Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли

 

 

Американски боен хеликоптер кацна ненадейно в центъра на Букурещ

15.07.2021, 21:00

Хеликоптер Sikorsky UH-60M Black Hawk (р.н. 10-20241) на американската армия направи извънредно кацане днес  в 10:10 ч. на улица в Букурещ. Машината счупи две улични лампи и спря трафика, но няма пострадали в инцидента, предаде Ройтерс.
Хеликоптерът е част от група, която се упражнявала преди мероприятия по случай отбелязването на деня на румънските военновъздушно сили и на края на румънското военно присъствие в Афганистан на 20-21 юли.
Видеоклипове на очевидци показват как машината внезапно губи височина и лети ниско над колите преди да кацне на централната улица, която бе разчистена от полицията.
Хеликоптерът е сигнализирал, че има технически трудности, съобщиха от пътната полиция.
Ситуацията се изяснява, заяви американското посолство в Букурещ.
Източник: bnr.bg/

 

Корабите, участващи в учението „Бриз 2021”, изпълняват планираните задачи на море

15.07.2021, 16:19

Днес, 15 юли, корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море.
Те включват отразяване на атаките от ракетни катери, артилерийска стрелба по въздушна цел, обследване на плитководни райони, откриване и следене на подводница в зададен район, в което се включи и самолет от патрулната авиация на Република Турция, учения по противокорабна отбрана, прехвърляне на леки товари на ход, тактическо маневриране.
Отработи се и междуведомственото сътрудничество с правителствени, неправителствени и частни организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.
Проведоха се съвместни действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище Варна, операция по спасяване на бедстващи хора на море, ликвидиране на нефтен разлив и овладяване на похитен търговски кораб, при който се включи и вертолет AS 565 MB „Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

**********

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъстват утре, 16 юли, на Деня за високопоставени гости и медии на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“, който ще се проведе от 08.50 ч. до 13.30 ч. в акваторията на Варненския залив. На събитието ще присъства и министър-председателят Стефан Янев.
Гостите на ВИП деня ще наблюдават изпълнението на различни епизоди от „Бриз 2021“ на море.
В учението участват 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, както и от Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Талибаните предложиха на Кабул примирие срещу освобождаване на пленници

15,07,2021, 16:00

Талибаните предложиха на афганистанското правителство спиране на огъня за три месеца, но срещу освобождаване на хиляди пленени техни бойци. Това съобщи днес Надер Надери от афганистанската правителствена делегация за преговорите с ислямисткото движение в катарската столица Доха, цитиран от ТАСС.
“Талибаните предложиха тримесечно примирие, но поискаха афганистанското правителство да освободи 7000 затворници – техни привърженици. Това е сериозно искане, вече видяхме, че освобождаването на 5000 затворници талибани не подобри ситуацията и дори предизвика ескалация”, каза Надери пред журналисти в Кабул.
Източник: bta.bg/

 

Стартира първият официален държавен военен шампионат по тактическа стрелба

15.07.2021, 08:40


На полигон “Црънча” вчера стартира първият официален Държавен военен шампионат по тактическа стрелба, съобщават от СКСО, което е дмакин на надпреварта . На старта ще застават 7 отбора при мъжете и 5 отбора при жените от съставите на Военновъздушни сили, Сухопътни войски, Военноморски сили, служба „Военна полиция“, Национален военен университет „Васил Левски“ и домакините от Съвметното командване на специалните операции (СКСО).
Шампионатът бе открит от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който поздрави участниците и им пожела успех.
„За мен, като командир и командването е чест и отговорност да ви приветствам с добре дошли на първия официален в Министерство на отбраната Държавен военен шампионат по тактическа стрелба. Убеден съм, че това ще бъде най-иновативния, най-съвременния шампионат на Министерство на отбраната, който на сто процента може да бъде наречен общоармейски шампионат - със сто процента военно приложение и насоченост. Шампионат, който дава възможност на всеки един военнослужещ от Българската армия да отработва въпроси, задачи, в случая сцени и обстановки, максимално доближаващи се до условия и ситуации, които може да ни предостави съвременната бойна среда и съвременните рискове и заплахи“, каза генерал-майор Матеев.
На откриването присъстваха командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков и г-жа Надежда Алексиева – началник отдел „Социални дейности“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" на Министерство на отбраната. - (видео)

 

Полша купува 250 танка от САЩ

15.07.2021, 08:21

Полша ще купи 250 американски танка като част от сделка на стойност около 6 млрд. долара. Това обяви министърът на отбраната на страната, след като членката на НАТО се стреми да укрепи отбранителните си способности, информира "Ройтерс".
Подобно на много други източноевропейски страни, Полша е обезпокоена от повишената асертивност на Русия, след като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г.
"Разбира се, това е отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени по отношение на международната сигурност", отбеляза полският военен министър Мариуш Блащак на пресконференция.
"Нашата задача е да възпираме потенциален агресор. Всички знаем къде е този агресор", изтъкна той.
Блащак каза, че Полша ще похарчи 23,3 млрд. злоти (6 млрд. долара) за танковете М1 Abrams ("Ейбрамс") и придружаващия ги логистичен и обучителен пакет, както и за модернизиране на инфраструктура и закупуване на боеприпаси.
През май Полша обяви, че ще закупи 24 въоръжени безпилотни летателни апарата от Турция, ставайки първата членка на НАТО, която купува безпилотни самолети, произведени в Турция. - Още за М1
Източник: https://news.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев

15.07.2021, 07:30

Днес се навършиха 158 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев. Той е роден на 15 юли 1861 г . в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4- та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1- ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г . е произведен в чин поручик, а през 1888 г . в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г . е произведен в чин полковник. През 1910 г . е назначен за началник на 4- та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4- та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1- ва и 3- та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5- та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия ( октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г . тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1- ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията (15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.

 

Танк Panzerkampfwagen I – създаване и бойно използване

15.07.2021, 07:25

През 1931 г. инспекторът от автомобилните войски на Райхсвера генерал-майор Освалд Луц заповядва да се пристъпи към проектирането на танк с маса до 5000 кг., чието предназначение е да бъде използван за учебни цели. По този начин немският офицер, чийто началник-щаб е подполковник Хайнц Гудериан, се опитва да заобиколи една от разпоредбите на Версайския договор, и по-точно параграф 3, член 171, който гласи: «На Германия също така се забранява да произвежда или внася бронирани превозни средства, танкове или подобни машини, които могат да бъдат използвани за военни цели».
Поръчката за проектирането на бронираната машина е възложена на следните компании: «Daimler-Benz», «Henschel & Son», «Rheinmetall-Borsig», «Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg» (MAN) и «Krupp». Между другото, по това време «Krupp» разполага с готов проект на «малък трактор» LKA. С цел дезинформация проектът лек танк получава наименованието LaS: Landwirtschaftlicher Schlepper – селскостопански трактор. През 1935 г. е въведено обозначаването M. G. Panzerwagen и M. G. Kampfwagen (Картечна бойна машина) и едва след това се появява наименованието – Panzerkampfwagen I или Pz.Kpfw.I.......Прочети още

 

На този ден

15.07.2021, 07:20

На 15 юли 1915 г. поручик Стефан Калинов излита за изпълнение на изпитателен полет на конструирания от него биплан „Доган“, подобен на френския самолет Voisin.
По време на изпитателния полет, при 600 м. височина, планерът губи скорост, влиза в свредел и се разбива в земята.
Загиват поручик Калинов, герой от Първата балканска война и артилерийският поручик, курсист по авиационно дело, Христо Джинджифиров.

 

 

Безмер стартира участието си в „Тракийска звезда 2021”

14.07.2021, 22:54

Авиобаза Безмер започна участието си в съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“ с изпълнение на мисии за непосредствена авиационна поддръжка (НАП) на войските (CAS) по процедурите на НАТО. Това съобщиха от ВВС днес, 14 юли 2021 г.
Съвместно с F-16, опериращи от летище Граф Игнатиево, екипажите на самолет Су-25 излитат от летище Безмер и изпълняват координирано задачите под ръководството на квалифицирани предни авионасочвачи (JTACs) от ВВС на САЩ.
Мисията за НАП е една от най-сложните подготовки, особено в условия, близки до реалните, но е една от най-важните задачи, изпълнявани със самолети Су-25 от авиобаза Безмер. Поддържаните войски разчитат на огневата поддръжка осигурявана от самолетите. Необходимо е нанасяне на прецизни удари в точното време по сили на противника, разположен в непосредствена близост до поддържаните войски, координирано с останалите собствени средства за огнево въздействие.
По време на учението основно се отработват въпроси от тактиката, техниката и процедурите за НАП на СВ за правилно и безопасно изпълнение на мисията съгласно доктрините на НАТО.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Румънски гранично полицейски кораб получи разрешение за влизане и пребиваване във вътрешните морски води и териториалното море на България

14.07.2021, 21:57

Министерският съвет днес прие Решение за разрешаване влизането и пребиваването във вътрешните морски води и териториалното море на Република България на румънски гранично полицейски кораб с тактически индикатор МАI 0201 за участие в семинар по търсене и спасяване в море в рамките на Многоцелева оперативна дейност „Черно море 2021“ (Multipurpose Maritime Operation Black Sea 2021) в периода от 19.07.2021 г. до 23.07.2021 г.
Целта на Многоцелева оперативна дейност „Черно море 2021“ (Multipurpose Maritime Operation Black Sea 2021) е повишаване на ефективността на бреговата охрана чрез наблюдение на морска граница, превенция и борба с трансграничната престъпност, координирани действия между Главна дирекция „Гранична полиция“ - МВР, румънската брегова охрана, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Европейските агенции EFCA и EMSA и Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс.
Семинарът по търсене и спасяване и практическото учение са част от концепцията за засилване на оперативното сътрудничество между отделните участници в операцията. Оперативната дейност се организира и координира от Европейската Агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс, която финансира цялата Многоцелева оперативна дейност „Черно море 2021“.

 

Сергей Шойгу: Русия има най-висок процент нова военна техника сред световните армии

14.07.2021, 21:27

Ростов на Дон. Руските въоръжени сили имат най-висок процент съвременни оръжия и военна техника сред армиите в света - почти 71%, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
„Днес всички - някои с гняв, други с одобрение - разбират и заявяват, че руската армия разполага с над 70% или по-точно почти 71% съвременно оръжие и техника. Това е най-високият процент сред всички армии в света“, отбеляза министърът в сряда на среща с персонала на компанията „Роствертол“.
„Ако говорим за стратегически ядрени сили“, отбеляза министърът, „нивото на модернизация е над 80%. 83% за стратегически ядрени сили, които формират основата на ядрената възпираща система, нашият ядрен щит“.
Шойгу изрази специална благодарност към руските учени и конструктори, „които в безвремие успяха да съхранят и научния потенциал и много друго, за да можем да направим този скок, за който говори през 2018 година нашият президент по време на посланието си към Федералното събрание“.
Министърът отбеляза, че през последните осем до девет години ситуацията във въоръжените сили и отношението към армията коренно са се променили. „Но най-важното е, разбира се, въоръжението, оборудването, обучението и формирането на въоръжените сили на Руската федерация като една от най-модерните армии в света. И днес никой не се съмнява в това“, подчерта Шойгу. - (видео)
Източник: http://www.focus-news.net/

 

„Бриз 2021“ излезе на море

14.07.2021, 17:20

Днес започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море.
Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пристанище Варна и излязоха на море, съобщават от ВМС.
След като извършиха преход, по време на който бяха изпълнени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището и съвместно маневриране в състава на тактическата група,   корабите заеха районите за провеждане на планираните епизоди.
Действията на корабните групи за днес включват отработване на задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, водене на бойни действия с въздушен противник, тактическо маневриране, подводно обследване на зададен район с автономни подводни апарати и анализ на данните, свързочни учения и борба с подводен противник. - (видео)

 

Приключи проверката по фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“

14.07.2021, 15:45

Приключи разследването на Служба „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29 на 9 юни 2021 г. по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“.
Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна.
Разследването на Служба „Военна полиция“ в интерес на авиационната безопасност приключи. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3 - 4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.
Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.
Изготвеният доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба „Военна полиция“ е публикуван ТУК.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Полковник Красимир Ташев е новият командир на 4-ти артилерийски полк

14.07.2021, 15:42

Днес на тържествен ритуал заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев официално е назначен за командир  на полка. Със заповед на министъра на отбраната подполковник Красимир Ташев е повишен в звание полковник и е назначен на длъжността командир на 4-ти артилерийски полк, съобщават от КСВ.
Подполковник Красимир Ташев завършва през 1990 г. Висшето военно артилерийско училище в Шумен със специалност „Полева артилерия”. Започва службата си като офицер в 34-и мотострелкови полк в Момчилград, където е старши офицер на минохвъргачна батарея, командир на минохвъргачна батарея, командир на самоходна батарея и началник-щаб на дивизион. След обучението си във Военната ни академия, през 2000 г. е разпределен в 4-а артилерийска бригада, сега 4-и артилерийски полк. Заема  последователно длъжностите началник на отделение „Разузнаване”, началник на отделение „Оперативно” и в продължение на 8 години –  началник-щаб на полка. От 2017 г. е заместник-командир на 4-и артилерийски полк.
Пагоните на новия командир връчи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред личния състав на формированието. Той отправи пожелания към полковник Ташев за здраве и много успехи, които да го съпътстват в дейността му.
Полковник Ташев прие бойното знаме и обеща да го опази чисто и неопетнено.
Източник: https://otbrana.com/

 

„Те опазиха България“ е утрешната проява в памет на ген. Климент Бояджиев

14.07.2021, 15:40

На 15 юли 2021 г. се навършват 160 години от рождението на генерал-лейтенант Климент Бояджиев. По случай кръглата годишнина  Военно окръжие  – Шумен и клуб „Естетическо възпитание” при факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен организират събитие под надслов „Те опазиха България”, съобщават от Военното окръжие в Шумен. (Б. р. -  От председателя на СОСЗР в Шумен полковник от запаса доц. Радослав Узунов и председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов научихме, че двете структури организират също утре съвместно полагане на цветя на гроба на ген. Климент Бояджиев, който се намира в парцел 47, ред 16, гробно място 6 в Централните софийски гробища. Там е погребан и синът на генерала поручик Никола Бояджиев, който загива на 1 февруари 1915 г. в софийското градско казино при атентата срещу цар Фердинанд. В поклонението на гроба на ген. Бояджиев ще сe включат и представители на Съюза на ветераните от войните на България.)
Курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен, ученици от пет средни училища, представители на Областния съвет на съюза на ветераните от войните в Шумен, запасни, граждани и общественици са поканени на събитието, което ще се проведе на 15 юли 2021 г. във Военния клуб в гр. Шумен. В програмата се включват две части – в първа част полковник от запаса Мишо Йорданов ще изнесе доклад за ген. Климент Бояджиев като командир на 4-та пехотна Преславска дивизия през Балканската война. Във втората част ще бъде представен документалният филм "Безмълвният свидетел - 1916 г.", с автори старшина Генадий Димитров, сержант Александра Атанасова и старшина Преслав Банков - курсанти от факултет "Артилерия, ПВО и КИС " гр. Шумен.
В документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916”, бъдещите офицери разказват за своите предци - българските офицери и войници сражавали се на Добруджанския фронт при Тутракан и Добрич. Историята оживява с експозицията „Тутраканската епопея 1916 г.”, открита през 2004 г. от внука на генерал Киселов – героят на Тутракан – инж. Пантелей Киселов, която се помещава в Историческия музей в гр. Тутракан.
Създателите на филма снимат в Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916”, който се намира в гр. Добрич и разказват за загиналите при Тутракан и Добруджа над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Причините и целта за създаването на документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916” са да се увековечи българската бойна слава, зрителите да си спомнят за безмълвните герои, онези герои, които са опазили България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Euronews: Руските военни провеждат учения за борба с талибаните в близост до границите на Афганистан

14.07.2021, 08:37

Руските военни провеждат големи учения в Таджикистан на фона на влошената обстановка в съседен Афганистан, откъдето групи военнослужещи бягат от няколко месеца във връзка с настъпването на бойците на „Талибан“, които се активизираха поради изтеглянето на американските войски.
Руското външно министерство също заяви, че при необходимост Русия ще изпрати допълнителен контингент към 201-а база в Таджикистан - най-голямото му чуждестранно военно съоръжение, съобщава Euronews.
Руските военни, разположени в Таджикистан, провеждат големи учения за борба с условна незаконна въоръжена групировка. Министерството на отбраната открито казва, че маневрите са свързани с рязко влошената ситуация в съседен Афганистан. - (видео)
От месеци таджикските граничари докладват за групи афганистански войници, бягащи през границата от талибанските боевици. Екстремистите се активизираха на фона на изтеглянето на войските на НАТО.
Руското външно министерство заяви, че при необходимост допълнителни сили ще бъдат прехвърлени към 201-ва база в Таджикистан, която е най-голямото военно съоръжение в Русия извън нейните граници.
Миналата седмица представители на талибанското движение, забранено в Русия, посетиха Москва. Там те заявиха, че контролират 85 процента от територията на Афганистан. Те обаче увериха, че не възнамеряват да заплашват Русия, а също така обещаха да се борят с трафика на наркотици и групировките на т.нар. "Ислямска държава".
Източник: https://pogled.info/

 

Ново германско космическо командване ще се бори със заплахи от Русия и Китай

14.07.2021, 07:58

Германия откри вчера ново космическо командване, следвайки примера на други западни държави в момент на нарастваща тревога от военното настъпление на Русия и Китай в космоса и увеличаване на изстрелванията на сателити, предаде Ройтерс.
През последните две години САЩ, Франция и Великобритания създадоха космически командвания, за да се справят със заплахите, които според тях идват от Русия и Китай в момент на обтегнати отношения между Запада и Москва.
"Космосът се превърна във важна инфраструктура, която е необходимо да обезопасим", каза германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в град Удем.
Предвижда се съществуващият там космически ситуационен център да прерасне в новото космическо командване, чиято главна задача ще бъде да защитава от външна намеса сателитите, които предоставят на армията важни комуникационни услуги и данни от наблюдение, и да оказва противодействие срещу противникова сателитна операция в случай на конфликт.
Космическото командване също така ще се бори със заплахата за военни и граждански устройства в космоса, идваща от бързо увеличаващото се количество сателити и образуващите се в резултат на това отломки.
Източник: http://www.bta.bg/

 

 

„Бриз 2021“ продължава с предпоходна подготовка

13.07.2021, 16:17

На 13 юли 2021 г., работата на щабовете на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021” продължи с провеждането на предпоходна конференция, работни срещи и пресконференция, съобщават от ВМС.
Командирите на чужди групи и кораби направиха официална среща с областния управител на област Варна г-н Марио Смърков и кмета на община Варна г-н Иван Портних в Щаба на Военноморските сили.  По-късно те дадоха пресконференция за представителите на медиите, на която присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, който по време на учението командва корабното оперативно съединение.
На площад „Атлантическа солидарност“ пред Градска художествена галерия кметът на Община Варна г-н Иван Портних,  командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на Втора постоянна военноморска група на НАТО контраадмирал Стефано Русо и Втора постоянна противоминна група на НАТО капитан първи ранг Хавиер Апарицио откриха пластичен знак.          
В 14.00 часа започна конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от щаба и командирите на кораби. В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на планираните задачи.
Конференцията продължи с обсъждане на практическото отработване на предстоящите през следващите дни епизоди на море.
Източник: https://otbrana.com/

 

Топ 100

13.07.2021, 11:45

Американското специализирано издание "Defense News" публикува поредния рейтинг на 100-те крупни военно-промишлени компании по света (Top 100) за 2021 година, основавайки се на доходите им от продажбите на военна продукция през 2020 година .............Прочети още

 

Пентагонът обеща да помогне на Афганистан с ремонта на вертолетите Ми-17

13.07.2021, 09:47

САЩ възнамеряват да прехвърлят 37 хеликоптера Blackhawk в Афганистан, както и да окажат помощ при ремонта на вертолети Ми-17 за укрепване на способностите на Кабул в борбата срещу талибаните. Това съобщи в понеделник на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от АП.
"Разбрахме се, че ще помогнем за ремонт на значителна част от вертолетите Ми-17", каза той, отговаряйки на въпроса как афганистанските военни ще се справят с талибаните без подкрепата на американски самолети. "Ще им дадем и 37 хеликоптери Blackhawk. Това е повече, отколкото имат сега. Е, така че ще удвоим повече от техния хеликоптерен флот", разкри Кърби.
Той не уточни дали Русия ще се нуждае от някакво участие в поддръжката и ремонта на вертолетите Ми-17.
На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Към 6 юли САЩ вече са изтеглили 90% от войските си. На този фон се наблюдава влошаване на ситуацията със сигурността в Афганистан, свързано с факта, че талибаните увеличават темповете на своята офанзива в редица посоки.
Вертолетите Ми-17 са закупени от САЩ за Афганистан от Русия в началото на 2010 година. Общо Кабул получи над 60 машини. Поради налагането на американски санкции срещу редица руски компании във военно-промишления комплекс след 2014 г. тяхното обслужване, което първоначално трябваше да се извършва от руснаците, се оказа трудно.
Източник: https://news.bg/

 

Военен медицински хеликоптер KUH-1M Medeon се е разбил при кацане

13.07.2021, 09:08

Вчера, 12 юли, в 10:35 местно време, медицински хеликоптер на СВ на Южна Корея (60-ти авиационен корпус, 1-ва авиационна рота) KAI KUH-1M Medeon е извършил аварино кацане на летище Pocheon G 217 Airport (QJP/RKRO). Всичките петима души на борда са получили наранявания, двама от тях тежки и са транспортирани до военна болница.
Вертолетът се обърнал настрани, опашната частично е разрушена.
Екипажът е трябвало да извърши медицинска евакуация.
Всички полети с вертолети KUH-1M Medeon са спрени от полети. В случай на необходимост медицинските мисии ще се изпълняват от хеликоптери UH-60, съобщават от командването на СВ.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Алармата Афганистан

13.07.2021, 08:30

На фона на международната глъч панически писна алармата от Афганистан. Радикалното религиозно движение "Талибан" завзема градове, райони, територии. След като САЩ започнаха изтеглянето от страната, то вече контролира от една трета до 80 на сто от афганистанската територия.
Режимът в Кабул се обърна към международната общност с призив за помощ срещу тероризма. Военният министър на САЩ Лойд Остин също призова света да окаже натиск върху талибаните, за да се постигне мирно споразумение с властта в Кабул за спиране на кръвопролитията. А на 12 юли външните министри на ЕС ще обсъдят какво да се прави с Афганистан.
Има ли основания за тревога? Геополитическата аларма бе задействана от опасения да не би от Афганистан да тръгне нов ислямски халифат. На първо четене няма основания за такива страхове. Талибаните не крият, че искат да изградят теократична ислямска държава, но нямат амбиции за интернационализация на своя опит. Очевидно са си взели поука от приютяването на Осама бин Ладен и не желаят да повтарят грешката, която доведе до нахлуването на САЩ и съюзниците им през 2001 г. И до отпадането им от управлението в продължение на вече 25 години. Да си толкова време извън властта е сериозна историческа загуба. Има сведения, че те се дистанцират от терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Очевидно не се опияняват от изгонването на западните сили от страната им.
Но това е засега. Няма гаранции, че утре талибаните няма да си сменят виждането и да се съюзят с тях срещу "неверните" светски сили и държави.
Освен това движението е нееднородно и нищо чудно утре от него да се отцепят терористични групировки, които да се насочат срещу Таджикистан, Киргизстан или Узбекистан. Потенциално застрашени ще се окажат също Русия, Иран или Индия. Нищо чудно крайните русофобски сили в САЩ и Великобритания да ги използват срещу Русия и Иран. Тогава вече афганистанската аларма наистина ще писва далеч по-често.
Източник: https://duma.bg/

 

Дни на отворените врати ще се проведат във Военната академия „Г. С. Раковски“

13.07.2021, 08:02

София. Военната академия „Г. С. Раковски“ отваря врати всяка сряда, за да запознае жителите и гостите на столицата със своето богато културно-историческо наследство и възможностите за обучение. Това съобщиха от висшето учебно заведение. Любознателните посетители ще могат да почувстват духа на Академията и да посетят комплекс „Царски зали“.
„Предстоят кандидатстудентски изпити, затова каним всички бъдещи студенти и техните родители да се запознаят с историята на най-старото висше военно училище в България, а също и с нашите учебни програми. Докоснете се до качеството, традициите и престижа“, посочват от Академията.
Желаещите могат да посетят Военна академия всяка сряда от 13.00 до 16.00 ч. Влизането в обектите се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки.
Вход и изход: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 82.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

Започна съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“

12.07.2021, 16:32

Международната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“ започна днес, 12 юли. Тя ще се проведе в периода до 22 юли с участието на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Република Гърция, Румъния и САЩ.
От българска страна съвместни задачи със страните-партньори ще изпълняват екипажите на самолети Су-25 от База за предно разполагане - Безмер, вертолети Ми-24, AS-532 AL “Cougar” и Bell-206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и от Сухопътните войски.
Авиобаза Граф Игнатиево ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин. Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.
„Тракийска звезда 2021“ е международна летателна тренировка, която се провежда във въздушното пространство на Република България, Република Гърция и Румъния и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит и реално взаимодействие.
Съгласно нейния сценарий българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Екипи от ВВВУ и ВВУБ заминаха на обучение в базата на „Zlin Aircraft“

12.07.2021, 16:24

Предстои през есента на тази година чешката фирма „Zlin Aircraft“ да достави леки витлови учебно-тренировъчни самолети Zlin, за подготовката на летателния и инженерно-технически състав от ВВС.
За базата на Zlin в Отроковице , с полет на C-27J Spartan на 11 юли отпътува група от 14 души  от ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВУБ – Долна Митрополия. Четирима пилоти-инструктори и десет представители с различни специализации от техническия състав ще преминат двуседмичен курс за изучаване на Zlin 242 Guru, съобщават от ВВВУ.
Първата седмица ще има теоретичен курс, а през втората – летателно обучение на инструкторите за тип и клас самолет, за механиците-практическо обучение по обслужването на самолета.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 16 юли официално откриват Мемориал на загиналите във войните в Новград

12.07.2021, 14:21

На 16 юли в Новград официално ще бъде открит Мемориалът на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България. Датата за освещаването на паметника не е избрана случайно. На този ден преди 153 години четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминава Дунав и стъпва на българския бряг. В продължение на десетилетия  това е един от най-почитаните празници на населеното място, който се отбелязва с подобаваща тържественост. Заради усложнената епидемична обстановка официалното откриване на паметника беше отложено с няколко месеца.
За съжаление на церемонията по освещаването няма да присъства проектантът  и един от основните мотори за построяването на паметника инж. Здравко Илиев. Той дари безвъзмездно идеята си на жителите на Новград, с които има родствена връзка. Коронавирусът отне живота на мъжа в разцвета на творческите му сили и енергия. Преди да се пресели в по-добрия свят Здравко успя да привлече към благородната кауза много съмишленици от различни краища на страната. Всички те ще се съберат в Новград и ще отдадат заслужена почит за стореното от младия родолюбец.
Мемориалът на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България беше напълно готов още в края на миналата година..
Досега Новград беше единственото населено място в община Ценово, в което не беше изграден паметник на загиналите за свободата на България. Високият четириметров Мемориал е облечен със сиви гранитни плочи. От трите страни в основата на паметника са изведени чучури за вода. На лицевата страна е разположен постамент за венци и цветя. На четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на загиналите за свободата и обединението на България жители на Новград по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. След обстойно проучване от военните архиви са издирени имената на 45 новградчани. Най-много мъже от селото са загинали по време на Първата световна война – 37. В Междусъюзническата война живота си са дали трима души, в Балканската –четирима, а във Втората световна – един. На лицевата страна на паметника е монтиран войнишки кръст за храброст.
„Строителството на Мемориала продължи повече от четири години. Своята подкрепа за паметник в Новград дадоха почти всички жители на селото. Много хора, които са свързани със селото също изразиха съпричастността си. Средствата за изграждането бяха осигурени от Министерството на отбраната и Община Ценово. През цялото време пълно съдействие и подкрепа получавахме от ръководството на общинската администрация“, сподели кметът на Новград Диана Копчева.  
Източник: https://otbrana.com, Марий Пейчев

 

„Има такъв народ“ предлага Теодора Генчовска за министър на отбраната

12.07.2021, 14:15

Председателят на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви членовете на правителството, които ще предложи на президента и на Народното събрание за гласуване. За министър на отбраната номинацията е на Теодора Генчовска, която бе представена така: „Жена, експерт по отбрана и въоръжени сили, възпитаник на Военната академия „Георги С. Раковски“. Преминала е и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира от Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс,Полша и Белгия. Говори два езика. На 50 години е.“
За министър-председател е предложен Николай Василев. Правителството няма да бъде коалиционно.
Източник: https://otbrana.com/

 

POLITICO: Военните проекти на ЕС са изправени пред сериозни закъснения, разкрива документ

12.07.2021, 09:37

Брюксел. Европейският пакт за военно сътрудничество беше наречен „Спящата красавица“ - и докладът за напредъка му, с който разполагат в редакцията на изданието POLITICO, показва, че прехвалената инициатива едва ли ще бъде „събудена“ скоро.
Програмата, известна като Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО), обединява 25 държави-членки на ЕС, които работят в по-малки групи по общо 46 съвместни проекта, които обхващат земя, море, въздух, космос и киберпространство, и варират от отбрана на безпилотни летателни апарати през морско наблюдение до обучение по разузнаване.
Но три години и половина след като шумното обявяване на ПЕСКО от лидерите на Европейския съюз, много от проектите все още са в зародиш и значителен брой изостават от графика, според годишния доклад за дейността.
Документът, който обединява доклади за напредъка по всички 46 проекта, напомня, че въпреки разговорите на някои лидери и служители на ЕС за постигане на „стратегическа автономия“, усилията на Блока във военната област все още имат много препятствия, които трябва да бъдат преодолени.
Документът от 115 страници, изготвен от секретариата на ПЕСКО и изпратен на страните-членки миналия месец, гласи, че са отчетени закъснения по 15 проекта в сравнение с първоначалните им срокове. В шест случая като причина за забавянето се посочва пандемията от коронавируса. В други случаи не се споменава конкретна причина.
Докладът също така отбелязва, че в 14 случая годината, в която „доставката“ на даден проект трябва да започне „е изместена към по-късни години“, а в шест случая годината на „окончателната доставка“ също е изтеглена напред във времето. „За нито един проект не се съобщава да има по-ранен срок на изпълнение“.
Дипломати от ЕС признават, че ПЕСКО е изправен пред проблеми, но твърдят, че „посоката на движение е по-важна от скоростта“. „Важното е, че влакът е напуснал гарата“, цитира изданието думите на старши дипломат.
Друг признава, че „някои от проектите са просто незрели“ и добави: „Все още сме в кривата на обучението“.
В продължение на десетилетия ЕС беше изключително предпазлив относно навлизането във военната сфера. Някои страни-членки заявиха, че отбраната е въпрос на националните правителства, че ЕС е мирен проект и не трябва да участва във военната сфера, а също, че военните и отбранителните въпроси трябва да бъдат запазени за НАТО.
Източник: http://www.focus-news.net, Тереза Героваю

 

Афганистанският пожар

12.07.2021, 07:45

Изтеглянето на американските войски от Афганистан е бонбона, който привлече избирателите както към демократите, така и към републиканците. Най-дългата военна кампания в историята на страната се оказа твърде безсмислена и скъпа. Обама обеща да върне войниците у дома, Тръмп го упрекна за провала на това обещание, и той също се зарече да завърши афганистанската епопея, но Байдън я прекратява накрая. Тръмп планираше постепенно изтегляне с последователно прехвърляне на властта на местното правителство. Това, което се случва сега, повече прилича на паническо бягство. Първоначално те възнамеряваха да завършат изтеглянето на войските до началото на май, след това крайният срок беше изместен на 4 юли - Деня на независимостта на САЩ, а през пролетта тази дата плавно се премести на друга дата, скъпа за сърцето на всеки американец – 11 септември. Символиката на изтеглянето на войските точно 20 години след официалния casus belli беше оценена в американското командване и то започна да се подготвя предварително за тази значима дата. А 4 юли е датата, достойна за триумфалното завръщане на победителите, за великолепен парад, за празничната заря и почит към героите. А 11 септември е датата на завладяващия национален позор и сладката американска болка е много по-подходяща дата за завръщането на уморените, объркани и неуспешни войници, които се биеха 20 години, без да знаят къде и защо......Прочети още

 

На тази дата през 1862 г. Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта като най-високото военно отличие в армията

12.07.2021, 06:56

На 12 юли 1861 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка. Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).
История
До 1780 г. в САЩ има учреден само един военен медал – Медал за вярност. Но от него, по-скоро наподобяващ религиозен знак и носен окачен на верижка на врата, са дадени едва 3 броя.
Първата истинска военна награда може да се счита значката „За воински заслуги”, утвърдена от Джордж Вашингтон през 1782 г., но с нея престанали да награждават след Войната за независимост. До начало на Гражданската война (1861) в САЩ не съществува награда за индивидуален героизъм в бой.
Скоро след началото на Гражданската война, на 9 декември 1861 г., предложение за такъв медал дава сенаторът Джеймс Гримс. На 21 декември предложението му е одобрено от сената и президентът Линкълн утвърждава създаването на Морски Медал за доблест, станал най-ранен вариант на Медала на честта. Първите 200 медала са поръчани на монетния двор във Филаделфия. За първи път медалът е връчен на 41 моряци на 4.3.1863 г.
На 17 февруари 1862 г. сенаторът Хенри Уилсън внася за разглеждане предложение за награждаване на редови и сержантски състав от армията на САЩ. На 12 юли 1862 г. е подписан закон за утвърждаването на Медал на честта от сухопътната армия и установяваща същото название за флотската награда. Първи получават тази награда на 25 март 1863 г. 6 участници във Великото локомотивно преследване. Най-пръв от тях е редник Джейкъб Парот, макар че редник Франсис Броунел извършва геройска постъпка още на 21 май 1861 г., но получава медала едва през 1877 г.
Първоначално е предполагано, че наградите ще се дават за действия само по време на Гражданската война, но през 1863 г. Конгресът установява постоянен статус на наградата. В статута на Медала на 3 март 1863 г. са направени промени, позволяващи да бъдат награждавани и армейски офицери.
Липсата на разгърната наградна система през втората половина на 19 век става причина тогава да бъдат връчени над 2400 в Гражданската война и 426 в кампаниите срещу индианците.
По време на Гражданската война военният министър Стентън официално обещава да награди с Медал на честта всеки войник от 27-и пехотен полк на щата Мейн, които ще останат да отбраняват Вашингтон по време на битката при Гетисбърг. От 864 души личен състав около 300 отлагат уволнението си с 4 дни, но поради канцеларска грешка са наградени всичките 864 души.
С решение на Конгреса през 1916 г. е създадена комисия, която да изучи обстоятелствата около всички награди. Заключението на комисията е публикувано на 5 февруари 1917 г. и по изводите й са анулирани 911 награди, в това число наградените от 27-и полк и всички награди на граждански лица. От последните впоследствие две са отменени: През 1977 г. е възстановено награждаването на лекаря-хирург Мери Уокър - единствената жена в историята на Медала на честта; През 1989 г. е възстановена наградата на знаменития разузнавач и изследовател на Дивия Запад „Бъфало Бил“ Коди.
По този начин наградените в Гражданската война остават 1522 души.
В четири войни около 1900-та година (Испано-американската, Боксьорското въстание в Китай, мексиканската експедиция и въстанието във Филипините) 211 души получават медала.
В Първата световна война са наградени едва 124 души, а във Втората световна война – 464.
В Корейската война (юни 1950-юли 1953) бойният дух е повдиган със 133 медала, но във Виетнамската война 246 медала очевидно не са достатъчни за победата.
Следват Сомалия – 2 медала, Афганистан – 6 медала, Ирак – 4 медала и други. (Всички цифри са актуализирани към 19 декември 2013 г.)
През 1963 г. излиза декрет за отделен медал за Бреговата охрана на САЩ, но за него няма установен дизайн и не е връчван. Единственият награден от там е получил флотски знак.
Най-късно медалът е учреден за ВВС (14.4.1965), като дотогава проявените авиатори са получавали общовойсковата версия на медала. От ВВС има едва 17 носители на техния медал.
Награждаване
До края на 2013 г. са връчени 3468 медала. Дизайнът е променян през годините. Армейската версия е описана от Института по хералдика и представлява 5-лъчна златна звезда. Поради престижа и статута на медала е забранено да се продава и залага, да се възпроизвежда както медала, така и части от него.
Интересно е, че 19 души са носители по на 2 медала: 14 души са получили медали за отделни прояви на героизъм, а 5 души са получили за една проява медали и от армията и от флота.
Матросът Робърт Блейк е първият афроамериканец награден с Медала (16.4.1864). Той проявява храброст в боя на канонерката USS Marblehead с батарея на конфедератите на 25 декември 1863 г. Понякога като първи чернокож войник удостоен с Медала на честта е сочен сержант Уилям Карни, тай като е извършил подвиг (18.6.1863) преди Блейк, но наградата му е връчена почти 40 г. по-късно.
От момента на учредяване на медала е прието, че награденият трябва да е военнослужещ от Въоръжените сили на САЩ. Поради това ръководителят на Великото локомотивно преследване Джеймс Андрюс не е награден, тъй като е гражданско лице. Известни са обаче изключения. Например пилотът Чарлз Линдберг получава Медала за прелитане на Атлантическия океан, макар че не е военен.
Символично са наградени „незнайни воини” от 9 държави, сред които са Франция, Белгия, Великобритания, Румъния и Италия след Първата световна война.
Интересно е да се отбележи, че макар статутът на медала да предвижда присъждане при проявен героизъм по време на бой, за заслуги извън битки са наградени 193 души.
Противно на твърденията, че медалът е връчван едва ли не предимно посмъртно, статистиката сочи, че това е станало само в 621 случая – 18%. Значително по-голям е обаче броят на наградените посмъртно през последните 70 години – от началото на Втората световна война медалът е получен от най-близкия роднина на загиналия в 523 случая от общо 851 медала – 61%.
През 1990 г. Конгресът определя наградите да се връчват единствено на 25 март в памет на датата на учредяването през 1862 г.
През 1993 г. е извършено разследване по отношение на допускана расова дискриминация при номинацията и награждаването, тъй като носител на медала не е нито един афроамериканец през Първата и Втората световна война. По изводите на комисията по документи са номинирани 10 носители на Кръст за вярна служба. На 13 януари 1997 г. президентът Бил Клинтън награждава 7 чернокожи ветерани от Втората световна война, от тях 6 посмъртно, като последният умира през 2013 г.
През 1998 г. е проведено ново разследване за омаловажени и непризнати подвизи на войници от азиатски произход. През 2000 г. Клинтън връчва 22 медала, като 20 от тях са за войници от японски произход.
През 2005 г. президентът Джордж Буш връчва медал на евреина от утгарски произход Тибор Рубин за проявен героизъм по време на Корейската война.
Към 22 декември 2013 г. живи носители на Медала са 77 души, като: 8 души за участие във Втората световна война, 10 от Корейската война, 53 от виетнамската война и 6 са от Афганистан.
По видове въоръжени сили тези 77 души се групират: 50 от Армията, 23 от флота и 4 от авиацията.
Сред живите носители на Медала на честта най-възрастният е на 93 г, най-младият е на 25 години. Служат все още само 2 души.
Статут на носителите на медала
При връчване на медала наградените получават еднократна парична премия. После се пенсионират с 10% по-висока пенсия. Освен това получават редовно допълнителна месечна пенсия, която от 1.12.2012 г. е определена на 1259 долара и се индексира с инфлацията.
Живите носители на медала на честта имат специална идентификационна карта и специални регистрационни номера на колите си, ползват намаление при пътуване с въздушен транспорт, право да носят пожизнено военна униформа, право да бъдат погребани в Националното военно гробище в Арлингтън.
Техните деца имат право да постъпят в американски военни академии без конкурс. - Още ордени и медали
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Изтребители на Русия пресрещат два шпионски самолета на САЩ над Черно море

11.07.2021, 21:50

Руски изтребители Су-30СМ и Су-27 са съпроводили над Черно море самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба EP-3E Aries и разузнавателен самолет CL-600 Challenger на военновъздушните сили на САЩ. Това съобщиха от Националния център за управление на отбраната, който е част от военното министерство на Русия.
Както уточниха от Центъра, днес радиолокационните средства за контрол на въздушното пространство на дежурните средства на ПВО на Южния военен окръг над Черно море са открили въздушни цели, приближаващи се към държавната граница на Руската федерация. За идентифициране и предотвратяване на нарушения на границите са били вдигнати във въздуха изтребителите Су-30СМ и Су-27 от силите за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг, уточнява news.bg.
"Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба EP-3E Aries и разузнавателен самолет на американските военновъздушни сили CL-600 Challenger и ги придружиха над Черно море", отбелязаха от Центъра.
Руските изтребители благополучно са се върнали в базите си, след като американските самолети са се отдалечили от държавната граница на Руската федерация. Не е имало нарушение на руската граница.
"Полетите на руските изтребители бяха извършени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", подчертаха от Националния център за управление на отбраната.
Източник: https://fakti.bg/

 

Започна националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2021“

11.07.2021, 21:04

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав в националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2021“. То се провежда от днес, 11 юли, до 19 юли 2021 г. и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Република България и Военномедицинската академия.
В „БРИЗ 2021“ ще вземат участие общо 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Двадесет и петият „БРИЗ“ през 2021 г. продължава традицията да се отработва междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. По време на учението ще бъде извършено сертифициране на командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL).
Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „БРИЗ 2021“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Гореща вест за хиперзвуковите ракети “Циркон”

11.07.2021, 16:06

Руския отбранително-промишлен комплекс не стои на едно място. В мрежата се появи съобщение, че съвсем скоро ще започнат държавните изпитания на хиперзвуковите ракети „Циркон“. Източник от руския военно-промишлен комплекс заяви, че те трябва да започнат този месец.
Струва си да се подчертае, че изпитанията на корабната ракетна система ще се извършват директно от борда на фрегатата "Адмирал Горшков".
„Като част от държавните изпитания на корабната ракетна система с хиперзвуковата ракета „Циркон“ ще бъдат проведени пускове по сухопътни и морски цели от фрегатата „Адмирал Горшков“, каза източникът.
Важно е да се отбележи, че в рамките на държавните изпитания хиперзвуковата “Циркон” ще бъде пусната за първи път тази година. Нещо повече, това изстрелване ще бъде четвъртото поред от борда на "Адмирал Горшков". Предишните три изстрелвания от тази фрегата бяха извършени миналата година: два пъти по морски цели и веднъж по наземна. - (видео)
Според плановете държавните изпитания на комплекса ще приключат тази година.
Циркон“ е първата в света хиперзвукова крилата ракета, изстрелвана от море. Ускорява до девет пъти скоростта на звука и е способна да поразява цели, разположени на разстояние от хиляда километра.
В края на изпитанията тези ракети ще бъдат оборудвани на фрегатите от Проект 22350 и многофункционални подводници “Ясен-М”. Подводницата „Иркутск“ Проект 949A "Антей" (код на НАТО Oscar II) и крайцерът „Адмирал Нахимов“, който в момента са в процес на модернизация, също ще получат „Циркон“.
Източник: https://blitz.bg/

 

Кои са най-добрите танкове в света?

11.07.2021, 07:52

До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2
„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници. През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90
Т-14 „Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14
„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени. Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава
„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”
Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90
„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард
„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams

 

 
 

Франция затваря военните си бази в Сахел до 2022 г.

10.07.2021, 21:00

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще затвори всички военни бази в региона Сахел до 2022 г. като част от преконфигурирането на военния ангажимент на страната в Африка, съобщават френските медии.
По време на пресконференция с президента на Нигер Мохамед Базум в края на срещата на върха G5 Сахел в Париж Макрон обяви военно съкращаване, включително намаляване на войските и затваряне на бази, предава БГНЕС.
Преходът се налага от края на френската операция Barkhane в Сахел, който Макрон обяви миналия месец. Основната промяна ще включва намаляването на военното присъствие на Франция в Мали, започващо през следващите седмици, което ще приключи до началото на 2022 г., каза Макрон.
Франция разполага с войски в Кидал, Тесалит и Тимбукту, които ще бъдат „постепенно изтеглени“. В крайна сметка в региона ще има "между 2500 до 3000" военнослужещи при 5100 в момента.
Макрон повтори, че дори и при намалено присъствие, Франция остава "отдадена на Сахел" по искане на държави в региона.
Той също така изрази загриженост и недоверие относно политическата ситуация в Мали след преврат, воден от полковник Асими Гойта, който наскоро положи клетва като президент на преходно правителство.
Франция възобнови съвместните военни операции в Мали, които за кратко бяха прекратени миналия месец, след като Париж получи гаранции за демократичен преход от Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави.
Френските военни ще се съсредоточат основно върху две мисии: прекратяване на присъствието на Ал Кайда и Ислямска държава в региона и укрепване на армиите на държавите от G5 чрез обучение, екипиране и консултиране.
Борбата с тероризма ще се ръководи от европейската специална съвместна оперативна група "Такуба", включително френски войски и армиите на G5 Сахел от командния пункт в Ниамей.
Напредъкът на двете мисии в крайна сметка ще доведе до закриването на операция Barkhane, която започна през август 2014 г.
Франция обаче ще продължи да поддържа въздушно и сухопътно военно присъствие в Чад, където е базата на Barkhane, което позволява на Франция да действа през границите в Нигер, Мали, Мавритания и Буркина Фасо. След намесата през 2013 г., за да се предотврати превземането от бунтовническите групи в северната част на Мали, Франция задълбочи военната си ангажираност в региона.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Кой е новият директор на Служба „Военно разузнаване“?

10.07.2021, 12:10

Най-просто казано и най-логично новият директор на Служба „Военно разузнаване“ е разузнавач. От предложението на правителството до президента за назначаване на полковник Венелин Венев за директор на Служба „Военно разузнаване“ и удостояването му със звание „бригаден генерал“ става ясно, че е на военна служба от 1998 г. Завършил е за разузнавач  ВНВУ „В. Левски” и Военна академия „Георги С. Раковски“, както и Стратегически курс също в нашата академия. Роден е на 25 септември 1973 г. в гр. Кюстендил. Във военно звание „полковник” е от 15 юли 2017 г.
В мотивите на правителството към предложението до президента се посочва: „ Длъжността „директор на Служба „Военно разузнаване” е вакантна. Комплектуването ѝ ще осигури ефективното изпълнение на функциите, задачите и дейностите по Закона за военното разузнаване, свързани с отбраната на страната и защитата на националната и колективната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.
Полковник Венелин Венев отговаря на условията на чл. 26 от Закона за военното разузнаване и на основните и специфичните изисквания на длъжностната характеристика на длъжността.“
От 1 септември т.г. рангът на Съвместното командване на силите (СКС) пада с една степен, става ясно от предложените от правителството на президента промени в Указа за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили, изискващи висши офицерски звания. Длъжността от командващ става командир, а званието от генерал-лейтенант (вицеадмирал) на генерал-майор (контраадмирал). Заместник-командирът на СКС вече ще бъде със звание бригаден генерал, а не както е сега генерал-майор.  Няма промени при началник-щаба на СКС. Длъжността си остава със звание бригаден генерал.
Въвеждат се две нови генералски длъжности, а една се съкращава. Със звание бригаден генерал ще бъдат командирите на двете командвания – по логистична поддръжка и по комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. От 31 юли отпада генералската длъжност на директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на Европейския съюз в Брюксел, Белгия.
От предложените промени става ясно, че длъжността „Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност“ може да се заема и от офицер със звание генерал-лейтенант или вицеадмирал. Сега изискващото се звание е най-много „генерал-майор или контраадмирал“.
От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че всички тези промени са съгласувани с президента и изненади не би трябвало да се очакват.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Кабул сега е като в Сайгон през 1975 година

10.07.2021, 11:25

Авторът Роналд Ърнест „Рон“ Пол (Ronald Ernest „Ron” Paul) е роден на 20 август 1935 г. Той е американски политик и е бивш член на Камарата на представителите от Републиканската партия на САЩ. Бил е участник в ''Движението за чаеното парти''. Участва в президентските избори през 1988 г. като кандидат за Либертарианската партия. Преди изборите през 2008 г., до 12 юни, той е претендент за номинацията за президент на САЩ от Републиканската партия. На 13 май 2011 г. той официално обяви, че ще се състезава за номинацията на републиканците в САЩ за президентските избори в САЩ през 2012 г.
Краят на 20-годишната война на САЩ в Афганистан беше предвидим, защото никой все още не беше завладявал Афганистан, а Вашингтон беше толкова глупав, колкото Москва през 1970-те години, когато се опита да направи това. Сега американските войски бързат да напуснат страната възможно най-бързо, след като току-що са се евакуирали от символа на американската окупация на Афганистан - авиобазата Баграм.
Това се случва макар и не толкова драматично като ''Падането на Сайгон'' през 1975 г., когато американските военни хеликоптери излитаха, за да евакуират персонала от покрива на американското посолство. Урокът обаче си става същият и си остава ненаучен, а опитът на Вашингтон да окупира, контролира и преработи една чужда държава по образа на САЩ никога няма да даде резултат. Това е вярно, независимо колко пари са похарчени и колко човешки животи са загубени.
В Афганистан веднага щом американските войски напуснат територията, талибанските бойци нахлуват и завземат властта. Афганистанската армия изглежда все повече се топи. Тези дни талибаните поеха контрола над ключов район в провинция Кандахар, след като афганистанските войници изчезнаха след няколко сблъсъци.
Смята се, че САЩ са похарчили близо $100 млрд. за обучение и подготовка на афганистанската армия и полиция. Реалната сума вероятно ще бъде няколко пъти по-висока. А афганистанската армия не може да си свърши работата след  всичките тези пари и след 20 години обучение. Това говори нещо или за качеството на обучение и подготовка, или за качеството на афганистанската армия, или за някаква комбинация от едното и другото.
Във всеки случай, аз съм сигурен, че не съм единственият американец, който се чуди дали можем да си възстановим средствата. Продуктът очевидно е развален.
Говорейки за похарчените напразно пари, през април проектът на университета Браун ''Разходите на войната'' изчислява, че общите разходи за войната в Афганистан са над $2 трилиона. Това означава, че милиони американци са обеднели заради предсказуемо проваления проект. Това също така означава, че хилядите добре свързани изпълнители и компании, са станали много, много по-богати с напредването на войната.
Това е същността на външната политика на САЩ – да взема парите от американците от средната класа и да ги прехвърля за харчене към американският военен и външнополитически елит. Това е богатство само за богатите.
Междувременно проектът ''Разходите на войната'' (Costs of War Project) оценява, че войната е отнела повече от четвърт милион човешки живота.
Администрацията на Байдън може и да вярва, че си спасява лицето, като разположи военно командване от близо 1000 военнослужещи в посолството на САЩ в Кабул, но това е и глупаво, и опасно.
Този ход прави от американското посолство легитимна военна цел, а не дипломатически преден пост. Някой от Пентагона или Държавния департамент да е мислил за това?
Плановете за превземането на летището в Кабул също е малко вероятно да сработят. Едва ли някой си мисли, че сме стигнали толкова далеч, че смелите и победоносни талибани ще седят безучастно със скръстени ръце, докато американските или съюзническите военни сили окупират летището на Кабул?
Изгубени са трилиони долари и милиони хора са или убити, или са били принудени да напуснат своите домове. За нищо. Уроците от Афганистан са прости - върнете всички американски войски вкъщи, защитете САЩ според неговите нужди и оставете на останалия свят да направи своето. Опитахме да го направим по друг начин и той очевидно не сработи.
Източник: https://trud.bg, Павел Павлов

 
 

TOLO News: Афганистанските сили за сигурност отбиха атаката на талибаните в Кандахар

10.07.2021, 07:42

Кандахар. Правителствените сили на Афганистан успяха да спрат офанзивата на талибаните в Кандахар,съобщава телевизионният канал TOLO News.
През последните 24 часа талибаните поеха контрола над около дузина области около град Кандахар, столицата на едноименната провинция. В петък сутринта те нападнаха Седми административен район на самия град, където завзеха два правителствени пункта. По време на сблъсъците бяха убити около сто талибани, има жертви и сред местното население.
Телевизионният канал, позовавайки се на местните власти, съобщава, че към момента силите за сигурност са спрели настъплението на талибаните в града. Според началника на полицията в Кандахар Салем Ехсас ситуацията е овладяна. Правителствените сили се прегрупират, за да се подготвят да отблъснат нови атаки и да прогонят талибаните. Съобщава се, че републиканските подкрепления са пристигнали в града.
Междувременно военните действия продължават в други провинции на страната, включително Кундуз, Баглан, Херат, Газни, в регионите, граничещи с Таджикистан, Иран и Пакистан. Афганистанското министерство на отбраната заяви, че армията е успяла да върне град Али-Абад в провинция Кундуз от талибаните. Той намира на кръстопът между две магистрали с републиканско значение, едната от които води до самия град Кундуз и се намира до летището.
Ситуацията със сигурността в Афганистан се влоши значително от април тази година след съобщението от американския президент Джо Байдън за приключването на операцията на американските въоръжени сили в републиката. Към 6 юли САЩ са изтеглили своите войници на 90%. По същия начин други държави от НАТО и техните партньори изтеглят контингентите си. На този фон талибаните засилват офанзивата си в редица области. В момента няколко десетки зони са под техен контрол, те превзеха и редица ключови гранични пунктове по границите с Таджикистан, Иран и Пакистан. Кабул планира мащабна контранастъпление срещу привържениците на талибаните.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

 

Най-великата победа на руския флот

09.07.2021, 21:19

"Водата, смесена с кръв и злато, изглеждаше отвратително. Труповете на обгорели хора плаваха по вълните и пристанището се напълни с тях до такава степен, че лодките се придвижваха с мъка". С тези думи очевидец описва последиците от разгрома на турския флот в Чесменската битка през 1770 година.
През 1768 г. започва поредната война между двамата непримирими съперници – Руската и Османската империя. В основна сцена на военните действия се превръщат Балканите, Северното Черноморие и Кавказ.
В същото време руската императрица Екатерина II се кани да нанесе на турците неочакван удар в тила. Скоро след началото на конфликта от Балтийско море към Средиземноморието тръгва ескадра на руския флот, командвана от адмирал Григорий Спиридов........Прочети още

 

Американски екипажи на F-16 дойдоха за „Тракийска звезда 2021”

09.07.2021, 16:46

Днес, 9 юли 2021 г., в авиобаза Граф Игнатиево успешно се пребазираха изтребители F-16 от 555-та авиационна ескадрила от състава на 31-во авиокрило на ВВС на САЩ в Европа, базирани в Авиано, Италия. Това съобщиха от ВВС.
Изтребителите ще вземат вземат участие в международна летателна тренировка “Тракийска звезда 2021”, която ще се проведе от 12 юли до 22 юли съвместно със сили и средства от състава на Военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния.
От българска страна съвместни задачи със страните-партньори ще изпълняват екипажите на самолети Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, вертолети Ми-24, AS 532AL Cougar и Bell 206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски.
Авиобаза Граф Игнатиево ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин.
Прави впечатление, че от българска страна в учението няма да вземат участие изтребителите МиГ-29. Тя бяха планирани за участие, но са спрени от полети след катастрофата от 9 юни тази година, при която загина майор Валентин Терзиев. На вчерашната си пресконференция, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че очаква в близките дни полетите да бъдат възстановени. Дори и това да стане факт е малко вероятно българските изтребители да се включат в тази тренировка.
Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.
Съгласно сценария, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване.
„Тракийска звезда 2021“ е международна летателна тренировка, която се провежда във въздушното пространство на Република България, Република Гърция и Румъния и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит и реално взаимодействие. - (видео)

 
 

В неделя започва националното военноморско учение „Бриз 2021”

09.07.2021, 13:02

От 11 до 19 юли 2021 година, Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение „Бриз 2021” отворено за участие на ВМС от страни членки и партньори на НАТО (от Плана на Българската армия за 2021 година). Учението се провежда в морските пространства на Република България и в райони, които са обявени своевременно, съобщава Пресцентърът на „Бриз 2021“.
Общо в учението ще участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втора постоянна военноморска група на НАТО и Втора постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса. - (видео)
Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Р България и Военномедицинска академия.
Двадесет и петият “Бриз” през 2021 г. продължава традицията  от предишните си издания да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението.
В епизодите на „Бриз 2021” се  включват: Областна администрация Варна; Община Варна;  Европейска агенция по Морска безопасност (EMSA); Български червен кръст; ИА „Морска администрация”; Дирекция “Морска администрация” - Варна; ГД “Аварийно спасителна дейност” - Варна; Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване; Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”; Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”; Регионална дирекция „Гранична полиция”-Бургас; Областна дирекция на МВР - Варна; Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Варна; „Районен център 112”- Варна; Регионална здравна инспекция - Варна; Център за спешна медицинска помощ - Варна; Пристанище „Варна” ЕАД; МБАЛ - Варна към ВМА; „Поддържане чистотата на морските води” АД; Басейнова дирекция „Черноморския район”; „Космос Шипинг” АД; Параходство „Български морски флот” АД; Доброволческо сдружение „Булсар”; Медицински университет “Проф.д-р Параскев Стоянов” – Варна; „Порт флот 99“ АД; „Пилотска станция Варна-П“ ЕООД.
Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона, както и да се сертифицира командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL).
Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, овладяване на похитен търговски кораб, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив.
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2021”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на ВМС.
Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
В учението се използва фиктивен сценарий, който дава възможност на българските военни моряци да се подготвят за посрещане предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.   
Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Русия прехвърля "Панцири" в Сърбия за военните учения "Славянски щит"

09.07.2021, 09:01

През октомври руските военни ще изпратят комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) "Панцирь" в Сърбия за учения, съобщи началникът на зенитно-ракетните войски на руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-майор Сергей Бабаков (на снимката).
"Планира се през октомври тази година ученията по ПВО „Славянски щит“ да се проведат на територията на Република Сърбия. От зенитните ракетни войски на Въздушно-космическите сили в ученията ще се включат бойни машини на зенитния ракетно-оръдеен комплекс 'Панцирь-С'", каза той в интервю за руския вестник на министерството на отбраната "Красная звезда".
Бабаков отбеляза, че плановете за съвместното учение предвиждат предислоциране на привлечените сили и средства по въздух на територията на Сърбия и извършване на марш на бойните машини на зенитния ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь-С", пише "Интерфакс".
По думите му на ученията се планира да се отработи отразяване на удари на авиация на условен противник с имитиране на пускове на зенитни управляеми ракети и водене на въздушен бой с бойни пускове на зенитни управляеми ракети по ракети-мишени.
През октомври 2019 г. дивизион системи С-400 и батарея зенитни ракетно-оръдейни комплекси (ЗРПК) "Панцирь-С" бяха прехвърлени от военнотранспортната авиация в Сърбия и за първи път участваха в учения зад граница.
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

Изтеглянето на американските войници от Афганистан ще приключи на 31 август, заяви Джо Байдън

09.07.2021, 08:13

Изтеглянето на американските войници от Афганистан ще приключи на 31 август, заяви днес американският президент Джо Байдън, предаде Франс прес.
Не е неизбежно талибаните да установят контрол върху Афганистан, изтъкна президентът демократ.
Байдън заяви, че Съединените щати са постигнали целите си в Афганистан, изразяващи се в справяне с терористичната заплаха.
Американският президент изрази увереността си, че афганистанското правителство е в състояние да се задържи на власт.
Байдън обеща, че афганистанският народ и занапред ще разполага с подкрепата на САЩ.
Не отидохме в Афганистан, за да изграждаме държава. Това е отговорност на самите афганистанци, уточни американският лидер.
“Няма да изпратя още едно поколение американци в Афганистан. Слагаме край на най-дългата война на Америка, но завинаги ще почитаме смелостта на тези, които служиха там”, каза Байдън.
Президентът направи и директно обръщение към преводачите на американската армия в Афганистан, които са изложени на риск от репресии за това, че са помагали на чуждестранните войници. “Има място за вас” в Съединените щати, изтъкна Джо Байдън.
Близо 18 хиляди афганистанци, сред които преводачи и шофьори, очакват да разберат дали американските власти ще им разрешат да се установят в САЩ, отбелязва Франс прес.
Източник:bta.bg/

 
 

 

Червеният барон на Ориента – страшилището в небето над Манджурия

08.07.2021, 22:03

Япония е страна, която може да се похвали с абсолютно всичко.

Територията ѝ е половина с кръвта на някои от най-добрите самураи, културата, въпреки модернизацията, остава запазена и до днес, а не можем да отречем, че в исторически план това е страна, която може да се похвали с високо количество герои и патриоти.

Не случайно те са създателите на камикадзе атаките и до последния момент са се съпротивлявали срещу американските нападатели.

Достатъчно е да разгледате някои от основните факти и ще откриете, че Япония никога не е имала намерение да воюва със САЩ, но същевременно никога не е била и партньор на Германия.

Страната на изгряващото слънце има своя собствена позиция по време на Втората Световна война и различна кампания в Азия, като твърди, че връща само своите собствени територии........Прочети още

 

Продължава участието на корвета „Бодри“ в “Sea Breeze 2021”.

08.07.2021, 21:30

Продължава участието на корвета „Бодри“ в американско-украинското военноморско учение “Sea Breeze 2021”.
В първия етап, на море бяха отработени действия по борба с въздушен, подводен и надводен противник, оказване на помощ на аварирал кораб, попълване на запасите с гориво на ход, както и организиране на видовете отбрани и защити при съвместно плаване на група кораби.
За времето от 2 до 7 юли се проведе бреговата фаза на учението, през която бяха проведени координиращи срещи за уточняване на следващите епизоди на море.
На 5 юли в Деня за високопоставени гости, екипажа на „Бодри“ демонстрира оказване на помощ на корвета “Мачеларию“ от ВМС на Република Румъния, по време на показно занятие по борба за живучест на кораба. На 6 юли участващите кораби се снеха от пристанището в Одеса за участие във втория етап на море.
Планирани са епизоди по контрол на корабоплаването, ескортиране на кораб, превозващ ценен товар, както и водене на бойни действия против въздушен, подводен и надводен противник. Всички отработвани действия целят повишаване нивото на оперативната и тактическа съвместимост в многонационална среда.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Русия обновява спомагателния си флот

08.07.2021, 21:10

Корабите „Генадий Дмитриев“ и „Паромов“ са най-новите попълнения в спомагателния сили на военноморския флот на Русия, пише RB. Бойните сили на флота на всяка страна директно зависят от способностите на спомагателния флот, подчертава изданието.
Един от най-новите кораби на руския флот е корабът за транспортирне на въоръжение по проект 20360М „Генадий Дмитриев“. Той има водоизместимост от 3205 т., дължина 77,8 м., широчина 15,8м. и газене – 4 м.
Средната му крейсерска скорост е 12 възела, а максималната далечина на плаване – 3000 морски мили. Съдът ще осигурява превоз на муниции от военноморска база и корабите, които са на море. Според Василий Дадикин, военен експерт, проектът успешно конкурира чуждестранните еквиваленти.
Същевременно „Генадий Дмитриев“ е оборудван с подсилен за лед корпус, двойно дъно и двойни бордове, две товарни отделения, платформа за транспортиране на товар в контейнери, кран с капацитет от 20 т и площадка за кацане на вертолет.
Дадикин отбелязва, че корабът е проектиран, имайки предвид това, че може да се наложи да работи в Арктика при лед с дебелина от няколко метра.
Вторият нов съд, който разглежда руското издание е „Вицеадмирал Паромов“ – приет в Черноморския флот на 7 юни 2021  година. Проект 03182 под название „Платформа-Арктика“ е разработен от Зеленодолското конструкторско бюро. През 2014-2015 г. министерството на отбраната поръча 4 танкера за Черноморския и Тихоокеанския флот. Новия бункеровчик е с ледови клас Arc4, който му позволява да плава при дебелина на леда до 1 метър. Дължината на плавателния съд е 75 м, широчината – 15,4 м, като водоизместимостта му е 3,5 т, а далечината му на плаване е 1500 морски мили (2778 км).
„Вицеадмирал Паромов“ ще осигурява едновременно всички видове течни товари: мазут, дизел и авиационно гориво, както и прясна вода. Ако е необходимо, корабът може също да участва в спасителни операции и такива за ограничаване последиците от замърсяване.
Хеликоптерната му площадка е годна за вертолети от клас Ка-27, както и за безпилотни летателни апарати. Плавателният съд е оборудван с електрически витла и азимутен тръстер, което осигурява висока маневреност и добра управляемост дори в тежки условия на море.
За последната година, според материалите на сп. „Материално-техническа поддръжка на въоръжените сили на Руската федерация“, спомагателните плавателни съдове са покрили общо около 500 000 морски мили, извършили са 211 доставки за кораби и плавателни съдове в далечната морска зона, като са транспортирали и доставили над 337 000 т товари; извършени са и над 13 000 доставки по суша и море и 183 доставки в заледени води.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

33 години учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”

08.07.2021, 16:43

На 02.07.2021 г. с тържествен ритуал в Пункта за базиране Варна бе чествана 33-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” с бордови номер 206 от състава на 18 дивизион кораби със спомагателно назначение.
На тържеството присъстваха заместник-командирът на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Николай Николов и предишните командири на кораба - о.з. капитан ІII ранг Веселин Славов - първи командир на кораба, о.з. капитан-лейтенант Пламен Викторов, о.з. капитан II ранг Евгени Станев, о.з. капитан-лейтенант Ивайло Шопов, капитан II ранг Георги Гичев, капитан III ранг Кирил Чаков.
Екипажът на кораба бе поздравен от заместник-командира на Флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински и командира на 18 дивизион кораби със спомагателно назначение капитан I ранг Даниел Тодоров, които благодариха за достойно носената служба, поддържане на способности, необходими за Военноморските сили, и продължаване на традициите.
Командирът на кораба капитан III ранг Павел Павлов изказа благодарност на екипажа за професионализма и упоритостта при успешно изпълнените задачи от началото на годината. Бяха обявени заповеди за награждаване, повишаване в звание и назначаване на нова длъжност на военнослужещи от кораба.
Основното предназначение на кораба е да извършва размагнитване на кораби и да замерва тяхното магнитно поле. Добрите му мореходни и маневрени качества дават възможност да изпълнява и други разнообразни задачи на море. „Капитан I ранг Димитър Добрев” е най-често използваният от българските ВМС VIP-кораб за официалните гости на международните учения в наши териториални води както в периода на евроатлантическата интеграция на страната, така и след приемането на България за член на НАТО. Години наред той е едната от визитните картички на организирания ежегодно във Варна международен филмов фестивал „Любовта е лудост“.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Реконструкцията и модернизацията на летище Граф Игнатиево за новите самолети ще закъснее

08.07.2021, 16:31

В Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2020 г. четем: “През годината бяха получени от САЩ изискванията към инфраструктурата в авиобазите Граф Игнатиево и Безмер. През юли 2020 г. беше приет План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево, като с Постановление на Министерски съвет бяха одобрени допълнителни разходи в размер до 100 млн. лв. по бюджета на Министерството на обраната за 2020 г. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия боен самолет.“ Общо са предвидени до 300 млн. лв.
Какво, обаче каза министърът на отбраната Георги Панайотов на днешната пресконференция по този въпрос? Прогнозата му е, че изпълнението на този проект ще закъснее от 6 до 8 месеца. Защо?
Не е проведен международен конкурс с участници с опит в подобни проекти. Фирмите били селектирани без ясни критерии за извършване на дейности по инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ за приемане на самолети Ф-16. Не била открита документация, която да показва, че изборът им е извършван след преглед на пазара и на техните опит, възможности и способности. Голяма част от „избраните“ компании са наели за проектиране подизпълнител - дружеството на МО ПРОНО. Проблем има и при остойностяването. ВВС си свършили работата, но Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ на МО не е изпълнила задълженията си да провери дали всичко отговаря на действителността и на обективни критерии. Обезлесяването на един декар в Граф Игнатиево струвало 2500 лв., а в Чешнегирово – 220 лв.?!
Оказва се, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите. Всички договори са били авансово разплатени, като общата сума по тях е над 184 млн. лв. Само по 15 от 44-те контракта разплащането не е било на сто процента авансово. Според план-графика за изпълнението им към момента трябва да се извършват строителни дейности, което се случва само по три от контрактите, а останалите са на ниво идеен проект.
И още – чакали се пари от НАТО, но НАТО не знаело?!
Някой, по неизвестни причини, е решил, че разходите по изграждане на пистата за кацане и излитане в авиобаза „Граф Игнатиево ще бъдат поети от НАТО, съобщи министърът. Разговори или преговори, обаче, не били водени. И за това сега се търсят едни 53 млн. лв. за пистата, които не били заложени в първоначалния проект. Все пак от Алианса щели да дадат малко, но останалото може да бъде взето от бюджета за следващата година.
Реално се работи по 3 от 44 проекта с 100% авансово плащане - обезлесяване, премахване на сгради с отпаднала необходимост и ремонт на аерочни укрития. Няма нито един проект, който да е завършен и приет от МО. Останалите 41 проекта са на етап идеен проект. Но пък има „любима“ компания с 15 спечелени проекта. Тя е свързана по директна линия с бивша активистка на партия, бивша депутатка, подсказа министърът.
Според предварителните планове проектът за инфраструктурата трябва да е готов през април 2023 г., като преди това трябва да премине през сертификация.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ТЕРЕМ работи на загуба

08.07.2021, 18:29

Неприятен извод направи днес министърът на отбраната Георги Панайотов на основата на резултатите от направените проверки. „Финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатеца са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол“, каза той на пресконференция в МО.
Лошо е финансовото състояние на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ЕАД. Неговите дружества работели на загуба, разходите надвишавали приходите. За последно холдингът е работил на печалба през 2017 г. В същото време ръководството на холдинга се ползвало от облаги – командировки в чужбина, от които нямало съществени резултати, използване на служебни автомобили за лични цели, изплащане на 3 минимални заплати при ползване на годишен отпуск, както и за Коледа, Великден, 50-годишнина, за 8 март и т.н. За спасяване на положението са давани вътрешнофирмени заеми в размер на над 40 млн. лв., които нямало как  да бъдат върнати. Така хоризонтът на работа на част от предприятията се очертавал до септември т.г., след което има риск да няма договори за ремонт на военна техника. Засега получили поръчка да ремонтират автомобили на Сухопътни войски, но едва ли това е спасението.
Съветът на директорите не е приемал правила за своята работа, нито бизнес – програма, по която да се отчитат резултатите от дейността му. Сключените договори не гарантират обезпечаване на производствената дейност за по-дълъг период от време, посочи министърът  Панайотов. На въпрос на „Отбрана“ дали паралелно вървят съкращения на работници и специалисти той отговори така: „Аз имах среща с профсъюзите. Не зная дали има съкращаване на работници на ТЕРЕМ, но има страх у тях за бъдещето им. В интерес истината заплатите в дружеството са, да кажем, прилични към момента. Само че дружеството финансово потъва. Това е в резултат на непредприемане на необходими мерки, т.е. бездействие в годините. Можело е да бъде различно, но не е .“
Според министъра, нищо не е направено през годините за модернизирането на предприятията или усвояване на нови технологии. Към момента дъщерните дружества имали единствено ограничена способност за ремонт на стара съветска техника и работят на загуба, а разходите превишават приходите. Предприети са действия за смяна на членове на Управителния съвет“, стана ясно от думите на министъра.
Имотите с отпаднала необходимост се управлявали неефективно, бе съобщено на пресконференцията.
Нямало концепция за управлението на тези имоти, нямало правила и критерии. Годишните разходи на Министерството на отбраната за подобни имоти били около 23 милиона лева за охрана, данъци, такси за битови отпадъци и др.
Що се отнася до политиката за отстъпване на войскови имоти с право на строеж, министърът изрази едно съгласие и едно учудване. Съгласието е, че това е необходимо за преодоляване на жилищния проблем пред военнослужещите. Учудването е, че с тези действие се предвиждало да се строят хотели. Не, военно-почивни домове, бе категоричен министър Панайотов.
В момента се разработвали правила за дейностите по управление на имоти. Предприети били и дисциплинарни действия спрямо длъжностни лица от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за констатирани нарушения.
В определен период е липсвал договор за задължителна застраховка „пожар“ и „природни бедствия“ на имотите в управление на Министерството на отбраната и негови структури.
В резултат на направена проверка е освободен  изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, който, обаче, близо месец не можело да бъде намерен, за да му бъде връчена заповедта.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

До 3-4 седмици можем да очакваме информация от „черната“ кутия на падналия МиГ-29

08.07.2021, 16:15

Вчера представители на Руската федерация са уведомили министъра на отбраната Георги Панайотов, че до между 3-4 седмици ще окажат съдействие за разчитане на „черната“ кутия на падналия МиГ-29 на 9 юни в Черно море, когато загина и пилотът на изтребителя майор Валентин Терзиев, повишен посмъртно в звание „подполковник“. Групата от наша страна е уточнена – от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура. Уреждането на формалностите по заминаването й продължава, каза министърът на днешната си пресконференция. Той отбеляза още, че ще бъде спазен срокът от 30 работни дни за приключване на разследването от страна на Служба „Военна полиция“, след което ще запознае медиите с доклада.
Охраната на въздушното пространство от авиобаза Граф Игнатиево с МиГ-29 не е прекъсвана, каза още министърът и изрази надежда скоро да бъде възстановена и тренировъчната летателна дейност с наличните изтребители.  След септември 2021 г. се планира за САЩ да заминат втора група пилоти за обучение на самолетите Ф-16, съобщи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден

08.07.2021, 16:10

На 8 юли 1917 г. два български изтребителя Roland D-II, пилотирани от поручик Иван Узунов и поручик Владимир Балан, успяват да настигнат група от шест британски R.A.F. BE 2c.
След кратък бой те повреждат самолета на командира на 17-а британска ескадрила капитан О'Дуайър, който се приземява аварийно край Петрич и попада в плен.
Това е първата победа, постигната от български пилоти от новосъздадената фронтова изтребителна авиация в класически въздушен двубой по време на Първата световна война.

 

Из спомените на опълченеца  Георги Стоянов

08.07.20221, 16:07

Спомените на опълченеца Георги Стоянов са записани от неговата дъщеря Милка Георгиева Жечева.
Георги Стоянов има 1 син и 5 дъщери. Милка завършва Педагогически институт с материалната подкрепа на големия си брат и така осъществява детската си мечта да преподава на малките деца.
Заедно със съпруга си Иван Жечев цял живот работят като първоначални учители в училище „Св. Кирил и Методий“ в гр. Попово.
Те са известни със своите прогресивни разбирания, богати, енциклопедични знания и умения и са много уважавани от своите съграждани.......Прочети още

 

 

Във Варна отбелязаха 130 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

07.07.2021, 12:04

130 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков бяха отбелязани с военен ритуал и тържествено полагане на венци и цветя пред неговия паметник.
На тържеството присъстваха кметът на Варна Иван Портних, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС, областният управител Марио Смърков, Коста Базитова, зам.-кмет, родственици на Вариклечков, граждани и гости на града. Събитието бе организирано от Военноморските сили на Република България.
„Контраадмирал Вариклечков остави диря в моя живот и в моята представа за българин“, разказа неговата родственичка Надка Вариклечкова.
Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на семейството на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в София с артилерийска специалност. По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „Смели“.
След излизането на България от войната превежда френски части през река Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“. В периода 1931 – 1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот. През 1933 – 1935 г. е командир на българския флот.
Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот.
На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Адмирал Вариклечков владее немски, френски, английски и руски езици. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци. След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Умира на 23 февруари 1974 г.
Източник: https://www.moreto.net/

 

Една от последни сили, защитавали бункера на Хитлер, е френска

07.07.2021, 10:03

Един от последните Рицарски кръстoве на Железния кръст, дадени във Вермахта по време на Втората световна война, е връчен на французин – на унтершарфюрера от подразделението Вафен-СС, Юджийн Воло. Воло принадлежал към дивизия „Карл Велики“, която се състои от група френски доброволци, воювали на страната на Третия райх срещу съюзниците. Част от бойните им усилия са срещу собствената им страна.
По време на здрачните дни на войната в Европа, шепа от тези френски бойци остава в боя до горчивия му край, отказвайки да се предаде като вместо това формират ключова финална защита в една абсолютно безнадеждна позиция. Много от тях, включително гореспоменатия ефрейтор, загиват, изпълнявайки своя дълг, защитавайки центъра на Берлин и бункера на фюрера.......Прочети още

 

Die Sueddeutsche Zeitung: Афганистан очаква повторение на историята

07.07.2021, 09:09

Кабул. 20-годишната операция на войските на НАТО в Афганистан не помогна да се победи екстремизмът в страната и да се осигури стабилност, пише баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung. Западът се провали и сега талибаните имат всички шансове да си възвърнат властта, която им беше отнета през 2001 г. И въпреки че все още има опити да се привлекат бунтовниците към масата за преговори, много граждани на Афганистан вече са загубили надежда за мир, коментират в редакцията на най-тиражирания вестник в Германия.
Оттеглянето на американските войски и техните съюзници от Афганистан не донесе мир в страната. „Истината е, че днес съществуването, сигурността и единството на страната са застрашени“, казва Абдула Абдула, председател на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан. Според него войната само ескалира.
Миналата седмица германците изведоха своите войници от северната част на страната, а други съюзници на САЩ завършиха операцията в Хиндукуш. Американците напуснаха централната си авиобаза Баграм в петък. Операцията в Афганистан продължи 20 години. През това време в него са убити 2442 американски войници и 59 войници от Бундесвера. Ранени или убити са 111 000 цивилни. Отдавна Кабул не дава точна статистика за броя на смъртните случаи сред местните сили за сигурност, но според груби изчисления на университета „Браун“ те са около 69 000. Изчислени са и американските разходи за операцията, които възлизат на около 2 трилиона долара.
Президентът на Афганистан Ашраф Гани благодари на Запада за дългосрочната операция и уважи решението за изтегляне на войските, продължава изданието. Но предшественикът му Хамид Карзай беше по-суров: „Международната общност дойде тук преди 20 години с конкретна цел: борба с екстремизма и осигуряване на стабилност, но екстремизмът достигна най-високата си точка. Оказва се, че не е успял“, обобщи Карзай в разочароващото заключение.
През последните години талибаните имаха стратегическо предимство. Те разбраха, че просто трябва да преодолеят конфликта. Сега имат шанс да си възвърнат властта, която им беше отнета през 2001 г. Талибаните вече са наистина по-силни от всякога. Те притежават половината от територията на страната. През 1989 г., след изтеглянето на съветските войски, страната изпадна в хаос. Избухна гражданска война. Спечелиха я талибаните и от 1996 г. управляваха с твърда ръка от Кабул. Сега има опасения, че историята може да се повтори. Западните дипломати все още полагат усилия да привлекат афганистанското правителство и талибаните на масата за преговори, но множеството граждани вече не се надяват на мир. - Още за Афганистан

Източник: http://www.focus-news.net/

 

Каракачанов: Швеция и САЩ се бяха разбрали за новия изтребител

07.07.2021, 08:12

Бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов лансира версия, според което Швеция нарочно е загубила конкурса за нов български изтребител, защото е имало задкулисна договорка със САЩ. Това заяви той в интервю по телевизия Евроком.
„Убеден съм, като гледах офертите и като гледах последиците, че между САЩ и Швеция имаше договорка. Защо? За пръв път го казвам публично, вече мога да го кажа. Гледайки офертите две неща ми направиха впечатление. Цените на Gripen не бяха фрапантно по-ниски. Имаше разлика, но не беше много голяма. По-важното обаче е, че цените, които бяха дали само преди една година за поддръжка на самолетите бяха много по-високи и се доближаваха до тези на F-16. И тогава трябваше да избираш между два самолета, от които, няма какво да се лъжем, F-16 е по-добрият самолет. Той има два пъти по-голям пробег и още два пъти повече оръжия, а цената за поддръжка е една и съща. И сега ще Ви кажа защо е така. Защото просто американската компания Boeing беше пред сключване на договор със същата шведска фирма за 4 милиарда за строеж на нов американо-шведски разузнавателно-учебен самолет в Швеция. Просто шведите направиха услуга на американците с високата си оферта. Това е истината. Това е геополитиката.”, обяснява Каракачанов в предаването “Не се страхувай”, с автор и водещ Васил Василев.
Бившият военен министър на свършва тук с версията на събитията. Според него, от евентуалната българска сделка, шведите са щели да спечелят няколкостотин милиона, докато от другата сделката – 4 млрд. Според Каракачанов, Швеция е щяла да загуби тази сделка, ако в България е била дала конкурентна оферта.
„Няма как да загубиш 4 милиарда, обаче за да не направиш оферта, с която можеш да спечелиш, вдигаш цената, доближаваш я до американската и естествено, че логиката е да спечелят другите. Това е истината, геополитика и икономически интереси.”, казва в заключение Каракачанов.
Думите на бившия военен министър, обаче търпят много коментари.
Сделката, за която той говори, е за новия реактивен учебно-тренировъчен самолет T-7A Red Hawk, който бе създаден на база на джойнт венчър между Boeing и Saab. На 16 септември 2018 г. машината бе избрана за нов учебен самолет за напреднало обучение за ВВС на САЩ. Сделката за 351 самолета, с тренажори и съпътстващо оборудване бе за $9,2 млрд.
Припомняме, че шведското правителство подаде оферта в конкурса за нов български изтребител на 1 октомври 2018 г. Тоест, след като офертата на Saab и Boeing е била вече избрана.
От думите на лидера на ВМРО не става ясно какъв ангажимент е поела компанията Saab, за да спечели конкурса в САЩ. Още повече, че ако шведската страна е искала да загуби у нас, просто е трябвало да не подава оферта, а не да върти сложни схеми със завишени цени. Трябва да се отбележи, че Boeing е водещата фирма в проекта T-7 и всички преговори с американското правителство минават през нея.
Трябва да се спомене и че у нас, офертата идваше от шведското правителство, а не от компанията Saab.
Каракачанов твърди, че е нямало голяма разлика в офертите на САЩ за F-16 и Швеция за Gripen C/D. Интересно е да се отбележи, че първоначалната американска оферта е била около 2 млрд. лева, като в крайна сметка сделката за осем изтребителя F-16 Block 70 бе подписана за 2,1 млрд. лева.
На този фон, представителите на Saab и шведското правителство твърдяха многократно, че тяхната оферта се вписва в българския бюджет от 1,5 млрд. лева. Твърдение, което бе мъгляво оспорено от МО.
Припомняме, че когато на 21 декември 2018 г. МО излезе с предложение до правителството за старт на преговори със САЩ за F-16, в доклада, който бе изготвен по темата се казваше, че не е могло да се изготви финансова оценка на постъпилите оферти, защото една от страните е отказала да дава конкретна информация. Неофициално бе известно, че това е САЩ.
Също така, в същия доклад се казва, че Gripen C/D получава най-висока оценка по графа „Оперативна ефективност“, което означава, че обобщените бойни способности на изтребителя са били оценени най-високо, поне според българските изисквания. На второ място в тази графа е поставен F-16, докато италианския Eurofighter е оценен най-ниско.
Този факт, посочен в документ разписан от самия Каракачанов, влиза в интересна колизия със сегашните му твърдения за качествата на F-16, отново, поне що се касае за българските изисквания, така както са били разписани в запитването за даване на обвързващи оферти (RFP).
Като цяло, твърденията на бившия военен министър за някакви задкулисни договорки, трябва да се гледат доста скептично, особено на фона на наличната фактология. Шведската страна игра доста силно в България, предлагайки различни опции, като в последните минути на „мача“ дори се опита да оферира 10 самолета, в рамките на българския бюджет, но загуби, това, което по-късно от ГЕРБ нарекоха политическо решение. Това също слабо се връзва с версията на Каракачанов.
Темата за покупката на F-16 вече на няколко пъти излиза в последните дни. Бойко Борисов извади покупката, докато се оправдаваше и разграничаваше от американските санкции срещу редица лица, които според американските власти са свързани с корупция у нас.
Александър Манолев, бивш заместник-министър на икономиката, който също е сред санкционираните, пък си призна, че е участвал в избора на F-16 и зададе философския въпрос, кога е станал корумпиран, преди или след, като е избрал американския изтребител.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На този ден

07.07.2021, 08:03

На 7 юли 1890 г. в с. Долна Оряховица е роден Асен Йорданов Агов. През 1910 г. завършва Военното училище с чин подпоручик , а през 1917 г. Аеропланното училище като пилот с чин капитан.
През 1919 г. е повишен в чин майор, уволнен след края на Първата световна война.
Асен Агов е един от строителите и организаторите на българската авиация след Ньойския мирен договор (27ноември 1919 г.).
Той стартира правителствената програма на БЗНС за възраждане на българската авиация и създаване на гражданска.
С падането на земеделското правителство през 1923г. и юнските събития програмата остава неизпълнена.
Асен Агов е убит на 1 май 1925 г.

 

 
 

ТАСС: В Украйна започна активната фаза на бреговите маневри в рамките на Sea Breeze 2021

06.07.2021. 21:03

Военнослужещите на Украйна, САЩ, Грузия и Молдова са започнали активната фаза на бреговия компонент на военните учения Sea Breeze 2021, съобщи във вторник Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на страницата си във „Фейсбук“, предава ТАСС.
„Започна активна фаза на крайбрежния компонент на Sea Breeze - 2021 г.“, се казва в съобщението. Уточнява се, че военнослужещи от отделен батальон на морската пехота и Държавната гранична служба на Украйна, американската морска пехота, въоръжените сили на Грузия, въоръжените сили на Молдова, както и кадети от факултета за подготовка на специалисти за десантно-щурмовите войски.
Генералният щаб информира, че в рамките на сухопътната фаза на ученията, военнослужещите ще решават няколко вида задачи. „След получаване на бойната заповед многонационалните тактически групи се придвижват от базовата точка в зоните за изчакване. По време на похода подразделенията ги очакват изпитания. По-специално тактическите групи ще отразят засадите на въображаемия враг, ще извършат стабилизиращи действия и мерки за деблокиране на маршрутите за напредване на оборудването“, се казва в съобщението. Отбелязва се също, че ученията са планирани по такъв начин, че условията да са възможно най-близки до бойните условия, поради което по-специално ще се отработва отразяване на засада на врага с използване на средства за радиоелектронна борба.
Преди ден Генералният щаб припомни, че като част от обучението американски и украински разузнавателни групи са скочили с парашут в тила на въображаеия противник, за да идентифицират базите на незаконни въоръжени формирования и важни инфраструктурни съоръжения.
Военните учения на НАТО и партньорите на Алианса Sea Breeze 2021 се провеждат в Черно море от 28 юни до 10 юли. Основните участници в маневрите са Украйна, САЩ, Канада, Великобританиям, Нидерландия, Румъния, България, Гърция , Турция, Латвия. В ученията са задействани около 4 хиляди военнослужещи, 40 бойни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 единици авиационна техника и над 100 единици автомобили и бронетехника.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Напрежение между Япония и Русия заради руски военни учения

06.07.2021, 20:11

Японското правителство следи отблизо военната дейност на Русия в граничещите с Япония региони, включително Японско море, заяви Кацунобу Като (на снимката), генерален секретар на кабинета на министрите на Япония на редовна пресконференция, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.
“Ние следим отблизо действията на руските военни в близост до страната ни”, каза той. Като каза още, че според информацията, получена от японската страна, “Русия планира да проведе ракетни стрелби във водите на Японско море в периода 7-9 юли”, което според японската страна може също “да засегне изключителната икономическа зона на Япония в този регион. ” В тази връзка, според генералния секретар на кабинета на министрите на Япония, “руската страна по-рано беше представена по дипломатически път, в която Япония призова Руската федерация да вземе предвид японските интереси по време на стрелбата и изцяло„ да гарантира безопасността на Японско корабоплаване в своята ИИЗ. “
Засягайки въпроса за териториалния проблем между двете държави, Кацунобу Като за пореден път подчерта, че Япония ще продължи активен диалог с Русия, насочен към решаване на териториалния проблем и сключване на мирен договор. Москва и Токио провеждат консултации в продължение на много десетилетия с цел изготвяне на мирен договор след Втората световна война. Основната пречка за това остава несъгласието относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и група съседни малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно подчертава, че руският суверенитет над тези територии, който има съответната международна правна рамка, не подлежи на съмнение.
Източник: actualno.com

 

Изложба "Картини от личната колекция на контраадмирал Иван Вариклечков“ беще открита във Военноморския музей

06.07.2021, 20:00

Днес, 6 юли, oт 15.00 ч. във Военноморския музей беше открита изложба „Картини от личната колекция на контраадмирал Иван Вариклечков“. - (видео)
На изложбата присъстваха наследниците на контраадмирал Иван Вариклечков, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на Щаба капитан I ранг Камен Кукуров, заместник-началникът на Щаба капитан I ранг Атанас Змийчаров,  управителят на „Хидроремонт“ ИГ ООД господин Иван Генов, командирите на военни формирования, началници на отдели и сектори от Щаба на ВМС.
На откриването госпожа Надя Вариклечкова връчи на Командването на Военноморските сили книги за живота и делото  на първия адмирал, командвал родния ни флот.
Изложбата е посветена на 130 години от рождението му.

Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Смяна на медицинските ни екипи в Мали

06.07.2021, 16:23

26-ият военномедицински екип, ръководен от лейтенант д-р Венцислав Димов, се завърна у дома след успешна мисия в Мали. Преди дни той предаде „щафетата“ на първия изцяло дамски екип военни медици, който в следващите 4 месеца ще подсигурява мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако, съобщават от ВМА.
Радвам се, че се прибирате живи и здрави, въпреки че вие сте вторият наш екип, който се озовава в реална COVID-ситуация. Така освен основните ваши задачи, вие бяхте натоварени и с ваксинация на персонала и идентифициране на заболели от заразата, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, при посрещането на екипа.
Той подчерта, че обратната връзка, която в България получаваме от щаба в Мали е за демонстриран висок професионализъм и изключително висока оценка за работата на нашите екипи. Това е повод за гордост, тъй като вие сте поредният контингент с отлична атестация, за което ви благодаря. Доказахте, че екипната работа е в основата на успеха, каза още началникът на ВМА.
От своя страна военните медици споделиха, че успешно са преодолели трудностите в процеса на работа и са готови за нови предизвикателства с едно единствено условие – да бъдат в същия екип.
И за този екип са предвидени отличия от министъра на отбраната за високите постижения в службата, изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка и за проявения висок професионализъм, отговорност и издръжливост.
Източник: https://otbrana.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е на официално посещение в Румъния

06.07.2021, 13:45

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от днес до 8 юли е на официално посещение в Румъния. Визитата е по покана на началника на Щаба на отбраната на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску. Тя се осъществява в изпълнение на плана за двустранното сътрудничество със северната ни съседка.
Целта на посещението е да се обсъдят състоянието и перспективите за разширяване на двустранното военно сътрудничество между Българската армия и румънските въоръжени сили. Ще бъде направен преглед на съвместното участие на двете държави в редица проекти по линия на НАТО, Европейския съюз и регионалните инициативи. В рамките на визитата ще бъдат посетени многонационалната дивизия „Югоизток“ в гр. Букурещ и многонационалната бригада „Югоизток“ в гр. Крайова, както и военни формирования от състава на въоръжените сили на Румъния.
Източник: mod.bg

 

Военнослужещи се подготвят за овладяване и преодоляване на последствията от пожари и наводнения

06.07.2021, 08:50

За времето от 29 юни до 2 юли 2021 г. в гарнизон Хасково се проведоха съвместни занятия с формированията за овладяване и преодоляване на последствията от пожари и наводнения  от 31мб Хасково и 42 мб Ямбол и служители от ГДПБЗН – Пловдив и РСПБЗН – Хасково, съобщават от 2 механизирана бригада.
На 29.06.2021 г., в района на 31мб служители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” изнесоха лекции, които обхванаха теми за същността на процеса на горене и отделящите се опасни вещества, мерките за защита при пожарогасене, лични предпазни средства, методи за потушаване на пожари с различни видове средства и ред за тяхното използване. Обсъдени бяха и действията за превантивни мерки по опазване на сгради, съоръжения с повишена пожарна опасност и материални средства през летния период.
По време на практическото занятие на 30.06.2021 г., проведено на УЦ „Добрич” се създаде обстановка максимално близка до реалната. Отработиха се въпроси по гасене на полски пожари и направа на противопожарни просеки за пресичане направлението на пожара.
Занятието премина под ръководство на капитан Йонко Йонков и насоките за действие на обучаемите от инспектор Веселин Бекяров от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково.
На 02.07.2021г. формированията за овладяване и преодоляване на последствията от  наводнения  от 31мб Хасково и 42 мб Ямбол проведоха занятие със служители от ГДПБЗН – Пловдив и РСПБЗН – Хасково в района на яз. Тракиец в близост до населен пункт Николово, община Хасково.
За пръв път военнослужещите от състава на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия (ФОППБ) за наводнения от 31 механизиран батальон и 42 механизиран батальон съвместно със служителите от сектор „Специализирани оперативни дейности”  от РДПБЗН – Пловдив и РСПБЗН – Хасково извършиха операции по изграждане на диги от надуваеми бариери и въздушно разузнаване с мултикоптер. Също така  изпълниха задачи по издирване и спасяване на хора и животни от наводнени територии и обекти, евакуиране на хора от наводнени сгради, прехвърляне на хора пострадали от наводнението от една лодка в друга, извличане на аварирала лодка, издирвателни операции под вода на хора от водолази на ГДПБЗН – Пловдив и отводнителни дейности на залети сгради и терени, както и оказване на медицинска помощ на пострадалите от наводнението хора.
Занятието се проведе под ръководството на главен инспектор Петър Петров – началник на сектор „Съвместни оперативни дейности ” към РДПБЗН – гр. Пловдив и инспектор Веселин Бекяров от РСПБЗН – Хасково.
Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов и комисар Николай Вълчев – Директор на РДПБЗН – Хасково наблюдаваха действията на военнослужещите от състава на ФОППБ за наводнение, служителите от РДПБЗН – Пловдив и РДПБЗН – Хасково, офицерите от кризисния щаб, медицинските органи и военнослужещите от рота Военна полиция от състава на бригадата и им благодариха за достойното представяне и проявеното старание при изпълнение на поставените задачи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Във ВВУБ тренираха действия в специфична среда

06.07.2021, 08:46

Във Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, се проведе занятие по тактическа подготовка на тема „Действия на взвода в специфична среда”. В него взеха участие специализантите от курса за длъжностна квалификация „Младши сержант – първи модул”, съобщават от ВВУБ.
Основната цел на занятието бе обучаемите да придобият необходимите практически знания и умения за взаимодействие в група, вземане на групово решение, съставяне на план за действие, както и да се повиши тяхната психическа и волева устойчивост, и физическа натренираност. Методически ръководител на занятието бе младши сержант Мирослав Аладжов – инструктор по общовойскова подготовка, администрация и логистика в „Център за подготовка и обучение”.
Тренировката се проведе по зададена ситуация, включваща отработването на действия в няколко основни направления: „Патрулиране в населен район”, „Бой в град”, „Прочистване на сграда”, „Обезвреждане на терористи”, „Освобождаване на заложник”.
Занятието се проведе при изключителна динамика и стриктно спазване на мерките за безопасност. Командирът на Военновъздушната учебна база полковник Петър Банков поздрави курсистите и техните ръководители за добрата организацията и отлично провеждане на тренировката.
Източник: https://otbrana.com/

 

Още за Афганистан

 

 

Руските военни контролират действията на френски разузнавателен кораб в Японско море

05.07.2021, 22:47

Руските военни контролират действията на разузнавателния кораб "Dupuy de Lôme" (А759) на френския флот в Японско море. Това бе съобщено пред репортери в Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, предава TACC.
„Силите и средствата на Източния военен окръг упражняват контрол над френския разузнавателен кораб „Дюпюи де Лом“, опериращ от 5 юли 2021 г. във водите на Японско море и Татарския проток“, поясниха от центъра.
А759 е предназначен за провеждане на радиоелектронно разузнаване. Той е оборудван с две навигационни РЛС DRBN-38A, станция за предупреждение за радиолокационно облъчване и идентификация ARBR-21, сателитни комуникационни системи, както и комплекси за радио и радиотехническо разузнаване в диапазона от 30 КХц до 100 ГХц.
Благодарение на тази апаратура френските военни могат да откриват и извършват технически анализ на излъчването на различни радари, както и да улавят и прослушват сигнали от комуникационни системи (включително сателитни). Освен това те могат да прехващат имейли и разговори по мобилни телефони.

 

Гарнизон Враца и 10 механизиран батальон имат бъдеще

05.07.2021, 17:46

Като началник на отбраната се отнасям с еднакво чувство на отговорност, както към изтребителната и другите родове авиация така и към останалите видове въоръжени сили и структури, каза адмирал Емил Ефтимов. Той бе на посещение във Враца. Десети механизиран батальон, подчерта началникът на отбраната, е с подобаващо значение за системате войски. Неговите нужди са адресирани адекватно, вървят инфраструктурни проекти, който в голяма степен ще повишат стандарта на живот на военнослужещите, ще допринесат за повишаване на мотивацията им и ще усетят отношението на държавата и армията към тях, отбеляза още адмирал Ефтимов.
На място началникът на отбраната се запозна с организацията и дейността на военното формирование и разгледа учебно-материалната база. Имаше среща с личния състав на механизирания батальон и оглед на прилежащия войскови район. Заедно с него бяха  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, директори на дирекции в Щаба на отбраната. Той бе посрещнат от полковник Димитър Балтов, командир на бригадно командване – Благоевград и подполковник Симеон Цеков, командир на батальона.
След срещата си с личния състав началникът на отбраната заяви, че тези хора заслужават да бъдат чути. Той е благодарен на командира на Сухопътни войски за положените грижи. И беше категоричен, че гарнизон Враца и 10 механизиран батальон имат бъдеще. По отношение на задачите, които изпълняват се нуждаят от по-добро ресурсно осигуряване, включително по-голям щат. Това присъства в плановете на Щаба на отбраната и то ще позволи изпълнението на широкия спектър от задачи. Темата за отдаване под наем или продаване на имоти не е обсъждане, стана ясно от отговор на началника на отбраната на въпроси на местни медии. Работи се за създаване на по-добри условия на полигон „Сливница“, за да може да се използва за подготовка и от врачанския батальон.
За разлика от други гарнизони тук има интрес към конкурсите за войници, отговори на въпрос на „Отбрана“ адмирал Ефтимов. На последния конкурс за едно място са кандидатствали 4-5 души, което е над средното за страната. Явно този район има демографски потенциал и постепенно това, което се прави в армията по отношение на заплащането и подобряване на условията на труд, дава резултат, каза още началникът на отбраната.
Действително сградният фонд е чувствително обновен, което е видимо от пръв поглед. Особено за хора, като мен, който за последно са били тук при откриването на формированието през 2014 г. Известно време преди това гарнизон Враца беше закрит. Днес батальонът действително изпълнява доста задачи. Една рота, например, в момента е в дежурство в Силите за отговор на НАТО. Батальонът изпълнява и въникнали задачи по подпомагане на местната власт и населението при бедствия и аварии.
„Черната“ кутия на падналия МиГ-29 ще замине за Русия, когато са готови специализираните органи, каза началникът на отбраната.  Той акцентира на факта, че „останките на самолета открихме сами“, въпреки коментарите „на някои, че не го търсим сами“.  Откриването е извършено със средство, получено от Белгия, което експлоатираме от 2009 г. Доказахме, че с техниката, която разполагаме можем да изпълняваме задачите си, посочи адмиралът. Скептицизъм по отношение на готовността на армията да изпълнява задачите си и на отговорността ни пред националната сигурност не трябва да има, бе категоричен началникът на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия, Испания и Швеция настояват за глобално ядрено разоръжаване

05.07.2021, 17:17

Германският външен министър Хайко Маас и колегите му от Испания и Швеция призоваха в понеделник всички ядрени сили да намалят значително своите арсенали преди конференцията за ядрено разоръжаване в Мадрид.
В съвместен коментар за германския Rheinische Post по повод срещата на Стокхолмската инициатива за ядрено разоръжаване, Маас, Аранча Гонзалес и Ан Линде призовават ядрените сили "да понижат ролята на ядрените оръжия в своите стратегии и доктрини."
Те също така призоваха за "по-нататъшно намаляване на запасите от ядрени оръжия и полагане на основите за ново поколение споразумения за контрол на оръжията".
"Трябва да прекратим изпитанията на ядрени оръжия веднъж завинаги, като окончателно приведем в действие Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, като започнем отново преговорите по договор за забрана на производството на ядрен материал за военна употреба и възобновим стабилните и надеждни възможности за проверка стъпки за ядрено разоръжаване", добавиха министрите.
16 държави се събраха в Стокхолмската инициатива в испанската столица, за да насърчат намаляването на ядрените оръжия по целия свят.
Надеждите за ядрено разоръжаване бяха подхранени след срещата на върха между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин в Швейцария в средата на юни. Двете най-големи ядрени сили в света се съгласиха да обсъдят ядреното разоръжаване.
Водещи международни изследователи на мира виждат признаци на тревожен обрат в глобалните ядрени запаси.
Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява, както показва годишният доклад, публикуван от Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) в средата на юни.
Смята се, че в момента има около 13 080 ядрени бойни глави по света, но повече ядрени оръжия са в експлоатация в сравнение с преди година.
Източник: https://news.bg/

 

Военно окръжие – Ямбол набира кандидати за войници в Сухопътни войски

05.07.2021, 17:00

Ямбол. Военно окръжие – Ямбол набира кандидати за войници в Сухопътни войски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.
Документи се приемат до 18 август 2021 година, сряда, за обявените сто петдесет и пет вакантни длъжности за войници във военни формирования от състава на Сухопътни войски, от които четиринадесет за гарнизон Ямбол:
- във военно формирование 52590 – Ямбол – пет вакантни длъжности за автоматчик; една вакантна длъжност за младши механик-водач на МТЛБ; една вакантна длъжност за младши шофьор.
- във военно формирование 54100 – Ямбол – две вакантни длъжности за младши механик-водач на самоходна гаубица; една вакантна длъжност за младши шофьор; две вакантни длъжности за подавач в разчет на самоходна гаубица и две вакантни длъжности за пълнач в разчет на самоходна гаубица.
Изисквания към кандидатите:
-да имат средно или по-високо образование по специалността, за която кандидатстват;
-към датата на приемане на военна служба да не са навършили 40 години;
-да са годни за военна служба;
-да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
-срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
-да нямат друго гражданство;
-да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”;
-лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ, да не са минали повече от 10 години от датата на освобождаването им от военна служба (кадрова военна служба) към датата на подаване на заявлението и не по-възрастни от 41 години за упражнилите правото си на пенсия и не по-възрастни от 44 години за неупражнилите правото си на пенсия;
-да покриват нормативите за физическа годност, определени с МЗ № ОХ–370/02.05.2018 г.;
-да са психологично пригодни.
До 18 ноември 2021година допуснатите кандидати ще бъдат уведомени писмено за часа, датата и мястото на явяване за участие в конкурса на посочения от тях адрес за кореспонденция или е-mail.
Конкурсът ще се проведе в дните от 24 ноември 2021 година до 1 декември 2021 година.
За справки и повече информация: Военно окръжие ІІ степен – Ямбол, гр. Ямбол, ул. „Търговска” № 11, тел. 046 66 22 56 и 046 66 16 99.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Официален Берлин: Германия ще подкрепя мирния процес в Афганистан и след изтеглянето на войските

05.07.2021, 14:22

Берлин. Германия ще продължи да подкрепя мирния процес в Афганистан и след изтеглянето на войските си. Това съобщи в понеделник на брифинг в Берлин официалният говорител на германския кабинет Щефен Зайберт, предава TACC.
„В бъдеще, след изтеглянето на войските, ние заедно с нашите партньори ще се застъпваме за цялостно и дългосрочно решение на конфликта в Афганистан“, увери Зайберт.
Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви в края на миналия месец, че въоръжените сили на страната са завършили участието си в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан.
Операцията в Афганистан започна през октомври 2001 г. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в страната надвишаваше 150 хиляди. През 2014 г. бяха изтеглени основните бойни сили на САЩ и НАТО. Миналата година германският контингент в Афганистан наброяваше около 1000 войници - предимно военни инструктори. Оттеглянето на персонала и оборудването започна в края на април тази година.
По-рано DPA разпространи данни, според които Германия е похарчила 12 милиарда евро от 2001 до 2020 г. за участието си в мисията на НАТО в Афганистан.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

С полагане на военна клетва бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив

05.07.2021, 08:32

В гр.Пловдив вчера бе отбелязан бойния празникът на Гарнизон Пловдив  с полагане на военна клетва от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), заупокойна молитва в памет на загиналите воини от гарнизон Пловдив във войните за Освобождението и венци и цветя в знак на признателност към тях, съобщават от СКС.
През 1913 г. в нощта на 20 срещу 21 юни (3 и 4 юли по нов стил), 2-ра тракийска дивизия пробива считаната за непристъпна сръбска позиция при Криволак и така осуетява съединяването на гръцката и сръбската армии и общото им настъпление към София. Със заповед от 1915 г. по частите на 2-ра пехотна тракийска дивизия и препотвърдена със заповед на Министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли по нов стил) е обявена за боен празник на полковете от 2-ра пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон.
В годините след 1945 година празника спира да се чества и е възроден през 2016 г.
В този празничен ден, 40 новоназначени военнослужещи от СКСО положиха своята клетва пред род и родина и изрекоха с гордост тържествените думи „Заклех се!“
В своето слово, началника на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев се обърна към младите попълнения в Специалните сили с думите „Днес вие положихте клетва за вярност пред Специалните сили на Българската армия, пред Българската армия и пред родината, но вие положихте и клетва за вярност пред вашите семейства и вашите преки командири. Убеден съм, че всеки един от вас произнесе клетвените думи с пълно съзнание, вяра и надежда. Вярвам, че от тук нататък вие разбирате голямата отговорност, която стои пред вас. Вие, заедно с колегите си от Сухопътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили на Република България ставате гръбнака и ядрото на Българската армия. Убеден съм, че няма да пожалите сили, воля и умения да се трудите неуморно за просперитета на Специалните сили на Българската армия и на България.“
Слово по повод бойния празник на Гарнизон Пловдив и полагане на военна клетва произнесе и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
„Тези традиции са важни за нас, за да ги помним, да почитаме паметта на тези преди нас, да се учим от героизма им, да знаем от къде идваме, какви сме и накъде отиваме“, каза генерал-лейтенант Илиев по повод бойния празник на гарнизона, а след това се обърна към новоназначените военнослужещи от СКСО, положили военна клетва – „Уважаеми военнослужещи, от мен лично като представител на военното ръководство и от името на началника на отбраната ви приветствам с полагането на военна клетва и ви казвам добре дошли в редовете на Българската армия. Убеден съм, че тези думи, които произнесохте днес ще останат в сърцата ви. Бъдете доблестни и смели воини, служете с отдаденост и професионализъм - ще го правите в едно от най-боеспособните формирования на Българската армия. Вашите командири и колеги ще бъдат отлични учители как със силна воля и борбен дух се отстоява девиза „Там, където другите не могат“. На добър час, уважаеми колеги!“
В словото-отговор, новоназначената редник Теодора Павлова заяви от името на всички нейни колеги, че в този ден, изричайки клетвените слова са поели свещен обет, който никога и по никакъв начин няма да нарушат до края на живота си и ще останат завинаги верни на воинския си дълг.
Гости на празника бяха още кметът на гр.Пловдив г-н Здравко Димитров, Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений, председателят на Общински съвет гр.Пловдив г-н Александър Държиков, заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, ректорът на Медицински университет – гр,Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрен университет – гр.Пловдив проф,Христина Янчева, председателят на Военен съд – Пловдив полковник Асен Шопов, доц.д-р Атанас Начев от Технически университет, филиал Пловдив, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на общини, представители на местната власт и стопански ръководители.
След полагането на военната клетва, Негово преосвещенство Знеполския епископ Арсений отслужи заупокойна молитва пред „Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг“ в памет на загиналите воини от гарнизон Пловдив във войните за освобождение и национално обединение на България.
Тържественото честване на бойния празник на гарнизон Пловдив завърши с поднасяне на венци и цветя и Химна на Република България, тържествено изпят от всички военнослужещи, участващи в празника.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Президентът Владимир Путин утвърди ревизирана версия на Стратегията за национална сигурност на Русия

04.07.2021, 21:27

Руският президент Владимир Путин утвърди ревизирана версия на Стратегията за национална сигурност на страната, предаде Асошиейтед прес.
Документът, публикуван вчера, предвижда “симетрични и асиметрични мерки” в отговор на “неприятелски действия” от страна на други държави, които “заплашват суверенитета и териториалната цялост” на Русия. Путин е подписал съответния указ  № 400 на 02 юли.
Стратегията очертава на 44 страници националните интереси и приоритети на Русия.
“Действията на някои страни имат за цел да предизвикат дезинтеграционни процеси в Общността на независимите държави, за да разрушат връзките на Русия с традиционните й съюзници”, се отбелязва в документа. Отчита се, че “редица страни наричат Русия заплаха и дори военен противник”.
В стратегията се подчертава, че Русия остава ангажирана с използването на политически и дипломатически средства за решаване на международните и националните конфликти. В същото време тя “смята за легитимно да предприема симетрични и асиметрични мерки”, за да осуети и предотврати “неприятелски действия” от страна на други държави, които “заплашват суверенитета и териториалната цялост” на Руската федерация.
Отношенията на Русия със Съединените щати и техните съюзници са в най-ниската си точка след края на Студената война. Причини за това са анексията на Крим от Москва през 2014 г. и обвиненията за руска намеса в американски избори, хакерски атаки и други действия, отбелязва АП.
Източник:.bta.bg/

 

Самолет се разби във Филипините

04.07.2021, 09:25

Военен самолет Lockheed C-130H Herculesс (р.н. 5125, произведен през 1988 г.) с 85 души на борда се разби във Филипините, съобщи АФП.
Инцидентът е станал днес в 11:30 местно време при неуспешен опит за кацане на остров Холо в провинция Сулу.
До момента 15 души са спасени. На борда на C-130 освен войниците е имало и пет бойни машини.

Разбилият се самолет С-130 е предаден на ВСС на Филипините от САЩ през февруари миналата година. Това бе един от двата самолета от САЩ, получени от Филипините в рамките на програма за американска военна помощ, посочва ТАСС. - (видео)

 

Днес е празникът на гарнизон Пловдив, ще има полагане на военна клетва

04.07.2021, 09:12

Преди 6 години бе поставено началото на възраждането на традицията 4 юли да се чества като празник на гарнизон Пловдив. Днес се предвижда да има полагане на военна клетва, научихме от началника на гарнизона генерал-майор Явор Матеев.
4 юли, по стар стил 21 юни, е денят, в който през 1913 г. българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак по време на Междусъюзническата война. Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ. На този ден – 4 юли, през далечната 1938 година, тогавашните полкове от гарнизон Пловдив получават своите нови бойни знамена. На този ден, 82 години по-късно, Съвместното командване на специалните операции на Българската армия получи своето ново бойно и ново представително знаме на тържествена церемония.
В последните години празникът на гарнизона на 4 юли честват военнослужещи и служители от Съвместното командване на специалните операции, 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“, 24-та авиобаза „Крумово“, 110-ти Логистичен полк и 91-и Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, Регионална служба „Военна полиция“, ВМА – Пловдив, Военен съд и Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.
Източник: https://otbrana.com/

 

Каква британска и американска техника използва Червената армия?

04.07.2021, 08:47

Сред голямото количество от разнообразно оборудване, доставено на Съветския съюз от Западните съюзници, именно автомобилите и изтребителите помагат на Съветите да преодолеят най-трудните периоди на войната с Германия.
US6 Studebaker
"Без американските 'студебекери' нямахме на какво да теглим нашата артилерия. Да, те до голяма степен ни осигуриха фронтовия транспорт", казва веднъж маршал Георги Жуков в неофициален разговор.
В Съветския съюз са доставени 152 000 от тези камиони по програмата "Заем-наем", които се превръщат в истинска работна сила за Червената армия.
Тъй като СССР губи огромен брой камиони през първия период на войната, а новите пристигат твърде бавно, Studebakers са тези, които пристигат в нужния момент. Те служат като влекачи, камиони и бази за известните ракетни системи "Катюша".  
Въпреки че в САЩ US6Н не са твърде популярни, в Съветския съюз те са обичани заради удобната си кабина, мощния двигател, стабилността на пътя и високата проходимост. Камионът става основа за много съветски следвоенни разработки в автомобилната индустрия.
M4A2 "Шерман"
"През 1944 г. американските танкове 'Шерман' започнаха да идват при нас. Това, според мен, е най-добрият американски танк, участвал във войната. При него и двигателят е добър, а също и бронята, и оръжията", припомня си Петър Куревин, началник на щаба на танковия батальон на 50-та гвардейска танкова бригада.
Въоръжени със 75-мм оръдие и зенитно картечно оръдие "Браунинг" (рядкост за съветските танкове), високоскоростните и маневрени "Шерман" също имат своите недостатъци. Голямата височина на танка го прави отлична мишена на бойното поле, а бронята все още е по-уязвима от тази на американските и съветските му аналози.
Повече от 4000 броя M4A2 пристигат в Съветския съюз в помощ на Червената армия. Въпреки че американските войски не стигат до столицата на Третия райх, то поне танковете им успяват. Само съветската 2-ра гвардейска танкова армия губи 209 броя "Шерман" в битките за Берлин.
Hawker Hurricane
"Хърикейн" се появяват в Съветския съюз през първите месеци на войната – в периода, когато са най-необходими заради тежките загуби на съветските ВВС, които спешно трябва да бъдат попълнени. Особено полезни са британските изтребители, които помагат за покриването на арктическите конвои на съюзниците и защитата на Москва.  
В СССР, където "Хърикейн" са наречени "Гърбати", пристигат над 3000 бройки от тях. Те обаче не предизвикват голям ентусиазъм сред съветските пилоти. В края на 1941 г. тези самолети вече значително отстъпват по бойните си качества на новите модификации на основните си съперници - Messerschmitt Bf 109.
"Въоръжиха ни с 'Хърикейн'. Боклук, а не машина", припомня си Виталий Клименко, старши лейтенант на 1-ви гвардейски изтребителен авиационен полк. "МИГ е тежък на земята, но на височина е цар, а този няма нито скорост, нито маневреност. Крилото му е дебело. Нашите имат сферичен брониран гръб, а у тези – плосък, и затова лесно се пробива. Изглежда, че да има 6 картечници е добре, но боеприпасите за тях са миниатюрни. Моторите 'Мерлин-XX' не са годни за нищо. При форсиране могат да прегреят и да спрат да работят."
Willys
Командният състав на Червената армия веднага се влюбва в автомобила на американската армия "Уилис". Малък, но мощен и пъргав, той лесно и бързо се движи извън пътя. Липсата на врати дава възможност на водача и пътниците бързо да напуснат автомобила в случай на опасност, като в същото време дълбокото разположение на седалките не им позволява да изпаднат по време на возене.
На "Уилис" се возят не само генерали. Те се използват активно като артилерийски влекачи за теглене на 45-мм противотанкови и 76-мм дивизионни оръдия. Около 52 000 автомобила са изпратени в Съветския съюз. "Уилис" остават почти последните представители на техниката "Заем-наем", които все още участват в годишните Паради на победата в руските градове.
Bell P-39 Airacobra
Този американски изтребител става любимата машина на редица съветски асове, включително Александър Покришкин и Григорий Речкалов (по 65 победи всеки). Самолетът има невероятна способност за оцеляване: дори обсипан от куршуми, той може да продължи битка.
Съюзниците с радост изпращат "Аерокобра" в Съветския съюз. П-39 не е полезен за въздушни битки на голяма височина, често срещани в западните военни действия. На Източния фронт съветските и немските пилоти се бият главно на средна и ниска височина и там тези изтребители винаги се представят отлично.
В резултат на това, за цялото време на войната СССР получава 4952 броя "Аерокобра", което го прави най-масовият от всички видове самолети, доставяни на Съветския съюз по програмата "Заем-наем".
Ford GPA
Американските войници не обръщат голямо внимание на тези автомобили-амфибии. Машината е достатъчно ниска и незначително вълнение в морето позволявало проникване на вълни в корпуса. Червената армия, която се занимава основно с форсиране на реки, напротив, остава напълно доволна от "Форд" GPA.
За разлика от катерите, "Форд" GPA не изисква сложни действия за транспортиране, пускане във вода и повдигане на сушата. През април 1944 г. са формирани 11 отделни моторизирани батальона със специално предназначение, които на "Форд" се отправят на брега, окупиран от противника. Те разчистват плацдарма от мини и го защитават, докато техните войски пристигнат.
Общо Съветският съюз получава от съюзниците си около 3000 от тези коли. В Червената армия те получават наименованието "Форд-4".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

На този ден

04.07.2021, 08:20

На 4 юли 1939 г. се създава Юнкерския учебен орляк към Военното на Н. В. училище и Въздушен отдел към Школата за запасни офицери.За командир на учебния орляк е назначен майор Димитров.

За обучение на пилотите са доставени учебно-тренировъчните самолети КБ-3 „Чучулига“ I и КБ-4 „Чучулига“ II.

 

Акварели на лейтенант Уилям Ърмстън от Варна от времето на Кримската война

04.07.2021, 08:24

Уилям Брабазън Ърмстън (William Brabazon Urmston) е роден на 11 февруари 1828 г. в Чигуел, графство Есекс (Chigwell, Essex), втори син на Джеймс Брабазън Ърмстън (James Brabazon Urmston, Esq.) и Елизабет (Elizabeth Urmston, daughter of John Hanson, Esq. of Russellsquare).
Постъпва в Кралския военноморски флот на 19 август 1841 г.. На 29 септември 1848 г. получава чин лейтенант. Участва в Кримската война (1853-1856 г.) като лейтенант (от 23 май 1853 г.) в състава на Кралската военноморска бригада (The Royal Naval Brigade) на кораба на Нейно Кралско Величество „Куин“ (HMS Queen). На 29 септември 1855 г. е повишен в чин командер (commander).
Награден е с френския Орден на Почетния легион (5th Class) - 2 август 1856 г. и турския орден „Меджидие“. На 11 април 1866 г. е повишен в чин капитан.
Умира на 18 декември 1869 г., на 41 години, на борда на кораба „Акбар“ (Training ship “Akbar”) (Rock Ferry, Cheshire).
Освен храбър офицер, раняван два пъти по време на Кримската война, лейтенант Уилям Брабазън Ърмстън е и талантлив художник акварелист. Особено интересни за нас са неговите акварели от Варна, рисувани през пролетта и лятото на 1854 г. По една или друга причина те са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събитията от времето на Кримската война и мястото на Варна в нея...…
Пълния текст на статията на Анастас Ангелов (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

На този ден през 1916 г е учреден Военноисторическият музей в София

04.07.2021, 08:15

С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд при Щаба на армията се създава Военно-историческа комисия. В състава ѝ влизат музей, архив и библиотека. Със заповед №391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия действащата армия, „...за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...“, започва действителното комплектуване на колекциите на музея.
Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея – Археологически и Етнографски. Той обединява създадените след 1879 г. военно-исторически къщи-музеи.
Със заповед № 107 от 1 ноември 1918 г. на началника на Щаба на Действащата армия, от 1 януари 1919 г. музеят е закрит поради общата демобилизация на армията. В края на 1920 г. отново се създава Военноисторическата комисия, в чието подчинение е Военноисторическия музей. Със заповед № 135 от 8 август 1930 г. на министъра на войната, във войската се учредява „Военно-музейна служба“. По силата на същата заповед, такива служби се създават към всяка отделна войскова част, управление и учреждение, при морската и речната полицейски служби и Дирекцията на въздухоплаването. През 1931 г. тези служби се обединяват и се формира Отделение „Военни музеи, паметници и гробове“. Неговата дейност започва от 1932 г.
Първата експозиция на Главния военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. „Московска“ №15, в сграда, дарена му от Софийското офицерско събрание. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950 – 1951 г. музеят е преместен на бул. „Ген. Скобелев“ №23 на значително по-голяма площ. През 1952 г. открива нова експозиция.
Съгласно заповед № 39 от 17 юни 1954 г. на Министъра на народната отбрана, целият щат на музея преминава в подчинение на Главно политическо управление. Началникът на музея започва да издава самостоятелни заповеди от 3 юли 1954 г. От 1956 г. в музея започва работа реставрационно ателие. След спогодба между правителствата на България и Унгария през 1967 г. колективът на военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.
През 1968 г. с мостановление на Министерския съвет № 44 музея получава статут на национална институция и променя името си на Национален военно-исторически музей. Негови филиали стават Военноморският музей и Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ в гр. Варна.
От 1971 г. започва да издава научно списание „Известия на Националния военно-исторически музей“. През 1975 г. за своята дейност в областта на науката, просветата и културата Националният военно-исторически музей е награден с I степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“. От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. „Черковна“ 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище......Още за НВИМ

 

 

Най-добрият съветски пълководец от Втората световна война

03.07.2021, 20:40

Маршал Жуков, четири пъти Герой на Съветския съюз, е "архитектът" на ключови победи на Червената армия срещу нацистите по време на Втората световна война. Той винаги е изпращан на най-опасните участъци от съветско-германския фронт.
Той става един от главните виновници за триумфа на Съветския съюз над нацистка Германия.

Маршал Георгий Константинович Жуков участва в разработката на най-важните стратегически операции на Червената армия през Втората световна война.

Именно за него войниците казват: "Там където е Жуков, там е Победата".......Прочети още

 

Каварна по време на Кримската война

03.07.2021, 20:06

В началото на Кримската война (1853-1856 г.) Каварна е малко градче, по-скоро село, разположено в горната част на дере спускащо се към морския бряг.
След подписването на търговската конвенция от 16 август 1838 г. в Балта Лиман (край Константинопол) между Обединеното кралство и Османската империя и премахването на османския държавен монопол върху търговията със зърнени храни, Черно море се отваря за световната морска търговия.

Това се отразява и на Каварна, която заедно с Балчик, участват в износа на зърнени храни от Добруджа.

В двете градчета са открити търговски агенции, изградени са складове (магазии) за зърнени храни, откъдето те се товарят на ветроходни кораби за износ в Константинопол (Цариград), Егейските острови, Триест, Марсилия и Лондон.........Прочети още

 

Boeing сключи първия договор за доставка на H-47 (ER) Chinook за британските въоръжени сили

03.07.2021, 09:27

Компанията Boeing обяви, че е подписала договор с командването за специални операции на САЩ (USSOCOM) за доставка на 14 хеликоптера с увеличено разстояние на действие H-47 (ER) Chinook на Кралските военновъздушни сили. Споразумението, подписано по програмата за чуждестранни военни продажби, се оценява на 580,59 млн. долара. Работата ще бъде извършена в предприятието на Boeing в Ridley Park , Пенсилвания. Доставките трябва да приключат през юли 2026 г. Очаква се хеликоптерите с увеличено разстояние на действие CH-47F Chinook Block 2 да осигурят на Кралските военновъздушни сили по-голяма гъвкавост при изпълнение на мисии с превози на големи товари на своя територия и в чужбина. През октомври 2018 г.
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната доставка за Обединеното кралство по програмата за чуждестранни военни продажби на 16 транспортни хеликоптера H-47 Chinook, 36 двигателя T-55-GA-714A, 40 броя 7,62-mm картечници M134D-T, 40 картечници M240H, друго оборудване и услуги на стойност до 3,5 млрд. долара. През май 2021 г.
Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви завършването на съгласуването условията на договор на стойност 1,4 млрд. британски лири за модернизация на парка на Chinook през следващите 10 години . Покупката на 14 нови хеликоптера H-47 (ER) е част от ангажимента на британското правителство да инвестира над 85 милиарда британски лири за модернизиране на парка от въоръжение и бойна техника през следващите четири години за реформиране и обновяване на въоръжените сили.
Както беше обявено, новият H-47 (ER), който е аналог на MH-47G Block 2, поръчан от командването на за специалните операции на САЩ, ще може да достигне максимална скорост от 300 km/h, ще бъде оборудван с усъвършенствана цифрова кабина, модернизиран фюзелаж за повишаване на стабилността и живучестта, цифрова автоматична система за управление на полета, която позволява на пилотите да се зависват в зони с ограничена видимост. Нови хеликоптери ще бъдат разположени в базата на Odichem.
Великобритания ще стане първият чуждестранен получател на хеликоптерите Chinook Block 2. Компанията Boeing и Кралските военновъздушни сили наскоро отпразнуваха 40-годишнината от първата доставка на Chinook за Великобритания. По-късно тази година Boeing също така ще отпразнува 60-годишнината от първия полет на CH-47.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

Плува ли корабче край Крим?

03.07.2021, 08:40

Британският ескадрен миноносец "Дифендър" (D36) предизвика дипломатически и военен скандал на 23 юни, преминавайки близо до спорна територия край Крим. Той плаваше от Одеса в Украйна към пристанището в Батуми, Грузия. Изборът на маршрут на британския кораб през руските териториални води се възприе като пряко предизвикателство срещу Кремъл и напомняне, че международната общност не признава руската анексия на украинския полуостров през 2014 г.
Присъствието на британски военен кораб в претендирани руски териториални води провокира Кремъл да прати кораби и бойни самолети, които да го принудят да промени курса си. Министърът на околната среда на Великобритания Джордж Юстис оспори твърденията на Москва, че британският миноносец е прогонен с предупредителни изстрели. Министърът каза, че руснаците просто са провеждали военни учения близо до кораба. Юстис настоя, че "Дифендър" е направил легален преход до Грузия през Украйна съгласно международното право. Запитан от Sky News дали Великобритания отново ще мине през спорната територия, той отговори: "Да ... защото никога не сме признавали анексията на Крим".......Прочети още

 
 

На този ден през 1988 г. ракетен крайцер на ВМС на САЩ свали ирански лайнер Airbus с 274 души на борда

03.07.2021, 08:11

Преди 33 г., на 3 юли 1988 г. САЩ свалят ирански лайнер Airbus A300B2-203 над Персийския залив, вземайки го погрешно за изтребител, припомнят драмата световните информационни агенции.
Самолетът излетял от Техеран, след междинно кацане в южния град Бендер Абас взел курс към Дубай. На борда му имало 274 пътници, включително 65 деца и 16-членен екипаж. Само 7 мин след излитането го посреща американска ракета, която го разполовява – не оживял никой.
Ракетата е пусната от американски ракетен крайцер USS Vincennes (CG-49) в Ормуския залив, където „защитавал” кувейтските танкери от евентуално нападение от страна на воюващите Иран и Ирак. Крайцерът бил оборудван с бойната система „Иджис” за унищожаване на самолети и ракети.
Вестник The Washington Post обявява официалната версия: преди появяването на лайнера ирански гранични кораби неочаквано обстреляли вертолет, излетял от борда на Vincennes. Маршрутът на А-300 обаче минавал точно над тях, при това той уж се отклонил от обичайното трасе на лайнерите. Командирът на крайцера капитан Уилям Роджърс погрешно го взел за атакуващ ирански изтребител и взел решение да го унищожи.
Vincennes изпратил три запитвания на гражданска честота, но получения автоматично уникален код на А-300 изобщо не бил взет предвид. Иранските пилоти не отговорили, тъй като счели, че запитването се отнася за иранския разузнавателен самолет Р-3 „Орион”, който преди това действал в района.
Като основна причина за инцидента в официалния доклад е посочено психическото състояние на командира на Vincennes, действащ в бойна обстановка под голямо напрежение, и сходния профил на полета на лайнера с предполагаемия профил на атака на иранския изтребител.
През 1996 г. Вашингтон и Техеран подписват споразумение, според което САЩ изплаща компенсация в размер 131,8 млн долара, а Иран се отказа от по-нататъшни претенции към САЩ.

 

 

Обявен е конкурс за заемане на 155 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски

02.07.2021, 21:06

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов са обявени 155 (сто петдесет и пет) войнишки длъжности за приемане на военна служба във военни формирования от Сухопътните войски на лица, завършили граждански средни или висши училища. В гарнизон Стара Загора обявените войнишки длъжности са 35, в гарнизон Ямбол – 14, във военно формирование 52 740 - Хасково – 6. Осемдесет са обявените вакантни войнишки длъжности в 61-а механизирана бригада-Карлово, а в 4-и артилерийски полк-Асеновград и във военно формирование 42 600 – Мусачево са обявени по 10 места. Обявените длъжности са за радиотелеграфисти, шофьори, зенитчици, автоматчици, механик-водачи, сапьори, химици, помощник-готвачи, артилеристи.
Кандидатите за военна служба трябва да подадат лично до 18 август 2021 г. писмено заявление до командирите на съответните формирования чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО). До 18 ноември 2021 г., тези от тях, които са допуснатите до конкурса, ще бъдат уведомени писмено за часа, датата и мястото на явяване. Конкурсът ще се проведе от 24 ноември до 1 декември 2021 г. по график в съответните военни формирования. Той включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане „Совалка” 10х10 метра) и издръжливост (крос 1000 метра) по нормативи, определени в „Единен армейски тест“ за военнослужещи във Въоръжените сили на Република България. Тестът за проверка на общата култура на кандидатите включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност 60 минути.
Кандидатите могат да се запознаят с условията, на които трябва да отговарят, и с необходимите документи за конкурса в обявата, публикувана на 2 юли 2021 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната в рубриките „Най-новото в сайта“ и „Документи“ - „Обяви“. В нея са посочени и телефони за контакт за допълнителна информация за конкурса.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започна подготовката за промените в армията от 1 септември

02.07.2021, 20:50

Първите сериозни промени в армията в резултат на Програма – 2032, План – 2026 и последните поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили трябва да се случат на 1 септември т.г. По този повод МО е подготвило проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 175 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на първостепенния и второстепенните разпоредители с бюджет в Министерството на отбраната.
Създават две нови структури в състава на Българската армия - Командване за логистична поддръжка и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването.  Командването за логистична поддръжка се формира като правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения във връзка с дейността на реорганизирани военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите, а Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана – като правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения във връзка с дейността на Стационарната комуникационна и информационна система, става ясно от мотивите на министъра на отбраната.
С предлаганата промяна на постановлението командирът на Командването за логистична поддръжка следва да бъде определен за второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната. Нововосформираната структура - Командването за логистична поддръжка се формира на базата на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите, които към настоящия момент са разпоредители с бюджет от по-ниска степен към второстепенен разпоредител с бюджет – командващия на Съвместното командване на силите (СКС). С новите промени те ще излязат от състава на СКС и ще преминат към новия второстепенен разпоредител – командира на Командването за логистична поддръжка.
Другата промяна в Постановлението е свързана с промяна на името на второстепенни разпоредители с бюджет, както следва: „командващият Съвместното командване на силите“ се заменя с „командирът на Съвместното командване на силите“; „командирът на Стационарната комуникационна и информационна система“ се заменя с „командирът на Командването за комуникационноинформационна поддръжка и киберотбрана“.
Следващата стъпка на министъра на отбраната е да предложи кадровите назначения на основата на промените от 1 септември. Правителството на предложи, а президентът да издаде указите за освобождаване и назначаване и присвояване на висши офицерски звания.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Първият български военен научно – изследователски кораб ще се казва „Св. св. Кирил и Методий“

02.07.2021, 20:43

Заседание на комисията  по наименуване на първия български военен научно – изследователски кораб се проведе днес в Националния център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“, съобщават от ВВМУ. От представените 250 предложения, след конструктивни разисквания, комисията в състав: флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и кап. I ранг проф. Калин Калинов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. Христо Пимпирев от БАИ, Драгомир Матеев от СУ, Кирил Вълчев от БАИ и Милена Дамянова от МОН, избра името „Св. св. Кирил и Методий“
Светите братя са символ на българската писменост, образование и наука, което отговаря на основната цел на кораба – научни изследвания и обучение на кадри за военноморските сили и други морски образователни институции. Победителките в конкурса са две дами - Мария Илчева и Виктория Евгениева Румянцева.
На заседанието началникът на Морско училище, обяви и решението на Академичния съвет на флотската Алма матер за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Всички US военни напуснаха базата „Баграм“ в Афганистан

02.07.2021, 13:30

Американските войски се изтеглиха днес от главната си военна база в Афганистан, съобщи американски военен източник, цитиран от Ройтерс.
Базата "Баграм" се намира на 60 км северно от столицата Кабул и бе център на военните операции на САЩ през последните близо две десетилетия.
Напускането на базата символизира края на мисията на САЩ в Афганистан. То е следствие от споразумението с талибаните за изтегляне на американските сили от страната след 20 години война. Базата ще бъде предадена утре официално на афганистанското правителство.
През 2001 г. армиите на много страни застанаха зад САЩ и тогава авиобаза Баграм, намираща се само на часове път с кола от афганистанската столица Кабул, бе избрана за епицентър на операция "Трайна свобода", отбеляза Асошиейтед прес.
Талибаните са доволни
Талибаните "се радват и подкрепят" изтеглянето на войските на САЩ и НАТО от военновъздушната база "Баграм", което е знак, че скоро всички чуждестранни сили ще напуснат страната. "Радваме се и подкрепяме това изтегляне", заяви за АФП говорителят на талибаните Забиулла Муджахид. "Връщането на всички тях (от Афганистан) ще даде на афганистанците възможност сами да решават бъдещето си", каза той.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Тактическа група за специални операции от състава на СКСО бе успешно сертифицирана за застъпване в дежурство през 2022 г.

02.07.2021, 12:40

Завърши националното учение “Stealth Dagger 2021” на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за сертифициране на Тактическа група за специални операции (ТГрСО) към силите за отговор на НАТО през 2022 г. То се проведе от 21 юни до 2 юли. В него участваха близо 190 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили и Военноморските сили. Логистичната поддръжка беше подпомогната от 110-и Логистичен полк от състава на Сухопътни войски.
По време на учението бяха извършени успешно специални операции в целия спектър на основните задачи на Силите за специални операции (ССО) – директни действия, специално разузнаване и военно подпомагане.
На територията на южна България и северното Черноморие бяха отработени въпроси по инфилтриране и ексфилтрация на взводове за специално разузнаване както по вода, така и по въздух в тъмната част на денонощието, специално разузнаване в различна среда и директни действия срещу конвенционални и неконвенционални цели.
За първи път под командването на СКСО бяха придадени тимове за морски специални операции от ВМС, които действаха в състава на Морска тактическа група за Специални операции.
В края на учението групата получи оценка „БОЕГОТОВ“ както от националната група за сертификация, така и от представителите от НАТО.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Die Welt: НАТО избра взривоопасен момент да прави демонстрации на Русия в Черно море

02.07.2021, 09:04

Берлин. Може да изглежда, че Черно море, откъснато от световните океани и достъпно само през Босфора и Дарданелите, няма голямо геополитическо значение, пише Die Welt. Но след анексията на Крим Кремъл многократно показва, че не мисли така, и активно се опитва да го превърне в „руско море“, на което НАТО „беше принудено да реагира“, отбелязват авторите на статията Павел Локшин и Клеменс Вергин.
Сега в региона се провеждат международните учения „Морски бриз“, продължава изданието. Тази традиция е на 25 години. Целта на маневрите е да се повиши отбранителната способност на черноморските държави – Румъния и България - в случай на агресия от Русия, а също и да се изрази солидарност с Украйна. През последните години големите морски сили на Северноатлантическия алианс значително увеличиха военното си присъствие в региона, тъй като той служи като център за търговия и енергийни доставки между Азия и Европа.
НАТО обаче се заинтересува от региона едва след анексирането на Крим, отбелязват авторите. Москва осъзнава значението му от стотици години, защото за нея това е достъп до Средиземно море, тоест до съюзниците на Москва в Близкия изток, например сирийския лидер Башар Асад. Без този изход Кремъл няма да може да гарантира сигурността на енергийния си износ, както и да влияе на Кипър, Израел, Египет и Балканите.
За Русия Черно море също е вид буферна зона срещу заплахите, идващи от НАТО и Близкия изток. Москва се стреми да възвърне влиянието си върху „съветското“, както се наричаше преди това, море, тъй като след разпадането на СССР балансът на силите там се измести в полза на Запада. Румъния и България се присъединиха към НАТО, Турция създава тясно партньорство с Украйна, като все повече се застъпва за правата на кримските татари.
Следователно Русия иска да вземе реванш чрез изграждане на военното си присъствие в Крим. В отговор на Sea Breeze, Кремъл проведе свои собствени маневри, за да тества защитата на военновъздушните сили и системите за ПВО. След анексирането на полуострова броят на руските войници, разположени там, се удвои, както и броят на корабите. Руските радари обхващат цялото Черно море, а системите за противовъздушна отбрана С-400 покриват и южната част на Украйна, както и брега на Румъния.
По отношение на военноморските способности само Турция може да се конкурира с Русия в региона, но и тя е значително ограничена в своите възможности. Украинските войски загубиха по-голямата част от корабите си след анексирането на Крим, в Грузия, поради финансови причини, остана само бреговата охрана, а Румъния и България също няма какво да противопоставят на Кремъл. Черноморските държави имат и друг проблем. Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите значително ограничава обхвата на действията на НАТО в региона, тъй като предвижда, че корабите на държави, които не граничат с Черно море, могат да останат там не повече от 21 дни. Има и ограничения за тонажа, отбелязва вестникът.
И все пак водите на Черно море са международни, в които функционира действа свободното корабоплаване. НАТО иска всичко да остане така и не е готово да се примири с претенциите на Русия към Крим и прилежащите водни зони, поради което възникват инциденти, както наскоро с британския миноносец Defender. Ученията на Sea Breeze имат за цел да изпратят „сигнал за сплашване“ към Москва, но моментът за тяхното поведение е много „взривоопасен“, заключават Локшин и Вергин.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

Съветско-полската война, 1920 г.

02.07.2021, 07:50

На 29 август 1918 г. правителството на провъзгласената след падането на монархията Руска съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) приема специален декрет, с който обявява своя отказ от всички насочени спрямо Полша политически договори и актове, сключени от Руската империя. Това решение премахва всички дипломатически препятствия пред възстановяването на суверенната полска държава, чиито земи до началото на Първата световна война са съставни части от Русия, Германия и Австро-Унгария, и нейната независимост бива обявена на 7 ноември 1918 г.
Възродената полска държавност вдъхва живот на мечтата за пълно възстановяване на границите на Полша, съществували до разделянето ѝ между трите империи. И тъй като Версайският договор фиксира полско-германската граница, Варшава насочва вниманието си на изток. Полският лидер Юзеф Пилсудски обмисля реализацията на проекта за създаване на федерация между Полша, Украйна, Беларус и Литва с водеща роля на Варшава в нея......Прочети още

 
 

 

Изтребител F-16 се разби в сградата на нидерландско летище

01.07.2021, 21:25

Белгийски изтребител F-16АМ (р.н. FA-130, з.н. 6А-130) от 2-ро изтребително авиокрило (в състава на което има две ескадрили – 1-ва иае Chardon и 350-та иае Ambiorix) се разби днес в 09:15 местно време в сграда на нидерландското военно летище "Леуварден". При проба на двигателя преди полет (по някои сведения се е включил дори и форсажа), изтребителят преодолява спирачните клинове под колелата на основните стойки и тръгва напред и настрани, блъскайки се в намиращ се наблизо хангар.

Новината съобщиха от Съвета за сигурността и военновъздушните сили на Нидерландия.
Пострадали са двама човека от военната база, пилотът на изтребителя е успял да се катапултира.
Очевидци от мястото на инцидента разказват, че самолетът е бил обгърнат в пламъци, преди да излети. Военновъздушните сили на Нидерландия обаче отричат информацията за пожар или експлозия.
Причините за инцидента все още се разследват, а една от версиите е, че пилотът е загубил контрол над машината.

 

Гешев взе на специален отчет разследването на катастрофата с МиГ-29

01.07.2021, 20:30

Пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взе на специален надзор образуваното от Военно-окръжната прокуратура в Сливен досъдебно производство във връзка с инцидента с военен самолет МиГ-29, съобщават от държавното обвинение днес, 1 юли 2021 г.
Причини за това решение на се съобщават.
Към момента са разпитани всички участници в ръководството на полета от кулите в Шабла и Балчик, пилотите от самолета, пуснал мишената, и техници. Изяснено е, че преди полета е извършен тест на техническото състояние на самолета,  при който не е установена неизправност, отчитат от прокуратурата.
В хода на разследването са били иззети радарните картини от кулите в Шабла, Балчик, Щъркелово (вероятно става дума за Щръклево – бел.ред.), от Базата за командване, управление и наблюдение и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), аудиозаписи на разговорите между кулата в Шабла и пилота, и кулите в Шабла и Балчик, документи относно техническото състояние на самолета, видеозаписи и др., казват още от прокуратурата.
Назначени са експертизи на откритите при огледите материали за наличие на следи от взрив, горене, механични въздействия или за наличието на други следи върху тях. Разследването по случая продължава, казват от прокуратурата.
Припомняме, че по случая с катастрофата на МиГ-29, при която загина майор Терзиев, се водят две паралелни разследвания – едното на специализирано звено към Военна полиция, което търси причините за инцидента от авиационна гледна точка и второ на Военна прокуратура, което търси закононарушения.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китай изгражда над 100 силоза за ядрените си ракети

01.07.2021, 20:18

Китай започна изграждането на повече от 100 силоза за междуконтинентални балистични ракети, съобщава „Вашингтон пост“, позовавайки се на доклад на независими експерти.
Силозите се изграждат в пустинята близо до град Юман, провинция Гансу, северозападен Китай.
Сателитни изображения от Центъра за изследване на ядреното оръжие „Джеймс Мартин“ показват 119 идентични структури на китайски силози, съдържащи балистични ракети с ядрена бойна глава.
„Възможно е това да е значително разширяване на ядрения потенциал на Китай, който вероятно разполага с относително скромен арсенал от ядрени оръжия, т.е. – от 250 на 350 ракети“, съобщава „Вашингтон пост“.
Все още не е известно колко ракети ще бъдат поместени в новите силози, но те могат да достигнат до 100, тъй като Китай преди това е използвал фалшиви силози, за да създаде фалшива картина на своите ядрени възможности.
Източник: БНР

 

САЩ спряха военна помощ за Украйна в размер на 100 млн. долара

01.07.2021, 20:15

САЩ спряха временно предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев в размер на 100 милиона долара за закупуване на смъртоносно оръжие. Това няма нищо общо с редовната военна помощ, която идва по график, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба (на снимката).
По-рано „Политико” съобщи, че на фона на руските военни учения САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна 100 млн. долара допълнителна помощ, но се отказаха от това в навечерието на срещата на върха САЩ – Русия в Женева. Белият дом коментира като „глупост” съобщението за спиране на военната помощ за Киев.
„Този пакет беше резервен план в случай на по-нататъшно изостряне на обстановката в Донбас. Той няма никакво отношение към редовната военна помощ, която САЩ предоставят на Украйна и която се предоставя по график”, каза Кулеба. Той, обаче, попита, какво би се случило, ако утре започне войн. Според него, не е достатъчно просто да бъдат получени 100 млн. долара от САЩ – този резервен пакет трябва да бъде реализиран: закупен, получен, доставен на войските, за да не бъде късно, каза Кулеба в интервю за интернет изданието LIGA.net. От 2014 г. САЩ са предоставили на Украйна около 2,5 млрд. долара за военна подкрепа.
Източник: actualno.com

 

Сърбия и Румъния провеждат съвместни учения на ВВС и ПВО

01.07.2021, 20:06

Белград. Международното тактическо учение „Еър Сълюшън – 2021“ (Air Solution 2021) на ВВС и ПВО на сръбската армия и румънските ВВС се провежда тази седмица на летищата и във въздушното пространство на двете страни, съобщи сръбското министерство на отбраната, цитирано от белградската „Политика“.
Посочва се, че по време на двудневната дейност се практикува съвместно изпълнение на задачи по контрол и защита на въздушното пространство, разрешаване на кризисни ситуации във въздушното пространство в граничната зона, въздушна подкрепа, медицинска евакуация и търсене и спасяване.
Учението включва бойна и транспортна авиация, вертолетни части, звена за комуникация и въздушно наблюдение, откриване и насочване, както и техническия състав на въздушните бригади. - (видео)
Източник: Агенция “Фокус”

 

Участие на военнослужещи от Бригадно командване в ритуал по откриване на възстановен паметник

01.07.2021, 20:00

На 30 юни военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград взеха участие в ритуал по откриване на възстановения Паметник-костница на загиналите 581 офицери и войници през Междусъюзническата и Първата световна война в Горна Джумая.
В знак на преклонение пред подвига на загиналите офицери и войници, венци и цветя на Паметника-костница положиха временно изпълняващият длъжността кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, областният управител на Благоевград Николай Шушков, командирът на Бригадното командване полковник Митко Балтов, директорът на Областна дирекция на МВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев, директорът на Регионален исторически музей-Благоевград д-р Кирил Алексиев, заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Ицка Дерижан.
Възстановяването и изработването на възпоменателните плочи на Паметника-костница е реализирано със средства на Министерство на отбраната, по инициатива на Национално дружество „Традиция“, Регионален клуб „Георги Измирлиев-Македончето“ и Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“, със съдействието на Община Благоевград и Регионален исторически музей- Благоевград.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM)

01.07.2021, 19:54

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). През следващите две години Министерството на отбраната ще координира и организира дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива, като за изпълнение на ангажиментите е създаден Секретариат към отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“.
По време на церемонията за поемането на председателството заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, който ще изпълнява функциите на председател на Процеса, пожела успешна и ползотворна работа в изпълнение на предстоящите задачите.
България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше изпълнен в периода 2009-2011 г. Страната ни беше и първият домакин на Бригада „Югоизточна Европа“ от 1999 г. до 2003 г. Щабът на бригадата, под командването на бригаден генерал Нейко Ненов, участва в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан (ISAF) през 2006 г.
Официалната церемония по приемане и предаване на председателството ще се състои в Куманово (Република Северна Македония) в края на месец август, когато ще бъде отбелязана 22-та годишнина от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк надградиха умения при изпълнение на нови тактически способи за десант

01.07.2021, 19:52

Съвместно обучение на формирования от авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили и 101-и алпийски полк от Сухопътните войски се проведе за втора поредна година в авиобазата. От 28 юни до 1 юли военнослужещи от алпийския полк надградиха своите умения за десант по способа „рапел” от вертолет AS532 Cougar. Освен теоретичната и практическата наземна подготовка за десант по способа „бързо въже”, всеки от обучаемите изпълни по шест задачи за десантиране от вертолет. Ръководител на обучението беше майор Тодор Цачев, а инструктори – старшина Петко Кирков и редник Велислав Аръков.
Съвместното обучение допринася за придобиване на нови способности от военнослужещите от Сухопътни войски и спомага за успешното изпълнение на различни тактически способи за десант.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Десет години Морски оперативен център на Военноморските сили

01.07.2021, 17:45

На 1 юли 2011 г., в изпълнение на заповед на министъра на отбраната, с церемония по тържествено вдигане на националното знаме, е открит Морският оперативен център на Военноморските сили.
На същата дата е открита „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница - ЕКРАН”, която през следващата година е приета на въоръжение.
Още от създаването си центърът участва активно в комуникационното и информационно осигуряване на процеса по управление, ръководство и контрол на силите и средствата от ВМС при участието им в учения, мисии и операции както в страната, така и зад граница. През 2019 и 2020 г. към МОЦ са разкрити Център „База данни за противоминна борба“ и Център „Военноморски координационен елемент“.
По случай годишнината началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров поздрави личния състав на формированието и връчи награди от името на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов на заслужили и доказали своя опит и професионализъм през годините офицери, старшини, матроси и цивилни служители.
Със своя заповед началникът на Морския оперативен център повиши в звание и награди военнослужещи и цивилни служители.          
източник: https://otbrana.com/

 

Лейтенант Даниела Георгиева е лице на материалите на ЦВО за популяризиране на военната служба

01.07.2021, 12:13

За рекламно лице на всички афиши и брошури за популяризиране на военната служба и службата в доброволния резерв  избрахме лейтенант Даниела Георгиева от Първа зенитно-ракетна база на  Военновъздушните сили, тъй като тя е не само харизматична, но и притежава редица професионални и личностни качества, казва началникът на ЦВО полковник Георги Петков. Нейната биография е показателна за това, че с упоритост и непрестанен стремеж към придобиване на нови знания и умения съществуват огромни възможности за реализация на младите хора във въоръжените сили.
Един от подходите, използвани от Централно военно окръжие и военните окръжия за информиране на гражданите, относно реда и условията за постъпване на военна служба и служба в доброволния резерв, е изработването и разпространението на печатни рекламно-информационни материали.
Новите афиши и брошури съдържат информация за изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи за кандидатстване и предимствата на военната служба и службата в доброволния резерв.
При разработването на рекламните материали са отчетени тенденциите в модерното технологично развитие, като в тях е имплементиран „QR-код“, осигуряващ бърз достъп до интернет сайта на Централно военно окръжие.
Благодарностите на ръководството на Централно военно окръжие са към лейтенант Виолета Меродийска от Военновъздушните сили за съвременната визия и креативния дизайн на афишите и брошурите, съчетаващи атрактивни снимки на личен състав и техника от видовете въоръжени сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. И към полковник Иван Инковски за своевременното отпечатване на рекламните материали.
Третата книга за историята на органите за военен отчет на българските граждани, е озаглавена „10 години Централно военно окръжие”. Тя е издадена със спомоществователството на господин Димитър Димитров, който подкрепя голяма част от инициативите и събитията, организирани от Централно военно окръжие в последните години.
В нея се разглеждат мисията, функциите и задачите, изпълнявани от Централно военно окръжие, свързани с осъществяването на дейностите по воденето на военния отчет в мирно и военно време, планирането, оповестяването и доставянето на ресурсите от запаса, популяризирането на военната професия, набирането на кандидати за военна служба, служба в доброволния резерв и обучение във висшите военни училища, организиране подготовката на гражданите на Република България в девети и десети клас по отбраната на страната и социалната адаптация на военнослужещите при освобождаването им от военна служба. Книгата проследява промените в организационната структура на Централно военно окръжие през годините, насочени към осигуряването на условия за ефективното управление и изпълнение на тези сложни, отговорни и многопосочни дейности и задачи. Специално внимание е отделено на визията и символното значение на Представителното знаме, отличителния знак, почетните знаци, плакетите и грамотите на Централно военно окръжие. Книгата отразява важни моменти от развитието на институцията, както и основните съвременни постижения, реализирани успешни събития, мероприятия и инициативи, с които може да се гордее ЦВО.
Изработената монета с извънредна юбилейна емисия е посветена на десетгодишнината от създаването на Централно военно окръжие. Тя е със златисто покритие. Има кръгла форма, диаметър от 40 мм. и дебелина 3 мм. На лицевата й страна е изсечен надпис „10 години Централно военно окръжие”. Реверсът (обратната страна на монетата) представлява релефно изображение на отличителния знак на Централно военно окръжие, който съдържа следните елементи: Александровска звезда, кръгъл щит с червен фон, два кръстосани меча, коронован лъв върху щита, обърнат на лява хералдическа страна и надписи „Министерство на отбраната” и „Централно военно окръжие”. Монетата е изработена в лимитиран тираж от 500 броя и е поставена в защитна капсула.
Юбилейната монета е малка по размери, но тя ще остане като ценен спомен от тържественото отбелязване на десетата годишнина от създаването на Централно военно окръжие за всички, които я притежават. Събитието е днес, на което ще бъдат представени всички тези инициативи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Вход свободен и богата програма за нощта на музеите във  Военноморският музей

01.07.2021, 09:46

На 3 юли (събота) от 17.00 до 23.00 ч. Военноморският музей се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите“, като отваря врати за безплатно посещение и специална програма. Наред с постоянната си експозиция и кораб-музей „Дръзки“, посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба „Варненското пристанище. Началото…“, посветена на 115-ата годишнина от създаването на пристанището.
За настроението на всички, избрали да „нощуват“ в Музея, ще се погрижи Представителният духов оркестър на Военноморските сили с концерт от 18.30 ч. Любители на българското кино ще имат възможност да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени от Българската национална филмотека в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на Европейските синематеки.
Достъпът до музейните зали, кораба „Дръзки“ и външната експозиция ще се осъществява при спазване на противоепидемичните мерки и изисквания за едновременно присъствие на ограничен брой посетители.
Програма:
- 17.00 ч. - 23.00 ч. - Вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция на ВММ и кораба-музей „Дръзки“;
- 18.30 - 19.30 ч. - Концерт на Представителния духов оркестър на ВМС;
- 21.00 - 23.00 -  Лятно кино с Българска национална филмотека;
- 17.00 - 23.00 ч. - Фотоизложба „Варненското пристанище. Началото…“.

 

Поредно завоювано първо място за СКСО на военен шампионат

01.07.2021, 09:04

Военните спортисти от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) отново спечелиха най-много точки и при мъжете, и при жените в Държавния военен шампионат по Военен многобой, съобщаваат от формированието.
Състезанието включва 3 дисциплини – хвърляне на граната, стрелба и крос.
С общ брой 5203 точки при жените, отбора на СКСО се нареди на първото място с 567 точки преднина пред класиралите се на второ място от отбора на НВУ „В.Левски“, а редник Диляна Янчева зае 2-ро място в крайното индивидуално класиране с 1920 точки.
При мъжете от СКСО в индивидуалното комплексно класиране на първо и второ място са редник Илия Вълчев с актив от 2826 точки и мл.серж. Георги Кирилов с 2810 точки, а в отборното комплексно класиране, отбора на СКСО събра 10 500, което му донесе отново 1-вото място. На второ място с над 1000 точки разлика са отбора на СВ, а на трето ВВС.
Всички състезатели от Съвместното командване на специалните операции в държавния военен шампионат по Военен многобой успяха да влязат в челната десятка и при мъжете, и при жените.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 1 юли 2011 г. е създадено Съвместното командване на силите (СКС)

01.07.2021, 08:27

Създаването на Съвместното командване на силите (СКС) е значима стъпка по пътя на развитие на Българската армия, продиктувана от новите задачи, поставени за изпълнение пред нея, приемането на Република България за пълноправен член на НАТО през 2004 г. и създаването на отговаряща командна структура.
На 15.10.2004 г. на основание заповед на министъра на отбраната на Република България е формирано Съвместното оперативно командване (СОК), като за командващ е назначен генерал – майор Кольо Бъчваров.
От 01.07.2011 г. на базата на Съвместното оперативно командване и Щаба по осигуряване и поддръжка е създадено Съвместното командване на силите (СКС). Това бе продиктувано от промените, настъпили в командните структури на НАТО и в изпълнение на плана за развитие на БА, съобщават от СКС.
Основни задачи на СКС са командването и управлението на Българската армия, планирането и воденето на операции на територията на страната и извън нея на оперативно ниво, както и логистичното осигуряване на  БА.
Съвместното командване на силите се състои от ръководство  и щаб с отдели и самостоятелни сектори.
В шестгодишната история на Съвместното оперативно командване командващи са били:
      1. Генерал-майор Кольо Бъчваров – от 03.05.2004 г. до 25.04.2006 г.
      2. Генерал-майор Ангел Златилов  – от 25.04.2006 г. до 01.06.2008 г.
      3. Генерал-лейтенант Галимир Пехливанов – от 01.06.2008 г. до 01.07.2009 г.
      4. Генерал-лейтенант Атанас Самандов – от 01.07.2009 г. до 30.06.2011 г.
От създаването на Съвместното командване на силите на 01.07.2011 година командващи са:
      1. Генерал-лейтенант  Атанас Самандов от 01.07.2011 г. до 18.09.2014 г.
      2. Контраадмирал Георги Мотев от 18.09.2014 г. до 21.02.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      3. Генерал-майор Златко Златев от 21.02.2015 г. до 30.06.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      4. Генерал-майор Любчо Тодоров от 01.07.2015 г.
Съвместното командване на силите е самостоятелно юридическо лице и има право да възлага и реализира обществени поръчки и търгове.

 

Швейцария избра F-35

01.07.2021, 07:55

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението най-вероятно ще се подложи на референдум, чийто резултати в момента са непредвидими. Това се случи вчера, 30 юни 2021 г.
Федералният съвет, колективен орган, който приблизително отговаря на Министерски съвет, реши на заседанието си днес, че страната ще купи 36 броя Lockheed Martin F-35A. Решението бе обявено от военния министър на страната Виола Амхард.
Амхард обяви, че съотношението „стойност – ефективност” при F-35 е най-добро, като самолетът осигурява най-добри характеристики на най-ниска цена. Според нея, американският изтребител е имал най-висока оценка в три от четирите основни критерия за оценяване – бойни способности, поддръжка и военно сътрудничество. Единственият критерии, където F-35 няма най-висока оценка е прекия офсет, но той той носи едва 10% от общата оценка.
Според представителите на швейцарското правителство, F-35A е получил 336 точки, което е на 95 точки от класирания втори. Не се дава класирането на следващите три оферти, нито се дават разбивка на това, по кои критерии колко точки се получават.
Покупката на 36-те изтребителя от пето поколение ще струва малко под 5,07 млрд. швейцарски франка (€4,6 млрд.) или по 140 млн. франка на самолет (€127,8 млн.).  Всичко това при максимален бюджет от 6 млрд. франка. Според швейцарската оценка, придобиването на изтребителите и експлоатация на тези самолети за период от 30 години ще струва 15,5 млрд. швейцарски франка (€14,1 млрд.), което е било с 2 млрд. швейцарски франка по-евтино от второто най-добро предложение.
Компанията Lockheed Martin е обещала, че ще осигури изискваното ниво на защита на швейцарската информацият в единната логистична мрежа, която осигурява експлоатацията на F-35 по света.
Виола Амхард е подчертала, че решението е взето изцяло на ниво експертна оценка на подадените оферти и не е включвало никакви други задкулисни договорки.
Американската победа, обаче е двойна, защото освен F-35, Швейцария реши в същия ден да купи и пет батареи от зенитно-ракетния комплекс Raytheon Patriot, на стойност от 2 млрд. швейцарски франка.
Решението на Швейцария до известна степен е изненадващо. До началото на юни се смяташе, че е почти сигурно, че страната ще избере Dassault Rafale. Формално в процеса за избор на нов изтребител участваха четири изтребителя – F-35, Rafale, Eurofighter и Super Hornet. Търсеше се покупката на 36 или 40 нови машини, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.
Преди 10 дни, обаче в някои немскоезични швейцарски медии се появи информацията, че всъщност F-35 е получил най-високи оценки за своята оферта и че Виола Амхард ще предложи на Федералния съвет да бъде купен именно този изтребител. Имаше предположения, че този избор ще срещне сериозна съпротива вътре в съвета, но явно това е било преодоляно.
Във френскоезичните медии в Швейцария се появи предположението, че преломния момент за избора е бил посещението на американския президент Джо Байдън в Женева в средата на месеца. Швейцарския президент Ги Парлмелен призна, че на срещата си с Байдън той е хвалил американските оферти за нови изтребители, но няма други явни индикации за силен американски натиск.
Някои от швейцарските аргументи в полза на покупката, обаче будят въпросителни. Така например оценката за изненадващо ниска цена за експлоатация, влизат с явна колизия с почти всичко, което е публично известно за типа. Буквално вчера, шефът на комисията по отбрана в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Адам Смит, отново разкритикува високите цени за експлоатация на F-35.
Интересно е също, че в аргументите, които швейцарското правителство е посочило за покупката е записано, че F-35 разполага с по-съвършен тренажор, което позволява летателната подготовка на типа да се извършва с 20% по-малко летене.
Появиха се медийни предположения, че нужната за новия изтребител инфраструктура ще струва стотици милиони швейцарски франкове и тя не е калкулирана в общата оценка за проекта. Това обвинение бе отхвърлено от швейцарското МО, но F-35 е добре известен с нуждата си от скъпа инфраструктура.
Върви и дебата, дали неутрална Швейцария трябва толкова силно да се обвързва със САЩ, като залага едновременно на нов американски изтребител и нов американски зенитно-ракетен комплекс.
Със сигурност тези и други аргументи използвани за оправдаване на покупката ще бъдат разнищвани в швейцарското общество в следващите години, защото покупката на F-35 далеч не е сигурна.
Швейцарският вестник Tages-Anzeiger обобщава предстоящото около потенциалната сделка за F-35. Първо, няколко партии и неправителствени организации вече обявиха, че ще се опитата да инициират референдум за покупката на изтребителя. Според изданието, нужните подписи вероятно ще бъдат събрани още тази есен и без съществени трудности.
Второ, някъде през 2022 г. по сделката трябва да се изкажат двете камари на швейцарския парламент. Там нещата до голяма степен ще зависят от моментните настроения в швейцарското общество, интересите на отделните партии в доста пъстрия парламент и друга вътрешнополитическа швейцарска специфика. Така например, зелените партии и ляво-либералните формации, традиционно са против сериозни харчове за отбрана. Консервативните формации, обаче традиционно ги подкрепят, а партиите в центъра нямат твърди позиции.
Трето, ако парламентът одобри сделката, то през 2023 г. вероятно ще станем свидетели на референдум в страната. Според вестника, бюрокрацията около него и различни законови изисквания, ще го направят възможен най-рано във втората половина на годината. Резултатите там, няма как да бъдат предвидени в момента.
Факт е, обаче че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.
През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.
Така или иначе, Швейцария се надява през 2025 г. да започва да получава своите нови F-35. Те трябва да заменят сега използваните F/A-18C/D и F-5E/F или общо около 55 машини.
Източник: https://aero-bg.com/

 

График на стрелбите на „Батмиш“ за месец юли

01.07.2021, 07:00

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец юли  учебни стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятията по ОП ще започнат от 7 юли и ще продължат на  9, 13, 16, 19, 29, 30 юли – от 8 до 13.30 ч., а на 14, 15, 20, 21, 22, 23, 27 и 28 юли – от 9 до 17 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}