Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли

 

 

DeepState: Руската армия се придвижва успешно на няколко направления в Донбас

15.07.2024, 22:32

Руските войски продължават успешното си настъпление на няколко направления на фронта в Украйна, по-специално в Донбас.
Според независимата мониторингова група DeepState е потвърдено настъплението на руснаците край четири населени места.
"Врагът е напреднал в Южни, близо до Прогрес, Новоселовка Първа и Яснобродовка“, пише DeepState.
По-рано проектът DeepState разпространи информация, че руските войски са превзели Урожайное, Донецка област.
Украинският генерален щаб съобщи, че руснаците провеждат най-мощното си настъпление в посока Покровски. Там украинците са отблъснали 40 атаки в районите на селата Прогрес, Воздвиженка, Новоалександровка, Калиновое, Лозоватское, Новоселовка Первая и Яснобродовка, където руснаците с подкрепата на авиацията са се опитали да изтласкат частите на ВСУ от заетите им позиции. Най-голямата концентрация на руски атаки е близо до Новоалександровка.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Испания отправи в Украйна 10 танка Leopard 2A4 и друга помощ

15.07.2024, 22:23

Испания изпрати нова партида военна помощ на Украйна, която включва десет модернизирани танка Leopard 2A4, пише "Украинская правда“.
Танковете, които ще получат ВСУ, преди това са били подложени на основен ремонт и поддръжка в завода Santa Bárbara Sistemas в Севиля и са преминали тестове, по време на които е проверена тяхната техническа изправност.
Помощта е на път от края на миналата седмица; в събота корабът отпътува от Испания и трябва да пристигне в Полша преди следващия уикенд, откъдето ще бъде организиран по-нататъшен транспорт до Украйна.
"Вземат се адекватни мерки за сигурност на всички етапи от това важно движение“, допълват от Министерството на отбраната.
С тази партида общият брой на танковете, които Испания прехвърли на Украйна, достигна 20.
Следващата партида се планира да бъде доставена през втората половина на 2024 г.
През юни бе съобщено неофициално, че Испания е предала на Украйна втора партида зенитни ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot.
Припомняме, миналата седмица Германия съобщи, че е изпратила боеприпаси за Patriot и Leopard 1 в Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие „Тракийска пепелянка 2024"
15.07.2024, 21:13

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще присъства на откриващата церемония на съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“. Церемонията ще се проведе утре в 22-ра авиационна база в село Безмер, съобщава Пресцентърът на МО. Ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано бригаден генерал Тад Кларк и други официални гости.
Съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2024“ се провежда от 11 юли до 9 август 2024 г. Участват сили и средства от формированията на Военновъздушните сили (ВВС) в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Република Гърция, Военновъздушните сили на Румъния, Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.
ВВС на Република България участват със самолети Су-25 и МиГ-29, както и със ЗРК „2К12“ Куб (SA-6) от районите за постоянна дислокация. В един епизод от тренировката участие ще вземат и вертолети AS-532AL „Cougar” и Ми-24. Сухопътните войски ще участват със ЗКР 9К33 „Оса“(SA-8) от районите за постоянна дислокация.
ВВС на САЩ в Европа участват с шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило от авиобаза Авиано, Италия, за осигуряване развръщането на гостуващото формирование. До 3 транспортни самолета C-130 ще изпълняват полети и до 200 военнослужещи ще бъдат разположени на летище Безмер. Американските екипажи ще изпълняват задачите си по непосредствена авиационна поддръжка с инертни боеприпаси на Авиационния полигон на ВВС „Елена“. Насочването ще се осъществява от предни авионасочвачи от състава на Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.
ВВС на Гърция ще вземат участие с до 4 самолета F-16, а ВВС на Румъния - с до 2 самолета F-16. Всички те ще оперират във въздушното пространство на Република България, без кацане на територията на страната.
На 18 и на 19 юли ще се изпълнят опознавателни полети, както и полети за изпълнение на задачи по непосредствена авиационна поддръжка от екипажите от ВВС на САЩ.
От 22 юли до 2 август участниците от ВВС, Сухопътни войски, Гърция, Румъния и САЩ ще изпълняват следните задачи: въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, визуално въздушно разузнаване, тактически прехвати в смесени групи, симулирани удари от групи с различно тактическо предназначение по обекти, защитавани от група за ПВО (включваща изтребително и зенитно-ракетно прикритие). Ще се отработват също задачи по непосредствена авиационна поддръжка, прости и сложни видове маньоври за работа по земни цели, търсене и нанасяне на условни удари по земни обекти, евакуиране на пострадал пилот.
Източник: https://otbrana.com

 

Президентът Румен Радев връчи генералски и адмиралски пагони

15.07.2024, 21:09

Днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание и връчи генералски и адмиралски пагони на бригаден генерал Здравко Пехливанов, полковник Любомир Монов, полковник Иво Иванов и капитан I ранг Ваньо Мусински. В церемонията участваха министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник - началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, светникът на президента по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев, заместник-министрите на отбраната Радостин Илиев, Аделина Николова и Иван Пейков, съветниците на президента по сигурност и отбрана Стефан Годжевъргов и Илия Милушев, командирите на СКС, СВ, ВВС и ВМС генерал-майор Красимир Кънев, генерал-майор Деян Дешков, генерал-майор Димитър Петров и контраадмирал Кирил Михайлов, както и семействата на повишените офицери.
Със свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Здравко Пехливанов от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и го назначи на длъжността директор на Щаба на отбраната. Румен Радев удостои бригаден генерал Пехливанов с висше офицерско звание „генерал-майор“.  Новият директор на Щаба на отбраната е роден на 22 септември 1966 г. в гр. Ямбол. Завършил е ВНВАУ „Г. Димитров“, артилерия – ракетни войски през 1989 г.; ВА „Г. C. Pаковски“, ОТФ и Национален университет по отбраната Вашингтон, САЩ, стратегическо ръководство на отбраната и ВС. Във военно звание „бригаден генерал” е от 2019 година.
Президентът назначи полковник Любомир Монов за директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и го удостои  с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Любомир Монов е роден на 18 март 1967 г. в гр. Плевен, област Плевен. Завършва ВHВВУ „Г. Бенковски“, щабни - Военновъздушни сили през 1990 г.; ВА „Г. C. Раковски”, организация и управление на ВФ на оперативно ниво - специализация Военновъздушни сили – командни и Национален университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, стратегическо ръководство на отбраната и ВС. Във военно звание „полковник” е от 1 юни 2008 г.
С друг свой указ президентът назначи полковник Иво Иванов за директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Иво Иванов е роден на 21 юли 1969 г. в гр. Разград. Завършил е ВHВУ „В. Левски“, танкови войски, през 1993 г.; . ВА „Г. C. Раковски“, организация и управление на ОТФ от СВ и Национален университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, стратегическо ръководство на отбрана и ВС. Във военно звание „полковник” е от 4 януари 2016 г.
Държавният глава назначи капитан I ранг Ваньо Мусински за заместник-командир на Военноморските сили и го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“. Новият заместник-командир на ВМС е роден на 10 октомври 1971 г. в  гр. Видин. Завършил е ВВМУ „H. Вапцаров“, корабоводене, през 1995 г.;. ВА „Г. C. Раковски“,организация и управление на ОТФ от ВМС и Военноморски колеж, Нюпорт, САЩ, стратегическо ръководство на отбраната и ВС. Във военно звание „капитан І ранг“ е от 1 декември 2013 г.
Президентът поздрави офицерите с новите звания и длъжности, като подчерта, че те са израз на признание за тяхната всеотдайна служба, за демонстрираните от тях командни и професионални качества и за приноса им за развитието на въоръжените сили. В същото време той посочи, че новите назначения идват в период на влошаване на глобалната среда за сигурност, на растящи рискове за страната ни в резултат на пълномащабната война близо до нашите граници. Войната на Русия срещу Украйна изведе на преден план нови предизвикателства пред системата за сигурност, като логистиката, бойната подготовка, масовото нахлуване на бойното поле на нови технологии и средства с голям асиметричен обхват, отбеляза върховният главнокомандващ. Всички това, продължи той, поставя нови и по-високи изисквания към отбранителните способности на нашите въоръжени сили, към нивото на нашата оперативна съвместимост, към процесите на модернизация, на преразглеждане на системата от стратегически, доктринални документи, тактики и процедура  и най-вече към подготовката на личиня състав.  Най-голямото предизвикателство, каза президентът, са повишените изисквания към лидерските и професионални качества на ръководния и командния състав на Българската армия. Той се обърна с думи на признателност и към семействата и близките на повишените в звания и длъжности офицери.
В живота на всеки офицер удостояването с поредно военно звание е повод за празник, каза генерал-майор Здравко Пехливанов в словото си, с което благодари за признанието от името и на останалите си колеги. Той увери президента, политическото и военното ръководство на МО, че ще продължат да работят всеотдайно, за да посрещнат предизвикателствата и най-важното – да издигат престижа на въоръжените сили, както в международен мащаб сред съюзниците ни, така и вътре в страната сред българското общество. Благодарейки на семействата на офицерите, той ги определи, като надежден тил, без който успехите във военната професия едва ли биха се случили. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Литва купува самоходни зенитно-ракетни комплекси Saab MSHORAD

15.07.2024, 20:40

На 8 юли 2024 г. Министерството на националната отбрана на Литва обяви подписването на договор с шведската група Saab AB за доставка на нови самоходни зенитно-ракетни системи с малък обсег MSHORAD (Mobile Short Range Air Defense) на литовските въоръжени сили. Стойността на договора е приблизително 1,3 милиарда шведски крони (147 милиона евро). Количествените параметри на договора не се разкриват; доставката на комплексите е планирана за 2025-2027 г.

 

Изтребителите ни МиГ-29 се завърнаха в родната авиобаза

15.07.2024, 12:47

Опитваме се да работим с темп, който да позволи догодина, след първото тримесечие, при пристигането на новите самолети F-16 Block 70 всички обекти да бъдат успешно завършени и въведени в експлоатация. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който връчи Акт 16 на полосата за излитане и кацане на командира на Трета авиационна база в село Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев, съобщава БТА. В рамките на церемонията бе извършено пребазиране на самолети МиГ-29 от Летище Пловдив, с което се подновява летателната дейност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза.
Опитваме се да работим с темп, който да позволи догодина, след първото тримесечие, при пристигането на новите самолети F-16 Block 70 всички обекти да бъдат успешно завършени и въведени в експлоатация. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който връчи Акт 16 на полосата за излитане и кацане на командира на Трета авиационна база в село Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията бе извършено пребазиране на самолети МиГ-29 от Летище Пловдив, с което се подновява летателната дейност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза.
Запрянов припомни, че в авиобазата се изпълняват 49 проекта. Първите два с Акт 16 са рульошките и пистата, има четири проекта, за които предстои подписването на Акт 16 и шест са във фаза на подготовка за Акт 15, посочи Запрянов. По думите му четири проекта са важни за приемането на F-16 и има шанс закъснението по осъществяването им да бъде наваксано. Запрянов се обърна към фирмите изпълнители с думите, че не работят за пари, а допринасят за бойната готовност и сигурност на военните сили. В края на август и през ноември базата ще бъде посетена от американски експерти, каза служебният министър. Той отбеляза, че са инвестирани 111 млн. лева, от които 87 млн. лева са български финансови средства, а 24 млн. лева - от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.
"Смятам, че полосата на външен вид и допир изглежда добре. Осветителната система е невероятна, една от най-добрите в света", коментира бригаден генерал Николай Русев, който пилотира първия самолет, пребазиран в базата от Летище Пловдив.
До края на годината ще бъде завършено обучението за усвояване на новата оръжейна платформа F-16 и на втория български пилот. В края на юни капитан Александър Велинов стана първият пилот, преминал обучението. Подготовката на всички пилоти на първите и вторите осем самолета ще се осъществява в САЩ, посочи Запрянов.
На събитието в авиобазата присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, както и зам.-министрите на отбраната Аделина Николова и Иван Пейков.
С цел осигуряване на условията за съхранение, поддръжка и експлоатация на изтребители F-16 през юли 2020 г. бе изготвен „План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево“, приет от Съвета по отбрана.
Източник: https://otbrana.com/

 

Шефът на НАТО: Не, Полша няма да пази небето над Украйна

15.07.2024, 08:40

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на предложението за сваляне на руски ракети, летящи към Полша над Украйна. По-рано с тази идея излязоха украинските власти, а полското правителство заяви, че обмисля такъв вариант.
В неделя вечер украинска телевизия "Маратон" показа интервю със Столтенберг, в което генералният секретар на НАТО беше попитан за предложението.
Той отговори с думите: "Политиката на НАТО остава непроменена. Ние няма да участваме в този конфликт, няма да бъдем част от конфликта. Така че ние подкрепяме Украйна в унищожаването на руските самолети, но НАТО няма да участва пряко".
Полският външен министър Радослав Шикорски заяви тази седмица по време на реч във Вашингтон, че Варшава обмисля дали да подкрепи идеята на Киев, която е залегнала в споразумението за сигурност, сключено наскоро между двете страни.
"На този етап това е само идея. В нашето споразумение е записано, че ще го обмислим", каза Сикорски.
Външният министър на Полша отбеляза, че някои руски ракети, изстреляни от района на Санкт Петербург по цели близо до Лвов, са прелетели през Беларус, навлезли са в полското въздушно пространство за 40 секунди и след това са се обърнали в посока Украйна.
Сикорски заяви, че това не е достатъчно време за реакция на полската противовъздушна отбрана, но предложението на Киев теоретично би могло да засегне всички руски ракети, летящи към Полша през Западна Украйна.
"Страната ни е на фронтовата линия, а руските ракети нарушават въздушното ни пространство. Смятаме, че това се прави по погрешка", каза Сикорски. - "Дилемата ни е следната: ако ги сваляме само когато навлязат в нашето пространство, отломките ще застрашават нашите граждани и имущество.
"Но украинците казват: "Моля ви, нямаме нищо против, направете го в нашето въздушно пространство, когато има непосредствена опасност да преминат на полска територия". Струва ми се, че това е самозащита, но ние проучваме идеята", добави Сикорски.
Източник: https://fakti.bg/

 

ISW: И в Русия няма да има демобилизация преди края на войната

15.07.2024, 08:04

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума на Русия Андрей Картаполов повтори на 14 юли, че руското Министерство на отбраната (МО) не планира да демобилизира военнослужещите, които Русия е мобилизирала през есента на 2022 г. преди края на войната.
Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
В отговор на слуховете в интернет за предстояща демобилизация Картаполов заявява, че МО не подготвя нова обща мобилизационна вълна, която да замени сегашния мобилизиран персонал, и следователно няма да има демобилизация до края на войната.
Картаполов отбеляза, че МО и руският Генерален щаб работят за предоставяне на отпуски на военнослужещите на фронта и за освобождаване на военнослужещите при необходимост.
По-рано Картаполов отрече онлайн слуховете за демобилизация през септември 2023 г., а членовете на семействата на мобилизираните руски военнослужещи продължават да протестират в подкрепа на демобилизацията.
Руски официални лица и военни блогъри отново се оплакаха от слабата охрана на критичната инфраструктура в тиловите райони на Русия в отговор на удара на украински дрон срещу петролен склад край Цимлянск, Ростовска област, на 13 юли.
Бившият ръководител на Роскосмос (Руската космическа агенция) и сенатор от Запорожка област Дмитрий Рогозин отговори на критиките на военните блогъри на 14 юли и заяви, че Росгвардия - агенцията за сигурност, натоварена със задачата да защитава режима на руския президент Владимир Путин от вътрешни заплахи и от някои критични инфраструктури - не разполага с необходимия човешки ресурс, за да създаде защитни постове на всеки критичен обект в Русия.
Рогозин предложи Русия да сформира, обучи и оборудва специализирани доброволчески отряди на БАРС (Руската бойна армия от резерва), които да осигуряват техническа и въоръжена защита на обекти от критичната енергийна и транспортна инфраструктура, и призова руското правителство и президента Владимир Путин да разгледат предложението му.
Рогозин ръководи няколко подразделения на БАРС, включително руския батальон БАРС-10 от бригада "Царски волки", а собствениците на руски нередовни формирования и преди са се опитвали да използват заплахите за руската територия, за да се застъпят за това техните сили да се преместят от фронтовите райони в Украйна за защита на тила и граничните райони на Русия.
Руските военни блогъри редовно се оплакват от неспособността на руското правителство да се справи и да отблъсне украинските удари срещу руската инфраструктура.
Възможно е руското военно командване да е ангажирало в бойни операции недостатъчно оборудвани части, които първоначално са били предназначени да действат като оперативен резерв, вероятно поради ограничения в руската отбранително-промишлена база (ОПБ) или поради усилия за подсилване на продължаващите руски настъпателни операции в Украйна.
Украйна подписа редица споразумения за сигурност и получи няколко пакета с помощи в рамките на и след срещата на върха на НАТО от 9 до 11 юли.
Украинските сили наскоро възстановиха загубените позиции край Вовчанск, а руските сили наскоро напреднаха край Авдеевка.
Източник: https://fakti.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев

15.07.2024, 07:26

Днес се навършват 92 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев.
Той е роден на 15 юли 1861 г. в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4-та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1-ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г. е произведен в чин поручик, а през 1888 г. в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г. е произведен в чин полковник. През 1910 г. е назначен за началник на 4-та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4-та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1-ва и 3-та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5-та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия (октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г. тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1-ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията (15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; орден „Св. Александър” II ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.

 

На този ден

15.07.2024, 07:22

На 15 юли 1915 г. поручик Стефан Калинов излита за изпълнение на изпитателен полет на конструирания от него биплан „Доган“, подобен на френския самолет Voisin.
По време на изпитателния полет, при 600 м. височина, планерът губи скорост, влиза в свредел и се разбива в земята.
Загиват поручик Калинов, герой от Първата балканска война и артилерийският поручик, курсист по авиационно дело, Христо Джинджифиров.

 

 

Нов пакет от военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 225 милиона долара

14.07.2024, 22:23

Министерството на отбраната на САЩ обяви за отпускането на нов пакет от военна помощ за Украйна на 11 юли 2024 г. Този пакет от 225 милиона долара е осигурен с изпълнителна заповед на президента на САЩ, като част от неговите административни правомощия (Presidential Drawdown of Security Assistance – PDA) и представлява оперативно разпределение на имущество на Министерството на отбраната на САЩ. Това е 61-вият президентски PDA пакет военна помощ за Украйна от август 2021 г. насам и седмият PDA пакет през 2024 г.

 

Какво представлява AR-15 - пушката, с която стреляха по Доналд Тръмп

14.07.2024, 17:13

Атентатът срещу Доналд Тръмп тази събота в Пенсилвания повдигна сериозни въпроси и тепърва анализатори, политолози и специалисти по сигурност ще предлагат своите версии за инцидента. - (видео)

Но вече има няколко неоспорими факта – идентифициран е стрелецът, това е 20-годишният Томас Матю Крук. Известно е също оръжието, с което той се опита да убие кандидата за президент на републиканците –  според Сикрет Сървиз, куршумите са изстреляни от пушка AR-15. За нея става въпрос в тази статия.
AR-15 е полуавтоматична самозареждаща се пушка, произведена за първи път в средата на 50-те години на миналия век. Първоначално рекламирана като спортна или ловна пушка, нейната репутация до голяма степен се свързва с масовите стрелби. В най-малко 10 от 17-те най-смъртоносни масови стрелби в САЩ е използвана пушка тип AR-15, според Вашингтон пост. Наричана „най-популярната пушка в Америка” от Националната оръжейна асоциация, AR-15 символизира за мнозина ангажимента към Втората поправка.
Нападателно оръжие или не?
Дали AR-15 се счита за нападателно оръжие е тема на разгорещен дебат. Националната спортна асоциация по стрелба не класифицира AR-15 като нападателна, а вместо това я смята за модерна спортна пушка. Експертите определят нападателната пушка като напълно автоматично „огнестрелно оръжие, способно на селективен огън”, което изключва AR-15 от тази категория.
Но определението за „нападателно оръжие” е по-скоро законодателно, отколкото техническо, което означава, че критериите варират в зависимост от закона. В някои щати, вкл. Калифорния, AR-15 е категоризирана именно като нападателна.
M16, военна пушка, използвана по време на войната във Виетнам, е адаптирана от AR-15. Но AR-15 се различава по това, че се предлага на пазара като полуавтоматична пушка, докато M16 може да бъде напълно автоматично оръжие и да произвежда залпов огън.
Компанията ArmaLite първоначално пусна AR-15 за военните, но опитът беше неуспешен, което накара производителят да продаде патента на Colt през 1963 г., отбелязва Тайм в публикация за историята на пушката. Така AR-15 се позиционира на пазара като ловна и спортна пушка от Colt.
Защо е толкова популярна
AR-15 без съмнение се превърна в предпочитана карабина от собствениците на оръжия в САЩ. Според последните оценки, около 20 милиона американци притежават някоя от тези пушки.
Популярността на AR-15 се дължи в голяма степен на нейната модулност. Почти всяка функция на пушката може да се конфигурира до известна степен. Цената също играе ключова роля за голямото ѝ търсене – тя варира в зависимост от качеството, но обикновено е около $400 и нагоре.
Това не означава непременно, че някоя модификация на AR-15 не може да струва хиляди долари, но за сравнение, един пистолет е на приблизително същата цена, въпреки много по-малкия си размер и капацитет.
Бумът в популярността на AR-15 се обяснява и с изтичането на патента за пушката  през 70-те години. След като Colt вече не притежаваше изключителните права за огнестрелни оръжия в стил AR, десетки други компании се възползваха от това и започнаха да произвеждат и продават тези пушки.
Опити за забрана на AR-15
През 1994 г. Конгресът прие Закона за защита на обществената безопасност и огнестрелното оръжие за развлечение – федерална забрана за нападателни оръжия, която забранява производството на повече от 100 огнестрелни оръжия за гражданска употреба, включително AR-15. Тази забрана отпадна през 2004 г., тъй като Конгресът не успя да осигури достатъчно гласове за подновяване.
Последваха призиви от видни демократи за подновяване на подобна забрана. Сенатор Даян Файнщайн предложи законопроект за забрана на нападателни оръжия в края на януари 2023 г., но не е постигнат напредък по него.
Някои щати, включително Вашингтон, Калифорния и Ню Джърси, имат ограничения върху оръжията за нападение, които оказват влияние върху притежаването на пушки като AR-15. А в Тексас щатските законодатели придвижиха законопроект за контрол върху оръжията, който увеличава законовата възраст за закупуване на нападателно оръжие на 21 години.
Източник: https://technews.bg/

 

Гасенето на пожари с вертолети е безспорен риск за екипажа

14.07.2024, 12:30

В последните дни вертолети на българските ВВС – Ми-17 и AS 532 AL Cougar от състава на авиобаза – Крумово, участват в гасенето на пожари в страната. Едва ли всички си задават въпроса и имат отговор какво изпитание е това и какъв професионализъм се изисква за успешно изпълнение на задачата. От Командването на ВВС отговарят така:
„Всяко гасене на пожари е изпълнено с риск за екипажа и изисква висока подготовка и изключителна концентрация. Изпълнението на по-сложни като техника на пилотиране полетни задачи е съпроводено с голямо психическо и физическо напрежение за екипажа. Авиационната техника се експлоатира на границите на максимално допустимите температури, съпроводено с падане на подемната сила и тягата на силовите установки. Гориво-смазочните материали променят характеристиките си и се налага редовен контрол на параметрите им.
Когато средната температурата на въздуха в приземния слой варира от + 27 до + 40 градуса, той няма време да се охлади достатъчно преди да постъпи в кабината на вертолета. Слънчевите лъчи пряко внасят през всеки квадратен метър по 800 килокалории в час и сумарното въздействие на тези фактори води до работна температура в кабината от +60 до +75 градуса. Относителната влажност намалява с до 12% и всичко това води до температурен дискомфорт, предизвикващ обилно изпотяване и загуба на 2-4 литра вода (телесно тегло) за едно стартово време.“
Добре е всичко това да се знае от обществото, когато става дума за Българската армия. Тези военнослужещи отдавна са в строя на достойните българи!
Източник: https://otbrana.com/

 

15 нови военнослужещи в авиобазата в Долна Митрополия

14.07.2024, 10:00

В 12-та авиационна база – Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. В петък петнадесет новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат честно на българския народ, да спазват Конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават целостта и независимостта на Република България, съобщават от формированието.
Официални гости на клетвения ритуал бяха г-жа Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, г-н Петър Петров – председател на Общински съвет Община Долна Митрополия, г-н Румен Моцев – кмет на гр. Славяново, г-н Радослав Иванов – кмет на с. Брестовец, близки и роднини на войниците.
Командващ на клетвения ритуал бе майор Ивайло Гинчев, знаменосец – лейтенант Преслав Найденов, асистенти сержант Десислава Димитрова и редник Албена Димитрова. В словото си командирът на 12-та авиационна база - полковник Петър Банков изтъкна важността и силата на военната клетва. „Днешният ден ще остане незабравим във вашата памет. От днес вие ставате пълноценни защитници и истински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Поздравявам ви с полагането на военна клетва и ви пожелавам много здраве, воля и вярност към бойните традиции!”
Командващият ритуала прочете клетвените слова, които новоназначените войници повториха. В жаркия юлски ден, в присъствието на близки и роднини младите бойци изрекоха свещените думи „Заклех се!”. След това всеки от тях целуна бойното знаме и положи подписа си в клетвения списък.
Редник Иванова произнесе слово-отговор, в което изказа своето и на колегите си тържествено обещание, че ще изпълняват заветите на военната клетва, за да бъдат доблестни защитници на Отечеството.
Военната клетва е най-важният тържествен ритуал в армията и по своята същност представлява тържествено обещание, което се дава от всеки встъпващ в нейните редове. Едновременно с това тя е и важен законов и морален акт, характерен за военната служба и подлежащ на безпрекословно изпълнение от страна на личния състав на армията. Отчитайки огромното значение на военната клетва, още през 1879 г. при приемането на Търновската конституция, нашите първи законотворци отделят в нея място като изключително важен фактор.
Източник: https://otbrana.com/

 

На този ден

14.07.2024, 08:06

Боят в Кресненското дефиле, худ. Сотирис ХристидисОт 14 до 18 юли 1913 година Българската армия провежда Кресненската операция.
Планът на Главното командване предвижда обкръжаване и унищожаване на гръцката армия в Кресненското дефиле с три концентрични удара в общо направление на прохода Предел. Формирани са три ударни групировки – дясна, централна и лява. Лявата групировка минава в настъпление на 14 юли и в тридневни бойни действия отхвърля противника от Разложкото поле към Предела, след което отразява контраудара на 6-а и 7-а гръцка пехотна дивизия.
От 15 юли дясната групировка успешно настъпва към южния изход на Кресненската теснина и затваря противника в Симитлийското поле. На 15 и 16 юли централната групировка се отбранява, а на 17 юли преминава в настъпление, при което гръцките войски са изправени пред заплахата от пълно обкръжение и разгром. Само бързата намеса на гръцките делегати на преговорите в Букурещ довежда до прекратяване на военните действия и сключване на мирен договор (28 юли 1913). Операцията остава незавършена и силите на противника се спасяват от пълно разгромяване.

 

 

Полша ще похарчи 5% от БВП за отбрана през 2025 г., заяви полският външен министър

13.07.2024, 16:45

Полша ще похарчи 5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана през 2025 г., заяви полският външен министър Радослав Шикорски в интервю за "Блумбърг", цитирано от Ройтерс.
Варшава вече повиши разходите си за отбрана до повече от 4% от БВП тази година, в реакция на руската инвазия в Украйна.
Полша харчи 4 (процента от БВП за отбрана) и догодина ще похарчим 5", каза Шикорски. "Ние сме номер едно в НАТО, включително вземайки предвид САЩ и очевидно пропорционално, защото вече не сме във вечния мир след Студената война", каза още той.
Заместник-министърът на отбраната Цезари Томчик в четвъртък заяви, че Полша ще увеличи бюджета си за отбрана през 2025 г. с около 10% до рекордни нива.
Началникът на генералния щаб на полската армия генерал Веслав Кукула каза в сряда, че Полша трябва да подготви войниците си за пълномащабен конфликт.

 

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит край Димитровград

13.07.2024, 12:37

Вчера, 12 юли, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон –Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас.
Боеприпасът е изстрел ПГ-7И без маркировка, намерен в района на Димитровград. Военнослужещите действаха при спазване на всички мерки за безопасност, под ръководството на капитан Слави Красев.
Формированието е задействано по заповед на командира на Сухопътните войски.
Източник: mod.bg

 

Какво е клъстерната бомба и кой я използва в Украйна?

13.07.2024, 07:58

Наричат ги касетъчни или клъстерни бомби. Те са една от най-опасните и ефективни бомби във военно време, а историята им може да бъде проследена още от времето на Втората Световна война.
Още от тогава до наши дни ще открием, че почти няма армия, която да не е използвала въпросното оръжие срещу военен персонал и за жалост – срещу цивилни. Историята показва, че едва през 2007 г. започва процес за забраняването на употребата на този вид бомби.
Повече от 100 страни се съгласяват с текста на Столтенберг и изразяват желание да се включат в идеята за забраната. На финала се подписват близо 94 страни в Осло на 3-4 декември 2008 г.
Самият процес в Осло се проваля по един много сериозен начин – нито една държава не може да отговори или да намери алтернатива на въпросното оръжие. Австрия, Австралия, Дания, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария са съгласни с премахването на този вид снаряди и след това понасят кръста към забраняване на употребата на въпросните........Прочети още

 

Пол Тибетс, който хвърля атомната бомба върху Хирошима, е погребан без церемония и надгробен камък

13.07.2024, 07:54

Бригаден генерал Пол Тибетс, по-известен като човекът, който пилотира Енола Гей по време на бомбардировките над Хирошима, става добре известна фигура в Съединените щати в края на Втората световна война. Но въпреки славата си, той иска след своята смърт да не получава официално погребение или надгробен камък.
Как Пол се записва във военновъздушния корпус на американската армия?
Тибетс започва кариерата си като коремен хирург, преди да се запише във въздушния корпус на армията на САЩ. Първоначално служи в продължение на три години и се квалифицира като пилот през 1938 г., след което решава да остане на активна служба, когато САЩ влизат във Втората световна война.
Въпреки че е най-известен с работата си в Тихоокеанския театър, Тибетс първо участва в бомбени мисии в Северна Африка и Франция. Той е и личен пилот на генерал Джордж Патън от 1940 до 41 г.......Прочети още

 

 

Bloomberg: Турция ще анулира сделката със САЩ за доставка на 40 изтребители F-16

12.07.2024, 20:20

Турция е готова да анулира планираният договор за 23 милиарда долара (42.20 милиона лева) със САЩ за закупуване на изтребители F-16 и търси сделка за производство на някои от компонентите на самолета в страната, пише Bloomberg като се позовава на свои източници.
Турция настоява да купува по-малко комплекти за надграждане и боеприпаси за изтребители, за да спести милиарди долари на фона на съкращения на вътрешните разходи, според източниците на Bloomberg.
"Анкара иска да развие собствена авиационна индустрия, за да отговори на част от нуждите си", са завили източниците.
Попитан за плановете за преразглеждане на договора по време на пресконференция във Вашингтон в четвъртък (11 юли), турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заобиколил въпроса, като е заявил, че "въпросът за тези части е нещо, което винаги обсъждаме“.
През март Сенатът на САЩ отхвърли опита да се спре продажбата на Турция на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 милиарда долара, одобрен от администрацията на президента Джо Байдън, след като Турция се съгласи Швеция да се присъедини към НАТО.
Администрацията на Байдън официално уведоми Конгреса на 26 януари за намерението си да продължи с продажбата на 40 изтребителя Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за модернизация на Турция, ден след като Анкара приключи пълната ратификация на членството на Швеция в НАТО.
IИзточник: https://www.focus-news.net/

 

Военните министри на САЩ и Русия са провели два телефонни разговора

12.07.2024, 20:15

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в петък, 12 юли, е провел втори телефонен разговор с руския си колега Андрей Белоусов, предава "Украинская правда“, като се позовава на думите на говорителя на Пентагона Сабрина Сингх.
По думите й, разговорът между Остин и Белоусов се е състоял след срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли.
"Министър Остин подчерта необходимостта от поддържане на комуникационни канали на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна“, добави тя.
Говорителят на Пентагона по-късно уточни, че обаждането е "инициирано от руската страна“.
Това е вторият разговор между министрите на отбраната на САЩ и Русия, предишният се проведе на 25 юни. Преди това последният разговор между ръководителите на ведомствата на отбраната на САЩ и Русия се проведе през март 2023 г.
Контактите между Москва и Вашингтон намаляха значително след началото на пълномащабната руска завоевателна война срещу Украйна. Путин смени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов като министър на отбраната на Русия на 12 май.
IИзточник: https://www.focus-news.net/

 

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12.07.2024, 16:59

Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.
Държавният глава посочи, че ролята на Черно море като пресечна точка на геополитически, икономически и енергийни интереси непрекъснато расте и страната ни следва да отстоява националните си интереси и позиции на морска държава. България трябва да разполага с надеждни и съвременни Военноморски сили, както и изградена система на взаимодействие с всички правителствени и неправителствени организации и с местната власт, заяви Румен Радев.
Държавният глава оцени високо уменията за реагиране при кризи от различен характер, взаимодействието между отделните екипажи, повишената оперативна съвместимост и съвременните техники, тактики и процедури, демонстрирани по време на учението. Президентът изказа благодарност за това на личния състав и ръководството на Военноморските сили, на участниците от различните родове войски и видове въоръжени сили, както и на правителствените и неправителствените организации, включени в "Бриз-2024". - (видео)
Държавният глава Румен Радев беше посрещнат с военни почести на Морската гара в Бургас. В учението "Бриз-2024" участват 23 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на 12 държави - от България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC). В акваторията на Бургаския залив военнослужещите демонстрираха днес овладяване на пожар на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствия от инцидент на борда в морските пространства, отразяване на асиметрични атаки по море и на въздушен противник, стрелба по въздушни цели. В деня за високопоставени гости на учението президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.
Източник: https://www.moreto.net/

 

Китай и Русия започнаха съвместно военно учение "Общо море"

12.07.2024, 15:07

Китайските и руските въоръжени сили започнаха съвместно учение във водите и въздушното пространство на Южен Китай. Това е съобщил говорителят на китайското министерство на отбраната Джан Сяоган, предава Xinhua.
На пресконференция той е съобщил, че учението "Общо море-2024" се провежда съгласно годишния план за военно ангажиране на Китай и Русия и двустранното споразумение и е планирано да продължи до средата на юли.
Той е поидчертал, че "тези маневри имат за цел да покажат решимостта и способността на военните да се справят съвместно със заплахите за морската сигурност и да опазят глобалния и регионален мир и стабилност".
Джан е посочил, че това допълнително ще задълбочи китайско-руското цялостно стратегическо партньорство за координация "в новата ера". - (видео)

 

От днес Щабът на отбраната има нов директор

12.07.2024, 11:38

С Указ № 169 президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев назначи, считано от днес, 12 юли, бригаден генерал Здравко Пехливанов за директор на Щаба на отбраната и го удостоява с висше военно звание „генерал-майор“, който до този момент бе директор на дирекция „Стратегическо планиране“. Длъжността бе вакантна, след като четири години се заемаше от генерал-майор Стайко Прокопиев, който от април е началник на Военна академия „Георги С. Раковски“.
Роденият на 22 септември 1966 г. в гр. Ямбол Здравко Пехливанов (на снимката) завършва през 1989 г.  ВНВАУ „Г. Димитров“, специалност артилерия, а по-късно Военна академия „Георги С. Раковски“ и Национален университет по отбраната във Вашингтон, САЩ - стратегическо ръководство на отбраната и ВС. В своята професионална биография един от най-усмихнатите български генерали беше и заместник на военния представител във Военния комитет на НАТО в делегацията на България към НАТО в Брюксел, Белгия и заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел.
Също от днес  с Указ № 170 е назначен полковник Иво Иванов за директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и удостоен с висше военно звание „бригаден генерал“, с Указ № 171 флотилен адмирал Георги Пенев е освободен от длъжността заместник-командир на Военноморските сили и назначен за национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия, а с Указ № 172 капитан І ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-командир на Военноморските сили и удостоен с висше военно звание „флотилен адмирал“.
Така 12 юли 2024 г. ще остане във военната ни история с две генералски и две адмиралски назначения. Предстои президентът да връчи новите пагони, а министърът на отбраната да изпълни указите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Вестник "Българска Армия", брой 28 (2024), 12 юли 2024 година

 

На този ден

12.07.2024, 09:25

Празник на Националната гвардейска част.
На 30 юни/12 юли 1879 г. при тържественото посрещане на княз Александър І в София 1-ва софийска конна сотня изпълнява службата на почетна стража.
С Указ № 28 от 30 август 1879 г. князът я назначава за „Собствен на Негово величество конвой“. По време на Сръбско-българската война (1885) Конвоят воюва в състава на 2-ри конен полк при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот. През 1891 г. е преименуван в Лейбгвардейски ескадрон, който по-късно се развръща в полк (1903).
В Балканските войни (1912 – 1913) гвардейците се сражават при Одрин, Босилеград, Видин и Кула, а 16 от тях загиват със смъртта на храбрите. Героични страници от своята история гвардията написва по фронтовете на Първата световна война (1915 – 1918), където дава 53 жертви. На 26 февруари 1942 г. Лейбгвардейският полк е реорганизиран в Гвардейски конен дивизион, който участва в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

На 12 юли 1890 година в Търново е роден генерал-майор Крум Колев (1890 – 1970). Завършва Военното училище в София (1910).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като ротен командир в 5-и пехотен полк, а по време на Първата световна война (1915 – 1918) командва дружина в 12-и пехотен полк.
След войната ръководи 19-и пограничен участък, Военно бюро (1923 – 1927) и секция в Канцеларията на Министерство на войната (1927 – 1930). Последователно заема длъжностите командир на 21-ви пехотен (1930 – 1933) и на 9-и пехотен полк (1933 – 1934), началник на Пехотната школа (1934) и на Военното училище (1934 – 1935) и директор на Географския институт (1935).
Като един от основателите на Военния съюз е обвинен в организиране на опит за военен преврат (1935) и осъден на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор, а през 1940 г. – с амнистия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 12 юли 1861 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка. Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).
История
До 1780 г. в САЩ има учреден само един военен медал – Медал за вярност. Но от него, по-скоро наподобяващ религиозен знак и носен окачен на верижка на врата, са дадени едва 3 броя.
Първата истинска военна награда може да се счита значката „За воински заслуги”, утвърдена от Джордж Вашингтон през 1782 г., но с нея престанали да награждават след Войната за независимост. До начало на Гражданската война (1861) в САЩ не съществува награда за индивидуален героизъм в бой.
Скоро след началото на Гражданската война, на 9 декември 1861 г., предложение за такъв медал дава сенаторът Джеймс Гримс. На 21 декември предложението му е одобрено от сената и президентът Линкълн утвърждава създаването на Морски Медал за доблест, станал най-ранен вариант на Медала на честта. Първите 200 медала са поръчани на монетния двор във Филаделфия. За първи път медалът е връчен на 41 моряци на 4.3.1863 г.
На 17 февруари 1862 г. сенаторът Хенри Уилсън внася за разглеждане предложение за награждаване на редови и сержантски състав от армията на САЩ. На 12 юли 1862 г. е подписан закон за утвърждаването на Медал на честта от сухопътната армия и установяваща същото название за флотската награда. Първи получават тази награда на 25 март 1863 г. 6 участници във Великото локомотивно преследване. Най-пръв от тях е редник Джейкъб Парот, макар че редник Франсис Броунел извършва геройска постъпка още на 21 май 1861 г., но получава медала едва през 1877 г.
Първоначално е предполагано, че наградите ще се дават за действия само по време на Гражданската война, но през 1863 г. Конгресът установява постоянен статус на наградата. В статута на Медала на 3 март 1863 г. са направени промени, позволяващи да бъдат награждавани и армейски офицери.
Липсата на разгърната наградна система през втората половина на 19 век става причина тогава да бъдат връчени над 2400 в Гражданската война и 426 в кампаниите срещу индианците.
По време на Гражданската война военният министър Стентън официално обещава да награди с Медал на честта всеки войник от 27-и пехотен полк на щата Мейн, които ще останат да отбраняват Вашингтон по време на битката при Гетисбърг. От 864 души личен състав около 300 отлагат уволнението си с 4 дни, но поради канцеларска грешка са наградени всичките 864 души.
С решение на Конгреса през 1916 г. е създадена комисия, която да изучи обстоятелствата около всички награди. Заключението на комисията е публикувано на 5 февруари 1917 г. и по изводите й са анулирани 911 награди, в това число наградените от 27-и полк и всички награди на граждански лица. От последните впоследствие две са отменени: През 1977 г. е възстановено награждаването на лекаря-хирург Мери Уокър - единствената жена в историята на Медала на честта; През 1989 г. е възстановена наградата на знаменития разузнавач и изследовател на Дивия Запад „Бъфало Бил“ Коди.
По този начин наградените в Гражданската война остават 1522 души.
В четири войни около 1900-та година (Испано-американската, Боксьорското въстание в Китай, мексиканската експедиция и въстанието във Филипините) 211 души получават медала.
В Първата световна война са наградени едва 124 души, а във Втората световна война – 464.
В Корейската война (юни 1950-юли 1953) бойният дух е повдиган със 133 медала, но във Виетнамската война 246 медала очевидно не са достатъчни за победата.
Следват Сомалия – 2 медала, Афганистан – 6 медала, Ирак – 4 медала и други. (Всички цифри са актуализирани към 19 декември 2013 г.)
През 1963 г. излиза декрет за отделен медал за Бреговата охрана на САЩ, но за него няма установен дизайн и не е връчван. Единственият награден от там е получил флотски знак.
Най-късно медалът е учреден за ВВС (14.4.1965), като дотогава проявените авиатори са получавали общовойсковата версия на медала. От ВВС има едва 17 носители на техния медал.
Награждаване
До края на 2013 г. са връчени 3468 медала. Дизайнът е променян през годините. Армейската версия е описана от Института по хералдика и представлява 5-лъчна златна звезда. Поради престижа и статута на медала е забранено да се продава и залага, да се възпроизвежда както медала, така и части от него.
Интересно е, че 19 души са носители по на 2 медала: 14 души са получили медали за отделни прояви на героизъм, а 5 души са получили за една проява медали и от армията и от флота.
Матросът Робърт Блейк е първият афроамериканец награден с Медала (16.4.1864). Той проявява храброст в боя на канонерката USS Marblehead с батарея на конфедератите на 25 декември 1863 г. Понякога като първи чернокож войник удостоен с Медала на честта е сочен сержант Уилям Карни, тай като е извършил подвиг (18.6.1863) преди Блейк, но наградата му е връчена почти 40 г. по-късно.
От момента на учредяване на медала е прието, че награденият трябва да е военнослужещ от Въоръжените сили на САЩ. Поради това ръководителят на Великото локомотивно преследване Джеймс Андрюс не е награден, тъй като е гражданско лице. Известни са обаче изключения. Например пилотът Чарлз Линдберг получава Медала за прелитане на Атлантическия океан, макар че не е военен.
Символично са наградени „незнайни воини” от 9 държави, сред които са Франция, Белгия, Великобритания, Румъния и Италия след Първата световна война.
Интересно е да се отбележи, че макар статутът на медала да предвижда присъждане при проявен героизъм по време на бой, за заслуги извън битки са наградени 193 души.
Противно на твърденията, че медалът е връчван едва ли не предимно посмъртно, статистиката сочи, че това е станало само в 621 случая – 18%. Значително по-голям е обаче броят на наградените посмъртно през последните 70 години – от началото на Втората световна война медалът е получен от най-близкия роднина на загиналия в 523 случая от общо 851 медала – 61%.
През 1990 г. Конгресът определя наградите да се връчват единствено на 25 март в памет на датата на учредяването през 1862 г.
През 1993 г. е извършено разследване по отношение на допускана расова дискриминация при номинацията и награждаването, тъй като носител на медала не е нито един афроамериканец през Първата и Втората световна война. По изводите на комисията по документи са номинирани 10 носители на Кръст за вярна служба. На 13 януари 1997 г. президентът Бил Клинтън награждава 7 чернокожи ветерани от Втората световна война, от тях 6 посмъртно, като последният умира през 2013 г.
През 1998 г. е проведено ново разследване за омаловажени и непризнати подвизи на войници от азиатски произход. През 2000 г. Клинтън връчва 22 медала, като 20 от тях са за войници от японски произход.
През 2005 г. президентът Джордж Буш връчва медал на евреина от утгарски произход Тибор Рубин за проявен героизъм по време на Корейската война.
Към 22 декември 2013 г. живи носители на Медала са 77 души, като: 8 души за участие във Втората световна война, 10 от Корейската война, 53 от виетнамската война и 6 са от Афганистан.
По видове въоръжени сили тези 77 души се групират: 50 от Армията, 23 от флота и 4 от авиацията.
Сред живите носители на Медала на честта най-възрастният е на 93 г, най-младият е на 25 години. Служат все още само 2 души.
Статут на носителите на медала
При връчване на медала наградените получават еднократна парична премия. После се пенсионират с 10% по-висока пенсия. Освен това получават редовно допълнителна месечна пенсия, която от 1.12.2012 г. е определена на 1259 долара и се индексира с инфлацията.
Живите носители на медала на честта имат специална идентификационна карта и специални регистрационни номера на колите си, ползват намаление при пътуване с въздушен транспорт, право да носят пожизнено военна униформа, право да бъдат погребани в Националното военно гробище в Арлингтън.
Техните деца имат право да постъпят в американски военни академии без конкурс. - Още ордени и медали

 

 

Русия ще разработи военен отговор на плановете на САЩ за разполагане на ракети с голям обсег в Германия

11.07.2024, 21:06

Русия ще изработи военен отговор на заплахата във връзка с плановете на Пентагона да разположи ракети с голям обсег в Германия,  заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде ТАСС.

„Без нерви, без емоции, ще изработим преди всичко военен отговор на новата заплаха“, каза висшият дипломат в отговор на свързан с това въпрос.
Според Рябков  плановете на Пентагона за разполагане на ракети с далечен обсег в Германия целят да навредят на сигурността на Русия.
„Тези действия са насочени преди всичко към нанасяне на вреда на сигурността на нашата страна“
Съединените щати и Германия заявиха в съвместно изявление вчера, че през 2026 г. ще започнат да разполагат огневи ракети с голям обсег в Германия, за да демонстрират ангажимента си към НАТО и европейската отбрана, предаде Ройтерс.
Разполагането на американски крилати ракети „Томахоук“ в Германия цели да се засили военното възпиране на НАТО в Европа, цитира ДПА комюникето.
Освен „Томахоук“, ракетите с голям обсег включват SM-6 „и хиперзвукови оръжия в  развитие“, които имат по-голям обсег от ракетите, разположени в момента в Европа, отбелязва немската медия.
Източник: bta.bg

 

Разполагането на американски ракети с голям обсег в Германия ще спомогне за гарантирането на мира, заяви Шолц

11.07.2024, 20:57

Германският канцлер Олаф Шолц приветства решението на САЩ да разположат ракети с голям обсег в Германия, като го разглежда като средство за "гарантиране на мира", предаде Франс прес.
"Това е необходимо и важно решение, взето в точния момент", заяви той в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
Белият дом обяви вчера, че от 2026 г. САЩ ще разположат в Германия нови оръжия на "епизодична основа", които ще позволят нанасянето на удари на по-голямо разстояние в сравнение с американските системи, разположени в момента в Европа.
По-конкретно те ще включват ракети SM-6 (многоцелеви ракети земя-въздух с много голям обсег бел. АФП), ракети "Томахоук" и хиперзвукови ракети в разработка.

 

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрации от военноморското учение „Бриз 2024"

11.07.2024, 20:50

На 12 юли, петък, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие  „Бриз-2024”. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
В 08.30 часа президентът ще бъде посрещнат с военни почести на Морска гара - Бургас, където ще приеме строя на почетния караул. След това от борда на фрегата „Дръзки“ Румен Радев ще наблюдава изпълнението на съвместни задачи и демонстрация на отбранителни способности в морски операции в отговор на кризи. Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военнослужещите от участващите в учението държави.

 

ВИП ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“

11.07.2024, 11:31

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов ще присъстват на 12 юли (петък) на Деня за високопоставени гости и медии на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“, който ще се проведе от 08.30 ч. до 13.00 ч. в акваторията на Бургаския залив.
Гостите на ВИП деня ще наблюдават изпълнението на различни епизоди от „Бриз – 2024“ на море от борда на фрегата „Дръзки“ от състава на Военноморските сили на Република България.
В учението участват 23 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 2 вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC).
Източник: mod.bg

 

Новата база на САЩ в Полша е готова за бойно използване

11.07.2024, 11:21

Новата американска база за противовъздушна отбрана в Северна Полша, предназначена за откриване и прехващане на балистични ракети, е готова за използване. Това съобщиха от НАТО, предава Reuters.
Говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че готовността на базата е важна стъпка за трансатлантическата сигурност в лицето на нарастващата заплаха, представлявана от балистични ракети.
"Като отбранителен алианс не можем да пренебрегнем тази заплаха. Противоракетната отбрана е важен елемент от основната мисия на НАТО - колективната отбрана", добави той.
Столтенберг отбеляза още, че балистичните ракети се използват широко в Близкия изток и във войната в Украйна.
Системата, наречена Aegis Ashore, е базирана в северния полски град Редзиково.
Съюзният противоракетен щит е предназначен да защитава европейските граждани, територия и въоръжени сили от атаки с балистични ракети.
Други ключови елементи на щита включват второ съоръжение Aegis Ashore в Румъния, разрушители на ВМС на САЩ, базирани в испанското пристанище Рота, и радар за ранно предупреждение, разположен в турския град Куреджик.
НАТО твърди, че Aegis Ashore има чисто отбранителен характер. Около 200 войници са разположени в две бази за прехващачи в Полша и Румъния, а базата в румънския град Девеселу функционира от 2016 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военна клетва в Белене

11.07.2024, 09:12

В тържествена обстановка вчера, в присъствието на роднини, близки и приятели, новоназначените военнослужещи в 55-ти инженерен полк от състава на Сухопътните войски целунаха националното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината, съобщават от КСВ.
Почетният строй на военнослужещите от формированието прие началникът на щаба на полка подполковник Росен Кунов. Той поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи. „Убеден съм, че  днес, изправени пред националното знаме добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си подполковник Кунов.

 

FT: На Запад призоваха преговорите с Русия да започнат, "преди да е станало твърде късно"

11.07.2024, 08:06

Напредването на руските войски в Донецка област през последните седмици "потвърждава необходимостта от решение на конфликта чрез преговори“ и най-вероятният резултат от продължаващите военни действия, в допълнение към сериозната ескалация, ще бъде "безизходица на място със значителни шансове на победата за Русия“, се казва в съвместно отворено писмо на журналисти, анализатори и бивши дипломати, публикувано от британския вестник Financial Times.
Авторите посочват "неотложната необходимост, дори спешност, за мир чрез преговори, не на последно място в името на самата Украйна“. Според тях Украйна вече е постигнала най-важния резултат под формата на запазване на статута на независима държава и "някои териториални отстъпки“ ще бъдат само "малка цена за реална, а не привидна независимост“. "Ако мирът, основан на настоящото разделение на властите в Украйна, е неизбежен, тогава би било неморално да не се опитваме да го постигнем сега“, се казва в писмото.
Вашингтон трябва да започне преговори с Москва за нов пакт за сигурност, който да защитава легитимните интереси на сигурността както на Украйна, така и на Русия. Обявяването на преговорите трябва да бъде незабавно последвано от ограничено във времето прекратяване на огъня, което би позволило на руските и украинските лидери да преговарят по реалистичен и конструктивен начин.
Авторите призовават "световните лидери“ да подкрепят инициативата. "Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територия е вероятно да загуби Украйна и толкова по-висок е рискът конфликтът да ескалира до ядрено ниво. Колкото по-бързо бъде постигнат договорен мир, толкова повече животи ще бъдат спасени, толкова по-бързо ще започне възстановяването на Украйна и толкова по-скоро светът ще може да се отдръпне от много опасния ръб, на който се намира сега“, обобщават авторите в текста си.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

"Вашингтон пост": Израелската система "Железен купол" не може да устои на масирана ракетна атака на "Хизбула"

11.07.2024, 07:50

След девет месеца конфликт през границата с ливанската групировка "Хизбула" Израел твърди, че се подготвя за пълномащабна война в Ливан, като предупреждава, че времето за дипломация е изтекло, пише в. "Вашингтон пост".
Американският ежедневник отбелязва, че "Хизбула", групировка и политическа партия, израснала от гражданската война в Ливан, за да се превърне в един от най-силните недържавни играчи в Близкия изток, се готви за този момент от 2006 г. насам, когато израелските сили за последно нахлуха в страната.
Групировката получи големи доставки от ракети и дронове от нейния главен поддръжник Иран и съвсем наскоро започна да произвежда свои собствени оръжия. Тя се радва също и на възможности за противовъздушна отбрана, с каквито повечето такива групировки не разполагат.......Прочети още

 

 

НАТО подписа договор за производство на ракети Stinger на стойност $700 милиона

10.07.2024, 21:59

НАТО подписа сделка за близо 700 милиона долара за производство на повече ракети Stinger. Това се случва точно по време на срещата на лидерите във Вашингтон.
Напускащият поста генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви договора, който е фокусиран върху увеличаването на отбранителните производствени способности на страните-членки на НАТО за възпиране на бъдещи атаки, цитиран от Daily Sabah.
Stinger е преносима отбранителна система земя-въздух, която може да се носи и да се стреля от войски или да се монтира на превозно средство и да се използва като защита на къси разстояния срещу самолети. Произведената от Raytheon система беше едно от първите оръжия, изпратени от САЩ в Украйна след инвазията на Русия през 2022 г.
Междувременно срещата на върха на НАТО се провежда на фона на несигурност. Политическите разногласия на САЩ забавиха оръжията за Украйна с месеци, а предстоящите президентски избори пораждат безпокойство, че подкрепата на САЩ - с оръжия и войски - в случай на заплахи срещу страните членки може да не винаги е гарантирана.
Едно от опасенията, че Доналд Тръмп, както предполагаемият кандидат на републиканците, се похвали по време на предизборни речи, че би насърчил Русия да направи каквото иска с членовете на НАТО, които не изпълняват ангажимента си да харчат 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.
Очаква 23 от 32 членки на НАТО да изпълнят ангажимента от 2% тази година, в сравнение със само шест преди нахлуването на Русия в Украйна.
След инвазията САЩ са предоставили оръжия и помощ за сигурността на Украйна за повече от 53,6 милиарда долара. Останалите членове на НАТО и други международни партньори са предоставили общо около 50 милиарда долара за оръжия и помощ за сигурността, според Килския институт за световна икономика, независима изследователска организация, базирана в Германия.
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявява, че за първи път страните от НАТО ще се ангажират да направят планове за укрепване на собствения си индустриален отбранителен капацитет. Той каза, че това ще помогне на алианса "да даде приоритет на производството на най-жизненото отбранително оборудване, от което ще се нуждаем в случай на конфликт".
Източник: https://money.bg/

 

Девет страни от НАТО се споразумяха за сътрудничество в областта на морските мини в Балтийско море

10.07.2024, 20:28

Германия и осем други страни съюзници от НАТО в региона на Балтийско море планират да закупят заедно повече морски мини като възпиращ фактор срещу Русия, предадоха ДПА и Ройтерс.
Морските мини са „много ефективен начин за възпиране на агресор в морето и са изключително важни пред руската агресия“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. Той подчерта, че Русия неведнъж е оспорвала границите в Балтийско море. Писториус имаше предвид инцидента от май, когато Естония обвини руските граничари, че са премахнали навигационните шамандури от естонската страна на река Нарва, разделяща двете държави, припомня Ройтерс.  Използвана от средно 1500 плавателни съда на ден, тази река е един от най-натоварените морски пътища в света. Русия разполага със значителен военен потенциал в Санкт Петербург и Калининград, а НАТО смята, че морските пътища, както и подводните кабели, са изложени на риск в случай на конфликт. Ако някой от проливите бъде затворен, морският товарен трафик към Швеция и Финландия ще бъде силно засегнат, а балтийските държави ще бъдат напълно откъснати. Германският министър подписа декларацията преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Дания, Естония, Финландия, Норвегия, Латвия, Литва, Полша и Швеция също искат да закупуват морски мини съвместно с Германия. Балтийско море се оценява от анализаторите на НАТО като потенциална точка на конфликт с Русия и НАТО засили присъствието си на изток след началото на руското нашествие в Украйна през 2022 г.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Съвместни противоминни действия в Черно море

10.07.2024, 20:22

Корабите, участващи в учението "Бриз 2024”, днес изпълняват планираните задачи на море. Провеждат се съвместни противоминни  действия от минен ловец „Струма“  и минен ловец „Акчай“ от Военноморските сили на Република Турция. В ход е  операция за осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили ще извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове, съобщават от ВМС.
Български и американски водолази извършват търсене и откриване на дънни мини с помощта на дистанционно управляеми апарати. Продължава съвместната работа на българския и белгийския тим за обследване на плитководните райони с подводни безпилотни апарати.

 

Кои са най-добрите танкове в света?

10.07.2024, 08:30

До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2

„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници.
През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90

Т-14 „Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14

„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени.
Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава

„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”

Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90

„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард

„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams

 

На този ден

10.07.2024, 08:14

На 10 юли 1864 година в Котел е роден генерал-майор Асен Пападопов.
Завършва Военното училище в София (1885) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1893). Участва в Сръбско-българската война (1885), след което служи в Генералния щаб (1900). От 1909 до 1911 г. е военен аташе във Виена.
През Първата балканска война (1912 – 1913) изпълнява длъжността началник-щаб на 1-ва армия, а във Втората балканска война (1913) – началник-щаб на съединените 4-та и 5-а армия.
В началото на Първата световна война (1915 – 1918) командва 6-а пехотна бдинска дивизия в състава на 1-ва армия при настъплението й към долината на р. Тимок (1915). Преминава в запаса на 11 октомври 1915 г. поради несъгласие със стратегическата операция на групата армии „Макензен“ за разгрома на руския съюзник Сърбия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 10 юли 1879 година в Елена е роден генерал от конницата Александър Кисьов (1879 – 1964).
Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Париж, Франция (1906). Служи в Лейбгвардейския конен ескадрон (1898 – 1903), Щаба на армията (1903 – 1907), 4-ти артилерийски, 1-ви пехотен и Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1910). Назначен е последователно за военен аташе в Белград (1910 – 1911) и Букурещ (1912 – 1913).
Участва във Втората балканска война (1913) като началник на Оперативното отделение в Щаба на съединените 4-та и 5-а армия.
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на Бургаския укрепен пункт, командир на дивизион в 5-и конен полк и началник-щаб на конната дивизия. След войната заема длъжностите началник на Кавалерийската школа и на Оперативното отделение в Щаба на армията, командир на 1-ва пехотна бригада и на 5-а пехотна дунавска дивизия, инспектор на конницата (1922 – 1928) и началник на жандармерията (1929 – 1931). От 31 януари 1931 г. до 9 май 1934 г. е министър на войната. Разделя територията на страната на четири Военноинспекционни армейски области и легализира наборната система на комплектуване. Излиза в запаса през 1934 г. Автор е на книгата „Генерал Колев и действията на 1-ва конна дивизия в Добруджа през 1916 г.“ (1928). Награден е с военен орден „За храброст“ II степен, III степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

 

 

Норвегия сключва сделка за 94 милиона долара с Nammo за увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси

09.07.2024, 20:36

Норвежкото правителство съобщи, че ще предостави на отбранителната фирма Nammo 1 млрд. крони (94 млн. долара) за увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси, предаде Ройтерс, като отбелязва, че изявлението беше публикувано в момент, когато ръководителите на на държавите-членки на НАТО се срещнаха за годишната си среща на върха във Вашингтон.
През януари Норвегия заяви, че е заделила 1 млрд. крони за Nammo, тъй като страната се стреми да увеличи капацитета на отбранителната си индустрия.
„Nammo ще инвестира в нова производствена линия, която може да увеличи десетократно производството на най-модерните артилерийски снаряди за отбранителния сектор“, заяви норвежкото правителство. Предприятието е поело ангажимент да поддържа новия производствен капацитет за поне 15 години.
Норвегия и нейните съюзници от НАТО се надпреварват да увеличават производството си на оръжия, боеприпаси и ракети, отчасти за да снабдяват Украйна, но и за да попълнят запасите си и да могат да се противопоставят на нови заплахи.
Лидерите на 32-те държави – членки на НАТО, се събират на среща на върха на трансатлантическия съюз за сигурност тази седмица, като в дневния ред на срещата ще бъде поставен въпросът как да се подкрепи Украйна във войната ѝ срещу руското нашествие.
Nammo е водещ европейски производител на боеприпаси, който е 50% собственост на норвежкото правителство и 50% собственост на финландската отбранителна компания Patria.
Източник: bta.bg

 

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон

09.07.2024, 20:33

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.
Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.
Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.
Източник: bta.bg

 

ЕС замрази помощ в размер на 30 милиона евро за грузинската армия

09.07.2024, 20:30

Посланикът на Европейския съюз в Грузия Павел Херчински заяви днес, че блокът е замразил военна помощ за Грузия в размер на 30 милиона евро на фона, според него, на „най-ниската точка“ в отношенията между Брюксел и Тбилиси, предаде Ройтерс.
Грузинският парламент прие през юни закон, според който получаващите финансиране от чужбина трябва да се регистрират като чуждестранни агенти. Законът стана обект на критики от страна на местната опозиция и Запада като вдъхновена от Русия мярка за разправа с инакомислещите.
Говорейки на проява в Тбилиси, посланик Херчински каза: „За момента парите, които сме планирали да преведем на грузинското министерство на отбраната в размер на 30 милиона евро, са замразени. И това е само първата стъпка. Ще има и други стъпки“, добави той.
Според Херчински блокът „постепенно ще намали“ помощта за грузинското правителство, като вместо това ще се насочи към подкрепа на гражданското общество и медиите в страната.
През декември Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, но блокът многократно заявява, че сегашната политика на Тбилиси означава, че нейната кандидатура за членство на практика е замразена, посочва Ройтерс.
Херчински отбеляза, че се съмнява дали ЕС ще реши да започне преговори за членство с Грузия тази година. Той заяви, че процесът на присъединяване на страната е временно „спрян“.
Решението на ЕС временно да замрази военна помощ от 30 милиона евро за министерството на отбраната на Грузия няма да попречи на интеграцията на страната ни в блока, заяви пред журналисти грузинският външен министър Илия Дарчиашвили. „Такива решения по никакъв начин не пречат на стремежите на Грузия в посока на европейската интеграция“, каза Дарчиашвили, цитиран от ТАСС.
Източник: bta.bg

 
 

Двама германски министри се противопоставя на плановете на Борис Писториус за наборна военна служба

09.07.2024, 16:07

Министри от Свободната демократическа партия (СДП), която е партньор в управляващата коалиция в Германия, разкритикуваха новия модел на наборна военна служба, включващ изискване за регистрация на младите мъже, предложен от германския министър на отбраната Борис Писториус, предаде ДПА.
В писмо до Писториус министърът на финансите Кристиан Линднер и министърът на правосъдието Марко Бушман, и двамата от СДП, приветстват инициирания от него дебат за военната служба.
Въпреки това те не смятат, че общата военна повинност или задължителната служба са реалистични по финансови, икономически и правни причини.
Вместо това двамата политици подкрепят увеличаването на привлекателността на военната професия и засилването на ролята на резервите, пишат те в писмото, предоставено на ДПА.
„Обединени сме от целта да превърнем Бундесвера в една от най-модерните и ефективни армии“, се казва в писмото. „Можем и ще постигнем тази цел само със съответното обществено одобрение. По наше мнение това изключва повторното въвеждане на обща военна повинност или задължителна служба“.
Германия отмени военната повинност през 2011 г., въпреки че законът на страната продължава да позволява задължителна служба в случай на война или друго напрежение.
Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна постави отново на фокус недостатъците на германската армия и разпали дебат за връщане на задължителната военна служба, припомня ДПА.
Източник: bta.bg

 

Вицеадмирал Сергей Липилин е назначен за командващ на Балтийския флот на РФ

09.07.2024, 09:27

Вицеадмирал Сергей Липилин е назначен за командващ на руския Балтийски флот, предава ТАСС.
Липилин преди това е заемал длъжността първи заместник-командващ на Балтийския флот, който е един от петте флота на РФ и част от въоръжените сили на Руската федерация.
Според източник на ТАСС досегашният командващ на флота, вицеадмирал Владимир Воробьов, е назначен за заместник-командващ на ВМФ на РФ.
Сергей Липилин е завършил минно-торпедния отдел на Тихоокеанското висше военноморско училище "Макаров". През 2009 г. е назначен за командир на 30-и дивизион надводни кораби на Черноморския флот. След това е началник на щаба - първи заместник-командващ на войските и силите в Североизточна Русия (2012-2014 г.) и командващ на войските и силите в Североизточна Русия (2014-2021 г.). - Още за БФ

 

Китай и Беларус започнаха съвместни военни учения

09.07.2024, 08:04

Китай и Беларус започнаха съвместни военни учения. Тези учения, провеждащи се в непосредствена близост до границата с членката на НАТО Полша, предизвикват значителни дискусии.
Наречени „Атакуващ сокол (Falcon Assault)“, тези учения не са обикновени военни тренировки. Те продължават до 19 юли и се провеждат близо до Брест, град, разположен в близост до полската граница. Генерал-майор Вадим Денисенко, началник на Беларуското командване за специални операции, отбеляза, че предвид настоящото глобално напрежение е необходимо новаторски подход към тактическите задачи. Ученията се определят като "антитерористични". - (видео)
Участниците от двете страни ще усъвършенстват уменията си в различни предизвикателни сценарии, включително нощни кацания, навигация през водни препятствия и работа в градска среда.
Според Китайското министерство на отбраната, всичко е свързано със синергията. Целта е да се подобри съвместната работа на войските от двете страни и да се засили практическото им сътрудничество.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ обявиха втори военен заем за Полша в размер на 2 млрд. долара

09.07.2024, 07:56

САЩ снощи обявиха втора сделка с Полша за пряк заем за чуждестранно военно финансиране на стойност два милиарда долара, като част от мащабна програма за модернизация на въоръжените сили на европейската страна, която ще включва закупуване на американско отбранително оборудване, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.
Полша ще купи самолети Ф-35, ракетни системи „Пейтриът“ (Patriot) и танкове „Ейбрамс“ (Abrams), заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.
Първата сделка на стойност два милиарда долара беше подписана през септември 2023 година, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

 

$50 млpд. бюджeт за отбрана: Как Πoлшa щe стане тoп военна сила нa HATO в Eвpoпa

08.07.2024, 22:10

По-голяма и по-модерно оборудвана армия ще пази Полша на фона на война в Украйна и все по-решителен в агресивните си действия режим в Кремъл. Варшава има амбицията да притежава най-мощните въоръжени сили сред европейските членки на НАТО, посочва в свой анализ GlobalData.
Очакването е разходите ѝ за отбрана да скочат от 36,4 млрд. долара през 2024 г. до 48,5 млрд. долара през 2029 г. Полша вдигна почти двойно военния си бюджет между 2022 г. и 2023 г. във връзка с нахлуването на руските сили в Украйна, като очакването е той да расте (макар и с едноцифрен процент) до края на десетилетието.
Така през 2029 г. всяко от двете големи пера - за придобиване на нова техника ($26,3 млрд.) и за персонал ($17,8 млрд.) ще е по-голямо от целия последен военен бюджет, приет в мирно време ($16,6 млрд.).
"Поне до края на десетилетието Полша ще отделя най-малко 4,3% от своя БВП за отбрана, което ще я постави на едно ниво със САЩ и значително пред повечето от останалите членки на НАТО", коментира анализаторът от GlobalData Фокс Уокър.
Армията усилено се превъоръжава, като най-големи ще са разходите за ракети, противоракетна отбрана, артилерия и бойни машини. Например:
 - Системи Patriot за $14,1 млрд.
 - Бойни машини на пехотата Borsuk за $5,7 млрд.
 - Високомобилни ракетни установки Homar-A за $4 млрд.
По думите на Уокър не е изненадващо, че именно за тези покупки Варшава заделят такива средства: "Подобни системи се доказаха в Украйна. Освен това, тези програми са свързани и с местно производство и така подсилват полската икономика и веригите на доставка в сферата на отбраната".
Модернизационната програма върви ръка за ръка с разрастване на въоръжените сили. Целта - полската армия да наброява 300 000 войници.
Източник: https://money.bg/

 

НАТО се нуждае от 35 до 50 допълнителни армейски бригади

08.07.20245, 15:55

НАТО ще има нужда от 35 до 50 допълнителни армейски бригади, за да изпълни новите си планове за отбрана от евентуално нападение на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен източник от военните среди. Той е отказал да разкрие повече подробности за плановете, които са секретни, допълва агенцията.
Между 3000 и 7000 военнослужещи съставят една бригада, така че сформирането на подобни бойни единици на брой между 35 и 50 би било съществено предизвикателство, посочва Ройтерс.
Още един знак, че НАТО се подсилва, защото след руската инвазия в Украйна през 2022 г. приема още по-сериозно заплахата от Москва, е информацията от източник от средите на сигурността, че само Германия ще трябва да разшири четири пъти капацитета на противовъздушната си отбрана, пише още агенцията.
Лидерите на страните членки на НАТО приеха на миналогодишната среща на върха в литовската столица Вилнюс първите мащабни отбранителни планове на алианса от над три десетилетия насам, като оттогава представители работят по привеждането на решенията в конкретни военни изисквания, пояснява Ройтерс.
Очаква се на започващата утре среща на върха на НАТО в американската столица Вашингтон, на която ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на алианса, лидерите да осъвременят плановете си.
Запитани от Ройтерс, представители на НАТО казват, че военните планировчици на алианса са съставили "подробни изисквания за военнослужещи и оръжия, необходими за отбраната на алианса". "Противовъздушна и противоракетна отбрана, оръжия с голям обсег, логистика, както и формирования за мащабни сухопътни маневри са сред първостепенните задачи", добавят споменатите представители.
"Най-вероятно НАТО ще повиши изискванията за отбранителните способности на съюзниците в алинса, тъй като работим по изграждането на сили за посрещане на заплахите, пред които сме изправени. Уверени сме, че нашите отбранителни способности са и ще бъдат големи", казват още събеседниците на Ройтерс.
Не е ясно откъде страните в НАТО ще наберат военнослужещи за формирането на още 35 до 50 бригади, обръща внимание Ройтерс. Може към сухопътните войски да се пренасочат военнослужещи от друг род войски, може да се направи и нов набор за попълнения на армията, а някои страни членки на алианса биха комбинирали двата подхода.
Експертите по военно планиране на НАТО посочват противовъздушната отбрана като друг основен недостатък, имайки предвид показаната от войната в Украйна необходимост от системите за ПВО за защита на стратегическа военна и гражданска инфраструктура.
Тези системи биха били от особена важност за Германия, която може да бъде голям логистичен център и сцена на действия при евентуален конфликт с Русия, посочва Ройтерс, като припомня, че на германска територия са били разположени 36 системи за ПВО "Пейтриът" по време на Студената война
Източник: https://otbrana.com/

 

Корабите, участващи в учението „Бриз 2024”, излязоха на море

08.07.2024, 15:30

Започна активната част на националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2024”, съобщават от ВМС. Корабите от многонационалното оперативно съединение,  под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напуснаха Военноморска база - Бургас и  Пристанище Бургас и излязоха на море.
Действията на оперативното съединение за днес включват изпълнение на задачи свързани с противоминно подводно обследване с морски безпилотни апарати, провеждане на кораб през предварително протрален канал, бойни действия срещу подводници и противодействие на асиметрични заплахи.
Участващите в учението специализирани водолазни групи във Военноморска база – Варна ще тренират действия по обследване и охрана на кораби в пристанището.
По време на действията на Противоминната корабна група MCM Black Sea в морските пространства на Република България, в рамките на учението „Бриз 2024“, на борда на минен ловец “Струма“, ще работят офицери от Кралство Белгия и Република Италия. Те ще подпомагат работата на екипажа на кораба и действията на групата. В същия период офицер от Военноморските сили на САЩ ще участва като наблюдател. Действията на Противомиинната група ще бъдат подпомагани и от самолет от морската патрулна авиация на Франция.
По време на морската фаза на учението, корабите на море ще работят съвместно със самолети от морската патрулна авиация на САЩ, Турция и Франция, както и с вертолети от състава на Военноморските сили на България и Румъния.
Вчера с провеждането на работни срещи за планиране на съвместни задачи между участващите в учението страни приключи последният ден от бреговата фаза от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“.
Командирът на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков и командирите на тактическите групи, участващи в учението, обсъдиха предстоящите задачи на море. Основният акцент беше отработването на планираните допълнителни упражнения за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между новосформираната Противоминна група в Черно море (MCM Black Sea) и останалите кораби.
Флотилен адмирал Велко Велков пожела на участниците безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи. Той подчерта важността на стриктното спазване на правилата на безопасно плаване и прилагане на процедурите на НАТО по командване и контрол на корабоплаването в Черно море.
Източник: https://otbrana.com/

 

Рамщайн – най-голямата военновъздушна база на САЩ в Европа

08.07.2024, 12:52

Военновъздушната база на САЩ Рамщайн в западната част на Германия е като цял отделен свят – обширна военна зона с писти, хангари и много сгради. Какво още знаем за най-голямата военновъздушна база на САЩ в Европа.
Базата Рамщайн всъщност е напълно изолиран самостоятелен малък град насред провинция Райнланд-Пфалц. И макар да се намира на германска територия, тя разполага с имунитета на посолство: германски служители и политици могат да я посещават само с одобрението на американския ѝ командир.
В Рамщайн  работят около 9000 души. А недалеч от нея е и най-голямата американска военна болница извън САЩ. Общо в региона живеят към 50 000 американци със семействата си. Те разполагат със собствени училища, магазини и доставчици на услуги, често заплащането е в долари. Американското присъствие има и голямо значение за местната икономика.
Авиобазата Рамщайн има огромно значение за американската армия, и то в световен мащаб. Тя е най-важният логистичен център за товарни превози и транспорт на военнослужещи от американските ВВС, най-вече за мисии в Африка, Близкия изток и Източна Европа.
Освен това Рамщайн има специално и растящо значение поради факта, че там се намира централата, от която се направляват американските бойни дронове по целия свят.
След нахлуването на Русия в Украйна в Рамщайн бяха проведени срещи на държавите, подкрепящи Украйна. Американският министър на отбраната Лойд Остин нееднократно е посещавал базата, за да обсъжда с представителите на десетки други държави оръжейните доставки за Украйна. Междувременно – когато става дума за поддръжниците на Украйна, често се говори за „Групата от Рамщайн“.
През лятото на 2020 година тогавашният американски президент доналд Тръмп обяви, че възнамерява значително да намали числеността на американските войски в Германия с аргумента, че Германия не плаща достатъчно за своята отбрана. Бившият върховен главнокомандващ на американските войски в Европа генерал Бен Ходжис отправи тогава остри критики към плановете. Пред списание „Шпигел“ той заяви, че става дума за „колосална грешка“: „Решението показва, че президентът не разбира колко важни за сигурността на Америка са базираните в Германия части“.
С идването на власт на демократа Джо Байдън няколко месеца по-късно решението бе отменено. Но ако Тръмп отново бъде избран за президент, присъствието на американски военни в Германия и съответно важната роля на Рамщайн могат отново да бъдат поставени под въпрос.

 

Япония и Филипините подписаха днес двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

08.07.2024, 08:42

Япония и Филипините подписаха днес двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с цел улесняване на съвместните учения, съобщи филипинското правителство, на фона на нарастващата активност на Китай в регионалните води, предаде Киодо.
Филипинският министър на отбраната Гилберто Теодоро и японският външен министър Йоко Камикава подписаха споразумението на церемония в Манила, на която присъства филипинският президент Фердинанд Маркос младши, предаде Ройтерс.
Документът създава рамка за улесняване на военното сътрудничество, като например улесняване на влизането на военни от ответната страна и оборудване за гостуващите сили.
Споразумението, което е първото по рода си, подписано от Япония в Азия, ще влезе в сила след ратифицирането му от законодателните органи на двете страни.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Най-великата победа на руския флот

08.07.2024, 07:20

"Водата, смесена с кръв и злато, изглеждаше отвратително. Труповете на обгорели хора плаваха по вълните и пристанището се напълни с тях до такава степен, че лодките се придвижваха с мъка". С тези думи очевидец описва последиците от разгрома на турския флот в Чесменската битка през 1770 година. - (видео)
През 1768 г. започва поредната война между двамата непримирими съперници – Руската и Османската империя. В основна сцена на военните действия се превръщат Балканите, Северното Черноморие и Кавказ.
В същото време руската императрица Екатерина II се кани да нанесе на турците неочакван удар в тила. Скоро след началото на конфликта от Балтийско море към Средиземноморието тръгва ескадра на руския флот, командвана от адмирал Григорий Спиридов........Прочети още

 

Червеният барон на Ориента – страшилището в небето над Манджурия

08.07.2024, 07:15

Япония е страна, която може да се похвали с абсолютно всичко.
Територията ѝ е половина с кръвта на някои от най-добрите самураи, културата, въпреки модернизацията, остава запазена и до днес, а не можем да отречем, че в исторически план това е страна, която може да се похвали с високо количество герои и патриоти.
Не случайно те са създателите на камикадзе атаките и до последния момент са се съпротивлявали срещу американските нападатели.
Достатъчно е да разгледате някои от основните факти и ще откриете, че Япония никога не е имала намерение да воюва със САЩ, но същевременно никога не е била и партньор на Германия.
Страната на изгряващото слънце има своя собствена позиция по време на Втората Световна война и различна кампания в Азия, като твърди, че връща само своите собствени територии........Прочети още

 

На този ден

08.07.2024, 07:10

Офицери от 1-во аеропланно отделение с пленения капитан О’Дуайър (в средата), 1917гНа 8 юли 1917 година е постигната първата въздушна победа на българската изтребителна авиация.
Във въздушен бой над Петрич два български изтребителя „Роланд Д-II“, пилотирани от поручик Иван Узунов и подпоручик Владимир Балан, настигат група от шест британски самолета.
След кратък бой те повреждат едноместния „Армстронг Уитуърт ФК.8“, пилотиран от командира на 17-а британска ескадрила капитан О’Дуайър, който се приземява аварийно край Петрич и попада в плен.
Това е първата победа на български пилоти от новосъздадената фронтова изтребителна авиация, базирана на летище Левуново, в класически въздушен бой.

На 8 юли 1934 година е създадена организацията „Общество на кавалерите на ордена За храброст“.
Нейни почетни председатели последователно са генерал от пехотата Данаил Николаев, генерал-лейтенант Христо Недялков и генерал от пехотата Никола Жеков. Почетен подпредседател е генерал-лейтенант Георги Абаджиев, а основател и заместник-председател – полковник Георги Симеонов. Според приетия устав тя има за цел да обедини офицерите, подофицерите и войниците – кавалери на ордена „За храброст“ в името на Родината, да служи за връзка между народа и войската, както и да опазва военните добродетели и героичните спомени от войните.
Организацията започва дейността си през 1936 г. с 28 местни структури, които след две години нарастват на 661 с над 18 000 членове. Печатният й орган е списание „Боен подвиг“ (1 март 1936 – 10 август 1944), а отличителният знак – синя емайлирана звезда с миниатюра на ордена „За храброст“. През 1941 г. променя името си на „Съюз на наградените с ордена За храброст в България“, а след 9 септември 1944 г. е забранена. Днес официалният й наследник е Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, възстановен на 20 март 1992 г.

 

 

Южна Корея получи шест американски базови патрулни самолета P-8A Poseidon

07.07.2024, 23:00

На 4 юли 2024 г. в южнокорейската военноморска авиобаза Поханг се проведе официална церемония по въвеждането в строя на всичките шест нови базови патрулни самолета Boeing P-8A Poseidon, доставени от САЩ.
На церемонията присъства президентът на Република Корея Юн Сок Йол. - (видео)

 

Новият британски министър на отбраната обещава нова помощ за Украйна

07.07.2024, 22:40

Новият британски министър на отбраната Джон Хийли обеща повече артилерия, боеприпаси и ракети на Украйна, потвърждавайки трайната подкрепа на Лондон за Киев, предаде Франс прес.
Хийли, който беше назначен на министерския пост от новия британски премиер Киър Стармър в петък, направи това изявление по време на днешното си посещение в черноморския град Одеса в Южна Украйна - първото пътуване в чужбина в новата му функция.
Според новия министър Великобритания ще предостави допълнително въоръжение на Украйна и ще ускори усилията си за предоставяне на обещана по-рано военна подкрепа, отбелязват Пи Ей мидия/ДПА.
Министерството на отбраната съобщи, че Хийли е дал указания на свои служителите да направят всичко възможно пакетът от помощи, обещан през април от предишното правителство, да бъде доставен в пълен обем през следващите 100 дни.
Министерството уточни, че новият пакет включва боеприпаси, 90 ракети "Бримстоун", 50 малки военни лодки за подпомагане на речни и крайбрежни операции, 40 машини за разминиране, 10 артилерийски оръдия AS-90 и поддръжка на вече предоставени такива, както и 61 булдозера за подпомагане на изграждането на отбранителни позиции.
Ведомството посочи, че ангажиментът на Обединеното кралство от април включва 400 превозни средства, 1600 ударни и зенитни ракети, 4 милиона боеприпаси и 60 лодки, включително плавателни съдове за рейдове в крайбрежни води.
В Одеса новият министър на отбраната разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Зеленски публикува снимка, на която Хийли участва във възпоменателна служба по случай Деня на украинския военноморския флот.
По-рано новият британски външен министър Дейвид Лами заяви, че военната, икономическата, политическата и дипломатическата подкрепа на Обединеното кралство за Украйна "ще остане непоклатима" и при лейбъристкото правителство.
От нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Великобритания е предоставила на Киев военна помощ на стойност над 7,6 милиарда лири (9,7 млрд. долара).
"Като нов министър на отбраната ще гарантирам, че ще съживим подкрепата на Великобритания, като увеличим доставките на жизненоважна военна помощ. Ангажиментът ни да подкрепяме украинския народ е абсолютен, както и решимостта ни да се противопоставим на руската агресия и да преследваме [руския президент Владимир] Путин за военните му престъпления. Това правителство е непоколебимо в ангажимента си да продължи да доставя военна помощ и ще стои рамо до рамо с нашите украински приятели толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Хийли.
Британският министър се срещна и с украинския си колега Рустем Умеров.
Източник: https://www.bta.bg/

 

„Бриз 2024“ продължи с предпоходна подготовка

07.07.2024, 19:23

Днес работата на ръководството, планиращия състав и участниците в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024” продължи с провеждането на предпоходна конференция и работни срещи, съобщават от ВМС.
В 14:00 часа, в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе  конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от Щаба оперативното съединение и командирите на кораби.
На конференцията пред командира на оперативното съединение, флотилен адмирал Велко Велков беше представен реда за изпълнението на предстоящите през следващите дни упражнения и учения на море.
В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на поставените задачи.
Поради конфликта в северната част на Черно море и  реалната възможност от наличие на дрейфащи мини в районите на учението са взети мерки за осигуряване безопасността на участниците.
И по време на бреговата фаза на „Бриз 2024“, Военноморските сили на Република България продължават да водят наблюдение на системата за разделно движение по нашето крайбрежие, бреговата ивица и тези части от националните морски пространства, в които е възможно появяването на плаваща мина.

 

Германските военни недоволстват от размера на разходите за отбрана в проектобюджета

07.07.2024, 11:56

Предложеното увеличение на разходите за отбрана, заложено в проектобюджета на Германия за 2025 г., далеч не е достатъчно, за да "отговори на сегашната ситуация със сигурността", нито на "отговорността на Германия пред света", заяви ръководителят на Асоциацията на германските въоръжени сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Андре Вустнер, председател на организацията, която представлява интересите на около 200 000 активни войници, резервисти и бивши членове на армията, заяви пред ДПА: "Германското правителство може и да иска да премине през този законодателен период с този бюджет, но Бундесверът като съществена част от нашата архитектура за сигурност - и следователно всички ние - плащаме цената."
Съгласно условията на предварителния национален бюджет за 2025 г., договорен в петък, германските военни разходи ще се увеличат само с 1,2 млрд. евро, което е далеч под исканите от министъра на отбраната Борис Писториус около 7 млрд. евро.
Лидерите на коалиционното правителство на Германия постигнаха пробив по националния бюджет след седмици на трудни преговори, завършили с консултации през цялата нощ в четвъртък.
След като министърът на финансите Кристиан Линднер от подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) отказа да освободи дълговата спирачка на страната за държавните разходи, а Социалдемократическата партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изключи съкращаването на социалните разходи, въоръжените сили на Германия изглежда загубиха, само две години след като Шолц обяви историческа програма за превйоръжаване.
Вустнер определи ситуацията в областта на сигурността в Европа като "най-опасната след падането на Желязната завеса", като посочи политическата нестабилност и липсата на сигурност относно ангажимента на Вашингтон към сигурността на Европа, в случай че президентските избори през ноември доведат до второ президентство на Доналд Тръмп.
Вустнер призова парламента да направи "мащабни корекции" в проектобюджета.
По думите му са необходими допълнителни средства, за да се покрие "драматичното нарастване на оперативните разходи".
Освен това без допълнителни инвестиции в отбранителната индустрия започналото наскоро разширяване на капацитета бързо ще започне отново да буксува, каза Вустнер.
Източник: https://fakti.bg/

 

На този ден

07.07.2024, 07:30

На 7 юли 1890 г. в с. Долна Оряховица, Великотърновско, е роден майор Асен Агов (1890 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1910) и първия випуск на Аеропланното училище в Божурище (1916). Воюва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от 32-ри пехотен загорски полк и като боен пилот, след което се уволнява от армията (1919).
През 1920 г. е назначен за директор на новосформираното Отделение за въздухоплаване, в чийто състав е включено Аеропланното училище, Аеропланната работилница и Аеропланното депо. Има голям принос за възраждане на българската авиация в тежките условия, наложени от военните клаузи на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919).
След Деветоюнския преврат (1923) се включва в работата на Единния фронт (коалиция между БКП и левицата на БЗНС). Убит е в Пловдив на 1 май 1925 г. по нареждане на министъра на войната генерал Иван Вълков, заповядал масовите репресии срещу левицата, последвали Септемврийското въстание (1923) и атентата в църквата Света Неделя (1925).

На 7 юли 1835 година в с. Бяла черква, Търновско, е роден Бачо Киро (Киро Петров Занев) (1835 – 1876) – самобитен учител и поет, участник в националнореволюционното движение. На 12-годишна възраст става послушник в Батошевския манастир, след което учителства в търновските села Коювци, Вишовград, Мусина и Михалци. През 1865 г. се установява в Бяла Черква и по-късно е избран за председател на местния революционен комитет (1872).
По време на Априлското въстание (1876) събира група от над 100 души, с която се включва в четата на поп Харитон Халачев, сформирана в с. Мусина, Търновско (28 април 1876). Преследвани от потери по пътя към Стара планина, въстаниците се организират за отбрана в Дряновския манастир и в продължение на 9 дни (29 април – 7 май 1876) отбиват многократните атаки на 10-хилядната редовна и нередовна турска войска под командването на Фазлъ паша. При разгрома на четата Бачо Киро успява да се спаси, но след предателство е заловен, осъден от извънреден турски съд и обесен в Търново на 28 май 1876 г.

 

 

Два нови пакета американска военна помощ за Украйна

06.07.2024, 22:28

Министерството на отбраната на САЩ обяви отпускането на два пакета военна помощ на Украйна на 3 юли 2024 г. Първият от тях, в размер на 150 милиона долара, е предоставен със заповед на президента на САЩ в рамките на неговите административни пълномоюия (Presidental Drawdown of Security Assistance – PDA) и представлява оперативно разпределение на имущество от наличността на американското МО. Това е 60-ият президентски PDA пакет от военна помощ за Украйна от август 2021 г. и шестият PDA пакет през 2024 г.
(На снимката: Пускова установка M192 на американската зенитно-ракетна система I-HAWK на украинските въоръжени сили, юли 2024 г. (c) социални мрежи)

 

Китайски военни пристигнаха в Беларус за "съвместни антитерористични учения"

06.07.2024, 21:00

Китайски военнослужещи са пристигнали в Беларус, за да участват в съвместни антитерористични учения, съобщава Министерството на отбраната на Беларус в Telegram.
В събота (6 юли) Министерството на отбраната на Беларус съобщава, че в страната са пристигнали военнослужещи от китайската армия.
"Военнослужещите ще вземат участие в съвместно антитерористично учение (тренировка), което ще се проведе от 8 до 19 юли.
Съвместната подготовка ще позволи обмяна на опит, координация на беларуските и китайските части и създаване на основа за по-нататъшно развитие на беларуско-китайските отношения в областта на съвместната военна подготовка", се посочва в съобщението на ведомството.

 

Пълен провал на преговорите! Германската армия се изтегля от стратегическа военновъздушна база

06.07.2024, 20:42

Германия ще изтегли силите си от военновъздушна база в Нигер, след като не успя да постигне споразумение с нигерийските власти относно правния имунитет на своя военен персонал, съобщи министерството на отбраната пред парламента в Берлин, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Военновъздушната база в Ниамей, която е ключов фактор в усилията на Запада за ограничаване на тероризма в региона, ще бъде закрита на 31 август, когато всички разположени там военнослужещи ще са се върнали в Германия.
Според уведомление на министерството на отбраната до парламента, с което ДПА се е запознала, правителството е "направило преоценка" на промените в ситуацията през последните седмици и е взело решението за напускане.
"Проектът за споразумение, предаден ни от Нигер, не може да служи като основа за преговори за споразумение за статута нито по отношение на неговия характер, нито по отношение на неговото съдържание", пише министерството на отбраната. Имунитетът на германските войски не е гарантиран, а позициите на двете страни са далеч една от друга, посочва ведомството.
Преговорите за споразумение за статута са прекратени, а проектите за сътрудничество и обучение от страна на германските министерства на отбраната и на външните работи, вече няма да се изпълняват, заяви министерството на Писториус.
Военновъздушната база в Ниамей служеше като логистичен център за мироопазващата мисия на ООН в съседно Мали (MINUSMA), създадена през 2013 г. и прекратена преди година.
Нигерската армия пое контрола над страната с преврат на 26 юли миналата година. Въпреки това германският министър на отбраната Борис Писториус подкрепи ограничено сътрудничество с лидерите на преврата при определени условия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Европа тихо обсъжда ядрено бъдеще без САЩ

06.07.2024, 20:21

В замък близо до Стокхолм, Швеция, застанал на подиум със сини завеси, който скрива позлатените огледала и искрящите полилеи в стаята, френският президент Еманюел Макрон отвори дебат, който Европа избягва от години, даже от десетилетия.
Макрон много внимателно е избрал времето и мястото. По това време той е на държавно посещение в Швеция, една от отдавна неутралните европейски страни, които през 2022 г. решиха да се присъединят към НАТО в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, посочва се в статия на Politico и Welt am Sonntag.
На сцената той е с краля и министър-председателя на Швеция, пред публика от шведски военни кадети и офицери, точно когато те пренастройват своята мисия и идеи за сигурността на своята страна и на континента. Макрон говори на английски език, за да се увери, че хората ще го разберат и ще му обърнат внимание........Прочети още

 

Корабите на Противоминната група пристигнаха в Бургас

06.07.2024, 19:50

Днес в 9 ч. на Пристанище Бургас пристигнаха корабите от новосформираната Противоминна военноморска група в Черно море MCM Black Sea, съобщават от ВМС.  В церемонията по посрещането участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и офицери от Флотилия бойни и спомагателни кораби. Командирът на Противоминната група капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле беше посрещнат от заместник-командира на флотилията капитан Ӏ ранг Павлин Петков.
От 9:30 ч. командирът на Военноморските сили, командирът на противоминната група и командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велков дадоха пресконференция пред представители на медиите.
Контраадмирал Кирил Михайлов запозна присъстващите в залата с целите и задачите на започналото учение "Бриз 2024". Той обърна внимание, че тази година в учението ще вземат участие и корабите от Противоминната военноморска група в Черно море MCM Black Sea и това ще даде възможност на капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле да сглоби групата, за да може тя по-ефективно да изпълнява своите задачи. Контраадмирал Михайлов подчерта, че групата ще действа в западната част на Черно море в морските пространства на Румъния, България и Турция и няма да излиза извън тези райони.
Капитан Ӏ ранг Карагюле направи изявление, в което представи състава и задачите на групата, като спомена, че групата беше сформирана в Истанбул на 1 юли 2024 г. и първата активация ще завърши на 16 юли в Констанца. Той уточни, че групата ще се командва на ротационен принцип, като на 2 януари 2025 г.  командването се поема от българските Военноморски сили.
Флотилен адмирал Велков, представи основната цел и задачите на на учението „Бриз 2024“. Той подчерта, че повишаването на взаимодействието и оперативната съвместимост е най-важната задача при провежадне на силите на действията на море.  
В хода на учението ще се изпълняват широк спектър от задачи, целящи, както поддържането на нивото на подготовка , така и повишаване на способностите за съвместни действия в рамките на многонационално оперативно съединение.
Днес и утре продължава бреговият етап на учението "Бриз 2024" с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и неправителствените организации и ведомства, за осигуряване на морската сигурност в региона.
Източник: https://otbrana.com/

 

ISW: Руските войски напредват близо до Торецк

06.07.2024, 13:11

Руските войски наскоро са напреднали близо до Торецк - в Северное и Ню Йорк. Руските сили настъпват и на север от Парасковиевка край Донецк.
Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
В отговор на съобщението на руските военни блогъри за превземането на Сотницки Казачок ISW отбелязва, че няма визуално потвърждение за продължително руско присъствие в това село на границата между Харковска област в Украйна и Белгородска област в Русия.
Руските и украинските сили продължават да се сражават на терен във Волчанск.
Твърди се, че украинските сили държат позиции в североизточните покрайнини на града.
Кадри от геолокация, публикувани на 5 юли, показват, че руските сили наскоро са напреднали в центъра на Волчанск.
На 5 юли руските сили продължиха настъплението си по линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са превзели Степная Новоселовка (северозападно от Сватово), но ISW не намира потвърждение на това твърдение.
Руските сили продължават настъплението си:
 -североизточно от Купянск, близо до Синковка;
 -северозападно от Сватово, близо до Стелмаховка и Степная Новоселовка;
 -северозападно от Кременная край Невское, Макеевка и Грековка;
 -западно от Кременная близо до Тернивка;
 -южно от Кременная, близо до горското Серебрянското горско стопанство.
На 5 юли руските войски продължават настъпателните операции край Северск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.
Руските войски продължиха настъпателните операции на североизток от Северск в района на Белогоровка, на изток от Северск в района на Верхнекаменское и на югоизток от Северск в района на Спорное и Вемка.
На 5 юли руските сили продължават настъплението си край Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район. Руски блогъри твърдят, че руските войски са превзели квартал Канал и че украинските сили са се изтеглили от квартала към позиции западно от канала Северск-Донецк-Донбас. Говорител на украинско подразделение, действащо в Северското направление, е заявил, че руските сили са подсилили пехотата край Курдюмовка (югоизточно от Часов Яр), но не използват бронирани машини.
Наскоро руските войски са напреднали край Торецк.
Геолокационни кадри, публикувани на 4 и 5 юли, показват, че руските войски наскоро са напреднали в южната част на Северное (източно от Торецк) и южната част на Ню Йорк (южно от Торецк).
Руски блогъри твърдят, че руските войски са завзели изцяло Юровка (южно от Ню Йорк) и са напреднали в районите на Дружба (североизточно от Торецк) и Южни (югоизточно от Торецк), в северната част на Северное и по-нататък в южната част на Ню Йорк. Въпреки това ISW все още не разполага с потвърждение на тези руски твърдения.
Руските сило продължават офанзивата на североизток от Торецк в района на Дружба, на изток от Торецк в района на Северно и на югоизток от Торецк в района на Ню Йорк, Юровка и Железное.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Армения и САЩ ще проведат съвместни военни маневри между 15 и 24 юли

06.07.2024, 12:30

Армения и САЩ ще проведат общи военни маневри в кавказката държава в периода между 15 и 25 юли, съобщи днес арменското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Ученията „Ийгъл партнер 2024“ ще се фокусират върху задачи, свързани с мироопазващите мисии. Подобни маневри със „страни партньори“ се провеждат редовно, подчерта министерството.
Армения, доскоро най-близкия съюзник на Русия в Южен Кавказ, влоши отношенията си с Москва през последните години заради това, което Ереван приема за неуспех на Русия да го защити от съседен Азербайджан.

Въпреки че Армения остава съюзник по договор на Русия, тя многократно е заявявала, че не подкрепя водената от Москва война в Украйна и е изпращала хуманитарна помощ на Киев, с което си навлича раздразнението на Русия, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Вашингтон отложи за неопределено време съвместни военни маневри с Грузия

06.07.2024, 12:26

САЩ обявиха вчера, че отлагат  планирани за края на юли военни учения с Грузия като част от цялостна преоценка на отношенията си с кавказката страна, която се сближава с Русия, предаде Франс прес.
Маневрите „Благороден партньор“ трябваше да се проведат от 25 юли до 6 август, но са „отложени за неопределено време“, съобщи Пентагонът в съобщение за медиите, след като Грузия прие спорен закон за „чуждестранното влияние“.
През май САЩ наредиха цялостно преразглеждане на сътрудничеството с Грузия и вече обявиха санкции срещу десетки грузински служители заради този закон. Противниците на управляващата партия „Грузинска мечта“ обвиняват последната, че се стреми да сближи Грузия със съседна Русия, като по този начин отдалечава перспективата за европейска интеграция.
Решението за отлагане на учението „се дължи на фалшиви обвинения от страна на грузинското правителство срещу Съединените щати и други“, заяви Пентагонът. Вашингтон твърди, че е бил фалшиво обвинен от Тбилиси, че е „подтикнал Грузия да открие втори фронт срещу Русия, за да облекчи натиска върху Украйна“ и че е участвал в „два опита за преврат срещу управляващата партия“.
Пентагонът не даде подробности за грузинските обвинения, поради които САЩ смятат, че „моментът не е подходящ за организиране на мащабно военно учение в Грузия“.
Грузинското министерство на отбраната, цитирано в грузинските медии, определи решението на САЩ като „достойно за съжаление“. „САЩ и Грузия имат десетилетно партньорство в областта на отбраната, основано на общите интереси и цели на нашите страни“, подчерта Тбилиси.
„Въпреки прекратяването на учението форматите за сътрудничество продължават, включително подготовката за международното учение „Пъргав дух 2025“, добави министерството.
На 3 юни грузинските власти обнародваха закон за „чуждестранното влияние“, вдъхновен от репресивен руски закон, което предизвика огромни демонстрации в Тбилиси в продължение на седмици и ожесточени критики от страна на западните държави. Бившата съветска република Грузия е официален кандидат за членство в Европейския съюз от декември 2023 г. и също така се стреми да се присъедини към НАТО.
Миналата седмица обаче лидерите на ЕС взеха решение за фактическо „спиране“ на процеса на присъединяване в очакване на промяна в политиката на Тбилиси.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

06.07.2024, 07:27

На 6 юли 1861 година в с. Угърчин, Ловешко, е роден генерал-майор Радой Сираков (1861 – 1921).
Завършва Военното на Н. В. Училище (1882) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1891). От 1892 г. служи в Генералния щаб.
На 1 януари 1906 г. е произведен в чин генерал-майор и до 1911 г. последователно заема длъжностите началник на Оперативното отделение в Щаба на армията, началник-щаб на 3-та пехотна балканска, 2-ра пехотна тракийска и 5-а пехотна дунавска дивизия.
През 1911 г. е назначен за командир на 9-а пехотна плевенска дивизия, с която по време на Първата балканска война (1912 – 1913) се сражава на Тракийския военен театър при Чаталджа и Одрин. Под негово командване частите на дивизията, разположени в първия ешелон на 3-та армия, форсират реките Кара-Су и Катарчи-Су и водят ожесточени боеве за пробиване на Чаталджанската отбранителна линия (4 – 5 ноември 1912). Включена в състава на обсадната армия 9-а пехотна дивизия дава своя принос за овладяването на Одринската крепост (11 – 13 март 1913) и извоюването на една от най-големите победи на Българската армия.
По време на Втората балканска война (1913) генерал Сираков командва самостоятелен отряд, действащ срещу гръцките войски в Разложкия край. След войната е назначен за началник на Главното интендантство. На 15 юни 1915 г. преминава в запаса.
През Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и служи като началник на Главното тилово управление, председател на Главната реквизиционна комисия, началник на 9-а дивизионна област и офицер за поръчки при Министерството на войната. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен.

На 6 юли 1868 година въстанически отряд под командването на Хаджи Димитър и Стефан Караджа навлиза в българските земи. Той се състои от две групи, които трябва да действат заедно, докато достигнат Стара планина, след което да се разделят и насочат в различни посоки. Предвидено е този отряд да бъде авангард на няколко подобни чети, които с обединени усилия да вдигнат на всеобщо въстание поробените си събратя. След като минават Дунав при с. Вардим, Свищовско, четниците се отправят към Стара планина. По пътя са открити и нападнати от потери и редовна турска войска. В ожесточени сражения при търновските села Караисен, Патреш и Вишовград, загиват почти половината от тях. В местността Канлъдере, Севлиевско, четата е разбита, а тежко раненият войвода Стефан Караджа е заловен и откаран в русенския затвор, където умира от раните си. Останалите живи 40 четници успяват да се измъкнат от обкръжението и на 18 юли достигат връх Бузлуджа, където са обкръжени от 700 души турска редовна войска и башибозук. След неравна борба, продължила повече от три часа, почти всички от тях, начело с войводата Хаджи Димитър, загиват.

 

Една от последни сили, защитавали бункера на Хитлер, е френска

06.07.2024, 07:20

Един от последните Рицарски кръстoве на Железния кръст, дадени във Вермахта по време на Втората световна война, е връчен на французин – на унтершарфюрера от подразделението Вафен-СС, Юджийн Воло. Воло принадлежал към дивизия „Карл Велики“, която се състои от група френски доброволци, воювали на страната на Третия райх срещу съюзниците. Част от бойните им усилия са срещу собствената им страна.
По време на здрачните дни на войната в Европа, шепа от тези френски бойци остава в боя до горчивия му край, отказвайки да се предаде като вместо това формират ключова финална защита в една абсолютно безнадеждна позиция. Много от тях, включително гореспоменатия ефрейтор, загиват, изпълнявайки своя дълг, защитавайки центъра на Берлин и бункера на фюрера.......Прочети още

 

 

Бюджетът в Германия одобри покупки за армията за 6 млрд. евро

05.07.2024, 20:27

Бюджетната комисия в Бундестага одобри закупуването на танкове, боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана (ПВО) за 6 млрд. евро, съобщиха източници на „Ройтерс“ в сряда.
Одобрените покупки на оръжие включват 105 танка „Леопард 2 А8“ от производителя на оръжие KNDS за 2,93 млрд. евро. Сключена е сделка също за купуване на до 200 хил. снаряда за 1,3 млрд. евро от Diehl и Nammo. Освен това ще бъдат закупени четири системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на обща стойност 1,35 млрд. евро според източниците.
„Бюджетната комисия за пореден път взе важни решения за обществени поръчки, които са в изпълнение на обявената от канцлера повратна точка, заявиха членовете на комисията от трите партии от управляващата коалиция в съвместно изявление. В него не се посочват подробности за покупките или техните стойности, но се казва, че те ще помогнат на германската армия в планирането през следващите 10 години и ще осигурят на Украйна спешно необходими доставки.
След срещата с бюджетната комисия министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че през първата половина на годината са били одобрени проекти за армията на обща стойност 27 млрд. евро.
Дни след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. канцлерът Олаф Шолц изненада съюзниците си, като обяви Zeitenwende („Повратна точка“) със създаването на специален фонд от 100 млрд. евро за възстановяване на въоръжените сили. Тогава на извънредно заседание на Бундестага бе обявено, че Бундесверът ще получи 100 млрд. евро за инвестиции и проекти за въоръжаване с федералния бюджет за 2022 г.
Шолц обеща, че Германия „от сега нататък – година след година – ще инвестира повече от 2% от брутния вътрешен продукт в нашата отбрана“, защото с руското нашествие светът е навлязъл „в нова ера“.
Според Шолц на фона на повратната точка, предизвикана от руската атака в Украйна, Бундесверът се нуждае от „нови, силни способности“. Критерият трябва да бъде, че е направено всичко необходимо за гарантиране на мира в Европа. „Едно е ясно: трябва да инвестираме значително повече в сигурността на страната ни, за да защитим по този начин свободата и демокрацията си“, каза Шолц. Целта, според думите му, е ефективен, модерен и прогресивен Бундесвер.
По-късно, през декември 2022 г., в статия в списание „Foreign Affairs“ Шолц написа – „Новата роля на Германия ще изисква нова стратегическа култура и стратегия за национална сигурност“. Той отбелязва, че през последните три десетилетия решенията за сигурността на Германия и екипирането на нейната армия са се вземали в обстановка на мир в Европа, а сега водещият въпрос ще бъде на кои заплахи тя и съюзниците є да противодействат на континента, като най-непосредствената от тях идва от Русия.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Рота от състава на Шуменския батальон получи оценка „Боеготов“

05.07.2024, 20:16

От 2 до 4 юли, се проведе процедура по оценка на бойните способности на механизирана рота за участие в състава на многонационално формирование на територията на Република България „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса /EVA/” от състава на 29 механизиран батальон - Шумен на 5-то бригадно командване – Плевен, съобщава КСВ.
В продължение на 3 дни в района на батальона и на учебен център „Дивдядово“ комисия от Сухопътните войски с председател полковник Светослав Годинов - началник сектор сертифициране на формированията в отдел „Подготовка“, наблюдаваха и оценяваха  действията на военнослужещите.
През първия ден от проверката по демонстрирането на бойните способности бе изнесен брифинг от командира на ротата капитан Мартин Иванов, след което беше проведен строеви преглед на личния състав от контингента и проверка по документи.
На 3 и 4 юли на учебен център „Дивдядово“ за демонстриране на бойните способности се проведе ротно тактико – специално  учение на тема: „Действия на механизирана рота от състава на многонационална бойна група в отбранителна операция“.
В учението взеха участие над 150 военнослужещи, с 11 единици верижна и 18 единици колесна техника. Наблюдаващ учението и действията на обучаемите бе подполковник Желязко Райчев – главен експерт от Щаба на отбраната.
Комисията от Командването на Сухопътните войски постави оценка „Боеготов“, съгласно критериите на CRЕVAL.
Ротата ще застъпи в шестмесечно дежурство от 1 август 2024 г., като заместник - командир на многонационалната бойна група ще бъде командирът на 29-ти механизиран батальон подполковник Ерхан Сюлейман.
Източник: https://otbrana.com/

 

Вестник "Българска Армия", брой 27 (2024), 5 юли 2024 година

 

Отбелязаха бойния празник на гарнизон Пловдив

05.07.2024, 09:22

С тържествен марш на представителни блокове на военни формирования от Пловдивския гарнизон, заупокойна молитва и тържествена заря-проверка на площад "Централен" в Пловдив отбелязаха снощи бойния празник на Пловдивския гарнизон, съобщава БТА.
Отбелязването на такива празници е пример за симбиоза между армия и народ, защото за нас е необходим споменът за славните победи на Българската войска, който сме длъжни да предаваме на следващите поколения, каза в словото си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив.
Всички виждате, че предизвикателствата пред националната сигурност на страната ни се развиват изключително динамично. Убеден съм, че всички много добре разбирате колко е важна една силна и боеспособна армия за териториалната цялост независимостта, просперитета и уважението към страната ни, каза генералът. Той допълни, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник е готов да даде най-доброто от себе си за защита на Отечеството.
Генерал-майор Матеев припомни, че през 1926 г. тогавашният министър на войната със своя специална заповед, на основата на по-стара от 1915 г., заповядва бойните празници на гарнизоните на Българската войска. Датата 4 юли е обявена за боен празник на полковете от втора пехотна Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Причината е, че по време на Междусъюзническа война в нощта на 3 срещу 4 юли 1913 г. полковете от втора пехотна Тракийска дивизия напълно разгромяват Тимошката дивизия при Криволак. Действията на двата пехотни пловдивски полка са еталон за водене на нощен бой и остават в учебниците на военна история, каза Матеев.
Празникът беше възстановен след близо 70-годишно забвение през 2016 година. Извличайки поука и пример, трябва да се учим от историята си, за да градим по-успешно настоящето си и гледаме още по-уверено в бъдещето си, каза ген. Матеев.
На тържествата присъстваха народни представители от 50-ото Народно събрание, областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, кметът на града Костадин Димитров, архимандрит Максим, командири и началници на военни формирования, кметове на общини, стопански ръководители, председатели на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Празникът завърши с тържествена заря-проверка.

 

Белга: Фредерик Вансина поема поста началник на Въоръжените сили на Белгия

05.07.2024, 08:56

Генерал-лейтенант Фредерик Вансина поема днес командването на Въоръжените сили на Белгия от адмирал Мишел Хофман. „Мисията ни е да защитим цивилните. Ние се отдаваме на това със същата енергия и мотивация като предшествениците си“, заяви новият началник на отбраната по време на пресконференция, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга.
Вансина не пожела да каже много за приоритетите си като началник на отбраната. „Преди два дни имахме възможността да представим ситуацията  на мандатоносителя за съставяне на правителство (Барт Де Вевер – бел.ред.) и неговия екип“, каза той. „Ние работим за сигурността на белгийците, за да я увеличим още повече. В този контекст представихме нашите идеи“, допълни Вансина.
Де Вевер (председател на Новия фламандски алианс) в момента провежда срещи с представители на Социалистическа партия - Различни, „Християндемократи и фламандци“, Реформисткото движение и „Обвързаните“, за да намерят общ език за следващото федерално правителство. Отбраната не трябва да е проблем: в светлината на руската инвазия в Украйна партиите са съгласни, че белгийската армия се нуждае от повече пари.
Страната има вторите най-ниски разходи за отбрана в НАТО – едва 1,1% от БВП. Настоящото федерално правителство обеща до 2035 г. да достигне поставените като цел от алианса 2%, но все още не е направило ясно бюджетно предложение. Намирането на средства би било трудно предвид несигурната ситуация с бюджета на кралството.
Попитан за войната в Украйна, новият началник на отбраната говори за „плашеща поредица от ескалации“. „Това, към което се стремим, е деескалация. Руският президент Путин може да спре тази война още днес, ако изтегли войските си“, каза той. Вансина добави, че Белгия остава на изцяло зад Украйна.
Министерският съвет одобри назначаването на Вансина на 26 април. Вансина е заместник-началник на отбраната от юли миналата година. Официалното предаване на командването се извърши днес следобед по време на военна церемония в брюкселския „Юбелпарк“. - Още за ВС на Белгия
Източник: https://www.bta.bg/

 

На 5 юли 1879 година е създадено Военното министерство

05.07.2024, 08:10

Като съставна част от организационната структура на висшето командване на Българската армия Военното министерство е формирано с указ № 23 от 5 юли (стар стил) въз основа на чл. 161 от Търновската конституция. До Съединението (1885) военни министри са последователно 12 руски генерали и офицери. Военен министър в първото правителство на Княжество България става генерал-майор Пьотр Паренсов (1879 – 1880). На 10 септември 1885 г. е назначен първият българин военен министър – капитан Константин Никифоров. Първият цивилен военен министър на България е Андрей Ляпчев (1918). До 1923 г. длъжността заемат още шест цивилни министри, а през 1934 г. за един ден тази функция изпълнява Кимон Георгиев. След известно прекъсване, през 1991 г. на поста военен министър отново застава цивилно лице. При формирането му през 1879 г. Военното министерство включва Строево, Инспекторско, Домакинско и Военносъдебно отделение, както и Артилерийско, Морско и Инженерно управление. Процесът на модернизиране на Българската армия в края на ХІХ и началото на ХХ в. е съпроводен с разширяване и усъвършенстване на организацията на Военното министерство. През 1890 г. се създава Генерален щаб с четири отделения, а през 1905 г. – Военен съвет, който е съвещателен орган на военния министър. На 11 юли 1911 г. Военното министерство е преименувано в Министерство на войната, на 4 декември 1947 г. – в Министерство на народната отбрана, а с Указ № 168 от 20 декември 1990 г. – в Министерство на отбраната. Организационната му структура се привежда в съответствие с настъпилите промени и с новите приоритети в държавната политика за членство на България в НАТО.

 

Как България от покровител и освободител на Македония се превърна във Фашистка окупационна сила

05.07.2024, 08:05

Историята на фашизма, нацизма и комунизма в България, може да се смята за една особено романтична тема. Още след обединението на България с Източна Румелия ще открием, че руските агенти смятат, че последната стъпка за изпълнението на националния идеал може да бъде само и единствено добавянето на Македония в пределите на България.
Това би поставило заветния край на Българския въпрос, но малко след освобождението ще открием, че великите сили не могат да си позволят изграждането на толкова силна държава, а още по-важното е, че развитието на армията ще накара някои от западните журналисти да споделят как 5-те века назад са успели да изпекат националния идеал и силата на българина като пещ, в която се нагрява най-доброто желязо........Прочети още

 

5 юли 1943: Начало на битката при Курската дъга

05.07.2024, 08:00

На този ден по време на Втората световна война (1939 - 1945 г.) започва битката при Курската дъга - най-голямата танкова битка в историята. Курската битка се води на Източния фронт от 5 юли до 23 август 1943 г. След поражението в Сталинградската битка (1942 - 1943) командването на Вермахта планира голямо настъпление на Източния фронт, за да си върне изгубената стратегическа инициатива. В района на Курската дъга са съсредоточени до 50 германски дивизии, 2 танкови бригади, 3 отделни танкови батальона и 8 дивизиона щурмови оръдия, влизащи в състава на IХ и II армия от групата армии “Център”, IV танкова армия и оперативна група “Камп” на групата армии “Юг”. Нацистката армия включва в настъплението 900 000 души, до 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и повече от 2000 самолета. Към фланговете на ударните групировки действат около 20 други дивизии. В началото на юли на Курската дъга Червената армия разполага с повече от 1,3 милиона души, до 200 000 оръдия и минохвъргачки, около 3600 танка и самоходни оръдия и до 2800 самолета.
Германските войски започват настъпление на 5 юли в северната част на Курската дъга. За 5 дни успяват да проникнат на 10-12 км в отбраната на Червената армия. В южната част нацистите успяват да постигнат значително превъзходство, но успяват да проникнат само на около 35 км. На 12 юли в битката се включват съветските стратегически резерви. В района на с. Прохоровка става едно от най-големите в историята на войните танково сражение, в което от двете страни участват 1500 танка и самоходни оръдия и много авиация. За един ден германците загубват повече от 350 танка и повече от 10 000 души. На 12 юли е преломът в Курската битка; германската армия преминава към отбрана и от 16 юли започва отстъпление. На 12 юли в настъплението се включват и войските на Западния фронт и Брянския фронт. На 26 юли нацистките войски отстъпват Орел (освободен на 5 август). В резултат на контранастъплението Червената армия се придвижва на 140 км на запад и създава условия за общо настъпление за освобождаване на Украйна.
В Курската битка са унищожени около 30 фашистки дивизии, от които 7 танкови. Общите загуби на германците са повече от 500 000 души. Битката е коренен прелом в хода на войната на Източния фронт и влияе върху хода на цялата Втора световна война. След Курската битка, стратегическата инициатива окончателно преминава в ръцете на съветското командване. - (видео)

 

 

Започна програмата за строителство на перспективни канадски разрушители от клас River

04.07.2024, 22:55

На 28 юни 2024 г. в завод на канадската корабостроителна компания Irving Shipbuilding в Халифакс се състоя церемония по рязане на стомана за първата секция на корпуса, отбелязвайки началото на програмата за строителство за канадския флот на 15 перспективни разрушителя от клас River, обозначени като Canadian Surface Combatant (CSC).

Същия ден Министерството на отбраната на Канада сключи с Irving Shipbuilding официален договор за изграждането на първите три кораба CSC, наречени съответно Fraser, Saint-Laurent и Mackenzie. Реалното строителство на водещия кораб от серията Fraser ще започне в корабостроителницата през 2025 г., като корабът е планиран да бъде предаден за изпитания в началото на 2030 г. и да бъде доставен на канадския военен флот до 2035 г.

 

Започна националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024”

04.07.2024, 21:16

От 4 до 14 юли 2024 година, Военноморските сили на Република България ще проведат националното военноморско учение „БРИЗ 2024” отворено за чуждестранно участие. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.
В учението ще вземат участие военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR,  Тренировъчен център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини, Щабния елемент за интеграция на  силите на НАТО в България, щаба на отбраната (ЩО), Съвместното командване на силите (СКС), Сухопътни войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), ВА ,,Г.С. Раковски“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, дирекция ,,Специални операции и борба с тероризма“ – МВР (ДСОБТ-МВР) и представители на държавни ведомства, агенции и неправителствени организации.
Основната цел на учението  е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция в отговор на криза и ликвидиране на последствията от крупни аварии и инциденти.        
Двадесет и осмия “БРИЗ” през 2024 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с неправителствени организации и частни компании в многонационална среда. В учението ще участват 4 министерства, 24 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и частни компании.
За поредна година в учението ще се включи и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), която следи за прилагане на съответното законодателство, свързано с намаляването на риска от морски произшествия, замърсяването на морето от кораби и загубата на човешки живот в морето.
Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „БРИЗ 2024”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Източник: bnf

 

Германия сключи с "Еърбъс" договор на стойност 2,1 милиарда евро за ново поколение военни сателити

04.07.2024, 21:05

Германските въоръжени сили сключиха с европейската корпорация "Еърбъс" (Airbus) договор на стойност 2,1 милиарда евро за ново поколение военни комуникационни сателити, известни като "Сатком Би Дабъл ю 3" (SatcomBw 3), съобщи днес компанията, цитирана от Франс прес.
Договорът обхваща производството на два спътника, "както и наземния сегмент (приемните станции), изстрелването и експлоатацията в продължение на 15 години", уточни в съобщение за медиите "Еърбъс".
Сателитите "Сатком Би Дабъл ю 3" са германски еквивалент на френските "Сиракюз" (Syracuse), британските "Скайнет" (Skynet) и италианските "Сикрал" (Sicral). Очаква се те да бъдат разположени на височина 36 000 км преди 2030 г.
Внушителните съоръжения с тегло от около 6 тона ще бъдат изградени въз основа на платформата "Юростар Нео" (Eurostrar Neo) на "Еърбъс" и ще "разполагат с разширени възможности да следват бързото развитие на дигитализацията и постоянно увеличаващия се обем предавани данни", отбелязва "Еърбъс".
В изпълнението на поръчката ще участват също германският производител на сателити О Ха Бе (OHB), както и някои малки и средни предприятия.
"След успеха на програмата "Сатком Би Дабъл Етап 2" (SatcomBw Stage 2), която предлагаме от 2009 г., този нов договор укрепва стратегическото ни партньорство с Бундесвера, като му осигурява значително подобрен капацитет за защитена военна комуникация, създадена с амбицията да бъде една от най-авангардните през следващото десетилетие", заяви главният изпълнителен директор на компания "Еърбъс Дифенс енд Спейс" (Airbus Defense and Space) Михаел Шолхорн, цитиран в съобщението до медиите.
Източник: https://www.bta.bg/

 

The Telegraph: Америка има криза с изтребителите, ВВС на САЩ бързат да се отърват от своя най-добър в историята самолет F-22

04.07.2024, 13:45

Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт изтребители Lockheed Martin F-22 Raptor. Основният аргумент: 32-те най-малко модернизирани версии Block 20 на свръхзвуковия стелт изтребител от пето поколение са непригодни за бой и заедно струват почти половин милиард долара годишно за поддръжка.
Както пише The ​​Telegraph, F-22 е най-мощният и най-модерният изтребител в американския арсенал. Това е може би най-големият боен самолет, създаден досега. Но поддържането на по-стари F-22 в експлоатация е непосилно скъпо в момент, когато военновъздушните сили се опитват да финансират набор от нови способности, включително нови изтребители, бомбардировачи, радарни самолети, дронове, сателити и балистични ракети с ядрени глави.....Прочети още

 

Национални предатели са готови да реализират плановете за война срещу Русия за сметка на собствените си народи

04.07.2024, 13:13

Ако западните политици можеха да предвиждат развитие на обстановката поне с две-три стъпки напред, нямаше да провалят нито Минските споразумения, нито договореностите от Истанбул, нито да пренебрегнат руските предложения от 14 юни. Много известни специалисти твърдят, че днешните западни управляващи, особено европейските, непреживели война, формират и провеждат политиката си спрямо Русия твърде непрофесионално. Някои от тях силно желаят война с нея, работят за организирането ѝ, но ако е възможно тя да се води от бившите социалистически страни, а те да се намесят накрая като победители. Позната схема. Проблемът е, че днес има национални предатели готови да я реализират за сметка на собствените си народи.
На 13 юни в Брюксел министрите на отбраната на НАТО приеха оперативен план за разширяване на подкрепата за Украйна. Главното в него е НАТО да поеме от САЩ международната координация на оръжейните доставки и обучението на украинската армия, а отделните страни сами да решават с какво ще помагат........Прочети още

 

В ход е подготовката на учението „Български защитник 25“

04.07.2024, 09:03

Съвместното командване на силите (СКС) организира и ръководи вчера начална планираща конференция за  учението "Български защитник 25", обхващащо българското участие в провеждането и осигуряването на серията от свързани учения "Defender 25", съобщават от формированието. Участваха представители от дирекция "Операции и подготовка" и дирекция "Логистика", СКС, Командването на Сухопътните войски (КСВ), Командването на ВВС (КВВС), Командването за логистична поддръжка (КЛП), служба "Военна полиция" и ВМА - София.
Конференцията се проведе непосредствено преди провеждането на основната планираща конференция за "Defender 25" и има за цел да регламентира обхвата и параметрите на българското участие в учението.
"Defender 25" е учението на ВС на САЩ в Европа. Сценарият ще обхване както балтийските държави, така и Западните Балкани и Черноморския регион. СКС ще координира участието на съюзниците в учението на наша територия.

 

Каква британска и американска техника използва Червената армия?

04.07.2024, 07:15

Сред голямото количество от разнообразно оборудване, доставено на Съветския съюз от Западните съюзници, именно автомобилите и изтребителите помагат на Съветите да преодолеят най-трудните периоди на войната с Германия.
US6 Studebaker
"Без американските 'студебекери' нямахме на какво да теглим нашата артилерия. Да, те до голяма степен ни осигуриха фронтовия транспорт", казва веднъж маршал Георги Жуков в неофициален разговор.
В Съветския съюз са доставени 152 000 от тези камиони по програмата "Заем-наем", които се превръщат в истинска работна сила за Червената армия.
Тъй като СССР губи огромен брой камиони през първия период на войната, а новите пристигат твърде бавно, Studebakers са тези, които пристигат в нужния момент. Те служат като влекачи, камиони и бази за известните ракетни системи "Катюша".  
Въпреки че в САЩ US6Н не са твърде популярни, в Съветския съюз те са обичани заради удобната си кабина, мощния двигател, стабилността на пътя и високата проходимост. Камионът става основа за много съветски следвоенни разработки в автомобилната индустрия.

M4A2 "Шерман"
"През 1944 г. американските танкове 'Шерман' започнаха да идват при нас. Това, според мен, е най-добрият американски танк, участвал във войната. При него и двигателят е добър, а също и бронята, и оръжията", припомня си Петър Куревин, началник на щаба на танковия батальон на 50-та гвардейска танкова бригада.
Въоръжени със 75-мм оръдие и зенитно картечно оръдие "Браунинг" (рядкост за съветските танкове), високоскоростните и маневрени "Шерман" също имат своите недостатъци. Голямата височина на танка го прави отлична мишена на бойното поле, а бронята все още е по-уязвима от тази на американските и съветските му аналози.
Повече от 4000 броя M4A2 пристигат в Съветския съюз в помощ на Червената армия. Въпреки че американските войски не стигат до столицата на Третия райх, то поне танковете им успяват. Само съветската 2-ра гвардейска танкова армия губи 209 броя "Шерман" в битките за Берлин.

Hawker Hurricane
"Хърикейн" се появяват в Съветския съюз през първите месеци на войната – в периода, когато са най-необходими заради тежките загуби на съветските ВВС, които спешно трябва да бъдат попълнени. Особено полезни са британските изтребители, които помагат за покриването на арктическите конвои на съюзниците и защитата на Москва.  
В СССР, където "Хърикейн" са наречени "Гърбати", пристигат над 3000 бройки от тях. Те обаче не предизвикват голям ентусиазъм сред съветските пилоти. В края на 1941 г. тези самолети вече значително отстъпват по бойните си качества на новите модификации на основните си съперници - Messerschmitt Bf 109.
"Въоръжиха ни с 'Хърикейн'. Боклук, а не машина", припомня си Виталий Клименко, старши лейтенант на 1-ви гвардейски изтребителен авиационен полк. "МИГ е тежък на земята, но на височина е цар, а този няма нито скорост, нито маневреност. Крилото му е дебело. Нашите имат сферичен брониран гръб, а у тези – плосък, и затова лесно се пробива. Изглежда, че да има 6 картечници е добре, но боеприпасите за тях са миниатюрни. Моторите 'Мерлин-XX' не са годни за нищо. При форсиране могат да прегреят и да спрат да работят."

Willys
Командният състав на Червената армия веднага се влюбва в автомобила на американската армия "Уилис". Малък, но мощен и пъргав, той лесно и бързо се движи извън пътя. Липсата на врати дава възможност на водача и пътниците бързо да напуснат автомобила в случай на опасност, като в същото време дълбокото разположение на седалките не им позволява да изпаднат по време на возене.
На "Уилис" се возят не само генерали. Те се използват активно като артилерийски влекачи за теглене на 45-мм противотанкови и 76-мм дивизионни оръдия. Около 52 000 автомобила са изпратени в Съветския съюз.

"Уилис" остават почти последните представители на техниката "Заем-наем", които все още участват в годишните Паради на победата в руските градове.

Bell P-39 Airacobra
Този американски изтребител става любимата машина на редица съветски асове, включително Александър Покришкин и Григорий Речкалов (по 65 победи всеки). Самолетът има невероятна способност за оцеляване: дори обсипан от куршуми, той може да продължи битка.
Съюзниците с радост изпращат "Аерокобра" в Съветския съюз. П-39 не е полезен за въздушни битки на голяма височина, често срещани в западните военни действия. На Източния фронт съветските и немските пилоти се бият главно на средна и ниска височина и там тези изтребители винаги се представят отлично.
В резултат на това, за цялото време на войната СССР получава 4952 броя "Аерокобра", което го прави най-масовият от всички видове самолети, доставяни на Съветския съюз по програмата "Заем-наем".

Ford GPA
Американските войници не обръщат голямо внимание на тези автомобили-амфибии. Машината е достатъчно ниска и незначително вълнение в морето позволявало проникване на вълни в корпуса. Червената армия, която се занимава основно с форсиране на реки, напротив, остава напълно доволна от "Форд" GPA.
За разлика от катерите, "Форд" GPA не изисква сложни действия за транспортиране, пускане във вода и повдигане на сушата. През април 1944 г. са формирани 11 отделни моторизирани батальона със специално предназначение, които на "Форд" се отправят на брега, окупиран от противника. Те разчистват плацдарма от мини и го защитават, докато техните войски пристигнат.
Общо Съветският съюз получава от съюзниците си около 3000 от тези коли. В Червената армия те получават наименованието "Форд-4".

 

На този ден

04.07.2024, 07:10

На 4 юли 1939 г. се създава Юнкерския учебен орляк към Военното на Н. В. училище и Въздушен отдел към Школата за запасни офицери.За командир на учебния орляк е назначен майор Димитров.
За обучение на пилотите са доставени учебно-тренировъчните самолети КБ-3 „Чучулига“ I и КБ-4 „Чучулига“ II.

 

Акварели на лейтенант Уилям Ърмстън от Варна от времето на Кримската война

04.07.2024, 07:08

Уилям Брабазън Ърмстън (William Brabazon Urmston) е роден на 11 февруари 1828 г. в Чигуел, графство Есекс (Chigwell, Essex), втори син на Джеймс Брабазън Ърмстън (James Brabazon Urmston, Esq.) и Елизабет (Elizabeth Urmston, daughter of John Hanson, Esq. of Russellsquare).
Постъпва в Кралския военноморски флот на 19 август 1841 г.. На 29 септември 1848 г. получава чин лейтенант. Участва в Кримската война (1853-1856 г.) като лейтенант (от 23 май 1853 г.) в състава на Кралската военноморска бригада (The Royal Naval Brigade) на кораба на Нейно Кралско Величество „Куин“ (HMS Queen). На 29 септември 1855 г. е повишен в чин командер (commander).
Награден е с френския Орден на Почетния легион (5th Class) - 2 август 1856 г. и турския орден „Меджидие“. На 11 април 1866 г. е повишен в чин капитан.
Умира на 18 декември 1869 г., на 41 години, на борда на кораба „Акбар“ (Training ship “Akbar”) (Rock Ferry, Cheshire).
Освен храбър офицер, раняван два пъти по време на Кримската война, лейтенант Уилям Брабазън Ърмстън е и талантлив художник акварелист. Особено интересни за нас са неговите акварели от Варна, рисувани през пролетта и лятото на 1854 г. По една или друга причина те са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събитията от времето на Кримската война и мястото на Варна в нея...…
Пълния текст на статията на Анастас Ангелов (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

На тази дата през 1916 е създаден Националният военноисторически музей

04.07.2024, 07:05

По инициатива на генерал от пехотата Православ Тенев и със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия Действащата армия генерал от пехотата Никола Жеков, са положени основите на Националния военноисторически музей, съхранил през годините бойната слава и възпитал у поколения българи любов към Отечеството.
От създаването му до днес в него са събрани над един милион експоната, свързани с развитието на Българската армия и участието й във войните за национално обединение. Постоянната експозиция, разположена на площ от 5000 кв. м проследява хронологично българската военна история от древни времена до наши дни.
В паркова среда са представени образци на артилерийско въоръжение, бронетанкова, инженерна, авиационна, военноморска и ракетна техника. За приноса си в развитието на българската култура, Националният военноисторически музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен (1975) и с престижната награда „Златна диплома“ (2006).

 

 
 

Кабинетът предлага на президента четири назначения на военни

03.07.2024, 22:54

Кабинетът предлага капитан I ранг Ваньо Мусински да бъде назначен на длъжността "Заместник-командир на Военноморските сили".
Освен това се предлага президентът да го удостои с висше военно звание "флотилен адмирал", считано от 12 юли тази година.
Правителството предлага флотилен адмирал Георги Пенев да бъде освободен от длъжността "Заместник-командир на Военноморските сили" и да бъде назначен на длъжността "Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите" в Моне, Белгия, считано от същата дата.
Предлага се също полковник Иво Иванов да бъде назначен на длъжността "Директор на дирекция "Стратегическо планиране" и удостоен с виеше военно звание "бригаден генерал", считано от 12 юли.
Министерският съвет предлага и президентът да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Здравко Пехливанов от длъжността "Директор на дирекция "Стратегическо планиране", да го назначи на длъжността "Директор на Щаба на отбраната" и го удостои с виеше военно звание "генерал-майор", считано от 12 юли.
Източник: https://news.bg/

 

Халхин-Гол: Най-безизвестната важна битка за Втората световна война

03.07.2024, 16:12

Битката при Халкин-Гол през 1939 г. рядко се споменава в списъците на значимите битки на XX век, но тя оказва огромно влияние върху хода на историята. В нея участват руснаците и японците и е от изключително значение за крайната победа на Съюзниците над силите на Оста във Втората световна война.

Малко преди танковете на Хитлер да си проправят път през Полша, японците и руснаците се срещат в битка, която, макар и почти пренебрегната в учебниците по история, има голям принос за крайния изход на тази война.......Прочети още

 

63% от българите не искат да се изпраща оръжие на Украйна, едва 13% вярват в победа на Киев

03.07.2024, 15:50

Докато украинците са убедени, че могат да победят Русия на бойното поле, европейците са по-склонни да вярват, че крайният резултат ще бъде споразумение чрез преговори. Това установява нов доклад, подкрепен от социологическо проучване в 15 държави (вкл. България), публикуван днес от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)
Това важи дори за държави членки на ЕС като Великобритания, Полша и Швеция, най-силните поддръжници на Украйна.
Според изследването масово държавите членки на ЕС не искат да изпращат европейски войски на територията на Украйна. И все пак в цяла Европа има силна подкрепа за увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси за Киев. Тази позиция е най-силно изразена сред отговорилите в Естония (където 74% смятат увеличаването на боеприпасите и оръжията за "добра идея"), Швеция (66%), Полша (66%), Великобритания (59%), Нидерландия (58%) и Португалия (57%). Голям брой също изразяват подкрепа в Испания (45%), Германия (44%), Франция (43%) и Чехия (43%)......Прочети още

 

Rheinmetal получава най-голямата поръчка в историята си – клиентът е Италия

03.07.2024, 13:17

Италия планира да закупи стотици бойни машини на пехотата и танкове от оръжейния концерн Rheinmetall. Планираната поръчка на стойност около 20 милиарда евро ще бъде най-голямата поръчка в историята на компанията, отбелязват в редакцията на германското икономическо издание Das Handelsblatt.
Италианското правителство ще закупи най-малко 350 бронирани бойни машини Lynx и повече от 200 танка Panther за период от 15 години.
Rheinmetall не отрече информацията и увери, че ще я коментира своевременно.
През юни източник разкри, че италианската отбранителна и космическа група Leonardo преговаря с Rheinmetall за стратегически "танков“ съюз.
Rheinmetall планира да достигне рекордни продажби от 10 милиарда евро тази година, тъй като портфейлът му с поръчки нараства поради увеличените разходи за отбрана в Европа в отговор на войната на Русия срещу Украйна.
През юни Украйна се договори с Rheinmetall за съвместно производство на бойни бронирани машини Lynx.
Тази година Rheinmetall получи рекордна поръчка за доставка на 155-милиметрови артилерийски снаряди от Бундесвера. Част от тези снаряди ще бъдат прехвърлени в Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Пентагонът договори с „Локхийд Мартин“ производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, включително за България

03.07.2024, 13:05

Министерството на отбраната на САЩ договори с компанията „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16. Сред страните, на които ще бъдат доставени такива американски военни самолети, е и България, съобщи Пентагонът на сайта си.
Фиксираната цена не бива да надхвърля 520 400 000 долара. На „Локхийд Мартин“ е възложено производството на „комплекти средства за радиоелектронна борба „Вайпър Шийлд“ (Viper Shield) за Ф-16″ въз основа на предишен договор.
Освен България, останалите страни, които ще получат такива американски военни самолети, оборудвани с „Вайпър Шийлд“, са Словакия, Тайван, Бахрейн и Мароко.
Очаква се договорът да бъде изпълнен до 30 юни 2028 г.
Източник: bta.bg

 

Ще има нов конкурс за мемориала на Първи и Шести пехотен полк

03.07.2024, 11:04

В средата на май т.г. победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство”, е студио „ГЕБУПЛАН“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса.
Вчера стана ясно, че кметът на Столична община Васил Терзиев е прекратил процедурата. Защо? Ето как отговаря той в страницата си във фейсбук: „Средата, в която живеем, все по-ясно доказва, че единственият начин да изградим отговорна визия за бъдещето, е като проведем откровен разговор за миналото си.
Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество.
Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му.
Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ.
За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса.
Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България.
Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество.
И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват.“
В огласена позиция общинските съветници от ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с решението на кмета. И ще вземат всички нужни мерки. В позиция преди месец до главния архитект на Столицата арх. Здравко Здравков на Съюза на ветераните то войните на България по повод приключилия конкурс се посочва „Не само за наше съжаление, ще липсват имената на тези, които са загинали във Втората световна война. Историята помни, че Първи пехотен софийски полк  се сражава геройски както по фронтовете във войните за национално обединение (1912–1918 г.), така и по време на Втората световна война при Страцин, Крива паланка и Куманово. Шести пехотен търновски полк участва във войните за национално обединение (1912–1918 г.), но и в заключителната фаза на Втората световна война, отличавайки се в боевете при Стражин и Куманово.“ Съюзът винаги е бил за възстановяване на Мемориала и е участвал в инициативните комитети, но е настоявал мъртвите герои на двата полка да не се делят. Остава с увереност, че ще се намери подходящо решение.
Източник: https://otbrana.com/

 

Ударна групировка руски военни кораби пристигнаха във Венецуела

03.07.2024, 08:48

Морската ударна група на Северния флот на ВМФ на Русия навлезе в пристанището на венецуелския щат Ла Гуайра, съобщава кореспондент на РИА Новости. Състои се от атомната подводница К-561 "Казан“, фрегатата "Адмирал Горшков“, спасителния влекач "Николай Чикер“ и танкера "Академик Пашин“, които първи влязоха в пристанището.
Групата се командва от началника на оперативното управление на Главния щаб на ВМС на Русия вицеадмирал Михаил Неупокоев.
Според пресслужбата на Северния флот, по време на престоя екипажите на руските кораби ще могат да си починат и да се запознаят с местните забележителности.
Уточнява се, че работното посещение ще продължи няколко дни, след което корабната група, водена от фрегатата "Адмирал Горшков", ще продължи изпълнението на поставените й задачи в Атлантическия океан, включително: демонстрация на знамето и осигуряване на военноморско присъствие в оперативно важни райони на далечната океанска зона.
Военноморската група на Северния флот е на дълъг поход, по време на който беше на официално посещение в пристанището на Хавана на 12-17 юни. Тогава руските моряци проведоха срещи с командването на кубинския флот и губернатора на столицата на страната, а също така посетиха исторически и културни места.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Ако Япония не беше нападнала Пърл Харбър

03.07.2024, 07:48

Япония има много грехове през Втората Световна война, но никой не е подозирал, че ще реши да напада САЩ.
Вероломната атака наистина успява да постави на колене американската флота и много дълго време се налага на американците да работят, за да се възстановят. Известно е какво се случва след това.
Нека разгледаме и някои алтернативни сценарии, които страната на изгряващото слънце можеше да използва, за да не навлича гнева на американците.
Япония напада колонията на Холандия в Борнео и избягва онази зона, която се контролира от Великобритания......Прочети още

 

Военен календар

03.07.2024, 07:43

На 3 юли 1855 година в с. Чумлекьой, Бесарабия (дн. Виноградовка, Украйна) е роден генерал-лейтенант Петър Груев (1855 – 1942).

Военно образование получава в Санкт Петербург, Русия, където завършва Константиновското военно училище (1877) и Михайловската артилерийска академия (1883).

През Руско-турската война (1877 – 1878) е ротен командир в 14-ти стрелкови батальон и участва в боевете при Стара Загора и Шипка. За проявена храброст е награден с руския орден „Св. Станислав“ ІІІ степен. В Сръбско-българската война (1885) командва 2-ри артилерийски полк и резерва на Сливнишката позиция. След войната е назначен за началник на Военното училище в София (1885 – 1886). Участва в детронацията на княз Александър І (1886) и в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887), след което емигрира в Русия и постъпва на служба в руския Генерален щаб. През 1925 г. му е присвоено званието генерал-лейтенант. Умира в гр. Тула, Русия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 3 юли 1894 година в Стара Загора е роден генерал-майор Никола Грозданов (1894 – 1976).

Завършва Военното на Н.В. училище (1915) и Военната академия в София (1930). Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като взводен командир в 18-и артилерийски полк и воюва на Южния фронт в Македония. До 1936 г. заема длъжностите командир на 3-та батарея в 8-и артилерийски полк, помощник-командир на 2-ра батарея от 8-о артилерийско отделение, адютант на командира на 6-о артилерийско отделение, командир на 1-ва конна батарея в конно-артилерийското отделение, офицер в 6-и дивизионен артилерийски полк, началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия с щаб в Стара Загора. През 1936 – 1938 г. е военен аташе на България в Румъния и Полша с постоянно седалище в Букурещ, след което е назначен за началник-щаб на ІV армейска област с щаб в Плевен. От 10 август 1940 г. поема командването на 3-ти пехотен бдински полк, а от 25 ноември 1940 г. – на 12-и пехотен балкански полк. Последователно командва 24-та пехотна дивизия в състава на 1-ви окупационен корпус в Сърбия (от март 1943) и 7-а пехотна рилска дивизия с щаб в Лагадина, Егейска Македония (от август 1943). През декември 1943 г. е назначен за командир на 25-а пехотна дивизия, дислоцирана в българската окупационна зона в Сърбия. От началото на юни 1944 г. командва 8-а пехотна тунджанска дивизия. На 29 март 1945 г. е осъден от Народния съд на 15 години затвор, част от които излежава в концлагерите Росица, Куциян, Николаево и Белене (1946 – 1951). Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен, 2 клас.

 

Каварна по време на Кримската война

03.07.2024, 07:38

В началото на Кримската война (1853-1856 г.) Каварна е малко градче, по-скоро село, разположено в горната част на дере спускащо се към морския бряг.
След подписването на търговската конвенция от 16 август 1838 г. в Балта Лиман (край Константинопол) между Обединеното кралство и Османската империя и премахването на османския държавен монопол върху търговията със зърнени храни, Черно море се отваря за световната морска търговия.
Това се отразява и на Каварна, която заедно с Балчик, участват в износа на зърнени храни от Добруджа.
В двете градчета са открити търговски агенции, изградени са складове (магазии) за зърнени храни, откъдето те се товарят на ветроходни кораби за износ в Константинопол (Цариград), Егейските острови, Триест, Марсилия и Лондон.........Прочети още

 

На този ден през 1988 г. ракетен крайцер на ВМС на САЩ свали ирански лайнер Airbus с 274 души на борда

03.07.2024, 07:35

Преди 36 г., на 3 юли 1988 г. САЩ свалят ирански лайнер Airbus A300B2-203 над Персийския залив, вземайки го погрешно за изтребител, припомнят драмата световните информационни агенции.
Самолетът излетял от Техеран, след междинно кацане в южния град Бендер Абас взел курс към Дубай. На борда му имало 274 пътници, включително 65 деца и 16-членен екипаж. Само 7 мин след излитането го посреща американска ракета, която го разполовява – не оживял никой.
Ракетата е пусната от американски ракетен крайцер USS Vincennes (CG-49) в Ормуския залив, където „защитавал” кувейтските танкери от евентуално нападение от страна на воюващите Иран и Ирак. Крайцерът бил оборудван с бойната система „Иджис” за унищожаване на самолети и ракети.
Вестник The Washington Post обявява официалната версия: преди появяването на лайнера ирански гранични кораби неочаквано обстреляли вертолет, излетял от борда на Vincennes. Маршрутът на А-300 обаче минавал точно над тях, при това той уж се отклонил от обичайното трасе на лайнерите. Командирът на крайцера капитан Уилям Роджърс погрешно го взел за атакуващ ирански изтребител и взел решение да го унищожи.
Vincennes изпратил три запитвания на гражданска честота, но получения автоматично уникален код на А-300 изобщо не бил взет предвид. Иранските пилоти не отговорили, тъй като счели, че запитването се отнася за иранския разузнавателен самолет Р-3 „Орион”, който преди това действал в района.
Като основна причина за инцидента в официалния доклад е посочено психическото състояние на командира на Vincennes, действащ в бойна обстановка под голямо напрежение, и сходния профил на полета на лайнера с предполагаемия профил на атака на иранския изтребител.
През 1996 г. Вашингтон и Техеран подписват споразумение, според което САЩ изплаща компенсация в размер 131,8 млн долара, а Иран се отказа от по-нататъшни претенции към САЩ.

 

 

Грузински боен самолет Су-25 се разби по време на учение, пилотът е загинал

02.07.2024, 20:50

Пилотът (Кахабер Зурабашвили) на грузински щурмови самолет Су-25 загина днес, след като машината му се разби по време на тренировъчен полет в околностите на Дисвели, съобщи грузинското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.
Самолет Су-25 "се е разбил по време на военно учение", съобщи министерството и добави, че е започнало разследване за установяване на причините за инцидента.
Су-25 е едноместен самолет от съветската епоха, разработен през 70-те години на миналия век за удари по наземни цели и огнева поддръжка на пехотата.
Според базата данни на "Военен баланс" Грузия е разполагала с пет самолета Су-25 в края на ноември 2023 г., плюс още два заземени и неизползваеми бойни самолета.

 

САЩ ще предоставят допълнителни 2,3 млрд. долара военна помощ на Украйна, заяви шефът на Пентагона

02.07.2024, 20:31

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че правителството му скоро ще обяви допълнителни 2,3 млрд. долара военна помощ за Украйна, която ще включва противотанково оръжие, боеприпаси за зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ и други системи за противовъздушна отбрана, съобщи Асошиейтед прес.
Остин заяви това, след срещата си в Пентагона със своя украински колега Рустем Умеров на фона на призивите на Киев за помощ в борбата срещу руските сили в източната част на Украйна.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, че само за последната седмица Русия е използвала срещу страната му повече от 800 мощни планиращи бомби. Той призова лидерите на държавите, помагащи с оръжие на страната му, да разхлабят ограниченията за използването му по цели във вътрешността на Русия. По-конкретно той заяви, че Украйна се нуждае от „необходимите средства за разрушаването на носителите на въпросните бомби, включително руски бойни самолети, където и да са те“.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ISW: Боевете в Сумска област все още не показват дали ще има нова руска офанзива в района

02.07.2024, 16:55

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) анализира кадри от битката край Журавка в Сумска област и заключава, че още не е ясно дали руснаците се готвят за настъпателна операция в района или позициите им са резултат от ограничен трансграничен рейд, съобщава РБК-Украйна.
Геолокационни кадри, публикувани на 30 юни, показват как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват ограничени руски позиции в къщи и гориста местност северно от село Журавка, разположено на по-малко от два километра от границата и на около 35 километра североизточно от град Суми.
"Не е ясно дали руските сили са установили постоянно присъствие на тези позиции, потенциално подготвяйки се за по-голяма офанзива в Сумска област, или тези позиции са резултат от ограничено трансгранично руско нападение“, се казва в доклада на анализаторите.
ISW продължава да оценява, че всяка руска офанзива в Сумска област ще трябва да отклони ВСУ от други критични зони на фронтовата линия.
На 30 юни и 1 юли руските войски са продължили настъпателните операции на север от Харков в района на Липци и Глубокое и североизточно от Харков в района на Волчанск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

 

От Закона за МВР отпадат някои дисциплинарни наказания

02.07.2024, 16:38

Правителството подкрепи изменения и допълнения на Закона за МВР. Смята се, че с тях процедурата по търсене на дисциплинарна отговорност и налагане на дисциплинарно наказание на държавните служители със статут по Закона за МВР ще се облекчи.
Ще отпаднат неефективните наказания "писмено предупреждение“, „порицание“ и "забрана за повишаване в длъжност за срок от една до три години“. Така, според вносителите, ще се преодолеят негативните ефекти от множество съдебни оспорвания. Остават дисциплинарните наказания „ мъмрене“, „предупреждение за уволнение“ и „уволнение“.
При анализа на прилагането на глава „Дисциплинарна отговорност“ от закона са констатирани затруднения при провеждане на дисциплинарните производства.  Става дума за дълъг по време и състоящ се от множество действия ред за установяване на дисциплинарно нарушение, събиране на доказателства, участие на държавния служител и на подпомагащите го лица във воденото срещу него производство и налагане на дисциплинарното наказание. По тази причина се налага необходимост от облекчаване на този ред и съкращаване на времето за провеждане на дисциплинарното производство с цел постигане на същественото за генералната превенция - своевременната разкриваемост и наказуемост на правонарушението.
********
Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещите подлежат на следните дисциплинарни наказания: „забележка“, „мъмрене“, „строго мъмрене“, „предупреждение за понижаване на военното звание с една степен за срок от 6 месеца до една година“, „понижаване на военното звание с една степен за срок от 6 месеца до една година“, „предупреждение за уволнение“ и „уволнение“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На летище Граф Игнатиево започва изграждането на Тренажорния комплекс за самолетите F-16 Block 70

02.07.2024, 12:32

На летище Граф Игнатиево стартира изграждането на обект Тренажорен комплекс за самолет F-16 Block 70. Днес, 2 юли, беше открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет.
Българската страна ще получи оборудването за тренажора по международен договор (BU-D-SAB), сключен през 2019 г. с правителството на САЩ. В сградата ще се помещава основният тренажор за F-16 – Full Mission Trainer, който представлява пълномащабна пилотска кабина на самолет F-16 Block 70, обградена от 360-градусов купол, на който се прожектира средата, заобикаляща пилота. С тренажора може да се отработват различни видове задачи.
На съоръжението ще тренират всички български пилоти, които ще летят на самолет F-16 Block 70. То е от особена важност за подготовката и постоянното повишаване на уменията на летателния състав.
Съгласно сключения договор, изпълнението на обекта следва да бъде завършено през третото тримесечие на 2025 г.
Източник: mod.bg

 

НИК 421 е с нов командир

02.07.2024, 12:25

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – с бордови номер 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, е с нов командир, съобщават от учебното заведение. Вчера на специална церемония по сдаване и приемане на длъжността досегашният командир – капитан II ранг Николай Данаилов, предаде командването на своя заместник – старши помощник – командирa на кораба Радко Муевски.
Преди това Муевски бе повишен в капитан II ранг със заповед на министъра на отбраната, а новите пагони му сложиха лично началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и капитан II ранг Данаилов.
По време на церемонията флагът на вече бившия командир бе свален, а на негово място бе издигнат този на капитан II ранг Муевски.
Капитан II ранг Данаилов остава в историята като първия командир на български военен научноизследователски кораб, достигнал успешно с него до Антарктида и завършил две полярни мисии.

 

Нидерландия ще достави скоро първите изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи министърката на отбраната

02.07.2024, 08:07

Нидерландия скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16, съобщи вчера досегашното правителство на страната, цитирано от Ройтерс.
Необходимите разрешителни за доставка на изтребителите за Украйна са издадени, заяви министърката на отбраната Кайса Олонгрен в писмо до парламента преди предстоящата смяна на правителството след месеци на изграждане на коалиция след изборите миналата година.
Тя отказа да уточни колко самолета ще има в първата доставка и кога ще пристигнат в Украйна от съображения за сигурност.
Нидерландия е една от движещите сили на международната коалиция за снабдяване на Украйна с Ф-16, целяща укрепване на въздушната й отбрана срещу Русия.
По-рано нидерландското правителство достави Ф-16 на учебен център в Румъния, където украински пилоти и наземен персонал се обучават да управляват и поддържат самолетите в бойни условия. През април Олонгрен заяви, че очаква обещаните доставки от Дания, Нидерландия и САЩ да започнат до няколко месеца.
В отделно изявление вчера френският технологичен концерн Thales обяви петкратно увеличение на производството на управляеми ракети в своя обект в Херстал, Белгия, с цел повишаване на „боеспособността на въоръжените сили в Европа“, предаде Франс прес.
Производството на 70-милиметровите управляеми ракети с лазерно насочване ще се увеличи от 1000 на 5000 до 2025 г., заяви групата.
Предвид „настоящите геополитически предизвикателства, тази инициатива ще спомогне за укрепване на стратегическата автономност на Белгия и за гарантиране на мира и сигурността в Европа“, заяви белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер в изявление за медиите.
Според Thales този модел ракета може да се използва на „множество въздушни, сухопътни или морски платформи“, при борба с дронове и за удари земя-земя. Това увеличаване на темповете на производство е наложило инвестиционен план на стойност над 20 млн. евро, подкрепен по-специално от Европейския съюз, който иска да увеличи масово производството на боеприпаси в Европа до 2025 г.
В началото на юни групата обяви, че украинското министерство на отбраната е закупило втора пълна система за противовъздушна отбрана, за да „помогне за защитата на територията си“ от руската армия.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

02.07.2024, 07:45

На 2 юли 1886 година в Пловдив е роден генерал-майор Михаил Йовов (1886 – 1951). Завършва Военното училище в София (1905) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1912). Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея в 4-ти артилерийски полк и в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 1-ва бригада от 10-а пехотна дивизия и на 3-та бригада от 4-та пехотна дивизия. След войната заема длъжностите помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1918 – 1922), командир на 6-а пехотна дружина (1922 – 1923), инспектор на класовете във Военното училище (1923 – 1926), офицер за поръчки при Щаба на армията (1926 – 1929), началник на Военното училище (1929 – 1934) и началник на Щаба на армията (1934). Преминава в запаса през 1934 г., след което е назначен за министър на Народното просвещение (1935 – 1936) и министър на Железниците, пощите и телеграфите (1936 – 1938). От 10 март 1944 г. е пълномощен министър във Финландия. След 9 септември 1944 г. не се завръща в България, а през 1948 г. емигрира в Аржентина. Осъден е задочно от Народния съд на смърт като народен представител в ХХV ОНС (1940-1944). С Решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Автор е на книгите „Записки по обща тактика“ (1922), „Кратки упътвания за решаване и съставяне на тактически задания“ (1923), „Пехота в боя. Ч. І-ІІ“ (1928) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

Румънската армия. Илюстрация в „Le Petit Journal“ от 27.VІІ. 1913 г.На 2 юли 1913 година румънската армия се включва във Втората балканска война. За настъпление срещу България Румъния свиква 500-хилядна армия, разделена на две групи – Дунавска армия и 5-и корпус. На Дунавската армия е поставена задача да разгроми десния фланг на българската армия във взаимодействие с лявото крило на сръбската армия и да овладее София. За тази цел войските преминават р. Дунав при Оряхово, Гиген и Никопол, след което настъпват от Оряхово към Берковица и по долината на р. Искър към София.

На 8 юли румънското правителство уведомява българското, че прекратява военните действия. Въпреки това отделни съединения продължават да се придвижват на юг и достигат линията Петрохански проход – Саранци – Златица – Ловеч. На 10 юли 1-ва кавалерийска дивизия достига Клисура, а на 15 юли – 2-ра кавалерийска дивизия влиза в Пирдоп.

На следващия ден неин полк заема Панагюрище. Настъплението на 5-и корпус започва едновременно с това на Дунавската армия и има за цел да окупира Добруджа до линията Тутракан – Балчик. Противникът влиза в Добрич на 4 юли, в Балчик – на 5 юли, в Тутракан – на 9 юли. Румънската намеса в тила на заангажираните на запад и юг в тежки боеве български войски повлиява решително общия ход на войната и променя рязко съотношението на силите в полза на противниците на България.

Генерал-полковник Дамян Велчев след заседание на правителството, 1946 г.На 2 юли 1946 година е приет Закон за ръководство и контрол на войската. Законът, гласуван от XXVI Обикновено народно събрание, отнема правото на военния министър да решава като единоначалник проблемите на армията и регламентира тезата, че правителството ръководи и контролира целокупната дейност на войската, нейното морално-политическо възпитание, бойната подготовка, снабдяването и др. Производството, назначаването и награждаването на офицери с длъжност от командир на полк и нагоре става с регентски указ по решение на правителството. В чл. 4 се уточнява, че във войската не могат да служат лица „с фашистки, реставраторски и антидемократични проявления“. Не се допускат и такива, засегнати от Наредбата-закон за съдене от Народния съд, независимо дали са помилвани или имат отменена от Касационния съд присъда, поради това, че са воювали. По решение на парламента е назначена комисия от 10 депутати, която под председателството на Георги Дамянов, в двуседмичен срок разглежда всички материали, свързани с дейността на старшите офицери. През август 1946 г. са публикувани шест списъка с имената на 1891 офицери – 30% от състава на целия офицерски корпус. От тях 1684 са уволнени „в интерес на службата“, а 207 – за „груби фашистки прояви“. В края на 1946 г. броят им се увеличава и надхвърля 2000 като сред тях е и министърът на войната генерал-полковник Дамян Велчев, подписал първите списъци. Извършената през 1946 г. чистка на офицерския състав става решаващ етап в прехода на армията към основна въоръжена сила на новия тип държава.

 

 

Зеленски: САЩ не са готови да поканят Украйна да се присъедини към НАТО

01.07.2024, 20:40

Съединените щати не са готови да поканят Украйна да се присъедини към НАТО. Това заяви Владимир Зеленски в интервю в неделя, пише Kyiv Independent.
В ново интервю, дадено за изданието The Philadelphia Inquirer, украинският президент заявява, че Белият дом начело с Джо Байдън "все още не е готов да ни предложи поканата".
"Те (САЩ) говорят за това открито. Президентът Байдън говори за това. И Тръмп казва, че ако не беше НАТО, войната може би нямаше да започне. Чуваме и двете мнения на двете страни. И това предполага, че днес никой не вижда Украйна в НАТО. За съжаление", обясни Зеленски.
Украйна изрази надежда, че срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще даде по-ясен сигнал за бъдещото членство на Украйна в Алианса. Но американски служители прогнозират, че е малко вероятно страната да получи покана.
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да стане член на НАТО.
"За съжаление това е политиката на една стъпка напред, две назад. Не мисля, че това е политиката на световните лидери", каза Зеленски пред американската преса.
Той подчерта, че Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, за да се защити от Русия.
"Ако Съединените щати се страхуват да не ядосат Путин и затова не сме поканени, тогава молим нашите стратегически партньори да ни дадат това, което би ни защитило: Patriot (системи за противоракетна отбрана), значителен брой F-16 и възможността за използване на оръжия (вътре в Русия)", заяви Зеленски.
Киев и Вашингтон подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност на срещата на върха на Групата на седемте (G7) в Италия, което се смята за "мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО".
За разлика от НАТО, споразумението за сигурност между САЩ и Украйна не изисква военен отговор на САЩ, ако Украйна бъде нападната, а вместо това очертава дългосрочна отбрана и друга помощ за Киев.
Източник: ttps://trud.bg/

 

National Interest: Увеличените разходи и националният дълг застрашават отбранителната способност на САЩ

01.07.2024, 20:24

Увеличаването на бюджетните разходи и публичния дълг може да доведе до сериозни проблеми в икономиката на САЩ, което пряко ще се отрази на нейната отбранителна способност, както военните лидери вече предупредиха навремето, пишат анализаторите Уилям Ругер и Томас Савидж в статия за The National Interest.
Както отбелязват авторите, в средата на юни републиканците от Съвместния икономически комитет на Конгреса предупредиха, че националният дълг на САЩ, възлизащ на 34,5 трилиона долара и продължаващ да расте, представлява заплаха за икономическия растеж и способността на страната да заема средства за бъдещи нужди , включително нуждите на националната сигурност.
Според Ръгер и Савидж най-значимият риск за финансовото благосъстояние на американците е вредата, която проблемите с дълга нанасят на икономиката на страната – „източникът на богатство и национална мощ“.
„За да имаме някакъв шанс за правилно управление на разходите, трябва да въведем правила, които ограничават разходите на политиците и изискват от тях да ги съкращават, когато е необходимо, без да вземат конкретни трудни решения. Това ще ни даде шанс да спасим икономическото бъдеще запазим статута си на суперсила“, твърдят те.
Ако фискалната политика и националният дълг ударят потенциала на САЩ за икономически растеж, тя вече няма да разполага с икономиката, необходима за осигуряване и поддържане на силна отбранителна способност. В същото време преди 14 години бившият председател на Съвета на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън отправи такова предупреждение, като посочи, че националната сигурност е пряко свързана със състоянието на икономиката.
„Предупрежденията на адмирал Мълън започват да се сбъдват, когато дългът стане изискуем“, отбелязват авторите.
Финансираните с дълг разходи прехвърлят данъчното бреме от сегашните поколения към бъдещите поколения, така че разходите за днешните контрапродуктивни държавни разходи ще бъдат поети от бъдещите поколения, напомнят Ругер и Савидж.
„Националният дълг трябва да бъде обективно оценен и открито наречен една от най-големите заплахи за Америка. Ако не вярвате на нас, повярвайте на адмирал Мълън“, заключиха те.
В четвъртък Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че от властите на САЩ все повече се изисква да започнат да намаляват държавния дълг, тъй като растежът му заплашва както американската, така и световната икономика, до 2032 г. той ще надхвърли 140% от БВП. Според данни на Министерството на финансите на САЩ към понеделник сутринта нивото на американския дълг надхвърля 34,7 трилиона долара.
Източник: https://trud.bg/

 

MWM: Швеция подарява "бял слон" на Украйна – изпращането на "летящи радари" Saab 340 няма да завърши с нищо добро за Киев

01.07.2024, 17:30

Украинските военновъздушни сили ще получат две бордови системи за ранно предупреждение и бойно управление Saab 340 от Швеция. Те ще формират най-голямата част от пакета за помощ от Стокхолм на стойност 1,25 милиарда долара, пише Military Waтch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.
Системите AWACS използват по-големи радари Erieye, които могат по-добре да контролират бойното пространство от въздуха, да предупреждават за идващи заплахи и в някои случаи дори да насочват бойни ракети въздух-въздух към цели. Изчислението е, че в Украйна тези самолети значително ще увеличат потенциала на новия флот от изтребители F-16 и Mirage 2000. Saab 340 обаче е един от най-консервативните и най-малко мощни самолети AWACS в експлоатация и отстъпва по възможности на.водещите световни модели, като американския E -7 и китайския KJ-500. Но тъй като F-16 и Mirage 2000 са оборудвани с едни от най-малките радари от всеки клас изтребители, а тези, доставени на Украйна, са оборудвани с остарели радари с механична решетка от Студената война, шведските системи AWACS могат значително да подобрят тяхната осведоменост за ситуацията.
Saab 340 има потенциала да намали разликата в ситуационната осведоменост с модерните руски изтребители като Су-30СМ и Су-35, чиито радари са не само близо четири пъти по-големи от тези на F-16, но и десетилетия по-модерни благодарение на антенна решетка с електронно сканиране.
Ситуацията във въздушното пространство над Украйна обаче повдига сериозни въпроси относно целесъобразността на експлоатацията на голям и неманевреен самолет с висока стойност без стелт функция, тъй като обхватът му и обхватът на руските въздушно-космически сили поставят под сериозно съмнение перспективите му за оцеляване. Западни източници твърдят, че въпреки сериозните ограничения в парка от изтребители и възможностите за противовъздушна отбрана, Украйна е свалила два руски самолета A-50 AWACS . И това е въпреки значителната стратегическа дълбочина на Русия, благодарение на която самолетите имат много по-голям обхват на действие и възможност за отстъпление в случай на заплаха! Saab 340 в небето над Украйна ще се изправи срещу много по-големи и по-боеспособни въздушни сили, както и по-широк арсенал от оръжия земя-въздух, като същевременно ще има много по-малка способност за отстъпление и разполагане на бази в обсега на руските удари.
Русия демонстрира възможностите на своите ракети въздух-въздух и земя-въздух с голям обсег, оптимизирани за атаки срещу цели с висока стойност, като системите AWACS. Това се отнася преди всичко за ракетите Р-37М, разположени на самолетите Су-35 и МиГ-31, както и ракетите 40Н6, разположени на системите за ПВО С-400.
Р-37М е голяма ракета с впечатляващ обсег от 400 км и скорост от 6 Маха. Тя е проектирана да заплашва както изтребители, така и поддържащи самолети, но е особено опасен срещу последните. Ракетата е преминала обширни бойни изпитания в Украйна и е разположена на прехващачи МиГ-31БМ, оборудвани с най-големите радари въздух-въздух в света. Това означава, че те могат да насочват ракети към цели на разстояние над 400 км без поддръжката на други сензори. През януари 2023 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че P-37M е била ефективно използвана за унищожаване на украински самолети на разстояние над 200 км. С изключение на китайските PL-XX, този клас ракети се считат за ненадминати в целия свят.
Подобно на Р-37M, уникалната ракета 40Н6 може да поразява цели на разстояние до 400 км и има уникална траектория, която се издига до височина в близкия космос, преди да се спусне директно към целта - това осигурява безпрецедентно унищожаване зад хоризонта дори на нисколетящи цели. Използването на една от тези ракети срещу украински цели беше съобщено за първи път от надеждни източници на 7 ноември 2023 г. Тъй като С-400 е разположен в рамките на международно признатите граници на Украйна и МиГ-31 продължава да играе централна роля във военните усилия на Русия, Saab 340 ще бъде изключително уязвим. Остарелите F-16 и Mirage 2000, с много по-малък обсег на противовъздушно оръжие, имат изключително скромни възможности да им осигурят защита - особено срещу самолети, чийто радиус на поразяване е почти четири пъти по-голям от техния (и със значителни количествени и технологични предимства).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.07.2024 г.

01.07.2024, 17:22
 

ISW формулира "теорията на победата" на Путин в Украйна

01.07.2024, 17:17

Руският президент Владимир Путин е "формулирал теория за победата“ във войната срещу Украйна, която предполага, че руските войски могат да продължат постепенното си пълзящо настъпление за неопределено време, като попречат на украинците да проведат успешни контраофанзивни операции и да "победят“ в противопоставяне на изтощение срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пишат от базирания в САЩ "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от УНИАН.
Според анализаторите от мозъчния тръст, руските военни командири сега предпочитат последователни настъпателни операции, които могат да постигнат нещо постепенно, вместо да започнат широкомащабна офанзива, която има за цел да постигне значителни оперативни печалби чрез бързи маневри.
"Путин и руското военно командване изглежда признават реалността, че руските сили може да трябва да преследват изолирани оперативни цели в продължение на много месеци, ако не и години“, отбелязват от ISW.
Анализаторите смятат, че за да се противопоставят на Путин и да избегне удължаването на войната, западните държави трябва да побързат да осигурят на Украйна необходимата подкрепа за контранастъпателни операции.
"Путин вероятно се надява, че пълзящият напредък на Русия в Украйна ще убеди Запада, че украинската победа е непостижима и че отстъпките върху украинската териториална цялост и суверенитет са по-добри от украинското поражение. Сега Путин не желае да приеме нищо друго освен пълна украинска капитулация“, пишат ISW.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

33 години от прекратяването на Варшавския договор

01.07.2024, 08:27

На 1 юли 1991 г. в Прага, Чешка и словашка федеративна република (ЧСФР), е подписан Протокол за прекратяване действието на Варшавския договор (Договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ). Протоколът е подписан от представителите на България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и ЧСФР, участвали в съвещанието на Политическия консултативен комитет на организацията. Договорът за дружба, сътрудничество и взаимна помощ е подписан във Варшава, Полша, на 14 май 1955 г. и влиза в сила на 5 юни 1955 г. Той предвижда взаимни консултации по важни международни въпроси, военна помощ при нападение върху някоя от договарящите се страни, обединено командване на въоръжените им сили, създаване на Политически консултативен съвет.
В началото на 80-те година на 20 век започналата  промяна във вътрешната политика и нагласи на народите от източноевропейските държави-членове на Варшавския договор, водят в края на 80-те години до големи промени. В резултат на тези промени се стига до падането на Желязната завеса и на Берлинската стена между Западна и Източна Германия, създаването и действието на полския синдикат „Солидарност“, „перестройката“ в Съветския съюз, България и останалите източноевропейски държави. Всички тези обществено политически събития водят до прекратяване действието на Варшавския договор през 1991 г......Прочети още

 

В Истанбул ще се състои заседание на комитета на Оперативната група за противоминни действия в Черно море

01.07.2024,

В Истанбул днес ще се проведе заседание на комитета на Оперативната група за противоминни действия в Черно море (MCM BLACK SEA) с участието на командващите на турските, българските и румънските военноморски сили, съобщиха за БТА от министерството на националната отбрана на Турция.
Днес в района Умурйери, Истанбул, ще се състои и „Церемония по активиране“ на Оперативната група.
Групата за противоминни действия в Черно море ще започне да изпълнява задачите си от 2 юли.
През юни в Анкара се състоя предишната Координационна среща на работната група на MCM Black Sea.
Меморандумът за създаване на военноморската група за противодействие на мините в Черно море бе подписан от трите страни на 11 януари тази година в Истанбул.
Източник: bta.bg

 

Частните армии по света и у нас

01.07.2024, 07:48

Има важна разлика между наемническа и частна армия. Наемниците се продават за пари от най-дълбока древност. Отред траки например участват в Троянската война, добре са платени от гърците. И днес още Ватикана я охранява кохорта швейцарци с дебели банкови сметки.
Частната армия е друга материя. Тя е дело на тираните, които си въобразяват, че чрез нея ще останат вечно на власт. Груба грешка, защото паравоенните структури се обръщат срещу своите създатели. Владимир Путин е последното доказателсво за тази историческа истина.......Прочети още

 

На 1 юли 2011 г. е създадено Съвместното командване на силите (СКС)

01.07.2024, 07:42

Създаването на Съвместното командване на силите (СКС) е значима стъпка по пътя на развитие на Българската армия, продиктувана от новите задачи, поставени за изпълнение пред нея, приемането на Република България за пълноправен член на НАТО през 2004 г. и създаването на отговаряща командна структура. - (видео)
На 15.10.2004 г. на основание заповед на министъра на отбраната на Република България е формирано Съвместното оперативно командване (СОК), като за командващ е назначен генерал – майор Кольо Бъчваров.
От 01.07.2011 г. на базата на Съвместното оперативно командване и Щаба по осигуряване и поддръжка е създадено Съвместното командване на силите (СКС). Това бе продиктувано от промените, настъпили в командните структури на НАТО и в изпълнение на плана за развитие на БА, съобщават от СКС.
Основни задачи на СКС са командването и управлението на Българската армия, планирането и воденето на операции на територията на страната и извън нея на оперативно ниво, както и логистичното осигуряване на  БА.
Съвместното командване на силите се състои от ръководство  и щаб с отдели и самостоятелни сектори.
В шестгодишната история на Съвместното оперативно командване командващи са били:
      1. Генерал-майор Кольо Бъчваров – от 03.05.2004 г. до 25.04.2006 г.
      2. Генерал-майор Ангел Златилов  – от 25.04.2006 г. до 01.06.2008 г.
      3. Генерал-лейтенант Галимир Пехливанов – от 01.06.2008 г. до 01.07.2009 г.
      4. Генерал-лейтенант Атанас Самандов – от 01.07.2009 г. до 30.06.2011 г.
От създаването на Съвместното командване на силите на 01.07.2011 година командващи са:
      1. Генерал-лейтенант  Атанас Самандов от 01.07.2011 г. до 18.09.2014 г.
     2. Контраадмирал Георги Мотев от 18.09.2014 г. до 21.02.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
     3. Генерал-майор Златко Златев от 21.02.2015 г. до 30.06.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      4. Генерал-майор Любчо Тодоров от 01.07.2015 г. до 31.08.2021 г.
      5. Генерал-майор Валери Цолов 0т 1 септември 2021 г. до 26 декември 2023 г.
      6. Генерал-майор Красимир Кънев - от 26 декември 2023 г.

В изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. от 1.09.2021 г., Съвместното командване на силите се реорганизира, със 7 подчинени военни формирования - Мобилна комуникационно-информационна система, Национален военен учебен комплекс “Чаралица”, Център за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка (ЦНКРХБиЕО) – Банкя, Военен команден център, Оперативен архив на БА, Оперативен разузнавателно-информационен център и Група за осигуряване и поддръжка.    
Основните дейности са насочени към планиране и провеждане на съвместни национални и многонационални операции; непосредствената подготовка, осигуряване, сертифициране, развръщане и управление на контингентите от въоръжените сили за участие в операции и мисии извън страната; организиране и ръководство на съвместната подготовка, разузнаването и комуникационно-информационната поддръжка на операциите.  

Съвместното командване на силите е самостоятелно юридическо лице и има право да възлага и реализира обществени поръчки и търгове.

 

На 1 юли 1878 година е сключен Берлинският договор

01.07.2024, 07:32

Международният акт, подписан от Великите сили (Русия, Германия, Австро-Унгария, Франция, Италия, Англия) и Османската империя, потвърждава създаването на българската държава, урежда държавните граници на Балканите и предвижда специален статут или реформи в някои от провинциите на Османската империя. Състои се от 64 члена. Унищожава разпоредбите на Санстефанския мирен договор и разкъсва етническото и политическото единство на българската нация. Създава се васално на Османската империя Княжество България между р. Дунав и Стара планина, включващо и Софийския санджак, с българско правителство и народна войска. Територията между Стара планина и Родопите образува автономната област Източна Румелия. Македония и част от Одринско се връщат на Османската империя. Градовете Пирот и Враня се дават на Сърбия, а Северна Добруджа – на Румъния. Призната е независимостта на Черна гора, Сърбия и Румъния. Австро-Унгария придобива Босна и Херцеговина, а Русия си възвръща придунавския участък на Бесарабия. Берлинският договор определя избирането на княз на България да се извърши от българския народ, като изборът се утвърди от Високата порта и се одобри от Великите сили, подписали договора. Никой от царстващите династии не може да бъде кандидат за българския престол. Член 4 определя създаването на събрание от „нотабили“ в княжеството, което да изработи основен закон. Срокът на Временното руско управление, който съгласно Санстефанския мирен договор е 2 години, е ограничен на 9 месеца. Договорът остава в сила до Първата балканска война (1912 – 1913), но част от клаузите му са неприложени или насилствено променени в хода на събитията. Османската империя не провежда обещаните по чл. 23 реформи в областите, населени с християни, което е предпоставка за продължаване на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско. Поради несправедливите решения на Берлинския договор проблемът за националното обединение се превръща в една от основните задачи, стоящи за решаване пред българската нация и българската външна политика.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}