Военна информация

Архив - от 16 до 29 февруари
 

 
Американски и канадски военни ще извършат инспекционен полет от Хабаровск
29.02.2016, 22:16
Канадски и американски военни наблюдатели ще извършат инспекционен полет от летище Хабаровск в рамките на договора по „Открито небе”. За това съобщава началникът на националния Център по намаляване на ядрената опасност Сергей Рыжков, предава РИА Новости.
«В периода от 29 февруари до 5 март в рамките на международния договор „Открито небе” съвместна мисия на САЩ и Канада ще изпълнят наблюдателен полет над територията на РФ с американски самолет ОС-135B, който ще лети от летище Хабаровск (Новый)», казва Рижков.
Boeing OC-135B е разработен на база на американския самолет за метеорологическо разузнаване WC-135B.
Договорът „Открито небе” е подписан в Хелзинки през 1992 г., в него участват 34 държави.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Военна академия е домакин на международен форум
29.02.2016, 21:38
На 1 и 2 март 2016 г. Военна академия „Г.С.Раковски” с началник генерал-майор Тодор Дочев ще бъде домакин на годишното заседание на висшите ръководни органи на Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността. Откриването на заседанието ще бъде в 9 часа на 1 март.
Висшият консултативен съвет, председателстван от о.р. генерал-лейтенант Дейтън – директор на Европейския център за стратегически изследвания „Джордж Маршал”, и Управителният съвет на Консорциума под ръководството на д-р Рафаел Пърл ще направят преглед на дейността на работните групи и ще очертаят насоките за работа през 2016 година. Военна академия е активен член на Консорциума от самото му създаване през 1999 г., преподаватели и изследователи участват в работните групи, а понастоящем една от тях се ръководи от представител на Академията.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Завърши българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”
29.02.2016, 21:34
Завърши българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”, съобщава ВМС. Учението се проведе в териториалното море и прилежащата зона на Република България и бе насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия.
В учението взеха участие и корабите от състава на Втората постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. - (видео)
На 27.02.2016 г. в зала „Петя Дубарова” на Културен център „Морско казино” в гр. Бургас се проведе следпоходна конференция на учението на която командирите на корабни групи представиха брифинги за изпълнението на сериалите на море, както и за цялостното протичане на учението.
Капитан I ранг Кесгин, командир на Втората постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) даде своята висока оценка за цялостната организация, планиране и провеждане на „Посейдон 2016” и благодари на домакините за гостоприемството и цялостното сътрудничество.
В своето заключително слово командирът на военноморска база ВМС комодор Мален Чубенков изказа задоволство от постигнатите резултати и изпълнението на целите на учението. Той благодари на всички участници в учението за проявеният професионализъм и изрази своето желание да ги види отново през месец юли тази година, като участници в българското военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Вижте най-скъпите самолети на американските ВВС
29.02.2016, 20:45
B-2Американските ВВС публикуваха списък с десетте най-скъпи самолета, като под внимание се взима както цената на летателния съд, така и разходите за полет.
Първото място се заема от стратегическия бомбардировач B-2A Спирит, който може да нанася и ядрени удари. Цената му е 1.16 милиарда щатски долара, а разходите за час полет - $128 805.
Стойността на Боинг VC-25, пригоден за военновъздушните сили, е 330 милиона долара, а разходите за един час полет - $206 337.
Стратегическият бомбардировач B-1 Lancer струва 317 милиона долара, а час полет - $58 488.
244 милиона долара е цената на E-8С Джоинт Старс, чийто полет за един час се равнява на $73 234.
Самолетът Е-4B пък струва 223 милиона долара, а час полет - $149 253;
AC-130H Локхийд – 210 милиона долара, а час полет - $173 253;
Изтребителят Ф-22А Раптор – 143 милиона долара, а час полет - $59 166;
Изтребителят Ф-35А – 108 милиона долара, а час полет - $42 169
CV-22B – 90 милиона долара, а час полет - $65 684;
Стратегическият бомбардировач B-52H - 84 милиона долара, а час полет - $67 005.
Източник: http://fakti.bg/
 
Проектът за инвестиционен разход не определя какъв да бъде типа самолет
29.02.2016, 16:50

ПоповПроектът за инвестиционен разход не определя какъв да бъде типа самолет. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, по време на пресконференция на военното ръководство на Министерството на отбраната и Българската армия, във връзка с предстоящото разглеждане в Съвета по отбрана на предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

„Внасяме в Съвета по отбрана проект за инвестиционен разход. Този проект се внася от борда за управление на проекта, в който влизат основно колеги от Военновъздушните сили. Председател на този борд е ген. Радев. Утре той ще внесе проекта”, посочи ген.-лейтенант Константин Попов. По думите му, след като проектът мине през Министерски съвет и се приеме от Народното събрани, едва тогава ще започне процедурата по придобиването на самолета. „След като получим отговор на нашите запитвания, конкретно от самите възможни изпълнители на договора, тогава вече ще има комисия по избора, в която ще бъдат включен и летателния състав”, обясни още началникът на отбраната.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Подмладяват българската армия
29.02.2016, 15:34
НенчевВ приоритетите на българската армия за 2016 г. се предвижда намаляване на възрастта за прием на войници от 32 на 28 години. Те ще служат не до 50, а до 46 г.
С тези изменения се поставя началото на подмладяване на войниците в армията.
Това обяви на специална пресконференция министърът на отбраната Николай Ненчев. - (видео)
Той посочи, че в момента не е известно колко военни ще бъдат изпратени на границата. Всичко ще зависи от бежанската вълна. Въоръжените сили ще оказват непосредствена подкрепа в дейността на МВР за охрана на българската граница – както логистично, така и с хора за патрулна и охранителна дейност. По този начин ще подпомагат МВР в целия процес.
Николай Ненчев посочи, че другият му приоритет ще е превъоръжаване на армията, защото процентът на руско оръжие продължава да е "твърде висок".
Министърът на отбраната заяви, че ще бъде спряна обществената поръчка за купуване автомобили за нуждите на отбраната. Тя е на стойност 1.5 милиона лева – 6 леки автомобила и 9 автомобила с повишена проходимост (джипове).
Ненчев отказа да коментира колко ще струва на отбраната дислоцирането на военнослужещи на границата.
Ненчев добави, че на последния Съвет по отбрана се е разгледала и приела концепцията за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. Утре Съветът ще разгледа и приеме предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет на Военновъздушните сили.
На въпрос колко военнослужещи се предвижда да бъдат изпратени на границата, Николай Ненчев заяви: „Готови сме да окажем помощ във всеки един момент, в който МВР поиска това от нас. МВР и Гранична полиция ще останат водещи в този процес. На този етап имаме готовност да изпратим около 500 военнослужещи“.
Източник: http://fakti.bg/
 
AFA 2016: Boeing предлага модернизация на F-15C
29.02.2016, 14:48
Ф-15Модернизираният F-15 2040C ще позволи двойно по-голям боен товар (от 8 на 16 управляеми ракети „въздух-въздух”) и по-голям боен радиус.
Компанията Boeing предлага на американските ВВС модернизация и удължаване на срока на служба на изтребителите F-15C Eagle, което ще позволи по-ефективната съвместна експлоатация със ‘стелт’ изтребителите F-22 Raptor.
Проектът е обозначен като "F-15 2040C" и предвижда удвояване на УР „въздух-въдух”, които изтребителят може да носи, по-голям боен радиус и нова авионика, съобщават от компанията преди провеждането на редовната годишна конференция на Асоциацията на ВВС AFA (Air Force Association).
„Модернизацията ще позволи запазване на превъзходството във въздуха на ВВС на САЩ до появата на изтребителя от следващо поколение. От проекта са заинтересовани и чуждестранни оператори на F-15”, заявява вице-президентът от Boeing на програмата за F-15.
Модернизацията включва също нова радио-свързочна система (позволяваща комуникация с F-22), РЛС с АФАР, топлопеленгатор, нови системи за РЕБ и за предупреждение за облъчване. Решението за началото на първата малка серия модернизирани изтребите се очаква да бъде взето през септември. - Още за F-15
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия и Турция не ни се месят. Доказано е!
29.02.2016, 13:18

Пред 13-ата руско-турска война, която в най-добрия случай може да си остане студена, България прави всичко възможно да привлече вниманието на двете изнервени държави. Ще проверява с парламентарна комисия дали някоя от тях се намесва във вътрешните й работи.

И като провери, какво ще направи? Ще се скара на двете или ще посочи като виновна само едната, след което ще се съюзи с другата?
Когато атовете се ритат, магаретата нямат работа между тях. Преведена на политически език, тази народна мъдрост означава комисията авансово да обяви, че никоя от двете големи държави не ни се бърка, и да приключи историческата си мисия.........Прочети още

 
БМД-4М падна от небето
29.02.2016, 10:00
БМД-4За нуждите на изпитанията на новата парашутна система Бахча-У, от ноември 2015 г. БМД я „изхвърляха“ от тежкия транспортен самолет Ил-76 цели 11 пъти. Самата система Бахча-У има основни парашути – 11 гигантски купола с площ 350 кв. м всеки – размерът на едно прилично жилище. Технологичното решение, използвано в тези огромни парашути, позволява да се намали претоварването на екипажа вътре в машината по време на приземяването. След като машината вече е на земята, парашутите се разкопчават автоматично и тя веднага може да влезе в бой.
За десанта, чиято задача е да се действа в дълбокия тил на врага – без поддръжката на танкове или артилерия, боевата машина е истинско спасение за пехотата. Съвременната БМД-4 е машина с голям запас от гориво (за 500 км), висока скорост (около 70 км/ч), усилена бронезащита и повишена огнева мощ. Благодарение на тези качества машината от група „крилата пехота“ за кратко време може да разгроми противника на негова територия и да остане невредима.
Остава само да се достави техниката непосредствено на бойното поле – безопасно за хората, които са вътре в машината при осъществяването на десанта със самолета. Не бива да се разделят хората от машината, защото така биха изгубили безценно време след приземяването, за да се доберат до БМД и да я приведат в бойна готовност. Загубата на време по време на боен конфликт неизбежно влече след себе си големи човешки загуби. Точно затова екипажът на новото БМД остава в машината по време на спускането ѝ от самолета.
Да се направи така, че тежката машина да се спусне от небето без загуба на бойни качества или личен състав, съвсем не е проста задача, особено като се отчита тежестта ѝ (13,5 т), която е увеличена от модернизираното въоръжение и боекомплекти. Предшественицата на новата машина БМД-3 тежеше не повече от 5 тона.
По време на изпитанията на новата десантно-парашутна система Бахча-У, които се проведоха в края на миналата година, военните установили, че БМД-4 може да прави десанти заедно с екипажа вътре, без да се страхуват за живота му, а машината може да бъде приземявана на точно зададеното място.
Русия е единствената държава, която практикува десант, при който машината и екипажът са заедно. Французите се опитаха да направят подобно нещо, но се отказаха от проекта след гибелта на човек по време на изпитанията. Другите европейски страни така и не се решиха да пробват десант на машини с хора на борда.
Изпитанията на парашутно-десантната система Бахча-У още не са приключили и ще продължат до края на 2016 г., съобщи за „Руски дневник“ холдингът „Технодинамика“, който е неин разработчик. През 2017 г. ще започнат доставките на системата за руската армия. - Още за БМД-4
 
Военен хеликоптер на САЩ е извършил аварийно кацане, няма жертви
29.02.2016, 09:35

Bell UH-1NАмерикански военен хеликоптер Bell UH-1N Iroquois (р.н.69-6645) днес в 07:44 ч местно време е извършил аварийно кацане на летище в токийското предградие Тьофу, предаде Риа Новости.
Хеликоптерът е от състава на 459-та ескадрила и е излетял за рутинен полет от военната база на ВВС на САЩ „Йокото“ (Yokota Air Base), разположена западно от Токио. На борда са се намирали девет души. Нито един от тях не е пострадал. Причината за аварийното кацане е бил проблем с двигателите.
През летището в „Тьофу“ се осъществяват локални полети между Токио и разположените наблизо острови Идзу. Инцидентът не е оказал влияние върху разписанието на полетите на гражданската авиация. Причините за произшествието се уточняват.

 
След новия Су-34, Русия се заема с обновяването на ракетоносците Ту-160
29.02.2016, 09:23
Ту-160Авиозаводът „Сокол“ в Нижни Новгород, Русия, планира да достави първия агрегат за ракетоносеца Ту-160 през 2016 г., съобщават от завода, предаде РИА Новости.
Решението за възобновяване на производството на Ту-160 по предложение на Министерството на отбраната на страната бе прието от президента Владимир Путин през май 2015 г. Зам.-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов съобщи през февруари 2016 г., че за целта е привлечен голям завод.
„Развитието на производството на агрегати за стратегическия ракетоносец Т-160 ще се превърне в един от водещите проекти за „Сокол“ за близкото бъдеще – заводът е определен за съизпълнител на този договор. Още през 2016 г. предприятието планира да достави първия агрегат за Т-160“, съобщават от „Сокол“.
По думите на Борисов след възобновяването на производството, стратегическият ракетоносец Ту-160 ще се отличава от използваните самолети от тази серия на практика по всички характеристики.
Както бе съобщено по-рано, производството на обновения Ту-160 ще започне не по-късно от 2023 г.
Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с крила, чиято стреловидност може да бъде променяна. Разработен е от компанията „Туполев“ през 70-те – 80-те години на миналия век. На въоръжение в руската армия е от 1987 г. Това е най-големият и мощен свръхзвуков самолет във военната авиация с изменяема геометрия на крилете, както и най-тежкият боен самолет в света, който има максимална маса на излитане сред останалите бомбардировачи, допълват от РИА Новости. Сред пилотите е получил прякора „Белия лебед“. - Още за Ту-160
Източник: http://www.cross.bg/
 
Германия подновява изпитанията на БЛА Euro Hawk
29.02.2016, 09:11
БЛА Euro HawkВВС на Германиян са решили да подновят изпитанията на стратегическия БЛА RQ-4E Euro Hawk, съобщава Flightglobal. Понастоящем Euro Hawk се намира във военновъздушната база Манхинг.
RQ-4E има много сходни черти с Global Hawk, намиращ се на въоръжение във ВВС на САЩ. Основната разлика е, че на Euro Hawk е инсталирана система за радиотехническо разузнаване.
Първоначално на въоръжение в немските ВВС се планират да бъдат приети на въоръжение пет БЛА Euro Hawk, доставката на които трябва да завърши до края на годината, съобщава сайтът "N+1"
RQ-4 Global Hawk е американски стартегически разузнавателен БЛА.
Първият полет на RQ-4 се е състоял на 28 февруари 1998 г., а влиза на въоръжение във ВМС на САЩ през 2004 г.
Global Hawk може да лети в продължение на 30 часа на височина до 18 000 метра. Разработен е от американската компания Teledyne Ryan Aeronautical, дъщерна фирма на Northrop Grumman.
През януари 2012 г. ВВС на САЩ решават да прекратят закупуването на RQ-4 Global Hawk Block 30. Приетите вече на въоръжение БЛА от този тип ще преминат в резерв. Причината за такова решение и скъпото обслужване, значително по-голям от разходите по експлоатация на Lockheed U-2. - Още за Euro Hawk
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
В Индия самолетоносач ще стане 5-звезден хотел
28.02.2016, 22:18
R 22Индийската държава е взела решение да превърне самолетоносача-ветеран „Вираат“ (INS Viraat R22) в петзвезден хотел с казино, басейни и други екстри за своите ВИП гости.
Корабът влиза на въоръжение в британския боен флот под името „Хермес“ (HMS Hermes R12) и придобива голяма известност по време на британската военна кампания на Фолклендските острови през 1982 г, когато е флагман на британската бойна ескадра. Тогава на борда на „Хермес“ са разположени 12 самолета „Сий Хариер“ и 18 хеликоптера „Сий Кинг“.
След това „Хермес“ минава под индийски флаг, но вече под името „Вираат“ (на санскритски името означава „Гигант“ - бел. ред.). Но след 30 г. служба разходите по поддръжката му стават прекалено високи и неефективни за индийското правителство. След това щатът Андра Прадеш купува кораба за 1 рупия, но впоследствие харчи 85 млн. паунда за превръщането му в един от най-изисканите хотели и туристически атракции в Индия.
Плаващият великан с водоизместимост 24 000 тона се извисява над водата с 13-етажната си структура. На него ще има 600 изискани апартамента за заможни гости. Освен това на борда му ще има и казино. Тъй като хазартът е забранен на територията на Индия и в нейните териториални води, „Гигант“ ще бъде разположен навътре в океана, за да не попада в обсега на забраната. Гостите ще бъдат транспортирани до борда му с хеликоптери, които спокойно ще кацат на пригодената за това палуба. Няма проблем гостите да пристигат до хотела и с катери. Там те ще могат да ползват пет луксозни ресторанта, изискан нощен клуб, басейни и разточителни помещения за конференции.
Очаква се хотелът да отвори врати за гостите си след две години, съобщи в. „Дейли мейл“. - Oще за INS Viraat R 22
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Българското небе ще го "пазят" чужди самолети
28.02.2016, 21:30
МиГ-19Решението въздушното ни пространство да се охранява самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, ме провокира да го коментирам с читателите на вестника. На първо място с голяма острота възникват въпросите: Взетото решение, ако не е нарушение на националния ни суверенитет, какво е? Кому и за какво се налага така да бъде решен този казус?     Кой е поръчителят? Отговорът ме отвежда към събитията в далечните години от втората половина на миналия век, когато поколения се обучаваха във Военновъздушните училища за пилоти и инженерно-технически специалности в Долна Митрополия, Ловеч, Божурище.
Усвояването на новите модификации на свръхзвуковите самолети бе свързано с големи усилия, напрежение и много труд в организирането и провеждането на полетите, денем и нощем, в сложни метеорологични условия. На дежурните стоянки непрекъснато имаше самолети в готовност за излитане. При подаден сигнал от командния пункт, екипажите незабавно прогонваха нарушители на въздушното ни пространство. Все пак някои от нарушителите успяваха да хвърлят своя товар - балони с позиви или разузнавателни камери. Пленени трофеи се пазят и до днес в Музея на авиацията. С цел повишаване уменията на пилотите се летеше непрекъснато.
През 1953 г. завърши първия курс за присвояване званието летец - първи клас. През септември същата година със заповед на министъра на народната отбрана бяха обявени първите първокласни летци. Това бяха пилотите Симеон Симеонов и Тодор Трифонов, по-късно произведени в званията генерал и "Заслужил летец на Народна република България". Това се отнася и за о.з. полковник Тома Ковачев. В звание полковник бяха произведени останалите първокласни летци от групата Димо Димов, Атанас Атанасов, Атанас Димитров (Тачо), Георги Божилов и Филип Цеков. Цитирам техните имена за да се запомнят, защото през 2013 г. при юбилейното честване 60 години от придобиване званията им се очакваше, че ще бъдат удостоени и с най-високото държавно отличие. Кавалери на това отличие са ставали много посланици, дейци на културата, науката, образованието и моето лично мнение е, че тези пионери в бойната авиация, получили най-високата професионална квалификация, заслужават и най-високото държавно отличие.
Всички те, заемащи различни длъжности в бойните части на BBC дълги години пролетели хиляди часове с реактивните и свръхзвукови самолети, обучиха стотици пилоти, които след това предаваха своето майсторство на подхождащите след тях поколения командири в авиационните полкове.
Паметно ще остане участието на 25-и полк, летище Граф Игнатиево и всички първокласни летци в юбилейните чествания на 3 март в средата на миналия век. Още се помни прелитането в парадни тройки на предварително фиксирана дистанция и височина над паметника на Шипка в самия момент на тържеството. Задача трудна, изискваща изключително внимание, високо летателно майсторство и хладнокръвие. Прелитането на парадните тройки над монумента бе величествен авиационен жест, доказващ не само признателността и уважението към участвалите в сражението на Шипка, но и към загиналите във войната. Това е доказателство и че небето на България винаги се е пазело от българските военновъздушни сили, а този празник се чества от мало и голямо и ще остане в паметта на поколенията, защото 3-и март е денят на Освобождението ни от петвековното робство.
Източник: http://www.duma.bg, Асен Павлов о.з. от BBC
 
Кой спря стрелбата и прие примирието в Сирия?
28.02.2016, 19:42
Су-34От 00:00 часа на 27 февруари в Сирия влезе в сила двуседмично примирие, като се очаква то да бъде продължено. Руската авиация напълно прекрати ударите в „зелената зона” по райони и формирования, които са признати за неекстремистки. Специално за обмен на информация руснаците и американците са разработили карти за обстановката в Сирия, които са разменени на 26 февруари по време на двустранните консултации в Аман, а също и по дипломатически път. Сега картите са предмет на сравняване.
На тях са нанесени райони в които се работи по примирието, разположение на сирийските правителствени войски и кюрдските територии; обозначени са районите с терористи от ИД и „Джебхат ан-Нусра”, както и контролирани от други въоръжени формирования.
Руската страна е предоставила на партньорите си списък от въоръжени формирования от „умерената опозиция”, наброяващи 6111 души, които се присъединили към режима за прекратяване на огъня. Изброени са 74 населени пункта и райони с точни географски координати, по които е изключено да бъдат нанесени удари.
Бойните действия са прекратени в 34 населени пункта. Само за последните денонощия са подписани споразумения за прекратяване на огъня и предаване под контрол на правителствените войски на 3 населени пунктове.
Това не означава, че джихадистите от ИД могат да въздъхнат с облекчение, защото ударите по тях ще бъдат възобновени в най-скоро време. Руското командване напълно контролира ситуацията по цялата територия на Сирия. Всеки ден не по-малко от 70 безпилотни летателни апарата, космическото и другите видове разузнавания събират информация за терористите.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
МО отстъпи пред общественото мнение и ГЕРБ
28.02.2016, 19:22
РадевМинистерството на отбраната (МО) се отказало от обявеното намерение  на военен отчет да се завеждат всички български граждани от 18 до 32 години. Това каза днес по БНТ бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев (на снимката), който е депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по отбрана. За това се разбрали МО и депутатите на Бойко Борисов. Те обсъждали предоставените им промени в Закона за резерва, преди да бъдат внесени в правителството.
Мотивите на министерството не издържали, намекна г-н Радев. А и данните, за които става дума можело да се вземат  от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така на практика ангажиментът на Българската армия да изготви регистър на всички младежи, които са годни за военна служба, както заяви, колкото и неточно да е, министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на правителството в сряда, се прехвърля на Лиляна Павлова и подчинената й структура в МРРБ. Може би органите за военен отчет трябва да минат на заплата във ведомството на Лиляна Павлова, след като министър Ненчев не успя да защити обявената им функция?!
А аргументите на МО, съвсем не бяха за подценяване. „Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.“
Проблемът беше в тяхното представяне. Първо, както казва народът, каруцата беше сложена пред коня. Обясняваше се нещо, което го няма. Съобщението на МО се основаваше на проектопромените в Закона за резерва, които обществото не познава. Второ, министър Ненчев и подчинените му не бяха се разбрали какво да говорят, което наложи доуточняващи съобщения. Трето, не бе преценено, че разпространяването на подобна недостатъчно добре поднесена информация в дните, когато усилено се говори за идеята на депутати за връщане на наборната военна служба, ще има обратен ефект. Така и се получи.
Не съм чел промените в Закона за резерва, защото не са качени на сайта на МО, но предполагам, че след своеобразното бламиране на тази позиция на министъра на отбраната от страна на ГЕРБ, ще остане сега действащият текст. Той регламентира, че на военен отчет се водят резервистите и техниката-резерв; запасните и техниката-запас; българските граждани, които притежават професии и специалности, необходими на военните формирования от въоръжените сили; военнослужещите, освободени от военна служба, и прекратилите служебните си правоотношения служители от структурите на системата за национална сигурност.
Законът за резерва на Въоръжените сили е в сила от 9 март 2012 г. В Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която бе валидна до края на 2014 г., бе планирано привличането на 3000 резервисти, които в кратки срокове могат да бъдат извикани на активна служба в Българската армия. Това не бе изпълнено. Нещо повече, в предишния план за развитие на Въоръжените сили бе записано, че броят на резервистите трябва да стигне до 3400. Държавата не удържа на думата си. В новата програма до 2020 г. се предвижда числеността на доброволния резерв на въоръжените сили на Република България да не се променя и да остане от 3 000 резервисти. Само че те се все още около 500 или малко повече. (А Народното събрание гласува численост на военно-временните формирования.) От къде ще дойдат останалите? При тази обществена нагласа у нас, при която воденето на военен отчет е, едва ли не проблем на свободата и демокрацията, да не говорим за връщането на наборната служба, военните и тяхното политическо ръководство би трябвало да бъдат доста по-неотстъпчиви. И разбира се, аргументирани.
Не по-малко тревожен е политическият въпрос. Стои ли ГЕРБ зад сегашния министър на отбраната? Или мирът се запазва само заради подписването на коалиционното споразумение? Отговорите са почти ясни. Остава някой да ги изрече на глас.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” отбеляза 135-годишнината от създаването си в град Ловеч
28.02.2016, 19:17
В Ловеч ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” отбеляза вчера 135-годишнината от създаването си. Кратко представяне на училището пред журналисти направи капитан първи ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, съобщават от ВВМУ. Домакин на брифинга бе госпожа Корнелия Маринова – кмет на град Ловеч. След края на срещата, началникът на Военноморското училище беше на протоколна визита при госпожа Ирина Митева – областен управител на Област Ловеч.
В знак на признателност и уважение, бяха поднесени венци и цветя на паметника на Тодор Кирков – национареволюционер и участник в Априлското въстание. На церемонията присъстваха представители на местната администрация, обществени организации, възпитаници на Висшето Военноморско училище, офицери и курсанти, граждани, гости на града.
Под звуците на Духов оркестър Ловеч участниците в ритуала преминаха тържествено от площада до Драматичния театър в града. Там, в препълнената с гости зала, се състоя събрание – концерт. След края на словото си, професор Медникаров благодари за активната дейност на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище – секция Ловеч.
За постигнати отлични резултати по време на обучението си, курсант от Военноморско училище беше награден от госпожа Корнелия Маринова с грамота и Знак на кмета на Община Ловеч.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Въоръжени сили на 20 държави започнаха мащабни военни учения в Саудитска Арабия
28.02.2016, 16:26
Въоръжени сили на държави започнаха мащабни военни учения в Саудитска Арабия, предава BBC. В маневрите ще се включат контингенти на арабското кралство, ОАЕ, Йордания, Бахрейн, Сенегал, Судан, Кувейт, Малдивските острови, Египет, Малайзия, Катар, Оман, Джибути, Коморски острови, Тунис, Чад, Пакистан, Мароко и Мавритания.
В ученията „Северен гръм“ ще бъдат задействани наземни, военновъздушни и военноморски сили. Съгласно информация на Рияд целта на маневрите е подобряване на подготовката на войските в борбата срещу терористическите групировки.
Източник: http://focus-news.net/
 
Нов сред ветерани: руският бомбардировач Су-34
28.02.2016, 12:08

Су-34Ежедневните новини за събитията в Близкия Изток карат дори и най-мързеливите зрители да запомнят моделите руски бойни самолети, пише руският сайт „Популярная механика“.

Вече всички знаят, че наравно със заслужилите ветерани – Су-24 и Су-25 – в небето над Сирия воюва и най-новият руски бомбардировач Су-34. Тази авиационна система постъпи на въоръжение едва поминалата година.

Но историята на самолета се оказва доста дълга.......Прочети още

 
И пенсионирани, военните могат да останат в армията
28.02.2016, 10:32
Каква ще е процедурата за служители на МВР и МО, които придобиват право на пенсия, как ще си оформят документите за пенсия, ако са на работа, и ще получават ли пенсия и заплата, питат министър Ивайло Калфин.
„Военнослужещите, служителите в МВР и другите специални ведомства, които имат необходимия осигурителен стаж за пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението. Няма пречка хората да получават едновременно заплатата и отпуснатата им пенсия. Служителите от тези ведомства, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, независимо от възрастта, до 31 декември 2018 г. Офицерите ще могат да продължат да носят униформата и да служат и след като се пенсионират,“ - отговаря той.
 
Подводницата пионер на руския флот
28.02.2016, 10:06
proekt 705Въпреки, че подводницата Project 705 Lira е добре известна с качествата си на западния свят, то тя е най-популярна с ролята си във филма „На лов за Червения октомври“. “The National Interest” ни припомня, че този клас подводници са оставили сериозна наследство и извън големия екран.
Бъдещето на руския флот от подводници е далеч по-автоматизирано от сегашните прототипи, продължавайки една тенденция от края на 70-те години. Неин пионер беше класът ударни подводници Project 705 Lira.
Докато съдовете от клас Алфа бяха неуспешен опит в много отношения, новият клас бързи подводници станаха пионери в много иновативни технологии. Техните титанови корпуси им дадоха възможност да развиват скорост до 45 възла. Според някои специалист те могат да се гмуркат на дълбочина от 400 метра. В същото време подводниците са сравнително малки, като имат водоизместимост от 3200 тона.
Подводницата въвежда и други две ключови нововъведения. Едната беше един много компактен ядрен реактор, охлаждащ се от течен метал, способен да генерира огромни количества енергия. Използвани са основно два вида реактори: OK-550 и BM-40. И двата произвеждат около 155MW енергия. Резултатът от това беше развиването на сериозна скорост, за сметка на доста сериозен шум.
Другата голяма иновация в клас Lira е автоматизацията, което позволи ограничаване на броя на екипажа.
Подводницата е използвана в продължение на 20 години. Технологията на тези подводници по-късно проправи пътя за Sierra (Project 945) и клас Akula (Project 971Shchuka-B). В крайна сметка се стигна до Project-885 клас Ясен. В момента клас Ясен има екипаж от 90 души. Този брой обаче ще се намалява с разработването на новите дизайни “Interceptor” и “SSGN”, които в момента са в процес на разработка. Тогава броят на екипажа може да бъде редуциран до под 50 души.  - Още за проект 705
Източник: http://fakti.bg/
 
Индийските ВВС разполагат само с 32 изтребителни авиоескадрили
28.02.2016, 09:37
Су-30Индийските ВВС разполагат само с 32 изтребителни авиоескадрили, най-малкият брой през последното десетилетие. За това алармира индийският министър на отбраната, който е запознал премиера с тревожната ситуация.
Неотдавна бяха съкратени три ескадрили с изтребители МиГ-21, като броят на ескадрилите падна от 34 на 31. Малко по-късно бе формирана нова ескадрила с руски изтребители Су-30МКИ.
Според ВВС на страната, Индия трябва да разполага с поне 42 изтребителни ескадрили, за да защити западните и северните граници с Пакистан и Китай. В периода 2019-2020 г. ще бъдат извадени от въоръжение други 14 ескадрили с МиГ-21 и МиГ-27. Всяка от тези ескадрили се състои от 16-18 самолета.
На въоръжение в индийските ВВС сега се намират руските МиГ-21/27/29 и Су-30МКИ, британски Jaguar и френски Mirage 2000. На последните два типа в момента се извършва модернизация. Предстои и закупуването на 36 френски съвременни изтребители Rafale, както и на разработените и произвеждани в Индия леки изтребители Tejas. - Още за ВВС на Индия
Източник: http://www.pan.bg/
 
Черноморският флот на Русия получи новия буксир "Афалина"
28.02.2016, 09:21

На рейдовия буксир със специално предназначение по проект 16609 "Афалина" в Севастопол в събота (27 февруари) се състоя тържествена церемония по издигане на Андреевския флаг, съобщи Министерството на отбраната на РФ, съобщи вчера RNS.
"Този плавателен съд бе построен в ленинградския корабостроителен завод "Пелла" за Главното управление за дълбоководни изследвания към Министерството на отбраната на Русия и е пуснат на вода на 9 юли 2015 година", се казва в съобщението.
Новият кораб е предназначен за извършване на буксирни и товарни операции в пристанища, на рейдове и в крайбрежни райони, за провеждане на ескортни операции на скорост до 10 възела, изтегляне на кораби и плавателни съдове от плитчини, гасене на пожари на плавателни обекти и брегови съоръжения, превоз на товари, участие в спасителни и специални операции.

Техническите му характеристики са: водоизместимост - 504 т., дължина - 28,8 м, ширина - 9,5 м, газене - 4,3 м., силова установка - 2 дизелови двигателя Caterpilar 3512B-HD с по 1775 к.с. всеки.

 
Съвместно канадско-румънско авиационно учение Resilient Resolve
28.02.2016, 09:13
CF-18През март 2016 в Румъния от авиобаза Констанца ще се състои съвместно канадско-румънско авиационно учение Resilient Resolve. ВВС на Канада ще участват с четири изтребители CF-188 Hornet (канадското обозначение на F/А-18 Hornet) и около 100 военнослужещи, основно от военновъздушната база Баготвил, Квебек.
Изтребителите CF-188 Hornet идват от Кувейт, където са взели участие в операцията срещу ИД. Летателните екипажи и ИТС са основно от 426-та тактическа изтребителна ескадрила, част от която през 2014 г. бе дислоцирана в Румъния като част от мерките на НАТО за укрепване на сигурността на източния фланг.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Казармата при социализма - ковачница на мъже
27.02.2016, 22:08
Като „Ковачница на мъже“ се славела казармата по времето на социализма. „Неслужил мъж, не е никакъв мъж“, „Неотбило военна служба момче е втора ръка мъж“, „Мъж, който не е ходил войник, нищо не знае“, казвали навремето.
„Тези схващания ясно показват, че казармата освен като значима социализираща институция може да се разглежда и като посветителен ритуал, бележещ порастването на момчето и приемането му в средите на възрастните мъже. Анализирайки целия казармен преход, откриваме няколко етапа, които не само имат силата на обичай, но и са натоварени с определена символика и етнокултурна ангажираност в българската традиция. Това са задължителната по закон военномедицинска комисия, след която следва продължителен цикъл от обичаи, свързани с войнишкото изпращане. Новобранската вечер е кулминационен момент, следва военната клетва и накрая уволнението“, обяснява етнологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Илия Вълев...........Прочети още
 
Днес е професионалният празник на „вежливите хора” от ССО
27.02.2016, 21:02
В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел и то при възникнали ситуации, в които американският спецназ би заел кръгова отбрана и би извикал за подкрепа вертолети и самолетоносачи.
Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от миналата година с указ N-103/26.02.2015 г. на президента на Русия в страната
именно на 27 февруари се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”. - (видео)
Сега съставът на ССО е разнороден и няма постоянен състав. Покрай известните подразделения – отряд „Сенеж” на 50 км северно от Москва, 45-и полк от Въздушнодесантни войски, бригади със специално назначение във военните окръзи, в тях според потребностите могат да влизат и други подразделения от руската армия и други силови структури.
Те присъстват и в авиобазата в Хмеймим в Сирия – разузнавателни подразделения от 76-та на Новорусийската десантно-щурмова дивизия и 810-та бригада на морската пехота от Черноморския флот. Именно те измъкнаха оцелелия пилот на Су-24, свален с „удар в гърба” от турския Ф-16. - Още спецназ
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Министър Ненчев посяга на контролните органи
27.02.2016, 20:30
НенчрвОбратно на призива на премиера Бойко Борисов за активизиране на инспекторатите във ведомствата, Николай Ненчев посяга на контролните органи. От парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител и председател на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов той заяви, че стартира процедура за изваждане на длъжността „главен инспектор на МО“ от указа за длъжностите във Въоръжените сили, които изискват висши военни звания.
До юли м.г. главен инспектор бе генерал-майор Петър Петров. След преминаването му в резерва поради навършване на пределна възраст за военно звание, в продължение на осем месеца длъжността е вакантна. Вече става ясно, че и по документи тя няма да бъде генералска. Нещо повече, ще бъде девоенизирана.
По този повод бившият вече главен инспектор генерал-майор от резерва Петър Петров коментира: „През октомври 2014г - юни 2015г Инспекторатът направи няколко проверки в СКС, ВМА, ВВС, Военна полиция, ЦАТИП Змейово, с които явно настъпи по мазолите доста хора. Министърът не предприе почти нищо по направените в докладите на Инспектората предложения, а констатираните слабости и проблеми са много сериозни! Това което се случи е, че под давление на засегнатите висши държавни служители, сега съществено се орязват функциите на Инспектората и длъжността се девоенизира! Такива проверки повече не са възможни, т.е. проблемите са решени! Цивилен главен инспектор означава, че той ще е зависим не само от министъра на отбраната, но (макар и неформално) и от постоянния секретар, директора на правно-нормативна дейност и директора на човешки ресурси. Това не е в интерес на обективността на проверките на Инспектората! И това се прави след директивите на ЕС за необходимостта от издигане ролята на Инспекторатите за борба с корупцията и аналогичните такива изявления на вицепремиера Кунева! Празни приказки!“
Към този коментар ще прибавим мнения и на други военни експерти. Според тях, практиката показва, че една длъжност се девоенизира, за да се политизира. Така на министъра няма да му се налага да пита никого (нито президент, нито премиер), за да издаде заповед за назначаване. След скандала със сливането на двете дирекции, което доведе до сътресения в политическия кабинет на министъра на отбраната, това е следваща стъпка в тази посока. Нещо повече, прозира елемент на реваншизъм. Със Закона за военното разузнаване депутатите, включително и от управляващото мнозинство, отнеха на министъра правото единствено по своя воля да решава кой ще бъде директор на Служба „Военна информация“. Така бе отрязана една от възможностите в системата на министерството и Въоръжените сили за политически назначения. За сметка на това, обаче се отваря друга, тази на главния инспектор.
Впрочем в отговора си на въпроса на председателя на Комисията по отбрана, Николай Ненчев не се аргументира защо взема това решение. Не е трудно, обаче да се предположи, че ще настъпят промени в отговорностите и правата на Инспектората на МО, дори и това да не е формализирано в официални документи. (Макар, че все още не знаем какви промени е подготвило министерството на Закона за отбраната и Въоръжените сили). Разбира се, няма министър, който да признае, че извършва политически назначения. Дори и когато го прави!
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
SpaceX отмени стартът на ракетата Falcon 9 две минути преди старта
27.02.2016, 16:40
Компанията SpaceX отмени стартът на ракетата Falcon-9 с геостационарния спътник SES-9. Отмяната е поради технически проблеми. Други данни не се коментират.
Стартът на ракетата от космодрума Канаверал трябваше да се проведе на 26 февруари в 1:27 наше време. Но две минути преди старта е взето решение за отлагането на старта.
"Новата дата за старт ще бъде обявена след подробно изучаване на данните" се казва в микроблога на SpaceX в Twitter.
Първоначално стартът на ракетата Falcon-9 със спътника SES-9 бе запланиран за 24 февруари, но поради метео условия бе отложен за по късно.
Планира се геостационарният спътник SES-9 да се разположи в точка 108.2 градуса източна дължина. Предназначението на космическият апарат е да ретранслира видеосигнал за територията на азиатските страни и осигурявана на телефонни връзки в този регион. Запланиран срок на експлоатация на апарата - 15г.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Пентагонът докладва за голяма победа на US-командоси и кюрди в Сирия
27.02.2016, 12:05
Военни от специалните сили на САЩ са помогнали на местни бойци да удържат важна победа срещу "Ислямска държава" в Сирия. Американските войници са играли важна роля в битката за Шададе, бастион на джихадистите, който беше превзет от кюрдските сили и техните съюзници, като са помагали за насочване на въздушните удари на коалицията. Те са ускорили комуникациите между бойците на бойното поле и самолетите, без да влизат в преки сблъсъци, обясни полковник Крис Гарвър, говорител на коалицията срещу "Ислямска държава", цитиран от АФП и БТА.
Благодарение на това Сирийските демократични сили, съюз от милиции, в който доминират кюрдските сили, са успели да превземат града само за шест дни, далеч по-бързо от предвижданията.
Според Пентагона превземането на града е важен етап към обграждането на Ракка, столицата на самопровъзгласения халифат на "Ислямска държава", който е крайната цел на коалицията в Сирия.
"Прекратяването на враждебните действия" в Сирия, което влезе в сила в полунощ, като цяло се спазва, съобщава Асошиейтед прес. В провинция Хомс силите на режима са продължили офанзива до 12:15 ч., но след това ситуацията се е успокоила. Прекратяването на огъня обаче не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", който е свързан с Ал Каида, припомня АП.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Италианските ВВС приеха на въоръжение новия HH-101A Caesar
27.02.2016, 11:56
 HH-101A CaesarИталианските ВВС приеха на въоръжение новия вертолет за бойно търсене и спасяване AgustaWestland AW101.
Обозначен от Рим като HH-101A Caesar, четири от общо 15 вертолета от този тип, са доставени във военновъздушната база Cervia (Червия).
HH-101 е предназначен за мисии за бойно търсене и спасяване, медицинска евакуация и прехват на малоскоростни нисколетящи цели.
15.6-тонният хеликоптер е въоръжен с три 7.62 мм картечници M134, две от които са разположени странично и една на задната товарна рампа. HH-101A Caesar има оборудване за дозареждане във въздуха с гориво, което позволява вертолетът да се използва в операции на голямо разстояние.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Румъния ще достави армейска техника за Украйна
27.02.2016, 09:57
Румъния ще помогне на Украйна с армейска техника на стойност 250 хил. евро. Страната ще предаде на украинската армия материално-техническо оборудване, съобщава Radio Romania International, предава руският сайт „Вести“. На заседание румънското правителство одобри меморандум за подписване на споразумение за безвъзмездно предаване на движимо имущество на Украйна, което е частна собственост на румънската страна (на разположение на Министерството на отбраната).
Решението е било прието по молба на украинското правителство. Запитването е било направено още през февруари 2015 г. по време на сложната ситуация в страната. В него, в частност, се говори за необходимостта от оборудване на Въоръжените сили на Украйна с материално-технически средства и нелетално оборудване за оперативно възстановяване на боеспособността на войските.
Споразумението ще бъде подписано на територията на Румъния от представител на министерството на финансите. Чрез компетентни структури министерството на отбраната ще покрие разходите по подготовка на товара, охраната и превозването му, както и разходите по изпълнение на митническите формалности, предава „Интерфакс“.
Митническото оформление и предаването на товара на украинския партньор, без вземане на комисионна, ще бъде изпълнено от компанията Romarm, която е подчинена на Министерството на отбраната.
В съобщение до пресата румънското правителство отбелязва, че споразумението на стойност 1 122 151 леи (около 250 хил. евро) ще спомогне за подобряването на техническото оборудване на Въоръжените сили на Украйна и укрепването на двустранните отношения в областта на отбраната.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Издигат паметник на загиналите във войните в Русе
27.02.2016, 09:50
Mемориал на загиналите във войните за национално обединение ще бъде издигнат в Русе. Това съобщи Димитър Вълков – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Желанието на инициаторите е той да бъде официално открит за празника на крайдунавския град, който се отбелязва на 6 май, информира ruse-news.com.
Строителство на Мемориала започва в началото на месец март. В ход е изработката на художествените елементи и орнаментиката от лят бронз – Кръста за храброст, щикове, букви и др.
Предвижда се мемориалът да бъде издигнат в градинката пред сградата на бившия 5-ти пехотен дунавски полк по ул. „Александровска”. По думите на Димитър Вълков Русе е един от малкото градове в страната, който няма такъв паметник на загиналите във войните.
Идеята е на повече от десетина години, но през 2013 г. по инициатива на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Русе се създава инициативен комитет. Мемориалът ще е символ на бойната слава на Русенския гарнизон и ще бъде възможно отдаването на почит към паметта на загиналите във войните офицери, сержанти и войници.
 
Правителството на Канада не се е отказало да купи американски изтребители F-35
27.02.2016, 09:23
Ф-35Правителството на Канада вероятно ще купи от САЩ изтребители пето поколение F-35. Това каза в предаване по телевизия CBC министърът на обществените услуги и поръчки Джуди Фут.
„В момента тече обсъждане на купуването на самолети и никакви решения по въпроса не са взети. Ние трябва да изхождаме от това, какво ни е нужно за защитата на страната и ще го правим, разглеждайки всички възможни варианти“, каза тя.
По време на предизборната си кампания настоящият премиер Джъстин Трюдо обеща на избирателите, че ако победи ще се откаже от плановете на тогавашното правителство на консерваторите за купуването на самолети F-35, заради високата им цена. - Още за F-35
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ изпратиха в Норвегия три стратегически бомбардировача В-52
27.02.2016, 09:08
В-52Бомбардировачите ще участват в норвежките учения Cold Response. Присъствието на B-52 на ученията ще демонстрира възможностите на Вашингтон по провеждането на глобални операции с участието на бомбардировачи, заяви началникът на Стратегическото командване на САЩ. САЩ изпратиха в Норвегия три стратегически бомбардировача В-52, които ще участват в ученията на НАТО Cold Response, съобщиха от Стратегическото командване на САЩ. „Три В-52 Stratofortress и над 200 военнослужещи на ВВС са изпратени днес във военновъздушната база Морон в Испания. Многофункционалните тежки бомбардировачи ще бъдат интегрирани и ще участват в маневри на Европейското командване на ВС на САЩ и регионалните съюзници и партньори в рамките на норвежките учения Cold Response”, се казва в съобщението.
Присъствието на В-52 на ученията ще демонстрира способностите на САЩ да осъществяват глобални операции с участието на бомбардировачи, заяви в тази връзка началникът на Стратегическото командване на САЩ адмирал Сесил Хейни.
Ученията в Норвегия трябва да се състоят от 2 до 9 март. В тях е планирано да бъдат задействани 15 000 военни от 13 страни от Алианса, както и от Швеция. - Още за B-52
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Египет ще получи вертолетоносачите «Мистрал» през септември
27.02.2016, 08:55
МистралВМС на Египет ще получи двата десантни вертолетоносача (Landing Helicopter Dock – LHD) Mistral през септември, съобщава руския сайт «Военный Паритет».
В края на март във Франция ще пристигнат най-малко 180 офицери от египетския флот за обучение по експлоатация и техническо обслужване на корабите. Първата група египетски моряци вече се обучават от специалисти от корабостроителните компании DCNS, STX France и DCI Navfco.
Всеки кораб клас Mistral може да превозва до 16 вертолета, четири десантни катери-амфибии, 70 бронемашини и 450 войници.
Тези два вертолетоносача, които Египет ще получи, първоначално бяха построени за ВМФ на Русия, но договорът бе анулиран, след като Франция се присъедини с останалите страни от ЕС, въвели санкции срещу Москва. - Още за "Мистрал"
 

 
Пентагонът показа новия си ”невидим” бомбардировач
26.02.2016, 21:26
Министърът на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймс днес публикува в страницата си в социалната мрежа „Туитър“ изображение на новия стратегически бомбардировач В21, пише руският сайт „Вести“.
„Представям ви първата снимка на В21! Досега той беше известен като LSR-B“, написа Джеймс.
Пентагонът неведнъж е заявявал, че разработката на новия модел стратегически бомбардировач е едно от приоритетните направления за военната авиация на САЩ. Според настоящата информация самолетът ще има технологията „стелт“, което ще го направи още по-незабележим за радари, отколкото предшественика му В-2. В конструкцията инженерите са използвали най-модерни композитни материали. Всичко това ще позволи няколко модификации, една от които ще има възможност за пренасяне на ядрено оръжие, а останалите ще бъдат безпилотни самолети. Размерът на новия самолет и вероятно и радиусът му на действие ще бъдат намалени.
По план В21 трябва да се появи на въоръжение в САЩ в средата на 20-те години. Новият стратегически бомбардировач трябва да се превърне в част от така наречената ядрена триада на САЩ, в която влизат междуконтинентални ракети с наземно и подводно изстрелване.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
The National Interest: Путин превърна руската армия в съвременна смъртоносна бойна сила
26.02.2016, 20:10
Западните анализатори не възприеха сериозно реформата в руските въоръжени сили, които смятаха за "книжен тигър", докато с очите си не видяха нейния резултат, пише National Interest. Президентът на Русия Владимир Путин успя да превърне въоръжените сили на своята страна в "съвременна смъртоносна бойна сила", се отбелязва в статията. Експертите дълго време твърдяха, че програмата по модернизация на руската отбранителна промишленост и преструктурирането на армията ще остане на хартия и старателно търсеха в нея пропуски. Сегашните успехи на руските въоръжени сили показаха, че анализаторите фатално са сгрешили, отбелязва авторът на публикацията.
Активността на Москва в Сирия застави НАТО да преоцени бойния потенциал на Русия. Сега въоръжените сили на страната са способни да водят съвременни бойни действия много по-добре от всеки друг период след разпадането на СССР. Действията на обединената групировка на спецназа в Сирия, способна „да види, да стреля и да снабдява” по суша, по море и по въздуха показва колко са нараснали руските възможности, обръща внимание изданието.
Мощта на руския ВМФ и особено подводните сили от състава на Северния флот, застави САЩ да възстановят своите обекти в Исландския Кефлавик, за да осигурят патрулните противолодъчни самолети Р-8А Poseidon, пише авторът.
Реформата значително повиши боеспособността и бойните възможности на руските въоръжени сили, при това стана в момент, когато много големи членове на НАТО и страни-съюзнички съкращават бюджетите и числеността на своите армии. Западът едва сега започна коригира тази отрицателна динамика, обобщава изданието.
 
Посещение на военни аташета в 68-ма бригада „Специални сили” 
26.02.2016, 19:59
Вчера, 25.02.2016 г., на посещение на 68-ма бригада „Специални сили” - Пловдив бяха аташетата от Асоциацията на военните аташета в България. На Специализирания учебен полигон „Црънча” гостите бяха посрещнати от командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев.
Брифинг пред гостите изнесе началникът на щаба полковник Димитър Бучков, по време на който бяха зададени въпроси към командването. След това гостите бяха поканени на демонстрации на способности, отработени от военнослужещи от бригадата.
В края на посещението си те разгледаха и показ на бойната техника, артилерийско въоръжение и снаряжение, свързочно имущество и парашутно-материална част, намиращи се на въоръжение във формированието.
Днес, 26.02.2016 г., военните аташетата са на посещение в 101-ви алпийски батальон - гр. Смолян.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
97 групировки се съгласиха да спазват примирието в Сирия
26.02.2016, 19:53
Висшият комитет за преговорите (ВКП) на сирийската опозиция заяви в петък, че близо 100 групировки, сред които и участващи в „Сирийската свободна армия“, са дали съгласието си да спазват примирието в Сирия в срок от две седмици, предаде РИА Новости.
„ВКП потвърждава съгласието на групировките, влизащи в „Сирийската свободна армия“ и въоръжената опозиция, да се придържат към временното примирие, влизащо в сила от полунощ на 27 февруари и продължаващо две седмици“, се казва в изявление на ВКП.
„Това съгласие бе получено след провеждането на преговори с 97 групировки от опозицията“, се отбелязва още в съобщението.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че официален Дамаск и многобройните отряди на сирийската опозиция вече са подкрепили споразумението за примирие в Сирия.
 
Украйна готви специални военни части, за да си върне Крим
26.02.2016, 19:46
АваковУкраинският министър на външните работи Арсен Аваков каза в ефира на ТВ канала „1+1“ в петък (26 февруари), че киевските власти провеждат подготовка на специално подразделение за операции по възвръщането на Крим, предаде РИА „Новости“.
В момент в Украйна предстои да се създаде армия, национална гвардия и полиция и „тогава, при наличие на воля от наша страна, Крим ще бъде с нас“, заяви Аваков.
Той допълни, че украинското външно министерство съвместно с депутатите от Радата Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров сформират специално подразделение на Националната гвардия. „Проектът се подготвя, за да сме готови да си върнем Крим“, заяви министърът.
Крим стана отново руски регион през март 2014 г. след референдум, на който 96,77% от жителите на полуострова заявиха, че искат да бъдат в състава на Русия. Украинските власти обаче отказват да признаят резултатите от вота и наричат Крим „окупирана“  територия.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Все още МО няма пълна яснота по вакантните генералски и адмиралски длъжности
26.02.2016, 17:10
През 2015 г. с указ на президента, каза министър Ненчев, са заети 14 длъжности, изискващи висши военни звания, сред които заместник-началник на отбраната,  командващ на СКС, заместник-командир на Сухопътните войски, командир на ВМС, командир на 68-ма бригада „Специални сили”, командир на 61-ва механизирана бригада, командир на 24-та авиационна база и др.
Към 25 февруари 2016 г., съобщи министърът, има само четири вакантни длъжности. Това, по неговите думи са, началник на Щаба на Сухопътните войски, директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната, директор на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната и съветник на върховния главнокомандващ Въоръжените сили по военната сигурност.
На заседанието на Съвета по отбрана на 21 декември 2015 г. е било предвидено обсъждане на окомплектоването на висшия команден състав. Тогавашният началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов трябвало да предложи промени в указа за генералските и адмиралските длъжности. Този въпрос, обаче е бил отложен.
След като беше избран нов началник на отбраната, продължи министърът, на 24 февруари се проведе Съвет по отбрана. Тогава е било взето решение към длъжностите за висши военни звания да бъдат прибавено нови две – директор на Служба „Военна информация”, което е в изпълнение на Закона за военното разузнаване и втората за звание „комодор” на началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. На същото заседание е било решено да бъдат заличени от указа длъжностите „главен инспектор на МО” и директор на Националната разузнавателна служба. (Според Закона за Държавна агенция „Разузнаване” в т.нар. цивилно разузнаване военнослужещи няма.)
Съветът по отбрана е взел решение да започне процедура по издаване указ на президента за назначаване на висши офицери на две длъжности – началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” и директор на Служба „Военна информация”. Министърът не каза кои са номинираните. В момента началник на Морското училище е капитан I ранг проф. Боян Медникаров. Длъжността директор на Служба „Военна информация” изпълнява полковник Станислав Даскалов.
По вакантните длъжности в Щаба на отбраната и Щаба на Сухопътните войски министърът очаква предложение от началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. За длъжността съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност все още нямало съгласуваност, стана ясно от отговора.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Разположение на авионосните ударни групи на ВМС на САЩ към 26.02.2016
26.02.2016, 14:27
Кликни за голяма резолюция
 
Бойко Борисов: При избора на нов самолет да се чуе мнението на пилотите
26.02.2016, 14:18
Военните имат мандат да вземат най-доброто решение за българската авиация, каза премиерът в отговор на въпрос на народния представител Янаки Стоилов. Той посочи, че трябва да се имат предвид различни компоненти: цена, качества, технически възможности, дълготрайност за използване,  съвместимост и др. Не са много компаниите, които произвеждат военни самолети, всички се стараят да дават възможно най-добрите оферти, стана ясно още от думите на Бойко Борисов. Някои от тях давали възможност да има съпътстващи дейности.
Министър-председателят разочарова оптимистите, като каза, че сме много далеч от времето за закупуването на нови самолети. В начален етап сме, отбеляза той. Единственото, което съм поставил на министъра и на военните, уточни премиерът, е да има и мнението на летателния състав, на пилотите. Някои от тях, подчерта Бойко Борисов познават много добре техниката, летяли са на различни типове самолети – и руски, и западни. Решението ще вземем заедно, обеща премиерът, ще търсим най-добрия икономически ефект от подобна сделка, така или иначе се дават много пари. Нашият разчет, каза още той, e това да стане след няколко години. Тогава ще има преговори, прогнозира министър-председателят.
Въпросът на народния представител към премиера бе „Ще предложите ли на ръководеното от Вас правителство да изисква от страната доставчик на военни самолети да поеме договорни ангажименти за инвестиции в българската икономика?” Ако можем да се възползваме покрай подобна голяма сделка да дойдат инвестиции, е прекрасно за икономиката, отговори Бойко Борисов. Той обаче не може да заяви това поради ограничения, които се налагали от определени европейски директиви.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Великобритания ще изпрати две фрегати и 750 военнослужещи за учения на НАТО
26.02.2016, 13:50
HMS Iron Duke (F234)Великобритания ще изпрати 750 военнослужещи и две фрегати за маневрите на САЩ „Студен отговор“, които ще се проведат в Норвегия между 2 и 9 март, предаде ТАСС.
„Учението „Студен отговор“ ще се проведе по суша и море и във въздуха. Участието на Великобритания ще се фокусира върху морската част от ученията и ще се състои в привличането на 350 морски пехотинци от Трета командоска бригада в тясно сътрудничество с холандската морска пехота. Великобритания ще изпрати в Норвегия още две фрегати Type 23 – „Айрън дюк“ F-234 и „Съдърланд“ F-81, на чийто борд ще има по 200 военнослужещи“, пише в съобщение на британското министерство на отбраната. Целта на маневрите е да покаже „демонстрация на гъвкавост и бързина на отговора за укрепването северния фланг на НАТО“.
Министърът на отбраната Майкъл Фелън заяви, че решението „подчертава готовността на Великобритания в защитата на нашите северни съюзници по море“.
В учението ще участват около 15 хил. военнослужещи от 14 страни- Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Латвия, Норвегия, Полша, САЩ, Финландия, Франция, Холандия и Швеция. Финландия и Швеция не са страни-членки на НАТО.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Натовските учения "Анаконда" в Полша - най-големите в историята на страната
26.02.2016, 12:41
Натовските учения “Анаконда-2016” в Полша, които са планирани за юни, ще бъдат най-големите в съвременната история на страната, разкри ген. Марек Томашицки в интервю за полска медия.
В ученията ще се включат 27 хил. войници от 22 държави, включително 13 хил. от Полша, 10 хил. от САЩ и 1000 от Великобритания.
По думите на генерала, най-важното не бил броят на войниците или на страните участнички, а степента на политическа ангажираност.
"Политическият аспект на маневрите е също толкова значим, колкото и военният", допълни той и съобщи, че ученията ще се състоят от 7 до 17 юни, непосредствено преди срещата на високо равнище на НАТО във Варшава на 8-9 юли.
Големият брой участници от САЩ е свързан с прехвърлянето в Полша на 250 американски БТР-а и 90 танка.
Паралелно с "Анаконда" ще се състоят и учения под кодовото име "Саблен удар", на които ще се отработва преместване на военна техника и на военнослужещи през Германия и Полша в балтийските страни, а също в Румъния и България.
В рамките на "Анаконда" са планирани и маневри "Бърз отговор", по време на които ще бъде извършен десант от САЩ в Европа.
 
Ето как смачкаха фасона на армията
26.02.2016, 11:57
ТюфекчиевИдеята на Министерство на отбраната всички български граждани между 18 и 32 години да бъдат водени на военен отчет е голяма глупост, твърди полк. Ангел Тюфекчиев в коментар за "Марица". Член съм на обществения съвет по въпросите на отбраната и там вече си казах мнението. Бил съм доста години в министерството на длъжност „Организационно-мобилизационно управление” към Генералния щаб. Това, което искат да направят сега, е едно недоносче. Не може да заведеш на отчет хора, които не са минали военна подготовка. Тук не става въпрос само за това как се стреля с пистолет или автомат. Армията има такава техника, че едва ли е в състояние някой в рамките на една година да усвои всичко. Най-големите иновации в техниката по света първо се изпробват в армията.
Това е институция, която разполага с изключително сложна техника за милиарди. Кой ще води отчета и кой ще го осигури? За да повикаш тези хора на учебен сбор, първо трябва да се изгради система. Военните управления навремето имаха система за военно приемателни пунктове, за повиквачи, за сформиране на отделните подразделения. Защото войникът не може да действа сам, той трябва да е в екип.
Според министъра на отбраната българите между 18 и 32 години нямало да бъдат мобилизирани и когато възникне война, тогава щели да бъдат призовани и обучавани. След като няма да бъдат мобилизирани, защо да ги водят на отчет? Кой ще ги води на отчет? Кой ще сформира екипажите? Как си представяте във време на война да ги мобилизират и да ги учат едновременно?
При съвременните условия за водене на бойни действия динамиката е изключително висока. Ако някой си представя, че като разберем, че ще има война, ще намерим време тепърва да обучаваме младите хора - това е гавра.
Поне пет-шест месеца са необходими, за да добие боецът обща представа от военна подготовка. Един се обучава за свързочник, друг за танкист, трети за ракетчик. Всяка дисциплина се усвоява по отделен план и изисква доста време.
Как ще подготвиш един ракетчик за една седмица или за месец? Ако е за стрелба, за една седмица ще му покажеш как се разглобява автоматът, как се стреля, но му трябва време да придобие навици и техника при стрелбата, за да бъде точен, а не само да стреля като сватбарин. Един ракетчик се подготвя в рамките минимум на 6-8 месеца. Един свързочник се обучава също в рамките на 3-4 месеца.
Отделно когато се подготвя резерв, той се приобщава към мирновременните формирования. Не искам да обиждам никого, но дори професионалните войници в армията днес нямат нужната подготовка. Платената армия е много по-скъпа, само 5000 евро на година е обучението за един войник, без заплатата. Това прекъсване на кадровата армия и платената армия е едно предателство по отношение на българската нация.
Закриването на казармата е голяма грешка и това беше преднамерено направено, за да слугуваме на други интереси. С прекъсването на донаборната служба се прекъсна връзката между народ и армия. Навремето като отиваха войници, изпращаха ги като за сватба. Сега махнаха Н от Министерство на народната отбрана. Вече не е народна. Ами чия е? Целта беше да се смачка фасонът на Българската армия. А знаем поговорката ”Който не храни собствена армия, храни чужда”. Ето, вече я храним и тя ни излиза много по-скъпа.
Затова е необходимо по най-бързия начин да се върне казармата. Идеята сега я подеха от ВМРО, но много преди тях беше наша идея, на Военния съюз. Другата идея - жените да бъдат водени на военен отчет, също е абсурдна. Жените нямат работа в армията. Може ли една ученичка на 18 години да я водиш на отчет? Ами тя не знае къде се намира. Армията е изключително сложен организъм, не може да се мисли на принципа - дай ще ги съберем и ще ги направим войници.
А министър Николай Ненчев е на светлинни години от способността да управлява войски. Той е сложен от политическите обстоятелства, но не е за там човекът. Когато се решават въпросите за армията, той ходи на почивка в Мароко. Аз съм го призовавал няколко пъти да си подаде оставката. Защо все назначават някакви комедийни образи за министри на отбраната?
Държавата има четири крака - единият е армията. Сега този крак го няма и държавата е куца. Другият пример, армията отива да охранява границата. По международните конвенции въоръжени сили нямат право да отиват на 20 км до границата. Те щели да ходят без оръжие, което е още един абсурд. Може ли войника да го изпратиш да изпълнява функции на границата срещу хора, които нямат право да я пресичат? Но в същото време да не носи оръжие?
Една голяма част от българите са настроени да се въведе наново кадровата военна служба. И сега, за да замажат желанието на хората, маркират нещо, което е мъртвородено. И защо до 32 години ще водят на отчет хората? Всички наши съседи се превъоръжават, увеличават си състава на армиите, въвеждат нови технологии. Ние сме обратно. България не е в състояние да се защити при какъвто и да е конфликт.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Малайзийски ВТС CASA CN-235M-220 е извършил аварийно кацане
26.02.2016, 10:29
Военно-транспортен самолет CASA CN-235M-220 (р.н. М44-07) на ВВС на Малайзия е извършил днес в 08:50 ч (местно време) аварийно кацане в крайбрежните води. Екипажът е взел това решение, след като на борда на самолета е възникнал пожар.
Осемте души, които са се намирали в самолета, са успели да излязат от него невредими.
Започнато е разследване за установяване причините за авиационното произшествие.
Малайзийските ВВС имат на въоръжение общо осем самолета CASA CN-235M-220.
Източник: http://www.pan.bg/
 
ВВС на Турция получиха първия наземен комплекс за РЕБ KORAL
26.02.2016, 09:49
КОРАЛНа 22 февруари 2016 г. в Анкара се е състояла церемония, на която турските ВВС получават първия образец на разработения и произведен от турската компания Aselsan наземен комплекс за радио-електронна борба (РЕБ) KORAL.
Комплексът KORAL се изпитва от 2013 г., като в края на 2015 г. е разположен за полеви изпитания до сирийската граница след свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турски изтребител F-16.
Комплексът KORAL включва система за радиотехническо разузнаване и откриване на радиолокационно излъчване Radar Elektronik Destek (KORAL ED) и четири системи за активни смущения Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET). - (видео)
Всички те са монтирани на шасито на камиони MAN с 8х8. В позиционния район машините се разгръщат на разстояние до 500 м. една от друга, като са свързани с оптични кабелни линии. Системата KORAL ЕТ може да поставя шумови и импулсни смущения в широк честотен диапазон (0,4 дo 40GHz), които да нарушат работата на РЛС с наземно, морско и въздушно базиране (като например РЛС на С-300 и С-400) на разстояние до 150 км.
„Когато казват, че такава система може напълно да заслепи или заглуши комплексите за ПВО, това по-скоро не съответства на действителността. В радиоелектронната борба за постигане на ефективно ЕП трябва да се отчитат редица параметри, като мощността на излъчвания сигнал, диапазона на работните честотите, каква е радиоелектронната обстановка и др“.
Например С-400 е с мощен радар с активна фазирана антенна решетка, който може да генерира няколко работещи тяснонасочени лъча. Отделно обхвата на действие зависи от много условия - релеф на местността, от времето, от параметрите на системата, която се опитваш да подавиш, какво е разстоянието до целта, какви маневри изпълнява, използват ли се диполни отражатели и други лъжливи цели и още редица други нюанси. Това се отнася и за „Корал“ и за руските, и за американските, и израелските системи , изпълняващи аналогични задачи“, заяви Сергей Денисенцев, експерт от Центъра за анализ, стратегии и технологии. - Още РЕБ
 
"Бизнес инсайдър": US самолети тренират кацане на груби терени в България
26.02.2016, 09:19
А-10Направени на 11 февруари 2016 година, тези интересни снимки показват как самолетите A-10C Thunderbolt II и MC-130J Commando II оперират от писта в Пловдив, България. Така наречените „Глигани” на 74-та бойна експедиционна ескадрила в момента са базирани в Пловдив в рамките на ученията "Атлантическа решителност", имащи за цел да увеличат въздушните възможности на съюзниците, и демонстрирането на ангажимента на САЩ към европейските сигурност и стабилност, пише "Бизнес инсайдър". По време на базирането им, пилотите на самолетите имаха възможността да отработят кацане върху груби терени на пистата до Пловдив, симулирайки условията на бойното поле. Този тип тренировки дава на командирите способностите да са боеспособни дори и в райони, неприсъщи на традиционните условия за въздушните сили. „А-10 е боен самолет, който е предназначен за въздушна подкрепа, тази тренировка подготвя нашите пилоти за кацане при различни условия, което би позволява да повиши тяхната боеспособност”, обяснява подполковник Брайън Франс.
Заедно с „Глиганите” в кацане на груби терени се упражнява и военният самолет MC-130J Commando II на 67-ма ескадрила за специални операции. MC-130 е транспортен самолет, създаден да оперира при лоши условия и да носи големи товари, притежавайки способността да се приземява по груби терени.
Благодарение на тези свои възможности самолетът е способен да „доставя припаси на сухопътните войски или, в случая, да служи за полева бензиностанция за удължаване на полетите на другите самолети”, обяснява капитан Джъстин Надал.
По думите на подполковник Франс този вид учения имат за цел да покажат способността на ВВС на САЩ да се интегрират в съвместните сили, подкрепяйки съюзниците от НАТО.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Генералите и адмиралите във ВС на САЩ
26.02.2016, 09:07

Изследователската службa на Конгреса на САЩ (Congressional Research Service) е публикувала доклада “Report to Congress on General and Flag Officers in the U.S. Armed Forces” (автор Lawrence Kapp) за броя на генералите и адмиралите във Въоръжените сили на страната.
Така по данни от доклада, през месец декември 2015 г. на действителна военна служба във Въоръжените сили (ВС) на САЩ са 896 генерала и адмирала (плюс още 19 извън щата), от които 319 са в Сухопътните сили, 277 във ВВС, 217 във ВМС и 83 в Корпуса на морската пехота.

Този брой е с 66 по-малко от пределно допустимите по щат адмирали и адмирали.В същото време в процентно отношения спрямо числеността на ВС, броят на генералите и адмиралите сега е с 43% повече, отколкото през 1965 г........Прочети още

 
Саудитски F-15 кацат днес в турската военновъздушна база Инджирлик
26.02.2016, 08:55
F-15Днес се очаква четири саудитски изтребителя F-15 да бъдат прехвърлени в турската военновъздушна база Инджирлик, от където ще се включат в операцията срещу ИД.
В авиобазата вече пристигна група от 30 военнослужещи от саудитските ВВС, транспортирани по въздуха със С-130. През последните два дни да били доставени и различно оборудване и материали с други ВТС С-130.
Това е първият случай, когато в откритата през 1955 г. авиобаза, ще бъдат разположени самолети от ВВС на държава, която не е член на НАТО.
По-рано през февруари Саудитска Арабия изрази готовност да се присъедини към всяка сухопътна операция срещу терористите от ИД.
Саудитска Арабия и Турция са единни за свалянето на сирийския президент Асад, както и против действията на Русия в арабската република.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Висши генерали от САЩ и НАТО попариха Русия: Тя избра да ни стане враг, но ще бъде бита
25.02.2016, 20:32
Джоузеф ДанфордАко Русия се противопостави на НАТО, тя ще се сблъска с цялата мощ на Алианса. Това заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Данфорд по време на слушания в американския Конгрес, предаде РИА Новости.  "Ако Русия се сблъска с НАТО, тя ще се сблъска с цялата мощ на Алианса на всичките влизащи в него 28 страни. Военните учения, които провеждаме в Европа, са част от това да демонстрираме това”, заяви генерал Данфорд.
Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър на същите слушания отбеляза, че Пентагонът увеличава четворно програмата си за помощ на европейските съюзници до 3,4 милиарда долара. "Това е сигнал, че САЩ и НАТО са готови да защитават своите територии с цялата мощ на отбраната на европейските съюзници. Ние имаме съответните планове.”, каза военният министър.
Въоръжените сили на САЩ са готови, ако е необходимо, да да се бият в Европа с Русия и да я победят, заяви от своя страна генерал Филип Бридлав, върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.
Русия "е избрала да стане враг" на САЩ и НАТО и поради това "представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за САЩ и техните европейски съюзници и партньори", обясни генерал Бридлав, цитиран от ТАСС.
Той е обвини Русия, че се опитва да "пренапише правилата" на международната арена. "Русия копнее да се наслади на безспорното си влияние върху съседните страни с цел да създаде "буферна зона", разглеждайки по този начин САЩ и НАТО като заплаха за своите цели и стремежи.
В тази връзка Москва "има за цел да ни раздели и да предизвика нашата решителност. Готови сме, ако е необходимо, да се сражаваме и победим" Русия в Европа", обяви решително генералът.

Източник: http://www.blitz.bg/
 
Проведе се сбора на командира на ВВС
25.02.2016, 20:01
На 24 и 25 февруари се състоя Оперативен сбор на Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев на тема „Предизвикателства към подготовката на Военновъздушните сили в променената среда за сигурност”. Това съобщиха от ВВС.
Присъстваха Командването на ВВС, началниците на отдели и сектори в щаба на ВВС, както и командирите и заместник-командирите на военните формирования от състава на ВВС. Гости бяха представители на Началника на отбраната, служба „Военна информация, служба „Военна полиция”, Съвместно командване на силите, Сухопътни войски, Военноморски сили, Националния военен университет, Военна академия, Военномедицинска академия и Инспектората на МО.
В самото начало капитан I-ви ранг Вълчанов – представител на Началника на отбраната, акцентира върху динамично променящата се среда за сигурност и открои характеристиките и основните направления на хибридната заплаха. Като продължение на това представителя на служба „Военна информация” подполковник Аргиров посочи възможности за киберзащита срещу нея.
В този контекст и особено в контекста на основните мисии и задачи, стоящи пред Военновъздушните сили генерал-майор Радев даде насоката на сбора, синтезирайки: „Във ВВС трябва да съсредоточим своята подготовка и развиването на способностите си в три основни направления. Да поддържаме непрекъсната ситуационна осведоменост. Да сме способни да оказваме въздействие. Да осигуряваме възможност за маньовър.”
Началниците на отдели детайлно презентираха наличните ресурси в средносрочен план, възможностите за логистично и информационно осигуряване, проектите, разработени от ВВС и включени за изпълнение в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020.
В своите доклади командирите на авиобазите, командирът на зенитно-ракетната база, на базата за контрол, управление и наблюдение и на базата за специална техника описаха състоянието на формированията; проблемите, пред които са изправени; решенията, които са взели, за да се реализира планираната подготовка в пълен обем и да се поддържат и надграждат способностите на личния състав.
Във финалната дискусия колегите от Военноморски сили и Сухопътни войски изразиха задоволство от взаимодействието с ВВС и се ангажираха да работят за усъвършенстване на съвместните тренировки.
Генерал-майор Радев закри оперативния сбор с думите: ”Нашата задача в сложната среда за сигурност е оползотворявайки ефикасно наличните ресурси да осигурим адекватни способности. Нека помислим как по-пълноценно да използваме ученията, тренировките. Как да извличаме най-голяма полза от тях по отношение на придобиването на способности. За да е ефективна, подготовката във ВВС трябва да съдържа възможно най-висока доза реализъм при минимален риск.”
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Продължава българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”
25.02.2016, 19:32
Корабите, участващи в българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016” напуснаха вчера пристанище Бургас и извършиха преход до районите за провеждане на учението, съобщават от ВМС.
Действията на море започнаха с провеждане на операция по превеждане на кораби през предварително проверен за отсъствие на морски мини район.
Корабите от съединението на море проведоха сериали от плана на учението: противодействие и отразяване на атаките на малки бързо движещи се цели, стрелба по надводни цели, предаване на товари между корабите на море и предаване на товари по вертикален способ с участието на вертолет AS 565MB „Panter” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”, обследване на фарватери за наличие на морски мини и провеждане на специализирани противоминни действия в зададени райони.
В епизода участваха българските рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков” и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров”, румънския миночистача „AXENTE”, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българския базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец  ESPS „TAMBRE”.
Днес учението продължава с провеждане на противоминни действия от кораби от състава на корабното съединение и съвместни учения между фрегата „Смели” и флагманският кораб на Втората постоянна противоминна група на НАТО „HASAN PASHA”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Нови С-400 и „Панцир-С2“ застъпват на бойно дежурство
25.02.2016, 16:43
„Панцир-С2“Дивизион на зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцир-С2“ постъпи на въоръжение в гвардейския зенитен ракетен полк във Владивосток, Русия след успешна стрелба на полигона Ашулук. Това съобщи в четвъртък (25 февруари) говорителят на Източния военен окръг Роман Мартов, цитиран от агенция Рамблер.
„Панцир-С2“ застъпи на бойно дежурство, като прикрива небето над главната база на Тихоокеанския флот. През втората половина на тази година полка във Владивосток ще бъде попълнен и с комплект системи С-400 „Триумф““, обясни Мартов.
На 4 декември миналата година говорителят на окръга Игор Мугинов съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Западния военен окръг е превъоръжен със зенитен ракетно-пушечен комплекс „Панцир-С1“.
На 2 декември началникът на пресслужбата на окръга Александър Гордеев съобщи, че подразделението за противовъздушна отбрана на Източния военен окръг в Камчатка е получило на въоръжения партида от шест зенитни ракетно-артилерийски комплекса „Панцир-С“.
По данни от публични източници „Панцир-С1“ е самоходен зенитен ракетно-артилерийски комплекс с наземно базиране, разработен от тулското Конструкторско бюро за приборостроене. Предназначен е за близко прикритие на граждански и военни обекти (включително комплекси за ПВО с по-голям обсег) от всякакви съвременни и перспективни средства за въздушно нападение. През 2015 г. на въоръжение бе приет и новия комплекс „Панцир-С2“ с подобрени характеристики.
Руската зенитно-ракетна система с голям и среден обсег на действие С-400 „Триумф“ е предназначена за унищожаване на всички най-съвременни средства за въздушно-космическо нападение на разстояние 400 км.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Индия търси нов самолетоносач
25.02.2016, 15:53
Индия планира да обяви конкурс за закупуване на нов самолетоносач и 54 самолета за него. Корабът трябва да е с водоизместимост 65 000 тона, дължина около 300 м. и ширина 70 м.  (размерите са почти идентични на британския самолетоносач Prince of Wales). По всяка вероятност едно от изискванията ще е самолетоносачът да е с с ядрена двигателна установка, тъй като ще се експлоатира поне 50 години. Корабът трябва да се построи в индийска корабостроителница с чуждестранна помощ.
Основни претенденти ще са Франция и Русия, тъй като едно от условията на тендера изисква разположеното на самолетоносача авиокрило да бъде въоръжено с изтребители, които се експлоатират във ВВС и ВМС на Индия. На това условие сега отговарят само руските палубни изтребители МиГ-29К и френските Rafale M, унифицирани с изтребителите за ВВС Rafale, които Индия ще закупи в най-скоро време.
На 26 януари високопоставена френска делегация се е срещнала с представители на ВМС на Индия с предложение за продажба на палубната версия на Rafale.
Понастоящем в състава на ВМС на Индия влизат два самолетоносача: полученият през 2013 г. 45000-тонен INS Vikramaditya (построен в периода 2004-2011 на основа на съветския тежък авионосен крайцер «Адмирал Горшков») и 28 000-тонният INS Viraat (бившия британски „Hermes”, построен през 1959 г. и предаден на Индия през 1985 г.). През 2018 г. се очаква да бъде приет на въоръжение и 37 000-тонния самолетоносач Vikrant , който се строи в Индия с помощта на Русия и Италия. На него ще бъдат базирани изтребители МиГ-29К/КУБ. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg/
 
Унгария се отказа да купува нови вертолети Ми-17 в полза на модернизация на сега намиращите се на въоръжение
25.02.2016, 15:46
Ми-17По време на посещението на премиера на Унгария Виктор Орбан в Москва, унгарската страна е съобщила, че се отказва от проекта за закупуване на 30 нови вертолета Ми-17. Решението е взето под въздействие на натиск от страна на ръководството на ЕС. Като компромисен вариант Орбан е предложил Русия да модернизира пет вертолета Ми-17, намиращи се на въоръжение в унгарските ВВС. Този вариант не попада под действието на наложените от ЕС санкции на Русия, тъй като те не обхващат ремонта на закупената вече военна техника.
Ето защо, веднага след завръщане на правителствената делегация от Москва, унгарското МО обявява конкурс за ремонт на тези вертолети в периода 31 май до 30 ноември 2017 г.
Формално в тендера може да участват всички страни и компании, но очевидно, предложението е насочено към Русия. За такъв кратък срок да се разработи и предложи пакет за модернизация на вертолети съветско производство практически е невъзможно, с изключение само на Русия и Украйна. Украйна може да помогне на Унгария с подмяна на двигателите на Ми-17 с нови, тъй като само украинския завод "Мотор Сич" произвежда оригинални двигатели за съветските вертолети.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Завърши ТСУ за сертификация на лекоманеврена рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”
25.02.2016, 15:28
От 23 до 25.02.2016 г. на тактическия полигон във военно формирование 42800-Плевен от състава на 61 мбр се проведе тактико-специално учение за сертификация на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”. Подготовката на контингента се проведе от 01 до 19.02.2016 г. във военно формирование 42800-Плевен.
Целта на сертификацията бе да се усъвършенстват практическите навици на националния поддържащ елемент и личния състав от ротата за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност и управление на подчинените формирования при тяхното изпълнение, да се повишат уменията на командирите от всички степени по управление на тактическия и огневи маньовър и поддържане на непрекъснато взаимодействие по време на изпълнение на задачите, както и да се повиши полевата натренираност, психическата устойчивост и физическата издръжливост на личния състав.
Комисията оценители бе председателствана от полковник Живко Тодоров – началник на сектор „Сертификация и поуки от практиката” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите. От управлението на 61-ва мбр председател на комисията бе подполковник Драгой Попов – началник на отделение „Бойна подготовка”.
В състава на Междинния резерв от ВС на РБ за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херциговина "АЛТЕА" участват над 100 военнослужещи.
Помощник-национален командир на контингента е подполковник Пламен Горанов – командир на военно формирование 42800-Плевен, а командир на лекоманеврената рота е капитан Петър Атанасов от същото формирование.
По време на анализа бяха отчетени резултатите от учението и направени изводи и препоръки. Комисията даде оценка „БОЕГОТОВ” на контингента за неговата подготовка.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Депутатите изпратиха армията на границата
25.02.2016, 15:12
По възможно най-бързия начин и с пълно единодушие Народното събрание гласува днес и на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили. С гласуването си те дадоха право на Въоръжените сили да участват в охраната на държавната граница. Остава обаче текстът, че това е основна задача на МВР и неговите структури. 
Чл. 57 на Закона за отбраната и Въоръжените сили след днешното гласуване:
Чл. 57. (1) Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по:
1. оказване съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и международен тероризъм;
2. (доп. – ДВ, бр. 1 от 2014 г.) участие в охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура, за което може да се сключи договор със заинтересуваните лица, както и в операции за пресичане на терористични действия.
3. участие в охраната на държавната граница.
(2) Изпълнението на задачите по ал. 1 се възлага на Въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който се определя и финансовото осигуряване на участието им.
(3) Министърът на отбраната определя правила за използване на сила при изпълнението на задачите по ал. 1 по предложение на началника на отбраната.
Разликата от първото гласуване е в ал. 3, където депутатите уточниха, че министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила по предложение на началника на отбраната.
Дебати в пленарна зала нямаше.
Нямаше и представител на правителството. Според съобщението на Пресцентъра на МО по време на гласуването за изпращането на армията на границата министърът на отбраната Николай Ненчев трябваше да бъде в Благоевград. Депутатите допуснаха в залата заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, но на него не му се наложи да взема отношение.
С оръжие или не да бъдат войниците на границата?
Отговор на този въпрос няма в променения закон. Това ще го решават правителството и министърът на отбраната. Според двама бивши министри на отбраната Ангел Найденов и Бойко Ноев войниците трябва да бъдат въоръжени. Няма никакво съмнение, че трябва да бъдат въоръжени, това са войници, бе категоричен г-н Найденов. Не трябва да има никакво колебание, че срещу въоръжен терорист войникът ще седи с ръцете в джобовете и ще казва „добър ден”’, заяви г-н Ноев. По думите му, пълномощията, които правителството ще даде на министъра не трябва да ограничават войника да изпълни своя дълг на границата. Войник не бива да ходи никъде без оръжието си, смята и председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, бивш началник на ГЩ на БА.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
На 24 и 25 февруари се провежда сбора на командира на СВ
25.02.2016, 11:33
Темата на конференцията е „Подготовка на Сухопътните войски за участие в операции за противодействие на хибриден тип войни  в контекста на „Стратегия на НАТО при противодействие на хибриден тип войни”.
В конференцията участват Ръководството на Сухопътните войски, началниците на отдели и сектори в Командването на СВ и командирите на военни формирования от войските.
В присъствието на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов командирът на Сухопътните войски генерал - майор Андрей Боцев откри конференцията.
В своето обръщение към участниците той подчерта, че съвременната среда на сигурност още дълго време ще запази своя динамичен и противоречив характер, а новите рискове и заплахи поставят на сериозно изпитание способностите на държавите и организациите за своевременна и адекватна реакция. „Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната и  изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности на национално и международно ниво.“
Командирът на Сухопътните войски очерта рамките за провеждане на конференцията и увереността си, че след нейното приключване участниците ще се обогатят с нови виждания как Сухопътните войски да продължат да изграждат и поддържат необходимите, адекватни на промените в средата на сигурност, отбранителни способности за изпълнение на конституционните и съюзните си отговорности.
В своето обръщение към участниците в конференцията началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов разгледа състоянието на геополитическата обстановка, нейната сложност и изключителна динамичност. Той се спря на състоянието на Българската армия от гледна точка на личен състав, мотивация на военнослужещите, модернизация и какво е необходимо да се прави от тук нататък. „Българският офицер, сержант и войник трябва да бъде уважаван! Всички трябва да работим за това в цялото ни общество да има разбиране за важността на всеки един от нас“, заяви началникът на отбраната.
Акцент в неговото обръщение бе и фактът, че предвид обстановката, занапред на Българската армия ще бъдат поставяни все нови и нови и задачи и тези задачи ще залегнат за изпълнение най-вече пред Сухопътни войски. „Вярвам във вас! Разчитам на Командването на Сухопътните войски и особено на техния командир генерал-майор Боцев! Желая успех!“
Темите на конференцията са свързани с въпросите, касаещи човешките ресурси в Сухопътните войски през годината, подобряване на логистичното осигуряване на формированията и не на последно място с новите национални концептуални и доктринални документи като основа за подготовката на СВ в условията на хибриден тип война.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев очерта основните насоки за работа занапред и заяви, че ще бъде безкомпромисен към пропуските в бойната и физическата подготовка на военнослужещите от Сухопътните войски. Той обърна особено внимание и на езиковата подготовка и кариерното развитие на офицерите от формированията на войските.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
120 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров
25.02.2016, 11:26
ЛазаровНа 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г , където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик. Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР. През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра. Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.
Музей на авиацията - Крумово
 
Франция води тайна война в Либия
25.02.2016, 10:19
Френски спецчасти и командоси водят секретни операции срещу “Ислямска държава” в Либия заедно със САЩ и Великобритания, пише в. “Монд”.
Разрешението да бъдат водени неофициални военни действия в северноафриканската държава е дадено от президента Франсоа Оланд. Париж отказа да коментира информацията.
Операцията, наричана от изданието “Тайната война на Франция в Либия”, включва въздушни удари срещу лидери на радикалната ислямска групировка, нанесени след предварителни подготвителни дейности на терен.
 
На 25 февруари 1916 година край бреговете на Варна българското военноморско оръжие успява да спечели своята втора победа
25.02.2016, 09:49
ПетевНа 25 февруари 1916 година край бреговете на Варна българското военноморско оръжие успява да спечели своята втора победа, когато руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” попада на българско минно заграждение и е потопен. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Той припомни, че първата победа е атаката на торпедоносеца „Дръзки”. В нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г., отрядът от български торпедоносци атакува турския крайцер „Хамидие”. Той е поразен от торпедото на „Дръзки”. С тази успешно проведена атака капитан ІІ ранг Димитър Добрев си спечелва уважение и слава, недостигнати от никой друг командир в българския военен флот. „Втората победа, извоювана точно на датата, на която се навършват 100 години, е малко известна и тя има своята предистория. През 1915 година България влиза в Първата световна война на страната на Централните сили не заради друго, а за да може да донесе свободата на Македония. През това време Русия е една от основните сили, воюващи сили на страната на Антантата. Решават, че трябва да се предприемат мерки да накажат България за разгрома над Сърбия и затова Черноморският флот на Руската империя решава да подложи на систематичен обстрел българските пристанища”, посочи контраадмирал Митко Петев. Тежко са пострадали Балчик, Каварна, като цел на морските бомбардировки е и Варна. „Точно това е била и целта на ескадрата, в чийто състав е включен и ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”. Извършвайки разузнаване преди да се разгърне цялата ескадра и да нанесе артилерийския огън срещу Варна, ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” попада на българска мина. Все пак това е победа за нашето оръжие, защото тези минни постановки са поставени от български миньори с изключително майсторство. Поставени са така, защото да защитят нашия бряг и те изпълняват своята роля. Затова е необходимо да отдадем нужното на тези герои”, подчерта контраадмирал Митко Петев.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Започна крайното сглобяване на полските M-346
25.02.2016, 09:22
М-346Finmeccanica обяви, че е започнала крайно сглобяване на първите два учебно-тренировъчни самолети Aermacchi M-346 предназначени за полските ВВС. Това стана на церемония в завода на компанията във Венегоно Супериоре.
На церемонията присъстваха началника на ГЩ на полската армия генерал-лейтенант Мирослав Розански, главният инспектор на полските ВВС бригаден генерал Томаш Дрревняк и полковник Павел Смерека, командир на 41-ва тренировъчна авиобаза, където ще бъдат базирани полските M-346.
Доставката на първите два полски М-346 трябва да стане до края на ноември 2016 г. и за сега този срок ще бъде спазен.
Полша сключи договор за доставка на осем УТС за напреднало обучение М-346 през февруари 2014 г. Те ще заместят сега използваните TS-11 Iskra. В сделката е включена техническа поддръжка, наземна система за обучение, симулатор и друго спомагателно оборудване. Има опция за придобиване на още четири машини.
М-346 е поръчан и експлоатиран още от Италия, Израел и Сингапур, като общите поръчки са за 59 самолета. - Още за М-346
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Швейцария отново търси нов изтребител
25.02.2016, 09:13
Гай Пармелин Швейцария отново започва процедурите за придобиване на нов изтребител, две години след проваления опит да се закупят 22 Saab JAS39 Gripen Е. Нови самолети са необходими за замяна на остарелите F-5 Tiger, това е завил министърът на отбраната Гай Пармелин (Guy Parmelin) на заседание на правителството.
Тази година Швейцария ще определи изискванията си към новия изтребител, както и процедурите за избор и евентуално закупуване. Този процес на избор ще продължи до 2020 г., а формалното решение и сключване на договора трябва да стане не по-късно до 2022. Доставките трябва да започнат от 2025 г., смята министърът.
‘НЕ’ на Gripen E
През 2011 г. швейцарските ВВС провеждат проучване и изпитания на Saab Gripen E, Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon. Без да е на първо място по редица критерии, правителството решава да закупи 22 изтребителя Gripen, но н проведения референдум сделката е отхвърлена.
F-5 Tiger трябва да бъдат заменени, особено след като бяха открити пукнатини в планерите на някои от тях. Понастоящем само 30 от общо закупените 54 изтребители F-5 са в боеготово състояние. Планираното им изваждане от въоръжение през тази година вероятно ще се отложи за по-късен период.
През 2025, на сега намиращите се на въоръжение 31 изтребителя F-18 Hornet, им изтича назначения срок на служба. Удължаването на ресурса им с пет години би струвал на швейцарските данъкоплатци около 410 милиона евро.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
През 2016 година Черноморския флот на Русия ще получи две подводници и два стражеви кораба
24.02.2016, 22:46

проект 636.3Две нови дизелови подводници и два стражеви кораба ще получи ЧФ през 2016 година, заяви през РИА Новости командващия на флота адмирал Александър Витко.
Става въпрос за стражевите кораби (фрегати) проект 11356 "Адмирал Григорович" 745 и "Адмирал Эссен" 751, който ще се включат в състава на 30-та дивизия надводни кораби.
През тази година в Черно море, в състава на 4-та отделна бригада подводници на ЧФ, ще пристигнат и още две нови подводници от проект 636.3 – Б-262 "Старый Оскол" и Б-265 "Краснодар".

Екипажите на корабите вече са сформирани и водят активни обучение.

 
Флагманът на 7-ми американски флот се завърна в строя след шестмесечен ремонт
24.02.2016, 22:18
USS "Blue Ridge" (LCC-19) Флагманът на 7-ми флот на САЩ USS "Blue Ridge" (LCC-19) започна бойна служба след шестмесечен ремонт. В понеделник, 22 февруари, той напусна базата Йокосука в Япония.
Корабът за управление, на борда на който се намират над 900 американски моряка, започна патрулиране в зоната за отговорност на 7-ми американски флот в Индо-Азиатско-Тихоокеанския регион.
Излизането на бойно дежурство бе предшествано от ходови изпитания, които трябваше да се проведат след завършването на дългия ремонт.
Корабите за управление тип "Blue Ridge" служат за осигуряване на свръзка и координация на действията на флотовете. ВМС на САЩ разполагат с два кораба с подобно назначение: USS "Blue Ridge"  (в експлоатация от 14 ноември 1970 г), флагман на 7-ми флот, и USS "Mount Whitney" (LCC-20), флагман на 6-ти флот.
 
Армията като плашило
24.02.2016, 21:42
Българската армия беше хвърлена спешно на границата с Турция, за да спаси нацията от прииждащата бежанска вълна. Депутатите бързо гласуваха законовите промени на първо четене, до дни ще са готови и на второ.
Бойците няма да имат право да използват оръжие, довери министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Те най-вероятно изобщо няма да носят и зачислените им автомати. Армията няма да участва в арести, а единствено ще придружава служителите на Гранична полиция.
Общо взето военните ще бъдат изпратени на границата като плашила. Да всяват страх с камуфлажните си дрехи. Със същия успех на граничната бразда може да отиде и фолклорният ансамбъл „Филип Кутев“.
Източник: http://www.trud.bg/
 
Нов шеф на Съвета за национална сигурност в Израел
24.02.2016, 20:15
 Авриел Бар-ЙосефИзраелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че бригаден генерал (от запаса) Авриел Бар-Йосеф е новият ръководител на Съвета за национална сигурност, съобщава вестник "Джерузалем поуст".
61-годишният Бар-Йосеф сменя Йоси Коен, който напусна поста през декември, за да стане шеф на Мосад.
Когато обяви назначението Нетаняху каза, че Бар-Йосеф има богат опит в сигурността и дипломацията, натрупан както в Съвета за национална сигурност така и в израелската армия.
"Аз съм убеден, че като ръководител на Съвета за национална сигурност той ще използва своя опит и таланти в полза на израелската сигурност", заяви премиерът на Израел.
Бар-Йосеф е служил като заместник-председател на Националния съвет за сигурност от 2009 г. до средата на 2015 г. Този пост той заема и при тримата, назначени от Нетаняху, ръководители на Съвета за национална сигурност: Узи Арад, Яков Амидрор и Йоси Коен.
Преди да встъпи на новата си длъжност Бар-Йосеф е директор на Комитета по отбрана и външни работи към Кнесета в периода 2004 г. - 2009 г. Той се оттегля от израелската армия след 25 години служба.
Бар-Йосеф е един от малкото шефове на Съвета за национална сигурност, който не произлиза от разузнавателната общност. Той ще е 10-тият, който ще оглави Съвета за национална сигурност, откакто структурата е била създадена през 1999 г.
Четирима от предишните началници идваха от редиците на Мосад: Коен, Ефраим Халеви, Илан Мизрахи и Арад. Други двама - Амидрор и Дани Ардити, бяха на ръководни позиции във военно разузнаване.
Други трима, които са заемали поста преди него са Давид Иври, който е бивш командир на израелските ББС, Узи Даян, който стига до позицията на заместник-началник на Генералния щаб на израелската армия и Гиора Ейланд, чиято последна позиция в израелската армия е бил шеф на дирекция Планиране. - Още специални служби на Израел
Източник: http://fakti.bg/
 
Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще посетят гарнизон Благоевград
24.02.2016, 17:06
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще бъдат на посещение в гарнизон Благоевград утре, 25 февруари. Двамата ще се срещнат с личния състав на военно формирование 26 400 и ще бъдат запознати с неговото състояние.
По време на визитата на министър Ненчев и генерал-лейтенант Попов ще бъде проведен брифинг пред представителите на медиите. В срещите ще вземат участие заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Руски СпецНаз
24.02.2016, 16:17

Спецназовец, след като е издържал успешно последния изпит, за да получи своята барета (символ за елитните специални войски) - (видео)
снимка: Павел Мирошников

 
Rheinmetall ще модернизира 128 полски танка Leopard 2
24.02.2016, 16:01
Leopard2A4На 22 февруари 2016 година Полша е сключила с базираната в Дюселдорф немска промишлена група Rheinmetall контракт за капитален ремонт и модернизация на 128 основни бойни танка Leopard 2, информира пресслужбата на немската компания.
В работите по контракта участие ще вземат полските Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) и ZM Bumar-Łabędy SA, а Rheinmetall ще участва в качеството на стратегически партньор, осигуряващ важни ключови системи, в т.ч. електроника и въоръжение. Изпълнението на контракта ще донесе на Rheinmetall около € 220 млн.
В договора се предвижда извършването на капитален ремонт на 128 танка Leopard 2A4, закупени през 2002 година от полската армия от излишните запаси на бундесвера, като в процеса на ремонта машините ще бъдат модернизирани до нивото на стандарта Leopard 2PL, който съответства на немските Leopard 2A5 и A6.
След Канада и Индонезия, Полша стана третата страна експлоатираща танкове Leopard 2, която се обръща към Rheinmetall като към технологически партньор за крупна програма за модернизация. Освен немската армия в момента въоръжените сили на още 17 страни експлоатират танкове Leopard 2. - Още за Leopard 2
 
Армията ще прави регистър на годните за военна служба младежи
24.02.2016, 12:34
НенчевБългарската армия ще изготви регистър на всички младежи, които са годни за военна служба, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщава БНР. Това ще стане възможно с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. За списъка ще бъдат използвани данните от служба ГРАО, но всеки, който иска да бъде премине военно обучение, ще може да го направи, обясни министър Ненчев: „Ако той желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран, тогава ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва. Резервът се състои от доброволци, които се записват и преминават обучение при нас, и такива, които са били вече на служба в Българската армия. Тоест ние ще поискаме единствено справка за тези хора.”
Осем български военнослужещи ще се включат в операцията на НАТО по усилване на въздушната отбрана на Турция, съобщи Николай Ненчев. Тяхното участие ще е шест месеца и те ще оказват техническа помощ: „Това е част от нашите задължения. Изпращаме осем военнослужещи, които ще окажат подкрепа, техническа помощ. Ще извършват наблюдение, ще осъществяват контрол, но това, още веднъж подчертавам, не са пилоти. Техните дейности са свързани с охраната на въздушното пространство на Турция.”
Източник: http://www.otbrana.com/
 
New York Times: Русия отбелязва външнополитически успех с договорката за Сирия
24.02.2016, 12:05
Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".
Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.
В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните ѝ цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.
В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.
В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германската канцлерка Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.
Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.
Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.
Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.
Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
Източник: http://www.fbr.bg/
 
И F-22 Raptor ще участват в авиошоуто International Air Tattoo във Феърфорд
24.02.2016, 10:37
Ф-22Изтребители F-22 Raptor ще се присъединят към другите американски ‘стелт’ самолети F-35 Lightning II и ще участват авиошоуто International Air Tattoo във Феърфорд, което се провежда през юли.
Присъствието на двата американски изтребителя пето поколение без съмнение може да се разглежда като показ на мощта на съвременната западна авиация.
Но първото участие на F-35 в авиошоу извън САЩ ще бъде не във Великобритания, а във военновъздушната база Leeuwarden в Холандия през юни. Холандски F-35A ще прелети Атлантическия океан тази пролет не само за участие в авиошоуто в Leeuwarden, но и за опознавателни полети от двете авиобази Volkel и Leeuwarden, за да се оцени как влияе нивото на шума от този изтребител на живеещите и околната среда около двете летища.
F-22 много рядко се появява в Европа. Последният път бе през 2015, когато четири изтребителя F-22 Raptor бяха дислоцирани за няколко дни в Германия като демонстрация на сила пред Русия. - Още за F-22
Източник: http://www.pan.bg/
 
Ген. Димитър Шивиков се изправя пред съда в Пловдив
24.02.2016, 10:16
ШивиковЗа днес в Пловдивския военен съд е насрочено делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. В обвинението срещу него са изброени 13 случая, при които той е злоупотребявал с власт и служебно положение. Самият Шивиков отрича обвиненията и ги определя като абсурдни.
В обвинителния акт е записано, че Шивиков е използвал е подчинените си за различни дейности, свързани със семейството му , включително и в полза на общините Карлово и Клисура, както и на карловското „Ловно-рибарско дружество". Например при ремонтни дейности в Ловен парк - Карлово с личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала и чешма. При други случаи Шивиков е разпореждал устно на свои подчинени да организират и предоставят техника и личен състав за различни мероприятия. Използвал е неправомерното и труда на четирима военнослужещи за ремонт на собственото му жилище.
Имотната облага се изчислява на повече от 65 хиляди лева, а имуществените последици за Командването на Сухопътните войски възлизат на 43 хиляди и 700 лева.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Китай разполага самолети на спорни острови
24.02.2016, 09:40
J-11Китай е разположил изтребители на спорния остров Ууди в Южнокитайско море, съобщава американската телевизия Fox News.
Информацията е от източници на разузнаването на САЩ, което е фиксирало през последните дни разполагането на самолети Шънян J-11, известен като „Летяща акула" и Сиан J-11 - изтребител-бомбардировач.
Миналата неделя се появи информация, че на спорния остров Китай е настанил ракети „земя-въздух“ HQ-9 („Хунци-9"), които имат 200 км обсег на действие. Остров Ууди е част от архипелага Парацелз, който е под контрола на Китай повече от 40 години, но за него претендират също Тайван и Виетнам.
Ескалацията на напрежението в спорния регион се случва на фона на посещението на външния министър на Китай Ван И във Вашингтон. Вчера той трябваше да посети Пентагона, но визитата бе отменена заради несъгласуваност на графика.
Източник: http://fakti.bg/
 
Днес няма да вдигат заплатите на военнослужещите
24.02.2016, 09:20
Неточни са сутрешните информации на някои медии, включително и национални, че днес правителството ще вдига заплатите на военнослужещите. В дневния ред на заседанието на Министерския съвет действително е заложено приемане на проект за промяна на Постановление № 184 от 17 юли 2015 г. за заплатите на военнослужещите и на цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Министърът на отбраната на отбраната Николай Ненчев обаче предлага вдигане заплатите на служители по трудово правоотношение Възнагражденията на военнослужещите не попадат в проекта на правителственото постановление. МО не ги предлага за увеличаване.
Проектът стои на сайта на МО от 21 януари.
Той засяга възнагражденията на цивилните служители по трудово правоотношение в Българската армия, военните академии, висшите военни училища и други структури.
Известно е, че правителството и парламентът не пожелаха с приемането на Закона за държавния бюджет за 2016 г. да променят базата за изчисляването на техните заплата и тя остана, както и през миналата година на 380 лв.
Минималната основна месечна заплата, например на началник на отдел във ВМА, ВА, висшите военни училища, ЦВО и Коменданство – МО, според проекта, става от 410 на 470 лв., а максималната – от 707 на 732. Преподавателят във висшите ни военни училища може да взема от 488 до 767 лв.
За първи път в това постановление се появява ръководната длъжност „помощник-ректор на висше училище” Неговата заплата ще се движи от 725 до 952 лв. Вероятно предстоят такива назначения във висшите военни учебни заведения.
Възможност за увеличаване на военните заплати – едва след приемането на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Но и тогава ще бъде само възможност.
Вчера Пресцентърът на МО пусна кратка информация за предстоящите промени на военните закони.  В нея е записано буквално следното: „С предложените изменения в ЗОВСРБ се дава възможност при наличие на средства в бюджета да се увеличава месечното възнаграждение на военнослужещите с увеличаването на коефициента спрямо базата - за офицери с не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - с не по-малко от 1,9 и за войници (матроси) – с не по-малко от 1,7. С това предложение се цели и уеднаквяване на коефициентите на служители от МО и МВР.”
За да стане по-ясно ще допълним, че тези коефициенти по сега действащия закон са: за офицери - не по-малко от 2,2; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75 и за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Промените в ЗОВС все още не са внесени в правителството. От МО съобщават за проект, който дори не е огласен за широката общественост.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата
24.02.2016, 08:50
Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба.
Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия. Така от МО се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени, пише "Сега". Самите промени все още обаче не са публикувани.
След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.
Предлагат всички пълнолетни момчета да се вписват в запаса на армията
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", обясняват и от МО.
Подготвените промени повдигат доста въпросителни не само поради факта, че не бяха публикувани. Засега не е ясно как точно се завеждат на военен отчет младежите - дали това ще става само по служебен път, или всеки ще има задължение да подава някакъв документ за регистрация във военното окръжие. По всяка вероятност ще се избере вторият вариант, тъй като на военните ще са необходими данни, които само младежите знаят - образование, здравословно състояние, местоживеене, професионални умения и т.н.
България на 67-о място в класация за военна сила, изпреварват ни страни като Кения и Казахстан
Не е ясно какво ще се случи и с младежите, които живеят и учат в чужбина. През последните години стотици хиляди младежи не само отидоха да учат зад граница, но и много от тях останаха да живеят и работят там. Не на последно място не е ясно и дали ще се провежда обучение на новите запасняци, тъй като те не са ходили в казармата. По идея на ГЕРБ беше възстановено военното обучение, но сега то е доброволно. През последните години обаче все по-често се чуват гласове към връщане на казармата. Те се увеличиха с нарастване на броя на конфликтите около нас.
Източник: http://dariknews.bg/
 
Първият полет на Ан-132 ще е през 2017 година
24.02.2016, 08:42
Ан-132Новият военно-транспортен самолет Ан-132, който ще се произвежда в Саудитска Арабия, ще извърши първия изпитателен полет през 2017 г., 18 месеца след началото на конструкторско-проектански работи по проекта. За това съобщава принц Турки бин Сауд бин Мохамед, прзидент на саудитската държавна агенция KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology).
Ан-132 е резултат на съвместната работа с Украйна, като ще бъдат произведени около 80 самолета от този тип. KACST ще притежава 50% от интелектуалната собственост на проекта. Ан-132 е силно модифицирана версия на транспортния самолет Ан-32, с нови двигатели и авионика.
Саудитската агенция KACST е сключила общо пет споразумения са съвместни разработки и производство с чуждестранни компании. Освен Ан-132 се предвижда и производството на вертолети Black Hawk. Други проекти са: производство и маркетинг на шест малки спътници за космически снимки, съвместно начинание на саудитската компания Technical Space Company и американската US Digital Globe; договор с Aselsan Turkish за производство в кралството на радари и електро-оптични устройства. Петият проект е за производство на възобновяема енергия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Жена-пилот на F-15E налетя 1000 часове в бойни мисии
24.02.2016, 08:37
Жена-пилот, оператор на въоръжението (WSO) на F-15E Strike Eagle от 380-то експедиционно авикрило, по време на полет на 13 февруари на изтребител-бомбардировача, достигна изключителните 1000 часа във въздуха при изпълнение на бойни мисии.
Сlед поредно изпълнената задача, майор Дженифър бе посрещната като герой от колегите си от авиокрилото на неназовано летище някъде в Югоизточна Азия.
Дженифър е в състава на 391-ва експедиционна авиоескадрила, която участва в операцията Inherent Resolve („Вродена решителност”) срещу терористите на ИД. По-голямата част от полетите са били в оказване на авиационна поддръжка на сухопътните части.
Жените-пилоти на F-15E съставляват 10% от общия брой летци на тези изтребител-бомбардировачи и от общността на WSO.
Първият боен полет на Дженифър е през 2009 г. по време на първата от общо две мисии в Афганистан. Тя има общ нальот от 1600 часа и 220 бойни полета. През 2011 г. Дженифър е в първия в историята на ВВС на САЩ изцяло женски екипаж на F-15E, изпълняващ бойна задача.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Войниците ще служат по-малко, а офицерите повече
23.02.2016, 22:30

Министерството на отбраната ще предложи за приемане от МС на изменения в ЗОВСРБ, Закона за резерва и Закона за военната полиция, съобщава Пресцентърът на МО.
Засега промените не са предложени за обществено обсъждане. Няма ги и в дневния ред на утрешното правителствено заседание.

По програма правителството трябваше да ги одобри до края на февруари..........Прочети още

 
Стотици почетоха Деня на Съветската армия
23.02.2016, 21:48
"Днес свеждаме глави и отдаваме признание към подвизите на Червената армия, която имаше решаващ принос и намеса за победата над хитлерофашизма и бе солиден фактор в цялото следвоенно развитие на Европа и на света. Българският народ винаги се е отнасял с признание към Русия и за в бъдеще той ще продължи да споделя братските чувства към руския народ". Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов пред стотиците, събрали се вчера да почетат Деня на Съветската армия и защитниците на отечеството в столицата. Той подчерта, че историите на българския и руския народ многократно се преплитали и всеки път, когато са гледали в една посока, народите ни са постигани успехи.
"Днес, когато от много страни звучат обвинения към Русия и сме свидетели на откровено русофобски изказвания, дори от най-високи държавни позиции, нека си припомним за подвизите на руската армия и това, което тя е дала на  България и света" призова говорителят на левицата. Присъстваха и депутатите Жельо Бойчев и Красимир Янков, председателят на ГС на БСП в София Калоян Паргов, представители на Младежкото обединение в БСП и десетки членове и симпатизанти на партията.     Денят на Съветската армия бе отбелязан и на Паметника-костница на съветските воини в кв. "Лозенец", където десетки българи и представители на чужди посолства у нас поднесоха венци и цветя.
Общински съветници от БСП във Видин се включиха в отбелязването на Деня на защитника на Отечеството, което се състоя на Руското военно гробище в града. В мемориалния комплекс бе отдадена почит на воините от III Украински Фронт, загинали в района на Видин по време на Втората световна война.
http://www.duma.bg/
 
Безполезният в Сирия F-22 струва на САЩ 400 млн. долара
23.02.2016, 21:34
F-22Безполезният в Сирия F-22 Raptor струва на САЩ в 400 млн. долара, съобщава ABC News. Авторът на статията отбелязва, че за последните години самолетите са били значително усъвършенствани, но просто врагът, против когото е било нужно да бъдат използвани, не е съществувал. Такъв не е имало и когато изтребителят е бил построен, няма и сега, когато го модернизират. ВВС на САЩ отбелязва, че F-22 активно се използва в Сирия в борбата с ДАЕШ. Съгласно данните на американската армия към момента Raptor е извършил 150 полета и пуснал над терористите от ДАЕШ над 200 бомби.
От ВВС на САЩ признават, че не е нужно толкова скъп самолет да се позиционира в Сирия, но оправданието на неговото използване е, че нанася изключително точни удари.
F-22 е най-скъпият изтребител от пето поколение, който се използва от ВВС на САЩ. За направата му се използва стелт технология. - Още за F-22
Източник: http://www.blitz.bg/
 
WP: Край на ерата на военното превъзходство на САЩ чрез самолетоносачи
23.02.2016, 21:25
„Джон К. Стенис“ (CVN-74)Ерата на военното превъзходство на САЩ над другите страни скоро ще отиде в миналото, тъй като тяхната главна сила - авионосният флот – загуби предишното си значение, пише Томас Гибънс-Неф в Washington Post с позоваване на експертен доклад. Според отчета, публикуван на 22 февруари от Центъра за нова американска сигурност, за американските операции зад граница настана преломен момент. Ако по-рано беше трудно да се противопостави нещо на американските авионосци, то сега ситуацията коренно се измени. „Страни като Китай, Иран и Русия извършиха през последните години сериозна модернизация на своите сили и въоръжения, които изравняват военното преимущество на САЩ” – подчертава изданието.
В Балтийско море Русия създаде сложна система за ПВО разположи противокорабни ракетни комплекси. Командването на НАТО предупреждаваше за руските ракети по сирийския периметър и Москва вече изпита авангардни ракети клас „земя-въздух”, чиято ефективност е призната единодушно от експертите, пише Washington Post.
Китай на свой ред създаде интегрирана система, в която влизат най-нови ракети „земя-въздух”, крилати противокорабни ракети, подводници, ракетни крайцери и самолети. Този комплекс защитава откъм морето страната и е способен да държи противника достатъчно далеч от стратегически важни територии, се казва в публикацията.
Докато другите страни се съсредоточават над създаване на сложни системи с използване на нови технологии, като безпилотни самолети, авангардни ракети и изтребители от ново поколение, САЩ действат по инерция и извършват голяма грешка. Америка загуби основното си преимущество – възможността безпрепятствено да контролира големи пространства. Ако в близките години Пентагонът не преразгледа своята стратегия, въоръжените сили на САЩ рискуват да не тръгнат след новите въоръжения на Русия и Китай, като завинаги забравят за военното си превъзходство, обобщава някогашният морски пехотинец Томас Гибънс-Неф.
Източник: Ihttp://www.blitz.bg/
 
Русия планира наблюдателни полети над САЩ. Пентагонът не може да я спре
23.02.2016, 21:05
Русия в понеделник (22 февруари) подаде молба за наблюдателни полети с разузнавателни самолети, снабдени с модерни дигитални камери, над САЩ, пише „Уошингтън Пост“ (The Washington Post/WP). Според изданието на САЩ ще им бъде трудно да блокират намеренията на Москва въпреки кризата в отношенията им заради Сирия и Украйна.
И двете държави са задължени да приемат подобни полети като членове на споразумението за въздушен транспорт „Открито небе“, което е подписано през 1992 г. и влезе в сила през 2002 година. То позволява на страните, които са го подписали, да извършват полети с невъоръжени самолети, снабдени с видеокамери и фотоапарати, инфрачервени сканиращи устройства и определени видове радари над територията на други членове на споразумението.
Според говорителя на Пентагона Джеф Дейвис споразумението, ратифицирано от американския Сенат, помага да се предотврати евентуално погрешно тълкуване на военни действия, които биха могли да доведат до въоръжен конфликт.
„Трябва да помним, че докато ние имаме доста добро разузнаване в голяма част от света, има много други държави, които нямат толкова добро разузнаване при нас“, каза Дейвис. „Така че, в интерес на прозрачността и избягването на погрешните преценки от тяхна страна, понякога си струва да им позволим да погледнат какво правим или какво не правим“, допълни той.
Дейвис допълни, че САЩ изпълняват полети по „Открито небе“ редовно, а Русия „го е правила много пъти в миналото“. През 2014 г., например, американски пилоти са били на мисии над Русия от авиобазата „Йокота“ в Япония.
В същото време обаче се появиха опасения относно намеренията на Русия. В писмо от адмирал Сесил Хейни до републиканеца Майк Роджърс, цитирано от Асошиейтед прес, адмиралът твърди, че споразумението се е превърнало в жизненоважен компонент от събирането на разузнавателни данни за САЩ от страна на Русия.
Молбата на Русия идва в момент, в който Анкара и Москва спорят по планираните полети на Москва съгласно споразумението над Южна Турция този месец. Руски официални лица съобщиха, че Анкара е отказала да даде разрешение, което е откровено нарушение на споразумението и „свидетелства за желанието на турската страна да прикрие дейности, които вероятно се случват в районите, над които е трябвало да минат руските самолети“, предаде ТАСС.
Турция отхвърли тези обвинения, като заяви, че наблюдателни полети се изпълняват, когато и двете страни постигнат споразумение по план на мисията.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Комисията по отбрана прие на второ четене текстовете за изпращане на армията на границата
23.02.2016, 16:59
МиховКомисията по отбрана не подкрепи предложението на депутатите от ПГ на АБВ АБВ Стефан Белемезов и Лъчезар Никифоров главният секретар на МВР да координира изпълнението на задачите от Въоръжените сили по участие в охраната на държавната граница. Народните представители обаче се съгласиха с Велизар Енчев министърът на отбраната да определя правила за използване на сила при изпълнение на тази задача, но, което е новото, по предложение на началника на отбраната. Същото предложение бе направено и от Стефан Белемезов и Лъчезар Никифоров.
На днешното заседание на комисията участваха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и други представители на силовите ведомства. Те също подкрепиха споменатите предложения по второто четене на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които регламентират участието на армията в охраната на държавната граница.
Не бе подкрепено предложението на независимия народен представител Велизар Енчев член 130, ал. 5 на Закона за отбраната и Въоръжените сили да придобие вида „Охраната на държавната граница на Република България се осъществява от съответните структури на Министерството на вътрешните работи с участието на Въоръжените сили. (Б.р. – новото да бъде „с участието на Въоръжените сили”.) Според заместник-министър Кюмюрджиев така охраната на държавната граница ще се регламентира, като основна задача на Въоръжените сили и ще се създаде впечатление, че миграционната вълна е военна заплаха за страната.
Комисията не се съгласи с предложението на депутатите Белемезов и Никифоров участието на Въоръжените сили в охраната на държавната граница да се регламентира и чрез Закона за МВР.  Аргументът бе, че този закон е специален и той урежда дейностите на Гранична полиция.
Според председателя на комисията генерал от резерва Михо Михов е възможно в четвъртък парламентът да гласува на второ четете промените в закона и така да даде право на Въоръжените сили да участват в охраната на границата.
След окончателното гласуване на закона ще останат въпроси, които трябва да се решават с актове на правителството и министъра на отбраната. Например какво ще правят военнослужещите при попадане в ситуация, в която трябва да задържат нарушители на границата, каквито са бежанците, след като нямат правата на полицейските органи. Втори примерен казус е с свързан с вероятността да се наложи на формирование на военнослужещите да извършва самостоятелни действия. В този смисъл може би ще е добре да се запише в закона, че изпълнението на задачите от Въоръжените сили при охраната на границата се координира съвместно от началника на отбраната и главния секретар на МВР. Доколкото се разбра, от МВР имат такава нагласа, но това не се обсъди.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Американски военни експерти посетиха Карловската бригада
23.02.2016, 16:56
Представители от Държавния департамент на САЩ и от посолството на САЩ в София, съпроводени от полковник  Кънчо Михов – държавен експерт в главна дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО, посетиха днес  61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, съобщава КСВ.
Целта на посещението бе оценка на ефективността при използването на реализираните доставки по програма FMF (чуждестранно военно финансиране).
Командирът на бригадата бригаден генерал Груди Ангелов приветства гостите с „Добре дошли”, след което кратък брифинг за изпълнението на целта на посещението изнесе началникът на щаба на 61-ва механизирана бригада полковник Деян Дешков.
След брифинга групата разгледа района на формированието и се запозна с оборудвания кабинет за подготовка на свързочни специалисти. Бяха обсъдени придобитите от бригадата способности по използването на новото комуникационно-информационно оборудване.
По време на посещението гостите разгледаха също и оборудваните езикови кабинети и лаборатории и занятие по английски език. Инструкторите по английски език представиха обобщена информация за възможностите на личния състав за чуждоезиково обучение и постигнатите резултати.
В края на визитата гостите благодариха за гостоприемството и изразиха своето задоволство от целевото и ефективно използване на предоставеното оборудване. Те изказаха благодарност за доброто посрещане и отзивчивост и пожелаха на военнослужещите да продължават достойно да изпълняват своя воински дълг. Пред „Паметника на загиналите във войните 1912-1918 г.” бе направена обща снимка за спомен.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Какво става?! Масово нахлуване на турски изтребители под гръцко небе
23.02.2016, 16:10
Турция продължава да не спазва правилата за навлизане в чуждо въздушно пространство над Гърция. Само за ден над различни райони в Егейско море турски изтребители са навлезли 36 пъти без разрешение, съобщават гръцките власти. Две от бойните машини са били въоръжени.Междуврумунно Гърция продължава да следи отблизо обстановката в Егейско море, тъй като се опасява, че Анкара може да използва миграционната криза, за да засили своето присъствие в този район, съобщава "Български новини". В момента този район в Егейско море е превърнат и във военна територия от НАТО.
Само преди дни генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи, че там се изпращат военноморски сили под германско командване. Целта е да бъдат създадени патрули, които да следят за незаконната миграция и дейността на каналджиите в Егейско море
 
Румъния купува още 12 изтребителя F-16!
23.02.2016, 13:05
Ф-16Румъния ще купи още дванадесет изтребителя втора ръка F-16, съобщава министърът на отбраната Михнеа Моточ. Търгът ще се проведе през 2017 г. Румънското МО е изпратило вече запитване до пет европейски страни и САЩ , където се експлоатират изтребители F-16.
През октомври 2013 г. Букурещ закупи 12 изтребителя от излишъците на португалските ВВС, като стойността на сделката, включваща и модернизация на самолетите, е над 600 милион долара. Шест от тези самолети вече са доработени и румънски пилоти се обучават на тях в Португалия.
Понастоящем текат довършителните работи по модернизацията на 86-та авиобаза Фетещи, където ще се експлоатират румънските F-16. Базата ще отговаря на стандартите на НАТО, като Алиансът финансира проекта с 21 милиона евро, а Румъния осигурява още 11 милиона. - Още за  F-16
Източник: http://www.pan.bg/
 
“Калашников” мина от автомати на пистолети
23.02.2016, 12:03
ПЛ-14Oръжейният концерн “Калашников” мина от автомати на пистолети.
Конструкторите са разширили гамата на производство с нов пистолет с обозначение ПЛ-14. Негов създател е Дмитрий Лебедев, главен инженер на конструкторско-технологичния център на концерна.
За първи път новият пистолет бе представен на форума “Армия-2015”, състоял се от 16 до 19 юни 2015 г. - (видео)
Новото в конструкцията е, че за пръв път е използван опитът на водещи фигури в областта на стрелковия спорт. Това е позволило на Лебедев, който е ученик на известния конструктор на спортни оръжия Ефим Хайдуров, да направи универсално оръжие както за бойни цели, така и за спорт.
Лебедев е работил в тясно сътрудничество с многократния шампион на Русия по практическа стрелба Андрей Кирисенко. Двамата са успели да изучат и приложат множество закономерности на човешката биомеханика, свързани с воденето на точен огън. В резултат на това са съчетали максималното удобство и простотата в боравенето с необходимата висока безопасност.
Показаният прототип на ПЛ-14 има рамка от алуминиева сплав, но се планира замяната ѝ с удароустойчив полимер. Формата на ръкохватката е с висока ергономичност и е дебела само 28 мм, което позволява много добър обхват от човешката длан. Задната страна на рамката е с дълбок изрез, благодарение на който точката на опората при захващане с ръка може да се приближи максимално към ос-каналната линия. Така отскачането на пистолета при изстрел е намалено до максимална степен.
Пистолетът е предназначен за руските патрони с калибър 9х19 7Н21. Те имат същите габаритни размери както 9х19 Parabellum, но се различават по масата на куршума (8 г), началната му скорост (430 м/с) и дулната енергия (около 736 джаула).
При изстрел с такъв патрон куршумът му пробива стоманена плоча, дебела 4 мм на разстояние 55 метра.
За сравнение дулната енергия на куршума на патрон 9х19 Parabellum не надвишава 490-500 джаула.
Голямата мощност на патрона 9х19 7Н21 се използва за поразяване на бронежилетки от висок клас на защита. В различни източници се отбелязва, че при използване на мощните патрони ресурсът на цевта е над 10 хил. изстрела, а при патрони 9х19 ресурсът се увеличава почти двойно.
ПЛ-14 напълно отговаря на съвременните изисквания към полицейските и армейските пистолети. В незаредено състояние тежи само 800 г. Всички бутони и ключалки са разположени от двете страни на рамката на оръжието, което позволява удобното му използване с лява и с дясна ръка.
Ударно-спусковият му механизъм е със скрит ударник.
Едно от интересните решения за повишаване на безопасността при боравене е удължаването хода на спусъка и увеличаване усилието за неговото задействане.
Конструкторът е удължил пълния ход на спусъка до 7 мм, което предотвратява произвеждането на нежелан изстрел в стресова ситуация. Със същата цел усилието за задействане на спусъка е увеличено на 4 кг.
Новият руски пистолет е снабден с ръчен предпазител, чието лостче е разположено от двете страни на рамката.
Мерните прибори са нерегулируеми, открит тип и са закрепени на затворния блок с “лястовича опашка”, която позволява странично коригиране.
Пълнителят на пистолета побира 15 патрона, които са разположени шахматно. За бързо установяване на наличието на патрон в патронника е монтиран специален индикатор. С негова помощ може да се коригира геометрията на патронника при стрелба с боеприпаси с нестандартна дължина на гилзите.
В долната предна страна на рамката е монтирана пикатини релса за закрепване на допълнителни приспособления (тактически фенери и лазерни целеуказатели).
Пистолетът е дълъг 220 мм при дължина на цевта 127 мм.
Новото оръжие може за кратко време да се превърне в къса снайперова пушка. Това става чрез интегриране с различни допълнителни приспособления - сгъваем приклад, пластмасов корпус, допълнителна ръкохватка, оптически мерник, удължена цев.
Предвидено е използване на пълнител с повишена вместимост до 30 патрона.
В основата на приклада може да се монтира допълнителен пълнител с вместимост 15 патрона.
На изложението “Армия-2015” е съобщено, че серийното производство на пистолета е планирано през 2016 г. - Още пистолети
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов
 
НАТО иска афганистанската армия да засили способността си за нападения
23.02.2016, 09:17
Съветниците на НАТО искат от афганистанската армия да отделя по-малко хора за пропускателните пунктове и повече за офанзиви срещу талибаните, предаде Reuters.
С промяната в тактиката алиансът се надява, че афганистанските сили ще успеят да се справят с активизирането на талибаните.
„Имат твърде много хора по пунктовете. Една стара поговорка казва: ако защитаваш навсякъде, всъщност не защитаваш никъде; това до голяма степен важи и за афганистанската армия“, казва бригадният генерал Уилсън Шофнър.
Намаляването на войниците в хилядите слабо защитени пропускателни пунктове из цялата страна е приоритет на НАТО преди лятото, когато се очаква талибаните да засилят атаките си.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
The Economic Times: Първата индийска ядрена подводница премина успешно всички изпитания
23.02.2016, 08:55

Първата индийска атомна подводница INS Arihant премина успешно всички изпитания и е готова за изпълнението на операции, пише вестник The Economic Times.
„Подводницата издържа всички тестове и в много показатели надмина очакванията ни. Технически подводницата може да бъде въведена в експлоатация по всяко време“, обясни източник на изданието.

Подводницата "Арихант" е построена по руски проект и е първата индийска атомна субмарина собствено производство. В момента Индия експлоатира една атомна подводна лодка – "Чакра" проект 971, взета през 2012 година на десетгодишен лизинг от Русия за 1 милиард долара.

 

 
В навечерието на 23 февруари: общоруският ден на мъжа
22.02.2016, 23:27

На вниманието на нежния пол на този ден може да разчитат дори и тези, които не са свързани с въоръжените сили: неофициално 23 февруари се приема за празник на всички мъже
За разлика от Международния ден на жената, който идва в Русия от Запада, Денят на защитника на Отечеството е напълно и изцяло руско „изобретение". Впрочем, и до днес няма единно мнение, защо за дата е избран именно 23 февруари. Според официалната версия, датата е приета в Съветския съюз през 20-те години, за да се отбележи 23 февруари 1918 година, когато войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но по-късно, след изучаване на документите от онова време, историците отхвърлят тази версия: според архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и никакви боеве не са водени през този ден както според немските, така и според руски архивни документи. Въпреки това, в годините на Великата Отечествена война 23 февруари вече е широко отбелязван, точно като ден на първата победа на Червената армия над немците.
Оттогава и до ден днешен датата на празника остава неизменна - затова пък няколко пъти се променя названието му. До 1949 година в Съветския съюз се празнува като Ден на Червената армия, от 1949 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот.

Тогава отново е преименуван в Ден на руската армия, а преди две години в Ден на защитника на Отечеството. - (видео)
Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже" в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия. Голямото мнозинство от мъжкото население в страната дори не се досеща за съществуването на Международен ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е категорично заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно се приема, трябва да се отбелязва независимо от това, дали на мъжа наистина се е налагало да защитава своята страна.
Впрочем, официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил. В много градове на страната на този ден се провеждат тържествени шествия, паради и концерти, а в Москва в чест на празника всяка година има празнична заря.
Както и на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието на „виновниците за тържествата" да се правят подаръци. Но, независимо от това, че според анкетите, мнозинството мъже биха искали да получат нещо творческо или практично, като комплект оригинални ароматизатори за автомобил, най-популярните подаръци през годините си остават мъжките чорапи и козметика за къпане и бръснене. Затова мъжете имат неофициално название за неофициалния празник: „Общоруски ден на пяната за бръснене". През последните години някои мъже дори устройват „протестни акции", като в навечерието на празника сами си купуват крем за бръснене, за да се опитат да поставят своите половинки пред свършен факт.

 
Холандски F-35 ще извърши полети в Европа
22.02.2016, 23:17
F-35МО на Холандия съобщи, че един или два от холандските изтребители перо поколение, които сега са в САЩ, ще прелетят до страната през май или юни. Те ще извършат полети, които ще позволят на населението около авиобазите Volkel и Leeuwarden да оцени нивото на шума на новите изтребители.
F-35 са малко по-шумни от F-16 при определени режими на полета. За да се оценят конкретно нивата на шума един от холандските F-35 ще прелети океана, като презареждането във въздуха ще се стане с помощта на самолет-цистерна KDC-10.
Най-вероятно холандският F-35 ще участва и в авиошоуто в Leeuwarden, което ще се проведе на 10 и 11 юни. Все още не се знае дали холандският F-35 ще извърши демонстрационни полети или ще бъде само на статичен показ. През юли американски F-35 от състава на ВВС и авиацията на Корпуса на морската пехота ще вземат участие в авиошоута във Fairford и Farnborough.
Междувременно холандски F-35 за първи път е използвал лазерно управляема авиобомба по време на изпитателни полети от военновъздушната база Едуърдс, Калифорния. Холандският изтребител е включен в тестовете за използване на въоръжение, в частност на GBU 12 Paveway и GBU 31 JDAM. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
BAE започна сглобяването на изтребителите Eurofighter Typhoon за Оман
22.02.2016, 23:13
Eurofighter TyphoonПървият изтребител Typhoon за седмата страна-оператор на самолетите от този тип се качи на поточната линия за крайното сглобяване. Кралските ВВС на Оман ще получат 12 изтребителя Eurofighter Typhoon.
Компанията BAE Systems, една от партньорите в консорциума Eurofighter, съобщи, че започва сглобяването на изтребителите за Оман. Първият самолет на поточната линия е ‘спарка’, като вече са сглобени „фюзелажа, крилата и колесника”, преди да се монтират и „опашната част и останалите системи”.
В рамките на договор от 2012 с ВАЕ, Оман ще получи освен 12-те изтребителя, също така и осем учебно-бойни самолета Hawk 166. Първите доставки ще са през 2017 година.
Миналата година на Саудитска Арабия са доставени 12 изтребителя Typhoon, а други шест на кралските ВВС на Великобритания.
Бъдещето производство включва 28 изтребителя за Кувейт, предстои и подписването на договор с другата компания от консорциума - Alenia Aermacchi, за доставката на Typhoon за още една страна от Близкия Изток.
Според базата данни Fleets Analyzer на Flightglobal към момента на въоръжение са 408 изтребителя Eurofighter във ВВС на Австрия, Великобритания, Германия, Испания и Саудитска Арабия. - Още за Eurofighter
Източник: http://www.pan.bg/
 
Владимир Путин обяви условията, при които на 27 февруари в Сирия ще влезе в сила примирието
22.02.2016, 22:01
ПутинРуският президент Владимир Путин обяви условията, при които на 27 февруари в Сирия ще влезе в сила договореното примирие, предаде Интерфакс.
Той заяви, че до обед на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред Русия и пред САЩ, че ще спазват примирието. Путин обясни, че „руските и американските военни ще изготвят заедно карта, на която ще определят териториите, в които действат тези групи“, за да не бъдат провеждани операции и удари срещу тях.
От своя страна „опозиционните сили трябва да преустановят бойните действия срещу армията на Сирия и проправителствените милиции“.
Путин потвърди, че примирието няма да важи за „Ислямска държава“ и за други групи, които са признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.
Руският президент посочи, че Русия ще проведе необходимата работа с Дамаск, и изрази надежда, че САЩ ще направят същото със своите съюзници и групите, които поддържат. - (видео)
 
”Щерн”: Руските ракетни системи създават ”забранени зони” за САЩ
22.02.2016, 20:40
С-300Западът е обезпокоен от новината, че Русия започва доставки на ракетни системи С-300 в Иран, тъй като руските системи за ПВО правят на практика невъзможни точкови удари по конкретни обекти. Благодарение на разгръщането на руските системи в различни държави, „забранените зони“ за ракети и изтребители по света стават все повече и повече, а това принуждава Пентагона да действа все по-внимателно, пише Хернот Кампер в статия за немското списание „Щерн“.
Владимир Путин премахна ембаргото за износ на оръжия за Иран веднага щом спряха санкциите на западния свят срещу страната.
В технически план става дума за отбранително въоръжение – това са системи за противовъздушна отбрана, които Иран не може да използва за нападение. Руските ракети са с обхват на полета до 200 километра и могат да свалят самолети, ракети, крилати ракети и вертолети, а това напълно ще защити Иран от нахлуване във въздушното им пространство. Но ако никой не може да навлезе в иранското въздушно пространство, тогава и „никой няма да може да попречи на разгръщането на ракети със среден обхват в страната или развитието на опасни военни производства“, пише още в статията. Разбира се, сами по себе си С-300 не са в състояние да създадат непреодолим „чадър“, но една или две такива установки ще направят практически невъзможни точковите удари по отделни обекти в Иран.
От Техеран си поръчаха модернизираните версии С-300 ПМУ-2, но могат да бъдат доставяни и съвременните варианти С-300 ВМ, които могат да поразяват цели на много голяма височина, в това число и ракети със среден обхват. Точността при поразяване на изтребители варира от 80% до 93%. Изключение правят модерните американски изтребители, снабдени с технологията „Стелт“, срещу които системата не действа.
Иранците искаха да купят от Русия и друго въоръжение, като зенитно-ракетния пушечен комплекс „Панцир С-1“ за противовъздушна отбрана на малки разстояния, изтребители от типа Су-30СМ и командни системи за развитието на взаимосвързаната структура и противовъздушната отбрана. Освен това, според руски медии, Иран се интересуват и от бреговите ракетни комплекси „Бастион“, които са способни да осигурят защита на крайбрежна ивица с дължина до 600 километра. Всичко това може да изведе руския износ на оръжие на по-високо ниво.
При наличието на такива модерни системи би било изключително трудно да бъде преодоляна отбраната на Иран, дори и за военно мощна страна като САЩ. Макар че все още никой на Запад да не може с точност да потвърди, че руските системи са действително толкова ефективни, колкото ги представя Москва, западните експерти вече активно изказват опасенията си.
Подобни системи обаче биват разгръщани не само в Иран и резултатът е, че на световната карта се появяват нови „забранени зони“. На Мюнхенската конференция по сигурността заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу нарече тези зони „огромен проблем“ за организацията. Самата Русия използва по-съвременните С-400, които са разположени в Калининградска област и Крим. Руснаците се опитват да убедят страните от ОНД в необходимостта от съвместно използване на тези въоръжения. След като в Сирия бяха разгърнати комплексите С-400 и „Панцир С-1“ на сушата, както и някои системи за ПВО във вода, Путин „от техническа гледна точка би могъл във всеки един момент да обяви създаването на забранена за полети зона“, пише „Щерн“.
По този начин Русия защитава интересите и военните си обекти в Сирия, но при такъв настъпателен износ  на оръжие е възможно някои бойни системи да се окажат в страни, които нямат общи интереси с Русия. Към момента руснаците не се решават да продадат най-новите С-400 на Индия, а индийското правителство твърди, че този договор би отворил пътя и за други многомилиардни сделки.
В резултат на активното участие на Русия на военния пазар се появяват все повече „забранени зони“ за изтребители и ракети. Това оказва влияние най-вече на държави, които са способни да увеличават  военното си присъствие по целия свят, като САЩ. Епохата, в която американците могат спокойно да задействат самолетоносач и изтребителите си, постепенно се превръща в минало – бомбардировките над технологично безпомощни противници ще се превърнат в истински сложни операции, които ще крият опасност и за САЩ.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Каймакъ-Чаланъ. Генерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев
22.02.2016, 19:48
Генерал-лейтенант Климент Евтимов БояджиевГенерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев, Командващ 1-ва отделна армия - Български военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 15 юли 1861 г. в Охрид. Постъпва на военна служба на 9 юни 1881 г. Завършва Военното училище с ІV Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 30 август 1883 г. Зачислен е в 4-та пеша Самоковска дружина. Служи във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния отряд на майор Аврам Гуджев. Участва в сраженията при Цариброд (10-11 ноември 1885 г.) и Пирот (14-15 ноември 1885 г.). Произведен е в чин поручик на 24 март 1886 г. Назначен е в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин капитан на 1 януари 1888 г. До 1892 г., служи като командир на 4-та рота от 1-ви пехотен Софийски полк. През същата година постъпва в Генералщабната академия (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) в Торино. На 1 януари 1894 г. е произведен в чин майор. През 1895 г. завършва академията и се връща в България. Назначен е за началник-щаб на 1-ва Дунавска бригада в Русе. През 1897 г. е назначен в Оперативния отдел на Генералния щаб. На 1 януари 1899 г. е произведен в чин подполковник. През 1900 г. е назначен за командир на 8-ми пехотен Приморски полк във Варна. През 1902 г. изработва първата релефна карта на България. На 1 януари 1903 г. е произведен в чин полковник. Последователно служи като началник-щаб на 6-та пехотна Бдинска дивизия във Видин и на 3-та пехотна Балканска дивизия в Сливен. През 1906 г. е назначен за началник-щаб на 2-ра Военно-инспекционна област в Стара Загора. През 1910 г. е назначен за началник на 3-та дивизионна област в Русе. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Балканската война (1912-1913) е началник на 4-та пехотна Преславска дивизия. Води сраженията срещу турските войски при Селиолу, Петра и Ески-Полос (9-12 октомври 1912 г.). 4-та пехотна Преславска дивизия решава изхода на Бунар- Хисарското сражение при Караагач, Чонгора и Соуджак дере, след като осъществява пробив в турската отбрана на протежение от 15 км. Участва в щурма на фортовете на Чаталджанската позиция (4-5 ноември 1912 г.) След подновяването на войната през януари 1913 г. отразява опитите за пробив на турската Чаталджанска армия. През Междусъюзническата война (1913) 4-та пехотна Преславска дивизия е включена в състава на 5-та армия на генерал Стефан Тошев. Полковете на дивизията се сражават срещу сръбските войски в Осоговската планина при върховете Голеш, Мала Царцория, постовете Жеравино и Равна нива, при Гюешево, Вели връх, Араб-Табия, Сюлюманица (22-29 юни 1913 г.) и в Калиманските боеве (4-11 юли 1913 г.). На 4 септември 1913 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. Остава на поста и в двете правителства на Радославов до 14 септември 1914 г. От септември 1914 г. до април 1915 г. е началник на 3-та Военно-инспекционна област в Русе. На 15 април 1915 г. е назначен за началник на Генералния щаб на армията. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 7 септември 1915 г. подава оставка, заради военната конвенция с Германия и Австро-Унгария, подписана в замъка Плес зад гърба на Генералния щаб. Назначен е за командващ 1-ва отделна армия в навечерието на включването на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 г. Армията на преодолява сръбската отбрана по българската граница и разгромява неприятелските войски по долините на реките Тимок и Морава, като на 23 октомври 1915 г. превзема с щурм сръбската столица Ниш. 1-ва отделна армия участва в разгрома на сърбите на Косово поле и при преследването им към албанските планини. На 17 август 1916 г. започва настъпление срещу Лерин и Чеган (17 - 27 август 1916 г.), което трябва да провали предварително планираните настъпателни намерения на съглашенските войски на Македонския фронт. След контраофанзивата на Съглашенската армия през септември 1916 г., загубата на сражението при Горничево (12-13 септември 1916 г. и падането на Лерин на 23 септември 1916 г., подава оставка. На негово място за командващ е назначен генерал Димитър Гешов. Уволнен е от армията на 25 септември 1916 г. След края на войната, през ноември 1918 г., заминава за Германия. През 1923 г. е осъден на 5 години затвор за дейността му като министър на войната и като началник на Генералния щаб през 1913-1915 г. Амнистиран е през 1924 г. след Деветоюнския преврат и свалянето на правителството на Александър Стамболийски. Умира на 15 юли 1932 г. в София.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Армията на границата, но под шапката на МВР?!
22.02.2016, 19:10
Въоръжените сили да участват в охраната на държавната граница, но координирани от главния секретар на МВР. Това предлагат между двете четения на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили народните представители от ПГ на АБВ Стефан Белемезов и Лъчезар Никифоров. Поправките бяха приети на първо четене на 18 февруари. На 23 февруари, вторник, е насрочено заседание на Комисията по отбрана по второто четене на законопроекта.
Двамата народни представители предлагат главният секретар на МВР да координира изпълнението на задачите от Въоръжените сили по „оказване съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и международен тероризъм;  участие в охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура, за което може да се сключи договор със заинтересуваните лица, както и в операции за пресичане на терористични действия; участие в охраната на държавната граница.” (Би могло тази координация да бъде надведомствена.)
Как и кога да се стреля, ще предлага началникът на отбраната.
Второто предложение на двамата депутати е министърът на отбраната да определя правила за използване на сила при изпълнение на споменатите три задачи, но, което е новото, по предложение на началника на отбраната. Същото предложение е направил и независимият народен представител Велизар Енчев. Той се е съобразил и с мнението на „Отбрана.com” в една от публикациите на сайта член 130 ал. 5 на Закона за отбраната и Въоръжените сили да придобие вида „Охраната на държавната граница на Република България се осъществява от съответните структури на Министерството на вътрешните работи с участието на Въоръжените сили. (Б.р. – новото е „с участието на Въоръжените сили”.)
Депутатите Белемезов и Никифоров предлагат участието на Въоръжените сили в охраната на държавната граница да се регламентира и чрез Закона за МВР.  На заседанието на комисията по първото четене на законопроекта част от народните представители изразиха мнение, че е необходима промяна и в други членове на закона, която да регламентира участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница. Както и на промени в Закона за МВР, в поднормативните актове, уставите на въоръжените сили, доктрините и плановете за тяхното развитие.”
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В парламента чакат отговор от Бойко Борисов за новите изтребители
22.02.2016, 16:40
Предстои приемане на решения за закупуване на самолети (изтребители) за българската военна авиация, припомня във въпроса си г-н Стоилов. Изборът на вида самолет зависи от неговите военно-технически характеристики, условия за поддръжка, цена, срок на експлоатация и др. Според народния за решаването на този въпрос трябва да се използва за икономическото развитие на страната. Това налага, посочва той, държавата, от която ще се закупят самолетите, да осигури финансови средства и проекти за инвестиции в индустрията или инфраструктурата на България. И формулира своя въпрос към министър-председателя: „Ще предложите ли на ръководеното от Вас правителство да изисква от страната доставчик на военни самолети да поеме договорни ангажименти за инвестиции в българската икономика?”
Планирано бе премиерът да отговори миналия петък?!
По отношение на състоянието на ВВС, то не се е влошило за ден или година, а е следствие на постоянно недофинансиране и отлагане решаването на спешни въпроси, посочва министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на народния представител Борис Станимиров. Той констатира, че закупуването на нови изтребителите също се е забавило във времето. Поради тази причина, заявява министър Ненчев, съм си поставил за задача да стабилизирам състоянието на ВВС.
Какво е свършено през 2015 г., според министъра на отбраната?
„1. Сключихме Споразумение за сътрудничество във военната област с Република Полша, след което на 22 октомври беше подписано и споразумение за логистична поддръжка на самолетите МиГ-29, което предвижда ремонтирането на 6 двигателя и предоставяне на 2 полски двигателя за временно ползване. За момента споразумението се изпълнява стриктно и разполагаме с уверението на новото правителство на Република Полша, че ще спазят поетия ангажимент към подписания договор.
2. Получих мандат от Министерски съвет за провеждане на консултации за закупуване на нов тип боен самолет, като за целта е съставена работна група.
3. Беше постигната актуализация на бюджета за отбрана и на средносрочната бюджетна прогноза и успяхме да получим допълнително 80 млн. лв. целеви средства за ВВС за 2016 г.”
През 2015 г. за авиационна техника по сключени договори за интегрирана логистична поддръжка и осигуряване на летателната годност на различните авиационни платформи са изплатени общо 28 178 146 лв, се уточнява в отговора.
Какво възнамерява да направи министър Ненчев през тази година?
„1. Да проведем обществена поръчка за закупуването на 6 неизползвани двигателя за самолетите МиГ-29, което ще ни позволи да увеличим броя на оперативните самолети.
2. Да актуализираме проектът за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет до края на март месец. Тук искам да подчертая, че придобиването на нов тип боен самолет е дълъг процес, който ще отнеме няколко години и следователно осигуряването на летателната годност на самолетите МиГ-29 остава неизменна задача.
3. Създадени са работни групи от българска и от полска страна още в края на миналата година, които имат задача да подготвят ново споразумение за интегрирана логистична поддръжка на нашите изтребители. Както виждате Министерството на отбраната с всичките си действия работи за българската бойна авиация, останалото е задължение на професионалното ръководство на ВВС.”
Още един въпрос към премиера.
На 21 май 2015 г. министърът на отбраната Николай Ненчев заяви: „До 30 юни (б.р. – миналата година), взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“ Къде е проектът, г-н премиер? Защо го задържате?
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Почина прочут британски пилот-рекордьор, летял на 487 типа самолета
22.02.2016, 13:09

БраунПочина на 97 годишна възраст легендарният британски пилот Ерик Браун, притежател на няколко практически недостижими световни авиационни рекорда, съобщи БиБиСи.
Браун е роден през 1919 г. в Шотландия. Заради малкия му ръст е наричан „Охлювче”. По време на Втората световна война постигнал извънредно големи постижения.

Негов е рекордът от 2407 кацания на самолетоносач – при опита да го подобри американски пилот получил нервен срив преди да кацне 1600 пъти. Другият му световен рекорд е полети на 487 типа самолети вероятно ще остане ненадминат, защото сега се строят по-малко типове.

За първи път полетял едва на 8-годишна възраст: неговият баща, пилот от Първата световна война в Кралските ВВС, го взел със себе си в полет на биплан (двуплощник). Тъй като самолетът нямал втора кабина, момчето седнало на бащините колене, дори държало щурвала. Още при въздушното си кръщене „заболял” от неутолим стремеж към авиацията.
Научил самостоятелно немски език и усвоявал авиационното дело в Германия, където маршал Ернст Удет го взела под своя протекция. Станал приятел с прочутата Хана Райч, но животът после ги направил смъртни врагове. Войната го заварила в Германия, но приятели му помогнали да премине в Швейцария.
Постъпил в Кралските ВВС. През декември 1941 г. плавал на кораб, който е торпилиран, но той оцелял няколко часа във водата благодарение на спасителната жилетка. В последните дни сам отишъл и приел капитулацията на 2000 нацисти.
Летял на всичко, което видял. Най-неприятни му били полетите на германския ракетен изтребител Ме 163.
Ерик Браун е удостоен с много високи награди, сред които е Орден на Британската империя. Завършил службата във ВВС на Кралския флот през 1970 г., след това оглавявал като генерален директор британския Консултативен съвет на вертолетчиците, а през 1983 г. станал президент на Кралското авиационно дружество.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Американски сенатор: Отказът на САЩ от купуването на руските двигатели РД-180 само ще навреди на Пентагона
22.02.2016, 12:49
РД-180Отказът на САЩ от купуването на руските ракетни двигатели РД-180 ще постави Пентагона в затруднено положение, поради което Вашингтон засега не бива да бърза с приемането на подобно решение. Това пише сенаторът от Конгреса на САЩ Ричард Шелби в своя статия, публикувана в неделя в електронната версия на в. The Wall Street Journal, предаде ТАСС.
По думите на законодателя, той е съгласен с това, че САЩ трябва „да намалят зависимостта си от Русия“, но ако трябва да прекратят използването на РД-180 още сега, то „това може да постави американските ВС в опасно положение“ поради липсата на надежден аналог сред двигателите американско производство.
В тази връзка Шелби критикува законопроекта, предложен от главния противник на установките РД-180 за носителите Atlas 5, които Пентагонът използва за изстрелването на военни спътници, а именно сенатор Джон Маккейн. По-рано сенаторът вече постигна въвеждане на забрана за купуването на РД-180, което постави в трудно положение консорциума United Launch Alliance, експлоатиращ Atlas 5. През декември миналата година Конгресът на САЩ отмени ограниченията, след което Маккейн внесе законопроект, предлагащ повторното им въвеждане.
Позицията на Маккейн е продиктувана от политически съображения, както и от желанието му „да отстрани конкуренцията за неговия приятел, ръководителя на компанията SpaceX Елън Маск“, чиято ракета Falcon 9 се разглежда като един от носителите, които в бъдеще ще се използват от Пентагона за изстрелването на военни спътници, пише Шелби.
Той припомни катастрофата с Falcon 9 при изстрелването на товарния кораб Dragon към МКС през лятото миналата година. „Сенатор Маккейн просто иска да предостави на SpaceX монопола на изстрелването на военни спътници, макар компанията досега да не е провела нито едно“, заяви Шелби, като добави, че Вашингтон не може да се откаже от руските двигатели, докато не се появи тяхна достойна замяна.
Източник: http://www.cross.bg/
 
МО на РФ иска още един „самолет на Страшния съд“ от второ поколение
22.02.2016, 12:27
Ил-86ВКПМинистерството на отбраната на Русия има намерение да поръча втори модернизиран въздушен пункт за управление (ВзПУ) Ил-86ВКП със специално предназначение на базата на самолет Ил-80, както и модернизирани самолети-ретранслатори (СРТ) с общо предназначение Ил-22. Това съобщи пред ТАСС генералният директор на НПП „Полет“ Алексей Комяков.
„Планове за модернизация на ВзПУ и СРТ има и Генералният щаб, и главното командване на Въздушно-космическите сили. Поставена е задачата за увеличаване на съществуващата групировка от такива самолети и довеждането на функционалните й възможности до ниво изисквания към днешна дата. Промишлеността е готова за решаването на такава задача“, каза Комяков.
Той добави, че министерството на отбраната вече е изявило желание да получи втори самолет от това поколение. „Ние сме готови да направим това, което зависи от нас, а министерството на отбраната разбира, че това е необходимо“, отбеляза събеседникът на агенцията.
По-рано ОПК създаде за министерството на отбраната на Русия ВзПУ (Ил-86ВКП) със специално предназначение от второ поколение на базата на Ил-80.
Въздушните командни пунктове бяха наречени в САЩ „самолети на Страшния съд“ – doomsday planes. Предполага се,  че те ще бъдат задействани в случай на ядрена война, ако наземните структури на управление бъдат унищожени. Най-известните самолети от подобен тип са американските Е-8В, създадени на базата на Boeing-747.
Източник: http://www.cross.bg/
 
От днес Австрия засилва военното присъствие по границите си
22.02.2016, 10:19
Австрия от днес засилва военното присъствие по своите граници, за да се справи с притока от мигранти.
От днес допълнително 450 войници заедно с части на военната полиция ще действат в случай на трудности.
Така Австрия увеличава на 1450 броя на войниците и запасняците, изпратени да охраняват границите й. Те ще патрулират по тяхното протежение и ще контролират лицата и колите, влизащи в страната, уточнява министерството на отбраната в комюнике. Една рота на военната полиция, базирана в Залцбург, ще бъде в готовност да се намеси при проблеми с групи, проявяващи насилие, или за да им попречи да прекосят границата, се казва в комюникето.
В петък въпреки критиките на Европейския съюз Австрия обяви точна ежедневна квота за кандидати за убежище, допускани на нейна земя, и вече не приема повече от 80 души на ден на своя територия и 3200 преминаващи транзит към други страни.
 
Чехия готова да прати войници за укрепването на източния фланг на НАТО
22.02.2016, 10:10
Мартин СтропницкиЧехия има готовност да участва със 100 войници в натовските сили за бързо реагиране, които се предвижда да бъдат разположени по източните граници на алианса. Това заяви днес чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки, цитиран от ТАСС.
По думите му те могат да се включат в мисията през втората половина на тази година, ако подготовката им протече по план.
В изявление по чешката телевизия Стропницки отбеляза, че Полша, Естония, Латвия, Литва, Румъния и България изразяват безпокойство от засилващата се заплаха за националната им сигурност. "Там са регистрирани много случаи на нарушаване на националното въздушно пространство и териториални води", каза министърът.
На срещата на върха на НАТО през юли във Варшава ще бъдат разгледани плановете за разполагането на натовски сили за бързо реагиране по източните граници на блока. За това най-много настояват правителствата на Полша и трите бивши съветски републики на Балтийско море, отбеляза ТАСС.
Руската агенция подчерта, че както Стропницки, така и чешкият генерал Петер Павел, който оглавява Военния комитет на НАТО, са казали по телевизията, че укрепването на източния фланг на пакта не е насочено срещу Русия. Според Павел бъдещите сили за бързо реагиране ще са с численост не повече от една бригада и не могат да бъдат заплаха за Русия.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
СИПРИ: САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие
22.02.2016, 09:59
Обемът на световната търговия с оръжие през 2011 – 2015 г. е нараснал с 14% в сравнение с предходния петгодишен период, съобщи ТАСС.
Данните са на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) – от поредния му годишен доклад. В него са обобщени и резултатите за целия период 2011 – 2015 г.
САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжия – с общо 58% от световния обем. През 2011 – 2015 г. след тях се класират Китай, Франция и Германия, като на петте страни се падат 74 на сто от всички продажби в сектора.
Общо за петте години оръжейният износ на Русия е скочил с 28%, въпреки че през 2014 и 2015-а бележи намаление. Делът на страната от на световния пазар е достигнал една четвърт.
Русия е доставяла оръжие в 50 страни, като нейни основни клиенти са били Индия – с 39% от общите продажби, следвана от Китай и Виетнам (с по 11 процента).
САЩ реализират 33 на сто от общия военен износ в света. В периода 2011 – 2015 г. техните доставки за други страни са нараснали с 27 процента.
«САЩ остават лидер в глобалната търговия с оръжия със сериозна преднина пред останалите – е подчертал водещ експерт в СИПРИ. – В последните пет години те са продали или предоставили безвъзмездно оръжие на 96 държави. А военната им промишленост разполага с необикновено голям портфейл поръчки, включително за 611 изтребители - бомбардировачи «Ф-35».»
Впечатляващ скок от 88 на сто бележи в последните пет години износът Китай, който изпреварва по военни доставки Франция. А френският износ е намалял през периода с 9,8%, но пък миналата година са сключени редица големи сделки, включително за многоцелеви изтребители «Рафал».
При вноса доминират Азия и Океания – в тези региони са шест от десетте най-големи купувачи в изтеклите 5 години. Индия получава 14% от общия обем военен внос. Следват я Китай с 4,7%, Австралия (3,6%) и Пакистан (3,3 на сто). След рекорден скок на покупките (699%) на Виетнам се падат 2,9 на сто от световния обем на вноса, а Южна Корея има 2,6 на сто.
Експерт на СИПРИ отбелязва, че Китай продължава да увеличава военни си потенциал както чрез внос, така и от свое производство. Същото се наблюдава и в съседните му Индия, Виетнам и Япония.
Не е изненадващо, че покупките на оръжие в Близкия Изток са нараснали с 61 на сто през 2011 – 2015 г. В този период второ място в света по внос е заемала Саудитска Арабия, с растеж от 275 на сто в сравнение с 2006 – 2010 г.
В Африка вносът на оръжие се вдигнал 19 на сто, което се дължи преди всичко на Алжир и Мароко. А покупките от европейски страни са намалели и то с цели 41 процента.
Авторитетният институт в Стокхолм разглежда и търговията по видове въоръжения. Тенденция през 2011 – 2015 г. е, че повече държави засилват подводния компонент във военноморските си сили. Осем страни са купили от чуждестранни производители общо 16 подводници.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Американски БЛА MQ-9 се е разбил в Афганистан
22.02.2016, 09:34
MQ-9Американски БЛА MQ-9 от 451-ва авиационна експедиционна група на 455-то авиокрило се е разбил на 20 февруари около 21 ч. на летище Кандaхар.
Катастрофата е станала в района на авиобазата и няма жертви или разрушени съоръжения.
Започнато е разследване на причините за инцидента, като противников огън е изключен като причина за инцидента. - Още за MQ-9
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Годините за пенсиониране на военнослужещите влизат в наредба
21.02.2016, 23:25

В понеделник от 16 ч. в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

На предишното си заседание социалните партньори подкрепиха проекта на социалното министерство за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Предстои обсъждането на промените в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.
Поправките се налагат от влезлите в сила от 1 януари т.г. промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети от парламента през лятото на миналата година.......Прочети още

 
Северният флот на Русия е получил нов ракетен брегови комплекс „Бастион“
21.02.2016, 19:40

П-300Ракетно-артилерийската бригада на Северния флот на Русия е получила комплект на ракетен брегови комплекс К-300П „Бастион П“ (SSC-5 Stooge), съобщи днес началникът на пресслужбата на Северния флот капитан първи ранг Вадим Серга, цитиран от РИА Новости.
Два нови комплекса П-300П ще постъпят на въоръжение в СФ на мястото на старите БРК комплекси „Рубеж“ и „Редут“.
БРК „Бастион“ е предназначен за поразяване на различни класове и типове кораби в условия на интензивно огнево и радиоелектронно противодействие и може да осигури защита от десантни операции на протежение до 600 км от крайбрежието. Боекомплект – 24 свръхзвукови крилати ракети 3М55 „Оникс/Яхонт“. Първите учебно-бойни стрелби с новия комплекс ще бъдат извършени през 2016 г. в Баренцово море. - Още за К-300

 
Руският министър на отбраната на посещение в Техеран
21.02.2016, 16:25
ШойгуРуският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пристигна в Техеран за разговори с иранското правителство, потвърди Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС.
По-рано ирански дипломатически източник заяви, че в близко бъдеще се очаква среща и с иранския президент Хасан Рохани.
"Ние ще се съсредоточим върху въпросите на двустранно сътрудничество и ситуацията в света", каза източник от Кремъл.
Посещението на Шойгу в Иран е знак за добрите отношения и редовния диалог между Москва и Техеран, се казва в изявление на Кремъл.
"Това е ответна визита", каза пред ТАСС президентския прессекретар Дмитрий Песков. Той припомни, че по-рано тази седмица иранският министър на отбраната Хосейн Дехган посети Москва и проведе редица срещи в руската столица.
Министърът бе приет от президента Владимир Путин и по време на срещата бяха обсъдени различни въпроси, включително тези, засягащи "военно-техническото сътрудничество" между двете страни.
 
Кери: Постигнахме "временно споразумение" за прекратяването на огъня в Сирия
21.02.2016, 16:17
КериДържавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че е постигнато „временно споразумение“ за прекратяването на огъня в петгодишната гражданска война в Сирия, съобщава ABC News.
Кери, който разговаря с йорданския външен министър Насер Джуда в Аман, Йордания, заяви, че по-рано сутринта е обсъдил и с руския си колега Сергей Лавров споразумението.
 "Принципно достигнахме до временно споразумение по условията за прекратяване на огъня, което може да стартира през следващите дни", каза той.
Сега, каза той, и САЩ, и Русия планират да се обърнат към различните страни в конфликта.
Кери каза, че се надява американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин скоро да проведат разговор и изрази надежда, че след това ще започне прилагане на споразумението.
Кери допълни, че все още има детайли по прекратяването на огъня, които трябва да бъдат изчистени, например изпълнението му.
Държавният секретар каза още, че не е задължително всяка страна да се съгласи със споразумението автоматично, но допълни, че „всеки трябва да направи категоричен избор“.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Британски коментатор: Руската армия удиви целия свят!
21.02.2016, 13:42
Т-90Действията на Москва в Сирия показаха на света на какво е способна руската армия. И сега САЩ, които по-рано считаха Русия само за „регионална държава”, се принудиха да се съобразяват с нейните интереси и действия, пише британският коментатор Нил Кларк в RT.„Руските военни не са дреболия. Очевидно е, че армията на Русия не е в упадък и не е „книжен тигър”. Единственият начин за Русия да го покаже на какво е способна, беше в Сирия. Сега стигнахме стадия, когато САЩ молят „регионалната държава” Русия да не нанася удари в северната част на Сирия, където са разположени нейните спецназовци. Ето това е завой” – пише Ник Кларк.
„Обама в течение на дълго време говори, че действията на Русия са обусловени от нейната слабост. Сега обаче страната, на която беше отредена роля на „регионална държава”, е наречена „основна военна сила” – пише коментаторът.
Неотдавна Обама по време на изява по сирийския въпрос заяви, че „очевидно група въстаници не се кани да се конкурира с втората по значимост военна сила в света”.
„Намесата на Русия в сирийския конфликт измени правилата на играта и ако някой може да я критикува, то е единствено, че не го направи по-рано” – обобщава Кларк.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Планове за пускове на руски МБР и военни космически апарати през 2016-2017 г.
21.02.2016, 12:47
РС-24Руското военно ведомство е публикувало плановете за пускове на междуконтинентални балистични ракети (МБР) и космически апарати с военно назначение през периода 2016-2017 г.
Количество на пусковете на МБР:
- МБР РС-12 – 7 пуска («Тополь»);
- МБР РС-24 – 3 пуска («Ярс»);
- МБР РС-26 – 1 пуск («Рубеж»);
- МБР РС-18 – 1 пуск («Стилет»).
Застрахователна сума на един пуск на МБР:
- МБР РС-12 – 180 млн.руб.
- МБР РС-24 – 180 млн.руб.
- МБР РС-26 – 180 млн.руб.
- МБР РС-18 – 1,2 млрд.руб.
Количество на пускове на космически апарати с военно назначение:
- с използване на ракета – носител «Союз 2.1.б» – 3 пуска;
- с използване на ракета – носител  «Союз 2.1.в» – 1 пуск;
- с използване на ракета – носител  «Протон» – 2 пуска.
Застрахователна сума на един пуск на ракета:
- РН «Союз-2.1.б» - риск 1 – 900 млн.руб., риск 2 – 4,5 млрд.руб.;
- РН «Союз-2.1.в» - риск 1 – 900 млн.руб., риск 2 – 2,4 млрд.руб.;

- РН «Союз-2.1.б» - риск 1 – 900 млн.руб., риск 2 – 6,0 млрд.руб.
 
Каракачанов: Връщането на казармата е неизбежно
21.02.2016, 12:08
КаракачановПращането на армията на границата е правилна крачка и тя беше неизбежна. Следващата неизбежна крачка е връщането на наборната служба. Това обяви зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов във вторник на заседание на Комисията по отбрана и обяснява идеята си пред "Флагман".
Тогава Каракачанов, който е и съпредседател на Патриотичния фронт, заяви: „От сега ви казвам, че ще стигнем и до следващата крачка - до връщане на наборната служба, тъй като и това е неизбежно." Според него християнската цивилизация е във война.
Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на "Флагман" защо смята, че връщането на казармата е неизбежно и кога смята, че това ще се случи, обяснява:
„Кога ще се случи - не знам. Аз готвя законодателни промени в тази посока - както в Закона за резерва, така и в Закона за отбраната и въоръжените сили", обясни зам.-председателят на Народното събрание.
„Неизбежно е, защото хората са необучени. Ти не можеш да събереш резерв от хора, които не са минали през някакво военно обучение. Ако тръгнеш да събираш резерва или запаса сега, ще влязат едни хора, които нямат никаква военна подготовка и ти трябва да ги хвърлиш като пушечно месо, което е престъпление", каза Каракачанов.
Според него, обучението на един войник нормално трае четири месеца. Това била нормалната практика в сериозните армии.
„Шест месеца е предостатъчно за казармата. Ако има воля, тя може да се върне още следващата или по-следващата година", заяви политикът.
На коментар, че сега очевидно няма политическа воля да се върне наборната служба, Каракачанов контрира, че такава нямало и преди година за изпращането на армията за охрана на границата. Днес обаче всички били обединени около тази идея.
Така „неволята" неминуемо щяла да върне и казармата за младежите.
„От 1 януари 2008 г. няма наборна служба и няма хора, които да са подготвени и при нужда да бъдат мобилизирани. Ако се наложи, ще се окаже, че ние няма кого да мобилизираме.
Светът става все по-размирен. Ситуацията в Близкия Изток не се успокоява - напротив, нещата все повече се радикализират и е необходимо младите хора да минат през едно обучение", категоричен е Красимир Каракачанов.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Канада трябва да се ориентира към закупуване на Gripen
21.02.2016, 08:27
Канадската самолетостроителна компания Bombardier е от изключителна важност за икономиката на страната и правителството има възможност да я избави от временните й затруднения. Един от вариантите е да й бъде възложено производството на новия изтребител, който трябва да замени остарелите вече CF-18.
След като новото канадско правителство се отказа от плановете за закупуване на F-35, възможните варианти за нов изтребител са Super Hornet на Boeing, Gripen на SAAB и Rafale на Dassault (не е ясно защо в този списък отсъства Eurofighter). От изброените по-горе три изтребителя, JAS39 Gripen e най-добрият избор за Канада. Той е доказано приспособен за студеното време на страната, а и е най-евтиния вариант. Слабата страна на шведския изтребител е относително по-малките възможности за оказване на непосредствена поддръжка от въздуха.
За това Канада трябва да престане да се колебае, да закупи Gripen, като преди това се постигне споразумение производството на изтребителите за канадските ВВС да се извършва от Bombardier. Отава няма нужда от Rafale, дори и ако Dassault поддържа офертата си от 2014 г., предлагайки трансфер на технологиите за производството на изтребителя. Същото може да се предложи и от SAAB, но на по-ниска цена.
Със сигурност вариантът за избор на Gripen има и доводи против подобна сделка. В Бразилия се води следствие срещу SAAB за възможно даване на подкупи (но и Boeing се разследва от специална комисия). Определено доводите в полза на избора на Gripen са повече от тези на конкурентите.
Евентуалният избор на Gripen би намалил политическото напрежение. Над 37% от компонентите се произвеждат в САЩ, от което ще спечелят както американските, така и канадските работници. На второ място не е за пренебрегване фактът, че SAAB може да отдаде на лизинг определен брой изтребители Gripen на Канада, докато започне пълномащабното производство в Bombardier. И не на последно място е цената, която позволява правителството да убеди канадските данъкоплатци, че не само парите им са похарчени ефикасно и получават качествен продукт, но и се създават работни места.
Това е печеливша ситуация от всяка страна както за правителството на Трюдо и за неговата Либерална партия, но също и за военния министър, който желае по ефективно използване на бюджета за отбрана. Изборът на Gripen би бил идеалният вариант, ще се сложи край на дебата за или против F-35 и ще предпази Канада да превърне процеса за избор на нов изтребител във фарс, както това се случи в Индия.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Осветиха знамето на СОСЗР в Несебър
20.02.2016, 22:50
На 19 февруари в гр. Несебър пред паметника на Апостола на свободата – Васил Левски, беше тържествено осветено знамето на новоучредената Общинска организация към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Гост на тържеството беше капитан I ранг от запаса Милан Миланов - председател на Областната организация на Съюза, както и секретарят на Областната организация капитан II ранг от запаса Лъчезар Станчев.
След освещаването отец Арсений връчи знамето на кмета на Несебър Николай Димитров. Той от своя страна го предаде на председателя на Общинската организация подполковник от запаса Христо Николов, който го повери на знаменосеца - офицерски кандидат Васил Димитров и асистентите капитан от запас аПламен Петров и асоциирания член Веселина Василева с думите: „Пазете го чисто и свято и не забравяйте, че в славната ни вековна история няма пленено българско знаме”.
Капитан I ранг Милан Миланов връчи картите на членовете на новоучредената организация.
Подполковник от запаса Христо Николов разказа накратко за целите на СОСЗР, а от името на инициативен комитет връчи на г-н Румен Кулев – председател на Общински съвет Несебър медал „70 години от Победата над фашизма 1945-2015”. Със същият медал в края на миналата година беше удостоен и кметът на града г-н Николай Димитров. Това е признание за помощта, която двамата оказват, за развитие и укрепване на Общинска организация на Движение „Русофили” и на Общинската организацията на СОСЗР.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Нови висши офицери в руската армия
20.02.2016, 21:24

Путин

 

Указ Президента Российской Федерации от 20.02.2016 № 73 "О присвоении воинских званий высших офицеров, специальных званий высшего начальствующего состава и высших специальных званий"

 
Последните два изтребителя Су-30МК2 са предадени на ВВС на Виетнам
20.02.2016, 15:17
Су-30Според информация на сайта Аirfors.ru, последните два нови Су-30МК2, произведени от КНААЗ „Ю.А. Гагарин“ през 2015 година (с/н 88520, 88521), са предадени на ВВС на Виетнам и вече са изпратени в азиатската държава. Това е последната двойка Су-30 съгласно договора от 2013 година, т. е. контракта вече е изпълнен.
Договора за доставка на нови бойни самолети на Виетнам бе подписан в средата на август 2013 година. Той стана третото поред съглашение за доставка на виетнамските ВВС на изтребители марка «Су» (общо от 2004 година страната е получила 24 Су-30МК2). Новия контракт включва не само бойните самолети, но и съпътстващо техническо оборудване.
След тази доставка ВВС на Виетнам ще имат 36 изтребителя Су-30МК2.
 
Ядрените възможности на САЩ - осуетени
20.02.2016, 14:35
LGM-118През 2005 година едно от най-страшните ядрени оръжия в американската армия – MX „Пийскийпър“ (LGM-118 Peacekeeper) - излезе в пенсия. Балистичната ракета бе на въоръжение в армията от 1986 година.
Краят на балистичната ракета отбеляза и края на постоянната готовност на Вашингтон да „държи на мушката“ си ключови руски политически и военни цели. Това казва в своя коментар за сайта „Дейли Бийст“ Илейн Гросман – разследващ репортер, който пише за национална сигурност и външна политика. Тя е носител и на награда за разследваща журналистика.
Още преди MX Peacekeeper да влезе в историята, американските военновъздушни сили планират да адаптират нейната прецизност в съществуващите наземни междуконтинентални ракети, съкратено МКБР.
Това, обаче, никога не се случва. Донякъде е изненадващо, че никой не забелязва този факт. В момента на въоръжение в американската армия са 450 „Минитмънт“ 3 ракети. Проблемът е следният – тяхната система за насочване датира от 60-те години на миналия век. Системата за насочване на балистични ракети към целта им е остаряла. И докато Вашингтон може да порази потенциални вражески цели, то шансът ще е малък по отношение на най-ценните руски обекти.
Точността и успеваемостта на „Минитмънт“ 3 – в сравнение с излезлия от употреба „Пийскийпър“- е два пъти по-малка.
Много от топ целите при евентуална ядрена война влизат в графа „труднодостъпни“ - в това число и подземни бункери и командни центрове. Някои от тях са заровени дълбоко под земята и защитени със стоманобетони. При една ядрена война основната задача на САЩ ще е да възпре способността на Кремъл да нанесе поражения на американска територия и тази на съюзниците. За целта трябва да бъдат унищожени основни руски съоръжения.
„Трябва да покажем на нашите потенциални врагове, че ако започнат война, ние ще имаме способността да победим“, заяви в началото на месец февруари US министърът на отбраната Аштън Картър.
Поради тази причина и американските командири насочват усилията си в междуконтиненталните балистични ракети. Те могат да бъдат изстреляни в рамките на няколко минути – след заповед на президента – за разлика от бомбардировачите и подводниците.
С 50% по-неточна е ракетата „Минитмънт“ 3, което може да се окаже огромната разлика между това просто да изстреляш ядрено оръжие и да изстреляш ядрено оръжие, което да порази предварително посочената и набелязана цел.
„Вече не сме в състояние да покрием целите, които можеше „Пийскийпър“-а. Сметката е много проста“, заяви бивш американски командир.
Дефицитът на американската армия е бил забелязан от Кремъл. Дали обаче самите американци го осъзнават? Поне един американски висшестоящ го е забелязал. Адмирал Сесил Хейни заяви, че междуконтиненталните балистични ракети трябва да оптимизират работата си, за да се противопоставят на ядрените съперници на сцената.
Една ракета на „Минитмънт“ 3 може да убие близо 360 000 души и да рани два пъти повече. Според американски военен източник обаче междуконтиненталните ракети не са в състояние да унищожат най-важните и трудни цели само с едно изстрелване.
Джеймс Милър, бивш шеф на отбранителната политика, също призова за по-голяма прецизност в ядреното въоръжение. Има опасения, че опити на САЩ да засили точността на междуконтиненталните ракети, може да доведе до ескалиране на напрежението с руския президент Владимир Путин. - Още ракети
Източник: http://fakti.bg/
 
Суровинна война в отбраната
20.02.2016, 14:31
Когато преди около три седмици членовете на Министерския съвет съвсем между другото одобриха сливането две дирекции в Министерството на отбраната (МО), те едва ли са си давали сметка, че зад това на пръв поглед формално и техническо решение се крие нещо много по-голямо. А също така и че то ще провокира малка подмолна война в управляващата коалиция и в частност в Реформаторския блок, пише в. "Капитал".
Става дума за обединяването на дирекциите "Отбранителна аквизиция", която се занимава със закупуването на въоръжение и войсково имущество, и "Инфраструктура на отбраната", която контролира всички имоти, чийто принципал е МО, както и паричните потоци към България по линия на Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността NSIP (например 30-те млн. евро за основен ремонт на авиобаза "Безмер"). Новосформираната мегаструктура ще играе ключова роля при маршрутизирането на огромни парични потоци по многомилионните инвестиционни проекти в армията, които трябва да стартират тази година – например за нов тип изтребители, за модулни патрулни кораби и за бойни машини за пехотата. Според груби прогнози например придобиването на бойни самолети ще надхвърли 1 млрд. лв., а строежът на военни корвети ще струва поне 700 млн. лв.........Прочети още
 
Русия укрепва военната си база в Армения с нови изтребители
20.02.2016, 13:45

МиГ-29СВ руската база „Еребуни“ (военновъздушен компонент на 102-ра военна база в Гюмри) край Ереван с военнотранспортни самолети са доставени четири изтребителя МиГ-29, преминали през капитален ремонт, един модернизиран транспортен хеликоптер Ми-8МТ и един модернизиран самолет МиГ-29С. Първите им полети за облитане ще бъдат извършени в средата на март, съобщи агенция „Интерфакс“.

Основните различия при МиГ-29С са увеличения с 240 литра горивен резервоар, модернизираните катапултни седалки, увеличения до 4 тона боен товар и модернизираната радиолокационна станция с повишена защита от смущения.
През януари Южният военен окръг на ВС на Русия съобщи за намеренията за доставка на нови изтребители Миг-29, като през втората половина на 2016 г. може да бъдат доставен още бойни самолети.
Военновъздушната база на летище „Еребуни“ край Ереван е създадена през 1995 г., припомня бизнес порталът РБК. На 18 февруари тази година Русия и Армения подписаха споразумение за предоставяне на кредит от Москва на властите в Ереван на стойност 200 милиона долара за закупуване на руско въоръжение.

 
Северна Корея отказва да върне на САЩ пленен през 1968 г. кораб
20.02.2016, 12:08
ПуеблоКНДР определя като „нелепо“ адресираното до Пхенян искане на САЩ да върне пленения през 1968 г. в нейни териториални води американски разузнавателен кораб „Пуебло“, съобщава ТАСС, като цитира органа на севернокорейската компартия „Нодом синмун“.
Реакцията на КНДР е по повод петиция на законодателните власти на щата Колорадо до президента Барак Обама с настояване да засили натиска върху КНДР да върне „Пуебло“. Корабът и досега се числи в състава на американските ВМС.
Както отбелязва „Нодом синмун“, КНДР никога няма да върне на Вашингтон шпионското електронно оборудване, секретните документи и самия кораб, заловен в нейните териториални води и „принадлежащ на победителите“. Вестникът предупреждава в типичния за севернокорейската реторика стил, че „всички, които дръзнат да посегнат на суверенитета на народната република ги очаква безпощаден и съкрушителен удар“.
Корабът бе задържан на 23 януари 1968 г. при операция на катери и авиация на севернокорейската армия. При операцията един член на екипажа на „Пуебло“ бе убит и 82 моряци арестувани. Опитите тогава да се окаже дипломатически натиск над Пхенян да пусне моряците и да върне кораба се оказаха безплодни. Правителството на САЩ бе принудено да представи официално извинение на КНДР и да даде писмени гаранции, че подобни инциденти в бъдеще няма да се повторят. След 11 месеца екипажът на „Пуебло“ бе освободен като жест на добра воля от страна на севернокорейските власти.
Понастоящем „Пуебло“ се намира на територията на музея на Отечествената освободителна война (Корейската война 1950-1953) в Пхенян, който е един от центровете на антиамериканското възпитание.
Между САЩ и КНДР няма дипломатически отношения. Интересите на САЩ в Пхенян се представляват от Швеция. - Още за ВМС на КНДР
Източник: http://pik.bg
 
Въздушен удар на американските ВВС унищожиха лагер на ИД в Либия
20.02.2016, 11:58
В петък рано сутринта ва американски изтребителя F-15Е са нанесли въздушен удар в северозападна Либия, сривайки със земята тренировъчен лагер на терористите от ИД. Според представител на ВВС на САЩ, въздушната атака е била успешна, продължава оценката на резултатите от нея. Унищожените екстремисти са представлявали опасност за Либия, региона и за САЩ.
Изтребителите са излетели от военновъздушната база Лейкънхийт (Великобритания) и идва две седмици след натиска върху Белия дом да предприеме по-решителни стъпки срещу все по разширяващото се влияние на ИД в Либия.
Американски разузнавателни БЛА и спътници няколко седмици са събирали информация за заграден комплекс извън крайбрежния град Сабрата, намиращ се само на 80 км от столицата Триполи. Получените снимки и сведения от други разузнавателни канали са показали, че има реална опасност намиращите се в комплекса терористи да извършат атака извън Либия.
Според местната управа в Сабрата, при въздушната атака са убити най-малко 41 души, повечето от които явно все още са спали. Сред развалините са намерени картечници и гранатомети. Комплексът е бил нает от чужденци, сред които и тунизийци.
Според Пентагона атаката е целяла да унищожи един от ръководителите на ИД, отговорен за терористичните атаки миналата година в съседен Тунис, при които през март бяха убити 23 души, а през юни – други 38.
През ноември 2015 при друга атака с американски F-15 бе убит Абу Набил, който е бил отговорен за показната екзекуция на 21 египетски работници –християни в Либия.
След бомбената кампания на НАТО през 2011 г. срещу Либия и убийството на Моамар Кадафи, държавата се разпадна и използвайки появилия се вакум на липса на власт екстремистите от ИД завзеха редица територии с център град Сирт. Според редица експерти ИД разполага с поне 5000 бойци в Либия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
"Вицеадмирал Кулаков" проведе учения за борба с подводници
20.02.2016, 10:02
"Вицеадмирал Кулаков" 626 Екипажът на големия кораб за борба с подводници (ГКБП) "Вицеадмирал Кулаков" 626 (проект 1155 „Фрегат“ - Udaloy I-class) проведе в Средиземно море учения за борба с подводници, съобщи ръководителят на пресслужбата на Северния флот капитан първи ранг Вадим Серга, съобщи в петък (19 февруари) "Взгляд".
"По време на учението екипажът на кораба е упражнил комплекс мероприятия по откриване на подводници с помощта на бордната хидроакустична апаратура, а също и с използване на вертолета за борба с подводници Ка-27 ПЛ, който е изпълнил полет за откриване на подводници от палубата на "Вицеадмирал Кулаков". По време на полета екипажът на вертолета е извършил действия по издирване на подводници с използване на спускаема хидроакустична станция", предаде РИА "Новости" изявлението на Вадим Серга.
По думите му, в отделните етапи на учението са били проведени тренировки на бойни разчети на минно-торпедната бойна част на кораба "по условно принуждаване на подводница за изплуване, а също така по условно използване на целия комплекс от въоръжение срещу подводници". Както отбеляза Серга, екипажът също така е  тренирал действия по отбраната на кораба срещу атака от страна на условна подводница с извършване на елементи на маневриране за отбрана.
На 12 февруари екипажът на големия кораб за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" проведе в Средиземно море учение за отбрана срещу диверсии, а на 26 януари проведе в Средиземно море учения за противовъздушна отбрана (ПВО).
Далечното плаване на ГКБП "Вицеадмирал Кулаков" започна на 23 октомври. За това време моряците от Северния флот са изминали около 17,5 хил. мили, посетиха пристанищата Лимасол (Кипър), Карачи (Пакистан) и Салала (Оман).
Руският кораб взе участие в международното учение за борба с наркотрафика "Арабски мусон - 2015", в северната част на Индийския океан, а също така извърши тренировка по взаимодействие с кораби на пакистанските ВМС. - Още за проект 1155
 
Le Monde: Брониран юмрук от танкове Т-90 "Владимир" се е насочил към джихадистката столица Рака
20.02.2016, 09:37
Т-90Сирийските медии съобщават, че танкови подразделения, сред които имало около 15 броя най-нови машини Т-90А „Владимир”, практически освободили от джихадистите по-голямата част на северния сирийски град Алепо. Сега този брониран юмрук заедно с ирански опълченци от Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) се придвижва към река Ефрат за настъпление към Рака – неофициалната столица на ИД, отбелязва Le Monde. Танковете „Владимир” са незаменими при бой в градски условия, когато противниците се крият зад стени и стрелят по бронираните машини с гранатомети и противотанкови управляеми ракети. Т-90 обаче издържа на такива удари, особено ако ги посреща челно с подсилената си броня. Затова те настъпват пред пехотата и й разчистват пътя.
За прехвърлянето на руските танкове Т-90А в Сирия американските медии писаха още през септември 2015 г., преди Москва да започне своята въздушна операция. Тогава основателно се предполагаше, че ако Русия предприеме сухопътна операция, тя ще заложи именно на Т-90А, ако иска да постигне успех.
В началото на този февруари в публикация френският вестник Le Monde с позоваване на въстаници от Свободната сирийска армия съобщи, че танковете Т-90 ги управляват руснаци. „Тях не е трудно да ги различиш – заявил за вестника боецът от „Северния полк” Айман Дахеш. – Те са със светла кожа, носят друга униформа и управляват Т-90 – много по-съвременни от Т-55 или Т-72, използвани обикновено от сирийската армия” – писа Monde.
Москва не веднъж е опровергавала подобни публикации, като съобщава, че руски военнослужещи не вземат участие в сухопътната операция. За сметка на това официален Дамаск оповести, че руски инструктори и съветници обучават сирийските танкисти – и на руски полигони, и в Сирия.
Според мнозина експерти, тези танкове в Сирия могат да ги ползват не само сирийските, но и ирански екипажи от КСИР или от съюзни иракски военни, участващи на страната на Дамаск. Такъв вариант още никой не е опровергал официално.
Уместно е да се напомни, че още на 2 февруари именно иранската агенция Fars първа съобщи за използваните край Алепо танкове „Владимир”. Пак тя първа обяви преди дни, че намиращият се в Москва ирански военен министър Хосейн Дехган ще води преговори за възможното придобиване на танковете „Владимир”, включително и да ги произвежда в Иран. Къде успяха да се запознаят и да оценят качествата им иранските военни, ако не в Сирия?
Преди два дни, 18 февруари, британското издание Times публикува материал, че „путинските супертанкове ефективно унищожават джихадистите в Сирия, като при това самите остават неуязвими”. Изданието съобщава, че Т-90А са снабдени с радари, които откриват пуснатите по тях противотанкови ракети и ги отклоняват от курса с помощта на инфрачервени лъчи. Поради това американските противотанкови управляеми ракети TOW, които Саудитска Арабия и САЩ доставиха на сирийската опозиция миналата година и които унищожиха множество стара сирийска техника, сега вече са абсолютно безполезни.
Танкът Т-90 сега е един от най-продаваемите на световния пазар бойна бронирана машина. Той е на въоръжение в Русия (около 500 броя), Индия (800 броя), Алжир (300 броя), Азербайджан (94 броя), Уганда (44) и Туркменистан (10 броя). Не е известно дали има официален договор за доставка на Сирия или са изпратени в качеството на военна помощ. - Още за Т-90
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Американски генерал призна: Губим оперативност в Сирия и Ирак
20.02.2016, 09:30
Lt. Gen. Charles Q. Brown Jr.САЩ ще изтеглят свърхзвуковите си бомбардировачи B-1B Lancer, които в момента нанасят авиоудари по позиции на ДАЕШ в Ирак и Сирия. Това е заявил генерал-лейтенант Чарлз Браун, който отговаря за операциите на ВВС на САЩ, съобщава Military.com. Според него B-1B Lancer няма да участва в бойни действия с ДАЕШ за неопределено време.
Браун уточнява, че бомбардировачите ще се върнат в САЩ, където ще претърпят модернизация на кабините на пилотите. След ремонта те ще се върнат обратно на бойното поле.
„Вадим B-1B Lancer от кампанията, но само временно. Ние имаме други мощни самолети, които в момента изпълняват задачи. Да, към момента ние губим оперативност, но бяхме подготвени за подобно развитие на нещата”, казва още генерал-лейтенантът.
 

 
Германия е удвоила износа си на оръжие през 2015 г.
19.02.2016, 21:33
Леопард 2А6Оръжейният износ на Германия през 2015 г. е нараснал двойно до 8 милиарда евро, сочат обявени днес от правителството данни, въпреки публично обявената цел на Берлин за по-рестриктивна политика в тази област, предаде Франс прес.
"Има някои неясноти", призна министърът на икономиката Зигмар Габриел при представянето на данните. Неговото министерство е натоварено с издаване на разрешения за износа на военна продукция. При встъпването си в длъжност през 2013 г. социалдемократът обяви, че иска да сложи край на прекалено толерантните според него практики, които например са водели до износ на оръжия за авторитарни режими.
Берлин е искал по-строг контрол върху износа на леко стрелково оръжие и да следи повече какво става с германските оръжия след износа им.
Повишаването на оръжейния износ до 8 милиарда евро през 2015 г. спрямо 4 милиарда предишната година се дължи на изключителни фактори, обясни министърът. Сред тези фактори е голям договор за самолети-цистерни за Великобритания и доставка на ракети за Южна Корея - две операции със страни съюзници, в които няма нищо критично, заяви Габриел.
Сумата набъбва и от доставката на танкове "Леопард" за Катар на стойност 1,6 милиард евро. Сделката била одобрена от предишното правителство през 2013 г. Габриел заяви, че ако решението е зависело от него, той нямало да даде зелена светлина.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
НАТО няма да помогне на Турция, ако се забърка във война с Русия
19.02.2016, 21:25
Представители на НАТО заявиха, че няма да окажат безусловна помощ на Турция в случай на война с Русия, съобщава Der Spiegel. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в интервю е заявил, че НАТО не е длъжен да се включва в конфликт с Русия заради недоволството на турските власти. „НАТО не трябва да позволява да бъде въвлечена във военна ескалация с Русия заради сегашното напрежение в отношенията между Руската федерация и Турция“, подчерта люксембургският министър.
Аселборн подчерта, че задължението за защита на всяка държава-членка, произтичащо от съюзния договор на Алианса, е валидна само в случаите, в които „един от членовете на НАТО е изложен на открита агресия“. Министърът е отбелязал още, че изразява колективното мнение на членовете на НАТО, предава ТВ "Звезда".
Освен това други експерти напомнят, че ако евентуален сблъсък на турски и руски въоръжени сили стане в Сирия той също ще бъде извън зоната за отговорност на НАТО, която се разпростира само върху териториите на страните-членки на Алианса.
Същевременно Русия обяви, че планира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод плановете на Турция да вкара свои войски в северна Сирия.
"Русия има намерение днес да свика Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъден този въпрос и да внесе проект на резолюция, в която ще се изисква да бъдат прекратени всякакви действия, подкопаващи суверенитета и териториалната цялост на Сирия", заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова.
Намесата на Анкара в сирийския военен конфликт може да създаде рискове от война между Турция и Русия. Това предупреди в петък френският президент Франсоа Оланд, предаде АФП.
„Турция се включва в Сирия… Има, има риск от война. Точно затова Съветът за сигурност на ООН се събира“, коментира Оланд.
 
Русия съкращава с 5% военния бюджет за 2016 година
19.02.2016, 21:05
Заради сложната икономическа ситуация Министерството на отбраната на РФ ще съкрати разходите си през 2016 г. с 5%, което в абсолютно изражение съставлява 160 млр рубли. Съобщението е на вестник „Ведомости”. Антикризисният план за подкрепяне на икономиката е на стойност 830 млрд рубли. Основните съкращения ще засегнат държавните поръчки за въоръжения, които ще бъдат съкратени със 7% (150 млрд рубли), като бъдат отложени във времето по-малко приоритетни програми – основно създаване на скъпи системи в сферата на обикновените оръжия за силите с общо назначение.
В най-малка степен ще бъдат съкратени разходите за разработки и купуване на въоръжения за Ракетните войски със стратегическо предназначение и атомните подводници с балистични ракети. Могат да бъдат отложени програмите за създаване на мобилни железопътни ракетни комплекси или стратегическите бомбардировачи от ново поколение.
Предполага се, че няма да се пипат разходите за разполагане на нови съединения, за операцията на ВКС в Сирия и за издръжка на личния състав.
Бюджетът за 2016 г. предвижда разходи за „национална отбрана” в размер на 3,14 трилиона рубли – 4% от БВП.
Антикризисният план предвижда съкращения за всички министерства и ведомства с 10%, но според финансовия министър Антон Силуанов това няма да е достатъчно. Бюджетът е заложен при цена на нефта 50 долара за барел при общ дефицит 2,36 трилиона рубли (3% от БВП).
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Задава се ново социално напрежение в армията
19.02.2016, 16:45
Дебатът се е провел по време на последното заседание на правителството. Той е по повод на представените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР и съответното им одобрение от Министерския съвет.
Ивайло Калфин смята, че има очаквания в останалите сектори от сектор „Сигурност“ да се направят промените, заложени в Кодекса за социално осигуряване, свързани със статута, т.е.  „да се разделят държавни служители от специализирана администрация и т. н.” Тук, уточнява вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, става въпрос основно за Министерството на отбраната и агенциите – разузнавателната, ДАНС, НСО и т. н. Там, допълва той, имаше поставен срок, който изтече към края на януари, да бъдат направени подобни действия в специализираните закони.
Действително има такъв текст. В поправения през лятото Кодекс за социално осигуряване депутатите записаха следната разпоредба: „В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон ръководителите на ведомствата, за чиито служители е приложим чл. 69, правят пред Министерския съвет мотивирано предложение за промени в нормативната уредба за диференциране на длъжностите по съответните закони съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.” Този чл. 69 от КСО се отнася, както за военнослужещите, така и за спецслужбите. Срокът за реакция на МО и ръководителите на службите обаче не е изтекъл, защото той почва да тече от 1 януари 2016 г.
Владислав Горанов е съгласен със заложения в законопроекта принцип за намаляване на някои социални придобивки, но смята, че той трябва да се разпростре върху отбраната и останалите служби. „В допълнение към казаното от вицепремиера Калфин, аз също освен две-три технически неща, които ще споделя по закона, смятам, че принципът трябва да се спазва по отношение на всички ведомства, които работят, така да се каже, в сферата на отбраната и сигурността и този принцип, свързан с отделните решения в Закона за МВР, да бъде разпрострян и върху останалите служби.” Вероятно това, смята той, „би могло да стане и в рамките на парламентарния дебат, но слаба позиция би било, ако само в едно от ведомствата се разпрострат тези принципи и не се разположат и върху останалите служби.”
От съобщението на правителствената информационна служба за промените в Закона за МВР (ЗМВР) става ясно, че се предлага намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 заплати на 12. Това ще важи за тези, които постъпват на работа след влизането в сила на закона. Предлага се също и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни. Не сме забравили, че при приемането на Закона за държавния бюджет за 2016 г. министър Горанов искаше точно това да направи за Въоръжените сили, МВР и службите, което създаде и социално напрежение в тези сфери.
Какво ще се случи в армията, би трябвало да разберем от очакваните сериозни промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Според законодателната програма законопроектът трябва да бъде внесен в Министерския съвет за съгласуване и одобрение през февруари. До края на месеца остава една седмица, но информация дали МО има готовност няма. Не е известно, а то няма и време, промените да бъдат предоставени за обществено обсъждане. МВР например спази необходимия срок и качи на сайта си законопроекта на 3 февруари, за да бъде обсъден на правителствено заседание на 17 февруари. Няма да бъде добре, ако МО остане вярно на принципа си да прокарва решения във възможно последния момент.  От стенограмата на правителственото заседание в сряда не личи да е имало реакция на изказванията на Ивайло Калфин и Владислав Горанов от страна на министъра на отбраната или негов заместник.   
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Армия с многовековна история
19.02.2016, 15:16
Петър IЗа цялата си многовековна история руската армия е била подлагана на много реформи, наричала се е по различен начин, но същността й винаги е била една — руските Въоръжени сили винаги са били на страж на неприкосновеността и целостта на страната, били са и са готови да отразят всяка агресия срещу руската държава.
Историята на армията започва още при Иван Грозни, който първи пристъпва към създаването на постоянна войска с централизирана система за управление и снабдяване.
Най-мащабната и най-сериозната работа за създаването на руската армия извършва Петър Първи. В резултат на неговите военни реформи са създадени регулярна армия и флот с ясна структура, които след няколко години стават едни от най-добрите в Европа.
Руската армия винаги се е славила със своите войници. Сергей Леонтиевич Бухвостов е първият доброволец от онези, които Петър Първи набира в армията. Той е носил почетното звание Първи руски войник, участвал е в много боеве и е служил до 68-годишна възраст. Във всички времена в руската армия е имало много такива воини. Именно те създават нейната слава, нейната сила, предавайки традициите на другарството, любовта към родината, към войнишката служба, храбростта и готовността за саможертва на младите воини.
Прието е да се смята, че първият руски офицер е Иван Бутурлин. Той е един от онези, които са получили подготовката си в гвардейския полк. Петър Първи не е приемал европейската система, според която офицерският чин се купува с пари, и смята, че бъдещите офицери трябва да започнат кариерата си като редници в полка.
Тогава са открити първите военни школи за подготовка на професионални офицерски кадри за различните родове войски. Така започва и създаването на офицерския корпус — гръбнак на всяка армия. В продължение на столетия на съществуването на Въоръжените сили повечето руски офицери са били образец за истински командири, водили са подчинените си със своя личен пример за мъжество и храброст.
Съвременната руска армия структурно съдържа три вида въоръжени сили: Сухопътни войски, Въздушно-космически сили и Военноморски флот. От 1 август миналата година Военновъздушните сили и войските на Въздушно-космическата отбрана бяха обединени в нов вид въоръжени сили — Въздушно-космически войски. Те включват три рода войски — ВВС, Войски за противовъздушна и противоракетна отбрана и Космически войски.
Числеността на Въоръжените сили на Русия днес е около един милион души. - Още за ВС на Русия
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Кораби от ЧФ с ракети „Калибър“ на постоянно дежурство в Средиземно море
19.02.2016, 15:05
МРК „Зельоний Дол“ 602 Най-новите малки ракетни кораби (МРК) „Буян-М“ от Черноморския флот (ЧФ) на Русия, въоръжени с ракетен комплекс „Калибър“ ще носят постоянно дежурство в състава на Средиземноморската групировка на ВМФ на РФ, задействана в операцията в Сирия, съобщи пред РИА Новости в петък командващият ЧФ адмирал Александър Витко.
По-рано той заяви, че МРК „Зельоний Дол“ 602 е пристигнал в сирийското пристанище Тартус, където след изпълняване на поставените задачи ще смени аналогичния кораб „Серпухов“.
„Да, използването им ще бъде циклично. Всички нови кораби, включително и от проекта „Буян-М“ ще преминат там бойна служба“, каза Витко.
Той добави, че пред корабите от този проект са поставени множество задачи, които те са способни да изпълнят благодарение на широкия спектър от оръжия.
МРК от проект 21631 „Буян-М“ са многоцелеви кораби от клас „река-море“. Водоизместимостта на „Буян-М“ е 949 тона, дължината е 74 м., а ширината – 11 м. Корабите от този проект са способни да развиват скорост до 25 възела и да извършват автономно плаване до 2500 морски мили. На въоръжение на МРК „Буян-М“ са артилерийската установка А-190 с калибър 100 мм, ракетният комплекс „Калибър“, както и зенитният комплекс „Гибка“. - Още за проект 21631
 
Руският фактор доведе до скок на военните разходи в Европа
19.02.2016, 13:26
Страхът от руската „агресия“ стимулира увеличение на военните разходи на страните от Европа с 8,3% през 2016 година. Това пише в петък (19 февруари) „Дифенс Нюз“ (Defence News), като цитира отчет на Европейската отбранителна агенция.
„Понижението на европейските отбранителни бюджети, което продължи над 20 години, приключи“, се посочва в доклада. Военните разходи са увеличени най-много в Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия – почти с 20%.
България, Хърватия, Кипър, Гърция, Румъния, Сърбия и Словения са повишили военните си разходи с 9,2%, а в страните от Западна Европа ръстът е с 2,7%. Увеличение няма в Италия, Гърция и Швеция, показват данните в материала, на който се позовава агенция Рамблер.
Междувременно България, Чехия, Полша и Словакия започнаха програма за превъоръжаване, за да се избавят от старото съветско оръжие, се посочва в материала. Словакия например купува девет американски хеликоптера, за да смени Ми-17.
Друг стимул за повишението на военните разходи е терористичната заплаха. Френският отбранителен бюджет се очаква през 2019 г. да достигне 34 млрд. евро в сравнение с 31,4 млрд. през 2015 година. През 2016 г. Италия пък ще похарчи за военни нужди 12,92 млрд. евро в сравнение с 13,19 млрд. евро през 2015 година.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ново сръбско оръжие се появи у сирийските бунтовници
19.02.2016, 12:58
НСВ 12,7 „Утьос”Неизвестен спонсор на джихадистите, вероятно ОАЕ, е закупил солидна партида оръжие за тях и сега по тайни канали то се прехвърля в Сирия, съобщи специализираният сайт Imp_navigator. Тези дни при джихадистите в северната провинция Алепо неочаквано се появили голямокалибрени картечници 12,7 мм М02 „Койот”, производство на сръбската фирма „Застава”. Самите бунтовници побързаха да се похвалят, като качиха снимките си в интернет. Тази картечница е буквално копие на съветската НСВ 12,7 „Утьос”.
На 12 февруари сърбоезичният сайт Kurir публикува крайно любопитен и добре илюстриран материал за появата на сръбски боеприпаси в Сирия. Членове на Džabat Ansar al Din показали в сайта си „опустошителни” мини 120 мм M62P8, като означенията по корпуса са в едър план и не будят съмнения в достоверността на информацията. Тези боеприпаси са използвани в югозападната част на Сирия край селището Ал Кунейтра на Голанските възвишения. Във видеото терористите заплашват да го превземат и да излязат на границата с Израел.
Мините М62Р8 са производство на завод „Крушик” и представляват изключително сериозен и опасен боеприпас: притежава далекобойност 6500 м, гранатата е висока над 60 см, тежи 38 кг и поразява всичко в радиус 20 м. - Още за НСВ 12,7 „Утьос”.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Въоръжават крайцера „Петър Велики” с хиперзвукови ракети „Циркон"
19.02.2018, 12:45
крайцер „Петър Велики”Тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики”, флагман на Северния флот, също ще получи хиперзвукови противокорабни ракети ЗК-22 „Циркон”, съобщава ТАСС. Планира се това да стане в предвидения ремонт и модернизация, които ще завършат през 2022 г. Самият комплекс „Циркон” сега преминава успешно държавните си летателните изпитания, от които зависи решението за приемане на въоръжение.
Източник на агенцията разказал, че сега преминава 4-годишен капитален ремонт крайцерът „Адмирал Нахимов”. За него вече е обявено, че ще му бъдат инсталирани 10 универсални вертикални пускови установки 3С-14 с по 10 ракети „Оникс”, „Калибр” и „Циркон”. За „Петър Велики” обаче още не е уточнено дали установките ще имат по 4 или 8 ракети.
Техническите характеристики на „Циркон” все още са секретни. Според явна информация ракетите са крилати, но със съвършено малко крило заради скоростта, която превишава скоростта на звука 4,5 – 5 пъти. Дистанцията на стрелбата ще достига 400 км, което надхвърля възможностите за откриване и целеуказване на неприятелски кораби.
„Петър Велики” е единственият тежък атомен ракетен крайцер от проект 1144 „Орлан”, който в момента плава – освен намиращият се на ремонт „Адмирал Нахимов”, другите два са изтеглени от експлоатация и се решава съдбата им. Негово основно въоръжение са противокорабните ракети „Гранит” и зенитната ракетна система „Форт”.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Френската армейска авиация се връща към бригадната структура
19.02.2016, 12:30
EC 665 TigerФренската армейска авиация (ALAT) формално ще премине отново на бригадна структура на 1 юли, съобщава нейният командир генерал Оливер Моте.
4-та въздушна бойна бригада /ВББ/ (4 brigade d'aérocombat - BAC) ще бъде „гръбнакът на ALAT” в проекта за реорганизация на френските сухопътни сили. ALAT ще взаимодейства по-тясно със сухопътните и летателните училища, ще осигурява по-добра бойната подготовка и готовност, поддръжка и техническо обслужване. Както всички останали сухопътни бригади, 4-та ВББ ще може да привлича подкрепления или поддръжка от останалите родове в СВ – пехота, артилерия, инженерни подразделения и др.
4-та ВББ ще включи всичките три бойни хеликоптерни полка (бхп) – 1-ви, 3-ти и 5-ти, които разполагат със 150 вертолета и 1000 души личен състав.
Командването на 4-та бригада ще бъде в Клермонт_Рефанд (централната част на Франция), където ще заеме щаба на 3-та лекобронирана бригада, привличайки част от нейния състав. Първи командир на новосформираната вертолетна бригада ще бъде бригаден генерал Gilles Darricau.
Понастоящем 32 вертолета от френската армейска авиация са в Африка в рамките на операциите 'Barkhane' и 'Sangaris', а други 32 са в постоянна бойна готовност за разполагане в нов регион на конфликт.
Френската армейска авиация има в състава си 300 вертолета и около 5000 военнослужещи, разполага с бюджет от 1.2 милиарда евро. Извън състава на ALAT ще остане само 4-ти вертолетен полк специални сили, който ще остане под ‘шапката’ на френското Командване на Специалните сили.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Бомбардировачите B-52H с нови радари за 500 милиона долара
19.02.2016, 10:38
В-52Американските ВВС ще изразходват 500 милиона долара за подмяна на остарелите радари Northrop Grumman AN/APQ-166, които сега се експлоатират на 53-годишните стратегически бомбардировачи В-52Н.
„Бомбардировачите В-52Н, чийто производство е прекратено през 1962 г., няма скоро да се извадят от въоръжение, но се нуждаят от нов радар, за да могат да продължат да изпълняват ядрени и конвенционални мисии. В-52 е незаменим, що се касае до далечина на полета и боен товар. Но средното време между два отказа за използвания на тях радар е много малко (двуцифрово число), което означава, че през по-голямата част от полета самолетът лети с неизправен радар ”, сподели заместник-командващият на ВВС на САЩ по стратегическото планиране генерал-лейтенант Майк Холмс.
Предложената програма за модернизация на радарите на В-52 (Radar Modernisation Programme - RMP) е финансирана с 491 милиона долара през следващите пет години, като се предвижда след 2021 г. да бъдат отпуснати още средства. Общо за различни модернизационни проекти на Б-52 са планирани 691 милион долара.
По всяка вероятност няма да се разработва нов радар, а ще бъдат модифицирани някои от сега намиращите се радарни технологии и компоненти, които да отговарят на изискванията на В-52Н, информира още генералът.
ВВС вече замениха радарите Northrop APQ-164, използвани на бомбардировачите Boeing/Rockwell B-1B и отдавна възнамеряваха да направят същото и с APQ-166 на B-52. Плановете за замяна на осемте двигатели Pratt & Whitney TF33s (JT3D) не се осъществиха поради липса на финансово осигуряване. Ако програмата получи одобрението на Конгреса, то 76 стратегически бомбардировача В-52Н ще получат нови радари. - Още за B-52
Източник: http://www.pan.bg/
 
Започна планирането на военноморското учение „Бриз 2016”
19.02.2016, 10:18

На 17 и 18 февруари 2016 г. във Военноморски клуб - Варна се проведе началната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2016”, което ще се проведе в западната част на Черно море през месец юли 2016 г.
В конференцията участваха офицери от командването на Военноморските сили и Военноморска база - ВМС, представители на Министерство на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, както и от ВМС на САЩ, Гърция, Румъния, Италия, правителствени и неправителствени организации, които ще се включат в учението.
Началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Никола Каранов откри планиращата конференция, на която се дискутираха въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили. Отделни работни групи обсъдиха целите, задачите и сценария за учението, включително и отработването на конкретни епизоди по гражданско-военно сътрудничество.  

Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
Започва българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”
19.02.2016, 10:08
фрегата „Смели”Българските Военноморски сили ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016”. То ще се състои от 20 до 27 февруари.
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България, в полигони, които са обявени своевременно.
„Посейдон 2016” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.
В учението ще участват Военноморските сили на Р. България с фрегата „Смели”, рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков” и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров”, на Р. Румъния с миночистача „AXENTE”, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българския базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец  ESPS „TAMBRE”.
Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.
Източник: http://www.burgasinfo.com/
 
Стотици дойдоха във Военна академия, за да засвидетелстват почитта си към Васил Левски
19.02.2016, 09:49
Снимка: Димитър БебеновПри изключително голям интерес във Военна академия „Георги С. Раковски” се проведе художествена вечер „Памет за Левски”. В буквалния случай на думата киносалонът трудно побра близо хиляда военнослужещи, запасни и резервисти, студенти, ученици, деца от детските градини, политици и представители на военно-патриотични и други неправителствени организации. Родолюбивата проява бе дело на Общобългарския комитет „Васил Левски”, Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, СОСЗР при активното съдействие и отличното домакинство на академията.
Искрата запали 40-минутната възстановка на съдебно-следствения разпит на Васил Левски в Софийския конак през 1873 г., в която участват любими български актьори. Театралната миниатюра припомни случилото се преди 143 години, когато Апостолът е бил разпитван. Спектакълът е дело на известния режисьор Асен Шопов, а в ролите бяха младият Веселин Плачков в образа на Апостола, Васил Михайлов като генерал Мазхар паша - Софийски губернатор, Иван Несторов като генерал Али Саиб паша - председател на Държавния съвет, Богдан Глишев като майор Шакир Мехмед Салим и Борис Луканов като българина Иванчо Хаджипенчович.
Председателят на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов подчерта значимостта на традиционното отбелязване на делото на Апостола в навечерието на 19 февруари. Той припомни, че вече 71 години Военното училище в София, по-късно във Велико Търново, а сега Национален военен университет с факултети във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, носи достойно името на Васил Левски.
Ние младите хора спешно се нуждаем от герои и то от нашите герои! Това заяви осмокласничката от Видин, член на клуб „Млади възрожденци” Илона Кидикова, която прочете своето есе „Слово за Апостола”, спечелила с него първото място в конкурса на Общобългарския комитет „Васил Левски”. Самата аз, посочи тя, съм родена на 19 февруари, което ме прави духовно свързана с Апостола.
Началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, който до преди по-малко от година бе началник на НВУ „Васил Левски”, бе удостоен със златен медал – най-голямото отличие на Общобългарския комитет „Васил Левски”. 
Възпоменателното тържество завърши с впечатляваща тематична програма на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с началник Снежина Темелкова. То бе уважено още от вицепрезидента Маргарита Попова, председателя на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, популярният политик Жорж Ганчев, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и ръководители на други военно-патриотични организации. 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Тръмп отсече: САЩ създадоха „Ислямска държава”
19.02.2016, 09:36
ТръмпКандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп заяви, че американските власти са виновни за появата на терористичната групировка „Ислямска държава”. По думите му, нахлуването в Ирак през 2003 година напълно е дестабилизирало ситуацията в Близкия изток, което е довело и до появата на ИД, съобщава СNN. „Именно с войната в Ирак започна дестабилизацията в Близкия изток”, заяви милиардерът на среща с избиратели в щата Южна Каролина.
Той добави, че това е най-лошото решение, „което някога е взимало правителство на някоя страна”, което е довело „до възникването на ИД”, както и до въоръжените конфликти в Либия и Сирия.
Тръмп обвини за това 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-младши, който бе начело на държавата от 2001 до 2009 година. Именно той е взел това „катастрофално решение”, заяви Тръмп.
„И до момента никой не знае защо нахлухме в Ирак”, каза той. И добави, че атентатите от 11 септември 2001 година съвсем не са извършени от иракчаните и никакво „оръжие за масово поразяване (там) не е било открито.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Москва е против създаването на забранена за полети зона в Сирия
19.02.2016, 09:30
ПесковКремъл изказа съмнения в целесъобразеността от създаването на забранена за полети зона в Сирия - предложение, което е подкрепено от германския канцлер Ангела Меркел, предаде в четвъртък (18 февруари) „Интерфакс“.
„Работата е там, че в момента се водят активни действия за борба срещу терористичните организации, включително и срещу такива, които се укриват в тези райони. Затова едва ли подобен режим ще допринесе за ефективността на нашата борба срещу тероризма“, разясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Ден по-рано германският канцлер Ангела Меркел подкрепи създаването на забранена за полети зона за защита на гражданското население в Северна Сирия, между град Алепо и турската граница. Тъкмо в тези райони сирийската армия с помощта на руската авиация провежда активно настъпление срещу терористичните групи.
Идеята на Меркел съвпада изцяло с турското предложение за създаването на подобна зона.
„Това не е инициатива на Меркел, а на Турция“, коментира в сряда руският външен министър Сергей Лавров.
Създаването на зона, забранена за полети, в северна Сирия ще позволи на Турция да окаже подкрепа на отстъпващите терористични формирования.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Готов е фюзелажът на Ан-132Д, предстои първият полет по-късно тази година
19.02.2016, 09:13
Ан-132В Украйна е сглобен фюзелажа на новия военно-транспортен самолет Ан-132Д, който е разработен съвместно с судитската компания KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology). Първият полет на прототипа е планиран да се осъществи в края на 2016 г., а серийното производство да започне две години по-късно. Според постигнатото споразумение между KACST и „Антонов” Ан-132Д ще се произвежда в Саудитска Арабия.
Планерът на новия самолет е готов съгласно графика – на 8 февруари. Предстои монтажа на кабелажа и другите основни компоненти и оборудване. Повечето от тях са производство на редица реномирани западни компании, което ще подпомогне „Антонов” да заеме нови позиции на авиационния пазар. Полетният демонстратор на Ан-132Д ще бъде с двигатели Pratt & Whitney Canada PW150. Авиониката ще бъде изцяло цифрова, а логистичната поддръжка през целия жизнен цикъл ще се осигури оъ компанията Liebherr.
An-132, който е дълбоко модернизирана версия на Ан-32, ще има двойно по-голяма далечина на полета, по-добри летателни характеристики, включително и възможности за излитане от къси писти.
Към новия самолет е проявен интерес също така не само от Близкия Изток, но и от държави от Далечния Изток и Южна Америка.
Демонстраторът на Ан-132Д ще се използва не само за изпитания, но и за част от процедурите за сертификация.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
„Алигатори“ и „Терминатори“ отработиха ракетни удари
18.02.2016, 22:23
Ка-52Около 20 хеликоптера Ка-52 „Алигатор“ и Ми-8АМТШ „Терминатор“ нанесоха ракетни удари по условен противник в рамките на учение в Приморския край. Това съобщи в четвъртък (18 февруари) говорителят на Източния военен окръг Роман Мартов, цитиран от „Взгляд“.
„Екипажите на бойните машини бяха вдигнати под тревога и изпратени в района на условни бойни действия. В хода на полетите пилотите извършиха различни по сложност маневри с цел избягване на удари от средства за ПРО, управлявани от условен противник, със заглушаване на неговите радари“, каза Марков пред ТАСС.
Той уточни, че учението се е провело на Черниговската авиобаза. След излитането от командния пункт хеликоптерите са се отправили към обозначения район по двойки и са нанесли удари с неуправляеми ракети по въоръжението и живата сила на условния противник.
Задействани са общо над 30 екипажа и около 20 хеликоптера.
 
В сирийската армия са постъпили РШГ-2
18.02.2016, 21:16

В елитните подразделения „Тигри“ на ВС на Сирия, които действат в провинция Алепо, са постъпили на въоръжение реактивни щурмови гранати (РШГ-2 „Аглень“ - 6Г31), съобщава „Вестник Мордовии”, цитиран от блога на Юрий Лямин.

«РШГ-2 са с калибър 72,5 мм. При тежест 3,8 кг и дължина 770 мм, имат ефективна далечина на стрелбата до 115 м», информира изданието. В публикацията се отбелязва, че «за разлика от противотанковите гранатомети, “двойката” е снабдена с термобарична бойна част с тегло около 1,1 кг, което при взрива дава фугасен ефект от 3 кг тротил». С помощта на това оръжие  е възможно не само унищожаване на живата сила на противника, но и на лека бронетехника от типа „бронетранспортьори”. По-рано РШГ-2 можеше да се види само на военни изложби.

 
Реформата в МВР отива в парламента
18.02.2016, 20:50
Реформата в МВР бе приета на вчерашното правителствено заседание и сега отива в ръцете на депутатите, които трябва да я приемат или отхвърлят. Според промените в Закона за МВР обезщетенията, които служителите получават при пенсиониране, ще намалеят от 20 на 12. Тази промяна обаче ще важи само за новопостъпващите. Всички сегашни служители ще се пенсионират по старите условия, т. е. с 20 заплати. Освен намаляването на броя на заплатите се предвиждат и пет дни по-кратък годишен отпуск. Гарантираната почивка се намалява от 30 на 25 дни.
Другата промяна ще е в статуса на чиновниците в МВР. Те ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Промяната обаче ще е само формална, тъй като те запазват досегашните си привилегии, т.е. пенсиониране при по-добрите условия.
Единствено част от администрацията, която се прехвърля в новото държавно предприятие, ще получи обезщетения. В новата структура отиват служителите, които се занимават с регистрации на коли, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи на МВР. Идеята е, че тази структура ще се самоиздържа от таксите, които събира, и няма да тежи на бюджета на МВР, който е над 1 млрд. годишно, но никога не достига.
Това е третият опит на това правителство да прокара някакви промени в МВР. Досега намеренията се проваляха заради бурната реакция на полицаите. В края на миналата година те излязоха на протести, след като стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов иска да ореже привилегиите им с промени чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета. Тогава се предвиждаше намаляване на обезщетенията за абсолютно всички служители от 20 на 10 заплати, както и отпадане на надбавката за прослужено време, чрез която се добавят до 40% към заплатата. Впоследствие вътрешният министър Румяна Бъчварова предложи втори вариант за промени, който също предвиждаше намаляване на обезщетенията наполовина и засягаше новоназначените и тези с по-малък стаж. И този проект обаче не видя бял свят. По информация на "Сега" настоящият проект също ще претърпи промени, след като влезе в парламента. Не е ясно какви точно ще са те, но синдикатите в системата вече заявиха, че не са съгласни с орязването на социалните придобивки.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Руските танкове Т-90А получиха бойно кръщене край Алепо
18.02.2016, 13:52
Т-90Сирийската армия за първи път употреби доставените от Русия танкове Т-90А. Премиерата се е състояла близо до град Алепо, като за нея разказва руският вестник „Газета. Ru”. Изборът на Алепо е продиктуван от две обстоятелства – подходящият терен и стратегическата важност на региона.В съобщение на турския проправителствен вестник „Йени шафак” (Yeni Safak) експерти, позовавайки се на командир Махмут Хасан, препоръчват в Сирия да се действа много предпазливо, тъй като „руснаци ги атакували с повече от 80 танка Т-72 и Т-90.
За използването на Т-90 от сирийската армия в района на Алепо иранската агенция Fars съобщи още на 2 февруари. Танковете били развърнати южно от Алепо в района на град Хан Тумен.
Руската агенция RNS на 5 февруари съобщи, че в края на 2015 г. в Сирия е доставена голяма партида танкове Т-90А, като преди това сирийски военнослужещи преминали подготовка на руски полигони. Съобщава се, че наистина Т-90 за първи път са използвани край Алепо за осигуряване на придвижването на щурмови групи от сирийската армия.
Най-добрата новина от бойното кръщене засега е, че няма унищожен или повреден танк. Като начало това никак не е зле, защото за 4,5 г. гражданска война на сирийските бунтовници са доставени над 9000 американски противотанкови комплекси TOW и преносими противотанкови гранатомети М-79. Тяхното успешно използване против остарелите сирийски танкове Т-55 и Т-72 стана основната причина за проблемите при настъплението на сирийските войски преди получаването на новите Т-90.
Според експерти, използването на новите руски танкове може да бъде много активно тъй като не са в ограничено количество. Освен това релефът на местността позволява пълноценното им използване в районите на Алепо, Идлиб, Хама и Хомс, но основните усилия сега са насочени към Алепо и нагоре в Латакия и Тартус заради руските бази там.
Сега сирийските войски настъпват срещу анклава Салма, което ще позволи разгромяване на джихадистите в Алепо и прекъсване снабдителните канали от Турция. След това с терористите в района ще се говори само от позиция на силата. Проблемът са ограничените възможности на релефа за използване на танкове, основно трябва да се разчита на пехотата, подкрепяна от авиация и артилерия.
СПРАВКА:
Руският боен танк Т-90А е приет на въоръжение през 2004 г. Той е модернизиран вариант на танка Т-90, на свой ред създаден на базата на Т-72Б. Основните различия са в по-мощния двигател (1000 к.с.) и наличието на термовизионното оборудване.
Снабден е с 125-мм гладкоцевно оръдие с максимална прицелна далечина с бронебойни и кумулативни снаряди до 4000 м, а с осколочно-фугасни снаряди до 9600 м.
Танкът е снабден с комплекс „Щора” за динамична защита от трето поколение, осигурявайки му издръжливост при обстрел със 120-мм бронебойно-подкалибрени снаряди М829А2 и DM43A1, влизащи в боекомплекта на танковете М1 Abrams и Leopard-2. Може би най-важното е, че защитата на танка Т-90А му гарантира сигурност срещу най-новите противотанкови управляеми ракети (ПТУР) тип TOW-2A и HOT-2.
В системата на защита на танка Т-90А влизат няколко разположени по корпуса приемници за лазерно облъчване и два прожектора редом с оръдието. Приемниците регистрират излъчването на лазерите и известяват екипажа за предстояща стрелба от ПТУР, за да вземе контрамерки, като изстрелва димни гранати за създаване на завеса или да предприеме някакво маневриране. Наличието на система с индикатор за лазерно облъчване значително увеличава шансовете за оцеляване.
Третият вариант е по направлението на лазерното излъчване да се включат инфрачервените прожектори, които заслепяват и блокират канала за управление. Срещу TOW обаче тази мярка е достатъчно спорна и трябва да се разчита на мощната челна броня. - Още за Т-90
Източник: http://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски
 
Нов проект за малък противолодъчен кораб (23420)
18.02.2016, 13:43
проект 23420На сайта на АО "ЦМКБ "Алмаз" са качени изображения и описание на проекта за малък противолодъчен кораб (МПК) - "проект 23420". МПК е предназначен за водене на бойни действия срещу подводни, надводни и въздушни цели на противника, охрана на пунктовете за базиране на кораби, за поразяване на брегови обекти на противника с артилерийско въоръжение, за охрана на държавната граница и икономическата зона. Клиента за сега не е известен.
Водоизместимостта на кораба е 1300 тона, дължината е 75 метра и ширина – около 13 метра.
Въоръжението се състои от една 76 мм артилерийска установка АУ АК-176МА (боекомплект 152 снаряда) или 30 мм АУ АК-306 (боекомплект 500 снаряда ), зенитна установка 3М-47 «Гибка» (боекомплект 20 ракети „Игла”).
Противолодъчното въоръжение е разнообразно: 1 х МПТК «Пакет-Э/НК» (2 х ПУ, 8 х торпедa) или 1 х комплекс РПК-8Э (1 х РБУ-6000, 48 x противолодъчни ракети 90Р и дълбочинни бомби РГБ-60), 1 х безпилотен авиационен комплекс «Хоризонт-ЭЙР-S-100» (2 х БЛА).
Източник: http://www.pan.bg/
 
Свален иракски хеликоптер край Фалуджа, има жертви
18.02.2016, 13:29
Bell IA-407 Иракската армейска авиация загуби още един хеликоптер след катастрофата на 16 февруари с Ми-17, при която загинаха девет военнослужещи.
Вчера в близост до Фалуджа е бил свален вертолет Bell IA-407 от 21-ва бойно-разузнавателна ескадрила.
Двамата пилоти, майор Ахмед Неру (Ahmed Nehru) и лейтенант Омид (Oumid) са загинали.
 
С какви далекобойни оръдия турците стрелят по позициите на кюрдите?
18.02.2016, 12:52

Т-155 Firtina Вече пети ден турската артилерия активно се старае да помогне на джихадистите в Сирия и да спре настъплението на отрядите на кюрдското опълчение YPG против "Ахрар аш-Шам" и други групировки в района на град Азаз северно от Алепо. Бунтовниците в района са отрязани от основните сили в Алепо, след като правителствените войски заедно с кюрдското опълчение достигнали обсадения шиитски анклав Нубол-Захра.

В специализирани сайтове излязоха снимки на турската артилерия, от които се вижда, че това са самоходни гаубици 155-мм Оbüsü (Буря, Firtina). Те са лицензионни копия на южнокорейските 155-мм самоходни гаубици K9 Thunder на Samsung Techwin. Произвеждат се от 2001 г. Според договора на стойност 1 млрд долара (вкл. лицензионните технологии и ноу-хау) първите 8 броя трябва да се произведат в Южна Корея, а останалите 350 – в Турция. - (видео)
Т-155 Firtina е снабдена с много автоматика и електроника: системата за позициониране определя координатите й с грешка 17,5 метра, а след подаване на команда за стрелба първият й изстрел е до 30 секунди
Гаубицата има далечина на стрелбата до 40 км с активно-реактивни снаряди. Развива максимална скорост до 66 км/час и има оперативен диапазон 480 км.
Т-155 за първи път е използвана в операция „Слънце” през януари 2008 г. против бойците на ПКК в северната част на Ирак. Участвала е в сблъскванията през 2012 г. по турско-сирийската граница. - Още за Т-155
Източник: http://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
САЩ изпраща четири пъти повече войници за учения в Южна Корея
18.02.2016, 12:19
Около четири пъти повече американски войници в сравнение с първоначално планираното ще вземат участие в съвместно военно учение с Южна Корея през следващия месец, които ще се проведат след тестовете на Северна Корея на балистична ракета и ядрено устройство. Това обявиха южнокорейските власти, цитирани от „Франс прес”.
САЩ ще изпрати 15 хил. войници на годишното компютърно симулирано учение „Ключова решителност”, съобщава южнокорейската агенция „Йонхап”, цитирайки военния министър на страната, като през миналата година са участвали към 3 700 души.  
Южна Корея също ще увеличи броя на войниците, които ще изпрати на учението.
„Ключова решителност”, което през миналата година се проведе в продължение на 10 дни, обикновено започва едновременно с полево учение, известно като „Млад орел”, друго съвместно военно учение, което продължава около 50 дни.
„Млад Орел” също така се очаква през тази година да бъде най-голямото провеждано някога, привличайки стратегически американски военни подразделения като военновъздушна бойна бригада, военноморска флотилия, водена от самолетоносач и ядрени подводници. 
Северна Корея редовно засилва своята враждебна реторика около времето на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, които обикновено предизвикват рязко нарастване на напрежението на разделения полуостров. 
След като през миналата година ученията започнаха, вождът на Северна Корея Ким Чен-ун разпореди на армията да се подготви за война със САЩ и съюзниците им.
Изолираната комунистическа държава също така изстреля две балистични ракети с малък обсег в морето в началото на ученията.
Източник: https://news.bg/
 
Армията ще може да пази държавната граница
18.02.2016, 10:13
Въоръжените сили ще могат да участват и в охраната на държавната граница, реши парламентът.
Депутатите приеха единодушно със 156 гласа "за" промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на първо четене, съобщиха БТА и "Фокус".
С промените се разширяват дейностите, които въоръжените сили могат да изпълняват в мирно време. Така те ще могат да участват и в охраната на държавната граница. Предвижда се с акт на Министерския съвет да се определи финансовото и ресурсното осигуряване на участието им в охраната на границата.
Новите текстове уточняват, че министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите при охраната на границата.
Вносители на законопроекта са Валентин Радев от ГЕРБ и група народни представители. В мотивите си те посочват, че страната е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства. МВР полага всякакви усилия за овладяването на натиска, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи.
Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, посочват още вносителите.
По време на дебатите, на които присъстваха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, независимият депутат Велизар Енчев отправи процедурно предложение, срокът между двете четения на законопроекта да бъде съкратен на 3 дни, което народните представители приеха със 146 гласа „за”.
Миналата седмица министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че има готовност да увеличи многократно присъствието на военнослужещи на границите.
Пред БНР по-рано днес председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов коментира, че появяването на въоръжените сили на границата няма да предизвика сътресения в отношенията на България със съседните държави. По думите му има необходимост българската армия да се включи в охраната на границите ни.
"Самата криза нараства, тези милион и половина мигранти, които населиха територията на ЕС и другите два милиона, които са по недалечните на България граници с Турция и Сирия, затова ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница, и прави чест на група народни представители, начело с г-н Валентин Радев, че внесоха този законопроект", заяви ген. Михов.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
България е класирана 67-ма по военна сила от 126 страни
18.02.2016, 10:07
Сайтът Global Firepower нареди България на 67-о място в новата си класация за военната сила на 126 страни в света. Същата позиция тя заемаше и миналата година.
Класацията оценява способността на страните да водят война с конвенционални оръжия. Не се взема предвид ядрената мощ на страните, които разполагат с такава.
Основа на подреждането не са само чисто военните възможности. Отчетени са и редица обстоятелства, свързани с географията, населението, инфраструктурата, ресурсите, икономиката, финансите и т.н.
Преценката на над 50 фактора за всяка държава се обобщава в индекс, като за „идеален” се смята 0.0000. С други думи колкото по-малък е той, толкова по-мощна е държавата.
Индексът, изчислен за България е 1.6721. Това я нарежда в класацията зад Казахстан и преди Кения. Няма промяна в позицията на страната спрямо 2014 и 2015 година. През 2013-та обаче тя е била по-назад, на 70-о място с индекс над 2.17.
Сравнение с другите балкански страни поставя България на пето място в региона по военна сила - след Турция, Румъния, Гърция и Хърватия.
В челната десетка в света са САЩ, Русия, Китай, Индия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Германия, Япония и Турция (тя е десета, с индекс 0.4339). Първите три имат индекс 0.1663 (САЩ), 0.1865 (Русия) и 0.2318 (Китай).
Сред малките държави най-мощен – без изненада - е Израел. Неговият индекс (0.4976) му осигурява 11-о място в света.
Освен Турция измежду съседните на България страни най-силна е Румъния – с 1.3746 (56-о място). Гърция е 60-а с индекс 1.4853, а Сърбия – 70-а (1.6944).
Хърватия е на 62-о място с индекс 1.5042, Босна и Херцеговина – на 89-о (2.2811), Словения – на 99-о (2.5041), Албания заема стотното място (2.5331). А Република Македония не е включена в класацията.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Възможен ли е въоръжен конфликт между НАТО и Русия?
18.02.2016, 09:00
Както съобщи „Дейли Телеграф“, в хода на мащабни учения в Йордания британската войска може би отработва сценарий за въоръжен сблъсък с руската армия. Макар и да няма официално потвърждение на тази информация, въпросът доколко реален е евентуален въоръжен конфликт между Русия и страните от НАТО изглежда напълно уместен.Алексей Фененко, доцент във Факултета за световна политика в Московския държавен университет, споделя коментарното си мнение по темата за „Руски дневник“.
Британските учения в Йордания свидетелстват най-вече, че Великобритания стъпка по стъпка укрепва присъствието си в Близкия Изток и това е вписано в общата стратегия на Лондон. От либийската война през 2011 г. англичаните постепенно се опитват да се завърнат в Близкия Изток, откъдето си тръгнаха през 1940-те години. Йордания е един от компонентите в тази стратегия.
Но в тези учения, разбира се, има и антируски компонент. Русия провежда военна операция наблизо, в Сирия, а негативното отношение на Великобритания и САЩ към тази операция е добре известно. В Йордания ще бъде отработен сценарий за въвеждане на йордански и британски войски в Сирия.
Ще се отработи и вариант на евентуален сблъсък между Русия и Великобритания. Между другото, това не е нищо ново. Още през 1993 г. военните ведомства на САЩ и Великобритания стигнаха до извода, че макар и студената война да е приключила, Русия продължава да е военен противник. Още тогава бяха моделирани всякакви сценарии за военен конфликт.
Не е задължително да е ядрен конфликт
Подобен локален сблъсък съвсем не е задължително да доведе до ядрен конфликт, както често се говори. Тук може да си спомним опита от Втората световна война. Тогава всички страни разполагаха с химическо оръжие, но никой не го употреби нито веднъж.
Противниците водеха военни действия чак д
о капитулацията и загубата на суверенитет, но химическото оръжие продължаваше да стои на склад. Защо ядреното оръжие да не повтори съдбата на химическото от времето на Втората световна война?
Освен това използването на ядрено оръжие не е решение на военните. За него е нужна политическа санкция от висшето ръководство. Въпросът при какви условия подобна санкция може да бъде дадена вълнува и страните от НАТО, и Русия още от края на 1950-те години.
Ако си представим облика на евентуален конфликт, то той може да бъде военен сблъсък на територията на трета страна – евентуално на територията на държава от НАТО.
В статията на „Дейли Телеграф“ източник на изданието в британското военно министерство определя, че възможността Великобритания да помогне на САЩ в конфликта в Украйна е сред задачите, които ще бъдат отработени на учението в Украйна. Очевидно се разглеждат варианти за военно присъствие на САЩ и Великобритания в Украйна. Още повече, че с помощта на Меморандума от Будапеща от 1994 г. тези две страни имат формален повод за военно присъствие в Украйна под предлог, че пазят Киев от военна агресия.
Опасността от сблъсък нараства
Като цяло опасността от въоръжен конфликт между Русия и страните от НАТО в близките десет години само ще нараства. В момента тази опасност е много по-голяма, отколкото през годините на студената война.
Тогава Русия нямаше причина да влиза в конфликт. Страната не можеше да измести САЩ от лидерската позиция в капиталистическия и социалистическия свят; нямаше и техническа възможност двете държави да се окупират взаимно. През студената война те бяха като два контейнера, затворени един за друг; САЩ – със своя блок, а Русия – със своя собствен. Възможности за сблъсък, спорни територии в Европа на практика нямаше. Войната тогава можеше да доведе само до ирационален обмен на ядрени удари.
Сега за конфликта се появяват политически причини. Първата и основна сред тях е, че Русия постулира алтернативна на американската концепция за многополюсен свят. В същото време Русия продължава да има статут на държава, която може да унищожи САЩ благодарение на изключителния си военен потенциал. т.е. без разоръжаването на Русия САЩ не могат повече да прокарват проекта си за глобализация.
В същото време и Русия трябва да накара САЩ да влезе в диалог по нейните условия, а за това също е нужна демонстрация на сила. Ако Русия възприема постсъветското пространство като своя зона на влияние, то за това ще е нужно да демонстрира съответните силови мерки.
Така за първи път в Европа се оформя едно реално спорно пространство. Нещо повече – в момента към него се присъединява и Близкия Изток, където Русия и НАТО също могат да се сблъскат реално. Появяват се много спорни територии, където подобен конфликт е напълно възможен.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Канада се изтегля от антиджихадистката коалиция
18.02.2016, 08:52

CF-18Канадските изтребители CF-18 са извършили последните си удари срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Последните удари са извършени в неделя по позиции на джихадистите близо до иракския град Фалуджа, а на последен полет самолетите са излезли в понеделник.
Изтеглянето на Канада от антиджихадистката коалиция бе едно от предизборните обещания на канадския премиер Джъстин Трюдо.

В момента на територията на Ирак има около 600 канадски военнослужещи, които се занимават с подговка и тренировка на кюрдите.

 

 
МО: Разширява се кръгът на получаващите допълнителни възнаграждения
17.02.2016, 19:24

В Държавен вестник бяха публикувани промени в Наредба № Н-15 за условията, размера и реда за изплащане на допълнително възнаграждения за специфични условия на труд при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

По този повод поискахме отговори на няколко въпроса от Министерството на отбраната........Прочети още

 
Генерал-лейтенант Попов: Трябва да поддържаме надеждни, осигурени и гъвкави военни способности
17.02.2016, 19:20
През настоящата година усилията следва да бъдат насочени към преосмисляне на изискванията пред различните структури на въоръжените сили в новите условия, както и към продължаващо развитие на отбранителните ни способности, необходими за изпълнението на конституционните изисквания към въоръжените сили и на международно поетите ангажименти. Това е посочил началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов в анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през 2015 г.  Днес приключи Годишната конференция на началника на отбраната, която протече в рамките на два дни, съобщава Пресцентърът на МО..........Прочети още
 
138 години от освобождението на град Средец от османско иго
17.02.2016, 15:23
На 16-ти февруари 2016 г. в град Средец се проведоха военни ритуали с участие на военнослужещи от военноморска база – ВМС по повод 138 години от освобождението на града от османско иго.
Военните ритуали започнаха с церемония по издигане на националното знаме на Република България на площада пред общината.
Строят на представителният блок на Военноморските сили бе приет от началникът на щаба на Военноморска база – ВМС капитан І ранг Георги Пенев.
След това, с военен ритуал бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за свободата на България български воини.
На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, много граждани, ученици и гости на град Средец.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Военнослужещи от СВ ще участват в ритуали по повод 143-ата годишнина от гибелта на Васил Левски
17.02.2016, 15:18
ЛевскиНа 18 и 19 февруари военнослужещи от Сухопътните войски ще  се поклонят пред паметта и делото на великия син на България – Апостола на свободата - Васил Левски.
В Карлово възпоменателната церемония ще се състои на 18-ти от 18,00 часа пред паметника на Апостола на площад „В. Левски”,  а от 11.30 ч. в  гр. Горна Оряховица е ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в квартал „Пролет”. В град Смолян годишнината от гибелта на Васил Левски ще се отбележи в 17.00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на Природоматематическата гимназия „Васил Левски”.
Почитането на паметта на великия българин продължава и на 19-ти в Карлово, където от 11,00 часа на площад „Васил Левски” представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще вземат участие във възпоменателния митинг-поклонение. В Пловдив поднасянето на венци и цветя е от 11,00 часа на централната алея на парк „Бунарджик”. Военнослужещите от в.ф. 28880 - Белене от 10.00 ч.  ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола на Свободата в двора на основно училище „Васил Левски”, а от 12,00 часа на площад „Васил Левски” в Сливен военнослужещи и цивилни служители от военно формирование 22220-Сливен ще се поклонят пред паметта на  великия революционер.
Военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще участват в ритуали по поднасяне на  венци и цветя на 19-ти от 11,00 часа пред паметника на Васил Левски в градовете Стара Загора, Хасково и Шумен. Военнослужещите от формированията в Плевенския гарнизон ще отдадат почит към Апостола от 11,00 ч. пред неговия паметник в града. Ритуала в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от в.ф. 244490 е с начален час 12.00.
В същия ден от 11.00 ч. Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски ще участва в ритуала в столичния квартал „Горубляне”.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Русия ще изпрати първия С-300 в Иран утре
17.02.2016, 13:10
 Хюсеин ДехганМинистърът на отбраната на Иран Хюсеин Дехган, който в момента е на посещение в Русия, в четвъртък ще приеме участие в церемонията по изпращането на първата партида комплекси С-300 в Иран, заяви в сряда информиран източник пред Sputnik, предаде РИА Новости.
„Хюсеин Дехган ще присъства на церемонията по изпращането на С-300 в четвъртък в Астрахан“, съобщи източникът.
Предполага се, че руските ЗРК ще бъдат изпратени в Иран по Каспийско море от едно от пристанищата в Астрахан.
По-рано в интервю за vesti.ru иранският министър на отбраната заяви, че Техеран възнамерява да продължи военно-техническото си сътрудничество с Русия.
 
Русия прави собствен лаптоп - за армията си
17.02.2016, 12:02
"Обединена Приборостроителна Корпорация" ще започне производството на армейски ноутбук, който ще има допълнителни защити против кибератаки и ще може да издържа на екстремни климатични условия, съобщават от Ростех.
Руският лаптоп ще бъде с операционната система Astra Linux, която е специално разработена за нуждите на въоръжените сили на Руската Федерация.
Лаптопът ще разполага със специални програми за защита от кибератаки, а от ОПК гарантират, че устройството ще работи безпроблемно при температури от -40 до +50 градуса по Целзий.
Руският лаптоп ще разполага с GPS/Глонасс приемник, VGA и HDMI изходи, Wi-Fi модул за безжична връзка и четири USB 3.0 порта с повишена защита.
Според руснаците процесорът на устройството ще бъде шесто поколение и с тактова честота от 3,5 GHz, но от Ростех са "забравили" да пояснят дали той е руски или не.
Факт е обаче, че новото поколение процесори на Intel - Skylake е шестото за марката, а най-върховият i5 вариант има тактова честота точно от 3,5 GHz.
Компактният размер и малката дебелина не са били приоритет при създаването на лаптопа, а руснаците заявяват, че той ще може да работи 8 часа на батерия.
Производството му е поверено на концерн "Съзвездие" и ще започне през втората половина на 2016 година.
Източник: http://it.dir.bg/
 
Армата: живот след парада
17.02.2016, 09:29
Т-14Година по-късно тази техника „изчезна от медийното полезрение“, но според бившия главнокомандващ на сухопътните войски на Русия през 2016 г. вече трябва да започнат „масовите продажби на новия танк и БТР“. „Руски дневник“ провери дали това се е случило и има ли търсене на тази перспективна машина.
Тежката верижна платформа „Армата“
В света няма много държави, които произвеждат бронетехника, а и те не показват нови продукти особено често. В Русия беше осъществено мащабно обновление на военния парк с бронетехника в резултат на промяната в идеологията за военно строителство, която даде началото на преход от масова армия от мобилизационен тип към по-компактна и ефективно въоръжена армия.
„Армата“ е основата, на която ще бъде създадена цяла платформа от тежки машини, способна да действа в сложни условия с огнево противодействие: основен боен танк Т-14 „Армата“, тежката БМП – Т-15, САУ „Коалиция-СВ“ и БРЕМ Т-16.
За непълната година, откакто се проведе парадът на Победата 2015 г., стана ясно, че в най-близко време ще започне масово въоръжаване с тази техника. До 2020 г. Т-14 „Армата“ ще бъде приета на въоръжение само в някои поделения. Засега са произведени 20 танка като мостри. От експлоатацията в руската войска ще станат ясни недостатъците, за да могат да бъдат отстранени преди да започне масова продажба.
Доставката на тежките БМП Т-15 и САУ „Коалиция-СВ“ вероятно ще започне или едновременно или малко по-късно от приемането на въоръжение на Т-14.  Междувременно руската промишленост вече усвоява производството на окомплектовката за „Армата“ – през 2015 г. започна серийното производство на керамичната броня, двигателните връзки и радиоелектронните системи за тежките платформи.
Едновременно с това се работи и по възможностите за износ на тази техника, базирана на платформата „Армата“. Това би позволило да се намали стойността на единичната бройка, която ще се произвежда за руските въоръжени сили.
Средна верижна платформа „Курганец-25“
„Курганец-25“ е средният брат от тройката нова бронетехника, който е почти с 10 тона по-тежък от най-съвременните в момента в руската армия – БМП-3. При това, за разлика от Т-15, „Курганец“ може да плува. Бъдещият екипаж на тази машина може да разчита на мощно въоръжение и съвременни активни и пасивни защитни системи. Машината трябва да успее да опази живота на екипажа значително по-добре от БМП, която сред военните е получила прозвището „братската могила на пехотата“ (от първите букви на абревиатурата).
На базата на новата платформа е възможно да се конструират различни модули, което позволява на нейна основа да бъдат създавани както БМП, така и БТР. Според предварителните планове изпитанията на машината трябва да приключат през 2016 г., а серийното производство да започне през 2017-18 г. През есента на 2015 г. първият вицепрезидент на концерна „Тракторни заводи“, където се произвежда платформата „Курганец“, – Алберт Баков, заяви, че сроковете за завършване на научно-изследователските и опитно-конструкторски работи се преместват с една година, а изпитанията ще започнат през 2017 година.
Средна колесна платформа „Бумеранг“
„Бумеранг“ трябва с времето да замени в руската армия семейството на колесните бронетранспортьори БТР-80 и БТР-82, както и по-старите модификации. За разлика от тях, новата машина има брониране, способно да удържи куршуми от едрокалибренo оръжие и даже граната; може и да плува – при това с различни конфигурации на модулите. На тази основа ще бъде създаден както бронетранспортьор, така и колесна БМП.
В началото на 2016 г. генералният директор на „Военно-промишлената компания“, която произвежда новия БТР, – Александър Красовицки, обяви началото на изпитанията на „Бумеранг“. Планирано е серийното му производство да започне през 2017 г., а мащабната доставка за войските – през 2019 година.
Както в случая с „Армата“, така и производителите на „Курганец“ активно търсят чуждестранни купувачи и партньори за окончателна окомплектовка на изделията. Това обяви и Красовицки, като допълни, че оглавяваното от него предприятие ще бъде готово да доставя „Бумеранг“ за износ, веднага щом получи разрешение от държавата.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Каракачанов: МО размазва военното разузнаване за 25 години
17.02.2016, 09:22
КаракачановМинистерство на отбраната в последните 25 години се стреми към размазване на военното разузнаване, но не и към амбицията да покаже, че България има армия, с която българският народ да се гордее. Това заяви пред БНТ съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.
Видно беше, че Гранична полиция нямат потенциал да се справят с проблема. Оказа се, че Патриотичният фронт е бил прав. Това каза още той малко след като парламентарната комисия по отбрана в парламента прие единодушно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се цели Българската армия да подпомага охраната на границите.
Припомняме, тази промяна се налага заради засиления миграционен натиск. Армията ще помага с логистика, техника и жива сила. Финансирането ще се осигурява от Министерски съвет. Ако държавният глава не знае законите и не знае, че преминаването на границата незаконно е престъпление, значи той не знае нещо, намекна войводата.
„Виждаме, че притокът на нелегални имигранти няма да спре. Г-жа Меркел да бъде така добра да си прибере нелегалните имигранти, а не да ни ги връща“, призова зам.-председателят на Народното събрание.
Относно новината, че Орхан Исмаилов остава зам.-министър на отбраната, Каракачанов посочи: „Знам, че имаше някаква сръдня от името на г-н Исмаилов. Аз бих се радвал, ако крамолата беше за това кой да направи армията по-боеспособна, войската да има униформи. За съжаление крамолите в България стават за власт. Просто несериозна работа“.
Той коментира и положението в Близкия изток. „Откакто свят светува, войните се водят за икономически интереси, с изключение на войните за освобождение. Битката в момента е кой ще владее ресурсите в света – петрола и газта. Така че цялата тази политика на Вашингтон към Близкия изток за мен е целенасочена“, изтъкна Красимир Каракачанов. „В стремежа си да завладееш природните ресурси, разбиваш света“, на мнение е патриотът.
Източник: http://frognews.bg/
 
Генерал Ходжес: САЩ биха приветствали помощ от Русия в борбата с ИД
17.02.2016, 09:04
Генерал ХоджесСАЩ биха приветствали помощ от Русия в борбата с терористичната организация „Ислямска държава“. Това заяви пред журналисти командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, предаде ТАСС.
„Убеден съм, че всички ние бихме приветствали помощ от Русия в борбата с ДАЕШ, – каза той. – Мисля, че има много инициативи, по които можем да работим заедно“.
„Русия се нуждае от помощта на Запада в борбата с ислямския екстремизъм даже повече, отколкото Западът се нуждае от Русия“, твърди Ходжес. „Бихме приветствали помощ от Русия“, добави той.
САЩ считат за неконструктивна дискусията за нова Студена война, каза още генералът. „Това не е полезно и конструктивно, то пречи на хората да мислят по-ясно за реалната обстановка“, заяви той, като посочи необходимостта от осигуряването на по-голяма прозрачност във военната сфера.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Китай разположи зенитни ракетни комплекси на спорните острови в Южнокитайско море
17.02.2016, 08:48
HQ-9Китай е разположил оборудване за ЗРК  на един от спорните острови в Южнокитайско море, показват нови сателитни снимки, предаде вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".
Напрежението в региона може да се покачи, след като две батареи от осем ракетни установки и радар бяха разположени на остров Ууди през миналата седмица, показват снимки на частната компания ImageSat International. На снимка от 14 февруари се вижда присъствието на оборудването, докато на същите места на снимки от 3 февруари няма нищо.
Според американски официален представител, снимките явно показват системата за противовъздушна отбрана HQ-9, която има 200 км обсег на действия и може да застраши прелитащи на близо самолети.
 

 
Ексклузивно за войната! Какво научи сирийската армия от руските съветници?
16.02.2016, 20:00
Специализираният сайт Strategy Page публикува извънредно интересния материал Russian Innovation In Syria за ролята на руските военни съветници при повишаване на възможностите на правителствената Сирийска арабска армия. Руските инструктори и съветници помагали на сирийците да усвояват новата техника и тактически похвати още преди началото на руската операция през октомври 2015 г. Две внедрени иновации през 2015 г. значително променили ситуацията.
Първото нововъведение представлявало сляпо копиране на тактиката на ислямистите в Сирия, Ирак и Афганистан – използването на мотоциклети. Сирийците често залавяли мотоциклети от джихадистите, но руснаците им помогнали да си разработят тактика за целево използване на трофеите. Към края на 2015 г. на въоръжение в сирийската армия вече имало няколко стотици мотоциклети и мотопеди, те се използвали там, където скоростта, малката видимост и вероятността от попадане на мини са решаващи фактори.
Джихадистите често разполагат снайперисти около селищата, които пречат на армията да използва камиони за доставяне на боеприпаси, продоволствие и подкрепления. Добрият мотоциклетист може да се измъкне от снайперския обстрел. Освен това мотоциклетите са твърде леки да задействат мини по пътищата. Командирите ги ползват за наблюдение на бойното поле.
В някои случаи САА формирали малки подразделения (два-три взвода и 50-100 мотоциклетисти), които използвали тактиката на ислямистите – провеждане на мълниеносни атаки срещу неподготвен противник и така ставали съществен фактор за победата.
В повечето сблъсквания в Сирия броят на участниците от всяка страна не превишава няколко стотици човека. Внезапното появяване дори на малко подразделение на мотоциклети може сериозно да промени баланса на силите.
Друго нововъведение е използването на безпилотни летателни апарати за разузнаване. Сега САА има много специализирани БЛА руско производство, но и тя (както и терористите) използва граждански апарати. Те са особени полезни за артилерийските подразделения, които могат оперативно да поразят целите.
Друга интересна иновация при САА станало използването на граждански видеокамери (GoPro), които се инсталират на сирийската бронетехника и мотоциклети за използване в обучението и анализа на ефективността на действията на войските. Ако бойна машина е улучена в бой, свалената камера позволява да се възпроизведе ситуацията и да се направят изводи.
Използването на видеокамери в бойни условия не е нещо революционно – подобно нещо правели американците от 2002 г. при операциите в Ирак и Афганистан. Сирийците обаче заслужават уважение за ефективното използване на миналия опит.
Новата тактика довела пехотата, съпровождаща бронираната техника, до качеството на наблюдател – тя посочвала на бронираната техника цели, които след това са поразявани с огън. Не е новост екипажите на бронираните машини да получават информация от пехотата, обаче съвременните технологии видеокамери, евтини и мощни радиостанции) дават нови възможности, от които сирийците се възползват. Така пехотата получава значителна и точна огнева мощ, а бронираната техника е защитена от неприятелски атаки.
Източник: http://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски
 
Започна двудневна конференция на началника на отбраната
16.02.2016, 16:18
Днес в София беше открита годишната конференция на началника на отбраната. Двудневното събитие, което се провежда в Министерството на отбраната, е на тема „Подготовка на Въоръжените сили на Република България за противодействие на хибриден тип война в контекста на „Стратегията за ролята на НАТО при противодействие на хибриден тип война“.
„Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната и изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности и синергия в усилията на национално и международно ниво“, посочи при откриването на конференцията началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Той отбеляза необходимостта от тясно взаимодействие между военните и гражданските структури за гарантиране на националната сигурност, приноса на страната ни към колективната отбрана на Алианса и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
В конференцията участват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната, висшият команден състав на Българската армия, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, депутати, както и представители на други министерства и НАТО.
Пред участниците в конференцията министър Ненчев очерта приоритетите в сектора „Отбрана“ за 2016 г. Сред тях той открои изготвянето на национална „Стратегия за противодействие на хибридния модел на водене на война“, както и План за нейното изпълнение. Той посочи още, че трябва да се установи в най-кратки срокове ефективно действаща система за управление на кризи на национално ниво като за целта министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще извършат преглед на законодателството и ще изготвят концепции и проект на Закон за управление на кризи.
През 2016 г. ще се работи за развитието на отбранителните способности в изпълнение на приетите стратегически документи с хоризонт 2020 г., като усилията ще бъдат насочени към своевременното разработване на проектите за модернизация при прозрачно, целесъобразно и законосъобразно разходване на ресурсите, отбеляза още министър Ненчев.
През втория работен ден на конференцията, на 17 февруари, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще изнесе анализ на резултатите от подготовката на въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2015 г.
Източник: http://www.mod.bg/
 
САЩ настръхнаха! Прехвърлят стратегически изтребители F-22 в Южна Корея!
16.02.2016, 15:58

Ф-22САЩ ще разположат на 17 февруари в Южна Корея четири стратегически „невидими” изтребителя F-22, предаде днес южнокорейската агенция Рьонхап. „Очаква се американските въоръжени сили утре да разположат в Южна Корея четири изтребителя F-22” – цитира агенцията свой военен източник в Сеул.
САЩ започнаха да прехвърлят нови стратегически средства след извършване на 6 януари от КНДР на четвъртото ядрено изпитание.

В южната част на страната вече е базиран способния да нанася ядрени удари бомбардировач В-52, а неотдавна в района е прехвърлен линейния кораб North Carolina. - Още за F-22
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Около 40 самолета ще участват в мащабни военни учения в Южна Русия
16.02.2016, 15:42
Су-34Планови летателно-тактически учения с военните части от Военновъздушните сили и Противовъздушната отбрана на Русия, дислоцирани в южната част на страната, започнаха в Южния военен окръг, предаде ТАСС.
В ученията са задействани около 40 различни самолета, сред които и разузнавачи Су-24МР, фронтови бомбардировачи Су-34 и изтребители Су-27, гласи официалното съобщение на пресслужбата на Южния военен окръг. Пилотите отработват въздушно разузнаване, прикритие на войски от въздуха и унищожаване на наземни цели на условен противник.
Екипажите на бомбардировачите Су-34 ще изпълнят удари срещу пълномащабни мишени на полигони в Краснодарския край, като координатите на целите летците ще получават след излитането от екипажите на разузнавачите Су-24МР, изпълняващи въздушно разузнаване непосредствено преди боя. Те разкриват замаскирани пунктове на управление и места със съсредоточена жива сила на противника.
Пилотите на изтребителя Су-27 изпълняват търсене, съпровождане и унищожаване на въздушни цели с управляеми ракети клас „въздух-въздух“.
 
Девет иракски воници са загинали при катастрофа на хеликоптер
16.02.2016, 13:20
Brigadier General Yahya RasoolИракски военен хеликоптер е катастрофирал южно от Багдад заради техническа неизправност. Загинали са девет души“, предаде AFP.
„Военният хеликоптер Ми-17 катастрофира заради технически проблем. Екипажът на машината е загинал, както и седмина офицери, намиращи се на борда“, съобщи иракският бригаден генерал Яхия Расул.
 
 
На този ден: Преди 56 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”
16.02.2016, 12:30

USS Triton (SSRN-586)На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (USS Triton, SSRN-586) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
„Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева.

В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.......Прочети още

 
Орхан Исмаилов чака до петък, за да подаде оставка
16:02.2016, 12:00
ИсмаиловНа вчерашното заседание Народна партия „Свобода и достойнство”, член на Рефрматорския блок, не е взела окончателно решение дали заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов ще подаде оставка. Това ще се разбере на разширеното заседание на Изпълнителния политически съвет на партията в петък, съобщава fakti.bg.
За днес се очаква да се проведе и Изпълнителен политически  съвет на Реформаторите,  които също ще разискват темата със скандала в Министерство на отбраната.
Все още не се е състоял и разговор между министъра на отбраната Николай Ненчев и заместника му Орхан Исмаилов. Днес влезе в сила решението на МС за механичното сливане на двете дирекции - Отбранителна аквизиция" и Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" в Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Те  ще се ръководят от  Венислав Цанов и  от другия зам. министър на отбраната Десислава Йосифова. Министър Ненчев предложи структурната промяна без обсъждане и зад гърба на екипа си, което сам заяви.
С тази промяна и начина, по който беше направена,  не се съгласи Орхан Исмаилов, който заяви преди време, че ще подаде оставка. Това не е изключено, ако не се стигне до съгласие между него и министъра, а и в самия Реформаторски блок.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Поръчките за военните заводи скачат двойно
16.02.2016, 09:51

ЛукарскиС почти 100% до 112 млн. лв. ще се увеличат поръчките за българските предприятия от военнопромишления комплекс през 2016 г., направени чрез държавното търговско дружество "Кинтекс". Това прогнозира министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на депутатски въпрос, публикуван на сайта на парламента.

През 2015 г. са осигурени поръчки за компаниите в сектора на стойност 55,9 млн. лв., което е ръст с 14%. Освен на "Кинтекс" държавата разчита и на директните усилия, които полагат звената за насърчаване на международния износ към Министерството на икономиката, пише "Стандарт". ВМЗ - Сопот успява да преодолее негативния ефект от експлозиите на площадката "Иганово" през миналата година. Предприятието приключва 2015 г. с печалба от 30 млн. лв.
През 2014 г. печалбата е била само 265 хил. лв. Приходите от продажби през 2015 г. са 129,4 млн. лв., което е ръст с 60,15%.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Руските изтребители преследват германските „Торнадо“ в Сирия
16.02.2016, 09:33
TornadoГерманските самолети „Торнадо“ редовно са следени и съпровождани от руските изтребители при изпълнение на разузнавателни полети в Сирия.
Това съобщава регионалният вестник "Рейнише пост", като се позовава на собствен източник.
Военните самолети на Бундесвера обаче не са прихващани от руските ВВС, и не са правени опити за изтласкването им от сирийското въздушно пространство, подчерта командирът на операциите на германската армия в Сирия генерал Йоахим Вундрак, цитиран от изданието и Агенция "Фокус".
„Тези срещи протичат професионално. Не е имало инциденти“, увери германският генерал от ВВС.
Ген. Вундрак оцени поведението на руските пилоти като „политическа демонстрация“, чрез която Москва иска да покаже, че „за разлика от международната антитерористична коалиция, те действат по покана на законното сирийско правителство“.
Война или мир в Сирия?
Сирия няма друг избор, освен победа във войната, заяви вчера в Дамаск президентът Башар Асад, цитиран от агенция САНА и ТАСС, на които се позова БТА.
Асад, който говори пред членовете на националния адвокатски профсъюз, предупреди, че за освобождаването на страната от терористите "предстои да се заплати висока цена".
По думите на Асад, Западът е заговорил за прекратяване на огъня в Сирия след като терористите са започнали да понасят съществени загуби и поражения. Примирието не означава, че всяка от враждуващите страни трябва да спре да използва оръжия, заяви още сирийският президент, цитиран от Ройтерс.
"Едно прекратяване на огъня означава на първо място да се попречи на терористите да укрепят своите позиции. Няма да бъде позволено движение на оръжия, военна техника или терористи, или укрепване на позициите", добави той в изказването си, предавано по сирийската телевизия.
Асад същевременно повдигна въпроса „кой ще поеме отговорност, ако някоя от терористичните организации не изпълни условията на примирието“.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Русия прехвърли в Сирия най-новият разузнавателен самолет Ту-214Р
16.02.2016, 08:58

На 15 февруари 2016 година Ту-214Р (р.н. RA-64514, с.н. 42305014), вторият от двата самолета от този тип, е прелетял от Казан до военновъздушната база в Латакия, Сирия. Маршрутът на полета можеше да се проследи в сайта Flightradar24 – Русия, въздушния коридор над Каспийско море, прелита над Иран и Ирак и каца в Сирия. Не се знае дали самолетът е предаден на руските ВВС и може би е малко странно, че е прехвърлен в чуждестранна военновъздушна база (освен, ако причината е да се изпита в реални бойни условия…).
И интересен факт – самолетът е направил няколко 360° завоя на височина около 10 000 м. над Каспийско море – може би изчаквайки дипломатическо разрешение да прелети над Иран.
Ту-214Р е руски самолет за радиотехническо разузнаване и наблюдение, един от най-модерните в света. Самолетът е снабден с радарни системи и електро-оптично оборудване, позволяваща да се направи подробна карта, подобна на снимка с висока разделителна способност, на големи райони от земната повърхност. Тези изображения позволяват да се открият и с точност да се определят координатите на противниковите сили, дори когато те са добре замаскирани или скрити.
Ту-214Р разполага и с оборудване, позволяващо да прихване сигнали, излъчвани от противниковите системи (радари, самолети, радиостанции, бойни средства, мобилни телефони и др,), тоест да създаде електронна картина на бойното поле (EOB - Electronic Order of Battle) на противниковите сили: местоположение, какво оборудване имат и какви са техните намерения (чрез прехващане на техните комуникации по радио и телефони). Самолетът е построен по поръчка на Главното разузнаваческо управление на Генералния щаб на Руските въоръжени сили в Казанския авиозавод. - Още за Ту-214Р
Източник: http://www.pan.bg/

 
US експерт: Русия може да превърне американските самолетоносачи в гробници
16.02.2016, 22:47
Най-новият американски самолетоносач „Джералд Форд“, чието пускане на вода е предвидено през 2016 година, може да остарее още на момента, в който бъде предаден на флота, пише военният анализатор Хари Казианис в The National Interest, цитиран от Евроком.
Авторът обяснява, че "Джералд Форд" е основният кораб в едноименния проект, който трябва да замени в американския флот самолетоносачите от типа „Нимиц“. От Пентагона твърдят, че експлоатацията на новите кораби ще е с 4 милиарда по-евтина благодарение на по-малобройния екипаж.......Прочети още
 
Генерал-лейтенант Константин Попов: Обществото все повече иска от нас
16.02.2016, 01:05
На снимката: Генерал-лейтенант Константин Попов поздравява бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Втора механизирана бригада, която има батальон в Шумен.  Снимка МОЗадачите към българската армия стават все повече и тя ще бъде все по-необходима на България. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов при посещението си в гарнизон Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. „Ние сме готови да дадем най-доброто от себе си, за да сме полезни на обществото. Хората, които са тук го доказват ежедневно и аз се радвам, че съм сред тях”, каза генерал-лейтенант Константин Попов.
Той посочи, че е впечатлен от шуменския гарнизон, уникален по своята същност, история и традиция. „Искрено съм доволен да видя военнослужещите, които са и от Сухопътни войски и от Националния военен университет, като достойни българи, носещи български военни униформи, защитаващи честта, достойнството и целостта на родината. Очевидно е, че пред военнослужещите задачите са все по- големи, обществото все повече иска от нас. Радостен съм да установя, че тук хората са готови да откликнат на нуждите на обществото”, заяви генерал-лейтенант Попов.
Той коментира приемът на Националният военен университет на 257 курсанти, като голяма част ще се обучават във факултета „Артилерия, противовъздушна отбрана и КИС” към НВУ. „Това ще се отрази положително и на факултета, като начин на съживяване, като начин на разбиране на необходимостта и нуждата от военна професия. Елитна професия, която заслужава да има елитни хора, сигурен съм, че факултетът, както и преди, ще обучи елитни хора, на които можем да имаме доверие”, допълни още той.
Относно обхватът и на учениците, и на младите хора у нас в курс по начална военна подготовка, той отбеляза, че това би било полезно както за армията, така и за държавата. Относно обучение и даване на офицерски звания на вишисти-цивилни, и сега има такива, но за ограничен кръг специалности. „Искаме да разширим този кръг, защото необходимостите на армията са все по- големи, коментира генерал-лейтенант Константин Попов.
По време на своята визита началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и министърът на отбраната Николай Ненчев се запознаха с организацията и дейността във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и КИС”, срещнаха се с командно-преподавателския състав, курсанти и студенти, разгледаха и учебно-материалната база на факултета.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Годишното разместване на военнослужещите – до 1 юли
16.02.2016, 20:50
Годишното разместване на военнослужещите да приключи с преназначаването им на длъжности от 1 юли 2016 г. Това е разпоредил министърът на отбраната Николай Ненчев в нарочна заповед.
До 20 април трябва да бъде готов за утвърждаване  Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати през 2016 г., а до 15 май – за сержанти (старшини) и войници (матроси) през 2016 г.
Регистрите трябва да бъдат публикувани в Автоматизираната информационна система на Българската армия и на интернет страницата на Министерство на отбраната на следващия работен ден след утвърждаването им. В двудневен срок след публикуването  командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на структури следва да запознаят военнослужещите с тях...........Подробности
 
Полша е готова да изпрати F-16 за разузнавателни мисии над Сирия
16.02.2016, 20:44
Ф-16Полша е готова да изпрати четири изтребителя F-16 в Близкия изток за извършване на разузнавателни мисии над Сирия, съобщават източници от Варшава. За сега няма информация дали и кога самолетите реално ще отлетят и къде ще бъдат дислоцирани. Полските изтребители ще бъдат с разузнавателни контейнери DB110 Raptor. Очаква се решението скоро да бъде официално оповестено.
Това действие на Полша идва малко изненадващо и може да бъде в резултат на опасенията на Полша относно кризата с бежанците, както и сигнал към Москва, че Варшава е готова да използва ВС, когато се налага.
Полските ВВС разполагат с 49 съвременни F-16 от почти десетилетие и това ще е първото използване на тези изтребители извън границите на Полша. Евентуалното включване на полските ВВС в конфликта в Сирия още повече усложнява обстановката в региона, където действат бойни самолети от над десетина страни.
Очаква се скоро и саудитски F-15 да бъдат дислоцирани в Турция за включване в операциите срещу ИД.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Борисов пратил експерт в Москва за МиГ-29
16.02.2016, 00:15
МиГ-29Премиерът Бойко Борисов е изпратил свой експерт да изясни докрай въпроса с МиГ-29 в Москва, без да информира военния министър. По информация на Фрог от Министерския съвет той взема мерки, в случай че нещо с полския договор на Николай Ненчев се провали и изтребителите не получат право да летят, България да има възможност за реакция.
И към този момент няма отговор на въпроса  какво ще стане с гаранцията на бойните ни самолети. Кой ще я разпише, след като единствено компанията производител има право на това, недоумяват военни пилоти.  Знае се, че  Полша може да издава сертификат за безопасност на полетите само на нейните МиГ-ове, не на нашите. Ами ако изтребителите ни се окажат приземени заради политиката на Ненчев и не бъдат сертифицирани, кой ще носи отговорност?
Новината на Фрог бе потвърдена и от среща в края на миналата седмица на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и посланика на България в Русия Бойко Коцев, на която са обсъдени перспективите на военнотехническото сътрудничество.
Миналата година между България и Русия възникнаха противоречия в сферата на военнотехническото сътрудничество, припомня РИА „Новости". Това се случи, след като българското правителство даде „зелена светлина" за междуправителствено споразумение с Полша за ремонта на българските МиГ-29. Според българското военно министерство Полша е „единствената страна, която има възможност да обслужва и ремонтира МиГ-29". Руската страна заяви, че позицията на България е в разрез с духа на договореностите, постигнати по-рано между Москва и София.
Припомняме излязлата в медиите информация, че военният министър Ненчев е държал заключен проект за договор с РСК „МиГ“ и е чакал да изтече давността на документа, за да подпише сделката с частната полска компания. Държани са в касата на заместничката му Десислава Йосифова, която е в основата на контактите с полската частна фирма за ремонт на МиГ-29.
Източник: https://frognews.bg/
 
Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик
16.02.2016, 00:10
Подводник 18Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”
http://www.nabore.bg
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}