Военна информация

 Архив - месец септември 2009 година

 
 
 
30.09.2009, 22:30

Министрите решиха да удължат срока на документа...

Вчера министерският съвет на Турция се събра на заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. На заседанието бе решено да бъде удължена с една година валидността на правителствения документ разрешаващ на турската армия да преследва зад граница терористи организиращи нападения на турска територия.

Очаква се разрешителният документ да се постави на обсъждане във ВНСТ на 6-ти октомври. /TRT/

 
30.09.2009, 21:25

Тежкият военнотранспортен самолет С-5М претендира за 41 световни рекорда

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, тежкият военнотранспортен самолет С-5М Super Galaxy е поставил по време на извършения на 13 септември 2009 г. полет 41 световни рекорда в категорията ЛА с тегло при излитането от 250 000 до 300 000 кг.

Подобрени са 8 световни рекорда, а също е заявено и за 33 рекорда в категории, където по-рано рекорди изобщо не са се регистрирали.

Сред новите рекорди са – таван при хоризонтален полет (41116 фута, 12532 м), таван с различен полезен товар, скороподемност, а също и максимален товар (повече от 80 тона), вдигнат на височина 2000 метра за 23 минути и 59 секунди. – Още за С-5М

 
30.09.2009, 21:05

Съветът за сигурност на Русия ще завърши до края на годината разработването на проекта за военна доктрина

Съветът за сигурност на Русия ще завърши до края на годината разработването на проекта за военна доктрина на страната и ще запознае с него ръководителите на страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, предаде РИА Новости.

„Ние продължаваме разработването на новата военна доктрина на Русия и аз се надявам, че работата ще бъде завършена към края на тази година или началото на следващата”, заяви Патрушев. По неговите думи, военната доктрина логично ще се впише в параметрите, обозначени в стратегията за национална сигурност.

 
30.09.2009, 14:45

Руски самолети патрулират над океана

Два руски стратегически бомбардировача Ту-95 във вторник успешно изпълниха задачи съгласно плана за въздушно патрулиране на Северния Ледовит и Тихия океан, съобщи помощник главнокомандващият ВВС по информационно осигуряване, подполковник Владимир Дрик.

Полетът продължи близо 15 часа, строго съгласно международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без нарушения на границите на други държави – подчерта той. Ту-95 бяха съпровождани от два изтребителя от петото поколение F-22 на американските ВВС. Още за Ту-95

 
30.09.2009, 13:37

Boeing модернизира бомбардировачите B-52

Корпорацията Boeing е получила контракт от военното ведомство на САЩ, оценен на 5,4 милиона долара, за провеждане на началния етап за интеграция на новите системи за спътникова комуникация на стратегическите бомбардировачи B-52. Според пресслужбата на компанията, новите високоточни системи The Extremely High Frequency (EHF) ще позволят да се обменят данни с терминали зад хоризонта, да се получава информация от земята, въздуха и космически платформи.

Модернизацията на парка ще се извърши на три етапа. През първият от тях специалистите на Boeing ще оценят възможните рискове и ще разработят изискванията към оборудването, през вторият ще го разработят и монтират, а през третия модернизираните самолети ще бъдат интегрирани в глобалната информационна архитектура. Общата стойност на тези работи е около 100 милиона долара.

B-52 Stratofortress, който започна да постъпва на въоръжение в американската армия през 50-те години, е основната машина на стратегическата авиация на ВВС на САЩ. В момента Пентагона разполага с 90 такива самолета. – Още за B-52

 
30.09.2009, 10:02

4000 солджъри от Ирак се връщат в САЩ

Около 4000 американски войници ще се върнат у дома от Ирак до края на октомври, посочва главнокомандващият американските сили в Ирак генерал Рей Одиерно в доклад, който ще представи днес пред Комисията за въоръжените сили на Камарата на представителите.

След месец в Ирак ще има около 120 000 американски военни, отбелязва Одиерно в доклада. Генералът цитира данни, показващи, че броят на нападенията в Ирак на месец е намалял драстично през последните две години - от 4000 през август 2007 г. на около 600 през август тази година.

Одиерно подчертава, че в Ирак понастоящем има по-малко членове на Ал Каида и чуждестранни бойци, а тези, които са останали, са престъпници и поставени извън закона иракчани, вербувани от т.нар. от главнокомандващия “малко идеологическо ядро” от бунтовници. В текста Одиерно предрича някои очертаващи се проблеми докато американските сили се готвят да прекратят бойните мисии до септември 2010 г. и да се изтеглят от Ирак до края на 2011 г. /Еkipnews/

 
30.09.2009, 09:50

Израел се сдоби с нови две подводници от Германия

Нови две подводници клас "Делфин", построени в Германия, бяха доставени на израелските военноморски сили, съобщи Defense News.

С тях притежаваните от Тел Авив ултрамодерни плавателни съдове U-212 с обсег на действие от 4500 километра и способни да изстрелят ракети с ядрен заряд стават пет. Досега едната от израелските подводници се намираше в Персийския залив, втората - в Средиземно море, а третата - край бреговете на еврейската държава, посочват израелски медии, цитирани от БТА.

Доставката бе направена на фона на нови изпитания на ирански балистични ракети и огласеното от Техеран съществуване на втори ядрен обект в Ислямската република. - Още подводници

 
30.09.2009, 09:40

Числеността на армията на Китай ще бъде намалена със 700 000 души

Китай планира да намали числеността на своята армия със 700 000 души през идните две-три години в рамките на реформи за нейното модернизиране, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на китайски военни.

В същото време, въпреки намаляването на броя на числеността на войските, броят на китайските военнослужещи в морските и въздушни сили на Китай ще бъдат увеличени. /ИА „Фокус”/

 
 
 
29.09.2009, 17:55

Американска компания ще достави на ВМС на Ирак девет стражеви катера

Американската корабостроителна компания Swiftships Shipbuilders е получила контракт за 181 милиона долара за разработката и производството на девет стражеви катера за ВМС на Ирак, съобщава Defense Industry Daily.

Реализацията на споразумението ще се осъществи в рамките на програмата за задгранични военни доставки на Пентагона (The Foreign Military Sales). При това по-рано се планираше иракския флот да получи 15 подобни съда за патрулиране на морските територии на разстояние до 370 километра от брега.

Патрулния катер с дизелови двигатели на Swiftships Shipbuilders ще бъде дълъг 35 метра и ще е въоръжен с шест 30мм. оръдия. Екипажа му ще бъде от осем матроса и четири офицера. – Още катери

 
29.09.2009, 17:23

Армейската авиация ще влезе в състава на Сухопътните войски на Русия

Руската армейска авиация в скоро време ще бъде предадена от военновъздушните сили на Сухопътните войски. Това заяви главнокомандващият на руските сухопътни войски генерал Владимир Болдирьов, който ръководи оперативно-стратегическите учения „Ладога-2009”, предаде АРМС-ТАСС.

„Армейската авиация е един от ключовите аспекти от развитието на въоръжените сили. В този смисъл трябва да говорим за армейската авиация, като за авиация за вид въоръжени сили. Според мен, армейската авиация трябва да бъде в Сухопътните войски, в своята същност тя е създадена за Сухопътните войски, за решаване на задачи характерни за тях”, заяви Болдирьов.

„Аз мисля, че в скоро време ще бъде взето решение за това, армейската авиация да бъде в състава на Сухопътните войски. Това е обективна необходимост”, допълни генералът. /ИА „Фокус”/

 
29.09.2009, 14:12

Започна заключителният етап от руско-беларуските военни учения „Запад-2009”

Започна заключителният етап от руско-беларуските военни учения „Запад-2009”, предаде ИТАР-ТАСС.

Ученията се провеждат на военния полигон в беларуската Брестка област. През днешния ден ще бъде отработено взаимодействието между войските на Беларус и Русия при провеждането на отбранителни операции.

По-рано днес руският президент Дмитрий Медведев пристигна в Беларус. Медведев и беларуският му колега Александър Лукашенко ще проследят заключителния етап от ученията.

 
29.09.2009, 11:22

ГЛОНАСС по някои характеристики е по-сигурен от GPS

Ръководителят на "Роскосмос" смята, че по редица характеристики системата ГЛОНАСС е по-сигурна от GPS. Той обясни, че използвайки руската система, ползвателят по-бързо и стабилно получава своите координати при ограничена видимост на спътника.

Според Анатолий Перминов, това става поради по-късото отколкото при GPS навигационно съобщение. За нормалното функциониране на ГЛОНАС, в орбита са нужни още 6 спътника, извеждането на които се планира до края на годината. Още системи за позициониране

 
29.09.2009, 11:01 

Всеки военен окръг в Русия ще получи ракетни комплекси „Искандер”

С оперативно-тактически комплекси „Искандер” ще бъдат снабдени всички военни окръзи в Русия, предаде агенция Интерфакс.

Това заяви днес пред журналисти главнокомандващият на Сухопътните войски на Русия армейски генерал Владимир Болдирьов. В Русия има шест военни окръга – Московски, Ленинградски, Северно-Кавказки, Приволжско-Уралски, Сибирски и Далекоизточен. Още ОТРК Искандер

 
29.09.2009, 10:34

Скотланд ярд навършва 180 години

На 29 септември се навършват 180 години от създаването на Скотланд ярд - полицейското управление на Голям Лондон, предаде ИТАР-ТАСС.

Организирано като алтернатива на тогавашните частни детективи, лондонското управление постепенно се превърна в най-мощното полицейско формирование в кралството, което наброява над 50 000 оперативни сътрудници и служители. Дейността му обхваща територия с площ 787 квадратни километра (без лондонското Сити) и население близо 8 милиона души, посочва агенцията.

 
29.09.2009, 09:50

Президентът подписа указа за назначаването на полковник Данчо Дяков за шеф на „Военна полиция” – МО

В днешния брой на Държавен вестник е публикуван указът на президента за назначаването на полковник Данчо Дяков за директор на служба „Военна полиция” в МО. С друг указ от тази длъжност е освободен бригаден генерал Иван Мечков. Указите са в сила от 25 септември 2009 г.

Полковник Дяков е роден през 1965 г. Завършил е военния факултет на ВИФ. Преминал е през основните военно-полицейски длъжности до началник на отдел в служба „Военна полиция”. Притежава отлична професионална подготовка. Специализирал е във Франция, САЩ, Германия, Турция. Владее френски и английски езици.

 
29.09.2009, 08:48

В САЩ вече ще има и жени-подводничари

В най-скоро време във военния флот на Съединените щати вече ще има и подводничари-жени, съобщава Ройтерс.

Това ще стане възможно след като бъде вдигната една от най-старите военни забрани в САЩ. Както е известно, в американската армия има множество военнослужещи от нежния пол, като някои от тях са с високи офицерски чинове. Жени има дори и във военния флот на страната, но не и такива, които да плават на подводници. Пентагонът обаче е на мнение, че подбна възбрана е остаряла и не отговаря на динамиката на съвременното общество. Един от най-големите поддръжници на еманципацията в подводничарството е адмирал Майк Мълън, призовал наскоро забраната да бъде официално отменена чрез открито писмо до американския Конгрес. /БГНЕС/

 

http://www.marinemilitaryexpos.com/modern_day_marine/exhibitor_/images/Marine-Corps-League-Banner.jpg

Ежегодна изложба на въоръжения 29th Modern Day Marine Exposition 

 
 
 
28.09.2009, 20:55

Военните от 56-та ракетна бригада проведоха поредна среща в Карлово

Офицерите и сержантите, служили в 56-та армейска ракетна бригада в Марино поле, проведоха поредна среща в зала “Васил Караиванов” в Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на община Карлово. Срещата, която започна с едноминутно мълчание, в памет на загиналите бойни другари, се провежда ежегодно в Деня на отбелязване на първия пуск на бойни ракети в България.

Секретарят на общината инж. Иван Станчев, който е служил в ракетната бригада, поздрави присъстващите от свое име и от името на кмета инж. Найден Найденов. Той пожела здраве и радост на силните духом офицери и сержанти от 56-та ракетна бригада.

На срещата присъстваха о.р. ген. л-т Димитър Тодоров – командващ ракетни войски и артилерия на БА, о.р. полк. Съби Събев – командир на бригадата.

56-та армейска ракетна бригада – Марино поле е създадена през 1961 г. и разформирована през 1990-та. Тя е основоположник на ракетните части в Сухопътните войски на страната. След закриването на военната част, инициативна група от офицери и сержанти с председател о.р. подп. Рачо Рачев организира ежегодни срещи, превърнали се в традиция. /БА/ - Още ракетни войски на БА

 
28.09.2009, 17:42

Въпреки кризата, Русия няма да се откаже от военните учения

Въпреки икономическите затруднения, Русия ще проведе всички планирани военни учения. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на среща с военнослужещи, отличили се по време на ученията „Запад-2009”, предаде РИА Новости.

Медведев посочи, че все още е рано да се правят изводи за резултатите от ученията.

„Все още е рано да се правят изводи, освен един: без подобни учения е невъзможно развитието на въоръжените сили през следващите години”, каза руският президент. Той добави, че са намерени средства и за планираните есенни военни учения.

 
28.09.2009, 16:52

Началникът на Генералния щаб на Арменските въоръжени пристига на посещение у нас

Началникът на Генералния щаб на Арменските въоръжени сили генерал-полковник Юри Хачатуров пристига утре, 29 септември, на четиридневно официално посещение в нашата страна, съобщиха от Министерството на отбраната. Визитата е по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Ще бъде направен преглед на развитието на двустранните военни отношения и ще бъдат набелязани конкретните области за сътрудничество през следващата година.

В рамките на посещението гостът ще бъде приет от министъра на отбраната Николай Младенов и ще посети поделения на Българската армия.

Официалното посрещане на арменската военна делегация ще се състои в 15.00 часа на 29 септември 2009 г. пред Паметника на незнайния воин.

 
28.09.2009, 14:28

Алжир смята да закупи хеликоптери на стойност 5 милиарда долара от Великобритания

Алжир възнамерява да закупи хеликоптери от Великобритания на стойност 5 милиарда долара, отразява на страниците си вестник „Ал Хабар”.

В момента правителството на Алжир и Великобритания водят преговори по сделката. Намерението на арабската държава е да използва вертолетите за обезпечаване на сигурността в страната. 40 от 80-те хеликоптера ще бъдат от вида „Мерлин”. /ИА „Фокус”/

 
28.09.2009, 14:21

През 2008 година оръжейният износ на Франция е скочил с 13%

През 2008 година оръжейният износ на Франция се е повишил с 13% спрямо предходната година, като стойността му е възлязла на 6,58 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Според информация от френското министерство на отбраната през 2008 година държавата е получила най-високата поръчка за оръжия от 2000 година насам.

Така Франция се е наредила на 4 място в света по износ на оръжие. Още военнопромишлен комплекс

 
28.09.2009, 13:08

Делегация на сръбското министерство на отбраната и армията на Сърбия е на посещение в САЩ

Делегация на сръбското министерство на отбраната и армията на Сърбия, ръководена от държавния секретар в министерството Душан Спасоевич, започва днес посещение в САЩ и централата на ООН в Ню Йорк, съобщава в електронното си издание сръбският вестник „Политика”. Сръбската делегация ще се срещне с високопоставени представители на Пентагона, Държавния департамент, Конгреса и Националния съвет за сигурност на САЩ. Теми на разговорите ще бъдат двустранното сътрудничество в областта на отбраната и ситуацията от гледна точка на сигурността в региона.

Посещението на сръбската делегация в САЩ ще продължи до 2 октомври. /ИА „Фокус”/

 
28.09.2009, 08:40

Иран проведе изпитания на две ракети със среден обсег на действие

Тази нощ Иран е провел изпитания на две ракети със среден обсег на действие – „Шахаб 1” и „Шахаб 2”, съобщава ИТАР-ТАСС.

По време на първия етап от ученията с кодово име „Великият пророк 4”, които започнаха вчера, бяха успешно изстреляни ракети с малък обсег на действие – „Тондар”, „Фатех-110” и „Залзал”.

Според оценка на командващия на въздушните сили на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами резултатите от първия ден на ракетните стрелби" са преминали всички очаквания".

Ученията ще завършват днес с изстрелването на „Шахаб 3”.

Това са най-мощните ирански балистични ракети, които са снабдени с разделящи се бойни глави, но притежават голям радиус на действие – до две хиляди километра, т.е. способни да достигнат територията на Израел. – Още ракети

 
28.09.2009, 08:31

Издирването на пилота на катастрофиралия самолет „Рафал” е прекратено

Издирването на пилота на френския самолет „Рафал”, който бе обявен за изчезнал след самолетна катастрофа над Средиземно море, бе прекратено вчера, предаде Ройтерс.

В четвъртък по време на изпитателен полет два френски изтребителя „Рафал” се разбиха в Средиземно море, близо до град Перпинян, по крайбрежието на Южна Франция. Единият от пилотите бе спасен. Френските власти започнаха операция по издирването на втория пилот.

След като са били изчерпани всички възможности за намирането на пилота, издирването е прекратено. Продължава търсенето на отломки от двата изтребителя. /ИА „Фокус”/

 
 
 
27.09.2009, 20:59

Успешна операция...

Турските командоси намиращи се на служба в Аденския залив заловиха 7 морски пирати осъществили опит за похищение на два търговски кораба плаващи под панамски флаг.

В изявлението направено от Генералния щаб на Турция се отбелязва, че морските пирати са организирали нападение с ръчен противатонков граномет /РПГ/ и картечници срещу два търговски кораба плаващи под панамски флаг. Турските командоси, намиращи се на служба в Аденския залив са осъществили операция в подкрепление с хеликоптери и са обезвредили 7-те морски пирати и са възпрепятствали похищението на корабите. /ТРТ/

 
27.09.2009, 14:58

В Македония утре завършва съвместно македонско-словенско военно учение

Бойни стрелби по въздушни цели с леки преносими ракетни системи ще имат утре на армейския полигон „Криволак” бойците от батальона за противовъздушна отбрана от състава на Обединеното оперативно командване на Армията на Македония, съобщава телевизия Сител.

Стрелбите с комплекси Игла” са в рамките на двустранното съвместно учение ”Предизвик-09”, коeто се провежда от 20 септември заедно с военнослужещи от армията на Словения.

ПЗРК „Игла” са предназначени за унищожаване на въздушни цели на височина до 3500 м. От две години основният личен състав на македонския батальон за ПВО преминава част от обучението и усъвършенстването си при работа с ПЗРК „Игла” в сътрудничество със словенската армия. Още ПЗРК „Игла”

 
27.09.2009, 08:32

Продължават руските военни учения „Ладога-2009”

В хода на руските оперативно-стратегически военни учения „Ладога-2009” на полигона „Кислово” от самолети Ил-76 ще бъде извършен десант на над хиляда военнослужещи от 76-та десантно-щурмова дивизия, около 30 бронетранспортьора, както и други товари, предаде телевизия „Вести”.

Помощник-главнокомандващият руските сухопътни войски полковник Игор Конашенков съобщи, че след приземяването десантчиците със своята военна техника ще извършат марш на полигона „Струги-Красние” в Ленинградския военен окръг на Русия, където ще проведат симулация на бойни действия със стрелби, която ще продължи две денонощия.

В същия ден групировката на корабите от руския Северен флот, която участва в ученията, на два морски полигона в акваторията на Баренцово море ще извърши бойни стрелби. /ИА „Фокус”/ - видео

 
 
 
26.09.2009, 23:18

Иран започва изпитания с ракети

Революционната гвардия на Иран ще проведе ракетно-отбранителни маневри. Очаква с военновъздушното подразделение на елитното военно формирование да започне с изпитанията на ракетите в неделя.

Това съобщи АФП, като се позова на иранската агенция ISNA. Агенцията цитира разпространено от гвардията съобщение, в което се потвърждава, че военновъздушното й крило ще проведе изпитанията в неделя.

Тестовата операция носи името „Великият пророк 4". Тя цели поддържане и подобряване на съществуващите военни съоръжения. Изпитанията ще траят няколко дни и ще бъдат на различни места.

Агенцията припомня, че новината за военните маневри на страната са случва на фона на притесненията на Запада след съобщената от Иран втора база за обогатяване на уран.

Революционната гвардия на Иран представлява елитно военно формирование, в което са зачислени над 200 000 военни.

Tя разполага със собствени военноморски и военновъздушни сили и следи за ключови за страната обекти като петролни и газови съоръжения и арсенала от ракетни снаряди. /News.bg/

 
26.09.2009, 22:32

Нов център на ЦРУ

В ЦРУ е сформиран център за изследване на климатичните изменения и националната безопасност. Центъра се оглавява от специалисти в управлението на разузнаването и управление на науката и технологиите, съобщава пресслужбата на ведомството.

Целите на работата на Центъра са изучаване на изменението на климата на планетата не от гледна точка на науката, а конкретно за влиянието му върху националната безопасност на страната. Сред изследваните въпроси са такива като повишаването на нивото на океана, влиянието на изменението на климата върху ръста на населението на земята и изострящата се борба за природни ресурси.

Центъра не само ще изготвя информация за висшето ръководство на страната, но и ще контролира международни договори в тази област. – Още за специалните служби на САЩ

 
26.09.2009, 22:14

USS Port Royal (CG-73) е отново на море

След седем месеца ремонт американския крайцер USS Port Royal (CG-73) напусна сухия док, съобщава Navy Times.

Да напомним, че след четири месечен ремонт крайцера на 5 февруари 2009 г излезе на ходови изпитания е веднага се блъсна в риф. Изтеглянето от рифа на крайцера въоръжен със системата за ПРО Aegis продължи цели 4 дни. Резултатите от този инцидент са:

1. На кораба бяха необходими още 7 месеца и 40 милиона долара за ремонт в сухия док;

2. Capt. John Carroll, обвинен за лошата подготовка на екипажа вече не е капитан (наказани са още 2-ма офицери и един матрос);

3. Освен това ВМС на САЩ трябваше да ремонтират и самия риф, който се оказа силно повреден.

Ремонта на кораба вече е завършил и предстоят нови ходови изпитания. Естествено всички стискат палци и желаят 7 фута под кила. – Още крайцери

 
26.09.2009, 17:56

Турският министър на отбраната ще присъства на изпитателни полети на хеликоптер Т-129 в Италия

Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл заминава утре за Милано, където на 28.09 ще наблюдава първите изпитателни полети на щурмови хеликоптер Т-129 ATAK (A-129 Mangusta), съобщава Анадолската агенция.

В рамките на проекта за Турция ще бъдат произведени 50 хеликоптера, но при нужда техния брой може да бъде увеличен с още 41 хеликоптера. Турската компания ТUSAŞ отговаря за производството на корпуса на хеликоптерите и за техния краен монтаж, а така също разполага с компетенцията да изняса хеликоптерите за всички страни извън Италия и Великобритания. Двигателите на хеликоптера са произведени от компаниите Хониуел и Ролс Ройс. Още за Т-129

 
26.09.2009, 17:35

Американски безпилотен самолет се разби в офиса на иракска партия в Мосул

Американски безпилотен самолет се е разбил в сградата, където се е помещавала една от най-големите иракски партии в северния град Мосул, предаде Ройтерс. Няма пострадали при инцидента. Военни източници уточниха, че няма доказателства самолетът да е бил свален. Обстоятелствата около катастрофата се изясняват. /ИА "Фокус"/

 
26.09.2009, 07:55

Индия няма да подпише ядрения договор

Индия няма да подпише Договора за неразпространение на ядрените оръжия, тъй като го смята за "дискриминационен".

Външният министър Шаши Тхарур коментира резолюцията, приета на срещата на върха на Съвета за сигурност, в която се съдържа призив към всички страни да се присъединят към договора. "Дотогава, докато някои държави притежават ядрено оръжие, ние не можем да подкрепяме този дискриминационен договор, който дава право на едни страни да имат такова оръжие и лишава други от него", подчерта той. В Питсбърг пратеник на премиера Шиям Саран заяви, че Индия, която има ядрено оръжие, "няма да подпише договор за статут на безядрена държава".

 
26.09.2009, 07:30

Венецуела предложи на Еквадор снети от въоръжение от ВВС на страната изтребители Мираж

Правителството на Венецуела предложи да предаде на Еквадор снети от въоръжение от военновъздушните сили на страната изтребители Мираж-50, заедно с оборудване за тяхната материално-техническа поддръжка, предаде АРМС-ТАСС.

Планира се Венецуела да предаде на Еквадор общо десет изтребителя и оборудване, на обща стойност 150 милиона долара.

С решение на президента на Венецуела Уго Чавес през юни тази година всички изтребители Мираж-50ЕV и Мираж-50 DV бяха снети от въоръжение от военновъздушните сили на страната. Машините се числяха към 11-та Изтребителна авиогрупа в авиобаза "Капитан Мануел Риос", разположена в близост до гр. Каррисал, щат Гуарико. В инвентара на ВВС на страната все още се числят 11 или 12 машини Мираж 50. Още изтребители Мираж

 
26.09.2009, 00:29

Командващият на силите на НАТО в Афганистан е предал запитване за изпращане на подкрепления

Командващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл е предал запитване в Пентагона, за изпращане на допълнителен военен контингент в централноазиатската държава, предаде ИТАР-ТАСС.

Това съобщиха служители в министерството на отбраната на САЩ, пожелали да останат анонимни. По техни данни, предаването на искането е станало по време на среща с командващият на обединените генерални щабове на американската армия адмирал Майкъл Мълън, която се е състояла в Германия. По-рано американски медии съобщиха, че военният контингент на САЩ в Афганистан може да бъде увеличен с 30-40 хиляди души. /ИА „Фокус”/

 
 
 
25.09.2009, 23:30

Boeing: нови аспекти за модернизиране на щурмовиците A-10

Компанията Boeing е получила два независими контракта от ВВСна САЩ на обща стойност 4,2 милиона долара, в рамките на които трябва да бъде осъществена комплексна модернизация на щурмовите самолети A-10 Thunderbolt II (общо около 365 машини).

Работите трябва да бъдат изпълнени в срок от три до 18 месеца.

Първият контракт предполага разработката и внедряването на съвременни средства за анализ на издръжливостта на конструкцията на А-10.

В рамките на втория контракт (реализиран съвместно с Raytheon и BAE Systems) предполага комплексен анализ на модернизирания блок за предаване на данни (Upgraded Data Transfer Unit, UDTU). Предвижда се модернизация на архитектурата на блока с цел повишаване обема и скоростта на предаване на данните.

Новите контракти разширяват спектъра от програми за комплексно обезпечаване на експлоатацията на щурмовиците А-10 (Thunderbolt Life-Cycle Program Support, TLPS), стойността на което е около 1,6 милиарда долара. Реализира се и програма за замяна на носещите плоскости на машините. – Още за А-10

 
25.09.2009, 21:03

Британците модернизират вертолетите Chinook

Великобритания е отделила повече от 600 милиона долара за модернизация на военнотранспортните вертолети Chinook за да могат да се използват в Афганистан, съобщава Defense News.

Според изданието, 38 британски машини Chinook ще бъдат снабдени с по-мощни двигатели на компанията Honeywell и с така наречените "електронни кабини на пилота" (glass cockpit), което позволява по-ефективната им експлоатация на големи височини и високи температури. В резултат на модернизацията вертолетите ще могат да извършват по-продължителни полети без дозареждане, а също и по-рядко да преминават през техническо обслужване. – Още вертолети Chinook

 
25.09.2009, 18:15

Пет бригади командоси в турските въоръжени сили ще станат професионални през 2010 г.

Генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи днес, че командването на турските сухопътни сили ще приключи през 2010 година процеса за професионализация на пет бригади командоси, предаде Анадолската агенция.

На редовната седмична пресконференция генерал Метин Гюрак каза, че турските военновъздушни сили желаят да набират изцяло кадрови военни в своите бригади командоси. По думите на говорителя на армията през 2008 и 2009 г. ще приключи професионализацията на една бригада командоси от турските жандармерийски войски. Генерал Гюрак съобщи, че по новата система са набрани общо 872 специализирани подофицери. /БА/ - Още командоси

 
25.09.2009, 14:05

САЩ ще доставят контейнери с прицелно оборудване на ВВС на Мароко

Американската корпорация Lockheed Martin е подписала контракт за доставката на контейнери с прицелно оборудване Sniper ATP (Advanced Targeting Pod) за изтребителите F-16 на военновъздушните сили на Мароко. Според пресслужбата на производителя, стойността на сделката, отчитайки монтирането на оборудването, резервните части и логистичните услуги е около 30 милиона долара.

С контейнери Sniper ATP ще бъдат оборудвани новите изтребители F-16 block 50, които наскоро бяха закупени от мароканската армия. Те значително ще увеличат възможността за откриване и поразяване на целите. Освен това, Sniper ATP е способен да предава на наземни станции видеосигнал, благодарение на което може да се координират силите на въздушните и наземни средства за поразяване.

Американската армия използва новите контейнери на Lockheed Martin от 2005 година. Поръчки за това оборудване от още десетина чужди партньори на САЩ, включително Норвегия, Полша, Канада, Саудитска Арабия и Великобритания. Sniper ATP може да бъде използван от самолетите F-16, F-15, B-1, F-18, Harrier, A-10, B-52 и Tornado.

 
25.09.2009, 13:39

Хипервъоръжаването на Турция руши оръжейния баланс в Егейско море

Хипервъоръжаването на Турция е на път да разруши оръжейния баланс в Егейско море, пише лидерът на гръцката партия „Демократично възраждане” Стелиос Папатемелис в статия за гръцкия вестник „Елевтеротипия”.

Наскоро стана ясно, че Анкара купува американския зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът”. Става дума за една от най-големите сделки за оръжие, сключвани от САЩ, на стойност 8 млрд. евро. Споразумението предвижда и клаузи за съвместно производство, което свидетелства за сериозното развитие на военна индустрия на Турция, подчертава авторът и изтъква, че сделката е силен удар за гръцката национална сигурност. Папатемелис заключава, че всички трябва да осъзнаят, че отношенията Гърция-Турция не са отношения на приятелство и сътрудничество. /БА/

 
25.09.2009, 12:13

Държавната дума ратифицира споразумението за съвместни учения на страните от ШОС

Държавната дума (долната камара на руския парламент) ратифицира споразумението за провеждане на съвместни военни учения на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава ИТАР-ТАСС. Документът бе подписан в Бишкек на 27 юни 2007 година и цели създаване на правна основа за организация на сътрудничество и провеждане на съвместни военни учения на регионалната организация.

Руският заместник-министър на отбраната Николай Панков поясни, че споразумението регулира въпросите за временно пребиваване на личния състав на военни и други формирования на страните от ШОС с въоръжение и военна техника на територията на приемащата страна. /ИА „Фокус”/

 
25.09.2009, 10:25

Какви ще са задачите на НАТО в новия век?

На срещата на върха на НАТО в Страсбург - Кел държавните и правителствени ръководители на страните членки на алианса възложиха на генералния секретар да разработи новата стратегическа концепция на пакта. Тя трябва да бъде представена на следващата среща на върха, която ще се състои в края на следващата година. - Още

 
25.09.2009, 09:48

Русия и НАТО са готови за сътрудничество

Русия и НАТО са готови за пълномащабно сътрудничество. Тази тема е обсъдена в Нью-Йорк на среща на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров с Генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен. Страните разгледаха конкретни насоки на взаимодействието, по-специално, евентуалния транзит през Русия на военни товари за международните сили в Афганистан. Русия и НАТО са заинтересувани от съвместна борба с тероризма, пиратството, в гарантирането на сигурна ПРО и режима за неразпространение на ядреното оръжие.

 
25.09.2009, 09:00

САЩ провеждат консултации за ПРО с Полша и Чехия, казаха от Пентагона

Вашингтон провежда консултации с Полша и Чехия относно тяхното участие в новата програма за противоракетна отбрана, съобщи американският заместник-министър на отбраната Мишел Флорной по време на слушания в комисията по въоръжените сили към Сената на САЩ, предаде РИА Новости.

„Новата система за ПРО до голяма степен увеличава нашата способност да работим заедно с европейските съюзници и партньори по увеличаването на допълнителните средства за сдържане и укрепването на нашата обща отбрана”, каза Флорной.

Преди една седмица президентът на САЩ Барак Обама и американският министър на отбраната Робърт Гейтс съобщиха за внасянето на корекции в плановете за създаването на система за противоракетна отбрана. САЩ не са се отказали от разполагането на елементи на ПРО в Европа, но са отложили началото на тяхното разполагане до 2015 г.

 
 
 
24.09.2009, 22:27

Два военни самолета на Франция се разбиха в Средиземно море

Два френски изтребителя Рафал се разбиха в Средиземно море, близо до крайбрежието на Южна Франция. Единият от пилотите е спасен, предаде АФП, позовавайки се на френския военноморски флот.

В изявление на флота се отбелязва, че спасителната операция продължава.

Инцидентът е станал в около 18 часа местно време на около 30 километра източно от крайбрежния град Перпиньон по време на изпитания, в които са участвали двата самолета, се съобщава в изявлението. Още самолети Рафал

 
24.09.2009, 20:53

Русия и САЩ през декември може да подпишат новия договор за СНВ

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Москва и Вашингтон през декември може да подпишат новия договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), съобщава РИА Новости.

„Днешното заседание е пролог на мащабна и сериозна работа, която, уверен съм, кардинално трябва да стабилизира ситуацията в света. Това е и планираната за следващата година среща на върха по ядрена сигурност, и конференцията по разглеждане на действията на договора за неразпространение на ядрено оръжие, и подписването на нов, юридически задължаващ, руско-американски договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения”, каза Медведев на срещата на Съвета за сигурност на ООН по ядрено разоръжаване и неразпространение.

Той добави: „Правим всички необходимо през декември да подпишем съответния документ”.

 
24.09.2009, 10:46

Индия и Китай се договориха за отмяна на планирани за края на годината съвместни военни учения

Индия и Китай се договориха за отмяна на планираните за края на годината трети подред съвместни военни учения на подразделения на сухопътните войски. Ученията се провеждат от 2007 година под кодовото названия „ръка за ръка”, предаде ИТАР-ТАСС.

Засега не са дадени официални разяснения за причините за отмяната на ученията. Индийски медии съобщиха, позовавайки се на неофициални източници от министерството на отбраната на Индия, че в момента китайските военни са много заети с мащабната подготовка за предстоящото на 1 октомври честване на 60-а годишнина от създаването на Китайската Народна Република. За индийското военно ведомство преразглеждането на плановете дава възможност да бъдат избегнати съществени разходи, свързани с изпращането в Китай на контингент от няколкостотин военнослужещи, което е важно в условията на правителствената кампания за икономия на бюджетни средства. /ИА „Фокус”/

 
24.09.2009, 10:30

Военноморска база Бургас: „Дръзки се подготвя за Active Endeavour

В изпълнение на решение на Министерския съвет фрегатата „Дръзки” от състава на Военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море Active Endeavour. С щатното си въоръжение и екипаж от 152 души тя ще се включи в операцията между 4 и 31 октомври. Във връзка с това във Военноморска база Бургас продължава ускорената подготовка на екипажа.  Корабът ще бъде изпратен от пункта за базиране Атия в тържествена обстановка на 1 октомври т. г. След кратък преход на 4 октомври 2009 г. “Дръзки” ще влезе в подчинение на командването на операцията Active Endeavour. След включването в операцията на българския кораб екипажът ще получи съответния график за провеждане на патрулиране и контрол на корабоплаването. Ще се отработват процедури съгласно публикациите на НАТО.

Фрегата “Дръзки” е в състава на военноморска база Бургас от ноември 2005 г.

Това е четвъртото участие на кораба в операция на НАТО в Средиземно море Active Endeavour. Първите три участия на кораба в тази операция се проведоха през същия период на 2006, 2007 и 2008 година. /МВ/

 
24.09.2009, 09:33

Военноморският флот на Русия разчита да закупи 24 изтребителя МиГ-29К

Военноморският флот на Русия разчита да закупи 24 палубни изтребителя МиГ-29К, чието разработване е заплатено от Индия, за оборудване на единствения руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов”, пише руският вестник „Ведомости”.

Неофициален източник от руското министерство на отбраната заяви, че договора за закупуване на самолетите може да бъде сключен в следващите две години. Изтребителите са разработени по поръчка на Индия, в рамките на договора за продажба на Делхи на модернизирания самолетоносач „Адмирал Горшков”. По данни на експерти, стойността на 24 изтребителя за военноморския флот на Русия може да достигне един милиард долара. В момента в авиацията на военноморския флот на Русия има 19 палубни изтребителя Су-33, чиито ресурс изтича към 2015 година и по тази причина въпроса за тяхната замяна е актуален. Още за МиГ-29

 
 
 
23.09.2009, 20:40

САЩ искат да съкращават ядреното оръжие

САЩ заявяват за по-нататъшната си готовност да съкращават ядреното оръжие и за стремеж към нови споразумения с Русия за намаляване на бойните глави и ракетоносителите. Това заявление направи президентът на САЩ Барак Обама на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. Според него, през 2010 година ще стане ясно, дали договорът за неразпространение на ядреното оръжие ще се укрепи или незабавно ще се „размива”.

 
23.09.2009, 17:07

Делът на съвременните въоръжения в руската армия не надвишава 6 на сто

Делът на съвременните въоръжения в руските въоръжени сили не надвишава 6%, съобщи представителят на Сметната палата на Русия Николай Табачков, предаде АРМС-ТАСС.

Табачков отбеляза, че е особена трудност представляват дългосрочните договори за производство на високотехнологична продукция – кораби, ракети и космическа техника. Според Табачков, понижаването на количеството на закупените въоръжения от руското министерство на отбраната, на първо място е свързано с необоснованото повишаване на цените на продукцията с военно предназначение.

„Съществуващата система за ценообразуване на военна продукция носи губещ характер и е планирана за изпълнение на необосновани разходи на предприятия в отбранителния сектор, което води до многократно поскъпване на тяхната продукция”, заяви Табачков.

 
23.09.2009, 13:45

Във военен парад по случай 60-а годишнина от основаването на КНР ще вземат участие пет хиляди военнослужещи

По време на военния парад по случай 60-а годишнина от основаването на Китайската народна република ще преминат 4928 военнослужещи. Това съобщи представителят на щаба по организация на парада генерал Гао Цзянго, предаде РИА Новости.

По думите на Цзянго, в парада ще вземат участие 14 пехотни полка, танкове, бронирани машини, самоходни артилерийски установки, подвижни ракетни комплекси, общо 52 полка. Над площада ще прелетят изтребители и бомбардировачи. Генерал Цзянго заяви, че по време на парада Китай „ще представи 52 нови вида бойна техника собствена разработка, 90% от които ще бъдат представени пред публика за първи път”.

 
23.09.2009, 13:40

Единната система за ПВО на Русия и Белорусия

Единната система за ПВО на Русия и Белорусия започна изпълнение на задачите в рамките на съвместните оперативно-стратегически учения „Запад-2009”.

Споразумението за създаване на единната система за ПВО беше подписано през февруари тази година в Москва. Планира се бойният състав на системата да включва 5 авиационни, 10 зенитноракетни и други военни части.

 
23.09.2009, 13:35

Великобритания съкращава броя на ядрените си подводници

Британските подводници от класа „Трайдънт”, способни да носят ядрени бойни заряди, ще бъде съкратен от 4 до 3 бройки, съобщава вестник „Дейли телеграф”.

Премиерът Гордън Браун има намерение да направи това заявление на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той се надява, че това предложение ще стане нов стимул за укрепване на режима на неразпространение на ядреното оръжие.

 
23.09.2009, 13:30

„Сухой” започна доставката на най-съвременни бойни самолети за ВВС на Русия

Руската авиационна компания „Сухой” пристъпи към изпълнение на държавните договори за доставка за ВВС на Русия на най-съвременни бойни самолети, съобщи пресслужбата на компанията, цитирана от АРМС-ТАСС.

В периода до 2015 г. включително за ВВС на Русия ще бъдат произведени и предадени 48 от най-съвременните многофункционални изтребители Су-35. Освен това между 2009 и 2011 г. компанията ще достави 12 Су-27СМ и четири Су-30М2. Още за самолетите Су

 
23.09.2009, 10:35

„Калиакра” се завръща във Варна

По предварителни сведения от Българския морски квалификационен център – Варна, учебният ветроход „Калиакра” вече държи курс към Пристанище Варна. Вероятната дата на пристигането е 25 септември т.г., но и часът, и датата ще бъдат съобщени чрез средствата за масова информация допълнително. Всички на борда са живи и здрави. Има възможност „Калиакра” и новата баркентина „Роял Хелена” да застанат една до друга на Морска гара Варна. Това ще придаде нов облик на пристанището на морската ни столица. /МВ/

 
23.09.2009, 10:25

Почти ретро: БНА – висока и постоянна бойна готовност

Близо половин век на датата 23 септември тържествено отбелязвахме деня на Българската народна армия (БНА). Имало ли е повод за празнуване, нямало ли е – но си беше баш Народна, защото какъв мъж ще е този, който не е служил войник? По едно време тази армия си имаше над 25 хиляди офицери и кадрови сержанти, 100 хиляди срочнослужещи, камари танкове, ракети, кораби, самолети, заводи, военностроителен сектор, футболни клубове в „А” група, елитен театър, ансамбъл, пет висши училища, школи и полигони, научно-изследователски институти, военно-медицинска академия, генерали и адмирали колкото за две Латински Америки. Май само казани за ракия не е имало, ама кой знае? Цялото това чудо ежегодно излапваше над един милиард „валутни лева”, ама богата майка България, бълха я ухапала! – Още

 
23.09.2009, 10:00

Руската атомна подводница „Нерпа” завърши успешно третия етап от изпитанията

Руската атомна подводница от трето поколение „Нерпа” (К-152, проект 971, клас Щука-Б) , на която през ноември миналата година по време на изпитания загинаха 20 души, успешно завърши третия етап от ходовите изпитания, съобщи днес на брифинг губернаторът на Хабаровския край Вячеслав Шпорт, цитиран от РИА Новости.

„Подводницата в момента е в добра степен на готовност и има увереност, че ще бъде предадена в срок”, посочи Шпорт.

След завършване на изпитанията подводницата ще бъде предадена на ВМФ на Индия. – Още руски подводници

 
23.09.2009, 09:33

Турция: Военните отново мислят за намеса в светското управление

От десетилетия турските военни имат значимо влияние в политическия живот на страната. Те се наложиха като политически фактор през кемалистката епоха, а през последните 50 години извършиха четири преврата. Ролята на създадения от тях през 60-те години Съвет за национална сигурност нарасна в съответствие с конституцията от 1982 година и той стана една от най-важните държавни институции. Как приемат военните стъпките за политическо споразумение с Армения и с кюрдското население и ще сложат ли край на светското управление на страната пише EurasiaNet. - Още

 
 
 
22.09.2009, 22:15

ВВС на Боливия получиха четири транспортни самолета

Президентът на Боливия Ево Моралес предаде на въоръжените сили на страната четири транспортни самолета и откри център за тяхната техническа поддръжка в град Кочабамба, предаде АРМС-ТАСС.

Самолетите „С-212-200”, изготвени от испанската компания „КАСА”, ще бъдат използвани за транспортиране на товари, личен състав, както и за провеждане на десанти на парашутисти. Командващият на военновъздушните сили на Боливия генерал Ервин Маранон съобщи, че стойността на всеки от самолетите е 740 хиляди долара. /pan.bg/

 
22.09.2009, 21:48

Saab модернизира учебните самолети на шведските ВВС

Компанията Saab е получила контракт от шведското военното ведомство за модернизиране на пилотските кабини и системите на учебните самолети Saab 105 на военновъздушните сили на страната. Според информация на Flight Global работите трябва да завършат до края на 2011 г.

В резултат на модернизацията шведските учебни машини ще станат по-съвместими с изтребителите Gripen, които също се произвеждат Saab. В частност, изобразяването на информацията за височината и скоростта ще бъде изменен от метри и километри във футове и възли. Планира се и монтирането на нови навигационни системи. Стойността на работите, благодарение на които самолетите ще могат да останат в експлоатация до 2017 година, ще бъдат 18,8 милиона долара.

В момента на въоръжение във ВВС на Швеция се намират около сто двудвигателни учебно-тренировъчни самолета Saab 105, които са били разработени през 1960-те години. Освен за шведската армия Saab 105 също са доставяни и за австрийските ВВС. – Още самолети Saab

 
22.09.2009, 17:55

General Dynamics получи поръчки за дистанционно управляеми модули

В началото на септември американската фирма General Dynamics получи две крупни поръчки за дистанционно управляеми модули на командира CROWS II от автобронетанковото управление.

Първата поръчка е за монтирането на 370 дистанционно управляеми модули CROWS II по време на модернизацията на танковете M1A2 SEPv2. Стойността на контракта е за 18,2 милиона долара, като работите трябва да завършат до 31 август 2012 година.

Тези модули ще се поставят на танковете Abrams вместо командирската картечница с цел да се повиши защитеността на екипажа, тъй като според статистиката открития командирски люк често е причина за поразяване на танковете  в операцията в Ирак. Освен това новия модул значително повишава ефективността при използване на танка в градски условия.

CROWS II има стабилизирана картечница калибър 0.5" и термовизионен прицел.

Втория контракт е за 98 такива модули и на стойност 6,1 милиона долара, срок на изпълнение – 15 декември 2010 година. – Още бойни модули

 
22.09.2009, 16:55

Терористични нападения по време на избори е сценарият на военно учение в Македония

Терористични нападения по време на изборите в Македония, с цел да се окаже влияние на страната да изтегли войниците си от Афганистан, е сценарият на учението-симулация „Национален кризисен команден щаб”, което се провежда от днес до 26 септември в щаба на Центъра за управление при кризи (ЦУК) в сътрудничество с министерството на отбраната и Федералното бюро за разследване (ФБР), пише македонското електронно издание Кирилица.

Сценарият са учението-симулация, който за първи път бе съобщен на днешната пресконференция, е изготвен след консултации с представители на ЦУК. Участие в учението ще вземат над 30 души от министерствата на отбраната, външните и вътрешните работи, на транспорта и на здравеопазването. /ИА „Фокус”/

 
22.09.2009, 13:06

Поръчките за отбраната на Русия ще се увеличат с 8% през 2010 г.

Държавните поръчки за нуждите на отбраната на Русия -гособоронзаказ, през 2010 г. ще се увеличат с 8% спрямо текущата година, достигайки 1,1 трилион рубли, съобщи вицепремиерът Сергей Иванов на заседание на военнопромишлената комисия.

Преди време Иванов каза, че гособоронзаказ ще се увеличи едва с 1.2%, превишавайки 1 трилион рубли, а първия вицепремиер Игор Шувалов съобщи, че размерът на гособоронзаказ няма да се промени в сравнение с тазгодишния, припомня РИА Новости. Още руски военнопромишлен комплекс

 
22.09.2009, 10:20

ВМС участваха в празника на Балчик

Подразделения от ВМС взеха участие в празника на Балчик – 21 септември, денят, в който преди 69 години градът е върнат отново в пределите на Отечеството. - Фоторепортаж

 
22.09.2009, 10:05

ЕС смята Грузия за подпалвач на войната

Грузия носи отговорност за развързване на войната в Южна Осетия – този извод се съдържа в доклад на комисията на ЕС за причините на въоръжения сблъсък през август миналата година. Това съобщава германското списание „Шпигел” с позоваване на източници в Брюксел. Официално докладът още не публикуван. По-рано беше предполагано, че мисията на ЕС ще приключи работата върху документа през юли, но предоставянето на документа на Съвета на министрите на ЕС беше отложено във връзка с новите документи, получени от комисията. Очаква се докладът да бъде обнародван идната седмица.

 
22.09.2009, 10:00

ВВС на НАТО продължават учението си над балтийските страни

На 22 септември военновъздушните сили на НАТО ще проведат втората част от учението си в небето над балтийските страни в рамките на мащабните маневри „Болд Авенджър” 2009. Те се провеждат още във въздушното пространство на Дания и Великобритания, съобщиха от генералния щаб на естонските въоръжени сили, предаде РИА Новости.

Първата фаза на учението премина над Естония на 14 и 15 септември. Американски изтребители Ф-15E отработиха координирана огнева поддръжка от въздуха на сухопътни операции. Във втория етап ще се включат Ф-16, „Юрофайтър Тайфун” и два самолета-цистерни Кей Си 135 Ар.

В мащабните учения на НАТО участват военнослужещи от САЩ, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и Турция.

 
22.09.2009, 09:55

Ирански военен самолет се разби по време на ежегоден парад

Ирански военен самолет, който е участвал в ежегоден парад по случай 28-та годишнина от началото на ирано-иракската война (1980-1988), се е разбил днес, в района на Вали Абад (Vali Abad), предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

Според информация на Франс Пресс, в парада е участвала ескадрила ирански изтребители "Саеге" (Saegheh) ("Гръмотевичен удар").

А според изданието debka.co.il  във въздуха над Техеран са се сблъскали два самолета на ВВС на Иран – остарял американски изтребител бомбардировач F-5E и самолет Ilyushin Il-76, останал в разпореждане на иранците след войната с Ирак през 1991 година и оборудван от руски специалисти със система за ранно предупреждение.

 
 
 
21.09.2009, 19:00 

Малайзия разглежда възможността за закупуване на изтребители F/A-18E/F “Супер Хорнет

Военновъздушните сили (ВВС) на Малайзия имат намерение да проведат оценка на възможността за възобновяване на отложената по-рано програма за закупуване на ескадрила изтребители F-18 „Супер Хорнет”, произведени от авиокомпанията „Боинг”, съобщи АРМС-ТАСС.

Командващият на ВВС на Малайзия Азизан Арифина заяви, че целта на оценката ще бъде евентуално закупуване на самолетите в рамките на 10-я план за отбрана на страната (2011-2015г.). През септември 2002 година министерството на отбраната на САЩ уведоми конгреса за възможна продажба на Малайзия на изтребители на стойност 1,48 милиарда долара, в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”. Още за F-18

 
21.09.2009, 18:00

Почина легендарната съветска разузнавачка Елизавета Мукасей

На 97 години почина легендарната съветска разузнавачка Елизавета Мукасей, предаде АФП, позовавайки се на изявление на Службата за външно разузнаване на Русия. Тя бе една от легендарните фигури в бранша, участвала в най-известните семейни двойки под прикритие в историята на разузнаването.

Тя работила в тандем със съпруга си Михаил в редица операции в чужбина дълги години, започвайки през 40-те, до края на 70-те години на миналия век.

Двамата работели под кодовите имената „Зефир” и „Елза” по строго секретни проекти, чиито подробности не се разкриват и днес.

Смъртта й идва малко повече от година след смъртта на съпруга й, починал през август 2008 година на 101 години.

Мукасей била родена през 1912 г. в „бедно работническо семейство” в град Уфа, Башкирия, което впоследствие се преместило в Ташкент, за да избяга от бедността.

В последните години от професионалната си кариера семейството на Мукасей прекарало на секретна мисия в Лос Анжелис под прикритието на поста на съпруга й – вицеконсул в съветското посолство в града. Още специални служби на Русия

 
21.09.2009, 17:10

Индонезия ще закупи системи за ПВО от Швейцария и Китай

С цел усъвършенстване на възможностите на системата за противовъздушна отбрана (ПВО), военновъздушните сили (ВВС) на Индонезия имат намерение в скоро време да закупят зенитни артилерийски установки от Швейцария и зенитни ракети от Китай, предаде АРМС-ТАСС.

В плановете на ВВС на Индонезия влиза закупуване на 35-милиметрови зенитни артилерийски установки, разработени от швейцарската компания „Орликон контравес” и три комплекта китайски ракетни комплекси „КианВей-3”. От министерството на отбраната на Индонезия съобщиха, че швейцарските системи за ПВО са предназначени за замяна на експлоатирани в момента противовъздушни въоръжения, произведени през 50-е години на миналия век. Планира се китайските зенитни комплекси да бъдат разположени в Джакарта и във военновъздушната база в Мадиун, Източна Ява. /ИА „Фокус”/

 
21.09.2009, 10:30

Русия и Китай проведоха антипиратски учения

В Аденския залив успешно приключиха съвместни антипиратски руско-китайски учения. По-специално, беше тренирано издирване и преглед на подозиран кораб, предаване на товари в море, както и артилерийски стрелби по морски цели. Русия беше представена от големия противолодков кораб „Адмирал Трибуц” на Тихоокеанския военно-морски флот и два съпровождащи кораба. От ВМС на Китай участваха два стражеви кораба и един съпровождащ. След маневрите руските и китайски военни проведоха по „коридора на безопасността” конвой от 23 граждански кораба.

 
21.09.2009, 09:30

Фрегатата „Дръзки” ще вземе участие в операцията на НАТО „Active Endeavour”

Фрегатата „Дръзки” от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour”. С щатното си въоръжение и екипаж от 152 души тя ще се включи в операцията между 4 и 31 октомври. Решението за това ще бъде взето на правителственото заседание в сряда.

„Active Endeavour” осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите-членки на алианса в борбата с тероризма. Участниците в операцията извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и претърсване на отказали да се идентифицират морски съдове.

Правителството ще обсъди и проект на Пети допълнителен протокол към Споразумението за многонационалните сили в Югоизточна Европа. Измененията в Споразумението предвиждат страната ни да получи допълнителна длъжност в Щаба на бригадата. Така България се ангажира по-пълно в дейността по планиране на бригадата, включително при участие в мисии.

С промените се въвежда изрично принципът за работа съгласно стандартизационните документи на НАТО. Регламентира се и участието в структурите на Бригадата на държави със статут на наблюдатели. Проектът установява и възможност командирът на Бригада „ЮИЕ” да сключва договорености по въпроси с логистичен или технически характер. Въвежда се и принципът на споделената отговорност при финансирането на участието в мисии от общия бюджет.

Проектът на промени в Споразумението за многонационалните сили в ЮИЕ отразява опита и решава проблеми, възникнали при участието на Щаба на Бригадата в операцията на многонационалните сили ISAF в Афганистан. Още фрегати

 
21.09.2009, 08:40

Русия и Куба укрепват военното сътрудничество

Посещението в Куба на ръководителя на руския главен щаб Николай Макаров трябва сериозно да укрепи военнотехническото сътрудничество между Москва и Хавана, пише „Российская газета”. След преговорите с кубинския лидер Раул Кастро и с министъра на отбраната руският генерал съобщи за две принципиални договорености. В руските армейски вузове и учебни центрове отново ще учат кубински военнослужещи, а руски специалисти ще помагат в модернизирането на бойния арсенал.

В Хавана изразиха надежда, че новите договорености ще способстват за промяна на ситуацията с бойното снабдяване на кубинската армия.

„СССР достави на Куба голямо количество техника и въоръжения. Много образци излязоха от строй, те изискват ремонт и възстановяване. Ние определихме, какви доставки трябва да се направят”, каза Макаров. /ИА „Фокус”/

 
 
 
20.09.2009, 23:50

Русия ще повишава капацитета на флота си

Военноморските сили на Русия смятат да върнат в бойния си състав атомните крайцери, каза в интервю за радиостанция Ехото на Москва заместник-министърът на отбраната Владимир Поповкин, който отговаря за въоръженията, предаде ИТАР-ТАСС. Надводният флот, който е още от съветско време, има нужда от обновяване.

Има програма за строителство на фрегати и корвети, приета е и програма за възстановяване на атомните крайцери, които сега не са на въоръжение, каза Поповкин и добави, че за да се решават задачи далеч от руските брегове, са необходими именно такива кораби, които нямат нужда от поддържащи съдове. Трябва да имаме два-три такива крайцера, заяви заместник-министърът. Той каза, че Москва преговаря за евентуално купуване от Франция на универсални десантни хеликоптероносачи от типа Мистрал. Все още обаче разговорите са на много ранен етап, отбеляза той, цитиран от БТА. - Още за ВМФ на Русия

 
20.09.2009, 17:40

Предсрочно въвеждане в строя на F-35C

Както стана вече известно, първата ескадрила F-35 за американските ВМС ще бъде сформирана към септември 2015 година, което е с половин година по-рано от предвидените срокове, съобщава Navy Times.

Това са заявили от Пентагона.

Даже и половин година е достатъчно важен срок, понеже ВМС са обезпокоени от периода, когато старите F/A-18 вече ще бъдат с изтекъл срок на експлоатация, а новите F-35C още няма да са постъпили на въоръжение.

Първият изпитателен полет на F-35C (за ВМС на САЩ) е планиран вече за тази година. Първите самолети ще започнат да постъпват през 20102 г. в авиобазата Еглин (Флорида), където ще бъде сформирано първото учебно-тренировъчно авокрило, което ще подготвя пилотите на F-35 за всички видове ВС. – Още F-35

 
20.09.2009, 14:00

Телата на шестима италиански войници, убити в Афганистан, пристигнаха в Рим

Тленните останки на шестима италиански войници, убити при един от най-кървавите самоубийствени атентати срещу силите на НАТО в Афганистан, пристигнаха на римското летище „Чампино”, предаде АФП.

Близките на загиналите, президентът Джорджо Наполитано и други политически лидери посрещнаха военният самолет C-130 с ковчезите, увити в италианския трикольор, който кацна в италианската столица в 9:30 часа (българско време). Последваха религиозна и военна церемония в присъствието на министъра на отбраната Игнасио Ла Руса и председателите на долната и горната камара на италианския парламент Ренато Скифани и Джанфранко Фини.

По-рано със специален полет пристигнаха други четирима италианци, ранени при терористичната атака, отнела живота на техните другари. Те бяха откарани с линейки до военна болница в Рим.

Италианското правителство обяви дни на национален траур в неделя и понеделник, когато ще се състоят погребалните церемонии. /ИА „Фокус”/

 
20.09.2009, 13:50

Един войник загина и 12 бяха ранени при инцидент с хеликоптер в американска база в Ирак

Американски военнослужещ загина и 12 бяха ранени при инцидент с хеликоптер „Блекхоук” в американска база северно от Багдад, предаде АФП, позовавайки се на разпространено от военните изявление.

Вертолетът се разбил в събота вечерта в базата „Балад” на 70 км северно от иракската столица, се казва в съобщението, без да се дават подробности за причините за катастрофата. /ИА „Фокус”/

 
20.09.2009, 09:55

Парашутисти отбелязаха годишнина от битка при Арнем с масови скокове

30 парашутисти скочиха вчера край Дрил, Източна Холандия, отбелязвайки 65-ата годишнина от злополучната битка при Арнем през Втората световна война в присъствието на холандския и полския премиер, предаде АФП, позовавайки се на организаторите.

Холандските и полските парашутисти почетоха около 1700-те поляци, спуснати преди 65 години над Дрил - село близо до Арнем, каза за АФП Арно Балтюсен, председател на фондацията, организирала проявата. - Още

 
20.09.2009, 09:45

ЦРУ разширява присъствието си в Афганистан

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ изпраща екипи от агенти, аналитици и оперативни служители в Афганистан, което ще направи присъствието му в тази страна най-голямото в историята на управлението, съобщава вестник "Лос Анджелис таймс". Когато разполагането приключи, присъствието на ЦРУ в Афганистан ще се равнява на масираното присъствие на негови служители в Ирак и Виетнам в разгара на войните. Точните бройки са секретна информация, но според анонимен служител ЦРУ вече има 700 свои представители в Афганистан. Още

 
20.09.2009, 09:20

В Битоля се провежда авиошоу с участието на бойни и учебни самолети и хеликоптери

На спортното летище „Логовади” в Битоля се провежда авиошоу с участието на бойни и учебни самолети и хеликоптери, предаде македонската телевизия Канал 5.

Организатор на събитието, което вчера бе официално открито от македонския министър на отбраната Зоран Коняновски, е авиоклуб „Мирко Тодоровски”.

Целта на авиошоуто в Битоля е да стане международно събитие, което да привлича вниманието на пилоти и от други страни, посочва медията.

 
 
 
19.09.2009, 23:05

Американският командващ в Афганистан е изготвил молбата за допълнителни войски

Командващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан е изготвил дългоочакваната детайлизирана молба за изпращането на допълнителни войски в размирната страна, но документът все още не е изпратен във Вашингтон, съобщава агенция Ройтерс.

По данни на медията генерал Стенли Маккристъл е изготвил молбата миналата седмица, посочвайки точно от колко войници от САЩ и НАТО, афганистански сили за сигурност и цивилни асистенти има нужда.

Към момента детайлите от плана остават неизвестни. Възможно е да минат още няколко седмици преди Маккристъл да представи искането си във Вашингтон и централата на НАТО в Брюксел. /ИА „Фокус”/

 
19.09.2009, 22:00

Нов командващ на Далечната авиация на Русия

Генерал-майор Анатолий Жихарев е назначен на длъжността командващ на Далечната авиация на ВВС на Русия. Според информация на ИТАР-ТАСС днес в щаба на Далечната авиация се е състояла церемония по представянето на новия командващ.

Анатолий Жихарев е роден на 5 юли 1956 г. в село Протопоповка Харковска област. През 1978 г. завършва Тамбовското висше военновъздушно училище, а през 1988 г. – военновъздушната академия Гагарин.

В частите на Далечната авиация е бил на различни длъжности, като е усвоил осем типа самолети. Има повече от 3500 часа нальот. Още ВВС на Русия

 
19.09.2009, 23:20

Започна редовната среща на Военния комитет

Вчера в столицата на Португалия-Лисабон започна редовната есенна среща на Военния комитет на НАТО.

Приоритетните теми на срещата, на която Турция е представяна от началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг са Афганистан и новата стратегическа концепция на Алианса.

На срещата началниците на генералните щабове на 28-те страни членки на НАТО ще обсъдят и отказа на американската администрация за разполагането на противоракетен щит в Източна Европа. /TRT/

 
19.09.2009, 20:05

Дама ще командва националната гвардия в Норвегия

Кристин Лунд бе назначена вчера за дивизионен генерал, командващ норвежката национална гвардия, което я прави първата жена в Норвегия начело на отенциално оперативна армейска част, предаде Франс прес. Възпитаничка на военния колеж в Карлайл, Пенсилвания, 51-годишната Лунд е служила в Ливан, в Персийския залив, на Балканите и в Афганистан, се посочва в биография, разпространена от норвежкото министерство на отбраната. Като се изключат редовните учения, националната гвардия бива мобилизирана единствено във време на криза. Нейният личен състав включва около 45 000 военнослужещи, чиято задача е да охраняват ключови инфраструктури и обекти на норвежка територия. Подобно на останалите скандинавски страни, Норвегия е сред страните пионери в областта на равнопоставеността на половете. В настоящото правителство има 9 жени и 10 мъже, а според уникален за света закон от началото на 2008 г. най-малко 40 процента от участниците в управителния съвет на акционерните дружества трябва да са жени.

 
19.09.2009, 14:30

Русия купи 14 безпилотни летателни апарата от Израел

Русия е закупила от Израел 14 безпилотни летателни апарата, съобщи Интерфакс.

Ние закупихме 14 безпилотни самолета”, заяви днес заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Владимир Поповкин. Той добави, че решението за тази сделка било взето, тъй като руската авиационна промишленост не произвежда такъв вид летателни апарати. Още безпилотни апарати

 
19.09.2009, 14:00

Бивши шефове на ЦРУ молят Обама да спре разследване

Седем бивши ръководители на ЦРУ са отправили молба към Белия дом да прекрати разследването за нарушения при разпити на лица, заподозрени в тероризъм, съобщи Би Би Си.

В писмо до президента Барак Обама те посочват, ако разследването продължи, това ще сериозно ще демотивира агентите да рискуват живота си заради своята страна.

Според тях, разследването може да доведе и до отказ на други страни да сътрудничат с ЦРУ. /News.bg/

 
19.09.2009, 12:54

Руската армия ще получи изтребители пето поколение от 2015 г.

Изтребители от пето поколение ще бъдат приети на въоръжение в руската армия от 2015 г., съобщи в събота заместник-министърът на отбраната на Русия Владимир Поповкин, предаде РИА Новости.

„Министерството на отбраната ще закупи от 2015 г. самолети пето поколение,” каза Поповкин в ефира на радио „Ехото на Москва”. По думите му, отличителните особености на тези машини са малката радиолокационна контрастност, увеличеният ресурс на двигателите, по-ефективното въоръжение и оборудване за откриване на цели. - Още руски самолети

 
19.09.2009, 10:35

САЩ ще приветстват участието на Русия в американската система за ПРО

Изменението на архитектурата на създаваната от САЩ система за противоракетна отбрана ще позволи в нея да се интегрират различни радарни и ракетни комплекси, в това число руски, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, предаде ИТАР-ТАСС.

„Руснаците разполагат с радар в южната част на Русия, радиолокационната станция край Армавир,” отбелязва ръководителят на Пентагона. Според него включването на този радар „ще позволи запълването на празнини в обхвата на територията на Иран”. „Ние ще приветстваме включването на руснаците в нашата система за ПРО,” заяви Гейтс.

„Едно от качествените изменения на архитектурата й е в това, че можем да обединим няколко вида радарните системи... и няколко страни,” каза Гейтс. Така САЩ се намират „в много по-изгодна ситуация от преди”. Още за ПРО на САЩ

 
19.09.2009, 09:15

Бразилски инженери вече работят по проекта за изтребителите „Грипен”

Бразилското правителство реши да даде втори шанс на кандидатите да подобрят офертите си в търга за нови изтребители. Трансферът на технологии за този тип самолети вече започна при поне един от кандидатите – СААБ.

Ръководени от Aeker”, компаниите „Fruili“, "Winnstal”, “Minoica” и “Imbra Aerospace” изпратиха екип от 20 бразилски инженери и техници в Швеция, за да започнат работа по проекта за нов шведски изтребител „Грипен NG”, произвеждан от „СААБ Аеросистемс” .Освен шведската група, в търга за покупка на 36 изтребителя за бразилските ВВС участват „Боинг” и френската „Дасо”. - Още

 
 
 
18.09.2009, 23:15

Военни кораби на Китай и Русия ще проведат съвместни учения

Кораби от военноморските сили на Китай и Русия ще проведат съвместни учения „Щит на мира-2009” в западната част на акваторията на Аденския залив, пише китайският вестник „Женмин жибао”. Ученията включват седем мероприятия: отработване на системи за връзка, преобразуване на строя на ескадрилите, сигнализиране, зареждане на кораби по време на навигация, координирана проверка на подозрителни плавателни съдове, стрелба и съвместен морски парад. От китайска страна в учения ще вземат участие две ракетни фрегати и един кораб за комплексно снабдяване, а от руска страна – големия военен кораб „Адмирал Трибуц” и два по-малки спомагателни кораба. /ИА "Фокус"/

 
18.09.2009, 16:00

Американска военновъздушна база в Еквадор се закрива

Днес ще се състои официалната церемония по закриването на американската военна база Манта (Еквадор), която ВВС на САЩ използваха за борба с наркотрафика през последните 10 години.

Десетгодишен договор за аренда на тази база в северозападен Еквадор и създаването на т.н. „Операционен център” на САЩ за водене на РЕБ с наркотрафикантите влезе в сила през 1999 г. и изтича през ноември тази година. Последния полет там е бил извършен на 17 юли.

По официални данни за 10 години работа са били извършени около 5000 излитания на самолетоизлитания. Проведените операции са позволили конфискуването на повече от 1,7 хиляди тона кокаин на обща стойност около35 милиарда долара, а също и да бъдат задържани повече от 3000 лица, свързани с наркотрафика.

 
18.09.2009, 15:00

Парламента на Канада поддържа дезертьорите

Вчера, 17 септември, парламента на Канада прие поправка към закона за емиграцията, която дава право на дезертьори от ВС на други страни да озтават в Канада, ако техния отказ да участват в бойни действия е по религиозни или етнически съображения, съобщава Army Times.

Сега на територията на Канада се крият около 200 дезертьори от ВС на САЩ, които отказват да воюват в Ирак, считайки тази война за незаконна и аморална. До сега само двама военнослужещи са върнати в САЩ.

По време на Виетнамската война хиляди американци избягаха в Канада, за да избегнат вземането им в армията. Същите след това са получили канадско гражданство.

 
18.09.2009, 13:45

"Временни зони на сигурност" обяви Генералният щаб на Турция

Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви някои райони на Диарбакър, Хакяри, Шърнак, Сиирт и Елязъг за „временна зона на сигурност”. В информационен бюлетин в интернет сайта на Генералния щаб се отбелязва, че в периода между 19 септември и 19 декември 2009 година е въведена забрана за влизане в районите, чиито координати са посочени. /TRT/

 
18.09.2009, 12:37

Първи полет за изтребителя „Грипен” на Кралските военновъздушни сили на Тайланд

Първият изтребител „Грипен”, доставен за Тайланд, извърши първият си полет на 16 септември в Линчопинг, Швеция. Полетът е продължил 80 минути, като машината е управлявана от тестовия пилот на СААБ Матс Торбьорнсон.

През 2008 г. Тайланд поръча изтребители и система за контрол и командване от Агенцията за отбранителното имуществото на Швеция ( FMV). Поръчката включваше първоначална доставка на шест изтребителя „Грипен C/D” със съответното оборудване и обслужване, един самолет „СААБ 340”, оборудван със система за ранно предупреждение „Ериай” ( Erieye), един самолет „СААБ 340” за транспортни и тренировъчни нужди и интегрирана система за управление и контрол със системи за обмен на данни .

Кралските ВВС на Тайланд ще започнат обучение на „Грипен” в Швеция през следващата година и изтребителите ще бъдат доставени през 2011 г. – Още самолети Грипен

 
18.09.2009, 11:43

Русия се отказва от плановете за разполагане на ракети в Калининград

Русия се отказва от плановете си за разполагане на ракетни комплекси „Искандер” в Калининградска област, след като САЩ изоставиха идеята за ракетен щит в Източна Европа, съобщи руски военен източник, цитиран от АФП. - Още ракетни комплекси Искандер

 
18.09.2009, 10:32

Американски „Пейтриът” за Турция

САЩ възнамеряват да продадат на Турция най-нова модификация на зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът”, който е способен да прихваща не само самолети, но и крилати и балистични ракети, пише в новия си брой „Независимое военное обозрение”. Предполагаемата стойност на договора е 7,8 млрд. долара. Западните наблюдатели не изключват, че тази сделка е част от американския план по създаване на противоракетен щит, който има за цел да защитава страните от Близкия изток от иранската заплаха.

Пентагонът уведоми Конгреса на САЩ за плановете за продажба на ракетите на Турция миналата седмица. „Турция ще използва ракетите, за да увеличи възможностите си за прихващане на балистични ракети, да укрепи отбранителните си способности и да противодейства на регионалните заплахи”, се посочва в изявлението на Пентагона.

Планираната сделка със САЩ неизбежно породи и въпроси около това, срещу кого на Турция е нужна нова система за ПВО и ПРО. Както отбелязва американският експерт Стивън Хилдрет, цялата територия на Турция се намира в зоната на обсега на иранските ракети и доставката на ракети не може да промени тази ситуация.

Владимир Дворкин от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките коментира, че евентуалното закупуване на „Пейтриът” от Турция не нарушава положенията в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и не създава никаква заплаха за интересите или сигурността на Русия. /ИА „Фокус”/ - Още ЗРК

 
18.09.2009, 09:27

Началникът на Генералния щаб на черногорската армия ще посети Сърбия

Началникът на Генералния щаб на черногорската армия вицеадмирал Драган Самарджич (Draganom Samardžićem) ще посети днес Белград, предаде черногорското електронно издание pcnen.com.

В сръбското министерство на отбрана Самарджич ще се срещне с началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал-полковник Милое Милетич (Miloje Miletić). Тема на разговорите ще бъде двустранното военно сътрудничество между Сърбия и Черна гора.

 
18.09.2009, 01:25

Швеция направи по-изгодна офертата си за продажба на военни самолети на Бразилия

Швеция направи по-изгодна офертата си за продажба на военни самолети на Бразилия като обеща 40% от свръхзвуковите самолети „Грипен” да се строят в Бразилия, както и да й предостави пълен достъп до технологичните параметри и плановете на самолета, заявиха официални лица, предаде АФП.

За договора за продажба на военни самолети на Бразилия с Франция се конкурираха и шведската компания „Сааб”, както и американската „Боинг”.

Бразилия и Франция подписаха договори за военнотехническо сътрудничество на 8 септември.

Документите бяха подписани в хода на визитата на френския президент Никола Саркози в Бразилия.

Според споразуменията, след 11 години Бразилия ще въведе в експлоатация първата в Латинска Америка атомна подводница, създадена в построена специално за целта корабостроителница. Освен това, Военноморският флот на Бразилия ще получи четири дизелови подводници френско производство. Първата от тях ще бъде предадена на Бразилия през 2014 г.

В споразуменията също се предвижда доставката на 36 френски военнотранспортни хеликоптера ЕС-725. Също така, в Бразилия ще бъде построен завод за производство на аналогичните хеликоптери.

Общата стойност на подписаните договори се оценява на 12 милиарда долара. /ИА „Фокус”/ - Още самолети Грипен

 
 
 
17.09.2009, 23:55

ВМС на Индия получиха 2 нови патрулни кораба от клас „Кар Никобар”

На 16 септември в служба на индийските ВМС преминаха 2 стражеви кораба от клас „Кар Никобар”. Те се водят още WJFAC – Water Jet Fast Attack Craft – морски бързоходни атакуващи кораби.

Плавателните съдове са наименовани "Кора Дивх" (T-71) и "Чериям" (T-72). Те са втората двойка плавателни съдове от този клас. Първите 2 са на въоръжение в индийските ВМС от февруари 2009 г. - "Кар Никобар" (T-69) и "Четлат" (T-70).

Проектът „Кар Никобар” се явява модернизирана версия на корабите от клас "Бангарам" (SDB Mk.5), които също са строени в корабостроителницата "Гарден Рич". От този проект на въоръжение са общо 6 плавателни съда.

Основната функция на новите кораби ще е патрулиране и контрол на крайбрежната ивица на Индия. Те са с дължина 49 м и водоизместване 325 т. Задвижват се от дизелови двигатели MTU 16V 4000 M90, като максималната скорост, която достигат е 35 възела. /Pan.bg/

 
17.09.2009, 22:35

Разработен е нов радар за МиГ-35

Руската корпорация "Фазотрон" е завършила създаването на нова бордова радиолокационна станция с активна фазирана решетка "Жук-АЭ" за изтребителите МиГ-35, съобщи днес пред журналисти генералния директор на корпорацията Вячеслав Тищенко.

Новата РЛС ще позволи на МиГ-35 успешно да участва в тендера на военновъздушните сили на Индия за покупка на 126 бойни самолета. Едно от изискванията в конкурса е изтребителите да имат радар с активна фазирана решетка с далечина на откриване на целите не по-малко от 130 километра.

"Ние изпълнихме тези изисквания на индийската страна и създадохме радар с активна фазирана решетка с обсег от 148 километра” – подчерта Тищенко. Според неговите думи в бъдеще този показател ще бъде доведен до 200 километра.

В конкурса на ВВС на Индия, освен руския изтребител, участие ще вземат американските корпорации Boeing с F/A-18E/F и Lockheed Martin с F-16C/D, европейския концерн EADS с Eurofighter Typhoon, френската компания Dassault с Rafale и шведската Saab с Gripen. – Още за МиГ-35

 
17.09.2009, 21:30

Три американски военни кораба ще покриват рисковите райони до създаването на нова система за ПРО

До създаването на новата американска система за противоракетна отбрана изложените на риск райони ще бъдат покривани от три американски военни кораба в Средиземно и Северно море. Това съобщи заместник-председателя на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили генерал Джеймс Картрайт на пресконференция във Вашингтон, предаде  Интерфакс.

„Три кораба, които се намират в Средиземно и Северно море, ще имат възможността да осигуряват системи за ранно предупреждение срещу ракетно нападение. Това се вписва в параметрите на нашия бюджет и ще осигури защита от ракетни нападения докато не заработи системата за ПРО”, каза Картрайт.

Той добави, че ако се наложи, може да бъдат изпратени и шест кораба.

 
17.09.2009, 21:14

Южна Корея ще закупи радарни системи от Израел на стойност 200 млн. долара

От концерна „Израелска авиационна промишленост” потвърдиха, че е получило съобщение от министерството на отбраната на Южна Корея, което гласи, че страната смята за закупи израелски радарни системи от вида „Грийн лайн” на стойност 200 млн. долара, отбеляза на страниците си вестник „Аарец”.

Представители на „Израелска авиационна промишленост” отказаха да дадат подробности.

Според запознати източници Сеул е взел това решение, след като е проучил различни оферти от много компании. /ИА „Фокус”/

 
17.09.2009, 09:35

Индонезийски учебно - тренировъчен военен самолет се е разбил в централната част на о-в Ява

Тренировъчен самолет на Индонезийските ВВС се разбил в района на град Сраген в централната част на о-в Ява днес, съобщава агенция Синхуа. Машината е паднала в оризово поле и се е разпаднала на части. Пилотът е загинал.

В момента полицейски служители осъществяват оглед на мястото на инцидента, като военни спасителни екипи издирват пилота и анализират отломките от самолета.

 
17.09.2009, 09:03

Започва тактическо учение на формирование за авиомедицинска евакуация в 24 аб

Четиридневно тактическо учение на формирование за авиомедицинска евакуация започва в поделение 32 040 – Крумово, съобщиха от Министерството на отбраната. По време на учението група за оценка от НАТО ще извърши пълно потвърждаване на способностите на формированието за авиомедицинска евакуация.

Формированието е в състав от 150 военнослужещи и вертолет „Кугар”. Ръководител на учението е полковник Марин Начев, помощник – началник щаб по подготовката на Военновъздушните сили. -  Още български ВВС

 
17.09.2009, 08:57

САЩ няма да разполагат система за ПРО в Европа

Администрацията на американския президент планира да се откаже от разполагането на система за противоракатна отбрана (ПРО) в Полша и в Чехия, съобщава вестник „Уолстрийт Джърнъл”, позовавайки се на информирани източници.

Според изданието решението на администрацията на Барак Обама се основава на по-бавното от очакваното развитие на иранската програма за създаване на ракети със среден обсег на действие, което намалява заплахата за САЩ и за Западна Европа.

Окончателното решение за ПРО може да бъде прието през следващата седмица, след приключване на двумесечния анализ, който се провежда по разпореждане на Обама. /ИА „Фокус”/

 
 
 
16.09.2009, 22:50

Напредък на Китай във въоръжаването може да застраши позициите на САЩ в Тихия океан, каза Робърт Гейтс

Растящият напредък на Китай във въоръжаването може да застраши военната мощ на САЩ в региона на Тихия океан, каза министъра на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от АФП.

Повтаряйки вече оповестените указания на американското разузнаване, предупреждаващи за военното модернизиране на Китай, Гейтс каза, че американските бази и кораби в Тихия океан се изправят пред новите заплахи, идващи от Китай.

„В действителност, когато анализираме програмите за военно модернизиране на страни като Китай, трябва да сме по-малко обезпокоени от „симетричния” им потенциал да предизвикат САЩ – самолет срещу самолет, кораб срещу кораб – а повече от способността им да нарушат свободата ни на придвижване и да ограничат нашите стратегически възможности”, каза Гейтс в изказване пред Асоциацията на въздушните сили. /ИА "Фокус"/

 
16.09.2009, 21:25

Индия получава нова партия Т-90

Отбранителната промишленост на Индия е доставила първите 10 от предвидените 347 основни бойни танка Т-90 за индийската армия. Танковете се сглобяват по руски лиценз.

Според информация на агенция РИА Новости, танковете са предадени на армията на 24август 2009 година.

В началото на декември 2007 година Индия подписа контракт с Русия на стойност 1 милиард и 237 милиона американски долара. Контракта предвижда производството по лиценз на 347 танка Т-90. Тази партия танкове се явява продължение на предишен договор за 310 танка Т-90, сключен през 2001 година и оценен на 710 милиона американски долара.

Според информация на агенцията танковете Т-90 се сглобяват в завода за тежка бронетехника в град Авади, разположен в южна Индия, от комплекти, доставяни от руския танков завод Уралвагонзавод. Още за Т-90

 
16.09.2009, 20:40

САЩ няма да бързат с изпращането на нови военнослужещи в Афганистан

Американският президент Барак Обама заяви, че не трябва да се очаква от него „незабавно” решение на въпроса за изпращането на нови военни подкрепления в Афганистан, съобщава Интерфакс.

Той отбеляза, че Вашингтон до настоящия момент не е изработил единна стратегия и че този процес продължава.

„Нямаме решение за незабавното прехвърляне на нови сили в Афганистан”, каза Обама по време на пресконференция в Белия дом.

 
16.09.2009, 17:45

В Кавказ се провеждат армейски учения

Войските на Северно-кавказкия военен окръг в рамките на бригадно тактическо учение с бойна стрелба отразяват нападение срещу условен противник, съобщава Интерфакс.

„Общата численост на войските, вземащи участие в ученията, е над 4,5 хиляди души. В ученията са задействани около 700 единици различна бойна и специална техника, над 200 бойни бронирани машини и артилерийски оръжия. За изпълняването на задачите на авиационното осигуряване ще бъдат задействани над десет самолета и вертолета”, се казва в комюнике на пресслужбата на Северно-кавказкия военен окръг.

 
16.09.2009, 17:20

В Русия се създава нова система за ПВО

В най-близко време в Русия ще бъде създадена нова зенитна ракетна система С-500, способна да решава задачи и на противоракетната отбрана, заяви главнокомандващият на военновъздушните сили на Руската Федерация Александър Зелин. Генералът подчерта, че С-500 е качествено нова система, а не модификация на известната С-400. Той каза, че във Въоръжените сили на Русия ще бъдат и двете системи. Още ПВО

 
16.09.2009, 14:03

Румъния иска да замени изтребителите си МиГ-21

Министърът на отбраната на Румъния Михай Станишоара не изключи възможността за закупуване на излезли от експлоатация бойни самолети, за замяна на намиращите се на въоръжение в румънските въоръжени сили изтребители МиГ-21, предаде АРМС-ТАСС.

В момента военновъздушните сили и министерството на отбраната на Румъния разглеждат предложения на четири претенденти, включително „Юрофайтър Тайфун”, „Рафал” и „Ф-18 Хорнет”. Станишоара заяви, че засега не е получен отговор от САЩ за възможността на Румъния да бъдат продадени изтребители Ф-16 на компанията „Локхийд Мартин”.

През май 2008 година министерството на отбраната на САЩ уведоми конгреса за запитване от Румъния за закупуване на 24 нови изтребителя Ф-16 и 24 излезли от експлоатация изтребителя Ф-16. Пълната стойност на споразумението може да достигне 4,5 милиарда долара. Американски дипломати заявиха, че Вашингтон продължава разглеждането на запитването на румънското правителство и има намерение да отговори в скоро време. /ИА "Фокус"/

 
16.09.2009, 12:30

Предлагат подп. Тодор Коджейков за заместник-началник на НСО

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на подполковник Тодор Коджейков за заместник-началник на Националната служба за охрана, съобщиха от правителствената информационна служба.

Подп. Коджейков е роден през 1968 г. в София. Завършил е НСА. От 1993 г. е на кадрова военна служба като офицер, а от 2005 г. е подполковник. В момента е началник на сектор към първи отдел на НСО. Награждаван е за постигнати добри резултати при изпълнение на служебните задължения. Владее английски език.

 
16.09.2009, 12:15

Генералният секретар на НАТО е за диалог с Русия

Новият Генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се изказа за „безпрецедентен и непредвзет диалог” с Русия в укрепването на безопасността в Европа и борбата с общите за алианса и Москва заплахи. В интервю за вестник „Файненшъл таймс” той подчерта, че страните са длъжни да развиват реално стратегическо партньорство в такива области ,като терористичната заплаха, пиратството и проблемите на Афганистан. Андерс Фог Расмусен отбеляза, че между Русия и НАТО има разногласия по повод миналогодишния конфликт в Кавказ и евентуалното разширяване на алианса за сметка на влизането в него на Украйна. Следва да имаме предвид, че Русия има законни причини за тревога по този повод, заяви той. Генералният секретар е готов да обсъжда с Москва този въпрос, както и предложението на Дмитрий Медведев за новата структура на безопасността в Европа.

 
16.09.2009, 11:05

Източна Европа забравя любовта си към НАТО и към САЩ

След две десетилетия на понякога пламенен атлантизъм в бившия комунистически блок, сега идва ред на разочарованието (някои го наричат реализъм). В най-добрите си дни връзката между Източна Европа и Америка се основаваше, също както най-добрите бракове, на комбинация от емоции и взаимна подкрепа. Този романс започна още през Студената война, когато Западна Европа на моменти се показваше като твърде мека в отношенията си със Съветския съюз, а Америка се държеше остро. Когато желязната завеса падна, бившите дисиденти и войните от Студената война откриха, че имат много общо помежду си. Америка тласна НАТО към разширяване, което да гарантира сигурността на източноевропейците. В замяна на това бившите комунистически държави предано подкрепяха САЩ, най-вече като изпратиха войски в Ирак и Афганистан. - Още

 
16.09.2009, 09:14

Нова „Стратегия на националното разузнаване” на САЩ

Вчера, 15 септември 2009 г, в тържествена обстановка директора на националното разузнаване на САЩ Денис Блеър, ръководещ всички разузнавателни служби (16 ведомства + несметно количество центрове и пунктове), представи новата „Стратегия на националното разузнаване”.

Първият подобен документ е бил публикувам през 2005 година.

Новата стратегия ще бъде ръководен документ за цялата разузнавателна общност през следващите 4 години.

При представянето на документа Денис Блеър (Dennis Blair) разкри и разходите на САЩ за разузнавателна дейност в момента – 75 милиарда долара. В колосалната сума са включени и средствата на финансиране дейността на Военното разузнаване на САЩ. За сравнение, $ 75 млрд. са повече от 11,5% от ежегодния военен бюджет на САЩ от $ 650 млрд.

Блеър допълни, че в системата на Националното разунаване на САЩ в момента работят около 200 000 души.

Разкритите данни превишават значително частичните данни за стойността на разузнавателните дейности, обнародвани досега от властите в САЩ.

През 2007 г. Вашингтон обяви, че непълният бюджет на американското разузнаване се равнява на $ 43,5 млрд., а през 2008 г. – на $ 47,5 млрд.

В миналото САЩ само два пъти са обявявали официално сведения за обема на средствата, заделяни за разузнаване – през 1997 и 1998 г. Тогава разузнавателният бюджет е възлизал на “скромните” $ 26,6 млрд. и $ 26,7 млрд. Още разузнаване

 
16.09.2009, 07:12

Преразглеждането на плановете на САЩ за ПРО в Европа все още не е приключило, казаха от Пентагона

Въпросът за разполагането на елементи на американската глобална система за противоракетна отбрана в Полша и Чехия все още не е приключен, заяви говорителят на Пентагона Джеф Морел на пресконференция, предаде Интерфакс.

„Въпросът както и преди се намира в процес на проучване, не мога да кажа до колко сме се приближили до неговото решение”, отбеляза Морел.

„Не мога да кажа, дали преразглеждането ще приключи до визитата на делегацията на Чехия в петък”, добави той.

При това говорителят на Пентагона обеща на журналистите да ги държи в течение. „Ако има нещо, ние ще ви съобщим”, каза той.

Русия яростно се противопоставя на американските планове за създаване на противоракетен щит в Източна Европа, твърдейки, че това постави под заплаха нейната национална сигурност. Вашингтон твърди, че отбранителната система не е насочена срещу Русия, а има за цел да защити съюзниците от евентуална ракетна атака от страна на режими като тези в Иран и Северна Корея. /ИА „Фокус”/

 
 
 
15.09.2009, 20:42

Подготовката на пилотите на изтребителите F-35 ще започне през лятото на 2010 година

Изпитанията на новия многоцелеви изтребител от пето поколение F-35 Lightning II ще продължат в съответствие с графика, а подготовката на специалистите за тяхната експлоатация и ремонт ще започнат през лятото на 2010 година, съобщава The Air Force Times, които цитират един от ръководителите на програмата генерал-майор Си Ди Мур (C.D. Moore).

Пилотите, от които се планира да бъде сформиран кадрови резерв на пилотите-инструктори, ще започнат да летят на F-35 Lightning II през август 2010 година. Изданието уточнява, че до 2014 година в авиобазата Еглин (Eglin), която трябва да стане основен учебен център за F-35, планира подготовката на 186 пилота. – Още за F-35

 
15.09.2009, 20:15

Американските сухопътни войски оценяват нова система за опознаване в бойни условия

Компаниите BAE Systems и Thales са демонстрирали пред представители на сухопътните войски на САЩ нова съвместна разработка на система за опознаване в бойни условия (Combat Identification, CID), съобщава пресслужбата на BAE Systems.

По време на демонстрацията на CID с нейна помощ успешно са идентифицирани движещи и стационарни приятелски обекти, прикрити от дим, мъгла и дървета. Граждански и военни представители на американските СВ, наблюдавали изпитанията, според данни на BAE Systems, позитивно са оценили възможностите на системата за предотвратяване на поражение на приятелски цели.

Системата CID се състои от ретранслатори, които са разположени на транспортното средство, запитващи устройства и други елементи. По време на използването на това оборудване стрелеца получава видео и аудио информация, позволяваща идентификация на обектите.

 
15.09.2009, 16:52

През 2010 г. Украйна ще увеличи разходите за отбрана

Украйна планира да изразходва за нуждите на отбраната през 2010 г. около 5,2 милиарда долара, съобщи премиерът Юлия Тимошенко на представянето на проекта за държавен бюджет за следващата година, предаде РИА Новости.

Според Тимошенко тези разходи ще се увеличат в сравнение с настоящата година с 10% или с над 450 милиона долара. Тя подчерта, че бюджетът на министерството на отбраната ще бъде по-висок от предишните докризисни години. /ИА „Фокус”/

 
15.09.2009, 13:35

Руски граничари охраняват Абхазия

Повече от 1000 руски граничари започнаха охраняването на границите на Абхазия. В гарантирането на безопасността на акваторията на страната участват кораби и катери на Черноморско-Азовското гранично управление на бреговата охрана на Руската Федерация. Мероприятията по формиране на границите на Абхазия изцяло ще приключат през ноември. Споразумението за съвместните усилия в охраняването на държавната си граница Абхазия беше подписала с Русия на 30-ти април. Съгласно документа, Русия ще охранява границата на Абхазия до формирането на собствените й гранични войски.

 
15.09.2009, 12:45

Русия, Абхазия и Южна Осетия сключиха военно споразумение

Днес в руската столица бе подписано споразумение за военното сътрудничество на Русия с Абхазия и Южна Осетия, което предвижда създаването на руски военни бази в тези републики, предаде Интерфакс.

Споразумението бе подписано от руския министър на отбраната Анатолий Сердюков и ръководителите на военните ведомства на Абхазия и Южна Осетия Мераб Кишмария и Юрий Танаев. Щабовете на руските военни бази ще бъдат дислоцирани в Гудаута (Абхазия) и Цхинвали (Южна Осетия). Личният състав в руските военни бази ще бъде 1700 военнослужещи във всяка една от републиките. /ИА "Фокус"/

 
15.09.2009, 11:03

Тихоокеанският флот на Русия формира нов отряд за борба със сомалийските пирати

Командващият на Тихоокеанския флот на Русия вицеадмирал Константин Сиденко издаде заповед за формиране на пореден, четвърти подред, отряд от военни кораби за участие в международната мисия за борба с пиратството в Аденския залив, предаде РИА Новости.

В момента край Африканския рог бойна вахта носи третия отряд от кораби на руския Тихоокеански флот, в състав военния кораб „Адмирал Трибуц”, танкера „Борис Бутом” и спасителния буксир „СБ-99”. Отрядът напусна Владивосток на 29 юни, а след един месец на 30 юли, пристигна край Африканския рог и пристъпи към патрулиране в Аденския залив. – Още руски ВМФ

 
15.09.2009, 11:00

Капитан на тайванска подводница е изчезнал по време на военноморски учения

Военните власти в Тайван съобщиха, че се провежда издирване на капитан на тайванска подводница, който е безследно изчезнал, след като е бил отнесен от вълна зад борда по време на учения, предаде агенция РБК. Капитан Чен Чи Сунг, командир на подводница от тайванските военноморски сили клас „Zwaardvis”, построена в Холандия, е бил изхвърлен зад борда от силна вълна, по време на военни учения в района на остров Тайван. Капитан Чен Чи Сунг е поел командването на подводницата през септември 2008 година. /ИА „Фокус”/ - Още подводници

 
15.09.2009, 10:15

Турция дърпа НАТО към дъното

Надеждата, вероятно напразна, на Андерс Фог Расмусен, новият генерален секретар на НАТО, по време на скорошното му посещение в Гърция и Турция беше да накара тези враждуващи членки на НАТО да забравят дългогодишните си противоречия, за да се подобри сътрудничеството между алианса и Европейския съюз. Турция се противопоставя на идеята, защото Гърция и Кипър блокират участието й във военното планиране на ЕС и предполагаемото й членство в Европейската агенция по отбраната. Както се оплака Расмусен, това означава, че НАТО на може официално да защитава полицаите на ЕС в Афганистан. “Става въпрос за сигурността. Това е абсурд”, заяви той. Още

 
15.09.2009, 09:35

ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”: Откриха новата учебна година

На 14 септември 2009 г. беше открита официално учебната 2009 – 2010 година във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Церемонията беше най-вълнуваща за курсантите и студентите първокурсници. За учебната 2009 – 2010 година са приети рекорден брой обучаеми: 25 курсанти, от които 4 дами, 350 студенти за обучение по 8 специалности за получаване на образователно-квалификационна степен “бакалавър”, в това число 25 студенти започват обучение по новата специалност “Океанско инженерство”, 105 студенти за задочно обучение. До 20 септември ще бъдат приети 30 студенти за обучение по магистърски програми. Характерно за приема през тази година е, че още на 15 август бяха попълнени всички отпуснати по държавната поръчка места за ВВМУ. /МВ/

 
15.09.2009, 08:57

Русия и Франция ще завършат през септември преговорите за закупуване на хеликоптероносач

До края на септември Русия трябва да завърши техническите консултации по закупуване от Франция на хеликоптероносач тип „Мистрал”, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник близък до преговорния процес. За намерението на Русия да закупи този кораб по-рано съобщиха началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Николай Макаров и главнокомандващият на руския военноморски флот адмирал Владимир Висоцки.

„Сега се провеждат технически консултации, които трябва да завършат до края на септември. След това доклад ще направи ръководството на военнопромишлената комисия, на основание на който ще се взима решение за целесъобразността на закупуването на кораба”, заяви източникът. Той съобщи, че група офицери от главния щаб на военноморските сили на Русия вече е била във френската военноморска база в Тулон, където е огледала „Мистрал”.

„На офицерите са били показани всички помещения на кораба, съобщени са им били техническите характеристики”, заяви източникът. /ИА „Фокус”/

 
15.09.2009, 08:45

Началникът на ГЩ на въоръжените сили на Русия пристигна в Куба

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия и първи заместник-министър на отбраната на РФ армейски генерал Николай Макаров пристигна на работно посещение в Куба, предаде РИА Новости.

В рамките на визитата той ще проведе преговори с кубинския си колега и с други представители на кубинското военно командване, съобщи посланикът на Русия в Куба Михаил Каминин. Също така се планира Макаров да посети редица военни обекти в Куба.

 
 
 
14.09.2009, 23:25

Украйна ще модернизира военновъздушните сили на Ирак

Украйна е подписала контракт за доставката на самолети за военновъздушните сили на Ирак. Общата стойност на контракта е за повече от 80 милиона американски долара, съобщава Авиапорт.дайджест.

По неофициални данни, сделката е организирана от "Укрспецэкспорт" – държавна компания, упълномощена да търгува с оръжие, военна техника и товари. В "Укрспецэкспорт" партньорските отношения с Ирак не се коментират, но от друг източник става известно, че става дума за доставката на военнотранспортни самолети Ан-32. Първоначално в Ирак ще бъдат изпратени 6 машини. При условие, че тактико-техническите характеристики на украинските машини удовлетворят купувача, Украйна ще получи допълнителна поръчка.

Непосредствен изпълнител на поръчката ще бъде Киевския авиационен завод "Авиант", като двигателите ще бъдат доставени от "Мотор Сич".

Контракта започва да се изпълнява в края на 2009 година, а първата машина иракските ВВС ще получат след осем месеца. – Още военнотранспортни самолети

 
14.09.2009, 21:00

BAE Systems взема участие в конкурс за британска разузнавателна машина

Британската корпорация BAE Systems демонстрира първите снимки на машината Scout, която взема участие в конкурса по програмата FRES (перспективни системи за бързо реагиране) - FRES SV (специализирани машини), който провежда британската армия.

Машината е базирана на много удачното верижно шаси на бойната машина CV90, на която напълно е сменена куполата и въоръжението.

Куполата MTIP2 е британска разработка и позволява воденето на огън не само от място, но и в движение. В нея е монтирано революционното 40 мм оръдие CT40, от така наречения телескопичен тип.  То е разработено от CTAI, която е съвместно предприятие на британската BAE Systems и френската Nexter. Такова оръдие заедно със специални боеприпаси осигурява доста по-голяма поразяваща способност против бронирани цели и здания, от колкото обикновените оръдия от този калибър.

BAE Systems вече е доставила повече от 1000 машини CV90 в шест държави. В момента те се намират на въоръжение в шведските и норвежките подразделения в Афганистан. Дания трябва да получи такива машини през следващата година. – Още разузнавателни машини

 
14.09.2009, 20:25

Наблюдателна мисия по Договора за установяване на режима „Открито небе” на Кралство Дания над територията на Руската федерация ще се проведе с българския самолет за наблюдение Ан-30 Б

Наблюдателна мисия по Договора за установяване на режима „Открито небе” на Кралство Дания над територията на Руската федерация ще се проведе с българския самолет за наблюдение Ан-30 Б в периода от 14 до 18 септември 2009 г. В мисията са включени военнослужещи от инспекция „Контрол на въоръженията” – Министерство на отбраната и от Военновъздушните сили. Българските представители ще участват в наблюдателната мисия на основата на споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Командването на отбраната на Кралство Дания. /БА/

 
14.09.2009, 16:25

Русия до края на тази година трябва да утилизира повече от 2 700 тона химически оръжия

За да изпълни международните си задължения по унищожаване на химическите оръжия, Русия до края на тази година трябва да утилизира 2 751 тона химически оръжия, предаде РИА Новости. Това заяви председателят на комисията по унищожаване на химически оръжия Григорий Рапота.

„Русия изцяло изпълнява своите задължения по унищожаване на химическите оръжия. Към 31 декември 2009 година ние трябва да унищожим 18 хиляди тона, което представлява 45% от целия арсенал”, заяви Рапота. По неговите думи, за да изпълни Русия успешно поетите задължения, до 29 април 2012 година трябва да утилизира оставащите 22 хиляди тона химически оръжия. Още химическо оръжие

 
14.09.2009, 12:55

Израел консултира тайно САЩ по доставките на ракетни комплекси C-300 в Иран

Анализатори от министерството на външните работи на Израел, занимаващи се с Русия, бяха миналата седмица във Вашингтон за обсъждане на въпроси, свързани с доставките на руски ракетни комплекси C-300 в Иран, съобщи американски дипломатически източник, цитиран от Интерфакс.

Вашингтонският вестник „Политико” писа в петък, че руският кораб „Арктик сий”, който преди време изчезна и в последствие бе намерен при загадъчни обстоятелства, превозвал, според израелското разузнаване, ракети C-300 за Иран. Изданието твърди, че именно с това е била свързана и тайна визита израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва, факт, който руската и израелската страна не потвърждават.

По-рано руското министерство на външните работи опроверга информацията за възможни доставки на комплекси С-300 за Иран. /БА/ - Още за С-300

 
14.09.2009, 12:30

Турция ще закупи системи за противоракетна отбрана „Пейтриът” от САЩ за 7,8 милиарда долара

Турция ще закупи системи за противоракетна отбрана „Пейтриът” от САЩ за 7,8 милиарда долара, пише турският вестник „Ватан”. Според информация от агенцията за сигурност и отбрана към Пентагона оръжейната сделка включва 13 пускови установки „Пейтриът” и 72 ракети „PAC-3” и ще е една от най-големите международни продажби от Пентагона. Ако тя се реализира, Турция ще стане един от най-големите клиенти на САЩ по закупуване на оръжие. В изявление на американската институция се посочва, че ракетните системи ще бъдат използвани за укрепване отбраната на Турция. За да бъде осъществена, оръжейната сделка трябва да бъде одобрена от конгреса на САЩ. Преди известно време държавният секретар Хилари Клинтън предупреди Иран, че усилията й за сдобиване с ядрено оръжие са напразни и не изключи възможността в Близкия изток да бъде разположена система за противоракетна отбрана. Още за ПРО

 
14.09.2009, 08:10

Русия ще предостави на Венецуела кредит от 2.2 млрд. долара за въоръжаване

Русия се е съгласила да предостави на Венецуела кредит от 2.2 млрд. долара за закупуването на военна техника, заяви президентът Уго Чавес, предаде РИА Новости.

„Руското правителство се съгласи да отпусне на Венецуела 2.2 млрд. долара. За какво? За въоръжаване, и ние трябва да им благодарим за това. ние сме решили да създадем най-силната система за защита от въздушни удари”, каза Чавес. По думите му, Венецуела ще купи от Русия 92 танка Т-72 и системата за залпов огън „Смерч”.

 
 
 
13.09.2009, 19:50

Израелски самолет F-16A се разби на Западния бряг

Израелски самолет F-16А се разби на Западния бряг, съобщиха от генералния щаб на израелската армия, предаде Haaretz.com.

Загинал е пилотът на самолета – син на израелския астронавт Илан Рамон, който загина при експлозията на совалката „Колумбия” през 2003 година. - Още за F-16

 
13.09.2009, 15:40

Изтребители от военновъздушните сили на САЩ ще вземат участие в учение в Естония

Изтребители на НАТО ще вземат участие във военно учение по отработването на взаимодействие между наземни и въздушни сили, което ще се проведе на 14 и 15 септември в Естония, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от Главния щаб на естонските въоръжени сили. Изтребители „Ф-15Е” от военновъздушните сили на САЩ ще пристигнат за ученията в Естония от база в британския град Лейкенхийт. В ученията ще вземе участие и подразделение на Скаутския батальон, което скоро ще замине за Афганистан, както и ПВО на Естония. В хода на ученията, за първи път с участие на изтребители на НАТО, ще бъде отработена координация на огнева подкрепа от въздуха по време на тактически наземни операции. Действията на изтребителите ще бъдат ръководени от щаба на военновъздушните сили на НАТО в Рамщайн в Германия. Втората част от ученията с участие на изтребители на ВВС на САЩ ще се проведе на 22 септември в Литва, където целта на учението е развитието на ПВО на страната. /ИА „Фокус”/ – Още ВВС на САЩ

 
13.09.2009, 15:10

Изменения в графика за развръщане на АУГ

Във връзка със закъснението на плановия ремонт на USS Enterprise (CVN-65) се изменя графика на развръщане на останалите авионосни ударни групировки, съобщава Military Times.

Така например се увеличава с два месеца продължителността (от 6 на 8) на развръщането на АУГ USS Nimitz (CVN 68) (начало на развръщане 31.07.09).

АУГ USS Harry S. Truman (CVN-75) ще започне своето развръщане по-късно, като времето на задържане не се съобщава.

АУГ USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) ще излезе в открито море с няколко дни по-рано.

Ремонта на USS Enterprise (CVN-65) започна през 2008 година, като се планираше той да завърши през лятото на 2009 г. Сега обаче срока за завършване на ремонта е изместен за декември. По всяка вероятност това ще бъде последен ремонт, понеже е планирано 48-годишния самолетоносач да бъде изведен от строя през 2014 г. – Още самолетоносачи

 
13.09.2009, 14:15

Военни учения се провеждат в зоната на Панамския канал

Военни учения провеждат подразделения от 20 страни в зоната на Панамския канал, предаде ИТАР-ТАСС. Ученията се провеждат за отработване на ответни действия, в случай на възникване на терористична заплаха за междуокеанската артерия. Панамски представители съобщиха, че маневрите под кодовото наименования „Панамакс-2009”, се провеждат под ръководството на Южното командване на въоръжените сили на САЩ и ще продължат до 22 септември.

„Провеждането на учения не означава косвено признание за това, че в момента Панамския канал е реално заплашен. Това е „фиктивен сценарий” за развитие на събития, който позволява да бъде отработено взаимодействие между всички войскови подразделения, участващи в маневрите, част от които ще бъдат осъществени във виртуален режим”, заяви представителят на Южното командване на САЩ Джералд Кетчъм.

Ученията са концентрирани на двата входа на Панамския канал – на атлантическото и тихоокеанското крайбрежия на централноамериканската страна. В ученията взимат участие повече от 30 кораба, десет самолета, както и 4500 военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
13.09.2009, 14:10

Петима души са загинали в резултат на пожар избухнал в руско военно поделение

Петима души са загинали, а още седем души са пострадали, в резултат на пожар избухнал в щаба на  16-та бригадата Спецназ в руския град Тамбов, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от регионалното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия. Всички загинали и пострадали са офицери и военнослужещи от Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Русия. В потушаването на пожара участват 17 противопожарни екипа и повече от 60 души от личния състав.

 
13.09.2009, 09:35

Военното летище в Батайница е домакин на международно авиошоу

Военното летище в Батайница днес ще бъде домакин на международно авиошоу, най-голямото за последните 10 години, предаде сръбското радио Б92. Сръбските военни пилоти заедно с колегите си от 15 страни ще покажат възможностите на най-добрите бойни самолети, но и собствените си умения. „Юрофайтър”, „Грипен”, „Мираж” и „Ф16” са само някои от самолетите, които ще летят над летището в Батайница.

Шоуто е възможност да се представи и сръбският самолет „Ласта”, като последното достижение на сръбското въздухоплаване, отбелязва медията. /ИА „Фокус”/ - Още авиошоута

 
13.09.2009, 09:30

Завършва учението MEDCURE в Ниш

Международното военномедицинско учение MEDCURE, посветено на оказване на помощ на цивилни при природни бедствия и други катастрофи, завършва днес в Ниш.

В учението, започнало в началото на месеца, участваха над 600 военнослужещи от 15 държави-членки на програмата на НАТО „Партньорство за мир”.

Сърбия за първи път бе домакин на учението, което Европейското командване на въоръжените сили на САЩ организира вече няколко години в държавите от Централна и Източна Европа. /ИА „Фокус”/

 
 
 
12.09.2009, 12:55

Британски спецчасти обучават либийски командоси

Британското правителство е наредило на специалните части към Кралските военновъздушни сили (ВВС) да обучават свои либийски колеги въпреки, че Либия е доставяла оръжие на Ирландската републиканска армия (ИРА), пише британският вестник "Телеграф". - Подробности

 
12.09.2009, 10:25

Плана за набиране на новобранци – изпълнен

Американските ВВС са публикували предварителните отчети за работата на бюрата за набиране на военнослужещи през 2009 финансова година (завършваща на 30 септември).

Планът практически е изпълнен, планирано е било набирането на 31980, а вече са записани 29693 човека (средно на месец са били набирани по 2681 човека), пише Air Force Times.

Средната възраст на новобранците е 20 години, като 79 % са мъже и 21% - жени. Белите са 76,9%, негрите - 17,9%, а латиноамериканците - 16%.

 
12.09.2009, 09:35

Снимките от бойното поле - по-силни от хиляди думи

Ефрейтор Джошуа Бърнард лежи на земята в Афганистан на една страна, стиснал в ръка оръжието си. Във въздуха се носи прах от стрелбата с гранатомет, дошла току-що от горичка с нарови дървета и отнесла единия крак на Бърнард. Фотоапаратът щраква, заснемайки леко неясно други двама американски морски пехотинци, които полагат неистови усилия да спасят живота му и крещят: “Бърнард, справяш се чудесно. Ще се оправиш.” 21-годишният войник не се оправи. - Подробности

 
12.09.2009, 09:20

Продължава ремонтът на корветата „Решителни”

Вчера на море излезе патрулната корвета „Решителни” от състава на Военноморска база Варна. Корабът с бордови номер 13  и с командир капитан-лейтенант Божидар Иванов е на ремонт в Кораборемонтния завод „Флотски арсенал” и бе на плаване за проверка на състоянието на ремонтираните механизми. Комисия от специалисти на ВМС и на „Флотски арсенал” наблюдаваха работата им и съставиха протокол за показаните резултати. След плаването „Решителни” се завърна в завода за продължаване на ремонтните дейности. /МВ/ - Още корвети

 
 
 
11.09.2009, 23:38

Перспективни направления в германо-израелското военно сътрудничество

Според информация на „Немска вълна” от 08.09.2009, бойци на израелския и немския спецназ за първи път са провели съвместни учения. 60 сътрудника на GSG-9 (антитерористичен отряд на федералната полиция на Германия) са пристигнали в Израел за обмяна на опит и запознаване с тактиката и технологиите на своите израелски колеги от елитното спецподразделение за борба с тероризма ЯМАМ. По време на самите учения, провеждани на територията на военни бази в южен Израел, командосите са отработвали, в частност, операции за освобождаване на пленени от терористи заложници, ориентиране в пустинна местност и снайперска стрелба. – Подробности (ru)

 
11.09.2009, 22:55

БЛА Falco изпълни първи полет с РЛС PicoSAR

Безпилотния летателен апарат (БЛА) Falco изпълни първи полет с РЛС PicoSAR, съобщава Flight International.

БЛА е бил оборудван с РЛС PicoSAR в изпитателния център ParcAberporth в западен Уелс (Великобритания). Миниатюрния радар тежи само 10 кг. и има обсег на действие 20 км. в режим на търсене, давайки картина с висока качество.

С БЛА Falco от края на юли се провеждат и изпитания в арктическия изпитателен център (Robonic Arctic Test UAV Flight Centre) в Kemijarvi (Финландия).

Falco има тегло при излитане 420 кг и може да се намира във въздуха от 8 до 14 часа в зависимост от теглото на полезния товар. Такива апарати вече са купени от Пакистан (количеството не се съобщава), като в числото на потенциалните клиенти се споменава и Либия. – Още БЛА

 
11.09.2009, 22:40

МИ-6 се обвинява в изтезания

Скотланд ярд започна разследване на евентуалната причастност на британската разузнавателна служба МИ-6 към изтезания на затворници, съобщават британски медии с позоваване на представител на Столичната полиция на Лондон.

Полицията вече води проверка на друго британско ведомство – МИ-5 – за евентуално участие в изтезания на хора. Поданикът на Кралството и бивш затворник на Гуантанамо Биням Мохамед твърди, че по време на намирането му в американски затвори в Пакистан и Афганистан той е подлаган на жестоко обръщение и изтезания, в които участвал и сътрудник на МИ-5. Още специални служби

 
11.09.2009, 20:25

СААБ продължава участието си в процедурата по избор на изтребител в Бразилия

“СААБ приветства възможността да предложи изтребителите „Грипен” в една прозрачна тръжна процедура”, каза Главният изпълнителен директор на СААБ Аке Свенсон.

„Грипен” е много конкурентен изтребител на пазара що се отнася както до цена, така и до представяне. „Грипен NG” (следващо поколение) ще бъде основа за дългосрочно партньорство между Бразилия и Швеция в програма за самолети изтребители, която продължава да се развива. „Грипен” ще продължава да стои на върха на технологичното развитие и в следващите 30-40 години.

През февруари 2008 г. СААБ представи оферта за 36 изтребителя „Грипен” за бразилските ВВС. Офертата на СААБ е конкурентна и предоставя цялостно решение за Бразилия. В допълнение СААБ предоставя стабилен пакет за индустриално сътрудничество, който ще има позитивен ефект върху националната отбранителна индустрия като например чрез директното участие в развитието, производството и поддръжката на самолетите. Чрез „Грипен NG” ще бъде осъществяван и трансфер на ключови технологии, които биха дали на Бразилия дългосрочно стратегическо предимство чрез включването на страната в бъдещото развитие на способностите на изтребителя.

„Грипен NG” е следващо поколение „Грипен”, подобрена версия на вече доказалия се многоцелеви изтребител, който е с ниски разходи за придобиване, употреба и обслужване. Програмата за „Грипен NG” обхваща развитието на авиониката и всички важни сензорни системи, включително и радар AESA с активна електронно сканираща антенна решетка. Самолетът ще бъде с подобрена мощност, увеличен полезен товар и с по-голям радиус на действие. Още за Грипен

 
11.09.2009, 15:30

Военно учение в Гърция се отменя заради предсрочните избори

Заради предсрочните парламентарни избори в Гърция, които ще се проведат на 4 октомври, се отлага голямото национално военно учение, планирано за периода 28 септември - 2 октомври, съобщи гръцкият вестник „Та неа”. От генералния щаб на отбраната съобщиха, че времето за провеждане на учението ще бъде съобщено след като минат изборите. /ИА „Фокус”/

 
11.09.2009, 15:20

Назначен е нов командващ на Балтийския флот на Русия

Новият командващ на Балтийския флот на Русия е назначен началникът на щаба на флота вицеадмирал Виктор Чирков, предаде РИА Новости.

Бившият командващ Балтийския флот вицеадмирал Виктор Мардусин е назначен за заместник-ръководител на Академията на Генералния щаб на Русия, припомня агенцията.

Виктор Чирков е на 50 години. Завършил е висшето военноморско училище във Владивосток, служил е в Тихоокеанския флот на различни длъжности. От 2007 година до сега е началник на щаба на Балтийския флот на Русия. – Още за ВМФ на Русия

 
11.09.2009, 09:00 

Вълната на десанта покрива брега

В началото на лятото началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров официално заяви: „През тази година ние започваме да провеждаме серия крупни учения в рамките на прехода към нов облик на руските въоръжени сили. Широкомащабните учения „Запад-2009” ще се проведат между 8-29 септември, когато на територията на Беларус ще бъдат въведени две наши армии в пълен състав”. Веднага след това изявление в Калининградска област започнаха редовни тренировки на полигоните „Доброволск” край Неман и „Хмелевка” край Балтийск, пише руският вестник „Независимое военное обозрение”. Водеше се подготовка за най-мащабните маневри с участието на три флота на Русия: Балтийски, Северен и Черноморски. В главната база на Балтийския флот – Балтийск, още на 24 август от Севастопол, Североморск, Кронштад пристигнаха пет големи десантни кораба с черни барети на борда. /БА/

 
11.09.2009, 08:50

 

В САЩ си спомнят за жертвите на атентатите от 11 септември

В САЩ си спомнят за жертвите на терактите от 11 септември 2001 година. Преди 8 години камикадзета от „Ал Каида” завзеха четири пътнически самолета, два от които бяха насочени към деловия Ню Йорк — кулите на Световния търговски център, а други два — към Пентагона и Белия дом. В резултат на най-кървавия теракт в световната история загинаха почти 3 хиляди души. - Аудио

 
11.09.2009, 08:45

Военните агенти остават в ДАНС

Военното контраразузнаване (ВКР) ще остане в ДАНС и след структурните промени в службата, научи "Стандарт". Експертите на кабинета все още умуват дали финансовото разузнаване да се върне в министерството на Симеон Дянков, или да остане в структурата на родното ФБР. По въпроса засега няма решение, ще се мисли кое ще бъде по-ефективно, казаха запознати.

От сряда не е на работа единият от заместниците на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев - шефът на ВКР Николай Николов. Той сам е поискал да напусне, а оставката му бе гласувана от правителството.

"Време е да се оттегля, има млади хора, които трябва да растат", коментира пред "Стандарт" Николов решението си да напусне родното ФБР. Ръководството на ДАНС не е имало проблеми да работи с него и никой не е искал оставката му.

 
11.09.2009, 00:25

Индонезия търси кредит за закупуване на две подводници

Индонезия продължава да търси източник на получаване на кредит за реализация на проект за закупуване на две подводници от Южна Корея или Русия, предаде АРМС-ТАСС.

Това съобщиха от министерството на финансите на азиатската държава. До момента не е определен кредитор за финансиране на закупуването на подводниците, които се оценяват на 700 милиона долара. Очаква се, че увеличаването на отбранителния бюджет на Индонезия с 21% през 2010 година, ще позволи да бъдат финансирани 10-15% от стойността на сделката. /ИА „Фокус”/

 
 
 
10.09.2009, 22:18

Повредите на крайцера „Москва” не са се отразили на неговата бойна готовност, съобщиха от ВМФ на Русия

Пресслужбата на военноморския флот на Русия опроверга информацията на някои медии за това, че ракетния крайцер „Москва” от руския Черноморски флот ще замине от Севастопол за завод в град Николаев, вследствие на получени повреди. От пресслужбата на руския военноморски флот заявиха, че тази информация изцяло не съответства на действителността. Бойната готовност на ракетния крайцер е запазена, а съществуващите неизправности ще бъдат отстранени от личния състав за няколко денонощия, предаде агенция Интерфакс.

 
10.09.2009, 20:35

В Индия се е разбил изтребител МиГ-21

Изтребител МиГ-21 на индийските военновъздушни сили днес претърпя крушение в района на Муктсар, провинция Пенджаб, съобщава The Press Trust of India.

Според агенцията, катастрофата е станала по време на планов полет, като пилотът лейтенант Ману Акхори (Manu Akhori) е загинал. – Още за МиГ-21

 
10.09.2009, 16:57

Украйна сключи споразумение с Узбекистан за закупуване на компоненти за самолети Ан-70

Украйна сключи споразумение с Узбекистан за закупуване на компоненти за военнотранспортните самолети Ан-70, предаде  ИТАР-ТАСС.

Това съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността директор на киевския авиационен завод „Авиант” Николай Подгребелний. Той посочи, че споразумението е сключено след руско-украинската договореност за продължаване на сътрудничеството по проекта Ан-70.

През август министерствата на Русия и Украйна се договориха за възстановяване на съвместните дейности по програмата за самолетите Ан-70. За завършване на програмата са необходими 120 милиона долара. /ИА "Фокус"/ Още военнотранспортни самолети Ан

 
10.09.2009, 16:45

Русия е готова да доставя танкове на Венецуела, заяви Дмитрий Медведев

Русия е готова да доставя на Венецуела танкове и други видове въоръжения, като не нарушава своите международни ангажименти, заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Уго Чавес, предаде  РИА Новости.

„Ще доставим на Венецуела какъвто вид въоръжения поиска. Разбира се, като изпълняваме международните си ангажименти. И танкове ще доставяме, тъй като имаме добри танкове. Ако нашите венецуелски приятели ги поръчат, ще им ги доставим”, каза Медведев.

Очаква се по време на визитата на Чавес в Москва да бъде подписан договор за доставка във Венецуела на 100 танка Т-72 и Т-90 на стойност до 500 милиона долара.

 
10.09.2009, 10:05

Всеки с климатик в боя!

От 24 до 28 август се проведоха изпитанията на прототип на индивидуален (носим) климатик, съобщава Army Times.

Теглото му е 1,8 килограма. Устройството представлява система в която охладена вода циркулира в мрежа от тръбички, опасващи тялото под бронежилетката.

Изпитвалите системата войници са отбелязали ниската надеждност и големите и размери, макар че приветстват самата идея.

 
10.09.2009, 09:35

Руската армия ще защитава гражданите си в чужбина

Държавната дума прие на първо четене проектозакон за използване на руската армия в чужбина. Той предвижда, че Русия в съответствие с нормите на международното право и международните договори ще може да използва въоръжените си сили в чужбина за отразяване на нападение, предотвратяване на агресия срещу друга държава, за защита на гражданите си, в борбата с пиратството и осигуряване на безопасно корабоплаване.

 
10.09.2009, 00:45

В Хърватия започват военни учения, ръководени от силите на САЩ

В Хърватия днес започват военни учения, ръководени от силите на САЩ, предаде АФП. Участват 1500 души. Ще бъдат проведени операции с цел подобряването на международната координация в борбата срещу тероризма. Ученията, които ще продължат до 27 септември, се водят в централната част на Хърватия, по протежение на адриатическото крайбрежие .

 
10.09.2009, 00:20

На този ден

# През 1526 г. турската армия превзема Будапеща.

# През 1855 г. в Шумен е приета първата телеграма от Цариград, което е начало на телеграфните съобщения в България.

# През 1915 г. е обявена обща мобилизация на въоръжените сили.

# През 1919 г. е подписан Сенжерменският мирен договор между Австрия и държавите победителки в Първата световна война.

# През 1939 г. Канада обявява война на Германия.

# През 1944 г. България се присъединява към антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

#  През 1998 г. с решение на Народното събрание Денят на обявяване на независимостта на България - 22 септември, става официален празник.

#  Ден на танкиста в армията на Русия.

 
 
 
09.09.2009, 17:35

През 2008 г. закупеното от Мароко американско оръжие възлиза на 5,4 млрд. долара

Мароко е третият по големина купувач на американско оръжие сред развиващите се страни за 2008 г., пише мароканският вестник „Ат Таждид”, като се позовава на американски медии.

Най-активният потребител на американско оръжие са Обединените арабски емирства. Сумата, която ОАЕ са платили през изминалата година, е 9,7 милиарда долара. Крал Абдулла от Саудитска Арабия е дал с милион по-малко – 8,7 милиарда долара и петролната монархия се нарежда на второ място по закупуване на американско оръжие. Мароко е на трето място в класацията с 5,4 милиарда долара.

Други държави от региона закупуват оръжие от Русия. Според източници Алжир се е въоръжил от Москва за 7,5 милиарда долара през 2008 г.

Наблюдатели смятат, че през последните години се наблюдава конкуренция между Мароко и Алжир по запасяване с оръжия. Двете северноафрикански страни се смятат за едни от най-добре въоръжените на целия континент, припомня изданието. /ИА „Фокус”/

 
09.09.2009, 17:25

САЩ изведоха в орбита секретен комуникационен спътник

Днес в САЩ беше извършен успешен пуск на секретен комуникационен спътник. Ракетата – носител "Атлас-5" с новия космически апарат стартира в 1:35 московско време от космодрума на нос Канаверал (щат Флорида). Два часа по-късно апаратът е бил успешно изведен на целева орбита.

Спътника е създаден от компанията "Локхид Мартин" по поръчка на американското правителство. Технически характеристики на спътника и параметри на неговата орбита не се съобщават. Според граждански експерти, той е предназначен за нуждите на ЦРУ.

Интересното е, че за първа степен на тежкия носител "Атлас-5" се използва руския ракетен двигател РД-180, произвеждан от НПО "Энергомаш". Още ракети

 
09.09.2009, 17:06

Американци ахкат пред новата военна мощ на Китай

Обнародваните от световните агенции фотографии на военния парад-репетиция от 6 септември, в навечерието на отбелязването на 60-годишнината от създаването на КНР на 1 октомври 2009 г. впечатлиха американските оръжейни експерти, оценяващи военната мощ на Китай. - Подробности

 
09.09.2009, 12:30

Австралия обмисля изпращането на жени в бой

Австралийските жени може да служат на фронта, включително в специалните части, в опит на въоръжените сили на страната да облекчат кризата, свързана с липсата на военен персонал, съобщи правителството, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната Грег Комбет заяви, че всички отдели на малката, но добре разработена армия на страната, ще бъдат отворени за жени, включително специалните части, борещи се с талибаните в Афганистан. "Единствените изключения ще бъдат въведени там, където не може да се покрият физическите изисквания, определящи се въз основата на научен анализ", заяви Комбет. Австралийските жени вече имат своята роля на фронтовата линия, управлявайки хеликоптери и бомбардировачи, както и подводници и бойни кораби, но не участват в пехотните сили и специалните части. С премахването на ограниченията, свързани с пола, Австралия може да изпревари ключови свои съюзници, включително Съединените щати и Великобритания. Критиците на женското участие в армията твърдят, че жените-войни не са толкова силни колкото мъжете, основен фактор в близкия бой. Освен това присъствието на жени може да предизвика разцепление, тъй като мъжете рискуват повече живота си, за да защитят жените. Комбет заяви, че ще минат няколко години преди жените да вземат активно военно участие, а в момента все още се разработват стандартите за това. Австралия има около 1 550 войници в Афганистан, разположени главно в южната провинция Орузган и е най-големият съюзник, извън силите на НАТО, на международните сили, водещи борба с талибаните. /БГНЕС /

 

09.09.2009, 10:00

Възстановиха паметна плоча на моряка-поет Никола Вапцаров

Пред новопостроения ресторант „Димят” бе възстановена паметната плоча, посветена на словото на поета Никола Вапцаров на прощалната вечеря на випуск 1932 на Морското училище във Варна. Това стана с официална церемония, организирана от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Българския морски съюз, Съюза на офицерите и сержанта от запаса и резерва – Варна. На същото място, тогава бирария „Грозд”, на 16 юли 1932 г. Никола Вапцаров произнася словото си, в което посочва, че той и съвипускниците му са „рожби на епохата, която прави историята”. Плочата е поставена от 48-и Вапцаровски випуск на ВВМУ на 23 юли 1983 г. по идея на капитан далечно плаване Николай Йовчев и реализация на известния варненски график Тома Томов. Тази плоча е запазена от сегашния собственик на „Димят” Димитър Лефтеров, който я предостави на организаторите на тържеството.

 
 
 
08.09.2009. 22:10

Американската фрегата УРО Ingraham излезе в открито море

Фрегатата УРО USS Ingraham (FFG-61) днес, 08.09.2009, отплува от мястото си за постоянно базиране ВМБ Everett, щат Вашингтон, съобщава Navy Times.

Планира се кораба да патрулира в западната част на Тихия океан. По време на плаването екипажа (25 офицера и 172 моряка) ще вземе участие в няколко международни учения. – Още фрегати

 
08.09.2009, 20:00

В Крим започнаха ученията на украинските военноморски сили „Доверие-2009”

В Крим, на южната военноморска база на ВМС на Украйна започнаха ученията „Доверия-2009”, съобщава ИТАР-ТАСС. Целта на ученията е отработване на действия по оказване на помощ на бедстващ кораб.

Ученията са наблюдавани от представители на военноморските сили на България, Румъния, Турция и на Русия. Ученията се провеждат в рамките на документа за мероприятия по укрепване на доверието и сигурността във военноморската сфера в Черно море. Той бе подписан през 2002 година в Киев от България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и от Украйна.

 
08.09.2009, 17:48

Испания ще изпрати в Афганистан още 200 военнослужещи

Испания ще изпрати в Афганистан още 200 военнослужещи, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на испански правителствени източници.

Правителството иска да увеличи сигурността на испанските войници след зачестилите атаки през последните седмици. Според източниците допълнителните военнослужещи ще помагат за подготовката на афганистанската армия и полиция.

Очаква се правителството официално да вземе решението за изпращането на допълнителните военни части в петък.

В момента Испания има около 800 свои военнослужещи в Афганистан. Други 500 войници бяха изпратени по време на президентските избори в страната. /БА/

 
08.09.2009, 17:18

Министърът на националната отбрана на Китайската народна република генерал-полковник Лян Гуанлие пристига на официално посещение в нашата страна

Министърът на националната отбрана на Китайската народна република генерал-полковник Лян Гуанлие, пристига днес, 8 септември, на четиридневно посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Николай Младенов. На срещата ще бъде обсъдено развитието на двустранното военно сътрудничество.

В рамките на визитата китайската делегация ще посети 68-ма бригада специални сили в гр. Пловдив. /БА/

 
08.09.2009, 17:15

Военноморският флот на Малайзия получи подводница клас „Скорпен”

Първата от двете поръчани от военноморските сили на Малайзия дизел-електрически подводници клас „Скорпен” пристигна във военноморската база „Порт Каланг” в азиатската страна, предаде АФП.

Подводницата напусна френското пристанище Тулон и замина за Малайзия на 9 юли. Очаква се на 17 септември подводницата да пристигне на мястото на постоянната й дислокация във военноморската база „Сепангар Бей”, където ще бъде дооборудвана с някои системи. Договорът на стойност 1,2 милиарда долара за доставка на двете подводници „Скорпен” беше подписан между правителството на Малайзия и френската компания DCNS, и испанската „Навантия” на 5 юни 2002 година. /БА/ - Още подводници

 
08.09.2009, 12:27

Гръцките войници ще излизат в отпуск на всеки три дни

На всеки 3 дни да се преиздават пропуски за излизане на войници от казармите предвижда новият началник на Генералния щаб на гръцката армия генерал-лейтенант Франкулис Франкос, съобщава електронното издание на вестник „Вима”.

През последните месеци обстановката в гръцките казарми е била доста напрегната поради липса на персонал. Има сведения, че командирите на казармите не са пускали войниците в отпуск повече от 20-30 дни. Генерал-лейтенант Франкос е издал разпореждане, което определя излизането извън казармите да става на всеки 3 дни. В случай че това не е възможно, да се издава пропуск за излизане от няколко часа. Съгласно разпореждането редниците не трябва да дават наряди повече от седем пъти в месеца, отбелязва изданието. /ИА „Фокус”/

 
08.09.2009, 12:25

Командващият на коалиционните сили в Афганистан забрани употребата на алкохол

Командващият на коалиционните сили в Афганистан (ISAF) генерал Стенли Маккристъл забрани на военнослужещите от щабните подразделения да употребяват алкохол, предаде РИА Новости.

Маккристъл е взел непопулярното решение, след като станало ясно, че щабните военнослужещи и офицери, намиращи се в състояние на алкохолно опиянения или на махмурлук, са неспособни да изпълняват своите задължения. Маккристъл не е получил отговор на въпрос от свои подчинени, възстановяващи се от напиване предишната вечер. Въпросът зададен от Маккристъл е бил повече от важен и е засягал обстоятелствата около гибелта на около 100 души в резултат на въздушен удар на НАТО в Кундуз.

 
08.09.2009, 12:15

Чили ще продължи модернизацията на военновъздушните си сили

Военновъздушните сили на Чили оценяват различни варианти за закупуване на два стратегически самолети за въздушно зареждане КС-135Е, както и на два военнотранспортни самолета С-130 „Херкулес”, предаде АРМС-ТАСС. Закупуването на новите самолети ще бъде осъществено в рамките на продължаващата програма за модернизация на военновъздушните сили. Планира се двата самолета КС-135Е да бъдат закупени от САЩ, от самолетите, които неотдавна са били свалени от въоръжение. Този вид самолети са необходими на Чили, поради нуждата от организиране на дозареждане във въздуха на изтребители „Ф-16”, закупени от САЩ и Холандия. Според плановете на чилийското министерство на отбраната, първият от двата самолета КС-135Е може да бъде получен през октомври следващата година. Същевременно чилийските военновъздушни сили водят преговори с няколко държави, сред които Норвегия, САЩ и Великобритания, за закупуване на два военнотранспортни самолета С-130 „Херкулес”, които трябва да попълнят въздушния парк, състоящ се вече от два самолета от този тип. /БА/

 
08.09.2009, 08:55

Отбранителни руско-белоруски учения

Близо 12500 военни, самолети и бойна техника участват в започналите днес съвместни руско-белоруски учения „Запад-2009”.

Планира се привличането на отряди бойни кораби на Балтийския флот. Ученията имат изключително отбранителен характер, подчертават в Министерството на отбраната на Руската Федерация. Съгласно Договора за колективна сигурност, Белорусия и Русия заедно осигуряват безопасността в Източноевропейския регион. За целта в рамките на Съюза им е създадена регионална групировка войски.

 
08.09.2009, 00:10

Бразилия и Франция подписаха договори за военно сътрудничество на стойност 12 милиарда долара

Бразилия и Франция подписаха договори за военнотехническо сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС.

Документите бяха подписани в ход на визитата на френския президент Никола Саркози в Бразилия.

Според споразуменията, след 11 години Бразилия ще въведе в експлоатация първата в Латинска Америка атомна подводница, създадена в построена специално за целта корабостроителница. Освен това, Военноморският флот на Бразилия ще получи четири дизелови подводници френско производство. Първата от тях ще бъде предадена на Бразилия през 2014 г. В споразуменията също се предвижда доставката на 50 френски военнотранспортни хеликоптера ЕС-725. Също така, в Бразилия ще бъде построен завод за производство на аналогичните хеликоптери.

Общата стойност на подписаните договори се оценява на 12 милиарда долара. /ИА „Фокус”/

 
 
 
07.09.2009, 23:55

Въздушният транзит през Русия за Афганистан на военни товари на САЩ не е започнал

Въздушен транзит през територията на Русия за Афганистан на военни товари на силите на САЩ за сега не е започнал. За това заяви представителят на руското външно министерство Игор Лякин-Фролов.

Според него, в Москва разглеждат операцията на САЩ и другите страни в Афганистан от гледна точка на борбата с тероризма. Русия потвърждава поетите задължения по споразумението, каза дипломатът. В съответствие с руско-американското споразумение, от 6 септември американците могат да започнат прехвърлянето по въздух в Афганистан на свои войски и военни товари през Русия. Те могат да извършват до 4500 транзитни полета годишно.

 
07.09.2009, 22:25

Младите асове

Млади пилоти от авиобаза Граф Игнатиево вече летят самостоятелно на бойния изтребител МиГ-29. - Подробности

 
07.09.2009, 21:40

Битката САЩ - Китай се пренася във въздуха

В края на юли администрацията на Обама ограничи производството на изтребителите F-22A, базирайки се на прогнозите на разузнаването, че през 2020-та година САЩ ще имат 1100 най-съвременни изтребители четвърто и пето поколение, а Китай – нито един. Китайската народоосвободителна армия обаче работи усилено по създаването на самолети пето поколение и вече започва изпитанията на новия изтребител поколение “четири плюс” J-10B. Ще излезе ли Пекин на световния пазар на въоръжения със собствен изтребител и как това ще промени надпреварата във въоръжаването и баланса на силите на индийския субконтинент, пише Ричард Фишър* във в. “Файненшъл таймс”. - Подробности

 
07.09.2009, 21:00

Технологии, които ще съхранят тайните на НАТО

Изследователи от институтa по електроника и криптология към ТЮБИТАК (Турският институт за научни и технологични проучвания) изобретиха апаратура, която ще може да осигури висока степен на сигурност на данните, които се обменят от страните членки на НАТО и на документацията на Алианса.

В това отношения най-голямо внимание привлече USB паметта с кодово име „Секрет”...

Инетересът на НАТО бе привлечен и от телефоните разработени от ТЮБИТАК за Турските въоръжени сили при които се прилагат различни криптологични алгоритми.

Тази апаратура, която няма да бъде пусната на пазара се очаква да бъде продадена на НАТО на търга насрочен за 2010 година.

Благодарение на тази апаратура разработена изцяло от турски инженери секретните документи ще може да бъдат обменяни с голяма сигурност посредством мобилни телефони. /ТРТ/

 
07.09.2009, 20:10

Бразилия ще закупи 36 френски изтребителя Rafale

Бразилските ВВС обявиха точната бройка на френските изтребители, които ще закупят – общо 36 броя Rafale. За договорката между двете страни оповести агенция „Франс ПРЕС” на 7 септември.

Точната сума по контракта не е назована, като се говори за десетки милиарда долара. От своя страна Франция се ангажира да закупи 10 военно-транспортни бразилски самолета. В началото на септември бразилският президент Луиш да Силва оповести крайният победител в изтребителния конкурс - Dassault Aviation. Rafale бяха фаворити, след като от френската компания са предложили по-добри условия от останалите фирми. В конкурса участваха самолети като Су-35, Gripen NG и F/A-18. /Pan.bg/ - Още самолети Rafale

 
07.09.2009, 19:35

Началникът на Главния щаб на гръцките ВМС ще направи официално посещение в Италия

Началникът на Главния щаб на гръцките военноморски сили вицеадмирал Георгиос Карамаликис ще направи официално посещение в Наполи, Италия, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. Посещението, което е по покана на италианския ВМС вицеадмирал Маурицио Джеминяни, ще продължи от 8 до 10 септември. В Наполи Карамаликис ще се срещне с Джеминяни, както и с командващия Съвместното командване на НАТО в Неапол адмирал Марк Фицджералд.

 
07.09.2009, 17:20

Хърватия ще бъде домакин на американски военни учения

Хърватия ще бъде домакин на ръководени от силите на САЩ военни учения, в които ще участват 1500 души, предаде АФП. В рамките на ученията ще бъдат проведени операции, с цел подобряването на международната координация в борбата срещу тероризма. Ученията ще започнат в четвъртък тази седмица и ще завършат на 27 септември, като те ще се проведат в централната част на Хърватия, по протежение на Адриатическото крайбрежие на страната. /ИА „Фокус”/

 
07.09.2009, 13:29

Провеждането на конференция по Афганистан е необходимо

Великобритания и Германия призоваха към провеждане до края на годината на международна конференция по Афганистан. Тази инициатива направиха премиерът Гордън Браун и канцлерът Ангела Меркел. Те смятат, че на форума следва да се изработи план за предаване на цялата отговорност за безопасността в Афганистан на неговите власти. Това ще стане първа крачка към съкращаването на броя чуждестранни войски там. Сега контратерористичната коалиция в Афганистан наброява почти 100.000 души – военни на САЩ и НАТО. /RUVR/

 
07.09.2009, 13:20

Задържан в Индия военен самолет от ОАЕ транспортиращ оръжия, получи разрешение да продължи полета си към Китай

Военен самолет от ОАЕ, транспортиращ товар с оръжие, който беше задържан на летището в индийския град Калкута, получи разрешение да продължи пътуването си към Китай, предаде ИТАР-ТАСС.

Самолетът с деветчленен екипаж кацна в Калкута за дозареждане. При провеждане на обичайна проверка от митническите служби, беше установено, че самолета е натоварен с въоръжения и боеприпаси. Машината и екипажа първоначално бяха задържани от индийските власти, но след получаване на необходимите уточнения самолетът получи разрешение да излети по заявения маршрут. /БА/

 
07.09.2009, 12:05

Военен самолет се е разбил в Индонезия

Военен самолет се е разбил днес в Индонезия, предаде РИА Новости. Инцидентът е станал на остров Калимантан, съобщи електронното издание „Детик”.

„Самолет тип Nomad, на борда на който са се намирали девет души, се е разбил на остров Калимантан”, се казва в съобщението. За сега няма информация за съдбата на намиращите се на борда на самолета хора. Nomad е двумоторен транспортен самолет, който може да се използва в базовата патрулна авиация. Екипаж – 2 човека, полезен товар – до 14 пасажера или 1600 кг. товар.

 
07.09.2009, 10:50

Руски военни ще пристигнат в Беларус за участие в съвместни учения

Първите ешелони с руски войски ще пристигнат в Беларус на 9 септември за участие в оперативно-стратегическите учения „Запад-2009”, съобщи беларуското министерство на отбраната, цитирано от агенция Белта.

 
07.09.2009, 00:40

Китайският министър на отбраната пристига на посещение в Сърбия

Китайският министър на отбраната Лианг Гуанли пристига на посещение в Сърбия, съобщават сръбски медии.

Китайският министър ще се срещне днес с президента на Сърбия Борис Тадич, със сръбския си колега Драган Шутановац, с премиера Мирко Цветкович и с външния министър Вук Йеремич. /ИА „Фокус”/

 
07.09.2009, 00:35

7 септември:

Ден на труда в САЩ;

Ден на разузнаването в Украйна;

Ден на независимостта на Бразилия;

Ден на победата на Мозамбик;

Ден на унищожаването на военните играчки.

 
 
 
06.09.2009, 23:15

Американските ВВС започнаха да подобряват инфраструктурата в Афганистан

САЩ дойдоха в Афганистан задълго, съобщава Miliratry Times. Поне такъв е случая с авиобазите в Бахрам и Кандахар. Затова може да се съди по развърнатото на тези летища мащабно строителство.

Ето и списъка с това, което се прави в момента и се планира за в бъдеще в Бахрам.

-строителство на нов пасажерски терминал;

-строителство на помещения за персонала;

-нова столова;

-хангар за С-130, който ще бъде завършен след година;

-нова паралелна рулева писта;

-склад.

Авиобазата в Кандахар, станала дома за 2-ро авиокрило на ВВС в Афганистан, вече има персонал, нараснал за година три пъти (от 500 на 1800 човека). Построени са спални помещения, хангари за С-130 и безпилотни апарати, болница. Военните инженери обаче се оплакват от ужасните пътища, заради които е затруднено доставянето на строителни материали и оборудване.

 
06.09.2009, 22:21

Въпреки рецесията САЩ бележат стабилен ръст в оръжейните продажби

Въпреки рецесията, която срина продажбите на оръжия миналата година, САЩ са разширили ролята си на водещ световен доставчик на оръжие, като делът на страната се равнява на над две трети от всички международни сделки по света, показва ново проучване на Конгреса, пише „Ню Йорк таймс”.

САЩ са подписали договори на стойност 37,8 млрд. долара през 2008 г., които отговарят за 68,4% от оборота на глобалния оръжеен пазар. Това представлява сериозен скок в сравнение с предходната година, когато делът на САЩ възлизаше на 25,4 млрд. долара.

През миналата година Италия е на второ място с 3,7 млрд. долара, а Русия е трета с 3,5 млрд. долара, значително понижение за Москва от постигнатите през 2007 г. 10,8 млрд. долара. /ИА "Фокус"/

 
06.09.2009, 20:00

Вероятни военни изследвания на Иран ще са в центъра на есенната среща на УС на МААЕ

Твърденията за това, че Иран е провел експерименти във връзка със създаването на ядрена бомба, ще бъдат в центъра на есенната среща на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде АФП.

Управителният съвет ще се срещне за своята традиционна среща през септември, която ще започне в понеделник, на фона на обвиненията, че генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей укрива информация, която може да помогне за доказването на това, дали Иран се опитва или не да създаде ядрена бомба.

В същото време Иран твърди, че информацията, предоставена от Вашингтон на МААЕ, относно неговите военни изследвания е фалшифицирана. /БА/

 
06.09.2009, 17:30

Иран съобщи за разработването на оръжие за прехващане на крилати ракети

Държавната телевизия на Иран съобщи, че иранските военни разработват система за противовъздушна отбрана за прехващане на крилати ракети, предаде Ройтерс.

Иран се намира в дългогодишен конфликт със САЩ и Съвета за сигурност на ООН заради своята ядрена програма и чест оправи изявления за поредни успехи в сферата на разработката на нови оръжия. Западът подозира Иран, че работи върху създаването на ядрено оръжие. /ИА „Фокус”/

 
06.09.2009, 10:07

Корабът-убиец „Илинден” е плавал и под български флаг

Трагедията, разиграла се на 5 септември т.г. с гибелта на 15 български туристи след потъването на корабчето „Илинден” в Охридското езеро, е повод да си припомним за Охридската морска патрулна група на България (1943 – 1944 г.). Тогава въпросният кораб „Илинден”, макар и под друго име, е бил под български флаг и е включен в състава на българските Морски войски. - подробности

 
06.09.2009, 09:10

Споразумението между Русия и САЩ за транзит на военни товари за Афганистан влиза в сила

САЩ от днес ще могат да извършват транзит на военни товари за Афганистан през територията на Русия, предаде Интерфакс.

„Споразумението за транзита влиза в сила 60 дни след неговото подписване. Най-ранният ден, когато ние ще можем да се възползваме от него е 6 септември”, каза заместник-министърът на отбраната на САЩ Александър Вершбоу.

„Не знам, впрочем, дали днес ще има някакви полети”, добави той.

 
 
 
05.09.2009, 22:10

Започна строителството на нов корпус на Националния център за медицински изследвания

На 3 септември ръководители на Разузнавателно управление на МО на САЩ направиха първа копка на строителството на новия корпус на Националния медицински център за медицински изследвания (National Center for Medical Intelligence), който е подчинен на военното разузнаване.

Площта на съществуващия комплекс от здания на центъра, разположен във Форт Детрик, щат Мериленд, е около 31500 кв.фута. Проекта на новото здание включва 67 работни кабинета, две конферентни зали, лекционен кабинет и допълнителни 44 места за автомобили. Общата площ на допълнителния нов корпус е 13000  кв.фута.

На церемонията е присъствал и шефа на РУМО генерал-лейтенант Ronald L. Burgess.

 
05.09.2009, 13:15

Русия и САЩ започнаха разработването на конкретни стратегии за новия договор за СНВ

Русия и САЩ, след проведения на 31 август – 2 септември в Женева кръг от преговори по стратегическите нападателни оръжия (СНВ), пристъпиха към разработването на конкретни стратегии за бъдещото споразумение, предаде РИА Новости, позовавайки се на руското външно министерство.

„Страните пристъпиха към отработването на конкретните стратегии в договора, и са се договорили за прехвърлянето на работата над тях в работните групи”, съобщават от министерството.

Преговорите ще бъдат подновени в края на септември. Срока на действие на сегашния договор за СНВ изтича на 5 декември 2009 година.

 
05.09.2009, 10:33

Строителството на бариерен вълнолом в Новоросийск за корабите на ЧФ на Русия ще приключи през 2015 г.

Строителството на един от основните обекти от бреговата инфраструктура в Новоросийск за Черноморския флот на Русия – бариерен вълнолом за базиране на корабите, ще бъде построен през 2015 г., съобщи началника на „Спецстрой Русия” генерал Николай Аброскин, предаде РИА Новости.

По думите му, от две години специалисти работят по изграждането на вълнолома в Новоросийск.

 
05.09.2009, 10:25

Германската армия получава 10 машини Fennek

Въоръжените сили на Германия (Bundeswehr) ще получат допълнително леки бронирани разузнавателни машини Fennek за обединените подразделения за огнева поддръжка (JFST).

Fennek се произвеждат съгласно контракт с фирмата Krauss-Maffei Wegmann. Това е четириколесна машина, която може да бъде изработена по колесна формула 4х4 или 4х2 и да се придвижва с максимална скорост 115 км/ч.

Машината е въоръжена с картечница MG 3. В зависимост от изпълняваните задачи на нея може да се монтира допълнителен бронекомплект.

Една от функциите на JFST, които функционират в състава на Бундесвера, е координация на огневата поддръжка между сухопътните войски, ВВС и флота.

10-те допълнителни машини ще бъдат приети на въоръжение през 2011 година. Общата стойност на контракта, който ще се изпълнява през следващите две години възлиза на 34 милиона евро. – Още разузнавателни машини

 
05.09.2009, 09:15

В борбата за най-голямата военна поръчка на Русия се намесиха холандци

В Холандия се отнесоха крайно сериозно към намеренията на министерството на отбраната на Русия да започне закупуване на военни кораби от чужбина, пише руският вестник „Коммерсант”. На 4 август се появиха информации за желанието на военноморските сили на Русия да закупят от Франция десантни хеликоптероносци клас „Мистрал”. На 26 август началникът на руския генерален щаб Николай Макаров напълно потвърди тези информации официално. Сега, в тази и без това сензационна сделка, се намеси и трета страна.

Ръководството на холандската корабостроителница „Damen Schelde” съобщи, че в Москва проявяват интерес към техен кораб – тип „Йохан де Вит”, който по клас е близък до „Мистрал”. Изглежда този кораб също се е харесал на руснаците и холандската страна няма намерение просто така да предава на французите поръчка, оценявана на 1-1,5 милиарда евро. Представител на холандската корабостроителница заяви, че делегация с представители на руския военноморски флот е разгледала универсалния десантен кораб „Йохан де Вит” на Международното военноморско изложение в Санкт Петербург в края на юни и „буквално се е влюбила в неговия дизайн”.

„Ако бъде постигната договореност руснаците искат да поръчат четири такива кораба”, заяви представител на холандската корабостроителница.

 
 
 
04.09.2009, 22:40

Управлението за национална безопасност на САЩ разсекрети  материали за инцидент, станал преди 51 години

На 2 септември 1958 година над територията на Съветска Армения е бил свален американски самолет C-130, оборудван с разузнавателна апаратура. Самолетът е изпълнявал задача по водене на разузнаване в района на границата между Турция и Армения. Излитайки от Адана машината е долетяла до Трабзон, завила е към турския град Ван, след което е трябвало да се върне обратно в Трабзон, но по неизвестни причини е навлязла на територията на СССР, в резултат на което е била свалена с ракети пуснати от изтребител МиГ-17. На борда на разузнавателния самолет са се намирали 17 човека, включително членове на екипажа и оператори на апаратурата. Отломките на самолета са паднали на 34 мили североизточно от Ереван.

Мястото на базиране на самолета С-130 е била американската база Rhein-Mainв край град Франктфурт на Майн, Германия, като временно той е бил пребазиран в турската база Incirlik. Шестчленният екипаж е бил от военнослужещи от 7406 ескадрила за осигуряване, а 11-те оператора са били от 1-во управление на 6911 свързочна група.

51 години след инцидента Управлението за национална безопасност разсекрети част от документите, в т.ч. и данните от радиопрехвата на преговорите между пилота на изтребителя и осигуряващите служби на ПВО.

В периода от 1945 г. до 1977 г. са били свалени 40 американски разузнавателни самолети. - Още разузнавателни самолети

 
04.09.2009, 16:35

Ракета се взриви на полигона в Шабла

Няма нищо страшно, учението продължава. Нищо сериозно не се е случило. Ракетата се взриви на 50 метра от земята. Това каза пред БГНЕС министърът на отбраната Николай Младенов.

Той потвърди, че ракетата е тип Куб” и че няма пострадали. По време на една от стрелбите със зенитно ракетен комплекс “Куб” се самовзриви двигателя на ракетата на 50 метра от установката. В следствие на това избухна малък пожар, който беше овладян. На мястото са президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Младенов. Учението продължава и в момента. /БГНЕС/ - Още за ЗРК „Куб”

 
04.09.2009, 13:10

Лекарите на ЦРУ са обвинени в провеждането на експерименти над хора

Доктори и психолози, наети от ЦРУ, са провеждали незаконни опити върху хора в затворите Гунтанамо на Куба, в афганистанския Баграм и иракския "Абу Гариб", съобщи международната неправителствена организация "Лекари за правата на човека", цитирана от британския в. "Гардиън".

В своя последен доклад те заявиха, че привлечените лекари са осъществявали наблюдение за методите на ЦРУ, за да определят до каква степен те са ефективни, при това затворниците са били използвани за опити без тяхното съгласие. Съгласно инструкциите на управлението, които са публикувани в съкратен вариант, лекарите присъствали при всички т.нар. процедури на "разширените разпити". В документа се прави заключение, че подобна дейност е "практика, близка към противозаконните експерименти". През април т.г. от изтекъл в медиите доклад на Международния комитет на Червения кръст стана ясно, че медицинският персонал на ЦРУ е присъствал и при имитацията на удавяне по време на разпитите. Нещо повече - медиците следили за показателите на оксиметъра, който показва колко кислород има в тялото на даден човек. Експериментите върху хора в САЩ са забранени от 1947 г.

"Лекари за правата на човека" призова за официално разследване на тези данни. От влиятелната Американска медицинска асоциация заявиха, че в момента водят диалог с администрацията на президента Барак Обама по този въпрос.

 
04.09.2009, 10:15

Русия ще усъвършенства и обновява ядрения си арсенал

Ядреният арсенал на руската армия ще бъде обновяван и усъвършенстван, съобщи началникът на 12-то управление на министерството на отбраната генерал-полковник Владимир Верховцев, предаде РИА Новости.

С указ на президента на Руската федерация на 4 септември се отбелязва Денят на специалиста по ядрено обезпечаване. На този ден през 1947 г. за провеждане на изпитанията с атомно оръжие бе създаден специален отдел на генералния щаб, от който произлиза 12-то главно управление на министерството на отбраната, припомня агенцията.

„Отчитайки перспективите за развитие на войсковите групи, в това число и дългосрочните, свързани с приемане на въоръжение на нови комплекси ядрено оръжие, се планира и обновление на арсенала от ядрени боеприпаси, т.е. разработване и производство на ядрени боеприпаси, характеризиращи се с подобрени тактико-технически характеристики,” каза Верховцев в интервю за „Червена звезда”, публикувано в петъчния брой на изданието. Още ядрено оръжие

 
04.09.2009, 08:25

Президентът ще присъства на заключителния етап на учение на Военновъздушните сили в зенитния полигон „Шабла”

Президентът Георги Първанов ще присъства в зенитния полигон „Шабла” на деня за високопоставени гости на тактическото учение с бойни стрелби на Военновъздушните сили. На заключителния етап на тактическото учение ще присъства и министърът на отбраната Николай Младенов. заместник-министрите на отбраната, началниците на щабовете по подготовката на видовете въоръжени сили, военни аташета, акредитирани във и за България, представители на местната изпълнителна власт и др.

Учението се провежда съгласно военните стандарти на съюзното командване на НАТО. В него участват и подразделения на Сухопътни войски и Военноморските сили.

По време на заключителния етап на учението ще бъдат проведени бойни стрелби на зенитно-ракетни формирования на видовете въоръжени сили и експериментални стрелби на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево.

За осигуряване на безопасността по време на стрелбите се обявяват за временно опасни за корабоплаване и въздухоплаване районите за разполагане на войските и акваторията на Черно море, заключена между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица, както и въздушното пространство над тях на височина до 40 км.

 
04.09.2009, 08:40

Учение на НАТО Джоинт венчър 2009 започва в Босна и Херцеговина

Учение на НАТО Джоинт венчър 2009 започва днес край Баня Лука в Босна и Херцеговина, съобщават медиите. В него за първи път ще бъде изпробван новият оперативен център, който бе открит в началото на август в Сараево. Центърът е изграден с финансовата помощ на САЩ и ще действа като военнокоманден и контролен център, ще се използва и при природни бедствия.

Учението ще продължи до 17 септември. /ИА „Фокус”/

 
 
 
03.09.2009, 21:55

Франция поръча крупна партия бронетранспортьори VBCI

Френската армия е поръчала партия от 332 бронетранспортьора VBCI производство на съвместно предприятие на Renault Trucks Defense, AB Volvo и френската държавна компания Nexter Systems. Това са заявили от френското военно ведомство, съобщава Dow Jones.

От военното ведомство на страната са съобщили, че общото количество на поръчаните бойни машини, отчитайки и последващи поръчки, достига до 630 единици. Тяхната стойност е около 2,86 милиарда евро. Доставката на техниката вече е започнала, като ще продължи до 2015 година.

Бронетранспортьора VBCI (Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie) се отнася към класа на колесната бойна техника с модулна защита, която може да се променя според заплахите. Френските военни го избраха с цел да заменят остарелите бойните машини на пехотата АМХ 10Р.

Теглото на БТР VBCI е около 23 тона, а десантното отделение събира 9 човека. Машината може да развива до 100 километра в час. – Още бронетранспортьори

 
03.09.2009, 21:04

НАТО не би трябвало да започва процес на приемане в редиците си на Грузия и Украйна

Решението да бъде инициирано разширението на НАТО за Грузия и Украйна би било грешка, заяви държавният секретар на Франция по европейските въпроси Пиер Лелуш за испанския вестник „Ел Паис”, който цитира руската агенция „Интерфакс”. Лелуш отбелязва, че ако в Грузия има консенсус относно желанието за встъпване в НАТО, то стратегическата ситуация там е нестабилна, а в Украйна няма съгласие дори по въпроса за встъпването. Държавният секретар също така смята, че ЕС трябва да укрепва връзките с Украйна и да намали напрежението в отношенията с Русия.

 
03.09.2009, 17:30

Военното летище в Батайница ще бъде домакин на голямо международно авиошоу

Военното летище в Батайница на 13 септември ще бъде домакин на международно авиошоу, най-голямото за последните 10 години, предаде сръбското радио Б92. Сръбските военни пилоти заедно с колегите си от 15 страни ще покажат възможностите на най-добрите бойни самолети, но и собствените си умения. Юрофайтър, Грипен, Мираж и Ф-16 са само някои от самолетите, които ще летят над летището в Батайница.

Шоуто ще бъде възможност и да се представи и сръбският самолет Ласта, като последното достижение на сръбското въздухоплаване, отбелязва медията.

 
03.09.2009, 14:20

Министърът на отбраната на САЩ изтъкна важността на програмата F-35 по време на визитата си в Lockheed Martin

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс присъства на финалния стадий по монтажа на стелт изтребителя F-35 Lightning II на Lockheed Martin. Той изрази оптимизъм за бъдещето на програмата и изтъкна важността на програмата F-35 за глобалната сигурност, съобщават от пресслужбата на компанията. - подробности

 
03.09.2009, 10:30

Възраждане на традициите

В американската военноморската база Норфолк е взето решение да се възроди ежеседмичното петъчно нощно построяване на морските пехотинци, съобщава Navy Times.

В тържествения строй участват около 140 морски пехотинеца, мероприятието е с продължителност 60 минути и е съпроводено от тържествена, патриотична музика.

Традицията на тържественото мероприятие започва от 1957 година. Тогава то се е провеждало през лятото всеки петък. През 2004 година във връзка с изпращане на частите в Ирак традицията е била прекъсната.

По инициатива на командира на полка МП Col. Barton S. Sloat е решено тържественото построяване да бъде възстановено, макар това да бъде за сега само два пъти в годината - в последния понеделник на май (Memorial Day) и първият понеделник на септември (Labor Day). - Още американска МП

 
03.09.2009, 09:35

Бразилия ще тегли заем от 6,1 милиарда евро за модернизиране на армията

Комисия към бразилския Сенат даде зелена светлина за заем от 6,1 милиарда евро от шест европейски банки за Бразилия. Средствата ще послужат за построяване на френски модели хеликоптери и подводници за модернизиране на армията, предаде АФП.

"Комисията даде единодушно зелена светлина за проекта, но той трябва да получи пълно одобрение в Сената в предстоящите дни", заяви говорителят на икономическата комисия. Заемът ще дойде от банките BNP Paribas, Societe Generale, Santander, Calyon, Credit Industriel et Commercial и Natixis. Бразилия ще разполага с 15 години, за да го изплати.

По-голямата част от средствата (4,3 милиона евро) ще бъдат изразходвани за строеж на френски подводници в Бразилия. Други 1,76 милиона евро са предвидени за хеликоптери. /БГНЕС/

 
03.09.2009, 08:35

Русия потвърди оръжейна сделка със Сирия

Руски източници потвърдиха информацията, че страната е сключила сделка със сирийското правителство за доставяне на бойни самолети МиГ-31, предаде кореспондент на вестник „Йедиот Ахронот”.

Споразумението е било сключено преди 18 месеца, но източниците уточняват, че уточняването на подробностите около сделката още не е приключило. Информацията бе потвърдена и от руската преса, която съобщава за две сделки за доставка на самолети МиГ-31 на Сирия. /ИА „Фокус”/ - Още за МиГ-31

 
 
 
02.09.2009, 21:40

"Триумфално" прикритие

Още отсега е ясно, че рано или късно руските ракетни комплекси ще се появят край границата с КНДР – подробности от „Российская газета”

 
02.09.2009, 21:10

НАТО съкращава войските си в Косово

Положението с безопасността в Косово позволява на НАТО да съкрати броя военни, въпреки инцидентите, станали в края, например, неотдавнашните сблъсъци между косовски албанци и сърби, заяви на пресконференция Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Според него, започвайки от 2010 година НАТО планира да намали техния брой от 15 до 10.000 души. В същото време ситуацията в северно Косово остава напрегната.

 
02.09.2009, 17:50

Франция забрани използването на електрошоковия пистолет „Тейзър” от общинската полиция

Франция анулира декрета на вътрешното министерство от септември 2008 година, който разрешава използването на електрошоковия пистолет „Тейзър” от общинската полиция, като все пак използването на оръжието не бе напълно забранено, предаде АФП.

Тъй като особеностите на оръжието изискват контрол, който в националната полиция е осигурен, забраната засега важи само за местните полицаи.

Електрошоковото оръжие „Тейзър” бе многократно осъждано във Франция, тъй като се смята, че използването му е довело до смъртни случаи. Още електрошоково оръжие

 
02.09.2009, 14:35

29th Modern Day Marine Exposition

Обявено е времето за провеждане на ежегодната изложба на въоръжения 29th Modern Day Marine Exposition, която ще се проведе във ВМБ Quantico, Вирджиния от 29.09.2009 до 01.10.2009., съобщава Marine Corps Times.

Планирано е участие да вземат около 400 компании. Интерес на 29 Expo ще представлява откриването на нов павилион на авиацията на МП. Планирани са и демонстрации на роботизирана техника.

За съжаление изложбата е закрита за свободен достъп. Само на 1 октомври за членовете на семейства на военнослужещи и граждански специалисти от Министерството на отбраната ще могат да посетя експозицията.

 
02.09.2009, 13:38

Индия ще получи руска атомна подводница „Нерпа” през март-април 2010 година

Завършиха изпитанията на атомна подводница „Нерпа”, която се строи в Амурския корабостроителен завод, като предаването й на лизинг на военноморските сили на Индия се планира за пролетта на 2010 година, предаде агенция Интерфакс.

„Ние очакваме, че през този месец в завода ще пристигне индийски екипаж, след което ще започнат последните изпитания на подводницата. Тя ще бъде предадена на индийските военноморски сили, най-вероятно, в края на март или началото на април 2010 година”, заяви източник от руския отбранително-промишлен комплекс. Той съобщи, че „Нерпа” успешно е завършила втория етап на заводските ходови изпитания, които бяха проведени в Японско море през август. Още руски подводници

 
02.09.2009, 13:30

Военновъздушните сили на САЩ са провели успешно изпитание на лазерно оръжие

Военновъздушните сили на САЩ и компанията „Боинг” са провели успешно изпитание на химическо лазерно оръжие, монтирано на борда на самолет С-130Н, което е поразило от въздуха стоящ неподвижно на земята автомобил, предаде РИА Новости.

Това се съобщава в изявление поместено на официалния сайт на авиокомпанията. В хода на изпитанията, проведени на 30 август, самолет с монтирано на борда му лазерно оръдие, е излетял от военновъздушната база „Киртленд” (щат Ню Мексико), поел е курс към ракетния полигон White Sands Missile Range и е произвел изстрел по цел на земята. В съобщението се отбелязва, че точността на попадението е била обезпечена от система за насочване на лъча, която открива целта, след което насочва към нея лазерния лъч. Още за ВВС на САЩ

 
02.09.2009, 13:20

Ремонтират се около 60 самолетни хангара в базата Инджирилк

Около 60 самолетни хангара във военновъздушната база Инджирлик, Южна Турция, се ремонтират, предаде Анадолската агенция. Ремонт на хангарите се прави на всеки 15 години.

Изграждането на базата Инджирлик в провинция Адана започна през 1951 г. През декември 1954 г. базата бе открита за съвместно използване от турските въоръжени сили и от военновъздушните сили на САЩ. /ИА „Фокус”/ - Още за ВВС на Турция

 
02.09.2009, 09:40

Необходима е съвместна стратегия на действията в Афганистан

Представители на 27 страни ще обсъдят в Париж съвместната стратегия на действията в Афганистан след завършилите там президентски избори.

Става дума, в частност, за възможно привличане на редица талиби към политическата и обществената дейност, а също на допълнителна помощ за правителството на Афганистан. Между другото, САЩ имат намерение да преразгледат тактиката и стратегията в Афганистан, тъй като много методи, използвани там от американските войски, са признати от специалистите не само като неефективни, но и като контрапродуктивни.

 
 
 
01.09.2009, 22:45

Войните

Към 1 септември 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4657 военнослужещи, от които 4340 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31483 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 септември 2009 година, са загинали 1348 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 808, австралийци - 11, белгици – 1, англичани – 210, канадци – 127, чехи – 3, датчани – 24, холандци - 19, естонци – 6, финландци – 1, французи – 29, германци – 30, унгарци – 2;  италианци – 14, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 10, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25, шведи – 2 и турци - 2.

За периода 3722 американски военнослужещи са били ранени.

 
01.09.2009, 22:35

Сърбия ще достави на Ирак оръжие за 100 милиона долара

Сърбия е подписала с правителството на Ирак договорна стойност 100 милиона долара за доставката на въоръжение за ВС на тази страна, съобщава АРМС-ТАСС.

Детайли от контракта не се съобщават, но според министъра на отбраната Драган Шутановац, в рамките на изпълнение на контракта ще работят всичките шест отбранителни компании, което ще осигури заетост на 6 хиляди работника.

През миналата година Сърбия сключи контракти за доставка на въоръжение и оборудване на Ирак за 235 милиона долара.

 
01.09.2009, 22:30

Черноморският флот на Русия преминава в пряко подчинение на Северно-Кавказкия военен окръг

Черноморският флот на Русия и Каспийската флота преминават на 1 септември на подчинение на командващия Северно-Кавказкия военен окръг, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи днес източник, близък до щаба на флотилията. Информацията бе потвърдена от щаба на Черноморския флот.

„В съответствие с общите направления на военното строителство и прехода на Въоръжените сили на Русия към качествено нов облик, от 1 септември Черноморският флот и Каспийската флота са подчинени на командването на СКВО,” каза високопоставеният източник.

 
01.09.2009, 18:20
70% от парите за армията няма как да са похарчени

Интервю с бившия военен министър Николай ЦОНЕВ 

 
01.09.2009, 12:57 

В Баня Лука започва военното учение „Обединени усилия 2009”

В Баня Лука днес започва военното учение „Обединени усилия 2009”, съобщават медиите. Организатор на учението, което ще продължи до 17 септември, е командването на силите на САЩ в Европа. В него участват представители на над 40 страни-членки на НАТО и програмата „Партньорство за мир”. 

 
01.09.2009, 12:55 

Гръцкото министерство на отбраната обяви конкурси за 900 професионални войници

Гръцкото министерство на отбраната обяви конкурси за набирането на 200 професионални войници в сухопътни войски и на 700 във военния флот, съобщи гръцкият вестник „Етнос”.

Вестникът коментира, че конкурсите намирисват на избори, тъй като са обявени изненадващо късно вчера. И за двата конкурса срокът за подаване на документи изтича на 5 октомври. Право да участват имат гръцки граждани, мъже и жени, родени между 1.1.1983 и 31.12.1991 г. /ИА "Фокус"/ 

 
01.09.2009, 12:50 

Русия и САЩ не могат да се договорят за условията на новия договор за СНВ

Русия и САЩ не могат да се договорят за условията на новия Договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, предаде радио „Ехото на Москва”. Междувременно, времето до планираното подписване на документа става все по-малко. Новият договор трябва да бъде готов към 5 декември тази година. От руското външно министерство увериха, че преговорите преминават в планирания режим, но не уточниха какви конкретни точки от договора трябва да бъдат съгласувани по време на настоящите преговори в Женева. По неофициални данни, в предварителния вариант на договора трябва да бъдат фиксирани основните количествени параметри на ядрените бойни глави и техните носители. /БА/ 

 
01.09.2009, 12:45 

Полша планирала унищожаването на СССР

Ръководството на Полша, намирало се на власт в навечерието на Втората световна война, планирало разчленяване и унищожаване на СССР. Сред архивните материали, които разкри Службата за външно разузнаване на Русия, има документи на Генералния щаб на Полша, които свидетелстват, че в тази структура е било създадено специално поделение за работа с националните малцинства на територията на СССР. По-специално, в августовската директива от 1937 година на Генералния щаб на Полша пише, че крайна цел на полската политика е „унищожаването на всякаква Русия”, а в качеството на един от ефикасните инструменти за постигането й се сочи разпалването на сепаратизъм в Кавказ, Украйна и Средна Азия. 

 
01.09.2009, 09:40 

САЩ и Русия не могат да се договорят по бойните заряди

Руската и американската делегация на консултациите в Женева не могат да се договорят относно принципите на изчислението на бойните заряди за договора за стратегическите настъпателни оръжия, съобщава вестник „Комерсант” с позоваване на свой източник.

Заради това страните могат и да не успеят да подготвят документа до 5-ти декември, както е планирано. САЩ настояват за изчисление само на онези бойни глави, които в момента са монтирани на ракетите. По-рано се имаха предвид максимално възможното количество бойни глави. 

 
01.09.2009, 08:45 

На този ден

През 1878 г. е основана военна учебна част в Пловдив със заповед на императорския комисар на Временното руско управление в България княз Александър Дондуков-Корсаков. На 26 ноември тя се премества в София и се открива като Военно училище.

През 1879 г. се поставя началото на Медицинската служба на Българската армия.През 1916 г. България обявява война на Румъния по време на Първата световна война.

През 1925 г. е създадена Централната полицейска школа в София.

През 1870 г. френската армия е разгромена край Седан по време на френско-пруската война.

През 1911 г. руският министър-председател Столипин е застрелян в Киевската опера.

Днес се навършват 70 години от избухването на Втората световна война. Началото на войната се поставя с нападението на Германия над Полша.

Втората световна война се води в периода 1 септември 1939 г. – 2 септември 1945 г.. В нея участват 61 държави. Военни действия се водят на териториите на 40 държави.

 
01.09.2009, 00:20 

Николай Младенов открива учебната година във Военната академия

Министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов откриват днес новата академична 2009-2010 година във Военна академия "Г. С. Раковски".

През следващите 10 месеца там ще бъдат обучавани 564 слушатели и студенти, включително 4 военнослужещи от Турция, Гърция и Китай. 680 специализанти ще преминат и курсове за следдипломна квалификация, организирани от академията, съобщи пресслужбата на МО. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили. 

 

Още военна информация 




{START_COUNTER}