Военна информация

Архив - от 16 до 29 февруари

 
 

 

Струва ли си създаването на свръхтежък танк с маса над 250 тона?

29.02.2020, 21:19

Теглото на бойните танкове винаги е нараствало: Германия започва Втората световна война с Panzer I с маса 8 тона и я завършила с „Тигър” от 60 тона. Еволюцията в СССР по време на войната стартира с Т-34 (29 тона) и завършва с тежкия танк КВ (47 тона). Основният следвоенен Т-55 обаче „запазил линия” със своите 36 тона, после Т-72 «Урал» тежи „само” 41 тона, а сегашният Т-14 „Армата” вдига летвата с тегло малко над 50 тона.
Тенденция за масата сега се запазва в танковете от Запада, като гони границата от 100 тона. Базовият модел на „Абрамс” М1 още е 61 тона, но неговата версия М1А2 SEP достигна 70 тона. Толкова е и масата на израелския „Меркава”.
Има достатъчно основания да се счита, че руснаците ще се постараят да задържат на сегашното равнище тегловните характеристики на своите танкове и то главно поради инфраструктурни съображения (примерно издръжливост на мостовете).
През 2006 г. Пентагонът подписа договор с компанията General Dynamics Land Systems за 505 танка „Абрамс” от версията за водене на градски бой наречен TUSK (Tank Urban Survival Kit – Комплект за оцеляване на танка в градски условия). Той представлява пакет от подобрения, предназначен да увеличи боеспособността на танка в гъсто населени места.
На първо място са инсталираните средства за подобряване защитата на бордовете и кърмата (задната част). Те са закрити с окачени панели с поставени на тях блокове за динамична защита ARAT-2. Кърмата, като най-уязвима част на танка, е прикрита само от противокомулативна решетка, защото динамичната защита със своето взривно вещество може да повреди някои агрегати зад тънката броня. Любопитно е, че от външната страна на танка е поставен специален телефон, чрез който поддържащата пехота може да комуникира с екипажа на танка. Куполните картечници са с дистанционно управление.
Тези промени идват в отговор на променената структура на силите и средствата на бойното поле в града: наситеност с противотанкови средства; поява на безпилотни бойни машини с огневи средства с голям калибър; връщане на леките и средни танкове от миналото, но без екипажи. Така се възражда идеята за връщане на тежките танкови за пробив. Проблемът е в мотивировката от тяхната необходимост – ако са нужни, те ще бъдат създадени.
Как би изглеждал този все още утопичен танк и какво трябва да притежава:
1. Отлична от всички страни пасивна защита за по-леки противотанкови средства;
2. Разнообразна активна защита за изстрелване на насрещни боеприпаси, а това налага наличие на радар;
3. Инсталиране на зенитен ракетен комплекс;
4. Наличие на сериозно смесено въоръжение, например оръдия плюс релсотрон. Проблемът с разпределението на целите може да бъде разрешен само с боен изкуствен интелект, който трябва да поеме откриването, селекцията на целите и тяхното съпровождане, а на екипажа да се остави вземането на решение и общото командване;
5. Този свръхтанк ще се нуждае от мощна и икономична енергетична установка, особено ако е снабден с релсотрон. В последния случай може би най-подходяща ще се окаже атомната енергия.
6. Изпълнението на цялото съоръжение трябва да се вложи в 250-300 тона. Всъщност това не е чак толкова много, след като лети самолет Ан-225 с маса 640 тона или Еърбъс А380 с маса 560 тона.
Увеличената 4-5 пъти маса на танка предполага примерно увеличаване на неговите габарити поне 1,5 пъти. Удължаването повече ще създава проблеми на кръстовищата при завои; увеличената ширината ще го направи приложим само по широки улици; „израстването” на височина ще го направи по-видим и удобен за вземане на прицел.
Сред най-проблемните места на супертанка може да се окаже ходовата част. Първо, върху нефиксираните твърдо бронирани екрани не може да се инсталира активна защита. Второ, увеличената площ на веригите 150% не може да компенсира увеличената няколко пъти маса, а това ще създава проблеми при движение по рохкава и особено по кална почва.
Възможно решение ще е инсталиране на още една или две успоредни вериги. Независимото окачване ще прави възможно изключване на повредена верига от мина или ракета. Как обаче ще бъде инсталирана допълнителна верига под тялото на танка, след като клиренсът (пътният просвет, сlearance) е под половин метър – напр. за версиите на Абрамс е 43-49 см.?
Във всички случаи супертанкът дори и да бъде реализиран, той няма да е масов. Например от произведените над 10 хиляди „Абрамс” едва 505 броя са от версията TUSK за водене на бой в градски условия. Възможно е някога хипотетичният танк да бъде произведен в единични бройки, сглобени на модулен принцип за конкретен район. Но докато това се случи теоретично може вече да няма танкове. И регулярни армии изобщо.
Танковите експерти обаче сигурно ще продължават да си развиват и упражняват въображението. Те винаги трябва да са поне на една крачка пред съвременността. - Още танкове
Източник: https://offnews.bg, Ганчо Каменарски

 

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение, целящо прекратяване на войната в Афганистан

29.02.2020, 16:33

Съединените щати и талибаните подписаха днес в катарската столица Доха мирно споразумение, целящо прекратяване на 18-годишната война в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.
Подписването на споразумението може да помогне на американския президент Доналд Тръмп да изпълни едно от ключовите си предизборни обещания - да изтегли Америка от "безкрайните й войни". По силата на подписаното споразумение САЩ ще започнат изтеглянето на хилядите си войници от Афганистан в замяна на поетия от талибаните ангажимент да не допускат Афганистан да бъде използван за подготовката на терористични нападения.
Ако талибаните изпълнят задълженията си, всички американски войници ще напуснат Афганистан до 14 месеца.
Документът беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар. На церемонията присъстваше държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.
Американската инвазия в Афганистан започна след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 година. Тя имаше за цел да свали от власт талибаните, които бяха подслонили лидера на Ал Каида Осама бин Ладен, планирал атаките на 11 септември.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Каракачанов инспектира границата ни с Турция и Гърция, 300 военнослужещи са в готовност

29.02.2020, 13:50

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместните сили за специални операции, по писмено искане на министъра на вътрешните работи Марин Младенов.
Екипите имат готовност за оказване на съдействие на Гранична полиция при охрана на държавната граница, в случай на необходимост, съобщават от Министерството на отбраната.
В рамките на деня, министър Каракачанов ще извърши наблюдение по въздух и земя на местата за евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако тяхното участие се наложи.
С него в екипа участват изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместните сили за специални операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция „Операции и подготовка” на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов. - (видео)

 

Атина отвръща на удара с бежанците

29.02.2020, 09:55

Постоянният представител на Гърция наложи вето на декларация на НАТО, която се подготвя в подкрепа на Анкара след засилени сблъсъци на турски войски с правителствени сили на Асад в сирийската провинция Идлиб, съобщи в. "Вима".
Гръцкият външен министър Никос Дендиас е издал съответното нареждане по повод текста на съвместното изявление, който беше договорен на заседание на Северноатлантическия пакт. Гръцкото предложение обаче не е включено в  документа, а то се отнася до спазването на декларацията между ЕС и Турция по въпроса за бежанците и мигрантите, подписана през март 2016 година.
Вестникът отбелязва, че искането на Атина е срещнало яростна съпротива от редица страни, включително Великобритания, Германия, САЩ и Франция, които явно подкрепят Турция.
Анкара поиска да започне процес на политически консултации, предвидени в член 4 от Вашингтонския договор. Съгласно този член държава-членка на Алианса може да поиска подкрепа от НАТО, ако сметне, че сигурността, териториалната й цялост или политическата независимост са застрашени.
Ситуацията в Сирия ескалира в нощта на 28 февруари, когато турската армия нанесе ответни удари по сирийските позиции в Идлиб. Сирийските военни загубиха множество комплекси "Бук" и "Панцир" (доставени от Русия), 23 танка, още толкова полеви и самоходни оръдия, както и пет хеликоптера.
Турция обеща да отмъсти на сирийския президент Башар ал Асад за смъртта на нейни войници и свика заседание на Съвета на НАТО.
Източник: https://blitz.bg/

 

История на военните часовници

29.02.2020, 08:53

"Господа /другари/ офицери! Да си сверим часовниците! Моят показва точно 19 часа и 33 минути".
Повечето филми за Втората световна война неминуемо включват подобна сцена, в която военнослужещите сверяват часовниците си с този на командира си. Необходимостта от синхронизирането на часа е бил задължителен елемент при организацията на взаимодействието преди началото на бойни действия, който е съществувал във всички армии.
Началото
За родоначалник на военните часовници се счита швейцарската компания «Breguet» (През 1999 г. «Swatch Group» придобива «Breguet»). Основателят ѝ французинът Абрахам-Луи Бреге първи произвежда модел часовник, който се превръща в постоянен спътник на френските офицери по време на военните кампании на Наполеон. Това е т.нар. «каретен часовник», също го наричат «офицерски часовник». Особеностите на това устройство е, че има дръжка, компактен е – с височина до 30 см. и не заема много място в превозното средство. Часовникът е поместен в кутия с правоъгълна форма с остъклени стени.......Прочети още

 

Тестове на прехващачите SM-3 Block IIA на МБР

29.02.2020, 07:58

Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (MDA), ВМС на САЩ и компанията Raytheon възнамеряват да тестват американската противоракета SM-3 Block IIA по цели от типа на междуконтиненталните балистични ракети (МБР).
SM-3 Block IIA е версия на противоракета с нов кинетичен прехващач с увеличени размери и ново сензорно оборудване, с високи възможности за защита срещу лъжливи цели. Създадена е да предостави на флота способността да прехваща междуконтинентални балистични ракети.
Рой Донелсън (на снимката), старши директор по стратегическите и противоракетните системи в Raytheon, казва: "Ще участваме в тест, който ще ни изправи срещу напредничавите заплахи като МБР." Донелсън потвърдил, че това ще бъде първият по рода си тест на SM-3 срещу МБР.
Говорителят на MDA Хедър Кавалиер потвърди, че SM-3 Block IIA ще бъде изстреляна от кораб. „От съображения за сигурност ние не публикуваме името на кораба“, заяви той. Ракетата-прехващач SM-3 Block IIA е проектирана да унищожава SRBM (балистични ракети с малък обсег) и IRBM (балистични ракети със среден обсег). Това е съвместен проект за развитие, стартиран през 2006 г. от Raytheon и японската компания Mitsubishi Heavy Industries.
В сравнение с предишния вариант на ракетата (например SM-3 Block IB), вариантът Block IIA има по-голям ракетен двигател и по-голям кинетичен прехващач. Според разработчика и производителя Raytheon, прехващачът SM-3 е отбранително оръжие, което американският флот използва за унищожаване на балистични ракети, поразява заплахите "със силата на удар от 10-t камион".
SM-3 Block IIA има увеличен обхват и скорост в сравнение с предишните версии. Посочено е, че скоростта на полета е до 4,5 km/s, а пределното разстояние на поразяване на цел е 2700 km. Новите ракети са в състояние да „неутрализират заплахите на далечни разстояния“. През октомври 2018 г. SM-3 Block IIA успешно завърши теста за поразяване на балистична ракета със среден обсег. MDA подписа договор с Raytheon за разработване на SMA-3 Block IA в размер на 1 милиард долара през декември 2019 г. По-рано тази година държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба в Япония на до 73 ракети SMA-3 Block IIA на чуждестранни военни по прогнозна цена от 3,295 милиарда долара.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 
 
 
 
 
 

Аіrbuѕ мoжe дa cъĸpaти xиляди, aĸo Гepмaния нe ĸyпи Еurоfіghtеr

28.02.2020, 22:09

Аіrbuѕ ЅЕ мoжe дa тpябвa дa cъĸpaти xиляди paбoтни мecтa, aĸo гepмaнcĸoтo пpaвитeлcтвo нe зaмeни cвoитe изтpeбитeли Тоrnаdо c Еurоfіghtеr, пpeдaвa мecтнoтo издaeни Аugѕburgеr Аllgеmеіnе, цитиpaнo oт Вlооmbеrg.
Глaвният финaнcoв диpeĸтop нa Аіrbuѕ Дoминиĸ Acaм e пpeдyпpeдил пpaвитeлcтвoтo зa пoтeнциaлнaтa зaгyбa нa paбoтни мecтa. Kaбинeтът oбмиcля дaли дa ĸyпи Еurоfіghtеr или F-18 нa Воеіng.
"Убeдeни cмe, чe Еurоfіghtеr e идeaлният зaмecтитeл нa Тоrnаdо", ĸaзвa Acaм в интepвю зa вecтниĸa. "Убeдeни cмe и чe мoжeм дa yбeдим пpaвитeлcтвoтo".
Πo-paнo тoзи мeceц гepмaнcĸaтa aгeнция DРА cъoбщи, чe миниcтъpът нa oтбpaнaтa Aнeгpeт Kpaмп-Kapeнбayъp щe peши въпpoca пpeз cлeдвaщитe ceдмици.
Източник: https://money.bg/

 
 

Словения връща наборната армия

28.02.2020, 16:14

Новото словенско правителство обяви, че планира да върне редовната военна служба в страната, съобщи РИА Новости.
Правителството е оглавявано от премиера Янез Янша (на снимката). Министър на отбраната е Матей Тонин.
Той обяви, че връщането на военна служба е приоритет в коалиционното споразумение. Първоначално ще бъде въведен план за привличането на възможно най-много доброволци в армията.
Ако се явят малко такива, ще се работи за наборна служба. Планира се военната служба да е от една година, като тези, които влязат в университет, ще могат да я отслужат след своето завършване.

 

НАТО се събира извънредно днес заради Сирия

28.02.2020, 12:14

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че свиква за днес извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта.
Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Уточнява се, че искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.
Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб. Най-малко 33 турски войници бяха убити вчера в Идлиб при въздушни удари, които според Турция са дело на сирийската армия.
Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на сирийския президент Башар Асад. САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция.
Турските военни, които попаднаха под обстрела на сирийската армия на 27 февруари, се намираха сред настъпващи терористи, съобщи тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции.
"На 27 февруари в района на Идлиб под обстрела на сирийските войски попаднаха турски военни, намиращи се в бойните редици на терористични формирования", съобщи министерството.
Групировката Хаят Тахрир аш Шам /едно от имената на Джебхат ан Нусра/ се опита да предприеме настъпление в зоната на деескалация Идлиб на широк фронт по позиции на сирийските правителствени войски, съобщи министерството.
Съгласно координатите, предадени от турската страна на Русия, турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в района, където са били, и Анкара не е информирала Москва предварително за тяхното местоположение, заяви още министерството.
Руската авиация не е нанасяла удари в района на Идлиб, където са били турските войски. Русия е направила всичко възможно да осигури пълно прекратяване на огъня от сирийските сили и безопасна евакуация на турските войски, съобщи руското министерство на отбраната.
Източник: https://blitz.bg/

 

Проведе се оперативния сбор на командира на ВМС

28.02.2020, 10:00

На 26 и 27 февруари 2020 г. се проведе оперативният сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Основната тема на сбора беше „Предизвикателства пред ВМС при изпълнение на мероприятията, произтичащи от стратегическия преглед на отбраната”.
Пред основния команден състав на военния флот, представители от Инспектората на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Никола Вапцаров”, Регионална служба „Военна полиция” - Варна и Военно окръжие Варна, бяха представени доклади и презентации от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Камен Кукуров, началници на отдели и експерти в Щаба на ВМС.
Областният управител на област Варна и кметът на община Варна представиха актуални проблеми и перспективи за развитието на областта и града, а заместник-областният управител на област Бургас представи перспективите за развитие на областта.
По традиция о.з. капитан ІІ ранг Атанас Панайотов направи историческа ретроспекция на тема „Развитие на военния флот на България след официалното му ликвидиране от Ньойския договор (1919 г.) чрез закупуване на кораби втора ръка”.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС

 

Вертолет Bell UH-1H Huey II се е разбил в Колумбия

28.02.2020, 08:47

Вертолет Bell UH-1H Huey II (р.н. FAC4420, с.н.11234) на ВВС на Колумбия (Fuerza Aérea Colombiana) се е разбил вчера в ненаселен район в близост до градчето Bojacá, Колумбия.
На борда е имало петима души. Трима от тях са загинали, а другите двама са транспортирани до болница с тежки наранявания, информира Аlerta Тolima.
За сега няма информация при какви обстоятелства се е разбил вертолета.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Снощи почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

28.02.2020, 08:07

След кратко и мъчително боледуване снощи почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България.
Ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия изказва искрени съболезнования към роднините и близките на генерал Андрей Боцев!
Генерал Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г. Началник на отбраната е от 8 март 2017 г. до днес.

В знак на почит към паметта на началника на отбраната генерал Боцев във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на Република България днес, 28 февруари, националният флаг ще бъде спуснат наполовина.
Военна кариера:
1981 - 1984 г. Командир на взвод;
1984 - 1988 г. Командир на рота;
1988 - 1990 г. Слушател във ВА „Г.С.Раковски”;
1990 - 1993 г. Командир на мотострелкови батальон;
1993 - 1995 г. Началник на щаба на мотострелкови полк;
1995 - 1998 г. Заместник-командир на мотострелкови полк;
1998 - 2001 г. Командир на мотострелкови полк;
2001 - 2002 г. Началник на щаба на бронетанкова бригада;
2002 - 2003 г. ВРИД Командир на бронетанкова бригада;
2003 - 2004 г. Слушател в ГЩФ на ВА "Г.С.Раковски” ;
2004 - 2007 г. Командир на планинска бригада;
2007 - 2008 г. Началник на направление в щаба на Сухопътните войски;
2008 - 2009 г. Заместник-началник на отдел в щаба на Сухопътните войски;
2009 – 2010 г. Заместник-началник на щаба по подготовката на Сухопътните войски;
2010 – 2011 г. Заместник-началник на Сухопътните войски;
2011 – 2014 г. Началник на щаба на Сухопътните войски;
2014 – 2017 г. Командир на Сухопътните войски;
от 08.03.2017 г. Началник на отбраната
Образование:
През 1977 г. Завършва Политехническа гимназия „Яне Сандански”, гр. Гоце
Делчев
1977 - 1981 г. ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново;
1988 - 1990 г. Военна академия „Г.С.Раковски”;
2003 - 2004 г. „ГЩФ” на Военна академия „Г.С.Раковски”.
Произвеждане в звания:
1981 г. Лейтенант;
1984 г. Старши лейтенант;
1988 г. Капитан;
1992 г. Майор;
1995 г. Подполковник;
1999 г. Полковник;
2009 г. Бригаден генерал;
2014 г. Генерал-майор;
2017 г.  Генерал-лейтенант;
06.05.2018 г. Генерал
Ордени и награди:
Медал „За отличие в БА”;
Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен – министър на отбраната на Република България – 1999 г.;
Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен – министър на отбраната на Република България – 2005 г.;
Медал „За заслуги към БА”;
Поименно лично оръжие „карабина” – министър на отбраната на Република България - 2009 г.
Предметни награди, морални поощрения и грамоти.

Семейно положение: Семеен, с две деца.

 

Картината "Войник в снега" на Верешчагин - художникът, чийто брат умира край Плевен

28.02.2020, 07:45

Pуският военен художник и журналист Василий Верешчагин (1842-1904) е доброволец в Руско-турската освободителна война.
Завършил морския кадетски корпус, следвал в художествена академия в Петербург и Париж, той винаги рисува от натура.
Участва в боевете за Плевен и продължава с армията на генерал Скобелев за зимното преминаване на Балкана. Разказва, че сълзите често му пречат, когато рисува картините от Балканската серия, но се заставя да работи, отново преживявайки събитията от войната.
Трима от четиримата братя Верешчагини участват в Руско-турската война, двама са ранени, а костите на Сергей остават завинаги край Плевен.
Картината на Василий Верешчагин “Войник в снега” е част от триптиха “На Шипка всичко е спокойно”.
Верешчагин открива изложби в Париж, Виена, Лондон, за да покаже на Европа битките за свободата на България, и получава световно признание.

 

 

Ердоган няма да може да разчита на САЩ в Сирия

27.02.2020, 19:38

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ нямат планове да се ангажират отново с конфликта в Сирия, където съюзникът им в НАТО - Турция, се изправя срещу подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили, пише Bloomberg.
Хиляди турски военни и съюзните им сирийски бунтовнически сили, които се опитват да предотвратят падането на последната голяма опозиционна крепост в страната, предприеха контраофанзива по-рано този месец в опит да освободят блокирани турски части в провинция Идлиб след настъплението на силите на Дамаск.
В същото време двама турски войници загинаха в сряда по време на въздушно нападение, съобщиха от турското министерство на отбраната, според което вина за това имат руски или сирийски самолети. Това означава, че общо 17 военни и един цивилен турски гражданин са загинали в Идлиб през този месец.
„Събитията в Идлиб се развиват положително засега“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в четвъртък. Според него силите на режима в Сирия търпят тежки загуби по време на сраженията.
Въпреки това, ако сблъсъците се разгорещят, Еспър даде да се разбере, че Ердоган ще трябва да се противопоставя на Дамаск и Москва сам.
„На този етап не виждам вероятност да се върнем по границата“, каза Еспър в отговор на въпрос дали американските войски, които бяха изтеглени миналата година от турско-сирийската граница, ще се върнат. По думите на генерал Марк Мили, председател на генералния щаб на американската армия, основната мисия на САЩ в Сирия остава борбата срещу „Ислямска държава“ в източната част на страната. И двамата коментираха въпроса по време на изслушване пред военна комисия в Камарата на представителите.
Ердоган вече даде знак, че молбата му да бъдат разположени американски противоракетни системи Patriot по границата със Сирия няма да бъде изпълнена. Това от своя страна увеличава риска за близо 10 000 турски войници, разположени в Идлиб.
Турският президент вече обеща да разкъса блокадата на турски военни части от сирийски правителствени сили и да отблъсне атаката им в Идлиб до края на месеца. Той също така заяви, че ще търси начини да нанесе удар по сирийските сили по въздух, независимо че Русия контролира сирийското въздушно пространство. Той се надява на среща с руския си колега Владимир Путин на 5 март, но по-рано в четвъртък говорител на Кремъл намекна, че възможността е малка.
„Преговорите с руснаците са в ход и ще продължат“, заяви Ердоган, обещавайки всяка заплаха за турските сили да бъде пречупена.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Красимир Каракачанов ще открие в Русе юбилейна плоча „140 години Военни окръжия в България“

27.02.2020, 16:17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре, 28 февруари, в Русе в тържествените чествания по повод 140 години от създаването на военните окръжия в България. Министърът ще бъде посрещнат официално пред сградата на Военно окръжие – Русе, където в 12.00 ч. ще се състои военен ритуал и освещаване на юбилейна плоча „140 години военни окръжия в България“.
В тържествата ще участва и началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков. Да се включат в проявите са поканени областният управител на област Русе, кметът на община Русе, представители на местната и държавната администрация.
В 13.30 ч. в зала „1“ на Областна администрация Русе министърът на отбраната ще приветства участниците в кръгла маса, посветена на годишнината, и ще връчи грамоти за принос в развитието на военните окръжия. Малко по-късно в 14.45 ч. в сградата на Доходното здание министър Красимир Каракачанов ще разгледа изложба, подредена в чест на юбилея.
Уважаеми колеги,
Ако желаете да отразите събитията, заповядайте в 11.30 ч. на 28 февруари пред сградата на Военно окръжие – Русе на ул. „Княжеска” № 8.
*******
На 27 септември 1880 г. с Указ № 165 на Александър І – княз на България, се създава длъжността „Окръжен войнски началник”. Указът е издаден в царския дворец в гр. Русе (днес сградата на Кукления театър) и обявен на ул. „Княжеска“, в непосредствена близост до сградата, където в днес се намира Военно окръжие – Русе.
Първоначално Русенското военно окръжие е попълвало 14-та пеша Русчушка дружина. През 1884 г. от Русчушка пеша дружина, Шуменска пеша дружина и Силистренска пеша дружина с Указ № 41 от 12 октомври се сформира Пети пеши дунавски полк с щаб в Русе. Военното окръжие започва да се води към него и е известно като 5-то Военно окръжие. През годините Русенското военно окръжие е обслужвало едни от големите воински съединения, сформирани и съществували в Русе, като 5-та пехотна дунавска дивизия, Дунавската флотилия, Русенски граничен отряд (охранявал северната граница на България от р. Лом до гр. Силистра, от там по суша до гр. Дуранкулак и по море до гр. Балчик), Тиловото училище, 3-та зенитна бригада и др. В своята история Русенското военно окръжие е провеждало пет пъти реална мобилизация – в петте войни, в които България е участвала през 1885 г.; 1912 г.; 1913 г.; 1915 г. и 1941 г.
Източник: www.mod.bg

 

Каракачанов награди Морското училище във Варна за второ място в елитна международна класация

27.02.2020, 16:12

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди ръководството и част от курсантите на Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна затова, че се класира на престижното второ място в Международната асоциация на морските университети, предаде репортер на Moreto.net.
"Днес е един хубав ден за нашето Военноморско училище. Най-накрая след усилия, които бяха полагани повече от две десетилетия, особено в последните години под ръководството на флотилен адмирал Медникаров, Военноморското ни училище беше издигнато като класа и ниво на едни висоти, които могат да мечтая дори училища, в които ние довчера изпращахме наши военнослужещи да се обучават в чужбина. Това показва не само желание на ръководството на флота и Военноморско училище за постигане на едно добро ниво на образование на нашите бъдещи командири, това показва резултати, с които лично като българин и като министър на отбраната се гордея. Убеден съм, господа адмирали, че с тези резултати ще се гордее не само варненската общественост, с тези резултатите трябва да се гордее цяла България", заяви Каракачанов.
Той награди с почетен плакет на Министерството на отбраната директорът на Морското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров за изграждането, развитието и утвърждаването на висшето учебно заведение, както и част от курсантите с книга на историческа тематика от академик Георги Марков.
Международната асоциация на морските университети (IAMU) е елитният световен клуб на морските учебни заведения, в която се допускат много трудно членове заради високите критерии.
В годишната класация за образование, наука и осигуряване на обучение, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" попада на второ място след Австралийския морски университет в Тасмания, а след флотската ни Алма матер остават учебни заведения от САЩ, Великобритания, Германия и Япония.
Още една добра новина за Морско училище е, че партньорите му от Морския университет в Констанца (Румъния), се класират на четвърто място.
Военноморското училище е част от IAMU от основаването ѝ преди 21 години. В нея членуват над 60 от водещите морски университети в света от 35 държави.
Източник: http://www.moreto.net/

 

Какво реши правителството днес?

27.02.2020, 14:22

Одобрени са резултатите от дейността на междуведомствената работна група относно проекта за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“
Правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.
Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт.
Също така се възлага на министъра на отбраната да предприеме последващи действия по подготовка и подписване на договор с класирания на първо място участник немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”.
Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговаря на изискванията на Министерството на отбраната съгласно Поканата за предоставяне на оферти. Компанията е предоставила всички необходими документи, свързани с личното състояние, критериите за подбор, техническите изисквания и нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта в размер на 984 000 000 лв. с ДДС.

 

Американският разрушител USS Ross DDG-71 пристига във Варна

27.02.2020, 10:48

От 27 до 29 февруари 2020 година на рутинно, неофициално посещение във Варна е американския разрушител USS Ross DDG-71 от състава на ВМС на САЩ. Командир на кораба е капитан II ранг Джон Джон (CDR John D. John).
Досие:
Корабът е разрушител с ракетно въоръжение тип Arleigh Burke. Заложен е на 10 април 1995 г. в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding в Пенсагола (щата Мисисипи), спуснат на вода е на 22 март 1996 г., а е приет на въоръжение на 28 юни 1997 г.
За ракетното въоръжение има 1x29 cell, 1×61 вертикални ПУ Mk 41 със зенитни ракети 90xRIM-156 SM-2, крилати ракети BGM-109 Tomahawk или противоподводни ракети RUM-139 VL-ASROC.
Противокорабното въоръжение включва 2xMk 141 ПУ за ПКР Harpoon, главният калибър е 1×Mark 45 127/54 mm оръдие, за борба с асиметрични заплахи има 2×25 mm оръдие и 4×12,7 mm картечници. За близка ПВО е предназначен ЗАК 2×20 mm Phalanx CIWS. Торпедното въоръжение е 2×Mk 32 тройни торпедни тръби.
На борда могат да се базират и 2 вертолета Sikorsky MH-60R.
Източник: Пресцентър на ВМС

 

Днес е професионалният празник на „вежливите хора” от ССО на Русия

27.02.2020, 08:10

В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно те осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел. - (видео)
Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от 2015 година с указ N-103/26.02.2015 г. на президента на Русия в страната именно на 27 февруари се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”. - Още Спецназ

 

Въоръжението на курсантите в Морското училище преди (повече от) половин век

27.02.2020, 07:58

Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, които му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута......Прочети още

 

 

Руската армия се сдоби с първия си комплекс С-350

26.02.2020, 21:25

Първият зенитно-ракетен комплекс С-350 „Витяз“ постъпи в състава на Въздушнокосмическите сили на Русия, съобщи руското Министерство на отбраната, предаде РИА Новости.
Комплексът вече е пристигнал в учебния център на зенитно-ракетните войски в Гатчина, където се е провела тренировка по откриване и унищожаване на условен въздушен противник, предаде БНР. - (видео)
Мобилната система С-350 е предназначена за защита от удари със средства за въздушно нападение. „Витяз“ може да унищожава въздушни цели над разстояние до 120 километра и на височина над 30 километра. С-350 трябва да замени С-300ПС.

В състава на ЗРС С-350 (50Р6А), използваща зенитни ракети от серията 9М96, влизат 12-контейнерни самоходни пускови установки 50П6А, многофункционална РЛС 50Н6А, пункт за бойно управление 50К6А, а също и многофункционална РЛС за откриване 92Н6 (използвана и в ЗРС С-400). - Още за С-350

 

Военна клетва положиха днес новоназначени военнослужещи от състава на СКС

26.02.2020, 20:08

Новоназначени военнослужещи от Мобилната комуникационно-информационна система (Мобилна КИС) целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си днес, съобщават от СКС.
Тържественият ритуал се проведе в присъствието на заместник-кмета на община Горна Малина госпожа Цветанка Иванова, директора на СУ „Христо Ботев” господин Нако Наков, протойерей Серафим от Кремиковския манастир, представител на военния отдел господин Ангел Симеонов и началника на военно формирование 52370, подполковник Ангел Петров под ръководството на  началника на 1-ви сектор Мобилен КИВ, майор Йордан Пенчев.
Командирът на Мобилна КИС, полковник Орлин Гърков пожела на новопостъпилите „Успешен старт във военната им кариера, да носят с чест и доблест пагона на българския военнослужещ!”
Източник: http://otbrana.com

 

Социалната комисия не подкрепи промените в закона за отбраната

26.02.2020, 20:06

С осем гласа „за” и осем „въздържали се” Комисията по по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание не подкрепи внесения от правителството на 3 февруари в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това, разбира се, не означава, че той няма да влезе в пленарна зала. Утре предстои обсъждане в Комисията по отбрана, която е водеща по него.
Мотивите на правителството бяха изложени от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Главната цел на промените е по-нататъшно решаване на проблема с дефицита на кадри в армията. Независимо от взетите мерки, той е над 5 хиляди офицери, сержанти и войници. Темпът на попълване не удовлетворява. През 2019 г. са напуснали армията 811 души, а са приети 1100.  Три основни решения се предлагат в това отношение. Първото е увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години.
Второто е създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.
КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. В момента, стана ясно от думите на ген. Запрянов, тази възможност имат 2500 военнослужещи, като 1500 са се възползвали от нея. От 40 генерали 10 са сторили това. Другите, по неговите думи, смятат, че не е етично командири да получават заплата и пенсия. Другият проблем е финансов. Предстои военните пенсии да бъдат включени в разходите за отбрана и за това се търси ограничаване на възможността за получаване на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, но да могат да служат по-дълго след съответно мотивирано предложение. Около 40 млн. лв. имал разходи бюджетът на МО заради пенсии. Анализите показвали, че в резултат на тези мерки през 2025 г. ще има 1237 военнослужещи, които са придобили право на пенсия, но не са го упражнили. Т.е. ще бъдат спестени средства за 1237 военни пенсии. А с пенсия и заплата ще останат 200.
За нас, казва ген. Запрянов, това е ход за справяне с некомплекта. Но не единствен. В Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г., която предстои да бъде приета, ще има развърнат социален пакет. Той ще включва и осигуряването на жилища. В тези промени на закона е заложен ротационният принцип на кариерно развитие на офицерите, което налага тяхното по-голямо социално осигуряване. Комплекс от мерки се налага и от очаквания извод от провеждащия се Стратегически преглед на отбраната за увеличаване числеността на Въоръжените сили.
От думите на полковник Станчо Кайков, заместник - директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, с промените би могло да се задържи текучеството в армията, за да изпълнява своите конституционни задължения. Анализът на динамиката на демографската ситуация у нас показвал, че в следващите 10-15 години Министерството на отбраната ще има проблеми, що се отнася до наличния в страната човешки потенциал. С оглед на това сме направили анализ на всяко населено място, където има военно формирование, каза ген. Запрянов.
Във връзка с вдигането на възрастта за приемане на военнослужещи от 28 на 40 години, бе посочено, че Министерството на отбраната сменя досегашната политика – от създаване на условия за пенсиониране към политика на взаимна изгода. Предполага се, че приетият на 40 години войник ще изпълни един или два договора по три години и ще се върне в гражданския живот.
Председателят на комисията д-р Хасан Адемов заяви, че не е убеден в предложените мерки за решаване на некомплекта от личен състав в армията. Според него не се преодоляват, а се създават условия за противопоставяне на отделни групи военнослужещи. Той смята, че критериите на кого от упражнилите право на пенсия ще бъде удължена възрастта за военна служба с три години, трябва да бъдат изписани в закона, а не както се предлага в правилника за прилагането му. Според него, възприетият подход, ще доведе до проблеми в съда при обжалване на едно или друго уволнение.
Не мисля, че по този начин ще се постигне целта на промените и защо се бърза преди да завърши Стратегическия преглед на отбраната, констатира и попита Георги Гьоков. Няма сериозен аргумент, че тези промени ще доведат до увеличаване темпа за преодоляване на некомплекта в армията, смята Весела Лечева. Част от досегашните мерки създават повече противоречия, сега се предлагат други, които са за тесен кръг от хора, посочи тя. Виолета Желева поддържа тезата, че напрежението няма да бъде преодоляно и че критериите за кариерното развитие не са ясни. Надя Клисурска-Жекова обърна внимание на субективизма в решенията, които се предлагат с промените на закона. Гаранция за обратното е въвеждане на длъжностите в регистър, бе отговорено от МО. Категорично за предложения законопроект се изказа Калин Поповски. От ген. Запрянов бе разяснено на членовете на комисията, че законът не разрешава във Въоръжените сили да се приемат граждани на други държави, което не е алтернатива за решаване на проблема с дефицита на военнослужещи. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

26.02.2020, 19:58

Пентагонът планира да поиска почти 167 милиарда долара от Конгреса на САЩ като част от петгодишен план за модернизиране и гарантиране на надеждността на ядрените оръжия, съобщава "Блумбърг".
Министерството на отбраната на САЩ възнамерява ежегодно да увеличава разходите за ядрената триада. Според документи на Министерството на отбраната на САЩ, публикувани на 10 февруари, администрацията на президента Доналд Тръмп планира да отдели 28,9 милиарда долара за свързани военни програми през фискалната 2021 година (от 1 октомври 2020 г.).
За фискалната 2022 г., Пентагонът ще поиска 30 милиарда долара за модернизация на ядрените оръжия, за фискалната 2023 г. - 33 милиарда долара. До фискалната 2024 г. разходите на ядрения арсенал, според плана на Министерството на отбраната, трябва да бъдат увеличени до 37 милиарда долара, а до 2025 г. фискална година - до 38 милиарда долара.
Подробности за петгодишния план за модернизация на ядрените оръжия могат да бъдат разкрити в сряда от министъра на отбраната Марк Еспър, който ще говори на изслушване в Камарата на представителите на Конгреса относно военния бюджет на страната за следващата фискална година. Според "Блумбърг" демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия".
В документите на военното ведомство на САЩ, публикувани в началото на февруари е планирано да се отпуснат 7 милиарда долара за модернизацията на системите за командване, контрол и комуникация на ядрения комплекс през фискалната 2021 г., 2,8 милиарда долара за създаването на нов стратегически бомбардировач В-21 и за изграждането на ядрени подводници с балистични ракети от клас Колумбия - 4,4 милиарда долара, 474 милиона долара за производството на крилати ракети с далечен обсег, способни да носят ядрена бойна глава, 1,5 милиарда долара за "наземен стратегически компонент за възпиране"
Според Държавния департамент, към 5 февруари 2018 г. Съединените щати са разполагали с 652 оперативно разположени ядрени оръжия и 1350 бойни глави на тях. В арсенала на САЩ има 400 оперативно разположени базирани на силози ICBM на Minuteman III. Други 278 ракети са в резерв. 454 разгърнати и неразгърнати ракети.
ВМС разполага с 203 балистични ракети "Трайдент-2". Други 231 такива ракети са в резерв. Развърнати и неразвърнати ракети - 280.
Пентагонът включи в броя на разгърнатите "доставчици" 49 тежки бомбардировача - 13 В-2 и 36 В-52. Други седем B-2 и 10 B-52 са в резерв. В допълнение, според американските независими експерти, ВВС отговаря за 400 тактически заряда с капацитет от 0,3 до 170 килотона.
Около 150 от тях се съхраняват в шест американски бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.
Източник: https://news.bg/

 

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай

26.02.2020, 19:45

Военното предимство на САЩ в световен мащаб е подкопано, докато Русия и Китай засилват своите възможности, коментира генерал Марк Мили (на снимката), председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ в изслушване в комисия на Камарата на представителите на САЩ по въоръжените сили.
Според него, "ние оставаме подготвени и способни, да обезпечим сдържане за начало на война и да защитим страната ни от нападение, подкрепяйки нашите съюзници и да водим война срещу всеки потенциален противник, но конкурентното ни предимство е подкопано и в това няма съмнение."
"Китай и Русия укрепват военните си възможности, за да надминат САЩ и техните съюзници и да гарантират своето влияние в целия свят", обяснява Мили.
"Ние не се опитваме да се включим във въоръжена надпревара с Русия, не се опитваме да постигнем паритет с тях система по система", коментира ръководителят на Пентагона Марк Еспър, относно проблемите за модернизацията на американския ядрен арсенал, цитиран от ТАСС.
"Въпреки това, ние трябва да разполагаме с основните елементи (на ядрената способност), за да поддържаме сигурността на Америка". Според него това означава, че всички компоненти на ядрената триада "се допълват взаимно, като се вземат предвид различни задачи".
Вашингтон не възнамерява да изостави нито един компонент от триадата. Еспър счита, че Русия не само модернизира свой собствен ядрен арсенал, но и подобрява своите системи, а също така създава нови оръжия от този вид.
"Що се отнася до Русия, вие сте абсолютно прав, те (руснаци) не само увеличават стратегическите си сили, но и създават нов потенциал и подобряват качеството на своите сили."
В тази връзка Еспър подчертава, че САЩ са загрижени за наличието на нестратегически ядрени бойни глави в Русия. "Говорим много за техните стратегически системи. Но техните тактически ядрени оръжия често се игнорират. Наричам ги "неотчетни ядрени оръжия"(не се вземат предвид от съществуващите споразумения между Москва и Вашингтон). Има почти 2 хиляди единици. И те са оръжия на бойното поле. Виждаме тяхната употреба в морето. Трябва също да обърнем значително внимание на това".
Източник: https://news.bg/

 

Военнослужещи от СВ разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен дом в с. Бяга, област Пазарджик

26.02.2020, 16:57

Специализиран екип от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка в гр. Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк беше задействан вчера, 25 февруари, за обезвреждане на невзривен боеприпас (настъпателна ръчна граната РГД-5), открит в частен имот в село Бяга, област Пазарджик. Под ръководството на капитан Иван Тричков военнослужещите извършиха разузнаване и транспортиране на намерения боеприпас.
При спазване на всички мерки за безопасност ръчната граната беше унищожена днес, 26 февруари, на учебен полигон „Червен“.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: www.mod.bg

 

Днес и утре гледат в комисиите промените в закона за отбраната

26.02.2020, 11:57

Комисия по труда, социалната и демографската политика ще обсъжда днес внесения от правителството на 3 февруари в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Целта на промените, според мотивите към законопроекта, е  намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили.
Три основни решения се предлагат в това отношение. Първото е увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години.
Второто е създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.
Комисията по труда, социалната и демографската политика не е водеща по законопроекта. Тя, обаче има пряко отношение към промените, защото те са обвързани с Кодекса за социално осигуряване, който дава възможност при покриване на определени условия военнослужещите да придобият право на пенсия без да се уволняват. Дали предложенията са опит за заобикаляне на Кодекса или не, предстои да видим.
Утре Комисията по отбрана, като водеща, ще обсъжда на първо четене промените. Очаква се да бъдат приведени аргументи за вдигане на пределната възраст за военна служба, според военното звание.  И какви са гаранциите за недопускане на субективизъм и ново напрежение в армията, след като се разчита на съответните командири да решават кой военнослужещ, упражнил правото си на пенсия, ще служи три години повече и кой ще сваля пагоните. А за генералите и адмиралите – как от Съвета по отбрана и впоследствие от решението на министъра ще зависи по-нататъшното им кариерно развитие.
С този законопроект се променя и Законът за военното разузнаване. Продължават поредицата от поправки във връзка с изискванията за назначаване на директор на Служба „Военна информация”. Сега се предлага един доста интересен текст „Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение, освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ Това, според вносителите, се налага, защото, съгласно действащия текст от закона „директор на службата“ може да бъде военнослужещ с висше военно звание, като не е уточнено изрично, че е част от висшия команден състав. С този текст, става ясно от мотивите, се определя и видът на правоотношението на цивилния директор на службата. Предстои да разберем дали, след като длъжността „Директор на службата” ще бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили, на нея може да бъде назначен полковник, например, или трябва да дойде висш офицер от други структури на въоръжените сили? Впрочем поради тази промяна доклад ще има и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Бойната ни авиация изпрати вчера в резерва един от най-опитните си пилоти

26.02.2020, 11:51

Един от най-опитните ни летци-инструктoри майор Георги Стоименов с над три десетилетия, отдадени на военната професия и на бойната ни авиация, напусна редиците на Българската армия поради навършване на пределна възраст, съобщават от ВВС. Оценката за неговите качества, за несломимия му дух, професионализъм и за човешката му същност в този толкова емоционален момент беше и присъствието на заместник-командира на Българските Военновъздушни сили бригаден генерал Петьо Мирчев, командира на авиационна база Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, командира на транспортната авиационна група полковник Филип Ангелов.
Своето уважение към майор Стоименов изразиха и десетките негови колеги-летци и инженерно-техническия състав, които бяха до него в последния му ден като военнослужещ. Символика носеше и мястото, на което беше проведен и тържествения строй на служещите от военно формирование 24900 – София. На него със заповед на министъра на отбраната, за безупречна служба, професионализъм, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения в редовете на Българската армия и във връзка с навършване на пределна възраст и преминаването в резерва на майор Стоименов бе удостоен с награден знак „За вярна служба под знамената“ III степен. Наградният знак му беше връчен от заместник-командира на ВВС. Бригаден генерал Петьо Мирчев благодари на майор Стоименов за професионализма и достойното изпълнения служебен дълг. „Днес Военновъздушните сили се разделят с един достоен офицер, инструктор, участвал в организацията и провеждането на десетки полети в критични ситуации с транспортен самолет C-27J Спартан. Майор Стоименов е участвал в едни от най-тежките мисии по целия свят: Судан, Мали, Тунис, Афганистан и много други..... Пожелавам Ви от сърце успехи и на добър час!” Емоционална беше и обръщението на бригаден генерал Димитър Иванов към майор Стоименов. Неговите думи не бяха като командир към подчинения му, а като летец към летеца и към скъп и ценен приятел.
Майор Георги Стоименов е възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски”, випуск 1989 г., летец–пилот І-ви клас от 2007 г. Военната му служба преминава през в.ф. 34500 – Узунджово, в.ф. 28000 – Граф Игнатиево и в.ф. 24900 – София.
Преминал е през длъжностите летец-пилот; старши пилот; заместник-командир на авиозвено; командир на авиозвено; щурман на ескадрила; заместник-командир на ескадрила; заместник-командир по летателна подготовка и началник на отделение „Летателна и тактическа подготовка“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Италия и Египет преговарят за фрегати

26.02.2020, 08:10

Италия преговаря за продажбата на две фрегати FREMM на Египет, тъй като локалните конфликти, съперничеството за природния газ и променящите се съюзи засилват военноморската конкуренция в Средиземноморието.
Преговорите на компанията Fincantieri за продажба на корабите бяха потвърдени този месец от италианския външен министър Луиджи Ди Майо и изпълнителния директор на Fincantieri Джузепе Боно. Това, което прави италианското предложение особено привлекателно за Египет, е, че фрегатите са почти готови. Fincantieri предлага да продаде на Кайро последните две от десетте фрегати, които сега се изграждат за италианския флот.
Планът е тези кораби да бъдат продадени на Египет, а след това да се получи допълнителна поръчка от Италия за завършване на дооборудването на италианския флот. От въпросните две фрегати Emilio Bianchi бе спусната на вода през януари и трябваше да бъде предадена на италианския флот през 2021 г., докато Spartaco Schergat трябваше да бъде доставена след няколко месеца.
С водоизместимост от 6700 t, 144-m си дължина Emilio Bianchi може да достигне максимална скорост от 27 възела. Египет може да купи тези кораби, които са многоцелеви вариант на фрегатата FREMM, за около 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда щатски долара). Ако те бъдат продадени на Египет, италианският флот може да реши да поръча останалите кораби във вариант на противолодъчни, което отразява загрижеността на Рим за засиленото напрежение в Средиземно море.
Новината за сделката беше критикувана в Италия от политици, които са загрижени за нарушенията на правата на човека в Египет след ареста, изтезанията и убийството в Кайро през 2016 г. на италианския аспирант Джулио Регени. Италианските прокурори посочиха служители на египетското разузнаване, за които подозират, че са наредили арестуването на младия учен, но египетското правителство не направи почти нищо за да съдейства на разследването. Италия също се озова от "другата страна" на Египет в конфликта в Либия, където Египет, Русия, Саудитска Арабия и ОАЕ подкрепят силите на Халифа Хафтар, който се опитва да завладее столицата Триполи. Италия застъпва страната на Турция и Катар, защитавайки правителството на Файез Ал- Сарадж с подкрепата на ООН в Триполи. Но през последните седмици динамиката на конфликта се промени, след като Турция изпрати военна подкрепа, включително сирийски терористи, за да помогне на Ал-Сарадж да защити Триполи от силите на Хафтар, въпреки призива на Италия за договорно решение на бойните действия. През ноември Турция и Ал-Сарадж също подписаха двустранно морско споразумение, което според съобщенията разделя Средиземноморския регион между Турция и Либия и отрязва водите, признати за принадлежащи на Гърция и Република Кипър. Италия застана на страната на съседите им като Египет, осъждайки сделката. Рим също се дразни от турските проучвания за газ в морските райони на Кипър, които вече са разпределени на италианската държавна енергийна компания ENI. Тази компания също работи в тясно сътрудничество с Египет след откриването на огромно газово находище в средиземноморските води на Египет, което може да задоволи нуждите на страната от газ за години напред.
Докато Италия преговаря за продажбата на FREMM на Египет, междувременно френските вестници обвиниха френското правителство, че загуби хегемонията си в морските продажби за Египет, след като продаде му вертолетоносачи Mistral, както и корвети и фрегата FREMM от френския флот. "Съотношението на силите се променя в Средиземноморието, защото САЩ в момента фактически отсъстват в региона, а членовете на Европейския съюз не са в единна позиция", казва Габриеле Яковино, анализатор от Международния изследователски център в Рим. "Италия има дългогодишни връзки с Египет, които бяха прекъснати от аферата Регени, но сега възобновиха. Рим трябва да разговаря с Ал-Сарадж и Хафтар в Либия и знае, че трябва да говори с Египет, за да може да говори с Хафтар", добавя той. Мишел Нонес, ръководител на отдела за сигурност и отбрана в изследователския римски център IAI, е на мнение, че египетският лидер Абдел Фатах ас- Сиси консолидира властта в свои ръце, изгражда египетската икономика и възстановява влиянието на страната си в региона. "Египет е основен актьор в Либия, Средиземноморието и Близкия изток", казва той. "Връзките на Рим с Египет също така укрепнаха, защото Турция засили дейността си в Средиземноморието", заявява Нонес. "Италия така или иначе ще бъде по-близка с Египет, но стратегията на Турция я принуждава да го направи по-бързо", казва той.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Пубикуван е проект на правилник на ВВВУ

26.02.2020, 07:30.

На сайта на МО е публикуван за обществено обсъждане правилник, който урежда устройството и дейността на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ „Г. Бенковски“). 
ВВВУ „Г. Бенковски“ е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната – държавно висше военно училище, със седалище в град Долна Митрополия и има свое знаме, печат и празник – 25 май, се посочва още в началото.
Уточнява се, че ВВВУ „Г. Бенковски“ е юридическо лице, което съставя, изпълнява, приключва и отчита бюджет, то е част от въоръжените сили на Република България. Мисията му е да подготвя висококвалифицирани специалисти и лидери за въоръжените сили на Република България, за сектора за националната сигурност и за националното стопанство в съчетание с научноизследователска, иновационна дейност, фундаментални и приложни изследвания.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Три компании се борят за транспортирането на минните ловци до България

25.02.2020, 21:44

Три компании се борят за доставката до България на закупените 30-годишни минни ловци за Военноморските сили, сочи справка на Maritime.bg.
Припомняме, че 2 милиона лева без ДДС са осигурени от Министерството на отбраната за доставка с тежковоз на двата закупени изведени от строя минни ловци от Холандия до България.
Самите кораби – Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859), пък струват други 2 млн. евро.
Консорциум „Космос – САЛ Хеви Лифт“, Обединение „Бон Марин – Сплийтхоффс Груп“ и „Росармс България“ са трите компании, които се борят за доставката на старите кораби до България.
Последният публикуван протокол в сайта на военното министерство сочи, че е даден срок на кандидатите да изправят пропуските в своята документация, преди избора на победител.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

25.02.2020, 20:25

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривен боеприпас днес, 25 февруари. Боеприпасът е бил открит в землището на село Лозенец, област Ямбол.
При направения оглед военнослужещите, с ръководител на екипа капитан Димитър Дренски, са установили, че това е изстрел за противотанков гранатомет. Той е бил унищожен на учебен център „Победа”.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Източник: https://landforce.armf.bg/

 

САЩ и Индия подписаха оръжейни сделки за над 3 милиарда долара

25.02.2020, 16:37

САЩ и Индия подписаха договори за отбрана на стойност над 3 млрд. долара. Това обяви американският президент Доналд Тръмп във вторник след разговори с индийския премиер Нарендра Моди. "Разширяваме военното си сътрудничество. Сключихме сделка на стойност над 3 милиарда долара. Индия ще купи вертолети AH-64E Apache, както и морски вертолети MH-60R Seahawk", заяви ръководителят на Белия дом, който е на официално посещение в Индия, съобщава ТАСС.
По-рано The Times of India съобщава, че за посещение на Тръмп, Ню Делхи се е подготвил за подписване на два основни договора на обща стойност 3,5 милиарда долара: за закупуване на партида от шест хеликоптера AH-64E Apache за 930 милиона долара и 24 хеликоптера MH-60R Seahawk в комплект с ракети на обща стойност 2,6 милиарда долара.
Според Тръмп, САЩ са оптимистични по отношение на възможността за постигане на търговско споразумение с Индия.
"Друга важна тема на разговорите ми с министър-председателя бе развитието на двустранните икономически отношения, основани на принципите на честност и реципрочност. Оптимист съм относно възможността за постигане на споразумение, което е много важно и за двете страни", обяснява Тръмп.
Сред обещаващите области на сътрудничество в икономическата сфера Тръмп също определя взаимодействие в областта на информационните технологии, в частност, върху развитието на 5G мрежи. "По време на посещението обсъдихме значението на 5G защитените мрежи. Необходимо е новите технологии да се превърнат в инструмент за мир, напредък и просперитет, а не за нещо, което може да се превърне в средство за цензура и натиск."
"За да се гарантира, че инфраструктурата на бъдещето е изградена по начин, който гарантира сигурност, прозрачност и отчетност, Съединените щати работят с редица партньори, включително Австралия и Япония, за създаването на многофункционална платформа на Blue Dot Network. Това ще бъде критична инициатива, която ще осигури на страните надеждни и предоставени от частния сектор на икономиката възможности за развитие на висококачествени инфраструктурни проекти по целия свят ", заключи американският лидер.
САЩ възнамеряват да увеличат износа на втечнен природен газ (ВПГ) за Индия, тъй като мрежата за разпределение на газ в страната се модернизира от Exxon Mobil.
"С разстежа на Индия нараства и потреблението на енергия. Вчера Exxon Mobil подписа споразумение за подобряване на газоразпределителната мрежа на Индия, така че САЩ да могат да изнасят още повече втечнен природен газ в Индия", коментира Тръмп.
В същото време Тръмп отбеляза, че след поемането на поста президент, износът на енергия от САЩ за Индия вече е нараснал с 500%, докато общият търговски оборот - с 60%.
Източник: https://news.bg/

 

Военният музей представя изложба „Швейцарска следа в българската история“

25.02.2020, 16:23

Утре от 11 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“. Тя се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария и е посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България, съобщават от военно-културната институция.
За първи път в изложбата ще бъдат представени швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.
Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie,  Gebrüder J. & J.H. Streiff.
Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.
Източник: http://otbrana.com/

 

Почина последният маршал на СССР Дмитрий Язов

25.02.2020, 12:20

В Москва на 95 години почина маршалът на Съветския съюз Дмитрий Язов. Това  съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. - (видео)
Язов е починал след дълго и продължително боледуване. Ще бъде погребан на 28 януари във Федералното военно мемориално гробище край Москва. 
Званието си маршал на Съветския съюз Дмитрий Язов получава през 1990 година, като става последният съветски маршал.
Дмитрий Язов е роден на 8 ноември 1924 г. През ноември 1941 г. той се записва за доброволец в армията, приписвайки си една година, за да бъде приет.
Язов е изпратен в офицерско училище, което завършва през 1943 г. Воюва като командир на взвод при отбраната на Ленинград и в Прибалтика. Свидетелство за завършено средно училище получава едва през 1953 г. От май 1987 г. до август 1991 г. е министър на отбраната на СССР.
Язов влезе в историята преди всичко заради участието си в неуспешния опит за спасяване на СССР  и свалянето от власт на президента Михаил горбачов през лятото на 1991 г..
Язов е арестуван при завръщането си в Москва. На 26 януари 1993 година е освободен от затвора. Публично се извинява на Горбачов и се нарича "стар глупак".
Августовският пуч имаше всички признаци на военен преврат и може би министърът на отбраната трябва да бъде ключова фигура в него. Всъщност съгласно материалите на следствената комисия Язов не е участвал в подготовката на заговора, присъединил се е към него в последния момент и през всичките три дни се е съмнявал в правилността на това, което прави, припомня Би Би Си.

 

Американската атомна подводница SSN 788 Colorado с нарушено покритие на корпуса след завръщане от боен поход

25.02.2020, 09:47

Американският уеб ресурс "War Is Boring" публикува снимка на новата американска атомна многофункционална подводница SSN 788 Colorado (тип Virginia Block III), която се завърна със сериозно нарушено хидроакустично покритие на корпуса след първото бойно дежурство.
Съобщава се, че подводницата SSN 788 (15-та от тип Virginia), която постъпва на въоръжение във ВМС на САЩ на 27 март 2018 г., по време на първия си боен поход е преплавала около 39 000 морски мили (около два пъти дължината на Екватора).
Американският уеб ресурс отбелязва, че проблемът със здравината на хидроакустичното покритие остава актуален за всички флоти с атомни подводници - включително тези на САЩ, Великобритания и Русия. - Още за клас "Вирджиния"
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

124 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров

25,02.2020, 09:40

На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г, където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.
Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.
През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.
Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.

 

За първи път оригинални знамена на Българското опълчение гостуват във Варна

25.02.2020, 08:48

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати - символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.
Посетителите на музея ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.
На националния празник 3 март изложбата може да бъде разгледана безплатно, когато по традиция Военноморският музей ще работи с вход свободен.
Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Турската армия удари с артилерия по сирийските военни

25.02.2020, 08:26

9 войници от сирийската правителствена армия са загинали вследствие на турски артилерийски обстрел в Северна Сирия, предаде агенция Франс прес, която се позовава на Сирийската обсерватория за правата на човека.
По-рано вчера руската агенция РИА Новости, цитирайки турски военен източник, съобщи, че 13 турски войници са загинали след въздушен удар срещу техен пост в област Идлиб. За момента няма потвърждение на тази информация от официални турски източници.
Въпреки разминаванията между Анкара и Москва по отношение на Идлиб, в други райони на Сирия бяха подновени техните съвместни патрули.
Турция постави ултиматум на сирийското правителство да края на февруари да се изтегли от Идлиб.

 

През април отбелязват 85 години от създаването на танковите войски у нас

25.02.2020, 07:54

На 15 април в София ще бъде тържеството по отбелязване на 85 години от създаването на танковите войски у нас. То ще започе пред паметника на танкиста, който се намира до бившия ресторант „Ропотамо“ и ще се пренесе в Централния военен клуб. Това каза председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. На днешното заседание на ръководството  на военно-патриотичната организация бе съобщено още, че на 14 юни във ВСУ „Любен Каравелов“  ще бъде честването за 100 години от Строителни войски.
Ген. Стефанов връчи почетна грамота на Владислав Влаев, който е дал кръв в помощ на офицер от запаса. С грамота бе удостоен и полковник от запаса Бойко Тодоров във връзка с навършването на 65 години и за активна рабоа в СОСЗР. Обявено бе, че за председател на организацията на СОСЗР в столичния район „Люлин“ е избран полковник от запаса Георги Хараланов, а на клуб „Военни моряци“ - контраадмирал от запаса Петър Странчевски.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Азербайджан купува M-346

24.02.2020, 23:00

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.
Според съобщението, по време на срещата между азербайджанския президент Илхам Алиев и италианския премиер Джузепе Конте, провела се на 20 февруари 2020 г., са били подписани редица документи, включително и предварително споразумение между МО на Азербайджан и италианската компания Leonardo, за покупка на самолети M-346.
За момента няма никакви други съобщения и не е ясно колко броя M-346 купува Азербайджан и от коя точно модификация. Типът бе презентиран на място в страната през май 2017 г.
Азербайджанските ВВС в момента експлоатират по една ескадрила МиГ-29, Су-25 и L-39. Логично е страната да търси замяна на своите L-39, но въоръжените версии на M-346 могат да заместят, с известни условности, и Су-25 и МиГ-29.
През миналото лято от Leonardo се похвалиха, че са пласирали шест броя от своя въоръжен модел M-346FA на неназован клиент. Не е изключено да е ставало въпрос точно за Азербайджан.
M-346FA, който дебютира през 2017 г., e предназначен да изпълнява бойни задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Самолетът има седем точки за окачване на боен товар (две в краищата на крилото, четири под него и една под фюзелажа). Общата маса на бойния товар може да достигне до 2 тона.
Машината е снабден с радар Grifo-346 и система за самозащита, включително и под формата на контейнер за РЕБ. Взети са и мерки за намаляване на радарната сигнатура на самолета, включително чрез поставяне на специална решетка във въздухозаборника и покрития за фанара и атакуващия ръб на крилото. M-346FA получава и военна система за опознаване „свой-чужд”.
Опционално може да се постави дейта линк, както и нашлемна система за изобразяване и целеуказване.
M-346FA може да използва целеуказващ контейнер и съответно ще е въоръжен с управляеми боеприпаси с лазерно, спътниково, инерциално или комбинирано насочване. Има възможност за използване на неуправляеми бомби, оръдейни контейнери и ракети „въздух-въздух” за близък бой.
За момента M-346 е планиран само в чистата си учебно-тренировъчна версия. Общо 72 самолета са продадени на Италия (18), Израел (30), Сингапур (12) и Полша (12). - Още за М-346
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Русия ще извърши наблюдателен полет над Република Турция

24.02.2020, 20:10

Русия ще извърши наблюдателен полет над Турция. Според Сергей Рижков, ръководител на Руския национален център за намаляване на ядрената опасност,към руското министерство на отбраната, полетът ще се извърши съгласно Международния договор „Открито небе“.
В този случай ще се използва самолета Ту-154M ЛК-1. Полетът ще се извърши от летище Ескишехир в периода 25-28 февруари 2020 г. Далечината на полета се оценява до 1900 километра.
"Руският наблюдателен самолет ще лети по маршрут, съгласуван с наблюдаваната страна. Турските експерти на борда ще следят използването на оборудването за наблюдение и спазването на разпоредбите на Договора", се казва в съобщението на агенцията.
Съобщава се също, че такива полети се извършват с цел повишаване на откритостта и прозрачността на военните дейности на държавите страни по Договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепване на мерките за изграждане на доверие.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

САЩ съкращават тройно планираните за доставка на Афганистан вертолети UH-60A

24.02.2020, 17:30

МО на САЩ е взело решение да съкратят тройно количеството на планираните за доставка на ВВС на Афганистан вертолети Sikorsky UH-60A+ Black Hawk – от 159 на 53 машини. За това съобщава американското списание "Military Times" в статията "US cuts number of Black Hawks to Afghanistan by two-thirds".
Информация за това решение е в изпратения от Пентагона в Конгреса на САЩ отчет „Повишаване на безопасността и стабилността в Афганистан“. В доклада не се дават причините, довели до вземане на това решение. По неофициална информация, една от причните е трудността която изпитват ВВС на Афганистан да екплоатират такова голямо количество вертолети без сериозно увеличаване на числеността на американски специалисти – а това Пентагонът не го желае.
В същия доклад се информира, че се планира съкращаване и на планираното за доставка количество леки разузнавателно-ударни самолети Cessna AC-208 Combat Caravan (Eliminator) – от 32 на 10 (тези самолети са въоръжени с ракети Hellfire и APKWS).
В отчета се казва също за планиране на доставки на вертолети Boeing СН-47 Chinook (около 10-14 машини), най-вероятно това ще са от модификацията CH-47D.
По данни на Пентагона, в края на месец декември 2019 г. афганистанките ВВС имат на въоръжение 206 самолета и вертолета (от тях 163 боеспособни) - в това число 25 леки щурмовици A-29 Super Tucano, 10 самолета АС-208, 45 вече доставени хеликоптера UH-60+, 49 леки вертолета MD 530F и 45 вертолета Ми-17 (от тях изправни 23). Други 30 хеликоптера Ми-17 са всъстава на авиокрилото за специални операции.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Завърна се българският медицински екип участвал в мисията на Европейския съюз в Мали

24.02.2020, 17:23

Днес, 24.02.2020 г., в Съвместното командване на силите заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов посрещна и награди военните медици, участвали в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали през последните шест месеца.
Българският национален контингент изпълняваше задачи, свързани с  медицинското осигуряване на щаба на операцията на Европейския съюз.
Със заповед на министъра на отбраната, с медали за участието им в мисията бяха наградени лейтенант д-р Йордан Киряков - началник на медицински екип към МБАЛ - Варна, изпълняващ длъжността национален командир на българския военен контингент, младши сержант Румяна Цветкова, медицински специалист във военно формирование 52590 – Ямбол към МБАЛ – Сливен, старшина Славчо Куков, санитарен инструктор към ВМА – София и старшина Даниела Христозова, медицински специалист във военно формирование 32240 – Крумово към МБАЛ – Пловдив, която със заповед на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, бе удостоена с монета на Съвместното командване на силите.
Генерал-майор Иван Лалов поздрави медиците със завръщането им на родна земя и изказа благодарност от името на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, за проявения висок професионализъм и чувство на отговорност за отлично изпълнената мисия. Той им пожела здраве, силна воля, повече увереност и самочувствие за постигане на бъдещите цели.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Готов е проектът на мемориал на загиналите български воини край Страцин и Стражин

24.02.2020, 14:26

Снимка Димитър БебеновГотов е идейният проект на мемориален комплекс в памет на българските воини, загинали край Стражин и  Страцин, Република Северна Македония, през есента на 1944 г. Той бе представен днес в Централния военен клуб от арх. Владимир Михайлов и Михаил Михайлов. Проектът е реализиран от архитектурно бюро Идея М по инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидните кооперации (СВИВК) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО). В обсъждането участваха председателите на военно-патриотичните организации доц. д-р Иван Сечанов и Борис Николов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов и Радослав Симеонов от дирекцията.
В мемориалния комплекс са включени паметник, парк и параклис. Съчетани са няколко набора от тематични символа, между които окоп, парашут и кръст за храброст. Цялата композиция вдъхва почит и уважение към загиналите 2863 български воини в този район във войната срещу хитлерофашизма. На една от страните на окопа се предвижда да бъдат изписани техните имена.
В най-скоро време проектът ще бъде представен в Община Кратово, Република Северна Македония. По думите на тамошния кмет д-р Люпчо Бояджиев изграждането на мемориала и парка ще бъде съвместно дело.   
В края на янари т.г. се проведе работна среща в района на с. Страцин, Република Северна Македония. В нея участваха кметът на община Кратово д-р Люпчо Бояджиев, архитектът от общината Иван Пешевски, Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитане“ в МО, военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Румен Янев.
Уточнено бе мястото на мемориала. То е на около 18 км. от Кратово, откъдето ясно се виждат Стражинската и Страцинската позиции по врме на войната. Локацията е между с. Страцин и гр. Кратово, близо до главния път за столицата Скопие, което ще даде възможност за посещения от туристически групи и отделни граждани. Там все още си личат окопите на българската войска. Всяка година близо до с. Страцин през октомври Министерството на отбраната и Съюзът на ветераните от войните на България съвместно със Съвместното командване на специалните операции и други военно-патриотични организации провеждат ритуал, на който се почита паметта на загиналите български воини в този район. Няколкогодишните усилия за изграждане на паметник са на път да се увенчаят с успех.
Изграждането на паметника е залегнало в план-програмата на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Идеята се осъществява с конкретната подкрепа на Министерството на отбраната.       
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ако?

24.02.2020, 11:41

Ако онази ръка, не беше подадена късно? Дори можеше да е в началото.
Ако държавният глава не бе наричан прост шофьор на самолет? Дори от тези, които винаги са били само пътници.
Ако не се насаждаше представата, че военните могат да бъдат само добри изпълнители на заповеди? Дори, че били коне с капаци.
Ако политици, завършили ВИФ, не му казваха кой е най-добрият изтребител в света. Дори да знаеха, че е завършил Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ и е бил командир на Българските ВВС.
Ако не го обвиняваха, че „иска да извади България от ЕС и НАТО“? Дори от политици, които не са наясно какво означават евроатлантическите ценности.
Ако не вадеха от време на време тезата, че води проруска външна политика? Дори, когато това правеше една от партиите в управляващата коалиция.
Ако не се твърдеше публично, че заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност, които ръководи по закон, са безсмислени? Дори,ако си участвал в общите изявления след провеждането им.
Ако не се използваха медиите за разпространяване на записи на телефонни разговори – СРС-та или не? Дори и да не става ясно по какво производство са.
Ако не се смяташе, че президентът е избран  „по стечение на обстоятелствата“? Дори да е имало избори, признати от ЦИК и от участващите партии и коалиции.
Ако не се отхвърляха априори върнати от държавния глава закони? Дори и общественото мнение да бе на страната на ветото.
Ако президентът не бе определян за неук политик от недоказали се политици? Дори да бе учил геополитически науки зад Океана и тамошните професори бяха написали през 2002 г. в характеристиката му „Воин от 21-ви век, призван да побеждава. Човек с изключителни резултати и бъдещ стратегически лидер.“
Ако продължаваме да аплодираме само един човек в държавата? Дори и да носи отговорност  най-малко за една трета от прехода към демокрация.
Ако не се правеха опити да му се указва какво да говори и за какво да мълчи? Дори и в телефонни разговори с други президенти.
Ако обръщенията му към народа бяха само розови приказки? Дори и да виждаше проблемите на хората.
Ако беше отказал поканата за  гражданското шествието „По пътя на безсмъртието“? Дори и да знаеше много добре, че ще има провокации.  
Ако хората, които дойдоха с него пред паметника на Васил Левски, не бяха наричани тълпа? Дори и с обвиненията, че той чертае разделителни линии.
Ако не се натрапваше непрекъснато, че е „тартор на партийна агитка“? Дори за него да бяха гласували над 2 милиона българи.
Ако всичко това го нямаше? Тогава? Не знам какво би било.
(Коментарът е публикуван във в. „Земя“, 24.02.2020 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с енергия

23.02.2020, 23:00

"Не щем войни и битки нови, но щом врагът потегли в бой, ще го посрещнем ний готови и в тоя бой ще падне той!", така набивахме крак преди години в железния строй на Българската народна армия и пеехме марша на Варшавския договор. Знаехме, че "От Прага до Владивосток нас правда свята днес ни води", но отвъд Прага в Берлин беше и дружеската Национална народна армия на тогавашната Германска демократична република. А зад всички ни стоеше могъщата Съветска армия, запечатила на знамената си Москва, Сталинград, Курск, Киев...
На 23 февруари винаги чествахме празника на тази славна армия, прогонила със съюзниците си кафявата чума от Европа. На тоя ден бакарите в поделенията се облизваха апетитно, разливащи по масите празничното меню на "великия наш войник".
Времена и спомени. За мъжкарството, за другарството на плаца, в учебните кабинети и в ученията в "бойна" обстановка. Разбира се, трудностите се забравят, непорядите се прощават, в спомените остава хуморът, за да ни топли под бялата "покривка на главите ни", над главите на бившите редници, натегачите ефрейтори и педантичните младши сержанти. Затова сега ще драсна няколко смешни редовце от баналните разкази на мъжете, които в женска компания започват така: "Когато бяхме войници..."
Това се случи в мразовития трети декември на 1967 г. На площада в Свищов целунахме знамето и по ботевски изревахме с безвъзвратно отиващия си гимназистки фалцет "Заклех се!"
Във вярност на Народна република България, дали тази клетва е още валидна, след като България вече не е "народна"?
Часове след тържественото ни вричане пред олтара на Родината пак се избръснахме, зашихме бели якички на куртките и навлякохме шинелите. Върху тях обрамчихме противогаз, паласка, каска и грабнахме зачисленото ни най-нискоквалифицирано въоръжение на Варшавския договор: карабините "Манлихер". Нарушавайки военната тайна, ще кажа, че моята вярна пушчица беше инвентаризирана като ЛА 357.
Около три и половина следобед сигналистът ни строи с тромпета на плаца. Цялата школна рота буква "А" на поделение 80750. Бяхме определени за първия си въоръжен наряд. Стояхме величествени на плаца, съзнавайки, че притежаваме в джоба смачкан пакет "БТ", но в паласката пачка с цели 5 бойни патрона ни пееше на ушенце: "Изправи се, гора от стомана, насочете се, бойни дула, насочете се в гневна закана към врага, който носи война..."
Зайците новобранки отивахме на война! Мълчахме, може би всеки си представяше, че в идващия мрак точно на неговия пост ще почука диверсантът и ще опита да му нанесе коварна средна или тежка телесна повреда. След което необезпокояван ще открадне нафта от автогрейдерите на паркистите или кашкавал от артелната...
Вътрешно всеки от нас се измъчваше при мисълта дали да остане верен на военния правилник, или да го прати на майната. Дали като в тъмното пропука клечка, или вятърът задиша като мечка, да изпълниш точка първа от устава и да извикаш "Стой! Кой идва?", после "Ще стрелям" и накрая да стреляш във въздуха? Или, без да губиш време, да думнеш някой и друг патрон по посока на подозрителния шум, пък ако улучиш безшумните галоши на врага - добре, ако не уцелиш нищо - още по-добре, само дето ще отнесеш псувните на вдигнатия от твоето джепане по тревога караул...
За нас, зайците, в атмосферата, стратосферата и тропосферата висеше въпросът "Да гръмна ли?". Но за старите кучета, старите войници де, нямаше никаква дилема пред единствената питанка "Защо пък мен да ме гръмнат?". Знаейки, че новобранките застъпват в първия си въоръжен наряд и че пушките ще бъдат заредени с бойни патрони,
старите кучета подвиха страхливо опашки и се скатаха вдън земя.
Никой не прескача през телта откъм пост № 2 - ГеСеЕм-а. Никой не идва с бутилка по пътеката покрай лазарета, която минава на два-три метра от пост номер три: АВе-то. Никой стар войник не се промъква покрай складовете за среща с ученичка от техникума по индустриална химия, защото там е трасето на пост № 4. В нощта на първия въоръжен наряд на зайците началникът на караула и разводачът не смеят да се шегуват. Обикновено когато нощем разводачът идва с другите войници за смяна и постовият викне "Стой, кой идва?", разводачът кисело отговаря: "Баща ти с дамаджаната". В същия стил постовият нарежда: "Дамаджаната при мен, останалите на място!".
В първата ни тревожна нощ, когато си представяхме, че едва ли не по Дунава към нас ще се движат Шестият и Седмият американски флот, нямаше дамаджани. Цареше глуха тишина. Чуваше се само отчетливо тракане на желязо: от време на време зареждахме карабините, за да подскажем на невидимия враг, че не държим в ръцете си мотика...
В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с полезна енергия. Сега през зимата с усмивка си спомням за първия въоръжен наряд, за ротните и батальонните учения. На такива учения една нощ изкопахме в земята за спане ров, дълбок около метър, дълъг шест-седем метра и широк метър и нещо. Покрихме го с клони, клечорляк, поръсихме отгоре буци замръзнала земя. И налягахме шестнайсет души "гъз до гъз", въшка не можеше да се промуши! По някое време над нас нещо пропука, два крака ми стъпиха на главата, разнесоха се благословии по адрес на близки роднини. Някой бе тръгнал да пикае без азимут и беше пропаднал в "спалното" ни помещение...
Цял ден се мотахме в акваторията на Янтра между селата Вардим и Новград, минирахме железния мост, мерихме профила на дъното, въобще скапахме се от умора и студ. Вечерта изгладнели, очаквахме камиона с баките пред селсъвета (общината) във Вардим, там трябваше да спим на пода. Иде камионът, в него двама бакари. Какво ще ядем, питаме, и ония ни радват:
Боб и компот от сини сливи! Любимото ястие на великия български войник, а най-омразното: ориз и грис
Хвърлят ни светкавично две баки и отпрашват. Канчетата и зъбите ни тракат, отваряме баките и... о, ужас: в тях плува мазна водица!
Лейтенант Петров дълбокомислено заключава: това е тактически ход на командването, изпитват ни в обстановка, близка до бойната. Гледаме взводния, чудим се дали на неговия акъл или на акъла на командването. После влизаме в Смес-мага и си купуваме "Народни вафли", по 5 стотинки бройката. Това е вечерята.
А ония хубавци объркали баките. Свалили ни празни, взети от друго място. После разсипали нашия компот и боба из полето, дано поникне за следващия набор...
Такива ми ти заешки работи. Да можеше днес пак да ни пораснат... ушите де, па да си заредим пушкалата!
Ама ние сме вече старите кучета, а пушките, насочени към нас, ги държат зайци - чиновници от пенсионното...
Източник: bg: https://www.blitz.bg, Борислав Костов

 

Путин обеща модерни оръжия на армията и флота

23.02.2020, 19:51

Руският президент Владимир Путин заяви, че модернизирането на армията и флота ще продължи и те ще бъдат оборудвани с най-новите оръжия и техника, включително лазерни и хиперзвукови комплекси и високоточни системи, съобщи ТАСС.
Той каза това на тържествения концерт по повод отбелязването на Деня на защитника на Отечеството. Много руски оръжия нямат аналози в света, отбеляза президентът Владимир Путин. По думите му те гарантират сигурността на Русия в дългосрочен план. По редица перспективни - „оръжия на бъдещето“, вече сме преминали от етапа на изпитания към бойно дежурство с постоянна готовност, каза руският президент.
„Ще продължим да се стремим да направим нашата армия и флот все по-модерни, което означава да засилим потенциала на стратегическите сили, да снабдяваме всички видове войски най-новите оръжия и оборудване, включително лазерни и хиперзвукови системи, високоточни системи“, каза Путин. Той положи венец на Гроба на незнайния воин на Кремълската стена, предаде БНР. - (видео)
Държавният глава по традиция посещава Александровската градина на 23 февруари, когато в Русия се отбелязва Денят на защитника на Отечеството. В церемонията взеха участие премиерът Михаил Мишустин, председателите на двете камари на парламента Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, както и министърът на отбраната Сергей Шойгу.
Източник: https://fakti.bg/

 

Американски военен кораб влезе в Черно море, руският флот го следи

23.02.2020, 19:35

Руският Черноморски флот следи влезлия в акваторията на Черно море американски ескадрен миноносец с управляемо ракетно оръжие "Рос" (USS Ross, DDG-71), съобщи Националният център за управление на отбраната на Руската федерация, цитиран от ТАСС, предаде БТА.
Според комюникето американският военен кораб е преминал през Босфора и е навлязъл в акваторията на Черно море днес в 17.30 ч. българско време. - (видео)
Същият плавателен съд влезе в югозападната част на Черно море и през декември миналата година и бе съпровождан от силите на Черноморския флот на Руската федерация, припомня ТАСС. По същия начин бе следен и американският ескадрен миноносец "Портър" в южната част на Черно море през ноември.

 

Индийски изтребител МиГ-29К се е разбил в Арабско море, няма жертви

23.02.2020, 17:17

Индийски палубен изтребител МиГ-29К се е разбил днес в 10:30 местно време в Арабско море. Пилотът е успял да се катапултира успешно и е транспортиран до болница за преглед. Аварията е станала по време на рутинен тренировъчен полет, информира The Times of India.
По първоначална информация причина за авиационното произшествие е възникнал технически отказ.
Назначена е комисия за разследване на аварията.
Изтребителят е излетял от летището на военноморската база „Васко“, щат Гоа.
Това е второто авиационно произшествие през последните три месеца с индийски палубен изтребител. На 16 октомври 2019 г. малко след излитане възниква пожар в един от двигателите на МиГ-29КУБ. Екипажът насочва самолета в безопасна посока и успешно се катапултира.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Убиха 16 турски войници

23.02.2020, 16:58

Най-малко 16 турски военни и над 100 прехвърлени от Турция наемници от Сирия са убити при сблъсъци в района на Триполи, предаде ТАСС.
Това съобщи телевизия Скай нюз Арабия, като се позова на източници от либийската национална армия на Халифа Хафтар.
Вчера бе съобщено, че трима турски офицери и техният сирийски преводач са загинали при обстрел от страна на Либийската национална армия срещу пристанището в Триполи на 18 февруари, при който е била унищожена партида оръжие и военна техника, доставена от турски товарен кораб за групировки, подкрепящи Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж.
Според телевизия Ал Арабия телата на убитите военни са били изпратени със самолет във военна база на юг от Анкара от единственото действащо летище в либийската столица.
Източник: https://fakti.bg/

 

Голям интерес към Военноморското училище

23.02.2020, 08:16

При огромен интерес на 21 и 22 февруари 2020 г. премина събитието „Отворени врати“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, на което бе представена новата специалност „Мехатроника“, съобщават от учебното заведение.
Над 150 посетители през двата дни се запознаха на място със специалността и разгледаха материално-техническата база на училището. Много младежи от Варна и други градове дойдоха с родителите си и с изявена готовност да продължат образованието си в Морско училище.
По време на Отворените врати голяма част от младежите се записаха и за участие в инициативата „Курсант за един ден“. В нея на лотариен принцип ще бъдат избрани няколко души, които ще имат уникалната възможност в продължение на един ден да се запознаят с живота на курсанта във ВВМУ от първо лице.
Представена бе и най-новата специалност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Мехатроника“. „Мехатроника“ е интердисциплинарна специалност – съвкупност от три научни направления. Това са: машинно инженерство – механика, електроинженерство – електроника, и компютърни науки. В резултат на обучението в течение на 5 години випускниците на Училището по тази специалност усвояват военноинженерни и други специални знания и умения в областта на теорията и техническата експлоатация на интелигентните транспортни системи на въоръжение в БА. Придобиват задълбочени познания по: морските оръжия и тактиката на ВМС; устройството на кораба и методите за водене на борба за живучест; конвенционалните изисквания за опазване на околната среда; програмиране; микропроцесорна техника; механика. Овладяват също и практически познания за работа със съвременни 3D принтери, 3D скенери, промишлени роботи, управление на безпилотни летателни апарати, машини за лазерно рязане, гравиране и обемно фрезоване.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

45 години от първия полет на Су-25

22.02.2020, 23:00

Преди точно 45 години, на 22 февруари 1975 г., полита първия прототип на съветския щурмови самолет Су-25.
Дебютният полет става факт от летището Жуковский, край Москва. Прототипът носи означението Т8-1 и борден номер 81, а в неговата кабина е пилотът изпитател Сергей Илюшин. Полетът преминава нормално, но Илюшин се оплаква от много тежкото управление, особено по крен, както и от малката тяговъоръженост. В последствие тези недостатъци са отстранени.
Разработката на бъдещия Су-25 стартира в началото на 1968 г. по личната инициатива на няколко млади конструктори в ОКБ Сухой, най-вече Олег Самойлович, след като те се запознават с новите концепции за непосредствена авиационна поддръжка, разработени от преподаватели във Военновъздушната академия на СССР, на база опита от последните въоръжени конфликти.
През март 1969 г. проектът се официализира, след като съветското Министерство на авиационната промишленост поставя темата за създаването на лек щурмови самолет пред няколко конструкторски бюра, включително и това на Сухой.
През 1971 г. проектът на Сухой, известен под индекса Т8, е обявен за победител в своеобразния конкурс, в който участват още от МиГ, Илюшин и Яковлев. Бъдещият щурмовик постепенно става все по-голям, и ако през 60-те се говори за машина с излетна маса от осем тона, то излетната маса на първия прототип е малко над 12 тона. Серийните Су-25 са с нормална излетна маса от 14,6 тона.
След няколко преработвания на изискванията към Т8, първият прототип е завършен в края на 1974 г.
В края на 1975 г. се появява и вторият прототип – Т8-2, който преминава през няколко доработки, които по-късно стават част от серийния самолет, включително с използване на бронирана кабина, двигателите Р-95Ш, промени по крилото, соплата и други.
Изпитателната програма, която включва и бойни полети над Афганистан, официално приключва през декември 1980 г., а приемането в строевите части започва от април 1981 г.
Българските ВВС получават 36 едноместни Су-25К и четири двуместни Су-25УБК между 1986 и 1988 г. В момента на активна служба остават 14 машини, като осем от тях в момента преминават през ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация в Беларус.
Повече за настоящата съдба на българските Су-25, може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Русия няма да може да продаде фрегати на Виетнам без украински двигатели

22.02.2020, 22:33

Виетнам води преговори с руската страна за доставка на два ракетни патрулни кораба, но преди да бъде подписан договорът, е необходимо да се реши основният проблем - доставката на двигателите. Газовите турбини с необходимите параметри се произвеждат само от украинската компания "Зоря - Машпроект", а доставката на тези агрегати е проблематична по политически причини. Виетнамският флот ще усили въоръжението си с помощта на двата многоцелеви ракетни кораба - леките фрегати "Гепард-3.9" (проект 11661E).
Предварителните преговори с "Рособоронекспорт" вече започнаха и ако всичко върви гладко, то до края на 2020 г. ще бъде подписан договорът. Общата цена на двата кораба може да достигне повече от 800 милиона долара.
Засега не са разрешени няколко въпроса по отношение на оборудването с въоръжение и с двигатели. Виетнамската страна почти реши първия въпрос: свръхзвуковите крилати ракети "Калибър (по осем на кораб) ще са основният ударен комплекс на фрегатите. По отношение на другото оборудване, всичко зависи от това какви задачи ще трябва корабът да изпълнява приоритетно.
Виетнамският флот скоро ще определи дали новите "Гепард" ще носят повече противолодъчни или повече противовъздушни оръжия. Що се отнася до силовите установки, то това малко зависи от клиента. Проблемът е в кооперирането на производителите: заводът "Горки" в Зеленодолск (Русия, Татарстан) и Научно-производствения комплекс "Зоря-Машпроект" (Украйна, Николаев). Леките фрегати "Гепард" от проекта 11661 са в редовете на ВМС на Виетнам повече от десет години: първите две бяха предадени от Русия през 2011 г., а още две - през 2018 г. Производството на последните две единици беше свързано с определени трудности, но съдейки по всичко, тогава стана възможно да се договори доставката на газотурбинните двигатели (ГТД). Поради това, въпросът за създаването на руски силови установки от този клас се повдига неведнъж. НПО "Сатурн" се занимава с тяхната разработка. Според публикация в изданието "Эксперт"с позоваване на представители на предприятието, в процес на разработване са газотурбинни двигатели за много по-големия проект 22350, докато двигателите за корабите с по-малка водоизместимост все още не е започнали да се проектират. По-рано бяха направени предложения за преоборудване на "Гепард"-ите с германски силови установки, но след подробно проучване на тези идеи, те са изоставени. - Още за проект 11661
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

САЩ тренират за ядрена война с Русия

22.02.2020, 20:47

Американски военни са провели „неголеми” учения в случай на руски ядрен удар срещу Европа и ответната реакция на САЩ, съобщи високопоставен представител от Пентагона, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Сценарият на ученията включвал извънредна ситуация в Европа, където се води война с Русия, и Москва решава ограничено да използва ядрено оръжие с малка мощност срещу обект на територията на НАТО.
Представителят на Пентагона добави, че при изтренираната ситуация се намесва министърът на отбраната, а след това президентът, „и в крайна сметка се взима решение как да се реагира”. В хода на ученията било тренирано и американски „отговор с ядрен удар срещу Русия”. На тях са присъствали шефът на Пентагона Марк Еспер (на снимката) и конгресменът от Републиканската партия от щата Небраска Джеф Фортънбъри.
Вчера говорител на Пентагона заяви, че САЩ не планират разполагане в Европа на ядрени ракети с малка мощност. Той увери, че американският "отговор на нарушение от страна на Русия” няма да бъде ядрен, като обясни, че става дума за балистични ракети с радиус на действие, който е позволен.
В началото на февруари руският външен министър Сергей Лавров разкри, че е предложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да приемат заявление за недопустимостта от разпалване на ядрена война. Вашингтон се е ангажирал скоро да даде отговор.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

22.02.2020, 19:53

Специализиран екип от военно формирование 32040 – Крумово извърши днес, 22 февруари, разузнаване и унищожаване на две силно деформирани противотанкови гранати БА-3. Те са открити при извършването на изкопти действия за новостроящо се ГКПП в землището на село Чепинци, община Рудозем, съобщиха от МО. Боеприпасите са унищожени на място при спазване на всички мерки за безопасност.
Модулното формирование от състава на Военновъздушните сили е в състав от 7 военнослужещи и три специализирани автомобила и е действало под ръководството на майор Илиан Иванов.

 

Военните министри на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Идлиб

22.02.2020, 16:40

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу е обсъдил ситуацията в сирийския район Идлиб с турския си колега Хулуси Акар, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс.
"По време на телефонния разговор, проведен днес около 14:00 (мск), те обсъдиха въпроси, свързани със стабилизирането на ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб", посочва Интерфакс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната, предава БТА.

 

Дебнат Ислямска държава с френски самолетоносач

22.02.2020, 13:53

Групировката "Ислямска държава" остава активна в Сирия и Ирак въпреки големите териториални загуби, което налага френската въздушна подкрепа за войските главно в Ирак, заяви командирът на френска ударна група на самолетоносача R91 „Шарл дьо Гол“ Марк Ауседат, съобщава агенция "Фокус", цитирайки гръцкия вестник Kathimerini.
Контраадмирал Марк Ауседат каза, че военните самолети “Рафал” на самолетоносача „Шарл дьо Гол“ се използват главно за събиране на информация за местонахождението на бойците от „Ислямска държава“ както и за коалиционни действия.
Това разузнаване се предава на командири на коалиция, ръководена от САЩ, които координират наземните операции срещу целите на „Ислямска държава“. "Районът на операциите е главно Ирак и там трябва да бъде коалицията", каза Ауседат от борда на „Шарл дьо Гол“, който в момента се намира в главното пристанище на Кипър - Лимасол.
Самолетите „Рафал“ носят 500-килограмови бомби, за да нанасят удари по позициите на „Ислямска държава“, но не са били използвани досега през последния месец, откакто „Шарл дьо Гол“ е разположен в Източното Средиземноморие като част от коалицията.
"Досега не сме нанасяли удари", каза Ауседат. "Но това не означава, че не работим срещу „Ислямска държава“ ... Правя това, което коалицията има нужда да правя. И засега трябва да събирам разузнавателна информация и да присъствам."
Останките от „Ислямска държава“ постепенно изграждат партизанска кампания през последната година, тъй като напрежението между САЩ и Иран предоставя възможност за завръщане на екстремистката група, казват експертите.
Около 20 самолета „Рафал“ са разположени на „Шарл дьо Гол“, заедно с два разузнавателни самолета E-2C и два хеликоптера.
Самолетоносачът се придружава от две френски фрегати, гръцка фрегата, ядрена атакуваща подводница и обслужващ кораб.
По време на разполагането си, „Шарл дьо Гол“ и самолетите на него извършиха редица въздушни и военноморски маневри с Националната гвардия на Кипър.
Източник: https://fakti.bg/

 

Министерство на отбраната избегна политически скандал

22.02.2020, 09:37

Министерството на отбраната е избегнало политически скандал. Това коментира министър Красимир Каракачанов, след като на 21 февруари беше съобщено, че руски самолети с ракети за Сърбия са минали през България.
„Това, което е поискано от руска страна - разрешение за прелитане, е направено в срок, по законния начин. И Министерство на отбраната, това е и мнението на Щаба по отбраната, няма абсолютно никакви основания да не разреши подобно прелитане. Ние нямаме абсолютно никакво основание да спрем този полет. Ти нямаш законно основание да откажеш. Може да откажеш. Това ще предизвика един политически скандал, който едва ли е необходим на България и той ще бъде по отношение на две страни: на Русия и на Сърбия“, каза министърът, цитиран от БНР.
Каракачанов заяви, че има своите критики към Сърбия заради нарушените права на българите там. Но припомни, че български пилоти използват сръбски тренажори за обучение.

********

Първата част от руските зенитно ракетно-артилерийски комплекси Панцир С1 беше доставена в Сърбия, потвърди днес сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от ТАСС.
"Днес на летището в Батайница пристигна първата част от системите "Панцир С1", заяви Вулин според съобщение на пресслужбата на министерството.
"С придобиването на защитното въоръжение, единствено по рода си в региона, Сърбия продължава да подсилва своята отбранителна мощ и възпиращите си способности. По този начин допълнително се засилва нашата способност да останем военно неутрални, което е основополагаща позиция по отношение на сигурността на върховния главнокомандващ на армията на Сърбия Александър Вучич, както и на нашето правителство и парламент".
По-рано днес сръбски медии съобщиха, че транспортен самолет, излетял от московското летище Внуково и преминал над Черно море и през въздушното пространство на България, е доставил днес два от шестте комплекса Панцир С1, купени от Белград по-рано. Окончателните договорености за доставката бяха постигнати на среща на сръбския министър на отбраната Александър Вулин и неговия руски колега Сергей Шойгу, който посети Белград на 17 февруари.
По-рано сръбски военни преминаха през обучение за боравене с комплексите и са готови за работа с новата техника, посочва ТАСС.

 

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е на второ място в класацията на морските университети

22.02.2020, 08:50

Класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU) постави ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения. Тя е направена по три критерия: образование, наука и осигуряване на обучение, и се прави за първи път, съобщават от елитното военно учебно заведение.
В генералното класиране Морско училище се нарежда след Австралийския морски университет в Тасмания, а след флотската ни Алма матер остават университети от САЩ, Великобритания, Германия и Япония.
Още една добра новина за Морско училище е, че партньорите му от Морския университет в Констанца, Румъния, се класират на четвърто място.
Асоциацията е елитният световен клуб на морските университети, в който членове се допускат много трудно заради високите критерии за предоставяне на признато висше морско образование.
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ членува в IAMU от основаването ѝ преди 21 години, а 18-ата генерална асамблея на Асоциацията през 2017 г. се проведе в България.
В IAMU членуват над 60 от водещите морски университети в света, а челното място на Морско училище в класацията е свидетелство за качеството на образованието, което ВВМУ предлага.
По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов изказа личната си благодарност и уважението си към целия команден и научно-преподавателски състав на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за професионализма, усилията, всеотдайността и инициативността. В поздравителния адрес до началника на Морското училище в гр. Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров се казва:
„Вашето постижение в класацията на морските университети е заслужено признание и доказателство, че ВВМУ е еталон в образователната система. През годините Морското училище се е развивало, следвало е традициите и съвременните тенденции в образованието с цел постигане на по-високи успехи“.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

ВВС на САЩ публикуваха доклад за причините, довели до разбиване на F-16 в Германия

21.02.2020, 22:01

Частична загуба на електрозахранване при полет в лоши метеорологически условия са причините, довели до разбиването на американски изтребител F-16 от военновъздушната база Шпангдалем (Германия) по време на рутинен тренировъчен полет през 2019 г., съобщават от командването на ВВС на САЩ.
Изтребителят се разбива на 8 октомври 2019 г. в гориста местност на няколко мили от военновъздушната база и северно от град Триер. Пилотът успява да се катапултира и е транспортиран до болница с малки наранявания, а изтребителят на стойност 25.5 милиона долара е напълно разрушен.
“Отказ в електрозахранващата система на изтребителя довежда до излизане от строя на навигационни и полетни прибори по време на полет в сложни МТУ, които силно намаляват видимостта и пилотът е можел да разчита само на тези прибори. Тези два фактора в критична фаза на полета водят до решението на пилота да се катапултира“, се казва в доклада на разследващата аварията комисия.
Няма пострадали на земята, но са унищожени около 1000 дървета, като нанесените щети се оценяват на 27 000 долара.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона горещата тема за Сирия

21.02.2020, 20:02

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха по телефона ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предадоха световните агенции.
В разговора двамата лидери са заявили, че остават обвързани с всички досегашни споразумения. Ердоган е изтъкнал необходимостта от възпиране на сирийския режим в Идлиб и предотвратяване на възникването на хуманитарна криза.
Според турския президент пътят за разрешаване на проблема минава през пълното прилагане на меморандума от Сочи.
Тема на разговора е станала и обстановката в Либия.

 
 

Специален режим на движение и за коли на разузнаването

21.02.2020, 19:57

Предлагат да се увеличи броят на моторните превозни средства със специален режим. Народните представители Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Красимир Ципов и Валентин Касабов са внесли Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“.
В преходните и заключителни разпореди е заложено допълнение на Закона за движение по пътищата. Ако то бъде гласувано, моторните превозни средства на структури на Държавна агенция „Разузнаване“, определени от председателя на агенцията и структури от служба „Военна информация“, определени от директора на службата, ще се ползват от специален режим, т.е. ще имат право движението си да подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.
В мотивите си вносителите посочват, че това право ще се ползва във връзка със сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, при или по повод осигуряване на физическа защита на служители или сътрудници на разузнавателните служби, както и при превоз, придружаване  и охрана на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателни структури на партньорски държави по линия на сътрудниеството и оперативните дейности.
*******
По сега действащия закон специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция "Национална сигурност", главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, Бюрото по защита при главния прокурор, служба "Военна полиция" към министъра на отбраната, военнополицейските формирования от Българската армия, други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", определени от изпълнителния директор за осъществяване на контрол, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при осъществяване на оперативно-издирвателна дейност, Националното тол управление при Агенция "Пътна инфраструктура", определени от председателя на управителния съвет на агенцията, и структури на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени от председателя на комисията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Започна планирането на „Бриз 2020”

21.02.2020, 12:40

На 19 и 20 февруари 2020 г. в Юнашки салон в град Варна се проведе Начална планираща конференция на национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2020”. В конференцията участваха представители на Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на силите за специални операции, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Участие взеха представители на ВМС на Кралство Белгия, Бреговата охрана на Грузия, ВМС на Италия, Румъния, САЩ, Турция и Кралските ВМС на Великобритания, съобщават от Щаба на ВМС.
С конференцията започна планирането на най-голямото за българските Военноморските сили учение през 2020 година (от 10 до 19 юли). Бяха дискутирани въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили. Представени бяха целите, задачите и сценария на учението.
Участниците обсъдиха и съвместните действия на Военноморските сили с представители на правителствени и неправителствени организации. - (видео)

 
 

Индия ще закупи за 2,12 милиарда долара 24 морски вертолета MH-60R Seahawk, оборудвани с ракети Hellfire

21.02.2020, 12:11

"На 19 февруари 2020 г. Индия одобри закупуването на 24 военноморски многофункционални вертолета Sikorsky MH-60R чрез американската програма за чуждестранни военни продажби (FMS)" съобщи официално министерство на отбраната. Цената на придобиването ще е на стойност около 2,12 милиарда долара. Тя бе одобрена от най-висшия индийски орган в областта на отбраната - Правителствения комитет по сигурност, който се ръководи от премиера Нарендра Моди. Министерството на отбраната бе одобрило средства за покупката още през август 2018 г.
Разрешението идва преди двудневното посещение в Индия от президента на САЩ Доналд Тръмп, започващо на 24 февруари 2020 г. Представителят на МО заяви, че официален договор между правителствата за вертолетите MH-60R ще бъде подписан след приключване на преговорите. Не е зададена времева линия, но доставката ще се извърши 3 години след подписване на договора, добави той.
Предишният опит за закупуване на морски многоцелеви вертолети се провали, когато през юни 2017 г. Министерството на отбраната отмени планираната покупка на 16 вертолета S-70B Seahawks от Sikorsky, дъщерно дружество на Lockheed Martin, след изтичането на срока на офертата на стойност 1 милиард долара.
Запитването за 16 вертолета през 2009 г. бе изпратено до Sikorsky, NHIndustries, Airbus Helicopters и "Вертолеты России". S-70B бе избран в конкуренция с NH90 на NHIndustries през 2011 г .; останалите потенциални претенденти не участваха в надпреварата. Цената на оръжията не бе включена в първоначалната програма, но сега одобрената сделка за 24 MH-60R включва пакет за въоръжение, според служител на ВМС на Индия. Хеликоптерите трябва да бъдат въоръжени с многорежимен радар, ракети Hellfire, торпеда Mark 54 и ракети с прецизно насочване.
"Военноморските сили на Индия планират да използват вертолетите за своите първоешенлонни бойни кораби, за да заменят остарелите британски вертолети Sea King Mark 42. Те също трябва да бъдат използвани в ограничени роли за разузнаване и наблюдение, както и за търсене и спасяване" заяви представител на ВМС и добави, че закупуването на хеликоптерите е най-важният приоритет за флота. Очаква се хеликоптерите да имат способности за провеждане на амфибийни нападения и за противокорабни мисии.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 
 

Турция няма да се сблъсква с Русия

21.02.2020, 12:02

Турция няма да влиза в стълкновения с Русия в Идлиб. Това обявиха от турското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.
Възможно е двете страни да проведат съвместни патрули в региона. Те продължават да водят диалог за района.
В момента се обсъжда въпросът за използването на въздушното пространство над района. Турският министър на отбраната Хулуси Акар очаква ползотворни преговори.
Турското правителство настоява за изтегляне на сирийските сили от Идлиб. От там преговарят с Русия за оказване на влияние в региона.

 
 

Криза за тайни агенти: ДАНС и армията правят банка за кадри

21.02.2020, 08:15

ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти, които са подготвили вицепремиерът Красимир Каракачанов и председателят на агенцията за национална сигурност Димитър Георгиев.
В момента ДАНС може да предложи работа единствено на първия класиран кандидат в конкурс за конкретна длъжност. Ако той финално откаже работата, позицията остава незаета и трябва да се прави нов конкурс. Заради това агенцията иска да има право да предложи работа на всеки, участвал в конкурса и минал успешно психическите и физическите тестове и конкурсния изпит.
Ако първият кандидат се откаже, ДАНС ще може да покани следващия в класирането и така, докато се запълни щатът, предвижда предложението на Димитър Георгиев.
Преминалите изпити за агенти ще стоят в банката с кадри на ДАНС в продължение на година, предвиждат предложените промени в наредбата за постъпване на работа в държавната агенция. Текстът позволява шефът на ДАНС да определи каква работа да им предложи.
С друга промяна се вкарва изискване към всеки кандидат да бъде агент в специалната служба никога в живота си да не е употребявал наркотици. Досега ограничението бе само за злоупотребяващи с наркотични вещества.
При отказ на спечелилия конкурс да служи в армията или при назначаването на победителя на друга длъжност военните вече ще канят на работа следващия класиран, предвижда пък промяна в инструкцията за назначаване и кариерно развитие на военнослужещите, предложена от вицепремиера Каракачанов.
И той, и шефът на ДАНС мотивират предложенията си с хроничната липса на хора за работа в армията и специалните служби. А при досегашните правила позициите трябва да бъдат отказани, дори и да има повече от един кандидат за тях.
Над 3500 души е недокомплектът от хора в армията. За едно място на конкурсите се явяват малко повече от 1 човек, показват данните за МО за 2018 и 2019 г., които бяха съобщени от Каракачанов в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Константин Попов неотдавна. Всяка година военните назначават около 1100-1200 нови кадрови войници.
Пак с цел осигуряване на хора Каракачанов вече предложи промени в Закона за отбраната, които вдигат възрастта на кандидатите за армията до 40 г. В момента за професионални войници вземат само до 28 г. Според министъра има много годни кандидати в конкурсите на военните, които армията изпуска само защото са над тази възраст. В същото време 20% от младите кандидати отпадали още на медицинските комисии на военните.
За да не губи армията кадрите си, вицепремиерът настоява и офицери да бъдат задържани на работа между 3 и 5 г. над сегашната пределна възраст.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

ВМС на водещите морски държави към 01.01.2020 г

20.02.2020, 22:44
 

70 години от вдигането на флага на ескадрения миноносец „Георги Димитров“

20.02.2020, 21:42

Преди 70 години - на 20 февруари 1950 г. в Севастопол (това в СССР) е вдигнат българският военноморски флаг на ескадрения миноносец „Озорной“, който в България получава името „Георги Димитров“. Дали тогава неговият първи командир капитан ІІ ранг (по-късно адмирал) Иван Добрев или някой друг от първия екипаж си е мислил, че и след 70 години този ескадрен миноносец ще остане най-големият боен кораб в историята на България? Едва ли. Тогава те са имали много по-важни задачи по усвояването на бойна техника, която в по-голямото си количество дотогава е непозната за българските военни моряци.
И днес периодично припламва въпросът дали извеждането на „Георги Димитров“ от строя (1960 г.), превръщането му в учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и бракуването му през 1963 г. не е било преждевременно. Ако тръгнем от простата аритметика, ще излезе, че: ескадреният миноносец има четири 130 мм оръдия (по две в кула), две 85 мм оръдия (в една кула), шест единични 37 мм автоматични оръдия, две двустволни 12,7 мм картечници ДШК, два тритръбни 533 мм торпедни апарата, два бомбомета, стелажи за 12 подводни бомби и два параванни трала. Получените последователно през 1957 и 1958 г. два стражеви кораба проект 50 (НАТО-клас „Рига“) имат общо шест 100 мм оръдия, четири сдвоени 37 мм зенитни оръдия, два тритръбни 533 мм торпедни......Прочети още

 

Да не би иракската армия в същността си да “стане руска”?

20.02.2020, 20:33

Пред Ирак се очерта перспективата за разширяване на военното сътрудничество с Русия. В светлината на напрежението със САЩ, флиртът на Ирак с руска военна техника от десетилетие може скоро да се развие в по-сериозни отношения.
В края на 2000-те някои анализатори предположиха, че иракската армия ще бъде въоръжена с предимно американска техника, използвайки американската армия като модел за изграждане на своите въоръжени сили. Ирак обаче все повече се обръща към Русия за военна помощ.
Русия вече е основен доставчик на оръжие за иракската армия и през последното десетилетие Багдад все повече се обръща към Москва за доставки на военна техника, а не към Вашингтон.
Съединените щати доставиха на Багдад 140 ремонтирани бойни танка M1 “Ейбрамс” между 2010 и 2012 година. Въпреки това, когато тези танкове попаднаха в ръцете на иракската шиитска милиция „Хашд ал Шааби“, при това един от тях беше безславно загубен в битка с кюрдската “Пешмерга” през октомври 2017 г., САЩ отказаха техническа поддръжка, за да принудят Багдад да върне бронетехниката.
Поради това Ирак се сблъска с трудности при поддържането на своя флот „Ейбрамс“.
Оттогава Ирак поръча и получи 73 руски танка Т-90С/СК и дори замени „Ейбрамс“, които са част от 35-та бригада на 9-та дивизия на иракската армия, с нови руски танкове.
Освен това Ирак се сдоби с руски Ми-28 и Ми-35, за да оборудва националната си армия вместо американските бойни хеликоптери AH-64 “Апач”, най-вероятно защото Русия не налага строги условия за тяхното използване, а също и защото Багдад има повече опит в експлоатацията и поддръжката на руско оборудване.
Друг пример е оборудването на иракските ВВС с изтребители F-16 IQ “Вайпър”, произведени от американската компания “Локхийд Мартин”. Доставките на самолети по време на войната срещу “Ислямска държава” бяха положителен признак за нарастващото военно сътрудничество между САЩ и Ирак.
Тези изтребители обаче могат също да станат плячка на настоящата криза в отношенията между САЩ и Ирак.
Самолетите F-16, разбира се, са най-модерният самолет в иракския арсенал и за Багдад е много трудно да го обслужва и експлоатира без помощта на САЩ.
Иракските самолети, които нанесоха най-много въздушни удари по време на въздушната операция срещу “Ислямска държава”, бяха щурмовиците Су-25, произведени от Русия, доставени от Москва и Техеран през юни 2014 г., както и транспортните самолети Ан-32, преоборудвани в бомбардировачи.
Ако иракските военни продължават да се борят срещу “Ислямска държава” без подкрепата на ръководената от САЩ коалиция, тези самолети вероятно ще продължат да извършват по-голямата част от бомбардировките.
В допълнение, F-16 IQ е въоръжен само с ракети въздух-въздух с малък обсег, за разлика от изтребителите F-16 на въздушните сили на съседни Йордания и Турция, оборудвани с ракети с далечен обсег AIM-120 AMRAAM.
Специалистът от Близкия изток Тимур Ахметов, който работи в Анкара от името на Съвета по външни работи на Русия, сподели мислите си за това, което може да доведе до разширяване на военното сътрудничество между Багдад и Москва.
„Мисля, че приоритет във всички преговори между Русия и Ирак ще бъдат оръжията, използвани в антитерористичните операции“, каза той.
"Русия се стреми да укрепи стабилността на държавните институции в Ирак и може да гарантира стабилността на икономическата активност в петролния сектор и стабилността на ситуацията на иракско-сирийската граница”, допълни той.
Москва може да предложи на Багдад различни оръжейни системи, „подходящи за тази задача“. Те варират от артилерийски системи до щурмови хеликоптери.
„Мисля, че Русия е готова да продаде тези видове оръжия, особено след като демонстрира успешната им употреба в Сирия“, заяви Ахметов. Той отбеляза също, че евтиният Су-25, който не изисква големи оперативни разходи, "е по-подходящ за задачите, пред които иракското правителство се сблъсква в момента".
Експертът не е сигурен дали Багдад ще поиска по-усъвършенствани руски многоцелеви самолети като Су-30, Су-34 или Су-35, които могат да използват ракети въздух-въздух Р-77, руският аналог на AMRAAM. Той очаква, че всичко това ще зависи “от това какви приоритети имат иракските ВВС в момента ”.
„Не съм чел новините относно текущите преговори за новите доставки на изтребители“, каза той. “Ако бях на мястото на иракчаните, първо щях да повдигна въпроса за хеликоптерите, а след това да увелича доставките на Су-25 и едва тогава, вероятно, на няколко нови изтребителя”.
Източник: https://pogled.info/

 

Военният министър разреши полет на руски самолет със зенитни ракети за Сърбия

20.02.2020, 19:51

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България.  След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, потвърдиха от военното министерство.

 

Русия изпрати в орбита военен спътник с първото си изстрелване от Плесецк за 2020 г.

20.02.2020, 16:51

От космодрума "Плесецк" Русия изстреля ракета носител "Союз-2.1а" с космически апарат "Меридиан-М", съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от Интерфакс.
В съобщение на ведомството се казва, че днес в 11,24 часа московско време Космическите войски към Въздушно-космическите сили проведоха успешен пуск на ракета носител среден клас "Союз-2.1а" с военен спътник "Меридиан-М". - (видео)
Впоследствие спътникът се е отделил от ракетата носител по план.
Това е първото изстрелване на ракета носител "Союз-2" от космодрума за 2020 г. Изпитанията на космодрума започнаха на 8 ноември 2004 г. За 15 г. са проведени 43 пуска на ракети носители "Союз-2".
"Союз-2" смени ракетата носител "Союз-У", която беше в експлоатация на космодрума от 1973 г. до 2012 г. За този период от "Плесецк" бяха извършени 435 пуска на "Союз-У" с извеждане в орбита на около 430 космически апарата с различно предназначение. - Още Космос
Източник: https://news.bg/

 

МО поръча 4 леки самолета за 2,5 млн.лв., вече скочиха на 20 млн

20.02.2020, 12:30

На 9 септември 2019 г. Министерството на отбраната открива процедура за обществена поръчка №93. Предметът й е: „Сключване на рамково споразумение за срок от 48 месеца за доставка на леки витлови самолети и съпътващите ги услуги и оборудване“.
Фрогнюз многократно писа, че конкурсът е предрешен в полза само и единствено на чешката компания. След 7 години точно чешката компания печели… След като 9 предишни министри на отбраната категорично отказваха на ВВС да се купуват ненужни леки самолети, тези дни министър Каракачанов позволи това недоразумение да се случи… Защо?
Ето и точното задание: С изходящ номер 21-39-202/09.09.19 процедурата е изпратена на Агенцията за обществени поръчки на 10 септември 2019 г., която е публикува на своя сайт, както и на Притурката на Официалният вестник на ЕС. И в двата документа ясно е записано, че става въпрос за рамково споразумение и че предвидената СУМА Е 2 500 000 ЛВ. (два милиона и половина лева) без ДДС.......Прочети още

 

Обратната страна на хибридната война

20.02.2020, 09:34

Не знам защо не ми се получава, но когато искам да си общувам със специалните служби в Русия или някаква западна държава, за да направя журналистическо разследване, удрям на камък. Например, искам да попитам кого и кога точно са натоварили със специална мисия да убие, примерно, грузински гражданин в Берлин – пълен провал. Като начало не намирам подходящия телефон. В интернет няма фейсбук група на килърите, които да си споделят опит и задачи. Няма и „В контакте“.
Когато говоря по темата, учудващо, предизвиквам насмешка. Не, чакайте, става още по-зле. Търся контакти с частните компании – същата работа, че даже и по-зле. Пробвайте да се обадите на авиокомпания и ги попитайте дали определена личност е летяла с тях и после поискайте копие от билета. Това май се водеше престъпна дейност. Окей, опитайте и с хотелите.
Идея нямам как го правят онези хора, организирани в онлайн сайта за разследвания, наречен „Bellingcat“. Тези са богове! Нокът да падне на земята, знаят на следващия ден кой е произвел нокторезачката и кой руски олигарх я е поръчал. Да, те са фокусирани върху Русия основно.
Оня ден „Bellingcat“ разкриха, при това с неопровержима сигурност, че Едуард Бендерски, председател на благотворителен фонд „Вимпел“ за бивши служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ), и други висши членове на фонда, са организирали убийството на грузинеца Зелимхан Хангошвили (на снимката) в Берлин миналия август.
Тези момчета и момичета просто си седят у дома и намират пълните списъци на тайни агенти на руските служби, имена, псевдоними, номера на паспорти и кой кога е летял, къде е нощувал и какво си е говорил насън. Шапки долу!
Де да бях на 18 да им вярвам. Подобни разкрития са по силите само на организации, които получават много щедро финансиране, имат връзки в специалните служби на съответните държави – най-вече контраразузнаването, а информацията не се получава просто ей така, а се използва целенасочено. Инструмент на хибридна война.
Няма смисъл да спорим дали едно убийство може да бъде законно или не – не е. Нито в Берлин, нито в Москва, нито на летището в Багдад. Не е приемливо и европейска държава да държи на свобода терорист, отговорен за смъртта на десетки хора, но очевидно се случва, щом е враг на твоя враг.
Ако ГРУ и ФСБ са толкова лесни за разкриване, че всяка онлайн организация да може да им сваля картите при всяка операция, нямам идея от какво се страхува НАТО. Кому е нужно да прахосва трилиони за отбрана, при условие, че всеки „свободен“ журналист може да им намери имената, схемите за действия и там – поправете ме как се нарича по шпионски – неща… те са за посмешище, а не за страх. Но уви, не е така.
ГРУ и ФСБ са жестоки организации – няма съмнение, а срещу тях работят не по-малко хладнокръвни организации.
Разкритията около убийството в Берлин е прозрачна кампания. Тя е прекрасно постижение в хибридната война, а не журналистическо разследване. Разкритията на „Bellingcat“ са невъзможни за журналисти. Ако източниците бяха почтени, щяха да последват съдбата на Едуард Сноудън и Джулиан Асанж. Големите разкрития на журналистиката са възможни единствено в случаи, като този с „Уотъргейт“, когато основният ти източник, известен като „Дълбокото гърло“, се нарича Марк Фелт и е заместник-директор на ФБР.
Контролираната информация, която изтича към „Bellingcat“, иде от специалисти, защото всеки със средно образование и две минути брейнсторминг, би се съгласил, че няма как от дома си във Виена, да намериш тайния списък на още по-тайните убийци на ГРУ и ФСБ. Нали?
Това е азбучен пример за хибридна война – хибридна операция да ни бъде поднасяна като журналистическо разследване. „Bellingcat“ се приема като аксиома – не се спори, че са разследващи журналисти и на базата на аксиомата се разсъждава, анализира, обвинява, лепят се етикети и дериватните медии папагалстват.
Аз не бих се наел да коментирам личността на убития в Берлин. Ако България беше цел на неговата идеология и дейност, бих се притеснил. Честно казано, вероятно е руснаците да са го свитнали. В аналогичен, но огледален случай, щеше да има съобщение „спецчастите ликвидираха опасен терорист при опит да бъде заловен“. Но сега контекстът е друг: „Грузински гражданин, борец срещу тиранията в Русия, е убит от руските тайни служби в натовска държава.“ Повече от осъдително! И осъдително, но не виждаме истинската цел. Ето ви една възможна цел. След среща между президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин, французинът заяви, че ако бъде доказана съпричастността на руските служби в убийството на Хангошвили, Франция ще се включи към санкциите срещу Русия.
В случая самата личност на Зелимхан Хангошвили дори не е интересна, важно е да се докаже, че руските служби действат на натовска територия. И ето – имаме независимо журналистическо разследване. Точка! Макрон трябва да се включи в санкциите. Ето, виж такова съждение е възможно и без да имаш тайни източници. Просто се събират две и две. Другото е за учебници за хибридната война.
Зелимхан от долината на Панкиси
Зелимхан Хангошвили е мрачна личност за западната цивилизация и герой за ислямските фундаменталисти. Той не е грузинец, а кистинец. Това е народ, живеещ в Кавказ, или ако сме точни, в Панкиското дефиле, Северна Грузия. Зелимхан лично е отговорен за смъртта на десетки хора, много от тях той лично е екзекутирал, разбирайте рязал е глави. Буквално. Говорим за един от най-приближените хора на Шамил Басаев, Абу Омар Ал-Шишани, Тамаз Батирашвили, Ахмет Чатаев. Ако не знаете кои са те – проверете. Грузинските власти мъдро през годините не влизаха във война с панкисци, защото искаха да запазят държавата си далеч поне от този бич – тероризма.
Източник: https://trud.bg, Емил Спахийски

 

Турция планира да закупи ново оръжие през 2020 г.

20.02.2020, 09:07

На 18 февруари, изданието Defense News публикува информация, отнасяща се до турската агенция за отбранителни поръчки относно плана за обществени поръчки на турското министерство на отбраната за 2020 г. Съобщава се, че до края на тази година военните ще получат дрона Akinci (Raider), построен от турската компания Turkish Baykar Makina. Тестовете, проведени през януари, бяха счетени за успешни, полетът на БЛА продължи 66 min. Това съобщи техническият директор на Baykar Makina Селджук Байрактар.
Akinci ще бъде оборудван с два двигателя, ще може да се издигне на височина над 12000 m и ще доставя товари с тегло над 1 t. През 2020 г. се планира да се достави на войските още един тип дронове Kargu-2, които бяха наречени "камикадзе". Новите БЛА, разработени от турския концерн за отбранителна технология STM, са оборудвани със система за разпознаване на лица и могат да изпълняват задачите си в автономен режим. Далечината на полета му е 15 km, във въздуха може да бъде до половин час. Дроновете могат да участват и в бойни операции.
Договорът, сключен от турското правителство със STM, включва доставката на 356 дрона Kargu-2. Автономния тактически ударен дрон Alpagu е другото STM-изобретение. Военните са заинтересовани да получат тези дронове, вярвайки, че техните асиметрични бойни действия срещу кюрдските бойци в Югоизточна Турция до голяма степен ще зависят от възможностите на дроновете. Турция е една от трите страни в света, способни да произвеждат „БЛА-камикадзе“, базирани на собствени технологии. Досега са създадени три типа такива БЛА. Alpagu е автономен тактически атакуващ дрон с фиксирани крила, Каргу е самостоятелен атакуващ дрон с въртящи се крила, а Togan е автономен дрон за наблюдение с въртящи се крила. Всички те се превърнаха в страшно оръжие в борбата срещу терористите. Defense News информира, че ще бъде подписан договор за производството и на товарни дронове. Плановете на Турция също включват попълване на вертолетния парк.
Сухопътните сили ще подпишат договор през 2020 г. за придобиване на десетина базови учебно-тренировъчни вертолети. През юли 2019 г. бяха подадени заявления за придобиване на учебни хеликоптери и Airbus, производител на H135, Agusta Westland, производител на TH-119, Bell, производител на едномоторния GXi и двумоторния 429 GlobalRanger, станаха потенциалните кандидати. Управлението за отбранителна индустрия – SSB очаква служебният вертолет T625, разработен от турската аерокосмическа индустрия, да започне да навлиза в войските през 2020 г., но източници от индустрията смятат 2021 г. за по-вероятното време за закупуване. На базата на бойния хеликоптер ATAK T129, произведен по лиценз на италианския A129 Mangusta, е създаден подобрения ATAK FAZ-2, оборудван с нови устройства за радиоелектронна война и комуникационни системи V/UHF, както и предупредителни системи за електронно и лазерно облъчване. През 2020 г. се планира да влезе във войските партида от 21 единици.
Турската корабостроителница Sedef по лиценз на испанската корабостроителна компания Navantia строи многоцелевия десантно-щурмови кораб -амфибия, който трябва да станат най-големият военен кораб в арсенала на Турция. В края на 2020 г. пристанището за десантни платформи TCG Anadolu трябва да влезе в експлоатация. Специален акцент в програмата за възлагане на обществени поръчки до 2020 г. е поставен върху местните системи за ПВО. Двете най-големи компании, контролирани от държавата, Aselan и Roketsan, планират да започнат огневите изпитания на отбранителните системи със среден обсег Hisar-O. Освен това турските военни трябва да получат зенитно-ракетната система за малки височини Korkut, изцяло разработена от турски дизайнери.
Въпреки съмненията на изданието Defense News в реалистичността за изпълнение на всички точки на този план, желанието на Турция за интензивно развитие на вътрешната отбранителна индустрия е очевидно. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще бъде сред световните лидери в производството на отбранителни продукти. „Развитието на отбранителната индустрия е един от важните приоритети за Турция“, заяви лидерът на страната през септември 2019 г. Той смята, че „Турция трябва да придобие независимост от чуждестранните компании във военната индустрия до 2023 г.“
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Тръмп си избра нов шеф на разузнаването

20.02.2020, 08:57

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че ще назначи американския посланик в Берлин Ричард Гренел (на снимката) за изпълняващ длъжността директор на Националната разузнавателна служба. Той направи съответстващото изявление в „Туитър“, предава новинарският телевизионен канал ABC News, предава "Фокус".
„Радвам се да ви съобщя, че Ричард Гренел ще стане изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване. Ричард представляваше много добре страната ни и чакам с нетърпение да работя с него“, отбеляза Тръмп.
„Искам да благодаря на (настоящия и.д. директор) Джоузеф Макгуайър за прекрасната му работа. Очакваме с нетърпение тясно сътрудничество с него, може би, на друга позиция в администрация“, добави американският лидер.
Гренел сменя Джоузеф Макгуайър, който е и.д. директор на Националното разузнаване от оставката на Даниел Коутс през 2019 година. Директорът на Националното разузнаване на САЩ се сита за координатор на дейността на всички 16 американски разузнавателни ведомства.
53-годишният дипломат е непоколебим поддръжник на Тръмп, който служи като посланик на САЩ в Берлин от 8 май 2018 година. Той бе потвърден от Сената с 56 на 42 гласа на 26 април 2018 година.
Гренел ще стане първият открит хомосексуалист член на кабинета. Роденият в Мичиган също е бивш говорител на Организацията на обединените нации и работи за президентската кампания на републиканския сенатор Мит Ромни през 2012 година.
Гренел е получил магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет и бакалавърска степен от университета Евангел в Спрингфийлд, щата Мисури, според биографията му, публикувана на уебсайта на Държавния департамент.
Източник: https://blitz.bg/

 

Последното интервю на Ерих Хартман

20.02.2020, 08:26

Бойните постижения на Ерих Хартман изглеждат фантастично: 1 404 бойни полети, 825 въздушни боеве, 352 унищожени вражески самолети, от които 347 съветски.

Броят на победите, както и в миналото, буди съмнение. Някои историци са на мнение, че значителна част от тях не са потвърдени, но едно е безспорно – това е най-резултатният пилот-изтребител през Втората световна война. Начинът, по който усеща самолета (Хартман лети на „Густав”, както германците наричат мултифункционалния изтребител ​​«Месершмит Bf.109G»), способността за бърза преценка на обстановката, отличното зрение и изключителните снайперистки качества са отличителни характеристики на този „Дявол“, както е наричан Хартман от двете страни на фронта......Прочети още:
- част 1;
- част 2.

 

 

Тръмп уволни заместник-министър на отбраната, одобрил военна помощ за Украйна

19.02.2020, 22:30

Американският президент Доналд Тръмп уволни заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси Джон Руд (на снимката), предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Висшият чиновник миналата година потвърди, че Украйна е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията, за да заслужи отпускането от администрацията на Тръмп на одобрената от Конгреса военна помощ от 250 млн. долара за Киев в конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.
Руд подаде оставка днес, като заяви, че напуска поста по искане на Тръмп.
Забавянето на отпускането на военна помощ на Украйна бе в центъра на процедурата за импийчмънт на Тръмп по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Сенатът обаче оневини Тръмп. След приключване на процедурата окураженият от оправдаването си Тръмп се зае да прочиства администрацията от служители, за които смята, че не са били лоялни към него. Руд е поредният уволнен от Тръмп служител, припомня АП.
Бих искал да благодаря на Джон Руд за неговата служба на страната и да му пожела успех в бъдещите начинания", Тръмп написа в Туитър.
Пресслужбата на Пентагона съобщи, че временно изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната по политическите въпроси става Джеймс Андерсън.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Гърция и САЩ започнаха учение с бойни хеликоптери

19.02.2020, 20:17

В полите на гръцката планина Олимп започна учение с бойни хеликоптери на военновъздушните сили на Гърция и САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Гърция задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната и доставките на въоръжение от САЩ и Франция, обезпокоена от влошаването на отношенията със съседна Турция заради спорове за морските и въздушните граници и за правата за проучвания в Източното Средиземноморие.
Днешното учение, наблюдавано от началника на гръцкия генерален щаб и американския посланик в Атина, е организирано три седмици, след като двете страни финализираха важно споразумение за отбраната, даващо на американските сили разширен достъп до гръцките военни бази.
След финансовата криза, продължила почти десетилетие, гръцката армия започна модернизация на военноморския си флот и попълване на авиационния си парк с изтребители Ф-16. Атина полага усилия за по-близки връзки с традиционните си съюзници, както и със съперниците на Турция в региона - Израел, Египет и Саудитска Арабия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Германия ще продължи военната си мисия в Афганистан до края на март 2021 г.

19.02.2020, 20:14

Мандатът на германския военен контингент в Афганистан трябва да бъде продължен с още 12 месеца до края на март 2021 г. Това реши на редовното си седмично заседание днес германското правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Германският парламент също трябва да утвърди решението за продължаването на участието на Германия в тренировъчната мисия на НАТО "Решителна подкрепа", включващо до 1300 военни.
"Усилията през последните години отвориха възможност за започване на вътрешноафганистански преговори за мир, колкото и крехка да е тя", се казва в решението на кабинета.
Продължават преговорите между САЩ и талибаните да бъде проправен път за мирно решение на дългогодишния конфликт.
Германските министри на отбраната и външните работи Анегрет Крамп-Каренбауер и Хайко Маас отбелязаха, че равнището на насилието в Афганистан остава високо.
"Запазването на горната граница за числеността на разположения контингент е нужно, за да бъде гарантирана необходимата гъвкавост с оглед на текущата обстановка и статута на Германия на рамкова страна в Северен Афганистан", заявиха двамата министри.

 

Армията се прекланя пред паметта на Апостола на свободата

19.02.2020, 16:40

Представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната почетоха днес паметта на Апостола на свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от трагичната му гибел. Точно в 12.00 ч днес, 19 февруари, сред стотиците граждани пред паметника на Васил Левски в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери, директори на дирекции поднесоха цветя и се поклониха пред делото на Васил Левски. - (видео)
„Без задружните усилия на цялата нация няма как България да се превърне в онази чиста и свята република, за която Васил Левски говори“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Цитираме го подборно за „равни на другите европейски народи“, но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия“, отбеляза Каракачанов.
По думите му като много от своите съвременници, които са били хора с образование и възможности, и Васил Левски е можел да намери много по-лесен и по-сигурен живот в някоя от тогавашните столици на Европа, но е предпочел да се върне в Родината си и да положи костите си за нейната свобода. „Знаменателно е писмото, в което той пише до Панайот Хитов, че трябва да се работи с народа в поробената българска земя“, посочи още Красимир Каракачанов.
Министър Красимир Каракачанов, който е и историк по образование, коментира и много от етикетите, които се поставят на историческите ни личности в зависимост от конюнктурата. По думите му Левски не е бил нито социалист, нито европеец – той навсякъде говори за България.
В цялата страна вчера и днес представителни военни подразделения на Въоръжените сили участват във военните ритуали за почитане на паметта на Апостола на свободата по повод 147 години от неговата гибел.
Източник: www.mod.bg

 

СКС обсъжда задачите си, отчитайки тенденциите от Стратегическия преглед на отбраната

19.02.2020, 16:31

С едноминутно мълчание за отдаване на почит към делото на Апостола на свободата Васил Левски стартира днес Оперативният сбор на Командващия на Съвместното командване на силите (СКС). Темата на сбора е  „Развитие на способности на Съвместното командване на силите, отчитайки тенденциите от Стратегическия преглед на отбраната”. Актуалността на темата, върху която е фокусирано вниманието на участниците в сбора е породена от предприетите решителни действия за извършване на стратегически преглед на цялата система за национална сигурност и провеждащия се стратегически преглед на отбраната. Целта на оперативния сбор е да се очертаят направленията и пътищата за изграждане и развитие на способностите, които да гарантират своевременно и надеждно, ефективно и ефикасно, изпълнение на възложените пред Съвместното командване на силите мисии и задачи, съобщават от СКС.
„Общите усилия следва да бъдат насочени към привеждането на отбранителните способности в съответствие с параметрите на актуалната среда за сигурност. Изграждането и поддържането им, следва да бъде основано на принципите на интеграция, достатъчност, приоритетност, адаптивност, модулност и единство на войсковите единици, отчитането на ресурсите, съвместимост, приемственост, и не на последно място, възможност за осъществяване на ефективна междуведомствена координация и взаимодействие.“ – заяви в обръщението си към гостите и участниците в сбора генерал-лейтенант Тодоров.
„От изключителна важност за Съвместното командване на силите е възможността за работа в диалогов режим с партньорите ни от НАТО, усъвършенстването и на връзките с щабове на оперативно ниво със страните от Балканския регион и Съвместното командване на силите в Неапол. Развитието на тези способности ще допринесе за повишаване не само на професионализма и експертизата, но и на самочувствието на личния състав от СКС, като оперативно съвместим щаб.“- добави той.
Значима стъпка към реализирането на тези цели бе двустранната среща на командващия на СКС генерал-лейтенант Тодоров с командира на Съвместното командване на силите на Република Румъния миналата година. По-късно през годината СКС взе активно участие и в планирането, подготовката и провеждането на учението на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, „NAPLES BLUEPRINT 2019”, проведено на териториите на Република България и Република Румъния.
През първия ден от оперативния сбор предстои да бъдат изнесени доклади и брифинги, свързани с актуалните аспекти на сигурността в условията, на които се провежда стратегическия преглед, тенденциите в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили, визиите за развитие на  командирите на видовете СВ, ВВС, ВМС и СКСО, както и предизвикателствата, пред които Съвместното командване е изправено.
Оперативният сбор беше открит и ръководен от командващия на СКС и в неговата работа участват представители на видовете въоръжени сили, дирекции и служби от министерството и щаба на отбраната, структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, ВА „Г.С.Раковски”, НВУ „Васил Левски”, ВВВУ „Г.Бенковски“, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров и командирите на непосредствено подчинените на командващия на СКС военни формирования, началниците на отдели и сектори от щаба на Командването.  Участниците в сбора ще продължат своята работа и утре. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Гарнизон Пловдив почете делото на Левски

19.02.2020, 14:37

С поклонение, отдаване на почести и с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централната алея на парк Бунарджика на 19 февруари 2020г.  от 10 часа в Пловдив беше отбелязана 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. От 09.00 часа в църквата „Св. Св. Петър и Павел” беше отслужена панихида в памет на Васил Левски и загиналите за Освобождението на България. Строят на почетния караул от състава на формирование от Пловдивския гарнизон и Представителния духов оркестър на ВВС, беше приет от Началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО) генерал - майор Явор Матеев.
Слово по повод 147-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски произнесе Павлина Николова – заместник – председател на Общински комитет „Васил Левски“, читалищен деятел, член на Съюза на независимите български писатели, носителка на наградата „На ползу роду“ на Общински читалищен съюз Пловдив, съобщават от СКСО.
На тържеството присъстваха кметът на Община Пловдив господин Здравко Димитров, посланикът на САЩ Нейно Превъзходителство госпожа Херо Мустафа, Областният управител госпожа Дани Каназирева, председателя на Общинския съвет господин Александър Държиков, народни представители в 44 –то Народно събрание, началникът на гарнизон Пловдив и командир на ССКСО генерал - майор Явор Матеев, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация, много граждани. На паметника бяха поднесени венци и цветя от името на местната власт, посланика на САЩ, почетните консули на Русия и Украйна, районните кметове, военно-патриотичните съюзи, обществени и политически организации и от признателни граждани, след което с падане на колене присъстващите  почетоха паметта на Апостола на свободата. В щаба на СКСО от 9.30 часа в тържествена церемония на паметника на Васил Левски личният състав отбеляза 147-та годишнина от обесването на апостола на свободата Васил Иванов Кунчев. На паметника бяха поднесени цветя в знак на признателност към  Васил Левски от командира на Съвместното командване генерал-майор Явор Матеев.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия предупреди турската армия

19.02.2020, 13:57

Кремъл отправи предупреждение към Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб. Турският президент Реджеп Ердоган заплаши с "предстояща" офанзива.
"Ако става дума за операция спрямо легитимните власти и въоръжените сили на Сирия, това естествено е най-лошият вариант за развитие на събитията", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков (на снимката), цитиран от ТАСС.
"Нека да не вземаме за предпоставка най-лошите сценарии", добави той, запитан от журналисти как ще реагира Русия, ако Реджеп Ердоган започне военна операция в Сирия.
През последните дни турските въоръжени сили започнаха да струпват военна техника на границата, а освен това изпратиха и спецчасти в района. Турската армия и силите на Башар Асад влязоха в кървави сражения напоследък, а Ердоган заяви, че ако бъде убит още един турски войник, то ще бъде нанесен удар по силите на Асад "навсякъде" в страната. Русия продължава да е най-близкият съюзник на сирийския режим.

 

Какво реши правителството днес?

19.02.2020, 13:50

С контрольор на въздушното движение се увеличава контингентът на България в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово
Министерският съвет на Република България прие решение за разрешаване участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и за изменение, и отмяна на решения на Министерския съвет.
Чрез увеличаването на контингента на България с контрольор на въздушното движение ще се даде възможност на военнослужещи от ВВС да придобият допълнителен практически опит от работа в международна среда, което ще допринесе за изпълнение на поетия ангажимент по осигуряване на личен състав за усилване на Съвместните сили на Въздушния компонент на НАТО.
В допълнение, всяко увеличение на приноса ни към операциите и мисиите на НАТО е доказателство за устойчивото изпълнение на ангажиментите на Република България към Алианса и се отразява при оценката на приноса ни като държава членка.

 

НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черноморския регион

19.02.2020, 13:04

„Споделихме общото мнение, че НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черноморския регион.“
Това заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след срещата си със заместник-генералния инспектор на Въоръжените сили на Федерална република Германия вицеадмирал Йоахим Рюле, който е на официално посещение у нас.
Вицеадмирал Ефтимов припомни, че на Срещата на върха на НАТО във Варшава е взето решение за изграждането на Регионална морска координационна функция за Черно море. Към момента съществува координиращ елемент, съставен от четирите държави-членки на Алианса от Черноморския регион, разположен във Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд.
„Разчитаме на подкрепата на всички наши съюзници, сред които и Германия, България да домакинства тази регионална координираща морска функция във Варна“, заяви заместник-началникът на отбраната.
По този въпрос заместник-генералният инспектор на Въоръжените сили на Германия изрази съгласие, че в настоящата сложна ситуация в региона е необходима много прецизна координация. По негово мнение възможността страната ни да поеме посочената координираща функция представлява въпрос, който е приоритет за цялостната организация на НАТО и ще бъде обсъден от неговите членове.
Вицеадмирал Ефтимов посочи, че по отношение на адаптираната Командна структура на Алианса се приветства създаването на Съвместно командване за поддръжка и осигуряване и неговото активиране като Многонационален щаб на оперативно ниво. „Това ще има придадена стойност и приветстваме решението на Германия да домакинства този щаб. България има готовност да се включи в мирновременната структура на този щаб с офицери, съгласно графика през 2021 г.“, поясни той.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Плановете за доставка на танкове на въоръжените сили на Русия

19.02.2020, 09:13

Вестник „Ведомости“ в свой материал разкри плановете на руското Министерството на отбраната за развитието на танковите войски. Според тях до 2027 г. ще има около 900 "наистина модерни танкове". Руските въоръжени сили ще започнат да получават танковете Т-90М през 2020 г., както ново производство така и основно модернизираните танкове Т-90А, налични във войските.
Генералният директор на концерна "Уралвагонзавод" Александър Потапов заяви в миналия четвъртък (13 февруари 2020 г.): "Мисля, че скоро ще видим танковете Т-90М през тази година." Според човек, близък до руското Министерство на отбраната, то през 2017–2019 г. е сключило три договора за танковете Т-90М (код при разработката „Прорыв-3”) в обема на над 160 машини.
Първите два договора включваха доставката на 60 машини през 2018–2019 г. (от които 10 трябваше да бъдат преустроени наново, а другите 50 единици модернизирани до нивото на Т-90М от ранните модификации на Т-90), останалият - най-големият - предполагаше изпълнение на поръчка за модернизация на намиращите се на въоръжение Т-90А до ниво Т-90М.
Графикът от индустрията се придвижи напред по обективни причини. На първо място, беше необходимо да се усъвършенства системата за управление на огъня и съпровождане на целите, както и да се тества модулът на куполата с нова динамична защита, в което е основната разлика на T-90M, значително повишаваща сигурността му.
Сега проблемите са решени, танкът е получил разрешение за серийно производство и вече масово се произвежда, според източника на "Ведомости". "През 2020 г. военните ще могат да получат поне 15 T-90M", каза той. Според източника, по резултатите от съвещанията (включително и с президента Владимир Путин) е взето решение да се извърши масово подновяване на танковия парк на сухопътните войски през следващите пет години. Само 50% от бронираните машини в сухопътните войски са съвременни, а това е най-ниската цифра от всички родове и видове въоръжени сили. "Актуализацията ще бъде „комбинирана“, казва събеседникът на „Ведомости“: паралелно със закупуването на нови танкове ще бъдат сключени договори за модернизация на машините в експлоатация.
През тази година е възможно да се подпише договор за производство и модернизация на повече от сто танка Т-90 до нивото на Т-90М. Заместник-министърът на отбраната по въоръжението Алексей Криворучко написа в своя публикация, че сега в сухопътните сили има около 400 танка Т-90 ранни модификации, които трябва да бъдат модернизирани. През 2020 г. ще започнат държавните тестове на танка Т-14, създаден на платформата "Армата" и ако те са успешни, то през 2021 г. руските въоръжени сили ще получат принципно нова машина. Обемът на потенциалния договор за периода до 2027 г. източникът на "Ведомости" оценява на около 500 броя Т-14. Тази цифра съответства на финансовите възможности на Министерството на отбраната и състоянието на самата платформа, заяви военният експерт Виктор Мураховски. Но нито покупката на Т-14, нито закупуването на Т-90М няма да позволят замяната на Т-72Б3 от различни модификации, които вече са доставени в количество от около 2000 машини и са в основата на танковия парк на въоръжените сили на Русия, смята той. Общо до 2027 г. според източник в отбранителната промишленост, според тези планове войските ще разполагат с около 900 от наистина модерните танкове Т-14 и Т-90М. До този момент T-72Б3 без сериозна модернизация трудно може да се смята за модерен танк, убеден е той. - Още руски танкове
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Президентът ще бъде в Москва на Деня на победата. Това не е е обикновено съобщение

18.02.2020, 21:21

Това, че държавният глава Румен Радев е приел поканата на президента Владимир Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва има важно значение. То показва, че от най-високо ниво у нас се признава приносът на Българската армия за разгрома на хитлеристка Германия. Досега малко или много имаше съмнения, че България може да бъде една от страните, които ще игнорират 75-годишнина от края на Втората световна война и някак срамежливо, например само  с прояви на неправителствни организации с подкрепата на Министерството на отбраната, ще отчетат  9 май.
В държавните органи прозира боязън от ангажиране с подобаващо отбелязване на годишнината. Интересът от тяхна страна не е както при 100 години от Балканската и Първата световна война. Това може да бъде обяснено с различни аргументи. Един от тях е, че Първа българска армия е била в състава на Трети украински фронт, т.е. на Съветската армия. Днес външнополитическият ни курс е друг, което дава своето отражение. Така като пак срамежливо отминаваме годишнините, които ни напомнят за жертвите от англо-американските бомбардировки.  
Има още нещо от телефонния разговор между двамата президенти, което не може да не прави впечатление. Нашият държавен глава е отбелязал, че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като  предложил покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата. Тази признателност към останалите живи български фронтоваци ще бъде оценена от тях. Днес те са на възраст между 94 и 104 години. Дали са много на родината, дори и само с факта, че по повика на държавата са тръгнали за фронта с ясното съзнание, че може да не се върнат при семействата си. Впрочем повече от 13 хиляди, останаха по бойните полета на днешна Република Северна Македония, Република Сърбия, Хърватия и Унгария. Живите ветерани са с гордо вдигнати глави и се чувстват победители. Не бива държавата ни да се чувства победена. И заради тях, и заради загиналите. Точно за това приемането на поканата от президента Румен Радев има много по-голямо значение от едно обикновено информационно съобщение.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ако всички четат Левски, и политиката ни ще бъде в час

18.02.2020, 17:03

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов препоръча на представителите на институциите да четат Левски. От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи, заяви Каракачанов, съобщава БТА. Ако всички четат Левски, и политиката ни ще бъде в час, отбеляза той.
На журналистически въпрос белег на какво е спорът между президент, премиер и главен прокурор, Каракачанов каза, че това е емоция, но е лош знак. Според него е нужен сериозен разговор, стискане на ръце и формулиране на общи задачи пред всички институции, защото другият вариант е разделение и противопоставяне, което е факт в обществото вече 30 години.
Каракачанов каза, че акъл не е давал на никого, а като министър на отбраната издава заповеди в Министерството на отбраната на своите подчинени. "Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска", каза още той.
Той посочи, че приветства действията на главния прокурор по отношение на битовата престъпност и изрази надежда това да бъде постоянна политика до края на мандата на главния прокурор.
Министърът на отбраната прие почетния караул на НВУ "Васил Левски" и почете 147-ата годишнина от гибелта на Левски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.
По-късно той изнесе лекция, свързана с ролята на Левски в българската история пред курсантите и възпитаниците на висшето училище. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали

18.02.2020, 17:00

Поредният военномедицински екип замина за Мали, където в продължение на 4 месеца ще се грижи за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако, съобщават от ВМА.
За първи път екип на Военномедицинска академия (ВМА) се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.
Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави, заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА.
Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

 

Сърбия до дни получава руските Панцири

18.02.2020, 16:45

Първата доставка на шест системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1, които Сърбия е поръчала от Русия, се очаква до края на тази седмица, съобщава в. "Вечерне новости".
С вчерашното посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Белград бе трасиран пътят за продължаване на успешното военно сътрудничество на двете страни, посочва вестникът, като припомня, че споразумението за системите Панцир бе постигнато миналата година.
Срокът за доставката на първия сегмент на комплекса изтича през втората половина на февруари. Комплексът Панцир-С1 е предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушно нападение във всякаква климатична и радиоелектронна обстановка през деня и нощта. Системата може да защитава обектите и от наземни и водни заплахи.
Сърбия и Русия подписаха споразумение за военно сътрудничество през 2013 г., а от 2016 г. Сърбия е похарчила около 600 милиона евро за покупка на руско оръжие.
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия: САЩ се готвят да разположат ракети в Европа

18.02.2020, 12:30

САЩ подготвят почвата за разполагане на ракети със среден обсег в Европа, Азия и на острови в Тихия океан. Това заяви руският външен министър, цитиран от “Спутник”. Сергей Лавров говори след края на Мюнхенската конференция по сигурността.
След като през лятото на 2019 г. Вашингтон напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, Москва призова САЩ да избягват разполагането на такива оръжия в близост до границите на Русия.
Според Лавров единствено в речта на Макрон на конференцията в Мюнхен звучи прагматизъм и настроение за диалог с Русия. “Има предложения от Франция, страната показва истинска политическа прозорливост, геополитически прагматизъм и желание за диалог.”
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че напуска договора заради нарушения от страна на Москва. Русия твърди, че се придържа към споразумението и има опасения, че САЩ не го спазват. След като САЩ напуснаха сделката през август, Пентагонът веднага тества нова ракета, оперираща в забранения обсег.
Източник: https://fakti.bg/

 

Юлия Вревска - розата на Русия, откъсната за България

18.02.2020, 08.38

Военните милосърдни сестри се появяват за пръв път в Кримската война (1853-1856), известна в историята също и като Източната война – Кръстоносен поход срещу Русия. След това феноменът фронтово милосърдие се развива във всички следващи войни: Руско-Турската, Руско-Японската, Първата световна война, Втората световна война, във войните през втората половина на XX век и първите две десетилетия на XXI век.
Военните милосърдни сестри облекчават страданията на ранените и утешават умиращите, а за откъснатите от родния дом хора, гинещи на фронта, те често се явяват и последните, които им напомнят за близките, които никога повече няма да видят.
Има човешки качества, които през всичките времена предизвикват възхищение, благодарност и признателност – милосърдие, доброта, състрадание, емпатия. Най-прецизно, правдиво, пълно, достоверно и особено ярко човек разкрива своята същност в сложни жизнени условия и ситуации: в хода на войните, стихийните бедствия, болестите и епидемиите, социалните катаклизми и политическите катаклизми. (Юлия Вревска/Юлия Вревская - България, СССР/Болгария, СССР (1977) - игрален филм)

В историята има много примери за човешка саможертва и за всеотдайна помощ на своите събратя, в това число и оказване помощ на съвсем непознати хора. Именно в такива гранични условия, човек показва своята истинска същност и истинската си природа.......Прочети още

 

Ударният хеликоптер Ка-52М ще бъде въоръжен с ракета с обсег от 100 км

18.02.2020, 08:36

Модернизираният ударен хеликоптер Ка-52М “Алигатор” ще получи възможност да използва крилата ракета с обсег от 100 км.
“Обновеният Ka-52M ще може да носи най-нови крилати ракети “Изделие 305”. Тази хеликоптерна крилата ракета може ефективно да порази всякакви наземни цели - включително бронетанкови машини - на разстояние до 100 км”, заяви източник във военно-промишления комплекс.
Събеседникът добави, че модернизираният “Алигатор” има подобрена система за наблюдение и навигация, подобрена е авиониката на пилотската кабина и пропелерната група, пише "Поглед инфо".
По-рано друг източник в отбранителната промишленост каза на агенцията, че „Изделие 305“ е преминало бойни изпитания в Сирия. По време те съвпадат с изпитването в условия на реална битка на модернизирания атакуващ хеликоптер Ми-28НM “Нощен ловец”.
Тогава в медиите се появи първото споменаване на „Изделие 305“. Обхватът на полета е скромно обозначен - „над 25 километра“. Данните за координатите на целта се въвеждат в ракетата преди изстрелването.
„Изделие 305“ преодолява по-голямата част от пътя под контрола на инерционна навигационна система, а когато се приближава до целта, главата на насочването се включва.
Ракетата е оборудвана с високо чувствителни сензори, работещи в различни диапазони на спектъра. Ракетата може да се ръководи от маркировката на обозначението на лазерния далекомер-цел, топлината, излъчвана от целта, както и да излъчва картината от камерата до пилотската кабина на хеликоптера.
Оръжието е защитено от смущения, в състояние е да различи целта сред инфрачервени капани и да работи в режим "изстреляй-забрави".
Обхватът на ракетите от сегашния арсенал от бойните хеликоптери на руските Въздушно-космически сили не надвишава 15 километра. Новите оръжия ще позволят на фронтовата авиация да поразява цели, без да влиза в зоната на ПВО на противника. - Още за Ка-52
Източник: https://blitz.bg/

 

Столичните запасни ще се включат в гражданското шествие в памет на Васил Левски

18.02.2020, 08:25

Снимка Димитър БебеновОрганизатор на шествието, което ще започне от шадравана пред президенството,  е Общобългарският комитет „Васил Левски“. Неговият председател Васил Василев отправи покана за включване в проявата на участниците в тазвечершната „Памет за Апостола“. Столичната организация на СОСЗР ще участва в шествието, каза за „Отбрана“ председателят й бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.  
От 17 ч. на 19 февруари  президентът ген. Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие, което ще извърви „Пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски в София, съобщи по-рано прессекретариатът на държавния глава. От 18 ч. президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата.
Традиционната художествена вечер в навечерието на деня, когато отбелязваме обесването на Васил Левски, което поставя началото на неговото безсмъртие, се проведе в ЦВК. Тя бе организирана от Столичния съвет на СОСЗР и Общобългарския комитет „Васил Левски“. Участваха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Комитета на випуските на НВУ бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков, генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва и много ученици.
Колкото повече се отдалечава от нас, образът на Левски става все по-светъл и все по-необходим, подчерта в словото си писателят и издател Димитър Томов. Той призова да пазим заветите на Апостола, като зениците на очите си. На сцената на зала „Концертна“ в ЦВК се изявиха ученици от 38-мо основно училище „Васил Априлов“ с директор Мария Димитрова и от 144-то СУ „Народни будители с директор Величка Николова. Вечерта завърши с авторско стихотворение на поета Кирил Божинов.
На 19 февруари от 11 ч. представители на Столичната организация на СОСЗР ще поднесат венци и цветя пред паметника на Васил Леевски в района на Военна академия „Георг С. Раковски“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На тази дата през 1942 г. загадъчно потъва френската подводница ”Сюркуф”

18.02.2020, 07:30

В нощта на 18 срещу 19 февруари 1942 г. френската подводница "Сюркуф" потъва загадъчно в Атлантическия океан, на север от Панамския канал. Загиват 126 души.
По това време тя е най-големият плавателен съд в света от този клас и бързият край на нейната военна история е изпълнен с неясноти и конспирации.
Подводницата носи името на френския корсар Робер Сюркуф. Пусната е на вода още през 1929 г., а през 1934 г. е приета на служба във военноморския флот..........Прочети още

 

 

Тайландските ВВС закупуват шест вертолета Н135

17.02.2020, 21:10

По време на авиоизложението Singapore Airshow кралските ВВС на Тайланд са подписали договор с подписват договор с Airbus за придобиване на шест вертолета H135.
Тайландските въоръжени сили експлоатират доста типове хеликоптери на Airbus, но Н135 не е сред тях.
Новите вертолети ще се използват за първоначално обучение на пилоти. В прессъобщението се казва, че те ще се използват съвместно с хеликоптерите Н225, така вероятно Н135 ще са от състава на 203-та вае, дислоцирана в Дон Муанг.
Така тайландските ВВС ще имат за първи път на въоръжение вертолети, предназначени само за обучение.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Сърбия и Русия засилват военното сътрудничество

17.02.2020, 20:10

Сътрудничеството на Сърбия и Русия в областта на отбраната се развива според Декларацията за стратегическо партньорство и ще продължи да се задълбочава, бе констатирано днес на среща на министрите на отбраната на двете страни Александър Вулин и Сергей Шойгу в Белград, предаде "Танюг".
По данни на сръбското министерство на отбраната само през 2019 г. в рамките на военното сътрудничество с Руската федерация са реализирани 94 дейности, докато в периода от 2000 до 2012 г. броят им е бил незначителен. Вулин каза, че Сърбия се нуждае от силна армия, защото тя е гарант за стабилността и неутралитета на държавата, и благодари за военнотехническата помощ, която Руската федерация предоставя на сръбската армия.
Сръбският министър заяви, че е недопустимо формирането и въоръжаването на армия в Косово, и изрази особена загриженост от липсата на реакция от страна на Европейския съюз, НАТО и всички, които гарантират изпълнението на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово.
Шойгу от своя страна даде висока оценка на нивото на двустранното сътрудничество в отбраната. Като най-добър показател за това сътрудничество той посочи, че вече са организирани шест съвместни военни учения, на които двете армии са показали професионализъм и високо ниво на подготовка и са демонстрирали своите приятелски отношения. Днешното посещение на Шойгу в Белград е деветата му среща с Вулин от назначаването му за министър на отбраната на Сърбия. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открити невзривени боеприпаси

17.02.2020, 20:00

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия (ФОППБ) на 29-ти механизиран батальон – Шумен, от състава на Единен център за начална подготовка, беше задействано днес, 17 февруари, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити до стария жп прелез край град Смядово, област Шумен.
Специализираният екип под ръководството на капитан Ангел Иванов разузна и унищожи  три силно корозирали снаряда – два от тях са с дължина 600 мм и диаметър 180 мм, като единият е с взривател, а третият снаряд е с дължина 300 мм и диаметър 100 мм.
Действията по унищожаването на невзривените боеприпаси се извършиха при стриктно спазване на мерките за безопастност. Военослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Сухопътни войски с поредица от ритуали в памет и в чест на Васил Левски

17.02.2020, 19:42

Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България Васил Левски започнаха вчера в Асеновград с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти артилерийски полк пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир, който продължи с възпоменателен митинг, панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия и завърши с поднасяне на венци и цветя, съобщават от КСВ.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще изнесе утре лекция пред курсантите от Националния военен университет (НВУ), чийто патрон е Васил Левски, на тема: „Ролята на Апостола на свободата за възраждането на българския национален дух“. Преди това министър Каракачанов ще поднесе цветя на паметника на Васил Левски на ритуалния плац в НВУ и ще се запознае с условията, при които протичат учебният процес и подготовката на курсантите на учебния център „Беляковец“, съобщава Пресцентърът на МО.
*********
Утре ритуалите продължават от 11.00 часа с полагане на венци и цветя от военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ в Горна Оряховица.
В Стара Загора военнослужещите от състава на 2-ра механизирана бригада ще почетат паметта на Апостола с военен ритуал от 11.00 ч. пред едноименния паметник в града.
В 18.00 часа военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч, а в Петрич на централния градски площад ще се състои факелно шествие и полагане на венци и цветя от военнослужещите от Бригадното командване - Благоевград.
Почетен караул от 101-ви алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст - паметника на „ Васил Левски“ в кв. Райково в Смолян в 19.00 ч.
Кулминацията на честванията ще бъде от 18.00 часа на площад „Васил Левски” в родния му град Карлово, когато ще се проведе възпоменателна церемония по повод 147 години от обесването на Апостола с участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
***********
Отбелязването на годишнината от гибелта на Дякона ще продължи и на 19 февруари.  В 09.00 часа в църквата „Света Богородица” в Карлово ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе  митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.
В Белене от 10.30 часа военнослужещите от 55-ти инженерен полк ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.
Военнослужещите от 31-ви механизиран батальон ще отдадат почит на Апостола  от 11.00 часа в Хасково.
В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци  в Плевен и в Шумен.
Личен състав от Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа.
По същото време на площад „Васил Левски“ в Сливен своята почит към великия син на България с поднасяне на венци и цветя ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.
Ритуалът с поднасяне на венци и цветя в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от 4-ти артилерийски полк, е с начален час 12.00 пред паметника на Апостола на свободата, след което ще бъде отслужена панихида и изнесена литературно-музикална програма от деца от детските градини в града.
Източник: http://otbrana.com/

 

Йенс Столтенберг: ЕС не може да защитава сам Европа без НАТО

17.02.2020, 13:51

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е категоричен, че Европейският съюз не може да защитава Европа сам, без помощта на НАТО, предава сръбската редакция на телевизионния канал N1.
Той заяви това по повод предложението на френския президент Еманюел Макрон Полша да участва във френския анти-ядрен щит и засилената европейска отбрана.
„Усилията на ЕС да засили отбраната си винаги са били добре дошли. Чудесно е да се предприемат, защото те също укрепва НАТО. Но те не могат да бъдат алтернатива на НАТО, да се конкурират с него или да дублират дейностите на НАТО. Франция има ядрени оръжия, но основната гаранция за сигурността на европейските съюзници са средствата за сплашване, прилагани от НАТО и общите възможностите на САЩ и Европа“, обясни първият човек в НАТО в интервю за полската частна телевизия Polsat.
Столтенберг подчерта, че 80 процента от всички военни разходи се плащат от държави-членки на НАТО, които не са в Европа. „Това означава, че ЕС не е в състояние да защити Европа и че НАТО е гаранция за сигурността на европейските съюзници“, подчерта той.
Генералният секретар заяви, че западните военни съюзници няма да тръгнат по пътя на Русия за разполагане на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа и че отговорът на новото разполагане на руски ракети е, че НАТО усилва въздушната и противоядрената отбрана, конвенционалните сили и оперативната готовност чрез множество съвместни военни учения, както и чрез стартиране на различни инициативи за разоръжаване.
„Не искаме нова Студена война, не искаме надпревара във въоръжаването. Затова се опитваме да свържем нашето послание с посланието за воля за диалог, особено за контрола върху оръжията, защото нова надпревара във въоръженията е опасна, скъпа и ще продължим да полагаме усилия да не я допуснем“, заяви Столтенберг.
По неговите думи, силата и диалогът не трябва да бъдат взаимно изключващи се и дейностите на НАТО спрямо Русия се развиват по два коловоза.
„Излизаме от позицията на силата, демонстрирайки решителност, оставаме предсказуеми, макар и остри, но от друга страна, ние се стремим да изградим диалог с Москва и искаме по-добри връзки с нея“, обясни генералният секретар на НАТО.
Отговорът, както казва Столтенберг, на все по-агресивното поведение на Русия, е да се увеличи броя на военните учения на територията на НАТО.
„Маневрите Defender Europe 2020 са демонстрация на силата на нашите трансатлантически връзки. . Те потвърждават ангажимента на американците да гарантират сигурността на Европа“, завърши генералният секретар.
Източник: https://trud.bg/

 

Defense24.pl: „Техническият канибализъм“ стана обичаен в полската авиация

17.02.2020, 13:31

След подписването на споразумението за бъдещи доставки на изтребители F-35 от 5-о поколение в Полша, военните анализатори в страната си зададоха въпроса "В какво състояние се намират в момента полските ВВС?".
Известно е, че има огромни проблеми със самолетите МиГ-29 - но не всичко върви гладко и с американските F-16. Каква е ситуацията с боеготовността на тези машини, задава въпрос полският военен сайт Defense24.pl.
Трудното е, че точният брой боеготови изтребители във ВВС на Полша е поверителна информация, която Министерството на отбраната не разкрива. Според представители на МО днес F-16 притежава „достатъчна боеготовност за изпълнение на поверените им мисии“ и те „изпълниха 98,5% от планираните полети“ през 2019 г. Това обаче едва ли е достатъчно, като се има предвид обаче, че през същата година две ескадрили МиГ-29 са изведени от експлоатация. Ситуацията с броя на бойните самолети F16 не отговаря особено на оптимистичните изявления на представителите на МО на Полша. И така, представителят на Генералното командване на въоръжените сили на Полша подполковник Марек Павляк заяви, че за нормална боеготовност на самолетите е необходима периодична поддръжка. Тези операции отнемат от няколко дни до 10 седмици, а 100% готовност на самолетите, дори теоретично, не е във възможностите не само за Полша, но и за която и да е друга държава от НАТО. Съществува информация, че средният процент годните за полети изтребители, е между 40 и 70 %, средно 55 %. Павляк заяви, че в Полша цифрата е по-близка до 70, отколкото до 40 %. Предвид броя на F-16, експлоатирани от Полша, може да се изчисли, че самолетите, готови за бой, са от 26–27 (ако процентът е 55%) или до 33–34 (ако е достигнат максимумът 70%).
Други машини не могат да летят, също така поради т. нар. технически канибализъм - когато части и компоненти се вземат "временно" от по-малко изправен самолет, за да се поддържа годността на изправната машина. От полското министерство на националната отбрана признаха, че това все пак се случва, но подчертаха, че само отделни машини са подложени на канибализъм.
Самолети от пето поколение - F-35 и F-22 - не можеха да се похвалят с подобни показатели, тъй като те бяха почти наполовина боеготови (причината бяха „детските болести“ на сравнително новия F-35 и особено високото ниво на сложност при обслужването на F-22). Defense24.pl обобщава - Полша изпитва остър недостиг на бойни самолети, но не защото F-16 не се поддържат достатъчно добре, а поради факта, че Полша като цяло е закупила очевидно недостатъчен брой модерни машини.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Радари AESA за F-16 на USAF

17.02.2020, 12:10

В рамките на модернизационната програма за изтребителя Lockheed-Martin F-16 Fighting Falcon на US Air Force е модернизиран първи самолет, принадлежащ на Въздушната национална гвардия на САЩ. Самолетът е първият, на който е инсталиран радар Northrop Grumman AN/APG-83 SABR AESA.
Модернизация на F-16:
На първо време на 72 изтребителя F-16 от Въздушната национална гвардия (Air National Guard, ANG) постепенно ще бъде инсталиран радарът APG-83, но на всички самолети F-16 на USAF трябва да бъдат инсталирани такива радари до 2025 г., включително и на тези на ANG.
Northrop Grumman подписа договор за 3.2 млрд. US$ за разработка и производство на 372 радара AESA за авиационния парк от F-16 Fighting Falcon в експлоатация в USAF и ANG. Изпълнението на договора, анонсиран официално на 19 декември, се контролира от Air Force Life Cycle Management Center, Fighter Bomber Directorate, F-16 Division, в авиобаза Райт Патерсън, щата Охайо.
Конгресът одобри законопроекта за разходите за отбрана през 2020 г. Първите F-16 се модернизират от Съвместна база Андрюс (Joint Base Andrews) в щата Мериленд.
Модернизацията на радара се изпълнява в отговор на възникващите съвместни оперативни нужди на Северноамериканското командване (JEON). Адаптирането на новия радар APG-83 е специално разработено, за да повиши възможностите на F-16 с достъпна и еволютивна архитектура, на базата на прогреса, постигнат благодарение на въвеждането на радара APG-77 AESA на Northrop Grumman за F-22 Raptor и APG-81 AESA за F-35 Lightning II. Самолетът вече ще може да разшири експлоатационната жизнеспособност и надеждността на флота, като същевременно предоставя на пилотите радар с бойни способности на изтребителите от 5-то поколение.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Предаване на курсовката в морското училище (1967 г.)

17.02.2020, 08:41

Завършването на висше образование за всеки землянин е особен момент, който следва да се отбелязва подобаващо. Студентите от различни нации с възторжени викове си хвърлят абсолвентските шапки във въздуха. Следва щур купон, с много танци и алкохол до зори.
Випускниците от военноморската академия в Анаполис под команда си хвърлят фуражките във въздуха, а тези от академията на бреговата охрана хващат за носа бронзовия бюст на някое флотско величие. Следва колективно надпиване с бира и уиски в най-близкия до портала бар.
Випускниците на висшето военноморско училище в Санкт Петербург навличат на паметника на адмирал Крузенщерн матроска фланелка. Следва надпиване с водка в малки групи и по целия път до дома.
Випускниците на българското военноморско училище също си хвърлят фуражките във въздуха по команда. Следва тържествен обяд-коктейл с командването и чаша вино. А в някои години само бира. И после всеки по индивидуална програма..........Прочети още

 

 

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов посреща заместник-генералния инспектор на Въоръжените сили на Федерална република Германия вицеадмирал Йоахим Рюле

16.02.2020, 22:15

Заместник-генералният инспектор на Въоръжените сили на Федерална република Германия вицеадмирал Йоахим Рюле пристига утре, 17 февруари, на официално посещение в България. Той ще бъде посрещнат от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
В планираната среща с ръководството на Щаба на отбраната ще бъдат обсъдени двустранните отношения в областта на отбраната и възможността за тяхното развитие, както и теми от взаимен интерес за Въоръжените сили на двете страни.
Източник: www.mod.bg

 

Силите на Асад превзеха по-голямата част от сирийската провинция Алепо

16.02.2020, 21:37

Сирийските правителствени сили превзеха днес по-голямата част от от северозападната провинция Алепо, предаде Ройтерс.
Руски военни самолети нанесоха масирани удари по населени места в провинция Алепо, които по-късно бяха превзети от сирийските сили, подпомогнати от подкрепяни от Иран милиции, съобщиха активисти.
Източници от силите на бунтовниците казаха, че бойците им са се изтеглили от района, включително от градовете Анадан и Харитан.
"За един ден те превзеха зона, в която за осем години не можаха да превземат и едно село", каза Рами Абдел Рахман (на снимката), директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права. "Настъплението на режима в тази зона е много бързо", каза той. По думите му сирийските сили са превзели 13 града и села.

 

Защо ООН не може да спре войните в Арабския полуостров?

16.02.2020, 08:58

Защо ООН не може да сложи край на войните в Арабския свят, коментира британското списание The Economist, пише Агенция "Фокус".
След почти десетилетие на кървави битки, гражданската война в Сирия все още успява да шокира. Повече от 700 хиляди души са избягали офанзивата на правителството в Идлиб, последния бастион на страната на бунтовниците. Подслонът е оскъден; с температури близо до нула, семействата спят на пътя. Отчаяна да попречи милиони бежанци да преминат през южната й граница, Турция е разположила хиляди войски, за да забави сирийския напредък, рискувайки конфликт с Русия, която подкрепя Башар Асад, сирийския диктатор, със самолети в небето и с наемници на земята. Най-малко дузина турски войници са убити.
На този фон идват усилията на Гейр Педерсен, специалният пратеник на Организацията на обединените нации, настоява за създаване на комитет за преработка на конституцията на Сирия - орган, който Асад вече заяви, че ще пренебрегне. С наближаването на режима до Идлиб, докато още един милион цивилни се подготвят да избягат, ООН заложи време и престиж на усилие, което беше обречено от самото начало.
От 2011 г. 13 пратеници на ООН се опитват да играят ролята на лечители в гражданските войни в Близкия Изток: четири в Сирия, шест в Либия и трима в Йемен. Никой не е успял. Войната в Сирия привършва само защото режимът изби враговете си. Либия и Йемен са провалени държави. В най-добрия случай усилията на ООН не са били ефективни. В най-лошия случай в Сирия те помогнаха да се насочи инерция към една от враждуващите страни.
Има голямо множество от академични изследвания за това как приключват войните. Едно проучване установява, че включването на жени в преговори ги прави по-вероятни за успех. Друго създава връзка между неуспешното прекратяване на огъня и последвалия успех, което изглежда многословен начин да се каже, че ако в началото не успеете, трябва да опитате отново.
Най-вече войните приключват, когато поне една страна реши, че разходите за продължаване надвишават възможните ползи. Това е труден избор за губещата страна в гражданската война. Бойците не могат просто да сложат оръжие и да се приберат. Поражението може да означава унищожение. През 1997 г. Барбара Уолтър от Калифорнийския университет анализира половин век на разрешени конфликти. Тя откри, че само 20% от гражданските войни завършват с мирно споразумение, в сравнение с 55% от междудържавните конфликти. „Групи, които водят граждански войни, почти винаги избират да се бият до финала“, пише тя.
Ако външни фактори искат да сключат сделка, те трябва да променят това съотношение. Често се цитират споразуменията от Дейтън, които Америка договаря през 1995 г. за прекратяване на войната в Босна. Но Америка и нейните съюзници в НАТО не бяха обикновени преговарящи. Те също хвърляха бомби по един от воюващите. В Сирия, за разлика от това, „осъзнавам, че почти нямам лост“, казва Педерсен. Дори когато са подкрепени с оръжие, дипломатическите усилия често се провалят. Америка не можа да внесе траен мир в Афганистан или Ирак, въпреки силата си.
В поддържането на мира, за разлика от миротворческата дейност, ООН често успяваше. Териториалният спор в Кипър, макар и все още нерешен, не доведе до смъртта на нито един човек от 90-те години насам. Но трябва да се запази мира. Организацията на ООН има рядко разрешение извън страни да стреля по пътя си, за да наложи такава. Ако не успее, с един воюващ (като Асад), който е в настъпление и няма стимул да спре да се бие, няма средство с което да прекрати конфликта и да пусне сините каски.
Така че ООН си постави по-постижими цели. Бившият специален пратеник, Стафан де Мистура, преследваше местното примирие - „замразени зони“, както ги наричаше той. Сборник от 2018 г. от Атлантическия съвет, мозъчен тръст, разгледа 18 такива примирия в предградията на Дамаск. Медианното споразумение, изтрая само десет дни; само три продължиха повече от месец. Те позволиха на Асад да се прегрупира. Той нямаше достатъчно войници, за да се бие на всички фронтове, а тези, които имаше, често бяха слаби бойци. Въпреки че режимът не можеше да толерира добре въоръжени бунтовници в предградията на Дамаск, нито можеше да си позволи да хвърля войски в месомелачката на градската война. С помощта на ООН, Асад постигна сделки в предградията, след което остави жителите им да гладуват и да се предадат.
Подобен подход в Йемен се съсредоточи върху Ходейда, стратегическо пристанище, което стана арена на много сражения. През декември 2018 г. враждуващите страни сключиха споразумение в Стокхолм, което призова за незабавно прекратяване на огъня и преразпределяне на силите. Година по-късно агенциите за помощ съобщават, че Ходейда все още е най-опасната провинция за йеменските цивилни граждани, в която са дадени една четвърт от всички жертви.
Въпреки че ООН се фокусира върху създаването на зони за сигурност, никоя от гражданските войни в Близкия Изток не е наистина местна. Иран и Русия се намесиха, за да подкрепят Асад. Държавите от Персийския залив изпратиха оръжие и пари на неговите противници и навлязоха в Йемен с американска подкрепа. Ситуацията в Либия е толкова хаотична, че дори бедния Чад се превърна в играч.
Но ООН изглежда безсилна да спре такава подкрепа. Сирия не е обект на ембарго на оръжие, докато ограниченията в Йемен се прилагат само за определени групи, като например хутите (чиито ирански покровители пренебрегват забраната). Съветът за сигурност, където Америка, Русия, Китай, Франция и Великобритания притежават вето, вероятно няма да наложи забрана за двете държави. Членове на ООН, като Турция и Обединените арабски емирства не понасят никакви последствия за нарушаване на ембаргото на оръжието на организацията върху Либия.
Длъжностните лица казват, че правят всичко възможно. На конференция в Рим през декември Де Мистура се сравни с лекар, който работи по хроничен случай. „Не можете да излекувате всичко. Някои заболявания са трудни - но бихте ли изоставили пациента? “ попита той. "Опитвате се да намалите болката, докато лечението не бъде намерено."
И все пак ООН често не успява да направи дори това. Не може да спре потока на оръжия, оставя се да ръководи разговорите, все по-далеч от реалността. Отне повече от година, само за да се споразумеят членовете на конституционния комитет на Сирия. Президентът Асад каза, че неговата делегация на първата си среща не е била в официално качество. Все пак разговорите продължават – това дори не е палиативно лечение, в метафората на Де Мистура, а по-скоро плацебо.
Източник: https://www.dnes.bg, Павел Гълъбов

 

Кипър поръча големи количества ракетни оръжия

16.02.2020, 08:17

Според кипърски източници, позовавайки се на информацията на Министерството на отбраната на Република Кипър от 7 февруари 2020 г., кипърското правителство през декември 2019 г. е сключило с Европейското ракетно обединение MBDA договори на обща сума от 240 милиона евро за закупуване на големи партиди от преносимите зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) Mistral и мобилната брегова батарея от противокорабния ракетен комплекс (ПКРК) с противокорабни ракети Exocet MM40 Block 3.
По-рано на 6 февруари френският вестник La Tribune съобщи за тези договори с френския клон на MBDA. Договорът за ПЗРК Mistral е на стойност около 150 милиона евро, а договорът за мобилната брегова батерия ПКРК Exocet MM40 Block 3 - до 90 милиона евро. Сключването на тези договори е свързано с изострянето на отношенията между Кипър и Турция по въпроса за добива на газ в териториалните води и икономическата зона на Кипър.
Националната гвардия на Кипър вече има на въоръжение ПЗРК Mistral (с едно- и двузарядни пускови установки), които бяха закупени на няколко партиди от 1988 г. Националната гвардия на Кипър разполага и с ПКРК Exocet, получена през 1994 г. с противокорабни ракети от предишната модификация Exocet MM40 Block 2 (бяха получени 24 ракети). По-рано бе съобщено за плановете на Националната гвардия на Кипър съвместно с MBDA за удължаване на живота на закупените ракети MM40 Block 2, но не е ясно дали това е извършено и дали новият договор предвижда замяната на тези ракети с новите ракети MM40 Block 3.
Според публикацията в La Tribune, на 27 януари 2020 г. Франция и Кипър подписаха ново споразумение за развитие на военно-техническото сътрудничество (предишното бе сключено от страните през 2007 г.). Съобщава се, че Кипър е една от шестте европейски държави, които се присъединиха към съвместната програма EU BLOS, стартирана по инициатива на Франция през ноември 2018 г. за създаване на многоцелевата ракетна система TAVD (Tir Au-delà de la Vue Directe) на базата на новия френски ПТРК ММР. Съобщава се също, че Кипър води преговори с френската корабостроителна компания Kership (съвместно предприятие между Naval Group и Piriou), за да поръча два малки патрулни кораба по проекта OPV 59, с потенциална стойност на договора от 75 милиона евро.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ЦРУ и БНД: Един шпионски скандал, успял да заблуди целия свят

16.02.2020, 07:30

През 1970 година представители на външното разузнаване на Германия (БНД) и на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) подписват в Мюнхен таен договор. Така те стават партньори в една операция, която ЦРУ по-късно ще нарече "ударът на столетието".
В средите на БНД операцията е наречена "Рубикон", а кодовото ѝ име за ЦРУ е било "Минерва". Пълната история на тази нагла операция бе разкрита от Втора германска телевизия (ZDF), вестник "Вашингтон Пост" и Швейцарската телевизия през февруари 2020, пише DW.
В центъра на това американско-германско партньорство на тайните служби е била швейцарската фирма Крипто АД - световен лидер в производството на кодиращи технологии. Неин създател е Борис Хагелин, който още от 1930-те години насам се занимава с изкуството за кодиране на съобщения. Държави от цял свят купуват от идиличния алпийски град Цуг шифровъчни машини, с които оборудват своите посолства, служби и правителствени институции. Машините на швейцарската фирма са били продадени в над 120 страни. И в един момент всички те се оказват измамени.
Това е шпионският удар на века!
Защото дори служителите в Крипто АД не са знаели, че всъщност тяхното предприятие е собственост на две тайни служби: в края на 1960-те години създателят на Крипто АД Борис Хагелин решава да се пенсионира. И продава фирмата си на БНД и ЦРУ. Двете тайни служби си поделят наполовина цената от 8,5 милиона долара. Информацията за новите собственици на Крипто АД е била прикрита благодарение на контактите на германското външно разузнаване със Сименс и с помощта на една адвокатска кантора в Лихтенщайн. С тази сделка двете тайни служби направили огромен удар. Само през 1975 година печалбите им са възлизали на 51 милиона швейцарски франка. Служители на БНД предавали на ЦРУ техния дял от печалбите на тайни срещи в един подземен гараж.
От 1970 година нататък експерти на БНД и ЦРУ тайно продължавали да усъвършенстват механизмите за кодиране на произвежданите от Крипто AД шифровъчни машини. Благодарение на това техните експерти по-късно вече са можели да разкодират шифрованите съобщения.
Клиенти на Крипто AД са били Иран, Саудитска Арабия, както и редица южноамерикански и африкански държави. Само СССР и Китай никога не са купували от швейцарската фирма. На тях нещата и бездруго са им били ясни.
През 1989, например, когато САЩ нахлуват в Панама, "операция Минерва" им помага да узнаят, че издирваният диктатор Мануел Нориега се укрива в посолството на Ватикана в Панама сити. Защото и Ватиканът се е доверявал на машините на Крипто AД.
През 1986 година - само ден след експлозията на бомба в западноберлинския клуб "Ла Бел", при която загиват трима и са ранени над 200 души - американският президент Роналд Рейгън обяви, че САЩ имат необорими доказателства за вината на либийския режим на Муамар Кадафи. Тези информации също са със сходен произход - от прихванати комуникации на либийското посолство в Източен Берлин. Неслучайно тогавашният координатор на тайните служби в канцлерството Бернд Шмитбауер казваше, че "Рубикон" е направил света по-сигурен.
БНД и ЦРУ са знаели всичко
Но както често се случва в света на тайните служби, това е била само едната страна на медала. Защото БНД и ЦРУ са подслушвали и много други неща - например как южноамериканските диктатури изтезават и убиват хора, как се планират държавни преврати и масови убийства. Дали тези информации са попадали в ръцете на германското правителство или в Белия дом, остава неясно. През 1981, когато Великобритания води войната за Фолкландските острови срещу Аржентина, БНД и ЦРУ препращат на британците прихванатите комуникации на аржентинците. Дори и държави от ЕС и НАТО като Италия, Испания или Ирландия, са били подслушвани в рамките на операция "Рубикон".
Германското външно разузнаване многократно е протестирало пред американските си партньори срещу този "шпионаж сред приятели". Но въпреки това БНД прекратява операция "Рубикон" едва през 1993 - под натиска на германското правителство. Една година по-рано по обвинение в шпионаж е задържан Ханс Бюлер - човекът, който е продавал в Иран шифровъчните машини на Крипто AД. Бюлер така и не е знаел нищо, но недоверчивите иранци го държат в затвора цяла година.
В крайна сметка БНД продава на ЦРУ своите 50% от собствеността на Крипто AД. ЦРУ закрива фирмата чак през 2018. По това време тя вече отдавна не е лидер на световния пазар, а и американските тайни служби вече са сключили бизнес отношения с фирми за дигитална комуникация.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Отбранителният бизнес на Airbus ще води преговори за съкращения на работници

16.02.2020, 07:20

Ръководителят на отбранителния бизнес на Airbus - Airbus Defense and Space, съобщи, че започват преговори с трудовите власти в Европа за съкращаване на работни места, тъй като групата се възстановява след неуспехите с военния си транспортен самолет A400M, предава Ройтерс.
„Ще влезем в преговори с Европейския съвет за работниците скоро“, коментира шефът на Airbus Defense and Space Дирк Хок пред Ройтерс. След това ще се водят преговори и на национално ниво.
Заради повтарящи се технически проблеми германските военновъздушни сили решиха да откажат доставката на два от самолетите А400М миналата есен, припомня информационната агенция.
Групата е взела и такса в размер на 1,2 млрд. евро за влошаващите се перспективи пред продажбите, например германската забрана за износ към Саудитска Арабия, която иначе е доста обещаващ клиент.
Отбранителният бизнес на Airbus е сформиран през 2014 г. като част от по-широко преструктуриране. Компанията е наела 34 хил. души персонал, 13 хил. от които са в Германия, където е и нейното седалище. Дружеството допринася за около една пета от приходите на компанията майка Airbus.
„Синдикатите знаят, че ще се боря да запазя всяко работно място, което мога. Няма да предложим непропорционални числа“, коментира Хок.
Съкращаването на работните места ще зависи от използването на капацитет и разработването на проекти в различни предприятия. „Тук трябва да кажа на местните политици, че гаранциите за поддържане на предприятията зависят от проектите“, допълва той.
Хок изрази оптимизъм относно перспективите за проект за разработване на съвместни френско-германски изтребители от следващо поколение и военни дронове, след като германските депутати отпуснаха близо 80 милиарда евро за тестовата фаза на проекта.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Шефът на Пентагона: Китай е все по-голяма заплаха за световния ред

16.02.2020, 07:15

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър представи днес Китай като нарастваща заплаха за световния ред, предадoха Асошиейтед прес и БТА.
Той използва речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, за да каже, че най-населената държава в света краде ноу-хау от Запада, сплашва по-малките си съседи и се стреми да получи преимущество по всякакъв начин и на всяка цена.
Еспър изтъкна, че Китай оглавява списъка на Пентагона с потенциални неприятели, следван от Русия, Северна Корея, Иран и продължаващата заплаха от екстремистки групировки.
"Китайската комунистическа партия още по-бързо пое в грешна посока и стигна още по-далеч - повече вътрешни репресии, по-хищнически икономически практики, повече твърдост и - което е най-притеснително за мен - стана по-агресивна във военно отношение", изброи шефът на Пентагона.
Еспър подчерта, че САЩ не желаят конфликти с Китай и отбеляза, че правителството във Вашингтон е изпратило медицински материали, за да помогне на Пекин в борбата с коронавируса, от който се заразиха над 67 000 души. При все това, смята той, Китай е дал ясно да се разбере какви са дългосрочните му намерения, а Европа и останалата част от света трябва да се събудят и да разберат каква заплаха представлява тази държава.
Американският министър на отбраната предупреди европейците, че застрашават НАТО, като позволяват на китайския телеком "Хуавей" да участва в изграждането на безжичната интернет мрежа от пето поколение (5G), предаде Франс прес. По думите на Еспър "Хуавей" е троянски кон, който ще предава данни на потребители на комунистическата партия и на китайските тайни служби.
/БТА/

 

На този ден преди 60 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”

16.02.2020, 07:10

На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (Triton) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
Подводницата „Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева. В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.
Проектирането на подводници за радиолокационен обзор (SSRN) започва точно в средата на 1950-те години. Окончателните й тактико-технически данни са следните: водоизместимост - 6000 т. в надводно и 7800 т. в подводно положение; дължина – 136 м., въоръжение – 6 торпедни апарата 533 мм.; максимална скорост – надводна 30 възела и подводна 27 възела; екипаж – 172 души; има трикоординатен радар за засичане и определяне на ракетни траектории.
Това е най-дългата подводница в американския флот до 1979 г., когато е спусната на вода подводницата „Охайо”.
Сумарната мощност на двигателна установка достига 34 000 к. с., но при ходовите изпитания развива мощност от 45 000 к.с. Първият командир на подводницата капитан 1 ранг Едуард Бич твърди, че в случай на нужда може да достигне 60 000 к.с. Всеки двигател върти отделен гребен винт.
„Тритон” притежава най-голямата в американския флот надстройка – 21 м. дължина и 7 м. височина, в която се намира трикоординатният радар в неактивен режим.
Отначало е предвидено да бъдат построени 8 подводници от типа на „Тритон”. Но с нарастване на стойността им от проектната цена 78 млн. на 109 млн. долара строителството е отказано.
„Тритон” е спуснат на вода на 19 август 1958 г. в присъствието на 35 000 гости. На 1 февруари 1959 г. подводницата е въведена в състава на флота.
Околосветското плаване
По време на своето изпитателно плаване „Тритон” за първи път в историята извършва подводно пътешествие около света. На 16 февруари 1960 г. „Тритон” навлиза в Северния Атлантик, а 9 дни по-късно доближава скалите св. Петър и Павел между Бразилия и бреговете на Западна Африка, откъдето започва историческото си плаване.
Оставайки в подводно положение от излизането си от базата Гротън, „Тритон” се отправя към нос Хорн и заобикаля южния край на Америка. Тук недалеч от Монтивидео (Уругвай) поводницата изплава принудително на 6 март, за да предаде заболял матрос на крайцера „Мекон”.
Подводницата пресича Тихия океан, отминава Филипините и Индонезия, пресича Индийския океан, заобикаля нос Добра Надежда и на 25 април победно се връща в началната точка на пътешествието. На 10 май „Тритон” се прибира в базата си Гротън, щат Кънектикът.
Значение на плаването
От политическа гледна точка околосветското плаване на „Тритон” повишава международния престиж на САЩ. От военна гледна точка то демонстрира огромната автономност и висока подводна скорост на атомните подводници от първото поколение. По време на плаването подводницата събира и океанографски данни.
За това плаване подводницата е удостоена с благодарност от президента, а Едуард Бич лично получава от ръцете на Дуайт Айзенхауер орден „Legion of Merit”.
Известният американски историк Берн Дибнер отбелязва важността на операция Sandblast в исторически контекст: „Епохалното достижение на Магелан е великолепно продължено от „Тритон” през 1960 г. Както и пътешествието на Магелан, пътешествието на „Тритон” създаде нова философска концепция. То показа, че хората с месеци могат да живеят и да работят на дълбочина в океана. Доказано е, че новите източници на енергия позволяват на 8000-тонния кораб без дозареждане да извърши околосветско плаване. Демонстрирано е, че изкуството на наблюдението, навигацията, комуникациите и управлението са доведени до такива предели, че пътешествието под вода е възможно с голяма точност.”
За времето на околосветското плаване от 24 февруари до 24 април 1960 г. подводницата изминава 26 723 морски мили (49 438 км.) за 60 дни и 21 часа със средна скорост 18 възела (33,3 км/ч), като четири пъти пресича екватора.
Общият път, изминат от „Тритон” за 84 дни и 19 часа изпитателно плаване, съставлява 36 335 морски мили, от които 83 дни и 9 часа (98%) и 35 980 мили (99%) са под вода.
Вестник „Ню Йорк Таймс” описва околосветското плаване на „Тритон” като „триумф на човешката доблест и технически опит, подвиг, който може да се оцени като още една ярка победа на САЩ в завоюването на морето”.
Съдбата на "Тритон"
През 1962 г., с началото на производството на самолета за далечно радиолокационно откриване WF-2 Tracer, функцията на радиолокационен дозор става неактуална, подводницата е преоборудвана в многоцелева и през 1964 г. става флагман на атлантическите подводни сили.
В 1969 г. „Тритон” първа от атомните подводници е изведена от състава на флота. До 1993 г. тя се намира на стоянката на резервния флот в Норфолк, независимо, че е извадена от военноморския регистър още през 1986 г.
През 1993 г. подводницата е избуксирана в корабостроителницата Пюджет Саунд и се нарежда в редицата за нарязване по програма за утилизация на атомни кораби и подводници. На 1 октомври 2007 г. „Тритон” застава на дока за утилизация, която е завършена на 30 ноември 2009 г.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик

16.02.2020, 07:00

Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}