Военна информация

Архив - от 8 до 15 февруари
 

 
Успешни изпитания с BrahMos
15.02.2015, 17:24

Вчера в Арабско море в рамките на учението TROPEX-2015 индийските ВМС извършиха успешен изпитателен пуск с крилата ракета BrahMos от есминеца INS Kolkata проект 15А, съобщи Indiatoday.

Пускът е безупречен и ракетата е поразила целта, като е покрила всички планирани параметри, заяви прессекретаря на компанията BrahMos Aerospace Правин Патак (Praveen Pathak). Универсалната установка за вертикален пуск UVLM е разработена и запатентована от BrahMos Aerospace.

 
Предстои зимната конференция на Комитета на резервните сили на НАТО
15.02.2015, 15:34

От 16 до 19 февруари в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, ще се проведе зимната конференция на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО, съобщава МО.

Комитетът на резервните сили на страните-членки на НАТО (NRFC) се състои от висши национални представители, отговорни за резервните сили на страните-членки на НАТО. Дейността му е свързана с изпълнението на три основни задачи: да съветва Военния комитет на НАТО по въпросите на резерва, да работи за подобряване и усъвършенстване на подготовката на резервистите, чрез предоставяне на форум за обмяна на информация за най-добрите практики, както и да поддържа контакт с останалите организации и асоциации с интерес към резерва.

През юли 2014 г. Министерството на отбраната на Република България пое за две години ръководството на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО. Директорът на дирекция „Операции и подготовка“ комодор Кирил Михайлов ще председателства Комитета до 2016 година. В секретариата на комитета са включени военнослужещи от състава на дирекция „Операции и подготовка“.

Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО е създаден през 1981 г. Официално е признат от Военния комитет на НАТО през 1996 г. Към 2015 г. в Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО участват 25 страни от НАТО и 6 страни - партньори. Председателството е на ротационен принцип за 2-годишен период. Председателстващата страна се заявява и определя предварително. Република България е утвърдена за изпълнението на тази задача от 2009 година.

 
Военният министър ще обсъди ремонта на българските МиГ-29 в Полша
15.02.2015, 15:03

Николай Ненчев Ремонтът на изтребителите МиГ-29 ще бъде обсъден по време на посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев в Полша.

Сред темите на разговорите ще бъдат и общите инициативи в рамките на НАТО, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

Още в началото на мандата Ненчев каза, че Полша е един от вариантите, където може да бъдат ремонтирани четири от изтребителите, а въпросът за това е спешен. Договорът с руската страна изтича след седем месеца. Заради геостратегически причини България не дава сигнали, че ще го поднови с руската страна.

Въпросът пред министерството обаче е и дали договорената цена ще бъде достатъчно приемлива, на фона на очаквани проблеми с бюджета за отбрана и заявката на финансовия министър, че няма да има повече актуализации на бюджета.

С колегата си от Полша Ненчев ще обсъди и плана за действие за готовност на НАТО. България и Полша са сред държавите, където ще има командни центрове на Алианса.

Ненчев ще посети и Латвия за неформалната среща на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз.

http://www.cross.bg/

 
Индийските ВВС се подготвят да приемат на въоръжение допълнително още 126 изтребителя Су-30, сагата с Rafale продължава
15.02.2015, 13:32

Без много шум индийските ВВС се подготвят да приемат на въоръжение допълнително още 126 многоцелеви изтребителя Су-30МКИ. В рамките само на един месец двама висши индийски официални лица потвърждават, че руските изтребители са първата алтернатива, ако компанията Dassault и френското правителство не спасят сделката за Rafale, удовлетворявайки индийските изисквания.

Продажбата на 24 изтребителя Rafale дава нова надежда на Париж да завърши успешно договора с Индия за продажба на своя 4++ поколение изтребител. Но новините от Ню Делхи са по-малко оптимистично, съобщавайки, че Франция не удовлетворява индийските изисквания. Различията между двете страни са основно в обема на трансфер на технологии и поемането на гаранция от Dassault на произвежданите в Hindustan Aeronautics Limited (HAL) 108 самолети Rafale.

Сделката с Кайро за продажба на 24 изтребителя Rafale идва в най-подходящо за Париж време, като е логично да се мисли, че тя е била ‘ускорена’, за да се притисне Индия.

През 2000 г. Индия сключва договор с Русия за производство по лиценз на 120 Су-30МКИ, както и за закупуване на такива, произведени в Русия. Допълнително е подписано споразумение бройката да се увеличи до 272 самолета.

http://www.pan.bg/

 
Завърши латиноамериканската обиколка на Сергей Шойгу
15.02.2015, 13:22

Приключи латиноамериканската обиколка на руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу. Той посети Венецуела, Никарагуа и Куба, където бе приет от ръководителите на трите републики, с които подписа важни споразумения по въпроситезна военно-техническо сътрудничество, съобщи ТАСС.

Венецуела и Русия се договориха за съвместни учения на противовъздушната отбрана.

„Ние проведохме конструктивни плодотворни преговори с министъра на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес. Обсъдихме много въпроси, свързани с военно и военно-техническото сътрудничество”, заяви Шойгу в Каракас.

„Руското оръжие укрепи потенциала на армията на Венецуела”, заяви на свой ред министърът на отбраната на републиката Владимир Падрино Лопес.

„Ние значително увеличихме военното ниво на нашите ВВС, след като ги оборудвахме с модерни самолети, а именно: Су-30МК2″, поясни в сряда венецуелският министър в Каракас на преговорите с главата на руското военно ведомство генерал Сергей Шойгу.

„В областта на ПВО ние бяхме практически беззащитни, но след като получихме някои средства за водене на радиоелектронно разузнаване и ракетни комплекси от Русия, вече можем да дадем адекватен отговор на всяка евентуална заплаха”, заяви Лопес.

„Военното министерство на Венецуела планира и в бъдеще да разширява взаимно военно-техническо сътрудничество с Министерството на отбраната на Русия”, каза генерал Лопес.

Той отбеляза, че венецуелските въоръжени сили са заинтересувани от помощта на руското военно ведомство, а най-вече в изграждането на система за техническа сигурност във връзка с преминаването на армията на републиката към новата система за логистично снабдяване.

През юли 2006 година “Рособоронекспорт” сключи договор за доставяне на Венецуела на 24 многоцелеви бойни самолети Су-30МК2 (доставени през 2008 година). Стойността на договора е 1,5 милиарда долара. През 2006 година Венецуела и Русия подписа договор за доставка на 12 ракетно-зенитни установки “Тор- М1″ (на стойност 290 млн. долара) в Каракас. Доставянето е стартирано през 2008 година.

В Манагуа, Русия и Венецуела подписаха междуправителствено споразумение за опростяване на реда за влизане на руски кораби в пристанищата на Никарагуа.

Документът предвижда така нареченият съгласуван между страните ред за влизане на руски кораби, тоест, след уведомяване от руска страна за приближаване към териториалните води на Никарагуа, автоматически корабите на РФ ще получават разрешение за влизане. Става дума за две никарагуански пристанища (най-големите) – тихоокеанското пристанище Коринто и пристанище Блуфилдс на източния бряг на страната.

Никарагуа е трета държава, с която Русия има подобно споразумение. По-рано такива споразумения са сключени със Сирия и Виетнам.

В петък министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу посети в Куба танкова дивизия на Революционните въоръжени сили (РВС) на Република Куба, където бяха показани няколко десетки образци на военна техника, в това число и модернизирана, с която е оборудвана кубинската армия.

„Много от образците са уникални”, поясниха на Шойгу министърът на РВС Леополдо Синтра Фриас и началникът на Генщаба Алвар Лопес Миера. Някои от образците представляват хибридни военни съоръжения с техника на съветско производство, главно това са танкове Т-34 и Т-35.

Шойгу поднесе венец към паметника на съветския воин-интернационалист, който бе открит на 23 февруари 1978 година за 60-годишнината от създаването на Въоръжените сили на СССР. Мемориалният комплекс е разположен в периферията на Хавана на мястото, където са погребани 64 военнослужещи, загинали и починали на територията на Куба по време на изпълнение на интернационалния си военен дълг през периода от 1962 до 1964 г.

На 28 февруари 2001 година от град Сантяго де Куба са пренесени тленните останки на четирима съветски воини и тържествено погребани на територията на мемориалния комплекс. Днес там се намират тленните останки на 68 офицера и войника. В основата на паметника е заложена капсула. На бронзовата плоча стои надпис на руски и испански език, който гласи: „Обръщение към потомците от 23.02.1978 година – да се отвори в деня на 150-годишнината от създаването на Съветските Въоръжени сили – 23.02.2068 година”.

В рамките на обиколката си в Хавана, руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна и проведе разговори с председателя на държавния съвет и съвета на министрите на Република Куба генерал Раул Кастро. Те обсъдиха актуалните въпроси, свързани с военно и военно-техническо сътрудничество между двете страни.

http://rusofili.bg/

 
Летецът изтребител Петър Бочев загина геройски в схватка с вражески бомбардировач
15.02.2015, 12:38

Летецът изтребител подпоручик Бочев е роден на 10 ноември 1919 г. в с. Крушето, но баща му Ангел Петров Бочев е от Драганово, брат на учителя Тодор Петров Бочев, който често е разказвал за 13-те въздушни победи на своя племенник. Извоювани били при защитата на България от вражеските американски бомбардировачи. Два пъти тежко раняван, той бил втори сред българските летци по постигнатите победи.

Едно от тях е записано във военната литература. На 25 ноември 1943 г. 50 четиримоторни бомбардировачи B-24 Liberator, излетели от Бриндизи, се пристрояват към 40 други машини от този тип и 30 изтребители за охрана P-38 Lightning, които идват от летища в Северна Африка и вземат курс от Велес към София.

Летците от 3/6 орляк с капитан Чудомир Топлодолски откриват „летящите крепости”, подхождащи от юг, и ги атакуват от височина 7000 м. ..........Прочети още

 
През февруари започват полетите от комплекса НИТКА в Крим
15.02.2015, 10:09

НИТКАТренировъчният комплекс на морската авиация НИТКА (Наземный Испытательный Тренировочный Комплекс Авиационный) в Крим ще започне отново да функционира в края на февруари, съобщава началникът на морската авиация на ВМФ на Русия генерал-майор Игор Кожин.

На комплекса се тренират действията на летците от палубната авиация при излитане и кацане от палубата на самолетоносач.

Полетите от аналогичния полигон на морската авиация в Ейск ще започнат в средата или в края на тази година.

http://www.pan.bg/

 
Денят на воина-интернационалист
15.02.2015, 09:08

На този ден, 15 февруари 1989 година, последната колона съветски войски напуска територията на Афганистан. През 2010 година в Русия тази дата беше обявена за Ден на паметта на воините на интернационала - не само на участниците в Афганистанската война, но и на всички, които са изпълнили служебния си дълг извън границите на родината. Интернационалистите са участвали в общо повече от 30 военни конфликта по целия свят.

В Москва ветераните-интернационалисти се събират на „Поклонния хълм” и в Александровската градина. Паметни мероприятия се провеждат днес почти във всички руски градове.

По различни оценки, от над 1,5 милиона интернационалисти при изпълнение на служебния си дълг са загинали около 25 хиляди души. Но точният брой на тези, които не са се завърнали у дома досега не е определен. Само по време на войната в Афганистан са загинали над 14 хиляди съветски войници. – Още за конфликта в Афганистан

 
САЩ мислят за заместник на А-10
15.02.2015, 08:42

A-10Въпреки, че ВВС на САЩ все още искат да спестят милиарди чрез ранното пенсиониране на щурмовика A-10, въоръжените сили на страната обмислят придобиването на нова платформа за оказване на непосредствена авиационна поддръжка.

По време на изказване пред Асоциацията на ВВС генерал Хърбърт Карлуайл, командир на Бойното командване на ВВС на САЩ, е заявил, че се разглежда вариант за създаване на заместител на А-10.

Според него в близките седмици ще се проведе конференция с представители на ВВС, армията, флота и Морската пехота, на която ще се разгледат опциите за оказване на непосредствена авиационна поддръжка в бъдеще.

„Създаването на нова оръжейна система е нещо, за което трябва да помислим на фона на дупката в способности, която може да се образува в бъдеще. Част от това решение ще е да разберем как ще изглежда бойното поле през 2025 г. Смятам, че противника ще се продължава да опитва да пречи на нашите бойни самолети и че една бъдеща платформа за непосредствена поддръжка ще трябва да работи в силно конкурентно въздушно пространство.”, заявява генерал Карлуайл и отбелязва, че А-10 не може да оперира в среда наситена със съвременни зенитни средства.

За втора поредна година ВВС на САЩ ще се опитат да прокарат бюджет, който залага поетапното пенсиониране на наличните А-10. През миналата година този опит бе блокиран от Конгреса на САЩ. - Още за А-10

 

 
100-дневната отбрана на министър Ненчев
14.02.2015, 17:27

Николай НенчевЛипса на пари, стара съветска бойна техника, досиета, армия на границата с Турция – така изглежда към днешна дата Министерството на отбраната на повърхността. Усещанията от първите сто дни от работата на военния министър Николай Ненчев са, че подопечното му министерство с огромно напрежение поддържа отбранителна позиция срещу невоенни фактори и то в момент, когато ведомството трябва да бъде най-силно предвид пренареждането на геополитическата карта от последната година.

Ненчев влезе в министерството с одобрение от едва 6%, за разлика от предшественика му Ангел Найденов, който запази близо 12% одобрение през целия си непълен мандат. Освен това Ненчев завари много проблеми, като три от тях тогава изглеждаха най-належащи. 100 дни по-късно те все още не са решени, а министърът не излъчва нужната увереност, за да ги преодолее и не демонстрира независимост при взимането на решения.

Първият голям проблем е бюджетът за отбрана. Едва след като президентът Росен Плевнелиев изрази публично недоволството си от орязаните пари за армията, военният министър също възропта и обяви, че ще търси подкрепа от парламентарните групи за актуализация на военния бюджет. Днес от проведените совалки няма резултат. Усещането за това, че от Ненчев не зависи нищо, се подсили и от казаното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата му с Плевнелиев, според което той получил уверение, че актуализация на бюджета за отбрана ще има през есента.

Вторият проблем, който е наследен от няколко предходни правителства, е купуването на нови изтребители. Сегашният кабинет спря приоритетното финансиране на големи проекти, един от които е именно този. Когато предложението беше внесено от финансовия министър Владислав Горанов и прието от правителството, военният министър не възрази. Намеренията на кабинета за орязване парите за армията изглеждаха повече от императивни, а поведението на министъра се обърна в отбранително, едва когато стана крещящо ясно, че бойната ни авиация е пред разпад, а поддръжката ѝ в Русия излиза доста скъпо. Днес министърът е на мнение, че спешно трябва да се търси решение за купуването на изтребители. Но дори някой от партньорите от НАТО да реши да ни подари стари самолети, министерството ще трябва да се поохарчи с модернизиране на инфраструктурата. А това е свързано с първия проблем – бюджета.

Все пак има обещание този въпрос да бъде решен през февруари. В прав текст обаче министърът признава, че всичко зависи от българските институции и от възможностите за финансиране.

На трето и не на последно място е въпросът със сигурността на самите военни и това какви привилегии ще запазят и от кои ще се лишат.

„По въпроса с ранното пенсиониране цари пълна тишина“, коментира пред OFFNews Тодор Воденов от синдиката „Отбрана“ при КТ „Подкрепа“. Социалният министър Ивайло Калфин изглежда твърдо решен да проведе пенсионната реформа и да спре ранното пенсиониране при военните и полицаите. МО обаче продължава да няма съвсем ясна и категорична позиция по въпроса вероятно заради огромния натиск от вътре и заплахата от нова вълна от рапорти за напускане.

Според синдикатите един от нерешените и належащи проблеми в МО е въпросът със скъпата администрация. „Най-важното според мен в тези първи сто дни на министъра беше да се оптимизират бюджетните разходи, така че да се спре изтичането на средства, да се намали корупцията и възможността на лица, които имат властови постове, да крадат от данъкоплатеца. На второ място – много по-бързо трябваше да започне оптимизацията на персонала. Не заради намаляване на работещите и служещите хора, а за по-добро функциониране на системата. Сегашната е архаична от втората четвърт на 20 век“, коментира Тодор Воденов.

На подобно мнение е и бившият военен министър Николай Цонев, според когото не е ясно къде отиват отделените в бюджета допълнителни 176 млн. лв. разходи за персонал. Според него Ненчев проявява неувереност, защото никога досега не е бил част от системата и не познава проблемите в МО отблизо.

„Той успя постепенно да навлезе в материята, но явно и съветниците, и екипа, който е подбрал, не го съветват достатъчно добре, тъй като не се усеща сигурност в Българската армия. Отново се говори за съкращения. Аз се надявам, че след тези сто дни или след още месец той ще преодолее всички влияния, които идват, включително и от бивши министри. Жалкото е, че се допускат и гафове – първо се казва, че няколко десетки танкове ще дойдат, после се уточнява, че ще са между 14 и 15... Тоест, няма я тази увереност да убеди обществото и хората, които са на работа в МО и БА, че нещата са ясни, точни, категорични и имат някаква перспектива. Явно е, че трябва с повече решителност да се даде знак на всички, че българската армия съществува, тя е боеспособна, способна е да защити териториалната цялост на страната и не би трябвало да се притесняваме от военни конфликти, тъй като ние сме готови да ги посрещнем“, смята Цонев.

Неувереността на Ненчев личи и в медийните му изяви, които са предимно планирани интервюта в медиите. До този момент той не е представил екипа си, не е оповестил приоритетите си начело на ведомството. В същото време се наблюдава и опит за контролиране на това, което говорят негови подчинени. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов например веднъж беше опроверган от Министерството на отбраната заради изказването му, че България ще отговори с „не“, ако САЩ поискат разполагането на танкове на наша територия. Тогава се наложи министерството да обясни какво всъщност е имал предвид военен № 1. В края на седмицата се наложи Военновъздушните сили да свалят своя позиция в отговор на нападки от руски медии. Едно от нещата, които намериха място в свалената позиция, е несъгласието с варианта въздушното ни пространство да се охранява от Гърция или Турция.

Неувереност министърът прояви и в отстояването на позицията за това има ли право армията да бъде на границата и да помага на МВР при охраната ѝ. Въпреки че първоначално застана на позицията на президента, по-късно Ненчев склони на тезата на премиера и вътрешния министър, че армията може да помага с логистика и без да носи оръжие.

Разбира се, трупаните с години проблеми няма как да бъдат решени за 100 дни. Това време обаче би трябвало да е достатъчно, за да укрепнат отбранителните способности на министъра.

http://offnews.bg/

 
Лондон достави стари БТР на Киев
14.02.2015, 12:30

Saxon АТ-105В украинското пристанище Одеса с кораба Caribbean Trader са били доставени 20 излезли от употреба бронетранспортьори Saxon АТ-105, които са били на въоръжение в британската армия, съобщи секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, цитиран от ТАСС.

По време на посещение в учебния център на Националната гвардия в Киев той каза, че в близко бъдеще ще бъдат доставени още 55 такива бойни машини. По думите му машините пристигат без инсталирани оръжия, с каквито ще бъдат оборудвани в заводите на държавния концерн „Укрооборонпром".

Според представител на министерството на отбраната на Великобритания става въпрос за машини, които вече не са експлоатирани от британската армия и са без въоръжение. Продажбата е била осъществена чрез представители на британската служба по утилизация Disposal Services, която се занимава с излязлата от употреба военна техника и снаряжение. Сделката (30 хиляди британски лири на машина и стойността на доставката) е била договорена още през 2013 г., т.е. преди началото на настоящия вътрешен конфликт в Украйна, твърдят от британското МО.

Преди дни Франция и Германия обявиха, че няма да въоръжават Украйна.

Вчера украинският президент Петро Порошенко съобщи, че ден след сключването на новото споразумение за прекратяване на огъня, страната му все още е далеч от мира. Той отбеляза, че никой не вярва, че клаузите на споразумението, подписано в Минск, ще бъдат спазвани стриктно, и допълни, че няма никакви гаранции за изпълнението на постигнатите договорки.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред руското радио „Коммерсант FM", че разузнаването на Алианса разполага с документални данни за военно присъствие на Русия в Югоизточна Украйна. Според нето опълченците не биха постигнали успехи без руска подкрепа.

„Нашите средства за разузнаване предоставят документални данни за военно присъствие на Русия в Източна Украйна. Ние виждаме това от данните на независими източници, независими журналисти, но получаваме също информация и от неправителствени организации, които ни съобщават за загинали руски военнослужещи в Украйна", каза той. Конкретни факти Йенс Столтенберг не посочи.

Русия ще проследи изпълнението на Минските договорености относно данни за чуждестранните граждани от ЕС, воюващи в Украйна, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов по повод изявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че няма информация граждани на ЕС-наемници в украинския конфликт.

„За всеки непредубеден информиран наблюдател не е тайна, че в конфликта в Източна Украйна участват граждани от редица страни. Да, в Донбас воюват и руски граждани, ние никога не сме отричали това, но и от двете страни има граждани от редица други държави, включително граждани на страни от ЕС", подчерта Чижов.

В петък хърватското Министерство на външните работи потвърди, че осем хървати се сражават в Украйна на страната на правителството, но уточни, че хърватската държава няма никакво отношение към заминаването им и не подкрепя техните действия.

http://www.cross.bg/

 
Китай повишава военните според теглото им
14.02.2015, 09:18

Нова военна политика в Китай изисква целия персонал да отговаря на изисквания за телесното тегло и свързва повишенията с физическото състояние, съобщи в петък вестник „Народна армия за освобождение“.

Политиката на Централната военна комисия на Комунистическата партия има за цел да гарантира физическата годност във въоръжените сили на Китай, където физическата форма се превръща във все по-голям проблем. Обществени лица отдавна се шегуват, че генералите с шкембета са по-добри в банкетите, отколкото в даването на заповеди на бойното поле.

Политиката беше обявена на интернет страницата PLA Daily, официалният вестник на военната комисия, която надзирава въоръжените сили. Китайската армия се контролира от комунистическата партия, а не от правителството.

По-рано военните са имали изискване за физическа форма, но без това да се отразява пряко на повишенията. Съобщението не уточнява новите изисквания за телесно тегло, нито пък дава подробности за това как това ще бъде свързано с повишенията на служителите.

От антикорупционните заявиха, че се стремят да спрат обичайната практика в армията за подкуп в замяна на повишение.

Сюй Цайхоу, бивш заместник-председател на Централната военна комисия, наскоро бе обвинен, че е вземал подкупи в „особено големи размери“ пряко или чрез членовете на семейството си в замяна на предоставяне повишения или други облаги.

Сюй е най-висшата военна фигурата, замесен в широката операция срещу корупцията, подета от президента Си Дзинпин, и неговия случай предполага широко разпространение на корупцията сред военните.

Затлъстяването също се превърна в обществен проблем в Китай, където икономическото развитие значително повиши жизнения стандарт. Преподавателите се оплаквали от влошавеното на физическо състояние на младежите в Китай, които имат високо калорична диета, съсредоточават се върху трудните изпити, и често се пристрастяват към седящи дейности като видео игрите. - Още за ВС на Китай

http://www.fbr.bg/

 
ПАК ДА ще полети през 2019 г.
14.02.2015, 09:04

ПАК ДАПрототипът на новия руски стратегически бомбардировач ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс на далечната авиация) ще полети през 2019 г., както се планира до момента. Това заяви генерал-лейтенант Виктор Бондерев, командващ ВВС на Русия, цитиран от ТАСС.

„ПАК ДА се създава по предварително изготвен план и това върви без забавяне. Планираме да извършим първия полет през 2019 г., след което ще започне изпитателната програма.”, това е казал генерал Бондерев и е добавил, че самолетът се създава от конструкторското бюро Туполев.

Планира се самолетът да започне да постъпва на въоръжение около 2025 г. Той ще замени сега използваните стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Генерал Бондерев е заяил още, че през 2015 г. през ремонт и модернизация ще преминат пет Ту-160 и девет Ту-22М3.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Saab ще доставя основни компоненти за радарна система за изпълнение на задачи във въздуха и на сушата (G/ATOR) на ВМС на САЩ
13.02.2015, 20:56

Базираната в САЩ Saab Defense and Security USA, LLC, собственост на шведската компания за отбрана и сигурност Saab, сключи договор с Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC) за доставка на части и подсистеми за радарната система AN/TPS-80 за изпълнение за задачи във въздуха и на сушата (G/ATOR) на ВМС на САЩ. Договорът е на стойност 247 млн. шведски крони (около 26 млн. евро).

G/ATOR ще осигури на ВМС на САЩ радар, който може да изпълнява мисии по въздушно наблюдение, наземна локация на оръжия и въздушен контрол. Това е първият по рода си наземен мултифункционален радар (AESA), който ще се произвежда от Департамента на отбраната на САЩ.

„Горди сме, че ще бъдем част от програма за производство на радари от следващо поколение за ВМС на САЩ и очакваме бъдещата ни обща работа с Northrop Grumman. Договорът с тях е още едно потвърждение, че Saab е надежден партньор и доставчик на технологии на световно ниво за голям спектър от клиенти на пазара на радари“, каза Микаел Йохансон, директор на отдел Electronic Defence Systems в Saab.

Договорът с Northrop Grumman Corporation, основен доставчик по програмата G/ATOR на ВМС на САЩ, ще отговаря за доставките на системи и софтуер за първите четири Low Rate Initial Production (LRIP) секции. Произведените и сглобени от Saab части ще бъдат инкорпорирани от Northrop Grumman в системите G/ATOR и ще бъдат доставени на американските ВМС през 2016-2017 г.

Saab е партньор на Northrop Grumman по програмата на ВМС на САЩ AN/TPS-80. Договорът на Saab включва доставката на допълнителни комплекти от части, както и на съответстващите им резервни части.

http://www.airgroup2000.com/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев заминава на посещения в Полша и Латвия
13.02.2015, 20:47

Министърът на отбраната Николай Ненчев заминава на 15 февруари (неделя) на официално посещение в Полша по покана на министъра на националната отбрана и вицепремиер на Република Полша Томаш Шемоняк.

По време на официалните разговори между двамата министри на 16 февруари ще бъдат дискутирани теми, свързани с изпълнението на договореностите от Уелс и Плана за действие за готовност на Алианса (RAP). Ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и Близкия Изток. Очаква се българската и полската страна да разгледат перспективите за развитие на двустранното и военноиндустриалното сътрудничество.

На 18 и 19 февруари министърът на отбраната Николай Ненчев ще посети Латвия, за да участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, която ще се проведе в Рига.

http://www.mod.bg/

 
KONGSBERG ще достави Protector RWS за британската програма SCOUT SV
13.02.2015, 20:28

Норвежката компания KONGSBERG е подписала контракт с General Dynamics UK за производство и доставка на оръжейната система с дистанционно управление Protector RWS за програмата SCOUT SV (специализирана машина), на стойност 61 млн британски фунта.

Бойните модули с дистанционно управление Protector ще бъдат поставяни на всички варианти на платформата SCOUT SV, а може да замени и основния прицел на разузнавателния вариант SCOUT Reconnaissance. Системата Protector бъде интегрирана към модерната електронна архитектура, която има всяка платформа. Бойните модули ще се произвеждат в Норвегия, като доставките им ще започнат през есента на 2016 г.

БМ с ДУ Protector е предназначен за използване на оръжия с малък и среден калибър и може да бъде монтиран на всякакъв тип платформа, той е напълно стабилизиран и проверен в бойни условия.

Към 2014 година системата Protector е избрана от 17 държави и компанията KONGSBERG продължава да е водещ доставчик на на въоръжения с дистанционно управление в света. - Още бойни модули

 
Нова съвместна тренировка с НАТО-вски С-17
13.02.2015, 19:50

MiG-29Втора съвместна тренировка на българските дежурни сили и средства за Air Policing с и екипаж на транспортен самолет от авиобазата на НАТО Папа в Унгария се проведе на 12 февруари 2015 г. Това съобщават от ВВС.

В ролята на „нарушител“ беше транспортен самолет С-17 от авиобаза Папа. В сценария, освен прехвата на „нарушителя” от българските изтребители МиГ-29 и координацията с гражданското ДП „РВД”, бяха включени нови, усложнени мисии и ситуации. В съвместната тренировка участваха и наземни средства за противовъздушна отбрана от Зенитно-ракетните ни войски. От своя страна съюзниците от НАТО отработиха процедури по самозащита.

Отлична подготовка демонстрираха пилотите от допълнително назначената дежурна двойка с водач капитан Иван Динков и капитан Митьо Митев от авиобаза Граф Игнатиево, както и лейтенант Радослав Балдев и старши лейтенант Георги Костадинов – ръководители на полети „Бойно управление” от База за командване, управление на наблюдение на ВВС.

В резултат на съвместните тренировки се повишават способностите на дежурните смени, на силите и средствата от интегрираната система за противовъздушна отбрана за своевременна и ефективна реакция при нарушаване на въздушното пространство. Отработват се правилата на полетите в зоната за отговорност и се изпълняват задачи, изискващи адекватна и безопасна реакция в максимално близки до реалността ситуации. Тези тренировки спомагат и за ефективното и ефикасно използване на ограничените ресурси.

Командирът на базата за стратегически въздушни превози на Алианса полковник Франк Ромбоутс в писмо до командването на ВВС оцени високо резултатите, постигнати при съвместната тренировка, проведена през януари. Той изрази категоричното си желание и готовността на авиобаза Папа тези взаимно ефективни учения да се превърнат в традиция.

 
Шеф на Пентагона стана Аштън Картър
13.02.2015, 15:27

Аштън КартърСенатът на САЩ утвърди днес Аштън Картър за нов министър на отбраната.

60-годишният Картър, номиниран от демократа Обама на 5 декември, бе подкрепен с огромно мнозинство от доминираната от републиканците 100-членна горна камара на Конгреса. За него гласуваха 93 сенатори при само 5 против.

Картър бе зам.-министър на отбраната, вторият човек в йерархията в Пентагона, в периода 2011-2013 г. Преди това, между 2009 и 2011 г., той отговаряше в министерството на отбраната на САЩ за купуването на оръжия, като преструктурира програма за въвеждане на въоръжение на изтребители Ф-35.

При изслушването си в Сената на 4 февруари Картър подчерта своята решимост да увеличи бюджета за отбрана, да намали цената на новите оръжия и да ускори внедряването на нови технологии във въоръжените сили.

Той се обяви за предоставяне на оръжия на Украйна, но след това предупреди, че международните усилия за уреждане на конфликта трябва да останат съсредоточени върху оказването на политически и икономически натиск на Русия.

Аштън Картър ще е четвъртият министър на отбраната при управлението на президента Барак Обама. Той наследява на поста Чък Хейгъл, който подаде оставка миналата година, след като бе подложен на натиск, че не се справя достатъчно добре.

 
Нови назначения и по-високи звания в Командването на Сухопътните войски
13.02.2015, 14:23

Днес в командването на Сухопътните войски бяха представени новоназначени и новопроизведени офицери. Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев подполковниците Юри Цонев, Евгени Събев и Димитър Димитров са повишени в звание „полковник” и назначени за началници на сектори в командването на Сухопътните войски.

Със заповед на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов майор Георги Георгиев е повишен в звание подполковник и назначен за главен експерт в отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски”. Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев капитаните Владимир Иванов и Йордан Йорданов са повишени в звание „майор” и назначени на длъжност старши експерт в отделите „Операции” и „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски”.

Генерал-майор Андрей Боцев използва случая да благодари на военнослужещите от представителния отбор на Сухопътните войски за завоюваното четвърто място на завършилото 67-то издание на Шампионата по ски на алпийските подразделения 2015 г. в Италия, който изпревари традиционно силните в алпийската подготовка страни като САЩ, Франция, Швейцария, Полша и др. Освен това той запозна и личния състав на Щаба на Сухопътните войски с основни моменти от конференцията на началника на отбраната, касаещи дейността на Българската армия.

http://www.otbrana.com/

 
Шойгу пристигна в Хавана
13.02.2015, 10:40

Сергей Шойгу Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна на официално посещение в Куба.

"По време на престоя си в Хавана ( 13-14 февруари) шефът на руското отбранително ведомство ще проведе разговори с председателя на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба, генерал Раул Кастро", съобщават от пресслужбата на министерството.

По време на визитата "ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с военното и военно-техническото сътрудничество между двете страни", добави той.

Куба е третата страна от латиноамериканската обиколка на Шойгу. Тази седмица той вече посети Венецуела и Никарагуа.

 
Поредно успешно изпитание на УР "въздух-въздух", съвместна разработка на ЮАР и Бразилия
13.02.2015, 10:30

Управляемата ракета клас „въздух-въздух", съвместно разработвана от ЮАР и Бразилия, премина ново успешно изпитания. Ракетата A-Darter с инфрачервена глава за самонасочване е била изстреляна от изтребител Gripen от ВВС на ЮАР в задната сфера на отдалечаваща се цел, намираща се на 600 м превишение и пресичаща курса на самолета под 90 градуса. Системата за самонасочване на ракетата успешно е осъществила прехващане на целта.

По данни от явни източници УР A-Darter е с дължина 2,98 м и тегло 90 кг, няма подвижни кормила. Управлението й се осъществява благодарение на двигателя, който е с променлив вектор на тягата, което позволява да извършва маневри с претоварване до100 g. Далечината на действие на ракетата е 12 км.

Поредният пуск е един от завършващите етапи от програмата за разработване на ракетата, която трябва да завърши през първата половина на 2016 г.

http://www.pan.bg/

 
И без НАТО съмва, но кой да ни каже?
13.02.2015, 10:16

Как е възможно войната и мирът да се решават извън НАТО? Събраха се в Минск заинтересованите страни, без дори да питат обединеното командване в Брюксел, разбраха се, макар и след цяла нощ безсънни преговори, и кризата, която миришеше на европейска война, изфиряса. Франция и Германия предложиха добри услуги като европейски партньори, на които се доверяват Украйна и Русия. Съединените щати също им се довериха, че предлагат полезно решение, и показаха сдържаност въпреки намеците си за косвена силова намеса.

Така извън блоковото мислене се видя, че светът има начини да се оправя с възможно най-прости и най-евтини методи, като разговори очи в очи, "няколко ведра кафе, бъркани яйца и млечни продукти" - по думите на домакина на срещата в Беларус президента Александър Лукашенко.

Впрочем това е същият Лукашенко, поставен от години под международна изолация, заради когото Беларус е единствената европейска държава, която не членува в Съвета на Европа. В някои случаи обаче дори паянтов мост може да служи като връзка между два стръмни бряга............Прочети още

 
Рота „Алтеа“ получи оценка „боеготов“
13.02.2015, 09:38

С провеждането на двудневно тактико-специално учение вчера завърши сертификацията на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа”. По време на сертифицирането комисия от Съвместното командване на силите провери практическите навици на националния поддържащ елемент, на офицерите от командването, на командирите на взводове и отделения за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност. Председател на изпитната комисия бе полковник Любомир Пеев – началник на отдел „Съвместна подготовка”.

В продължение на шест месеца ротата ще изпълнява функционалните си задължения в района на военното формирование и при необходимост е готова да се включи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

В ротата участват 113 военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир капитан Петър Атанасов. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Пламен Горанов от военно формирование 42800 – Плевен.

http://www.otbrana.com/

 
Израелският F-16 Falcon с най-много победи във въздуха отива в музея
13.02.2015, 09:32

F-16Изтребителят F-16 Fighting Falcon (р.н. 107) от ВВС на Израел, с който са свалени шест изтребителя и един хеликоптер, е изваден от въоръжение и от тази година е изложен в авиационния музей, разположен във военновъздушната база Хатзерим в пустинята Негев.

Историята на този изтребител датира от края на 1970-те години, когато Иран, тогавашен основен съюзник на САЩ, поръчва няколко дузини изтребители F-16. След идването на власт на Аятолх Хомейни сделката е прекратена и Израел се възползва да получи 75 изтребители на по-ниска цена.

На 18 юни 1980 г. първите изтребители F-16 кацат във военновъздушната база Рамат Давид, югоизточно от Халфа. На тези самолети е дадено общото обозначение "Falcon1980".

През годините изтребителят F-16 Fighting Falcon (борден номер 107) става самолетът от този модел, постигнал най-много въздушни победи в света – свалени са шест изтребителя и един вертолет.

Първата успешна мисия на F-16 Fighting Falcon с р.н. 107 е на 21 април 1982, когато полковник Зеев Раз (ръководил една година по-рано унищожаването на иракски ядрен реактор) сваля с ракета „въздух-въздух” сирийски МиГ-23.

На 9 юни 1982 г. , по време на Ливанската война, със същият изтребител са свалени още два сирийски МиГ-23.

На 11 юни 1982 г. за F-16 (борт 107) е исторически ден – с него са свалени два МиГ-23, един Су-17 и вертолет Gazelle.

От 1995 г. до края на 2014 изтребителят е в учебна ескадрила, с който летят бъдещи израелски бойни пилоти.

http://www.pan.bg/

 
На 19 март залагат петата атомна подводница „Ясень-М” от проект 885
13.02.2015, 09:08

Проект 885Петата многоцелева атомна подводница от типа "Ясень-М" ще бъде заложена в "Севмаш" на 19 март и ще се нарича "Архангельск", е съобщил пред ТАСС източник от руския военнопромишлен комплекс.

Главната подводница от типа "Ясень" (проект 885) "Северодвинск" влезе в състава на флота през 2013 г. През 2009, 2013 и 2014 г. по усъвършенствания проект 885М бяха заложени още три субмарини - "Казань", "Новосибирск" и "Красноярск".

„Ясень-М” се отнася към четвърто поколение многоцелеви атомни подводници. Те са въоръжени с крилати ракети от типа "Оникс" и "Калибр". Отличителна тяхна особеност е отсъствието на торпедни апарати в носовия отсек - там е установен хидроакустичен комплекс със сферична антена, позволяващ да се открива неприятелят на много по-голямо разстояние.

В състава на ВМФ на Русия се намира още една подводница "Архангельск", която се отнася към проект 941 "Акула" - най-големите субмарини в света. Общо бяха построени шест такива подводници, но три от тях вече са утилизирани. Преди известно време "Архангельск" и еднотипната "Северсталь" бяха изведени в резерв и се намират в Беломорската военноморска база в Северодвинск. Още една подводница, "Дмитрий Донской", бе модернизирана за провеждане на изпитания на балистичните ракети "Булава". - Още за проект 885

http://www.duma.bg/

 
Перспективният бразилски транспортен KC-390 извърши първия си полет
13.02.2015, 08:56

KC-390Перспективният военнотранспортен самолет KC-390, производство на бразилската Embraer, за пръв път се е вдигнал във въздуха. Както съобщава пресслужбата на авиостроителната компания, полетът е продължил един час и двадесет и пет минути. По време на своя първи полет KC-390 е извършил няколко маневри, необходими за оценка на летателно-техническите му характеристики. Освен това инженерите на борда на самолета са провели редица системни изпитания. Отбелязва се, че машината се е справила със задачите и е стояла добре.

Военно-транспортният самолет KC-390 се разработва от Бразилия от 2007 г. с участието на Чехия, Португалия, Колумбия и Аржентина. Предварителното проектиране на KC-390 завърши през 2012 г. През октомври 2014 г. в предприятието на Embraer в Хавиан-Пейшоту, щата Сан-Пауло, се състоя представяне на първия опитен образец. Окончателните технически характеристики на самолета засега са неизвестни.

Очаква се, че KC-390 ще може да развива скорост до 920 километра в час и да преодолява до 6,2 хиляди километра. Товароподемността на машината е 23,6 тона. KC-390 ще се изработва в три версии: военнотранспортен самолет, цистерна и транспортник-цистерна.

Embraer вече е получила поръчки за производството на 60 машини, като 28 от тях ще бъдат за ВВС на Бразилия. Очаква се първият самолет да бъде получен от клиента през 2016 г.

 
Оказва се, че руската мечка плува много добре
13.02.2015, 08:17

проект 955До 1991 г. Съветският съюз има най-големите Военноморски сили в света. След разпадането на СССР Русия получи като наследство по-голямата част от съветския Военноморски флот. Това не беше голямо постижение за Русия, тъй като нейната икономика тогава не позволяваше да се издържа голям флот. Тя трябваше да се избави от многото кораби, самолети и подводници — голяма част от тях останаха да ръждясват по доковете.

Както и в другите видове руски Въоръжени сили, 25 години по-късно във флота наблюдаваме смес от старо, познато и ново. Ветераните на съветския Военноморски флот носят службата си редом с по-съвременни образци. В строя влизат и съвършено нови кораби.

Подводни ракетоносци от клас „Борей” (Проект 955)

Руският ракетоносен атомен подводен флот със стратегическо предназначение се намира в сложно положение. От момента на разпадането на Съветския съюз не беше построен нито един кораб, повечето бяха създадени през 80-​те години на миналия век. На въоръжение беше приета само една тежка атомна подводница — „Новомосковск”, и това стана през 1992 г. Най-сложна бе ситуацията в Тихоокеанския флот, който разчита основно на подводници от клас „Делта ІІІ”, произведени в периода 1979 – 1982 г.

Да започнем с с подводниците от клас „Борей”, снабдени с ядрени балистични ракети. С водоизместване 14 700 тона, те са малко по-малки от гигантските подводници от клас „Тайфун”. Планирано е построяването на осем такива съда, които да заменят подводните ракетоносци от клас „Делта ІІІ”, „Делта ІV” и „Тайфун”. Четири от тях ще влязат в състава на Северния флот и четири — на Тихоокеанския.

Строителството на подводни ракетоносци със стратегическо предназначение от клас „Борей”, чията разработка започна в края на студената война, беше отложено заради липсата на финансиране. В крайна сметка първата подводница — „Юрий Долгорукий”, беше приета в състава на руския ВМФ на 10 януари 2013 г. Досега от стапела са слезли три подводници от този клас. Те са построени в компанията Севмаш, която неотдавна завърши работа по преоборудване на индийския самолетоносач „Викрамадития”.

В подводниците от клас „Борей” са разположени 16 балистични ракети с подводно изстрелване „Булава”, всяка от които е снабдена с 6 – 10 бойни глави, тоест общо — от 96 до 160. Според електронното издание Missile Threat радиусът на тяхното действие е до 8300 км. Това означава, че подводниците от клас „Борей”, намиращи се в Баренцово или в Охотско море, са способни да поразят всяка точка на континенталната част на САЩ.

За ракетата „Булава” имаше сложен период в хода на тяхното разработване, когато под 40% от 21 пуска завършваха неуспешно. Последните успешни изпитания бяха осъществени от борда на „Владимир Мономах” бяха през септември миналата година. Докато не бъдат окончателно решени проблемите с надеждността на „Булава”, „Юрий Долгорукий” и другите подводници от този клас ще останат без главното си оръжие.

Подводници от клас „Ясен” (Проект 885)

Разглежданите в началото на 90-​те години на миналия век като замяна на подводниците от клас „Тайфун” и „Оскар” ударни ядрени подводници „Ясен” най-накрая влязоха във фазата на нормалното производство. Два такива съда — „Северодвинск” и „Казан” вече са построени, а са заложени още няколко подводни ракетоносци. Подводниците от клас „Ясен” са най-съвременните подводни кораби в света. Екипажът им е само 90 души, което предполага високо равнище на автоматизация. 200-​мегаватният ядрен реактор дава възможност скоростта им да достига до 35 – 40 възела, а „нискошумната оперативна скорост” — 20 възела.

Подводниците от клас „Ясен” имат осем вертикални пускови шахти, четири 650-​мм торпедни установки и четири торпедни установки със стандартен диаметър 533 мм. Освен стандратните управляеми торпеда „Ясен” е въоръжен и със скоростни торпеда „Шквал”, способни да развиват скорост до 200 възела и да поразяват цели на разстояние от 7 до 13 км.

Както и американските подводници от клас USS Virginia „Ясен” имат вертикални пускови шахти, способни да изстрелват крилати ракети. Най-вероятно в тези шахти ще бъдат разположени ракети SS-​N-​26 или SS-​N-​21 „Гранат”. Ракетите SS-​N-​26 „Оникс” са способни да извършват полет на пределно малка височина над равнището на морето. Радиусът на действие на тези противокорабни ракети, снабдени с 200-​килограмова бойна глава, е 120 км. Крилатите ракети „Гранат” са предназначени за поразяване на наземни цели, приличат на американските „Томахоук” и имат радиус на действие 2500 км. В Русия обикновено първите кораби от всеки клас попадат в Северния флот, а в отдалечения Тихоокеански флот те се изпращат едва когато бъдат отстранени всичките конструктивни недостатъци. Ако се вярва на публикувания отчет за морските изпитания на „Северодвинск”, скоро подводници от клас „Ясен” няма да бъдат изпратени в Тихоокеанския флот.

Тежкият атомен крайцер ”Петър Велики”

През 80-​те години на миналия век СССР построи три атомни крайцера от клас „Киров”. Това са най-големите надводни бойни кораби и при пълно натоварване тяхното водоизместване е 24 000 тона. „Киров” — един от трите кораба, беше нарязан за скраб, „Петър Велики” е в строя, а се очаква „Адмирал Нахимов” да премине модернизация и да продължи службата си.

Основно оръжие на корабите от клас „Киров” са 20-​те противокорабни ракети Р-700 „Транит”. На Запад те са известни с обозначението SS-​N-​19 Shipwreek (Корабокрушение) и са предназначени за унижожаване на много големи кораби. Според разработчиците дори една такава ракета да премине ешелонираната отбрана на авионосната ударна група, тя може да нанесе значителни поражения. Дължината на ракетата е 10 м, което е съпоставимо с малък самолет. Радиусът на действие е 500 км. Р-700 може да бъде снабдена или със 750-​килограмова обикновена бойна глава, или с 500-килотонна ядрена бойна глава.

Съветските инженери са оборудвали атомните крайцери с мощна противовъздушна защита. „Петър Велики” има на борда си 48 ракети С-300Ф, както и 42 ракети С-300ФМ „Форт ФМ” от клас „земя-въздух”. Според данни на РИА „Новости” това е единственият кораб в състава на руския ВМФ, способен да отрази атака с използване на балистични ракети. За близък бой „Петър Велики” разполага със зенитно-ракетен комплекс, снабден със 128 ракети SA-​N-​9 (морската версия на ЗРК СА-15 „Тор”), както и 5 установки с близък обсег „Каштан”.

Значителните размери на тези атомни крайцери предполага, че са създадени повече удобства за екипажа в сравнение с обикновените съветски кораби. В сравнение със спартанските условия на съветския ВМФ, те имат сауни, басейни, кают компании, както и помещения за игра на билярд.

Самолетоносач „Адмирал Кузнецов”

„Адмирал на флота на Съветския съюз Кузнецов” е единственият руски самолетоносач. Съветските конструктори започват работа над този проект през 1974 г., а корабът е построен през 1985 г. в завода в Николаев, който сега се намира на територията на Украйна. След разпадането на СССР този самолетоносач е в състава на руския Северен флот.

Водоизместването на „Адмирал Кузнецов” е 50 000 тона, тоест около половината от показателите на американските самолетоносачи от клас „Нимиц”. Разполага с трамплин за облекчаване на излитането с ъгъл 15 градуса, както и четири задържащи троса за кацане на самолетите. Два големи асансьора преместват самолетите между хангара и палубата за излитане и кацане.

Авиационната му група днес се състои от 18 изтребители Су-33, четири Су-25 УТГ, 15 противолодъчни вертолета Ка-27 и два вертолета за далечно откриване. Ръководството на руския ВМФ започна процес на замяна на Су-25 с МиГ-29К, представляващи корабен вариант на многоцелевия изтребител, разработен първоначално за индийските ВМС.

На борда си „Адмирал Кузнецов” има значително въоръжение — 12-​те му противокорабни ракети Р-700 са в шахтите на носа на кораба. 29-​те пускови установки „Кинжал” са способни да поразяват цели на голямо разстояние. Освен тях самолетоносачът разполага с осем зенитно-ракетни комплекса за близък бой от типа „Каштан” и шест артилерийски зенитни установки АК-630. Двете противолодъчни установки РПК-5 „Ливень” могат да поразяват подводници на противника на близко разстояние.

Самолетоносачът „Варяг” от същия клас беше продаден на китайски бизнесмени и след съответното преоборудване стана първият китайски самолетоносач „Ляонин”.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Продажбата на Rafale в Египет е неминуема
13.02.2015, 07:53

RafaleФранция и Египет са се споразумели за сделка на стойност от над €5 млрд. за продажбата на многоцелеви изтребители Rafale, фрегата и ракети „въздух-въздух”. Договорът ще бъде подписан съвсем скоро. Това съобщава Reuters.

“Да, има постигнато споразумение”, заявява източника на Reuters. Френският вестник Le Monde съобщи, че договорът ще бъде официално подписан в понеделник (16 февруари) от египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и френско официално лице, вероятно президента Франсоа Оланд.

Източник от френското правителство, обаче е заявил за Reuters, че преговорите продължават.

„Египетският президент не е взел окончателно решение по нашата оферта. Дискусиите продължават.”, е заявил той.

Сделката ще включва 24 многоцелеви изтребители Rafale, една фрегата FREMM и ракети „въздух-въздух” на компанията MBDA.

Договорът с Египет ще бъде първата експортна сделка за Rafale, 14 години след неговото приемане на въоръжение и 28 години след първия му полет. Въпреки, че самолетът е избран от Индия преди малко над три години, там все още няма подписан договор.

През 1981 г. Египет става първия експортен клиент на Mirage 2000. Тогава са купени общо 20 броя Mirage 2000EM/BM.

Египет търси разнообразяване на доставките за своята армия, след като САЩ започнаха да бавят доставките на вече платени стоки във връзка с военния преврат на ал-Сиси. През миналата година се говореше за евентуалната покупка на 24 броя МиГ-29М/М2 от Русия, но до сделка не се стигна. - Още за Rafale

http://aeropress-bg.com/

 
Министър Ненчев: Ще отделим пари за ремонта на четири МиГ-29
13.02.2015, 07:50

МиГ-29Ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребителя МиГ-29, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, който вчера, 12 февруари 2015 г, информира депутатите от ресорната парламентарна комисия по различни теми.

„Имам воля, ще отделя средства, въпреки проблемите, които имаме с бюджета. Обещал съм, че ще отделя средства за ремонта на четири от тези изтребители”, посочи министърът, цитиран от БТА, в отговор на въпрос за МиГ-29. Ненчев каза още, че е имал срещи с командира на ВВС.

Попитан къде ще бъде извършен този ремонт, Ненчев информира, че в неделя ще пътува за Полша и добави, че ще бъдат обсъдени различни варианти, като един от тях е Полша.

Трябва да се отбележи, че в момента в сила е рамково споразумение с РСК МиГ и до неговото изтичане през септември 2015 г. ремонтите по изтребителя трябва да се извършват чрез руската страна. Предвид спешната нужда от ремонт, то Русия е единствена възможност в момента, а след септември може да се работи евентуално и с Полша.

 

 
Японските въоръжени сили издирват военен хеликоптер с трима души на борда
12.02.2015, 16:05

OH-6DA (MD 500E)Японските военноморски сили са започнали издирване на военен хеликоптер OH-6DA (MD 500E), на борда на който е имало трима души, предаде AFP.

Контактът с пилота е изгубен около полунощ българско време, докато машината от състава на 211 учебна ескадрила на ВМС (база Kanoya) е извършвала тренировъчен полет в югозападната част на страната. На борда на хеликоптера е имало двама души екипаж и един човек, който е бил на обучение.

 
Русия може да получи единия Mistral в началото на март
12.02.2015, 15:45

Mistral Властите във Франция може да предаде на Русия десантния кораб тип Mistral идните дни, предаде „Интерфакс".

Заповедта за предаването на кораба ще дойде от Елисейския дворец следващата седмица", казва източник на агенцията и уточнява, че корабът ще е готов за предаване на руснаците в началото на март. Успехът на срещата в Минск позволява на Франция да запази статута си на надежден доставчик на въоръжение, допълва източникът.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас Mistral за 1,2 млрд. евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като миналата есен френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна и забави предаването на първия готов кораб - „Владивосток".

Днес на втория кораб - „Севастопол", е заработил блокът за автоматична идентификационна система AIS (Automatic Identificatoin System).

http://www.cross.bg/

 
Ракетите на Русия и САЩ готови за удар, милиони загиват
12.02.2015, 14:55

Опасността да избухне война между САЩ и Русия е съвсем реална. По данни на разузнаванията на двете страни - и Москва, и Вашингтон са обявили най-високата степен на бойна готовност, а ракетите са насочени към стратегическите обекти на противника. Ако американците отпуснат пари на Украйна, това ще е сигнал за война, пише The Moscow Times.

Пред изданието член на Обществения съвет към Министерството на отбраната на РФ, пожелал анонимност, е заявил, че ако Белия дом даде рамо на Киев, Кремъл от своя страна "ще даде на Вашингтон и съюзниците му асиметричен отговор на други фронтове".

Освен военни действия експертите допускат сериозна поддръжка от Русия за Китай във военно отношение, както и на Иран. Ще подкрепим интервенция на Иран спрямо Саудитска Арабия, което ще вдигне цените на петрола до небесата, твърди източникът от военното министерство.

ЦРУ от своя страна е предоставило на президента Барак Обама списък на обектите в САЩ, които са на прицела на съветските ракети с дълечен обсег на действие. Показали са му и параметрите на придвижване на руските ядрени подводници.

Противовъздушната отбрана на САЩ е в бойна готовност да отрази евентуален ракетен удар.

Над 1 млн руснаци са получили повиквателни за участие във военни учения.

Широкомащабен военен конфликт е възможен. Въпреки преговорите на най-високо равнище, засегнатите страни са в готовност за бойни действия. Това заявява ген. Хесус Аргумоса Пила пред изданието Lainformacion. Испанският генерал е зам.-шеф на Центъра за военно-стратегически изследвания Athena Group.

Според него в момента руската армия се намира в период на модернизация и превъоръжаване. Най-важното за нея е въвеждането в готовност на междуконтиненталните ракети "Топола-М". Това е мощно ядрено оръжие, което може да се използва срещу обекти в САЩ.

Въпреки това Русия значително отстъпва по развитието на технологични разработки на обикновеното въоръжение в армията.

По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), Русия е отделила за отбрана през 2014 г. 68,2 млрд долара, а САЩ - 600 млрд. Разликата е драстична. По тези показатели армията на САЩ превъзхожда значително армията на Москва. Но не бива да се изключват фактори като изненада и мотивация, коментира още ген. Аргумоса.

Към този момент съотношението на силите между двете велики сили е следното:

- Армията на САЩ наброява 1,5 млн души. Руската армия е 845 хиляди.

- Самолети на стратегическата авиация, способни да пренасят ядрено оръжие са съответно: САЩ - 154 бр, Русия - 141 бр.

- Американските атомни подводници са 140, а руските - 110.

- Ракетните комплекси с ядрени заряди: САЩ - 450, Русия - 356.

- Артилерийски установки и оръдия: САЩ - 7429, Русия - 5837.

Важно е да се отбележи, че като оборудване и въоръжение войските за мобилно придвижване на САЩ превъзхождат руските, но руснаците са готови за саможертва и имат изключителна физическа издръжливост във всякакви условия.

Редно е да се отбележи също, че руският президент Владимир Путин в последно време набира скорост като световен лидер. В същото време Запада, Обама и Европа губят позиции. Кремъл има и друго предимство - той е доказан господар на положението у дома си. Това не може да се каже за отсрещната страна.

Руският вице-премиер Дмитрий Рогозин заявява през 2013 г., че американците от години разработват стратегия за мълниеносно нападение. Тя е толкова усъвършенствана за поразяване на ядрените цели на противника, че ако почнем война, САЩ ще унищожат 90 на сто от ядрения ни потенциал само за 6 часа. Това ще е фатално, прогнозира преди година Рогозин. Преди два дни той обяви правителството на Украйна хунта, а евентуална помощ на Вашингтон за Киев като знак за война с непредвидими последици.

Само за няколко часа жертвите в подобен конфликт между Русия и САЩ могат да достигнат 25-30 млн души, изчисляват експерти. При масирано използване на ядрено оръжие те ще са много повече.

http://frognews.bg/

 
Фрог разкри: Съветници точили МО при министър Шаламанов
12.02.2015, 14:50

Ненчев и ШаламановСъветници и консултанти, назначени в политическия кабинет на служебния военен министър Вализар Шаламанов, са прибрали като трудови и нетрудови възнаграждения, само за три месеца, хиляди левчета на данакоплатеца. Това сочи справка до вицепремиера Румяна Бъчварова, подписана от сегашния военен министър Николай Ненчев.

Цели пет съветници е имал Велизар Шаламанов, с които подготви скандалната Визия -2020, в първоначалния вариант на която Русия бе посочена пряко като враг на България. Всеки един от съветниците е взел по 6000-7000 лева заплата за има-няма три месеца от началото и средата на август до към началото на ноември.

Назначен е бил специален консултант по национална програма „ България в НАТО и Европейска отбрана 2020” , който прибрал 1761, 90 лв. Друг съветник по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността гушнал 3 928, 57 лв. като извънтрудово възнаграждение Двама консултанти, които подпомагали министъра на отбраната в планирането, се облажили с по 3 600 лв. Хонорар, при това само за два месеца. На изпълнители, участващи в разработването на концепция за подобряване на дейността на Информационния център на МО, са броени за двадесетина дни 2500 лева. Още 2800 лв. за петнадесетина дни са дадени на консултант по освобождаване на МО от излишни и негодни недвижими вещи. На друг такъв за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост сумата е с 400 лв. отгоре.

Има и други такива служители в политическия кабинет, към седемнадесет-осемнадесет. Като теглим чертата, за по-малко от три месеца, военното министерство е изплатило общо 61 418, 52 лв.

Някои от полковниците и генералите в МО си скубали косите, научавайки за тази сума. Във войските нямат пари за консумативи и крушки, а Шами харчил за безполезни консултации и съвети.

Дано цивилните съветници и консултантити при министър Николай Ненчев са по-малко, молят се хората с пагони във ведомството.

http://frognews.bg/

 
Обявиха 389 длъжности за резервисти
12.02.2015, 10:47

Със заповед на министъра на отбраната от 6 февруари т.г. са обявени 389 длъжности за резервисти. 135 от тях са за Военновъздушните сили и 254 – за Военноморските сили.

Документите на кандидатите се приемат в съответната териториална структура за водене на военен отчет до 20 март т.г. Те трябва да бъдат изпратени в съответните военни формирования до 9 април. Прегледите за годност за военна служба и за психологическа пригодност ще се провеждат до 3 април. Конкурсите, които са по документи, трябва да се проведат до 30 април.

По военни формирования длъжностите за резервисти са обявени така: в.ф.26720 – Черноморец - 33; в.ф.36150-Ст.Загора-74; в.ф.52860-Кичево-28; в.ф.22480-Бургас-40; в. ф.38010-Варна-194 и в.ф 22580-Варна – 20. - Заповед на МО – ОХ-104 (pdf)

 
Символ верую на военното ни разузнаване
12.02.2015, 10:25

 генерал-полковник Васил Зикулов Миналата седмица на почтената 91-годишна възраст на праведниците ни напусна генерал-полковник Васил Зикулов – най-дългогодишният началник на военното разузнаване, управлявал го в продължение на 23 години, и то в неговия най-драматичен период – до края на Студената война.

За него ще е достатъчно дори само едно изречение, казано на прощаване от кадровия военен разузнавач Димитър Димитров: „Това беше ръководителят, който нареди българското военно разузнаване непосредствено след първите три най-мощни разузнавателни централи в света – ЦРУ, КГБ и МОСАД, с особен принос в добиването на изпреварваща информация срещу световния тероризъм и ислямския фундаментализъм".

Смъртта завари Васил Зикулов в момент на неистов популизъм на „Ксеркса срещу шепа спартанци", т. е. на патриоти от военното разузнаване в битката им срещу, по думите на самия генерал: „национално безотговорния, юридически безграмотния, несправедлив, противоконституционен закон за архивите, в който без никакви основания наред с носещи вина лица, се произнася присъда над десетки хиляди достойни българи”...........Прочети още

 
Обама поиска разрешение за военна сила срещу ИД
12.02.2015, 09:38+

 Барак Обама Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да разреши официално воденето на войната срещу джихадистката групировка Ислямска държава (ИД).

Обама изпрати в законодателния орган предложение в три страници за разрешаване на използването на военна сила срещу ИД. В документа, с копие от който се е сдобила АП, президентът посочва, че джихадистката групировка представлява сериозна заплаха. Предложението на Обама ограничава разрешението за водене на война срещу ИД до три години, но не въвежда лимити за това къде американските сили ще се борят с нея.

Предложението на президента забранява „трайните офанзивни бойни операции“ – двусмислено понятие, предназначено за постигането на компромис между онези депутати, които настояват за разрешение за сухопътни операции, и онези, които не искат такива. Обама предлага край на разрешението на Конгреса от 2002 г. за водене на война в Ирак. В проекта на предложението му обаче не се говори нищо за разрешението за водене на война срещу „Ал Кайда“ в Афганистан от 2001 г. По-късно днес Обама планира да говори по искането, отправено към Конгреса.

 
Никарагуа иска бойни самолети от Русия
12.02.2015, 08:45

МиГ-29Никарагуа има намерение да купи неизвестно количество бойни самолети от Русия, които да бъдат използвани за борба с наркотрафика в страната. Това съобщава ТАСС, цитирайки бригаден генерал Адолфо Сепеда.

„Имаме намерение да купим бойни самолети, които ще се използват за отбранителни цели, а не за нанасяне на въздушни удари. Нямаме намерение да създаваме военно напрежение в региона”, е заявил генерал Сепеда.

Според ТАСС вероятно става въпрос за изтребители МиГ-29. Предполага се също и че страната ще купи и руски патрулни кораби.

Никарагуа в момента разполага само с няколко транспортни вертолета и самолета.

В близките дни в Никарагуа ще пристигне руския военен министър Сергей Шойгу. Той е на посещение в Латинска Америка, като също ще мине през Куба и Венецуела.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия спря полетите със Су-24 след катастрофа
12.02.2015, 08:37

Су-24Русия спира полетите със своите изтребители-бомбардировачи Су-24, след катастрофа със самолет от този тип, която стана факт вчера, 11 февруари, край Волвоград. - (видео)

Според съобщение на руското Министерство на отбраната решението за спиране на полетите със Су-24 е било взето от началника на руския ГЩ. Забраната ще остане в сила до изясняване на непосредствените причини за инцидента.

По предварителни данни около 11,20 часа местно време разузнавателният Су-24МР се е разбила в непосредствена близост до авиобаза Мариновка, край Волвоград по време на заход за кацане. Машината е изпълнявала тренировъчен полет.

Екипажът се е опитал да се катапултира, но не се е спасил.

Във ВВС и ВМС на Русия остават на въоръжение около 250 броя Су-24. - Още за Су-24

 
Започна планирането на военноморското учение с международно участие „Бриз 2015”
12.02.2015, 08:00

На 10 и 11 февруари 2015 г. във Военноморския клуб - Варна се проведе началната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015”, което ще се проведе в западната част на Черно море през месец юли 2015 г.

В конференцията участваха офицери от командването на Военноморските сили и Военноморска база - ВМС, представители на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, Военновъздушните сили, както и от ВМС на САЩ, Гърция, Румъния, Италия, Първата и Втората постоянна група кораби на НАТО, правителствени и неправителствени организации, които ще се включат в учението.

Началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев откри планиращата конференция, на която се дискутираха въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранните военноморски сили. Отделни работни групи обсъдиха целите, задачите и сценария за учението, включително и отработването на конкретни епизоди по гражданско-военното сътрудничество, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Министър Калфин успокоил генералитета за пенсионната реформа
12.02.2015, 07:52

При промени в условията за пенсиониране на служещите в армията няма да се губят социални придобивки, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на участие в годишната конференция на началника на отбраната, става ясно от съобщението на Пресцентъра на социалното ведомство. Той допълнил, че социалните придобивки са важни за запазване на интереса към службата в армията. Заедно с него е бил и председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов.

„Целта на промените в пенсионната система е да я направят по-самостоятелна и независима от бюджета“, съобщи министър Калфин. Той подчертал, че бъдещите решения в тази сфера няма да създадат сътресения в армията.

Министър Калфин акцентирал върху възможността за по-дълга трудова активност на военнослужещите. „МТСП е готово да предложи от инструментите си за заетост за постигането на тази цел“, допълнил министърът. Той посочил като подходящ пример партньорство между МТСП и Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. „МТСП има готовност да се създаде работна група с представители на армията за обсъждане на условията за пенсиониране в този сектор“, заявил министър Калфин.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов съобщил, че през март ще започне разработването на нова визия за кадрово развитие в армията. „Целта ни е да повишим активността и мотивацията на служещите, за да се гарантира добра трудова реализация и сигурност след приключването й“, обобщил вицеадмирал Николов.

http://www.otbrana.com/

 

 
Тактиката на "хибридна война" може да стане заразителна
11.02.2015, 15:34

Русия води в Украйна "хибридна война", която може да послужи като образец за други държави като Китай или Иран, предупреждава днес Международният институт за стратегически изследвания /IISS/ в годишния си доклад за равновесието на силите в света, който ще бъде публикуван утре.

Може би е просто случайност, но тази публикация се появява в момент, когато ръководителите на Украйна, Русия, Франция и Германия се събират в Минск за среща на последния шанс за прекратяване на кръвопролитието. "Хибридните войни", които съчетават различни типове военни операции, понякога замаскирани, и масови комуникационни кампании в социалните мрежи, представляват предизвикателство за повечето редовни армии, слабо подготвени за такива ситуации, обяснява този престижен институт за анализи с база в Лондон. НАТО трябва да действа "много спешно", за да намери отговори на тази заплаха, която може "да дестабилизира бързо западните държави. Според IISS конкретно в Украйна Москва води "ограничена война с ограничени цели", същевременно практикувайки непримирима политика, която дестабилизира капацитета на реакция на западните столици и дава сила на проруските сепаратисти. В доклада се подчертава, че украинските сили са слабо екипирани и силно зависими от въоръжение, датиращо от съветската епоха. Президентът Петро Порошенко призовава страните от НАТО да доставят оръжие на неговата страна, а американският му колега Барак Обама в понеделник даде да се разбере, че може да му достави оръжие.

IISS подчертава, че руските амбиции, може да се опрат на военен бюджет, който нарасна от 27,9 милиарда евро през 2013 г. на 43 милиарда евро тази година. Тази "хибридна война", която е ефикасна и трудно може да й се окаже отпор, нищо чудно да има заразен ефект. Политическите лидери би трябвало да изпреварят възможността някои техни днешни или потенциални противници, независимо дали това ще бъдат Китай или Иран, да вземат пример от сегашната "хибридна война", която води Русия, посочва институтът. Той освен това отбелязва, че някои от пропагандните техники, които "Ислямска държава" използва в Ирак и Сирия, за да набира чуждестранни бойци, приличат на техниките, които прилага Русия в Украйна.

IISS смята, че генералните щабове на западните страни, много от които излизат от 13-годишната война в Афганистан, трябва да се съобразяват с бюджетните ограничения. Освен това много от тях наблягат в действията си на конвенционални операции от типа на "точните удари", извършвани от разстояние. А развитието на съвременните конфликти трябва да им подскаже да разработват техники, за да могат, например, да дават отпор на вражеската пропаганда, защото групировки като "ИД", съставени от бунтовнически елементи, разполагащи с лека пехота и терористи, се оказаха решаващи за успехите им, се казва в доклада.Освен това институтът изразява безпокойство от военните бюджети в Азия, подчертавайки, че Пекин е увеличил разходите си за отбрана, след като президент стана Си Цзинпин и страната се стреми да контрира американското влияние в района. Военните амбиции на Пекин са насочени най-вече към засилване на влиянието му в района и на конвенционалните сили пред лицето на евентуални външни агресии, гласи още анализът. Накрая IISS отбелязва, че Северна Корея на Ким Чен Ун е постигнала значителен напредък в разработката на ракети и неконвенционални оръжия, както и че периодът от февруари до септември м.г. се е характеризирал с тестове на ракети с небивала сила. Все пак сталинисткият режим в Пхенян все още е зависим от остарялото си въоръжение.

http://temadaily.bg/

 
Бригаден генерал Любчо Тодоров е предложен за длъжността командващ на Съвместното командване на силите
11.02.2015, 14:02

Любчо ТодоровМинистерски съвет предлага на президента на Република България да издаде указ, с който бригаден генерал Любчо Тодоров да бъде назначен на длъжността командващ на Съвместното командване на силите, считано от 30. 06. 2015 година. Предлага се, със заемането на поста, той да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор”.

Бригаден генерал Любчо Тодоров е завършил ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и Военна академия „Г. С. Раковски“. Започва военната си кариера като командир на танков взвод. Бригаден генерал е от 2012 г. Досега той изпълняваше длъжността заместник-командир на Сухопътните войски.

Министерски съвет предлага още за заместник-командващ на Съвместното командване на силите да бъде назначен бригаден генерал Златко Златев. Бригаден генерал Златев досега е бил командир на 24-та авиационна база. Със заемането на поста от 21. 02. 2015 година се предлага той да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор”. Бригаден генерал Златев е предложен за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ на Съвместното командване на силите от 21. 02. 2015 година до 29. 06. 2015 година.

Предлага се също да бъде освободен контраадмирал Георги Мотев от длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите и от военна служба, считано от 21. 02. 2015 година, поради навършване на пределна възраст; както и да бъде освободен бригаден генерал Стефан Петров от длъжността началник на щаба на Съвместното командване на силите и от военна служба, считано от 04. 03. 2015 година, поради навършване на пределна възраст.

Капитан І ранг Димитър Йорданов е предложен за началник на щаба на Съвместното командване на силите от 04. 03. 2015 година, както и да бъде удостоен с висше офицерско звание „комодор”. Досега капитан I ранг Димитър Йорданов е бил заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Предлага се също така да бъде назначен полковник Петьо Мирчев за командир на 24-та авиационна база, считано от 21. 02. 2015 година, и да бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал”. Полковник Мирчев досега е бил заместник-командир на 24-та авиационна база.

http://www.mod.bg/

 
Китай първи разработи УР „въздух- въздух” за вертолети
11.02.2015, 13:20

На 9 февруари в репортаж на военната програма на телевизионния канал CCTV е съобщено, че Китай първи е разработил УР „въздух- въздух” за вертолети с кодовото наименование Feiyan-90.

САЩ и Русия използват на своите хеликоптери ракети клас „въздух- въздух”, разработени за изтребители. Те са доста тежки и големи по размери – около 80 кг и до 2.8 метра.

Дължината на Feiyan-90 е само 1,9 м и тежи 20 кг. Това ще позволи на вертолета да се подкачат повече ракети „въздух- въздух” за поразяване на противниковите хеликоптери.

http://www.pan.bg/

 
Сааб отчита стабилни позиции на пазара за изтребители
11.02.2015, 12:28

През 2014 г. беше постигнато споразумение с Бразилия за конструирането на 36 изтребителя Gripen NG. Това, заедно с поръчаните от Швеция 60 изтребителя Gripen през 2013 г. прави Сааб един от малкото производителии, които развиват ново поколение изтребители и стабилизира пазарните позиции на компанията.

Това посочва в изявление Хокан Буске, президент и СЕО на Сааб. Според него военните бюджети на САЩ и на страните от Западна Европа,които бяха намалени през послединте години, се очаква да се увеличат през следващите няколко години. Придобиването на ThyssenKrupp Marine Systems (Saab Kockums) през юли 2014 г. дава възможност на Сааб да развива, произвежда и доставя военни решения както за суша, така и за вода.

Сааб продължава да инвестира в проучване и развитие на нови технологии, за да осигури дългосрочен растеж. През 2014 г. инвестициите в тези направления со достигнали 25% от продажбите. Няколко нови продукта със значителен потенциал са пуснати в продажба през 2014 г. – ново поколение от оръжейната система Carl-Gustaf и пет нови радара за земя и вода. Допълнителни инвестиции са направени за развитието на тренировъчните самолети Т-Х във връзка с предстояща тръжна процедура в САЩ.

В края на предходната година обемът на поръчките са били еднакъв с поръчките от 2013 г. Потвърдените поръчки през 2014 г. са на стойност 22,602 млн. шведски крони.

Продажбите са достигнали 23,527 млн. шведски крони с 3 % спад през 2014 г. По-ниска активност е отбелязана в направление Dynamics заради сериозни пазарни предизвикателства през последните години. По-слабата активност е била частично компенсирана от придобиването на Saab Kockums от направление Security and Defence Solutions.

Отчетената оперативна печалба възлиза на 1,659 млн. шведски крони, като нормата на оперативната печалба е 7.1 %.

През четвъртото тримесечие на 2014 г., казва Хокан Буске, имахме силен оперативен паричен поток, с което се доближихме до достигане до желанието си за положителен паричен поток през втората половина на годината. Оперативният паричен поток през 2014 г. възлиза на -1,197 млн. шведски крони, като през четвъртото тримесечие той е 753 млн. крони. Бордът на директорите препоръчва дивидент за 2014 г. на стойност 4.75 крони за акция.

През 2015 г. предвиждаме продажбите да надскочат планираните в дългосрочен план 5%, прогнозира президентът. Нормата на печалбата през 2015 г. се очаква да е в рамките на нормата за 2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Сърбия продава съветските танкове, ще взима нови
11.02.2015, 12:00

T-55Сърбия се готви да продаде стотици съветски танкове и друга стара военна техника, за да събере пари за ново въоръжаване, пише БиБиСи.

Планира се да бъдат продадени 282 танка Т-55, 16 хил. пистолета и 5000 ракетни установки. Броят на патроните и гранатите не се уточнява.

Според сръбското министерство на отбраната оръжията не са от съществено значение за функционирането на силите на страната. „Това са оръжия, които вече са остарели и срокът им на годност е изтекъл“, пишат в официално съобщение от институцията. От министерството увериха, че продажбата няма да се отрази на отбранителните сили на страната.

Събраните пари ще бъдат използвани за закупуването на нови оръжия и ще финансират научни изследвания. Според официалните представители продажбата ще бъде по-прозрачна, отколкото аналогични в миналото.

Продажбата обаче не е отворена за всеки. В нея ще могат да се включат единствено лицензирани в продажбата на чуждестранно оръжие фирми.

http://www.dnes.bg/

 

Резюме на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия през учебната 2014 г. (pdf)

 
Ненчев: Няма нищо обезпокоително в разполагането на военна техника на НАТО на територията ни
11.02.2015, 09:15

Николай НенчевНяма нищо обезпокоително в разполагането на военна техника на НАТО на територията на България. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев. Заявената техника ще бъде не повече от 14-15 танка. Те щели да дойдат в страната ни по различно време - една част за учение през март, друга за учение през месец септември.

В НАТО няма внезапни учения. Това е планирано от доста време, от средата на миналата година. Няма нищо обезпокоително и мистика. Тези учения може да се видят и прочетат на страницата на НАТО, обясни военният министър.

В Алианса има установени процедури за участието във военен конфликт, което изглежда малко вероятно. Ако НАТО поиска такова нещо от дадена държава, трябва да се произнесат политическите партии, Народното събрание, президентът.

Не искам да отговарям на хипотетични въпроси. Към нас не е постъпвало подобно искане, категоричен беше военният министър. Прекалено близко до Украйна са Румъния, Латвия, Литва, Полша и там проблемите са много по-големи, отколкото в България. Прави ми впечатление, че единствено тук има някакво колебание, което може би е нормално. Ние вече не изпълнихме един ангажимент на НАТО, относно повишаването на бюджета за въоръжените сили. Ако продължим да не изпълняваме ангажиментите си, може съвсем спокойно да отпаднем от Алианса, каза още Ненчев.

България е суверенна държава и НАТО никога не ние натискала. На мен ми харесва България да бъде в клуба на големите сили, каза още Ненчев. Проблемите за България може да дойдат от Юг, може да дойдат и от Изток. Аз съм оптимист и вярвам в мирното решение на бурята. Искам да успокоя всички българи, че вероятността да се намери мирно решение на този конфликт е много по-голяма. Аз вярвам в разума на европейските институции, поясни Ненчев.

http://www.cross.bg/

 
Швейцарската гвардия на папата не се разпуска
11.02.2015, 08:33

Новоназначеният командир на Папската швейцарска гвардия полковник Кристоф Граф опроверга днес слуховете за разформироване на корпуса, които се появиха в медиите, след като папа Франциск не поднови мандата на неговия предшественик.

“Светият отец проявява голям интерес, благоразположение и уважение към нас. Следователно, мога съвсем спокойно да заявя, че той не обмисля решение с подобна насоченост,” заяви полковник Граф в интервю за Радио Ватикана.

Кристоф Граф пое командването в края на миналата седмица, а преди това бе заместник-командир със звание подполковник. Той е 53-годишен и е постъпил на служба в Папската швейцарска гвардия през 1987 година като алебардиер - звание, съответстващо на редник, по наименованието на алебардата (съчетание от метално копие, брадвено острие и ченгел на върха на дълга дървена дръжка), която и до днес е церемониалното въоръжение на корпуса.

В края на миналата година папа Франциск обяви, че удължава срока на служба на предишния командир на швейцарските гвардейци полковник Даниел Анриг до 31 януари. Той заемаше длъжността от 2008 година. Решението на папата даде повод за спекулации, че той не одобрявал прекалено строгата дисциплина, налагана от полковник Анриг, като възнамерявал постепенно да “демилитаризира” корпуса до неговото окончателно разформироване.

Сензационно звучащата хипотеза лесно се поддаваше на медийно тиражиране, макар че бе в пълно противоречие с историческите традиции и оперативно-организационните реалности на структурите за сигурност и охрана на Ватикана.

Папската швейцарска гвардия е сформирана през 1506 година и е смятана за най-старото действащо военно подразделение в света, чийто девиз е “С настървение и вярност” (на латински “Acriter et Fideliter”). Понастоящем нейният личен състав е сведен до 110 души и е съпоставим с този на усилена рота съгласно съвременните схващания за организация на сухопътните войски.

Включва 6 офицери, 26 сержанти и 78 алебардиери. Тяхната основна мисия е да осигуряват личната безопасност на предстоятеля на Римокатолическата църква. При нейното изпълнение те координират действията си с Папската жандармерия, чийто личен състав се набира изключително от редовете на шестте полицейски и военно-полицейски корпуса на Италия.

Решението за смяна на командването на гвардията бе взето точно в периода на традиционното групово посещение на швейцарските епископи при папата. Конференцията на епископите на Швейцария е органът, който обсъжда и издига кандидатура за командир на Папската швейцарска гвардия, преди тя да бъде представена на понтифекса.

Що се отнася до мотивите да не бъде подновен мандатът на полковник Анриг, високопоставени ватикански източници са на мнение, че най-вероятно те са свързани с извършения от него ремонт на командирския апартамент, сметнат за прекалено разточителен според нормите на поведение и политиката на икономии на папа Франциск. Тези неща не могат да останат скрити, тъй като всички военнослужещи от Швейцарската гвардия - от командира до алебардиера - са длъжни да живеят в двете казармени сгради на територията на Ватикана.

БТА, Христо Петров

 
САЩ ще оставят само 100 военнослужещи в Западна Африка
11.02.2015, 07:50

САЩ планират да оставят в Западна Африка само 100 военнослужещи, които да оказват помощ в борбата с вируса ебола, съобщи Белия дом.

Съгласно заявеното от Белия дом, общо във всички страни в Западна Африка е имало 2 800 военнослужещи. Около 1 500 от тях вече са се върнали в САЩ.

Предполага се, че военните, които все още са в региона, ще се завърнат в Америка към 30 април, съобщава агенция Новости.

"Въодушевени сме от спада на броя на заболелите в Западна Африка, но сме обезпокоени от появата на нови случаи в Гвинея", се казва в съобщението на Белия дом.

По данни на Световната здравна организация, жертвите на ебола са 9162, а заболелите - 22 859. Въпреки по-ранните оптимистични съобщения за спад в заболеваемостта, според последните доклади тя бележи нов връх.

Последно бе съобщено и че Гвинея ще разшири териториално употребата на експериментално японско лекарство срещу ебола.

 
САЩ връща А-10 в Европа
11.02.2015, 07:45

A-10ВВС на САЩ връща в Европа щурмовите самолети А-10С. 12 машини принадлежащи на 355-та ескадрила, базирани в Дейвис Монтън, Аризона.

Бойните самолети ще бъдат базирани временно в германската авиобаза Шпангдалем. Прехвърлянето на 12-те щурмовици е в рамките на операция Atlantic Resolve, която цели демонстрация на ангажираността на САЩ в Европа.

Очаква се 12-те А-10 да останат в Германия около шест месеца, но този срок може да се удължи в случай на необходимост. Машините и техните екипажи ще пристигнат до края на февруари 2015 г.

Базата в Шпангдалем бе дом на 81-ва ескадрила, която беше последната въоръжена с А-10 в Европа. Ескадрилата бе съкратена през юни 2013 г. и в германската база остана само една ескадрила с F-16C/D. - Още за А-10

 
Морската авиация на Русия продължава да се модернизира през 2015 г.
11.02.1215, 07:39

 МиГ-29К и МиГ-29КУБМорската авиация на руските ВМС ще придобие през тази година нови палубни изтребители МиГ-29, както и значителен брой ремонтирани и модернизирани самолети и вертолети. Това е заявил началника на морската авиация на Русия генерал-майор Игор Кожин.

Генерал Кожин е заявил, че през 2015 г. ще бъдат получени всички палубни МиГ-29К/КУБ, като цялата поръчка е за 24 машини. С тях ще се формира нова военна част към Северния флот. Вероятно става въпрос за нов полк, освен съществуващия в момента 279-и окиап, въоръжен със Су-33, Су-27УБ и Су-25УТГ.

Генералът е заявил, че ще продължи доставката на модернизираните морски патрулни самолети Ил-38Н, както и ще продължи ремонта на амфибиите Бе-12.

Има решение за модернизацията на вертолетите за борба с подводници Ка-27ПЛ.

Морската авиация на Черноморския флот ще продължи да подмяна изтребителите бомбардировачи Су-24 с многоцелевите изтребители Су-30СМ. До момента има поръчани 12 от новите изтребители, като трябва да бъдат поръчани още толкова.

Очаква се през 2015 г. да започне приемането на служба на новата амфибия Бе-200.

Генерал Кожин, обаче не е направил изказвания във връзка с авиокрилото на двата десантни кораба тип „Мистрал”, които се чакат от Франция. То трябваше да се състои от щурови вертолети Ка-52К и транспортно-бойни Ка-29.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Русия се готви за война, близо 2000 военни пристигнаха на учение в южната част на страната
10.02.2015, 16:52

Близо 2000 военни от разузнавателни и специални подразделения с над 200 единици бойна и специална техника започнаха полеви занятия в Южния военен окръг на Русия, съобщи пресслужбата на окръжното командване за Интерфакс, цитиран от Vesti.bg.

Южният военен окръг на Русия е един от четирите операционни стратегически командвания на руските въоръжени сили и включва военните сили в Северен Кавказ, Черноморския флот и Каспийската флотилия.

В течение на един месец разузнавачите ще действат на седем полигона в няколко области от Европейска Русия и Кавказ, включително Чечения и Дагестан.

Специално внимание ще бъде отделено на работата с комплекси за близко разузнаване СБР-3, чрез които войските могат да откриват пехота, оръжия и военна техника на противника на разстояния до три километра без видимост и независимо от метеорологичните условия.

Бойците придобиват и усъвършенстват уменията си да използват разузнавателния комплекс за управление на стрелбата и комуникации „Стрелец“, овладяват компактните индивидуални устройства за навигация „Грот-М“, използващи сателитната система ГЛОНАСС, добавя агенцията.

РИА Новости съобщава, че в Крим учения са започнали над 600 руски военнослужещи.

Според съобщение на руския Черноморски флот части на бреговата охрана са започнали учения в Крим с около 50 единици тежко въоръжение.

Това се случва ден преди срещата на върха за украинската криза в столицата на Беларус – Минск.

„Вашингтон таймс“ писа, че американските военни планират да започнат през март обучение на 600 бойци от Националната гвардия на Украйна.

По данни на вестника Пентагонът се кани да изпрати в Украйна специалисти поради „ескалацията на насилието в източните региони“ от страната. Това решение бе взето след преговорите на президента Барак Обама с канцлера на Германия Ангела Меркел, изтъква „Вашингтон таймс“.

Президентът заяви по-специално, че „би предпочел да разгледа въпроса да бъдат предоставени нападателни оръжия на украинските военни само като крайна мярка, ако дипломацията претърпи неуспех“, посочва изданието.

На 16 февруари администрацията на САЩ трябва да се отчете пред Конгреса как върви подготовката и екипирането на украинските сили за сигурност, напомня ТАСС.

http://pik.bg/

 
Пентагона изпраща военни за обучение на украинската армия
10.02.2015, 16:38

Американската армия планира да започне през март обучения на 600 военни от Националната гвардия на Украйна, пише "Вашингтон пост". Изданието посочва, че Пентагонът се готви да изпрати експерти в Украйна във връзка "с ескалацията на насилието в източната част на страната."

Според източници на вестника решението е било взето след разговори между президента на САЩ Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел. Изданието припомня, че администрацията на САЩ на 16 февруари трябва да представи на Конгреса доклад за това как върви подготовката в Украйна.

 
'Нов' ирански изтребител Saeqeh 2 (Thunderbolt 2)
10.02.2015, 15:22

 Saeqeh 2 (Thunderbolt 2)Иран представи ‘второ поколение’ собствено разработен изтребител на базата на Saeghe (Thunderbolt). Saeghe-2 е конструиран на основа на двуместните учебно-бойни самолети F-5F, докато Saeghe е развитие на едноместните изтребители F-5E Tiger II. - (видео)

Във ВВС на Иран има на въоръжение около 17 самолета F-5F, които по всяка вероятност ще бъдат модернизирани до стандарта Saeghe-2. Saeghe-2 ще се използват за непосредствена авиационна поддръжка, както и за тренировъчен самолет за напреднало обучение.

Няма информация в какво точно се състои разликата на ‘новите’ самолети в сравнение с оригиналните. Според иранското МО новите самолети са оборудвани с нова авионика и въоръжение, собствено производство.

http://www.pan.bg/

 
Нов самолет за морско патрулиране ELI-3360
10.02.2015, 15:10

За втори път известна авиационна компания избира самолет на Bombardier за база за самолет за морско патрулиране (СМП) от ново поколение. След като Boeing създаде на основа на Challenger 604 своя вариант за лек самолет за морско патрулиране, обозначен като Poseidon Lite, израелската компания Israel Aerospace Industries (IAI) разкри своята концепция за нов СМП, като за платформа ще се използва Global 5000 на Bombardier.

IAI даде име на новата версия ELI-3360 MPA (Maritime Patrol Aircraft), като на самолета ще се инсталират РЛС ELTA ELM-2022, електро-оптична система ELL-8385, комплексна комуникационна система, както и най-съвременна система за РЕБ и самозащита.

В пътническата кабина ще се намират многофункционални работни станции, от които екипът оператори ще контролират изпълнението на мисиите и използването на въоръжението. Самолетът ще може да изпълнява и задачи по търсене и спасяване. Въоръжението се състои от противокорабни ракети, торпеда и ракети срещу подводници.

До сега IAI използваше за платформи за самолети за специални мисии Gulfstream. Няма информация кога ще е първия полет на IAI / Bombardier ELI-3360 MPA. Конкурентът Boeing е напред - направи първия полет на своя СМП „Poseidon Lite” преди около една година – на 24 февруари 2014.

http://www.pan.bg/

 
Предстои учредяване на Общо събрание на военно-родолюбивите организации
10.02.2015, 11:50

 Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на ОСВО и на Асоциацията на Сухопътните войскиОбщественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) взе решение през април да се учреди Общо събрание на военно-родолюбивите организации (ОСВРО). Предложението бе направено на вчерашното заседание на съвета от Асоциацията на Сухопътните войски.

Замисълът е ОСВРО да бъде формат на единение на големия брой съюзи, асоциации и други неправителствени организации в сферата на отбраната и сигурността, посочи генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател ОСВО и на Асоциацията на Сухопътните войски. Тя ще създаде условия да се работи по цели и задачи, като се запази идентичността на отделните военно-родолюбиви сдружения на запасни, резервисти, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, както и на кадрови военнослужещи. ОСВРО ще се представлява от координационен съвет. Тя ще работи в интерес на отбраната и сигурността на страната.

Участниците в събранието приеха, по предложение на СОСЗР, декларация, в която потвърдиха становището си, че военно-родолюбивите организации не трябва да провеждат дейност в интерес и в подчинение на една или друга политическа сила. Те отправиха призив към властите за подпомагане на българите в Украйна.

ОСВО прие план за своята работа през 2015 г. Сформирани бяха осем работни комисии: по разработване на Национална доктрина на Република България; по общата политика в отбраната и сигурността; по военно-родолюбивото възпитание на населението и подрастващите; по медицинското и лекарственото осигуряване на резервистите, запасните, военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните; по проблемите на отбранителната индустрия; по военноисторическото наследство; по медийната политика в интерес на отбраната и сигурността и връзките с обществеността и по законодателството в областта на отбраната и сигурността.

Планирано е проектът на националната доктрина да бъде представен на кръгла маса през октомври т.г. Предвиждат се срещи на ОСВО с политическото ръководство на МО, Комисия по отбрана в парламента и Щаба на отбраната. Обсъдена бе необходимостта от разработване на закон, който да регламентира статута на запасните и резервистите, както и на техните неправителствени организации.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Пентагонът похарчил над половин милион долара за виагра за година
10.02.2015, 09:27

Пентагонът е похарчил 504 816 долара през 2014 г. за популярното хапче за еректилна дисфункция „Виагра", показват правителствени договори, цитирани от Washington Free Beacon.

През 2013 г. пък американското военно ведомство е похарчило около 425 хил. долара за доставка на „Виагра" на войниците, което е драстичен ръст в сравнение с предходната година.

Освен „Виагра", Пентагонът също така е поръчал медикаментите Levitra и Сialis, които също се използват за подобряване на мъжката сексуална функция, като за всяко от хапчетата съответно са похарчени 3 505 и 14 540 долара. Според договора за доставка целта на закупуването на хапчетата е „подкрепа на войниците".

The Washington Free Beacon изчислява, че закупеното количество „Виагра" от Пентагона през миналата година е можело да предизвика 80 770 часа, 33 минути и 36 секунди сексуална възбуда, като се предполага, че ерекциите не продължават повече от 4 часа, по съвет на лекарите.

http://www.trud.bg/

 
Армията праща 32 камиона на границата
10.02.2015, 09:17

ЗиЛ-131Близо 32 високопроходими камиони и джипове е заделила пехотата, за да вози граничните патрули на МВР, които ще охраняват браздата с Турция, научи „Преса“. В бройката са включени подвижни ремонтни работилници на колела и тилова техника.

От вътрешното ведомство окончателно са се отказали да искат верижна бронирана техника заради опасения, че тя ще разбие черните пътища по полосата при очакваното затопляне през март и топенето на снеговете. Предвижда се тогава МВР да прати полицаите на границата заради опасността от нова бежанска вълна.

Освен с шофьори армията ще помогне и със специалисти за поддръжка на кльона, и с екипи за развръщане на палатки. Общо две групи по 80 души от армията ще се включат в логистичната подкрепа за МВР. Те ще се сменят през 15 дни.

Министерството на отбраната (МО) ще иска централният бюджет да покрие разходите му, свързани с помощта за охрана на държавната граница. Причината е, че тези харчове не са предвидени във военния бюджет и ако МО ги поеме за своя сметка, ще трябва да се лиши от задачи, свързани с бойната подготовка на армията и поддръжката на техниката и въоръжението.

Двамата силови министри Николай Ненчев и Веселин Вучков са подготвили проект на документ за изменение на постановление №181 на МС. В него се предлага за изпълнение на приоритетните задачи на правителството за охрана на държавната граница да се отпуснат допълнително средства от републиканския бюджет. Точна сума не се посочва, тъй като тя ще стане ясна едва след като приключи кампанията.

http://presa.bg/

 
"Нарастващата заплаха от Русия": Западът е изправен пред опасна криза, която отчасти сам предизвика
10.02.2015, 08:34

Китайският философ Сун Дзъ е казал: “Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението.” В украинската криза Путин разгръща стратегия. Западът разгръща тактика.

Западът пропиля най-голямата стратегическа възможност в най-ново време, след като реагирахме на рухването на Съветския съюз не с дългосрочен план да приемем Русия сред нас, а като я потъпкахме с вашингтонско чувство за триумф и превъзходство. Вместо да отворим вратите за стратегическо партньорство с Москва, ние пратихме още неопитни млади мъже от Харвардското бизнес училище да приватизират нейните предприятия и да я учат на западния начин на действие.

Резултатът беше процъфтяване на корупцията, унижението от годините на Елцин и тромав опит да увеличим своята “победа от Студената война”, като се стремим да разширим НАТО и Европа до самата руска граница. Тази глупост непременно щеше да доведе до последица и нейното име е Владимир Путин.

Проблемът с Русия сега не е нейната сила, а нейната слабост. Значителните енергийни приходи от добрите времена не бяха вложени в модернизиране на Русия, а бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите за купуване на яхти и лондонски имоти. Сега руската икономика се олюлява под въздействието на падащите цени на петрола и западните санкции. Населението рязко намалява. Продължителността на живота на мъжете, която е 64 години, поставя държавата на Путин сред 50-те страни с най-ниско ниво на обновление на населението в света.

Празните пространства на източните територии на Путин сега все повече зависят икономически не от руснаците, а от засилващо се нашествие на китайски малки предприятия и търговци. Като се прибави към всичко това вътрешната борба на Русия със сунитския джихадизъм в ислямските републики Чечения и Дагестан, не е никак чудно, че мнозина в Москва се тревожат за запазването на целостта на Руската федерация в дългосрочен план.

Именно това е проблемът. С една силна, самоуверена Русия би било по-лесно да се работи. Но една слаба Русия - при това слаба и ръководена от разчитащ на силовия подход лидер - не може да устои да не се разсейва с военни авантюри.

И така, сега сме изправени пред много опасна криза. Това, че отчасти ние предизвикахме тази ситуация, дава възможност да се обясни как сме стигнали дотук, но не подсказва какво би трябвало да направим по-нататък. Понеже Путин решава да отправи предизвикателство не само към суверенитета на Украйна, а и към самата основа, върху която почива мирът в Европа през последните петдесет години.

Когато свърши Втората световна война, Европа реши да сложи край на продължаващото от хилядолетие водене на военни кампании, движени от допускането, че големите сили имат правото да потискат свободите (дори съществуването) на по-малките държави, ако смятат, че те попадат в техните сфери на влияние. Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки - да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи.

Ние не можем да го направим. Така че какво би трябвало да направим? Нашият най-силен инструмент за влияние все пак са икономическите, а не военните средства. Санкциите оказват въздействие. Възможно е дори Путин да тласка ситуацията към пряк военен сблъсък в опит да намали икономическата болка. Затова първият елемент от нашата стратегия би трябвало да бъде търпеливо да следваме курса на икономическите санкции.

Вторият е да продължим започнатото от Запада чрез канцлера Меркел и президента Оланд. Да продължим да полагаме усилия за мир въз основа на прекратяване на огъня и по-голяма автономия за Източна Украйна.

Това значи ли да няма пряк военен отговор? Да, освен ако НАТО не бъде пряко заплашена.

Значи ли да няма военна дипломация? Не.

Правилната реакция на извършваното от Русия въоръжаване на украинските бунтовници е ясно да се покаже, че ние сме готови да направим същото за украинското правителство. Но не сега, не бързо и не наведнъж. Това, от което имаме нужда, е по-скоро процес, отколкото събитие. Да започнем по малко, бавно и неагресивно - например с комуникационно и разузнавателно оборудване. Постепенно да увеличаваме, когато трябва. Всички тези усилия са необходими, но не са достатъчни. Ние още нямаме по-широка дипломатическа стратегия. Все пак пред очите ни стои такава, стига да можехме да я видим.

Западът не постига успех в Близкия изток срещу “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). Ръководената от САЩ коалиция е твърде малка, твърде сунитска и й липсва международна легитимност. Това е област, в която нашите проблеми са проблеми и на Русия - ние може да бъдем заплашени от джихадисти, завръщащи се от бойното поле.

Но Русия е част от бойното поле. ИДИЛ няма да бъде победена само със западни бомби и оръжия. Тя обаче може да бъде победена от доста по-голяма международна коалиция, включваща Турция, Иран, а защо не и Русия. Това би подсилило нашата кауза с истинска дипломатическа и военна огнева мощ. И би предложило на Русия партньорство по въпрос, който я заплашва навярно дори повече от нас.

Както би трябвало да сме научили досега, винаги е неразумно да притискаш Русия в ъгъла - дори когато тя сама се е натикала там. Затова следването на балансирана политика, съчетаваща твърд курс за Украйна с предложение за партньорство срещу джихадистката заплаха, е доста смислено и вероятно даже е начало на стратегически, а не просто на тактически подход към украинската криза.

БТА, Лорд Ашдаун

 
Не въоръжавайте Украйна!
10.02.2015, 08:10

Украинската криза е на почти година и Русия побеждава. Сепаратистите в Източна Украйна напредват и руският президент Владимир Путин не дава знаци за отстъпление въпреки икономическите санкции на Запада.

В САЩ онези, които призовават за въоръжаване на Украйна, стават все по-гласовити. Наскоро доклад, изготвен от три водещи мозъчни тръстове, препоръча на Киев да се изпратят модерни оръжия. Ащън Картър, номиниран от Белия дом за военен министър, каза пред сенатската комисия по отбраната: “Aз силно клоня в тази посока.”

Те грешат. Подобен курс би бил огромна грешка за САЩ, НАТО и за самата Украйна. Ако на Киев се изпрати оръжие, то няма да спаси армията му, а само ще ожесточи конфликта. Такава стъпка е изключително опасна, защото Русия има хиляди ядрени оръжия и е решена да защити стратегическите си интереси.

Армията на Киев търпи тежки поражения от сепаратистите, на чиято страна са руските войски и оръжия. Балансът на силите е решително в полза на Москва и Вашингтон ще трябва да снабди украинската армия с огромни арсенали, за да има тя шанс в битките.

Но конфликтът няма да спре дотам. Русия ще се ожесточи и ще отнеме на Киев всички временни предимства, постигнати с американските оръжия.

Докладът на мозъчните тръстове признава това. “Дори и с огромна подкрепа от Запада украинската армия няма да може да отблъсне една решителна атака на руските военни”, пишат авторите му. С една дума, САЩ не могат да спечелят военната надпревара с Москва за Украйна, нито да видят Русия поразена на бойното поле.

Привържениците на варианта да се въоръжи Украйна вадят и друг аргумент - номерът не е Русия да бъде победена военно, а да се вдигнат разходите на сраженията до точката, на която Путин сам ще се признае за победен. Това ще принуди Москва да изтегли войските си от Украйна и да ѝ позволи да се присъедини към ЕС и НАТО, да стане съюзник на Запада.

Тази стратегия на изнудването също няма шанс. Адвокатите на въоръжаването на Киев просто не могат да разберат, че според московските лидери в Украйна

на карта са поставени изконните руски стратегически интереси. И те няма да отстъпят, независимо колко ще им струва това.

Великите сили реагират остро, когато далечни съперници хвърлят военна сила до прага им. А още повече когато опитват на направят техен съсед свой съюзник. Нали затова САЩ имат доктрина “Монро”? Никой американски лидер не би търпял Канада или Мексико да влязат във военен съюз, оглавяван от друга велика сила.

Русия не прави изключение. Путин не се огъна пред санкциите, малко вероятно е да отстъпи и пред заплахата разходите за сраженията да се увеличат. Вдигането на мизата обаче рискува разгаряне на конфликта. Сраженията ще се засилят, ще обхванат нови райони. Последствията за Украйна, раздирана и без това от икономически и социални проблеми, ще бъдат гибелни.

Възможността Путин да размаха ядрената заплаха изглежда малка. Но ако цената на сраженията започне да излиза твърде скъпо на Москва и тя бъде поставена в безизходица, това може и да стане. Ако натискът на Запада отчая Кремъл, това може да даде импулс Путин да раздрънка ядреното оръжие.

Да притискаш ядрената сила Русия до стената, е все едно да си играеш с огъня. Онези, които искат да се въоръжи Украйна, добре го разбират. Затова изтъкват, че на Киев ще се дадат “отбранителни”, а не “нападателни” оръжия. За жалост, между тези две категории няма съществена разлика.

Всички оръжия могат да се използват и за нападение, и за отбрана. Западът трябва да е сигурен, че Москва няма да възприеме американските оръжия като “отбранителни”, доколкото САЩ са твърдо решени да ревизират статуквото на Източна Украйна.

Единственият път към решението на кризата е дипломатическият, не военният. Канцлерът Ангела Меркел, изглежда, съзнава това, защото обяви, че Германия няма да доставя оръжие на Киев. Проблемът ѝ обаче е, че не знае как да се реши проблемът. Тя и останалите европейски лидери все още робуват на заблудата, че Украйна може да бъде измъкната от руската орбита и присъединена към Запада. И че руските лидери трябва да приемат това. Но те няма да го приемат.

За да спаси Украйна и евентуално да си оправи отношенията с Москва, Западът трябва да работи за превръщането ѝ в неутрален буфер между Русия и НАТО. Украйна трябва да изглежда като Австрия по време на студената война. За тази цел разширяването на ЕС и НАТО трябва категорично да се свалят от дневния ред и Западът да убеди Москва, че целта му е необвързана Украйна, която не заплашва Русия.

Необходимо е също САЩ и съюзниците им да работят заедно с Путин за спасяването на украинската икономика - цел, която очевидно е в интерес на всички.

Русия пък задължително трябва да помогне за спирането на боевете, а Киев да поеме контрола над Източна Украйна. На Донецкия и Луганския регион да се даде значителна автономия и защитата на руското малцинство там да бъде главен приоритет.

Крим? Той стана жертва на опитите на Запада да докара ЕС и НАТО до прага на Русия и е безвъзвратно изгубен. Време е да се сложи край на тази необмислена политика, преди да бъдат нанесени нови поражения - на Украйна и на отношенията между Запада и Русия.

http://www.24chasa.bg, Джон Миършаймър

 
Германия спря полетите с NH90
10.02.2015, 07:42

NH Industries NH90Германия спря полетите с вертолета NH Industries NH90, след като страната обяви, че е открила сериозен констукривен недостатък в електрическата система на военната машина.

Всички рутинни полети с 10,6-тонната машина са временно спрени, след като Airbus Helicopters е единтифицирал потенциални проблеми в електрическата система на машината след разследване на инцидент от 19 юни 2014 г., при който NH90 е извършил аварийно кацане след спиране на двигателя и отказ на голям брой електрически системи.

Германското Министерство на отбраната е заявило, че конструктивния недостатък е свързан с потенциални къси съединения в електрическите системи, когато е задействана бордната противопожарна система. Това е наложило спиране на полетите до намиране на техническо решение.

От производителя Airbus Helicopters настояват, че проблемът не изисква спиране на полетите и че съвсем скоро ще бъде разписана процедура за ремонт.

Германия в момента експлоатира 37 броя NH90 и чака доставката на още 26.

 
Южнокорейският проект KFX е в затруднение
10.02.2015, 07:38

KFX Южнокорейският проект за създаване на нов многоцелеви изтребител KFX е застрашен, след като заявка за участие в конкурса за създаването му е подала само една компания. Това съобщава IHS Jane’s.

Крайният срок за подаване на документи за участие е изтекъл на 9 февруари, но до тогава са били подадени документите само на един участник, за който се смята, че е местната компания Korea Aerospace Industries (KAI). Тя ще участва заедно с Lockheed Martin.

Правилата за провеждане на обществени поръчки в Южна Корея изискват във всеки търг да участват минимум две компании.

Корейското правителство ще удължи срока за участие до края на февруари 2015 г. с надеждата, че поне още една компания ще подаде документи за участие.

Смята се, че авиокомпанията Korean Air ще участва заедно с европейският производител Airbus, но до 9 февруари този консорциум не е подал документи. Корейското правителство ще се опита да го мотивира за участие.

Очакваше се и участие на Boeing, Но от компанията са заявили за IHS Jane’s, че при условията, които са налични в момента нямат интерес за участие.

От повече от 10 години Южна Корея се опитва да стартира проект за създаване на изцяло собствен боен самолет. В момента програмата KFX цели създаването на двудвигателен многоцелеви боен самолет, чийто бойни възможности да са над тези на F-16C/D, но като цена да е под тази на F-35.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ дариха на Чехия БЛА ScanEagle
10.02.2015, 07:34

ScanEagleСАЩ подарява на Чехия разузнавателен безпилотен комплекс Boeing ScanEagle. Това съобщава чешкия вестник Lidové noviny. Апаратите ще се използват в чешката мисия в Афганистан.

Според началника на ГЩ на чешката армия генерал Ян Ружичков, през пролетта на 2015 г. в Афганистан ще се изпрати един комплекс ScanEagle. В неговия състав влизат до 10 летателни апарата.

За обучение за работа с новия комплекс са били изпратени 16 души от състава на 102-ри разузнавателен батальон на чешката армия. Чехия разполага също и с БЛА RQ-11 Raven и израелските Skylark II.

ScanEagle е на въоръжение в общо 16 страни. Апаратът тежи 14 – 18 kg, има полезен товар от 3,4 kg, разива максимална скорост от 148 km/h и може да остане във въздуха над 24 часа.

http://aeropress-bg.com/

 
Northrop Grumman ще създаде изцяло нов самолет за програмата Т-Х
10.02.2015, 07:30

Американската компания Northrop Grumman ще разработи изцяло нов самолет за участие в програмата Т-Х, която трябва да осигури нов учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ.

До сега Northrop Grumman планираше да участва в конкурса Т-Х с модифицирана версия на BAE Systems Hawk Mk 128.

Проектирането на новия самолет е поверено на компанията Scaled Composites, която е собственост на Northrop Grumman. Разработката, която явно е в напреднал етап, скоро ще приключи и се планира първи полет на прототипа до края на 2015 г.

Програмата T-X предвижда замяната на сега използваните учебно-тренировъчни самолети T-38C Talon, които се смятат за неадекватни при обучение на пилоти за новото поколение изтребители F-22 и F-35.

Очаква се, че към края на 2016 г. ВВС на САЩ да стартират тръжната процедура, като победителя ще бъде избран през 2018 г. В рамките на Т-Х ще бъдат купени минимум 350 самолета.

В момента, освен Northrop Grumman за участие се стягат General Dynamics и Alenia Aermacchi с версия на M-346, Lockheed Martin и KAI с T-50 и Boeing и Saab, които съвместно създават изцяло нова конструкция. Textron има интерес да предложи учебна версия на своя Scorpion. Все още не е ясно дали BAE Systems няма да предложи Hawk самостоятелно.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Започва двудневна конференция на началника на отбраната
09.02.2015, 17:30

вицеадмирал Румен НиколовДвудневна Конференция на началника на отбраната започва утре, 10 февруари, в сградата на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34. Темата на форума е: „Предизвикателствата пред Въоръжените сили на Република България в контекста на новите рискове и заплахи“.

На конференцията ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, депутати, както и представители на други министерства и ведомства.

В рамките на утрешния ден от конференцията началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще изнесе пред президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев анализ на резултатите от подготовката на въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2014 г.

http://www.mod.bg/

 
99 военни паметници има в област Сливен
09.02.2015, 17:23

Общият брой на военните паметници в област Сливен е 99. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия „Военни паметници”.

Заседанието на комисията се проведе в конферентната зала на Областна администрация - Сливен по повод докладите на общините за настъпили промени в актуалното състояние или местонахождение на вече регистрирани в Областния регистър „Военни паметници” и постъпила информация от общините за изградени нови военни паметници – два на територията на община Сливен и един в община Твърдица.

По време на заседанието представители на общините докладваха за постъпили промени в актуалното състояние на вече регистрирани военни паметници. Представител на Община Сливен докладва и конкретно за инвестиционните намерения на общината по отношение на паметника на VI-ти Артилерийски полк за 2015 г.

Ново заседание на Областната комисия „Военни паметници” ще бъде свикано при настъпването на промени в актуалното състояние или местонахождението на някой от обектите, регистрирани е Областния регистър „Военни паметници”.

 
Четири закона ще внася министърът на отбраната до лятото
09.02.2015, 14:13

Николай НенчевПриетата от правителството законодателна програма за първото полугодие предвижда министърът на отбраната Николай Ненчев да предложи четири закона. Това са законът за военното разузнаване и проекти на допълнения и изменения на законите за отбраната и въоръжените сили, за държавната собственост и за резерва на Въоръжените сили. Освен тях, в парламента вече има един, който цели промяна на закона за отбраната във връзка с назначаване на български военнослужещи в международна организация на територията на страната.

През март законът за военното разузнаване трябва да бъде предложен за съгласуване между министерствата. Предвижда се Министерският съвет да го обсъди през май. Този закон е част от пакета закони, които регламентират сферата на националната сигурност. Четирите законопроекта са за управление на системата за защита на националната сигурност, за Държавната агенция "Разузнаване", за военното разузнаване и за Националната служба за охрана. Те бяха инициирани от президента Росен Плевнелиев през 2012 г. Първото правителство на Бойко Борисов ги одобри през ноември 2012 г., а 41-ото Народно събрание ги прие на първо четене през януари 2013 г. Сега процедурата трябва да започне отначало.

Прави впечатление, че правителството предвижда в програмата си само законът за военното разузнаване, но не и за останалите три от пакета. Другата особеност е, че в парламента вече има внесен законопроект за Държавна агенция „Разузнаване” от ПГ на Реформаторския блок, който предвижда обединяване на военното разузнаване и днешната НРС, което по същество означава закриване на Служба „Военна информация” в МО. Предстои да видим как ще реагира политическото ръководство на Министерството на отбраната. Ще припомня, че през януари 2013 г. по време на първото четене на закона за военното разузнаване също се чуха мнения за подобно обединяване. Тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов отговори така: "Винаги съм се противопоставял открито на каквото и да е обединение, защото обединение в името на какво? Ние само ще разрушим една 105 години създавана и работеща система и ще направим едно административно сливане между две служби, в резултат на което ще получим една кръгла нула". Според някои представители на разузнавателната общност с приемането на закона се очаква да се създадат по-благоприятни условия за предаване на архивите, свързани с чуждестранни сътрудници, от Служба „Военна информация” на Комисията по досиетата. С това се обяснявало самостоятелното внасяне на този закон.

Другите три законопроекта, които трябва да внесе министърът на отбраната през първото полугодие трябва да бъдат готови за съгласуване между министерствата през май, а за обсъждане в Министерския съвет – през юни. По всичко личи, че приемането им от Народното събрание ще стане през втората половина на годината.

В 99-те законопроекта от правителствената програма няма предвидени промени на Кодекса за социално осигуряване. Това предполага, че гласуването на новата пенсионна реформа, чието обществено обсъждане теме през тези месеци, ще се случи след лятната ваканция на депутатите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Санкциите няма да спрат Русия да създаде сериозни стратегически сили
09.02.2015, 08:16

Санкциите и кризата в икономиката не са се отразили върху намеренията на руските власти да проведат широкомащабно превъоръжаване на армията, пише американското издание The Washington Post.

„Западът следи укрепването на руската армия с внимание и нарастващо безпокойство”, гласи статията. Авторът подчертава, че в Русия вече пета поредна година действа планът за модернизиране на руската армия, в съответствие с който за 10 години за превъоръжаване са предвидени 700 милиарда долара.

„Повечето експерти са на мнение, че, съдейки по размера на средствата, които Русия възнамерява да отдели за превъоръжаването, тя очевидно остава вярна на плана за модернизация”, пише The Washington Post.

Авторът на статията цитира американския генерал-лейтенант Винсент Стюард, който наскоро заяви следното: „Смятам, че в близка перспектива санкциите и икономиката могат да повлияят върху желанието им да създадат сериозни стратегически сили, които биха могли да противодействат на нашите усилия в цял свят.”

Изданието пише, че в наши дни Русия ще бъде принудена да продължава модернизацията на армията си под тежестта на санкциите на ЕС и САЩ. Но няма особени доказателства за това, че тези санцкии са саботирали решителността на Русия да провежда превъоръжаване, пише авторът

 
Френски полицаи борят тероризма с пушката на Брайвик
09.02.2015, 08:03

Една доста скромна на вид пушка биеше на очи в ръцете на стотици френски полицаи, излезли по улиците на Париж след терористичната атака срещу редакцията на "Шарли Ебдо".

По неугледния дървен приклад и липсата на каквито и да е екстри човек можеше да си помисли, че французите бая са го закъсали и са посегнали на

оръжейни запаси от Втората световна война. Особено на фона на супермодерната FA-MAS, френско производство, която отдавна е на въоръжение във френската армия.

Оказва се обаче, че външният вид лъже. Според експерти френските полицаи се чувстват доста сигурни с американската щурмова пушка Ruger Mini-14. Предпочели са я пред родното оръжие заради изключителната точност, надеждност и висока поразяваща способност. Нищо, че отдалеч не хваща окото.

Тук му е мястото да припомним, че 32-годишният норвежки терорист Андерс Беринг Брайвик, който през лятото на 2011 г. уби 77 души, е бил въоръжен именно с Ruger Mini-14. На една от снимките, които Брайвик сам е разпространил в социалните мрежи, той позира със своята Ruger, която в интерес на истината е доста накичена със стойка за по-точен огън, оптически прицел и фенери.

Във френските сили за сигурност 5,56-милиметровата щурмова пушка Ruger Mini-14 е приета на въоръжение под наименованието Mousqueton A.M.D.-5,56, което се разчита като "карабина с военно предназначение". В някои образци е нанесен надпис A.P. (Administration Pоnitentiaire), което пък означава, че оръжията са били поръчани за администрацията на френските затвори.

Щурмовата пушка Ruger Mini-14 е разработена през 1974 г. от конструкторите Джеймс Съливан и Уилям Ругер на американската компания Sturm,Ruger&Company,Inc. Двамата оръжейници си поставили задача да създадат малогабаритно, далекобойно и точно оръжие на базата на 7,62-мм автоматична карабина М14, която е била на въоръжение в армията на САЩ в периода 1950-1960 г.

Конструкторите заменят използвания пушечен патрон 7,62х51 НАТО с малокалибрения междинен патрон 5,56х45 и усъвършенстват автоматиката на оръжието. Те разполагат газоотвеждащия механизъм и буталото с дълъг ход под цевта.

Масивната рамка, съединяваща газовото бутало със затвора, и формата на буталото във вид на чаша, позволили на конструкторите да повишат налягането на барутните газове в цевта при изстрел до 3650 бара. Това осигурява висока начална скорост на изстрелвания куршум до 945 м/с и дулна енергия около 1780 джаула.

За сравнение трябва да се посочи, че куршумът на патрона с калибър 5,45х39 (за АК-74) развива начална скорост около 900 метра в секунда и дулна енергия до 1320 джаула, а началната скорост на по-стария модел АК-47 е едва 715 м/сек.

Заключването на затвора към цевта се осъществява с помощта на два бойни упора. Възвратната пружина е разположена под цевта и въздейства върху водещата рамка. Ruger Mini-14 може да стреля на единичен и на автоматичен режим, като темпът на стрелбата е 750 изстрела в минута.

Ложата и прикладът са изработени от леко дърво, като над цевта са монтирани вентилационни отвори за охлаждане при интензивна стрелба. Облекчената конструкция на пушката е позволила на конструкторите да намалят теглото на оръжието до 2,9 кг при дължина на цевта 460 мм и обща дължина 940 мм.

Някои варианти използват цеви, дълги 330 мм, като общата им дължина не превишава 850 мм. Това осигурява висока маневреност на оръжието в сложни тактически ситуации, което е една от причините полицаите да го предпочитат при участие в антитерористичните операции.

Мерните прибори включват мушка и диоптричен мерник, който позволява регулиране за стрелба на различни дистанции. На пушката може да се монтират оптични мерници на специални стойки, което осигурява воденето на точен огън и поразяването на цели на големи дистанции.

В зависимост от сложността на операцията оръжието може да работи с пълнители с вместимост 5, 10, 20 и 30 патрона, но най-предпочитани са 5-зарядните магазини.

Статистиката показва, че Ruger Mini-14 бързо придобива популярност в елитните полицейски структури на САЩ, като например полицейския департамент на Ню-Йорк (NYPD), полицията на щата Тексас (DPS).

Тя е предпочитано оръжие на полицейските подразделения, които охраняват австралийските затвори. Използва се с успех в подразделенията за огнева поддръжка на английската армия, както и в полицията на Северна Ирландия.

Специалните френски полицейски сили (Compagnies Rеpublicaines de Sеcurite- CSR), също са внедрили в своите арсенали Ruger Mini-14. Те я използват успешно при атаки срещу терористи, при борба с масовите безредици, освобождаване на заложници.

Отличните качества на оръжието дават основание на фирмата да пусне на пазара граждански варианти, които се използват за лов и тренировъчни стрелби. Един от вариантите носи обозначението Mini-14 и е предназначен за мощните патрони 6,8x43 Remington SPC.

От 1987 г на пазара се появи и друг интересен модел на щурмовата пушка с обозначение Mini-30, който е предназначен специално за популярния руски междинен патрон 7,62х39.

За ловците на дребни хищници фирмата произвежда варианти, които използват малокалибрените патрони с периферно възпламеняване .22 Long Rifle.

http://www.24chasa.bg, Георги Маринов

 

 
Поредни генералски повишения в естонската армия
08.02.2015, 23:01

Riho TerraseleПрезидентът на Естонската Република със свой указ е присвоил поредните военни звания на видни военни началници от Естонските сили за отбрана.

Званието генерал-лейтенант е присвоено на командващият на естонските сили за отбрана генерал-майор Рихо Террасу (Riho Terrasele).

Званието бригаден генерал е присвоено на заместникът на командващия на силите за отбрана полковник Артур Тиганику (Artur Tiganiku). Той е випусник на Рязанското висше военнодесантно училище.

Званието комодор е присвоено на началникът на ГЩ капитан първи ранг Игор Шведе (Igor Schvede). Шведе е випусник на висшето военноморски училище „Фрунзе“.

 
МО иска централният бюджет до покрие разходите му за охрана на държавната граница
08.02.2015, 22:25

Бюджетът на Министерството на отбраната за тази година не е в състояние да осигури изпълнението на тази част от правителственото решение за неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата, която се отнася до участието на военнослужещи. Затова се налага допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Проектът на документа, който трябва да бъде внесен от министрите на отбраната и вътрешните работи, е готов. Той предполага при изпълнение на приети от Министерския съвет приоритетни мерки за защита на стратегическа дейност „Охрана на държавна граница” да се осигуряват допълнителни средства от централния бюджет.

Предложението за допълнение на постановлението, се посочва в проектодоклада на двамата министри, е продиктувано и от факта, че за коректното изпълнение на възложените от правителството мерки във връзка с миграционния натиск се налага концентрирането на усилия от повече от едно ведомство. Изпълнението им не би могло да се предвиди при формиране на годишните им бюджети, още повече, че част от мерките по своето естество не са елемент от основната дейност на ангажираните държавните органи. В този случай правилното им изпълнение ще наложи мобилизирането на допълнителни средства. Именно затова се предлага за изпълнението на такива задачи да се предвиди възможност за тяхното целево финансиране от държавния бюджет. Това ще позволи обезпечаване изпълнението на задачите на отговорните ведомства при реализирането на одобрени от правителството неотложни мерки, свързани с охраната на държавната граница.

Вече стана ясно, че е разработен проект и за промяна на Инструкцията за взаимодействие между МО и МВР. Според заложените текстове в мирно време въоръжените сили могат да изпълняват и задачи по логистично подпомагане и оказване на съдействие на органите на МВР, осъществяващи охраната на държавната граница, като стратегическа дейност и критична инфраструктура по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност (обн. ДВ, бр. 59 от 2009 г.), въз основа на постъпило искане от министъра на вътрешните работи и по решение на министъра на отбраната.

Проектът на инструкцията определя задачите, които могат да изпълняват Въоръжените сили: транспортиране на хора; съхранение и транспортиране на материални ресурси; оказване на специализирана техническа помощ с личен състав при извършване на обслужване и ремонт на техника; извличане и евакуация на техника и имущества; обмяна на опит и обучение на специалисти по ремонт и на водачи на специализирана техника; безвъзмездно предоставяне в управление на движими вещи и други задачи в съответствие с действащото законодателство. За съвместните действия по изпълнението на тези задачи МВР и МО разработват съвместен оперативен план с определени цели, структури, конкретни задачи, отговорности, място, срокове, ресурсно осигуряване и други. Подчертано е, че на военнослужещите не могат да се възлагат задачи за изпълнение на правомощия на органи по Закона за Министерството на вътрешните работи.

Припомняме, че, според Решението на Министерския съвет за неотложни мерки във връзка с миграционния натиск на границата, министрите на отбраната и вътрешните работи трябваше до 23 януари да предложат необходимите изменения и допълнения в подзаконовата нормативна уредба, с които да се гарантира ефективно взаимодействие и да се създадат възможности за осигуряване на съдействие и логистична подкрепа от страна на Министерството на отбраната при осъществяване на охраната и наблюдението на държавната граница от органите на Министерството на вътрешните работи.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Германското разузнаване с шокиращи данни: В Украйна са загинали над 50 000 души
08.02.2015, 12:45

Според източник на германското разузнаване спецслужбите оценяват вероятното число на загиналите украински военнослужещи и мирни жители на над 50 хиляди души от началото на конфликта. Това е десет пъти повече от официалните данни, които се съобщават от Киев.„Германските спецслужби оценява жертвите в Украйна от началото на конфликта там на около 50 хиляди души. Тази цифра е десет пъти повече от заявените официални данни. Официалните цифри явно са много занижени и не заслужават доверие", съобщава вестник „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, като се позовава на източник от германското разузнаване.

Според последните официални данни на Киев жертвите на размириците са 1200 военни и 5400 мирни жители. Това обяви президентът на Украйна Петро Порошенко, който участва вчера на конференцията в Мюнхен на тема безопасност.

Източникът в спецслужбите казва още, че данните на киевските власти имат едностранен характер и след тежко сражение обикновено се съобщава, че жертвите са десетки, а реално те са много повече.

Властите в Украйна започнаха през април миналата година в Донбас силова операция срещу недоволните от проведения през февруари преврат. По последни данни на ООН жертвите в конфликта са над 5300 мирни жители.

Двете страни в конфликта нееднократно са предприемали опити да се договорят. През есента преговорите доведоха до съкращение на интензивните обстрели, но след Нова година ситуацията отново се нажежи.

Ситуация в Донбас рязко се изостри през януари, след като украинските силоваци се възползваха от примирието и разположиха военни сили в югоизточните части на страната, започвайки масирана операция в летището на Донецк.

От Генщаба на Украйна нееднократно обявяваха, че "украинската армия има достатъчно сили и средства, за да нанесе окончателен удар".

Началникът на генералния щаб Виктор Муженко, въпреки обвиненията по адрес на Москва, призна, че на територията на страната няма подразделения на руската армия. - Още за Украйна

http://www.blitz.bg/

 
Варна отбеляза 115-та годишнина от кончината на капитан Петко Войвода
08.02.2015, 12:32

капитан Петко ВойводаВчера Варна отбеляза 115-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода - един от най-светлите български поборници, посветил голяма част от живота си на освобождението на българите от Беломорска Тракия и обединението им с България. Панихидата бе организирана от Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода” - Варна, със съдействието на Военноморските сили.

Дейно участие взеха също и Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”, Сдружение „Родопски хайдути”, гайдари от състава „Капитан Петко Войвода”, Сдружение „Пазители на българщината” и др. представители на тракийските дружества от цялата страна, граждани и гости на морската столица.

 
ВМФ на Русия ще получи първия съд от композитни материали
08.02.2015, 10:11

„Александър Обухов”, проект 12700През ноември т.г. Военноморският флот на Русия ще получи първия кораб, изцяло построен от композитни материали. Това съобщава ТАСС, като цитира началника на управлението за корабостроене на ВМФ капитан I ранг Владимир Тряпичников.

Главният кораб за противоминна отбрана от ново поколение „Александър Обухов”, проект 12700, е пристъпил към швартови изпитания. Планира се ходовите изпитания да започнат през юни, а държавните - през септември. Представителят на пресслужбата на Министерството на отбраната капитан I ранг Игор Дигало е съобщил, че корабът има «уникален, най-големия в света корпус от монолитен немагнитeн материал, формиран по метода на вакуумната инфузия». По думите му тази технология в руското военно корабостроене се внедрява за първи път.

Дигало също е отбелязал, че благодарение на новия материал и технология, корпусът на кораба е станал по-лек. Ще се е увеличи и про-дължителността на неговата служба. «Александър Обухов» е построен от Средно-Невския корабостроителен завод в Санкт Петербург по поръч-ка на ВМФ на Русия. Той е първият минен тралщик, който изцяло е построен от композитни материали. Корабът е предназначен за издирване и унищожаване на мини в акваторията на военноморските бази, на безопасна за корабите дистанция.

http://www.duma.bg/

 
Словакия ще купи нови пистолети за армията и силовите структури
08.02.2015, 10:05

CZ 82Словакия ще обяви най-големия в своята история търг за закупуване на полуавтоматични пистолети. Както съобщава Jane's, общо се планира да се придобият 49 хиляди единици оръжия, калибър 9х19 милиметра.

От тях 23 хиляди са предназначени за въоръжените сили, 16 хиляди за полицията, а останалите са за митниците, охраната на затворите и съдебните пристави. По думите на министъра на вътрешните работи на Словакия Роберт Калинак, на когото се позовава изданието, запитването за информация за пистолетите ще бъде обявено през следващите няколко седмици. Общата стойност на оръжията се оценява на 15 милиона евро без кобурите и съпътстващото снаряжение. Резултатите от търга, по мнението на министъра, ще бъдат известни през пролетта.

Основните претенденти за победа, по думите на Калинак, са австрийската компания Glock и чешката Ceska Zbrokovka. За какви именно модели става дума, министърът не е уточнил. При това пистолетите ще се доставят във два варианта: с предпазител и без. Новите пистолети ще заменят остарелите чехословашки CZ 82, които са разчетени за 12 патрона, калибър 9х18 милиметра (като при пистолета Макаров) и стоят на въоръжение в Словакия от 80-те години. Както отбелязва Jane's, първи да заменят пистолетите са решили словашките полицаи още в края на 2014 г., а после същото желание са обявили и от министерството на отбраната на страната.

http://www.duma.bg/

 
Ирак получи още «Нощни ловци»
08.02.2015, 10:10

Ми-28Русия е доставила на Ирак поредната партида бойни вертолети Ми-28НЭ «Ночной охотник», съобщава «Интерфакс», цитирайки източник от руския отбранително-промишлен комплекс.

Вертолетите са пристигнали в Ирак на 1 февруари т.г. на борда на транспортния самолет Ан-124 «Руслан». Иракските военни са получили четири нови машини. Доставките на бойните вертолети за Ирак се осъществяват по договор от 2012 г., по който на страната трябва да бъдат доставени 40 вертолета Ми-28НЭ и Ми-35, а също и 42 зенитни ракетно-оръдейни комплекса «Панцирь-С1». Първите вертолети Ми-28НЭ Ирак получи през януари 2014 г. Багдад има намерение да ги използва за борба срещу «Ислямска държава», а също и за доставки на помощи в блокираните райони. През юли 2014 г. Ирак придоби от Русия въоръжения и военна техника за сумата от един милиард долара. Съглашението разглежда доставката на артилерийско и минометно въоръжение и боеприпаси, а също и четири тежки огнеметни системи ТОС-1А «Солнцепек». Освен това Русия ще достави в Ирак по два-три дивизиона реактивни системи за залпов огън «Град» и гаубици «Мста-Б», калибър 152 милиметра. - Още за Ми-28

 
Казахстан взима четири Су-30СМ
08.02.2015, 08:49

 Су-30СМКазахстанските ВВС ще се сдобият с четири многоцелеви изтребителя Су-30СМ, а до края на десетилетието ще купи още 32 самолета от същия тип. Това е съобщила казахстанската телевизия КТК. - (видео)

Първата доставка от четири броя Су-30СМ ще стане факт до началото на май 2015 г., а машините ще бъдат разпределени в 604-та авиобаза в Талдкорган. В момента в базата има по една ескадрила Су-27 и МиГ-27.

Казахстанските Су-30СМ няма да се различават от машините, които се доставят на руските ВВС.

До 2020 г. на въоръжение в Казахстан трябва да бъдат приети общо 36 броя Су-30СМ. Цената на сделката е около $2 млрд.

Су-30СМ е версия на Су-30МКИ предназначена за руските ВВС. Русия е поръчала 70 броя от тези машини, като от тях са доставени 37.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ поръчват 301 летателни апарат с военния бюджет за 2016 г.
08.02.2015, 08:45

САЩ ще поръчат 301 военни летателни апарат с бюджета си за финансовата 2016 г. Бюджетът е повишен с 6,7% в сравнение с този за тази финансова година.

Проектобюджета на Пентагона е вкаран в Конгреса на САЩ и е на обща стойност $561 млрд. От тях $48,8 млрд. са отделени за покупката и поддръжка на летателни апарати.

Предвижда се покупката на 57 броя F-35 на обща стойност $11 млрд. От тях 44 броя са конвенционалните F-35A за ВВС, девет от вертикално кацащите F-35B за Корпуса на морската пехота и четири палубни F-35C. В предходния бюджет бяха поръчани 38 броя.

Други $1,6 млрд. се отделят за покупката на 19 конвертоплана V-22 Osprey. Ще има средствата и за 12 танкера Boeing KC-46A. Планът предвижда до 2020 г. да бъдат доставени 70 от общо желаните 179 броя.

ВВС на САЩ ще инвестира $2 млрд. в разработката на нов стратегически бомбардировач в рамките на програмата LRS-B. Очаква се до средата на годината да бъде избрана компания, която да строи самолета. В момента се конкурират Northrop Grumman и консорциум от Lockheed Martin и Boeing.

Ще бъдат предвидени средства за покупката на 29 броя Lockheed C-130J Hercules.

ВВС на САЩ отново предлагат в бюджета пенсионирането на А-10 в рамките на четири години, като още през 2016 г. трябва да бъдат съкратени 164 самолета.

Армейската авиация продължава с реформите си, които предполагат изтегляне на щурмовите вертолети AH-64 в редовните сили и даването на транспортни UH-60 на частите от резерва и Националната гвардия. Отделно се финансира доставката на 64 AH-64E, 39 Boeing CH-47 Chinook и 94 UH-60.

ВМС на САЩ ще получат пари за 29 броя MH-60 Seahawk, 16 патрулни Boeing P-8A Poseidon и пет Northrop E-2D Advanced Hawkeye.

Ще бъдат купени и 29 броя MQ-9 Reaper и 17 MQ-1C Gray Eagle.

http://aeropress-bg.com/

 

Берлин и Лондон против въоръжаване на Киев

08.02.2015, 08:32

Урсула фон дер Лайен Германският военен министър Урсула фон дер Лайен предупреди, че въоръжаването на украинската армия ще доведе до ескалиране на конфликта и ще намали шансовете за успех срещу проруските опълченци.

Коментарите на Урсула фон дер Лайен в началото на ежегодната Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността подчертават появяващият се разкол между Европа и САЩ по отношение как да се справят с Путин и как да се постигне примирие в Украйна, съобщи news.bg

Притискан от някои американски конгресмени, американският президент Барак Обама разглежда опциите дали да предостави оръжие на Киев.

“Сигурни ли сме, че ще подобрим ситуацията за хората в Украйна чрез доставки на оръжие? Сигурни ли сме, че Украйна може да спечели срещу руската военна машина? И това няма ли да е извинение за Русия открито да се намеси в конфликта“, попита Германският военен министър на конференцията.

Докато тя представяше позицията на Германия, канцлерът Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оландпристигнаха в Москва за разговори с Владимир Путин за Украйна. По-рано френски медии съобщиха, че двамата западни лидери носят нови предложения за примирие в Украйна. Те ще предложат на Путин децентрализиране на Украйна и връщане на статута й на необвързана.

Урсула фон дер Лайен повтори, че Берлин, Лондон, Париж и целият ЕС споделят позицията, че няма военно решение на конфликта в Украйна. „Русия е изолирана както никога до момента”, поясни тя.

Военният министър на Великобритания Майкъл Фелън споделя мнението на германския си колега. Той ясно заяви, че доставянето на оръжие за Украйна само ще доведе до ескалиране на конфликта.

Великобритания подкрепя новите усилия на лидерите на Германия и Франция, поясни той пред Ройтерс по време на конференцията в Мюнхен.

 
Русия не заплашва нито една страна от НАТО
08.02.2015, 08:24

 СтолтенбергРусия не заплашва нито една страна от Алианса, включително Латвия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференцията по сигурността в Мюнхен. “Все пак, това до голяма степен се дължи на колективната отбрана на НАТО. За да се потвърди неделимостта на сигурността, ние обявихме създаването на шест командни пункта”, каза Столтенберг. Според него така НАТО адаптира своята позиция към променящата се ситуация в европейската сигурност, предаде бгнес.

“НАТО не търси конфронтация с Русия”, подчерта още той, като допълни, че Алиансът е готов да възобнови сътрудничеството с Москва, но “само въз основа на зачитане на суверенитета на съседните държави и насърчаване на мирно решение на украинската криза”. Според него военните разходи на НАТО през 2014 г. са намалели с 3%, а това е недопустимо. “Ние не можем да направим повече, ако нашите ресурси се свиват”, подчерта Столтенберг.

 
“Калашников” с чиста печалба за пръв път от 7 години
08.02.2015, 08:20

Концернът “Калашников”, който е най-големият руски производител на стрелково оръжие, е отчел приходи от около 3 млрд. рубли в края на 2014 година, информира ТАСС.

Това е повишение с 28 процента или 700 млн. рубли спрямо 2013 година.

В края на миналата година “Калашников” за първи път от 7 години е имал чиста печалба от производствена дейност, която се е равнявала на 88 млн. рубли.

Генералният директор на концерна Алексей Криворучко посочи по-рано, че въпреки санкциите в края на 2014 г. “Калашников” е произвел почти два пъти повече стрелково оръжие – до 120 000 единици. През 2015 г. компанията ще продължи да увеличава обема на производството си и планира повишение с 20-25 процента

 
Египет е близо до купуването на Rafale
08.02.2015, 08:15

RafaleЕгипет се приближава към подписване на сделка за 24 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale и една фрегата FREMM. Според френските медии, които съобщават за това, сделката ще е на стойност €5 – 6 млрд.

Сделката изглежда все по-реална след като френското и египетското правителство са постигнали споразумение за осигуряване на финансите за сделката, а през тази седмица египетска делегация е посетила Франция за изчистване на детайлите.

Dassault Aviation, производител на Rafale, е отказал официален коментар.

Споразумението е сключено на 5 февруари и включва френската външно-търговска кредитна банка COFACE, която ще гарантира 50% от парите по сделката, а самото финансиране ще дойде от група френски и саудитски банки. Египет е дал съгласие да плати авансово €500 млн.

Египет иска да получи първия си Rafale през август за да може той да участва в откриването на разширения Суетски канал. Във връзка с това Франция е изразила готовност да предостави неизвестен брой Rafale, които в момента са на служба във френските ВВС, включително и най-новата си фрегата FREMM, която в момента е на ходови изпитания.

Ако сделката стане факт това би бил първия експорт на Rafale. Въпреки, че изтребителят бе избран от Индия преди повече от три години, там все още няма подписана сделка.

http://aeropress-bg.com/

 
ВВС на НАТО обсъдиха нови възможности за въздушна мощ
08.02.2015, 08:10

Ежегоден симпозиум на Съюзното въздушно командване на НАТО се проведе на 5 и 6 февруари в авиобаза Рамщайн. България бе представена от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, съобщава Пресцентърът на МО.

Основната тема на форума бе „Силите за отговор с висока степен на готовност на НАТО и тяхната въздушна поддръжка”. В хода на срещата бяха дискутирани и други теми, възникнали предимно от срещата в Уелс и свързани с въздушната мощ на Алианса.

Генерал Франк Горенц – командващ на Съюзното въздушно командване в Рамщайн, закри симпозиума с думите: „Да обсъждаме нови възможности за въздушна мощ, които да отговорят на променящата се Европейска среда за сигурност, докато ръководим мироопазващи мисии - за Пакта това е необичайно. Затова съм развълнуван от срещата с вас, командващи на военновъздушните сили на страните-партньорки. Вие сте тези, които обучавате, оборудвате и изграждате въздушната мощ на Алианса.”

http://www.otbrana.com/

 
С войната в Украйна САЩ ще реализират стратегическите си цели
08.02.2015, 08:05

На САЩ им е необходима война в Украйна, за да реализират стратегическите си цели, сред които "обръщане към Изтока", разширяване на НАТО и запазване на световно лидерство. Всичко това обаче не може да се постигне в условията на мир и при наличието на силна Русия, пише Counter Punch.

Според автора на материала Майк Уитни, американската политика по украинския въпрос, включително санкциите срещу Русия и намерението да окажат военна помощ на Киев, предполага, че Вашингтон трябва да изостри ситуацията и да разпали конфликта още повече с цел да реализира собствените си цели. Те, по думите му, са „обръщане към Изтока", разширяването на НАТО и запазване на световното лидерство. А за да ги осъществи, САЩ не иска мир в Украйна.

Авторът не изключва още по-голяма ескалация на конфликта в Донбас, което в крайна сметка може да доведе до война с Русия.

Такъв план за действие на САЩ светът вече е виждал в Афганистан, Ирак, Либия и други страни. Американците не са поели никаква отговорност за това, до което са довели последните им кампании - унищожаване на населените места и смърт на повече от един милион души. Всичко това няма да спре Вашингтон и по украинския въпрос, посочва Уитни.

Освен това, САЩ оказват постоянен икономически натиск, както чрез санкциите, така и чрез "манипулиране на цените на петрола и жестока атака срещу рублата".

Майк Уитни прогнозира, че първият сериозен сблъсък между двете конкурентни геополитически сили - Съединените щати и Русия, може да се случи това лято в Донбас.

Майк Уитни

http://www.cross.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}