Архив - февруари - 2007 г.International campaign for saving the sentenced to death bulgarians in Libya
CAMPAÑA INTERNACIONAL PARA SALVAR A LOS MÉDICOS BÚLGAROS JUZGADOS A MUERTA EN LIBIA
Ολυ μαζι για τιν ελεφθεροσι για τις Βουλγαρες στιν Λιβια
МЕЖДУНАРОДНАЯ КАМПАНИЯ ДЛЯ СПАСЕНИЯ БОЛГАРСКИХ МЕДСЕСТЁР ОСУЖДЁННЫХ В ЛИВИИ


Архив - февруари 2007 година


     28.02.2007, 16:00 

 

Американска ракета е поразила ”невидим радар”

Нова американска противорадиолокационна ракета е поразила успешно радар с малка интензивност на излъчванията, съобщава Spacewar.
    По време на изпитанията ракетата HDAM, разработена от компанията Raytheon, е успяла да открие и порази радар с ниска интензивност на излъчванията на разстояние 46 километра, което е значително достижение в технологиите за борба със системите за ПВО.
    Новият „убиец на радари” представлява усъвършенстван вариант на известната ракета AGM-88 HARM. Освен стандартната глава за насочване, HDAM е снабдена и с навигационен приемник за системата INS/GPS, което позволява с висока точност да се поразяват стационарни радари даже след тяхното изключване. Максималната скорост на ракетата достига до 2280 километра, а далечината на полета е 48 километра.
    Противорадиолокационната ракета HARM активно се използва от ВВС и авиацията на ВМС на САЩ за „ослепяване” на системата за ПВО на противника в хода на въздушните операции. Според мнение на специалисти, усъвършенствания вариант на ракетата ще позволи значително да се повишат възможностите на „ловците на радари”.

 


   28.02.2007, 10:30

Начело на военния щаб на ЕС застана генерал Дейвид Лики

Начело на военния щаб на Евросъюза от днес е назначен английския генерал – лейтенант Дейвид Лики (David LEAKEY) (роден през 1952 г.).
    Той смени на този пост генерал – лейтенанта от Франция Жан-Пол Перрюш (Jean-Paul PERRUCHE), който го заемаше от февруари 2004 година, съобщава РИА Новости.
    Военния щаб на ЕС бе създаден през 2001 година, заедно с военния комитет и комитета по политика и безопасност той влиза в системата на военно – политическите органи на  Евросъюза.
    Работата на военния щаб, задачите на който са ранното предупреждение за заплахи, оценка на ситуацията и стратегическо планиране, непосредствено се ръководи от върховния представител на ЕС по общата външна политика и безопасност Хавиер Солана.


   28.02.2007, 10:00

ЕС съкращава своите сили в Босна

Страните членки на Европейския съюз одобриха план за съкращаване на мироопазващите сили на ЕС в Босна с повече от половината заради засилена стабилност в страната, предаде Асошиейтед прес.  
    Външните министри на ЕС още през декември се споразумяха да намалят силите на ЕС от 6000 на 2500, но отложиха окончателното решение поради опасения, че напрежението в Косово може да предизвика по-мащабни вълнения в региона.  
    Силите на ЕС /ЮФОР/ ще стигнат новата по-малка численост на етапи до началото на юни. 
    Мисията може отново да бъде увеличена, ако ситуацията се влоши, посочиха запазили анонимност европредставители преди официалното оповестяване на решението. В понеделник обаче върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана каза, че сега Брюксел е много по-спокоен за сигурността в Босна. 
    Намаляването на ЮФОР е част от план за цялостно изтегляне на мироопазващите сили и замяната им с цивилна мисия на ЕС, съобщава БТА.

 


   27.02.2007, 21:00

 

Гръцки военен самолет се е разбил в Евбейския залив, пилотът е жив

Оперативният център на гръцката военна авиация е вдигнат под тревога, тъй като пилот на Мираж 2000 е напуснал управлявания от него военен самолет, съобщи гръцката телевизия “Антена”.
    При излитането си от военната база в Танагра пилотът е установил проблем в двигателя на самолета и се е наложило да катапултира. Мъжът е открит жив, а самолетът се е разбил в района на Евбейския залив, близо до планинския масив Хтипас. /Агенция "Фокус"/

 


  27.02.2007, 17:00

Англия е сканира детайлно между 50-те и 90-те години на 20 век

За първи път в цифров формат се предлагат подробни карти на Англия, създадени от КГБ между 1950 и 1990 г. Те показват 16 000 кв. км и 103 английски градове в повече подробности, отколкото картите на английското кралско картографско управление, съобщава today.bg
    Руснаците са използвали сателитни снимки и шпиони по места, за да създадат картите, които включват армейски лагери и складове, каквито не фигурират на други карти, твърди theregister.co.uk. Нанесена е и друга информация, потенциално полезна за една нахлуваща армия, като височина на мостове и дълбочина и очертания на реки. Сгради със стратегическо значение като телефонни централи, правителствени сгради и електроцентрали са кодирани в цветове и идентифицирани с цифров ключ.
    Англия не е единствената страна, обект на такова внимание. По-голямата част от останалия свят също е проучена щателно, макар и не толкова задълбочено. За много страни в Африка и Азия тези карти остават най-надеждният и достъпен източник на географска информация.
    Малко се знае за това как СССР е успял да изпълни такава колосална задача. Военният отдел по картография е създаден през 1919 г., а първата карта на Англия датира от 1938 г. Проектът е процъфтял в средата на 50-те години, когато студената война е в разгара си. Тогава са картографирани около 80 градски зони с мащаб 1:10000. Техните карти включват индекс на улиците, текстово описание и номериран списък на важните сгради. Всички наименования са записани фонетично на кирилица.
    Много от картите бяха открити изоставени във влакове, с които руските военни части напускаха Естония и Латвия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Те бяха купени от Landmark Information Group и се предлагат на Интернет сайта envirocheck.co.uk, където до март могат да се видят безплатни образец.

Още военна топография

 


   27.02.2007, 16:00

 

Министър на отбраната на Холандия стана Еймерт ван Мидделкооп

Кралицата на Холандия Беатрикс участва в клетвата на новото правителство на страната, формирано в резултат на резултатите на състоялите се на 22 ноември 2006 година всеобщи парламентарни избори. Министър на отбраната на Холандия стана представителят на партията "Християнски съюз" Еймерт ван Мидделкооп (Eimert van Middelkoop) (1949 г.).

    В състава на кабинета на министрите е влязал и секретаря на министерството на отбраната Сеес ван дер Кнаап, представляващ партията "Християнско - демократически призив".

 


   27.02.2007, 14:00

Израел продава на САЩ 60 БТР

Въоръжените сили на САЩ ще получат 60 бронирани машини израелско производство, които ще използват в Ирак, съобщава AFP.
    Бронетранспортьорите Golan са производство на компанията  RAFAEL и са предназначени за съпровождане на транспортни колони и превозването на особено важни товари. Теглото на машините е 15 тона, в десантното отделение могат да се разположат до 10 пехотинеца.
    Израелските бронетранспортьори притежават повишена устойчивост към въздействието на мини и самоделни взривни устройства понеже имат V-образна форма на дъното и усилена броня на долната част на корпуса на машината.
    Новата машина може да бъде въоръжена с различно въоръжение – крупнокалибрени картечници и автоматични гранатомети, противотанкови ракети и малокалибрени оръдия.

 


    26.02.2007, 15:00

До края на годината Индия ще получи първият самолет за  ДРЛО "Фалкон"

Индия ще получи първия самолет за ДРЛО "Фалкон" в края на тази година, съобщи в интервю във вестник "Хинду" командващият на индийските ВВС Ф.Х.Мейджор. Това ще е първият от трите самолета за ДРЛОУ "Фалкон" (А-50ИЭ), съобщава АРМС-ТАСС.
    Договора с Израел, на стойност 1,1 млрд долара за доставката на три бордови радиолокационни станции (БРЛС) EL/M-2075 "Фалкон", които ще бъдат монтирани на руските платформи Ил-76, бе подписан през 2004 година.
    БРЛС EL/M-2075 L - производство на компанията "Елта", е с фазирана решетка с електронно сканиране на 360 градуса и се състои от 768 елемента, всеки от които се управлява индивидуално от приемопредаващ модул.
    За първи път системата EL/M-2075 "Фалкон" е била показана през 1993 година на авиосалона в Бурже. Досега за експорт е била доставена само една система за ВВС на Чили под името  "Кондор".
    В момента компанията IAI разработва миниатюрна версия на  "Фалкон" за монтиране на три американски транспортни самолета G-550 "Голфстрим".

 


  26.02.2007, 13:00

Морската пехота на САЩ купува бронира ни автомобили за войната в Ирак

Морската пехота на САЩ увеличава количеството на бронираните автомобили с повишена минна защита (MRAP), съобщава Defense News.
    През тази година морската пехота смята да получи 180 бронирани автомобила от различен тип, с което общата численост на бронеобектите в подразделенията ще достигне  4100 броя. Машините от този клас са необходими за съпровождане на колони и превозването на товари в Ирак. В числото на машините които ще бъдат закупени влизат 100 бронирани камиона на компанията Oskosh Truck, 60 машини на корпорацията Protected Vehicles и 20 машини на компанията  General Dynamics, предназначени за ликвидиране на крайпътни мини и самоделни взривни устройства.
    Общото количество на автомобилите от този клас в армията на САЩ достига 6700 машини. Основните конструктивни различия на тези машини са усиленото V – образно бронирано дъно, усилената ходова част и увеличения клиренс на машината.

Още за бронираните автомобили

 


   25.02.2007, 16:30

По последни данни четиринадесет души са загинали при вчерашната катастрофа на хеликоптер в Иран

По последни данни четиринадесет души са жертвите на вчерашната катастрофа на ирански военен хеликоптер, които се разби близо до границата с Турция, предаде РИА Новости. Като причина за катастрофата се смятат лошите атмосферни условия. Според ирански медии на борда на хеликоптера са били двама високопоставени представители на Гвардията на ислямската революция и 12 съпровождащи ги военнослужещи. Според информация, излязла по-рано, войници от гвардията са провеждали специализирана военна операция в провинция Западен Азербайджан, при която са били ликвидирани 17 екстремисти. Представител на Гвардията заяви, че военната операция е била извършена в районите на Иран по границата с Турция и Ирак и е имала за цел ликвидиране на “антиреволюционни наемници”. Националността на убитите “наемници” не се съобщава. /Агенция "Фокус"/

 


  25.02.2007, 15:00

Иран проведе успешни изпитания на своя космическа ракета

В Иран днес бяха проведени успешно изпитания на космическа ракета, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на центъра за аерокосмически изследвания на страната. Ракетата е създадена от ирански учени, с участието на министерството на образованието и науката както и на министерство на отбраната на Иран. Иран многократно е заявявал, че развитието на космическия отрасъл е един от приоритетите на страната. Страната се готви да пусне първия изкуствен спътник на Земята, коментира агенцията. /Агенция "Фокус"/

 


  25.02.2007, 08:30

Безпилотен разузнавателен самолет RQ-4A Global Hawk

Произведен от компанията Northrop Grum-man, това е може би най-добрият безпилотен разузнавателен апарат в света. Той е способен за 24 часа посредством оптични, инфрачервени и радарни сензори да извърши разузнаване на зона с площ 104 000 кв.км и да предаде получените данни чрез спътници. Преди излитане апаратът прави проверка на системите като всеки пилот, след което в бордовия му компютър се инсталира планът на мисията. По време на полета Global Hawk сe управлява от два бордови компютъра, разполага със сложна GPS навигационна система и може да кацне на всяка писта в света с отклонение само от 1,5 метра. През 2001 г. прототип на Global Hawk прелита Тихия океан за 23 часа и каца в Австралия точно в средата на пистата. Впоследствие самолетът е използван ефективно в Афганистан и Ирак. През 2003 г. започва производство на Global Hawk в конфигурация RQ-4B, която се отличава с увеличено вътрешно пространство и с по-голям полезен товар. Основни характеристики: размах на крилото 39,89 м, дължина 14,5 м, маса при излитане 14 630 кг, полезен товар 1361 кг, скорост над 575 км, таван 18 000 м и продължителност на полета без зареждане над 30 часа./БВ/

Още безпилотни самолети

 


   24.02.2007, 16:30

Украински бронетранспортьор Дозор-Б на изложението IDEX -2007

На завършилото на 22 февруари в Абу-Даби (ОАЕ) изложение  IDEX 2007 Украйна демонстрира две нови бронирани машини – лекият бронетранспортьор Дозор-Б, с колесна формула 4х4, и по-тежкият БТР-3Е1 с колесна формула 8х8.
    Двете машини са разработени от Харковското конструкторско бюро „А.А. Морозов” (ХКБМ) за вътрешния и външен пазар. В конструкцията им са използвани, според възможностите, високонадеждни проверени възли.
    Дозор-Б е лек бронетранспортьор (БТР) и има екипаж от трима човека (командир, механик-водач и мерач). Може да превозва до осем пехотинеца в пълно бойно снаряжение. Въоръжението му се състои от 12,7-мм картечница, макар че е възможно поставянето и на други бойни модули с друг тип оръжие.
    Много от подсистемите на Дозор-Б са разработени и произведени на запад. Предлагат се два варианта на изпълнение на моторно-трансмисионното отделение. В първия вариант се използва дизелов двигател IVECO с мощност от 122 к.с., с ръчна трансмисия IVECO; при втория вариант се използва дизелов двигател на фирмата Deutz с мощност 190 к.с. с автоматична трансмисия Allison.
    За външния пазар Дозор-Б се предлага с монтиран климатик и система за централно помпене на гумите. Съобщава се, че разработката на Дозор-Б е завършена и производството може да започне при получаване на поръчки. Небронирания вариант на машината - Дозор-А, може да превозва 5 човека, допълнително в кърмовия отсек още 6 човека или до 2 тона товар.
    ХКБМ предлага и бронетранспортьора 8х8 БТР-3Е1, който макар външно да не се отличава много от руския БТР-80, има по-съвременна конструкция: по-висок таван за увеличаване на вътрешния обем, монтиран е дизелов двигател УТД-20. Трансмисията е с ръчно управление. Въоръжението му се състои от боен модул „Щурм”, включващ 30-мм оръдие ЗТМ-1 украинско производство, 40-мм автоматичен гранатомет, 7,62-мм картечница сдвоена с установка на ПТУР „Барьер” с максимален полет на ракетата до 5500 м. Машината е плаваща и развива скорост във водата до 8-10 км/час.

Още за бронетранспортьорите

 


   24.02.2007, 10:50

Блеър тайно преговарял с Щатите за ракетен щит

Премиерът на Великобритания Тони Блеър вече няколко месеца води тайни преговори със САЩ за разполагането на системи за противоракетна отбрана (ПРО) в страната, съобщи сп. "Економист". Анонимни източници от британското правителство потвърдиха достоверността на информацията, отбелязвайки, че Великобритания не "моли" за разполагането на американски системи за ПРО, но остава "отворена за предложения".
    За плановете на САЩ да разположат системи за ПРО в редица европейски страни стана известно преди няколко години, напомня "Економист". През март 2006 г. шефът на американската Агенция за противоракетна отбрана ген. Хенри Оберинг заяви, че едно от тези места е Великобритания, но отбеляза, че никакви преговори по този въпрос не са се водили.
    В началото на тази година САЩ официално се обърнаха към властите в Чехия и Полша с предложения да разположат системи за ПРО на тяхна територия. Правителствата на двете страни фактически дадоха своето съгласие, въпреки изявленията на Русия, че американските бази в Чехия и Полша ще станат цели за руските ракети.
    Междувременно ген. Оберинг заяви, че САЩ ще разположат първата от 10-те системи за ПРО в Европа към 2011 г., а окончателният процес по установяването на всички десет системи може да бъде завършен към 2013 г.
/
Монитор/

 


   24.02.2007, 10:00

САЩ се противопоставиха на възможността за налагане на забрана на използването на касетъчни бомби

САЩ се противопоставиха на възможността за налагане на забрана на използването на касетъчни бомби, предаде ДПА.
    “Нашата позиция е, че касетъчните бомби може да бъдат използвани, след като разполагаме с тази технология”, каза говорителят на Държавния департамент Шон Макормак.
На 23 февруари представители на 46 страни настояха до 2008 г. да бъде наложена забрана за използването на касетъчни бомби по време на среща, която се проведе в Осло по инициатива на Норвегия. На форума не присъстваха представители на САЩ, Русия и Китай. /Агенция "Фокус"/

Още инженерни боеприпаси

 


   24.02.2007, 09:30

Американското военно командване напуска Южна Корея до 2012 година

В петък, 23 февруари, САЩ и Южна Корея подписаха договор, задължаващ Вашингтон до 2012 година да предаде командването на южнокорейските въоръжени сили във военно време на местно ръководство. Както съобщава France Presse, договорът е бил подписан от министрите на отбраната на двете страни, Роберт Гейтс и Ким Чан Су.
    След 17 април 2012 година на мястото на обединеното американо – корейското командване ще дойдат южнокорейски военни, които ще имат пълен контрол над въоръжените сили както в мирно, така и във военно време. Американската войска намираща се в Южна Корея от времето на Корейската война през 1950-53 година, само ще оказват помощ на местната армия.
    САЩ отначало смятаха да предадат командването на корейците през 2009 г., но по технически и финансови причини Сеул настоя за отсрочка до 2012 г. В момента в Южна Корея са разположени  29500 американци, а самата южнокорейска армия е около 680 хиляди човека. Количеството на севернокорейската армия се смята, че е около милион военнослужещи.

 


    24.02.2007, 08:00

Патрулен самолет-амфибия А-40 “Албатрос”

Руският самолет амфибия А-40 “Албатрос” е най-големият и единственият в света, който може да излита и да каца на суша или на вода. Tой е предназначен за борба против подводници, може да действа денем и нощем при всякакви метеоусловия и да се дозарежда с гориво по време на полет. Екипажът е разположен в херметическа кабина, разделена на две отделения: за летателния състав (3-ма души) и за операторите на подсистемите (8 души). Самолетът е оборудван със съвременна авионика за управление и за търсене, откриване, следене и поразяване на подводници, намиращи се в надводно или подводно положение или на дъното.
    Въоръжението на А-40 се състои от ракети и торпеда “въэдух-под вода”, мини и дълбочинни бомби, които му позволяват да унищожава противникови подводници самостоятелно или съвместно с други съдове, както и собствени средства за защита от противникови самолети. Тактико-технически данни: максимална скорост 760 км/час, таван 9700 м, боен радиус над 2000 км, стартова маса 86 тона, боен товар 6,5 тона, размах 41,62, дължина 43,84, височина 11,07, задвижване с два основни и два стартови турбореактивни двигателя.
/
БВ/  

 


  23.02.2007, 16:00

 

Пакистан изпита балистична ракета с повишена точност

Пакистан проведе успешни изпитания на балистична ракета Hatf VI, съобщава Reuters.
    Двустепенната твърдогоривна ракета, известна още и под името  Shaheen II, е способна да носи ядрен боеприпас и има обсег на действие до 2000 километра. От по-старите модификации на ракетите Hatf, този модел се отличава с повишената си точност на попаденията.
    Пакистан осъществява национална програма за създаване на балистични ракети с малък и среден обсег на действие от края на миналия век. В момента въоръжените сили на тази страна разполагат с няколко стотен ракети с обсег на действие от 150-200 до 2000 километра. Част от тези ракети са способни да носят ядрени бойни глави, а останалите обикновени или химически заряди.

 


  23.02.2007, 11:00

 

Пентагонът се отказа от провеждането на планирани военни изпитания в щата Невада

Министерството на отбраната на САЩ се отказа от своите планове да организира мощен неядрен взрив в пустинята на щата Невада, предаде АП. Целта на военното изпитание е изследване на въздействието на мощен взрив върху подземни скални помещения, където може да се съхраняват ядрени оръжия или оръжия за масово поразяване.
    “Аз съм уверен, че е дошло време да се разгледат алтернативни методи, които да отхвърлят необходимостта подобни мащабни военни изпитания”, заяви представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от агенцията.

/Агенция „Фокус”/

 


   23.02.2007, 09:00

 

Лек танк СV 90120

Разработен от шведската компания Hag-glunds Vehicle AB, танкът е базиран на верижно шаси от последния модел БМП СV 90 на същата фирма.Триместната купола е въоръжена със 120-мм гладкоцевно оръдие, оборудвано с топлинен кожух, система за отвеждане на дима и дулен спирач. То стреля с всички стандартни типове танкови боеприпаси за 120-мм гладкоцевни оръдия. За вероятно поразяване на стационарни и подвижни цели с първия изстрел, при дневни и нощни условия, танкът е снабден с компютризирана система за управление на огъня и с панорамен прицел. Командирът, пълначът и мерачът разполагат със стабилизирано мерно приспособление за дневно и нощно виждане, всяко с вграден лазерен далекомер. Основни характеристики: екипаж 4+3, въоръжение 120-мм гладкоцевно оръдие и съосна с него 7,62-мм картечница, бойна маса 26-27,7 тона, дизелов двигател с мощност 680 к.с. с автоматична трансмисия, максимална скорост 70 км/час и боен радиус 600 км./БВ/

Още танкове

 


   22.02.2007, 17:00

Компанията "Локхид Мартин" е провела изпитания с ракетата  CKEM

В авиобазата Еглин (щат Флорида) компанията "Локхид Мартин" е провела изпитателен пуск на компактна ракета с кинетично действие CKEM (Compact Kinetic Energy Missile), като за мишена е използван ОБТ T-72, намиращ се на разстояние 3400 метра, съобщава АРМС-ТАСС.
    Според съобщение на пресслужбата на компанията, пуска е демонстрирал ефективността на използването на CKEM на големи разстояния против танкове с усъвършенствана динамична зашита. Проведеното изпитание стана четвъртия и последен от серията пускове на стадий "демонстрация на перспективни технологии".
    Контрактът на стойност 78 милиона долара за разработка на прототипа на ракетата CKEM компанията "Локхид Мартин" получи през 2003 година. До момента работите се водиха по "програма за демонстриране на нови технологии" (ATD) на стойност 21,3 млн долара. Успешното завършване на изпитанията означава, че проектът може да премине на стадии проектиране и разработка SDD (System Design and Development).
    CKEM е противотанкова ракета с кинетично действие от ново поколение с дължина 150 см и маса около 40 кг., притежава голяма далечина на полета при стрелба с пряко мерене.
    Основни преимущества на CKEM са леката транспортировка и високата поразяваща способност, благодарение на което се осигурява поразяване на бронеобекти с, снабдени с нови системи за защита.

    Предполага се, че с перспективните ракетни комплекси CKEM ще бъдат оборудвани БМ "Страйкер", а също и техниката създавана по програмата "Бойни системи на бъдещето".


   22.02.2007, 09:50

Русия ще достави на Обединените Арабски Емирства противотанкови гранатомети

Русия ще достави на Обединените Арабски Емирства противотанкови гранатомети и боеприпаси за тях, предаде ИТАР-ТАСС. Сделката е сключена между руската компания “Рособоронекспорт” и компания от ОАЕ по време на оръжейното изложение в Абу Даби. Говорител на “Рособоронекспорт” отказа да коментира условията на договора и номенклатурата на закупеното ОАЕ оръжие. Източници от арабската страна обаче са посочили за агенцията, че стойността на сделката е около 50- 55 млн. долара и че става въпрос за противотанково оръжие и боеприпаси. /Агенция "Фокус"/

 


 22.02.2007, 09:00

Въоръжен разузнавателен робот

На базата на робота Talon, вече използван в Афганистан и Ирак за обезвреждане на взривни устройства, е създаден дистанционно управляем въоръжен робот, предназначен за наблюдение и полево разузнаване, за безлюдно патрулиране на ограден периметър, за функциониране като преден пост или като пост за подслушване. Роботът има вградена картечница М249 с калибър 5,56-мм или М240 с калибър 7,62-мм или 12,7-мм снайперска пушка М107. Оборудван е с устройство за прицелване и за управление на оръжията и може да стреля с единични изстрели или в серия от шест до девет изстрела. Той не може сам да презареди оръжията, но може да носи стандартен барабан с 200 патрона за М249 и 300 патрона за М240. Роботът може да се движи в продължение на шест часа със скорост 7 км/час, захранван от литиево-йонна акумулаторна батерия, екипиран е с устройство за нощно виждане и с комуникационна апаратура, осигуряваща му управление в градски условия на разстояние до 800 м, а в открити пространства до 1 км./БВ/

 

 


 Оръжейно изложение "Айдекс 2007"

18 - 22 февруари, Абу Даби, ОАЕ

организатор: ADNEC Abu Dhabi National Exhibitions Company


 

 

  21.02.2007, 22:10

Унгария ще закупи безпилотни въздушни системи Sofar

Унгарското Министерство на отбраната поръча две малки безпилотни въздушни системи WB Electronics Sofar на стойност 800 000 евро, в чиято цена влиза и обучението на обслужващия персонал.
    Всяка система се състои от три безпилотни летателни апарата (БЛА) и от монтирани на автомобил преносими станции за управление. За целта са специално пригодени използваните в унгарската армия автомобили с повишена проходимост Мерцедес-Бенц серия 270. За доставка на системите първоначално са се конкурирали полската фирма WB Electronics, израелската Elbit Systems, предлагаща безпилотния апарат Skylark I, и унгарската Combat Kereskedelmi, кандидатстваща с произвеждания от Israel Aerospace Industries БЛА BirdEye 400.
    Според източници от унгарското МО апаратът Skylark на Elbit Systems е бил елиминиран, защото не отговаря на изискванията, а Combat Kereskedimi не се е представила на финалния търг. Унгария е първата страна, закупила Sofar, съвместна разработка на WB Electronics, и на израелската Top I Vision.
    Sofar е леко модифициран вариант на произвеждания от Top I Vision апарат Casper 250, който тежи 4.8 кг, има дължина 1.7 м и размах на крилата 2.5 м. Той лети със скорост между 20 и 92 км/час в продължение на 90 минути на височина между 70 и 1000 м и може да действа на разстояние до 15 км от управляващата го наземна станция.
    WB Electronics отговаря за наземната станция и за някои елементи от намиращата се на борда електронна апаратура, които могат да бъдат изработени в Полша. Доставката на системите се очаква да бъде извършена до средата на 2007 година. /БА/

Още безпилотни апарати

 


   21.02.2007, 19:30

 

Универсална бронирана кола MPCV

На изложението Eurosatory компанията MBDA представи нова универсална бронирана кола MPCV, която представлява универсална оръжейна система, предназначена за ПВО или за борба против тежки бронирани машини. Куполата на колата е оборудвана с дневен стабилизиран електрооптичен топлинен сензорен комплект с вграден лазерен далекомер, който може да открива и проследява цели на разстояние до 10 км. Във варианта за борба против танкове на куполата могат да бъдат монтирани четири управляеми противотанкови ракети Milaner или четири ракети Mistral 2 от типа “стреляй и забрави” в конфигурация за ПВО, като и в двата варианта вътре в колата могат да бъдат превозвани четири резервни ракети за ръчно зареждане. На покрива на куполата и в двата случая е монтирана дистанционно управляема 12,7-мм картечница. Куполата може да се завърта хоризонтално на 360 градуса и да се насочва вертикално от минус 10 до +60 градуса. Екипажът на МРСV се състои от командир, стрелец и водач. MPCV е монтирана на шаси от леката бронирана машина VBR (4x4), но може да се монтира на най-различни бронирани машини. /БВ/


   21.02.2007, 19:00

 

Американски хеликоптер беше свален на север от Багдад

Хеликоптер "Блек хоук" на американските военновъздушни сили с девет души на борда е бил свален северно от Багдад днес, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на военни източници. От американската армия са заявили, че и деветимата души от екипажа са били евакуирани без сериозни наранявания. Причината за инцидента все още се изяснява. Офицер Махмуд ал Машхадани от иракската полиция е заявил, че хеликоптерът е бил ударен от снаряд, преди да катастрофира. От своя страна говорителят на американските сили в Ирак майор Уилям Колдуел в заявил, че хеликоптерът е имал тежко приземяване, без да дава повече подробности. /Агенция "Фокус"/


   21.02.2007, 15:00

 

Армията на САЩ изпитва нов транспортен вертолет

В САЩ са започнали войскови изпитания на нов вариант на транспортния вертолет "Чинук", съобщава Defencetalk.
    Първият сериен вертолет CH-47F е предаден на изпитателния център във Форт Кемпбелл. Изпитанията се провеждат от военнослужещите на 7 батальон от 101 въздушно-щурмова дивизия. По време на тестовете ще бъде проверена работоспособността, надеждността и ремонтопригодността на всички системи на "Чинук" в условия на армейска експлоатация.
    Вертолетът CH-47F се оборудва с усъвършенствана кабина, има фюзелаж с повишена здравина и по-икономични двигатели. Машината е снабдена със система за предупреждение за ракетна атака и апаратура за радиоелектронна борба.
    Пентагона планира за получи 452 модернизирани "Чинук-а".
    Вертолетите от този тип могат да се използват за доставка на десанти, прехвърляне на товари и спасителни операции. Скоростта на CH-47F достига до 240 километра в час, а товароподемността му е повече от 10 тона.


   21.02.2007, 10:30

Новата руска бронирана машина "Выстрел" е призната за най-добра в своя клас на изложбата "Айдекс 2007"

Новата руска бронирана машина БМП-97 "Выстрел” производство на автомобилния завод КамАЗ, е призната за най-добра в своята категория на провеждащото се в момента 8-мо Международно изложение на въоръжение и военна техника "Айдекс 2007". Такова е общото мнение на независимите военни експерти, ежедневно наблюдаващи програмата на демонстрациите на  колесна и верижна военна техника в Абу-Даби, ОАЕ.
    Според съобщение на
АРМС-ТАСС, бойната машина (БМ) "Выстрел" за първи път се показва зад граница по молба на потенциални купувачи от страните в близкоизточния регион.
    БМ
"Выстрел" успешно може да се използва в силите със специално предназначение, за съпровождане на транспортни колони и за доставка на пехотата на бойното поле.
    В конструкцията бойната машина се използват детайли и части вече изпробвани в произвежданите от
КамАЗ транспортни машини, известни със своята надеждност, висока проходимост и маневреност. БМ е разчетена за 356 000 километров пробег, намалени са експлоатационните разходи. На машината може да се монтира стандартна купола със сдвоена 14,5 мм картечница КПВТ и 7,62 мм картечница ПКТ. Вместо тази купола има възможност за поставяне на различни бойни модули с противотанкови и зенитни ракети, атоматични оръдия, разузнавателно оборудване.
    На изложението
"Айдекс 2007" фирмата "КамАЗ" освен БМ "Выстрел" представя на статични експозиции и динамични изпитания още две машини:, скоростен с повишена проходимост камион, 4х4 "КамАЗ-43502" и многоцелевата  машина 8х8, КамАЗ-6560”.

Още за бойните машини

 


   20.02.2007, 22:00

 

Втори американски самолетоносач пристигна в района на Персийския залив

Втора американска военноморска група пристигна днес в района на Персийския залив, в съответствие с разпорежданията на американския президент Джордж Буш, предаде агенция ИТАР-ТАСС. В изявление на командването на Пети флот на военноморските сили на САЩ се съобщава, че самолетоносачът “Джон Стенис” /USS John C. Stennis (CVN 74)/ заедно със съпровождащите го военни кораби, се е присъединил към базирания в Персийския залив самолетоносач “Дуайт Айзенхауър”.
    “ Джон Стенис” пристигна в зоната на отговорност на Пети флот за провеждане на операция по сигурността в региона, а също така и за поддръжка на сухопътните сили в Ирак и Афганистан”, се казва в съобщението на американското командване.
На 2 февруари тази година ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс заяви, че решението да бъде изпратен в Персийския залив още един самолетоносач не трябва да се разглежда като подготовка за нанасяне на удар по Иран, допълва агенцията. /Агенция "Фокус"/

Още за самолетоносачите

 


   20.02.2007, 21:00

Румъния купува швейцарски БТР

В края на 2006 г. румънското министерство на отбраната избра швейцарската компания Mowag за доставчик на 31 бронетранспортьора 8х8 Piranha IIIC, предназначени да задоволят неотложните оперативни нужди на румънската армия. Piranha IIIC ще замени машините ТАВ, които сега се използват от румънските батальони в Афганистан и Ирак. Общият бюджет, определен за тази доставка, възлиза на 38 млн. евро. Съгласно договора машините трябва да бъдат доставени през следващите няколко месеца. Не са известни подробности за тяхната конфигурация и въоръжение.
    На първия етап от обявения търг (10 октомври 2006) бяха допуснати за участие компаниите Rheinmetall Landsysteme, Romarm заедно с Aerostar и Mowag с Thales Communications. Единствена Mowag представи финално предложение на 29 ноември.
    Румъния има собствено производство на БТР, но армията се нуждае от тях през 2007, а нови машини страната не може да произведе в този срок. Освен това съществуващите машини не могат да бъдат модифицирани, така че да задоволят срочните оперативни нужди.
    Romarm е оферирала за търга многоцелевата бронирана машина 8х8 Saur, но Romtehnica (компанията, която е организирала търга от името на МО) и експертите от румънските СВ не са я одобрили. Според военни източници, Румъния няма планове за изтегляне на своите войски от Афганистан или от Ирак през 2007. В края на 2006 командването на румънските сухопътни войски е поискало ново оборудване, подходящо за околната среда на Югозападна Азия.
/Б
A/

 


   20.02.2007, 16:00

 

Германия модернизира транспортните си вертолети

Въоръжените сили на Германия ще получат модернизирани вертолети CH-53G, съобщава Defense-Aerospace.
    Тежките транспортни вертолети, американска разработка, ще получат нова система за управление, комуникационна апаратура и прибори за наблюдение позволяващи експлоатацията на машините нощем и в сложни метеорологични условия. Модернизираните CH-53G ще бъдат оборудвани със средства за радиоелектронна борба, ще имат и увеличен радиус на действие.
    Максималното тегло при излитане на CH-53G превишава 17 тона, скоростта която достига е 240 километра  в час, а далечината на полета е около 900 километра. Вертолетът може да носи до 7 тона товар или до 30 войника с пълно бойно снаряжение.
    Благодарение на модернизацията, CH-53G ще може да се използва съвместно със съвременни транспортни вертолети от типа  NH-90 и бойни машини от типа Tiger. Усъвършенстваните машини ще получат индекс CH-53GA.
    Планирано е Германия да модернизира 40 вертолета CH-53G от намиращите се на въоръжение 80 единици. Стойността на работата е за около 520 милиона долара. Модернизацията трябва да приключи до 2013 година.

Още за транспортните вертолети

 


   20.02.2007, 09:30

Започна модернизацията на сръбските МиГ-ове

Корпорацията "МиГ" е започнала да ремонтира и модернизира първият от петте включени в контракта изтребители МиГ-29 на сръбските ВВС и ПВО, съобщиха от военното ведомство на Белград.
    Договорът между
РСК "МиГ" и представящата министерството на отбраната на Сърбия компания "Югоимпорт" е сключен в края на 2006 г. и е на стойност около 24 милиона евро. В съответствие с графика, ремонта и модернизацията на два МиГ-29 трябва да завърши до октомври 2007 г., на още два – до края на годината, а на последният – през 2008 г.
    "
Договорът е подписан при изгодни за сръбската страна условия и представлява важна стъпка по пътя на възстановяване на  националните ВВС и сътрудничеството с Русия в тази област на отбраната", - подчерта по-рано главата на военното ведомство на Сърбия Зоран Станкович.
    Средства
та за ремонт на изтребителите за заделени от специален фонд за развитие на военната авиация и представлява най-голямото капиталовложение в тази област през последните 20 години.
    За модернизиране на бойните и военнотранспортните самолети руско производство, а също и за вертолетите
Ми-17 и Ми-8
военното ведомство на Сърбия планира да изразходва около 30 милиона евро.

 


  20.02.2007, 00:30

 

Пентагонът с нова бойна униформа

Американската армия е разработила нови камуфлажна бойна униформа, като при проектирането й са използвани компютри, предадоха осведомителните агенции.
    Окраската е изменена от зелено-черно-кафяв петнист десен - на синьо-оранжев. Дизайнерите на новата униформа твърдят, че такава маскировъчна окраска много повече се вписва в градската среда. Новата униформа е от материя, която практически не се нуждае от химическо чистене и от гладене.
    Копчетата са заменени със самозалепващи се ленти, на каквито се крепят и нашивките. Войниците са обути с обувки от сив набук,  които за разлика от предишните - от черна кожа, не се нуждаят от чистене и лъскане. Новата униформа е и почти наполовина по-евтина. Военните изтъкват, че ще се спестява и от химическо чистене, каквото обикновено се е правело два пъти седмично. Новите униформи ще бъдат предоставени на американските военни през април 2008 година. Предишната униформа бе разработена преди 25 години.

 


   19.02.2007, 22:00

 

Русия е изнесла оръжие за 6,5 млрд. долара

Износът на руска продукция с военно предназначение през 2006 г. е достигнал рекордни показатели за целия период на съществуване на руската система за военно-техническо сътрудничество, като е възлязъл на 6,5 милиарда долара.
    Това съобщи ръководителят на руската делегация, директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Михаил Дмитриев на VІІІ Международно изложение на оръжие и военна техника АЙДЕКС-2007 в ОАЕ, предаде БГНЕС. В структурата на руския военен износ остава висок делът на техниката за ВВС.
    “Според прогнозите на експерти от Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия в близка перспектива износът на руско въоръжение може да надхвърли 7 милиарда долара”, посочи Дмитриев.

 


    19.02.2007, 19:50

 

Базите за ПРО на Чехия и Полша ще станат цели за руските ракети

Ако Чехия и Полша приемат американски бази за противоракетна отбрана (ПРО), ракетните войски със стратегическо предназначение ще имат за цели и тези обекти.
    Това заяви командващият ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия Николай Соловцов, цитиран от Интерфакс и БГНЕС. Той съобщи, че продължават консултациите за неразполагане на американските бази в страни от Източна Европа. “Не бих желал да се случи това в Полша: ако става дума за трети позиционен район от 10 пускови установки, това е едно, друго е, ако се увеличава броят на такива райони в Полша и в други държави, тъй като последствията от воденето на бойни действия ще бъдат много тежки и за двете страни”, каза Соловцов. Той подчерта, че Русия има на бойно дежурство ракети, които могат да поразят всички цели в която и да е точка на земята. В същото време Половцев изтъкна, че Русия ще бъде готова в най-кратки срокове да предприеме асиметрични мерки, включително и като създаде нови образци въоръжение, които могат да преодоляват всякакви средства за ПРО. Изявлението на главния руски ракетчик е по повод демонстрираната от Полша и Чехия готовност да разрешат разполагането на своя територия на елементи на американската ПРО. До 2 седмици правителството на Полша трябва да отговори официално на молбата на САЩ за разполагане в Полша на елементи от американската система за ПРО.

 


   19.02.2007, 19:30

 

През 2007 година на дежурство ще бъдат поставени седем ракетни комплекса „Тополь - М”

През 2007 година на бойно дежурство ще застъпят седем междуконтинентални балистични ракети "Тополь-М", съобщава "Интерфакс" цитирайки заявление на главнокомандващият на  РВСН Николай Соловцов.
    Чет
ири от седемте ще бъдат поставени на бойно дежурство в  Татищевската ракетна дивизия (Саратовска област), а останалите три - в Тейковската дивизия (Ивановска област). Предвижда се през 2007 година, както се съобщаваше по-рано, въоръжените сили на Русия ще получат общо 17 междуконтинентални балистични ракети, 10 от които ще бъдат използвани за провеждане на учебни и изпитателни пускове.
    В
съответствие с държавната програма за въоръжаване през периода 2006 – 2015 година РВСН трябва да получат 69 ракети "Тополь-М", което ще позволи да се окомплектоват 10 ракетни полка. Новите ракетни комплекси ще бъдат снабдени с разделящи се бойни глави с автономно насочване – по три бойни части на всяка ракета.
    РВСН
ще оставят и междуконтиненталните ракети от старите типове. Това са тежките МБР РС-20В (SS-18 Satan), които ще бъдат съхранени до 2016-2018 година, когато на въоръжение ще започнат да постъпват новите тежки ракети.

Още ракетно оръжие

 


   19.02.2007, 19:00

 

Френски изтребител Mirage 2000 потъна в Средиземно море

Изтребител Mirage 2000, принадлежащ на ВВС на Франция, падна в Средиземно море по време на тренировъчен полет южно от градчето Бонифацио, разположено в южната част на остров Корсика, съобщава WAPA.
    Според представители на местната власт, пилотът ма самолета е загинал. Тялото му е било намерено на мястото на катастрофата от спасителен вертолет
Puma.
    Катастрофиралият самолет се е числял към авиобазата
Солензара (Solenzara), разположена в южна Корсика.
    Причините за крушението за сега не са известни, започнало е разследване на инцидента.

 


  18.02.2007, 22:00

Съдят бившия шеф на военното разузнаване

Бившият шеф на италианското военно разузнаване СИЗМИ ген. Николо Полари ще бъде съден за съучастничеството в отвличането на някогашния имам на джамията в Милано Абу Омар. Освен генерала, прокурорката Интерланди праща на подсъдимата скамейка заместника му Марко Манчини и 26 агенти на ЦРУ. Първото заседание на съдебния процес срещу тях е насрочено за 8 юни и ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до пет години затвор.
    Подозираният за активист на терористичната мрежа Ал Каида Абу Омар бе задържан в Милано през февруари 2003 г. от специализиран екип на ЦРУ, подпомаган от италианските спецслужби. След това имамът е откаран в US-военна база на италианска територия, а после е прехвърлен в Египет. Разследване в Италия обаче, доказа, че имамът е задържан и изведен от страната без прокурорско разпореждане.
    По време на предварителното следствие ген. Полари твърдеше, че действията му са държавна тайна и настояваше по случая да бъдат разпитани бившия премиер Силвио Берлускони и сегашния Романо Проди.
    Междувременно, пуснатият миналата седмица на свобода в Египет Абу Омар поиска 10 млн. евро обезщетение от Берлускони за причинени морални и физически страдания. /Монитор/


   18:02.2007, 08:40

 

Австралия ще закупи 24 многоцелеви изтребителя “Ф/A-18Ф Супер Хорнет”

Австралия ще закупи от американската компания “Боинг” 24 многоцелеви изтребителя “Ф/A-18Ф Супер Хорнет” с палубно базиране за нуждите на своята военна авиация, предаде ААП.
Самолетите ще заменят остарелите “Ф-111”, които Канбера планира да бракува до края на 2010, независимо от възможността експлоатационният им срок да бъде удължен, в случай, че Конгресът на САЩ съкрати финансирането на нови военни разработки. На базата на тези разработки съюзниците на САЩ трябва да получат нов универсален ударен изтребител от ново поколение “Джей Ес Еф”, който трябва да замени “Ф-111”.
Официално покупката ще бъде обявена от австралийския министър на отбраната Джон Хауърд през март. /Агенция „Фокус”/


  18.02.2007, 08:30

Вертолет на коалиционните сили се е разбил в Афганистан

 Вертолет на коалиционните сили се е разбил в югоизточните части на Афганистан, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на коалиционното командване.
Не се съобщава колко души са се намирали на борда на машината.
    “Рано сутринта вертолет на коалиционните сили се е изчезнал в югоизточните части на Афганистан след като бе получен сигнал за отказ на двигател”, се казва в съобщението.
    “Провежда се операция по издирването на вертолета и хората, който са се намирали на борда, ще бъде проведено разследване за установяването на причините за инцидента”, се казва още в съобщението.
    Говорителят на коалицията лейтенант-полковник Дейвид Ацета заяви, че не може да съобщи повече подробности поради опасения за сигурността на пътувалите с вертолета.
(По последна информация машината е
Chinook, загиналите са осем, а ранените 14 военнослужещи. -16:00).

Още за вертолетите


 

   18.02.2007, 08:00

Сърбия ще продаде над 300 съветски танка Т-55 и Т-60

Сръбското Министерство на отбраната продава своето ненужно остаряло тежко въоръжение: на потенциалните купувачи се предлагат 347 съветски танка Т-55 и 60 танка Т-72, а също така и няколко десетки бронетранспортьора и десантни машини, предаде РИА Новости.
    Според сръбския вестник “Вечерне новости”, съответните документи с техническата документация на машините вече са разпратени на над 50 сръбски компании, имащи лиценз за извършване на външнотърговски операции от този вид.
    Не се съобщава цената на машините, но тя ще бъде съобщена само на клиенти, проявили интерес. Изданието подчертава, че “цялата техника се намира в перфектно състояние и може да бъде използвана от армията на всяка една развиваща се държава”. /Агенция „Фокус”/

Още за бойната техника

 


   17.02.2007, 10:30

 

Два изтребителя от пето поколение Ф-22 “Раптър” ще участват в учения за първи път извън САЩ

Два американски изтребителя от пето поколение Ф-22 “Раптър” пристигнаха в американската военна база “Кадена” в Япония на остров Окинава, предаде РИА Новости. Самолетите ще останат на японска територия в продължение на три или четири месеца, като през това време ще вземат участие във военни учения. Това е първият случай, в който САЩ решават да изпратят изтребители от пето поколение в чужбина. Американското военно командване не крие, че това е предизвикано от необходимостта за преразглеждане на регионалния баланс на силите в светлината на нарастващата военна мощ на Китай и заплахата от страна на Северна Корея, отбелязва японската информационна агенция “Киодо цусин”. /Агенция „Фокус/

 


  17.02.2007, 08:00

 

Край Караганда се разби изтребител МиГ-31

В Казахстан вчера, 16 февруари,  надвечер, се разби изтребител – прехващач  от ПВО МиГ-31, на борда на който са се намирали двама пилоти. И двамата са загинали.
    Както съобщава пресслужбата на министерството на извънредните ситуации на Казастан, самолетът се е разбил в  21:22 местно време (17:22 бг.вр.) при изпълнение на учебно – тренировъчен полет. Изтребителят, принадлежащ на поделение  50185 на министерството на отбраната на Казахстан е паднал на 5-6 километра от летището. От пресслужбата съобщават и имената на пилотите – това са 31-годишния А. Леонтьев и 28-годишния Д. Федотов.

    В района на катастрофата са открити бордовите самописци (черни кутии). На мястото на произшествието работи комисия на министерството на отбраната, която трябва да установи причините за аварията. /Газета.Ru/

Още изтребителна авиация

 


   16.02.2007, 22:00

 

Парашутна система за специални операции

Германската фирма ESG Elektroniksystem und Logistik обяви, че разработва нова парашутна система за специални операции, снабдена с модулно крило, което ще позволи на парашутистите след скок от височина над 9000 м да прелитат много по-големи разстояния. Изпитването на крилото трябва да завърши към края на 2006, а цялата система, комплектувана с него, се очаква да бъде готова през 2007. Крилото е тип делта с размах 1,5 м и е снабдено с насочваща и стабилизационна система, които се управляват от парашутиста. То ще намали до известна степен въздействието на вятъра върху парашутиста и ще му позволи да прелита до 40 км с екипировка до 100 кг. ESG твърди, че тази парашутна система е извънредно трудна за проследяване от радари, базирани във въздуха или на земята. Следващият етап на разработката предвижда инсталиране в крилото на два микро-турбореактивни двигателя, тежащи по 7 кг, и на два еластични двулитрови контейнера за гориво в атакуващия му ръб. В този вид системата ще тежи около 30 кг без товар и ще позволи на парашутистите да прелитат разстояния до 200 км, без да скачат от екстремни височини. /БВ/

 


   16.02.2007, 20:30

 

Правят нов радар за американската системата за противоракетна отбрана

Корпорацията Raytheon е сключила договор за производството на опитен образец на радар за зенитно – ракетния комплекс THAAD, съобщава Defense-Aerospace.
    Радарът
AN/TPY-2 е предназначен за откриване и съпровождане на балистични ракети в средния и крайния участък на траекторията на полета и се явява жизнено важен елемент на системата за противоракетна отбрана(ПРО).
    Зенитно – ракетният комплекс
THAAD е предназначен за унищожаване на балистични ракети с малък и среден обсег на действие. Всички съставни части на комплекса – команден пост, свързочен възел, радар, пускови установки и друга техника – са монтирани на мобилни платформи, което позволява комплекса THAAD да се използва при организиране на ПРО на отдалечени  театри на военни действия.
    Развръщането на системата
THAAD трябва да започне в края на това десетилетие. За разлика от стационарната ПРО, подчинена на военновъздушните сили, подразделенията, комплектовани с комплекси от този тип, ще влизат в състава на армията на САЩ (сухопътните войски).

Още средства за ПВО

 


    16.02.2007, 11:30

 

Първите руски изтребители Су-30МКМ ще пристигнат в Малайзия през май

ВВС ма Малайзия, както се очаква, ще получат шест многоцелеви изтребителя Су-30 МКМ през май тази година. Те са първата партида от 18 бойни самолета, доставката на които са определени в руско – малайзийския контракт през 2003 година.
    Както се отбелязва в разпространеното в Куала-Лумпур заявление на командващия на ВВС, "официалната церемония по предаването на Су-30МКМ ще се състои през април 2007 г. в Русия, а през май тези изтребители ще пристигнат в Малайзия". В документа се подчертава, че "никакви отсрочки по доставката на самолетите не се предвижда". С това се отричат някои публикации в някои местни вестници, утвърждаващи, че получаването на първите самолетите за Малайзия е отложено с една година.
    Стойността на контракта за доставката на 18 Су-3-МКМ за малайзийските ВВС е на стойност 900 млн долара.

 


   15.02.2007, 21:00

 

За кадрови войници ще се кандидатства от 18 до 32-годишна възраст

Кадровите войници ще могат да служат вече не до 48 г., а до 49-годишна възраст. Това се предвижда в одобрения от правителството днес проектозакон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), съобщи правителствената информационна служба.
    Според проекта пределната възраст на кандидатите за постъпване във Въоръжените сили като кадрови войници се повишава от 30 на 32 години.
    С по-голямата част от проектоизмененията се предвижда от ЗОВС да отпаднат всички текстове, които регламентираха изпълнението на задължителната наборна военна служба. По този начин в закона се отразяват последните конституционни промени, според които от 1 януари 2008 г. се премахва наборната военна служба. /БА/

Още за професионалната армия

 


   15.02.2007, 20:00

 

Нов министър на отбраната в Русия

Днес президентът на Русия Владимир Путин на мястото на Сергей Иванов назначи за министър на отбраната Анатолий Сердюков, който до този момент бе шев на Федералната данъчна служба, съобщава РИА Новости.
    Путин отбелязва, че Иванов се е справил успешно с работата си, тъй като докато е бил министър са проведени сериозни реформи в руската армия.
“Предстоят ни още много реформи и смятам, че Анатолий Сердюков ще изпълни всички поставени задачи успешно. Колкото до Сергей Иванов, реших да го повиша в длъжност и да увелича неговите правомощия”, каза Путин.
    Анатолий Сердюков е роден на 8 януари 1962 година в  Краснодарския край. Завършил е Ленинградския институт за търговия и юридическия факултет на Санкт-Петербургския държавен университет. От 2000 г. работи на различни държавни длъжности в министерството на данъците и вземанията. През 2004 г. става заместник на министъра на данъците и вземанията, а от юли 2004 г. възглавява преобразуваното министерство във Федерална данъчна служба към министерството на финансите.

 


   15.02.2007, 12:00

Изтребител на пакистанските ВВС се разби край град Карачи

Изтребител F7-P на пакистанските военновъздушни сили, произведен от Китай, се е разбил близо до южния пристанищен град Карачи, предаде ДПА. Причина за инцидента е станала птица, съобщава представител на пакистанските власти. Пилотът е катапултирал. Инцидентът е станал в близост до военновъздушната база “Масрур” в провинция Синдх.
    Това е вторият инцидент с изтребител на пакистанските ВВС, след като преди седмица изтребител “Мираж” се разби край град Муктан, в североизточната част на страната. /Агенция "Фокус"/

 


   15.02.2007, 09:00

 

САЩ попълват запасите си с противотанкови ракети

САЩ са поръчали партия противотанкови ракети Hellfire за попълване на изразходваните боеприпаси, съобщава Defense-Aerospace.
    Противотанковите ракети "Хеллфайр" ("Адски огън") са предназначени за бойните вертолети AH-64 Apache на армията на САЩ и модернизираните вертолети AH-1Z Super Cobra на корпуса морска пехота. Стойността на поръчаните ракети е около 200 милиона долара.
    Ракетите от този тип активно се използват от бойните вертолети от бойните вертолети на САЩ в Афганистан и Ирак за борба с укрепени обекти (бункери) и бронирани цели (танкове и техника).
    AGM-114 Hellfire се отнасят към тежките противотанкови ракети с голям обсег на действие (до осем хиляди метра). Досега серийно производство в САЩ е имало на 12 модификации на ракетите, различаващи се по системата за управление.
    В момента основната модификация на "Хеллфайр-а" е варианта  "Лонгбоу Хеллфайр", насочваща се с помощта на радар работещ в милиметровия диапазон.

Още за противотанковите ракети

 


   14.02.2007, 22:30

Русия получи първите модернизирани Су-25

Руските ВВС приеха на въоръжение първите шест щурмови самолета Су-25СМ, които бяха модернизирани в средата на експлоатационния им срок във военен ремонтен завод близо до Москва.
    Командващият ВВС генерал Владимир Михайлов каза, че модернизацията ще продължи експлоатацията на Су-25 до замяната му с лек щурмови самолет, който сега се разработва на базата на авангардния реактивен учебен Як-130. Стойността на модернизирания Су-25СМ не е известна, но ген. Михайлов каза, че доставката на нов самолет би струвала шест или седем пъти по-скъпо. Според него корпусът на Су-25 има ресурс 25-30 години и модернизацията СМ може да позволи продължаване на неговата експлоатация през следващото десетилетие.
    Трябва да се има предвид, че серийното производство на Су-25 започна в бившия Съветски съюз през 1981 година, като впоследствие бяха разработени различни негови модификации.
    Самолетът е тежко въоръжен с лазерно управляеми ракети "въздух-повърхност", с неуправляеми авиационни бомби и ракети и с няколко малокалибрени оръдия. При сегашната модернизация в самолета е монтирана нова съвременна авиационна радиоелектронна апаратура, нови системи за насочване и е увеличен обхватът на бордовите му оръжия./БА/

Още щурмова авиация

 


  14.02.2007, 19:00

 

Армията на Сърбия до 2010 г. ще стане професионална

Армията на Сърбия до 2010 г. ще стане професионална, предава сръбската агенция ТАНЮГ. В рамките на реформите в сръбската армия от юни 2006 г. са извършени редица организационни промени, които са насочени към създаване на професионални въоръжени сили.
    С осъществяването на реформите се налага нова структура на въоръжените сили и центърът на тежестта се насочва към подобряване на качеството в областта на обучението и модернизацията.
    Армията на Сърбия утре за първи път ще чества свой празник. /Агенция “
Фокус/

 


  14.02.2007, 16:00

 

На изтребителите Су-35 ще бъдат монтирани двигатели с повишена мощност

На изтребителите Су-35 ще се поставят двигатели от ново поколение, съобщава АРМС-ТАСС.
    Двигателите “117С”, разработени на основата на двигателите АЛ-31Ф, използвани при самолетите Су-27, се отличават с повишена тяга (14,5 тона срещу 12,5), голям междуремонтен ресурс и икономичност.
    Двигателите “117С” са предназначени основно за монтиране на машините за износ. Част от технологиите, получени по време на разработките, ще бъдат използвани при създаването на силова установка за изтребителите от пето поколение.
    Наземните изпитания на "117С" са показали, че проведената модернизация е позволила съществено да се подобрят параметрите на двигателя в сравнение с прототипа. По добри от заложените в техническото задание са параметрите по тяга и раз
ход на гориво.
    Опитната партия от пет двигателя вече е преминала стендови и летателни изпитания и напълно е потвърдила заявените характеристики.
    Финансирането на проекта се осъществява със собствени средства на фирмите
: ОКБ Сухого - 40 процента от стойноста на създаване на двигателя, НПО "Сатурн" и УМПО - по 30 процента.

 


  13.02.2007, 22:00

 

F-22A Raptor не можаха да стигнат до Япония

Най-скъпите в света изтребители, невидимите за радари американски "F-22A Raptor" не можаха да се доберат от Съединените щати до южния японски остров Окинава заради проблеми в навигационното им оборудване, предаде ИТАР-ТАСС.
    Говорител на ВВС на САЩ съобщи, че прехвърлянето на 12 от най-новите многоцелеви изтребители от САЩ в базата Кадена в Окинава, първоначално било планирано за миналата събота, но на два пъти се отлага. Първо заради лошото време, а сетне заради технически проблеми, в резултат на които самолетите са останали в базата Хикем на Хавайските острови, където кацнали за дозареждане с гориво.
    Япония трябва да стане първата  страна извън САЩ, където ще бъдат базирани такива самолети. Според плановете, в Кадена, която е най-голямата американска ВВС база в чужбина, изтребителите ще останат между 90 и 120 дни. За обслужването им в Кадена ще бъдат изпратени 260 души технически персонал и 20 летци. Командващият 13-а въздушна армия генерал-лейтенант Лойд Атърбек заяви, че прехвърлянето на самолетите в Япония не е свързано с някаква събитие в региона. Но наблюдатели смятат, че това е предупреждение към Китай.
    Един F-22A струва 135 милиона долара без да се смятат разходите за разработката им, които са 61 милиарда долара. /Монитор/

 


  13.02.2007, 16:30

Русия и Йордания подписаха договор за доставка на руски вертолети Ка-226

Русия и Йордания подписаха днес ред двустранни споразумения, включително договор за закупуване на руски вертолети Ка-226, предаде РИА Новости. Церемонията по подписване на документите се състоя след разговор между йорданския крал Абдулла II и руския президент Владимир Путин, който е на посещение в Аман.
    Договорът за покупко-продажбата на
вертолетите бе подписан от генералния директор на корпорацията “Оборонпром” Денис Мантуров и директора на компанията “Кинг Абдалла II дизайн енд дивелъпмънт бюро” Моаяд Саман.
/Агенция „Фокус”/


   13.02.2007, 13:00

 

ВМС на САЩ проведоха изпитания на пускова установка за „невидимите” есминци

В САЩ успешно преминаха изпитания на вертикалната пускова установка от ново поколение Mk57, съобщава Defencetalk.
    Целта на изпитанията са били проверка на устойчивостта на пусковата шахта на въздействието на струята на реактивния двигател при старт на зенитни ракети
Standard SM-2.
    Установки
те Mk-57, всяка от които побира по четири ракети, ще бъдат разположени на бойните кораби от ново поколение, включително и на ескадрените миноносци от типа DDG-1000, построени по технологията "Стелт". Есминците от този клас ще могат да носят до 20 такива установки, разположени равномерно по дължина на кораба.
    Основното достойнство на
Mk57 в сравнение с най- разпространената на американските кораби установка Mk41, събираща до 40 ракети, е по-малката уязвимост на боеприпасите. За сметка на разнесения по целия кораб ракетен арсенал, есминците от типа DDG-1000 в значителна степен намаляват риска от гибел при взрив на погребите с боеприпасите в случай на попадения в една пускова установка.

Още за военноморските сили

 


  13.02.2007, 09:00

 

Изтребител F-16 на ВВС на Южна Корея падна в Жълто море

Многоцелеви изтребител F-16, американско производство, на военновъздушните сили на Южна Корея днес падна във водите на Жълто море по време на тренировъчен полет. Пилотът е катапултирал успешно и е бил взет от спасителната служба. Сега се правят опити за откриване на самолета под водата.
    Причин
ите за инцидента, който е станал в района на провинцията Чхунчхон-Намдо, не се съобщават.
    F-16
са предназначени както за изпълнение на изтребителни задачи, така и за нанасяне на удари по наземни и морски цели. В момента той се смята за един от основните бойни самолети на ВВС на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Южна
Корея от началото на 1990-те години е закупила от САЩ повече от 130 самолета F-16. Досега в резултат на различни инциденти по време на тренировъчни полети са се разбили вече три такива самолета.

Още за изтребителната авиация


   12.02.2007, 19:30

CVN-76 Ronald ReaganСАЩ усилва тихоокенския си флот с атомен самолетоносач

САЩ изпратиха нова авионосна ударна групировка в Тихия океан, съобщава Defencetalk.
    Групировката начело с атомния самолетоносач
"Роналд Рейган" (CVN-76 Ronald Reagan) ще се използва като преден отряд на 7-ми оперативен флот на ВМС на САЩ. По-рано тази задача бе възложена на самолетоносача "Китти Хоук", оборудван с традиционна паротурбинна енергийна установка. В момента  "Китти Хоук" се намира на ремонт.
    Главна база на съединението ще бъде японското пристанище  
Йокосука. Освен самолетоносача в групировката влизат ракетния крайцер "Лейк Чемплейн", есминците "Рассел" и "Пол Гамилтон". Самолетоносачът носи четири ескадрили многоцелеви изтребителни ескадрили с F/A-18, ескадрила със самолети за радиолектронна борба, ескадрила за далечно радиолокационно откриване, вертолети за борба с подводници и палубни транспортни самолети. Общо над 70 летателните апарати са разположени на борда на "Роналд Рейган".
    Смяната на
"Китти Хоук" с "Роналд Рейган" значително повишава възможностите на 7-ми американски флот.

Още за военноморските сили

 


  12.02.2007, 13:00

В Грузия се разби вертолет на министерството на отбраната

В Грузия, в района на град Кутаиси се разби вертолет на министерството на отбраната, предаде Новости Грузия.
    По време на инцидента няма загинали и пострадали. По предварителна информация, на борда на вертолета са се намирали 17 души. Не са известни причините за аварията. На мястото на инцидента са изпратени екипи на пожарната служба и “бърза помощ”. Известно е, че вертолетът е летял от Тбилиси за Сенаки, където е разположена военна база на министерството на отбраната. Аварията е станала в Кутаиси, близо до местен автозавод. Според СМИ машината е паднала от малка височина. Започнало е разследване на инцидента.

 


  12.02.2007, 12:30

 

Бойната група на ЕС, в която участват Гърция, България, Румъния и Кипър, ще се сформира до шест месеца

Многонационалната бойна група на ЕС, в която участват Гърция, България, Румъния и Кипър, е почти готова. Това заявява в интервю за “Дойче веле” министърът на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис. По думите му работата по въпроса е напреднала и до шест месеца задълженията, поети с подписването на съответното споразумение, ще бъдат изпълнени. Споразумението за сформирането на бойна група беше подписано през ноември 2006 г.  Групата би трябвало да е готова през юли.
    Балканската бойна група (Сили за бързо реагиране) на Европейския съюз се сформира с военни от Гърция, България, Румъния и Кипър. Водеща държава в групата ще бъде Гърция. В щаба България и Румъния ще имат свои представители офицери. Бойната група ще бъде специално подразделение на ЕС и щабът й ще е в Лариса, Гърция. Съставът й ще е от около 1500 души. Войниците ще участват основно в мироопазващи операции, хуманитарни и евакуационни задачи в операции на ЕС за управление на кризи. България участва в бойната група със 105 военнослужещи - една лекопехотна рота и щабни офицери.
/Агенция "Фокус"/

 


 6-ти Международен аерокосмически салон
"Аеро Индия 2007"

7 - 11 февруари


 

 

 

  11.02.2007, 21:00

Край Багдад се разби американски вертолет

Днес северно от Багдад се разби американски боен вертолет Apache . За това са съобщили месни жители, съобщава агенция Ройтерс. Американското командване проверява информацията.
    Според очевидци машината е била
улучена от ракета и паднала близо до населеното място Таджи, на 20 км северно от Багдад. В района има американска военновъздушна база.
    Ако тази информация се потвърди, то
Apache ще стане седмият американски боен вертолет, свален в Ирак за последните три седмици.

 


   11.02.2007, 18:00

 

Иран е започнал да произвежда безпилотни самолети по технологията „стелт”

Иранският генерал, главата на Корпуса на стражите на ислямската революция Яхья Рахим Сафави (Yahya Rahim Safavi) обяви, че е започнало серийното производство на невидими за радарите безпилотни разузнавателни самолети.
    Според генерала, новите самолети, предназначени за събиране на разузнавателна информация, имат радиус на действие до 700 километра, съобщава агенция
IRNA.
    “Новите апарати са преминали експерименталната фаза, започнали сме масовото им производство и използването им в различни операции”, допълва Рахим Сафави. Изявлението на Яхия Рахим Сафави се появява дни след като войски под негово командване успешно изпробваха противокорабна крилата ракета с голям обсег на действие (около 350 км.), както и руски ЗРК „Тор-М1”.

Още безпилотни самолети

 


   10.02.2007, 17:00

Канада иска германски бойни танкове “Леопард-2” за Афганистан  

Скоро на канадското командване в Афганистан може да бъдат доставени германски танкове, съобщава германското списание “Шпигел”. Канадското правителство отправи запитване към Берлин, дали Германия може да предостави около 20 танка “Леопард” от новата “А6М” версия, които са специално разработени, за да бъдат устойчиви на мини. Тъй като производителят - компанията “Краус- Мафай Вегман” не може да достави веднага стратегическите варианти на “Леопард”, Канада иска засега да вземе танковете от наличността на германската армия на лизинг за две години. Останалите 80 танка от старата версия “А4” ще бъдат директно закупени. Министерството на отбраната на Германия е позитивно настроено към искането, но все още не е взето окончателно решение. /Агенция "Фокус"/

Още бойни танкове


   09.02.2007, 17:00

Русия и Италия разработват съвместно перспективни въоръжения

Русия и Италия разработват съвместно малка дизелова подводница и високоскоростен ракетен двигател за противоторпеда, предаде РИА Новости, позовавайки се на изявление на руския министър на отбраната Сергей Иванов на проведената днес в Севиля пресконференция.
    Освен това Иванов съобщи, че двете страни работят и върху
проект за създаване на самолет за борба с подводници на базата на Ил-114. Според експерти, новата подводница от проект S 1000 ще бъде много подходяща за всеки военен флот, включително и за този които още нямат в състава си подводници.
    Подводницата има дължината 56,2 метра, диаметър 5,5 метра, водоизместимост 1050 тона и екипаж до 16 човека. Предвижда се тя да бъде въоръжена с италиански универсални телеуправляеми торпеда „Блек Шарк” и с руски крилати ракети с подводен старт „Клаб”, способни да унищожават морски и наземни цели на големи разстояния.
    Договорът за разработването й е бил подписан през 2004 г. между “Рособоронкспорт” и италианската фирма “Финкантиери”.

Още за подводниците


  09.02.2007, 16:00

 

Щаба на армията на САЩ оглави ветеран от Ирак

Нов началник на щаба на армията на САЩ стана генерал  Джордж Кейси (George Casey), съобщи BBC News.
    Кандидатурата на генерал Кейси, командвал повече от две години коалиционната групировка в Ирак, беше подгрепена в Сената с 83 срещу 13 гласа. Следва да отбележим, че в числото на противниците на Кейси се оказаха известни сенатори, такива като Хилари Клинтън и Джон Маккейн, заявявайки, че той е непригоден за длъжността началник на щаба (фактически главнокомандващ на сухопътните войски), понеже не е успял да осигури успех на американските войски в Ирак.
    Неговите поддръжници смятат, че за неудачите на САЩ в Ирак вината трябва да се търси в политиците, а не във военните.
    Освен новият началник на щаба на армията, Сената назначи и новия ръководител на разузнавателното съобщество. Вицеадмирал Майкл Макконнел смени на длъжноста „цар на разузнаването” Джон Негропонте, ко
йто става заместник на държавния секретар на САЩ.

 


    09.02.2007, 12:00

Батискафа "Русь" ще спасява бедстващи подводничари

На въоръжение в спасителните сили на ВМФ на Русия е приет нов дълбоководен апарат, съобщава РИА Новости.
    Батискаф
а "Русь", проект 16810, е предназначен за провеждане на спасителни работи на дълбочина до 6000 метра. Твърдият корпус на апарата е изработен от титан, а лекият – от стъкловлакна. Теглото на батискафа е 25 тона, скоростта на движение – до три възела, а времето на работа под вода достига до 10 часа. Екипажът на апарата е от двама човека.
    Благодарение на манипулаторите
, "Русь" може да изпълнява различни по вид работи под водата. Той може да се използва за оказване на помощ на екипажи на подводници, да извършва ремонтни, издирвателски и научно-изследователски дейности. Изпитанията на апарата са започнали през 2002 г., като през декември 2006 г. батискафът е извършил успешно потапяне край Азорските острови.
    Актът за приемането му ма въоръжение бе подписан днес, 9 февруари, от главнокомандващият на ВМФ на Русия
Владимир Масорин. В момента за ВМФ се строи още един усъвършенстван подводен апарат, получил името "Консул".

Още за военноморските сили

 


   09.02.2007, 08:30

 

САЩ прехвърлиха свръхмощен плаващ радар до бреговете на Камчатка

Съединените щати са прехвърлили най-големия морски радар близо до бреговете на Камчатка, съобщава вестник „Монитор”.
Радарът е предназначен да открива и разпознава малки обекти в Космоса, което го прави особено подходящ елемент на системата за противоракетна отбрана на САЩ, заяви ръководителят на американската агенция за противоракетна отбрана Хенри Оберинг. Мобилният морски радар е бил прехвърлен от района на Хавайските острови в Тихия океан към Алеутските острови в Беринговия проток.
    Според ръководителя на ПРО на САЩ радарът "може да предоставя доста точна информация за насочване на ракетите-прехващачи с наземно и морско базиране към определена точка в Космоса за унищожаване на ракетите на неприятеля".
    САЩ твърдят, че системата за ПРО се изгражда за защита от ракетно нападение от страна на Иран или Северна Корея. Но Хенри Оберинг не е уточнил защо най-големият морски радар е бил прехвърлен до бреговете на Русия, която смята, че американската ПРО е насочена срещу нея. САЩ планират също да монтират радари и ракети от системата ПРО на територията на Чехия и Полша. В края на миналия месец заместник ръководителят на американската агенция  за ПРО Патрик О'Рейли заяви, че Вашингтон планира до края на 2007 да бъдат приключени всички изпитания и системата ПРО да бъде приведена в пълна бойна готовност.
    В момента САЩ имат 14 противоракетни комплекса в Аляска и 2 в Калифорния. През тази година броят им ще бъде увеличен до 21 в Аляска и 4 в Калифорния, а през 2011 година в Аляска ще има 40 комплекса. Към системата ПРО през тази година ще бъдат включени и два модернизирани радара в базата Файлингдейл във Великобритания и в Гренландия. След това системата ще се разширява с базирането на ракети - прехващачи на кораби и чрез извеждането на спътници за следене в Космоса.

 


  08.02.2007, 17:00

 

Иран изпробва противокорабна ракета с голям обсег на действие

Иран проведе изпитания на противокорабна ракета(ПКР) с голям обсег на действие, съобщава Reuters цитирайки иранската държавна телевизия.
    "
Новите ракети имат обсег на действие до 350 километра и могат да поразяват големи кораби в Персийския залив, по цялото протежение на Ормузкия пролив и северната част на Индийския океан", - е съобщил пред журналисти командващият на ВМС на Иран Али Фадави (Ali Fadavi).
    Т
ежката ПКР значително повишава възможностите на Иран по противодействието му на крупни надводни кораби. В момента страната разполага с ограничено количество крилати ракети с малък обсег на действие (до 100 километра), което не позволява Иран да атакува самолетоносачи и крайцери, които, като правило, се намират на по-голямо разстояние от крайбрежието.
    Детайли от техническите характеристики на ракетата – нейната скорост, принцип на работа на апаратурата за насочване и точност не се съобщават. Трябва да се отбележи, че сега с ПКР с голям обсег на действие собствено производство разполагат само две страни в света – Русия и САЩ.

Още противокорабни ракети

 


   08.02.2007, 09:30

 

Индийските военновъздушни сили ще закупят от Русия 40 изтребители Су-30

Индийските военновъздушни сили ще закупят от Русия 40 изтребители Су-30МКИ, предаде агенция Ройтерс.
    Стойността на всеки един от изтребителите е около 40 милиона долара.
    Очаква се договорът да бъде подписан до началото на месец март.
    Общата стойност на сделката възлиза на 1,6 милиарда долара. /Агенция "Фокус"/


   07.02.2007, 20:00

Транспортен вертолет падна край Багдад

Американското военно командване потвърди падането на транспортен вертолет край Багдад. Информацията първо бе съобщена от местни жители.
    Паднал е наш вертолет CH-46, заяви пред Ройтерс генерал-майор Уилям Колдуел.
Става дума за двувитлова машина Sea Knight, морският вариант на вертолета Chinook, който се управлява от двучленен екипаж и може да транспортира до 25 души на борда.
    По думите му машината е паднала на около
20 километра северозападно от иракската столица.
    За сега се съобщава за 7 загинали военнослужещи.

    Не е ясно дали катастрофата се дължи техническа повреда или вражески огън
.

 


   07.02.2007, 18:00

 

Иран проведе изпитания на руските ЗРК „Тор”

Иран проведе изпитания на зенитно - ракетни комплекси (ЗРК) руско производство, съобщава AFP.
    Подразделения на Корпуса стражи на ислямската революция  
(КСИР) са провели стрелби с руските зенитно – ракетни комплекси "Тор" по време на започналото днес в района на Ормузския пролив учение. Според сведения на иранските информационни агенции, изпитанията са преминали успешно.
    Команд
ващият на ВВС на КСИР Хосейн Салами (Hossein Salami) е съобщил на журналистите, че комплексите "Тор" се отличават с бърза реакция и висока точност на стрелбата. Обсега на комплекса е до 12 км., с възможност за увеличаването му до 20 км.
    Доставките на 29 ЗРК с малък обсег
"Тор-М1" за Иран завърши през януари 2007 година. Общата стойност на контракта е 700 милиона долара. ЗРК от този тип могат да откриват, съпровождат и поразяват средства за въздушно поразяване от различни класове, от вертолети и безпилотни летателни апарати до крилати ракети и самолети изработени с използване на технологията „стелт”.

Още ЗРК

 


   07.02.2007, 14:00

 

Джорд Буш обяви за създаването на ново военно командване за Африка

Новият американски команден център “Африком”, който ще бъде разположен в германския град Щутгарт, трябва да координира всички военни въпроси на САЩ в Африка, предаде електронното издание на вестник “Ди Велт”. Разполагането на базата в квартал Мьоринген е преди всичко едно временно решение.
    “Започнахме седмицата с преместване”, каза военният говорител на САЩ Холи Силкман. Като за начало “Африком” ще бъде разположен в Мьоринген. В дългосрочен план, обаче, командването трябва да бъде преместено в Африка.
    “Африканското командване ще подкрепи усилията ни да осигурим на хората в Африка свобода и сигурност и да ускорим осъществяването на общите ни цели за развитие, здраве, образование, демокрация и стопански успехи в Африка”, заяви американският президент Джордж Буш
. /агенция „Фокус”/

 


    06.02.2007, 16:00

 

МиГ-35 за първи път бе показан зад граница

Руският изтребител Миг-35 за първи път се вдигна във въздуха извън границите на Русия, съобщава АРМС - ТАСС. Независимо, че официалната му международна премиера е включена в програмата на откриващият се утре, 7 февруари, авиосалон "Аеро Индия 2007", днес полетът на самолета можаха да видят журналисти и други посетители, които бяха в авиобазата Елаханка край град Бангалор.
    На МиГ-35
са монтирани двигатели РД-33. Специално за Индия на самолета е възможно поставянето на форсирана модификация на двигателя РД-33МК "Морска оса". С този двигател тягата нараства със 7 процента, а внедрената цифрова система за управление тип FADEC, увеличава два пъти ресурса им на работа. В „Морската оса” са решени комплекс от задачи, позволяващи да се продължи работата по създаването на двигател от пето поколение.
    Например, той ще може да бъде снабден със сопло с изменящ се вектор на тягата, използването на което повишава бойната ефективност на самолета с 10-12 процента.

 


   06.02.2007, 10:00

 

AC-130Американските ударни самолети АС-130 ще получат нови оръдия

Самолетите за огнева поддръжка АC-130 на ВВС на САЩ ще бъдат въоръжени с 30 мм. оръдия от ново поколение, съобщава Defencetalk.
    П
ървия самолет AC-130U Spooky („Привидение”) е получил на въоръжение автоматични оръдия "Бушмастер" на мястото на старите 25мм и 40 мм оръдия.
    "Бушмастер"
отстъпват малко по скорострелност на 25 мм. оръдия, но превъзхождат 40 мм. оръдия "Бофорс", създадени още по време на Втората световна война. Смяната на две различнокалибрени артилерийски системи с единна система ще позволи да се увеличи количеството на боеприпасите в самолета, без да се намалява огневата му мощ.
    Летателните изпитания на
AC-130U с новото въоръжение ще започнат през месец май 2007 година. След тяхното завършване, нови оръдия ще бъдат монтирани и на вече намиращите се в строя самолети AC-130H Spectre.
    Самолет
ите за огнева поддръжка, създадени на базата на военнотранспортни машини се използват в САЩ от времето на Виетнамската война 1964-75 година. В момента основно това са машини AC-130, построени на основата на самолетът С-130 Hercules. Въоръжението на самолетите за огнева поддръжка се състои от 105-милиметрово оръдие, автоматични оръдия от по-малък калибър и 7,62-мм картечници с въртящи се цеви.

Още за ударните самолети

 


   05.02.2007, 21:00

 

Канада поръча от "Боинг" четири военнотранспортни самолета С-17

Канадското правителство подписа с Boeing договор за покупка на четири C-17 Globemaster III съобщава вестник ”Българска армия”. Така канадското министерство на отбраната ще разшири възможностите за изпълнение на стратегически транспортни задачи на своите въоръжени сили. Доставката на първата машина се предвижда за есента на 2007 г. Канадските С-17 ще бъдат дислоцирани на авиобазата Трентън в Онтарио.
    Тези четири самолета вече са включени в производствения календар, но няма да позволят удължаване на живота на монтажната линия на С-17 в Лонг Бийч, щата Калифорния. Планирано е тя да бъде спряна към средата на 2009 г., ако не бъде регистрирана нова, но по-голяма поръчка за С-17.
    Военнотранспортният реактивен самолет С-17 Globemaster III се експлоатира от САЩ (USAF), Великобритания (RAF) и Австралия (RAAF). Австралийските ВВС получиха първия си самолет към края на 2006 г. Канада ще бъде четвъртият оператор на С-17.

Още транспортни самолети

 


  04.02.2007, 20:00

 

GABI-A6KINAZIИзраелското правителство утвърди новия шеф на ГЩ

Генералният щаб на Израел днес, 4 февруари, е с нов началник. Както съобщава AFP, кабинетът на министрите на страната e утвърдил назначения на тази длъжност генерал – майор Габи Ашкенази.
    Той бе назначен още на 23 януари, но за да встъпи в длъжност  Ашкенази трябваше да получи одобрение на кабинета на министрите.
    Габи Ашкенази (Gabi Ashkenazi) е роден през 1954 година в Хагор, в регион Шарон, в центъра на Израел. Баща му е преживял Холокоста, а майка му е изселничка от Сирия. Завършил е Школата за младши команден състав в Тел Авив, а също и Школата за подготовка на командния състав на Корпуса на морската пехота в САЩ. Има степен бакалавър по политология, завършил е Школата за държавно управление Джон Кеннеди.
    Военната кариера Ашкенази започва през 1972 година. Бил е зачислен в елитната пехотна бригада "Голани". През 1976 година влиза в състава на отряд, който провежда операция за освобождаване на заложници в Уганда – операцията е известна като "Операция Ентеббе", или операция "Гръмотевичен удар". През 1978 година е назначен за заместник – командир на батальон в бригадата "Голани". През същата година участва в ливано – израелския конфликт (Операция "Литани"), където е ранен. След това напуска армията, но след две години се връща на служба като командир на батальон. По време на ливано – израелската война през 1982 година Ашкенази е вече заместник – командир на бригада  "Голани".
    От 1986 до 1988 година вече е командир на бригадата. След това е бил шеф на разузнаването на северното командване. От 1990 година е командвал резервна бронетанкова бригада на севрното командване. От 1992 до 1994 година ръководи гражданската администрация в Южен Ливан.
    През 1994 г. Ашкенази е станал шеф на отдела за операциите в щаба на Армията за отбрана на Израел. През 1996 г. му е присвоено звание генерал-майор. От 1998 г. ръководи северното командване.
    През 2002 година Ашкенази е назначен за заместник на ГЩ. Той е известен е с умерената си политика спрямо палестинците.
    През юли министъра на отбраната Амир Перец  го назначава за генерален директор в министерството на отбраната. По време на ливано – израелския конфликт през 2006 година Ашкенази е изпълнявал ролята на експерт за Ливан.

Габи Ашкенази е женен, с две деца.

 


  04.02.2007, 14:00

 

AFGANСАЩ поеха командването на силите на НАТО в Афганистан

Aмериканският генерал Дан Макнил пое командването на силите на НАТО в Афганистан от британския генерал Дейвид Ричардс, предаде агенция Ройтерс. Предаването на командването се извърши на фона на сражения с талибаните в района на град Мусакала в южната част на страната.
    През последните месеци американските, британските, канадските и холандските военнослужещи се изтеглиха от южните райони на Афганистан, които стават неконтролируеми, отбелязва агенцията. /Aгенция "Фокус"/

 

 


   02.02.2007, 22:00

 

FennekХоландски леки БРМ Fennek за първи път се използват в Афганистан

Холандските сили, дислоцирани в южната част на Афганистан, са получила 12 леки бронирани разузнавателни машини (БРМ) Fennek (колесна формула 4х4) производство на фирмата Krauss-Maffei Wegmann (Германия). Машините са предназначени за поддържане на бойните действия в провинция Урузган, ръководени под ръководството на НАТО.
    Четири високотехнологични 10-тонни БРМ, постъпили на въоръжение в холандската армия през 2005 г., се намират на летището на град  Кандахар. Тези машини предадени на взвода за охрана на холандските сили са комплектовани с личен състав от състава на 42 танков батальон.
    Другите осем машини Fennek в момента пристигат в провинция  Урузган, където ще се използват от разузнавателен взвод, комплектован с личен състав от 11 танков батальон , влизащ в състава на оперативна група, оглавявана от Холандия в провинция  Урузган.
    В провинция Урузган екипажът на машините Fennek ( включва 3 човека) ще изпълнява задачи по самостоятелно събиране на информация, водене на разузнаване и наблюдение в продължение на 2-6 дена. Машините ще влизат в групи, включващи 2 и повече машини.
    Холандския взвод от силите за бойно охранение, дислоциран в  Кандахар, се използва за съпровождане на висшето командване.
    Машините Fenneks с колесна формула 4х4, разработени и изготвени от германо – холандски консорциум, са способни да развиват скорост до 100 км/час. Имат монтират шест цилиндров 5,7 литров турбодизелов двигател на фирмата Deutz с мощност 240 к.с.
    Съществено предимство на машината е ниското ниво на шума. Освен това на машините са монтирани предаватели за заградителни смущения срещу управляеми по радио взривни устройства.
    Свръзката между машините се осигурява с радиостанции PRC-117F, доставени от фирмата Harris.

Още за разузнавателните машини

 


  02.02.2007, 19:30

 

Финландия унищожава 350 танка и бойни машини

Финландия през текущата година ще унищожи около 350 единици бойна техника. За това съобщи днес пресслужбата на въоръжените сили на страната, цитирана от РИА Новости.
   
За вторични суровини ще отидат остарелите и снети от въоръжение танкове T-72, бойни машини на пехотата БМП-1 и бронетранспортьори БТР-60.
    Според изказване на представителят на финландския генерален щаб Ханн Орсил пред журналисти, за един танк се очаква да се получат около 10 000 евро.

 


   02.02.2007, 19:00

 

Инцидент с американски военен хеликоптер

Американското военно командване в Ирак потвърди информацията на иракската полиция и местни жители за катастрофа на американски хеликоптер северно от столицата Багдад, предаде АП, позовавайки се на представителят на командването на силите на САЩ в Ирак Дейвид Смайлл (David Small).
    По информация на очевидци, инцидентът е станал на около 20 км от иракската столица до една от базите на коалиционните сили. Данни за пострадали и подробна информация не се съобщават.

 


  02.02.2007, 10:00

 

VOINITEВойните

Към 1 февруари 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 3339 военнослужещи, от които 3088 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 130 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Украйна и Полша по 18, България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи и Унгария – по един.

    Американските военни съобщават и за 23 114 ранени американски военнослужещи.
    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 февруари 2007 година, са загинали 512 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 353, австралийци - 1, англичани – 46, канадци – 44, датчани – 3, холандци -3, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, испанци – 18 и шведи – 2.
    За периода 1102 американски военнослужещи са били ранени.

 


   02.02.2007, 09:00

 

DDG-68Американски кораб ще посети пристанище Варна

Правителството разреши влизането във вътрешните морени води на България и посещение на пристанище Варна на кораба The Sullivans (DDG-68) от състава на военноморските сили на САЩ от 5 до 8 февруари. Целта на посещението е свързана с изпълнението на част от програмата за двустранно сътрудничество през 2007 г. между министерствата на отбраната на България и САЩ.
    Предвидено е провеждане на съвместно учение с кораб и вертолет от българските ВМС, съвместна работа със самолет на морската патрулна авиация и обмен на офицери на борда на българския и американския кораб в периода на визитата.

 


   01.02.2007, 23:30

 

Турция избира перспективна подводница

ВМС на Турция обявяват тендер за строителство на нова подводница, като в него ще вземат участие водещи корабостроителни компании, съобщава Defense-Aerospace.
    В числото на претендентите ще бъдат компании като френската  Armoris, италианската Fincantieri Cantieri Navali, германската HDW, подразделение на американската корпорация Lockheed Martin и испанската компания Navantia.
    Според специалистите, най-вероятни победители ще бъдат  немският проект 212 или френско – испанската Scorpene. В момента подводните сили на ВМС на Турция са окомплектовани с немски подводници проект 209 и остарели американски дизелови подводници строени през 40 - 50-те години на миналия век.
    Победителят ще бъде определен през 2007-8 година. Точното число на подводниците, които се предполага да бъдат построени, за сега не е известно.

Още за подводниците

 


   01.02.2007, 21:00

 

RAFAELОръжейната компания “Рафаел” ще достави противоракетна отбранителна система за Израел

Израелският министър на отбраната Амир Перец избра днес противоракетната отбранителна система на компанията “Рафаел” за прихващане на ракети с малък обсег на действие, съобщава “Аарец”. По време на конфликта в Ливан през лятото шиитската групировка “Хизбулла” изстреля близо 4000 ракети тип “Катюша”, докато палестинският обстрел с ракети “Касам” е почти ежедневие за много райони в Южен Израел, отбелязва изданието. /агенция ”Фокус”/
 Вашите телефони

 0292/22122 и 0292/22126 - това са горещите телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

На 0292/22122 можете да поставяте своите въпроси във връзка с професионализацията на Българската армия.

На 0292/22126 ще получавате информация за повикването на наборните войници в Българската армия.

На 0292/21199 - горещ телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
{START_COUNTER}