Военна информация

Архив - от 16 до 31 юли
 

 
Клинцевич: Русия ще построи още шест самолетоносача
31.07.2017, 21:12
Първият заместник председател на комисията по отбрана при Съвета на федерацията Франц Клинцевич заяви в ефира на предаването "Воскресний вечер с Владимир Соловьов" по канал "Россия 1", че в скоро време в Русия ще бъде заложено изграждането на шест самолетоносача, съобщи агенция REGNUM в понеделник (31 юли).
Напомняме, че през април 2017 г. главнокомандващия на ВМФ на Русия Владимир Корольов заяви, че предстои разширяване на руския флот от самолетоносачи. В отговор на въпрос относно плановете за изграждане на няколко самолетоносача, той каза, че и тази задача ще бъде решена.
В момента ВМФ на РФ притежава само един самолетоносач – "Адмирал Кузнецов" 063. Той е заложен на Черноморския корабостроителен завод в град Николаев през 1982 г., пуснат е на вода през 1990 г.
В близко бъдеще се предвижда самолетоносача да бъде ремонтиран и модернизиран, което ще удължи срока на службата му с 20 години. - Още самолетоносачи
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Yugoimport представи нова 155 mm САУ MGS-25 Aleksandar
31.07.2017, 14:54
Сръбската държавна компания Yugoimport представи на изложението Partner 2017 в Белград MGS-25 Aleksandar, местно разработена самоходна 155 мм/52 артилерийска система (САУ)
Прототипът на MGS-25, представен на събитието, е на шаси 8x8 КАМАЗ-6560, произведено в Русия, и разполага с локално проектирана бронирана кабина и 4 хидравлично задвижвани опори. Прототипът има обща дължина 11,4 м и височина и ширина съответно 3,85 м и 2,6 м в транспортна конфигурация. С просвет от 385 мм и коловоз от 2,05 м, той може да пресича широки 1,6 м окопи, както и водни басейни с дълбочина до 1,1 м. Дизеловият двигател с мощност 400 к.с. позволява на MGS-25 да постигне максимална скорост на движение от 90 км/ч и пробег от 500 км.
Прототипът, показан на Partner 2017, е въоръжен с 155 мм/52 калиброво оръдие, взето от системата САУ NORA B-52 на компанията. То има 23-литрова камера, която го прави съвместимо с боеприпаси по стандарта NATO Joint Ballistic Memorandum of Understanding (JBMOU). Другите нови функции включват новоразработена оръдейна люлка, повдигателен механизъм и автоматичен товарач на боеприпаси.
Yugoimport твърди, че MGS-25 може да приведена в бойно състояние и в походно в рамките на 1 минута. Когато е в бойно положение, оръдието може да бъде преместено на 30 ° по азимут, а границите по вертикала е от -5 ° до + 65 °.
Хидромеханичният автоматичен товарач, монтиран непосредствено зад балистично защитената кабината, е оборудван с чифт ротационни магазина - всеки от двете страни на оръдието с общ капацитет от 12 снаряди и свързани заряди. Това позволява на системата да постигне максимална скорострелност от 6 изстр./минута. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
NI: САЩ ще правят нов танк като "Армата", за да сменят M1 Abrams
31.07.2017, 14:43
В САЩ отчитат потребността от разработване и приемане на въоръжение на нов танк, който да замени 40-годишния ветеран M1 Abrams, съобщи като новина изданието National interest, цитирана от warfiles.ru. В него ще бъде заимствана компановката на конструкцията и главните идеи при създаването на руския танк Т-14 „Армата”.
Признава се, че въпреки отличното съчетаване на огън, скорост и броня, „Абрамс” вече обезпокояващо остарява. Закъснението се обяснява с факта, че американските военни теоретици не могат да прогнозират характера на бъдещите бойни действия и дали ще се стигне до прилагане на съвременните концепции за общовойсковия бой. Според експерти, разработването на принципно нов съвременен танк, неговото производство и въвеждане в строя ще отнеме над 10 г. Представител на въоръжените сили на САЩ съобщил за изданието, че новото поколение бойни машини ще включва системи за активна защита, намаляване на екипажа и автоматизиран необитаем купол, степен на роботизиране. - Още за Т-14
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Lockheed Martin спусна на вода корветата LCS 15
31.07.2017, 13:56
В началото на месеца Lockheed Martin спусна монокорпуса на поредния кораб тип Freedom от проекта Littoral Combat Ship" (LCS) USS Billings (LCS 15) в река Menominee в Маринета, щата Уисконсин. - (видео)
За да се подготви за старта, 118-метровата USS Billings бе преместена на слипа за около 6 часа, използвайки 18 самоходни транспортьора. LCS тип Freedom понастоящем се произвеждат в пълна степен от Lockheed Martin в корабостроителницата Fincantieri Marinette Marine, която е доставила 4 от корабите на американския флот (USN).
8 кораба понастоящем се произвеждат от друг производител по дългосрочен договор за производство.
Според Lockheed Martin, USS Billings ще премине през допълнително дооборудване и изпитания в Fincantieri Marinette Marine преди очакваната доставка на USN през 2018 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Индонезия ще получи първата си лицензна южнокорейска подводница Type 209/1400
31.07.2017, 13:50
Индонезийският флот (Tentara Nasional Indonesia - Angkatan Laut или TNI-AL) и индонезийското министерство на отбраната в момента се подготвят да получат първата дизел-електрическа подводница (SSK) от страната от южнокорейската компания Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) Тази информация се потвърждава от служителите на DSME, които потвърждават, че понастоящем се провеждат подготовки за церемонията по предаването. "В момента Нагапаса е напълно завършена и плавателният съд е готов за доставка на 2 август 2017 г." заяви служител на DSME.
Nagapasa, на която е дадена тактически номер 403, е част от договора на стойност KRW1,3 трилиона (USD 1,1 млрд.) между DSME и индонезийското правителство от декември 2011 г. Договорът идва с споразумение за трансфер на технологии, Първата и втората подводници ще бъдат построени в Южна Корея, а третата подводна лодка ще бъде произведена в корабостроителницата на индонезийския държавен корабостроител PT PAL в Сурабая в сътрудничество с DSME.
Nagapasa е с надводно водоизместване приблизително 1280 тона, и 1400 тона подводно. Подводницата има обща дължина от 61,2 м, широчина от 6,25 м и газене от 5,5 м. Задвижването е от 4 дизелови двигателя MTU 12V493, подводницата може да достигне максимална скорост от 21.5 възла под водата, 11 възла надводна скорост и максимална далечина на подводно плаване от 10 000 мили при скорост от 10 възла, съгласно спецификациите, предоставени от DSME.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Кралските ВВС на Великобритания RAF ще модернизират 38 вертолета Chinooks HC4 до стандарта HC6A
31.07.2017, 13:40
Обединеното кралство модернизира флота си от 38 транспортни хеликоптери Boeing Chinook HC4, за да ги приведе в съответствие с новия стандарт HC6A.
Хеликоптерите на Кралската военновъздушни сили (RAF) HC4 се преозначени като HC6A с подмяната на аналоговите системи за контрол на полета Boeing Digital Automatic Flight Control System (DAFCS) в следващите 12 месеца. Съгласно отделен договор, флотът на RAF от Chinook също ще е оборудван със система за избягване на сблъсък по въздуха (ACAS), която вече е постигнала първоначален оперативен капацитет (МОК) на редица машини.
RAF понастоящем разполага с 60 хеликоптера Chinook, включващи 38 HC4 (означени като HC2/2A преди програмата за модернизация по проекта Julius, завършена през март 2017 г.); 8 HC5 (преди това HC3) и 14 HC6 платформи (доставени новопостроени). Проектът Julius помогна да се подобри безопасността и подобряването на работоспособността на флота. Този процес доведе до сходство между пилотската кабина и двигателите на вариантите HC4 и HC5, като същевременно ги доближи до приблизително същия стандарт като хеликоптерите HC6, които започнаха да пристигат през април 2014 г.
Тези платформи HC6 са по същество машини CH-47F, които са оборудвани с оборудване, специфично за Великобритания, като "стъклена пилотско кабина" от Thales. Тези въздухоплавателни средства вече са оборудвани със системата DAFCS, които са в основата на усъвършенстването на HC4 към HC6A. Тя подобри управлението и стабилността на въздухоплавателните средства в по-взискателни оперативни среди и помогна за повишаване на безопасността на полетите при ниски нива на осветеност и влошена видимост.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
New York Times: Москва и Пекин се сближават, как Западът възприе китайските кораби в Балтика
31.07.2017, 12:14

Присъствието на китайски кораби на военноморския парад в Санкт Петербург и съвместното руско-китайско учение в Балтика дадоха на много западни медии повод да заговорят за нарасналото военно сътрудничество между Москва и Пекин. Във Владивосток парадът бе наблюдаван от представителите на отборите, пристигнали за участие в международните състезания „Морска купа-2017” и „Морски десант-2017”, включително морските пехотинци от Китай. А китайският разрушител „Хефей” (DDG-174, Type 052D), фрегатата „Юнчен” (546, Type 054A) и осигуряващия кораб „Ломаху” (964, Type 903) в неделя присъстваха на военноморския парад в Санкт Петербург.
Вестник New York Times видя в това намерение да се „подчертае стратегическото партньорство на Китай и Русия”. Москва и Пекин, както по-рано отбеляза изданието във връзка с преминалите в Балтийско море съвместни учения с участие на кораби от двете страни, виждат себе си като „алтернатива на западния модел”. Разширяването на тяхното военно сътрудничество е възможност за тези две страни да покажат, че опитите на Запада да ги изолират една от друга не водят до никъде, твърди авторът на публикацията.

Разширяването на морското взаимодействие между Русия и Китай застави коментатора на The National Interest да зададе въпроса това дали ще доведе до сключване на формален съюз. Експертите счетоха такъв алианс за малко вероятен, защото пълноценен съюз подразбира писмени задължения за взаимна помощ в случай на военен конфликт. Реалното равнище на военното сътрудничество, според експертите, съответства на равнището на съюзниците. The National Interest отбеляза равнището на стратегическо партньорство между Москва и Пекин. Според изданието, съвместните военноморски учения в Балтика на Русия и Китай изпращат на Запада сигнал, че възнамеряват максимално да затруднят възможностите на САЩ и техните съюзници да провеждат операции край своите брегове. „Русия и Китай се сближават цел да оспорят глобалното доминиране на Вашингтон” – твърди авторът. Част от отговорността за това носи и външната политика, която САЩ провеждаха през последните 25 г.

Не мина и без изявления за „заплахите” от ученията. Например британският The Telegraph счита ученията в Балтика като „предупреждение” към Великобритания и нейните съюзници в НАТО по отношение на заплахата, която представлява нарастването на китайските въоръжени сили за европейската сигурност.

Ученията „Морско взаимодействие-2017” се състояха в Балтийско море от 21 до 28 юли. - (видео)
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Морски офицер, член на СОСЗР – почетен гражданин на Варна
31.07.2017, 11:59
Седем души са новите почетни граждани на Варна, съобщават от Общинската администрация.  С престижното звание са удостоени бившият кмет на район „Приморски“  капитан II ранг от запаса Пламен Градинаров, певецът Филип Киркоров, бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, шампионката Елица Янкова, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов и проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ „Черноризец Храбър“. Удостоените със званията „Почетен гражданин на Варна“ и „За заслуги към Варна“ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5 000 лева.
*******
Пламен Градинаров – военен, районен кмет и общински съветник във Варна. Той е потомствен офицер, баща му е част от прочутия Осми Приморсик полк. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 21 години е служил във Военноморските сили на България. Бил е председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във Варна, удостоен е със званието „Почетен офицер на Българската армия“ и е носител на наградата „Г.С. Раковски“ за военнонаучен труд. От 2005 до 2011 г. е кмет на район „Приморски“, а в периода 2011 – 2012 г. е общински съветник. Името му получи подкрепа в пленарна зала извън официалното предложение на комисиите „Наука и образование“ и „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
138 години от основаването на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България
31.07.2017, 09:16
През м. август 2017 г. българските военноморски сили (ВМС), чиито първообраз е Дунавската флотилия в Русе и Морска част във Варна отбелязват 138 години от своето основаване. За ден първи на българския военен флот традиционно се приема датата 31 юли/12 август 1879 г., когато над подарените от Русия кораби е издигнат български флаг в Русе и Варна.
Тържественото приемане на корабите и вдигането на български флаг в Русе е описано във в-к „Българин” от 2 август 1879 г. под заглавие „Българска флота”: „Господар по суша, българинът става господар и по море!...От два дена Българското знаме се развява на български кораби, от два дена български моряци играят на вълните на водата, от два дена България е морска сила!...Денът 31 юлий 1879 г. ще остане записан в страниците на политическия наш живот, ден радостен, ден знаменит. Само този, който биде очевидец на освещаването на българската флота, само този, който изслуша гръмогласното ура на българските моряци при провесването на българский лев над високите корабни мачти, само той може да си въобрази трогателното тържество на този ден. В вторник, по 12 часа, четиритях военни руски кораби: „Опит”, „Взрив”, „Пордим” и „Горний Студен” бяха изпълнени от многочислена публика. Насреща кеят беше покрит от зрители, а върхът на широката за разходка улица „Ислях-хане” стояха множество мъже, жени и деца…След като обиколи и поръси всичките кораби, Н. П. митрополит Григорий се обърна към наредените в кръг български моряци и им каза, че те са първите, които се удостояват да пазят отечеството ни…След това разчу са острия звук на една свирка и едина миг корабите се покриха с български знамена, които при развяването си бляснаха гордий български лъв и нарочно приготвената на парахода музика тоз час засвири народний марш „Шуми Марица“. Електрическа искра стрестна всичките присъствуващи, гръмогласни ура заглушиха въздуха, ентусиазмът беше всеобщ и минутата върховна. Много даже пророниха сълзи…В същата минута Варна била също така зрител на подобна сцена при освещаването на вапорът „Тамань“…След тържеството на вапора „Опит“ се даде угощение, на което бяха поканени и някои тукашни госпожи“. - Още за ВМС на България
 
226 години от битката на адмирал Ушаков край нос Калиакра
31.07.2017, 09:12
На 31 юли (11 август) 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата (за времето си) битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).
Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи. Своята първа награда - орден „Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.
Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец Ушаков.
Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина - 2 (15) октомври и в деня на прославлението му 23 юли (5 август).
На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл до Варна. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна.
Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.
 
Защо Казахстан кани НАТО в Каспийско море?
31.07.2017, 08:38
Преди броени дни Казахстан и САЩ подписаха поредния Петилетен план за военно сътрудничество през 2018-2022 г. Руски военнополитически експерти направиха интересни анализи дали това с нещо заплашва Русия – възможно ли е например в Каспийско море да възникне американска база. Защото, докато действаше предишната подобна програма, САЩ вече помогнаха на Казахстан да създаде миротворческото подразделение „Казбриг”. Според коментатора на „Правда.ру” Айдън Мехтиев, Казахстан е заинтересован да създаде свой ВМФ в Каспийско море и не трябва да се изключва възможността от създаване на военноморска база на САЩ.
Коментаторът на ТАСС полковник Виктор Литовкин обаче счита, че докато Казахстан е член на доминирания от Москва договор за колективна сигурност, това не е възможно, защото Иран, Азербайджан и Туркменистан ще възразят. Освен това плавателния достъп до Каспийско море е възможен единствено по руския канал Волга-Дон.
Нормално е Казахстан да сътрудничи със САЩ по военнотехнически въпроси, ако това не вреди на договора за колективна сигурност.
Според експертите, Казахстан иска да получи от САЩ бойни катери „втора ръка”, защото руските производствени мощности са насочени да задоволят собствени нужди. Казахският елит обаче добре разбира, че заплаха за страната не са съседните страни, а единствено радикалния ислям и тук нито САЩ, нито НАТО могат да помогнат – няма по-надежден съюзник от Русия поради общност на интересите.
Добър пример е Киргизстан, където в Манас има база на САЩ и президентът Атамбаев вече получи заплаха за нанасяне на ракетен удар по базата.
Сценарият за влизане на Казахстан в НАТО не е реалистичен и по други причини. Например поучителен е примерът с Украйна – държавата е разбита и няма кой да й помогне. Казахстан е плътно привързан към икономиката на Русия в рамките на Евразийския съюз.
Сдържащ фактор е и етническият състав на републиката – 23% от населението се състои от руснаци, а руският език е приет за официален в деловите среди на Казахстан. Ориентировката към НАТО или САЩ може сериозно да раздели обществото.
По-скоро причините за заиграването са други и са свързани с доста голямата обща граница с Китай. В Астана си дават сметка, че може да възникне икономическа конкуренция между Русия и Китай, а Казахстан се намира в буферната зона между тези две велики държави и отсега се налага лавиране. Не е обаче изключено Астана да използва фактора военно сътрудничество със САЩ в търга с Русия по спорни моменти.
Единственият вариант, при който Казахстан може да сключи съюз със САЩ и НАТО, е такова отслабване на Русия, при което тя няма да може да влияе на ситуацията в региона или да гарантира съюзническа помощ на Астана.
Източник: https://www.blitz.bg/
 

 
Армията е трета институция по доверие
30.07.2017, 21:48
Българската армия е сред лидерите по доверие у нас. Това показва  национално представително социологическо проучване на Агенция АФИС, проведено в периода 21-25 юли 2017 г. Интервюирани са „лице в лице“ в техните домове 1050 пълнолетни български граждани в населените места в цялата страна.
В първата тройка по доверие са президентът с 59,8 процента, ЕС- 55,3 на сто и армията – с 45,1 процента. Назад в класацията се подреждат медиите, полицията, правителство, синдикати, парламент и съдебна власт.
 
Германия и Франция искат засилване на отбраната на ЕС извън НАТО
30.07.2017, 19:46
Германия и Франция призовават за постигане от страните от ЕС на "стратегическа автономия" в сферата на отбранителната политика.
Предложението на Берлин и Париж вече е изпратено до партньорите им от ЕС, съобщи германският в. "Франкфуртер алгемайне зонтагцайтунг", цитиран от ТАСС.
Двете страни се обявяват за дългосрочна стратегия за развитие на Европейския съюз и в рамките на тази стратегия ЕС трябва да има възможност самостоятелно и в пълен обем да изпълнява военни задачи. Постигането на това обаче е "в допълнение към възможностите на НАТО, който остава основа на колективната отбрана".
Германия и Франция посочват и някои условия, се казва в публикацията.
Едно от тях се отнася до целта за отбрана да се отделят 2 процента от БВП, макар да не става въпрос за твърдо обвързване с тези 2 на сто - двете страни призовават да се полагат усилия за постигане на тази сума. Съответното правило действа и за страните от НАТО.
 
Грузия започна военни учения, водени от САЩ
30.07.2017, 19:20
Грузинската армия започна двуседмични военни учения със САЩ и други страни партньори днес, ден преди вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети бившата съветска република, съобщава Ройтерс.
Около 2800 войници от Съединените щати, Великобритания, Германия, Турция, Украйна, Словения, Армения и Грузия участват в маневрите "Достоен партньор-2017" (Noble Partner), които ще се проведат на полигон Вазиани до 12 август.
Вашингтон изпраща механизирани подразделения, включително БМП "Брадли" и основните бойни танкове M1A2 Abrams, които вече са пристигнали в пристанище Поти.
Премиерът на Грузия Квирикашвили коментира, че ученията са важно събитие за южнокавказката република.
"Тези учения ще помогнат на Грузия да се доближи до стандартите на НАТО и да укрепи стабилността в целия регион", каза Квирикашвили на церемонията по откриването.
Руските представители все още не са коментирали събитието, но през предходните години Москва предупреди, че тренировките могат да дестабилизират региона.
"Това учение не е насочено срещу никоя държава, а ще помогне на Грузия да разшири капацитета си за оперативна съвместимост в международни операции", каза посланикът на САЩ Иън Кели пред Ройтерс.
Русия и Грузия воюваха през 2008 г. по време на войната срещу отцепническия грузински регион Южна Осетия. Москва продължава да разполага с гарнизон там и да подкрепя друг отцепил се регион, Абхазия.
Източник: https://news.bg/
 
САЩ тестваха системата си за прихващане на балистични ракети
30.07.2017, 19:15
САЩ съобщиха, че са изстреляли и уцелели тренировъчна цел (балистични ракета) със среден обсег в последния си тест на програмата на страната за противоракетна отбрана THAAD, съобщава Ройтерс.
Програмата е предназначена да предпази страната от потенциални заплахи от страни като Северна Корея и Иран.
Изпитанието, проведено в Тихия океан, идва в резултат на засиленото напрежение със Северна Корея, която заяви, че е провела успешен тест на междуконтинентална балистична ракета, твърдейки, че има капацитет да удари континенталната част на Америка.
Последният тест на американската (THAAD) е планиран много преди последното изстрелване на ракетата от Северна Корея, но идва във време на нарастващо напрежение в страната, откакто Пхенян стартира първия си тест за ICBM през юли 4.
Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) заяви днес, че САЩ успешно са обезвредили 15 пъти тестовите цели със своята оръжейна система, въпреки че последният тест включвал ракети със среден обсег, а не на далечни разстояния, изпробвани от Северна Корея.
По-рано през юли САЩ извършиха първия си тест THAAD срещу балистична ракета с междинен диапазон на дълги разстояния, подобна на видовете, тествани в Северна Корея.
"В допълнение към успешното прихващане на целта, събраните данни ще позволят на MDA да подобри оръжейната система THAAD, нашите възможности за моделиране и симулация и способността ни да останем начело на развиващата се заплаха", коментира директорът на MDA генерал Сам Грийвс. - Още за THAAD
Източник: https://news.bg/
 
Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет
30.07.2017, 14:17
Съюзът между Франция и Германия за създаване на нов боен самолет не застрашава френско-британските инициативи за създаване на боен БЛА. Това смята изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, цитиран от Flightglobal.
Според Трапие, в крайна сметка трите държави могат да обединят силите си в създаване на заместници на Eurofighter и Rafale, въпреки опасенията, че излизането на Великобритания може да я изолира от съвместните европейски отбранителни проекти.
„Все още сме обвързани с проекта за боен БЛА с BAE Systems. Този проект и проекта за новия изтребител се движат по различни пътища, но е възможно в някакъв момент да се обединят”, заявява Трапие.
На 13 юли френския президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че техните страни ще обединят усилия в създаване на нов боен самолет за двете страни, като част от задълбочаване на кооперирането на двете страни във военната област.
Франция и Великобритания сключиха споразумение за съвместно създаване на нискозабележим боен безпилотен летателен апарат. Демонстраторът в рамките на тази програма трябва да бъде поръчан тази година.
Dassault работят и по още две програми за създаване на БЛА. Едната е в сътрудничество с Leonardo и Airbus Defence & Space за създаване на БЛА от клас MALE, който да разбие дуопола на САЩ и Израел в областта. Френската компания участва и в друг общоевропейски проект тестове в областта на нискозабележимите бойни БЛА – Neuron, който ще започне нова фаза от изпитанията си по-късно през годината.
Трапие съобщава още, че компанията му ще достави девет броя Rafale през тази година – един за френските въоръжени сили (номер 149 от поръчаните 180) и останалите осем са за Египет, като страната е получила вече три от тях.
Dassault проучва още и възможностите за по-дълбоко индустриално сътрудничество с Индия в случай, че страната реши да поръча повече от вече заявените 36 броя Rafale.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Димитър Стоянов: Предложенията за оценка на военното сътрудничество не са адекватни
30.07.2017, 14:13
Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни на Тодор Тагарев във връзка с процеса по придобиване на нов боен самолет. До своето пенсиониране от въоръжените сили Стоянов участваше в тези процеси.
С негово разрешение публикуваме мнението му с минимална редакторска намеса:
„Поредното изказване. Ще запазя добрия тон отново.
Ето каква е истината:
Министерството на отбраната няма никакво участие в разработените документи, нито ред! Изключението е участието на един изключителен експерт от Института на отбрана. Как ще се справят без специалистите от ВВС? Не ми е ясно!
Проф. Тагарев предложи т. нар. от него „дългогодишност” (продължителност на използване) да отпадне. Тоест коефициентът на тежест да бъде 0 (нула), като за сметка на това се въведат военно сътрудничество и индустриално сътрудничество. Предложението е свързано със заличаване на критерия диференциращ нов от стар самолет и реално оценката да се направи на основание на цена (т.е. ценова ефективност). Разбирате, че цената на нов и употребяван самолет е различна и предимството е за...
Как да се измери военното сътрудничество? Предложението на проф. Тагарев е: първо: по брой проведени учения за последните N години. Второ: осигуряване на дозарядки във въздуха. Адекватно? За мен не е! Поляците които си купиха F-16 си обучават пилотите за дозарядка във въздуха, като за целта сключват отделен договор за това и си плащат. Така го правят и чехи и унгарци, а сигурно и други нации. Брой учения с какво ни помага или не при избора на самолет?
В документите (RFP) са записани задължителни условия, едно от тях е пряко свързано с ученията, а второто отразява индустриалното коопериране. Просто трябва да се чете!
Друго предложение на проф. Тагарев беше да се вземат само самолети за “ер полисинг”, без пакет „въздух-земя” и т.н. Оставям го без коментар.
Нека излезе стенограмата от участието на професора в анкетната комисия и ще се върнем отново към истината.”
Припомняме, че в четвъртък Тодор Тагарев бе изслушан от „Комисията „Gripen”. Там той остро атакува процеса на избор на нов изтребител, тъй като експертите от ВВС не са се били вслушали в неговите предложения за изменения в методиката на оценка, както и е била отхвърлена неговата идея за покупка на чист изтребител. Тагарев определи експертите от ВВС, като хора с голямо самочувствие, които не се вслушват в чуждо мнение. Преди няколко месеца в телевизионно интервю Тагарев заяви, че проектът за нов изтребител е твърде сложен за да бъде оставен в ръцете на генералите.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Днес Русия чества 321-та годишнина от създаването на своя военноморски флот
30.07.2017, 09:48
Русия отбелязва деня на Военноморския флот, който е професионален празник на всички руски военнослужещи и се празнува всяка последна неделя на юли, в съответствие с указа на президента Владимир Путин, съобщава ТАСС в неделя (30 юли). - (видео)
Началото на празника е сложено по време на управлението на Петър I, когато през 1696 г. Боярската дума предложила на царя да постанови строителството на редовен флот. През 1700 г. във Воронеж бил пуснат на вода първият руски линеен кораб „Гото Предестинация“ (Божье предвидение).
В по-новите времена празникът бил потвърден с постановление на Съвета на народните комисари  на СССР на 22 юни 1939 г. През 2006 г. Владимир Путин издава указ „За установяване на професионалните празници и паметните дни на въоръжените сили на Руската Федерация“.
Съвременният Военноморски флот (ВМФ) на Русия се състои пет оперативно-стратегически обединения – Балтийски, Северен, Тихоокеански и Черноморски флотове и Каспийската флотилия.
Тази година главния парад се провежда в Санкт Петербург, като в него участие вземат над 40 кораба и подводници, в т.ч. два атомни крайцера – най-голямата в света атомна подводница  "Дмитрий Донской" и флагмана на Северния флот ТАРКР "Петр Великий".
Другите участници са: МПК "Казанец", МПК "Зеленодольск", ГПК "Вице-адмирал Кулаков", фрегатата "Адмирал Горшков", корветата "Сообразительный", ГДК "Александр Шабалин", ГДК "Иван Грен"; дизеловите подводници "Владикавказ", "Великий Новгород" и "Колпино", ракетния крайцер "Маршал Устинов" и др. - Още за ВМФ на Русия
 
Снайперска винтовка Т-5000М
30.07.2017, 09:15
Т-5000М е модификация на знаменитата руска винтовка Т-5000, която е производство на компанията „ОРСИС“. Винтовката с плъзгащия болтов затвор може да се ползва както като оръжие на специалните подразделения на правоохранителните органи, така и от опитни армейски снайперисти в качеството на изключително точно съвременно оръжие.
През септември 2012 година винтовката е била изпитана в състава на комплекта екипировка „Ратник“ на сухопътните войски. През юни 2015 година оръжейната компания „ОРСИС“ демонстрира винтовката по време на форума „Армия 2015“.
По признания на специалист, днес винтовката T-5000 и нейната модификация T-5000M са едни от най-съвършените и точни снайпери в света. Главното достойнство на продукта на „ОРСИС“ е дулото, което е произведено по метода на единично подрязване. Технологията, която се използва на запад само в единични случаи, в Русия се ползва в промишлени мащаби.
Винтовката може да се използва при температура от –50 до +50 градуса. Тя е лесна за употреба, надеждна, оборудвана със планки „Пикатини“, което позволява да й се поставят допълнителни прицели и други приспособления за стрелба. Прикладът се сгъва за по-лесно пренасяне“, разказа в интервю за телевизионен канал „Звезда“ представителят на компанията-производител Семьон Амиров.
Винтовката се произвежда в три калибъра - 7,62х51 мм, 7,62х67 мм, 8,6х70 мм. При модела с най-големия калибър оръжието може ефективно и точно да уцели на 1,5 км. - Още за „ОРСИС“
 
На този ден през 1877 година при втората атака на Плевен в боя влизат и румънците
30.07.2017, 09:10
На 30 юли 1877 г. при втората атака на Плевен по време на Освободителната война за първи път участват румънски войски, които предния ден форсират Дунав.
На 15/27 юни 1877 г. Действащата Руска армия на Балканския полуостров извършва десант през река Дунав в района на Зимнич - Свищов. Тъй като не разполага с достатъчни сили в района, османското командване прехвърля от Видин Армейския корпус, командван от Осман паша, за да укрепи Никопол. На 4/16 юли Западният отряд изпреварващо превзема Никопол преди турските подкрепления да достигнат града и Осман паша се пренасочва към Плевен.
В този момент се усеща „липсата на решение за преминаване на румънските войски през Дунава”. Румънският княз Карол „отказва” на Великия княз Николай Николаевич под претекст, че „не е сключено споразумение с руското правителство и Главното командване за преминаване на румънски войски в България”. Осман паша обаче изпреварва руснаците с часове на 6 юли, като цялата нощ турската войска изгражда землени укрепления......Прочети още
 
Съвместната българо-американска подготовка ще се проведе в района на учебен полигон „Ново село”
30.07.2017, 08:45
Съвместна подготовка ще се проведе в района на учебен полигон „Ново село” с участието на сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и Сухопътните войски на Република България, формирования от Силите на САЩ в Европа и формирования, сили и средства от трети страни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES - 17.1“ - PLATINUM LION 17-2. Съвместната подготовка се реализира в изпълнение на споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2017 година с участието на сили и средства от държави-членки и партньори на НATO. Съвместната подготовка ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон „Ново село“ с участието на сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и Сухопътните войски на Република България, формирования от Силите на САЩ в Европа и формирования, сили и средства от трети страни.
Ще участват военнослужещи и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на Република България, САЩ, Украйна, Република Словения, Румъния, Република Сърбия, Република Македония, Република Молдова и Република Албания, общо до 1000 души и до 37 единици сухопътна техника и въоръжение.
Общото планиране на Съвместната подготовка се извършва под ръководството на командването на Морската пехота на САЩ в Европа и Африка, съвместно с Българската армия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Китай е длъжен да създаде най-мощните въоръжени сили в своята история
30.07.2017, 08:33
На Китай, както никога по-рано в историята му, е необходимо да сформира мощни въоръжени сили за да защитава суверенитета и интересите на своя народ. Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин след парада в чест на 90-ия рожден ден на Китайската народно-освободителна армия (КНОА), цитиран от ТАСС.
„Днес, както никога, сме близо до постигането на целите ни за възраждане на китайската нация. И сега, повече от всякога, ни е необходимо да построим силна армия“, каза Си. „Войници и офицери, вие сте длъжни неуклонно да следвате принципите и системата на абсолютно ръководство на партията над армията, винаги да слушате и да изпълнявате нарежданията на партията и да я следвате към всяка цел, която тя ще ви покаже“, подчерта главнокомандващият, при обръщението му към взелите участие в парада военнослужещи.
„Твърдо вярвам, че нашите въоръжени сили имат, както смелост, така и способност да разгромят всеки враг, който ни нападне. В нашата армия има решимост и възможност да защитава националния суверенитет, сигурност и интересите на страната“, обобщи Си Дзинпин.
В парада взеха участие 12 хиляди военнослужещи и 600 единици военна техника, в това число, повече от 100 самолета. - (видео)
Историята на КНОА започва с началото на Нанчанското въстание, което избухва на 1 август 1927 г., когато разквартируваните в град Нанчан части на армията на Гоминдана (оглавявана от Чан Кайши), се обявяват срещу антикомунистическия преврат устроен от партията Гоминдан. По време на въстанието се създава ядрото на бъдещото военно-политическо ръководство на Китайската народна република. - Още за ВС на Китай
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Дали Германия ще удвои разходите си за отбрана?
30.07.2017, 08:19
През март президентът Тръмп твърдеше, че Германия дължи ,,огромна сума пари” на САЩ и НАТО, защото не е успяла да изпълни пожелателното, а не наложително, изискване на НАТО разходите по отбраната да са стандартните 2% от БВП. Едва пет от страните – членки на алианса, понастоящем влагат повече от 2% от БВП за отбрана: САЩ, Великобритания, Гърция, Полша и Естония, но нито един друг член на НАТО не е така явно набеждаван от новата администрация на САЩ както Германия.
В действителност, разходите за отбрана на Германия нарастват от 2014-2015 година насам, когато всички членки на НАТО се съгласиха с Планa за действие за готовност на НАТО, приет в Уелс (Wales Summit Declaration). Според някои коментатори декларацията задължава Германия да влага 2% от БВП до 2024 г., но формулировката на документа е по-сложна:
Членките, чийто разходи за отбрана са под определения дял от БВП, трябва:
– да прекратят намаляването на разходите за отбрана;
– да се опитат да увеличат разходите за отбрана и това да има реално изражение, когато БВП на страната расте;
– да се стремят да постигнат нормативните 2% в период от 10 години, за да постигнат целите за готовност, определени от НАТО и да запълнят слабостите.
Въпреки че използването на 2% БВП все още е цел на страните – членки в НАТО, Планът за действие за готовност на НАТО от Уелс не ги задължава да достигнат тези изисквания до 2024 г. – членките трябва единствено да увеличат разходите си в съответствие с БВП на страната в рамките на десет години от 2014 до 2024 г. Целта на споразумението не е да предизвика рязко увеличение на разходите по отбраната, а да преобърне негативната тенденция на спад на бюджета за отбрана на страните в НАТО. Бюджетът на повечето страни е намалял значително след края на Студената война.
За да достигне 2% от БВП до 2024 г., Германия реално ще трябва да удвои разходите си по отбраната до 70 милиарда евро само за седем години (графиката може да бъде видяна тук). През 2017 г. планираните от правителството разходи представляват около 44% от БВП – около 1.4 трилиона. Следователно разходите за отбрана през 2017 г. са изчислени като 2.6% от правителствените разходи.
Видно е, че Германия може да си позволи да вложи повече средства – най-малкото спешно трябва да се повишат разходите за поддръжка. От друга страна, това е проблем, който изисква да се направи избор между отбраната или цивилните продукти, защото средствата за отбрана не могат да бъдат използвани за други цели. Удвояването на разходите за отбрана задължава правителството значително да увеличи приходите си, да ограничи разходите за други услуги, или да вземе пари назаем, а най-вероятна е комбинацията от трите. Такива мерки биха усложнили политическата ситуация в страната, освен това съвременните германци са твърде големи противници на милитаризма.
Историческите причини за ограничените разходи за отбрана на Германия все още са налице. Това, че носи отговорност за две световни войни, е нещо, което нито Германия, нито нейните съседи са забравили през изминалите 70 години. Бюджет за отбрана в размер на 70 милиарда евро ще направи Германия най-голямата европейска военна сила. Берлин е наясно с мнението на останалите европейци, което е ,,скептично’’, те с наплашени от Германия „като могъща военна сила’’.
Така че Германия е приклещена в ъгъла. Мирното ѝ обединение и икономически растеж през последните 25 години, както скорошните глобални събития, поставят Германия на благоприятно място, предполагащо по-значима роля в европейската и международната отбрана, за което по-голям бюджет би бил предпоставка. Но в същото време европейците си припомнят защо поначало не са искали Германия да е силна страна. Точно в този момент ,,една историческа дилема отново е актуална’’, с което се изваждат наяве старите страхове, че Германия ще използва доминантната си позиция в своя полза.
Целенасочено пацифистичната култура е взела надмощие в следвоенна Германия. Твърдението на правителството в доклада по отбрана от 2016 г., че страната трябва да се стреми към по-активно участие в международната отбрана и да увеличи военните си приноси, е фундаментално нова идея ,,в съвременния политически климат на Германия’’. Въпреки всичко страната върви в тази посока на развитие. До 2024 г. Бундесверът трябва да се увеличи с 20 000 войници, за да достигне техният брой 198 000 войници. Германия участва в борбата с „Ислямска държава”, взима участие в мисии в Мали и Афганистан и е повела батальона на НАТО в Литва. Но за германското правителство може да се окаже трудно да поддържа разрастващото се военно присъствие в света.
Отбраната вероятно би представлявала по-голям приоритет, ако средностатистическият германец се усещаше по-застрашен. Германците са умерено притеснени от Русия, като 32% от населението през октомври 2016 г. твърди, че се страхува от евентуална бъдеща война между Русия и Запада. Дори и такава война да започне, според проучване на изследователския център Pew, само 40% от германците мислят, че страната им трябва да окаже помощ на съюзниците си в НАТО. През януари в запитване дали германците се чувстват защитени, 73% отговарят утвърдително. Мнозинството от 57% се съгласява с твърдението, че Германия е добре защитена от тероризъм. Мнозинството все още предпочита Германия да играе ограничена роля в управлението на международни кризи (въпреки че споменатите проценти намаляват през последните години – от 62% през януари 2015 г. до 53% през октомври 2016 г.), и само 34% смятат, че разходите за отбрана трябва да нараснат.
Имайки предвид ниската политическа подкрепа по отношение на уголемяването на разходите за отбрана, само някаква огромна промяна в представите за заплаха на германците ще предизвика подкрепа за удвояването на разходи за отбрана. Сегашните амбиции дори могат да бъдат отменени, ако Християндемократическият съюз на Ангела Меркел изгуби предстоящите избори: нейният основен опонент, Мартин Шулц, твърди че нормата на НАТО от 2% определено няма да бъде постигната’’, ако той е канцлер. Засега вероятно няма да сбъркаме, ако кажем, че това така или иначе няма да се случи.
Източник: The National Interest, http://a-specto.bg/
 

 
Северна Корея твърди, че цялата територия на САЩ е в обсега на ракетите й
29.07.2017, 22:07
Северна Корея похвали последното си ракетно изпитание, описвайки го като „строго предупреждение“ към САЩ, предава BBC. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че цялата територия на САЩ е в обсега на севернокорейските балистични ракети. Според експерти от цял свят, севернокорейските ракети не могат да удрят мишените си с необходимата точност. В Южна Корея изразиха притеснение, че Северът може да „има значителен технологически напредък“, добавяйки, че времето и мястото на изстрелване на последната ракета са „уникални“. Досега не се е случвало КНДР да изстрелва ракети през нощта или от провинция Джаганг. Цялата международна общност, включително САЩ, Китай, Япония, Южна Корея и САЩ, осъди последното севернокорейско изпитание. - (видео)
 
В руската корабостроителница „Пелла“ спуснаха на вода главния МРК проект 22800 „Ураган“
29.07.2017, 21:32
Главния кораб проект 22800 (шифър „Каракурт“) „Ураган“ днес бе спуснат на вода в корабостроителния завод „Пелла“ в Ленинградска област на РФ. - (видео)
Корабът бе заложен през декември 2015 г.  и трябва да бъде предаден на ВМФ до края на 2017 година.
Новия малък ракетен кораб (МРК) е разработен от морското конструкторско бюро „Алмаз“ и се отличава от своя предшественик проект 21631 с подобрената мореходност при съхранени ударни възможности на последния – крилати ракети „Калибър-НК“ (1х8 ПВПУ), зенитно-ракетно въоръжение (ПЗРК, 1хЗРАК "Панцирь-МЕ"), 1 х 76 мм установка АК-176МА и 2 х 30 мм шестцевна установка АК-630М.
„Ураган“  е снабден с дизел-електрическа силова установка на петербургския завод „Звезда“. - Още за проект 22800
 
На този ден: през 1974 г. е създаден тайният отряд "Алфа"
29.07.2017, 15:05
На 29 юли 1974 г. по заповед на шефа на КГБ Юрий Андропов след масовото клане в Мюнхен от 1972 г. са създадени контратерористичните сили. Групата е назначена в Дирекцията за наблюдение (седма) и е наречена "А група" (или "Алфа"). Основната ѝ задача е да се бори с тероризма и опасните прояви на екстремизма.
Една от първите и най-трудни мисии на новия батальон е през 1979 г. в Афганистан. Задачата е да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин. Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин. След успеха в Близкия Изток групата се специализира в спасяването на заложници и борбата с тероризма предимно в границите на Съветския съюз.
През 1981 г. КГБ създава още едно подразделение за чуждите държави - "Вимпел". Групите са толкова тайни, че дълго време дори не знаят за съществуването на другата.
В продължение на много години са малко хората, които знаят за съществуването на "Алфа". Днес тя е световно известна "марка". "Алфа" е елитът на специалните части – тайната, внезапното създаване и изключителният професионализъм идеално описват групата.
"Животът е за родината. Славата – за никого": дълги години това е неотменно мото на "Алфа" членовете. - Oще за група „Алфа“
 
Армията на САЩ ще представи военно оборудване в Скопие
29.07.2017, 13:17
В рамките на военното учение "Dragoon Guardian 17", което започна на 28 юли в Македония , днес в Скопие ще бъде организирана презентация на оборудването и въоръжението на американската армия в Европа. Освен представянето на оборудването, гражданите ще имат възможност да проследят кратко обучение за самозащита, а също така ще бъде проведен и конкурс за най-малките, предаде македонската медия Фокус.
Учението е предназначено за укрепването на стандартните оперативни процедури на инженерните единици от състава на армията, както и насърчаване на взаимното разбирателство между въоръжените сили на Македония и на САЩ.
В учението участват 300 членове на въоръжените сили на САЩ, които вчера с бойни машини влязоха на ГКПП "Деве баир" от България в Македония. Учението официално ще се проведе на армейския полигон "Криволак".
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Чехия ще увеличи с 30% въоръжените си сили
29.07.2017, 11:49
Чехия ще увеличи с около 30% - на 30 000 души - числеността на въоръжените си сили в близките 5 до 7 години, съобщи министърът на отбраната Мартин Стропницки.
В момента въоръжените сили на страната с 10,5-милионно население, член на НАТО от 1999 година, наброяват около 23 000 души.
През следващите пет до седем години трябва да увеличим броя на военнослужещите си до 30 000, заяви Стропницки на тържествена церемония по връчване на дипломите на новия випуск от военното училище в Бърно - втория по големина чешки град, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Понастоящем чешката армия е сред най-малобройните в Европа спрямо броя на населението си. Професиите, които се предлагат, са много разнообразни. Нуждаем се както от хирурзи и пилоти, така и от шофьори", отбеляза той.
Вчера министърът на отбраната и финансовият министър Иван Пилни обявиха, че разходите за отбрана постепенно ще нарастват, за да достигнат през 2020 г. 1,4 процента от брутния вътрешен продукт.
Сега Чехия отделя едва 1 процент от своя БВП за военни разходи, при положение, че НАТО изисква 2 процента от членовете си.
В понеделник чешкото правителство разреши покупката през следващите години на 80 бронирани автомобила от италианския производител "Ивеко" и още 62 бронетранспортьора "Титус" на френската компания "Некстер", оборудвани с шасита на чешката фирма "Татра".
Покупката възлиза на общо около 350 милиона евро. Министрите Стропницки и Пилни са представители на центристкото движение АНО - основен фаворит за парламентарните избори на 20 и 21 октомври. - Още за ВС на Чехия
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Южна Корея ще разположи допълнителни системи за противоракетна отбрана THAAD в отговор на севернокорейското ракетно изстрелване
29.07.2017, 09:00
Правителството на Южна Корея съобщи, че ще увеличи с четири допълнителни единици разполагането на американската противоракетна система THAAD на своя територия, след като Северна Корея отново изстреля междуконтинентална балистична ракета, предаде Reuters .
Разполагането на системите бе забавено след първите две единици, след като президентът на Южна Корея Мюн Джей-ин нареди разследване на влиянието им върху околната среда. Китай е бил уведомен за засилването на разполагането на новите системи.
Китай е против разполагането на THAAD в Южна Корея, защото смята, че няма да възпре ракетната програма на КНДР, а същевременно ще дестабилизира ситуацията в региона. - Още за ТHAAD.
 

 
Заложиха първите „Варшавянки“ за Тихоокеанския флот на Русия
28.07.2017, 23:00
Първи две от планираните шест дизелови подводници проект 636.3, шифър "Варшавянка", бяха заложени днес в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург. Те ще се наричат "Петропавловск-Камчатский" и "Волхов" и трябва да влязат в състава на ТОФ през 2019 г. Доставката на цялата серия подводни лодки ще завърши до края на 2021 година. - Още за проект 636.3
 
Луиз Бергхолм: Очаквам скоро преговори за шведски изтребители
28.05.2017, 21:04

 

Посланикът на Кралство Швеция в България пред "Капитал"

 
Студентите и слушателите от „Випуск 2017- І смяна“ на Военната академия получиха дипломите си
28.07.2017, 20:46
„Нашата държава се нуждае от промяна и квалифицирани специалисти като вас, които да разбират от национална сигурност и отбрана. Вашият труд и усилията ви заслужават адмирации“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 28 юли, в обръщението си по време на тържествената церемония по връчване на дипломите на „Випуск 2017 – I смяна“ на Военната академия „Г. С. Раковски“. Той поздрави завършващите от името на ръководството на Министерството на отбраната и заяви, че е убеден в тяхната компетентност по отношение на бъдещото осигуряване на сигурността на България.
Дипломите си получиха студенти и слушатели, обучавали се в различните магистърски програми от професионално направление „Национална сигурност“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“. Първенец на „Випуск 2017 – І смяна“ от слушателите е подполковник Иван Маламов от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. Сред студентите с най-висок успех се дипломира Бойко Чавдаров от магистърска специалност „Управление при извънредни ситуации и защита на населението“. Тази година Военната академия завършват и двама чуждестранни военнослужещи - от Китайската Народна Република и от Република Македония.
7 обучаеми получиха дипломи за успешно защитена образователна и научна степен „Доктор“, а началникът на катедра „Психология и лидерство“ във висшето военно учебно заведение полковник професор Георги Карастоянов придоби научна степен „Доктор на науките“.
Към всички тях началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов се обърна с думите: „Аз съм убеден, че вие сте подготвени за преодоляване на бъдещите предизвикателства. Знайте, че няма университет, който да ви даде знания за цялостна бъдеща кариера. Работете упорито, самоусъвършенствайте се всекидневно и пазете името и авторитета на Академията“. - (видео)
На тържествената церемония присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, военното аташе на Китайската Народна Република старши полковник Лиу Вейдонг, началникът на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, официални гости и близки на дипломантите.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Завършва българо-американската подготовка с участие на 68 бригада „Специални сили”
28.07.2017, 16:15
От 5 юли до неделя се провежда съвместната българо – американска подготовка със участници Първи батальон за специални бойни действия и военнослужещи от Силите за специални операции на САЩ. По време на подготовката и съвместните тренировки се отработват въпроси по специализирана тактическа подготовка основно фокусирана върху провеждане на контратерористични операции на територията на страната.
Тренировките включват въпроси по стрелкова подготовка, прочистване на сгради и залавяне на издирвани опасни терористи, освобождаване на заложници медицинска подготовка планиране и организиране на цялостна операция за неутрализиране на терористи.
Съвместната подготовка ще завърши с учение, в което ще вземат участие военнослужещите от Първи батальон за специални бойни действия и Специалния отряд за борба с тероризма. По време на финалното учение ще бъдат отработени въпросите по съгласуване на действията между двете формирования, обмяна на елементи за свръзка, съвместно планиране и изпълнение на операция за неутрализиране на мащабна терористична заплаха на територията на Република България, съобщават от 68 бригада „Специални сили”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Aero Vodochody представи прототип и предсериен УТС L-39NG
28.07.2017, 14:11
Модел на L-39NG бе изложен на авиошоу Farnborough през 2016 г. Самолетът бе с 50% новопроизведени части и 50% части взети от стар L-39.
Чешката компания Aero Vodochody започна производството на прототип и предсериен реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Самолетът ще може да се използва и като лек ударен самолет. За това съобщи самата компания на 20 юли 2017 г. Ще бъдат построени 3 прототипа и 1 предсериен самолет. От прототипите 1 ще бъде използват за полетни изпитания, а другите 2 за наземни изпитания на якост на конструкцията. Предсерийният самолет ще бъде доставен на стартовия клиент - чешкото държавното дружество LOM Praha.
Демонстраторът L-39NG летя за първи път през септември 2015 г., преди началото на първоначалните изпитания през следващата 2016 г. С производството на 3 прототипа и 1 предсериен самолет се очаква сертификацията на самолета да завърши през 2019 г., а доставките да започнат през 2020 г. Освен LOM Praha, L-39NG вече е поръчан от акробатичния тим Breitling Jet Team, както и от американската частна военна компания Draken и нейният акробатичен тим Draken International's Black Diamond Jet Team.
L-39NG, модификация на L-39 Albatross, е оборудван с по-мощния двигател Williams International FJ44-4M, резервоари в крилото, модерен кокпит, по-лек фюзелаж. Самолетът има 5 подвесни точки (2 при базовия L-39), на които може да носи многообразни оръжия "въздух-въздух" и "въздух-земя" - ракети, бомби, оръдейни контейнери, сензори.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Кремъл потвърди продажбата на Т-90 на Ирак
28.07.2017, 13:10
Иракските въоръжени сили ще се сдобият с руски танкове Т-90, които се представиха много добре в бойните действия в Сирия. Фактът на подписването на договора между Русия и Ирак беше потвърден пред в. „Известия” от помощника на президента по въпросите на военнотехническото сътрудничество Владимир Кожин. В експертните среди договорът е оценен над милиард долара, а броят на танковете — няколко стотици.
„Приличен договор за голяма партида. Не мога да назова конкретната сума, а броят на танковете е голям” — заяви пред изданието Владимир Кожин.
По-рано за закупуването на Т-90 съобщи Министерството на отбраната на Ирак — ставаше дума за доставка на над 70 танка. При това, според информация на „Известия”, това е само първата партида от техниката, след която ще последват и други. Във Федералната служба за военнотехническо сътрудничество обаче не коментираха детайли от сделката.
В експертните среди отбелязват, че още от съветски времена договорите с Ирак винаги са предполагали голям обем на доставяната продукция с висока принадена стойност.
„В този случай можем да говорим за няколкостотин машини, а сумата на договора надвишава 1 милиард долара. Тази поръчка е голяма подкрепа за „Уралвагонзавод”. Освен това този договор е сериозен външнополитически успех на Русия. Та нали в Ирак воюваха американци, а изборът на иракските военни в крайна сметка падна върху руския танк”, отбеляза директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.
Според специалиста след свалянето на Саддам Хюсеин иракските военни решиха да се откажат от танковете съветско и иракско производство. Т-90 привлякоха тяхното внимание след началото на бойните действия в Сирия и Ирак, където терористите успешно се справяха с турските „Леопард” и американските „Абрамс”, които са на въоръжение в иракската армия. Руските бойни машини се проявиха отлично по време на сирийския конфликт, отбелязва експертът. В частност, правителствените войски на Сирия използваха Т-90 образец 1992 г., при което са известни случаи, когато тази техника е издържала няколко поредни попадения.
За това, че успешният опит от използването на руско въоръжение в Сирия помага на страната да увеличава военния експорт, говори президентът Владимир Путин по време на заседание на Комисията по въпросите на военнотехническото сътрудничество с чуждестранни държави.
Сега в иракската армия ще има и американски, и руски танкове. Според Руслан Пухов това е осъзната стъпка, която позволява на Ирак да не попадне в зависимост от един единствен чуждестранен доставчик.
Т-90 е най-съвременният руски сериен танк. Машината съчетава в себе си висока подвижност, огнева мощ и относително неголеми габарити и маса. Танкът е на въоръжение в руската армия и във въоръжените сили на Сирия, Алжир, Азербайджан и Индия. В Индия Т-90 се произвежда по лиценз. Владимир Кожин съобщи още, че има голямо търсене на Т-90 и от страна на Кувейт, но диалогът по този договор все още продължава. - Още за Т-90
 
Мексико иска още вертолети Ми-17
28.07.2017, 13:00
Мексико разглежда възможността да закупи от Руската федерация допълнителна партида вертолети от типа Ми-17, каза в четвъртък пред ТАСС ръководителят на делегацията на „Рособоронэкспорт” Сергей Ладигин по време на авиационния салон МАКС-2017.
„Вертолетите от типа Ми-17 се използват активно в мексиканските силови структури — Министерството на националната отбрана, Министерството на морския флот и Националната полиция. Мексиканската страна планира да закупи от Русия нова партида такива вертолети”, каза Ладигин.
Той съобщи също така, че голям интерес сред мексиканските партньори предизвикват вертолетите Ка-226 и „Ансат”, а в случай на заинтересованост от руски бойни вертолети, в това число Ми-35 или Ми-28НЭ, „Рособоронэкспорт” е готов да ги достави в тази страна.
 
Отменят постановлението за заплатите във Въоръжените сили
28.07.2017, 12:55
Предстои да бъде отменено Постановление № 184 на МС от 17.07.2015 г. за заплатите на военнослужещите и на цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.  Това ще стане с приемането на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).
Така ще се изпълни поправката в ЗОВСРБ, според която размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите се определят с акт на министъра на отбраната, а не с правителствено постановление. Същото се отнася и при определяне на началните и максималните размери на основната месечна заплата на длъжностите за цивилните служители, работещи по трудово правоотношение в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Така последна дума за военните заплати, които се нуждаят от сериозно повишаване, ще има министърът на отбраната, в случая Красимир Каракачанов. Неговото решение ще зависи само от  базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най- ниската длъжност, която се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. При добра воля на министъра записаните в закона коефициенти не са ограничение. За офицери те са  не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Т.е. министърът няма право да слизат под тях, но посоката нагоре е разрешена.
С предложения проект на Постановление Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се привежда в съответствие със Закона за изменение и допълнение на ЗОВСРБ, обнародван в ДВ бр. 98 от 09.12.2016 г. Подобряват се възможностите и редът за повишаване на образованието и квалификацията, свързани с кариерното развитие на военнослужещите, оптимизира се преминаването на войниците (матросите) в сержантския (старшинския) състав, създадат се предпоставки за преодоляване на некомплекта във въоръжените сили и се прецизира правно-технически подзаконовия нормативен акт, пише в доклада си към проекта министърът на отбраната.
Подробности: http://websrv.mod.bg/bg/doc/proekti_documenti/20170725_Proekt_Pravilnik_za_prilozhenie_ZOVS.pdf
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
МО на САЩ търси допълнителни вертолети MD 530F за съюзници
28.07.2017, 11:50
МО на САЩ търси, за да оборудва ВВС на съюзници, до 110 леки ударни и разузнавателни вертолета 120 MD 530F Cayuse Warrior за период от 5 години. Такова вертолети вече са предоставени на ВВС на Афганистан и на Саудитска Арабия
СВ на САЩ и Non-Standard Rotary-Wing Aircraft Project Office (NSRWA PO) търсят между 6 и 120 вертолета MD 530F в следващите 5 години. Вертолетите ще бъдат продадени по правилата на Foreign Military Sales (FMS).
Вертолетите трябва да бъдат доставени в комплектация Mission Equipment Package (MEP) и Enhanced-MEP (E-MEP). MEP включва монтирането на контейнер с 12,7 mm тежка картечница M3 (FN Herstal Heavy Machine Gun Pod - HMP). Тя е със скорострелност от 1100 изстр./min, а боезапасът е 400 патрона. Далекобойността е 1900 метра. В E-MEP влиза опция за монтирането на 70 mm НУРС M151 за поразяване на цели на дистанция до 8000 метра и 70 mm димни гранати М274.
Извън MEP и E-MEP вертолетите трябва да се оборудват с електрооптичен/ИЧ сензор, предвижда се и обучение на летателния и технически състав. Транспортът от САЩ до страната клиент също е предвиден.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Започва строителството на подводницата „Уляновск“
28.07.2017, 09:40

Днес в Северодвинск се състоя церемонията по залагане на атомната подводница от четвърто поколение „Уляновск“. Тази многоцелева субмарина е седмата и последната от серията „Ясен“ проект 885М, която е проектирана от Петербургското морско бюро по машиностроене „Малахит“ и построена в „Севмаш“, информира ТАСС.
В бойния състав на руския флот засега е предадена единствено главната подводница от серията – К-560 „Северодвинск“. Следващата го К-561 „Казан“ проект 885М през март т.г. излезе от цеха и бе спусната на вода, а на нея вече е пристигнал екипажът ѝ и сега се провеждат изпитания. Четирите други „Ясени“ (проект 885М): К-573 „Новосибирск“, К-571 „Красноярск“, К-564 „Архангелск“ и „Перм“ са в различна степен на готовност. Днес към тях официално се присъедини и „Уляновск“.

В състава на въоръжението на подводните лодки от този проект, освен торпеда разположени в отсек зад централния пост, влизат и крилати ракети "Оникс" и "Калибр". - Още за проект 885

 
Тодор Тагарев атакува процеса по покупка на нов изтребител
28.07.2017, 09:00
Бившият служебен военен министър и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев очаквано атакува процеса на избор на нов боен самолет за ВВС и заяви пред „Комисията „Gripen”, че според него целият процес трябва да бъде рестартиран, тъй като е „сбъркан”.
Тагарев се изказа вчера, 27 юли 2017 г., пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Между май 2016 и март 2017 г. той беше директор на Института по отбрана към МО.
Тагарев се оплака пред депутатите, че екипът от ВВС имал „високо самочувствие и не се вслушвал в чуждото мнение” и че не се е съобразил с предложенията на Института по отбрана.
Тагарев предложил два нови основни критерия, освен наличните три – оперативна ефективност, цена и очакван живот. Това били „военно сътрудничество” и „индустриално участие”. В крайна сметка последното присъствало във финалната методика и се оценявало, но не по начин, по който предложил Тагарев.
Друго предложение на Тагарев било свързано с презициране на тежестта на критериите за цената и очаквания живот. Според него тези изчисления били направени погрешно и методиката за оценка била непълна.
Тагарев защити тезата, че България трябва да търси временно решение от чист изтребител, който да се използва само за мисията „ер полисинг”, тъй като страната ни нямало как да си позволи повече. Според него това не би било проблем, защото ние ще извършваме операции със съюзниците ни. Също така той обяснява, че няма как да се говори за евтин нов изтребител, защото такъв не съществувал.
Бившият служебен военен министър каза още, че схемата за покупка на 8 + 8 изтребители е погрешна и не може сега да се купят 8 самолета и след няколко години да се водят преговори за още машини. Това според него щяло да бъде твърде сложно и тежко. Вместо това е можело да се търсят 12 – 14 самолета, които според него били достатъчни.
В заключение Тагарев смята, че най-добре би било целият процес да бъде рестартиран с нови и прецизирани изисквания.
В същото време той отрече уволнението му от Института по отбрана да е имало някакъв пряк ефект към избора на нов изтребител. Тагарев каза и че няма никакъв конфликт между него и президента Румен Радев. Подобни тези се опитваше да лансира бившият министър на отбраната Николай Ненчев.
Тезите на Тагарев не са новост. Как ще бъдат възприети от парламентарната комисия за сега е неясно. Неговите твърдения обаче могат лесно да се използват за извинение за рестарт на процедурата, нейното замразяване или други подобни мерки.
Председателят на комисията Емил Христов каза в заключение, че ако бъде забавено или отложено изпълнението на проекта, рискът за националната и регионалната сигурност неимоверно много нараства и отбеляза, че комисията в никакъв случай не би искала да поеме върху себе си такава грешка.
Христов каза още, че да се канят хора от президентството, включително президента, на разговор с ще бъде лош знак. Ако това се окаже единственият начин за изясняване на определен въпрос, ще поканим, уточни председателят на комисията, но в никакъв случай няма да бъде президента. В началото на септември ще бъде изслушан бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов. На някое от следващите заседания ще бъде изслушан и командирът на ВВС.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Командващият на Тихоокеанския флот на САЩ: Готов съм да нанеса ядрен удар по Китай
27.07.2017, 20:14

Командващият на Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Скот Суифт (Scott H. Swift) заяви, че е готов да нанесе ядрен удар по Китай в случай, че постъпи съответна заповед от президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от РИА Новости.

Суифт се е изказал на конференция по сигурността в австралийски университет след съвместни военни учения на САЩ и Австралия. Когато един от учените го попитал дали би изпълнил заповед за нанасянето на ядрен удар по Китай идната седмица, ако тя е е издадена от президента на САЩ, Суифт е казал: "Отговорът е - да". Адмиралът е подчертал, че всеки американски войник е дал клетва да се подчинява на заповедите на главнокомандващия. Изказването идва на фона на напрегнатите отношения напоследък между Вашингтон и Пекин. Миналата седмица, например, китайски изтребител за трети път прехвана самолет на американските ВМС над Южно-Китайско море. В началото на юли Пекин обвини Вашингтон в грубо нарушение на суверенитета и международното право във връзка с навлизането на американски ескадрен миноносец в акваторията на спорните острови Сиша, които Китай смята за свои. Отговорът от страна на САЩ бе категоричен, че никой не може да ограничава свободата на мореплаването.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон участваха като наблюдатели в учението „SARMIS-17” в Румъния
27.07.2017, 19:59
Приключи участието на четирима военнослужещи от 101 алпийски батальон начело с командира подполковник Димитър Кацаров като наблюдатели в  международното учение „SARMIS-17” с участието на 2-ра планинска бригада от Сухопътните войски на Румъния и пехотна  рота от гвардията на принца на Уелс от Великобритания  - общо 1031 военнослужещи и около 150 единици техника.
Ръководител на „SARMIS-17” бе полковник Кристиан Теглас - командир на 2-ра планинска бригада.
След церемонията по откриването, на която бяха официално издигнати флаговете на Румъния, Великобритания и НАТО, в продължение на няколко дни българските военнослужещи се запознаха с условията за подготовка, организацията на работа, задачите на формированията от 2-ра планинска бригада, присъстваха на отделни елементи от учението, в това число на бойни стрелби на полигон, разположен на 1500 м надморска височина.
Българската група присъства на показ на различни техники за оцеляване в планината, показ на различни образци оръжия на въоръжение в Румънската армия и в армията на Великобритания, показ на алпийско и ски имущество, показ по водене на бойни действия в планина, тактическо придвижване на бойното поле и извършване на медицинска евакуация на пострадал.
Учението „SARMIS-17” допринесе за повишаване на оперативната  съвместимост с партньорите от НАТО и подобряване сътрудничеството между високопланинските подразделения на България и Румъния.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Германия се изтегля военно от Инджирлик
27.07.2017, 17:03
Продължава изтеглянето на германския военен контингент от ВВС базата Инджирлик в югоизточната турска провинция Адана, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Военното присъствие на Германия в базата е до 250 души персонал, 6 разузнавателни самолета „Торнадо”, един самолет-цистерна и един команден център със съвременно високо технологично оборудване. От началото на юли самолетите поетапно се пребазират в Йордания. Очаква се да започнат полети и бойно дежурство от там през октомври.
Успоредно с това Берлин се отказа и от инвестиция в размер общо на 58 милиона евро в базата в Инджирлик, след кризата в отношенията между Германия и Турция. От тях 26 милиона евро трябваше да бъдат изразходвани за изграждане на нова писта за самолетите „Торнадо”, а останалите - за модерни хангари, посочва още ДХА.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Силите за специални операции демонстрираха готовност за реални действия
27.07.2017, 16:04
В периода 26 юни – 24 юли 2017 година се проведе учение на Силите за специални операции BLACK SWAN 17 на територията на три държави – Унгария, Румъния и България. В него участваха съюзнически държави на НАТО и партньорски държави от региона. То е интегрирана част от най-голямото за тази година многонационално учение в Черноморския регион SABER GUARDIAN 17.
Целта на учението BLACK SWAN 17 бе изграждането на съюзническа и партньорска способност от силите за специални операции, подобряване на оперативната съвместимост и развиване на оперативните способности на участващите специални сили.
Командването на Специалните операции по време на учението беше развърнато в Унгария, а на територията на Република България действаше съвместна тактическа група за специални операции, сформирана от формирования от състава на 68 бригада Специални сили и силите за специални операции на САЩ.
Ръководител на BLACK SWAN 17 в България беше бригаден генерал Явор Матеев, а командир на съвместната тактическа група – подполковник Тодор Даков, командир на 3-ти батальон Специални сили в 68 бригада Специални сили.
Българските специални сили, съвместно с колегите си от САЩ, отработиха задачи за повишаване оперативните способности по основните мисии на силите за специални операции – специално разузнаване, провеждане на директни акции и военно подпомагане.
На УП „Ново село“ и в други райони от територията на страната се отработваха различни елементи от мисиите – инфилтрация по способа „бързо въже“ и изнасяне от района на операцията с хеликоптер; разузнаване и наблюдение на непозната местност; осъществяване на контакт с приятелски и съюзни групировки и провеждане на различни задачи в рамките на военното подпомагане на други формирования; оказване на първа медицинска помощ и евакуиране на ранен; неутрализиране на терористи, освобождаване на заложници, изземване на информация и т.н.
По време на учението BLACK SWAN 17, български и португалски военнослужещи от силите за специални операции изпълниха и задачи
в интерес на многонационално въздушно-десантно учение SWIFT RESPONSE 17,
което също е част от SABER GUARDIAN 17. Те водиха специално разузнаване и осигуряваха зоната за безпрепятственото стоварване на масовите десанти на територията на нашата страна.
Учението BLACK SWAN 17 даде възможност на участниците в него и да отработят и демонстрират взаимодействие между силите за специални операции и конвенционалните сили, както и готовност за действие в реални извънредни ситуации.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Бразилия получи от САЩ още 60 САУ М109А5 Paladin
27.07.2017, 12:33
Правителството на САЩ разреши предаването на Бразилия на още 60 излишни САУ 155 mm M109A5 Paladin чрез програмата за военни излишъци (excess defence articles - EDA)
На 28 юни 2017 г. бе подписано писмо за предложение и приемане (letter of offer and acceptance - LOA) между двете правителства. Намерението e цялото количество да бъде транспортирано на един път в рамките на 2017 г.
Гаубиците са в базата Sierra Army Depot в Херлонг, Калифорния. Съвместна визуална проверка за избор на артилерийските системи бе извършена през декември 2016 г.
Гаубиците ще бъдат транспортирани до Паранагуа за сметка на бразилската армия, след което ще бъдат транспортирани по шосе към регионалната база за поддържане в Куритиба, където ще бъдат ремонтирани, боядисани и оборудвани с бразилски системи като тактическото радио Harris Falcon III и интерком Thales SOTAS IP. - Още за М109А5 Paladin
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Бразилските ВМС ще получат 4 самолета KC-2 COD/AAR през 2021 г.
27.07.2017, 12:25
Бразилският военноморски флот трябва да получи всичките си четири самолета KC-2 за доставки на борда/за дозареждане във въздуха (COD/AAR) през 2021 г., съобщиха от службата на бразилските ВМС. Доставките за тази година бяха през април и юли, като последните две самолети ще бъдат доставени през октомври.
Първият полет на модернизирания самолет е планиран за април 2019 г. Флотът ще използва четирите самолета от военновъздушната база Сао Педро да Алдея в щата Рио де Жанейро в състава на бъдещата ескадрила VC-1.
Осемте самолета Grumman C-1A Trader, които преди бяха в експлоатация с американските ВМС, бяха закупени от САЩ през 2010 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Датските ОБТ Leopard 2A5 ще бъдат модернизирани до ниво Leopard 2A7V
27.07.2017, 12:14
Дания провежда модернизация по средата на жизнения цикъл (MLU) на 38 от основните си бойни танкове (ОБТ) Leopard 2A5DK за да доведе до ниво на способностите, което е равностойно на стандарта Leopard 2A7V, който скоро ще бъде въведен в Германия.
Програмата е предназначена да запази капацитета на танковете до планираната дата на излизане от експлоатация през 2035 г. От 38-те машини 16 ще получат пълното надграждане, а останалите 22 ще получат "основен" пакет, който ги подготвя за промените, без те да се монтират реално.
Съгласно договора на стойност 112,6 милиона евро, възложен от датската организация за придобивания и логистика на Krauss-Maffei Wegmann на 21 декември 2016 г., датският парк от ОБТ ще бъде подложен на ремонт и модернизация, като в техния ход ще бъдат заменени всички повредени, износени или остарели части с нови. - Още за Leopard 2A5
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
„Женмин Жибао“ : Китайските бойни кораби в сърцето на Европа пробуждат западните сили от техния сън за отбраната
27.07.2017, 08:50
Руско-китайските военни учения започнаха на 25 юли в Балтийско море, сърцето на Европа и разтърсиха западното чувство на сигурност, пише китайският „Женмин Жибао“.
Три китайски бойни кораба:
ракетният крайцер Hefei (DDG-174, Type 052D), фрегатата Yuncheng (546, Type 054A) и поддържащият кораб Luomahu (964, Type 903) се появиха в Балтийско море за да започнат рутинни общи учения, ставайки първата китайско морска група, посетила Балтийско море. Серията учения ще приключи на 28 юли и ще включи противокорабни, противолодъчни и противовъздушни маневри. Китай и Русия провеждат общи военноморски учения от 2012 г. насам.
Ученията в Балтийско море играят по нервите на Западните сили. Въпреки това китайското правителство даде да се разбере, че те не са насочени към трета страна, която по дефиниция включва и НАТО. В допълнение Китай никога не се е впускал в историята си в безжалостна политика на колониализъм.
Но е трудно за западните сили да се отърват от старото си мислене, че контролират света. Балтийско море е сърцето на Европа. Можем само да си представим колко се притесняват от руско-китайските военни учения. НАТО се притеснява от нарастващото стратегическо партньорство между Китай и Русия и общите учения са следени от близо от бойните кораби на Алианса. Истерията е просто смешна. Общо 10 кораба, от които три китайски, участват в общите учения. Сравнете това с мащаба и честотата на ученията на НАТО на прага на Русия или с мащаба и честотата на ученията на САЩ на прага на Китай и е ясно, че тези морски учения са просто нещо тривиално в сравнение.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Владимир Путин ратифицира споразумение за обединена войскова групировка между Русия и Армения
27.07.2017, 08:45
Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за ратификация на споразумение с Армения за обединена групировка войски, предаде РИА Новости.
„Ратифицирано е споразумение между Русия и Армения за обединена групировка войски от въоръжените сили на Армения и въоръжените сили на Русия, подписан в Москва на 30 ноември 2016 година“, пише в документ, публикуван от Кремъл.
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Иван Павлов Марков
27.07.2017, 08:27
Днес се навършват се 148 години от рождението на генерал-майор Иван Павлов Марков. Той е роден на 27 юли 1869 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1887). В Сръбско-българската война (1885) като юнкер е назначен за взводен командир в 7- ми пехотен Преславски полк и участва в настъплението към Пирот. След войната е произведен в чин поручик (1890) и зачислен в 6- ти пехотен Търновски полк. След това преминава в артилерията и служи в 1- ви , 4- ти, 5-ти артилерийски полкове, Софийския крепостен батальон и планинска артилерийска бригада. На 1 януари 1908 г . е произведен в чин подполковник и служи като началник отдел в 5- ти артилерийски полк, а след това е командир на 4- ти артилерийски полк. На тази длъжност остава по време на Балканската война (1912-1913), когато се сражава при Гачкенли, Люлебургаз, Чорлу, Чаталджа. На 25 май е произведен в чин полковник 1913 г.
По време на Междусъюзническата война (1913) е командир на 13- ти артилерийски полк и воюва при Бубляк и Дрянова глава срещу сърбите. На 25 май 1913 г . е повишен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е командир на 3- ти артилерийски полк (1915), с който воюва на Македонския фронт, южно от Струмица, срещу френските части. По-късно е командир на 2- ра артилерийска бригада , а след това е назначен за началник на артилерията в 1- ва армия, която по това време се сражава по двата бряга на р. Вардар (1916-1918). През 1919 г. на 27 юли е произведен в чин ген.-майор. След войната се уволнява от армията и се отдава на литературна дейност. Уволнява се на 27 октомври 1919 г.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата ; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На този ден преди 64 г. приключва с реми тригодишната Корейска война
27.07.2017, 08:25
На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.
Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.
Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още
 
27 юли - денят на освобождението на Варна
27.07.2017, 08:22
Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата... Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.
Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.
В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А. Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".
На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.
 
Първите серийни Як-152 ще бъдат получени до края на годината
27.07.2017, 08:15
Първите пет серийни учебно-тренировъчни самолети Як-152 ще бъдат доставени от производителя корпорация „Иркут” на руското МО до края на годината. Това съобщава „Интерфакс”.
Освен това в рамките на 2017 г. изпитанията ще бъдат задействани още два самолета за изпитания.
През следващата 2018 г. се планира доставката на над 10 броя Як-152. Като цяло руското МО планира да придобие не по-малко от 150 самолета от този тип, които да се използват за първоначално пилотско обучение. Интерес към машината имат и цивилни школи за обучение и спортни аероклубове.
Очаква се Як-152 да бъде експортиран, като Казахстан и Беларус вече са заявили интерес към покупката на този тип.
Проектът Як-152 съществува от повече от десетилетие, но получи реално развитие едва през 2014 г., когато руското МО даде поръчка на ОКБ Яковлев, което е часто от корпорация „Иркут”, да разработи нов витлов учебно-тренировъчен самолет за първоначално обучение.
Първият полет на Як-152 стана факт на 29 септември 2016 г. На изложението МАКС-2017 бе показано втория прототип, който в скоро време ще бъде задействан за изпитанията.
Як-152 се задвижва от един V-образен 12-цилиндров дизелов двигател RED A03T V12 с мощност 500 hp произвеждан от германската компания RED Aircraft. Машината има максимална излетна маса от 1480 kg, крайсерска скорост от 380 km/h и ограничение по експлоатационно претоварване от +9/-7.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Германски Tiger катастрофира в Мали
27.07.2017, 08:10
Боен вертолет Airbus Helicopters Tiger от състава на армейската авиация на Германия е катастрофирал вчера, 26 юли 2017 г., в Мали. Машината е била част от мироопазващата мисия на ООН в страната.
Според ООН двучленният екипаж на вертолета Tiger е загинал. Машината се е разбила в района на Гао около обед местно време.
ООН съобщава, че вероятно се касае за технически проблем, а от германското МО категорично заявяват, че няма индикации за външно въздействие при катастрофата.
През април 2017 г. Германия изпрати в Мали четири бойни вертолета Tiger и два транспортни NH90. Германският контингент замести Холандия, която се изтегли от мисията на ООН след като две години и половина предоставяше четири щурмови вертолети AH-64D и три транспортни машини CH-47.
Холандия също загуби един AH-64 при катастрофа през март 2015 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
F-35 натрупа 100 000 часа във въздуха
27.07.2017, 08:04
Флотът от изтребители F-35 е натрупал 100 000 часа във въздуха. Това съобщава производителят Lockheed Martin и заявява, че до края на годината ще бъдат приключени всички изпитания по програмата.
До момента има произведени близо 250 броя F-35, като според вицепрезидента на Lockheed Martin Джеф Бабионе това е ясен знак за това, че програмата е достигнала определено ниво на зрялост.
До края на годината трябва да приключат финалните изпитания на F-35, които включват пускане на софтуера Block 3F, тестове на F-35B за излитане с помощта на трамплин, опериране на F-35B от слабоподготвени площадки, полети с големи претоварвания и голям боен товар за F-35B и F-35C, както и финалните изпитания на различни оръжейни системи.
За F-35A се готвят изпитания на ръба на ограниченията на височинно-скоростния и маневрения диапазон на изтребителя. За британските F-35B трябва да приключат изпитанията за интеграцията на 132 ASRAAM и Paveway IV, които включват до 45 – 60 пуска, включително и по няколко цели едновременно. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Стефан Тодоров Азманов
27.07.2017, 08:00
Днес се навършиха 149 години от рождението на генерал-майор Стефан Тодоров Азманов. Той е роден на 27 юли 1868 г. в Стара Загора.
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1917). Служи в пехотата. На 7 септември 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а 3 години по-късно в чин поручик. На 1 януари 1896 г. в чин капитан, а на 31 август 1907 г. в чин майор. Командва 14-ти Македонски полк (1900), по-късно е ротен командир в Школата за запасни подпоручици (1903).
Причислен е към ГЩ и е назначен за началник на „Секция съобщения” във Военното министерство (1909). На 1 януари 1911 г. вече е подполковник. Чин полковник получава на 14 февруари 1914 г. През 1913-1914 г. е Главен редактор на военните издания.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативния отдел в Щаба на армията (1915), а след това е началник-щаб на 1-ва армия (ноември 1915- ноември 1916). На 1 януари 1918 г . е повишен в чин генерал-майор. От март с.г. до края на войната е началник-щаб на 4-та армия. След демобилизацията излиза в запаса. Умира през 1938 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове; IV ст. с мечове по средата ; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Танкове Т-90С във ВС на Уганда
26.07.2017, 22:18
В страницата в twitter.com/KagutaMuseveni на президента на Уганда Йовери Кагута Мусевени е поместена фотография за посещението му на 23 юли 2017 година на съвместно учение на СВ и ПВО на Уганда в бронетанковата школа Калама (Kalama Armoured Warfare Training School - KAWATS) в Кабамба.
На снимката за първи път се показват танковете Т-90С на ВС на Уганда. През 2011 година страната получи 44 такива машини за около 119 милиона долара. Освен това се виждат и танкове Т-72Б и китайски танкове тип 85-IIM.
 
За три години Черноморският флот е получил над 50 нови плавателни съда
26.07.2017, 21:45
В интервю за вестник "Красная звезда" командващият Черноморския флот адмирал Александър Витко е заявил, че в хода на програмата за превъоръжаване от 2014 г. досега на въоръжение в подчинените му части са постъпили повече от 50 нови кораба, катери, спомагателни съдове и подводници, съобщава РИА Новости в сряда (26 юли).
В момента в Черноморския флот тече процес на активна модернизация и превъоръжаване, споделя командващият. По думите му, през тази година в новия си пункт за постоянно базиране трябва да пристигне още един кораб – фрегатата по проект 1135.6 "Адмирал Макаров". Освен това, флотът ще бъде попълнен с последните три (от общо шест) нови дизел-електрически подводници по проект 636.3 от типа "Варшавянка" – "Краснодар", "Колпино" и "Велики Новгород". С тяхното получаване ще приключи окомплектоването на самостоятелна бригада подводници.
Адмиралът отбелязва, че в перспектива в състава на флота ще бъдат включени малки ракетни кораби, които в момента се изграждат в завод "Море" в град Феодосия. - Още за ЧФ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Доклад войска не храни
26.07.2017, 21:15
Изминават близо три месеца, откакто Красимир Каракачанов пое ръководството на Министерството на отбраната. Този период се бележи най-вече от три доклада. Два са налице, а един все още не се е появил.
Със замах и завидно самочувствие още в първите си дни на главния стол на ул. „Дякон Игнатий“ №3 новият министър реши, че предшественикът му ген. Стефан Янев греши в преценката си за състоянието на отбраната и въоръжените силли през 2016 г. и веднага след първото си посещение във военно формирование (68-а бригада „Специални сили“) заяви, че ще оттегли съответния доклад. Малко по-късно правителството извърши формално този акт. Така се получи един от първите, но все още леки удари, не толкова срещу служебния кабинет на Герджиков, колкото срещу този, който го беше назначил, т.е. държавния глава. Президентът си каза, че като скъсаш диагнозата, болният едва ли ще оздравее, но, така или иначе, вече сме във втората половина на 2017 г., а правителството и парламентът не са се произнесли за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. Нова диагноза няма и всичко е спокойно!
Така стигаме до оня доклад, който все още го няма. А беше обещан. Не само обещан, но и записан в решение на правителството. В едномесечен срок от 2 юни министърът на отбраната бе задължен да внесе за приемане в Министерския съвет Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. Впрочем, това решение на Министерския съвет е без никакви мотиви. Просто оттегля доклада на служебното и толкова! На самото заседание на 31 май, според стенограмата, решението минава без обсъждане, включително и без устен доклад на министъра. Показателен е обаче един друг факт.
Кабинетът на Бойко Борисов оттегля доклада на следващия ден след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, където, според заключителния документ, „бе демонстрирана политическа воля по отношение необходимостта да бъдат взети адекватни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната“. Още на сутринта на следващия ден министрите оттеглиха въпросния доклад и изпълниха политическата си воля. Без да запишат обаче в решението си защо правят това. И без да кажат нито дума. Може би това е една от причините все още да няма нов и Народното събрание да бъде в неведение какво е нужно на армията и на Въоръжените сили, като цяло. И оттам да вземе необходимите законодателни мерки.
Третият доклад е най-пресен. И той обаче закъснява чувствително. Става дума за оня доклад от 22 юни на министър Каракачанов, който има задачата да поправи утвърдената от парламента схема за разсрочено плащане по проектите за придобиване на нови изтребители и патрулни кораби. И нещо, което се очаква отдавна, да стартира проектът за доставяне на бойни и спомагателни машини на Сухопътни войски. Двете седмици за задължителното обществено обсъждане минаха, но докладът не попада в дневния ред на правителствените заседания, а какво остава да влезе в парламента. Няма го, както впрочем и Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 г., и в информацията за първото заседание на Съвета по сигурността, проведено под председателството на министър-председателя Бойко Борисов от началото на мандата на правителството.
Макар и необсъден от правителството и неприет от парламента, третият доклад обаче, се оказа много влиятелен. Съобщението за него на практика спря изпълнението на гласуваните на 2 юни м.г. от 43-ото Народно събрание решения за приемане на проекти за инвестиционни разходи „Придобиване на нов тип боен самолет“ и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Министърът не получава мандат за преговори. Впрочем у нас продължава порочната практика да се вземат решения от Народното събрание и да не се изпълняват. Още по-лошото е да не се търси отговорност от виновните лица. Ако се изпълняваше решението на парламента, договорите за самолетите трябваше да бъдат ратифицирани още през януари т.г., а инженерно-техническият и летателният състав да води шести месец обучение за новите изтребители. А след година и половина да пристигнат първите два самолета. Само, че сме средата на годната. Предстои да видим дали и проектът за корабите ще бъде изпълнен до 2021 г.
Това, че доклад войска не храни, е проверена приказка. В случая, обаче, властта е длъжна да я опровергае. Включително и в буквалния смисъл. Защото при огласяването на третия, се обещаваше, че с новото разсрочване на средствата за проектите за модернизация, ще се намерят пари за повишаване заплатите на военнослужещите.
Мотаенето на нещата говори за проблеми
Мотаенето на нещата говори за проблеми и не вдъхва голям оптимизъм. А и няма яснота за интегрираното управление на ресурсите в сферата на сигурността и отбраната. Засега се знае, че Съветът по сигурността към правителството само е обсъждал възможностите за изпълнение на това решение на Консултативния съвет за национална сигурност.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Тръмп съобщи, че транссексуалните няма да бъдат допускани в армията на САЩ
26.07.2017, 21:02
По този начин се отменя решение на Барак Обама, с което те можеха открито да служат
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната няма да „приема или позволява“ на транссексуалисти да влизат в армията и че американските въоръжени сили трябва „да се съсредоточат върху решителна победа“ и не могат да си позволят да приемат такива лица, пише New York Times, цитиран от Фокус.
„След като се консултирах с моите генерали и военни експерти, знайте, че правителството на САЩ няма да приема или позволява на транссексуалисти да служат по какъвто и да е начин в армията на САЩ. Армията ни трябва да се фокусира върху решителна победа и не можем да се товарим с невероятните медицински цени и отвличането, което транссексуалистите представляват за армията“, посочи Тръмп.
Решението отменя трансформацията на армията по време на предишния президент Барак Обама, чиято администрация обяви миналата година, че транссексуалистите ще могат открито да служат в армията. Политиката ще засегне малка част от армията. От 1,3 млн. редовни войници в армията на САЩ, според изследователската корпорация РАНД, едва 2450 са транссексуалисти .
 
Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва
26.07.2017, 20:20
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 26 юли, във военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55  инженерен полк.
В присъствието на роднини, близки и приятели седемнадесет новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Изпълняващият длъжността „Командир на военно формирование 44220” майор Радостин Тенев поздрави положилите военна клетва военнослужещи и отправи пожелания за здраве, благополучие, търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, съпътстващи военната служба.
След заветното „Заклех се”, военнослужещите изпяха химна на Република България.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав, аплодиран от присъстващите на събитието гости.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Първи пагони ще получат випускниците от Националния военен университет „Васил Левски“
26.07.2017, 20:16
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще присъстват на тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчване дипломите на курсантите и присвояване на сержантско звание и връчване свидетелствата на кадетите от Випуск - 2017 „Васил Левски” на Националния военен университет „Васил Левски” в град Велико Търново. Събитието ще се състои на 27 юли 2017 г., четвъртък, от 10,30 ч пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново.
“Випуск - 2017 „Васил Левски” е 139-и по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е девети за Професионалния сержантски колеж. През настоящата учебна година завършват 53-ма курсанти от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 11 военни специализации, и 48 кадети от Професионалния сержантски колеж.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети тази вечер НВУ „Велико Търново“, където началникът на учебното заведение бригаден генерал Пламен Богданов ще го запознае с учебно-материалната база и целите и задачите пред преподавателския и курсантския състав.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Все пак ще има нова казарма на Специализирания учебен център „Црънча"
26.07.2017, 20:10
„С толкова добре обучени войници България може да е сигурна и да се гордее. Видях една демонстрация, която беше изпълнена както във времето, когато армията разполагаше с много повече средства“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 26 юли, след като наблюдава заключителния етап на учението „INFLEXIBLE COURAGE 17“ за национално сертифициране на 2-ра Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“. Той даде много висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от бригадата, която се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча“, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
По време на демонстрацията бяха изпълнени различни типове парашутни скокове и демонстративни стрелби. Присъстващите официални гости и медии наблюдаваха изпълнение на задачи по неутрализиране на терористи в транспортни средства (автобус) и сгради, сред които десантиране, освобождаване на заложник и унищожаване на обекта.
Министър Каракачанов подчерта, че одобрените с постановление на Министерския съвет от август 2016 г. допълнителни разходи от 3 милиона лева за изграждане на нова казарма и ремонт на сградния фонд на Специализирания учебен център „Црънча“ са гарантирани от министър-председателя на Република България. „Обявена е отмяна на старата обществена поръчка за избор на изпълнител, след което, в рамките на тези 3 милиона, трябва да свършим необходимото за полигона и за специалните сили“, каза той и допълни, че са отпуснати и необходимите средства за парашутите тип „крило“.  
В отговор на журналистически въпроси относно предоставянето на имоти на Министерството на отбраната на община Пловдив, министър Каракачанов заяви, че в това отношение ще бъде предприет нов подход. „Моето виждане по въпроса е: подаръците свършиха. Когато Министерството на отбраната предостави даден имот, ще очаква реципрочно да получи услуга или жест от дадената община“, каза той. Министър Каракачанов уточни, че искания, засягащи обществените интереси, ще бъдат реализирани, но когато става въпрос за имоти, намиращи се в атрактивни за строителство зони, Министерството на отбраната ще участва в тези проекти. По този начин ще има възможност за придобиване на средства за изплащане на разходите на институцията, както и за осигуряване на жилища за военнослужещите от Въоръжените сили. Той обясни, че в някои от случаите имотите могат да бъдат продадени и средствата от тях ще бъдат внасяни в държавния бюджет. „Министър-председателят пое ангажимент, че реализираните от военна собственост или повишаване на приходите на търговските дружества средства ще бъдат връщани в бюджета на Министерството на отбраната“, каза още министър Каракачанов и заяви, че ресурсите на ръководената от него институция ще бъдат използвани пълноценно. - (видео)
********
В учението „INFLEXIBLE COURAGE 17“ участват до 300 военнослужещи, авиационна, транспортна и специализирана техника от състава на 68-ма бригада „Специални сили” и Военновъздушните сили. Тактическата група за Специални операции е в състав от близо 150 военнослужещи. От 1 януари 2018 г. военното формирование за първи път ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF–18 NATO Response Force). Учението се провежда за първа сертификация на Тактическа Група за Специални Операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В Казан МО на Русия получи предсрочно 6 вертолета Ми-8МТВ-5-1
26.07.2017, 16:23
В Казанския вертолетен завод предсрочно предадоха на МО на Русия партида от 6 военнотранспортни вертолета Ми-8МТВ-5-1. За това съобщиха от компанията-майка холдинга «Вертолеты России». Машините са част от договора за 2017 г.
Генералният директор на холдинга Андрей Богински заяви: "Сред ключовите договори които изпълняваме в интерес на МО на Русия е модернизацията на вертолетите Ми-8МТВ-5-1, които ще получат нова спомагателна силова установка, ново електронно и навигационно оборудване".
Ми-8МТВ-5-1 е версия на вертолета Ми-8МТВ-5, разработен в средата на 1990-те години с отчитане на опита от бойното използване на вертолетите Ми-8 до този момент. Машината може да пренася до 36 десантчика или 12 ранени, както и други товари в товарната кабина и на външно окачване.
Версията «5-1» се отличава с нов комплект авионика. В рамките на модернизацията вертолетите получават бордови комплекс за РЕБ "Витебск".
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Германия спира да продава подводници на Израел поради подозрения за подкупи и корупция
26.07.2017, 16:07
Германия спря процеса на подписване на Споразумение за доставка в Израел на подводници поради продължаващото разследване по делото за корупция сред израелските чиновници, лобирали за сделката. Според споразумението Израел трябваше да получи 3 подводници тип "Усъвършенстван Делфин" (Dolphin II class).
Спирането съвпадна с разпитите в израелската полиция на о.з. ген. Амоса Гиланд, бивш директор по военно-политическите въпроси в МО на Израел. Разследването все още е на предварителен стадий.
Според власитте няма връзка между двете събития, но в поректа за Меморандум изрично е записано, че Германия има право да го прекрати, ако бъде доказан случай на нарушения или корупция.
В Израел в момента има задържани няколко високопоставени лица - личният адвокат на премиера Бенамин Натанях, Давид Шимрон, бизнесменът Мики Ганор, бившия зам.-началник на Съвета за национална безопасност Авраил Бар-Йосиф и бившия командващ на ВМС на Израел Елиезер Маром.
Шимром преди това е рабоил в израелското представителство на германската корпорация ThyssenKrupp, която се подозира в незаконно лобиране и склоняване на ръководството на Израел към сключване на сделката. При това е имало наличие на несъгласие на МО, включително на министъра на отбраната Моше Яалон. Той вече даде показания срещу Бенамин Натаняху за неговите контакти с германските власти по въпроса за подводниците.
Трите подводници тип "Усъвършенстван Делфин" трябваше да бъдат доставени в рамките на следващите 10 години за замяна на първите 3 подводници от този тип, доставени през 90-те години на ХХ век. В настоящия момент Израел разполага с 5 подводници тип "Делфин", 3 от първоначалния вариант и 2 "Усъвършенстван Делфин".
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Решенията на Министерски съвет от днес
26.07.2017, 15:44
Осъвременени са списъците на продуктите, свързани с отбраната и на изделията и технологиите с двойна употреба
Правителството осъвремени Списъка на продуктите, свързани с отбраната и Списъка на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос. С приемането на новите текстове България изпълнява поети ангажименти по линия на ЕС и международните режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Отразени са актуалните изменения, съответстващи на тези в Общия списък на оръжията на ЕС и на международните режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение в националното законодателство.
По отношение на вноса на изделия и технологии с двойна употреба, всяка държава-членка на ЕС може да въведе мерки по контрола на национално ниво. Законът за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, въвежда регистрационен режим по отношение на вноса на т. нар. „чувствителни“ изделия и технологии с двойна употреба.
В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, са отразени и приетите през 2016 г. промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.
Разрешава се пребиваването на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка със Съвместна българо-американска подготовка
Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо- американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES – 17.1“ – PLATINUM LION 17-2.
Съвместната подготовка се реализира в изпълнение на споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2017 година с участието на сили и средства от държави-членки и партньори на НATO.
Съвместната подготовка ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон „Ново село“ с участието на сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и Сухопътните войски на Република България, формирования от Силите на САЩ в Европа и формирования, сили и средства от трети страни.
Ще участват военнослужещи и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на Република България, САЩ, Украйна, Република Словения, Румъния, Република Сърбия, Република Македония, Република Молдова и Република Албания, общо до 1000 души и до 37 единици сухопътна техника и въоръжение.
Общото планиране на Съвместната подготовка се извършва под ръководството на командването на Морската пехота на САЩ в Европа и Африка, съвместно с Българската армия.
Изменя се решението на МС относно участието в мисията на НАТО в Афганистан
Правителството прие изменение на РМС № 707 от 17 октомври 2014 г. за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан и за разрешаване участието на до 110 военнослужещи с личното им въоръжение и екипировка и военна техника от въоръжените сили на България в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им. Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени. Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи.
Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.
Отпускат се 17,4 млн. лв. за изплащане на неосигурено униформено облекло на служителите на МВР
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2017 г.
Средствата в размер на 17 474 000 лв. са за изплащане на левовата равностойност на неосигурено униформено облекло на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, които са имали право на униформено облекло за 2011 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. или 2015 г. и за които такова не е осигурено.
 
Катар ще проведе съвместни военни учения със САЩ и Турция
26.07.2017, 14:14
Катарският министър на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че Катар се готви за военни учения със САЩ и Турция, предава Middle East Monitor.
„Американско-катарските отношения са стари, и ние сме съюзници. Държавите, които блокират Катар забравят, че туитовете на президента Тръмп не винаги са официални“, каза министърът на отбраната.
Катарският министър потвърди, че Вашингтон няма да търси база, която да замени Ал Удейд в Катар. Той добави, че оръжейната търговия между двете страни се е увеличила значително.
 
Реджеп Тайип Ердоган: Подписахме договора за доставки на руските ракетни комплекси С-400
26.07.2017, 14:09

Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган говори вчера в Меджлиса пред нейната парламентарна група, като засегна и въпроса за преговорите с Русия за ракетните комплекси С-400, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

„Снощи един журналист ме попита дали договорът за доставки на руските ракетни комплекси С-400 ще предизвика напрежение в отношенията със САЩ. Отговорих му – защо да предизвика напрежение? Всяка държава търси възможности за своята собствена сигурност. Това е за предпочитане, особено ако има опции за съвместно производство. Самото търсене на подобни възможности е продукт на това, че ние дълги години не сме успявали да направим със САЩ исканото от нас. Гърция, която от години е член на НАТО, използва руски ракети С-300 и никой не повдига глас. Когато стане въпрос за Турция, защо толкова много се безпокоят? Ние понастоящем сме предприели нужните стъпки с Руската федерация, вече положихме и подписите. Дай боже, в най-скоро време да видим С-400 в Турция. Ще поискаме и процес на тяхното съвместно производство.”, обяснява Ердоган пред турските депутати.
Същевременно засега официална Москва се въздържа от коментар по темата и конкретно за въпросните последни изявления на Ердоган за С-400. „Не коментираме този въпрос”, заяви за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДХА. - Още за С-400
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
Медведев: Темповете на превъоръжаване на армията и флота ще бъдат запазени
26.07.2017, 11:42
Превъоръжаването на руската армия и флот върви по график, установените темпове ще бъдат запазени и занапред, заяви във вторник (25 юли) министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.
"Всички проблеми са ясни, те са поставени, формулирани. Задачата, да го кажем направо, не е лека, но графикът за превъоръжаване на ВС като цяло се спазва, ще се придържаме към установените темпове и занапред", каза Медведев по време на откриването на съвета за разходите от федералния бюджет за 2018г. и планиране на приходите до 2020г. в областта на националната отбрана, сигурността и правоохранителните дейности.
Премиерът напомни, че тригодишният бюджет се формира по такъв начин, че не само да завърши успешно държавната програма за въоръжение (2011 – 2020), но и да се създаде възможност за реализация на нови програми, предвидени за 2018 – 2015 гг. "Освен това разходите за отбрана са определящи, с оглед на това, че паралелно с постъпването на въоръжение, новата техника трябва да се установява на местата, за които е предвидена, да се внедряват средства и програми за обучение на военнослужещите и, разбира се, да се подобрява качеството и интензивността на бойната подготовка", отбеляза Медведев.
Общата стойност на настоящата държавна програма за въоръжение е около 20 трилиона рубли. В края на 2015г. от министерството на отбраната съобщиха, че е започнала работата по новата програма, предвидена до 2025г. Военният министър Сергей Шойгу оцени стойността ѝ на 30 трилиона рубли.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Мега сделка! Великобритания иска да произвежда фрегати за Австралия
26.07.2017, 08:53
Министърът на отбраната на Великобритания заяви, че следващата флотилия от бойни кораби на Австралия може да бъде построена от Обединеното кралство, предава AFP, цитирани от "Фокус".
Според него, британските фрегати са най-добре подготвени да преследват „руски и китайски подводници“.
По-рано тази година Австралия разкри плана си да отдели 89 милиарда долара за строежа на нови бойни кораби, включително фрегати и подводници.
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че страната му може да построи девет фрегати на стойност 35 милиарда австралийски долара. Три компании ще се съревновават по проекта – британската „BAE Systems“, италианската „Fincantieri“ и испанската „Navantia“.
 
Най-голямата ядрена подводница се появи в Балтийско море
26.07.2017, 08:46
Гигантска руска подводна лодка се появи в Балтийско море. Тя е част от състава на Северния руски флот и е на път за Санкт Петербург, където ще участва във военноморския парад. Маршрутът й минава по протежение на германското Балтийско крайбрежие. На плажовете сега е пълно с туристи, които имаха впечатляващата възможност да видят как в морето се носи черният гигант. На фона на най-голямата в света ядрена подводница, следваща своя път към Русия, платноходките изглеждат като играчки. - (видео)
Дължината на руската подводница "Дмитрий Донски" TK-208, проект 941 – най-тежкият атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение, е 172 метра. Екипажът й се състои от 150 до 180 души. Корабът е оборудван с междуконтинентални балистични ракети. Преди седмица "Дмитрий Донски" отплува от Северодвинск за Санкт Петербург за участие в парада на руските ВМС. За да стигне до крайната цел, огромната подводница трябва да заобиколи Скандинавия и да премине през Балтийско море.
Миналия петък гигантът мина през „Големия белт” – най-значимият датски пролив, който свързва Северно с Балтийско море (на датски Storebælt), под зоркото наблюдение на датски кораб. След това пое покрай бреговете на Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург - Западна Померания.
"Дмитрий Донски", както и флагманът на Северния руски флот –ядреният крайцер "Петър Велики", са най-големите в своя клас. Руското министерство на отбраната качи в "Twitter" кратко видео за отплуването на подводницата от Северодвинск. Жителите на Санкт Петербург ще видят този огромен кораб в парада на 30 юли. - Още за проект 941
 
Още ракетни войски
 
МО няма да бърза с реализацията на проектите за модернизация
26.07.2017, 08:17
Комисията по отбрана е провела заседание в сградата на военното ведомство. Това става ясно от съобщение на Пресцентъра на МО.  Един от основните въпроси е било бъдещето на модернизцията на Въоръжените сили. Най-вероятно защото този процес засега няма настояще.
Имаме намерение да постигнем възможно най-добрите условия при реализацията на проектите за модернизация на Българската армия, заявил министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това била причината да не се бърза при реализацията на проектите, „за да се гарантират както максимално добри финансови условия, така и обществена подкрепа“.
Заседанието имало една основна точка - запознаване на членовете на Комисията по отбрана от министъра на отбраната с целите, мерките и дейностите в изпълнение на основен приоритет „Отбрана“ от Програмата на правителството и състоянието и перспективите за изпълнение на проектите за модернизация. (Б.р. – Все още не е известна програмата за управление на настоящето правителство.)
Министър Каракачанов подчертал, че по проекта за придобиване на нов тип боен самолет ще се изчака както становището на временната анкетна комисия, така и решението на Народното събрание преди да се пристъпва към преговори. Т.е. в най-добрия случай  нещата могат да тръгнат в последните 2-3 месеца на годината. При положение, разбира се, ако не се започне отначало. Министърът потвърдил намерението на Министерството на отбраната българската военна индустрия да бъде максимално ангажирана по проекта за придобиване на нови бойни и спомагателни  машини за Сухопътните войски и по проекта за модернизация на бойния флот.
Председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов подчертал, че при реализацията на тези проекти е необходимо политическото ръководство да се опира на военната експертиза и на Щаба на отбраната.
Присъстващите на заседанието се обединили около тезата, че основен приоритет остава и личният състав на Българската армия. Министър Красимир Каракачанов подчертал, че сред намеренията на ръководството на министерството са и ремонт и поддръжка на съществуващата бойна техника, предприемане на мерки за подобряване на условията на служба във военните формирования, както и по-гъвкава социална политика.
Сред другите обсъждани теми на заседанието на комисията били киберзащитата и дейността на българските военнослужещи в охраната на външната граница на Европейския съюз, става ясно от пестеливото съобщение на МО.
 
Саудистка арабия има сериозен интерес към Textron Scorpion
26.07.2017, 08:07
Саудитска арабия се намира на начално ниво на преговори за придобиването на лекия разузнавателно-ударен самолет Scorpion, създаван от компанията Textron AirLand. Това съобщава френското списание „Air&Cosmos”.
Саудитска арабия разглежда Scorpion в качеството му на лек ударен самолет. От Textron признават, че водят преговори, но заявяват, че те са все още в много начален етап и отбелязват, че Scorpion отговаря на определени изисквания, които Саудитска арабия има.
Новината кореспондира добре със заявките за многомилиардни оръжейни сделки между САЩ и Саудитска арабия, които бяха обявени след визитата на американския президент Доналд Тръмп през май тази година. Една от тези сделки бе за „леки самолети за непосредствена авиационна поддръжка” на стойност от $2 млрд.
Textron AirLand е джойнтвенчър на компанията Textron и AirLand Enterprises, която в последните четири години работи по проекта Scorpion – двудвигателен реактивен самолет оптимизиран по задачи за наблюдение и разузнаване от въздуха и оказване на непосредствена авиационна поддръжка.
Към края на лятото Scorpion ще мине през изпитания на ВВС на САЩ, които трябва да покажат дали подобни леки бойни самолети имат място във въоръжените сили на САЩ.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Приключи задачата на ВВС в Черна гора
25.07.2017, 21:35
Вчера, 24 юли 2017 г., вертолетът Ми-17 се завърна след успешно проведена мисия по гасене на горски пожари на територията на Черна гора. Машината и 11 военнослужещи се намираха там от 19 юни. Това съобщават от ВВС.
През дните на участието си двата екипажа изпълниха общо 170 захода и обляха терена с приблизително 430 тона вода, като прекараха във въздуха 26 часа и 40 минути.
Българските военнослужещи се включиха в пожарогасенето още в първия ден след пристигането си в Подгорица, като на 19 юли започнаха работа в 15,30 часа местно време и направиха 10 захода за хвърляне на вода. Последната изпълнена задача беше непосредствено преди заминаването за България. На 24 юли нашите екипажи направиха 32 захода за хвърляне на вода, приключиха работа в 14,50 часа местно време и тръгнаха към България, като в 19,10 часа българско време се приземиха в авиобаза – Крумово.
През цялото време работата им се затрудняваше от голямата денивелация на терена в района на Подгорица, но с изключителния си професионализъм и точно спазване на правилата българските военнослужещи изпълниха достойно поставената задача, се казва още в съобщението на ВВС. - (видео)
Двата екипажа бяха в следния състав:
   1. Подполковник Димитър ПАВЛОВ, командир на екипаж
   2. Капитан Александър СЛАВЧЕВ, втори пилот
   3. майор Ангел НОНИН, борден инженер
   4. офицерски кандидат 2-ри кл. Алексей КАМЕНОВ, борден инженер
   5. Майор Йордан ЙОРДАНОВ, командир на екипаж
   6. Майор Александър ЦАНКОВ, втори пилот
   7. капитан Игнат МЕЧЕВ, борден инженер
   8. офицерски кандидат 2-ри кл. Георги ПЕТРОВ, борден инженер
Оръжейници (грижат се за системата „Бамби бакет”, чрез която се гаси):
   1. капитан Димитър ПАМПОРОВ
   2. старши сержант Владимир ГЕОРГИЕВ
   3. младши сержант Николай ЗАПРЯНОВ
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
При много добра организация и постигнати цели са преминали двете военни учения - военноморското „Бриз 2017“ и многонационалното „Saber Guardian“
25.07.2017, 21:28
При много добра организация и постигнати цели са преминали двете военни учения - военноморското „Бриз 2017“ и многонационалното „Saber Guardian“. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той допълни, че 22-те страни-членки на НАТО са се представили с много добра техника и екипировка, но бойният дух на нашия личен състав се е откроил и е компенсирал по-лошото оборудване. „В Черноморското учение „Бриз 2017“ участваха 5 страни с въоръжение и техника, над 1200 души личен състав, около 20 бойни и спомагателни кораба, подводна лодка, авиация. Направихме успешен пуск на оперативно-тактическа ракета „Точка“. Така че при много добра организация преминаха ученията и се постигнаха задачите и целите, които си поставихме. Във военното учение „Saber Guardian“ участваха 22 страни-членки на НАТО, както и наши партньори – Македония, Сърбия, Украйна. Нашите бойци участваха в няколко периода, на които се представиха много добре. За това говорят и похвалните изказвания на партньорите ни“, обясни ген. Боцев. Той обърна внимание, че двете военни учения са допринесли за повишаването на бойната готовност на нашия личен състав, както и за сближаването му със представителите от другите страни във военен план.
По въпросa за възможностите пред Българската армия да модернизира техниката си, генералът обясни, че основна цел към момента е придобиването на ново въоръжение и усвояването му. Не на последно място той посочи и поддръжката на наличната техника, защото предстои още дълго да бъде ползвана.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Владимир Путин и Нури ал Малики са обсъдили доставката на танкове Т-90 в Ирак
25.07.2017, 21:15

Директор на руската Федерална служба по военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев заяви, че въпросът за доставките на танкове Т-90 в Ирак е бил обсъден по време на днешните преговори между президента на Русия Владимир Путин и иракския вицепрезидент Нури ал Малики, предаде ТАСС.
„Темата бе засегната“, заяви Шугаев, но отказа да дали е било взето решение за доставки. „Имаме междуправителствена комисия, която работи по въпрос. Не мога да коментирам“, добави той. Шугаев добави, че по време на преговорите е бил обсъден „текущият ход на съществуващите договори“.

„В тази връзка ние възнамеряваме да разрешим тези проблеми, които винаги съществуват във взаимоотношенията във военно-техническата сфера“, добави той. - Още за Т-90

 
Наш бригаден генерал разкри отчайващ команден проблем в оредяващата ни армия
25.07.2017, 20:26

Не 3, не 13, а цели 30% от кандидатите за курсанти в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново отпадат по медицински причини, съобщи началникът на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов, цитиран от dnes.bg.

По думите му това е тенденция, която се запазва през последните години, и която е показател за физическото и здравословно състояние на младите хора. "Тази тенденция е проблем за професията", допълни бриг. ген. Богданов и посочи, че още 15 на сто от кандидатите отпадат по психологически показатели.

Поради това Военният университет ще направи допълнителен прием през септември. Общо 175 младежи са приети при първото класиране във вуза при заявени 272 места. Повече от 480 са били кандидатите за курсанти, което е рекорд за последните години, но въпреки повишения интерес към професията и специалностите на Военния университет, вузът не е успял да си попълни местата. С най-висок бал влизат кандидатите за "Национална и регионална сигурност", "Автомобилна техника и транспортна логистика" и "Компютърни системи и технологии".

 
На този ден САЩ извършва първия в света подводен ядрен опит
25.07.2017, 16:23
На 25 юли 1946 г. на атола Бикини САЩ извършват първия в света подводен ядрен опит.
Тихоокеанският атол Бикини е известен с това, че по времето на Студената война е изпитателна площадка, на която САЩ извършват в периода 1946 - 1958 година 23 експериментални взрива на ядрени и водородни бомби.
На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба под кодовото название Castle Bravo. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от радиоактивното замърсяване са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливия дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям.
През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат по домовете си. През 1978 жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Не е било необичайно за жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, мъртви раждания и нарушения в цикъла им. САЩ предлагат $150 милиона като компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма. - Още ЯО
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава демонстрация на способности на бригада „Специални сили“
25.07.2017, 12:55

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще наблюдават демонстрация на способностите на бригада „Специални сили“ в района на Специализирания учебен център „Црънча“ в сряда, 26 юли 2017 г. от 10,30 ч. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на демонстрацията ще бъдат изпълнени различни типове парашутни скокове и стрелби и ще бъдат демонстрирани задачи по неутрализиране на терористи в транспортни средства (автобус) и сгради. Учението се провежда за първа сертификация на тактическа група за специални операции от състава на бригада „Специални сили“.

 
Руската компания "Кронщад" представи на МАКС 2017 БЛА Орион-Е тип MALE
25.07.2017, 12:00
На 19 юли 2017 г. "Кронщад Технологии" представи по време на авиошоу МАКС 2017 летателен прототип и визия за навлизане на експортния пазар в рамките на 3 години с БЛА Орион-Е за средна височина и дълга продължителност на полета (тип MALE).
Системата за наблюдение от 1-тонен клас Орион-Е, приблизително еквивалентна по размера на американския БЛА от същия клас General Atomics Aeronautical Systems RQ-1 Predator и китайския AVIC Wing Loong Block 1, бе разкрита като първа стъпка от по-широка стратегия на "Кронщад Технологии".
Руската компания, създадена след фалита на "Транзас", планира да предлага в рамките на следващите 10 години и портфолио от леки БЛА летящи на малка височина с голяма издържливост (LALE) и БЛА от 7-тонен клас с вертикално излитане и кацане сподели Николай Долженков, главен изпълнителен директор на подразделението за БЛА в "Кронщад Технологии".
Дългоочакваното разкриване на "Орион-Е" продължава мъчителният път на руската авиокосмическа индустрия да навлезе на глобалния пазар на БЛА. Макар и с голям успех в маркетинга на бойни самолети в чужбина, руската армия все още не признава способността на БЛА тип MALE в своите редици и руската индустрия, въпреки многобройните фалшиви стартирания, все още не е доставила продукт в тази категория.
"Кронщад Технологии" вярва, че "Орион-Е" е готов да се противопостави на историята на БЛА в руската индустрията. За разлика от предишните представяния в рамките на авиошоу МАКС на големи концепции за БЛА, които никога не бяха видени отново, "Орион-Е" всъщност вече е летял. "Кронщад Технологии" показа видео на БЛА с 16-метров размах на крилата по време на полет, но отказа да предостави други подробности, включително датата на първия полет.
Донякъде завоалирано, Долженков описва "Орион-Е" като "предимно технологичен демонстратор" и "платформа за по-нататъшно развитие". Въпреки че летя като прототип, композитният самолет "е далеч от реализацията в момента" допълни той.
Самолетът разполага с тънък, 8-метров фюзелаж, крила с висок аспект и V-образна опашка. Самолетът е "предназначен" да носи полезен товар от 60 kg, но може да повдигне максимален товар от 200 kg, според производствена информационна брошура.
"Кронщад Технологии" ще работи с Рособоронэкспорт за продажба на Орион-E в чужбина, със специален интерес към продажби в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка. - Още БЛА
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Военна техника от състава на българските и американските въоръжени сили ще бъде представена в София
25.07.2017, 11:50
Бойна техника, която е на въоръжение в армиите на Република България и на САЩ, ще бъде изложена в София на 27 юли (четвъртък).
Гражданите и гостите на града ще имат възможността да разгледат американски бойни машини М 1126 Stryker от състава на 2-ри Кавалерийски полк, както и бронирани бойни машини MSFV COMANDO SELECT от военно формирование 56 040 – Благоевград, които ще бъдат изложени от 11.00 ч. до 13.00 ч. на 27 юли в района на Военната академия „Георги С. Раковски“ в София.
Желаещите да разгледат изложената техника ще бъдат допускани през парка в района на Военната академия (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 82). Българските и американските военнослужещи ще запознаят посетителите и със задачите, които се изпълняват с участието на представената военна техника.
По-рано същия ден представители от формированието на 2-ри Кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ в Европа ще отдадат почит и поднесат венец пред Паметника на Незнайния воин в столицата.
Американските сили, в състав до 130 души личен състав и до 90 единици колесна техника, ще се придвижат през територията на България в периода 24-28 юли 2017 г. за участие в съвместно учение в Република Македония. За осигуряване на сигурността по време на движението те ще бъдат ескортирани от представители на Служба „Военна полиция“.
*********
Втори кавалерийски полк, известен още като „Втори драгунски полк“ или „Драгуните“, е действащ пехотен и кавалерийски полк на Сухопътни войски на САЩ, с основно въоръжение - бойни машини тип M1126 Stryker . Формированието от състава на Командването на СВ на САЩ в Европа, е дислоцирано в „Роуз Баракс“, Филсек, Германия с командир полковник Патрик Дж. Елис.
Източник: Пресцентър МО
 
Вертолети за радиосмущения Ми-8/Ми17ППА
25.07.2017, 09:44
Ми-8ПП е вертолет за създаване на активни радиосмущения, разработен от КБ Мил. Първата модификация на вертолета за РЕБ Ми-8СМВ, създадена през 1971 г., е предназначена за защита на фронтовата авиация от поражение на зенитно-ракетните комплекси на противника. В товарната кабина е бил монтиран вертолетен вариант на комплекса за РЕБ „Смальта-В”. В процеса на експлоатация Ми-8СМВ нееднократно се е доработвал с цел разширяване на възможностите на комплекса.
Създадения през 1974 г. вертолет за радиоелектронна борба Ми-8ПП с комплекс „Поле” е предназначен за създаване на смущения в наземните РЛС за откриване, насочване и целеуказване, влизащи в различни звена за оповестяване и управление на системата за ПВО на противника.
През 1980 и 1982 година приетата на въоръжение модификация се доработва, в резултат на което се появява новата модификация Ми-8ППА. Индекс ВС Ми-8ПП.
Вертолетите Ми-8/17ПП, баражирайки на безопасно разстояние от предния край (района на бойните действия) могат да работят в режим на разузнаване и радиоподавяне или само в режим на разузнаване.
Апаратурата му за радиоелектронни смущения осигурява:
   - водене на разузнаване в много широк честотен диапазон;
   - анализ на сигналите и разпознаване на принадлежността на обслужваните обекти;
   - избор на обектите за подавяне;
   - избор и формиране на оптимален вид смущения за всеки обект;
Подсистемата за разузнаване позволява да се откриват РЛС от зони, разположени зад пределите на зоните за поразяване на средствата за ПВО на противника.
Цифровата система за обработка и формиране на смущенията осигурява класификация на обектите, определяне на приоритета за подавянето им, избор на най-ефективните смущения.
Освен щатния екипаж от трима човека на Ми-17ПП има и оператор на апаратурата за смущения.
Бордовият комплекс може да работи в следните режими:
   - автоматически (без участие на оператора);
   - полуавтоматичен (обекта за подавяне се избира от оператора);
   - ръчен (оператора оценява обстановката, определя обектите за подавяне и вида на смущенията).
Вертолетът е снабден със средства за индивидуална защита от управляеми ракети.
Във вертолета Ми-17ПП е монтирана следната апаратура:
Станция за пълзящи смущения "Азалия" (ЛО24 и ЛО27)
Станцията е предназначена за групова защита на самолети и вертолети чрез създаване на смущения в РЛС за далечно откриване, навеждане и целеуказване
На вертолета има два комплекта станции ЛО24 и един комплект станции ЛО27.
В състава на всяка станция влизат:
   - предавателна система;
   - антенно-фидерна система;
Охлаждането им е въздушно-течно, като за охлаждаща течност се използва ПМС-10. Блоковете на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за радиотехническо разузнаване
Предназначена е за определяне на честотният диапазон на радиоелектронните средства на противника и управление на станциите за смущения, монтирани на борда на вертолета.
В състава на станцията влизат:
   - приемно устройство;
   - устройство за анализ;
   - антенна система;
   - пулт за управление;
   - източник на захранване.
Всички блокове на станцията са разположени вътре в машината.
Станция за активни смущения
Станцията за активни смущения е предназначена за подавяне на станциите за далечно радиолокационно откриване от типа „Хокай”. Станцията има литерно изпълнение.
В състава и влизат:
   - предавателна система (подавя ДРЛО);
   - приемна система (определя направлението на подавяният обект);
   - антенна система.
Охлаждането на системата е въздушно.
Блоковете на станцията (два) са разположени вътре в машината на специални поставки и нехерметични отсеци.
Антенната система се състои от две антенни решетки разположени от двете страни на вертолета.
На някои модификации се монтират и индивидуални средства защита, като устройства за изстрелване на инфрачервени уловки и лампи за инфрачервени смущения "Липа".
Във ВВС на България през 1990 година са доставени четири вертолета Ми-17ПП - бордови номера 431, 432, 433, 434.
До 1999 година са използвани по предназначение, след което (през 2000 г.) те са преоборудвани в транспортни и противопожарни.
Борд 433 катастрофира на 24 юли 2003 г. в местността Бетоловото край гр. Разлог при гасене на горски пожар. При инцидента загинаха командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки – началник-група «Държавен противопожарен контрол» към РДВР-Благоевград
. - Още РЕБ
 
На този ден през 1943 година започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи
25.07.2017, 09:40
В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.
Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.
Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров
25.07.2017, 09:37
Навършват се 150 години от рождението на генерал-майор Михаил Стефанов Сапунаров, роден на 25 юли 1867 г. в гр. Сливен. Завършва военното училище в София (1887). Като младши офицер е зачислен в 8- ми пехотен Приморски полк (1887-1894), а по-късно е ротен командир в същия полк и във 2-ри пехотен Сливенски полк (1885-1900). На 27 май 1887 г. е производен от чин подпоручик, а 1 на 8 май 1890 г . е произведен в чин поручик, на 1 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1906 г. в чин майор. Служи последователно като адютант в щаба на 3-та пехотна Балканска дивизия (1900-1901), дружинен командир в 1-ви пехотен Софийски полк (1906), ротен командир във военното училище (1909), командир на 7-ми пехотен Преславски полк (1911) и дружинен командир във военното училище (1912).
През Балканската война (1912-1913) е дружинен командир в 48-ми пехотен полк, който се сражава при Люлебургаз и Чаталджа, а след това е назначен временно за командир на 16-ти пехотен Ловешки полк. В Междусъюзническата война (1913) е командир на 63-ти пехотен полк и воюва срещу сърбите при Черни връх и вр.Тумба.
След войната е назначен за комендант на София (1913-1914). На 1 януари 1915 г. е произведен в чин полковник и е назначен за командир на 7-ми пехотен Преславски полк.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на полската канцелария при Главната дирекция (1915 - май 1917) и началник на Планинската пехотна дивизия (май 1917 - септември 1918), с която воюва на Македонския фронт в участъка между Дойран и р. Вардар. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната (ноември-декември 1918) командва войските в Добруджа, след това е началник на 3-та пехотна балканска дивизия. През 1919 г. излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, V ст. с мечове отгоре; народния орден „За военна заслуга” V ст. на обикновена лента, III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
 
Русия подготвя амбициозен план за военноморските сили
25.07.2017, 08:58
Русия има много амбициозен план за развитие на военноморските си сили, писа в. "Ведомости", като цитира източник, близък до Министерството на отбраната. Предвижда се потенциалът му да нараства чрез строежа на атомни и неатомни подводници, многоцелеви кораби и дори "строителството на екраноплани с различно предназначение". На флота се възлага задачата за ядрено и неядрено възпиране, което щяло да става с крилати ракети с голяма точност.
Москва няма да допусне съществено превъзходство на военноморските сили на други държави над своя военноморски флот и ще се стреми към укрепването му на второ място в световен мащаб по бойни възможности. За основна заплаха се смята стремежът на редица държави, преди всичко САЩ и техните съюзници, да доминират в Световния океан. Вчера беше публикуван и указът на президента Владимир Путин, утвърждаващ "Основите на държавната политика на Руската федерация в област на военноморската дейност за периода до 2030 г."
Новата доктрина е отражение на водената сега битка за приоритети по новата правителствена програма за въоръженията до 2025 г., смята експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Михаил Барабанов, цитиран от "Ведомости". Според него документът е изпълнен с носталгия по военноморското изграждане на късно съветските времена и е слабо реалистичен. - Още за ВМФ на Русия
Източник: http://www.segabg.com/
 
НАТО предложи да посредничи за уреждане на турско-германския спор
25.07.2017, 08:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при германските войски, служещи в турска военна база, за да се намери решение на спора между съюзниците Германия и Турция, който пречи на операциите срещу Ислямска държава, предаде Ройтерс.
Столтенберг направи предложението вчера в момент, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин. Турция се отказа от искането Германия да съдейства за разследване на стотици германски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма.
Турция отказа на германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военна база Инджирлик, в резултат на което Германия премести войските си в Йордания. Това предизвика тревога в НАТО и стана причина за предложението за посредничество, отбелязва Ройтерс. "Генералният секретар предложи да съдейства за уреждане на посещение на парламентаристи на летището в Коня в рамките на НАТО. Това летище е жизненоважно за операциите на НАТО в подкрепа на Турция и на коалицията срещу Ислямска държава", заяви говорителят на НАТО Пиърс Казалет.
 
Модернизирана версия на Ми-28 влиза на въоръжение през 2018 година
25.07.2017, 08:20
Серийните доставки на модернизирания вертолет Ми-28 "Нощен ловец" (Ночной охотник) с двойно управление за руските войски започват през 2018 година, съобщи главнокомандващият на Въздушно-космическите сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде Газета.ru в неделя (23 юли).
"От Ми-28НМ никой не се отказва. Това е прекрасен вертолет, много ни е нужен. През 2018 година е планиран краят на опитно-конструкторските работи и той ще влезе във войските", заяви Бондарев по време на МАКС-2017.
Той отбеляза, че хеликоптерът ще постъпи във всички авиационни части, тъй като има двойно управление и позволява обучение на млади пилоти.
През май 2016 беше съобщено, че холдингът "Вертолети Русия" готви за министерството на отбраната нова модификация на "Нощния ловец". - Още за Ми-28
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
„Авиадартс-2017“ - руските екипажи вече са в Китай
24.07.2017, 21:37
В международното армейско състезание „Авиадартс-2017“ ще вземат участие около 40 екипажа на руските ВЛС, който вече са предислоцирани на китайското летище Съпин, провинция Дзилин. Руските екипажи са представени във всичките 8 номинации и ще участват със своята щатна техника - самолети Су-35С, Су-30СМ, Су-34, Су-24М, Су-24МР, Су-25 в различни модификации, Ту-22М3, Ил-76 и вертолети Ка-52, Ми-28Н, Ми-35М, Ми-8АМТШ.
 
В Южна Корея разследват покупката на F-35
24.07.2017, 20:21
Прокуратурата на Южна Корея е започнала мащабно разследване около избора на F-35 и възлагането на договора за създаването на многоцелеви изтребител в рамките на програмата KF-X. Това пише южнокорейският вестник The Korea Times.
Разследването е срещу бившия изпълнителен директор на Korea Aerospace Industries (KAI) Ха Сунг-йонг и бившия шеф на южнокорейската агенция за мениджмънт на военните поръчки DAPA Чанг Мьонг-джин. Подозренията срещу двамата включват корупция и неизпълнения на служебните задължения.
Основният фокус на разследването е покупката на 40 броя F-35A в рамките на проекта F-X3 на стойност от $6,48 млрд. и изборът на KAI за основен изпълнител на проекта KF-X за построяване на нов многоцелеви изтребител.
И двете разследвани лица са били назначени от бившия южнокорейски президент Парк Гън-хе. Президентът Парк бе свалена от власт през март 2017 г. и срещу нея се водят редица разследвания за корупция в особено големи размери.
Обвиненията срещу Чанг Мьонг-джин са за липсата на достатъчно контрол върху KAI, включително позволяването това доставките на вертолета Surion да продължават, въпреки, че южнокорейските въоръжени сили са имали сериозни забележки към него.
Проектът F-X е свързан със сериозни полемики. През 2014 г. Южна Корея реши да избере F-35A вместо F-15SE, въпреки че първоначално страната се бе ориентирала към последния. Смята се, че тогава решението е било взето след натиск от страна на президента.
Покупката на F-35A бе критикувано най-вече заради отказа на Lockheed Martin да предостави в рамките на споразумението за технологичен трансфер на ключови технологии, които Южна Корея изискваше за създаването на KF-X. В същото време е било известно, че Boeing, които предлагат F-15SE, са били готови да предоставят такива технологии.
Южнокорейската прокуратура се съмнява, че решението в полза на Lockheed Martin е било подплатено със сериозни комисионни раздавани на официални южнокорейски лица. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Водолазите от Сухопътните войски повишават подготовката си
24.07.2017, 16:42
Водолазите от състава на Сухопътните войски ще проведат водолазна подготовка от днес до 4 август 2017 г. Подготовката ще бъде за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации и ще се проведе във военно формирование 54 950 – Бургас. В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28 880 – Белене, 44 200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34 410 – 9 – Варна. Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания - старши лейтенант Димитър Маринов от военно формирование 28 880 – Белене, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите ще отработват задачи съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения. Тя включва организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение; практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение; спускане от плаващо средство; подводни инженерни работи; начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода. Планирано е съвместно мероприятие на тема „Провеждане на занятия по разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси и взривни работи под вода” с привличане на преподаватели от Национален военен университет „Васил Левски”, за придобиване на правоспособност.
Лагерният сбор ще завърши с изпити в открито море, които военнослужещите ще преминат пред водолазно-квалификационна комисия от военно формирование 54 950 - Бургас.
Провеждането на съвместни занятия и учения е важна част от повишаването на подготовката, усъвършенстването на уменията и обмяната на опит на водолазите от състава на Сухопътните войски. Високата подготовка и уменията им придобити през годините и затвърждавани в хода на водолазните лагерни сборове гарантират успешното изпълнение на подобни задачи в различни ситуации.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
AFI KLM E&M спечели търга за поддръжката на Boeing E-3F AWACS във ВВС на Франция
24.07.2017, 13:38
Фирмата AFI KLM E&M е спечелила търга на Генералната дирекция за въоръжение и техника (DGA), включващ поддръжката (MCO) и модернизация на пилотската кабина на авиационния парк от четири самолета AWACS на френските ВВС. Поддръжката в състояние на експлоатационна годност включва обслужване на въздухоплавателните средства, оборудване и двигатели.
Ако експлоатационната годност до голяма степен остава отговорност на военновъздушните сили, AFI KLM E&M ще осигури индустриалната поддръжка в хангар, обслужване и ремонт на двигатели, както и организацията на цялата логистична верига, включително управлението на наличностите и използването на резервни части и поддръжка на информационната система за AWACS, която контролира, между другото, поверителността на обмена на информация. Част от дейностите в рамките на MCO ще се контролират от SIMMAD (интегрирана структура за поддръжка на експлоатационната годност на авиационната техника към Министерството на отбраната).
Широка по мащаби модификация на авиониката
Модернизацията на пилотската кабина на AWACS (CAR) е важна част от този пазар. Поръчани в началото на 1990-те години самолетите E-3F AWACS на френските ВВС ще бъдат подложени на цялостно обновяване на авиониката, включително обновяване на автопилота и на инерциалната навигационна система.
За да се осигури изпълнението на тази модернизация в най-добрите условия, AFI KLM E&M се обръща към Boeing Defense, Space & Security. Основен партньор на този договор, производителят Boeing вече е разработил проект за подобни модификации за Военновъздушните сили на САЩ и за самолетите от този тип на НАТО. Като част от това партньорство, AFI KLM E&M ще бъде основният изпълнител, докато процесът на сертифициране ще бъде поет от Boeing, който е и притежателят на типовия сертификат.
Този проект за AFI KLM E&M и Boeing Defense, Space & Security не е първата им съвместна работа при AWACS. През последните години, AFI KLM E&M например работи съвместно с американския авиопроизводител в рамките на мащабна операция за модернизация в средата на жизнения цикъл Mid Life Upgrade (MLU) като част от договор с Военновъздушните сили на САЩ.
Източник: http://www.pan.bg, Максим Генов
 
Rheinmetall Air Defence с нов модел GDF-009 на сдвоеното 35 mm противовъздушно оръдие
24.07.2017, 11:49
Rheinmetall Air Defense публикува подробности за най-новия си сдвоеното 35 mm буксируемо противовъздушно оръдие (AAG) Oerlikon GDF-009. Моделът GDF-009 е на четириколесно шаси и се повдига над земята от 3 стабилизатора в положение за стрелба. То също така разполага с автоматична система за изравняване, която може да компенсира максимален ъгъл на накланяне до 7 °. Върху предната част на шасито е монтирана интегрираната батерия, която функционира като захранващ блок на оръдието и може да бъде зареждана от външен източник, ако е необходимо. По-ранните модели на GDF разчитаха на външен източник на захранване или на захранващо устройство с дизелово или бензиново захранване.
Информацията за целта се подава към оръжието от съответната система за управление на огъня (FCU), като Oerlikon Skyguard, като СУО Skyguard FCU обикновено управлява две оръдия GAG-009 AAG. Oerlikon Skyguard 3 е най-новото поколение понастоящем предлагано от компанията. По-ранните СУО Skyguard 1 и Skyguard 2 също могат да бъдат актуализирани към този стандарт. GAG сериите AAG са въоръжени с две 35-милиметрови оръдия Oerlikon KDC с двойно подаване на снарядите, които имат циклична скорострелност от 550 изстр./min за оръдие.
Оръдията обикновено стрелват на редове и имат ефективен обсег от 4000 метра за противовъздушната отбрана. Оръжията изстрелват боеприпаси с калибър 35 х 228 мм с общо 280 снаряда боезапас оръжието, от които 112 снаряда - по 56 снаряда за всяко оръдие - са готови за употреба. 35 мм боеприпаси се произвеждат от компанията Rheinmetall Weapons and Munitions (RWM) Schweiz, базирана в Цюрих. Стандартните боеприпасите с 35 х 228 мм са фугасните (високоексплозивни) PMD402 (HEI), фугасни трасиращи PMD-040 (HEI-T) и свързаните с тях тренировъчни снаряди, които имат типична дулна скорост от 1,175 m/s.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
САЩ иска още вертолети UH-60 Black Hawk
24.07.2017, 11:45
Министерството на отбраната на САЩ (DoD) се стреми да получи още 114 хеликоптера Sikorsky UH/НH-60M Black Hawk за тригодишен период от фискалната година 2019.
Известието, публикувано на уебсайта на FedBizOpps на 19 юли, изисква от индустрията да предостави на DoD информация, свързана с възможността да изпълни изискването за производство и доставка на допълнителни вертолети UH-60M и HH-60M Black Hawk за медицинска евакуация (MEDEVAC) за американската армия, както и до други правителствени агенции на САЩ и САЩ и потенциални клиенти на външни военни продажби (Foreign Military Sales - FMS).
Искането за информация (RFI) отбеляза, че тъй като правителството не притежава собствената информация, свързана с Black Hawk, всяка оферта би изисквала екипна договореност с производителя на оригинално оборудване (OEM), който в този случай ще бъде компанията майка на Sikorsky Lockheed Martin. Заинтересованите страни имат 30 дни, за да отговорят на RFI.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Германските БМП Puma с набор подобрения
24.07.2017, 11:39
Германските компании Project System & Management и Rohde & Schwarz GmbH подписаха отделни договори, за да подобрят функционалните възможности на бъдещите и съществуващите БМП Puma съответно. Договорите, в общи линии, обхващат комуникациите, визуализацията и нападателните/защитните способности на Пума.
В светлината на цялостния стремеж към "цифровизация" в рамките на програмата Deutschen Heer 4.0 (германски СВ 4.0), БМП Puma е набелязана за редица подобрения на C4I пакета. Основен двигател в това отношение е да се реализират плановете за базиране на решения за комуникация на превозните средства на стандартна софтуерна комуникационна архитектура (SCA), съвместима със софтуерно базирана радио комуникация, съвместима със Streitkräftegemeinsame Verbundfähige Funkgeräteausstattung (SVFuA).
Съобщението от Rohde & Schwarz, че е било сключена договореност за интегриране на съвместната програмно-дефинирана радиосистема SVFua на малка партида КЩМ на база на БМП Puma до 2020 г., съответства на очакванията, че БМП Puma ще бъде бойната машина, избрана за първоначалната работна способност на SVFuA ,
Модулната природа на системата и възможността за адаптиране на нейния функционален обхват чрез качване на нов софтуер означава, че SVFuA е многофункционална, мащабируема и ориентирана към бъдещето. Нейните възможности се разширяват още повече от възможността за формиране на ad-hoc мрежи чрез вълнообразна форма на мрежата.
Интегрирането на БМП Puma в информационната система на Bundeswehr-а ще бъде постигнато чрез интегрирана технология за маршрутизиране и използването на интернет протоколи за свързване на потребителите към основната мрежа на мобилната комуникационна система MobKommSysBw. Федералната служба за безопасност в информационните технологии потвърди способността на SVFuA да защитава радиокомуникациите до ниво SECRET НАТО.
SVFuA също така улеснява екипажа и спешеното взаимодействието с FüWES и IFIS системи на БМП Puma за ангажиране на оръжия и командно подпомагане на ниво батальон съответно. Освен това, SVFuA ще разреши проблема с другите превозни средства на Бундесвера, които нямат връзка с батальонния инфоцентър FüInfoSys-Heer (FIS-H), който преди това принуди командирите на отделения с БТР Boxer да използват несигурни радиостанции с фиксирана честота, за да се свържат с по-високи ешелони ида използват гласови комуникации само докато са в операция.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
САЩ нямат данни да е използвано химическо оръжие в Сирия от април
24.07.2017, 09:24
САЩ нямат данни от началото на април тази година сирийските власти да са използвали химическо оръжие. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от ТАСС.
"Не знам до колко дългосрочен ще бъде ефектът, но ми се иска да вярвам, че (президентът Башар) Асад разбра добре, че употребата на химическо оръжие е неприемлива. Времето ще покаже, но оттогава той не го е използвал", отговори генералът на въпрос как е повлиял ракетният удар на САЩ срещу сирийската ВВС база Шайрат върху действията на Дамаск.
Американската авиация нанесе ракетен удар срещу сирийското военно летище Шайрат в провинция Хомс на 7 април. Вашингтон заяви, че това е отговор на извършена от Дамаск химическа атака в град Хан Шейхун, провинция Идлиб. Според данни на руското министерство на отбраната сирийската авиация в началото на април е бомбардирала в Хан Шейхун цех на бунтовниците, където са били произвеждани отровни вещества.
В събота германският в. "Велт" съобщи, позовавайки се на източници от сирийската опозиция и западни специални служби, че сирийските власти през юли са използвали няколко пъти химическо оръжие.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Британска самоходна гаубица AS90 Braveheart
24.07.2017, 07:46
AS90 Braveheart ("Смело сърце") е 155 мм самоходна гаубица, която влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Произвежда се от заводите на BAE Systems в Barrow-in-Furness, Cumbria. В строя са въведени общо 179 единици, като част от тях от участваха в операцията "Иракска свобода".
Специално за действия в пустинни условия е създаден вариант на гаубицата, наречен AS90 Desert ("Пустиня") През 1994 г. AS90 Desert преминава успешно изпитанията в Аризонската пустиня, а през 1996 г. - в Кувейт и в Саудитска Арабия. При него са подобрени качествата на двигателя и ходовата част, така че да може да работи продължително време в условията на високи температури и пясъчни терени.
AS90 представлява монтирано върху танково шаси 155 мм оръдие, 39-и или 52-ри калибър, което може бързо да се изнася в района за стрелба или да сменя позицията си, когато се наложи. Като правило оръдия с калибър 155 мм могат да стрелят както с конвенционални снаряди, така и със снаряди с ядрен заряд. Но дори и конвенционалните притежават достатъчно мощна разрушителна сила. По време на изпитанията 2 самоходни гаубици успяват само за 10 сек да изстрелят по единична цел 261 кг снаряди само като тегло.
Едно от основните предимства на самоходните артилерийски системи освен високата мобилност е това, че екипажът е защитен зад бронята на установката. Стоманената броня на AS90 издържа на 7,62 и 14,5 мм куршуми и на шрапнели от 152 мм снаряди. Енергетичната установка, която е дизелов двигател с мощност 660 к.с., дава възможност за използването на хидравлика и електроприбори, което пък от своя страна позволява автоматизирането на много от действията на екипажа. Така например системата за зареждане на оръдието е автоматична. Това рязко подобрява скорострелността. Гаубицата може да води залпов огън със скорострелност 3 изстрела за по-малко от 10 сек, интензивен огън в продължение на 3 мин. със скорострелност от 6 изстрела в минута и поддържащ огън със скорострелност 2 изстрела в минута.
Оръдието няма стабилизиращи приспособления. Хидравлична система с помощта на електрониката за насочване позволява стрелба на 360 градуса. Далечината на стрелбата зависи от дължината на цевта и типа на снарядите, които се използват. При цев 39-и калибър и конвенционален снаряд далечината е 24,7 км. Снаряди с увеличен заряд могат да достигнат целта си на 30 км. А оръдията с 52-ри калибър на цевта могат да стрелят и на дистанция до 40 км. Управлението на огъня се осъществява от автоматична система за прицелване по цели, които се намират извън видимостта на мерача. За директна стрелба мерачът разполага с оптически прибори за дневни и нощни условия.
Очевидно британските артилеристи са доволни от самоходната гаубица, защото са възложили на производителят BAE-Systems да бъдат модернизирани 96 гаубици от типа 155 мм/52-ри калибър. Същността на модернизацията се състои в замяната на досегашната цев на оръдието с нова, със същия калибър, но с увеличена далечина на стрелбата до 40 км. В момента вървят изпитанията и на нови 155 мм снаряди с увеличена скорост на полета. Модернизираните самоходни оръдия AS90 ще постъпят на въоръжение през 2004 г.
В същото време BAE Systems имат подписан лицензионен договор за производството на гаубицата в полските заводи HSW (Huta Stalowa Wola). Тук оръдието ще бъде монтирано на полското шаси OBRUM. Две установки от предвидените общо 72 вече са монтирани и преминават задължителните изпитания.
Основни технически характеристики на самоходната гаубица AS90 Braveheart са: - екипаж 5 или 4 души; - тегло 42000 кг; - дължина 9.7 м; - ширина 3.3 м; - височина 3.0 м; - клиренс 0,40 м; - скорост 55 км/ч; - радиус на действие 350 км. - Още артилерия
 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов
24.07.2017, 07:42
Днес се навършиха 152 години от рождението на генерал-лейтенант Стефан Никифоров Богданов. Той е роден на 24 юли 1865 г. в гр. Елена. Завършва военното училище в София (1885) и десетмесечните курсове за щабен офицер (1893-1894). На 30 август 1885 г. е произведен в чин подпоручик и зачислен в пионерна дружина. През Сръбско-българската война (1885) е временен командир на пионерната дружина. След войната служи в артилерията. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1890 г. в чин капитан. Стефан Богданов е произведен в чин майор на 1 януари 1895 година, а през 1904 г. в чин подполковник. Служи последователно като командир на гаубична батарея във 2- ри артилерийски полк, командир на планинска батарея, командир на артилерийски отдел в 3-ти артилерийски полк (1903-1905) и командир на същия артилерийски полк (1907); началник на строително домакинска част при артилерийската инспекция (1909). На 19 февруари 1911 г . е произведен в чин полковник.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за началник на средната колона на Хасковския отряд при настъплението му към Кърджали, а след това със своя 3- ти артилерийски полк се сражава при Папаз-тепе (под Одрин), Чаталджа и Булаир. В Междусъюзническата война (1913) е началник на артилерията във 2- ра пехотна дивизия и воюва срещу сърбите и гърците при Криволак, Щип и Горна Джумая (дн. Благоевград).
През 1914-1915 г . е началник на 2- ра военноинспекционна област. При включването на България в Първата световна война е началник на артилерията във 2- ра армия (1915-1916), която воюва на Македонския фронт. В хода на настъплението командва Бояновския отряд, а след това Сборната пехотна дивизия (ноември 1915). Отбранява връх Каймак- Чалан (септември—и октомври 1916) и участъка при Кенали. От януари 1917 г . до 1918 г . е началник на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия, която воюва на Струмския фронт. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор, а на 18 септември е произведен в чин генерал-лейтенант. След войната излиза в запаса. Умира през 1937 г. в Пловдив.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 и 2 кл; ордена „Св. Александър” V ст. без мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента.
 

 
Общо 12 американски парашутисти са били приети в болница след претърпени леки наранявания по време на учение в Румъния
23.07.2017, 23:10
В събота 12 американски парашутисти са били приети в болница след претърпени леки наранявания по време на скачане с парашути в Румъния, съобщава Army Times.
От болницата уточниха, че 11 от военнослужещите са били изписани в неделя. От лечебното заведение допълниха, че един от пострадалите си е наранил гръбначния стълб и ще остане за наблюдение още два дни.
Войниците са участвали в Saber Guardian 17: американско-европейско учение, чиято цел е да се увеличи нивото на сътрудничество между САЩ, България, Унгария и Румъния.
 
САЩ - войни за 2000 млрд. долара след 11 септември
23.07.2017, 21:05
Сумата е толкова астрономическа, че почти губи значение. Според последни данни САЩ са похарчили най-малко 2000 млрд. долара (1800 млрд. евро) във войните, които са водили след атентатите от 11 септември 2011 г.
"Един от най-фрапиращите аспекти на американската военна мощ е недостатъчното внимание, отделяно на изучаването на ключовите елементи на общите разходи по нея и на връзката между използването на средства и наличието на ефективна стратегия", подчертава Антъни Кордсман, завеждащ катедрата по стратегия Арли Бърк в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS), цитиран от френския всекидневник Le Monde.
Ако страната де факто не е преставала да бъде в състояние на война от 1941 г. насам, то от 2001 г. тя е подновила активната си борба в целия свят, най-осезаемо в Афганистан и Ирак, в името на борбата срещу тероризма.
Обаче това, което е най-изненадващо, добавя анализаторът, е провалът на последните двама президенти и на Конгреса в коректния анализ и оправдаване на разходите на войните на САЩ. В момент, когато френското военно министерство се бори, за да финансира с 1,3 млрд. евро външни операции през 2017 г., цифрите на първата световна сила са главозамайващи.
Само за Афганистан от 2001г. до 2017г. САЩ са похарчили повече пари - и то с много съмнителен резултат - отколкото за плана Маршал за възстановяването на Европа след 1945 г. За периода от 2001г. до сега сумата само за Департамента за отбрана ще достигне 841 млрд. долара, ако бюджетът за 2018 г. бъде гласуван. За Ирак, натрупаните разходи за "отвъдморски извънредни операции " (ОCO, както се казва в бюджетния жаргон на САЩ), ще се покачат до 770,5 млрд. долара, уточнява Антъни Кордсман.
Вредна липса на политическа стратегия
Според някои експерти войните в Ирак, Афганистан и Сирия са пет пъти по-скъпи от Първата световна война и два пъти и половина по-скъпи от войната във Виетнам.
Ако бяха консолидирани, разходите биха могли да бъдат много по-високи, като някои анализатори достигат до комулативни стойности от 12 000 млрд. долара, считано от 2001г. В тях влизат гражданските конфликти, цивилните и военни загуби, грижа за ветераните или въздействието на войната върху лихвите по дълговете - всички тези елементи - лошо изчислени от правителството или Конгреса, въпреки многобройните доклади.
"Войната и постоянният риск от война са реалност на нашето време. И въпреки товa американската администрация и Конгресът бяха склонни да разглеждат военния ангажимент като временно отклонение, като нещо, което може да бъде уредено чрез допълнителни дотации или създаването на краткосрочни бюджетни инструменти като ОСО. Откъдето се формира и една известна непрозрачност и вредна липса на политическа стратегия", отбелязва Кордсмaн.
Парадоксът е, че "въпреки високата им цена, тези войни представляват сравнително малка тежест за икономиката на САЩ, що се отнася до брутния вътрешен продукт, общите федерални разходи или промишлеността.
"Войните натежават от порядъка на 2,8% от националното богатство на САЩ през 2017 г. Не трябва да се забравя, че "защитата на националната територия е станала по-скъпа, отколкото която и да е война, водеща се в момента", подчертава анализаторът. Така само за 2017 г. разходите ще бъдат 70 млрд. долара.
Източник: https://news.bg/
 
Президентът Радев смята, че не даваме правилните сигнали около новия изтребител
23.07.2017,20:42
Президентът Румен Радев смята, че България не дава правилните сигнали на своите партньори във връзка с придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това каза той, цитиран от The Sofia Globe, по време на традиционната му среща с българската дипломация.
„Не даваме добър пример около покупката на изтребителите. България и страните от които сме поискали оферти са се обвързани с определени ангажименти. Получили сме класифицирана информация благодарение на която сме направили нашата оценка и в същото време трябва да спазваме графика, който сами сме определили и на който са се съгласили партньорските страни. До момента не сме уведомили тези страни за нашето решение и фактически сме спрели процеса без обяснения. Това не е добър сигнал”, обяснява президентът Радев.
Изказването на президентът идва след започване на работата на „Комисията „Gripen”, която трябва да проучва начина по който се избира нов боен самолет за ВВС. Реално комисията ще работи минимум до края на септември, а военният министър Красимир Каракачанов вече каза, че преди това няма да се правят никакви действия по проекта.
Междуведомствената експертна комисия определи офертата на Швеция за новопроизведени Gripen C/D за най-добра, но решението за започване на преговори не бе взето от кабинета „Борисов 3”.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
ВКС на Русия ще получат 100 нови самолета и вертолета през 2018
23.07.2017, 20:19
Руските Въздушно-космически сили (ВКС) през 2018 г. ще получат сто нови самолета и вертолета, заяви главнокомандващият на ВКС Виктор Бондарев по време на Международния авиокосмически салон МАКС-2017, цитиран от "Взгляд" в неделя (23 юли).
"Ще се обновим много добре", каза той.
Говорейки за новата програма за държавно въоръжение в периода 2018-2025 г., Бондарев подчерта, че светът се движи към развитие на авиационно-космическите компоненти, което в крайна сметка се отразява на развитието на националната икономика и индустрия.
Той каза, че модернизираният Ми-28НМ "Нощен ловец" ще постъпи на въоръжение във ВКС през 2018 година.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Руската армия ще получи тежка огнеметна система от ново поколение
23.07.2017, 20:00
В руската армия ще се появи нова тежка огнеметна система, която да подмени "Солнцепек", съобщи "Российская газета".
Доставките на новата ТОС, която носи името "Тосочка", вече са планирани в руската държавна програма за въоръжение за периода 2018-2025 година, разказа генералният конструктор на НПО "Сплав" Николай Макаровец.
В новата система ще има колесно шаси, тъй като опитът със "Солнцепек" в пустинни условия е показал, че този вид шаси е по-подходящ.
"Тосочка" ще бъде изнасяна и за страните от Близкия изток.
ТОС-1А „Солнцепек“ е модернизирана версия на тежкия огнемет ТОС-1 „Буратино“, при чието създаване е почерпен опит от използването на машината в Афганистан. Той е с подобрена мощност на двигателя и бронировка, а количеството на реактивните снаряди е намалено от 30 до 24. - Още за ТОС
 
Показаха най-новия брониран автомобил Buran
23.07.2017, 15:00
На авиоизложението МАКС 2017 в събота (22 юли) бе представен новият руски брониран автомобил Buran, съобщи Рамблер.
Снабденият с четирицилиндров дизелов двигател ЯМЗ-534 автомобил с мощност 99,2 кВт може да побере до 10 души. Разработен е от компания от Нижни Новгород.
Buran е създаден за 4 месеца и има доста общи черти с военни всъдеход "Тигър". Машините са от един клас – имат почти еднаква дължина (по-малко от 6 м) и четирицилиндрови дизелови двигатели ЯМЗ-534. Мощността на Buran обаче е по-малка – 99,2 спрямо 158 кВт.
Buran има мощна броня с клас на защита 6А. Състои се от четири модула и осигурява голяма мобилност на бойците, тъй като всеки от тях си има своя врата.
Новата машина ще се продава основно в чужбина.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Днес се навършват 75 години от разстрела на Вапцаров
23.07.2017, 14:58
75 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров – патрона на Висшето военноморско училище се навършват днес. Паметната годишнина бе отбелязана в петък в училището. Днес в София ще има поклонение от 10.00 часа на Мемориал „Гарнизонно стрелбище“.
Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, посрещна официалните гости, сред които бяха: господин Красен Кралев, министър на младежта и спорта, вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната, господин Иван Портних, кмет на община Варна, господин Петър Манчев, заместник-областен управител на Варненска област, директори на учебни заведения от града и региона, представители на морската индустрия, бивши началници на Морското училище, офицери, преподаватели, курсанти и студенти, съобщават от учебното заведение.
Ритуалът започна с приемане на строя на почетния караул от вицеадмирал Емил Ефтимов. В словото си за годишнината от гибелта на Никола Вапцаров флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров подчерта приноса на поета да вдъхновява и обединява младите родолюбиви българи, за да бъдат те силни и самоуверени, мотивирани и борбени, независимо от трудностите, които неизбежно срещат в живота си. С цитат от произведение на Вапцаров започна обръщението си министърът на младежта и спорта към хората, дошли да почетат паметта на поета. Акцентът в обръщението на вицеадмирал Ефтимов към младите хора беше да съхранят човечността, хуманността и вярата в себе си.
Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш.
Днес ще има поклонение от 10.00 часа на Мемориал „Гарнизонно стрелбище“. На лобното място на поета ще бъда поднесени венци и цветя. Ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на военноморската общественост, на военно-патриотичните съюзи и художествено-творческата интелигенция.  За да отбележи смъртта на Вапцаров 75 години по-късно от 19, 30 часа, Домът на киното в София ще покаже документалния филм „Вапцаров, пет разказа за един разстрел”. Проектът е своеобразно документално разследване и дава гласност на малко познати факти около живота на Никола Вапцаров. Озвучен е с гласа на Цветана Манева.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия
23.07.2017, 14:49
Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на ра­диоразузнаването и електронното подавяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени 1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В.Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано(чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков
 
Доналд Тръмп обеща на армията промяна от предишните „много, много лоши“ времена
23.07.2017, 14:37
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да подобри положението на американските въоръжени сили, посочвайки, че те са преминали през „много, много лоши времена“, пише The Hill.
„Това бе много, много лош период за нашата армия“, заяви Тръмп по време на церемонията на приемането на въоръжение на новия самолетоносач на флота на САЩ „Джералд Форд“ CVN-78. След като се представи като противоотрова за годините на бившия президент Барак Обама Тръмп заяви, че Конгресът трябва да гласува бюджет, който да увеличи средствата за отбраната.
„Трябва да добавим още 20 млн. долара за отбрана тази година. И поисках от Конгреса допълнителни 54 милиарда за следващата година“, посочи Тръмп. „Сега Конгресът трябва да си свърши работата и да гласува бюджет, който да ни даде по-високи, стабилни и предсказуеми нива за нашите военни нужди, каквито нашите биещи се мъже и жени заслужават“, добави той.
„Няма друга като американската мощ. Ще станем по-големи, по-добри и по-силни при моята администрация“, добави президентът. „Когато наш съд премине през хоризонта, нашите съюзници ще бъдат спокойни, а нашите врагове ще треперят, защото Америка идва“, заяви Тръмп. „При влизане в битка, ние не искаме честен бой – тъкмо обратното. Ние искаме победа и ще имаме пълна победа, вярвайте ми“, добави той.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера, 22 юли, официално въведе на въоръжение единадесетият американски самолетоносач и първият от ново поколение с ядрено задвижване, съобщи Франс прес.
"Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света. Американското могъщество не знае граници", заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфък, щата Вирджиния. - (видео)
"Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх", заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.
Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни.
Новият самолетоносач "Джералд Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ. Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 милиарда долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара.
Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц". Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "Кенеди", чийто строеж вече е започнал. Военноморските сили  на САЩ искат да увеличат флота си до 12 самолетоносача до 2031 г.
Никоя друга държава няма такава военноморска сила. Русия и Франция имат по един самолетоносач, а Китай въведе във въоръжение втория си, но той още не е в оперативна готовност, пише БТА.
Самолетоносачът "Джералд Форд" ще е в оперативна готовност през 2020 г., а първото му разгръщане е планирано за 2022 г. той е с дължина 333 метра и екипаж от 4460 души и е задвижван от два ядрени реактора. Новият му тип катапулт за самолети, електронен, а не парен, ще осигури 25 процента повече излитания за 75-те самолета и хеликоптери, а подобренията позволяват по-лесна поддръжка с екипаж от 500 души по-малко спрямо самолетоносачите от клас "Нимиц". - Още американски самолетоносачи
 
Президентът на Египет присъства на откриването на военна база „Мохамед Нагиб“ край Александрия
23.07.2017, 14:22
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси присъства на откриването на военна база „Мохамед Нагиб“, намираща се в района Ал-Хамам, разположен западно от Александрия, където участва и на церемония по завършването на кадети от военната академия, пише Ahram.
Базата, за която се смята, че е най-голямата в Близкия изток, е построена на територията на бивше военно градче, построено през 1993 г., съдържащо 1155 сгради, което е реновирано през последните две години. Военната база ще служи за щаб на части от Северния военен окръг на Египет и ще засили ефективността на отбраната западно от Александрия, близо до която се строи АЕЦ „Ал Дабаа“ и са разположени петролни находища.
Базата ще се използва за военни учения с армии от други държави. Обектът е наречен на Мохамед Нагиб,водач на египетската революция през 1952 г. и първи президент на страната, след като тя обявява независимост година по-късно. Очаква се базата да получи продоволствена самодостатъчност с близо 8300 декара насаждения. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Общо 16 полицейски служители са били убити при въздушни удари на САЩ в Афганистан
23.07.2017, 14:12
Общо 16 афганистански полицейски служители са били убити, а двама други са били ранени при въздушни удари на САЩ в провинция Хелманд, съобщиха в събота властите, предава AFP.
Инцидентът се е случил в петък в 17 ч. местно време при операция на афганистанските сили за сигурност срещу талибаните.
„При въздушните удари 16 афганистански полицаи са били убити, включително двама командири. Също така двама полицейски служители са били ранени“, уточниха властите.
 

 
Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Киров Абаджиев
22.07.2017, 00:05
Навършват се 158 години от рождението на генерал-майор Георги Киров Абаджиев. Той е роден на 22 юли 1859 г. в Стара Загора. През Руско-турската война (1877-1878) е опълченец в 7- ма опълченска дружина. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в пехотата. На 9 юли 1881 г . е произвезден в чин поручик, на 9 септември 1885 г . в чин капитан, на 2 август 1891 г . в чин подполковник, а на 14 февруари 1900 г . в чин полковник.
Командва 21- ви Средногорски полк (1900), 18- ти пехотен Етърски полк и 2- ра бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) е командир на 1- ва бригада от 5- та пехотна Дунавска дивизия ( от 1900), с която участва в боевете на Тракийския военен театър – при Селиолу, Гечкенли, Чаталджа. През септември 1913 г . е произведен в чин генерал-майор.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 12- та пехотна сборна дивизия ( ноември 1915), а по-късно е началник на Бургаския укрепен пункт. Умира през 1940 г .
Награден е с ордена „Св. Александър” IV и V ст.; народния орден „За военна заслуга” III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
 

 
На кого козируват генералите?
21.07.2017, 21:07
Безумен въпрос, нали! Ясно е на кого – на Отечеството. Формално е така, но реалността е друга.
Генералите у нас козируват на политическите страсти на деня. Но не са виновни те, а системата, която определя кой трябва да сложи червени лампази. По конституция войската ни е деполитизирана. Помъчихме се това да стане преди 26 г., след като падна чл. 1 за ръководната роля на партията. Нека не се заблуждаваме- партията независимо от цвета й пак я има и тя определя как да живеем. Проблемът е сериозен и не бива да се мълчи. По закон армията ни е надпартийна. За да стане обаче старши офицер генерал, трябва да разчита на подкрепа от партията, която управлява или на политик от властта да го лансира. В противен случай ще се размине с мечтата за „маршалския жезъл“. Такава е горчивата истина – наближат ли избори, търсят се лобита и връзки. Това е неизбежна необходимост за всеки висш офицер, ако иска да расте в кариерата. Да не говорим пък какви козове трябват за началник на отбраната. За първия военен в държавата..........Прочети още
 
Продължава военноморското учение „Бриз 2017”
21.07.2017, 20:22
Продължава военноморското учение с международно участие „Бриз 2017”.
Корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море. На 20 юли /четвъртък/ те включваха водене на бойни действия между тактически групи надводни кораби, прочистване на район от морски мини, артилерийски стрелби по морска и въздушна цел, отразяване на атаките на ракетни катери на „противника”, учение за откриване и следене на подводница в зададен район.
Вечерта започна операция по контрол на корабоплаването, по време на която, рано сутринта на 21 юли, екипажът на фрегата „Дръзки” спря „кораб нарушител” и проведе бординг операция. Също днес бяха прехвърлени леки товари на кораб от вертолет с бордна лебедка,  проведе се борба за живучест на кораба, буксировка на море, операция по търсене и спасяване. Ескортът на „търговски кораб с важен товар” бе „атакуван” от надводни кораби, самолети и подводница.
В късния следобед на 21 юли 2017 година епизодите на море завършиха и корабите поеха курс към пристанище Варна.
Утре, 22 юли 2017 година, е първоначалният разбор на учението, а в следващите два дни военните кораби ще напуснат пристанище Варна.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Почетоха паметта на загиналите край Разлог
21.07.2017, 17:34
Тази година се навършват 14 години от инцидента с вертолет Ми-17 борд 433 от състава на 24 авиобаза-Крумово, в който при изпълнение на служебния си дълг – гасене на горски пожар в местността “Бeтоловото” край Разлог, загинаха подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот, майор инж. Николай Радулов – военен пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник и полковник Кирил Чамишки – началник на сектор „Държавен Противопожарен Контрол към РДВР –  Благоевград.
Военнослужещите от личния състав на командването почетоха паметта на своите колеги на провелия се днес часа ритуал за отдаване на почит към загиналите, съобщава КСВ.
След отслужването на заупокойна панихида на паметника бяха положени венци и цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов, командира на бригадно командване – Благоевград полковник Иван Иванов, командира на военно формирование 56 040 – Благоевград –  майор Кирил Спаневиков.
На събитието присъстваха роднини и близки на загиналите, личeн състав от 24-та авиобаза – Крумово, представители на ВВС, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция на МВР – Благоевград, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Благоевград, ТП „Държавно горско стопанство Разлог”, представители на областната и общинската администрация и жители на град Разлог. - Още за инцидента
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Великобритания многократно е молила СССР да освободи Рудолф Хес
21.07.2017, 17:28
Великобритания многократно се е обръщала към Съветския съюз с предложение за освобождаване на заместника на Хитлер Рудолф Хес от затвора Шпандау в Берлин, пише вестник "Гардиън" (The Guardian), като се позовава на разсекретени документи от британското министерство на външните работи, предаде "Интерфакс" в четвъртък (20 юли).
От британското министерство на външните работи изпращат искания в продължение на десетилетия към Москва - 11 самостоятелни и 14 съвместно с Франция и САЩ. Първата такава молба е от 1957 година. Има и проект за обжалване през 1982 г. от името на министър-председателя Маргарет Тачър, в който се иска от генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев да се освободи осъдения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството Хес "поради хуманитарни причини, тъй като никой не заслужава подобно отношение".
СССР отказва на всички тези молби, като посочва, че не смята за възможно да се освободи високопоставен лидер на нацистка Германия, тъй като това ще бъде обида за паметта на милиони съветски граждани, който са дали живота си през Великата отечествена война. Хес е осъден на доживотен затвор и се самоубива през 1987 г. на 93-годишна възраст.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Патрулният кораб "Совершенный" постъпи в Тихоокеанския флот на Русия
21.07.2017, 14:23

Тържествена церемония по издигане на военноморския флаг на новата корвета на Тихоокеанския флот "Совершенный" 333 се състоя във Владивосток в четвъртък (20 юли), съобщи RT.
Корабът вече е част от бойния състав на руските ВМС, като задачите му включват противодействие на противника (надводни плавателни съдове и подводници) и артилерийска подкрепа на морски десант в хода на морска десантна операция. - (видео)
"Совершенный" е четвъртата серийна корвета от проекта 20380, разработена от Централното морско конструкторско бюро "Алмаз". При изграждането му са използвани редица нови разработки, включително технологията "стелт".

Очаква се корабът да влезе в състава на 114-та бригада надводни кораби на ТОФ с пункт за базиране в Камчатка (Завойко). - Още за проект 20380

 
Редници са доволни от обучението в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен
21.07.2017, 12:02
В Центъра за подготовка на специалисти вчера завършиха тридневните изпити, с които приключи обучението на 72-ма военнослужещи от формированията на Сухопътните войски. Днес предстои да им бъдат връчени и удостоверенията с вписаните оценки, съобщава КСВ.
Обучението по първи модул  „Специална военна подготовка” се проведе в Центъра за подготовка  на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти (ЦПВНСДС) с командир подполковник Иван Байрактаров и под ръководството на взводните командири на сформираните три взвода.
За възможностите и перспективите за бъдещо развитие в избраната професия, благодарение на полезните знания, придобити в ЦПС, впечатленията си споделиха четирима от тях:
Редник Петко Кърджалийски от в.ф. 48340-Карлово: „С желание учехме, защото виждахме, че инструктурите и командирите се стремят да ни преподадат всичко, което знаят и умеят, а то е изключително полезно за нас. Те са точни и отзивчиви, създават добра работна атмосфера, което е благодатно за протичането на учебния процес.”
Редник Мария Петкова от в.ф. 28610-Горна баня: „Сплотихме се като колектив. Този модул постави началото на изграждането ни като лидери, като командири на отделения, екипажи.  Придобитото самочувствие е резултат от наученото и оттренираното.”
Редник Снежана Ангелова от в.ф. 46 690-Пловдив: „Много съм доволна от модулното обучение в ЦПС. Командният състав е на високо ниво и те много ни помогнаха за изграждането ни като командири на отделения.”
Редник Николай Николов от в.ф. 24620-Свобода: „Инструкторите ни бяха на отлично ниво. Успяха да ни дадат стабилна основа. Съумяха да ни помогнат стъпка по стъпка да излезем от ролята на подчинени и да усвоим ролята на ръководители на отделения – да сме пред строя, да говорим, да издаваме правилно и разбираемо командите, да ръководим.”
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Наредба регламентира употребата на физическа сила от военните полицаи
21.07.2017, 11:58
Редът за употреба на физическа сила и помощни средства от органите на служба „Военна полиция“ е регламентиран в наредба на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, публикувана в днешния брой на Държавен вестник.
В документа се уточнява, че физическа сила е силовото въздействие, което се упражнява от органите на служба „Военна полиция“, включително и чрез използване на специализирани похвати, захвати, хватки, ключове, прийоми от бойноприложни техники и др., за обезоръжаване и/или неутрализиране на правонарушители в случаите и по начина, регламентирани в чл. 18 от Закона за военната полиция. При необходимост използването на физическа сила може да се съчетава с използването на помощни средства. В същото време е записано, че органите на служба „Военна полиция“ вземат всички мерки за оказване на първа долекарска помощ на лицата, пострадали при използване на физическата сила и помощните средства.
Кога органите на служба „Военна полиция” могат да използват физическа сила?
Закон за Военната полиция, чл. 18, ал. 1: ”Органите на служба "Военна полиция" могат да използват физическа сила и помощни средства при изпълнение на служебните си функции само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при:
1. Противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;
2. Задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на орган на служба "Военна полиция";
3. Конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота на други лица;
4. Оказване съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, на които противозаконно се пречи да изпълняват задълженията си;
5. Нападения срещу граждани или органи на служба "Военна полиция";
6. Освобождаване на заложници;
7. Нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства;
8. Изземване на незаконно заети имоти в управление на Министерството на отбраната, на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на юридическите лица от Българската армия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
VOA: Украинските власти заявиха, че девет войници са загинали при сражения в Донбас
21.07.2017, 08:45
Говорител на Въоръжените сили на Украйна заяви, че девет войници са загинали в Източна Украйна при сражение с бунтовниците, предава Voice of America.
Въпреки че няма мащабни офанзиви, от двете страни съобщиха, че е имало артилерийски обстрел и малки сблъсъци.
Говорителят на Въоръжените сили на Украйна полковник Андрий Лисенко заяви, че в четвъртък броя на смъртните случаи е особено висок.
Четирима войници са загинали при обстрел от танкове и минохвъргачки близо до Краснохоривка в Донецк. Друг войник бе убит при престрелка в Новохородске. В Мариупол един войник също загива при престрелка, по данни на полковник Лисенко. Трима други умират при избухването на експлозив.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
КФОР ще остане в Косово, докато е необходимо
21.07.2017, 08:40
Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР) ще останат на територията на най-младата държава на Балканския полуостров толкова, колкото е необходимо присъствието им. Това заяви главнокомандващият силите на САЩ в Европа генерал Къртис Скапароти, предава сръбската информационна агенция Tanjug.
По-рано тази седмица Скапароти бе на посещение в Белград, където проведе срещи с високопоставени държавни и военни лица. В интервю за агенцията американският генерал изрази загриженост по повод трансформацията на Косовските сили за сигурност в национална армия – при това без конституционални промени.
 
Преди 48 г. американският космонавт Нийл Армстронг първи стъпи на Луната
21.07.2017, 08:25
На 21 юли 1969 г. в 2:56 часа UTC (координирано универсално време) американският летец-изпитател и астронавт Нийл Олдън Армстронг става първият човек стъпил на Луната.
Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконета, Охайо. През 1944 г. започва да се учи да пилотира и едва 15-годишен взема сертификат за пилот.
През 1947 г. започва да следва авиоинженерство в Университета „Пардю“ в Уест Лафайет. Обучението му е финансирано по държавна програма, при която студентите учат две години, след това служат три години във Военноморските сили (USN) и едва тогава довършват образованието си...........Прочети още
 
Първият етап на изпитанията на Т-50 приключиха
21.07.2017, 08:15
Първият етап от държавните изпитания на новия руски изтребител от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) са приключили. Това съобщи командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондерев, цитиран от lenta.ru.
„Днес имаме историческо събитие – по време на авиосалона МАКС подписахме предварителния доклад за приключване на съвместните държавни изпитания на изтребителя Т-50. Това е първият етап и сега преминаваме към втория. Изводите от изпитанията ще се приложат на серийните самолети”, заявява генерал Бондерев.
Междувременно стана ясно, че предсерийното производство на Т-50 ще включва партида от 12 изтребителя Т-50. Това заяви президентът на ОАК Юрий Слюсар по време на авиосалона МАКС 2017.
Машините ще бъдат задвижвани от двигателите АЛ-41Ф1, като последните два изтребителя от предсерийното производство ще бъдат задвижвани от новите мотори „Изделие 30”, които ще задвижват и серийните изтребители.
Предсерийното производство ще започне от 2019 г., но за сега не е ясно кога ще започне пълномащабното производство и кога изтребителят ще постъпи в редовите части.
Т-50 изпълни първи полет през януари 2010 г. До момента в изпитателната програма са включени осем прототипа, като последният от тях полетя в края на април тази година. Очакват се още един или два прототипа. - Още за Т-50
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Хърватска пусна RFP за нови изтребители
21.07.2017, 08:10
Вчера, 20 юли 2017 г. Хърватска пуска запитване за предоставяне на оферти (RFP) до пет страни за покупка на нови и употребявани изтребители.
Както бе съобщено и по-рано, запитването е пуснато до пет държави – Гърция, САЩ, Израел, Швеция и Южна Корея.
От САЩ, Гърция и Израел се търсят оферти за употребявани F-16. САЩ ще дадат оферта за изтребители от варианта A/B модернизирани до варианта MLU. Гърция се очаква да даде оферта за употребявани F-16C/D block 30, а от Израел също се чака оферта за C/D, но модернизирани по местния стандарт Barak 2020.
От Швеция се очаква оферта за новопроизведени Gripen C/D, а от Южна Корея за лекия изтребител FA-50.
Запитванията са пуснати до посолствата на съответните държави. Срокът за отговор е 75 дни, което значи 3 октомври 2017 г.
След получаване на офертите, хърватското МО ще извърши тяхната оценка и анализ, като освен военно-тактическите характеристики ще се разглеждат финансовите условия и икономическите гаранции за насрещни инвестиции.
Хърватска търси 12 изтребители, които да заменят сега използваните 12 модернизирани изтребителя МиГ-21. Очаква се до края на 2017 г. да има избран победител, с който договор да бъде сключен догодина, а първият нов изтребител трябва да бъде получен към 2020 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Каракачанов обмисля модернизация на руските ни самолети
20.07.2017, 21:36
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е провел разговори с ръководството на РСК "МИГ", за да обсъди варианта срещу какви средства могат да бъдат ремонтирани 15 самолета МиГ-29 за авиацията ни:
„Моята идея е да дойдат специалисти от РСК "МИГ" от Русия, да прегледат състоянието на двигателите и да направят разчет какви средства са необходими за ремонта на изтребителната авиация. Защото след комисията, без значение какви изводи ще направи тя, парламентът трябва да гласува отново рамката за плащане - на разсрочено плащане, за минимум 9-10 години. След което тепърва започват преговорите - реалните и по същество", обяви Каракачанов пред БНР.
Военният министър добави, че се търсят варианти за "освежаване" и на 14 щурмовика Су-25. По думите му, ако се стигне до споразумение с руските специалисти, България може да разполага с 15 нови изтребителя и с 15 щурмови самолета.
Каракачанов е на мнение, че може да се подкрепи идеята за създаване на "военен Шенген", но за това трябва да се водят разговори с партньорите от НАТО.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Кулминация на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“
20.07.2017, 20:30
Заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL 17“ се проведе в периода 17.07 – 20.07.2017г.
На УП „Корен” военнослужещите от 61-ва механизирана бригада Карлово и придадените формирования от въоръжените сили на САЩ и Република Сърбия пристъпиха към същинското изпълнение на батальонното тактическо учение с бойни стрелби.
В продължение на повече от едно денонощие бяха създавани различни ситуации, при които се наблюдаваха решенията и действията за отреагиране на личния състав. Бойните действия продължиха и през нощта.
През последните два дни от учението, когато се проведе най-интензивната част от действията, гости на УП „Корен“ бяха командирът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун гръцкият генерал-лейтенант Димитриос Бикос и заместник-командирът на корпуса генерал-майор Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните сили на САЩ в Европа бригаден генерал Тимъти Дохърти.
Директорът на учението полковник Деян Дешков представи пред гостите основните елементи на учението, след което всички наблюдаваха съвместното изпълнението на различни задачи от български, американски и сръбски военнослужещи.
Днес се проведе и официална церемония по закриване на учението, на която командирът на 61-ва механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Пламен Йорданов поздрави участващия личен състав за положените усилия, добра екипна подготовка и справянето със задачите.
Учението PEACE SENTINEL 17 е част от многонационалното учение с висока видимост SABER GUARDIAN 17. Около 1000 са военнослужещите от България, САЩ и Сърбия, които проведоха съвместни тренировки в продължение на десет дни.
Основен обучаем състав от Сухопътните войски на България е 3 механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, от армията на САЩ рота „Алфа“ от 3 пехотна бригада и пехотен взвод от армията на Република Сърбия, над 50 единици бойни техника, над 150 единици транспортна и специална техника и бойни вертолети АН-64 „Апачи”.
Като допълнителен обучаем състав в учението взеха участие, част от логистичния батальон на бригадата и една артилерийска батарея от състава на самоходния артилерийски дивизион, екип безпилотни летателни апарати, инженерен взвод за контрамобилност и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски”- Велико Търново.
По своя замисъл, тактическото учение следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави.  То цели, от една страна, да се проверят и оценят способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, а от друга – да се повиши готовността на формированията за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
До 2020 г. Русия ще се сдобие с хиперзвукови безпилотни самолети
20.07.2017, 20:19
Генералният директор на корпорация "Тактическо ракетно въоръжение" (КТРВ) Борис Обносов, цитиран от "Взгляд" в четвъртък (20 юли), заяви по време на изложението МАКС-2017, че хиперзвукови безпилотни летателни апарати ще се появят в Русия до 2020 година.
"Работи се в тази насока, има сериозна работа по двигателите, по материалите, по системите", каза той.
Представителят на корпорацията обяви и появата на крилати ракети с висока точност на поражението.
Обносов разказа и за ракети с елемент на изкуствен интелект, които също могат да се появят в Русия до няколко години.
"Работи се в тази насока, това е много сериозна област, където трябват фундаментални изследвания. До този момент определено имаме успех, но ще трябва да поработим още няколко години", каза представителят на корпорацията.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Руската армия ще се сдобие със ЗРС С-500 до 2020 година
20.07.2017, 20:12
Работата по създаването на новата зенитно-ракетна система (ЗРС) върви по график, съобщи в хода на изложението МАКС-2017 в четвъртък (20 юли) зам.-директорът на концерна за ПВО "Алмаз-Антей" Вячеслав Дзиркал, отговарящ за външноикономическата дейност, цитиран от "Интерфакс".
"Съгласно планът системата ще е готова до 2020 година", каза той.
По негови думи "до момента отделните елементи на системата за ПВО С-500 успешно преминават основната част от изпитанията".
Зенитно-ракетната система С-500 ще бъде в състояние да удари цели на височина до 100 км над земята.
C-500 се позиционира като система, която да поразява всякакви цели, от малки по размер до космически кораби в орбита около Земята. Системата разполага с 600 км радиус на поразяване и ще бъде в състояние да открива и едновременно да поразява десет балистични свръхзвукови цели летящи със скорост до 7 километра в секунда, а също така ще бъде в състояние да поразява и свръхзвукови ракети.
Отделно от ракетна система, С-500 ще разполага и с радиолокационна станция, която ще интегрира информация от всички радари и ще я разпределя между всички ракетни комплекси за прихващане на целта, в зависимост от нейната важност. - Още за С-500
Източник: https://bg.rbth.com/
 
След 20 години властите в Хаити възстановяват националната армия на страната
20.07.2017, 16:35
Хаити пристъпи към възстановяването на въоръжените сили на страната, които бяха разформировани преди повече от 20 години, съобщи в сряда вестник „Нувелист“, като добави, че във военната база Леоган, разположена в околностите на Порт-о-Пренс, вече са пристигнали няколко стотин младежи от цялата страна с желание да постъпят в армията.
Само 500 от тях обаче, на възраст между 18 и 25 години, ще бъдат одобрени. Тяхната задача ще бъде да патрулират по крайбрежието на страната, да охраняват границата с Доминиканската република, както и да оказват помощ в ликвидирането на последствията от различни стихийни бедствия. Накратко, ролята им ще има по-скоро миротворчески характер, предаде БНТ.
Към повторното създаване на армия се стигна, след като в началото на месеца министърът на отбраната на Хаити Ърв Дейвис оповести публично намеренията си да създаде Въоръжени сили в щата. Идеята бе подкрепена и от президента на страната Жовнел Моиз. Противниците на новосформираната армия обаче изтъкват, че въоръжените сили ще се окажат допълнителна тежест върху националния бюджет, и който и без това в момента липсват достатъчно средства за предоставянето на образование и здравеопазване, както и за заплатите на националната полиция.
Армията на Хаити, която винаги се е месила в политиката на страната, бе разпусната през 1995 година от предишния президент Жан-Бертран Аристид в резултат на военен преврат. Оттогава за безопасността на Хаити се грижи националната полиция, която в момента наброява 15 000 човека.
Хаити, с население от около 10,6 милиона души, е най-бедната държава в Западното полукълбо. През 2010 г. страната става жертва на опустошителното земетресение, при което загинаха повече от 220 хиляди души. Още същата година Хаити бе ударен от епидемия от холера.
Източник: https://trud.bg/
 
На МАКС-2017 показаха "Зоопарк-1M"
20.07.2017, 12:53
На авиосалона МАКС-2017 в Жуковск бе представен най-новия руски комплекс за разузнаване на артилерийски и ракетни позиции 1Л260-Е, съобщи "Российская газета" в сряда (19 юли).
Комплексът е подобрена версия на вече приетата на въоръжение във войската система за артилерийско разузнаване "Зоопарк". По траекторията на снарядите, мините или ракетите 1Л260-Е изчислява координатите на оръдията и установките, от които те се изстрелват. Американската система M109A6 Paladin може да бъде засечена на разстояние от 23 км, системата за залпов огън MLRS – на 45 км, а тактическият ракетен комплекс ATACMS – на 65 км.
Основният комплекс за артилерийско разузнаване е трикоординатен моноимпулсен радар с активна фазирована решетка и 90-градусово поле на виждане по хоризонтала и 40 градусово по вертикала. РЛС автоматично сканира зоната, открива летящи мини, снаряди, ракети, съпровожда ги и едновременно изчислява траекторията им. Получените данни постъпват в реално време в командния пункт на системата, а при необходимост незабавно се предават на средствата за поразяване, работещи в автоматичен или полуавтоматичен режим.
Високата производителност на радара и изчислителния комплекс – до 70 позиции в минута, позволява да се определят координатите на всички огневи средства на противника, дори при масиран обстрел, като бъдат разпределени целите и унищожени всички тези средства, още преди те да напуснат позициите си. Самият комплекс може да бъде разгърнат за работа за пет минути и също толкова бързо да напусне позицията си.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Полковник Майк Спрагинс е новият командир на американските части в Косово
20.07.2017, 12:34
Американските части в състава на KFOR в Косово имат нов командир, полковник Майк Спрагинс, предава сръбското електронно издание Blic, като уточнява че церемонията по смяната на командването се е състояла в базата "Бондстил", край Урошевац.
Според изданието в речта си при приемането на длъжността новият американски командир е заявил, че "диалогът между Прищина и Белград е ключов за опазването на мира в региона", и е обявил, че американските сили в Косово ще бъдат увеличени.
Според Blic се очаква пристигането на още 500 американски военнослужещи, които да гарантират сигурността в източната част на страната.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Доналд Тръмп прекратява програмата на ЦРУ за въоръжаване и обучение на сирийската опозиция
20.07.2017, 12:29
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп планира да прекрати дългогодишната програма на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за въоръжаване и обучение на умерената сирийска опозиция, воюваща с правителството на Башар Асад – мярка, за която Москва настоява от дълго време, предава радио Voice of America.
Официални лица в САЩ коментираха, че прекратяването на тайната програма е част от усилията на Тръмп да намери общ език с Руската федерация, която дълго време смяташе действията на ЦРУ за атака срещу интересите ѝ.
Програмата бе стартирана от администрацията на предходния американския президент Барак Обама през 2013 г., припомня медията.
 
Китай показа J-10 с нова ракета за въздушен бой
20.07.2017, 09:33
Снимки на китайския многоцелеви изтребител J-10C с нова ракета за въздушен бой се появиха в китайското интернет пространство. Смята се, че индекса на новата ракета e PL-15.
Снимката показва изтребителя J-10C с две ракети за близък въздушен бой PL-10 и две от новите PL-15. Фотографията е на сериен изтребител от строевите части, което навежда на мисълта, че новата ракета е вече приета на въоръжение.
PL-15 се смята, че е в разработка от 2011 г. Предполага се, че се базира на PL-12, но има изцяло нова система за управление и увеличена далечина на полет. Ракетата е дълга около 3,7 m и има диаметър от около 200 mm. Не се наблюдава управляем вектор на тягата при нея, нито въздухозаборник, който да показва използването на правопоточен двигател, което навежда на мисълта, че ракетата има стандартен твърдогоривен ракетен двигател. PL-15 вероятно има активна радиолокационна глава за самонасочване.
Смята се, че PL-15 е създадена основно с цел поставяне в оръжейния отсек на нисозабележимия изтребител от следващо поколение J-20, но ще бъде използвана на всички китайски изтребители от ново поколение.
J-10C започна да постъпва на въоръжение в началото на 2016 г. Машината има AESA радар и нов дейта линк на фона на предната модификация J-10B. Китай вкара на въоръжение J-10 преди 11 години и към момента разполага с над 300 от тези изтребители, разпределени между ВВС и ВМС.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
73 г. от атентата срещу Хитлер
20.07.2017, 08:54
На 20 юли 1944 г. по време на важно съвещание във „Вълчата бърлога” – немския щаб за Източния фронт на днешна полска територия – извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Тъй като денят е горещ още от сутринта, Фюрерът разпорежда съвещанието да не се провежда в душния бункер, а отвън в павилион от лек тип. Този почти случаен избор му спасява живота.
За съвещанието пристига и полковникът от Луфтвафе Клаус Шенк Граф фон Щауфенберг. Той е неприятно изненадан, че разговорите ще се водят на открито. С единствената си ръка пъха едно куфарче под масата. В него има бомба, която трябва да убие Хитлер. Първоначалният разчет е това да стане в относително тясно затворено пространство, където ефектът ще е смъртоносен за почти всички присъстващи.
Съдбата обаче отрежда друго...........Прочети още
 
20 юли 1903 г. Илинденско – Преображенското въстание
20.07.2017, 08:49
Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.
В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали. В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.
Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.
Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.
За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.
 
Президентът Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на многонационалното учение Saber Guardian 2017
20.07.2017, 08:47
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017, което се провежда на учебния полигон „Ново село“ край Сливен днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Радев ще бъде посрещнат с военен ритуал.
„Saber Guardian 2017“ е ежегодно международно учение, което тази година се провежда в периода 11 – 20 юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с Въоръжените сили на страните-домакини.
България, Румъния и Унгария ще поделят домакинството на „SG17“, като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на територията на трите държави.
Основни военни обекти на територията на нашата страна са учебните полигони „Ново село“, „Корен“, „Шабла“ и летище „Безмер“.
 
Още турски военни пристигнаха в Катар
20.07.2017, 08:42
Шеста група от турски войници пристигнаха в Катар, където ще проведат учения с местните сили за сигурност в рамките на турско-катарското споразумение, предава Anadolu Agency.
Общо 28 артилеристи пристигнаха в Доха. Първото турско-катарско военно учение се проведе на 19 юни в катарската военна база Тарик бин Заяд.
Последните разположения на турски сили в Катар идват, след като четири арабски страни наложиха продължило вече със седмици ембарго над емирството.
 

 
Русия поръчва 24 броя МиГ-35
19.07.2017, 21:57
Руското Министерство на отбраната се е споразумяло с РКС „МиГ” за поръчката на 24 броя от многоцелевия изтребител МиГ-35. Това съобщава руският вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.
Поръчката на изтребителите ще стане в рамките на следващия програмен период (2018 – 2025 г.) от Руската държавна програма за превъоръжаване. От 24-те изтребители 18 ще идат в строева част, а другите шест ще оборудват демонстрационната група „Стрижи”.
Според вестника, договорът има две основни цели – натоварване на производствените мощности на завода на МиГ и подобряване на възможностите за експорт на МиГ-35, тъй като моделът е практически непродаваем ако не е на въоръжение в страната, която го е създала.
На изложението МАКС-2017, което се провежда в момента, руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов е потвърдил, че МиГ-35 ще бъде купен, но е отказал да се обвързва с точни количества. Президентът на ОАК Юрий Слюсар също е потвърдил за потенциалната сделка и е каза, че за сега се планира покупката на над 20 машини.
За покупка на МиГ-35 от страна на Русия се говори вече от близо пет години, но за сега няма реална сделка.
МиГ-35 бе представен в края на януари 2017 г. Машината се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършена система за самозащита и други по-дребни промени. - Още за МиГ-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
В САЩ влезе в строя нов ракетен ескадрен миноносец
19.07.2017, 21:24

В строя на военно-морските сили на САЩ на 15 юли влезе новият ракетен ескадрен миноносец "Джон Фин" (USS John Finn, DDG 113,  Arleigh Burke-class), съобщава Тихоокеанското командване на ВМС на САЩ.
Началникът на Тихоокеанското командване адмирал Хари Харис на тържествената церемония във военноморската база Пърл Харбър е заявил, че влизането в строя на този кораб трябва да послужи като сигнал за съюзниците и противниците на САЩ за това, че Вашингтон сериозно се отнася към Азиатско-Тихоокеанския регион. „Ние вярваме в мира чрез умна сила, която поддържа силна власт, а чрез силата на кораба изпращаме ясен сигнал на нашите приятели и нашите противници, че към Азиатско-Тихоокеанския регион САЩ са настроени сериозно. Америка е тихоокеанска нация, лидер и сила в този регион и тя винаги ще бъде тук, е казал Харис.

Ескадреният миноносец бе наименован в чест на моряка Джон Фин, който на 7 декември 1941 г. защитава Пърл Харбър от ВВС на Императорската армия на Япония. За проявения в сраженията героизъм и получавайки множество рани, Фин е награден с Орденът за почит, като става неговия пръв кавалер. - (видео)

 
Отбелязваме 101 години от рождението на велик български герой
19.07.2017, 20:38
На 19 юли 1916 г. в Добрич е роден Димитър Светозаров Списаревски, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация. Завършва Втора мъжка гимназия в София и Военното на Н. В. училище. След обучението си в Изтребителната школа във Вернойхен, Германия, през 1939 г. постъпва в 3/6 орляк на летище Марино поле. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия. През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането си е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище. На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолети B-24 Liberator, охранявани от близо 50 изтребители Р-38 Lightning за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра поручик Списаревски атакува съюзническия бомбардировач и се врязва със своя самолет в него. От удара машината се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско. Посмъртно е произведен в чин полковник.
 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов
19.07.2017, 20:33
Навършват се 159 години от рождението на генерал-лейтенант Пантелей Ценов Ценов. Той е роден на 19 юли 1858 г. във Видин. Учил във Видинското класно училище. След Освобождението постъпва в първия набор на артилерията. На 12 октомври 1878 г . вече e фойерверкьор и е командирован във Военното училище в София. След завършването му (1879) е зачислен за взводен и батареен командир в 5- та Плевенска батарея (1879-1883) и като младши адютант в Главно артилерийско управление (1883). През Сръбско-българската война (1885) е с чин капитан и е командир на батарея, с която се сражава при Пирот.
След войната е назначен последователно за командир на 2- ри , 5- ти, 4- ти артилерийски полкове (1886-1904), началник на планинската артилерия (1904-1906), на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението (1906-1910). На 1 януари 1910 г . е произведен в чин генерал-майор, а от 1910 до 1913 г . заема високата длъжност –Инспектор на артилерията. На няколко пъти е командирован в Русия, Австро-Унгария и Германия във връзка със снабдяването на българската войска с артилерийска материална част и коне.
През Балканската война (1912-1913) е началник на артилерията на Щаба на действащата армия. С неговото участие българските артилеристи допринасят много за победата и превъзходството над противника особено при атаката на Одринската крепост. След войната излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 1- ва Софийска дивизионна област (1916-1918), а след това и началник на Софийския гарнизон и столичен градоначалник (1922-1923). Умира в София след 1926 г .
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове по средата, III и IV ст. без мечове и V ст. с мечове по средата ; „За военна заслуга” III ст. на военна лента и „За заслуга” на обикновена лента.
 
Военнослужещи и хеликоптер на ВВС ще участват в гасенето на пожари в Република Черна гора
19.07.2017, 17:00
Хеликоптер Ми-17 и 11 военнослужещи от състава на Военновъздушните сили (ВВС) пристигнаха днес, 19 юли 2017 г., в Подгорица, за да участват в гасенето на големите горски пожари в Република Черна гора.
Хеликоптерът Ми-17 излетя от София за Подгорица в 12,45 часа, след получаването на необходимите дипломатически разрешения. Предстои българските военнослужещи и летателната техника да се включат в подпомагането на черногорските институции в погасяването на огъня от въздуха.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Индия води преговори за закупуване на 31 планера на самолети Jaguar, експлоатирани от ВВС на Франция
19.07.2017, 16:45
През 2005 г., след повече от 30 години добра и лоялна служба и богата бойна кариера, ВВС на Франция „пенсионираха“ последните си изтребители-бомбардировачи Jaguar, разработен в рамките на френско-британска програма. Въпреки това, историята на някои от тези самолети, участвали във военни операции в Африка, Близкия изток и на Балканите, най-вероятно не е завършена.
Според Defense News, командващият на ВВС на Индия (IAF), генерал-лейтенант Биндер Сингх Дханоа ще обсъди закупуването на 31 планера на Jaguar по време на визита във Франция. Френското правителство беше направило оферта на индийското преди около 6 месеца.
Според същия източник, високопоставен служител от индийското Министерство на отбраната заяви, че Индия обмисля "активно аквизицията" тези 31 Jaguar след "съответния ремонт". Но той отказа да даде подробности за цената, която ще изисква френската страна.
Фактът, че Ню Делхи иска "ремонт" на тези самолети, които не летят във Франция вече в продължение на цели 12 години е повече от изненадващ. Всъщност, както ВВС на Индия имат за цел да продължат експлоатацията на своите 130 самолета Jaguar (или Shamsher в индийските ВВС) до 2030 г. (част от които са индийско производство), тази аквизиция се очаква да стане своеобразен „резервоар“ за резервни части, за да се поддържа годността за експлоатация (MCO).
Освен това, Hindustan Aeronautics Limited (HAL) пое изпълнението на програмата за модернизация на своите Jaguar. Тя ще се изпълнява в две фази: първата, наречена Darin III включва авиониката и възможностите за изпълнение на мисии за атака, докато във втората, Дарин IV, двигателите Adour Mk 821, ще бъдат обект на замяната с двигатели F125-IN на Honeywell.
Продажбата на старите Jaguar на френските ВВС ще стане възможна след споразумението за аквизицията на 63-те планера на Mirage F1 от американската фирма ATAC за 21 млн. евро.
Не трябва да се забравя, че Индия е също така има поръчка за 36 изтребителя Rafale, направена през септември 2016 г. Първата партида от шест самолета ще бъдат доставени през септември 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg, Максим Генов
 
Как САЩ могат да загубят от Русия сухопътна война в Европа заради тежкото наследство от Обама
19.07.2017, 14:20
В последно време производството на танкове в САЩ спадна до най-ниско равнище, твърди д-р Лорен Томпсън в изданието The National Interest. Единственият за страната танков завод в Лима (Охайо) пуска по един танк „Абрамс” месечно. Русия обаче планира да екипира своите войски в Европа с танкове ново поколение, които изглеждат много по-издръжливи от американските. Американската армия след много години на борба с тероризма сега се опитва да догони Русия, но изпитва криза в производството на тежката техника. Макар че Конгресът увеличи средствата за танкове, планът за модернизиране на танкове, заварен от Обама, ще се нуждае от около четвърт век. Войната, може да започне далеч преди в американската армия да се появят модернизирани танкове.
The National Interest счита, че Америка и нейните съюзници в НАТО не сменят своята остаряла техника, а това било „покана за агресия”. Русия вече сериозно превъзхожда в количеството на военна техника и започва да приема на въоръжение много по-съвършени танкове от американските и западноевропейските. В НАТО признават, че сега е постигнат паритет в танковете, но „Армата” сериозно ще наруши равновесието.
Д-р Томпсън твърди, че неравенството в бойните възможности може да доведе САЩ до поражение в бъдеща война между Изтока и Запада. Вече станало твърде късно да се открива програма по създаване на нов танк с цел възстановяване на превъзходството на САЩ в сухопътния бой, тъй като са необходими десетилетия. Компанията General Dynamics, производител на танкове „Абрамс”, предложила да сглобява по 22 танка месечно, вместо по 5 машини, предвидени в плана на администрацията на Обама. Това ще позволи създаване на танков потенциал за сдържане на агресията или разгромяване на противника, предполага The National Interest. „Нахлуването на Москва в Украйна разбуди политиците и им отвори очите за мащабите на опасността” – констатира изданието.
Плановете за модернизация на армията обаче не се промениха съществено заради недостиг на повече пари за модернизация. Москва и така разполага с много преимущества и затова отказването да се предоставят на американските войници на най-нови образци бойна техника може да се окаже съдбоносно. „Политиците трябва да се замислят какво ще означава за Америка поражението в сухопътна война в Европа. Това всъщност ще излезе много скъпо” – прави извод The National Interest.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Китайските опити да надминат „Армата”: Какви тайни крие МВТ-3000
19.07.2017, 14;15

Още през 2015 г. китайският концерн Norinco обяви за създаването на машина, способна да надмине руския Т-14 „Армата”. Информационният портал „Звезда” публикува аналитична статия за танкостроенето в Китай през последните две години. Китайците решиха да повишат степента на защитеност на своите машини за сметка на увеличена площ на брониране и използване на необитаема купола.

Съгласно разчетите на експерти, масата на танка от 51 тона нараснала на 67 тона, докато на „Армата” е закована на 48 т, а на „Абрамс” е 61,5 т. Това предполага, че китайците не са успели да създадат свой комплекс за активна защита. Има сведения, че те развиват направлението за „заслепяването” на противниковата оптика.

Главен секрет у МВТ-3000, според журналистите от „Звезда”, е пълната цифровизация на системата за управление на огъня. Комплексът позволява автоматизиране на управлението на машината в боя. Китайските конструктори дотолкова разчитат на тази система, че намалили броя на танковия екипаж до двама души. Според експерти, дори да се отчете, че китайският танк бъде снабден със специална РЛС с АФАР (активна фазирана антенна решетка), със сензори за сигнализация при облъчване на танка със средства за целеуказване, то излизането от строя поне един компонент на системата може да нулира ситуационната осведоменост на екипажа на машината на бойното поле.

Инженерите на Norinco планират да поставят на перспективния танк оръдие 152 мм вместо станалия традиционен в света калибър 125 мм. При това китайците нямат никакъв опит в тази област.

Възниква логичният въпрос какво ще струва на специалистите от Norinco създаването на супертанка МВТ-3000, превъзхождащ по бойни възможности руския Т-14? Според руски експерти, от серийното производство ги делят 15 г. Когато обаче това стане, руските и световните танкостроители със сигурност ще предложат нови решения, значително разширяващи бойните възможности на сегашната бронетехника. - Още китайски танкове
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Началникът на френската армия хвърли оставка заради орязването на разходите
19.07.2017, 13:40
Началникът на Генералния щаб на френската армия ген. Пиер дьо Вилие е подал оставка, след като не се е съгласил с президента Еманюел Макрон за орязването на военните разходи, което правителството планира, съобщават френските медии.
Дьо Вилие заяви по-рано, че не подкрепя орязването на разходите в бюджета за отбрана и добави: "Може да съм глупав, но знам кога съм такъв."
Генералът също така добави в профила си във "Фейсбук": "Никой не заслужава да бъде сляпо следван."
През уикенда Макрон коментира, че Дьо Вилие трябвало да е наясно кой командва и подчерта, че ако шефът на Генералния щаб и президентът не са съгласни един с друг, "началникът на Генералния щаб си отива".
Ген. Пиер дьо Вилие коментира в нарочно изявление, че повече не може да "гарантира устойчивостта на модела на армията", което смята за необходимо, за да гарантира отбраната на Франция.
Френското правителство през миналата седмица обяви големи бюджетни съкращения, за да приведе дефицита в рамките на изискванията на ЕС от максимум 3 процента.
Източник: https://news.bg/
 
Министър, генерал и адмирал летяха заедно на „Пантер”
19.07.2017, 13:30
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава от борда на хеликоптер от състава на Военноморските сили действията на корабните съединения на учението „Бриз 2017“, съобщава Пресцентърът на МО. Той летя с хеликоптер „Пантер“, който отново е във въздуха след възстановената подготовка на летателния състав с машината от 14 юли. На борда на хеликоптера бяха още и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
След полета министър Каракачанов беше запознат в Щаба за контрол на учението с отработени до момента епизоди и предстоящи за изпълнение съвместни тренировки на море по време на „Бриз 2017“.
Министърът на отбраната е във Варна, за да присъства на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“, който ще се проведе утре в акваторията на Варненския залив.
Инцидентът с българския военен хеликоптер на 9 юни е причинен от комбинация между рискова маневра и лоши метеорологични условия. Това показват резултатите от проверката, обяви вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Вертолетът "Пантер" се удари във военен кораб и падна в морето по време на учението "Черно море". Загина командирът майор Георги Анастасов. Колегите му капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов пострадаха при инцидента.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Турция може да вземе кредит от Русия за покупката на С-400
19.07.2017, 12:37
Част от средствата за покупката на руските системи С-400 от страна на Турция явно ще бъдат взети на кредит от Русия, съобщи във вторник (18 юли) генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС.
"Обсъждането на техническите въпроси е приключено, но все още трябва да се решат чисто административните въпроси. От една страна решението трябва да вземе правителството на Турция, от друга страна ние трябва да го направим. Е, въпросът е и финансов: турските власти водят преговори с нашето министерство на финансите, някои средства ще се намерят, някои ще получат в дълг", каза Чемезов по време на авиосалона МАКС-2017.
Помощникът на руския президент  по въпросите за военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин по-рано съобщи, че договорът за доставка на С-400 с Турция е съгласуван, но въпросът за кредита все още не е решен.
От своя страна директорът по международното сътрудничество и регионална политика на държавната корпорация "Ростех" Виктор Кладов по-рано съобщи пред ТАСС, че Русия и Турция вече са постигнали споразумения по техническите параметри на договора за доставка на ЗРК. Същевременно той отбеляза, че самият договор все още не е подписан, а страните обсъждат нетехническите аспекти на сделката.
"Има комерсиални въпроси, валутно-финансови въпроси, политически въпроси", отбеляза Кладов.
С-400 "Триумф" са зенитно-ракетни комплекси с голям обсег, приети на въоръжение в Русия през 2007 година. Те са предназначени за унищожение на авиация, крилати и балистични ракети, включително такива за среден радиус на действие. Може да се прилага и против наземни обекти. Системите са способни дори да унищожат цели в близкия космос. - Още за С-400
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Русия се готви за старт на серийното производство на "Белия лебед" Ту-160М2
19.07.2017, 12:26
До 4 години в Русия ще започне серийното производство на новата версия на бомбардировача Ту-160. Това заяви заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов във вторник (18 юли), предаде Лента.ru.
"В началото на 2018 г. – първи полет на самолета в новия облик, от 2021г. – серийно производство по 3-4 самолета годишно. Възнамеряваме да купим около 50 самолета от тази марка", отбеляза Борисов по време на авиосалона МАКС-2017.
Първият самолет от типа Ту-160М2 постъпи за окончателно сглобяване в Казанския авиационен завод в началото на юли.
Обновеният вариант на "Белия лебед" Ту-160М2 включва цялостна модернизация на базовия проект на свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160. Основна разлика между самолетите е новото радиоелектронно оборудване (включително системата за РЕБ), с която ще се сдобие новата версия, а новите части в него ще бъдат около 60%. Освен това Ту-160М2 ще бъде снабден и с нови авиационни средства за поразяване.
Свръхзвуковия стратегически бомбардировач Ту-160 е приет на въоръжение през 1987 г. Машината има тегло при излитане до 275 тона, развива максимална скорост над 2000 км/час и може да носи до 40 тона боен товар. - Още за Ту-160
 
Министър Красимир Каракачанов ще присъства на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“
19.07.2017, 09:16
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще присъстват на ВИП деня на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Събитието ще се проведе от 08.50 до 13.50 часа в акваторията на Варненския залив на борда на фрегатата „Дръзки”.
Гостите на ВИП деня ще наблюдават от „Дръзки” изпълнението на различни епизоди от „БРИЗ 2017“ на море.
В учението участват 20 бойни и спомагателни кораба и катера, 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1 700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, както и от Втората постоянната група кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса.
 
Трима бивши министри на отбраната ще бъдат изслушани от анкетната комисия "Грипен"
19.07.2017, 09:13

Трима бивши министри на отбраната се очаква да бъдат изслушани от временната комисия за проучване избора на нов тип боен самолет.

Това са Аню Ангелов, който бе начело на Министерството на отбраната в периода 2010 – 2013 г., министърът на отбраната в периода 2013–2014 г. Ангел Найденов и военният министър в предния кабинет на Бойко Борисов - Николай Ненчев, който беше начело на ведомството в периода 2014 – 2017 г.
Парламентът създаде временната комисия в края на юни по предложение на ПГ на ГЕРБ. Комисията има за цел да изясни как се е стигнало до класирането на първо място на офертата на "Грипен".

 
Морската авиация на ВМФ работи над патрулен самолет от ново поколение
19.07.2017, 08:28
Противолодъчен (патрулен) самолет от ново поколение се създава за ВМФ на Русия, съобщи пред журналисти началникът на Морската авиация генерал-майор Игор Кожин, цитиран от ТАСС в понеделник (17 юли).
"Главното командване на ВМФ и командването на Морската авиация работят по разработката на модерни многоцелеви вертолети с морско и наземно базиране, близо са до финал на разработката на нови патрулни самолети, които се планира да заменят съществуващите противолодъчни самолети", заяви Кожин.
Той отбеляза, че 60% от противолодъчните самолети Ил-38 в авиопарка са подложени на съществена модернизация. Обновен е и повече от половината парк с противолодъчни хеликоптери.
"Свършена е огромна работа по възстановяването на готовността и модернизацията на транспортно-бойните вертолети Ка-29. В редиците има още 20 такива машини и продължава работата по модернизацията на целия парк от тези вертолети", подчерта Кожин.
По думите на началника от ВМФ всички изтребители Су-33 на Морската авиация също предстои да бъдат обновени до нивото на новите Су-30СМ.
"Половината парк от самолети Су-33 получи нови бойни системи за морски и наземни цели. В действителност потенциалът им е повишен до нивото на Су-30СМ. Всички самолети Су-33, които са на въоръжение в Морската авиация на ВМФ, ще получат такава модернизация", уточни той.
Кожин отбеляза, че за две години в състава на Морската авиация са приети над 20 броя Су-30СМ и е сформиран нов полк с изтребители МиГ-29.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Създателите на МиГ-35 са готови да направят палубна версия на изтребителя
19.07.2017, 08:21
Директорът на самолетостроителната корпорация "МиГ" Иля Тарасенко обяви готовността за създаване на палубна версия на най-новия изтребител МиГ-35, съобщи "Взгляд" във вторник (18 юли).
По думите на Тарасенко предприятието е готово да направи адаптирана за излитане и кацане на палубата на кораба версия.
"Бъде ли изразено желание, готови сме да направим такава версия", цитира ТАСС.
Освен това директорът на "МиГ" заяви, че корпорацията обмисля варианти на самолети от пето поколение с един или два двигателя.
"Работим над двата варианта", заяви Тарасенко.
По-рано той заяви, че новият изтребител МиГ-35 за първи път ще бъде публично представен по време на авиокосмическия салон МАКС-2017. Тарасенко добави, че първият публичен полет на машината ще се състои по време на форума "Армия-2017" през август. - Още за МиГ-35
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
Днес откриват МАКС-2017
Още за МАКС
 
Русия и Китай провеждат военно учение в Балтийско море
18.07.2017, 20:25
Около десет руски и китайски кораби ще участват в първа фаза на учението „Морско взаимодействие 2017“, което ще премине в Балтийско море между 21 и 28 юли, предаде ТАСС.
„От 21 до 28 юли във водите на Балтийско море ще премине първи етап от двустранното руско-китайско военноморско учение „Морско взаимодействие 2017%. За него ще бъдат задействани около 10 кораба и съда от различни класове, повече от десет самолета и хеликоптери на ВМС на Русия и на Китай“, пише в официално заявление на руското министерство на отбраната.
„Основни цели на учението са повишаване на ефективността на взаимодействието между двете флоти за противодействие срещу заплахите за сигурността в морето, тренирането на взаимодействието между екипажите на руските и на китайските бойни кораби, засилване на дружбата и сътрудничеството между ВМС на двете страни“, пише още там.
На 21 юли отряд китайски кораби, включващ разрушителят Hefei (DDG-174, Type 052D), фрегатата Yuncheng (546, Type 054A) и поддържащият кораб Luomahu (964, Type 903), ще пристигнат в пристанището на Балтийск, където ще се състои тържествена среща и няколко протоколни мероприятия. Активната фаза на маневрите ще премине от 24 до 27 юли.
Източник: https://trud.bg/
 
Новите Ф-35 на Великобритания – с дефекти и завишена цена
18.07.2017, 20:17
Британското министерство на отбраната се сблъсква със „скрити разходи“ в размер от стотици милиони лири за новото поколение изтребители на ВВС на страната, пише The Daily Express.
Идентифицирани редица проблеми с произвежданите в САЩ изтребители Ф-35Б „Лайтнинг II“, признаха от ведомството. Производителят „Локхийд Мартин“ е посочил, че самолетите ще струват 77 и 100 млн. лири бройката, но се оказало, че реалната цена надхвърля 150 млн., заради резервните части и софтуерното обезпечение.
Сред проблемите, открити с разследването, се сочат невъзможността на „стелт“- изтребителя да изпраща данни на британските кораби и на по-стари самолети без да разкрие позициите си. Софтуерната система на самолета е уязвима за кибератаки и не може да бъде изпитана независимо от Великобритания. - Още за F-35
Източник: https://trud.bg/
 
Рискована маневра и лошо време довели до падането на хеликоптера "Пантер"
18.07.2017, 16:15
Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017", съобщава БТА.
Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето, допълни министърът. По думите му препоръките са оттук-нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав.
Министърът каза още, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана. Министърът даде добра оценка за учението "Шабла 2017".
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Високи оценки за бойните стрелби на полигон „Шабла”
18.07.2017, 16:07
Висока оценка за организацията, провеждането и резултатите от международното учение „ШАБЛА - 2017“ даде президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България ген. Румен Радев, който наблюдава бойните стрелби на формированията от четирите държави, съобщава Пресцентърът на МО. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също е оценил високо проведените бойни стрелби, се отбелязва в съобщението. В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви, че ще успеем да достигнем 2% от БВП за отбрана, но според него най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.
Ако не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО. Това заяви пред журналисти в Шабла президентът ген. Румен Радев, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Президентът даде за пример страни, като Гърция и Полша, които вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. „Постигането на 2% от БВП не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството на тези 2%, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба, те отдавна са на критичния минимум. И когато ние сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество“, заяви президентът Румен Радев. По думите му хората трябва да знаят как се развиват българските въоръжени сили, кога и по какъв начин е взето някакво решение с нужния консенсус в Министерски съвет и парламент и то да бъде осъществявано до край.
„Трябва да се научим да уважаваме тези процеси“, каза още държавният глава.
Гостите имаха възможност да наблюдават бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Република Сърбия и Украйна. В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили. Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони  и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.
На ВИП-деня присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Тимъти МакГуайър, началникът на ГЩ на Украйна армейски генерал Виктор Муженко, командирът на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов, посланиците на страните-участници в учението, висши офицери и представители на областната и общинската администрация в региона. - (видео)
***************
ТУБС „Шабла 2017“ и свързаното с него международно учение „Tobruq Legacy“ се провеждат в рамките на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017“. Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница. Ръководител на учението е командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Военновъздушните сили на Република България участват в учението със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300, „Нева” и „Куб”, изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24. Сухопътните войски проведоха тренировки със зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2, преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“ и ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“. Военноморските сили изпълняваха пускове с ПРЗК „Стрела-2М“ и осъществяваха радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста. Катер от състава на ВМС ще бъде в готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха със зенитно-ракетни дивизиони. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Поканиха адмирали и офицери от запаса на „Бриз-2017”
18.07.2017, 12:55
Група адмирали и офицери от СОСЗР-Варна, посетиха вчера Националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2017г”. С любезната покана на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев групата посети военни формирования, щабни структури и военни кораби, участващи в учението.
Програмата на посещението включваше: брифинг за целите,задачите и епизодите на учението; наблюдаване на тренировки за провеждане на бординг операции; посещение в щаба на учението (EXCON) и на щаба на оперативното съединение (CTF); наблюдение на тренировки по овладяване на кораб нарушител; посещение на ескадрения миноносец на кралските ВМС на Великобритания – „Дънкан” и фрегата тип „Меко-200”-Ялдъръм” на турските ВМС.
Благодарим и на капитан І ранг Георги Пенев, капитан І ранг Камен Кукуров, подполковник Димитър Титев, капитан ІІ ранг Михаил Арабаджиев, капитан-лейтенант Мирослав Добрев, както и на всички офицери, старшини и матроси,  които разказваха, отговаряха на въпросите ни, демонстрираха умения, превеждаха и ни съпровождаха през цялото време.
Независимо от техните звания и длъжности, всички военни моряци, с които контактувахме, се отнасяха към нас с уважение и внимание, стараеха се по най-добрия начин да представят своите задачи, формирования и ВМС като цяло. Същото бе отношението към нас и на чуждите кораби, които посетихме.
Освен че придобихме пълна представа за предстоящото учение, убедихме се за пореден път, че ВМС изпълняват отговорно и професионално своите задачи в различни, нови и по своему сложни условия, ние условно се върнахме в годините на нашата младост, зрялост и служба, което ни бе и полезно, и приятно.
От името на Областния съвет на СОСЗР – Варна, и всички адмирали и офицери от запаса в групата, посетила  учението „Бриз 2017“ искрено благодарим за поканата и за оказаното ни  внимание. На командването и личния състав на ВМС желаем успешно учение, достойна служба на Родината, здраве и благополучие!
Източник: http://www.otbrana.com, капитан I ранг от запаса Константин Попов, секретар на Обл. С на СОСЗР във Варна
 
На МАКС-2017 ще бъде показана най-новата ракета за близък бой
18.07.2017, 08:30
На авиосалона МАКС-2017, който се открива днес в град Жуковски край Москва, ще бъде показана най-новата зенитна управляема ракета (ЗУР) 9М100, предназначена за корабните зенитно ракетни комплекси, съобщи в понеделник (17 юли) "Лента.ру".
Новата ракета е от средствата на ПВО за близък бой и може да поразява цели, отдалечени на 15 км, на височина от 5 м до 8 км. 9М100 може да се използва за борба с високоточно оръжие, пилотируеми и безпилотни летателни апарати, движещи се със скорост до 1000 м/с, а също така, за стрелба по кораби с малко водоизместимост.
Преди това в медиите бе разпространено, че ЗУР 9М100 ще се изстрелват от стандартните вертикални пускови установки на ЗРК "Редут", като в една установка ще бъдат разположени по четири ракети. На изложението ще бъдат показани точен макет и транспортно-пусков контейнер.
Със зенитно-ракетните комплекси "Редут" са оборудвани редица нови кораби, приети на въоръжение в руския ВМФ, в това число и корветите по проекти 20380, 20385 и фрегатите по проект 22350. Разработката на комплекса за ПВО е възложена на концерна "Алмаз-Антей".
Международният авиационно-космически салон МАКС 2017 ще се проведе в Жуковски от 18 до 23 юли 2017 г. Първите три дена изложението ще бъде отворено само за специалисти, а от 20 до 23 юли – и за публични посещения.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Военни подразделения на Българската армия ще вземат участие в отбелязването на 180 години от рождението на Апостола на свободата
18.07.2017, 08:20
180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна с поредица от прояви с участието на представителни военни подразделения на Българската армия. Център на тържествата е родният град на Апостола – Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Днес, от 21.00 часа, на площад „Васил Левски“ ще се състои тържествен митинг (заря) с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.
На 18 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) ще публикува за първи път на официалната си интернет страница архива за издирване гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването му и гроба, както и анализ на автентичността на данните. Днес входът за постоянната хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят лични вещи на Апостола.
Почетни караули от Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили“ и Сухопътните войски ще участват във военни ритуали и тържествени мероприятия по поднасяне на венци и цветя в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, Плевен, Асеновград, Ловеч, Казанлък и други населени места.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Край Астрахан ще проведат изпитание на ракети „Искандер-М“
18.07.2017, 08:13
На полигона Капустин Яр край Астрахан руската армия приключва подготовката на тактическо учение, чиято кулминация ще бъде изстрелването на ракети „Искандер-М“. Стрелбата ще се извърши от ракетната бригада на Източния военен окръг. Съединението през юни получи на въоръжение повече от десет съвременни ударни системи, пише „Российская газета“.
Оперативно-тактическият комплект „Искандер“ е наистина уникална техника. За една минута тя може да изстреля два боеприпаса, в това число крилата ракета и ги направлява по време на целия полет. Освен това по своята мощност въоръжението на „Искандер“ е еквивалентно на ядрена бомба. И обикновената и крилатата ракета летят около 500 км. и носят боен заряд от половин тон. Боеприпасът набира височина от 20 до 50 км и отклонението от целта не надвишава седем метра. Непредсказуемата траектория и невидимостта за радарите чрез „стелт“ технология правят „Искандер“ на практика неуязвима за американските „Пейтриът“.
Несъмнено достойнство на „Искандер“ е неговата мобилност, а също така и възможността на комплекса да се поставят десет вида войни глави – осколъчно-фугасна, проникваща и други.
През февруари 2017 г. министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че до края на годината руските въоръжени сили ще бъдат окомплектовани напълно с ракетния комплекс. - Още за „Искандер“
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Армения планира да увеличи разходите за отбрана
18.07.2017, 08:06
Министърът на финансите на Армения Вардан Арамян заяви по време на обсъждането на програмата за бюджета в периода 2018-2020 г., че страната планира да увеличи разходите си за отбрана с 26-27 млрд. драма (93,11 – 96,69 млн. лева), пише Независимая газета.
„Разходите за отбрана до 2020 г. ще съставят 4% от БВП“, заяви министърът. „Ние винаги сме акцентирали върху приоритетността на разходите за отбранителни цели, защото трябва да съхраняваме военния баланс, което осигурява фактора на мира“, добави той.
 

 
„БРИЗ 2017” продължи с предпоходна подготовка
17.07.2017, 23:25
Днес работата на щабовете на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017” продължи с провеждането на предпоходна конференция, работни срещи и завършване на подготовката в базови условия, съобщават от ВМС.
Командирът на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) комодор Джеймс Морли и командирите на чужди кораби направиха официална визита при областния управител на област Варна и кмета на град Варна. По – късно в Юнашкия салон – Варна те дадоха пресконференция за представителите на медиите.
На пресконференцията присъства и командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, който по време на учението командва корабното оперативно съединение.
В 14.15 часа започна конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от щаба и командирите на кораби.
В изказванията си както представителите на щабовете, така и командирите дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на планираните задачи.
Конференцията продължи с обсъждане на практическото отработване на предстоящите през следващите дни епизоди на море.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военна техника от състава на българските и американските въоръжени сили ще бъде представена в Русе
17.07.2017, 17:34
Бойна техника, която е на въоръжение в армиите на Република България и на САЩ, ще бъде изложена в Русе на 18 юли (вторник). Гражданите и гостите на града ще имат възможността да разгледат американски бойни машини М 1126 „Страйкър“ от състава на 2-ри Кавалерийски полк, както и бронирана бойна машина М1117 „Гардиън“ и БТР 60ПБ - МД1 от военно формирование 32420 – Русе, които ще бъдат изложени от 10.00 ч. до 12.00 ч. на 18 юли в кв. „Дружба 3“, на зелената площ югозападно от кръстовището между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“. Посетителите ще могат да се запознаят и със задачите, които се изпълняват с участието на представената военна техника.
По-рано на 18 юли колони от формированието на 2-ри Кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ в Европа ще преминат през българо-румънската граница от ГКПП „Дунав мост 1“. Колоните, в състав до 850 души и до 250 единици бойна колесна техника, ще се придвижат през територията на България в периода 18-23 юли 2017 г. за участие в съвместните тренировки на Учебен полигон „Ново село“ и в Базата за предно разполагане – Безмер в рамките на многонационалното учение „Saber Guardian 2017“.
За осигуряване на сигурността по време на движението военнослужещите и техниката ще бъдат ескортирани от представители на Служба „Военна полиция“.
Втори кавалерийски полк, известен още като „Втори драгунски полк“ или „Драгуните“, е действащ пехотен и кавалерийски полк на Сухопътни войски на САЩ с основно въоръжение бойни машини тип „Страйкър“. Формированието от състава на Командването на СВ на САЩ в Европа е дислоцирано в „Роуз Баракс“, Филсек, Германия с командир полковник Патрик Дж. Елис.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Ден за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „SABER GUARDIAN 17“
17.07.2017, 17:30
Ден за високопоставени гости и медии на учението „SABER GUARDIAN 17“ ще се проведе от 10.30 ч. в четвъртък, 20 юли, на Учебен полигон „Ново село“. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от въоръжените сили на страните-участнички в учението, както и представители на държавните им институции.
По време на Деня за високопоставени гости и медии присъстващите ще наблюдават демонстрация на съвместни действия на многонационална батальонна бойна група в зона за съвместни операции и ще бъдат запознати със сценария и основните моменти от провеждането на учението.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на Международното учение “Шабла 2017”
17.07.2017, 17:28
На 18 юли 2017 г. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на Международното учение “Шабла 2017”. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава ще наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски.
Участие ще вземат и формирования от въоръжените сили на Република България, Република Сърбия, Украйна и САЩ.
 
След навършване на пределна възраст за служба в запаса, българските граждани запазват званието си
17.07.2017, 14:10
Кои български граждани имат законово право да носят звание от резерва и кои от запаса? Това е един от въпросите, които наши читатели често задават.
На него и на други отговаря началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.........Прочети още
 
За Страшния съд и войнишките паметници
17.07.2017, 08;35
Срещнах тези дни следното твърдение някъде из нета – цитирам приблизително: „От тия войнишки паметници няма смисъл. Нали си има гробища.“ Може би за това твърдение си следва да загубя малко време. Пак ще стане дълго. На места може и да е неприятно. Става въпрос за война все пак.
Решавате си вие дали да го четете. Аз, както вече споменах, особен литературен талант нямам. Това пише в профила си във Фейсбук Николай Ангелов.
Войнишките паметници, включително и Мемориалът на софийските полкове, са построени почти изцяло през 20-те и 30-те години. В тогавашната територия на България единствените места, където войската на Третата българска държава е водила боеве и погребвала убитите си, са били Видинско, Босилеградско, Сливница и Драгоман, долината на Струма южно от тогавашната Горна Джумая и вътрешността на Родопите заедно с Кърджалийско..........Прочети още
 
Финландия модернизира подземните си бункери и тунели заради руското учение „Запад-2017“
17.07.2017, 08;26
Финландските власти се готвят да противостоят на „руската агресия“, и активно модернизират системата си от подземни бункери и тунели, предава руското издание „Известия“ .
Под Хелсинки има подземна система от тунели и бункери, която е близо 200 километра, и може да бъде използвана като убежище и команден пункт в случай на война.
„Извлякохме уроци от Втората световна война поради, което създадохме системата от тунели. Трябва да се прилагат всички усилия за продължаването на живота, дори под силни бомбардировки“, са казали от Министерството на отбраната на Финландия, цитирани от американски медии.
Финландия е обезпокоена от предстоящите руско-белоруски учения „Запад-2017“, които ще се проведат през септември 2017 г.
„За нас не е толкова важно какво ще се случи на самите учения. Повече се интересуваме от това, което ще се случи след тях, и сме длъжни да се уверим, че войската ни може да заеме позиция“, каза военният експерт от Финландия Ярно Лимнел.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Военноморските сили на Катар провеждат съвместно учение с Британския кралски флот
17.07.2017, 08:20

Военноморските сили на Катар провеждат съвместно учение с Британския кралски флот в териториалните води на емирството, предава The Peninsula.

От Министерството на отбраната на Катар заявиха, че учението ще има две фази. Първата ще се фокусира на тренировки и лекции в международно пристанище Хамад. Те ще третират действията против пожари, повреди на корабната техника и комуникациите.
Втората фаза ще включва практични обучения на операции по разчистване на мини, обезопасяване на морските комуникации, както и координиране на артилерийските и ракетни стрелби.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
Интензивни полети и стрелби в рамките на ТУБС "Шабла 2017"
17.07.2017, 08:03

Вчера, 16 юли 2017 г. българската военна авиация извърши интензивни полети и стрелби по морски цели в рамките на Тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2017". От летището в Балчик полети извършваха четири щурмовици Су-25К/УБК, три учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, двойка вертолети AS 532AL Cougar и единственият изправен в момента щурмови вертолет Ми-24В. Су-25 и L-39 стреляха по морски цели с 57-mm НУРС С-5, докато щурмовият вертолет стреляше с оръдейни контейнери УПК-23-250, в който има едно двуцевно 23-mm оръдие ГШ-23. Днес престоят стрелби по въздушни цели от изтребителната ни авиация и ЗРК от България, Сърбия, САЩ и Украйна.

Източник: http://aeropress-bg.com, снимки - Михаил Йорданов

 

 
Обрахме медалите на националното учение с международно участие „Бриз 2017”
16.07.2017, 20:15
Днес в рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017” се проведоха спортни състезания между екипажите на участващите в учението кораби и протоколни мероприятия, съобщават от ВМС. От 9.00 часа бе даден старт на спортните състезания по волейбол, плуване и теглене на въже.
На състезанието по волейбол, което се проведе в Спортната зала на І-ва езикова гимназия, победител беше вторият отбор на българските ВМС. На второ място се класира отборът на  ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, а на трето – сборният отбор от корабите на ВМС на Република Турция.
В състезанието по теглене на въже, провело се на пирса на Морска гара Варна, победител беше отборът от Втората постоянна група кораби на НАТО. На второ място се класира втория отбор на българските военни моряци, на трето - отборът на  гръцките военни моряци.
Победител в състезанието по плуване на басейн „Приморски”, в дисциплината 4 X 100 метра щафета свободен стил, стана първия отбор на българските военни моряци. На второ място се класира отборът на  моряците от Втората постоянна група кораби на НАТО, а на трето - втория отбор на българските военни моряци.
През деня командирите на чуждестранните кораби и на Втората постоянна група кораби на НАТО направиха официална визита при командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военните медии ще имат още един началник
16.07.2017, 20:07
Предвижда се увеличаване на ръководството на Информационния център на Министерството на отбраната. Това става ясно от проект за промяна на правилника за устройството и дейността на структурата. Въвежда се длъжността „заместник-директор по художествено творческата част‘‘.
По сега действащия правилник центърът има един заместник-директор, който е по-административната част. Новият заместник-директорът по художествено творческата част ще отговаря пряко за дейността на Отдел „Военен телевизионен канал“ и Отдел вестник ,,Българска армия’’.
В същото време остава текстът, че директорът на центъра е главен художествен ръководител и пряко ръководи дейността на отделите ,,Военен телевизионен канал’’ и вестник ,,Българска армия’’. Независимо от увеличението на ръководството, проектът не предвижда промяна на числеността на служителите в центъра, която остава 58 щатни бройки.
Очаква се промяната да влезе в сила от 1 септември т.г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Ген.-лейтенант Андрей Боцев: Убеден съм, че не е имало никаква външна намеса при разглеждането на офертите за новия боен самолет
16.07.2017, 17:07
Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев за работата на комисията, разглеждала офертите за закупуване на нов боен изтребител в предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави“, коментира той. На въпрос как ще коментира подмятания на политици и на външни наблюдатели, че е имало намеса в работата на комисията Андрей Боцев посочи: „Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти“. „Българската армия от постоянното недофинансиране е доведена до това състояние, но както се казва: „по-добре късно, отколкото никога“. Надяваме се в най-скоро време да стартират и трите проекта за модернизация, за което бе постигнат консенсус на Консултативния съвет при президента и се взе решение трите проекта да се движат едновременно и да се придобиват способности от трите въоръжени сили“, обясни началникът на отбраната. „Имаме уверението, че в най-скоро време и проекта на Сухопътни войски ще бъде приет от МС и ще влезе в НС. Има пътни карти, които са приети. Проектите на Военноморските и Военновъздушните сили засега следват тези пътни карти“, заяви той. На въпрос колко дълго във времето може да се отлагат проектите докато се намери финансиране, така че армията да изпълнява своите задачи ген. Боцев обясни: „Армията продължава да изпълнява своите задачи и ангажименти по трите мисии. Относно проектите се радвам, че най-после трите проекта ще стартират и успоредно ще се развиват“.
 
На полигон „Корен“: Тактически действия с бойна стрелба в градски условия
16.07.2017, 12:35
Медиен ден на тактическото учение с бойни стрелби "PEACE SENTINEL 17" се проведе вчера на Учебен полигон „Корен“. Присъстващите бяха запознати със задачите, фазите и основните елементи на учението от неговия директор полковник Деян Дешков, заместник-командир на 61-ва механизирана бригада. "PEACE SENTINEL 17" следва сценарий, описващ ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави, съобщава Пресцентърът на МО.
Тренировъчните действия на участващите формирования преминават през три последователни етапа, чиято кулминация ще бъде провеждането на батальонно тактическо учение с бойна стрелба в периода 17–20 юли. Основната му цел е проверка и оценка на способностите и готовността на щаба на батальона да планира и води настъпателни и отбранителни операции, както и повишаване на готовността на бойните формирования за участие в конвенционален военен конфликт с висок интензитет.
По време на медийния ден бяха наблюдавани тактически действия с бойна стрелба в градски условия на многонационалните взводове за изпълнение на тактическа задача. Съвместните формирования демонстрираха действия по прочистване на населен пункт с непосредствена огнева поддръжка на артилерията.
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов изрази високата си оценка за изпълнението на тренировъчните действия и обясни, че това е сложен тип бойна операция, при която се изискват много добра организация, планиране, взаимодействие и синхрон. Той подчерта, че изпълнението на подобни задачи в международна среда повишава тяхната трудност още повече.
"PEACE SENTINEL 17" е част от многонационалното учение с висока видимост "SABER GUARDIAN 2017". Бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски, акцентира върху големия брой български военнослужещи и техника, участващи в седемте интегрирани в "SABER GUARDIAN 2017" учения, провеждащи се на територията на страната ни. „Нашето участие се крепи на четири основни стълба. Първият е приносът към колективната отбрана и той показва нашата решителност да действаме в коалиционна среда. Вторият стълб е повишаване нивото на оперативна съвместимост и сътрудничество, тестване на съвместните техники, тактики и процедури. Третият стълб е повишаване нивото на бойната подготовка – както на подразделенията, така и на щабовете за извършване на плановото и кризисно планиране и не на последно място – повишаване нивото на командно-организаторските качества на командирите от всички степени. Четвъртият стълб – това е откритостта“, обясни той прекият израз на ползите от участието на нашите въоръжени сили в многонационалното учение.
На медийния ден присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-директорите на "SABER GUARDIAN 2017" от българска и унгарска страна – бригадни генерали Иван Ортомаров и Ласло Сабо и началникът на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов, който е директор на българската структура за ръководство и контрол на учението.
В "PEACE SENTINEL 17" участват над 1000 военнослужещи от България, САЩ и Сърбия, които провеждат съвместни тренировки по време на учението. От българска страна участват 3-ти механизиран батальон, поддържащи и обслужващи формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, представители на Командването на Сухопътните войски и на НВУ „Васил Левски“, както и специалисти, работещи със системата за реални симулации DITS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. От въоръжените сили на САЩ в тренировките е включена пехотна рота „Алфа“ с бойни машини на пехотата М2А3 „Брадли“, колесни машини и хеликоптери АН-64 „Апачи“. Сръбските въоръжени сили провеждат тренировъчни действия с един пехотен взвод с щатно въоръжение и екипировка.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
С какво оръжие ще отидат чуждестранните военни на Армейските международни игри
16.07.2017, 09:50
От 29 юли до 12 август на територията на Русия, Китай, Беларус, Казахстан и Азербайджан ще се проведат Третите Армейски международни игри. Тази година в тях ще вземат участие отбори от 27 държави, които ще се състезават в 28 дисциплини – от станалия знаменит „Танков биатлон” до конкурса за армейски готвачи „Полева кухня”.
Танковете
Както и в миналите години, по-голямата част от „реквизита” – бойна техника, екипировка и стрелково оръжие – ще бъде предоставено от руското МО. Друга част, като китайските танкове Type-96A миналите две години, ще бъдат докарани. Те са приети на въоръжение през 1997 г. и постепенно заместват остарелите Type-80, Type-85 и Type-88. Заедно с още по-новия Type-99 ще съставляват основата на танковите войски на Китай. По своите основни възли и агрегати Type-96 е съпоставим с руския Т-72 последна модификация. Неговото основно въоръжение – оръдието ZPT-98 – е не лицензионно копие на съветското 125-мм гладкоцевно оръдие 2А46М. Дизеловият двигател също е развитие на руски двигател. Усилена е бронезащитата на корпуса, инсталирана е съвременна система за управление на огъня. Оръдието на Type-96 е малко по-точно от руското, но последната версия на Т-72Б3 превъзхожда китайската машина по скорост и маневреност. Тази година в „Танковия биатлон” за първи път ще участва екип от Индия с руските танкове Т-90С "Bhishma" - експортният вариант на руския Т-90.
Снайперската пушка SR-25
Тази година в състезанията за снайперисти на полигона Отар в Казахстан повечето състезатели ще използват руските СВД. За първи път обаче ще участват четири снайперски двойки от Тайланд, които ще си донесат своите самозарядни SR-25. Те са произведени в САЩ на базата на полуавтомата AR-15. Двете оръжия са с еднакъв калибър (7,62 мм), но руското е с малко по-мощен патрон заради 3 мм по-голяма дължина (54 мм срещу 51 мм).
Корвета Hamzeh
Иранските моряци ще дебютират на състезанията в Каспийско море наравно с отборите на опитните Русия, Казахстан и Азербайджан. Правилото изисква състезаващите се кораби да се полират в нормите: водоизместване – 1000 тона и екипаж до 60 души. От Русия ще участва малките ракетни кораби (МРК) от проекта „Буян-М” – „Град Свияжск” и „Углич” с водоизместване 949 тона. Иран няма в Каспийско море кораби с такъв тонаж с изключение на корветата Hamzeh с водоизместване 580 тона. Корабът е във военния флот от 1965 г, преди това дълги години е служил като яхта на шаха Реза Пахлави. За стрелба по морски мишени има 20-мм оръдие. Едва ли обаче Hamzeh може да съставлява конкуренция на новите и съвършени руски МРК. Затова не е изключено, че на съревнованията ще го заменят фрегатите Bayandor и Naghdi с далеч по-сериозните 76-мм оръдия. Тяхното водоизместване превишава „лимита” с почти 150 тона, обаче за Игрите може да бъдат олекотени със сваляне на всичко излишно.
Бомбардировач Xian H-6K
Тази година в конкурса за военни летци „Авиадартс" на китайска територия ще участват само Русия и Китай. За руските самолети и вертолети се знае практически всичко, но за китайската техника не се говори абсолютно нищо. Изключение правят най-новите бомбардировачи Xian H-6K, чието участие в „Авиадарс” е потвърдено от телевизия „Звезда”. Този самолет е последен модел на класическия Н-6, създаден на основата на съветския реактивен бомбардировач Ту-16 (1952 г). Обновената машина е снабдена с мощни двигатели Д-30КП2 руско производство. Максимално бойно натоварване – 12 тона. Тези самолети ще участват в дисциплините „Атака на земна (морска) цел” и полет по маршрут с променлив профил за въздушно разузнаване”.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Тайното оръжие на японците през Втората световна война
16.07.2017, 09;08
Добре известни са оръжията за поразяване по време на Втората световна война, предизвикали смъртта на милиони военни и цивилни. Конфликтът е най-кървавият в човешката история. Малко известна обаче е стратегия на японците за нанасяне на удари по техните врагове.
Страната на изгряващото слънце е част от силите на Оста. В края на 1941 година японските военновъздушни сили нанасят смъртоносен удар по американските части, разположени в Тихия океан. Пърл Харбър вкарва американците във войната.
До края на войната Токио и Вашингтон се сражават ожесточено. Има една пречка пред японците обаче, за да бъдат реална заплаха за Щатите. Тя е Тихият океан. Японците се опитват да измислят ефективен начин, чрез който да нанесат удари на американска земя........Прочети още
 
НАТО отново потвърди осъждането на опита за преврат в Турция
16.07.2017, 08:50
В деня, в който се навършва една година от опита за военен преврат в Турция, НАТО потвърди подкрепата за турския народ, като повторно осъди събитията от 15 юли 2016 г., предава Anadolu Agency.
В изявление, разпространено в събота, генералният секретар Йенс Столтенберг заявява: "Потвърждавам силното си послание, че всеки опит да се подкопае демокрацията в някоя от нашите съюзнически държави е неприемлив".
Споменавайки за посещението си в Анкара след опита за преврата, норвежкият политик сподели: "Все още си спомням шока, който изпитвах, като видях щетите, нанесени в сградата на парламента".
Генералният секретар на НАТО заяви: "По този важен повод още веднъж отдам почит на спомените на онези, които са загубили живота си по време на критичните часове на опита за преврат..."
Столтенберг също отдаде почит на турския народ, който се противопостави на опита за преврат и излезе в защита на избраното от него правителство и демократични институции.
Анкара обвинява ФЕТО в оркестрирането на неуспешния пуч, и че стои зад дългогодишната кампания за пречупване на държавата чрез проникване в турските институции, особено във военните, полицията и съдебната система.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Генералният секретар на НАТО изрази загриженост по повод забраната за посещение на германска делегация в базата в Коня
16.07.2017, 08:44
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост по повод решението на турските власти да забранят посещение на делегация на Бундестага в натовската база в Коня, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
„Ние се надяваме, че Германия и Турция ще бъдат в състояние да намерят приемлива и за двете страни дата за посещение", заяви говорител на Алианса след среща на Столтенберг с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, като допълни, че решаването на спора е от ключово значение за НАТО.
В НАТО се опасяват, че обявената в петък забрана за посещение на германски депутати в турската база може да доведе до решение на Берлин да изтегли военнослужещите си от нея. Това в крайна сметка ще се отрази на ефективността на НАТО в подкрепата на международните усилия за борба с близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Полетя първият френски PC-21
16.07.2017, 08:34
Първият турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21 предназначен за ВВС на Франция изпълни дебютния си полет на 10 юли 2017 г. Полетът е протекъл нормално.
Самолетът, който има борден номер 01, сериен номер 293 и временна швейцарска цивилна регистрация НВ-HVA е бил демонстриран във въздуха пред френска делегация още на 13 юли. Всички полети се извършват от заводското летище в Станс.
PC-21 предназначени за френските ВВС ще се експлоатират от частната компания Babcock Mission Critical Services France (BMCSF). На 30 декември 2016 г. компанията сключи договор с Главното управление по въоръжението (Direction Générale de l’Armement - DGA) на френското МО за предоставяне на услуги за обучение на летателен състав в рамките на 11 години. Стойността на договора е €500 млн.
BMCSF от своя страна е сключила договор с Pilatus Aircraft за доставката на 17 броя PC-21, които ще се използват за основния етап на обучение на пилотите от френските ВВС. Всяка година машините трябва да налитат от 11 до 13 500 часа във въздуха, като отделно от 6200 до 8700 часа ще се осигуряват чрез тренажори.
Всяка година през PC-21 трябва да минават до 50 човека нов летателен състав – 30 пилоти и 10 щурман-оператори за ВВС, 10 летци за ВМС. Отделно трябва да се обучават 10 летци-инструктори за самия учебен център, а до 50 действащи пилоти ще получават допълнителна квалификация.
Френските PC-21 ще се базират в Казо и формално ще са част от ескадрилата EE 3/8 „Côte d'Or”. Обучението ще стартира от март 2018 г.
Франция става поредният оператор на PC-21, след Швейцария, ОАЕ, Сингапур, Саудитска арабия, Катар, Йордания и Австралия. До момента са построени над 130 машини от типа.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}