Военна информация

Архив - от 16 до 31 юли 2013 година
 

 
САЩ могат да редуцират армията си с още 15%
31.07.2013, 23:23

Чък ХейгълСАЩ могат да редуцират армията си с още 15% чрез съкращения броя както на редовните военнослужещи, така и на резервистите, съобщи министърът на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от АФП.

Той посочи, че според извършената нова оценка приоритетните мисии могат да бъдат изпълнявани от 420-450 хиляди редовни военнослужещи (в момента след последните съкращения те са 490 хиляди) и от 490-530 резервисти (които в момента са 555 хиляди).

http://www.focus-news.net/

 
Русия за първи път ще почете паметта на героите от Първата световна война
31.07.2013, 20:23

На 1 август Русия за първи път на държавно равнище ще отбележи Денят на памет за войниците, загинали в Първата световна война.

В този ден в 1914 година Германия обяви война на Русия. На фронтовете на тази война са се сражавали 15,5 милиона руски войници, което било почти половината от възрастното мъжко население на страната. Всеки десети е загинал. Милиони са били ранени, или безследно изчезнали.

Първата световна война, в която са били въвлечени 38 държави, започна на 28 юли 1914 година, когато Австро-Унгария нападна Сърбия. Във връзка с това император Николай II е издал указ за мобилизация, което и послужило като повод на Германия да обяви на Русия война. Русия не се е стремяла към завоевания, твърди историкът Леонид Решетников:

   - Ние не можехме да не участваме в тази война. Ние бихме се оказали страна, която е предала приятелите си. Неотдавна се върнах от Сърбия. Там поставят въпроса за издигане на паметник на император Николай II и паметник на руската армия. В съветско време за Първата световна война сякаш забравиха. Сега ние трябва да възстановяваме историческата памет. И това, че сега има Ден на памет на загиналите в Първата световна война, е важно за съвременна Русия.

Фактите свидетелстват, че към момента на Февруарската революция от 1917 година, Русия е била готова за успешно продължение на военните действия. Страната е въоръжила и разположила на бойното поле 60 армейски корпуса вместо 35, с които разполагала през август 1914 година. Боеспособността на фронтовите части била потвърдена от сериозни настъпателни операции. Уинстън Чърчил, който по време на онази война оглавявал английския флот, веднъж отбелязал, че съдбата се отнесла най-несправедливо към Русия: „тя държеше победата в ръцете си, и изведнъж падна на земята”. Поради сепаративния Брест-Литовски мир от 1918 година, който болшевиките подписали с Германия няколко месеца преди завършване на войната, Русия не била поканена на Версайлската конференция на страните-победителки. По-късно решаващата й роля на Източния фронт била забравена не само в западните, но и в съветските учебници по история. Появата на новата паметна дата в руския календар говори за това, че най-после общественото съзнание се обърна към тази важна и актуална тема, смята историкът Елена Рудая:

   - Възстановяването на историческата памет за ролята на Русия в Първата световна война е нужно не за да бъде поласкана националната гордост, а за да бъде създадена приемственост на историческото съзнание. Без познаване на уроците на миналото не могат да бъдат решени проблемите на настоящето.

Тези дни в Москва в Държавния исторически музей са представени 15 конкурсни ескизи на паметник „На руските герои, загинали през годините на Първата световна война”. На 15 август, като се вземе под внимание мнението на обществеността, която ще гласува на официалния сайт на конкурса, журито ще обяви победителя. Паметникът с народни пожертвания ще бъде издигнат в Москва следващата година – по случай 100-годишнината на Първата световна война.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната на Германия ще посети гробище на германски войници
31.07.2013, 20;16

Министърът на отбраната на Германия Томас де Мезер Министърът на отбраната на Германия Томас де Мезер ще пристигне на 3 август в Духовщина, Смоленска област, където ще посети гробището на германски войници, съобщиха днес в дипломатическото представителство на Германия в Москва.

„Министърът ще произнесе паметна реч по случай откриването на последното войнишко гробище на загинали военнослужещи на Вермахта в Русия”, информираха в посолството.

След завършване на мероприятието, министърът на отбраната на Германия ще даде кратка пресконференция.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Поредният L-39 в полет
31.07.2013, 16:36

L-39 ZAВчера, 30.07.2013г., на летище Долна Митрополия бе посрещнат поредния учебно-боен самолет L-39 ZA.

Самолетът, пилотиран от българо-чешки екипаж, се пребазира от Граф Игнатиево след основен ремонт.

Това е третият самолет L-39 ZA, на който е възстановена летателната годност, в изпълнение на договора между Министерство на отбраната и фирмата-производител „Аеро Водоходи”.

http://airforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от гарнизон Стара Загора участваха в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод отбелязването на 136-та годишнина от боевете за Стара Загора
31.07.2013, 16:31

Военнослужещи от военни формирования 24150 и 48430 – Стара Загора, участваха днес, 31 юли, в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс ”Бранителите на Стара Загора” по повод отбелязването на 136-та годишнина от боевете за Стара Загора.

Слово по време на честването произнесе бригаден генерал Любчо Тодоров – командир на 2 Тунджанска механизирана бригада. В своето изказване той открои основните моменти от битката за Стара Загора и спасяването на Самарското знаме, както и изрази признателността на днешното поколение към българите и русите, отдали живота си в името на свободата на нашата Родина.

На още 5 паметника в град Стара Загора бяха поднесени венци от представители на община Стара Загора и военнослужещи от военни формирования 44200 и 36150 – Стара Загора, и 24620 – Свобода.

http://www.mod.bg/

 
България, Гърция и Полша – заедно в Център на НАТО за управление при кризи
31.07.2013, 13:54

Правителството одобри проектите на два меморандума за разбирателство – оперативен и функционален, между министерствата на отбраната на България, Гърция и Полша, свързани с изграждането, администрирането и функционирането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Страна по функционалния меморандум е и Щабът на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, който е натоварен да координира взаимодействието и взаимовръзките между всички подобни центрове. Оперативният меморандум ще бъде подписан при условието на последваща ратификация.

Изграждането на Центъра е декларирано от България на срещата на върха на НАТО в Чикаго като част от проектите от инициативата „Интелигентна отбрана”. В качеството си на страна-домакин, България осигурява първоначалното финансиране, логистично осигуряване и инфраструктура за изграждането на Центъра. Като подготвителен етап, през 2012 г. правителството създаде Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на отбраната. След акредитирането му от Алианса, разходите за неговото функциониране ще се разпределят на пропорционален принцип между спонсориращите страни.

Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.

http://www.otbrana.com/

 
130 кандидат-студенти държаха изпит във Военната академия
31.07.2013, 12;19

Конкурсен изпит – тест по „Основни понятия в сигурността и отбраната” с кандидатите за студенти по държавна поръчка се проведе вчера във Военна академия. От кандидатите беше изтеглен вариант на теста.

До изпитните зали са били допуснати близо 130 кандидат-студенти, отговарящи на условията за явяване, съобщават от академията. Двама кандидати се борят за всяко място от обявените в редовна, задочна и дистанционна форма на обучение. Обучението се провежда в двата факултета на академията. Цялата информация е публикувана в сайта на Военна академия "Г. С. Раковски", раздел "Прием".

Резултатите от положения изпит и класирането по специалности ще бъдат публикувани днес в късния след обяд в интернет сайта на Военна академия "Г. С. Раковски". – Още за ВА

http://www.otbrana.com/

 
Забраниха военните преврати в Турция
31.07.2013, 10:37

Абдуллах Гюл Турската армия беше лишена от правото да извършва преврати. Президентът Абдуллах Гюл подписа указ за обнародване на приет от парламента в Анкара закон, предаде местният канал Ен Ти Ви. Нормативният акт променя обложеност в Устава за вътрешна служба на въоръжените сили. Армията ще може да се намесва единствено и само в случай на открита външна заплаха. Предишното положение гласеше: За опазване и защита на Родината и на Република Турция. Въвеждат се и текстове, даващи възможност на органите на местната власт да поискат военна помощ от видовете въоръжени сили в случаи на масови протести и безредици на територията на повече от два вилаета. Освен това се признават нови права на професионалните редници и ефрейтори.

След седем години на договорна военна служба, те ще имат право да напускат турската армия и да бъдат приемани с предимство на вакантни длъжности в обществени органи и институции, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви. От 1960 до 1980 г. в Турция са извършени три военни преврата. Въоръжените сили се смята за основа на светския режим, заложен от основатели на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

В същото време премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган свика спешно заседание на кабинета. Министрите ще обсъждат ситуацията в съседна Сирия.

http://www.blitz.bg/

 
Проведе се критична среща на премиера Ердоган с началника на Генералния щаб преди заседание на Висшия военен съвет
31.07.2013, 09:56

Реджеп Тайип Ердоган Премиерът Реджеп Тайип Ердоган проведе критична среща с началника на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел в навечерието на насроченото за 1 - 4 август редовно годишно заседание на Висшия военен съвет, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

След приключване на съвещанието на високо равнище за обстановката в Сирия, проведено в резиденцията на турския министър-председател в Анкара, Ердоган и Недждет Йозел останаха да разговарят насаме, защото на 1 август ще отсъстват трима от редовните членове на Висшия военен съвет – подалият оставка в началото на тази година командващ ВМС армейски адмирал Нусрет Гюнер, както и армейските генерали Билгин Баланлъ и Нусрет Ташделер, арестувани и обвиняеми по шумните съдебни дела за замисляни и подготвяни военни преврати.

Допълнителен повод за критичната среща Ердоган - Недждет Йозел са подадените в последния момент рапорти за напускане на турската армия от началник щаба на ВВС корпусен генерал Незих Дамджъ и от началника на Учебното командване на ВВС дивизионен генерал Зиа Джемал Кадъоглу. Според правилниците в турските въоръжени сили те имат право да преминат в запаса на 31 юли, т.е. днес до края на работното време, посочва още вестник „Милиет”.

http://www.focus-news.net/

 
Последните австрийски миротворци напуснаха Голанските височини
31.07.2013, 09:40

Последната група военнослужещи от австрийския миротворчески контингент в сряда се върна в родината си от Голанските възвишения.

Самолетът с 44 австрийски военни, който кацна на виенското летище „Швехат”, е бил посрещнат от делегация, начело с министъра на отбраната на Австрия Гералд Клуг. Пристигналите войници тържествено са връчили на министъра австрийското знаме, което почти 40 години се е веело на Голанските височини.

Виена обяви изтеглянето на войските си от зоната на разделяне между Сирия и Израел в Голанските възвишения на 6 юни заради опасения за живота на миротворците на фона на гражданска война в Сирия.

На 7 юни президентът на Русия Владимир Путин изрази готовност да замени австрийските миротворци с руски, но ООН отхвърли това предложение по формални причини, тъй като действащото споразумение за прекратяването на огъня между Сирия и Израел от 1974 г. не разрешава на миротворци от страни-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да участват в операцията по наблюдение на разделителната линия.

 
Четвърт век под защитата на ядрения „Войвода”
31.07.2013, 09:18

Р-36М2Точно преди двадесет и пет години на бойно дежурство застъпи „Войвода” – междуконтиненталната балистична ракета Р-36М2. Най-мощната по своята разрушителна сила и уникалната по възможности за преодоляване на всякакви системи на противоракетната отбрана, тази ракета стана една от легендите на „студената война”.

За това, каква роля изигра този ракетен комплекс в световната политика на ядрено сдържане и какво ще го смени, за „Гласът на Русия” разказват експерти.

Съветската балистична ракета Р-36М2 в класификацията на НАТО получи застрашителното наименование „Сатана”. Надпреварата във въоръжаването, която съпровождаше целия следвоенен период на политическо противопоставяне между СССР и САЩ, породи много чудовища. Стотици авиобази на НАТО по целия свят се запълваха от десетки стратегически бомбардировачи, готови всяка минута да поемат курс към Русия, в дълбочините на Световния океан стана тясно от атомни подводни ракетоносачи, оборудвани със запаси от ядрени ракети, способни да направят Земята мъртва планета. Постепенно надпреварата във въоръжаването достигна космоса. Както разказа за „Гласът на Русия” бившият началник на Главния щаб на ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия Виктор Есин, американската концепция за „Звездни войни”, която предвиждаше унищожение на ядрени заряди на околоземна орбита, макар и да беше блъф, въпреки това получи реален отговор:

   - Решението за създаване на ракетен комплекс „Войвода” беше прието в период, когато американският президент Рейгън обяви за формирането на стратегическата отбранителна инициатива (СОИ). Това е разгръщане на широкомащабна дълбоко ешелонна противоракетна отбрана с ударни системи в космоса. Именно за пробива на такава отбрана и беше необходим такъв ракетен комплекс, способен да извежда на орбита полезен товар.

Главното предимство на „Войвода” стана неговата товароподемност. Доставяйки на територията на потенциален противник едновременно няколко бойни блока, този комплекс не оставяше никакви шансове за каквито и да било системи на противоракетната отбрана.

В същото време, „Войвода” има един недостатък – стационарното разполагане. В днешните условия този факт повишава уязвимостта на ракетния комплекс. А и повече няма нужда от катастрофична мощност на оръжие за сдържане, е убеден военният експерт Владимир Евсеев:

   - Периодът, когато бяха необходими толкова тежки ракети, остана в миналото. Сега е необходимо да се разработват нови ракети, които ще имат по-малко стартово тегло, и съответно, по-малко количество бойни глави, но те напълно ще отговарят на новите подходи към съкращаване на ядрените оръжия.

Сега комплексите „Войвода” постепенно се изтеглят от бойно дежурство, гаранционните срокове за съхраняване изтичат без възможност за по-нататъшно продължаване. В същото време Русия не се отказва от притежание на тежки междуконтинентални балистични ракети. Както отбеляза Владимир Евсеев, в близкото десетилетие на боен пост вместо „Войвода” ще се появи новият комплекс „Сармат”. – Още за Р-36М2

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Реформите на Аню Ангелов съсипали въоръжените сили в страната
31.07.2013, 08:52

майор Иван МиловПолитиката на бившия военен министър Аню Ангелов е довела българската армия до невъзможност да изпълнява задълженията си. Това е становището на председателя на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов, който е убеден, че връзката между армията и народа e умишлено прекъсната.

Според Милов, ако Министерството на отбраната не прекрати сега старият изпитан римски принцип, по който ръководи, „Разделяй и владей”, след известно време армията ни ще бъде погребана. От легията отново си задават въпроса откъде се появи „това неистово желание на тогавашните управляващи да унищожат военното поделение във Враца?”„Можем само да гадаем откъде е госпожа Цецка Цачева и защо беше запазено формированието в Плевен, а във Враца бе унищожено,” допълни офицерът.

От Българската офицерска легия „Раковски” поясниха, че приветстват желанието на сегашните управляващи да възстановят поделението във Враца, макар и в съкратен състав.

„През тези четири години от управлението на Аню Ангелов единственото, което се случи беше тяхното довеждане до почти до ниво на невъзможност на задълженията, които са по конституция и закон. беше странна провежданата т.нар. реформа, която се заключи само до отнемане на социални права и уволнения на кадрови военнослужещи и създаване на условия, в които военнослужещите само напуснаха състава на въоръжените сили”, заяви майор Милов.

„От 60 дни насам, от встъпването на новото политическо ръководство, забелязваме желание и тенденция, политика, насочена от страна на Министерството на отбраната към военнослужещите п в положителна посока. Адмирираме спиране на съкращенията във въоръжените сили, ще гледаме изкъсо това нещо да не се промени и отново да се задълбае към съкращаване”, коментира още председателят на легията майор Иван Милов.

Според офицера обаче, за да се подобри състоянието на армията трябва да се направят две основни неща. „Необходимо е да се направи цялостен преглед на моментното състояние, изработване на нов план за развитие на въоръжените сили, приет с консенсус от всички политически партии. Всички политически партии да не си въртят политиката по отношение на Министерство на отбраната следващите 10, дори 20 години”, заяви майор Милов.

http://dariknews.bg/

 
България сред първенците по жени с пагони в НАТО
31.07.2013, 08:39

България е сред първенците в НАТО по отношение на жените с пагон. Представителките на нежния пол в алианса са средно 10%, докато в родната армия 14 на сто от военните са жени. „Няма баланс в тези 14%. Нужно е повече жени да участват във вземането на стратегически решения“, обясни председателят на Сдружението на жените военнослужещи подполковник Невяна Митева вчера. Под 1% от дамите в редиците на армията обаче са на офицерски длъжности, а жена генерал все още няма. От сдружението на жените в армията и българска офицерска легия „Раковски“ приветстваха намеренията на военния министър Ангел Найденов да отмени някои предвидени съкращения.

Както „Монитор” писа, около 1500 военни ще запазят работните си места поне до края на 2014 г. Това ще стане, след като Найденов отмени реорганизация на бригади, авиобази и 7 бази за логистика. От легия „Раковски“ поискаха планът за въоръжените сили да бъде с 10-годишен обхват. Сега стратегията за развитие на армията се изработва за срок от 4 г. 

http://www.monitor.bg/

 
Афганистан ще се нуждае от военна подкрепа и след 2014 г., заявиха САЩ
31.07.2013, 08:20

Афганистанските войски успявт да реализират големи успехи, но още дълго време ще се нуждаят от значителната подкрепа на САЩ и техните съюзници, посочва доклад на Пентагона, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В документа обаче не е споменато нищо за възможните параметри на американското военно присъствие в Афганистан след декември 2014 г., когато е планирано да завърши изтеглянето на всички коалиционни сили от страната.

В Белия дом не изключват варианта САЩ да изтеглят всичките си сили, но не е прието окончателно решение по този въпрос. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 

 
Новата модификация на Gray Eagle извърши първо полет
30.07.2013, 22:29

БЛА Gray EagleКомпанията Atomics Aeronautical Systems съобщи, че е извършен първият изпитателен полет на модернизирания БЛА MQ-1C Gray Eagle, който има увеличена далечина на полета, съобщи днес flightglobal.com.

Новата модификация на безпилотния апарат е снабдена с подфюзелажен възел, на който ще може да се окачва допълнителен полезен товар или външен резервоар с тегло 227 кг (в този случай далечината на полета се увеличава с 50%).

Апаратът има нов двигател DEL-120 вместо Thielert Centurion, което подобрява летателните характеристики на БЛА, повишена е защитата от мълнии, монтирана е система за предупреждение за сблъсък.

Компанията очаква разрешение от американските военни за да публикува снимка на първият полет на модернизираната версия на безпилотния апарат (на снимката – базовия БЛА Gray Eagle, специална версия на въоръжения БЛА Predator, намиращ се на въоръжение само във въоръжените сили на САЩ). – Още БЛА

 
Японски есминци в Санкт Петербург
30.07.2013, 20:54

На неофициално посещение в Санкт Петербург ще дойдат бойни кораби на Морските сили за самоотбрана на Япония.

„Ескадрените миноносци DD-127 „Исоюки” (Isoyuki) и DD-123 „Сираюки” (Shirayuki) в сряда на 31 юли ще пристигнат в руската северна столица по покана на командването на Военноморските сили на Руската Федерация” – каза представител на пресслужбата на ВМС на Русия.

По време на двудневното посещение гостите ще огледат забележителностите на Санкт Петербург, ще посетят Военноморската академия, където ще се запознаят с методиката на обучаването на своите руски колеги.

„Това ще е първо по рода си посещение на японски военни кораби до бреговете на река Нева, по-рано в Санкт Петербург е идвал само учебният кораб на Военноморските сили на Япония „Kashima”, посещението на който се състоя през 2005 година и беше посветено на честването на 150-годишнината от експедицията на адмирал Ефримий Путянин, резултатът от която е установяването на междудържавни отношения между Русия и Япония, "- съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Крайцерът „Аврора” ще бъде реставриран
30.07.2013, 17:55

Легендарният крайцер „Аврора” отбелязва 110 години от влизането си в бойния строй на Тихоокеанската ескадра на руския имперски флот. Но той стана известен не благодарение на военните си постижения и победите в сраженията, а със сигнала за началото на Октомврийското въоръжено въстание и щурмуването на Зимния дворец.

Крайцерът „Аврора” е започнат в корабостроителницата „Новое Адмиралтейство” в Санкт Петербург на 23 май 1897 и пуснат на вода след три години. По време на Руско-японската война, след като прави преход в състава на Втора тихоокеанска ескадрила в Далечния изток, приема бойно кръщение в неуспешното за Русия сражение край Цушима, разказва историкът Олег Айрапетов:

   - До началото на Първата световна война, корабът е бил доста остарял и се е намирал в състава на учебния отряд, но до началото на бойните действия той е бил се върнат в строя, въпреки че не взема сериозно участие в тях. Единственото, което свързва крайцера с историческите събития е сигналът, който този кораб е дал за щурмуването на Зимния дворец. В навечерието на Октомврийската революция, болшевишките лидери са се опасявали, че мостовете ще бъдат вдигнати, и това ще отреже работническите предградия от центъра на града. За да се гарантира, че това няма да стане, и е бил осигурен контрол върху важната връзка с Кронщат, град, който по това време е бил управляван от съвети. И точно „Аврора” прави сигнален изстрел с празен снаряд, за да обяви началото на революцията. Това събитие става знаково за световната история.

До 1940 година „Аврора” е учебен кораб, а в началото на Втората световна война, той отново влиза в бойния строй, като се сражава на подстъпите към Ленинград. През 1948 година корабът е закотвен на крайбрежната улицата Петроградска в Ленинград и почти 8 години е използван като тренировъчна база на Ленинградското нахимовско училище. От 1956 година „Аврора” е превърната в музей.

И до ден днешен, този крайцер-музей, независимо от историческите катаклизми, е едно от най-посещаваните места в северната столица. Главният подарък, който крайцерът ще получи за юбилея си, ще бъде раставрацията му, казва Сергей Курносов, служител на Централния военноморски музей:

   -Това е обикновен планов ремонт. От края на последния ремонт на „Аврора”, а той е бил през 1984-1987 година, са минали много години и е нужен нов, който да удължи срока на работата на кораба-музей с още няколко десетилетия.

Сега „Аврора” е включен в Златната книга на Санкт Петербург, когато корабът на революцията, а като виден туристически обект. Всяка година го посещават повече от 200 хиляди души.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще присъства на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”
30.07.2013, 17:40

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще присъства в четвъртък, 1 август, на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. Тя ще се проведе в районите на авиобаза „Безмер“ и полеви учебен полигон „Ново село“.

Гостите ще могат да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ и Азербайджан. Те ще демонстрират различни способи за десантиране, непосредствена авиационна поддръжка, артилерийски и минохвъргачен огън, действия на конвой на съюзнически сили и авиомедицинска евакуация.

На събитието ще присъстват още постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев.

За представителите на медиите, които са акредитирани за отразяване на събитието, е организиран служебен транспорт. Автобусът тръгва от Сливен от ЖП гарата в 07.20 ч. и от Ямбол от хотел „Тунджа“ в 08.00 ч. на 1 август /четвъртък/ 2013 г.

*************

Съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13“, се провежда в периода 1 юли до 5 август 2013 г. В нея участват подразделения, сили и средства от Въоръжените сили на Република България и Морската пехота на САЩ, Сухопътните войски на Румъния, Република Сърбия и Република Азербайджан.

В тренировката участват общо над 1200 военнослужещи, над 500 от които от българска страна, самолет С – 27 J, вертолет Ми – 17 и самолети СУ – 25, специална и спомагателна техника, личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, включително парашутисти и медицински екипи. В съвместната подготовка от американска страна участват подразделения от Морската пехота на САЩ, бойна и специална техника. Ръководител на съвместната подготовка от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.

В „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13“ се провежда в рамките на две ротации - от 1 юли до 12 юли с участие подразделения от Сухопътните войски на Румъния и Република Сърбия, а от 15 юли до 4 август – подразделения от Сухопътните войски на Република Азербайджан.

Целта на подготовката е подобряване на способностите за съвместно участие в контратерористични и контрабунтовнически операции, операции по поддържане на мира и повишаване нивото на оперативната съвместимост между подразделенията от морската пехота на САЩ и тези от българска страна.

http://www.mod.bg/

 
Шах-турнир в памет на генерал-полковник Кимон Георгиев
30.07.2013, 17:18

По повод 121 - годишнина от рождението на генерал-полковник Кимон Георгиев, патрон на Областната организация на СОСЗР, във Военния клуб гр. Пазарджик  се проведе областен турнир по шах.

Общинските организации на запасните офицери представиха свои състезатели, които по системата „Бергер”, в три кръга излъчиха индивидуален и отборен победители.

Под вещото ръководство на главния съдия Бончо Иванов, в продължение на 3 часа състезателите разиграха партии, които събудиха интереса на наблюдаващите любители на тази популярна игра.

В индивидуалното класиране първо място зае Иван Стефанов от Пазарджик , следван от Боян Шулев от Велинград и Валентин Лазаров от Пазарджик.

В отборното класиране на първо място с 5 точки се нареди отборът на Общинския съвет на СОСЗР в гр.Пазарджик , следван от отборите на Велинград и Брацигово.

Председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержанти от запаса и резерва подполковника от резерва Христо Христосков връчи наградите на победителите. Той благодари на участниците и им пожела здраве и участие в бъдещите състезания на областната организация.

Благодарност бе изразена и към ръководителя на Военния клуб госпожа Милена Ламбрева, която помогна за реализиране на тази хубава идея.

http://www.otbrana.com, Димитър Шулев

 
ВВС на Полша получиха първият модернизиран изтребител МиГ-29А
30.07.2013, 16:36

MiG-29Вчера в 23-та авиобаза на ВВС на Полша (Минск-Мазовецки) е кацнал първият изтребител МиГ-29А (9-12Б, бордови номер 89 "червен") с модифицирано БРЕО, съобщава „Альтаир”.

Доставката на останалите 15 модернизирани самолета ще завърши до края на 2014 г.

През септември 2011 г. военното ведомство на Полша подписа с авиационния завод №2 (Wojskowe Zaklady Lotnicze 2) контракт за извършване на модернизация на 16 от намиращите се на въоръжение в 23-та база изтребители МиГ-29. Стойността на договора е 126 млн злоти (44,5 млн долара).

В рамките на съглашението ще бъдат модернизирани 13 едноместни изтребители МиГ-29А и три двуместни учебно-бойни МиГ-29УБ.

Контракта предвижда още и доставката на резервни части, обслужване на самолетите, обучение на летателния и техническия състав. Целта на модернизацията е да се увеличи срока за експлоатация на машините поне до 2028 година, повишаване на техните бойни възможности и съвместимост с новите F-16.

Самолетите ще бъдат оборудвани с ново БРЕО, включително бордови компютър за планиране на задачите MDP, шина за предаване на данни MIL-Std-1553B, интерфейси INSB-29, AVB-29 и HDB-29, цветен многофункционален дисплей 127x102 мм, система за навигация с модул за защита на сигнала от смущения  GPS SAASM (Selective Availability Anti-Spoofing Module). Поставя се и втора двудиапазонна UHF/VHF радиостанция със състема за кодиране HaveQuick I / II и SATURN и нов панел RS-COM-01 на радиостанция Р-862. – Още за МиГ-29

 
Германия ще закупи картечници H&K121 за 318 милиона долара
30.07.2013, 13:27

HK121 U (Universal)Бундесвера планира да закупи 12 хиляди картечници H&K121 (известни повече като MG5) на стойност 318 милиона долара.

Списанието Visier съобщава, че бюджетния комитет при Бундестага наскоро е утвърдил финансирането на 65 пробни образци H&K121. Тяхната стойност е била 3.6 милиона долара (около 55 хиляди всяка), включително и резервни части и инструменти (възможно обучение и поддръжка).

Ако H&K121 премине всички проверки успешно, производителят ще получи за 7114 картечници на стойност 157 милиона долара. Стойността на всяка картечница ще 22 хиляди долара. Ако всичко се развие нормално, то армията ще закупи и останалите 5 хиляди картечници.

Специалистите твърдят, че цената на H&K121 не трябва да ни впечатлява. Според тях: „H&K – това е "Мерцедеса" сред картечниците. – Още картечници

 
Компанията „Космотрас” възобновява стартовете на конверсионните ракети „Днепр”
30.07.2013, 12:20

За начало на стартовете и възобновяването на активната дейност са обявили от компанията „Космотрас” - руско-украинско съвместно предприятие, което се специализира на подготовка и старт на свалените от бойно дежурство стратегически ракетни комплекси Р-36М УТТХ (по договора СНВ-1 - РС-20Б, по класификацията на НАТО - SS-18 Satan)

За тази година от „Космотрас” са заявили два старта, а за следващата година, по информация от Роскосмос, са планирани 5 старта. Това е мащабно разширяване на стартовите услуги.

Стартовата дейност на „Космотрас” бе спряна преди две години - участниците по програмата „Днепр” се договаряха за нови условия за работа по програмата.

http://www.spacenewsbg.com/

 
US Сенатът утвърди Джеймс Коми за шеф на ФБР
30.07.2013, 08:45

Джеймс Коми Американският Сенат утвърди кандидатурата на предложения от президента Барак Обама Джеймс Коми за директор на ФБР, съобщиха световните информационни агенции.

Коми получи 93 гласа "за" и само 1 глас "против". Срещу кандидатурата му се обяви сенаторът републиканец Ранд Пол. Той ще замени Робърт Мълър, който ще се оттегли от поста през септември.

52-годишниятКоми е известен като зам. главен прокурор от управлението на бившия американски президент Джордж Буш. През 2004 година, по време на дебатите относно тероризма, той не се поколебава да се обяви срещу безконтролното подслушване. След това напуска поста си и работи за"Локхийд - Мартин" и "Бриджуотър". От Белия дом отбелязват не само професионалния му опит, но и неговата решителност.

 

 
Специалните части на Въздушнодесантните войски ще извършат десант с нови парашути
29.07.2013, 20:20

Военнослужещи от отделния полк със специално назначение на Въздушнодесантните войски на Русия на 5 август в Белгородска област ще извършат за първи път масов десант с новите парашутни системи „Арбалет-2”.

„Арбалет-2” е парашутна система, предназначена за скачане на групи от специалните части и разузнавателните подразделения с комплект от въоръжение и снаряжение до 150 кг.

„Арбалет-2” позволява да бъде извършен десант в температурен диапазон от -35 до +35 градуса по Целзий при скорост на летателния апарат до 350 км / час.

Скоковете могат да се извършват от максимално допустимите височини с хоризонтално движение на парашутиста във въздуха на разстояние до 50 км. – Още парашути

 
Пекин и Токио водят виртуална битка за спорните острови
29.07.2013, 17:48

островите Сенкаку (Дяоюйдао)Четири кораба на КНР в края на миналата седмица преминаха покрай островите Сенкаку (Дяоюйдао). В същото време самолет за рано предупреждаване на китайските ВВС прелетя в международното въздушно пространство между японските острови Окинава и Мияко. Досега китайски самолети там не са летели.

Пекин действа според заветите на древния стратег Сън Цу, учил да се постига победа без война, пише вестник “Независимая газета”. В същото време Токио възнамерява да ускори модернизирането на своите ВМС и ВВС.

Но Пекин е започнал психологически да подготвя китайската младеж за евентуален въоръжен конфликт за спорните острови. За целта, с помощта на експерти от Народноосвободителната армия, е създадена компютърната игра „Славна мисия онлайн”. На играещите се предлага „да върнат контрола върху и защитят” спорните и необитаеми парчета суша. В хода на играта китайските войници, свалени на острова от първия китайски самолетоносач „Ляонин”, влизат в бой с японски войници.

Но и японската страна не остава назад. В Япония е създадена версия на виртуална „битка за Сенкаку”. В нея японски бомбардировачи потопяват самолетоносача „Ляонин”.

http://asia.actualno.com/

 
Зенитно-ракетните дивизиони се доказаха в многонационална среда
29.07.2013, 17:06

МиГ-29Дивизионите от състава на Първа Зенитно-ракетна база преминаха успешно проверката на националната система за ПВО, която се проведе в последния ден от международната летателна тренировка „Тракийска звезда-2013” (23-25 юли). В нея зенитно-ракетните формирования водиха учебни бойни действия срещу самолети от военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния.

Тестът на системата за ПВО на Република България бе осъществен в рамките на комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушните цели. Чрез разиграване на отбранителна операция бяха проверени бойните способности на изтребителната авиация, зенитно-ракетните дивизиони към ВВС, силите и средства за противовъздушна отбрана на сухопътни войски и на ВМС. В „бойните действия” участваха екипажи на изтребители МиГ-29, щурмовици Су-25 и учебни самолети PC-9M (в ролята на въздушни цели) от военната авиация на България и на изтребители F-16 от ВВС на Гърция и МиГ-21 „Lancer” от ВВС на Румъния. Включиха се също така разчети на ЗРК от Първа Зенитно-ракетна база, от сухопътните и от военноморските сили.

За зенитно-ракетните дивизиони комплексната тренировка изигра ролята на практически изпит за допуск до стрелбите на полигон Шабла в края на август. Право да извършват пускове там получават формированията, преминали цялостна проверка на специалната техника и готовността на разчетите. Процедурата приключва с учебна бойна работа по реални цели. Трябва да се открият, идентифицират, захванат, съпровождат и „поразят” определен брой от тях. В ролята на въздушния противник досега винаги са влизали наши самолети. За първи през настоящата година тя се изпълняваше и от изтребители на партньорски държави.

Чрез привличането на военна авиация от съюзнически страни се създава по-реалистична тактическа обстановка, а разчетите могат да водят по-пълноценна подготовка. Повишава се елемента на изненадата и натренираността им за борба с различни типове летателни апарати. Освен това съчетаването на съвместните тренировки с решаване на национални задачи води и до икономия на ресурси.

В тазгодишните международни тренировки и подготовки „Collector’s Item”, „Black Sea Rotational Force”, „Тракийско лято” и „Тракийска звезда” дивизионите на Първа зенитно-ракетна база изпълняваха задачи по охрана на стратегически важни промишлени и военни обекти. В хода им те отработиха противодействие на въздушни десанти, отразяваха самостоятелни и групови авиационни налети срещу прикриваните обекти и своите позиции. Разчетите натрупаха ценен опит във воденето на борба с въздушен противник, прилагащ разнообразни модели на атака с маньовър по височина и курс и отвличащи маневри. От своя страна демонстрираха ефективно прилагане на засадни приьоми, тактическо маневриране с „огън” („стрелба” и бърза смяна на позицията) и съсредоточаване стрелбата на няколко огневи канала срещу важни цели. Това им позволи да открият, захванат и въздействат учебно по максимално количество „неприятелски” самолети.

Следващото голямо предизвикателство за зенитно-ракетните формирования са полигонните стрелби на Шабла.

http://airforce.mod.bg/

 
Двудневно ротно тактическо учение от съвместната многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force – 13” се провежда на ПУП „Ново село“
29.07.2013, 16:59

Тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force – 13” продължават на учебен полигон „Ново Село” с двудневно ротно тактическо учение.

Темите на тактическото ротно учение са „Патрул с цел разузнаване на район чрез наблюдение и претърсване на сграда” и „Механизиран патрул и конвоиране на доставка на провизии и боеприпаси”.

Военнослужещи от формирование от 61-ва механизирана бригада – Карлово, от Морската пехота на Съединените американски щати и от въоръжените сили на Азербайджан съвместно тренират, проверяват и съгласуват своите действия при стриктно спазване на стандартните оперативни процедури.

http://www.mod.bg/

 
Бразилия купува 36 американски гаубици
29.07.2013, 16:52

M109A5 Командването на Сухопътните войски на Бразилия планира сключване на контракт с Пентагона за закупуване на 36 самоходни гаубици М109А5 калибър 155 милиметра „втора употреба”, съобщава Jane’s. Споразумението е планирано за подписване до края на август.

Съгласно условията, армията на САЩ ще предостави на Бразилия гаубици от своя състав, като предварително компанията BAE Systems Land & Armament ще ги модернизира до стандарт М109А5+. Те ще имат нови двигатели, усъвършенствана трансмисия, навигационна система, информационен блок на мястото на командира, система за управление на огъня, балистична станция и подсветка.

През 2012 година Бразилия вече купи в САЩ 36 гаубици М109А5, които също се модернизират до версията М109А5+. Тези системи ще трябва да заменят 37-те остарели гаубици М109А3, купени от Белгия през 1999 година. – Още за М-109

 
Поклонихме се пред паметта и делото на генерал-лейтенант Иван Колев
29.07.2013, 14:02

Комодор Георги Фиданов – съветник на върховния главнокомондващ по военната сигурност, поднася цветя на гроба та генерал-лейтенант Иван Колев.Делото на генерал-лейтенант Иван Колев, бащата на българската конница, бе припомнено днес в столицата. Панихидата на гроба на генерала в Централните софийски гробища по повод на 96-годишнина от неговата смърт бе организирана от Министерството на отбраната, Военноисторическата комисия, Народно читалище "Зора" – Кюстендил и Сдружение "Сите българи заедно" с медийната подкрепа на Агенция „Фокус” и вестника за войската и народа „Отбрана.com”. Ритуалът бе с участието на Националната гвардейска част.

От името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, който подкрепя родолюбивата инициатива, говори неговият съветник по военната сигурност комодор Георги Фиданов. Словото за военачалника бе на председателя на Военноисторическата комисия полковник от резерва доцент Станчо Станчев.

Това е един от най-големите български генерали, участник във войните за обединение на България, каза комодор Фиданов. Военната история, припомни той, бе до известна степен в дълг към името на генерал-лейтенант Колев. Дълги години всички събития през Първата световна война, в които участва генералът бяха премълчавани, допълни комодорът. Той изрази удовлетворение, че в последно време Иван Колев зае своето достойно място сред българските генерали военачалници.

Отделни историци, по-скоро буквоеди, оспорват, че генерал Колев и бащата на българската конница, защото десетилетия преди него кавалерията вече съществува като род войска в Българската армия, посочи полковник от резерва доцент Станчев. Достойнството на генерал Колев, продължи той, се състои не в създаването на българската конница, а в това, че я утвърждава, възражда и въздига в уважаван род войска по време на Първата световна война. И то с успешни бойни действия срещу казашките формирования, придобили по онова време славата на непобедими.

Генерал Колев успява да мотивира онези български кавалеристи, които са под негово командване, така че да ги изправи срещу довчерашните освободители; срещу онези, които дълги години преди това, в устите на дедите и бащите им, са били освободителите, онези, които са донесли освобождението от петвековното турско робство, подчерта доцент Станчев. Думите му, че те наистина са наши освободители, но нямат място да идват в Добруджа, да се изправят срещу нас, на страната на Румъния, са оказали достатъчно силни. Прозвучават достатъчно убедително, за да накарат тези хора под негово командване да се бият смело, да спечелят победи, да пленят знамена – знамена, които, надявам се, че все още се намират в Националния Военноисторически музей, каза още председателят на Военноисторическата комисия.

Първите процедури по издигане паметник на генерал-лейтенант Иван Колев са преминали, каза Георги Чунчуков, член на Управителния съвет на Сдружение за издигане паметник на генерал-лейтенант Иван Колев в гр. Добрич. Изработен е проектът. С решение на Общинския съвет е определено и мястото. Има гипсов макет едно към едно. В момента се събират финансовите средства. Общината в Добрич е дарила 180 хиляди лева. Необходими са 702 хиляди лева. От отделни дарители са събрани около 30 хиляди лева. Погледите на инициаторите са обърнати към най-богатите добруджански българи, т.е. арендаторите.

Добрич също отбеляза 96 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев, съобщават от общината. В знак на признателност бяха поднесени цветя на неговата паметна плоча, която се намира на сграда в началото на улицата, носеща името му /до сградата на община Добричка/.

Иван Колев е роден на 25 август 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от с. Чоба, Пловдивска област. Образованието си завършва в родното си село и в град Болград. През 1884 г. заминава за София, където завършва Военното училище в София, учи и във Военната академия в Торино, Италия. През периода 1908-1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5-7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. На него Иван Вазов посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница", Любомир Бобевски - баладата "Конникът генерал" и одата "Генерал Колеву!", а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, Йордан Йовков пише разказите "Белият ескадрон", "Триумф", "Мустафа ачи" и "През езерото Туркойа".

От 18.00 часа днес в килийното училище в Кюстендил ще се проведе тържествено събрание. Ще бъдат показани снимки и артефакти от военните експедиции по бойните полета на Балканските войни, организирани от читалище "Зора" Кюстендил и Военноисторическата комисия.

Гаровият площад в Кюстендил носи името на генерал-лейтенант Иван Колев от февруари т.г. по решение на Общинския съвет. Предложението бе на зам.- председател Ангел Джонев, а инициативата е- на читалище „Зора". Гаровият площад е носил името на генерала в началото на миналия век, от 1926 година, като преди това е се е казвал „Цар Фердинанд". След 9- ти септември 1944 г. обаче площада отново сменя името си. Генерал Иван Колев е водил защитата на кюстендилския край в Междусъюзническата война, като изтласква сърбите при Босилеград, през лятото на 1913 г.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ще се съгласи ли Техеран да смени С-300?
29.07.2013, 12:51

Antey-2500По време на пътуването си до Техеран президентът на Русия Владимир Путин ще обсъди с ръководството на Иран евентуалното предоставяне на противоракетните комплекси С-300ВМ „Антей-2500”, съобщава вестник „Комерсант”. Съгласно различни източници, визитата ще се състои на 12-13 или на 16 август, но това официално още не е потвърдено.

Продажбата на Иран на комплексите С-300ВМ „Антей-2500” формално не нарушава указа на Дмитрий Медведев (тогава президент на Русия) от септември 2010 година относно забраната върху предоставянето на Иран на системи за противовъздушна отбрана.

Навремето анулирането на контракта по С-300 не беше директно свързано с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за ожесточаване на санкциите спрямо Иран от юни 2010 година, пояснява военният експерт Владимир Евсеев. С-300 е чисто отбранително оръжие и за него в резолюция 1929 не се казва нищо. Русия тогава не искаше да нажежава обстановката около Иран, вече станала взривоопасна, и всъщност разшири действието на документа на ООН. В отговор Техеран предяви на Русия иск за $4 милиарда.

Представянето на новите комплекси донякъде би затворило сложната страница в руско-иранските отношения, казва Евсеев:

   - Иранските системи силно отстъпват на възможностите на С-300ВМ „Антей-2500”, и затова получаването им от Русия би било от полза за Техеран. Според мен, ако Русия им предостави тези комплекси, Иран ще се откаже от претенциите си към Русия по неизпълнени по-рано контракти в сферата на военнотехническото сътрудничество.

Но има и противоположно мнение: Техеран е все още заинтересован от С-300 и затова предоставянето му на С-300ВМ „Антей-2500” няма да е изход от положението. Ето мнението на политолога Пьотър Топичканов:

   - Иран следва да заеме по-конструктивна позиция на преговорите с Международната агенция по атомна енергия с цел санкциите на ООН да бъдат отслабени. В този случай ще му предоставим С-300. Работата е там, че никаква замяна няма да задоволи Иран, а модификациите на системата биха предизвикали протести и от страна на Израел, и от страна на европейски държави.

Комплексите С-300ВМ „Антей-2500”, без съмнение, са по-съвършени, казва Владимир Евсеев:

   - Системата С-300ВМ „Антей-2500” е по-пригодна за решаване на противоракетни, отколкото противовъздушни задачи. От тази гледна точка тя има определени предимства пред С-300, особено в сферата на свалянето на балистични ракети. Това е от принципно значение, защото, ако хипотетично по Иран бъдат нанесени удари, първият от тях ще се падне точно на ракетите, и е много важно те да бъдат свалени.

Противоракетните комплекси не са единствената тема в преговорите на Владимир Путин в Техеран. Москва би искала да знае, има ли намерение новият президент на Иран да проявява повече гъвкавост в преговорите по ядрената програма. Освен това, Владимир Путин ще е първият чуждестранен лидер, който ще посети Техеран след 3 август – деня в който Роухани встъпва в длъжност. Ако визитата на руския лидер получи статуса държавна, това ще е наистина историческо събитие, първо от 1943 година. – Още за С-300

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Прогресс М-20М' се скачи с МКС
29.07.2013, 10:56

На 28 юли 2013 в 5:26:12 наше време, транспортният товарен кораб „Прогресс М-20М” се скачи към шлюза за скачване на модула „Пирс” на руския сегмент на МКС.

Операциите по скачването са преминали в автоматичен режим с помощта на апаратурата „Курс-А” на товарния кораб и „Курс-П” на сегмента на станцията и под контрол на специалистите от Центъра за управление на полетите и екипажа на МКС.

„Прогресс М-20М” стартира от площадка 31 на космодрума Байконур на 27 юли 2013 в 0:45 наше време. Полетът е реализиран по бързата схема.

Космическият апарат достави на МКС 2366 кг товари. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Изпитания с бойно използване на JL-10
29.07.2013, 10:28

JL-10/L-15 («Сокол») ВВС на КНОА са започнали изпитания с бойно използване на новия учебно-боен самолет JL-10/L-15 («Сокол»), съобщават китайските медии. При показен полет кореспондентите са наблюдавали как самолетът успешно поразява наземна цел с 24 неуправляеми реактивни снаряди (НУРС). Извършени са били също така бомбопускане и стрелба с авиационното оръдие.

Досега са произведени няколко хиляди изстрела с авиационното оръдия, няколкостотин стрелби с НУРС, както и десетки бомбопускания. Оценките са били „добър” и „отличен”. Не се споменава за използване до сега на високоточни оръжия, както и стрелба по въздушни цели.

JL-10/L-15 се произвежда от самолетостроителната компания Hongdu Aircraft Industry Corporation, влизаща в състава на авиационния холдинг AVIC. Самолетът се разработва от края на 1990-те години с участието на КБ „Яковлев” и фактически представлява китайска модификация на руския Як-130.

http://www.pan.bg/

 
Флотът като символ на единение
29.07.2013, 08:07

Съвместният парад на военните кораби на Русия и на Украйна стана главното събитие в празнуването на Деня на военноморския флот на Русия и Деня на флота на Украйна в Севастопол. Тържествата започнаха с вдигането на държавните и военноморски знамена на корабите, катерите и плавателните съдове в Севастополския залив. С професионалния празник на военните моряци и ветераните поздравиха президентите на двете страни.

Днешният празник за Русия е особен. Тази година юбилея си отбелязват наведнъж няколко флота: навършва 310 години Балтийския, 80 години Северния и 225 години Черноморския флот. По традиция в основните места на базиране на бойните кораби преминават военноморски паради. В Севастопол основни гости на празника бяха президентите на Русия и на Украйна – Владимир Путин и Виктор Янукович. Корабите на Черноморския флот и на Военния флот на Украйна преминаха в един параден строй. Вече втора поредна година деня на своите флотовете моряците на двете страни отбелязват заедно. Това е много символично, отбеляза руският президент:

   - Символично е, че център на тържествата стана Севастопол. Тъкмо тук, в Ахтиарския залив преди 230 години беше заложена корабната база на черноморската ескадра. Днес на военния парад вие всички преминавате в общ строй, отбелязвайки твърдостта и предаността към устоите на предците ни, които векове са живели заедно, трудили са се и са защитавали общата родина, направили са я могъща, велика и непобедима.

Корабите на Русия и на Украйна не само участват в съвместни паради, но и заедно стоят на вахта при кримските брегове. Бойната си мощ корабите показаха на грандиозно театрализирано представление. Шоуто включваше епизоди от развитието на флотовете, а също и демонстрации на бойните кораби, морската пехота, водолазите и десанта.

Украйна и Русия бяха и си остават стратегически партньори и заедно решават задачи за повишаване на бойната способност на своите флотове, каза по време на тържеството президентът на Украйна Виктор Янукович:

   - Ние развиваме партньорски отношения, провеждаме съвместни учения, обменяме опит, заедно отбелязваме празници и заедно почитаме героичното минало. И съм убеден, че нашето стратегическо сътрудничество има голямо бъдеще. Модернизирането на армията и флота, строителството на нови кораби и усвояването на въоръжения са задачи, които решават и двете страни.

Формирането на Руския флот започва при император Петър I. А отбелязването на Деня на ВМФ започва от 1939 година.

Към днешния момента в състава на руския ВМФ влизат Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот, а също така и Каспийската флотилия. Те наброяват около 200 надводни кораба, катери и 68 подводници. Според програмата за закупуване до 2020 година Руският флот ще получи 16 субмарини и над 50 надводни кораба от различни класове.

През тази година Русия и Украйна съвместно отбелязват не само Деня на флота, но и 1025-годишнина от Покръстването на Рус. Според Владимир Путин това събитие още повече подчертава общността на народите на Русия и Украйна.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Военната ни академия си строи безпилотна авиация
28.07.2013, 23:54

Проектът „Мобилна автоматизирана система за дистанционно наблюдение при извънредни ситуации” предизвика оправдан интерес непосредствено след церемонията по връчването на дипломите на випускниците слушатели и студенти. Той привлече вниманието на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, командира на ВВС генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият СКС контраадмирал Георги Мотев и други генерали, адмирали и офицери, които на практика провериха неговите способности.

Водещ изпълнител на проекта е факултет „Командно-щабен” с декан полковник доцент доктор Мирослав Димитров, а партньор - Русенски университет „Ангел Кънчев”. Периодът на изпълнение е от октомври 2012 до ноември 2014 г. Очакваният резултат - мобилна саморазвръщаща се система за дистанционно наблюдение при извънредни ситуации във високорискова среда.

Ето какво каза за „Отбрана” началникът на академията комодор Димитър Ангелов: „Става въпрос за един проект, което не е нещо ново. При извънредно събитие, или при извънредна ситуация да съвместим наземно и въздушно наблюдение в реално време от мястото на събитието. Работим с Русенския университет. Това е трети проект с тях. В университета има наземен робот. При нас и при тях ще има по един хеликоптер, който ще носи определени датчици и камери в зависимост от ситуацията. В малко по-далечно бъдеще, говорим за няколко месеца, идеята е да се придобие и самолет, който да извършва далечен оглед и разузнаване. След това може да се използва хеликоптерът за конкретизиране на щети, за да се изпрати наземната техника в определен район. Проектът ще приключи през април 2014 г. Ще имаме наистина една завършена система, с която ще можем да реагираме при определени ситуации в кризисни центрове. Визирам например инцидентът с боеприпасите в частните складове на Петолъчката край Сливен. В рамките на 2-4 часа ще се получи абсолютно реална информация и визуална картина за това какво става в центъра на кризисния район. Това е мобилен център, качен на автомобил, с който може да се реагира при всяка ситуация. Най-важното е да защитим хората. За това хвърляме усилия и в този проект, както и в цялостната дейност на академията.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
F-4 бавно излизат от въоръжение
28.07.2013, 21:57

F-4На 29 юни след 41 години в експлоатация германските ВВС извадиха от въоръжение последните от общо 263 изтребител-бомбардировачи F-4 Phantom. Една трета от тях са използвани за разузнавателни задачи, но основно са изпълнявали ПВО и авиационна поддръжка на сухопътните войски.

Това е една тенденция, която се забелязва в целия свят. През 2010 г., също след 41 години в експлоатация, Южна Корея изтегли от въоръжение последните от своите 222 F-4, които (заедно с F-5) бяха заменени през последните 15 години с 40 F-15K и 180 F-16.

Но не навсякъде ‘бързат’ да ‘пенсионират’ F-4 – този легендарен изтребител-бомбардировач продължава да бъде на въоръжение във ВВС на Египет, Япония, Гърция, Турция и Иран. Иранските ВВС получават през 1970-те години 225 броя F-4 Phantom, които все още се експлоатират активно. Част от резервните части за тях се придобиват чрез контрабанден внос, друга се произвеждат в страната.

От общо произведените 5195 самолета F-4 около осем процента са все още на въоръжение, други няколкостотин са преработени в летящи мишени за ВВС на САЩ.

Разработването на F-4 започва през 1950-те години. Двуместният 28-тонен F-4 все още е надежден изтребител-бомбардировач с боен товар от осем тона бомби и ракети. Бойният радиус е около 700 км, а продължителността на един полет е приблизително два часа.

F-4 е на въоръжение вече 53 години и сигурно ще достигне 60, преди последните от тях да бъдат извадени от експлоатация. – Още за F-4

http://www.pan.bg/

 
Завърши обучението на първите доброволни резервисти
28.07.2013, 17:55

Полковник Стоян Стаматов – началник на Централното военно окръжиеНа строевия плац на Единен център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка" на Първия модул военнослужещи от доброволния резерв от трите вида въоръжени сили - Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили.

Командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев, прие строя на военнослужещите от центъра и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. В словото си той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. След произнасяне на свещените думи „Заклех се", той пожела на всички да бъдат живи и здрави, предано и вярно да служат на Родината си, да бъдат доблестни воини, истински мъже и непреклонни българи.

Приветствие към военнослужещите произнесе и полковник Стоян Стаматов -Началник на Централно военно окръжие - София.

Поздравителен адрес от името на кмета на община Плевен прочете Георги Георгиев - директор на дирекция „Обществен ред и сигурност" към община Плевен.

На финала на тържествената церемония положилите военна клетва военнослужещи изпяха химна на Република България под съпровода на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

На тържественият ритуал присъстваха заместник - областния управител на област Плевен Мирослав Михайлов, полк. Гошо Мерджанов - заместник-началник на щаба на Сухопътните войски, подп. Стоян Стоянов - Началник на Военно окръжие -Плевен, о.з. бригаден генерал Валентин Буров, представители на държавната и местната власт, както и много близки на военнослужещите.

http://www.otbrana.com/

 
Европа създава разузнавателна агенция
28.07.2013, 14:09

Катрин АштънЕС има намерение да създаде собствена агенция за разузнаване и отбрана, в дейността на която се планира широко използване на безпилотни самолети за шпионаж и спътници за проследяване.

Органът ще се ръководи от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, пише "The Daily Telegraph".

Използването на спътници и безпилотни самолети за правоохранителни и разузнавателни цели говори, че ЕС ще създаде свой аналог на американската Агенция за национална сигурност, убедени са експертите.

 
Русия ще проведе полети над САЩ
28.07.2013, 14:04

Ту-154М Лк-1В рамките на международния Договор за открито небе руски военни инспектори ще проведат над територията на САЩ наблюдателни полети.

„Планира се в периода от 28 юли до 12 август руски инспектори със самолет Ту-154М Лк-1 да проведат два наблюдателни полета над територията на САЩ от авиобазата Травис и Рай Патерсън”, - съобщи представител на руския Център за намаляване на ядрената опасност.

Договорът за открито небе беше подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. За основна задача на режима на откритото небе се смята съдействието да се наблюдава изпълняването на споразуменията в областта на контрола над въоръженията.

 
Китайският приоритет: самолети за далечно радиолокационно наблюдение
28.07.2013, 13:43

KJ-2000Академикът от Инженерната академия на КНР Ван Сяомо заяви, че следващото поколение китайски самолети за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) може да надмине всички свои конкуренти, включително и американските.

Първият опит да се създаде подобен самолет на базата на остарелия съветски бомбардировач Ту-4 беше предприет още в края на 1960-те години, но се оказа безуспешен. Затова пък през 2000-те години Китай успя да създаде наведнъж три типа серийни самолети за ДРЛО: KJ-200, KJ-2000 и експортния ZDK-03, доставен от пакистанските ВВС.

Тежките самолети KJ-2000 са оборудвани с радиолокатори с водна система за охлаждане. На по-малко големите KJ-200 и ZDK-03 се използват не толкова мощни радари с въздушна система за охлаждане.

Дейностите по самолетите за далечно радиолокационно откриване са съсредоточени в НИИ номер 38 на корпорация СЕТС. Този НИИ е голям център за развитите на електроника и радиолокационна техника не само за целите на въоръжените сили, но и на органите за обществена безопасност на КНР. В същото време разработките на радиолокационни станции за изтребители се извършва в друг център – в Института за електронни технологии Лейхуа.

През по-голямата част от живота си Сам Ван Сяомо работи в НИИ 38 от момента на основаването му, а от 1986 до 2001 година е бил директор на института. Той е оглавявал работните групи за проектиране на самолетите KJ-200 и KJ-2000. Изобилието от награди, получени от Ван Сяомо и НИИ 38, говори за това, че китайското политическо ръководство оценява прогреса на китайската радиолокационна техника много високо.

Въпреки това изводите за „превъзходството” на китайската технология над аналогични видове техника на други страни може да се окажат преждевременни. Подобна техника е твърде сложна и често след приемането й на въоръжение минават години за отстраняване на дребни неизправности. При това формално техническите характеристики могат да изглеждат на хартия перфектно.

Първият случай на управление на изтребители непосредствено от борда на самолет за далечно радиолокационно откриване намери място на ученията в Северозападен Китай едва през 2012 година. При това KJ-200 постъпиха във войската през 2009 година, а KJ-2000 още по-рано.

С това се потвърждават предположенията, които допуснаха някои специалисти, че до скоро китайските самолети за ДРЛО само са предавали данни на наземния команден пункт, който е и управлявал самолетите, което е довеждало до загуба на оперативността на управлението. Такова странно положение на нещата може да говори за технически или организационни трудности. Несъмнено те ще бъдат преодолени, но за това ще трябва време.

За руския наблюдател НИИ 38 е интересен не само с успехите си, но и с тесните връзки с Русия. Във всеки случай е известно, че едно от големите структурни подразделения на института се нарича Център за усвояване на нови руски технологии.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военен парад в Пхенян
28.07.2013, 12:25

Вчера, 27 юли 2013 година, в столицата на КНДР се е състоял военен парад посветен на 60-та годишнина от завършването на Корейската война или както я наричат в КНДР – Отечествена освободителна война 1950-53 г. – (видео и снимки)

 
Днес руските военни моряци празнуват!
28.07.2013, 08:40

Днес е професионалния празник на руските военни моряци. Самия празник е утвърден на 23 юни 1939 година със специално постановление на правителството на СССР, като той се празнува в последната неделя на месец юли.

Празника е утвърден като паметна дата с Указ на президента на Руската федерация №549 от 31 май 2006 година "За установяване на професионални празници и паметни дати във Въоръжените сили на Руската Федерация".

На този ден се организират военни паради и военно-спортни мероприятия, концерти и конкурси. На бойните кораби, които участват в празничните събития, често се организира „Ден на отворените врати” за всички желаещи. – Още за ВМФ на Русия

 
Сдружение „За чисти и безопасни фарватери”  обнови моничистача във военноморския музей
28.07.2013, 08:18

На 27 юли т.г. в изпълнение на годишния план за дейността на Сдружение „За чисти и безопасни фарватери” членове на сдружението проведоха трудов ден в района на Военноморския музей във Варна. Участниците в начинанието съсредоточиха усилията си за подобряване на външния вид на  изложения в парка на музея миночистачен катер проект „Пампулов” (миночистачите носят името на своя конструктор капитан ІІ ранг Протаси Пампулов).

13 миночистача от този проект са построени във Флотския арсенал във Варна от 1941 до 1945 г. Катерите участват активно във всички операции по прочистването на фарветарите от мини край българското и румънското черноморско крайбрежие до началото на 50-те години на миналия век.

Към края на деня музейният експонат придоби по-лицеприятен вид за радост на варненци и гостите на морската ни столица.

Управителния съвет на Сдружение „За чисти и безопасни фарватери” изказва благодарности на спонсора на начинанието - фирма „Варна МЕГИ ТАЙМ” на г-жа Илзе Атанасова, осигурила необходимите материали.

Изказваме благодарности и на персонала на Ремонтната работилница на  Пункта за базиране Варна за предварително извършените козметични корпусни работи.

http://morskivestnik.com/

 

 
Дания започна изтеглянето на военния си контингент от Афганистан
27.07.2013, 22:05

Изпълнението на планът за изтеглянето, който бе започнат в началото на тази седмица ще приключи до края 2014 година.

На първия етап 250 военнослужещи и 90 бойни машини бяха преместени от размирната провинция Хелманд на по-сигурно място.

С това решение останалите военнослужещи няма да влизат в горещи сблъсъци, ако не възникне извънредно положение.

Датските военнослужещи, които предимно ще оказват хуманитарни помощи и логистична подкрепа ще продължат и обучението на афганските сили за сигурност.

До сега в Афганистан са загинали общо 43 военнослужещи на Дания. Военният контингент на Дания служи в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан.

 
Започна строителството на третият "Ясень"
27.07.2013, 21:25

проект 885 Вчера, 26 юли, в корабостроителницата „Северное машиностроительное предприятие" (СМП) в Северодвинск се състоя церемония по започване на строителството за ВМФ на Русия на атомната подводница "Новосибирск" (заводски номер 162) проект 08851 (шифър "Ясень-М") – третата атомна подводница от проект 885. В церемонията участие са взели главнокомандващия на ВМФ на Русия Виктор Чирков и вицепремиера Дмитрий Рогозин.

Главната атомна подводница от проект 885 (шифър "Ясень") "Северодвинск" (заводски номер 160) беше заложена в СМП на 21 декември 1993 година, спусната на вода на 15 юни 2010 година и извърши първото излизане в открито море за заводски ходови изпитания на 12 септември 2011 година. Със "Северодвинск" в момента се провеждат държавни изпитания.

Вторият кораб от серията и същевременно първата подводница от модифицирания проект 08851 (шифър "Ясень-М") "Казань" (заводски номер 161) беше заложена в СМП на 24 юли 2009 година. Контракти за строителството на пет подводници проект 08851 (шифър "Ясень-М"), включително и "Казань", бяха сключени на 9 ноември 2011 година на стойност 211 млрд рубли. – Още за проект 885

 
Флотовете на Русия са готови за парада
27.07.2013, 11:54

В последната неделя на юли в Русия се отбелязва Денят на военноморския флот. За страната, чийто брегове се умиват от 12 морета и три океана, това е особено значим и любим празник. По традиция, в главните пунктове на базиране на Тихоокеанския, Северния, Черноморския флотове и Каспийската флотилия ще бъдат проведени паради на бойни кораби.

Владивосток – главната база на Тихоокеанския флот, която в продължение на почти три столетия охранява източните граници на страната. Сутринта на 28 юли в акваторията на Амурския залив ще се състои грандиозен парад, който ще бъде наблюдаван от почти всички жители на града. А след това зрителите ги очаква театрализирано представление. Разказва началникът на пресслужбата на Тихоокеанския флот, капитан първи ранг Роман Мартов:

   - Ще бъдат представени исторически епизоди, свързани със зараждането и развитието на флота, а също – с усвояването на Далечния изток. Ще има и хумористични номера, свързани с флотската култура, ще се представят ансамбли и колективи на Приморския край.

На няколко хиляди километри от далекоизточното крайбрежие – в Севастополския залив, ще бъдат построени кораби на руския Черноморски флот, който тази година отбелязва своята 230-та годишнина. В единен строй ще бъдат представени военноморските сили на Украйна, съобщи началникът на пресслужбата на Черноморския флот, капитан първи ранг Вячеслав Трухачьов:

   - Това е общ професионален празник. Той има две големи съставни части. Това е непосредствено самият парад на корабите. А след това е онова, което сигурно очакват мнозинството зрители, които пристигат в Севастопол за Деня на военноморския флот- военно-спортният празник. Той ще бъде открит от представителя на Черноморския флот – най-съвременния ракетен кораб на въздушна възглавница „Бора”, който ще носи знамената на Русия и Украйна. След това ще премине подводницата на военноморските сили на Украйна „Запорожие”. И накрая ще се състои самото действие, в което ще бъдат демонстрирани възможностите на кораби от различни класи – от бойно използване, до спасителни операции.

Северната част на Русия. В навечерието на Деня на военноморския флот в Северодвинск, Архангелска област, се състоя началото на строителството на подводния крайцер „Новосибирск”. Този ракетоносач ще стане третия в серията руски атомни подводници от ново поколение. А празнуването на 28 юли ще се състои в столицата на Северния флот – Североморск.

Празникът на Каспийската флотилия в Астрахан ще бъде открит с тържествено построяване на площад Петър I – руският император, с указ на който в 1696 година бил основан военноморския флот. Моряците ще демонстрират майсторството си в делтата на Волга. Например, два рейдови буксира „ще танцуват” на вода, изпълнявайки развъртания на 360 градуса под звуците на валс. Денят на военноморския флот с размах ще бъде отбелязан и в други градове, сред жителите на които ще присъстват и ветерани на флота. – Още за ВМФ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
27 юли - денят на освобождението на Варна
27.07.2013, 10:08

Бързото настъпване през зимните месеци на 1878 г. на ХІV армейски корпус на генерал Цимерман в Североизточна България породило във варненци надежди за скорошното освобождение. Скоро българите в града въодушевени от идващите новини захванали подготовка за посрещането на освободителите. Определена била комисия, която да узнае цветовете на руското знаме, да поръча плат и дръжки за знамената. От Одеса трябвало да пратят портрета на царя, да се изрисуват гербове, да се направи украсата... Но се наложило да изчакат още няколко месеца докато руските войски влязат във Варна.

Преди руските войски да успеят да вземат Варна воюващите страни се споразумели да прекратят войната. Въпреки, че договорът от Сан Стефано вече бил подписан, въпреки, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската крепости трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони двата града останали в техни ръце. Решенията на договора трябвало да се обсъдят и узаконят от международен конгрес на великите европейски държави. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след като Бисмарк подкрепил руската позиция Турция се съгласила да започне преговорите за изтегляне от Варна. Градът имал за тях голямо военно и търговско значение и преговорите вървели мъчително. Русия отново потвърдила, че веднага след договарянето ще изтегли войските си от Цариград и ще освободи турските пленници. Най-накрая Турция се съгласила да предаде Шумен и Варна. Първоначално трябвало да бъде освободен Шумен, като гарнизона и военното имущество щяло да бъде пренесено във Варна.

В съставената комисия по предаването на градовете от руска страна влизали генерал А.Столипин и капитан Макаров. След като пристигнал от Цариград и след разговорите с турските делегати ген. Столипин разбрал, че те нямат никакви указания за водене на преговори, и че сигурно ще се опитат да забавят предаването на крепостта. Пристигналият от Шумен Фазлъ паша упорито отказал под предлог, че нямат нареждане от Цариград. Все пак ген. Столипин успял да го убеди да пусне в крепостта за кратко една руска рота. С нея на 22 юли влезли и православни духовници, които отслужили тържествен молебен за здравето на императрица Мария Александровна. Междувременно с цел да ускори предаването ген. Тотлебен, главнокомандващ руските войски наредил придвижването им към Варна и заемането на външните укрепления на 24 юли. След тези действия Фазлъ паша заплашва да настъпи към демаркационната линия. Въпреки, че в отговор на руската телеграма султана известил, че на варненския гарнизон е наредено да напуснат града пашата отново отказва, заявявайки, че още няма точни нареждания от Портата. Разгневен, сам ген. Столипин заминал за Цариград да вземе лично нареждането на турското правителство. На 26 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варны".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

http://www.dnesplus.bg/

 
САЩ да модернизират ядрените си оръжия
27.07.2013, 09:59

ген. Роберт Келер“САЩ трябва да ускорят програмата си за модернизация на ядреното въоръжение, а не да намаляват разходите по тези програми. За това се обяви тези дни ръководителят на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ ген. Роберт Келер, пише “Defense News”.

Той уточни, че това се налага поради факта, че повечето системи за ядрени оръжия са произведени преди повече от 20 години. Като първи приоритет Келер посочва модернизацията и удължаването на функционалността на свободнопадащите атомни бомби B61, разработени през 50-те години, а внедрени в армията през 60-те години на миналия век. Плановете са те да станат основно оръжие на стратегическите бомбардировачи “B-2 Spirit” и на бомбардировачите NGB.

Междувременно, редица неправителствени организации обявиха, че модернизацията на ядрения арсенал е скъпо “удоволствие”, което в момента не е необходимо, тъй като не е налице сериозна заплаха. Като потвърждение на тези свои думи те оповестиха и данните от специално проучване на Националната агенция за ядрена сигурност, според която модернизирането на бомбите B61 ще струва повече от 8 милиарда долара.

Запознати припомнят, че в програмата за модернизация на ядрените оръжия на САЩ, която беше приета през май 2011 г. е заложена модернизация на някои видове стратегически и тактически ядрени оръжия, както и създаването на нови атомни електроцентрали за военноморските сили на САЩ. Съгласно документът преимуществено ще се работи по унифицирането на бойните глави W78, W76 и модернизацията на бомбите B61. – Още ядрено оръжие

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Япония ще предостави на Филипините десет патрулни катера
27.07.2013, 09:53

Премиерът на Япония Синдзо Абе, на среща в събота в Сингапур с президента на Филипините Бенигно Акино, заяви намерение да предостави на Манила десет патрулни катера в рамките на сътрудничеството за гарантирането на сигурността на корабоплаването, предаде агенция Киодо.

Нуждите на Филипините от патрулни кораби нараснаха след активизирането дейността на Китай в района на архипелага Спратли, в югозападната част на Източно Китайско море, явяващ се предмет на спор между Манила и Пекин. Претенции към островите от архипелага имат още Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван.

Япония поиска от Филипините помощ за проследяване действията на китайската страна в района на спорните острови Сенкаку (Дяоюйдао на китайски).

http://www.focus-news.net/

 
На този ден преди 60 г. приключва с реми тригодишната Корейска война
27.07.2013, 09:32

На 27 юли 1953 г. е подписано примирие между Северна и Южна Корея и е сложен край на войната, започната на 25 юни 1950 г. Тази война е пример за безсмисленост, защото се установява демаркационна линия по старата граница по 38 паралел. Жертвите се оценяват между 2,5 и 5 млн. души.

Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като фактическият сблъсък е между САЩ и техните съюзници от ООН от една страна и комунистическите сили Китай и СССР от друга. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че още 12 други държави изпращат свои войски под знамето на ООН.

Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветският съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски............Прочети още

 
Пентагонът е разочарован от нежеланието на Русия Финландия да стане член на НАТО
27.07.2013, 09:20

Заместник министърът на отбраната на САЩ Джим Таунсенд е разочарован от позицията на Русия относно възможното членство на Финландия в НАТО, съобщава финландската телевизия YLE. По думите му по време на посещение в Хелзинки, държавите трябва да имат правото сами да определят в кои организации да членуват и в кои не.

По-рано при посещението си лятото във Финландия министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заплаши с ответни действия, ако Финландия влезе в НАТО, отбелязва медията.

Представителят на Пентагона също така изразява надежда, че международната общност, включително Финландия, НАТО и партньорите в Алианса, ще оказват помощ на правителството на Афганистан и след изтеглянето от страната на основния контингент войски.

http://www.focus-news.net/

 
Военноморските сили ръководиха епизод от „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13”
27.07.2013, 08:52

Снимкa на Петър Петров от Impact Press GroupОт 22 до 26 юли 2013 г. на летище Балчик се проведе епизодът „Въздушно – десантни операции” от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. В него участваха летателен състав – парашутисти от бригадата специални сили Пловдив, Морския специален разузнавателен отряд на Военноморските сили и самолет „С 27 Спартан” на Военновъздушните сили с екипаж и обслужващ персонал.

Бяха изпълнени 700 учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от ниска и средна височина с всички типове парашути на въоръжение в Българската армия. Екипажът на самолет „С 27 Спартан” изпълни различни летателни задачи – основно по десантиране на парашутисти. Епизодът се ръководеше от командването на Морския специален разузнавателен отряд на  Военноморските сили.

След четиригодишно прекъсване за втора година се извършва летателно – парашутна подготовка на летище Балчик, като по този начин е възстановен центъра по парашутизъм в този регион, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Започват ученията „Мирна мисия-2013”
27.07.2013, 08:43

Военните на Русия и Китай са разработили план за съвместни антитерористични учения „Мирна мисия”, които ще се проведат от 27 юли до 15 август в Челябинска област. В щаба ще влязат 60 руски и китайски офицери. Общо в ученията ще участват повече от 1500 военнослужещи. Техните действия по отразяване на терористична заплаха ще бъдат подкрепени от съвместна авиационна групировка.

Ученията „Мирна мисия” се провеждат от 2003 година. Тази година ученията по отработване от Русия и Китай на тактика по отразяване на терористична заплаха са най-продължителните по време – 20 дни. Маневрите демонстрират укрепването на нашите връзки с източния съсед, е убеден генерал-майорът в оставка Владимир Дворкин:

   - Китай претендира на лидерство в икономическата, финансовата и не на последно място във военната сфера. Военните учения се провеждат под знамето на антитерористични действия, но техният мащаб значително превъзхожда силите, които са необходими за борбата с терористи.

Ученията „Мирна мисия” неизменно предизвикват повишен интерес и безпокойство на експерти в САЩ и въобще на Запад. Вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков е убеден, че Западът се страхува от формирането на руско-китайски военен алианс:

   - Тяхното раздразнение е закономерно, тъй като те виждат формирането на руско-китайски алианс. До този момент той беше чисто икономически, сега се превръща във военно-политически. И естествено, Западът е разтревожен от този вектор на развитие на руско-китайските отношения, които поставят под заплаха доминирането на Запада в света.

На въпрос, дали в дадения случай става дума за военен съюз, Константин Сивков посочи, че според него, всичко ще зависи от геополитическата ситуация в света. Експертът не употреби термина „съюз”, но не изключи възможността от създаване в бъдеще на военно-политически блок между Москва и Пекин.

С това не е съгласен експертът от Института за Далечния изток на Руската академия на науките Павел Каменов. Той смята, че всички разговори за възможността на руско-китайски военен съюз се водят на Запад, изключително за да се подхранва тезата за „китайската заплаха”:

    - Между Русия и Китай няма военен съюз, за това никога не е ставало дума. Всяка страна е напълно самостоятелна в реализирането на своята военна политика, в това число и в борбата против тероризма. Друго нещо е, че Москва и Пекин съгласуват своите действия. Но страните не изказват намерения за създаване на военен съюз.

Ученията „Мирна мисия” ще се проведат в три етапа – предислокация на войските, планиране на операцията и непосредствено съвместни бойни действия. За сега нищо не е съобщено за покана на чуждестранни наблюдатели да присъстват на маневрите.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва в тържествения ритуал по връчване на дипломите на студентите и слушателите от “Випуск 2013” на Военната академия “Г.С. Раковски”
26.07.2013, 16:22

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва утре, 27 юли, в тържествения ритуал по връчване на дипломите на студентите и слушателите от “Випуск 2013” на Военната академия “Г.С. Раковски” .

На тържеството ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, генерали и офицери от Българската армия, аташета по отбрана, акредитирани в България, представители на военно-патриотичните съюзи и други.

Церемонията ще започне с посрещане на бойното знаме на Военната академия и приемане на строя от заместник-министъра на отбраната Иван Иванов.

Дипломи за висше образование ще получат 293 слушатели и студенти от 13 магистърски специалности в професионалните направления “Военно дело” и “Национална сигурност”.

http://www.mod.bg/

 
Продължава вторият етап на съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”
26.07.2013, 16:17

Продължава вторият етап на съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”, която се провежда на полеви учебен полигон „Ново село“. В нея участват военнослужещи от Трети механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада – Карлово, от Морската пехота на Съединените американски щати и от въоръжените сили на Азербайджан.

По време на подготовката, която се провежда на два етапа – теоритична и практическа част, се отработват теми, свързани с „Заемане, оборудване и охрана на базов лагер в градска среда”, „Временен контролен пост за проверка на техника и автомобили” и „Постоянен контролен пост за проверка на хора при влизане в база”.

*********

Денят за посещение на високопоставени гости и представители на медиите по време на „Black Sea Rotational Force – 13” ще се проведе в четвъртък, 1 август, в районите на авиобаза Безмер и Учебен полигон „Ново село“. Гостите ще могат да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ и Азербайджан.

Представителите на медиите, които желаят да отразят събитието, трябва да потвърдят присъствието си като изпратят следните данни: трите имена, ЕГН, номер на лична карта, номер на журналистическа карта и позицията в медията, която представляват. Моля, изпращайте данните до 14.00 часа на 29 юли 2013 г. на е-мейл: presscntr@mod.bg. Телефони за контакти: 02 92 20 958 и 02 92 20 953.

Организиран е транспорт от градовете Сливен и Ямбол до районите, в които ще се проведат демонстрациите.

http://www.mod.bg/

 
Министърът на отбраната връчи пагони и дипломи на курсанти във Велико Търново
26.07.2013, 16:03

„Добре дошли в строя на българските Въоръжени сили. Днес поемате същинския път в професионалното си развитие, за което толкова време се подготвяхте и вярвам, че ще съумеете да се реализирате по най-добрия и за вас и за Родината начин.“ Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес на ритуала по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на Националния военен университет “Васил Левски” от „Випуск 2013“. По време на церемонията се извърши и присвояване на първо сержантско звание на кадетите на Професионалния сержантски колеж.

„Випуск – 2013“ е 135-ият по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е 6-ти за Професионалния сержантски колеж.

През настоящата учебна година завършват 88 курсанти от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 16 военни специализации в 4 военни специалности. Първенец на „Випуск-2013“ е лейтенант Ивелина Жекова-Христова – специалност “Организация и управление на тактическите подразделения в Сухопътни войски” със специализация „Ядрена химическа и биологическа защита и екология”. Курсантите-жени, които завършиха университета, са 16.

118 кадети са випускниците от шестия випуск на Професионалния сержантски колеж, които получиха свидетелства и им бе присвоено първо сержантско звание – “младши сержант”. Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Дарина Стайкова от военно формирование 34750 в гр. Карлово.

„Ръководството на Министерството на отбраната е с ясното съзнание, че сме в дълг към българските военнослужещи. Затова, обръщайки се към вас - встъпващите в редовете на въоръжените ни сили, искам да ви уверя, че приоритет в нашата политика е да осигурим условия за изпълнение на задачите и отговорностите“, заяви в словото си министър Найденов и подчерта, че един от основните приоритети е възстановяване на престижа, самочувствието, социалните гаранции и професионалната сигурност на българския военнослужещ. Той посочи, че вече са предприети първите стъпки в тази посока. „Целта ни е да осигурим на всички в редовете на армията условия за мотивирана и всеотдайна служба, за професионално самоусъвършенстване и предвидимо кариерно израстване“, каза в заключение министър Найденов, след като връчи дипломите, пагоните и награди първенеца на випуска на НВУ „В.Левски”, както и на първенците по специалности.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев връчи свидетелствата и пагоните на първенеца на випуска на Професионалния сержантски колеж и на първенците на секции. Той отправи пожелание към випускниците да работят упорито и да се самоусъвършенстват всекидневно. „Вие сте подготвени за предизвикателствата с добрата основа, която сте получили с обучението си в Националния военен университет „Васил Левски“, отбеляза генерал-лейтенант Стефан Василев.

На ритуала присъстваха областният управител и кметът на Велико Търново Георги Рачев и Даниел Панов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ капитан I ранг проф. д-р Боян Медникаров, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, представители на Министерството на отбраната и общественици.

http://www.otbrana.com/

 
Поради недостиг на средства: Проблеми при корабното въоръжение
26.07.2013, 15:59

Комплексна проверка на Инспектората на Министерството на отбраната през юни в командването на Военноморските сили е установила, че поради недостиг на финансови средства, съществуват сериозни проблеми, свързани с техническото състояние на корабното въоръжението. Това се посочва в Доклада за резултатите от дейността на Министерството на отбраната през второто тримесечие на 2013 г. Проблемът е най-вече за  фрегатите от клас Е-71.

Няма двустранни споразумения с фирмите

До закупуването на корабите от Кралство Белгия, всички дейности по поддръжката и ремонта извършала френската фирма DCN. В момента обаче липсвали двустранни споразумения между Министерството на отбраната и фирмите, оторизирани да извършват ремонт и поддръжка на конкретните оръжейните системи и боеприпасите на фрегатите клас Е-71. Поради тази причина съответните регламентни работи, контролни проверки, периодични обслужвания и ремонти, гарантиращи безопасна експлоатация, се извършвали формално, или въобще не се извършват. Липсата на квалифицирана поддръжката на оръжейните системи, пряко влияе и върху оперативните способности на фрегатите от клас Е-71, е изводът в доклада на министерството.

Изоставане на проектите за модернизация

Поради ограничените средства за инвестиционни разходи, през изтеклия период са реализирани само отделни позиции на част от инвестиционните проекти, както и такива, финансирани чрез Програмата на САЩ за подпомагане в областта на сигурността. Това е изводът от изпълнението на Инвестиционен план-програма на Министерството на отбраната. Натрупаното с годините изоставане в изпълнението на проектите за модернизация, довело до забавяне в придобиването на необходими оперативни способности и затруднявало поддържането на вече постигнати. Друг тревожен извод: „Недостатъчна в технологичен аспект е и съвместимостта на нашите формирования със съюзниците от НАТО.”

Утилизацията налага законови промени

Във връзка с утилизация на излишни бойни припаси се очертава необходимостта от конкретизиране на отговорностите по стопанисване и разпореждане с остатъчните продукти. Посочва се, че съхранението им във войскови условия изисква допълнителен разход на финансови средства и крие рискове от взривове и пожари. Смята се, че връщането на остатъчните продукти на заявителя за утилизация, може да доведе до негов отказ да заявява утилизация/унищожаване на боеприпаси. Това, според Министерството на отбраната, би довело до невъзможност за стартиране на процедури. Разрешаването на проблема е свързано с промяна на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия чрез конкретизиране на отговорностите по стопанисване и разпореждане с остатъчните в процеса на утилизация продукти.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Украйна ще ремонтира двигателите на виетнамските Су-27
26.07.2013, 15:53

МО на Виетнам е сключило договор с „Укроборонпромом” за ремонт на руските двигатели АЛ-31Ф, поставени на изтребителите Су-27СК/УБК.

Както съобщава Jane's, споразумението е подписано на 18 юли 2013, като не са известни финансовите параметри. В рамките на договора ще бъдат обучени и виетнамски техници, които след това ще могат самостоятелно да обслужват двигателите на Су-27 и Су-30.

ВВС на Виетнам имат на въоръжение 12 изтребителя Су-27 и четири Су-30МКК. Допълнително Виетнам е сключил договор за закупуване на 32 изтребителя Су-30МК2.

http://www.pan.bg/

 
Не ние, а Бойко и Аню унижаваха армията
26.07.2013, 12:30

ЛаковВ броя от 25 юли на в. „Преса“ бе публикуван коментар от Евгени Генов под заглавие „Милост за генералите“. Идеята на автора е, че изслушването на генерали и офицери от ВВС е унизително и аз като председател на комисия съм се престарал.

„Получи се тъжна картина - командващ авиация и командир на авиобаза да се обясняват притеснително като ученички под иронизиращите погледи на журналисти и гости на заседанието за нещо, за което едва ли имат вина“, пише авторът. Категорично не съм съгласен. Тримата поканени генерали и офицери от ВВС се държаха достойно.

Това пролича и от думите на командващия ВВС ген. Константин Попов. Пред комисията той заяви: „Върху мен не е упражняван натиск и аз не съм упражнявал натиск върху моите подчинени. Българските ВВС са горд вид въоръжени сили и ние изпълняваме заповеди, а не натиск.“ Какво уронване на авторитета на армията има след тази твърдо изразена позиция?......Прочети още

 
15 години от първото участие на българските ВВС в международни учения
26.07.2013, 09:35

Първото участие на българските Военновъздушни сили в международни учения е преди 15 години, далеч преди приемането ни в НАТО, през лятото на 1998 година.

В международното учение „Cooperative chance” от програмата „Партньорство за мир” в Слияч, Словакия от 5 до 10 юли 1998 г. от българска страна участва двойка самолети МиГ-21 бис от авиобаза Граф Игнатиево.

Подготовката на екипажите започва в края на 1997 г. Те се готвят и в учебния център на Българска гражданска авиация, изучават навигация, самолетоводене, радиоразговори, полети по въздушните трасета, използване на системата GPS. Всички радиоразговори при прелитането са на английски език, полетът до района е на пределен радиус на самолета и грешки са недопустими. На територията на България се провеждат тренировки за отработване на елементи, като полети над планинска местност на височина 300 м над терена, без радиолокационен контрол и радиовръзка. Теоретичната и летателна подготовка продължават 6 месеца и двойката майор Васил Лазаров и старши лейтенант Орлин Трифонов успешно прелитат до летище Слияч в Словакия. Втори екипаж са подполковник Тончо Чакъров и капитан Тихомир Резашки.

Полетите се провеждат през деня в сложни условия. Българските пилоти се справят отлично, действията им са високо оценени – със заслужен „отличен”. Летците изпълняват денем общо 14 полета в състав на двойка в две опознавателни и пет реални задачи по контролиране на забранено за полети въздушно пространство. В актива им влизат 10 заловени „нарушители” и 6 часа нальот при крайно тежки метеорологични условия – дъжд и облаци с ниска долна граница. В последния ден на учението единствено българите успяват да се справят с програмата, а за останалите участници полетите са отменени поради лошото време. За успеха с труда си допринасят и военнослужещите от резервния екипаж и осигуряващите подполковник Пампоров, подполковник Реджаков, майор Димов, майор Маринков, майор Семерджиев, капитан Булдеев, капитан Радев, старши лейтенант Тотов, старшините Сотиров, Гаргов и Начев от инженерно-техническата служба.

Седмица по-късно, от 15.07 до 24.07 1998 г., в Република Турция, на летище Акънджъ, в близост до столицата Анкара започва учението „Cooperative Key-98”. Република България е поканена за участие като страна отново по програмата „Партньорство за мир”. В него вземат участие военновъздушните сили на 6 страни членки на НАТО и 10 страни по ПЗМ. „Cooperative Key-98” е най-голямото и комплексно учение на НАТО по ПЗМ, провеждано до тогава, в което вземат участие 680 военнослужещи и 43 самолета.

Военновъздушните сили на Република България участват със:

    • един вертолет Ми-17 от 24 вап с екипаж командир – подполковник Георги Дечев, втори пилот – подполковник Динко Иванов, борден инженер – капитан Костадин Ганев и офицер за свръзка – капитан Петьо Мирчев;

   • един транспортен самолет Ан-24 от 16 таб с екипаж майор Васил Николов – командир, капитан Стойчо Кръстев – помощник-командир, подполковник Димитър Чавдарски – борден инженер, старши лейтенант Георги Колов – щурман и капитан Милко Вутов – борден радиотелеграфист;

   • два самолета Су-25 от състава на 22-ра щаб Безмер с летци майор Живко Атанасов, майор Димитър Данев и капитан Русен Русев и инженерно-техническият състав под ръководството на майор Бойко Маринов.

В рамките на учението са изпълнени 8 мисии за непосредствена авиационна поддръжка, в състав на двойка. Всяка от планираните задачи е с продължителност повече от час, в резултат на което екипажите натрупват нальот повече от 22 часа заедно с прелитанията. Учението допринася за подобряване на оперативната съвместимост на българските ВВС с партньорите от Алианса и за усвояване на процедурите на НАТО при участие в мироподдържащи операции.

Професионализмът на българските летци и инженерно-технически състав и възможностите на техниката ни налагат като редовен участник в поредицата учения „Cooperative Key”.

http://airforce.mod.bg/

 
Новият разузнавателен кораб на ВМФ на Русия ще бъде спуснат на вода на 26 септември 2013 година
26.07.2013, 09:20

проект 18280 Корабът със специално назначение "вицеадмирал Юрий Иванов" (заводски номер 787) проект 18280 ще бъде спуснат на вода на 26 септември 2013 година, заяви вчера генералния директор на корабостроителницата "Северная верфь" Александър Ушаков.

Според неговите думи, корабът "Юрий Иванов" ще бъде предаден на флота през 2014 година.

Големия разузнавателен кораб проект 18280 "Юрий Иванов" е първият от двата кораба, строящи се по поръчка на руските военноморски сили. Той ще бъде зачислен в състава на Тихоокеанския флот.

Основните характеристики на проект 18280 са: пълна водоизместимост – над 4000 тона, дължина – 95 метра, ширина – 16 метра, газене – 4 метра, скорост – до 20 възла, далечина на плаване – до 8000 мили.

Въоръжението включва 4 - 14,5 мм картечни установки МТПУ, ПЗРК

Екипаж: 120 човека.

 
Отбранителната ни система е изпаднала в мрачна ситуация
26.07.2013, 08:05

 

Изказване на министърът на отбраната Ангел Найденов от парламентарната трибуна, по време на дебатите в Народното събрание по актуализацията на „Бюджет 2013“

 

 
В Санк Петербург започна строителството на първата серийна корвета от серията „Проект 20385”
25.07.2013, 22:33

В Сан Петербург днес започна строителството на корветата „Проворный” (заводски номер 1006), първият сериен кораб по „Проект 20385”, съобщава „Интерфакс”. Ще бъдат построени общо десет корвети от тази серия.

Корветите по „Проект 20385” са с дължина 105 м, ширина – 13 м и водоизметимост 2200 тона. Въоръжението се състои от 100 мм артилерийка установка А-190, две 30 мм установки АК-630М, зенитни ракетни комплекси „Редут” и противокорабни ракети УКСК. На тях може да кацат вертолети Ка-27ПЛ.

http://www.pan.bg/

 
Спешна телеграма от Генералния щаб
25.07.2013, 22:07

Проверката за бойната готовност на руската армия, която по разпореждане на Върховния главнокомандващ Владимир Путин започна на 14 юли в един часа след полунощ, се оказа най-мащабната в съвременната история на Русия и най-дългата, защото завърши на 20 юли.

По тревога бяха вдигнати Източният и Централният военни окръзи, Тихоокеанският флот (ТОФ), а също и части на далечната и военнотранспортната авиация. През първия ден - събота, военният министър Сергей Шойгу съобщи, че с учебно-бойни занятия се занимават 160 хил. войници и офицери, около 1000 танка и бронемашини, 130 самолета на далечната, военнотранспортната, изтребителната и бомбардировъчната и армейската авиация, а също 70 кораба на Военноморския флот. Министър Шойгу уточни, че войските са във висша степен на бойна готовност, предстои прехвърлянето им от един театър на бойните действия на друг. На тези подразделения им се наложи да действат на непознати полигони, далеч от пунктовете им за постоянна дислокация.

Макар за началото на мащабната проверка да беше известно отрано, не бива да се мисли, че генералите са имали достатъчно време, за да се подготвят. Трябва да се отчита времевата разлика между Централна Русия и Далечния изток. Когато президентът даваше нареждане на Шойгу да оцени готовността на Далекоизточния военен окръг, в Хабаровск беше нощ. Пакетът от Генералния щаб с конкретната задача за използване на войските командващият окръга получи едва на 13 юли в 8 часа сутринта местно време. До този момент адмирал Константин Сиденко не знаеше за съдържанието на телеграмата от Москва. Т.е. ефектът на внезапността присъстваше.

Какво ставаше зад Урал и на източните граници на Русия? Както разказаха пред репортер на "РГ" в Министерството на отбраната, веднага след обявяването на сигнала "Сбор" бригадите за радиационна, химическа и бактериологична защита (РХБЗ) от Централния военен окръг са били подготвени за изпращане в Далечния изток. Армейските химици са били нужни там, за да отстранят последствията от техногенна катастрофа. По легендата на Генералния щаб в предприятия за високотоксични и радиационни производства е станала авария. В атмосферата са попаднали отровни и радиационни вещества, а бригадите за РХБЗ е трябвало да локализират последствията. За целта частите е трябвало да бъдат прехвърлени по въздуха с помощта на 10 транспортни самолета Ил-76 на разстояние от 8000 км.

Освен това в Източния окръг бяха създадени шест корабни групировки от разнородни сили на флота, в които влязоха надводни кораби и подводници на ТОФ. Екипажите им отидоха в морските полигони, където отработваха задачи по антипиратска тематика и осигуряване на безопасността на корабоплаването.

Няколко общовойскови подразделения от Хабаровския край с щатната техника и въоръжение временно се преместиха на остров Сахалин. За целта бяха отделени шест железопътни ешелона. Първо мотострелковаците във вагони минаха по маршрута Хабаровск-Ванино, след това от Ванино се качиха на фериботи до сахалинското пристанище Холмск. С тази задача Генералния щаб целеше да провери мобилните възможности на сухопътните части и да отработи оперативното прехвърляне на войски на големи разстояния - над 3000 км.

Именно с такива прехвърляния бяха свързани и първите проблеми на генералите. На селекторно съвещание командващият военнотранспортната авиация Владимир Бенедиктов доложи на военния министър, че полетът на самолетите от Хабаровск до Сахалин е задържан за 10 часа, защото: "Летище Хомутово в Южносахалинск не е дало потвърждение за приемане на самолетите на безвъзмездна основа". Шойгу беше вбесен от това съобщение и заповяда да се оправи взаимодействието с гражданските летища. Отделно беше порицан и командващият на Източния военен окръг адмирал Константин Сиденко, който е трябвало да реши тези въпроси по-рано. За Далечния изток замина и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов. Очевидно той ще трябва да решава и други проблемни въпроси.

http://www.duma.bg, Юрий Гаврилов

 
В Перу започна строителството на десантния кораб Макасар
25.07.2013, 21:47

Десантен кораб от типа Макасар, Снимка ВМС на ИндонезияВ Перу започна строителството на новия десантен вертолетоносач кораб-док от типа Макасар, което е по лиценз на южнокорейската компания Dae Sun Shipbuilding & Engineering.

Както съобщава Jane's, церемонията се е състояла на доковете на SIMA в Каляо. В близко време ще започне строителството и на втори кораб от типа Макасар. Контрактът за лицензионното строителство на десантните кораби бе подписан през 2012 г. По условията на съглашението ВМС на Перу трябва да получат двата поръчани десантни кораба през 2015 г.

Водоизместването им е 7,3 хиляди тона. Те могат да превозват до 450 морски пехотинци всеки, а в авиогрупата им влизат по два многоцелеви вертолета и десантни катери. Корабите също могат да превозват до 14 амфибийни бронирани бойни машини. С кораби от типа Макасар в момента разполагат само ВМС на Индонезия, за които те първоначално бяха проектирани и построени от южнокорейската компания.

В момента на въоръжение в индонезийските ВМС стоят четири десантни кораба от този тип: Макасар, Сурабая, Банджармасин и Банда-Ачех. Индонезийските кораби развиват скорост до 16 възела, а далечината на автономното им плаване е десет хиляди мили.

http://www.duma.bg/

 
Норвегия вече избра финалистите на търга за многоцелеви вертолети
25.07.2013, 21:42

EC725 Caracal, Снимка: EurocopterМинистерството на отбраната на Норвегия е определило финалистите в търга за доставка на многоцелеви вертолети за провеждане на издирвателно-спасителни операции, съобщава Jane's.

Претенденти за победа в конкурса са станали италианската компания AgustaWestland, предлагаща вертолетите AW101 Merlin, и европейският консорциум Eurocopter с EC725 Caracal. Очаква се победителят в търга да бъде определен до края на 2013 г., а доставката на новите вертолети трябва да започне през 2017-а и да завърши през 2020 г. Общо победителят ще получи контракт на стойност 2,73 милиарда долара. В тази сума ще бъдат включени 16 нови вертолета, съпътстващо оборудване, строителство на инфраструктурата и техническо обслужване. Цялата доставена техника ще бъде предадена на ВМС на Норвегия. Норвежкото министерство на отбраната обяви търга за доставка на многоцелеви вертолети през 2011 г.

Освен AgustaWestland и Eurocopter заявки за участие в конкурса са подали също европейският консорциум NHIndustries и американската компания Sikorsky. Те предлагат на норвежките военни вертолетите NH90 и S-92 съответно. По данни на военното ведомство, ако финалистите в търга не могат да предложат изгодни условия, то NHI и Sikorsky ще могат да се върнат в конкурса. С новите многоцелеви вертолети министерството на отбраната на Норвегия ще замени остарелите Sea King Mk.43., които стоят на въоръжение във ВВС на Норвегия от 1972 г.

http://www.duma.bg/

 
Полша ще изнася финландски бронетранспортьори
25.07.2013, 21:37

RosomakПолша и Финландия са подписали съглашение за лицензионно производство на бронетранспортьорите Patria AMV XC-360P, финландско производство, съобщава Jane's.

На въоръжение в Полша тези машини стоят под обозначението Rosomak. По условията на съглашението Полша ще може самостоятелно да пуска бронетранспортьори, да ги доставя за експорт без никакви ограничения до крайния клиент. От полска страна съглашението за лицензионно производство и експорт на бронетранспортьорите Rosomak е подписала компанията Wojskowe Zaklady Mechniczne (WZM), а от финландска Patria Land Systems. Досега полското предприятие е могло да пуска бронетранспортьори Patria AMV XC-360P само за своите въоръжени сили.

В момента Полша води преговори за доставка на Rosomak за Алжир и Индия, но на какъв стадий се намират, засега е неизвестно. По условията на новото съглашение Полша е получила право да произвежда и изнася финландските бронетранспортьори до 2023 г. Освен това до 2052 г. полското предприятие ще обслужва технически машините Rosomak. Компанията Patria трябва да предаде на WZM технологиите, използвани в бронемашините XC-360P. Става дума за шасито, спирачната система и системите за управление. Patria XC-360P са с колесна формула 8x8. Машините имат маса около 25 тона, развиват скорост до сто километра в час по шосе и до десет километра в час при плаване. Оборудвани са с двигатели с мощност от 540 конски сили. – Още за Patria

http://www.duma.bg/

 
От САЩ е изведен на орбита комуникационният спътник MUOS-2
25.07.2013, 16:55

На 19 юли 2013 , ВМФ на САЩ реализира успешен старт на нов тежък комуникационен спътник, който е втори в спътниковата групировка и е предназначен за организация на тактическа връзка на въоръжените сили на САЩ.

Апарата MUOS-2 е стартирал от космодрума Кейп Канаверал на 19 юли 2013 в 18:00 наше време. На геостационарна орбита, апарата е доставен от ракетата носител Атлас-5 на компанията United Launch Alliance.

7.5 тонният MUOS-2 е най-тежкият апарат извеждан на орбита с помощта на Атлас-5 на орбита с височина 35785 над земната повърхност. Той ще осигури предаване на широк спектър комуникационни данни за военни цели. Очаква се, групировката MUOS в крайна сметка да се състои от пет апарата.

Спътниковата групировка MUOS е създадена като допълнение и замяна на съществуващата в момента мрежа за военните на САЩ. Новата система ще позволи на военните да реализират комуникации и да координират своите действия по цялата планета. От компанията Lockheed Martin, които са създали апарата MUOS, казват, че новата спътникова групировка значително ще разшири възможностите на бойните подразделения и ще позволи постоянно да подържат връзка, премествайки се по разни региони.

Технически новите апарати имат 16 пъти по-висока комуникационна способност по сравнение със съществуващите апарати и могат едновременно да предават аудио, видео и др.

Също така, от ВМФ на САЩ отбелязват, че този старт е 201 за степента на ракетата - Centaur, с помощта на която като правило се извеждат тежките американски спътници за връзка. В качеството на ракета носител е използвана Атлас-5.

На текущия момент, американските военни използват групировката спътници UHF Follow-On (UFO) за решаване на болшинството си комуникационни задачи, но преди няколко години от строя излязоха два работни апарата и сега броя на функциониращите апарати UFO е намалял до осем. Новата система MUOS предвижда разполагането на околоземна орбита само на 4 спътника (и един в резерв), но дори само толкова ще позволят в значителна степен да се откажат от UFO.

Всеки спътник MUOS има два типа полезен товар: едната част е като при UFO, а другата - нов цифров блок, който повишава комуникационните възможности. Но за да може системата MUOS да заработи по пълна програма са необходими още няколко старта и време за проверка на апаратите. Сега наземните служби още не са завършили разработката на софтуера за осигуряване на работата на цифровите блокове на спътниците, поради това, даже след извеждането на първите апарати на орбита, MUOS ще работи само с част от апаратурата си.

Според приетият засега график за стартовете, апаратите MUOS 3-4 трябва да бъдат изведени в космоса през юли 2014 и 2015 г. Компанията Компания Lockheed Martin спечели договора за създаването на апаратите MUOS 1-2 , което и донесе около 2.1 милиарда долара. Конкурсите за останалите апарати трябва да се проведат по-късно тази година. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Офицери от запаса: В столицата няма нито един военен стол
25.07.2013, 16:40

 Генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов говори по време на дискусията в ЦВК, организирана от Българския общонароден съюз „Бойна дружба”В София няма нито един военен стол, където бихме могли да влезем. Това бе една от констатациите по време на днешната дискусия в ЦВК с представители на неправителствени организации. За разлика от МВР, каза бившият командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов. Според него вътрешното министерство се грижи много повече за бившите си служители, отколкото военното.

Проявата бе организирана от Българския общонароден съюз „Бойна дружба” с председател полковник от запаса Явор Генов, доктор на военните науки. За съжаление динамичната политическа обстановката, включително и приемането на актуализацията на бюджета в парламента, не позволи участието в дебата на поканените представители на министерствата и Народното събрание. Участниците се обединиха около решението да подготвят становище на основата на направените предложения и да го представят на компетентните органи.

От трите предварително обявени теми акцентът бе поставен върху социалното положение на военнослужещите, включително на съкратените без право на пенсия, на запасните и резервистите, на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите.

Пълна подкрепа намери обявеното намерение на министър Ангел Найденов в МО да бъде създадена дирекция „Социална политика”. Тази необходимост бе аргументирана от младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноиндвалидите и военнопострадалите. Подполковник от запаса Пламен Стойчевски от фондация „Български ВВС” настоя да отпадне наложеният от предишното ръководство на министерството мораториум за закупуване от военнослужещите на жилища от фонда на МО. Според генерал-лейтенант от запаса Люцканов за решаването на социалните проблеми на запасните и резервистите от съществено значение са авторитетът и политиката на организацията, в която те членуват. В този смисъл той призова за обединение на запасното войнство.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Обединяването на политическите, дипломатическите и военните усилия е важно за осъществяване на националните приоритети
25.07.2013, 16:27

Министърът на отбраната Ангел Найденов„Ефективното сътрудничество и съгласуваност в действията между МВнР и МО в интерес на успешното реализиране на политиката за сигурност на България като член на ЕС и НАТО е без алтернатива. Нашите две ведомства дават добър пример, макар че може още много да се постигне”. С тези встъпителни думи министър Ангел Найденов се обърна към участниците в Годишната конференция на министъра на външните работи с посланиците на Рeпублика България, пред които той представи приоритетите на отбранителната политика на България.

С поглед към актуалните проблеми в сектора, министър Найденов постави въпроса доколко системата за отбрана може да отговори на параметрите на стратегическата среда и „в каква степен можем да изпълним съюзническите си ангажименти”.„Тези въпроси вълнуват всички нас и особено дипломатическите ни представители, които са ангажирани пряко в контактите с НАТО и органите по Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС”, отбеляза той. Министърът се спря и на приоритетите, по които работи ръководството на Министерството на отбраната, така че „отбранителната политика да бъде максимално полезна в подкрепа на осъществяването на външната политика”.

Утвърждаването на България като все по-надежден съюзник на НАТО е сред приоритетите на МО, посочи министър Ангел Найденов. „По наша инициатива у нас създаваме Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия, чиято акредитация в Алианса предстои”, каза министър Найденов.

Той направи кратка оценка на българското участие в операциите зад граница на НАТО и ЕС и представи аспектите на политиката на засилено сътрудничество в регионален и двустранен план. „От ключово значение за успешното провеждане на отбранителната ни политика е обединяването на политическите, дипломатическите и военните усилия за реализацията на интересите на страната”, подчерта той. Министър Ангел Найденов отправи послание за по-активно и по-ефективно използване на капацитета на военните аташета по въпроси, свързани с военното сътрудничество, популяризирането на отбранителната индустрия, сигурността и отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Взвод в настъпление с машина „Хамър” и провеждане на бойни стрелби с леко стрелково оръжие
25.07.2013, 16:25

Вече втора седмица продължават тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCE – 13”, при която участват подразделения от 61-ва механизирана бригада – Карлово, формирования от Морската пехота на Съединените американски щати и подразделения от въоръжените сили на Азербайджан.

Темата на поредното занятие беше „Взвода в настъпление с машина - „Хамър” и провеждане на бойни стрелби с леко стрелково оръжие. За целта взводовете бяха разделени на 2 групи. На първия център бе изнесена теоретична лекция за участието и използването на машини - „Хамър” в боя. Лекциите се водеха от американските офицери лейтенант Айкенс и лейтенант Бернинг, подпомогнати от сержант Рейнс, който е натрупал опита си основно от патрулиране на машини по време на мисии.

На втория център бе сформирано ядро за симулация и реални действия. Всяка група бе с екипаж от 3 машини, като всеки екипаж имаше картечар, шофьор, старши на машината и двама автоматчици. Докато едната група се запознава нагледно с теоретичната част, то втората група първо трябваше да проиграе занятието без използване на бойни патрони и след стриктните тренировки имаха възможност да стрелят до овладяването на обекта.

http://landforce.mod.bg

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на “Випуск-2013” на Националния военен университет „Васил Левски”
25.07.2013, 13:30

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 26 юли, в тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на “Випуск-2013” на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново и присвояване на първо сержантско звание на кадетите от випуска на Професионалния сержантски колеж.

На ритуала ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов, представители на Министерството на отбраната и общественици.

През настоящата учебна година завършват 88 курсанти, обучавани по 4 военни специалности - “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски”, “Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване”, “Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” и “Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили”.

На курсантите се присвоява първо офицерско звание “лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност. На 118 кадети от випуска на Професионалния сержантски колеж ще се присвои първо сержантско звание.

Началото на ритуала по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на випускниците на НВУ “Васил Левски” е от 09.45 ч. на 26 юли 2013 г. на ул. „Васил Левски”, гр. Велико Търново (пред МДТ „К. Кисимов”).

http://www.mod.bg/

 
Военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград почетоха паметта на трагично загиналите при изпълнение на служебния си дълг
25.07.2013, 11:45

На 24.07.2013 г. се навършиха десет години, от трагичният инцидент в местността „Баталово”, в близост до гр. Разлог, където при изпълнение на служебния си дълг загинаха трима военни пилоти от авиобаза „Крумово”- подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Василев и началникът на сектор Държавен противопожарен контрол към РДВР Благоевград полковник Кирил Чамишки.

От 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите, се проведе възпоменателен ритуал, в който се включиха и военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград, които се преклониха пред подвига на своите колеги.

Бяха положени венци от името на командира на Сухопътните войски и командира на военно формирование 26400 в памет на трагично загиналите.

Подполковник Иван Иванов прочете Възпоменателен адрес до близките на трагично загиналите, в който се подчертаваше себеотрицанието, достойнство и чувството за чест и дълг, да отдадат своята младост, сили и енергия без остатък на нашето мило отечество Република България.

„Споменът за техният подвиг и достоен живот и до ден днешен е мерило за нашите дела.”

http://landforce.mod.bg/

 
25.7.1943 г.: Започва англо-американската въздушна операция „Гомор”, разрушила Хамбург до основи
25.07.2013, 09:00

В 00:57 след полунощ на 25 юли 1943 г. над Хамбург започват да падат бомби, пуснати от британските Кралски ВВС (КВВС). Това е 32-та бомбардировка на града от началото на войната и претръпналите хора не се паникьосват, а дисциплинирано отиват в скривалищата.

Никой обаче от жителите не подозира, че започва мащабната британо-американската операция „Гомор” и след 8 дни и 4 нощи техният град ще бъде изравнен със земята от пуснатите 9000 тона бомби – високоексплозивни, запалителни, фосфорни и напалмови.

Операция „Гомор” убива най-малко 50 000 души и оставя един милион цивилни без дом, тъй като приоритетно и целенасочено е бомбардирана жилищната и търговската част на града. Унищожени са 250 000 жилищни сгради, от които 16 000 са многоетажни жилищни блокове.........Прочети още

 
Израел продава изтребители, танкове и кораби
25.07.2013, 08:50

А-4 Skyhawk Eagle Израелското министерство на отбраната публикува списък на въоръжение от излишъците на въоръжените сили (ВС), обявено за продажба на „приятелски” държави. Сред обявените за продажба са 25 изтребителя Kfir (разработени на базата на френските Mirage 5 ) и 18 Ф-16 Hawk, както и 8 вертолета Cobra.

„През последните години израелските ВС постепенно замениха старото поколение въоръжение, което се състои от сравнително все още съвременни самолети, хеликоптери, танкове и бойни кораби. Те се предлагат на приятелски страни, които биха искали да придобият съвременни, надеждни и добре поддържани оръжия”, заявява израелското МО.

Този списък е изпратен до правителствата на редица държави, както и на компании и организации за търговия с оръжия.

Предлаганото въоръжение е обобщено в два справочника – единият е за въоръжението на МВР, а другият е за това на ВС. Всеки от двата документа се продава за по 100 долара.

Израел продава 18 изтребителя F-16 A-B Hawk, които все още се използват от ВВС на страната. За продажба са и 40 Skyhawk Eagle (играли решаваща роля по време на израело-арабската война през 1973 г.), както и 25 изтребителя Kfir, като според израелското МО „активно се използват в редица ВВС по света”. Предлагат се и 25 учебни самолета Zukit (модернизирана версия на френските Fouga Magister), които са били в експлоатация във военновъздушното училище до преди само три години.

Три транспортни самолета C-130 Hercules също са включени в списъка, единият от тях е участвал в операцията за освобождаване на заложници от израелски самолет, отвлечен в Уганда през 1976 г. Двата С-130 са извадени от въоръжение през 2005 г., а третият – през 2009 г.

Списъкът продължава с 8 хеликоптера Cobra и 16 Defender, както и симулатори за Hawk, F-16C Barak, F-16I Sufa и F-15 Ra’am/Baz и хеликоптери CH-53 Blackhawk/Yasur.

Сред останалото въоръжение за търга сa танкове ветерани Centurion и Patton, както и по-новият М60А3 (влязъл на въоръжение през 1978 г. ) и ракетни катери Sa’ar-4.

http://www.pan.bg/

 
Големите руски учения и ситуацията в Азия
25.07.2013, 08:30

Големите маневри, състояли се миналата седмица в Сибир и на Далечния изток, бяха възприети от мнозина чуждестранни наблюдатели като демонстриране на сила и признак на загриженост на Русия от заплахите на Китай и Япония. В действителност руското ръководство се опитва да анализира резултатите от започналата в страната през 2008 година мащабна военна реформа и да изработи нови начини за контрол на бойната подготовка на войските.

Целта на тези реформи беше да се замени тежката армия по съветски образец с по-компактни сили, които се намират в постоянна бойна готовност. Затова е напълно ясно, че руското ръководство избира тъкмо такива форми на провеждане на ученията.

Първата внезапна проверка на бойната готовност беше проведена през февруари 2013 година и касаеше войските от Централния и Южния военен окръг. Тогава от Министерството на отбраната заявиха, че подобни внезапни проверки на цели обединения ще станат редовна практика. През март аналогична проверка беше извършена на част от войските от Южния военен окръг в района на Черноморското крайбрежие, а през май – на войските от Западния военен окръг.

В мероприятията участваше висшето ръководство не само от Министерството на отбраната, но и страната. Едната от задачите на ученията беше проверката на системите за управление. Заповедите за началото на ученията се даваха от президента Владимир Путин. При това заповедта за началото на ученията на войските от Южния военен окръг през март беше дадена от борда на президентския самолет, с който Путин тогава пътуваше на посещение в ЮАР.

Ученията в Източния военен окръг се различават от предишните проверки по броя на участващите в тях военнослужещи. В предишните проверки едновременно участваха малък брой военнослужещи – 7 – 9 хиляди души. В конкретния случай внезапната проверка протече по разширена програма, доколкото нея, по всяка вероятност, бяха решили да я съвместят с ученията, които обичайно протичат в Далечния изток.

Източният военен окръг е най-големият в Русия по територия. Предполага се при това, че тези войски могат да бъдат използвани за бойни действия в други региони. Например в миналото частите и обединенията на днешния Източен военен окръг бяха активни участници във войната в Северен Кавказ.

В Азиатско-Тихоокеанския регион има няколко огнища на нестабилност. Вероятността от възникване тук на военна криза с непредсказуеми последствия е по-висока, отколкото в Европа. Това показват в частност неотдавнашните събития на Корейския полуостров.

В същото време в момента Русия не вижда тук за себе си заплахи от страна на които и да са държави, не е въвлечена в регионални противоречия, а териториалният й спор с Япония има дългосрочен характер и едва ли може да стане източник на военна конфронтация.

http://bulgarian.ruvr.ru

 

 
Лекомоторен самолет наруши държавната граница на Русия
24.07.2013, 21:23

Лекомоторен самолет „Чесна”, американско производство, на 22 юли е пресякъл държавната граница на Русия (Калининградска област) над Гданския залив в Балтийско море.

Самолетът не е отговорил на въпросите на руските служби, като за прехващането му са излетели два изтребителя Су-27 на дежурните сили за Противовъздушната отбрана на Русия, съобщиха от Министерството на отбраната.

След като екипажът на самолета „Чесна” е установил, че е съпровождан от изтребители, самолетът бързо е обърнал и е тръгнал в посока към Литва. Националността на нарушителя не е била установена.

Целият полет на самолета в граничното въздушно пространство на Русия е бил съпроводен от средствата за радиолокационно откриване на ПВО на войските за Въздушно-космическа отбрана.

 
Във Франция се срещнаха двете „половини” на руския „Мистрал”
24.07.2013, 21:08

В корабостроителниците във френския Сен Назер започна сглобяването на кърмата и носовата част на десантния хеликоптероносач „Владивосток” от типа „Мистрал” за ВМФ на Русия. 

Кърмата на „Владивосток” беше построена в „Балтийския завод" в Санкт Петербург, пусната на вода през юни 2013 година и докарана по море до корабостроителницата на „DCNS” в Сен Назер, където вече беше построена другата половина на кораба.

След съединяването на две части и допълнителните работи „Владивосток” ще се отправи към Санкт Петербург, където ще бъде окончателно завършен и в края на 2014 година ще бъде приет в състава на Тихоокеанския флот на Русия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ прекратяват доставките на изтребители F-16 за Египет
24.07.2013, 20:39

F-16САЩ взеха решение да не продължават изпълнението на плановете за доставка на четири изтребителя F-16 за Египет заради вълненията, които са обхванали страната, съобщи Пентагонът.

„С оглед на настоящата ситуация в Египет не смятаме, че е подходящо да продължаваме с доставките на самолетите F-16, заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл, цитиран от АФП.

 
Протоколна среща с новоназначения аташе по отбраната на Република Сърбия у нас
24.07.2013, 18:20

На 23.07.2013 г. заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев се срещна с новоназначения аташе по отбраната на Република Сърбия полковник Мирослав Митрович и неговия предшественик подполковник Горан Милошевич.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на двете страни. Бригаден генерал Кънев подчерта личния принос на подполковник Милошевич за активното развитие на сътрудничеството между СВ на Сърбия и България и изрази надежда за продължаване на традиционно добрите отношения през мандата на полковник Митрович.

В края на срещата бригаден генерал Кънев връчи плакет на подполковник Горан Милошевич във връзка с приключването на мандата и окончателното му отпътуване от страната.

http://landforce.mod.bg/

 
Настъпление на взвода с бойна стрелба и овладяване на обект с поддръжка от минохвъргачен разчет и тежки картечни разчети
24.07.2013, 18:12

На 23.07.2013 г. на учебен полигон „Ново Село” продължават тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. Военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада заедно със своите колеги от американската морска пехота и батальон от азербайджански пехотни формирования взаимно обменят опит и се обучават при действия на мироопазващи операции.

Темата на занятието беше „Настъпление на взвода с бойна стрелба и овладяване на обект с поддръжка от минохвъргачен разчет и тежки картечни разчети”. За целта българските военнослужещи бяха разделени на 3 отделения. Взводен на формированието бе старши лейтенант Стефан Георгиев, а ръководители на отделенията старши сержант Илия Терзиев, сержант Златю Костанев и сержант Здравко Кацаров. Американските морски пехотинци извършваха огневата поддръжка на взвода в настъпление от 3 минохвъргачни разчета и два разчета тежка картечница.

Естествено, имаше и отличили се. От 1 отделение ефрейтор Петър Малинов, ефрейтор Атанас Иванов и редник Боян Янков. Отличници от 2 отделение са ефрейтор Димитър Димитров, ефрейтор Иван Вълков и редник Христо Мотов и от 3 отделение ефрейтор Недялко Лечев, редник Златко Димитров и редник Танко Тодоров. Българските военнослужещи извършиха настъплението на взвода и овладяха обекта.

http://landforce.mod.bg/

 
Провежда се международното учение "Тракийска звезда 2013"
24.07.2013, 17:03

Съвместната многонационална летателна тренировка „Тракийска звезда“ се провежда в периода от 22 до 26 юли на територията на Република България. В нея участват българските, гръцките и румънските Военновъздушни сили.
От българските Военновъздушни сили участват военнослужещи от Базата за командване, управление и наблюдение, 3-та авиобаза – Граф Игнатиево, авиобазата Безмер и зенитно-ракетната база, както и самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетни комплекси. Гръцките ВВС участват със самолети F-16, а румънските – с МиГ-21 „Lanser”.
По време на тренировката се изпълняват отбранителни въздушни операции, преодоляване на системата за ПВО и нанасяне на удари по земни цели.
Румънските и гръцките самолети ще изпълняват задачите си във въздушното пространство на Република България без да кацат на наша територия

 
Правителството одобри подписването на двустранен протокол между министерствата на отбраната на България и Сърбия
24.07.2013, 16:27

Министерският съвет одобри подписването на двустранен Протокол между Министерство на отбраната на Република България и Министерство на отбраната на република Сърбия относно мерки за укрепването на доверието и сигурността, допълващи Виенския документ от 2011г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С подписването на Протокола ще бъдат създадени условия за по-нататъшно разширяване на двустранните връзки с Република Сърбия по отношение на укрепването на доверието и сигурността в региона. Това сътрудничество показва откритост в развитието на въоръжените сили и допринася за обмяната на професионален опит между армиите на двете страни.

http://www.focus-news.net/

 
Ангола получи първите Super Tucano
24.07.2013, 16:17

самолет EMB-314 Super TucanoБразилската самолетостроителна компания Embraer достави на анголските ВВС първите три учебно-бойни самолета EMB-314 Super Tucano, съобщава Jane's. Церемонията по предаване на самолетите се е състояла на 12 юли 2013 в авиобазата в Луанда. Сключеният през 2012 г. договор предвижда придобиването на общо шест EMB-314.

Анголското МО реализира програма за модернизация на ВС на страната. В рамките на тази програма се предвижда замяна на остарелите учебни и бойни самолети. Към момента на въоръжение са 12 учебно-бойни самолета EMB-312 Tucano, купени през 1998. Част от тях ще бъдат заменени със Super Tucano.

EMB-314 развива скорост до 590 км/ч и има далечина на полета до 1300 км. Бойният радиус е 550 км. Въоръжен е с две оръдия с боекомплект 950 снаряда. Има пет точки за окачване на бомби и ракети „въздух-въздух” и „въздух-повърхност” с обща маса до 1.5 тона.

http://www.pan.bg/

 
Руските войски на ПВО започнаха учения
24.07.2013, 13:30

Днес започнаха ученията на войските на противовъздушната отбрана (ПВО) от Централния военен окръг на Русия.

Зенитчиците тренират на 9 полигона, разположени в Поволжието, Сибир, на Урал, а също и на полигона на 201-ва руска военна база в Таджикистан. Привлечени са над 3500 военнослужещи и над 800 единици военната техника.

Отработва се въпроси по прикриването на войски и важни обекти.

Военнослужещите се учат да изпълняват задачи с използване на преносните зенитни ракетни комплекси „Игла”, оръдийно-ракетните комплекси „Тунгуска”, зенитните ракетни системи С-300В и други. - Още ПВО

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Забраниха на руски офицери да почиват в Египет и Израел
24.07.2013, 12:17

Руският  Генщаб и Министерството на отбраната съобщиха, че заради влошената вътрешна обстановка в Египет и Израел забраняват на своите служители, работещи с документи, съдържащи класифицирана  информация да пътуват и да почиват в тези държави. "Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов подписа директива, с която забранява на военни и цивилни служители на Министерството на отбраната, работещи с класифицирана информация, да пътуват за страни, чийто списък бе увеличен с още две страни в сравнение с 2011 г." Според руският вестник "Взгляд" тази директива важи и за служители на Министерството на вътрешните работи.

Ето и списъкът на страните, в които е позволено да почиват руски служители, работещи със секретна информация:

Абхазия, Азербайджан, Андора, Армения, Австрия, България, Беларус, Белгия, Виетнам, Унгария, Гърция, Дания, Доминиканска република, Индия, Индонезия, Йордания, Италия, Малта, Мароко, Молдова, Словения, Словакия, Полша, Украйна, Норвегия, Оман, Обединените арабски емирства, Куба, Кипър, Казахстан, Тайланд, Турция, Тунис, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чехия и Швейцария.

 
Колко ще струва американска военна операция в Сирия?
24.07.2013, 12:12

генерал Мартин Демпси Създаване на зона забранена за полети, която да бъде използвана за защита на сирийските бунтовници би коствала месечно около 1 млрд. долара и ангажирането на десетки самолети на американските военновъздушни сили. Това обяви вчера председателят на Съвета на началник- щабовете на САЩ, пише "Асошиейтед Прес".

В писмо адресирано до двама сенатори на САЩ генерал Мартин Демпси ги информира за рисковете, разходите и ползата от едно евентуално американско военно участие в момент, когато администрацията на президента Барак Обама преценява следващите си стъпки за подпомагане на опозицията, която воюва със силите на президента Башар ал-Асад. Демпси е посочил, че решението за прилагане на сила в Сирия не може да бъде взето толкова лесно........... Прочети още

 
Завърши общоармейският шампионат по военен трибой „Шумен - 2013"
24.07.2013, 11:50

На 23.07.2013 г. в шуменския факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет "Васил Левски" завърши общоармейски шампионат по военен трибой "Шумен – 2013". На тържествената церемония наградите на първенците бяха връчени от заместник-кмета на община Шумен Живка Тонева, полковник Христо Зафиров – главен съдия на шампионата, полковник доц. д-р Нелко Ненов – декан на факултет "Артилерия, ПВО и КИС", полковник инж. доц. д-р Сашо Евлогиев – началник на катедра „ОУТП от ПА" и председател на военния спортен клуб "Шумен", и подполковник инж. Веселин Христов – командир на военно формирование 54060 – Шумен.

В дисциплината "Хвърляне на граната в цел на 40 м", индивидуално класиране, победи капитан Стефан Николчев от в.ф. 32990 – Пловдив – Сили за специални операции с 1295 т., втори стана ефрейтор Росен Средногорски от в.ф. 32990 – Пловдив – ССО с 1255 т., а трети старши лейтенант Константин Стефанов от Националния военен университет "Васил Левски" с 1075 т. В отборното класиране победиха представителите на в.ф. 32990 – Пловдив с 6670 т., втори стана отборът на Националния военен университет "Васил Левски" с 6665 т., а трети в.ф. 34750 – Карлово с 6515 т. В дисциплината "Крос 3000 м" в индивидуално класиране победи студентът Веселин Веселинов от Военна академия „Г. С. Раковски" с 1072 т., втори стана старши лейтенант Илия Куцаров от Сухопътните войски с 1060 т., а трети младши сержант к-т Росен Маджаров от Националния военен университет "Васил Левски" с 994 т. В отборното класиране първи станаха представителите на в.ф. 32990 – Пловдив с 5326 т., втори са състезателите от Националния военен университет "Васил Левски", а трети спортистите от в.ф. 34750 – Карлово с 3817 т.

В крайното класиране на Общоармейския шампионат по военен трибой „Шумен – 2013" в индивидуалното класиране поведе старши лейтенант Константин Стефанов от Националния военен университет "Васил Левски" с 2985 т., следван от капитан Стефан Николчев от в.ф. 32990 – Пловдив с 2942 т и младши сержант Николай Кръстев от в.ф 32990 – Пловдив с 2729 т. В крайното отборно класиране първи се класираха състезателите на в.ф. 32990 – Пловдив със 17 874 т., втори станаха състезателите на Националния военен университет "Васил Левски" с 16869 т., а трети представителите на в.ф. 34750 – Карлово с 15 783 т. – Още физическа подготовка

http://landforce.mod.bg/

 
ЦРУ закрива секретните бази в Афганистан
24.07.2013, 11:42

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ започна да закрива секретните си бази в Афганистан, съобщават американските медии.

Конкретната стъпка е ключова при прехвърлянето на ресурсите на ЦРУ в други проблемни точки в рамките на общия план за съкращаването на броя на обектите на разузнавателното ведомство в Афганистан от 10 до 6 и извеждането на американските войски от страната до края на 2014 година.

Но основната военна база на САЩ в Кабул ще остане, а съща така ще се съхрани и въздушният флот на безпилотните летателни апарати, които патрулират в крайграничните райони с Пакистан.

 

 
През 2012 година Израел е продал оръжие за рекордните 7,47 млрд. долара
23.07.2013, 23:14

През миналата година Израел е продал продукция на военнопромишления комплекс за рекордните 7,47 млрд. долара.

Почти половината от израелския оръжеен износ се пада на радари, ракети, системи за противовъздушна отбрана. Безпилотните летателни апарати са 3% от общия обем на продажбите.

Главен потребител са страни от азиатско-тихоокеанските региони.

„Цифрата 7,47 млрд. долара дори нас ни удиви. Израел е сред десетте водещи износители на оръжие в света, по някои критерии даже влиза в петицата” заявил ръководителят на отдела за износ на министерството на отбраната Шмая Авиели.

 
Трима военнослужещи от НАТО са загинали при атентат в Афганистан
23.07.2013, 13:47

Трима военнослужещи от НАТО са убити при атентат в Афганистан, съобщава АФП.

Според съобщение на международните сили трима военнослужещи са загинали при избухването на крайпътна бомба. Не се съобщава тяхната националност или други детайли за инцидента.

По данни на афганистанските власти инцидентът се е случил в провинция Вардак, като терорист-самоубиец, качен на магаре, е задействал взривно устройство. Ранени са и четирима афганистански войници.

По този начин броят на загиналите в Афганистан натовски военнослужещи тази година достигна 98 души, от тях 70 са американци. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Обучение за предни авионасочвачи и прецизна авиационна поддръжка
23.07.2013, 13:07

Летателен състав от База за предно разполагане – Безмер и от авиобаза Крумово, премина процедурно обучение за предни авионасочвачи. То бе водено от инструктори на американската морска пехота с боен опит в подаването на цели на ударната авиация от Афганистан.

Специализираното обучение се проведе на два етапа в рамките на българо-американската подготовка Black Sea Rotational Force-2013. На 15 и 16 юли обучаемите преминаха теоретични занятия на територията на База за предно разполагане (БПР) – Безмер. На 17 и 18 юли демонстрираха усвоеното чрез практически действия на полигон „Ново село”.

Съвместно с американските инструктори авиаторите, определени да изпълняват ролята на предни авионасочвачи, осъществиха реално насочване на двойки щурмови самолети Су-25 за поразяване на различни наземни цели. Те отработиха процедурите по комуникация, подаване на информация за тактическата обстановка на земята, описание на целите, насочване и управление на действията на щурмовата авиация. Екипите се запознаха и работиха с техниката на предните авионасочвачи от морската пехота на САЩ.

Летателни екипажи от База за предно разполагане - Безмер изпълниха задачи по непосредствена огнева поддръжка със самолети Су-25 по целеуказването от земята. Те тренираха процедурите по обозначаване и обмен на тактическа информация с предните авионасочвачи, опознаване на целите и нанасяне на прецизни удари срещу тях. Тактическите ситуации се разиграваха по сценария на Black Sea Rotational Force-2013.

В проведеното обучение авиаторите от Безмер и Крумово за първи път имаха възможност да оперират по процедурите за целеуказване и непосредствена огнева поддръжка на морската пехота на САЩ. Те са малко по-различни от прилаганите от американските сухопътни и военновъздушни сили, с които българските летателни екипажи имат опит.

Безмерските Су-25 ще изпълняват аналогични ударни рейдове, под ръководството на български авионасочвачи и през тази седмица. Същите действия ще бъдат демонстрирани и на ВИП-деня на Black Sea Rotational Force-2013.

http://airforce.mod.bg/

 
Американските ВВС са загубили два БЛА Predator в операции в Турция и Мали
23.07.2013, 12:59

Наскоро ВВС на САЩ съобщиха за загуба на два свои БЛА в зоната за отговорност на Европейското командване на силите на САЩ в Европа, без да се споменават конкретни географски райони. По силата на закона за свободата на достъп до информация американският вестник Washington Post получава доклада за загубата на единия БЛА, който се е разбил в населения с кюрди планински район в Ирак, в близост до границата с Турция. За това спомага и видеото, качено в Интернет от кюрдски партизани, които твърдят, че са свалили американския разузнавателен БЛА Predator.

Според ВВС на САЩ причината за загуба на самолета е техническа неизправност, довела до пълна загуба на мощност и прекъсване на връзката с БЛА. Така БЛА започва стръмно пикиране от височина около 3000 м и след 4 минити се разбива в район, контролиран от кюрдите. Те използват тази възможност за пропагандни цели и заснемат останките на самолета и го качват в техен сайт.

Този инцидент разкрива секретна операция на американските ВВС, които изпълняват в интерес на турската армия разузнавателни полети над райони в Ирак и Турция, населени с кюрди. БЛА Predator са дислоцирани в турската военновъздушна база Инжирлик, която се използва и от ВВС на САЩ. Турция иска също така да закупи въоръжения вариант на този БЛА, както и увеличаване броя на разузнавателните полет в интерес на турската армия.

http://www.pan.bg/

 
Бъдещето на руските самолетоносачи
23.07.2013, 12:38

НИТКАВ град Ейск на крайбрежието на Азовско море започнаха пробни полети на руски палубни самолети с НИТКА – Наземен изпитателно-тренировъчен авиационен комплекс.

Този комплекс, построен в Русия вместо аналогичното съоръжение в Крим, след разпадането на СССР, останал в собственост на Украйна, гарантира развитието на руската палубна авиация с дългосрочна перспектива.

Строителството на НИТКА в Ейск свидетелства за разбирането от руското военно ръководство на ролята на палубната авиация и необходимостта от поддържане на натрупания потенциал. В частност, това дава възможност да бъдат направени изводи за готовността на министерството на отбраната на Русия да възобнови строителството на самолетоносачи: само за един такъв самолетоносач „Адмирал Кузнецов”, чийто срок на служба изтича следващото десетилетие, създаването на подобен обект явно би било излишно.

Към 2015 година, когато комплексът ще бъде предаден за експлоатация, той ще може да възпроизвежда 100% от палубното оборудване на самолетоносачите, предоставяйки възможност да се подготвят летци за полети от кораба. Днес с такива комплекси разполагат САЩ, строителството на аналогични обекти се извършва в Китай и Индия.

Освен подготовка на пилоти за самолети на палубната авиация, в Ейск се планира да се подготвят и пилоти за морски хеликоптери: командването на ВМФ планира да създаде хеликоптерна платформа в морето, където ще може да се отработва кацане в условия на люлеене на кораба.

По такъв начин, новините за развитието на комплекса ще могат да подскажат още много неща за перспективите на развитието на руската палубна авиация, и НИТКА със сигурност ще стане популярен информационен обект.

Украйна дълго време разчиташе на подписване на договор за дългосрочна аренда на своя тренажьор с други страни, които планираха да експлоатират самолетоносачи, построени от СССР – Индия и Китай. Но тези надежди не се увенчаха с успех. Китай изгражда два учебни центъра за подготовка на специалисти за палубната авиация: в Ухан за подготовка на технически специалисти за самолети, и на остров Хулудао в Жълто море – за подготовка на летци. Китайски изтребители J-15, създадени на основата на съветския Су-33, вече извършиха полети от новото летище и Китай повече не се нуждае от украинския комплекс. Втората надежда беше Индия, но през зимата на 2012 година се появиха новини за строителството в тази страна на собствен комплекс за подготовка на пилоти за палубната авиация с помощта на специалисти от руското Невско проектно-конструкторско бюро – основен производител на отечествени самолетоносачи и на съответното оборудване.

Строителството на индийския обект обезценява кримския комплекс: всички страни, използващи самолетоносачи от „съветската школа”, създават собствена инфраструктура за подготовка на пилоти и специалисти. И този комплекс не е пригоден за подготовка на палубни летци за самолетоносачи от друг произход.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ротата за Кандахар замина и със стари дрехи
23.07.2013, 12:07

 

 

Интервю на командващия на СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов

 
Настъпление с огнева поддръжка от минохвъргачен обстрел и тежки картечници
23.07.2013, 12:00

На 22.07.2013 г. на учебен полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. Участие взеха формирования от Трети механизиран батальон на 61 Механизирана бригада – Карлово, батальон от Морската пехота на Съединените американски щати и за първи път подразделения на ниво батальон от въоръжените сили на Азербайджан.

Американските инструктори бяха планирали за днес показ на тема „Взвода в настъпление с огнева поддръжка от минохвъргачен обстрел и тежки картечници”. Първоначално те направиха организацията на боя на табло, като след това се изискваше всяко подразделение да изготви самостоятелно действията си и организацията на макет. Капитан Павел Тодоров се справи с организацията на боя на табло, а старши лейтенант Стефан Георгиев извърши организацията на боя на отделението на макет на местността.

След планираната теоретична част формированията продължиха с упражнения на бойни стрелби с българско и американско оръжие.

http://landforce.mod.bg/

 
Международен семинар по гражданско-военни отношения се провежда в Централния военен клуб
23.07.2013, 11:57

Международен семинар по гражданско-военни отношения се провежда от днес, 23 юли, в Централния военен клуб в София. Форумът се организира от отдел „Съвместни съоръжения“ в Щаба на отбраната и е част от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 13” (BSRF-13) по Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013 година.

На семинара се обсъждат въпроси, свързани с подпомагането на военните операции и постигането на оперативни цели чрез интегриране на цивилните и военните действия, провеждани в подкрепа на гражданската администрация.

Работният форум се ръководи от инструктори от Морската пехота на САЩ в Европа като в него се включат и представители на Албания, Босна и Херцеговина, Литва и Румъния .

От българска страна участват военнослужещи от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите , Командването на Сухопътните войски и формированията, от Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски“ и служба „Военна полиция”.

По време на международния семинар се изнасят доклади за структурата, организацията, използването на органите по гражданско-военно сътрудничество на териториите на страните, както и при мисии зад граница.

http://www.mod.bg/

 
Възпоменателно честване за генерал-лейтенант Иван Колев, бащата на българската конница.
23.07.2013, 11:52

за генерал-лейтенант Иван КолевВъзпоменателно честване за генерал-лейтенант Иван Колев, бащата на българската конница, ще се проведе на 29 юли 2013 г. Събитието се организира от Министерството на отбраната, Военноисторическата комисия, Народно читалище "Зора" - Кюстендил, Сдружение "Сите българи заедно".

От 10.00 ч на гроба на генерала в Централни софийски гробища ще бъде отслужена панихида. От 18.00 ч в килийното училище в Кюстендил ще се проведе тържествено събрание.

Ще бъдат показани снимки и артефакти от военните експедиции по бойните полета на Балканските войни, организирани от читалище "Зора" Кюстендил и Военноисторическата комисия.

http://www.focus-news.net/

 
Русия запазва тесни военни връзки с Мянма
23.07.2013, 09:12

Военните контакти между Русия и Мянма продължават бързо да се развиват въпреки нормализирането на отношенията между Мянма и САЩ.

Запазвайки приятелски отношения с Китай, Мянма би искала да има пълна свобода на действие и във връзките с другите големи държави, в това число и с Русия.

През март тази година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу беше в Мянма с официално посещение. Това беше първата визита на руски, или съветски министър на отбраната в страната за 50 години. А миналият месец с ответна визита Москва посети главнокомандващият на въоръжените сили на Република Мянма старши генералът Мин Аугунг Хлайн. По време на последните контакти страните заявиха за „активизиране на руско-мянманските отношения по военна линия”.

Мянма не е богата страна, тя има относително неголям военен бюджет. Въпреки това, тя вече купи значително количество руско оръжие, в това число изтребители МиГ-29, транспортни хеликоптери Ми-17 и бойни Ми-24, а също зенитни ракетни комплекси „Печора-2М”. В руски военни вузове се обучават повече от 150 курсанти от Мянма. Военното и военнотехническото сътрудничество са важни аспекти на отношенията на Русия и Мянма. В редица случаи, както при подписване на контракта за купуване на МиГ-29 в 2009 година, Мянма явно предпочита руското оръжие пред предложения от други страни.

В същото време, независимо, че Китай остава един от важните партньори във военнотехническата сфера, Мянма се стреми да запази китайския дял на своя военен пазар в определени рамки.

Сега ролята на КНР е особено важна в развитието на военноморските сили на Мянма. Например, през март 2012 година Китай предаде на Мянма две стари фрегати 053Н1 от състава на своя флот. Новата фрегата, която Мянма изгражда за своя флот – Kyan-Sit-Thar (F12), се създава с китайска помощ и вероятно се основава на китайския проект 054А. В същото време, Мянма има намерение широко да използва в него оръжие и електронни системи от други страни. Предполага се, че корабът ще получи руски противокорабни ракети Х-35, а също радиолокационни станции и друга електроника от индийската компания Bharat Electronics.

Възможно е, сътрудничеството между Мянма и Русия в областта на морските въоръжения да получи нов импулс по време на визитата в тази страна на кораби от руския военноморски флот, която се очаква да бъде осъществена в края на 2013 година.

Русия се стреми да увеличава глобалното присъствие на своя флот. Използването на мянманските пристанища може да бъде полезно за руските кораби в Индийски океан. Стремежът на Мянма към развитие на собствена производствена база на военната промишленост може да бъде подкрепен от Русия. В частност, на Мянма могат да бъдат предложени различни видове надводни бойни кораби, а също различни системи за противовъздушна отбрана.

http://bulgarian.ruvr.ru, Василий Кашин

 
Генералният щаб на САЩ представи вариантите за интервенция в Сирия
23.07.2013, 09:00

генерал Мартин ДемпсиПредседателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси, в отворено писмо до конгресмените, изложи възможните варианти за използването на американска военна сила в Сирия.

Според Демпси, ако президентът Обама даде съответното нареждане, армията на САЩ ще може да обучава и да консултира опозицията, да нанася ограничени удари срещу правителствени обекти, да създаде на забранена за полети зона и буферна зона, а също и да контролира използването на химическо оръжие от страните в конфликта.

Но генералът предупреди, че изпълнението на тези мерки ще струва милиарди долари и ще изисква участието на хиляди американски войници.

 
Инспектори и военни полицаи – заедно срещу правонарушенията
23.07.2013, 08:57

Инспекторатът на МО и служба „Военна полиция” ще работят заедно за стриктното спазване на действащото законодателство, предотвратяване и противодействие на правонарушенията, противодействие на корупцията, обективни и своевременни оценки и анализи на риска, предоставяне на достоверна, своевременна и обективна информация на министъра на отбраната, за ефективно съдействие при провеждането на държавната политика в областта на отбраната.

За това двете структури, които са на пряко подчинение на министъра на отбраната, са се договорили и подписали специален меморандум. Целта им е да постигнат пълно, ефективно и взаимно полезно сътрудничество при изпълнение на нормативно установените функции и при изпълнение на възложените им от министъра на отбраната задачи.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Руското военно ведомство купува противотанкови ракети за 13 милиарда рубли
22.07.2013, 22:54

Министерството на отбраната на Русия е сключило с научно-производственото обединение „Ижмаш” контракт за доставка на противотанкови управляеми ракети „Вихрь-1”, съобщава РИА Новости. Сделката е на стойност 13 милиарда рубли, като всички поръчани боеприпаси трябва да бъдат доставени на военните до края на 2015 година. Съглашението е били подписано след провеждане на конкурс за доставка на ракетите.

Противотанковите комплекси „Вихрь” се намират на въоръжение в щурмовите самолети Су-25, ударните вертолети Ми-28Н и Ка-52, катери и патрулни кораби. Ракетата на комплекса е способна да поразява бронирани цели на разстояние до 10 километра. Дължината на боеприпасa е 2,75 метра, а диаметъра - 0,24 метра. „Вихрь-1” е снабденa с тандемна комулативно- осколъчна бойна глава, която е с тегло около 12 килограма. Гарантирана бронепробиваемост на хомогенна стоманена броня при ъгъл на среща 90 градуса – 1000 милиметра. - Още за ПТРК "Вихрь"

 
В Русия тестват нов противодиверсионен катер
22.07.2013, 21:35

проект 21980 В Новоросийската военноморска база на Черноморския флот на Руската федерация пристигна за изпитание първият поръчан от военното ведомство специализиран противодиверсионен катер от серията "Грачонок", проект 21980. Припомняме, че новата серия катери са проектирани от Нижегородското конструкторско бюро "Вимпел". Главния катер от проекта (П-104) от 2009 година носи служба в състава на съединението от корабите за охрана на водния район на Ленинградската военноморска база. П-104 взе участие в изложението „МВМС-2011” в Санкт Петербург.

Катерите от този клас са предназначени за борба с диверсионно-терористически сили в райони от акваториите на базите на военноморските флотилии, както и оказване на съдействие на Граничните войски на Федералната служба за сигурност на РФ.

Основните технически характеристики на „Грачонок” са: стандартна водоизместимост – 138 тона, дължина – 31 метра, ширина – 7,4 метра, газене – 1,85 метра, скорост при пълен ход – 23 възла, автономност – 5 денонощия, екипаж – 8 човека.

Въоръжението включва: ПЗРК „Игла”, 14,5-мм картечница, 55-мм противодиверсионени гранатомети ДП-65А и ДП-64.

Катерът е оборудван със съвременно радиоелектронно оборудване, позволяващо откриване и изследване на подводни обекти. Основна част от него е хидроакустичния комплекс „Кальмар”, който е предназначен за:

   - извършване на поиск на обекти (в т.ч. на подводни плувци с дихателни апарати със затворен цикъл) на дистанция до 500 метра, при скорост на движение на катера до 8 възла и вълнение на морето до 3 бала;

   - обследване на дъното на дълбочина до 200 метра;

 
Проведе се заседание на Съвета по отбрана
22.07.2013, 21:00

На заседание днес, 22 юли, Съветът по отбрана, председателстван от министъра на отбраната Ангел Найденов, разгледа предложенията за изменение и допълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2014 г.

След представените допълнителни разчети членовете на съвета единодушно одобриха окончателното предложение да не се реорганизира 68-ма бригада „Специални сили“ в полк, а авиобаза „Безмер“ и авиационният полигон да запазят сегашната си структура и личен състав. Съветът прие и отмяна на предвидените за разформироване бази за съхранение на излишни материални средства от състава на бригада „Логистика“.

С приетите предложения ще се запазят приоритетни способности на Въоръжените сили, както и над 800 длъжности за военнослужещи и цивилни служители. За реализирането на предложенията ще бъдат заделени по бюджета на министерството финансови средства в размер на 16,5 млн. за 2015 година. Промените ще наложат внасянето на изменения в Бялата книга, приета с решение на Народното Събрание на 28.10.2010 г. Ще бъде изработен план-график за работа по нов преглед на структурите на Въоръжените сили.

След оценка на възможностите за формиране на механизиран батальон в гр.Враца, направена след срещи с областния управител и кмета на града, са изготвени разчети, които показват, че е реално да бъде възстановен механизиран батальон в състав от 250 военнослужещи през 2014 г. Средствата за личен състав и текуща издръжка на формированието ще възлязат на не повече от 6 млн. лева годишно.

Съветът по отбрана утвърди анализ на изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната за първото полугодие на 2013 г. От реализираните икономии ще бъдат отделени средства за закупуването на гориво-смазочни материали за нуждите на Въоръжените сили.

По отношение прилагането на наредба № Н- 22 от 16 юли 2010 г. за ползване под наем и за изплащането на компенсаторни суми на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне, Съветът по отбрана реши работна група под ръководството на постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев да изготви предложения за изменения в наредбата до края на септември тази година. В случаите, в които е изразено съгласие за настаняване в неремонтирано жилище, ще се дава възможността да бъде извършван ремонт за сметка на дължимия наем.

Съветът по отбрана обсъди и приема на офицери във Военната академия „Г.С.Раковски“ за обучение по специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ за 2013/2014 г.

http://www.mod.bg/

 
Реформата в армията не спира
22.07.2013, 17:54

 

Интервюто на министъра на отбраната Ангел Найденов за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия

 
В памет на загиналите летци
22.07.2013, 17:52

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще присъства на воински ритуал по случай 10-годишнината от катастрофата с вертолет Ми-17 по време на гасенето на горски пожар край Разлог.

На 24 юли 2003 година при изпълнение на служебния си дълг трагично загинаха:

   - подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот;

   - майор инж. Николай Радулов – военен пилот;

   - младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник;

   - полковник Кирил Чамишки – началник на сектор Държавен противопожарен Контрол към РДВР – гр. Благоевград.

Воинският ритуал за отдаване на почит към загиналите ще се проведе на 24 юли 2013 г. от 11.00 ч. до 14.00 ч. в местността “Бетоловото” край гр. Разлог.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще посети варненския гарнизон
22.07.2013, 17:50

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с командването на Военноморските сили утре, 23 юли, от 09.00 часа в Щаба на ВМС.

В 10.30 часа министър Найденов ще участва в церемония по тържествено полагане на венци на паметника на Никола Вапцаров в района на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. Събитието е по повод 71-та годишнина от разстрела на българския поет и патрон на училището.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще проведе същия ден от 14.00 ч. среща с военнослужещите от варненския гарнизон в Щаба на ВМС. Той ще информира личния състав за обявените от ръководството на Министерството на отбраната приоритети, за приетите промени в Плана за развитие на Въоръжените сили и за политиката за възстановяване на социални права на военнослужещите.

http://www.mod.bg/

 
Съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято-2013" изпълни поставените задачи
22.07.2013, 17:47

Съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято-2013" завърши вчера, 21 юли, с тържествена церемония.

Българските парашутисти получиха сертификати за успешно изпълнени скокове с парашутна система МС 6, която е на въоръжение във ВВС на САЩ, а техните американски колеги - отличителни знаци за успешно изпълнени скокове с парашут RS-44/Т на въоръжение в Българската армия.

В подготовката участваха сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

По време на подготовката бяха изпълнени близо 1500 дневни и нощни учебно тренировъчни и бойни парашутни скокове от ниска и средна височина. Извършени бяха 30 тренировъчни мисии по доставка на хуманитарна помощ на населението с парашутен способ.

http://www.mod.bg/

 
Авиационното изложение МАКС-2013 ще се проведе от 27 август до 1 септември
22.07.2013, 17:00

Подготовката за Международния авиационно-космически салон МАКС-2013 тече с пълна сила. Тази година той ще се проведе от 27 август до 1 септември. До сега участие са потвърдили 41 държави.

Отново в полетните демонстрации ще вземе участие перспективният изтребител пето поколение ПАК ФА (Т-50).

За първи път на авиоизложението ще участват ВВС на Китай. Ще се състои и международният дебют на китайската пилотажна група ”1 август” , която лети с бойни самолети собствена разработка Chengdu J-10 ("Цзян-10").

Airbus ще представи А380 с борден номер 004 – това е летящата лаборатория на компанията, като летателният й ресурс изтича през юни т.г. Независимо от големите финансови разходи Airbus ще удължи ресурса на самолета с няколко месеца, за да може да участва в МАКС 2013, след което А380 р.н.004 ще бъде изложен за постоянно във френски авиационен музей. – Още за МАКС

http://www.pan.bg/

 
Договореностите между Русия и Сирия по доставките на ракетни системи С-300 остават в сила
22.07.2013, 13:36

Военните и политическите стъпки за сваляне на властите в Сирия не се увенчаха с успех.

За това заяви днес в руската столица вице-премиерът на Сирия Кадри Джамил.

Той също отбеляза, че Западът носи главната отговорност за всички страдания на сирийския народ.

По резултатите от преговорите с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, Кадри Джамил e съобщил, че всички договорености между Русия и Сирия по доставки на руските зенитни ракетни системи С-300 за сирийското правителство остават в сила.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Тренировка на огневи тимове със стрелба, видове придвижване и способи на придвижване
22.07.2013, 10:14

На 19.07.2013 г. по „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013” на учебен полигон „Ново Село” се състояха тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”. В занятията взеха участие инструктори от американската морска пехота, батальон от азербайджански военнослужещи и военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада .

Ръководителят на втория етап на съвместната подготовка майор Любен Маринов, който е отговарящ за мироопазващи операции, инструктира и напътства ротните командири и своите подчинени, възложи им задачите които трябва да изпълняват, като наблегна основно за спазване на дисциплина, мерки за безопасност и боравенето с лично стрелково оръжие при предвижване.

Темата на занятието беше „Тренировка на огневи тимове със стрелба, видове предвижване и способи на предвижване”. Военнослужещите упражняваха различни видове методи на предвижване по разнороден терен и едновременно с това и стрелби на морската пехота чрез запознаване с различни видове стрелково оръжие. За целта бяха оборудвани 3 учебни места, всяко от които с различна задача. На първото учебно място бяха извършени стрелби за снайперисти. На второ учебно място бяха извършени стрелби с картечници М-50, където картечарите от взвода разиграха различни задачи, поставени от американските инструктори.

На трето учебно място бе извършена стрелба с ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, АТ-4 и подцевен гранатомет.

http://landforce.mod.bg/                      

 
Ангел Найденов: Разбрахме се с президента, беше подведен
22.07.2013, 09:48

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов разговарят в събота във Военна академия по време на тържественото закриване на честванията на 100-годишнината от Балканските войни. Между тях е командирът на гвардейците полковник Боян Ставрев. Снимка: Димитър БебеновПрезидентът очевидно беше подведен, когато говореше, че спираме пенсионната реформа в армията с цената на 30 млн. лв. С него мисля, че изяснихме този проблем, каза по НТВ министърът на отбраната Ангел Найденов.

Махаме едно допълнително въведено условие в края на 2012 г., което бе продукт на абсолютно неуместна и срамна сделка между министъра на финансите и министъра на отбраната, припомни Ангел Найденов.  Става въпрос за допълнително въведената възраст за придобиване право на пенсия, освен осигурителния стаж. Това условие бе определено от министъра, като абсолютно ненужно, защото Законът за отбраната и Въоръжените сили е регламентирал пределната възраст за военна служба за всяко военно звание, при навършаването на която хората задължително се пенсионират.

1100 души биха придобили право на пенсия при замислената промяна на Кодекса за социално осигуряване. Дори всички да ползват тази възможност няма да са необходими повече от 5 милиона, уточни Ангел Найденов. Той приведе, като аргумент наскоро завършилото социологическо проучване в армията, според което близо 90 на сто от анкетираните военнослужещи са за връщане на стария режим за пенсиониране. Другият му аргумент е, че от 10 категории български граждани, които се пенсионират независимо от възрастта, единствено на военнослужещите бе наложено подобно изискване. Освен това, тази промяна на Кодекса за социално осигуряване, която направиха предишните управляващи, предизвика протестите на военнослужещите през есента на миналата година и в началото на тази, припомни министър Найденов.

Веднага, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че новото политическо ръководство на МО спира реформата в армията, Ангел Найденов допусна, че той е бил подведен. Думите на държавния глава бяха подложени на съмнение и от наблюдателите, които много добре помнят, че на заседание на Съвета по отбрана на 18 декември м.г. държавният глава, като върховен главнокомандващ изрази тревога от напрежението, което се създава в армията от промените в режима на пенсиониране. Дори неговото изказване тогава бе прието и като влизане в конфликт с министъра на отбраната Аню Ангелов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Министерство на отбраната на Русия планира да увеличи пределния срок за служба на офицерите
22.07.2013, 09:41

Днес военното ведомство на РФ ще внесе в правителството законопроект за увеличаване на пределната възраст за военна служба с пет години, съобщи заместникът на министъра на отбраната на РФ армейски генерал Николай Панков.

Според думите на Панков, ведомството е събирало предложения и отзиви за този документ от държавните органи и обществеността повече от месец, като не е била получена нито една критична забележка.

Законопроектът определя нова пределна възраст за военнослужещите на военна служба в зависимост от притежаваното офицерско звание както следва: до подполковник, капитан 2 ранг включително - 50 години; полковник, капитан 1 ранг - 55 години; генерал-майор, контраадмирал, генерал-лейтенант, вицеадмирал - 60 години; маршал, армейски генерал, адмирал на флота, генерал-полковник, адмирал - 65 години.

 
Афганистанските сили отстояват позициите си
22.07.2013, 08:40

Взривовете на артилерията не спират – на няколко минути оръдията изстрелват светлинни залпове във въздуха, осветявайки нощното небе отвъд контролните пунктове на младата афганистанска армия. Само на няколко километра от главната магистрала, земята все още принадлежи на талибаните.

Разположена на югозапад от Кабул, Газни е ключова провинция, по която пълзи магистралата от столицата до втория по големина афганистански град – Кандахар. Газни е земя на талибаните. Тук, както и почти навсякъде в Афганистан, силите на НАТО престанаха да се борят с екстремистите, предавайки грижата за сигурността в ръцете на афганистанската армия и полицията. Начинът, по който афганистанските сили ще се справят без американските си колеги и останалите съюзници, ще определи до голяма степен бъдещето на страната, след като бойните части се изтеглят през 2014 година.

Години след като НАТО почувства, че губи войната и изпрати допълнителни войски в Афганистан, в Газни положението не е обещаващо. „Обезопасената зона” се простира едва на няколко километра от магистралата Кабул-Кандахар. Талибаните често остават ненаказани, въпреки че по два или три пъти на ден нападат конвои по магистралата и дори посред бял ден вземат под прицел военни пунктове. Те имат безпрепятствен достъп до убежища и необходими продукти в Пакистан. Базите на НАТО са обект на чести, макар и предимно безрезултатни нападения. В много райони талибаните управляват открито. Властта на правителството извън столицата на провинцията е несигурна.

Откакто НАТО преустанови бойните операции по-рано тази година, насилието в Газни се понижи. „Много хора ни възприемат като окупатори и сега на талибаните им е по-трудно да твърдят, че се борят срещу неверниците”, казва американският полковник Стивън Майкъл. От друга страна, смъртните случаи сред афганистанските сили за сигурност са се увеличили с 50% спрямо миналата година, което отразява и тяхното нараснало значение. Те все още могат да разчитат на известна помощ от коалицията, включително подкрепа от артилерията, но най-често помощта идва под формата на съвети.

Американците настояват, че афганистанските сили са добре подготвени, като се аргументират с управлението, което местните са поели преди около половин година. Афганистанците получиха помощ от тежки оръдия и по-добри коли. Но те срещат трудности да си набавят гориво и боеприпаси, да поддържат оборудването си, да оказват въздушна помощ, да евакуират ранените, да идентифицират и да обезвреждат саморъчно направени взривни устройства. Координацията сред различните части и служби все още не е добре разработена. Афганистанските сили за сигурност се спъват и в етническите раздори. Местната полиция няма да наеме хазари, въпреки че те съставляват почти половината от населението в провинцията. В елитната полиция пък няма пущуни, които са мнозинствена група в района, но и етническата основа на талибаните.

Би било грешка да отписваме афганистанските сили за сигурност. Те имат желание да се бият и ако имат недостатъчно време за обучение, то е защото непрекъснато са на операции. През последните няколко месеца те наистина разшириха обезопасената зона в Газни. Афганистанските сили обаче страдат от липса на хора. В резултат на това те все повече разчитат на местната полиция за охраната на контролните пунктове и за събирането на информация. Някои от тези бойци са бивши екстремисти, които са преминали на другата страна. Други са командвани от дребни главатари, изпитващи неприязън както към правителството, така и към екстремистите. Твърдото ядро на така нареченото движение Мукур в югозападната част на провинцията е съставено от разбойническа група, която търгува с опиум и която има общи врагове с правителството. Много хора в Газни обаче просто искат по-добър живот. Миналата година въстание в Андар прогони екстремистите от селата, след като на местните лидери им писна от талибаните, които затваряха училища и убиваха хора.

Екстремистите едва ли са много силни – вероятно в момента наброяват няколко стотици бойци в цялата провинция Газни и представляват повече досадна неприятност, отколкото смъртна опасност за централното правителство, тъй като нападат предимно военни пунктове и рядко предизвикват сериозни щети. Те като че ли не се радват на подкрепа сред населението. Така че изтеглянето на НАТО през следващата година може да мобилизира афганистанската армия.

Ако Западът продължи да играе на страната на афганистанските сили, оцеляването на правителството няма да бъде заложено на карта. Въпреки това обаче екстремистите са издръжливи и като че ли съвсем не на изчезване. Ето защо единствената възможност за успешен край на войната срещу тях може би минава през политическо споразумение.

http://www.focus-news.net/

 
Естония е против създаването на единна армия на балтийските страни
22.07.2013, 08:20

Естония не подкрепя идеята за създаването на единна армия на балтийските страни, заяви естонският министър на отбраната Урмас Рейнсалу, цитиран от електронното издание ЕРР.

Според министъра всяка една от балтийските страни трябва самостоятелно да развива своите въоръжени сили, „за да не се възпрепятства изпълнението на плановете за отбрана на НАТО”.

Рейнсалу отбеляза, че разходите за отбрана в Латвия и Литва сумарно отстъпват на отбранителния бюджет на Естония, а естонската страна развива своите въоръжени сили „най-малкото заради това, че в съседство се намира Русия, която постоянно извършва разузнавателни полети в близост до въздушното пространство на НАТО, а също така нарушава въздушните граници на Естония”.

http://www.focus-news.net/

 

 
В Афганистан 53 души са загинали от изоставени от силите на НАТО боеприпаси
21.07.2013, 20:10

В резултат на взривове в следствие с невнимателно боравене с взривове – артилерийски снаряди, мини, гранати в Афганистан от 2008 г. насам са загинали 53 души, предимно деца, съобщи пред журналисти представител на Службата на ООН по въпросите на разминиранията Седик Рашид, предаде Интерфакс.

„Ние смятаме, че този проблем още не е решен, броят на загубите най-вероятно ще се увеличи, защото населението търси невзривени боеприпаси с цел връщането им за скрап, каза той.

По думите му, след извеждането на войските на НАТО от някои райони на Афганистан на мястото на бившите военни бази неговият екип открил и обезвредил над 500 единици боеприпаси.

http://www.focus-news.net/

 
Завърши първият етап от изпитанията на модернизирания хеликоптер Ка-27
21.07.2013, 15:56

Ка-27МВоенноморския флот на Русия и компанията „Вертолеты России” завършиха първата фаза на изпитанията на хеликоптера на Ka-27М. Това е радикално обновена версия на хеликоптера за борба с Ка-27 (по класификацията НАТО - Helix). Новият хеликоптер може да заинтересува Китай, тъй като отбраната срещу подводници традиционно е едно от слабите места на китайския флот.

Главната особеност на новия хеликоптер е оборудването му с нова радиолокационна станция с активна фазирана антенна решетка. Ka-27М с новата станция е способен да открива малогабаритни обекти на значително разстояние, като перископи и други подвижни устройства на подводници, който се намират под водата. В същото време радиолокационната станция позволява на бъдат следени десетки такива обекти. Освен това, хеликоптерът има цял комплект от други системи за откриване на подводници, включително и станция за радиотехническо разузнаване, акустична станция и магнитометрична станция. Всички те сега са обединени в обща мрежа и екипажът има възможност да работи с получените данни на удобни мултифункционални дисплеи.

Хеликоптерът ще може ефективно да открива на подводници на дълбочина до 500 м, да използва срещу тях собствените си оръжия (торпеда и дълбочинни бомби), или да предаде данните за целта на военен кораб.

Реализацията на програмата за Ka-27М открива пътя за модернизация и на десетките хеликоптери Ка-28 (варианта за износ на Ка-27), продадени в чужбина. Много такива машини има Китай, който ги купи след 2000-та година.

Китай в последно време със загриженост следи подсилването на подводните флотове на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Това се случва в момента в Япония, Южна Корея, Виетнам, Индонезия, Сингапур и други страни. Особено актуална е задачата за укрепване на отбраната срещу подводници в Южнокитайско море, където Китай построи стратегически важна база за своите атомни подводници.

Китай се опасява, че страните от Югоизточна Азия ще могат да използват подсилените си флотове за нарушаване на функционирането на стратегически важните морски пътища през Южнокитайско море. Този маршрут Китай получава голямата част от вноса на енергоносители и други суровини. Покупката на хеликоптери с мощно съвременно оборудване за кратко време може значително да укрепи китайската отбрана срещу подводници и да позволи на големите китайски бойни кораби се чувстват по-спокойно в Южнокитайско море. – Още за Ка-27

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Доброволци доставиха пръст от бойните полета през Балканските войни
21.07.2013, 15:09

Пред колоните в „Алеята на славата” Военна академия „Георги С. Раковски”, където с военен ритуал на 2 юли бяха положени урни с пръст от 21 бойни полета на Българската армия по време на Балканските войни 1912-1913 г.

Земята бе от Селиолу, Гечкинли, Ескиполос, Петра, Ериклер, Лозенград, Караагач дере, Чаталджа, Бунархисар, Булаир, Люлебургас, Шаркьой, Маслака, Одрин, връх Китка, Кота 600, Султантепе, Калиманци, Криволак, Кресна и река Брегалница. Със събитието завърши честването на 100-годишнината от Балканските войни.

По този повод разговаряхме с полковник от резерва доцент Станчо Станчев, заместник-председател на Организационния комитет и председател на Военноисторическата комисия........... Прочети още

 
Хърватска купува МиГ-21 от България?
21.07.2013, 14:32

Според хърватски източници страната купува МиГ-21бис от излишъците на българските ВВС. По-рано МО на Хърватска съобщи, че украинската държавна компания «Укрспецекспорт» ще ремонтира седем хърватски МиГ-21бис, както и че ще закупи допълнително пет изтребителя от същия тип  от украинската компания. Именно тези пет изтребителя по всяка вероятност ще бъдат българските МиГ-21бис, които са собственост на МО и се съхраняват в авиобаза Граф Игнатиево.

Хърватия е в същата позиция като България, от няколко години се търсят оферти от различни изтребителни авиокомпании, но заради кризата не е предприето нищо конкретно. Изправени пред угрозата да не могат да охраняват собственото си небе, хърватските ВВС явно бързат с покупката на български МиГ-21, за да бъдат сигурни границите им. Припомняме че държавата е членка на НАТО от 2009 г., а на ЕС - само от 1 месец насам.

Публикацията е на http://www.pan.bg/, като сайта не гарантира за достоверността и точността на изнесената по-горе информация от хърватски източници.

 
Американски самолетоносач се насочва към района на Персийския залив
21.07.2013, 13:00

Утре, 22 юли, самолетоносачът USS Harry S. Truman (CVN-75) ще напусне военноморската база в Норфолк и ще се отправи на бойно дежурство в зоната за отговорност на Пети флот на ВМС на САЩ в Близкия Изток.

В авионосната ударна група са включени и есминците УРО USS Bulkeley (DDG-84) и USS Mason (DDG-87), а също и крайцерите УРО USS Gettysburg (CG-64) и USS San Jacinto (CG-56). АУГ Труман ще смени в Пети флот АУГ Нимиц, която се намира в района на Персийския залив.

През февруари т.г. бойната служба на самолетоносача беше отложена поради финансови затруднения.

 
Ученията „Запад-2013” ще се проведат през септември
21.07.2013, 12:46

Около 13 хиляди военнослужещи ще вземат участие в руско-белоруските учения „Запад-2013” през септември.

От Въоръжените сили на РФ ще участват 2500, а от Въоръжените сили на Белорусия - 10,4 хиляди военнослужещи. В мероприятието ще бъдат задействани и около 60 вертолета и самолета и до 250 единици бойна техника.

Маневрите ще се проведат на територията на Белорусия, Западния военен окръг на РФ, както и в акваториите на Баренцово и Балтийско морета.

За сега не е планирано в ученията да бъдат канени представители на НАТО.

 
В Колумбия загина отряд войници от правителствената армия
21.07.2013, 12:20

Най-малко 17 войници на колумбийската правителствена армия са били убити, след като са попаднали в засада в източната част на страната, близо до границата с Венецуела.

Засега не е ясно кой е атакувал колумбийски военни - бунтовници от Армията за национално освобождение или ФАРК. В този регион активно действат и двете групи групировки.

В същото време, в югозападната част на страната, четирима войници бяха убити при сблъсък с бойци на ФАРК. Колумбийската армия заяви, че в сражението са били убити няколко въстаници.

ФАРК и колумбийските власти водят преговори в Куба, обявената цел на които е прекратяването на братоубийствения конфликт, който продължава вече половин век.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американците хвърлиха бомби на Големия бариерен риф
21.07.2013, 12:15

AV-8B Harrier Два американски бойни самолета по време на маневри хвърлиха бомби във водите на Големия бариерен риф край бреговете на Австралия.

Според плана на ученията, самолети AV-8B Harrier трябваше да хвърлят бомби на един от островите край бреговете на Куинсленд. Но, бомбардировката е била отменена и пилотите са били принудени да хвърлят бомбите в морето, тъй като на борда е останало малко гориво и те не са могли да кацнат с пълно натоварване.

Само четири бомби са били хвърлени: две учебни и две бойни, предпазителите на които преди хвърлянето им, са били преместени в неутрално положение. За да се намалят щетите за коралите, бомбите са били хвърлени на относително голяма дълбочина.

 
И Германия помагала на САЩ да шпионира
21.07.2013, 10:53

Сътрудничеството между германските и американските разузнавателни служби в областта на подслушването в Интернет се оказа по-близо, отколкото се смяташе досега, разказва „Дойче веле", позовавайки се на ново разследване на „Шпигел".

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) и  Федералната служба за защита на конституцията са използвали шпионски софтуер от Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ, пише списание „Шпигел", позовавайки се на съществуващите класифицирани документи от Агенцията за национална сигурност.

Програмата е въведена още през 2008 г. По този начин шпионският скандал се разпростира от двете страни на Атлантика.

Междувременно канцлерът Ангела Меркел призова за глобално споразумение за защита на данните.

http://news.ibox.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Връщаме се назад в историята не заради носталгия или реваншизъм, а заради поуките и паметта на поколенията
21.07.2013, 09:26

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов участваха вчера, 20 юли, в заключителния етап от честванията по повод 100-годишнината от Балканските войни и 135-та годишнина от създаването на Българската армия.

„Днес си припомняме едни от най-вълнуващите, драматични, но и славни епизоди от българската история. Епизоди, записани със златни букви, запечатани в съзнанието ни и бележещи триумф и трагедии в българските летописи“, каза министър Ангел Найденов в обръщението си към присъстващите във Военната академия „Г. С. Раковски” висши военни от Българската армия, представители на държавни, обществени и военно-патриотични организации, военнослужещи, граждани и гости на София.

Той припомни трудните времена отпреди 100 години, когато надеждите на целия народ за държава в етническите граници на българската народност са попарени, но българските военни стратези, водени от възрожденския идеал за национално освобождение и обединение, смайват света с гениални планове, а българската войска разчупва представите на специалистите от онова време за бойни възможности и показва дух за победа, който спечелва всеобщо уважение.

„Ние се връщаме назад в историята не заради носталгия или реваншизъм. Връщаме се заради поуките, заради паметта на поколенията и заради жертвоготовността на предците ни в името на род и родина“, каза министър Ангел Найденов. Той подчерта, че като едно от учебните заведения, в което са получили подготовка офицерите от Българската войска през Балканските войни, Военната академия ще бъде винаги неотменно свързана с духа на нашата армия, разпрострял се над Мизия, Тракия и Македония.

Гилзи с пръст от 21 места, където са водени боеве и операции по време на Балканските войни, бяха положени пред колоните в „Алеята на славата” на Военната академия с военен ритуал, изпълнен от гвардейците от Националната гвардейска част. Пръстта от емблематичните бойни полета на Българската армия е доставена след експедиции на Военноисторическата комисия, осъществени през последните две години.

След церемонията беше отслужена панихида в храм „Светите архангели ” в памет на загиналите във войните. На църковния ритуал присъства Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български, като това беше първото посещение на български патриарх във Военната академия в нейната 101-годишна история.

На заключителните чествания на 100-годишнината от Балканските войни и 135-та годишнина от създаването на Българската армия присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, директорите на служби „Военна полиция“ и „Военна информация“ – бригаден генерал Данчо Дяков и Веселин Иванов, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов и членове на политическото ръководство на Министерството на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Четем ли Клаузевиц?
21.07.2013, 09:19

 Изкуството да водиш война е най-сложното изкуство в обществените отношения. Съмнява ли се някой, че гениалната мисъл на генерал Карл фон Клаузевиц важи и днес. Изучавал съм феноменалния теоретик във военното училище и в академията. Сетих се за него тези дни, когато президентът Росен Плевнелиев  скочи срещу военната политика на кабинета. Той не е доволен, че спират съкращенията в армията, защото няма пари за превъоръжаване. Че връщат във Враца закрития батальон, за който били нужни 13 млн. лв. (не са толкова). Че отмяната на допълнителното изискване за възраст при пенсиониране във войската ще глътне 30 млн. лв. (и това не е вярно).

Не знам дали върховният главнокомандващ е чел Клаузевиц. Но съм учил, че системата за сигурност е сложна управленска философия. Тя отчита всички фактори, които  правят държавата устойчива - икономически, социални, политически, духовни и военни. Отбрана не е да строиш ротите край границата и да посочиш врага. Нито да пресмяташ като счетоводител колко ще изяде един батальон.

В тази сфера бакалските сметки не са приложими. В сигурността 2+2 не е 4. Тук, ако губиш едно, печелиш друго. Затова ми се иска нашият президент да борави по-малко с числа, които подвеждат, а повече с понятия, показващи разбиране на проблема.

От  зората на демокрацията управниците ни само  режат войници, за да има пари за оръжия. Днес сме и без едното, и без другото. Числеността на армията е на санитарния минимум и има риск тя да се разпадне като система. Но ето че президентът съживи стара мантра. Тревожно е днес да се поднасят забравени соцклишета. Една от тях беше, че в армията по-важна е техниката. Човекът беше само винтче. Войската спеше в казарми и се грееше на кюмбета, а парковете с бойните машини се подгряваха с парно. Сега и самолети „Стелт“ да купим, кой ще лети на тях?

Сбърканата реформа пак запази основните сили на армията в Южна България. Пита се - срещу кого?  София, най-големият град в държавата, остана без непосредствено изтребително прикритие и без нито един боен батальон. Без непосредствено въздушно и сухопътно прикритие е и  АЕЦ „Козлодуй“. А една от задачите на батальона във Враца е да защитава и най-стратегическия ни обект. Другата е да внушава държавност в този забравен край, защото в Северозапада няма и един  войник. И да помага на местните в беда.

Не дай боже на север да се случи трагедия в сурова зима като в хасковското с. Бисер. Тогава най-много да пратим няколко хеликоптера, ако могат да прелетят Балкана, натоварили дузина войници с... кирки и лопати. Иначе ни остава да разчитаме на милост свише. А за да не се стига дотам - държавниците да прелистват по-често класиците. В това срам няма.

http://pressadaily.bg, Евгени ГЕНОВ

 

 
Модернизират „Руслан”
20.07.2013, 16:52

Ан-124В завод „Авиастар-СП” в руския град Уляновск започна възстановяването на серийното производство на свръхтежките товарни самолети Ан-124 „Руслан”, съобщиха на Третия Международен промишлен младежки форум „Инженери на бъдещето 2013”.

„Иновационната електронна конструкция на самолета ще позволи оперативно да се ремонтира и модернизира съществуващия парк за „Русланите”, а и ще е в основата при изготвянето на обновена модификация на въздушния съд”, заяви официален представител на „Авиастар-СП”.

Международният младежки промишлен форум „Инженери на бъдещето 2013” протича от 18 юли на брега на езерото Байкал в Иркутска област на Руската Федерация. – Още за Ан-124

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Турция: Откупуването на задължителната военна служба във валута от днес е намалено от 10 000 на 6 000 евро
20.07.2013, 14:04

Постановлението на Министерски съвет относно намаляване на размера на откупуването във валута на задължителната военна служба в турската армия е публикувано в днешния брой на „Държавен вестник” и с това влиза в сила, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

С постановлението се променя временния чл. 1 на Закона за задължителната военна служба и за откупуване във валута на военната служба вече трябва да се плаща еднократно по 6 000 евро, вместо досегашните 10 000 евро.

Възможност да откупуват задължителната си военна служба в турските въоръжени сили имат всички постоянно живеещи зад граница турски граждани на призивна възраст.

 
Турските ВВС в бойна готовност по границата
20.07.2013, 13:44

Турските въоръжени сили са били приведени в бойна готовност в района на турско-сирийската граница, съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ. Турски изтребители Ф-16 и безпилотни самолети от втора военновъздушна база в град Диарбекир са излетели в посока на границата със Сирия, където постоянно патрулирали. На пилотите на турските изтребители е била дадена заповед за стрелба.

Продължаващите вече няколко дни ожесточени сражения между враждуващи групировки в сирийската провинция Ресулайн, близо до турския град Джейланпънар, повишиха силно напрежението в района на границата, създадоха безпокойство и паника сред местното население. Сраженията на сирийска територия в сирийската провинция Ресулайн все повече се превръщат в проблем за сигурността на Турция, коментират турски източници. Изстреляни куршуми от сирийска страна причиниха досега смъртта на двама турски граждани и раниха други четирима.

http://www.monitor.bg/

 
Русия започва да проектира нов стратегически бомбардировач
20.07.2013, 13:25

Русия ще пристъпи към техническо проектиране на новия си стратегически бомбардировач през 2014 година, заяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов.

Новият апарат ще замени днешните руски бомбардировачи Ту-95МС и Ту-160. за неговото създаване ще отговаря Конструкторското бюро „Туполев” Педи началото на 2014 година то ще представи на Министерството на отбраната план на работата за създаването на бомбардировача и разчет на стойността й.

Серийното производство на самолета на самолета предположително ще започне през 2020 година. Но според други съобщения 2020 година може да бъде време само на първия полет на самолета. Относно двигателите на бомбардировача е известно, че работата над тях е била започната през 2011 година. Работи се и над системата за въоръжение. Предполага се, че основно оръжие на самолета ще бъдат новите крилати ракети тип Х-101 с далекобойност 5500 км, освен това той ще може да използва ракети за малка далечина и управлявани бомби.

Към момента е известно, че, според утвърдения проект, бъдещият бомбардировач ще се строи по схемата „летящо крило”, подобно на американския В-2 Spirit. Засега това единственият по-малко забележим стратегически бомбардировач, доведен до стадии на серийно производство. Стойността на един бомбардировач с комплекта принадлежности и резервни части през 1990-те години възлезе на над $900 млн. А общата стойност на разработката и производството на всички самолети – на около $45 млрд.

Вероятно, че също както и американският В-2, руският бомбардировач ще развива скорост по-малка от скоростта на звука. В това отношение той се различава от проекта на бъдещия китайски стратегически бомбардировач, който, съдейки по снимки на макетите му, ще е свръхзвукова машина. При това финансовата издръжка и техническите характеристики за реализирането на китайския проект ще бъдат колосални, особено предвид че за разлика от САЩ и Русия Китай няма никакъв опит в това отношение.

Междувременно работата над руския самолет не започва от нулата. През 1970-80-те години Конструкторско бюро „Туполев” работеше над проект на самолет Ту-202. самолетът трябваше да бъде построен по схемата „летящо крило”. Неговата далечина на полета трябваше да достига 16000км, а радиусът му на действие с 6 крилати ракети – 5500 км. през 1980-те години бяха проведени многобройни аеродинамични изследвания с използване на макет на самолета.

Проектите на нови стратегически бомбардировачи винаги са съпроводени с огромни технически рискове. Още повече че при успех руските въоръжени сили ще получат ефективна ударна система, която е способна да порази цел на практика във всяка точка на планетата само броени часове след получаването на заповед и която не се нуждае от бази зад граница.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Все по-могъщ и все по-недолюбван
20.07.2013, 09:20

Популярността на Китай до голяма степен е застинала от 2007 г. Все повече хора обаче го смятат за водещата икономическа сила в света

Китай ще изпревари САЩ в крайна сметка като глобална суперсила, но неговият възход не го прави по-популярен, сочат резултатите от огласено днес глобално проучване на института ”Пю”, цитирани от Ройтерс.

Според проучването, проведено сред близо 40 000 души в 39 страни, мнозинството анкетирани очакват Китай, който сега е втората най-голяма икономика в света, да заеме първото място.

Малко повече от една трета от анкетираните смятат, че страната вече е водещата икономическа сила – повече от 20-те процента през 2008 г. За същия период делът за САЩ се е понижил от 47 на 41 процента.

Дори американците са разделени за бъдещето – почти половината казват, че Китай в крайна сметка ще изпревари страната им, а също толкова смятат, че азиатската страна никога няма да успее да постигне това, отбелязва Ротйерс.

Само половината от анкетираните обаче имат положително мнение за Китай, сравнено с 63 процента за САЩ, а много повече са тези, които смятат Америка за “партньор”. Популярността на Китай до голяма степен е застинала от 2007 г.

Най-отрицателното мнение за Китай е в Япония – само 5 процента гледат позитивно на страната, след като териториални спорове изостриха напрежението между тези исторически противници, отбелязва Ройтерс.

Китайските инвестиции в Южна Америка и Субсахарска Африка обаче изглежда са имали положителен ефект.

Мнението за Китай е до голяма степен позитивно и в двата региона, макар че САЩ изпреварва азиатския си съперник и на двете места. Китай има предимство в Близкия изток, където популярността на САЩ, които са твърд съюзник на Израел, остава ниска, особено в Египет, Йордания и Палестинските територии.

Малко повече от една трета от респондентите смятат, че Китай зачита личните свободи на гражданите си – половината от показателя за САЩ.

В Южна Америка и Африка Китай има известен успех по този показател заради науката и технологиите, като повече от две трети са с положително мнение.

Азиатската страна все още изостава значително от САЩ в области като култура, бизнес и разпространение на идеи – всичко това са сфери на глобална подкрепа за Америка, особено сред младите. Военната мощ на двете държави е причина за тревога. Напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море предизвиква безпокойство в Япония, Южна Корея и Филипините, а половината и повече от респондентите в 31 страни са против ударите с безпилотни самолети на САЩ.

Двете суперсили също така имат все по-отрицателно отношение една към друга. Делът на американците с положително мнение за Китай е спаднал до 37 процента тази година от 51 процента преди две години. Същата е ситуацията и в Китай, където одобрението към Америка е спаднало от 58 процента през 2010 г. до 40 процента днес. – Още за ВС на Китай

http://infobalkani.files.wordpress.com/

 
Навършват се 110 години от Илинденско-Преображенското въстание
20.07.2013, 09:07

Навършват се 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. През целия ден с поредица прояви в Благоевград и на други населени места в страната ще бъде отбелязана годишнината от въстанието на българите в Македония и Одринско.

От 11.00 часа в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично” ще започне програмата по повод 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Официалната церемония ще продължи с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев от 11.30 часа, на площад „Македония”. От 12.00 часа на специално построена сцена ще започне празничният концерт, посветен на 110 години от въстанието.

В 21.00 часа в Благоевград президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържественото честване на 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Държавният глава ще присъства на тържествената заря проверка на пл. „Георги Измирлиев“ в града, където ще произнесе слово.

http://www.focus-news.net/

 
15 години от участието на ВВС в учението на НАТО „Cooperative Кey 98”
20.07.2013, 08:47

Су-25Тези дни се навършват 15 години от учението „Кооператив Кий-98” проведено от 15.07 до 24.07 1998 г., в Р Турция, на летище Акънджъ в близост до столицата Анкара. България е поканена за участие като страна по програмата „Партньорство за мир”. В учението вземат участие военновъздушните сили на 6 страни членки на НАТО и 10 страни по ПЗМ.

"Кооператив Кий-98" е най-голямото и комплексно учение на НАТО по ПЗМ, провеждано до тогава, в което вземат участие 680 военнослужещи и 43 самолета.

Военновъздушните сили на Р България, вземат участие с екипажи от състава на 22-ра АБ Безмер с два самолета Су-25 (боен 249 и учебно-боен 002). Летците са м-р Живко Атанасов, м-р Димитър Данев и к-н Русен Русев, а инженерно-техническият състав е под ръководството на м-р Бойко Маринов.

В рамките на учението са изпълнени 8 мисии за непосредствена авиационна поддръжка, в състав на двойка. Всяка от планираните задачи е с продължителност повече от час в резултат, на което екипажите натрупват нальот повече от 22 часа заедно с прелитанията. Учението допринася за подобряване на оперативната съвместимост на българските ВВС с партньорите от Алианса и за усвояване на процедурите на НАТО при участие в Мироподдържащи операции.

Професионализма на личния състав и възможностите на самолет Су-25 налагат авиобаза Безмер като редовен участник в поредицата учения Кооператив Кий и допринасят за успешното присъединяване на Р България към Северноатлантическия пакт през 2004 г. – Още за АБ Безмер

http://www.pan.bg/

 

 
Проведоха се съвместни стрелкови тренировки
19.07.2013, 23:33

На 18.07.2013 г. при втората ротация на многонационалното учение „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”, военнослужещите от формированията на 3мб, Азербайджанския батальон и батальона морска пехота на САЩ проведоха първите съвместни стрелкови тренировки.

Стрелбите бяха с АК-47, подцевен гранатомет, снайперска винтовка и картечница М-50. Ръководител от американската страна бе старши лейтенант Лари Монтреуил. Българските военнослужещи бяха под ръководството на командира на взвода старши лейтенант Стефан Георгиев, заместник-командира на взвода старши сержант Илия Терзиев и командирите на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.

Въпреки съществуващите езикови бариери, занятията протичаха на много високо ниво, със себераздаване и стриктно спазване на мерките за безопасност при боравене със стрелково оръжие.

http://landforce.mod.bg/

 
10 хил. резервисти несъвместими с армията
19.07.2013, 23:28

Близо 10 хил. души офицери от запаса, притежаващи звание „младши лейтенант“, което беше премахнато с последните текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗВОСРБ), не могат да бъдат призовани в армията, тъй като званието им вече е историческо.

Проблемът се появява с промените в закона от 2010 година, но за него Министерството на отбраната признава едва сега. В чл. 138 от ЗВОСРБ се въвежда ново, двустепенно звание за офицерски кандидати – съответно първи и втори клас. С него се отменя званието „младши лейтенант“.

В § 4 от Преходните и заключителните разпоредби на закона е записано, че военните звания на резервистите от постоянния и мобилизационния резерв по отменените текстове се запазват. Това на практика означава, че хората, които са в заварено положение при въведените промени, запазват звание, което според същия този закон, отива в историята. При това положение за първи път в 135-годишната история на армията ни се появяват разлики в офицерските звания на кадровите военни и запасняците.

От администрацията на военното министерство признават за проблема. В писмо до OFFNews от ведомството обясняват, че промяната в закона е засегнала близо 10 хил. души. „В момента се анализират слабостите от действащата нормативна и поднормативна уредба по резерва и ще се подготвят корекции, които да предвидят решение и на този казус“, съобщават от пресцентъра на МО.

От там отбелязват още, че военният министър няма правомощия да произвежда в по-високо звание запасняците, които носят премахнатото от закона звание. По този начин са блокирани всички начини за излизане от конфузната ситуация.

Възможният изход от ситуацията е да бъде върнато старото положение в закона, като се възстанови званието „младши лейтенант“, което е преходно между сержантския и младшия офицерски състав. По този начин ще трябва да се отмени нововъведеното двустепенно звание за офицерски кандидати.

Промените в закона с в сила от 26 февруари 2012 година. Те бяха изготвени в мандата на Аню Ангелов и приети от 41-то Народно събрание.

http://offnews.bg, Юлиан Христов

 
55 години първи дивизион патрулни кораби
19.07.2013, 23:13

На 19 юли в Пункт за базиране Варна бе отбелязана 55-ата годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни (тогава противолодъчни) кораби (15 юли 1958 г.)

На ритуала присъстваха 5 адмирали и 11 командири на дивизиона. За неговата история след тържественото вдигане на флаговете говори капитан І ранг Георги Пенев - последният командир на поделението. С приветствие към личния състав и ветераните са обърна командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов.

По случай празника трима офицери, офицерски кандидат, старшина и матрос бяха наградени от командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, а 27 военнослужещи – от командира на дивизиона. Той връчи паметни подаръци на своите предшественици, на офицери и старшини от резерва. Поздравителен адрес прочете почетният председател на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби” вицеадмирал от резерва Димитър Павлов, командирът на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов поздрави личния състав на формированието. – (снимки)

 
135 години в служба на Родината
19.07.2013, 21:33

Преобразованията през първото следвоенно десетилетие са наистина крупна реформа, които най-общо може да се характеризират, като ускорено модернизиране и мащабно нарастване,  в съответствие с развихрящата се “Студена война” и изцяло налагане на съветския модел при тяхното изграждане. Важна особеност на този процес е извършването им  при крайно ниски икономически възможности на страната и главно с помощта  на Съветския съюз.

Към края на 1955г. сухопътните войски на България  имат мирновременен състав от две армии, два отделни стрелкови корпуса, съставени от девет стрелкови дивизии и други 14 формирования. Освен това само за военно време се развръщат още: пет стрелкови дивизии и девет съединения от родовете войски; 

Със създаването на Варшавския договор на 14 май 1955 г. започва нов етап в строителството  и развитието на Българската народна армия. Тя става част от Обединените въоръжени сили и приема всички стандарти и възгледи на коалицията........Прочети още

 
Прекъснатият полет на ВВС на Афганистан
19.07.2013, 20:59

Mi-17През целия XX век най-ефективно средство за борба с въстаниците в Афганистан беше военната авиация. В НАТО се сетиха за това едва преди извеждането на войски.

В началото на 2013 година афганистанските сили за сигурност (ANSF) получиха чуждестранна военна помощ в размер на около 10 милиарда долара, а организаторите на новата афганистанска армия смятаха, че тя има всичко, което е необходимо. Но през януари 2013 година освен пари и обикновени оръжия афганистанското ръководство е поискало от Запада въздушни балони, безпилотни самолети, танкове и самолети.

В момента ВВС на страната разполагат само с 72 единици техника. Транспортните хеликоптери на афганистанските ВВС Ми-17 са управлявани от американските консултанти, а афганистанските кадри за бойните хеликоптери са подготвяни от консултанти от Чехия. Според заместник-командира на Военновъздушните сили на ISAF генерал Кенет Уилсбах, в близко бъдеще се очаква да бъдат доставени 12 хеликоптера Ми-17 и четири транспортни самолета C-130. Командирът на групата на консултантите на Военновъздушните сили в Афганистан, бригаден генерал от ВВС на САЩ Стивън Шепро обяви плановете си за модернизация на Ми-17C и доставки на 20 нови леки щурмови самолета A-29 Super Tucanos. Но те ще бъдат доставени едва през 2014 година, а ще са напълно подготвени за бойни действия през 2018 г.

Освен това, в интервю през юни за „Air Force Times” генерал Уилсбах признава, че просто доставката на техника в момента няма да помогне. „За да може наистина да лети, да воюва и да поддържа войските си от въздуха, афганистанската армия се нуждае от пилоти и членове на екипажа, техници и обслужващ персонал". В афганистанските ВВС има общо 99 пилоти. Още 200 се учат. Има шест хеликоптера Ми-35, но по думите на Уилсбах, от миналата година те въобще не могат да летят заради проблеми с обслужването, а екипажите са били задължени да се преквалифицират.

С партизаните воюват специалните части. Може би, афганистанските сили за специални операции се справят по-добре? Както каза през юли за списание „Stars и Stripes” капитанът от афганистански командоси Фолад Шерзад, „Хеликоптерите са много полезни и много важни, защото с тях можем да отидем направо до целта, и стигаме много бързо. И врагът се страхува, когато знае, че афганистанската армия има хеликоптери, тъй като не може да направи нищо с тях”.

За ефективни действия на командосите от въздушните сили са нужни 806 професионалисти. В началото на годината те са били само 180. Проблемът е, че кандидатите трябва да преминат проверка, продължаваща година и половина, за да се премахнат тези, които са свързани с престъпността и талибаните. Проблеми има и с техниката. В момента американските военни се опитват да върнат към живота половината от 30-те Ми-17 на това подразделение. Както пише в статията на сайта Trumpet.com, „Ако войските на НАТО напуснат утре, те така и ще останат да ръждясват на летищата, както вече стана в края на 80-те.”

Като цяло, по думите на американските военни най-малкото през следващите десет години афганистанското командване няма да може самостоятелно да осъществява операции по подкрепа и подсигуряване за войските.

Резултатите от първите операции през 2013 година, в които за първи път водеща роля играха афганистанските сили за сигурност, показаха, че ефективността на операциите на афганистанската армия, без цялостната подкрепа и подсигуряването на бойната и транспортната авиация, намалява и води до големи загуби на личния състав. Този проблем съществуваше през всичките 12 години на присъствието на войските на западната коалиция в Афганистан и надали ще се реши, преди те да си тръгнат. И, неясно защо, започнаха да го обсъждат едва това лято.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Втора руска ядрена подводница за Индия
19.07.2013, 20:13

проект 971Генералният директор на санкт-петербургското конструкторско бюро за машиностроене „Малахит” Владимир Дорофеев каза в интервю за индийския вестник „Indian Express”, че индийският флот, разглежда възможността, да вземе под наем от Русия на още една многоцелева атомна подводница от проекта 971. Наемането на допълнителни подводници от Русия ще позволи на Индия да намали изоставането от Китай в развитието на атомния подводен флот.

В момента индийският флот разполага с една такава подводница, предадена на Индия през април 2012 година и наречена от индийците „Чакра”. Подводниците от проекта 971-Б Щука-Б се строят в Съветския съюз и Русия от 1983 година насам. Тези мощни и безшумни ядрени подводници трябваше да се противопоставят на американските подводници от типа „Los Angeles”. По време на строителството на серията от подводници, те бяха многократно модифицирани. Движенията на подводниците от този тип в Атлантическия океан и Средиземно море потвърдиха тяхната способност да се противопоставят на най-новите американски средства за отбрана срещу подводници. Общо бяха построени 15 подводници от тази серия, последната от които е „Чакра”.

В момента, в Амурския завод в Комсомолск-на-Амур има една недовършена атомна подводница от проект 971 – „Ирбис”. Строителството на подводницата започна през 1994 година. Проектът беше спрян през 1996 година, при готовност на подводницата 42%. Корпусът на недовършената подводница е напълно здрав. През 2011 година беше обявено, че заводът вече няма да се занимава със строителство на атомни подводници. Но в случай на интерес на индийския флот към недовършената подводница „Ирбис”, това решение може да бъде преразгледано.

„Чакра” беше дадена под наем на Индия за период от 10 години за 970 милиона долара. Може би, стойността на наема на новата подводница ще бъде по-висока: тя се нуждае от по-сериозно дострояване. Освен това, руската страна предлага на индийците да модифицират проекта, като използват в него технологиите, които се използват в атомните подводници от проекта 885 „Ясен”. През 2008 г. ръководителят на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев обяви, че е възможно „няколко” подводници да бъдат дадени под наем на Индия.

Наемането на допълнителни подводници ще позволи на Индия да намали изоставането си от Китай в развитието на атомния подводен флот. При това руските подводници от проекта 971 лодки превъзхождат по възможностите на своите оръжейни системи и стелт-технологии всички подобни кораби, индийско и китайско производство. Наличието на две такива подводници в състава на индийския флот ще позволи на Индия да засили военноморските си позиции в Индийския океан. – Още за проект 971

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Пентагонът изстреля тактически комуникационен спътник от ново поколение
19.07.2013, 18:04

От Кейп Канаверал днес е осъществен старт на тактически комуникационен спътник от ново поколение. Космическият апарат ще бъде част от системата на Пентагона MUOS, предаде ИТАР-ТАСС.

Изстрелването на спътника е извършено от компанията „Юнейтед Лонч Алайънс” – съвместно предприятие на авиационните гиганти „Боинг” и „Локхийд Мартин”.

Системата MUOS е разработена от „Локхийд Мартин” и се ползва от военноморските сили на САЩ. Тя има за цел значително да подобри комуникациите между войските на САЩ и техните съюзници по цялото земно кълбо.

http://www.focus-news.net/

 
С тържествено събрание-концерт беше отбелязана 135-та годишнина от създаването на Българската земска войска и на Сухопътните войски на България
19.07.2013, 15:55

С тържествено събрание-концерт беше отбелязана днес, 19 юли, 135-та годишнина от създаването на Българската земска войска и на Сухопътните войски на България.

От името на министъра на отбраната Ангел Найденов постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев поздрави участниците в тържественото отбелязване.

„Със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков на основата на Българското опълчение се създава Българската земска войска. По-късно 12-те опълченски дружини са преименувани в пехотни дружини и отчислени от състава на Руската армия. Със забележителното си участие в Освободителната война те се утвърждават като синоним и първообраз на най-високи воински добродетели. Днес, 135 години по-късно, военнослужещите от Сухопътни войски продължават тази традиция като изпълняват с чест и достойнство върховния си конституционен дълг да защитават Родината. На този празничен ден бих искал да поздравя целия личен състав на Сухопътни войски и Асоциацията на Сухопътните войски за това, че със своята всеотдайност, отговорност, професионализъм и обществена активност допринасяте за издигане авторитета на Българската армия и страната ни“, се казва в поздравителния адрес на министър Найденов.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също поздрави участниците в тържественото честване. В словото си той припомни първата военна клетва, която гласи: „Аз, долуименованият, се кълна във всемогъщия Бог, че като призван на служба в частите на Българската земска войска ще Служа честно и усърдно“! Генерал Симеонов призова поколенията да помнят и пазят в сърцата си думите, изричани от воините на Българската земска войска.

По време на събранието беше изнесен Доклад за историята и бойния път на Сухопътните войски от о. р. генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България. За празника Представителният ансамбъл на въоръжените сили изнесе концерт.

На отбелязването присъстваха още заместник-председателят на Комисията по отбрана към 42-то Народно събрание на Република България Борис Цветков, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ бригаден генерал Христо Тихинов, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, както и представители на военнопатриотични и военнородолюбиви организации. – Още за СВ на България

http://www.mod.bg/

 
Сирия: снежната топка на хуманитарната криза
19.07.2013, 13:06

С разследването на фактите за използването на химическо оръжие в Сирия ще се заеме специалната комисия на ООН, която ще пристигне в страната следващата седмица. Експертите от ООН искаха от Дамаск разрешение за оглед на всички место, където страните на конфликта са могли да използват една срещу друга забраненото оръжие.

Сирийските власти одобриха предложението. Шефът на мисията Оке Селстрьом и представителят по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн планират да проведат преговорите с ръководителя на сирийското външно министерство Уалид Муалем и местни експерти.

Междувременно миналата седмица Русия предаде на ООН и на американските власти резултатите от експертизата, която еднозначно установи, че на 19 март край град Алепо бунтовниците са използвали отровното вещество зарин, в резултат на което са загинали близо 30 души. Установено е също така, че смъртоносният снаряд е ръчно изработен през февруари 2013 година на територията, която се е намирала под контрола на Свободната сирийска армия. В отговор представителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че във Вашингтон „не вярват” – сякаш това е въпрос на вяра, а не на доказателствена база.

На фона на политическите битки около химическия състав в Сирия продължават бойните действия, в които се използват обичайните въоръжения. И едва през последните седмици бунтовниците получиха значително количество чуждестранни въоръжения, в това число и тежки. Става дума за доставки от страните от „Групата на приятелите на Сирия”. Впрочем оръжието и боеприпасите бунтовниците получават и от други източници. Експертите посочват, че става дума включително и за някои западни страни, макар това да не се афишира. При това в САЩ съответната инициатива на президента Барак Обама беше блокирана от Конгреса. Но военните заявяват, че ще търсят начини да подкрепят бунтовниците.

Британският външен министър Уилям Хейг, на свой ред, обеща на парламентаристите, че доставките на оръжие за сирийската опозиция ще бъдат осъществени само с тяхно съгласие. Впрочем премиерът Дейвид Камерън по-рано заяви, че си запазва правото да реши за нахлуването в Сирия.

Мнозина на Запад явно нямат намерение да решат проблема по дипломатичен път, макар периодично да заявяват за необходимостта от мирно урегулиране. В тази връзка конференцията за Сирия едва ли ще стане решаващ фактор за установяването на мира, отбеляза политологът Григорий Косач:

   - Изходът от кризата днес не е в свикването на международна конференция, това предложение претърпя крах. Но въпреки това трябва да се оказва „натиск” и на двете страни от различни държави, включително и от Русия, за да се намали хуманитарната криза.

Москва е за разследването на незаконните доставки на оръжие в Сирия. В последно време има много съобщения за нелегални доставки на опозиционните въоръжени групировки, които нарушават въведеното от Съвета за сигурност ембарго. Ситуацията от ден на ден задълбочава хуманитарната катастрофа в Сирия. Всяко седмица при бойните действия загиват хиляди сирийци. А броят на бежанците надвиши двайсетгодишния рекорд, като вдигна летвата на 2 милиона души.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Няма да приземяваме изтребителите, пускаме скоростния влак
19.07.2013, 08:52

С актуализацията на държавния бюджет Министерството на отбраната очаква да ликвидира просрочените задължения на ВМА и да освободи част от радиочестотния спектър. Така изтребителите ще продължават да летят и ще пуснем скоростния влак.

Очаквам, каза министърът на отбраната Ангел Найденов,  с актуализацията на бюджета да бъдат осигурени първата част от необходимите средства за модернизация на авиониката на изтребителите. Това са 30 милиона за освобождаване на радиочестотен спектър, пренастройване на системите и закупуване на допълнителни елементи, за да няма конфликт на честотите, на които работят изтребителите и скоростните влакове. Ако не бяхме намерили това решение, подчертава министърът, от есента или трябваше да откажем въвеждането в експлоатация на скоростната ж.п. отсечка Пловдив-Свиленград или трябваше да приземим изтребителите.

През следващата седмица на извънредно заседание на правителството да бъде одобрена актуализацията на бюджета, за да влезе в Народното събрание и до края на тази сесия да бъде гласувана, прогнозира Ангел Найденов.

Общата сума за тези дейности до 2015 г. ще е 150 млн. лв.  ВВС и стационарната комуникационно-информационна система на БА са представили разчети за нужните средства. Според ВВС на база контакти с потенциалнитe извършители на дейности по модернизацията на авиониката на МиГ-29 сумата необходима за пълния комплект мерки е 5 млн. евро на самолет.

В проекта за законопроекта за актуализация на бюджета е предвиден още ресурс в размер на 160.4 млн. лв. (0.2 % от прогнозния БВП) главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието. Ще има и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители. Вече няколко пъти, включително и при обсъждането в парламента на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2012 г., който не бе приет, министърът на отбраната Ангел Найденов посочи, че задълженията на ВМА са 91 млн. лв., като 55 млн. лв. са просрочени. Само 18% от пациентите са т.нар. контингент на МО, 82% са граждани на свободен прием, уточни той.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Русе приключи обучение на водачи на БТР-и
19.07.2013, 07:55

Завърши поредният курс за придобиване на военноотчетна специалност: „Водач на БТР-60 ПБ”, „Водач на БТР 60 ПБ МД1” и „Водач на БРДМ-2”, в който се обучаваха  14 военнослужещи от различни формирования на Сухопътни войски. На 16 и 18 юли се проведоха теоретичен и практически изпит по кормуване с БТР-60 ПБ, БТР 60 ПБ МД1 и БРДМ-2 във военно формирование 32420 – Русе, което е в състава на Център за подготовка на специалисти-Сливен. Следващ такъв курс ще започне на 5 август.

Обучението е от 168 часа, от които 152 часа занятия и 16 часа изпити. Изучават се устройство на колесните бронетранспортьори, експлоатация на бронетанковата и автомобилна техника, безопасност на движението, кормуване с колесен бронетранспортьор.

В този вид курс за първи път има и жена военнослужещ – редник Наталия Спасова от военно формирование 36540 – Асеновград. Тя взе изпита си с отличие и показа майсторско управление на БТР-60ПБ МД1, неотстъпващо и на най-добрите от мъжете.

Занятията по кормуване бяха проведени от капитан Даниел Димитров Димитров, командир на рота за подготовка на водачи във военно формирование 32420 – Русе.

http://landforce.mod.bg/

 

 
Започнаха изпитанията на транспортния Ил-476
18.07.2013, 20:54

Ил-476 Перспективният военнотранспортен самолет Ил-476 (Ил-76МД-90А) е пристъпил към държавни изпитания съвместно с  Министерството на отбраната на Русия, се отбелязва в съобщение на Авиационния комплекс на името на Илюшин.

В рамките на първия етап от изпитанията самолетът е извършил вече три полета, последният от които се е състоял на 12 юли т.г. Както се очаква, първият етап от проверката на транспортния самолет ще завърши през ноември т.г.

На специалистите от Министерството на отбраната на Русия и Авиационния комплекс на името на Илюшин предстои да проверят летателните характеристики на Ил-476, а също и да дадат оценка на всички системи и оборудвания на самолета, включително пилотажно-навигационния комплекс, системите за автоматично управление и системата за разпознаване. След този първи етап от съвместните изпитания Министерството на отбраната на Русия ще  утвърди акт «с предварителни заключения за пускане на партида». Този документ ще позволи на предприятието да започне серийно пускане на транспортните Ил-476.

Заводските изпитания на Ил-476 завършиха през май т.г. От края на февруари на текущата година се води строителството на първите три серийни военнотранспортни самолета, които ще бъдат предадени на ВВС на Русия догодина. Общо Министерството на отбраната на Русия е купило до момента 39 транспортни самолета Ил-476.

http://www.duma.bg/

 
Казахстан ще купи военнотранспортни самолети A400M
18.07.2013, 20:50

A400M Фото: Airbus MilitaryМинистерството на отбраната на Казахстан се е заинтересувало от възможността за купуване на два нови европейски военнотранспортни самолета A400M Atlas. Както съобщава Jane's, това е заявил министърът на отбраната на страната Адилбек Джаксибеков. По думите му, с европейския авиостроителен концерн Airbus също може да бъде подписано съглашение за създаването на територията на Казахстан на технически център по обслужването на военните самолети от тази компания.

Както отбелязва Jane's, Казахстан е проявил интерес към A400M още през 2010 г., но първите конкретни стъпки бяха направени едва през 2012 г. Тогава започнаха предварителните преговори з покупка на военнотранспортните самолети. В края на 2012 г. заместник-министърът на отбраната на Казахстан Талгат Жанжуменов обявил, че военните могат да придобият до четири нови транспортни A400M. В момента страните продължават преговорите, но конкретната дата, когато може да бъде сключен договор, засега е неизвестна.

Разработката на транспортния A400M се води от началото на 2000-та г., като с финансирането на проекта се занимават Франция, Германия, Испания, Великобритания, Турция, Белгия, Малайзия и Люксембург. Тези държави планират да придобият 174 нови самолета. Самолетът развива скорост до 790 километра в час и извършва полети до 9,3 хиляди километра. Товароподемността му е 38 тона. – Още за А400М

http://www.duma.bg/

 
Полша закупи 44 сапьорни машини Topola-S
18.07.2013, 20:42

Topola-S Фото: AMZ KutnoМинистерството на отбраната на Полша е придобило от компанията AMZ Kutno 44 машини за обезвреждане на боеприпаси Topola-S, съобщава Jane's. Сумата по сделката е 14,8 милиона долара. По условията на контракта 15 машини трябва да бъдат предадени до края на годината, а останалите 29 Topola-S през 2014 г.

В състава на инженерните войски на въоръжените сили на Полша новите сапьорни машини ще се използват за разминиране на полета, останали след Първата и Втората световна война. В момента в Полша работят 39 постоянни сапьорни бригади, които ежегодно откриват и унищожават 300-400 хиляди бомби, снаряди, мини и различни взривни устройства. При провеждането на операциите се използват остарелите машини Star и Honker.

Купените машини са създадени на базата на италианските Iveco с колесна формула 4x4. Машините са снабдени със специални детонационни камери, способни да издържат на взрив с мощност до 3,5 килограма тротил. Сапьорните машини са разработени от AMZ Kutno по договор с министерството на отбраната на Полша, подписан през април 2010 г. Стойността на проекта е 800 хиляди долара. По-рано полските военни придобиха 45 прицепа Topola-P, също оборудвани с различни сапьорни инструменти и детонационна камера. Стойността на това оборудване е 5,62 милиона долара

http://www.duma.bg/

 
След реставрация паметникът на съветски воин е върнат на предишното место в чешкия Бърно
18.07.2013, 20:20

Бронзовата фигура на съветски воин-освободител., която е включена в списъка на забележителностите на чешкия град Бърно, след реставрация била върната на предишното място.

Монументът се появил там в 1955 година и нито веднъж не бил реставриран. Той бил покрит с многобройни слоеве бои, тъй като фигурата на воина почти всяка година се опитвали да подновят преди 8 май, когато в страната се отбелязва Денят на освобождението от фашизма.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американски самолетоносач се насочва към района на Персийския залив
18.07.2013, 20:15

Група от военни кораби, начело с атомния самолетоносач Harry Truman, тези дни ще замине на бойно дежурство в Персийския залив, съобщиха от ВМС на САЩ.

В състава на групата, освен авионосеца, влизат два ракетни крайцера, два ескадрени миноносеца, а също и първият съвместен отряд от ескадрени миноносци на САЩ и Англия.

Сега в района на Персийския залив вече се намира група от самолетоносачи на САЩ начело с самолетоносача Nimitz.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Написаното в Доклада за състоянието на националната сигурност на България през 2011 г. не отговаря на истината
18.07.2013, 16:22

Янко Янков, председател на Комисията по отбрана в 42-рото Народно събраниеНаписаното в Доклада за състоянието на националната сигурност на Република България през 2011 г. не отговаря на истината. Това каза Янко Янков, председател на Комисията по отбрана в 42-рото Народно събрание, на съвместно заседание парламентарните комисии по външна политика, по отбрана, по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол на службите за сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Внимателно прочетох доклада за състоянието на националната сигурност на Република България през 2011 г.; постарах се да се поставя в позицията на обикновен гражданин, който, като го прочете на сайта на Министерски съвет, трябва да добие увереност, че всички структури в държавата полагат грижи за състоянието на сигурността му. За голямо съжаление, не можах да си направя такъв извод, като гражданин, каза Янко Янков.

По думите му - Докладът е съставен като механичен сбор от доклади на различни ведомства, които нямат логическа връзка помежду си, правят си общи изводи и квалификации, които не позволяват да направим извода, че докладът е написан формално, без конкретни политики.

В доклада е записано, че следва стратегията за Национална сигурност, но това в голяма степен не е вярно, в него са направени много противоречиви изводи. Преди два дни изслушвахме кандидатите за ДАНС като основни заплахи за националната сигурност в тяхното изложение беше изтъкнато икономическото състояние на България. В доклада, обаче такова нещо не е отразено. Това, което е написано в доклада относно състоянието на отбраната, не отговаря на истината. 2000 офицери са напуснали. Този доклад е имитация, той не може да обслужи българските граждани. Те не се интересуват от много написани страници, а от ясна визия как да планират бъдещето си, обясни Янко Янков.

 
Военнослужещи от Българската армия ще участват в подготовка в Тренировъчния център на Силите на САЩ в Германия
18.07.2013, 16:13

Военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково ще участват в едномесечно международно обучение в Тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия, което започва в началото на следващата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Ротата в състав от около 100 военнослужещи е с командир капитан Георги Томов. Обучението ще допринесе за усъвършенстване на уменията за работа в международна среда, обмяна на опит по изпълнение на задачи, техники и процедури за подобряване на оперативната съвместимост и изграждане на подходящи отбранителни способности за противодействие на съвременните предизвикателства, рискове и заплахи.

Тренировката се провежда в изпълнение на плана за съвместна българо-американска подготовка през 2013 г. и постигнатите договорености със Силите на САЩ в Европа във връзка с прилагането на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната.

http://www.focus-news.net/

 
Стратегическият преглед на системата за сигурност и отбрана ще започне от началото на 2014 г.
18.07.2013, 16:09

Заседанието на ОСОП се проведе в Централния военен клуб.  Снимка: Димитър БебеновДо октомври трябва да имаме предварително зададените параметри на Стратегическия преглед на системата за сигурност и отбрана, който да стартира от началото на 2014 г. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той говори в началото на заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика (ОСОП) и остана докрай, за да изслуша представителите на 22-те организации.

Прегледът ще роди нов План за развитие на Въоръжените сили и програма за превъоръжаване и модернизация, а не сбор от инвестиционни намерения без ясни срокове и източници на финансиране, стана ясно още от думите на министъра. Той уточни, че не е привърженик на разработването на документи от рода на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Защитава обаче позицията, че е необходимо да имаме закон за отбраната и отделно устройствен закон за Въоръжените сили, както и прецизиране на закона за военния резерв.

Новият тип стратегически преглед, който включва не само отбраната, се налага от липсата на тясна координация и взаимодействие на отбранителната политика с останалите политики. Необходим ни е комплексен подход към националната сигурност и активно взаимодействие между всички институции, смята Ангел Найденов. В този смисъл той определи, като слаб законопроектът за управление на системата за защита на националната сигурност, който е част от пакета от четирите законопроекта за сектор „Сигурност”.

Темата на заседанието бе  „Въоръжените сили и сигурността на страната“. Картината за състоянието на Въоръжените сили е драматична, обобщи министърът.  Според него тя не би могла да бъде друга, след като от 12 вертолета „Кугър” лети един, от бойните вертолети - нито един, от транспортните самолети – четири. Известно е състоянието на изтребителите и щурмовите самолети. Вертолетите Бел-206, които са за начална летателна подготовка, стоят от две години на земята. Ситуацията става още по-парадоксална, продължи Ангел Найденов, когато погледнем структурата на разходите. 74 на сто от бюджета отива само за личния състав, 21 на сто – за текуща издръжка, включително за бойна подготовка и само 5 процента за капиталови разходи. При оптимално съотношение – 60:25:15. В този смисъл съвсем резонно бе отхвърлен от парламента Докладът на ГЕРБ за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2012 г., макар че служебното ръководство на МО бе положило усилия за понижаване на оптимистичния му тон, посочи Ангел Найденов.

Другият извод на министъра бе, че е налице технологична пропаст между българските Въоръжени сили и партньорите им. Тя се задълбочава непрекъснато, включително и по отношение на екипировка и индивидуално въоръжение. Това води до нерадостното положение военнослужещите да изпълняват задълженията си при високо напрежение и много голям риск. Както и до ниска мотивация за военна служба. В момента има над 3000 свободни места. Една от причините е липсата на кандидати, особено за войнишките и сержантските длъжности в Сухопътни войски, каза Ангел Найденов. За това, продължи той, задачата ни е да възстановим привлекателността на военната професия и да върнем достойнството на хората, които са ангажирани в системата. Макар че е налице постоянен дисбаланс между непрекъснатите ограничения на военния бюджет и нарастването на задачите на Въоръжените сили.

Тревожните констатации на министъра бяха потвърдени от изказванията. Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски, смята, че трябва да се спре Планът за развитие на Въоръжените сили и да се вземат мерки за защитата на критичните райони в страната. Той и председателят на Управителния съвет на фондация „Български военновъздушни сили“ генерал-майор от резерва Евгени Манев препоръчаха да се направят усилия за вдигане на наличната военна авиационна техника във въздуха, за да се поддържа подготовката на екипажите и да се изпълняват задачите по защитата на въздушния ни суверенитет. Министърът каза, че е дал такива указания паралелно с продължаващата работа по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Позицията на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, изразена от неговия председател младши лейтенант от запаса Петър Велчев, за въвеждане на смесения тип армия, т.е. наборен и професионален състав, не срещна подкрепа от страна на министъра. По-скоро Ангел Найденов смята, че могат да се намерят по-добри форми за подготовка на населението, освен влизащите по закон от 1 септември по пет часа в последните две години от средното образование.

Това бе първото заседание на ОСОП, формиран при служебното правителство, с участието на Ангел Найденов, който бе категоричен, че има потребност от такъв формат на дискусии. Заедно с него бяха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, съветниците Георги Хараланов и Валентин Цанков, представители на дирекции и други структури от МО и Щаба на отбраната. Следващото заседание ще бъде през септември.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
САЩ ще построят нов център за подслушване във Висбаден
18.07.2013, 15:02

Агенцията за национална сигурност на САЩ ще построи в германския град Висбаден нов център за подслушване на телефонни разговори и събиране на електронни данни.

Както пише вестник „Mittledeutsche Zeitung”, тази информация на участниците в проведеното в сряда заседание на Бундестага по вътрешните работи е съобщил ръководителят на разузнавателната служба на Германия Герхард Шиндлер.

Специалните служби на САЩ се оказаха в центъра на скандала с електронния шпионаж, след разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи панихида за загиналите воини на 20 юли във Военна академия
18.07.2013, 12:10

Заключителното честване по повод 100-годишнината от Балканските войни (1912 – 1913) и 135-годишнината от създаването на армията на Третата българска държава ще се състои на 20 юли 2013 г. от 10.00 часа във Военната академия. Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български, ще отслужи панахида за душите на загиналите. Парад на Гвардейската част ще приеме Върховният главнокомандващ на българската войска - президентът Росен Плевнелиев.

Урни с пръст от бойните полета на Балканските войни ще бъдат положени в Алеята на славата. В продължение на две години, доброволци от Военноисторическата комисия проведоха експедиции в Тракия и Македония и взеха пръст от местата, където българските воини водят героични боеве, съобщиха от Военноисторическата комисия.

http://www.focus-news.net/

 
Нова противокорабна ракета LRASM
18.07.2013, 11:47

ракета LRASMВВС на САЩ в средата на юни 2013 г. са изпитали нова противокорабна ракета с голям обсег на действие LRASM. Изпитанията, оценени като успешни, са извършени с бомбардировача В-1В Lancer без да се изстрелва ракетата.

Новата ракета е създадена на базата на крилатата ракета с голяма далечина на действие JASSM клас „въздух-повърхност”. Според капитан Алис Дацман от 337-а изпитателна ескадрила, благодарение на това конструктивно решение сравнително бързо е доработена системата за управление на въоръжението на В-1В, който „възприема” LRASM като JASSM.

Изпитанията на новата ракета се извършва в рамките на по-широка програма за разширяване функционалните възможности на бомбардировачите В-1Б, които след 1998 г. се преоборудват като носители само на конвенционално въоръжение.

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с Л-39 на ВВС на Казахстан
18.07.2013, 11:35

Л-39Вчера около 20 ч. местно време учебно-тренировъчен самолет Л-39С "Албатрос" от ВВС на Казахстан се е разбил в хангар на летище Актоб при заход за кацане.

Загинали са и двамата летци – инструкторът подп. Евгени Висарионов (методист-инспектор от службата за безопасност на полетите) и обучаемият - курсант 2-ри курс Арман Масалимов.

Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата.

http://www.pan.bg/

 
Започна втората ротация на съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES 13”
18.07.2013, 09:22

Вчера, 17 юли 2013 г. на учебен полигон „Ново село” се проведе церемония по откриването на втория етап от ротацията на сухопътния елемент, участващ в съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES 13”.

При втората ротация участват подразделения от Трети механизиран батальон на 61 Механизирана бригада – Карлово, формирования от Морската пехота на Съединените американски щати и за първи път подразделения от  въоръжените сили на Азербайджан, като страна партньор.

На церемонията по откриването присъстваха полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната на Република България, подполковник Красимир Далев – ръководител на сухопътния команден компонент, подполковник Теймур Мамадов – командир на Азербайджанския батальон, и подполковник Петър Желев – началник на полигон „Ново село“.

Приветствено слово към участниците произнесе подполковник Стевен М. Волф – командир на сухопътния елемент на „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES 13” за България от американска страна.

Фокусът на това учение е затвърждаване на съществуващите регионални приятелски взаимоотношения и установяване на нови и укрепване на съществуващите връзки чрез размяна на придобитите знания от участие в мисии, така че всяка участваща страна да подобри своите оперативни способности и възможности и да оперира независимо и самостоятелно, но едновременно с това еднакво и в синхрон.

Българската Армия участва за четвърти пореден път в този вид черноморски ротационни учения, проверявайки и съгласувайки изпълнението на стандартните оперативни процедури, с другите страни участнички и използвайки придобития опит от множеството участия в мисии извън страната.

http://landforce.mod.bg/

 

 
X-47B направи два неуспешни опити за кацания на самолетоносач
17.07.2013, 22:52

Безпилотният демонстратор X-47B Безпилотният демонстратор X-47B на компанията Northrop Grumman направи два поредни неуспешни опита да кацне на самолетоносача USS Bush. Неуспехите се дължат на недобре работещо бордно оборудване.

Въпреки, че на 10 юли 2013 г. апаратът демонстрира две автономни кацания нa самолетоносача USS Bush, но се провали при третия опит. Тогава бе съобщено, че X-47B се е самодиагностицирал с аномалия в навигационната система, което го е отказало от кацане.

Вторият провал е станал на 15 юли, когато отново е открит технически отказ, който е прекратил преждевременно кацането.

Двете неуспешни кацания за сега пречат на осъществяването на една от основните цели на демонстратора – три последователни автономни кацания на палубата на самолетоносач. За сега не се планират повече опити, тъй като USS Bush се връща в пристанището си.

Предполага се, че това ще е и края на програмата X-47B. Двата построени апарата се очаква да бъдат изпратени в музеи.

http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещи от Българската армия ще участват утре в честванията на 176-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски в цялата страна
17.07.2013, 20:26

Военнослужещи от Българската армия ще участват утре, 18 юли, в честванията на 176-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски в цялата страна.

Военнослужещи от Националната гвардейска част ще се включат от 11.00 ч. в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата на Алеята на възрожденците в Борисовата градина в София.

Почетен караул от авиобаза Крумово и Представителният духов оркестър от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще участват в ритуала по поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в парк "Бунарджика" в град Пловдив от 10.00 ч.

По повод 176-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски военният духов оркестър и военнослужещи от военно формирование 34 750 на Сухопътните войски, съвместно с 61-ва механизирана бригада, ще участват в тържествена заря (проверка) в град Карлово, а военният духов оркестър и военнослужещи от военно формирование 24 150 - в ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в град Стара Загора.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат и в мероприятията в градовете Асеновград, Левски, Хасково, Плевен, Ямбол и Шумен.

http://www.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще ръководи първото заседание на комитета за честване на 110-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание
17.07.2013, 20:21

Първото заседание на Националния инициативен комитет за честване на 110-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание ще се състои утре, 18 юли, от 13:30 ч. в сградата на Министерството на отбраната. На заседанието, което ще се проведе под председателството на министъра на отбраната Ангел Найденов, ще бъде обсъден План на мероприятията и акцентите на честванията.

За участие са поканени представители на държавната и местната власт, обществени организации, културни и научни институти, както и представители на обществените медии.

На заседанието ще бъде представен и Гражданският инициативен комитет „БМОРК 2013 /Български македоноодрински революционен комитет/ Илинден-Преображение“.

http://www.mod.bg/

 
Интензивни полети в Долна Митрополия
17.07.2013, 17:55

самолет РС-9МЛетателен стаж за курсанти-пилоти от 2-ри, 3-ти и 4-ти курс, полети на две смени, предстоящи самостоятелни полети за курсантите от 2-ри курс и държавни изпити за випуск 2013 – това е само част от картината в лятното ежедневие на Учебната авиационна група в Долна Митрополия. Това се казва в официално съобщение на ВВС.

Ежедневно в учебната авиогрупа първата летателна смяна започва в 07,00 часа и завършва в 14,00. Втората – от 14,00 до 20,00 часа. Целта е колкото се може повече от курсантите-летци да изпълняват задачите от програмата на стажа. В момента върви обучението на 32 курсанти-летци.

Само по още няколко полета остават на второкурсниците пилоти, за да достигнат до самостоятелен полет на учебния самолет РС-9М. Втори и трети курс изпълняват полети по кръга, обучават се за излитане и кацане, и зона прост пилотаж. Четвърти курс са на по-напреднал етап от обучението и усвояват техника на пилотиране в зона сложен пилотаж.

Вчера, 16 юли, приключиха и държавните изпити на випускниците от факултет „Авиационен”. Предстои производството им в първо офицерско звание на 26 юли.

Наред със стажа на курсантите върви и усъвършенстването на летателната подготовка на пилоти от други авиобази на самолет L-39ZA.

http://aeropress-bg.com/

 
87,3 на сто от военнослужещите искат връщане на стария режим за пенсиониране
17.07.2013, 17:50

капитан I ранг проф. д.с.н. Янцислав Янакиев Промяна в Кодекса за социално осигуряване, премахване на възрастта, като изискване за придобиване право на пенсия, искат 87,3 на сто от военнослужещите. Това става ясно от социологическо изследване на тема „Социалния статус на българския военнослужещ”, за което говори днес на брифинг в МО директорът на Института за перспективни изследвания на отбраната във ВА „Георги С. Раковски” капитан I ранг проф. д.с.н. Янцислав Янакиев (на снимката). Така се потвърждава ангажимента на министъра на отбраната Ангел Найденов да върне стария режим за пенсиониране на военнослужещите до 31 декември 2013 г. Той вече е направил необходимото предложение, което и в процес на съгласуване.

Финансов проблем за МО от промяната в Кодекса за социално осигуряване няма да има, заяви министър Найденов. Разчетите показвали, че от тази възможност могат да се възползват 1195 военнослужещи, което не означава, че всички вкупом ще подадат рапорти и ще тръгнат към НОИ.  Очакванията са, че не повече от 10 процента ще предприемат подобна стъпка. Според министъра няма никакви основания да се твърди, че така се спира пенсионната реформа, както каза президентът Росен Плевнелиев. Или, че, пак по думите на държавния глава, ще са необходими 30 млн.лв. годишно. Подобни разчети Ангел Найденов не е намерил никъде, включително и в социално министерство. Дори всички 1195 военнослужещи да решат да се пенсионират, за обезщетения и други разходи щели да са необходими не повече от 5-6 милиона.

82,6 процента от военнослужещите определят своя социален статус като ”не много добър” и „изобщо не е добър”. 74 процента дават същите отговори на въпроса „Според вас какъв е образът на Българската армия в обществото?”. При изследването са анкетирани 1481 военнослужещи от 35 структури и военни формирования. Повече от 70 на сто не са удовлетворени от образа на военната професия в обществото. Също толкова не смятат, че службата във Въоръжените сили им гарантира сигурност и предвидимост за бъдещето.

Екипът социолози е изследвал 10 мотива за служба в Българската армия. Резултатите показват, че с най-голяма значимост са социалните придобивки, гарантираното работно място, готовността за служба на родината, интересът към военната техника и престижът на военната професия. С доста по ниска стойност са участието в мисии зад граница, лидерството, възможността за придобиване на служебно жилище и предизвикателствата на военната професия. Анкетираните са удовлетворени най-вече от отношенията си с колегите и началниците. На опашката на тази класация са заплащането и осигуряването с обувки и облекло.  

Ангел Найденов определи резултатите от изследването, като респектиращи и много важни от гледна точка на по-нататъшната политика на министерството. Оказва се, че мнението на военнослужещите е търсено за последно през 2008 г. Това изследване бе поръчано от министъра веднага при встъпването му в длъжност.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Авария с изтребител А-5 на ВВС на Бангладеш
17.07.2013, 16:45

A-5Вчера в 15:30 местно време изтребител А-5 на ВВС на Бангладеш се е разбил малко след излитане. Пилотът Арафат успешно се е катапултирал. Според първоначалната информация причините за аварията са лошите МТО и бурния вятър.

А-5 е експортната модификация на китайските изтребители Q-5 (Qiang-5),които са разработени на база на Shenyang J-6 (китайското копие на МиГ-19).

http://www.pan.bg/

 
МиГ-21 Lancer ще охранява въздушните граници на Румъния до 2017, след това с F-16
17.07.2013, 16:40

МиГ-21 Lancer Министърът на отбраната на Румъния е заявил, че МиГ-21 Lancer ще охранява въздушните граници на Румъния до 2017, след това ще бъдат сменени с F-16. Както бе по-рано съобщено Румъния е сключила споразумение със САЩ и Португалия за закупуване на дванадесет изтребителя F-16 от намиращите се на въоръжение в португалските ВВС самолети.

Първите бройки F-16 трябва да пристигнат през 2015 г., а в оперативна готовност ще са от 2017 г., когато изтича ресурса на МиГ-21 Lancer.

Според министъра изтребителите F-16 ще бъдат модернизирани преди получаването, като те ще бъдат оборудвани с най-новите системи за РЕБ.

http://www.pan.bg/

 
Армията закъса за войници
17.07.2013, 16:37

Армията рязко закъса за войници, след като стана ясно, че догодина изтегляме и последния контингент от Афганистан.

Ще има ли мисии зад граница? Това бе един от главните въпроси, които редник Начев, командос от 68-а бригада "Специални сили", отправи към новия военен министър Ангел Найденов. Това се случи преди 2 седмици в щаба на бригадата в Пловдив.

Боецът бе пределно откровен, че повечето от колегите му са в армията главно заради мисиите. Някои от нас са навзели кредити, които тежат прекалено много на "големите" ни заплати, призна редникът. И единствената им надежда да ги върнат била да минат на заплати в евро от Афганистан.

Начев направи нерадостния извод, че ако мисиите секнат, поне 50% от войниците ще напуснат армията........Прочети още

 
Далечният Изток: в търсене на точки за равновесие
17.07.2013, 16:32

В Далечния Изток бяха проведени най-големите през последните години учения, в които участваха около 100 хиляди души, повече от 1,500 единици бронирана техника, над 130 самолети и хеликоптери, 70 бойни кораби, катери и подводници на Тихоокеанския флот.

Мащабът на ученията и тяхната внезапност ни кара да говорим за нов етап на развитието на военната машина на Русия в Далечния Изток.

Но работата не е само в мащабите. Главният експеримент на ученията се състоят в съчетаване на мащабите и внезапността. Дори и не най-добрата бригада може много добре да издържи внезапна проверка, ако пред командира бъде поставена задача да отдели от състава рота или батальон. При своевременно предупреждение може както трябва да се подготви бригада за действия като цяло. Внезапността на ученията в съчетание с едновременно включване на няколко десетки бригади на четири армии и други сили на окръга показва, до каква степен е готова военната машина на практика „тук и сега”.

Ясно е, че в такава огромна система не може всичко да работи идеално и сигурно списъкът от грешки, закъснения и недооценяване ще заеме не една страница при анализа, но въпросът е в това, достатъчен ли е запасът от сигурност на системата като цяло за да може недостатъците в работата й да не влияят на изпълнението на задачите?

Основната легенда на ученията е провеждане на отбранителна операция в региона, с подкрепа на силите на окръга от центъра и западната част на страната. В условията на неотдавнашните съвместни военно-морски учения с Китай и традиционните противоречия с Япония по курилския въпрос, основният проблем на маневрите е напълно очевиден – и така са ясни и мотивите за привличане към маневрите на практически всички боеспособни сили на Тихоокеанския флот.

Възможността от „фолклендски сценарий” за Курилските острови остава напълно реална във военното планиране на Русия – и повишението на готовността на войските в Далечния Изток е най-сигурният начин за гаранции за да бъде избегнато негово повторение. В близките години Далечният Изток ще стане основен получател на нова техника и оръжия в рамките на държавната програма за въоръжения. Само в следващата година там се планира да бъдат доставени повече от 30 нови бойни самолети. Тихоокеанският флот, на който във всички случаи ще се падне основното натоварване в случай на възможни операции на огромния театър от Владивосток до Сахалин и от Петропавловск до южните части на Курилската верига, също няма да остане без попълнения. До 2020 година флотът трябва да получи не по-малко от 10 нови бойни кораби, включително от типа „Мистрал”, а също подводници, модернизирани самолети и хеликоптери, различни спомагателни плавателни съдове.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Новата бойна екипировка „Ратник” за руските военни
17.07.2013, 16:27

В Русия завършват изпитанията на бойната екипировка „Ратник”. В началото на 2014 година комплектът ще започне да постъпва във войските. Държавната отбранителна поръчка планирала купуването на няколко десетки хиляди комплекти за сухопътните войски.

В създаването на екипировката за „войника на бъдещето” участваха десетки отбранителни предприятия и научно-изследователски институти. Така че „Ратник” е въплъщение на съвременни научни и технически идеи с използване на най-нови материали. Войсковите изпитания на „Ратник” се проведоха през декември 2012 година.

Екипировката включва съвременно стрелково оръжие, ефективни комплекти за защита, средства за разузнаване и съобщения – около десет различни подсистеми. Особено внимание е отделено на ефективната защита на войника на полето на боя, отбелязва главният редактор на вестник „Военнопромишлен куриер” Михаил Ходоренок:

   - „Ратник” е по-добра по всички характеристики, отколкото беше предишната екипировка, и превъзхожда френския аналог FELIN, който първоначално се разглеждаше като основен образец. „Ратник” осигурява значително най-добрата защита на военнослужещия от стрелково оръжие, парчета от снаряди и мини.

Многослойният шлем, включен в комплекта, издържа попадане на куршум от пистолет от разстояние 5-10 метра. Комбинезонът ще защити от парчета от гранати и снаряди, а бронираната жилетка – от поражение на стрелково оръжие, в това число бронебойно. Теглото на „Ратник” е 20 кг., което е с 6 кг. по-малко, отколкото на FELIN.

Комплектът е приспособен за действие в различни условия, по всяко време на денонощието, отбелязва военният наблюдател на вестник „Космомолска правда” Виктор Баранец:

   - В комплекта е включено и оръжие. Това ще бъде най-новият автомат АК-12. Сега завършват заключителните изпитания. Конструкторите отстраняват последните претенции, които предявиха войници и офицери.

Повишено внимание е отделено в „Ратник” на съвременните средства за съобщения и навигация. Именно те липсваха в екипировката на руските военни по време на руско-грузинския въоръжен конфликт в 2008 година, отбелязва Михаил Ходоренок:

   - По време на предишните военни конфликти, връзката на военнослужещите на полето на боя се извършваше със значителни трудности. В този комплект тези проблеми до голяма степен са решени.

„Ратник” е оборудван със система за управление, която включва средства за съобщения и опознаване. Системата позволява да се предава информация за местонахождението на войника на командния пункт.

Планира се изпитанията на новата екипировка да завършат към края на годината За пълното преминаване на въоръжените сили към новия комплект на бойна екипировка ще бъдат необходими 5 години. – Още екипировка на РА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре заседание на Обществения съвет по отбранителна политика
17.07.2013, 13:10

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре, 18 юли, заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. Той ще направи изказване по темата на заседанието: „Въоръжените сили и сигурността на страната“.

По време на дискусиите ще направят изказвания и председателят на Асоциацията на Сухопътните войски о. р. генерал-лейтенант Кирил Цветков, о. р. полковник Димитър Бузеков, член на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, о. р. генерал-майор Евгени Манев, председател на Управителния съвет на фондация „Български военновъздушни сили“, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и представители на Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим.

Заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика ще започне в 10.30 ч. утре, 18 юли, в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб.

***************

Общественият съвет по отбранителна политика е консултативен орган към министъра на отбраната при формиране на политики, становища, приемане на инициативи от министъра на отбраната в областта на отбранителната политика, според Правилата за устройството и дейността на ОСОП. В него членуват 30 организации.

http://www.mod.bg/

 
Празник на руската военноморска авиация
17.07.2013, 12:47

На 17 юли пилотите от руската морска авиация празнуват своя професионален празник - Денят на авиацията на ВМФ на Русия. Празникът е учреден в съответствие със заповедта на Главнокомандващия на ВМФ на Руската федерация № 253 от 15 юли 1996 г., а датата е избрана поради факта, че на 17 юли (4 юли, по ст. стил) 1916 г. е била първата победа на руски морски пилоти на хидроплани във въздушен бой над морето.

На този ден четири хидросамолета M-9 от авионосния кораб "Oрлица" на Балтийския флот влизат във въздушен бой над морето за да защитят от ударите на германски самолети руската военноморска база на остров Сааремаа. По време на боя два противникови самолета са били свалени, а другите са се оттеглили. Руските пилоти се завърнали без загуби.

 
СОСЗР участва в международен форум в Астана
17.07.2013, 12:32

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов – председател на СОСЗР, и други участници във форума в Астана, КазахстанПредседателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов участва в Третото заседание на Международния консултативен комитет на организации на офицери от запаса и резерва. Форумът е двудневен – вчера и днес, провежда се в столицата на Казахстан Астана.

Днес в рамките на Международната акция „Мисия на мира и дружбата” генерал-лейтенант от запаса Топалов изнася доклад за историята, настоящето и задачите на СОСЗР, неговото членство в Конфедерацията на офицерите от резерва към НАТО – СИОР и приносът му за развитието на регионалното сътрудничество. Той ще получи и сертификат за пълноправно членство на съюза в Международния консултативен комитет на организации на офицери от запаса и резерва.

Комитетът е създаден през месец март 2011 г. Той е неполитическа организация, която изключва намесата във вътрешните работи на други организации и страни. В него членуват организации на офицерите от запаса и резерва от 22 страни (от всяка страна може да членува само една организация).

Сътрудничеството между организациите–членовете на Комитета, се осъществява в следните основни направления: провеждане на консултации; съдействие за формиране в общественото съзнание на доброжелателност и милосърдно отношение към  воините – ветерани, военните пенсионери и военните инвалиди на принципите на духовността и състраданието; обмяна на опит в дейността, в това число и съдействие за духовното и нравственото възпитание на децата и младежта; издигане престижа на Въоръжените сили и военната служба; съдействие в популяризиране на здравословния начин на живот сред младежта и включване във физкултурна и спортна дейност; съвместни тържествени мероприятия по случай честване на юбилейни дати и държавни празници на страните – членки и обмяна на печатни и електронни материали.

С цел противодействие на съвременните предизвикателства и заплахи организациите – членки на Комитета съдействат за укрепването на дружбата и сътрудничеството, взаимопомощта и взаимното разбирателство между тях на базата на духовната общност на офицерите от запаса.

Организациите – членки насочват своите усилия към намирането на пътища и начини на взаимодействие за формиране сред младежта на уважение на принципите на справедливостта, взаимното уважение, укрепване на културните, интелектуалните и деловите връзки между страните със средствата на „народната дипломация” в хода на взаимни визити, научно – практически конференции, диспути, културна, образователна и консултационна дейност, а така също и историко – познавателни мероприятия и визити.

На 30 и 31 януари т.г. Международният консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва организира среща в Белград, където участва и делегация на СОСЗР. Беше подписан съвместен протокол за намеренията на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Международния консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руският Т-50 ще получи „безлимитна” кислородна система
17.07.2013, 12:24

ПАК ФАПерспективният руски изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА) ще бъде оборудван с нова система за подаване на кислород в маската за дишане на пилота, разработена от компанията „Звезда”. Тази система ще позволи да се получава кислородна смес за дишане направо от въздуха по време на полет.

Благодарение на новата кислородна система, времето за полет на големи височини, няма да зависи от запасите на кислород в бутилките, както е при сегашните изтребители. Аналогично оборудване вече е създадено и за учебно-бойните самолети Як-130.

Пилотите на изтребителите Т-50 също ще получат и нови комплекти защитно снаряжение, които ще позволят те да издържат на претоварване до 9G с продължителност до 30 секунди и да се катапултират на височина до 23000 метра. – Още за Т-50

 
Приети са курсантите от "Випуск 2013-2018 " на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
17.07.2013, 08:52

Приемната комисия за курсанти във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" под председателството на началника на училището кап. I ранг професор, доктор на военните науки Боян Медникаров проведе своето заседание на 16 юли 2013 г.

В съответствие с класирането на кандидатите за курсанти за учебната 2013- 2014 г. и личните беседи на комисията с всеки кандидат бяха приети курсантите от "Випуск 2013 - 2018".

Петнадесет курсанти (9 младежи и 6 девойки) ще се обучават за ВМС по три специалности "Корабоводене за ВМС", "Корабни машини и механизми за ВМС" и "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи".

Приетите курсанти трябва да се явят на 23 август 2013 г. за началото на службата си в Българската армия. До 27 септември с тях ще се проведе начална военна подготовка , а от 30 септември ще започнат редовните учебни занятия за първия семестър на учебната година.

За първи път за учебната 2013-2014 г. бяха приети за обучение трима старшини с висше образование за придобиване на професионална квалификация "Военно дело". Те ще се обучават 18 месеца и при успешно завършване на обучението ще получат офицерско звание.

http://www.naval-acad.bg/

 

 
Облетяха първия ремонтиран L-39
16.07.2013, 23:34

L-39Първият преминал през капитално-възстановителен ремонт учебно-тренировъчен самолет L-39ZA е бил облетян успешно на 8 юли 2013 г. Машината ще бъде предадена на българските ВВС в скоро време.

Самолетът, борд 202, е преминал капиталнo-възстановителен ремонт в завода „Георги Бенковски” в Граф Игнатиево. Ремонтът е извършен от специалисти на завода и на оригиналния производител Aero Vodochodi. Облитането след ремонта е извършено от чешки екипаж. Преди предаването си на ВВС машината ще бъде и пребоядисана.

ВВС сключиха рамков договор с чешката компания Aero Vodochody за възстановяване на летателната годност на българските L-39ZA, които не летяха от декември 2007 г., поради изтичане на междуремонтен ресурс. На първо време два самолета (бордове 205 и 137), които имат двигатели с ресурс получиха удължаване на междуремонтния ресурс с две години. Те бяха облетени от чешки пилоти след тези мероприятия на 19 април 2013 г. и няколко дни по-късно с тях започнаха полети и български летци. Рамковият договор покрива ремонта на общо шест самолета.

http://aeropress-bg.com/

 
CN235 за Камерун
16.07.2013, 23:25

CN235 Обединението Airbus Military (влизащо в състава на EADS) на 16 юли 2013 година съобщи за предаването на ВВС на Камерун на военнотранспортен самолет CN235-300М (сериен номер 208, камерунска регистрация TJ-XDG).

Самолетът е бил произведен в завод на Airbus Military в Севиля (Испания) по контракт за една машина, сключен с Камерун през юни 2012 година.

 
Ескадроните на смъртта: От Салвадор до Афганистан
16.07.2013, 20:45

Едуард Сноудън страда в Шереметево само заради това, че за пореден път напомни на света очевидната истина, че спецслужбите имат възможност да следят всеки. Неговият съмишленик Брадли Манинг вече чака на присъдата си в САЩ. Той е виновен, че е показал на всички доказателства за това, как бездарно е бил налаган „нов ред” в Ирак.

През март, журналистите от „Guardian”, въз основа на материали на Манинг (т.нар Iraq War Logs), разказаха за това, как с пари на армията на САЩ нейните инструктори са подготвяли специални отряди на иракската полиция. Журналистите ги наричат „ескадроните на смъртта”.

За първи път терминът е използван още през 30-те години за отрядите на „желязната гвардия” (Garda де Fier) на Румъния - те са заплашвали и убивали политическите си противници. Най-голяма известност „ескадрони на смъртта” придобиват през 70-те и 80-те, когато подобни формирования са били създадени в много страни от Латинска Америка. В САЩ по едно време беше обявено, че в Салвадор и Хондурас тези отряди са били създадени и обучени от американските военни съветници и ЦРУ. В крайна сметка се стигна до скандал и намаляване на помощта на САЩ за тези страни.

Но „ескадроните” продължават да действат. След като в Ирак въоръжените конфликти на религиозни общности през 2006 година започнаха да заплашват с избухване на гражданска война, с помощта на американските консултанти със „салвадорски опит” в армията и полицията бяха създадени специални отряди за поддържане на реда в страната. Техните методи не се отличават от тези на „салвадорските”. Какъв е резултатът? В страната всеки месец започнаха да намират до 3000 трупове. Започнаха масови протести, разследвания и разпускане на „ескадроните”. Експерти твърдят, че с жестоките изтезания, тайните убийства и масовото сплашване на населението от страна на тези спецотряди само са ускорили разпалването на пълномащабна гражданска война в страната.

Афганистан. Тук, при подобни проблеми със сигурността американците настояваха за създаването на полицейски отряди от местни жители. Идеята не е нова: в историята на страната такива отряди са известни като милиция („militia”). Имаше и успехи, но имаше и много примери за грабежи, изнудване и насилие над съграждани. Но сега тя има ново име – „местна полиция” (англ. Afghan Local Police, ALP). Кадрите й (около 19 500 души) са подготвяни от инструктори на силите за специални операции на САЩ. Дали обстановката е била стабилизирана?

Не. На 8 юли тази година бе обявено, че в Кандахар е бил арестуван работещият в базата на ALP в района Нерха в провинция Вардак афганистански „преводач” Захария Кандахари. Той е обвинен в изтезания и убийства на граждански лица. Около тази база е намерено тайно погребение, вероятно на хора, безследно изчезнали през декември 2012 година. Вместо стабилност Кабул получи озлобление и масови демонстрации на местното население. Съответно, засилване на позициите на противниците на правителството. Всичко става така, както в Хондурас или Ирак.

Унищожаването на непримирими и опасни врагове на държавата е неизбежен компонент от работата на силите за специални операции и спецслужбите. Но опитите да бъдат решени проблемите на сигурността не е със скалпел, а с брадва, създаването на многохилядни местни формирования със специални правомощия и минимална отговорност с надеждата, че те „разсекат” възлите на многовековните конфликти е загубена кауза . Така беше и в Латинска Америка, очевидно така ще бъде в Ирак и Афганистан.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Чехия удължава лизинга на изтребителите Gripen
16.07.2013, 20:36

JAS 39 Gripen  Чешкото министерство на отбраната ще удължи договора за лизинг на шведските изтребители JAS 39 Gripen. Според министъра на отбраната Парламентът е одобрил удължаване на договора и сега в тридесет дневен срок своето съгласие трябва да даде и премиер-министърът Ижни Руснок. Не се дават подробности за новото споразумение, но не е изключено в него да има клауза и за окончателно придобиване собствеността върху изтребителите.

Чехия и шведската компания Saab подписват първия договор за лизинг на 14 изтребителя JAS 39 Gripen през 2004 г. Той е на стойност 19.6 милиарда чешки крони (986.3 милиона долара) и е за срок 10 години – до края на 2014 г. Преговорите за удължаване ан договора се водпт в продължение на две години, като шведската страна е предложила три варианта за срока на новото споразумения от 3 до 11 години на стойност от 5 до 14,5 милиарда крони.

В края на декември 2012 тогавашният министър на отбраната на Чехия бе заявил, че Saab се е съгласила значително да намали цената на новия лизинг, благодарение на което потенциалното ново споразумение „става по-привлекателно”. – Още за JAS 39 Gripen  

http://www.pan.bg/

 
Нямам мнение за армията, казват една трета от българите
16.07.2013, 18:00

Една голяма част от българите не знаят какво прави армията или не се интересуват. Това показва представителното проучване на НЦИОМ, проведено в периода 3-10 юли т.г. 32, 8 на сто от интервюираните казват, че нямат мнение, когато им задават въпроса „Одобрявате ли или не дейността на армията?”.

Хубавото е, че 40,5 на сто от анкетираните имат положителен отговор на този въпрос. Негативно настроените са 26,8 процента. Сред десетте държавни институции, които са обект на изследването, по доверие Българската армия е на ... шесто място. След нея са съд, прокуратура, парламент и правителство, т.е. тези, срещу които обикновено се организират протестите. Пред армията са полицията, БТА, БПЦ, БНР и БНТ.

Проблемът обаче не е толкова в тези, които не одобряват дейността на армията. Те могат да имат най-различни и разнопосочни причини. Някои лично са засегнати от промените, които ги оставят извън войсковите портали, други имат близки с едно или друго негативно отношение към военната професия.

Въпросът опира до тези, които казват, че нямат мнение. От десетте държавни институции по този показател „води” БТА с 33,1 на сто и веднага след това е Българската армия – с 32,8 на сто. За всички останали, включително и за църквата се знае много повече.

Тази констатация, разбира се, не се прави за първи път. От февруари 2012 до януари 2013 г. процентът на нямащите мнение за дейността на армията се движи от 31 до 35 процента. Този факт обяснява донякъде все повече намаляващата обществена подкрепа за Въоръжените сили като цяло. При всички случаи той се нуждае от задълбочен анализ.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Първи полет от новия руски палубен транжорен комплекс
16.07.2013, 17:45

Су-25УТГ Наземният изпитателен тренажор на палубната авиация (НИТКА), който се строи в района на Ейск до Азовско море, за първи път е използван на 14 юли за излитане на палубния Су-25УТГ (бордови номер 18 "червен"). Пистата за излитане и кацане (ПиК) и трамплина са практически готови и именно те са използвани за излитането на Су-то.

Руският НИТКа е аналог на украинския тренажор, от използването на който Русия се отказа тази година. Общата стойност на новия тренажорен комплекс е два милиарда рубли.

Продължава строителството и на вертолетната част на тренажора, която е разположена в крайбрежната част и на нея ще се отработва излитане и кацане на хеликоптерите от палубната авиация.

http://www.pan.bg/

 
Руски десантен кораб акостира във Варна
16.07.2013, 17:35

десантен кораб „Цезар Куников“.В началото на седмицата в пристанище Варна акостира големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Цезар Куников“.

Визитата му на наша територия обаче е с напълно мирни цели – той ще бъде подложен на капитален ремонт във варненския кораборемонтен завод „Флотски арсенал“, който ще продължи цели две години. При това, както съобщават от в. „Комсомолская правда“ – реновирането на огромния съд ще е за сметка на държавния дълг на България към... СССР.

Договореността за това е постигната още през март, но заради забраната на президента Владимир Путин руски бойни кораби да бъдат ремонтирани зад граница, реализацията на сключения между Министерството на отбраната на Русия и „Флотски арсенал“ контракт бе замразена, докато се получи разрешение свише десантчикът да отплава от Севастопол за чужбина.

Някогашното военно страшилище, оборудвано с артилерия, зенитно-ракетни комплекси и системни реактивни снаряди от прословутата система „Град-М“, е част от проект, който в НАТО бяха кръстили... „Крастава жаба“ ( „Ropucha І” – от „ропуха“, както на украински се именува този вид земноводни, б. р.).

„Цезар Куников” (бордови № 158) е голям десантен кораб от проект 775 (775/II) от състава на 197-а бригада десантни кораби от 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот на Русия, Севастопол. Построен е през 1986 г. в Stocznia Polnocna (Гданск, Полша). Дължината му е 112,5 метра, широчината - 15 метра, газенето - 3,7 метра (водоизместване 4080 т). Максималната му скорост е 18 възла, а максималната далечина на плаване при 15 възла скорост - 6100 мили. Може да пренася до 500 тона техника и товари, до 225 десантчика. Екипажът му е от 87 души.

От 26 до 29 август 2011 г. на посещение във Варна бяха корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Сред тях бе и „Цезар Куников”.

Някои руски експерти бяха на мнение, че е по-добре военноморската светиня да бъде отремонтирана в Полша, където всъщност е произведена. Но противниците на тази идея изтъкваха като контрааргумент, че това ще струва много разходи, тъй като корабът трябва да извърши дълго паневропейско пътешествие от Севастопол до Гданск и обратно.

Междувременно във вторник руското външно министерство направи неочакван подарък на градския архив в Русе, като му подари цяла камара копия на ценни исторически снимки и документи, свързани с консулството на Русия в България, което през 1865 г. се е помещавало именно в този ни дунавски град.

Сред бумагите се срещат доклади и писма на руските консули до правителството по различни въпроси, засягащи родната ни история, като документни свидетелства, свързани с борбата на народа ни за независима църква, както и с българското националноосвободително движение.

Специално място в колекцията заемат копията на Санстефанския и Берлински мирни договори.

http://www.desant.net/

 
В Пловдив приключиха честванията на 100 - годишнината от Балканските войни
16.07.2013, 14:16

Точно преди една година, през месец май 2012 г., в Пловдив  шепа ентусиасти и родолюбци се събраха и сформираха Инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война под патронажа на кмета на града и областния управител. През този период от време се организираха и проведоха редица знакови за пловдивската културна общественост, прояви с които комитетът припомни  на пловдивчани подвига на българските воини в Балканските войни.

Заключителната изява на Инициативния комитет бе проведена в залата на Регионалния държавен архив Пловдив тематична вечер, посветена на 100 г. от Втората Балканска война 1913 г.,  Букурещкия мирен договор и съдбата на България. С доклади участваха проф. Андрей Пантев и преподавателката по политология в Лондонския университет Кингс Колидж д-р Диана Божилова.

В залата присъстваха офицери и сержанти от запаса, представители на пресата и електронните медии в града на тепетата, директори на местни обществени институции, музейни специалисти, читалищни деятели и граждани, изкушени от любовта си към историята.

Като участник в научната конференция, проведена в Лондон на 16 и 17 май тази година, д-р Диана Божилова представи с резюме работата на този международен форум, посветен на 100 годишнината от Балканската война 1912- 1913 г.

Професор Андрей Пантев (на снимката) в характерния си  образно-философски  стил на изразяване се спря на Лондонския мирен договор от 17 май 1913 г. и Букурещкия мирен договор от 10 август 1913 г. и последствията им за съдбата на България. Към лектора бяха поставени редица въпроси от аудиторията, на които той отговори изчерпателно.                                                                                                                      

Мнението на присъстващите бе, че инициативния комитет в Пловдив за честване на 100 г. от Балканските войни и участието на 2-ра армия и българската авиация в тях за първи път така мащабно и всеобхватно отбелязва юбилейна годишнина от тези ярки събития във военноисторическия ни календар.

За краткия период на своето съществуване комитетът  извърши огромна работа за популяризиране героизма на българските воини и новостите, които Българската армия въвежда във военното дело през войните за национално обединение, пораждащи чувство на преклонение и национална гордост.

http://www.otbrana.com, д-р Петър Ненков

 
Командващият на Военноморския компонент на Кралство Белгия контраадмирал Мишел Хофман посети ВВМУ
16.07.2013, 14:10

На 15 юли 2013 г. командващият Военноморския компонент на Кралство Белгия контраадмирал Мишел Хофман посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Контраадмирал Мишел Хофманe е последния комадир на многофункционалната фрегата BNS Wanderlaar, закупена за ВМС на България през 2005 г. и получила името "Дръзки".

Контраадмирал Мишел Хофман се придружаваше от командира на ВМС на Република България контраадмирал Румен Николов.

Контраадмирал Мишел Хофман беше посрещнат от началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап I ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров.

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" запозна контраадмирал Мишел Хофман и придружаващите го лица с историята и дейността на Морско училище.

Белгийските гости с интерес се запознаха с част от учебната база на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

www.naval-acad.bg

 
Началникът на отбраната генерал Симеонов се срещна с аташето по отбраната на Индия
16.07.2013, 14:07

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна днес, 16 юли, с аташето по отбраната на Индия, акредитиран за България, полковник Паван Кумар.

Генерал Симеонов изрази задоволството си от постигнатите резултати от проведената миналата година 16-та сесия на българо-индийския Смесен комитет за сътрудничество в областта на отбраната. Началникът на отбраната изказа благодарност за споделянето на богатия опит на индийската страна в участието в мироопазващи мисии на ООН чрез организирането и финансирането на курсове за нашите военнослужещи.

Аташето по отбраната на Индия полковник Паван Кумар отбеляза, че двустранните отношения се развиват на основата на широка институционална рамка, която обхваща важни области на сътрудничеството и допълни, че за индийската страна представлява интерес продукцията на българските военни заводи.

http://www.mod.bg/

 
САЩ и Русия ще проведат тази седмица съвместните учения "Atlas Vision"
16.07.2013, 13:00

САЩ и Русия ще проведат тази седмица в Европа съвместните военни учения „Atlas Vision-2013”, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според американската страна, „успешните мисии по планирането на учението са се състояли през март и май”. Сега се планира провеждането на тези двустранни учения, в който ще участват подразделения на Сухопътните войски.

Командването на СВ на САЩ в Европа уточнява, че ученията ще се състоят от две части. Първата част ще представлява батальонно командно-щабно учение, а втората - непосредствено полево учение на ниво взвод.

В интервю за ИТАР-ТАСС началникът на ГЩ на ВС на РФ армейски генерал Николай Макаров уточнява, че целта на учението е „отработване на взаимодействието на подразделения от сухопътните войски на двете страни, вземащи участие в миротворчески операции под егидата на ООН".

Ученията ще се проведат в немския град Ауербах в периода от 18 до 22 юли.

 
Русия демонстрира прозрачност във военната политика
16.07.2013, 12:09

Русия надлежно информира Китай за провеждането на учения в Източния военен окръг, което отразява ръста на доверие във военната област между двете страни. Москва и Пекин заздравяват военното взаимодействие с оглед на нарастващите общи заплахи.

Внезапна комплексна проверка на войските в двата военни окръга в Русия започна в събота в Далечния Изток. Към момента Русия няма никакви международни задължения за информирането на съседите за военните маневри в този район. Изключение прави Китай. Между двете страни съществува Споразумение за мерки на доверие във военната област от 1998 година, което касае военната дейност в пределите на 100-километровата зона до границата. Москва и Пекин смятат, че е важно да се заздравява военната област в стратегическото си партньорство, в това число и с помощта на съвместни военни учения.

Миналата седмица завършиха първите за тази година руско-китайски маневри в Японско море. И от двете страни бяха задействани около 20 миноносеца, ракетни крайцери, противолодъчни кораби, а също над 10 изтребителя и хеликоптера. Ученията отразиха военното сближаване на Русия и Китай, отбеляза главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Ученията ще спомогнат за запазването на стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион и не преследват никакъв политически натиск върху трети страни. Това трябва да се подчертае, защото съществуват достатъчно много спекулации конкретно по темата.

С тези учения Русия и Китай отново дадоха да се разбере на съседите, че ще увеличават усилията си за съвместна защита на националната сигурност. На 3 август в Урал Русия и Китай ще започнат сухопътни учения. Ще се отработва взаимодействието при планиране, подготовка и водене на бойни действия при антитерористична операция. В маневрите „Мирна мисия” и от двете страни ще бъдат задействани над 1,5 хиляди военнослужещи, над 100 единици въоръжение и военна техника, над 20 бойни самолета и хеликоптера. Ученията не са насочени срещу интересите на трети страни. Заедно с това се дава да се разбере, че Москва и Пекин са готови адекватно да реагират на нарастващата военна активност на САЩ и Япония в региона.

Миналите руско-китайски учения привлякоха повишеното внимание на Япония. Тя внимателно проследи придвижването на руските и китайските плавателни съдове и действията на авиацията. А в неделя, на 14 юли, източници от японското министерство на отбрана съобщиха за решението на Токио да създаде собствена морска пехота за защита на отдалечените южни острови. Сроковете на създаване на новото подразделение засега не се съобщават. Но се очаква, че японските морски пехотинци ще тренират съвместно с контингента на американските сини барети, който ще се дислоцират на Окинава.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

На фокус:

16.07.2013, 10:40
Су-34

Първа снимка на трите нови строеви фронтови бомбардировача Су-34 на ВВС на Русия (бордови номера "28", "29" и "30"), постъпили на 9 юли 2013 г. в състава на 7000-та авиобаза Балтимор (Воронеж).

(с) Сергей Чайковский / russianplanes.net

 
Участие в учението на ВМС „BREEZE – 2013”
16.07.2013, 09:45

Su-25KЛетателни екипажи от авиобаза Безмер за пореден път участваха във военноморското учение с международно участие “BREEZE – 2013” .

През първия ден два самолета Су-25К имитираха действия на ударна група самолети на противника. Екипажите – полковник Димитър Данев, водач на групата и майор Радостин Люцканчев, воден откриха и атакуваха група кораби в три от заповяданите зони.

На 13.07.2013 г. екипажите на Су-25К – подполковник Валентин Иванов и майор Милен Димитров излетяха от летище Безмер, извършиха визуално въздушно разузнаване на акваторията източното от н. Емине, откриха и атакуваха от различни направления група кораби – конвой (четири фрегати, корвета и танкер).

По данни от групата за управление на авиацията от корабен команден пункт на фрегатата „Дръзки”, летателните екипажи от авиобаза Безмер са изпълнили отлично поставените им задачи, включително и сертифицирането на кораб от ВМС на Република България.

Наред с това в базата продължава курса за приучване на майор Пейо Дончев, който на 13.07.2013 г. извърши първи самостоятелен полет на самолет Су-25К.

http://airforce.mod.bg/

 
Путин наблюдава военни учения в Сахалин
16.07.2013, 08:33

Президентът на Русия Владимир Путин Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Сахалин, където ще наблюдава военни учения, предаде РИА Новости. - (видео)

Визита му е ясно потвърждение на неговия ангажимент за развитие на руския Далечен изток, но и ясно послание към Япония, че Кремъл няма да отстъпи по спора за Курилските острови.

Главнокомандващият ще наблюдава ученията на полигона „Успенское", а в сряда - общовойсковото на полигона „Цугол".

Мащабната проверка на боеспособността на руската армия беше заповядана на 13 юли. В нея участват близо 160 000 военни от Централния и Източния военен окръзи, Тихоокеанския флот и Военно - транспортната авиация на Русия.

Това е най-мащабното военно учение в постсъветската история на Русия.  При неговото провеждане ще се види доколко съединенията са мобилни и могат да се прехвърлят бързо на разстояние до 3 000 км.

Освен това Путин ще направи инспекция как местните власти изпълняват социалните ангажименти. Той дори ще посети нефтената платформа „Орлан". Това е ясен сигнал, че Москва и в бъдеще ще бъде водеща в региона при добива на нефт и газ.

http://news.ibox.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}