Военна информация

Архив - oт 16 дo 31 юли 2011 година

 
31 юли
 
31.07.2011, 23:26

Майкъл Мълън отправи предупреждение относно корупцията в Афганистан

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, адмирал Майкъл Мълън, отправи предупреждение относно корупцията, която разяжда афганистанското правителство и особено някои афганистански институции, които са от основно значение за прехода в страната, предаде АФП.

Преходният процес започна през юли и предвижда до края на 2014 година силите на НАТО да предадат отговорността за сигурността, управлението и развитието на страната в ръцете на афганистанските институции.

В тази връзка Мълън посочи, че някои правителствени агенции и институции, които са жизненоважни за този процес, са превзети от престъпно ръководство. Той призна, че „липсата на внимание” от страна на САЩ, голяма част от чиято финансова помощ минава през местни изпълнители, допринася отчасти за поддържането на проблема. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
31.07.2011, 22:56

Смут след оставките на висшето военно ръководство на Турция

Изненадващите и безпрецедентни оставки на ръководството на турската армия в петък създадоха смут, обезпокоиха пазарите и породиха опасения, че това ще засили властта на премиера Реджеп Тайип Ердоган над турската армия, втората по големина в НАТО........ Прочети още

 
31.07.2011, 17:18

КНОА чества 84-ия си юбилей

Днес Министерството на отбраната на Китай даде прием по случай 84-та годишнина от основаването на Китайската народоосвободителна армия (КНОА), основана на 1 август 1927 г. На приема министърът на отбраната Лян Гуанлие произнесе реч, в която каза, че КНОА трябва да повиши своите способности за научно-технически иновации, да продължи реформата и допринесе за дълготраен мир и общ просперитет в един хармоничен свят. – Още за КНОА

 
31.07.2011, 16:23

Освен корабите „Мистрал” ВМФ на Русия няма да купува друга техника от чужбина

Руското министерство на отбраната не планира да закупува от чужбина друга военноморска техника, освен хеликоптероносачите „Мистрал”, заяви главнокомандващият руския военноморски флот адмирал Владимир Висоцки, цитиран от Интерфакс.

Държавната поръчка в сферата на отбраната не предвижда покупките на друга военноморска техника от чужбина, уточни той, но допълни, че министерството на отбраната и главното командване на военноморския флот внимателно следят развитието на технологиите на пазара на въоръжение.

/ИА „Фокус”/

 
31.07.2011, 16:17

Самошамарите на Аню

Министърът на отбраната Аню Ангелов  използва  летни пресконференции и срещи за да позакърпи  надупчения  си имидж. Но вместо  да блесне си   се самошамаросва. А могат и да дойдат шамари от тези над него,  заради няколкото му   претенциозни, неофициални  изказвания....... Прочети още

 
31.07.2011, 13:53

До края на годината ще бъде извършен залпов пуск с ракети „Булава”

Четири изпитателни пуска на междуконтиненталната балистична ракета „Булава”, в т.ч. един залпов, ще бъдат извършени от борда на атомната подводница „Юрий Долгорукий” до края на годината, заяви днес за „Интерфакс” главнокомандващия на ВМФ на Русия Владимир Висоцкий.

Според неговите думи, кога точно ще се проведен залповия пуск и с колко ракети, ще реши държавната комисия за летателно-конструкторските изпитания на комплекса. – Още за „Булава”

 
31.07.2011, 13:07

МО продаде военното летище в Кондофрей за 1,2 милиона

Министерството на отбраната е намерило купувач за поземлен имот с площ от 378 851 кв.м. в землището на с. Кондофрей, община Радомир........ Прочети още

 
31.07.2011, 09:12

Кошанер публикува прощално съобщение

Началникът на генералния щаб ма турските въоръжени сили армейски генерал Ъшък Кошанер публикува прощално съобщение след като молбата му за пенсиониране бе одобрена.

В съобщението Кошанер отбелязва, че не желае да остане на длъжността поради случилото се с арестуваните генерали и именно поради това е поискал да бъде пенсиониран.

В прощалното си съобщение Ъшък Кошанер казва „Продължава вярата ми, че членовете на Турските въоръжени сили и за напред ще продължат да жънат успехи с дисциплина, смелост и себеотрицание”.

/TRT/

 
31.07.2011, 08:43

ВВМУ и БУЛСАР създават учебно-тренировъчен координационен център за морско търсене и спасяване

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров и председателят на Неправителствената организация "БУЛСАР" к.д.п. Никифор Герчев на 29 юли 2011 г. подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество, съобщиха от учебното заведение. Меморандума се подписва в съответствие с решения на Академичния съвет на ВВМУ и Управителния съвет на НПО „БУЛСАР”.

Меморандумът предвижда създаването на съвместен учебно-тренировъчен координационен център на "БУЛСАР " и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, който ще осигури обучение на курсанти и студенти в сферата на морското търсене и спасяване, анализи на спасителни операции, анализи на морски катастрофи, правни и организационни функции при морската спасителна дейност, планиране на операции за хуманитарно спасяване и оценка на риска.

Учебно-тренировъчният център се създава с предоставена от НПО „БУЛСАР” за безвъзмездно ползване от обучаемите на ВВМУ техниката.

Предвижда се съвместно разработване на проекти в сферата на морската транспортна безопасност и други сфери на морските дейности.

/Maritime.bg/

 
31.07.2011, 08:15

Фрегатата „Смели” смени мястото си (временно)

Фрегатата „Смели” с командир капитан ІІ ранг Ваньо Мусински не е на обичайното си място във Военноморска база Варна. Бойният кораб нормално е ошвартован в района на дивизиона патрулни кораби. Там, където и сега са патрулните корвети „Бодри” и „Решителни”. Проверката на „Морски вестник” установи, че всъщност в преместването на фрегатата няма нищо необичайно. Оказа се, че просто част от учебно-бойната подготовка на екипажа се нуждае от заставането на „Смели” на борд към пирса, а не както по принцип си застава в пункта за базиране – на котва и кърма. След отработването на съответните процедури фрегатата отново ще си заеме мястото в строя на дивизиона с командир капитан ІІ ранг Георги Пенев.

/МВ/

 
31.07.2011, 08:08

Ден на Военноморския флот на Русия


Официално празникът е утвърден на 23 юни 1939 година, като се празнува в последната неделя на юли. Празника е утвърден като паметна дата с Указ на президента на Руската федерация №549 от 31 май 2006 година "За установяване на професионални празници и паметни дати във Въоръжените сили на Руската Федерация". – Още за ВМФ на Русия

 
 30 юли
 
30.07.2011, 23:29

Lockheed Martin демонстрира напредък при F-35

Изпитателната програма на изтребителя F-35 почти постигна предвидените годишни резултати след последния преглед, публикуван на 13 юни. Многоцелевият изтребител от пето поколение F-35 Lightning II изпълни 107 изпитателни полета, с което общият брой на полетите от началото на годината достигна 518. Това съобщава Lockheed Martin.

Като цяло програмата F-35 изпреварва графика за резултатите от тестовите полети. Към 25 юли 2011 г. по програмата са осъществени 518 полета при планирани 476.

Няколко важни резултата по отношение на изпитателните полети и на производството бяха постигнати във времето от последния преглед на програмата:

Петият изпитателен самолет със скъсен разбег и вертикално кацане (STOVL) Lockheed Martin F-35B Lightning II бе доставен на Корпуса на Морската пехота на САЩ. Машината пристигна на 16 юли във военноморската авиационна станция (Наименование за авиобазите на ВМС и Корпуса на морската пехота – бел. ред.) NAS „Патексън Ривър“ в щата Мериленд.

AF-9, сериен F-35, пристигна на 14 юли в Авиобаза „Енглин” в щата Флорида, а на 20 юли в същата база пристигна и AF-8, вторият самолет, разпределен там. AF-8 е осмият доставен за 2011 г. изтребител F-35. Двете машини ще бъдат използвани за обучение на пилотите и техниците на F-35 в новия Интегриран учебен център за подготовка на персонал за изтребителите F-35.

През периода 25 юни – 8 юли в съвместната база „Макгийър – Дикс – Лейкхърст“ в щата Ню Джърси със самолет CF-2 бе проведен тест на дефлекторния щит за палубния вариант (CV) на F-35C Lightning II. CF-2 успешно завърши този етап от изпитанията, чиято цел бе да се гарантира, че F-35C е съвместим с палубното оборудване на самолетоносачите.

Самолети AF-6 и AF-7 започнаха в Авиобаза „Едуардс“ тестовете за матуритет в полет на софтуера за програмата за обучение. Софтуерът ще се използва за обучение в Авиобаза „Енглин“ от есента на тази година.

Четири изтребителя F-35 изпълниха първите си полети в периода от последния преглед на програмата: AF-10 на 26 юни, AF-11 на 1 юли, AF-12 на 8 юли и AF-13 на 14 юли.

На 6 юли самолет AF-2 изпълни изпитателен полет №1000 (включително тези на прототипа AA-1) в рамките на изпитателната и демонстрационната програма за развитие на системите на F-35.

На 21 юли в Авиобаза „Едуардс“ самолет AF-3 изпълни полет №500 за 2011 г. в рамките на изпитателната и демонстрационната програма за развитие на системите на F-35.

Към днешна дата са изпълнени 122 вертикални приземявания.

Общите данни за изпитателната програма за 2011 г. са дадени по-долу:

 - Самолетите от варианта с конвенционално излитане и кацане F-35A (CTOL) са осъществили 250 полета.

 - Самолетите от варианта със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B (STOVL) са изпълнили 187 полета.

 - Самолетите от палубния вариант F-35C (CV) са изпълнили 81 полета.

От началото на изпитателните полети през декември 2006 г. до 25 юли 2011 г. изтребителите F-35 са летели 1065 пъти, включително полетите на първия прототип AA-1. – Още за F-35

/Аеро/

 
30.07.2011, 21:00

Ирак купува 36 изтребителя F-16

Иракското правителство  смята да купи от САЩ 36 изтребителя F-16. Това заяви премиерът на Ирак Нури ал Малики, цитиран от Би Би Си. Първоначалните намерения на иракската страна бяха за внос на 18 самолета F-16.

Сделката беше отложена, тъй като властите бяха принудени да похарчат 900-те милиона долара, предназначени за изтребителите, за закупуване на хранителни продукти за населението. Властите бяха подложени на обществен натиск да осигурят храни.

/News.bg/

 
30.07.2011, 18:28

Започват държавните изпитания на руската корвета "Сообразительный"

руската корвета "Сообразительный"

Корабостроителницата „Северная верфь" е предала корветата "Сообразительный" за държавни изпитания. Това стана след успешно изпълнение на програмата за заводски ходови изпитания, по време на които са били проверявани всички системи и въоръжения на кораба.

Явявайки се първият сериен кораб от проект 20380, корветата "Сообразительный" (заводски №1002) има принципни различия от главния кораб от серията – корветата "Стерегущий" (заводски №1001). При строителството на "Сообразительного" са реализирани решения на клиента, касаещи въоръжението, общокорабните системи, комуникационния комплекс и автоматиката. При реализация на проекта значително е изменена конструкцията на корпуса и надстройката на кораба.

Корветата трябва да бъде сдадена до края на август 2011 г.

Взето е решение за участие на "Сообразительный" във военноморския парад на 31 юли, посветен на Деня на ВМФ, в Балтийск. – Още за проект 20380

 
30.07.2011, 16:06

В Одеса пристига кораб на ВМС на Мексико

платноход "Cuauhtemoc"

Учебния кораб на военноморските сили на Мексико – платнохода Cuauhtemoc – от днес до 4 август ще бъде на посещения в Одеса, съобщава „Интерфакс-Украйна”.

Дължината на платнохода е 90,5 м, ширината - 12 м, площта на платната - 2200 кв. м. Екипажа се състои от 85 военнослужещи и 90 курсанти.

Корабът е в състава на ВМС на Мексико от 1982 година.

През 1990 година той извърши околосветско плаване, преодолявайки за 180 денонощия 26 хиляди мили. Корабът е участвал в редица регати и състезания. – Още платноходи

 
30.07.2011, 14:17

Турският премиер постави командващия на жандармерията начело на армията

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е назначил началника на жандармерията, генерал Неждет Йозел, за началник на генералния щаб на турската армия, след като вчера генерал Ъшък Кошанер подаде оставка, предаде АФП.

Освен това Йозел ще изпълнява и длъжността командващ на сухопътните сили.

Назначението идва, след като вчера освен началникът на ГЩ на армията, оставки подадоха командващите на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили на Турция. Оставките бяха резултат от спора на военноначалниците с правителството относно повишаването на генерали, които бяха задържани за предполагаемото им участие в антиправителствен заговор.

 
30.07.2011, 09:53

DRDO започна вторият етап от изпитанията на опитния образец на танка „Арджун” Mk.2

Основен боен танк „Арджун”

Вторият етап от изпитанията на усъвършенствания вариант на основния боен танк „Арджун” Mk.2, предназначен за СВ на Индия, започна на полигона в Похран.

Изпитанията включват комплексна проверка на тези системи, които показаха незадоволителни резултати по време на първият етап от тестирането на машината.

Според информация на „Дейли Бхаскар”, след показаните резултати от първите изпитания индийските СВ са предявили редица нови технически изисквания към производителя.

След завършване на изпитанията Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) ще изготви доклад за необходимите изменения в конструкцията на танка. Очаква се перспективната версия на танка да бъде приета на въоръжение през следващата година.

През март 2000 година СВ на Индия сключи с Управлението за разработка на бойни машини (CVRDE), влизащо в състава на DRDO, контракт за доставка на 124 танка „Арджун” Mk.1 на стойност 17,6 млрд рупии. Производството на танковете се извършва в завода за тежко машиностроене (HVF) в Авади.

През 2010 година военното ведомство на Индия даде разрешение за разработка на усъвършенствана версия на танка - „Арджун” Mk.2, като СВ на Индия планират да закупят 124 танка от тях. – Още за „Арджун”

 
30.07.2011, 09:19

Китай има нужда от три самолетоносача, за да защитава интересите си

Китай има нужда от най-малко три самолетоносача, за да защитава стратегическите си интереси, предаде АФП, позовавайки се на изявлението на китайски генерал няколко дни, след като китайското министерство на отбраната призна, че строи първия си адмиралски кораб.

С оглед на военноморските сили на съседните на Китай страни, Пекин ще има нужда от най-малко три кораба, за да може да защитава морските си права и интереси, посочи генералът. Корабът, който скоро ще бъде завършен, ще служи за научни мисии и обучения, обясни в сряда министерството на отбраната.

В същото време, независими експерти смятат, че Пекин вече е започнал строежа на още един или дори два самолетоносача.

/ИА „Фокус”/

 
30.07.2011, 09:15

Оръжието на Русия: Як-38

Як-38

В периода след Втората световна война стана ясно, че най-уязвимата част на бойната авиация са летищата, особено пистите за излитане и кацане. За радикалното решение на проблеми през 50-те години на миналия век в редица страни, в това число и в СССР, започнаха работи по създаването на самолети с вертикално излитане.

През 1962 година в конструкторското бюро „Яковлев” бил разработен експериментален самолет за вертикално излитане Як-36. А. Яковлев предложил на правителството да построи серия от 10-12 самолета за отработване на базиране на кораби.

Но силовата установка на Як-36 се оказала твърде слаба за да издигне във въздуха някакво оръжие. Било необходимо разработването на нов самолет. В резултат на това на въоръжение в съветската авиация постъпил Як-38 - по класификацията на НАТО – Forger (Фалшификатор на пари). Общо през периода 1974-1989 година били произведени 231 броя самолети ЯК-38 в различни модификации. Самолетът се базира на крайцерски авионосци от проекта 1143 - „Киев”, „Минск”, Новоросийск”, „Баку”. На всеки кораб обикновено се разполагали до 12 самолета ЯК-38.

В случай на необходимост за базиране можели да бъдат използвани и товарни кораби и контейнеровози със специално оборудвана площадка с размери 20 х 20 метра на палубата (изпитанията били проведени през септември 1984 година на борда на контейнеровоза „Агустино Нето”). Разработен бил вариант на базиране на специално автомобилно ремарке.

Въпреки ограничените си възможности Як-38 даде богат опит за практическата експлоатация на самолета на кораб. През пролетта на 1984 година четворка Як-38 в рамките на операцията „Ромб” участва в бойни действия в Афганистан (извършени били 107 бойни излитания). Един самолет катастрофирал, но не по време на бой.

В състава на въоръжението на Як-38 са включени: управляеми ракети, неуправляеми ракети, свободно падащи авиобомби с калибър до 250 кг., бомбени касети за единична употреба и др. – Още за Як-38

/ruvr.ru/

 
29 юли
 
29.07.2011, 23:31

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие в тържествения ритуал за връчване на дипломите на студентите и слушателите от Военна академия “Г.С. Раковски”

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие утре, 30 юли, в тържествения ритуал за връчване на дипломите на студентите и слушателите от “Випуск 2011” на Военна академия “Г.С. Раковски” в София. На тържеството ще присъстват още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, генерали и офицери от Българската армия, аташета по отбрана, акредитирани в България, представители на военно-патриотичните съюзи и др.

Дипломи за висше образование ще получат 264 слушатели и студенти от 13 магистърски специалности в професионалните направления “Военно дело” и “Национална сигурност”.

Церемонията ще започне с посрещане на бойното знаме на Военна Академия и приемане на строя от министъра на отбраната на строевия плац на академията. Ще бъдат прочетени заповеди на награждаване на първенците и отличните от «Випуск 2011», след което ще бъдат връчени дипломите на всички випускници.

Началото на тържествения ритуал е от 10.00 ч. на 30 юли 2011 г.

/МО/

 
29.07.2011, 22:04

Пакт за почтеност при военните търгове

Бизнесът обещава да не раздава под масата пари и подаръци на чиновниците от МО

 
29.07.2011, 20:21

Висши турски военни подадоха оставки

Началникът на генералния щаб на турската армия армейски генерал Ъшък Кошанер и началниците на видовете въоръжени сили - сухопътни, морски и въздушни - подадоха оставки, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от Ройтерс.

Причината за оставката на генерала все още не е изяснена. Напрежението между светски настроените военни и правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган, което продължава от години, вероятно е принудило Кошанер да си подаде оставката.

От телевизията съобщиха, че премиерът на Турция е опровергал информацията като е заявил, че генерал Кошанер не си е подал оставката, а се е пенсионирал. Друга информационна агенция съобщава, че Кошанер е подал оставка защото е „ видял, че е необходимо".

Оставката на генерал Кошанер идва в навечерието на първата годишнина, откакто той зае този важен пост в Турция

 
29.07.2011, 17:36

Полският министър на отбраната Богдан Клих подаде оставка

Полският премиер Доналд Туск днес обяви, че е приел оставката на министъра на отбраната Богдан Клих, предаде АФП.

„Вчера министърът на отбраната Богдан Клих ми връчи оставката си, а днес аз я приех”, заяви Туск пред пресата.

Клих подаде оставка заради заключенията на полската комисия, разследваща самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина президентът на Полша Лех Качински.

/ИА „Фокус”/

 
29.07.2011, 16:47

ВМФ на Русия ще получи до 2020 година не по-малко от осем атомни подводници проект 885 „Ясень”

ВМФ на Русия до 2020 година ще получи на въоръжение не по-малко от осем атомни подводници (АП) проект 885 „Ясень”, заявява в интервю за „РИА Новости” главнокомандващия на руския флот адмирал Владимир Висоцкий.

Той е заявил, че през август главната подводница от този проект „Северодвинск” ще излезе на ходови изпитания.

В корабостроителницата „Севмаш” в момента се строи втората атомна подводница „Казань”, а до края на годината там ще бъде заложена и третата АП от този проект. – Още за проект 885

 
29.07.2011, 15:53

В НВУ „Васил Левски” бяха приети първите жени, които ще се обучават за пилоти на изтребители

Комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната извърши вчера, 28 юли, класиране на кандидатите за курсанти в НВУ „Васил Левски” – Прием 2011.

За специалността „военен пилот” бяха приети първите жени. Бетина Дикова и Анелия Атанасова ще се готвят по програмата за летци от изтребителната авиация на ВВС.

/MO/

 
29.07.2011, 15:46

Какво става с проектите за модернизация на ВВС?

От отчета на Министерството на отбраната за второто тримесечие на годината става ясно, че въпросът за закупуване на нов изтребител все още няма конкретен отговор. Работи се обаче за осигуряване летателната годност на наличните МиГ-29. Какво все пак става с проектите за модернизация на ВВС?

„Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”

Проектът е на етап подготовка, съгласно пътната карта за реализация му. През второто тримесечие на 2011 г. са получени отговори от САЩ, Германия, Швеция и Франция на „Молба за предоставяне на информация” (Request for information, RFI) по проекта.

По програмата на НАТО за инвестиции в сигурността за 2011 г. се предвижда в авиобаза „Граф Игнатиево” да се изградят складове за боеприпаси, сграда за летателен състав и склад за ГСМ за изтребителната авиация. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в Министерството на отбрана е завършила проектирането и изпратила за утвърждаване от Комитета по инвестиции на НАТО на проекта „Осигуряване на склад за ГСМ за изтребителна авиация”. Стартиран е и строителният процес по проекти „Осигуряване на складово съоръжение за боеприпаси” и „Осигуряване на сграда за летателен състав на изтребители” по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Подготвя се провеждането на Международна процедура за избор на изпълнител.

По проект „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29” завършва тръжна процедура за изпълнител на специална обществена поръчка за осигуряване на годността на МиГ-29 за четири години.

За интегрираната логистична поддръжка на самолетите Спартан беше обявена тръжна процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка.

По проект от програмата на САЩ за подпомагане в областта на сигурността „Поддръжка на способности за товаро-разтоварни дейности при стратегически въздушен транспорт” са получени мрежи и укрепителни колани за палети за самолетите „Спартан”.

/otbrana.com/

 
29.07.2011, 15:40

Първо съвместно авиационно учение между Австралия и Япония

ВВС на Япония и Австралия за първи път проведоха съвместно учение. Първите контакти са установени на 14 юли по време на учението Red Flag Alaska 11-2, в които участват екипажи от САЩ, Сингапур, Япония и Австралия.

На 26 юли изтребители F/A-18 Hornet от 3-та авиоескадрила на кралските ВВС на Австралия кацат във военновъздушната база Мисава за четиридневно посещение и съвместни полети с японски F-15. Посещението е продължение на установените по време на учението Red Flag Alaska 11-2 връзки и цели разширяване съвместното сътрудничество и контакти между изтребителни ескадрили от ВВС на двете страни.

/Pan.bg/

 
29.07.2011, 13:34

МО не знае какво да прави с бойците ни в Афганистан

Българското Министерство на отбраната все още няма никаква ясна стратегия за бъдещето на контингентите ни в Афганистан. Най-вероятно през септември МО ще внесе предложение в МС за решение, обяви вчера военният министър Аню Ангелов. Той се похвали, че неговите експерти имали цели три варианта, като най-вероятно правителството ще приеме поетапно изтегляне след 2012 г.

Нито ще бъдем първият, няма да бъдем и последният контингент, който ще се изтегли от Афганистан, докладва Ангелов. За разлика от него повечето му колети от НАТО, които имат бойци в Афганистан, са готови с решенията за напускане или драстично намаляване на контингентите до края на годината.

Българската армия е силно зависима от САЩ, тъй като няма собствен логистичен транспорт. Бойците и техниката трябва да бъдат пренесени със стратегически транспорт, който в момента е зает да изтегля бойците и техниката на САЩ.

Голяма част от руските бронирани машини, както и новите "Гардиан", ще останат като дарение за афганистанската армия, защото вече са амортизирани. Бронираните джипове "Мерцедес" също ще останат в Кабул, защото са извън строя. Транспортирането и ремонтът биха били на цената на нова машина, обясниха военни експерти.

Само преди няколко седмици началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви, че през тази и 2012 г. ще увеличим контингента зад граница на 920 души, което е близо с 250 повече от тези, които служат в момента. Малко над 600 са бойците, които пазят международните летища в Кабул и провинция Кандахар.

Военният министър лансира пак идеята си страните от НАТО да плащат по-висок членски внос, тъй като националните правителства отделят по 2% от БВП годишно за отбрана. Ангелов уточни, че до момента не е предложил официално в алианса увеличението на вноските и то още е на идейно ниво. В бюджета на МО за тази година са предвидени близо 29 млн. лева за членството ни в НАТО и ЕС.

/Сега/

 
29.07.2011, 13:27

Европейска ПРО против Иран

Разгръщането на система за противоракетна отбрана в Европа (ЕвроПРО) може да бъде подготовка за удар срещу Иран. Такова мнение изказа в интервю за турски медии постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин. В Анкара той обсъжда проблема на натовския противоракет щит с ръководството на Турция.

В чист вид ПРО не е отбранителна система – към такова мнение се придържат много експерти не само в Русия, но и на Запад. Според тях САЩ и НАТО, създавайки в Европа на система уж за блокиране на заплахи, произтичащи от Техеран, на практика могат да използват ПРО за нападение срещу Иран.

Работите по създаването на ПРО вървят с пълен ход независимо от преговорите на Русия със САЩ и европейските партньори, отбеляза Дмитрий Рогозин. Що се отнася до Турция, то Вашингтон води преговори с Анкара за разполагане на радар на система за ранно предупреждение за ракетно нападение. С Румъния САЩ вече подписаха споразумение за създаване на бази за ракетни-прехващачи близо до Букурещ. Веднага след това в Черно море се появи крайцерът на САЩ „Монтерей”, въоръжен със система за ПРО. Към 2018 година по данни на Рогозин, се планира откриване на прехващачи на ракети в Полша, които  към 2020 година ще бъдат въоръжени с нови модификации на ракети, които по далечина на поразяването вече  достигат Русия, подчерта постоянният представител на Русия при НАТО за „Гласът на Русия”:

 - От наша гледна точка, ако САЩ са инициатори на много важен за себе си и съюзниците проект, те не трябва да създават по пътя на реализирането му допълнителни рискове за други страни, в това число и за Русия. Ние трябва да бъдем уверени, че противоракетната отбрана, разгръщана от САЩ в Европа, не е заплаха за нашия стратегически потенциал.

В Москва са готови за сътрудничество ако то е съобразено с руските интереси, отбеляза Рогозин:

 - Всъщност ние предложихме на САЩ да получат в лицето на Русия най-сериозен партньор, който поради техническите възможности и географското си положение не може да не бъде неотделима част от противоракетния чадър над Европа.

Позицията на Москва е била потвърждавана многократно: безопасността в Европа може да бъде осигурена единствено с единна система на противоракетна отбрана с участието в нея на руската страна. Такъв подход е още по-актуален като се има предвид, че системи за противоракетна отбрана сега притежават само САЩ и Русия.

/ruvr.ru/

 
29.07.2011, 12:55

Морското училище прие бъдещите офицери

Приемната комисия за курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” под председателството на началника на училището капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров проведе своето заседание на 28 юли 2011 г. На основа на класирането на кандидатите за курсанти за учебната 2011-2012 г. и личните беседи на комисията с всеки кандидат бяха приети курсантите от випуск 2011-2016 г. Петнадесет курсанти ще се обучават за нуждите на ВМС по три специалности „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. Приети са двама курсанти за обучение по специалност „Корабни машини и механизми” за нуждите на МВР - Гранична полиция. Минималният бал за приемане през тази година е 25.80 при максимален 30.00.

/naval-acad.bg/

 
29.07.2011, 12:51

Планират връщане и ремонт на вертолет „Бел” 206, борд 04

Министерството на отбраната и ВВС планират връщане в България и извършване на ремонтни дейности на вертолет „Бел” 206, борд 04.

Припомняме, че вертолетът бе отдаден с договор на фирма за аерофотографиране. В хода на изпълнението му се появява пукнатина във фюзелажа и вертолетът е изпратен за проверка в Германия. В този момент настъпва спор между фирмата и МО, за това кой трябва да поеме разходите за тази проверка.

Във връзка с пукнатината във фюзелажа на вертолета се предвижда серия от ремонтни дейности, включително и смяна на част от обшивката.

Междувременно през втората половина на юли т.г. вертолет „Бел” 206, борд 01 извърши полети в авиобаза Крумово в навечерието на 50-годишния юбилей на базата, който ще бъде отпразнуван на 27 октомври.

/Pan.bg/

 
29.07.2011, 09:56

Контраадмирал Манушев благодари на участниците в „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев е изпратил благодарствено писмо до всички флотски участници в националното военноморско учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”.

Публикуваме пълния текст на писмото.

ДО ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Госпожи и господа офицери и старшини, матроси и цивилни служители,

От името на Командването на Военноморските сили и лично от свое име, искрено Ви благодаря за планирането и провеждането на националното военноморско учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”. Благодаря на офицерите и старшините от Щаба на командването на ВМС, на личния състав на Военноморска база Бургас – участвал почти 100 % в учението, корабните екипажи от Военноморска база Варна и бреговите поделения на ВМС, които въпреки трудностите проявиха своя моряшки дух и успешно изпълниха поставените задачи.

Всички епизоди бяха отработени пълноценно. В процеса на изпълнение на задачите на море пролича доброто предварително планиране и подготовка в базови условия. С настоящото учение личният състав на Военноморските сили показа уверено познаване и прилагане на стандартите и процедурите на НАТО по планиране, командване и управление на военноморски формирования на море.

По време на учението „Бриз/Сертекс 2011” фрегатата „Верни” получи оценка на второ ниво „оперативно готова”, което ще позволи българските ВМС да декларират втора фрегата за участие в операции и мисии на Алианса. Отличното взаимодействие и показаният висок професионализъм оказаха съществен  принос за издигане международния имидж на Военноморските сили на Република България.

Всичко това показва, че българските военни моряци са готови да посрещнат предизвикателствата на днешния ден и да заемат своето достойно място сред флотовете на Алианса.

Командир на Военноморските сили

контраадмирал Пламен МАНУШЕВ

26 юли 2011 г.

гр. Варна

/МВ/

 
29.07.2011, 09:00

US войник задържан в Тексас за подготвян атентат

Войник, изповядващ исляма, е бил задържан в сряда в Килин, Тексас заради подготвян атентат срещу базата Форт Худ, предаде АФП.

Арестуваният е признал пред военните за намеренията си.

Войникът бил на служба във Форт Кембъл, Кентъки, но изчезнал в началото на юли.

Мъжът бил подал по-рано молба за напускане на армията, тъй като религията му не позволявала да участва в мисиите в Афганистан.

21-годишният задържан Наср Джейсън Абдо е от палестински произход.

Агенцията припомня за нападението над служещите в базата Форт Худ от 2009 година. Тогава майор Малик Нидал Хасан застреля 45 военнослужещи.

/News.bg/

 
29.07.2011, 08:56

64 випускници на НВУ с първо офицерско звание

Ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на випускниците на Националния военен университет "Васил Левски" ще започне от 10,00 ч. на ритуалния плац.

Това е 133-ят по ред випуск новопроизведени офицери от създаването на първото военно училище след Освобождението на България.

През тази учебна година завършват 64 випускници, обучавани по 4 военни специалности - "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски", "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване", "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" и "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили". Присвоява им се първо офицерско звание "лейтенант" и получават образователно-квалификационна степен "бакалавър" по военна и гражданска специалност.

Един от випускниците е македонски гражданин. Той завършва специалността "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили". 11 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 (от целия курс на обучение и от държавните изпити).

Първенец на Випуск-2011 е лейт. Цветан Евтимов - специалност "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" със специализация „Военни комуникационни и информационни системи". Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 6.00 и от държавните изпити Отличен 6.00.

Първенец на специалностите "Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски" е лейтенант Веселин Генов, на "Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване" е лейтенант Стоян Янков, на "Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи" е лейтенант Петя Желева и на "Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили" е лейтенант Аксиния Велинова.

Курсантите-жени, завършващи университета са 10.

Общият успех от държавните изпити на випуска е Отличен 5.52. Пет са класните отделения, постигнали отличен успех на държавните изпити, като класното отделение на специализацията „Тилови войски и горивосмазочни материали" е постигнало успех Отличен 5.91.

Първенецът на Випуск-2011 на НВУ ще бъде награден със заповед на министъра на отбраната с офицерски кортик, а първенците на специалности ще получат бинокли. Грамоти ще бъдат връчени на 6 от лейтенантите с диплом с отличие.

/Dariknews/

 
29.07.2011, 08:33

До 30 милиона за договор в US база у нас

Строителни фирми от България, Германия и Гърция ще се конкурират, за да работят за американските военни бази у нас. Това стана ясно на семинар, проведен в София от представители на Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ. Методът на конкурсната програма, която ще определи печелившите фирми, е нов за българския бизнес. До 26 август фирмите трябва да попълнят и изпратят формуляри в четири категории: опит, предишни проекти, график на изпълнение и цени. На базата на тези компоненти специализирани комисии ще поставят оценка на всяка една фирма. Спрямо тази оценка най-добре класираните строители ще получат договор за оперативна поръчка или т.нар. МЕЙТОК (MATOC). Този договор наподобява познатия у нас рамков договор с тази особеност, че той не гарантира автоматично поемането на поръчка. "Тази конкурсна програма служи за отсяване на фирмите спрямо тяхното техническо качество. Когато ние имаме готов проект за строителство, провеждаме търг, в който могат да участват само фирми, спечелили "МЕЙТОК", обясниха представителите на Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ. Максималният капацитет на договора е $30 млн. Продължителността му е за 1 базова година. По усмотрение на US военните има опция за две допълнителни години. Ако за този период фирмата не бъде ангажирана с поръчка за строителство, тя ще получи минималния капацитет на договора - $5 хил. Проблемите, които смутиха представителите на бизнеса, са свързани с възстановяването на ДДС и необходимата за участие в конкурса банкова гаранция от $300 хил. Тези въпроси предстоят да бъдат изяснени, увериха военните.

/Sliveninfo.com/

 
29.07.2011, 08:09

САЩ водят преговори с няколко държави от НАТО за разполагането на радар от европейската ПРО

САЩ водят преговори с няколко страни-членки на НАТО относно разполагането на радар от бъдещата европейска система за противоракетна отбрана, каза на пресконференция говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от РИА Новости.

„Ние разговаряме с редица страни-членки на НАТО за радарната система и местата, където тя може да бъде разположена. Но в подробности за преговорите не искам да навлизам”, каза той и допълни, че преговори се водят включително с Турция.

Още през април заместник-държавният секретар по въпросите за Европа и Евразия Филип Гордън заяви, че САЩ ще вземат окончателно решение за разпологането на радара до края на тази година.

/ИА „Фокус”/

 
28 юли
 
28.07.2011, 22:02

Полски офицер е убит в Афганистан

Полски офицер е бил фатално ранен при експлозия на крайпътна борба в Афганистан, предава АФП, позовавайки се на полското министерство на отбраната. С този най-скорошен смъртен случай броят на загиналите полски войници в Афганистан достигна 28 души.

/ИА „Фокус”/

 
28.07.2011, 21:12

Русия се снабди с военнотранспортен Ан-70

Министерството на отбраната на Русия е купило първия военнотранспортен самолет Ан-70, който се строи в киевския авиозавод "Авиант". Това, както съобщава "Интерфакс", е заявил президентът на компанията "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев. В момента украинската фирма сглобява две машини Ан-70, първоначално поръчани от министерството на отбраната на Украйна. "Именно единият от тези два самолета закупи министерството на отбраната на Русия", е пояснил Богуслаев. Както се очаква, доставянето на Ан-70 ще бъде през 2013 г.

Контрактът за закупуването на Ан-70 бе сключен, за да може "Авиант" да започне строителството на още една машина. Държавната програма за въоръжаване на Русия за 2011-2020 г. разглежда закупуването на 60 Ан-70. Такива самолети ще стоят на въоръжение и във ВВС на Украйна, но обемът на закупените самолети от министерството на отбраната на страната засега е неизвестен.

Създаването на Ан-70 се води със съвместното финансиране от Русия и Украйна. По-рано бе съобщено, че до 2013 г. обемът на руското участие в проекта трябва да достигне 2,4 милиарда рубли (85 милиона долара), а украинското - 480 милиона гривни (60,2 милиона долара).

Ан-70 развива скорост до 780 километра в час и извършва полети на разстояние до 7,8 хиляди километра. Самолетът, който излита и каца от къса писта, може да превозва до 300 десантчици или 47 тона товари. По-рано генералният конструктор Дмитрий Кива заяви, че с товар от 20 тона далечината на полета достига три хиляди километра. Самолетът може да използва при излитане и кацане писти с дължина от 600-800 метра. – Още за Ан-70

/Дума/

 
28.07.2011, 20:47

„БАе системз” получи поредна поръчка за производство на комплекти DVE-FOS

Компанията „БАе системз” е получила поредна поръчка за производство на комплекти DVE-FOS (Driver's Vision Enhancer Family of Systems) в интерес на Сухопътните войски на САШ, съобщава АРМС-ТАСС.  DVE-FOS шредставлява система от инфрачервени датчици, дисплеи и друго оборудване, осигуряващо постоянна информация за водачите на бойни машини и машини за снабдяване на СВ и Корпуса морска пехота на САЩ.

„БАе системз” има петгодишен контракт за DVE-FOS от СВ на САЩ с неустановен срок/количество за доставка. Обема на получените в рамките на този контракт поръчки превишава 140 млн долара, което осигурява доставката на повече от 3500 системи DVE.

 
28.07.2011, 20:27

Център за водолазна подготовка

В Краснодарския край започна строителството на първия в Русия център за водолазна подготовка и дълбоководни работи на отряда „ЦентроСпас” на министерството по извънредните ситуации. Той ще подготвя водолази за потапяне на дълбочина до 60 метра, а също специалисти за работа с подводни комплекси.

Планира се уникалната база да бъде открита до края на годината. Преди осем години в южната част на Русия вече беше създаден филиал на отряда „ЦентроСпас” с неголяма база за подготовка на водолази. Те участваха в изваждането на потъналия неотдавна във Волга параход „Булгария”.

 
28.07.2011, 18:28

Разходите за отбрана на Русия ще бъдат увеличени

Пред Русия стоят мащабни задачи по превъоръжаването на армията и флота със съвременни видове оръжие, заяви премиерът Владимир Путин.

През 2011 година за купуване и модернизация на техниката и оръжията се предвидени безпрецедентни парични средства – 750 млрд. рубли (27 млрд. долара), което е 1,5 пъти повече, отколкото през 2010 година. При купуването на оръжие приоритетно внимание трябва да бъде отделено на ракетно-космическата техника, авиацията и морската техника.

 
28.07.2011, 17:10

Победителят в конкурса за нов изтребител MMRCA ще бъде оповестен след 5-6 седмици

Командващият ВВС на Индия PV Naik е заявил, че ВВС са предали на Министерството на отбраната доклад с оценка на участващите в тендера за нов среден многоцелеви изтребител. Комисията за оценка на предложените офсети също е депозирала в министерството своя доклад, така че до шест седмици ще бъде оповестена най-ниската оферта. През април 2011 индийското министерство на отбраната избра изтребителите Typhoon и Rafale да продължат в конкурса след двугодишни тежки изпитания по 643 критерия, в които участваха също и МиГ-35, Gripen NG, F-16 IN Super Viper и FA-18 Super Hornet. Според командващият на ВВС тендерът ще завърши съгласно обявените процедури, отхвърляйки по този начин съмненията за политическа намеса при определяне на победителя. Министърът на отбраната също отрече слуховете за политическо влияние, обявявайки също продължаване срока за финансовите оферти за Тyphoon и Rafale до 31 декември 2011, за да могат преговорите относно цената да завършат на време. ВВС настояват за възможно най-бързо отваряне на офертите, тъй като изправните изтребители в бойните ескадрили намаляват постоянно и ВВС се нуждаят от много нови изтребители за да запазят превъзходството си във въздушната мощ над Пакистан и да могат ефективно да се противопоставят на тази на Китай.

Спечелилата конкурса компания ще трябва да достави първият изтребител до 36 месеца след подписване на договора. 18 изтребители ще се доставят, а останалите 108 ще бъдат произведени от индийската компания Hindustan Aeronautics Ltd след получаване на необходимия трансфер на технологии. Офсетът и предоставяне на 60% от технологиите на четири етапа са най-решаващите точки от конкурса. Условията на Индия са за 50% от договорената цена за изтребителите да покрие директните офсети в индийската аерокосмическа индустрия. Друг стимул е очакваната допълнителна поръчка за още 60-80 изтребителя.

До идването на въоръжение на стелт изтребителя пето поколение индийските ВВС ще разчитат на MMRCA, Су-30МКИ, МиГ-29, Mirage-2000 и Tejas. Другата голяма програма е модернизирането на 51 изтребителя Mirage-2000, договорът за което ще бъде подписано съвсем скоро.

/Pan.bg/

 
28.07.2011, 17:07

България ще се изтегля поетапно от Афганистан

Военният министър Аню Ангелов съобщи в четвъртък, че през есента ще предложи стратегия за изтегляне на българските военни от Афганистан. В момента тя се подготвяла от експертна група на МО и МвнР и вероятно в края на октомври - началото на ноември Ангелов ще я предложи на Министерския съвет.

Обмисля се поетапно изтегляне на българските военни от Афганистан. "Нито ще бъдем първи заради характера на дейността ни там - не участваме в преки бойни действия и не зависим от предаването на отговорността на афганистанските сили за сигурност, няма да бъдем и последни", заяви Ангелов.

Най-сериозното участие на България зад граница в момента е в Афганистан, където служат около 600 български военни, който най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. Плановете на правителството за българското участие в операцията се смениха на няколко пъти в последните месеци.

Първо през септември миналата година военният министър Аню Ангелов съобщи, че през 2011 започва подготовката на боен батальон и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан. Предложението е било отправено от САЩ.

Това означаваше обаче, че българските военни може да влязат в пряк бой с талибаните, което би повишило значително рисковете пред тях. За реализиране на този вариант е нужно силно непопулярно политическо решение, което да мине и през Народното събрание.

В началото на тази година обаче Ангелов допусна, че през 2012 година е възможно да се мисли за намаляване на контингента.

Той коментира в четвъртък още, че е необходимо разузнавателните служби на страните членки на НАТО и ЕС да споделят своята информация колкото се може по-бързо и по-истинно, "за да можем да не бъдем изненадани, както до известна степен бяхме от събитията в Северна Африка".

По думите на министъра в рамките на НАТО се създава нова структура, в която има и български представител, за обединяване на разузнавателната информация и разпределението й между страните-членки.

/Mediapool.bg/

 
28.07.2011, 17:03

Военният министър поиска България да плаща по-висока вноска в НАТО

Ангелов иска и еврофондове за отбраната, така чиновниците в МО можели да взимат по-високи заплати

 
28.07.2011, 16:46

„Навантия” планира да достави на ВМС на Австралия до 12 десантни катера LCM-1E

Компанията „Навантия” планира да подпише нов контракт за доставка на ВМС на Австралия от 10 до 12 десантни катера LCM-1E, предназначени за двата строящи се в корабостроителницата във Ферроле универсални десантни кораба клас LHD „Канберра”.

 
28.07.2011, 16:35

Полша планира да модернизира две фрегати клас „Оливер Хазард Перри”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на Полша в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на услучи и оборудване за модернизация на две фрегати клас FFG-7 „Оливер Хазард Перри” (Oliver Hazard Perry).

 
28.07.2011, 16:05

Русия е против разполагането на елементи от ПРО в черноморския регион

Русия е против разполагането на елементи от противоракетната отбрана на САЩ (ПРО) в черноморския регион. Това заяви днес постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин по време на пресконференция в Анкара, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние сме против разполагането на елементи от ПРО на САЩ в Черно море и региона, даже и да не бъдат засегнати нашите интереси”, каза Рогозин. Той отбеляза, че няма основания за разполагане на въоръжения в този регион.

/ИА „Фокус”/

 
28.07.2011, 15:58

Правителствата да мислят за националната сигурност стратегически, а не тактически

Това е изискване на XXI век, смята генерал Джеймс Джоунс. Той изрази своите позиции на дискусия в ЦВК, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, Инициатива за развитие на Югоизточна Европа и Министерството на отбраната. Утре генералът ще бъде награден от президента Георги Първанов с орден "Стара планина" първа степен с мечове. Висшето държавно отличие се дава за изключително големите му заслуги за утвърждаване на въоръжените сили на Република България като част от Обединените въоръжени сили на Северноатлантическия договор и за постигнатата оперативна съвместимост...... Прочети още

 
28.07.2011, 12:38

Първо излитане на F-35C от катапулт

F-35C при тестовото излитане

Американската компания Lockheed Martin извърши първо излитане с катапулт на перспективния палубен изтребител F-35C Lightning II, съобщава Defense News - (видео). Изпитанията са се състояли вчера, 27 юли 2011 г., на тестови стенд на ВМС на САЩ в базата Лейкхерст, щат Ню Джърси. В запуска, извършен с помощта на парен катапулт TC-13 Mod 2, участие е взел третият прототип на F-35C CF-3.

В близко време се планира да бъдат извършени още няколко катапултни излитания на F-35C.

Lockheed Martin ще произвежда три версии на изтребителя F-35: A - с обикновено излитане, B – със съкратено излитане и вертикално кацане и C – с палубно базиране. До момента американската компания е създала три прототипа на палубния изтребител F-35C, първият от които постъпи за летателни изпитания през ноември 2010 година. Всички прототипи на палубния самолет се намират в базата на ВМС на САЩ Патаксент Ривер. – Още за F-35C

 
28.07.2011, 10:46

Австралия се колебае за F-35

Австралийският министър на отбраната Стивън Смит изрази сериозното безпокойство на страната си за нарастващите цени и продължаващите забавяния около програмата F-35 JSF. Той не изключи възможността страната му да купи други бойни самолети.

„До края на тази година или в началото на следващата трябва да приключи американския анализ на риска на програмата и тогава ще стане ясно какви точно забавяния и нарастване на цените ще имаме. Тогава ще преценим дали трябва да вземем някакви по-сериозни мерки около програмата”, отбелязва Смит. Към момента Австралия е поръчала 14 самолета от първоначалното малосерийно производство. Цената на сделката е близо $3,2 млрд., което е около $228 млн. на самолет. Австралия има намерение да купи 100 изтребителя F-35.

Австралийският министър на отбраната не изключи възможността, ако F-35 продължава да се бави и цената му да нараства, страната му да закупи допълнителни бройки F/A-18 Super Hornet. Точно поради забавянията на JSF Австралия договори 24 F/A-18F, които замениха ударните самолети F-111. – Още за F-35

/Аеро/

 
28.07.2011, 10:30

Босна предаде на ВС на Афганистан първите 8 гаубици Д-30

Д-30 на позиция

На летището в Сараево на 25 юли се състоя церемония по предаването на първите осем от 60-те планирани за доставка на ВС на Афганистан 122-мм гаубици Д-30.

Според информация на агенция „Алтаир”, възстановяването на гаубиците, безвъзмездно доставени от намиращите се на съхранение артилерийски системи на ВС на Босна и Херцеговина, се финансира със средства на САЩ. Работите, включително ремонт и подготовка за предаване, са на стойност 5,4 милиона долара и се изпълняват от босненските компании BNT и TRZ.

ВС на Афганистан имат опит при използването на гаубиците Д-30, които са се доставяли в тази страна от СССР. – Още за Д-30

 
28.07.2011, 09:36

Във Военна академия продължават да гласуват и ...псуват. В армията... само да псуват. Засега!

Това не е армията на България, това е пушечно месо за чужди интереси. БА продължава да бъде в будна кома

 
28.07.2011, 09:00

"Червените генерали" си тръгват от армията

Тази есен ще е важна освен за партиите, които ще гонят успех на местните и президентските избори, а и за Българската армия. Изборът на нов главнокомандващ ще е свързан и с началото на чистката на "червените генерали".

Ръководството на МО вече потрива ръце в очакване да отстрани всички висши офицери, които са завършили генералщабни академии или курсове в Съветския съюз. След Нова година войската ще се ръководи единствено от кадри, обучавани в САЩ. Тези, които имат дипломи от европейски военни колежи, ще се доберат до ръководен пост само ако за него не се намери американски възпитаник......... Прочети още

 
28.07.2011, 08:04

Китай изстреля навигационен сателит

Китай изстреля деветия си комуникационен сателит.

Ракетата, носеща навигационния сателит "Бейду" ("Компас") е излетяла от площадката в югозападната провинция Съчуан вчера в 5.44 часа местно време (0.44 часа българско време).

Сателитът е един от общо 35, които Пекин възнамерява да изпрати в космоса, за да създаде системата за глобално позициониране "Компас", базираща се на изцяло китайска технология, посочва БГНЕС. Китай започна да изгражда сателитната си система през 2000 година, за да се освободи от зависимостта от американската GPS.

Очаква се изграждането на китайската алтернатива да бъде завършено през 2020 година. – Още системи за позициониране

/Dariknews.bg/

 
 27 юли
 
27.07.2011, 23:15

Президентът на Кипър иска оставката на всички министри заради взривовете във военната база

Президентът на Кипър Димитрис Христофяс утре ще поиска оставката на всички министри във връзка с взривовете във военноморската база, в резултат на които загинаха 13 души, съобщи говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

На 11 юли при експлозии на боеприпаси от руския кораб „Мончегорск”, който бе задържан по подозрения в контрабанда на оръжие от Иран, загинаха 13 и пострадаха над 60 души. Тези събития провокираха широко недоволство в страната.

/ИА „Фокус”/

 
27.07.2011, 23:04

„Локхид Мартин” завърши доставката на прицели AN/AAQ-39 за самолетите AC-130U „Спектър”

Компанията „Локхид Мартин” обяви, че е завършила доставката за ВВС на САЩ на електронно-оптически/ИЧ прицелни комплекси AN/AAQ-39 за тежките самолети за огнева поддръжка AC-130U „Спектър”, използвани от командването на ССО на ВВС на САЩ.

 
27.07.2011, 21:23

Отново успешни изпитания на „Синева”

Ракета от трето поколение РСМ-54 "Синева"

Министерството на отбраната на Русия осъществи поредния успешен пуск на междуконтинентална балистична ракета "Синева" от борда на атомната подводница „Екатеринбург", съобщава "Интерфакс".

Според данни на военното ведомство, пуска е бил извършен от акваторията на Баренцово море от подводно положение, като бойните блокове на „Синева” са достигнали полигона "Кура" в Камчатка в определеното време.

Изстрелването е извършено по план в рамките на проверка на надеждността на морските стратегически ядрени сили на РФ и стана третият успешен пуск на теза ракета за 2011 година. Предните пускове на „Синева” през текущата година бяха извършени на 23 май и 27 април също от акваторията на Баренцово море.

Междуконтиненталната тристепенна балистична ракета от трето поколение РСМ-54 "Синева" е приета на въоръжение от ВМФ на Русия през 2007 година. Тя има дължина около 15 метра, диаметър - 1,9 метра и стартова маса над 40 тона. Ракетния комплекс позволява да се извършва залпов и единичен старт на ракетите в движение на дълбочина до 55 метра и скорост до 7 възла.

Очаква се „Синева” да бъде на въоръжение във ВМФ на Русия минимум до 2030 година. – Още за „Синева”

 
27.07.2011, 21:01

Министър Аню Ангелов се срещна с генерал Джеймс Джоунс

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 27 юли, с генерал Джеймс Джоунс, бивш съветник по национална сигурност на САЩ (2009 – 2010 г.) и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (2003 – 2006 г.). Двамата разговаряха по редица актуални въпроси от дневния ред на НАТО, свързани със сигурността в Югоизточна Европа, бъдещето на ПРО на НАТО в Европа, енергийната сигурност и др.

Министър Ангелов и генерал Джоунс обсъдиха ситуацията в Афганистан и особеностите на предаването на отговорността за сигурността на страната от ISAF на афганистанските сили за сигурност. Акцент в разговорите бяха двустранните взаимоотношения между САЩ и България, сред които използването и развитието на съвместните съоръжения на българска територия.

Министър Ангелов изрази благодарност към генерал Джоунс за подкрепата му както за членството на страната ни в НАТО, така и за реформите във Въоръжените сили на България като цяло и го увери, че импулсът за трансформиране и развитие на Българската армия продължава и сега.

Във връзка с това министър Ангелов сподели какво е постигнато през последните две години, като се спря на провелия се преглед на структурата на въоръжените сили и приетата Бяла книга за отбрана. Като особен успех той изтъкна напълно интегрираното министерство на отбраната и добрата съвместна работа в екип на цивилни и военни.

/МО/

 
27.07.2011, 18:50

Неуспешно завършиха изпитанията на американската междуконтинентална балистична ракета „Минитмен-3”

LGM-30G Miniteman III

Неудачно завършиха изпитанията на американската междуконтинентална балистична ракета „Минитмен-3” (LGM-30G Miniteman III). Тя стартира днес в 03:01 по времето на Тихоокеанското крайбрежие на САЩ от шахта в авиобазата Ванденберг (щат Калифорния) и пет минути след старта е била унищожена от съображения за сигурност.

Представител на ВВС на САЩ е заявил, че по време на полета на ракетата са се появили аномалии.

 САЩ разполагат с 500 ракети „Минитмен-3”, на които могат да се поставят до 1200 ядрени бойни части. 200 ракети носят бойно дежурство в шахти в авиобазата Малмстром (щат Монтана), по 150 – в авиобаза Френсис Уоррен (щат Уайоминг/ и авиабаза Минот (щат Северна Дакота). ВВС на САЩ регулярно модернизират „Минитмен-3”, които се намират на въоръжение от 1970-те години. В частност, поставят им се нови по-съвършени бойни части, системи за насочване и управление. – Още за „Минитмен-3”

 
27.07.2011, 17:50

Зам.-шефът на военното разузнаване ще бъде преназначен зад граница

Двама висши офицери ще бъдат освободени от длъжност поради назначаването им в задгранични представителства на България, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната (МО) в сряда.

Правителството предлага на президента да издаде укази за освобождаване от длъжност на заместник-директора на служба "Военна информация" бригаден генерал Детелин Мажгуров и на на Военноморска база-Варна комодор Емил Ефтимов.

Предложението е във връзка с номинирането им за назначаване на длъжност в задграничните представителства на България.

От МО уточниха, че Мажгуров ще бъде пратен за военен аташе в руската столица Москва. За освобождаването му от длъжността е нужен указ на президента Георги Първанов.

Мажгуров бе част от ръководството на службата още по времето на бившия директор Пламен Студенков. След пенсионирането му за временно изпълняващ длъжността директор на военното разузнаване бе назначен цивилния Веселин Иванов, за да се избегне необходимата санкция на Първанов. Държавният глава отхвърли преди това предложенията на военния министър Аню Ангелов.

Според подготвения от Ангелов проектозакон за военното разузнаване пък вече ще може и цивилни да ръководят службата. Очаква се проектозаконът да влезе в пленарна зала до края на годината.

/radar.bg/

 
27.07.2011, 12:54

Позорът на българското офицерство

Насила хубост не става, рекъл народът. Почнеш ли насила да налагаш религия, националност, социализъм, демокрация, чакат те неприятности. Може и да не искат хората твоята религия, националност, твоя социализъм, твоята демокрация.

През 1968 ние от Варшавския договор окупирахме Чехословакия да спасяваме социализма от съветски тип. Българското участие беше символично, но достатъчно да ни орезили. Сега българското участие във военни операции на САЩ и НАТО също е символично и също ни орезилява, даже повече, понеже сега участваме в операции, по-кръвопролитни и по-грозни от тази в Чехословакия.

Когато тръгнаха танковете по улиците на стара Прага, чехите си пиеха бирата и нямаха намерение да се сражават, че да им съсипят хубавия град. Пред танковете заставаха момчета и момичета и викаха на танкистите: "Иван, върни се при Маша! Маша те чака." Десантът беше блестяща военна операция и политическо фиаско, понеже европейската левица се отцепи от Москва и започна разпадането на съветския блок.

За ония години армейски генерал Добри Джуров мъдро каза: Такова беше времето. Аз питам: Ами сега такова ли е времето? ......... Прочети още

 
27.07.2011, 12:50

Командващите ВВС на НАТО в Южна Европа обсъдиха актуалната обстановка

Процесът на въвеждане на новата командна структура на НАТО, военновъздушните елементи в нея, системата за командване и управление и концептуални документи бяха обсъдени на многонационален форум в Румъния. По покана на командващия на Командването на Въздушния Компонент на НАТО в Измир, Република Турция генерал-лейтенант Ралф Джодис II, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и неговите колеги участваха в „Конференция на командващите на ВВС от НАТО в Южна Европа”. Там бяха командващите на ВВС на Румъния, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Словения, Албания и Франция.

Обект на внимание са били още операцията на НАТО „Обединен защитник” в Либия и инициативата за сътрудничество във въздушното пространство на Съвета „НАТО-Русия”, уточнява официалният сайт на българските ВВС.

/airforce.mod.bg/

 
27.07.2011, 12:40

Оръжието на Русия: автомат „Калашников”

автомат „Калашников”

Един от най-известните, ако не най-известният руски бренд в света е легендарният автомат „Калашников” (АК). Той послужи като основа за създаването на цяло семейство бойно и гражданско стрелково оръжие от различен калибър, включително автоматите АКМ и АК74 (и техните модификации), картечницата РПК, карабини, пушката „Сайга” с гладка цев и много други.

АК и модификациите му са най-разпространените стрелкови оръжия в света. Според различни данни, към този тип оръжие (включително лицензионните и нелицензионните копия, а също странични разработки на базата на АК) принадлежи една пета от съществуващото на Земята стрелково огнестрелно оръжие. Според много експерти това оръжие е еталон за надеждност и простота на обслужването. АК е толкова евтин в производството и разпространен в света, че в някои страни струва по-евтино отколкото една кокошка.

През годините на „студената война” САЩ и СССР съперничеха за сфери на влияние в целия свят, в това число и чрез доставки на оръжие. АК значително превъзхождаше американските пушки M1 Garand и M14 по надеждност и простота на обслужването, благодарение на което той повече подхождаше за бедните страни, не притежаващи развита оръжейна инфраструктура. Високата бойна ефективност на оръжието беше потвърдена по време на локалните конфликти от последните десетилетия, включително войната във Виетнам. Голямата надеждност на оръжието, обусловена от цял комплекс заложени в него технически решения, е едва ли не еталон за неговата класа. Изказват се предположения, че АК е най-надеждното военно оръжие от времето на пушката „Маузер 98”. При това тази надеждност се осигурява дори при най-небрежно и неквалифицирано поддържане на оръжието при най-тежки условия.

На автомата „Калашников” принадлежат няколко рекорда. Той зае първо място в списъка на най-значителните изобретения на 20 век по версията на френското списание „Либерасион” (изпреварвайки атомното оръжие и космическите технологии). „Калашников” дори попадна на 4-то място в списъка на „50-те изделия, променили света”, отстъпвайки само на компютъра, таблетките против забременяване и видеомагнитофона. А по версията на английските телевизионни специалисти „Калашников” заема второ място в света сред най-съвършеното оръжие за всички времена. Според англичаните, на първо място е човека. – Още за АК

/ruvr.ru/

 
27.07.2011, 11:04

Русия и САЩ не се договориха по ПРО на Европа

Посетилата САЩ руска делегация не могла да убеди американската страна в необходимостта от писмени гаранции за ненасоченост на системата за ПРО на САЩ в Европа против ядрените сили на Русия, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Сега проблемът ще обсъждат президентите на двете страни на среща, планирана до края на годината. Изказвайки се на пресконференция в краймосковския Сколково Дмитрий Медведев заяви, че Русия си запазва правото да излезе от новия Договор за стратегическите нападателни оръжия (СНО) ако САЩ форсират развитието на ПРО в Европа.

 
27.07.2011, 11:03

ВМС на САЩ закупиха 33 хеликоптера серия H-1

Американската компания Bell Helicopter подписа договор на стойност 550 млн. долара за доставка 33 хеликоптера серия H-1. Споразумението беше подписано с командването на авиационните системи във ВМС.

Съгласно споразумението, Bell ще трябва да предаде 19 многоцелеви хеликоптера UH-1 Venom, 6 нови ударни AH-1Z Viper и 8 AH-1Z, модернизирани от предишните версии на AH-1.

Работата по изработването на нови и модернизирането на съществуващите хеликоптери ще се проведе в завода на компанията в Тексас и се предвижда да бъде завършена през февруари 2014 г.

/Pan.bg/

 
27.07.2011, 09:44

Канада ще продължи програмата за строителство на патрулни кораби за арктическата зона

Канада ще продължи програмата за строителство на патрулни кораби за арктическата зона (AOPS), която се оценява на 3,3 милиарда долара.

Общо ВМС на Канада планират да получат 8 патрулни кораба с усилен корпус, способни да изпълняват задачи по патрулиране, спасителни операции, контрол на корабоплаването и защита на обкръжаващата среда в изключителната икономическа зона на страната и арктическите ширини.

Освен 3,3 млрд долара, необходими за закупуване на корабите, на ВМС на Канада ще са нужни още 4,5 млрд долара за осигуряване на тяхната поддръжка по време на 25-годишният им срок на експлоатация.

Първите кораби ще бъдат приети на въоръжение през 2014 година. Те ще са снабдени със съвременни оръжейни системи, позволяващи ефективно патрулиране в района на Арктика даже и при наличие на плътна ледена покривка.

 
27.07.2011, 09:25

Военните раздават милиони, а ходят все по-боси

Защо Министерството на отбраната (МО) не смогва със собствените приходи? И то не за първа година. В същото време раздава милиони. Без да поиска нищо насреща. Например, апартаменти за безквартирните военнослужещи. Или нещо друго. Раздават това, което сме строили със собствените си ръце, а ние се чудим в кое кафене да се сврем, за да си поговорим за миналото и настоящето, преглъщат запасни и резервисти, чиято болна тема е клубната база на техните организации. Действащите военнослужещи с право питат защо заплатите им стоят във фризера с оправданието, че няма пари в бюджета. Както казва народът: “Вода газят, жадни ходят.”........ Прочети още

 
27.07.2011, 08:43

Наемници в Либия

След опитите през 1977 г. и 1987 г., през 1989 г. ООН прие конвенция срещу наемниците, която влезе в сила през 2001 г. Според конвенцията, „наемник (mercenary) е лице, местно или чуждестранно, специално наето и мотивирано да участва във въроъжен конфликт заради лични изгоди, но не е гражданин на страна, участваща в конфликта или от войски, изпратени официално от друга страна на територията на конфликта”. Конвенцията е ратифицирана към момента от 32 страни, от които само 3 от ЕС - Белгия, Италия и Кипър......... Прочети още

 
27.07.2011, 08:40

Френският министър на отбраната Жерар Лонге ще посети италианска въздушна база

Френският министър на отбраната Жерар Лонге ще посети италианската въздушна база Сигонела на остров Сицилия, предаде АФП.

Лонге ще посети базата в израз на подкрепата си към войските, които участват във военната операция срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи. След посещението си, френският министър ще пристигне в Рим, където ще разговаря с италианския си колега, Игнасио ла Руса.

/ИА „Фокус”/

 
27.07.2011, 08:37

Генерал Мартин Демпси похвали Франция за ролята й в Афганистан

Генерал Мартин Демпси, бъдещ ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, приветства във вторник френския принос към военните усилия в Афганистан, като отхвърли критиките на някои депутати, че партньорите на САЩ в НАТО трябва да положат повече усилия, предаде АФП.

Генерал Демпси, който отговаряше на въпроси на комисията по отбраната в Сената, обясни, че френските сили „служат много храбро и смело в Афганистан”.

Генералът подчерта, че Франция е оставила свой батальон под американско командване в Афганистан. „Мисля, че на фона на бюджетните проблеми, с които се сблъскваме, не бива да подценяваме връзките си с другите страни”, заяви още Демпси. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
26 юли
 
26.07.2011, 22:54

Турция може да купи руски ракети

Турция ще трябва да се справи без разузнавателната информация на НАТО, ако реши да купи китайски или руски системи за противоракетна отбрана, предупредиха представители на Алианса, цитирани от "Хюриет дейли нюз".

В конкуренция за договор с Турция са американските компании „Рейтиън” и „Локхийд Мартин”, които съвместно произвеждат системите „Пейтриът”, руската „Рособоронекспорт“ със системите S300, китайската CPMIEC със системите HQ-9 и италианско-френската Eurosam със системите SAMP/Т Аster 30.

Турция планира да вземе решение за избора си в края на тази година или в на началото на следващата.

Националната програма за противоракетна защита на Турция е отделна и не е свързана с плановете на НАТО да създаде противоракетен щит.

/Монитор/

 
26.07.2011, 22:16

Самолетоносачът John C. Stennis на 29 юли се отправя за Средния Изток

CVN-74

Самолетоносачът John C. Stennis (CVN-74) на ВМС на САЩ на 25 юли излезе от военноморската база Китсап и се отправи към Сан Диего за да приеме на борда си 9-то авиокрило, преди да вземе курс към Средния Изток.

3-та авионосна ударна група под командването на контраадмирал Крейг Фаллер в състав самолетоносача John C. Stennis, крайцера УРО Mobile Bay и 21-ва флотилия есминци (Pinckney, Kidd, Dewey и Wayne E. Meyer) ще напуснат Сан Диего на 29 юли.

Ударната група ще вземе участие в операции на международните сили в Ирак и Афганистан, борба с пиратството и осигуряване на морската безопасност.

Авиокрилото на кораба се състои от изтребители-бомбардировачи F/A-18C Hornet и F/A-18E/F Super Hornet, самолети за РЕБ EA-6B Prowler, самолети за ДРЛО E-2C Hawkeye 2000, транспортни самолети C-2A Greyhound, многоцелеви вертолети MH-60R и MH-60S. - Още за CVN-74

 
26.07.2011, 20:28

Компанията „Рейнметалл” ще вземе участие в ремонта на полските танкове „Леопард-2A4”

Консорциум от компании в състав Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne (WZMot) и немската компания „Рейнметалл” е спечелил тендер за извършване на ремонт на 30 танка „Леопард-2A4” от 10 бронекавалерийска бригада на ВС на Полша (гр. Свентошув).

 
26.07.2011, 19:54

Американски генерал за сътрудничеството с Русия

Сътрудничеството с Москва в областта на ПРО би могла да спомага за укрепване на сигурността на САЩ, НАТО и на самата Русия. Такова мнение изказа армейският генерал Мартин Демпси на слушания в сената на конгреса на САЩ, посветени на утвърждаването на кандидатурата му на поста председател на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ.

„Сътрудничеството на САЩ с Русия посредством обмяна на данни на системите за ранно предупреждение за ракетни изстрелвания, обмяната на техническа информация, оперативното сътрудничество и планирането, а също съвместните учения, биха били взаимноизгодни”, подчерта Демпси.

 
26.07.2011, 16:07

Сливен очаква новия си кмет

Един генерал от резерва се престраши и заяви готовността си да се бори в предстоящите избори за кмет. Само тава е достатъчно, за да го аплодираме. Националния съвет на БСП утвърди кандидатурата на бригаден генерал от резерва Кольо Милев за кмет на Община Сливен. Генерал Милев бе номиниран на общинската конференция на социалистите на 2 юли. Преди една седмица той се срещна с представители на запасното войнство в Сливен. Предлагаме ви част от неговото слово:

 
26.07.2011, 14:25

„Вчера” е „утре” от онзи ден!

Когато журналистите попитали аржентинския пилот, потопил с ракета „Екзосе” супермодерния британски ескадрен миноносец „Шефилд” какви чувства са го вълнували, той отговорил, че при тези технологии няма място за кой знае какви чувства – промъкваш се към целта на свръхмалка височина, достигаш обхвата на оръжието си, натискаш „копчето” и бягаш назад. Ако имаш късмета да се прибереш в базата – бързаш да си купиш новия вестник, за да прочетеш там каква си я свършил...... Прочети още

 
26.07.2011, 13:53

Военен самолет се е разбил в Мароко

Няколко души са загинали, след като военен самолет се е разбил в южната част на Мароко, предаде АФП, позовавайки се на източници от мароканското министерство на вътрешните работи.

Точният брой на загиналите не се съобщава.

Самолетът „Херкулес C-130” се е разбил в планински район близо до град Гуелмин.

/ИА „Фокус”/

 
26.07.2011, 13:45

Немо - надеждата за бедстващи подводничари

Единадесет години след последното потапяне на "Курск", при което 118 подводничари загинаха, британски екип разработи най-напредналата система за подводно спасяване в света.

 
26.07.2011, 13:42

130 хиляди души у нас са готови за война

Министърът на отбраната Аню Ангелов: За връщане на наборната военна служба не може да се говори.

 
26.07.2011, 13:38

Симптомите на хипоксия при пилотите на F-22 може да са причинени от наличие в кабината на въглероден окис

Симптомите на хипоксия при пилотите на F-22 може да са причинени от проникване в кабината на въглероден окис (СО) през кислородната система на самолета. Забраната за полети с F-22 е въведена на 3 май, след като са регистрирани 14 инцидента, при които пилотите на изтребителите Raptor са изпитали симптоми на хипоксия (Хипоксията (от гр. hypo - малко oxios - кислород) е медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм). Първоначално специалистите са смятали, че тези симптоми се дължат на проблеми с бордната система за производство на кислород OBOGS (On-Board Oxygen Generation System). Но сега като основна причина се разглежда попадането в кабината на F-22 на въглероден окис от изпусканите от двигателите изгорели газове.

Така например в авиобазата Елмендорф (Аляска), където са повечето от регистрираните 14 инцидента, поради студения климат летците често запускат двигателите още в укритието. По мнението на водещите разследването експерти, изходящите от двигателите изгорели газове се задържат в укритието и попадат през въздухозаборниците в системата за производство на кислород OBOGS.

Според президента на експертната компания „Текоп Интернешънъл” Ханс Вебер, дори и малко количество СО (газ без цвят и мирис), може да доведе до сериозни проблеми. Съществуват няколко варианта на решение на проблема – най-елементарният е запуските на двигателите да стават на открито или системата за генериране на кислород да се включва след като изтребителят излезе на открито. Успоредно може и да се доработи системата OBOGS, както това е направено при изтребителите F/A-18 "Hornet". В периода 2002-2009 година са регистрирани 64 случая на симптоми на хипоксия при летци на F/A-18, като при два от тях има смъртоносен край. Според извършеното от ВМС разследване СО попада в системата за дишане на летеца докато се изчаква на палубата на самолетоносача ред на излитане и изтребителят е под въздействието на изходящите газове от работата на двигателите на стоящите пред него самолети. Системата OBOGS на изтребителите F/A-18 е модифицирана и след това не са регистрирани повече случаи на хипоксия при летци на F/A-18. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
26.07.2011, 13:33

Сваленият в понеделник хеликоптер е американски Chinook

Говорител на американската армия съобщи, че сваленият вчера хеликоптер е превозвал американски и афганистански войници в подкрепа на намиращия се в базата Нангалам батальон от Националната армия на Афганистан. Вертолетът е бил улучен в опашната част при снижаване за кацане от изстрел на РПГ на талибаните. От намиращите се общо 20 души екипаж и войници няма убити, само двама военнослужещи са с леки наранявания.

Екипите за търсене и спасяване са попаднали под обстрела на талибаните, но са успели успешно да евакуират всичките намиращи се на борда военнослужещи. – Още за СН-47

/Pan.bg/

 
26.07.2011, 11:13

Първите вертолети „Ка” за руските кораби „Мистрал” ще бъдат готови до 2014 година

На руските хеликоптероносачи „Мистрал" ще бъдат разположени 16 хеликоптера, от които осем „Ка-52К” и осем „Ка-29”, съобщи главният конструктор на опитно-конструкторското бюро „Камов” Сергей Михеев, цитиран от РИА Новости.

„Общо на руските кораби от типа „Мистрал” ще бъдат разположени 16 хеликоптера, в комбинация 8+8. Осем бойни и осем транспортно-бойни, но тази комбинация ще може да се променя в зависимост от поставените задачи”, уточни Михеев.

Първите вертолети за корабите „Мистрал” ще бъдат построени в завод „Прогрес”  и изпитани до края на 2014 година.

 
26.07.2011, 11:03

Робърт Мюлер ІІІ е утвърден за директор на ФБР за още 2 г.

Камарата на представителите на САЩ утвърди Робърт Мюлер ІІІ за директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) за още две години, предаде радио „Свобода”.

Сега приетият законопроект трябва да бъде подписан от президента Барак Обама, който след това ще го изпрати за утвърждаване в Сената. – Още специални служби

/ИА „Фокус”/

 
26.07.2011, 10:51

Индия планира да закупи още един самолет за ДРЛОиУ „Фалкон”

Ил-76 "Фалкон"

Министерството на отбраната на Индия води преговори с компанията „Израел аероспейс индастриз” (IAI) за покупка на още един самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ).

При успешно завършване на преговорите, бордовата РЛС EL/M-2075 „Фалкон” ще бъде монтирана на военнотранспортен самолет Ил-76, както и трите по-рано поръчани такива системи.

Контракт на стойност 1,1 милиарда долара за покупка на три БРЛС EL/M-2075 „Фалкон” на компанията „ЕлтаИ и монтирането им на руски самолети Ил-76, МО на Индия подписа през март 2004 година.

Два самолета за ДРЛОиУ вече са приети на въоръжение. Първият от тях ВВС на Индия получиха на 25 май 2009 година, а вторият пристигна в страната на 25 март 2010 година. Първоначално третият самолет бе планиран за доставка през декември 2010 г., но Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) към МО на Индия поиска от компанията IAI на него да бъде монтирано допълнително оборудване.

Според наличните данни, доставката на третата усъвършенствана машина на ВВС на Индия е предвидена до края на тази година.

Всички самолети ще бъдат дислоцирани в авиобаза Агре, където са разположени ВТС Ил-76 и самолетите-цистерни Ил-78.

 
26.07.2011, 10:17

Министерството на отбраната откри огън по своите

Спокойно, не става дума за българските генерали. В последните няколко десетилетия историята не помни български генерал да е подал оставка поради несъгласие с  армейските реформи или промените в армията. Генералите п подкрепят и днешната реформа. Иде реч за кадрови решение на руското МО...... Прочети още

 
26.07.2011, 09:05

Русия и САЩ ще проведат ученията Crimson Rider през август

Вашингтон и Москва планират провеждането на съвместни военни учения по ядрена сигурност в началото на август, съобщи пресслужбата на държавния департамент на САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ученията имат за цел отработване на мерките за сигурност при транспортирането на ядрени бойни заряди. Според сценария на ученията при превоза на ядрена бойна глава ще се наложи да бъде отразено нападение на терористи, които ще използват различни видове оръжие, включително и самоделни взривни устройства.

„Основната цел на ученията да бъдат обменени тактически прийоми, методи и процедури”, се посочва в съобщението.

/ИА „Фокус”/

 
26.07.2011,09:00

Северна Корея се подготвя за рядко срещано военно учение

Северна Корея се подготвя да извърши рядко наблюдавано военно учение, в което участват армията, военноморските и военновъздушните сили на страната, предава АФП. Учението може да стартира тази седмица на територията на Жълто море, което е зона на напрежение между КНДР и Южна Корея.

Южнокорейски правителствен източник заяви, че КНДР са струпали около 20 военноморски съда край западния пристанищен град Нампо. Във въздушна база в същия район са разположени и бойни самолети Миг-21.

На 27 юли е 58-та годишнина от подписването на примирение, което слага край на Корейската война от 1950-53 година. Двете държави обаче все още технически са във война, тъй като не са подписали официално мирно споразумение.

Новините за сегашното военно учение идват само четири дни след рядко наблюдавана среща между представители на двете Кореи по ядрените въпроси, която увеличи надеждите за намаляване на напрежението помежду им.

/ИА „Фокус”/

 
25 юли
 
25.07.2011, 22:30

Десантния кораб Wasp се подготвя за морските корабни изпитания на F-35B

Екипажът на универсалния десантен кораб LHD1 Wasp започна да се подготвя за провеждане на корабните изпитания на палубния вариант на изтребителя F-35B Lightning II (JSF). Wasp ще бъде първият кораб-носител на F-35B във ВМС на САЩ.

Изтребителите F-35B ще заменят намиращите се на въоръжение в авиацията на ВМС на САЩ от 1984 година самолети AV-8B Harrier, които широко се използваха по време на двете войни в Персийския залив. F-35B ще бъде на въоръжение и в авиационните групи на Корпуса морска пехота и морските експедиционни сили, като ще осигурява авиационната поддръжка на морските пехотинци по време на десантни операции. – Още за F-35

 
25.07.2011, 21:47

Закъсалата Гърция пилее пари за оръжие

Гърците изнемогват, държавата е на ръба на банкрута. В същото време Гърция върти оръжейни сделки за милиони с Германия. Купува си танкове, подводници и какво ли още не. За какво са й? И що за разхищение е това, пита се „Дойче веле“.

През изминалите години германският оръжеен сектор спечели доста пари в Гърция. Най-търсени там са танковете "Леопард" и последното поколение подводници, само една от които струва няколкостотин милиона евро. За много гърци това е невъобразимо разхищение.

Все пак вместо заплануваните шест подводници Атина ще купи последно само четири.

Но за Елиас Елиопулос, шеф на гръцкия профсъюз на държавните служители, и те са много: "Купуваме подводници, които са просто излишни. За какво са ни? Ние не водим война. Защитата на външните ни граници би трябвало да е обща работа на ЕС."

Миналата есен гърците получиха първата поръчана подводница. По онова време кризата беше вече в разгара си. Слаба утеха е фактът, че останалите три подводници няма да бъдат построени от фирмата ХДВ в Кил, а в една корабостроителница край Атина, така че поне ще се създадат някакви работни места.

През последните месеци военните разходи на Гърция намаляха. Но не толкова защото такава е волята на правителството, а главно под натиска на ЕС и международните кредитори на страната. Гръцките военни и някои политици предупреждават, че не трябвало да се пести прекалено за армията, защото "врагът на изток", тоест Турция, не спял. Правителствените ръководители на двете страни уверяват, че са добри приятели, но напрежение все още има. Мнимите въздушни схватки, които гръцки и турски изтребители разиграват ежедневно над малките острови в Егейско море, са част от действителността в региона.

Това е причината, поради която европейският оръжеен концерн ЕАДС, една четвърт от който е в германски ръце, продължава да поддържа представителството си в Атина. В момента в държавната каса няма пари за нови бойни самолети, но кой знае кога нещата може да се променят - било по отношение на държавния бюджет, било в търканията с Турция.

Впрочем германците обслужват любезно и двете страни

Преди три години турците също закупиха три подводници от ХДВ в Кил - за 2,5 милиарда евро.

Елиас Елиопулос съзира тук определена система: "Пълно безобразие е да ни засипват с изтребители, подводници, хеликоптери, от които и без това нямаме нужда. Политиката и оръжейното лоби са се сдушили яко, като по този начин стопяват богатството на Европа."

/Монитор/

 
25.07.2011, 21:03

Модернизация на Габалинския радар

Русия предложи на Азербайджан да модернизира Габалинския радар, който тя ползва под аренда.

Радиолокационната станция се използва от Русия за контрол на въздушно-космическото пространство и за предупреждения за възможни изстрелвания на балистични ракети, в това число от такива страни като Иран, Пакистан, Индия. Срокът на арендата на тази станция от Русия изтича през декември 2012 година.

 
25.07.2011, 17:11

Oshkosh ще модернизира 160 камиона на американските Сухопътни войски

PLS A1

Американската компания Oshkosh получи контракт от Командването за автобронетанкова техника и въоръжения (TACOM) на СВ на САЩ за модернизация на 160 товарни автомобила HEMTT A4 и PLS A1, съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 50 милиона долара. Работите по модернизацията на машините ще започнат през март 2012 година и ще завършат през септември същата година.

В хода на модернизацията HEMTT A4 ще получат бронирана шофьорска кабина и климатик, усъвършенствана трансмисия и подвеска. Аналогични работи ще бъдат извършени и на PLS A1. Освен това, товарните автомобили ще получат нови двигатели с мощност 600 конски сили и нови електроника. Според условията на съглашението с TACOM, всички модернизирани автомобили ще бъдат с гаранции като на нови.

СВ на САЩ широко използва камиони на компанията Oshkosh, постоянно дава поръчки за нови машини. Така например, през април 2011 година TACOM закупи 270 машини HET A1, а няколко месеца по-рано 2050 FMTV. Освен това , на въоръжение се намират и бронетранспортьорите Oshkosh M-ATV. – Още автомобили Oshkosh

 
25.07.2011, 16:30

В Афганистан няма да има постоянни американски бази, съобщи новият посланик на САЩ

 Новият посланик на САЩ в Кабул Райън Крокър заяви, че Вашингтон няма намерение да създава в Афганистан постоянни военни бази, предаде радио „Свобода”.

В речта си след полагането на клетва в американското посолство в Кабул Крокър също така съобщи, че САЩ нямат намерение да използват Афганистан като платформа за влияние върху съседните страни.

Вашингтон провежда консултации с афганистанското правителство относно определянето на ролята на САЩ в тази страна след 2014 г., когато международните сили, оглавявани от НАТО, напълно ще предадат контрола за сигурността в Афганистан на местните силови структури.

/ИА „Фокус”/

 
25.07.2011, 16:26

Созопол почете руските подводничари

Паметникът на загиналите съветски подводничари е повече от символ. Той е нашата съвест и нашата почит към героизма на обикновените бойци, загинали в една жестока война, краят, на която бележи началото на обединена Европа. Това заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на ритуала по поднасяне венци и цветя на обновения паметник на подводничарите в Созопол, съобщиха от общината. „Когато миналата година открихме паметника и петте паметни плочи на загиналите подводничари, обещахме на нашите руски приятели и на нашата общественост, че всяка година на тази дата ще прекланяме глави в памет на героите, защото нашата памет е това, което ще завещаем на поколенията”, допълни още кметът.

Венци и цветя пред паметника на подводничарите и пред гранитните плочи с изписани имена на всичките 237 съветски подводничари от пет подводници, загинали по българските брегове на Черно море по време на Втората Световна война поднесоха кметът Панайот Рейзи, председателят на Общинския съвет Красимира Германова ветерани от войните, представители на политически и неправителствени организации, граждани и гости на Созопол. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта им.

Паметникът е посветен на загиналите съветски подводничари Виолет Ламрентиевич Душин и Фрол Димитрович Терехов,чийто тела морето изхвърля на созополския бряг през ноември 1941 г. Предполага се, че руската подводница „Щ 211” е попаднала на мина в района на нос Емине и е напълно унищожена. Созополски рибари намират телата на загиналите моряци. На същото място созополчани издигат паметник от гранит, автор на който е арх. Альоша Кафеджийски, а официалното му откриване е било на 02.11.1969 г. Версията за гибелта и на тази руска подводница е, че е намотала около винта си стоманено въже от мина. Предполага се, че двамата подводничари са се промушили през торпедните апарати, за да се опитат да освободят гребния винт от минното заграждение. Друга възможност е просто да са се опитали да се спасят след разхерметизацията.

По инициатива на фондация „Фонд за реставрация на паметници на руски войни, загинали за освобождаване на България” и ваканционно селище „Санта Марина” пространството около паметника бе облагоустроено и бяха поставени петте гранитни плочи. Обновеният и облагоустроен паметник е част от историческата памет на Созопол, чиято история е наситена със събития свързани със Русия.

/ИА „Фокус”/

 
25.07.2011, 13:55

„Кенгсберг” ще достави системи за командване и управление на дизеловите подводници U-212A на ВМС на Италия

Компанията „Кенгсберг” обяви, че е сключила с компанията „Финкантери” контракт за доставка на системи за командване и управление на въоръжението за двете нови две нови подводници клас U-212A, предназначени за ВМС на Италия.

 
25.07.2011, 13:48

Силите на НАТО признаха за инцидент, при който са били ранени пет афганистански деца

Силите на НАТО за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) признаха, че при инцидент в събота един от хеликоптерите им е ранил пет деца в провинция Хелманд, предаде АФП.

Хеликоптер на международната коалиция е преследвала издирван талибан, когато се е случил инцидентът, при който са пострадали петте деца. Ранените са били приети в медицински център на ИСАФ, където са лекувани. В момента международните сили разследват случая.

/ИА „Фокус”/

 
25.07.2011, 13:45

Италианци инспектират небето над Русия

Група военни въздушни инспектори от Италия започна наблюдателен полет над територията на Русия в рамките на международния Договор за открито небе. Маршрутът на полета е съгласуван с руските специалисти.

Договорът за открито небе беше подписан през 1992 година от 23 страни. Той осигурява на участниците му възможност да извършват  взаимно инспектиране на териториите на своите страни за контрол над военната дейност на взаимна основа и е насочен към укрепване на международната сигурност.

 
25.07.2011, 13:18

Предстоящо посещение на Pilatus за възстановяването на PC-12

Очаква се през август т.г. в България да пристигнат инженер и пилот от фирма Pilatus Aircraft Ltd., които ще извършат съответно технически проверки на самолет PC-12 и изпитателен (тест) полет в София. Посещението e в рамките на т. нар. План за възстановяване на самолет PC-12.

Изпълнението на плана трябва да продължи с полет на PC-12 до Швейцария, където ще бъдат извършени тест за проверка на херметичностtа на кабината и изпълнение на сервизен бюлетин за двигателя. Обучението на българския пилот ще започне през октомври т.г. Още за PC-12

/Pan.bg/

 
25.07.2011, 13:07

ВВС на Чили планират да закупят нови реактивни УТС

Чилийските ВВС планират да стартират програма за закупуване на усъвършенствани реактивни учебно-тренировъчни (УТС), които ще заменят 12-те испански A-36T „Халкон”.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, доставените в началото на 80-те години самолети A-36T са морално остарели и не са пригодни за подготовка на пилотите на съвременни бойни самолети. Освен това, стойността на тяхната поддръжка постоянно се увеличава.

Потребността на ВВС на Чили от съвременни реактивни УТС през последните години нарасна във връзка с получаването на изтребители F-16, които заменят остарелите бойни самолети. На въоръжение са приети 40 самолета от този тип, очаква се доставката на още 6 такива машини.

Според чилийски източници, ВВС на Чили планират да започнат програмата за получаване на реактивни УТС през 2012 година. Възможно е запитванията за информация да бъдат изпратени по време на авиосалона FIDAE, който ще се проведе в Сантяго през март 2012 г.

Компаниите „БАе системз”, „Алениа аермакки” и „Кориа аероспейс индастриз” са получили от чилийските ВВС предложение да демонстрират по време на това изложение своите УТС „Хоук”, М-346 и T-50 съответно.

Военното ведомство на Чили разчита да подпише контракт за доставка от 12 до 16 самолета до 2013 година.

В момента 12 турбовитлови УТС EMB-314 „Супер Тукано”, закупени от Чили през 2008 година, се използват за тактическа подготовка и не са предназначени за повишаване на летателната подготовка.

 
25.07.2011, 12:10

На вниманието на бизнесмените, които искат да изпълняват поръчки на американската армия

 

На 28.07.2011 г от 9,00 ч. в хотел Хилтън, гр. София, представители на Инженерния корпус на на Сухопътните войски на САЩ ще проведат среща, имаща за цел да запознае заинтересуваните дружества с поканата за подаване на оферти във връзка с предстоящ конкурс относно договор за възлагане на различни задания (на английски MATOC) от Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ за строителни проекти в България.

Целта на тази среща е заинтересуваните доставчици да се запознаят по-подробно с предмета на бъдещия договор, за да могат да представят възможно най- изчерпателни оферти или предложения, отговарящи в най- голяма степен на изискванията на Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ.

Препоръчително е заинтересуваните доставчици да посетят електронната страница на Възможности за бизнес с Американското правителство (Fedbizopps):www.fbo.gov, за да се запознаят с проекта на поканата, да получат допълнителна информация, като възможни промени в обявлението и самата покана, както и да се запишете за участие в срещата в хотел “Хилтън”, като се включат в Списъка на заинтересованите доставчици ("List withInterestedVendors на:

(https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=5a1d5e43c7ac7b533e4b223aca7507ba&_cview=0).

За повече информация както и за записване за участие моля свържете се с г-н Тре Сантос на електронен адрес: dayon.t.santos@usace.army.mil

/Sliveninfo.com/

 
25.07.2011, 12:06

Все още не е решен въпросът с медицинското обслужване на запасните и резервистите

Последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили дадоха по-широка възможност на пенсионираните военнослужещи и членовете на техните семейства да се лекуват във ВМА, в нейните подразделения и санаториумите. Това законово изискване, посочи министърът на отбраната Аню Ангелов на срещата си със запасни и резервисти в Ямбол в края на миналата седмица, все още не е въведено навсякъде и в пълен обем. Имаме, каза той, определени трудности, и ще продължим да работим за тяхното отстраняване.

На последното заседание на Съвета по отбрана е обсъдена нова наредба, относно лечебните заведения, която урежда въпросите за обслужването на т.нар. контингент на ВМА.

По този повод е направен анализ, който Аню Ангелов ще представи на премиера и на министъра на финансите. ВМА се нуждае от 102 млн.лв. годишно, включително и около 3,5 млн.лв. месечно от НЗОК, с които може да изпълни всички свои задачи по отношение на лекуването, рехабилитацията и възстановяването на онзи контингент, който е по ЗОВС. В същото време обаче, уточни министърът, разходите за миналата година на ВМА са реално 143 млн.лв. Има недостиг от 39 милиона, който касае преди всичко лекуването на други граждани, извън този контингент и никой не го дава. За това ВМА в момента има 82 млн.лв. задължения към МО. Аз съм сигурен, подчерта министър Ангелов, че с бюджета за 2012 г. ще изискаме дофинансиране по направление „Здравеопазване” от фонда на Министерството на здравеопазването, за да се покрие всичко, което е необходимо за лечение на българските граждани. 

В ЗОВС е записано: „Медицинската помощ, военномедицинската експертиза и профилактиката на заболяванията на военнослужещите, които се осъществяват от Военномедицинската академия, са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната в частта му за Военномедицинската академия. Пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, както и членовете на техните семейства ползват лечебните заведения, санаториумите и профилактичните заведения, почивната и спортната база и военните клубове към Министерството на отбраната при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната.”

/Otbrana.com/

 
25.07.2011, 12:00

Свален хеликоптер на НАТО в Афганистан

Говорител на НАТО съобщи, че военен хеликоптер се е разбил в източен Афганистан, провинция Кунар. Изпратените екипи за търсене и спасяване са попаднали на обстрел от страна на талибаните, но са успели да евакуират екипажа на вертолета.

Представител на властите в Кунар е заявил, че според сведенията, които разполага, хеликоптерът е бил свален с ракета рано сутринта.

Говорителят на талибаните Zabiullah Mujahid е съобщил, че те са свалили хеликоптера , който е транспортирал войници на НАТО.

/Pan.bg/

 
25.07.2011, 00:05

Самолетоносачът USS John C. Stennis излиза в открито море

USS John C. Stennis (CVN-74)

Днес, 25 юли, самолетоносачът USS John C. Stennis (CVN-74) ще излезе от базата Bremerton за своето ново развръщане.

Планирана зона за отговорност – Западна част на Тихия океан, Персийски залив.

Продължителност на развръщането – 7 месеца.

Отплаването на самолетоносача е планирано за 13.46 (м.вр) след пресконференция и церемония по изпращането в Bremerton. Още за CVN-74

/NavyTimes.com/

 
24 юли
 
24.07.2011, 22:00

Похарчили сме 26 млн. лв. за мисии зад граница

26,3 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната са отишли за участие във военни операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН за първите 6 месеца на 2011 г. Това става ясно от анализ на бюджета на МО, публикуван на сайта на ведомството.  Процентно до края на юни за рейнджърите ни зад граница са похарчени 42% от заделените 62,6 млн. лв. за това перо. Други 27,125 млн. лв. са отишли за съвместна подготовка и операции на въоръжените сили. Като цяло министерството на Аню Ангелов е похарчило под 50% от предвидените за годината финанси.

В перото за собствени приходи обаче ведомството не е успяло да се справи. Спрямо утвърдения график изпълнението е 64,99%. Според МО това се дължи на неуспеха на продажбата на военни имоти с отпаднала необходимо. По-апетитните недвижимости обаче тепърва ще бъдат пуснати на пазара.

/Монитор/

 
24.07.2011, 14:54

В Тайланд се разби трети за тази седмица военен вертолет, има загинали

Bell 212

В тайландската провинция Петчабури днес се разби военен вертолет Bell 212, трима военнослужещи са загинали (Major Jeerawat Kaewkamol, First Lieutenant Burana Wangjai, Sergeant Major 1st Class Wichien Chantapat), а един (Sergeant Pattanaporn Tonchan) е получил тежки наранявания.

Според информация на "Канал-3”, "по предварителна информация, причини за катастрофата са лошите метеорологични условия, силния вятър и дъжд”.

Вертолетът е излетял на север за да помогне в транспортирането на телата на офицерите, загинали в резултат на предходните катастрофи с други два вертолета. 10 минути след излитането си машината е паднала на земята.

На 19 юли се разби военен вертолет „Блек хоук”, загинаха 9 човека, а на 19 юли се разби още една машина на кралските ВВС, като тогава загинаха 5 офицера.

 
24.07.2011, 14:34

Почина ген. Джон Шаликашвили

ген. Джон Шаликашвили

Ген. Джон Шаликашвили почина на 75 години в САЩ, съобщи Лента Ру. От 1993 до 1997 г. той беше шеф на обединения комитет на началник-щабовете на US Army – висшата военна длъжност в САЩ. Причината за смъртта му не се съобщава.

Съболезнования по повод кончината на генерала изпрати президентът Барак Обама. Той отбеляза заслугите на Шаликашвили за укрепване на отношенията с Русия, със страните от бившия СССР и със съюзниците от НАТО.

Джон Шаликашвили е роден в Полша през 1936 година в семейство на грузински емигранти. Когато става на 16 години семейството му се преселва от Европа в щата Илиноис. Военната кариера на бъдещия генерал започва през 1958г. През 1993г. Бил Клинтън го назначава за председател на обединения комитет на началник-щабовете в армията на САЩ на мястото на напусналия длъжността ген. Колин Пауъл. На висшия военен пост ген. Шаликашвили участва и в операцията по бомбардиране на позициите на босненските сърби през 1995 г.

След излизането му в пенсия и напускане на военната служба през септември 1997г. Джон Шаликашвили е преподавател в университета в Станфорд. През 2004г. той работеше за предизборния щаб на кандидат-президента от Демократическата партия Джон Кери.

/zonabg.info/

 
24.07.2011, 14:07

Оръжието на Русия: Ми-26

Ми-26

Кой е казал, че кравите не летят? „Летяща крава” - именно така на армейски жаргон наричат тежкия руски транспортен хеликоптер Ми-26, според класификацията на НАТО - Halo (англ. „Ореол”).

Ми-26 е най-големият в света сериен многоцелеви транспортен хеликоптер, който има както военно, така и гражданско предназначение. Товароподемността на Ми-26 е 20 тона. За сравнение - в САЩ фирмата Sikorsky произвежда подобни по задачи хеликоптери, един път и половина отстъпващи на Ми-26 по товароподемност. В транспортно-десантен вариант в руския хеликоптер могат да се поместят 82 десантника с оръжие. В санитарен вариант в хеликоптера могат да бъдат поставени до 60 носилки с ранени. За натоварване на товари с големи габарити в товарната кабина е разположена електролебедка с възможност за повдигане на товари до 500 кг. Хеликоптерът също така е способен да превозва товари с външно окачване. Например, през 1986 година хеликоптерът активно се използвал при ликвидиране на последиците от катастрофата в Чернобилската АЕЦ. За намаление на  влиянието на радиацията в кабините била оборудвана защита от олово. Хеликоптерът изпълнявал транспортни превози, а също така изливал специална течност-лепило за събирането на земята на радиоактивния прах.

Хеликоптерът Ми-26 е участник в бойни действия в много конфликти в постсъветското пространство, при това той не само доставял десантчици на бойното поле, но и евакуирал ранени, бежанци, доставял товари в зони на хуманитарни катастрофи. Известни са също така случаи, когато Ми-26 бил използван за евакуация на повреден хеликоптер СН-47 „Чинук” на въоръжените сили на САЩ, а също за евакуация на повреден хеликоптер As-532 „Кугар” на ВВС на Холандия в Афганистан.

На базата на Ми-26 били разработени редица военни модификации. През 1988 година в Ростовския хеликоптерен завод бил построен въздушен пункт за управление, предназначен за управление на бойни действия на армиите. Машината получила обозначението Ми-27. – Още за Ми-26

/ruvr.ru/

 
24.07.2011, 10:43

Въпреки кризата 15-ят „Бриз” продължи традицията

Експозе на командира на ВМС контраадмирал Пламен Манушев на пресконференцията за учението „Бриз/Сертекс 2011”

 
24.07.2011, 10:37

Офицерите от висшите звена на РВСН на Русия ще се проверяват с „детектор на лъжата”

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) планират задължително да тестират офицерите от висшите звена с полиграф за откриване на евентуална предразположеност към алкохол, наркотици, корупция и суицид (самоубийство), съобщи в събота Интерфакс.

Програмата ще включва офицерите и наборните военнослужещи, но преди всичко тя се отнася за офицерите от висшите звена – от командир на полк нагоре, като за тях тестирането с полиграф ще е задължително.

 
24.07.2011, 09:15

НАСА ще модифицира „Атлас-5” за превоз на хора

НАСА подписа договор с компанията United Launch Alliance (ULA) с основна задача модифицирането на ракетата носител Атлас-5 за изпращане на астронавти към Международната космическа станция.

След завършването на 30 годишната програма „Спейс Шатъл” , американската астронавтика в продължение на близките поне 4 години ще изпраща хора в космоса само с помощта на руски кораби „Съюз”. Поради това, НАСА се интересува от продукцията на компанията ULA, която е съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin и се занимава с разработката и експлоатацията на икономични ракети за изпълняване на космически мисии на правителството на САЩ.

В момента, частни американски компании разработват няколко проекта на космически кораби, и само една от тях SpaceX има тежка ракета носител собствено производство. Атлас-5 е проверено надеждно средство за извеждане на полезни товари на орбита - от 26 старта , всичките са били успешни, което говори за 100% рейтинг на надеждност. По мнение на специалистите от НАСА, това ще позволи да се икономисат пари и време за създаването на ракета носител, способна да извежда в космоса пилотирани апарати. Разбира се, адаптацията ще наложи известни усилия, за извеждане на пилотирани апарати, ракетата трябва да отговаря на ред изисквания - като, допустими нива на вибрация, претоварване и шум.

Ракетата Атлас-5 за първи път е изстреляна през 2002 г. Първата степен на ракетата е снабдена с руски двигатели РД-180, работещи на керосин и кислород, втората степен има водороден двигател Rocketdyne RL-10.

Главен кандидат за използване на Атлас-5 е космическият кораб Орион, разработван за НАСА от компанията Lockheed Martin.

За да достави на низка околоземна орбита, 20 тонния апарат, ще бъде нужна най-мощната версия на ракетата носител Atlas V HLV, която има товароподемност до 29 тона. Но до сега, този вариант на ракетата, с две допълнителни присъединени отстрани първи степени, не използвана.

Разработката на ракетата носител Atlas V HLV е започнала през 2006 г, и след две години е била готова за бизнес стартове. По заявление на производителите , срока от момента на поръчката до получаването на ракетата носител не превишава 30 месеца. Също така се води работа по замяната на руския двигател на западен аналог, в частност на двигателя Rocketdyne RS-6, който се планира да бъде използван за новия перспективен носител Атлас-5.

Търсенето на възможности за използване на частни ракети носители за НАСА, до голяма степен се явява принудителна мярка, тъй като след отмяната на програмата „Съзвездие” (Constellation), американското космическо агентство се лиши от перспективите да получи собствена тежка ракета Арес-5.

Предполагаше се, че Арес-5 ще може да извежда на низка околоземна орбита рекордните 188 т, а към Луната над 70 т. Но прекратяването на разработката фактически лиши НАСА от възможностите да реализира много проекти , такива като пилотиран полет към астероид. Възможно е разработката на Арес-5 да бъде продължена, но засега, най-тежката американска ракета - това е ракетата Falcon Heavy на компанията SpaceX, способна да извежда на низка околоземна орбита над 53т товар. Вярно е, че SpaceX разработва собствен космически кораб и едва ли ще предостави своя носител за космическият кораб Орион. – Още Космос

/Space News/

 
24.07.2011, 09:03

Военнослужещ от ВВС спечели 46-то открито държавно първенство по парашутизъм

Старшина Петко Кирков от Военновъздушните сили спечели 46-то открито държавно първенство по парашутизъм в индивидуалното класиране, а в шампионата на Югоизточна Европа зае четвърто място, съобщават от министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов награди победителите  във втория открит шампионат в Югоизточна Европа и 46-то открито държавно първенство по парашутизъм, които се проведе в село Ерден, област Монтана.

На второ и трето място се класираха сержант Мирослав Павлов от Сухопътни войски и капитан Тодор Цачев от Военновъздушните сили.

В отборната надпревара на републиканското първенство отборът на ВВС зае второ място.

В състезанията се включиха представителни отбори от авиобаза „Враждебна" и „Крумово" на Военновъздушните сили, на Сухопътни войски от военно формирование 32990 - гр. Пловдив и от военно формирование 22 580 - Варна на Военноморските сили.

В шампионата на Югоизточна Европа, в който участваха отбори от  Русия, Казахстан, Сърбия и Черна гора,  България се класира четвърта.

/news.bg/

 
23 юли
 
23.07.2011, 23:33

Американските военни прекратяват участието си в съвместните операции в Северен Ирак

След една седмица американските военнослужещи ще прекратят съвместните операции с иракски и кюрдски сили, започнати през 2010 г. с цел намаляване на напрежението между кюрди и сунити в северната част на Ирак, предаде АФП. Полковник Майкъл Боуърс каза, че от 1 август американските сили вече няма да са част от тристранната операция.

„От 1-ви август операциите вече ще са двустранни” между кюрди и сунити, каза Боуърс, подчертавайки че американските войници вече няма да са по улиците на град Тикрит. По думите му, американски военни ще има само в командните и контролни центрове. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
23.07.2011, 21:10

САЩ чистят крайбрежието на Хаваите от боеприпаси

От 9 юли ВС на САЩ организираха операция за утилизация на боеприпаси, които са били потопени край бреговете на Хаваите, в района на риф, известен като „Артилерийският риф”. Непосредствено след втората световна война до 70-те години на миналия век на дъното са били изхвърлени около 2000 боеприпаса. Сега те се намират на дълбочина от 9 до 38 метра и на разстояние до 1,5 километра от брега, като частично вече са погълнати от рифа.

За утилизацията се използва подводен робот. Операцията ще продължи около 3 седмици при ежедневна работа от 6:00 до 18:00часа. Военните се надяват да унищожат до 75% от боеприпасите. Самото унищожаване се извършва под водата при спазване на всички мерки за безопасност. По време на операцията района е закрит за корабоплаване.

 
23.07.2011, 20:43

НАТО предаде контрола на град Мазари Шариф на афганистанските сили

Военнослужещите на НАТО предоха контрола на северния град Мазари Шариф на местните афганистански сили, предава АФП. Ходът се извършва на фона на опасенията за сигурността дни, след като градът беше засегнат от смъртоносна експлозия.

Мазари Шариф е шестият от общо седем зони на предаване на контрола за сигурност на афганистанците. Според критиците обаче времевата рамка е политически мотивирана и налице е скептицизъм за способността на Афганистан да се справи със силите на талибаните. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
23.07.2011, 17:49

Училището на бронетанковите войски се мести във Форт Брегг


60 единици бойна техника, включително танк Абрамс, БМП Бредли и Страйкър се прехвърлят от Форт Нокс Кетукки във Форт Брегг, Джорджия във връзка с предислокацията на Училището на бронетанковите войски (Armor School).

Самото училище вече действа на новото място, но е необходимо прехвърлянето още на около половин милион единици оборудване, тежащо над 27 хиляди тона. Ръководството на Сухопътните войски на САЩ очаква, че окончателното прехвърляне на товарите ще завърши през август. – Още американски военни училища

 
23.07.2011, 14:06

ВВС на САЩ започнаха мащабни проверки на бойните си самолети

Изтребител F-22

Американските ВВС са започнали мащабни проверки на бойните си самолети, съобщава Defense News. Проверките се извършват във връзка с разследването на причините за катастрофата на изтребител F-22 Raptor в Аляска през ноември 2010 година. Вниманието на разследването е насочено към бордовата система за генериране на кислород (OBOGS), монтирана на повечето американски изтребители, бомбардировачи и някои вертолети.

В момента на технически проверки са подложени изтребителите F-22, F-16 Fighting Falcon, F-15E Strike Eagle, A-10 Thunderbolt II, F-35 Lightning II, учебните самолети T-6A Texan II, бомбардировачите B-1B Lancer и B-2 Spirit, а също и конвертопланите CV-22 Osprey. Командването на ВВС не изключва възможността за включване в програмата за проверки OBOGS и на редица други летателни апарати. От началото на май 2011 година действа забрана на Пентагона на изпълнение на полети от изтребителите F-22.

Според информация на ВВС, в хода на проверките ще се извършват изпитателни полети с указаните самолети, като в полет ще се проверява системата за регулиране на налягането в кабината, дихателните маски и системата за контрол на концентрацията на кислород в кабината.

ВВС на САЩ загубиха изтребител F-22 на 17 декември 2010 година. Машината се разби на 160 километра от Анкоридж. Пилотът Джеффри Хени загина. Изказаха се няколко версии за произшествието: от проблеми с двигателя до повреда в работата на системата за генериране на кислород. До момента няма официално становище на Пентагона. – Още за F-22

 
23.07.2011, 13:22

Фрегатата „Верни” е сертифицирана по време на военно учение „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”

По време на учението „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” сертификационна комисия извърши оценка на второ ниво на оперативните способности на фрегата „Верни” от Военноморска база-Бургас. Това съобщи по време на представяне на резултатите от учението командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. „Оценката е оперативно готова, което ще позволи българските военноморски сили да декларират втора фрегата за участие в операции и мисии на НАТО. С това изпълняваме поетите ангажименти да имаме две фрегати – „Дръзки”, а вече и „Верни”. Базовият миночистач „Прибой” от Военноморска база-Бургас, а се надяваме през ноември месец и минният ловец „Цибър” от базата във Варна, също да бъде сертифициран на международно учение край бреговете на Турция. Така ще имаме два противоминни кораба и две фрегати, готови за участие във всички мисии, във всички постоянни групи и изпратени някъде във световния океан”, каза контраадмирал Пламен Манушев. Той допълни, че екипажът на фрегата е изключително мотивиран, подготвен и с много хъс.

В учението, което е 15-то подред, участваха 27 кораба и катера, над 1700 военнослужещи от пет държави и 129 служители от 21 правителствени и неправителствени организации. Така „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” става най-крупното военно учение за тази година в страната. Днес и утре чуждите кораби ще напуснат Пристанище-Бургас, но всички епизоди от учението са били отработени пълноценно като е проличало доброто планиране и подготовката в базови условия. Контраадмирал Манушев отбеляза и че оперативното съединение и щаба на учението са показали добра сглобеност. Той допълни, че отработените кризисни ситуации са били изцяло от реалния живот, пресъздавайки реални ситуации. – Още български ВМС

/ИА „Фокус”/

 
23.07.2011, 09:34

Армията икономисва от разходи за ток и храна

В средата на полугодието министерството отчита реализирани собствени приходи в размер на близо 17,7 млн. лв., което представлява едва 27.29% от годишния план

 
23.07.2011, 09:20

Сал един "Союз" им остана... на янките

Руските кораби сега са единствен космически транспорт

 
23.07.2011, 08:18

Оръжието на Русия: Пистолет ТТ

Пистолет ТТ

Пистолетът ТТ (Тулски Токарев) през годините на Втората световна война беше основно лично оръжие на офицерите и генералите на Съветската армия и беше предназначен за водене на бой от близко разстояние до 50 метра. Пистолетът представлява самозарядно оръжие с къса цев, в което подаването и предаването на патрона в патронника, отключването и заключването на цевта, извличането от патронника и изхвърлянето на изстреляната гилза се извършва автоматически.

Действието на автоматиката е основано на известния принцип на Браунинг, при който инерционната маса на рикошета се образува от затвора, прикрепен към цевта при кратко движение. Стрелбата от пистолета се извършва с единични изстрели. Подаването на патроните става от плосък магазин, разположен в дръжката на пистолета.

Сред отечествените и чуждестранните пистолети ТТ се отличава с висока пробивна способност и убийствена сила. Тези качества се осигуряват за сметка на мощен патрон и достатъчно голяма дължина на дулото.

Под различни наименования пистолетът ТТ се произвеждал в Китай, Унгария, България, ГДР, Югославия, Виетнам, Египет, Полша. На въоръжение на армията на Ирак ТТ бил повече от 30 години. През 1991 година ТТ отново бил използван по време на войната в Персийския залив и показал отлични качества в условията пясъчни бури (за разлика от много други, по-съвременни образци техника). Стотици от тези пистолети били доставени в САЩ  от американските войници като военни трофеи.

Главното достойнство на този пистолет е огромната пробивна сила на изстреляния от него патрон. Той може да пробие войнишка каска и да излети от нея, слой на вода с дебелина 120 см., да се забие в пясък на 35 см., да пробие 15-сантиметрово дърво.

Високоскоростният патрон винаги е сериозна заплаха за полицаите на много страни в света. Полицаите на Хонконг обличат преди започване на дежурство усилени бронежилетки трета класа А+, тъй като често се сблъскват с престъпници, въоръжени с пистолети ТТ китайско производство. Подобни бронежилетки често така и ги наричат: „токаревска жилетка”. – Още за ТТ

/ruvr.ru/

 
23.07.2011, 08:05

„БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”: Военният министър присъства на VІР-деня

„Изключително съм доволен от наблюдаваното днес учение. То показва много добро взаимодействие между ВМС с държавни ведомства, неправителствени организации и други структури при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда за оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население”, каза днес 22 юли, министърът на отбраната Аню Ангелов, който присъства на Деня за високопоставени гости на „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”. ........ Прочети още

 
22 юли
 
22.07.2011, 18:30

Русия влиза в сърцето на щатския ядрен щит

МОСКВА - Русия ще влезе в командния пункт на американската противоракетна отбрана (ПРО) в Колорадо Спрингс, където на посещение ще бъде Дмитрий Рогозин, съобщи в. “Независимая газета”.

Изданието се позовава на информиран дипломатически източник. Според него допускането на висш руски представител в “светая светих” е знаково.

Самият Рогозин, който е постоянен представител на Русия в НАТО, съобщи в страницата си в туитър, че пътуването му в САЩ представлява още един опит да се договори с американците за параметрите на тяхната ПРО в Европа. Според източника на “Независимая газета” посещението на Рогозин може да се смята за истински “мозъчен щурм” към Белия дом по проблемите на противоракетната отбрана. Това мнение се потвърждава косвено от планираните срещи на Рогозин. По програма той ще разговаря с Гари Сиймур, координатор на Белия дом по въпросите за контрола над въоръжаването, с Том Донилон - съветник по националната сигурност, с главния съветник на президента Барак Обама по въпросите на Русия - Майкъл Макфолън, и др.

Рогозин ще защити руската позиция, че който иска да разполага ПРО, трябва да ограничи географията й върху своята територия. Това според него означава собствена секторна отговорност. САЩ предлагат ПРО в Европа да бъде разделена на сектори на отговорност с Русия. Москва обаче не е съгласна щитът да се разпростира над руска територия и предлага създаването на обща ПРО.

Двете страни трябва да подпишат финалния договор за щита на среща в Чикаго догодина.

/Труд/

 
22.07.2011, 18:24

Кабул Банк - афганистанският обир на века

Войната се оказа напълно безсмислена, освен за шепа бандити около президента Карзай, които си присвоиха милиарди долари от помощи и дрога. Убийството на президентския брат Ахмад е знак от талибаните, че смяната на режима е неизбежна. Или може би покана към Запада да остане по-дълго, за да не секва кранчето с помощите........ Прочети още

 
22.07.2011, 16:52

Пентагонът и поддръжниците му се готвят за още съкращения на разходите

Пентагонът и поддръжниците му се подготвят за вероятността за по-дълбоки ограничения във военния бюджет на САЩ, като договарящите бюджета политици ще се опитат да намалят разходите за отбрана с 800 или повече млрд. долара през следващото десетилетие, предаде Ройтерс.

Докато преговорите се разгарят с наближаването на крайния срок за вдигане на тавана на правителствения дълг на 2 август, конгресмените дават предложения за намаляване на бюджета на Пентагона повече от два пъти повече от предложените от Барак Обама 400 млрд. долара.

Номинираният от Обама началник на щаба на армията генерал Реймънд Одиерно предупреди конгресмените да не съкращават военния бюджет прекалено много.

/ИА „Фокус”/

 
22.07.2011, 13:12

ГЛОНАСС ще разшири присъствието си на световния пазар


От възможностите за използване на руската спътникова система за навигация (ГЛОНАСС) се заинтересува Английската космическа агенция (АКА).

Тя вече подписа споразумение за сътрудничество с Руската космическа корпорация „Роскосмос”. Документът в частност предвижда производство на електронни чипове, с помощта на които ползвателят би могъл в която и да е точка на планетата да получи информация едновременно от три навигационни системи: американската GPS, създаващата се европейска Galileo и ГЛОНАСС. При това ползвателят ще бъде освободен от необходимостта да има три различни устройства.

Обсъжда се възможността за разполагане на навигационни станции на ГЛОНАСС на територията на Англия. Руската система заинтересова английската агенция и като перспективна площадка за съвместно разработване и използване на нови технологии. Самото подписване на документа за сътрудничество с руските партньори е признание за конкурентната способност на руската система, заяви директорът за стратегия и сътрудничество на АКА Ема Лорд.

ГЛОНАСС има добри перспективи на външния пазар, заяви в интервю за „Гласът на Русия” ръководителят на проекта Арктика-ГЛОНАСС Владимир Чуков. Той лично участва в експлоатацията на тази система в екстремални условия в Северния полюс:

- Интересът на Англия не е случаен защото в нашата система от самото начало е заложена възможността за съчетаването й с други навигационни системи. На Англия е необходима нашата система за да избегне процеса на „откриване на колело”. Личният ми опит на експлоатация на системите GPS, Galileo и ГЛОНАСС говори за това, че възможността да се използват тези системи едновременно значително повишава надеждността в екстремални условия. Това е много важно за осигуряването на безопасност. Аз като пътешественик знам това от опит.

Неотдавна от услугите на ГЛОНАСС започна да се ползва шведската компания „Swepos”. Тя предоставя услуги по навигация в режим на реално време с точност до един метър, което е необходимо в строителството, геодезията и селското стопанство. При това според шведите, в северните ширини ГЛОНАСС работи по-добре, отколкото GPS. Те по достойнство оцениха факта, че орбитите на руската система са разположени по-високо, а значи, те имат обзор от по-голяма височина в сравнение с американските.

Тези дни ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин заяви: планира се ГЛОНАСС да бъде сертифициран от всички международни организации. Това е необходимо за да може тази система по-активно да участва на световния пазар. Той също така заяви, че още през тази година орбиталната групировка ГЛОНАСС ще бъде напълно комплектувана. Това ще осигури уверено приемане на сигнала от руски спътници в която и да е точка на планетата. – Още за ГЛОНАСС

/ruvr.ru/

 
22.07.2011, 13:07

В Русия е създадена нова обединена система за отбрана

система С-400 „Триумф”

В Русия е завършено създаването на обединена система за въздушно-космическа отбрана.

Тя ще започне да носи бойно дежурство на 1 декември, съобщи командващият Въздушно-космическата отбрана генерал Валерий Иванов. Новата система обединява войските на противовъздушната и противоракетната отбрана, а също системите за предупреждение за ракетно нападение и контрол на космическото пространство.

На въоръжение в тези войски са комплексите С-300, но сега те започват да се подменят с С-400. Първите два полка, въоръжени със системата С-400 „Триумф” вече са на бойно дежурство. Отговаряйки на въпрос колко ще бъдат полковете,  въоръжени със системата С-400 „Триумф”, генерал Иванов заяви: ”Те ще бъдат достатъчно за да осигурят надеждна охрана”.

 
22.07.2011, 13:00

Военнослужещи от Сухопътни войски ще проведат обучение в съвместните тренировъчни центрове в Германия

Подразделение от военно формирование 34 750 от състава на Сухопътни войски с командир подполковник Цветан Кочанков ще се проведе едномесечно обучение от 25 юли, понеделник, в Съвместните тренировъчни центрове в Хохенфелс и Графенвьор, Германия. То е в съответствие с Меморандума за сътрудничество в областта на отбраната между Република България и САЩ.

Целта на обучението е войсковите формирования от Сухопътните войски да усъвършенстват своята подготовка за действие в операции по поддържане на мира в международна среда.

/МО/

 
22.07.2011, 09:31

Компанията „Аеронотикс дифенс системз” е сключила първи експортен контракт за доставка на БЛА „Доминатор”

БЛА „Доминатор” версия XP

Компанията „Аеронотикс дифенс системз” обяви, че е подписала първият контракт за експорт на безпилотен летателен апарат (БЛА) „Доминатор” версия XP, без да уточнява името на клиента.

„Аеронотикс дифенс системз” получи разрешение за износ на БЛА „Доминатор-XP” след направени изменения в конструкцията, които осигуряват съответствие на апарата с изискванията на ограничения на режима за контрол на ракетните технологии MTCR (Missile Technology Control Regime). Компанията обаче не съобщава точно какви изменения са внесени в конструкцията на БЛА.

БЛА „Доминатор” е разработен на базата на лекия двудвигателен самолет DA-42 на компанията „Даймонд ейркрафт”.

Максималното тегло при излитане на БЛА е  2000 кг, полезен товар – 300 килограма. Продължителността на полета без дозареждане достига до 28 ч, а практическия таван - 9150 м.

Предвижда се „Доминатор” да конкурира на пазара на средните БЛА с голяма продължителност на полета такива апарати като „Предейтор” на компанията „Дженерал атомикс” и „Херон” на „Израел аероспейс индастриз”. – Още БЛА

 
22.07.2011, 08:28

Пентагонът гледа на социалните медии като на ново бойно поле

Министерството на отбраната на САЩ търси специалисти, които да проучат начините за откриване и отпор на пропагандата в социалните медии, съобщава АФП, като се позовава на Управлението към Пентагона за перспективни изследователски проекти в сферата на отбраната.

Управлението търси експерти, способни да овладеят новата наука на социалните медии, за да се предвиди появата на пропагандни движения в социални мрежи като Twitter или Facebook, се посочва в изявление на Пентагона. Целта на програмата ще бъде и откриването на послания, които нарочно заблуждават потребителите на социалните мрежи или пък ги дезинформират.

Конкурсът за новите експерти беше обявен на 14 юли. Планът отразява притесненията на висши американски военни относно бързите политически промени в Близкия изток, където социалните мрежи изиграха ролята на катализатор на протестите срещу правителства, които бяха дългогодишни съюзници на Вашингтон, отбелязва АФП.

Някои високопоставени американски представители изтъкнаха необходимостта от по-ефикасно откриване на протестни движения из социалните мрежи и от средства за контрол върху тези движения в мрежите Twitter и Facebook, както и в канала за видеообмен YouTube.

Управлението към Пентагона за перспективни изследователски проекти ще отпусне 42 милиона долара за програмата и ще повери на поддизпълнители задачите по тестване на алгоритми, приложими спрямо социалните медии. Програмата предвижда и извършване на експерименти, базиращи се на така наречените затворени социални мрежи, съставени от 2000 до 5000 доброволци или пък ролеви игри, в които да участват десетки хиляди души.

/БТА/

 
22.07.2011, 08:14

Янукович отваря отново Украйна за НАТО

Поредната делегация на НАТО пристигна във вторник в Украйна. Оглавява я върховният главнокомандващ на силите на пакта в Европа адмирал Джеймс Ставридис. Програмата за сряда включваше посещение на гостите в база на украинските военноморски сили в Севастопол. Експерти отбелязват, че през управлението на президента Виктор Янукович контактите между Украйна и НАТО са станали по-интензивни, независимо че миналата година Киев обяви извънблоков статут ......... Прочети още

 
22.07.2011, 08:01

Днес е VІР-денят на „Бриз/Сертекс 2011”

Вчера, 21 юли, военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011” продължи с практически действия на море. Бреговият щаб, под непосредствения контрол на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, организира и ръководи изпълнението на  планираните действия. Kорабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват епизоди по контрол на корабоплаването, буксировка, борба с подводници, обмен на товари на море, борба с минната опасност. Отработва се епизодът „Операция по търсене и спасяване на море” и се провеждат артилерийски стрелби по морска цел.

Днес, 22 юли, се провежда деня на високопоставените гости (VІР) на учението. От борда на спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев” те наблюдават съвместни действия на сили и средства от Военноморските сили, от държавни и неправителствени организации по ликвидиране последиците от терористичен акт, оказване на помощ на бедстващо население при земетресение, освобождаване на кораб, пленен от пирати и съвместна операция по търсене и спасяване на море. В пункт за базиране Атия на Военноморска база Бургас се отработват съвместни дейности по оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на чужденци, търсещи временна закрила, съобщиха от пресцентъра на учението „Бриз/Сертекс 2011”.

/МВ/

 
21 юли
 
21.07.2011, 23:28

Канадски тренажор на C-130J ще започне работа в Индия през февруари 2012 г.

Tренажор на C-130J

Комплексен тренажор на военнотранспортния самолет C-130J, специално създаден за ВВС на Индия, ще бъде готов за изпращане в края на 2011 година, съобщава Defenseworld.

В момента канадската компания САЕ разработва тренажора на C-130J съгласувано с американската Lockheed Martin, която вече достави на индийските ВВС 6 самолета C-130J и е задължена да достави съответния тренажор.

Работите се извършват в предприятие на CAE USA в Тампе (щат Флорида, САЩ), където ще бъде и финалното сглобяване и тестиране на симулатора. По-късно тренажора ще бъде изпратен в Индия, в авиобазата Хинтон, като оперативната му готовност е планирана за февруари 2012 г.

CAE (Canadian Aviation Electronics) е производител на авиационни тренажори и моделиращи технологии за гражданската и военната авиация. Компанията притежава 32 учебни центъра.

 
21.07.2011, 20:55

САЩ мислят за съдбата на перспективните си самолетоносачи и подводници

Министерството на отбраната на САЩ е пристъпило към разучаването на някои възможности за съкращаване на военните разходи в предстоящите няколко години, съобщава Aviation Week. В числото на разглежданите варианти влизат отсрочка на строителството или съкращаване на поръчката за перспективните самолетоносачи от клас "Джералд Форд", а също и закриване на проекта по създаването на стратегическите подводници SSBN(X). Тези варианти обяви вице-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерала от Корпуса на морската пехота Джеймс Картрайт.

Ако се говори за самолетоносачи, то Пентагонът планира да придвижи сроковете за приемане на въоръжение на авионосци от клас "Джералд Форд", или да се откаже от построяването на един такъв кораб и да съкрати общото число на самолетоносачите на въоръжение във ВМС на САЩ. В момента съгласно действащия план за развитие на ВМС на САЩ в близките 30 години числото на авионосците на въоръжение в страната до 2040 г. трябва да бъди 11 единици, а след 2040-а - да се намали до десет единици. А що се отнася до проектирането и строителството на перспективните подводници от клас SSBN(X), Пентагонът разглежда възможността от пълен отказ от проекта. Ако това стане, вместо SSBN(X) на въоръжение във ВМС на САЩ ще стоят модифицираните подводници от клас "Вирджиния", чиято програма за строителство ще бъде разширена. По предварителни разчети, строителството на една модифицирана "Вирджиния” ще струва на бюджета 3,5 милиарда долара, докато стойността на една от проект SSBN(X) се оценява на пет до седем милиарда долара. Съгласно действащият план разработката на SSBN(X) трябва да започне през 2012 г. В момента министерството на отбраната на САЩ провежда консултации и преговори с обединения комитет на началник-щабовете и командването на ВМС на САЩ. Кога именно ще бъде прието конкретно решение, засега е неизвестно.

В края на 2010 г. в САЩ бе развърната кампания за съкращаване на разходите в държавния и отбранителния бюджет. Администрацията на президента на САЩ задължи министерството на отбраната да намали военните разходи най-малко със сто милиарда долара в близките пет години. При това в действие встъпи планът на президента на САЩ Обама, който разглежда намаляването на военните разходи с 400 милиарда долара в близките 12 години.

/Дума/

 
21.07.2011, 20:50

Германия ще продаде на Ангола стражеви катери Lurssen FPB 38

По време на визитата си в Ангола Ангела Меркел е предложила на президента Жозе Едуарду душ Сантуш да купи немски стражеви катери, съобщава Welt. По думите на канцлера анголските власти са реагирали положително на нейното предложение, макар сделката още да не е сключена. Германия също е готова да помогне в подготовката на анголските войници. Сумата по сделката се оценява на 60 милиона евро.

От своя страна шефът на немската корабостроителница Lurssen Фридрих Люрсен, влизащ в състава на германската делегация, е съобщил, че става дума за продажбата на шест или осем стражеви катера с дължина от 28 до 41 метра. Стойността на всеки един от тях варира от 10 до 25 милиона евро. Намерението на правителството на ФРГ да продаде на Ангола стражеви катери е предизвикало острата критика от страна на опозицията, която е обвинила Меркел в това, че тя е действала не като канцлер, а като агент на военнопромишленото лоби и това ще провокира оръжейна надпревара в Африка. Прессекретарят по въпросите на външната политика от фракцията на СДПГ Ролф Мютцених е заявил, че Меркел нарушава установените правила за експорт на немско оръжие. Той се позовава на доклад на немското министерство на външните работи, който отбелязва, че положението със спазването на правата на човека в Ангола е крайно неудовлетворително, а президентът е забъркан в корупция.  Меркел е отхвърлила всички обвинения по свой адрес, като е отбелязала, че става дума за катери за охрана на границите и желанието на анголските власти да обезпечат безопасността на своите водни граници  е напълно естествено. Освен това, по думите на Меркел, Германия е заинтересувана от това, африканските държава да могат да решават регионалните конфликти със собствени сили. "Ангола е член на Африканския съюз, който поддържа стабилността в региона", е заключила Меркел. По-рано правителството на ФРГ бе подложиено на остра критика за готовността си да продаде на Саудитска арабия повече от 200 съвременни танка "Леопард" 2A7+. Опитите на опозицията в бундестага да блокират многомилиардната сделка се оказаха безуспешни. Според едни, Германия засега е дала само принципно съгласие за продажба на „леопардите”, а детайлите по сделката ще се уточняват, а според други 44 танка вече са продадени на Ер-Риад.

/Дума/

 
21.07.2011, 18:56

Без на прослужат и един ден, два танкера на ВМС на САЩ бяха нарязани за скраб

T-AO-191 Benjamin Isherwood

САЩ закриха „една от най-печалните страници” на своето корабостроене, изпращайки за вторични суровини два танкера на ВМС на страната, които прекараха в дострояване и резерв повече от 25 години, без да прослужат и един ден в състава на боеготовите сили на флота, съобщи в сряда Hampton Roads.

Бързоходните танкери T-AO-191 Benjamin Isherwood и T-AO-192 Henry Eckford са поръчани през 1985 година на корабостроителницата Pennsylvania Shipbuilding Co и са спуснати на вода през 1988 и 1989 години съответно. Танкерите са били предназначени за снабдяване с гориво, сухи товари и замразени продукти на корабите на американските ВМС и се явяват петият и шестият кораб от серията танкери тип Henry J. Kaiser.

Заради многочислени трудности, възникнали при строителството, контракта с компанията Pennsylvania Shipbuilding е анулиран през август 1989 г. Недостроените кораби са отбуксирани във военноморската корабостроителница във Филаделфия. Нов контракт за тяхната достройка е сключен през ноември 1989 г. с компанията Tampa Shipbuilding Company, след което съдовете са изпратени в Тампе (щат Флорида) за дооборудване и комплектация. Проблемите обаче продължават и през август 1993 година контракта и с тази фирма е прекратен.

При анулиране на контракта готовността на първият кораб е 95,3%, а на вторият – 84%, като преразхода за тяхната постройка се оценява на милиони долара. ВМС на САЩ стигат до извода, че завършването на строителството на тези кораби като танкери е нецелесъобразно. Било е изказано предложение за преоборудването им в транспортни кораби за боеприпаси, но и този вариант се оказва неефективен. В резултат на това двата кораба са отбуксирани в устието на река Джеймс (Вирджиния) и поставени на консервация в състава на резервния флот.

През 1997 година ВМС на САЩ заради бюджетни съкращения обявяват двата кораба за продажба. Британската компания Able UK се опитва отново да ги въведе в строя и да ги продаде на страна-членка на НАТО, но е принудена да се откаже от тази идея, като в замяна на това получава 10 милиона долара за тяхната утилизация. Корабите са изпратени през юли 2011 г. в база на компанията International Shipbreaking Limited в Браунсвил, щат Тексас, където ще се снеме оборудването и ще те ще бъдат нарязани за скраб. Никакви пари за утилизацията държавата няма да получи, като в същото време общата стойност на строителството на двата танкера се оценява на 300 милиона долара.

 
21.07.2011, 17:22

Начало на промяната

Поредицата на “Труд” какво свършиха министрите за 2 години продължава със сектор, който е твърде специфичен. За да се случат реалностите в отбраната, те трябва да са планирани 10 г. по-рано. Всеки нов министър, който поема ресора, стъпва на направеното преди него поне от трима предшественици - с всички плюсове и минуси...... Прочети още

 
21.07.2011, 17:01

Правителството даде бивше поделение на ВВС на община Балчик

След като на 6 юли правителството реши военното летище в Балчик да стане гражданско, днес министрите одобриха предложението бившата школа за подготовка на военни шофьори (Поделение 24600 - 86-та школа за подготовка на шофьори) да стане от публична в частна държавна собственост. Школата на улица "Варненска" е част от други военни имоти в страната, които се определят като ненужни за Българската армия. По решение на правителството складовете и полигоните ще бъдат използвани за стопански цели. Те са с площ 6808 кв. м (застроен с четири сгради), 5520 кв. м (и две сгради), 7188 (и една сграда), 8801 кв. м (и две сгради), 9699 кв. м (и пет сгради), 16 764 кв. м (и три сгради).

За промяна на статута на бившата школа се говори отдавна. Преди години жителите на ж.к."Балик" бяха притеснени от слухове, че военното поделение ще става затвор. Намеренията пък на местната власт са общината да стане собственик на школата, като там бъде изграден съвременен спортен комплекс със закрита зала, тенис кортове и други съоръжения.

/Балчик Инфо/

 
21.07.2011, 16:53

Гарнизон Ямбол ще увеличи състава си

Гарнизон Ямбол запазва значението си за Южна България и през първата половина на 2012 г. дори ще увеличи състава си с една трета”, съобщи днес, 21 юли, министърът на отбраната Аню Ангелов, който е на посещение в Ямбол. Освен среща с военнослужещи от гарнизона, повод за визитата на министър Ангелов е и безвъзмездното прехвърляне на собствеността на терен на Министерството на отбраната на община Ямбол. На него ще бъде създаден Музей на бойната слава. Заедно с министър Ангелов в града са и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

На церемония в района на бившите „Пионерни казарми”, министър Ангелов официално връчи документите за безвъзмездното прехвърляне на имот от почти 9 дка на кмета на града Георги Славов. С пожелания за успех на начинанието, министър Ангелов подари и първия експонат за бъдещия музей – 8 мм. пушка „Манлихер”. Тя е била основно оръжие на Българската армия от 1903 г., включително в 29-и пехотен Ямболски полк и в другите формирования от гарнизона, до смяната й с руски образци през 40-те години на ХХ в.

Това са първите от серия експонати, на стойност близо 10 хил. лв., които Министерство на отбраната ще предостави безвъзмездно на музея. Ще бъдат дарени още танкови оръдия, ракетни установки, пушки, револвери, картечници, карабини, пистолети и други. Част от експозицията на музея ще бъдат и танковете Т-4 и щурмови оръдия Т-3, по-известни като "Майбах", и Ягдпанцер 4 Л/48, които към момента се съхраняват в района на бившите „Пионерни казарми” и се реставрират в Сливен.

На среща с областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, кмета на града Георги Славов и депутати от региона стана ясно, че се запазва и авиобаза "Безмер" като пункт за предно разполагане. Там са базирани и вертолети на МВР, ангажирани със задачи по наблюдение на външните шенгенски граници.

В рамките на посещението в Ямбол министър Ангелов, вицеадмирал Минко Кавалджиев и генерал-майор Стефан Василев ще разговарят с военнослужещите от военните формирования в Ямбол и ще се срещне с представители на военно-патриотичните съюзи.

/МО/

 
21.07.2011, 13:00

Да си спомним за екипажа на Ми-17

Военнослужещи от Военновъздушните сили ще почетат паметта на колегите, които загинаха преди осем години при гасене на горски пожар...... Прочети още

 
21.07.2011, 12:31

Корабът „Палада” пристигна в Кадяк

Учебен платноход „Палада”

Руският учебен платноход „Палада” пристигна в пристанище Кадяк, което е разположено на едноименния остров от американския щат Аляска. Корабът извършава рейс по Тихия океан, посветен на 50-годишнината от полета в космоса на Юрий Гагарин и 270-годишнината от откриването на руска Америка от руските моряци.

„Палада” отплава от Владивосток с 120 курсанта на 1 юли и достигна бреговете на Северна Америка, като преодоля 3000 морски мили. Фрегатата ще посети също така канадска Виктория, Сан Франциско и Лос Анджелес, а след това ще се отправи към Хонолулу и Япония. Във всяко пристанище платноходът ще бъде открит за посещения и екскурзии.

За 20 години той е посетил над 100 пристанища в 35 страни и е записан в книгата на Гинес като най-бързият в света платноход. Той развива скорост от над 18 възела в час. – Още платноходи

 
21.07.2011, 09:59

Индия проведе изпитания на новата си балистична ракета

Индия проведе днес (08:15 м.вр) успешни изпитания на новата си балистична ракета с малък обсег на действие „Прахар” (Prahaar), съобщава РИА Новости.

Изпитанията се проведоха на ракетния полигон Чандипур в щата Ориса в източната част на страната. „Прахар” е нова балистична ракета индийска разработка, която е способна с висока точност да поразява цели на разстояние до 150 километра. Теглото и е 1200 килограма при дължина 7,8 метра. Изстрелва се от вертикални пускови контейнери. – Още индийски ракети

 
21.07.2011, 09:47

Полетите на F-15 над Окинава са възобновени

Японските изтребители F-15 отново летят, след като бяха спрени от полети на 5 юли. Тогава опитен пилот катастрофира с изтребителя си в океана. Бяха открити останки от самолета, но продължава издирването на тялото на летеца.

Решението за възобновяване на полетите е взето, след като са проверени всички изтребители и не са открити конструктивни проблеми. Според говорителят на ВВС на Япония са взети всички необходими предпазни мерки за осигуряване безопасност на полетите, включително е отчетено психологическото и физическо състояние на летците.

Причините за катастрофата с F-15 с пилот майор Yuji Kawakubo все още се разследват.

/Pan.bg/

 
21.07.2011, 09:37

ПАК ФА е включен от южнокорейската агенция DAPA в числото на претендентите за победа в тендера по програмата FX-3

ПАК ФА

Агенцията по програмите за отбранителни покупки на МО на Република Корея (DAPA) обяви за намеренията си да за купи изтребители от ново поколение.

Според информация на агенция „Ренхап”, която се позовава на отчет на DAPA, в краткия списък на претендентите са включени четири компании: „Локхид Мартин” с F-35 „Лайтнинг-2”, „Боинг” с F-15SE „Сайлент игл”, консорциума „Еврофайтер” с EF-2000 „Тайфун” и компанията „Сухой” с изтребителят ПАК ФА.

Според оценка на DAPA, стойността на проекта за покупка на 60 изтребителя от пето поколение ще бъде 7,86 млрд долара. Очаква се победителя да бъде обявен през октомври 2012 г.

Основните критерии при избора на победителя ще бъдат ниската радиолокационна контрастност, стойността и количеството на самолетите, които могат да бъдат сглобени в Южна Корея. При избора ще бъде отчетен и обема на предадените технологии. – Още за ПАК ФА

 
21.07.2011, 09:14

Военна ракета става орбитално такси

НАСА планира да използва ракета с военно предназначение за бъдещи търговски полети на хора в Космоса, съобщи Би Би Си.

Агенцията е сключила договор с “Юнайтед лаунч алайънс” за пригаждането на ракетата “Атлас 5” към отвеждане в пространството на човешки същества. Сега този модел ракета “закарва” американски военни сателити и оборудване за научни изследвания до МКС.

“Атлас 5” има чудесни параметри и 26 полета без установени проблеми в системата. След като стана ясно, че совалката “Атлантис” лети за последен път, НАСА усилено търси с какво да я замени, за да има възможност да изпраща до МКС космически туристи. Друг вариант освен “Атлас 5” е ракетата “Делта 4”, както и руската ракета “Союз”.

/Труд/

 
21.07.2011, 08:48

Държавата отново ще се опита да продаде 36% от „Арсенал“

Държавата отново ще се опита да продаде миноритарния си дял от 36% в оръжейния завод „Арсенал“ - Казанлък, научи „Дневник“ от министерството на икономиката. Проблемът е, че няма интерес към него, а преговорите с мажоритарния собственик вървят трудно заради цената, коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Той обясни, че предлаганата от „Арсенал 2000“ цена е суперниска - около три пъти по-малка от определената от оценител пазарна оценка, но не каза размера й. Това е основната причина да не се стигне до продажба на държавния дял.

/Дневник/

 
21.07.2011, 08:04

Бивши командващи на Сухопътните войски удариха рамо на Кольо Милев

Двама бивши командващи Сухопътните войски на българската армия дадоха рамо на червения кандидат за кмет в Сливен генерал Кольо Милев. Генералите от резерва Гиньо Тонев и Иван Цветков дойдоха в зала "Зора" и застанаха до своя бивш колега. Двамата са командвали Сухопътните войски, които представляват 90 % от Българската армия.

Срещата докара в залата над 100 бивши офицери от Трета армия, някои със семействата си.

/Sliveninfo.com/

 
21.07.2011, 07:53

Бриз/Сертекс 2011

Шести ден продължава военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”. Развърнатият Брегови щаб продължи осъществяването на цялостното ръководство и контрол на всички провеждани епизоди на море и на брега и организирането на взаимодействието с правителствените и неправителствени организации.

Kорабите от многонационалното оперативно съединение под командването на командира на военноморска база Бургас комодор Георги Мотев излязоха на море. Пет корабни групи в състав от 23 военни кораба започнаха практическото изпълнение на планираните епизоди. Действията на море за днес включват стрелба по морска цел, борба с подводници и отразяване атаките на въздушен противник. Епизодът по борба с подводници се проведе съвместно със самолет „Орион” от базовата патрулна авиация на САЩ. В отработването на епизода по отразяване атаките на въздушен противник участваха и два самолета „Су – 25” от Военновъздушните сили.

На 20 юли, наред с провеждането на сериалите на море, се отработи и взаимодействието на ВМС с техните невоенни партньори по оказване помощ на цивилни граждани, пострадали от земетресение, които бяха евакуирани от остров „Света Анастасия” с малък десантен кораб 302 от състава на ВМС. В района на пункта за базиране Атия българските военни моряци съвместно с Държавната агенция за бежанците, Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас, Български червен кръст, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, и Областна дирекция на МВР – Бургас, изградиха временен приемателен пункт и отработиха действия по приемане на бежанци.

/МВ/

 
21.07.2011, 07:45

Къде наистина е подводницата „С-34”?

Първото нещо, което прави впечатление в публикацията на доцент Траян Траянов „Къде трябва да се търси потъналата съветска подводница „С-34” е, (18 юли 2011 г. Къде трябва да се търси потъналата съветска подводница С-34?) че авторът така и не отговаря на поставения от него въпрос.... Прочети още

 
20 юли
 
20.07.2011, 22:34

Черноморския флот ще получи 12 изтребители Су-30СМ

През следващите три години Черноморският флот на Русия ще получи 12 изтребители Су-30СМ, съобщава "Интерфакс". Доставката на новите самолети е в рамките на програмата за замяна на остарелите вече фронтови бомбардировачи Су-24, базирани на летище Гвардейский в Крим.

Към момента няма подписан договор за закупуване на Су-30СМ. По-рано президентът на корпорацията "Иркут" Андрей Федоров бе заявил, че компанията очаква през 2012 година да подпише договор с руското министерство на отбраната за доставка на 28 изтребители Су-30СМ с опция за допълнително още 12. Към края на 2011 корпорацията ще започне летателни изпитания на Су-30СМ, който е модификация на Су-30МКИ.

Към момента на въоръжение в морската авиация на Черноморския флот има 18 Су-24М и четири разузнавателни самолета Су-24МР, 4 самолета за борба с подводници Бе-12, 30 вертолета Ка-27 и 8 вертолета за РЕП Ми-8.

/Pan.bg/

 
20.07.2011, 22:12

Оръжието на Русия: ПЕ-8

Пе-8

Съветската, а след това и руската военна далечна бомбардировъчна авиация води началото си от времената на Втората световна война. Още преди войната в СССР са водени различни перспективни разработки в тази насока. И в навечерието на войната в състава на Военновъздушните сили (ВВС) на СССР се появиха тежките бомбардировачи ПЕ-8.

Именно на тези машини им се падна да изпълняват първите бомбардировки на Берлин още през лятото на 1941 година. Тази авиация не нанесе тогава голям ущърб, но постигна успех като пропагандна крачка. При това от 10-те самолета ПЕ-8, излетели да бомбардират столицата на Райха, на базата се върнаха само два – част от самолетите излезе от строя по технически причини, а част бяха свалени, в това число и от съветската зенитна артилерия на връщане. На борда на тези самолети за първи път в света, по-рано отколкото в САЩ и Великобритания, бяха вдигнати 5-тонни бомби, въпреки че действията на самолета са по-често тактически, а не стратегически.

През май 1943 година ПЕ-8 бомбардираха Кьонигсберг, а по време на Курската битка през юли 1943 г. 5-тонни бомби хвърляха върху ударната германска групировка.

Този самолет бе използван и за трансатлантически полети. През май 1942 година ПЕ-8 откара съветската делегация начало с народния комисар на външните работи на СССР Вячеслав Молотов над окупираните страни на Европа за преговори във Великобритания. В задната кабина на самолета е било разположено кислородно оборудване за 6-ма души. Самолетът благополучно кацна в Северна Шотландия и на 20-ти май Молотов беше вече на преговорите в Лондон. По-късно делегацията след междинно кацане в Рейкявик (Исландия), пристигна във Вашингтон. В САЩ екипажът в пълен състав бе приет от президента Рузвелт. По същия маршрут делегацията се върна в Москва. За успешния полет двамата пилоти и щурманът получиха званието Герой на Съветския Съюз, останалите членове на екипажа бяха наградени с ордени. След войната ПЕ-8 изпълняваше транспортни превози на специални товари, в това число и в Арктика. Още за Пе-8

/ruvr.ru/

 
20.07.2011, 17:49

Изтребител на ОАЕ се разби по време на тренировъчен полет

Изтребител на военновъздушните сили на Обединените арабски емирства се разби на 19 юли по време на тренировъчен полет, съобщи военното командване на страната. Пилотът на самолета е загинал, предаде Интерфакс.

Не се посочва по-подборна информация за катастрофата, както и за типа самолет.

На въоръжение страната има американски изтребители F-16 и френски Mirage 2000 Dassault Rafale. За обучение на новобранците се използват британски изтребители BAE Hawk.

 
20.07.2011, 16:33

Обявиха конкурс за доставка на аварийни поплавъци за хеликоптери AW 109E

От МВР обявиха обществена поръчка за конкурс за "Доставка на един комплект аварийни поплавъци за хеликоптери AW 109E".

Сумата без да се включва ДДС 258 333,00 BGN.

Специалисти останаха учудени от тази обществена поръчка, защото според тях в техническата документация за самия конкурс за хеликоптерите аварийните поплавъци фигурират и вече са платени.

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 7.9.2011 - 11:30, а на 8 септември офертите ще бъдат отворени.

PAN.BG прогнозира още отсега, че фирмата, която достави хеликоптерите - италианската AgustaWestland, ще спечели предрешения конкурс......... Прочети още

 
20.07.2011, 16:17

Локхид Мартинзапочна летателните изпитания на третият сериен C-5M „Super Galaxy”

C-5M „Super Galaxy”

Компанията „Локхид Мартин” обяви, че е започнала летателните изпитания на третият сериен стратегически военнотранспортен самолет (ВТС) C-5, модернизиран до версията C-5M „Super Galaxy”.

Усъвършенстването на самолетите C-5 до версията C-5M „Super Galaxy” започна през 2010 година след като завършиха изпитанията на трите опитни образци, които вече са предадени на ВВС на САЩ. Първият сериен C-5M „Super Galaxy” е доставен на клиента на 19 януари 2011 година.

Целта на модернизирането на намиращите се на въоръжение във ВВС на САЩ ВТС C-5 е увеличаване на експлоатационния ресурс (до 2040 г.) и подобряване на летателно-техническите им характеристики.

На 5 юни 2011 година един модернизиран С-5М изпълни от континенталната част на САЩ пробен полет до Афганистан, прелитайки над Северния полюс, територията на Русия и Казахстан.

В момента на въоръжение американските ВВС имат 111 самолета C-5 „Galaxy” в различни версии. До 2016 година „Локхид Мартин” планира да модернизира 52 самолета до версията C-5M . – Още за С-5М

 
20.07.2011, 15:53

България е изнесла оръжия за над 259 млн. евро през 2010 г.

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката е издала през миналата година 614 разрешения за износ на оръжие. Това е записано в приетия днес от правителството доклад на комисията, който предстои да бъде представен и в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общата стойност на износа и трансфера на оръжия от страната през миналата година е на стойност малко над 259 млн. От издадените разрешения за износ 339 са били за експорт и трансфер на оръжия от територията на България, като основните направления са били за Индия, САЩ, Египет и Чехия.

Комисията е отказала осъществяването на два износа на оръжия от България.

За внос и трансфер на оръжия за територията на страната през миналата година комисията е издала 275 разрешения, като преобладаващо лицензите са били от САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.

Общата стойност на вноса на оръжия надхвърля 55,4 млн. евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Чехия, Сърбия, Украйна и Холандия.

По-голямата част от стойността на вноса се отнася за изделия, предназначени за модернизацията на българската армия. Другата част се формира от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар, а също така и внос и трансфер на взривни вещества и боеприпаси с цел унищожаване.

През 2010 г. комисията е издала и 21 разрешения за транзит на оръжия през територията на България. Министърът на икономиката е издал 25 удостоверения за право за извършване на износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и още три удостоверения за право за извършване на брокерска дейност с такива изделия, за които се поддържа публичен регистър, се посочва в информацията от МС.

/Investor.bg/

 
20.07.2011, 13:17

Утре започват приемните изпити в Морското

Утре, 21 юли, ще бъде дадено началото на приемните изпити за кандидат-студенти и кандидат-курсанти във Висшето Военноморско Училище "Н. Й. Вапцаров".

Инструктаж на всички кандидати ще бъде направен от 14:00 ч. в училището.

Първото класиране на кандидат-студентите ще бъде обявено на 28 юли. Ден по-рано ще бъдат изнесени и резултатите от изпитите за кандидат-курсантите. – Още за ВВМУ

 
20.07.2011, 13:06

Иран свали американски самолет

Според съобщение на РИА Новости, иранските военни са свалили безпилотен американски самолет в района на завода за обогатяване на уран „Форду”. Медиите, дали тази информация, се позовават на члена на комитета на парламента на Иран по националната сигурност Али Агазаде Дафсари, който е отбелязал, че безпилотният апарат е осъществявал полети над град Кум за да събира разузнавателна информация.

Западът обвинява Иран в разработката на ядрено оръжие под прикритието на програма за мирен атом. Техеран твърди, че неговата ядрена програма е насочена към удовлетворяването на потребностите на страната от електроенергия.

 
20.07.2011, 12:55

Втора катастрофа с тайландски хеликоптер

Тайландски военен хеликоптер UH-60L Black Hawk по всяка вероятност е катастрофирал на 2 км от границата с Мианмар. Той е изпълнявал задача по откриване и евакуиране телата на петимата военнослужещи, загинали на 11 юли при катастрофа с друг вертолет UH-1. UH-60L Black Hawk е летял в група с още два вертолета от други държавни ведомства, но поради внезапното влошаване на метеорологическите условия само военният хеликоптер е продължил полета си. В 11:30 часа местно време е била загубена радиовръзката, като очевидци са чули силна експлозия малко след това в района на катастрофата на UH-1. Все още не се знае със сигурност съдбата на намиращите се на борда девет човека – четирима души екипаж, командирът на елитната 9-та пехотна дивизия генерал-майор Tawan Ruengsri, трима офицери и телевизионен оператор.

/Pan.bg/

 
20.07.2011, 07:21

„БРИЗ/СЕРТЕКС 2011” продължава с координиращи семинари

В западната част на Черно море Военноморските сили на Република България провеждат военноморското учение с международно участие „Бриз / Сертекс 2011”.  Учението продължава с работата на щабовете и провеждането на координиращи семинари. На сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас Представителният духов оркестър на ВМС, фолклорният танцов ансамбъл „Лазур” и вокалното студио „Точно време” при Военен клуб Бургас изнесоха концерт за участниците в учението, гражданите и гостите на град Бургас.

Вчера, 19 юли 2011 г., се проведе конференция преди излизане на корабите на море. Под ръководството на командира на корабното съединение комодор Георги Мотев (командир на Военноморска база Бургас) офицерите от щаба на съединението, командирите на корабни групи и командирите на кораби дискутираха практическото изпълнение на планираните епизоди на море. Това стана под контрола на офицера, провеждащ учението и директор на учението комодор Румен Николов (заместник - командир на ВМС), уточниха от пресцентъра на учението „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”.

/МВ/

 
20.07.2011,07:17

САЩ изведоха нов навигационен спътник GPS

В неделя 17 юли 2011, в 9:41 наше време, в САЩ е изведен на орбита 50-ти поред спътник от глобалната система за навигация GPS. Апарата е изведен на орбита от тежката ракета носител Делта-4.

От НАСА казват, че новият апарат GPS 2F-2, ще замени излязъл от строя спътник, и е критично важен за работата на системата за навигация.

Според данните, новият апарат GPS 2F-2, ще заеме в орбиталната позиция мястото на спътника 2A-11, който неотдавна навърши 20 години работа на орбита. Първоначално, апаратите GPS не са били планирани да работят 20 години. Предишният спътник е бил изведен в космоса с помощта на ракета носител Делта-2, на 3 юли 1991г, когато потребителите на GPS са били значително по малко от сега. В наши дни, даже ракетата Делта-2 не се използва. Нейният последен старт се състоя през 2009 г.

Новата ракета Делта-4 е по голяма по размери и има по висока товароподемност. На нея е възложена задачата за извеждане на новите, по-мощни и по-тежки спътници GPS .

Новият спътник GPS има повишена точност за сметка на усъвършенстваната технология на атомният часовник, освен това, неговият сигнал е по устойчив на шумове и по надеждно зашифрован за военните. GPS 2F-2 ще работи на височина около 20400 км над Земята. Оборудването, установено на спътника, ще позволи на клиентите да определят координати по дължина и ширина, а също така да определят точно време. В орбиталната позиция 2F сега работят още 6 GPS спътника.

На текущият момент, работната групировка от спътниците GPS се състои от 31 апарата: 11 спътника Boeing Block 2A, 12 спътника 2R, седем модернизирани спътници 2R-Modernized производство на Lockheed Martin и един нов апарат на Boeing от слота Block 2F.

Продължителността на работа на новият апарат е 15-18 години. Следващ старт по програмата GPS е запланиран за септември 2012 г. – Още за GPS

/Space News/

 
19 юли
 
19.07.2011, 23:36

ВМС на САЩ ще изведат от състава си през 2012 година три фрегати и вертолетоносач

Военноморските сили на САЩ през 2012 финансова година ще изведат от състава си три фрегати тип Oliver Hazard Perry и десантно-вертолетен кораб-док LPD Austin, съобщава NavyTimes.

Фрегатите FFG-28 Boone и FFG-29 Stephen W. Groves ще спуснат флаговете на 24 февруари 2012 година, а фрегатата FFG-32 John L. Hall – на 9 март 2012 г. Тези кораби ще бъдат продадени на чужди клиенти. Вертолетоносачът ще спусне флаг на 30 март 2012 г, след което ще бъде консервиран.

Фрегатите са в състава на американските ВМС от 1982 г, а десантния кораб-док от 1971 г.

 
19.07.2011, 23:20

В състава на ВМС на Великобритания е включен есминеца "Даймонд" проект 45

Министерството на отбраната на Великобритания обяви, че официално в състава на флота е включен третият есминец "Даймонд" от проект 45, който бе предаден на ВМС на страната през май тази година.

Корабът е приет след като са завършили обширните морски изпитания.

Есминците от проект 45 са най-големите и най-мощните кораби клас „есминец”, построени за ВМС на Великобритания. Те ще трябва да заменят есминците от проект 42, намиращи се в състава на флота от 1978 година.

Главния кораб от серията „Деринг” беше предаден на ВМС на 23 юли 2009 година и влезе в бойния състав на флота през юни 2010 година. През ноември 2010 г. МО на Великобритания обяви, че флота е приел вторият есминец „Даунтлесс”.

Строителството на „Даймонд” започна през май 2005 година, а на вода бе спуснат през ноември 2007 година.

Следващите кораби от серията „Дрегон”, „Дифендер” и „Данкан” се намират на различни етапи на строителство и изпитания. – Още за проект 45

 
19.07.2011, 20:25

Военно сътрудничество между Русия и Великобритания

Военно сътрудничество между Русия и Великобритания излиза на ново ниво, съобщи началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров след края на преговорите в Москва с неговия британски колега Дейвид Ричардс. В частност, планирани са съвместни действия за нормализация на ситуацията в Близкия Изток и в Афганистан.

От своя страна, Дейвид Ричардс отбеляза, че помощта на Русия в Афганистан е неоценима, „защото тя най-добре познава тази страна ”.

 
19.07.2011, 20:21

Искат единен щаб за евроармията

Германия, Франция и Полша подкрепят идеята за създаване на единен команден център на въоръжените сили на Европейския съюз, съобщи германското списание "Фокус". Декларацията с предложението бе подписана от външните министри на трите страни - Гидо Вестервеле, Ален Жупе и Радослав Шикорски.

От своя страна Великобритания се изказа много остро срещу това предложение. Британският министър на отбраната Уилям Хейг го определи като "ненужно скъп проект". В допълнение той подчерта, че ще създаде паралелни структури на съществуващите такива в НАТО.

/Дума/

 
19.07.2011, 18:32

Съветът по отбрана разгледа проект на Закона за военното разузнаване

На редовно заседание днес, 19 юли, Съветът по отбрана разгледа проект на Закона за военното разузнаване. Той урежда организацията и дейността на военното разузнаване като част от разузнавателната общност на НАТО и ЕС. В него е регламентиран редът за добиване, обработване и разпространяване на разузнавателна информация и статуса на служителите в разузнавателните структури и формирования във въоръжените сили. Проектът бе публикуван на сайта на Министерство на отбраната на 27 юни 2011 г. за обществено обсъждане и предстои да бъде внесен за междуведомствено съгласуване.

Членовете на консултативния орган към министъра на отбраната обсъдиха още доклад за резултатите от дейността на министерството за второто тримесечие на 2011 г., който предстои да бъде качен на страницата на ведомството, както и анализ на изпълнението на бюджета за първото полугодие. Те разгледаха също така различни въпроси от дейността на ВМА и Военната академия „Г. С. Раковски”, както и кадрови въпроси.

/МО/

 
19.07.2011, 17:19

Alenia Aermacchi и CAE представиха симулатор на M-346

Симулатор на M-346

Корпорацията Alenia Aermacchi и компанията САЕ представиха по време на авиосалона в Бурже тренажор на реактивния учебно-тренировъчен самолет (УТС) М-346, съобщава Flightglobal.

Симулатора е оборудван със силиконови проектори на течни кристали и генератор на изображението CAE Medallion-6000, като програмното осигуряване е разработено на основата на операционната система Windows 7.

В момента УТС М-346, предназначен за задълбочена летателна подготовка на пилотите, участва в тендери на ВВС на Израел и Полша. Предполага се, че разработения от Alenia самолет ще вземе участие и в конкурса T-X на ВВС на САЩ за замяна на остарелите Northrop T-38 Talon (в САЩ модела ще бъде с името Т-100). М-346 е снабден с два ТРД F-124-GA-200, позволяващи да развива скорост до 1050 км/ч. В бойната версия може да носи товар с тегло до 3000 кг на 5 външни подвески.

 
19.07.2011, 16:40

Британски войник е загинал в Афганистан

Британски войник е загинал в понеделник при експлозия в Афганистан, с което броят на загиналите британци в размирната страна достигна 377 души от 2001 година насам, предаде АФП, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

Войникът е загинал в областта Нахр-е-Сарадж, провинция Хелманд, по време на издирване на скривалище за взривни устройства.

В събота друг британски войник загина в същия регион при рутинна операция. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
19.07.2011, 11:43

Удвоиха заплатите на руските полицаи

Повишиха заплатите и пенсиите на руските полицаи. Започващ службата си лейтенант вече ще получава 45 000 рубли (1000 евро) на месец, което е почти 2 пъти повече, отколкото сега. Увеличени са и надбавките за отслужени години.

Размерът на пенсиите ще съответства на половината от месечния доход на полицаите.

 
19.07.2011, 09:44

ВС на Венецуела сформираха 416-та група зенитна артилерия, въоръжена със ЗУ-23/ZOM-1-4

със ЗУ-23/ZOM-1-4

Въоръжените сили на Венецуела са сформирали 416-та група зенитна артилерия (GADA – Grupo de Artilleria de Defensa Antiaerea), която стана първата част, въоръжена с новите сдвоени 23-мм зенитни установки ЗУ-23/ZOM-1-4.

Според информация на „Инфодифенса”, на въоръжение в групата, която влиза в състава на 41-ва бронетанкова бригада на 4-та бронетанкова дивизия, са постъпили 24 установки.

През септември 2009 година Венецуела подписа контракт с Русия за покупка на около 300 ед. 23-мм сдвоени зенитни установки ЗУ-23 от усъвършенстваната версия ZOM-1-4 за въоръжаване на групите зенитна артилерия, които ще осигуряват ПВО на бригадите от СВ. Първата партида ЗУ-23 пристигна във Венецуела през май тази година.

Очаква се в близка перспектива да бъдат сформирани още седем такива групи.

ЗУ-23/ZOM-1-4 представлява дълбока модернизация на ЗУ-23 (разработена през 1950-те години) и активно се предлага от „Рособоронэкспорт” на различни чужди клиенти. Установката ЗУ-23/ZOM-1-4 е оборудвана с електромеханичен привод за насочване, компютърна система за управление на огъня, оптико-електронен прицелен комплекс в състава на които влизат инфрачервена и телевизионна камера, а също и лазерен далекомер. – Още за ЗУ-23

 
19.07.2011, 08:50

Китай увеличава поръчката за украински двигатели АИ-222-25Ф?

двигател АИ-222-25

ОАО „Мотор Сич” в продължение на три години ще достави на Китай 250 двигателя АИ-222-25Ф, съобщава АРМС-ТАСС.

Според информация на ЦАМТО, с Китай е сключен контракт за доставка на 200 двигателя АИ-222-25Ф. Два от тях са били доставени през миналата година за монтиране на шестият опитен образец на китайския учебно-тренировъчен самолет (УТС) L-15. Останалите двигатели трябва да бъдат доставени през 2011-2013 г.

В момента изпитанията на модификацията на двигателя АИ-222-25 с форсажна камера (АИ-222-25Ф) на китайския УТС L-15 продължават.

Първият демонстрационен полет на самолет L-15 „Лифт” бе извършен на 20 октомври 2010 година. Този самолет се позиционира като модифицирана версия на L-15 с форсажна камера, усъвършенствана пилотска кабина и бордова РЛС.

Фюзелажът на L-15 е бил увеличен за да може да се монтира нова версия на БРЛС с фазирана антенна решетка. Пилотската кабина е оборудвана с колиматорен индикатор на челното стъкло и три многофункционални дисплеи. Опашката и задкрилките са проектирани и изработени от композитни материали.

Двигателят АИ-222-25Ф осигурява тяга до 4200 кг във форсажен режим. С тези двигатели L-15 може да развива скорост до 1,6М.

В близко бъдеще на основата на УТС ще бъде създаден вариант на лек щурмовик. В момента се разглеждат варианти за неговото въоръжаване, като тази модификация ще бъде предложена на китайските ВВС и за износ. Не е изключено и създаване на версия на този самолет за ВМС.

При постъпване на поръчки от чужбина, доставките на китайския УТС L-15 „Лифт” могат да започнат след две години, заявиха представители на AVIC на авиосалона „Ейршоу Чайна-2010”. На световния пазар L-15 ще бъде пряк конкурент на М-346, Т-50 и Як-130. – Още за АИ-222-25

 
19.07.2011, 07:51

Учението на ВМС „Бриз/Сертекс 2011” набира скорост

Както вече ви съобщихме, от 15 юли до 24 юли 2011 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България провеждат военноморското учение с международно участие „Бриз / Сертекс 2011”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери и с около 800 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили.

В учението „Бриз / Сертекс 2011” участват ВМС на Турция с минния ловец „AKCAKOCA”, миночистачите „FATSA” и „SIGACIK”, ракетните катери „ZIPKIN” и „MARTI”, спомагателния кораб „ALBAY HAKKI BURAK”, ВМС на Румъния - с фрегата „MARASESTI”, самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION, както и Втора постоянната група кораби на НАТО с  два кораба: турската фрегата „ORUCREIS” и гръцката фрегата „KANARIS”......... Прочети още

 
18 юли
 
18.07.2011, 23:35

Авиобаза Балчик сдава всичко в сряда на Министерството на транспорта

Днес разбрахме, че авиобаза Балчик сдава всички документи и предава управлението си на Министерството на транспорта още в тази сряда.

До бързото решение се е достигнало след като за пореден път премиерът на Република България е пожелал летището в Балчик да стане колкото се може по-бързо гражданско. Досега то бе собственост на МО.

Припомняме, че със свое решение на 6 юли правителството отне от Министерството на отбраната и предостави на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията летището в Балчик....... Прочети още

 
18.07.2011, 21:41

Представители на тулското КБП съобщиха за две нови свои разработки

За ВМФ на РФ в близка перспектива ще бъде доставен новия зенитен ракетен-артилерийски комплекс „Панцирь-М” (морски), съобщава „РИА Новости”.

С новите комплекси се планира да бъдат въоръжени новите кораби на руския флот клас от корвета до крайцер. Те ще заменят намиращите се сега на въоръжение комплекси „Кортик”.

„Панцирь-М” е разработен на основата на сухопътния вариант „Панцирь-С1”и за сега параметрите му не се съобщават.

В същото време се привеждат характеристиките на експортния вариант на комплекса „Панцирь-МЕ”. Той е способен да поразява цели, летящи със скорост до 1000 м/сек, количество на едновременно обстрелваните цели – 4, време за реакция количество - 3-5 сек. Далечина на поражение на цели с ракетното оръжие на комплекса „Панцирь-МЕ” достига 20 км, височина - от 2 метра до 15 км; с артилерийско въоръжение – на разстояние до 4 км и височина 0 до 3 км.

Втората разработка на Конструкторското бюро по приборостроене (КБП) е снайперската винтовка СВ-8, която използва най-разпространения универсален патрон Panya Magnum .338 (калибър 8,58 мм).

 
18.07.2011, 21:11

Тайланд поръча още вертолети Black Hawk

Mногоцелеви вертолет UH-60M Black Hawk

Министерството на отбраната на Тайланд изпрати на САЩ поръчка за доставка на три многоцелеви вертолета UH-60M Black Hawk, съобщава Flightglobal.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона вече е уведомило Конгреса на САЩ за възможната сделка, която се оценява на 235 милиона долара. Според данни на DSCA, Тайланд смята да получи вертолетите в рамките на програмата за модернизация на въоръжените сили.

Ако тайландската поръчка бъде одобрена от американския Конгрес, страната освен вертолетите ще получи и осем двигателя T700-GE-701D на компанията General Electric, комуникационни средства, системи за идентификация "свой-чужд", резервни части, оборудване за наземно обслужване и документация.

В момента, според информация на Flightglobal MiliCAS, на въоръжение в сухопътните войски на Тайланд има седем вертолета UH-60L Black Hawk. В края на 2009 година военното ведомство на Тайланд поръча в САЩ три машини Black Hawk на обща стойност 150 милиона долара. Кога тези машини ще бъдат доставени на клиента, за сега не е известно. – Още за Black Hawk

 
18.07.2011, 18:34

ВВС на Австралия получиха три нови изтребителя F/A-18F „Супер Хорнет”

Министърът на отбранителните покупки на Австралия Джейсон Клер заяви, че на 14 юли са приети три нови многоцелеви изтребителя F/A-18F „Супер Хорнет”, които са дислоцирани в авиобазата „Емберли”. Това е четвъртата партида „Супер Хорнет”, получени от ВВС на Австралия. – Още за F/A-18F „Супер Хорнет”

 
18.07.2011, 18:13

Поредният участник в изтребителния ни конкурс с презентация в България

Във връзка с отправено запитване от страна на българското МО за изтребители втора ръка Eurofighter от Италия предстои официално връчване на отговора през тази седмица. На 20 юли (сряда) италиански екип ще направи и презентация пред български военни специалисти от ВВС и МО.

До момента свои оферти и презентации направиха SAAB (с Gripen), Lockheed Martin (с F-16), Boeing (с F-18), IAI (с Kfir) и Cassidian (с немски Eurofighter). Без искане от страна на МО руската компания РСК МиГ-29 (с МиГ-29 М/M2).

Италианските представители от Alenia Aeronautica (компанията, която внесе в България 3 броя C-27J) получиха вече няколко пъти отсрочка от Аню Ангелов, като последната дата бе 27 юни т. г, но отново поискаха отлагане. Още за Eurofighter

/Pan.bg/

 
18.07.2011, 14:45

В Черно море се провежда учение на ВМС

В западната част на Черно море се провежда учение на Военноморските сили "Бриз/Сертекс 2011". Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, с около 800 военнослужещи и два самолета. В учението ще се включат също кораби от ВМС на Турция и на Румъния, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и два кораба от постоянната група кораби на НАТО. Целта е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на страните-участници в операции в многонационална среда, действия при ликвидиране на последици от терористичен акт, природни бедствия оказване на хуманитарна помощ и други. Ще бъдат оценени и оперативните способности на българската фрегата "Верни" и на румънската "Marasesti".

/БНР/

 
18.07.2011, 14:43

Български офицери се включиха в операцията на НАТО "Обединен защитник"

Петима офицери от Българската армия заминаха вчера за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник". В операцията се включват двама военни от ВМС и трима - от ВВС, за срока на провеждането й. Същия ден се е върнала и първата група военнослужещи от българския военен контингент в Кабул, Афганистан. Той е в състав от 92-ма военни от 4-та рота за охрана на летище Кабул, военнослужещи от Военната полиция и два медицински екипа - в Кабул и в Херат.

/БНР/

 
18.07.2011, 13:48

Трима военнослужещи от НАТО са загинали при експлозия в Афганистан

Трима военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия на крайпътна бомба в Източен Афганистан, предаде агенция АПА.

Националността на убитите войници не се съобщава, но в района са разположени предимно американци.

Над 310 чуждестранни военнослужещи са загинали от началото на годината в Афганистан.

 
18.07.2011, 13:45

Великобритания ще съкрати числеността на своята армия

Очаква се британският министър на отбраната Лиъм Фокс да обяви мащабни съкращения на числеността на армията на Великобритания, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Очаква се числеността на британската армия да бъде свита до най-ниско ниво от 110 години. Редиците на армията ще намалеят поне със 17 000 души.

Намаляването означава, че ще се разчита повече на войниците от резерва.

/ИА „Фокус”/

 
18.07.2011, 11:44

САЩ се изтеглят от Афганистан, София прави стратегия…

Големите държави заявиха, че ще напуснат Афганистан. България няма категорична позиция. Военното и външно министерство разработват стратегия за поетапно изтегляне на бойците ни от Афганистан или за промяна на самата ни мисия там, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Все още сме на „или или”........ Прочети още

 
18.07.2011, 10:32

ВВС на Украйна представиха изтребител Су-27 и ВТС Ил-76 във Великобритания

Су-27 и Ил-76 на изложението RIAT-2011

Военновъздушните сили на Украйна изпратиха два самолета за участие в проведения на 16 и 17 юли авиосалон RIAT -2011 (Royal International Air Tattoo) в Fairford, Великобритания.

Су-27 се е приземил в авиобаза „Fairford” на ВВС на Великобритания на 14 юли, като заедно с военнотранспортния самолет Ил-76 са били показани на статическа експозиция.

В момента ВВС на Украйна имат на въоръжение около 65 изтребителя Су-27 и 45 ВТС Ил-76.

 
18.07.2011, 09:55

НАСА съкращава отряда на астронавтите

Отрядът на астронавтите на Националното управление по аеронавтика /НАСА/ ще бъде разформирован. Както предава агенция „Асошиейтед прес”, след завършване на програмата на пилотираните полети на совалките, НАСА няма да има необходимост да поддържа голям щат от космонавти. Количеството им ще бъде съкратено повече от два пъти.

Както смятат в организацията, 60 души са напълно достатъчни за осигуряване на полети към Международната космическа станция.

Сега единствено Русия на постоянна основа извършва изстрелвания на космически кораби с екипаж на борда.

 
18.07.2011, 09:14

Международен военноморски салон 2011

Снимки от МВМС-2011, Санкт Петербург (29.06 - 03.07.2011 г.), Статическа експозиция – част 1.

 
18.07.2011, 08:57

Генерал Дейвид Петреъс ще предаде командването в Афганистан

Генерал Дейвид Петреъс, командващият на силите на НАТО в Афганистан, ще предаде командването на своя наследник генерал-лейтенант Джон Алън, предаде Би Би Си.

Генерал Петреъс ще поеме поста на ръководител на ЦРУ в САЩ през септември.

Той пое ръководството в Афганистан през 2010 г., когато над 30 000 допълнителни американски военнослужещи бяха разположени в азиатската страна за борба с талибаните.

/ИА "Фокус"/

 
18.07.2011, 08:53

Изстрелват ракета "Зенит-2SБ" с уникалната обсерватория "Спектър-Р"

От космодрума в Байконур бе изстреляна ракетата-носител "Зенит-2SБ" с уникалната руска астрофизическа обсерватория за изучаване на Вселената "Спектър-Р" в рамките на проекта "РадиоАстрон", съобщава представител на Роскосмос. Изстрелването на ракетата с лабораторията е станало съгласно предварителните разчети. Международната орбитална астрофизическа обсерватория "Радиоастрон" е създадена по поръчка на Роскосмос. Задача на проекта е извършване на изследвания на различни типове обекти във Вселената с рекордно висока разрешителна способност в сантиметровия и в дециметровия диапазон на вълните. То се достига с космическия радиотелескоп с диаметър 10 метра на борда на космическия апарат "Спектър-Р", който работи с най-големите наземни радиотелескопи. "РадиоАстрон" ще изучава и ядра на галактики, свръхмасивни черни дупки, ускоряване на частици, пределни яркостни температури, магнитни полета, космически лъчи. – Още Космос

/БГНЕС/

 
18.07.2011, 08:38

Партиите в Сливен вече си мерят… генералите

Партиите в Сливен вече си мерят… генералите. Първи посегнаха към лампазите на генерал БСП. Столетницата заложи на безпартийния сапьор генерал Кольо Милев. Утре той събира бивши и настоящи военни в залата на читалище "Зора" в центъра на Сливен.

Sliveninfo научи, че в залата се очаква и генерал Гиньо Тонев, който е бивш командващ Трета армия и бивш шеф на Сухопътните войски. Синът на Гиньо Тонев пък е протосингел на Сливенската митрополия.

Един час по-късно своята кампания ще открие и бившият червен кмет и депутат от КБ Иван Славов, който ще бъде кандидат-кмет от името на коалиция "Съюз за Сливен".

На неговото представяне във фоайето на драматичния театър пък ще присъства генерал Тодор Тодоров, който е бивш командващ Трета армия и бивш общински съветник от левицата, научи Sliveninfo.  Там ще бъдат и доста бивши танкисти, твърдят осведомени.

И двете страни са отправили покани към полковника от резерва Николай Спиров, който до преди половин година бе командир на Сливенската танкова бригада. Според запознати полковник Спиров бил раздвоен при кой от генералите да отиде.

Нищо чудно той да бъде при генерал Милев, а час по-късно да се озове в драматичния театър, където ще бъде генерал Тодоров. Разстоянието между двете сгради е по-малко от 200 метра, коментират запознати.

Междувременно се разбра, че генерали от резерва, служили в трета армия, са получили покани и от други партии в Сливен. Сред поканените е и генерал, който преди години беше най-високо в армейската пирамида.

/Sliveninfo.com/

 
18.07.2011, 08:28

„Къде трябва да се търси потъналата съветска подводница С-34?”

Отново даваме думата на Траян Траянов, за да разкаже за някои нови свои виждания по въпроса.

 
18.07.2011, 08:22

Протоколни срещи и концерт на открито

Днес командирите на чуждестранни кораби, участващи във военноморското учение с международно участие „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”, ще проведат последователно протоколни срещи от 12.00 часа с областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров и от 12.40 часа с кмета на Община Бургас Димитър Николов.

На същият ден от 18.00 часа на сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас Представителният духов оркестър на ВМС, фолклорен танцов ансамбъл „Лазур” и вокално студио „Точно време” при Военен клуб Бургас ще изнесат концерт за участниците в учението, гражданите и гостите на град Бургас, съобщиха от пресцентъра на учението „БРИЗ/СЕРТЕКС 2011”.

/МВ/

 
18.07.2011, 08:00

Германия изпраща в Израел шести „Делфин”

Германия ще предостави на израелския военноморски флот шеста дизелова подводница клас „Делфин”. Германското правителство също така ще субсидира тази сделка в размер на 135 милиона евро, съобщава „Шпигел”.

Според разпространената информация министърът на отбраната на Германия Томас де Мезиер, който през миналата седмица се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и със своя военен колега Ехуд Барак, обеща да завърши сделката по предаването на подводницата. – Още германски подводници

 
18.07.2011, 07:50

Британските депутати са против постепенното изтегляне на войниците от Афганистан

Преждевременното изтегляне на британските войници от Афганистан може „опасно да отслаби” оставащия там контингент. До този извод стигнаха членовете на комисията по отбрана към Камарата на общините в британския парламент, предаде РБК.

Според тях планът на премиера Дейвид Камерън за изтегляне на британските военни от Афганистан до края на 2014 г. може силно да подкопае стратегията на международната коалиция. Освен това депутатите изразиха недоволство от факта, че войските в Афганистан продължават да изпитват недостиг на хеликоптери.

В отговор на критиката министърът на отбраната Лиъм Фокс призна, че „още много предстои да се направи”, но целта за изтегляне на войските в набелязаните срокове е напълно постижима. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.07.2011, 07:47

САЩ и Южна Корея ще проведат съвместно военноморско учение през август

Американски и южнокорейски войски ще проведат ежегодно съвместно военноморско учение през август, за да подобрят своята боеготовност, предаде АФП.

10-дневното учение ще започне на 16 август, като ще включва „много американски военни, базирани тук, както и около 3000 други, които ще дойдат от чужбина”, заяви представител на американските военни.

/ИА „Фокус”/

 
17 юли
 
17.07.2011, 18:18

Цената

Войната на Съединените щати срещу тероризма е погълнала повече средства, отколкото те са изразходвали през Втората световна

 
17.07.2011, 18:09

Съобщение

Пресцентърът на Министерството на отбраната заявява, че взривателите за снаряди, откраднати на румънска територия, не са били предназначени за Българската армия.

Националният координационeн център за логистична подкрепа на Министерството на отбраната не е бил информиран за подобна пратка, каквато е практиката, когато се транспортират оръжия и боеприпаси за българските въоръжени сили.

Получената по военно-дипломатически канали информация показва, че взривателите са били предназначени за българска фирма, което се потвърждава и от официално съобщение на румънското външно министерство.

/МО/

 
17.07.2011, 18:01

Да си спомним….

На този ден през 1998 година украински самолет Ил-78 (UR-UCI) с десетчленен екипаж се разбива на 7.2 км от летището на Асмара, столицата на Еритрея. Самолетът е нает от авиокомпания "Ер София" и е излетял от Бургас, натоварен с оръжие. Единственият чужденец от екипажа е Красимир Маргитов, бивш офицер от ВВС на България, випуск 1982….

Има много версии за причината за катастрофата, като официално се казва, че самолетът се е разбил в хълм при снижение за кацане при лоши атмосферни условия… Ето какво пише по това време нашата преса:......... Прочети още

 
17.07.2011, 17:48

Осма година България купува нови изтребители

Ако Аню Ангелов се откаже от закупуването на нови изтребители за българските ВВС, ще бъде петият министър на отбраната, неуспял да се справи с тази задача. Такава вероятност има. Той я прогнозира няколко пъти през последните месеци. Най-отговорно я заяви и по време на парламентарния контрол в петък.  Ако до края на октомври не бъде намерен разумен баланс между цената на предложенията, минималните военни изисквания и ресурса за целия жизнен цикъл, няма да предложа инвестиционен проект за нов изтребител, каза той в отговор на питане на народния представител Георги Пирински. В същото време министърът не подлага на съмнение необходимостта от такава сделка. Само, че все още сме на етап набиране на информация, който погледнато малко по-глобална за страната продължава вече ... осма година........... Прочети още

 
17.07.2011, 15:28

Откраднаха взриватели за снаряди от влак за България

Четири контейнера с взриватели са били откраднати от влак, който превозвал оръжия от румънския град Брашов към България, съобщи БНР.

Общо 64 взривателя, предназначени за снаряди, са изчезнали от влака, охраняван от жандармерията.

Изчезването е установено вчера следобед на митницата в Гюргево, когато е направена проверка на влака преди излизане от Румъния.

Разследването на случая е поето от Военната прокуратура. Все още не се знае в коя част от маршрута са изчезнали контейнерите с боеприпасите, но е установено, че пломбите на два от вагоните са били разбити. Една от версиите е, че става дума за крадци на метали, които не знаели какво има в сандъците.

Румънските власти отказаха да дадат повече подробности за целия товар и крайната му дестинация в нашата страна. Знае се само, че става дума за сделка между частни фирми. Властите успокояват, че откраднатите части не са опасни, защото са помощен елемент за снаряди, съобщи bTV.

Пратката е била охранявана от 10 въоръжени жандармеристи.

 
17.07.2011, 15:08

Празник на руската морска авиация

На 17 юли пилотите от руската морска авиация празнуват своя професионален празник - Денят на авиацията на ВМФ на Русия. Празникът е учреден в съответствие със заповедта на Главнокомандващия на ВМФ на Руската федерация № 253 от 15 юли 1996 г., а датата е избрана поради факта, че на 17 юли (4 юли, по ст. стил) 1916 г. е била първата победа на руски морски пилоти на хидроплани във въздушен бой над морето.

На този ден четири хидросамолета M-9 от авионосния кораб "Oрлица" на Балтийския флот влизат във въздушен бой над морето за да защитят от ударите на германски самолети руската военноморска база на остров Сааремаа. По време на боя два противникови самолета са били свалени, а другите са се оттеглили. Руските пилоти се завърнали без загуби.

 
17.07.2011, 14:23
Военен вертолет се разби в Тайланд, има загинали

 

Лошото време е причината за крушението на вертолет в джунглите в централната част на Тайланд (в националния парк Kaeng Krachan), в резултат на което петима военнослужещи са загинали, съобщава днес Франс Прес, позовавайки се на представител на въоръжените сили на страната.

Машината се е разбила близо до мястото, където тя е трябвало да вземе на борда си 35 войника.

Според изявление на генерал-лейтенант Udomdej Sitabutr, продължаващите проливни дъждове и лошата видимост пречат на спасителната операция.

 
17.07.2011, 08:27

Два изтребителя Су-35С ще бъдат демонстрирани на МАКС-2011

Су-35

Два изтребителя Су-35С, с които в момента се провеждат комплексни летателни изпитания, ще бъдат демонстрирани на Международното авио-космическо изложение МАКС-2011 от 16 до 21 август в Москва, съобщава Aviaport.ru.

Предполага се, че едната машина ще бъде показана на статическа стоянка, а вторият изтребител ще бъде използван за демонстрационни полети с изпълнение на фигури от висшия пилотаж.

По време на МАКС-2011 руската компания "Рособоронэкспорт" планира да проведе преговори с потенциални купувачи на Су-35. – Още за Су-35

 
16 юли
 
16.07.2011, 20:37

Скриха военните разходи. Защо ли?

Как и за какво са харчени 1,2 млрд.лв. през миналата година, е засекретена информация

 
16.07.2011, 20:19

Афганистански войник е застрелял войник на НАТО

Войник от афганистанската армия е застрелял най-малко един войник на НАТО в събота, в близост до южния град Лашкар Гах – едно от първите места, където тази седмица силите на НАТО ще предадат контрола на афганистанските сили за сигурност, съобщи високопоставен източник от полицията, цитиран от Ройтерс.

„Стрелбата е станала по време на съвместно патрулиране”, съобщава източникът.

От силите на НАТО в страната (ИСАФ) съобщиха, че разследват инцидента в Южен Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
16.07.2011, 14:05

Оръжието на Русия: Овод (Х-59)

Овод (Х-59)

Кой стрелец не мечтае да учели десетката от първия изстрел? Именно такива цели си поставят разработчиците на високоточно оръжие, и успешно ги постигат. Така по време на операцията „Принуждаване към мир” в Южна Осетия през август 2008 година ВВС на Русия използват високоточно оръжие за унищожаване на много авиационни цели южно от Тбилиси. Обектите са поразени и при това руските военни не засягат нищо излишно – нито домовете на мирните граждани, нито техните обитатели. И всичко това благодарение на авиационната управляема ракета Х-59 „Овод”, по класификация на НАТО – AS-13 „Kingbolt”.

Бойната част на ракетата е фугасна, с проникващо действие и маса 148 кг, което осигурява поразяване на основните цели – укрития, хранилища, щабове и други защитни съоръжения. Радиусът на действие на ракетата е 40 км. Разработката на това оръжие в СССР започва още през 80-те години на миналия век. А ракетата е демонстрирана пред широката публика за първи път на авиосалона в Дубай през 1991 година.

Съществуват два начина за насочване на ракетата Х-59 – автономен и автономно-щурмански. При автономното насочване преди изстрелването в паметта на бордовата система на ракетата се вкарват координатите на целта. Изображението на пространството по курса на полета се излъчва на борда на самолета. Ракета се насочва към района на целта, заемайки зададената височина (от 15 до 1000 м), отчитайки релефа, и извършава полет (с помощта на автопилот) до момента, в който на екрана на видеокомандното устройство в кабината на самолета бъде забелязана целта. След като е разпознал целта, летецът насочва подвижният мерник към целта и натиска спусъка. След това ракетата атакува целта.

Вторият начин за насочване се практикува при наличие на характерни наземни дълги ориентири по трасето на полета на ракетата или при наличие на ориентири за корекция в района на целта. Вероятното отклонение на Х-59 при този начин на насочване е само 2-3 метра, но използването на ракетата е възможно само в ясно време при добра видимост на целта и наличие на контрастни линейни ориентири като реки, шосе  или железопътна линия, които водят до целта. Естествено, чуждестранните купувачи на това оръжие са страни, в който на въоръжение се намират руски бойни самолети – Индия, Китай, Малайзия и други. – Още за Х-59

/ruvr.ru/

 
16.07.2011, 13:51

Първите изтребители МиГ-29К може да се появят в руската морска авиация през 2012 г.

МиГ-29К

Първите четири нови палубни изтребители МиГ-29К (КУБ) ще постъпят в руските войски през 2012 г., съобщи днес командващият на морската авиация на руския военноморски флот генерал-майор Игор Кожин, цитиран от РИА Новости.

„Първите четири машини могат да се появят в Русия през 2012 г., но за тази цел е необходимо до средата на август департаментът по въоръженията да сключи договор с промишлеността за строителството и закупуването на тези самолети”, посочи Кожин.

По неговите думи руската морска авиация планира да закупи общо над 20 самолета МиГ-29К (КУБ). „По този начин, в бъдеще морската авиация на руския ВМФ ще използва самолети Су-33, Су-25 и МиГ-29К”, заяви генерал-майор Кожин.

Утре, 17 юли, военноморската авиация на РФ отбелязва 95-годишен юбилей – Още за МиГ-29К

 
16.07.2011, 13:39

НАТО окончателно се отказа от създаването на система за секторна ПРО с Русия

Западът окончателно се отказа от идеята за създаване на система за секторна противоракетна отбрана (ПРО) с Русия, която бе предложена през миналата година от руския президент Дмитрий Медведев. Това стана ясно след визитата на руския външен министър Сергей Лавров в САЩ и срещата в Сочи между Медведев и ръководството на НАТО. Сега Кремъл се надява до май 2012 г., когато ще се проведе среща на НАТО в Чикаго, или да се договори с Алианса за създаването на съвместна система в друг формат, или поне да получи гаранции, че европейската ПРО няма да е насочена срещу Русия. Обаче според представители на НАТО шансовете за получаване на такива гаранции са крайно малки, пише „Коммерсант”.

/ИА „Фокус”/

 
16.07.2011, 13:33

В Атлантическия океан е открита германска подводница от времето на Втората световна война

Бразилски изследователи заявиха, че са открили германска подводница от времето на Втората световна война недалеч от южната част на крайбрежието на страната, съобщи РИА Новости.

Според учените подводницата U-513 (Type IXC), която се предполага, че е била унищожена от американски самолети на 19 юли 1943 г., е на дълбочина 75 метра недалеч от бреговете на щата Санта Катарина. По данни на учените седем от 46-членния екипаж на подводницата са успели да се спасят.

Общо в района на бразилското крайбрежие по време на войната са потопени около десет фашистки подводници.

 
16.07.2011, 13:25

Руска ракета успешно изведе в орбита американски комуникационен спътник

Стартиралата през нощта от космодрума Байконур руска ракета-носител „Протон-М” успешно изведе в целева орбита американския комуникационен спътник „СЕС-3”, предаде ИТАР-ТАСС.

Спътникът е предназначен за предоставяне на комуникационни услуги на територията на Северна Америка и Карибския басейн. Разчетният срок за работа в орбита е 15 години. – Още Космос

 
16.07.2011, 13:18

Генерал-майор Попов ще се срещне с колегите си от НАТО в Южна Европа

По покана на командващия на Командването на Въздушния Компонент на НАТО в Измир, Република Турция генерал-лейтенант Ралф Джодис II, командирът на Военновъздушните сили, генерал-майор Константин Попов ще участва в „Конференция на командващите на ВВС от НАТО в Южна Европа”, която ще се проведе в Румъния от 19 до 22 юли 2011 г. Участници в конференцията са и командващите на ВВС на Румъния, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Словения, Албания и Франция, съобщава сайтът на българските ВВС.

Целта на конференцията е повишаване на ефективността на комуникацията и задълбочаване на военното сътрудничество между участващите нации.

Основните дискусии ще бъдат насочени към новата командна структура на НАТО и операцията „Обединен защитник” в Либия.

 
16.07.2011, 07:32

ДАНС проверява ген. Колев

ДАНС проверява бившия началник на Генщаба ген. Никола Колев заради Уикилийкс. В момента ексвоенният е шеф на кабинета на президента Георги Първанов. Акцията на родното ФБР е заради информация в Уикилийкс, че Колев е дал тайни сведения на посолството на САЩ у нас. Преди месец сайтът Биволъ публикува дипломатическа грама на американското посолство в България, изтекла през Wikileaks. Според документа в качеството си на началник на Генералния щаб на Българската армия Никола Колев в началото на 2003 г. е информирал американците за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента.

Ако информацията се окаже вярна, ще предадем всички данни на прокуратурата, тъй като ДАНС няма разследващи функции, обеща премиерът Бойко Борисов.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов, който зададе на премиера въпроса за ген. Колев по време на парламентарния контрол, заяви, че е удовлетворен от отговора на Борисов, най-малкото защото си е направил труда да провери за какво става въпрос.

/Стандарт/

 
16.07.2011, 07:27

Военни отряди срещу мухите в Япония

Във въоръжените сили на Япония ще бъдат създадени десет специални отряда за изтребването на мухи и други вредни насекоми, които в неимоверни количества се разплодиха в руините и боклуците, покриващи зоната на масовите разрушения в пострадалите от вълните цунами североизточни части на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тези райони ще бъдат обработени със специални препарати с помощта на военна техника, заяви вчера на пресконференция в Токио министърът на отбраната Тошими Китадзава.

"В момента местните власти прибягват до частни компании в борбата с насекомите, но ефектът е малък. Силите за самоотбрана оперативно ще се заемат с този проблем", каза министърът.

Десет отряда, всеки в състав от десет войници, от идната седмица ще започнат да действат в японските североизточни префектури Ивате, Мияги и Фукушима. В зоната, поразена от вълните цунами, има огромни разрушения, там са се натрупали над 20 милиона тона отломки. Разрушени са предприятия от хранително-вкусовата промишленост, където гният огромно количество непреработена риба и морски продукти. Това доведе до поява на пълчища от мухи, които не дават покой на хората. Според очевидци в някои места насекомите практически напълно покриват стените на къщите. В същото време "битовите" мухи са нетипично явление за Япония, която напълно се беше избавила от тях още миналия век, отбелязва агенцията.

/Монитор/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}