Септември 2006 г.

Архив - септември - 2006 г.


 

 
Mеждународно изложение на въоръжение и бойна техника

SINPRODE 2009

27.09 - 01.10.2006 г.

 Buenos Aires, Argentina


   30.09.2006, 08:00

Нов есминец за КитайНов есминец за Китай

Руската корабостроителница „Северная верфь" е завършила строителството на втори ескадрен миноносец от проект 956ЭМ (тип "Современный") за ВМС на Китай, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Новият есминец, в сравнение със своя предшественик, има значително по-силно зенитно въоръжение. Вместо 130-милимитровата артилерийска установка на кърмата на кораба е разположена вертикална пускова установка на зенитно – ракетния комплекс "Штиль-1". Аналогична установка е разположена и в носовата част на есминеца, където артилерийското въоръжение е запазено.
    Също е усилено зенитното въоръжение за близък бой – две установки АК-630 са заменени с зенитните ракетно – артилерийски комплекси "Каштан".
    Главното оръжие на ескадрените миноносци от проект 956ЭМ се явяват усъвършенстваните противокорабни ракети "Москит" с радиус на действие до 200 километра. Въоръжени с новите ракети есминци от проект 956ЭМ, заедно с двата по рано доставени на Китай кораба от проект 956Э, образуват най-мощното съединение от ракетни кораби в Югоизточна Азия, отбелязват експерти.
    Ескадрените миноносци от проект 956 са се стрили за ВМФ на  СССР/Русия през 80-90-те години на миналия век. От края на 90-те години се строят за други държави. Пълното водоизместване на кораба е 7940 тона, скорост при пълен ход – 32 възела, общата мощност на двете паротурбинни установки – 100 хиляди конски сили.

    В първоначалният си вариант есминците са носели осем противокорабни ракети "Москит", две единични пускови установки на ЗРК "Штиль" с боекомплект от 48 ракети, две сдвоени 130-милиметрови артилерийски установки, четири 30-милиметрови зенитни автомата, торпедни апарати и бомбомети. Въоръжението на есминците позволява да изпълняват различни задачи – от охрана на тежки надводни кораби до артилерийска поддръжка на морски десанти.

 


   29.09.2006, 17:00

В Балтийско море започнаха военноморските учения "Amber Sea 2006"В Балтийско море започнаха военноморските учения "Amber Sea 2006"

В литовските води на Балтийско море от днес, 29 септември, до 8 октомври ще се проведат най-големите за тази година учения на  НАТО "Amber Sea 2006" ("Кехлибарено море").
    Както съобщи днес РИА Новости, цитирайки пресслужбата на Министерството на отбраната на Литва, целта на учението е търсене и обезвреждане на мини, торпеда и снаряди, останали на морското дъно от времената на Първата и Втората световни войни.
    "В ученията ще вземат участие 17 кораба, в т.ч. десет миночистача от натовското съединение SNMCMG1 (Standart NATO MCM Group 1) под командването на командор Андреас Штрикер. В съединението за първи път е влязъл и литовският кораб "Kursis" (M51)", - е заявил представител на пресслужбата.
    Според него, в морските учения са задействани три съда от Балтийският ескадрон BALTRON под командването на латвийският командор Юрис Роз, а също и други литовски военноморски сили. Миночистачът "Kursis" е преминал това лято в Белгия окончателна техническа проверка за съответствие с изискванията на НАТО, след което е бил включен в състава на SNMCMG1.
    Съединението BALTRON (Baltic squadron) е създадено през 1997г. и включва естонски, латвийски и литовски съдове. В момента Литва е представена в него с корабът "Jotvingis" (N42). Назначението на ескадрона е да обезврежда мини и снаряди в Балтийско море.

    Ученията от серията "Amber Sea" се провеждат ежегодно във водите на една от трите балтийски държави.

 


   29.09.2006, 08:00

Нов десантен катер за Южна КореяНов десантен катер за Южна Корея

Хабаровската корабостроителница е пуснала на вода десантен катер на въздушна възглавница тип "Мурена", предназначен за военноморските сили на Южна Корея, съобщава "Российское судостроение".
    Десантните катери тип "Мурена" (проект 12061) са предназначени за стоварване на десант на морски пехотинци и бойна техника на необорудвано за целта крайбрежие. Катерите имат водоизместимост 150 тона. "Мурена"-та е способна да транспортира до брега до 50 тона полезен товар. В товарният и отсек може да бъде разположен един танк, или две бойни машини на пехотата, или 140 морски пехотинеца с пълно бойно снаряжение. Машината при пълен ход се движи с 55 възела (повече от 100 километра в час).
    Катерът проект 12061 е въоръжен с две зенитни скорострелни установки АК-630 и преносими зенитно – ракетни комплекси "Игла". Освен това, катерът може да бъде снабден и с оборудване за поставяне на мини. Запасът от мини на борда на "Мурена"-та  може да бъде от 10 до 24 единици в зависимост от типът им.
    Спуснатата на вода в Хабаровск машина е втората от този тип, построена в Русия за нуждите на ВМС на Южна Корея. Контрактът, сключен през август 2002 година е на стойност 100 милиона долара и включва доставката на три катера. Първият катер е бил предаден на Южна Корея през 2005, а третия трябва да влезе в строя през декември 2006 година.

Още за военноморските сили по света


   28.09.2006. 15:00

Compact Kinetic Energy MissileВ САЩ е създадена противотанкова ракета от ново поколение

Корпорацията Lockheed Martin провежда изпитания на противотанкова ракета от ново поколение, съобщава Spacewar.
    Ракетата, обозначена с абревиатурата CKEM (Compact Kinetic Energy Missile), няма боен заряд и трябва да пробива бронята на танковете за сметка на кинетичната си енергия, подобно на подкалибрените бронебойни снаряди. Дължината на ракетата е около 1,5 метра и има тегло 45 килограма.
    По време на последните проведени изпитания ракетата е демонстрирала способността си да поразява железобетонни укрепления. Освен това е била проверена устойчивостта на ракетата на въздействие на високи температури и вибрации при съхранение и транспортиране.
    До края на годината ще се проведат изпитания срещу бойна техника, снабдена с динамична защита. При успех, ракетата CKEM ще бъде приета на въоръжение в противотанковите подразделения на мото пехотните бригади на американската армия. Освен това, с ракетите CKEM се планира да бъдат въоръжени и Stryker-бригадите, окомплектовани с бойните машини Stryker.

 


   28.09.2006, 08:00

$448 млрд. бюджет гласуваха на Пентагона $448 млрд. бюджет гласуваха на Пентагона

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за военните разходи през следващата година и допълнително финансиране на операциите в Ирак и Афганистан за тази година, предаде АП. Бюджетът на Пентагона за новата финансова година, която започва от 1 октомври, възлиза на рекордните 448 млрд. долара.
    За операциите в Ирак и Афганистан Камарата на представителите гласува още 70 милиарда долара. След като бъде утвърден в Сената законопроектът трябва да бъде подписан и от американския президент Джордж Буш. Приетият бюджет е с 19 млрд. долара по-голям от този през 2006 г., но от друга страна е с 4 млрд. долара по-малък от този, за който Буш настояваше. $80.9 млрд. са предвидени за закупуването на нова военна техника, сред която и два самолета F-35 Joint Strike Fighter, 20 самолета F-22 и 38 хеликоптера UH-60 Blackhawk, както и 12 транспортни самолета C-17 и 9 самолета C-130J. Ще бъдат отделени и $10.6 млрд. за закупуването на 8 военни кораба.
    Предвидени са пари и за програмата за балистични ракети - Trident II, както и за закупуване на крилати ракети Tomahawk и противоракетни съоръжения от типа PAC-3 (Patriot). За войната в Афганистан са отделени 1.5 млрд. долара, които ще бъдат за Фонда за финансиране на силите на сигурността в азиатската страна. За войната в Ирак пък е планирано отпускането $1.7 млрд., които ще отидат специално за финансирането на органите на реда.

 


   27.09.2006, 09:00

От борда на подводница: Разпръснаха в морето праха на покойния кап. Площаков Разпръснаха в морето праха на покойния кап. Площаков

От борда на подводница “Слава” на 10 мили навътре в морето бе разпръснат прахът от урната на покойния кап. І ранг от резерва Константин Площаков.
    Това стана на специална траурна церемония вчера, на която присъстваха зам.-командващият Военноморските ни сили контраадмирал Пламен Манушев, близки и приятели на покойника. На борда на военен катер трима матроси произведоха залпови салюти, а малко по-късно на мястото, където се посипа прахът в морето, бе хвърлен и венец в памет на капитан Площаков. “Това е първият такъв траурен ритуал, който се извършва във ВМС”, заявиха от Главния щаб на военната ни марина. В корабния устав има записано погребение в морето, но у нас досега това не се е практикувало. “След смъртта си да бъда част от вълните”, е било последното желание на капитан Площаков. Той почива през март, след което тялото му е било кремирано. Писателят и подводничар Площаков е роден на 17 януари 1934 г. в Стрелча, Пловдивска област. Завършил е Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” команден профил и Военноморска академия в Русия. Служил е на различни длъжности във ВМС, включително и като командир на подводница.

 


   27.09.2006, 08:00

 

Концернът РАФАЕЛ показа нов бронетранспортьор за израелската армияКонцернът РАФАЕЛ показа нов бронетранспортьор за израелската армия

Вестник "Маарив" за първи път представи новият бронетранспортьор "Голан", който ще постъпи на въоръжение в армиите на Израел и САЩ.
    Концернът РАФАЕЛ (Управление за разработка на бойни системи) и американската компания PIV са създали бронетранспортьор по собствена инициатива, не известявайки нито израелската нито американската армии, без да са ползвали средства от бюджета.
    Сако на завършващия етап на разработката компаниите са се обърнали към танковото управление в министерството на отбраната с молба да участват в изготвянето на прототипа на новата машина.
    "Голан" е създаден по нова концепция, според която, вместо да се слагат различни брони на готов автомобил, е бил създаден поначало нов брониран автомобил, бронята на който е около половината от общото тегло на машината.
    Освен това БТР "Голан" е създаден на колесна, а не на верижна, както е прието за бронетранспортьорите, база.

    Източници от РАФАЕЛ казват, че "Голан" може да няма защита от новите типове противотанкови ракети, но на него лесно може да се монтира активна противоракетна защита "Меил Руах".


   26.09.2006, 21:30

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ОАЕ се въоръжават с американски ракетни системи

Агенцията за военно сътрудничество на САЩ е одобрило проект на договор за доставка в Обединените Арабски Емирaти на партия ракетни установки, съобщава Defense-Aerospace.com.
    Ракетната установка HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) е създадена на базата на реактивната система за залпов огън  MRLS. Тя е предназначена за поразяване на цели разположени на голяма площ – артилерийски батареи, складове, пунктове за управление, райони в които е съсредоточена жива сила. Бойната машина е снабдена с усъвършенствана система за управление на огъня и приемна апаратура за глобалната навигационна система  GPS.
    В щатен вариант HIMARS е снабден с пускова установка с шест тръбни направляващи за управляеми реактивни снаряди M30 или неуправляеми M31. Освен това, установката може да води огън като използва "пакети" с 227-милиметрови реактивни снаряди  M26 или тежки ракети ATACMS. Системата може да се използва и за запускане на безпилотни летателни апарати, разработени за целта.
    Емиратите ще получат 20 установки HIMARS и широка номенклатура боеприпаси към тях: 130 снаряда M30, такова количество неуправляеми снаряди M31, 202 ракети ATACMS с фугасно и обемно – детониращо действие, 104 "пакета" с по 12 реактивни снаряда M26 във всеки и 60 "пакета" с учебни снаряди.

Още за реактивните системи за залпов огън

 


  26.09.2006, 15:00

Нов двигател за самолетите СуНов двигател за самолетите Су

Авиационният двигател АЛ-31ФМ1 е преминал успешно държавните изпитания и от 2007 година ще се монтира на бойните самолетите Су, съобщи генералния директор на Московското машиностроително производствено предприятие (ММПП) „Салют” Юрий Елисеев.
    "Завършени са всички стендови и летателни изпитания на двигателя АЛ-31ФМ1, който ще се монтира на самолетите Су-27, Су-30, Су-33 и други машини от семейството на Су”, - е казал той.
    "Остава да се оформи отчетната документация на държавната комисия, за което ще са необходими две-три седмици ", - уточнил генералния директор на ММПП.
    Според неговите думи, модернизираният двигател се отличава от серийният с "увеличена моторна тяга с един тон, повишена надеждност и увеличен ресурс".
    "Внедряването на този двигател ще позволи да се повиши бойната ефективност и живучест на машината с 10-15%", - заявява Елисеев.
    „Салют” е най-голямото руско предприятие за разработка, производство и сервизно обслужване на авиодвигателите АЛ-31ФФПФН, са самолетите от семейство СУ и Р-15Б-300 са самолетите МиГ-25.


        Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}