Военна информация

Архив - от 1 до 15 февруари
 

 
Саудитска Арабия закупи бронетехника за 13 милиарда долара
15.02.2014, 19:17

Канадското подразделение на американския концерн General Dynamics спечели тендер за доставка на бронетехника на Саудитска Арабия, съобщава Agence France-Presse, цитирайки министъра на търговията на Канада Ed Fast. Стойността на договора, разчетен за 14 години, е на стойност около 13 милиарда долара.

Според думите на Ed Fast, контракта, спечелен от General Dynamics, ще позволи в Канада да се създадат над три хиляди нови работни места и да се осигури работа на над 500 компании-доставчици.

Подробности за контракта не се съобщават, като се съобщава само, че се предвижда доставка както на военна, така и на гражданска техника, а също и нейното техническо обслужване и обучение на обслужващия персонал.

Саудитска Арабия през 2013 година стана един от крупните покупатели на оръжие, произведено от западните страни. По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute) за 2012 година, Саудитска Арабия е заела 10-то място в списъка на най-големите вносители на оръжие.

 
Украинските проблеми на руската и китайската отбранителна промишленост
15.02.2014, 16:32

Продължителната криза в Украйна демонстрира слабостта на украинската държава като такава.

Дори ако администрацията на украинския президент Виктор Янукович преживее кризата, тази слабост ще се запази, което повдига много въпроси, по-специално, за китайските и руските отбранителни предприятия, въвлечени в промишлено сътрудничество с Украйна.

В момента в Украйна има реална заплаха от засилване на вътрешните безредици, нанасяне на щети на инфраструктурата и преразпределение на собствеността. В случай на оттегляне на Виктор Янукович може да има и непредсказуеми промени за украинската външна политика.

Публикуваните телефонни разговори на помощника на държавния секретар Виктория Нуланд и посланика в Украйна Джеф Пайет показват, че американците пряко участват в определянето на структурата на бъдещото правителство в Украйна. Напълно е възможно, в новите условия тяхната дума в областта на украинската външна политика да бъде от решаващо значение.

Това поставя сложни въпроси пред предприятията от руската и китайската отбранителна промишленост, които участват в промишленото сътрудничество с Украйна. Например, ключов партньор за руснаците и китайците в Украйна е заводът "Мотор-Сич" - основен производител на двигатели за руските хеликоптери. Освен това, заводът произвежда двигатели за учебни и транспортни самолети, някои видове безпилотни самолети и крилати ракети.

Президентът на компанията Вячеслав Богуслаев е знакова фигура за Партията на регионите, оглавявана от Янукович. В град Запорожие, където се намира заводът, опозицията не успя да окупира местната администрация. Това, може би, се дължи на присъствието тук на голямото предприятие, ориентирано към руския пазар. В случай на смяна на властта, започване на кадрови чистки и преразпределение на собствеността, съдбата на завода може да се окаже под въпрос.

Украйна беше основен център за развитие на отбранителната промишленост и високите технологии в СССР. След разпадането на Съветския съюз, Русия нямаше нито един вид стратегическите оръжия, които да не зависят от големи доставки на украински компоненти. За преодоляването на тази зависимост бяха нужни години. Постепенно оформяйки наново промишленото си сътрудничество, руската отбранителна промишленост намали зависимостта си от Украйна, но този процес е далеч от приключване.

Китай също се стреми да преодолее зависимостта от украинските на доставки дизелови двигатели с мощност 1200 к.с. за танковете за износ. Но тази работа, въпреки успешните изпитания на танка MBT-3000, все още не е завършена. Новата политическа криза в Киев кара Русия и Китай още веднъж да се замислят за рисковете, свързани с военно-техническото сътрудничество с Украйна. Вероятно, Москва и Пекин ще засилят усилията си за преодоляване на зависимостта си от украинската отбранителна промишленост.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Москва ще бъде построен музей, посветен на войната в Афганистан
15.02.2014, 18:17

Музей, посветен на войната в Афганистан, както и на други локални конфликти, в които са участвали съветските и руските войски, ще бъде открит на територията на "Поклонная гора" в Москва през 2016 година.

Това съобщи днес директорът на Централния музей на Великата отечествена война Владимир Забаровски.

Преди 25 години, на 15-ти февруари 1989, съветските войски бяха изтеглени от Демократична република Афганистан. Тази кампания беше най-кървавата и дългата, в която са участвали съветски войски в мирно време: във войната загинаха над 15 000 съветски военнослужещи, а почти 54 000 души бяха ранени. – Още за войната в Афганистан

 
В открито море излиза втора авионосна група на американските ВМС
15.02.2014, 16:47

USS George H.W. Bush (CVN-77), ВМС на САЩ развръщат 2-ра авионосна ударна група (Carrier Strike Group 2), съобщава сайта wvec.com

Авионосната група ще излезе в морето от базите в Норфолк и Мейпорт (Флорида). В нейния състав влизат самолетоносача USS George H.W. Bush (CVN-77), ракетните есминци USS Truxtun и USS Roosevelt, ракетния крайцер USS Philippine Sea.

На борда на авионосеца се намират ударните изтребителни ескадрили VFA 213 Fighting Black Lions, VFA 31 Tomcatters, VFA 15 Valions и VFA 87 Golden Warriors, ескадрилата за РЕБ VAQ 134 Garudas, ескадрилата със самолети за ДРЛО VAW 124 Bear Aces, ескадрилата за материално-техническа поддръжка VRC 40 Rawhides и вертолетните ескадрили HSM 70 Spartans и HSC 9 Tridents.

АУГ ще действа в зоните за отговорност на 5-ти и 6-ти флотове на американските ВМС, който осигуряват безопасността в рамките на операцията „Несъкрушима свобода”.

Освен това, от ВМБ в Норфолк в автономно плаване ще излезе и ракетния есминец USS Arleigh Burke. Корабът в продължение на 8 месеца ще изпълнява задачи по ПРО в същия район, към който се отправя АУГ.

 
Пентагонът създаде пица с годност 3 години
15.02.2014, 15:00

Учени, работещи по поръчка на Пентагона, създадоха пица за американските военни със срок на годност 3 години.

Пицата ще може да се яде даже след 3-годишен престой в хладилна камера. Работата по създаването й е отнело 2 години.

Главният проблем бил как тестото да се опази от влага, за да не плесеняса. За целта учените увеличили съдържанието на захар и сол, а също така изменили консистенцията на доматения сос, изсмуквайки кислорода от него. Те разработили и специална метализирана опаковка, в която пицата да се съхранява, докато й дойде времето да бъде изядена, пише БГНЕС.

Пицата е традиционно блюдо в менюто на американските военни, които често са изказвали желание да хапват пица и по време на поход. Заради ограничения срок на годност обаче досега това не беше възможно. – Още хранителни пакети

 
Иран показа нова ракета за Су-25
15.02.2014, 14:15

На 10 февруари, 35 годишнина от началото на революцията в Иран, ВВС показаха изпитания на ‘нова’ ракета Bina за Су-25. Ракетата по всяка вероятност е модификация на американската AGM-65 Maverick, клас „въздух-земя”, снабдена с полуактивна лазерна глава за самонасочване.

По телевизията са излъчени кадри на изпитанията на Bina, изстреляна от Су-25, а така също и от наземна пускова установка.

„Ракетата Bina е високоточно оръжие за поразяване на важни цели, включително мостове, танкове, военни съоръжения и командни центрове”, информира по телевизионния канал министърът на отбраната генерал Хюсеин Дегхан.

http://www.pan.bg/

 
Идва ли краят на танковете?
15.02.2014, 14:12

М1А1 АbramsКогато брониран автомобил събори статуята на Саддам Хюсеин в изключително важен момент по време на войната в Ирак, това предизвика гордост в завода на компанията BAE Systems в Йорк, щата Пенсилвания, където тежката машина е конструирана. Морските пехотинци, участвали в акцията, дори показаха уважение към работниците във фабриката. Тази връзка между работниците, търговците, подкрепящи войната у дома, и тези, които са на фронтовата линия, се е запазила от поколения - откакто танкът се смята за символ на военната мощ.

Демонстрацията на силата на САЩ сега се плъзга по друга плоскост: емоционални дебати се водят между Конгреса, военните и отбранителната индустрия, която се опитва да приеме новите реалности в съвременното военно дело и в държавната хазна. Поръчките в сектора намаляват, а също така се свива и заводът на BAE Systems. Компанията постепенно съкращава броя на работниците си и затваря цехове. Град Йорк е обхванат от "тъга, защото човек, работил тук в продължение на 35 години и почти достигнал пенсионна възраст, е уволнен", казва Алис Конър, която е производствен директор в завода........Прочети още

 
Турският спътник TurkSat 4A е в космоса
15.02.2014, 12:03

Петият турски комуникационен спътник TurkSat 4A, изстрелян снощи в 23:09 местно време от космодрума "Байконур" с помощта на руската ракета-носител "Протон-М", е изведен днес в 08:22 на предвидената временна орбита около земята.

С това започва програмата на бизнес изстрелванията от руски космодруми през 2014 година.

Космическият апарат TurkSat 4A принадлежи на оператора за спътникова връзка Turksat AS и е предназначен за оказване на услуги по транслиране на телевизионни предавания и телекомуникационна връзка на територията на Турция, в Европа. Централна Азия, Близкия Изток и Африка. Може да се използва и за военни цели.

КА е с тегло около 4900 килограма и е разчетен за 30-годишна орбитална служба.

 
Саудитска Арабия е готова да достави на сирийската опозиция зенитно-ракетни комплекси
15.02.2014, 09:45

ПЗРК StingerСаудитска Арабия е готова да достави на сирийската опозиция модерно въоръжение, в това число и зенитно-ракетни комплекси, способни да поразяват реактивни самолети, пише Wall Street Journal.

„САЩ дълго се противопоставяха на това, сирийската опозиция да получи противовъздушни ракети, понеже се опасяваха, че оръжието може да попадне в ръцете на екстремисти и да бъде използвано против Запада или търговски авиокомпании. Саудитска Арабия се въздържаше от подобна стъпка поради позицията на САЩ. Няма свидетелства, че позицията на Вашингтон се е променила, а американците отказват да коментират плановете си.

Командирите на въстаниците и лидерите на сирийската опозиция заявяват, че не знаят какъв брой зенитно-ракетни комплекси ще получат, но на тях им е казано, че обемите ще са значителни. Въоръжението вече се намира в складове е Йордания и Турция", пише изданието.

http://www.focus-news.net

 
Американските войници ще могат да изпробват костюма-броня като на Железния човек през идващото лято
15.02.2014, 09:38

TALOSПървите прототипи на високотехнологичен костюм-броня, който ще дава на войниците свръхчовешки способности се очаква да бъдат завършени идващото лято, според висши представители на американската армия, цитирани от Live Science.

Костюмът, предизвикал сравнения с носения от супер героя от комикса „Железният човек” може да бъде предоставен за провеждането на специални операции през юни.

Снаряжението TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) се разработва от инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT), военното командване за изследвания (RDECOM), разработки и инженерство и учени от други бизнес и академични институции. Костюмът, който е създаден да предпазва от куршуми и е оборудван с различни сензори и камери, в момента се сглобява. – (видео)

Технологията TALOS ще бъде подложена на безжалостни тестове и военните се надяват да разполагат с напълно функционална система през август 2018 година.

 
Американски военни кораби край Сочи: Гарантиране на сигурност или демонстрация на сила?
15.02.2014, 09:15

USS Ramage (DDG-61)На 4 февруари през Босфора в Черно море премина американският флагмански кораб USS Mount Whitney, а на следващия ден - фрегатата USS Taylor (FFG-50). В официална информация на Европейското командване на САЩ не се споменава мисията на корабите: „Двата кораба осъществяват в Черно море планови задачи за установяване и заздравяване на сътрудничеството, взаимно обучение и отработка на взаимодействието с държавите партньори и съюзници в региона.”

Съвсем ясно е обаче, че влизането на корабите в акваторията на Черно море е свързано със сочинските Игри.

Според информация на портала Black Sea News на 6 февруари флагманският кораб на 6-​и американски флот USS Mount Whitney приближи на около 20 мили от крайбрежието на Сочи и започна да курсира успоредно на него. USS Mount Whitney е предимно командно-​щабен кораб.

Military​.com пък цитира вашингтонския военен ана­ли­тик Даниъл Гур, че „средствата за свръзка на борда на USS Mount Whitney и наличието в двата вертолета на него могат да осигурят поддръжка в случай на някаква кризисна ситуация”. Той добавя: „От борда на тези кораби може да се осъществи прехвърляне. Флагманският кораб може да осъществява също така командно-​щабна функция, ако възникне необходимост да се организира координация с руския Военноморски флот и с бреговата охрана.”

Според друг военноморски аналитик - Чем Деврим Йялали от блога Bosphorus Naval News, съставът на корабите навежда на мисълта, че тяхната цел е по-​скоро демонстрация на сила, отколкото гарантиране на сигурността. „Тези два кораба на ВМС на САЩ имат само отбранително въоръжение. Доколкото ми е известно, на борда им няма нито морски пехотинци, нито отряди от силите със специално предназначение за спасяване на цивилни лица. Така че мисията им има по-​скоро с политически, отколкото практически характер”, съобщи той за блога The Bug Pit.

Руските медии нашироко, но погрешно разтръбиха, че към влезлите в акваторията на Черно море американски кораби се присъединил и трети - ракетният ескадрен миноносец USS Ramage (DDG-61). Както и трябваше да се очаква, на тази тема се появи цяла поредица от теории за заговори от рода на твърдението, че на борда на корабите има психотронно оръжие, способно дистанционно да въздейства върху психиката на хората.

Реакцията на тези събития като че ли има предимно дипломатичен характер. „Влизането на корабите в Черно море е продиктувано, разбира се, не само от безпокойството за своите спортисти. Едновременно ще се извършва и разузнаване - каза пред в. „Известия” бившият началник на Главния щаб на ВМФ Виктор Кравченко. - При всички случаи обаче тяхното влизане в Черно море не нарушава никакви международни правила.”

Информационната агенция Black Sea News обобщава своето виждане на стоящите пред американските кораби задачи: „Още на 21 януари САЩ предложиха на Русия помощ в антитерористичното осигуряване на Олимпиадата в Сочи, в това число и с военни кораби. Както стана ясно, отговор от Руската федерация не последва или последва отговор в духа: „Благодаря, но ще се справим сами”. Тогава американците все пак решават да изпратят в Черно море два военни кораба, отчитайки, че в Сочи има вероятност от терористични атаки и има голяма спортна делегация и фенове. И ако стане нещо - бързо да ги евакуират.”

Чем Деврим Йялали отбелязва, че базираните в Италия кораби на 6-​и американ­ски флот, чийто флагман е Mount Whitney, не за първи път браздят водите на Черно море - те влизат в акваторията му един-​два пъти годишно. Русия следи особено внимателно посещенията на флотилията в пристанищата на Грузия. Руските медии изразиха догадки, че и сега ще влязат там. Въпреки че „Известия” предполага, че това е малко вероятно, все пак вестникът стига до извода, че влизането на корабите там има за цел главно да издигне американския флаг в задния двор на Русия. Вестникът пише: „Както заявиха от грузинското Министерство на отбраната, не е планирано посещение на американски военни кораби на грузински пристанища. Черноморското крайбрежие на Украйна е далеч от Сочи и едва ли си струва да се очаква, че корабите ще тръгнат към Одеса, за да подкрепят Майдана. Но те вече оставиха впечатление за себе си, което беше целта на Пентагона.”

http://www.rusiadnes.bg/

 
"Грачонок" осигурява безопасност откъм море
15.02.2014, 08:55

Proekt 21980Противодиверсионни катери от серията „Грачонок”, построени в Зеленодолския завод „Горки”, са задействани при осигуряване безопасността по време на провеждането на зимната Олимпиада в Сочи, съобщи официалният сайт на завода.

Сега Сочи се охранява от два такива катера, които влязоха в състава на групировката погранични стражеви кораби на бреговата охрана, организирана в олимпийската столица от Федералната служба за сигурност.

Катерите от проект 21980 „Грачонок” са предназначени за борба с диверсионно-терористически сили в райони от акваториите на базите на военноморските флотилии, както и оказване на съдействие на Граничните войски на Федералната служба за сигурност на РФ.

Корабите са с дължина 31 м и ширина 7,4 м., водоизместването им е 139 тона, развиват скорост до 23 възела, а далечината на плаване е 200 мили. Въоръжени са с 14,5-мм картечна установка МТПУ, противодесантни гранатомети ДП-64 и ДП-65А и с четири комплекса "Игла".

Зеленодолският завод пристъпи към строителството на противодиверсионни катери от серията „Грачонок” през 2008 г. и след година главният катер на този проект влезе в състава на Балтийския флот. Следващите три „Грачонок” бяха предадени на Черноморския флот. През миналата година на Военноморския флот беше предаден петият катер - за Каспийската флотилия. Сега в завода се строят още две бойни единици от проекта.

 

 
Boeing достави първия кувейтски C-17
14.02.2014, 23:26

С-17Кувейтските ВВС получиха своя първи стратегически транспортен самолет Boeing C-17 Globemaster III. Самолетът е пристигнал в арабската страна на 13 февруари.

Кувейт поръча общо два самолета от този тип, като доставката на втория също се очаква в скоро време.

Кувейт става деветия клиент на типа след САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия, Катар, Обединените арабски емирства и консорциум на страни от НАТО и „Партньорство за мир” (включително и България).

Boeing съобщава, че доставения на Кувейт самолет е 260-тия произведен C-17. Компанията практически е приключила доставката на C-17, но предстои да се намерят клиенти на още 15 самолета, които Boeing сглоби без да има твърди поръчки за тях.

http://aeropress-bg.com/

 
Над 13 000 български военни са участвали в мисии по света досега
14.02.2014, 23:18

генерал Симеон СимеоновНад 13 000 български военни са участвали в мисии по света досега. Това каза пред Радио „Фокус” генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната.

Ген. Симеонов каза още, че общият бюджет за участие в мисии зад граница е около 60 милиона лв. По думите му най-тежката мисия е тази в Афганистан като българският континент получава изключително висока оценка за действията си от щаба на отбраната. Симеонов каза още и кои са били поставените задачи на българите в Афганистан.

„Това са даване на денонощни дежурства в различни бази и обекти – наблюдателни кули, контролни-пропускателни пунктове, както и провеждане на механизирани пеши патрули.

Другото основно направление е непрекъснато обучение и съветване на формированията и военнослужещите на афганистанската национална армия. Третата задача, която изпълняваше континента е оказването на медицинска помощ. Оценката на Съюзното командване на силите на НАТО в Афганистан е изключително висока”, коментира още ген. Симеон Симеонов.

Той каза още, че до 110 военнослужещи ще участват в новата мисия на българския континент в Афганистан през 2015 година.

 
Полша няма да изважда от въоръжение Су-22
14.02.2014, 23:12

Су-22М3К Фото: Министерство на отбраната на ПолшаМО на Полша е решило да запази на въоръжение във ВВС изтребител-бомбардировачите си Су-22, съобщава Dziennik Zbrojny. За това решение е съобщил министърът на отбраната на Полша по време на посещението си в авиобазата в Свидвин. Според него срокът на служба на Су-22 може да се удължи с три до десет години, като решението за това ще се вземе в средата на март 2014.

Ако се вземе решение за удължаване с десет години, тогава на въоръжение ще се остави само една ескадрила с 16 изтребителя Су-22. Към момента полските ВВС разполагат с 32 Су-22М4К/УМ3К, доставени през 1980-те години.

През месец август 2012 Семоняк бе обявил, че МО се отказва от модернизация на Су-22, планирало е изваждането му от въоръжение през 2014 г. и замяната им с 18 нови ударни БЛА.

Полските ВВС разполагат със седем ескадрили бойни самолети - 32 изтребител-бомбардировачи Су-22М3К/УМ3К, 32 МиГ-29 и 48 F-16C/D Fighting Falcon.

http://www.pan.bg/

 
Военноморските сили искат да се въоръжат с дрони
14.02.2014, 15:23

Трите нови бойни кораба, които Министерство на отбраната (МО) има желание да закупи за нуждите на военния флот, трябва да притежават способности за осигуряване на базирането и управлението на вертолети AS 565MB "Panther", както и за използването на безпилотни летателни апарати, по-известни с популярното название "дрони". Това уточниха днес от военното ведомство, след като във вторник министърът на отбраната Ангел Найденов изненадващо обяви, че екипът му има планове за придобиване на три фрегати, всяка от които ще струва около 120 млн. лв.

От МО не дават повече подробности за какъв тип безпилотни апарати става дума – чисто разузнавателни или такива с бойно предназначение (от типа на Predator и Reaper или пък безпилотния вертолет MQ-8 Fire Scout). Ако проектът на военното министерство стане реалност, военноморските сили (ВМС) ще бъдат първото подразделение на българската армия, което използва дрони. Според Ангел Найденов първият плавателен съд може да бъде готов 36 месеца след определяне на фирмата-изпълнител, а всеки следващ – съответно една и две години по-късно........Прочети още

 
Рота „АЛТЕА” от 61 бригада получи оценка „Боеготов“
14.02.2014, 14:47

Комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътни войски с председател подполковник Живко Тодоров от отдел „Съвместна подготовка” на СКС извърши сертификация на рота „АЛТЕА” за EUFOR от състава на  61 механизирана бригада - Карлово.

Проверката се осъществи по CREVAL на два етапа, първият – статичен, в който експерти в областта на подготовка и планиране, операции, логистика, КИС и администрация провери стандартните оперативни процедури, инструкции, техниката, въоръжението и материалните средства за  изпълнение на целия спектър от задачи. Вторият етап, под формата на двудневно ротно тактическо учение на тема „Действие на лекоманеврена рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност” на полигона за тактико-специална подготовка, комисията наблюдава действията на взводовете от ротата за междинен резерв с машини „Хамър” и „Мерцедес”.

При активиране от силите на Европейския съюз те ще изпълняват различни задачи, като устройване на контролни постове, борба с масови безредици, охрана на обекти и самостоятелна база.

Оценката която получи рота „АЛТЕА” е „Боеготов”, съобщават от Командването на Сухопътните войски.

http://www.otbrana.com/

 
Връщат военната тема във военните медии
14.02.2014, 14:44

Не по-малко от 70 на сто от журналистическите материали във всеки брой на в. „Българска армия“   да са свързани  с националната сигурност и отбрана, дейността на въоръжените сили и държавните институции. Това е регламентирано в публикувания в днешния брой на Държавен вестник „Правилник за устройството и дейността на Информационния център на Министерството на отбраната“. Става дума за новосформираната от 1 февруари т.г.  административна структура на министерството.

Същото изискване има и към Военния телевизионен канал (ВТК), който е длъжен да продуцира и предоставя за разпространение програма, от която не по-малко от 70 на сто е собствена телевизионна продукция, свързана с националната сигурност и отбрана, дейността на въоръжените сили и държавните институции. Прави впечатление, че програмата на ВТК е 24-часова, докато армейският вестник продължава да бъде седмичник.

Информационният център на Министерството на отбраната се представлява и ръководи от директор, който се назначава от министъра на отбраната. Той е главен художествен ръководител и пряко ръководи дейността на дирекции „Аудио-визуални продукции“ и „Печатни издания и мониторинг“, пише още в документа. Подпомага се от заместник-директор. Центърът е структуриран в един отдел и две дирекции: отдел „Административно-финансово обслужване и човешки ресурси“, дирекция „Печатни издания и мониторинг“ и дирекция „Аудио-визуални продукции“.

Информационният център на Министерството на отбраната е юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията към министъра на отбраната със седалище гр. София 1080, ул. Раковски 106.  Той е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната, става ясно още от правилника.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Какви безпилотни апарати са нужни на Европа?
14.02.2014, 13:18

През последните години Брюксел превел на различни европейски отбранителни фирми стотици хиляди евро за изследователски цели, се посочва в публикуван доклад на английската неправителствена организация «Statewatch». Общо отбранителният сектор получил не по-малко от 315 млн. евро.

Около 120 млн. от тази сума били насочени към финансирането именно на военни разработки. Според положението на действащата в ЕС програма за научни разработки и иновации «Horizon-2020», средствата, отпуснати за нейното реализиране, е забранено да бъдат използвани за военни цели. Но експерти на «Statewatch» смятат, че приетата в ЕС концепция за т.н. „технология с двойно предназначение” открива множество вратички за да бъде заобиколена забраната за финансиране на отбранителни поръчки.

Сред главните получатели на парични средства се посочват Thales, Selex, EADS и Sagem. При това, както особено се подчертава в документа, повече от половината получени средства били насочени за разработване на безпилотни летателни апарати. А в ноември 2013 година Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Испания и Полша създали своего рода „клуб” за производството към 2020 година на средно магистрален безпилотен апарат, като възложили изучаването на тази програма на разположената в Брюксел Европейска отбранителна агенция EDA.

Лондонските защитници на гражданските свободи говорят за лошо прикривани тенденции на ЕС към „милитаризация”. Но редица експерти смятат, че не може да се говори за пълно единодушие по този въпрос. Както отбеляза в интервю Михаел Галер, депутат на Европарламента от германската партия на ХДС и експерт по отбраната, за постигането на единство отначало трябва да се намери отговор на редица въпроси:

   - Каква защитаваме? Европейският съюз с неговите ценности, стандарти и начин на живот? От какви конкретни заплахи? И какво политика е необходима за тези заплахи? Тогава ще могат да се формулират и отношенията със съседите. Например, да се заяви, че ние трябва да осигурим безопасността на морските пътища в Азия.

Както виждаме, количеството на въпросите е огромно. Впрочем, към тях може да се добави още един въпрос: на кого и за какво са необходими на Европа безпилотни летателни апарати?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Финландия и САЩ спечелиха правото да унищожат сирийските отровни химикали
14.02.2014, 12:50

Една американска компания и една финландска са спечелили конкурса на Организацията за забрана на химическите оръжия за унищожаването на сирийските химикали от военния арсенал на страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от организацията.

От всички 14 предложения са избрани финландската компания Ekokem OY AB и американската Veolia Environmental Services Technical Solutions.

 
Главният урок на афганистанската кампания на СССР
14.02.2014, 11:03

Преди 25 години завърши почти десетгодишното пребиваване на ограничения контингент съветски войски в Афганистан.

Афганистанската кампания стана най-голямата и вероятно най-нееднозначната външнополитическа акция за цялата следвоенна история на Съветския съюз.

Последният съветски войник напусна Афганистан на 15 февруари 1989 година. Изтеглянето на войските ръководеше легендарният генерал-лейтенант Борис Громов. Именно неговият опит се опитваха да използват американците, пред които стои задачата да завършат многогодишната окупация на Афганистан. Ето какво заяви политологът Никита Мендкович:

   - Основният проблем на всяка подобна операция е сигурността. По пътищата се движи огромна маса от войски и техника. Необходимо е тя да бъде застрахована от възможни атаки и обстрели. Това може да се реши по различни начини, в това число със засилване на местните контингенти, останали след изтеглянето на войските. Те могат да прикриват изтеглянето на основните сили.

Пред съветските войски в Афганистан стояха две главни задачи. Преди всичко да окажат помощ на правителството на Афганистан в уреждане на вътрешнополитическата ситуация. На второ място - да бъде предотвратена агресия отвън. Тези задачи бяха напълно изпълнени, заяви главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Афганистанската кампания беше неизбежна от гледна точка на защита на нашите национални интереси. Ние не бяхме окупатори, ние изграждахме нов Афганистан, строяхме тунели, осигурявахме работа на системите за водоснабдяване, садяхме дървета, строихме училища и болници, създавахме промишленост. Това беше голям подвиг.

Ние оставихме на Наджибула силна афганистанска армия. Година и половина той успешно контролираше ситуацията в границите на неговата страна. Само прекратяването на материално-техническата помощ от страна на Съветския съюз доведе до падането на режима на Наджибула. Днешният режим на Карзай е недълговечен и САЩ едва ли ще напуснат Афганистан с така високо вдигната глава, както напуснаха страната нашите войски.

Впрочем, във връзка с това, че всички афганистанци се радвали на съветските войници съществуват различни мнения. Ето какво заяви председателят на Единния афганистански център н Санкт Петербург Наим Гол Мохамед:

   - Съществуват традиции, манталитет и култура на афганистанския народ. Войнствените пуштунски племена никога не се подчинявали на никого. Чуждестранните войски винаги се възприемат лошо. Местното население въставаше против съветските войски.

Значителна част от експертите е убедена, че афганистанската кампания на Съветския съюз при цялата й трагичност и безсмисленост оказала сериозно влияние на формирането на оптимален външнополитически курс на нова Русия. Днес на Москва е ясно, че силовите методи на решение на политическите проблеми са безперспективни, че единствено компромисът може да реши кризата. Това разбиране Москва се стреми да представи на другите основни играчи на сегашната политическа сцена. – Още за конфликта в Афганистан

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще развърне допълнително радиолокационни станции от ново поколение
14.02.2014, 10:36

РЛС "Воронеж"Една от приоритетните задачи на министерството на отбраната на Руската Федерация до 2020 година ще бъде увеличаването на възможностите на въздушно-космическата отбрана, е казал министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу, предаде Интерфакс.

 „С цел усъвършенстването на един от най-важните й компоненти, системата за предупреждение за ракетно нападение, по границите на страната допълнително ще бъде разгърната мрежа от радиолокационни станции от ново поколение”, е заявил вчера на заседание на колегията министърът.

 
Египет ще купи от Русия оръжие за 3 млрд. долара
14.02.2014, 09:12

МиГ-29МРусия и Египет подписаха контракти за доставка на оръжие за Кайро на обща сума над 3 млрд. долара, съобщават медии с позоваване на източници в министерството на отбраната на Русия.

Египет ще купи изтребители МиГ-29М/М2, комплекси за ПВО, хеликоптери Ми-35, противокорабни брегови комплекси, различни боеприпаси и леко оръжие. По информация на египетски журналисти, доставките трябва да бъдат платени от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Според руски експерт, покупките трябва да укрепят ПВО и да разширят възможността на Египет за защита от външни нападения.

Това са първите военно-технически контакти между Кайро и Москва от 1972 година насам.

 

 
Приключиха доставките на Т-50 в Индонезия
13.02.2014, 23:45

T-50 Golden EagleКорейският самолетостроител KAI е приключил доставката на учебно-бойните самолети T-50i предназначени за Индонезия. Така страната разполага с 16 самолета от този тип.

Сделката за доставката на T-50i (експлоатирани в Корея под индекса TA-50) бе сключена през 2011 г. и е на стойност $400 млн. Доставките се осъществиха между септември 2013 и януари 2014 г.

TA-50 е вариант на свръхзвуковия учебно-тренировъчен самолет T-50 Golden Eagle, който има възможности да използва управляемо оръжие „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

T-50 се експлоатира в Южна Корея и Индонезия, а Ирак е сключил договор за доставката на 24 машини от този тип.

http://aeropress-bg.com/

 
ПАК ДА вече се финансира
13.02.2014, 22:56

Пари за работа по проекта за създаване на нов руски стратегически бомбардировач известен, като ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс на далечната авиация) вече са отпуснати. Това е съобщил директора на авиационния отдел в Министерството на промишлеността и търговията на Русия Андрей Богинский, цитиран от РИА Новости.

Договорът за започване на работа по проекта е бил подписан през декември 2013 г. и пари по него вече са отпуснати на авиационната промишленост.

Проектът трябва да се реализира в рамките на руската държавна програма за превъоръжаване за периода 2016 – 2025 г., като по предварителни данни се очаква самолетът да е в изпитания около 2020 г.

През март 2013 г. стана ясно, че ПАК ДА ще бъде създаден от конструкторското бюро на Туполев. Машината ще е дозвукова и ще бъде построена по схемата „летящо крило” и ще бъде нискозабележима.

http://aeropress-bg.com/

 
Основни приоритети в работата на Министерството на отбраната през 2014 г.
13.02.2014, 21:36

Средата за сигурност, в която работим, се характеризира с динамика, нарастваща непредсказуемост и асиметрични рискове и заплахи. Това поставя сериозни предизвикателства пред системата за отбрана за 2014 г.

Продължаващото действие на негативните ефекти на финансовата и икономическата криза оказват своето влияние. В тези условия българските въоръжени сили са изправени пред предизвикателството с наличните недостигащи ресурси ефективно да изпълняват както конституционните си задължения по гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната, така и съюзните ни ангажименти. Те се изпълняват посредством трите, възложени им от Конституцията на Република България, мисии: отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време........... Прочети още

 
DARPA ще разработва космически безпилотен апарат за многократно използване
13.02.2014, 20:56

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) към министерството на отбраната на САЩ е обявило намерението си да разработи нов хиперзвуков космически безпилотен апарат за многократно използване, съобщава порталът Stars and Stripes.

Създаването на безпилотника ще се води под обозначението XS-1. Перспективният апарат се планира да се използва за доставки на ниска околоземна орбита на различно оборудване, но какво именно, не се уточнява. Съгласно изискванията на военните XS-1 трябва да развива скорост повече от десет Мах (11,5 хиляди километра в час) и да носи различен полезен товар с маса от 1,36 до 2,27 тона. Стойността на един пуск на без-пилотния апарат не трябва да надвишава пет милиона долара.

Изделието трябва да издържи в орбита в продължение на не по-малко десет денонощия поред. В момента съдбата на XS-1 не е определена окончателно, като се водят консултации с потенциални разработчици относно реализуемостта на проекта. В случай, че разработката на безпилотника бъде започната, апаратът трябва да се създава по схема, аналогична на вече съществуващия космически безпилотен кораб X-37B. Апаратът X-37B, разработван за ВВС на САЩ от концерна Boeing, в момента се намира в орбита, като вече са изминали повече от 400 дни.

http://www.duma.bg/

 
Венецуела получи първия транспортен Dornier 228-212
13.02.2014, 20:50

Dornier 228-212ВВС на Венецуела са получили първия лек транспортен самолет Dornier 228-212, съобщава Infodefensa.

Пристигналият във Венецуела самолет преди се е намирал в експлоатация от немска авио-компания. на неговия борд засега присъства регистрация на гражданската авиация на Германия. След преминаване на техническо обслужване и боядисване новият самолет ще влезе в състава на 9-а транспортна авиогрупа на ВВС на Венецуела.

Контрактът за доставка на Венецуела на транспортни самолети от типа Do 228 бе подписан през декември 2013 г. По условията на сделката на венецуелските военни трябва да бъдат доставени два поддържани транспортни Do 228-212, използвани за граждански авиопревози, и осем нови Do 228NG. Строителството на последните вече се извършва в Швейцария, като тяхната доставка ще започне към края на годината.

По-рано министерството на отбраната на Венецуела обяви, че всички купени самолети ще се числят на ВВС на страната, но ще се използват предимно за превоз на пътници. В частност, със самолетите от типа Do 228 военните имат намерение да превозват хора от труднодостъпни региони на страната. Транспортните самолети ще се използват също при оказване на хуманитарна помощ.

http://www.duma.bg/

 
Специалният координатор на ООН и на ОЗХО посети крайцера „Петър Велики”
13.02.2014, 20:25

Зигрид Кааг Специалният координатор на съвместната мисия на ООН и ОЗХО Зигрид Кааг подчерта високото ниво на взаимодействие между участниците в международната военноморска операция по извеждане на химическите оръжия от Сирия.

Срещата й с посланиците на държавите, участващи в международната морска операция за извеждане на компонентите на химическото оръжие от сирийското пристанище Латакия, се проведе на борда на тежкия руски атомен крайцер „Петър Велики”, който влезе в пристанището Лимасол в Кипър.

Третото пътуване към Латакия с цел извеждане на химическото оръжие от Сирия завърши на 10 февруари. Контейнерите бяха натоварени на борда на норвежки кораб. Безопасността на транспортирането осигуриха кораби на Русия, Китай, Дания и Норвегия.

 
2013 - историческа година за Сааб с връх в новите поръчки
13.02.2014, 20:14

Коментар от главния изпълнителен директор на Сааб Хокан Бушке:

„2013 година беше историческа за Сааб. Направените нови поръчки достигнаха своя връх и компанията имаше важни постижения и положителни новини. Пазарните условия, обаче, както и конкуренцията, представляват предизвикателство. Сааб ще продължи да е иновативна и икономически ефективна компания, което е ключ към продължителния успех на променящите се пазари.

Компанията се реструктурира през годината, което увеличи нашите възможности по-добре да разбираме клиентите и техните нужди. Подразделението „Аеронавтика“ получи няколко изключително важни поръчки, особено тези, свързани с изтребителя „Грипен“ Е. През февруари беше подписано споразумение с шведската Агенция за отбранително имущество FMV за бъдещото развитие на „Грипен“ Е. Швейцарският парламент одобри покупката на „Грипен“ Е и през май 2014 г. швейцарските граждани ще вземат финалното решение за покупката чрез референдум.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. Бразилия обяви, че е избрала „Грипен“ да бъде следващата изтребителна система на страната. Преговорите текат в момента и амбицията на компанията е да подпише договора през 2014 г. Интересът към високотехнологичния и икономичен изтребител „Грипен“ никога не е бил толкова висок.

През годината беше подписано и споразумение с компанията „Боинг“ за създаването и развитието на напълно нов, модерен и икономичен тренировъчен самолет. Целта е участие в предстоящия търг за покупка на нов тренировъчен самолет на ВВС на САЩ.

Поръчките се увеличиха със 141% през 2013 г. в сравнение с 2012 г. Ръстът се дължи главно на поръчките от FMV, свързани с развитието и производството на „Грипен“ Е, както и на много други значими поръчки. Пример за такава поръчка е договорът за развитие и интеграция на радар и бойни системи за управление на нова фрегата от състава на Кралските Военноморски сили на Тайланд. Бразилия поръча модернизация на въздушната радарна система Erieye, както и на електромагнитния сигнален сензор, който е част от граничната им програма за сигурност Sisfron.

Бюджетните ограничения в САЩ имаха негативен ефект върху дейностите на Сааб САЩ в областта на обучението и управлението на трафика. Бизнес подразделението „Dynamics“ също пострада от бюджетните ограничения, тъй като бяха забавени плащания от клиенти.

Продажбите през 2013 г. са на стойност 23.7 милиарда шведски крони (2.7 милиарда евро) почти непроменени от 2012 г. с 2% спад. По-ниската активност на подразделението „Dynamics“ беше компенсирана от отделите „Аеронавтика“ и „Combitech“.

Оперативните приходи са на стойност 1.3 милиарда шведски крони (148 милиона евро) при 2 милиарда шведски крони (227 милиона евро) за 2012 г., а оперативният марж е 5.7 % .

През годината бяха приложени мерки за увеличаване на ефективността на компанията, които се очаква да спестят на компанията 500 милиона шведски крони (57 милиона евро) до края на 2014 г.

Общо 28 % (25% през 2013 г.) от стойността на продажбите беше инвестирана в развойна дейност през 2013 г. като две от областите бяха изтребителят „Грипен“ Е и радарни и сензорни технологии. Развойната дейност ще продължава да е приоритет за компанията.

Прогнози за 2014 г.

   • Очаква се през 2014 г. продажбите да са на нивото на тези от 2013 г.

   • Оперативният марж през 2014 г. се очаква да е малко по-висок от този през 2013 г.

http://www.pan.bg/

 
Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасен боеприпас
13.02.2014, 17:32

На 12 февруари 2014 г. на 50 метра извън гробищен парк на с. Царево област Добрич е открит боеприпас.

По искане на областния управител на гр. Добрич, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС на 13 февруари 2014 г. на място е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна с ръководител капитан-лейтенант Илиян Стоянов.

След извършеното опознаване, специалистите класифицират изделието като 76 мм артилерийски снаряд от Първата световна война с механичен челен взривател.

Около 11.30 часа, във взаимодействие с органите на Второ РПУ-Добрич, боеприпаса е  унищожен в обезопасен за целта район без нанасяне на щети на околната среда и населението.

http://www.navy.mod.bg/

 
Русия се нуждае от нови самолетоносачи
13.02.2014, 17:02

В Санкт Петербург се разработват проекти за лек, среден и тежък самолетоносач за руския флот. Това би трябвало да реши проблема с обновяването на руския флот от самолетоносачи.

Руският Военноморски флот в мирно време трябва да има поне 1 самолетоносач в региона на Атлантическия океан и 1 в Тихия океан. Освен това, трябва да има смяна в случай на провеждане на техническо обслужване и ремонт на някой самолетоносач.

Авиационната група на бъдещия самолетоносач трябва да има най-малко 70-75 бойни самолета и хеликоптера. От тях 40-50 машини трябва да бъдат от ударен клас, т.е. изтребители или универсални, като се предполага, че това ще бъде, например, „Су-33”. Останалите 30 трябва да бъдат самолети за бойна подкрепа, отбеляза Константин Сивков:

   - За такава авиационна групировка е нужен кораб с водоизместимост от 75-85 хиляди тона. Желателно е, той да има система за ПВО, която да позволява да се отразяват удари, най-малко, на малки групи от крилати ракети. Естествено, той трябва да разполага с най-модерните радиолокационни средства за откриване и заглушаване.

Броят на самолетоносачите в състава на флота зависи от задачите на военната сигурност. Като пример може да се вземе опитът от Втората световна война. Разположената на остров Великобритания гарантира сигурността си главно заради мощния си флот. Множество крайцери осигуряваха прикриването на морските граници. Това беше една от причините за отказа на Хитлер от морска инвазия във Великобритания. САЩ имат 11 самолетоносача. При провеждането на мащабните операции „Пустинна буря” или „Шок и трепет” срещу Ирак, американците използваха 5-6 самолетоносача.

Руският флот, включително и силите на самолетоносачите, нямат за задача да разширят на своето господство или да установят контрол над други страни. Тяхната мисия е да осигурят провеждането на политическо-дипломатически действия, ограничени по обем. В същото време, самолетоносачът поддържа флота там, където не може да действа бреговата авиация. Самолетоносачът е ключово условие за жизнеспособността на руския флот в далечна морска зона в случай на възникване на конфликт.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Публикациите за придобиване на нови кораби за ВМС се оказаха прибързани
13.02.2014, 15:37

Фрегата „Смели“ е произведена през 1976 г.Във връзка с повишен журналистически интерес към планове на Министерството на отбраната за придобиване на патрулни кораби за Военноморските сили на Република България предоставяме следната информация:

”Необходимостта от придобиване на патрулен кораб за Военноморските сили на Република България е обоснована в изготвен от командването на ВМС Доклад за отбранителна способност „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. В него е посочено, че патрулните кораби, които към момента са на въоръжение във ВМС, са разработени основно преди 1980 г., поради което отстъпват на съвременните тенденции за развитието на въоръжението и техниката. Фрегата „Смели“ е произведена през 1976 г., а корветите „Решителни“ и „Бодри“ са построени през 1983 г. Това води до непрекъснато натрупване на качествен недостиг от основни способности, които ВМС трябва да поддържат съгласно Плана за развитие на въоръжените сили. За придобиването на способности за осигуряване на базирането и управлението на вертолети AS 565MB “Panther”, както и за използването на безпилотни летателни апарати, е необходимо патрулните кораби от състава на ВМС да бъдат заменени със съвременни патрулни кораби.

Става въпрос за плавателни съдове от типа „многофункционален модулен патрулен кораб“, които следва да притежават способности за участие в следните основни видове операции: борба с надводен, въздушен и подводен противник; контрол на корабоплаването; търсене и спасяване на море; защита на националните морски пространства и критичната инфраструктура; защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.

Идеята за проекта беше посочена от министъра на отбраната Ангел Найденов, по време форума „Бизнес-правителство“, като пример за стимулирането на българската икономика, в частност отрасъла „Корабостроене“. За проектирането и конструирането на корабите ще бъде предложено обявяването на международен търг, който ще даде възможност за участие на производители от цял свят, в това число и български корабостроителници, коментира допълнително министър Найденов. Той отбеляза, че изпълнението на този проект ще бъде част от приноса на ведомството за стимулиране и на заетостта. Предварителните разчети сочат, че корабите могат да бъдат построени и в България, като за един кораб процесът до пускането му във вода ще бъде около 36 месеца, а като пряк и косвен резултат от изпълнението на проекта се очаква да бъдат разкрити около 500 нови работни места.

Никога не е казвано, че проектът за придобиване на нови кораби ще бъде стартиран, и че за него има осигурено финансиране. Министър Ангел Найденов поясни, че той е част от приетия пакет от 55 Цели за способности, които са утвърдени до 2028 г. и са на стойност 2,3 млрд. лв. В пакета е включено придобиването на самолети, кораби, бронирани машини и др. Придобиването на нови кораби е записано и в програма, приета от предишното ръководство на Министерството на отбраната.

Министър Ангел Найденов обясни още, че ще се търсят различни начини за финансиране на проекта, като решението ще бъде взето от Министерския съвет на Република България, а при надвишаване на сумата от 100 млн.лв., решението за стартиране на проекта ще бъде взето от Народното събрание.”

http://www.otbrana.com/

 
Tata Motors и Supacat разработват съвместно лек брониран многоцелеви автомобил (LAMV)
13.02.2014, 15:13

Tata LAMVБританската компания Supacat, специализирана в производството на високо мобилни транспортни средства, оказва техническа помощ на индийската компания Tata Motors при разработката на машини в съответствие с изискванията на програмата за лека бронирана многоцелева машина LAMV (Light Armoured Multipurpose Vehicle).

Опитният образец на LAMV е бил представен на изложението Defexpo, Делхи (февруари 2014 г).

В машината LAMV се използват технологии за защита на екипажа и окачването, заимствани от защитената машина Supacat 400 (SPV400) и леко защитената патрулна машина (LPPV), които се произвеждат според изискванията на военното ведомство на Великобритания.

 
Пламен Орешарски: В Афганистан българските военнослужещи доказаха своя висок професионализъм
13.02.2014, 13:52

Изключително се радвам, че мога да посрещна днес 25-ия контингент от въоръжените сили на България, който успешно завърши мисията си в рамките на операцията на  Международните сили за поддържане на мира и сигурността в Афганистан. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на тържествената церемония в Стара Загора.

Миротворците ни бяха посрещнати още от министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Живка Аладжова, заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, представители на военно-патриотичните организации и много граждани.

„Бих искал да изразя своята и на кабинета благодарност за професионализма и всеотдайността, с която всички вие изпълнявахте поставените задачи по време на мисията. В продължение на  повече от шест месеца, всеки ден вие защитавахте авторитета на България и  на Българската армия“, обърна се премиерът към военнослужещите. Министър-председателят отбеляза  отличните оценки от нашето участие от партньорите ни, от международни институции и организации. „България има своя принос в укрепването на мира и сигурността в Афганистан. Утвърдихме се като сериозен, предвидим и желан съюзник в общото семейство на страните, които се борят със заплахата от тероризма и допринасят за стабилността  в горещите точки на света“, каза премиерът Орешарски. По думите му в тази трудна, изпълнена с рискове и предизвикателства мисия българските военнослужещи доказаха своя висок професионализъм, морално-волеви качества и достойнства.

„Гордея се с вас не само като премиер, а и като български гражданин. Пожелавам  на всички  здраве, късмет, бързо възстановяване и щастие, споделено вашите роднини и близки", добави в заключение министър-председателят.

От помощник-националния командир на контингента подполковник Тихомир Димчев беше върнато знамето на Стара Загора, което бе на афганистанска земя, заедно с бойците от ротата, по време на шестмесечната им мисия за охраната на летище Кандахар.

Лично министър Найденов награди много от военнослужещите.

В страната ни се завърнаха над 430 военнослужещи от състава на 25-ия контингент - щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 16 от военнослужещите са жени, като 7 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3469 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3534 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

http://www.otbrana.com/

 
Индийските ВВС възнамеряват да закупят 300 изтребителя Tejas
13.02.2014, 10:15

TejasРолята, която се отделя на индийския изтребител Tejas (построен в рамките на програмата за лек боен самолет - LCA) в защита на въздушното пространство на страната, постоянно нараства. На 20 декември 2013 г., когато изтребителят бе сертифициран за приемане на въоръжение във ВВС, министърът на отбраната обяви, че ще бъдат закупени около 200 самолета. Днес тази бройка ‘тихо’ се увеличи до 300, което показва, че ще бъдат формирани най-малко 14 ескадрили, въоръжени с този изтребител.

Нормално една индийска изтребителна ескадрила се състои от 21 самолета – 16 едноместни, 2 двуместни и 3 в резерв за покриване на евентуалните загуби. Към момента индийските ВВС имат на въоръжение 14 ескадрили с МиГ-21 и МиГ-27, които в близко бъдеще ще бъдат извадени от експлоатация и подменени с Tejas, информира в медиите заместник министърът на отбраната..

До сега официално индийските ВВС са обявили, че ще имат само шест ескадрили с Tejas – две с първата версия Tejas Mark I и четири с Tejas Mark II. Отделно за ВМС ще бъдат произведени 40-50 изтребители Tejas, които ще се базират на бъдещите индийски самолетоносачи.

Според редица източници цената на един изтребител Tejas ще е около 33.5 милиона долара. За сравнение закупените през 1980-те години Mirage 2000 са модернизирани за 45 милиона долара (за един самолет). Цената на Су-30МКИ е 65 милиона долара, а тази на един изтребител Rafale се очертава да бъде 120-140 милиона долара.

Според индийският експерт и историк Pushpindar Singh, по-голямото количество поръчани изтребители Tejas ще намалицената им и ще ги направи атрактивни за ВВС на по-слабо развитите страни. В близко бъдеще около 3500 изтребители МиГ-21, Mirage-III, F-5 и първите модификации на F-16 ще излязат от експлоатация поради изтичане на ресурса им. „При все по-намаляващите бюджети за отбрана Tejas има само един противник – пакистано-китайският JF-17 Thunder. Пакистан прави силен и агресивен маркетинг на JF-17 Thunder на почти всяко авиоизложение, докато Индия игнорира експортния потенциал на Tejas”, споделя Singh.

http://www.pan.bg/

 
Разширяването не е част от дневния ред на НАТО, а организацията е в хаос, заяви бивш американски дипломат
13.02.2014, 10:08

Разширяването на НАТО не е част от дневния ред, а повечето ключови елементи на Алианса са в хаос. Това е заявил Кърт Уокър, бивш посланик на САЩ в НАТО, пише днес македонският вестник ”Вечер”. Според Уокър НАТО е изправен пред отсъствието на лидерство от страна на САЩ, хаос в отношенията с Русия и липса на готовност да реагира на горещите точки в света.

„Разширяването и управлението с кризи са двете ключови неща, които НАТО ги завърши след падането на комунизма. Днес тези неща са в хаос”, заявил Уокър.

http://www.focus-news.net/

 
Турският Меджлис осигури възможност на сегашния началник на Генералния щаб да заема длъжността до 2017 година
13.02.2014, 10:03

Турският Меджлис прие закон, регулиращ максималната възраст за заемане на висшите военни длъжности в армията, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). След утвърждаване на закона от президента Абдуллах Гюл, командващите видовете въоръжени сили ще могат да заемат длъжността до навършване на 65 години, ако преди това срокът им за престой в генералско звание и длъжност не е бил удължаван с повече от една година. С извършените промени сегашният началник на Генералния щаб (ГЩ) армейски генерал Недждет Йозел ще може да остане на заеманата длъжност до 2017 година, или до навършване на 67 години, ако той пожелае това, посочи още информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

След скандалните оставки през 2011 година на тогавашния началник на ГЩ армейски генерал Ъшък Кошанер (заел поста през 2010 година и с нормален мандат да остане на върха на армейската пирамида до 2013 година, когато навършва 67 години) и на тримата командващи видовете въоръжени сили, президентът Абдуллах Гюл незабавно назначи тогавашния командващ на жандармерията армейски генерал Недждет Йозел за командващ сухопътните войски и изпълняващ длъжността началник на ГЩ. Именно тогава стана ясно, че точно това е фаворитът на управляващите сред армейските среди. Очевидно стана, че точно той е „избран” от премиера Реджеп Тайип Ердоган, за да пречупи окончателно и превземе „отвътре” висшето военно ръководство на турската армия.

Досега максималният и нормален срок за заемане на длъжността началник на ГЩ в Турция беше четири години и мандатът на армейски генерал Недждет Йозел трябваше да завърши през 2015 година. Сега се открива възможност неговият престой на върха на армейската пирамида в турските въоръжени сили да продължи до 2017 година.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще получи 21 Су-30СМ през тази година
13.02.2014, 09:08

Су-30СМРуските ВВС ще получат 21 многоцелеви изтребителя през 2014 г. Това е съобщил президентът на корпорация „Иркут” Олег Демченко, цитиран от РИА Новости.

Демченко е съобщил, че до момента са доставени 16 броя Су-30СМ от общо поръчаните в три отделни договора 65 машини от този тип. Доставките трябва да приключат през 2016 г.

Русия започна да поръчва Су-30СМ през март 2012 г. Машината представлява развитие на Су-30МКИ.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Предадоха първите Су-35 на строевите части на руските ВВС
12.02.2014, 23:35

Су-35Първите серийни многоцелеви изтребители Су-35С бяха предадени на първата строева част на тържествена церемония, провела се днес, 12 февруари 2014 г. Машинитe са предназначени за 23-ти изтребителен авиополк, базиран в Дземги, Хабаровския край.

Церемонията се състоя в самолетостроителното предприятие в Комсомолск на Амур. На нея присъства министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу и президентът на ОАК Михаил Погосян.

Според официалните съобщения на 23-ти полк се предават 12 самолета, които са произведени през 2013 г. Други източници съобщават, че поне два от произведените през миналата година изтребители са предназначени за 929-ти държавен летателно-изпитателен център в Ахтубинск. Възможно е там да се изпратят и още два самолета.

До момента са произведени 22 серийни Су-35, от общо поръчаните 48 машини. През тази година ще се доставят още 12, а през 2015 г. – 15 самолета.

23-ти изтребителен полк, който в момента лети с модернизирани Су-27СМ, трябва да получи общо 24 Су-35С. Смята се, че Русия в близко бъдеще ще поръча още 48 машини от същия тип. – Още за Су-35

http://aeropress-bg.com/

 
Китайският луноход "Нефритов заек" е обявен за излязъл от строя
12.02.2014, 21:30

'Нефритов заек' Китайският луноход Юйту (Нефритов Заек), който кацна на Луната в средата на декември 2013, досрочно е завършил своята дейност поради неизправност, по информация от информационната агенция  China News Service (CNS).

Проблемите в системите на лунохода бяха открити още на 25 януари. В заявление на Държавното управление по наука, техника, отбрана, технологии и промишленост на Китай се отбелязваше, че проблемите са възникнали поради 'сложния релеф на лунната повърхност". Отклоненията в работата на апарата бяха открити малко преди лунохода да премине в спящ режим поради настъпването на лунната нощ.

В съобщението на агенцията се казва, че китайските специалисти на 10 февруари, когато на Луната е настъпил ден, безуспешно са се опитали да активират апарата. Други детайли не се съобщават.

Китайският луноход на борда на модула за кацане 'Чанье-3' кацна в Залива на Дъгата на 14 декември . Той стана първият от 1976 г - след съветският 'Луна-24' - изкуствен земен обект, който направи меко кацане на Луната. В задачата на апарата влизаше да направи изследване на геологични структури и вещества на повърхността на Луната. Бе запланирано лунохода да работи три месеца. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
Saab преговаря с Тайланд за още Gripen
12.02.2014, 21:00.

GripenSaab водят преговори с Тайланд за доставка на още шест изтребителя Gripen C/D. Това съобщи шведската компания в рамките на Сингапурското авиошоу.

Изказването бе направено от президента на Saab за Азиатско-тихоокеанския регион Дан Ендстад, който не дава точна времева рамка за приключване на сделката, но смята, че това ще стане факт скоро.

Тайланд притежава 12 изтребителя Gripen (осем едноместни и четири двуместни), два летящи радара Argus (на базата на Saab 340), плюс два чисто транспортни Saab 340 и противокорабни ракети RBS 15F. Всичко това е купено на два транша от Saab. Тайланд е единствения клиент на Gripen в Азия.

http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в честванията, посветени на 136-та годишнина от първото освобождение на Горна Джумая
12.02.2014, 20:35

На днешния ден преди 136 години, Горна Джумая (днешен Благоевград) е освободена от османско присъствие от майор Иван Павлович Орлински- командир на руския боен отряд.

В 11:00 часа, в двора на православния храм „Въведение Богородично”, град Благоевград, беше построен почетен караул от военнослужещи от  военно формирование 26 400. Началникът на караула капитан Иван Мингов, рапортува на командира на военно формирование 26 400 - подполковник Иван Иванов. На паметната плоча на майор Орлински бяха положени венци и цветя от името на кмета на община Благоевград, областния управител на област с административен център Благоевград, командира на военно формирование 26 400- подполковник Иван Иванов и от много държавни институции и граждани. Тържеството беше уважено от заместник- кмета по хуманитарните дейности   г-н Валери Смиленов, директора на Дирекция „Хуманитарни дейности”- г-жа Христина Шопова, началника на отдел „Култура”- г-жа Елена Арнаудова, представители на областната управа, директора на Регионален исторически музей -г-жа Христина Цонева, началника на военен клуб Благоевград - г-н Недко Шопов, депутати, много ученици, хиляди родолюбиви граждани и гости на град Благоевград, които засвидетелстваха уважението и почитта си към освободителите на Горна Джумая.

От 11:30 часа, Регионалният исторически музей, отвори врати за всички граждани и гости на Благоевград. Ансамбъл „Пирин”, като пазител и изразител на българщината, по случай празника изнесе вълнуващ спектакъл, пресъздаващ бойните действия, пламенната страст, искрено желание и волята за свобода, с която прадедите ни са извоювали така бленуваната свобода в сърцето на Пиринска Македония.

В 11:50, Директора на Регионален исторически музей Г-жа Христина Цонева, официално откри специално създадената изложба, посветена на 136 години от първото освобождение на Горна Джумая.

Мероприятието беше уважено от личния състав на военно формирование 26 400, общественици, политици, деца, ученици, граждани и гости на град Благоевград. Най-малките гости бяха нетърпеливи да разгледат музейните експонати на оръжия и си направиха много снимки за спомен с военнослужещите.

С много приповдигнати и патриотични чувства, от славната българска история, Благоевград празнува днес!

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в церемония по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България
12.02.2014, 20:18

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 13 февруари, в церемония по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

Военният ритуал ще се проведе на централния площад на Стара Загора и на него ще присъстват министър-председателят на Република България Пламен Орешарски, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

В страната ни се завърнаха над 430 военнослужещи от състава на 25-ия контингент – щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 16 от военнослужещите са жени, като 7 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3469 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3534 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

По-късно същия ден от 14.00 часа, министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с военнослужещи от военно формирование 52740 - Хасково.

Официалната церемония по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в операцията на НАТО в Афганистан, ще започне в 11.30 ч. на 13 февруари 2014 г. на централния площад на Стара Загора.

Срещата на министъра на отбраната Ангел Найденов с военнослужещи от военно формирование 52740 - Хасково ще започне в 14.00 часа на 13 февруари 2014 г. в района на формированието.

http://www.mod.bg/

 
Започна планирането на военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”
12.02.2014, 20:15

На 11 и 12 февруари 2014 година във Военноморски клуб – Варна се проведе началната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”, което ще се проведе през месец юли 2014 година.

В конференцията участваха офицери от командването на Военноморските сили и военноморска база – ВМС, представители на ВМС на САЩ, Гърция, Турция, Италия, Втора постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море, както и на правителствени и неправителствени ведомства и организации, които ще се включат в учението.

Началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев откри планиращата конференция, на която се дискутираха въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили. Отделни работни групи обсъдиха целите, задачите и сценария за учението, включително и отработването на конкретни епизоди по гражданско-военно сътрудничество.

http://www.navy.mod.bg/

 
Програмата „Таранис” може да продължи още дълго
12.02.2014, 17:42

В Южна Австралия успешно преминаха изпитанията на прототипа на ударния безпилотен самолет „Таранис”, разработен от британската компания „БАЕ Системс”. Самолетът е определян като безпилотен разузнавач-щурмовик от 5-то поколение. - (видео)

Конкретната информация за изпитанията е изключително малка. Знае се само, че един от полетите е продължил около час. Все пак, военните и представителите на компаниите побързаха да обявят пробива в развитието на безпилотни самолети за военни цели. По-рано те вече заявиха, че в бъдеще Великобритания може да редува безпилотни и пилотирани мисии. Още повече, не е изключено, с течение на времето „Таранис” да замени използваните в момента пилотируеми самолети „Торнадо”. Но днес има съмнения, че той ще се превърне в пълен заместител на „Торнадо” тъй като тежестта, която може да носи този безпилотен самолет, ще бъде значително по-малка, каза водещият руски експерт в областта на безпилотните самолети Денис Федутинов:

   - Разбира се, има тенденция за допълване на пилотируемата авиация с безпилотни самолети, заради факта, че тя има съществени предимства. Няма риск за пилотите, има нови възможности за маневриране на тези устройства. Мисля, че Великобритания все още е доста далеч от създаването на машина, която да бъде до голяма степен автономна.

За създаването на „Таранис” вече са похарчени 300 милиона долара. Сега разработчиците отчетоха успешното приключване на първия етап, но основната работа е пред тях. И това е работа за много години напред. Включително за увеличаване на автономността и интелектуализация на борда. Но този проект рискува да продължи още дълго с неясна перспектива, поради съкращенията в бюджета, подчертава Денис Федутинов.

Известно е, че руската компания „Сухой” също така работи върху проект за голям безпилотен самолет, който, може би, ще прилича на вариантите, които се създават в САЩ, в Европа, включително и във Великобритания.

Според информация от публични източници, през 2018 г. „Сухой” ще представи първия образец на ударен безпилотен самолет с тегло 20 тона. Работата по него се води въз основа на техническите решения на фронтовия изтребител от пето поколение „T-50”. Друг безпилотен самолет трябва да бъде създаден в края на 2015 или в началото на 2016 година. Теглото на този безпилотен самолет ще бъде 5 тона, като по проекта работи компанията „Сокол”. „T-50” ще бъде въоръжен с ракетата „K-77М” въздух-въздух със съвременна система за насочване към целта. Самонасочващите се глави на ракетите позволяват гарантирано да бъде поразен самолет или ракета на противника при първото изстрелване. Ако приемем, че подобно оръжие ще има новият руски безпилотен самолет, неговата бойна мощ определено ще превъзхожда възможностите на „Таранис”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Киберстражарите на Япония
12.02.2014, 17:11

В японските въоръжени сили е формирано първото специално подразделение за компютърна защита, което ще дава отпор на множащите се хакерски атаки срещу военната инфраструктура. Източници от министерството на отбраната съобщиха днес, че новото подразделение е участвало в секретно съвместно учение с експерти от Пентагона.

Защитата на компютърните мрежи във въоръжените сили досега бе осигурявана от специалисти към отделните щабове. Новото подразделение ще обедини и съгласува усилията им, ще потиска опитите да бъдат разбити информационните системи на армията и флота.

Програмистите и хардуеристите от военната сфера ще контролират в бъдеще и всички държавни компютърни системи. Предвижда се през 2015 г. да бъде създаден правителствен Център за кибернетична сигурност, който да координира цялата дейност в тази област. Кабинетът в Токио реши също да подпомогне пазара на частни услуги за защита на компютри и мрежи от неразрешен достъп. Според експерти оборотът в този сегмент ще нарасне двойно до 2020 г., а днес пазарът на подобни услуги се оценява на 600-700 милиарда йени (6-7 милиарда долара).

Компютърни взломаджии вече са предприемали мощни атаки срещу японски обекти. Те успяха известно време да контролират информационните мрежи на корпорацията за тежко машиностроене "Мицубиши хеви индъстрийз", която произвежда космическа и военна техника. Разбивани бяха и компютрите на депутати от парламента.

По официални данни миналата година компютърните системи на японски държавни организации и частни компании са били атакувани от хакери 12,8 милиарда пъти - рекорден брой опити, откакто се води подобна статистика от 2005 г., съобщи правителственият Институт по информатика и комуникационни технологии.

http://temadaily.bg/

 
След уволнението си македонските войници ще работят в държавните институции
12.02.2014, 16:53

Правителството в Скопие предлага закон, според който професионалните войници ще продължат да работят в държавните институции след уволнението си, съобщава SETimes. Това право ще има всеки войник, който е навършил 45 години и поради това трябва да се раздели с военната професия.

У нас от 1 януари т.г. пределната възраст за войнишка служба скочи от 45 на 50 години. Предполага се, че така войникът може да стигне до пенсия. Това, разбира се, може да се случи само ако е постъпил в армията на 23 години или по-рано.

Мярката на Скопското правителство ще засегне 4 хиляди войници, които били загрижени за бъдещето си, след като навършат 45 години. С новия закон те ще могат да работят в държавните институции, да получават заплата и да се пенсионират, когато покрият изискванията.

През декември м.г. Македонската армия обяви прием на 170 професионални войници. Има нужда от още 1000.  Смята се, че с новия закон войниците ще изпълняват спокойно своите задължения до навършване на 45 години. Очаква се и повишаване на интереса към военната служба. 

http://www.otbrana.com/

 
ВМС на САЩ може да закупят швейцарските изтребители F-5 Tiger II
12.02.2014, 16:48

F-5 Tiger IIВМС на САЩ възнамеряват да закупят швейцарски изтребители F-5 Tiger II, заявява ръководителят на управлението по национална безопасност в МО на Швейцария Кристиян Катрин. Според него продажбата може да се осъществи до края на 2014 г. Освен ВМС на САЩ интерес към швейцарските изтребители са проявили и редица частни американски компании.

Поддържаните изтребители ще бъдат обявени за продажба след като се приеме решение за закупуване на 22 нови шведски изтребители JAS 39 Gripen E. Въпросът за тяхното придобиване ще бъде поставен на референдум, който ще се проведе на 18 май 2014 година. Ако се стигне до тази сделка със SAAB,, то всичките 54 изтребители F-5ще бъдат извадени от въоръжение и ще бъдат предложени за продажба, която окончателно ще бъде завършена до 2016 година. Вероятна цена за един самолет ще е около 500 000 швейцарски франка (560 000 щ.д.).

За сега няма информация с каква цел ВМС на САЩ възнамеряват да се сдобият с поддържаните швейцарски изтребители. Вероятно с тях ще се въоръжат ескадрили „Агресор”, които играят ролята на противник по време на учения.

Към момента швейцарските ВВС разполагат 42 F-5E и 12 F-5F. Те се използват за контролиране на въздушното пространство, за буксиране на въздушни мишени и за РЕБ.

http://www.pan.bg/

 
В САЩ планират американско-канадско-руски военни учения
12.02.2014, 13:22

В град Колорадо Спрингс в САЩ започна първата конференция по планирането на командно-щабните антитерористични американско-канадско-руски учения „Бдителен орел 2014”.

Представители на военното командване на страните-участнички са обсъдили сценария на провеждането на компютърното командно-щабно учение, съгласували са маршрутите на виртуалните полети на авиацията и самолетите, условно отвлечени от терористи. Също така са били разгледани въпросите за организацията на канали за връзка за осигуряване на информация на международното учение.

За първи път като наблюдатели на конференцията ще присъстват представители на Япония.

 
"Иркут" ще достави на Ангола 12 модернизирани изтребители Су-30К
12.02.2014, 12:50

Су-30ККорпорацията "Иркут" ще достави на Ангола 12 модернизирани изтребители Су-30К от общо 18-те самолета, които по-рано са били на въоръжение във ВВС на Индия. Доставката на изтребителите ще започне през 2015 година, съобщава президента на корпорацията Олег Демченко.

На въпрос, какво ще се случи с останалите шест Су-27, които към момента се модернизират в белоруския авиоремонтен завод Барановичи, Демчено е отговорил, че „има страна, която ще купи тези самолети”, без да уточнява за коя държава става въпрос.

http://www.pan.bg/

 
Кога Китай ще се откъсне напред?
12.02.2014, 12:14

J-20В новото издание на справочника Military Balance неговите автори – специалисти от известния институт IISS (International Institute for Strategic Studies) отбелязват преместване на баланса на силите към азиатските страни, които увеличават военните разподи и едновременно с това ръста на напрежение.

Засягайки процеса на увеличение на военно-морската мощ на Китай, аналитикът от IISS Кристиан Ле Мер отбелязва, че Китай сериозно развива океанския флот. Към края на десетилетието китайците могат да имат вече три авионосни ударни групи, а паритет със САЩ може да бъде достигнат в 2050 година.

Ние вече станахме свидетели на разгръщането от Китай на противокорабни балистични ракети – принципно ново оръжие, предизвикващо сериозни съмнения в целесъобразността на присъствието на самолетоносачи в западната част на Тихи океан. Скоро ще се появят и други промени. Китай активно работи над хиперзвуково оръжие. Може да се предположи, че хиперзвукова противокорабна крилата ракета, която може да извършва управляеми полети по непредсказуема траектория, е един от приоритетите на китайската военна модернизация.

Китай също получава други нови възможности. Перспективният изтребител от пето поколение J-20, който трудно се засича от радари, вероятно се създава с перспектива за неговото възможно използване като носител на крилати ракети. Ще стане невъзможна ефективна защита на големи надводни бойни кораби от ракетни атаки. Стратегията и тактиката на войната на море радикално ще се променят и огромният американски опит на проектиране, строителство и експлоатация на самолетоносачи ще загуби своята ценност. В усвояването на принципно нови технологии и методи на война те напълно могат да се окажат в еднаква ситуация с китайците.

Ако в близките десетилетия действително станат радикални промени в технологиите и тактиката на водене на голяма война, то постигането от Китай на паритет със САЩ ще се ускори. САЩ остават най-голямата държава в света в сферата на науката и съвременните технологии, но Китай също притежава значителен потенциал. И което е още по-важно, Китай внимателно следи състоянието на нещата в световната наука, успешно идентифицира перспективните направления и хвърля там големи сили. Изграждайки своя океански флот от нулата, планирането на китайците, по-малко сковани от традициите и догмите, а също благодарение на по-рано направените инвестиции, може да се окаже по-гъвкаво и по-динамично. И затова военно-морската надпревара в Азия може да поднесе сериозни изненади още в недалечното бъдеще.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Либия е приета в НАТО
12.02.2014, 12:04

Цели части на либийската армия ще бъдат готови по стандартите на НАТО в Европа и САЩ. Този факт неотдавна потвърди временният премиер на страната Али Зидан: „Сега в чужбина се обучават 5,000 военни стажанти, без да се смятат онези, които неотдавна бяха изпратени в Италия, Турция и Великобритания”.

Освен горепосочените цифри, според Зидан, „в най-близките дни ние ще изпратим над 400 души в Италия. Турция ще приеме около 3,000 слушатели, Великобритания ще започне от 400 души с по-нататъшно увеличение на тяхната численост до 2,000 души”. Но най-много либийци ще бъдат обучени от началото на следващото лято от американците в учебния център в България, където четиримесечни курсове ще преминат около 8,000 либийски военнослужещи.

За кипяща Либия, единна, обучена и съвременна армия е главният и единственият гарант за осигуряване на сигурност и стабилност. Но в самата Либия да се формират спокойно бойни въоръжени сили вече е невъзможно. От началото на годината в страната рязко се увеличи мащаба на въоръжените сблъсъци между силите на временното правителство, ислямистите и привържениците на Кадафи, а възможностите на централното правителство да контролира ситуацията значително бяха съкратени.

Според един от бившите командири на въстаниците, „силните фигури” в парламента и правителството „се опитват да създадат нови въоръжени групировки под нови наименования, такива, като национална гвардия, за да може в техните ръце да бъде сдържаща въоръжена сила”. Съответно, конкуриращите групировки активно пречат на създаването на единна и силна армия. С подобна оценка е съгласен и експертът по Либия от Фонда „Карнеги” за международен мир Фредерик Уейри. Според него, всеки опит да бъде формирана каквато и да е нова военна структура на една група на влияние, ще се разглежда от другите групи като победа на съперника.

Така че в Европа сега готвят армия на страната, мнозинството граждани на която активно воюват помежду си за напълно различни идеи. Известно е, че сред стажантите има много бивши военнослужещи от армията на Кадафи. Но никой не може да каже, каква част от останалите са убедени ислямисти.

Програмата на НАТО е призвана да интегрира бившите революционери във възраждащите се въоръжени сили на страната. Но както е известно, няма бивши революционери. Революцията трябва да бъде продължена. Сега хиляди либийски граждани воюват против правителствените сили в Сирия. Това, че в Европа може би готвят попълнение на силите, сражаващи се вече против правителството в самата Либия, не отричат дори американските военни. А няма ли някой от подготвените по стандартите на НАТО либийски „стажанти” да пренесе революционните си идеи в Европа?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руският Як-130 стана перлата на авиосалона в Сингапур
12.02.2014, 12:00

Як-130Учебно-бойният руски самолет Як-130 с летателната си програма стана кулминацията на големия азиатски международен авиосалон в Сингапур. Машината успешно демонстрира своите уникални способности.

Як-130 е двуместен реактивен самолет. По своите летателно-технически и маневрени характеристики той е близък до показателите на съвременните изтребители, летящи с дозвукови скорости, което дава възможност за обучение на пилоти за руски и чуждестранни изтребители от последните поколения.

Той може да се използва и при сложни метеорологични условия, да се базира при всякакви условия и е в състояние да кацне на необорудвани площадки. – Още за Як-130

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
IAI представи Super Heron
12.02.2014, 09:55

Heron 1Израелската компания Israel Aerospace Industry (IAI) e представила нова версия на безпилотния си апарат Heron. Представянето е станало в рамките на Сингапурското авиошоу.

Машината наречена Super Heron е развитие на съществуващия Heron от клас MALE. Апаратът е изпълнил първия си полет през октомври 2013 г. - (видео)

В сравнение с базовия модел Super Heron има дизелов двигател с мощност 200 hp (в сравнение с 115 hp и работещ с керосин). Има известни промени в аеродинамиката, като скоростта достига 278 km/h, срещу 213 km/h на базовия Heron. Също така излетната маса е повишена с 200 kg., като вече достига 1450 kg.

http://aeropress-bg.com/

 
В НАТО се убедиха, че сме сред най-добрите
12.02.2014, 09:47

 

 

Интервю с полковник Константин Нестеров, председател на Комитета по инвестициите в НАТО

 
Демо групата с Як-130 ще има 12 самолета
12.02.2014, 09:12

Як-130Бъдещата руска демонстрационна група, която ще лети с учебно-тренировъчните самолети Як-130 ще има в състава си 12 машини. Това е съобщил пред журналисти президента на корпорация „Иркут” Олег Демченко

Според Демченко договорът за доставка на 12-те самолета е бил подписан през декември 2013 г. Първите пет ще бъдат доставени тази година, а останалите осем през 2015 г.

Групата ще бъде базирана в Борисоглебското летателно училище, като на бъдещите демонстрационни летци предава опит заводския летец Олег Кононенко. - Още за Як-130

http://aeropress-bg.com/

 

 
ВВС на САЩ проучват възможността да произвеждат руски ракетни двигатели
11.02.2014, 21:53

РД-180Американските военновъздушни сили смятат да проучат възможността да започнат лицензно производство на руски ракетни двигатели РД-180 на територията на САЩ. Това съобщава специализираното американско седмично издание Space News в своя последен номер, излязъл в понеделник от печат.

То се позовава на разпореждане, отдадено от шефа на Космическото командване на ВВС на САЩ генерал Шелтон. Очаква се работите по този въпрос да започнат през следващите седмици.

РД-180 се създават от руското обединение „Энергомаш”. В САЩ тези двигатели се адаптират към тежките ракети-носители „Атлас-5” от руско-американското съвместно предприятие RD Amross. Според думите на директора на RD Amross Билл Парсонс, текущия контракт за доставка на САЩ на ракетни двигатели РД-180 е сключен до края на 2018 година. Коментирайки през октомври 2013 г. въпроса за възможно сглобяване на РД-180 по лиценз в САЩ, той заявява, че това би довело до увеличаване на ръста на стойността на тази продукция с 50%.

 
Строят модерно леговище за новите руски супер подводници
11.02.2014, 29:35

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира модернизацията на военноморската база във Вилючинск, Камчатка, предават руските медии. Тук през есента трябва да пристигне и застъпи на бойно дежурство К-550 „Алесандър Невски” - първата серийна подводница от новия проект „Борей”. Шефът на военното ведомство е провел закрито съвещание, след което е проверил строителството на обектите за осигуряване, базиране и обслужване на подводниците, както и казармите за екипажите им.

Армейският генерал Шойгу е проверил и изграждащата се пристанищна зона, която трябва да е готова през четвъртото тримесечие на 2014 година. Социалната инфраструктура, в т.ч. два блока със 180 апартамента за подводничарите, е напълно готова.

Първият сериен ракетен атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение от 4-то поколение проект 955 „Александър Невски” ще пристигне в Камчатка наесен. Той вече е включен в състава на 25-та дивизия на подводните сили на Тихоокеанския флот, която се базира във Вилючинск.

В момента „Александър Невски” отработва курсови задачи в Северния флот. Предполага се, че към началото на есента подводният крайцер ще вземе на борда си пълен ракетен боен запас и ще извърши преход под ледовета на Арктика към новата си база в Камчатка. През 2015 г. още един подводен крайцер от този проект „Владимир Мономах” ще постъпи в състава на Тихоокеанския флот. – Още за проект 955

http://www.blitz.bg/

 
Ще компенсира ли Виетнам китайския пазар за Израел?
11.02.2014, 20:20

GalilМинистерството на отбраната на Виетнам изрази намерение да превъоръжи с израелски винтовки Galil ACE, които ще се произвеждат на изграден с израелска помощ завод.

Израелците се активизираха на виетнамския пазар след 2000 година, когато под натиска на САЩ те бяха принудени да приключат военнотехническото сътрудничество с Китай.

Сумата на проекта не е известна, но ако Galil ACE стане стандартно оръжие на виетнамската армия вместо автомат „Калашников”, става дума за производство на стотици хиляди единици стрелково оръжие. Galil ACE се базира върху израелската винтовка Galil, създадена на основата на „Калашников” и приета от израелската армия още в началото на 70-те години.

Израел и преди бе полагал усилия за развитие на военнотехническо сътрудничество с Виетнам. Израелците изнасяха за там ограничени партиди стрелково оръжие, средства за съобщения, помагаха на Виетнам за модернизиране на остарелите танкове Т-55 и тип 59 съветско и китайско производство. Израел предаде на Виетнам технологията за производство на някои типове артилерийски и авиационни боеприпаси и се опитваше да овладее виетнамския пазар със свои средства за радиоелектронна борба.

След това Израел се стремеше да заобиколи въведените от САЩ ограничения, но всеки път се натъкваше на крайно твърдата реакция на американците. Наскоро между САЩ и Израел стана нов скандал, свързан с предполаганото изтичане на израелски военни технологии в Китай. Меир Шалит от министерството на отбраната на Израел беше принуден да поднесе извинения на американците и да отиде в оставка.

Износът на оръжия е важен отрасъл на израелската икономика и страната не може да се дистанцира от надпреварата във въоръженията в Източна Азия. Загубил китайския пазар, Израел сега е принуден да отделя специално внимание на други страни от региона. Израелско високоточно оръжие, системи за съобщения, средства за противовъздушна отбрана могат да бъдат търсени в този регион, защото, за разлика от сътрудничеството със САЩ, купуването на оръжия в Израел не изискват сериозни политически задължения. – Още за Galil

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Европа пристигна първият US кораб от ПРО на НАТО
11.02.2014, 16:59

DDG-70Първият от четирите американски разрушителя пристигнаха в Испания днес, за да запълни ключова част от противоракетния щит в Европа, който според Русия е пряка заплаха за сигурността на страната, отбелязва „Франс прес".

В съобщение се отбелязва, че американският кораб "Доналд Кук" (Donald Cook DDG-75, Arleigh Burke class), оборудван с ракети прехващачи и системата "Иджис" пристигна във важната военноморска база Рота в южната част на Испания, близо до Гибралтарския проток, където ще действа като противоракетна платформа и ще изпълнява други задачи като крайбрежна сигурност.

Той отплава от САЩ на 31 януари.

„За пръв път кораб от американския военноморски флот, оборудван със системата "Иджис" за защита от нападение с балистични ракети, е базиран за постоянно в Европа", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Пристигането на „Доналд Кук" бележи стъпка напред за НАТО, за европейската сигурност и за трансатлантическото сътрудничество", добави той.

Останалите три разрушителя ще бъдат разположени в района през следващите две години. Страните членки на НАТО стартираха програмата за противоракетен щит през 2010 г. Системата е проектирана за „защита на цялото европейско население и територия от страните членки на НАТО".

Щитът е най-вече да реагира на заплахи от Иран.

Русия обаче смята, че системата е пряко насочена към националната сигурност на страната , докато Вашингтон твърди, че притесненията на Москва са безоснователни.

Корабите ще действат в тандем с наземно и въздушно-космически базирани системи за неутрализиране на ракетни заплахи. - Още за Arleigh Burke class

http://news.ibox.bg/

 
Катастрофа с военнотранспортен самолет в Алжир, всички загинаха
11.02.2014, 15:38

77 души са загинали, а един е оцелял при катастрофа с военнотранспортен самолет C-130H-30 от състава на ВВС на Алжир. Инцидентът се е разиграл на 11 февруари, около 12,00 часа местно време.

Машината е излетяла от град Таминрасет, който се намира в пустинята Сахара, след което е кацнал в град Уаргла, а крайната цел е бил град Константин, в северната част на Алжир.

Според алжирски официални лица на борда на машината е имало 78 човека в момента на катастрофата. Освен четирима души екипаж, останалите 74 са били алжирски военни и членове на техните семейства, включително жени и деца. ВВС съобщава за поне един оцелял, който е откаран в тежко състояние в болница.

Според предварителната информация самолетът се е разбил в планина по време на кацането си в Константин. Съобщава се, че видимостта е била ограничена от силен вятър и снеговалеж.

Инцидентът е станал с тактически транспортен самолет C-130H-30 с регистрация 7T-WHM. Машината е произведена през 1982 г.

Това е пореден тежък инцидент за транспортната авиация на алжирските ВВС. През ноември 2012 г. С-295М катастрофира във Франция, като тогава загинаха шестима. През ноември 2010 г. С-130 излезе от пистата при кацане в Бурже, Франция и бе тежко повреден, но без тежко пострадали. Друг С-130 се запали след излитане и катастрофира в Алжир през юни 2003 г. При инцидента загинаха 10 човека.

 
Найденов: Отбраната не е само сектор, който гълта средства от бюджета
11.02.2014, 15:26

Ангел НайденовНа отбраната не трябва да се гледа само като на сектор, който генерира бюджетни разходи или консумира средства, категоричен беше ресорният министър Ангел Найденов на Националния форум "Правителство – Бизнес. Рестарт на икономиката".

По думите му голяма част от годишния бюджет на ведомството от около 1 млрд. лева практически се връща в икономиката под формата на разходи за текуща издръжка, потребление на стоки и услуги, стимулиране на вътрешния пазар и др.

Найденов заяви, че с фирми от българската отбранителна индустрия са сключени договори за 7,2 млн. лева за доставки и услуги само за второто полугодие на 2013 година. Докато на практика отношенията на министерството с предприятията от българската отбранителна индустрия за предишните четири години са били сведени до нула.

"Има един-единствен договор от 2009 година между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот на стойност 6 000 лева", изтъкна министърът.

Министерството е и един от най-големите работодатели на частни охранителни фирми, за които отделя между 11 и 14 млн. лева на година, изтъкна Найденов. Освен това средногодишно използва 40 млн. лева за горива и отделя 35 млн. лева през Военно-медицинска академия (ВМА) за лекарства и консумативи.

Министърът съобщи, че предстоят нови процедури по Закона за обществените поръчки на стойност 30 млн. лева. По думите му възможност за българските производители в отбранителната индустрия е индивидуалната екипировка на войниците и окомплектоването на личния състав с облекло и снаряжение.

Министърът също смята, че трябва да бъдат облекчени процедурите по Закона за обществените поръчки и за обжалване и произнасяне на компетентни органи за тръжни процедури, за да се стимулира бизнесът.

Вицепремиерът Даниела Бобева добави, че се върви към секторни обществени поръчки и по отношение на специалната продукция, каквато е и тази от сектора на отбраната, ще има специален режим. Найденов увери, че се полагат усилия, когато се договаря доставката на въоръжение и техника отвън, да се договарят и условия за реинвестиране и сътрудничество с българските компании.

В подкрепа на българския бизнес е и популяризирането на българските изделия от сектора отбрана и сигурност в чужбина, за което по указание на министъра вече работели и българските военни аташета.

Найденов съобщи още, че в района на летищните писти в Горна Оряховица и Чешнегирово се подготвят за продажба около 500 декара земеделски земи.

Той обаче беше категоричен, че не може въоръжените сили да се използват в помощ на селското стопанство.

Министърът обясни, че 94 модулни формирования участват целогодишно в помощ при снеговалеж, пожари, наводнения, търсене и издирване на загубени хора. Това е достатъчно като отговорност на въоръжените сили по отношение на подкрепата в мирно време, категоричен е той.

http://www.investor.bg/

 
Международно авиационно изложение в Сингапур
11.02.2014, 15:06

Днес в Сингапур се откри международен авиационен салон "Singapore Airshow 2014" (11-16 февруари).

Това е най-голямото авиационно изложение в Азиатско-Тихоокеанския регион. В него тази година участват повече от 1000 компании от 47 страни по света, включително и повече от 60 от 100-те най-големи производители на авиокосмическа техника.

В изложението са представени повече от 100 летателни апарата от различни класове и с различно предназначение - от лайнерите за дълги полети "Боинг-787 Дримлайнър" и "Еърбъс A350XWB, до безпилотни летателни апарати. За европейския A350XWB това е премиера, тъй като той за пръв път се представя зад граница. Самолетът още минава през изпитания и се готви за получаване на сертификат за летателна годност през третото тримесечие на тази година.

Русия ще представи модели на Як-130, Су-35, Т-50, Sukhoi Superjet-100, МС-21 и Бе-200. В демонстрационната програма участие ще вземе учебно-боен самолет Як-130.

 
Два руски бойни кораба преминаха през Дарданелите и навлязоха в Егейско море
11.02.2014, 13:38

Два руски бойни кораба преминаха през пролива Чанаккале (Дарданелите) и навлязоха в открити води в Егейско море, съобщи електронното издание на вестник „Заман”.

Бойните кораби от състава на руския ВМФ - големия десантен кораб "Азов” (ЧФ), с бордови номер 151, както и големия десантен кораб „Георгий Победоносец” (СФ) - с бордови номер 016, преминаха през Мраморно море съпровождани от катери на турската брегова сигурност. Не се съобщава крайната дестинация на двата руски бойни кораба, посочи още вестник „Заман”.

Същевременно бе съобщено, че големият десантен кораб „Минск" от Балтийския флот и големият десантен кораб „Ямал" от Черноморския флот вчера са отплавали от Новоросийск и през нощта са преминали успешно през Босфора. Те ще преминат през Дарданелите утре, ще навлязат в Егейско море и ще се насочат към групата от руски кораби в Средиземно море.

Изпращането им е свързано с ротация в постоянната група от кораби на Руския флот в този регион, която се ръководи от капитан I-ранг Олег Пешкуров.

 
Alenia Aermacchi ще достави M-346 Master на полските ВВС
11.02.2014, 12:03

M-346 Master Полското МО официално е потвърдило избора на M-346 Master, производство на Alenia Aermacchi, за победител в конкурса за закупуване на учебно-тренировъчен самолет (УТС) AJT (AJT - УТС за напреднало обучение).

Преди това M-346 Master е преминал изпитания и оценен в 41-а учебна авиобаза. Тестовете са проведени в рамките на тендера. Съгласно изводите на комисията, извършила изпитанията, самолетът съответства на всички предявени в условията на тендера изисквания.

Конкурсът за нов УТС AJT бе обявен на 25 февруари 2013.Придобиването на новия самолет е в рамките на „План за техническа модернизация на ВС на Полша за периода 2013-2022”. Във финалния етап на тендера участваха три претендента - Alenia Aermacchi с M-346 Master, Lockheed Martin UK с УТС T-50 и BAE Systems с Hawk AJT.

Офертите са отворени на 20 ноември 2013 г. .Най-ниска стойност на доставката е предложила Alenia Aermacchi – 1 167 754 500 злоти (около 280 млн евро). Останалите предложения са 1 754 006 167 и 1 802 757 431 злоти, съответно на BAE Systems и Lockheed Martin UK.

В края на декември МО на Полша избира Alenia Aermacchi за предпочетен кандидат за победител в конкурса, а на 3 януари 2014 Инспекторатът по въоръженията и изпратил до италианската компания покана да предостави УТС М-346 за извършване на изпитания в рамките на тендера.

Очаква се договорът да бъде подписан във второто тримесечие на 2014 г.. Споразумението ще включва доставката на 8 самолета М-346, тренажор, обучение на пилоти и ИТС. Доставката на самолетите трябва да завърши през 2016-2017, като има опция за закупуване на още четири самолета.

http://www.pan.bg/

 
САЩ са преразгледали плана за изтегляне на войските си от Афганистан
11.02.2014, 10:05

САЩ са преразгледали плана за изтегляне на войските си от Афганистан през 2014 година във връзка с позицията на афганистанския президент Хамид Карзай, който отказва да подпише двустранно споразумение в областта на сигурността, съобщи вестник The Wall Street Journal.

Новият вариант ще даде възможност на Белия дом да почака афганистанският лидер да напусне поста си, тъй като във Вашингтон предполагат, че Карзай няма да промени позицията си и се надяват следващият държавен глава да подпише споразумението. Поредните президентски избори в страната са планирани за 5 април 2014 г.

Последното предложение на Пентагона е след президентските избори в няколко бази в Афганистан да останат 10 000 военнослужещи. Отделна ограничена тренировъчна мисия ще обучава афганистанските сили за сигурност.

Контингентът ще бъде изтеглен за две години с крайната цел всички американски войници да са напуснали Афганистан до края на администрацията на президента Барак Обама, с изключение на военния персонал, който работи в американското посолство в Кабул. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Екс-шифровач на ВМС на САЩ осъден за опит да шпионира в полза на Русия
11.02.2014, 09:07

Бившият шифровач на ВМС на САЩ Робърт Патрик Хофман е осъден на 30 години затвор за опит да предаде секретна информация на Русия.

Хофман, който служил във ВМС на САЩ около 20 години и имал достъп до особено секретни документи, се уволнил през ноември 2011 година. В края на 2012 година той бил задържан в резултат на специална операция, проведена от ФБР.

Военният моряк предал на агенти на ФБР, които се представили за съветски разузнавачи, секретни данни, достъп до които той имал по време на военната служба. В частност, той предал сведения за това, как да се откриват американски субмарини и как американците изчисляват местонахождението на чуждестранни подводници.

 
Италия все по-разколебана за F-35
11.02.2014, 08:50

Ф-35Италия планира ново намаляване на бройката поръчани F-35 JSF, а в управляващата Демократична партия все по-силно се чуват гласове за пълно напускане на програмата. Това съобщава Defense News.

Според източници на Defense News в момента Италия подготвя нова стратегия за развитие на ВВС, която залагала покупката на 45 изтребителя F-35, а не 90, както се планираше по-рано. Оригинално Италия трябваше да придобие 131 машини.

Паралелно с това се обмислял вариант за допълнителни инвестиции в Eurofighter и подобряване на многоцелевите му възможности, което да удовлетвори необходимостта на италианските ВВС от ударни бойни самолети.

Според Defense News около 75% от депутатите на управляващата Демократична партия смятат, че италианското участие в проекта F-35 трябва да бъде прекратено във връзка с икономическото състояние на страната и увеличаващите се разходи в програмата.

През юни 2013 г. след серия изслушвания в италианския парламент бяха замразени всякакви допълнителни разходи свързани с покупката на F-35.

Италия трябва да извършва крайното сглобяване на своите F-35 в Камари, като до момента страната е пластила 13 броя F-35A и един вертикално кацащ F-35B.

http://aeropress-bg.com/

 

 

EASA сертифицира AW189

10.02.2014, 22:30
AgustaWestland AW189

Европейската авиационна агенция EASA издаде типов сертификат на новия 8,3 тонен вертолет AgustaWestland AW189. Това дава възможност да започне доставката на стартовия клиент Bristow Group, които трябва да получат първите две машини в близките дни. EASA е издала типов сертификат на 7 февруари 2014 г., а първите вертолети на Bristow са предназначени за офшорни операции.

Двудвигателният AW189 се задвижва от CT7 и е предназначен за превоз на 16 човека.

Моделът за първи път бе представен на изложението в Бурже през юни 2012 г. и по-малко от три години по-късно AW189 вече е сертифициран. Вертолетът ще се използва и в националната система за търсене и спасяване на Великобритания.

http://aeropress-bg.com/

 
Заплатите в МВР да се увеличат с 8 на сто, предлага Йовчев
10.02.2014, 22:19

Цветлин ЙовчевДа се увеличат заплатите в МВР, Националната разузнавателна служба (НРС), дирекция "Охрана" към правосъдното министерство и за цивилните в системата на министерството на отбраната - това предлага вътрешният министър Цветлин Йовчев в проектопостановление, качено на сайта на МВР.

В документа се посочва, че заплатите на вътрешното министерство ще се увеличат с 8%, съобщи в. "Сега". Парите ще дойдат от "извършената оптимизация на административните структури на ведомството, закриване на някои дейности и не на последно място намаляване на общия брой служители на МВР".

Така минималната заплата на ръководни специалисти с висше образование вече ще е 626 лв., а максималната - 1234 лв. Експертите с висше образование пък ще получават между 626 и 683 лв. Максималната заплата на зам.-министъра ще е 2053 лв., а на директор на дирекция - 1661 лв.

Според проекта 1136 лв. ще е максималната заплата на началник-отдел в разузнаването. Малко по-ниско - 1071 лв., ще е възнаграждението на началник-секция. Главният експерт ще взима 972 лв., а старши експертът - 911 лв.

С 3% ще се увеличат заплатите сред цивилните от системата на военното министерство. Увеличението ще засегне началниците на отдели във Военномедицинската академия, университета във Велико Търново и комендантството на министерството. Максималната заплата за магистър там ще е 707 лв., a за бакалавър - 699 лв. Между 370 и 509 лв. ще са заплатите на физици, математици, специалисти по стопанските и обществените науки.

5% ще е скокът на възнагражденията в дирекция "Охрана" към правосъдното министерство, които пазят съдебните сгради и конвоират арестанти. След увеличението назначените на най-високата длъжност ще получават 1062 лв.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в националния форум „Бизнес- Правителство“
10.02.2014, 21:12

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 11 февруари, в националния форум „Бизнес- Правителство“. Той се провежда по инициатива на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.

Министърът на отбраната ще се включи в дискусия във втория панел на тема „Икономика и социална политика“.

Откриването на форума ще започне в 09:00 часа утре, 11 февруари 2104 г., в зала 3 на Националния дворец на културата.

http://www.mod.bg/

 
Изнесоха третата партида с химически оръжия от Сирия
10.02.2014, 19:34

Третата пaртида със сирийски химически оръжия е била натоварена и е напуснала Сирия, а някои материали са били унищожени в страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН.

Не се съобщават детайли за количеството натоварени или унищожени оръжия, но се призовават сирийските власти да ускорят доставянето на химическите материали.

Холандските и норвежки кораби Ark Futura и Taiko превозват химическите оръжия от сирийското пристанище Латакия от 7 януари. Вече две пратки бяха изнесени от страната.

Сирия не успя да изпълни целта на Организацията за забрана на химическите оръжия до 5 февруари да се изнесат декларираните химически оръжия и прекурсори. Но от организацията и ООН обявиха миналата седмица, че не вярват Дамаск умишлено да забавя процеса.

http://news.ibox.bg/

 
Глобални последици от надпреварата във въоръженията в Азия
10.02.2014, 15:27

В неотдавнашно изказване в Конгреса заместник министърът на отбраната на САЩ Франк Кендал отбеляза, че Китай отделя огромни ресурси за военно модернизиране.

И ако в момента САЩ все още запазват уверено технологическо предимство пред Китай, то вече след някъде 5 – 10 години това няма да бъде гарантирано.

Думите на Кендал свидетелстват за започване на процеса на съкращаване на глобалното американско военно присъствие. Този процес бе предизвикан от верига събития, в това число безумната американска война в Ирак, икономическата криза и последвалото изостряне на съперничеството с Китай.

В разгара на войната в Ирак приоритетите на американското военно строителство изглеждаха по друг начин. Скъпоструващите перспективни програми, ориентирани към създаване на нови типове оръжия за война против Русия или Китай се съкращаваха. В администрацията на Джордж Буш огромни усилия бяха насочвани за получаване от Конгреса на съгласие за съкращаване производството на най-мощния съвременен изтребител F-22.

Съкращаваха се разходите за Военноморските сили, беше ликвидирана програмата Future Combat Systems (бойни системи на бъдещето). Всички средства отиваха за увеличаване броя бойни бригади на сухопътните войски и закупуване на специална техника за война срещу въстаници, например безпилотни апарати и защитените от мини коли MRAP. Смяташе се, че техническото превъзходство на САЩ е достатъчно за надмощие над Китай дори в условията на съкращаване на инвестициите.

А сега САЩ, без да постигнат някакъв решителен успех, напуснаха Ирак и напускат Афганистан и пак променят приоритетите на военното строителство. Тези промени стават в условията, когато ресурсите на бюджета са все още ограничени, а тези на противника се увеличават. От говорът може да бъде само един – съкращаване общия брой войски и съсредоточаване на наличните сили и ресурси върху един противник. Според Кендал, този днешен противник е Китай. Резултат ще стане неизбежното съкращаване на възможностите на САЩ да реагират на кризи в други части на света.

Освен това, САЩ ще станат по-зависими от различни съюзи. Те ще се стремят да лансират своите интереси в други световни региони за сметка на дипломацията и износ на модерни оръжия на свои партньори за да се концентрират върху борбата с Китай в Тихия океан. За Китай пък единствен и естествен отговор на това ще стане работата по изграждане на своя система от съюзи с цел избягване на обкръжаване и изтегляне на част от американските сили и ресурси от Азиатско-тихоокеанския регион.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Обучаваме наши военни на симулатор на самолет МиГ-29 в Сърбия
10.02.2014, 15:13

Министрите на отбраната на България и на Сърбия Ангел Найденов и Небойша Родич обсъдиха насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество, съобщиха от военното ни ведомство.

В рамките на визитата в нашата страна на сръбския министър представители на ВВС на двете страни подписаха „Протокол между Министерството на отбраната на Република Сърбия и Министерството на отбраната на Република България за подготовка на симулатор на самолет МиГ-29". С този документ се дава възможност летателният състав от ВВС на България да се обучава на тренажора на Миг -29 в Сърбия.

По време на разговорите бяха обсъдени насоки за развитието на двустранните военни отношения.  Двамата министри бяха единодушни, че активното сътрудничество във военната област трябва да продължи.

Беше отбелязано, че съвместните учения, тренировки и подготовки съдействат за повишаване на подготовката на военнослужещите за изпълнението на задачи, характерни за многонационални операции и за постигане на по-добра оперативна съвместимост. Бяха отбелязани проведените през 2013 г. съвместни бойни стрелби на въоръжените сили на двете страни на зенитния полигон на ВВС „Шабла" и участието на Сърбия в българо-американската подготовка " Black Sea Rotational Force 2013" на полигон „Ново село".

Като области за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството двамата министри очертаха военното образование, военната медицина, военната полиция и военната география, както и възможностите за използването на военно-почивните станции.

Министрите Ангел Найденов и Небойша Родич обсъдиха и участията на двете държави в международни мисии и операции на ООН и ЕС.

Като израз на добросъседски отношения беше посочено опазването и поддържането на българските и сръбските военни гробища на територията на двете страни. Министър Найденов и министър Родич подчертаха, че в името на доброто бъдеще на страните трябва да се съхранява историческата памет.

Срещата между военните министри на двете страни се проведе във военното министерство на България.

По-рано днес министърът на отбраната Небойша Родич беше официално посрещнат с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

В срещата от българска страна участваха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, представители на политическия екип и експерти от Министерството на отбраната. От сръбска страна - извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия у нас Н. Пр. Владимир Чургус, заместник-командващият на ВВС и ПВО генерал-майор Миодраг Гордич, аташето по отбраната полковник Мирослав Митрович и полковник Синиша Радович, началник на кабинета на министъра на отбраната.

http://news.ibox.bg/

 
Потъна сделката за подводница "Надежда"
10.02.2014, 13:15

подводница "Надежда"Една от най-успешните сделки на армията е на път да потъне, научи "Труд".

В края на 2013 г. фирмата "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, която е 100% собственост на военните, продаде за скрап последната българска подводница "Надежда" на цена от 710 хил. лв. Купувач е фирмата "Финтрон България".

До момента обаче сделката все още не е осъществена, тъй като тече спор между фирмата и министерството дали трябва да се плати ДДС.

"На 1 октомври 2013 г. между МО и "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД е сключен комисионен договор за продажба на подводница, като цената включва облагане с ДДС", обявиха от военното ведомство.

Представители на "Финтрон България" не бяха открити за коментар. Фирмата купувач е превела част от дължимата сума по договора. В писмо до МО нейните собственици оспорват облагането с данък, позовавайки се на глава трета от Закона за данък добавена стойност, която засяга международен транспорт, съгласно който с нулева ставка на ДДС се облага "доставка на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, с изключение на тези за спортни и развлекателни цели или за лични нужди".

От военното министерство твърдят, че окончателно е изяснено, че по смисъла на закона, подводницата е "плавателно съоръжение", но същата не е обект на Кодекса на търговското корабоплаване и регистровите книги. Последната оценка на техническото състояние на подводницата е категория 5 (за скрап), което не позволява да се използва по предназначение. Становището на Министерството на отбраната е, че сделката е облагаема с ДДС, предвид описаните по-горе обстоятелства, което е отразено и в комисионния договор между Министерството на отбраната и "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД.

Въпреки всичко Министерството на отбраната е отправило запитване и към Националната агенция по приходите. "Финтрон България" присъства във всички списъци и асоциации на дружествата, които се занимават със скрап. Появиха се информации, че "Надежда" трябва да бъде нарязана във "Флотски арсенал" - Варна.

Първоначалната цена на "Надежда" беше 480 хил. лв. Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана. Първоначалната идея на МО беше да я подари на община Варна за музей. По-късно беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме - "Слава". Тя е по-запазена и затова беше решено да бъде дадена безвъзмездно на общината. – Още български подводници

http://www.trud.bg/

 
Saab и Kalyani Group с общи предложения за ПВО проекти в Индия
10.02.2014, 13:02

RBS 70 NG Шведският отбранителен концерн и една от водещите индийски високотехнологични компании подписаха споразумение за стратегическо партньорство за проектите на ВВС на Индия за близка ПВО система VSHORAD и SRSAM. Целта е да се обединят десетилетният опит на Saab като водещ разработчик и доставчик на доказали се радарни и ракетни системи с инженерния и производствен опит на Kalyani. Споразумението беше подписано от президента на шведската компания Хакан Буске и индийския му партньор Баба Калиани, президент на едноименна индустриална групировка по време на изложбата Defexpo, което се проведе през първата седмица на февруари в Индия.

Първоначално споразумението ще се фокусира върху проектите VSHORAD и SRSAM на индийското МО. Saab ще предложи система базирана на RBS 70 NG за изискванията на проекта VSHORAD. Това е високоточна, носима, с 24/7 готовност за действие система, инертна към всякакви смущения.

За проекта SRSAM Saab предлага комбинация от уникалните способности на многофункционалния трикоординатен радар Giraffe AMB 3-D и наземната ракетна система за ПВО BAMSE.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Дузина генерали аут от армията
10.02.2014, 12:20

Големи рокади във високите ешелони на военната власт се очакват през тази година. Причината е, че 11 генерали се пенсионират поради навършване на необходимата възраст, която е между 58 и 62 г, съобщава в."Преса".

Към настоящия момент в щабовете на войските и в структурите на МО служат 28 генерали. Това означава, че близо половината от висшият ешелон ще бъде подновен.

Подготвяла се и пълна подмяна на шефовете на щаба на отбраната. На 1 юли т.г изтичал мандатът на шефа на отбраната ген. Симеон Симеонов, който по закон вече не може да бъде удължен.

Все още не е ясно кой ще седне в стола на най-висшия военен след началото на юли. Преди време е бил валиден принципът на ротацията, при който генералите от видовете въоръжени сили се редуват на поста. Според това правило досега само висш морски офицер не е оглавявал щаба. През последните години най-много генерали от ВВС са били шефове на Генщаба- Никола Колев, Михо Михов и настоящият – Симеон Симеонов. Затова сега се очаква началник на щаба вече да бъде от някой друг род войски.

Промени се очакват и в най-висшия армейски щаб – Съвместното командване на силите. Шефът му ген. Атанас Самандов и началникът на щаба ген. Васил Димитров също навършват възраст за пенсиониране. На служба ще остане само заместникът на Самандов контраадмирал Георги Мотев.

 
Аварийно кацане на С-5В след разхерметизация на кабината
10.02.2014, 12:06

C-5 Galaxy Американски военнотранспортен самолет C-5 Galaxy е кацнал аварийно на летището на военновъздушната база Уестоувър поради повреда на борда. По време на полет от американската база Рамщайн (Германия) към военновъздушната база Довер (щат Делауер) над Атлантическия океан летците докладват за разхерметизация на кабината. Десетчленният екипаж и намиращите се в товарния салон 15 пътника преминават към дишане през кислородните маски. Самолетът започва да снижава към безопасна височина. Инцидентът е станал на височина 10 300 м над океана в около 23 часа.

Екипажът се е насочил самолета към най-близкото подходящо летище и в 02:29 часа успешно е извършил кацане във военновъздушната база Уестоувър. Няма пострадали с изключение на малко момиче, получило незначителни наранявания и откарано в близката болница.

http://www.pan.bg/

 
Ще надвие ли китайската армия френската?
10.02.2014, 11:15

Към 2015 година разходите на военнопромишления комплекс на Китай ще надминат сумарния отбранителен бюджет на Великобритания, Франция и Германия, съобщават експерти от компания IHS.

Съгласно техни изчисления, през 2014 година Китай ще се нареди на второ след САЩ място в света по отбранителни разходи: те ще съставляват сумата $148 милиарда. Междувременно, увеличаването на военния бюджет на Китай не тревожи Европа.

„Китай е голяма страна, която не се намесва в събитията, ставащи в чужбина” – смята Етиен дьо Дюран, водещ специалист по сигурността от френския Институт по международни отношения. С изключение на антипиратската мисия в Аденския залив и неотдавнашното конвоиране на химическото оръжие от Сирия, Китай засега не е използвал своите Въоръжени сили в чужбина.

Но значителното увеличаване на военния арсенал на Китай му позволява по-твърдо да защитава интересите си в различни териториални спорове. Днес Китай има противоречия с практически всички свои съседи: Индия, Япония. Виетнам, Филипините. Все още е напрегнало положението и на Корейския полуостров.

Официални представители на Китай подчертават, че китайската армия не планира намеса във военни конфликти в чужбина. „Нуждаем се от безопасна обстановка за спокойно развитие. И едно от основните условия тук е съответният отбранителен бюджет” – обяснява Сюй Гуанюй от Китайската асоциация за контрол върху оръжията и разоръжаването. Чиновникът изтъква, че ако се раздели военният бюджет на Китай за 213 година ($107 милиарда) на количеството войници в Народно-освободителната армия на Китай (2,3 милиона души) ще излезе, че на всеки войник се падат по $46520. Според Гуанюй, ако същото се пресметне за американската армия, ще излезе $443660 за всеки войник, което е почти 10 пъти повече. И тази разлика, според китайския чиновник, подлага на опасност „мирното развитие на КНР”.

С неговите доводи не е съгласен френския военен експерт Етиен дьо Дюран, който смята, че „всичко това следва да се изчислява, изхождайки от покупателната способност и стойността на униформата. Освен това, китайският военен бюджет не е прозрачен, но по-голямата му част отива не за войници, а за оръжия”.

Докато в Азия военните разходи нарастват, в западни страни през 2014 те ще продължат да се съкращават, се казва в доклада на IHS. Например, във Франция от 2013 до 2019 година ежегодният военен бюджет ще съставлява €31,4 милиарда, а числеността на армията към 2019 ще е 242.279 души, което е с 82.000 души по-малко от 2009 година.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
РСК «МиГ» ще удвои производството на самолети през следващите три години
10.02.2014, 10:50

МиГ-29К/КУБРСК «МиГ» възнамерява до 2017 г. да удвои производството на самолети. Към момента корпорацията произвежда по 16 броя на година. „Нашата задача е да произведем 24 самолета през 2015 и 30 през 2017 г.”, заявява заместник генералния директор Сергей Мамаев.

На този етап РСК „МиГ” се занимава с производството на палубни МиГ-29К/КУБ, многоцелеви МиГ-29М/М2, учебно-тренировъчни и леки самолети с общо назначение. В Държавната програма по въоръженията е предвидено и закупуването на МиГ-35.

Непосредствена задача е производството на 24 изтребители МиГ-29К/КУБ за руския ВМФ по условията на сключения през 2012 г. договор. През 2013 г. е постигнато споразумение с МО на Русия за доставката на 16 изтребителя МиГ-29СМТ,като за сега няма подписан договор. Продължава доставката на МиГ-29К/КУБ за ВМС на Индия.

http://www.pan.bg/

 
САЩ и Южна Корея ще проведат съвместни военни учения от края на февруари до началото на април
10.02.2014, 09:23

Съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея Key Resolve („Ключова решимост”) и Foal Eagle („Млад орел”) ще продължат от 24 февруари до 18 април, се казва в заявление на обединеното командване на военните на двете страни.

Очаква се в маневрите да участват 12700 американски военни и близо 200000 южнокорейски.

Ученията Key Resolve са основани върху компютърно моделиране, докато във Foal Eagle ще участват сухопътни войски, както и представители на Военноморските и Военновъздушните сили на двете страни.

Съобщава се, че ученията целят трениране на изключително отбранителни действия.

 
Да стане ли военната служба по-дълга?
10.02.2014, 08:56

Макар и с определени резерви към социалните мрежи, бихме могли да проследим някои тенденции или поне позиции в обществото мнение. През миналата седмица наблюдавах коментарите към един информационен материал, които привлече най-голям интерес от читателите.

Да се вдигне или не пределната възраст за военна служба? Това бе темата. Т.е. става дума за евентуално увеличаване на военната служба. По-точно на възможността да се служи, с две години повече например, в зависимост от военното звание. Темата не е нова. Преди няколко дни я възобнови председателят на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков на среща със запасни и резервисти. Каза я на фона на провеждащия се вече Преглед на структурата на Въоръжените сили и очакваните законодателни промени. И с аргумента, че военната експертиза трябва да се използва повече и по-дълго в интерес на отбраната и армията.

Характерното в случая е, че не става дума за новина. За подобни намерения съдим от доклада на Комисията по отбрана от средата на ноември м.г. при първото четене на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, когато лично председателят Янко Янков „изясни, че вече съществуват разговори с министъра, свързани с пределната възраст на пенсиониране за генерали и офицери и се очаква становището на министерството.” Поводът бе вдигането на пределната възраст за войниците от 45 на 50 години, което е в сила от началото на тази година. През есента този въпрос бе поставен на комисията от народния представител вицеадмирал от резерва Пламен Манушев. 

Какви са реакциите в социалните мрежи? Ако трябва да направим извод, отново с уговорката, че той ще бъде с голяма доза резерви, поради факта, че в никакъв случай не става дума за представително социологическо проучване, в по-голямата си част коментарите са негативни. Прозират няколко опасения.

Първото – ще се стигне до запушване на системата, т.е. до замразяване на кариерното развитие на много военнослужещи. Този проблем стои, включително и пред младите генерали, които са с амбиции да растат  във военната йерархия.

Второто – да не би вдигането на пределната възраст за военна служба да повлече след себе си увеличаването на необходимите години за осигурителен стаж за придобиване право на пенсия от военнослужещите, които сега са 27. Може би това е най-масовият страх, макар че това политическо ръководство на Министерството на отбраната с нищо не е подсказало, че би могло да се стигне до това решение. Но както казва народът, парен каша духа. Макар че всички изявления и законодателни действия на сегашния министър на отбраната, би трябвало да успокояват хората.

Третото – защо да се вдига пределната възраст само за полковници и генерали, макар че никой досега не е споменал за кои звания става дума. Най-вероятно тук по-паметливите се основават на факта, че незнайно защо преди две години се подходи избирателно. Тогава промяна в годините настъпи за всички звания без войнишките и без „генерал-майор” и генерал-лейтенант”. От спомените за досегашната практика прозира недоверие, че решението ще бъде обективно и няма да е продиктувано от промяна на закона заради определени хора.

Има предложения и по процедурата. Те са свързани най-вече с прозрачността на вземане на решения. Защо например по такъв въпрос, а и не само по него, не се направи социологическо проучване, както това бе сторено през лятото за отпадане на възрастта, като условие за пенсиониране на военнослужещите. Добро предложение! Може да се приложи и друг подход. Едно сериозно обществено обсъждане на новото законодателство в областта на отбраната и Въоръжените сили ще свърши доста работа в тази насока. Като че ли практиката проектите на различни документи да се публикуват на сайта на МО не е достатъчна. Няма информация какви предложения постъпват и доколко те променят един или друг текст от съответния проект.

Все пак да стане ли военната служба по-дълга? Очевидно все още отговорът – положителен или отрицателен, не разполага с достатъчно аргументи. Като че ли обаче има определен консенсус в едно нещо. И той е – ако се прави нещо, да не се прави избирателно, т.е. да е за всички военни звания. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Министърът на отбраната на Република Сърбия Небойша Родич пристигна на официално посещение в нашата страна
09.02.2014, 22:57

Небойша Родич Министърът на отбраната на Република Сърбия Небойша Родич (Nebojša Rodić) пристигна днес, 9 февруари, в нашата страна. Той ще бъде официално посрещнат с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн утре, 10 февруари.

По-късно в Министерството на отбраната ще се проведе среща между министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов и министъра на отбраната на Република Сърбия Небойша Родич, на която ще бъде обсъдено двустранното военно сътрудничество и перспективите за неговото развитие.

Официалното посрещане с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн ще се състои утре, 10 февруари, от 10:00 ч.

http://www.mod.bg/

 
През април ще се проведат изпитания на руския зенитен ракетно-артилерийски комплекс „Панцирь-С” в Арктика
09.02.2014, 21:23

„Панцирь-С” Изпитанията на зенитния ракетно-артилерийски комплекс (ЗРАК) „Панцирь-С”, разработка на Тулското „Конструкторское бюро приборостроения” (КБП), ще се проведат в близко време в Арктика. Това е съобщил за ИТАР-ТАСС по време на оръжейното изложение DEFEXPO-2014 заместникът на главния конструктор на КБП Валерий Слугин.

Според неговите думи, в изпитанията, които ще започнат през април-май тази година, участие ще вземат три комплекса „Панциря-С” от щатния руски вариант, който работи в температурен режим от минус 50 до плюс 50 градуса. Произведените за износ ЗРАК се изпълняват по стандарт минус 20 - плюс 60 градуса и не могат да работят в арктически условия. Изпитанията, в това число и стрелбите, ще се проведат в района на Новосибирските острови, предаде ИТАР-ТАСС.

ЗРАК „Панцирь-С” от есента на 2013 година е приет на въоръжение в руската армия. Арктическите „Панцири-С” ще бъдат в бяло-черна петниста маскировъчна окраска. – Още за „Панцирь-С

 
Добри Джуров не искаше да се махат кльоновете
09.02.2014, 19:44

Лично съм бил на граничната застава до с. Голям Дервент, Елховско. Даже мога да покажа къде имахме от старите немски прожекторни станции. Местността е пресечена и трудно се наблюдава. Разбирам, че сега там се изгражда инженерно-защитно съоръжение от 33 км във връзка с бежанската вълна. Има обаче класически норматив, който трябва да се спазва. По-малко от двама души на километър фронт на границата не бива да има. Не говоря за допълнителните технически средства - прожектори, кучета, радиостанции и др. Границата ни с Турция е 270 км. Всеки може да сметне колко души трябва да я охраняват.

По мое време цялата южна граница беше заградена с т.нар. кльон. По тактико-технически данни той дава надеждност за предотвратяване на нарушения на границата до 75 процента. Останалото до 100 процента може да се постигне с използването на личен състав, автомобили, служебни кучета, прожекторни и радиолокационни станции. Имали сме участъци от 200 до 500 км, където нямаше безнаказано нарушение. Успяхме да постигнем 97 процента надеждност при охраната на границата..........Прочети още

 
Ирански кораби се отправиха към Атлантика
09.02.2014, 17:37

Командването на военноморския флот на Иран обяви в събота, че страната е изпратила военни кораби към морските граници на САЩ, информира агенция Fars.

Някои средства за масова информация заявиха, че едва ли не става въпрос за иранска военноморска ескадра.

Реално това е стандартен далечен поход на иранския флот в който участват само два кораба - лека фрегата и снабдителен кораб. В случая това са леката фрегата тип Воспер Мк.5 (Альванд) "Сабалан" и кораба за снабдяване "Харг".

През миналата година, например, тези кораби навлязоха в Тихия океан и направиха приятелски посещения в Китай.

 
Индия планира да приеме на въоръжение първата произведена в страната подводница през 2015 година
09.02.2014, 17:22

Произведената в Индия атомна подводница "Арихант" ще бъде готова за предаване на военноморските сили през 2015 г. Това на международното оръжейно изложение DEFEXPO-2014 каза директорът на Организацията за отбранителни изследвания и разработки към индийското Министерство на отбраната Авинаш Чандер, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му, в момента се извършва постепенно повишаване мощността на реактора на подводницата и „до два - три месеца” ще започнат нейните изпитания, които ще включват изстрелване на ракета "К-15" с далекобойност до 700 км.

 
Ето я новата космическа совалка на САЩ
09.02.2014, 13:32

Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems, която е една от трите компании, разработващи по поръчка на НАСА нови космически летателни апарати, които да работят на принципа на пенсионираните вече совалки, обяви, че проектът й достига до финалните етапи и вече има готова дата за първия полет. Той ще бъде на 1 ноември 2016 г., като полетът ще е без екипаж. Летателният апарат се казва Dream Chaser и ще бъде изведен в орбита чрез ракета Atlas V от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида.

Dream Chaser ще трябва изпълни полет в орбита и след това да се приземи успешно. Ще последват множество анализи на всеки детайл, като данните ще се използват за производството на бъдещата совалка, както и за втория полет на първия Dream Chaser.

През 2017 г. се планира да се извърши и първият полет на Dream Chaser с екипаж. Новата совалка е доста по-малка и компактна спрямо предшественика си. Дължината й е едва около 9 метра спрямо над 36 метра на класическите совалки. Въпреки това Dream Chaser ще може да събере екипаж от 7 души и необходимото им оборудване, предаде БЛИЦ.

SNC Space Systems се надява, че чрез програмата си ще може да изпревари другите две компании. Макар NASA да помага и на трите, накрая ще избере само един проект, който ще използва за превоз на астронавти и оборудване до Международната космическа станция.

В момента американската агенция разчита на руските космически апарати "Съюз". Наемането на едно място в тях обаче струва на NASA 70.7 млн. долара, съобщава онлайн изданието Mashable. Затова агенцията разчита на наследник на своите совалки, който да може да използва многократно и на по-ниска цена в дългосрочен план.

 
СОСЗР: Училището трябва да дава повече знания за нашата военна история
09.02.2014, 13:28

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов  Съвместна работна група на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието и науката да прегледа учебните програми и учебниците и да предложи решения за получаване на повече знания от учениците по военна история.

Двете министерства и общините да създават условия за срещи на учениците с действащи военнослужещи, както и с членове на военно-патриотичните съюзи.

Това е част от предложенията на СОСЗР, направени от неговия председател генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, направени на първото за тази година заседание на Обществени съвет по отбранителна политика, ръководено от министъра на отбраната Ангел Найденов...........Прочети още

 
Основното транзитно летище се премести от Киргизстан в Румъния
09.02.2014, 13:07

C-17 Globemaster IIIПрисъствието на ВВС на САЩ в Киргизстан завърши и основното транзитно летище за американския контингент в Афганистан стана военновъздушната база "Михаил Когалничеану" в Румъния. На 31 януари 2014 г. 376-та експедиционна ескадрила, контролираща въздушния трафик и логистичната поддръжка на летище Манас – основно входящо и изходящо летище за войските на САЩ в Афганистан, преустанови дейността си след десет годишно присъствие там. Сега основните транзитни операции се преместиха на летището до Констанца, Румъния.

На 3 февруари там кацна първия С-17 с 300 човека на борда, отбелязвайки началото на дейността на новата транзитна база. С първият полет са превозени военнослужещи от 2-ра бригадна бойна група от състава на 101-ва въздушна-десантна дивизия с постоянно базиране във Форт Кемпбел, Кентъки.

Военновъздушната база "Михаил Когалничеану" може да поеме до 2000 военнослужещи за транзитен престой, а обслужващият постоянен персонал е от 350 военни и цивилни.

Споразумението между САЩ и Румъния за ползване на базата бе подписано през 2013 година.

http://www.pan.bg/

 
'Ариана-5' изведе на орбита два телекомуникационни спътника
09.02.2014, 09:30

На 7 февруари 2014 в 23:30 наше време, от площадка ELA-3 на космодрума Куру бе реализиран старт на РН Ariane-5ECA (VA-217) с два телекомуникационни спътника.

Космическият апарат ABS-2 е на оператора Asia Broadcast Satellite и е създаден от специалисти на американската компания Space Systems / Loral на базата на платформата FS-1300. Неговата стартова маса е 6330кг, габарити 8.3х3.5хь3.5, размах на слънчевите батерии - 26 метра. След заемане на геостационарната орбита, той ще зависне в точка 75 градуса източна дължина и ще обслужва клиенти от Африка, Азиатско-Тихоокеанския басейн, Европа и Близкия изток.

Космическият апарат ATHENA FIDUS (Access on Theatres for European Nations Allied forces – French Italian Dual Use Satellite) – е френско-италиянски телекомуникационен спътник, създаден от специалисти на компанията Thales Alenia Space на базата на платформата Spacebus-4000 по поръчка на космическите агенции на Франция и Италия. Неговата стартова маса е 3080кг, габарити 2.86х1.8х2.95м Предназначен е за предоставяне на телекомуникационни услуги, на първо място, интернет, за правителствени структури. Точката в която ще работи - 38 градуса източна дължина. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
Стартираха изпитанията на AC-130J
09.02.2014, 08:36

AC-130JИзпитанията на новия американски гъншип AC-130J Ghostrider започнаха в авиобаза Еглин, Флорида. Самолетът лети от около година, но едва наскоро е получил въоръжението си.

AC-130J в момента е въоръжен с едно 30-mm оръдие GAU-23 и възможност за използване на управляеми ракети AGM-176 Griffin (изстрелват се от товарната кабина) и управляеми боеприпаси GBU-39 SDB (пускат се от точки под крилото). По-късно ще се изпитват и други боеприпаси, включително GBU-44/B Viper Strike и AGM-114 Hellfire.

AC-130J има оптико-електронна система за наблюдения и радар със синтетична апертура за наблюдение на земната повърхност. Екипажът му се състои от седем човека, включително двама пилоти.

Предполага се, че ВВС на САЩ ще закупят около 32 самолета от този тип, които да заменят остарелите AC-130H Spectre. Достигане на начално ниво на бойна готовност се очаква в 2016 г.

http://aeropress-bg.com/

 

 
В САЩ са проведени успешни изпитания на В-61
08.02.2014, 21:40

В-61В САЩ успешно са изпитали обновена версия на атомната бомба B-61, което е нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който приканва към ядрено разоръжаване. Изпитанията са били извършени във вторник в Лос Аламос. – (видео)

B-61 е ядрена бомба, която се явява основно оръжие на стратегическите ядрени сили на САЩ. Последният вариант на B-61, който е на въоръжение сега е модификация 11 (противобункерна), създадена през 1997 година.

В-61 е била адаптирана към най-различни самолети на ВВС на САЩ и НАТО. В американската военна авиация това са стратегическите бомбардировачи B-58 Hustler, B-1, B-2, B-52, и F-111; изтребителите-бомбардировачи F-100 Super Sabre, F-104 Starfighter, F-105 Thunderchief, F-4 Phantom II; а също и A-4 Skyhawk, A-6 Intruder, A-7 Corsair II, F-15. Новият изтребител от пето поколение F-22 Raptor също може да носи ядрени бомби B-61. Взривателят на B-61 може да бъде установен за взривяване на боеприпаса във въздуха, на повърхността на земята, а също и под земята на дълбочина до няколко метра. B-61 има един вариант за мощност на заряда, според някои източници той е 10 килотона, а други предполагат, че той е 340 килотона.

Към 1 март 2013 година САЩ разполагат общо с 1654 ядрени бойни глави. От тях в строя са около 150 бомби B-61, като част от тях са разположени в американски складове в Европа и Турция. През 2011 година започна работата по създаването на нова, 12-та модификация на В-61, която трябва да завърши до 2018 година, и изпитания на която бяха извършени във вторник. – Още ядрено оръжие

 
Цяло събитие е да срещнеш на улицата униформен военнослужещ
08.02.2014, 19:35

Младши лейтенант от запаса Петър ВелчевОсъществяването на ефективно военнопатриотично възпитание е невъзможно, ако държавата абдикира от тази си функция и разчита единствено на ентусиазма и патриотичните подбуди на неправителствените ветерански организации. За съжаление в България редица фактори влияят крайно негативно върху тази изключително важна национална функция. С отмяната на наборната военна служба на 01 декември 2007 г. и преминаването към изцяло професионална армия, бе игнорирана вековната традиция и връзката „народ - армия” бе прекъсната. Армията ни се сви и се капсулира в няколко гарнизона. Тя вече е трудно откриваема. 

Цяло събитие е да се срещне на улицата униформен военнослужещ в бойна, строева или парадна униформа. За съжаление значителна част от военнослужещите възприемат военната униформа предимно като работно облекло и се носи само в района на военните поделения и учебните полигони..........Прочети още

 
Франция инвестира 1 млрд. евро в кибер отбрана
08.02.2014, 17:20

Франция ще засили дълго пренебрегвания сектор на кибер отбраната си с 1 милиард евро под формата на инвестиции в съвременни технологии, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната представи мерките, в които се включват защитени телефони, криптиращи технологии и системи за наблюдение. Те ще защитят уязвимите компютърни системи, които често пъти стават жертви на хакери и шпионаж.

Проблемите с кибер сигурността на Франция дойдоха на дневен ред след разкритията за мащабното подслушване на американската Агенция за национална сигурност (NSA). "Това е приоритет за министерството на отбраната, защото оперативният капацитет, способността ни да провеждаме операции, може да бъдат сериозно застрашени от кибер заплахи", каза льо Дриан. "Имам предвид отбранителни системи, командни и контролни центрове, данни и системите, които свързват всичко това", допълва той.

Повечето средства ще отидат за гарантиране на сигурността в министерството на отбраната и стратегическите му партньори, които през 2013 г. са били мишена на около 800 кибер атаки.

Френският парламент прокара закон през декември, който позволява на държавата да иска данни от телекомите и интернет доставчиците, в някои случаи без съдебно разрешение, и по този начин си навлече критиката на активисти за свободата в интернет.

Около 400 милиона евро от сумата ще се използва за оборудване на стратегически фирми за защита и криптиране на данни, засичане на хакери и следене на вътрешни мрежи. Министерството на отбраната не е споменало кои конкретни компании има предвид.

Военните ще създадат специален център за обучение на персонал близо до северозападния град Рен, където ще има и изследователски отдел, който ще разработва първите френски кибер оръжия. Персоналът в отдела за кибер отбрана на военните CALID ще бъде увеличен шест пъти, а определени юристи ще бъдат обучени по-бързо да задвижват случаите през съдебната система, при които много рядко се стига до наказание за кибер престъпления.

http://www.investor.bg/

 
Каварналиев удържа 14 пъти по-голяма гръцка армия
08.02.2014, 13:42

полковник Константин КаварналиевИсторията на всеки народ е низ от възходи и падения. Нашата също не прави изключение.

Но историците винаги предпочитат да изследват времето на големите победи и слава. От което нацията губи. Защото и във времена на неуспехи и поражения също има блестящи примери на смелост, храброст, себеотрицание и жертвоготовност. Като подвизите на полковник Константин Каварналиев, един забравен герой от Междусъюзническа война, за която българите не обичаме да си спомняме.

"Аз на грък гръб не давам". С тези думи ще остане в историята Константин Каварналиев, един от най-смелите командири в българската армия. Роден на 15 февруари 1866 г. в Шумен също като много хлапета в освободена България мечтае да стане офицер. На 16 години е приет във Военното училище. При избухването на Сръбско-българската война юнкерите от випуска на Каварналиев предсрочно са произведени в чин портупей-юнкер (приблизително отговарящо на днешното офицерски кандидат), за да бъдат попълнени оголените щатове в армията поради оттеглянето на руските офицери. Шуменецът е назначен като младши офицер в Пети пехотен дунавски полк. Сражава се смело край село Банкя, след което му е поверено командването на рота............Прочети още

 
Фрегатата „Верни” – пет години служба под военноморския флаг на България
08.02.2014, 12:18

С тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от Четвърти дивизион патрулни кораби, дислоциран в Пункта за базиране Бургас, бе отбелязана петата годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на борда на фрегата „Верни”.

Командирът на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев поздрави военните моряци от екипажа и им благодари за ежедневния труд, който полагат за издигане и утвърждаване на престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

Тържественото приемане на фрегатата „Верни” в състава на българските ВМС стана на 20 март 2009 г. в Пристанище Бургас. Първи командир на фрегатата е капитан ІІ ранг Галин Манев. Кръстница на „Верни” е Ивелина Василева, която през 2009 г. бе заместник-кмет на Бургас..........Прочети още

 
Минният ловец „Цибър” – пет години служба под военноморския флаг на България
08.02.2014, 12:13

Вчера в Пункта за базиране Варна от състава на Военноморска база - ВМС бе чествана петата годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на минния ловец „Цибър”.

От името на командира на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев екипажът на минния ловец бе поздравен от  капитан I ранг Хари Костадинов. Командирът на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев благодари на екипажа за професионализма и положения труд през изминалите години и им връчи възпоменателен плакет. Командирът на Пункта за базиране Варна капитан I ранг Тодор Йотов поздрави военните моряци, като им пожела да продължават да бъдат сплотени и единни като екипаж.

Тържественият ритуал по присвояването на военноморския флаг на Република България се състоя на 09.02.2009 г. във Военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия. Тогавашният командващ ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев го връчи на първия командир на кораба капитан III ранг Димитър Желев. Кръстница на третия „Цибър” в българската военноморска история стана Полина Кавръкова.

Командир на минния ловец „Цибър” от 01.11.2012 г. е капитан III ранг Панайот Панайотов.........Прочети още

 
Интриги на поколенията самолети: на кого пречи FGFA?
08.02.2014, 11:57

Т-50„DEFEXPO 2014” е изложба на сухопътни и военно-морски оръжия в Делхи, но не е възможно да се избегнат обсъжданията на изложбата на авиационна тема, особено на фона на неотдавна разгърналата се в индийската преса критика на една от най-амбициозните съвместни руско-индийски програми, а именно – програмата за създаване на изтребител от пето поколение FGFA на основата на руския проект Т-50 ПАК ФА.

Корените на проблема се виждат с невъоръжено око: структурата на ВВС на Индия, която поставя акцент на използването преди всичко на самолети на Русия и Франция, предполага наличието в ръководството на ВВС минимум на две лобистки групи – проруска и профренска. При това втората група, която неотдавна постигна успех (победител на тендера MMRCA стана френският изтребител Rafale), изпитва дефицит на ресурси: високата цена на Rafale, която надхвърля утвърдените контрактни рамки и не най-големите икономически възможности на Индия, принуждава да се търсят допълнителни средства, и съвместната с Русия програма за създаване на изтребител от пето поколение при тези условия става мишена за лобистки атаки.

Заедно с това основателните аргументи против FGFA не се толкова много. Предимно на критика се подлага цената на самолета, която очевидно ще надхвърли 100 млн. долара за единица. Но предстоящата покупка на Rafale по цена, която се приближава до 20 млрд. евро за 126 самолета, очевидно ще излезе още по-висока. При това не трябва да се забравя за разликата на поколенията – прототипът на FGFA, изтребителят Т-50, извърши първият полет през януари 2010 година, 23 години по-късно от първия изтребител Rafale.

Въпреки това „схватката за пари” продължава и имайки предвид текущата обстановка едва ли ще се прекрати. Според редица специалисти, напълно възможен е отказ на Индия от Rafale с анулиране на резултатите от тендера MMRCA и преразпределение на средствата в полза на други програми, включително FGFA.

Изтребителят от пето поколение не е единствената съвместна разработка на руските и индийските авиостроители. Големи надежди от двете страни се възлагат на проекта МТА (многоцелеви транспортен самолет/medium transport aircraft, водещ произхода си от самолета Ил-214).

Междуправителственото споразумение за съвместно разработване и строителство на самолета МТА беше подписано от правителствата на Русия и Индия още през 2007 година. За следващите години бъдещите партньори се договориха, че на руската и индийската страна ще принадлежат по 50% от акциите на предприятието, щаб-квартирата ще бъде открита в Делхи. Производството на самолета ще бъде разположено както в Русия, така и в Индия. Производствените планове предвиждат производството на 205 самолета, от които 3% могат да бъдат за износ в трети страни. Ако всичко върви по план, то първият полет на МТА ще се състои през 2016-2018 година.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
QF-4 се е разбил в национален парк в Ню Мексико
08.02.2014, 10:25

QF-4 Малко след излитане безпилотна свръхзвукова мишена QF-4 се е разбила в петък в 09:08 в Националния парк White Sands в Ню Мексико (САЩ) – на около 8 км западно от военновъздушната база Holloman. Самолетът е от състава на 82 ескадрила. Националният парк временно е затворен.

QF-4 е дистанционно управляема въздушна мишена, която може успешно да симулира противникови изтребители. Тя може да лети с пилот или управлявана дистанционно от оператор.

Последната авария с този тип самолети е през 2013 г., също малко след излитане. QF-4 представляват доработени изтребители F-4 Phantom, излезли от въоръжение.

В процес е тяхната замяна с QF-16, представляващи модифицирани F-16 Fighting Falcon от първите версии.

http://www.pan.bg/

 
Великобритания купува F-35B през 2017 г.
08.02.2014, 08:51

Отпускането на пари за покупката на F-35B ще стане през 2017 г. Това е заявил британския министър на отбраната Филип Дън при питане в долната камера на английския парламент, цитиран от Jane’s.

Дън е посочил, че покупката на F-35B става на пет етапа, като първите три вече са преминали. Те са включвали участие в програмата и доставка на машини за изпитания. Четвъртият етап, който трябва да бъде одобрен до дни, включва договарянето на първите 14 серийни F-35B.

В момента Великобритания има два тестови изтребителя и един предназначен за обучение. Очаква се още един изпитателен F-35B да дойде всеки момент. В края на 2014 г. три от тези самолети ще бъдат изпратени в авиобаза Едуардс, Калифорния за да бъдат част от 17-та изпитателна ескадрила, а четвъртият

14-те машини, които ще дойдат в рамките на четвъртата фаза на програмата ще се доставят през 2016 г. и ще оборудват 617-та ескадрила „Dambusters”, която първоначално ще се базира в учебния център на Морската пехота в Боуфит, Южна Каролина.

През април 2018 г. ескадрилата ще се прехвърли в авиобаза Мархам, Великобритания и през декември същата година трябва да се достигне първоначално ниво на бойна готовност за наземни операции. В същата база от 2019 г. ще се базира и ескадрила за приучаване. Следващата ескадрила, която ще получи F-35 ще е 809-та „Immortals”.

През 2018 г. на служба ще влезе първия от двата самолетоносачи от клас Queen Elizabeth, с което ще започне и палубната експлоатация на типа. Достигане до пълно ниво на бойна готовност (наземна и палубна) се планира за 2023 г. Дали Великобритания ще построи и двата планирани самолетоносача ще стане ясно през 2015 г., а това ще реши и дали ще се доставят всички 138 планирани F-35B.

http://aeropress-bg.com/

 
„Калашников" строи завод в Индия
08.02.2014, 08:40

През 2014 г. руският концерн „Калашников" ще започне строителството на завод за съвместно производство в Индия. Това заяви генералният директор на концерна Алексей Криворучко, цитиран от „Интерфакс".

Първият етап предвижда да започне не производство, а сглобяване на оръжието. Капацитетът ще бъде 50 000 бройки годишно. Плановете са за разширение на следващ етап, при който ще започне и производство.

Индия е перспективен пазар за оръжейната индустрия. Русия е готова да инвестира около $20 млн.

Индия е и най-големият купувач на руско оръжие. – Още за АК

 

 
Пролетната активация на ЧВМГ ОВ "Блексифор" ще се проведе в Черно море от 28 март до 15 април
07.02.2014, 22:17

В периода от 28 март до 15 април 2014 година ще се проведе пролетната активация на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие "Блексифор".

В ученията на военноморското съединения, които на ротационен принцип ще се командват от представител на ВМС на Украйна, ще бъдат задействани бойни кораби на ВМС на България, Румъния, Русия, Украйна и Турция. Грузия ще представи патрулен кораб от бреговата охрана на МВР.

За първи път в активацията ще се сформира и участва сборен военен оркестър, основата на който ще бъде оркестъра на ВМС на Украйна.

 
За първи път индийски летец кацна с МиГ-29КУБ на INS Vikramaditya
07.02.2014, 21:11

Днес на палубата на самолетоносача INS Vikramaditya за първи път е извършено кацане с изтребител МиГ-29КУБ, управляван от индийски пилот. Във втората кабина е бил руски летец.

INS Vikramaditya (бивш руски авионосещ крайцер "Адмирал Горшков") пристигна във военноморската база Карвар в началото на януари. Пълната водоизместимост на кораба е 45 000 тона, дължина му е 283,5 м и максимална ширина - 59,8 м. На самолетоносача може да се базират 30 летателни апарата - МиГ-29К/КУБ и вертолети Ка-27 и Ка-31.

http://www.pan.bg/

 
Lockheed пуска цивилна версия на Super Hercules
07.02.2014, 20:23

Lockheed Martin официално стартира проект за създаване на цивилна версия на техния тактически транспортен самолет its C-130J Super Hercules. Компанията очаква първите поръчки за машината означена като LM-100J през лятото.

Lockheed Martin планира да направи първи полет с цивилната версия на Super Hercules през 2017 г., а сертификацията от американските граждански въздухоплавателни органи да приключи година по-късно. Първата доставка на клиент се планира за същата 2018 г.

Цивилният LM-100J ще струва около $65 млн. и ще бъде лишен от цялото военно оборудване, с което е натоватен военния му събрат.

Между 1964 и 1992 г. Lockheed продават около 115 броя от цивилната версия на Hercules – L-100. Повечето от тези машини все още са в експлоатация и скоро ще се наложи тяхната замяна поради изчерпването им на техническия им ресурс.

От Lockheed Martin очакват да продадат 75 – 100 цивилни Super Hercules за период от 20 години. Компанията отказва коментар за имената на потенциални клиенти, но посочва, че се гледа основно в нишата на компаниите от петролния, газов и минен сектор.

LM-100J ще може да превозва 18 тона товар на 4000 km.

http://aeropress-bg.com/

 
Навършват се пет години от вдигането на военноморския флаг на борда на фрегата „Верни” и минен ловец „Цибър” в Бургас
07.02.2014, 17:38

Навършват се пет години от вдигането на военноморския флаг на борда на фрегата „Верни” и минен ловец „Цибър” в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили. С тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от дивизион „Патрулни кораби” дислоциран в Пункт за базиране Бургас бе отбелязана годишнината на фрегата „Верни”. Командира на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев поздрави екипажа и им благодари за ежедневния труд, който полагат за издигане и утвърждаване на престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.

С тържествено вдигане на военноморския флаг на минен ловец „Цибър” дислоциран в Пункт за базиране Варна бе отбелязана годишнината му. Екипажът на минния ловец бе поздравен от името на комодор Митко Петев от капитан I ранг Хари Костадинов. Командирът на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев, благодари на екипажа за професионализма и положения труд през изминалите години и им връчи възпоменателен плакет. Командирът на Пункта за базиране Варна капитан I ранг Тодор Йотов поздрави военните моряци, като им пожела да продължават да бъдат сплотени и единни, като екипаж.

 
Доставката на китайски ракети за Саудитска Арабия
07.02.2014, 16:30

Публикуваната от журналиста от „Newsweek” Джеф Стайн история, в която той се позовава на разузнавателни източници за уж състояли се през 2007 г. доставки на китайски ракети „DF-21” за Саудитска Арабия, постепенно започва да се разпространява в световните медии, допълвайки се с подробности и коментари.

Към нея започнаха да се отнасят като към установен факт. Въпреки това, в предложената от американския журналист версия, има няколко доста слаби места.

Известно е, че в края на 80-те години, Китай достави на Саудитска Арабия голяма партида от балистични ракети с течно гориво „DF-3” със средна далекобойност, които бяха основата на саудитското Стратегическо ракетно командване. Максималните оценки на тогавашните доставки бяха над 100 ракети, като в повечето публикации ставаше дума за около 30-50 ракети.

Ракетите, които имат изключително ниска точност и се използват от Национално-освободителната армия на Китай като носители на мощни термоядрени бойни глави, никога не са били тествани в Саудитска Арабия и са разположени на три добре охраняеми и защитени основи.

Доставката на „DF-3” за Саудитска Арабия беше единствената по рода си. През 1991 г., след като се сблъска със сериозен натиск от САЩ, заради на своя износ на ракетни технологии в Пакистан, Китай се задължи да спазва нормите на Режима за контрол на ракетните технологии (РКРТ). Режимът забранява износа на ракети с обхват по-голям от 300 км и полезен товар над 500 кг. Това задължение беше потвърдено със съвместно американо-китайско изявление през 1994 г.

А сега – за статията на американския журналист. Джеф Стейн пише, че през 2007 г. Китай е продал на Саудитска Арабия много опасната високоточна мобилна балистична ракета със средна далекобойност „DF-21”, способна да носи ядрено оръжие. Оказва се, че по някаква причина, Китай е решил да преразгледа собственото си решение за спазването на нормите на РКРТ и е поел риска от голям скандал и евентуални санкции от страна на САЩ. Нещо повече, оказва се, че Китай е предал на друга държава, приятелски настроена към САЩ, собствената си стратегическа ракетна система, която е в основата на целия китайски арсенал от ракети със среден обсег на действие.

На свой ред, САЩ, разбирайки чудовищното нарушаване на РКРТ от страна на Китай, укрепването на който беше една от най- важните области на американската политика през последните 20 години, по някаква причина, са решили да не вдигат шум. САЩ, изглежда, са били доволни от консултациите със саудитците и беглия преглед на ракетите (неизвестни за тях конструкции), който е показал, че тези ракети не могат да носят ядрени бойни глави.

Действията на двете страни в статията на Стейн не се поддават на никаква логика и са в противоречие с техните собствени предишни действия и изявления. Това противоречие заслужава поне някакво обяснение. Но в статията няма нито дума за това.

История, представена по този начин, изглежда много съмнително. Това, обаче, няма да й попречи да продължи да се разпространява по световните медии.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първите Як-130 за 2014 година
07.02.2014, 15:07

Як-130На 6 февруари 2014 на летището на Учебния център Борисоглебск кацнаха поредните два учебно-бойни самолети Як-130, получени от руските ВВС в Иркутския авиационен завод ОАО "Корпорация "Иркут".

Самолетите са в нова (по-скоро в „старата”) светла двуцветна окраска и червени бордни номера "64" (1114) и "65" (сериен номер 1115). Прелитането е станало с междинно кацане на летищата Толмачево (Новосибирск) и Шагол (Челябинск). Те са излетели от Иркутск на 1 февруари, но поради технически причини двата самолета до 6 февруари са останали на летище Шагол.

Това са първите Як-130, доставени на руските ВВС през 2014 г. Те са произведени през 2013 - самолетът със сериен номер 1114 е извършил първия полет на 4 декември, а този с номер 1115 – на 11 декември. Двата самолета са построени в рамките на договора от декември 2011 за доставка на 55 Як-130 до края на 2015 г. и са съответно 34-ти и 35-ти по ред. През 2012 са доставени 15 самолета (бордни номера от "31" до "45"), а през 2013 – 18 броя (бордни номера от "46" до "63").

На 6 февруари е извършил първият си полет и първият построен тази година Як-130 със сериен номер 1116. - Още за Як-130

http://www.pan.bg/

 
Ще бъде ли създадена „азиатско НАТО”?
07.02.2014, 13:59

Една от най-обсъжданите теми в интернет стана хипотетично създаване на „азиатско НАТО”. Повод послужи неотдавнашната статия в изданието The Washington Times под заглавие „Is it time to create an „Asian NATO” („Време е да бъде създадено „азиатско НАТО”).

Нейни автори са бившият командващ Тихоокеанския флот на САЩ, старши военният представител на САЩ в ООН Джеймс Лайонс и старшият научен сътрудник на Международния център за оценки и стратегии Ричард Фишер.

Изразявайки загриженост от „нарастващата агресивна политика на Китай”, авторите смятат, че за запазване на „лидиращото положение и мира и стабилността в западната част на Тихи океан” на САЩ е необходима нова стратегия. „НАТО в Азия” би било идеалният вариант, но при сегашните условия това е малко вероятно”, посочват авторите на статията, имайки предвид острите противоречия между редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР).

В същото време някои експерти смятат, че тази стратегия вече се реализира в АТР. Ето мнението на политолога Леонид Савин:

   - САЩ вече имат в този район военен съюз ANZUS, в койтовлизат Австралия, Нова Зеландия и САЩ. НАТО, твърдят в САЩ, си поставя за цел да се противопоставя на възможни военни конфликти. С този аргумент те обосновават присъствието си в региона на Китай, Виетнам и други страни, които имат някакви териториални спорове. На практика САЩ използват НАТО за укрепване именно на своето присъствие, което ще оказва много силно влияние на решението на въпросите в АТР.

В същото време военното присъствие на САЩ в АТР нараства. В този регион се намират повече от 60% от ВМС на САЩ. Американски военен контингент присъства в Южна Корея, Япония, Австралия, Индонезия, Сингапур, Тайланд, Малайзия, на Филипините и Гуам.

Австралия и Япония отдавна сътрудничат с НАТО на основата на съвместни двустранни политически декларации. Опит на взаимодействие с НАТО имат също Сингапур и Малайзия. А в близка перспектива ръководството на Северноатлантическия блок планира да активизира преговори за сътрудничество с Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Мянма, Филипините, Виетнам и Тайланд. За сега никой не кани Китай в това хипотетично партньорство.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Да се извиним и на "доносника" Сергей Антонов
07.02.2014, 10:18

Публикацията на г-н Симеон Николов „Г-н президент, поклонете се на «доносника» полковник Пеньо Пенев!“ провокира сериозни размисли за нашето минало и за днешното отношение към хората, дали вдичко от себе си в служба на родината на онзи фронт, който някога наричахме "тихия", а те оставаха все зад завесата на "мълчаливия подвиг". Някои от тях платиха дори с живота си за това, че са служили на България.

В днешната канонада от "Разпни го", която бучи от всякакви равнища, дори от най-високото, младите хора, родени след 1990 година едва ли могат да намерят точни опори за ориентация. На тях всички им се представят като "ченгета, доносници, виновници за лагерите”.

Те не знаят и няма кой да им каже какво е да се работи в чужда държава, сред изключително враждебна среда, под натиска на мощни контраразузнавателни служби, които, ако не могат да те заловят реално, ще ти спретват една провокация и с това постигат не само служебен, но и мощен политически ефект........Прочети още

 
Ядрените амбиции на Саудитска Арабия
07.02.2014, 09:54

Арабските страни са много недоволни, че световната общност разреши на иранците да продължат обогатяването на уран за мирни цели, заяви принц Турки ал Фейсал - един от най-влиятелните саудитски политици.

Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив смятат да настояват за аналогично разрешение. Ако Рияд изпълни заплахата си, ще трябва да забравим за разоръжаването на Близкия изток и за перспективите да видим региона свободен от оръжия за масово поразяване.

“Ядреният” Близък изток ще се превърне в буре с барут, което ще може всеки момент да взриви цялата планета.........Прочети още

 
Хеликоптер на панамските ВВС се разби по време на операция срещу наркотърговци
07.02.2014, 09:10

Bell B-412Хеликоптер Bell B-412EP на панамските ВВС се е разбил вчера в 03:00 местно време при операция по преследване на наркотърговци, съобщава Dia a dia, позовавайки се на властите.

По предварителни данни, загинал е един член на екипажа, а други осем са ранени. Сред пострадалите е началника на националната въздушна служба Белсио Гонзалес (Belsio González Sánchez).

Инцидентът е станал в провинция Дарен, на границата с Колумбия, където наркомафията е много активна. Всички ранени са настанени в болница. Причините за катастрофата се установяват.

 
Ще вдигат пределната възраст за военна служба
07.02.2014, 08:50

Подполковник от резерва Янко Янков получава от полковник от запаса Иван Йорданов най-новата книга за историята на войсковия тил. Снимка Димитър БебеновОбмисля се повишаване на пределната възраст за военна служба. Чакаме становището на Министерството на отбраната. Това каза председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание подполковник от резерва Янко Янков. Той имаше среща вчера в ЦВК с офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Проявата бе организирана от клуб „Тил” на СОСЗР с председател полковник от запаса Иван Йорданов.

Смята се, че е твърде рано генерали, например, да се уволняват на 58 години.  Възможно е пределната възраст в зависимост от военното звание да бъде увеличена с две години. (Не става дума за изискването за придобиване право на пенсия по чл. 69 от КСО - 27 години осигурителен стаж, от които две трети прослужени във Въоръжените сили, независимо от възрастта.)............Прочети още

 

 
Саудитска Арабия купува сто немски стражеви катера
06.02.2014, 20:30

Министерството на отбраната на Саудитска Арабия има намерение да закупи от Германия сто стражеви катера за 1,4 милиарда евро, пише сп. Der Spiegel, като цитира конфиденциално писмо на държавния секретар по финансите Щефен Кампетер.

Очаква се Саудитска Арабия да придобие стражеви катери от два типа, но какви конкретно, не се уточнява. В сделката ще вземе участие немската експортно-кредитна група Hermes-Burgschaft. Кога именно се планира да се сключи договорът за доставката на корабите засега е неизвестно. Очаква се след подписването на съглашението и предоставянето от Саудитска Арабия на кредитни гаранции със строителството на корабите да се заеме корабостроителницата на Lurrsen. По оценка на Кампетер възможната сделка има политическа важност. Предполага се, че подробностите  около вероятната доставка на Саудитска Арабия на стражеви катери ще бъдат разкрити след подписването на съглашението.

През ноември 2013 г. стана известно, че Саудитска Арабия има намерение да придобие от Германия пет подводници от проекта Type 209 с възможност за увеличаване на поръчката до 25 единици, като възможната цена е 12 милиарда евро. Германия вече получи заявката за подводниците, но правителството на страната не е одобрило подписването на договора.

http://www.duma.bg/

 
Турция продължи търга за зенитни комплекси
06.02.2014, 20:18

SAMP/T Aster 30Секретариатът по отбранителна промишленост (SSM) на Турция е продължил търга T-Loramids за доставка на зенитни ракетни комплекси с голяма далекобойност, съобщава Defense News.

Участниците в конкурса могат да подават за разглеждане своите предложения до 30 април т.г. Продължаването на търга става за втори път. по условията на предишното продължаване заявки се приемаха до 31 януари т.г.

В момента участници в конкурса са консорциумът от американските компании Raytheon и Lockheed Martin, а също и европейският консорциум Eurosam. Те предлагат на турските военни зенитните комплекси Patriot PAC-3 и SAMP/T Aster 30. По-рано участници в конкурса бяха също китайската компания CPMIEC и «Рособоронекспорт». Първата предлагаше комплексите HQ-9, а втората  С-300ВМ «Антей-2500».

Търгът T-Loramids бе обявен през 2009 г. През септември 2013 г. конкурсът бе завършен. министерството на отбраната на Турция обяви за победител CPMIEC и започна преговори с компанията за доставка на зенитните комплекси HQ-9. Тогава турската страна обяви, че китайското предложение се е оказало най-интересно, както като цена (3,44 милиарда долара за 12 дивизиона HQ-9), така и с офсетния пакет. Но след обявяване на резултатите от търга недоволство са изразили САЩ и НАТО, като са обявили невъзможността от включване на HQ-9 към единната система за ПВО. Под натиска на съюзниците турското военно ведомство реши да продължи конкурса, като предложи на американските и европейски участници да свалят цената на своите предложения.

http://www.duma.bg/

 
Отпор срещу агресия
06.02.2014, 19:33

Отпор срещу агресия на тежковъоръжени противостоящи сили от съседна държава тренираха офицери във Военна академия „Георги Ст. Раковски” по време на командно-щабното учение „Зима – 2014”. В учебната проява, която приключва днес, участваха слушателите от първи курс, редовна и задочна форма на обучение, задочници от втори курс, както и докторанти от редовно обучение. В дните на учението офицерите анализираха учебната ситуация, правеха разчет на силите и средствата, предлагаха варианти за най-подходящите действия, с които да бъде спряно въоръженото нашествие.

В зала „Тържествена” на Военната академия звучаха подробни доклади за разузнатата обстановка, за средствата за огнева поддръжка, за химическата обстановка, инженерното осигуряване и т. н. Преподаватели отправяха към участниците въпроси и предложения за подобряване на работата.

Препоръки за подобряване на отделни моменти от планирането на операцията отправи към обучаваните ръководителят на учението - деканът на факултет „Командно-щабен” полковник доцент Димитър Ташков. За в. „Българска армия” той поясни, че реално се провежда учение с три учебни групи. Те „играят” щабове на механизирана бригада, военновъздушен компонент и военноморска база. Целта е да се усъвършенстват знанията и уменията на колегите слушатели по планиране на използването на различните формирования в системата на колективната отбрана на ниво съединение, заяви полковник Ташков.

http://bgarmy.bg/

 
Закриват се военните съдилища в Плевен и Варна, реши днес ВСС
06.02.2014, 17:43

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес реши да закрие военните съдилища и военните прокуратури във Варна и Плевен. Решението влиза в сила от 1 април т. г., съобщи "Правен свят".

Комисиите по предложение и атестиране и "Съдебна администрация" към ВСС трябва да изготвят предложения за преназначаване на магистратите и съдебните служители в други съдебни органи. Проект вече имало, вероятно още на следващото заседание на ВСС той ще бъде обсъден.

Причината за преструктурирането на военните магистратури се налага заради изключително ниската натовареност, което се дължи на редуцирането на престъпленията, подсъдни на военните съдилища, както и на намаляването на щатната численост на Българската армия.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика на тема: „Принос на неправителствените организации за военнопатриотичното възпитание“
06.02.2014, 16:33

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре,7 февруари, в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика, което ще се проведе в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб.

По време на заседанието на тема „Принос на неправителствените организации за военнопатриотичното възпитание“ ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с обществените очаквания в направленията: принос на неправителствените организации за военно-патриотичното възпитание, предизвикателства на глобализацията, миграционните потоци и мултикултурализма за националната идентичност и патриотизъм, необходимост от модерно военнопатриотично възпитание като компонент на националната и формиращата се общоевропейска идентичност, цели, обхват, съдържание и продължителност на военното обучение в училищата и университетите, връзката на военнопатриотичното възпитание с други форми и структури на общественополезна и безвъзмездна ангажираност на младежите.

В рамките на дискусиите ще могат да изложат своите становища членове на Съвета и гости на форума.

Утре министър Ангел Найденов ще открие и обновената експозиция на Националния военноисторически музей.

За първи път в музея ще бъдат представени постиженията и развитието на българския военнопромишлен комплекс в специално изградената зала за временни изложби. Посетителите ще могат да видят интерактивния детски музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, както и реновираната експозиция на три зали.

На тържественото откриване ще присъства и министърът на културата Петър Стоянович.

 
В България се завърна и втората част военнослужещи от 25-ия контингент на Въоръжените сили, участвали в операцията ISAF
06.02.2014, 15:50

Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник- командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров посрещнаха на летище София днес, 6 февруари, втората част военнослужещи от 25-ия контингент на Въоръжените сили, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF.

Около 260 военнослужещи от националния елемент в Кабул, част от 15-та охранителна рота, представители на Военна полиция и медицински екип, водени от националния командир на контингента полковник Максим Карев, пристигнаха в България след шестмесечна мисия в Афганистан. Завърнаха се и 3-ти и 4-ти екип от съветници с командири подполковник Костадин Добрев и подполковник Валентин Стоянов.

По време на мисията те изпълниха успешно поставените им задачи - денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, тактически и съвместни оперативни центрове. Изпълниха 3534 механизирани и пеши патрули, 13 323 проверки на моторни превозни средства и 33 112 проверки на пешеходци. В страната се завърна и назначената комисия от Съвместното командване на силите за извършване на контрол и помощ по време на ротацията и командирът на охранителната рота капитан Светослав Годинов.

По време на тържествените церемонии в Кабул и Кандахар за предаване на отговорностите между 25-ти и 26-ти контингент бяха наградени с „Медал на НАТО“ за участие в международната мисия военнослужещите от националния елемент, екипите от съветници, военнополицейското подразделение, медицинския екип и специализираните групи. Отличени бяха и военнослужещите от 15 рота за охрана на летище Кандахар с помощник-национален командир за Кандахар подполковник Тихомир Димчев.

На награждаването присъстваха представители на Съвместното командване на силите, командирите на американските бойни групи, в чийто състав действат формированията от българския контингент в Кабул и Кандахар, офицери от щабовете на ISAF, от регионалните командвания „Столица“ и „Юг“ и от формированията-партньори от Афганистанската национална армия.

http://www.mod.bg/

 
Американската компания Willard Marine ще достави катери Sea Force на украинските ВМС
06.04.2014, 14:55

Sea Force 11M Standard_NavyАмериканската компания Willard Marine обяви за сключен контракт за доставка на ВМС на Украйна на четири патрулни катера.

Договора е сключен в рамките на програмата ”Чуждестранни военни продажби”. Според условията на съглашението, компанията ще достави на ВМС на Украйна два 11-метрови и два 7-метрови алуминиеви катера Sea Force с открита рубка.

11-метровите катери са снабдени с двигатели „Камминс” QSB 5.9 с мощност 380 к.с. и водомети HJ292, способни са да развиват скорост до 45 възла. 7,3-метровите катери са оборудвани с дизелови двигатели „Камминс” QSB 5.9 с мощност 230 к.с. и подвижни колонки „Меркруизер”.

Willard Marine осигурява подготовката на екипажите, обслужването и ремонта на катерите. Контракта има опция за доставка на пери 7-метров патрулен катер.

Високоскоростните алуминиеви патрулни катери ще бъдат използване от украинските моряци при операции от типа VBSS (визита, качване на борда, поиск и захват).

Американската компания посети Украйна и представи там своята продукция през 2007 година.

 
Изплашени ли са САЩ от космическото оръжие на Китай?
06.02.2014, 13:08

САЩ имат „определени основания” за изпитват „тревога” по повод космическото оръжие на Китай. Това е „напълно реално” нещо, което, обаче, няма да бъде изведено в космоса.

Така руски експерти коментират оценките на американските военни, обнародвани на слушанията в американския Конгрес. Китай създава противоспътниково оръжие, способно да унищожава американски военни спътници или съществено да нарушава тяхната работа, каза Ешли Телис, бивш сътрудник на Държавния департамент и Съвета по национална сигурност на САЩ. Какво е това – спекули за избиване на средства от Конгреса или САЩ са реално изплашени от прогреса на Китай в космоса? Според генерал-майор Владимир Дворкин, и едното, и другото:

   - Китай наистина води такива изследвания, въпреки че не може да се каже нищо за успехите му. Китайците тестираха сваляне на свой спътник – това е известен факт. По тази причина американците могат да се тревожат, но тук присъства и желанието на лобистите да получат допълнителни военни средства.

Първото успешно тестиране на противоспътниковто оръжие Китай беше осъществил на 11 януари 2007 година. Тогава метеоспътникът FY-1C от серията Fengyun с тегло 1 – 1,5 тона на орбита с височина 865 километра беше поразен от пряко улучване на противоспътникова ракета. Тя беше изстреляна от мобилна система на космодрум „Сичан” и свали спътника с челен удар. Експертът Владимир Евсеев привлича вниманието върху това и казва следното:

   - Китай има възможности да унищожава спътници от Земята, но не и геостационарни. За унищожаването им в космоса се иска ударна система, изведена в орбита. Русия и Китай инициираха конвенция за забрана върху извеждането на оръжия в космоса. Изхождайки от това, Китай няма да изпраща там никакво оръжие, макар че има потенциална възможност за това.

По този начин Владимир Евсеев задочно възрази на бившия ръководител на Командването на Военноморските сили на Военновъздушните сили на САЩ Роберт Бътъруърт. Американският генерал каза в Конгреса, че „китайските военни изглежда се готвят за конфликт със САЩ и се стремят да поразяват военни спътници”. Наред с това руският експерт се съгласи с мнението на американския колега, че Китай създава кибероръжие за потискане на сигнали в космоса, както и лазерно оръжие:

- Работата се води, но друг е въпросът, на кой етап са те: експерименти или научно-конструкторски работи. Изглежда, че основите работи са на етап експерименти. Т.е. целите, най-вероятно, изцяло не са реализирани.

Във връзка с това генерал Дворкин напомня, че вече съществува един кодекс за поведение в космоса. Той не е задължителен, но предвижда невъзможността от поразяване на каквито и да е обекти в космоса. Тази тенденция следва да се засили, като се приемат съответни международни конвенции.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия чака хеликоптероносача "Мистрал"
06.02.2014, 12:12

Веднага, щом от Франция в Русия пристигне универсалният десантен кораб тип "Мистрал" – „Владивосток” – на него ще започне монтирането на руско въоръжение, съобщи вицепрезидентът на Обединената корабостроителна корпорация Игор Пономарьов.

При това нашите системи ще бъдат интегрирани с френските. До есента корабът ще се доизгражда в Сен Назер, след което ще бъде предаден на Военноморските сили на Русия. Контрактът за строителство на 2 хеликоптероносача за Русия на стойност над €1 милиард беше подписан през 2011 година. Сключването на сделката се съпровождаше с остри дебати относно необходимостта от такива кораби и стойността им. Впрочем, сега вече споровете утихнаха и вниманието следва да се обърне на това, какво може да даде този проект на Военноморските сили на Русия и на нашата промишленост, казва експертът Константин Макиенко:

   - За Русия е полезно всякакво сътрудничество със западни корабостроители. Същото може да се каже и за контрактите на руски моряци със западни колеги и за приобщаването към стандартите, приети във Военноморските сили на западни страни. За Франция за следване ще заминат над 400 руски моряци, където ще изучават езика, ще видят живота и службата на френските моряци.

Главна задача на тези универсални кораби е управлението на силите на флота. тъкмо сега наличието на такъв команден център в Средиземно море беше добре дошло. Особено при наличието на кораба на батальон морски пехотинци и разузнавателни летателни апарати.

Съгласно информация от явни източници, двата "Мистрала" ще имат руски оръжия, в това число системи за изстрелване на свръхзвукови крилати ракети, нови комплекси за противоракетна, противовъздушна и противокорабна отбрана. Така че разговорите, че хеликоптероносачите били слабо защитени, са несъстоятелни. Корабът ще може да поема на борда 450 души, авиационната му група включва 16 хеликоптера: 8 машини Ка-52К и 8 Ка-29, т.е. 8 бойни и 8 транспортни машини. На бойната палуба едновременно могат да се поместват 6 хеликоптера. На товарната палуба могат да се разположат до 40 танка. Русия купува "Мистрал" с цялото навигационно и технологическо оборудване, в това число бойната навигация, но оръжията ще са руски. Особено е важно, че руските военни моряци ще получат опит за експлоатация на един голям модерен западен военен кораб. Вторият "Мистрал" ще дойде в Русия през 2015 година. Първите два "Мистрала" ще бъдат включени в състава на Тихоокеанския флот на Русия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американци и руснаци залагат на все по-яки брони
06.02.2014, 09:36

MRAPНапоследък най-големите армии в света определено се ориентират към все по-яки и все по-тежки бронирани машини. И което е особено интересно - голяма част са в класа 4х4.

След Ирак янките категорично се отказаха от слабичките хамъри и минаха на огромните МРАП. Високопроходимите джипове вършеха добра работа в пустинните полета край Басра и в тесните улички на иракските градове, но се оказаха безполезни в каменистия релеф на Афганистан.

Точка на спора поставиха импровизираните взривни устройства на талибаните, които правеха на пух и прах прехвалените хамъри. В един момент се оказа, че и бронята на американските джипове не защитава войниците дори от стрелковото оръжие на противника. За разлика от тях бронята на МРАП е много по-здрава, а V-образното му дъно буквално разсейва встрани мощта на експлодиралата адска машина. Докато натъкналият се на бомба хамър поема в себе си цялата мощ на взрива.

Опарени от войната в Чечня, руснаците не чакаха подкана и сравнително бързо разработиха свой аналог на щатските МРАП. Преди броени месеци гигантът КАМАЗ подготви за изпитания пред държавна комисия уникалната машина КАМАЗ 63968 "Тайфун". Това чудо издържа взрива на 10 кг тротил, може да се управлява дистанционно от сателит, да изстрелва от покрива си безпилотен самолет, както и да устройва засади под вода.

Засега се знае, че проектът е в топ-10 на приоритетните задачи на американското военно разузнаване. Първо - заради комбинираната броня от метал и керамика, която издържа дори 30-мм боеприпаси, както и взрив от 10 кг тротил под която и да е част на колата. И второ - заради челното стъкло на кабината, което защитава от бронебойни куршуми калибър 14,5х114мм  Суперздравата броня не е изненада, досега само 2 бойни машини (и двете американски) отговарят на ниво 3В по натовския STANAG 4569. Известно е, че янките държат в тайна технологията на производството им дори от своите съюзници.

Истински сюрприз е бронираното стъкло, което е дебело цели 128,5 мм и въпреки това прозрачността му е 76%. Стъклото на американския проект на бъдещето, планиран за изпитания в края на годината, предлага само 72% прозрачност. Освен това стъклото чудо издържа 2 попадения на разстояние 28-30 см при скорост на куршума 911 м/сек.

На фона на тази безспорна тенденция българските "Пустинни котки" оправдават всеки лев от цената си. Преди 3 години Военна полиция получи 25 бройки, но успешните тестове на 2 от тях в Афганистан показаха, че и армията ни има нужда от тях. Не че не ни трябват машини от типа МРАП, но цената им е направо непосилна за бюджета на родното МО.

На този етап нашите бойци в Кабул и Кандахар използват предимствата на версията MRAP Max Pro RG-31, но щатските машини са ни дадени само за временно ползване.

"Пустинни котки" са разработени на базата на двигатели на "Форд", като цялото военно оборудване е дело на израелската фирма "Пласан".

Вариантът Sand Cat Transport е снабден само с люк и побира до 7 души. По-интересен е вариантът Sand Cat Utility. На неговия купол е монтирана картечница, която води огън, без стрелецът да се излага на риск. Боецът избира и унищожава целите с помощта на екран и пулт в защитената кабина. Освен това оръжейната платформа на купола разполага и с камери за дневно и нощно наблюдение.

Кои са плюсовете на "Пустинни котки"? Първо, хем са леки, хем са с много добра балистична и противоминна защита. Подобно на МРАП и при тях дъното е V-образно. За разлика от МРАП обаче "котките" са по-маневрени в градски условия, доста по-ниски са и разходите за тяхната логистика. Напоследък все по-голяма тежест придобива и възможността машините да са аеромобилни - да се превозват лесно по въздуха.

През последните няколко години "Пласан" разработи лека разузнавателна машина, която без проблем може да бъде пренасяна чрез хеликоптер "Чинук", както и версии с 60-мм минохвъргачка и с управляеми ракети "Спайк".

Успехът на "котките" е показателен за набиращата скорост световна тенденция да се увеличава механизираната лека пехота с машини 4х4 за сметка на механизираната пехота с машини 8х8. Все повече армии се адаптират към ролята на важни играчи в асиметричните бойни действия при мироопазващи и мироналагащи операции, където по-леките, но с по-добра балистична и противоминна защита коли определено са по-успешни.

Добре е, че военната полиция разполага с котки, лошо е, че такива машини няма нито в бригадата "Специални сили", нито в механизираните бригади в Карлово и Стара Загора. По неофициални данни 25-те израелски машини са купени доста прозорливо, въпреки ангажиращото рамково споразумение на МО с "Даймлер-Крайслер" - фирмата, производител на "Мерцедес-Бенц". Имало сериозна опасност насила да вземем още джипове Г-класа, с които нашите бойци в Афганистан са живи мишени - бронята им не гарантира защита дори от някои образци стрелково оръжие, а поддръжката им на място е лошо организирана.

http://www.24chasa.bg/

 
Американски институт разработва за Пентагона батерия, която може да изчезва
06.02.2014, 09:29

Независимият изследователски институт SRI International е получил от Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната (DARPA) 4,7 милиона долара за разработването на батерия, която изчезва по дадена команда, пише FastCompany. Финансирането на проекта е част от програмата на DARPA „Програмируеми изчезващи ресурси", която цели създаването на електроника за бойното поле, която може да се „разтваря в обкръжаващата среда".

Агенцията отвори програмата за участници в началото на 2013 година, като обяви, че иска да създаде „временни електронни устройства", които променят физическите и химическите си свойства, без да бъдат потопени във вода.

Целта е те да не могат да попаднат в ръцете на врага, който би могъл да ги открие на бойното поле. „DARPA търси начин да направи електроника, която трае толкова дълго, колкото е необходимо. Изчезването на устройствата може да бъде задействано от изпратен от команден пулт сигнал или от едно или няколко условия в околната среда, каквато е температурата", се казва в обявлението на агенцията.

SRI International е натоварена с разработката на силициево-въздушна батерия за постигането на целите на програмата. Изследователският институт е един от постоянните партньори при научни разработки на Пентагона. Организацията е известна с работата си по създаването на компютърната мишка, цветната телевизия, първите фази на технологията за Siri и дизайна на Дисниленд.

http://www.24chasa.bg/

 
Започна изложението в Индия
06.02.2014, 09:25

На 6 февруари 2014 в Делхи беше откритo изложението „DEFEXPO 2014” (06-09.2014) - най-голямата изложба в Индия, основната тема на която е въоръжението на сухопътните войски и флота.

За Русия, Индия исторически е специален пазар, значението на който е трудно да се надцени: като цяло, успешното сътрудничество с Индия оказва значително влияние върху общия резултат от растящия пазар в страните от Югоизточна Азия.

Според наличната информация, „Рособоронекспорт” и ОАО „Уралвагонзавод” ще представят на изложбата пълномащабен образец на БМПТ-72 – бойна машина за поддръжка на танковете „Терминатор” върху шаси на T-72, която за първи път беше демонстрирана на изложбата „RAE-2013” в Нижни Тагил. Модернизацията на танковете T-72 в тази машина се счита за един от най-ефективните варианти за използване на остарялото шаси.

Една от основните теми на изложбата ще бъде въпросът за техническото обслужване на наскоро предадения от „Севмаш” самолетоносач „Викрамадитя”, освен това, е напълно възможно поредното отлагане на доставката на израелските системи за ПВО „Barak-8” за този кораб да бъде използвано от руските разработчици с цел популяризиране на руските системи.

Интригата се запазва и при избора на прототип за индийската перспектива неядрена подводница от проекта „75I”. Русия участва в конкурса с проекта „Амур-1650”, това е версията за износ на проекта 677 „Лада”. Като се имат предвид предизвикателствата, с които се сблъска Индия при строителството на подводниците от френския проект „Scorpene”, руската подводница има добри шансове да спечели търга.

Следващото десетилетие ще бъде трудно за руските производители и износители на оръжие, но обещаващо, най-вече, заради предстоящата смяна на поколенията на платформите за военна техника. При сухопътните войски на мястото на изпитаните платформи на бойни машини за пехотата, БТР, танкове, въз основа на които са създадени машини от различни класове, идват нови семейства - тежката гъсенична „Армата”, средната гъсенична „Курганец-25” и средната колесна „Бумеранг”. Въз основа на тях трябва да бъдат създадени, съответно, танк, тежка бойна машина за пехотата, средна бойна машина за пехотата и бронетранспортьори.

Историята на сътрудничеството с Индия показва, че руското оръжие отговаря на доста строги критерии, предявени от въоръжените сили на тази страна, но конкуренцията никога не е било малка. Но днес „Рособоронекспорт” работи при по-тежки условия, отколкото в своето време съветските структури за военнотехническото сътрудничество - най-малкото, защото възможностите на Индия са се увеличили, а заедно с тях са се повишили и изискванията. Доколко тази работа ще бъде успешна – ще покаже и изложбата, която започва на 6 февруари.

 
Залпов огън на „БраМос”
06.02.2014, 09:07

Военноморските сили на Индия осъществиха залпово изстрелване на крилати ракети „БраМос” от борда на фрегатата „Триканд” (проект 11356), построена в Калининград, съобщи източник в кулоарите на откриващото се международно изложение на оръжия Defexpo 2014.

„Това е първото залпово изстрелване на свръхзвукови крилати ракети в света. Това стана на 30 януари. Пускането мина успешно. Две ракети са изстреляни една след друга с интервал три секунди” – съобщи източникът.

Според него, първата ракета успешно поразила целта, а втората – с телеметрична апаратура – прелетяла по съответната планирана траектория. „Способни сме практически едновременно да пускаме по осем ракети една след друга” – каза източникът. – Още за „БраМос”

 
Граничарите ще кацат в авиобазите на ВВС
06.02.2014, 08:56

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ще получи право и отговорност, по искане на директора на Главна дирекция „Гранична полиция” (ГДГП) и при възможност, да „организира базиране на въздухоплавателни средства на МВР, ведно с авиационната техника, средствата за обслужване и личен състав на територията на военните формирования от Военновъздушните сили”. Това ще се случи при промяната на Инструкцията за взаимодействие между МО и МВР, чийто проект е готов. Поправката регламентира взаимодействието в мирно време и при обявяване на извънредно положение.

Командирът на ВВС и директорът на ГДГП със съвместна заповед ще определят местата за базиране, броя и състава на въздухоплавателните средства, средствата за обслужване и личен състав, както и разпределянето на разходите, свързани с базирането.

По аналогичен начин проектът на инструкцията решава въпроса с базирането на корабите и техническите средства на граничарите в пунктовете на Военноморските сили и настаняването на личния състав.

Инструкцията, която е приета през юли 2011 г., организира взаимодействието на МО и МВР в мирно време, обявяване на извънредно положение, при военно положение или положение на война, между военния команден център и оперативния дежурен на МВР, при организиране охраната и прикритие на държавната граница, при борба с десанти, диверсионно-разузнавателни формирования и терористични групи и при защитата на обекти от критичната инфраструктура.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Самолетоносачът на американските ВМС Forrestal замина за скрап
05.02.2014, 21:47

USS Forrestal CV-59 Първият следвоенен американски самолетоносач USS Forrestal CV-59 на 4 февруари напусна стоянката за бракувани кораби във Филаделфия и се отправи за Браунсвилл, щат Тексас, където ще бъде нарязан за скрап, съобщи днес Associated Press.

Според местното издание Philadelphia Inquirer, последният преход на кораба ще продължи 17-18 дни. Първоначално флота смяташе да превърне самолетоносача в музей, но не се намериха инвеститори, и през октомври 2013 година компанията All Star Metals получи Forrestal за 1 цент.

Самолетоносачът Forrestal е изведен от състава на флота през септември 1993 г. след 38 години служба.

Forrestal е обкръжен с печална слава. През 1967 година на кораба, носещ бойно дежурство край бреговете на Виетнам, след случаен пуск на ракета Zuni на полетната палуба се взривяват бомби и започва силен пожар. Загиват 132 човека, още 62 са били ранени.

Forrestal е главния кораб от серия от четири еднотипни самолетоносача. Всичките те вече са бракувани. – Още за Forrestal

 
Украйна достави първите танкове в Тайланд
05.02.2014, 19:50

T-84Първата партида украински бойни танкове Т-84 „Оплот” пристигна в Тайланд, съобщи пресслужбата на държавната компания-износител "Укрспецекспорт".

Първите пет танка пристигнаха в пристанището на град Сатахип, където бяха разтоварени и отправени към мястото за провеждане на приемни изпитания”, се посочва в съобщението.

„Танковете „Оплот” ще сменят в Тайланд остарелите американски танкове М41А3. Контрактът между Украйна и Тайланд бе сключен през септември 2011 година и предвижда доставка на 49 такива машини, като стойността му е 200 млн долара. От 2006 година до сега Тайланд е купил украинска бронетехника на сума повече от 500 млн. долара. – Още за Т-84

 
Екипажи на Су-34 и МиГ-29СМТ извършиха прехвати в стратосферата
05.02.2014, 19:40

MiG-29Екипажи на Су-34 и МиГ-29СМТ извършиха прехвати на въздушни цели в стратосферата, съобщават от пресцентъра на Западния военен окръг на Русия (ЗВО).

«Летците изпълниха откриване, захват на цели и условното им унищожаване на височини от 11000 до 18000 метра. Сложността на тези полети се изразява в силно разредения въздух на височина над 10000 м, което намалява мощността на двигателя и управляемостта на самолета. Полетите в стратосферата се изпълниха денем и нощем”, се казва в съобщението.

Съвместните полети на екипажите от Воронежкия и Курския авиополкове се изпълняват от летище Халино в Курска област. Те са в рамките на учение, при което екипажите на Су-34 и МиГ-29СМТ от ЗВО проверяват летателното майсторство един на друг в съвместни полети с елементи на въздушния бой. По сценарий фронтовите бомбардировачи Су-34 ще изпълняват ролята на условен противник, атакуващ с използване на елементи на въздушния пилотаж и средства за РЕБ. Екипажите на МиГ-29СМТ трябва да открият бомбардировачите и да ги атакуват на далечни рубежи.

В полетите ще участват над 10 екипажи на Су-34 и МиГ-29СМТ, всеки от които ще извърши най-малко 5 самолетоизлитания.

http://www.pan.bg/

 
Осигуряват нови възможности за кариерно развитие на военнослужещите
05.02.2014, 16:40

Правителството одобри промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Промените са свързани с уеднаквяване на минималните изисквания за образователен ценз на ръководните длъжности от ниво „А” за административните звена в Министерството на отбраната. По този начин се създава възможност те да бъдат заемани от старши офицери от всички кариерни полета. Диференцира се степента в обхвата на военното звание „капитан” за длъжността „младши експерт” (длъжностно ниво „А”) съобразно образователно-квалификационната степен: І – за магистър, и ІІ – за бакалавър.

Измененията осигуряват кариерното развитие на военнослужещите и ще позволят да бъде запазен подготвен, високо образован и квалифициран личен състав, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

С друго решение правителството предостави близо 591 хил. лв. по бюджетите на БАН и на Министерството на отбраната за организиране на събитията, включени в програмата за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил Български.

Средствата за Министерството на отбраната са в размер на 9800 лв. и ще бъдат използвани за преместване на паметника на владетеля, който се намира на входа на закритото военно поделение в Кресна, в центъра на града.

В програмата за отбелязване на годишнината са включени 18 прояви през годината, между които международна научна конференция , изложби, концерт, издаване на юбилейни книги и др. с участието на изтъкнати писатели и обществени дейци от цялата страна.

http://www.otbrana.com/

 
Отбраната е недофинансирана от години, призна Орешарски
05.02.2014, 13:34

Пламен Орешарски Премиерът Пламен Орешарски оцени отбраната като недофинансирана през последните години, но уточни, че в това положение са и други сектори.

Бих искал само да бъдем реалисти по отношение на възможностите и да намерим онзи баланс между необходимото и ресурсите, с който да постигнем максимален коефициент на полезно действие, посочи той пред участниците в конференцията на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, която започна в София.

Министър-председателят добави, че си дава сметка за необходимостта от изграждане на отбранителни способности и високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили. Отнякъде трябва да започнем, отбеляза Орешарски и посочи, че смята, че новият стратегически преглед на въоръжените сили, който тече, ще даде правилните отговори и насоките.

Премиерът изрази увереността си, че в последните няколко месеца, със законодателните изменения и с направените промени в Плана за развитие на въоръжените сили, е било внесено известно успокоение. Сега на дневен ред е обновяване на въоръжението и техниката, както и развитие на инфраструктурата на отбраната, макар финансовите възможности да не позволяват това да стане в съкратени срокове, посочи премиерът Орешарски, цитиран от БТА.

Министър-председателят благодари на военните за това, че достойно изпълняват службата си и за личната им отдаденост, както и за подкрепата, която оказват на българските граждани в случаи на бедствия, и за навременното им включване в кризисни ситуации като тази с бежанската вълна. Орешарски благодари и за това, че когато евроатлантическите ни партньори говорят за България, "той се чувства горд не само като премиер, а преди всичко като българин".

http://www.dnes.bg/

 
Азербайджан ще модернизира своите МиГ-25
05.02.2014, 12:44

МиГ-31Азербайджанските ВВС ще модернизират изтребителите си МиГ-25, които до момента бяха извадени от експлоатация. Модернизацията ще се осъществи в авиоремонтния завод на страната. Заводът е извършил няколко подобни проекта, последният от които е бил модернизация на алжирски МиГ-25.

Азербайджанските ВВС разполагат с общо 33 изтребителя МиГ-25 – 13 МиГ-25ПД, 14 Миг-25РБ и 4 МиГ-25РУ.

http://www.pan.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али посрещна на летище София военнослужещи от 25-ия български контингент, участвали в операцията на ISAF в Афганистан
05.02.2014, 12:28

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али посрещна на летище София вчера, 4 февруари, първата част военнослужещи от 25-ия контингент на Въоръжените сили, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF.

По време на мисията те изпълниха успешно всички поставени им задачи - денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, тактически и съвместни оперативни центрове. Изпълняваха също механизирани и пеши патрули, проверки на моторни превозни средства и пешеходци, обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, оказване на медицинска помощ.

25-и контингент от Въоръжените сили на Република България е в състав - национален команден елемент, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, 1-ви екип от съветници, 2-ри екип от съветници, 3-ти екип от съветници, 4-ти екип от съветници, военнополицейско формирование, щабни офицери и медицински екип. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар, е подполковник Тихомир Димчев.

На посрещането присъстваха командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и бригаден генерал Любчо Тодоров, командир на 2-ра механизирана бригада.

http://www.mod.bg/

 
Tejas започва изпитания във високопланински условия
05.02.2014, 10:25

TejasИндийският изтребител навлиза в изпитания за покриване изискванията за пълна оперативна готовност (Final Operational Clearance - FOC). Тази седмица ще се извършат полети от летището Лех, разположено на 3524 м надморска височина. Двигателят ще се запуска при температури под -10° Celsius, ще се проверява работоспособността на различни системи при полети над планински райони.

Следващата фаза на изпитанията ще са през март, когато ще се тества въоръжението на изтребителя.

В края на миналата година през месец декември Tejas покри изискванията за първоначална оперативна готовност (IOC). Разработването на Tejas започва през 1970-те години в рамките на проекта за лек боен самолет (LCA). Ще се произвеждат основно две модификации – една за ВВС (с тях ще бъдат заменени МиГ-21) и втора за нуждите нa ВМС (за подмяна на палубните изтребили Sea Harrier FRS.51 и Harrier T.60).

http://www.pan.bg/

 
ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес
05.02.2014, 10:20

водородна бомба Mark 15 На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 над остров Тайби, щат Джорджия. Сблъскването става в 2 часа след полунощ. Бомбардировачът В-47 се връща от учебен полет на авиобазата Хомстед във Флорида. В бомбовия му отсек се намира водородна бомба Mark 15 с тегло 3500 кг. На височина 11 600 м. се сблъсква с летящия по задача изтребител F-86. Пилотът на изтребителя твърди, че не е видял в радара си другата машина, което е много странно: В-47 е голям шестмоторен 100-тонен стратегически бомбардировач.

Изтребителят губи дясното си крило, но пилотът успява да катапултира и се спасява. На бомбардировача са повредени горивните му резервоари и един от двигателите, той започва стремително да губи височина.

За да спаси бомбардировача и екипажа, като извърши безопасно аварийно кацане на най-близкото летище, командирът на В-47 полковник Ховард Ричардсън взема разрешение да пусне термоядрената бомба на височина 2200 м. Самолетът успешно е приземен на авиобазата Хънтър край град Савана, няма пострадали от екипажа и на земята.

Търсенето на бомбата продължава до април 1958 г. Тя и досега не е намерена и се счита, че е някъде на дъното на малкия залив Уоссо (Wassaw) южно от курортното градче Тайби Айлънд. Предполага се, че е потънала в тинята на дълбочина от 1,5 до 5 метра. В района има силен радиационен фон, което затруднява издирването.

У. Дж. Хауърд, помощник на министъра на отбраната на САЩ, в отчет пред Конгреса през 1966 г. съобщава, че бомбата е съдържала напълно сглобена бойна глава с плутоний. Писмото на Хауърд е разсекретено едва през 1994 г.

През 2001 г. ВВС на САЩ публикуват официален отчет за инцидента. В него се потвърждава, че бомбата съдържа 180 кг. взривно вещество и неуточнено количество обогатен уран, в бомбата обаче нямало ядрената капсула за верижната реакция. Бомбата била учебна и в транспортна конфигурация, затова не представлява сериозна опасност за местното население.

Този отчет се позовава на документ, подписан от командира на В-47 преди излитането, където е отбелязано, че бойната ядрена капсула е заменена с учебна.

http://chronicles.actualno.com/

 
Седми инцидент в индийските ВМС за последните два месеца
05.02.2014, 10:11

В индийските ВМС продължава неприятната серия от инциденти с бойни кораби. Последният такъв е с един от най-новите десантни кораби INS Airavat, който на 30 януари 2014 заседна в пристанището Visakhapatnam, а неговите гребни витла бяха силно повредени. Разследването ще установи дали този инцидент е в резултат на човешка грешка или поради голямото замърсяване на залива.

INS Airavat, построен от Garden Reach Shipbuilders & Engineers, е приет на въоръжение през 2009 г., има водоизместимост 6000 тона и е с дължина 125 м.

Преди това през последните два месеца имаше различни инциденти с три ракетни фрегати, миночистач, дизел-електрическа подводница клас „Kilo” и корвета. По всички тези случаи се водят разследвания. И независимо, че командването на ВМС ги определи като „маловажни”, капитаните на двете фрегати са освободени от длъжност.

Отделно има два случая на изтичане на секретна информация от Оперативния отдел на ВМС, по които също се води разследване и няколко висши офицери са уволнени.

http://www.pan.bg/

 
Над 2,3 млрд. лв. са нужни за модернизация на армията
05.02.2014, 10:00

Над 2,3 млрд. лева ще са необходими до 2020 година за модернизация и преоборудване на въоръжените ни сили за изпълнение на поетите ангажименти за активно участие в политиките за сигурност и отбрана на страната, НАТО и ЕС, се посочва в документ относно целите за способностите на въоръжените сили на България през следващите години, представен от БТА.

Изпълнението на поетите ангажименти ще доведе до повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили и на тяхната оперативна съвместимост с останалите съюзници от Алианса, се посочва в документа.

До 2020 г., когато ще бъде най-голямото натоварване, ще са необходими от 100 до 290 млн. лв. годишно по изпълнението на пакета от цели. По данни на военни експерти за последните 10 години у  нас са инвестирани около 1,7 милиарда лева в преоборудване на армията и усъвършенстване и модернизация на въоръжените сили.

Годишното производство на отбранителната индустрия у нас представлява едва около 0,5 на сто от относителния дял на промишлеността в БВП, с реализирани приходи над 400 млн. лв., от които над 250 млн. лв. от износ на български отбранителни продукти, се отчита в доклад за състоянието на българската отбранителна индустрия.

На практика българската отбранителна индустрия продължава да е със сравнително слабо участие в създаването и доставката на отбранителни продукти за националната сигурност и отбрана, съпоставено със страните членки на ЕС и НАТО, е коментарът на експерти от сектора българска отбранителна индустрия в доклада.

В отрасъла са заети над 15 000 работници и служители, а предприятията от българската отбранителната индустрия продължават да формират почти 100 процента от приходите си от продажба на военна продукция за износ и на продукция за гражданския сектор в страната и чужбина.

Предлаганите български продукти и услуги с отбранителен характер в страните от ЕС и НАТО не надхвърлят 10 на от износа на български отбранителни продукти, се отчита в доклада. За сравнение - Европейската отбранителна индустрия е икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 милиарда евро.

Според изпълнителния директор на Европейската отбранителна агенция Клаудия Арну - едно евро, инвестирано в отбранителната индустрия на Стария континент, връща шест евро като БВП.

Докладът на Стокхолмският институт за изследване на мира, оповестен преди дни отчита, че в реално изражение продажбите на оръжие в света са се увеличили с около 30 на сто за последните десет години. За 2012 г. продажбите на оръжие в световен мащаб или военни услуги от първите 100 компании в света надхвърлят 395 милиарда долара.

В първите 100 компании, които са лидери по търговия с оръжие попадат 42 фирми от САЩ и 30 от Западна Европа. Анализът не включва оръжейни компании от Китай поради липса на данни.

Отчита се също, че 6-те руски компании, които попадат в елитните Топ 100, продължават да поддържат високи нива от износ на оръжие благодарение на обществените поръчки и нарастващите продажби на вътрешния пазар, като в реално изражение те отчитат ръст от 28 на сто.

Според д-р Сам Фрийман, директор на Програма оръжейно производство в Стокхолмския институт за мира, обаче въпреки ръста, който отбелязва Русия, там секторът е измъчван от остаряло оборудване, неефективна организация, корупция и тези фактори ще ограничават способността на Русия да се конкурира със Запада в търговията с оръжие в бъдеще.

В първата десятка на оръжейните топ 100 фирми попадат 7 американски компании, една британска, една трансевропейска и една италианска компания. – Още военни фирми

http://www.investor.bg/

 
Либия няма вече химическо оръжие
05.02.2014, 09:28

Либия е казала сбогом на наследения от сваления диктатор Мумар Кадафи химически арсенал, съобщава АП.

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) обяви, че Либия е унищожила всичките си артилерийски снаряди и авиационни бомби с опасния и отровен химикал - иприт.

Това е станало с дискретното участие на САЩ. Американските спецслужби са направили „генерална репетиция" преди да се пристъпи към унищожението на химическия арсенал на Башар Асад.

В Либия е използвана преносима инсталация за унищожаване на химическо оръжие, която ще се използва и за Сирия.

Кадафи през 2004 г. призна, че притежава 25 т. иприт и 1400 тона съставки за производството на химически оръжия. Либия имала и около 3500 авиобомби, които можели да носят химическо оръжие. В отговор Западът облекчи наложените санкции.

http://news.ibox.bg/

 
30-тина US военни ядрени специалисти са приписвали на тест
05.02.2014, 09:23

Военноморските сили на САЩ са започнали разследване на информациите, че близо трийсетина инструктори, специалисти по обслужване на ядрените реактори на подводниците и самолетоносачите, са приписвали на квалификационните тестове, съобщава АФП.

Ако подозренията се потвърдят, това ще засили опасенията за ядрената сигурност във ВМС на САЩ, коментират анализатори.

Скандалът започнал да се разплита от армейския учебен център в Чарлстън,  Южна Каролина.

Разследваните офицери са отстранени временно от служба.

 
Режат “Надежда” във “Флотски арсенал”
05.02.2014, 09:11

Подводницата “Надежда” Подводницата “Надежда” ще бъде нарязана за метален скрап, научи Maritime.bg.

Подводната лодка бе продадена на търг за 710 хил. лева на “Финтрон България”. Компанията е близка до ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, твърдят запознати с процеса. Плановете за възможно преустройство на “Надежда” явно са ударили на камък, тъй като е известно, че съдът ще бъде нарязан в КРЗ “Флотски арсенал”.

Подводницата е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот. През 2008 г. бе снета от въоръжение и бракувана.

Първоначално МО предвиди да подари подводницата на Община Варна, която да я превърне в музей. По-късно обаче бе взето решението не “Надежда”, а “Слава” да бъде превърната в музеен експонат. – Още български подводници

 
Преговорите за Rafale замръзнаха
05.02.2014, 09:00

Dassault Rafale Преговорите за покупката на 126 изтребителя Dassault Rafale в Индия са достигнали точка на замръзване. Това е казал източник от индийското Министерство на отбраната, цитиран от Defence News.

В последните три месеца са били проведени серия от срещи между индийските представители и Dassault, но те не са успели да разрешат проблемите между двете страни, което прави приключването на сделката преди изборите в Индия през май 2014 г., невъзможно.

Основните трудности в момента са свързани с договарянето на лицензното производство на Rafale от индийската държавна компания HAL. Dassault отказваше да гарантира графика на доставка на изтребителите сглобявани в Индия. В същото време Dassault заявява, че индийската индустриална база не е адекватна за лицензно производство на типа и тя или трябва сериозно да се модернизира или да се откаже от част от обема на лицензното производство.

Косвено потвърждение на тази информация е провалената визита на директора на HAL П. К. Тиаги във Франция, която е била планирана за края на януари 2014 г.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Главната фрегата „Адмирал Григорович” ще бъде спусната на вода през февруари
04.02.2014, 21:16

Руската фрегата от проект 11356 „Адмирал Григорович”, която се строи за Черноморския флот на Русия в корабостроителницата „Янтарь”, ще бъде спусната на вода през февруари, съобщи за Интерфакс-АВН прессекретаря на завода Сергей Михайлов.

„Строителството върви по план, макар да има определени затруднения. Основно това е свързано с работата на доставчици на различно оборудване. Но през февруари ние сме планирали да спуснем кораба на вода” – казва Михайлов.

Според неговите думи, в момента в корабостроителницата „Янтарь” в различни степени на готовност се намират пет корпуса на фрегати от този проект. Шестият корпус ще бъде заложен също през тази година.

Главния кораб от тази серия „Адмирал Григорович” беше заложен в завода на 18 декември 2010 година, а следващите „Адмирал Ессен” на 8 юли 2011 г, „Адмирал Макаров” на 29 февруари 2012 г, „Адмирал Бутаков” на 12 юли 2013 г, „Адмирал Истомин” на 15 ноември 2013 г.

Наскоро се появи информация, че същата корабостроителница ще получи още една поръчка за три фрегати от този проект. Контракт за тези кораби още няма, макар, че принципно решение военното ведомство вече е взело.

Фрегатите от този проект практически са аналогичени на тези кораби, които се строяха за ВМС на Индия.

„Адмирал Григорович” ще бъде първият кораб от проект 11356, въоръжен с корабния ракетен комплекс „Калибр-НК” с високоточната крилата ракета 3М-54ТЭ, многоканален зенитен ракетен комплекс „Штиль-1”, зенитно-артилерийски комплекс „Палаш”. – Още за проект 11356

 
110 години от рождението на генерал Захариев
04.02.2014, 19:47

генерал-полковник Захари ЗахариевНа 6 февруари 2014 г. се навършват 110 години от рождението на генерал-полковник Захари Захариев. Това съобщават от ВВС.

Захари Захариев е първостроител на съвременната българска авиация – военна, гражданска и спортна. С изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България. Заместник-командващ на ВВС, командващ на ПВО и ВВС, заместник-министър на отбраната, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България, дългогодишен народен представител.

Захариев е роден на 6 февруари 1904 г. в село Бесарабово. На 20 години е приет в авиационното училище в Божурище, където става пилот. През 1931 г. е арестуван и уволнен от армията за организиране на стачка. Емигрира в СССР, където постъпва като инструктор в Тамбовското авиационно училище. През 1936 г. заминава за Испания, където се сражава на страната на републиканците в гражданската война там.

След завръщането си в СССР става началник на Тамбовското авиационно училище. По време на Втората световна война е началник на Управление „Учебни заведения“ на ГВФ.

Идва отново в България след преврата на 9 септември 1944 г. и последователно заема различни позиции - заместник-командващ Народните въздушни войски (1945-1947 г.), командващ ВВС (1947-1955 г.), командващ ПВО и ВВС (1957-1959 г.), заместник-министър на народната отбрана (1954-1956 г.).

Базирайки се на опита както на новата генерация авиационни специалисти, така и на тези от по-старото поколение, той успешно ръководи войските, преодолявайки огромните трудности и предизвикателства на новото време.

За да се покрие дефицита от летци и техници са организирани школи, аероклубове и се създава Военновъздушно училище. Започва производството на българския самолет ЛАЗ-7, създадени са авиоремонтни бази, които по-късно се развиват като заводи.

Особено внимание се отделя на подготовката на щабовете на войските за участие в съвместни учения със Сухопътните войски и ПВО на страната. Изграждат се съвременно оборудвани командни пунктове. Започва масовото участие на авиацията във войсковите учения.

Само за едно десетилетие бойните възможности на авиационните части и съединения се повишават значително, разширява се диапазонът на техните задачи и сферата на бойната им дейност.

В авиационната история на България генерал-полковник Захари Захариев ще остане с изключителния си принос в изграждането на съвременния облик на ВВС и издигането на авторитета им.

Страстно влюбен в авиацията, патриот, заслужил летец, герой на НРБ, носител на множество български и международни награди. Съвременниците му го определят като „патриарха” на българската авиация.

През периода 1959 - 1965 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе в СССР. Заместник-министър на народната отбрана (1965 - 1973 г.). Генерал-полковник Захариев е уволнен в запаса през 1973 г.

Умира в София на 25 април 1987 г.

http://aeropress-bg.com/

 
В Русия официално се появи военна полиция
04.02.2014, 17:50

Руският президент Владимир Путин подписа закон, регулиращ дейността на военната полиция на Въоръжените сили на Русия. Този орган ще защитава правата на военнослужещите, цивилния персонал, ще гарантира законността във Въоръжените сили, правоприлагането, военната дисциплина, както и безопасността на пътното движение и защита на военните съоръжения.

Военната полиция е част от Въоръжените сили на Русия. Министърът на отбраната на Русия ще ръководи пряко военната полиция, и също така ще определя нейната организация, състав и численост.

 
САЩ се подготвя за танкови битки в Европа
04.02.2014, 16:03

„Abrams” На 31 януари във военната база на САЩ в Бавария пристигнаха най-новите американски танкове. Както заявиха американските военни, 29-те тежки танка М1А2 SEP Abrams, ще бъде използвани за подготовка на американските танкисти в Европа. - (видео)

По време на намаляването на американските войски в Европа, през пролетта на миналата година от Германия бяха изтеглени и прехвърлени в САЩ всички танкове. И сега, по-малко от година по-късно, ново поколение на „Abrams” отплава обратно към Европа. Но вече единствено за укрепването на военното сътрудничество с европейските си колеги.

В базата на САЩ Tower Barracks в Графенвьор, вече отдавна повишават квалификацията си военни от цяла Европа. Защо на американската база не се подготвят американски военни? Според полковник Томас Мацел това позволява да се получи достъп до пълната гама от военни операции, които те, може би, ще се наложи да провеждат. Особен интерес Съединените щати проявиха към определена част от този „спектър” - Силите за бързо реагиране на НАТО.

А какво представляват Силите за бързо реагиране, обясни миналата есен генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. „Силите за реагиране на НАТО са части за бързо реагиране, способни да осигурят отбрана на всяка държава-членка на НАТО, да се разположат на всяко място и да се изправят срещу всяка заплаха”. Държавите-участнички по ред за една година отделят свои военни контингенти за тези сили. Но се оказва, че да гарантират защитата на страните от НАТО в последно време се стремят не само членовете на алианса.

През 2014 г., в състава на Силите за бързо реагиране свои контингенти ще отделят Швеция, Финландия и Украйна, а през 2015 г. услугите си предлага Грузия. Най-мащабните етапи от миналогодишното учение се проведоха през ноември в Латвия и Полша. За тази година са планирани четири мащабни учения с примерно същата география. Поддържането на „бойния дух” се провежда в условията на европейските райони на военните действия, а често и в близост до Русия. Нима, сега проблемите на на отбраната в Европа ще решава не само американската система за противовъздушна отбрана, а и американските танкове?

С това, че военните игри напоследък все повече напомнят разточителните години на „студената война”, са съгласни и Съединените щати. Коментирайки връщането на американските танкове в Германия, Майкъл Дарнел от американския вестник „Stars и Stripes” каза „Когато през април 2013 г. последните 22 танка „Ейбрамс” напуснаха континента, хората видяха в това края на една епоха... Сега изглежда, че тази глава от историята, може би, е била затворена малко преждевременно”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Какъв самолет ще избере Индонезия?
04.02.2014, 13:25

Су-35Индонезия може да стане още една страна, освен КНР и Бразилия, на която Русия ще предложи своите най-съвременни изтребители Су-35.

Според министъра на отбраната на Индонезия Пурномо Юсгианторо, руският изтребител е един от кандидатите за замяна на старите американски самолети F-5 Tiger.

Може да стане дума за купуването на 16 самолета в рамките на стратегическия план за развитие на националните въоръжени сили за периода 2015-2020 години. Другите кандидати, според заявлението на главнокомандващия индонезийската армия генерал Мулдоко, са американските F-15, F-16, а също шведският JAS-39 Gripen. Общо се изучават 5-6 чуждестранни модели изтребители.

Очевидно е, че решението за купуването на самолети ще се приема преди всичко изхождайки от политически и финансови съображения. От военна гледна точка, купуването на нов тежък изтребител, такъв, какъвто е Су-35, или последните варианти на F-15, би укрепило сериозно позициите на Индонезия като островна държава, контролираща обширна морска акватория и многобройни острови, лишени от инфраструктура за базиране на авиация. Су-35 с неговата голяма далечина на полет и радар, позволяващ да се откриват цели, подобни на изтребители от четвърто поколение, на дистанция до 400 км., би бил най-мощният боен самолет в региона (без да смятаме очакваните Су-35 на китайските ВВС). Самолетът би позволил да се решават и задачи по нанасяне на удари с високоточни оръжия по наземни цели.

За Русия продажбата на този самолет в още една страна би станало важно постижение, укрепващо позициите на Су-35 като перспективен износен продукт. В същото време не трябва да се изключва, че Индонезия може да избере път за максимално евтина замяна на остарелите F-5E с леки машини на базата на реактивни учебно-бойни самолети. Например, Индонезия напълно би могла да последва примера на Ирак, който купи корейския лек многоцелеви изтребител FA-50, създаден на базата на учебно-бойния T-50 Golden Eagle. Сега Индонезия вече използва тези самолети в базова, учебна модификация. Въпросът с избора на самолет преди всичко ще бъде въпрос на оценка от индонезийците на военно-политическата ситуация в региона: дали страната има намерение след своите съседи активно да се превъоръжава, или е готова да се задоволи с поддържане само на минимални възможности за контрол над въздушното пространство и въздушна подкрепа на сухопътните войски. – Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия може да е с нов самолетоносач до 2023 г.
04.02.2014, 12:45

Изграждането на нов самолетоносач за руските ВМФ може да отнеме 10 години, обяви базирано в Санкт Петербург конструкторско бюро, предадоха руски медии.

Сергей Власов, генерален директор на конструкторското бюро „Невское", обяви, че общо самолетоносачът може да струва между 100 и 250 милиарда рубли или 2,8-7,1 милиарда долара.

Ако корабът бъде въоръжен с различни оръжия, ще струва много, но ако има само противовъздушни системи, ще струва малко, каза той.

Власов подчерта, че неговото бюро може да изработи и двата варианта на самолетоносача - ядрено захранван и с конвенционален двигател. Първият ще е с инертна маса от 80-85 хиляди тона, а вторият – 55-65 хиляди тона. Ядрено захранваният ще може да носи 70 самолета  и хеликоптери, докато конвенционалният 55, поясни той.

По думите му новият самолетоносач ще служи като платформа за нова генерация бойни самолети, включително пета генерация бойни самолети ще заменят многоцеливите Су-33, както и безпилотни самолети.

Според него руската армия се нуждае от най-малко четири самолетоносача: два за Северния флот и два за Тихоокеанския флот.

В момента Русия има само един самолетоносач - „Адмирал Кузнецов", който е изграден през 1985 година с водоизместимост от 55 хиляди тона, екипаж от 1500 души и е способен да носи около 50 летателни апарата.

 
Русия излезе на трето място в света по военни разходи
04.02.2014, 12:32

Военният бюджет на Русия през 2013 г. е бил 68,8 милиарда долара, като тя е на трето място в света по този показател, се казва в годишния преглед на състоянието на държавните военни разходи (IHS Jane's Annual Defence Budgets Review), съставен от компанията за анализ „IHS Inc”.

Лидер в класацията са САЩ, които имат 582,4 милиарда долара за военни разходи. На второ място е Китай с 139,2 милиарда долара. На четвърто място е Великобритания с 58,9 милиарда долара, на пето Япония с 56,8 милиарда, а на шесто е Франция с 53,1 милиарда.

По думите на експертите на компанията „IHS Jane's Aerospace, Defence & Security”, до 2015 г. общите разходи на Китай и Русия за отбрана ще надхвърлят разходите на всичките 28 страни от ЕС.

Към 2021 г. държавите, които не са членки на НАТО ще изпреварят страните от НАТО по военни разходи.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в двудневна конференция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов
04.02.2014, 11:55

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 5 февруари, в двудневна конференция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов на тема: „Приносът на въоръжените сили на Република България в реализирането на Инициативата на НАТО за свързаност на силите”.

В първия ден на форума ще вземат участие заместник-министърът на отбраната Неджми Али, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, началникът на политическия кабинет Иван Жерков, военният представител във военните комитети на НАТО и Европейския съюз генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили - генерал-майор Нейко Ненов, генерал-майор Константин Попов и контраадмирал Румен Николов, офицери от видовете въоръжени сили, директори на дирекции от Министерството на отбраната, представители на министерствата на външните и вътрешните работи, както и на Администрацията на президента.

През втория ден на конференцията ще бъде представен анализът на подготовката, състоянието на войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през изминалата 2013 година.

http://www.mod.bg/

 
САЩ помагат на Полша да изгради свой ракетен щит
04.02.2014, 11:48

САЩ желаят да разширят партньорството си с Полша, след като Варшава обяви намеренията си да изгради собствена система за защита, различна от вече планирания американски противоракетен щит, съобщава „Дифенс нюз".

„Докато Полша разисква перспективите за собствена ракетна защита, съществува възможност за още по-тясно сътрудничество между нас в тази област, преимуществено по отношение на най-новите технологии по линия на НАТО", заяви държавния секретар по отбраната Чък Хейгъл след среща с полския си колега Томаш Симоняк.

„След като Полша изясни собствените си способности да направи такава система, ние ще работим в тясно сътрудничество с военните и правителството на страната както по отношение на технологичната, така и по отношение на оперативната част от проекта. Това ще бъде от полза на Полша, САЩ и на целия Северноатлантически алианс", добави Хейгъл.

САЩ вече имат план за разполагането на ракети-прехващачи в Полша до 2018 година, които да предпазват Европа от потенциални ирански ракети. Въпреки сериозните възражения на Москва, която вижда в установките заплаха за собствената си сигурност, плановете на Вашингтон бележат прогрес.

За разлика от повечето държави в НАТО, Полша повиши военните си разходи през 2014 г. с 2% до 32 млрд. злоти или 10,4 млрд. долара. Това е най-големият бюджет за отбрана в цялата история на страната.

Варшава планира да допълни противоракетния си щит със покупка на безпилотни самолети, хеликоптери и нови бойни самолети, съобщиха американски официални лица.

http://news.ibox.bg/

 
Влязоха в сила новите допълнителни възнаграждения в МО и армията
04.02.2014, 11:44

Промените в Наредба №  Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия са публикувани в днешния брой на Държавен вестник, с което влизат в сила.

Преди повече от месец дадохме информация за промените. Припомняме текста: „Пилотите първи клас от изтребителната, разузнавателната, военнотранспортната (транспортни самолети и вертолети) и военноморската противоподводна авиация ще получават допълнителна месечно възнаграждение от 184 лв. В момента сумата е 144 лв.

Увеличение на допълнителното възнаграждение ще получат всички от летателния състав с присвоена или потвърдена класна специалност. С 40 лв. нарастват парите и за пилотите първи клас от изтребително-бомбардировъчната, щурмовата, вертолетната (бойни вертолети), спомагателната авиация и Военновъздушната учебна база.

От 63 на 103 лв. скача допълнителното месечно възнаграждение на първокласните бордни инженери (техници и авиомеханици), бордни радиотелеграфисти, бордни инженери (механици – load masters), бордни механици по десантно оборудване, бордни домакини (стюард, стюардеса), бордни фотографи, бордни оператори, борден стрелец, бордни инженери (техници) за облитане на свързочните и радиотехнически средства, лекар – борден, медицинска сестра –бордна.

Също с 40 лв. – от 90 на 130, се увеличават допълнителните месечни възнаграждения на придобилите първи клас втори пилоти, пилоти оператори, щурмани-летци, парашутисти, бордни спасители и бордни съпроводители.

От 20 до 30 лева растат парите и на специалистите от летателния състав трети или втори клас.

На военнослужещите и цивилните служители (без летателния състав), които в изпълнение на функционалните си задължения участват непосредствено в експлоатацията и поддръжката на въоръжение, техника, боеприпаси, комуникационни, информационни и навигационни системи, и свързаните с тях технически средства, или осъществяват пряк контрол по изпълнението на посочените дейности, се изплаща допълнително месечно възнаграждение за присвоена/потвърдена класна специалност, както следва: за майстор- 40 лв.; за първи клас – 30 лв. и за втори клас – 20 лв.

И още едно изменение в Наредба Н-15 от 27 април 2010 г.:  На военнослужещите и цивилните служители, участващи във военни учения и мероприятия в полеви условия с непрекъсната продължителност повече от 24 часа, провеждани от военните формирования извън пунктовете за постоянна дислокация, се изплаща допълнително възнаграждение в размер на 0,27 лева на час."

http://www.otbrana.com/

 
Сливен готви кадри за военните формирования в Ямбол, Стара Загора и Карлово
04.02.2014, 10:22

В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен пристигнаха за обучение военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски.

Своята „Начална военна подготовка” ще преминат 104-ма новоприети военнослужещи, от които 83 мъже и 21 жени. След преминаване на обучението те  ще служат във военни формирования в Стара Загора и Ямбол, уточняват от Командването на Сухопътните войски.

Предстоящите 30 учебни дни в ЦПС ще бъдат първоначалните стъпки, които трябва да превърнат гражданските лица, завършили висши и средни училища, в настоящи военнослужещи. Текущите оценки и резултатите, постигнати по време на заключителните изпити пред оценяващата комисия, са първото стъпало, което те ще изкачат в своето военно поприще.

На същия ден други 7 военнослужещи започнаха „Специална военна подготовка” за придобиване на военно-отчетна специалност и квалификация за механик водачи. Шест от тях са от военно формирование в Карлово и един от военно формирование в Стара Загора.

Военнослужещите бяха посрещнати на плаца на ЦПС и поздравени от зам. командира на ЦПС подполковник Алексей Бойчев.

Там се състоя и тържественото зачисляване на служебно оръжие за периода на обучение.

http://www.otbrana.com/

 
Венецуела ще ремонтира своите вертолети Ми-35М2 в Русия
04.02.2014, 10:09

Mi-35В близко време Венецуела ще изпрати своите транспортно-бойните  вертолети Ми-35М2 на ремонт, съобщава Infodefensa.

Работите ще бъдат извършени в рамките на договор, сключен между държавната венецуелска компания Venxinca и „Рособоронэкспортом”. За ремонт и техническо обслужване машините ще бъдат изпратени в Русия, като стойността на планираните дейности не се уточняват.

Всичките Ми-35М2, предназначени за ремонт, са напуснали своето място за постоянна дислокация (авиобаза „Генералиссимус Франсиско де Миранда” в Каракас) и са пристигнали в Арагуа, откъдето те ще бъдат транспортирани в Русия. Военния бюджет на Венецуела за 2014 година предвижда 230 милиона долара за армейската авиация. В тази сума влизат и средствата за ремонт на вертолетите Ми-35М2.

Венецуела получи от Русия през 2006 година десет транспортно-бойни вертолета. Според инструкциите за експлоатация на Ми-35М2, машините трябва след всеки хиляда летателни часа (или шест години експлоатация) да преминават през техническо обслужване и ремонт. – Още за Ми-35

 
Boeing достави на Турция първия 737 AEW&C
04.02.2014, 08:47

Boeing 737 AEW&CНа 31 януари 2014 г. първият самолет за ДРЛО&У 737 AEW&C Boeing е кацнал в Турция. Предстоят наземни и летателни изпитания за приемане, като официалната церемония по приемане на самолета на въоръжение е планирана за 21 февруари във военновъздушната база Коня.

Самолетът 737 AEW&C е произведен по силата на подписан през 2003 г. договор на стойност 1.6 милиарда долара за разработване и закупуване на общо четири самолети 737 AEW&C Peace Eagle, които е трябвало да бъдат доставени до 2008 г.

В пресата се появи информация, че турското МО е предявило иск за компенсация за закъснението в размер на 600 милион щ.д. Най-вероятно Boeing ще компенсира закъснението с доставка на допълнително количество резервни части, безплатно обучение на летателен и технически състав, както и с удължаване периода на гаранционно обслужване.

http://www.pan.bg/

 

 
Намаляват военните пенсионери
03.02.2014, 22:47

През миналата година са отпуснати 1472 пенсии по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, което е с 1 357 или 48 процента по-малко в сравнение с 2012 г. Това става ясно от информацията на НОИ  за изпълнението на Консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване към края на 2013 г.

По този член от кодекса придобиват право предимно военнослужещи, полицаи и служители от специалните служби. Няма статистика колко от новоотпуснатите пенсии са на военнослужещи. Според експерти чувствителната разлика се дължи на бариерата, която ГЕРБ постави пред възможността за пенсиониране на военнослужещите, въвеждайки изискването за възраст. От началото на тази година Народното събрание отмени това условие. Показателно за намаляване темпото за отпускане на военни пенсии говори и фактът, че през 2012 г. те са с 302 повече от 2011 г.

Към края на миналата година 93 482 души в България получават пенсии по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване. Средният размер на пенсията е 497,59 лв. През 2012 г. те са били 94 667 със средна пенсия 458,09 лв.

Намалява и броят на ветераните от войните. През 2012 г. те са били 8348, докато в края на миналата година падат до 6480. Всеки фронтовак получава по 110 лв. добавка към пенсията си.

Военноинвалидните пенсии също са станали по-малко. През 2012 г. те са 6586, а през 2013 г. – 6235. Средният размер на месечната военноинвалидна пенсия е 137,96 лв.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Индия ще проведе изпитания на ПКР „Брамос” от борда на Су-30МКИ
03.02.2014, 20:15

Su-30MKIЛетателните изпитания на свръхзвуковата ПКР „Брамос” от борда на изтребител Су-30МКИ на ВВС на Индия ще се проведат в края на тази година, след което авиационната версия на ракетата ще бъде приета на въоръжение в индийските ВВС.

Генералния директор на компанията BrahMos Aerospace Сиватхан Пиллай е заявил. че пуска на ПКР от борда на самолет-носител представлява сериозен технически проблем. На компанията „Сухой” е било необходимо да извърши работи за интеграция на ракетата към изтребителя, теглото на ракетата е било намалено. Тези работи са завършени, проекта е бил утвърден след редица наземни изпитания.

За самата интеграция на ПКР „Брамос” към изтребителите Су-30МКИ ще трябват инвестиции в размер на 50 милиона американски долара.

 
Иран ще покаже ново поколение изтребители Saeqeh
03.02.2014, 19:56

SaeqehВ най-скоро време Иран ще покаже ново поколение изтребители Saeqeh. Монтажът на първите самолети е завършен. Новата версия на Saeqeh представлява двуместен изтребител с увеличени въоръжение и далечина на полета.

Официално представяне на новия изтребител се очаква да бъде на 21 март, началото на иранската Нова година - Слънчева хиджра. Не е предоставени други подробности за новото поколение самолети Saeqeh.

Изтребители Saeqeh постъпват на въоръжение във ВВС на Иран през 2007 г. Те са модификация на изтребителите второ поколение Azarakhsh, разработени на базата на американските F-5. Saeqeh летят със скорост до 1700 км/ч на разстояние до 3000 км. Въоръжението се състои от две 20 мм оръдия, както и авиобомби и ракети с общо тегло до 3,2 тона.

http://www.pan.bg/

 
Бъдещето на минните войни в Източна Азия
03.02.2014, 17:44

Военноморските сили на Китай получиха първия сериен миночистач „Цинчжоу” 845. Не се изключва, че миночистачите в близко време ще станат една от основните насоки на модернизирането на китайския флот, тъй като в условията на възникващото военно съперничество в Източна Азия вниманието към тези сили нараства.

Масовото строителство на миночистачи за китайския флот беше прекъснато през 80-те години на миналия век. До момента близо половината на този флот съставляват остарели кораби от тип 6610. Това положение беше свързано с отсъствието у вероятния противник на големи възможности за настъпателни морски операции. По време на конфронтацията със СССР войната бе очаквана главно на сушата. След нормализирането на отношенията с СССР и Русия, Китай не се тревожеше много относно заплахата от мини. САЩ – вероятният противник на море – не отделяха сериозно внимание на минното оръжие до последно време.

Но сега положението се промени. Започвайки от 2011 година САЩ увеличиха броя учебни полети на палубните изтребители F/A-18 със задача слагане на мини. Едновременно се активизираха тренировките и работата по планиране на използване на морските мини със стратегически бомбардировачи В-52 и В-1 на Военновъздушните сили на САЩ. Стратегическите бомбардировачи, вероятно, сега са най-ефикасната платформа за големи минни операции. Редица високопоставени офицери и на американския флот, както и военни учени, говорят за целесъобразност от възстановяване на възможностите за слагане на морски мини.

Икономиката на днешен Китай силно зависи от вноса на ресурси и износа на готова продукция. С развитието на Китай неговата уязвимост пред лицето на евентуална морска блокада и опасността от нарушаване на морските комуникации нараства. Китай постигна определени резултати в повишаването на своите възможности за борба с групировките самолетоносачи, но потенциалът на неговия флот в борбата с мините и подводниците остава ограничен. Ефикасните минни заграждения, установени от въздуха и скришом с помощта на дизелови или атомни подводници на вероятния противник, могат да предизвикат тежки последици за икономиката и военноморската мощ на Китай. И тук мащабното модернизиране на китайските миночистачи за сметка на строителство на нови кораби и хеликоптери-миночистачи става неизбежно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Финална планираща конференция за командно-щабно компютърно подпомагано учение „SABER GUARDIAN 2014”
03.02.2014, 15:18

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев приветства днес, 3 февруари , участниците във финалната планираща конференция на многонационалното командно – щабно компютърно подпомагано учение „SABER GUARDIAN 2014”. В конференцията участват повече от 70 военнослужещи от Армения, Азербайджан, Белгия, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна.

В продължение на четири дни участниците в работните срещи, съвместно с представители на МВР, ДАНС, Министерството на здравеопазването, ВМА, БЧК, БАН, Агенцията за бежанците и неправителствени организации ще обсъждат въпроси по планирането, организирането и провеждането на отделните етапи на учението.

„SABER GUARDIAN 2014” е основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. То ще се проведе на учебен полигон „Ново село” от 21 март до 04 април. В него ще вземат участие повече от 700 военнослужещи от 12 нации. От българска страна в учението основно ще се включат представители на Командването на Сухопътните войски и 2-ра механизирана бригада - Стара Загора.

http://www.mod.bg/

 
40 военнослужещи от 101-ви батальон ще участват в подготовката на Европейската купа в Боровец
03.02.2014, 14:40

Военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон достойно представиха България в Международния ски шампионат на алпийските подразделения, който се проведе в италианския град Систриере. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян командирът на 101-ви Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

Военнослужещите трябваше да се върнат в Смолян вчера, но в момента още пътуват, тъй като заради влошената метеорологична обстановка в Италия и в Сърбия са пътували по-бавно. Подп. Кацаров, който също пътува с тях заяви, че вече са в България и днес следобед ще пристигнат в Смолян. По думите на подп. Кацаров състезанието е протекло при отлична организация, въпреки влошената метеорологична обстановка. В състезанието са участвали представители от 14 държави. Това е 66-то издание, като военнослужещите от България за първи път в него са участвали миналата година и тогава от 10 държави са се класирали на шесто място. Тази година от 14 държави те са или на пето, или на шесто място, като днес по-късно ще разберат какво е генералното класиране, тъй като последните състезания са били решаващи. „Независимо дали сме на пето или на шесто място, мислим, че това е уникален успех, като се види кои са пред нас – Италия, Словения, Франция, Испания – страни, традиционно силни в алпийските дисциплини”, каза подп. Димитър Кацаров и допълни, че петото място е или за България, или за САЩ, по-късно ще стане ясно. Българският отбор е представен от 16 състезатели - от 101-ви Алпийски батальон са участвали 11, а останалите петима са военни от сухопътни войски от София и Пловдив. Участвали са в много дисциплини - ски бягане, туринг - 20 километра движение по пресечена местност нощем, гигантски словом за мъже и жени.

Подп. Кацаров благодари на ръководството на Сухопътните войски на Република България и на командира генерал - майор Нейко Ненов, който е разрешил участието на военнослужещите в такова състезание и са осигурили автобуса и необходимите условия за участие.

Със заповед на командира на Сухопътните войски на Република България 40 военнослужещи от 101-ви батальон ще участват в подготовката на Европейската купа в Боровец. Вчера първата група е заминала с началник щаба, а другата група, с част от състезателите, които са участвали в международното състезание на алпийските подразделения в Италия, ще заминат на 12 февруари. Състезанията в Боровец ще се проведат на 15 и на 16 февруари. На 17 февруари те се връщат в Смолян. Подп. Кацаров каза още, че от 101-ви Алпийски батальон ще участват и във военната спартакиада по зимни спортове, която също ще се проведе в Боровец. Тя ще се проведе от 18 до 22 февруари. Тези състезатели, които ще вземат участие във военната спартакиада няма да се връщат с групата на 17, а ще останат на Боровец до 22 февруари.

http://www.focus-news.net/

 
Диверсифициране на руския оръжеен износ за Южна Азия
03.02.2014, 14:32

Днес никой не се учудва на мащабите на руско-индийското военнотехническо сътрудничество, затова пък съобщението за подписване на оръжейна сделка между Москва и Дака стана истинска сензация. Договореностите, постигнати по време на визитата през януари 2013 на премиера Шейх Хасина, се материализираха във вид на споразумение за износ за Бангладеш на 24 учебно-бойни самолета Як-130.

Осведомени източници съобщават, че купуването на руските самолети се прави за сметка на кредита от $1 милиард, предоставен от Русия на Бангладеш преди точно една година. По този начин Москва демонстрира стремеж към стимулиране на интереса към руското оръжие в Южна Азия.

Купуването на руските самолети от Бангладеш може да стане решаващ фактор за бъдещо радикално превъоръжаване на Военновъздушните сили, защото тези самолети позволяват да се обучават летци и да се водят бойни действия.

Не случайно руски осведомени източници от системата за военнотехническо сътрудничество окачествяват този кредит като „геополитически жест”, който демонстрира интереса от лансиране на руски оръжия на пазарите в Южна Азия. Имайки предвид, че освен към Як-130, Бангладеш днес проявява интерес и към друга руска военна техника – хеликоптери Ми-171 и Ми-17В5, бронетранспортьори БТР-80, танкове Т-72, изтребители Су-27, Су-30МК2 и МиГ-29СМТ – пазарът на тази страна може да стане доста перспективен за Москва.

Символично е, че новината за големия оръжеен контракт с Дака се появи на фона на съобщенията, че цялата 2013 година беше доста успешна за руските износители на оръжия. Миналата година "Рособоронекспорт" установи рекорд, като изнесе на партньорите в 60 страни оръжия и военна техника на сума над $13 милиарда. В едно интервю Генералният директор на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин изказа намерението на Русия и занапред да запази второто си място след САЩ в сферата на износа на оръжия.

Основни вносители на руски оръжия в Азия засега са Индия, Китай, Виетнам, Индонезия и Малайзия. Но не е тайна, че има и други страни, които биха искали да получат руски оръжия, но по едни или други икономически или геополитически причини засега не са го направили. Така че потенциалът за разширяване на географията на руския оръжеен износ далеч не е изчерпан. – Още руски военни фирми

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Бразилия може да се разработи двуместния вариант на Gripen NG
03.02.2014, 12:32

Gripen NGРазработването на двуместния вариант на Gripen NG може изцяло да се осъществи в Бразилия, съобщава и-Маш, цитирайки заявление на вицепрезидента на Saab Ден Янгблад (Dan Jangblad).

В бразилския град Сан Бернандо ще бъде построен завод на стойност 150 милиона щ.д. 60% от акциите на новото предприятие ще бъдат притежание на държавата и то ще получи статут на ‘стратегическо военно предприятие’ (Empresa Estrategica de Defesa - EED).

Възможността за Бразилия да разработи двуместна модификация на Gripen NG възниква поради това, че ВВС на Швейцария и Швеция не планират да придобият учебно-боен вариант на новия изтребител (намеренията са да закупят съответно 26 и 60 едноместни самолети), тъй като за обучение на пилотите ще се използват сега намиращите се на въоръжение Gripen D. ВВС на Бразилия планират да придобият 36 Gripen NG, от които 6 ще бъдат двуместна конфигурация.

Така Бразилия ще има възможност напълно да усвои технологията за производство на изтребителя. Наличието на втора кабина налага сериозно изменение на планера в посока удължаване на фюзелажа. Разработването на този вариант може да бъде възложено на компанията Akaer, която вече участва в програмата Gripen NG (разработване на задната и централна част на фюзелажа, крилата и нишите на основните стойки на колесника). Компанията Embraer ще участва в системната интеграция и крайния монтаж на изтребителя.

http://www.pan.bg/

 
Продължат доставките на руски ЗРК "Печора-2М" за Венецуела
03.02.2014, 10:35

ЗРК "Печора-2М" Според информация на венецуелския сайт www.fav-club.com, във венецуелското пристанище Пуерто Кабельо на 29 януари е пристигнал товарния кораб Ocean Pride с партида зенитно-ракетни комплекси "Печора-2М" за въоръжените сили на Венецуела.

Информацията е потвърдена на 29 януари в Twitter и от командващия на Стратегическото оперативно командване на ВС на Венецуела (Comando Estratégico Operacional de la Fuerza Armada Nacional Bolivariana - Ceofanb) генерал Владимир Падрино Лопес.

Комплексите "Печора-2М" са поръчани от Венецуела (11 дивизиона) в рамките на голям пакет от съглашения за покупка на руско въоръжение, сключен през септември 2009 година.

Първите ЗРК "Печора-2М" бяха доставени на страната през юни 2011 година и показани на военния парад на 4 февруари 2012 година.

Това е вторият кораб с руско оръжие, пристигнал във Венецуела от началото на 2014 година. На 22 януари в Пуерто Кабельо пристигна транспортния кораб Ocean Energy, който достави поредната партида буксируеми сдвоени зенитни установки ЗУ-23/ЗОМ1-4, транспортни камиони и друго имущество. – Още за ЗРК "Печора-2М"

 
Два бойни кораба на САЩ навлязоха в Черно море
03.02.2014, 09:03

USS Ramage (DDG-61) Американската фрегата USS Ramage (DDG-61) и командният кораб USS Mt. Whitney са навлезли в Черно море, обяви военен източник за руската агенция Интерфакс.

„Фрегатата USS Ramage и командният кораб USS Mt. Whitney от 6-ти Американски флот пристигнаха в Черно море. Те преминаха през Дарданелите и Босфора с турски ескорт. Повече от 600 американски пехотинци има на корабите", добави източникът.

Американските бойни кораби са се насочили към украинското черноморско крайбрежие.

Посещението на американски кораби в руски териториални води все още не е на дневен ред, обяви източникът.

USS Mt. Whitney е с дължина 189 метра, развива скорост до 23 възела и 18 400 тона водоизместимост. На кораба има хеликоптер и артилерия.

The USS Ramage е на въоръжение от 22 юли 1995 година. Развива скорост до 32 възела, с 8 775 тона водоизместимост. Има тактически оръжия, крилати ракети „Томахоук", противоракетна система, артилерия, мини, торпеда и хеликоптер. Екипажът е от 337 души, включително 23 офицери.

Пентагонът обяви по-рано, че навлизането на корабите в района е част от стандартен военен план за осигуряване на безопасното провеждане на Олимпийските игри в Сочи.

P.S. Министерството на отбраната на Украйна заяви, че корабите ще навлязат в Черно море във вторник-сряда и ще бъдат там до 24-25 февруари. Тяхно навлизане в териториалните води на страната не е планирано.

 
Беларус няма да изважда от въоръжение Су-27
03.02.2014, 08:40

Су-27По предложение на президента Лукашенко МО на Беларус е взело решение да модернизира спрените от експлоатация изтребители Су-27 и удължаване на техния ресурс. Модернизацията и останалите дейности ще бъдат осъществени от белоруски предприятия, включително и установяване на възможности за използване на ново въоръжение и средства за самозащита.

Към момента на въоръжение във ВВС на Беларус има десет изтребителя Су-27, експлоатацията на които е спряна през август 2013. По данни на Flightglobal MiliCAS белоруските ВВС разполагат с общо 22 Су-27, постъпили на въоръжение в края на 1980-те години и останали в републиката след разпада на СССР. Голяма част от тези изтребители са с изтекъл ресурс и не са летели от известен период.

Трябва да се отбележи, че въпреки че Су-27 са спрени от полети, никога не е било взето решение за изваждането им от въоръжение. – Още за Су-27

http://www.pan.bg/

 

 
Ветераните започват подготовка за честване на 70-годишнина от края на Втората световна война
02.02.2014, 16:58

Предстоящото отбелязване на 70-годишнина от края на Втората световна война и победата над хитлериска Германия бе една от основните точки в дневния ред на януарското заседание на Изпълнителното бюро на ЦУС на Съюза на ветераните от войните. СОСЗР, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Общественият съвет по въпросите на отбраната са изпратили до министъра на отбраната Ангел Найденов писмо по този повод. Това каза заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса професор Марин Калонкин.

Желанието на военно-патриотичните съюзи е Министерският съвет да приеме решение за сформиране на Национален комитет за честване на годишнината и участието на Българската армия в окончателния разгром на хитлерофашизма. Предложението е комитетът да бъде оглавен от министъра на отбраната. В същото време работи Инициативен комитет начело с председателя на ОС Симеон Симеонов, в който влизат тези и други неправителствени организации. Той също е изпратил писмо до министъра на отбраната. Подготвен е проектоплан на основата на предложенията на Съюза на ветераните от войните. Очаква се и решение за патрон на честванията. На този етап готовност е изразил председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Според полковник професор Калонкин не бива да се губи време в чакане на правителственото решение. Във връзка с това бе решено до средата на февруари да се създаде необходимата организация за стартиране на изпълнението на програмата в частта й за Съюза на ветераните от войните. Припомнено бе, че за 65-годишнина правителството учреди национален комитет едва един месец преди честванията. Основната работа дотогава беше свършена от съюза.

Членовете на бюрото бяха информирани от заместник-председателя на съюза и главен секретар капитан І ранг от запаса Марин Петков за извършените разходи през 2013 г. Утвърдени бяха и перата, по които ще се разходва бюджетната субсидия за 2014 г. Принципът, каза председателят на съюза доцент д-р Иван Сечанов, е повече средства да отиват там, където има дейност и отчетени членове.

По плана за обмяна на опит докладва полковник от запаса Петър Пандурски. Взето бе решение да се проведат регионални срещи с областните съвети на съюза. Домакини ще бъдат Стара Загора, Велико Търново, Пловдив и Плевен.

Към Изпълнителното бюро бе създадено направление за работа с потомците и съмишлениците под ръководството на Иван Коев, заместник-председател на Съюза на ветераните от войните.

За дългогодишна и всеотдайна работа на Кръстю Дечев от Сливен бе присвоено званието „Почетен председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Сливен”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Германия оставя своите ракетни батареи „Пейтриът” в Турция още една година
02.02.2014, 16:53

Германският парламент удължи с още една година срока, за която зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" ще останат в Турция, а така също бе удължен и мандата на германския персонал обслужващ тези ракетните комплекси.

На гласуването 523-ма парламентаристи гласуваха с „Да”, а 71 представители дадоха отрицателен вот.

На гласуването присъства и държавният министър на Германия отговарящ по въпросите на миграцията, бежанците и адаптацията Айдан Йозогуз.

Миналата година НАТО предостави на Турция ракетни батареи „Пейтриът” за да подпомагат на отбраната на страната срещу заплахите, идващи от гражданската война в Сирия.

 

 

 

 

Тапет за месец февруари (1920x1200)

 
Китайското ядрено оръжие и ситуацията в Азия
02.02.2014, 13:57

В последно време се наблюдава нарастване на броя на новините, които се отнасят до китайските стратегически въоръжения. Още преди 3-4 години изглеждаше, че развитието на китайските ядрени сили е в застой, а днес те са на пътя към радикално преобразуване.

Ако по-рано ядрените сили се разглеждаха само като средство Китай да се предпази от ядрен шантаж и политиците не им обръщаха голямо внимание, сега те поемат ролята на един от важните индикатори за нарастващата мощ на един нов Китай. И което е още по-важното – назрява преразглеждането на самите принципи на китайската ядрена доктрина. Поне изглежда, че старата стратегия за минимално сдържане и отказ първи да използват ядрено оръжие вече е най-малкото предмет на вътрешна дискусия.

Придвижването на военната инфраструктура на САЩ към Китай, развитието на ПРО системи, а също и това, че САЩ разполагат с програми за „глобален внезапен удар”, не оставя друг изход на Китай, освен качествено и количествено да увеличи стратегическите си ядрени сили. И в средата на следващото десетилетие Китай, вероятно, ще има не по-малко от 600 разгърнати стратегически носители на ядрени бойни глави.

Ако по-рано той е бил например в една лига с такива ядрени държави като Франция и Великобритания, то в бъдеще ще заеме междинно положение между тях и двете ядрени свръхдържави – Русия и Китай. А постоянното съкращаване на стратегическите ядрени сили на САЩ може да доведе до това, че на определен етап за КНР може да се окаже постижим фактическият паритет със САЩ.

Резкият напредък на китайския ядрен потенциал ще наложи по нов начин да се погледне на гаранцията за сигурност, които САЩ предоставят на съюзниците си в Азия. Доколко такива страни като Япония могат да бъдат убедени, че САЩ ще имат готовност да им помогнат, ако военният конфликт с КНР означава не опасност от загуба на няколко градове, а опасност от пълно унищожаване?

Всички тези въпроси са добре известни от опита на „студената война” в Европа. От САЩ и съюзниците им в НАТО бяха необходими специални усилия, за да се създаде механизъм, който гарантира американската помощ при конфликт на една от страните на Алианса със СССР. И въпреки това, две европейски страни, Великобритания и Франция, сметнаха за необходимо да създадат и развият собствени скъпоструващи ядрени сили. Други две големи европейски икономики, Германия и Италия, просто не можеха да реализират такива проекти заради следвоенния си статус.

Как ще се развива ядреното противостоене в Азия? Въпросът става все по-актуален.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
2 февруари: 40 г. от първия полет на изтребителя F-16
02.02.2014, 13:27

Ф-16На 2 февруари 1974 г. извършва първия си полет американският многоцелеви изтребител Ф-16 Fighting Falcon (Боен сокол) за завоюване на въздушно превъзходство. Произведен е от Дженерал Дайнамикс и влиза в експлоатация на 17 август 1978 г.

В началото на 1970-те години ВВС на САЩ обявяват конкурс за нов реактивен изтребител (LWPF – Light Weight Fighter Program), който да допълни бойните възможности на тежкия F-15 Eagle.

Първият изпитателен полет на прототипа Модел GD401, обозначен от ВВС на САЩ като YF-16, е осъществен инцидентно на 20 януари 1974 г. При пробно засилване по пистата прототипът неочаквано се оказва във въздуха и на изпитателя Фил Арчър не му остава друго освен да изпълни полет по кръга над летището и след 6 непредвидени минути полет да се приземи благополучно.

Първият „официален” полет обаче става на 2 февруари...........Прочети още

 
Навършиха се 71 г от Паметната Победа на Червената армия при Сталинград
02.02.2014, 11:50

Днес Русия чества 71-годишнина от победата в Сталинградската битка, продължила от юли 1942 до февруари 1943 година и преломила хода на войната на СССР против нацистка Германия. - (видео)

По този повод, преди 71 години английският премиер Уистън Чърчил възкликва с облекчение: ”Бог се смили над нас. Англия е спасена!”.

Английският крал Джордж VI награждава смелите защитници на града със символичен меч, а Томас Ман ще каже: “Отбраната при Сталинград е подвиг, за който историята винаги ще си спомня с благоговение!”      

 
САЩ започнаха да разполагат елементи за ПРО в морската територия на Европа
02.02.2014, 08:45

Чък Хейгъл В рамките на изграждането на поетапна адаптирана система за противоракетна отбрана (ПРО) Пентагонът започна да разполага в Европа разрушители, оборудвани със система за ПРО „Иджис”. Това заяви в събота американският министър на отбраната Чък Хейгъл по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде Интерфакс.

Министърът посочи, че в събота на обяд САЩ са изпратили кораба „Доналд Кук” (DDG-75, Donald Cook - class Arleigh Burke), който е оборудван със система за ПРО, в испанския град Рота. Той допълни, че през следващите две години към разрушителя ще присъединят още три подобни американски кораба, и подчерта, че стъпката е предприета в отговор на заплахата от ирански балистични ракети.

Хейгъл каза още, че през последните два дни е бил в Полша, където е потвърдил готовността на САЩ да разположат елементи на ПРО. Той обясни, че това е част от поетапния адаптиран подход за изграждане на европейска система за противоракетна отбрана. - Още за есминци клас "Arleigh Burke"

http://www.focus-news.net/

 

 
От всички партньорски отношения на НАТО най-важни са отношенията с Русия
01.02.2014, 23:17

Андерс Фог Расмусен От всички партньорски отношения на НАТО най-важни са отношенията с Русия, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на 50-тата Международна конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен, предаде ИТАР-ТАСС.

„В момента обаче ние не използваме целия потенциал на тези отношения”, добави той. „Пред нас стои важен избор – формално сътрудничество или стремеж към създаването на конструктивни взаимоотношения, предложения за стратегическо партньорство”, допълни Расмусен.

„Русия подкрепя нашата операция в Афганистан, предоставя транзит, съвместно обучаваме граничните служби, ние разработваме технологии, които могат да спрат терористите, унищожаваме стари оръжия, договорихме се за унищожаването на химическия арсенал на Сирия”, каза генералният секретар на НАТО и добави, че Русия и НАТО имат общи интереси – стабилност в целия трансатлантически регион.

http://www.focus-news.net/

 
Във Венецуела пристигна кораб с руско оръжие
01.02.2014, 20:16

Във венецуелското пристанище Пуерто Кабельо на 22 януари пристигна украинския транспортен кораб Ocean Energy, който достави поредната партида руско оръжие за ВС на Венецуела. Според информация на вестник El Carabobeno, това е първият кораб, доставил въоръжение и военна техника за Венецуела през тази година.

Според неофициален източник, основната част от товара на кораба Ocean Energy включва 23-мм руски сдвоени зенитни установки ЗУ-23-2, предназначени за подразделения, дислоцирани в централната част на страната.

През септември 2009 година Венецуела поръча на Русия около 300 единици 23-мм сдвоени зенитни установки ЗУ-23 от усъвършенстваната версия 30М1-4 за въоръжаване на групите зенитна артилерия, които ще осигуряват ПВО на сухопътните бригади. Първата партида зенитни установки пристигна във Венецуела през май 2011 година.

През 2013 година над девет товарни морски транспорта доставиха въоръжение в порт Пуерто Кабельо (основно руско производство). – Още за ЗУ-23-2

 
Специалните сили в действие
01.02.2014, 18:40

Алпинизмът е най-бавният, най-трудният и най-скъпият начин да стигнеш до място, където по принцип нямаш никаква работа. Казано е остроумно, но подобни закачливи определения могат да се дадат и за редица други спортове и какви ли не други занимания. И едва ли в тях ще има и капка истина. А когато чуеш завладяващия ромон, по-скоро тътен, на река Тъмрашка в Родопите и видиш над нея отвесните величествени скали, забравяш за прашния град, забързаното всекидневие и…шеговитата мисъл за алпинизма.

Местността е някъде по пътя за село Лилково. Реката изглежда укротена между стръмните брегове, но по-надолу, към Храбрино и Първенец, понякога може да е страховита.

Тук, под ръководството на майор Божидар Бойков, командосите от неговия батальон на 68-а бригада „Специални сили” водят част от своя курс по алпийска подготовка............ Прочети още

 
Строи ли Китай нови самолетоносачи?
01.02.2014, 17:28

Думите на партийния лидер на провинция Ляонин Ван Мин, съобщил, че в Далян се строи втори китайски самолетоносач, получиха широк международен резонанс.

Засега не е напълно ясно, какво е накарало партийния лидер да направи това заявление и дали то е било съгласувано с ръководството и структурите, отговорни за опазване на държавната тайна.

През 2013 година Китай започна едновременно да строи два самолетоносача. Един от тях се изгражда в Далян, за което каза Мин, а вторият – в Шанхай, но шанхайското ръководство не дава никаква информация. И двата самолетоносача се произвеждат, както се предполага, на основата на съветския проект 1134.5.

Появилите се миналата година фото снимки свидетелстват, че са произведени някои отделни секции на самолетоносача. По принцип, фактът на строителство на самолетоносач не може да се скрие от спътниковото разузнаване и това ще стане известно на други страни доста бързо. По тази причина няма голям военен или икономически смисъл да се прави тайна от самия факт на произвеждането на самолетоносача. От друга страна, формалното спазване на тайната има голям политически смисъл.

Сложните проекти за проектиране и строителство на военна техника са доста рисковани. Дори в развитите страни те често се съпровождат с протакане на срокове, с превишаване на разходи, с неуспешни тестирания и други проблеми. И затова новите програми официално се разкриват пред обществото на един относително напреднал стадий на готовност. Успехите в тяхното реализиране укрепват чувството на увереност и патриотизъм на нацията, а предишните неуспехи се отместват на заден план.

В Русия, напротив, за редица проекти се съобщава в медиите много преди тяхното официално утвърждаване. При това редица ръководители често на свой риск сочат крайно оптимистични срокове, разходи и други показатели. Неизбежното след това коригиране на параметрите на проектите предизвиква редица въпроси и подозрения, а всяка информация за неуспешни изпитания се възприема от обществеността като пълен провал и предизвиква съмнение относно съдбата на целия проект. В резултат дори някои важни, успешни и технически сложни програми, които биха съставлявали гордост за страната, се оказват дискредитирани. Китайската информационна политика на този фон е образцова.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Новият правилник на МО влиза в сила от днес
01.02.2014, 16:50

От 1 февруари влиза в сила новият Устройствен правилник на Министерството на отбраната. Документът беше публикуван в брой 8 от 28 януари на „Държавен вестник”.

Правилникът регламентира организацията, реда на дейност, функциите и числеността на персонала на МО. Предвижда се в административните звена на ведомството да има общо 892 щатни бройки.

Специализираната администрация на МО е структурирана в една главна дирекция – „Инфраструктура на отбраната”, и 6 дирекции. Сред тях са: „Отбранителна политика”, „Планиране, програмиране и бюджет”, „Управление на човешките ресурси”, „Инвестиции в отбраната”, „Търговски дружества и отбранително-мобилизационна подготовка” и „Социална политика”.

Щабът на отбраната е организиран в четири дирекции и два самостоятелни отдела. Дирекциите са „Операции и подготовка”, „Логистика”, „Стратегическо планиране”, „Комуникационни и информационни системи”, а отделите – „Офис на началника на отбраната” и „Съвместни съоръжения”.

С правилника се създава Информационен център на Министерството на отбраната. Той ще работи като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията към министъра на отбраната.

Досега дирекция със същото наименование имаше в състава на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” (ИА „ВК и ВПД”). Сега центърът се изважда от агенцията и се обособява като самостоятелна структура в състава на МО, второстепенен разпоредител с бюджет.

Предвижда се центърът да осъществява информационната политика на МО чрез използване на аудио-визуални и електронни средства за масова комуникация, да подготвя и организира издаването на в. „Българска армия” и други печатни издания, да осигурява дейността на Военния телевизионен канал, да произвежда и разпространява телевизионна и друга аудио-визуална продукция, в това число документални и военноучебни филми за нуждите на МО, въоръжените сили и обществеността. Центърът ще осъществява ежедневен мониторинг на националните и регионалните електронни и печатни медии, ще дигитализира филмовия фонд на МО, ще води сайт с новини и други публикации.

Предвижда се в Информационния център на МО да има 61 щатни бройки. Министърът на отбраната издава правилник за устройството и дейността на центъра и назначава неговия директор, пише в правилника.

Според документа, обща численост на персонала в ИА „ВК и ВПД”, структурите на която също се реорганизират е 447 щатни бройки.

 
Виетнам заменя Калашниците с Galil
01.02.2014, 13:14

GalilМинистерството на отбраната на Виетнам планира да замени използваните в момента от армията автомати Калашников с израелските IWI Galil, съобщава виетнамския телевизионен канал QPVN.

Очаква се в близко време в азиатската страна да започне работа завод за производство на автомати Galil ACE 31 и ACE 32 калибър 7,62 милиметра. Предприятието се строи от израелската компания Israel Weapon Industries.

Строителството на завода се извършва в рамките на контракт с IWI на стойност 100 милиона долара. Договора е бил подписан след проведен конкурс в който са участвали и Русия и Китай.

Подробности за производството на израелските автомати във Виетнам не се съобщават. Предвижда се новото оръжие да замени остарелите АК-47.

Автоматите Galil ACE са разработени на основата на израелския Galil, който от своя страна пък е бил създадена на основата на АК. Скорострелността на това оръжие е 650 изстрела в минута, а прицелното разстояние – около 500 метра. Пълнителите са с вместимост 25 или 30 патрона. – Още за Galil

 
СОСЗР в Пазарджик и Областният военен отдел подписаха споразумение за сътрудничество
01.02.2014, 11:54

Началникът на Областният военен отдел в гр.Пазарджик подполковник Емил Колегов  се срещна  с ръководното на Областната организация на СОСЗР. Обсъдени бяха въпроси, произтичащи от Споразумението между Централното военно окръжие с началник полковник Стоян Стаматов и СОСЗР с  председател генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Засегнати бяха проблемите в сферата на сигурността и отбраната на страната ни, патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение, обучението на учащата се младеж за защита при бедствия и аварии, както и  подготовката им  за  отбрана на страната.

Председателят на Областната организация на СОСЗР подполковник от запаса Христо Христосков сподели безпокойството си от разединението на запасните. Той съобщи, че областната организация на СОСЗР е най-представителна сред 32-те  неправителствени организации в сферата на сигурността и отбраната.

Пазарджишката  организация има 1578 членове и все повече колеги преминавайки в запаса искат да членуват в СОСЗР. Създадени са две нови организации в гр.Батак и гр. Лесичево. Предстои учредяване в гр. Ракитово и  няколко села в областта.

По инициатива на областния председател на СОСЗР  в гр. Пазарджик  беше подготвено споразумение за сътрудничество и съвместна дейност с Областния военен отдел. Подписи под документа сложиха подполковник Колегов и подполковник от запаса Христосков.

Срещата завърши с уверения за взаимна помощ и подкрепа на съюзната  дейност за военно патриотичното възпитание на подрастващото поколение и отбранителната готовност на страната.

http://www.otbrana.com/

 
1.2.2003 г.: Защо се разби преди 11 г. космическата совалка „Колумбия”?
01.02.2014, 10:44

На 1 февруари 2003 г. космическата совалка „Колумбия” при навлизането си в атмосферата за кацане след своята 28-ма мисия се разпада на части, които като дъжд се изсипват над 6 американски щата. Всичките седем членове на екипажа загиват. Разследващата комисия, ръководена от адмирала в оставка Харълд Джемън, излиза доклада си чак през август. Тя установява, че ключови служители на НАСА - от висшите инженери и експерти до самите ръководители на космическата агенция - са действали дълбоко погрешно през цялото време на полета и в първите седмици след катастрофата, когато дават официалните изявления. Разследващата комисия не посочва поименно виновните лица, като оставя тази деликатна задача на ръководството на НАСА.

Докладът на комисията педантично регистрира станалите събития и погрешните действия на стартовия екип.

На видеото с висока резолюция, получено през нощта след изстрелването, е забелязано на 82-та секунда след старта как част от порестата изолация на горивния резервоар се откъртва, удря лявото крило на совалката и го пробива. Подобни инциденти са се случвали и преди, но нито един от тях не е застрашил живота на астронавтите............Прочети още

 
Китайският луноход 'Юйту' не е успял да си свие слънчевите батерии
01.02.2014, 10:34

Първият китайски луноход през миналите почивни дни показа признаци на неизправност в системата за механичен контрол, това съобщи агенция Синхуа .

В момента специалистите се опитват да отстранят проблема . Апаратът под названието „Нефритов заек” или „Юйту” пристигна на Луната на 14 декември 2013. Неговото прилуняване стана първото меко кацане на лунната повърхност от 1976 г.

По данни от Държавната администрация по отбрана, наука, техника и промишленост на Китай, проблемите на лунохода са свързани със „сложният релеф на повърхността на Луната”. Допълнителни подробности ведомството не предоставя.

Лунохода и неговият модул за кацане работят на слънчеви батерии. По време на лунната нощ, която продължава около 14 земни денонощия, няма възможност за зареждане от слънчева светлина, поради това апаратът преминава в спящ режим .

Проблемите са възникнали миналата събота, точно преди лунохода да премине в спящ режим за втори път . Модулът за кацане е преминал също в спящ режим.

По рано апаратът успя да проведе няколко експеримента и да направи снимки на района. По план мисията на 'Юйту' трябва да продължи три месеца.

Западните средства за масова информация, на основата на анонимни източници, казват, че проблемите на 'Юйту' може да се окажат доста сериозни, тъй като по техни данни, китайският луноход не е успял да свие своите слънчеви батерии, които сега са подложени на въздействието на екстремалните студове, и по всяка вероятност ще се покрият с кора лед. Ако това стане, то те няма да могат след 14 дни да генерират електроенергия и апарата ще трябва да прекрати своята дейност.

Официалните лица от КНР не дават допълнителна информация за проблемите възникнали на лунохода. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
1.2.1851 г.: Първата подводница в света потъва при изпитанията
01.02.2014, 09:54

Вилхелм БауерНа 1 февруари 1851 г. в залива на пристанището на Кил, Германия, е изпитана първата подводна лодка в света Le Plongeur-Marine (Морски гмурец), конструирана от 28-годишния подофицер от баварската артилерия Вилхелм Бауер. След като благополучно се потапя на 15 м. дълбочина и ляга на дъното, тя отказва да изплава.

Така изобретателят и двамата му доброволни помощници се оказват погребани. По това време в пристанището няма подемни кранове. Бауер си дава ясна сметка, че отварящият се навън люк може да бъде отворен едва след като проникващата вода между нитованите стоманени листове изравни налягането в подводница до околното на водата от 1,5 атмосфери.

Бауер обаче употребява много труд, за да убеди асистентите си да не се поддават на паника. Те успяват да се измъкнат и изплават едва след 7,5 часа по време на траурната церемония по повод смъртта им..........Прочети още

 
Русия може да излезе от договора по СНО
01.02.2014, 09:28

Михаил УляновРусия може да излезе от договора за стратегическите нападателни оръжия (СНО), ако САЩ продължат да развиват своята система за ПРО, заяви директорът на департамента на МВнР на Русия по въпросите на сигурността и разоръжаването Михаил Улянов.

„Не може да не ни безпокои факта, че САЩ продължават да увеличават потенциала на ПРО без съобразяване с интересите и загрижеността на Русия. Подобна политика се съпровожда с подкопаване на стратегическата стабилност и може да доведе до ситуация, когато Русия ще бъде принудена да се възползва от правото на излизане от Договора”, заяви Улянов.

Поредният, вече трети договор по СНО беше подписан от Русия и САЩ в 2010 година и предвижда по-нататъшно съкращение на ядрените бойни заряди, на междуконтиненталните балистични ракети, на балистичните ракети на подводници и тежки бомбардировачи.

 
Днес празнува генерал Михо Михов. Честито!
01.02.2014, 09:24

Военният пилот и бивш командващ ВВС и началник на Генералния щаб на Българската аримя генерал от резерва Михо Михов празнува днес своя рожден ден. Пожелаваме му много здраве, щастие и нови висоти.

*******

Ген. Михо Михов е роден на 1 февруари 1949 г. в с. Сенник, Габровска област. Учил е в родното си село, след което завършва средното си образование в старата столица - Велико Търново, а Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ - като летец-пилот. Продължил е образованието си във Военна академия „Г. Раковски“ в София и Военна академия „Ворошилов“ в Русия.

На кадрова военна служба е от 1972 г. Има звание генерал от 2000 г. През 1972 г. завършва Висше военновъздушно училище, като летец–пилот. Присвоено му е званието лейтенант–инженер и е назначен за летец–инструктор. Обучавал е не само пилотите на България, но и такива на други страни. Завършил е военна академия “ Раковски “ в София и Академията на Генералния щаб на Руската армия. Специализирал е в колежа на НАТО в Рим, както и във военноучебни заведения на САЩ и Великобритания. Бил е командир на авиационни части, на дивизия за противовъздушна отбрана и заместник командир на авиационен корпус. От 1992 до 2002 г., последователно е изпълнявал висшите военни длъжности - командващ на Военновъздушните сили и началник на Генералния щаб на Българската армия. Той е генерал с четири звезди. Първото си генералско звание получава през 1991 г. След изтичане на петгодишния му мандат на най-висшата и последна длъжност в армията, Михов е назначен за съветник по военната сигурност на президента на Р България Георги Първанов.

От пролетта на 2005 г. генерал Михов преминава в резерва на войската и е назначен за секретар на президента.

По време на военната си кариера е пилотирал повече от 10 типа самолети и вертолети на въоръжение в Република България и в армиите на други страни. Той е с присвоена класна специалност "Военен пилот първи клас". По време на учения и тренировъчни полети е преживял във въздуха повече от 2100 часа. Посланик Михов е в Р Македония от 22 август 2005 г. Награждаван е с много български и чуждестранни ордени и медали в това число и с най–висшия орден в Република България – "Стара планина с мечове - първа степен".

http://www.otbrana.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}