Военна информация

 Архив - от 16 до 31 юли 2010 година
 
31.07.2010, 23:30

През месец юли в Ирак са загинали 535 души

Юли е месецът с най-високата смъртност в Ирак, след май 2008 г., като в резултат на насилието в цялата страна са били убити 535 души, предаде АФП, позовавайки се на данни на правителството.

Общо 396 цивилни, 89 полицаи и 5 войници са загинали при нападение през юли, показват общите данни на здравното, военното и вътрешното министерство.

Смъртността е най-високата на база месец, след тази от май 2008 г., когато умират 563 души.

Данните показват още, че 1043 души – 680 цивилни, 198 полицаи и 165 войници – са били ранени при атаки през този месец, най-високия показател през тази година. Още за Ирак

 
31.07.2010, 17:42

Бригаден генерал Ениърт от НАТО: "ПДЧ на БиХ е изместен на заден план заради изборите"

Бригаден генерал Дейвид Ениърт от армията на САЩ пое командването на щаба на НАТО в Сараево на 10 юни, едва два месеца след като външните министри от Алианса условно одобриха План за действие за членство (ПДЧ) на Босна и Херцеговина (БиХ)….. Още

 
31.07.2010, 17:06

Ердоган и Башбуг обсъдиха армейските повишения в звание

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе среща с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг преди заплануваното за неделя заседание на Висшия Военен Съвет, на което ще бъдат обсъдени повишенията в чин на офицери от Турските Въоръжени Сили.

Срещата Ердоган-генерал Башбуг продължи близо два и половина часа, като след нея не бе направено изявление за пресата. /TRT/

 
31.07.2010, 12:13

Несигурност в сигурността

Около 600 рапорта за напускане на армията са подадени през последните два месеца. Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов на среща с военнослужещи в Стара Загора.

Основната причина е неяснотата колко стаж ще се изисква за пенсиониране на хората под пагон. Едва ли годините ще са сегашните 25.

Но дали ще са предложените от министъра 28, или първоначално обявените от социалните партньори 30? И как ще стане повишаването на изискващия се стаж. Дали бързо? Или плавно, в продължение на две години, както предлага министър Ангелов?

Отговори засега няма, а дискусията по тези и други подобни пенсионни въпроси май се проточи повече месеци от това, което обществото е в състояние да приеме спокойно. И започнаха рапорти. Израз на несигурност в системата на националната сигурност.

И докато неизвестността остава, например парламентаристите, от които се чака последна дума по въпроса, вместо да “пришпорят” по-бързите законови промени, се готвят да излизат във ваканция. За месеца, докато те са по плажовете, кой знае още колко рапорти ще постъпят?!

А и сегашното число 600 е голямо. Сметнато във взводове, роти и батальони, то направо стряска. Но явно не когото трябва... /БА/

 
31.07.2010, 11:55

Започват празниците, посветени на 131-та годишнина на ВМС

От 1 до 8 август 2010 г. ще се проведат мероприятията по случай 131-та годишнина от създаването на Военноморските сили на България. На 1 август съвместно с Община Варна и спортен клуб „Черно море” военните моряци ще участват в организирането и осигуряването на традиционния плувен маратон „Галата – Варна”, който ще се проведе от 08.00 до 13.00 часа.

На 2 август 2010 г. от 10.00 във Военноморския музей – Варна, ще се проведе ритуал по тържествено откриване на обновената външна музейна експозиция и отварянето й за безплатни посещения от граждани от 2 до 8 август 2010 г. В ритуала ще участват началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, Представителният духов оркестър, ръководството на музея и офицери от Военноморските сили и представители на фирми и организации от Варна и региона, подпомогнали възстановяването на експозицията.

Също на 2 август 2010 г. ще започне спартакиада на ВМС по морски спортове и кръга от държавното първенство по ветроходство с „Ял-6”, които ще продължат до 5 август 2010 г., уточниха от Щаба на ВМС. /МВ/ - Още за ВМС на България

 
31.07.2010, 11:45

В Бургаския залив унищожиха мина от първата световна война

На 30 юли 2010 г. в района на Бургаския залив на 13 метра дълбочина от рибари е открита мина. Същата е полузаровена контактна мина от Първата световна война. След получаване на искане от управителя на Бургаска област за обезвреждане на открития боеприпас, Военноморските сили организираха унищожаването. Беше изпратен катер и група водолази от състава на Военноморска база Бургас извършиха оглед на място и бе взето решение мината да бъде унищожена на място.

Унищожаването (подриваването)  на мината бе извършено от водолази от Групата за разузнаване и подривяване на Военноморска база Бургас с командир майор Йордан Тодоров и водолазите мичман Недялко Типиков, главен старшина Тодор Клявков и главен старшина Стамен Царков под общото ръководство на заместник-командира на Военноморска база Бургас капитан І ранг Мален Чубенков.

В 14:00 часа мината бе взривена, след което водолазите направиха оглед на района. Районът на взривяването е чист и безопасен, потвърдиха от „Връзки с обществеността“ на ВМС. /МВ/

 
31.07.2010, 09:10

ВМС на Колумбия получиха морски патрулен самолет CN-235-300

Военноморските сили на Колумбия получиха първият морски патрулен самолет CN-235-300 MPA на компанията „Ербас милитери, съобщава „Инфодифенса.

Самолетът е оборудван с поискова РЛС, система за идентификация на кораби, инфрачервена и обикновена видеокамери, комплексна тактическа система FITS (Fully Integrated Tactical System), в състава на която влизат централен процесор, две многофункционални конзоли (включени към локалната мрежа), а също апаратура за управление на бойните системи.

Основните задачи на CN-235-300 ще бъдат патрулиране на изключителната икономическа зона, противодействие на незаконния лов на риба и контрабанда на наркотици, участие в спасителни операции.

На въоръжение ВМС на Колумбия имат още два патрулни самолета CN-235-200, приети на въоръжение през 2004 г. и лек патрулен самолет „Чесна-150”. – Още за CN-235

 
31.07.2010, 08:09

ООН удължава мандата на мироопазващите сили в Дарфур

Съветът за сигурност на ООН продължи с още една година мандата на мироопазващите сили в кризисния судански регион Дарфур. Корпусът на „сините каски” обхваща 17 000 войници и 4 000 полицаи от ООН и Африканския съюз. Смята се, че 300 000 души са били убити при бушуващите от 2003 боеве в Дарфур. /DW/

 
31.07.2010, 08:00

Венецуела разположи войски по границата с Колумбия

За пореден път Венецуела разположи свои войски по границата с Колумбия, съобщи АФП.

Този път причината е бившият колумбийски президент Алваро Урибе.

Официално, Урибе напуска поста на 7 август. Според венецуелския лидер Уго Чавес, в последните си дни начело на държавата, той е способен на всичко.

Чавес твърди, че войските са разположени единствено за успокоение на гражданите.

Той обаче не разяснява колко точно са военните, нито с каква техника са.

Припомняме,  страните-участнички в извънредното заседание на Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР), което се откри в четвъртък в еквадорската столица Кито, търсеха и начин за излизане на двете страни от кризата.

Преди това Чавес скъса дипломатически отношения с Колумбия и за пореден път обвини САЩ в опит за покушение. /news.bg/

 
31.07.2010, 07:48

Пакистан не може вечно да играе за двете страни

Разкритията на Wikileaks за страховития сговор между пакистанското Междуведомствено разузнавателно управление (МРУ) и афганистанските талибани откроиха централната роля, която играе тази страна в подкрепата за тероризма. И това напук на наливаните от САЩ един милиард долара годишно, чиято цел е да помогнат на Пакистан да се бори с талибаните........ Още

 
31.07.2010, 07:38

Всичките ВВС бази на Иран ще участват в започващите днес военновъздушни учения

Всички ВВС бази на Иран ще бъдат задействани в широкомащабните учения на военновъздушните сили на иранската армия „Федаини на небето”, които ще започнат в събота и ще продължат до 7 август, предаде РИА Новости. Става въпрос за базите Мехрабад, Тебриз, Хамадан, Дизфул, Бушер, Бандар-Аббас, Шираз и Исфахан.

Както отбелязаха вече ирански военни представители, това са вторите подобни маневри, които се провеждат в страната.

По-рано заместник-командващият ВВС на иранската армия по оперативните въпроси генерал Мохамад Алави обяви, че в ученията ще бъдат задействани повече от 40 вида различни самолети, в това число изтребители Ф-4, Ф-5, Ф-7 и бомбардировачи Су-24, безпилотни самолети, въздушни цистерни. Ще бъдат изпитани и съвременни въоръжения, с които са оборудвани самолетите. /ИА „Фокус”/

 
 
 
30.07.2010, 22:47

Забраниха пушенето на американската подводница Michigan

На 27 юли в 7.27 часа беше забранено пушенето на американската подводница Michigan, което е с почти половин година по-рано от влизането в сила на 31 декември на пълната забрана за пушене в подводния флот на САЩ, съобщава Navy News.

Сега Michigan се намира на бойно дежурство в западната част на Тихия океан. Дата и времето на влизането на забраната в сила е избрана според бордовия номер на кораба - 727.

Екипажа на подводницата щателно се е готвил за събитието. От 54-те пушачи на борда 18 са взели участие в специална програма за отказване от пушенето. Личния състав на субмарината единодушно е поддържал идеята на командването за предсрочно въвеждане на забраната за пушене.

 
30.07.2010, 21:28

Белгийската армия напълно ще унищожи всички касетъчни бомби

Белгийската армия напълно ще унищожи към 31 юли тази година, всички останали на въоръжение касетъчни бомби, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. На 1 август влиза в сила подписаният през декември 2008 година в Осло договор за забрана на касетъчните боеприпаси. Договорът беше подписан от повече от 100 държави. На въоръжение в белгийската армия се намираха повече от 115 хиляди касетъчни бомби.

 
30.07.2010, 17:37

Хеликоптер уби 2-ма край Атина

Насред стачката на собствениците на цистерни и жегата Гърция бе застигната и от друга драма. Двама души загинаха, след като боен хеликоптер "Апачи" се разби във военна база, предаде АП.

Инцидентът стана на около 40 км западно от гръцката столица Атина, във военната база Мегара. Хеликоптерът изпълнявал учебен полет, когато вероятно техническа повреда наложила принудителното му приземяване. При кацането, което е било тежко, избухнал пожар.

И пилотът, и спътникът му не успели да се измъкнат живи. Военновъздушните сили на Гърция потвърдиха инцидента, но отказаха всякакви други подробности. На мястото на инцидента бяха изпратени спасителни екипи. /Стандарт/

 
30.07.2010, 17:26

България ще се включи с боен батальон в Афганистан

Около 700 български рейнджъри ще бъдат подготвени за формиране на боен батальон за участие във военни операции на международната мисия ISAF в Афганистан. Подготовката им ще завърши най-късно в края на 2012 г. и след съответното политическо решение в България бойците ще могат да участват в операции на международните сили..... Още

 
30.07.2010, 17:04

Руската военна база ще осигурява безопасността на Армения

Русия и Армения ще подпишат протокол, който внася промени в договора за руската военна база на територията на Армения. В съответствие с проктопротокола, в договора за базата ще бъдат внесени промени, според които „руската военна база на територията на Армения освен осъщсствяванто на функции за защита на интересите на Русия ще осигурява съвместно с въоръжените сили на Армения безопасността на тази република”. За постигането на посочените цели Русия „осъществява съдействие в осигуряването на Армения със съвременно и съвместимо оръжие и военна техника”, се посочва в проектопротокола. Освен това в документа се предлага параграф 26 от договора да се изложи в следната редакция: „Договорът действа в течение на 49 години и автоматически се продължава за следващите петгодишни периоди ако нито една от страните не уведоми писменно за не по-малко от 6 месеца до изтичането на поредния срок на действие на договора другата страна за намерението си да прекрати действието му”. Протоколът подлежи на ратификация, съобщава „Интерфакс”.

 
30.07.2010, 16:45

Година на стратегическо преосмисляне на отбранителните способности

За нас първата година беше година на стратегическо преосмисляне и връщане на фокуса върху отбранителните способности в условия на прозрачност, отчетност и ограничени в значителна степен ресурси, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция днес, 30 юли, във Военна академия „Г. С. Раковски”..... Още

 
30.07.2010, 14:07

Румъния започна производство на усъвършенствани гранатомети AG-7S

Румънската компания „Карфил (Carfil) е започнала производството на модифицирана версия на ръчния противотанков гранатомет AG-7S, оборудван с модернизиран прицел.

От РПГ AG-7S може да се извърша пуск както на стандартни гранати, включително на ПГ-7В и ПГ-7ВМ, така и на по-нови боеприпаси, в т.ч. на 40-мм OG-7, 60-мм OG-7 и PG-7EI.

Новата реактивна фугасна граната PG-7EI е предназначена за поразяване на бронетехника, здания и защитени съоръжения. Калибър на гранатата - 71 мм, обща дължина - 920 мм, тегло - 2,2 кг, далечина на действие - 1,5 км. Още РПГ

 
30.07.2010, 13:16

Западът загубил войната в Афганистан

Премиерът на Англия Дейвид Кемерон смята, че сегашната война в Афганистан не може да бъде спечелена, пише влиятелният английски  всекидневник „Спектейтър". В статия под заглавие „Как загубихме войната", списанието отбелязва, че „Кемерон не храни никакви надежди  за успехи в Афганистан". Изданието подчертава, че до такъв извод премиерът стигнал още  преди публикацията в интернет на 90 хиляди секретни документи по Афганистан. Кемерон  се  отказал от задачата да победи във войната и търси способ по най-достойния начин са излезе от нея, отбелязва изданието.

 
30.07.2010, 12:31

Ту-95 поставят световен рекорд

Два руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС са поставили нов световен рекорд по продължителност на полета, като са били във въдуха 40 часа. Предният рекорд е бил 36 часа.

Бомбардировачите са прелетели над Атлантическия, Северния ледовит и Тихи океани, както и над Японското море. По време на полета са извършени четири дозареждания с гориво с помощта на самолети-цистерни Ил-78. В различни райони на патрулирането Ту-95МС са били съпровождани от изтребители на НАТО - F/A-18 Hornet, F-15 и F-16 от ВВС на Канада, САЩ и Норвегия, както и от F-2 от състава на ВВС за самоотбрана на Япония.

В началото на юни 2010 г. бомбардировачи Ту-160 са били във въздуха около 23 часа, два пъти са били дозареждани и са прелетели почти 18 000 км.

Стратегическите бомбардировачи Ту-95МС са на въоръжение в руските ВВС от 1981 година. Максималната им скорост е 920 км/ч, далечина на полета – до 13 000 км и боен товар – 11.3 тона. /pan.bg/ - Още за Ту-95

 
30.07.2010, 09:05

Lockheed Martin е доставила първият сериен прицел за AC-130U Spectre

Компанията Lockheed Martin е доставила първият сериен прицелен комплекс AN/AAQ-39 за тежкия специализиран самолет за огнева поддръжка AC-130U Spectre.

AC-130U Spectre е въоръжен с оръдеен комплекс, включващ 105-мм оръдие М102, 40-мм оръдие L60 Bofors и 25-мм шестцевно оръдие GAU-12/U Equalizer. Организационно машините влизат в структурата на Командването за специални операции на ВВС на САЩ.

С артилерийския комплекс се води огън през амбразури във фюзелажа на левия борд. Класическата тактика на използване на тези самолети предполага полет в окръжност около подавяната цел, разстрелвайки я с „радиален” огън.

AN/AAQ-39 включва инфрачервен сензор, две светлочувствителни телевизионни камери и система за лазерна подсветка на целите. Обезпечена е стабилизация на изображението и повишена далечина на работа в бойни условия.

В рамките на сключения контракт компанията Lockheed Martin ще достави 12 комплекта прицели AN/AAQ-39 до края на 2011 г.

AN/AAQ-39 ще допълни използвания в момента на AC-130U Spectre прицел GMS2. – Още за AC-130U Spectre

 
30.07.2010, 08:08

Албански военни заминаха за Афганистан

Албански контингент от 44 войници замина на първата си военна мисия в Афганистан.

Албанските войници ще бъдат разположени в Кандахар заедно с американски войници и за първи път от Втората световна война ще участват във военни операции извън граница. Предишните албански контингенти участваха в мирни мисии.

Контингентът беше изпратен от албанския премиер Сали Бериша, министъра на отбраната Арбен Имами и началника на Генералния щаб на албанската армия Максим Малай. /Монитор/

 
30.07.2010, 07:57

Изтичането на информация за войната в Афганистан може да има тежки последици

Безпрецедентното изтичане на информация на секретни американски военни доклади за войната в Афганистан по-рано тази седмица могат да имат тежки последици за американската армия и нейните съюзници и да коства човешки животи, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, предава АФП.

В отговор на изтичането на информация за националната сигурност Пентагонът започна затягане на достъпа до чувствителна информация, за да намали риска от ново изтичане на вътрешни военни доклади и други деликатни документи, заяви Гейтс. /ИА „Фокус”/

 
 
 
29.07.2010, 23:45

Подводницата "Missouri" ще влезе в състава на американските ВМС

Най-новата подводница Missouri тип Virginia успешно е преминала през вторият и последен етап на морските изпитания и в събота ще влезе в състава на ВМС на САЩ по време на тържествена церемония в Гротон, щат Кънектикът, съобщава DailyPress.

Missouri е седмата по ред от подводниците тип Virginia, построени в корабостроителниците на Newport News (Northrop Grumman) и Electric Boat (General Dynamics). Субмарината е на стойност 2,26 милиарда долара.

Строителството на подводницата е продължило 65 месеца, като Northrop Grumman и General Dynamics продължават да намаляват цените и съкращават времето за строителство на подводниците тип Virginia, за да могат да удовлетворят исканията на флота да получават по две субмарини ежегодно започвайки от 2011 г.

Многоцелевите подводници тип Virginia ще заменят 62-те остарели подводници тип Los Angeles, 17 от които вече са бракувани.

Шест подводници от този клас вече са на бойна служба, а три се намират в различни стадии на строителство. Общо се предполага да бъдат построени 30 подводници в корабостроителниците на Electric Boat (General Dynamics) и Newport News (Northrop Grumman). – Още за подводниците Virginia

 
29.07.2010, 23:13

Подводницата "Алроса" излезе на ходови изпитания след ремонт

Дизел-електрическата подводница на руския Черноморски флот РФ Б-871 "Алроса" излезе на ходови изпитания след ремонт, съобщава РИА "Новости". Планира се след като изпитанията завършат тя да поеме курс към Севастопол, към мястото си за постоянна дислокация.

През декември 2009 г. по време на изпълнение от подводницата на учебни задачи възникнаха проблеми с енергетическата установка, след което тя бе изпратена в Новоросийск за ремонт.

Подводницата е спусната на вода през септември 1989 година, а през декември  влиза в състава на Черноморския флот. През 2004 година подводницата е вече с новото име "Алроса", понеже едноименната елмазодобивна компания е поела шефство над нея. – Още за „Алроса”

 
29.07.2010, 22:50

Проблемът с контрола върху специалните служи в България като цяло не е решен

Интервю за Агенция „Фокус” на ген.-лейтенант (о.р.) Чавдар Червенков, бивш началник на Служба „Военна информация”

 
29.07.2010, 22:37

Самолетоносачът Carl Vinson проведе 12 ракетни пуска за седмица

Американския самолетоносач Carl Vinson успешно е извършил 12 ракетни пуска в продължение на 7 дни, съобщава сайта на ВМС на САЩ.

Carl Vinson е извършил пускове на 11 ракети Evolved Sea Sparrow Missile и една Rolling Airframe Missile по време на проверка на нивото на подготовка на бойните системи на кораба. Изпитанията са позволили да се оцени съвместимостта на тези ракети и системите за самоотбрана на самолетоносача в бойни условия. – Още американски самолетоносачи

 
29.07.2010, 20:54

General Dynamics ще достави 27 машини RG-31 MRAP на американските военни

Корпуса морска пехота на САЩ е сключил с фирмата General Dynamics Land Systems-Canada контракт за $33,2 милиона за производството на 27 машини RG-31 MRAP.

Канадското подразделение на General Dynamics ще достави 21 машини RG-31 Mk5EM и 6 машини RG-31 Mk5E, варианти на машината със защита от мини и нападения от засада (MRAP).

Машините са разработени от южноафриканското подразделение на BAE Systems Land Systems OMC. Доставките ще бъдат завършени до края на април 2011 г. След тази поръчка, общата численост на машините RG-31, доставени от General Dynamics Land Systems-Canada в рамките на програмата MRAP, ще достигне 1679 единици. – Още за MRAP

 
29.07.2010, 18:02

Изпитанията на „Булава” ще бъдат възобновени на 9-12 август

Изпитанията на междуконтиненталната балистична ракета „Булава” ще бъдат възобновени в периода 9-12 август, съобщава източни от руския отбранително-промишлен комплекс, цитиран от РИА Новости.

„По план изпитанията на „Булава” се възобновяват в началото на август, между 9 и 12 число на месеца. Сега всичко е подготвено за изстрелване. Ако бъде успешно, ти изпитанията ще бъдат по-начесто”, съобщава източникът, допълвайки, че в този случай до края на годината ще има не по-малко от три изпитания.

Комисия установи, че причина за неуспешното последно изпитание е било нарушаване на технологията на производство. Още за Булава

 
29.07.2010, 17:41

На Азърбайджан няма да се доставят зенитни ракети

Русия няма намерение да доставя на Азърбайджан зенитноракетни комплекси С-300. Както заяви представител на държавната компания "Рособронекспорт", не съществува контракт за продажбата на тази страна на два дивизиона С-300. Информацията за евентуални доставки е разпространена от един руски вестник. Комплексът С-300 се смята за едно от най-ефикасните средства за отбрана от удари на всички типове ракети. Още за С-300

 
29.07.2010, 17:30

„Дженерал дайнемикс” ще достави на американските СВ НУР „Хидра-70”

Командването на Сухопътните войски на САЩ е сключило с компанията „Дженерал дайнемикс армамент енд текникал продактс” два контракта за производство и доставка на 2,75-дюймови неуправляеми ракети „Хидра-70”.

Първото съглашение е на стойност 138,997 милиона долара и е било подписано на 20 май. Според условията в него, ракетите трябва да бъдат доставени до 31 октомври 2012 г.

Вторият контракт е на стойност 136,609 милиона долара и е сключен с компанията на 30 юни и предвижда доставката на ракети „Хидра-70” до 30 септември 2015 г.

„Хидра-70” – това са семейство неуправляеми ракети, оборудвани с различни типове бойни части, които се използват от самолети и вертолети, включително ударните AH-64D „Апач Лонгбоу” и OH-58D „Кайова Уориор” на СВ на САЩ, AH-1Z „Веном” на КМП на САЩ и изтребителите F-16 на ВВС.

 
29.07.2010, 17:11

Германия търси купувачи за старите си бойни кораби

Германия търси купувачи на извежданите от състава на флота бойни кораби. Според украинската преса такова предложение вече е направено на Киев от държавния секретар на бундесвера Кристиан Шмидт.

На Украйна е предложено да направи избор от широк спектър бойни кораби, изведени или планирани за извеждане от състава на ВМС на Германия.

Заради финансови проблеми в близко време МО на Германия планира да снеме от въоръжение значително количество самолети, вертолети и кораби, а също и да съкрати покупката на нова бойна техника.

ВМС на Германия обявиха за снемане от въоръжение от 1 юни т. г. по-рано от планирания срок на шест 500-тонни подводници проект U-206A (общо до този момент германските ВМС имаха 10 подводници). Дизеловите субмарини ще бъдат предложени за продажба.

Освен това МО на страната препоръчва на ВМС в средносрочна и дългосрочна перспектива да снеме от въоръжение осем фрегати и 10 ракетни катера проект „Гепард”. – Още за ВМС на Германия

 
29.07.2010, 16:43

Последни големи учения за австралийските F-111

Пресслужбата на Министерството на отбраната на Австралия съобщава, че стратегическите бомбардировачи F-111 на ВВС на страната за последен път ще вземат участие в крупни учения. F-111 се намира на въоръжение във ВВС на Австралия от 1973 година.

В ученията Pitch Black ще вземат участие 4 F-111 от състава на 6-та ескадрила (авиабаза Емберли, щат Квинсленд). В края на тази година всички F-111 трябва да бъдат снети от въоръжение от ВВС на Австралия. – Още за F-111

 
29.07.2010, 13:05

Първанов отхвърлил кандидат на МО за шеф на военното разузнаване

Президентът Георги Първанов е отхвърлил кандидатурата на министъра на отбраната Аню Ангелов за началник на служба "Военна информация". Номинацията бе одобрена от правителството и в пакет с още три предложения за заемане на висши военни длъжности бе изпратена на "Дондуков" 2 за съгласуване. Останалите три номинации бяха одобрени..... Още

 
29.07.2010, 12:30

Тyphoon е по добър от F-35

Европейската компания Eurofighter постави под съмнение ефективността на американския перспективен изтребител Lockheed Martin F-35 Lightning II, съобщава Flightglobal. Компанията е извършила компютърна симулация на въздушен бой между изтребители Typhoon и F-35, като в болшинството от проиграните ситуации американските „стелт” самолети са били победени.

По данни на Eurofighter „атаката” на осем F-35 в 85% е била успешно отразена от четири изтребители Typhoon, които са взаимодействали със самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). Ако AWACS и изтребителите Tuphoon се позиционират под ъгъл 25-30 градуса към вероятната траектория на полета на F-35,то те се откриват без особена трудност.

При симулациите F-35 са били въоръжени с две бомби JDAM и две управляеми ракети (УР) клас “въздух-въздух”. Според заключението на Eurofighter, F-35 е ефективен за нанасяне на удари по наземни цели, но не може да се използва за завоюване на превъзходство във въздуха.

В по-ранни публикации Lockheed Martin изразяват мнение, че с появата на новото високо точно и маневрено въоръжение, както и на новите мощни бордови РЛС, времето на близкия маневрен въздушен бой (т.н. “dog fight”) е отминало. Въоръжението на F-35 позволява да атакува противника където и той да се намира спрямо американския изтребител. Поради това Lockheed Martin счита, че високите маневрени качества вече не са от съществено значение за съвременните бойни самолети. Според изчисленията на американската компания в случаите на въздушни боеве между F-35 и изтребители четвърто поколение съотношението на загубите е съответно 1 към 6.

На 20 юли 2010 г. ВВС на Италия са обявили намерението си да се откажат от закупуването на 25 изтребители Eurofighter Typhoon Tranche 3B. За сметка на това те биха желали да придобият малък брой F-35. Според Eurofighter отказа за закупуване на планирания брой Typhoon за сметка на придобиване на американски изтребители значително ще намали боеспособността на ВВС на Италия. /pan.bg/

 
29.07.2010, 12:10

Холандия напуска Афганистан

Холандският контингент в Афганистан, който често бе определян като модел за други миротворчески мисии, се изтегля в неделя на фона на опасенията за празнината, която ще остави след себе си, предаде АФП.

„Предлагаме на мнозинството от населението сравнително безопасни условия на живот и напредък в здравеопазването, образованието и търговията.” Така ген. Петер ван Ум коментира наследството, което оставят неговите части в южната провинция Урузган.

„Постигнахме осезаеми резултати, от които Холандия може да се гордее,” каза той по време на пресконференция в сряда.

Около 1950 холандски войници са разположени в Афганистан, главно в Урузган, където производството на опиум е разпространено и талибаните са силно активни. НАТО поиска от Холандия да удължи мисията си в състава на ИСАФ, която започна през 2006 г. и струва живота на 24 войници, с една година до август 2011 г. Това предизвика политически спор в страната, който доведе до падането на правителството през февруари и реши изтеглянето на холандския контингент. /ИА „Фокус”/

 
29.07.2010, 10:17

Македонската армия отново се преструктуира

Армията на Република Македония (АРМ) отново ще промени структурата на силите си, а ще се пресктруктурира и министерството на отбраната, пише днес македонският вестник “Дневник”. Очаква се да бъде приета нова формационна структура на армията, чиято численост ще бъде утвърдена в Дългосрочния план за развитие на отбраната, който се изработва в момента. Целта на преструктурирането, което според Стратегията за отбрана трябва да приключи през 2015 г., е да се развият нови оперативни способности на АРМ, за по-ефективна защита и да се подобрят капацитетите за експедиционни операции. Преструктурираните части трябва да бъдат подготвени за бързо разпореждане извън страната, в операции водени от ООН, НАТО и ЕС, пише вестникът. В новата стратегия за отбрана на Македония членството в ЕС и НАТО е определено като жизненоважен интерес, а участието в експедиционни операции на ООН, ЕС и НАТО е сред най-важните национални интереси. За експедиционни операции ще бъдат подготвени 50% от силите на АРМ, а най-малко 8% ще участват в операции извън страната. /ИА „Фокус”/

 
29.07.2010, 08:00

В Аляска се разби военнотранспортен самолет C-17

Снощи в  американската военновъздушна база в Анкоридж (Elmendorf Air Force Base) е катастрофирал военнотранспортен самолет C-17, съобщава Associated Press цитирайки представител на Националната гвардия в щат Аляска.

За сега подробностите не се уточняват, няма и информация за пострадали и загинали.

C-17 (Boeing C-17 Globemaster III) е стратегически ВТС, който се експлоатира от 1993 г. През юни 2010 г. компанията Boeing е предала на американските ВВС 199-та машина от този тип. – Още за С-17

 
29.07.2010, 07:07

Разходите на силовите структури в Русия ще нараснат с 20 %

Бюджетните средства за национална отбрана, сигурност и правоохранителна дейност ще се увеличат с повече от 20 % през следващите три години, съобщи руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, предаде РБК.

Разходите за отбрана са един от приоритетите в проектобюджета на Русия за 2011 – 2013 г., посочи още министърът.

В частност разходите за отбрана ще нараснат с 13,3 %, а за национална сигурност и правоохранителни дейности с 8,8 %. Сред другите приоритети за руското правителство за разходите за образование, здравеопазване и култура. /ИА „Фокус”/

 
 
 
28.07.2010, 22:33

Двама италиански военнослужещи са загинали при бомбено нападение в Афганистан

Двама италиански военнослужещи са загинали при бомбено нападение в западната част на Афганистан, съобщиха от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), предаде АФП.

От ИСАФ обявиха в изявление, че двамата войници са загинали при взрив на импровизирано взривно устройство, любимото оръжие на талибаните, без да пояснят мястото на инцидента.

Премиерът Силвио Берлускони съобщи, че става дума за сапьори, загинали при опит за обезвреждане на бомбата.

Италия има 3 300 военни в Афганистан и оглавява западното регионално командване на ИСАФ в Херат. До момента страната е дала 26 жертви в кампанията в Афганистан. Още за Афганистан

 
28.07.2010, 21:53

Технологичният демонстратор Х2 постави нов скоростен рекорд

Технологичния демонстратор Sikorsky X2 постави нов неофициален световен рекорд за скорост в клас вертолети с маса до 3500 kg. Машината е развила скорост от 417 km/h.

Рекордът обаче няма да бъде официален, тъй като не е наблюдавам от международната авиационна асоциация FAI. Така все още официален е рекорда поставен през 1985 г. от модифициран вертолет Lynx, който постига скорост от 400,2 km/h.

Х2 е технологичен демонстратор, който цели да покаже, че вертолетите са способни да развиват крайсерска скорост от порядъка на 450 km/h. Схемата му за задвижване включва съосен носещ винт и бутащо витло в опашката. Освен това той се управлява от електродистанционна система за управление и има нова активна система за гасене на вибрациите.

Според Sikorsky до края на годината ще бъдат проведени изпитателни полети при които скоростта ще достигне около 460 km/h. /Аеро/

 
28.07.2010, 21:05

„Адмирал Левченко” се включи в ескорта на конвой Световната програма по прехраната

Руският разрушител „Адмирал Левченко” се включи в ескорта на конвой Световната програма по прехраната, съобщиха от пресцентъра на европейската операция „Аталанта”. Командващият военноморските сили на операцията Ян Трьонквист определи това като „ясна демонстрация на отличното сътрудничество” между европейските сили и руския флот. От „Аталанта” приветстват участието на руския флот при ескорта на корабите по международната програма, която от 2007 година досега е превозила повече от половин тон храни в Сомалия.

Разрушителят „Адмирал Левченко” акостира в Аденския залив по-рано този месец, за да се включи в антипиратската мисия край сомалийското крайбрежие. /ИА „Фокус”/

 
28.07.2010, 21:00

Допълнителни 33 млрд. долара ще струва на данъкоплатците на САЩ продължаването на „полувойната” в Афганистан

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобрила проектозакон, позволяващ да се финансира изпращането на американски подкрепления до 30 хиляди души в Афганистан. За реализирането на проекта се отпускат 33 млрд. долара. Решението за прехвърляне на подкрепления в Афганистан беше прието от президента Барак Обама през декември миналата година. Белият дом разчита, че увеличението на числеността на войските ще доведе до прелом във войната с талибите и „Ал Каида”. Ще напомним, че тези дни американският вестник „Ю ес Тудей” остро критикува тактиката на САЩ в Афганистан. Тактиката на контратерористичната операция, писа вестникът, предизвиква все повече съмнения сред американците, обезпокоени от растящите загуби на войските на коалицията. Възниква естественият въпрос: ще спасят ли положението тези 39 хиляди войници?

 
28.07.2010, 18:16

Успешни изпитания на JAGM

Според информация на пресслужбата на компанията Raytheon, на полигона Уайт Сендз (щат Ню Мексико, САЩ) са проведени успешни летателни изпитания на крилатата ракета JAGM (Joint Air-to-Ground Missile).

Ракетата има трирежимна система за насочване и е способна да попада в цел с размери 4х4 м на разстояние до 16 километра.

Системата за насочване на JAGM е аналогична на използвана в авиобомбите с малък диаметър GBU-53/B Small Diameter Bomb II и позволява ефективно използване на ракетата в различни метеорологични условия както по стационарни, така и по подвижни цели.

Този летателни изпитания на КР JAGM са трети по ред – първите две бяха извършени през април 2010 година.

 
28.07.2010, 12:23

Аню Ангелов за реформите в армията

Участие на министъра на отбраната в предаването „Здравей, България”

 
28.07.2010, 07:14

Руско-монголски военни учения ще бъдат проведени през септември

Противодействие на международния тероризъм ще бъде отработено през септември на руско-монголските военни учения „Дархан-3”, които ще бъдат проведени на територията на Сибирския военен окръг, предаде РИА Новости. В ученията ще вземат участие около 1000 военнослужещи и 300 единици техника. Маневрите ще бъдат проведени в полеви условия в три етапа.

 
28.07.2010, 00:16

Министерството на отбраната на САЩ „загубило” предоставените за възстановяване на Ирак 8,7 млрд. долара

Американските регулатори разкритикували ръководството на въоръжените сили на страната за невъзможността да бъде представен отчет за това, къде са преведени милиарди долари, предназначени за въстановяване на Ирак. Министерството на отбраната на САЩ не могло да се отчете за 96% от средствата, което в паричен еквивалент се равнява на 8,7 млрд. долара. В свое оправдание ведомството заявява, че милиардите, които трябва да бъдат вложени в икономиката на Ирак, не са загубени: документите за разходите се съхраняват в архивите, което е причина, поради която те не могат да бъдат представени на регулатора в близко време. Средствата за възстановяването на Ирак постъпват от продажбата на иракски нефт и газ, предаде Би-би-си.

 
28.07.2010, 00:15

От Байконур ще бъдат изстреляни американски спътници за съобщения

Правителството на Русия с разпореждане от 19 юли разреши на министерството на отбраната да извършва изстрелване от космодрума Байконур на космически апарати на системата за глобална мобилна връзка „Глобълстар-2”/САЩ/ , съобщи във вторник пресслужбата на Роскосмос. На министерството е разрешено да използва космически системи и комплекси с военно предназначение, а също да привлича личен състав от военните части за изстрелване на тези спътници с ракети-носители „Союз-2”. Изстрелването на ракета „Союз 2” с четири телекомуникационни спътника „Глобълстар” предварително е планирано за края на лятото-есента на 2010 година, предаде РИА „ Новости”. Още космически системи

 
 
 
27.07.2010, 23:45

Руско-българско морско гранично сътрудничество

След 36-часов преход от Новорусийск на посещение във Варна от 26 до 28 юли пристигна руският патрулен кораб на бреговата охрана „Кубань” (149). На борда му е работна група водена от генерал-майор Фьодор Чередниченко - началник на Черноморско-Азовското Гранично управление на Бреговата охрана на ФСБ на Руската федерация. Визитата е в рамките на сътрудничеството между сродните служби на черноморските държави в областта на недопускане на трансгранична престъпност по море. Руско – българските контакти датират от 2000 г., обхващат общо 6 срещи, а патрулният кораб „Кубань” идва във Варна за четвърти път.

Наред с обмяната на опит с българските си колеги, днес руските морски граничари бяха приети от заместник-кмета на град Варна доц. д-р Христо Бозов. Освен разменените официални плакети, те донесоха за кмета Кирил Йорданов малка пластика от името на Мотоциклетното общество в побратимения град Новорусийск.

След срещата в отговор на журналистически въпроси генерал-майор Чередниченко каза, че основният застрашаващ фактор в момента е нелегалният трафик на хора и наркотици. Българските и руските служби имат добра комуникация благодарение на Главния информационен център в Бургас. Според генерала създадената в басейна на Черно море система е ефективна и има достатъчно сили да се пребори трансграничната престъпност, ако за тази цел всички черноморски държави са обединени. /pan.bg/

 
27.07.2010, 16:48

Отношенията между Русия и Северноатлантическия алианс се подобряват

Отношенията между Русия и Северноатлантическия алианс се подобряват, смята председателят на военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло Ди Паола, предаде  РБК.

По неговите думи военното сътрудничество с Москва ще се активизира и през 2011 година. Преди всичко това е свързано с общите позиции за заплахите от тероризма и морското пиратство. По думите на адмирала Москва и НАТО имат сходни виждания за въпроса за осигуряването на безопасността в Афганистан.

Ди Паола съобщи, че руската страна е готова да предостави на силите на коалицията в Афганистан транспортни самолети и хеликоптери. /ИА „Фокус”/

 
27.07.2010, 14:03

Военновъздушните сили на Ирак получиха 8 УТС T-6A Тексан-2

Компанията „Хоукер Бичкрафт” обяви, че е завършила доставката на ВВС на Ирак на 8 учебно-тренировъчни самолета T-6A Тексан-2”. Още 7 такива самолета ще бъдат предадени на иракските ВВС до края на тази година.

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) към МО на САЩ е уведомила на 9 декември 2008 г. Конгреса за планираната продажба на Ирак на 20 УТС за начална подготовка T-6A Тексан-2, а също за заложените в контракта услуги и оборудване.

През август-септември 2009 г. ВВС на САЩ подписаха с „Хоукер Бичкрафт” два контракта за доставка на общо 15 УТС T-6A Тексан-2, съпътстващо оборудване, тренажори, документация и материално-техническо осигуряване на самолетите. Общата стойност на съглашението е над 155 милиона долара. Първите самолети бяха предадени на ВВС на Ирак през декември 2009 г.

T-6A се използват както от ВВС на САЩ, така и от тренировъчния център на НАТО в Канада (24 броя T-6A), ВВС на Гърция (контракт за 45 самолета) и ВВС на Израел (25 УТС). Още учебни самолети

 
27.07.2010, 12:20

Генерал-майор Стефан Василев е определен за началник на Сухопътните войски

Правителството предлага на Президента на Република България да освободи, считано от 1 септември т. г., от длъжност и от военна служба поради достигане на пенсионна възраст четирима висши офицери. Това са началникът на Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев и неговият първи заместник генерал-майор Димитър Димитров, заместник-командващият на Съвместното оперативно командване (СОК) контраадмирал Симеон Цеков и директорът на служба „Военна информация” генерал-майор Пламен Студенков. Това съобщиха от правителствената информационна служба

Поради номинирането му за назначаване на международна длъжност в щаб на НАТО, бригаден генерал Стефан Петров ще бъде освободен като командир на 24-та вертолетна авиационна база.

За началник на Сухопътните войски се предлага генерал-майор Стефан Василев, който в периода февруари 2008 г. – юни 2009 г. беше началник на щаба на СВ. За първи заместник-началник на СВ е определен бригаден генерал Нейко Ненов, а полк. Златко Златев се предлага за командир на 24-та вертолетна авиационна база.

 
27.07.2010, 08:13

Министър Ангелов се срещна с представители на Saab

Висши представители на Saab и правителството на Швеция проведоха работна среща с министъра на отбраната Аню Ангелов по време на авиационното изложение във Фарнбъроу, Великобритания, което се състоя от 19 до 25 юли 2010 г.

Сред обсъжданите  теми е била и модернизацията на  ВВС на Република България. Шведската компания е заявила, че остава силно ангажирана към  процеса на модернизация и очаква прозрачен публичен търг за доставката на нови бойни самолети за българските ВВС.

Даниел Боестад, директор на Saab за България, заяви, че представители на Saab и шведското правителство се срещнали с българския министър на отбраната за да потвърдят още веднъж своята ангажираност и желание да участват в честна и прозрачна тръжна процедура за модернизацията на българските ВВС. Боестад подчерта, че Saab предлага не само чисто нови самолети на цената на употребявани, но също и офсет, който ще привлече инвестиции в страната и ще бъдат открити хиляди нови работни места.

Швеция предлага многоцелевия изтребител Gripen от ново поколение, който може да изпълнява  широк кръг оперативни задачи, използва новите технологии и модерното  въоръжение като същевременно е с много ниски оперативни разходи. В момента Gripen е на въоръжение във ВВС на Швеция, Чехия, Унгария, Южна Африка и е в процес на доставка в Тайланд. Британската кралска школа за летци-изпитатели (ETPS) също използва Gripen като платформа за обучение на пилоти изпитатели от целия свят. /Аеро/ - Още за Saab

 
27.07.2010, 08:07

Българският кораб, участвал в парада на победата през 1945 г.

Има ли български военен кораб, плавал повече от 65 години под родния флаг? Да, има и той продължава да служи в състава на Военноморска база Варна.... Още

 
27.07.2010, 07:58

До края на годината ГЛОНАСС ще заработи в пълен обем

Орбиталната групировка на руската космическа навигационна система ГЛОНАСС до края на годината ще бъде разгърната до щатния състав, съобщи в понеделник ръководителят на Роскомос Анатолий Перминов.

„Орбиталната групировка ГЛОНАСС към края на годината ще ни позволи да работим на 100% в целия свят” заяви Перминов, който участва в полагането на паметен знак в основата на информационно-аналитичния център на ГЛОНАСС, създаващ се на територията на Централния научно-изследователски институт за машиностроене в краймосковския град Корольов. Сградата на центъра трябва да бъде построена до края на 2012 година. В нея освен всички сужби на ГЛОНАСС ще се намира и представителството на ООН в Русия по информационно-навигационните системи. Перминов съобщи, че в Русия се разработва нова програма на ГЛОНАСС, предназначена за периода до 2020 година, предаде „Интерфакс”. Още за ГЛОНАСС

 
27.07.2010, 07:47

Пентагонът съкращава 115 хил. цивилни

Консултативният съвет по въпросите на бизнеса към Пентагона излезе с предложение да бъдат съкратени 15% от цивилния състав във ведомството, което прави 115,5 хил. души.

Целта е реализирането на икономии, които по план трябва да са за над 100 млрд. долара за 5 г., считано от началото на финансовата 2012 г. (която стартира на 1 октомври 2011 г.). Препоръките на Консултативния съвет бяха официално утвърдени на 22 юли. В близко време те ще бъдат предадени на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс във вид на докладна записка, като през октомври трябва да бъде изработен и одобрен подробен план за съкращаване на разходите. Понастоящем Пентагонът харчи около 400 млрд. долара годишно, като намаляването на тази сума се налага на фона на астрономическия бюджетен дефицит на САЩ, възлизащ на 1,4 трилиона долара. В началото на май Гейтс даде да се разбере, че съкращения в бюджета и на личния състав ще бъдат предприети и във Военноморските сили на САЩ. /БГНЕС/

 
27.07.2010, 07:39

След 9 години война в Афганистан цари хаос

Над 90 000 изтекли секретни документа на американските сили в Афганистан разкриват мрачни подробности от войната. Публикуваната от WikiLeaks  класифицирана информация се отнася за периода 2004-2009 г. WikiLeaks е организация, известна с това, че помества секретни документи, за да разобличава правителствени и корпоративни злоупотреби.Документите разкриват неизвестни случаи на избити афганистански цивилни, тайни операции срещу водачи на талибаните и "Ал Кайда", опасения на лидери от НАТО, че Пакистан и Иран подпомагат талибанските бойци в Афганистан..... Още

 
27.07.2010, 07:34

Армията маха ненужни имоти

Загуби от 10 млн. лв. търпи армията ни ежегодно заради стопанисването на имоти с отпаднала необходимост. Колосалната сума се налива в охранителните фирми, пазещи обектите, от които войската ни възнамерява да се отърве, обяви вчера в Бургас военният министър Аню Ангелов..... Още

 
27.07.2010, 07:20

В Ирак адмирал Майк Мълън ще преразгледа плановете за изтеглянето на американските сили

Водещият американски военен офицер ще посети Ирак във вторник, за да преразгледа плановете за изтегляне на американските части и усилията за сформиране на нова управляваща коалиция в страната, на фона на нови изблици на насилие, отнели живота на цивилни граждани, коментира АФП.

Адмирал Майк Мълън, председател на обединените генерални щабове на американската армия, ще пристигне в Багдад след двудневна визита в Афганистан, където провери напредъка в продължаващата от почти девет години война.

В понеделник експлозия на две коли-бомби отне живота на 21 души в свещения за шиитите град Кербала в Южен Ирак, а други четирима души загинаха при самоубийствено нападение срещу финансиран от Саудитска Арабия телевизионен канал в Багдад. /ИА „Фокус”/ – Още за Ирак

 
27.07.2010, 07:08

Южнокорейски генерал се катапултира от F-15К

Бригаден генерал от ВВС ма Република Корея, бивш пилот на F-5, се е катапултирал при подготовка за полет. При привързването си към задната седалка в кабината на изтребителя F-15K, генералът случайно задействал системата за катапултиране. /pan.bg/

 
27.07.2010, 07:06

Пенсионирането на военнослужещите - с преходен период, пределната вързаст - през година

Промените в режима за пенсиониране на военнослужещите ще станат плавно. Или ще има период от три години за право на избор. Това каза миинстърът на отбраната Аню Ангелов в Стара Загора на срещите си с военнослужещи, офицери и сержанти от запаса и резерва, военноинвалиди и военнопострадали, ветерани от войните и журналисти. Един от вариантите е в продължение на три години военнослужещите да имат право да се пенсионират по тяхно желание и при 25 години осигурителен стаж, от които две трети прослужени в армията. На този етап предложението от страна на социалното миинстерство е годините да се вдигнат от 25 на 28. Първоначалният вариант да скочат на 30 е отпаднал. Въпросът обаче все още стои. За неговото решаване в интерес на военнослужещите водя битка, подчерта министърът….. Още

 
 
 
26.07.2010, 21:55

Проведени са изпитания с крилатата ракета JSOW C-1 на летящ стенд

Компанията Raytheon заяви за успешно завършен цикъл от изпитания на крилата ракета клас „въздух-повърхност” JSOW (Joint StandOff Weapon), по време на които самолета-носител е извършил полет с ракетата на външна подвеска без да я запуска (captive test). Изпитанията са се провеждали от ВМС на САЩ.

Ракетата JSOW е предназначена за поразяване на движещи се надводни цели, има инерциална система за насочване в основния участък на полета и система за инфрачервено насочване на крайния участък. Оборудвана е с двустранна система за предаване на данни SCWDL (Strike Common Weapon Datalink).

Обсега на действие на модификацията JSOW ER (Extended Range) достига до 300 морски мили (около 500 км).

 
26.07.2010, 20:29

При катастрофа на хеликоптер в Румъния са загинали шестима израелски военнослужещи

Хеликоптер, на борда на който са се намирали 6 израелски и един румънски военнослужащи е катастрофирал днес в планински район по време на военното учение “Blue Sky 2010”, съобщава румънското министерство на отбраната. Няма информация дали има оцелели. Катастрофата е станала близо до руънския град Зарнещи, на около 120 км северозападно от Букурещ. Хеликоптерът CH-53 е изпълнявал полет на малка височина, когато се е загубила радиовръзката. За сега не е известна причината за катастрофата. Два израелски хеликоптера и един румънски вертолет за медицинска евакуация се опитват да локализират мястото на катастрофата.

На 18 юли израелски хеликоптер CH-53 е направил аварийнои кацане поради технически проблеми.

Румънски и израелски части участват в съвместно 11-дневно авиационно учение “Blue Sky 2010” , при което се тренират полети на малка височина при операции за търсене и спасяване и медицинска евакуация. /pan.bg/

 
26.07.2010, 20:25

Индия ще закупи 57 учебно-бойни самолета Hawk

Министерството на отбраната на Индия планира да придобие допълнително учебно-бойни самолети Hawk, произведени от британската компания BAE Systems, сообщава Jane's Defence Weekly. Очаква се договора за закупуване на 57 усъвършенствани самолета Hawk Mk.132 да бъде подписан по време на посещението на британския премиер в Индия в края на юли, началото на август 2010 г.

Индия възнамерява да използва английските BAE Hawk като преходно звено при преминаване от дозвуковите учебни самолети Kiran Mk.2 на реактивните изтребители Су-30МКИ и Sepecat Jaguar. 40 самолета Hawk ще са предназначени за ВВС, а останалите 17 – за ВМС. Крайният монтаж на самолетите ще осъществи индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL).

Намерението на Индия да закупи нова партида британски самолети означава, че конфликтът между министерството на отбраната на Индия и BAE Systemsн е приключил. През 2004 г. Индия закупува 66 самолета за 1,8 милиарда долара. Съгласно условията на договора Великобритания е трябвало да достави 24 самолета, а останалите да бъдат сглобени в Индия. В средата на февруари 2010 компанията Hindustan Aeronautics обявява, че не може да предаде самолетите на индийските ВВС, защото английската компания производител BAE Systems е доставила за тях бракувани компоненти.

В началото на февруари 2010 г. министерството на отбраната на Индия обявява конкурс за закупуване на 75 учебно-тренировъчни самолети. Искане за информация е било изпратено до 12 компании. Индийските ВВС проявяват интерес към полските PZL-130-TC-11 Orlik, бразилските EMB 312 Tucano, швейцарските Pilatus PC-7 или PC-9, американските T-6 Texan II, италианските M-311, немските G-120 TP и корейските KT-1. /pan.bg/ - Още учебни самолети

 
26.07.2010, 19:55

ВМС на Испания ще приемат на въоръжение кораба за бойно осигуряване „Кантабрия

Церемонията по предаването на ВМС на Испания на кораба за бойно осигуряване (Buque de Aprovisionamiento de Combate - BAC) Кантабрия, построен в от компанията „Навантия, ще се състои във военноморската база „Де Рота” на 29 юли, съобщава „Инфодифенса.

Правителството на Испания одобри постройката на кораба на 20 май 2005 г.. Церемонията по полагане на кила се е състояла на 18 юли 2007 г., а спуска на вода бе на 21 юли 2008 година.

Кантабрия” е предназначен за снабдяване в морето на кораби от оперативните съединения на ВМС на Испания с гориво, вода, продоволствия, резервни части, боеприпаси и бойна техника. Първите изпитания на кораба са се състояли от 5 до 9 октомври 2009 година, а завършващите морски изпитания са проведени от 28 ноември до 2 декември 2009 година.

Кораба за бойно осигуряване „Кантабрия” е с дължина 173,9 м, ширина 23 м, водоизместимост 19500 т и газене 8 метра. С пълен товар от 9800 тона корабът развива скорост 20 възла. Силовата установка се състои от два дизелови двигателя с мощност по 10890 кВт. На кораба може да бъдат приети 2 вертолета SH-3 Си Кинг. Екипаж - 122 човека.

 
26.07.2010, 17:17

Командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа започна двудневно посещение в Украйна

Командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Картър Хем днес започна двудневно посещение в Украйна, за обсъждане на състоянието и перспективите за двустранното военно сътрудничество, предаде агенция РБК. Това съобщиха от министерството на отбраната на Украйна. Планира се да бъдат обсъдени въпроси за усъвършенстване на системата за подготовка и съвместимост на сухопътните войски на Украйна и страните от НАТО.

 
26.07.2010, 17:15

Руското военно ръководство не планира увеличаване на срока на наборната военна служба

Руското военно ръководство не разглежда въпроса за увеличаване на срока на наборната военна служба, който в момента е 12 месеца. Това заяви заместник-началникът на генералния щаб на руската армия Василий Смирнов, предаде агенция Интерфакс.

„Министерството на отбраната не е планирано, не планира и няма да планира предложение за увеличаване на срока на наборната военна служба”, заяви Смирнов. /ИА „Фокус”/

 
26.07.2010, 16:37

Иранските ВВС ще проведат едноседмични учения

Иранските Военновъздушни сили ще проведат едноседмични учения, по време на които ще бъдат поразявани цели през нощта, предаде АФП.

Ученията ще започнат в събота в западната провинция Хамадан, съобщи заместник-командващият ВВС генерал Мохамад Алави. В тях ще вземат участие 43 изтребителя „F-4”, „F-5”, „F-6”, „F-7” и „Су-24”. /ИА „Фокус”/

 
26.07.2010, 12:55

Бивш агент на КГБ разкри тайната за смъртта на британски военен експерт

Живеещият във Великобритания бивш агент на КГБ Борис Карпичков обяви, че за смъртта на военния експерт Дейвид Кели са съпричастни секретните служби на Албиона, написа вестник Mail on Sunday.... Още

 
26.07.2010, 12:27

Четирима военнослужещи са пострадали при кацане на хеликоптер на НАТО в Кабул

Военен хеликоптер на силите на НАТО е катастрофирал днес в афганистанската столица Кабул, предаде агенция Синхуа. От министерството на отбраната на Афганистан съобщиха, че машината се е разбила в източната част на Кабул. Инцидентът е станал по време на кацане. От пресслужбата на ИСАФ съобщиха, че „хеликоптерът е извършил рисковано кацане в пределите на база на коалиционните сили в Кабул”. В резултат на инцидента са били леко ранени четирима военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
26.07.2010, 12:25

Германският министър на отбраната смята, че силите на НАТО трябва да бъдат изтеглени от Афганистан

Силите на НАТО трябва да бъдат изтеглени „по умен начин” от Афганистан и сигурността в региона да бъде гарантирана с други методи. Това посочва германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг в интервю за вестник  „Зюддойче цайтунг”.

„Афганистан никога няма да стане демокрация, както ние разбираме това понятие. Афганистан никога няма да бъде напълно стабилна страна”, смята цу Гутенберг.

Германският министър на отбраната предлага на международната общност сериозно да обмисли как да бъдат изтеглени войските, така че бъдещето на централноазиатската страна да не бъде поставено под въпрос.

„В противен случай всичко би било напразно, ако след изтеглянето на войските страната изпадне в хаос. Ние не трябва да позволяваме от Афганистан отново да идва заплаха за глобалната сигурност, както преди свалянето на режима на талибаните през 2001 година. Тогава тази страна беше рай за терористите от „Ал Кайда”. Ние трябва да гарантираме, че в региона няма да се появят радикални ислямисти”, подчертава Карл-Теодор цу Гутенберг.

 
26.07.2010, 12:23

Граничари от Русия и България обменят опит в борбата с тероризма

Руски граничари днес ще пристигнат в българското пристанище Варна с патрулния кораб „Кубан”, където ще обменят опит с българските си колеги в борбата с престъпността и тероризма. Това съобщиха от пресслужбата на Черноморско-Азовското гранично управление на бреговата охрана на ФСБ на Русия, предаде РИА Новости. Традицията на редовните работни посещения на патрулни кораби на България и Русия в пристанища на двете страни беше започната през 2000 година. Настоящото посещение е шесто в историята на руско-българското гранично сътрудничество, а корабът „Кубан” ще представи руското гранични ведомство за четвърти път. /ИА „Фокус”/

 
26.07.2010, 12:18

Военна конфронтация с Иран става все по-вероятна, смята бивш директор на ЦРУ

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, ръководил американското разузнаване при правителството на Джордж Буш, заяви, че военна конфронтация с Иран става все по-вероятна, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Хейдън, въпреки дипломатическите усилия, предприемани от администрацията на президента Барак Обама за урегулиране на иранския проблем, властите в Техеран продължават да разработват своята ядрена програма.

„Този военен сценарий изглежда непредотвратим, не е ли така? Ние водим диалог, а те (иранците) продължават да разработват своята ядрена програма. Ние гласуваме за въвеждане на санкции, а те продължават напред. Ние се опитваме да ги сдържаме, да ги разубедим, а те продължават са се развиват”, заяви Хейдън.

 
26.07.2010, 12:14

В интернет изтекоха 90 000 секретни документа на Пентагона за Афганистан

Сайтът Wikileaks публикува 90 хиляди секретни документи на Пентагона за Афганистан. Според BBC News публикуването на тези документи е най-голямото изтичане на секретна информация в историята на САЩ.

Публикуваните материали обхващат периода от 2004 до 2006 година. В тях се съдържат данни за загубите на коалиционните войски, за убитите противници и цивилни афганистанци, за въоръжението на талибаните и тяхната дислокация..

Документите свидетелстват, че САЩ тайно са изпратили в Афганистан специално подразделение от сухопътни войски и флота, в чиято задача влиза да унищожават или залавят лидери на талибаните.

От публикуваните документи следва, че съседните Пакистан и Иран активно помагат на талибаните във войната им със силите на НАТО.

Американската администрация осъди действията на Wikileaks, като ги нарече „безотговорни”. Президентският съветник Джеймс Джонс заяви, че публикациятя на тези данни подлага на допълнителна заплаха коалиционните войски в Афганистан. /БЛИЦ/

 
26.07.2010, 07:29

Глобалната война срещу терора – скъпа и изгодна

Конгресът на САЩ публикува доклад за финансовия компонент на онова, което американците наричат “Global war on terror” - “Глобална война срещу терора”. Кампанията бе обявена от Джордж Буш младши през 2001 г. и общите разходи са достигнали вече над 1 трилион долара. Ще отбележим, че става дума само за допълнителните разходи на САЩ извън редовното финансиране, което получават Министерството на отбраната и разузнавателната общност..... Още

 
 
 
25.07.2010, 20:03

Министърът на отбраната ще има срещи в Бургас и Стара Загора

Министърът на отбрана Аню Ангелов ще участва утре, 26 юли, в обществена дискусия на тема „Бъдещето на военните имоти в Бургас”, съобщи Пресцентърът на МО. Във форума ще се включат народни представители от област Бургас, областният управител на Област Бургас Константин Гребенаров, кметът на Община Бургас Димитър Николов, експерти от Министерството на отбраната и от общината, представители на бизнеса и на неправителствени организации. Дискусията ще започне в 10.00 ч. на 26 юли (понеделник) в Заседателната зала на Община Бургас. По-късно същия ден министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети  Втора лекопехотна бригада - Стара Загора. Той ще проведе срещи с военнослужещи и с офицери от запаса и резерва от гарнизон Стара Загора. /otbrana.alle.bg/

 
25.07.2010, 19:28

Шест нови плавателни съда ще попълнят бойния състав на Черноморския флот на Русия

До края на 2010 година в корабостроителниците на Русия ще започне строеж на три патрулни кораба от нов проект и три подводници от проект 636 за Черноморския флот на Русия. Това заяви главнокомандващият на военноморския флот на страната адмирал Владимир Висоцки, предаде РИА Новости.

„През тази година са заложени три фрегати от проект, които досега се е експортирал. Те ще бъдат включени в състава на Черноморския флот. Три подводници от проект 636 също са заложени за строителство и ще бъдат включени в подводните сили на Черноморския флот”, заяви Висоцки. Още за ЧФ

 
25.07.2010, 17:58

Израел ще достави на Русия 36 безпилотни самолета

Израел ще достави в най-скоро време на Русия 36 безпилотни летателни апарата, съобщи пред Интерфакс-АВН началникът на департамента за експорт на специално имущество и услуги за ВВС в "Рособоронекспорт" Сергей Корнев.

По-рано бе подписан договор за закупуването на безпилотни самолети израелско производство, 36 единици. Доставката ще бъде осъществена в скоро време”, каза той по време на международното авиационно изложение във Фарнбъро, Англия. /ИА „Фокус”/ - Още БЛА

 
25.07.2010, 14:23

Генерал Карамунчев ще оглави военното разузнаване

Ген. Динчо Карамунчев ще е новият шеф на Военното разузнаване. Неотдавна той освободи поста на командващ натовския щаб в Тирана и в момента е в очаквателния район на щат 718…Още

 
25.07.2010, 14:06

Изтребители от кралските ВВС на Великобритания участваха в тренировка за действия при „отвлечен самолет”

Изтребители от кралските ВВС на Великобритания участваха в тренировка за действия при „отвлечен самолет” с цел да се провери готовността на страната да отговори на терористичен въздушен акт. От летците се очаква да свалят пътнически самолет, ако терористи планират да го използват в атака, подобна на тази от 11 септември 2001 г.

Два изтребителя Eurofighter Typhoon са били вдигнати по тревога от военновъздушната база Coningsby, графство Lincolnshire. В учението са участвали министрите на вътрешните работи и по сигурността на Великобритания. Тази тренировка е част от рутинните учения, които се провеждат всяка година в страната. На летците може да се заповяда и алтернативен вариант – да повредят самолета (например да извадят от строя двигателите на пътническия самолет), принуждавайки го да се приземи. Заповедта да се открие огън по пътнически самолет се дава от оторизирано висше държавно лице.

Миналата година няколко британски терористи бяха осъдени на доживотна присъда за организиране на заговори за взривяване на пътнически самолети в полетите им до САЩ, планирайки атентатите с ръчно направени бомби с течни взривни вещества. /pan.bg/

 
25.07.2010, 13:41

Русия прекратява участието си в операцията на НАТО „Активни усилия”

Участието на Русия в морската антитерористична операция на НАТО в Средиземно море „Активни усилия” се прекратява, съобщи пред РИА Новости представител на Главния щаб на ВМФ на Русия.

Операцията на НАТО „Активни усилия” се провежда в Средиземно море след терористичните нападение от 11 септември 2001 г. в САЩ.

„Участието на руските кораби в осигуряването на безопасността на корабоплаването в района на Африканския рог компенсира неучастието в „Активни усилия”. Днес животът на моряците е застрашен в по-голяма степен в Аденския залив, а не в Средиземно море”, заявява руски адмирал. Той подчертава, че Русия ще продължи да сътрудничи на международната арена по въпросите на сигурността на корабоплаването. /ИА „Фокус”/

 
25.07.2010, 13:32

Разговори в Триполи за продажба на изтребители Rafale

Френската компания Dassault Aviation води разговори в Триполи за продажбата на 14 изтребители Rafale, съобщава френския бизнес ежедневник La Tribune. Представители на Dassault Aviation, Thales и MBDA провеждат преговори от две седмици, информират различни източници. Трудно е да се предвиди кога ще приключат преговорите, но според вестника полковник Кадафи е обещал, че рано или късно ще закупи изтребителите. Има вероятност сделката да се осъществи преди 11 август – началото на празника Рамадан.

Dassault Aviation е в очакване да приключи преговорите и с ОАЕ, но не както се предвиждаше преди 11 август. Миналият месец френският министър на отбраната заяви, че сделката за продажба на Rafale на ОАЕ се финализира, отричайки за покачване цената на изтребителите.

Бразилия, която често е цитирана от Франция като първият чуждестранен купувач на Rafale, отложи решението си за закупуване на 36 изтребители за след изборите на 3 октомври. /pan.bg/ - Още за Rafale

 
25.07.2010, 09:13

Започнаха съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ

Американският и южнокорейският военноморски флот започнаха днес съвместни военни учения в Японско море, на които Северна Корея реагира предварително със заплахи за "свещена война" и "ядрени възпиращи действия", съобщи ДПА.

Самолетоносачът "Джордж Вашингтон" отплава от пристанище Пусан с ескорт от кораби, за да участва в маневрите, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Четиридневните военноморски и военновъздушни учения, които започват днес, целят да възпрат Северна Корея от бъдещи нападения след потопяването на южнокорейската корвета "Чхонан" на 26 март. В тях ще вземат участие около 8000 американски и южнокорейски войници, около 20 кораба и подводници и около 20 бойни самолета. Япония планира да участва в маневрите като наблюдател.

Комитетът за национална отбрана на Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея, че извършват провокация към суверенитета й и заплаши с употреба на ядрено оръжие.

"Тези учения не са отбранителни, те представляват огромна заплаха за Корейския полуостров и за целия азиатски регион", заяви И Тон-ил, говорител на севернокорейската правителствена делегация, която участваше в регионален форум в Ханой.

Северна Корея и друг път е отправяла подобни заплахи, напомня агенцията, пише БТА.

Все пак, южнокорейските сили наблюдават с повишена бдителност общата граница, посочва Йонхап. До момента не са забелязани необичайни движения от северна страна, заяви южнокорейският генерален щаб. /Darik.news/

 
25.07.2010, 07:44

САЩ ще предоставят бронирани коли на румънски части в Афганистан

Посолството на САЩ в Букурещ обяви, че Вашингтон ще осигури 60 бронирани автомобила на румънските военнослужещи в Афганистан. Първите 40 са на път, а останалите ще бъдат доставени през есента.

"Един от нашите най-големи приоритети е защитата на живата сила на всички наши съюзници. Румъния е наш верен съюзник и румънските сухопътни сили са воювали рамо до рамо с нас в провинция Забул и на други места в Афганистан," каза посланикът на САЩ Марк Гитънстайн. /SETimes.com/

 
25.07.2010, 07:22

Предоставиха на ВВС реактивно гориво от военновременния запас

Правителството предостави безвъзмездно за нуждите на Министерството на отбраната освободен военновременен запас от реактивно гориво тип „РТ” в размер 709,069 т, намиращ се във военно формирование 24 350 – с. Кочово, област Шумен. Това стана на последното заседание на Министерския съвет с решение № 531 от 22 юли т. г. Има реактивно гориво за самолетите „Миг-29” и „Спартан”, което стои в държавния резерв и срокът му изтича на 31 август, ние можем да го оползотворим, иначе то ще се похаби след като изтече срокът на съхранение, опитали са се да го продадат през юни месец, нямало е кандидати, казва министърът на отбраната Аню Ангелов по време на заседанието. В момента, в който го дадем това гориво – към 709 тона, на военните да си проведат ученията и всичко останало, ние трябва да купим за 709 тона, да подредим запаса, уточнява премиерът Бойко Борисов. Решението задължава заместник министър-председателя и министър на финансите да предприеме действия за осигуряване на средства по бюджета на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” за първото тримесечие на 2011 г., необходими за закупуване на реактивно гориво и възстановяване на военновременния запас.

 
25.07.2010, 07:18

Воините ни патрулират по света

Военнослужещите от българските контингенти зад граница са участвали през изтеклото денонощие в девет дневни и шест нощни патрула по охрана на различни обекти в заповяданите им зони за отговорност. От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщават, че военнослужещите от Българската армия, участващи в операции по поддържане на мира в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина и в операцията на Европейския съюз в Грузия изпълняват поставените им задачи, съгласно оперативните планове и стандартните оперативни процедури за съответната мисия...... Още

 
25.07.2010, 07:08

Безпилотен самолет изкара със слънчеви батерии две седмици в полет

Свръхлек безпилотен самолет Zephyr със слънчеви батерии постави абсолютен рекорд по продължителност на полета, съобщи BBC News. Изпитанията били провеждани в пустинята в Аризона.

Апаратът излетял на 9 юли и прекарал във въздуха без кацане две седмици. Той набирал максимално 18 хиляди метра височина, но нощем по малко се снижавал. През тъмната част на денонощието апаратът се движел за сметка на електроенертията, натрупана в акумулаторите.

Zephyr има размах 22,5 метра, като дългото крило му е необходимо за слънчевите батерии по повърхността му. Масата на апарата е около 50 килограма, а товароподемността – едва четири килограма. Той може да лети при температури от плюс 40 до минус 75 градуса.

Създателите на безпилотника от компанията Qinetiq планират в най-близко време да започнат да го използват за практически цели. Например той може продължително време да наблюдава земната повърхност или да изследва атмосферата.

Трябва да се припомни, че на 8 юли в Швейцария пилотираният самолет Solar Impulse със слънчеви батерии летя без кацане в течение на едно денонощие. /БЛИЦ/

 
25.07.2010, 06:58

Русия връща в експлоатация всички атомни крайцери

Всички атомни ракетни крайцери от проекта 1144, които сега се намират в запас, ще бъдат върнати в състава на военноморския флот на Русия до 2020 г, предаде РИА Новости.

Крайцерите (Адмирал Нахимов, Адмирал Лазарев и Адмирал Ушаков) ще бъдат с подменено вътрешно оборудване, включително оръжие, енергозахранване и бойните системи за управление на кораба,  заявиха от генералния щаб на ВМФ на Русия. Още руски крайцери

 
 
 
24.07.2010, 21:15

Във Варна отбелязаха 100 години от рождението на адмирал Горшков

На 23 юли в Генералното консулство на Руската федерация във Варна в навечерието на Деня на Руския ВМФ (последната неделя на юли) с фотоизложба бе отбелязана 100-годишнината от рождението на адмирал на флота Сергей Горшков – един от най-изтъкнатите му главнокомандващи от 20-ти век..... Още

 
24.07.2010, 21:11

Изтребител на канадските ВВС се е разбил по време на авиошоу

Изтребител на канадските ВВС CF-18 Hornet се е разбил по време на международно авиошоу в град Летбридж, провинция Алберта. Пилотът е катапултирал, съобщава канадската телевизия СВС . позовавайки се на военните.

Самолетът на 36-годишния капитан Брайън Бюс летял на ниска височина, когато неочаквано започнал да пада. Пилотът бил принуден да катапултира секунди преди машината да се разбие на земята и да избухне. /ИА „Фокус”/ - видео

 
24.07.2010, 16:36

Служители на Пентагона източвали от интернет детско порно

Служители от министерството на отбраната и разузнавателните ведомства на САЩ са уличени в източване на детска порнография, съобщи The Boston Globe. Вестникът разполага с около 50 страници документи, отнасящи се до разследване на тези инциденти.

Според информация на вестника разследването се води от 2002 година. За това време са установени десетки случаи, когато военни и разузнавачи са източвали и съхранявали порнография на своите работни компютри. И двете деяния са наказуеми по американските закони.

Сред уличените най-малко двама са представители на Агенцията за национална сигурност на САЩ, специализирана в прехващане, кодиране и дешифриране на информация. Още 13 са работили на секретни военни обекти в Калифорния.

През тези години няколко служители от министерството и разузнаването са привлечени към отговорност. По информацеия на вестниците един от обвинените е избягал от САЩ и по всяка вероятност се намира в Либия.

В разговор с журналист от The Boston Globe представител на Пентагона е заявил, че ведомството се отнася много сериозно към случаите за източване и гледане на детско порно от своите служители, но отказал да коментира резултатите от разследването. /БЛИЦ/

 
24.07.2010, 16:33

В Индия катастрофира изтребител МиГ-27

Най-малко един човек е загинал и 25 са били ранени в резултат от разбиване на изтребител МиГ-27 от ВВС на Индия.

Според интернет изданието The Times of India инцидентът е станал рано тази сутрин в щата Западна Бенгалия. Пилотът Сакет Верма успял да катапултира, но при приземяването получил травми и бил госпитализиран.

Самолетът е паднал между две села в полето, на което са работели хора. Загинал е местният фермер Би Радж. Още петима от ранените се намират в тежко състояние.

Индийски военни са съобщили, че изтребителят излетял за рутинен тренировъчен полет от авиобазата Хашимара и се разбил само след няколко минути на 25 километра от летището. /БЛИЦ/ - Още за МиГ-27

 
24.07.2010, 16:26

Адмирал Майкъл Мълън пристигна в Исламабад

Началникът на генералния щаб на американската армия пристигна в Исламабад в събота на фона на опасенията на САЩ, че в Пакистан действат ислямски екстремисти, обвинени в нападения срещу водените от НАТО сили в Афганистан, предаде АФП.

Адмирал Майкъл Мълън планира да се срещне с американски офицери, отговарящи за военната помощ за Пакистан преди да разговаря с влиятелният главнокомандващ пакистанските въоръжени сили генерал Ашфак Каяни, чийто мандат бе удължен с три години в четвъртък.

Мълън и американски официални представители приветстваха Пакистан за действията, които предприема срещу екстремистите в северозападната част на страната, но призоваха военните да разширят операциите си, така че да обхванат и мрежата на „Хакани”. В навечерието на еднодневната си визита, Мълън призна безпокойството на САЩ във връзка с убежищата на екстремистите в Пакистан, включително базираната в Северен Вазиристан групировка. В изказване на пресконференция в Делхи той нарече екстремистите на „Хакани” „най-смъртоносната мрежа”, пред която са изправени водените от САЩ международни сили в Афганистан и заяви, че многократно е призовавал Пакистан да се справи с тази заплаха. /ИА „Фокус”/

 
24.07.2010, 16:17

Петима американски войници загинаха при експлозии в Афганистан

Бомбени нападения отнеха живота на петима американски войници в Южен Афганистан в събота, съобщи НАТО, след като броят на загиналите чуждестранни военнослужещи в деветгодишния конфликт се приближи до 2 хил., предаде АФП.

Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан съобщиха, че петимата са починали при отделни нападения със самоделни взривни устройства, главното оръжие, използвано от талибаните.

Говорител на ИСАФ потвърди, че всички те са американци.

Инцидент по-рано днес отне живота на четирима американски войници, а петият бе убит по-късно в събота, според съобщенията на ИСАФ.

И двете атаки са осъществени в Южен Афганистан, където боевете са най-ожесточени, отбелязват от ИСАФ. Още за Афганистан

 
24.07.2010, 14:18

Агенцията за Морска безопасност на Испания поръча девет вертолета AW-139

„Агуста/Уестленд” обяви за сключването с Агенцията за Морска безопасност (Sasemar) на Испания на контракт за допълнителна доставка на среден двудвигателен вертолет AW-139 в конфигурация за изпълнение на спасителни операции.

Тази покупка увеличава общото количество на поръчаните от испанската агенция вертолети AW-139 до 9 единици. Първият контракт за доставка на Sasemar на три машини AW-139 беше подписан през февруари 2006 г. На 9 октомври 2007 година Агенцията и „Агуста/Уестленд” сключиха съглашение за получаване допълнително на два вертолета в конфигурация за изпълнение на спасителни операции. През май 2008 г. страните се договориха за покупката на още три машини AW-139.

Спасителната версия на AW-139 се използва от много страни в Азия, Близкия Изток, Северна Америка, Африка и Европа.

 
24.07.2010, 13:32

Самолет с радиоактивен газ падна в морето

Безпилотен самолет на японските военновъздушни сили, превозващ малко количество от радиоактивния газ криптон, се разби в Тихия океан, съобщи АФП. Според официални източници няма опасност от радиоактивно замърсяване.

Самолетът излетял за тестови полет рано вчера от остров Иво Джима, на около 1200 км южно от Токио, но се разбил две минути по-късно заради спиране на двигателя, съобщи представител на японското министерство на отбраната.

Безпилотният самолет превозвал 107,7 килобекерела криптон 85 , предназначен за запалване на двигателя на самолета, в запечатана стъклена капсула. "Количеството е близо до минимума. Ако капсулата се разбие под водата, това няма да породи никакви последици за околната среда. Също така ако се вдиша изцяло, няма да навреди на човешкото тяло", обясни Томоказу Уеда, отговарящ за ядрената безопасност в японското министерство на науката и технологиите.

Безпилотният самолет, дълъг 5,2 м, принадлежал на Института за технически изследвания и развитие на министерството на отбраната. /24chasa.bg/

 
24.07.2010, 13:22

Zaphyr ще се приземи след две седмици във въздуха

Експерименталният безпилотен апарат задвижван от слънчева енергия Zaphyr ще се приземи след точно две седмици във въздуха. Апаратът разработван от QinetiQ излетя на 9 юли 2010 г. и от тогава се намира непрекъснато във въздуха.

Zaphyr (Зефир) има размах на крилото от 22,5 m, но тежи едва 53 kg. Задвижва се от два електромотора, които черпят енергията си от слънчеви батерии разположени по цялото протежение на крилото. Излишната енергия се съхранява в литиево-йонни батерии, които захранват апарата през нощта. Zaphyr е технологичен демонстратор, който в бъдеще може да се развие в ред апарати с цивилно и военни предназначение.

С полета си от две седмици Zaphyr чупи абсолютно всички рекорди за продължителност на полета, както за безпилотни, така и за пилотирани апарати. Тъй като полета се наблюдава от представители на FAI той най-вероятно ще бъде признат за официален световен рекорд. /Аеро/ - Още БЛА   

 
24.07.2010, 11:45

За какво ни е Министерство на отбраната?

СИСТЕМАТА за националната отбрана не е работа само на армията.

В мирно време тя се реализира от редица държавни органи, централната и местната администрация и въоръжените сили. А във военно време тази сложна система се управлява от специален държавен орган.

Което означава, че само малка част от въпросите на отбраната се решават в Министерството на отбраната (МО). За него остава задачата самостоятелно да организира и ръководи специфичната дейност по осигуряването, поддържането и обучението на военните ни контингенти..... Още

 
24.07.2010, 08:12

Северна Корея заплаши със „свещена война" Южна Корея и САЩ

Северна Корея заплаши, че ще започне „свещена война" срещу САЩ и Южна Корея  в отговор на „дръзките" съвместни военни маневри, които двете страни трябва да започнат в неделя, предадоха Ройтерс и АФП. Северна Корея е готова да предприеме „ответна свещена война" и да прибегне до „мощни ядрени възпиращи действия", съобщи тази нощ официалната севернокорейна информационна агенция КЦТА, цитирайки Комитета за национална отбрана….. Още

 
24.07.2010, 08:00

Франция строи кораби “Мистрал” за Русия

Франция ще построи за Русия два многоцелеви военни кораба клас "Мистрал", способни да носят хеликоптери, заяви президентът Никола Саркози при посещение в корабостроителниците в Сен Назер, Западна Франция. Преговорите по договора продължават, но решението е взето и то е сигурно, каза президентът в реч пред персонала на корабостроителниците. Многоцелевият кораб е мощен плавателен съд, способен да транспортира до 900 души, хеликоптери и танкове. Той съчетава функциите на хеликоптероносач, болница, транспортно средство за войскови части, кораб амфибия и команден щаб. – Още за Мистрал

 
24.07.2010, 07:53

Москва и НАТО заедно срещу заплахите

Русия обяви, че е готова да възстанови военното сътрудничество с НАТО почти две години след замразяване на отношенията заради войната в Грузия, предаде Ройтерс.

Русия и НАТО са готови отново да търсят отговор на съвременните предизвикателства и заплахи, заяви вчера  началникът на ГЩ на въоръжените сили на Русия генерал Николай Макаров на срещата си с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло ди Паола в Москва.

Той каза, че са били обсъдени начините на взаимодействие между Русия и НАТО, набелязани през май в Брюксел, и са конкретизирани по-ранни планове. 

Макаров отбеляза, че Русия ще продължи и занапред да обезпечава транзита на военни доставки за коалиционните сили в Афганистан. "Дългосрочните интереси на Русия и алианса съвпадат в този регион", каза той.

Адмирал Джампаоло ди Паола каза, че експерти от Русия и НАТО ще определят в близките месеци програма от общи задачи за оперативна и боева подготовка през идната година.

Той уточни, че става въпрос за издирвателни и спасителни операции по море, борба с тероризма, взаимодействие за Афганистан и обучение и подготовка. /Монитор/

 
24.07.2010, 07:45

Шефът на военните разведки Пламен Студенков излиза в пенсия

Министърът на отбраната Аню Ангелов подготвя свой екип, който да оглави секретната служба. Бригаден ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев са „обичайните заподозрени” за престижния пост…….. Още

 
24.07.2010, 07:22

И сега всички заедно: „Искаме противоракетната отбрана”

Никоя друга инициатива няма толкова голям дългосрочен потенциал да измъкне отношенията между НАТО и Русия от сегашното им обтегнато състояние, и същевременно да даде тласък на колебливия и нефокусиран интерес към една подобрена и по-приобщаваща европейска система за сигурност, от сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана.......... Още

 
 
 
23.07.2010, 22:33

Бразилските ВВС смятат да закупят 28 КС-390

По време на изложението във Фарнбъроу ВВС на Бразилия изразиха твърдото си намерение да купят 28 броя от сега разработвания от Embraer среден тактически транспортен самолет КС-390. Доставките трябва да станат факт след 2015 г.

Така бразилските военни ще се превърнат в стартов клиент на най-новия проект на бразилския самолетостроител Embraer.  Работата по КС-390 започна още през 2007 г., откогато проекта претърпя едно сериозно преработване. Днес двудвигателната реактивна конструкция трябва да има полезен товар от 24 тона и ще влезе в пряк сблъсък с вездесъщия витлов C-130 Hercules. Първият полет на машината се очаква около 2014 г. /Аеро/

 
23.07.2010, 20:55

237 съветски подводничари са загинали до бреговете на България по време на Великата Отечествена война

По инициативата на български обществени организации на 25 юли т.г.– Деня на Военноморския флот на Русия – в 12.00 ч. на входната артерия на гр. Созопол ще се състои тържествено откриване на мемориалния комплекс, посветен на паметта на екипажите на съветските подводници, загинали до бреговете на България по време на Великата Отечествена война. Това съобщиха от Посолството на Русия в България Според военните историци, общо до бреговете на България са намерени 5 подводници на Черноморския флот на СССР, потънали по време на войната. Общият брой на загиналите моряци възлиза на 237 души.

Идеята да бъде създаден този паметник се появи през август 2009 г. в резултат на експедицията на български и руски дайвъри към подводница „Л-24”, потънала до нос Шабла през декември 1941 г.

Реконструкцията на мемориалния комплекс е проведена въз основа на паметника на екипажа на потъналата съветска подводница „С-34”, поставен през 1969 г. в Созопол. Работите са проведени с позволение на общинския съвет и при личната подкрепа на кмета на града Панайот Рейзи. /ИА „Фокус”/

 
23.07.2010, 19:01

Израел отрича за преговори с Германия

Израелското министерство на отбраната съобщи, че не планира да закупи шест подводници от Германия, предаде АФП.

„В момента не преговаряме за закупуването на германски подводници, каквато информация се появи в медиите”, се посочва в съобщение на министерството.

По-рано се появи информация, че Германия е отказала да направи отстъпка в цената на подводниците от клас „Делфин” заради финансовата криза в Европа. В момента Израел разполага с три подводници от този клас, като две от тях са купени след войната в Персийския залив през 1991 година.

 
23.07.2010, 18:52

"Алмаз" спусна на вода стражеви кораб за Словения

В руската корабостроителница"Алмаз" е спуснат на вода стражеви кораб проект 10412 "Светляк" за военноморските сили на Словения.

Министърът на отбраната на Словения отбелязва, че спускането на вода на първият кораб, построен в Русия за страна-членка на Евросъюза и НАТО, има важно значение за развитието на политическото и икономическото сътрудничество между двете страни.

Корабът, наречен "Триглав", ще бъде многофункционален – не само военен, но и за екологични и учебни задачи.

Строителството на граничните стражеви кораби (катери) проект 10412, известни по света под името "Светляк", са приоритетно направление на корабостроителната фирма "Алмаз".

Корабите тип "Светляк" са предназначени за контрол на морската държавна граница и икономическата зона; охрана на крайбрежните комуникации и изкуствени съоръжения; отразяване на въоръжено нападение от въздушен и подводен противник – подводници и плувци.

Въоръжението на проект 10412 включва: 30 мм артилерийски системи АК-306М – две установки, боезапас – 2000 снаряда за всяка (и още общо 1000 снаряда извън БК); система за управление на стрелбата СП-521 „Ракурс”; 2 броя 14,5 мм картечни установки МПТУ с боезапас от 5000 патрона за всяка.

На проекта 10410 въоръжението включва още и ПЗРК „Игла”, два комплекта торпедни апарати ОТА-40А-2 и противодиверсионни гранатомети МПГ-1 или ДП-64 – един комплект. – Още катери

 
23.07.2010, 16:49

През август или септември ще бъде осъществен тест с ракетата „Булава”

Изпитателен запуск на морската балистична ракета „Булава” ще бъде осъществен в Русия през август или септември от борда на атомната подводница „Дмитрий Донски”, съобщи високопоставен представител на Главния щаб на Военноморския флот, предаде РИА Новости.

„През август-септември командването на ВМФ планира да проведе първия за тази година старт на ‘Булава’. При благополучен резултат от изпитанията общо до края на годината ще бъдат проведени три теста,” каза източникът.

 
23.07.2010, 16:48

Перу ще купи осем хеликоптера от Русия

Договор за покупка на осем хеликоптера бе подписан между Министерството на отбраната на Перу и руската компания „Рособоронекспорт”, съобщи пресслужбата на ведомството, предаде РИА Новости.

„Вчера, 22 юли, в Лима, столица на Република Перу, се състоя подписването на договор между ‘Рособоронекспорт’ и Министерството на отбраната на Перу за закупуване на шест вертолета Ми-171Ш и два Ми-35П,” се казва в съобщението. В него се уточнява, че доставката на вертолетите се планира да започне през 2010 г. и да завърши през 2011 г. /ИА „Фокус”/

 
23.07.2010, 16:35

Френският боен кораб се включи в операция „Аталанта”

Френският боен кораб за противовъздушна отбрана „Жан Барт” се включи в операция „Аталанта”, съобщиха от мисията. Корабът ще се включи в операцията до 30 юли. Това е вторият по рода си противовъздушен разрушител от клас Cassard с водоизместимост 4500 тона и дължина 139 метра. Командирът на европейската флотилия контраадмирал Ян Трьонквист каза, че от момента на поръчването на този кораб – 1991 година, корабът е участвал в голям брой операции в Средиземноморието, Индийския и Атлантическия океан.

Освен с различните видове оръжие, с които е оборудван – 100-милиметрово оръдие SM1, противовъздушни ракета „Мистрал” и торпеда, корабът разполага и с хеликоптер „Пантер”. Екипажът е съставен от 240 души на средна възраст 27 години и може да изпълнява различни задачи в продължителен период от време в открити води.

 
23.07.2010, 16:30

Между 2 и 6 млн. лв. годишно за иновации заделят фирмите от отбранителната индустрия

Средно между 10 и 30% от печалбите, в зависимост от типа на фирмите, се заделят за иновационни изследвания в областта на военноотбранителната индустрия. Това прави приблизително между 2 и 6 млн. лв., които предприятията от военноотбранителния комплекс заделят за иновации. Това показва анализът на Сдружение „Българска отбранителна индустрия”. Пред Агенция „Фокус”  зам.-председателят на сдружението проф. Стефан Воденичаров каза, че това не е малък процент, но всяка фирма си дава ясна сметка, че без нови продукти се губи присъствие на международния пазар. Малко над 200 млн. лв. е оборотът на предприятията в този сектор.

Миналата седмица се проведе годишно събрание на членовете на сдружението. На него е обсъден въпросът с развитието на индустрията както и очакванията за подготовката на стратегия за развитие на българската военноотбранителна индустрия през следващите 15 години. В разработването на тази стратегия ще се включи със съвети и ръководството на сдружението на европейските производители в отбранителна индустрия. В началото на септември ще бъде направен преглед на проекта на стратегията както и препоръки към него. По думите на проф. Воденичаров в стратегията ясно са разписани взаимоотношенията между производители и държава, ангажиментите по между им, както и въпросът с иновациите. Без иновации и подпомагане от държавата, секторът не би могъл да се развива, смята той.

Най-търсените продукти на българските предприятия в отбранителната индустрия са малокалибрените оръжия, различните видове боеприпаси за тях, прибори за наблюдение, комуникационни системи, заглушители.

 
23.07.2010, 16:28

Военнослужещи от Военновъздушните сили почетоха паметта на загиналите си колеги в местността Бетеловото

С военни почести военнослужещи от Военновъздушните сили почетоха днес, 23 юли, паметта на подполковник Милко Пейковски – командир на екипаж, майор Николай Радулов - втори пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов- борден техник и полковник Кирил Чамишки, началник група „Държавен противопожарен контрол” към РДВР-Благоевград. Те загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 24 юли 2003 г., когато при потушаване на горски пожар хеликоптер Ми-17 от авиобаза „Крумово” се разби в местността Бетеловото край Разлог. /МО/

 
23.07.2010, 16:23

Русия и НАТО са настроени за сътрудничество

Русия и НАТО са настроени заедно да търсят отговори на съвременните предизвикателства и заплахи, заяви началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия, армейският генерал Николай Макаров по резултатите от преговорите с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло До Паола. Макаров също отбеляза, че дългосрочните интереси на Русия и НАТО в Афганистан съвпадат, и Русия ще продължава да оказва помощ на алианса при транзита на товари в Афганистан през територията на Руската Федерация. В борбата със сомалийските пирати, които представляват сериозна заплаха за световното гражданско корабоплаване, Русия се стреми към взаимодействие на корабите на МВФ и силите на НАТО в района на Африканския рог.

 
23.07.2010, 16:17

Българските ВМС остават без подводница?

В момента България има една подводна лодка, чийто ресурс изтече и по всяка вероятност подводният компонент на военноморските сили (ВМС) сигурно няма да съществува, съобщи в петък във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов.

Единствената българска подводница, способна да се потопи, макар и за кратко, бе "Слава". Тази година тя трябваше да навърши 42 години. Другата ни подводна лодка - "Надежда", е извън строя вече десетилетие заради липса на батерия.

Преди три години от главния щаб на ВМС обещаваха, че в стратегията за модернизиране на армията ни е залегнало купуването на две нови подводници, като първата трябваше да "доплава" до варненското пристанище към 2012 година. Това, очевидно, няма да се случи.

Българският подводен флот води началото си от 1916 година, когато към ВМС е зачислен т. нар. "Подводник Номер 18". След края на Първата световна война тя е унищожена, защото Ньойският договор забранява на България да притежава подводен флот.

През 1954 година СССР дарява 3 подводни лодки на България, а четири години по-късно още две. Именно една от тях е "Слава", която ще бъде пенсионираната през 2010 година.

Най-активните години за българския подводен флот са между 1983 и 1985 година, когато на служба са 4 подводни лодки. Веднага след 10 ноември 1989 година от експлоатация заради липса на средства са извадени две от тях. /mediapool.bg/ - Още български подводници

 
23.07.2010, 07:46

Успешни изпитания за A-Darter

В началото на седмицата в Южна Африка успешно бяха проведени тестовете на новата ракета „въздух-въздух” за близък бой A-Darter. Ракетата бе успешно изстреляна от Gripen D над полигона Оверберг.

A-Darter е съвременна ракета с инфрачервено насочване, съвместно разработвана между Южна Африка и Бразилия. Ракетата ще бъде интегрирана на южноафриканските изтребители Gripen, както и на всички бойни самолети в бразилските ВВС. За пръв експортен клиент се спряга Пакистан. /Аеро/

 
23.07.2010, 07:08

Япония ще запълни недостига от изтребители с придобиване на още машини Mitsubishi F-2  

Министерството на отбраната на Япония ще закупи допълнително двадесет изтребители Mitsubishi F-2 поради закъснение на програмата за разработване на изтребител пето поколение F-X. Към момента на въоръжение в японските ВВС за самозащита (JASDF) има 68 F-2A/B, от общо поръчаните 94 самолета. Първоначално плановете са били за придобиване на общо 130 изтребители, но през 2004 г. бройката е намалена.

Производството на F-2 е трябвало да завърши през 2011 година, но поради изтичане на ресурса на част от изтребителите на McDonnell Douglas F-4EJ Phantom и забавяне на проекта F-X недостигът от изтребители придобива застрашителни размери. Япония е възнамерявала да придобие изтребители пето поколение Lockheed Martin F-22A, но Конгресът на САЩ забранява експорта и се налага търсене на други варианти. Сред опциите са закупуване на някой от следните изтребители: F-35 на Lockheed Martin, Boeing F/A-18E/F или Typhoon.

Mitsubishi F-2 е изтребител, произвеждан от японската компания Mitsubishi Heavy Industries (MHI) и американската Lockheed Martin. F-2 използва дизайна на крилото на F-16 Agile Falcon и има три многофункционални дисплея, производство на Yokogawa.

Някои от основните различия с F-16 са:

• 25% по-голяма площ на крилото

• Използване на композитни материали за намаляване на теглото

• По-голям и удължен преден конус, за да се побере РЛС с фаирана решетка

• По-големи въздухозборници

• Има на въоръжение пртовокорабни ракети до четири броя ASM-1 или ASM-2

• Има спирачен парашут, подобен на модификациите на F-16 на въоръжение в Холандия, Норвегия, Гърция, Турция, Индонезия, Тайван и Венецуела. /pan.bg/ - Още за Mitsubishi F-2

 
 
 
22.07.2010, 22:57

Последната модификация на F-16 – най-добрият изтребител от четвърто поколение

На пресконференцията в рамките на провежданото изложение “Фарънбору-2010”, директорът по развитието на Lockheed Martin Бил МакХенри (Bill McHenry) заяви, че последните модификации на F-16 са най-добрите изтребители от тези от четвърто поколение. Според него F-16 е съвременен, изключително ефективен и достъпен за потенциалните купувачи изтребител. Договорените поръчки ще поддържат производствените линии най-малко до 2013 година, като вероятните нови договори ще продължат производството още няколко години. Към момента има 86 поръчки за F-16, включително последната поръчка от Египет за 20 нови F-16 Block 50/52 с опция за още шест. За последните 30 години са произведени над 4450 изтребители F-16 за 14 страни.

В последните версии на F-16 се прилагат технологии и системи от тези, използвани при изтребителите пето поколение. Това позволява плавен преход към F-22 и F-35 Lightning II.

Сега модификацията F-16С/D Advanced Block 50/52 се произвежда за ВВС на Турция, Пакистан, Мароко и Египет. ОАЕ са закупили варианта F-16E/F Block 60, който се явява базов модел за F-16IN Super Viper, предвиден за конкурса MMRCA за нов изтребител на ВВС на Индия. /pan,bg/ - Още за F-16

 
22.07.2010, 22:50

Авария с учебно-тренировъчен самолет K-8W на ВВС на Венецуела

На 21 юли учебно-тренировъчен самолет на ВВС на Венецуела K-8W, китайско произведство, се е разбил в района на град Баркисимето. Летците са успяли да се катапултират. Самолетът е минал през електропроводи с високо напрежение, в резултат на което електроснабдяването в района е било спряно за няколко часа. Китайски и венецуелски експерти анализират причината за аварията.

През 2008 г. Венецуела сключва договор за доставка на 18 самолета от този тип, като първите 4 самолета са постъпили на въоръжение през 2010 г. /pan.bg/

 
22.07.2010, 18:11

Делегация на НАТО пристига днес в Москва

Делегация на НАТО пристига днес в Москва, за да обсъди с руските власти съвместната работа срещу пиратството в Аденския залив и подкрепата от страна на Русия към натовските войски в Афганистан, съобщи РИА "Новости".

Делегацията е оглавявана от ген. Джампаоло ди Паола, председател на военния комитет на НАТО, който ще се срещне с началника на Генералния щаб на Русия ген. Николай Макаров.

"Двете страни ще разгледат резултатите от съвместната работа на НАТО и Русия, както и перспективите за бъдещето", се казва в официално изявление на руското министерство на отбраната.

НАТО замрази отношенията си с Русия след въоръжения конфликт с Грузия и признаването от страна на Москва на Абхазия и Южна Осетия. Въпреки това отношенията им се подобриха пред последната година, главно заради усилията на двамата президенти Дмитрий Медведев и Барак Обама, коментира РИА "Новости".

 
22.07.2010, 17:18

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства на заключителния етап на „БРИЗ/СЕРТЕКС 2010”

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства утре, 23 юли, на заключителния етап на националното военноморско учение с чуждестранно участие „БРИЗ/СЕРТЕКС 2010”. Във военноморска база „Варна” той ще наблюдава действия по потушаване на пожар в горяща сграда, евакуация на цивилни, оказване на първа медицинска помощ, приемане и оказване на помощ на бежанци.

На учението ще присъстват още представители на неправителствени и държавни институции. /МО/

 
22.07.2010, 17:12

Белгийската армия започва с борба със затлъстяването сред войниците

Белгийската армия започва с борба със затлъстяването сред войниците. Ще бъде въведена специална диета, тъй като мнозинството от белгийските военнослужещи са с наднормено тегло, съобщава АФП.

В същото време министерството на отбрана на Белгия планира да намали числеността на армията до 34 000 военнослужещи. Ще бъде позволено на 1150 военни да се пенсионират по-рано.

По официални данни на армията 60% от белгийските войници са с наднормено тегло, а 15% страдат от затлъстяване.

Планира се специалната диета да бъде въведена през есента. /ИА „Фокус”/

 
22.07.2010, 16:58

Сръбските ПВО ще стрелят на Шабла

В началото на септември т. г. на полигона Шабла наред с българските ВВС и ЗРВ ще стрелят и ПВО на Република Сърбия. Със заповед на министъра на отбраната експертна група е изготвила техническо споразумение за това между българската и сръбската страна. С него сръбската 250-а бригада за ПВО се допуска до стрелби на полигона със ЗРК 2К12 „Куб” и С-125 „Нева”.

Съседите ни ще се използват развърнатите там наши ЗРК и свои ракети. Пусковете ще се извършат от техни разчети със съкратен състав (само нужния за стрелбата) в рамките на планираното учение „Есен 2010”. Всичко – ползването на техниката, на полигона, мишени, превоза на ракетите, настаняването, изхранването и охраната на личния им състав се заплаща от военното министерство на Белград.

През 2009 г. сръбската страна също имаше намерение да изпрати свои ПВО части за стрелби на Шабла, но се отказа поради финансови затруднения. За в бъдеще нейните намерения са да провежда пускове на полигона със собствени ЗРК. /pan.bg/ - Още ПВО

 
22.07.2010, 16:25

Авиобаза Граф Игнатиево е нов хангар и стационарна спирачна система

Благодарение на финансирането по програмата „НАТО инвестмънт” в авиобаза Граф Игнатиево е изграден нов хангар за обслужване на наша и западна авиационна техника.Той е напълно завършен, а откриването му предстои съвсем скоро. Съоръжението разполага с лаборатории и голяма външна площадка. Дава възможност за едновременното обслужване на 5 самолета – на два вътре и три отвън в много добри условия. В момента се извършва оформяне на документите му от военна инфраструктура и МО по Акт 16 и веднага селд това ще започне неговага експлоатация. Придобивката ще улесни много работата на инженерно-техническия състав. Тя ще спомогне за по-безпроблемното и бързо отстраняване на откази, особено на пребазираните чужди ескадрили. Силно ще се съкратят и разходи на партньорите ни от НАТО по доставката на необходимото им имущество и оборудване.

В довършителен етап е и стационарната спирачна система от двата края на полосата. Очаква се сертифицирането и влизането й в строя да стане най-късно до края на септември. Тя също се реализира за нуждите на западния тип самолети. Нейната липса до момента принуждаваше ВВС нА САЩ да пребазират мобилна спирачна система, за да спазят изискванията за провеждане на полети от Граф Игнатиево. За работа със системата и нейното осигуряване се подготвят български оператори. Следващият приоритетен проект, за чието финансиране по програмата „НАТО инвестмънт” кандидатства авиобазата, е за обновяване на съществуващия ГСМ. /pan.bg/

 
22.07.2010, 16:20

Числеността на украинската армия ще бъде съкратена с 20%

Числеността на украинската армия ще бъде съкратена с 20%, съобщава РИА Новости. До 2015 година числеността на армията на Украйна трябва да бъде 150 000-160 000 души. Това се предвижда в проекта на концепцията за развитие на въоръжените сили на Украйна.

В момента числеността на украинската армия е около 200 000 души.

 
22.07.2010, 16:16

Двама военнослужещи са загинали, след като хеликоптер на силите на НАТО се е разбил в Афганистан

Двама чуждестранни военнослужещи са загинали, след като хеликоптер на силите на НАТО се е разбил в Южен Афганистан, предаде  АФП. Талибаните поеха отговорността за катастрофата. В съобщение на талибаните се посочва, че хеликоптерът се е разбил в района на Лашкар Гах в провинция Хелманд.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) обявиха, че инцидентът се разследва.

От началото на 2010 година над 390 чуждестранни военнослужещи са загинали в Афганистан.

 
22.07.2010, 07:39

Режат армията наполовина

Армията ще бъде свита наполовина. От 33 000 бойци тя ще остане 17 000. Това е най-обсъжданият вариант за свиване на армията заради липсата на пари в армейското ведомство. Работните групи, които от месеци изготвят стратегическия преглед, са разгледали осем варианта за броя на войниците. За всеки един е направен анализ колко ще струва и дали може да се издържа със сегашния военен бюджет. За тази година той е 916 123 000 лв. и е с 38 % по-малък от предходната, когато е бил 1 465 962 000 лв. Това на практика означава, че е невъзможно да се издържа сегашната численост от 33 хил. души. По информация на "Стандарт" най-обсъждано е било намаляването до 24 хил. души. Другите два варианта, които са били дискутирани са свиване до 17 хил. и до 12 хил. щика. В крайна сметка е бил избран вариантът с намаляване до 17 хил. души, разказаха експерти.

За първи път вчера министърът на отбраната Аню Ангелов потвърди, че ще има нова съкращения на армията. Той отказа да се ангажира с цифри, тъй като това ще стане ясно след края на стратегическия преглед на отбраната. Той трябва да приключи в началото на август, а новата численост на войската ще бъде записана в Бялата книга на отбраната. Тя ще бъде внесена за одобрение от парламента през септември.

Ако се стигне до свиването на войската, най-вероятно ще започне и втора вълна от съкращения на администрацията във военното министерство.

 
22.07.2010, 07:32

МИ-5 разби защитата на Блеър за войната в Ирак

Бившият шеф на МИ-5 разби защитата на Тони Блеър за войната в Ирак, пише британският вестник "Индипендънт" по повод явяването на бившия директор на британското контраразузнаване МИ-5 Илайза Манингам-Булър пред комисията "Чилкът", разследваща обстоятелства около британското участие във войната в Ирак.

Свидетелските показания на експремиера Тони Блеър пред комисията, че свалянето на Саддам Хюсеин е помогнало Великобритания да стане по-защитена от терористи, бяха сериозно подкопани...... Още

 
22.07.2010, 07:20

ЦРУ с нов директор на разузнавателната мрежа

Централното разузнавателно управление обяви назначаването на нов директор на разузнавателната си мрежа, предаде АФП.

Джон Бенет работи в ЦРУ от 1981 г. Преди това е работил в Морската пехота.

Голяма част от стажа му е свързан с Африка и Пакистан. Бенет ще замени Майкъл Сълик, който се пенсионира.

 
22.07.2010, 06:58

Представители на НАТО и Генералния щаб на Русия ще обсъдят борбата с пиратството

Председателят на военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло ди Паола и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров ще обсъдят на среща в четвъртък въпросите на борбата с пиратството и ситуацията в Афганистан, предаде РИА Новости.

„Страните възнамеряват да обсъдят междините резултати от взаимодействието между Русия и НАТО през 2010 г. и да разгледат перспективите за по-нататъшното сътрудничество в областите представляващи взаимен интерес. Приоритетно внимание ще бъде отделено на борбата с пиратството, тиловото осигуряване, както и сътрудничеството за разрешаването на ситуацията в Афганистан”, съобщават от руското военно министерство. /ИА „Фокус”/

 
 
 
21.07.2010, 22:43

САЩ са похарчили над трилион долара във войната срещу тероризма

Една от най-скъпоструващите войни в историята на САЩ е тази срещу тероризма, започнала след 11 септември 2001 г., разкрива доклад на отдела за анализи към Конгреса. Тя бе започната от президента Джордж Буш и до момента за нея са похарчени 1.147 трлн. долара (по цени за 2011 г.)...... Още

 
21.07.2010, 21:34

Хърватия е купила норвежки бойни модули Protector

Пресслужбата на норвежката Kongsberg съобщава, че компанията е получила поръчка от Министерството на отбраната на Хърватия за доставката на дистанционно управляеми бойни модули Protector M151. Сделката е за 115 милиона норвежки крони (18,3 милиона долара). Количеството на поръчаните модули не се съобщава.

Модулите Protector ще бъдат поставени на хърватските бронетранспортьорите AMV, производство на финландската компания Patria. Контракта за покупка на 84 бронемашини бе сключен през октомври 2007 година, като сделката за доставка на AMV с колесна формула 8x8 е на стойност 112 милиона евро.

Напълно стабилизирания модул Protector може да бъде окомплектован с картечници с калибър 12.7, 7.62 или 5,56 милиметра, а също и с 40-мм гранатомет и пускова установка за противотанкови управляеми ракети. Модула е оборудван с цветна видеокамера с 30-кратно увеличение, инфрачервени сензори с цифрово увеличение и лазерен далекомер-целеуказател. – Още бойни модули

 
21.07.2010, 21:07

Eurofighter ще получи радар с фазирана решетка

Страните клиентки на Евроизтребителя са оторизирали консорциума Eurofighter да започне разработката на радар с фазирана решетка (AESA). Работата по новия вариант на Euroradar CAPTOR вече е започнала и тя вероятно ще се интегрира в последния Транш 3.

Новият радар означен като E-CAPTOR ще бъде готов около 2015 г. и освен на новопроизведените самолети ще може да се поставя и на по-старите варианти като опция за модернизация.

В същото време, обаче италианския министър на отбраната Игнацио Ла Руса обяви, че страната му планира да се откаже от последните 25 самолета в рамките на Транш 3Б. По този начин щели да се спестят около $2 млрд. евро, а Италия ще остане с едва 96 изтребителя Eurofighter. В същото време Ла Руса обяви, че за сега не се планира намаляване на планираните 131 самолета F-35 JSF.

Наскоро Германия също обяви колебанията си около втората част на последния транш от доставките на Eurofighter. Великобритания обаче е твърдо зад Транш 3Б. Консорциумът Eurofighter се надява около 2011 г. да бъде подписан договора, който да оторизира производството на последните 124 изтребители Eurofighter. /Аеро/ - Още за Eurofighter

 
21.07.2010, 21:03

Саудитска арабия е стартов клиент за Sikorsky S-70i

Министерство на вътрешните работи на Саудитска арабия ще бъде стартов клиент за вертолета  S-70i International Black Hawk. Саудитците са поръчали три вертолета и си запазват опцията за още 12 машини.

S-70i International Black Hawk е версия на добре познатия среден транспортен вертолет S-70 (UH-60) Black Hawk предназначена за експорт. Вертолетите от този тип се сглобяват в завода на Sikorsky в Полша (PZL Миелец). Първият S-70i полетя на 1 юли 2010 г. /Аеро/

 
21.07.2010, 21:00

Русия ще достави Як-130 на Алжир и Либия

Русия ще достави на Алжир и Либия самолети Як-130, съобщи на изложението “Фарнбъро 2010” заместник-президентът на "Рособорон-экспорт" Александър Михеев. Според него Як-130 е универсален учебно-боен самолет с възможности и на лек изтребител и има големи перспективи. Концернът "Рособоронэкспорт" е разработил план за завоюване позиции на самолета на межународните пазари. Як-130 ще е особено привлекателен за страните, които вече експлоатират изтребителите “МиГ” и ”Су”, но ще предтавлява интерес и за останалите.

Доставките за Либия са свързани с договора за закупуване на Су-35. Според Александър Михеев “пред Як-130 няма проблеми, има само перспективи”. /pan.bg/ - Още за Як-130

 
21.07.2010, 20:55

Boeing планира модернизацията на Super Hornet

Американският самолетостроителен концерн Boeing е обявил план за модернизация на F/A-18E/F Super Hornet, която ще позволи серийното производство на самолета да продължи до 2025 година. Подобрените характеристики на самолета ще помогне да се привлекат чуждестранни купувачи, тъй като ВВС на САЩ не планират допълнителни поръчки на този изтребител.

Модернизацията ще включва комформални горивни резервоари, подобни на тези на F-16 Block 60, нови двигатели с 20% по-голяма тяга, както и специален контейнер за въоръжението, разположен в долната част на фюзелажа между двигателите, в който може да се поставят до четири управляеми ракети “въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM. Предвижда се и вътрешен контейнер с радиоелектронно оборудване и инфрачервена система за търсене и проследяване. Така значително ще се намали отражателната повърхност на самолета. На усъвършенствания Super Hornet ще се инсталира многофункционален сензорен дисплей с размери 20х51 сантиметра, подобен на iPhone. Дисплеят ще работи в два основни режима – изобразяване точно копие на инструменталното табло на оригиналния F/A-18 или извеждане само тази информация, която летецът избере.

Модернизацията ще включва и редица други елементи, но Boeing засега не ги разкрива.

Boeing възнамерява да участва с частично обновения Super Hornet в конкурса на ВВС на Канада за закупуване на изтребители. Водят се и преговори с Бразилия, Дания, Индия, Япония и Кувейт за продажба на усъвършенствания F/A-18. До сега Boeing е успял да подпише договор единствено с Австралия за доставка на 24 изтребители F/A-18E/F Super Hornet, пет от които вече са предадени на кралските ВВС на Австралия. /pan.bg/ - Още за F/A-18

 
21.07.2010, 20:44

Руският износ на оръжия достига рекордните 9 милиарда долара

Поръчките за износ на руско оръжие ще достигнат нов пост-съветски рекорд през тази година, когато те ще надхвърлят 9 милиарда долара, според високопоставен руски военен, цитиран от Интерфакс. “Като оценяваме как премина първото полугодие на тази година, планът (за достигане на нов рекорд) ще бъде изпълнен“, заявява заместник-ръководителят на федералната Служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин на аерошоуто във Фарнбъроу, Великобритания. Руският оръжеен износ достигна 8.5 милиарда долара през миналата година и анализатори бяха на мнение, че индустрията може би е достигнала своите граници. Прогнозите за 2010 включват продажбите на около 40 бомбардировача Su-27-30 от типа Flanker, посочи тази година военният анализаторски център CAST, разположен в Москва. Окончателни доставки се очаква да бъдат направени по индийската сделка за 16 самолета МиГ-29. Русия също ще започне предаването на договорените 80 хеликоптера Mi-17V-5 на Индия. Венецуела, главният противник на Вашингтон в Латинска Америка и нов съюзник на Русия получи заем на стойност 2.2 милиарда долара от Москва през 2009 за оръжия. Единственият оторизиран износител на оръжия от Русия “Рособоронекспорт“ е донесъл около 7.436 милиарда долара от руския оръжеен експорт през 2009, нарастване от 6.725 милиарда долара през 2008, според CAST. /БГНЕС/

 
21.07.2010, 20:33

Още един пилот на МиГ-29

Това е старши лейтенант Стоян Петков. След отлично справяне с теорията той вече се приучва на МиГ-29. Началник на курса е майор Атанас Бекяров, а заместник – капитан Янко Янков, съобщава сайтът на авиобаза „Граф Игнатиево”. Поделението има сериозен опит в обучението на млад летателен състав, което както не веднъж е твардял неговият командир бригаден генерал Цанко Стойков, е жизнено важно за запазване на приемствеността между поколенията. През миналата година шест млади летци се приучиха на МиГ-29. Петима от тях вече носят бойно дежурство, а един продължава образованието си във Военна академия „Георги С. Раковски”. За значимостта на тези курсове говори фактът, че лично началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов се ангажира с тях.

Стоян Петков е завършил през 2005 г. като първенец на випуска летци в Долна Митрополия. Бил е на обучение в авиобаза „Кълъмбъс”, Мисисипи. До началото на курса има нальот от 275 часа на Л-39ЗА, РС- 9М и Т- 6А в САЩ. /otbrana.alle.bg/

 
21.07.2010, 20:22

Ако се правят съкращения в армията, те да бъдат основно сред офицерски състав

Ако трябва да се правят съкращения в армията, да се направят сред офицерския състав от лейтенант нагоре. Това каза пред Агенция „Фокус” Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа”......Още

 
21.07.2010, 17:34

Цу Гутенберг се обяви против краен срок за изтегляне от Афганистан

Германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг предупреди, че не бива да се поставя краен срок за изтеглянето на натовските войски от Афганистан. Пред "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" Гутенберг казва, че трябва да бъдат изпълнени много ясни и строги критерии, за да може от 2011 година нататък да започне изтеглянето на войските. В същото време германският политик-християндемократ призна, че са допускани грешки от всички, включително и от самия него. "Някои от представите ни за Афганистан, както и за целите ни в региона, междувременно се оказаха изцяло илюзорни", заявява министърът на отбраната. /DW/ - Още за Афганистан

 
21.07.2010, 14:29

Сръбска военна делегация ще посети Македония

Военна делегация от Сърбия, водена от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Сърбия генерал-подполковник Милое Милетич утре пристига на тридневно посещение в Македония, предаде електронното издание на вестник ”Нова Македония”. Домакин на делегацията е началника на ГЩ на Армията на Република Македония (АРМ) генерал-подполковник Мирослав Стояновски. Предвидено е по време на посещението генерал Милетич да се срещне с македонския министър на отбраната Зоран Коняновски.

 
21.07.2010, 13:51

В Чехия е ограбен главният щаб на армията

В Чехия е ограбен главния щаб на армията. Както съобщават от пресцентъра на командването на националните въоръжени сили, цитирани от местните медии, ограбено е най-охраняваното в републиката здание. Не се съобщава какво точно е похитено. Полицията разработва няколко версии, между които участие в грабежа на строителни работници, които неотдавна са правили ремонт на сградата, както и военнослужещи. Не е изключено, военните да са били заинтересовани от унищожаването на документи, свързани с многомилионни търгове за доставки за чешката армия. Назначеният преди няколко дни министър на отбраната Александър Вондра обяви, че има намерение да направи финансов одит във военното ведомство. /КРОСС/

 
21.07.2010, 13:44

Ще се намали числеността на армията до края на годината

Числеността на Българската армия ще бъде намалена. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ангелов заяви, че на този етап такива намерения не са съгласувани с президента, тъй като са прерогатив на изпълнителната власт. В момента се провежда преглед на структурата на въоръжените сили, който трябва да завърши до края на месец август и септември да бъде приета Бяла книга на отбраната и въоръжените сили и нов нормативен акт на Народното събрание за числеността на Българската армия.

Основните години на намаляване на числеността са 2011-2012. Основната цел на намаляването на числеността на армията е да се увеличи делът в държавния бюджет и бюджета за отбрана по отношение на текущата издръжка и модернизацията на армията.

Българската армия има да изпълнява конкретни задачи. В рамките на тези задачи ще има такава структура, предстои значително преструктуриране на Българската армия, а не просто съкращаване и намаляване на числения състав – ще има такава структура, че да могат да изпълняват както задачи по отношение на отбраната на страната, така и задачи по осигуряване на международния ред и сигурност в света, каза министърът.

Ангелов посочи, че не иска да дава цифри предварително, както това се е случвало преди. По думите му – предстои сериозно съкращаване и преструктуриране на самата система на управление на въоръжените сили – различни щабове, командни звена.

По думите на Ангелов – в голямата си част реформата в администрацията в Министерството на отбраната е завършила. Администрацията е намалена с 472 щатни бройки, от които 257 реално съкратени служители. В Агенцията „Социални дейности” реално съкратените служители са 161. С 6 % е намален съставът на Института по отбрана. До края на месец август се предвижда оптимизиране на структурите и намаляване на администрацията на висшите военни училища с около 40 %.

Общото намаление на числеността на щабовете на трите вида въоръжени сили е 297, от които 167 са реално съкратените военнослужещи и държави служители.

Предвижда се детските градини, които са извън районите на поделенията на БА, създадени от МО, да бъдат прехвърлени на общините при преференциални условия за приемане на деца на военнослужещи.

 
21.07.2010, 13:35

Китай изрази тревога във връзка с предстоящите учения на САЩ и Южна Корея

Китай изрази тревога във връзка с плановете на Съединените щати и Южна Корея за провеждането на мащабни военноморски учения в неделя, посочвайки, че това може да повиши напрежението в региона. "Ние изразяваме притеснение във връзка със съответните дейности", заяви говорител на министерството на външните работи, оповестявайки официалната позиция на Пекин, която беше изразена няколко седмици преди провеждането на ученията. "Призоваваме всички страни към въздържание и трезва преценка, и да не правят нищо, което би утежнило напрежението в региона", каза още говорителят. По-рано днес Съединените щати и Южна Корея предупредиха Северна Корея със сериозни последствия заради упражняваната агресия и призоваха комунистическата държава да признае, че е извършила смъртоносно нападение срещу един от южнокорейските бойни кораби. Големите военни учения с участието на САЩ и Южна Корея, в които ще бъдат включени около 20 кораба, 200 самолета и 8 000 души военен персонал, ще започнат в неделя в Японско море. Ученията от 25-28 юли ще подчертаят решителността на двете страни, да се изправят срещу всяка заплаха, идваща от Северна Корея. Военните учения бяха организирани в отговор на потапянето на южнокорейския боен кораб "Чхонан" по-рано тази година, за което Сеул и Вашингтон обвиниха Северна Корея. /АФП /

 
21.07.2010, 13:31

Сикорски” ще осигури обслужването на 13 вертолета S-70A Блек хоук” на ВВС на Йордания

Компанията „Сикорски аероспейс сервисиз” е обявила за подписан с ВВС на Йордания договор, предвиждащ поддръжката в продължение на една година на 13-те вертолета S-70A Блек хоук, намиращи се на въоръжение в тази страна. Контракта е на стойност 8 милиона долара и ще позволи на йорданските ВВС да оптимизират процесите по получаване на резервни части и услуги по техническото обслужване. Съглашението дава възможност на ВВС да поръчват резервни части и услуги чрез компанията „Хеликоптер саппорт инк, явяваща се подразделение на „Сикорски аероспейс сервисиз”. Едногодишния контракт, който може всяка година да бъде продължаван, включва възможността за използване на дисконтни коефициенти в зависимост от обема покупки и срокове на плащане.

 
21.07.2010, 11:59

Спуснат е на вода главен патрулен кораб за Бреговата охрана на Турция

В корабостроителницата „RMK мерин” в Тузла се е състояла церемонията по спускане на вода на първият от поръчаните четири 1700-тонни кораба за БО на Турция, предназначени за крайбрежно патрулиране.

Корабът „Дост, строителството на който започна през май 2008 г., трябва да бъде предаден на командването на Бреговата охрана през септември 2011 година.

Корабите клас „Дост, които са с дължина 88,6 м, се строят от „RMK мерин” в рамките на контракт, подписан с МО на Турция на 16 януари 2007 година. Проекта на „Дост” е разработен на базата на патрулния кораб клас „Команданте” на ВМС на Италия.

Кораба е оборудван с телескопичен хангар и летателна палуба за вертолети AB-412, две скоростни надувни лодки, оборудване за контрол на обкръжаващата среда. Въоръжението включва едно 76-мм и две 25-мм оръдия. Максимална скорост – 22 възла, а далечината на действие - 3500 морски мили. Корабите могат да изпълняват задачи при вълнение на морето до 6 бала.

 
21.07.2010, 11:09

Днес започнаха епизодите на море

Днес, рано сутринта, един след друг българските и чуждестранните кораби, участващи във военноморското учение„Бриз/Сертекс 2010”, напуснаха Пристанище Варна-изток и Военноморска база Варна.  Започнаха епизодите на море. Действията бяха уточнени последно вчера, по време на последната конференция преди излизане на корабите на море. Под ръководството на командира на корабното съединение комодор Емил Ефтимов, офицерите от щаба и командирите на кораби дискутираха практическото изпълнение на планираните епизоди на море. Междувременно, базовият миночистач „Добротич” извърши плаване за изграждане на учебно минно поле.

Военните моряци от френската фрегата JEAN DE VIENNE и от българските Военноморски сили проведоха в град Никопол възпоменателна церемония на паметната плоча на адмирал Jean de Vienne, чието име носи корабът, загинал като рицар в битка за свободата на България край града през 1396 година. /МВ/

 
21.07.2010, 08:55

Тайният свят на тайните служби

Вестник "Вашингтон пост" бие тревога: апаратът на американските тайни служби бил неимоверно раздут. Освен това някои от службите били толкова тайни, че не се поддавали повече на какъвто и да било контрол..... Още

 
21.07.2010, 08:27

Генерал Клапър е за силно лидерство на разузнаването

Номинираният от президента Барак Обама за директор на разузнаването Джеймс Клапър заяви пред сенатски комитет, че той ще бъде силен лидер, а не само “орнамент похлупак“.

“Не бих приел да заема този пост ако трябваше да бъда номинален фигурант или “орнамент похлупак“, заяви Клапър пред членовете на сенатския комитет по разузнаването. През юни Обама номинира генерала за директор на националното разузнаване (DNI), който да отговаря за наблюдението на 16 агенции, които съставляват разузнавателната общност на САЩ, включително ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Близо 200 000 души работят за 16-те организации под ръководството на DNI, като се счита, че общият им бюджет възлиза на 75 милиарда долара. Според Клапър офисът на DNI вече има експлицитна или имплицитна власт да наблюдава по съответен начин огромната разузнавателна бюрокрация. “Трябва да има ясен, определен и разпознаваем лидер на разузнавателната общност“, според генерала. Ръководителката на сенатския комитет Даян Фейнстейн, от Демократическата партия заяви, че смята, че постът изисква силен лидер. Ако получи одобрение, генерал Джеймс Клапър би бил четвъртият ръководител на DNI през последните 5 години.

БГНЕС припомня, че о.з. генерал Клапър има голям опит в разузнавателната система. От 2001 до 2006 г. той бе ръководител на Националната агенция за сателитно разузнаване на САЩ, а преди това – на разузнавателното управление на министерството на отбраната. /БГНЕС/

 
21.07.2010, 08:20

AgustaWestland стартира проекта AW169

По време на изложението във Фарнбъроу италианският вертолетен производител обяви началото на проекта наречен AW169. Това ще бъде нов лек двудвигателен вертолет от 4,5-тония клас.

AW169 ще заеме място в нишата между 3-тония AW109 и 6,5-тония AW139, за която от AgustaWestland предполагат, че ще има голямо развитие в следващите години. Машината е насочена към цивилния и паравоения пазар, в ролите машина за полицейски, медицински и задачи по търсене и спасяване. В машината ще бъдат заложени модерни еко-технологии за намаляване на вредните емисии. Очаква се AW169 да е готов за доставка на клиенти около 2015 г. Машината влиза в директна конфронтация с модела на Eurocopter EC155.

От AgustaWestland очакват да продадат 1000 машини в следващите 20 години. /Аеро/

 
21.07.2010, 08:06

Канадски войник загина при експлозия в Афганистан

Канадски войник бе убит при експлозия на самоделно взривно устройство по време на патрул в Южен Афганистан, съобщи министерството на отбраната на Канада, предаде АФП.

24-годишният редник Брайън Колие загинал във вторник сутринта, след като слязъл от автомобила си в село Накхонай, на около 15 км от Кандахар, се казва в разпространено от армията съобщение.

Общият брой на убитите канадски войници в Афганистан, откакто Отава изпрати свой контингент в състава на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) под командването на НАТО през 2002 г., достигна 151 души. /ИА "Фокус"/

 
 
 
20.07.2010, 23:01

Преди половин век бе извършен първият пуск на балистична ракета от подводно положение

Пресслужбата на компанията Lockheed Martin съобщава, че преди половин век са успели първи в света да извършат пуск на балистична ракета от борда на подводница, намираща се в подводно положение.

На 20 юли 1960 г. от борда на атомната подводница SSBN-598 George Washington, намираща се в подводно положение в района на нос Канаверал (щат Флорида), е извършен успешен пуск на твърдогоривната БР Polaris A1 с далечина на полета около 2000 километра.

 
20.07.2010, 22:51

Завършиха летателните изпитания на Global Hawk Block 40

Според информация на пресслужбата на компанията Northrop Grumman, на 19 юли 2010 година са завършили продължилите половин година летателни изпитания на новата модификация на БЛА RQ-4 Global Hawk Block 40.

Преминалия изпитания първи RQ-4 Global Hawk Block 40 ще бъде оборудван с радарната платформа MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program) и ще бъде зачислен към базата на ВВС на САЩ Grand Forks (щат Северна Дакота). Предвижда се там да бъдат разположение общо 22 машини от тази модификация. – Още БЛА

 
20.07.2010, 22:34

Френски изтребител се разби в западната част на страната

Ударен изтребител-бомбардировач "Мираж 2000H" от състава на френските ядрени сили се разби днес в района на селището Лоренан, на няколко километра западно от град Рен във Франция.

Майор Фредерик Солано, представител на информационната служба на френските военновъздушни сили, на борда на самолета не е имало нито ядрено, нито някакво друго оръжие. По думите му екипажът от двама души е катапултирал успешно.

"Самолетът излетя от база 116 на френските ВВС, разположена в източната част на страната в департамент Горна Сона, за тренировъчен полет и неочаквано претърпя катастрофа в района на селището Лоренан във Франция.

Екипажът в състав пилот и щурман успял да насочи самолета в необитаем район, преди да катапултира. Те са живи и здрави, но бяха изпратени в болница, за да преминат нужния в подобни случаи медицински преглед", заяви Солано. /actualno.com/

 
20.07.2010, 22:11

Израел ще инсталира нова система за ПРО още тази година

Израел има намерение да инсталира нова система за противоракетна отбрана още през тази година. Целта е тя да осигурява по-добра защита срещу атаките от страна на радикално-ислямски групировки като Хамас и Хизбула. Първите две батареи от новата система ще бъдат разположени през ноември - обявиха от израелското министерство на отбраната. До момента са проведени изпитания на новата система, които били успешни. Управляващата в ивицата Газа групировка Хамас, както и ливанската шиитска милиция на Хизбула многократно са обстрелвали Израел с ракети.

 
20.07.2010, 18:50

Хеликоптерите - най-добре продаваната военна стока по време на криза

Търсенето на хеликоптери сред американските военни е толкова голямо, че през последните години са закупени няколко дузини руски транспортни хеликоптери.... Още

 
20.07.2010, 18:45

Изпълнението на планираните епизоди на море в „БРИЗ/СЕРТЕКС 2010” беше обсъдено днес

Националното военноморско учение с чуждестранно участие „БРИЗ/СЕРТЕКС 2010” продължи днес, 20 юли, с провеждането на конференция преди излизане на корабите на море. Под ръководството на командира на корабното съединение комодор Емил Ефтимов, офицерите от щаба и командирите на кораби дискутираха практическото изпълнение на планираните епизоди на море.

Базов миночистач „Добротич” извърши плаване за изграждане на учебно минно поле.

Военните моряци от френската фрегата “JEAN DE VIENNE” и военнослужещи от българските Военноморски сили проведоха в град Никопол възпоменателна церемония на паметната плоча на адмирал Jean de Vienne, чието име носи корабът, загинал в битка край града през 1396 година. /МО/

 
20.07.2010, 18:19

Италия ще намали поръчката си за закупуване на изтребители „Юрофайтър” с 25 броя

Италия ще намали поръчката си за закупуване на изтребители „Юрофайтър” с 25 броя, от планираните 121 самолета, за да спести около два милиарда евро, съобщиха от отбранителното министерство на страната, предаде АФП. Редуцирането е част от „ограничаването на разходи, което предприема министерството”, се казва в съобщение на ведомството.

 
20.07.2010, 16:37

Русия обяви продажбата на изтребители на Виетнам и Алжир

Русия е подписала договори за продажбата на 20 изтребителя „Сухой” на Виетнам и 16 на Алжир, предаде АФП.

Сделките бяха оповестени по време на международното авиационно изложение във Фарнбъро, близо до Лондон.

Не се съобщава кога с Виетнам е било подписано споразумението за доставка на Су-30МК2. През 2011 и 2012 година Алжир ще получи 16-те си изтребителя „Су-30МКА”. Още за Сухой

 
20.07.2010, 16:30

Шест бомбардировача Су-34 ще бъдат доставени на военновъздушните сили на Русия

Шест бомбардировача последно поколение Су-34 ще бъдат доставени на военновъздушните сили на Русия до края на годината. Това съобщи генералният директор на компаниите „Сухой” и „МиГ” Михаил Погосян, предаде РИА Новости.

„Сега ние реализираме договор за доставка на Су-34 за нуждите на министерството на отбраната, два самолета вече са доставени. Ние засилваме производството в Новосибирск и се надяваме, че от следващата година ще започнем да доставяме на военновъздушните сили по 12-20 самолета ежегодно”, заяви Погосян. /ИА „Фокус”/ Още за Су-34

 
20.07.2010, 16:24

Изтребителят пето поколение ще бъде представен за първи път пред публика на изложението „МАКС-2011”

Изтребителят пето поколение ще бъде представен за първи път пред публика на изложението „МАКС-2011”, съобщава ИТАР-ТАСС.

„През следващата година по време на авиационния салон „МАКС” публиката ще може да види как лети изтребител пето поколение”, заяви ръководителят на корпорацията „Сухой” Михаил Погосян.

Погосян отбеляза, че в момента вече са приключили предварителните наземни и летателни дейности, в които са участвали и трите опитни образци на самолета. Още за ПАК ФА

 
20.07.2010, 13:08

Китай насочва 2000 ракети срещу Тайван

До края на годината Китай ще е насочил към Тайван 2000 ракети, с неколкостотин повече от момента, се казва в тайванско отбранително изследване, цитирано от Ройтерс. Според документа, публикуван в периодично издание на военното министерство на Тайван, плановете на Пекин, които силно нарушават в негова полза военния баланс с Тайпе, могат да доведат до унищожаването на 90 на сто от инфраструктурата на острова, смятан от китайското правителство за част от КНР. /Монитор/

 
20.07.2010, 12:55

Откриват паметна плоча на първия командир на подводница

На 30 юли в София ще открием паметна плоча на първия българин командир на нашата подводница UB-18, капитан II ранг Никола Тодоров, коментира за „Народно дело“ председателят на Съюза на подводничарите в България, капитан I ранг от резерва Станко Станков. Капитан Тодоров поема командването на подводницата през май 1918 година. Под негово ръководство подводничарите извършват редица акции в Черно море по време на Първата световна война. След предаването на подводницата за скраб след Ньойския договор смелият офицер се отдава на банковото дело. Той е основател на Ротари клуб - Варна. Като банкер е предлагал пари за изваждането на немска подводница, потънала в наши води, за ремонт и обучение на наши екипажи. Почива в София през 1947 година. Паметната плоча е изработена с пари на членове на Съюза на подводничарите. На откриването ще свири Гвардейският духов оркестър, а почести ще отдаде Националната гвардейска част. /НД/ - Още български подводници

 
20.07.2010, 12:47

Боен кораб на САЩ свали самолет с лазер

Лазерно оръжие, монтирано върху кораб, е успяло да свали 4 безпилотни самолета по време на секретни досега изпитания край калифорнийския бряг, съобщи лондонският в. "Дейли телеграф"..... Още

 
20.07.2010, 12:40

Във Фарнбъро военният министър стартира избора на изтребител

Министърът на отбраната Аню Ангелов е на авиосалона Фарнбъро, където ще има възможността да започне избора на многофункционален изтребител за българските ВВС. Заедно с експерт №1, началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, той ще пробва в шалетата на Еврофайтър - Тайфун, Грипен и Ф-16 как се чувства един пилот при управление на тези изтребители. Руски асове ще правят демонстрации  със Су-35 и МиГ-35, но руснаците няма да участват в авиошоуто с изтребители от пето поколение. По информация от Фарнбъро   българският военен министър ще има официални разговори с ръководствата и на трите фирми предлагащи изтребители -  шведите, американците и европейците. Той е поканен и на специалните коктейли организирани в хода на шоуто. Министърът на отбраната се очаква да се завърне в България във вторник вечерта.

На Фарнбъро-2010 ще бъдат премиерите на най-новия модел на Боинг-787, който  е конкурент на Ербъс А350 и на пътнически салон на новия руски лайнер МС-21.Фарнбоъо се намира недалеч от Лондон. По своите мащаби като авиосалон той мери ръст с авиосалона край парижкото преградие Бурже.

Във Фарнбъро участват над 1 400 производители на самолети, хеликоптери и авиообрудване, сред които Пилатус, Юрофайтер, Би Ей И Системс, Дженерал Дайнемикс, МБДА, СААБ, ЕАДС, Локхийд Мартин, Талес, Рейтиън и Финмеканика. Министър Ангелов ще има възможност да посети някои от фирмите-изложители и да разговаря с техни представители.

В първия ден на визитата си във Великобритания министър Ангелов се срещна на работен обяд с Джералд Хауърт, министър на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия по въпросите на европейската интеграция и международна сигурност, съобщи Пресцентърът на МО. /Отбрана/

 
20.07.2010, 11:25

Китай проведе учения в Жълто море, преди съвместните маневри на САЩ и Южна Корея

Този уикенд Китай проведе в Жълто море военни учения, съобщават държавните медии, малко преди Вашингтон и Сеул да одобрят провеждането на съвместни учения в намиращото се наблизо море.

Четири спасителни хеликоптера и четири спасителни кораба са участвали в двудневните учения, организирани от Главния логистичен център на Народната освободителна армия на Китай и службата по транспорт и война готовност, предаде агенция Синхуа.

 
20.07.2010, 11:18

Прием на борда на френската фрегата JEAN DE VIENNE

Снощи на борда на френската фрегата JEAN DE VIENNE  (фрегата от класа GEORGES LEYGUES) се състоя прием, който даде командирът на кораба капитан I ранг Лоран Еме (Lauren Hemmer).... Още

 
20.07.2010, 09:08

Израелски вертолети CH-53 прелитат над България

В неделя (18 юли) много очевидци в различни точки на България са забелязали прелитането на четири вертолета CH-53 с израелски опознавателни знаци.

За първи път, малко след 15 часа, машините са забелязали в района на Ихтиман от пътуващи по магистралата София – Пловдив. Те са летели на височина около 500 метра по посока София. Според авиоспотърси следящи трафика на летище София, четирите вертолета не са достигнали столицата. В района на Байлово те са се отклонили на север. Малко след 15,30 часа машините са забелязани в района на Плевен, като курса им е бил на север.

Машините са комуникирали с подхода на летище София с позивни IAF 403/404/405/407. По наличните снимки със сигурност вертолетите са идентифицирани като тежки транспортни машини CH-53, каквито има на въоръжение във ВВС на Израел. Този тип вертолети са преминали сериозна модернизация наречена "Yas'ur 2000". Използват се освен за чисто транспортни задачи и за пренасяне на сили за специални операции на големи разстояния.

За сега не е известно от къде са излетели и на къде са отивали четирите вертолета. /Аеро/

 
20.07.2010, 09:04

Канада се ангажира твърдо с F-35

Канадското правителство се ангажира твърдо с придобиване на многоцелевия изтребител F-35А. На 16 юли в официално съобщение канадското правителство заяви, че F-35 е най-добрия избор, който може да бъде направен и Канада твърдо ще закупи 65 от тези изтребители.

Канадското правителство заяви, че покупката на 65 броя F-35 се оценява на около $8,5 млрд. или по около $130 млн. на самолет и включва самите самолети, въоръжение, обучение и друго оборудване. Към тази стойност, обаче не се включва договора за техническа поддръжка, който се очаква да добави още няколко милиарда към сделката. Първият самолет за Канада ще бъде доставен през 2016 г.

Това съобщение бе повод за сериозна критика на правителството от страна на канадската опозиция, която настоява за извършване на тръжна процедура. Други кандидати, които са заявили желание да продадат нов боен самолет на Канада са F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon.  От правителството отговориха, че страната вече е вложила около $135 млн. в разработката на машината и е получила около $300 млн. като инвестиции в индустриални програми свързани с F-35.

Канада е първия външен клиент, който твърдо се ангажира с програмата JSF. Дори и крупни партньори като Холандия и Великобритания все още не са поели твърд ангажимент поради нарастващите разходи и неясните срокове на доставка. /Аеро/ - Още за F-35

 
20.07.2010, 08:52

Разузнаването на САЩ - неефективно и бюрократично

След девет години на бясно разрастване и харчене на пари, системата на американското разузнаване остава скрита от погледа на обществото, като в същото време се е разраснала дотолкова, че вече е трудно да се определи нейната ефективност, отбелязва в. „Вашингтон пост", отбелязвайки резултатите от проучването си „Свръхсекретната Америка"..... Още

 
20.07.2010, 08:50

Белият дом сменя стратегията относно Афганистан към преговори с талибаните

Белият дом ревизира стратегията си към Афганистан и възприема идеята да разговаря със старейшини от талибаните чрез трети страни – политика, към която до скоро бяха скептично настроени.

Преговорите с талибаните от дълго са защитавани от афганистанския президент Хамид Карзай и от британското и пакистанското правителство, но отхвърляни от САЩ.

По информация на „Гардиън” докато официалната американска позиция все още отрича възможността за преговори с талибаните, зад кулисите протича промяна и САЩ насърчават Карзай да оглави такива преговори.

Висш служител заявява за изданието, че има „промяна в нагласите” в САЩ. „Няма военно разрешение. Това означава, че трябва да намериш нещо друго.” /ИА „Фокус”/

 
20.07.2010, 08:45

Южнокорейски генерал е обвинен, че е издал държавни тайни на КНДР

Южнокорейски генерал е обвинен, че е предавал на КНДР държавни тайни, включително и плановете за действие на Сеул в случай на нападение, предаде АФП. поверителната информация включва план, подготвен от Южна Корея и САЩ в случай на война със Севера, се казва в съобщението на военното министерство. Идентифицираният единствено като майор-генерал Ким е бил задържан миналия месец. Той е предал секретните данни на агент срещу 26 млн. уона (около 21 500 долара). военният не е обвинен в шпионаж, защото не е знаел, че информацията ще бъде предадена на Пхенян, уточняват от министерството. /ИА „Фокус”/

 
20.07.2010, 08:42

Главнокомандващият на ВМФ на Русия ще посети Турция

Главнокомандващият на Военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки ще обсъди разширяването на сътрудничеството на флотите на Русия и Турция по време на официална визита в Турция, съобщава РИА Новости.

В хода на визитата Висоцки ще посети министерството на отбраната на Турция, генералния щаб и щаба на Военноморските сили на Турция и ще се срещне с военното командване на страната.

Руският адмирал ще посети още военноморската база Измир и главната военноморска база Асказ.

 
20.07.2010, 08:38

Военни учения с участието на авиацията на НАТО ще се проведат в Латвия

Военни учения с участието на авиацията на НАТО ще се проведат във вторник на военния полигон „Адажи” в Латвия, предава РИА Новости.

По информация от представителя на ВВС на НАТО Мирослав Свобода целта на двудневните учения е подготовката на латвийските военнослужещи за операция на коалицията на международните сили в Афганистан. В ученията ще вземат участие изстребители на страни-членки на НАТО.

 
20.07.2010, 00:38

Държавната програма на Русия за оръжията ще бъде увеличена

Средствата на държавната програма за въоръжения за 2011-2020 години ще бъдат увеличени почти два пъти - от 13 до 20 трилиона рубли, съобщи заместник-министърът на отбраната на Русия Владимир Поповкин в предградието на Лондон Фарнборо, където беше открит международен авиосалон. Според него, в рамките на реализирането на държавната програма ще бъдат купени около хиляди хеликоптера различни  видове. Поповкин отбеляза, че „особено внимание ще бъде отделено на тежките транспортни хеликоптери". Освен това съобщил, че въоръжените сили ще се попълнят руски, а не чуждестранни безпилотни летателни апарати.

 
20.07.2010, 00:20

Стартира активната фаза на украинско-американските учения

Активната фаза на украинско-американските учения „Си Бриз-2010" стартира в Одеса. В Черно море участват 15 бойни кораби и катери на Украйна, САЩ и Турция, които според легендата „ще освобождават плавателни съдове, завзети от пирати, морски и въздушен десант ще унищожи пиратски бази и ще установи на брега „зона на безопасност". За това съобщи ръководителят на прес-центъра на ученията Владимир Бова. Маневрите започнаха в южната част на Екрайна на 12 юли и ще продължат до 23 юли. В тях ще участват представители на Азербайджан, Белгия, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Молдавия и Полша.

 
20.07.2010, 00:12

„Източен” ще стане първият национален космодрум

Правителстмото на Русия ще отпусне 24,7 млрд. рубли за строителството на космодрума „Източен”, съобщи премиерът Владимир Путин по време на посещението на Ракетно-космическата корпорация „Енергия”. „Много разчитаме, че космодрумът „Източен” ще стане първият национален космодрум с гражданско предназначение, ще гарантира на Русия пълна независимост на космическата дейност, отбеляза той. Освен това, според Путин, новият космодрум ще осигури обслужване на фактически всички космически проекти, в това число на пилотираната транспортна система, средствата за изстрелване на нови поколения и бъдещи междупланетни комплекси. Още Космос

 
 
 
19.07.2010, 23:12

Международно авиокосмическо изложение се откри във Великобритания

Около 1 350 участници от 52 държави ще участват в авиокосмическото изложение "Фарнбъроу-2010", което се провежда в предградие на Лондон от 19-25 юли, съобщава РИА Новости. Повече от 50 образци на авиационна техника от САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Русия, Украйна и от други държави ще видят посетителите на шоуто. Цяла серия руска авиационна техника, на която се пада повече от половината от руския военен износ ще бъде представена на откриващата се в понеделник международна авиокосмическа изложба “Фарнбъроу-2010". Участниците и гостите на изложението ще могат да се запознаят с най-новите образци на руска авиационна техника, която предизвиква голям интерес сред чуждите партньори, се казва в съобщение на пресслужбата на “Рособоронекспорт“. На изложението ще бъдат представени съвременни руски изтребители Су-35 и Су-30МК, МиГ-35 и двуместната му модификация МиГ-35Д, фронтовият бомбардировач Су-32, модернизираният фронтови изтребител МиГ-29СТМ, учебно-бойният самолет Як-130, който вече се въвежда на въоръжение в руските ВВС. Многоцелевият руски патрулен самолет Ил-114П, както и самолетът-цистерна Ил-78МК, както и военно-транспортният Ил-76МД-90 са сред експонатите на изложението. Самолетът “Сухой Суперджет 100 ще изпълни демонстрационни полети по време на авиосалона. Очаква се по време на “Фарнбъро-2010“ да бъде подписан договор за доставката на 30 самолета от този тип. Заедно с пътническите самолети посетителите ще имат възможност да се запознаят и с бойни самолети F-18, F-15E, F-16, "Еврофайтър", както и с военнотранспортния самолет C-27J. /pan.bg/

 
19.07.2010, 16:02

Министерството на отбраната на Русия ще купи около хиляда хеликоптера до 2020 г.

Около хиляда хеликоптера от различен вид ще бъдат купени в рамките на реализирането на държавната програма за въоръжението до 2020 г., съобщи заместник министърът на отбраната на Русия Владимир Поповкин, предаде РИА Новости.

„Ученията „Восток-2010” показаха нуждата от използване на хеликоптери в бойни условия за прехвърлянето на разстояние на голям брой войски”, каза Поповкин. Той отбеляза, че „особено внимание ще бъде отделено на тежките транспортни хеликоптери”.

 
19.07.2010, 15:34

Руската армия при на въоръжение последно поколение междуконтинентални ракети

В руската армия на бойно дежурство застъпва първата дивизия с приетите на въоръжение последно поколение междуконтинентални ракети РС-24 "Ярс", съобщи заместник министърът на отбраната Владимир Поповкин.

„РС-24 е приета на въоръжение и бойно дежурство”, каза Поповкин, цитиран от РИА Новости. Още ракети

 
19.07.2010, 15:14

Кабул се е превърнал в подобие на крепост

В Кабул са въведени безпрецедентни мерки за сигурност в навечерието на планираната за вторник международна конференция по Афганистан. Хиляди полицейски и войници са разположени в важните обекти на града за да предотвратят всякакви опити на талибите да извършат терористични актове, заявиха в МВР на страната. На входните пунктове в столицата са установени контролно-пропускателни пунктове за преглед на автомобилния транспорт. Не е изключено, че в течение на близките два дни кабулското летище ще бъде затворено. На конференцията са поканени представители от 70 страни, от които 40 министри на външните работи. Сред тях са министрите на външните работи на Русия и САЩ. Още за Афганистан

 
19.07.2010, 15:10

Tурски официален представител бе назначен на пост в НАТО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи в петък (16 юли) бившия съветник на турския президент Хюсеин Дириоз за заместрик-генерален секретар на организацията, отговарящ за отбраната и планирането. Този ход съответства на обещанието, направено от Расмусен при поемането на поста през 2009 г., да назначи турски гражданин за свой заместник.

 
19.07.2010, 12:12

Американски самолетоносач ще посети Южна Корея преди съвместно военноморско учение

Американски самолетоносач и три разрушителя ще пристигнат в Южна Корея тази седмица в навечерието на съвместно военноморско учение, планирано след потопяването на южнокорейски военен кораб от Северна Корея, предаде АФП.

„Джордж Вашингтон”, базиран в Йокосука, Япония, ще пристигне в сряда в южния пристанищен град Бусан за петдневен престой, се казва в изявление на американската армия.

„Нашето присъствие тук е свидетелство за силата на нашия алианс и нашата постоянна готовност да защитаваме Южна Корея,” каза командващият американския боен кораб капитан Дейвид Лаусман. Още самолетоносачи

 
19.07.2010, 12:08

Положението в Афганистан се влошава

Според доклад на афганистанска неправителствена организация, която следи актовете на насилие в страната, стратегията на НАТО срещу талибаните не дава признаци на успех, пише британският вестник „Гардиън”.

Документът сочи увеличаване на насилието, неконтролируемо действие на местните милиции, както и повишение в боря на нападенията срещу служители на компании, работещи по частни проекти за развитие. Според доклада е отбелязан 51-процентен скок на атаките на талибани през юни спрямо миналата година. В същото време цивилните жертви, убити от двете враждуващи страни в конфликта, са се увеличили с 23% въпреки усилията на НАТО да предотвратява смъртта на невинни жертви. В документа организацията отбелязва, че установената тенденция е продължение на 5-годишен период, през който положението в Афганистан не е спирало да се влошава. /ИА „Фокус”/

 
19.07.2010, 11:50

Обновиха фрегатата „Смелиза учението „Бриз/Сертекс 2010”

Както вече съобщихме, от 16 до 25 юли 2009 г. в западната част на Черно море Военноморските сили ще проведат учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2010”. По сценарий то ще бъде близо до това, което бе и „Бриз/Сертекс 2009”, но повечето от чуждестранните участници ще бъдат различни от миналогодишните. Един от неизменните участници е фрегатата „Смели”, която в повечето от предишните учения бе флагмански кораб. Така ще бъде и сега, като командир на корабното оперативно съединение е комодор Емил Ефтимов – командир на Военноморска база Варна.

По повод на учението фрегатата „Смели” бе пребоядисана и придоби обновен вид, подобаващ на флагман. Това е сторил със собствени сили екипажът на кораба с командир капитан II ранг Ваньо Мусински. Тук традициите са живи и военните моряци са уверени, че въпреки кризата и недоимъка, въпреки малкото плавания и учения, те ще се представят достойно и ще изпълнят поставените задачи в интерес на това да се оцени обективно на първо ниво оперативната съвместимост на корабите от ВМС на Република България - фрегатата „Верни” и минния ловец „Цибър”. /МВ/

 
 
 
18.07.2010, 20:25

Първите официални CAD-чертежи на индийкия изтребител пето поколение

Управлението за перспективни проекти и технологии към Агенцията за авиационно развитие на Индия публикува първите официални CAD-чертежи на индийкия изтребител пето поколение АМСА (Advanced Medium Combat Aircraft – Съвременен среден боен самолет).

От чертежите се виждат въздухозаборниците с минимално изкривяване на въздушния поток и бързо възстановяване на налягането, както и вътрешни отсеци за въоръжението.

По време на изложението AeroIndia-2009 з първи път е деммостриран модела, разработен за изследване в аеродинамична тръба. За осигуряване на стелт характеристики самолетът има оптимизиран планер с точно разчетени ръбове, специални сопла с малко ИЧ излъчване, система за охлаждане на дигателите и реактивния поток, специални покрития на основата на поликарбоната, осигуряващи висока точност на стиковане на планера.

Теглото при излитане на изтребителя е 16-18 тона (2 тона въоръжение във вътрешните отсеци и 4 тона гориво във вътрешните резервоари), таван 15 000 м, максимална скорост 1.8 М на височина 11 000 м. Изтребителят ще е с два двигатели с променлив вектор на тягата и мощност 90кН. Тази година официално ще стартира реализацията на проекта, където изтребителят АМСА е дефиниран като “многоцелеви изтребител за завоюване превъзходство във въздуха”, със задачи по ПВО, нанасяне на удари в дълбокия тил и специални мисии. /pan.bg/

 
18.07.2010, 18:45

Дженерал дайнемикс NASSCO” е предала на американските ВМС десетият морски транспорт тип T-AKE

В корабостроителницата на компанията „Нешнл стил енд шипбилдинг (NASSCO) в Сан Диего (влизаща в състава на корпорацията „Дженерал дайнемикс) се е състояла церемония по предаването на ВМС на САЩ на новия транспортен кораб с общо назначение тип T-AKE Чарлз Дрю” клас „Люис и Кларк.

Транспорта „Чарлз Дрю” е десетият кораб тип T-AKE. Неговото строителство започна през октомври 2088 година, а спускането на вода се състоя през февруари 2010 година.

Общо за Командването на военноморските превози на ВМС на САЩ и MPF (Maritime Preposition Force) е планирана постройката на 14 кораба клас T-AKE. Главния кораб от серията, наречен „Люис и Кларк, е спуснат на вода през май 2005 г. и влеза в състава на американските ВМС през юни 2006 година. В момента в корабостроителницата в Сан Диего се строят T-AKE 11 Вашингтон Чамберс,  T-AKE 12 Уилям МакЛин и T-AKE 13 Медгар Еверс. В близко време се очаква да се състои церемонията по залагане за строителството на последния четиринадесети транспорт. T-AKE 14 трябва да бъде предаден на ВМС на САЩ през 2014 година.

Транспортните кораби с общо назначение T-AKE са предназначени за снабдяване на корабите на ВМС на САЩ с боеприпаси, продоволствия, гориво, резервни части и материални средства.

Корабите имат пълна водоизместимост от 41 хиляди тона и могат да превозват до 6600 т сухи товари и 23450 барела (3242 т) гориво, 200 т (52800 галона) питейна вода. Максималната им скорост достига до 20 възла. Оборудвани са с вертолетна площадка и хангар за експлоатацията на два вертолета MH-60S Найтхоук или един SA-330 Супер Пума. Още транспортни кораби

 
18.07.2010, 18:16

Великобритания планира да увеличи помощта си за Афганистан

Великобритания планира да увеличи помощта си за Афганистан с около 40%. Това съобщи британският министър на международното развитие Андрю Мичъл, предаде агенция  Ройтерс.

„Много внимателно проучихме как се разпределят парите на британските данъкоплатци. Открихме възможности за допълнително финансиране от не толкова добри програми. Помощта за Афганистан може да се увеличи с около 40%”, посочи министърът.

Британското правителство обеща да отпусне 510 милиона лири за Афганистан в периода 2009-2013 година. Парите са предназначени за подпомагане на ефективното управление, укрепване на стабилността, създаването на нови работни места и стимулиране на икономическия растеж. /ИА „Фокус”/

 
18.07.2010, 09:29

Южна Корея е създала крилата ракета с увеличен радиус на действие

Южна Корея е разработила крилатата ракета Hyunmoo-3C клас "повърхност-повърхност" с увеличен радиус на действие, съобщава AFP. Агенцията за военни разработки на страната вече е организирала производството на ракетата.

Крилатата ракета Hyunmoo-3C е била създадена на базата на вече приетата на въоръжение в Южна Корея  ракета Hyunmoo-3, която е с обсег на действие до 1000 километра. Подобрената версия на ракетата вече може да поразява обекти на разстояние до 1,5 хиляди километра.

Увеличаването на обсега на действие на корейската ракета е станало в съответствие със съглашението сключено със САЩ. В рамките на тази договореност, САЩ поддържат на територията на Южна Корея 28,5 хиляди военнослужещи и осигуряват ядрената безопасност на страната при конфликт с КНДР. Този документ забранява на Южна Корея да създава балистични ракети с обсег, превишаващ 300 километра. При крилатите ракети клас „повърхност-повърхност” такива ограничения няма, ако масата на бойната част не превишава 500 килограма.

 
18.07.2010, 08:48

Министерството на отбраната на Чили смята да купи от САЩ системи за управление на ПВО на страната

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомило Конгреса за планирана продажба на Чили в рамките на програмата „ Чуждестранни военни покупки” на три системи за бойно управление и разузнаване (C2I).

Освен това е планира продажбата на три машини с едноканални радиостанции за свръзка с наземни и въздушни обекти (SINCGARS) AN/VCR-92E, 14 радиопредавателя на усъвършенстваната система за определяне на местоположението (EPLRS), три автоматизирани работни места на системата за управление на ПВО и ПРО (AMDWS), резервни части и агрегати, спомагателно, учебно и изпитателно оборудване. Общата стойност на контракта може да достигне до 105 милиона долара.

За основни изпълнители на контракта са избрани компаниите „Нортроп Грумман, Рейтеон и ITT индастриз.

Чили смята да използва новозакупените системи за модернизация на системата за ПВО на страната. Те ще бъдат обединени с по-рано закупените средства в единна противовъздушна система. – Още ПВО

 
18.07.2010, 08:21

Официално – Коалиционните войски се изтеглят от Афганистан към 2014 година

Британските войски ще бъдат изтеглени от Афганистан до 2014 година, показва секретен документ за изтегляне на коалиционните сили от Афганистан, пише британският вестник „Индипендънт”. Комюникето показва, че президентът на Афганистан Хамид Карзай ще обяви сроковете за „обосновано и разделено на фази изтегляне” на чуждестранните военни части, по време на Международна конференция за Афганистан, която ще бъде проведена във вторник в Кабул.

На срещата, която трябва да маркира пътна карта за развитие на Афганистан, ще присъстват държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, британският външен министър Уилям Хейг, както и външни министри от повече от 70 страни. Съгласувана версия на документа е била предоставена на високопоставени дипломати от Стефан де Мистура, който е специален представител на ООН в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
 
 
17.07.2010, 18:34

Руската дума ще гласува споразумение с Китай за уведомяване за изстрелване на ракети

Руското правителство внесе за ратифициране от Държавната дума споразумението с Китай за уведомяване при изстрелване на балистични ракети и космически ракети-носители, съобщава РИА Новости.

Документът беше подписан на 13 октомври 2009 г. в китайската столица Пекин.

Целта на междуправителственото споразумение е създаването на механизъм за взаимно уведомяване за подготовката и изстрелването на бъдещи изстрелвания на ракети, за да бъде предотвратяването на неясни ситуации. /ИА „Фокус”/

 
17.07.2010, 17:35

Русия разполага ракетни комплекси „Искандер” в Ленинградския военен окръг

Русия е разположила първите си комплекси от ракетните системи „Искандер” в Ленинградския военен окръг, съобщи командващият на Сухопътните войски на ВС на Русия генерал-полковник Постников.

„Първата и много ефективна ракетна система „Искандер” беше поставена в готовност в ЛВО”, съобщи генерала.

Командващият съобщи още, че първоначално ракетите „Искандер” ще бъдат разположени по северозападната граница на Русия.

По-рано генералът е коментирал, че разполагането на „Искандерите” няма нищо общо с поставянето на американски ракети „Пейтриът” в Полша, а е свързано с обновяването на въоръжените сили на Русия. Още за РК „Искандер”

 
17.07.2010, 16:47

Турция временно ще отвори границата си с Армения за учения на НАТО

Анкара е взела решение временно да отвори границата си с Армения, съобщи говорителят на турското министерство на външните работи Бурак Озугергин, предаде агенция Интерфакс.

Границата ще бъде отворена за транспортиране по суша на техника, необходима за провеждането на планирани за месец септември учения на НАТО в Армения.

Между 11 и 17 септември в Армения ще се проведат учения на Евроатлантическия център за координация на реакцията при катастрофи (EADRCC).

До момента няма коментар за отварянето на границата от арменска страна. Официално границата между Турция и Армения е затворена от 1993 г. по инициатива на Анкара. /ИА „Фокус”/

 
17.07.2010, 08:54

КНДР призова САЩ и Южна Корея да се откажат от провеждането на военни учения

Плановете на САШ и Южна Корея да проведат през юли серия съвместни военни учения в Японско и Жълто море „са изключително опасни за мира и стабилността в Корейския полуостров и в цяла Северо-Източна Азия”, се казва в разпространеното в петък заявление на представителя на Корейския национален комитет за мир. В документа се отбелязва, че като предлог за реализиране на военните си планове Вашингтон използва гибелта на южнокорейската корвета „Чхонан” в Жълто море в края на март, като без доказателства възложи вината за този инцидент на КНДР”.

 
17.07.2010, 08:35

„Текстрон” завърши доставката за ВС на Колумбия на партия БТР

Американската компания „Текстрон мерин енд ленд системз” е завършила доставката за Сухопътните войски на Колумбия на поръчаните 39 бронетранспортьора с колесна формула 4x4, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

През декември 2009 година Командването за автобронетанкова техника и въоръжение на СВ на САЩ в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” подписа с „Текстрон” контракт за доставка на бронемашини, резервни части, техническа документация, обучение на личния състав и материално-техническо обслужване на техниката. Стойността на съглашението е 45,6 млн долара.

Контракта предвижда доставката на 37 машини във вариант БТР и две машини във версия машини за управление. В момента колумбийските военни разглеждат възможността за покупка на допълнителни бронемашини.

БТР-те се явяват вариант на бронираната патрулна машина М-1117 ASV „Гардиан”. Доставените в Колумбия машини са въоръжени с 12,7-мм картечница и 40-мм автоматически гранатомет MK-19.

Бронемашините ще се използват в провежданите от колумбийските СВ операции за борба с трафика на наркотици и незаконните въоръжени формирования. – Още бронетехника

 
17.07.2010, 08:19

Южна Корея модернизира своите самолети C-130H „Херкулес

Република Корея е започнала реализацията на програма за модернизация на военнотранспортните си самолети C-130H „Херкулес”, съобщава „Джейнс дифенс индастри”.

Според разчетите, представени от Администрацията за програми за отбранителни покупки на МО на Южна Корея (DAPA), за поставяне в самолетите се планира закупката на различни системи, включително многорежимни приемници, средства за борба с ракети с ИЧ глави за насочване, ИЧ системи за преден обзор, спътникови комуникационни системи, система за стоварване на товари от самолета при полет с голяма скорост на малка височина.

На въоръжение във ВВС на Южна Корея се намират 12 самолета C-130H, които се експлоатират от 1987 година. – Още за С-130Н

 
17.07.2010, 07:51

Слънчев безпилотен самолет постави рекорд

Британският безпилотен самолет „Зафир" (Zephyr) подобри рекорда за продължителен полет на безпилотен самолет, работещ на слънчева енергия, оставяйки във въздуха вече една седмица, съобщи АП.

Британският самолет излетя на 9 юли и оттогава не е прекратявал полета си. За съжаление постижението си остава неофициално, тъй като не са били поканени представители на Международната авиационна федерация за наблюдават полета.

Самолетът е създаден от британската компания „Кинетик"( QinetiQ Group PLC), разработваща технологии за военната сфера.

Предишният модел Zephyr-6 се задържа във  въздуха 83 часа и 37 минути. Самият полет беше финансиран от Министерството на отбраната на САЩ в рамките на програмата "Демонстрация на функционалните възможности на технологиите" (Joint Capability Technology Demonstration).

Непрекъснатият полет и през нощта разкрива нови възможности пред човечеството, изтъкват ентусиастите. Те планират да построят по-голям самолет с херметизирана кабина и по-съвършена авионика. Намерението им е да осъществят трансатлантически полет на слънчева тяга, а до 2013 г. и околосветско пътешествие. - видео

 
 
 
16.07.2010, 23:16

Скандал около канадска сделка за F-35

Канадското правителство ще купи 65 нови изтребителя F-35 Joint Strike Fighter от Lockheed Martin за 8,5 млрд. американски долара, съобщава BBC. Изтребителите F-35 ще заменят остарялата канадска ескадрила от F-18.

Договорът, който е подписан без обичайния за такива сделки търг, е посрещнат с остра критика от страна на опозиционната Канадска либерална партия.

Лидерът на партията Майкъл Игнатиев обяви, че ако партията му спечели изборите, неговото правителство ще спре сделката. „Във време когато се извършват значителни бюджетни съкращения, сделка за 16 млрд. (канадски долара), подписана без прозрачност, не може да бъде оставена ”, казва Игнатиев.

Канадският премиер Стивън Харпър защити сделката на пресконференция при представянето на прототипа на изстребителя, който по последни данни се очаква да е готов за експлоатация през 2015 г.

Към договора е включена и поддръжката на истребителите за 20 години, цената за която не е оповестена. Според данни публикувани в пресата, поддръжката на изтребителите може да повиши общата цена до 16 млрд. канадски долара.

Канада участва в разработването на Joint Strike Fighters заедно със САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Австралия, Дания и Норвегия. /Инвестор.бг/ - Още за F-35

 
16.07.2010, 21:34

БЛА MQ-8B Fire Scout е бил изпитан при плюс 50 градуса

Според информация на пресслужбата на компанията Northrop Grumman, БЛА MQ-8B Fire Scout от вертолетен тип (така наречения VUAS, Vertical Unmanned Aerial System) е преминал летателни изпитания в екстремални метеорологически условия в Обединените Арабски Емирати.

Апарата успешно е изпълнил поставените задачи по време на изпитанията в началото на юли 2010 г. при температура на въздуха 50 градуса по Целзий, вдигайки се на височина до 3 хиляди метра. – Още за БЛА

 
16.07.2010, 21:15

На международното изложение „Фарнборо-2010” ще участват 59 руски авиокомпании

Около 1300 участници от 52 страни, в това число 59 руски организации, ще участват в международния аерокосмически салон „Фарнборо-2010”, който ще се състои в предградието на Лондон от 19 до 25 юли. Във вид на модели, макети, плакати, проспекти, видеофилми ще бъде представена информация за авиационната техника, в това число за многофункционалните изстребители Су-35 и МиГ-35, бойните хеликоптери Ка-52, Ми-35М, многоцелевия хеликоптер Ка-60, военнотрансортния хеликоптер Ми-171Ш, тежкият транспортен хеликоптер Ми-26, се отбелязва в съобщение на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество на Русия. Главна задача на участието в авиошоуто ще бъде реклама на средномагистралния пътнически самолет „Сухой Суперджет 100”. Планира се подписването на контракт с една от авиокомпаниите на Юго-Източна Азия за доставка на 30 самолета от този тип.

 
16.07.2010, 17:38

Далечната авиация на Русия проведе учебни стрелби с крилати ракети

Стратегически ракетоносачи на Далечната авиация Ту-95, които излетяли от авиобазата Украинка, в Амурска област, изпълнили изстрелване на крилати ракети по учебни цели на полигона Пемба в Република Коми. Както съобщил на ИТАР-ТАСС официалният представител на ВВС на Русия Владимир Дрик, „по време на летателно-тактически учения два екипажа от Далечната авиация на стратегически ракетоносачи Ту-95 успешно изпълнили изстрелване на крилати ракети и поразили цели на учебния полигон. По време на отработването на задачите по изстрелването на крилати ракети с въздушно базиране, стратегическите ракетоносачи взаимодействали с изтребители МиГ-31 и самолет за далечно радиолокационно откриване А-50”, отбеляза Дрик.

 
16.07.2010, 17:01

НАТО и Русия не са постигнали съгласие относно подновяването на диалога си

Русия и страните от НАТО не са успели да постигнат споразумение относно начина за подновяване на диалога си по въпросите на сигурността след руско-грузинския конфликт през август 2008 година, предаде АФП.

28-те страни-членки на НАТО са „отхвърлили новия, предложен от Русия договор, който задава рамка на разговорите в Съвета НАТО-Русия”. Членовете на алианса „предпочитат практическо подобряване на военното сътрудничество с Москва”, съобщи дипломат на алианса след среща на Съвета НАТО-Русия. „Подкрепяме подобряването на сътрудничеството и по-голяма отвореност към Русия, но не и подписването на ограничаващи договори”, заяви още дипломатическият източник. /ИА „Фокус”/

 
16.07.2010, 16:53

Започна учението „Бриз/Сертекс 2010”

На работен брифинг днес във Военноморския клуб във Варна подполковник Димитър Титев – началник на пресцентъра на учението на ВМС „Бриз/Сертекс 2010”, информира медиите за неговите участници, последователност и задачи. От 16 до 25 юли от българските ВМС в него ще участват над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, а в няколко епизода - и самолет Су-25 от българските ВВС. В пристанище Варна на 14 юли пристигна Постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море (5 кораба от Гърция, Турция, Италия и Испания), днес - американската фрегатата “JOHN L. HALL”, миночистачите „SAPANCA” и „FETHIYE” и ракетните катери „MELTEM” и „IMBAT” от турските ВМС. В неделя ще пристигне френската фрегата „JEAN DE VIENNE”. В понеделник кметът на града ще приеме командирите на чуждите кораби. На море в епизодите ще се включи и фрегата „MARASESTI” от румънските ВМС.... Още

 
16.07.2010, 14:28

Афганистанският военнослужещ, който уби трима британски военни е действал сам

Афганистанският военнослужещ, който уби трима британски военни, заяви, че е действал сам при нападението, предаде АФП, позовавайки се на британски медии. Нападателят заяви, че е осъществил атаката срещу британските военни в южната афганистанска провинция Хелманд, тъй като е ядосан на тяхното поведение. Афганистанският военен заяви, че ще се присъедини към талибаните. Още за Афганистан

 
16.07.2010, 14:09

През август ВВС на Венецуела ще получат останалите 12 УБС K-8W Каракорум

Военновъздушните сили на Венецуела ще получат останалите 12 от поръчаните 18 учебно-бойни самолета (УБС) K-8W Каракорум” през август, съобщава „Инфодифенса”.

Самолетите ще постъпят на въоръжение в 12-та изтребителна група и 15-та група за специални операции.

Контракта за доставката на 18 самолета и спомагателно оборудване, включително система за тестиране на оборудването KTS-2000BW и летателен тренажор, бе подписан с китайската национална аерокосмическа корпорация (CATIC) в края на 2008 г. в рамките на програмата за модернизация на ВВС на Венецуела. Стойността на съглашението се оценява на 380 милиона долара. През март ВВС на страната получиха първите шест реактивни УБС, като от 30 май до 10 юни те взеха участие в първите тактически учения.

През юни президента на страната Уго Чавес заяви, че Венецуела ще задели 82 милиона долара за покупката на втора партия УБС K-8 Каракорум”. Планира се в перспектива общото количество на тези УБС да бъде увеличено до 40 единици.

Самолетите ще се използват за подготовка на пилоти и поддръжка на операциите на Сухопътните войски на Венецуела. – Още за K-8W Каракорум

 
16.07.2010, 12:56

ВВС на Италия въоръжиха четвърта ескадрила със самолети EF-2000 Тайфун

10-та ескадрила стана четвъртото подразделение на ВВС на Италия, приело на въоръжение изтребители EF-2000 Тайфун”, съобщава пресслужбата на компанията „Еврофайтер”.

Освен това, ескадрилата, която бе въоръжена досега с изтребители F-16, беше предислоцирана от Трапани (о.Сицилия) в авиобазата „Джойя дел Колле” (близо до Бари), където е разположена 12-та ескадрила от 36-то изтребително авиокрило, която вече е въоръжена с EF-2000. По време на церемонията за приемане на въоръжение на EF-2000 Тайфун, се е състоял съвместен въздушен парад на F-16 и EF-2000.

10-та ескадрила на ВВС на Италия стана петнадесетото подразделение в състава на ВВС на шест страни, въоръжени със самолети „Тайфун”. Основната задача на 10-та и 12-та ескадрила се явява осигуряването на контрол на въздушното пространство и противовъздушната отбрана на Италия, включително и защита на въздушното пространство на Албания. – Още за EF-2000

 
16.07.2010, 09:26

Недостатъчното финансиране на въоръжените сили на Украйна води до загуба на боеспособността

Недостатъчното финансиране на въоръжените сили на Украйна през последните години води до загуба на боеспособността на армията и се отразява негативно на бойния дух на военнослужещите, смятат експерти, съобщи електронното издание „Флот 2017”. Според анализаторът Сергей Згурец настоящото абсолютно недостатъчно равнище на обезпечаване на въоръжените сили на Украйна се отразява крайно негативно на цялата сфера на отбранителната способност на държавата, в частност на бойната способност на армията и флота.

„Социалните условия, финансовите условия не обезпечават основания за формиране на реален боен дух и високо морално състояние”, заяви Згурец. /ИА „Фокус”/

 
16.07.2010, 09:12

Raydon сключи контракт за тренажори за MRAP

Американската компания Raydon е сключила контракт на стойност $36 млн за доставка на Националната гвардия на САЩ на 11 виртуални тренажора на машини със защита от мини и самоделни взривни устройства.

Доставките трябва да бъдат завършени до 30 ноември 2011 година.

MRAP-VVT е виртуален тренажор на MRAP и позволява да се извършва както индивидуално, така и колективно обучение.

На него военнослужещите ще могат да се обучават за работа на различни машини като: Buffalo MPCV, Husky VMMD, RG-31 и JERRV MMPV, а също и сапьорския робот Talon MTRS. При това са възможни различни съчетания на машини и роботи, като могат да се обединят до 12 учебни стаи, което позволява едновременното обучение на 24 военнослужещи. MRAP-VVT може да бъде обединен по мрежата с виртуалния тренажор на конвоя VCCT.

Тренажора изобразява различни бойни ситуации, в т.ч. местността, метеорологическата обстановка, видимостта, различни самоделни взривни устройства и противникови войници.

 
16.07.2010, 08:26

Съветът Русия-НАТО ще обсъди ПРО

Следващото заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище министри на външните работи може да се състои през септември в Ню Йорк, в рамките на Общото събрание на ООН. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, съобщи Би Би Си. По неговите думи, на заседанието на Съвета Русия-НАТО на равнище посланици, което ще бъде проведено на 16 юли, ще бъде обсъдена реакцията на алианса на руската инициатива за нов договор за европейска сигурност, както и проблематиката на ПРО. /ИА „Фокус”/

 
16.07.2010, 00:36

Проверка на системата STSS за прехват на ракета от ПРО GBI

Според информация на пресслужбата на компанията Northrop Grumman, по време на проведения на 6 юни 2010 г. изпитателен пуск на прехващач от системата за ПРО GBI (Ground Based Interceptor), е била изпитана и космическата система за предупреждение за ракетно нападение STSS (Space Tracking and Surveillance System).

Два работещи в момента на орбита спътници на системата STSS са извършили наблюдение за пуска на прехващача, потвърждавайки способността на системата да открива пускове на ракети и да ги следи по време на целия полет.

 
16.07.2010, 00:17

„Цибър” се доказва на военно учение

Сертификат за първо национално ниво очаква да получи минният ловец „Цибър”, който ще се включи в тазгодишното издание на учението „Бриз/Сертекс”. Корабът е сред четирите плавателни съда, които страната ни закупи от Белгия. Учението започва днес, а в него ще участва Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО. От този месец тя се ръководи от гръцкия миночистач „Aliakmon”, чийто екипаж включва 81 души, 12 от които офицери. В състава на групата влиза още един кораб от южната ни съседка - „Kallisto” с 46-членен екипаж, както и италианският минен ловец „Rimini”, испанският „Segura” и турският „Amasara”.

Групата ще остане във Варна до 27 юли, като през това време българските военнослужещи ще могат да черпят опит от своите чуждестранни колеги. Очакваме учението да подобри оперативните възможности на корабите, както и да помогне за премахване на пропуските, каза пред варненските журналисти командирът на групата и на гръцкия миночистач „Aliakmon” кап. I ранг Георгиос Пелеканакис. По думите му, ако по време на учението корабите се натъкнат на мини, те ще бъдат обезвредени. /Позвънете/

 
 
 
Още военна информация - архив
 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}