицензирания Steyr AUG A1 (оттук и наименованието F88 Austeyr). Оръжието е проектирано по схемата булпъп и има пълнител за 30 патрона.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военна академия провежда „Решителен удар 20“

16.07.2020, 07:48

От вчера до 21 юли във Военна Академия „Г.С.Раковски“ се провежда учение на отбранителна тематика „Решителен удар 20“. Темата е използване на тактическите формирования от видовете въоръжени сили за възстановяване териториалната цялост на страната. Участват слушателите редовна и задочна форма, както и офицерите, обучаващи се по индивидуален план.
Командно-щабното учение било планирано за март, но поради обстановката, свързана с пандемията, е отложено за юли. Това е изключително важна част от практическото обучение на офицерите, посочва за ВТК   полковник доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник по учебната и научната част. Първият ден на учението съвпадна с неговия рожден ден. Честито!
Формирани са четири щаба по видовете въоръжени сили. Сухопътна бригада взема решение за отбрана, Зенитно-ракетна база планира действия на формирования от ВВС, Военноморско тактическо съединение управлява бойните действия на море. За първи път е формирана и Група за специални операции във връзка със създаденото Съвместно командване на специалните операци.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}