Информация от средствата за масова информация


   Архив - февруари 2006 г.

 


   28.02.2006, 13:30

Предислокация на подводници на САЩПредислокация на подводници на САЩ

ВМС на САЩ планират до 2010 година да предислоцират в Тихия океан допълнително шест от своите подводници, съкращавайки тяхната численост в Атлантика. Това отразява нарастващата значимост на Азиатско - Тихоокеанския регион за безопасността на САЩ.
    В резултат на операцията 60 процента от подводния флот на САЩ ще се окажат съсредоточени в Тихия океан и 40 процента – в Атлантическия. В момента това съотношение е 50:50.
    Както е на съобщил на агенция АП официален представител на ВМС на САЩ, базата Пърл-Харбър на Хаваите ще получи още една подводница, и числеността им ще достигне до 18. В базата Сан-Диего (щат Калифорния) числеността на подводниците ще нарасне от четири на седем и в базата Бремертон (щат Вашингтон) – от една на три.
    Ще се съкрати числото на подводниците, намиращи се в базите по Атлантическото крайбрежие на САЩ Норфолк (щат Вирджиния) и Нью-Лондон (щат Коннектикът).


   28.02.2006, 12:00

 

Rheinmetall ще доставя боеприпаси на Турция и ХоландияRheinmetall ще доставя боеприпаси на Турция и Холандия

Турция и Холандия обявиха за сключен контракт с немската фирма Rheinmetall AG за доставката на крупнокалибрени боеприпаси, на обща стойност от 79 милиона евро.
    Във връзка с това, че Турция в края на 2005 година получи 298 танка Leopard 2, втора употреба, фирмата Rheinmetall Defence е получила поръчка за доставката на 120мм боеприпаси за тези машини. Контракта включва 1500 бронебойни снаряда DM 63 и учебни боеприпаси.     Стойността възлиза на около 46 милиона евро.
Доставката ще бъде извършена в периода юли 2006 – юни 2007 година.
    DM 63 са бронебойни боеприпаси със сърдечник от волфрам, в които се използва специален барут с понижена чувствителност към температурни изменения. Те са много подходящи за използване в екстремални климатически зони.
    Самата германска армия получи такива боеприпаси през лятото на 2005 г. Във фирмата Rheinmetall считат, че потенциални купувачи на тези боеприпаси ще бъдат поне още 12 страни.
    Холандската армия е взела решение за покупката на 155мм. боеприпаси. Това се явява част от контракта за покупката на САУ PzH 2000.

 


   27.02.2006, 16:00

ARCICВ Пентагона се появи център за създаване на армията на бъдещето

В структурата на американската армия се появи център за интеграция на армейския потенциал (Army Capabilities Integration Center - ARCIC), съобщава Edefenseonline.com.
    Задача на центъра е интеграция на новите бойни системи в действащата армия. В частност, той ще се занимава с въпросите свързани със създаването на армията на бъдещето – проект Future combat systems.
    Този проект предвижда създаването на 18 бойни системи и две „над системи” – „войници” и „средства за свръзка”.
    18 –те останали компонента се разделят на четири подгрупи: "сухопътни управляеми бойни машини", "сухопътни автоматични бойни машини", "автоматични летателни апарати" и "отделни устройства".
    Всичките тези системи ще бъдат обединени в единната информационна мрежа C4ISR - Command, Control, Communications, Computing, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (командване, контрол, свръзка, изчисляване, разузнаване и наблюдение).
    Първото неголямо подразделение FCS се планира да бъде създадено през 2008 бюджетна година. Това ще е експериментална част, състава, числеността и осигуряването на която за сега са неизвестни. Към 2014 г се предвижда да има вече развърнати 32 пълноценни бригади. Числеността на първата част от „армията на бъдещето” ще бъде 2500 военнослужещи.
    Центъра за интеграция на армейския потенциал е бил създаден на базата на тренировъчния център за обработка на военни доктрини на бъдещето (U.S. Army Training and Doctrine Command Futures Center). ARCIC ще изпълнява и задачите на тренировъчния център, като ще бъде подчинен на министъра на сухопътните войски и на  началника на щаба на армията.

 


   27.02.2006, 12:00

Kormorant-Lockheed Martin разработва подводен самолет

Компанията Skunk Works, принадлежаща на Lockheed Martin, разработва безпилотен самолет, който ще стартира от борда на подводница намираща се в подводно положение, съобщава Popular Science.
    Skunk Works е известна с това, че е разработвала през 60-те години на миналия век разузнавателните самолети U-2 Dragon Lady и SR-71 Black Bird. Новата разработка се нарича Cormorant (корморан).
    Самолета ще може да стартира от шахта на балистичните ракети  Trident монтирани на подводниците от клас "Охайо". Тези стратегически ракетоносци загубиха своята водеща роля с края на Студената война, и сега част от тях се преустройват в подводници за специални операции.
    Пуска се извършва с помощта на манипулатор, който ще извежда апарата на повърхността. След това самолета разтваря крила и полита. Кацането се осъществява на вода, след което манипулатора прибира обратно самолета на борда на подводницата.
    Конструкцията на самолета се отличава със своята здравина – разчетен е на претоварвания които могат да се появят на 45 метра дълбочина.
    Самолета ще извършва разузнавателни или ударни мисии – в зависимост от оборудването, което ще му се монтира. 

SingapurАзиатски авиосалон

21 - 26 януари 2006 година


ASIAN AEROSPACE 2006


   26.02.2006, 15:00

J-9Изтребители за Бангладеш

Китай ще продава изтребители на Бангладеш, съобщава вестник Hindu. Правителството на тази страна е заявило, че смята да купи от Китай 16 самолета. Какви именно - не се съобщава. Според думите на министъра на отбраната на Бангладеш Хафиц Адин Ахмед, съглашението е било подписано миналата година.
    Съгласно условията на контракта, стойността на един самолет ще бъде 5,85 милиона долара. Общата сума на сделката възлиза на 94 милиона долара.
    Ахмед е подчертал, че процеса по покупката на въоръжението ще бъде достатъчно дълъг, но колко именно – не уточнил.
    В момента ВВС на Бангладеш се състоят от 65 самолета и 39 вертолета. В изтребителния парк на националните ВВС значителна част са МиГ-29. На въоръжение се намират и руски вертолети Ми-17.
    През последните години Китай активизира свои програми за строителство на съвременни изтребители. Засили и външнотърговската си активност.

    Например КНР и Пакистан разработват програма за съвместен пакистанско-китайски изтребител  JF-17. В Пакистан тази програма се нарича JF-17, а в Китай - FC-1. Заводи за производство на самолетите са построени и в двете страни. Изпитанията на лекият изтребител завършиха в края на 2005 г., а самото строителство ще започне през 2008 г.


   24.02.2006, 18:00

kreiserСъвместни учения в Черно море

Главнокомандващия на ВМФ на Русия адмирал Владимир Масорин е пристигнал днес в Истанбул с тридневна визита за преговори с командването на турските ВМС и участие в мероприятия, свързани с посещението в града на отряд бойни кораби на Черноморският флот (ЧФ).
    В Истанбул  той ще проведе срещи, касаещи въпроси на двустранното сътрудничество и провеждане на операция "Черноморска хармония". Той ще посети главната военно-морска база на Турция Гелджук (Golcuk) и турски бойни кораби.
    От 24 до 26 февруари в Истанбул ще се намира и отряда бойни кораби в състав флагмана на ЧФ, ракетния крайцер "Москва", големия десантен кораб "Азов" и два спомагателни кораба.
    Руските кораби се завръщат от учения с НАТО в Средиземно море.
    След завършване на визитата в Истанбул руските и турски бойни кораби от 27 февруари ще излязат в Черно море, където ще проведат съвместно учение.
Аналогични въпроси са се отработвали и през юли миналата година на съвместни учения на корабите на ЧФ и ВМС на Турция. Маневрите се проведоха в юго-западната част на Черно море в щурмови условия.


   23.02.2006, 17:00

 

FELINНови комуникационни системи във френската армия

Френското правителство е поръчало на частната компания Sagem Defense Securite 32 хиляди комплекта електронни комуникационни системи FELIN за войниците от сухопътните войски, съобщава   Defense News.
FELIN ще постъпят във войската от 2007 по 2012 година. За това е заявил, по време на пресконференция по безопасността, директора по развитието на Sagem Defense Securite Патрик Кюрлье.
    Свързочната система на Sagem, пише Defense News, фактически ще превърне войника във високоефективна компютъризирана бойна машина. Тя се състои от цифрова радиостанция и система за навигация GPS, включени към малък компютър. Цялата апаратура е монтирана в облеклото и снаряжението на войника.
    В система също са включени и други периферни устройства, такива, като видеокамера, монтирана в каската. Информацията от всеки войник се предава в общ информационен сървър на подразделението.
    Войника, оборудван с FELIN, ще може на бойното поле да получава пълна информация, събрана от различни разузнавателни източници, а също и да предава всякакви сведения на другите участници в бойните действия.


   23.02.2006, 16:00

 

Нов контракт за Force Protection, Inc. Нов контракт за Force Protection, Inc.

Американската армия е сключила контракт с компанията Force Protection, Inc. за производството на 19 машини за разминиране Buffalo за своите войски в Ирак и Афганистан. Производството на машините, обучение на екипажите и поддръжката им се оценяват на  $21 милиона.
    Първите Buffalo постъпиха на въоръжение в инженерните войски още през 2003 г. Това е първата поръчка от авто-бронетанковото управление на ВС на САЩ.
    „Force Protection имат необходимата инфраструктура да удовлетворят изискванията за производство на машините от сериите Buffalo и Cougar. За всяка машина е разработен  уникален процес и ресурси. Ние можем да увеличим максимално производството на Buffalo и да разширим линиите за производство на Cougar”- е казал представител на фирмата.
    От момента на своето създаване през 1997 година, Force Protection стана водещ национален изследователски център за борба с взривните устройства и технологиите за защита от тях.


   22.02.2006, 10:30

 

Mi-17B-5Ми-17В-5 за армията на Венецуела

Във Венецуела днес пристигнаха първите три вертолета Ми-17В-5 закупени от Русия.
    Министъра на националната отбрана на страната Рамон Орландо Маниглия Феррейро е заявил, че руската техника ще се използва не само за военни цели, но и за хуманитарни и спасителни операции.
    В съответствие с контракта, подписан през март 2005 г, Русия ще достави на въоръжените сили на Венецуела 15 вертолета  - Ми-17В-5, Ми-35М и Ми-26Т на стойност 201 милиона долара. В тази цена влиза и обучението в Русия на екипажите на тези машини. Южноамериканската република планира да закупи общо 33 руски вертолета: двадесет Ми-17В-5, десет Ми-35М и три Ми-26Т.
    През май 2005 г. в Каракас беше подписан и контракт за доставката  на сто хиляди руски автомата АК-103, които ще заменят старото стрелково оръжие, белгийско производство, с което венецуелската армия е била снабдена преди 50 години.


  21.02.2006, 13:00

С-300 ще се състезава с Patriot за правото да защитата небето на ТурцияС-300 ще се състезава с Patriot за правото да защитава небето на Турция

В конкурса за доставка на системи за ПВО, който бе обявен от турското министерство на отбраната, участва руският зенитно-ракетен комплекс С-300 ПМУ-2 "Фаворит", съобщава вестник New Anatolian.
    Освен руският ЗРК в конкурса ще участват и американската система Patriot и американо-израелската система Arrow-2.
    Програмата за модернизация на ПВО предвижда разработката собствена система за близко действие и покупката на чужди комплекси за далечно действие.
    За целта са заделени 800 милиона долара. В рамките на първия етап на програмата за модернизация Анкара планира да закупи четири зенитно-ракетни комплекса.
    Турската армия вече има опит в използването на системите Patriot – САЩ доставиха тези комплекси по време на първата и втората война с Ирак.
    Сегашната реформа на ПВО е свързана с опасенията на турското правителство от това, че в бъдеще в региона може да започне още една война – с Иран. При това Турция, като един от основните съюзници на САЩ, счита, че Иран може да нанесе ракетен удар по нея.
    Както отбелязват аналитиците, шанс да се спечели конкурса от руските системи има, понеже Анкара се придържа към принципа на деверсификация при доставката на въоръжения.


   21.02.2006, 11:00

F-35Lockheed Martin показаха изтребителя F-35

Компанията Lockheed Martin изтеглиха на пистата образец на ударния изтребител от пето поколение F-35 Joint Strike Fighter, съобщава UPI.
    Тържествената церемония се е състояла на територията на завода на компанията в Тексас. Първи полет самолета ще трябва да извърши през есента на 2006 година. Joint Strike Fighter се планира на бъде приет на въоръжение през 2012 г.
    F-35 е международен проект, в който освен САЩ участват  Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Канада, Австралия, Дания, Норвегия и Израел.
    След приемането на самолета на въоръжение се планира да замени F/A-18 Hornet, F-16 Falcon, A-10 Warthog и AV-8B Harrier.


   20.02.2006, 18:30

„Хищник” отива във ВВС на Япония?„Хищник” отива във ВВС на Япония?
Пентагона може да започне да продава изтребители от пето поколение F-22A Raptor на своите близки съюзници, съобщава Defense Industry Daily. На такава стъпка американското военно командване ще бъде принудено да отиде, за да намали стойността на самолета.
    Първоначално Министерството на отбраната на САЩ смяташе да закупи  700 изтребителя F-22A, но след това програмата бе съкратена първо до 442, а после и до 339 единици. Сега ВВС ще получат само  180 самолета от пето поколение.
    В резултат на тези съкращения стойността на всеки изтребител рязко порасна. По оценки на експерти, цената на една машина в момента е около 100 милиона долара, но отчитайки  допълнителна доработка и модернизация на самолета тя може да се повиши до 400 милиона за единица.
    Ако САЩ решат да продават самолета зад граница, то първи покупатели могат да се окажат японските ВВС. В момента Агенцията за самоотбрана на Япония има на въоръжение изтребители от типа - F-15J/F-15DJ Eagle, F-4EJ Kai и RF-4EJ американско производство, а също и F-2 (модернизиран в Япония  F-16C) и F-1 производство на Mitsubishi.
    В момента японците смятат да обновят своя изтребителен парк, сваляйки от въоръжение F-4 и F-1. Възможно е, те да купят от САЩ допълнително модернизирани F-15J. Анализатори не изключват, че те могат да купят и самолети от пето поколение  F-35 или F-22.
    F-22A беше официално признат за боеготов в края на декември, а в средата на януари 27-ма изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ беше въоръжена напълно с тези самолети.
    На 25 януари за първи път изтребители от пето поколение изпълниха бойни задачи. Те извършиха полети в рамките на операцията "Благороден орел", патрулирайки във въздушното пространство на САЩ.
    Тази операция от 2001 година се провежда от Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на североамериканският континент (North American Aerospace Defense Command - NORAD).
    Пентагона вече започна реформа, целта на която е да се заменят тясно специализираните самолети с F-22. Неотдавна стана известно, че министерството на отбраната на САЩ смята да съкрати ВВС с 33 разузнавателни самолета U-2 Dragon Lady и всичките  ударни "самолета-невидимки" F-117. Планира се те да бъдат заменени с именно с F-22.


   20.02.2006, 16:00

 

DGADGA планира създаването на боен безпилотен летателен апарат

Френското главно управление за въоръженията (DGA) е подписало контракт с компанията Dassault Aviation за създаването на прототип в рамките на проекта за създаване на безпилотен летателен апарат  (UCAV) nEUROn. Стойността на договора възлиза на 405 млн. евро (484,8 млн. долара). В проекта, освен Франция вземат участие и Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария. Компанията  Dassault Aviation е определена за главен изпълнител, - е заявил директора на аерокосмическите програми на DGA, Жак Санду. Към 2011 г. трябва да бъдат изпълнени първите 100 полета от  апарата.  През 2012 г. се планира да бъдат направени два тестови полета с използване на високоточни бомби с лазерно насочване. Към проекта се очаква да се присъедини и Белгия.


   19.02.2006, 13:30

Нощният ястреб – в пенсия?Нощният ястреб – в пенсия?

Американското военно командване смята в продължение на две години да изведе от експлоатация всички самолети F-117 Nighthawk, съобщиха представители на ВВС на САЩ. Според техните думи, част от самолетите ще бъде продадена на съюзниците на САЩ, един ще бъде изпратен в музея на ВВС, а останалите ще бъдат консервирани в базата на ВВС Девис-Монтен в щата Аризона. В момента на въоръжение във ВВС на САЩ се намират 52 самолета F-117.
    По рано президента на САЩ  Джордж Буш излезе с предложение до 2007 година да се изведат от експлоатация 10 самолета  F-117, с разчет в края на 2008 година напълно да се завърши с извеждането от експлоатация на самолетите от този тип. За това съобщава агенция Associated Press.


   19.02.2006, 08:30

Hatf-II AbdaliУспешни изпитания с ракета в Пакистан

Днес военните в Пакистан са провели изпитания на ракета клас  "земя-земя" с близък радиус на действие, която може да носи ядрена бойна глава, съобщава агенция France Presse.
    Както се казва в съобщение на министерството на отбраната на страната, изпитанията на балистичната ракета "Хатф-II Абдали" (Hatf-II Abdali), разработена в Пакистан, са преминали успешно.
    Пакистанската ракета може да поразява цели на разстояние до 200 километра и да носи както ядрена, така  и друг тип бойни глави.
Президента на  Пакистан Первез Мушарраф е приветствал запуска на ракетата и е поздравил учените и инженерите с това, според неговите думи, "върхово достижение".


   18.02.2006, 19:00

 

CH-53E-02-06Катастрофа с вертолети на морската пехота

Вчера около 17:30 местно време в района на Аденския залив в Арабско море са се разбили два вертолета CH-53E на морската пехота на САЩ, съобщава агенция Reuters.
    Днес в официално заявление на командването на военната база на САЩ в африканската република Джибути, се казва, че от намиращите се на борда на вертолетите 12 човека за сега двама са спасени, а останалите десет се водят за безследно изчезнали.
    Продължават издирвателните мероприятия.
    За причините за катастрофата за сега нищо не се съобщава.


   18.02.2006, 14:00

Израелски бойни модули за армията на ПортугалияИзраелски бойни модули за армията на Португалия

Израелската фирма Elbit Systems Ltd. е подписала контракт на стойност $32 милиона за доставката на дистанционно управляеми бойни модули, системи за управление на огъня и друго оборудване за бронетехниката на португалската армия.
    По рано австрийската фирма STEYR, член на General Dynamics European Land Combat Systems Group стана основния доставчик в Португалия на своите бронетранспортьори 8х8 PANDUR II. Сега тя се явява в качеството на поръчител за Elbit.
    Бойният модул на фирмата Elbit е отлично предложение за съвременните мобилни сили, предназначени наред с другото и да водят бойни действия в градски условия. Той позволява да се осигури защита на екипажа, понеже огъня с оръжията се води дистанционно от защитения корпус на машината, без да го напуска.
    Неотдавна Elbit беше избрана за доставката на 30 бойни модули за бронетранспортьорите Piranha III за белгийската армия.
    Дистанционно управляемият боен модул има стабилизирано в двете плоскости 25 или 30 мм оръдие. Други негови характеристики – нисък силует, малко тегло, а също и възможност за привеждане в транспортно положение за транспортиране със самолетите С-130. Монтирана, система не заема от вътрешното пространство на машината и за управлението и не е необходим допълнителен член на екипажа. Цялото управление става дистанционно с помощта на електрически приводи. За обслужването на модула също не е необходимо да се напуска корпуса на машината.


   17.02.2006, 15:00

dragon-eyeНови безпилотни летателни апарати за американската морска пехота

Компанията Aerovironment Inc., Монровия, щат Калифорния, е получила контракт за доставката на 303 БПЛА Dragon Eye, 101 наземни станции за управление, 101 полеви комплекта за поддръжка, а така и всички необходими материали за техническият състав и др. за нуждите на Морската пехота. Стойността на контракта (M67854-04-D-1011) възлиза на  9 792 039 долара.
    Dragon Eye представлява безпилотен летателен апарат, осигуряващ разузнавателна информация на бойните подразделения в реално време.
    Работата ще се извършва в Сим Вели, щат Калифорния и трябва да завърши през декември 2006 година.


   17.02.2006, 13:30

An-124-100Крупните товари на НАТО - с руски самолети

С участието на Русия започва изпълнението на съвместният проект  САЛИС, за доставка на крупногабаритни товари с военно назначение в интерес на армиите на страните от НАТО, е съобщил министъра на отбраната на Германия Франц Йозеф Юнг.
    За тази цел на летището в Лайпциг/Хале ще бъдат постоянно дислоцирани два военно-транспортни самолета Ан-124-100 "Руслан", предназначени за превоз на крупногабаритни и нестандартни товари. Тези руски самолети ще се намират в разпореждане на европейските страни от НАТО. Още няколко такива машини ще бъдат изпратени в други страни от алианса.
    В предстоящите седем години стратегическите въздушни превози в рамките на европейската програма САЛИС, реализацията на която е планирано  да започне на 23 март, ще се осъществяват със самолетите Ан-124-100, на руската фирма "Руслан-Салис" – дъщерно предприятие на авиокомпанията "Волга-Днепр".


   17.02.2006, 10:00

БТРРусия ще въоръжава ХАМАС с техника през Израел

Русия може да достави военна техника в Палестинската автономия само със съгласието на израелските власти и през територията на  Израел, съобщава РИА Новости.
    С такова изявление е излязъл министъра на отбраната на РФ  Сергей Иванов на пресконференция.
    По рано се съобщаваше, че Москва е поставила въпроса за доставката на техника в зависимост от бъдещите отношения на властите в Палестинската автономия с Израел.
    За сега преговорите за доставка на въоръжение на палестинските сили за безопасност са спрени. За сроковете за тяхното възстановяване нищо не се съобщава.
    Русия имаше намерение да достави на Палестинската автономия два военно-транспортни вертолета Ми-17 и 50 бронетранспортьора.
    В момента всички въпроси, включително и финансирането на сделката, вече са съгласувани. Съобщаваше се, че Израел също е одобрил сделката.


   16.02.2006, 12:00

IzraelИзраел монтира противоракетни системи на своите граждански самолети

Най-голямата израелска авиокомпания El Al е оборудвала своите самолети с бордова противоракетна система "Въздушна защита" ("Flight Guard"), съобщава изданието Haaretz. Това е първата система за защита на граждански самолети от самонасочващи се ракети от типа ”земя-въздух”.
    Стойността на един комплект е около милион долара. Авиокомпанията El Al има 29 собствени самолета и пет е взела под аренда.
    Първите успешни изпитания са били проведени през лятото на 2004 година. В създаването на комплекса са взели участие фирмата  Israel Military Industries в кооперация  с компанията Elta, контролирана от Israel Aircraft Industries. "Боингите" на авиокомпанията El Al са първите в света пасажерски лайнери, които са оборудвани с подобна бордова система. "Flight Guard" работи по аналогичен принцип, които отдавна се използва в бойната авиация.  Радара на системата реагира на ракетни пускове, след което се задействат инфрачервени ”уловки”, които пък от своя страна отклоняват ракетата от курса и.
    Счита се, че това е преходна стъпва в защитата на пътническите самолети. Активното създаване на системата "Flight Guard" започна след неуспешен опит да бъде свален израелски самолет в Момбас, Кения през 2002 г.


   15.02.2006, 10:30

Пентагона съсредоточава в Пасифика крупна морска групировка

През 2006 година САЩ ще проведат най-голямото военно-морско учение в Тихия океан през последните 10 години, съобщава Reuters.
    В маневрите ще вземат участие четири авионосни групи, като ще започнат през юни и ще завършат през август. Какви именно самолетоносачи ще заминат за там, не се съобщава.
    Според експерти, това ще бъде първият случай за последните 30 години, когато на едно място в Тихия океан ще бъдат концентрирани толкова много американски бойни кораба.
    Както е заявил командващия на Тихоокеанския флот адмирал Гери Раугхед (Gary Roughead), американски учения от такъв мащаб в Тихия океан не са се провеждали вече 10 години.
    Американските авионосни групи ще проведат редица военни упражнения, в някои от които ще участват и други държави. Кои точно – не се уточнява.


   15.02.2006, 09:30

KirgiziaКиргизия иска пет пъти повече за наем

Арендата за военната база на киргизкото летище "Манас" край  Бишкек ще струва на ВВС на САЩ 200 милиона долара годишно. За намерението да се повиши арендната ставка е съобщил президента на Киргизия Курманбек Бакиев  в интервю за в-к "Коммерсант".
    „Съществуват международни норми – е заявил Бакиев, колко струва един хектар земя, колко един квадратен метър на територията на международно летище от този ранг. Тези цени съществуват в международните стандарти. Освен това, икономическото положение на Киргизия не е от най-доброто. Ние не сме такава богата страна, са да раздаваме безплатно тези обекти и съоръжения”.
    Според президента, американската страна се е отнесла към намеренията на Киргизия с разбиране, макар още да няма официален отговор.
    Според данни на агенция "Фергана.Ру", цялата доходна част на държавния бюджет на Киргизия през 2006 година ще бъде не повече от 500 милиона долара.
    В момента в авиобазата Питер Ханс се намират военно-транспортни самолети и около 900 военнослужещи на САЩ. Според някои данни, Пентагона в последно време е изплащал на Киргизия арендна вноска от 40 милиона долара годишно.


  14.02.2006, 10:00

IndoneziaРусия ще строи космодрум в Нова Гвинея

Индонезия и Русия ще строят космодрум на остров  Биак, който се намира близо до екватора. Предварителния договор бе подписан миналата седмица, заяви в Джакарта представителя на министерството на външните работи на Русия Юри Тамрин. Според него, официално договора ще бъде подписан през юни, по време на визитата в Москва на президента на Индонезия Сусило Бамбанга Юдхойоно.
    Както съобщава в Джакарта седмичника "Гатра", представители на правителствата на двете страни по време на срещи състояли се в град Медан (северно от  остров Суматра) са подписали предварително споразумение за изграждане на аерокосмически център на остров Биак, край
северо-източното крайбрежие на Нова Гвинея. Според индонезийския Национален институт за аеронавтика и космоса, този район е идеален за космически пускове, понеже е разположен близо до екватора. Обикновено за извеждането на спътник в орбита около земята скоростта на ракетата трябва да бъде 7,8 км/с, докато при запуск от района на екватора са достатъчни 7,4 км/с. Съответната икономия на гориво ще позволи на носителите при запуск от остров Биак да извеждат в орбита с 25 процента по-голям товар.
    Според изданието, интерес към проекта са проявили Китай, САЩ и Япония, но Русия е предложила най-добрата оферта. Работите по изграждането се планира да започнат през следващата година. Със строителството ще се занимава руската аерокосмическа корпорация "Воздушный старт". Президента и Анатолий Карпов е
заявил, че са готови да вложат в проекта 25 млн долара. Според него, центъра ще бъде снабден с нова пускова, която ще бъде по евтина от аналогичната система с морско базиране около четири пъти, а с наземно базиране – 10 пъти.


   13.02.2006, 18:00

 

PC-22B-SS-24Американска военна инспекция в Русия

Експерти на САЩ днес са започнали инспекция на базата за ликвидиране на стратегическо оръжие на Русия в Брянск съгласно Договора за съкращение и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНВ-1), съобщава ИТАР-ТАСС.
    Американските инспектори ще наблюдават процеса по ликвидация на бойния железопътен ракетен комплекс (БЖРК). През август 2005 град в град Кострома от бойно дежурство беше снет последният  БЖРК. През 2005 г. в брянската база са ликвидирани девет пускови установки БЖРК, а през 2004 г - 10.
    Тристепенната МБР РС-22В (по западната класификация - SS-24"Скалпел"), с която са били въоръжени БЖРК, е снабдена с разделяща се бойна част с 10 бойни блока с индивидуално насочване. Далечина на полета - 10 хиляди километра, стартова маса  - 104,5 т.
    В състава на полка, въоръжен с МБР "Скалпел", са влизали железопътен състав от три локомотива и 17 вагона, включително и три пускови установки.
    Самите ракети и бойните глави се намират в базите за съхранение. Те ще се ликвидират по отработена технология в предприятията в град Перма (до 15 ракети годишно). За унищожаването на стратегическото въоръжение в Русия са създадени пет бази за утилизация на ракетни комплекси, позволяващи ликвидацията до 120 МБР и до 60 единици тежка ракетна техника всяка година.


   13.02.2006, 16:30

U212Реформи в подводния флот на Германия
В процеса на реорганизацията на ВМС на ФРГ ще бъде разформирована 3-а ескадра подводници, базирани в базата на бундесвера Еккернферде (федерална земя Шлезвиг-Голщтейн).
    Както съобщи командването на ВМС, осем подводници от клас 206A (U-15) и три от клас 423 от състава на 3-та ескадра ще бъдат преподчинени на дислоцираната в същата база 1-ва ескадра подводници. В резултат на това в състава на 1-ва ескадра ще влизат 18 плаващи подразделения, в това число и супер съвременните подводници от проекта 212А.
    Две подводници с „хибридна” (комбинирана) енергетическа установка от кислородно-водороден тип - U-31 "Виттенберге" и U-32 "Еденкобен" – бяха спуснати на вода в Еккернферде на 19 октомври миналата година. През тази година в състава на ВМС на Германия ще бъдат въведени следващите две подводници от този клас. Стойността на всичките четири подводници възлиза на около 1,4 млрд евро.  U212
    Новите подводници от проекта 212A се явяват последна дума на техниката. Те са съвместна разработка на специализирани конструкторски центрове на Германия, Италия и Норвегия.
    Това е първия мащабен проект за модернизиране на подводния флот на Германия от 70-те години насам.  В момента подводниците от клас 212A са най-мощните подводници с неатомна енергетическа установка. Официалното предназначение на подводницата – водене на разузнаване и антитерористична дейност.     Експертите считат че проекта 212A е началото на техническа революция в подводното корабостроене. За гориво на подводницата се използва водород, съхраняван под формата на металически хидриди, а за окислител - течен кислород.
    При разработката на 212A особено внимание е било отделено на шумовото и други основни физически полета, използвани от противолодъчните сили за откриване на подводници.
    Ниското ниво на акустичните шумове, топлинно и магнитно излъчване прави машината почти невидима за техническите средства за разузнаване.
    Субмарината 212A е снабдена с шест носови 533-мм торпедни апарата с въздушно-хидравлична система за пуск. В боекомплекта може да влизат десет 533-мм универсални торпеда "Зеехехт", а също и противокорабни крилати ракети. Като възможен вариант МО на Германия разглежда американските КР "Харпун" и перспективните ракети ANS съвместно производство на Франция и Германия.

 


   12.02.2006, 16:00

F-35Изтребител JSF: изпробване на двигателя

В предприятието на компанията Lockheed Martin в град Форт-Уорт (щат Тексас) в началото на февруари са проведени успешни изпитания на механическата съвместимост на планера на перспективния изтребител от ново поколение F-35 и турбовентилаторния двигател F135 произведен от  Pratt&Whitney с тяга 178 кН. Както съобщава Flight International, шансовете на алтернативната двигателна установка за изтребителя F136, разработвана съвместно от компаниите General Electric и Rolls-Royce, съществено са се снизили.
    Прогонката е станала без необходимата кабелна система. Окончателната интеграция на планера и двигателя е работа за няколко седмици.


   11.02.2006, 16:00

PLZ52Китай разработва 155 мм/52 калибър гаубица

Китайската компания Norinco е разработила нова самоходна 155 мм /52 калибър гаубица (SPH), огневите изпитания на която вече са започнали.
    Военни източници съобщават, че оръжието може да бъде наречено  PLZ52 или Тип 05. В момента още не е ясно, ще се използва ли това оръжие в народно освободителната армия на Китай (PLA) или ще се изнася в чужбина.
    PLZ52 е монтирана на верижно шаси на стандартна 155 мм/45 калибър гаубица PLZ45, намираща се на въоръжение в PLA.
       Последните поръчки на САУ са предимно с  оръдие 155 мм/52 калибър, тъй като те са по-далекобойни от старите САУ с оръдие 155 мм/45 калибър.
    Доколкото е известно, единствените експортни доставки на PLZ45 до сега са били две батареи САУ за Кувейт през 1997 и 2001г, включително и две машини за подвоз на боеприпаси , система за управление на огъня и разузнаване на целите.
    Куполата на PLZ52 е нова, но аналогична на вид със съветската  - 152 мм 2S19 (MSTA-S) SPH, появила се за първи път през 1989-90 г.
   
За износ Русия е разработила нов прототип на 155 мм/52 калибър системи - 2S19М1. Те са били демонстрирани на няколко изложения на военна техника, но само на територията на Русия.
    Старата версия 2S19 е била представена на редица изложения в чужбина. Китайските военни специалисти явно подробно са изучили  2S19М1 и анализирайки я са създали своята PLZ52.
    В миналото Китай купуваше масово пълни комплекти на руски системи въоръжения, но в последно време взема само отделни подсистеми за сухопътните войски.
    Според представители на руските въоръжени сили, те не са продавали или предавали технологията на 2S19 или куполата на Китай.
 
    Новата 155 мм гаубица PLZ52 използва стандартни боеприпаси на НАТО, а също и китайските 155 мм боеприпаси, разработени специално за  PLZ45.


   10.02.2006, 22:00

BarakudaПърва снимка на новата Barrakuda

Първото изображение на новият безпилотен боен летателен апарат  (UCAV) Barracuda производство на подразделението Military Air Systems на концерна EADS, не остава съмнение в това, че летателните изпитания на новият боен апарат наближават.
    На 26 януари 2006 г. в завода на EADS в Мюнхен се състояха първите наземни изпитания на "Баракудата". На изпитанията е присъствал началника на щаба на Луфтвафе, генерал-лейтенант Клаус-Питер Стиглиц. За сега информация за техническите характеристики на апарата няма.
    Според специалисти данните са близки до тези на американският БПЛА X-45 на компанията Boeing (размах на крилата около 10,3 м и дължина – 8 метра). Това означава, че Barracuda е най-големият БПЛА в Европа. Опознавателните знаци на Луфтвафе и ВВС на Испания подсказват какви страни са взели участие в разработката на проекта.
    Според Jane’s, в проекта, е възможно участие да е взела и  Швейцария.


   10.02.2006, 10:00

KZOНов германски безпилотен апарат

Германия е изпратила в Афганистан безпилотния летателен апарат  KZO за да го провери в бойни условия, съобщава Strategy Page.
    Десет такива самолета са заминали за Азия, заедно с поредната група немски войници.
    Германия и Франция започнаха съвместно разработката на KZO през 1989 година, през 1995 г французите се отказаха от участието си в проекта. Фирмата Rheinmetall DeTec завърши проекта едва в края на 90-те.
    През 1998 година Бундесвера поръча осем взвода от тези БПЛА. Всеки взвод включва десет летателни апарата и две мобилни наземни станции на автомобилни шасита.
    Поради технически проблеми първият взвод БПЛА KZO постъпи във войската едва през ноември 2005 година.
    Това ще бъде първото използване на KZO в реални бойни условия.
    Както отбелязва Strategy Page, KZO по своята конструкция прилича на американския апарат Army Shadow. Той тежи 161 килограма, дължината е 2,2 метра, размах на крилете – 3,4 метра. Машината може да носи до 28 килограма полезен товар.
    БПЛА предава фото и видео изображения в реално време на разстояние до 150 км и е способен да се намира във въздуха в продължение на шест часа.


   09.02.2006, 20:00

Русия изнася оръжие за $ 6 млрд. годишно

Износът на руско оръжие през 2005 г. достигна 6,126 млрд. долара при планирани 5,1 млрд., съобщи директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП. Това е нов рекорд за последните няколко години. По думите на Дмитриев 85 процента от доставките на оръжие и военна техника се падат на руската държавна компания "Рособоронекспорт". Военноморската техника представлява 45 на сто от доставките, добави той, цитиран от ИТАР-ТАСС.
    През 2005 г., както и в предишната година, най-големи приходи руският военно-промишлен комплекс ще получи от износа на въоръжение за противовъздушна отбрана, отбелязва Дмитриев. През последните години поръчките са били за около 15-16 млрд. долара. "Сега те достигнаха 23 млрд. долара, което е съпоставимо със съветските времена. Ние си работим с 89 страни - това е достатъчно много. Сега нашата основна задача е да се задържим на пазарите и да работим по-качествено и оперативно", каза Дмитриев.
    Русия е засилила сътрудничеството си с клиенти от Китай и Индия, на които се падат 70 процента от износа. Работи се активно във всички региони - Югоизточна и Южна Азия, Африка, арабските страни в Северна Африка и Близкия Изток, а също и в Латинска Америка.

 


   09.02.2006, 16:00

 

УкрайнаНе пускат чужди военни в Украйна

Върховната Рада отказа да одобри предложение на президента Ющенко за допускане на подразделения от въоръжените сили на други страни на територията на Украйна през 2006 година за участие в многонационални военни учения.
    Както предава "Корреспондент.net", в поддръжка на този закон са гласували 215 от 396 народни представители, регистрирани в залата. Фракцията на Виктор Янукович е отказала да гласува.
    Ющенко е предложил на депутатите да одобрят допускането на чуждестранни военнослужещи на територията на Украйна за участие в ученията Sea Breeze-2006 (с НАТО), Combines Effort-2006 (със САЩ), "Тугой узел-2006" (с Великобритания), "Юг-2006" (с Молдова), "Казацкая степь-2006" (с Великобритания) и съвместни учения на механизирани (мотопехотни) подразделения на Украйна и Словакия.
    Планирано е било да се допуснат до 450 военнослужещи с щатно въоръжение и военна техника от Великобритания и Полша, до 30 войника и офицера от Молдова и Словакия, до 300 военнослужещи от САЩ и до 700 военни с щатно въоръжение, в това число и 4 фрегати и подводница, от страни-членки на НАТО.

 


   09.02.2006, 13:00

 

Leoparg-2Вариант на Leopard - 2 за бой в градски условия

Немската фирма Krauss-Mafei Wegman (KMW) разработва тежка бронирана машина на базата на основния боен танк Leopard 2, оптимизирана за водене на бойни действия в градски условия.
    Очаква се, че демонстрацията на образец под името Машина за Поддръжка на Миротворчески Операции
Leopard 2 PSO, ще бъде представена на обществеността в средата на 2006 г.
    Машината отпред има защита от бронебойни и кумулативни снаряди (с червено на схемата). Опита от последните бойни действия показва, че заплаха  могат да бъдат и мини, различни взривни устройства и стрелба от близко разстояние с РПГ-7.

    KMW вече са разработили и изпитали нов комплект за противоминна защита за Leopard 2, който сега се поставя на машини за Германия и Швеция, и по всяка вероятност ще се монтира и на Leopard 2 PSO. Това ще осигури високо ниво на защита от противотанкови мини и боеприпаси. (със синьо на схемата).
    Идеално решение би било осигуряването на усилена защита на 360º, но това е невъзможно без увеличаване на бойното тегло до неприемливо ниво.
    Оптическите устройства на Leopard 2 PSO също са защитени. Монтирана е комплексна система за управление.
    На мястото на картечницата на люка на командира ще бъде монтиран боен модул KMW от закрит тип, на които може да бъдат поставени 7,62 мм или 12,7 мм картечници или 40 мм автоматичен гранатомет. На куполата ще има и прожектор, сдвоен с основното въоръжение.

 


   08.02.2006, 17:00

PROСАЩ увеличават разходите за ПРО

Администрацията на Буш е планирала чувствително увеличение на средствата за създаване на ПРО на страната – от 8,8 млрд. долара през тази година на 10,4 млрд. долара – през следващата. Както се отбелязва в представеният в конгреса на САЩ проект на бюджета на Пентагона за 2007 финансова година, само за по-нататъшното развръщане на наземните ракети-прехващачи в Аляска и Калифорния и паралелните изпитания с тях се предвиждат почти 2,9 млрд. долара. Това е с 400 млн. долара повече, отколкото бяха предоставени на агенцията за ПРО през тази година.
    За сега реализирането на програмата се извършва със съществено изоставане в графика. В шахтите са поставени само 10 противоракети: 8 – в Аляска и 2 – в Калифорния. Съгласно плана в момента те трябваше да бъдат двойно повече, а даже и наличните  ракети не са поставени на бойно дежурство. Кога ще стане това, според думите на шефа на агенцията генерал-лейтенант Генри Оберинг, никой не знае. До сега не е проведен нито един учебен пуск непосредствено от шахтите.
    Министъра на отбраната Доналд Рамсфелд е бил поканен на дебати в сенатския комитет по въоръжените сили, за да обясни, за какво смята да изразходва исканите за 2007 година 439,3 млрд. долара. Според сенатора Карл Левин, законодателят трябва да отдели специално внимание на разходите за ПРО. "Ние вече развърнахме 10 противоракети, без да е извършено и едно успешно изпитание. Ние не знаем, ще заработи ли изобщо тази система. Пентагона вече получи средствата за производство и развръщане на 30 противоракети и настоява за допълнителни пари за тези прехващачи, които не са преминали изпитания”.
    Общите разходи за създаването на системата за ПРО, според оценка на експерти от бюджетното управление на конгреса, могат да достигнат за периода до 2024 година 247 млрд. долара.

 


   08.02.2006, 08:30

 

RCWS-30 Чешките БТР ще имат израелски бойни модули

Министерството на отбраната на Чехия е обявило, че доставяните за нейната армия бронетранспортьори Pandur II ще бъдат комплектувани с бойни модули RCWS-30 на израелската фирма RAFAEL.
    Контракта за доставката на Pandur II трябва да бъде подписан през април 2006 г. По време на проведените конкурсни изпитания RCWS-30 е бил монтиран на двата основни конкурента - Pandur II на австрийската фирма Steyr и AMV на финландската Patria.
    На дистанционно управляемият боен модул RCWS-30 има монтирано 30 мм автоматично оръдие, сдвоена 7,62 мм картечница и две пускови установки за универсални управляеми ракети Spike-LR. Оръдието е стабилизирано в двете плоскости и позволява с него да се води огън в движение. Модула е снабден с топловизионни и оптически системи. Освен това, височината на модула може да се променя със специален механизъм, което облекчава транспортирането на машината със самолет.

 


    07.02.2006, 16:00

 

МиГ-29Русия ще проведе модернизация на сръбски и индийски изтребители

Сръбски изтребители МиГ-29 ще бъдат модернизирани в руски предприятия. За това съобщава изданието "Флайт интернешнл",  цитирайки министъра на отбраната на Сърбия и Черна гора Зоран Станкович.
Според министъра, за ремонта и модернизацията на 5 МиГ-29, а също и за ремонта на транспортния самолет Ан-26 са заделени 10 милиона евро. Модернизацията ще бъде извършена през 2006 година. Както се очаква, изтребителите ще бъдат снабдени с нови свързочно и навигационно оборудване и система за опознаване "свой-чужд".
    През април 2004 г. командването на националните ВВС обяви, че изтребителната авиация не е в състояние повече да изпълнява задачи за защита на въздушното пространство на страната, понеже намиращите се на въоръжение машини са неизправни или с изтекъл ресурс.
    Командира на корпуса на ВВС генерал Владимир Старчевич заяви, че ако държавата не вземе спешни мерки, то през 2006 година ВВС на страната ще прекратят съществуването си.
    Нещо повече, в проекта на концепция за отбраната на Сърбия и Черна гора, разработвана през 2005 г., действително бяха заложени планове за отказване от собствена изтребителна авиация, т.е. по подобие на балтийските републики да се сключи договор със съседна страна за контрол на своето въздушно пространство.
    След острата критика и доводи на военните в нашата съседка този замисъл за ликвидация на изтребителите явно е отпаднал.

    Руската самолетостроителната корпорация "МиГ" ще извърши работите по модернизирането на 67 многоцелеви изтребителя МиГ-29, намиращи се на въоръжение във ВВС на Индия. За това е съобщил на агенция ИАНС високопоставен източник от военно-въздушните сили на страната.
    Според него, стойността на сделката, която вече е одобрена от министерството на отбраната, възлиза на 888 милиона долара. Този проект се явява част от дългосрочен план на ВВС на Индия за модернизазия на намиращите се в страната изтребители, разчетен за близкото десетилетие.
    Проекта за модернизацията на МиГ-29 се обсъждал 2 години и ще бъде реализиран през 2006-2007 финансови години. Според анализатори, модернизираните машини ще могат да останат в строя още 10-15 години. Те ще бъдат снабдени с нови системи въоръжения и електронно оборудване, а също и с усъвършенствана система за дозареждане във въздуха.
    Компанията "МиГ" ще получи и изключителни права за модернизацията на самолетите МиГ-29B/S и МиГ-29УБ. Първите са доставени в Индия през 1986 г.МиГ-21
    Изпълнителният директор на фирмата ХАЛ К.Р. Пур е съобщил, че в техните предприятия в град Насик вече се провеждат работи по модернизацията на 94 от 125 изтребителя МиГ-21. Останалите машини ще бъдат модернизирани до края на годината.
    Контракт за модернизация на самолетите МиГ-21 на стойност 626 милиона долара корпорацията ХАЛ е получила през 1996 г. В него участват и френски и израелски компании.


   07.02.2006, 09:00


"Възраждане на руското ядрено оръжие"

статия на  Owen Matthews
 публикувана в "Newsweek", САЩ на 06 февруари 2006 г. 
- превод на руски език

 


   06.02.2006, 18:00

 

Predator Facial Armor Systems Technology - FASTАмериканските войници с бронирани лица

Независимо, че американските военнослужещи постоянно твърдят „не трябва да ни опаковат в тежки и неудобни брони”, фирмата МTek Weapon Systems е разработила за тях бронираните маски "Хищник" (Predator Facial Armor Systems Technology - FAST), защитаващи лицето.
    Маската с тегло 640 грама (размери 170 х 290 х 150 мм) се пристяга към каската и е в комплект със защитни очила.
    Първоначално тя е била предназначена за екипажите на бойните машини, които по пътищата често са имали работа с взривни устройства, но сега "Хищник-а" е готов да защитава всички заинтересовани военнослужещи.
    В момента са създадени две поколения маски: тежката G1 и леката G2. Твърди се, че G1 може да спре куршум, изстрелян от "Магнум" .44 калибър.
    Няма сигнали, че маските FAST се ползват с популярност в армията на САЩ, но MTek с гордост съобщава, че има доста войници които ги използват в Ирак.

 


   06.02.2006, 15:30

 

Въздушни мишени от Northrop GrummanВъздушни мишени от Northrop Grumman

ВМС на САЩ са сключили контракт с компанията Northrop Grumman за доставката на 60 въздушни мишени BQM-74E и някои компоненти за авиационни системи. Стойността на договора възлиза на 23, 4 млн. долара.
    BQM-74E е дозвукова въздушна мишена, снабдена с реактивен двигател. Тя може да бъде запускана както от земята, така и от намиращ се във въздуха летателен апарат. BQM-74E се използва за поддържане нивото на подготовка на военнослужещите от подразделения използващи оръжия земя-въздух и въздух-въздух.
    Изработването ще бъде извършена в Сан Диего, Палмдейл, Вудланд Хиллз, Санта-Моника, щат Калифорния, Уалд Лейк, щат Мичиган, Ельмира, щат Ню-Йорк. Очаква се, че поръчката ще бъде изпълнена до януари 2008 г.
    Поръчител се явява командването на авиацията на ВМС, Патаксент Ривер, щат Мериленд.

 


   05.02.2006, 19:00

 

Бойни кораби на ЧФ на учения с НАТОБойни кораби на ЧФ на учения с НАТО

Отряд от бойни кораби на Черноморския флот на Русия под флага на заместника на командващия на ЧФ вице-адмирал Василий Кондаков днес влезе в акваторията на Средиземно море за  участие в подготвителния етап на антитерористичната операция на НАТО   "Активни усилия". На борда на гвардейския ракетен крайцер "Москва" ще се намира група офицери от НАТО, които ще изнесат лекции свързани с предстоящата операция.
    Първите практически задачи в рамките на „Активни усилия” ще бъдат отработени от корабите на ВМФ на Русия и ВМС на НАТО в хода на съвместните учения, които ще започнат след края на престоя на отряда бойни кораби на ЧФ в италианското пристанище  Месина, съобщава агенция „Интерфакс".
    По време на визитата на руските кораби в Месина се планира посещение на ракетния крайцер "Москва" от ръководството на НАТО и министрите на отбраната на страните – участнички.
    Руските моряци ще вземат участие в паметни мероприятия свързани с годишнината от земетресението в Месина през 1908 година. Тогава руския императорски флот е дошъл на помощ на жителите на разрушения от стихията град.
    По план са предвидени визити и в пристанищата на Латакия (Сирия) и Истанбул (Турция).

 


   05.02.2006, 09:00

 

Белгийската армия с нови БМП Белгийската армия с нови БМП
Белгийското правителство е решило да закупи по програмата за Бронирана Машина на Пехотата (AIV) 242 Piranha IIIC на фирмата MOWAG на обща стойност 604 милиона долара (500 милиона евро). В сумата са включени и средствата необходими за материално-техническо осигуряване на техниката.
    Фирмата General Dynamics (MOWAG е неин швейцарски филиал) още веднъж потвърди, че се явява основен играч на пазара на лека колесна бронетехника. Преди известно време стана известно за избора на Чехия на бронемашина Pandur II, и ето сега Белгия купува Piranha IIIC произвеждана от MOWAG.
    Тази поръчка за швейцарската компания се явява най-голямата еднократна покупка от страна от НАТО. Доставките на първите 138 машини трябва да стане от 2007 до 2012 г. Втората и третата партида ще бъде предадени от 2012 до 2015 година.
    През юли 2005 г белгийското министерство на отбраната обяви програма за закупуване на БМП (AIV). Тя стана основна в плановете за трансформацията на белгийските въоръжени сили в по мобилни и надеждни.
    Основните изисквания към AIV бяха: добра подвижност по пътища с твърдо покритие и извън тях, комфорт за екипажа, високо ниво на защита от мини и балистични боеприпаси, а също и възможност за интеграция на различни бойни модули и комуникационни средства.  От участващите в конкурса нялко претендента е избрана Piranha IIIC 8x8, като  най-добре отговаря на тези изисквания.
    На базовото шаси могат да бъдат монтирани бойните модули CMI с 90 мм оръдие, OWS с 30 мм оръдие на израелската фирма ELBIT или ARROWS на фирмата FN Herstal с 12,7mm картечница. Всички машини са оборудвани с електро-оптическа система на белгийската фирма OIP, свързочни средства на фирмата THALES, системите за откриване на снайперисти и лазерно облъчване на фирмата OIP и съответното инженерно оборудване.
    Основно MOWAG са наблегнали на съвместимостта с други подобни машини намиращи се на въоръжение в армията на Белгия, а също и в страните от НАТО.
    Piranha III 8x8 се произвежда серийно от 1997 година. Повече от 3000 такива БМП се намират на въоръжение в армиите на САЩ, Канада, Дания, Испания, Ирландия, Швеция и Швейцария. За поддръжката на тези машини през 2005 година бе създадена  “Piranha Group Europe”.
    В Белгия тези 242 машини ще бъдат доставени в седем варианта, предназначени за изпълнение на специфични задачи – бронетранспортьор, БМП с 30 мм оръдие, машина за огнева поддръжка, команден пункт, инженерна, санитарна и евакуационна машини.
    В изпълнение на поръчката ще участват и белгийски фирми - CMI, OIP, FN, THALES и др.
    Първите машини ще бъдат сглобени в Швейцария. След това се предвижда основни възли, включително корпуса, двигателното отделение и окачването да се изготвят в Швейцария, а сглобяването на машините да става в Белгия от фирмата CMI.

 


   04.02.2006, 09:30

 

Пентагона оцени и военната заплаха на Русия и КитайПентагона оцени и военната заплаха на Русия и Китай

Министерството на отбраната на САЩ е представило доклад с преглед на американската военна стратегия, който се публикува на всеки четири години.
    В доклада наред с другите въпроси се казва, и че Русия все още се намира в преходен период на своето развитие и едва ли ще представлява такава военна заплаха, както бе СССР за САЩ. Американските военни имат готовност да сътрудничат с Русия при защита на общи интереси, такива като неразпространяване на ОМП, противодействие на тероризма и тъговията с наркотици.
    Китай е посочен  като страна, която има най-голям потенциал, за да може да съперничи на САЩ във военната област. Пентагона счита, че Китай след време може да компенсира традиционните военни преимущества на САЩ.
    Ключов стратегически партньор САЩ считат Индия, с която миналата година бе подписан договор за партньорство, което  да им осигури глобално лидерство в сфери с общи интереси.
   

 


    03.02.2006, 16:00

Пентагона изпитва подводен роботПентагона изпитва подводен робот

В САЩ се провеждат изпитания на безпилотна мини-подводница (Autonomous Underwater Vehicle), съобщава DefenseTech.
    Учени от университета в Пенсилвания (Penn State University) са разработвали Seahorse (Морско конче) за нуждите на океанографското управление на ВМС (Naval Oceanographic Office (NAVOCEANO).
    Океанографите са имали намерение с негова помощ да изучават релефа на морското дъно и да съставят негова карта, а също да провеждат и други изследвания. В последствие от „кончето” са се заинтересували военните.
    Апарата има модулна конструкция, което му позволява да изпълнява различни задачи, сменяйки своя „профил” за много кратко време. Маршрута на неговото плаване се залага предварително в бордовия компютър.
    "Морското конче" може да действа в радиус от 480 километра. Акумулаторите му осигуряват непрекъсната работа в продължение на 72 часа. Със Seahorse се планира да бъдат оборудвани многоцелевите военни катамарани проект X-Craft.
    По своята форма машината прилича на торпедо с дължина 8,5 метра и диаметър около метър. Тези размери не му позволяват да бъде запускат с помощта на торпедни апарати, калибъра на които не превишава 50 см.
    Според DefenseTech Seahorse ще се използва като изпитателен модел, на които военните да отработят възможностите за използване на подобни апарати. В момента Пентагона финансира  няколко програми за създаване на роботи-миночистачи.

 


   03.02.2006, 09:00

Разби се вертолет на ВМС на КанадаРазби се вертолет на ВМС на Канада
Вертолет Sea King на ВМС на Канада претърпя авария край бреговете на Дания, съобщава Reuters.
    Според информация на канадското министерство на отбраната, инцидента е станал снощи по време на нощни учения. Машината е излетяла от кораб на ВМС на Канада и на 50 км от източното крайбрежие на Дания е загубила управление и е паднала във водата.
    На борда на вертолета са се намирали пет човека. Всички са спасени. Пострадали в резултат на аварията няма.
    Започнало е разследване на инцидента.

 


   02.02.2006, 16:30

 

navyБритания спусна на вода супересминец
Във Великобритания бе спуснат на вода най-мощният съвременен боен кораб (според мнението на британските военни) – есминеца  "Даринг" проект 45, съобщава Telegraph.
    При спускането на кораба са присъствали повече от 11 хиляди зрители.

    Според думите на корабостроителите, бойните характеристики на есминеца превишават аналогичните показатели на други кораби от британския флот четири пъти.
    Дължина на кораба - 150 метра, водоизместимост - 7350 тона.
    Съвременната му система за ПВО е в състояние да следи цели с размер на топка за тенис, която се движи със скорост три пъти по-голяма от тази на звука.Daring
    Радара на есминеца, може да проследява излитанията и кацанията на всяко европейско летище. В близките 10 години Британия смята да построи повече от осем такива кораба.
    Стойността на всеки кораб е около 650 милиона фунта стерлинги. Изпитанията на есминеца ще започнат през 2007 година.
    Освен него, се предполага, че британския флот ще получи и два самолетоносача за 3,5 милиарда фунта, четири ударни подводници клас "Естьют" (три милиарда), а също и до 14 спомагателни кораби на стойност 3,5 милиарда фунта.

 


   02.02.2006, 14:00

SSN-7741,35 милиарда долара за подводниците  клас "Вирджиния"

Министерството на отбраната на САЩ е взело решение за отпускане на 1,35 млрд. долара за строителството на 8-та, 9-та и 10-та подводница от клас "Вирджиния". За това е съобщил представител на МО.
    Заделените в рамките на удължаването на контракта 1,1 млрд. долара ще отидат за финансиране през 2006 г на работата по подводницата SSN-781, 208 млн. долара – за производството на SSN-782, и още 40 млн. долара – за SSN-783.
    През август 2003 година ВМС на САЩ подписаха договор за постройката през 2003-2008 финансови години на 6 подводници от клас "Вирджиния", по една машина в година. Изпълнител на контракта е компанията "Електрик боат" в сътрудничеството с  "Ньюпорт ньюс". Сумата на договора възлиза на 8,4 млрд. долара.
    Първата подводница от серията, SSN-774, ВМС на САЩ получиха през октомври 2004 г.
    В съответствие с дългосрочния план за строителство на националните ВМС, утвърден и подписан от министъра на ВМС на САЩ Гордон Ингленд на 22 март 2005 г., американският подводен флот към 2035 година трябва да има на въоръжение от 37 до 40 подводници от клас "Вирджиния".

 


   01.02.2006, 16:00
Първите Ф-16 постъпват във ВВС на ЧилиПървите Ф-16 постъпват във ВВС на Чили

Вчера в чилийските ВВС постъпиха на въоръжение първите два от общо 10 изтребителя – бомбардировача F-16C/D производство на корпорацията "Локхид Мартин". Самолетите ще бъдат дислоцирани във военно-въздушната база Икике в северната част на страната. На тържествената церемония по презентация на самолетите е присъствал президента Рикардо Лагос.
    Правителството на Чили взе окончателно решение за закупката на 10 изтребителя F-16C/D "блок-52" на стойност от 650 млн. долара на  30 януари 2002 година. Доставките ще бъдат осъществени в периода 2006-2007 г. В рамките на програмата FMS (Foreign Military Sales) Чили ще получи шест едноместни F-16C и четири двуместни  F-16D "блок-50". Самолетите ще бъдат с двигатели F110-129 на фирмата "Дженерал електрик". Условията на контракта предвиждат също и доставка на резервни части, учебна подготовка на чилийските пилоти и техническия персонал.
    До 2015 година се предвижда да се закупят 30-36 съвременни изтребители. ВВС планира да получи втора партия изтребители F-16C/D през 2007-2008 г. Тези изтребители ще заменят остарелите самолети "Мираж-5". Третата партия самолети F-16 ще трябва да замени изтребителите F-5E през 2015 година.

    Чилийските F-16C/D ще бъдат оборудвани с най-новото бордово компютърно оборудване, усъвършенствана система за РЕБ ALQ-211(V), нашлемна система за целеуказване и РЛС APG-68(V)9.

 

 

 

 


    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет


{START_COUNTER}