Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли 2012 година

 

 
"Нувел обсерватьор": България - кръстопът на оръжейните доставки за Сирия
15.07.2012, 18:17

РПГ-7Регионът на Черно море, в който Украйна, Румъния и България все още притежават арсенали от съветската ера, се очертава като важен център за доставката на оръжия и боеприпаси за бойците на сирийската опозиция, пише в. "Нувел обсерватьор".

Според офицери от Сирийската свободна армия и специалисти от морското разузнаване оръжейните доставки за сирийската опозиция са недостатъчни, а по-голямата част от влизащите в страната оръжия са леки.

Според друга информация пък финансирането за тези оръжия идва от богати саудитски и катарски граждани, действащи от свое име.

България, Румъния и Украйна все още разполагат с леки руски оръжия, които са били произвеждани в тези страни по времето на Съветския блок.

"Сирийската армия използва съветски оръжия и оръжия тип "Варшавски договор". Ако погледнете оборудването на сирийската опозиция, ще видите, че тя използва точно същото въоръжение. Това позволява на бойците да използват боеприпасите и оръжията, които успеят да отнемат от враговете си", обяснява член на организацията Conflict Armament Research.

Бивш член на българските служби го потвърждава: Черно море е най-надеждният източник на оръжия.

"Поради постепенното намаляване на въоръжените сили и унищожаването на военното оборудване и складовете за боеприпаси в България, доставката на оръжия може да се осигури сравнително спокойно", казва източникът.

София твърди, че контролът върху продажбата на оръжия е много засилен и подобни сделки са невъзможни. В Киев силите за сигурност дават същите уверения, а Букурещ казва, че съществуващите средства за контрол предотвратяват каквато и да е доставка на оръжия за Сирия.

Тези уверения обаче не са убедителни за анализаторите, които смятат, че страните от региона на Черно море остават кръстопът, използван от търговците на оръжия.

/vesti.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов замина за Италия
15.07.2012, 15:07

Министърът на отбраната Аню Ангелов Той ще посети Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. Министър Ангелов ще разговаря с командващия – адмирал Брус Клинган и ще се срещне с българските военнослужещи в Щаба.

В рамките на визитата си министър Ангелов ще изнесе лекция в Колежа по отбрана на НАТО в Рим и ще участва в 29-ия Международен форум за глобална сигурност, който се провежда под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано в италианската столица.

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще има и работна среща с министъра на отбраната на Италия Джампаоло Ди Паоло.

/Източник: Пресцентър на МО/

 
Военноморски участник на Олимпиадата в Лондон
15.07.2012, 13:29

вертолетоносач L 12 Ocean На 13 юли британския десантен вертолетоносач L 12 Ocean по река Темза пристигна в Лондон в района на Гринуич, където застана на котва.

Корабът ще се намира там по време на провеждането на ХХХ Летни Олимпийски игри (от 27 юли до 12 август), в качеството на плаваща база на силите осигуряващи безопасността на олимпиадата.

На борда на Ocean има над 400 члена на екипажа и военнослужещи, както и осем вертолета Westland Lynx -  четири Lynx AH.9 от състава на армейската авиация на Великобритания и четири Lynx HMA.8 от състава на военноморската авиация.

(видео от ученията през м. май в този район)

 
Гърци разкриха на 100 % българския план за придобиване на изтребители F-16 под масата
15.07.2012, 12:04

В публикация от 12 юли 2012 г. под изключително непретенциозното и невинно заглавие "Гърция ще обучава български пилоти" гръцкият уеб-сайт www.defencegreece.com разкри на 100 % българския план за придобиване на изтребители F-16 под масата……… Прочети още

 
"Аления Аеронаутика" извършва допълнителни дейности във връзка с хангара във Враждебна
15.07.2012, 10:52

Италианската компания "Аления Аеронаутика" продължава да извършва допълнителни дейности във връзка с хангара за ремонт и поддръжка на транспортните самолети C-27J.

Припомняме, че на тържествена церемония в 16-а транспортна авиобаза Враждебна на 31 март 2011 г. бе приет на въоръжение в българските ВВС третият транспортен самолет C-27J „Спартан” и бе въведен в експлоатация хангар за ремонт и поддръжка на самолетите.

Наскоро "Аления Аеронаутика" сключи договор за доставка на комуникации и интернет услуги в новото съоръжение. Доставчик на интернет услуги според сключения договор ще бъде фирма "Виваком".

/Pan.bg/

 
Американските C-27J са спрени от полети след инцидент във въздуха
15.07.2012, 10:44

C27J SpartanВВС на САЩ са спрели от полети всички самолети C-27J, намиращи се в състава им. Причината е механическа повреда на една от управляващите повърхности на крилото, появила се при рутинен тренировъчен полет миналата седмица. Започнато е разследване за установяване на причините за инцидента във въздуха. .

Въздушната национална гвардия е единственият военен оператор на самолета в САЩ. Инцидентът с американския C-27J става три седмици след като ВВС извадиха самолета от бойните операции в Афганистан. ВВС на САЩ са предложили като част от програмата за съкращаване на военния бюджет намиращите се 21 броя C-27J да бъдат извадени от въоръжение и се преустанови закупуването на останалите поръчани самолети от този тип. Изваждането на C-27J от експлоатация среща сериозна съпротива от страна на Националната въздушна гвардия, губернаторите и членове на Конгреса.

В Афганистан C-27J се е използвал за транспорт на войски и материали и снабдяване на бойните части. При природни бедствия самолетът също така би бил много полезен за оказване помощ в пострадалите райони. – Още за C-27J

/Pan.bg/

 
Втори месец военният министър мълчи за проблемите в армията
15.07.2012, 10:04

министърът на отбраната Аню Ангелов На 6 юни министърът на отбраната Аню Ангелов се измъкна от обсъждането и приемането на доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2011 г. в парламента с думите: „Аз ще взема стенограмата и след това дума по дума ще отговоря на г-н Мерджанов как стоят нещата с всеки довод, който той изтъкна”.

Народните представител от левицата все още чакат отговорите му. Чрез Атанас Мерджанов те дръпнаха завесата, зад която е … Българската армия.

При обсъждането бяха поставени толкова много въпроси, че на Ангелов му се наложи да избяга. Стенограмата е факт  и излезе в Интернет след една седмица, очакват се отговорите.

Месец по-късно потърсихме г-н Мерджанов, за да се запознаем с обещаните от министъра отговори. Нищо не съм получил, казва депутатът, чакам. Какви са обаче въпросите, които прозвучаха от парламентарната трибуна?.......Прочети още

 
Космически кораб с нов екипаж се отправи към МКС
15.07.2012, 09:44

Космическият кораб „Союз ТМА-05М” (петият руски кораб от „цифровата” серия) с екипаж от трима души беше изстрелян днес от космодрума Байконур към Международната космическа станция (МКС).

В състава на експедицията, на която й предстои да прекара в МКС почти половин година, са руският космонавт Юрий Меленченко, астронавтът от НАСА Сунита Уйлямс и астронавтът на японската космическа агенция Акихико Хошиде.

Те се очаква да извършат над 30 научни експеримента на МКС. Автоматично скачване на космическия кораб с МКС е планирано за 17 юли в 07:40 московско време.

 

 
Скандално: Пречат на EADS да предложи Eurofighter на България на политическата цена от 1 еврo
14.07.2012, 17:23

EurofighterКакто Pan.bg съобщи процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС у нас e в доста напреднал етап и е изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО.

Ръководството на МО e получило доста строги указания от посолството на водеща държава член на НАТО да се преустановят контактите с европейските производители на изтребители.......... Прочети още

 
Испания обяви тендер за покупката на 772 бронирани автомобила
14.07.2012, 13:46

Spanish Army's URO VAMTAC in Herat, Afghanistan (2005).Министерството на отбраната на Испания е обявило тендер за покупка на 772 бронирани автомобила с колесна формула 4x4 и полезен товар до 1,5 т. (максимално тегло до 3,5 т.). Машината трябва да може да се транспортира на външна подвеска от вертолет CH-47 „Чинук”. Максималната стойност на покупките е 149 млн евро.

Според информация на „Инфодифенса”, конкурсът е открит, а срокът за подаване на заявките изтича на 27 юли. Техническите характеристики на машините ще бъдат разгледани до 17 септември 2012 година, а ценовите предложение – до 14 февруари 2013 година. Контрактът по всека вероятност ще бъде подписан не по-рано от средата на следващата година.

Очаква се програмата за доставка на бронемашините да бъде реализирана до 2017 година. Общо се планира да бъдат закупени 20 варианта на машината, в т.ч за СВ - 519 ед., ВМС - 99 ед., КМП - 78 ед. и за ВВС – 76 ед.

Някои компании вече се готвят за тендера. Например компанията UROVESA планира да представи на конкурса последната версия на своя бронеавтомобил VAMTAC 3,5, „Талес” ще участва с Хавки”, а „Дженерал дайнемикс Санта-Барбара системас” – с „Игъл”.

Планира се 80% от закупените машини да бъдат развърнати на територията на страната, а останалите 20% ще бъдат предадени на подразделения участващи в международни мисии. – Още военни автомобили

 
Прицелната система ATFLIR за самолетите F/A-18 достигна нальот от милион часа
14.07.2012, 13:20

ATFLIR (Advanced Targeting Forward Looking Infrared)Перспективната прицелна ИЧ-система за преден обзор ATFLIR (Advanced Targeting Forward Looking Infrared), предназначена за контейнерно разполагане на самолетите на американските ВМС F/A-18 Super Hornet, достигна сумарен нальот от един милион часа, съобщи на 12 юли представител на компанията Raytheon.

ATFLIR представлява комбинирана система, в която влизат ИЧ-система за откриване и прицелване и лазерен далекомер-целеуказател, използвани в режимите „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”.

В момента ВМС на САЩ и Raytheon извършват работи за интегриране на ATFLIR към други версии на самолета F/A-18 и по-нататъшно усъвършенстване на самата система.

 
Първите учения със стрелби на ЗРК С-400 ще се проведат през август
14.07.2012, 12:51

С-400От 10 до 16 август 2012 година войските за въздушно-космическа отбрана на полигона Ашлук /Астраханска оласт/ ще проведат първите учения с бойни стрелби на зенитно-ракетните системи С-400 "Триумф", съобщи днес представителят на министерството на отбраната на Русия по войските за въздушно-космическа отбрана подполковник Дмитрий Зенин.

Той е уточнил, че в тези учения ще участват два дивизиона от състава на полка С-400, дислоциран в краймосковския град Дмитров. Освен тях в стрелбите ще бъдат задействани и зенитно ракетно-артилерийски комплекси "Панцирь-С".

В момента четири полка (два край Москва и по един в Балтийския флот и Далечния изток) от Руската въздушно-космическа отбрана са снабдени със С-400, като до края на година се очаква още един полк да получи такъв ЗРК.

C-400 e зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана и поразяване на хеликоптери, самолети, крилати ракети и балистични ракети със среден обсег на действие.

Този ЗРК трябва да замени вече морално остарелите С-200 и С-300 в руската армия. - Още за ЗРК С-400
 
ВМФ на Русия подготви план за изпращането на хеликоптери в Сирия
14.07.2012, 12:43

кораб „Алаид"Групировката от бойни кораби на руския военноморски флот, която се насочва към Средиземно море, е готова по целия маршрут на движение да осигури безопасността на кораба „Алаид”, на борда на който се намират ремонтираните за Сирия военни хеликоптери „Ми-25”, съобщи главният щаб на руския военноморски флот, цитиран от Интерфакс.

 „Засега никой не ни е поставял задачата за съпровождане на кораба, но ние разбираме, че подобна заповед може да постъпи във всеки момент и затова операцията по осигуряване на конвой на „Алаид” вече е разработена. В момента се уточняват нейните детайли, актуализират се данните и факторите по всички маршрути на прехода”, уточни източникът. Той отказа да разкрие подробности около евентуалната операция, но подчерта, че дори и при най-неблагоприятен вариант на развитие на събитията корабът под руски флаг ще получи ефективна защита от плавателните съдове на ВМФ. „Надявам се, че никой няма да започва трета световна война заради него, а останалите въпроси ще ги решим”, отбеляза офицерът.

/ИА „Фокус”/

 
Среща на випуск 1982 г. на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
14.07.2012, 10:20

На 28 юли 2012г. (събота) от 11:00 ч. в гр. Варна във ВВМУ се обявява общ сбор за випуск 1982г. (17 рота, а и от 27 рота ще бъдат добре дошли). Сборен пункт: бистро „Залива” (бившата столова в училището). Срещата се провежда за отбелязване на 30-та годишнина от завършването на ВВМУ. На срещата са поканени също и батальонни, ротни, взводни командири и преподаватели, имали съвместна работа с випуска.

Вечерта на същия ден от 19:00 ч. в ресторанта на Морска гара ще се проведе тържественна вечеря на съвипускниците, на която съпругите им също са поканени!

За допълнителна информация и потвърждаване на участие на телефоните на оргкомитета:

0888 905 933 - Любо Грозев; 0887 798 356 - Тошко Йотов; 0878 250 155 - Павел Димитров

/МВ/

 
Франция отбелязва своя национален празник
14.07.2012, 09:57

Днес Франция отбелязва денят на превземането на Бастилията. В присъствието на президента на страната Франсоа Оланд, министри и многобройни гости, на главното авеню на Париж, Елисейските полета, ще се състои военен парад.

Тази година от Триумфалната арка към площада на Съгласието ще преминат почти 5000 военнослужещи и 450 единици бойна техника. В небето над града ще прелетят самолети на ВВС на Франция, хеликоптери на войскови и спасителни подразделения.

Както се очаква, най-зрелищната част на парада ще стане преминаването на конни части на президентската гвардия, в която ще бъдат включени около 250 коня.

 
Португалия планира да представи официално предложението за употребявани F-16 за България през есента
14.07.2012, 09:32

F-16Португалия планира да представи официално предложението си за употребявани F-16 за България.

Това най-вероятно ще стане през есента на 2012 г.след посещението в България на португалския президент Анибал Каваку Силва.......... Прочети още

 
Световната търговия със смърт
14.07.2012, 09:25

Страните членки на ООН започнаха дълги и трудни преговори за въвеждане на общовалиден регламент за пръв път на световната търговия с конвенционални оръжия, предаде АФП. Конвенционални са всички оръжия без химическите, ядрените и биологичните.

Това означава, че преговорите се отнасят до почти всички оръжия, които в момента са „в обращение“………. Прочети още

 
Започва нова кампания: Лобисти пробват да вкарат в България употребявани F-16 от Норвегия
14.07.2012, 09:19

Ф-16Норвегия вероятно ще бъде следващата държава, на която ще изпратим запитване за цени и наличност на употребявани изтребители F-16. В тази насока вече действа силен лобистки кръг и са осъществени първоначални контакти на ниво проучване и придобиване на информация.

До момента са изпратени запитвания за цени и наличност до САЩ (за изтребители F-16 и F-18), Германия (за Eurofighter), Франция (за Mirage и Rafale), Швеция (за Gripen) и Италия (за употребявани Eurofighter).

Отделно е заявен интерес и са направени презентации на МиГ-29 от РСК МиГ, модернизирани Kfir Block 60 от израелската компания IAI и модернизирани F-5 от правителството на Швейцария.

Инициативата за употребявани изтребители F-16 за България от Норвегия идва съвсем логично след като правителството на скандинавската страна обяви, че очаква процесът по придобиването на новите изтребители F-35 да бъде изтеглен напред във времето. По този начин и извеждането от въоръжение на наличните F-16 във ВВС на Норвегия ще започне по-рано.

У нас кампанията за F-16 от Норвегия вероятно ще бъде използвана като инструмент за осъществяване на натиск върху предложенията за нови изтребители на EADS и SAAB. Очевидно стратегията избрана от лобистките кръгове, които работят в полза на придобиването на употребявани изтребители от страни членове на НАТО е да вкарат максимален брой предложения за употребявани F-16 и да поставят EADS и SAAB в положение на обсада.

/Pan.bg/

 

 
Каспийската флотилия на Русия се попълни с нов ракетен кораб
13.07.2012, 23:18

ракетен кораб „Дагестан”Въоръжен с уникалния ракетен комплекс „Калибър-НК”, новият ракетен кораб „Дагестан” проект 11661К влезе в състава на Каспийския флот, съобщиха днес от пресслужбата на Южния военен окръг.

„Това е първият кораб на ВМФ на Русия, въоръжен с новия универсален ракетен комплекс „Калибър-НК” с вертикален пуск (8 ракети с радиус на действие над 300 км) , изработен с използване на стелс-технологии” и способен да унищожава подводни и брегови цели с няколко вида високоточни ракети”, отбелязаха от пресслужбата. – Още за проект 11661

 
Чехия се готви за продажба на танкове Т-72
13.07.2012, 22:45

Т-72М4-CZ. Фото от сайта army.czМинистерството на отбраната на Чехия има намерение в близко време да започне продажба на 134 основни бойни танкове Т-72 от резерва на сухопътните войски. За сега не е известна цената им. Военното ведомство завършва подготовката на необходимите за продажбата документи.

Министерството на отбраната на Чехия няма право самостоятелно да продава военна техника на чуждестранни купувачи. Според местното законодателство, военното ведомство може само да продаде излишните танкове на чешки частни акредитирани компании, които след сделката са длъжни в течение на две години или да препродадат техниката, или да извършат нейното утилизиране.

След продажбата на тези машини на въоръжение в сухопътните войски на Чехия ще има само 30 модернизирани танка Т-72М4-CZ. – Още за Т-72

 
Инцидент с МиГ-21 в САЩ
13.07.2012, 22:30

MiG-21 MFПри кацане на летище Cloud Airport изтребител МиГ-21МФ е излязъл извън пистата, преминава през оградата, удря се в синор и попада в канавка до минаващото наблизо шосе. Самолетът е трябвало да вземе участие в провеждащото се през уикенда авишоу.

Според свидетели пилотът е задействал спирачния парашут, той е излязъл от гондолата, но не се е напълнил и се е откъснал от самолета. Така летецът не е могъл да намали скоростта и изтребителят е излязъл извън оградата на летището. Пилотът е с малки наранявания, няма други пострадали.

Изтребителят МиГ-21МФ, производство 1975 година, е борден номер 9307 и с опознавателните знаци на чехословашките ВВС. Собственост е на William E. Ward от градчето Ann Arbor, щат Мичиган. – Още за МиГ-21

/Pan.bg/

 
54 години първи дивизион патрулни кораби
13.07.2012, 22:22

На 13 юли във Военноморска база Варна 54-ата годишнина (10 юли 1958 г.) на Първи дивизион патрулни (до началото на 90-те години противолодъчни) кораби събра 8 от неговите командири – контраадмирал, двама комодори и капитан І ранг от „строя”, вицеадмирал и трима офицери от резерва.

Освен ветерани на дивизиона, представители на старшите щабове и военни формирования на базата, за пръв път в подобно събитие участваха и бъдещи офицери, все още курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”........... Прочети още

 
Генералски укази в новия брой на Държавен вестник
13.07.2012, 17:16

Генерал Симеон Симеонов, началник на отбранатаУказ на президента Росен Плевнелиев за продължаване с две години срока за изпълнение на правомощията от началника на отбраната генерал Симеон Христов Симеонов, считано от 30 юни 2012 г. е публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Другите три указа, които са в сила от 1 юли т.г., са за освобождаване на бригаден генерал Петър Петков Петров от длъжността командир на 2-ра лекопехотна бригада и назначаването му на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада; за освобождаване на бригаден генерал Валентин Петров Буров от длъжността командир на 5-а механизирана бригада; за освобождаване на бригаден генерал Златко Тонев Златев от длъжността командир на 24-та вертолетна авиационна база и назначаването му на длъжността командир на 24-та авиационна база.

/Otbrana.com/

 
Пак намеци за извеждане на Служба „Военна информация” от МО
13.07.2012, 17:11

Иван Н. Иванов Депутатите от Синята коалиция и най-вече от ДСБ няма да се откажат от намерението си да извадят Военното разузнаване от Министерството на отбраната. Точно преди една година само 16 народни представители гласуваха за техния законопроект за създаване на Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР). Една от главните идеи на вносителите Димо Гяуров и Иван Костов бе сливането на служба „Военна информация” – МО и Националната разузнавателна служба (НРС). На днешния парламентарен контрол Иван Н. Иванов (на снимката), питайки министъра на отбраната, припомни същата теза. Това бе последната част от въпроса му, много хитро предхождана от очакването Аню Ангелов да каже, че сериозна част от днешния състав на службата са т.нар. съветски агенти, т.е. вербувани още преди 1991 г. и според презумпцията на депутата работещи и днес за друга държава. Това не се случи. Оказва се, според отговора на министъра, че от сегашните разузнавачи, останали след многобройните реформи, включително и тази от 1 юли 2012 г., 44 на сто са назначени преди 1991 г. Логично е тогава да не са били на  ръководни длъжности. И не са подбирани от университети и изпращани в Москва, а са завършили наше военно училище и факултет, който е филиал към Военна академия „Георги С. Раковски”. Освен това, отговори на другото подозрение министърът, дейността на службата е специфична и задачата й е да осигурява с информация ръководството на МО и Въоръжените сили. Самата служба е само едно от трите нива – стратегическото, от цялото военно разузнаване. Тя, според него, не препокрива, а допълва в някои случаи НРС.

При допълнителния въпрос депутатът се дойде на думата. Същността на реформата, уточни той, е в създаването на нов закон за специалните служби. И то само за две. Едната – ДАНС да работела вътре в страната, а другата – навън. МО е готово с проекта на закон за военното разузнаване още от октомври м.г., припомни Аню Ангелов. Движението му засега е спряно, за да се подготвят общият закон за системата за националната сигурност и отделните закони за службата, което е консенсусно решение на политическите сили на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Това, съобщи министърът, вече е факт и днес (13 юли, петък) се обсъжда в Министерския съвет.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Далечен поход за ВМФ на Русия: ще трябва да се свиква с това
13.07.2012, 17:03

десантен корабл "Иван Грен" проект 11711Поредният далечен поход на голяма групировка от бойни и спомагателни кораби на ВМФ на Русия породи нова вълна заглавия от рода „Руснаците отиват в Сирия”. В същото време обяснението на поредното избухване на активност е едновременно и по-просто, и по-сложно.

Някога далечните походи бяха стандарт за ВМФ на СССР. В Атлантика, Средиземно море, Индийския и Тихия океан постоянно се намираха десетки бойни и спомагателни кораби и подводници, служещи в „западните райони”. Само малко отстъпвайки по активност в световния океан на своя основен съперник - ВМС на САЩ, съветският флот беше постоянно действащ „фактор” в световния океан. Тази практика на постоянна бойна служба позволяваше флота да се поддържа във форма.

Днес реалността съществено се промени: след много години принудително бездействие и рязко съкращаване на сили появата на големи отряди кораби в океана, плаващи под руски флаг, предизвиква удивление, а понякога и очевидно дразни хората. Постоянните походи в районите с жизнено важни интереси за Русия трябва да станат практика на ВМФ. Руската ескадра, в състава на която влизат от 10 до 19 бойни и вспомагателни кораба, без да се броят подводниците, трябва да провежда редица учения в Атлантическия океан, Средиземно и Черно море.

В контекста на ситуацията в Сирия е интересно наличието на групи от десантни кораби (от 3 до 5), които на теория могат да се използват както за доставка на части в руската база Тартус, така и за евакуация на руския персонал и имущество оттам. Но, най-вероятно, главната задача на ВМС е поредната „демонстрация на флага” в неспокойния район с цел да предотврати външна намесата в Сирия.

Основната маса на задействаните в ученията кораби са доста стари, и в следващите 10-15 години повечето от тях ще бъдат дадени за скрап. Техните наследници вече се строят: фрегати и корвети от ново поколение, десантни кораби от типа „Мистрал” и нови руски десантни кораби от проект 11711, и т.н. Заедно с това, главното условие за да бъде на боеспособен флотът е наличието на подготвен екипаж и щаб. Това е възможно само при постоянното провеждане на учения и реални операции. Сред истинските бойни операции на руския флот през последните години може да се отбележи осигуряването на постоянно присъствие на малък отряд кораби в района на Африканския рог.

Зачестилите океански походи на руските кораби ни позволяват да се надяваме, че в скоро време Русия ще има достатъчно квалифицирани военни моряци, които да служат и да изпълняват всякакви задачи. Чуждестранните политици и пресата ще трябва отново да привикнат към руския флот като постоянно действащ фактор в световната политика. – Още за ВМФ на Русия

/bulgarian.ruvr.ru/

 
"Союз ТМА-05М" се готви за старт към МКС
13.07.2012, 14:00

Ракетата носител с космическия кораб “Союз TMA-05M” беше изведена на стартовата площадка на космодрума “Байконур”.

Експедиция 32 с командир руският космонавт Юрий Маленченко и борт-инженерите Сунита Уилямс – астронавт на NASA и японският астронавт Акихико Хошиде, трябва да стартира към Международната космическа станция рано сутринта на 15 юли.

/dnesplus.bg/

 
Подписаха четвъртия договор по Рамковото споразумение между Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft Ltd.
13.07.2012, 12:35

PC-12На 11 юли 2012 г. Министерството на отбраната и швейцарската фирма Pilatus Aircraft Ltd. подписаха четвъртия договор по Рамковото споразумение за поддръжка на самолети PC-9M и PC-12 от състава на българските ВВС.

Договорът включва изпълнение и доставки на ремонти, резервни части и консумативи. Доставките ще започнат след издаването на разрешения за внос и износ от Комисията по експортен контрол към Министерството на икономиката.

Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft Ltd. имат традиционно добри отношения изцяло в духа на партньорство и сътрудничество. През 2009 г. бе подписано Рамково споразумение за поддръжка на самолетите PC-9M и PC-12, а през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. - съответно първи, втори и трети годишен договор.

В новия годишен договор за пореден път е включен т. нар. бонус. Този изключително полезен за българската страна инструмент бе договорен през 2009 г. съгласно Рамковото споразумение между двете страни. Той дава възможност на българската страна да поръчва определен обем от безплатни доставки и услуги във всеки следващ годишен договор.

Pilatus Aircraft Ltd. е една от малкото фирми, които осигуряват на Министерството на отбраната и ВВС такъв бонус и по този начин подпомагат развитието на българската авиация.

Предстои презентация на Pilatus Aircraft Ltd. в България за модерни решения за обслужването на самолет PC-12.

/Pan.bg/

 
Индия тества балистична ракета "Агни-1"
13.07.2012, 11:30

Agni 1Индия проведе поредните тестове на балистичната ракета "Агни-1", която е способна да носи на борда си ядрена бойна глава, съобщават индийските медии.

По информация на медиите, ракетата е била изстреляна днес сутринта от мобилна пускова установка, като изпитанията са се провели на полигона, разположен на остров Уилер в Бенгалския залив близо до крайбрежието на източния щат Ориса. Предишното тестване се състоя през декември миналата година. – Още индийски ракети

 
25 военни организации в ОСВО преизбраха ръководството, излязоха с декларация
13.07.2012, 11:19

Обществените организации от сигурността и отбраната, които вече наброяват 25, проведоха годишното си отчетно събрание.

За втора година по ред те гласуваха доверие на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков за председател на Координационното бюро на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), а за негов заместник – генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов.

От името на министъра на отбраната поздравления поднесе неговият съветник генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов. Приветствията на началника на отбраната бяха предадени от неговия заместник генерал-майор Йордан Йорданов. Полковникът от резерва Николай Икономов прочете поздравителния адрес на директора на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО полковник от резерва Иван Иванов и връчи неговия знак на ОСВО...... Прочети още

 
Тренират действия при попадане на импровизирани взривни устройства
13.07.2012, 11:15

Със занятия по конвоиране и военномедицинска подготовка, и ситуационни тренировки за действие при попадане на импровизирани взривни устройства продължи съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12”.

Преминатата тематика е от особена важност за участващите в операции и мисии извън страната. Импровизираните взривни устройства са едни от най-често използваните средства в съвременните конфликти с ниска и средна интензивност, тъй като позволяват на необучени и малобройни групи да причиняват загуби на превъзхождащ ги противник без да се излагат на риск.  

Съвместното обучение „Черноморски ротационни сили 12” дава възможност на военнослужещите от участващите страни да повишат своята готовност и оперативна съвместимост, и заедно да се подготвят за предизвикателства на утрешния ден.

/Otbrana.com/

 
Джип с български "бомбджамер" в ескорта на новия египетски президент
13.07.2012, 09:20

Телевизия "Ал Джазира" излъчи уникални кадри от парада по случай встъпването в длъжност на новия египетски президент Мохамед Мурси. На снимките се вижда наличието на мобилен предавател за радиосмущения от серията 300Х (Mobile Radio Jammer BJ™VIP-300X), производство на българската фирма Синтис. .......Прочети още

 

- Още български средства за РЕБ

 

 
На руските десантчици ще помагат „джудисти”
12.07.2012, 21:12

комплекс "Инфауна" На подразделенията за радиоелектронна борба (РЕБ) към Въздушнодесантните войски на Русия бяха зачислени новите многофункционални комплекси "Инфауна" и МКТК-1А "Джудист", се съобщава в прессъобщение на ВДВ.

Комплексът за РЕБ "Инфауна" е предназначен за защита на техниката и личния състав от радиоуправляеми минно-взривни устройства, а също и за подавяне на средствата за управление на противника. Първите четири комплекса "Инфауна" за десантчиците са изпитани успешно в началото на годината. В момента екипажите на комплексите преминават обучение и бойно сработване в тамбовския център за подготовка на подразделенията за РЕБ. Мобилният автоматизиран комплекс МКТК-1А "Джудист" на свой ред е предназначен за радио-, радиотехнически и специален контрол на ефективността от защита на информацията и оценка на електромагнитната обстановка. Комплексът открива, измерва параметрите и определя местоположението на радиоелектронните средства, а също да открива и закрива техническите канали за изтичане на информация от обектите на ВДВ. В най-близко време отделен полк със специално назначение към ВДВ ще получи също новите образци от мобилните комплекси за автоматизиран контрол на базата на бронирания автомобил ГАЗ-233014 "Тигър".

В началото на месеца президентът на Русия Владимир Путин заяви, че за снабдяването на подразделенията на ВДВ и Сухопътните войски с най-новите образци въоръжения и техника до 2020 г. е планирано да се отделят 2,6 трилиона рубли.

Предполага се, че в рамките на държавната програма за въоръжаване през 2013 г. подразделенията на ВДВ ще получат нови образци бронирана колесна техника на базата на единната платформа "Бумеранг". – Още средства за РЕБ

 
Германия реши да се оборудва с бойни БПЛА
12.07.2012, 21:06

MQ-9 ReaperГермания реши да се откаже от арендата на разузнавателните безпилотни летателни апарати от Израел. Вместо това, както съобщава The Financial Times Deutschland, бундесверът разглежда възможността да закупи партида бойни БПЛА. Потребността от бойни безпилотници в бундесвера обясняват със способността им да носят въоръжение (ракети). Като основни варианти германското министерство на отбраната разглежда американските бойно-разузнавателни БПЛА MQ-9 Reaper, производство на General Dynamics и израелските безпилотници Heron TP от Israel Aerospace Industries.

В момента ФРГ използва в Афганистан под аренда израелските разузнавателни БПЛА Heron. Договорът за арендата изтича през октомври т.г., но може да бъде продължен с две години. По информация на изданието, окончателното решение за покупка на бойните безпилотници или продължаването на арендата на Heron ще бъде взето в началото на есента. Общо по данни на FTD, ФРГ е готова да се сдобие с 16 бойни БПЛА. Намерение да купи от САЩ четири БПЛА MQ-9 Reaper Германия заяви още през 2008 г., но до сделка не се стигна. Освен това ФРГ може да придобие перспективния БПЛА Talarion, със чието създаване се занимава европейският концерн EADS. – Още БЛА

 
Ръководителите на генералните щабове на Русия и САЩ провеждат разговори в Пентагона
12.07.2012, 20:38

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси се срещна с руския си колега Николай Макаров в Пентагона, предава АФП.

Демпси посрещна с почести Макаров въпреки дипломатическото напрежение между Вашингтон и Москва заради конфликта в Сирия.

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Николай Макаров беше посрещнат с 19 салюта, което е рядко срещано оказване на почест от страна на Пентагона.

Срещата между официалните представители на двете страни и делегациите им се провежда, след като по-рано Русия отхвърли като неприемлив текста на подкрепена от Запада резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се разговорите в Пентагона да се фокусират върху плановете за противоракетния щит на НАТО в Европа, съобщи военен източник.

/ИА „Фокус”/

 
„Руслани” ще превозват товари на НАТО
12.07.2012, 18:12

An-124Съвместната заявка на украинското предприятие „Антонов” и руската група на компанията „Волга-Днепър” спечели тендера за изпълнение на авиопревози за НАТО. Алиансът ще получи в аренда тежки транспортни самолети Ан-124-100 „Руслан”.

Тендерният комитет на НАТО е разгледал заявката на обединения парк на тежки транспортни самолети Ан-124-100 и контрактът с подразделение на компанията „Антонов” и групата на компанията „Волга-Днепър” е бил продължен. От 2006 година те работят по програмата на НАТО SALIS за стратегически въздушни превози. Тригодишният контракт за 600 млн. евро за превозване на товари в интерес на НАТО и ЕС бил продължен с две години през 2008 година, и с още две - през 2010 година. Два самолета Ан-124-100 постоянно се намират в Германия на открилата се през 2007 година техническа база в Лайпциг, четири самолета се предоставят по искане.

НАТО няма собствени големи военнотранспортни самолети, а да се арендуват от САЩ е скъпо. Товароподемността на Ан-124-100 „Руслан” е 150 тона. Тези самолети постоянно работят на въздушни линии на Кабул. В навечерието на изтеглянето на войските от Афганистан, на НАТО е необходим нов контракт тъй като ще бъде необходимо извършването на повече полети, заяви отговорният редактор на списание „Независим военен преглед” Виктор Литовкин:

   - От този контракт „Волга-Днепър” и компанията „Антонов” печелят добри пари и това е много изгодно. Естествено, данъците от превозите получава руския и украинския бюджети. Но и обслужването на самолетите – митническо, гранично, товарене, претоварване – също струват пари. И това също е от полза за нашия бюджет. Това е рационално използване на нашата авиационна техника, която днес не се експлоатира толкова активно в Русия.

НАТО често прибягва до услуги на страни, които не влизат в алианса. Необходимостта от аренда на самолети от типа „Руслан” 18 страни-членки на алианса обяснили със стремежа да увеличават участието си в миротворческите и хуманитарните мисии. Ан-124-100 може да извози всякаква техника от която и да е точка на света и бързо да прехвърли необходимите товари. В случая с Афганистан това не е частна инициатива на руско-украинския алианс. Има съответни решения на Съвета за сигурност на ООН: оказване на помощ на коалиционните сили в Афганистан.

От март 2006 година „Руслани” изпълнили повече от 2000 полета, доставяйки над 120000 тона товари, както военни, така и с гражданско предназначение в различни страни на света. – Още за Ан-124

/ruvr.ru/

 
Още една тъжна страница от историята на ВМС и ВС на България
12.07.2012, 16:38

На 12 юли 2012 г. в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили, които се извеждат от състава на Военноморските сили.

Официални гости на събитието бяха Съветникът на Президента на Република България по военната сигурност комодор Георги Фиданов, Заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, много офицери от структурите на Българската армия и ВМС, които са служили в бригадата и дивизиона леки сили.

На събитието присъстваха и много офицери от резерва с Председателя на Областния съвет на СОСЗР Бургас капитан І ранг о.р. Милан Миланов............ Прочети още

 
Ден на кандидат-студента ще се проведе във Военната академия „Г. С. Раковски“
12.07.2012, 15:30

Военната академия „Г. С. Раковски“ Ръководството и академичният състав на Военната академия „Г. С. Раковски“ организира Ден на кандидат-студента, който ще се проведе утре, 13 юли.

Висшето учебно заведение ще отвори врати от 10.00 до 16.00 ч. за всички, които се интересуват от обучителните курсове във военната Алма матер.

Желаещите да кандидатстват ще получат повече информация за предлаганите магистърски програми, сроковете на обучение и съответните условия.

Бъдещите студенти ще имат възможност да се срещнат с преподавателите, както и да се запознаят с историческите забележителности в Академията.

 
Израел планира да създаде танк с лазерно оръдие
12.07.2012, 15:23

Танк Merkava. Фото ЦАХАЛ.Ръководството на ЦАХАЛ планира към 2020 година да разработи нов основен боен танк, който ще смени танковете „Меркава”. Както съобщава вестник The Jerusalem Post, новият танк може да получи електромагнитно или лазерно оръдие. Това ще бъде сериозна стъпка напред, тъй като на този етап лазерното и електромагнитното оръжие имат твърде големи размери за танковете.

Освен електромагнитно или лазерно оръдие, новият танк може да получи и хибридна силова установка. Благодарение на мощни акумулаторни батерии, запасът на движение на перспективния танк ще бъде много по-голям в сравнение със съществуващите образци.

По всяка вероятност, бронята на новите танкове ще бъде сравнително лека. Планира се основната защитна функция да се възложи на системата за активна танкова защита Trophy, която наскоро Израел прие на въоръжение.

В момента най-съвременната машина намираща се на въоръжение в ЗАХАЛ е Merkava Mk4, приета на въоръжение през 2004 година. Общо Израел сега разполага с над 1500 танка Merkava от различни поколения. – Още за Merkava

 
Първи съвместни тренировки на ВМС на Русия и САЩ на „Римпак-2012”
12.07.2012, 13:25

На международните учения „Римпак-2012” (от 11.07 до 02.08.2012) отряд на Тихоокеанския флот на Русия е провел първите тренировки съвместно с ВМС на САЩ. Корабите са формирали оперативно съединение и са провели учения по съобщения и обмяна на данни.

Маневрите се извършват в района на Хавайските острови. За първи път в „Римпак-2012” са включени 45 плавателни съдове от различни класи, 100 самолета и над 20,000 военнослужещи от 22 страни.

Ученията вече се провеждат за 23 път, като Русия в тях участва за първи път. В състава на нейното съединение са включени големият кораб за борба с подводници „Адмирал Пантелеев”, танкерът „Борис Бутома” и океанският спасителен кораб „Фотий Крилов”.

 
Русия може да създаде своя орбитална станция след МКС
12.07.2012, 12:28

Русия технически е готова да построи собствена орбитална станция и ще я създаде в случай , че не се постигне договореност за създаване на нова МКС, е заявил ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин.

Както е казал Поповкин пред Интерфакс на международният авиосалон 'Фарнборо-2012', в момента се разработват няколко нови модула за МКС, и те се разработват с такива перспективи, че да може да се използват като базови блокове за следващо поколение пилотирани станции.

По негови думи, в кооперацията от страни експлоатиращи МКС, по препоръки на руската страна е създадена работна група, която трябва да реши по нататъшната съдба на МКС, и да определи сроковете за нейното извеждане от експлоатация.

По негови думи, се разглеждат идеи за създаване на малки станции за конкретни задачи на околоземна орбита, международни станции в точките на равновесие между Луната и Земята, или от обратната страна на Луната. - Още космически системи

/www.spacenewsbg.com/news/

 
Кораби на три руски флота ще се срещнат в Средиземно море
12.07.2012, 12:13

Обединената групировка кораби на Северния, Балтийския и Черноморския флот на  Русия през този месец ще започне да действа под общо командване.

Както са съобщили днес от Главния щаб на ВМФ, след около седмица обединената групировка ще се събере в един район на Средиземно море, където корабите ще провеждат учения. В частност, ще се отработват въпроси за съвместно плаване под общо командване, противовъздушна отбрана и борба с подводници, а също така и действия по защита на граждански плавателни съдове от пирати.

За флагман на групировката е назначен големият кораб за борба с подводници на Северния флот „Адмирал Чабаненко”. В Главния щаб са отбелязали, че кораби за осигуряване на флотите редовно ще посещават сирийското пристанище Тартус за да попълнят запасите от вода, гориво и хранителни продукти. Според техническа необходимост в пристанището ще влизат и бойни кораби. – Още за ВМФ на Русия

 
На този ден - Прочутото сражение на танкови формации край Прохоровка
12.07.2012, 10:47

Когато стане дума за танковото сражение край Прохоровка на 12 юли 1943 година, е нужно уточнението, че то не е изолирано и случайно събитие, а е в рамките на най-голямата операция на Съветската армия през 1943 година – започнала на 5 юли и приключила на 23 август.

По своите мащаби, задействани сили и средства (2,1 милиона души и над 6000 танка), напрегнатост, резултати и военнополитически последици, Курската битка се нарежда сред най-значимите военни победи по времето на Втората световна война. В резултат от нея Съветската армия окончателно спечелва и запазва стратегическата инициатива до края на войната.

За целия свят тогава било ясно, че основната интрига през онова горещо лято на Източния фронт ще бъде около вклинената дъга на фронтовата линия в немско разположение край град Курск с дълбочина 150 километра и широчина 250 километра. Командването на Вермахта кръщава операцията „Цитадела” и си поставя за цел с вклиняващи удари от север и юг да обкръжи и унищожи съветската групировка. Като емблема на Курската битка безспорно служи танковото сражение край Прохоровка.

Веднага трябва да се отбележи, че руската военна историография през последните две десетилетия направи безпощаден анализ на това сражение и разби мита за неоспоримото превъзходство на съветското оръжие и военния гений на съветските военачалници. Оказа се, че в тясното пространство с размери примерно един на един километър между река Псьол и високия насип на железопътна линия просто е нямало как да се съберат 3200 танка.

Едва сега става известно, че Върховният главнокомандващ Йосиф Сталин е извикал командващия 5-а гвардейска танкова армия (ГТА) генерал-лейтенант Павел Ротмистров и го посрещнал с думите: „Кажи ми, умнико, как ти за пет минути изгори танковата армия?” Впрочем самият генерал пътувал към Москва с увереността, че ще го разстрелят.

По решение на Сталин е създадена специална комисия под председателството на Георгий Маленков за разследване на причините за понесените големи загуби от 5-а ГТА край Прохоровка. В отчета на комисията, представен на Сталин през август, бойните действия на съветските войски край Прохоровка са наречени „образцово несполучливо проведена операция”.

За да не се раздухва обаче позорът, генерал Ротмистров дори получил златната звезда на „Герой на Съветския съюз”. А после в мемоарите си той съчинявал такива измислици за неспечеленото сражение, сякаш никога не е виждал танк.

Съветските военни историци разпространяваха легендата, че на 12 юли по настъпващата немско-фашистка групировка (2-и танков корпус СС и 3-и танков корпус с общо 700 танка) е нанесен контраудар от 5-а ГТА със силите на 800 танка. В ожесточеното сражение германците уж загубили 350 танка и 10 хиляди убити, а 5-а ГТА загубила 300 танка. През този ден настъпил прелом в развоя на Курската битка, като врагът започнал да изтегля своите сили. Войските на Воронежкия фронт и на Степния фронт преминали в настъпление и отхвърлили вклинилия се противник на изходния рубеж. Немското участие и загуби обаче са силно преувеличени. Не е истина, че край Прохоровка са участвали множество тежки танкове „Тигър” и „Пантера”. Нямало нито един от тях! За сметка на това е премълчаван срамния факт, че в редовете на СС корпуса имало трофейни танкове Т-34 и то с руски екипажи, като общо бившите съветски граждани в корпуса наброявали 4164 души (5-8 процента от състава на немските дивизии).

Дори маршал Георгий Жуков не издържал и упрекнал генерал Ротмистров в нескромност. Според него не на 5-а ГТА се дължи решаващата роля в разгрома на бронетанковите войски на германските армии „Юг”.

Немците наистина имали 700 танка, но те били във всички танкови части на Манщайн в южната част на Курската дъга. Против 5-а ГТА край Прохоровка действал единствено 2-и танков корпус СС и то със силно намален потенциал. На 4 юли този корпус разполагал с 456 танка и щурмови оръдия. Но вечерта на 11 юли в неговия състав имало едва 211 боеспособни танка (Pz III, IV, VI, Т-34) и около 100 щурмови оръдия.

Съветската 5-а ГТА разполагала с 597 танка (средните 30-тонни Т-34, леките 10-тонни Т-70 и британските Мк4 „Чърчил).

Съветското настъпление започнало в 8,30 сутринта. Тъй като 5-а ГТА била разположена източно, слънцето заслепявало противниците й. Но с напредването на деня това предимство бързо се стопило и съпротивата се ожесточила. За сметка на това трите дълбоки оврага в руското разположение силно затруднили маневрирането на танковете. По обед немците спрели противника си, овладели инициативата и преминали в контранастъпление.

Резултатите от сражението на 12 юли са красноречиви: Германският 2-и танков корпус СС загубил като повредени и унищожени 70 танка – 22% от бронираната техника; от целия личен състав (73 хиляди души) били убити 149 души, 33 изчезнали безследно, а ранените наброявали 660.

Съветските загуби на 12 юли край Прохоровка наброявали над 10 хиляди убити, изчезнали и ранени (на 1 юли общата численост на 5-а ГТА и на общовойсковата 5-а гвардейска армия възлизала на 130 хиляди души). В германските бойни документи се сочи, че са извадени от строя 244 съветски танка, което съставлява 40% от броя на танковете и самоходните артилерийски установки (САУ). Историците В.Н.Замулин и Л.Н.Лопуховский обаче се позовават на съветски документи, че 5-а ГТА на 12 юли е загубила 343 танка и САУ, тоест 57% от бронетехниката, участвала в сражението край Прохоровка. Ето за какво Сталин извикал генерал Ротмистров.

Въпреки, че отделни танкови боеве се водят още три дни, двете противникови танкови формации се разделят, без някоя да надвие другата и да развие успеха. Превесът в тактически план клони към немците. В оперативен план обаче безспорно печелят руснаците, защото сражението край Прохоровка е част от стратегическата цел да бъде спряно противниковото настъпление в операция „Цитадела”, а немският танков корпус постепенно губи инициативата.

Възниква резонният въпрос защо Прохоровското сражение по същество е спечелено от немците, независимо от численото превъзходство в техника и хора на съветските сили?

На първо място атаката започнала без артилерийска обработка на немския рубеж, както и без прикритие и разузнаване от въздуха. (Само до обяд на 12 юли германците са подкрепени с 1500 самолетоизлитания.) Това дало възможност на противника да се прицелва необезпокояван. Релефът с дълбоките си оврази също не благоприятствал настъплението.

Но тези причини не са най-съществените. Ето част от доклад на командващия 5-а ГТА генерал Ротмистров до Жуков: „...Принуден съм да Ви доложа, че нашите танкове днес загубиха своето превъзходство пред танковете на противника в броня и въоръжение.

Наличието на мощно въоръжение, силна броня и добри прицелни приспособления у немските танкове поставят в явно неизгодно положение нашите танкове. Силно намалява ефективността от използването на нашите танкове и се увеличава излизането им от строя.

Танковете Т-70 не трябва да се допускат до танков бой, тъй като те повече от лесно са унищожавани от огъня на немските танкове.

Налага се с горчивина да се констатира, че нашата танкова техника ..... за годините на войната не е дала нищо ново...”

Всъщност настъплението на войските на Манщайн е нямало значими стратегически цели, тъй като събитията в северната част на Курската дъга вече се развивали повече от зле и обричали на неуспех операция „Цитадела”. Към всичко това се насложил и десантът на съюзниците в Сицилия на 10 юли, за който трябвало да се заделят сили и средства.

Остава да се потърси обяснение как несполуките край Прохоровка бяха обявени за едно от най-значимите и героични постижения на Съветската армия, като служеха за нейна гордост.

Обяснението е просто: Съветският лидер Никита Хрушчов дал указание в края на 50-те години да бъде написана многотомна история на Великата отечествена война. А през лятото на 1943 година той „воювал” в южната част на битката при Курск като „член на Военния съвет” на Воронежкия фронт.

На 12 юли 1943 година намиращите се северно фронтове под командването на генерал-полковниците Василий Соколовски и Маркиан Попов започнали стратегическата настъпателна операция „Кутузов”, нанасяйки удари по 2-а германска танкова армия. Още в първия ден от настъплението немската отбрана е пробита в три големи участъка. Затова именно 12 юли може да се приеме като преломен момент в Курската битка.

Само че успешните действия в северната част на Курската дъга до 13 юли са координирани от маршал Георгий Жуков. А през октомври 1957 година съветският ръководител Хрушчов снел Жуков от всички държавни и партийни постове – министър на отбраната и член на Президиума на ЦК на КПСС. В угода на Хрушчов преломният 12 юли бил свързан не с действителните изключителни успехи в северната част на Курската дъга, а с Прохоровското сражение, макар немците в този участък са настъпвали и след 12 юли. За съжаление обаче това не е единственият случай, когато историческата наука конюнктурно слугува на властта. – Още руски танкове

/www.blitz.bg/news/

 
Великобритания официално получи първия хеликоптер Lynx Wildcat от AgustaWestland
12.07.2012, 10:04

AW 159 Lynx_Wildcat

Министерството на отбраната на Великобритания е получило първия нов многоцелеви вертолет AW159 Lynx Wildcat, производство на AgustaWestland, съобщава Defense-Aerospace.

По данни на Fligthglobal MiliCAS военното ведомство е поръчало общо 34 нови вертолета за армейската авиация и още 28 за ВМС. Lynx Wildcat ще заменят стоящите на въоръжение армейски вертолети Lynx AH7/9/9A и палубните Lynx HAS3/HMA8. Общо Великобритания разполага със 115 вертолета Lynx.

През февруари т.г. бе съобщено за завършването на морските изпитания на AW159 Lynx Wildcat за ВМС. Вертолетът е изпълнил 390 кацания на корабна палуба, като 148 са през нощта. Приемането на морската версия на въоръжение е планирано за 2015 г. AW159 Lynx Wildcat външно прилича на вертолетите Lynx, стоящи на въоръжение за британските военни. Но вертолетът се отличава с новите си двигатели, обновената кабина на пилота и съвременното бордово оборудване. Lynx Wildcat развива скорост до 296 километра в час и може да преодолее до 777 километра (далечина на полета за два часа и 40 минути). Вертолетът е предназначен за транспортиране на седем човека, а също и на различни товари. Машината може да бъде използвана за издирвателно-спасителни и противолодъчни операции.  На въоръжение в новия вертолет стоят управляеми и неуправляеми ракети, картечници FN MAG или Browning M2, а също торпеда и дълбочинни бомби.

През април 2011 г. бе съобщено за поръчка на британците на хиляда леки многофункционални ракети LMM, производство на Thales  за вертолетите Lynx Wildcat. Ракетата може да се използва за поразяване както на статични, така и на подвижни цели на повърхността и във въздуха. Освен във Великобритания вертолетите AW159 Lynx Wildcat в перспектива могат да застъпят и на въоръжение в Южна Корея. Както бе съобщено по-рано, многофункционалните вертолети AgustaWestland ще се съревновават в корейския търг с вертолетите MH-60R Seahawk, производство на компанията Sikorsky.

 
Израел ще разположи „Железен купол” на границата с Египет
12.07.2012, 08:37

Израел ще разположи система за ПРО „Железен купол” близо до границата с Египет в района на курортния град Ейлат на Червено море. За това съобщават днес израелски медии с позоваване на представител на министерството на отбраната.

Системата за противоракетна отбрана "Iron Dome" е произведена в Израел с финансовата подкрепа на САЩ. Тя показа голяма ефективност на границата със сектора Газа, след като унищожи голяма част от изстрелваните срещу Израел от палестински екстремисти саморъчно направени ракети „касам” и мини.

В Израел се опасяват от засилване на напрежението на границата с египетския Синайски полуостров след идването на власт в страната на ислямистите.

 
НАТО няма да намалява контингента си в Косово, заяви Андерс Фог Расмусен
12.07.2012, 08:32

НАТО отложи съкращаването на своя военен контингент в Косово и ще остави там до шест хиляди военнослужещи, тъй като ситуацията със сигурността в доминирания от сръбско население северен регион остава напрегната, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен, който вчера пристигна в балканската страна, предаде АФП.

От 2010 г. Алиансът постоянно съкращаваше броя на военнослужещите в косовския контингент, известен като КФОР. От 2010 г. насам броят на натовските военни бе намален от 15 до 6 хиляди. Планираше се до края на 2012 г. в Косово да останат 2500 военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 

 
Министърът на отбраната награди генерал Кендеров
11.07.2012, 23:22

На снимката: Бригаден генерал Живко Михайлов връчва на генерал-майор от резерва Георги Кендеров награден знак „За принос към МО”.  Снимка Димитър БебеновСъс заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов генерал-майор от резерва Георги Кендеров е удостоен с награден знак „За принос към МО”. Отличието му бе връчено тази вечер от директора на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов. Поводът бе 70-годишнина на генерала, а аргументите – приносът му за националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили и неговата активна военно-патриотична дейност. Той има 40 години служба в армията, като на върха на кариерата си е ключова фигура в управлението на Тила на Българската армия и подготовката на страната за отбрана. Генерал-майор от резерва Кендеров е председател на Централната контролна комисия на СОСЗР.

Юбилярът бе поздравен от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси” – МО, полковник от резерва Иван Иванов, който му връчи и знака на дирекцията. Като председател на КООСО той му подари и войскови нож.  Генералът бе поздравен от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Сред гостите на тържеството в ЦВК бяха забелязани още генералите Христо Христов, Кирил Цветков, Люцкан Люцканов, Стоимен Стоименов, Янко Янев, Любен Пехливанов, адмирал Константин Богданов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев и др.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Кои компании печелят най-много от войните?
11.07.2012, 22:58

Глобалното производство на оръжие и военните услуги увеличиха печалбата на 100-те най-големи компании, които имат договори с различни армии с цели 411,1 млрд. долара през 2010 г., разкри "Стокхолм Интернешънъл Пиис рисърч Интитут" - СИПРИ. Този ръст на печалбата е в резултат на постоянната през последните 10 години тенденция към увеличаване на военните бюджети, съобщава "Денешен". И по-специално, общите продажби на оръжие при 100-те най-големи компании, които имат договори с армиите, са нараснали с 60 на сто. Въпреки че много промишлени отрасли страдат от последиците от световната промишлена криза, легалните производители и търговци на оръжие изобщо не почувстваха кризата.

Печалбата и развитието на съвременните производители на оръжие отразява и състоянието на терена, т.е. зачестилите войни, които в повечето случаи са съпроводени с масирани въздушни удари, вместо вече остарялото "традиционно" воюване, при което се използват ресурсите и възможностите на сухопътните сили. Всичките десет първи най-богати компании, които работят за армията на САЩ, имат изключително силни сектори с модерна електроника.

От 100-те най-мощни производители на оръжие в света, 44 се намират в САЩ, разкрива СИПРИ, а в тази група спадат: "Боинг", "Норторп" и "Локид Мартин". Седем компании в първата десетка принадлежат на американците, а на осмо място е една британска фирма, следвана от тайвански компании. Правителството на САЩ има изключителни договори с всичките 10 компании в началото на списъка на производителите на оръжие.

"24/7 Уолстрийт" състави списък на най-големите компании, които произвеждат и продават оръжие, въз основа на годишните им печалби от 2007 до 2010 година.

   10 място: "United Technologies". Авиация, електроника, прецизна механика. Печалба: 11,41 млрд. долара.

   9 място: "L-3 Communications". Електроника, военни услуги. Печалба: 13,07 млрд. долара.

   8 място: "Finmeccanica". Авиация, артилерия, ракети, военни превозни средства, ръчно оръжие и боеприпаси. Печалба: 14,14 млрд. долара.

   7 място: EADS. Авиация, електроника, ракети, вселена. Печалба: 16,36 млрд. долара.

   6 място: "Raytheon". Електроника, ракети. Печалба: 22,98 млрд. долара.

   5 място: "General Dynamics". Артилерия, електроника, военни превозни средства, ръчно оръжие и боеприпаси, военни кораби. Печалба: 23,94 млрд. долара.

   4 място: "Northrop Grumman". Авиация, електроника, ракети, военни кораби, вселена. Печалба: 28,15 млрд. долара.

   3 място: "Boeing". Авиация, електроника, ракети, вселена. Печалба: 31,36 млрд. долара.

   2 място: "BAE Systems". Авиация, артилерия, електроника, ракети, военни превозни средства, ръчно оръжие и боеприпаси, кораби. Печалба: 32,88 млрд. долара

   1 място: "Lockheed Martin". Авиация, артилерия, електроника, ракети, вселена. Печалба: 35,73 млрд. долара. – Още военни фирми

/в-к Дума/

 
ВМЗ изпълнява два големи договора на НАТО
11.07.2012, 22:53

ВМЗ-Сопот е избрана да изпълнява два големи договора на НАТО. Това съобщи изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев пред "Фокус". ВМЗ е единствената фирма у нас, която има такива големи договори. НАТО провежда конкурси по целия свят и ВМЗ е сред избраните за това, каза Стоенчев. Скоро ще бъде факт и нов договор за поръчка от държава от Близкия изток. От две години предприятието изпълнява такива поръчки. То само търси министерства на отбраната по целия свят, за да сключва договори, посочи изпълнителният директор. В момента ВМЗ няма поръчки за оптимизация от държавата. За да бъдат дадени държавни поръчки, трябва да им се даде оптимизация от Министерство на отбраната, което става на конкурсни начала, поясни Стоенчев.

Заводът има право да изнася оръжие във всички страни по света, които не са ембаргови и не са в забранителния списък на ООН или Съвета за сигурност на ЕС. Не е разрешено изнасянето на продукция в държави, където има революция и геноцид.

/в-к Дума/

 
Безличният Аню Ангелов не се и споменава в класация на кабинета?
11.07.2012, 22:31

Аню Ангелов НЦИОМ не лъже. И не само НЦИОМ. Колко пъти е правено проучване за кабинета и военният министър нито веднъж не е бил сред отличниците, нито пък на последното място. Той винаги е някъде около златната среда и под нея. И дори не се споменава името му. И защо да се споменава? Не стига, че направи армията малка и напълно безлична, какъвто е той, но мечтата му е да я феминизира. Божке-е-е!... В гробовете сигурно се надигат хиляди орденоносци и патриоти, дали живота си за отечеството. Не, не подценявам жените. Те, дори когато не са били на фронта, са воювали. Но да казваш това, което не мислиш, и да се перчиш пред НАТО с женска гвардия и армия, е просто трагикомедия.......... Прочети още

 
Отново ще започне производство на Ил-76
11.07.2012, 22:21

Ил-76В Русия ще бъде възобновено производството на тежките транспортни самолети Ил-76. Планира се серийното им производство да започне през 2014 година.

В СССР тежките транспортни самолет Ил-76 се монтираха в Ташкентския авиационен завод. При това около 90% от компонентите се произвеждаха в Русия. Подобна структура на производство беше запазена и в постсъветския период. След обявяването на независимостта от Узбекистан, авиозаводът започна да запада, губейки квалифицираните си кадри и производствените мощности.

През 2005 година деградацията на производствените мощности в Ташкент доведе до провала на голям руско-китайски контракт за доставка в КНР на 34 самолета Ил-76 и 4 самолета за зареждане с гориво Ил-78, които се произвеждат на базата на Ил-76. През 2010 година в предприятието започна процедура на банкрут, а през юни 2012 година стана известно, че то прекратило производството на самолети.

След провала на контракта от 2005 година, Русия започна пренасяне на монтажа на Ил-76 на своя територия – в завода „Авиастар” в град Уляновск. По-рано в това предприятие произвеждаше най-тежкия съветски сериен самолет Ан-124. Едновременно с това се водеше работа по създаване на нова модификация на Ил-76, притежаваща по-високи характеристики. Първият произведен в Уляновск самолет от този тип вече е предаден за провеждане на изпитания, каза експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Василий Кашин:

   - Ил-476 запазва външната прилика с предишните модификации на Ил-76, но много негови системи бяха сериозно модернизирани. Самолетът е оборудван с четири нови двигателя с повишена икономичност, полезното му натоварвате е увеличено от 47 до 52 тона, далечината на полета е 5,000 км. Самолетът има нова система за управление и нова кабина.

Главен потребител на новия самолет ще стане военнотранспортната авиация на Русия, чиято потребност се оценява на 100 самолета. Не е загубила интерес към купуването на тежки транспортни самолети и китайската страна, въпреки че Китай разработва собствен тежък транспортен самолет Y-20, отбелязва Василий Кашин:

   - Сега продължава разработването на този самолет и подготовката за производството му от Сианската корпорация на авиационната промишленост. По тегло китайският самолет почти ще бъде колкото Ил-76, или малко по-тежък. Очаква се, Y-20 да извърши първият си полет още през 2012 година. Може би датата на полета ще бъде свързана с 18-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай.

Според Василий Кашин, Русия и Китай в близките години могат да подпишат нов контракт за доставка на тежки военнотранспортни самолети Ил-476, които ще съставят основата на транспортните възможности на ВВС на Китай до постъпването на отечествените Y-20. Освен това, Китай може да бъде заинтересован от руски самолети за зареждане във въздуха. Известно е, че китайските ВВС увеличили броя на ученията за дозареждане с гориво във въздуха. При това произвежданият в КНР самолет за зареждане на основата на бомбардировача Н-6 не отговаря напълно на съвременните изисквания. – Още за Ил-76

/ruvr.ru/

 
Русия обещава да достави в Сирия хеликоптери и ракети
11.07.2012, 22:11

Вячеслав Дзиркалн. Фото: РИА НовостиРусия ще изпълни подписаните по-рано контракти за доставка в Сирия на системи за ПВО и ремонтирани хеликоптери, заяви в сряда заместник-директорът на Федералната служа за военнотехническо сътрудничество на Русия Вячеслав Дзиркалн. Според него, тези въоръжения имат изключително отбранителен характер.

Дзиркалн също заяви, че на ВМФ на Русия е поставена задачата по защита на плавателните съдове на страната в случай на тяхно блокиране поради ситуацията в Сирия. На 18 юни руският товарен кораб „Алаид”, който превозваше за Сирия зенитно-ракетни комплекси и ремонтирани транспортно-бойни хеликоптери Ми-25, беше спрян край бреговете на Шотландия.

 
Всички израелци в армията!
11.07.2012, 22:05

Защо пък ние да сме най-глупавите? В последно време израелците, подлежащи на военна служба, често си задаваха този въпрос. Може би с право. Досега ултраортодоксалните и израелските араби бяха освободени от повинност........ Прочети още

 
ВВС в „Black Sea Rotational Force”
11.07.2012, 21:44

вертолет АS 532 CougarВоенновъздушните сили участват в международното учение „Black Sea Rotational Force-2012”, което се провежда за трети път на територията на България на учебен полигон Ново село и в районите на авиобази Крумово, Балчик, Безмер и Враждебна. Това съобщават ВВС.

От началото на месец юли военнослужещи от Базата за предно разполагане – Безмер участват в управлението и обслужването на полетите в съвместната подготовка. На летище Безмер се посрещат самолети КС-130 Hercules на Морската пехота на САЩ, транспортиращи участващите личен състав и техника.

В рамките на съвместната подготовка специални сили от САЩ, Сърбия, Украйна, Македония и България провеждат тренировки на полигон Ново село, както и дневно и нощно десантиране от различни височини в районите на летищата Крумово, Безмер и Балчик.

Екипажите на американските КС-130 и на българските С-27J Spartan и АS 532 Cougar ще изпълняват задачи по превоз на войски и техника, парашутно десантиране, стоварване на въздушни десанти по способа „бързо въже”, търсене и спасяване, медицинска евакуация, както и тренировки за дозареждане с гориво на земята при работещи двигатели от самолети-цистерни.

Днес започна и участието на Транспортната авиационна група – Враждебна в съвместната подготовка. Проведе се съвместно обучение с представители на Корпуса на морската пехота на САЩ и летателния и инженерно-техническия състав на авиогрупата относно мерките за безопасност и контрола на инструменталната екипировка. Предстои да бъдат отработени техниките и процедурите по зареждане с гориво на С-27J от самолет-цистерна и изпълнението на съвместни полети на малка височина.

Базата за предно разполагане–Безмер ще е домакин на заключителния етап на подготовката в края на юли, когато на летището ще се проведе въздушен десант от малки височини, завладяване на периметър на летище от силите за специални операции, охрана и осигуряване дозареждането с гориво на вертолети АS 532 Cougar.

/Aеро/

 
Започнати са изпитания на Gripen NG с РЛС с АФАР
11.07.2012, 21:37

JAS 39 Gripen NGШведската компания Saab е пристъпила към изпитания на прототипове на JAS 39 Gripen NG с нови РЛС с активна фазирана антенна решетка (АФАР) Raven ES-05, съобщава Defence Talk. Тези радари са разработени от италианската компания SELEX Galileo и позволяват значително да се увеличи далечината и точността на откриване на цели. Новата РЛС може да бъде интегрирана със съществуващите системи за управление на въоръжението на изтребителя Gripen без сериозни изменения.

SELEX Galileo разработва също РЛС с АФАР за Eurofighter Typhoon, където ще се използват технологии, приложени в Raven ES-05.

Швеция разработва Gripen NG от 2007 година на базата на JAS 39C/D Gripen. Първият прототип на новата модификация е извършил полет през месец май 2008 година. Все още няма по-подробна информация за тактико-технически параметри на новата версия, но се предполага, че ще бъде по-тежък от предшествениците си, ще има нова авионика и двигател.

/Pan.bg/

 
Ангелов пак излъга - утре закриват Дивизион Леки сили
11.07.2012, 21:34

В пункта за базиране Атия на военноморска база Бургас, ще се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили. Корабите се извеждат от състава на Военноморските сили.

Ритуалът ще се проведе на 12 юли от 10.00 часа.

Така министър Ангелов за пореден път излъга че ракетните катери остават поне до края на тази година или докато не започне конкурса за нови ракети на фрегатите.

Нито едното, нито другото е станало...

/Pan.bg/

 
Шест души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Пакистан
11.07.2012, 21:27

Военен хеликоптер се е разбил днес по време на изпитателен полет в северната част на Пакистан, при което са загинали шест души, предаде АФП, позовавайки се на пакистанската армия.

Хеликоптерът Ми-17 е паднал на писта на летището в северозападния град Скарду.

Шест души на борда на хеликоптера, включително пилотът, са загинали при катастрофата. Други двама души са ранени.

Засега няма информация за причината за инцидента.

/ИА „Фокус”/

 
Сухопътните войски и ВМС на САЩ закупиха 653 хеликоптера Hawk
11.07.2012, 21:21

UH-60 Black HawkСухопътните войски и ВМС на САЩ сключиха с американската компания Sikorsky договор за доставката на 653 многоцелеви хеликоптера от семейство H-60 Hawk, съобщава Defense Aerospace. Сумата по сделката е 8,5 милиарда долара. Доставката на хеликоптери трябва да завърши през 2017 година. Договорът също така има опция за доставка на още 253 хеликоптера по желание на клиента.

В случай, че договорът бъде реализиран с опцията, то стойността му ще достигне около 11,7 милиарда долара. Какво точно количество хеликоптери са купили СВ и колко машини Hawk ще получат ВМС, не се уточнява. Компанията Sikorsky ще доставя на СВ транспортни хеликоптери UH-60M Black Hawk и машини за медицинска евакуация HH-60M MEDEVAC, а ВМС на САЩ ще получат противолодъчни MH-60R Seahawk и транспортните MH-60S Knighthawk.

 
Десантен кораб на руския флот е навлязъл в Средиземно море
11.07.2012, 21:15

Големият десантен кораб „Цезар Куников”. © Фото: Luis Díaz-Bedia Astor, ru.wikipedia.orgГолемият десантен кораб „Цезар Куников” на Черноморския флот на Русия влезе в Средиземно море за решаване на задачи на бойната си служба. Но борда на кораба се намира подразделение на морската пехота.

Според плана на похода, предвидено е посещение и в сирийското пристанище Тартус за попълване с хранителните запаси.

 
ОСВО свиква годишно събрание, ще излезе с декларация
11.07.2012, 21:09

22 юни 2011 г., учредяване на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Правилата гласуваха 19 обществени организации от сигурността и отбраната. По-късно се присъединиха още четири. Снимка Димитър БебеновОбщественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) ще проведе утре в ЦВК от 13 ч. своето Общо събрание. Дневният ред предвижда отчет на изминалата година (ОСВО бе учредено на 22 юни 2011 г.); промени в правилата за работа на съвета; избор на нови членове на Общото събрание, на членове на Координационното бюро и председател на ОСВО. От учредяването председател на ОСВО е генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски.

Предвижда се Общото събрание да приеме програма за по-нататъшната си работа. Подготвен е проект на декларация във връзка със състоянието на системите за сигурност и отбрана и социалното положение на запасните и резервистите.

Всяка организация да си носи удостоверение за актуално състояние, а тези, които не са представили регистрационните си документи и новопоканените за участие в събранието да носят копие от тях, се посочва в съобщението за събранието. Организациите, които не са подписали правилата, но имат намерение да се включат в дейността на Общото събрание, както и новопоканените организации, трябва да носят и решение на УС за включване в Общото събрание на организациите от сферата на отбраната. Всяка организация се представя от нейния председател и има право на един глас.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Киргизстан ще повиши наема на руските военни бази от 2014 г.
11.07.2012, 08:46

Киргизстан възнамерява от 2014 г. да повиши плащания наем за използването на три от руските военни бази на своя територия, съобщи пред РИА Новости министърът на отбраната генерал-майор Таалайбек Омуралиев.

В момента на територията на страната има четири руски бази, като авиобаза „Кант” работи за интересните на ОДКС.

„От 2014 г., когато изтича срока за наемането на тези бази, ние смятаме да поискаме от Русия увеличаване на наема, отчитайки инфлацията”, каза министърът и подчерта, че това не се отнася за авиобаза „Кант”.

/ИА „Фокус”/

 
Farnborough 2012: Американски В-52 открива втория ден на изложението
11.07.2012, 08:40

B-52Вторият ден на Международното авиоизложение „Farnborough 2012” бе открит с прелитане на американски стратегически бомбардировач B-52H (60-0042/BD) от 93-а бомбардировъчна авиоескадрила, дислоцирана във военновъздушната база Барксдейл, Луизиана.

И наистина приближаващ на малка височина B-52H Stratofortress, видим от далеч поради изпускащите доста дим осем двигатели, представлява все още доста впечатляваща (и вдъхваща доза страх) гледка. След прелитане над изложението американският бомбардировач, придружаван от самолет цистерна КС-135, се отправи обратно за базата си в САЩ. – Още за B-52

/Pan.bg/

 
Френските ВВС в Афганистан изпълниха последните бойни полети с изтребители в Афганистан
11.07.2012, 08:33

изтребител Mirage 2000D Вчера два изтребителя Mirage 2000D са излетели в 9:45 със задача за осигуряване на прикритие от въздуха на коалиционен конвой в провинция Фарах. В 14 часа самолетите са кацнали обратно в базата си в Кандахар, приключвайки успешно последната бойна задача.

Участието на френските ВВС в Афганистан започва от 23 октомври 2001 г., като първоначално са изпълнявани само разузнавателни мисии. През годините на ротационен принцип са действали изтребители Mirage 2000D, Mirage F1 CR, Super Etendard и Rafale. Изпълнени са над 7200 полета, налетени са 26 000 часа и са извършени 12 700 дозареждания във въздуха. 1700 пъти са оказвали подкрепа от въздуха на коалиционни сили, попаднали под обстрел на бунтовниците и 1500 пъти са изпълнени демонстрация на сила от въздуха.

Френският контингент е разполагал с шест изтребителя и около 200 души летци, техници и друг осигуряващ персонал. В края на 2011 броят на изтребителите е сведен до три. Очаква се в близките дни трите изтребители Мираж 2000 D да прелетят обратно за Франция.

Френските ВВС продължават участието си в Афганистан с хеликоптер в Кабул, както и с офицери в международните щабове на ИСАФ и в пунктовете за управление.

/Pan.bg/

 

 
AgustaWestland и Вертолеты России ще създават общ вертолет
10.07.2012, 23:31

Италианският вертолетостроител AgustaWestland и руският консорциум Вертолеты России ще работят заедно по съвместен проект за създаване на 2,5-тонен еднодвигателен вертолет. Споразумение за това бе подписано днес на авиационното изложение във Фарнбъроу.

Разходите по програмата ще се поделя 50:50 между двете компании, а машината ще се създава с поглед към целия световен пазар и разнообразни възможни приложения. Първият вертолет от новия тип трябва да бъде готов през 2015 г.

Все още неназованата машина ще се позиционира между настоящи вертолети, които двете компании предлагат в момента и ще се позиционира под двудвигателния Ка-226 (3,4 тона) и еднодвигателния AW119 (2,7 тона), но ще е по-тежък от SW-4 (1,6 тона) и Ми-34 (1,4 тона).

/Аеро/

 
БРЭМ-80У в Кипър
10.07.2012, 22:34

ремонтно-евакуационни машини БРЭМ-80У По време на проведените от 21 до 24 юни 2012 година учения на Националната гвардия на Кипър "Димитра 2012" за първи път бяха демонстрирани доставените на острова руски бронирани ремонтно-евакуационни машини БРЭМ-80У на шаси на танк Т-80У. Няколко машини БРЭМ-80У са били включени в доставката на втората партида от 41 танка Т-80У/УК, съгласно контракт, сключен с "Рособоронэкспорт" през 2009 година на стойност 115 млн. евро.

Машините Т-80У/УК от тази втора партида са доставяни в Кипър през периода 2010-2011 година и са от състава на ВС на Русия след извършен капитален ремонт и доработки от омското ОАО "Конструкторское бюро транспортного машиностроения" (КБТМ). В същото време БРЭМ-80У, доставени през 2011 година в рамките на този контракт са нови машини.

Доставените в Кипър БРЭМ-80У са първите серийни машини от този тип. Прототипът на БРЭМ-80У е бил изготвен от КБТМ през 1997 година.

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна със заместник-министъра на националната отбрана на Гърция Димитриос Елефсиниотис
10.07.2012, 22:01

Министърът на отбраната Аню Ангелов и заместник-министърът на националната отбрана на Гърция Димитриос Елефсиниотис се срещнаха днес, 10 юли, в Министерството на отбраната. Те дадоха висока оценка на интензивността и качеството на двустранното отбранително сътрудничество, особено интензивно между Военноморските сили, както и между Военновъздушните сили след подписването на първото за Балканите Споразумение за провеждане на презгранични операции по защитата на въздушното пространство на двете страни (Air Policing).

Основна тема на разговора беше ролята на регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Министър Ангелов подчерта значението на инициативите за Интелигентна отбрана на НАТО и за Обединяване на способности и споделяне на разходи на ЕС в регионален мащаб и необходимостта от интензивно взаимодействие между държавите за постигане на реални резултати. Той изтъкна значението на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) като регионален форум, който допринася не само за сигурността и стабилността на Балканите, но и за повече доверие и добросъседски отношения.

Министър Ангелов изрази надежда, че държавите от Процеса ще подкрепят предложението на България за постоянното разполагане на Щаба на Бригада Югоизточна Европа на територията на страната, което ще спести средства и ще разкрие по-добри възможности за подготовка на международните формирования и за използването на Бригадата въобще.

По-рано днес заместник-министър Димитриос Елефсиниотис се срещна и със заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. Той изнесе доклад във втория панел на Софийската конференция „Използване на човешкия потенциал в процеса на изграждане на способности" по проекта „Ролята на жените в сигурността и отбраната”, посветен на многообразието на човешките ресурси в сигурността и отбраната.

/МО/

 
Спътникът SES-5 ще предложи повече сателитен капацитет за Европа, Африка и Близкия изток
10.07.2012, 17:56

SES-5Комуникационният сателит SES бе изстрелян успешно в Космоса с помощта на руската ракетата носител ILS Proton Breeze M. Тя бе изстреляна в 00:38:30 ч. местно време в Байконур на 9 юли (21:38:30 българско време). След мисия продължила 9 часа и 12 минути Breeze M, втората фаза на ракетата Proton, успешно е освободила сателита SES-5 директно на геостационарна трансферна орбита, съобщиха от SES.

SES-5 бе проектиран и построен за SES от Space Systems/Loral (SS/L) – водещ производител на сателити за търговски цели. Спътникът ще бъде позициониран на 5оЕ и притежава 36 активни транспондера в Ku-обхвата и 24 активни транспондера в C-обхвата. SES-5 има два лъча в Ku диапазона, като единият ще обслужва клиенти в Северния и Балтийския регион, а другият в Субсхарна Африка, както и два C-честотни лъча, един с глобално покритие и още един с хемисферно покритие над Европа, Африка и Близкия изток. – Още космически системи

/news.idg.bg/news/

 
Парламентът на Холандия гласува за излизане от програмата F-35
10.07.2012, 17:30

F-35AПарламентът на Холандия гласува за излизане от програмата за придобиване на изтребители F-35 поради нарастване цената на изтребителите и заради лошите прогнози за икономическо развитие на страната. Но това не означава окончателен отказ.

От април т.г., когато дясноцентристкото правителство подаде оставка, страната е в политическа неопределеност. До провеждането на изборите на 12 септември 2012 и формиране на ново управление на страната, на сега действащото правителство е забранено да взема ключови решения, едно от което би били излизане от проекта F-35. По всяка вероятност ще бъде създадена независима група аналитична група, която да направи анализ и оценка на бъдещи планове относно F-35.

От 2002 г. Холандия е партньор „второ ниво” във фазата за разработка и изпитания на JSF, като страната участва с 650 милиона долара. През септември ще бъде доставен първия от двата поръчани опитни образци F-35, което ще позволи на холандските летци да участват в изпитанията на ‘стелт’ изтребителя. Цената на двата самолета е 276 милиона евро.

Когато проектът е одобрен през 2002 г. стойността му е била оценена на 4.5 милиарда евро, а първият изтребител е трябвало да бъде приет на въоръжение през 2014. Сега цената е нараснала на 5.4 милиарда, а срокът за приемане на въоръжение беше отложен за 2019 година..

Първоначално Холандия възнамеряваше да закупи 85 изтребители F-35, но количеството може да бъде намалено- неотдавна изтребителите F-16  във ВВС на страната бяха съкратено до 68 бройки.

Според МО на Холандия досега страната е инвестирала в програмата общо 1.4 милиарда евро, което е помогнало да се създадат 400 работни места, основно в компанията „Сторк Фокер”. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
Аню Ангелов: Малко са офицерите жени
10.07.2012, 17:21

„Мога смело да заявя, че няма „стъклен таван“ в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените“, заяви днес министър Аню Ангелов при откриването на международната конференция по проекта на НАТО „Ролята на жените в сигурността и отбраната“. „Ние в България премахнахме всички нормативни и фактически бариери пред включването на жените на всички нива в армията. Не съществуват вече дейности и специалности, ограничени за постъпване на жени на военна служба в Българската армия“, допълни още той и посочи, че към момента в Българската армия малко над 14 % от личния състав са жени-военнослужещи, но изрази съжаление, че те са основно от войнишкия състав, по-малко от сержантския, а в офицерския корпус са едва 1,41%.

Министър Ангелов декларира своята подкрепа за повишаването на този процент и изрази надежда, че до 5-6 години ще има жена генерал или адмирал. Той обяви, че в редиците на съществуващата от повече от 130 години Национална гвардейска част, за първи път има жена-гвардеец, която ще носи службата включително и на пост номер едно – пред президентството. „Това практически финализира процеса на отваряне на всички специалности за дамско присъствие.“, каза още министър Аню Ангелов.

Той призна, че този процес е бил и е съпроводен с много предразсъдъци и стереотипи и припомни, че до преди двадесет години жени в униформа е имало в малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности в българските Въоръжени сили. „Този процес не е бил и все още не е безпроблемен, но аз вече не мога да си представя нито едно военно формирование, нито една структура без безспорния професионализъм и специфичен подход към службата на жените в униформа за решаване на различни важни въпроси“ , каза министър Ангелов и призова участниците във форума да решават проблема не само в нормативно отношение, но и да работят за промяна на манталитета и организационната култура.

„Днес за всички нас е ясно, че отбраната и сигурността не е и не може да бъде запазена територия за мъжете във въоръжените сили и в силите за сигурност.“, обобщи министър Ангелов.

Конференцията на тема: „Използване на човешкия потенциал в процеса на изграждане на способности "е първата по проекта "Ролята на жените в сигурността и отбраната“, по който България е водеща страна. Приветствие към участниците във форума отправиха и Н. Пр. посланик Мари Йованович, заместник-помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и Румяна Бъчварова - началник на политическия кабинет на министър-председателя на Република България.

По време на тридневната конференцията над 90 души на различни ръководни нива от 21 страни–членки на НАТО и „Партньорство за мир“ ще обсъждат теми, свързани с ролята на стратегическото ръководство в процеса на изграждане на способности, многообразието на човешките ресурси в сферата на сигурността и отбраната и възможностите за повишаване на оперативната ефективност.

/Източник: Пресцентър на МО/

 
Припомниха делото на генерал Стоян Събев, удостоиха го посмъртно с медал
10.07.2012, 17:16

генерал Стоян СъбевКлуб “Тил – Ген. Герман Германов” към Столичната организация на СОСЗР продължава традицията да оказва признание на ветераните – строители на БНА и на Тила на БНА. В края на юни 2012 г. клубът отбеляза 100-годишнината от рождението на доайена на Тила полковник от запаса Тодор Минев.

На 5 юли т.г. в залата на ЦС на СОСЗР се събраха десетки офицери от запаса и резерва да отбележат 90-ата година от рождението на генерал-полковник Стоян Събев (1922-1989 г.) – началник на Тила на БНА от 1981 до 1989 г. Да уважат един от активните строители на БНА и на Тила на БНА дойдоха армейски генерал от резерва Йордан Мутафчиев – бивш министър на отбраната, генерал-полковник от резерва Христо Добрев – бивш зам.-министър на отбраната и началник на ГЩ на БНА, генерал-полковник от резерва Цветан Тотомиров – бивш началник на ГЩ на БА, членове на семейството на генерал Събев. Тук бяха слушателите от класното отделение по “Логистика” на ВА “Г. С. Раковски”...... Прочети още

 
Група руски военни кораби взе курс към Сирия
10.07.2012, 15:05

Големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” и три големи десантни кораба от Северния флот на Русия днес напуснаха пристанището Североморск и се насочиха към Средиземно море. Те ще хвърлят котва в сирийското пристанище Тартус, съобщи Интерфакс.

„В програмата на похода е планирано посещение в сирийското пристанище Тартус, където е разположен пунктът за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот”, обяви военен дипломатически източник.

Според него в този поход към корабите на Северния флот ще се присъедини стражевият кораб на Балтийския флот „Ярослав Мудрий”, както и плавателни съдове на спомагателния флот.

/blitz.bg/

 
Колко струват тайните на САЩ
10.07.2012, 14:20

Пентагонът11 милиарда долара, и то само за една година - толкова е струвало на американския данъкоплатец опазването на държавните тайни през 2011 година. Тази сума се равнява на - кажи-речи - половината годишен бюджет на България.

Държавите имат склонността да натежават с напредването на възрастта. Например заради бремето на дълговете или на тайните. Понякога има пряка връзка между тези две неща, защото опазването на тайните става все по-скъпо начинание.

Само през 2011 година американското правителство е похарчило 11,36 млрд. долара, за да опази тайните на държавата. Това е почти колкото целия бюджет на германското образователно министерство и почти колкото половината годишен бюджет на България. С това Вашингтон потвърждава едновременно две от опасенията на много американци - а именно, че правителството харчи прекалено много пари, и че крие прекалено много неща от обикновените граждани. За опазването на всички тези тайни отговаря специалната служба "Информационна сигурност" (ISOO). Всяко лято тя представя финансов отчет за разходите си, които от година на година стават все по-големи. Така например ако през 1995 г. бюджетът на службата е бил 2,7 млрд. долара, то днес той се е учетворил.

Най-големите "производители" на тайни са военните и Министерството на външните работи, съответно с 62 000 и 49 000 нови акта. На другия полюс са Министерството на вътрешната сигурност с едва 69 казуса и Министерството на екологията с един-единствен случай на засекретяване на информация. Важно е да направим уточнението, че в тази класация не фигурира Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), чиято дейност явно е толкова засекретена, че дори и в сводките на ISOO липсва всякаква информация. И понеже в случая с ЦРУ са тайна самите разходи за засекретяването на информациите, то можем да допуснем, че опазването на тази тайна също струва пари.

След края на Студената война обемът на засекретяваната информация постоянно намалява. Така например ако в годината на падането на Берлинската стена (1989) е имало засекретяване на данни в общо половин милион отделни случая, то през 2011 г. те са били едва 127 000. Тяхното опазване обаче е поскъпнало значително, защото тайните вече не се държат само в папки в държавните архиви, а и в компютри, компактни дискове или смартфони. Затова и в огромната си част разходите за опазването на тази информация са предимно за технически средства, но така също и за създаването на сложна организация, която да регламентира кой и какво може да чете от засекретените данни.

Колко важна е дейността по опазването на тайните, показа случаят Брадли Манинг. През 2010 г. ефрейторът от американската армия копира в Ирак десетки хиляди файлове с тайни депеши до американското външно министерство, които по-късно бяха публикувани от сайта „Уикилийкс”. В момента Манинг излежава присъда за деянието си. Много американци обаче обвиняват за скандала не войника, а правителството - защото не е успяло да опази засекретената информация. Въпреки милиардите, които харчи всяка година за тази си дейност.

/в-к Монитор/

 
EADS подготвя нова силна и мащабна кампания за Eurofighter в България
10.07.2012, 13:40

RSAF TyphoonВ централата на EADS са силно обезпокоени от посоката, която взима процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС в България.

Както Pan.bg информира този процес е в доста напреднал етап и е изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети F-16 от европейска държава член на НАТО. За съжаление и в разрез с общоприетите европейски практики не се предвижда провеждането на прозрачен конкурс за избор на изтребител или икономически изгодна за България офсетна програма.

В отговор на тези негативни и будещи недоумение развития EADS подготвя нова силна и мащабна кампания за Eurofighter в България. Ръководството на компанията е направило план за действие, който включва официални визити в България на високо ниво и с политическа подкрепа, покана до министерството на отбраната и ВВС за посещение в Германия и много други инициативи. – Още за Eurofighter

/Pan.bg/

 
Втора доставка по договора с "Аления" за логистична поддръжка на C-27J, ще има ли забавяне в изпълнението на проекта?
10.07.2012, 13:30

C27J SpartanПрез изминалата седмица италианската фирма "Аления" извърши втора доставка на резервни части по договора за логистична поддръжка на транспортните самолети C-27J. Подобно на първата доставка, и втората е малка и включва само няколко позиции. Изпълнението на договора очевидно започва да се забавя. Според експерти по-големите забавяния и изоставане в изпълнението на договора тепърва предстоят. Втората доставка бе приета от българската страна във Враждебна.

Както съобщи pan.bg първата доставка по договора пристигна в началото на месец юни 2012 г. Припомняме, че по време на разглеждането и дебатите на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили-2011 г. в Народното събрание депутатът Атанас Мерджанов сигнализира за възможна корупция в проекта за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети C-27J и призова военният министър Аню Ангелов: „Отговорете на българското народно представителство за крещящото разминаване от 1 милион и 370 хиляди евро., а не на мен. При такива условия са сключени договорите в Литва и в България. Защо се получава тази разлика – дайте пред Народното събрание в резултат на както се налага това оскъпяване в поддръжката за еднакъв брой транспортни самолети C-27J и в Литва, и в България”. – Още за C-27J

/Pan.bg/

 
Китай започва провеждането на военноморски учения
10.07.2012, 08:52

Днес военноморските сили на Китай започват шестдневни учения в Източно-Китайско море. Мащабните маневри с бойни стрелби ще се състоят на фона на изостряне на териториалните спорове на Китай с Япония около принадлежността на островите Дяоюйдао (Сенкаку).

За място на ученията е избрана акваторията на изток от пристанище Чжоушан, обявена до края на седмицата за забранена зона за параходство и риболов.

Военни аналитици обръщат внимание на факта, че по-рано тези редовни маневри не са имали толкова мащабен характер. Този път Пекин добавил към тях несвойствени елементи. В частност, очаква се отработване на действия по извършване на морски десант. Още за ВМС на Китай

 
Днес започва визита в САЩ на началника на Генералния щаб на руската армия
10.07.2012, 08:06

армейски генерал Николай МакаровДнес започва визитата в САЩ на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Николай Макаров, предава РИА Новости. Макаров ще пристигне днес в САЩ за тридневна работна визита, фокусирана върху американските планове за противоракетна отбрана, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Генерал Николай Макаров ще извърши работна визита в САЩ на 10-13 юли”, заяви говорител на министерството на отбраната.

„Той ще проведе разговори с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси”, гласи изявлението.

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков заяви на 6 юли, че Макаров ще направи още един опит да обясни руската позиция за противоракетната отбрана най-малко на ниво началник-щабове.

/ИА „Фокус”/

 
В отбраната всичко е наред?!
10.07.2012, 00:10

Министерството на отбраната си даде оценка на изпълнението на предизборната програма на ГЕРБ и правителствената програма в сектор „Отбрана”.  Според публикувания структурен отчет 50 обещания са изпълнени, 37 са в процес на изпълнение, 4 са частично изпълнени и само едно не е изпълнено.

Министерството признава, че не е решило въпроса с жилищното настаняване на военнослужещите и цивилните служители. Това обещание в предизборната програма на ГЕРБ гласи: „Разширяване на оборотния фонд чрез изграждане по нови технологии на фамилни оборудвани жилища във войсковите райони или в близост до тях и наемане на жилищни площи за сметка на  бюджета за отбрана.”

Какво е направено до момента за изпълнение на това неизпълнено предизборно обещание? Отчетът дава следния отговор: „Приета е  Концепция  за управлението, разпореждането и експлоатацията на имотите от жилищния фонд на Министерството на отбраната и изплащане на компенсационни средства на военнослужещите и цивилните служители. В момента се разглеждат възможностите МО да участва в програмата за жилищно обновяване по Оперативна програма регионално развитие за саниране на жилищния фонд на МО.”.......... Прочети още

 

 
България ще бъде на прицел за ядрени удари
09.07.2012, 23:35

"Съюзниците" от Източна Европа не са нищо повече от марионетни правителства под контрола на американската хегемония... Пентагонът вижда стратегическо преимущество в използването на България като преден пост за изпращането на военни сили и техника не само в Ирак, но евентуално и в Иран или Сирия в близко бъдеще.

В такава ситуация България ще има да се страхува от много по-големи проблеми в сравнение с тероризма. Тогава България ще бъде стратегически прицел за конвенционални и ядрени удари от врагове в близко съседство.......... Прочети още

 
Златният дъжд от САЩ ни подмина
09.07.2012, 23:28

Преди около месец България бе "ощастливена" от тайна тридневна визита на директора на ЦРУ  Дейвид Петреъс. За разлика от голямата дандания, съпътстваща посещението тук преди две години на тогавашния шеф на Фермата* Леон Панета (сега министър на отбраната), този път всичко бе изключително дискретно. Чак след като Петреъс бе напуснал пределите на страната ни, посолството на САЩ в София излезе с едно доста тривиално съобщение, в което се обясняваше, че гостът е "приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията", както и "отговорната фискална политика и дисциплина в България". Дрън, дрън! Има си хас ръководителят на ЦРУ искрено да се възхищава на хора от подземния свят! Оставяме без коментар и оценката му за фискалната дисциплина (ако е негова), тъй като счетоводството е доста встрани от обичайните дейности на разузнавателното управление. Ще припомним обаче изявленията на Панета у нас, който също се плъзна по шаблона и изрази "подкрепа на правителството за борбата с престъпността и корупцията". Което ни подсказва, че това е може би задължителен текст от някакъв формален политически протокол, отколкото лично мнение.

Но защо навремето Панета се срещна с български журналисти, а сега Петреъс бе дълбоко скрит?.......... Прочети още 

 
Alenia Aermacchi създава специален вариант на C-27J
09.07.2012, 23:15

Италианската компания Alenia Aermacchi обяви в рамките на изложението във Фарнбъроу, че ще създаде специален вариант на добре познатия турбовитлов транспортен самолет C-27J Spartan. Версията ще се създава в сътрудничество с американската компания ATK.

Вариантът ще бъде известен като MC-27J и ще може да бъде използван за мисии, като наблюдение на граници, командни и контролни функции, непосредствена авиационна поддръжка и борба с пиратството.

Машината ще запази чисто транспортните си функции, но едновременно с това ще има мощен прицелно-обзорен комплекс, 30-mm бордно оръдие GAU-23 и управляемо ракетно въоръжение, които могат да се поставят и свалят от самолета бързо и лесно.

Комплектът за дооборудване на стандартен C-27J може да се достави за 12 месеца, докато новопроизведен MC-27J ще бъде доставен за 24 месеца. Alenia Aermacchi оценява пазара на 50 машини в следващите 20 години. – Още за C-27J

/Аеро/

 
На изтребител Rafale изпитаха управляема бомба
09.07.2012, 22:47

изтребител Rafale Американската компания Raytheon успешно е демонстрирала възможностите на своята безжична технология за управление на авиобомби Enhanced Paveway ІІ на изтребител Rafale от ВМС на Франция.

Технологията, получила наименованието WiPAK, предоставя възможност свободно падащите авиобомби да се превръщат в коректируеми с помощта на приемник на бомбата и предавател в кабината на пилота. Системата Enhanced Paveway ІІ включва комплект от управляващи устройства и глава за бомбата с лазерно и GPS-насочване. Технологията е универсална и е използвана на 17 модела самолети в 42 страни.

Във Франция авиобомби GBU-49 с технология Enhanced Paveway ІІ успешно се използвали на палубни щурмови самолети Super Etendard през последните 6 години. В частност, коректируеми бомби се използвали във военната операция на НАТО в Либия през пролетта на 2011 година.

 
Сааб представя нов самолет за въздушно наблюдение
09.07.2012, 22:26

Saab 340 MSA SensorsideКомпанията Сааб представи новия си морски патрулен самолет Saab 340 на международното авиационно изложение във Фарнбъроу. Самолетът може ефективно да извършва наблюдение над големи площи и е ключов за контрола на морските пространства и прилежащата им инфраструктура

Самолетът Saab 340 MSA (Maritime Security Aircraft) ще отговаря на новите световни изисквания за морска безопасност и сигурност. Пиратството, тероризмът, контрабандата, незаконният трафик, замърсяването с петрол и други незаконни дейности са заплаха за икономическия ръст, за околната среда и обществото като цяло. Самолетът 340 MSA служи за опазване на териториални води като бързо може да отговори на възникващи заплахи по отношение на морската сигурност.

„Пазарът на самолети за въздушно наблюдение и обследване на морските пространства бързо се разраства в световен мащаб. Със самолета 340 MSA компанията Сааб заема стабилна позиция на пазара, предлагайки едно много добро и икономично решение,” каза Ричард Хйелмберг, вицепрезидент „Маркетинг въздушно наблюдение” в отдел „Поддръжка и услуги” на Сааб.

Самолетът има много предимства и е много изгоден като цена в сравнение с конкурентите си. Той може да изпълнява дълги полети, да излита от къси писти, а бордовата система за управление на мисии е снабдена със система за обмен на данни, оптични сензори, системата SATCOM и радар. Самолетът Saab 340 MSA е надежден универсален самолет, който може да извършва наблюдение, дейности по издирване и спасяване, транспорт и медицинска евакуация MEDEVAC. Кабината на самолета е модерна и оборудвана така, че да осигури комфортни условия за работа.

/Otbrana.com/

 
Донски казаци тръгват в европейски поход
09.07.2012, 17:39

С конен преход „Москва-Париж” донските казаци на Русия ще отбележат 200-годишнината на победата в Отечествената война от 1812 година над армията на френския император Наполеон Бонапарт.

На 12 август казаците ще напуснат Бородино, което е на 110 км. западно от Москва, а на 19 август ще пристигнат във Фонтенбло. 50 души ще повторят похода на легендарния атаман Матвей Платов. През 1812 година веднага след битката край Бородино, където били разгромени войските на Наполеон, атаманът събрал 24 конни полкове на народно опълчение от тихия Дон и се насочил към границата с Прусия. Към края на годината казаците успели да прогонят Наполеон от Прусия. Но с това войната не завършила. Казашките войски още две години се придвижвали към Париж, освобождавайки завзетите от французите земи. Решаващата битка на кампанията от 1813-1814 години било голямото сражение край Лайпциг, в което участвали до 500,000 души.

В сегашния поход ще участват войници в историческата униформа и коне от легендарната донска порода, разказва членът на Обществения съвет по подготовка на похода Матвей Мощалков:

   - Тази порода коне някога била много разпространена, но днес практически е изчезнала. Донските казаци ще бъдат в екипировка от 19-ти век. С нас ще бъде копие на походна църква на атаман Платов с всички реквизити. Походът ще се съпровожда от свещеник. В деня на заминаването, по време на похода и при пристигането в Париж той ще извърши молебени.

Конете, които ще участват в похода, първоначално бяха диви. Те много време ги обяздваха, след това ги дресираха - всичко, както са правели преди двеста години.

Дивите коне от Дон с право се смятат за най-издръжливите и най-силните, отбелязва Павел Мощалков:

   - Във войната през 1812 година единствената кавалерия, която и през Москва стигнала до Париж, а след това се върнала обратно, били казаците с донските си коне за състезания. Всички останали коне загинали. Те не издържали напрежението. Рекордът за изминаване под седло за донския кон е 311 км. в денонощие.

От европейския поход казаците ще се завърнат едва през октомври 2012 година. Те ще посетят Белорусия, Литва, Полша, Германия и Франция. Донските войски ще проведат демонстрационни упражнения в големи градове и на местата на сраженията, казаците ще демонстрират изкуството на джигитовка. Сега участниците в специален лагер завършват всестранната подготовка: подготвят за продължителния поход конете и усъвършенстват въоръженията и амунициите.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия е на първо място в света по износ на нови изтребители, смятат експерти
09.07.2012, 17:24

Су-30Русия заема първо място в рейтинга за световния износ на нови изтребители за периода от 2008 до 2015 г., според оценките на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие. Това съобщи директорът на Центъра Игор Коротченко, цитиран от РИА Новости.

„Русия е лидер в този сегмент от пазара на оръжие по количествен параметър в този осемгодишен период. В същото време по ценови параметър Русия заема второ място след САЩ”, уточни той.

Според оценката на Центъра през изминалия четиригодишен период (2008-2011 г.) в целия свят са изнесени или са произведени по лиценз 532 нови самолета на стойност 31,8 милиарда долара. През започналия четиригодишен период (2012-2015 г.) обемът на световния износ на многоцелеви изтребители ще бъде 487 единици на стойност 33,9 милиарда долара, ако бъде изпълнен графикът на доставките по текущите договори, заявените намерения и провелите се търгове. Като на първо място в рейтинга за периода 2008-2015 г. заема Русия с 369 машини на стойност 16,543 милиарда долара.

/ИА „Фокус”/

 
Не всички долетяха за „Фарбнбороу-2012”
09.07.2012, 16:40

Международният авиационен салон „Фарнбороу-2012” беше открит без „Руски витязи”. За първи път от много години посетителите няма да видят демонстрационните полети на прочутата пилотажна група от Русия. Поради проблеми с получаването на визи в английското посолство, участието на руската делегация в авиосалона до последния момент беше под въпрос.

„Фарнбороу-2012” задълго ще се запомни от руската делегация, особено от високопоставените лица и от онези, които трябваше да представят бойните самолети. В английското посолство поради бюрократични пречки задържаха издаването на визите. Но експерти смятат, че на практика е замесена политиката и Англия се опитва по такъв начин да накаже Москва за позицията й по Сирия, която е неудобна за Запада. Други виждат в поведението на визовата служа търговски натиск – уж на „Фарнбороу” искали да се избавят от Русия като неудобен конкурент. Ако не беше шумът, вдигнат в медиите, и намесата на външно министерство на Русия, сегашния „Фарнбороу” можеше да се лиши от възможността да види последните постижения на руското военно авиостроене.

Преди всичко става дума за многофункционалните изтребители от поколението „4+++” Су-35 и МиГ-35, изтребителят-бомбардировач Су-32, а също за учебно-бойният самолет Як-130, който зрители и потенциални купувачи могат да видят в действие. Демонстрационните полети на Як-130 ще станат премиера в чужбина.

/ruvr.ru/

 
Полага ни се да бъдем водеща организация в СОСЗР
09.07.2012, 16:21

о.р генерал Златан Стойков

 

 

Интервю с о.р генерал Златан Стойков, председател на Столичната организация на СОСЗР.

 
Снайперисти в Смолян!
09.07.2012, 12:24

В района на стрелбищния полигон на военно формирование 28330 – Смолян, се проведе курс за снайперисти с военнослужещите от батальона, съобщават от Сухопътни войски. Негов ръководител е бил началникът на щаба на батальона майор Здравко Михайлов.

През първия ден са преминати занятия по техническа и тактическа подготовка, а през останалите три дни -  усилени упражнения от стрелбите със снайперска пушка. Обучението приключило в петък със занятие по маскировка и изпит.

Резултатите постигнати от военнослужещите  са удовлетворителни и отлични. Те им дали правото да получат удостоверения за завършен курс за снайперисти. – Още снайпери

/Otbrana.com/

 
Катастрофа с бразилски самолет A-29 Super Tucano
09.07.2012, 10:44

A-29 Super TucanoСамолет A-29 Super Tucano от бразилските ВВС се е разбил в събота в близост до градчето Campo Grande (щат Mato Grosso do Sul) по време на рутинен тренировъчен полет.

Тялото на пилота (капитан Bruno de Oliveira Rodrigues, 32 г.) е открито на около 50 метра от останките на самолета.

Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата. – Още за Super Tucano

/Pan.bg/

 
Два хеликоптера на ВВС оказват помощ в потушаване на пожар в района на ямболското село Голям Дервент
09.07.2012, 09:55

Ми-17Два хеликоптера на ВВС оказват помощ в потушаване на пожара в района на ямболското село Голям Дервент, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожар гори в борова гора край ямболското село Голям Дервент, а огненият фронт е над 2 км. Цяла нощ пожарникари, гранични полицаи и горски работници, общо 90 души, се опитваха да локализират огъня. От 6.00 часа тази сутрин в гасенето се включиха и двата хеликоптера на ВВС.

Пожарът в района на Ихтиман е локализиран.

Цяла нощ пожарникари и горски работници охраняваха двете огнища в смесена гора в района на Ихтиман. 45 служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” и на местните горски стопанства участваха в потушаването на пожара. Благодарение на бързата им реакция не бе допуснато огънят да затрудни движението по магистрала “Тракия”. Към момента пожарът е низов и е обхванал около 300 дка горска растителност.

Втората гореща точка на територията на страната е край ямболското село Голям Дервент.

 
Сирия дрънка оръжие в морето
09.07.2012, 08:30

Ракетн катер проект 205, клас "ОСА"Военноморските сили на Сирия проведоха в събота и неделя учения със стрелба на ракети от кораби и от наземно базиране, предаде сирийската агенция САНА. Целта бе отработване на ракетни удари за отблъскване на неочаквана атака, предприета от условен противник откъм морето. - видео

Междувременно три бойни кораба на НАТО започнаха от вчера да патрулират по средиземноморското крайбрежие на Сирия в района на границата с Турция, съобщи руският в. "Комерсант". Заявената цел на присъствието им е да не допуснат проникване на терористи към Турция. Анкара настоява за създаване на буферна зона на границата на Турция със Сирия, добавя вестникът.

/в-к Стандарт/

 
Пускат за приватизация Военния завод в Сопот
09.07.2012, 08:21

ВМЗ Сопот ще бъде обявен за приватизация, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. По думите му процедурата стартира във вторник, когато той и социалният министър Тотю Младенов ще бъдат на място в предприятието.

Двамата министри заминават за града на Вазов, за да разговарят лично с работниците, които вече цяла седмица са в стачна готовност заради забавени заплати. Близо 3500 оръжейници очакват заплатите си за месеците април и май. Към тях вече се причисляват и възнагражденията за юни. Поради тази причина първоначално те стачкуваха мълчаливо, но взеха решение всеки момент да се вдигнат на ефективен процес. Според тях приватизацията, която чакат от години, ще разреши проблемите им, както и проблемите на самото предприятие. ВМЗ Сопот има над 40 млн. лв. дългове към държавата. 3,5 млн. лв. са задълженията на фирмата към работниците.

/в-к Стандарт/

 
Русия открива афгански транзит
09.07.2012, 08:12

САЩ и техните съюзници ще отделят на Афганистан 16 млрд. долара финансова помощ до 2017 г. За това се договориха участниците в провелата се вчера в Токио международна донорска конференция. Русия няма да отделя пари за „общия афгански котел”, но ще помогне на международната коалиция да напусне страната. През август ще започне да действа разширеният транзит на стоки за чуждестранния контингент в Афганистан през територията на Русия. Той включва въздушни, автомобилни и железопътни превози, пише руският вестник „Коммерсант”.

В международната конференция за Афганистан взеха участие високопоставени делегати от 80 страни и организации, сред които бяха президентът на страната Хамид Карзай, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В същия ден Клинтън неочаквано посети Кабул, където обяви новия статут на Афганистан – на ключов съюзник на САЩ извън НАТО. Такъв статут имат Япония, Австралия, Израел и още няколко важни за САЩ страни. С повишението на статута на Кабул, Вашингтон се стреми да придаде убедителност на обещанията да не изоставят афганистанците на произвола на съдбата след изтеглянето на войските през 2014 г.

/ИА „Фокус”/

 

 
Седем войници на НАТО са загинали при атаки в Афганистан
08.07.2012, 22:36

Седем войници на НАТО са загинали при две атаки в Афганистан, предаде агенция Ройтерс. Шестима американски военнослужещи са загинали при взрив на кола-бомба в източната част на страната, след както при нападение на екстремисти е загинал един чуждестранен войник в южната част на страната, съобщиха от организацията.

Последните смъртни случаи довеждат броя на загиналите войници от НАТО за последните два дни до осем. Това е един от най-кървавите периоди на насилие за последните седмици.

Серия взривове и сблъсъци в южната част на страната отнеха живота на най-малко 24 цивилни граждани и служители на реда в неделя. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Франция ще охранява военната болница и летището в Кабул до 2014г.
08.07.2012, 18:00

Френската армия ще охранява военната болница и летището в Кабул до 2014г., съобщи министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от АФП.

Франция ще изтегли по-голямата част от своите 130 000 войници до края на 2014г.

В сряда френските части предадоха на местните власти контрола над ключовата афганистанска провинция Каписа. Това беше важен етап от ускореното изтегляне от разкъсваната от войни страна.

/ИА „Фокус”/

 
Израел подготвя нов закон за военната служба
08.07.2012, 17:32

Бенямин Нетаняху Партията „Ликуд” на израелския премиер Бенямин Нетаняху подкрепя идеята за нов закон за военната служба, като промяната се състои в това арабите и ултра-православните евреи да не бъдат освобождавани от военна повинност, предава Би Би Си.

През февруари Върховният съд на Израел не удължи действието на закона за освобождаване на арабите и ултра-православните евреи от служба в армията.

Въпросът с изменението на законодателството предизвика ожесточени спорове в израелското правителство. Противниците на закона, който освобождава част от населението от военна повинност, проведоха няколко многохилядни демонстрации.

След гласуване в партията „Ликуд” Нетаняху се е договорил с лидера на коалиционния си партньор партия "Кадима" Шаул Мофаз за създаване на група, която да се заеме с подготовката на проект за нов закон.

/ИА „Фокус”/

 
Къде изчезнаха милионите от продажбата на 6 вертолета Ми-17 и 5 вертолета Ми-24?
08.07.2012, 12:38

Ми-17На 17 януари 2012 г. уеб-сайтът на министерството на отбраната съобщи, че в търговското дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД са постъпили 29 262 720.00 лева от продажбата на 6 вертолета Ми-17 и 5 вертолета Ми-24.

Появиха се много и различни мнения за какво ще бъдат използвани тези пари.

В интервю за един от водещите български всекидневници в началото на 2012 г. военният министър Аню Ангелов каза: Искаме да използваме парите от продажбата на вертолети за логистична поддръжка на новите вертолети, възстановяване на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17. А също така и за поддръжка на новите транспортни самолети "Спартан".

В началото на април 2012 г. министър Аню Ангелов заяви, че е разговарял с министър Симеон Дянков за 29-те млн. лв. от продажбата на Ми-24 и Ми-17. Той е получил уверение, че парите ще бъдат дадени и до края на април ще стартират конкурсите за ремонт на някои от останалите вертолети Ми-17 и Ми-24.

Днес е 8 юли 2012 г. Вече никои не говори за възстановяване на наличните вертолети Ми-24 и Ми-17. Май всички забравиха за въпросните 29 262 720.00 лева от продажбата и никои не ги споменава. Къде изчезнаха тези пари?

А на земята стоят и чакат за резервни части, инспекции, ремонти, възстановяване и т.н. голям брой самолети и вертолети. Сред тях са транспортните самолети C-27J, вертолетите Bell, част от вертолетите Cougar, самолетите L-39 и др.

Изключително интересен е фактът, че в прес-съобщение от януари 2012 г. уеб-сайтът на министерството на отбраната съобщава, че в „Снабдяване и търговия - МО” е постъпила сумата от 29 262 720.00 лева, в смисъл на постъпила по банкова сметка. Няколко месеца по-късно - през април 2012 г. министър Ангелов е разговарял с министър Дянков парите от продажбата на вертолетите да бъдат преведени от министерството на финансите на министерството на отбраната.

Дали парите от продажбата на вертолетите изобщо са достигнали до банковата сметка на „Снабдяване и търговия - МО”? Може би просто отлежават в министерството на финансите и ще бъдат пренасочени към други проекти.

А българската авиация има крещяща нужда от тези пари. В годината, в която отбелязваме 100-юбилей от нейното създаване!

/Pan.bg/

 
Ирански вариант на ПТРК "Корнет"
08.07.2012, 12:17

ракетен комплекс DehlaviyehСпоред информация на ирански СМИ, министърът на отбраната на Иран бригаден генерал Ахмад Вахиди в тържествена обстановка е открил линия за производство на на най-новите ирански противотанкови ракетни комплекси Dehlaviyeh, които изглеждат като пълно копие на руските ПТРК "Корнет-Э".  - видео

Комплекса Dehlaviyeh има лазерна система за насочване и тандемна комулативна бойна част. - Още за ПТРК "Корнет-Э"

 
Започва авиационното изложение Farnborough International 2012, нашата делегация вероятно няма да се срещне с EADS и SAAB, лобисти осуетяват визитата
08.07.2012, 11:44

F-16В периода 9-15 юли 2012 г. във Великобритания ще се проведе международното авиационно изложение Farnborough International 2012. МО е получило покани за посещение на щандовете на водещи авиационни компании от Европа и САЩ като EADS, Eurocopter, SAAB, Pilatus Aircraft, Lockheed Martin, Boeing и др.

За съжаление нашата делегация вероятно няма да посети щандовете на компаниите EADS и SAAB, производители съответно на изтребителите Eurofighter и Gripen. Причината е, че процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС е в доста напреднал етап и изцяло насочен към придобиване на употребявани самолети известни като "Боен сокол" от европейска държава член на НАТО.

Ръководството на МО и делегацията са получили доста строги указания от посолството на водеща държава член на НАТО да преустановят контактите с европейските производители на изтребители. В същото време група от лобисти прави всичко възможно да възпрепятства посещението на нашата делегация на международното авиационно изложение Farnborough, да осуети дори и най-незначителните прояви на интерес към нови европейски изтребители от страна на наши експерти и да блокира всички разумни аргументи и експертни оценки в полза на придобиването на нов изтребител, придружен с икономически изгодна за България офсетна програма.

Възможно е нашата делегация за първи път от много години насам да не посети авиационното изложение Farnborough International 2012. – Още авиационни изложения

/Pan.bg/

 

 
Първият подводничар на Франция
07.07.2012, 22:45

S 619 Le Terrible Новия президент на Франция Франсуа Олланд на 4 юли 2012 година посети най-съвременната атомна ракетна подводница на ВМС на страната S 619 Le Terrible (въведена в строя през 2010 година) и беше на борда и по време на прехода в море, потапянето в крайбрежните води на Бретан и учебен електронен имитационен пуск на балистична ракета М51.

Олланд стана първият френски президент, излязъл в открито море на борда на атомна подводница.

 
Иран има намерение да затвори Ормузкия пролив в случай на сериозна заплаха
07.07.2012, 17:55

Иранските власти имат намерение да затворят Ормузкия пролив, в случай че страната е заплашен от сериозна опасност. Това заяви началникът на генералния щаб на въоръжените сили на ислямската република Саид Хасан Фирузабади, пише руският вестник „Взгляд”, позовавайки се на местните медии.

„Ние имаме планове за закриването на Ормузкия пролив, тъй като ние трябва да имаме план за действие във всяка ситуация. Но Иран, действайки рационално, няма да закрие коридора, през който преминават 40% от световните енергийни ресурси, докато не се сблъска със сериозна опасност”, отбеляза Фирузабади.

По думите на генерала, заповед за провеждане на операция за закриване на пролива може да даде само Висшият съвет за национална сигурност с одобрението на върховния лидер Аятолах Али Каменей.

Комисията за национална сигурност и международна политика на Иран е разработила законопроект за закриване на Ормузкия пролив за тези петролни танкери, които плават към страни, присъединили се към санкциите, предвиждащи отказ от вноса на ирански петрол.

/ИА „Фокус”/

 
Алжирските ЗРАК "Панцирь-С1" с нова РЛС
07.07.2012, 11:14

ЗРАК "Панцирь-С1" На алжирския сайт algeria-anp.blogspot.com се появиха направени от репортаж на 3-ти канал на алжирската телевизия снимки на бойните машини на зенитния ракетно-артилерийски комплекс (ЗРАК) "Панцирь-С1" на въоръжените сили на Алжир.

Тези машини се доставят на Алжир във вариант с нова РЛС за откриване на целите в S-диапазона, разработена от тулското ОАО "Центральное конструкторское бюро аппаратостроения" (ЦКБА).

Алжир сключи контракт с "Рособоронэкспортом" за получаването на 38 бойни машини на модифицирания ЗРАК "Панцирь-С1"  на колесно шаси КамАЗ-6560 през 2006 година. Първите машини, по всяка вероятност Алжир е получил в началото на 2012 година. Производството на комплексите се извършва в Тула в ОАО "Щегловский вал". – Още за "Панцирь-С1”

 
СОСЗР поздрави КООСО
07.07.2012, 10:39

генерал-майор от резерва Стоимен СтоименовПредседателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов е изпратил поздравителен адрес до членовете на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната (КООСО), във връзка с общото им събрание, което се провежда днес. Очаква се на форума на КООСО да бъде освободен председателят на конфедерацията генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов (на снимката), който от февруари т.г. е съветник на президента по националната сигурност и да бъде избрано ново ръководство.

В поздравителния адрес на СОСЗР се посочва: „От името на Изпълнителното бюро на ЦС на СОСЗР и лично от мое име искам да Ви поднеса поздравите във връзка с провеждането на Общото събрание на Вашата Конфедерация  – една от национално - патриотичните организации в България и един от представителите на гражданското общество. На него Вие ще отчетете дейността си през 2011г., ще посочите достиженията и допуснатите грешки от което ще направите полезни изводи за бъдещето.

Уважаеми господа, като съсловна организация на воините от въоръжените сили и органите за сигурност, ние сме наясно, че работим за една кауза – националната сигурност на държавата, социалната защита и правата на воините от резерва и кадровите силови ведомства, поддържане на  патриотизма и родолюбието в българското общество и колегиалното сътрудничество със сродните структури в чужбина.

Като изхождаме от подписаното споразумение за взаимодействие и сътрудничество ние отстояваме нашите ангажименти и работим за военното съсловие, за подобряване на неговия статус и издигане на престижа му в обществото.”

Ден преди общото събрание СОР „Атлантик”, който е член на конфедерацията, излезе със становище за досегашната на КООСО. В документа се посочва, че през изминалия период КООСО е работила по странен и неудовлетворен начин са СОР „Атлантик”, чийто председател е генерал-майор от резерва д-р Стефан Димитров. Авторите на становището твърдят, че на практика тяхната организация е останала изолирана от дейността на КООСО.

Членове на КООСО са Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим с председател полковник от резерва Пламен Халачев; Асоциацията на Сухопътните войски с председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков; Българска авиационна асоциация  (БАА) с председател генерал-лейтенант от резерва Димитър Георгиев; Независим национален съюз на офицерите в България (ННСОБ) с председател полковник от запаса Ангел Тюфекчиев; Сговор за демократична алтернатива (СДА) с председател полковник от резерва Румен Кисьов; Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти (АКИС) с председател полковник от резерва Иван Кьосев; Българско бюро за разузнаване (ББР) с председател Лазар Мурджев; Алианс на Български командоси (АБК) с председател полковник от запаса Стоян Михнев; Съюз на офицерите от резерва „Атлантик” с председател генерал-майор от резерва д-р Стефан Димитров; Асоциация на завършилите академията на ГЩ на Руската федерация (АЗАГЩРФ) с председател генерал-майор от резерва Димитър Кръстев; Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР) с председател генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов; Център за изследване на националната сигурност (ЦИНС) с председател генерал-майор от резерва Съби Събев.

//www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
За Бистрица реагирахме светкавично
07.07.2012, 10:34

бригаден генерал Румен Радев

 

 

Интервю с бригаден генерал Румен Радев, зам.-командир на ВВС

 
Предстоящо посещение на делегация от РСК "МиГ" в България
07.07.2012, 08:52

MiG-29Делегация от фирма РСК "МиГ" ще посети България в близко бъдеще. По време на посещението ще бъдат обсъдени широк кръг от въпроси, включително

тези за първия годишен договор по Рамковото споразумение, както и проблемните моменти и трудности при финансирането и изпълнението му. Целта е да има осигурени средства за сключване на конкретните годишни договори в началото на всяка календарна година, а не едва след актуализация на финансовия план на министерството на отбраната в средата на годината.

По време на международния авиационен фестивал „Небе за всички” през септември 2011 г. бе подписано рамковото споразумение между Министерството на отбраната и Руската самолетостроителна корпорация „МиГ” за осигуряване на летателната годност и експлоатация на самолети МиГ-29.

От българска страна споразумението беше подписано от зам.-министъра на отбраната Валентин Радев, а от руска - от първия зам.-генерален директор на РСК „МИГ” Иля Тарасенко. – Още самолети МиГ

/Pan.bg/

 
Презентация на Simultec за системи на обучение и тренажори за изтребители F-16
07.07.2012, 08:45

F-16Екип на румънската фирма Simultec S.R.L. е посетил България и е направил презентация на системите за обучение на пилоти и тренажори за американския изтребител F-16. По време на визитата са били осъществени срещи с представители на Министерството на отбраната.

Simultec S.R.L. е базирана в Букурещ и към настоящия момент е собственост на Elbit Systems (закупена е през 1999 г.). Освен за F-16 компанията предлага системи за обучение и тренажори за самолети и вертолети, някои от които се намират на въоръжение и в българските ВВС. Както Pan.bg информира в периода 28-29 юли 2011 г. румънската фирма направи първото си официално работно посещение в България. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Американската морска пехота купува нови кораби на въздушна възглавница
07.07.2012. 07:55

В петък американската морска пехота е поръчала първия от общо осем кораба на въздушна възглавница

SSC (Ship-to-Shore-Connector), които имат за цел да заместят остарелите машини, използвани от Пентагона за дебаркиране, предаде АФП.

Договорът с компанията „Текстрон” възлиза на 213 милиона долара и може да достигне стойност от 570 милиона долара, ако осемте поръчки бъдат реализирани.

Първата машина „конектор кораб-бряг” трябва да бъде доставена през 2017 година, като употребата й ще започне три години по-късно. - Още за МП на САЩ

/ИА „Фокус”/

 

 
Швейцария спря доставките на въоръжения за ОАЕ
06.07.2012, 23:07

Правителството на Швейцария спре всички доставки на въоръжения и военна техника за ОАЕ. Швейцарските власти нарекоха взетото решение „временна мярка”. Спирането на военния износ и прекратяването на лицензиите на ОАЕ, се състояха след като швейцарския вестник Sonntagszeitung публикува снимка на ръчна граната швейцарско производство, направена в сирийския град Мареа.

Швейцария прекрати доставките на въоръжения и военна техника за Сирия през 1998 година. Предполага се, че сниманата граната е била доставена от ОАЕ през 2003 година. В момента швейцарските власти ще проведат проверка по случай на попадането на швейцарската граната в Сирия. - Още гранати

 
Официално посещение на командващия на СВ на украинските ВС
06.07.2012, 18:03

В изпълнение на програмата за двустранно сътрудничество от 03 до 06.07.2012 г. на официално посещение у нас беше командващият на Сухопътните войски на Украинските въоръжени сили генерал-полковник Генадий Воробьов. В двудневната програмата бяха включени посещения  на 68 бригада „Специални сили” на полигон „Црънча” и на 61 Стрямска бригада в гр. Карлово. Делегацията придружаваше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

На 05.07.2012 г. генерал-полковник Воробьов посети полигон „Црънча”. Командирът на военно формирование 32990 – Пловдив бригаден генерал Пламен Лилов  изнесе брифинг и военнослужещите от бригадата направиха демонстрация на част от специалните си умения.

Днес, 06.07., командващият на Сухопътните войски на Украинските въоръжени сили посети гр. Карлово. Гостите  поднесоха цветя пред Паметника на загиналите войници във войните 1912 – 1918 година. Командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев,  запозна групата със структурата и задачите изпълнявани от формированието.

Визитата продължи  на  учебен полигон „Анево”  с демонстрация на тактически способности на военнослужещите  от военно формирование 34840 – Карлово под командването на подполковник Цветан Кочанков.В горещия юлски ден войните демонстрираха решителни тактически действия и безупречна стрелба с всички видове щатно въоръжение. Демонстрирано  беше овладяване  на обект от маневрена и огнева група, патрулиране, извикване на артилерийски огън от командир на механизирано отделение, изпълнение на упражнения от Методиката за динамична стрелба, поразяване на бронирани цели с тежка противотанкова гранатохвъргачка и др.

Личният състав участващ в демонстрирането на тактически способности бе поздравен за отличните си действия и взаимодействие лично от ръководителите на украинската и българската делегации.

/www.landforce.mod.bg/

 
Първи снимки на части от сваления турски RF-4E Phantom
06.07.2012, 17:04

След като бе съобщено, че са извадени тленните останки на двамата летци от сваления от сирийската ПВО разузнавателен самолет RF-4E Phantom, турските военни представиха и първите снимки на части от изтребителя.

Частите са били извадени от дълбочина 1260 метра с помощта на изследователския кораб NAUTILUS...... Прочети още

 
До 2014 г. съкращаваме 7000 души в армията
06.07.2012, 16:58

 

 

Интервю на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов за в. „24 часа“

 
От книгата “Един трудовак разказва”
06.07.2012, 16:38

Трудовата повинност в България е създадена със закон, приет от Народното събрание и утвърден с указ № 60 от 5 юни 1920 г., публикуван в Държавен вестник бр. 56 от 14 юни 1920 г. Тази дата е приета за начало на Трудовата повинност.

Заслугата е на правителството на Българския земеделски народен съюз – БЗНС, с министър-председател Александър Стамболийски, дошло на власт през октомври 1919 г., непосредствено след края на Първата световна война…. Прочети още

 
Катастрофа с румънски вертолет IAR 316В
06.07.2012, 16:27

вертолет IAR 316ВРумънски военен хеликоптер IAR 316В се е разбил, при което са загинали намиращите се четирима души на борда – командирът на екипажа капитан Docuz Mitica (45 г., 1700 часа нальот), офицерски кандидат Viorel Cojocaru (44 г., 650 часа нальот), Catalin Topoliceanu (38 г., 1100 часа нальот) и Stefan Coropetchi (19 г.).

Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата. Със заповед на командващия на ВВС на Румъния са спрени от полети всички хеликоптери от този тип.

IAR 316В е лицензно копие на френския Aerospatiale SA 316B Alouette III, произвеждан от румънската компания Industria Aeronautica Romana (IAR).

/Pan.bg/

 
Eurofighter е единственият изтребител, който може да изпълни изискванията към новите европейски ВВС в НАТО
06.07.2012, 12:42

 

 

Интервю с Уве Тимке, програмен мениджър на Cassidean Eurofighter

 
Ще тръгнат ли 10 рециклирани БТР-а през морето?
06.07.2012, 11:43

На жп гара Варна композиция от товарни 10 вагона с 10 рециклирани БТР-а очакват да продължат пътя си. Накъде? Най-вероятно към Пристанище Варна-Изток, откъдето ще поемат пътя си през морето.

Един от военноремонтните заводи в региона, които се занимават с подобна дейност, е „ТЕРЕМ-Хан Крум” ЕООД Търговище. Е, като не могат да бъдат в Българската армия (то остана ли нещо от нея?), нека да вършат работа на други, а и работниците в завода няма да останат без заплати!

/Морски вестник/

 
Успешни стрелби на Тихоокеанския флот на РФ
06.07.2012, 11:35

БАЛ-Э Бреговите ракетни подразделения на Тихоокеанския флот на РФ днес успешно са провели от района на Сахалин групови далечни стрелби по морски мишени, унищожавайки всичките цели, които са се намирали на разстояние до 200 километра, съобщи официалният представител на Тихоокеанския флот, капитан първи ранг Роман Мартов. - видео

Груповите далечни стрелби по морски цели са проведени в рамките на плановата лятна бойна подготовка на ТОФ. – Още за ТОФ

 
Асове срещу стихията
06.07.2012, 11:25

бригаден генерал Златко Златев Командирът на 24 авиобаза бригаден генерал Златко Златев (на снимката) и заместникът му полковник Евгени Белкинов лично пилотираха първите два хеликоптера Ми-17, които водиха епична битка с пожара на Витоша. Двамата извършиха десетки полети и водни бомбардировки над пламъците и пушеците.

Цялата мисия беше пълна с опасности и рискове. Хеликоптерите зависваха над „Панчарево” и с устройствата „БомбиБак”, закачени на въже под тях, загребваха вода от езерото. След това се издигаха с водния товар и отлитаха към пожарището. Там отново в движение или със зависване изсипваха водата над пламъците. И така – десетки пъти.

Понякога машините летяха екстремно ниско - едва на 10-15 м над силно пресечената местност. Но пък така и точността на водния удар върху пожарището беше по-голяма.

Но какво са опасностите и рисковете за въздушни асове като бригаден генерал Златев и полковник Белкинов? Както те казват с усмивка – та това е част от играта! Игра със стихията, която е по силите само на най-добрите от най-добрите.

Защото те са в състояние да налагат правилата в нея, да овладеят хаоса и в крайна сметка – да управляват успешно кризата. А това им гарантира победата!

/БА, Андрей Рангелов/

 
Ще имаме подводница след години
06.07.2012, 11:22

контраадмирал Румен Николов

 

Интервю с контраадмирал Румен Николов, командир на Военноморските сили

 
Русия не е готова за часа Х в Централна Азия
06.07.2012, 09:03

генерал-полковник Владимир Чиркин Главнокомандващият руските Сухопътни войски генерал-полковник Владимир Чиркин говори на 26 юни пред комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията и прогнозира неутешителен развой на събитията в Централна Азия: междудържавните проблеми в региона може да предизвикат “локални въоръжени конфликти с участието на Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан”. А ден по-късно научихме, че Узбекистан е решил да замрази членството си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Има ли връзка между двете събития?......... Прочети още

 
Бразилия е купила от САЩ 36 самоходни гаубици
06.07.2012, 00:04

M109A5. Фото от сайта infodefensa.comСухопътните войски на Бразилия обявиха, че са закупили от САЩ 36 155-милимтрови самоходни гаубици M109A5, информира Infodefensa.

Според информация на изданието, M109A5 ще заменят 37 остарели гаубици M109A3, купени от Бразилия през 1999 година от Белгия. Стойността на контракта за доставка на новите САУ не с е съобщава.

САУ M109A5 са способни да поразяват цели на разстояние до 23,5 километра с обикновени снаряди и до 30 километра – при използването на реактивни снаряди. За разлика от предните модификации M109A5 е снабдена с по-мощен (440 к.с) двигател и може да пренася до 36 боеприпаса.

Освен в Бразилия САУ от серията М109 се намират на въоръжение в над 35 страни по целия свят, включително в Белгия, Канада, Египет, Тайван и Чили. САЩ в момента са преминават на САУ M109A6 Paladin, като същевременно извършват модернизация на остарелите образци до тяхното ниво. – Още за M109

 

 
Великобритания съкращава армията
05.07.2012, 22:57

Британската армия ще разпусне 17 основни армейски подразделения, след като съкрати 20 хиляди редовни войници до 2020 година. Това заяви британският министър на отбраната Филип Хамънд, цитиран от БиБиСи.

Хамънд поясни, че армията ще бъде модернизирана и ще се включат нови бойни машини, но той предупреди, че съкращенията са били недалновидни и могат да вкарат Великобритания в рискова ситуация.

Броят на редовните войници ще бъде намален от 102 хиляди на 82 хиляди, докато запасняците ще се удвоят на 30 хиляди.

Армията ще бъде наполовина от размера си през Студената война - повече от 163 хиляди през 1978 година.

„След като наследихме прекомерни харчове от последното правителство ние трябва да вземем тежки решения за прилагане на нашата визия за застрашителни, адаптивни и гъвкави въоръжени сили", изтъкна той.

Промените са част от преразгледаната през 2010 година стратегическа отбрана, съобщи ДПА.

Джим Мърфи, говорител от опозиционната Лейбъристка партия критикува съкращаването на разходите, предупреждавайки, че „нови заплахи" се появяват по света.

/news.bg/

 
Русия и Франция ще правят съвместно брониран Panhard
05.07.2012, 22:00

VBL PanhardСлед половин година Русия и Франция ще създадат нова бронирана машина. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил заместник-директорът на "Рособоронекспорт" Игор Севастиянов.

"Сега се води разработката на няколко машини на френска база с руско въоръжение и с руски купол. Резултат има, моделът вече е създаден", е разказал той, но не е уточнил други подробности от съвместния проект.

През март 2011 г. бе съобщено, че френската компания Panhard води с Русия преговори за доставка на бойни бронирани машини VBL за нуждите на Пограничната служба към Федералната служба за безопасност на Русия. Сумата по потенциалната сделка се оценяваше на 200 милиона евро. По-рано интерес към закупуване на VBL проявяваше и Министерството на вътрешните работи на Русия, като бе планирано да се закупи една бронирана машина за изпитания.

Междувременно Агенцията за отбранителни покупки на Франция обяви, че до края на настоящата година на френските войски ще бъдат доставени първите бойни машини на пехотата VBCI, разработени специално за военни в екипировката на „войник на бъдещето” FELIN. През август 2009 г. началникът на Генщаба на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров заяви, че Министерството на отбраната има намерение да купи неголямо количество комплекти FELIN.

/в-к Дума/

 
Бразилия ще купува оръжие и техника за 733 милиона долара
05.07.2012, 21:55

VBTP-MR Guarani Министерството на отбраната на Бразилия получи от бюджета 1,52 милиарда реала (733 милиона долара) за закупуване на въоръжения и военна техника в рамките на програмите за развитие на въоръжените сили PAC (Programa de Aceleracao do Crescimento). Това се съобщава на сайта на ведомството.

Съгласно прессъобщението за нуждите на военните се планира да се купят 4170 камиона, 40 бронетранспортьора VBTP-MR Guarani и 30 самоходни реактивни системи за залпов огън Astros 2020. Първоначално министерството на отбраната планираше да купи 21 БТР Guarani. Освен това бе утвърдена покупката на още 900 армейски камиона, като по този начин те трябваше да бъдат 5070 единици. Общо програмата PAC разглежда отделянето на министерството на отбраната на 8,43 милиарда реала (4 милиарда долара).

В прессъобщението се посочва, че БТР Guarani ще бъдат сглобявани в завода на италианската компания Iveco в щата Минас Жерайс. В по-далечен план Guarani ще заменят остарелите бразилски БТР Engesa EE-11 Urutu. Шестколесният Guarani тежи 16,7 тона, разчетен е за двучленен екипаж и девет войници. Амфибийната машина развива скорост до 90 километра в час и изминава до 600 километра. На въоръжение в бразилските БТР ще има 30-милиметрово автоматично оръдие UT-30BR, производство на Elbit Systems. Astros 2020 е най-съвременната модификация в бразилските РСЗО от 1983 г. досега. Предните версии на Astros се изработваха в четири варианта: SS-30 (с диаметър на ракетите 127 милиметра), SS-40 (180 милиметра), SS-60 (300 милиметра) и SS-80 (300 милиметра). Ракетните системи могат да поразяват цели на разстояние до 30, 35, 60 и 90 километра.

/в-к Дума, Желязко Тенчев/

 
Проведе се държавния изпит на курсантите в Долна Митрополия
05.07.2012, 21:48

Във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” в Долна Митрополия се проведе държавен изпит по летателна подготовка с курсантите-летци от випуск 2012 г. на факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщават ВВС.

По време на изпита курсантите Десков, Гинев, Петров и Велев изпълниха полети по техника на пилотиране в зона сложен пилотаж и самолетоводене на средна височина. Контролиращите летци подполковник Радойски и майор Попов споделиха, че младите пилоти са подготвени много добре и са изпълнили изключително прецизно всички елементи. След направения подробен разбор и попълването на листа за оценка, членовете на комисията нанесоха в изпитната ведомост заслужените „отлични” оценки.

Контролните полети бяха изпълнение с използване на радиотелефонна фразеология изцяло на английски език.

Показаните отлични резултати по летателна подготовка за целия период на обучение, са в резултат на усърдната работа на земята и във въздуха, както на курсантите, така и на техните инструктори.

Началникът на сектор „Авиация” в Командването на ВВС полковник Христо Ганецовски, поздрави курсантите с успешно положените изпити, подчертавайки, че това е една много добра основа за бъдещото им развитие като летци–пилоти от българските Военновъздушни сили. Той им пожела силна амбиция и желязна воля при овладяване на следващите още по-сложни етапи от тяхната подготовка.

/Аеро/

 
Пети пореден ден авиацията гаси Витоша
05.07.2012, 21:47

За пети пореден ден три български вертолета продължават усилията си за окончателното потушаване на горския пожар във Витоша. И днес два Ми-17 на ВВС и един  Ми-8 на „Хели ер” продължават да изливат тонове вода върху вече затихващия пожар.

Пожарът в местността „Бистришко бранище” бе сложен под контрол вчера, благодарение на направата на просеки в гората и вкарването на тежка наземна техника. Днес до обед със съвместни усилия по въздух и земя огънят е бил почти потушен, но следобед отново са се появили отделни огнища. Запознати със спецификата на пожара коментираха, че може да минат дни преди да бъдат унищожени всички огнища, тъй като в района има огромно количество суха дървесина.

Днес в гасенето се включиха отново два Ми-17 (бордове 418 и 417) от ВВС, които налетяха 7 часа и 50 минути, извършиха 76 захода по пожара и пуснаха общо около 228 тона вода. Екипажът на двете машини е в състав: командири бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов и бордни техници майорите Ангел Нонин и Стефан Вълчанов и офицерските кандидати Георги Петров и Рангел Рабаджиев.

Продължава и участието на цивилния Ми-8П (LZ-CAY) на „Хели ер”. Днес той е извършил 36 хвърляния на вода и е излял общо 54 тона. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

Двата Ми-17 презареждат с гориво на летище София, а вертолета на „Хели ер” оперира от предна площадка в село Кокаляне. Всички пълнят вода от Панчеревското езеро.

Въпреки, че имаше нагласа днес да е последния ден на гасене от въздуха е взето решение да продължи да се гаси с вертолети и утре, когато още от сутринта ще се задействат и трите вертолета.

/Аеро/

 
Оман е близо до покупката на Eurofighter
05.07.2012, 21:43

Eurofigher RAFОман е много близо до покупката на 12 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

През януари 2012 г. Оман поиска от BAE Systems директно оферта за покупката на 12 броя Eurofighter. Арабското емирство иска да замести сега експлоатираните две ескадрили ударни самолети Jaguar. През декември 2011 г. Оман поръча 12 броя F-16C/D block 50, а след това изненадващо поиска и оферта от BAE Systems.

Предполага се, че официално новината за покупката ще бъде обявена в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу, което ще се проведе следващата седмица. Предполагаемата стойност на сделката е $2 млрд.

Ако Eurofighter бъде продаден в Оман това ще му заздрави позициите в района на Персийския залив, където вече са продадени 72 машини на Саудитска арабия и се водят преговори за още толкова. В момента се оформя сериозен конкурс в Обединените арабски емирства, които търсят 60 многоцелеви бойни самолета. – Още за Eurofighter

/Аеро/

 
За кои военни паметници правителството даде пари?
05.07.2012, 18:00

Министърът на финансите да предостави от централния бюджет за 2012 г. по бюджетите на Министерския съвет и на Министерството на отбраната допълнителни средства в общ размер 560 000 лв. за честването през 2012 г. на 100 години от Балканските войни (1912-1913 г.).

Това е регламентирано в Постановление на Министерския съвет 140 от 3 юли т.г. Средствата да се използват за възстановяване и ремонт на военните паметници съгласно приложението, се уточнява в документа.

Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на финансите, на министъра на отбраната и на главния секретар на Министерския съвет. За кои паметници става дума в приложението на постановлението?......... Прочети още

 
Излитането на „Руски витязи” във Фарнбороу e провалено
05.07.2012, 17:44

Руската пилотажна група „Руски витязи” не е могла навреме да излети за авиосалона „Фарнбороу-2012”, който ще се проведе в Англия от 9 до 15 юли. Както съобщава източник от организаторите на тяхното излитане, на „Витязите” не са дали разрешение за износ на военна техника, поради отсъствието на лиценз от Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.

„Руски витязи” вече се сблъскаха с подобен проблем през май 2012 година. Тогава те заедно с пилотажната група „Стрижи” не можаха да излетят за авиосалона „Кадекс-2012”, който се провеждаше в Казахстан поради отсъствие на необходимите документи. – Още за пилотажната група

 
Япония е купила първите четири изтребителя Ф-35
05.07.2012, 17:05

F-35Правителството на Япония е подписало с американската компания „Локхид Мартин” контракт за доставка на първите четири изтребителя Ф-35А "Lightning II". Сумата на сделката не се уточнява.

Общо Япония има намерение да закупи от САЩ 42 нови самолета, които трябва да заменят в състава на японските ВВС остарелите F-4J Kai Phantom. Преди няколко месеца Япония заяви, че ще се откаже от покупката на Ф-35, ако САЩ не предоставят гаранции за своевременна доставка на самолети. – Още за Ф-35

 
НАТО започна учения на ВМС край бреговете на Сирия
05.07.2012, 17:00

FS La FayetteВоенноморската групировка на страни на НАТО започна провеждането на учения в Източното Средиземноморие – в относителна близост до границите на Сирия. Според официалната легенда на ученията, три фрегати от Турция, Германия и Франция ще отработват „методи на борба с тероризма”.

„Тероризмът не е сломен. Трябва да направим така, че престъпниците да знаят: НАТО няма да допусне засилване на тяхната активност в региона”, заяви командващият маневрите контраадмирал Торстен Калер. Според него фрегатите ща останат да патрулират региона и след завършване на ученията.

 
Тейковското съединение на руските РВСН ще бъде напълно превъоръжено до края на месец август 2012 година
05.07.2012, 16:13

РС-24 "Ярс"В Тейковското ракетно съединение (Ивановска област на РФ) е доставена поредната партида въоръжение и военна техника, в т.ч. автономни пускови установки на ракетния комплекс „Ярс”, машина за инженерно осигуряване, свързочна машина, машини за осигуряване на бойното дежурство и друга техника, съобщава „РИА Новости”.

Въоръжението е предназначено за окомплектоване на поредния ракетен дивизион на съединението, който трябва да застъпи на бойно дежурство до края на месец август. По този начин в съединението ще завърши процеса на превъоръжаване с ракетните комплекси „Тополь-М” и „Ярс” с МБР от 5-то поколение РТ-2ПМ2 и РС-24, съответно.

Това ще бъде първото съединение в руските РВСН, напълно превъоръжено с тези нови ракетни комплекси. – Още за РК „Ярс”

 
Започнаха първите занятия от съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12”
05.07.2012, 15:44

На полигон „Ново село” днес, 5 юли, се проведоха първите занятия от съвместното многонационално обучение „Черноморски ротационни сили 12”.

По време на занятията се изучаваха принципите и основните положения на военните операции в градски условия, противодействието на импровизирани взривни устройства, конвоирането и животоспасяването в бойни условия. В обучението участваха военнослужещите от 42-ри механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада от Българската армия, 41-ви батальон на 4-та бригада от Сръбската войска и Въздушно-наземна бойна група със специално предназначение на Морската пехота на САЩ. Занятията се провеждаха от инструктори от Корпуса на морската пехота на САЩ.

Целта на обучението е да се повиши нивото на оперативна съвместимост между участващите подразделения. Съвместното обучение е средство за повишаване на готовността на формированията и изграждане на способностите, необходими на участващите нации, за да посрещнат заедно предизвикателствата на бъдещето.

/МО/

 
Отбелязват 70-та годишнина от разстрела на Николай Й. Вапцаров
05.07.2012, 09:18

Николай Й. ВапцаровНа 23 юли 2012 г. се навършват 70 години от разстрела в гарнизонното стрелбище в София на Никола Йонков Вапцаров, патрон на Висшето военноморско училище.

За почитане паметта на големия поет и наш патрон, Асоциацията на Възпитаниците на Морското училище, съвместно с още няколко организации: Съюзът на българските писатели, Българският антифашистки съюз, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Българската социалистическа партия организират отбелязването на тази дата.

1. На 23 юли от 10 часа в Гарнизонното стрелбище в София ще се положат венци и цветя в тунела на стрелбището в памет на Никола Вапцаров и неговите другари, разстреляни от монархо-фашистката власт.

2. На 23 юли от 18 часа в Централния военен клуб в София ще се проведе тържествено събрание пак по този повод. Слово ще произнесе акад. Андрей Пантев, ще говорят още и Никола Вапцаров, племенник на поета, и вицеадмирал о. р. Минко Кавалджиев, председател на УС на АВМУ - секция София. В края ще бъде даден малък коктейл.

/От УС на АВМУ - секция София, Румен Тотев/

 
Утвърден е меморандумът за сътрудничество с Ирак в областта на отбраната
05.07.2012, 09:05

Правителството утвърди подписания на 29 май т. г. меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България и Ирак за сътрудничество в областта на отбраната.

Документът създава условия за взаимодействие с цел развитие на дългосрочно взаимноизгодно двустранно сътрудничество в областта на отбраната. Приоритетни области са политиката за сигурност и отбрана, военното образование и обучение, борбата с тероризма, хуманитарните операции и др.

Меморандумът предвижда осъществяване на официални посещения и работни срещи, участие в програми за подготовка и обучение, в учения, конференции, симпозиуми и семинари в областта на отбраната. – Още за Ирак

/www.government.bg/

 

 
Раненият „Тигър”
04.07.2012, 20:57

бронеавтомобил "Тигър" Руската военнопромишлена компания е разрешила да се публикуват снимките на командно-щабна машина на базата на бронеавтомобила "Тигър", която беше обстреляна от чеченски бунтовници през месец август 2011 година.

Целият екипаж е оцелял, само един от военнослужещите е получил повърхностно нараняване. Обстрела е извършен с АК, подстволен гранатомет и снайперска винтовка СВД. Виж снимките: 1,  2,  3,  4,  5,  6,  7

Още за ГАЗ-2330 „Тигър”

 
Аню Ангелов -танк-пожарна, или осми шланг-шеста струя?
04.07.2012, 20:02

Аню Ангелов «Реакцията на държавата при пожара не е закъсняла» Дрън, дрън та пляс. Само така може да се коментират думите на военния министър, който пак иска да се превърне в адвокат на правителството и Борисов, без никой да му е искал това.

Абе то половината Бистришка Витоша пламна в огън та чак до Железница, стотици декари гори се изпепелиха, другите министри бият тревога, а Аню успокоява народа..........Прочети още

 
Ген. Златев: Екипажите се справят отлично с трудната задача с пожарите
04.07.2012, 18:45

бр. ген. Златко Златев Разговаряме с бр. ген. Златко Златев в 13,35 часа в сряда 4 юли 2012 г. на Северния район на летище София където се базират вертолетите Ми-17 участващи в пожарогасенето на Витоша.

Разговорът бе прекъснат още в началото от настоятелна молба от страна на МВР вертолетите да излетят „на пожар” (в буквалния смисъл) защото положението е „напечено” (пак в буквалния смисъл на думата).

Разговорът протича ходом, на път към вертолетната стоянка, минути преди поредните полети за гасене на пожара над Бистрицa.......Прочети още

 
МиГ-29 прeхвана PC-12 в тренировка над летище София
04.07.2012, 18:38

MiG-29Вчера, 3 юли, под ръководството на Обединения център за въздушни операции на НАТО/CAOC-7/-Лариса беше проведена ежегодната многонационална планова тренировка на дежурните сили и средства за контрол и охрана на въздушното пространство (Air Policing).

По време на тренировката с реално обозначаване на въздушна цел бяха отработени действията на дежурните изтребители по въздухоплавателно средство – нарушител, което беше симулирано от самолет РС-12 „Пилатус” на българските Военновъздушни сили.

През първия етап на тренировката участваха Авиационният оперативен център на ВВС на Република България и дежурните сили и средства за Air Policing на Румъния.

РС-12 симулира полет на самолет, който е прекратил комуникациите с гражданските органи за Управление на въздушното движение и се е отклонил от полетния план във въздушното пространство на Румъния.

Във втория етап българският „Пилатус” беше самолет, отвлечен от терористи и по него действаха дежурните сили и средства за Air Policing , охраняващи въздушното пространство на Албания, Гърция и България.

Българските дежурни изтребители изпълниха успешно прехват на отвлечения самолет на държавната ни граница с Република Гърция, визуално опознаване и съпровождане за кацане на летище София.

В хода на многонационалната тренировка РС-12 „Пилатус” от състава на транспортната авиационна група – Враждебна изпълни няколкочасов полет над териториите на България, Сърбия, Черна гора, Албания и Гърция, а дежурните сили и средства за Air Policing на българските ВВС демонстрираха високи способности за контрол и охрана на въздушното пространство на страната в рамките на Интегрираната система за ПВО на НАТО. – Още за българските ВВС

/сайт на ВВС/

 
Утре празнува МВР
04.07.2012, 18:00

Утре служителите на МВР отбелязват своя празник. Тържествената церемония ще започне в 10 часа пред Паметника на Незнайния войн с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг. Празникът ще продължи с награждаване на служители на вътрешното министерство, постигнали високи професионални резултати.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов, който съчетава този пост с премиерския.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции.

В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което приключва през 1882 г. През 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. – Още за МВР

 
Афганистански войник е ранил петима натовци в Кабул
04.07.2012, 17:52

Мъж, облечен с униформа на афганистанската армия, е открил стрелба по военнослужещи на НАТО във военна база близо до Кабул. Ранени са петима войници от силите на коалицията, предаде АФП.

От афганистанското министерство на отбраната посочват, че последният инцидент е станал в провинция Майдан Вардак, южно от столицата Кабул.

Нападателят е успял да избяга.

26 души са загинали при атаки на представители на афганистанските сили за сигурност срещу техните съюзници от водената от САЩ коалиция от началото на годината. Извършени са общо 19 подобни атаки.

За Кабул от Хасково бе изпратен и последният контингент за охрана на летище Кабул. Седма рота с командир капитан Христо Василев е в състав от 165 военнослужещи, от които 5 жени.

/www.blitz.bg/news/

 
Аню Ангелов: Реакцията на държавата за пожара не е закъсняла
04.07.2012, 17:00

Аню АнгеловНито за момент не е закъсняла реакцията на държавата при гасенето на пожара на Витоша, а военните действаха според преценката на кризисния щаб. Това заяви военният министър Аню Ангелов след заседанието на Министерски съвет.

Ангелов съобщи, че в момента към пожара се придвижва специален танк, пригоден за пожарна, с вместимост до 10 тона вода, който може да прави просеки и да гаси огъня.

Според очакванията на министър Ангелов машината трябва да стигне до Витоша към 5 часа днес.

Военният министър обясни още, че от вчера в гасенето на пожара са се включили 42-ма военнослужещи, които правят просеки, а от днес към тях са се присъединили още 40 служители на отбраната.

„Няма никакъв хаос за нашите хора. Ако става въпрос за военнослужещи и за автомобилите, те са на разположение на главния комисар Николов. При взето решение те действат съобразно указанията на тази дирекция от МВР. Що се касае за дейността на вертолетите, те се ръководят от командния център на ВВС от Бояна. При тях координацията стриктно трябва да се спазва, защото работят едновременно три вертолета. Нашите хеликоптери участват от първия ден - два хеликоптера Ми-17. Общо за излети около 350 тона вода”, обяви Ангелов.

Разходите на военното министерство във връзка с гасенето на пожара ще бъдат представени на междуведомствената комисия за справяне с бедствия и аварии.

/www.otbrana.com, Красен Бучков/

 
Разширяват правата на ветераните от войните
04.07.2012, 16:57

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за ветераните от войните, които отразяват влезлите в сила от 1 юли т. г. законови изменения. С тях ветераните от войните придобиват право на медицинска и дентална помощ за всички дейности извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Допълнителните здравни услуги ще се предоставят по ред и списък, определяни ежегодно от министъра на здравеопазването. Те ще са за сметка на държавния бюджет и ще се изплащат чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. Редът за предписване, отпускане и контрол на лекарствените продукти и на денталната помощ ще се определя с наредба на министрите на здравеопазването, на финансите и на отбраната. Финансирането на тези дейности ще се осъществява от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

С допълненията в правилника се регламентира изплащането на еднократна целева помощ (500 лв.) за погребение при смърт на ветеран от войната. Тя ще бъде получавана от наследниците му чрез АСП.

/Otbrana.alle.bg/

 
САЩ няма да позволят на Иран да затвори Ормузкия пролив
04.07.2012, 09:46

САЩ няма да допуснат Иран в отговор на санкциите по отношение на вноса на ирански нефт за страните от ЕС да затвори Ормузкия пролив, заяви във вторник официалният представител на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд, тъй като това решение нарушава международните закони: проливът се отнася към международните води.

Сега в района на Персийския залив се намират 2 американски авионосни ударни групи, включващи 2 атомни самолетоносача, на всеки от които се базират по 48 изтребители-бомбардировачи, 2 ракетни крайцера, 5 ескадрени миноносци и две ударни атомни подводници. Всяка корабна група разполага с 100 крилати ракети с далечина на действие до 1,6 хиляди км.

Освен това в този регион се намира експедиционна ударна група и няколко кораба, задействани в операциите по борбата с пиратите.

Неотдавна за района на Персийския залив беше изпратен ескадрен миноносец за противоракетната отбрана, способен да унищожава балистични ракети.

 
“Ново село” козирува на наш парашутист
04.07.2012, 09:34

Българското, американското и сръбското знаме се веят едно до друго на един от плацовете на база "Ново село" от вторник. Подразделения от армиите на трите държави започват съвместното обучение, което на полигона носи наименованието "Наземни операции". "След 20 юли към ротите от трите държави ще се присъединят подразделения от армиите на Украйна и Македония", каза полк. Явор Матеев. С изключение на американските рейнджъри, които са морски пехотинци, всички останали чужди военни ще ползват българско оръжие. "Стандарт" научи, че за целта на "Ново село" са доставени чисто нови автомати "Калашников". За бойците от Сърбия нашият автомат "Калашников" не е непознат. Западните ни съседи сами произвеждат АК по лиценз. В заводите "Застава" от години се правят сръбски "Калашников". Американците на "Ново село" използват автоматичната пушка "М-16". За македонците и украинците "Калашников" също е познато оръжие. "Стандарт" научи, че тази година са подбрани бойци, огромната част от които боравят с т.нар. милитъри инглиш, който се използва сред военните. Изискването важеше както за българските войници, така и за гостите от Македония, Сърбия и Украйна, твърдят наши военни.

Тази година учението "Блек сий ротейшънъл форс-12" обхваща общо 6 български бази и летища. На "Ново село" ще се тренират наземни операции. Военновъздушните сили на Република България ще участват с хеликоптерите "Кугър" и "Спартан". Армията на САЩ ще използва транспортни самолети КС-130 "Херкулес". Ще бъдат използвани базите и летищата "Безмер", "Крумово" и "Тенево", научи "Стандарт". В района на Балчик пък се очаква в учението да се включат подразделения на военноморските сили и на морската пехота. "Блек сий ротейшънъл форс-12" ще продължи до края на месец август.

Всички са категорични, че "Ново село" е идеалното място за подобен вид подготовка. Полигонът е отличен, условията за упражнение и маневриране са уникални, както и съчетанието с местността, твърдят офицери от чуждите армии. Българските рейнджъри пък в голямата си част са били на мисии зад граница.

"Стандарт" научи, че мишените, по които ще стрелят участниците в учението, са напълно автоматизирани. "Ново село" разполага с отлични условия и за упражненията по конвоиране и оказване на първа помощ. За целта са изградени специални бариери и заграждения по подобие на всеки натовски обект. Специални медицински хеликоптери пък са в бойна готовност и реално участват в учебния процес. Очаква се в края на обучението участниците да преминат и стрелба с гранатомет. През цялото време на "Блек сий ротейшънъл форс-12" на полигон "Ново село" екипите на Военна полиция ще се движат с джипове тип "Пясъчна котка". Миналата година на този тип учение участваха само сърби освен българи и американци. Този път в компанията на "Ново село" се включват още македонци и украинци. Това е нагледен израз за сътрудничеството във военната област, което става все по-тясно, твърдят висши военни.

/paper.standartnews.com, Георги Мангинов/

 
Пакистан ще открие маршрутите на НАТО за доставки
04.07.2012, 08:24

Пакистан се съгласи да открие маршрутите на силите на НАТО за доставка на военни товари в Афганистан, след като САЩ предложиха внимателно изготвено извинение за въздушния удар от миналия ноември, при който загинаха 26 пакистански войници. Решението на пакистанското правителство да открие отново сухопътните маршрути, които бяха блокирани след инцидента, слага край на спора, който навреди на връзките с Вашингтон и усложни края на военната кампания в Афганистан, коментира британският вестник „Файненшъл таймс”.

Решението ще е значително облекчение за военните командири на НАТО в Афганистан, които започват подготовката си за изтеглянето на военнослужещите в страната през следващите 18 месеца. НАТО харчи допълнително 100 млн. долара месечно за доставянето на материали в Афганистан през Русия и Централна Азия.

Това също ще предотврати допълнително влошаване на отношенията между Пакистан и САЩ, които са критичен компонент в дългосрочната стабилност в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
Първият изцяло турски самолет Hurkus излезе от завода на TAI
04.07.2012, 08:16

Turkish Aerospace Industries (TAI) - Hurkus.От завода на турската компания Turkish Aerospace Industries (TAI) излезе първият изцяло турски самолет Hurkus. Първият полет е планиран за месец април 2013 г.

В програмата Hurkus, започната през 2006 г. участват 27 турски компании, като първоначално ще бъдат произведени 4 прототипа – два за летателни и два за наземни изпитания.

TAI е разработила до сега три модификации: Hurkus A – цивилен вариант, В – учебно-тренировъчен самолет за ВВС и С вариант – за непосредствена огнева поддръжка от въздуха.

Hurkus е снабден с турбовитлов двигател Pratt & Whitney Canada PT-6 с мощност 1600 к.с. Максималната скорост е 570 км/ч, допустими претоварвания от +7g до -3.5g, практически таван - 10600 м. и максимална продължителност на полета- 4 ч. и 15 мин.

Hurkus С ще има максимален боен товар от 1500 кг и ще може да използва системата FLIR. Други модификации на самолета с FLIR ще може да се използват от Бреговата охрана на Турция, като операторът на системата ще е във втора кабина.

/Pan.bg/

 

 
Съкращават ядрения арсенал на САЩ
03.07.2012, 22:12

Администрацията на президента Барак Обама подготвя решение за допълнителни съкращения на ядрения арсенал на САЩ, най-вероятно до 1000-1100 бойни заряда, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на сегашни и бивши служители на Белия дом. Това отразява промяната в схващанията за ролята на ядреното оръжие в епохата на тероризма, посочва агенцията........... Прочети още

 
Двама британски пилоти са изчезнали след самолетна катастрофа в Северно море
03.07.2012, 21:57

самолет „Торнадо”Двама британски пилоти са изчезнали, след като два британски военни самолета Торнадо GR4 се разбиха в района на залива Moray Firth в Северно море, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Двама души са транспортирани в болница след инцидента, като местоположението и състоянието другите двама души от екипажите на двата двуместни самолета остава неизвестно.

„Обстоятелствата остават неясни, обаче е очевидно, че това е един много сериозен инцидент”, заяви Иън Гейл, командир на базата на Кралските военновъздушни сили в Лосимаут (Lossiemouth), област Морей (Moray), към която се числят самолети.

Спасителните операции продължават. Кралските военновъздушни сили разследват инцидента. – Още за „Торнадо”

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в ритуал по изпращане на последния контингент от Въоръжените сили за участие в операцията ISAF в Кабул
03.07.2012, 16:17

„Сигурен съм, че традициите ще бъдат продължени и както вашите предшественици от различните контингенти в Кабул и Кандахар гордо вееха знамето на Република България, така и вие с действията и достойната си служба ще допринесете за издигането на авторитета на страната ни и на Българската армия“, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в обръщението си към военнослужещите от Седма рота за участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул, Афганистан. Последният контингент за действие в зоната за отбрана на летище Кабул беше изпратен днес, 3 юли, с тържествен ритуал на площада в Хасково.

Началникът на отбраната връчи сертификат за готовност за участие на националния командир на контингента полковник Пламен Атанасов от Командването на Сухопътните войски. Седма рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул с командир капитан Христо Василев е сформирана от военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково и проведе подготовката си в района на формированието. Готови да изпълнят своята мисия в Афганистан са 165 военнослужещи, от които 5 жени.

На ритуала присъстваха заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Сухопътните войски генерал–майор Стефан Василев, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров, областният управител на област Хасково Ирена Узунова, близки на миротворците, граждани и гости на града. Представители на общинските администрации на Хасково, Димитровград и Харманли подариха на военнослужещите от контингента знамена на трите общини, които да се развяват в базата на международните сили в Кабул.

/МО/

 
Започва строителството на паметника-орел на българската авиация, не искат МиГ
03.07.2012, 13:53

Паметникът на МиГ-21 в авиобаза „Граф Игнатиево”Днес Фондация "Български ВВС" подписа договор с избраната фирма-изпълнител за строителството на "Паметник на Българската авиация", който ще бъде изграден на Площад на авиацията в София - на междинната тревна площ на булевард "Асен Йорданов" в близост до зала "Арена Армеец" и до бившия Щаб на ВВС.

Обектът е на стойност 57 000 лв. без ДДС и трябва да е готов за 51 дни от откриването на строителната площадка. Паметникът се състои от високо тяло с височина 10 метра на чийто връх ще е месинговият орел. От двете страни ще има 2 по-ниски тела с форма на крила на самолет, а отпред на площадката покрита с паваж ще има емблема - авиационно витло. Паметникът ще има художествено осветление.

Амбицията на Фондация "Български ВВС" е паметникът да е готов за празника на 16 октомври.

Припомняме, че имаше идея тук да има паметници на самолети МиГ-23 и МиГ-21, но от община София твърдо се противопоставиха на желанията на ВВС с мотива - "Втори паметник на Съветската армия не искаме да има в София." Колкото и абсурдно да звучи това, идеята не бе приета...

/Димитър Ставрев, сп."Клуб Криле"/

 
ВВС на Русия ще участват в ученията Red Flag
03.07.2012, 12:48

Въпреки определеното захлаждане на отношенията между Русия и страните на НАТО, нито една от тях не се отказва от реализацията на съвместните военни програми. Една от такива програми могат да станат редовните учения на ВВС на САЩ и техните съюзници Red Flag, чийто пореден етап ще се състои през октомври 2012 година.

Идеята за ученията Red Flag възникнала у американското военно ръководство по време на виетнамската война, когато ВВС и авиацията на ВМС на САЩ, поставяйки акцент предимно върху тежките многоцелеви самолети „Ф-4 Фантом II” и „Ф-105 Thunderchief”, демонстрираха неготовност за близък въздушен бой с леките и маневрени „МиГ” на ВВС на Виетнам.

Ситуацията се нуждаеше от промяна. ВВС на САЩ поръчали изследване, известно като проект „Червеният барон –П”, по време на който се изяснило, че навиците на пилота и шансовете му да оцелее във въздушен бой значително се увеличават при средно изпълнение на 10 бойни полети. Ученията Red Flag, които започнаха от 1976 година, имаха именно такава задача – да осигурят на всеки пилот или оператор на системата за въоръжения 10 учебни полети с интензивни реалистични учебни боеве, които трябва да осигурят допълнителен опит при условия, близки до истинска въздушна операция.

През пролетта на 2012 година стана известно, че ВВС на Русия трябва да участват в съвместните учения от серията Red Flag с използване на Су-30 МКИ и Русия ще получи възможност да провери своите самолети в реални схватки със самолети на ВВС на САЩ.

Такава възможност е много ценна и полезна: до сега единственият руски самолет от четвърто поколение, който реално се наложи да воюва със западни бойни машини, беше МиГ-29, като при това възможностите му за използване в извънредно специфичните условия на войните през 1991 и 1999 години бяха твърде ограничени. При тези условия, възможността да бъдат изпитани модернизираните руски самолети Су-27 МС, Су-30М2, МиГ-29СМ или ударни самолети, макар и в учебен бой, но против реални западни самолети и пилоти, е твърде привлекателна за да не бъде използвана. – Още за ВВС на Русия

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Официално посещение на командващия на СВ на украинските ВС
03.07.2012, 11:58

генерал-полковник Генадий ВоробьовВ изпълнение на програмата за двустранно сътрудничество от 03 до 06.07.2012 г. на официално посещение у нас пристига командващия на Сухопътните войски на Украинските въоръжени сили генерал-полковник Генадий Воробьов. Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски  на двете страни, обмяна на опит по подготовката на сухопътните формирования за участие в мисии по поддържане на международния мир и сигурност и възможностите за разширяване на сътрудничеството между Сухопътните войски на Република България и Република Украйна.

Церемонията по официалното посрещане на генерал-полковник Генадий Воробьов ще се състои на 04.07.2012 г. от 09.15 ч. в сградата на бул. „Тотлебен”34,  а от 09.30 ч. е срещата му с командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/landforce.mod.bg/news/

 
Какво се случи в Сухопътните войски на 1 юли
03.07.2012, 11:54

 

Интервю с генерал-майор Стефан Василев пред БНР

 
Новини от Сухопътни войски: Бригаден генерал Буров сдаде знамето на Пета бригада
03.07.2012, 10:04

В гарнизон Плевен вчера бе извършено тържествено предаване/приемане на бойното знаме на Пета механизирана бригада, от командира на бригадата бригаден генерал Валентин Буров на командира на новосформирания Единен център за начална подготовка – полковник Николай Бешев.

Тържествено слово-обръщение на церемонията произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. В словото си той  благодари на всички военнослужещи от Пета механизирана бригада за всеотдайната им служба в редовете на бригадата и Сухопътните войски. Генерал-майор Стефан Василев пожела на военнослужещите от Единния център за начална подготовка приемствеността да не се заключава само в приемането на бойното знаме и номера на военното формирование 22160, а с дела да докажат, че са достойни наследници на Пета механизирана бригада и да създадат работещ колектив, който да се превърне в успешно функциониращо войсково формирование от състава на Сухопътните войски.

Тържествено слово произнесе и бригаден генерал Валентин Буров, който благодари за вярната служба на военнослужещите на Пета бригада и им пожела успешно реализиране в други военни формирования от Българската армия. Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш.

На церемонията присъстваха бригаден генерал Андрей Боцев - началник на щаба на Сухопътните войски,  бригаден генерал Красимир Кънев – командир на 61 механизирана бригада и бригаден генерал Петър Петров – командир на 2 механизирана бригада.

Комисии от състава на Сухопътните войски, 5 механизирана бригада, 2 механизирана бригада, 61 механизирана бригада и от Единния център за начална подготовка подписаха актовете за реорганизация на 5 механизирана бригада в Единен център за начална подготовка. Бяха подписани и актове за  преподчиняване на военно формирование 42800 (1 механизиран батальон) на 61 механизирана бригада и на военно формирование 38220 (зенитно-ракетния дивизион) на 2 механизирана бригада.

/Otbrana.com/

 
Френски изтребител Rafale се е разбил до бреговете на Испания
03.07.2012, 07:44

изтребител Rafale Френски изтребител Rafale се е разбил в морето в близост до Испания по време на тренировъчен близък въздушен бой с F-18 от американския самолетоносач USS Eisenhower.

Пилотът се е катапултирал успешно и е спасен от американски хеликоптер, който го е транспортирал до френския самолетоносач Charles de Gaule.

Това е петият загубен изтребител Rafale от началото на експлоатацията му до сега. – Още за Rafale

/Pan.bg/

 
Откривателят на “Титаник” търси турския изтребител
03.07.2012, 07:16

д-р Робърт БалардАмериканският океанограф д-р Робърт Балард, открил останките на "Титаник", ще издирва двамата турски пилоти, изчезнали след свалянето на 22 юни на изтребителя им от Сирия, съобщи в. "Хюриет". Очакваше се вчера Балард да се присъедини към американския изследователски кораб "Наутилус", потеглил в края на миналата седмица от Истанбул към района, в който е потънал сваленият турски самолет.

Снощи "Наутилус", на борда на който има екипаж от 36 души, трябваше да достигне района на инцидента. В операцията по издирването на изчезналите пилоти участват още шест военни кораба, както и три хеликоптера. Малко след инцидента Турция съобщи, че е локализирала мястото, където е паднал изтребителят.

Появиха се информации, че останките му са открити, но впоследствие турските власти опровергаха информацията.

 
Австралийски войник е загинал в Афганистан по време на мисия
03.07.2012, 06:57

Австралийски войник е бил убит в Афганистан, съобщи командващият армията на страната генерал Дейвид Хърли. Така броят на загиналите австралийски военнослужещи в конфликта става 33, предаде АФП. 40-годишният войник от базирания в Пърт Специален военновъздушен полк е бил прострелян в гърдите по време на мисия с афганистански части, за издирването на лидер на бунтовниците в провинция Урузган.

Загиналият е бил за седми път в Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА "Фокус"/

 
Британската армия на война срещу съкращаването на батальони
03.07.2012, 06:54

Бригаден генерал Дейвид Патърсън казва в писмо до генерал сър Питър Уол, началник на Генералния щаб на британската армия, с което вестник “Дейли Телеграф” започна, че предлаганото премахване на 2-ри батальон на Кралския полк на мускетарите няма да бъде прието от обществото.

Решението ще бъде оповестено в четвъртък като част от мащабни реформи в армията. Най-малко пет пехотни батальона и една трета от Кралската артилерия и Кралските логистични части ще бъдат съкратени, като Армията ще изгуби 12 000 военнослужещи, в допълнение към наскоро освободените седем хиляди души, и ще се свие до 82 000 души.

Това ще намали почти на половина броя на пехотинците в Кралския полк на мускетарите от около 1100 на 600 войници. Членовете на закриваните батальони ще получат обезщетение за съкращаване от работа или ще бъдат преместени в други подразделения. Бригаден генерал Патърсън, почетен командир на полк на мускетарите, отбелязва, че решението не е в интерес на Въоръжените сили и „не може да бъде представено като най-добрата или най-разумната военна опция”.

/ИА „Фокус”/

 

 
Полша поръча пет военнотранспортни самолета C-295
02.07.2012, 22:50

C-295 ВВС на Полша са поръчали на компанията Airbus още пет военнотранспортни самолета C-295 на обща стойност 876 милиона злоти (262 милиона долара). Според информация от сайта на компанията, доставките трябва да започнат в края на 2012 година и да завършат през 2013 година.

Същевременно Flightglobal съобщава, че през 2012 година Полша ще получи първите два самолета.

След изпълнение на този контракт полските ВВС ще имат 16 транспортни машини C-295. Според данни на Flightglobal MiliCAS, първите осем самолета Полша е получила до 2005 година. Още четири самолета са били доставени през периода 2007-2008 година. Един самолет е бил загубен след авария през януари 2008 година.

В момента всички полски транспортни самолети C-295 са зачислени към 8-ма военнотранспортна база Краков-Балице. Една от машините се намира в Афганистан.

Военнотранспортния самолет CASA C-295 развива скорост до 580 километра в час и да преодолява до 1300 километра. Товароподемността на ВТС е 9,3 тона, кото позволява да се превозват до 71 военнослужещи. – Още за C-295

 
Американски военнотранспортен вертолет се разби в Южна Корея
02.07.2012, 22:31

CH-53 Sea StallionТранспортен вертолет на американските ВМС е извършил аварийно кацане в района на южнокорейския град Пхохан и се е запалил.

Според информация на спасителната служба, на борда са се намирали 12 военнослужещи на ВМС на САЩ, които са успели своевременно да напуснат горящата машина. Пострадали няма. Според агенция "Ренхап", пожарът напълно е унищожил вертолета CH-53 Sea Stallion, който е изпълнявал учебен полет.

Причините за произшествието се разследват от южнокорейската полиция и командването на въоръжените сили на САЩ.

 
Комплексът С-500: Мощно увеличаване на руската въздушно-космическа отбрана
02.07.2012, 21:08

Въоръжените сили на Русия ще получат първите зенитно-ракетни комплекси С-500 през 2013 година. Това заяви главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-майор Виктор Бондарев, съобщава агенция „Интерфакс”.

По-рано се очакваше разработката на системата да завърши през 2015 година, а може би, и да се забави с още 2 години. Експертите отдавна изказват различни предположения за това, какви технически характеристики може да има този тайнствен и супермощен комплекс. Но те са единодушни, че той сериозно ще увеличи мощта на руската въздушно-космическа отбрана (ВКО). Разказва военният експерт Виктор Есин:

   - Да се говори конкретно за параметрите на този комплекс не е възможно, защото те не са обнародвани. Тъй като това е нова разработка, трябва да се очаква, че възможностите на руската ВКО ще нараснат силно. Но ако комплексът се създава така ускорено, то не се предвижда да има никакъв глобален пробив в създаването на средствата за противоракетна отбрана. Изглежда, че това ще бъде съществено подобрение на тактико-техническите характеристики, които има С-400.

По информация от открити източници в Интернет, следва, че С-500 ще бъде от ново, пето поколение зенитни ракетни системи. В тях се предполага, че ще бъдат използван принципът на разделното решаване на задачите за унищожаване на балистичните и аеродинамичните цели. Основната задача на комплекса е борбата с ракетите със средна далекобойност. А при нужда и с междуконтиненталните балистични ракети на крайните участъци от траекторията и в определените предели на средните участъци. Вероятно, С-500 ще бъде по-компактна и по-маневрена от съществуващите комплекси С-400 „Триумф”. Системата С-500 ще получи по-мощен радар, способен да открива цели на далечина до 800-900 километра.

По този начин, системата С-500 е сериозен отговор на същите заплахи и предизвикателства, които ще бъдат актуални за Русия от въздушно-космическите средства на вероятния противник. Тя е построена с използването на прогресивни разработки в областта на електрониката и, разбира се, с новите ракети, които могат да поразяват цели, включително и в близкия космос. – Още за С-500

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Скандал в армията с рязане на френски ракети
02.07.2012, 20:30

Военният министър Аню Ангелов е на път да предотврати голям скандал с рязането на старите френски противокорабни ракети EXOCET MМ 38, които са на въоръжение в българските ВМС, научи "Труд".

В края на февруари тази година МО обяви специална обществена поръчка за утилизация на три броя ракети, които са произведени през 1973 г. от френската компания МBDA. В момента с тях е въоръжена фрегатата ни "Дръзки". Корабът беше купен през 2005 г. "втора ръка" от Белгия за 23 млн. евро.

В края на миналата седмица стана ясно, че фирма ТЕРЕМ ЕАД, която единствено е подала документи за участие в конкурса, е предложила цена от 237 000 лв. за утилизацията на трите ракети. Информацията беше потвърдена от участник в конкурсната комисия........... Прочети още

 
Генерал Симеонов ще изпрати Седма рота за Кабул
02.07.2012, 16:06

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва утре в тържествен ритуал по изпращане на военнослужещите от Седма рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан в операцията на международните сили за поддържане на сигурността ISAF.

Национален командир на контингента е полковник Пламен Атанасов от Командването на Сухопътните войски, а  командир на ротата е капитан Христо Василев.

На ритуала, който ще се проведе на площада в Хасково от 11.00 ч., ще присъстват също командирът на Сухопътните войски генерал–майор Стефан Василев и командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров.

/МО/

 
Новини от Сухопътни войски: Курс по специализирана алпийска подготовка
02.07.2012, 16:04

През втората половина на миналия месец при добра организация, се проведе курс по високопланинска подготовка с военнослужещите от военно формирование 28330 – Смолян от състава на 68 бригада специални сили, Преди започването му, военнослужещите бяха запознати с темите, занятията,  мерките за безопасност и местата, където ще се отработват практическите въпроси. Ежедневно бяха преодолявани различни по трудност терени и се изминаваха средно между 12-17 километра.

Курсът включваше основно занятия по Специализирана алпийска подготовка и Военномедицинска подготовка. Бяха отработени учебни въпроси по изграждане на парапети, движение по тях, спускане по способа „рапел”, придвижване в трудни и пресечени терени, използвайки алпийска екипировка и оборудване, осигуряване, самоосигуряване и преодоляване на различни скални форми.

Задачата бе да се окаже помощ на пострадал и да бъде транспортиран до удобно място или път за предаването на пострадалият на медицински екип. Дейността на военнослужещите, допълнително беше усложнена от факта, че пострадалият трябваше да се прехвърли над река по способа „тролей”. Всяко едно отделение трябваше да изгради такъв и да прехвърли носилката с ранения. В края на деня пострадалият бе предаден в ръцете на чакащият медицински екип.

Следващите два дни алпийците извършиха марш и отработваха практическите въпроси в района на „Турлука”. Бе изграден бивак, където военнослужещите прекараха нощта. Бивачните съоръжения се изчерпваха с постелка и спален чувал. Учебните въпроси включваха катерене с горна установка, катерене в свръзка и транспорт на пострадал с импровизирани средства. В края на курса военнослужещите бяха поощрени за желанието и отговорността проявени по време на занятията.

/Otbrana.com/

 
МО-„отличник” в съкращаването на администрация
02.07.2012, 16:00

Министерството на отбраната е безспорен „отличник” при намаляването на администрацията през 2011 г. За една година числеността му е паднала със 184 щатни бройки, т.е. от 980 на 796. Това става ясно от доклада на правителството за състоянието на администрацията.

От 15 министерства съкращения има в една трета от тях. Освен МО, още четири са намалили състава си от порядъка на 4-26 щатни бройки. Пет са успели да извоюват още от 5 до 35 щата. В други пет няма промени.  Сред тях е МВР. През 2010 г. вътрешното министерство е имало 58 170 щата в администрацията си. През 2011 г. са пак толкова, се отбелязва в доклада.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Договорът на началника на Генералния щаб на ВС на Русия е удължен с още две години
02.07.2012, 13:49

армейски генерал Николай Макаров Договорът на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Николай Макаров е удължен с още две години по нареждане на президента Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Макаров вече е достигнал пределната възраст за пребиваване на военна служба.

Той е роден 7 октомври 1949 година, като е назначен за началник на Генералния щаб на ВС на РФ на 3 юни 2008 година.

 
Международни учения „Римпак-2012”
02.07.2012, 12:20

Кораби на руския ВМФ за първи път участват в международните учения „Римпак-2012” в САЩ. Тържествената церемония по откриването на маневрите се състоя днес във военноморската база в град Пърл Харбър (Хавайски острови).

В отряда кораби на Тихоокеанския флот на Русия влизат корабът „Адмирал Пантелеев” за борба с подводници, танкерът „Борис Бутома” и океанския спасителен кораб „Фотий Крилов”. Руските моряци били посрещнати от екипажа на кораба-стопанин, ескадрения миноносец на ВМС на САЩ „Пол Хамилтън”.

„Римпак” вече се провежда за 23-ти път. В сегашните учения са включени 45 кораби, 100 самолета и над 20000 военнослужещи от 22 страни. Активната фаза ще се състои от 11 юли до 2 август. - Още за „Римпак-2012”

 
„Обективните” индикатори е необходимо действително да се обективизират
02.07.2012, 11:19

 

Анализ на рейтинга на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” в професионално направление „Военно дело” (pdf)

 
Командващият силите на НАТО в Афганистан отново води преговори в Пакистан
02.07.2012, 11:01

Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън отново пристигна в Пакистан за преговори за откриване на транспортни маршрути за доставка на военни товари в Афганистан, предаде радио „Свобода”.

Пакистанската преса съобщава, че Алън вече се е срещнал с командващия пакистанската армия генерал Ашфак Каяни и други официални лица в Исламабад, включително министъра на външните работи Хину Рабани Хара. На преговорите в присъствал и американският посланик в Пакистан Камерън Минтър. Все още не се съобщават резултатите от срещата.

Миналата седмица Алън се срещна с Каяни в пакистанския град Равалпинди.

Транспортните маршрути от Пакистан към Афганистан бяха закрити за военни товари на НАТО през ноември 2011 г., когато в резултат на американски въздушен удар загинаха 24 пакистански войници.

/ИА „Фокус”/

 
Авария с C-130 Hercules по време на гасене на пожар от въздуха
02.07.2012, 10:46

C-130 Hercules Самолет C-130 Hercules се е разбил по време на гасне на пожар от въздуха. Самолетът е снабден с модулната система за гасене на пожар (Modular Airborne FireFighting System - MAFFS) и заедно с други самолети от този тип участват от 25 юни в потушаване на пожарите в Южна Дакота.

Тримата членове на екипажа са откарани в болница, но няма информация за тяхното състояние. Инцидентът е станал почти веднага след като е била хвърлена вода над горящата гора в близост до Edgemont, Южна Дакота.

Конгресът на САЩ е приел през 1970 г. програмата MAFFS, която позволява на американската служба на горите са договаря с ВВС на страната използването на военни самолети и вертолети за гасене на горски пожари.

/Pan.bg/

 
Изпитателни полети от индийския самолетоносач INS Vikramaditya
02.07.2012, 10:40

самолетоносач INS Vikramaditya Индийският самолетоносач INS Vikramaditya (бившия съветски кораб „Адмирал Горшков”) е в открито море за продължаване на изпитанията. Предвиждат се и полети с МиГ-29К, които ще бъдат пилотирани от руски летци. Това е един от най-важните етапи на изпитанията на самолетоносача, който ще бъде предаден на ВМС на Индия в края на годината, което е близо 4 години закъснение. На борда се намира и голяма група индийски моряци и летци, които следят за изпитанията и същевременно се обучават.

Вторият индийски самолетоносач е с водоизместимост 45300 тона, с дължина 284 метра и височина 60 м. Той е изцяло модернизиран, като са монтирани нови двигатели, нова удължена палуба със система за кацане, ново комуникационно и радиоелектронно оборудване. На него може да се базират около 30 самолета и вертолета и има екипаж от 2000 човека.

/Pan.bg/

 
Нови правила за търговията с оръжие?
02.07.2012, 10:25

Всеки осми жител на Земята притежава някакво оръжие, а всяка минута един човек загива от огнестрелно оръжие. ООН подготвя нов договор за контрола върху световната търговия с конвенционални оръжия.

Оръжейната търговия не се влияе от кризи. Производителите на оръжие печелят годишно над 6 милиарда долара от продажби на танкове и изтребители, пушки, пистолети, муниции и т.н. Световният оръжеен пазар доставя на диктатори и страни в конфликти необходимите инструменти, за да могат те да подтискат народа си или да водят войни. Най-пресният пример за това е Сирия. Благодарение на руския оръжеен износ, режимът на Асад продължава да удържа властта със сила.

Договорът, който се подготвя, трябва да забрани доставките на оръжие за страни в конфликти или в кризисни райони, когато съществува опасност от нарушаване на човешките права или когато са застрашени икономическото развитие и борбата срещу бедността....... Прочети още

 
Превъоръжаването на руската армия може да бъде отложено
02.07.2012, 10:05

В руското правителство и в Кремъл се провеждат решаващи съвещания за бюджета на следващите три години, заявиха пред „Ведомости” двама федерални чиновници, участващи в бюджетния процес. Един от най-важните въпроси, който се обсъжда, е отлагане на програмата за превъоръжаване на руската армия на стойност 20 трлн. рубли от периода 2013 г. – 2020 г. за периода 2016-2023 г. Решение засега не е взето, но някаква част от военните разходи трябва да се отмени, смята един от събеседниците на изданието.

Такава идея действително се обсъжда, но решение засега не е взето, потвърждава високопоставен служител на Министерството на икономическото развитие.

Държавната програма за въоръжение беше одобрена през декември 2010 г. от тогавашния президент Дмитрий Медведев. За разработване, закупуване и модернизация на въоръжението трябваше да се отделят 19 трлн. рубли и още 3 трлн. рубли за модернизиране на отбранителната промишленост.

/ИА „Фокус”/

 
Иран започва тридневни военни учения
02.07.2012, 09:59

Днес Иран започва тридневни военни учения, в рамките на които армията ще тества ракетите си, предаде АФП.

Според Революционната гвардия военните маневри са предназначени за подготовка на отговор в случай на военна заплаха от Израел и САЩ.

Ирански генерал допълни, че целта на ученията е проверка на точността и ефективността на ракетите, с които разполага иранската армия.

/ИА „Фокус”/

 
МВР примамва доброволци с атрактивни предложения
02.07.2012, 09:32

Доброволци гасят пожара във ВитошаПовече от любопитна е приетата от правителството Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. В някои отношения тя може да бъде и поучителна със своя подход за набирането на кадри и при по-нататъшното развитие на Закона за резерва на Въоръжените сили и поднормативните му документи.

На какво имат право доброволците?

1. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

2. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения.

3. Доброволците могат допълнително да бъдат стимулирани от органите на държавната и местната власт, както и от физически и юридически лица.

4. Доброволците имат право да получават дърва за огрев по реда на чл. 140, ал. 7, т. 1 от Закона за водите. (Отстраненият от речното легло дървен материал, когато е годен за ползване, се предава безвъзмездно за разпореждане на кметовете, които го предоставят безвъзмездно за огрев на доброволците.)

5. Доброволците може да бъдат освобождавани от заплащане на местни такси или заплащат такси в намален размер в съответствие с разпоредбите на Закона за местните данъци и такси и наредбата по чл. 9 от Закона за местните данъци и такси.

От наредбата

Доброволните формирования се създават на териториален принцип, за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), като изпълняват следните основни дейности по защитата на населението: предупреждение;изпълнение на неотложни мерки за намаляване на въздействието; оповестяване; спасителни операции; ограничаване и ликвидиране на пожари; операции по издирване и спасяване; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи; оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации; разсредоточаване на културни и материални ценности;други операции, свързани със защитата. Доброволните формирования се създават от кмета на общината по решение на общинския съвет. Стандартите за численост на доброволците за всяка община се определят с решение на Министерския съвет съобразно броя на населението и на населените места в нея и отдалечеността й от местоположението на основните части на ЕСС. В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” на Министерството на вътрешните работи (ГДПБЗН-МВР) се води регистър на доброволните формирования в Република България и на доброволците. Създадените по реда на Закона за защита при бедствия (ЗЗБ) доброволни формирования могат да се регистрират и като сдружения с нестопанска цел.

Кой може да бъде доброволец?

Доброволец може да е всяко дееспособно, навършило 18 години, физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната не могат да членуват в доброволните формирования.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Екипажите се готвят за старт
02.07.2012, 09:10

За космодрума Байконур в Казахстан днес заминават основният и дублиращият екипажи на следващата продължителна експедиция в Международната космическа станция. Там те ще изчакат старта на кораба „Союз”.

В състава на основния екипаж са руснакът Юрий Маленченко, астронавтът от НАСА Сунита Уйлямс и астронавтът от японската космическа агенция ДЖАКСА Акихико Хосиде. Изстрелването на кораба е планирано за 15 юли. – Още Космос

 
Трима военнослужещи от НАТО са убити от мъж в униформа на афганистанската полиция
02.07.2012, 00:52

Мъж, облечен с униформа на афганистанската полиция, е убил трима военнослужещи от международните сили на НАТО в Афганистан, предаде АФП.

Инцидентът е станал в неделя в южната част на Афганистан. Не се съобщава каква е националността на тримата убити. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Турция разположи и бойни самолети F-16 до Сирия
02.07.2012, 00:30

F-16Турция е изпратила шест бойни самолета F-16 близо до границата със Сирия, след като сирийски хеликоптери са преминали близо до границата, съобщиха от турската армия, цитирани от БиБиСи.

Шест самолета са изпратени в района в отговор на три инцидента в събота, се казва в съобщение на турската армия, като се допълва, че не е имало нарушение на турското въздушно пространство.

Четири самолета са били разположени още в събота във въздушната база Инджирлик по повод преминали близо до провинция Хатай два сирийски хеликоптера, се казва в съобщението на армията.

По-късно два самолета F-16 са били разположени в база близо до Батман, в югоизточна Турция, след като сирийски хеликоптери са преминали близо до провинция Мардин, допълват от армията.

Турските военни съобщиха, че хеликоптерите са преминали на около 6.5 километра от границата, цитирани от АП.

Припомняме, че миналият петък Сирия свали турски самолет. Инцидентът още повече нажежи отношенията между двете страни.

В петък турското правителство обяви, че е започнало да разполага артилерия, ПВО, танкове и войници до границата със Сирия в отговор на сваления на 22 юни F-4 „Фантом".

/news.ibox.bg/news/

 

 
Ми-17 гасят пожар на Витоша!
01.07.2012, 18:59

Ми-17

 

Два вертолета от състава на авиобаза Крумово вече интензивно хвърлят вода от приспособленията "бамби бакет" над витошките пожари.

 
Денят на хирурзите или Джулай ивнинг за Българската армия
01.07.2012, 13:28

Днес е 1 юли.

На 1 юли празнуват всички, които се чувстват хипита и млади по дух. Джулая е традиционен хипи празник в България и по света. Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

На 1 юли празнуват и лекарите-хирурзи, народните лечители, баячките, врачките. Подреждат се билките, набрани на Еньовден - да се използват за лечение през цялата година. Хората, които имат близки с душевни болести или пък недъгави, трябва да ги заведат на църква или да ги изкъпят в извор - да оздравеят. Именници са Козма, Кузман, Дамян, Дамяна.

На 1 юли обаче Българската армия не празнува. За нея настъпва Джулай Ивнинг или по-скоро - последен залез на слънцето над десетина Н-ски поделения за над 2700 военнослужещи, които дадоха мило и драго за армията. За тяхното отстраняване не се намери скалпел от някой лекар-хирург, който празнува днес. "Скалпелът" извади министърът на отбраната Аню Ангелов.

И дори тези 2700 може да се повишат като бройка, защото Враца остава без военнослужещи, които може да решат завинаги да станат цивилни, а не да си търсят нови работни места във военни формирования в Южна България. От флота пък отпадат над 500 човека, от формированията в Шумен - около 800... За съжаление нито сега, нито впоследствие министърът на отбраната ще каже точната бройка на съкратените, но бъдете сигурни, че тя е над 2700.

Създадена е организация тези военни, които желаят да продължат службата си в други гарнизони, да подадат рапорт за някои от разкритите нови вакантни длъжности, така че промените да са факт към днешна дата, обясниха от МО......... Прочети още

 
САЩ изведе на орбита пореден нов военен спътник
01.07.2012, 12:57

От база на ВВС на САЩ на Кейп Каневерал, на 29 юни 2012 бе изстреляна ракета носител с поредният спътник за радио разузнаване NROL-15 .

Апаратите от серията NROL се отнасят кум тежките спътници, и поради това бе използвана една от най-тежките съществуващи ракета-носител Delta IV-Heavy , която стартира в 16:15 от Кейп Канаверал на 29 юни 2012. Както и при стартове с други апарати от серията NROL, задачите и възможностите на новият спътник публично не се разгласяват, но е известно, че апарата ще работи за интересите на Националното разузнавателно управление на САЩ.

Използваната ракета носител Delta IV-Heavy може да извежда на низка орбита апарати със сумарна маса 24 тона , а на геостационарна до 11 тона. Следва да отбележим ,че този старт бе проведен със закъснение от едно денонощие , поради лоши метеоусловия в района на старта.

Следващ старт на подобен апарат от тази серия е запланиран за август 2012 година. Тогава стартът ще бъде проведен от базата на ВВС на САЩ Ванденберг в Калифорния.

/www.spacenewsbg.com/news/

 
Трима космонавти се върнаха на Земята
01.07.2012, 12:45

Руският космонавт Олег Кононенко, американският астронавт Доналд Петит и холандецът Андре Кейперс, които работиха 192 дни на Международната космическа станция, се завърнаха успешно на Земята с кораба “Съюз ТМА-03М”. В Казахстан ги очакваше спасителна група, три самолета и 12 хеликоптера.

В космическата станция остават двама руски космонавти и един американски астронавт, които ще посрещнат на 17 юли следващия космически кораб, с който ще пристигнат руснак, американка и японец.

Експедицията, в която участваха тримата, бе много наситена. Екипажът прие и разтовари два руски товарни космически кораба.

На Земята бяха доставени човешки кости, качени на орбита през юни миналата година в рамките на експеримента “Калций”. С помощта на части от човешки кости учените искат да изследват причините и динамиката на намаляване на количествата на калция в костната тъкан по време на продължителни полети, за да решат един от най-болните въпроси за медиците - да се осигури здравето и добрата работоспособност на участващите в продължителни космически полети. На Земята бяха доставени още отгледани в космоса бактерии. - Още Космос

/www.blitz.bg/news/

 
На американците официално им разрешиха да лъжат за бойни подвизи
01.07.2012, 10:17

Върховният съд на САЩ призна за неконституционен закона, който между другото забранява на гражданите да лъжат за присъдени им бойни награди, съобщи The New York Times. Съответното постановление е оповестено на 28 юли, като то е подкрепено от шестима съдии от деветчленна колегия.

В решението на съда става дума за „Закона за открадната бойна слава” (Stolen Valor Act), приет при президента Джордж Буш-младши. Тази норма забранява производството и продажбата на войнски отличия без съответно разрешение. Освен това законът обявява като незаконно носенето на подобни знаци, ако гражданинът не е официално награден с тях.

Постановлението е резултат от разгледаното заявление на Хавиер Алварес, осъден за лъжливо изявление за притежаване на най-висшата военна награда в САЩ – Медал на честта. За това несъществуващо награждаване той разказал на заседание на регионалната комисия на компанията The Valleys Water. Тогава той се похвалил, че е служил в морската пехота и е раняван няколко пъти.

След като се изяснило, че думите на Алварес не са истина, против него е подаден иск за нарушаване на „Закона за откраднатата войнска слава”. Окръжният съд в Калифорния признал подсъдимия за виновен, като отклонил довода, че законът всъщност нарушава Първата поправка на конституцията за свобода на словото.

През 2010 година апелативен съд взел компромисно решение: законът съответствал на конституцията, но и претенциите на Алварес били правомерни.

Обосновавайки решението, един от членовете на Върховния съд отбелязял, че макар фактът от лъжата за награждаването на Алварес с „Медал на честта” да е доказан, тези думи не са причинили вреда на никого. Подобни изявления, заключил той, попадат под действието на Първата поправка на конституцията, пише The New York Times.

Представители на ветераните са разкритикували решението на съда. Според тях лъжите за присъдени бойни награди могат да се предотвратят само с помощта на съдебно преследване.

/www.blitz.bg/news/

 
Малогабаритен управляем боеприпас SPEAR
01.07.2012, 10:06

SPEAR (Selected Precision Effects At Range) Capability 3. Европейското ракетно обединение MBDA съобщи за началото на маркетинг на разработвания малогабаритен перспективен високоточен боеприпас SPEAR, предназначен основно за разполагане във вътрешните оръжейни отсеци на тактическия изтребител Lockheed Martin F-35 (включително и вариант F-35B). Разработката на това оръжие се извършва от британското отделение на MBDA UK съгласно контракт с военното ведомство на Великобритания подписан през 2010 година по програмата SPEAR (Selected Precision Effects At Range) Capability 3.

SPEAR представлява миниатюрна крилата ракета с дължина 2 метра, която външно много прилича на малогабаритната управляема бомба Raytheon GBU-53 SDB II, но отличаваща се от нея с използването на неголям турбореактивен двигател (типът на двигателя все още не е уточнен). Това осигурява на SPEAR обсег на поразяване до 100-120 км. Теглото на бойната част е около 100 килограма. Системата за управление трябва да включва многоканална глава за насочване в съчетание с инерциално-спътникова система и апаратура за двустранно предаване на данни.

Във всеки от двата оръжейни отсека на самолетите F-35 ще могат да се разполагат до четири боеприпаса SPEAR. Освен това, ракети SPEAR ще могат да се носят и на външни подвески и от други типове самолети. Eurofighter Typhoon например ще може да носи до 16 такива ракети. През 2014 година са планирани изпитания на демонстратори на ракетата SPEAR, след което министерството на отбраната на Великобритания трябва да вземе решение за пълномащабно отработване на системата. При положително развитие на проекта SPEAR, оптимистичната прогноза на MBDA е ракетата да започне да постъпва на въоръжение през 2018 година.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}