Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли

 

 

Новият брониран автомобил "Стрела" ще бъде показан на форума "Армия-2020"

15.07.2020, 22:56

Руският брониран автомобил от лек клас "Стрела" ще бъде демонстриран за първи път на международния военнотехнически форум "Армия".
От "Военнопромишлена компания" споделиха, че този експонат ще бъде един от петте обявени по-рано нови продукти, пише "Российская газета".
Генералният директор на ВПК Александър Красовицки вече заяви за ТАСС, че машината е инициативна разработка и е създадена в кратък срок.
Тежи само 4,7 т, така че най-често срещаните вертолети от семейство Ми-8 лесно могат да я транспортират.
"Стрела" може да събере 8 военнослужещи и да ги предпазва от куршуми с термоустойчиво ядро ​​5,45х39 мм и 7,62х39 мм калибър от  АК-74 и щурмови оръжия АКМ. Издържа на взривни устройства с мощност до 2 кг в тротилов еквивалент.
Характеристиките на машината също са уникални - максималната ѝ възможна скорост е 155 км/ч.
В момента е разработено цяло семейство, което може да се използва за различни цели.
Според военните експерти необходимостта от създаването на такива сравнително леки бронирани превозни средства е била демонстрирана през септември миналата година по време на ученията "Център 2019", когато вертолети Ми-8АМТШ прехвърляха автомобили УАЗ на външна подвеска. Тогава стана ясно, че военните се нуждаят от нещо по-модерно, с по-добра защита.
Общо "Военнопромишлената компания" трябва да демонстрира около две дузини единици колесни превозни средства. Машините на обещаващата платформа "Бумеранг" ще бъдат представени на експозицията на компанията, сред перспективната техника на руската армия, както и на полигона в Алабино, където зрителите ще могат да оценят огневата мощ на тази колесна БМП.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Корабите, участващи в националното военноморско учение „Бриз 2020“, изпълняват планираните задачи на море

15.07.2020, 22:24

Корабите, участващи в националното военноморско учение „Бриз 2020“, изпълняват планираните задачи на море. Днес, 15 юли, те включват: отработване на тактики, техники и процедури по противокорабна отбрана в тъмната част от денонощието, изпълнение на артилерийска стрелба по въздушна цел, прочистване на зададен район от котвени морски мини чрез контактно тралене, отразяване атаките на асиметричен въздушен противник, имитиран от вертолет AS 565 MB „Panther” от българските Военноморски сили, както и управление на силите за отразяване на атаките на противникови ракетни катери.
Патрулните кораби от оперативното съединение ще вземат участие и в учение за откриване, следене и атака по симулирана подводница във взаимодействие със самолети от морската патрулната авиация на САЩ. Предвижда се и провеждането на комуникационни учения и съвместно маневриране на корабите от тактическите групи.
*********
Съгласно плана за провеждане на реални действия, касаещи междуведомственото сътрудничество, по време на учението „Бриз 2020”, на 16 юли от 14.00 ч. до 14.30 ч. в Пристанище Бургас ще се проведе тренировка по ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб.
На 17 юли от 09.00 до 09.30 часа ще бъдат проведени действия по гасене на пожар на борда на търговски кораб в Пристанище Бургас. На борда на плавателния съд ще бъде имитиран пожар, като за целта ще бъдат използвани димки от безвреден газ, който не застрашава здравето и безопасността на гражданите. 
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министърът на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер пристига на работно посещение в България

15.07.2020, 22:15

Министърът на отбраната на Федерална република Германия г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер пристига на работно посещение в България утре, 16 юли. Тя ще бъде посрещната с официална военна церемония в резиденция "Лозенец".
По време на срещата с вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще бъдат обсъдени аспекти на сътрудничеството в областта на отбраната между двете държави и въпроси от взаимен интерес. В двустранните разговори ще участват и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, посланикът на Федерална република Германия Кристоф Айххорн.
Уважаеми колеги,
От 10.45 ч. постоянно акредитираните към Министерството на отбраната фотографи и оператори могат да заснемат официалното посрещане на министъра на отбраната на Федерална република Германия. За целта те ще бъдат допускани в района на резиденция "Лозенец"(ул. „Милин камък“ № 70) от 10,15 ч.
От 12.00 ч. двамата министри ще направят изявления пред медиите в централното фоайе на резиденцията. Постоянно акредитираните към Министерството на отбраната представители на медиите ще бъдат допускани в сградата в 11.20 ч. срещу представяне на лична и журналистическа карта.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Над 80 кандидати на конкурса за вакантни войнишки длъжности в Специалните сили

15.07.2020, 22:05

Конкурс за набиране на военнослужещи за вакантни войнишки длъжности се проведе на 14 и 15 юли 2020 г. във войсковия район на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). На конкурса се явиха над 80 кандидата, което свидетелства, че нараства интересът към военната служба и към Специалните сили на Република България.
На конкурса при стриктно спазване на епидемиологичните мерки, кандидатите преминаха през тест за обща култура, изпит по физическа подготовка и събеседване. Тестът за обща култура включва 100 въпроса от учебния материал, преминат в гимназиалния курс на обучение, а за изпита по физическа подготовка кандидатите трябваше да покрият нормативи по дисциплините крос 1000 м, совалка 10х10 метра, коремни преси и лицеви опори за време.
Конкурсът за попълване на 27 вакантни войнишки длъжности в СКСО в Пловдив бе обявен през май със заповед на министъра на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Вдигат пределната възраст са резервисти и запасни

15.07.2020, 13:07

Пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите (старшините), офицерските кандидати, младшите офицери и старшите офицери да стане 60 години, а за генералите и адмиралите – 65 години. Т.е. от 3 до 5 години. Това предвиждат промените в Закона за резерва на Въоръжените сили, които днес Министерството на отбраната е публикувало за обществено обсъждане. Предлагат се промени и в пределната възраст за служба в запаса: за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери – 60 години; за старшите офицери – 62 години; за офицерите с висши военни звания – 65 години.
Увеличението е съобразено с промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, в които пределната възраст за военна служба, според званието, беше увеличена с по три години. Друг е въпросът, че това можеше да се случи още тогава. Тази промяна, според мотивите към проекта,  ще даде възможност и на военнослужещите, след навършването на пределна възраст по ЗОВСРБ и освобождаване от военна служба да сключат договор за служба в доброволния резерв до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание. Освен това, се въвежда максимална възраст за сключване на договор за служба в доброволния резерв, която да бъде не по-малко от две години до навършване на пределна възраст. Смята се, че това ще гарантира възможността за използване на резервиста в рамките поне на две години, което би оправдало извършената подготовка и разходи за него.
Поправките на Закона за резерва на Въоръжените сили правят втори опит за одобрение от правителството и парламента. Първият започна преди близо година, но така и не успя да прескочи съгласувателната процедура между ведомствата. Министерството на отбраната (МО) пак пусна за обществено обсъждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили. Това е онзи проект, който някои много обичат да наричат закон за доброволната военна служба. Но той не е само за това. Вярно е, че с него се търси въвеждане на срочна служба в доброволния резерв, която включва период от време, през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист.
За какви пари става дума? Прогнозните средства за прилагането на законопроекта с включени заплати, осигуровки, издръжка и военна подготовка на личен състав, изпълняващ срочна служба в доброволния резерв е в размер на 8 371 400 лв. на годишна база. Срочната служба в доброволния резерв ще се осъществява на два периода по 6 месеца, като за всеки период са разчетени за участие до 300 човека. Средствата, се посочва в мотивите, ще бъдат осигурявани в рамките на разходите за отбрана, съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на РБ до 2024 г. Според министерството, проектът не води до въздействие върху държавния бюджет.
Търсенето на изход от тежкото положение с резерва на Въоръжените сили е причината от МО да искат въвеждане на доброволна служба. Досегашните форми не са дали очаквания резултат. За периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на Отечеството от 2015 г. до днес, начална военна подготовка са преминали едва около 1000 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили само около 70 човека. Министерството на отбраната отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите показвали, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования.
Нов момент в подобрения проект, който също цели излизане от тази ситуация на недостиг на защитници на Отечеството е, че министърът на отбраната ще може да определя длъжности за резервисти на срочна служба в доброволния резерв, които да се заемат от български граждани с двойно гражданство. При спазване, се уточнява в текста, на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.
Във връзка с въвеждането на срочна служба в доброволния резерв и предвиденото право на неплатен служебен отпуск на резервиста от работодателя/органа по назначаването се предлагат и съответните промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за съдебната власт.
По всичко личи, че обсъжданията на законопроекта в парламента ще се проведат в ранната есен. Това ще бъде добре, за да се предвидят средствата в бюджета за 2021 г. Ако, разбира се, финансовият министър не реши, че това не е приоритет на Въоръжените сили, както се случи в края на миналата година.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Танк Panzerkampfwagen I – създаване и бойно приложение

15.07.2020, 09:20

През 1931 г. инспекторът от автомобилните войски на Райхсвера генерал-майор Освалд Луц заповядва да се пристъпи към проектирането на танк с маса до 5000 кг., чието предназначение е да бъде използван за учебни цели. По този начин немският офицер, чийто началник-щаб е подполковник Хайнц Гудериан, се опитва да заобиколи една от разпоредбите на Версайския договор, и по-точно параграф 3, член 171, който гласи: «На Германия също така се забранява да произвежда или внася бронирани превозни средства, танкове или подобни машини, които могат да бъдат използвани за военни цели».
Поръчката за проектирането на бронираната машина е възложена на следните компании: «Daimler-Benz», «Henschel & Son», «Rheinmetall-Borsig», «Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg» (MAN) и «Krupp». Между другото, по това време «Krupp» разполага с готов проект на «малък трактор» LKA. С цел дезинформация проектът лек танк получава наименованието LaS: Landwirtschaftlicher Schlepper – селскостопански трактор. През 1935 г. е въведено обозначаването M. G. Panzerwagen и M. G. Kampfwagen (Картечна бойна машина) и едва след това се появява наименованието – Panzerkampfwagen I или Pz.Kpfw.I.......Прочети още

 

„Жените на борда са щастие“

15.07.2020, 08:12

Жените на борда са щастие. Това казва Анна Брикез, командир на патрулния катер с първи изцяло съставен от жени екипаж в руския флот. Трите дами служат на катер „Раптор“ проект 01360, базиран в Севастопол, част от състава на руския Черноморски флот.
Maritime.bg припомня, че първият „експериментален екипаж“ се готви за служба на „Раптор“-а от началото на годината. По време на обучението си момичетата овладяха енергийната установка, системите за навигация и комуникация, въоръжението и управлението на руските патрулни катери. - (видео)
Патрулните катери по проект 03160 „Раптор“ са предназначени за патрулна служба в крайбрежната зона на морето, проливите и устията с максимално разстояние до 80 мили от пункта на базиране. Съдовете от серията развиват до 50 kм.
„Раптор“ могат да превозват до 20 морски пехотинци и да евакуират ранени. Въоръжени са с две картечници „Печенег“ с калибър 7,62 мм, както и с 14,5-мм боен модул КПВТ. - Още за проект 01360

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев

15.07.2020, 07:13

Днес се навършиха 158 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев. Той е роден на 15 юли 1861 г . в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4- та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1- ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г . е произведен в чин поручик, а през 1888 г . в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г . е произведен в чин полковник. През 1910 г . е назначен за началник на 4- та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4- та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1- ва и 3- та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5- та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия ( октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г . тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1- ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията (15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.

 

 

Отбой! Американски войски се изтеглят от пет бази в Афганистан

14.07.2020, 21:17

Американските войски са се изтеглили от пет военни бази в Афганистан по силата на споразумението, подписано от Вашингтон с талибаните в края на февруари, съобщиха днес двете страни, цитирани от ДПА.
Те не уточниха кои точно са базите, но според дадената от представители на афганистанските и американските власти информация те са в провинциите Хелманд, Урузган, Пактика и Лагман.
Съгласно споразумението американските въоръжени сили трябваше да напуснат пет бази и да намалят числеността на контингента си в Афганистан до 8600 военнослужещи до 135 дни след подписването му - срок, който изтече вчера, отбелязва БТА.
Талибаните приветстваха стъпките, но обвиниха американските военни, че нанасят въздушни удари в райони "извън зоните на активни боеве".
Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад потвърди днес, че страната му е изпълнила първия етап от ангажиментите си по споразумението. Той обаче отправи критики за високото равнище на насилие в Афганистан и осъди вчерашно талибанско нападение, при което бяха убити 12 членове на афганистанска разузнавателна служба и ранени още 63 души. Тези действия са в разрез с поетия от талибаните ангажимент за намаляване на насилието, каза Халилзад.
Американският емисар заяви, че при прилагането на следващия етап от споразумението ще настоява афганистанското правителство и ислямистките бунтовници да продължат да освобождават затворници и за намаляване на насилието.
Талибаните трябва да изпълнят обещанието си да не предприемат терористични действия, както и за започване на вътрешноафганистански мирни преговори, които най-сетне да сложат край на продължаващата десетилетия война, призова освен това той.
Източник: https://fakti.bg/

 

Корабите, участващи в учението „Бриз 2020“, излязоха на море

14.07.2020, 20:43

На националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” днес, 14 юли, започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пункта за базиране Бургас, Пристанище Бургас и излязоха на море.
След като извършиха преход, по време на който бяха отработени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището, корабите заеха районите за отработване на планираните епизоди.
Действията на корабните групи за днес включват отработване на задачи по откриване и отразяване атаките на асиметричен надводен противник, водене на бойни действия с надводен противник самостоятелно и в състава на групите през деня и нощта, артилерийска стрелба по надводна цел, приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от българските Военноморски сили (ВМС), тактическо маневриране, търсене на мини, свързочни учения, борба с подводен противник, подготовка и провеждане на заснемане на корабите от въздуха при тяхното маневриране в строй.
Отменено е участието на ескадрения миноносец „PORTER” от ВМС на САЩ. Изпълнението на планираните задачи остава без промяна. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

САЩ с нов свръхвъоръжен изтребител

14.07.2020, 15:37

Пентагонът поръча първите модернизирани изтребители F-15EX, способни да носят свръхзвуково оръжие, съобщиха от „Боинг“.
Военновъздушните сили на САЩ са сключили договор с компанията на стойност почти 1,2 милиарда долара за производството на първата партида модерни изтребители.
Самолетите F-15EX носят повече оръжие от всеки друг изтребител от този клас и могат да изстрелят свръхзвуково оръжие с дължина около 7 м. и тегло около 3,2 т., се казва в съобщението.
Освен това се съобщава за безсрочен договор за неограничено количество изтребители на стойност 23 милиарда долара. За в бъдеще се планират 144 самолета.
Официалният сайт на военновъздушните сили на САЩ съобщава, че осем самолета ще бъдат разположени в авиобазата Еглин , Флорида, където ще вземат участие в изпитания. По план първите два самолета ще бъдат произведени през второто тримесечие на финансовата 2021 г., а останалите шест през 2023 г.В бъдеще те трябва да заместят изтребителите F-15C/D.
Този самолет, за разлика от други съвременни модели, включително F35, може да ускори до три пъти скоростта на звука, което позволява да се даде добра начална скорост на свръхзвуковите оръжия. Споменатите F35 развиват два пъти по-ниска скорост и не могат да носят свръхзвуково оръжие с такива габарити.
Отговорникът за разработка на свръхзвукови оръжия на Пентагона Майкъл Уайт е заявил, че през следващата година Вашингтон ще ускори процеса на създаване на нови модели.
Към настоящия момент САЩ разработват няколко свръхзвукови оръжия, но Пентагона признава, че отстъпват в това отношение на Русия и Китай.
Източник: БГНЕС

 

648 страници за над 400 патрона!

14.07.2020, 12:25

„Енциклопедията на патроните за стрелково оръжие“ е естествено продължение на темата в монографията-справочник „Патрони за стрелково оръжие“, в която са разгледани  основите на устройството, конструкцията, видовете куршуми и експлоатацията на патроните за стрелково оръжие. Новата книга е насочена към конкретни унитарни патрони за нарезно късоцевно и дългоцевно стрелково оръжие, създадени след 1850 година, които продължават  да се произвеждат или вече са обявени за остарели и производството им е прекратено. Това пише рецензентът професор д.т.н. инж. Боян Петков, един от водещите специалисти в областта на въоръжението и боеприпасите.
Автори на уникалната книга са запасните полковници д-р инж. Красимир Петров и инж. Венцеслав Велев, завършили Висшето народно военно артилерийски училище в Шумен. Полк. Петров приключва военната си кариера през 2016 г.  след 33 години служба в армията, като началник на отдел „Оръжие и боеприпаси“ в дирекция „Логистика“ на МО. Полк. Велев  служи 31 години в армията и се уволнява през 2009 г. като началник на отдел „Финанси“ в СКС. (За връзка с авторите тел. 0889 277 182, Венцеслав Велев. Цената е 60 лв.)
Представени са над 400 патрона.  Съществувалите и съществуващите бойни (армейски) патрони са отразени на почти 100 процента, докато тези за ловни и спортни цели и за самоотбрана – на около 95 процента, поради голямото им разнообразие от куршуми, варианти и производители. Прегледът на патроните за стрелково оръжие включва данни за тяхната история, особеностите на конструкцията им и тактико-техническите им характеристики.
Богато илюстрованата книга може да се ползва от широк кръг читатели – както професионалисти, така и любители на въоръжението и боеприпасите. Тя дава солидни знания за тази специфична област на човешкото познание. В началото, например, е изяснено понятието калибър. Патроните са разделени в две големи групи – в дюймове, съгласно системата за обозначение в САЩ и Великобритания и в метрична система в милиметри. Групата в дюймове е написана от полк. Велев, а в милиметри – от полк. Петров. Използван е голям брой литература, включително и специализирани сайтове на различни езици. Принос има и Музеят на боеприпасите във военно формирование 24480-Ловеч, както и собственият архив и колекция на авторите.
Според проф. Боян Петков книгата-енциклопедия ще бъде много полезна  за тези, които реално боравят с патрони за стрелково оръжие в базите и складовете за боеприпаси в структурите на МО, МВР и другите специализирани органи. Тя ще бъде добър помощник и на специалистите в областта на търговията със специално продукция, както и на колекционерите на въоръжение и боеприпаси.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Изтребител на ВВС на САЩ F-16 Viper катастрофира по време на кацане

14.07.2020, 08:26

Изтребител на ВВС на САЩ F-16 Viper катастрофира в вчера по време на кацане във въздушна база в Ню Мексико. Пилотът се катапултира, заявиха от 49-та ескадрила на ВВС на страната.
"F-16 Viper от 49-та ескадрила катастрофира днес, при кацане в базата на ВВС на САЩ, Холомен, приблизително в 18:00 местно време (02:00 българско време във вторник).
Пилотът се е катапултирал безопасно и му се оказва медицинска помощ поради леки наранявания“, уточниха военните. Причините за инцидента се разследват.
Според Fox News това е петата катастрофа на боен самолет в САЩ от май насам.
На 1 юли американски F-16CM катастрофира, докато изпълнява тренировъчен полет на Шоуто на военновъздушните сили на САЩ (Южна Каролина), пилотът загина.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Подводница „Слава – музеен експонат“

14.07.2020, 08:20

През 2018 г. ръководството на фирма „Инхом“ООД  гр.Белослав,заяви намерение да реализира идеята на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), подводница (ПЛ) да  стане музеен експонат.
СПРБ, Командването на ВМС и Българска морска камара (БМК) подкрепиха фирма „Инхом“ и лобираха пред общинските съветници на гр. Варна, да решат да се сключи  безвъзмезден договор за концесия на ПЛ“Слава“ за срок от десет години! На 24.01.2019 г. договорът  между собственика на ПЛ – Община Варна и фондация „Белославско стъкло“ вече е факт.
Ръководството на фирмата „Инхом“ООД  с управител Данко Калчев изработи проект, задели значителни финансови средства и извърши мащабна хидро-строителна дейност, за да подготви котлован и пирс за ПЛ в района на фабриката.
На 29.11.2019 г. ПЛ “Слава“ под ръководството на кап. 1 ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС и кдп. Богдан Богданов – председател на БМК пребазираха подводницата в последния й пристан в гр. Белослав – там където, се намира и уникалния Музей на стъклото.
Управителят на фирма „Инком“ и членовете на УС на СПРБ планираха необходимите ремонтни дейности на ПЛ да се изпълнят на два етапа.
Първи етап – до 1 юли 2020 г., да се подготвят за експозиция 3 (три) от общо 7 (седем) отсека (помещения), които да се покажат на деца и ученици кампанийно в началото на ваканцията.
Втори етап – до 18.08.2020г., когато е празникът на подводничарите, да се подготвят и останалите 4 (четири) отсека и тогава да стане и официалното откриване на ПЛ „Слава-музеен експонат“.
Фирма „Инхом“ в началото се зае със задачата да освободи и да изчисти отсеците от излишните койки (легла), столове, сандъци, запасни инструменти и принадлежности (ЗИП) и др. индивидуални и колективни  материални средства, използвани за защита на екипажа в миналото. След това започна ремонта и боядисване на външния лек корпус на ПЛ  и околното пространство на пирса и района.
В началото на месец май УС на СПРБ стартира дарителска кампания,с цел подпомагане на подготовката на ПЛ “Слава“ за експониране. За месец и половина бяха събрани в сметката към 4 500 лв. и дарени бои и материали на стойност за още около 5 000 лв. Посочваме левовата банкова сметка  на Съюза за тези,които имат желание да се включат в начинанието – :BG37STSA93000026318240, DSK Bank Варна: STSABGSF
СПРБ се ангажира безвъзмездно и със закупени пособия и материали от  дарители (подводничари и симпатизанти), да подготвят за експониране отсеците вътре в здравия корпус. Подготовката включва: почистване от наслоени бои и грундове на прибори, тръбопроводи, клапани, люкове, торпедни апарати и последващото им боядисване и никелиране. От УС на СПРБ са се амбицирали, да възстановят и вътрешнокорабната транслационна свръзка между отсеците и бойните постове на ПЛ, както и да закупят хидравлична система,за да стане възможно вдигането, спускането и развъртането на двата перископа и антените на ПЛ.
От 02.07.2020 г. за няколко дни подготвените II , III и IV отсеци, бяха посетени от стотици деца и ученици(най-вече от семейства на военнослужещи). Продължава работата по окончателната подготовка и на останалите четири отсека. Работи се и по рекламата и поставянето на информационни табла за посетителите  на български, английски и руски език.
Откриването на ПЛ “Слава“, като музеен експонат, ще се превърне в един от най-атрактивните туристически обекти,за съжаление не във морската ни столица, каквато беше инициативата на СПРБ, преди повече от десет години. Ще бъде и място за запознаване със 100 - годишната история на подводното плаване в България,място за военно-родолюбиво възпитание на подрастващите поколения.
Източник: http://otbrana.com, капитан 1 ранг от резерва Ганчо Райков, зам. председател на УС на СПРБ

 

Кои са най-добрите танкове в света?

14.07.2020, 07:14

До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2
„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници. През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90
„Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14
„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени. Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава
„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”
Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90
„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард
„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams

 

 

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

13.07.2020, 22:17

Активността на руските подводници в северната част на Атлантическия океан достигна през последните години небивало високо равнище, което е една от причините регионът да остане от централно значение за НАТО. Това мнение изрази генералният секретар на западния военен алианс Йенс Столтенберг в интервю за германската медия Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
"Атлантическият океан ще остане от централно значение за нас, ние сме регионален алианс. Между другото много неща се случват там: през последните години регистрираме в Северния Атлантически океан най-мащабната дейност на руските подводници за всички времена", отбеляза Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО отново изрази загриженост относно ракетите 9M729 (SSC-8 според класификацията на НАТО), за които се твърди, че са били разположени от Русия в Европа. "Разгръщането на такива оръжия като ракетите SSC-8 е специална причина за безпокойство за нас, тъй като това доведе до прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие", каза той и допълни: "Притеснени сме от използването на други нови бойни системи."
Той отново обвини Москва в нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г.
Същевременно той се застъпи за диалог с Русия по въпросите на разоръжаването. "Нуждаем се от ново споразумение за разоръжаване, но не и от нова надпревара във въоръжаването", настоя генералният секретар на НАТО.
Столтенберг посочи, че между НАТО и Русия "има контакти на най-високото военно равнище" и припомни, че наскоро се проведе телефонен разговор между председателя на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов.
"Дори в най-студените етапи на Студената война винаги можехме да стигнем до прагматично разбирателство с Русия", подчерта шефът на НАТО, припомняйки си годините, в които беше премиер на Норвегия. "Това показва, че проявата на сила и диалогът не са взаимно изключващи се", смята Столтенберг.
Договорът за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег беше прекратен на 2 август 2019 г. по инициатива на САЩ. Във Вашингтон обясниха своите действия с отказа на Русия да изпълни американското ултимативно изискване за унищожаване на новите крилати ракети тип 9М729, които според САЩ и техните съюзници в НАТО нарушават разпоредбите на договора. Москва отхвърли тези твърдения, като заяви, че техническите характеристики на ракетите 9M729 са в рамките на параметрите, разрешени от договора, и повдигна насрещни претенции към Вашингтон.
Източник: https://news.bg/

 

Китай и Индия се отърсват от граничния спор

13.07.2020, 21:40

Светът затаи дъх от граничния конфликт между двата азиатските гиганти Китай и Индия, които освен това са и ядрени сили. Става въпрос за кървавия сблъсък от 15-16 юни в долината на река Галуан в планинския регион Ладакх. По някои данни са загинали 20 души от индийските патрулиращи части. От китайска страна няма официално потвърдени жертви, но със сигурност има загуби и за КНР. В същото време имаше и съобщения за общо 200 убити и ранени от двете страни.
Въпреки първоначалния твърд тон, Индия и Китай заявиха, че войната не е желан изход и те ще се стремят към мирно разрешаване на граничния конфликт. Към момента двете азиатски държави договориха примирие и изтегляне на армейските си части от линията на сблъсъка. Но и продължават преговорите за окончателно разрешаване на спора. Всъщност Индия и Китай демонстрират как големите и силни държави могат да решават противоречията помежду си чрез преговори и дипломация.
Историята на конфликта
Границата между Индия и Китай е формално разделена на три сектора - източен, среден и западен, като по всеки от тях има спорове. Западният къс от границата включва спорната зона около Аксай Чин, която според Китай е част от провинция Синдзян, а според Индия принадлежи към района на Ладакх. Средният сектор съсредоточава спорове по линиите Тибет-Кашмир-Пенджаб и Непал-Тибет-Утар Прадеш. Източният дял от границата включва зоната между външната линия от преди 1914г. и линията МакМахон.
Проблемът произтича оттам, че границата между двете държави и спорните зона не е била официално потвърдена и призната от засегнатите страни. Въпросната линия МакМахон е чедо на Конференцията от Симла (1913-1914), която е посветена на определянето на статута и границите на Тибет и в нея участват представители на Великобритания, Тибет и Китай. По отношение на Тибет Великобритания е обвързана с китайско-британското споразумение от 1906 г., според което признава Тибет за васална територия на династията Цин. В същото време има и руско-британската конвенция от 1907г., според която Русия и Великобритания признават сюзеренитета на Китай над Тибет и се отказват от опити да установят контрол над целия регион или на части от него. Преговорите започват на 13 октомври 1913г. като представител на Британската империя е Хенри МакМахон, на Китайската република Чен Ифан и на Тибет - Лончен Шатра. През есента на 1914г. е готова черновата на споразумението, според което, по примера на Монголия, Тибет ще бъде разделен на "вътрешен" (североизточната и югоизточната част на Тибет) и "външен" (съвпада със съвременните граници на автономна област Тибет, която е част от КНР). На т.нар. "външен Тибет" под управлението на тибетското правителство в Лхаса се дава широка автономия, докато "вътрешен Тибет" остава под управлението на Пекин. Освен това Китай се задължава да не превръща Тибет в китайска провинция, представители от "външен Тибет" не могат да получават места в китайския парламент, Китай и Великобритания се задължават да не се намесват във вътрешното управление на "външен Тибет", да не го анексират пълно или частично и да не разполагат свои войски в тази зона. Към документа се прикрепят и карти, на които са очертани границите на вътрешен и външен Тибет, както и източната граница между Тибет и Британска Индия (от Бутан до Бирма), останала известна под името "линия МакМахон". Първият вариант на картата от 27 април 1914г. е одобрена и споразумението е подписано от представителите на трите делегации. Впоследствие обаче преговорите започват да буксуват и в крайна сметка на 3 юли 1914 г. споразумението от Симла е сключено само между британската и индийската страна. Според документа китайското правителство не може да се ползва от никакви привилегии по същото споразумение, докато не се присъедини към него. Именно тази демаркационна "линия МакМахон" става причина за избухването на китайско-индийската война през 1962г., от която победител излиза Китай.
Приоритети са съвсем други
Днес война между двете ядрени държави едва ли ще има. На карта са заложени твърде много интереси във вътрешен, двустранен, регионален и международен аспект. Във вътрешен аспект и Китай, и Индия се стремят да разрешат редица проблеми от политически, социален, религиозен, икономически и екологичен характер. Китай е поставил фокуса си върху градежа на своето "социалистическо общество на благоденствието", като сред целите на управляващите фигурират борбата с бедността, правата на човека и развитието на икономиката.
Индия, по примера на Китай, също е поставила като приоритет подобряването на живота на своето население, повишаване на нивото на социалната си политика, преодоляването на религиозните стълкновения, икономически и стопански подем, справяне с екологичните проблеми.
Ако разгледаме двустранните отношения между Индия и Китай, можем да отбележим, че те имат дълга история зад гърба си. Древният път на коприната служи не само за търговски канал между старите цивилизации и общества, но също така насърчава културните връзки и обмени, разпространение на религии и на идеи. През 1950г. Индия е сред първите страни, които признава Китайската народна република за легитимен представител на китайската държава и народ в международните отношения. И двете държава притежават ядрени потенциали, а освен това са и държавите с най-голямо население в света. Скорострелното развитие на икономиките на двете страни повишава тяхното влияние в регионален и международен план и придава още по-голямо значение на благоприятното развитие на двустранните отношения между тях. Докато Китай върви смело напред, провъзгласява своите доктрини за "мирен възход" и "хармоничен свят", развива концепцията си за мека сила и дори се готви за мястото на лидер на международната общност, то Индия е все още плаха и се бои да играе по-активна роля на международната сцена. Индия гледа на Китай с уважение и го възприема като пример за следване, докато Китай е по-скоро пренебрежителен във възприятието си за своя съсед.
В регионален план е видно съперничеството за влияние в Азия на двата гиганта. Като част от своята стратегия за спечелване на партньори и положително настроени към себе си съседи и за гарантиране на мир около границите си, Китай е насочил вниманието си към засилване на връзките и сътрудничеството със страните от Югоизточна Азия. За осъществяването на тези си цели Поднебесната империя е стартирала различни инициативи, сред които най-успешната е "Един пояс, един път". Китай традиционно подкрепя другата ядрена държава в региона Пакистан в териториалните му претенции с Индия. Освен това Китай реализира различни инфраструктурни проекти в Пакистан и двете страни поддържат добри отношения.
Индия също се стреми да насърчава добросъседски отношения и да издига своя облик на регионална сила и не може да рискува конфликт с двамата си ядрени съседи.
В международен план, от една страна, е антагонизмът САЩ-Китай. Пекин не може да си позволи действия, които по някакъв начин да понижат доверието в него като глобална отговорна сила, както и да петнят положителния имидж, който си е изградил. Затова КНР има нужда от спокойна и мирна обстановка в околосъседската си зона, за да може да съсредоточи повече усилия за участие в международна политика.
От друга страна обаче, Индия е настоятелно ухажвана от САЩ, Япония и Австралия да се присъедини към тяхната "коалиция" като партньор. Не без значение е и факторът Русия, която традиционно сътрудничи с Китай, но има интерес и към Индия. Вниманието на толкова значими потенциални партньори със сигурност дава възможност на Индия да лавира във външната си политика.
Обективно погледнато, двата спречкали се гиганта са заинтересовани от трайно уреждане на граничния спор.
Източник: https://duma.bg/

 

Азербайджан удари военна позиция на Армения

13.07.2020, 17:14

Военните на Азербайджан са нанесли удар по опорен пункт на Армения, като обстановката на границата между двете страни остава напрегната, съобщиха от азербайджанското министерство на отбраната, цитирани от руските медии.
"Точният огън на нашите части в нощните боеве с помощта на артилерия, минохвъргачки и танкове унищожи опорен пункт, артилерийски установки, автомобилна техника и жива сила на противника", уточнил източникът от азербайджанското военно ведомство.
Той допълни, че в сражението е загинал старши лейтенант Махмудов Рашад Рашидоглу.
"В момента оперативните условия се намират под контрола на нашите войски, предприемат се решителни мерки срещу противника. Вражеската страна крие информация за загубите", добавиха от военното министерство на Азербайджан.
По-рано в Ереван заявиха, че Азербайджан е възобновил обстрела на арменски позиции тази сутрин. Военният министър на Армения е наредил на личния състав да бъде сдържан.
Между Ереван и Баку съществува конфликт за статута на областта Нагорни Карабах, която през февруари 1988 г. обяви излизането си от състава на Азербайджанската съветска република.
Азербайджан загуби контрол над автономния регион и седем прилежащи към него района по време на въоръжената конфронтация с Армения в периода 1992-1994 г. Преговорите за мирно уреждане на конфликта се водят от 1992 г. в рамките на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели – Русия, САЩ и Франция.
Ново изостряне на напрежението започна вчера на границата на Товузския район в Азербайджан с областта Тавуш в Армения. Азербайджанското министерство на отбраната уточни, че е имало обстрел на позициите му от арменските военни. Според Баку трима азербайджански войници са загинали вчера, арменците също са претърпели загуби.
В същото време от Министерството на отбраната на Армения заявиха, че азербайджанските военни са се опитали с подкрепата на артилерия да превземат арменски опорен пункт. Според Ереван Азербайджан е претърпял загуби, а Армения – не.
Арменският премиер Никол Пашинян настоя по време на заседание на правителството, че азербайджанските "провокации няма да останат без отговор".
Арменският министър на отбраната Давид Тоноян предупреди, че Ереван "ще отговори на действията на Азербайджан, включително чрез заемане на изгодни позиции" на тяхна територия.
Той каза, че арменските сили "не обстрелват цивилни цели в Азербайджан и удрят само инженерна инфраструктура и технически съоръжения на азербайджанските въоръжени сили".
Външният министър на Армения Зохраб Мнацаканян е обсъдил кризата по телефона с ръководителя на Организацията на Договора за колективна безопасност (ОДКБ), оглавяван от Русия военен блок.
Имайки предвид военния съюз, от канцеларията на азербайджанския президент Илхам Алиев заявиха вчера, че "военната авантюра" на Армения има за цел да привлече ОДКБ в сраженията.
Министерството на външните работи на Турция излезе с декларация, подкрепяща тюркоезичния си съюзник Баку.
"Турция ще продължи с целия си капацитет да подкрепя Азербайджан в борбата му да защитава своята териториална цялост", подчертаха от турското външно ведомство.
Източник: news.bg

 

Учението „Бриз 2020” продължава с предпоходна подготовка на корабите и протоколни мероприятия

13.07.2020, 17:09

На 13 юли 2020 г., работата на щабовете на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” продължи с провеждането на предпоходна конференция и работни срещи.
Командирите на чужди групи и кораби направиха официална среща с областния управител на област Бургас г-н Вълчо Чолаков и кмета на община Бургас г-н Димитър Николов.            
В 14.00 часа започна конференция в Конгресния център на пристанище Бургас преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от щаба и командирите на кораби.
В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на планираните задачи.
Конференцията продължи с обсъждане на практическото отработване на предстоящите през следващите дни епизоди на море. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министър Каракачанов награди офицера от запаса футболната легенда Димитър Пенев

13.07.2020, 16:04

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес футболната легенда офицера от запаса Димитър Пенев. Отличието се връчва за дългогодишна активна дейност в ЦСКА, висок професионализъм като селекционер на националния отбор по футбол, принос към сигурността и отбраната на страната и във връзка с честването на 75-годишния му юбилей. Димитър Пенев получи 7,62 мм карабина и грамота, съобщава Пресцентърът на МО.
„Димитър Пенев е точно от това поколение български футболисти, които направиха от футбола онази магична игра, заради която хората отиваха на стадионите“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни славната 1994 г. и пожела на легендарния български треньор още дълго време да бъде част от футболната общественост.
„ЦСКА беше клуб на Българската армия и именно като такъв той постигна забележителни резултати не само на българско, но и на европейско и световно ниво, и то при поколението на г-н Пенев. И като Министерство на отбраната не можем да не изразим нашата признателност към него като човек, който караше цялата армия да се гордее с играта на ЦСКА, подчерта министър Каракачанов.
Димитър Пенев благодари за отличието и пожела още много поводи за радост. На церемонията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министър Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
От името на министъра на младежта и спорта Димитър Пенев получи плакет и поздравителен адрес.

 

Нови 62 случая на К-19 в три американски морски бази в Окинава

13.07.2020, 12:13

Съединените щати и Япония споделят информация за лица, заразени с новия коронавирус в три американски морски бази в Окинава, заяви говорител на японското правителство, предават световните осведомителни агенции.
Общо 62 нови случая са потвърдени на три американски бази през периода от 7 до 12 юли. 39 души са били заразени на въздушна гара Marten Corps Futenma, 22 - в Camp Hansen, а един човек е заразен с коронавирус в Camp Kinser, според префектура Окинава.
В петък военното командване на САЩ възстанови ограниченията за движение на военнослужещи и служители на американските бази в Япония поради повишена честота на К-19.
Поради това използването на обществения транспорт, както и посещенията в ресторанти и кафенета са забранени. Към днешна дата четири американски бази в Япония са докладвали случаи на К-19.
Според информационния уебсайт на К-19 на Окинава градът е отчел 148 положителни случая на коронавирус и седем смъртни случая.

 

Пожар на универсалния десантен кораб USS Bonhomme Richard на ВМС на САЩ

13.07.2020, 09:30

На 12 юли 2020 г. около 08:26 местно време във военно-морската база Сан Диего в резултат на взрив възниква голям пожар на универсалния десантен кораб (УДК) USS Bonhomme Richard (LHD-6) клас Wasp. Към момента на излъчване на новината пожарът не е потушен. Съобщава се за пострадали, 17 моряка и 4 цивилни служителя са приети в местната болница с различни степени на наранявания. - (видео)
Основното предназначение на УДК клас Wasp е транспортиране по море и извършване на десант на крайбрежие на батальон морска пехота (около 2000 военнослужещи) с цялото щатно въоръжение и бойна техника, оказване на авиационна поддръжка на десанта и медицинска евакуация. За целта се използват три десантни кораба на въздушна възглавница LCAC, както и смесена авиационна група от шест изтребител-бомбардировача AV-8B «Харриер-2» (F-35B) и до 36 вертолета с различно предназначение.
Характеристики на LHD-6
Водоизместимост - 41 150 т.,  дължина - 253,2 м, ширина - 31,8 м, Основна енергетическа установка е с мощност 70 000 к. с.. Скорост - 22 възла. Екипаж - 1894 моряка

**********

Тази сутрин, 13 юли, към 07:00 местно време пожарът още не беше загасен. Пораженията са огромни. - (видео)

 

 

Корабните сирени вият и напомнят на правителствата за кризата със смяната на екипажите

12.07.2020, 20:30

Хуманитарната криза, с която се сблъскват моряците и моряшките семейства, има значение за всички нас!
Ще се вслуша ли властта в моряшкия протест?
Посвещавам на всички мои възпитаници от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна, които плават в Световния Океан като корабни офицери – Key Workers at Sea! Thank You, Seafarers - Our Heroes during the COVID-19 pandemic!........Прочети още

 

Румъния търси доставка на спасителни хеликоптери

12.07.2020, 20:00

Четирима кандидата да връчили своите предложения за доставката на нови спасителни хеликоптери за румънската система за гражданска защита IGSU. Спасителните хеликоптери от среден/тежък клас са предназначени за спасяване на суша и на море, като тези от втората категория се изисква да имат допълнително оборудване за полети над вода.
Освен спасителни и медицински мисии, новите хеликоптери ще трябва да са използват и за транспортни задачи – превоз на пътници и товари (вътрешен и на външно окачване, с максимална маса 2700 kg).
Тръжната процедура в Румъния, започнала в началото на май 2020 г., е за сключване на рамково споразумение за доставка на до 12 броя хеликоптери от среден/тежък клас (определя се от максималната излетна маса, която тук е дадена като не по-малко от 7500 kg), за срок от 48 месеца, на обща цена €273 млн. Поръчките след това ще се правят за по няколко броя през следващите четири години, в зависимост от наличния бюджет. Машините ще изпълняват задачи в интерес на IGSU, но оператор ще е авиационната дирекция на МВР на Румъния.
Финансирането на проекта е смесено – от европейски фондове и националния бюджет. Минималният брой хеликоптери, които може да се закупят е четири – два за работа на суша, и два за работа над море. Те трябва да са имат модерна спасителна и медицинска апаратура на борда (с носилки за минимум трима пациенти в критично състояние), както и система за защита от обледеняване при полет в предварително известни условия за обледеняване. Максималната цена на спасителен вертолет за работа над суша е определена €21,46 млн., а над море – €25,29 млн. Освен машините, покупката включва още обучение на екипажи и наземно оборудване, които трябва да се включат в максималната цена.
Кандидатите, които са връчили предложения в първия кръг (предварителна селекция), до 15 юни, са Airbus Helicopters Romania, Leonardo Helicopter Division, полския клон на американската компания Sikorsky, както и регистрираната в Кипър компания Exclases Europe Limited. След това, на втория кръг, тези участници, преминали предварителната селекция (максимално трима), ще бъдат поканени за връчване на пълноценни оферти с ценови и технически предложения – те ще бъдат отворени в началото на август. От страна на Airbus Helicopters Romania най-вероятно е предложен Н215 Super Puma, от Leonardo Helicopter Division – AW189, от Sikorsky – S-70i.
Според румънското интернет-издание Romania Insider, тръжната процедура е голям шанс за европейския производител Airbus Helicopters (който участва чрез румънското си подразделение) да направи реален бизнес в страната, свързан с производство на хеликоптери. Той имаше преди години големи планове да строи завод в Брашов за сглобяване на модела H215 Super Puma, но през миналата година предупреди, че замразява плановете, защото не е получил поръчки от румънското правителство. Заводът на Airbus Helicopters Romania се използва за техническо обслужване на хеликоптери, включително и на български военни хеликоптери от ВВС и ВМС.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Бъдещи военни лекари са на стаж във ВМА

12.07.2020, 09:20

Курсантите от първия випуск по специалност „Военен лекар“ започнаха задължителния си след III-ти курс стаж във ВМА.
В рамките на следващия един месец те ще могат да демонстрират натрупаните до момента знания и умения, както и да черпят опит от едни от най-големите имена в родната медицина, съобщават от ВМА.
Първи насоки за това кой в каква клиника ще бъде разпределен им дадоха полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА, и доц. Вирсавия Васева – ръководител на Учебно-научния отдел на Академията.

 

Днес празнуват гвардейците!

12.07.2020, 07:36

На 12 юли 2020 г., когато се навършват 141 години от създаването на българската гвардия, честваме празника на Националната гвардейска част. Тя е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз, възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 12 юли 1879 г. тя осъществява първия официален ескорт на българския княз.
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват Президентът на Републиката, Председателят на Народното събрание, Министър-председателят, Министърът на отбраната и Началникът на отбраната.

В своята история гвардейците имат 33-ма командири. Първият е ротмистър Александър Мосолов /1879-1883/, а дешният – полковник Кончо Иванов, който заема тази длъжност от 2019.
Гвардейски ценности:
Вярност: Да се спазва Конституцията на Република България и се изпълняват безпрекословно законите, уставите и заповедите на командирите. Да се съхранят утвърдените духовни ценности.
Храброст: Безстрашно да се защитават целостта и независимостта на страната и интересите на народа.
Дълг и чест: Да се приема заповяданата мисия и нейното изпълнение като лична отговорност. Да не се нарушават общоприетите правни и морални норми.
Безкористна служба: Да се поставя успеха и благото на Родината, народа и останалите военнослужещи над собственото благополучие и интереси.
Достойнство: Безупречно да се изпълняват воинските задължения и да се служи за пример в обществото.

Принципи на гвардееца:
- Аз съм гвардеец – един от защитниците на 13-вековното ни Отечество. Служа във формирование - символ на българската държава.
- За защитата на Отечеството и просперитета на своя народ не бих пожалил и живота си.
- Горд съм, че служа в армия без пленено бойно знаме. Стремя се да множа нейните успехи и да славя името й.
- Пазя авторитета на държавата, честта и достойнството на всички хора.
- Изпълнявайки воинския си дълг се ръководя от традиционните гвардейски ценности. Нося пълна отговорност за всички свои действия.

 

На тази дата през 1862 г. Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта като най-високото военно отличие в армията

12.07.2020, 07:22

На 12 юли 1861 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка. Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).
История
До 1780 г. в САЩ има учреден само един военен медал – Медал за вярност. Но от него, по-скоро наподобяващ религиозен знак и носен окачен на верижка на врата, са дадени едва 3 броя.
Първата истинска военна награда може да се счита значката „За воински заслуги”, утвърдена от Джордж Вашингтон през 1782 г., но с нея престанали да награждават след Войната за независимост. До начало на Гражданската война (1861) в САЩ не съществува награда за индивидуален героизъм в бой.
Скоро след началото на Гражданската война, на 9 декември 1861 г., предложение за такъв медал дава сенаторът Джеймс Гримс. На 21 декември предложението му е одобрено от сената и президентът Линкълн утвърждава създаването на Морски Медал за доблест, станал най-ранен вариант на Медала на честта. Първите 200 медала са поръчани на монетния двор във Филаделфия. За първи път медалът е връчен на 41 моряци на 4.3.1863 г.
На 17 февруари 1862 г. сенаторът Хенри Уилсън внася за разглеждане предложение за награждаване на редови и сержантски състав от армията на САЩ. На 12 юли 1862 г. е подписан закон за утвърждаването на Медал на честта от сухопътната армия и установяваща същото название за флотската награда. Първи получават тази награда на 25 март 1863 г. 6 участници във Великото локомотивно преследване. Най-пръв от тях е редник Джейкъб Парот, макар че редник Франсис Броунел извършва геройска постъпка още на 21 май 1861 г., но получава медала едва през 1877 г.
Първоначално е предполагано, че наградите ще се дават за действия само по време на Гражданската война, но през 1863 г. Конгресът установява постоянен статус на наградата. В статута на Медала на 3 март 1863 г. са направени промени, позволяващи да бъдат награждавани и армейски офицери.
Липсата на разгърната наградна система през втората половина на 19 век става причина тогава да бъдат връчени над 2400 в Гражданската война и 426 в кампаниите срещу индианците.
По време на Гражданската война военният министър Стентън официално обещава да награди с Медал на честта всеки войник от 27-и пехотен полк на щата Мейн, които ще останат да отбраняват Вашингтон по време на битката при Гетисбърг. От 864 души личен състав около 300 отлагат уволнението си с 4 дни, но поради канцеларска грешка са наградени всичките 864 души.
С решение на Конгреса през 1916 г. е създадена комисия, която да изучи обстоятелствата около всички награди. Заключението на комисията е публикувано на 5 февруари 1917 г. и по изводите й са анулирани 911 награди, в това число наградените от 27-и полк и всички награди на граждански лица. От последните впоследствие две са отменени: През 1977 г. е възстановено награждаването на лекаря-хирург Мери Уокър - единствената жена в историята на Медала на честта; През 1989 г. е възстановена наградата на знаменития разузнавач и изследовател на Дивия Запад „Бъфало Бил“ Коди.
По този начин наградените в Гражданската война остават 1522 души.
В четири войни около 1900-та година (Испано-американската, Боксьорското въстание в Китай, мексиканската експедиция и въстанието във Филипините) 211 души получават медала.
В Първата световна война са наградени едва 124 души, а във Втората световна война – 464.
В Корейската война (юни 1950-юли 1953) бойният дух е повдиган със 133 медала, но във Виетнамската война 246 медала очевидно не са достатъчни за победата.
Следват Сомалия – 2 медала, Афганистан – 6 медала, Ирак – 4 медала и други. (Всички цифри са актуализирани към 19 декември 2013 г.)
През 1963 г. излиза декрет за отделен медал за Бреговата охрана на САЩ, но за него няма установен дизайн и не е връчван. Единственият награден от там е получил флотски знак.
Най-късно медалът е учреден за ВВС (14.4.1965), като дотогава проявените авиатори са получавали общовойсковата версия на медала. От ВВС има едва 17 носители на техния медал.
Награждаване
До края на 2013 г. са връчени 3468 медала. Дизайнът е променян през годините. Армейската версия е описана от Института по хералдика и представлява 5-лъчна златна звезда. Поради престижа и статута на медала е забранено да се продава и залага, да се възпроизвежда както медала, така и части от него.
Интересно е, че 19 души са носители по на 2 медала: 14 души са получили медали за отделни прояви на героизъм, а 5 души са получили за една проява медали и от армията и от флота.
Матросът Робърт Блейк е първият афроамериканец награден с Медала (16.4.1864). Той проявява храброст в боя на канонерката USS Marblehead с батарея на конфедератите на 25 декември 1863 г. Понякога като първи чернокож войник удостоен с Медала на честта е сочен сержант Уилям Карни, тай като е извършил подвиг (18.6.1863) преди Блейк, но наградата му е връчена почти 40 г. по-късно.
От момента на учредяване на медала е прието, че награденият трябва да е военнослужещ от Въоръжените сили на САЩ. Поради това ръководителят на Великото локомотивно преследване Джеймс Андрюс не е награден, тъй като е гражданско лице. Известни са обаче изключения. Например пилотът Чарлз Линдберг получава Медала за прелитане на Атлантическия океан, макар че не е военен.
Символично са наградени „незнайни воини” от 9 държави, сред които са Франция, Белгия, Великобритания, Румъния и Италия след Първата световна война.
Интересно е да се отбележи, че макар статутът на медала да предвижда присъждане при проявен героизъм по време на бой, за заслуги извън битки са наградени 193 души.
Противно на твърденията, че медалът е връчван едва ли не предимно посмъртно, статистиката сочи, че това е станало само в 621 случая – 18%. Значително по-голям е обаче броят на наградените посмъртно през последните 70 години – от началото на Втората световна война медалът е получен от най-близкия роднина на загиналия в 523 случая от общо 851 медала – 61%.
През 1990 г. Конгресът определя наградите да се връчват единствено на 25 март в памет на датата на учредяването през 1862 г.
През 1993 г. е извършено разследване по отношение на допускана расова дискриминация при номинацията и награждаването, тъй като носител на медала не е нито един афроамериканец през Първата и Втората световна война. По изводите на комисията по документи са номинирани 10 носители на Кръст за вярна служба. На 13 януари 1997 г. президентът Бил Клинтън награждава 7 чернокожи ветерани от Втората световна война, от тях 6 посмъртно, като последният умира през 2013 г.
През 1998 г. е проведено ново разследване за омаловажени и непризнати подвизи на войници от азиатски произход. През 2000 г. Клинтън връчва 22 медала, като 20 от тях са за войници от японски произход.
През 2005 г. президентът Джордж Буш връчва медал на евреина от утгарски произход Тибор Рубин за проявен героизъм по време на Корейската война.
Към 22 декември 2013 г. живи носители на Медала са 77 души, като: 8 души за участие във Втората световна война, 10 от Корейската война, 53 от виетнамската война и 6 са от Афганистан.
По видове въоръжени сили тези 77 души се групират: 50 от Армията, 23 от флота и 4 от авиацията.
Сред живите носители на Медала на честта най-възрастният е на 93 г, най-младият е на 25 години. Служат все още само 2 души.
Статут на носителите на медала
При връчване на медала наградените получават еднократна парична премия. После се пенсионират с 10% по-висока пенсия. Освен това получават редовно допълнителна месечна пенсия, която от 1.12.2012 г. е определена на 1259 долара и се индексира с инфлацията.
Живите носители на медала на честта имат специална идентификационна карта и специални регистрационни номера на колите си, ползват намаление при пътуване с въздушен транспорт, право да носят пожизнено военна униформа, право да бъдат погребани в Националното военно гробище в Арлингтън.
Техните деца имат право да постъпят в американски военни академии без конкурс. - Още ордени и медали
Източник: https://blitz.bg/

 

 

FP: НАТО така се е вторачило в Русия, че от вниманието му убягна «китайската заплаха»

11.07.2020, 22:08

Докато НАТО винаги исторически се е съсредоточавало върху това да съдържа Русия, Китай непрекъснато увеличава влиянието си в Европа, което го прави много опасен за съюза, пише Foreign Policy. Според списанието блокът трябва да разработи нова цялостна стратегия за отношенията с Пекин, която ще се основава на париране на хибридните заплахи, разобличаване на китайската реторика, както и на сътрудничество с ЕС, което ще позволи приемането на закони, необходими за сдържане на амбициите на Пекин.
През последното десетилетие китайските компании инвестираха милиарди долари в критична инфраструктура в Европа, увеличавайки политическото влияние на Пекин на континента. Като се има предвид, че китайските фирми често са тясно свързани с държавата, фактът, че инвестират във важни пристанища, тръбопроводи и телекомуникационни мрежи, трябва да предизвиква сериозна тревога, пише Foreign Policy.
Но НАТО, което се тревожи главно заради Русия, а не заради Китай, като правило, не казва нищо по този въпрос. Но ситуацията започва да се променя. Не толкова отдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова алианса да даде отпор на „сплашването и деспотизма на Пекин“, като посочи, че нарастващата сила на Китай променя целия глобален баланс на силите. „НАТО очевидно не може повече да игнорира тази заплаха. Ако алиансът иска да остане конкурентоспособен, той трябва да разработи нова стратегия по отношение на Пекин“, смята списанието.
Първо, страните от НАТО трябва да оценят съвместно хибридните заплахи, произтичащи от Китай, които се изразяват в смесица от дипломатически, икономически, информационни и военни действия, насочени към постепенно разбиване на демокрациите, като същевременно се избягва пряк сблъсък. Докато китайските военни действат главно в индо-тихоокеанския регион - далеч от границите на НАТО, Пекин оперира в задния двор на алианса, използвайки хибридни методи.
Сред тях са кибер шпионаж, кражба на интелектуална собственост, проникване на критично важни обекти, манипулация с дълговете и дезинформацията. Въпреки че може да изглежда, че НАТО не се занимава с подобни заплахи, за него всички те представляват сериозна опасност. Това се отнася по-специално за желанието на Китай да инвестира в развитието на литовското пристанище в Клайпеда.
На пръв поглед това не изглежда като сериозен проблем. Въпреки това, с помощта на подобни инвестиции, Китай може да придобие известен контрол върху инфраструктурата, което ще се отрази върху способността на НАТО да прехвърля силите си през пристанището. В резултат потенциалът на алианса да защити балтийските държави в случай на криза в отношенията с Русия е застрашен. Освен това подобни обстоятелства могат да поставят основата на сътрудничеството между Москва и Пекин за подкопаване на възможностите на НАТО.
Съюзниците трябва да разработят общ подход към тези рискове чрез обмен на информация и диалог. В същото време редица членове на НАТО са готови да игнорират заплахата, която представлява Пекин, или поради икономическите ползи от добрите отношения с Китай, или поради това, че са се разочаровали от трансатлантическите институции. В този контекст САЩ играят решаваща роля в консолидирането на редиците на съюзниците за противодействие на хибридните дейности на Китай.
Второ, НАТО трябва да се съсредоточи върху публичната дипломация. В бъдеще алиансът ще играе важна роля в противодействието на официалната реторика на Китай. За да защити ценностите, на които стои отбранителният блок - свободата, демокрацията и върховенството на закона, НАТО трябва да уличава Китай в нарушаване на тези принципи, както и в неговите пропагандистки усилия да замете тези нарушения под чергата.
Освен това блокът трябва да търси сближаване с ключовите си партньори в индо-тихоокеанския регион като Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея - държави, които могат да уравновесят китайското влияние в региона.
Трето, съюзът трябва да предприеме определени мерки за противодействие срещу Пекин. В резултат на хибридните действия на Китай границата между правно допустимото, политически неподходящото и явно провокативното поведение става все по-малко очевидна. Подобна ситуация пречи на Запада да развие адекватни отговори. Геостратегическата конкуренция обаче непрекъснато ескалира, така че НАТО трябва да приеме по-енергична стратегия.
Вместо да гледат как Китай инвестира в големи европейски проекти, съюзниците в НАТО трябва да приемат редица закони, които ще попречат на Китай безпрепятствено да получи влияние. Вместо да седят със скръстени ръце, като чакат нови китайски кибер-нахлувания, членовете на блока трябва да провеждат съвместни, целенасочени настъпателни кибер операции.
Четвърто, НАТО трябва да задълбочи сътрудничеството си както с ЕС, така и с частния сектор. В области, където на НАТО липсват авторитет или средства, ЕС и транснационалните компании са в състояние да приемат необходимите закони, както и да генерират финансовите стимули, необходими за противодействие на Китай.
„Коронавирусните манипулации на китайското правителство превърнаха хибридната дейност на Пекин в основна тема на трансатлантическите спорове ... НАТО се грижи предимно за своите членове. В борбата срещу хибридните заплахи от Китай тези страни дават голям принос, който не се ограничава само до военната сила. Те имат достъп до широк набор от инструменти - военни, политически, икономически, технологични и информационни, които алиансът може да използва като общо геополитическо предимство в противопоставянето на Китай. НАТО се нуждае от стратегия, която им позволява да използват тези инструменти заедно. Това значително ще помогне на НАТО при решаването на китайския проблем“, обобщава Foreign Policy.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

CAЩ продават 105 изтpeбитeля F-35 нa Япoния, ще ремонтират ЗРК Раtrіоt Аdvаnсеd Сараbіlіtу-3 (РАС-3) нa Taйвaн, целта е да възпрат Китай

11.07.2020, 13:52

Дъpжaвният дeпapтaмeнт нa Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти oдoбpи пpoдaжбaтa нa 105 изтpeбитeля F-35 и cвъpзaнo oбopyдвaнe нa пpиблизитeлнa cтoйнocт oт $23,1 млpд. нa Япoния, пpeдaвa Вlооmbеrg.
"Πpeдлoжeнaтa пpoдaжбa щe ocигypи пoдĸpeпa нa цeлитe нa външнaтa ни пoлитиĸa и нaциoнaлнaтa ни cигypнocт, ĸaтo пoдoбpи cигypнocттa нa знaчим пapтньop, ĸoйтo e изтoчниĸ нa пoлитичecĸa cтaбилнocт и иĸoнoмичecĸи пpoгpec в Aзиaтcĸo-тиxooĸeaнcĸия peгиoн" ce ĸaзвa в cъoбщeниe.
Πpoдaжбaтa идвa в мoмeнт, в ĸoйтo aдминиcтpaциятa нa пpeзидeнтa Tpъмп ce oпитвa дa ce cпpaви c pacтящoтo вoeннo пpиcъcтвиe нa Kитaй в peгиoнa. Toĸиo oбяви нaмepeниeтo cи дa ĸyпи изтpeбитeлитe пpeз 2018 г. Oчaĸвa ce пoдпиcвaнeтo нa oĸoнчaтeлния дoгoвop дa oтнeмe oщe гoдинa.
Дъpжaвният дeпapтaмeнт oдoбpи и пpoдaжбa нa чacти зa peмoнт нa paĸeтитe Раtrіоt Аdvаnсеd Сараbіlіtу-3 (РАС-3) нa Taйвaн нa cтoйнocт $620 млн.
Boeннитe cдeлĸи cтaвaт нa фoнa нa знaчитeлнo нaпpeжeниe мeждy двeтe нaй-гoлeми иĸoнoмиĸи, ĸoитo cи xвъpлят oбвинeния зa пaндeмиятa. Baшингтoн ĸpитиĸyвa ocтpo и xoдoвeтe нa Πeĸин в Xoнĸoнг.Япoния e нaй-гoлeмият чyждecтpaнeн ĸyпyвaч нa F-35, пpoизвeждaн oт Lосkhееd Маrtіn Соrр.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров,

 

 

Двадесет и четвъртият “Бриз” продължава традициите

10.07.2020, 20:31

От 10 до 19 юли 2020 година, Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2020 година). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно, съобщават от ВМС.
Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 1000 души личен състав. В учението ще се включат и един самолет от българските Военновъздушни сили, представители от Сухопътни войски.
В учението „Бриз 2020” ще вземат участие:
ВМС на Кралство Белгия с група за обследване на плитководни райони Very Shallow Waters (VSW);
Бреговата охрана на Грузия с ракетен катер „DIOSKURIA”;
ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик;
ВМС на Румъния с ракетен катер „ZBORUL”;
ВМС на САЩ с един ескадрен миноносец „PORTER”.
В учението участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба:
• испанската фрегата „ALVARO DE BAZAN ” ;
• румънската фрегата „REGINA MARIA”;
• турската фрегата „YILDIRIM“

и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с пет кораба:
• гръцкият спомагателен кораб „HS ALIAKMON”;
• испанският минен ловец „TAMBRE”;
• турският минен ловец „AMASRA”;
• италианският минен ловец “GAETA”;
• румънският базов миночистач „Lupu Dinescu”.
Двадесет и четвъртия “Бриз” през 2020 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 4 министерства, 23 дирекции, организации, доброволчески сдружения и ведомства.
В сериалите на „Бриз 2020” се  включват:
1. Областна администрация – Бургас.
2. Община Бургас.
3. Министерство на вътрешните работи:
 3.1. Регионална дирекция “Пожарна безопастност и защита на населението” – Бургас;
 3.2. Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас.
 3.3. Дирекция „Национална система 112”/„Районен център 112” – Бургас;
 3.4. Областна дирекция на министерство на вътрешните работи – Бургас;
4. Министерство на транспорта, информационните технолигии и съобщенията:
 4.1. Изпълнителна агенция „Морска администрация”;
 4.2. Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност”– Варна;
 4.3. Дирекция „Морска администрация” – Бургас;
 4.4. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”/Териториално поделение „Пристанищна инфраструктура” – Бургас.
 4.5. Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”;
 4.6. Съвместен координационен център за авиационно и морско търсене и спасяване.
5. „Пристанище – Бургас” ЕАД.
6. Министерство на околната среда и водите:
 6.1. Басейнова дирекция „Черноморски район” – Бургас;
 6.2. Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.
7. Министерство на здравеопазването:
 7.1. Многопрофилна болница за активно лечение – Варна към Военномедицинска академия;
 7.2. Регионална здравна инспекция – Бургас;
 7.3. Център за спешна медицинска помощ – Бургас;
 7.4. Многопрофилна болница за активно лечение – Бургас;
8. Поддържане чистотата на морските води АД – филиал Бургас.
9. Космос Шипинг АД.
10. Европейска агенция по Морска безопасност (EMSA)
11. Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“ – Варна;
12. Български червен кръст – Бургас;
Общо в учението ще участват 9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза.
Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море.
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение.
Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2020”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационално корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.  
По време на  учението „Бриз 2020” се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза. Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).
В програмата на учението са включени протоколни мероприятия:
На 13 юли /понеделник/ 2020 г.
- от 11.00 до 12.10 часа командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Бургас и кмета на град Бургас.
На 17 юли /петък/ 2020 г.
- от 08.15 до 13.30 часа, от борда на фрегата „Горди”, гостите на учението и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега:
- „Борба с пожар на търговски кораб в пристанище”;
- „Преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море;
- „Операция по овладяване на похитен търговски кораб”;
- „Евакуация на ранен военнослужещ”;
- „Бординг на кораб представляващ особен интерес”;
- „Стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел”;
- „Атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби ”;
- „Артилерийска стрелба от вертолет по морска цел”;
- „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море”;
- „Отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка”(FIAC).
На 18 юли /събота/ 2020 г.
- от 11.45 до 12.15 часа е пресконференцията за края на учението в Конгресния център на пристанище Бургас.
Източник: http://otbrana.com/

 

Националният мобилен модул по КИС на НАТО участва в симулационното учение на НАТО

10.07.2020, 20:23

Група от Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) от състава на 2-ри Свързочен батальон на Групата за КИС на НАТО участва в симулационното учение на Силите за отговор на НАТО „Stand Up – Thracians Standing 2020“, за времето от 1 до 27 юли 2020 г. Учението се планира от командира на Групата за КИС на НАТО генерал-майор Волганг Ренер и се провежда от команидра на 2-ри Свързочен батальон подполковник Робърт Топър. Непосредствен ръководител e командирът на Националният мобилен модул по КИС на НАТО – майор Калоян Стоянов, съобщават от СКС.
Целта на учението е да симулира активиране и застъпване в дежурство на Силите за отговор на НАТО  на DCM-F, по врeме на което да се потвърди и изготви оценка за готовността на DCM-F за изпълнение на поставените задачи от ръководството на учението.
За участие в учение от подобен характер сред останалите шест национални модула на 2-ри Свързочен батальон на НАТО е определен българският мобилен модул, което е оценка за професионализма на личния състав в областта на мобилните стратегически комуникации на НАТО. Цялостното планиране на придвижването, подготвянето на комуникационната техника и изпълнението на задачите в дежурство е извършена от командира на Националния мобилен модул майор Калоян Стоянов. 
В изпълнение на първия етап от учението, за два дни, групата от 25 военнослужещи, с пълния набор от комуникационно-информационна и сателитна техника извърши марш с 11 товарни и леки автомобила по маршрут от Горна Малина до щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО във военна база - Грацанизе, Италия.
С пристигането си в базата само за ден, българските военнослужещи успяват да устроят лагер и развърнат комуникационно-информационен възел (КИВ) за предоставяне на комуникационни услуги на крайните потребители в учението. Допълнително четирима военнослужещи от състава на модула участват в специализирана тренировка с друга радио-сателитна техника използвана по време на дежурството. На следващия ден, за 36 часа след активирането, DCM-F изграждат и каналите за пренос на класифицирана информация. 
В ежедневния си доклад до командира на КИС Групата на НАТО, командирът на 2-ри Свързочен батальон на НАТО подполковник Топър е определил българският модул за най-добре подготвения от всички шест модула в батальона. Българският DCM-F e успял да развърне в пълен обем поверената им техника за двойно по-кратко време от поставения срок. Работата на модула в щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО продължава, като се очаква той да се завърне в България в края на месеца.
Националният мобилен модул по КИС (DCM-F) е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите.
Модулът, като формирование от структурата на НАТО е в състава на 2-ри свързочен батальон (2NSB) към групата на НАТО по КИС (NCISG). DCM е формирование за осъществяване на комуникационно – информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.  Съгласно плановете на NCISG и решения на Министерския съвет на Република България, до сега DCM-F е участвал в три ротации по три месеца (с до 15 военнослужещи) в операцията ACTIVE FENCE през 2014 – 2016 г. и в две ротации от шест месеца (с до 18 военнослужещи) в операцията на НАТО RESOLUTE SUPPORT през 2015 – 2016 г.  и 2020 г. в Ислямска Република Афганистан.
· 4 март 2014 г. - получена първата комуникационно-информационна и автомобилна техника от Алианса;
· 2015 - получена комуникационно–информационна техника от последно поколение в НАТО;
· 2014, 2015, и 2016 – участие в мисии на НАТО в Република Турция;
· 2016, 2018, 2020 - участие в мисии на НАТО в ИР Афганистан;
· 2018 – участие в учението на НАТО TRIDENT JUPITER в Република Гърция;
· 2017, 2019 – участие в едни от най-мащабните учения на НАТО STEADFAST COBALT (Литва) и TRIDENT JUPITER (Норвегия);
Източник: http://otbrana.com/

 

В Безмер: Среща на поколения военни пилоти

10.07.2020, 11:56

По инициатива на полковника от запаса Николай Тодоров, председател на Областния управителен съвет на СВВБ - Сливен, се състоя среща на командването и летателния състав на авиобаза Безмер с ветерана-летец от Втората световна война Трифон Димитров Ковачев. Много сполучливо беше избрано времето за планирани тренировъчни полети. Ветеранът бе въведен в светая светих на летателната дейност и практика в авиобазата. Открояваше се подчертаното уважение и възхищение на нейния  командир полковник Милен Димитров, на състава от летателната ескадрила, провеждаща тренировъчните полети, на самите пилоти и инженерно-техническия състав към 99-годишния летец. Полковник Димитров дори гласно изрази това с думите „Бихме искали и ние след време да изглеждаме така бодри, с ясна памет и подвижни”. Да, ветеранът Трифон Ковачев по време на срещата действително оправда тези думи. Удивително бодро прекоси полоси и маршрути от Щаба до Командно-диспечерския пункт, централизираната стоянка и музея на авиобазата. Изкачи без почивка, с леко ускоряване на дишането многобройните стъпала до кулата за ръководство на полетите. Увлекателно, без да се натрапва, скромно и много искрено разказваше за първите си стъпки в авиошколата в Казанлък, за авиоорляка в Карлово, за първата си среща с капитан Димитър Списаревски, за старшините, които са го учили на летателно бойно майсторство, за командирите на авиозвената, спасили живота му при защитата на София, а в последствие и над Драва. Спомни си за летеца капитан Любен Кондаков от Сливен, повторил тарана на капитан Списаревски над днешния Благоевград. Разказа и за други сливенски летци, с които е служил щом разбра, че командира на ескадрилата майор Радостин Люцканчев е родом от Сливен. Отговори искрено и точно на въпросите на летците за тогавашната организация на изпълнение на бойните задачи, на техническите възможности на самолетите, на които е летял от 1943 г. до 1955 г., когато по собствено желание напуска армията, изрази мнението си за немската и руската организация и боен ред, подчерта необходимостта от задружно и безкористно поведение и отношение между летците, за да си сигурен и готов да прикриеш, да помогнеш при прихващане на своя колега, дори ако това застрашава живота ти. Топлота, а не високомерие трябва да има във взаимоотношенията между летците, подчерта ветерана. Разкри и тайната на своето дълголетие, въпреки нелеката професия на летец, а тя е че никога не е близвал алкохол.
От откровения диалог и разказаните от ветерана Ковачев ситуации и събития, завършили щастливо или не, се открои единодушно, гласно изразени принципи, които са били водещи както по време на войната преди 75 години, така и сега, а те са че всеки летец в своята летателна практика е имал свое изключително рисково преживяване, както и това никога да не се самозабравяш и поставяш своите възможности над тези на техниката.
През цялото време ветеранът и гостите бяхме обградени с внимание и искрено приятелство. Изразители на това бяха командирът полковник Димитров, неговия заместник подполковник Милков, а и не малка част от състава на базата. Предоставена бе възможността на летеца-ветеран да се докосне до съвременния самолет Су-25, да види изпълнението на различни фигури и маньовър по време на полетите, да види отблизо летателните костюми и ги сравни с неговия, представляващ дебело кожено яке и топли ботуши.
В музея на авиобазата ветеранът изрази възхищението си, че е направен добър опит да се обхване целия, вече близо 69 - годишен период от съществуването на авиобазата и мъката си, че не може същото да каже за неговата първа любов – Карловския 6-ти авиационен изтребителен полк.
С много трепет и вълнение ветеранът-летец Трифон Ковачев прие от полковник Димитров сувенирния комплект, разказващ за живота и дейността на авиобаза Безмер, заричайки се да ги покаже, а и да разкаже за преживяното на своите близки, внуци и правнуци.
Един ден и една среща, едно неповторимо емоционално преживяване, какво по-хубаво от това да се отбележи подобаващо 75-та годишнина от Победата над хитлерофашизма в Европа и да отправиш препратка към поколенията, призвани да пазят мира в този бурен и крайно противоречив свят.
Източник: http://otbrana.com, полковник от запаса Божидар Борденяшки, председател на СОСЗР-Сливен

 
 

Нова възможност за желаещите да станат част от българската гвардия

10.07.2020, 08:25

И тази година Националната гвардейска част (НГЧ) обявява конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието – символ на българската държавност. Със заповед на министъра на отбраната от 29 юни е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в НГЧ в София. Обявени са общо 65 вакантни войнишки длъжности, от които 50 длъжности за „гвардеец“ и още 15 длъжности за „озвучител“, младши шофьор“ и др.
За първи път след промяната в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) от април тази година, желаещите за НГЧ могат да кандидатстват до 40 години (лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ трябва да не са по-възрастни от 44 години). Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство.
Кандидатите за военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 септември 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 септември 2020 г. в НГЧ (в гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 2). Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци (към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см), изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.
Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.
********
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 година лична гвардия на княз Александър I Батенберг и е един от символите на държавността, заедно с националното знаме, герба и химна на страната. След 3 дни, на 12 юли 2020 г. НГЧ ще отбележи 141 години от своето официално създаване: С встъпването в длъжност на княз Александър I Батенберг през 1879 г. възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, конната сотня за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30. 08. 1879 г. за Собствен конвой на княза.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

През юли завършват ходовите изпитания на втората "Варшавянка" за Тихоокеанския флот

10.07.2020, 07:45

Дизел-електрическата подводница проект 636.3 "Волхов", построена за Тихоокеанския флот на РФ в "Адмиралтейските корабостроителници", ще завърши заводските си ходови изпитания в средата на юли. Това заяви в свое интервю за вестник "Красная звезда" Главнокомандващият на руския флот адмирал Николай Евменов. Той припомни, че подводниците от проекта 636.3 (код „Варшавянка”) вече са доказали своята ефективност, по-специално при нанасяне на удари с крилатите ракети "Калибър" по цели на ислямските терористи в Сирия. - (видео)

"Волхов" е втората подводница в серията от шест дизел-електрически подводници от проекта 636.3, поръчани за Тихоокеанския флот (първата от тях, "Петропавловск-Камчатский", официално попълни руския флот през ноември 2019 г.).
"Волхов" бе спусната на вода в края на миналата година. Тестовете по швартоване започнаха през март. Предаването на флота е планирано за 2020 г. През ноември 2019 г. третата и четвъртата подводници "Магадан" и "Уфа" бяха заложени в "Адмиралтейските корабостроителници".
Дизел-електрическите подводници проект 636.3 са разработени в Централното конструкторско бюро "Рубин" за борба срещу противниковите подводници и надводни кораби, както и за отбраната на военноморските бази, морските и крайбрежните комуникации. Дължината на подводницата е 73 m, ширината - 10 m, максималната дълбочина на потапяне - 300 m, подводната скорост - 20 възела, а автономността - 45 дни. Екипажът е от 52 души. Подводниците са въоръжени с шест торпедни апарата с калибър 533 mm, мини и ракетните системи "Калибър". - Още за проект 636.3
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

 

Директорът на военното разузнаване няма да бъде цивилен

09.07.2020, 22:05

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята да предложи сега изпълняващия длъжността директор на Служба „Военна информация“ полковник Велко Атанасов за титуляр. Това предполага, че полковникът ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал“. Новината произтича от днешното заседание на Комисията по отбрана от отговора на министъра на въпрос на народния представител Таско Ерменков. В Закона за военното разузнаване има две опции по този кадрови въпрос. Там е записано: „Длъжността директор на Службата може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ От думите на министъра става ясно, че няма да бъде цивилен.
Днес Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за военното разузнаване. Наред с всичко с окончателното приемане на предложените от народни представители изменения ще се промени наименованието на службата от „Военна информация“ на Военно разузнаване“. Интересно, дали това ще се случи своевременно, за да не се назначава директорът два пъти последователно.  
Кадровите промени по висшите етажи на армейската йерархия се очакват най-късно до края на месеца по силата на съответните укази на президента. Засега предстоящите рокади се обобщават, каза министърът. Предстои да се обсъдят на Съвет по отбрана и да се внесат в Министерския съвет, който да ги предложи на държавния глава.
Все още е проблемна темата с утилизацията на излишните боеприпаси в армията. Общото им количество е над 10 хиляди тона, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в отговор на въпрос на народния представител ген. Кольо Милев. Според МО, има две решения – търговска реализация и унищожаване. За утилизацията се отива към създаване на център, за какъвто вариант се говореше през 2004 г. Възможности за това има в "ТЕРЕМ – Цар Самуил ЕООД, гр. Костенец. Необходими са обаче и нормативни промени, стана ясно още от думите на заместник-министъра.
Пандемията от коронавируса не се е отразила сериозно върху подготовката на войските, каза министър Каракачанов, отговаряйки на въпроса на народния представител Джейхан Ибрямов. Негативни последици има по отношение на двата модернизационни проекта за ВМС и Сухопътни войски. За двата патрулни кораба на 16 юни са подновени преговорите с германската фирма „Люрсен“. Очакванията на министъра са до края на октомври да има подписване на договор.
Като адекватни се определят мерките на МО за опазване здравето на личния състав. Добър резултат е дало и решението за изолация на курсантите. Новият момент е връщането на двама военнослужещи от контингента ни в Афганистан заради заразяване с коронавирус. 
Развитието на ситуацията спря информационната кампания на МО „Бъди войник“, която ще бъде подновена в подходящо време. Пандемията налага обмислянето на варианта за тържественото връчване на първите офицерски пагони на курсантите випускници. Ако има възможност ритуалите ще бъдат в градовете, ако не - в района на училищата.  На 24 юли е тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск „Добруджански”.
Разчетите, които правим с финансовото министерство, предполагат, че и през 2021 г. военните заплати ще бъдат повишени с 10 процента, прогнозира министърът в отговор на въпрос на народния представител Милко Нецов. Той припомни, че три години по ред това увеличение е факт.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия одобри продажба на подводница за Египет

09.07.2020, 20:20

Германското правителство одобри продажба на подводница за Египет и на отбранителна техника за Алжир, Бразилия, Сингапур и Южна Корея, показва документ, цитиран от ДПА.
Продажбата на подводницата, произведена от германската компания "ТисенКруп марийн системс", е одобрена от Федералния съвет за сигурност, заявява икономическият министър Петер Алтмайер (на снимката) в писмо до парламентарната комисия по икономика.
Други доставки са предвидени за Алжир, Бразилия, Сингапур и Южна Корея.
Федералният съвет за сигурност включва канцлера Ангела Меркел и няколко министри, предаде БТА.
Египет бе третият по големина купувач на отбранителна техника от Германия миналата година, като е внесъл стоки за 802 милиарда евро.
Партньорството между Берлин и Кайро поражда спорове заради лошата репутация на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси по отношение на човешките права, отбелязва ДПА. Освен това Египет се бие в Йемен в състава на коалицията, водена от Саудитска Арабия. Германското правителство спря доставките на отбранителна техника за Саудитска Арабия заради войната, която тя води срещу подкрепяните от Иран бунтовници хусити в Йемен.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Започва националното военноморско учение „Бриз 2020“

09.07.2020, 16:47

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат от 10 до 19 юли националното военноморско учение „Бриз 2020”, отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.
В учението ще участват 9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Словения ще отпусне допълнителни 780 млн. евро за отбрана

09.07.2020, 16:19

Правителството на Словения възнамерява да отпусне допълнителни 780 милиона евро за военни разходи през следващите шест години, заяви премиерът Янез Янша (на снимката) на брифинг след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ТАСС.
"Правителството на Словения изпрати в парламента закон за отпускането на 780 милиона евро за покупка на ново въоръжение през следващите шест години. Това ще позовали да се засилят военните способности на страната и ще направи нашия принос в мисиите и операциите на НАТО по-сериозен", посочи той.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Двама български военнослужещи в Афганистан са заразени с коронавирус

09.07.2020, 16:14

Двама български военнослужещи в Афганистан са доказани с новия коронавирус - офицер и старшина, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитира думите му БТА.
Единият от военнослужещите е интубиран, затова двамата не могат да бъдат транспортирани у нас с един полет. Днес ще бъде първият полет, а в събота ще се извърши и втори - за другия военнослужещ, който е в по-леко състояние.
Заедно с ръководството на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в азиатската страна е била координирана тяхната медицинска евакуация, която се осъществява по решение на това ръководство. България поема медицинската евакуация на военните ни, които са първи такива случаи в контингента ни в Афганистан, посочи адмирал Ефтимов, който участва в днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана.
Пред членовете на комисията министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че личното му намерение по отношение на военното разузнаване е да предложи сега изпълняващия длъжността ръководител на службата да стане титуляр.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Бангладеш ще получи 150 от най-новите китайски танкове VT-5

09.07.2020, 08:47

Сухопътните войски на Бангладеш получиха първата партида от китайските леки танкове VT-5. Информацията за този договор е публикувана за първи път през декември миналата година, като бе отчетена покупката на 44 бойни машини.
Според последните данни в Китай ще бъдат закупени общо 150 бройки такава техника, която ще постъпи на въоръжение в отделната бронетанкова дивизия. Предполага се, че този нов продукт ще замени отдавна остарелия лек танк Тип 62, който в момента се преобразува в тежка БМП и 105-mm самоходна артилерийска установка.
Също така, по всяка вероятност VT-5 ще заменят и Тип 59, които се произвеждат от 50-те години на миналия век. Съдейки по договора, въоръжените сили на Бангладеш са решили да модернизират основната ударна сила на сухопътните си сили.
Известно е, че първоначално е било планирано китайският VT1A да се превърне в основен боен танк (той е и МВТ-2000". Закупени са 44 бройки, но поради проблеми с доставката на украинските двигатели 6TД-2 не бяха сключени нови договори.
Беше съобщено и за възможните доставки от Китай на 300 цялостно модифицирани Тип 59, които след всички подобрения станаха практически нови танкове.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Русия отказа да оказва натиск върху Китай по отношение на ядреното разоръжаване

09.07.2020, 07:03

Москва няма да оказва натиск върху Китай да се присъедини към руско-американските преговори за ядрено разоръжаване, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов (на снимката).
Според него руската страна „счита ангажирането“ на Великобритания и Франция за приоритет, тъй като те са членове на „ядрения клуб, членове на НАТО“, а Москва „е много загрижена за това, което НАТО прави в непосредствена близост до руска територия“, съобщава ТАСС.
Антонов смята, че САЩ взеха за заложник Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), настоявайки, че разширяването му зависи от напредъка в така наречените тристранни преговори ".
Той обвини Съединените щати, че стъпките на Вашингтон "водят до срив на стратегическата стабилност"; за американската страна "архитектурата на военната сдържаност и взаимната прозрачност се превърна в бреме".
Според него Съединените щати „създават военно-стратегическа среда, която е благоприятна“ само за тях. Вашингтон иска "възможността да използва сила винаги, когато не успее да постигне целите си с политически инструменти".
Както подчерта Антонов, историята учи, че "опитите за провеждане на външна политика, основаваща се на сила или заплаха от нейната употреба, неизбежно водят до международна нестабилност".
В навечерието на Китай за първи път тя даде подробен и обоснован отговор на искането на САЩ да се присъедини към преговорите по договора за START-3.
Освен това Антонов заяви, че Министерството на отбраната на Русия и други заинтересовани ведомства ще предприемат необходимите мерки за защита на "националните интереси на нашата родина" във връзка с оттеглянето на САЩ от Договора за отворено небе.
Той каза, че САЩ направиха "много сериозна стъпка", Москва "няма да има възможност да види какво се случва в Съединените щати". Антонов е "много загрижен за тези действия" и смята, че САЩ правят контрапродуктивно, отказвайки да покажат "политическа воля", за да намерят вариант, който да бъде подходящ и за двете страни.
Антонов каза още, че Русия не вижда законови основания за евентуални опити на САЩ да върне международните санкции срещу Иран до степента, която е съществувала преди Съвместния комплексен план за действие за иранската ядрена програма, съобщава РИА Новости .
Антонов подчерта, че САЩ се оттеглиха от сделката. Русия възнамерява да се противопостави на всякакви действия на САЩ по този път.
В началото на май Държавният департамент обеща  да не позволи на  Иран да закупува военни бронирани машини от Русия или Китай след изтичането на оръжейното ембарго. В Русия Съединените щати отговориха на „смешните“ твърдения с  шега . Русия посочи пред САЩ невъзможността да се удължи оръжейното ембарго срещу Иран.
Източник: https://pogled.info/

 

 

Швеция започва работа по следващия си изтребител

08.07.2020, 23:35

Швеция започва работа по програма за намиране на нов изтребител. Това се вижда в проектобюджета на страната за 2021 г., който бе публикуван вчера, 7 юли 2020 г.
Фазата, която обхваща периода 2021 – 2025 г. и може да включва проучвания, разработки на нови технологии и изпитания, включително и такива с един или повече международни партньори. Целта е да се дефинират необходимостите на бойната авиация в бъдеще.
В проектобюджета не се казва точно колко средства се планират да се отделят за тези дейности в петгодишния период, който обхващат.
Полуофициално е известно, че Швеция разглежда четири варианта за следващия си боен самолет – по-нататъшно развитие на Gripen, присъединяване към британския проект Tempest, присъединяване към друг международен проект или самостоятелна разработка на нов боен самолет.
През миналата година Швеция прие „Бяла книга” за отбраната и въоръжените си сили, според което между 2035 и 2040 г. трябва да започне заменя на сега използваните Gripen C/D. Към този момент шведските ВВС трябва да се състоят от 60 от новите Gripen E и 40 броя модернизирани Gripen C/D. Gripen E, който трябва да влезе на въоръжение през 2023 г. ще бъде заменен след 2050 г.
Проектобюджетът за отбрана на Швеция за 2021 г. възлиза на 62,2 млрд. шведски крони (€5,98 млрд.).
Източник: https://aero-bg.com/

 

Из спомените на опълченеца  Георги Стоянов

08.07.2020, 21:20

Спомените на опълченеца Георги Стоянов са записани от неговата дъщеря Милка Георгиева Жечева.
Георги Стоянов има 1 син и 5 дъщери. Милка завършва Педагогически институт с материалната подкрепа на големия си брат и така осъществява детската си мечта да преподава на малките деца.

Заедно със съпруга си Иван Жечев цял живот работят като първоначални учители в училище „Св. Кирил и Методий“ в гр. Попово.

Те са известни със своите прогресивни разбирания, богати, енциклопедични знания и умения и са много уважавани от своите съграждани.......Прочети още

 

Началникът на отбраната прие ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

08.07.2020, 16:02

Това бе първата среща на адмирал Емил Ефтимов, като началник на отбраната, с военно-патриотична организация. В Щаба на отбраната той прие председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на Контролната комисия на организацията на столичното дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев и юриста Иван Сотиров. В срещата участва и Надежда Алексиева, началник на отдел „Социална политика“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО.
Разговорът имаше опознавателен характер, но на него бяха обсъдени редица въпроси, свързани с по-нататъшната съвместна работа. Дължим много на военноинвалидите и военнопострадалите , които дадоха здравето си или загубиха близки по време на своята военна служба, посочи в началото адмирал Ефтимов. Социалната политика не е в ресора на Щаба на отбраната, но в тази насока той пое ангажимент да подпомага министъра на отбраната.
Изключително много разчитаме на Вашата подкрепа, посочи председателят на организацията. Той бе категоричен, че Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Съюзът имат една обща цел – модернизирането на армията и грижата за хората в нея. Очакванията са за подкрепа по предстоящите промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и в исканията за справедливост за военноинвалидите с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ в Закона за хората с увреждания. По този казус, т.е. по лишаването на 168 военноинвалиди от по 111 лв. на месец, има висящо дело в Комисията за защита от дискриминация. В този контекст бе посочено, че на тримесечие почиват от 40-60 военноинвалиди, което показва, че грижата от страна на държавата трябва да бъде чувствително по-голяма. От своя страна адмирал Ефтимов се ангажира за подкрепа на всеки пострадал военнослужещ, включително и устройването му на цивилна длъжност, след като е придобил качество на военноинвалид.
На срещата стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е подписал на 30 юни заповед за определяне на поименния състав на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет. Председател е министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-председател Петър Велчев. В състава на този съвет има представители на министерствата на отбраната, транспорта, информационните технологии и съобщенията, труда и социалната политика, на финансите, на здравеопазването, на НЗОК, Националното сдружение на общините, съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите. При необходимост и след преценка на председателя в работата на консултативния съвет могат да бъдат привличани  и други експерти за решаване на възникнали конкретни проблеми и въпроси.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ген. Груди Ангелов е избран за член на УС на Съвета на ректорите

08.07.2020, 12:52

Ново ръководство на Съвета на ректорите в Р България бе избрано вчера на проведеното в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ отчетно-изборно събрание! За първи път в 25-годишната история на Съвета на ректорите на Висшите училища в Република България, за член на Управителния съвет бе избран ректор от военно-образователната система.
С абсолютно мнозинство на гласовете, един от новите членове на УС вече е началникът на Военна академия  "Г. С. Раковски" – генерал-майор д-р Груди Ангелов. Това е висока оценка и изключително признание за приноса на Академията. В знак на уважение и за заслуги, генерал-майор д-р Ангелов получи почетния знак на Съвета, съобщават от академията.
Източник: http://otbrana.com/    
      

 

Работна среща с главните сержанти в 101-ви алпийски полк – Смолян

08.07.2020, 12:50

Вчера главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов и главният сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов бяха на посещение в 101-ви алпийски полк – Смолян, съобщава КСВ.
Посещението започна със среща при командира на полка полковник Димитър Кацаров, след което продължи с брифинг за структурата и задачите на формированието, изнесен от главния сержант на алпийците старшина Милен Емилов. На брифинга присъстваха заместник – командирите и главните сержанти на формированията от полка.
Целта на посещението беше повишаване на методическата подготовка на сержантите, обучението и мотивацията на войниците и сержантите от формированието, както и военната дисциплина. Бяха обсъдени въпроси относно кариерното развитие на сержантите в Българската армия и проведено показно занятие с всекидневно униформено облекло за поставяне и носене на зелена барета.
Източник: http://otbrana.com/   
        

 

Отменя се старият Правилник за устройството и дейността на Националния военен университет „Васил Левски“

08.07.2020, 12:20

Днес Министерският съвет прие Постановление за отмяна на Правилник за устройството и дейността на Националния военен университет „Васил Левски“, приет с Постановление № 200 на Министерския съвет 2003 г.
С последното изменение на разпоредба на чл. 95, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн. ДВ бр. 98 от 2016 г.) се предвиди, че правилниците за устройството и дейността на военните академии, висшите военни училища, научните организации и на професионалните сержантски (страшински) колежи се издават от министъра на отбраната, вместо от Министерския съвет, поради което се наложи отмяната на посочения нормативен акт.
В Министерството на отбраната е изготвен нов проект на Правилник за устройството и дейността на Националния военен университет „Васил Левски“, който е съобразен с измененията в законовата уредба, в т.ч. с разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, последните промени в Закона за висшето образование /обн. ДВ бр. 17 от 2020 г./, Закона за развитието на академичния състав на Република България и правилника за неговото прилагане. Отчетено е и Решението на Народно събрание от 25.04.2018 г. (обн. в ДВ бр. 37 от 04.05.2018 г.) за изменение на Решението за преобразуване на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“, Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Национален военен университет „Васил Левски“.

 

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

08.07.2020, 09:57

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА.
Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за наказване на нарушенията на човешките права, предава БТА.
Британската държавна министърка за международната търговия Лиз Тръс (на снимката) каза вчера в парламента, че съгласно оценка на правителството "няма явен риск износът на оръжия и военно оборудване за Саудитска Арабия да бъде използван за извършване на сериозни нарушения на (международното хуманитарно право)".
Опозиционни депутати и активисти обаче осъдиха решението на консервативното правителство като "морално незащитимо".
"Лицемерието ме оставя без думи", написа в Туитър депутатката от Зелената партия на Англия и Уелс Каролайн Лукас. Тя изрази недоумението си "как външният министър може да каже единия ден, че (Великобритания) ще действа като сила на доброто в света, изправяйки се в защита на човешките права, а след това, на другия ден, да се съгласи на това морално безчинство е просто невероятно".
Говорителката на основната британска опозиционна сила, Лейбъристката партия, за международната търговия нарече решението на консервативното правителство "морално незащитимо". "И обявяването на това решение само ден след като 20 представители на саудитските власти правилно бяха включени в санкционния списък "Магнитски" на Форин офис заради участието им в убийството на Джамал Хашоги – журналист, убит отчасти и заради това, че критикувал поведението на Саудитска Арабия във войната в Йемен – е най-малкото изпращане на смесени послания, подкопаващо твърдението на правителството, че е защитник на човешките права", заяви Емили Торнбъри.
Британската държавна министърка за международната търговия увери, че няколко инцидента, при които е възможно Саудитска Арабия да е нарушила международното хуманитарно право, са изолирани случаи. Британското правителство смята, че Рияд "има искрено намерение и е способен да се спазва" това право.
Миналата година Великобритания преустанови износа на оръжия за Саудитска Арабия, след като съд постанови, че той е незаконен без точна оценка на хуманитарните рискове.
Според данни на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на мира Великобритания е осигурила 13 процента от саудитския внос на оръжия в периода 2015-2019 г., а САЩ – 73 на сто. Британският износ е възлизал на поне 1,4 милиарда долара годишно.
Източник: https://24chasa.bg

 

Конгресът на САЩ не отпуска по-голям бюджет на NASA

08.07.2020, 08:17

Конгресът на САЩ отказа на NASA по-големия бюджет, който агенцията поиска за финансовата 2021 г. Съкращенията са особено силни при средствата за пилотируем лунен спускаем апарат. Това съобщава Space News.
Предложеният от Конгреса бюджет възлиза на $22,629 млрд., при поискани от NASA $25,246 млрд. Сумата е същата, която бе отпусната през настоящия бюджет.
Бюджетът на NASA отделен за разработка и изпитания на нови апарати за космически изследвания е най-сериозно орязан. При искани $4,7 млрд. са отделени едва $1,5 млрд., което е едва със $120 млн. повече от настоящия бюджет. Основният удар там е за програмата HLS (Human Landing System), която цели създаване на пилотируем лунен спускаем апарат в рамките на програмата Artemis.
Предложението на Конгреса не дава разбивка по програми на средствата за разработка и изпитания. NASA получи $600 млн. за HLS в настоящия си бюджет и искаше над $3,3 млрд. за следващия. Всичко това бе с цел да се осигури кацането на астронавти на Луната през 2024 г.
Джим Брайденстайн, директор на NASA, е публикувал заявление, според което в предложението на Конгреса се отпускат $628,2 млн. за HLS, което показвало, че конгресмените поддържат програмата Artemis и се надява в крайна сметка да се договорят други суми.
Създаването на пилотируем лунен спускаем апарат е ключово за завръщането на САЩ на Луната, което се планира за 2024 г. Повечето други основни елементи на Artemis са в процес на изпитания, докато сега тепърва трябва да се избира конструктор и изпълнител за спускаемия апарат.
Други бюджетни пера се увеличават. Например, научният бюджет на NASA ще получи $7,1 млрд. в предложението на Конгреса при искани $6,3 млрд. Финансирането за програмата Europa Clipper (сонда за изследване на юпитеровия спътник Европа) остава непроменено – $403,5 млн. Финансирането на свръхтежката ракета-носител SLS е увеличено от $2,26 млн. на $2,6 млн., като изрично е посочено, че NASA трябва да насочи пари към разработката на подобрената последна степен на ракетата.
Известно орязване има по други бюджетни пера.
Предложението на Конгреса ще бъде подложено на обсъждане, което е малко вероятно да приключи преди 1 октомври 2020 г., когато стартира финансовата 2021 г. в САЩ. Това ще значи, че NASA автоматично ще получи бюджет равен на този от предходната година и ще работи с него, до получаването на нов. Предвид очакваната сериозна рецесия и президентски избори в САЩ, не е ясно как ще изглежда окончателния бюджет на космическата агенция.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Saab стартира производството на Gripen в Бразилия

07.07.2020, 22:30

Производството на изтребителите Gripen E/F стартира в Бразилия. Това съобщиха от Saab днес, 7 юли 2020 г.
Предприятието Saab Aeronáutica Montagens, което се намира край Сао Пауло, е стартирало производството на елементи на еднодвигателния изтребител. Първоначално производството ще включва носовата и опашната част на едноместните Gripen E, а на по-късен етап ще включва и цялата задна част на фюзелажа, центроплана и предната част на двуместните Gripen F.
Крайното сглобяване на бразилските Gripen E/F ще се осъществява в близкия завод на Embraer. Самолетите за Швеция ще се сглобяват в Линчопинг.
Saab сключи договор с Бразилия за 36 броя Gripen E/F, след продължителен процес, при който до финала бяха стигнали още Super Hornet и Rafale. Сред основните причини за шведската победа бе предложеното индустриално сътрудничество.
В момента в Saab Aeronáutica Montagens работят 70 работника, повечето от които са получили обучение в Швеция. Броят на служителите ще се увеличи три пъти с увеличаване на темпа на производство на Gripen E/F. Предприятието бе открито през 2018 г.
Saab доставиха първия Gripen E на бразилските ВВС през септември 2019 г. Самолетът се използва за изпитания, а във връзка със стартирането на производството от Saab показаха нови негови фотографии.
Бразилия ще получи своите 28 едноместни Gripen E и осем двуместни Gripen F до 2024 г. Очаква се, че страната ще поръча и допълнителни изтребители, тъй като плановете за развитие на бразилските ВВС включват покупка на 120 многоцелеви изтребителя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Франция се интересува от три нови E-2D

07.07.2020, 21:14

Франция ще получи оферта за покупка на три летящи радара с палубно базиране Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye. За потенциалната сделка вчера бе уведомен Конгресът на САЩ.
В евентуалната сделка са включени трите E-2D, резервни части, както и съпътстващо оборудване, стоки и услуги. Потенциалната цена на договора е $2 млрд.
За покупката на E-2D се заговори през миналата година, когато от френското МО обявиха, че ще замени сега използваните три E-2C със същия брой от по-новия модел D. В момента френските ВМС използват тези самолети, в състава на ескадрилата 4F, от палубата на самолетоносача Charles de Gaulle. Франция днес е единствената страна в света, която оперира с E-2 от палубата на самолетоносач.
Доставката на новите летящи радари ще започне през 2026 г. Наличните E-2C се използват от 2000 г.
E-2D е последният вариант на двудвигателния турбовитлов E-2. Той започна да се приема на въоръжение в САЩ през 2010 г. Самолетът има нов радар AN/APY-9, нова авионика, нов борден компютър, нова сателитна комуникация, подобрени двигатели T56-A-427A, а наскоро започна и производството на самолети с щанга за дозареждане във въздуха.
Ако се стигне до реална сделка, Франция ще е вторият експортен клиент на E-2D след Япония. Азиатската страна e поръчала общо 13 такива самолета, като доставени към тази пролет са три броя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Литва иска да купи шест UH-60M

07.07.2020, 21:07

Литва е поискала от САЩ оферта за покупката на шест вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това става ясно от съобщение на американската Агенция за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността (DSCA).
Съобщението, което бе публикувано късно вчера, 6 юли 2020 г., казва, че потенциалната сделка за шестте вертолета ще е на стойност $380 млн. То е предназначено за Конгреса на САЩ, който трябва да се запознае с условията на американската оферта.
Сделката включва шест вертолета, 14 двигателя T700-GE-701D (два от които са резервни), 12 картечници M240H и много друго съпътстващо оборудване, резервни части, вертолетообслужваща техника и други стоки и услуги.
Според съобщението, вертолетите UH-60 ще повишат значително способностите на Литва да транспортира войски по въздуха, да охранява границите си, да извършва антитерористични операции, операции по търсене и спасяване, както и да се извършват операции по медицинска евакуация.
Литва обяви, че ще преговаря за покупка на вертолети UH-60 от САЩ през миналата есен. ВВС на страната в момента разполагат с три Ми-8МТВ-1 и три AS 365N3+ Dauphin. Последните бяха доставени през 2015 г. и служат за извършване на операции по търсене и спасяване. Американските вертолети ще заменят наличните Ми-8МТВ-1.
Балтийската страна се превръща в поредния клиент на UH-60M в Източна Европа. Вертолетите вече са получени от Словакия и са поръчани от Латвия и Хърватска.
Източник: https://aero-bg.com/

 

НАТО: Влиянието на Русия в Средиземно море е неоспоримо

07.07.2020, 20:33

От 30 юни Испания ръководи групата на Северноатлантическия алианс в Средиземноморието - втората постоянна морска група на НАТО (SNMG-2). Това пише испанското издание ABC, цитирано от агенция "Фокус". Този флот включва кораби от различни страни. Командирът на групата е капитанът от испанския флот, Мануел Агире Алдерегия (на снимката).
Испанското издание е разговаряло с него по телефона. Освен всичко друго, той отбеляза, че в момента в Средиземно море „ситуацията е сложна“.

„Това винаги се е случвало през цялата история, тъй като това е малко море, в което много страни имат свои собствени интереси“, подчерта Мануел Агире Алдерега. „Понастоящем това е глобална сцена, на която дипломатическите, информационните, военните и икономическите дейности на държавите, които искат да повлияят на регионалната политика, за да укрепят своите позиции в области като сигурност и отбрана, свободен достъп до открити води, експлоатация на природни ресурси или достъп до източници енергия, е преплетена с дейностите на недържавните участници, свързани с трафика на хора и оръжия, тероризма или бежанските потоци“.
На въпроса на вестника дали го притеснява присъствието на Русия в Сирия и Либия, испанският капитан отговори: „Русия е едно от основните държавни образувания в Средиземно море с забележимо присъствие в Либия и Сирия. Нейното влияние е неоспоримо и изисква специално внимание, за да се разбере как може да се развие ситуацията в тези две страни, които са основните източници на нестабилност в средиземноморския регион“. В същото време той подчерта, че военното присъствие на Русия в този регион не влияе на разполагането на военноморските сили на НАТО. Според ABC средиземноморската военноморска група, водена от испанската фрегата F-101 „Алваро де Басан“, вече се е насочила към Черно море, за да участва в морски маневри, организирани от България. В маневрите също ще вземат участие американски разрушител и три български кораба. След ученията те ще посетят украинския град Одеса, разположен на 380 км от базата на руския флот в Севастопол. „В Черно море се надяваме да намерим сравнително нормална ситуация, като вземем предвид, че между двете крайбрежни страни, Украйна и Русия, има нерешена криза с последици в морската сфера, които засягат свободата на корабоплаване в някои райони на това море“, каза още Мануел Агире Алдереги.
Източник: https://www.actualno.com/

 

129 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

07.07.2020, 19:37

Днес  по случай 129-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – първият български адмирал командвал флота, на орелефа му пред Щаба на Военноморските сили се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, съобщават от ВМС.
Строят на почетния караул беше приет от командирa на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
На ритуала присъстваха областният управител на град Варна г-н Стоян Пасев, заместник-кметът на град Варна г-н Коста Базитов, представители на Съюза на подводничарите в Република България, наследникът г-жа Надка Вариклечкова, родственици на контраадмирал Вариклечков. - (видео)

 

Американският ескадрен миноносец "Портър" се изтегля от Черно море

07.07.2020, 17:30

Американският ракетен ескадрен миноносец "Портър" (USS Porter, DDG-78) започна днес преход от Черно към Средиземно море. Това съобщи пресслужбата на Шести флот на САЩ, цитирана от ТАСС.
"Ескадреният ракетен миноносец клас "Арли Бърк" "Портър" на ВМС на САЩ започна днес плаване в южна посока от Черно към Средиземно море след осъществените операции по укрепване на сигурността", се казва в съобщението, предава БТА.
Пресслужбата припомня, че корабът е влязъл в Черно море на 17 юни за провеждането на маневри с цел да бъде укрепено взаимодействието със съюзниците от НАТО. От същата дата силите на руския Южен военен окръг осъществяваха следене на кораба, отбелязва ТАСС. През изминалите седмици ескадреният миноносец е участвал в две съвместни учения с кораби от България, Грузия, Румъния и Турция и се е отбил в Батуми. За участие в ученията е бил задействан и десантният кораб "Оук Хил" на ВМС на САЩ, напуснал Черно море на 25 юни.
През април ескадреният миноносец отново влезе в Черно море. В началото на май същият плавателен съд, съпровождан от ескадрените миноносци "Рузвелт" и "Доналд Кук" влязоха в Баренцово море, отбелязва ТАСС. - Още за клас "Арли Бърк"
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Балтийският флот на РФ ще получи 6 нови ракетни кораба с ракети "Калибър"

07.07.2020, 17:10

Надводният компонент на Балтийския флот в бъдеще ще бъде попълнен със серия от 6 малки ракетни кораба по проект 22800 „Каракурт“, построени в предприятието "Пелла", съобщават от "Российская газета".
Основното въоръжение им въоръжение включва универсален корабен комплекс 3С14 за осем крилати ракети „Калибър-НК“ и/или „Оникс“.
Четири от тях ще носят на борда си и морската версия на комплекса "Панцирь-М". Това казва в интервю за "Красная звезда" главнокомандващият на руския флот – адмирал Николай Евменов.
"Балтийските моряци днес решават сложни задачи, като взаимодействат ефективно със силите на всички флотове, включително и като част от състава на оперативната формация на руския флот в Средиземно море. Трябва да се отбележи специално, че корабният състав на Балтийския флот се намира на етап оборудване на кораби от нови поколения", подчертава Николай Евменов. Според думите му първият малък ракетен кораб, оборудван с комплекса "Панцирь", е корабът "Одинцово". На 30 юни стартират неговите държавни изпитания на полигоните на Балтийския флот. По-рано там той преминава своите заводски ходови изпитания.
Главнокомандващият на ВМС казва, че най-важната задача, поставена пред Балтийския флот днес, е осигуряването на изпитания на новите кораби. Морските изпитателни полигони на Балтийския флот тестват нови фрегати, корвети, противоминни кораби и дизелови електрически подводници, малки ракетни кораби, хидрографски кораби и лодки от нови поколения. Всички те постъпват от предприятията на военнопромишления комплекс като част от оборудването на ВМС. - Още за проект 22800
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Американски сенатори искат пълното изваждане на Турция от програмата F-35

07.07.2020, 16:40

Американски сенатори са поискали от шефа на Пентагона пълното изключване на Турция от програмата F-35. В писмото, изпратено към министъра на отбраната,се казва, че независимо от забраната, турските предприятия продължават да произвеждат детайли и компоненти за изтребителя пето поколение.
В писмото до Марк Еспер, изпратено от сенаторите-републиканци Джеймс Лнкфорд и Том Тилис и сенаторите от Демократическата партия Джин Шахин и Крис Ван Холлен, се иска обяснение за участието на Анкара в програмата F-35. От текста следва, че независимо от забраната от страна на Конгреса на САЩ, Турци продължава да доставя ключови части за изтребителя.
Сенаторите са поискали да им бъдат предоставени контакти с турските производители, както и и сключените с тях договори с указани начало и край на действията.
В писмото се подчертава, че независимо отказът от доставка от Турция на комплектуващи части за F-35 ще създаде "финансови трудности" за САЩ, това е "необходимо да се направи".
САЩ обявиха за изключването на Турция от програмата F-35 след като Анкара закупи и получи руски ЗРК С-300. Вашингтон отказа да достави на Турция закупените изтребители (част от тях бяха официално предадени на турските ВВС, но останаха за обучение в САЩ), на което Ердоган поиска или връщане на заплатените вече пари или да получи самите изтребители F-35.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха снаряда от Втората световна война, открит в Пловдив

07.07.2020, 11:20

Военнослужещи от Сухопътните войски извършиха снощи, 6 юли, разузнаване и транспортиране за обезвреждане на снаряда, открит на територията на Стъкларския завод в Пловдив.
Модул от военното формирование 44 220 - Пловдив, след искане на МВР и положителна резолюция от началника на отбраната, беше задействан за обезвреждане на невзривения боеприпас. Седем военнослужещи са били на място, където при изкопни работи по-рано вчера беше открит снарядът. Те са извършили разузнаване и транспортиране на безопасно място на открития 75 мм снаряд от Втората световна война, силно корозирал. Днес снарядът ще бъде унищожен.

Източник: www.mod.bg

 

Австрия пенсионира Saab 105, засега не мисли за негов заместник

07.07.2020, 08:10

Австрия ще пенсионира своите реактивни учебно-тренировъчни самолети Saab 105 в края на годината, но засега няма яснота, нито как ще бъде заместен той, нито какво ще се случи с флота от изтребители Eurofighter. Това съобщава Reuters.
Решението бе обявено от военния министър на страната Клаудия Танер вчера, 6 юли 2020 г. Като основна причина за това се посочва голямата възраст на самолетите, които вече прехвърлят 50 години. Остарелите Saab 105 ще спрат да летят през декември 2020 г.
Танер, обаче е заявила, че бъдещето на австрийските ВВС ще бъде решено едва, след като стане ясно как се развива делото срещу Eurofighter.
„Република Австрия в момента ще продължи да използва всички законови механизми за излизане от договора за Eurofighter и получаването на компенсации за сделката. Очаквайки финалното решение на съда, няма да взимаме никакви решения с цел не застрашаване на нашите позиции по делото”, заявява австрийският министър на отбраната.
От 2017 г. Австрия се опитва да осъди Airbus, част от консорциума Eurofighter, за това, че са предоставени подвеждащи данни за експлоатационните и други разходи свързани с двудвигателния изтребител. Страната иска компенсация за всички допълнителни разходи и разтрогване на сделката, без неустойки.
Паралелно с това вървеше и разследване за евентуална корупция свързана с покупката на изтребителя в периода 2002 – 2007 г., но разследването бе спряно, без да се стигне до категорични изводи по темата.
Вече повече от две години в Австрия текат усилени политически дебати за това, какво да се случи с бойната ѝ авиация, чиято основна задача е охрана на въздушното пространство на страната. В момента задачата се извършва от 15 изтребителя Eurofighter и 12 броя Saab 105.
В началото на 2018 г. тогавашният военен министър Ханс Петер Доскозил обяви решение за сваляне на Eurofighter от въоръжение през 2020 г. и подмяната му с по-евтин изтребител. Политическите сътресения в страната, обаче не позволиха това решение да се преведе за изпълнение, а и в коалиционното правителство на премиера Себастиян Курц възникнаха противоречия за това, какво да се прави по темата – дали да се замени изцяло Eurofighter или вместо това да се допълни с евтин учебно-тренировъчен самолет, който да може да изпълнява и задачи по „ер полисинг“.
Днешното решение на Клаудия Танер, обаче бе атакувано сериозно от опозицията в Австрия, която заяви, че решението е всъщност да не се взима никакво решение. Тъй като австрийските Eurofighter са от Tranche 1, съвсем скоро трябва да се реши дали те да се модернизират, тъй като експлоатацията им сериозно ще бъде затруднена в следващите години. Танер е каза, че ще се чака и по тези тема.
Австрия експлоатира Saab 105Ö от юли 1970 г. Общо са били закупени 40 самолета, които освен за напреднало пилотско обучение са използвани и за „ер полисинг”.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Неизвестни самолети бомбардираха либийска авиобаза

07.07.2020, 07:56

Неизвестни самолети са нанесли удар по либийската авиобаза Ал Уатия, където бе разположена турска зенитно-ракетна система Hawk. Това съобщи турската държавна информационна агенция Anadolu, позовавайки се на собствени източници.
Агенцията съобщава, че в нощта на 4 срещу 5 юли авиобазата Ал Уатия, намираща се в Северозападна Либия, е бил нанесен бомбов удар от неизвестни самолети. Той е нанесъл поражения на наскоро доставените там зенитни средства. Anadolu пише, че няма жертви, но има материални щети.
Anadolu цитира говорител от въоръжените сили на Правителството на националното съгласие (ПНС), една от двете враждуващи фракции в страната, който е заявил, че въздушният удар е направен от изтребители Mirage 2000-9 от състава на ВВС на ОАЕ, които са излетели от египетска авиобаза. Няма, обаче доказателства в тази посока.
Преди няколко дни стана ясно, че Турция е развърнала две батареи ЗРК Hawk XXI на територията на авиобаза Ал Уатия. Имаше и спекулации, че турската страна ще използва базата за усилване на военното си присъствие в страната.
От Либийската национална армия (ЛНА), другата фракция в гражданската война, поеха вината за нападението и заявиха, че то е плод на военната им авиация. Твърди потвърждения на това няма.
Предварителни анализи на сателитни снимки на авиобазата Ал Уатия, обаче не показват видими следи от въздушни удари, нито има индикации за поразена техника.
Ал Уатия е от големите авиобази от времето на Муамар Кадафи. През 2011 г. силите на НАТО я бомбардираха. Малко след началото на втората гражданска война в страната, авиобазата бе заета от ЛНА, която активно е използваше за атаките си срещу Трополи. През май 2020 г. силите на ПНС окупираха базата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Американската армия ще получи ЗУР Stinger адаптирана за борба с БЛА

07.07.2020, 07:35

По информация от компанията Raytheon, американските сухопътни сили модернизират ЗУР Stinger, като ги оборудват с безконтактни взриватели, за да могат да противодействат на нарастващата заплаха от БЛА. Модернизацията позволява с използването на ПЗРК Stinger да се унищожават по-широк кръг от заплахи на бойното поле, взривяване на бойната глава близо до целта, като същевременно се запазва способността на ракетата да порази обекта, като го удари директно.
Американската армия е завършила сертификационните тестове на новия безконтактен взривател и възнамерява да започне да доставя усъвършенстваните ракети във войските в края на 2019 година.
Според Сам Денеке, вицепрезидент на компанията Raytheon Land Warfare Systems, усъвършенстваните Stinger-и осигуряват достъпно и ефективно решение за сухопътните подразделения, за поразяване на нарастващия брой противникови БЛА. Той отбелязал, че важността на борбата срещу БЛА се потвърждава от интереса, проявен от няколко страни в закупуването на модернизираните ракети.
Според Raytheon, ПЗРК Stinger са били използвани в четири големи конфликта, по време на които са били свалени над 270 самолета и хеликоптери. Комплексите са закупени от 18 държави и от четирите вида въоръжени сили на САЩ. ЗУР Stinger също се използват и от щурмовите хеликоптери Apache. Известно е, че ЗУР Stinger SAM обикновено поразяват целта при директен контакт с нея, което позволява да се прехващат големи цели, като крилати ракети и самолети. Новият взривател осигурява възможността да се поразяват и малки цели, например безпилотни летателни апарати. - Още за  ПЗРК Stinger

 

 

През октомври се очаква милиардният договор за нови кораби

06.07.2020, 21:22

Милиардният договор за да нови патрулни кораби вероятно ще бъде подписан септември-октомври, съобщиха зa Mediapool източници, запознати с хода на преговорите.
Директните преговори между МО и германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избрана да изпълни поръчката, започнаха в средата на миналия месец и засега вървят гладко.
Подизпълнител на германската фирма ще бъде българската корабостроителница "Делфин".
Засега се планира и двата кораба да бъдат построени в България.
"Засега преговорите вървят добре", съобщиха източници от МО.
Военният министър Красимир Каракачанов дава сигнали, че ще се опита да завърши проекта, колкото се може по-бързо.
Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева трябва да минат през пленарна зала. Там обаче не се очаква сериозна съпротива срещу нея.
Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе именно българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.
Така за проекта официални оферти подадоха само "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Fincantieri".
"Делфин" бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.
В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г.
Миналата година България купи и два кораба "втора ръка" от Нидерландия за общо 4 млн. лева, но те още не са усвоени от Военноморските сили.
Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.
Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева.
Освен проектът за нови кораби, МО подготвя и сделката за нови бронирани машини на стойност около 1.5 млрд. лева. Проектът се движи по-бавно и все още няма избран изпълнител.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Германия е дала почти милиард евро за американските войски за 10 години

06.07.2020, 21:19

Правителството на Германия е дало почти 1 милиард евро за разположените в страната американски войски през последните 10 години, показват данни на финансовото министерство, цитирани от ДПА.
САЩ обаче плащат доста повече пари за разполагането на своите войски в Германия, които в момента наброяват малко под 35 000 души.
Въпросът с американските войски в Германия привлече медийното внимание, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове за изтегляне на 9500 американски военни от Германия. Тръмп критикува Германия, че не отделя достатъчно пари за отбрана.
Разноските на Германия през последното десетилетие са се състояли главно от субсидии за строителни проекти в размер на 648,5 милиона евро, а други 333,9 милиона евро са били дадени за "произтичащи отбранителни разходи", заяви финансовото министерство в отговор на искане за информация от партията "Левите".
Американското министерство на отбраната е оценило своите чуждестранни разходи за Германия за 2020 г. на около 8,125 милиарда долара, показват бюджетни документи. Тази сума е около 55 пъти по-голяма от парите, дадени миналата година от Германия, за да има американски войски на своя територия - 132,4 милиона долара.
Германия е най-скъпата военна база за САЩ в света. Тя предлага стратегическо местоположение в сърцето на Европа.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Аварийно кацане на В-1В, спукани гуми и пожар

06.07.2020, 17:45

В социалните мрежи се появиха снимки на американски стратегически бомбардировач Rockwell B-1B Lancer, извършил аварийно кацане на 2 юли. Около 30-та минута след излитане, поради внезапно появил се технически отказ, екипажът взема решение за прекратяване на полета и се насочва към летището за аварийно кацане информира Тhe Aviationist.
Две от гумите на лявата основна стойка на колесника се пръсват и възниква малък пожар, който е бързо загасен. Четиримата членове на екипажа са невредими.
За сега няма официална информация за инцидента. По всяка вероятност, съдейки по снимките, авиационното произшествие е станало на летището на военно-въздушната база Dyess.
По всяка вероятност основната причина за пръсване на гумите и възникналия пожар е кацането с голямо тегло поради неизразходваното гориво.
Интересно е също да се отбележи, че eдни от гумите са производство на Michelin, а други на Goodyear.
Подобен инцидент е имало през месец юни 1994 г. при кацане на В-1В във военновъздушната база Rhein-Main, Германия .
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Най-голямото процентно увеличение на военните заплати е от преди 12 години

06.07.2020, 17:25

Министерски съвет прие постановление, с което се предвижда средните брутни месечни заплати на военнослужещите и гражданските лица по Закона за отбраната и въоръжените сили да бъдат увеличени, считано от 1 юли 2008 г., съобщи на 21 август 2008 г. Министерство на отбраната.
Най-висок процент увеличение получиха войниците, като основната им месечна начална заплата стана 520 лв., което е с 33% повече от действащото до тогава щатно разписание. Увеличението на заплатите на ефрейторите бе с 31,5%. В зависимост от съответното звание и степен сержантите получаваха увеличение от 13,26% до 22,36%, а офицерите - от 10,05% до 15,44%.
Освен приетото по постановление, министърът на отбраната Николай Цонев разпореди да бъдат допълнително увеличени заплатите на кадровите военнослужещи. За изпълнение на взетото решение не се изискваха допълнителни средства от държавния бюджет, тъй като то бе в резултат на извършените административни и структурни реформи, довели до икономии във фонд работна заплата в Министерството на отбраната.
Това е най-голямото процентно увеличение на заплати на българските войници в последните години. С по 10 процента сегашното правителство с министър на отбраната Красимир Каракачанов увеличава военните заплати последователно през 2018, 2019 и 2020 г. По думите на министъра има уговорка това да стане и през 2021 г.
Приетото увеличение бе в съответствие с Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г. и е насочено към привличане на млади хора на кадрова военна служба. Увеличението бе в резултат на намаляване на числеността на кадровите военнослужещи, съобщава тогава Министерството на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

Израел изстреля шпионски сателит

06.07.2020, 16:14

Израел изстреля нов шпионски сателит, който според властите в страната ще подпомогне усилията на местното военно разузнаване, предава "Ройтерс".
Израел отдавна се стреми към подобряване на своите разузнавателни способности, до голяма степен за да може да наблюдава своя главен противник в региона - Иран, чиято ядрена програма е възприемана като заплаха за националната сигурност, съобщи агенция "Фокус". Сателитът, наречен "Ofek 16", беше изстрелян в космоса в ранните часове на 6 юни от площадка в централната част на страната, по-рано използвана за изстрелването в орбита на други сателити от този тип. - (видео)
"Ще продължим да подсилваме и поддържаме способностите на Израел на всеки фронт, навсякъде", каза министърът на отбраната Бени Ганц. Според министерството устройството е "електро-оптически разузнавателен сателит с разширени възможности". Той е разработен от държавната компания Israel Aerospace Industries, а оборудването му е създадено от Elbit Systems.

Ofek 16 е спътник за оптично разузнаване и според израелското МО е сходен на изстреляния през 2016 г. Ofek 11, но е с по-добри технически параметри.
Интересно е че до Ofek 11, разузнавателните спътници на Израел имаха поредна номерация. Няма информация, официална или не, за друг изстрелян разузнавателен сателит от израелската държава между септември 2016 г., когато стартира Ofek 11 и днес.
Израел влага много сериозни усилия за да поддържа способности самостоятелно да изстрелва своите разузнавателни сателити. Ракетата-носител Shavit е четиристепенна и може да изстрелва сателити на ниска околоземна орбита с маса до 800 kg. Интересно е че всички израелски разузнавателни сателити се изстрелват с ретроградна орбита, тъй като Средиземно море е западно от Израел, а ракетите Shavit набират височина над него. Обикновено космическите стартове се осъществяват на изток. - Още Космос

 

Каква британска и американска техника използва Червената армия?

06.07.2020, 08:17

Сред голямото количество от разнообразно оборудване, доставено на Съветския съюз от Западните съюзници, именно автомобилите и изтребителите помагат на Съветите да преодолеят най-трудните периоди на войната с Германия.
US6 Studebaker
"Без американските 'студебекери' нямахме на какво да теглим нашата артилерия. Да, те до голяма степен ни осигуриха фронтовия транспорт", казва веднъж маршал Георги Жуков в неофициален разговор.

В Съветския съюз са доставени 152 000 от тези камиони по програмата "Заем-наем", които се превръщат в истинска работна сила за Червената армия.
Тъй като СССР губи огромен брой камиони през първия период на войната, а новите пристигат твърде бавно, Studebakers са тези, които пристигат в нужния момент. Те служат като влекачи, камиони и бази за известните ракетни системи "Катюша".  
Въпреки че в САЩ US6Н не са твърде популярни, в Съветския съюз те са обичани заради удобната си кабина, мощния двигател, стабилността на пътя и високата проходимост. Камионът става основа за много съветски следвоенни разработки в автомобилната индустрия.
M4A2 "Шерман"
"През 1944 г. американските танкове 'Шерман' започнаха да идват при нас. Това, според мен, е най-добрият американски танк, участвал във войната. При него и двигателят е добър, а също и бронята, и оръжията", припомня си Петър Куревин, началник на щаба на танковия батальон на 50-та гвардейска танкова бригада.
Въоръжени със 75-мм оръдие и зенитно картечно оръдие "Браунинг" (рядкост за съветските танкове), високоскоростните и маневрени "Шерман" също имат своите недостатъци. Голямата височина на танка го прави отлична мишена на бойното поле, а бронята все още е по-уязвима от тази на американските и съветските му аналози.
Повече от 4000 броя M4A2 пристигат в Съветския съюз в помощ на Червената армия. Въпреки че американските войски не стигат до столицата на Третия райх, то поне танковете им успяват. Само съветската 2-ра гвардейска танкова армия губи 209 броя "Шерман" в битките за Берлин.
Hawker Hurricane
"Хърикейн" се появяват в Съветския съюз през първите месеци на войната – в периода, когато са най-необходими заради тежките загуби на съветските ВВС, които спешно трябва да бъдат попълнени. Особено полезни са британските изтребители, които помагат за покриването на арктическите конвои на съюзниците и защитата на Москва.  
В СССР, където "Хърикейн" са наречени "Гърбати", пристигат над 3000 бройки от тях. Те обаче не предизвикват голям ентусиазъм сред съветските пилоти. В края на 1941 г. тези самолети вече значително отстъпват по бойните си качества на новите модификации на основните си съперници - Messerschmitt Bf 109.
"Въоръжиха ни с 'Хърикейн'. Боклук, а не машина", припомня си Виталий Клименко, старши лейтенант на 1-ви гвардейски изтребителен авиационен полк. "МИГ е тежък на земята, но на височина е цар, а този няма нито скорост, нито маневреност. Крилото му е дебело. Нашите имат сферичен брониран гръб, а у тези – плосък, и затова лесно се пробива. Изглежда, че да има 6 картечници е добре, но боеприпасите за тях са миниатюрни. Моторите 'Мерлин-XX' не са годни за нищо. При форсиране могат да прегреят и да спрат да работят."
Willys
Командният състав на Червената армия веднага се влюбва в автомобила на американската армия "Уилис". Малък, но мощен и пъргав, той лесно и бързо се движи извън пътя. Липсата на врати дава възможност на водача и пътниците бързо да напуснат автомобила в случай на опасност, като в същото време дълбокото разположение на седалките не им позволява да изпаднат по време на возене.
На "Уилис" се возят не само генерали. Те се използват активно като артилерийски влекачи за теглене на 45-мм противотанкови и 76-мм дивизионни оръдия. Около 52 000 автомобила са изпратени в Съветския съюз. "Уилис" остават почти последните представители на техниката "Заем-наем", които все още участват в годишните Паради на победата в руските градове.
Bell P-39 Airacobra
Този американски изтребител става любимата машина на редица съветски асове, включително Александър Покришкин и Григорий Речкалов (по 65 победи всеки). Самолетът има невероятна способност за оцеляване: дори обсипан от куршуми, той може да продължи битка.
Съюзниците с радост изпращат "Аерокобра" в Съветския съюз. П-39 не е полезен за въздушни битки на голяма височина, често срещани в западните военни действия. На Източния фронт съветските и немските пилоти се бият главно на средна и ниска височина и там тези изтребители винаги се представят отлично.
В резултат на това, за цялото време на войната СССР получава 4952 броя "Аерокобра", което го прави най-масовият от всички видове самолети, доставяни на Съветския съюз по програмата "Заем-наем".
Ford GPA
Американските войници не обръщат голямо внимание на тези автомобили-амфибии. Машината е достатъчно ниска и незначително вълнение в морето позволявало проникване на вълни в корпуса. Червената армия, която се занимава основно с форсиране на реки, напротив, остава напълно доволна от "Форд" GPA.
За разлика от катерите, "Форд" GPA не изисква сложни действия за транспортиране, пускане във вода и повдигане на сушата. През април 1944 г. са формирани 11 отделни моторизирани батальона със специално предназначение, които на "Форд" се отправят на брега, окупиран от противника. Те разчистват плацдарма от мини и го защитават, докато техните войски пристигнат.
Общо Съветският съюз получава от съюзниците си около 3000 от тези коли. В Червената армия те получават наименованието "Форд-4".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Сърбия показа въоръжените си БЛА

05.07.2020, 22:31

Сърбия официално показа своите бойни безпилотни летателни апарати CH-92A, които наскоро бяха доставени от Китай. Това стана вчера, 4 юли 2020 г.
Презентацията, която се състоя в авиобаза Батайница, бе в присъствието на сръбския президент Александър Вучич, който лично е съобщил, че в момента са закупени шест безпилотни апарати и 18 управляеми ракети към тях. - (видео)
Сръбското МО посочва, че апаратът е CH-92A. Той е от серията Cai Hong („дъга”) и дебютира публично през 2012 г. на китайския авиосалон Джухай. Апаратът има дължина от 4,1 m, височина от 1,6 m и размах на крилото от 9 m. Максималната излетна маса е 380 kg., a полезният товар е в рамките на 75 kg. Разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система.
Управлението на апаратът се осъществява чрез радиовръзка от наземна станция, което ограничава и максималния му оперативен радиус. Според сръбското МО той е 250 km. Продължителността на полета е 10 часа, крайсерската скорост между 120 и 160 km/h, а максималната скорост е в рамките на 190 km/h. Максималният таван е 5000 m.
Управляемите ракети, които бяха показани със сръбските CH-92A, са означени, като FT-8C – с лазерно насочване, маса от 18 kg и далечина на полет от 6 – 9 km.
Според сръбския президент Вучич, в момента се планирал трансфер на технологии с китайската страна, което щяло да помогне да се разработят сръбски модели безпилотни апарати. Той е казал още, че ще бъдат купени още управляеми ракети, включително и такива с по-голяма далечина на полет, както и че въпросът за покупката на още CH-92 стои отворен.
Апаратите ще бъдaт експлоатирани от сръбските ВВС.
За покупката на китайски въоръжени БЛА се заговори в Сърбия още през есента на 2018 г. Първоначално се спекулираше, че Сърбия ще се сдобие с апарати от серията Wing Loong, но в последствие през миналата година стана ясно, че се касае за по-малкия тактически модел CH-92. - Още БЛА
Източник: https://aero-bg.com/

 

RAND: "Руснаците нямаха голяма военна база в Средиземноморието, сега вече имат такава!"

05.07.2020, 21:13

"Русия се стреми към по-голяма свобода на действие в Средиземноморския регион и засилва военното си присъствие, за да постигне тази цел" - пише екипът от автори на уебсайта на аналитичния институт RAND Corporation. За да разрешат „руския“ проблем, Съединените щати и НАТО можеха да разработят надеждна стратегия, насочена към засилване на присъствието на авиацията и флота на Алианса в региона. Откакто Египет нареди на съветските войски да напуснат страната през 1972 г., на Москва липсваше голяма военна база в Средиземно море. Но ситуацията се промени. Засилвайки позициите си в региона, Русия вярва, че по този начин ще успее да постигне голям успех по въпросите на проектирането на сила, като същевременно ще намали влиянието на САЩ и НАТО.

"През 2015 г. руската авиация спаси Сирия от набиращия сила метеж, който заплашваше да свали режима на президента Башар Асад. Сега Дамаск предоставя обратна услуга" - се казва в статията. През 2017 г. Русия обяви създаването на "постоянна групировка" в пристанището на Тартус и близката авиобаза Хмеймим. Преди това руснаците използваха само скромен морски логистичен комплекс, но според новото 49-годишно споразумение за аренда Москва ще похарчи 500 милиона долара за разширяване на военната си инфраструктура в тази страна. Това ще осигури на руските военни кораби материална опора за много по-големи операции в Средиземно море. Руската федерация също разположи десетки бойни самолети в Хмеймим и развърна там своите системи за ПВО С-400. Амбицията не се ограничава само до сирийските брегове. Твърди се, че в източната част на Либия Москва също се надява да получи изгоди, свързвайки надеждите си с местния командир Халифа Хафтар или други влиятелни личности.

Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (AFRICOM) вече предупреди, че ако на Русия се предостави "постоянно присъствие" и тя развърне ракети с далечен обсег, това ще бъде "повратна точка за Европа". Като противодействие на Кремъл авторите на статията предлагат разширяване на дейностите на САЩ и НАТО, което може да успокои неназованите западни съюзници в тази част на света. В материала се казва, че военноморското присъствие на САЩ в Средиземноморието например е възможно според схема, при която военните кораби биха прекарвали повече време в тази акватория в момента, в който са изпратени или с върнати от Близкия Изток. В същото време Америка се отказва да участва в мащабни продължителни конфликти на териториите на Либия и Сирия. "Интервенцията би могла да доведе само до сковаване на американските военни в този регион, в момент при който трябва да се изправят срещу издигащия се Китай, а мощта на САЩ ще попадне в безизходица с почти безкрайни конфликти, лишени от стратегическа цел" - се посочва в статията.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Търканията в НАТО ескалират заради турската намеса в Либия

05.07.2020, 17:00

За съюзниците от НАТО, които действат в Средиземноморието, времената са интересни. След изумителен ден в морето, завършил със спешна среща, Франция прекрати ролята си в мисия на НАТО в Средиземноморието, което внесе допълнително напрежение в и без това изострените отношения на членките в съюза, пише онлайн изданието Politico.
Сутринта на 10 юни, югозападно от остров Крит, фрегата на гръцкия флот патрулира като част от операцията на ЕС IRINI – опит на ООН да наложи ембарго на оръжията в Либия, като Брюксел подчертава, че операцията е „неутрална“ и не е насочена срещу конкретна държава. Гръцкият кораб забелязва  товарен кораб с флаг на Танзания, за който се подозира, че се използва от Турция - съюзник в НАТО и все още официално кандидат за членство в ЕС, за превоз на оръжия до Либия. Гръцката фрегата изпраща свой хеликоптер, за да огледа отблизо. Хеликоптерът и екипите обаче получават предупреждения от три турски военноморски кораба, които казват, че плавателният съд превозва медицински материали и е под тяхна закрила..........Прочети още

 

Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие 2021 г. - 2030 г. - Приоритети и иновативни стратегически инфраструктурни проекти

05.07.2020, 09:55

Продължаваме да публикуваме статиите на професор д.пс.н. Илия Пеев, като се присъединяваме към призива на двете медийни издания от поречието на Марица – вестник „Знаме” от Пазарджик” и вестник „Сияние” от Пловдив, за достойно посрещане на обявеното от ООН Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.).
С тази наша публикация стартираме специална рубрика: Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие 2021 г. - 2030 г. - Приоритети и иновативни стратегически инфраструктурни проекти.
Призоваваме Президента на Република България, Министерския съвет, университетите и институтите, средните училища, корабоплавателните и корабостроителните компании, бизнеса, културните и социалните институции в нашата страна да участват активно в започналата дискусия и да предложат свои проекти и програми за достойно посрещане на Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие 2021 г. - 2030 г.......Прочети още

 

Рокади в иракската армия

05.07.2020, 08:36

Иракският премиер Мустафа Ал Кадими назначи генерал-майор Абдул Гани Ал Асади (на снимката) за ръководител на Агенцията за национална сигурност, потвърдиха правителствените източници пред The ​​National в събота.
Той ще замени Фалех Ал Фаяд, ръководител на паравоенното групиране на Народните мобилизационни единици, казаха източниците.
Този ход бележи още една стъпка от Ал Кадими към изпълнението на обещанието му за възстановяване на държавния суверенитет, след като встъпи в длъжност в началото на май.
Популярните мобилизационни звена се състоят до голяма степен от шиитските милиции, мобилизирани през 2014 г. за борба срещу групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) и обучени и въоръжени от Иран.
Ал Асади служи в силите за специални операции в Ирак до пенсионирането му беше наредено от бившия премиер Адел Абдул Махди през 2018 г. Той беше ключов командир в подкрепяната от САЩ сила кампания срещу в Ирак.

 

 

Владислав Шуригин: Великата триада /за ядрената мощ на Русия/

04.07.2020, 20:44

Наскоро в редица медийни издания, особено онлайн, където читателят е по-прост и почти не се носи никаква отговорност, са направени цяла поредица публикации, авторите на които са някакви „експерти” и пенсионирани военни, разделили се с армията през 90-те години на миналия век, сякаш по команда, насочени към състоянието на нашата "ядрена триада". Те наричат руските Стратегически ракетни сили “остарели“ и неспособни да устоят на възможната заплаха от ядрената „бухалка“ на страните от НАТО.
Фактът, че тази вълна премина почти едновременно с руско-американските дискусии около договора за START-3 със сигурност не е случайно съвпадение, тъй като уместността на тази тема далеч не е конюнктурна. И тук е необходимо много внимателно да отделим истината от митовете.
Първо, намаляването на нашите стратегически ядрени сили. Нека ви припомня, че този процес беше стартиран от Михаил Горбачов, който подписа през 1987 г. с американския президент Роналд Рейгън първия договор за ограничаване на ядрените оръжия - Договорът за ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО), а след това Договорът за намаляване на оръжията (СТАРТ-1) с неговия наследник Джордж Х. У. Буш. Той беше продължен от Борис Елцин, чийто подпис е под Лисабонския протокол към СТАРТ-1 (1992) и СТАРТ-2 (1993), който директно намалява стратегическите ядрени арсенали на Русия и САЩ. Последният, който допринесе за намаляването на ядрените арсенали, беше руският президент Дмитрий Медведев, който подписа СТАРТ-3 с американците през 2010 г.
В резултат на това до 2003 г. руските стратегически ракетни сили са повече от наполовина от 1990 г.: от 36 ракетни бригади и дивизии до 15, а ракетите от 1443 до 735 г. Сред тях са 150 шахтно базирани ракети РС-36M УТТХ и Р-36M2 “Войвода” с 10 разделящи се бойни глави с индивидуално направление. На Запад ги наричат СС-18 Сатана. Освен това, 130 шахтно базирани ракети УР-100Н УТТХ (СС-19 “Стилет”) - общо 780 бойни глави, 36 ракети РТ-23 УТТХ “Молодец” (СС-24 “Скалпел”) с 360 заряда, разположени в 10 железопътни комплекси. 360 мобилни моноблокови комплекса РT-2PM "Топол" (СС-25 “Сърп”) и 39 най-новите моноблокови комплекси РT-2ПM2 "Топол-M" (СС-27 Топол-M2). По този начин общият брой ядрени бойни глави в руския арсенал е 3159. Освен това всички „тежки“ ракети са проектирани и построени през 70-те и 80-те години на ХХ век и остават в експлоатация извън техния максимален експлоатационен живот поради високия си запас от безопасност, непрекъсната поддръжка и разширяване на техния ресурс. Именно това критично състояние на нашите стратегически ядрени сили накара американците да се оттеглят от Договора за противоракетна отбрана (ПРО).
Прогнозите на американските анализатори и „съветолози“ бяха най-обнадеждаващи тогава - до 2010 г. Русия трябваше напълно да избледнее като модерна високотехнологична сила, а военният ѝ потенциал трябва да падне до нивото на Ирак или Аржентина. При тези условия САЩ имаха уникална възможност да бъдат не само единствената световна суперсила, но и неуязвима суперсила. Планът на САЩ беше прост. Знаейки неспособността на Русия да поддържа стратегическия си ядрен арсенал на съветско ниво, беше необходимо да се сведе с различни рамкови споразумения до ниво, което ще бъде "по зъбите" за перспективните системи за противоракетна отбрана на САЩ и да се фиксира в тази рамка, в случай че Русия в обозримо бъдеще успее да влезе отново в клуба на суперсилите.
Вярата, че Русия никога няма да успее да възстанови потенциала си за ядрени ракети, изигра жестока шега на янките. Слуховете за смъртта на Русия бяха очевидно преувеличени. До 2010 г. вместо окончателния крах на руските стратегически ядрени сили започва тяхната модернизация и превъоръжаване. И до 2020 г. те достигнаха пика на своята форма през последните 25 години. Днес руската ядрена „триада“ съдържа 532 стратегически носители, способни да носят около 2100 ядрени бойни глави. Като част от обмена на данни, съгласно договора за START-3, Русия посочва, че към 1 септември 2019 г. тя разполага с 513 разположени стратегически носители, за които има 1426 бойни глави. Останалите са в складове в готовност за разполагане.
От тях като част от стратегическите ракетни сили - 320 ракетни системи, способни да носят 1181 ядрени бойни глави. От тях 46 тежки ракети Р-36M2 (СС-18), 2 комплекса "Авангард" (УР-100НУТТХ, СС-19 Mod 4 ракети), 45 мобилни наземни комплекси "Топол" (СС-25), 60 комплекса с шахтно базиране и 18 мобилни комплекса Топол-M (СС-27), 135 мобилни и 14 минни комплекса с ракета “Ярс” РС-24.
ВМС включва 10 стратегически ракети-носители с балистични ракети на борда, способни да носят до 656 ядрени бойни глави.
Северният флот разполага с пет ракетни носителя на проект 667БДРМ Делта IV с 80 ракетни ракети Р-29РM (СС-Н-23) и един ракетоносец проект 955 с 16 ракети "Булава".
Тихоокеанският флот се състои от един ракетоносец проект 667БДР Делта III с 16 ракети Р-29Р (СС-Н-18) и два ракетоносеца проект 955 с 36 ракети “Булава”.
Стратегическата авиация включва 66 тежки бомбардировача: 11 Ту-160 и 55 Ту-95МС.
Моноблоковите системи “Топол-M” се заменят с ракети РS-24 “Ярс” с множество бойни глави. А на мястото на “Сатана” (тежките ракети Р-36M2) тежката ракета “Сармат” (РС-28) се готви да влезе в експлоатация. По отношение на обхвата на полета, РС-28 надвишава предшественика Р-36M2 с един и половина пъти: 18 хиляди километра срещу 11. Натоварването също нараства: 10 тона вместо 8,8. Началното тегло на МКБР “Сармат” е 208 тона. Първите такива ракети ще изпълняват бойно дежурство още през 2021 година.
Следователно предположенията на всякакъв вид „експерти“, които никога не са имали или отдавна са загубили контакт с армията, че Стратегическите ракетни сили уж не са в състояние да дадат достоен отпор на потенциален враг и вече не са сила, способна да възпира политическите авантюристи от желанието „да заличи Русия от картата“, меко казано, са погрешни. И ако наричаме нещата с техните си имена, те са неграмотни глупотевини! Руската ядрена триада е най-важният елемент от нашата система за сигурност и гарант за спокойно небе над главите ни.
Източник: https://pogled.info/

 

Борисов присъства на връчването на бойното знаме на Съвместното командване в Пловдив

04.07.2020, 11:40

Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пристигнаха в съвместното командване на специалните сили в Пловдив.
Те присъстват на церемонията по връчването на бойното знаме на формированието на празника на пловдивския гарнизон.
На събитието присъстват и представители на местната власт - кметът на града Здравко Здравков, областният управител Дани Каназирева и митрополит Николай.
Премиерът бе посрещнат от ген. Явор Матеев и тържествен строй в щаба на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив. - (видео)

 

На този ден през 1916 г е учреден Военноисторическият музей в София

04.07.2020, 07:45

С Указ №39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд при Щаба на армията се създава Военно-историческа комисия. В състава ѝ влизат музей, архив и библиотека. Със заповед №391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия действащата армия, „...за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...“, започва действителното комплектуване на колекциите на музея.
Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея – Археологически и Етнографски. Той обединява създадените след 1879 г. военно-исторически къщи-музеи.
Със заповед № 107 от 1 ноември 1918 г. на началника на Щаба на Действащата армия, от 1 януари 1919 г. музеят е закрит поради общата демобилизация на армията. В края на 1920 г. отново се създава Военноисторическата комисия, в чието подчинение е Военноисторическия музей. Със заповед № 135 от 8 август 1930 г. на министъра на войната, във войската се учредява „Военно-музейна служба“. По силата на същата заповед, такива служби се създават към всяка отделна войскова част, управление и учреждение, при морската и речната полицейски служби и Дирекцията на въздухоплаването. През 1931 г. тези служби се обединяват и се формира Отделение „Военни музеи, паметници и гробове“. Неговата дейност започва от 1932 г.
Първата експозиция на Главния военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. „Московска“ №15, в сграда, дарена му от Софийското офицерско събрание. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950 – 1951 г. музеят е преместен на бул. „Ген. Скобелев“ №23 на значително по-голяма площ. През 1952 г. открива нова експозиция.
Съгласно заповед № 39 от 17 юни 1954 г. на Министъра на народната отбрана, целият щат на музея преминава в подчинение на Главно политическо управление. Началникът на музея започва да издава самостоятелни заповеди от 3 юли 1954 г. От 1956 г. в музея започва работа реставрационно ателие. След спогодба между правителствата на България и Унгария през 1967 г. колективът на военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.
През 1968 г. с мостановление на Министерския съвет № 44 музея получава статут на национална институция и променя името си на Национален военно-исторически музей. Негови филиали стават Военноморският музей и Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ в гр. Варна.
От 1971 г. започва да издава научно списание „Известия на Националния военно-исторически музей“. През 1975 г. за своята дейност в областта на науката, просветата и културата Националният военно-исторически музей е награден с I степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“. От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. „Черковна“ 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище......Още за НВИМ

 

Акварели на лейтенант Уилям Ърмстън от Варна от времето на Кримската война

04.07.2020, 07:07

Уилям Брабазън Ърмстън (William Brabazon Urmston) е роден на 11 февруари 1828 г. в Чигуел, графство Есекс (Chigwell, Essex), втори син на Джеймс Брабазън Ърмстън (James Brabazon Urmston, Esq.) и Елизабет (Elizabeth Urmston, daughter of John Hanson, Esq. of Russellsquare).
Постъпва в Кралския военноморски флот на 19 август 1841 г.. На 29 септември 1848 г. получава чин лейтенант. Участва в Кримската война (1853-1856 г.) като лейтенант (от 23 май 1853 г.) в състава на Кралската военноморска бригада (The Royal Naval Brigade) на кораба на Нейно Кралско Величество „Куин“ (HMS Queen). На 29 септември 1855 г. е повишен в чин командер (commander).
Награден е с френския Орден на Почетния легион (5th Class) - 2 август 1856 г. и турския орден „Меджидие“. На 11 април 1866 г. е повишен в чин капитан.
Умира на 18 декември 1869 г., на 41 години, на борда на кораба „Акбар“ (Training ship “Akbar”) (Rock Ferry, Cheshire).
Освен храбър офицер, раняван два пъти по време на Кримската война, лейтенант Уилям Брабазън Ърмстън е и талантлив художник акварелист. Особено интересни за нас са неговите акварели от Варна, рисувани през пролетта и лятото на 1854 г. По една или друга причина те са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събитията от времето на Кримската война и мястото на Варна в нея...…
Пълния текст на статията на Анастас Ангелов (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

 

Адмирал Емил Ефтимов: Трябва да се гордеем с нашите Специални сили

03.07.2020, 22:42

„Наблюдавахме много впечатляваща демонстрация. Трябва да се гордеем с нашите Специални сили, с тяхната отговорност, устрем и готовност да овладяват нови задачи. Това е дълъг процес и искам да отбележа усилията на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за това Специалните ни сили да намерят достойно място в организационната структура на Българската армия“. Това заяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на заключителния етап на националното учение „Stealth Dagger 2020” на летище „Чешнегирово“. Учението „Stealth Dagger 2020” се проведе от 20 юни до 3 юли с участието на до 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). По време на учението комисия от СКСО сертифицира Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО през 2021 г., съобщава Пресцентърът на МО
“Сертифицирането на ТГрСО за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е много отговорен акт и се радвам, че СКСО поддържа стандарта“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той поясни, че амбициите не са свързани само със сертификацията на Тактическата група на Специалните сили, но и с бъдещото развитие на тези способности.
Началникът на отбраната благодари на международните ни партньори и изказа признателност към присъстващия на събитието командир на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кирк Смит.
Адмирал Ефтимов обясни, че от началото на 2021 г. военнослужещите от сертифицираното формирование ще бъдат в 45-дневно дежурство. „Това не е само изискване към личния състав - да бъдат налице и на подходящо оповестяване. Изискванията са много по отношение на екипировката, оръжието, поддържаните комуникационни средства, тренировките. Убеден съм, че момчетата ще се справят“, категоричен бе началникът на отбраната.
Пред журналисти командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев подчерта, че това е поредният завършен етап от подготовка на подобно военно формирование. „Доволен съм, че всичко премина безопасно, всички са живи и здрави и че целите на учението са изпълнени. Оттук нататък ще поддържаме нивото на подготовката си така че, ако се наложи, да изпълняваме задачи в рамките на специалните сили на НАТО“, посочи още той. „Не трябва да се задоволяваме с това, което имаме, и което сме постигнали. Трябва да се стремим винаги да надграждаме“, допълни генерал-майор Явор Матеев по отношение на демонстрацията на способности, въоръжение и техника от страна на Тактическата група за специални операции.
Военнослужещите от Тактическата група за специални операции направиха атрактивна демонстрация на способности на летище „Чешнегирово“. Пред гостите бяха изпълнени парашутни скокове, отиграни бяха действия по неутрализиране на терористична група, спасяване на ранен военнослужещ и др. На деня за високопоставени гости присъстваха още контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, бригаден генерал Борислав Сертов, директор на Служба „Военна полиция”, бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиобаза - Крумово и др. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Държавен военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия на учебен полигон „Анево”

03.07.2020, 21:43

От 30 юни до 3 юли 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово беше домакин на държавен военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия, в който участваха 8 отбора от Въоръжените сили на Република България.
Състезанието се проведе на учебен център „Анево” и премина при голяма динамика във всяка от двете сцени и двата дрила, в които състезателите водеха огън по цели на къси и пределно къси разстояния, стрелба след придвижване, със смяна на позициите и положенията на видовете оръжия.
В комплексното класиране първо място зае отборът на Съвместното командване на специалните операции, втори станаха състезателите от 61-ва механизирана бригада, а трети са от Служба „Военна полиция”.
В индивидуалното класиране при жените призовото място завоюва редник Ваня Гатева от Съвместното командване на специалните операции, следвана от редник Здравка Бонева от Съвместното командване на специалните операции, а на трето място се класира младши сержант Петя Станчева от отбора на домакините.
При мъжете на първо и второ място са ефрейтор Борислав Русев и младши сержант Вълко Чинтов от 61-ва механизирана бригада, а на трето място е капитан Гроздан Найдов от Съвместното командване на специалните операции.
Отборно при жените победител е отборът на Съвместното командване на специалните операции, на второ място е 61-ва механизирана бригада, а трети се класира отборът на Сухопътните войски.
В отборното класиране при мъжете на първо място е отборът на 61-ва механизирана бригада, следван от представителите на Съвместното командване на специалните операции и на Служба „Военна полиция”.
Призьорите бяха наградени с купи, медали и грамоти от командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който благодари на участниците за достойното представяне. - (видео)
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

АНС на САЩ: Русия не е плащала за убийството на американски войници в Афганистан

03.07.2020, 16:38

Агенцията за национална сигурност на САЩ категорично отрече изявлението на ЦРУ, че Русия плаща бонуси за убийството на американски войници в Афганистан. Ето защо Тръмп не е сложил на масата доклада на ЦРУ с тази информация, въпреки че се знае за него от няколко месеца.
Според експерти и бивши служители, които са врели и кипели в анализа на разузнавателни данни, който включва комбинация от понякога непълни и нееднозначни източника, подобни разногласия не са необичайни и понякога възникват поради различия в методите за получаване на информация.
АНС се занимава с електронно подслушване, дешифриране на прихванати телефонни разговори, текстови съобщения, имейли и други електронни сигнали. Ролята на ЦРУ са човешките отношения, което на бойните полета, като Афганистан, често означават разпит на вражески затворници, включително и с изтезания.
Например, в оценка по заповед на Обама, извършена през януари 2017 г. от разузнавателната общност относно намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., е посочено, че ЦРУ и ФБР са „много уверени“, че Владимир Путин е готов да помогне на Тръмп. НСА от своя страна отчете „умерена сигурност“ за тази констатация.
През април двупартийната комисия за разузнаване на Сената публикува доклад, в който стига до заключението, че аналитичната разлика между НСА и другите разузнавателни агенции в този случай е „разумна, прозрачна и открито обсъждана между агенции и анализатори, с ръководители на отдели и ръководители на агенции, обосновано отстояващи позициите си”.
НСА отказа коментар по този въпрос, с изключение на опровержение на изявление, направено в понеделник вечерта от директора на ЦРУ Джина Хаспел, в което тя изобличи течовете на медиите и посочи, че анализът на заплахите за американските войски продължава.
Представителите на Пентагона казаха в понеделник, че военните все още оценяват разузнавателните данни, че руските агенти на ГРУ участват в злонамерена дейност срещу американските сили и коалицията в Афганистан. „Към днешна дата Министерството на отбраната няма потвърждаващи доказателства в отчетите“, се казва в изявлението.
Източник: https://pogled.info/

 

Президентът връчи знамето на първия във Велико Търново ученически гвардейски отряд

03.07.2020, 1545

На церемония в Националния военен университет „Васил Левски“ президентът Румен Радев връчи знамето на Девети етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Знамето беше осветено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съобщава пресслужбата на държавния глава.
Родолюбивото начинание е по инициатива на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и е под патронажа на държавния глава Румен Радев. Велико Търново е поредният град, в който се учредява ученически гвардейски отряд, като първият е сформиран през 2006 година в Кърджали. „Всяко време ражда своите герои. Тази инициатива дойде в точното времето, когато се ширеше нихилизъм и криворазбран глобализъм, за да осъзнаем като народ и да предадем на младото ни поколение, че България може да я има, ако сме здраво свързани със своите корени“, заяви в словото си президентът Румен Радев.
Държавният глава поздрави учениците от младежкия гвардейски отряд и отбеляза, че оттук-насетне те ще са пример за своите връстници, което е голяма чест, но и отговорност. „Знамето, което ви връчих, трябва да се пази гордо и неопетнено, защото то носи завет“, обърна се към младите гвардейци президентът. Румен Радев посочи, че родолюбивото начинание възпитава младежите в изконни национални ценности и заяви подкрепата си към инициаторите му и всички институции, които оказват съдействие.
В Националния военен университет „Васил Левски“ президентът и върховен главнокомандващ беше посрещнат с почетен караул. След церемонията държавният глава се срещна с ръководството на висшето училище и на професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“.
По-късно през деня Румен Радев разгледа изложбата „6 май – парад на бъдещите офицери“, посветена на курсантите от Националния военен университет, на фотографа Вяра Йовева. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Times: "Интензивна програма" — Китай "безпрецедентно" увеличи активността на своя главен ядрен полигон

03.07.2020, 08:25

Данните от американските шпионски спътници показват, че Китай е започнал енергична активност на полигона „Лобнор“, като провежда изпитания на цял спектър от балистични ракети, способни да носят ядрени заряди, съобщава The Times, позовавайки се на американски чиновници. В същото време, както бе отбелязано в британския вестник, Поднебесната, както и преди, упорито отказва да започне преговори за контрол над въоръженията.
Китай стартира "интензивна ядрена програма" на своя "огромен секретен учебен полигон" „Лобнор“, "безпрецедентно увеличава" мащаба на изпитанията на ракети, способни да носят ядрени бойни глави, пише The Times, позовавайки се на специалния пратеник на американския президент за контрол над въоръженията Маршал Билингсли.
По данни на изданието, г-н Билингсли по време на видеоконференция на Североатлантическия съвет на НАТО миналата седмица отчете пред постоянните представители на страните членки на алианса, че на полигона „Лобнор“, „по същество, сега дейностите продължават през цялата година“. Според думите на чиновника разузнавателните спътници на САЩ са зафиксирали значително увеличение на темповете, в които Китай "изстрелва широка гама от различни ракетни системи, включително балистични ракети с малък, среден и голям обсег, както и междуконтинентални, предназначени за мобилни пускови установки както от наземен, така и от железопътен вид."
"Списъкът може да бъде продължен - те бързо произвеждат цял набор от ракетни системи", заяви специалният пратеник на американския президент, цитиран от The Times. Според Билингсли активността на полигона „Лобнор“ представлява "интензивна ядрена програма, която предизвиква изключително безпокойство".
Както припомня наблюдателят на The Times, Китай винаги е отказвал да започне преговори за ограничаване на ядрените арсенали - и на срещата във Виена тази седмица между американските и руските дипломати, които обсъждаха бъдещето на договора за СТАРТ III, Пекин реши да не изпраща представители, въпреки че получи официална покана. СТАРТ III ще изтече до февруари следващата година, а американският президент Доналд Тръмп иска да замени споразумението с ново, което освен Русия и САЩ ще подпише и Китай, отбелязва журналистът.
Властите на КНР настояват, че арсеналът на Китай по сила е аналогичен на ядрените сили на Франция и Великобритания, които запазват само „минимално необходимия за възпиране“ брой бойни глави, според The Times. Според Стокхолмския институт за мирни изследвания в момента Китай разполага с 320 ядрени бойни глави, докато Великобритания има 320, а 290 има Франция; докато в арсенала на САЩ има 5800 бойни глави, а Русия - 6375, пише вестникът.
Междувременно, както съобщи г-н Билингсли, Китай вече демонстрира „промяна в мисленето“ и вече не е готов да поддържа само минимален арсенал от ядрени оръжия. „Очевидно те имат намерение под една или друга форма да постигнат ядрен паритет както със САЩ, така и с Русия, и какъвто и да е този паритет - първо качествен, а след това и количествен – именно това е, към което се стремят“, заяви официалният представител.
Според специалния пратеник на президента на САЩ, Пекин вече е надминал Великобритания по мощ на ядрения си арсенал и е време и той да започне преговори за контрол над въоръженията. „Руснаците имат прекрасна поговорка -„да пиеш чай не е като да сечеш дърва“. Това е тяхната версия на нашата поговорка, че е безполезно да се сравняват ябълки с портокали. Така че, не можем да се съгласим с твърденията, че Великобритания и Франция, които искрено пият чай и просто запазват силите на сдържане, не се различават от Китай, който сега много активно сече дърва.”, цитира думите му The Times.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 
 

Германия и Пентагона обсъдиха изтеглянето на американските войски

03.07.2020, 08:04

Министрите на отбраната на САЩ и Германия Марк Еспър (на снимката) и Анегрет Крамп-Каренбауер обсъдиха в четвъртък по телефона плановете за изтеглянето на част от американските военни от Германия, съобщава пресслужбата на Пентагона.
"Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър проведе телефонен разговор с германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, за да потвърди плановете за изтегляне на 9 500 военнослужещи от Германия", се казва в съобщението на пресслужбата.
"Страните обсъдиха необходимостта да гарантират, че всеки план на САЩ не предизвиква безпокойство на европейските съюзници, засилвайки възпирането на Русия и укрепването на НАТО", се казва в текста. Координацията ще продължи през следващите седмици, тъй като плановете се развиват.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп на 24 юни потвърди, че Белият дом планира да прехвърли част от войските от Германия в Полша. Еспър и генерал Марк Мили, председател на Комитета за началници на щати на САЩ, внесоха в Белия дом на 29 юни окончателните предложения относно американския военен контингент в Германия. Пентагонът обяви на 30 юни, че президентът е одобрил предложенията за преместването на 9,5 хиляди военнослужещи.

 
 

НАТО задейства план за отбрана на Полша и балтийските страни

03.07.2020, 07:45

НАТО задейства план за отбрана на Полша и балтийските страни, след като Турция оттегли възраженията си, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници от Литва, Полша и Франция.
Турското министерство на външните работи отказа да коментира въпроса. Планът за Полша, Литва, Латвия и Естония, чиито детайли са класифицирана информация, бе изготвен след анексията на украинския Кримски полуостров от Русия през 2014 г. Той бе одобрен на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември, предаде БТА.
Турция обаче се противопостави на задействането му и постави като условие на ръководителите на НАТО да признаят кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия за терористична организация. "Турците оттеглиха възраженията си", заяви днес служител на френското министерство на въоръжените сили. Дипломат от НАТО каза, че плановете най-сетне са съгласувани.
Макар да не е ясно дали Турция се е сдобила с някакви отстъпки, за да даде зелена светлина за плана, втори дипломат от НАТО заяви, че Анкара се е съгласила, след като е била подложена на натиск от останалите 29 държави членки на алианса в края на миналия месец. Планът за отбрана на Полша и балтийските страни няма пряка връзка със стратегията на Турция в Сирия. "Прилагането на практика на политическото решение, което бе постигнато в Лондон, е успех за всички в НАТО", каза пред журналисти литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

На този ден през 1988 г. ракетен крайцер на ВМС на САЩ свали ирански лайнер Airbus с 274 души на борда

03.07.2020, 06:54

Преди 32 г., на 3 юли 1988 г. САЩ свалят ирански лайнер Airbus A300B2-203 над Персийския залив, вземайки го погрешно за изтребител, припомнят драмата световните информационни агенции.
Самолетът излетял от Техеран, след междинно кацане в южния град Бендер Абас взел курс към Дубай. На борда му имало 274 пътници, включително 65 деца и 16-членен екипаж. Само 7 мин след излитането го посреща американска ракета, която го разполовява – не оживял никой.
Ракетата е пусната от американски ракетен крайцер USS Vincennes (CG-49) в Ормуския залив, където „защитавал” кувейтските танкери от евентуално нападение от страна на воюващите Иран и Ирак. Крайцерът бил оборудван с бойната система „Иджис” за унищожаване на самолети и ракети.
Вестник The Washington Post обявява официалната версия: преди появяването на лайнера ирански гранични кораби неочаквано обстреляли вертолет, излетял от борда на Vincennes. Маршрутът на А-300 обаче минавал точно над тях, при това той уж се отклонил от обичайното трасе на лайнерите. Командирът на крайцера капитан Уилям Роджърс погрешно го взел за атакуващ ирански изтребител и взел решение да го унищожи.
Vincennes изпратил три запитвания на гражданска честота, но получения автоматично уникален код на А-300 изобщо не бил взет предвид. Иранските пилоти не отговорили, тъй като счели, че запитването се отнася за иранския разузнавателен самолет Р-3 „Орион”, който преди това действал в района.
Като основна причина за инцидента в официалния доклад е посочено психическото състояние на командира на Vincennes, действащ в бойна обстановка под голямо напрежение, и сходния профил на полета на лайнера с предполагаемия профил на атака на иранския изтребител.
През 1996 г. Вашингтон и Техеран подписват споразумение, според което САЩ изплаща компенсация в размер 131,8 млн долара, а Иран се отказа от по-нататъшни претенции към САЩ.

 
 

 

Индия одобри покупката на 33 изтребителя от Русия

02.07.2020, 22:37

Индия спешно усилва въздушната си мощ с покупка на изтребители от Русия и доставка на нови ракети „въздух-въздух” местно производство. Това е решило МО на страната днес, 2 юли 2020 г.
181,3 млрд. рупии ($2,43 млрд.) ще бъдат дадени на Русия за покупка на още 21 МиГ-29 и 12 Су-30МКИ, плюс модернизация на целия наличен флот от МиГ-29, който се състои от 59 изтребителя.
Сделката за МиГ-овете е на стойност 74 млрд. рупии ($964 млн.). В момента не е ясно от къде ще дойдат въпросните нови 21 броя МиГ-29. През миналата година, когато за първи път се заговори за тази сделка, бе съобщено неофициално, че се касае за недостроени изтребители останали в завода на РСК „МиГ” още от съветско време. Преди няколко седмици, обаче не съобщено, че това ще са употребявани изтребители, които се взимат от излишните на руските ВКС.
Още по-малка е яснотата за обема на модернизация, през който ще преминат индийските МиГ-29. Повечето индийски изтребители са преминали през модернизация до стандарта UPG (на снимката), който е еквивалентен на СМТ. Единствено е известно, че след модернизацията, индийските МиГ-29 ще могат да използват ракетата „въздух-въздух” Astra, която е индийска разработка.
Новите МиГ-29 ще се използват за оборудване на една нова ескадрила.
По отношение на допълнителните Су-30МКИ, то те са за попълване на загубите от експлоатацията до момента. Самолетите ще се купят на китове от Русия, а крайното им сглобяване ще стане факт в индийската държавна компания HAL, където и в момента се сглобяват изтребители от този тип. Тази част от сделката е на стойност 107,3 млрд. рупии ($1,44 млрд.).
HAL има поръчки за по-малко от година, като последният от сега поръчаните 222 броя Су-30МКИ ще бъде сглобен през март 2021 г.
Няма информация, кога ще бъдат доставени новите руски изтребители. Janes съобщава, че САЩ вече са предупредили Индия, че тези сделки могат да донесат санкции в рамките на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), който цели натиск срещу Русия, заради кризата в Украйна, намесата ѝ в изборите в САЩ, гражданската война в Сирия и други.
Отделно се поръчват и 248 от новите ракетите „въздух-въздух” Astra. Ракетата се разработва от повече от десетилетие, като тя има далечина на полет от 80 km и активна радиолокационна глава за самонасочване. Индия има амбицията Astra да се превърне в стандартната ракета за въздушен бой извън зоната на визуален контакт.
Финансира се и разработката на версия на крилатата ракета Nirbhay с въздушен старт.
Сделките бяха част от обявените вчера военни програми на обща стойност 389 млрд. рупии ($5,2 млрд.). Всичко това стана на фона на обтегнатите отношения с Китай и сблъсъците с убити и от двете страни в Хималаите.
Преди няколко дни стана ясно, че Индия е помолила Франция и за по-бързи доставки на вече поръчаните изтребители Rafale, както и за по-бързото им вкарване на въоръжение. Първият индийски Rafale се чака в края на юли.
В последните години Индия изпитва огромен глад за модерни многоцелеви изтребители, след няколкото провала на различни програми за покупка на нови машини, както и огромното забавяне, което индексира индийския проект за лек изтребител Tejas.

 

Съветско-полската война, 1920 г.

02.07.2020, 21:52

На 29 август 1918 г. правителството на провъзгласената след падането на монархията Руска съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) приема специален декрет, с който обявява своя отказ от всички насочени спрямо Полша политически договори и актове, сключени от Руската империя. Това решение премахва всички дипломатически препятствия пред възстановяването на суверенната полска държава, чиито земи до началото на Първата световна война са съставни части от Русия, Германия и Австро-Унгария, и нейната независимост бива обявена на 7 ноември 1918 г.
Възродената полска държавност вдъхва живот на мечтата за пълно възстановяване на границите на Полша, съществували до разделянето ѝ между трите империи. И тъй като Версайският договор фиксира полско-германската граница, Варшава насочва вниманието си на изток. Полският лидер Юзеф Пилсудски обмисля реализацията на проекта за създаване на федерация между Полша, Украйна, Беларус и Литва с водеща роля на Варшава в нея......Прочети още

 

Русия приема нова подводница във флота си

02.07.2020, 21:35

През декември 2020 г. руският флот ще получи ядрената подводница и ракетоносец К-561 „Казан“ проект 885M, пише РИА „Новости„, като се позовава на ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.
„Корабът трябва да бъде предаден на флота тази година през декември“, казва Рахманов.
Първоначално пускането в експлоатация на ядрената подводна лодка „Казан“ бе планирано за 2019 г., но бе отложено поради необходимостта от допълнителни изпитания.
Подводницата е построена в съответствие с подобрения проект „Ясень-М“ и, както в случая с ядрената подводница „Княз Владимир“ (основната подводница на проекта „Борей-А“), тестовете бяха забавени поради голямото количество нови системи.
Бордовото оборудване „Казан“ е изградено на базата на руски елементи. Оптимизирани са контурите на корпуса на подводницата, броят на изстрелващите модули за крилатите ракети е увеличен: 10 срещу 8. Във всяка установка могат да бъдат заредени 4 крилати ракети „Оникс“ или 5 „Калибър“. След края на изпитанията арсеналът на подводниците ще бъде попълнен с хиперзвуковите ракети „Циркон“, предават от „Российская газета“, пише RB. - Още за проект 885

 

Американски войници пострадаха при парашутни скокове в Германия

02.07.2020, 21:00

Седем американски военни са ранени при скокове с парашут в американската военна учебна база в Графенвар в Югоизточна Германия, съобщи изданието Oberpfalz Echo.
Състоянието на трима от тях се оценява като тежко. Както бе отбелязано, няколко души са се приземили върху дървета, като се е наложило да бъдат свалени от спасители. Ученията са се провеждали през нощта при силен вятър и гръмотевична буря.
По време на спасителните операции е пострадал и един пожарникар. Общо на място са работили около 160 спасители и два хеликоптера. Ранените са хоспитализирани, предаде агенция "Фокус".

 

Търкания в НАТО: Франция прекрати участието си в мисиите на Алианса

02.07.2020, 20:15

Франция временно прекратява участието си във военните мисии на НАТО, заради появилите се търкания с Турция около конфликта в Либия. Решението на Париж идва седмица след морския инцидент между военните кораби на двете натовски страни край бреговете на бившата Джамахирия.
Франция временно спира участието си в морската мисия на НАТО в Средиземно море „Морски пазител“, заради нарушенията от турска страна по отношение на наложеното от ООН оръжейно ембарго над Либия. Това се казва в официалното съобщение на френското министерство на отбраната. През последните месеци отношенията между Франция и Турция са в най-ниските си точки, заради военната операция на Анкара срещу кюрдите в Сирия, както и сондажите за турските кораби край остров Кипър. Търканията взеха нов връх, след като преди седмица Франция внесе жалба в НАТО срещу Турция заради морския инцидент между корабите на двете страни край бреговете на Либия. Париж твърди, че турски плавателни съдове на няколко пъти са прихванали френска фрегата, плаваща под натовски флаг, при опит да инспектира подозрителен кораб. Турция категорично отхвърли френските твърдения. Анкара дори  поиска Париж да се извини, след като турските служби съобщиха, че са разбили шпионска клетка на Френските тайни служби. Либия се намира в състояние на гражданска война от 2011г, когато беше свален режима на Муамар Кадафи с активната дипломатическа подкрепа на тогавашния френски президент Никола Саркози. През годините в страната се формираха два основни лагера- базираното в Триполи и признато от ООН Правителство на национално обединение и силите на бившия генерал Халифа Хафтар, подкрепян от Саудитска Арабия, Египет и Русия, както и негласно от Франция.
Източник:
https://armymedia.bg/

 

Нов началник на Центърa за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка в гр. Банкя

02.07.2020, 17:07

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров представи пред личния състав новия началник на Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка полковник Гено Игнатов.  Със заповед на министъра на отбраната той е повишен във звание полковник и назначен на  новата длъжност от 1 юли 2020 година
Актът за приемане и сдаване на длъжността „Началник на Център за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка” (ЦНКРХБЕ)  между досегашния началник полковник Дженко ДЖЕНКОВ и неговият наследник, досегашният заместник-началник на Центъра бе утвърден от командващия на СКС, след предложение на комисията по приемане и сдаване,  с председател капитан 1 ранг Валентин ВЕЛКОВ-заместник-началник на отдел „Операции“ на СКС.
На тържествената церемония по приемане и сдаване на длъжността, генерал-лейтенант Тодоров изказа своята и на ръководството на СКС благодарност към  полковник Дженков за достойната служба, за проявените воля, сили и енергия за развитието и утвърждаването на Центъра. Генерал-лейтенант Тодоров даде висока оценка и на постигнатите резултати от личния състав на формированието под неговото ръководство и допълни: „Основна задача остава доокомплектоването с личен състав до 90-95%” и подобряване на инфраструктурата на формированието.
Генерал-лейтенант Тодоров представи пред личния състав новия командир полковник Гено Игнатов и изрази своята увереност, че той достойно ще изпълнява воинския си дълг успешно да води личния състав на ЦНКРХБЕ за постигане на по-високи резултати в подготовката и при участието им в ученията у нас и извън територията на страната.
„Вие сте най-добрите специалисти по наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка. Гордейте се и продължавайте да развивате и усъвършенствате вашите знания и умения”. Това подчерта в прощалното си слово полковник Дженко Дженков. „Уверен съм, че във всички предстоящи учения и тренировки ще продължите да се представяте успешно”, допълни той и пожела на личния състав здраве и упоритост.
“За мен е не само чест, но и висока отговорност да бъда началник на Центъра”, заяви полковник Гено Игнатов. Актуалната среда за сигурност налага да надградим постигнатото, да повишим бойната и специална подготовка, което ще развие и способности на Съвместното командване на силите при изпълнение на мисиите на Въоръжените сили, подчерта той и завърши приветствието с пожелание към личния състав да работи за повишаване на способностите на формированието и издигане на неговия авторитет.
Полковник Гено ИГНАТОВ е роден на 22.12.1968 г. в град Враца. Завършил е ВВОВУ"В.Левски" – гр. Велико Търново през 1991 г. със специалност „Химически войски“. През 2007 г. завършва  факултет „Командно-щабен“ на   ВА "Г. C. Pаковски", а през  2019 г. и Стратегически курс.
В своята кариера полковник Игнатов е преминал през длъжностите - командир на взвод, началник на учебен център, началник-щаб на батальон, началник на щаба на 38 полк за ЯХБЗЕ, командир на батальон за логистично осигуряване и Заместник-началник на център в Център НКРХБЕО
През своята служба е награждаван с Награден знак за вярна служба под знамената - IV степен, редица предметни награди, морални поощрения и грамоти.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Президентът ще присъства на освещаване на знамето на ученическия гвардейски отряд във Велико Търново

02.07.2020, 16:22

Президентът ген. Румен Радев ще присъства утре на тържественото освещаване на знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Церемонията ще започне в 11.00 часа в Националния военен университет „Васил Левски“.
Девети етърски ученически гвардейски отряд е първият ученически гвардейски отряд във Велико Търново. Името му идва от Осемнадесети пехотен етърски полк, формиран в Търново на 1 април 1889 година.
Инициативата за създаване на гвардейските ученически отряди в страната се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

 

Тактическа група за специални операции към Силите за отговор на НАТО ще демонстрира способности

02.07.2020, 14:05

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъства на заключителния етап на националното учение „Stealth Dagger 2020” за сертифицирането на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с командир генерал-майор Явор Матеев. Денят за високопоставени гости ще се проведе утре от 10.00 ч. на летище „Чешнегирово“. На него ще се демонстрират способности, въоръжение и техника на Тактическата група за специални операции. На събитието са поканени още командирът на Командването на Специалните сили на САЩ в Европа генерал-майор Кирк Смит, командири на специалните сили на съседните държави, командири на военни формирования, представители на местната и държавната власт и др., съобщава Пресцентърът на МО.
Учението „Stealth Dagger 2020” се провежда от 20 юни до 3 юли с участието на до 150 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). По време на учението комисия от СКСО сертифицира Тактическата група за специални операции за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО през 2021 г. В хода на учението се отработиха задачи за поддръжка на конвенционалните сили при отразяване на противникова атака и противодействие на терористична организация. Основните направления за работа на СКСО в хода на учението са за сглобяване действията на Тактическата група за специални операции, осигуряване на взаимодействие и провеждане на съвместни операции от СКСО, ВВС и ВМС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нови промени в Закона за военното разузнаване

02.07.2020, 11:28

Депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти искат Служба „Военна информация“ да се нарича Служба „Военно разузнаване“. Днес поредната промяна на Закона за военното разузнаване ще бъде обсъждана в Комисията по отбрана.  Това ще бъде шестата поправка на този, сравнително млад закон, в неговата петгодишна история. Водеща е Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Тя също ще заседава днес. Интересното е, че законопроектът е внесен вчера в деловодството на парламента и двете комисии още днес ще го обсъждат на първо четене. Това предполага, че промените са изключително належащи. Още повече, че Стратегическият преглед на системата за защита на националната сигурност, включително на отбраната, не е приключил.
Според вносителите „новото наименование ще отрази в най-пълна степен функциите на военното разузнаване като специална разузнавателна служба за добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, информационно осигуряване на държавните институции, осигуряване на разузнавателна информация за въоръжените сили и развиване на информационното и оперативно сътрудничество с разузнавателните структури на НАТО и ЕС и партньорските служби.“  
След организационните промени през 2009 г. на Службата са възложени функции и по отношение на разузнавателната дейност във Въоръжените сили. С приемането на Закона за военното разузнаване през 2015 г. тези функции бяха разписани на законодателно ниво, но без това да се отрази в наименованието на Службата, се посочва още в мотивите. Смята се, че с приемането на тези промени ще завърши процесът на изграждането на единен централизиран разузнавателен процес.  Допълнителен аргумент е, че така функционира военното разузнавате в държавите от НАТО, централизираните разузнавателни органи на Алианса, държавите членки на ЕС и редица партньорски служби.
И още – законопроектът прецизира разпоредби в съответствие с промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, относно непосредственото осъществяване на правомощията на началника на отбраната по отношение на СКС с оглед функционалното интегриране на разузнаването в Българската армия в единното оперативно ниво на управление. Става дума за следния текст в предложените изменения “Съвместното командване на силите, непосредствено подчинено на началника на отбраната, планира и организира разузнаването и разузнавателното осигуряване на оперативно ниво, координира разузнавателния процес и осъществява ръководството и взаимодействието на разузнавателните формирования и органи на видовете въоръжени сили при провеждане на съвместни операции“.
Няма предложение за промени във връзка с назначаването на директор на Службата. Засега остава действащият текст „Длъжността директор на Службата може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военноинвалидите благодарят на началника на отбраната и поздравяват СКС

02.07.2020, 11:23

„Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Ви благодари най-сърдечно относно поздравленията Ви поднесени чрез изпратения поздравителен адрес във връзка със 105 години от учредяването ни и 30 години от възстановяването ни, като най-старата военно-патриотична организация у нас, Европа, а може би и света.“ Това пише в писмо до началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов председателят на организацията младши лейтенант от запаса Петър Велчев.
„Не на последно място, изказвам признанието ни към ръководството на Съюза за това, че така последователно и упорито през годините продължавате да отстоявате интересите на членовете си, правото им на достойна личностна реализация и работите за решаването на техните социално-битови проблеми”, се посочва в поздравителния адрес на адмирал Ефтимов по повод годишнините на Съюза.
Във връзка с подобряване на съвместната работа от ръководството на Съюза очакват среща с началника на отбраната. Има доста неща, които можем да обсъдим по простата и явна причина, че за съжаление редиците на организацията ни се попълват от военнослужещите, подчертава младши лейтенант от запаса Петър Велчев, който е и заместник-председател на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет.
Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите е изпратило поздравителен адрес до командващия СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров във връзка с вчерашния празник. Пожеланията към командването и състава на СКС са за много здраве, мъжество и боева готовност в защита на Родината ни - Република България.
Източник: http://otbrana.com/

 

С официална церемония  беше открит Военноморски координационен елемент за Черно море

02.07.2020, 09:14

На 1 юли 2020 година в Пункт за базиране Варна беше открит Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море. На откриването присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на община Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС, представители на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и  Изпълнителна агенция „Морска администрация”.
Представители на Варненска и Великопреславска митрополия осветиха новооткрития координационен елемент. Командирът на ВМКЕ капитан ІІ ранг Георги Марков изнесе брифинг за дейността му. - (видео)
Военноморски координационен елемент за Черно море ще допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции. 
Военноморският координационен елемент ще изпълнява дейности по:
– Анализиране, визуализиране и обмен на информация за морската обстановка в Черно море;
– Координиране и разпространение на информация за морската обстановка между военни и граждански структури;
– Участие в подготовката, планирането и провеждането на операции и учения по отношение на военноморско сътрудничество, контрола и ръководството на гражданското корабоплаване;
– Обмен на информация с Военноморското командване на НАТО, Морските оперативни центрове на съседните Черноморски държави и международни инициативи;
– Обмен на информация за ситуационната осведоменост от/към национални и съюзни морски платформи;
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Русия и Китай създават съвместна спътникова система за навигация и позициониране

02.07.2020, 07:26

На 23 юни Китай изстреля последния спътник на навигационната спътникова система “Байду” от космодрума “Сичан” в провинция Съчуан в югозападната част на страната. - (видео). Така Китай завърши сформирането на собствена глобална навигационна система.
55-ият спътник “Байду” беше изстрелян в космоса с помощта на ракетата “Чачжън-3B”. Това е 336-ото изстрелване на ракетата “Чачжън-3B”.
“Байду” (“Северен черпак”) е китайското име за съзвездието Голяма мечка. Глобалната система за навигация и позициониране „Байду“ ще се превърне в конкурент на американския GPS, европейския “Галилео” и партньор на руския ГЛОНАСС, пише "Поглед инфо".
Планира се тази година тя да предостави пълномащабна навигация и други услуги по целия свят. GPS системата има 32 спътника, руският ГЛОНАСС- 24, европейският “Галилео” - 26. Днес китайската навигационна система е най-голямата в света, предоставяща информационни услуги във всички части на планетата, без изключение.
“Байду” предоставя също така възможност за създаване на глобална система за електронни разплащания, способна изцяло да замени междубанковата система за трансфер и разплащане на информация СУИФТ и междубанковата система за разплащания ЧИПС.
Индия (NavIC, 7 спътника) и Япония (QZSS, 4 спътника) също имат свои регионални навигационни системи. Индийската система работи независимо, а японската е регионално допълнение към американската GPS.
През юли 2019 г. Съветът на Федерацията на Руската федерация ратифицира междуправителствено споразумение с Китай за сътрудничество в прилагането на глобалните навигационни спътникови системи ГЛОНАСС и “Байду”.
Споразумението предвижда сътрудничество в следните области: осигуряване на съвместимост и допълване на системите ГЛОНАСС и “Байду”.
Разполагането на измервателни станции на ГЛОНАСС в КНР и измервателните станции “Байду”в Руската федерация, наблюдение и оценка на характеристиките на гражданските навигационни сигнали на двете системи, създаване и използване на модерни навигационни технологии; разработване и производство на оборудване за гражданска навигация с помощта на системите ГЛОНАСС и “Байду”, разработване на общи руско-китайски стандарти и международни стандарти за приложение на технологии, използващи навигационни системи и други.
Предоставянето на граждански навигационни сигнали на двете системи на потребителите по целия свят ще бъде безплатно и неограничено.
Обърнете внимание, че само координацията на вече функциониращите руски и китайски наземни станции може да увеличи многократно точността на определяне на координатите на обектите (до 1 метър).
Спътниковите навигационни системи, позволяващи да се определи местоположението на обекта, са станали неразделна част от съвременната транспортна индустрия. Мобилните услуги, доставката на товари, навигацията на водния и въздушния транспорт зависят от тях. Те също са от голямо значение по отношение на сигурността.
Основната причина за създаването на алтернативни навигационни системи е, че GPS системата се контролира от 50-то космическо крило на 14-та армия на ВВС на САЩ. Центърът за управление на ВВС “Ванденбург” (Калифорния) често намалява точността на "отворената" част от GPS до въвеждането на умишлени изкривявания.
„Потенциалната география на разширяване на земната мрежа ГЛОНАСС и “Байду” е ЕАИС, БРИКС и ШОС“, съобщава порталът на Руския институт за стратегически изследвания. “На първо място, страните се интересуват от навигация по транспортните коридори на икономическия “Един пояс - един път”, както се вижда от тестовото приложение на двете навигационни системи по маршрута Западен Китай - Европа през 2017 г. Русия експериментира на участъка Москва-Уфа-Новосибирск, а КНР по маршрута Сиан-Ланжоу-Урумчи-Хоргос. "
Както подчерта Адриан Стекел, изпълнителен директор на OneWeb в интервю на 1 март 2020 г., той смята Русия за идеален пазар поради огромната си територия.
По-рано обаче говорителят на ФСБ Владимир Садовников заяви, че спътниковата комуникационна система OneWeb представлява заплаха за националната сигурност на Русия и може да се използва за целите на разузнаването. Според Садовников „гаранциите, че сателитната комуникационна система няма разузнавателен характер и няма да може да навреди на интересите на личността и обществото на Руската федерация, имат по-декларативен характер и не могат да бъдат надеждно проверени от руската страна“.
Садовников също отбеляза, че би било възможно да се организира вътрешна спътникова комуникационна система заедно с Индия, Китай и други държави, които „не водят агресивна политика спрямо Русия“.
На 27 март пресслужбата на OneWeb съобщи, че компанията е подала заявление за фалит в съд на щата Ню Йорк. Причината се нарича "финансови щети и колебания на пазара, причинени от разпространението на COVID-19."
Що се отнася до американската спътникова група “Старлинк”, която е разположена от Space на Илън Мъск, тя ще бъде използвана от Пентагона за военни цели.
През септември миналата година след среща на ръководителите на правителствата на Русия и Китай бе съобщено, че правителствата на двете страни планират да осъществят съвместен проект за създаване на сателитно съзвездие на ниска орбита за разпространение на високоскоростен интернет. Този руско-китайски проект ще се превърне в алтернатива на проектите OneWeb и “Старлинк”.
Според руски експерти в бъдеще целият свят ще бъде разделен на зони на влияние на два обединени стандарта - руско-китайски ГЛОНАСС и “Байду” и американско-западният GPS и “Галилео”
Стартирането на 55-ия спътник на “Байду” съвпадна с призива на руския президент Владимир Путин, в който той заяви необходимостта от развитие на компютърния сектор в Русия и прилагане на данъчна маневра за компаниите, занимаващи се с ИТ.
Сливането на ГЛОНАСС и “Байду” е в състояние да даде иновативен тласък на руската ИТ индустрия. „Можем да предположим появата на двусистемни чипсети ГЛОНАСС и “Байду” и навигационно оборудване на базата на тях. Тези устройства ще бъдат проектирани за азиатски пазари ...
Също така в близко бъдеще трябва да очакваме създаването на съвместни руско-китайски конструкторски центрове и предприятия за разработване и производство на навигационно оборудване”, казва Алексей Смяцких, генерален директор на навигационния холдинг SpaceTim.
Създаването на съвместна руско-китайска система за сателитна навигация и позициониране отваря перспективи за мощното развитие на иновативните отрасли за Русия, създавайки огромен пазар на продажби за тях. - Още системи за глобално позициониране
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Австралия влага 63 млрд. във въздушната си мощ до 2040 г.

01.07.2020, 21:36

Инвестиция в размер на 65 млрд. австралийски долара (45 млрд. щатски долара) смята да направи Австралия за засилването на въздушната си мощ. Това се казва в ревизираната стратегия за развитие на отбраната, която австралийското правителство публикува днес, 1 юли 2020 г.
Ревизията се прави на база на Бялата книга за отбраната на Австралия, която бе публикувана през 2016 г. Документът засяга развитието на австралийските въоръжени сили до 2040 г. и предвижда влагането на около 270 млрд. австралийски долара за този период.
Ревизията засяга не само въздушната мощ, но и сухопътните, морските, космическите и кибер способности на страната. Най-много пари, 28% от общата сума, са предвидени за военноморските сили, следвани плътно от военновъздушните с 24%.
Основен приоритет в развитието на Кралските австралийски ВВС е продължаване на покупката на изтребители F-35A до достигане на 100 броя. За тяхната замяна, обаче ще трябва да се мисли в края на 30-те години на този век.
Планират се между 4,5 и 6,7 млрд. австралийски долара за получаване на допълнителни бойни способности във втората половина на десетилетието, като се предполага, че парите ще се използват за покупка на още F-35A и модернизация на съществуващите F/A-18F Super Hornet.
Ще се купи и крилатата противокорабна ракета AGM-158C, която първоначално ще се използва от австралийските Super Hornet, но в последствие ще се интегрира и на F-35 и P-8.
Самолетите за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО EA-18G Growler остават на въоръжение, но след края на десетилетието трябва да се разглеждат варианти за замяната им.
Между 7,4 и 11 млрд. австралийски долара ще бъдат отделени за развитие на безпилотната авиация, като в тази сума влиза покупката на безпилотните апарати MQ-4C Triton и MQ-9B SkyGuardian, както и разработката на апарати от типа Loyal Wingman (верен воден) с Boeing.
Летящите радари Boeing E-7A Wedgetail ще бъдат модернизирани, като се планира и тяхната последваща замяна с платформи от ново поколение, които да имат по-широк обхват върху бъдещето бойно поле, което ще е изпълнено с безпилотни системи, хиперзвукови и далекобойни оръжия.
Ще се търси замяна на тактическите транспортни самолети C-130J след края на това десетилетие и на танкерите A330 MRTT след края на следващото, като ще се разгледат пилотирани и безпилотни платформи. В краткосрочния план се отказва покупката на два допълнителни танкера от същия тип.
Ще се вложат в разработката и придобиването на хиперзвукови оръжия, посочва се че редица военни самолети ще получат нови системи за самозащита. Ще се инвестира в инфраструктура, като базите в северната част на страната ще получат повишена защита в случай на атака с оръжия за масово поразяване.
Ще продължат усилията за подмяната на щурмовите вертолети Tiger, като ще се иска и доставка на вертолети с голяма далечина на полет. Флотските MH-60R ще служат и след 2035 г.
Като цяло, новата стратегия акцентира върху способностите на австралийските въоръжени сили да откриват и унищожават противникови сили на много голямо разстояние, а потенциалният противник въобще не трябва да бъде допускан в близост на страната. Стратегията акцентира върху самостоятелните действия на Австралия, като например изрично се казва, че трябва да се намали зависимостта на страната от американските космически платформи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

F-35 ще продължи да зависи от турски части до поне 2022 г.

01.07.2020, 21:32

Производството на F-35 ще продължи да зависи от произвеждани в Турция части, поне до 2022 г. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на официални източници в Пентагона.
По-голямата част от въпросните части са по централната част на фюзелажа и двигателя – 817 са номенклатурите по фюзелажа (от общо около 24 000) и 188 по двигателя (от около 3000).
САЩ официално изхвърлиха Турция от програмата F-35 през миналата година, поради множество причини, включително и покупката на руските ЗРК С-400. С това бе сложен и край на участието на страната в индустриалната част на програмата, която включва производство на отделни части и компоненти за изтребителите F-35.
Тогава, обаче бе взето решение сключените вече договори за производство на отделни части да продължат да се изпълняват, с цел избягване на сътресения в темпа на производство и плащане на неустойки.
От Lockheed Martin са уверили Bloomberg, че вече са идентифицирани нови доставчици за частите, които сега се произвеждат в Турция.
Макар и американският президент Доналд Тръмп да демонстрира близки отношения с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, за сега няма изгледи, че Турция ще бъде върната в програмата и участието на местната индустрията изглежда приключило.
В същото време, през май Тръмп използва точно примера с Турция за това, че производството на F-35 трябва да бъде изцяло съсредоточено в САЩ. - Още за Ф-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29

01.07.2020, 21:28

Разследването, което води полската прокуратура по въпроса с дефектните катапултни кресла К-36ДМ, се е задълбочило и са предявени допълнителни обвинения на двамата обвиняеми. Това съобщава местното издание onet.pl.
Районната прокуратура в Гданск, която в момента разследва инцидента, при който загина полски пилот, след като катапултното му кресло не сработи правилно, вече смята, че това не е бил единичен инцидент, а е обхващал всички кресла, по които е работено от 2011 г. насам. Във връзка с това, са били повдигнати нови обвинения на двамата инженери, които в момента са обвиняеми по случая.
На 5 юли 2018 г. се разби полски изтребител МиГ-29. При инцидента загина пилотът му, капитан Кшиштоф Собански. Разследването на инцидента бързо стигна до извода, че летецът е загинал, защото катапултното му кресло К-36ДМ не е сработило правилно. Проблемът е свързан с пръстен, който пирозаряд е трябвало да среже, за да се освободи загаловника, в който е парашутът. Това не се е случило.
Първоначалното разследване е стигнало до извода, че въпросният пръстен е бил изработен от материал, който е три пъти по-здрав от необходимото, което е направило невъзможно неговото срязване при катапултиране.
Въпросното катапултно кресло е било ремонтирано в полския държавен завод WZL-2 в Бидгож, като заводът още през 2011 г. е започнал да прави ремонти на катапултните кресла К-36, без да използва руски части и ноу-хау. Разследването на полската прокуратура е показало, че в креслата са се влагали по-яки срезни пръстени, като е било въпрос на време да се стигне до смъртен случай след катапултиране.
Още през миналото лято от WZL-2 признаха за този проблем, но едва сега полската прокуратура разшири обхвата на обвинението си.
През ноември 2019 г. обвинения бяха повдигнати на двама инженера от WZL-2, които са били отговорни за проектирането и въвеждане в производство на проблемния пръстен.
onet.pl съобщава, че около 100 бойни пилота са летели на полските МиГ-29 и Су-22 между март 2011, когато е започнал ремонта на катапултните кресла и юли 2018 г., когато са били спрени полетите с типа. Изданието пише, че двамата обвинени инженери са по-скоро изкупителни жертви, а разследването очевидно не иска да стигне до по-висшите нива на управление, които са замесени в решението за започване на ремонти на креслата К-36 със собствени сили.
След катастрофата от юли 2018 г. полетите с полските МиГ-29 бяха спрени за четири месеца и бяха възстановени, едва след като бяха подменени проблемните части на всички техни катапултни кресла.  Припомняме, че в България имаше желание да се премине към пълно обслужване в Полша на българските МиГ-29, включително и на катапултните им кресла.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кувейтският парламент разследва сделката за Eurofighter

01.07.2020, 17:34

Кувейтският парламент е започнал разследване по сделката за покупка на изтребителите Eurofighter Typhoon. Това съобщава базираното в ОАЕ издание Gulf News.
Изданието съобщава, че основната цел на разследването е да се разбере, дали е имало сериозна злоупотреба със средства при покупката на 28 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Разследването, обаче в момента било забавено от пандемията от COVID-19.
През септември 2015 г. Кувейт и Италия се споразумяха за продажбата на 28 броя Eurofighter, a самата сделка бе подписана през април следващата година, при цена от малко под €8 млрд.
Източници на Gulf News, които са запознати с парламентарното разследване, казват, че основното опасение по сделката е свързано с необосновано високата цена. Дава се за пример сделките с Катар, Оман и Саудитска арабия, където е платено значително по-малко.
Като потенциална причина за близо тройно по-високата цена, която Кувейт плаща за изтребителите си, се посочва сериозната допълнителна инфраструктура, чието точно предназначение е обект на дебати. Например, в авиобазата, където ще се базират изтребителите Eurofighter, се предвижда изграждането на луксозен пилотски клуб, както и мащабни съоръжения за дестилиране на морска вода.
Gulf News съобщава, че точно допълнителните услуги около сделката са обект на най-сериозна проверка.
В последните години в Кувейт бе проведено и разследване около покупката на 30 вертолета H225M Caracal. Сделката там бе на стойност $1,2 млрд. През февруари 2020 г. пък имаше друга парламентарна комисия, този път разследваща покупката на пътнически самолети Airbus за Kuwait Airways.
През декември 2019 г. бе тестван първия Eurofighter в кувейтска конфигурация. Първите доставки се чакат в края на годината.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Изтребител F-16CM се е разбил в САЩ

01.07.2020, 12:04

Изтребител F-16CM от 20-то изтребително авиокрило, дислоцирано във военновъздушната база Shaw (щат Южна Каролина) се е разбил вчера в 23:30 ч. местно време.
Пилотът е успял да се катапултира и е хоспитализиран с тежки наранявания в болницата (Prisma Tuomey Hospital). По-късно командирът на 20-то крило полковник Larry Sullivan информира, че пилотът е починал, без да съобщава неговата самоличност. - (видео)
Изтребителят е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. За сега няма информация за причините за аварията. Машината се е разбила на територията на летището. Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.

20-то изтребително авиокрило се състои от три ескадрили, въоръжение с F-16: 55-та иае "Fighting Fifty-Fifth", 77-ма иае "Gamblers" и 79-та иае "Tigers".
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Литва и Германия подписаха споразумение за сътрудничество в отбраната

01.07.2020, 08:27

Литва и Германия подписаха вчера споразумение за сътрудничество в отбраната, което формира правната основа за това всяка от двете страни, които са партньори в НАТО, да разполага войници на територията на другата, предаде ДПА, като се позова на литовското министерство на отбраната.
Споразумението, подписано от литовския заместник-министър на отбраната Витаутас Умбрасас и германския посланик в Литва Матиас Зон, допълва съществуващите разпоредби за силите на НАТО.
"Германия е най-важният съюзник и поддръжник на европейската стабилност и сигурност", каза Умбрасас.
Инициативата за споразумението дойде от Германия. По-рано Литва е сключвала подобно споразумение само със САЩ, заяви министерството, цитирано от БТА.
"Ние съвместно защитаваме колективната сигурност на нашия съюз, тъкмо тук в Литва. С германски "ботуши на място", каза Зон.
Германската армия предвожда батальон на НАТО в балтийската страна като част от засилената защита на източния фланг на алианса. Германия също така е смятана за важен партньор в модернизирането на литовската армия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Катар най-вероятно е поръчал повече от 36 броя F-15QA

01.07.2020, 07:58

Катар най-вероятно е поръчал 48, а не 36 броя от многоцелевите изтребители F-15QA. Това съобщава Janes, на база публични документи.
До момента бе известно, че Катар е купил през декември 2017 г. 36 броя F-15QA, но в серия от публикации и официални документи, на американското правителство, вече се говори, че сделката е за 48 самолета.
Документите са свързани с изграждането на инфраструктура за катарските F-15. Навсякъде в тях се говори за покупката на 48 самолета, а не за 36. Инфраструктурният проект в авиобаза Ал Удеид, Катар е на стойност $524 млн., трябва да е готова през 2022 г. и ще има всичко необходимо за поддръжката на три ескадрили от многоцелевия изтребител.
Бойното командване на ВВС на САЩ пък публикува новина за подготовката на бойни пилоти за катарските F-15. В публикацията също изрично се говори за покупката на 48 самолета.
Първоначалното уведомление до Конгреса на САЩ бе за потенциална сделка за 72 броя F-15QA, така че е вероятно между 2017 и днес арабската страна да е купила още 12 самолета.
Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Първите изтребители се очакват след средата на 2021 г.
Производителят Boeing обяви, че първият F-15QA е полетял в края на април 2020 г.
Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 48-те американски изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тръмп одобри план за изтегляне от Германия на хиляди военнослужещи

01.07.2020, 07:35

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е утвърдил план за предислокация на 9 500 американски военнослужещи от Германия за „сдържането на Русия“, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.
"Министърът на отбраната (Марк Еспер, на снимката) и председателят на Обеденения комитет на началниците на щабове (Марк Мили) информираха президента вчера за плановете за предислокацията на 9 500 военнослужещи от Германия. Предложението, което беше одобрено, не само съответства на президентската директива, но ще засили сдържането на Русия, ще даде уверение на съюзниците, ще подобри стратегическата гъвкавост и оперативната гъвкавост на Съединените щати в Европа", се казва в съобщението на Хофман.
Отбелязва се, че в близко време Марк Еспер и Марк Мили ще провеждат брифинги в съответните комисии на конгреса по тази тема.
Източник: https://blitz.bg/

 

На 1 юли 2011 г. е създадено Съвместното командване на силите (СКС)

01.07.2020, 07:15

Създаването на Съвместното командване на силите (СКС) е значима стъпка по пътя на развитие на Българската армия, продиктувана от новите задачи, поставени за изпълнение пред нея, приемането на Република България за пълноправен член на НАТО през 2004 г. и създаването на отговаряща командна структура.
На 15.10.2004 г. на основание заповед на министъра на отбраната на Република България е формирано Съвместното оперативно командване (СОК), като за командващ е назначен генерал – майор Кольо Бъчваров.
От 01.07.2011 г. на базата на Съвместното оперативно командване и Щаба по осигуряване и поддръжка е създадено Съвместното командване на силите (СКС). Това бе продиктувано от промените, настъпили в командните структури на НАТО и в изпълнение на плана за развитие на БА, съобщават от СКС.
Основни задачи на СКС са командването и управлението на Българската армия, планирането и воденето на операции на територията на страната и извън нея на оперативно ниво, както и логистичното осигуряване на  БА.
Съвместното командване на силите се състои от ръководство  и щаб с отдели и самостоятелни сектори.
В шестгодишната история на Съвместното оперативно командване командващи са били:
      1. Генерал-майор Кольо Бъчваров – от 03.05.2004 г. до 25.04.2006 г.
      2. Генерал-майор Ангел Златилов  – от 25.04.2006 г. до 01.06.2008 г.
      3. Генерал-лейтенант Галимир Пехливанов – от 01.06.2008 г. до 01.07.2009 г.
      4. Генерал-лейтенант Атанас Самандов – от 01.07.2009 г. до 30.06.2011 г.
От създаването на Съвместното командване на силите на 01.07.2011 година командващи са:
      1. Генерал-лейтенант  Атанас Самандов от 01.07.2011 г. до 18.09.2014 г.
      2. Контраадмирал Георги Мотев от 18.09.2014 г. до 21.02.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      3. Генерал-майор Златко Златев от 21.02.2015 г. до 30.06.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      4. Генерал-майор Любчо Тодоров от 01.07.2015 г.
Съвместното командване на силите е самостоятелно юридическо лице и има право да възлага и реализира обществени поръчки и търгове.

 

Отбелязаха 70 години от създаването на 9-ти отделен дивизион торпедни катери

01.07.2020, 07:10

Вчера пред Военноморския музей беше отбелязана 70-та  годишнина от създаването на 9 отделен дивизион торпедни катери, който в продължение на две десетилетия в периода от 1950 г. до 1970 г. е главната ударна сила сред надводните ни бойни кораби, съобщават от ВМС.
По случай юбилея, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов удостои с грамоти офицери-катерници от състава на дивизиона. В честването се включиха и запасни офицери.

 

График за провеждане на стрелбите на „Батмиш“ през месец юли

01.07.2020, 07:00

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните учебни стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през месец юли. Занятията по ОП ще започнат от днес, 1 юли и ще продължат през дните 2, 3, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 17, 22, 24, 30 и 31 юли – от 8 до 17 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}