Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

Историческа възстановка "Страцин 1944"

30.09.2024, 21:29

Историческа възстановка "Страцин 1944" се състоя вчера  в с. Брестовец. Възстановката се организира от Клуб за военноисторически реконструкции  „Братя по оръжие“, съвместно с Национален военен университет  „В. Левски“ – Велико Търново и с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната и е посветена на 80 годишнина от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война и сраженията при Страцин.
В реконструкцията беше използван голям брой автентична колекционерска бойна техника от периода: камион Мерцедес-Бенц 1942 г.; разузнавателен автомобил Фолксваген – Кюбелваген 1942 г.; „Феномен-Гранит“ 1936 г. и 3 броя немски мотоциклети с кош от моделите „Цюндап“ КС 650 и БМВ 75. Оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40, действаща реплика на полево оръдие ПАК 36, както и реплика на минохвъргачка Granatwerfer 34 и др.
Източник: https://otbrana.com/

 

Утре откриват в Бургас завода за бронирана отбранителна техника

30.09.2024, 21:25

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на производствена база за бронирана отбранителна техника в Бургас, което ще бъде от 11 ч. в Бургас, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), с български собственик, снабдява въоръжените сили на САЩ, Канада, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Турция. В завода си у нас компанията ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили по стандартите на НАТО, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни мисии, военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.
Първоначалната инвестиция се очаква да надхвърли 20 млн. лв., като се предвижда в производствената база у нас да работят основно български специалисти, а броят на заетите да достигне над 300 души.
Припомняме, че строителството започва през март месец миналата година. Плановете на компанията предвиждат изграждането на още два завода в Пловдив и Благоевград.
Във време, в което качествената отбранителна техника става „от първа необходимост“ за сигурността на държавите и хората, в България ще произвеждаме изделия по най-високите стандарти на НАТО – за целия свят. Много се гордея с тази инвестиция и с възможностите, които тя отваря не само пред IAG като компания, но и пред страната като износител“, каза собственикът на IAG д-р Антон Стефов.
Производствената база е разположена на площ от 150 хил. кв.м. в промишлената зона на Бургас. Изпълнител на проектае Главболгарстрой – Пловдив.
Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори на IAG.
В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.
В портфолиото се отличава бойната машина на пехотата "Рила 8х8". IAG демонстрира четвъртото й поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а.
Източник: https://otbrana.com/

 

Френската компания "Навал груп" ще поднови флотилията от подводници на Нидерландия

30.09.2024, 20:20

Френската компания "Навал груп" официализира продажбата на четири подводници на Нидерландия, предаде Франс прес. Те са с конвенционално задвижване, а сделката е на стойност от няколко милиарда евро.
Гийс Туинман, държавен секретар на Нидерландия по въпросите на отбраната, и Пиер Ерик Помле, президент и изпълнителен директор на "Навал груп", подписаха днес договор за доставката на подводниците, които ще заменят остарялата флотилия от нидерландски подводници. Церемонията се състоя в корабостроителната база "Ден Хелдер" в Нидерландия.
Въпреки смяната на нидерландското правителство френската обществена компания не се отказа от договора за износ на подводници "Баракуда". 12 такива подводници бяха преди това продадени на Австралия, преди австралийските власти да разтрогнат договора през 2021 г.
Точната стойност на сделката с Нидерландия сега не се оповестява, но през март тогавашният държавен секретар по въпросите на отбраната Кристоф ван дер Маат заяви, че става дума за 5,6 милиарда евро.
Тогава именно Нидерландия обяви, че е избрала френската компания пред промишлен тандем, съставен от шведската компания "СААБ" и нидерланската компания "Дамен", за да поднови  подводниците си, които са на въоръжение от 90-те години на миналия век.
Френските подводници "Баракуда" са от последно поколение и са много безшумни, което ги прави трудни за откриване.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Путин подписа указ за есенната военна служба: 133 хиляди ще се влеят в редиците на руската армия

30.09.2024, 19:57

Руският президент Владимир Путин е наредил 133 000 души да бъдат призовани на военна служба през октомври-декември 2024 г., предава "Интерфакс".
Указ № 822 е публикуван в понеделник (30 септември) на портала за правна информация.
"Да се извърши от 1 октомври до 31 декември 2024 г. набор за военна служба на руски граждани на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат на наборна военна служба, в размер на 133 хил. души", се посочва в документа.
Със същия указ президентът на Русия разпорежда да бъдат освободени от военна служба войниците, моряците, сержантите и старшините, чийто срок на наборна служба е изтекъл.
Указът от 30 септември влиза в сила в деня на публикуването му.
От Генералния щаб на Руската армия са съобщили, че наборните войници няма да бъдат изпращани за участие в СВО ("специалната военна операция"- както Русия нарича войната в Украйна) в новите региони на Руската федерация.
"Бих искал да отбележа, че наборните военнослужещи няма да бъдат изпращани за участие в задачите на специалната военна операция в новите региони", е допълнил Владимир Цимлянски, заместник-началник на главното организационно-мобилизационно управление на руския Генерален щаб.
Руските граждани, които тази есен ще бъдат призовани в армията, ще отбиват военната си служба в продължение на една година, е заявил на брифинг Владимир Цимлянски.
"Срокът на наборната военна служба няма да се промени и ще бъде 12 месеца, а изпращането на наборниците от сборните пунктове е планирано от 15 октомври 2024 г.", е съобщил Цимлянски.
Според него "всички наборници ще бъдат изпращани на военна служба в пунктовете за постоянна дислокация на съединения и военни части на територията на Руската федерация".
Цимлянски е заявил, че дейностите, свързани с призоваването на военна служба, ще се извършват в сроковете, определени от руското законодателство, и по планиран начин от 1 октомври до 31 декември 2024 г.
"Изключение ще правят гражданите, живеещи в някои райони на Далечния север и някои приравнени към тях райони, където наборната военна служба ще се извършва от 1 ноември до 31 декември. Това се дължи на климатичните особености на тези територии", е напомнил Цимлянски.
Той е заявил, че около една трета от наборниците ще попаднат в учебни части и военни поделения, където ще "усвояват съвременна военна техника и ще получат военна специалност".
"След завършване на обучението, в съответствие с уменията, които са усвоили, те ще бъдат изпратени във войските", е уточнил Цимлянски.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Байдън е одобрил военна помощ от 567 милиона долара за Тайван

30.09.2024, 08:28

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил вчера военна помощ на стойност 567 милиона долара за Тайван, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом.
Това е поредният ход, с който Вашингтон цели да укрепи отбранителните способности на острова, изправен пред повишаване на напрежението с Китай, допълва агенцията.
САЩ са най-влиятелният международен поддръжник и оръжеен доставчик на Тайван, дори и без да има официално установени дипломатически отношения, посочва Ройтерс. Китай многократно е призовавал Съедининети щати да спрат да продава оръжия на Тайван, който смята за своя територия.
В изявлението си Белият дом каза, че Байдън е упълномощил държавния секретар (Антъни Блинкън) „да контролира усвояването на 567 милиона долара от Тайван за инвентар и услуги от Министерството на отбраната, за военно образование и обучение“. Не са разкрити повече подробности, пояснява Ройтерс.
В края на април тази година Байдън подписа закон за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, припомня агенцията.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

30.09.2024, 08:11

На 30 септември 1867 година в с. Гайтаниново, Благоевградско, е роден генерал-майор Константин Жостов (1867 – 1916).
Завършва Военното училище в София (1887) и Висшия артилерийски курс във Виена (1897). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец от Ученическия легион. Служи в 3-ти артилерийски полк (1887 – 1901) и Артилерийската инспекция (1901 – 1905), след което е военен аташе във Виена (1905 – 1907), Санкт Петербург (1907) и Париж (1907 – 1909).
Последователно заема длъжностите началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1909 – 1910), командир на 3-ти артилерийски полк (1910 – 1912) и началник на Школата за запасни подпоручици в София (1912). През Първата балканска война (1912 – 1913) е началник-щаб на 3-та армия в боевете при Лозенград и на съединените 1-ва и 3-та армия – при Люлебургаз и Бунархисар. От 1913 до 1915 г. командва 1-ва бригада от 7-а пехотна рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. поема командването на дивизията. На 7 септември 1915 г. е назначен за началник на Щаба на Действащата армия. Ръководи общата мобилизация на Българската армия за участие в Първата световна война (1915 – 1918) и допринася за успешното й настъпление в Сърбия и Македония.
Умира внезапно на 30 август 1916 г. в Кюстендил, където се намира Главната квартира на Действащата армия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 30 септември 1916 година по време на Първата световна война неприятелски самолет Фарман-40 навлиза дълбоко във въздушното пространство на България и дори успява да хвърли две бомби по жилищни сгради в столицата София. Зенитната артилерия обстрелва противниковия аероплан.
Излитат два изтребителя Фокер-Е-ІII пилотирани от поручик Марко Първанов (на снимката) и фелдфебел Вагнер. Те набират 3000 м в зоната за изчакване над Владая. Други два учебни L.V.G. C-II кръжат над столицата, за да прихванат нападателя. Наблюдателят на единия от тях първи открива огън по неприятеля. След това атакуват изтребителите Фокер. Двамата пилоти свалят двуместния френски биплан със смесен екипаж – сърбинът Бранко Наумович (наблюдател) и френския пилот Морис Роабл. Екипажът успява да кацне край Своге и е пленен.

Постигната е първата въздушна победа над територията на страната след въздушен бой.

На 30 септември 1961 година е създаден 10-и смесен авиационен корпус.
С Указ № 480 на Президиума на Народното събрание е сформирано най-мощното оперативно-тактическо авиационно съединение в историята на българските ВВС, предназначено за непосредствено осигуряване войските на бойното поле. За първи негов командир е назначен генерал-майор Симеон Симеонов, а за началник на щаба – полковник Йордан Миланов.
През 1962 г. съединението включва 15-и, 21-ви и временно придаден 19-и изтребителен авиополк, 22-ри и 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк, 26-и разузнавателен авиополк, 16-и транспортен авиополк, 44-ти вертолетен авиополк, 10-и отделен свързочен батальон и отделен радиотехнически батальон.
През 1993 г. 10-и смесен авиационен корпус преминава към базова организация, а от 1 септември 1996 г. се реорганизира в корпус Тактическа авиация. През 2006 г. Главният щаб на ВВС, корпус ПВО и корпус Тактическа авиация са реорганизирани в Щаб на ВВС, подчинен на Генералния щаб на Българската армия.

На 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея.
Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ на 6 октомври 1944 г., бр. 219, и е изменяна двукратно.
Следва да се отбележи, че тогава правителството не е доминирано от комунистите – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими. ........ Прочети още

 

 

На 1 октомври в Бургас ще бъде официално открит първият български завод за бронирани автомобили

29.09.2024, 21:52

На 1 октомври в Бургас ще бъде официално открит първият български завод за бронирани автомобили на компанията International Armored Group (IAG). Откриването ще бъде от 11:00 часа. Това съобщиха от пиар агенцията, обслужваща IAG.
Базата е разположена на площ от 150 000 кв. м. В нея ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, военни кранове за евакуация, патрулни автомобили. В проект е и разработката на колесни и верижни роботи.
В новия завод ще се произвежда и четвъртото поколение на бойната машина на пехотата РИЛА 8х8. - (видео)
Първата копка за изграждане на производствената база беше направена през март 2023 г.
International Armored Group е с над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.
Източник: bta.bg

 

Нови пакети американска военна помощ за Украйна

29.09.2024, 21:27

На 25 септември 2024 година министерството на отбраната на САЩ обяви отпускането на нов пакет от военна помощ за Украйна. Този пакет от $375 милиона е предоставен с изпълнителна заповед на президента на САЩ като част от неговите административни правомощия (Presidential Drawdown of Security Assistance – PDA) и представлява оперативно разпределение на собственост от Министерството на отбраната на САЩ. Това е 66-ият президентски PDA пакет за военна помощ за Украйна от август 2021 г. и 12-ият PDA пакет през 2024 г.
На снимката: Американски авиационен касетъчен боеприпас за далечни разстояния AGM-154A JSOW върху външната подвеска на изтребител F-16 на ВВС на САЩ

 

BI: Китай увеличава своя флот, но е изправен пред сериозни предизвикателства

29.09.2024, 20:35

Китай, който започна да доставя на Русия безпилотни летателни апарати за военни изпитания, произвежда нови военни кораби със зашеметяващи темпове и е изправен пред сериозни проблеми с корупцията. В центъра на този процес е корабостроителната индустрия, пише Business Insider.
Както се посочва в публикацията, въпреки силните страни в модернизацията на военноморските сили, като развит търговски сектор и много корабостроителници в цялата страна, огромната китайска "корабостроителна империя" е изправена пред предизвикателства като корупцията и много нерешени въпроси относно бъдещите изисквания и способността на китайските корабостроителници да отговорят на тези изисквания.
През изминалата година повече от дузина висши генерали и ръководители на военнопромишления комплекс в китайската армия и отбранителната промишленост са били отстранени от постовете си, включително двама министри на отбраната, се посочва в материала, цитиран от УНИАН.
Според журналистите корабостроенето в Китай е колосална индустрия с капацитет, който според Службата за военноморско разузнаване на САЩ е 230 пъти по-голям от този на САЩ. Business Insider уточнява, че Китай заема около 50 % от общия световен корабостроителен капацитет, като посочва, че например новият китайски самолетоносач Fujian демонстрира значителен технологичен скок в сравнение с предшествениците си. Той е оборудван с електромагнитен катапулт за по-ефективно изстрелване на тежки и високопроизводителни самолети.
Първият десантен кораб от клас "Юлан" (тип 076) се отличава със своите размери. Когато бъде завършен, той ще бъде най-големият десантен кораб в света и вероятно ще бъде използван като самолетоносач, твърдят експерти.
До 2030 г. Пентагонът очаква Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай, които вече са най-големите в света, да разполагат с 435 бойни кораба, като значително ще се увеличи броят на големите надводни кораби.
Медията твърди, че Китай е започнал да разширява наскоро обновената корабостроителница "Дзяннан" на остров Чансин, като я е слял с корабостроителницата "Худун-Жонхуа".
Брайън Харт, ръководител на проекта China Power в Центъра за стратегически и международни изследвания, заявява пред Business Insider, че това е мащабно и впечатляващо начинание:
"Не мисля, че която и да е друга държава има мащаба и ресурсите просто да вземе и премести такава огромна индустриална база".
Китай активно върви към целта да се превърне във военна суперсила и е ясно, че силният флот е ключов елемент по пътя към постигането на тази цел, подчертават журналистите на BI.
Старши изследовател в проекта China Power към CSIS заявява: "В момента в Китай има много голям потенциал: "Китай е много различен играч, когато става въпрос за военно корабостроене".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

29.09.2024, 13:25

Една от най-значимите разписки в историята, подписвана някога, съществува и до днес. Тя е издаден за потвърждаване на успешната доставка и използване на атомната бомба Литъл Бой, която ще бъде първата атомна бомба, използвана в битка.
След милиарди долари и години на интензивни изследвания и разработки за създаване на работещо атомно оръжие, атомната бомба Литъл Бой е изпратена към Тихия океан. Когато е предадена във военната база на остров Тиниан, е подписана разписка. И това е може би най-ужасяващата, но най-уникална разписка, издавана някога.......Прочети още

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2024, 13:17

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.

Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.

Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия

 

29 септември 1938 г. Ето как Хитлер получи Европа

29.09.2024, 08:53

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.
Премиерите на Великобритания и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.
Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.
В резултат на предателството към Чехословакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.
В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.
Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.
Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.
Източник: https://fakti.bg/

 

Китай организира военни учения в Южнокитайско море след преговори със САЩ

29.09.2024, 08:44

Китайските флот и авиация организираха маневри в спорните части на Южнокитайско море, съобщиха въоръжените сили на Китай. Това случи часове след като китайският външен министър Ван И обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън начините за намаляване на регионалното напрежение, предаде Ройтерс.
Китайските маневри включват „рутинни“ тренировки за ранно предупреждаване и разузнаване, както и патрулиране край рифа Скарбъро, съобщи в изявление Южното командване на Народоосвободителната армия на Китай, но без да даде допълнителни детайли.
„Бойците поддържат високо равнище на бдителност, решително защитавайки националния суверенитет, сигурност и морски права и интереси и твърдо съхранявайки мира и стабилността в Южнокитайско море“, се съобщава в изявлението.
Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително рифа Скарбъро, въпреки припокриващите се претенции в тези води от Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам.
Съобщението за маневрите идва, след като външният министър Ван И се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Ню Йорк за разговори относно начините за избягване на конфликт в Южнокитайско море.
В петък Ван И „подчерта, че Китай настоява за разрешаване на различията с пряко засегнатите страни чрез диалог и консултации“, по време на срещата, се казва в изявление на неговото министерство.
Блинкън каза, че е повдигнал въпроса за „опасните и дестабилизиращи действия“ на Китай в Южнокитайско море и е обсъдил подобряването на комуникацията между армиите на двете нации.
В същото време Австралия и Филипините съобщиха, че техните въоръжени сили ще участват в съвместна активност по море с колегите си от Япония, Нова Зеландия и САЩ в изключителната икономическа зона на Филипините.
Японското Министерство на отбраната, цитирано от агенция Киодо, съобщи, че разрушителят на националните морски Сили за самоотбрана „Садзанами“ участва в ученията. Петте държави казаха, че маневрите са кръстени „Действия за морско сътрудничество“ и демонстрират колективен ангажимент за укрепване на регионалното и международно сътрудничество в подкрепа на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.
Източник: bta.bg

 

 

935 танка и 6613 бойни машини: Руската армия е унищожила "тревожно голямо" количество западна техника в Украйна

28.09.2024, 20:32

Руската армия е унищожила огромно количество военна техника, предоставена на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от западните им партньори, съобщава германският вестник Frankfurter Rundschau, като се позовава на официални данни.
Загубите на танкове на ВСУ на фронта растат и тези цифри са "тревожно високи“, пише изданието. Според информацията, предоставена от редакцията, за целия период на войната Украйна е загубила най-малко 935 танка и 6613 бойни машини. Сред изгубените превозни средства има много техника, доставена от Германия, включително танкове Leopard 2 и бойни машини на пехотата Marder.
Към 24 септември Берлин е прехвърлил в Киев 120 БМП Marder, 80 танка Leopard 1A5, 18 Leopard 2A6 и 14 самоходни гаубици, пише вестникът, като се позовава на официалната интернет страница на управляващата в Германия "светофарна коалиция“. В същото време, съгасно данните, 48 танка и една самоходна гаубица вече са унищожени, тежко повредени или пленени от руските въоръжени сили.
"Докато Германия доставя на Киев радари за въздушно наблюдение, много от вече предоставените от Берлин танкове един след друг остават завинаги на бойните полета между Харков, Донбас и Запорожие“, обобщава FR.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военният министър с важна информация за доставка на самолетите F-16 и "Страйкърите"

28.09.2024, 20:20

Военният министър Атанас Запрянов е обсъдил на среща с американския посланик у нас Кенет Мартен в петък предстоящата доставка на самолетите F-16 и бойните машини Stryker за сухопътните войски. Това съобщи министърът.
"Друга тема беше, че много скоро, преди седмица, държавният департамент обяви разрешението на Конгреса за доставка и на противотанковите ракети "Джавелин" (Javelin) и координирахме нашите следващи стъпки как максимално бързо да получим договора, за да може Министерство на отбраната да го представи на правителството и следващият парламент да го ратифицира", уточни той.
Министър Запрянов коментира и готовността на база "Граф Игнатиево" да посрещне новата военна техника. Той припомни, че при подписване на договора за F-16 българското правителство е отделило 300 млн. лв. за подготовка на инфраструктурата. "За съжаление, това съвпадна с Ковид кризата. И договорите, които бяха сключени за изграждане на тази инфраструктура, се забавиха много. След това политическата нестабилност, временни правителства. След Ковид кризата не реагирахме достатъчно бързо да възстановим работата по тези проекти и чак при служебното правителство с министър на отбраната Димитър Стоянов реално започна ускоряване на процеса", призна Запрянов. Той увери, че се вземат мерки, за да се гарантира, че базата ще е готова навреме. Очаква се в средата на следващата година да започнат да идват самолетите F-16 и бойните машини Stryker. "Добрата новина е, че вече пистата и пътеките за рулиране бяха приети с акт 16", посочи още министърът пред Bulgaria ON AIR.
Инцидентът в "Граф Игнатиево"
Запрянов коментира и авиоинцидента от средата на месеца, при който загинаха двама български пилоти. "Аз, като министър, гарантирам, че след като черната кутия бъде разчетена, след като бъдат направени анализите и докладите на назначената експертна комисия, ние ще предоставим пълната информация на обществеността какво се е случило".
Той уточни, че е разпоредил допълнителна проверка на други аспекти в дейността на наши летателни бази. И увери, че ако има пропуски в дейността на определени командири, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания. По темата с летателните часове, министърът каза, че двамата пилоти са имали над 100 часа годишно, което е в рамките на изискванията.  
Ако армията ни се справи с недостига на кадри в ускорени темпове, няма да се налага въвеждане на наборна военна служба, коментира още министърът на отбраната. "Но по отношение на обучението на гражданите за защита на Отечеството, това е друга конституционна норма. Тя съществува и сега - програма за доброволно обучение. Тя беше насочена към създаване на доброволен запасен резерв във въоръжените ни сили. Но повечето хора, които завършват доброволно това обучение, стават войници. И така мобилизационните ни запаси застаряват. Това е големият въпрос, за който трябва да мислим", заключи той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нов клас ядрени подводници планират да строят Великобритания и Австралия

28.09.2024, 17:32

Нов клас ядрени подводници планират да строят Великобритания и Австралия по проекта AUKUS за сътрудничество в отбранителните технологии, в който участват и САЩ. Двете страни се очаква да сключат двустранен договор по новия проект. Първоначално се очаква най-голямата държава в Океания да придобие от САЩ подводници от клас “Вирджиния”. “Ще преговаряме за двустранен договор между Австралия и Обединеното кралство, за да активираме нашата част от AUKUS”, заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс след среща с колегите си от Великобритания и САЩ в Лондон, предаде Ройтерс. “Ще оперираме със същия клас подводници. Така че, когато погледнете индустриалното сътрудничество, трансфера на технологии, начина, по който всички тези механизми работят – това е предмет на договора”, добави той.
Британският министър на отбраната Джон Хийли пък отбеляза, че на срещата на министрите на отбраната на AUKUS е било постигнато съгласие и за използване на произведени във Великобритания торпеда Stingray в морски патрулни самолети P-8A, които се използват като самолети за лов на подводници в Индо-тихоокеанския регион, предаде News.bg.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорите от AUKUS са провели значителни действия, за да подобрят способностите за водене на война като част от сътрудничеството в рамките на така наречения “втори стълб” на AUKUS.
В съвместно изявление се съобщава, че партньорите от AUKUS увеличават способността си да разработват и доставят офанзивни и отбранителни хиперзвукови технологии и ще проведат широкомащабно учение с дронове по-късно тази година.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Командирът на ВМС беше на посещение в Албания

28.09.2024, 17:07

От 25 до 26 септември 2024 г. командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов беше на официално посещение в  Република Албания, по покана на своя колега контраадмирал Аднанд Агастра. В рамките на визитата контраадмирал Михайлов беше запознат с мисията, задачите, състава и проектите за развитие на албанските Военноморски сили, бяха обсъдени и въпроси от взаимен интерес и набелязани насоките за развитие на двустранното ни сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.
Командирът на българските Военноморски сили беше приет от заместник-министъра на отбраната на Албания г-н Дориан Тола, с когото коментираха отличните отношения между нашите две страни, тенденциите за развитие на отбранителната индустрия, споделяне на опита в изграждането и поддържането на способности. Програмата включваше и посещение във Военното училище на Албания, по време на което контраадмирал Михайлов се срещна с началника му бригаден генерал Бардил Нурединай.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2024, 11:57

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

 

Фрегатата проект 22350 „Адмирал на флота на Съветския съюз Исаков“ беше спусната на вода в корабостроителницата "Северная верфь"

27.09.2024, 22:02

Спусната е на вода третата серийна фрегата „Адмирал на флота на Съветския съюз Исаков” от проект 22350, която се строи в ПАО „Северная верфь” (Санкт Петербург).
Корабите на проект 22350 са серия от многоцелеви (стражеви) фрегати за далечната морска зона.
Проект 22350 е първият голям боен кораб, проектиран в Русия след разпадането на Съветския съюз, а пускането на вода на третия сериен кораб е сериозно събитие за руския флот.
Името на фрегатата „Адмирал на флота на Съветския съюз Исаков“ е избрано неслучайно. Иван Исаков е легендарен командир на флота и герой на Съветския съюз. Тази година се навършват 130 години от рождението на този велик човек.
Технически характеристики на проект 22350:
-дължина - 135 м;
-ширина - 16 м;
-газене - 4,5 м;
-обща водоизместимост - 4,5 хиляди тона;
-максимална скорост - до 29 възла;
-обхват на плаване - 4 хиляди морски мили (около 7,5 хиляди км);
-навигационна автономност - 30 дни;
-екипаж: около 200 души.......... още за проект 22350

 

Първите две неатомни подводници от германския проект 218SG бяха въведени в експлоатация във ВМС на Сингапур

27.09.2024, 21:15

На 24 септември 2024 г. в главната военноморска база на Сингапур Чанги се проведе официална церемония по въвеждането в експлоатация на първите две големи неядрени подводници, немски проект 218SG, „Инвинсибъл“ и „Импексейбъл“, от четирите поръчани. На церемонията присъстваха министър-председателят на Сингапур Лорънс Вонг и министърът на националната отбрана на Сингапур Нг Йонг Хен. - (видео)

 

Парламентарна делегация на Социалистическа република Виетнам гостува в Министерството на отбраната

27.09.2024, 20:51

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и представители на политическото, военното ръководство и дирекции на Министерството на отбраната се срещнаха с парламентарна делегация на Социалистическа република Виетнам днес, 27 септември. Делегацията е водена от генерал-лейтенант Ле Тан Тои - член на постоянния комитет на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам и председател на Комисията по отбрана и сигурност, съобщава Пресцентърът на МО.
Двете страни подчертаха традиционно доброто сътрудничество в областта на отбраната и дългогодишните отношения между България и Виетнам, базирани на взаимно уважение и доверие. Акцент беше поставен върху значението на партньорството в контекста на амбициите за развиване на потенциала на страните ни в динамично развиващите се икономики на Европейския съюз и Азия.
Сред основните теми, дискутирани по време на срещата, бяха сътрудничеството във военно-техническата област и в отбранителната индустрия, подготовката и обучението на кадри и възможностите за обмен в сферата на военното образоване, както и предприетите до момента и предстоящи действия по преодоляване на некомплекта във въоръжените сили.
Делегацията на Виетнам беше запозната с основните направления и приоритети на отбранителната политика, участието на българските въоръжени сили в мисии и операции извън територията на страната и оказването на помощ на населението като една от трите мисии на Българската армия.
В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, Светла Добрева – парламентарен секретар, посланикът  на Социалистическа република Виетнам в България До Хоанг Лонг и старши полковник Ха Ман Хунг - аташе по отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

The Economist: Войната върви зле. Украйна и нейните съюзници трябва да променят курса

27.09.2024, 20:40

Ако Украйна и нейните западни поддръжници искат да спечелят, те първо трябва да имат смелостта да признаят, че губят.

През последните две години Русия и Украйна водят скъпоструваща война на изтощение. Това е безперспективно. Когато Володимир Зеленски пътува до Америка, за да се срещне с президента Джо Байдън тази седмица, той носи "план за победа", който се очаква да съдържа нов призив за оръжие и пари.

Всъщност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: спешна промяна на курса.........Прочети още

 

Дългата ръка на българската ПВО

27.09.2024, 20:26

На 20 септември т. г. се навършват 40 години от първата бойна стрелба на най-далекобойния зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) на България – С-200 „Вега”.

Тя е осъществена от ракетчиците на в. ф. 34420 – Костинброд, от състава на бившата Първа зенитно-ракетна бригада (1 зрбр) на Зенитно-ракетни войски (ЗРВ), което днес е част от наследилата я Първа зенитно-ракетна база (1 зрб).

След успешните пускове „Дългата ръка на българската ПВО“ – както наричат комплекса заради голямата му далечина на стрелбата – застъпва на бойно дежурство по охрана на родното небе.

Емблематичната годишнина е повод да припомним историята на българския ЗРК С-200 и да разкажем за дебютните му пускове чрез спомените на участници в тях........Прочети още

 

САЩ даряват на Румъния преносимо оборудване за откриване на радиация на стойност над 1,9 милиона долара

27.09.2024, 20:14

САЩ ще дарят на Румъния преносимо оборудване за откриване на радиация на стойност над 1,9 милиона долара, предава Диджи24. Медията се позовава на проект на правителствено решение, инициирано от Министерството на вътрешните работи и публикувано на интернет страницата на Генералния секретариат на румънското правителство, в списък на нормативните актове в процес на обществено обсъждане.
Списъкът с оборудване включва още 400 персонални радиационни пейджъра с обвивка и батерии LN 91 AA на стойност над 1360 долара за брой, 16 вида специално оборудване като мобилни системи за откриване на радиация, комплекти, таблети, специални раници и три автомобила Форд Рейнджър Уайлдтрак (Ford Ranger Wildtrak) 4×4, всеки на стойност над 49 000 долара без ДДС.
Министерството на вътрешните работи, чрез Генералния инспекторат на румънската полиция, изпълнява формалностите по приемане на дарението от името на румънската държава. Всички активи ще бъдат използвани от румънската полиция „в специфичните дейности по откриване и/или идентифициране на радиоактивни/ядрени материали“, според проекторешението на правителството.
В сряда (25 септември) САЩ и Румъния подписаха споразумение за директен заем на стойност 920 милиона долара за модернизацията на румънската отбрана.
Източник: bta.bg

 

НАТО ще създаде северно сухопътно командване в Източна Финландия

27.09.2024, 20:10

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.
Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г.
Хякянен каза, че командването ще има начален годишен бюджет от 8,5 млн. евро и ще се състои от няколко десетки международни държавни служители.
По-рано този месец Финландия и съседна Швеция, която също се присъедини към алианса тази година, заявиха, че Швеция ще координира посещенията на чуждестранни войски на НАТО и международните учения в Северна Финландия.
Въпреки това Хелзинки не се стреми на нейна територия да има същия вид постоянни многонационални сили, каквито бяха разположени например в близките балтийски страни, предвид значителния размер на самите финландски сили.
Командващият финландската армия заяви, че географският обхват на новото подразделение ще бъде определен по-късно, но първоначално то ще наблюдава планирането на операциите на сухопътните сили в северноевропейския регион.
Източник: bta.bg

 

Bloomberg: Съюзниците на Украйна нямат пари, доставките на оръжия са под заплаха

27.09.2024, 12:37
Военната помощ за Украйна от западните партньори за следващата година е застрашена, тъй като някои имат затруднения с парите, докато други отказват да увеличат финансирането за помощ за Киев.
Както пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници, Украйна изпитва трудности да убеди западните си съюзници да изпълнят обещанията си. За разлика от това, военната машина на Кремъл изпреварва способността на Украйна и нейните съюзници да купуват боеприпаси, ракети и друго оборудване за отблъскване на атаки.
Изданието отбелязва, че по-голямата част от военната подкрепа за Украйна за 2025 г. е свързана със споразумението на Г-7 за предоставяне на заеми на стойност 50 милиарда долара от печалби от замразени руски активи.
Съюзниците все още обсъждат подробностите по споразумението, а САЩ искат да са сигурни, че Унгария няма да блокира мерките на ЕС. Крайната сума може да бъде по-ниска, ако страните не постигнат консенсус.
Но дори и да бъде постигнато споразумение, 50 милиарда долара пак няма да са достатъчни, за да подкрепят Украйна през още една година на война, така че съюзниците ще трябва да разширят тази рамка за финансиране.
Назряващата парична криза сред съюзниците идва в опасен момент за Украйна и може да принуди страната да започне преговори от позиция на слабост, отбелязват източниците на изданието.
Източник: https://www.focus-news.net/
 

Вестник "Българска Армия", брой 39 (2024), 27 септември, 2024 годинa (pdf)

 

Днес е празникът на Централното военно окръжие

27.09.2024, 08:32

С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността ”Окръжен воински началник”, в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. От тогава и до днес органите по водене на военния отчет на българските граждани са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие. По този повод началникът на ЦВО полковник Георги Петков поздравява всички колеги и им благодари за професионализма, отговорността и всеотдайността при изпълнение на служебните задачи.
Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до освобождение на значителна част от българския народ и до разрушаване на турската феодална система в освободените български земи. Сред новосъздадените държавни институции в следосвобожденска България важно място заема Българската армия, чиято основна задача е да гарантира не само суверенитета на страната, но и да осъществи националния идеал – обединението на всички земи, населени с българи, в границите на една държава.
Още на 25 април 1878 година руският императорски комисар в България Александър Дондуков-Корсаков одобрява “Временни правила за образуване на Земска войска на Княжество България”, а на 8 юли 1878 година подписва Приказ № 1 за сформиране и устройство на Българската земска войска. С това се поставя началото на процеса на преустройството на опълченските дружини в държавно институирана въоръжена сила.
В т. 1 на “Временните правила за образуване на Земска войска в Княжеството” се посочва, че всички постоянни жители на Княжеството са длъжни да участват в охраната на реда, безопасността и спокойствието на страната и следователно да носят службата в Земската войска.
С Указ 165 от 27 септември 1880 година на Александър I се въвежда длъжността “Oкръжен войнски началник”.
В най-ранният период от изграждането на войската, въпросите относно комплектуването на армията с наборен състав са от компетенцията на окръжния войнски началник. Военните окръжия се определят като военно-административни учреждения, чиито основни задачи са да подготвят набора и да водят установената от закона подготовка и извършване отчетността на мобилизацията.

 

 

Българските и турските специални сили със съвместна подготовка на СУТК „Црънча“

26.09.2024, 20:50

Формирования от 86 група "Специални сили" от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и от Командването на специалните сили на Турските въоръжени сили проведоха успешно през последните две седмици подготовка от типа JCET на специализирания учебно-тренировъчен комплекс  (СУТК) "Црънча", съобщават от СКСО.
Българските и турските оператори от специалните сили отработиха съвместни задачи по огнева, тактико-специална,  военномедицинска и инженерна подготовка. Всички задачи и съвместни тренировки приключиха успешно, като участниците демонстрираха високо ниво на оперативни способности, отлична мотивация, съвместни действия и работа в екип.
Съвместната подготовка имаше за цел да уеднакви процедурите при планиране и организиране на специални операции, както и да допринесе за укрепване на взаимодействието и двустранното сътрудничество на различни нива между специалните сили на двете държави.
Съвместните тренировки на българските и турските специални сили бяха ползотворни и с това, че бяха споделени опит, знания, умения и добри практики от използването на специалните сили на двете държави, повишаващи ефективността при провеждане на специални и антитерористични операции и спасителни мисии.
JCET завърши с тактико-специално занятие, на което бяха проверени и оценени действията на българските и турските формирования от специалните сили при изпълнение на съвместни задачи. В рамките на занятието операторите демонстрираха нивото на своята подготовка пред извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в Република България  н.пр. Мехмет Саит Уянък и военния аташе на Република Турция полковник Мурат Пеяс. Пред командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев н. пр. Мехмет Саит Уянък  изрази своето задоволство от проведената тренировка и демонстрираните  съвместни действия от българските и турските тимове и пожела успех на всички участници в подготовката. От своя страна генерал-майор Явор Матеев изтъкна пред присъстващите, че освен добри войници, военнослужещите от двете държави трябва да бъдат и добри съседи и приятели.
Източник: https://otbrana.com/

 

Няма промяна в подхoдите на Турция и САЩ по отношение на С-400 и F-35, обяви турското министерство на отбраната

26.09.2024, 16:08

На този етап няма промени в подходите на Турция и САЩ по въпросите за зенитно-ракетните комплекси С-400 и изтребителите F-35. Това съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от турската телевизия НТВ.
По този въпрос не бива да се вярва на изявления на трети страни, които се опитват да формират определена представа за ситуацията. Засега няма никакви промени от страна на Турция или САЩ по отношение на С-400 и F-35, посочиха от министерството на отбраната.
Източници от министерството коментираха твърденията на гръцки вестник, че „С-400 ще бъдат поставени под контрола на САЩ във военната база Инджирлик в замяна на повторно включване на Турция в програмата за изтребителите F-35“, посочва НТВ.
Турция бе част от програмата за F-35, преди участието ѝ да бъде преустановено заради спор във връзка с купуването от Анкара на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, след като усилията й да купи американски ракети Пейтриът (Patriot) бяха отхвърлени.
Източник: bta.bg

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2024, 09:11

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война.
Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

Големите царските маневри – едно послание на Борис III към Ньойския договор

26.09.2024, 09:07

На 24 септември 1937 край Попово започва провеждането военно учение с 35 000 души. Щиковете са демонстративно събрани от цар Борис III, който иска да заяви ясно пред целия свят, че България няма да съобразява с унизителния Ньойски договор, който й забранява да има собствена армия.
По силата на този договор България трябва да предаде Западните покрайнини около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко влашки села в Кулско, а Беломорска Тракия е дадена на Гърция. България трябва да изплати на съюзниците репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка – на шестмесечни вноски като първото плащане трябва да е на 1 юли 1920 година, а последното на 1 януари 1958 година. Освен пари България трябва да компенсира съседките си и с добитък – общо 125 бика, 13 500 крави, 12 500 коня, 2 500 мулета, 9 200 волове, 33 000 овце. България трябва да доставя и на Кралството на сърби, хървати и словенци по 50 хиляди тона въглища в продължение на 5 години......Прочети още

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2024, 09:02

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2024, 08:58

Навършват се 143 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

 

Ердоган: Много страни от НАТО не искат Украйна да стане член на алианса

25.09.2024, 21:24

САЩ и много страни от НАТО не искат Украйна да стане член на алианса. Това заяви турският президент Тайип Ердоган в интервю за американската телевизия NBC.
САЩ на първо място не искат да видят Украйна като член на НАТО. Много други държави членки на НАТО също не искат Украйна да се присъедини към алианса. Предвид тези факти не трябва да се прибързва с този процес, каза Ердоган.
Когато взимаме решения, винаги се съобразяваме с позицията на другите страни членки на НАТО. Обсъждаме възможните въпроси на масата за преговори и съответно взимаме окончателно решение, заяви Ердоган.
Той посочи, че позицията на другите държави членки на НАТО ще бъде важна за него при разглеждането на въпроса за приемането на Украйна в алианса.
Турският лидер добави, че Анкара не е взела окончателно решение по този въпрос.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Ямбол посреща контингента ни, който се завръща от мисия в Косово

25.09.2024, 21:15

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще присъства на церемонията по официалното посрещане на военнослужещите от маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на „Регионално командване – Запад” от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR). Ритуалът по посрещане на личния състав ще се проведе на 26 септември в района на военното формирование 52 590 – Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, където преди шест месеца военнослужещите преминаха първоначалната си подготовка. В церемонията ще участват още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началникът на щаба на Съвместно командване на силите (СКС) флотилен адмирал Галин Манев.
За успешно изпълнени задачи при участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово ще бъдат връчени награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СКС. След посрещането е предвидена среща на министъра на отбраната и началника на отбраната с военнослужещите от военните формирования 52 590, 54 100 и 22 130 – Ямбол, съобщава Пресцентърът на МО.
******
В изпълнение на Решение на Министерския съвет на Република България №75/ 01. 02. 2024 г. в началото на април беше развърнато военно формирование от въоръжените сили за участие в състава на Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Формированието беше в състав от над 90 военнослужещи, комплектувани с оръжие, техника и материални ресурси от военни формирования на СКС и Сухопътните войски. Военнослужещите бяха разположени в района на база „Виладжио Италия”, гр. Печ, Косово за изпълнение на задачи по патрулиране, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти (база „Виладжио“ и манастир „Дечани“), противодействие и контрол на масови безредици, поддържане на сили за бързо реагиране при възникнали заплахи в зоната за отговорност.
Оперативният резерв в състав над 100 военнослужещи беше развърнат през май 2024 г., в изпълнение на решение на Министерския съвет и на основание заповед на началника на отбраната, за срок до 4 месеца, като изпълняваше задачи по патрулиране (пеши и механизирани патрули), поддържане на сили за бързо реагиране при възникнали заплахи и осигуряване пропускателния режим.
Източник: https://otbrana.com/

 

Ген. Солфранк: НАТО планира мащабно транспортиране на ранени военни в случай на война с Русия

25.09.2024, 21:00

НАТО планира да координира транспортирането на голям брой ранени военнослужещи далеч от фронта в случай на война с Русия, евентуално чрез влакове болници, тъй като евакуацията по въздух може да се окаже неосъществима. Това предаде Ройтерс, като се позова на изявление на генерал-лейтенант Александър Солфранк, началник на логистичното командване на НАТО (Joint Support and Enabling Command/Съвместно командване за поддръжка и осигуряване).
Бъдещият сценарий за медицинска евакуация ще се различава от досегашния опит на съюзниците в Афганистан и Ирак, каза той в интервю за агенцията. Според него при конфликт с Русия западните военни вероятно ще се сблъскат с много по-голяма военна зона, по-голям брой ранени военнослужещи и поне временна липса на въздушно превъзходство в близост до фронтовата линия.
"Предизвикателството в най-лошия случай ще бъде бързо осигуряване на висококачествени грижи за голям брой ранени", допълни генерал Солфранк, без да уточнява колко ранени военнослужещи НАТО очаква да има.
Планирането на медицинските евакуации е част от много по-широка кампания на НАТО, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., за преразглеждане и повишаване на способността на алианса за възпиране и защита срещу всяко руско нападение.
Германските военни казаха, че очакват Русия да бъде в състояние да нападне страна членка на НАТО още през 2029 г., отбелязва Ройтерс, припомняйки, че руският президент Владимир Путин обяви Запада за агресор, защото въоръжава Украйна.
Войната в Украйна предизвика най-острата конфронтация между Русия и Запада от Кубинската криза през 1962 г. насам, отбелязва агенцията.
Източник: БТА

 

САЩ отпускат на Румъния заем от 920 милиона долара за модернизация на отбраната

25.09.2024, 20:41

САЩ и Румъния ще подпишат споразумение за директен заем на стойност 920 милиона долара за модернизацията на румънската отбрана. Това ще се случи днес на церемония в сградата на румънското правителство на Площада на победата в Букурещ. Подписите си под документа ще сложат румънският финансов министър Марчел Болош (на снимката) и директорът на Агенцията за сигурност и отбрана на САЩ Майкъл Милър. На церемонията ще присъстват премиерът Марчел Чолаку и посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек, става ясно от прессъобщение, изпратено и до редакцията на БТА.
Според информация на местния сайт „HotNews.ro“ правителството е одобрило проекта, иницииран от Министерството на финансите, на заседанието си в понеделник. Той не е бил в публичния ред.
Заемът е по американския механизъм за външни военни продажби (FMS) и е с 12-годишен план за погасяване. Съгласно договореното споразумение тегления от заема ще се извършват от Министерството на националната отбрана на Румъния до размер от 700 милиона щатски долара и от Министерството на икономиката и от името на румънската национална компания Ромарм (Romarm), до сума от 220 милиона щатски долара, чрез сметката, открита от правителството на Съединените щати за Румъния във Федералната резервна банка на Ню Йорк.
От Министерството на финансите твърдят, че заемът няма да засегне държавния бюджет.
На 21 август правителството одобри спешна наредба, чрез която беше създадена правната рамка, позволяваща на Румъния да има достъп до средства при благоприятни финансови условия, чрез програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF), предлагана от правителството на САЩ и правителствата на други държави.
Източник: bta.bg

 

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на 720 ракети „Стингър“ на Египет за 740 млн. долара

25.09.2024, 08:21

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на 720 преносими зенитни ракети „Стингър“ на Египет за 740 млн. долара, предаде Ройтерс, като се позова на прессъобщение на Пентагона.
В Украйна и съседните ѝ страни има голямо търсене на този тип ракети, понеже украинската армия успешно ги използва за отблъскването на руски въздушни удари, отбелязва британската информационна агенция.
Египет няма да използва раменни пускови установки за ракетите „Стингър“, а ще ги постави на превозни средства, оборудвани с пусковата система „Авенджър“.
Ракетите ще бъдат произведени от компанията „Ар Ти Екс корпорейшън“ (RTX Corporation).
Това лято няколко страни от НАТО направиха поръчки на ракети „Стингър“ на стойност близо 700 млн. долара, като производството и доставката им ще продължи до 2029 г.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

25.09.2024, 07:04

На 25 септември 1863 година в с. Бановка, Бесарабия, е роден генерал-лейтенант Иван Колев (1863 – 1917).
Завършва българската гимназия в Болград, Бесарабия (1882), Военното училище в София (1887) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1894).
През Сръбско-българската война (1885) е доброволец от Ученическия легион. Служи като командир на ескадрон в 3-ти конен полк (1887 – 1890), командир на Конно-сапьорна команда (1890 – 1892), старши адютант при 1-ва пехотна софийска дивизия (1894 – 1897), командир на ескадрон в 4-ти конен полк (1897), офицер за особени поръчки (1898 – 1900) и старши адютант в Кавалерийската инспекция (1900 – 1902), помощник-командир на Лейбгвардейския конен полк (1902 – 1904) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1904 – 1908). На 4 октомври 1908 г. е назначен за командир на Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1912).
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е офицер за поръчки към Главната квартира на Действащата армия и началник-щаб на 3-та армия (от декември 1912).
Във Втората балканска война (1913) заема длъжността началник-щаб на 1-ва резервна и на 5-а отделна армия. От 21 октомври 1913 г. поема командването на 1-ва конна бригада, а от октомври 1914 г. – на 10-а пехотна беломорска дивизия. Укрепва Беломорската брегова граница и на 22 януари 1916 г. успява да отблъсне опита за десант на английски и френски военни кораби при Порто Лагос. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като командир на 1-ва конна дивизия (1916 – 1917) и инспектор на конницата, с която воюва на Добруджанския фронт при Курт Бунар, Кочмар, Кара Пелит, Добрич, Мустафа Ачи, Кара Мурад, Мачин и Тулча. Поради заболяване напуска фронта и заминава на лечение във Виена, където умира на 29 юли 1917 г. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 1 и 2 клас.

От 25 до 30 септември 1982 година Българската армия участва в оперативно-стратегическото учение на Варшавския пакт „Щит-82“.
Съгласно плана на територията на Източна България и в прилежащата акватория на Черно море се провежда настъпателна операция на фронта на Приморското настъпление във взаимодействие със силите на Обединения черноморски флот, ВМС на България и Румъния, военнотранспортно подразделение от ВВС на Полша, оперативни групи на Чехословакия и Унгария, Одеския военен окръг и въздушнодесантна дивизия от ВВС на Съветския съюз.
Учението отработва взаимодействието на съединения и части на видовете въоръжени сили и родовете войски на съюзните армии в случай на масирано чуждо нападение по въздух, суша и вода. То включва разузнавателни операции и операции за пробив, въздушнодесантни атаки, въздушна и морска подкрепа на пехотата и десантни операции по брега на Черно море.
В него участват над 60 000 бойци, около 800 танка, 1100 БТР и бойни машини, над 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки.
Краят на най-голямото бойно учение в историята на Българската армия е отбелязан на 1 октомври 1982 г. в Бургас със заключителен тържествен парад. - Още за "Щит-82"

 

Чудните военни машини: Триглавият дракон на СССР – VVA-14 трябваше да пази руските брегове

25.09.2024, 07:00

По време на Студената война ще видим, че страхът може да тласне науката и технологията в една много по-тъмна посока.
Военната промишленост е готова да приеме най-различни предложения, за да бъде с едни гърди пред противника.
Мнозина използват неуспешните опити на СССР за създаването на военна техника, но липсата на късмет, както и ресурси в определено време, може да ни радва, защото при евентуален успех, проектите им най-вероятно щяха да променят генерално историята на света.
Всички са чували за легендарното гигантско каспийско чудовище.......Прочети още

 

Честит празник на всички свързочници!

25.09.2024 06:55

Днес е празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване. Основите на днешните Свързочни войски са положени преди 146 години със създаването на телеграфен взвод към учебно-сапьорната рота в Българската земска войска. Този ден остава в историята и слага началото на дългогодишните усилия, умения, отговорност и всеотдайност на всички специалисти в тази област. - (видео)
На 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска. През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни.
От 1943 г. до наши дни свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944 - 1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските. От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия.
На 1 септември 2021 г. съгласно Постановление №183 от 7 май 2021 г. за приемане на План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. е създадено Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО), като структура в Българската армия на оперативно ниво, чиято мисия е да „осъществява комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана на органите и пунктовете за ръководство, командване и управление на страната и въоръжените сили на стратегическо ниво.“ - Още КИС

 

 

The Telegraph: Китай за първи път в историята искара в морето всичките си самолетоносачи – и това е зловещо събитие

24.09.2024, 22:45

За първи път в историята военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) извадиха в морето едновременно всичките си самолетоносачи. Това дава поглед върху това как Китай може да разположи своите плавателни съдове по време, да речем, на атака срещу Тайван, пише военният наблюдател Дейвид Акс за The Telegraph.
"И трите китайски самолетоносача – бившият съветски "Ляонин“, неговият родствен кораб "Шандон“ и най-новият, най-големият и най-добрият самолетоносач в Китай "Фуджиан“ бяха в морето през почивните дни. "Фуджиан“ беше в Южнокитайско море западно от Тайван, заедно с ескорт, "Ляонин“ беше във Филипинско море източно от Тайван“, пише авторът.
Въпреки че "Фуджиан“ все още не е в експлоатация, скоро ще бъде. Когато се присъедини към флота, Китай ще стане втората по големинасила по броя самолетоносачи в света - пред двупалубния кралски военноморски флот и индийския флот, но все още ще плава зад ВМС на САЩ, който има 11 самолетоносача.
По време на война китайските самолетоносачи биха могли да защитят войските, пресичащи Тайванския пролив, и да нанесат въздушни удари срещу тайванските сили от различни посоки. Те биха могли също така да плават в Тихия океан, за да се противопоставят на бойните групи на американските самолетоносачи, които се насочват да защитават Тайван.
Потенциалният сблъсък на съперничещи бойни групи на самолетоносачи в необятния Тихи океан може да напомня за най-апокалиптичните морски битки от Тихоокеанската кампания от Втората световна война, но има ключова разлика. По време на Втората световна война японският и американският флот - поне през първите няколко години от войната - бяха приблизително равни по брой самолетоносачи и самолети.
"Осемдесет години по-късно американците имат огромно предимство в самолетоносачите и самолетите – предимство, което Китай трудно ще преодолее, дори с огромната си корабостроителна промишлена база и бързата модернизация на флота. Единадесет самолетоносача са много. И въпреки че не всички американски самолетоносачи са налични във всеки един момент и някои от тях принадлежат на Атлантическия флот, Пентагонът би трябвало да може да отдели пет или шест самолетоносача за войната за Тайван“, подчертава Акс.
Освен това самолетоносачите на ВМС на САЩ са по-големи от тези на Китай. Новият самолетоносач на ВМС на САЩ, USS Gerald R. Ford, има водоизместимост над 100 000 тона и носи въздушно крило от повече от 60 самолета, включително десетки изтребители F/A-18 и F-35, въоръжени с ракети с голям обсег . Всички американски самолети имат четири катапулта за бързо изстрелване на изтребители с максимално тегло с пълен товар с оръжия и гориво.
Носачите на КНР са по-малки: "Ляонин" и "Шандун" са с водоизместимост около 60 000 тона. "Фуджиан" - около 70 000 тона. Техният въздушен компонент е по-малък и най-важното е, че само "Фуджиан“ има катапулти - три от тях - и може да изстрелва изтребители J-15 и (в бъдеще) J-35 с максимално тегло.
Това, че китайците изпратиха три самолетоносача наведнъж в морето, е впечатляващо и зловещо за Тайван. Но това е по-малко впечатляващо от много по-голямата флота, която американците биха могли да изпратят в Тайван. И това е добра новина за тайванците.
Но само един американски самолетоносач е постоянно разположен в западната част на Тихия океан: USS George Washington, базиран в Япония. Разгръщането на допълнителни самолетоносачи може да отнеме седмици. Ако китайците внезапно бяха атакували, докато всичките им самолетоносачи бяха в морето, те щяха да имат временно предимство.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Япония освободи командир на боен кораб, навлязъл в териториалните води на Китай

24.09.2024, 17:30

Морските сили за самоотбрана на Япония освободиха от длъжност командира на разрушителя SUZUTSUKI (DD-117, MMSI: 431999553), който в началото на юли наруши морската граница на Китай, навлизайки в териториалното море на народната република. Токио уведоми неофициално Пекин, че инцидентът е неумишлен и е причинен от “навигационна грешка”, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на дипломатически източници.
SUZUTSUKI е извършвал наблюдение на провеждани от Китай учения с бойни стрелби край провинция Джъдзян. Командирът на разрушителя поема кораба едва два месеца по-рано и според разследването “не е знаел, че е нарушил морската граница на Китай”. Агенцията информира, че японските Морски сили за самоотбрана възнамеряват да наложат наказания и на други членове от екипажа на SUZUTSUKI. Корабът остава около 20 минути във водите на Китай.
Пекин изрази официален протест към Токио във връзка с инцидента. Японското правителство отговори, като каза, че в съответствие с международното право корабът има право на мирно преминаване през китайски води. Според Токио китайски изследователски кораби многократно са навлизали в японски териториални води край бреговете на префектура Кагошима на остров Кюшу от ноември 2021 г., за да извършват изследвания.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Петр Павел: Трябва да бъдем реалисти - Украйна ще загуби територии след войната

24.09.2024, 17:00

Украинците и привържениците на Украйна ще трябва да се примирят с факта, че Русия ще запази контрола над окупираните територии след края на войната, поне за известно време. Това мнение изрази президентът на Чешката република Петр Павел в интервю за американския вестник The New York Times.
Павел, бивш високопоставен генерал от НАТО и един от най-силните поддръжници на Киев, вярва, че загубата на украински територии е реалност. Чешкият президент цитира успехите на приятелски настроените към Русия популисти като унгарския премиер Виктор Орбан като подкопаващи европейското единство в подкрепата на страната. Според Павел умората от войната "расте навсякъде“.
Украйна "ще трябва да бъде реалист“ относно перспективите за връщане на територии, окупирани от руснаците, казва чешкият лидер: "Най-вероятният изход от войната ще бъде част от украинската територия временно да бъде под руска окупация“.
Той обаче признава, че тази "временна окупация“ може да продължи с години.
Според него нито Украйна, нито Русия може да очакват да постигнат максималните си цели във войната. За Украйна това изключва връщането на цялата територия, включително Крим, а за Русия ще бъде невъзможно да получи законен отказ от Украйна от региони, за които Москва претендира.
"Да говорим за поражението на Украйна или поражението на Русия – това просто няма да се случи, така че краят ще бъде някъде по средата“, обобщава Павел.
Чешкият президент обаче отхвърли като "глупости“ постоянните призиви от лидери като Орбан за прекратяване на помощта за Украйна и незабавно мирно споразумение: "Като човек, който има известен опит в отбраната и сигурността и познава Русия, знам, че мирът няма да дойде чрез Украйна, която обяви прекратяване на военните действия“.
Както отбелязва NYT, въпреки че позицията на президента на Чешката република е до голяма степен церемониална, възгледите на Петр Павел като цяло съвпадат с тези на сегашното правителство на страната под ръководството на министър-председателя Петр Фиала. Освен това Павел има значително влияние върху въпросите на сигурността като бивш началник на Генералния щаб на чешката армия и бивш председател на Военния комитет на НАТО.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Rheinmetall показа за първи път установката Skyranger 35 на база на Leopard 1

24.09.2024, 16:53

Германският концерн Rheinmetall проведе събитието Skyranger System Demonstration 2024, по време на което показа самоходна зенитна установка на основа на танка Leopard 1. Тя беше оборудвана с установка Skyranger 35, пише полският портал ZBiAM.
Първата публична демонстрация на огневата мощ на Skyranger 35 върху Leopard 1 не беше много успешна. Един от блоковете на контролния панел отказа, но след смяна на блока, която отне един ден, бе извършена стрелба.
За да създаде модела, Rheinmetall използва шасито от Leopard 1A5BE. Кулата е "безпилотна“ - двама членове на екипажа (командир и стрелец) са разположени в носа на корпуса. Самият купола побира 252 боеприпаса, а ефективният обсег на стрелба е четири километра.
Представител на германския отбранителен концерн отбеляза, че този прототип е създаден, за да демонстрира, че модулът Skyranger 35 може да бъде адаптиран към различни типове шасита.
В допълнение, този зенитен танк е създаден, за да отговори на възможните нужди на Въоръжените сили на Украйна. Rheinmetall очаква да поръча най-малко 10 такива превозни средства за военните на Киев, въпреки че тази разработка може да бъде продадена и на други страни.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Гърция се оборудва с F-35, програмата за производството им е в ход

24.09.2024, 16:47

Гръцката програма за F-35 е в ход, като подписването на договора между Lockheed Martin и правителството на САЩ за започване на производството се очаква да стане в най-скоро време, заяви пред Kathimerini Джей Макдоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие на F-35.
"С подписването на Писмото за оферта и приемане (LOA) от гръцкото правителство през юли започнаха преговорите за междуправителственото споразумение. Следващите стъпки включват подписването на договор между правителството на САЩ и Lockheed Martin за производството и доставката на гръцките F-35“, посочи Макдоналд.
По думите му първите самолети ще бъдат доставени на гръцките военновъздушни сили след четири години. "Ние изпълняваме графика за доставка на първоначалната партида от 20 F-35 през 2028 г.“
Първите изтребители за Гърция ще бъдат произведени в Съединените щати, докато останалите могат да бъдат сглобени в съоръженията на компанията в Италия, една от трите фабрики в света, способни да произвеждат F-35.
"Въпреки че няма официален план относно това къде ще се произвеждат самолетите или крайните производствени графици, очакваме първите осем F-35 за Гърция да бъдат произведени в САЩ. Очаква се самолетът да бъде доставен в Гърция през 2030 г.“, подчерта Макдоналд.
Според източници на Kathimerini, строителството на първия гръцки F-35 се очаква да започне след около две години. Гърция първоначално се стреми да придобие ескадрила от 20 бойни самолета, с опция за закупуване на допълнителни 20 F-35 след 2030 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Руски и китайски военни кораби навлязоха в Охотско море

24.09.2024, 13:09

Военни кораби на руския Тихоокеански флот и военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия навлязоха във водите на Охотско море в западната част на Тихия океан в рамките на съвместни военноморски учения, съобщи Ройтерс, позовавайки руската новинарска агенция Интерфакс, предаде БТА.
"По време на морския преход отрядът изпълни задачи по извършването на съвместни маневри, противодействие на безпилотни надводни апарати на предполагаем враг, водене на разузнаване и наблюдение на ситуацията на повърхността с участието на хеликоптерни площадки", съобщи Интерфакс, цитирайки пресслужбата на Тихоокеанския флот на руските ВМС.
В събота Русия заяви, че започва съвместното руско-китайско военноморско учение "Бейбу/Взаимодействие-2024", което ще включва използването на противовъздушни оръжия и оръжия за противодействие на подводници. Руските големи противолодъчни кораби (разновидност на основната категория ескадрени миноносци, бел. ред.) "Адмирал Пантелеев“ и "Адмирал Трибуц", както и корветите "МПК-82" и "МПК-107" са сред бойните кораби, които участват в ученията, съобщи Интерфакс.
В ученията взеха участие и китайските ескадрени миноносци "Синин" и "Уси", фрегатата "Лини" и интегрирания снабдителен кораб "Тайху". "(Корабите) ще извършват артилерийска стрелба, като също така ще използват противолодъчни (за борба с подводници бел. ред.) и противовъздушни оръжейни системи по единен план", съобщи Интерфакс. Охотско море в западната част на Тихия океан е разположено между руския полуостров Камчатка на изток, Курилските острови на югоизток и японския остров Хокайдо на юг, отбелязва Ройтерс.
Източник https://fakti.bg/

 

Нидерландските военновъздушни сили ще се сбогуват с всичките си изтребители Ф-16 в петък

24.09.2024, 08:49

Кралските нидерландски военновъздушни сили ще се сбогуват с всичките си изтребители Ф-16 от военновъздушната база Волкел в петък. След 45 години употреба те ще бъдат сменени. Най-малко шест самолета ще направят последна, прощална обиколка над Нидерландия във формация. Различни места, които са свързани по някакъв начин с изтребителите, ще бъдат обиколени от въздуха, заяви говорител. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.
Прощалният полет ще започне около 13:30 ч. от летището при град Бреда и ще продължи около два часа. От базата Волкел формацията ще мине покрай старата военновъздушна база в Твенте, през Леуварден и до командния център Ню Милиген. След това изтребителите ще минат през Сустерберг, където се извършват медицинските прегледи на пилотите, и ще продължат към Хага, където се намира Министерството на отбраната. Самолетите, които ще летят на височина от най-малко 400 метра, ще могат да се наблюдават и от Гилзе, Рейен и Айндховен.
Самолетите се използват от 1979 г. и според ВВС са остарели, а поддръжката им става все по-скъпа. Те ще бъдат заменени с по-новите Ф-35. Украйна ще получи 24 от старите Ф-16, а други 18 ще отидат в учебен център в Румъния. Не е известно дали вече има бойни самолети в Украйна и поради чувствителността на тази информация до момента нищо не е споделено.
Източник: bta.bg

 

Варна в началото на Кримската война – из дневника на Франсес Дъбърли

24.09.2024, 08:33
1

Fanny Duberly, Camp before Sebastopol. Roger Fenton, 15 April 1855 Франсес (Фани) Изабела Лок (Дъбърли) (Frances Isabella Duberly) е родена на 27 септември 1829 г. в Роудъ (Rowde), близо до Девизес (Devizes), графство Уилтшир (Wiltshire). Тя е най-малкото от осемте деца на сър Уадхам Лок (банкер в Девизес) и Анна Мария Селина Пауъл. Нейният баща умира когато Франсес е на шест години, а майка й - когато е на осем. Отгледана и възпитана от най-голямата си сестра - Селина. Завършва училището-интернат в Хай Уикъмб (High Wycombe) - графство Бъкингамшър (Buckinghamshire). През 1846 г. тя се запознава с лейтенант Хенри Дъбърли (1822-1891) и на 21 февруари 1850 г. става негова жена.
По време на Кримската война (1853-1856) тя придружава съпруга си - капитан Хенри Дъбърли, ковчежник на 8-ми ирландски хусарски полк (8th King's Royal Irish Hussars), и си води дневник. Първото издание на дневника излиза в Лондон през декември 1855 г. (още по време на войната) - „Дневник, воден по време на Руската война, от отпътуването на армията от Англия през април 1854, до падането на Севастопол“ (Journal kept during the Russian war, from the departure of the army from England in April, 1854, to the fall of Sebastopol. By Mrs. Henry Duberly. London, Longman, Brown, Green, and Longmans, 1855).
Умира на 19 ноември 1902 г. в Челтнъм (Cheltenham), Глостършир (Gloucestershire)............Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2024, 08:27

Навършват се 155 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3–та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3-та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 

 

Китай е разработил аналог на дрона камикадзе "Суичблейд 600" с обсег на действие до 200 км

23.09.2024, 21:54

Китайският отбранителен концерн "Норинко" (Norinco) е разработил аналог на американския дрон-камикадзе "Суичблейд 600" (Switchblade 600) с обсег на действие до 200 км, съобщава "Саут Чайна морнинг пост", който теоретично ще може да поразява цели в Тайван, предаде ТАСС.
Той  има скорост около 144 км/ч, а заявеното от производителя време за полет е до 105 минути. Дронът може също така да виси известно време във въздуха, преди да му бъде определена цел или да му бъде заповядано да се върне на мястото на изстрелване.
Както се отбелязва в публикацията, при разработването на дрона "Норинко" е използвала собствена виртуална платформа и изкуствен интелект (ИИ), за да изчисли и избере най-ефективния в аеродинамично отношение дизайн. Първоначално прототипът е можел да остане във въздуха само 78 минути, но след оптимизирането на модела с помощта на изкуствен интелект този срок е увеличен с повече от 30 %.
Както се посочва в публикацията, китайската разработка може да се превърне в по-евтин и по-ефективен аналог на американските устройства "Суичблейд 600", които развиват скорост до 110 км/ч и могат да останат във въздуха до 40 минути, което им дава възможност да поразяват цели на разстояние около 40 км.
Източник: https://www.bta.bg/

 

"Файненшъл Таймс“: Военен брифинг - Русия надделява над украинските сили на източния фронт

23.09.2024, 20:42

В един неотдавнашен зноен следобед екраните на командния център на 15-а бригада на украинската национална гвардия светват с тревожни кадри от източния фронт: радарът показва дузина силно разрушителни руски планиращи бомби, които се насочват към украинските позиции.

Друг екран показва хакнати записи от руски дронове-камикадзе, които се насочват към украински танкове. Третият, от украински разузнавателен дрон, проследява вражески мотоциклети и бъгита, насочващи се срещу войските на Киев. "Виждате как надделяват", мърмори командир, известен с позивния "Феникс"......Прочети още

 

Сухопътните войски обявиха прием на 337 войници, а Гвардията – на 118

23.09.2024, 20:36

Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков е обявен конкурс за войнишки длъжности за приемане на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната  и в чужбина за времето от 10.02.2025 г. до 14.02.2025 г. 337-те свободни войнишки длъжности са във формированията на Сухопътните войски, дислоцирани в гр. Стара Загора,   гр. Ямбол, гр. Хасково, гр. Карлово, гр. Казанлък, гр. Благоевград, гр.  Враца, гр. Плевен, гр. Шумен, гр. Пловдив, гр. Асеновград, гр. Белене, гр.  Смолян, с. Свобода, гр. Горна Оряховица, с. Мусачево и с. Мокрен.
Със заповед на командира на Националната  гвардейска част полковник Кънчо Иванов са обявени 118 вакантни длъжности за войници. Конкурсът е от 26.11.2024 г. и 27.11.2024 г.
Подробности на www.mod.bg

 

Преглед на историческите знамена в Благоевград

23.09.2024, 09:50

На 21 септември, военнослужещи от 3-то бригадно командване, от състава на Сухопътните войски, представиха реплика на бойното знаме на славния 14-ти пехотен Македонски полк, чийто горд наследник са, по време на прегледа на историческите знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от периода 1876 - 1919 г., провел се на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград, съобщават от КСВ.
Инициативата под надслов „За честта и славата” бе организирана от Национално дружество „Традиция”, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей – Благоевград по повод 22 септември - Ден на Независимостта на България.
По време на прегледа бяха представени реплики на бойните знамена, участвали в борбите на българите за освобождение и национално обединение.

 

Фрегатата „Псара“ се завърна в Гърция, след като завърши мисията си в Червено море

23.09.2024, 09:24

Гръцката фрегата „Псара“ F-454 се завърна във военноморската база на остров Саламис (Саламина) вчера, след като завърши мисията си в Европейската операция „Аспидес“ („Aspides“) в Червено море, защитавайки търговски кораби от атаки на хусите, съобщава в. „Катимерини“.
След завръщането на фрегатата във военноморската база началникът на Главния щаб на гръцките военноморски сили вицеадмирал Димитриос-Елефтериос Катарас се качи на кораба, придружен командващия флота вицеадмирал Полихронис Кулурис.
Те приветстваха капитана и екипажа на фрегатата и ги поздравиха за успешното изпълнение на мисията им.
През септември друг гръцки плавателен съд – фрегатата „Спецай“, се очаква да отплава за Червено море, за да се включи в европейската операция. Гръцките военноморски сили публикуваха видео от пристигането на „Псара“ във военноморската база на Саламис.

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2024, 07:31

Навършват се 155 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

В продължение на 39 години 23 септември е празник на БНА

23.09.2024, 07:26

С Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия – денят на обявяването на Септемврийското въстание през 1923 г. - (Септемврийското въстание през погледа на чуждите медии)

Министър на народната отбраната е армейски генерал Петър Панчевски, участник в това въстание. Празникът се чества в продължение на 38 години. По това време, обикновено ставаха кадровите размествания и новоназначенията при висшия команден състав. Отдавна не е така. Празниците на армията ни също се менят.
След обявяването на България за народна република през 1946 г. честването на празника на 6 май е прекратено. За празник на армията е възприета датата 9 септември, а през 1947 г. е проведен първият празничен военен парад в Народна Република България. И след 1953 г., когато за Ден на Българската народна армия е определен 23 септември, парадите продължават да се състоят на 9 септември. Най-значимото провеждане на военен парад у нас е през 1974 г., когато участва и значително количество военна техника, включително над 160 единици авиационна техника. Внушителен е и парадът през 1981 г., посветен на отбелязаната тогава 1300 годишнина от основаването на Българската държава.
В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец.
След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров. - Още за БА
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Великите битки, променили историята: Аустерлиц (1805 г.)

22.09.2024, 12:57

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти........Прочети още

 

63 години от първия полет на Ми-2

22.09.2024, 12:55

На днешната дата се навършват 63 години от първия полет на вертолета Ми-2, който е осъществен на 22 септември 1961 г.
Машината, тогава с означението В-2 се управлява от летеца-изпитател Герман Алферов. Първоначално вертолетът е тестван на висене, след това в свободен полет. Всичко приключва в рамките на 15 минути. Алферов остава доволен.
Разработката на Ми-2 стартира от ОКБ Мил в края на 50-те години на миналия век, като идеята е да се създаде задвижван от един газотурбинен двигател, заместник на Ми-1. Проектът е означен, като В-5, но скоро става ясно, че компановката с един двигател не е подходяща и се преминава към разработката на двудвигателния В-2.
Първоначалната идея е В-2 да се експлоатира основно от цивилни оператори, най-вече за аерохимическа работа, медицински задачи, превоз на пътници до отдалечени площадки и други подобни, чисти цивилни, задачи. ОКБ Мил получава правителственото задание на 30 май 1960 г.
След успешните изпитания на първия прототип, в края на 1961 г. полита и втория прототип. Първоначално вертолетът се готви основно за аерохимическа работа, където е и фокуса на тестовете по онова време.
През септември 1963 г. е взето решение В-2 да се вкара в серийно производство под означението Ми-2, но производството няма да се извършва в Съветския съюз, а в Полша. През януари 1964 г. е подписан договор за лицензно производство в полското предприятие PZL Swidnik.
Серийното производство стартира през 1965 г., първоначално с готови китове от СССР, но след това в Полша са усвоени повечето елементи от вертолета. Основното изключение са двигателите ГТД-350. Развитието на вертолета се осъществява съвместно от ОКБ Мил и PZL Swidnik.
Разработени са десетки цивилни и военни варианти. Серийното производство приключва през 1985 г. след сглобяването на цели 5505 бройки. След това, PZL Swidnik се опитва да наложи подобрената версия PZL Kania, но в следващите няколко години са сглобени едва 19 бройки.
Ми-2 оставя дълбока диря и в българската авиация. През 1970 г. са доставени първите селскостопански Ми-2, като са получени общо около 30 машини. ПСАУ получава пет вертолета, които се използват за санитарни и други цивилни задачи. В системата на МВР постъпват други пет вертолета.
ВВС получават първите осем вертолета през 1973 г., последвани от два през 1975 г., четири през 1977 г. и последните два през 1985 г. Те получават бордни номера от 201 до 216. Машините идват в разнообразни конфигурации, като се използват за учебни и транспортни задачи, радиационно-химическо разузнаване от въздуха, командно-контролни задачи, както и непосредствена поддръжка.
Българските ВВС спират полетите с типа през 1997 г. след серия технически проблеми и изтекли ресурси. МВР лети с последния си Ми-2 до есента на 2006 г. Типът се използва у нас за аерохимическа работа още няколко години след това. - Още за Ми-2
Източник: https://aero-bg.com/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

22.09.2024, 12:51

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).
Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.
На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.
В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Исторически календар

22.09.2024, 12:47

 Цар Фердинанд I и генерал-лейтенант Михаил Савов на фронта, октомври 1912 г.На 22 септември 1912 година с Височайша заповед №1 на цар Фердинанд І е създадена Обща главна квартира.
Стратегическото ръководство на войските през Първата балканска война (1912 – 1913) се осъществява от Главно командване, Щаб на Действащата армия (Оперативен отдел, Цензурно-картографски отдел, Управление на инспектора на Артилерията, Управление на инспектора на Инженерните войски, Санитарна инспекция), Главно тилово управление (Щаб, Главно интендантство, Главно управление на съобщенията и етапите) и Военносъдебна част (Полево главно военно прокурорство). Цар Фердинанд І възлага на себе си Главното командване на Действащата армия. За свой помощник назначава генерал-лейтенант Михаил Савов, а за началник на Щаба на Действащата армия – генерал-майор Иван Фичев. Задачата на Щаба на Действащата армия е да организира и ръководи бойните действия на войските. Организирането на хранителното, вещевото и паричното доволствие на частите е поверено на Главно тилово управление. За комендант на Общата главна квартира е назначен началникът на разформираната Кавалерийска школа, от чийто постоянен състав са създадени Ординарчески ескадрон, Комендантска секция, Стражарски ескадрон и Стражарска рота. На 30 септември 1912 г. Общата главна квартира се установява в Стара Загора. Градът е център на телеграфните съобщения в Южна България и дава възможност за връзка с всички войскови части и учреждения на фронта, както и с останалата част на Царството. Седалището на Главната квартира остава там до 25 октомври 1912 г., когато във връзка с отдалечаването от театъра на активните бойни действия, който доближава Чаталджанската укрепена линия, е преместена в Лозенград, Източна Тракия.

На 22 септември 1926 г. в с. Джулюница, Великотърновско, е родена Сийка Костадинова Цончева – единствената българка-летец, пилотирала военен, граждански, водосамолет и вертолет.
След гимназията завършва полувисше училище за медицински сестри и същевременно записва в Аероклуб – Варна, курсове по парашутизъм. През 1948 г. взима първия си изпит за пилот в Аероклуб – Граф Игнатиево. На следващата 1949 г. постъпва като курсант в НВВУ „Г. Бенковски”. Завършва през 1950 г. и е произведена в звание лейтенант. След завършването на инструкторски курс остава там като инструктор. В рамките на две години обучава курсантите за втори пилотски изпит.
От 1952 г. е назначена на водолетище „Чайка“ – Варна. Като военен летец пилотира хидросамолетите Арадо-196 А-3 „Акула“, Хенкел-60 „Тюлен”. След това службата я отвежда към военнотранспортния авиополк, където лети на По-2, Як-12, Ли-2 и вертолет Ми-1.
От 17 февруари 1970 г. Сийка Цончева е част от Българската гражданска авиация – санитарно звено. Лети на самолет Ан-14 „Пчьолка“. Подполковник от запаса. На 17 септември 1976 г. загива заедно със 7 пътници при изпълнение на полет Кърджали – София.

 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2024, 12:40

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Politico: САЩ натрупват флот и сухопътни войски в Аляска поради нарастващата руска и китайска активност

21.09.2024, 20:15

Американската армия постоянно увеличава присъствието си в близост до Аляска, разполагайки разрушител и армейско подразделение, въоръжено с ракетна система с далечен обсег на действие, докато напрежението се увеличава поради засилената военна активност на Русия и Китай в близост до бреговете на Аляска, пише американското издание Politico.
През последния месец разрушителят USS Sterett (DDG 104) е изпратен към бреговете на Аляска в отговор на действащите в района руски военни кораби, армейски части са се приземили на отдалечен остров в Аляска, а ескадрили изтребители и други самолети, базирани в Аляска, са поставени в повишена готовност. Действията следват поредица от руски въздушни операции, които заобиколиха въздушното пространство на Аляска, и докато руски и китайски военни кораби провеждаха съвместни учения в Тихия океан близо до Япония.
Москва започна да разгръща своите сили в Индийско-тихоокеанския регион и Арктика, тъй като отношенията ѝ с Китай се задълбочават отчасти благодарение на войната в Украйна. До голяма степен без съюзници в Европа, с които да си партнират, руските кораби и самолети проведоха серия от мащабни учения в Тихия океан, тъй като Пекин и Москва се сближават поради изолацията на всяка от страните от международната общност, като се основават на икономическите връзки, предизвикани от международните санкции.
Външният министър на Русия предупреждава, че тя е "напълно готова" за конфликт с НАТО в Арктика.
"Виждаме, че НАТО засилва ученията, свързани с възможни кризи в Арктика“, заявява Сергей Лавров, според руските държавни медии, в коментар за документална поредица.
"Нашата страна е напълно готова да защитава интересите си във военно, политическо отношение и от гледна точка на отбранителните технологии", допълва той.
Арктика включва територии, принадлежащи на осем държави: Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Канада, САЩ, Исландия и Русия. Всички те, с изключение на Русия, са членове на НАТО.
Въпреки това Лавров предупреждава, че "Арктика не е територия на Северноатлантическия алианс", и заявява, че други държави, които не са арктически, като Китай и Индия, имат интереси там.
Сенаторът Дан Съливан е дълбоко загрижен за ситуацията, като отбелязва значително нарастване на мащаба и честотата на руската и китайската военна дейност в региона. Съливан, който лобира пред военните лидери за модернизиране на военната инфраструктура на Аляска, подчертава, че е важно да се противопоставим на "агресивните действия на авторитарните режими".
"Темпото се е повишило много", заявява в интервю старшият член на сенатската комисия по въоръжените сили. "Броят на средствата се е увеличил значително. Руснаците използват въздушни, надводни и подземни сили, но те го правят в много по-голяма степен съвместно с Китай, отколкото някога са го правили. Те очевидно са ескалиращи".
През юли Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана прихвана руски и китайски бомбардировачи, летящи само на 321 км от брега на Аляска. Това бе първият случай, в който средства от двете държави са прихванати по време на съвместна операция, като самолетите излитаха от една и съща руска военновъздушна база.
Съливан отбелязва предизвикателството, свързано с разстоянието, тъй като американските изтребители е трябвало да стартират от авиобаза, отдалечена на около 1 609 км, като подчертава необходимостта от повече инфраструктура, която да подпомага по-бързата реакция.
Новите военни разположения и предупреждения на САЩ идват на фона на многократните прихващания на руски самолети за наблюдение в близост до въздушното пространство на САЩ и началото на мащабното китайско-руско учение в Японско море, наречено "Океан 2024", което включва десетки военни кораби и над 120 военни самолета.
На други места в региона около 130 войници от 11-та въздушнодесантна армия на САЩ и 1-ва и 3-та многонационална оперативна група изпратиха части в Шемя на Алеутските острови, които са под контрола на САЩ, на около 1 931 км западно от Анкъридж като част от предварително планирано учение, което придоби ново значение в битката за разполагане в региона.
Разполагането но военни сили включва високомобилна артилерийска ракетна система, изтеглена от съвместната база Lewis-McChord във Вашингтон, и радари за проследяване на въздушни заплахи.
Ескадреният миноносец Sterett, който в началото на месеца напусна родното си пристанище в Сан Диего, тази седмица влезе в рядко използваното пристанище в Дъч Харбър, на около 1 770 км югозападно от Анкъридж на Алеутските острови, докато патрулира в Берингово море.
Говорител на Северното командване на САЩ е изпратил по електронната поща изявление, в което се посочва, че разрушителят е "разположен в подкрепа на мисията за морска национална отбрана на Северното командване на САЩ в отговор на известните руски учения в този регион".
Заплахата от страна на руските сили продължава да се развива. На 15 септември катерът на бреговата охрана на САЩ Stratton откри четири руски военни кораба, включително подводници и фрегати, на 91 км северозападно от Пойнт Хоуп, Аляска. Руските кораби останаха от руската страна на морската гранична линия, като същевременно преминаха на около 48 км навътре в изключителната икономическа зона на САЩ съгласно международното право.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Шолц отново се противопостави на прехвърлянето в Украйна на ракети Taurus, "които могат да летят до Москва"

21.09.2024, 20:10

Германският канцлер Олаф Шолц за пореден път е отхвърлил призивите за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна. Той е заявил това по време на събитие в град Нидерсдорф в Бранденбург, съобщава "Европейская правда", като се позовава на агенция DPA.
Според Шолц, въпреки че много хора са го убеждавали да предаде Taurus на Украйна, "аз няма да доставям крилати ракети, които достигат до Москва".
"Мога и ще ви уверя още сега в това: ще се придържам към тази позиция", е подчертал той.
Германският канцлер също така е подчертал необходимостта да се обмислят варианти за мир на фона на руската агресия срещу Украйна.
В същото време той e критикувал позицията на на някои партии, които разглеждат мирните преговори като алтернатива на подкрепата за Украйна. "Това е наивно", е коментирал Шолц.
Германия последователно отказва да предаде на Украйна крилати ракети Taurus - дори след като Великобритания, Франция и САЩ предадоха своите оръжия с голям обсег на действие.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Пускането в експлоатация на фрегатата „Неархос“ е още една важна стъпка за гръцките военноморски сили

21.09.2024, 13:20

Гърция ще започне преговори за закупуване на четвърта фрегата от типа „Белара“ (Belharra), в допълнение към трите, построени от френската „Навал груп“ (Naval Group), съобщи министърът на националната отбрана Никос Дендиас по време на спускането на вода на втората такава фрегата във Франция в четвъртък, предаде за БТА агенция АНА-МПА.
По време на спускането на вода на втората от трите фрегати тип „Белара“ (носеща името „Неархос“) в корабостроителницата в Лориан Дендиас добави, че Гърция ще започне и програма за модернизиране на редица кораби на гръцките военноморски сили. „Неархос“ е втората фрегата, която е спусната на вода след първата – „Кимон“, и ще бъде последвана от строителството на третата – „Формион“. - (видео)
По-конкретно Дендиас каза, че с програмата за изграждането на четирите фрегати „Белара“, с проектите за модернизация на фрегатите МЕКО, на ракетните катери „Русен“ и на гръцките подводници, които ще започнат незабавно в Гърция, както и с придобиването на четири патрулни катера клас „Айлънд“ (ISLAND), които скоро ще се присъединят към гръцкия флот, и с бъдещото участие на Гърция в проектирането и изграждането на новата фрегата „Констълейшън“ (CONSTELATION) и в програмата за еврокорвета, ще бъде изграден непробиваем ракетен щит на повърхността на Егейско море.
Правителството също така се надява да увеличи броя на гръцките компании, които допринасят за строежа на фрегати, от сегашните 12% на 15%, добави той.
По-силно присъствие
Пускането в експлоатация на „Неархос“ е още една важна стъпка за гръцките военноморски сили и гръцките въоръжени сили, както и стъпка напред към изпълнението на „Програма 2030“, отбеляза Дендиас. То също така потвърждава силния ангажимент на правителството на Мицотакис за укрепване на националната отбрана и насърчаване на условията за сигурност и просперитет на гръцкия народ.
„Засилваме присъствието си в Източното Средиземноморие, като в същото време защитаваме границите и интересите на Европейския съюз, никога не поставяме под въпрос законните права на други регионални държави и винаги спазваме правилата на международното право и разпоредбите на Конвенцията на ООН по морско право ,“ подчерта той.
Говорейки за гръцко-френските отношения, министърът на отбраната заяви, че те имат дълго минало и са много близки, с общи ценности и цели – особено в областта на отбраната и сигурността – което се потвърждава от подписания от тях отбранителен пакт, който призовава за взаимопомощ в случай на външна заплаха. Дендиас подписа договора на 28 септември 2021 г.
Наред с други въпроси гръцкият министър говори и за разширяване на сътрудничеството с френски компании в дългосрочен план, особено с „Naval Group“, и за отваряне на гръцката отбранителна индустрия към глобални отбранителни инициативи. Една такава инициатива, каза Дендиас, е подготовката на първия гръцко-френски симпозиум за иновации с помощта на наскоро създадения Гръцки център за иновации.
Министърът беше придружен от началника на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция генерал Димитриос Хупис и вицеадмирал Димитриос-Елефтериос Катарас, началник на Генералния щаб на Военноморските сили на Гърция.
Спецификации на фрегатата
Фрегатата „Неархос“ е с водоизместимост 4500 тона, дължина приблизително 122 метра, максимална скорост 27 възела, екипаж от 120 души и разполага с модерни цифрови технологии.
Те включват, наред с другото, интегрираната сензорна мрежа PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), в която са събрани почти всички сензорни системи на бойния кораб, усъвършенствания сонар за борба с подводници тип CAPTAS-4 и напълно цифровия радар Sea Fire.
Източник: bta.bg

 

Държавният департамент на САЩ одобри продажба на ракети „Джавлин“ на България

21.09.2024, 07:57

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на България на ракети „Джавлин“ (Javelin FGM-148F) и прилежащото им оборудване на обща стойност 114 милиона долара, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.
Съгласно решение на Народното събрание от 8 август тази година Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” се предвижда да бъде извършен посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини „Страйкър“, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение и впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Джавлин”. - Още ПТРК
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

21.09.2024, 97:40

На 21 септември 1898 година в с. Войводино, Варненско, е роден капитан I ранг Борис Рогев (1898 – 1976).

Завършва Военното училище в София (1920) и Висшия курс за морски офицери при Флота (1921). Служи в морските специални школи, в отрядите миноносци и в Дунавската пристанищна и крайбрежна полицейска служба в Русе. Специализира астрономия и навигация в Парижкия университет (1927 – 1931) и получава научна степен по математика, физика и астрономия.
През 1932 г. е назначен за началник на Хидрографското отделение към Държавния военен географски институт. С кораба „Камчия“ проучва и картографира в мащаб 1:10 000 Варненския залив (1933). Под негово ръководство са извършени хидрографски проучвания на отделни участъци от северното крайбрежие на Егейско море и магнитни измервания във Варненския и Бургаския залив (1942 – 1944).
От 1946 до 1951 г. е началник на Държавния военен географски институт, а след това – началник на катедра „Математика“ и преподавател по топография във Военна академия „Г. С. Раковски“.
През 1954 г. се уволнява от армията и преминава в запаса. Автор е на 25 научни труда в областта на хидрографията, математическата геодезия и астрономията.

На 21 септември 1940 година българската войска навлиза в Южна Добруджа.
Операцията по заемането на Южна Добруджа е възложена на 3-та армия (4-та пехотна преславска дивизия, 1-ва бърза дивизия, 4-ти граничен полк), усилена с флотски части (стражевият кораб „Бургас“, три торпедоразрушителя, два катера и рота морска пехота), под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Съгласно разработения план възвърнатата територия е разделена на четири зони, които трябва да се заемат последователно в срок до 1 октомври 1940 г. Със специална заповед от 21 септември 1940 г. цар Борис ІІІ нарежда на армията в 9.00 ч. да навлезе в градовете и селата на Южна Добруджа. Министърът на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов командва колоната, настъпваща към Тутракан. Войските по направлението Варна – Балчик – Добрич са под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Начело на флотската групировка, предназначена за действия по Черноморското крайбрежие, е командващият морските войски капитан І ранг Асен Тошев. В указания срок 3-та армия излиза на границата от 1912 г., а силите на флота заемат всички пристанища и крайбрежието от Балчик до Дуранкулак. Само за 10 дни Южна Добруджа е приобщена към Отечеството и по мирен начин е постигната една част от целите за национално обединение. Възвърнатата област е включена във военнотериториалното деление на страната. Формирани са и се установяват като постоянни гарнизони 31-ви пехотен полк в Силистра, 46-и пехотен полк в Добрич и въздушна част, базирана на летище Балчик.

73 години от постъпването в НВМУ на випуск 1951-1957 г
На 10 август 1951 г. в двора на НВМУ „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Стефан Караджа“ 37 се събраха около 700 младежи от всички краища на страната.
Това бяха основно шестнадесетгодишни младежи, завършили V гимназиален клас (IX клас), които се явиха на конкурсни изпити за приемане във Военно-гимназиалния отдел на НВМУ. Между тях имаше и 15, 17 и даже 18 годишни младежи. След проведените конкурсни изпити по математика и български език и литература, и много строгите медицински прегледи, със заповед на началника на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Ангел Папазов от 26 август 1951 г. бяха приети 146 младежи и бе сформирана 10-а рота в училището.
Ще напомня, че до 1947 г. в Морското училище приемането е било само на младежи, завършили IX клас. За първи път в 1947 г. са приети за обучение и младежи със завършено средно образование. Те се обучават заедно с приетите две (три, при дванадесет-класно средно образоване) години по-рано младежи във Военно-гимназиалния отдел.........Прочети още

 

 

Военноморският флот на САЩ се готви за война с Китай до 2027 година

20.09.2024, 21:02

Американският флот се подготвя за възможността за военни действия срещу Китай до 2027 г. Това се съобщава в план на началника на щаба на Военноморския флот на САЩ адмирал Лиза Франчети. „Този ​ план има две стратегически цели: готовност за война с Китайската народна република до 2027 г. и осигуряване на дългосрочно превъзходство на ВМС на САЩ“, се отбелязва в документа. По-специално, ВМФ на САЩ планира да ограничи забавянията при кораборемонтните дейности, бързо да оборудва флота с безпилотни летателни апарати и безпилотни плавателни съдове, а също така ще се съсредоточи върху набирането на персонал за осигуряване на работата му.
В интервю за Асошиейтед прес Франчети каза, че Китай се готви да атакува Тайван през 2027 г. „Обръщам голямо внимание на 2027 г., [китайският] президент Си Дзинпин каза на своите въоръжени сили, че трябва да бъдат подготвени да атакуват Тайван тази година“, каза адмиралът.
По-рано началникът на Индо-тихоокеанското командване на САЩ адмирал Джон Акуилино посочи безпрецедентното нарастване на бойната мощ на Народноосвободителната армия (НОА) в региона. Той предположи, че континентален Китай се готви да атакува Тайван до 2027 г. Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиен каза в тази връзка, че континентален Китай никога няма да позволи остров Тайван да стане независима държава и се противопоставя на теорията на САЩ за съществуването на така наречената китайска заплаха в региона.
Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в Китайската гражданска война. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от повечето страни, включително Русия, това е един от регионите на КНР.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Австралия може да прехвърли на Украйна изведени от експлоатация танкове Abrams

20.09.2024, 20:45

Украинската армия може да получи изведени от експлоатация австралийски танкове M1A1 Abrams. Според Sydney Morning Herald, австралийското правителство работи с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по план за прехвърляне на танковете в Украйна за борба с руските сили. По-рано изглеждаше, че Австралия не планира да предостави танковете, но сътрудничеството със САЩ отваря възможността това решение да бъде преразгледано.
Един от най-опитните командири на австралийската армия, генерал Питър Лийхи, подкрепя идеята за предоставяне на изведени от експлоатация танкове на Украйна, допълва УНИАН.
"Изненадан съм защо тези танкове все още не са предложени на Украйна. Въпреки че се извеждат от експлоатация, това са висококачествени машини, които имат поддръжка и резервни части, а украинците имат голяма нужда от тях", заявява генералът.
Танковете M1A1 Abrams, закупени от Австралия през 2004 г. за 550 млн. долара, не са били използвани в бойни действия и трябва да бъдат заменени с по-нови модели. През юли Австралия изведе от експлоатация 59 от тези танкове, което повдига въпроси за тяхната съдба - съхранение, утилизация или прехвърляне в Украйна. Освен това украинската общност в Австралия е изразила възмущението си, че изведеното от експлоатация военно оборудване, по-специално патрулни автомобили и надуваеми лодки, се продава на онлайн търгове, вместо да бъде предадено на фронтовата линия.
Василий Мирошниченко, посланик на Украйна в Австралия, е подчертал, че танковете са ключов елемент на отбраната: "Нашите войници се нуждаят от тях и с удоволствие биха ги използвали, ако Австралия ги предостави директно или чрез САЩ".
Министърът на отбраната Ричард Марлес, който през февруари изключи възможността за изпращане на танкове в Украйна, наскоро смекчи позицията си, като заяви: "Преговаряме с украинското правителство за различни варианти".
Правителствени източници също са потвърдили, че Марлес проучва как да реализира прехвърлянето на танкове в съответствие с правилата за износ на военна продукция на САЩ.
Бившият високопоставен служител на Министерството на отбраната Майкъл Шобридж също се е застъпил за трансфера: "Тези танкове са в добро състояние. Украинците водят война за своето оцеляване и ние трябва да им помогнем възможно най-скоро".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Сръбската армия проведе демонстрация на оръжия „Застава 2024“ по повод Деня на сръбското единство

20.09.2024, 20:13

Сръбската армия проведе демонстрация на оръжия  „Застава 2024“ по повод Деня на сръбското единство, свобода и национално знаме, съобщи телевизия РТС. На военното летище „Полковник-летец Миленко Павлович“ бяха показани множество съвременни въоръжения и военна техника. Вратите на летището в Батайница бяха отворени за граждани до 15 часа. - (видео)
Президентът Александър Вучич заяви, че няма област, в която Сърбия да е постигнала толкова драстичен напредък, като въоръжените сили и положението на войниците. - (видео)
Министърът на отбраната Братислав Гашич поздрави представителите на Министерството на отбраната и сръбските въоръжени сили за изключителната организация на демонстрацията на способности „Застава 2024″ и каза, че войниците са гордостта на родината. „Всички членове на нашата армия, които участваха в подготовката и провеждането на това голямо и значимо събитие, заслужават голямо признание и искрени поздравления“, каза Гашич.
Сръбският премиер Милош Вучевич заяви, че се гордее със сръбската армия и напредъка в нейното оборудване и модернизация. „Видяхме фантастични неща на демонстрацията на способности „Застава 2024“ на сръбските въоръжени сили, на военното летище „Полковник-летец Миленко Павлович“ в Батайница“, каза Вучевич.
Сръбският президент Александър Вучич посочи, че на днешното изложение са забелязани четири до четири и половина пъти повече дронове, отколкото последния път. Той добави, че Сърбия има първите 1000 дрона „Комарац“, а 500 бяха представени днес. Президентът каза, че са поръчани нови многоцевни ракетни установки от чужбина и посочи, че Сърбия ще придобие някои оръжия, които ще доминират и ще създадат стратегическо и тактическо предимство за Сърбия, всичко с цел, както той посочи, възпиране на потенциален агресор на наша територия. „Сърбия няма никакви агресивни или нападателни намерения“, отбеляза Вучич.
Източник: bta.bg

 

Правителството на Сърбия одобри въвеждането на задължителна военна служба за младежите за срок от 75 дни

20.09.2024, 20:08

На заседание на сръбското правителство днес бе подкрепено предложението за връщане на военната служба, съобщи сръбската телевизия РТС.
Военната служба ще е за срок от 75 дни. Президентът Александър Вучич заяви, че министрите на днешното заседание на правителството са подкрепили предложението за връщане на задължителната военна служба. Той добави, че ги е информирал за подробностите от срещата в Брюксел, за дискусиите, които е имал относно ситуацията в Косово и за предстоящите срещи, които ще проведе.
Александър Вучич написа в профила си в Инстаграм, че благодари на министрите, които са подкрепили предложението за създаване на работна група, която да обмисли дейности и мерки, насочени към активиране на задължението за военна служба.
„Посочих, че това е голямо нещо за Сърбия, не само за отбраната на страната, но и защото ще засили чувството за отговорност и сериозност на младите хора, които ще им бъдат необходими за всичко, с което ще се сблъскат в цивилния живот.
„Градовете и общините, където се намират казармите, също ще се възползват от задължителната военна служба, защото тези райони ще се издигнат икономически и ще напреднат и ще се развиват още по-бързо“, каза Вучич.
Източник: bta.bg

 

Започна втората активация на противоминната група

20.09.2024, 20:04

За подобряване на условията за корабоплаване в Черно море между Република България, Румъния и Турция бе подписан меморандум и създадена  Противоминна група в Черно море (MCM BLACK SEA), със задача гарантиране безопасността на морския трафик и борба срещу заплахата от морски мини.
От 19 септември 2024 г. в пристанище Бургас започна втората активация на MCM BLACK SEA, съобщават от ВМС.
За времето на активацията се предвижда, MCM BLACK SEA да бъде в състав от 4 кораба:
- спомагателен кораб „Гюнгюр Дурмуш“ с бордови номер 574, от състава на ВМС на Република Турция, на борда на който ще е разположен плаващия щаб на операцията;
- минен ловец „Струма“ с бордови номер 33, проект ,,Трипарти“ от състава на ВМС на Република България;
- базов миночистач „Аксанте“ с бордови номер 30, проект ,,Муска“ от състава на ВМС на Румъния;
- минен ловец „Акчай“ с бордови номер 270, проект ,,Айдън“ от състава на ВМС на Република Турция.
Източник: https://otbrana.com/

 

Утре отдаваме последна на пилотите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

20.09.2024, 19:59

Министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги ще отдадат последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември.
Поклонението пред двамата пилоти ще се състои на 21 септември 2024 г. от 10.00 ч. в района на авиобазата в Долна Митрополия, съобщава Пресцентърът на МО.

 

The Economist: Украйна е процъфтяващ пазар за балканските производители на оръжие

20.09.2024, 16:55

Докато войната в Украйна продължава, производителите на оръжие от Западните Балкани преживяват бум. Производството на оръжия се е увеличило няколко пъти, пише The Economist.
След разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век терористите и гангстерите се радват на голям брой оръжия. Сега е ред на западните правителства. В момент, когато в Украйна бушува война, те изземват боеприпаси и минохвъргачки от региона. Производителите на оръжие от Западните Балкани са в подем. Сръбският износ на оръжие се е увеличил четири пъти от 2020 г. насам около 800 млн. евро (1,6 милиарда лева) от неговите боеприпаси са отишли в Украйна след инвазията. Износът на Босна през първите четири месеца на 2024 г. почти се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година. Нейните фабрики за боеприпаси работят денонощно, твърди Ясмин Муянович от Института за стратегии и политики "Нови линии", изследователски център.
Според The Economist от 2020 г. насам износът на сръбски оръжия се е увеличил четирикратно: след нахлуването на Русия в Украйна Сърбия е доставила боеприпаси на стойност около 800 млн. евро. Износът на Босна почти се е удвоил през първите четири месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година. Нейните заводи за боеприпаси работят денонощно.
Тези държави са в състояние да произвеждат толкова много оръжия, защото някога са имали голяма армия, подкрепяна от обширен военнопромишлен комплекс. Остатъците от отбранителната промишленост сега са концентрирани в Босна и Сърбия, които осигуряват над 90 % от военния износ на Западните Балкани.
Според публикацията особен интерес за Украйна и нейните поддръжници представлява способността на индустрията да произвежда боеприпаси и оборудване по съветски и натовски стандарти. Освен това един босненски снаряд може да струва с една четвърт по-малко от западния.
Въпреки че и в Босна, и в Сърбия действат закони, които им забраняват да продават оръжия във военни зони, тези страни са намерили обходни пътища чрез трети страни. Така например основният купувач на босненски патрони са Съединените щати, които ги пренасочват към Украйна. Но Сърбия, въпреки отказа си да наложи санкции на Русия, изпраща хиляди артилерийски снаряди чрез Чешката република, Турция и подставени фирми. Балканските членки на НАТО - Хърватия, Албания, Черна гора и Северна Македония - предадоха значителна част от запасите си от стари съветски оръжия. Хърватия обаче вероятно ще ремонтира износените кувейтски танкове М-84 (югославската версия на съветския Т-72), които ще бъдат изпратени в Украйна, допълва РБК-Украйна.
Economist смята, че за някои балкански правителства подобно производство на оръжия е възможност да спечелят политическо доверие в Америка и Европейския съюз. Това важи с особена сила за тези, които се стремят да се присъединят към ЕС, като Босна и Албания. Босненските фабрики за боеприпаси, които някога са били на ръба на затварянето, сега са с пълен персонал.
Що се отнася до Сърбия, за нейния президент Александър Вучич продажбата на оръжия на Украйна е както част от деликатното балансиране между Запада и Русия, така и добър бизнес.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Вестник "Българска Армия", брой 38 (2024), 20 септември, 2024 годинa (pdf)

 

Атанас Запрянов: Политизирането на авиокатастрофата в Граф Игнатиево е вредно

20.09.2024, 11:59

Политизирането на авиокатастрофата в Граф Игнатиево е вредно. Коментарите за инцидента преди да е разчетена черната кутия само заблуждават обществото. Това заяви пред БиТиВи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.
Според него не е редно да се искат оставки, преди да е станало ясно какво точно се е случило и кой носи отговорност.
Той посочи, че разчитането на черната кутия ще даде яснота какво е довело до трагедията. По думите му тя ще бъде разчетена в завода производител до 10 дни. Запрянов отбеляза, че падналият самолет е бил в гаранция след ремонт.
Министърът подчерта, че ще се провери дали се спазват мерките за безопасност във ВВС и във Висшето военно училище в Долна Митрополия.
Той подчерта, че с преминаването към самолети F-16, страната ни ще има нужда и от нов учебен самолет. Запрянов поясни, че се водят разговори в тази посока. По думите му към момента не е належащо да бъде закупуван такъв.
Военният министър увери, че доставката на F-16 се движи по график. Според него трябва да подготвим нашата инфраструктура, за да ги приемем. Запрянов добави, че общо 30 пилоти се обучават в САЩ да летят на F-16.
По отношение на пейджърите бомби, използвани за поразяване на бойци на Хизбула, той заяви, че България не произвежда такива устройства. По думите му твърденията за българска следа са манипулативни.

 

„Свалете противника на всяка цена, ако трябва се разбийте в него!“ – как няколко Су-9 преследваха Lockheed U-2

20.09.2024, 08:53

В края на 50-те години на миналия век, ЦРУ нарежда на американските авиатори да започнат по-сериозни разузнавателни полети над СССР. Повечето пилоти са оптимисти, защото получават достъп до един от най-модерните и изключително бързи американски разузнавателни самолети, останали без аналог и до днес – Lockheed U-2. Той е и единственият кандидат за изпълнението на тази мисия. Причината да се даде една по-голяма свобода на действие идва и с факта, че ЦРУ допуска липсата на технологично развитие, както и прихващане на самолети на височина над 20 хиляди метра – територията, в която U-2 продължава да се развива с невероятна скорост.
Мисията на американците е да прелитат над Пакистан и спокойно да преминават съветското въздушно пространство. Първите няколко полета са натоварващи, но колкото повече опит се трупа в черната птица, толкова по-малко внимание се обръща на факта, че това не е самолет, който може да остане неуязвим за противника. Докладите на летците карат ЦРУ да започне да изпълнява и други най-различни мисии и да разширява периметъра на действие. Първият разузнавателен полет в по-дълбоката територия на СССР е възложен на капитан Франсис Гари Пауърс, който излита американската база в Пешавар, Пакистан........Прочети още

 

 

Германия и Норвегия обмислят да увеличат броя на поръчките за новата подводница Type-212CD

19.09.2024, 20:45

"Постигнат е важен етап в германско-норвежката програма за подводници: фазата на проектиране на шестте подводници Type-212CD приключи успешно по график с "критичния преглед на проекта" (CDR)", се посочва в съобщение на компанията ThyssenKrupp Marine Systems, предава Naval News и допълва, че Германия и Норвегия обмислят да увеличат броя на поръчките за новата подводница. - (видео)
"Този успех бележи ключова стъпка напред в строителството на тези най-съвременни подводници. CDR гарантира, че изискванията и очакванията на клиентите и на Тhyssenkrupp Marine Systems са изпълнени в окончателния проект.
Кристиан Роге, ръководител на оперативното звено "Подводници в Тhyssenkrupp Marine Systems, подчертава значението на напредъка на проекта: "Горди сме, че постигнахме този важен етап".
"Това означава, че вече сме създали всички необходими условия за строителството на подводниците 212CD. По време на целия процес споделеното разбиране на проекта и проектната документация гарантира, че пропуските, рисковете и проблемите са идентифицирани на ранен етап. Това ни помага да съгласуваме оптимално веригите за планиране, снабдяване и производство с изискванията на проекта".
"В тясно сътрудничество с германско-норвежката съвместна проектна организация, норвежката агенция за отбранителни материали Forsvarsmateriell и германския орган за обществени поръчки за въоръжените сили (BAAINBw), Тhyssenkrupp Marine Systems прегледа повече от 100 000 страници документация през последните три години, за да гарантира, че проектите отговарят на сложните и обширни изисквания на клиентите", се посочва в съобщението.
"На следващия етап производството на подводниците ще бъде засилено въз основа на разработените проектни спецификации. Първите изпитания са планирани да започнат през 2027 г. Доставката на първата подводница за норвежките военноморски сили е планирана за 2029 г.".
И Германия, и Норвегия обмислят да увеличат броя на поръчаните подводници. Кристиан Роге подчертава: "Доволни сме от положителните сигнали от страна на Германия и Норвегия. Това подчертава необходимостта от нашите продукти. Последните постижения в процеса на проектиране показаха, че отговаряме на изискванията на клиентите и че техническите условия са налице. Разполагаме и с достатъчен производствен капацитет. Ние сме в готовност, когато се появи необходимост от допълнителни варианти за кораби."
През следващите месеци се очакват политически решения както в Германия, така и в Норвегия. Едно положително решение ще бъде силен сигнал за обекта в Кил и извън него.
"Подводниците ще променят правилата на играта чрез подобрен стелт, който ще намали уязвимостта им, и чрез потенциално увеличаване на броя на корпусите, което ще увеличи капацитета за възпиране", заяви по-рано контраадмирал Оливър Бердал.
Новата подводница на Норвегия, Type-212CD, се изгражда в рамките на германско-норвежкото стратегическо партньорство, което предвижда доставката на T212CD и за двата военноморски флота. Задвижващата система на подводницата съчетава технологиите за въздушно-независимо задвижване (AIP) и водородни горивни клетки, за да осигури значително по-голяма издръжливост при потапяне".
"Подводницата може да остане под вода в продължение на седмици, без да се излага на опасност, и това променя правилата на играта", заяви контраадмирал Бердал.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

С почетен караул от Специалните сили в с. Войводиново бе открит паметник на капитан Петко войвода

19.09.2024, 20:20

Днес в село Войводиново, област Пловдив, беше открит паметник на легендарният български войвода Петко Кирков, останал в историята като Капитан Петко войвода, съобщават от СКСО.
Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев прие строя на почетния караул от състава на СКСО и заедно с кмета на селото Димитър Тосев и кмета на община Марица Димитър Иванов откриха тържествено новоизградения паметник.
Негово благоговейнство отец Емилиян освети бюст-паметника на революционера и призова присъстващите да бъдат добри хора и да подават ръка на по-слабите от тях така, както го е правил в миналото и капитан Петко войвода.
Слова произнесоха полковник от запаса доц.д-р Петър Ненков, който припомни житието на българския четник и Пенка Чакалова-Генева, потомка на рода на капитан Петко войвода.  
Командирът на СКСО генерал-майор Матеев се обърна към кмета на селото с благодарност за вярата, плама, енергията и силата, с които той организира това и редица други патриотични събития. Изрази своята благодарност и признателност и към всички присъстващи за това, че не са забравили своята история, своите национални герои и възпитават децата си в същия дух. Накрая завърши с думите, изписани на новооткрития паметник – „Няма бъдеще оня народ, който не познава историята и не тачи героите“.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода.
Петко Киряков (Кирков) Петков, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.
Източник: https://otbrana.com/

 

Набират средства за Паметника – портал на 7–ми пехотен Преславски полк в Шумен

19.09.2024, 20:15

Дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на Паметника – портал на 7–ми пехотен Преславски полк в Шумен бе обявена днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в областния град,  съобщава информационнат аагенция. На нея присъстваха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, деканът на шуменския му факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полк. Станчо Станчев, заместник областният управител Диян Димитров, председателят на Инициативния комитет за възстановяването на паметника д-р Владимир Йолов, членове на комитета, включително военно-патриотични организации, както и десетки съпричастни към инициативата.
Според изготвената количествено-стойностна сметка за възстановяването на паметника ще са необходими над 171 хил. лв. До момента има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната, отбеляза Йолов. По думите му бъдещият паметник-портал към военно училище ще бъде най-големият в България.
Паметникът е ситуиран така, че всички от шуменския факултет на Националния военен университет „Васил Левски“ да преминават през него, каза ген. Маламов. „Щастлив съм, че в Шумен ще започне да се изгражда такъв монумент за признателност към нашите предшественици. Това начинание е едно добро доказателство, че патриотизмът има различни форми. Благодаря за вашата инициатива. Националният военен университет е плътно зад вас“, допълни той.
На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ в края на февруари тази година отново бе обсъдено възстановяването на Портал-паметника на Седми пехотен Преславски полк в Шумен. Председателят на Инициативния комитет за възстановяването му д-р Владимир Йолов припомни, че има изготвен идеен проект за паметника.
Областната комисия „Военни паметници“ на заседанието си на 30 август 2023 г. одобри мястото, на което в Шумен да бъде възстановен Портал-паметник на Седми пехотен Преславски полк. Членовете на комисията тогава единодушно подкрепиха предложението паметникът да се изгради при съществуващия портал, контролно-пропускателния пункт (КПП) едно, в района на шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет „Васил Левски”. И тогава архитект Валери Колев представи изработена от него нова визуализация на бъдещия паметник, който ще стане действащ портал на военното училище в Шумен.
На осем големи мраморни плочи ще бъдат изписани имената на войниците, подофицерите и офицерите от полка. От двете му страни ще се поставят запазените оригинални каменни лъвове, бе припомнено на днешната среща.
Желаещите да дарят средства за възстановяване на Паметника – портал на 7–ми пехотен Преславски полк могат да внесат пари на откритата за инициативата смета, с IBAN: BG30IORT8048109658881 и титуляр Сдружение „Седми пехотен преславски полк“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Румънското министерство на отбраната поиска одобрение от парламента за покупка на 44 щурмови машини тип „амфибия“

19.09.2024, 09:00

Румънското Министерство на националната отбрана поиска днес предварително одобрение от парламента за започване на процедурата за покупката на 44 амфибийни щурмови машини тип AAV-7, предаде Аджерпрес.
В писмото, изпратено до ръководството на двете камари на парламента, се посочва, че превозните средства са от инвентара на американската морска пехота, а покупката, стойността на която се оценява на 210 милиона долара без ДДС, ще бъде осъществена чрез програмата за помощ в областта на сигурността Foreign Military Sales.
Според документа Върховният съвет за отбрана на страната е одобрил меморандум за допълване на броя на амфибийните щурмови машини тип AAV-7.
В съобщение на министерството се отбелязва, че оборудването на въоръжените сили с посочената военна техника е част от целите на програмата за трансформация на румънската армия до 2040 г.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

19.09.2024, 08:55

На 19 септември 1941 година в Стара Загора е формиран 2-ри армейски пехотен попълващ полк.
От 30 октомври 1941 до 20 май 1942 г. полкът е на югоизточната граница. На 15 юни 1942 г. е разформиран, а в началото на декември 1943 г. – отново сформиран и включен в състава на 1-ви корпус в Сърбия.
От 20 декември 1943 до 10 септември 1944 г., когато е разформиран, носи името 122-ри пехотен полк.
На 10 януари 1945 г. полкът отново е мобилизиран и преименуван в 1-ви армейски пехотен попълващ полк с командир полковник Георги Консулов.
Участва във втория период на войната срещу Германия (1944 – 1945) в състава на 1-ва българска армия. В ожесточените сражения при унгарските села Мат и Гордиша по време на Дравската отбранителна операция загиват 192-ма бойци от 1-ви армейски попълващ полк.

На 19 септември 1944 година започва подготовка на Българската армия за войната срещу Германия.
От 19 до 25 септември е проведена обща мобилизация, в резултат на която личният състав на българската армия достига 474 000 души с над 3100 оръдия и минохвъргачки, 97 средни и 38 леки танка, 270 бойни самолета и 24 кораба. До края на септември от войската са отстранени 336 офицери, оценени като нелоялни към властта на Отечествения фронт. За командващи армии, командири на съединения и в щаба на войската са назначени 45 запасни офицери – членове на Военния съюз и на Отечествения фронт, уволнени през 1935 – 1937 г. На 651 командири от Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) са присвоени офицерски звания. Българският Щаб на Главното командване не разполага с предварително разработен план за война с доскорошния съюзник и поради това в кратки срокове е подготвен „План за настъпление на българските войски на Запад“. Той предвижда разгромяване на част от балканските сили на Вермахта, прекъсване възможностите им за придвижване на север и освобождаване на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. Стратегическите задачи включват преграждане на комуникациите на групата армии „Егея“ по долините на реките Морава и Вардар и в Косово поле, както и осигуряване левия стратегически фланг на Съветската армия. За действия срещу противника южно от Стара планина на българо-югославската граница към края на септември 1944 г. са съсредоточени 14 български дивизии и бригади, сведени в три отделни армии – 2-ра, 1-ва и 4-та за настъпление по Софийско – Нишкото, Кюстендилско – Скопското и Горноджумайско – Велешкото оперативно направление

 

55 години от първия полет на Ми-24

19.09.2024, 08:48

Днес се навършват 55 години от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.
Дебютният полет е извършен от летецът-изпитател на Мил Герман Алфьоров. Четири дни по-рано той изпълнява и първото зависване с първия прототип на вертолета, означен тогава като В-24.
През март 1967 г. Президиума на Министерския съвет на СССР дава нареждане до конструкторските бюра на Мил и Камов за изготвяне на технически проект на специализиран боен вертолет. В Камов създават въоръжена версия на морския вертолет Ка-25, докато в Мил пристъпват към проектирането на тежка скоростна и двудвигателна машина, която взаимства част от агрегатите и системите от съществуващите по това време Ми-8 и Ми-14.
Предпочитанията са за проекта на Мил, като през май 1968 г. е издадено постановление на ЦК на КПСС, с което се дава началото на работата по бойния вертолет В-24.
Ръководителят на проекта В-24 е самият Михаил Мил, който стриктно следи за прилагане на неговата идеология при конструиране на машината. За главен конструктор е назначен Виктор Кузнецов. Същинската проектантска работа започва през август 1968 г.
Залага се на използването на доста елементи от Ми-8/14. На първо място това са втулката и лопатите на носещия винт, опашният винт, автоматът-наклонител и елементи от трансмисията. Заложено е на двигателя Изотов ТВ3-117, който в края на 60-те вече задвижва първите морски вертолети Ми-14. От самото начало на вертолета се придава изключително изчистена аеродинамична форма. За разполагането на сериозното въоръжение се предвижда своеобразно крило – една от бъдещите отличителни черти на Ми-24.
През февруари 1969 г. правителствена комисия утвърждава окончателния вид на вертолета и почти веднага започва сглобяването на прототипа. Първият прототип излиза от халето за окончателно сглобяване през юни същата година.
Изпитанията не вървят много гладко, но няма непреодолими технически трудности. Общо в изпитанията се включват два прототипа и 10 предсерийни Ми-24. Държавните изпитания от страна на НИИ на ВВС започват през юни 1970 г. и продължават година и половина. Както обаче диктува съветската традиция, серийното производство на вертолета започва преди окончателното им завършване и първите серийни Ми-24А започват да излизат от завод „Прогрес”, град Арсениев във втората половина на 1970 г.
С известни пръсвания през 90-те години на миналия век, производството на Ми-24 продължава и до днес. Актуалната му версия се нарича Ми-35М и продължава да намира добър прием по света. - (видео)
През лятото на 1979 г. първите Ми-24 предназначени за българските ВВС пристигат у нас. - Още за Ми-24

 

Техническите характеристики на новия изтребител МиГ-35

19.09.2024, 08:42

Производителят (ОКБ МиГ, авиазавод "Сокол") определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство, като публикува подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.
Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

19.09.2024, 08:37

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.
Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

Как Русия взима Финландия от Швеция?

19.09.2024, 08:30

Ако за шведите преминаването на Финландия под господството на руския цар е велика трагедия, то за финландците това е надежда за създаване в бъдеще на първата им национална държава.
Когато през 1917 г. от руините на Руската империя се ражда независима Финландия, това не става от само себе си. Политическата свобода, която руските царе дават на финландците през столетието, в което те живеят в състава на Русия, им позволява да създадат "държава в държавата".
Много векове преди това финландците живеят под властта на шведските крале, но дори не могат да си мечтаят за подобно нещо.......Прочети още

 

 

Абсолютно ненужен риск: Кой е разрешил на разбилия се L-39ZA да лети толкова ниско?

18.09.2024, 21:15

Двама летци загинаха, след като самолета им L-39ZA на българските военновъздушни сили се разби по време на тренировка във военновъздушната Трета авиобаза на 13 септември.
Имената на загиналите са майор Петко Димитров, 51 г., и лейтенант Венцислав Дункин, 28 г. И двамата са били пилоти-инструктори. Катастрофата стана малко след обяд, докато са извършвани маневри на ниска височина в авиобазата в рамките на репетиция за авиошоу, което е било насрочено за 14 септември, но бе отменено по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.
Смъртта на пилотите беше потвърдена на кратка пресконференция в авиобазата от служебния министър-председател Димитър Главчев, министър Запрянов, заместник-началника на отбраната лейтенант Цанко Стойков и командира на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров.
Преглеждайки налични кадри, поместени широко онлайн и в медии, може да се направим информирано предположение, че причината за инцидента е пилотска грешка, следствие от цялостната организация на ВВС, управлението и културата в авиацията........Прочети още

 

В НАТО вече се обсъжда сключване на сделка с Путин

18.09.2024, 21:07

Някои от съюзниците на Украйна започват да говорят за това как може да приключи битката срещу руската инвазия, пораждайки опасения в западни столици, че усилията могат да доведат до това Киев да бъде принуден към преждевременно прекратяване на огъня, пише агенция Bloomberg, цитирана от УНИАН.
Според източници на изданието, като част от дискусиите за стратегията за следващата година, официални лица все по-сериозно обмислят възможността за прекратяване на войната чрез преговори. Събеседниците потвърдиха, че решението за преговорите ще бъде взето от Киев и че никой не оказва натиск върху Володимир Зеленски. Не се споменава за кои страни става въпрос.
Но тъй като войната навлиза в поредната зима, няма признаци за пробив на бойното поле, което кара някои служители на съюзниците да започнат да проучват възможността за излизане от безизходицата чрез дипломация.
Отбелязва се, че Москва се бори да продължи напред, но нейните ракети са унищожили значителна част от енергийната инфраструктура на Украйна. Това поражда опасения как страната ще оцелее тази зима.
Преговорите за прекратяване на боевете ще трябва да разрешат ключов въпрос: как да се гарантира, че Украйна няма да стане уязвима за бъдеща руска атака, като същевременно се нейните съюзници бъдат уверени, че няма да бъдат въвлечени в пряк конфликт с Кремъл.
За Запад смятат, че Владимир Путин ще се възползва от несигурността на Запада след сключването на сделката. Някои съюзници са на мнение, че времето между изборите в САЩ през ноември и встъпването в длъжност на президента следващия януари може да предостави прозорец на възможност. Напускащата администрация на Байдън може да има повече политическа свобода да преговаря за сделка. Вероятността за „алтернативни сценарии“ през следващите месеци е висока, добави източникът на Bloomberg.
Източник "Факти"

 

Германия ще удължи до 2026 г. мисията си в Ирак срещу „Ислямска държава“

18.09.2024, 20:42

Германското правителство реши днес да удължи разполагането на войници от Бундесвера в Ирак до януари 2026 г., предаде ДПА.
Правителственият заместник-говорител Волфганг Бюхнер заяви, че правителството е одобрило удължаването на мисията от около 500 германски войници, след молба на иракското правителство за допълнителна подкрепа срещу терористичната организация „Ислямска държава“.
Мисията трябваше да приключи в края на октомври. Удължаването ѝ изисква одобрение от долната камара на германския парламент - Бундестага.
Германските сили подпомагат усилията на мисията на НАТО в Ирак и операция „Непоколебима решителност“ - водената от САЩ кампания срещу „Ислямска държава“.
Терористичната групировка контролираше големи райони от Ирак и Сирия в продължение на няколко години, преди да бъде до голяма степен разбита от водената от САЩ коалиция. Смята се обаче, че терористични клетки продължават да действат и в двете страни.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Загиналите пилоти са повишени във военно звание

18.09.2024, 16:48

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г., съобщава Пресцентърът на МО.
Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 - Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.
Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090 – Долна Митрополия, е повишен във военно звание „капитан“.

 

Предстои придвижване на личен състав и военна техника по републиканската пътна инфраструктура

18.09.2024, 16:44

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от ГКПП Видин през София до ГКПП Кулата във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“. Автоколоната ще премине обратно по същия маршрут на 15 октомври 2024 г., съобщава Пресцентърът на МО
Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември 2024 г. от ГКПП Видин до ГКПП „Капитан Андреево“. Обратното им придвижване по републиканската пътна инфраструктура ще бъде на 23 септември 2024 г.
Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“. 

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2024, 16:34

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 

Исторически календар

18.09.2024, 16:30

На 18 септември 1915 г. в с. Кара кьой, Драмско, е роден Петър Димитров Манолев.
Завършва Военното на Негово Величество училище на 16 юни 1939 г., випуск 58-и „Родопски“ с чин подпоручик. От 16 юни 1942 г. е повишен в поручик, от 15 ноември 1946 г. е капитан.
Авиационната си подготовка получава в Полша. След завръщането си в България служи във Въздушната школа в Казанлък през 1939 г., след това във 2-ри армейски орляк, командир на крило в Изтребителния полк. Завършва Изтребителната школа за висш пилотаж в Карлово през 1940 г.
С Министерска заповед № 35/1942 г. е изпратен като старши инструктор в Изтребителната школа в Долна Митрополия. Подготвя 7 випуска изтребители.
С Министерска заповед № 103/1944г. е назначен за командир на 682-ро изтребително ято от 3/6 изтребителен орляк. Участва във въздушните боеве, сваля 4-моторен бомбардировач Боинг Б-17, ранен успява да кацне по корем на летище Божурище. Във втората фаза на войната срещу Германия участва във всички бойни полети с изтребителния орляк.
След войната е командир на юнкерско учебно ято 1946 г., от 1947 г. заема различни длъжности в Щаба на Въздушни войски, присвоено последно звание – полковник.
За участието си в отбраната на София по времето на Втората световна война е награден с военен орден „За храброст“ – IV степен, 2-ри клас. Уволнен през 1953 г. Умира на 19 март 2013 г.

Навършват се 165 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове.

 

За пневматичната ловна пушка R-1

18.09.2024, 16:23

Един от утвърдените производители на този вид ловно оръжие е Beeman Precision Airguns. Американската компания предлага няколко модела, а сп. Лов и риболов разказва за един от тях. Става дума за модела R-1, който е класически представител на еднозарядните пневматични пушки с чупеща се цев. Принципът е широко известен – цевта е свързана с бутало, което нагнетява въздух в пневматичен цилиндър и след издърпване на спусъка, под въздействието на пружина, буталото изстрелва въздуха през малък отвор и той изхвърля сачмата. - (видео)
Металните части са от въглеродна стомана, като външните им повърхности са оксидирани с цел предпазване от корозия. Ложата и прикладът се изработват в едно цяло от буково дърво, като приклада е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък с вдлъбнатина в средата. R-1 е снабдена с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, защитена от цилиндричен метален сенник, а мерникът е регулируем.
По принцип на този тип пневматични пушки мерната линия е доста къса, тъй като и мушката и мерника се монтират върху 12-каналната цев, а това влияе на точността на стрелбата. Ето защо голяма част от любителите на пневматични оръжия ги използват с оптика, особено за лов на дребни животинки или пернати. Спусъкът и спусковата скоба са стандартни, като спусъка е двупозиционен, а усилието за взвеждането му е около един килограм.
Усилието за взвеждане на пружината е 15 kg, а началната скорост на 4,5-милиметрова сачма тип чашка е 285 m/s при дулна енергия от 19 J. Началната скорост на 5-mm е 258 m/s, а дулната енергия – 20,5 J, на 5,5-mm е 230 m/s, а дулната енергия – 22 J. Предлагат се три варианта на оръжието в зависимост от калибъра, като по-големите калибри са подходящи за лов.
Тук трябва да се отбележи, че цевта с калибър 5,5 mm е 6 канала, а не 12 както всички останали. По принцип пневматичните пушки се използват за тренировки по стрелба, развлекателна стрелба, състезания и лов. Фирмата дава едногодишна гаранция за своя продукт, който се предлага на доста високата цена от около $600. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg/

 

 
 

Руски военни кораби са навлезли във водите на САЩ край Аляска, за да избегнат морския лед

17.09.2024, 20:45

Бреговата охрана на САЩ съобщи днес, че е проследила група руски военни кораби, които са навлезли във водите на САЩ край Аляска с цел да избегнат морския лед, което е разрешено от международните правила и обичаи, предаде Асошиейтед прес.
Екипажът на катер на американската брегова охрана е наблюдавал руските военни кораби да пресичат морската граница, след което те са навлезли на 30 мили (48 км) навътре в изключителна икономическа зона на САЩ. Това се е станало на близо 60 мили (100 км) северозападно от Пойнт Хоуп.
Руските плавателни съдове са включвали две подводници, фрегата и влекач, се казва в съобщение на американската брегова охрана.
Контраадмирал Меган Дийн заяви, че бреговата охрана активно патрулира по морските граници на Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море, за да „защитава суверенните интереси на САЩ, рибните запаси на САЩ и да съдейства за съблюдаването на морските норми“.
Източник: bta.bg

 

Швеция ще увеличи разходите си за отбрана с 1,3 млрд. долара през 2025 г.

17.09.2024, 20:40

Най-новият член на НАТО Швеция планира да увеличи разходите си за отбрана с 13 млрд. крони (1,3 млрд. долара) в държавния бюджет за 2025 г. до общо 138 млрд. крони, съобщи министърът на отбраната Пал Йонсон, цитиран от Ройтерс.
Военните разходи ще се увеличат през 2025 г. до 2,4 % от БВП от 2,2 % през тази година, а през 2028 г. се очаква да достигнат 2,6 %, заяви Йонсон на пресконференция.
Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през 2022 г. предизвика исторически обрат в политиката на доскоро военно необвързаната Швеция, която тази година се присъедини към НАТО и се ангажира да продължи да увеличава военния си бюджет, отбелязва Ройтерс.
Дясноцентристката правителствена коалиция, която разчита на подкрепа от крайнодесната партия „Шведски демократи“, се очаква да представи на 19 септември в парламента проектобюджета си за 2025 г.
Източник: bta.bg

 

В Букурещ ще обсъждат актуални теми от дневния ред на НАТО

17.09.2024, 17:21

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се проведе на 18 септември 2024 г. в румънската столица Букурещ, съобщава Пресцентърът на МО.
Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
Форумът ще предостави възможност за обсъждане на актуални въпроси, свързани с общите заплахи за сигурността и засилването на колективния отбранителен и възпиращ потенциал на Алианса. В рамките на срещата ще бъдат дискутирани и координирани общи позиции по темите от дневния ред на НАТО, по които ще бъдат взети решения на предстоящата среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО през октомври 2024 г.

 

Американските военни заявиха, че са приключили изтеглянето си от Нигер

17.09.2024, 13:39

Американските военни заявиха, че са приключили изтеглянето си от Нигер, предаде Ройтерс.
През април управляващата хунта на западноафриканската държава нареди на САЩ да изтеглят близо 1000 военни.
Преди преврата Нигер беше ключов партньор на САЩ в областта на в борбата срещу бунтовниците в региона на Сахел в Африка, които убиха хиляди хора.
Изтеглянето на САЩ от Нигер беше извършено на етапи, като американските сили и средства се изтеглиха от военновъздушна база 101 в Ниамей на 7 юли и от военновъздушна база 201 в Агадез на 5 август.
„През последното десетилетие американските войски обучаваха нигерските сили и подкрепиха ръководени от партньори мисии за борба с тероризма на „Ислямска държава“ и „Ал Каида“ в региона“, се казва в изявление на американските сили.
Източник: bta.bg

 

Най-голямата южнокорейска отбранителна компания ще строи завод за бронирани автомобили в Румъния

17.09.2024, 12:07

Южнокорейската авиокосмическа индустриална компания Hanwha Aerospace планира изграждането на завод за бронирани превозни средства в Румъния, съобщават местни медии. Според плановете на най-голямата военна компания на азиатската страна изграждането на съоръжението ще започне в началото на 2025 година.
"Румъния ще се превърне в регионален център за всички сухопътни системи на Hanwha в Европа", съобщи вицепрезидентът на компанията Петер Бае пред News.ro. Все още обаче Hanwha не оповестява избраното местоположение, както и други детайли относно предстоящия проект.
Първият завод на групата извън Южна Кореа
Водещата южнокорейска компания откри свой завод в Австралия през август. Това е първото съоръжение от подобен тип под бранда на дружеството, което се изгражда извън територията на Южна Корея. По всяка вероятност, заводът в северната ни съседка ще е подобен на този в Австралия.
Това става ясно след подписването на договора за 54 155-милиметрови гаубици и поддържащи превозни средства за Министерство на отбраната. Документът беше подписан през юли и е на стойност 1 млрд. долара. Той обхваща доставката на 54 самоходни гаубици K9 и 36 машини за доставка на боеприпаси K10.
Именно по неговата сила, Hanwha се ангажира да изгради мащабни съоръжения за производство и поддръжка, които да също и икономически и индустриални ползи, коментира Бае.
Като част от плановете за разширяване на партньорството си с Румъния, Hanwha Aerospace предлага Redback за модернизацията на бойните машини за армията (IFV) на румънската армия. Redback, сред най-модерните IFV в света, притежава редица иновативни технологии, сред които система за активна защита Hard-Kill, високи нива на защита от взривове и други.
Източник: https://money.bg/

 

На тази дата през 1912 година се сформира Трета българска армия

17.09.2024, 09:28

На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още

 

За подводния звуков маяк на нос Шабла и още нещо..

17.09.2024, 09:21

Дейностите на Хидрографската служба (ХС) по навигационно-хидрографското и хидрометеорологично осигуряване силите на ВМС на  България през 70-те и 80-те години на ХХ в. се  разширяваха в  съответствие с развитие на тенденциите в осъвременяване на тактиката им в съвременните (тогава) условия. Това изискваше подмяна на средствата  за навигационно осигуряване, подобряване на системата за контрол  и  управление на информацията за тяхното техническо състояние.
Работата в това направление доведе до доставяне и монтаж  на нова  апаратура за главните фарове по българското Черноморско крайбрежие.
През периода 1978 - 83 г. бяха монтирани нови светооптически системи (фарове) тип АСА-500, (старите механизми и оптики бяха предадени на  Военноморския музей в  гр. Варна) - на н. Шабла, н. Калиакра, н. Галата, н. Маслен нос.
Интересни събития по системата на управлението им се развиха още с постъпването ми в ХС като механик на хидрографен кораб ХК-501. През  лятото на 1967 г. корабът участва в подготовката и прекарването на  подводен  кабел между България (залив Болата, Калиакра) и СССР (Севастопол). Трябваше да поставим буйове по трасето на кабела в точки- на подхода на кабела към нашето крайбрежие и точките на изменение на посоката му в крайбрежната част (Русалка и Болата)......Прочети още

 

На този ден през 1912 година

17.09.2024, 09:10

На 17 септември 1912 година, в навечерието на Балканската война, с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация. Посрещната с ентусиазъм, мобилизацията се провежда организирано и завършва предсрочно. За прикриване съсредоточаването на войските е създадена Прикриваща армия (Хасковски отряд, 8-а и 3-та пехотна дивизия, Сборна конна бригада и Конна дивизия) с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов. Военното училище и Школата за запасни подпоручици са разформирани, а личният състав получава назначение в строевите части.
За осем денонощия броят на мобилизираните офицери, подофицери и войници достига 599 879, сведени в 358 дружини, 262 батареи и 48 ескадрона. От тях 366 209 души се числят в Действащата армия, а останалите – в Народното опълчение, доброволческите формирования (Македоно-одринско опълчение и 52 чети), допълващите и граничните части. Едновременно с мобилизацията се извършва съсредоточаване на частите към районите на военните действия.
Първа армия начело с генерал-лейтенант Васил Кутинчев се групира в района на Тополовград от двете страни на р. Тунджа.
Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов е разположена в района на Хасково – Любимец – Симеоновград.
Трета армия на генерал-лейтенант Радко Димитриев е съсредоточена в района източно от Ямбол и разположението й остава неизвестно за турското командване. Общият фронт на трите армии е около 120 км и те са готови преди противника да започнат военни действия.
Седма пехотна рилска дивизия с командир генерал-майор Георги Тодоров заема района на Кюстендил и Дупница за настъпление по Струмското направление. В района Ракитово – Батак – Чепеларе се развръща Родопският отряд под командването на генерал-майор Стилиян Ковачев, а в района на Хасково – Хасковският отряд с командир полковник Васил Делов......Прочети още

 

Промениха постановлението за определяне на пунктове за управление за военно време на държавни органи

17.09.2024, 09:08

В Държавен вестник са публикувани измененията и допълненията на Постановлението на Министерския съвет за определяне на пунктовете за управление за военно време. С тях се извършат необходимите изменения,  породени от промяната в структурата на изпълнителната власт, е записано в мотивите към проекта на документа.
Очакваните резултати са свързани с осигуряване на необходимите  условия за работа на съответните държавни органи във военно време.  При подготовката на постановлението е изготвена предварителна  оценка на въздействието, която съдържа класифицирана информация и е  маркирана с ниво на класификация „Поверително“. Със същото ниво на  класификация е и становището на дирекция „Модернизация на  администрацията“, с което се съгласува без бележки изготвената оценка на  въздействието на нормативния акт.
Проектът съдържа три секретни приложения за определяне на  пунктовете за управление за военно време,  за замяна на названието Държавна агенция „Електронно управление” /ДАЕУ/  с Министерство на електронното управление /МЕУ/ и задължението на министъра на отбраната да уведоми заинтересованите  министерства  и ведомства  за извършените  допълнения.

 

 

Турция е в процес на безпрецедентно разширяване на военноморския си флот

16.09.2024, 20:01

Турция е в процес на безпрецедентно разширяване на военноморския флот, като се превръща в една от най-големите морски сили в Европа. Докато някои съседи са разтревожени, Анкара настоява, че изграждането е отбранително и има за цел да отговори на нарастващите регионални ангажименти. “Трябва да имаме силен и ефективен флот, за да живеем в мир по нашите земи”, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, след приемане в експлоатация на поредна подводница.
Заедно с новия хеликоптероносач, фрегатите и над дузината бойни кораби в процес на строителство, това е част от усилията на Ердоган за укрепване на турския флот.”Това отговаря на политическата програма на Ердоган за оказване на влияние в чужбина – от Катар до Сомалия и Либия”, казва Серхат Гювенч, професор по международни отношения в университета “Кадир Хас” в Истанбул.
“За военноморските сили това означава по-голяма роля в отбраната на страната – вече не само териториална, но и предна отбрана от чужбина. Променена е мисията на военноморските сили. Преди турските моряци отплаваха в морето, но се връщаха още същия ден в родните си бази и нощуваха в домовете си. Това вече не е така”, казва Гювенч. Турските военноморски сили се превръщат в голяма регионална сила. Военното присъствие на Турция в чужбина включва бази в Катар, Либия и Сомалия, с които са сключени споразумения.
Анкара твърди, че разширяването ѝ е насочено към нарастващите заплахи в региона.
“Когато погледнете конфликтите в Черно море, Средиземно море и Червено море, всички те са около Турция”, казва Месут Казин, съветник на турския президент и професор в университета “Йедитепе”. Той посочи и ролята на Турция в НАТО: “Модернизацията на военноморския флот е от полза за НАТО и за сигурността на западните съюзници, особено по отношение на петрола и сигурността на корабоплаването”.
Гърция, която има дългогодишни териториални спорове с Турция в Егейско и Средиземно море, изрази особена загриженост. Израел също алармира за разрастването на военноморските сили на Турция, включително за военните дронове, разположени в контролирания от Турция Северен Кипър. “Някои от военноморските действия на Турция, като базата за безпилотни летателни апарати в Северен Кипър, може да са насочени към Израел”, казва Галия Линденстраус, старши изследовател в Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.
Гърция също модернизира военноморските си сили в отговор на това, което вижда като турска заплаха. Министър-председателят Кириакос Мицотакис наскоро потвърди необходимостта от “възпираща сила” срещу Турция.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Успешно участие формирование от Специалните сили в „ОРИОН-24“

16.09.2024, 19:55

За поредна година формирование от Специалните сили на Българската армия взе участие в ежегодното многонационално учение  „ОРИОН-24“, организирано от Командване специална война на гръцките въоръжени сили и проведено с участието на сили и средства за специални операции от страната-домакин, Република Кипър, Италия, Северна Македония, Румъния, САЩ и Франция, както и военни наблюдатели от Австрия, Египет и Полша. Учението се състоя от 02.09 до 13.09.2024 г. и в него Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участва с оператори и бойни бронирани машини от състава на 1 група Специални сили, дислоцирана в гарнизон София, съобщават от формированието.
По време на учението се планираха и проведоха специални операции в многонационален формат на ниво Компонентно командване за специални операции и тактически групи за специални операции, като паралелно с това се отработиха съвместни тренировки по тактико-специална, огнева, военномедицинска и инженерна подготовка и стоварване на операторите от специалните сили от различни типове въздухоплавателни платформи по различни способи, като се акцентира върху действията нощем.
По покана на командира на гръцкото Командване специална война генерал-лейтенант Прокопиос Мавраганис, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев присъства на деня за високопоставени гости на учението „ОРИОН-24“, който се проведе на 12.09 в област Западна Атика - военно летище Мегара – базата на създадената през 2022 г. Авиационна тактическа група за специални операции (SOATG) на Специалните сили на Гърция, както и в акваторията на залив Мегара и прилежащото въздушно пространство.
Участниците в учението демонстрираха пред заместник-министъра на националната отбрана, началника на Генералния щаб на националната отбрана и началниците на главните щабове на СВ, ВМС и ВВС на Гърция, посланици и други високопоставени гости, съвместни действия на сухопътна, морска и авиационна тактически групи за специални операции. Последователно бяха извършени разузнаване на зоната на операцията с безпилотен летателен апарат „HERON”;  инфилтрация от въздуха по парашутен способ с ръчно разтваряне на парашута и по способа „бързо въже“ от вертолети за специални операции ΝΗ-90; директни действия срещу обект на сушата с инфилтриране и бързо развръщане на щурмови групи с колесни машини „Polaris”, мотоциклети „Yamaha TT“ и със стоварване от военно-транспортни вертолети CH-47D „Чинук“ при оказване на непосредствена авиационна поддръжка от ударни и разузнавателно-ударни вертолети от армейската авиация; стоварване на товари от военнотранспортен самолет по парашутен способ; усилване на щурмовите групи с инфилтриране на резерв по парашутен способ и задействане на сили за бързо реагиране за противодействие на противника; амфибийни операции по овладяване на кораб на море и на обект на малък остров, чрез стоварване от борда на вертолети на бойни плувци и амфибийни групи с десантни лодки; демонстрация на действията на предни авионасочвачи (JTAC) за нанасяне на авиационни удари с високоточни оръжия от тактическата авиация; операция по бойно търсене и спасяване и авиомедицинска евакуация на летателни екипажи; ексфилтрация на операторите по способа „външен товар“ - SPIES (Special Patrol Insertion/Extraction System) и чрез прибиране на вода на десантните лодки на борда на вертолет CH-47D „Чинук“. Демонстрациите завършиха с парашутен скок с националните флагове на участващите в учението държави.
Ученията на Силите за специални операции на въоръжените сили на Гърция от типа „ОРИОН“ се провеждат ежегодно от 2018 г. и имат за цел повишаване на бойните способности и оперативната съвместимост при изпълнение на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода от многонационални формирования от специалните сили на държави – съюзници и партньори на гръцките въоръжени сили, като същевременно насърчават взаимодействието и сътрудничеството между тях. Ученията „Орион“ се считат за отлична възможност за планиране и провеждане на специални операции в условия максимално близки до реалните, като подчертават решаващата роля на специалните сили при провеждането на операции в съвременна оперативна среда.
Източник: https://otbrana.com/

 

Две руски атомни подводници изминаха 4 хил. мили под ледовете на шест арктически морета

16.09.2024, 16:37

Атомните подводници “Император Александър III” и “Красноярск” извършиха преход под ледените полета в Арктика. Маршрутът преминава през водите на шест арктически морета при сложни ледови условия, съобщи руското министерство на отбраната.
„За изграждане на групировката на силите на Тихоокеанския флот, в съответствие с плана на стратегическите командно-щабни учения „Океан – 2024“, атомната ракетна подводница със стратегическо предназначение „Император Александър III“ и атомният подводен крайцер “Красноярск” извършиха ледено преминаване по полярните маршрути от оперативната зона на Северния флот до района на източния сектор на Арктика. Маршрутът преминава през водите на шест арктически морета с дължина и в ледови условия от над 4000 морски мили“, се казва в съобщението.
Атомният подводен ракетен крайцер със стратегическо предназначение „Император Александър III” е седма подводница от проект 955/955А (код „Борей/Борей-А”). Всяка подводна лодка от този клас може да носи до 16 междуконтинентални балистични ракети “Булава”.
Многоцелевата атомна подводница “Красноярск” е четвърта от проект 885/885М (“Ясен/Ясен-М”). Основните им оръжия са противокорабни ракети Оникс и/или Калибър. Всички лодки от тези проекти са построени в завода на “Севмаш” в Северодвинск.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Руската армия размрази фронта при Бахмут, "захапа" отбраната на ВСУ едновременно на няколко участъка

16.09.2024, 16:18

Руските войски са "захапали“ отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) едновременно на няколко участъка от фронта при Бахмут. Подразделенията на руските въоръжени сили са успели да разширят зоната на контрол както в района на Григоровка на север, така и на запад от Клещеевка, пише "Рибар“.
Според информацията на Telegram канала, руските войски са отхвърлили частите на ВСУ от няколко позиции северно от Железнодорожни (Зализнянски), съживявайки "замразения“ участък на фронта. Имайки предвид географските особености на района и информацията от източници, можем да се каже, че в момента напредването на руските войски е значително по-голямо от това, което може да се потвърди от наличните кадри, отбелязват авторите.
На югозапад от Григоровка руските щурмови групи са напреднали значително, като са овладели горска местност и физически са отрязали един от пътищата, водещи към селото. Руското министерство на отбраната също съобщи за превземането на селището, което, както изглежда, ще бъде потвърдено от съответстващи кадри в близко бъдеще.
На юг части на руските войски са пресекли канала Северски Донец-Донбас и са овладели значителна част от Калиново, като са се укрепили в жилищни сгради. Селото стана място на ожесточени битки поради важността му за ВСУ - заемането на позиции от руските въоръжени сили в този район ще им позволи да започнат настъпление на юг, заобикаляйки отбранителните линии на  Октябрски микрорайон в Часовой Яр.
Руските щурмови групи методично прочистват позициите на украинските формирования, като използват всички налични средства за това, пише "Рибар“. По време на една от тези операции боец ​​от руските въоръжени сили унищожи персонал в опорен пункт на въоръжените сили на Украйна, оборудван в тръба под железопътен мост, хвърляйки раница с противотанкова мина вътре.
Въпреки определената опасност от използването на противотанкови мини по този начин, тактиката става все по-разпространена сред руските щурмови групи, отбелязват от Telegram канала.
Северозападно от Клещеевка командването на руските въоръжени сили провежда настъпление с цел изхвърляне на украинските въоръжени сили от левия бряг и достигане на широк фронт към коритото на канала. По време на поредица от битки в тази област руските войски са изтласкали украинските формирования от няколко горски пояса. Сега те са изправени пред задачата да щурмуват украински позиции в гората на запад, чийто контрол е необходим, за да пресекат канала на няколко места.
В същото време руските въоръжени сили редовно нанасят удари по военна инфраструктура в тила на ВСУ. В събота руските ВКС нанесоха удар по територията на вагонния склад в Константиновка. Според някои сведения съоръжението е използвано като ремонтна база и място за съхранение на техника на украинските въоръжени сили.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Boeннa ĸyxня: C ĸaĸвo ce xpaнят apмиитe пo cвeтa и в Бългapия?

16.09.2024, 08:28

Бeз знaчeниe зa ĸoгo ce бият, вoйницитe пo cвeтa имaт нeщo мнoгo oбщo: тe тpябвa дa ядaт. Moжe би нe e изнeнaдвaщo, чe пoлeвитe дaжби, извecтни cpeд aмepиĸaнcĸитe вoйници ĸaтo "Гoтoви зa ĸoнcyмaция яcтия" или "МRЕ'ѕ", имaт дocтa лoшa peпyтaция cpeд вoйcĸитe, ĸoитo тpябвa дa paзчитaт нa лиoфилизиpaнитe, вaĸyyмиpaни яcтия, дoĸaтo пaтpyлиpaт или ca нa бoйнoтo пoлe.
Bъпpeĸи чe ниĸoй нe oчaĸвa пoлeви дaжби дa ocигypят пeтзвeзднo изживявaнe пpи xpaнeнe, мнoгo apмии пpaвят ĸaĸвoтo мoгaт, зa дa дaдaт нa вoйницитe cи пpиличнa xpaнa, нeзaвиcимo дaли им cepвиpaт тpaдициoнни яcтия или измepвaт ĸaĸ ядeнeтo нa МRЕѕ мoжe дa пoвлияe нa здpaвeтo нa тexнитe вoйcĸи.
Зa aмepиĸaнcĸитe вoйници МRЕ, ca пълни c вcичĸo, oт ĸoeтo вoйницитe ce нyждaят зa coлиднa xpaнa oт 1200 ĸaлopии, вĸлючитeлнo няĸoлĸo яcтия, нaпитĸи, бeзплaмъчни нaгpeвaтeлни eлeмeнти и пpибopи. Ho apмиятa нe e зaгpижeнa caмo зa зaxpaнвaнeтo нa cвoитe вoйници: тя иcĸa и тe дa ce нacлaдят нa xpaнaтa cи........Прочети още

 

Великите военни изцепки – Битката за Египет (1940-1941 г.)

16.09.2024, 08:23

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Исторически календар

16.09.2024, 08:13

На 16 септември 1890 година в Пловдив е роден генерал-лейтенант Константин Лукаш (1890 – 1945).
Завършва Военното училище (1909) и Военната академия в София (1926). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като ротен командир в 21-ви пехотен средногорски полк.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) последователно заема длъжностите командир на рота в 57-и пехотен драмски полк, командир на взвод в Школата за запасни офицери, младши адютант в щаба на 4-та пехотна преславска дивизия, командир на рота и дружина в 16-и пехотен ловчански полк, офицер за поръчки в щаба на 4-та пехотна дивизия, командир на взвод във Военното училище и помощник-началник на Оперативната секция в Щаба на Действащата армия.
След войната е командир на дружина в 21-ви пехотен полк (1919), строеви адютант при Щаба на 2-ра военноинспекционна област (1920), началник на 10-и пограничен участък (1922). През 1927 – 1928 г. служи в Школата за запасни офицери, след което става инспектор на класовете във Военното училище (1928 – 1931), флигел-адютант в Свитата на цар Борис III (1932 – 1934), началник-щаб на 4-та военноинспекционна област (1934 – 1935), командир на 1-ва пехотна софийска дивизия (1935 – 1938) и началник на 1-ва армейска област (1938 – 1941). От 11 август 1941 до 11 май 1944 г. е началник на Щаба на войската. Под негово ръководство се преработва плана за военновременната организация, развръщане и мобилизация на Българската армия.
На 21 септември 1944 г. е арестуван и по-късно осъден на смърт от Народния съд.
Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 

49 години от първия полет на МиГ-31

16.09.2024, 08:07

Днес, 16 септември 2024 г., се навършват точно 49 години от първия полет на прототипа на тежкия изтребител-прехващач МиГ-31.
Първият полет на типа става факт на 16 септември 1975 г. на летището в изпитателния център Жуковски, край Москва. В пилотската кабина е летецът-изпитател Александър Федотов, а във втората кабина е бордният инженер Валерий Зайцев. Полетът преминава нормално.
Работата по МиГ-31 стартира с Постановление на Министерския съвет на СССР от 24 май 1968 г., в което се дава заръка за разработка на тежък многорежимен прехващач, който може да работи едновременно по нисковисочинни цели (включително крилати ракети), така и по височинни, които се движат със скорости от порядъка на M 3 (най-вече стратегическите разузнавачи SR-71).
По това време в ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро МиГ тогава) работят по серия от тежки бойни самолети под индекса Е-155. Вариантът Е-155МП предвижда създаването на изтребител-прехващач. Паралелно с това в Туполев разработват проектът Ту-148, който до голяма степен трябва да отговори на същите необходимости. През 1970 г., обаче работата по него е спряна. Междувременно Е-155МП минава през няколко варианти на аеродинамична компановка, но в крайна сметка е взето решение да се подобри вече наличната конструкция на МиГ-25.
Основните разлики идват от това, че крилото получава голям наплав и подобрена механизация, добавена е втора кабина за радарен оператор, диаметърът на носа е увеличен сериозно за да се помести мощният радар „Заслон”, главният калибър на изтребителя, ракетите „въздух – въздух“ Р-33, ще се носят в полупотопени под фюзелажа, поставени са малко по-мощни, но доста по-икономични двигатели, шасито е усилено, а в конструкцията се прилага повече алуминиеви сплави и титан, за разлика от почти изцяло стоманения МиГ-25. Отвъд това, като аеродинамика и конструкция, двата самолета са доволно еднакви.
Изтребителят първоначално е означен, като МиГ-25МП (Изделие 83). Първият прототип получава крило от МиГ-25РБ. В този си вид самолетът прави първи полет, но в последствие крилото е сменено. Вторият прототип, полетял година по-късно, вече е означен като МиГ-31 и носи на борда си и по-голямата част от авиониката, която се предвижда за серийните изтребители, но без радара „Заслон”. Той се монтира по-късно и именно с втория прототип преминават по-голямата част от изпитанията му.
През 1977 г. са построени два предсерийни изтребителя, единият от които е загубен при тестовете. В последствие са построени още осем предсерийни изтребителя. отново използвани най-вече за тестове. Държавните изпитания на МиГ-31 стартират през същата година, но вървят бавно, основно заради изключително сложната авионика и радар, както и проблемите около двигателите Д30Ф-6. Първият им етап приключва през декември 1978 г. с препоръка за стартиране на серийно производство, което и се случва през следващата година. Все пак, през 1979 г. стартира и вторият етап от държавните изпитания.
Сериозна част от изпитанията са посветени на това изтребителят да може да открива и прехваща множество цели летящи на различни височини, посоки и скорости, както и да обстрелва до четири от тях едновременно. Вторият етап на изпитанията приключва през декември 1980 г., а на 6 май 1981 г. МиГ-31 е официално приет на въоръжение. Масово МиГ-31 започва да постъпва във войските на ПВО през 1983 г.
Общо са построени 505 броя серийни МиГ-31 до 1994 г. След разпадът на СССР изтребителят се оказва на въоръжение в Русия и Казахстан, където служи и до момента. В руските ВКС той остава основна платформа за противовъздушна отбрана, особено в Крайния Север. Изтребителят преминава през няколко варианта и модернизации, но най-интересното му развитие в момента е МиГ-31К, където изтребителят става носител на хиперзвуковата ракета „въздух – земя” „Кинжал”. - Още за МиГ-31

 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2024, 08:00

На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитавана от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 

На този ден преди 69 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2024, 07:48

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 611.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}