Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември
 

 
Задават се още размествания в командването на ВВС
30.09.2016, 22:04
Разместванията по върховете на Военновъздушните сили на България не са приключили и се готви замяна на бригаден генерал Анатолий Кръстев, който в момента е заместник командир на ВВС. Това научи АЕРО от собствени източници.
Генерал Кръстев, който е заместник командир на ВВС от юни 2014 г., ще заеме овакантената позиция на военно аташе на България във Вашинготн, САЩ. До скоро поста се заемаше от сегашния командир на ВВС генерал Цанко Стойков.
Официална информация за разместването вероятно ще се появи през следващата седмица.
Поста „заместник командир на ВВС” най-вероятно ще бъде даден на бригаден генерал Петьо Мирчев, който в момента е командир на 24-та авиобаза Крумово. Генерал Мирчев заема сегашния си пост от февруари 2015 г.
За нов командир на 24-та авиобаза се спряга името на полковник Димитър Иванов, който в момента е заместник-командир на базата.
В същото време освобождаването на генерал-майор Златко Златев от поста му заместник-командир на Съвместното командване на силите може да наложи назначаването на друг генерал от ВВС в СКС, поради стремежа в съвместното командване да има по един представител от трите вида въоръжени сили.
За този пост може да се разглеждат бригадните генерали Иван Лалов (командир на 3-та авиобаза) и Пламен Богданов (командир на Националния военен университет), но е възможно в командването на СКС да не бъде назначен генерал от ВВС.
http://aeropress-bg.com/
 
Ген. Радев: Закриването на авиобаза Равнец бе недалновидно. Сериозна грешка!
30.09.2016, 20:30
Настоящето доказа, че закриването на авиобаза Равнец е грешка, защото Черноморският регион придобива все по-голяма важност в системата за национална и колективна сигурност", каза в Бургас кандидатът на БСП за президентския пост о.р.ген. Румен Радев. Кой подчерта, че Бургас е много специален град за него, тъй като тук са минали едни от най-хубавите му години като летец именно в базата в Равнец. "Какво става в момента? Имаме много често излитания на нашите дежурни изтребители - всички за района на Черно море. Но се губи ценно време. Трябваше да бъде предвидено това и не беше толкова трудно, защото морските региони са обект на стратегически интереси за всяка една държава и коалиция. Сериозна грешка!", допълни Радев и подчерта, че не възприема идеята за унищожаване на летища - нито военни, нито граждански, тъй като това е недалновидна политика. Радев уточни, че нашите изтребители често изпълняват полети в района на Черно море заради ангажиментите ни като натовска страна. "Имаме своята зона на отговорност, която е дълбоко навътре в Черно море и когато там има самолети без полетен план, ние сме длъжни да реагираме - това става по нареждане на обединения въздушен център, който се намира в Испания. Ние просто изпълняваме своите съюзни ангажименти", допълни о.р.генералът.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Русия увеличава числеността на военните си самолети в Сирия
30.09.2016, 20:14
Русия е увеличила числеността на авиогрупата си във военната база Хмеймим с прехвърлянето на допълнителни фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34. Очаква се към Сирия да бъдат отправени и щурмовици Су-25 „Грач“, но за момента все още се чака заповед, съобщава „Известия“, като се позовава на източник във военно-дипломатическите среди.  
„Към този момент в Сирия са прехвърлени само допълнителни бомбардировачи Су-24 и Су-34, а Су-25 засега остават на руска територия в резерв“, съобщил източникът на изданието. - При необходимост авиогрупата на Въздушно-космическите сили ще бъде усилена в рамките на два-три дни. Щурмовиците Су-25 засега се намират в режим на очакване на заповед от страна на камандването“.
Според източника на „Известия“ подсилването на руските части е незначително и на практика носи характера на планова ротация.
По мнението на политолози по този начин Москва демонстрира готовност за решителни мерки, в случай, че се стигне до срив на преговорния процес, пише „Взгляд“.
Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов смята, че увеличаването на руското военно присъствие в Сирия може да е в отговор на фактическото прекратяване на примирието.
„За съжаление миротворческите усилия навлязоха в задънена улица, а правителствените войски засега не успяват сами да обърнат хода на войната, така че може да ни се наложи да си върнем присъствието, което имахме до март тази година“, констатира политологът.
Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, постигнато в Женева между Лавров и Кери, е пред провал след въздушните удари на международната коалиция срещу сирийската армия, както и след обстрела по хуманитарния конвой на ООН в Сирия, припомня „Взгляд“.
Руската военна операция в Сирия започна точно преди година, припомнят руските медии. В резултат на интензивните действия на руската авиация бяха сериозно отслабени позициите на "Ислямска държава" и останалите групировки. Разрушена бе инфраструктурата на терористите и бе предотвратен разпадът на Сирийската република.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Вести.ру: България снабдява ислямистите с ракети „Град“
30.09.2016, 20:00
Българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ доставя на бунтовниците в Сирия ракети за залпов огън „Град“, съобщава руският сайт Вести. ру в петък (30 септември).
Той се позовава на качено в Youtube видео, на което ясно се виждат надписите ВМЗ върху сандъците, от които се разтоварват ракетите. Маркировката на разтоварените ракети напълно съвпада с тази на ракетите „Град“ произвеждани в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“, отбелязва изданието.
В сряда, 28 септември, командирът на опозиционните сили Фарес ал Баюш потвърди в интервю за „Ройтерс“, че отрядите на Сирийската свободна армия, действащи на север от Алепо, са получили „от чужди държави“ ракети „Град“. Досега опозицията в Сирия воюваше предимно с пленено от казармите оръжие.
Установката за залпов огън „Град“ се слави със своята голяма поразяваща мощ в радиус от 22 до 40 км.
Това не е първата доставка на ракети град, която бунтовниците получават от българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“. В края на август 2016 г. ислямската групировка Suqour Jabal ("Соколите на Леванта“), според публикувано в YouTube видео, също е използвала боеприпаси от ВМЗ в района на Ал Малах, северно от Алепо, отбелязва „Вести“.
Изданието подчертава, че според изявленията на българския премиер Бойко Борисов, България е сред най-преданите партньори на САЩ. И цитира изказването на Борисов пред Американската търговска камара през 2015 г.: „Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Законът не защитава униформата на военнослужещия
30.09.2016, 19:50
Всеки може да я носи както си иска, без да подлежи на санкция. Редно е сега, когато предстои второто четене на Закона за отбраната и Въоръжените сили, да се намери необходимото решение. В последно време у нас се създава впечатление, че военната униформа се използва за какво ли не и от кого ли не – охранители, чистачи, рибари, ловци и т.н.
Добър пример в това отношение има в предстоящите промени на Закона за Военната полиция. Там е записано буквално следното «Който, без да има право, използва униформено облекло, символи и отличителни знаци, служебна карта или служебен знак, въведени за служба „Военна полиция” и показващи принадлежност към нея, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв.”
Подобна санкция в Закона за отбраната и Въоръжените сили няма.  Не само за униформата, но и за символите, отличителните знаци и служебните карти, които показват къде служи военнослужещият.
В Закона за отбраната и Въоръжените сили има няколко текста, които уреждат въпроса с носенето на униформа и издаването на служебна карта от военнослужещите, както и за пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните и военноинвалиди. И толкова. Ако някой без право облече генералска униформа и се разходи в столицата, ще има ли санкция?
Би могло в глава XIII на Закона за отбраната и Въоръжените сили „Административнонаказателни разпоредби” да се запише следният текст: „«Който, без да има право, използва униформено облекло, символи и отличителни знаци, служебна карта или служебен знак, въведени за служба във Въоръжените сили на Република България и показващи принадлежност към тях, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв.”
Отношението към униформата на военнослужещите също е от значение за престижа на военната професия, който в последно време не е на необходимата висота.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Предстои подписването на меморандум за сътрудничество с НАТО в областта на киберотбраната
30.09.2016, 19:45
„Само чрез съвместни усилия на държавните органи, в съдействие с професионалните, академични, обществени организации, бизнеса и диалог с потребителите, Република България ще бъде в състояние да постигне приемливо ниво на киберзащита“. Това заяви заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, който откри кръгла маса на тема „Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020 – Пътят напред“. Форумът се проведе под патронажа на министъра на отбраната в Централния военен клуб в столицата, а организатор на събитието е софийският клон на АФСЕА (Armed Forces Communications and Electronics Association).
Заместник-министър Исмаилов подчерта, че киберсигурността е важен елемент от системата за сигурност на всяка съвременна международна и национална организация. Той припомни, че на Срещата на Върха на НАТО във Варшава беше дефинирана необходимостта от изграждане на колективни способности на Алианса с приоритетно развитие на защитата на националните интереси на страните-членки в областта на киберотбраната и обяви, че през октомври предстои подписването на меморандум за сътрудничество с НАТО в областта на киберотбраната за процеса по споделяне на информация и оказване на експертна помощ. „Убеден съм, че националната  стратегия и пътна карта ще се превърнат в добра основа за изграждането на пълноценни способности за противодействие на този вид заплахи“, каза още заместник-министърът на отбраната.
В рамките на форума се проведе и среща-дискусия по американския опит в областта на киберсигурността с участието на заместник-министър Исмаилов, Мартина Стронг, заместник-посланик на САЩ в България, националният координатор по киберсигурност  и съветник на министъра на отбраната по киберзащита Георги Шарков, Джо Паива, IT директор на Търговския департамент на САЩ и представители на бизнеса. Присъстващите обсъдиха последните тенденции и ефективното законодателство в областта, прилагането на адекватен отговор на киберзаплахите, както и сътрудничеството между заинтересованите участници.
По време на отделните сесии на кръглата маса бяха проведени дискусии по националната стратегия „Кибер устойчива България 2020 – Пътят напред“, пътната карта и плана за действие за нейното изпълнение, както и ключовите дейности и проекти. Участие в тях взеха националният координатор по киберсигурност Георги Шарков, съветникът по отбраната на министър-председателя о. з. генерал-лейтенант Аню Ангелов, Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет и почетният президент на АФСЕА – София Симеон Краликов.    
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия свали от въоръжение първите варианти на Су-24
30.09.2016, 15:33
В края на август 2016 г. в Русия окончателно са свалени от въоръжение бомбардировачите Су-24 от първия вариант на знаменития самолет. Във ВКС и ВМС на Русия се експлоатират вече само самолети Су-24М и Су-24МР.
Основната част от бомбардировачите Су-24 са изведени от експлоатация в периода 1990-2000 г. и са поставени на дълготрайно съхранение. В същото време превъоръжаването на ЧФ на Русия се забавя по политически причини, поради нежеланието на Украйна да разреши подмяната на самолетите, базирани в Крим. След присъединяването на Крим към Русия след референдум през 2014 г. проблемът бе решен и в авиополка на ЧФ на Русия започнаха да постъпват самолети Су24М и Су-30СМ.
Последният полет е осъществен в 43-и отделен морски щурмови авиополк на Черноморския флот на Русия на 31 август 2016 г. от машина с бордови номер "03 бял", регистрационен номер RF-33775, заводски номер 2415309, произведен през 1981 г. в Новосибирският авиационен производствен комплекс "В. Чкалов".
Су-24 от първоначалният вариант са се произвеждали от 1972 г. до 1983 г. само за ВВС и ВМС на СССР. От края на 70-е години на ХХ век започва производството на новата модификация Су-24М, която вече се и експортира в редица страни. В момента Су-24М е гръбнака на руската фронтова бомбардировъчна авиация. Сега руските фронтови ударни авиополкове се превъоръжават със Су-34 и Су-30СМ. - Още за Су-24
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Airbus Helicopters достави първите вертолети AS565 MBe Panther на ВМС на Мексико
30.09.2016, 12:46
Вчера, 28 септември 2016 г., на ВМС на Мексико получиха първия от поръчаните през 2014 г. 10 военноморски вертолета AS565 MBe Panther. С това Мексико стана първият оператор на най-новия вариант на многоцелевия вертолет. До края на 2016 г. ВМС на Мексико ще получи още 3 машини от този тип. Доставките трябва да завършат до началото на 2018 г.
Вертолети ще бъдат в състава на Морската авиация от базите на брега на Мексиканския залив и на брега на Тихия океан. AS565 MBe Panther ще изпълняват широк кръг задачи, включително мисии по търсене и спасяване (SAR), оказване на помощ при природни бедствия, борба с наркотрафика и брегова охрана.
Моделът AS565 MBe разполага с комбинация от нови двигатели и доказани технологични решения. Оборудван е с новите двигатели Safran Arriel 2N, които му позволяват да изпълнява мисии в горещи условия и на голяма надморска височина. Максималната скорост е 278 km/h, а далечината на полета е 780 km. Вертолетът е с нов главен редуктор, опашен ротор от най-ново поколение и 4-осев автопилот, който значително намалява натоварването върху екипажа по време на мисии за SAR. По-голямата мощност на двигателите правят вертолета по-сигурен, като в същото време е по-лесен за управление.
Вертолетите AS565 MBe Panther на мексиканските ВМС отговарят напълно на изискваният на НАТО за способност за кацане на движещи се кораби през деня и нощта. Машините разполагат с харпун за захващане към корабна палуба.
Доставката на първия вертолет AS565 MBe Panther е важна стъпка за Airbus Helicopters и нейното уникално семейство от вертолети, от които вече са доставени над 1000 машини в 72 страни в целия свят. Вертолетите имат общ нальот от 5,8 милиона часа.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Зенитно-ракетни войски празнуват 56-годишнина!
30.09.2016, 20:32
Зенитно-ракетни войски участват активно в редица съвместни учения и тренировки със съюзници от НАТО и съседни държави. Това, което се постига е достойно за възхищение. Работи се по съвременни тактики, техники и процедури, с повече иновативност и гъвкавост в синхрон с актуалната обстановка. Това посочва в обръщение към войските командирът Първа зенитно-ракетна бригада полковник Емил Димитров във връзка с утрешния празник.
**********
Уважаеми господа офицери, сержанти, войници и цивилни служители!
Уважаеми господа офицери, сержанти и войници от резерва и запаса!
За мен е особена чест да ви поздравя с професионалния Празник на Зенитно-ракетни войски и 55-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база. Най-младият и високотехнологичен род войска от състава на Военновъздушните сили е създаден през далечната 1960 г. С министерски Указ №41 от 16 юни с. г. от 72-ри зенитно-артилерийски полк на 1-ва дивизия за ПВО е сформиран първият зенитно-ракетен дивизион у нас, дислоциран в района на село Тополница.
Няколко месеца по-късно – на 1 октомври– се извършва първата успешна стрелба със зенитна управляема ракета в полигонни условия в казахстанските степи. Тази дата става рождена за българските Зенитно-ракетни войски и слага началото на летописа на модерната противовъздушна отбрана в Република България.
Ражда се една нова професия! Професията на защитника на въздушните простори, на воина от Зенитно-ракетни войски. Професия, станала смисъл и съдържание на живота на не едно поколение.
Кратка, но динамична е историята на войските. От първите пускове до днес изкуството да побеждаваш, да умееш да защитаваш Родината си „умело, с достойнство и чест” се е ковяло с напрегнат труд, в дъжд и сняг, най-често далеч от близките хора. Ентусиазмът на първите, породен от качествено новото оръжие, бавно, благодарение на упоритостта, настойчивостта и всеотдайността им се превръща във високо бойно майсторство, в умение да се води високо ефективен зенитно-ракетен огън по въздушния противник. Признанието за това майсторство и до днес е един от гарантите на въздушния суверенитет на Република България.
Настоящето, със своята динамика, мобилизира личния състав от Зенитно-ракетни войски да отдават най-доброто от себе си с цел изпълнение на всички поставени мисии и задачи по осигуряване въздушния суверенитет на страната. Извършените промени в организационно-щатната структура на войските наложиха търсене на нови методи и способи за работа, които се реализираха с поетапна модернизация на техниката и нов начин на управление. Постоянно се променят и усъвършенстват и основните принципи за тяхното бойно използване. Те се развиват непрекъснато в зависимост от възможностите на въоръжението, натрупания опит, измененията в характера на действие на авиацията и съвременните реалности.
Зенитно-ракетни войски участват активно в редица съвместни учения и тренировки със съюзници от НАТО и съседни държави. Това, което се постига е достойно за възхищение. Работи се по съвременни тактики, техники и процедури, с повече иновативност и гъвкавост в синхрон с актуалната обстановка.
Всичко това обаче нямаше да е възможно без забележителната сплотеност на личния състав. Именно в тази спойка, свързваща различни характери, е закодиран успеха на нашето високотехнологично зенитно-ракетно оръжие. То винаги е било колективно и е изисквало синхронизирана, екипна работа.  
И, разбира се, постигнатото едва ли би било факт без борбения дух, твърдост и решителност на всеки военнослужещ и цивилен служител. Защото истината е, че макар трудностите, съпътстващи някогашната служба да са история, сега има други, по-актуални и по-различни.
Благодаря на всички за полаганите усилия! За сърцатостта, себеотдаването и амбицията, с които работите! Те ми дават вярата, че славните традиции на предците ни ще бъдат продължени и умножени.
Желая на всички крепко здраве, неизчерпаеми сили и енергия, за да устоим на времето и да продължим напред!
Полковник Емил Димитров, командир на Първа зенитно-ракетна бригада
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Знаме № 9 от Априлското въстание e изложено в Националния военноисторически музей
30.09.2016, 10:14
От днес до неделя оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание ще бъде изложено в Националния военноисторически музей.
Вчера жителите на село Черни Вит дариха знамето на музея, за да бъде съхранено в подходящи условия, така че да се запази за бъдещите поколения. В следващите 3 дни то ще бъде представено в НВИМ и всички посетители ще могат да го видят.
 
В началото на 2020-те години Русия ще притежава хиперзвуково оръжие
30.09.2016, 09:52
Корпорацията „Тактическое ракетное вооружение“ планира в началото на 2020-те години да е създала оръжие, способно да поразява цели с хиперзвукова скорост (над 6125 км/ч), заяви генералният директор на корпорацията Борис Обносов.
В момента концернът е в сътрудничество по този проект с учени от Руската академия на науките, а също така с Фонда за перспективни изследвания при Военно-промишлената комисия.
Какво е направено до момента
Част от елементите на руските ракетни комплекси и сега могат да развиват хиперзвукова скорост по време на полета си към целта, разказа в интервю за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.
„Това са бойните глави на стратегическите ракетни комплекси „Ярс“ и „Рубеж“, които на финалния участък от полета започват да маневрират с хиперзвукова скорост, преодолявайки системата за противоракетна отбрана. Тази способност притежава и бойната глава на оперативно-тактическата ракета „Искандер-М“, отбеляза военният анализатор.
В същото време, по думите на експерта, Русия все още не притежава ракета, която да лети с хиперзвукова скорост по време на целия полет.
Трудностите при конструкторските разработки
Според източника на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс възловите проблеми при създаването на новото оръжие са свързани не само с разработването на двигател, който може продължително време да работи на хиперзвукова скорост, но и със системите за управление на тази ракета.
„При скорост от 5 Мах (над 6125 км/час) около обекта възниква облак от плазма, който не пропуска радиовълни. Затова засега операторите нямат възможност да коригират ситуацията дистанционно в случай на отклонение от траекторията или възникване на някакви други проблеми по време на полета“, отбелязва събеседникът на изданието.
Според думите му техническата база и разработките в областта на хиперзвуковото оръжие са създавани още по времето на СССР. Но след неговото разпадане, през 90-те години изследванията били изоставени, а средства за разработка на новото оръжие започват да се отпускат сравнително отскоро.
Най-големи резултати в областта на хиперзвуковото оръжие са постигнали американците.
„САЩ създадоха космическия апарат Х-51 Waverider, който поддържа скорост от 6250 км/ч в продължение на четири минути. Но това бяха еднократни изпитания, без бойна част, комплекс за управление и прочее. Как ракетата ще лети, когато е напълно „екипирана“ – това още не е ясно“, отбелязва анализаторът.
Корпорация „Тактическое ракетное вооружение“ АД
Компанията е създадена през 2002 г. на базата на 32 предприятия, специализирани в производството на високоскоростни авиационни управляеми ракети.
Корпорацията произвежда също така управляеми самолетни бомби от типа КАБ-500Кр, торпеда (проект „Шквал-Э“), управляеми ракети за системите за ПВО, ракетно-космическа техника и радиоелектронно въоръжение. 100% от акциите принадлежат на „Росимущество“.
„Тактическое ракетное вооружение“ е единственото руско отбранително предприятие, което успя да покаже положителна динамика на доходите през 2015 г. в сравнение с 2014 г.
Това е една от седемте руски компании, включени в списъка на 100-те най-големи световни доставчици на оръжие според версията на издателство DefenseNews.
Съгласно данните за 2015 г., „ракетчиците“ са заработили $2,4 милиарда и заемат 37-а позиция в класацията.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Saab продава Gripen във Филипините
30.09.2016, 08:53
Шведската компания Saab ще отвори офис във филипинската столица Манила до края на годината, във връзка със стартиращата кампания за продажба на многоцелевия изтребител Gripen. Това съобщава IHS Jane’s.
Филипините планират да разполагат с 12 многоцелеви изтребителя в близко бъдеще и това е записано в актуалните планове за развитие на въоръжените сили на страната. Точно тук Saab виждат своята ниша за пласиране на Gripen.
За сега се планира офисът на Saab да заработи паралелно с шведското посолство в страната към края на ноември тази година.
Saab планира да предложи на Филипините цялостно решение за военновъздушните сили на страната по подобие на това за Тайланд, където шведската компания продаде 12 изтребителя Gripen C/D, летящи радари Erieye, въоръжение, дейта линкове, командно-контролна структура и други подобни.
Филипинските ВВС в момента са поръчали 12 от корейските леки изтребители FA-50, от които са доставени два. Това са единствените чисти бойни самолети, с които разполага държавата.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
От SpaceX са назовали причината за взрива на РН Falcon 9
29.09.2016, 22:36
Американската компания SpaceX е назовала причината за взрива на Falcon 9 на стартовата площадка, който стана на 1 септември. - (видео)
Предварителния анализ на парчетата и получените данни е показал , че причина за аварията е станала пукнатина в системата за подаване на хелий към резервоара с течен кислород за втората степен на ракетата. Хелият е необходим за поддържане на налягането в резервоара.
Тази версия на случилото се смята за основна. До тези изводи експертите са стигнали след анализ на данните от над три хиляди датчика, а също така многочислените аудио видео и фотоматериали.
Взривът на космодрума Кейп Канаверал стана по време на предстартовите изпитания на РН Falcon 9 с установен на нея израелският спътник Amos 6. Ракетата и апаратът в резултат на взрива бяха унищожени, а стартовата площадка получи значителни повреди. Стартът на РН Falcon 9 с Amos 6 бе запланиран за 3 септември 2016 г. - Още Космос
Източник: ttp://www.spacenewsbg.com/
 
Иран за пръв път проведе учения с НАТО
29.09.2016, 20:52
Иран и Италия проведоха еднодневни военноморски учения в акваторията на Персийския залив и Ормузкия пролив, съобщи командващият Първи военноморски район на ВМС на Иран адмирал Хосейн Азад. Адмирал Азад уточни, че ученията са били от типа PASSEX (passing exercise – текущо обучение, бел. ред.).
В ученията са участвали иранските разрушители „Алванд” и „Алборз”, а от италианска – фрегатата „Еуро”, ирански и италиански хеликоптер. Агенция ИСНА цитира адмирал Азад, че ученията са проведени за повишаване на бойната готовност и за обмяна на опит и бойни умния. Фрегатата „Еуро” на италианските ВМС е в района за борба с морското пиратство. Тя пристигна в иранското пристанище Бендер Абас на 24 септември.
Източник: БГНЕС
 
Депутатите ускоряват работата по промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили
29.09.2016, 20:20
Очаква се на 6 октомври Комисията по отбрана да обсъди предложенията за второто четене на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, внесени от правителството. Това стана ясно на днешното заседание на комисията. Поправките бяха гласувани на първо четене в пленарна зала на 14 септември.
На същото заседание след традиционния блиц контрол министърът на отбраната Николай Ненчев ще представи на членовете на Комисията новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, съобщи председателят ген. Михо Михов.
Комисията дава приоритет на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили пред тези на Закона за резерва на Въоръжените сили. Това е необходимо с оглед на очакваните структурни и други промени във Въоръжените сили, свързани с изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. и на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.  Макар че резервът е не по-малко важен от гледна точка на големия некомплект от личен състав.
Междувременно стана ясно, че днес в МО заседава Съветът по отбрана по редица актуални въпроси, включително и за по-нататъшното участие на армията в охраната на границата.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Първи полет на учебно-тренировъчния самолет Як-152
29.09.2016, 17:08

Лекият бутален учебно-тренировъчен самолет Як-152 изпълни първия си полет вчера, 29 септември 2016 г. Полетът е преминал нормално, съобщават от руската държавна самолетостроителна корпорация ОАК. - (видео)
Полетът е бил изпълнен от заводското летище на „Корпорация Иркут” (част от ОАК) край Иркутск. Машината е била управлявана от летеца-изпитател Василий Севестянов, който е заявил, че всички задачи в рамките на дебютния полет са били изпълнени и самолетът се е държал нормално.
През юни 2016 г. руското Министерство на отбраната поръча 150 броя Як-152, който трябва да се използва за първоначално обучение на бъдещите военни пилоти от въоръжените сили на страната.
Як-152 води началото си от 90-те години на миналия век, когато Яковлев предлагат да създадат учебно-тренировъчна версия на акробатичния самолет Як-54. Проектът става известен като Як-54М, но през 2000 г. е прекръстен на Як-152, но Русия няма интерес към него. През 2014 г. неполетялата машина е преработена по задание на руските ВВС и добива съвременния си вид.
Як-152 се задвижва от немски дизелов двигател RED A03 V12 с мощност 500 hp. Двучленният екипаж разчита на катапултната система СКС-94М. Максималната скорост в хоризонтален полет е 300 – 320 km/h, скоростта на кацане е под 120 km/h. Практическият таван е 4000 m, a далечината на полет 1400 km.


Източник: http://www.pan.bg/

 
Комисията по отбрана е готова с второто четене на промените в Закона за Военната полиция
29.09.2016, 16:57
На днешното си заседание Комисията по отбрана без особени проблеми гласува доклада за второто четене на поправките в Закона за Военната полиция.  Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов благодари за отношението на депутатите и подчерта необходимостта от промените. В заседанието участва и директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов (на снимката).
С предлагания законопроект не се дават повече правомощия на военната полиция, не се променя и не се разширява обхватът на извършваните дейности, се посочва в мотивите на вносителите. С поправките се цели създаване на по-добра координация и взаимодействие между служба „Военна полиция” и военнополицейските формирования, като едновременно с това се прецизират задачите им.
Отчита се необходимостта някои норми като тези, които са свързани с оперативно-издирвателната дейност на служба „Военна полиция”, някои от дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действията, свързани с полицейската регистрация и идентификацията, да бъдат подробно регламентирани в закона, а не в подзаконови актове, каквато е досегашната практика.
Прецизират се текстове, съобразено с практиката от над четиригодишния период по прилагането на закона, както и с функциите и задачите, изпълнявани от служба „Военна полиция”, и тези, които предстоят за изпълнение. Търси се по-висока степен на защита на правата на гражданите във връзка със събирането и обработването на личните им данни. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България стана на една година
29.09.2016, 16:48
С официална церемония и военен ритуал по връчване на представителното знаме на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU BGR) днес се отбеляза една година от неговото активиране.
„Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурите на силите на НАТО и на командната система. Този акт е и категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защитата на всички негови членове на принципа 28 за 28“, заяви по време на официалната церемония президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. „Като страна домакин поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта за защита на общите ценности“, каза още той.
„Щабният елемент превърна в реалност усилията на страните-членки на НАТО да демонстрират солидарност, единство и обединяване на силите в името на общата ни сигурност. В този критичен за сигурността на региона момент ние не сме сами. Искам да Ви уверя, че това правителство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на церемонията.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов подчерта успеха, който е постигнат през първата година от активирането на Щабния елемент, като изтъкна, че той се дължи на общите усилия и действия на редица структури и най-вече на личния състав на NFIU BGR.
На церемонията присъства и командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Мишел Хауард. Според нея създаването на Щабния елемент в България, както и на останалите пет в държави от Източния фланг на НАТО, са доказателство, че Алиансът е гъвкав и готов да реагира адекватно на необходимите места.
Адмирал Хауард връчи представителното знаме на командира на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България полковник Стайко Прокопиев. С този акт се финализира процесът по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности на NFIU BGR. До 1 юли 2016 г. структурата беше под оперативния контрол на Съвместното командване на силите в Неапол, след което премина под командването на Многонационалната дивизия – югоизток, дислоцирана в Румъния.
Представителното знаме беше осветено от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.
На церемонията присъстваха също командващият на Многонационалната дивизия – югоизток бригаден генерал Овидиу Уфалиано, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Михо Михов, дипломатически лица и висши офицери от Българската армия. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Белият дом oдобри продажбата на изтребители за Катар, Бахрейн и Кувейт
29.09.2016, 13:46
Американското правителство е одобрило продажбата на 72 многофункционални изтребителя Boeing F-15E Strike Eagle на Катар, 40 многофункционални изтребителя Boeing F/A-18 E/F Super Hornet на Кувейт и изтребители Lockheed Martin F-16 за Бахрейн. Предстои предложението да бъде изпратено в Конгреса и Сената за формална нотификация, въпреки че сделките са договорени отдавна.
Кувейт и Катар поискаха тези самолети още преди 2 години. Според конгресменът Кукър това е резултат от одобрения пакет помощи за Израел, които настояват да имат преобладаващо превъзходство над арабските си съседи, нещо което САЩ са поели ангажимент да гарантират.
Според Лорън Томпсън, лобист със силни връзки в отбранителната индустрия, продажбата на F-15E за Катар е на стойност 4 млрд. долара. Катар е поискал да купи 36 машини с опция за още 36.
Кувейт иска да купи 28 F/A-18E/F Super Hornetsс опция за още 12 изтребителя на обща стойност 3 млрд. долара.
Преди тези сделки Boeing беше пред спиране на поточната линия за F-15 в Сейнт Луис, щата Мисури.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
След пуча срещу Ердоган и чистката, турската армия ще е от 60% цивилни
29.09.2016, 13:09
Министерството на отбраната на Турция ще бъде съставено на 60% от цивилен персонал, съобщи в. „Милиет“, позовавайки се на министър Фикри Йъшък. Промяната идва след реформи в резултат на масовата чистка в страната след проваления опит за преврат от 15 юли.
Като основни извършители властите посочват проповедника Фетхулах Гюлен и мрежата от негови поддръжници, т. нар. фетулахистка терористична организация. След преврата Анкара обяви, че ще проведе цялостна реформа на въоръжените си сили и най-вече на отбранителното ведомство и неговите функции в управлението на армията.
„Ние ще изпълняваме дейности, при които в нашето министерство на отбраната 60% от персонала ще са цивилни и 40% военни“, каза министърът. В рамките на новите промени на ключови постове във ведомството ще бъдат назначени граждански лица.
Постът на министър се заема от цивилно лице, като вече такова ще бъде и заместник-министърът. Неговият пост ще поеме бившият ръководител на департамента по международна сигурност към външното министерство. Началникът на управлението на кадри пък ще бъде отговарящият за същите функции в министерството на земеделието. Представител на Сметната палата пък ще поеме отдела за доставки на военното ведомство.
След неуспешния преврат властите в Анкара уволниха повече от 4500 военнослужещи. По данни на местни медии се подготвя още една чистка във ведомството, за да може от него напълно да бъдат отстранени предполагаемите поддръжници на Гюлен.
Източник: http://trud.bg/
 
Русия или НАТО е отговорът за Европа
29.09.2016, 12:59
НАТО отхвърли поредна инициатива, подета от Русия, за повишаване сигурността в Европа. Кремъл отправи призив всички военни самолети, летящи над Балтика, да бъдат с включени транспондери. Получи отказ, пише Андрей Акулов в коментар за Strategic Culture.
В региона се забелязва нарастване на напрежението. Разузнавателните самолети на НАТО понякога летял с изключени транспондери, особено когато изпълняват мисии близо до руската граница.
Представител на алианса заяви пред „Уолстрийт джърнъл“, че предложението на руснаците няма да подобри обстановката. Изявленията на натовските сили създават усещането, че Русия редовно нарушава чуждото въздушно пространство. Сериозен проблем са US шпионските машини, летящи близо до Русия, но за тези истории не са водещи новини и няма да прочетете за тях.
На 13 септември патрулен самолет „Орион“ на германския флот прелетя край Калининград с изключен транспондер. Руското министерство на отбраната алармира за инцидента, който обаче бе игнориран от западните медии.
Включването на транспондерите – устройството за идентификация на самолетите – би намалило напрежението в региона и би било важна стъпка към сигурността и диалога, но предложението на Кремъл остана във въздуха. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства факта, че Русия показва интерес по този въпрос, но алиансът не направи нищо, за да продължи дискусиите.
Идентична е ситуацията и за Черно море, където България и САЩ проведоха съвместни патрули на въздушното пространство. Отношенията по оста НАТО – Русия със сигурност са виждали и по-добри времена.
Междувременно Кремъл изпрати покани към няколко страни – Латвия, Литва, Полша, Швеция и Финландия – да изпратят свои военни експерти в Русия за дискусии, но изглежда и това предложение ще бъде отхвърлено.
Изненадващо е, че споразумението за предотвратяване на инциденти над открито море (INCSEA) – което Русия е сключила с 11 членки на НАТО – не се споменава в контекста на повишилото се напрежение.
През месец май 1972 година Москва и Вашингтон си стискат ръцете и договарят мерки за предотвратяване на сблъсъци. Уточняват се и протоколите за безопасно разстояние на военните самолети и кораби.
Проблемът не е в липсата на договорености или подходящи форуми, на които да бъде обсъдена безопасността и сигурността в региона. Проблемът е нежеланието на САЩ и натовските съюзници да участват в сериозни дискусии за подобряване сигурността на Стария континент.
Източник: http://fakti.bg/
 
САЩ заплашват да прекратят сътрудничеството с Русия по Сирия
29.09.2016, 12:39
САЩ се готвят да прекратят двустранното сътрудничество с Русия по Сирия. Това е заявил американският държавен секретар Джон Кери в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи „Взгляд“ в сряда (28 септември) като се позова на съобщение на  Държавния департамент.
По думите на Кери сътрудничеството щяло да бъде прекратено, ако Русия не спре настъплението на сирийските войски към Алепо и не предприеме стъпки за възобновяване на примирието. Кери заявил, че прекратяването на отношенията включва и Центъра по примирието, предава РИА „Новости“.
Кери заявил на Лавров, че Русия е отговорна за използването на запалителни и противобункерни бомби в Сирия.
Както съобщиха от руското МВнР, Лавров от своя страна „отново обърнал внимание на факта, че голям брой антиправителствени формирования в Сирия, които Вашингтон нарича „умерени“, не само че не спазват руско-американските договорености от 9 септември за спиране на огъня и доставяне на хуманитарна помощ, но вместо това се вливат в редиците на „Джебхат ан-Нусра“ и продължават да се бият срещу сирийската армия рамо до рамо с подразделенията на „Ал Кайда“. Руският министър отново „подчертал необходимостта от незабавно изпълнение на отдавна поетия от САЩ ангажимент за разграничаване на близките до Вашингтон отряди на опозицията от тероростичните групировки и за недопускане на помагателство за терористите“.
„Лавров насочил вниманието на Кери и към признанията на полеви командири на „Джебхат ан-Нусра“ в западните медии, които твърдят, че получават външна подкрепа, в това число и американско оръжие“, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Швеция обмисля връщане на задължителната военна повинност от 2018 г.
29.09.2016, 12:02
Проучване, поръчано от правителството на Швеция, предлага задължителната военна служба отново да бъде въведена в страната, съобщава вестник The Local.
Докладът от изследването предлага от 1 юли 2017 г. млади мъже и жени да се присъединяват към въоръжените сили на страната след попълване на въпросник, а от 1 януари 2018 г. да се въведе военната повинност за всички, избрани да преминат базово военно обучение. Първите, които ще бъдат задължени да влязат в казарма, са родените пред 1999 и 2000 г.
Съгласно новата система, която цели да подпомогне Въоръжените сили на Швеция, за армията ежегодно ще бъдат рекрутирани по няколко хиляди младежи.
„В сегашната система не са набирани достатъчен брой хора“, коментира Аника Нордгрен Кристенсен, която оглавява проучването.
Швеция официално отмени военната повинност през 2010 г., след като я поддържаше 109 години. Така в армията на страната започнаха да влизат само доброволно приети служители. Недостигът на военен персонал обаче доведе до правителственото проучване дали задължителната казарма да бъде въведена отново под някаква форма.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ изпращат войници в помощ на Ирак в операцията за Мосул
29.09.2016, 10:22
Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че Вашингтон ще изпрати още американски войници, които ще помогнат на местните сили в битката за връщане на град Мосул от ДАЕШ („Ислямска държава”) по-късно тази година, цитиран от Ройтерс.
„Американският президент Барак Обама беше консултиран за молба на иракското правителство относно окончателно увеличаване на броя на инструкторите и съветниците под егидата на международната коалиция в Ирак”, изтъкна той в съобщение.  
По-късно американски официален представител, цитиран от NBC, заяви, че около 600 войници ще изпрати САЩ в Ирак.
Абади се срещна с Обама и вицепрезидента Джо Байдън миналата седмица в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Не е ясно дали споразумението е подписано по време на срещата.
САЩ в момента имат най-малко 4 400 войници в Ирак като част от водената от американците коалиция за предоставяне на въздушно подкрепление, обучение и съвети на иракската армия.
САЩ и Ирак очакват офанзивата за превземането на Мосул да започне през втората половина на октомври.
Източник: https://news.bg/
 
Словакия може да закупи Gripen
29.09.2016, 09:33
Словакия може да купи изтребителите Saab Gripen, вместо да ги взима на лизинг. Това е съобщил военният министър на страната Петер Гаждос, цитиран от Reuters.
„Правителството ми даде мандат да преговарям както за лизинг, така и за покупка. Освен това имам възможност да преговарям и с други възможни доставчици, които могат да удовлетворят нашите изисквания”, заявява Гаждос.
Словашкият министър на отбраната, обаче е подчертал, че шведския Gripen в момента е предпочитаната опция и се водят преговори само с шведското правителство, тъй като единствено то в момента отговаря на словашките условия.
Словашкият премиер Роберт Фицо бе преизбран през март за втори мандат и една от задачите на правителството му е да замени сега експлоатираните изтребители МиГ-29, за които има договор за техническа поддръжка с РСК МиГ до 2019 г.
Словакия до сега смяташе да вземе на лизинг 1000 часа годишно, което отговаряше на придобиването на 8 – 10 броя Gripen C/D. Не е ясно какви преговори се водят в момента, но словашкото правителство вече подготвя договор с Чехия за съвместна експлоатация на флота Gripen, което ще намали цената за поддръжка и обучение.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Проведе се българо-румънското учение Blue Bridge
29.09.2016, 09:27
На 27 септември 2016 г. се проведе съвместното българо-румънско учение „Blue Bridge 2016″. Това съобщават от ВВС.
Учението премина в две фази. В първата фаза двойка изтребители МиГ-29 на българските ВВС изпълниха „визуално опознаване“, „разпитване“ и „съпровождане“ на гражданско въздухоплавателно средство отклонило се от полетния си план (в ролята военно-транспортен самолет C-27J Spartan).
По време на втората фаза двойката изтребители излетяха, след получен сигнал от румънска страна за наличие на въздухоплавателно средство над румънска територия (отново самолет C-27J Spartan), чиито екипаж е докладвал наличие на проблем в електрическото оборудване. Машината се е ескортирала от румънски изтребители МиГ-21 Lancer и е предадена на българските дежурни сили.
Под координацията на българските и румънските пунктове за управление се извърши предаване на въздухоплавателното средство. Българските изтребители извършиха мисии „Визуално опознаване” , „Съпровождане”, „Принуждаване за кацане” на летище Граф Игнатиево и „Блокиране” на въздухоплавателното средство.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Румъния получи официално първите си F-16
29.09.2016, 09:18
Румъния официално получи първите си шест многоцелеви изтребители F-16 MLU. Това стана вчера, 28 септември 2016 г., на церемония в португалската авиобаза Монте Реал.
Шестте F-16 ще прелетят до румънската авиобаза Фетещи (разположена в източната част на страната, недалеч от Силистра) днес, 29 септември. Машините ще бъдат част от намиращата се там 86-та авиобаза на румънските ВВС.
Румъния ще получи още три изтребителя през декември, а последните три машини ще бъдат доставени през октомври 2017 г.
През септември 2013 г. Румъния подписа договор за доставката на 12 употребявани изтребителя F-16 от Португалия (девет едноместни и три двуместни). Машините бяха модернизирани до стандарта MLU M5.2 в португалския държавен авиоремонтен завод OGMA. Въоръжението, логистиката и самолетообслужващата техниката са доставени от САЩ.
В рамките на договора в Португалия се обучават девет пилота, 75 инженера и техници и четирима щабни офицери.
Стойността на сделката е €628 млн., но в тази сума не се включва въоръжението, самолетообслужващата техника, логистиката за две години ($457 млн.) и модернизацията на базата в Фетещи (€32 млн.).
Всички румънски F-16 са произведени оригинално като Block 15 между юли 1983 и юли 1984 г. Те са служили във ВВС на САЩ, след което са предадени на португалските ВВС. Така Румъния ще бъде техният трети ползвател. Машините имат остатъчен ресурс от около 4000 часа, при общ назначен от 8000. F-16 няма заложено ограничение по години, макар и румънските изтребители в момента да са на по 32 - 33 години.
Румъния има дългосрочен план да придобие общо 48 многоцелеви изтребителя. През миналата година бе взето решение за водене на преговори за придобиването на още 12 употребявани F-16 чрез Португалия, но за сега няма договор. - Още за F-16
http://aeropress-bg.com/
 

 
Учредяват клуб „Трета армия”
28.09.2016, 22:48
Днес бе формиран инициативен комитет за учредяване на клуб на служилите в Трета армия. Срещата бе в централата на СОСЗР. Единодушно бе мнението, че подобно сдружение е необходимо, както за съхраняване на военната ни история, така и за отдаване на дължимото на тези, които са работили за изграждане на отбранителните ни способности през годините.
По предварителни данни в столицата живеят близо 200 офицери, които са служили във формированията на Трета армия, която приключва своето съществуване в края на 2006 г. Очаква се гръбнакът на клуба да бъдат военнослужещите от Седма мотострелкова дивизия, който два пъти в годината – пролет и есен, се срещат по между си в район „Младост”.
Инициативният комитет, който се състои от 20 души, бе събран по повика на полковник от запаса Иван Йорданов. Твърдо зад идеята застанаха генералите и полковниците от запаса и резерва Цветан Тотомиров, Йордан Йорданов, Люцкан Люцканов, Иван Стефанов, Вълчо Фотев, Стоимен Стоименов, Стефан Стефанов, Крум Марянов, Трифон Ангелов, Дойчо Друмев, Георги Хараланов, Стефан Шопов и др.
Предстои да се уточни списъкът на потенциалните членове на клуба и да се огласят датата и часът на учредителното събрание. - Още за Трета армия
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Адмирал Мишел Хауърд гостува у нас
28.09.2016, 22:45
На посещение във Военноморските сили беше адмирал Мишел Хауърд – командващ на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на съвместните сили на НАТО – Неапол, съобщават от ВМС.
Адмирал Мишел Хауърд беше посрещната с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили, след което се срещна с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и командването на флота. Бяха обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество с ВМС на САЩ и участието на наши кораби в операции и мисии на НАТО.
Адмирал Хауърд е на посещение в България във връзка с навършването на една година от активиране на Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България и провеждане на военен ритуал по връчване на представително знаме на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО на територията на Република България.
Ритуалът ще се проведе на 29 септември 2016 г. от 11.00 ч. пред сграда на Министерство на отбраната в София.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Япония и САЩ ще проведат изпитание на нова ракета за прихващане
28.09.2016, 22:36
Япония и САЩ планират да проведат изпитание на нова ракета за прихващане с по-голям обсег през октомври в отговор на скорошното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея, пише вестник The Asahi Shimbun.
Дори ако изпитанието е успешно Япония няма да може да използва новата ракета за поне още пет години, което се дължи на дългия период, необходим за нейното произвеждане.
Ракета ще бъде изстреляна от Хавайския остров Кауаи и ще бъде прихваната от друга, пусната от американски военен кораб.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Катастрофира швейцарски военен вертолет, има жертви
28.09.2016, 20:01
Двама пилоти са загинали, след като военен транспортен вертолет Eurocopter AS 332 Super Puma на швейцарските въоръжени сили е паднал в района на прохода Готард в Алпите, съобщава http://www.20min.ch/.
Инцидентът е станал днес в 12:00 местно време. На мястото веднага са изпратени спасителни екипи, които са установили, че двамата пилоти са мъртви. Помощник-пилотът е открит ранен и откаран в болница. До произшествието се е стигнало по време на инспекционна проверка на мисията на ОССЕ.
Според техническите характеристики AS 332 има екипаж от двама или трима души и може да превозва до 24 човека.
След трагедията командването на швейцарски ВВС е взело решение временно да прекратят всички полети на тoзи тип хеликоптери. Започнало е разследване на инцидента. - (видео)
 
Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?
28.09.2016, 16:58

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.

В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 
Щабният елемент на НАТО у нас ще получи представителен флаг
28.09.2016, 16:54
С официална церемония и военен ритуал по връчване на представителното знаме на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България (NFIU BGR) утре ще бъде отбелязана една година от активирането на Щабния елемент, съобщава Пресцентърът на МО. На тържественото честване ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и командващият на Съвместното командване на силите в Неапол адмирал Мишел Хауард.
Връчването на представителния флаг на Щабния елемент е акт, с който се завършва процеса по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности на Щабния елемент.
Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Основната им цел е да подобрят взаимодействието между националните сили и силите за отговор на НАТО (NATO Response Forces).
********
Активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България се състоя на 3 септември 2015 г. С този акт се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности. Това се случи едновременно с откриването на още 5 подобни структури на НАТО в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония.
Личният състав на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в нашата страна е около 40 военнослужещи от Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция и Унгария. Командир на щабния елемент в България е полковник Стайко Прокопиев.
Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България до 1 юли 2016 г. бе под оперативния контрол на Съвместното командване на силите в Неапол, след което премина под командването на Многонационалната дивизия – югоизток, дислоцирана в Румъния.
Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. То е в отговор на влошената ситуация за сигурност в районите около Източна и Централна Европа, Черноморския регион и Близкия изток. Елементите за интегриране на силите са част от NATO Force Structure.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
С Ден на отворени врати, събрание и шоу-спектакъл 61-ва бригада ще чества своя празник
28.09.2016, 16:50
На 30 септември 2016 г. в гр. Карлово и на 7 септември в гр. Казанлък личният състав на 61-ва механизирана бригада в тържествена обстановка ще отбележи 24-ата годишнина от създаването на формированието.
На 30 септември ученици, граждани и гости на града ще могат да присъстват на Деня на отворени врати от 9.00 до 12.00 ч. в района на бригадата, след което от 11.00 ч. в Народно читалище „Васил Левски”-1861 г.” ще се състои тържествено събрание-концерт с награждаване на военнослужещи и цивилни служители. В 13.00 ч. в района на бригадата ще се отслужи Панахида в памет на героите и полагане на венци и цветя пред „Паметника на загиналите воини във войните”.
Празничния ден ще завърши с шоу-спектакъл на Военен духов оркестър и прожекция на филм за 61 Стрямска механизирана бригада на площад „20-ти юли” от 18.30 ч.
Празничните изяви ще продължат и на 7 октомври 2016 г. в гарнизон Казанлък.
На гарнизонен учебен център „Тюлбето” е предвиден Ден на отворени врати от 9.00 до 12.00 ч.
В 10.30 ч. на площада пред Дома на културата „Арсенал” в град Казанлък ще се състои тържествен водосвет на реплика на Самарското знаме, а от 11.00 ч. на същия площад ще се проведе тържествено събрание-концерт. От 13.10 ч. в района на формированието е предвидено откриване на реновирана зала за хранене във войскови район Казанлък.
Честванията ще завършат с празничен концерт на Военния духов оркестър на 61 мбр и хорови състави от град Казанлък, както и с прожекция на филм за бригадата от 17.30 ч. на площад „Севтополис”.
Исторически данни за бригадата
През 1903 година Народното събрание на българското княжество приема нов закон за устройството на въоръжените сили. На базата на този закон е издаден  Указ № 84 от 29.12.1903 г., подписан от княз Фердинанд, чрез който създаденият в Хасково Четвърти резервен полк се преименува в 28-ми Стремски пехотен полк. На 18 май 1904 година той се дислоцира в гр. Карлово.
Бойният път на „железния полк” започва с мобилизацията в България ,обявена на 17 септември 1912 г., а бойното кръщение на 28-ми Стремски пехотен полк става на 5-6 октомври в срещни боеве с авангарда на Кърджалийския турски корпус на Явер паша. Полкът служи на Родината през войните от 1912 г. до 1918 г. и е разформирован през  1920 г. Карловският гарнизон не остава за дълго пуст. Скоро тук е дислоциран    21 Средногорски полк, наричан по това време дружина, а след 1959 г. в Карлово се установява „стоманеният юмрук” на бившата Втора армия - 11-та танкова бригада. Достоен наследник на всички тези формирования днес е 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Днешният ден на бригадата
61 механизирана бригада е сформирана със заповед на Министъра на отбраната на Република България № 00400 от 02 октомври 1992 г., а с министерска заповед № ОХ-857/19.11.1998 г. получава наименованието 61 Стрямска механизирана бригада.
Декларирана е за участие в пълния спекър от операции на НАТО с ниска степен на готовност.
От началото на своето създаване до сега около 80 процента от личния състав на бригадата  е участвал в мисии зад граница.
От 2011 г. бригадата участва с военни формирования в съвместната ротационна подготовка в Тренировъчния център на Силите на САЩ  в Хохенфелс /Германия/, където изпълнява задачи, характерни за мисии.
От 2016 г. бойната подготовка на бригадата се провежда по експериментален модел, което е едно ново предизвикателство за целия личен състав.
Щабовете и формированията поддържат и непрекъснато повишават нивото на готовността си за изпълнение на задачи самостоятелно или съвместно с други формирования от НАТО.
Сътрудничество със страните от Алианса е динамичен процес, формиращ се в съответствие със стратегическата среда и днес пред бригадата се откриват както възможности, така и предизвикателства.
61 механизирана бригада притежава оперативни способности, органи за управление и ресурс от сили и средства за активно участие в оказването на помощ на населението при бедствия на територията на страната.
Важно място в работата на Командването на бригадата и щабовете на военни формирования заема поддържането и задълбочаването на традиционно добрите контакти с държавните структури, общинските организации и патриотичните съюзи и организации.
Тези 24 години са изпълнени с упорита работа, динамизъм и много промени. 24 трудни, но същевременно и успешни години. И този успех се дължи на жените и мъжете в униформа, цивилните служители и на всички, ангажирани с въпросите по подготовката, изграждането и поддържането на необходимите способности на бригадата.
Честит празник стрямци с пожелания за здраве, сили, бодрост и благополучие!
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Официално посещение на Командира на Сухопътните войски генерал–майор Андрей Боцев в Република Румъния
28.09.2016, 16:47
В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Румъния за 2016 г. от  28 до 30 септември 2016 г. командирът на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей  Боцев е на официално посещение в Румъния.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Измина година от началото на операцията на руските ВКС в Сирия, краят й не се вижда
28.09.2016, 16:15
Година след началото на операцията на руските Въздушно-космически сили в Сирия на 30 септември 2015 г. малцина вече оспорват успешността на техните действия. Очевидно е обаче, че това не е пълна победа, пише РИА Новости в подробен анализ.
Русия не успя да изпълни редица оперативни военни задачи, да нанесе осезателни щети на инфраструктурата на терористите, да създаде условия за преминаване на сирийската армия в контранастъпление в редица ключови направления и в добавка да укрепи своите външнополитически позиции. Дори западните медии признават, че Москва изпреварва в сирийския конфликт САЩ, действат ефективно и по такъв начин доказват, че решаването на най-важните световни проблеми без нея не е възможно.
Има и не толкова светла страна. Макар действията на руските ВКС да изиграха решаваща роля при запазване на законното правителство на власт, пълен разгром на терористите не е постигнат.
Няма прогрес по политическото уреждане на конфликта, консултациите в Женева още през април фактически бяха прекратени от опозицията поради „неприемливи действия на сирийската армия”.
Не отслабват разногласията и между основните външни играчи, които имат влияние върху ситуацията в Сирия.
В Москва вече открито признават, че не всичко се получи, както се надяваха. Заместник-министърът на външните работи призна : „ние тогава разчитахме, че операцията ще продължи само няколко месеца. Сега отбелязваме годишнина, но краят на работата ни не се вижда”.
Руската авиация действаше най-активно през първите 5 месеца. Тогава бяха извършени над 9000 полета, беше задействан ВМФ (включително подводници), средства за космическото разузнаване (създадена специална групировка от сателити).
Беше нарушена системата за снабдяване на терористите с оръжие и боеприпаси, прекратен бе износът на суров нефт след унищожаване на 209 обекта за добив и 2912 автоцистерни.
На територията на Сирия бяха унищожени над 2000 бандити (особено произхождащи от Русия), 17 полеви командири.
През март 2016 г. Владим Путин взе решение да изведе от Сирия по-голямата част от групировката. Базите в Хмеймим и Тартус обаче продължиха да работят.
Руските ВКС показаха, че могат да действат ефективно и в условията на реална война. Именно благодарение на тях Башар Асад остана на власт.
За пълна победа обаче вече не се говори. Заявеното прекратяване на бойните действия до Нова година не се сбъдна. ИД не беше разгромена. Беше ясно, че заявените политически цели не са постигнати. Това означаваше, че операцията не можеше да се счита успешна по критерия военна победа.
В Сирия, благодарение на операцията на ВКС, се укрепи властта, а на световната арена – авторитетът на Русия. Умението за грамотно прилагане на военна сила както и преди високо се цени на международната арена.
Сред дивидентите, които получи Русия, е разширяване на пространството за диалог с Европа и САЩ, вече с Москва не се обсъждаха само Минските споразумения.
Като цяло относително не лошата картина с резултатите от операцията в Сирия я развалят два момента: Първо, досега не се удаде да се установи пълноценно взаимодействие с останалите страни, на първо място със САЩ. Второ, няма движение в процеса на политическо уреждане в Сирия. Всъщност изобщо няма процес. Страните не са готови за компромиси и отстъпки.
В тези условия не трябва да се очаква прекратяване на въоръжената борба в Сирия или дългосрочно прекратяване на огъня. А това означава, че остават и всички съпътстващи рискове, в това число страната да тръгне по иракски или по либийски сценарий. Това обаче ще доведе до много опасна черта, зад която започва непредвидимото.
Не способства неспособността или нежеланието на Вашингтон да изпълни поетото задължение да разграничи отрядите на въоръжената опозиция, считани от САЩ за „умерена опозиция”, от терористите на „Джебхат ан-Нусра”.
Заради това Русия заяви на заседание на Съвета за сигурност, че повече няма да прави едностранни стъпки по прекратяване на бойните действия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Български кораб ще участва в операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian“
28.09.2016, 14:28
Правителството разреши изпращането на един кораб клас „Фрегата” от Въоръжените сили на България за участие в операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian“.
На Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли т. г. беше взето решение антитерористичната операция по чл. 5 от Вашингтонския договор „Active Endeavour“ да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност извън чл. 5 под името „Sea Guardian“. Причините за трансформацията са трайно променената среда на сигурност в Средиземно море и необходимостта от адекватен отговор на новите предизвикателства. Изпълняваните в операцията задачи са свързани с поддържане на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.
Българското участие в операцията е израз на нашата солидарност и активен принос към усилията на НАТО за гарантиране сигурността на морската среда в региона.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Специалните части на Русия получиха нов „подводен“ автомат
28.09.2016, 13:30
Министерството на отбраната на РФ въоръжи своите водолази с новия автомат АДС (автомат двусреден специален).
За разлика от използваното в момента оръжие, АДС е разработен специално за патрон, чието поведение е еднакво ефективно по време на бойни действия както под вода, така и на повърхността.
„Използваните преди това автомати АПС и пистолетите СПП-1 са създадени за иглен патрон калибър 5,6 мм с дължина няколко сантиметра. На дълбочина поведението му е като на харпун: лети по права линия и под въздействието на налягането на водата губи от скоростта си. Но на повърхността, след няколко метра куршумът започва да се върти около оста си и излиза от зададената траектория“, разказва за „Руски дневник“ източник от военно-промишления комплекс.
Особеностите на новия патрон
Новият патрон ПСП за АДС е калибър 5,45 мм. Тежи 16 грама. Скоростта на куршума във въздуха достига до 330 метра в секунда.
Събеседникът на „Руски дневник“ каза, че на края на патрона конструкторите са направили специална „площадка“, която по време на полета под вода създава своеобразен въздушен мехур, изпълнен с пара (в техническата терминология това се нарича „кавитация“). Благодарение на това си свойство куршумът лети с висока скорост и точност по зададената траектория.
При това на сушата той запазва бойните си характеристики, а по тегловно-габаритни характеристики е напълно идентичен с боеприпасите на най-новия руски автомат АК-12, който още в края на годината може да бъде приет на въоръжение в руската армия.
Автоматът АДС
Дължината на новата винтовка е 60 см, а тежестта – 4,5 кг. Създадена е по системата „bullpup“, пълнителят се намира зад спусъка.
Прицелното разстояние при стрелба на повърхността е около 600 метра, а на дълбочина от порядъка на 5 метра АДС може да поразява противника на разстояние 25 метра.
Задачите на подводните специални части
Морските диверсанти изпълняват широк спектър от задачи – от разузнаване и обезвреждане на изкуствени заграждения и подводни мини до проникване в охраняеми бази и на кораби с цел обезвреждане на противника.
Също така, те могат да поставят мини по корпусите на кораби и подводници и да ги унищожават. - Още за АДС
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Армията не трябва да се експлоатира като „доведено дете“
28.09.2016, 10:37
По отношение на мигрантския въпрос минаваме през три етапа. Първият беше на „добре дошли“. Стигнахме бързо до втория - издигането на огради. Най-важен е обаче третият етап, намирането на глобално политическо  решение. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ председателят на Парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.
По думите му цивилизационният сблъсък между Азия, Африка и Европа е провокиран, а така наречената „Арабска пролет“ е свалила светски режими на управление, но не е довела до завършване на демократизацията на обществата в съответните държави. „Нашата стратегия за подпомагане на тези държави и някога, и сега с мисиите на Българската армия и другите служби за сигурност, не дават крайния резултат, който се очакваше. Защото ние искахме да задържим там тероризма и лошите неща, а те дойдоха на нашите граници. Т.е., глобалната причина изисква глобално решение и то не може да бъде друго, освен политическо. Още отначало от 2014 година позицията на АБВ бе, че Европа трябва да има обща, консолидирана позиция. Тя трябва да бъде час по-скоро обявена и нашето виждане  е връщане на мигрантите в страните им на рождение и произход“.
В страни от темата ген. Михов коментира и предложенията на АБВ за промени в текстовете на антитерористичния закон. По думите му е необходима по-голяма стиковка при взаимодействието на Българската армия с МВР и другите служби за сигурност. „Необходимо е да се стиковат степените, нивата на готовност за реакция, третирани в закона, които засягат Националния план за борба с тероризма. Те не са стиковани със Закона за отбраната и Въоръжените сили и системата за бойна готовност в Българската армия. Това е едното ни предложение. Но най-важното е армията да не се експлоатира като „доведено дете“. Тя е солидният фактор на държавното строителство и атрибут на държавата, затова не бива да се експлоатира в ниските нива на терористична опасност, а само при високите крайни нива“
„Важно е и тълкованието „обосновано предположение“. Според нашите юристи тук трябва да се прилага по-скоро Наказателния кодекс, отколкото такава теза да се залага в този антитерористичен закон. Друго главно е предложението операциите и Националния оперативен щаб да се ръководят от МВР в лицето на министъра на вътрешните работи. Ние обаче считаме, че това трябва да е задача, която да се изпълнява от Главния секретар на МВР. Може би и още нещо, използването на специални разузнавателни средства не се налага да бъде увеличено и да остане досегашната практика една плюс една година или общо две години“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Либийската армия помоли Русия за доставки на оръжие и техника
28.09.2016, 09:08
Командващият либийската армия генерал Халифа Хафтар оправи послание към ръководството на Русия с молба да започне доставяне на оръжие и техника, предава Интерфакс.
Тези послания са предадени на 26 септември вечерта на руската страна от специалния посланик на Хафтар, посланика на Либия в Саудитска арабия Абдел Басет ал Бадри, който беше приет в Москва от специалния представител на президента на Русия по Близкия изток и страните от Африка, заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов.
„Действително се състоя такава среща. Ал Бадри пристигна в Москва за един ден. В хода на преговорите с Богданов е обсъждано снемането на ембаргото и началото на доставките на оръжие. Либийците молят да им изпратим не само стрелково оръжие, но и техника, в това число самолети. Освен това, те призоваха Москва да започне в Либия военна операция против ислямистите от типа на тази, която провежда сега в Сирия“, заяви източник, близък до руските дипломатически кръгове.
В края на юни посланика на Русия в Либия Иван Молотков заяви, че Русия няма да доставя оръжие на властите в Либия, преди да отпаднат съществуващите международни ограничения.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
България и Великобритания са единни в решителността си да се справят с опасностите пред сигурността
27.09.2016, 23:14
Перспективите за развитието на двустранното сътрудничество и изпълненията на решенията на Върха на НАТО в Уелс и Варшава бяха основните теми, обсъдени на срещата на министрите на отбраната на България и Великобритания Николай Ненчев и Майкъл Фалън. Тя се проведе в Министерството на отбраната, в рамките на двудневното официално посещение на министъра на отбраната на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън в нашата страна.
Министър Ненчев запозна своя гост с решенията на правителството за модернизация на въоръжените сили – процес, който стана възможен след увеличението на бюджета на Министерството на отбраната за тази година на 1,32% от БВП. По думите му, България ще изпълни решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Уелс за достигане на бюджета за отбрана на 2% от БВП, както и ангажиментите за надграждане на бойните способности на въоръжените ни сили.
Министър Фалън отбеляза, че Обединеното Кралство е в готовност да окаже подкрепа в процеса на модернизация на Българската армия. „Британската военна промишленост разполага и с експертиза, и с опит при разработването на необходимите на страната ви боеспособности, които е в готовност да предостави“, посочи той.
В контекста на взетите решения на Алианса за укрепване на сигурността на страните-членки на съюза министър Ненчев посочи, че България и Великобритания могат да засилят сътрудничеството си в охрана на въздушното и морското пространство.
Двамата министри обсъдиха и възможностите за развитие на партньорството в борбата с хибридните заплахи и киберсигурността. Те се обединиха и около становището, че и двете страни имат силен интерес от справянето с бежанската криза и контрола на държавните граници. „Ние сме готови да обменяме повече информация за миграционните потоци и процеси, също така да увеличим подкрепата за обучение в България с цел подобряване на управлението на миграционните процеси във вашата страна“, посочи министър Фалън.
В заключение министрите на отбраната заявиха, че България и Обединеното Кралство споделят еднакви ценности и са единни в решителността си да се справят с опасностите пред сигурността за гражданите.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Русия и Китай изпреварват САЩ в развитието на военната индустрия
27.09.2016, 22:32
Русия и Китай харчат повече средства за създаване на нова военна техника, отхвърляйки преимуществото на САЩ и европейските съюзници във въздуха и подклаждайки нова надпревара във въоръжението, пише The Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.
"Най-неотложното предизвикателство за ВВС на САЩ стана появяването на равни по сила противници, които разполагат с развитие на военен потенциал, не отстъпвайки на нашите възможности", цитира изданието думите на началника на щаба на американските военновъздушни сили, ген. Дейвид Голдфейн (David Goldfein).
В близките години в Москва и в Пекин могат да се появят нови образци както на авиационна, така и на зенитно-ракетна техника, отбелязва вестникът. Работата по модернизацията е в момент, когато Русия и Китай демонстрират своята сила в горещите точки на Близкия Изток и Южно-Китайско море, от което западните военни стратези започват активно да настояват за строителство на бойни самолети от ново поколение.
Военновъздушните сили на САЩ разполагат с наскоро сертифициран незабележим изтребител F-35, създаден специално за нанасяне на ограничени бомбени удари и изтребител-бомбардировач F-22, който бе способен така също да събере разузнавателна информация над територията на противника.
Освен това, 76% от американските изтребители - самолети на отминалата епоха F-15 летят в състава на ВВС от 1975 година, F-16 - от 1979 година, F/A-18 за Военноморските сили на САЩ - първите бяха предадени на войските през 1978 година. Тези стари самолети също са и основата на ВВС на много съюзници на САЩ в Европа и Азия, допълва The Wall Street Journal.
Русия планира да приеме на въоръжение собствен невидим изтребител (стелт) Т-50 към 2018 година, се казва в статията. Китай, от своя страна, отдавна залага на руските модели, използвайки старите конструкции като само създава нови лицензи. Има и нови разработки - самолетите J-20 и FC-31, които по дизайн напомнят американските F-22 и F-35.
Американската военна общност се безпокои не толкова от авиационните средства, допълва изданието. Москва и Пекин приемат на въоръжение най-съвременните зенитно-ракетни комплекси, например С-400, които са способни да удрят самолетите на противника на разстояние до 380 км, което е двойно по-голямо от предишното.
"Това сериозно усложнява провеждането на каквато и да е военна операция", заяви ген.-лейтенант на ВВС на САЩ в оставка Дейвид Дептула (David Deptula).
Източник: http://www.cross.bg/
 
Поредния учебно-боен самолет Як-130 е доставен на Беларус
27.09.2016, 20:48
Миналата седмица военнотранспортен самолет Ил‑76МД е доставил първият учебно-боен самолет Як‑130 от втората партида за ВВС и ПВО на Беларус. 116-та гвардейска щурмова авиационна база получи борд № 75 на своя 75-годишен юбилей!
Това е петият Як‑130 в състава на 116-ЩАБ, а още три се очакват да пристигнат съвсем скоро: борд № 76, 77 и 78. Всичките четири машини ще бъдат представени официално.
Новата машина е пристигнала в разглобен вид. След разтоварване самолета ще бъде преместен в технико-експлоатационната част, където ще се извърши сглобяването му.
На 26 август 2015 година в рамките на международното авиоизложение „МАКС-2015“ се състоя подписването на контракт за получаването от ВС на Беларус на поредната партида (4 машини) УБС Як-130.
Първите свои четири УБС Як-130 с бордови номера от 71 до 74, Беларус получи в началото на миналата година.
 
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в Конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа
27.09.2016, 16:38
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в Конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа. Тя ще се проведе на 27 и 28 септември 2016 г. в Блед, Република Словения.
Конференцията се организира от Европейското командване на САЩ и Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Словения. По време на събитието ще бъдат разгледани въпроси, свързани с най-важните предизвикателства в областта на сигурността в региона и колективните усилия за тяхното преодоляване.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Командващият на ВМС на САЩ в Европа и Африка пристига във Варна
27.09.2016, 16:20

Утре, 28 септември 2016 година, на посещение във Военноморските сили ще бъде адмирал Мишел Хауърд – командващ на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на съвместните сили на НАТО – Неапол.
В 16.00 часа адмирал Мишел Хауърд ще бъде посрещната с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили. В програмата на визитата не са предвидени изявления за представителите на медиите.
Каним представителите на медиите, само оператори и фоторепортери, желаещи да отразят посещението, да заповядат на 28 септември 2016 година в 15.40 часа пред Щаба на Военноморските сили.

***********

Адмирал Мишел Хауърд (Michelle J. Howard) е първата жена, която оглави военното командване на НАТО в Неапол. Петдесет и шест годишната афроамериканка Мишел Хауард през месец юни 2016 г. замени на поста американския адмирал Марк Фъргюсън. Церемонията се състоя в базата на НАТО край Неапол в присъствието на представители на 28-те страни членки на алианса. Преди това адмирал Мишел Хауард беше заместничка на ръководителя на военноморските операции на американския флот. През 1999 г. тя стана първата афроамериканка, назначена за командир на американски военен кораб.
Източник: Пресцентър на ВМС

 
55 години от първия полет на Ил-38
27.09.2016, 16:09
С появата във ВМС на САЩ на подводници с балистични ракети в Съветския съюз започват да се разглеждат средства и методи за противодействие. Първите тактико-технически изисквания за самолет за борба с подводници на базата на Ил-18 са разработени още през 1957 г, но по това време все още не съществува специално оборудване. По-късно през 1959 г. е издадено постановление за създаването на система за търсене и откриване на подводници "Беркут-38", като работите завършват през юни 1962 г.
Летателните изпитания приключват през 1965 г., а серийното производство започва в Московския авиозавод №30 "Знамя труда" през 1967 г. Въоръжен е с торпеда (АТ-2, 144 РГБ-1, 10 РГБ-2, 3 РГБ-3 и 2), подводни бомби и мини.
Ил-38 е построен на базата на Ил-18, като крилото е с три метра по-напред, има усилено шаси. Приет е на въоръжение на 17 януари 1969 г. Серийното производство продължава до февруари 1972 г., като са произведени общо 65 самолета. През 1977 г. пет самолета са доставени на Индия.
Ил-38 остава най-надеждния самолет от състава на морската авиация на Русия (до сега има само една катастрофа и една авария, като причините за тях не са технически).
Към момента на въоръжение са 26 самолета от този тип, като до 2020 всичките ще бъдат модернизирани до варианта Ил-38Н с новата система „Новела”. - Още за Ил-38
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Пентагонът обоснова нуждата от ядрено оръжие със заплахата от Русия
27.09.2016, 14:33
Въпреки че Студената война отдавна приключи, ядреното оръжие ни е необходимо за „сдържане на руските и други потенциални агресори“ от мисълта, че могат да избегнат възмездие, заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, съобщи Лента.ру във вторник (27 септември), като цитира ABC News.
Той посочи, че най-вероятният сценарий, при който може да се стигне до използване на ядрено оръжие, не е масираният взаимен ядрен удар, както се смяташе в годините на Студената война, а по-скоро „неглижирането на по-малките, но също толкова ужасни атаки от страна на Русия и Северна Корея, например“.
Картър обвини Русия в дрънкане на ядрено оръжие, а КНДР – в „ядрени и ракетни провокации“.
Шефът на Пентагона съобщи, че ведомството му планира да похарчи 108 милиарда долара през следващите пет години за съхраняването и усъвършенстването на ядрените си сили.
 
Новото лице на руското разузнаване: какво означава идването на Наришкин
27.09.2016, 14:28
В четвъртък вечерта, на 22 септември, президентът Владимир Путин инициира поредното кадрово рестартиране на персонала, като освободи от длъжност председателя на Държавната дума и свой съратник от „питерската“ група Сергей Наришкин. В замяна на това екс-председателят на Думата получи поста шеф на Службата за външно разузнаване (СВР) – структура, за която се знае изключително малко, а ръководните длъжности в нея, според много наблюдатели, не предполагат дълбоко въвличане в разузнавателната дейност. Михаил Фрадков, който оглавяваше СВР почти девет години, е ярък пример в това отношение. До заемането на поста той не е имал никакво отношение към разузнаването.
В случая с Наришкин е малко по-различно: четвъртият човек в руската политика се върна към това, с което е започнал. По неофициални данни бившият шеф на парламента започва кариерата си в края на 70-те години в Първо главно управление на КГБ, което отговаря за външното разузнаване и след това е обособено в отделна служба – СВР.
Преминаването на Сергей Наришкин към разузнаването може да се окаже опит леко да се усили закостенялата система на СВР, а също и да му се осигури синекурна длъжност с прилична заплата. Съдейки по декларацията, през изминала година доходът на началника на СВР е най-внушителен сред останалите шефове на спецслужби – 20 млн. рубли ($319 000).
Роденият в Санкт Петербург Наришкин е завършил Международният институт по мениджмънт, специалност „Икономика“ в родния си град. В началото на 1990-те години работи заедно с Путин в кметството, а след това в правителството на Ленинградска област. През 2004 г. пристига в Москва и веднага попада на точното място – назначен е за зам.- ръководител на икономическото управление, скоро става шеф на администрацията в правителството на Фрадков. Работи и като вицепремиер, докато през 2008 г. не оглавява администрацията на президента Дмитрий Медведев. През 2011 г. Наришкин попада в Държавната дума, когато резултатите на партия „Единна Русия“ водят до загуба на мнозинството в долната камара. На изборите през 2016 г. Наришкин отново спечели мандат, а „Единна Русия“ – мнозинство в парламента.
СВР променя задачите си?
Съгласно президентския указ Михаил Фрадков е освободен от длъжност „във връзка с излизането му в пенсия“. Сега той ще оглави Съвета на директорите на държавната монополна компания „Руски държавни железници“. Но има и други наблюдения. По данни на източници на изданието Slon Magazine (Slon.ru) през последните месеци в Кремъл са постъпили жалби срещу шефа на СВР във връзка с агентурната работа и „прекалено оптимистичните доклади на спецслужбите за  преговорите между ЕС и САЩ за режима на свободна търговия“.
По сведения на вестник „КомvерсантЪ“ много хора в СВР говорят за нуждата от обновление на ръководния състав и за вътрешни реформи. Скандалите с руски шпиони започнаха да се появяват със завидна регулярност. Все още се помни скандалът от 2010 г., който се оказа най-грандиозният в СВР за всичките години на неговото съществуване – тогава ФБР залови 10 агенти под дълбоко прикритие – можеха да бъдат осветени още 80, както и цялата система за събиране на разузнавателна информация.
За разлика от непрофилния Фрадков, новият шеф не е равнодушен към разузнавателната работа – Наришкин е много по-уместна фигура, според президента на независимия Институт за национална стратегия Михаил Ремизов. „Той е способен да подсили позицията, на която започва работа, още повече че принадлежи към висшата лига руски политици и е близък с президента. Плюс това има добър списък с прослужено време точно в тази сфера“, казва експертът.
Според политолога не бива да се пренебрегва и фактът, че при сегашните сложни отношения със Запада СВР променя задачите си. Критично важно става умението да се работи по тертипа на британското разузнаване (Intelligence Service) – да бъде съвместявана комплексната аналитична дейност за заплахите и качествената обработка на данните. „В момента СВР трябва да бъде ключова структура, формираща когнитивната карта на света и следователно политическата стратегия на Русия“, казва той.
Администратор, на когото вярват
За кариерата на самия Наришкин, когото в СВР смятат за „свой“, това назначение може и да е понижение, смята членът на експертния съвет на Института за социално-икономически и политически изследвания Алексей Зудин. Все пак реално позицията на СВР в листата с ранговете не стои много високо. Самият Наришкин до последно наричаше информациите, че отива в разузнаването „спекулации“, участваше в изборите за Държавната дума (проведени на 18 септември) и заяви, че не „възнамерява да отстъпва мандата“ си.
Изданието Газета.ru отбелязва, че в това назначение се вижда високата оценка за дейността на Наришкин в Държавната дума, където той се изяви като добър администратор, но не и като блестящ политик. Според генерал-лейтенанта от КГБ Николай Леонов преминаването на Сергей Наришкин от парламента във външното разузнаване е „чисто политическо назначение“. „Това е естествено и разбираемо, защото държавният глава трябва да има за шеф на СВР човек, на когото има пълно доверие. Освен това Наришкин има огромен опит в държавната и политическата работа, което прави кандидатурата му безспорна и няма да има разногласия по въпроса“, казва още Леонов пред изданието.
Остава ли Наришкин чисто политическо назначение или отива в СВР в качеството на реформатор – това е въпросът, смята Зудин. Фрадков беше политическо назначение. Съдбата на Наришкин не е еднозначна. Ако слуховете за създаване под егидата на ФСБ на Министерство на държавната сигурност (структура, която ще обедини в себе си всички други силови ведомства, в това число и СВР) се потвърдят, Наришкин скоро ще се окаже сред губещите. „Там вече ще си има началник“, казва Зугин.
Но отиването в разузнаването не може да бъде наречено точно синекурна работа. Кой ще заеме мястото на Наришкин като председател на Държавната дума ще се разбере до дни. Кандидат номер едно е сегашният заместник-ръководител на администрацията на президента, „сивият кардинал на Кремъл“ Вячеслав Володин.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Министърът на отбраната на Великобритания отхвърли идеята за армия на ЕС
27.09.2016, 12:07
Великобритания ще се противопостави на плановете на Европейския съюз за военно сътрудничество, въпреки че скоро ще напусне блока, заяви министърът на отбраната Майкъл Фалън във вторник, предава AFP, цитирана от "Фокус".
„Ние ще продължим да се противопоставяме на всяка идея за армия на ЕС или щаб-квартира на армия на ЕС, които само биха отслабили дейността на НАТО“, отбеляза Фалън по време на среща на министрите на отбраната в Братислава.
Попитан дали Лондон ще даде вето за плановете, докато все още е сред членове на Европейския съюз, британският министър отговори: „Тук няма мнозинство за армия на ЕС“.
„Има още редица други държави, които като нас вярват, че това ще ограничи суверенитета на отделните национални държави“, допълни Фалън.
 
NYT: За една година Москва не успя да задвижи сирийския конфликт от „мъртвата точка”
27.09.2016, 11:55
Измина почти година от началото на военната кампания на Русия в Сирия.Засега тя не оказа никакво „реално стратегическо влияние” на ситуацията, счита The New York Times. Според американския вестник, можеше да не „затъва” в този конфликт, обаче и не възнамерява да излиза от него и по-скоро с една година тази кампания няма да се ограничи.
„Ако сравните две карти на Сирия – от миналия септември, когато руските въоръжени сили за първи път се намесиха в хаотичната гражданска война, и сега – то ще се види, че линиите на съприкосновение много си приличат” – пише The New York Times. Изданието твърди, че намесата на Русия в конфликта „замразила” нейните интереси, обаче страната не е направила практически нищо, за да ги задвижи по някакъв начин.
NYT пише, че независимо от увереността на част от американците в „непрекъснатия победен марш на Путин в Близкия Изток”, всъщност успехите на Русия са твърде скромни. Експерти, например Марк Галеоти от Института за международни отношения в Прага, считат, че продължаващата година сирийска кампания на Русия не е оказала „реално стратегическо влияние”.
Изданието е уверено, че Владимир Путин иска да използва ситуацията в Сирия, за да върне на страната си статута на велика държава както в очите на западния свят, така и в очите на своите съюзници в Източна Европа и Средна Азия. За това Москва трябва да демонстрира, че поддържа зависимите от нея държави.
Намесата на Русия не приближи правителството на Башар Асад към победата. Западът също не помогна на руския лидер, който призова да бъде създадена коалиция. „Анализаторите предполагаха, че Путин иска да сключи голяма сделка, в която САЩ и ЕС да снемат санкциите и да направят отстъпки по Украйна в замяна на помощта в Сирия. Измина година, но никой не се присъедини към коалицията на Путин и не изглежда, че някой възнамерява да сключи сделката” – пише NYT.
Вестникът счита, че Владимир Путин вероятно сега се концентрира на две по-малки постижения: да предотврати по-нататъшните военни поражения на Башар Асад и да принуди САЩ да включат Русия във всички преговори по мирното урегулиране на ситуацията с Сирия. Изданието отбелязва, че такова решение ще демонстрира „разрив между амбициите на свръхдържавите и реалната възможност те да бъдат реализирани”.
Впрочем тези две цели на Путин изглеждат малко съмнителни за постигане. Правителствените войски на Башар Асад са твърде слаби, за да спечелят войната, и бомбардировките на руските ВКС не решават проблема. „В крайна сметка безизходната ситуация в Сирия е малко по-благоприятна за Асад, но все пак си остава безизходна” – пише изданието.
Включването на Русия в преговорите също не означава, че Путин ще може да диктува своите условия. В това отношение неговите позиции не са по-силни, от колкото на САЩ. Обаче сега той има право на вето, което ще му помогне да запази достъпа до военните бази в Сирия и да осигури лоялността на всяко следвоенно правителство.
The New York Times отбелязва, че Русия е избягала „затъването в сирийския конфликт, обаче Москва не възнамерява да излезе от него. Путин се надява да покрие своите разходи, обаче за целта трябва да продължи да оказва подкрепа на Асад. Това на свой ред удължава конфликта, все повече увеличавайки разходите на Русия и създавайки по този начин парадокс.
Вестникът обобщава, че „нито Русия, нито САЩ не постигнаха голям успех в интервенции в отдалечени райони”. „Техните съответни амбиции обаче като правило стават все по-умерени, същевременно продължавайки поетите задължения към тези страни. Така беше със САЩ и тяхното 15-годишно участие във войната в Афганистан, така се случи и с Русия, която вече година нанася удари в Сирия и вероятно ще ги нанася още няколко години” пише The New York Times.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Днес е празникът на Централното военно окръжие
27.09.2016, 10:16
Централно военно окръжие (ЦВО), съвместно с подчинените му военни окръжия в страната, отговорно реализира функциите и изпълнява задачите на структурата, като основната остава непроменена: окомплектоване на въоръжените сили в мирно време с войници и във военно време със запасни и техника – запас. Това посочва в обръщение началникът на ЦВО полковник Георги Петков по случай празника  27 септември  – 136 години военни окръжия в Република България.
********
Обръщение на началника на Централно военно окръжие полковник Георги Петков по случай празника  27 септември  – 136 години военни окръжия в Република България
С изграждането на българската армия в новата българска държава след Освобождението възниква необходимостта от създаване на структури, които да я комплектуват с личен състав, както в мирно, така и във военно време. Мобилизационната система води началото си от 28 юли 1878 г. с утвърждаването на Наредба за „Привременното положение на българската войска“. Така създаването на система за комплектуване и обучение на българската войска започва непосредствено след Освобождението.
С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността ”Окръжен воински началник”, в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. От тогава и до днес органите по водене на военния отчет на българските граждани са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие.
Историята на военните окръжия е изпълнена с важни събития, оставили следа във военната история на нацията. След 1990 г. мобилизационната система в Република България е с нов, различен облик, а след 1998 г. се дава ход на реформата в армията, изразяваща се в поетапното й преструктуриране и модернизиране и доближаването й до стандартите на НАТО. Всичко това се отразява и на структурата на военните окръжия.
На 1 юли 2011 г. като нова структура със заповед на министъра на отбраната № ОХ-318/27.05.2011 г. започва да функционира Централно военно окръжие на пряко подчинение на министъра на отбраната. Днес то включва в своя състав 26 военни окръжия в страната и 2 военни отдела – отдел-„Столичен” и отдел „София-област”. Идеята за създаване на новата структура е да се обедини дейността на съществуващото дотогава Столично военно окръжие и военните окръжия в страната, които се намират на подчинение на Щаба по осигуряване и поддръжка.
Централно военно окръжие, съвместно с подчинените му военни окръжия в страната, отговорно реализира функциите и изпълнява задачите на структурата, като основната остава непроменена: окомплектоване на въоръжените сили в мирно време с войници и във военно време със запасни и техника – запас. Централно военно окръжие се утвърди като авторитетен фактор в системата на въоръжените сили, осигурявайки  ги с необходимия ресурс за изпълнение на задачите в условията на динамично променящата се среда за сигурност.
На 27 септември 2015 г. по случай 135-годишнината  от създаването на структурата за водене на военния отчет на българските граждани официално е връчено Представително знаме на Централното военно окръжие, символ на светостта на делото на предците, на високия боен дух и морални ценности, на верността към народа и Родината. Доказателство за авторитета, който изграждат военните окръжия в обществото, за тяхната роля за сигурността и отбраната на страната, е утвърждаването им като уважавана институция в държавната и местна администрация, в неправителствените организации в областта на сигурността и отбраната.
Военните окръжия в състава на Централно военно окръжие днес допринасят за поддържането на воинските исторически традиции, за патриотичното възпитание на младите поколения, за тяхното обучение и развитие на чувството за национална принадлежност, за мотивацията им да изпълняват гражданския си и синовен дълг към Родината.      
Днес, 27 септември 2016 г., 136 години след обявяването на Указ № 165 от 27 септември 1880 година на Александър I и една година от тържественото връчване на Представително знаме на Централно военно окръжие, се прекланяме пред делото на предшествениците, достойно изпълнили воинския си дълг и благодарим на целия личен състав на Централно военно окръжие и военните окръжия в страната за професионализма и всеотдайността им при изпълнение на служебните задължения.
Честит празник!
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Руското военно министерство ще сформира отново легендарната „чеченска дивизия“
27.09.2016, 09:14

Министерството на отбраната на Руската федерация взе решение да сформира отново в Чеченската република 42-ра гвардейска мотострелкова дивизия (42 МСД), съобщава вестник „Известия“.
През 2009 г. легендарната войскова част, някога считана като „най-войнствената“ от състава на Въоръжените сили на Русия, беше разформирана от бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков. Вместо 42 Евпаторийска мотострелкова дивизия в Чеченската република бяха създадени отделни мотострелкови бригади, които сега отново ще бъдат обединени в дивизия и ще се заемат с охраната на държавната граница на страната.
„В настоящото време решението вече е прието и работата по създаването на дивизията е започнала“, разказа за изданието източник от военното ведомство в Москва. „Дивизията ще бъде сформирана на базата на три мотострелкови бригади, които към момента са базирани в Чеченската република“, допълва събеседникът.
Съгласно информацията, с която разполага редакцията, дивизията ще бъде окончателно оформена в рамките
на следващата година.

42 мсд води началото си от 111-а стрелкова дивизия, сформирана през 1940 г. в Киевския специален военен окръг. В годините на Великата Отечествена война за мъжество и героизъм, проявени в боевете с фашистките окупатори, тя е преобразувана в 24-а гвардейска стрелкова дивизия. По-късно за освобождението на гр. Евпатория дивизията получава почетното име „Евпаторийска“, а за завладяването на Севастопол тя е наградена с орден „Червено знаме“.
След Великата Отечествена война дивизията сменя номера си, като става 42-а гвардейска мсд. До 1992 г. тя действа в гр. Грозни като учебен център за бъдещи танкисти, свързочници, зенитчици, мотострелкови специалисти и дори медици. След изострянето на ситуацията в Северен Кавказ центърът е разформирован.
В края на 1999 г. руското министерство на отбраната приема решение да възроди 42 мсд и да я разположи на постоянна основа в Чечения. Освен че участва в антитерористични операции, 42 мсд играе важна роля за хода на боевете в Грузия през август 2008 година. През 2009 г. с решение на военното министерство дивизията е разформирована. - Още за  СВ на Русия

 

 
„Владимир Мономах“ и „Академик Ковалёв“ пристигнаха в Камчатка
26.09.2016, 22:59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес във Вилючинск в мястото за постоянно базиране пристигна ракетната подводница със стратегическо назначение К-551 „Владимир Мономах“, успешно завършвайки прехода от Северния в Тихоокеанския флот. Това е вече втората субмарина от проект 955 „Борей“, попълваща състава на 25-та дивизия подводни лодки на Тихоокеанския флот – на 30 септември 2015 година в Камчатка пристигна К-550 „Александр Невский“. - (видео)
К-551 „Владимир Мономах“ (заводски номер № 203) е заложена в Северодвинск на 19 март 2006 година, ставайки третият ракетоносец проект 955 „Борей“, разработен от ЦКБ МТ „Рубин“. През януари 2013 година новата подводница бе спусната на вода, а от септември 2013 година до ноември 2014 година успешно премина заводските ходови и държавни изпитания. На 10 декември 2014 година бе подписан приемния акт, а на 19 декември 2014 г. на „Владимир Мономах“ тържествено бе вдигнат флага на ВМФ на Русия.
Новият ракетоносец временно бе зачислен в състава на 31-ва дивизия подводни лодки на Северния флот, базираща се в Гаджиево. На 14 ноември 2015 г. К-551 извърши успешна залпова стрелба от подводно положение с две две междуконтинентални балистични ракети „Булава“ от акваторията на Бяло море по цели на полигон Кура в Камчатка.
Едновременно с АП „Владимир Мономах“ в Камчатка пристигна и морския транспорт за въоръжения „Академик Ковалёв“ проект 20181, построен в корабостроителницата „Звёздочка“ в Северодвинск и предаден на ВМФ на Русия през декември миналата година. - Още за проект 955

 
Разузнавач №1 на Румъния подаде оставка
26.09.2016, 22:05
Директорът на румънската Служба за външно разузнаване Михай Ръзван Унгуряну подаде оставка, съобщава агенция Медиафакс. Говорителят на румънския президент Мадалина Доброволски заяви, че оставката на Унгуряну е била приета от държавния глава и че временно ръководството на службата ще бъде поето от Силвиу Предою.
Михай Ръзван Унгуряну, който беше министър на външните работи в периода 2004-2007 г. и премиер от февруари до април 2012 г., беше директор на Службата за външно разузнаване от 2007 до 2012 г. и отново пое този пост на 7 юли 2015 г., пише Монитор.
 
Навършват се 15 години от учредяването на престижното отличие „Офицер на годината”
26.09.2016, 21:55
На снимката: Майор Александър Александров целува сабята на „Офицер на 2004 г.”.Днес, когато търсим решения за повишаване престижа на военната професия и стимулиране на хората с пагона, би могло да се предприеме подобно начинание. Тепърва ни предстои да научим, че България има политик, полицай, пожарникар, футболист, мениджър, банкер и т.н. на 2016 година. Но не и офицер на годината!    
Този и други поводи, като 72-рата годишнина от излизането на първия брой на в. „Народна войска”, събира утре част от тогавашния редакционен състав на в. „Българска армия”, който инициира високото отличие, което министрите на отбраната Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев, началниците на ГЩ генералите Никола Колев, Златан Стойков и Симеон Симеонов и от главният редактор на в. „Българска армия” в продължение на осем години по ред връчваха на офицера на годината и неговите подгласници на специална церемония в ЦВК. Офицерът на годината се избираше чрез гласуване на читателите на вестника за войската и народа "Българска армия", по предложения на войсковите командири и се обявяваше със заповед на шефа на ГЩ.
Добре е да си припомним печелилите престижното отличие „Офицер на годината”. (Военните звания са от времето на връчването на наградите.) През 2001 г. класацията печели капитан Пламен Горанов, през 2002 – капитан I ранг Георги Георгиев, през 2003 г. – подполковник Петко Маринов, през 2004 г. – майор Александър Александров, през 2005 г. – подполковник Георги Петковски, през 2006 г. – капитан Тодор Грибачев, през 2007 г. – полковник Иван Денев и през 2008 г. - капитан-лейтенант Даниел Тодоров.
През 2002 г. в рамките на същата инициатива за доблестна проява в мирно време специална награда получи майор Ивайло Локмаджиев. Той бе спасил живота на трима редници и един старши лейтенант по време на авария при транспортиране на материална част.
Не по-малко впечатляващи са имената на подгласниците в различните години. Ще спомена някои отново с тогавашните им военни звания и длъжности, макар че не са един или двама от тях, които стигнаха и до генерали и адмирали: генерал Михо Михов – началник на Генералния щаб на Българската армия, летецът-изпитател майор Златко Златев, старши лейтенант Роман Христов от Сухопътни войски,  подполковник Димитър Данев – заместник -командир на авиобазата в Безмер, капитан III ранг Павлин Щерев -  командир на базовия миночистач "Шквал", подполковник Петко Лилов - командир на втория български контингент в Ирак, полковник Захаринчо Робев -  началник на Варненското военно окръжие, капитан II ранг Никола Каранов - заместник-началник щаб на Военноморска база – Варна, майор Марко Тодоров - началник на служба "Летателно-тактическа подготовка" на авиобазата в Крумово, полковник Марин Начев – командир на мисия на българските ВВС по управление на летището в Кабул, капитан II ранг Георги Пенев - командир на фрегатата "Смели" от Военноморска база "Варна", майор Кънчо Иванов от Националната гвардейска част, подполковник Здравко Пехливанов от Съвместното оперативно командване, майор Георги Гатев от 61- ва механизирана бригада в Карлово и майор Георги Георгиев - началник щаб на авиобазата в Безмер.
Тази инициатива бе един от аргументите в. „Българска армия” да бъде удостоен с Почетния знак на президента на Република България във връзка с 60-годишнина на армейския всекидневник, което е най-високо отличия за редакционния състав през последните 25 години.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Русия ще изпита нови ракети в Сирия в края на 2016
26.09.2016, 21:01
През ноември 2016 г. към бреговете на Сирия ще се отправи руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ с палубни изтребители Су-33, МиГ-29К/КУБ и вертолети Ка-52К „Катран“ на борда. Както съобщи източник на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс, в края на годината корабната авиация може да изпита в бойни действия новите ракети Х-38.
„Подкрепяме нашата авиационна групировка и докарваме в региона съвсем нови средства за поразяване. МиГ-29К ще използва абсолютно нов тип ракети Х-38 за унищожаване на ислямските терористи“, заяви източникът на „Руски дневник“.
Нови системи за коригиране на огъня
По думите на източника на „Руски дневник“ изтребителите от семейството на Су-33 на свой ред ще получат нови високоточни системи за прицелване СВП-24 за неуправляеми ракети. Комплексът ще позволи в пъти да се повиши точността на въздушните удари и да се избегнат евентуални жертви сред мирното население.
Системата ще регулира траекторията на полета на ракетата, изхождайки от положението на изтребителя и параметрите на полета. Благодарение на това отклонението от целта е не повече от няколко метра. При това СВП-24 представлява само двойка допълнителни блокове, които оръжейниците монтират в бордовото оборудване на самолета.
Какво представляват МиГ-29К/КУБ и Су-33
По думите на главния редактор на списание „Взлет“ Андрей Фомин палубните МиГ-ове са едни от най съвременните серийни изтребители от поколение 4++.
„Независимо от външните прилики със „сухопътната“ версия на МиГ-29, това е абсолютно друга машина. Това се отнася за технологията „стелт“ (stealth), новата система за дозареждане във въздуха, сгъваемите криле и тяхната механизация, благодарение на която самолетът може да излита със съкратено засилване и да се приземява с по-малка скорост на кацане“, отбелязва експертът.
По думите на специалиста Су-33 е създаден като самолет за завоюване на господство във въздуха: тоест като пълноценен изтребител-прехващач.
На свой ред МиГ-29К/КУБ е по-гъвкава машина, предназначена за решаването на задачи от ПВО на корабните съединения, както и за поразяване на надводни и наземни цели с управляемо високоточно оръжие през деня и нощта при всякакви метеорологични условия.
По време на сирийската кампания корабните Су-33 с новата система за регулиране на огъня ще използват бомби със свободно падане (или т.нар. „гравитационни” бомби). Планирано е МиГ-29К/КУБ да бъде оборудван с управляеми бомби и ракети, насочващи се към целта със системата ГЛОНАСС.
Както съобщи източникът на „Руски дневник“ от отбранително-промишления комплекс, в кампанията могат да участват около 15 корабни изтребители МиГ-29К/КУБ и Су-33, както и десет бойни вертолети Ка-52К „Катран“, Ка-27 и Ка-31.
Корабните Ка-52
Бойните вертолети Ка-52 „Катран“ са създадени за френските десантни кораби от типа „Мистрал“.
Но по думите на професора от Академията на военните науки Вадим Козюлин под натиска на съюзниците в НАТО Франсоа Оланд бил принуден да прекрати договора за доставка на корабите на Русия. В крайна сметка „Мистралите“ бяха придобити от Египет, веднага след което Кайро закупи от Москва 50 вертолети „Катран“.  
Решено е останалите вертолети да бъдат доставени на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ и в края на годината ще се състои тяхното „бойно кръщение“.
Както отбелязва експертът, „сухопътните“ версии на Ка-52 успешно са се доказали по време на сирийската кампания. Новите машини ще трябва да демонстрират бойните си възможности и пред бъдещите купувачи.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
България - нито самолети, нито хеликоптери, но в НАТО
26.09.2016, 20:22
Хората са станали още в ранни зори, за да стигнат до летището. Затова няма как да се избегнат задръстванията по пътя. Докато се придвижват, над тях прелитат изтребители и хеликоптери. Прилича на авиошоуто в София от края на 2014 г., но не е. Вървят Дните на НАТО в Острава, Чехия. То се организира от 2001 г. и се е превърнало в традиция, в която всяка година се включват все повече страни.
Става въпрос за мащабно събитие, с участие на всички чешки силови структури - армия - ВВС и Сухопътни войски, полиция, пожарна, "Бърза помощ", Служба за охрана, както и ВВС на Словакия, Унгария, Полша, Словения, Австрия, Италия, Холандия, Франция, Испания, Литва, Румъния, Гърция, Белгия, Швеция, Великобритания и САЩ. Във фокуса тази година е Германия с мащабно присъствие на авиацията на ВВС, СВ и ВМС, силови и спасителни структури. Участва и италианската демонстрационна група Frecci Trecolori.
Изложението е на огромна площ, има изложба на сухопътна и военно-въздушна техника, въздушните демонстрации се редуват с наземни - военни и полицейски. Въпреки непрекъснатия дъжд над 30 000 фенове се радваха на въздушно шоу, наземен динамичен показ и статична изложба.
Сред по-интересните самолети и хеликоптери бяха бомбардировачите В-1В, В-52, конвертопланът CV-22B, новият УТС L-39NG, изтребителите JAS39C/D, F/A-18C/D, EF2000, Rafale, Tornado ECR/GR4, L-159, С-135, хеликоптерите Ми-24, Ми-171, Ми-2, NH-90, Tiger, военно-транспортните и специализирани самолети А-400М, С-295, C-160, C-27J, C-130, М-28 и P-3C.
В това шоу българи не участват и са една от малкото страни от НАТО, които са предпочели да не покажат своите възможности. Вероятно защото такива вече липсват поради поредица от грешни и определено спорни решения на редица правителства, министри и военни в областта на сигурността и отбраната. Имаме ли авиация? Естествено, най-интересното за шоуто в Острава бяха изпълненията на асовете на бойните авиации. Дори Румъния се включи с демонстрация на модернизирания й МиГ-21.
България нямаше как да участва, след като сама реши да приземи авиацията си.
В последните две години заради политически интереси се занимаваме с това дали ще имаме 2 или 4 изправни двигателя за МиГ 29, кой ще е доставчикът и има ли далавера в това. Заради договор за поддръжка за 80 млн. лв. се спря споразумението за поддръжка. Само година по-късно се наложи правителството спешно да отпусне тези 80 млн. лв., но вече без гаранция, че ще отидат по предназначение и самолетите ще бъдат ремонтирани.
Дори спешно се наложи да се пусне проектът за купуване на нов изтребител. Но продължава да е абсолютно неясно дали ще се осъществи. До този момент не са поискани оферти от евентуалните доставчици въпреки уверенията на военния министър, че до края на годината ще имаме договор за доставка. Ако такъв се случи, той няма да е в резултат на конкурс. Така че България не участва в шоуто, защото просто няма авиация.
При хеликоптерите положението е също толкова трагично. От 12-те нови "Кугър"-а летят 4-5, но те не могат да участват, тъй като трябва да превозват официални делегации. Полицейските "Аугуста" също трябва да бъдат ремонтирани и да им се доставят резервни части, за да могат да летят.
В Дните на НАТО можеше да се види всякаква техника на пехотата на участващите държави и демонстрации по залавяне на терористи, стрелби по мишени и десант.
Можеше ли да участва и България? Не.
Положението с бронираната техника не е по-различно. Преди месец командващият Сухопътните войски ген. Андрей Боцев предупреди, че ако не се извърши модернизация, ще останат само хората (не че са много). Недокомплектовката в масовия случай е над 20%, а често - над 30-40%.
А полицията? В Острава се видяха всякакви полицейски части, които демонстрираха умения и техника. Местните сили за сигурност се бориха с футболни хулигани. Бяха демонстрирани още умения за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници от самолет. Тук страната ни можеше да се включи поне с представители на военната полиция или жандармерията. Но явно няма желание.
Шоуто беше празник за всички с перфектната си организация. Спечелиха и търговци - летището беше пълно с щандове за фланелки, стендови модели, военни дрехи и аксесоари, баджове, лепенки, плакати, чаши, играчки, заведения за хранене и напитки и много бира, разбира се. А входът беше безплатен, за сведение на организаторите на подобни прояви в България.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
8 години след тяхното „пенсиониране” F-117 все още летят
26.09.2016, 20:11
Вече не е тайна, че няколко ‘стелт’ самолета F-117, все още намиращи се в летателна годност, са базирани в изпитателния полигон „Тонопа” (щат Невада). През последните няколко години авиационни спотери са успявали да снимат в далечина F-117 Nighthawk в полет над хълмистия пустинен район на полигона. Снимките и видеото са заснети през месец юли 2016 г. от “Sammamishman”.
Още през 2004 г., след появата в Интернет на снимки и видео на F-117, ВВС на САЩ съобщиха, че самолети от този тип се съхраняват в консервирано състояние (“Type 1000”), което позволява те да се използват отново, ако се наложи. На всеки 4 години те се преконсервират, като може да се приведат в летателна годност за период от 30 до 120 дни.
Има няколко версии защо F-117 продължават да се поддържат в летателна годност. Едната от тях е, че се използват за изпитателни цели („летящи лаборатории”) за тестване на различни технологии. Според редица експерти самолетът се използва като скоростен ударен ‘стелт’ БЛА.
На снимките поне един от заснетите F-117 е модифициран - вижда се антена, която при другите липсва. “Sammamishman” е направил своите кадри в продължение на два дни, през които ‘пенсионираните’ самолети са летели. Продължителността на полетите е била между 40 мин до 60 мин. - Още за F-117
Източник: http://www.pan.bg/
 
100 години от гибелта на капитан-лейтенант Кирил Минков
26.09.2016, 16:10
Днес, 26 септември 2016 г., в акваторията на Варненския залив се проведе военен ритуал за отдаване на военни почести по повод навършването на 100 години от гибелта на капитан-лейтенант Кирил Минков.
В церемонията участваха рейдови миночистач „Капитан-лейтенант Кирил Минков”, моторен катер „Васил Левски” и представители на клуб „Миноносец Дръзки”
Свещеници от Варненска и Великопреславска метрополия отслужиха заупокойна молитва. Слово за делото на военния моряк – герой произнесе командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. От рейдови миночистач „Капитан-лейтенант Кирил Минков” бе спуснат венец и произведени салюти в памет на героя.
Капитан-лейтенант Кирил Минков е флотски герой от Балканската и от Първата световна война. Той е роден на 29 април 1888 г. във Видин. На 15 август 1907 г. е повишен в първо (морско) офицерско звание мичман ІІ разряд.
Първата голяма изява на Кирил Минков в нашия военен флот е участието му като доброволец на длъжността помощник-командир на „Дръзки” в историческата атака на отряда миноносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския броненосен крайцер „Хамидие” на 8 ноември 1912 г. Под командването на мичман І ранг Георги Купов „Дръзки” поразява „Хамидие” и записва първата ни морска победа, като безспорен принос има за това и мичман І ранг Кирил Минков, изстрелял лично торпедото. За това свое дело той е удостоен с орден „За храброст”.
На 13 януари 1916 г. под ръководството на лейтенант Минков са поставени в осем минни банки южно от Варна.
На 25 февруари 1916 г. руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” се натъква на това минно заграждение, взривява се, пречупва се на две и потъва. Това е втората българска морска победа и приносът на лейтенант Кирил Минков и тук е безспорен.
На 11 септември 1916 г. на руско минно заграждение, поставено в Батовския залив, се натъкват българските миноносци „Строги” и „Шумни”. Повредата на „Строги” е малка и той продължава да плава, но „Шумни” след няколко часа безуспешна борба на екипажа, потъва с пречупен корпус.
На 26 септември 1916 г. на командира на Минната рота лейтенант Кирил Минков е възложена прочистването на минното заграждение По време на траленето под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина. Загиват лейтенант Кирил Минков и още седем български военни моряци, а други четирима са ранени. Тялото на загиналия морски офицер не е открито и морето става неговият гроб. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Заместник-министър Запрянов ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на ЕС
26.09.2016, 16:05
Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов ще вземе участие в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 26 и 27 септември в Братислава, в рамките на словашкото ротационно председателство на Съвета на ЕС,съобщава Пресцентърът на МО. Форумът ще се председателства от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще бъдат обсъдени прилагането на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност, сътрудничеството между Съюза и НАТО и развитието на мисиите и операциите на ЕС. Във форума ще участва генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
 
F-35 - прехваленият позор на САЩ
26.09.2016, 15:07
След Втората световна война въоръжените сили на САЩ победиха само в една голяма война - „Войната в Залива“ 1990-1991 г. Но затова пък американските военни продължават вече с години да побеждават в крупните бюджетни войни в конгреса, доказвайки, че никакви сила на Земята не може да се справи с тяхното лобистко мъжество и политическа смелост.
Сами си спомнете с каква твърдост маршируваше Америка към победата на най-крупната въоръжена програма в историята си — изтребителя-бомбардировач F-35 на корпорацията Lockheed Martin. Самолетът им беше нужен за ВВС, военно-морските сили и корпуса на морската пехота. Според прогнозите, програмата е надвишила 1 трилион долара.
И от ВВС, и от Морската пехота заявиха, че ударният изтребител е готов за бой, а конгресът пак ще трябва да развърже кесията си с милиарди долари за година за това, което може да бъде парк от 2400 реактивни самолети.
Но най-скъпият в света изтребител-бомбардировач все още не работи. И вероятно никога няма да заработи. Жалко, че така мащабно го рекламираха.
И това не е дезинформация на руски и проруски специалисти по информационни войни. Това е официалното мнение на Майкъл Гилмор, самият шеф на Пентагона по оценка на системите за въоръжение.
На 9 август в своя меморандум, който попадна в ръцете на Bloomberg News, Гилмор предупреди чиновниците от Пентагона, че програмата за F-35 „в момента не се намира на пътя на успеха, а е стъпила по пътя на провала, що се отнася до тези възможности на самолета, които бяха по-рано обещани“.
Той посочва, че програмата „почти е изчерпала времевите и финансовите ресурси за завършване на планираните летни изпитания, отстраняване на откритите недостатъци и внасянето на промени“.
Гилмор - това царят на Пентагона в областта на изпитанията на перспективното въоръжение. Точно той доложи, че „както и преди, налице са сложни проблеми с програмите за обезпечение, фиксирани са недостатъци при изпитанията. - (видео)
В резултат самолетите не успяват да проследяват движещи се цели на повърхността на земята или да предупредят пилотите, когато радарни системи на противника ги открият или използват нови видове бомби“. - Още за F-35
Източник: http://bgr.news-front.info
 
София е одобрила лицензи за износ на оръжия за Близкия изток за 122 млн. евро?
26.09.2016. 13:32

Лицензи за доставката на оръжия за 122 млн. евро към страни от Близкия изток и Турция е одобрила България от 2012 г. насам.

Доставките са се извършвали основно чрез самолети от летищата в София, Пловдив и Бургас, както и чрез товарни кораби от пристанището в Бургас.

Това сочи разследване, продължило една година, на Балканската мрежа за разследващите репортажи (Balkan Investigative Reporting Network, или BIRN) и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупция (Organized Crime and Corruption Reporting Project, или OCCRP).......Прочети още

 
Руски оръжеен бос: До няколко години Москва ще има хиперзвукови оръжия
26.09.2016, 10:57
В началото на идното десетилетие Русия може да се сдобие с хиперзвукови оръжия, заявява шефът на руската корпорация "Тактически ракетни въоръжения" (ТРВ) Борис Обносов в интервю за "Комерсант", цитирано от БТА. Според специалиста руските конструктори вече разполагат с някои разработки и "интересни резултати" по темата, включително от съветско време.
Обносов припомня, че "Стратегията за светкавичен удар" на САЩ предвижда американските оръжия да достигат за 60 минути коя да е точка от земното кълбо, за да поразят противникови инфраструктури.
Пентагонът е формирал обединено управление, което се занимава с хиперзвукова техника. Американският апарат Х-51 Waverider в течение на 240 секунди е поддържал скорост от 5,1 маха - "солиден показател", коментира експертът.
Русия отделя "подходящо внимание" на този сектор, уверява индустриалецът. В сравнение с напредъка по темата в САЩ и Китай той отбелязва: "Някои неща при тях са по-добри, някои - при нас". Оръжията от този тип изискват големи инвестиции в научна дейност и експерименти, "но очакваните резултати ще си струват" всичко това, заявява Обносов.
Руската държавна корпорация "Тактически ракетни въоръжения" е създадена през 2002 г. Тя включва 32 предприятия, произвеждащи високоскоростни управляеми ракети за авиацията и ПВО, управляеми авиобомби, торпедни оръжия, радиоелектронни оръжия, ракетно-космическа техника. Има и продукция с гражданско предназначение - медицинска апаратура, оборудване за възобновяеми енергоизточници, сондажни инсталации и др., припомня "Комерсант".
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Британия няма да спре създаването на европейска армия
26.09.2016, 10:45
Британия няма да застане на пътя за създаването на единна европейска армия. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Ройтерс“.
Тя подчерта, че сътрудничеството на европейските страни във военната сфера не е насочено срещу Великобритания. „Плановете ни не са насочени срещу британците, а за една по-силна Европа“, заяви Урсула фон дер Лайен.
Преди дни британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че страната му ще наложи вето за създаването на европейска армия – поне докато е член на Европейския съюз.
Според документ от срещата на върха в Братислава Европейската комисия ще представи предложение за обща военна сила през месец декември тази година. Целта е споразумението да бъде постигнато през юни 2017 година.
Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че британското вето ще бъде „контрапродуктивно“.
Източник: http://fakti.bg/
 
Руските танкове ще бъдат снабдявани с „черни кутии“
26.09.2016, 09:08
Руските танкове „Армата“ и БМ „Курганец“ и „Бумеранг“ ще бъдат снабдявани с „черни кутии“, които ще регистрират случващото се в бронираните машини в случай на нейното унищожаване, пише „Известия“.
Комплексът ППО-25, разработен и произвеждан от компанията „Електромашина“ в град Нижний Тагил ще може мигновено да регистрира запалвания в машината, мясотот и причината за огъня, след което самостоятелно да регулира посоката и количеството противопожарна пяна в зависимост от силите на пожара.
„Системата вече е преминала през предварителните изпитания и е потвърдила характеристиките си. В момента тя се изпитва в състава на военната техника“, заяви началникът на отдел „пожарогасене“ към „Електромашина“ Иля Маркин. „Една от най-важните особености на ППО-25 е , че данните за провежданото гасене ще се съхраняват, което ще позволи установяването на времето, мястото и причините за възникването на пожара“, добави той.
Всяка машина ППО-25 ще има собствена система за захранване, която ще ѝ позволи да работи независимо от акумулаторите на танка.
Източник: http://focus-news.net/
 
Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев
26.09.2016, 00:05
Навършват се 135 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Предлагат на министър Ненчев да награди тези, които поставиха плочата на Каймак Чалан
25.09.2016, 23:25
С писмо до министъра на отбраната четирите военно-патриотични организация – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ предлагат  командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев да бъде удостоен с награден знак „За вярна служба под знамената“ – втора степен, а неговите подчинени военнослужещи или цивилни служители, които имат принос за изработването и поставянето на паметната плоча на Каймак Чалан, с грамоти или други отличия.
Предложението е подписано от председателите на съюзите генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев и капитан далечно плаване Атанас Илиев. То е изпратено до министъра преди да се разбере за вандалския акт на македонския журналист Миленко Неделковски. (Б.р. – 20 септември)  
Председателите са категорични, че инициативата на военнослужещите за поставянето на плочата, на която е написано „Вечна слава и дълбок поклон на героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймак Чалан през 1916 г.”, е с висок патриотичен заряд и те трябва да бъдат поощрени. В същото време ние сме възмутени от споменатата вандалщината и унищожаването ан плочата и категорично не подкрепяме подобно отношение към паметта на хилядите загинали воини, смятаме, че това не работи в полза на добрите отношения между народите на Балканите, каза днес за „Отбрана.com” генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Надяваме се, е посочено в писмото, че и занапред ръководството на Министерството на отбраната, ще отличава военнослужещи, които съхраняват воинската ни памет и обогатяват традициите ни.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Брониран тактически автомобил ГАЗ 2330 „Тигър“
25.09.2016, 22:59

 

 

 

„Тигр. Бронированный хищник“ - програма „Военная приемка“ на руския военен канал „Звезда“
 

 
В Далян продължава строителството на вторият китайски самолетоносач, поставиха "острова".
25.09.2016, 22:35
 
Швейцарците одобряват новия закон за разузнаването
25.09.2016, 20:52
Швейцарците масово подкрепят приетия от парламента преди една година, но още не е влязъл в сила закон за разузнаването, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните разговори и електронната поща. Това показват прогнозните резултати от гласуването на референдума в конфедерацията. Според социологическия институт gfs.bern 66% са гласували с "да" при допустима грешка от 3%.
Швейцарците обаче категорично отхвърлиха два други текста, по които вчера също имаше допитване. Според първите прогнози 60% са отговори с "не" на повишаване на пенсиите и 63% на инициатива за зелена енергия, която иска намаляване на потреблението на природни ресурси.
 
Фрегатата „Адмирал Григорович“ навлезе в Средиземно море
25.09.2016, 20:04
Най-новата фрегата на Черноморски флот на Русия „Адмирал Григорович“ 494 рано в неделя (25 септември) премина черноморските проливи и навлезе в акваторията на Средиземно море, съобщи „Взгляд“.
Късно в събота корабът тръгна от Севастопол за далечно плаване в Средиземно море, като се предвижда от 28 септември до 2 октомври той да участва в Дните в памет на славния руски адмирал Фьодор Ушаков в рамките на ежегодния форум „Руска седмица на Йонийските острови“ в Гърция.
На 9 юни 2016 година фрегатата завърши междуфлотския си преход и пристигна в Севастопол, където бе включена в състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот.
„Адмирал Григорович“ е главната фрегата по проекта 11356. Тя е с водоизместимост около 4000 тона, скорост – 30 възла и автономност на плаването – 30 денонощия. Въоръжена е с крилати ракети „Калибр-НК“, ракетен комплекс за самоотбрана „Щиль-1“, 100-мм артилерийска установка А-190, зенитна артилерия, реактивна бомбова установка, торпеда и авиационен компонент - палубен вертолет Ка-27 (или Ка-31).
Общо ЧФ на Русия трябва да получи шест кораба от тази серия, строящи се в корабостроителницата „Янтарь“ в Калининград. „Адмирал Григорович“ беше предаден на ВМФ през месец т.г, първата серийна фрегата „Адмирал Эссен“ 751 - на 7 юни, а до края на 2016 година трябва да бъде предаден и третият кораб - „Адмирал Макаров“ 799. - Още за проект 11356
 
Турция пожела да се присъедини към САЩ за настъпление срещу "Ислямска държава" в Ракка
25.09.2016, 19:24
Турция иска да се присъедини към САЩ във военна операция за прогонването на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава") от тяхната крепост, сирийския град Ракка, като условието е в операцията да не участват силите на сирийските кюрди. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс".
Турция, която е член на НАТО и която е част от оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, подкрепи арабски и тюркменски сирийски бунтовници, които овладяха сирийския град Джараблус от терористите преди месец в операция, която Турция нарече "Ефратски щит".
Ала Анкара е против съюзените със САЩ Отряди за защита на народа и тяхното политическо крило - Партия „Демократичен съюз", групировки на сирийските кюрди, които Турция разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия, която води от три десетилетия въоръжен бунт срещу турската държава.
"Нашият външен министър и военните власти разговарят със САЩ, обсъждайки въпроса за Ракка. Ние споделихме с тях нашите условия", заяви пред репортери Ердоган в самолета на връщане от Ню Йорк, където говори пред Общото събрание на ООН и се срещна с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.
"Предприемането на съвместни действия е важно за нас", изтъкна той, добавяйки: „Ако САЩ не вмъкват Партия „Демократичен съюз" и Отрядите за народна защита в бизнеса си, ние можем да водим тази битка със САЩ."
Турция съсредоточи голяма част от енергията си по време на 6-годишната война в съседна Сирия върху желанието си да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад, отколкото да се сражава с ДАЕШ. Скорошното ѝ настъпление в Северна Сирия дойде след непоколебимия напредък на Отрядите за защита на народа.
Но Ердоган заяви, че Турция показала „най-ефективна борба срещу ДАЕШ, въпреки дезинформацията".
Високопоставени американски военни обявиха през миналата седмица, че обмисляли да въоръжават сирийските кюрди и признаха трудността да се балансира това с отношенията с Анкара.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Какво става с допълнителния стаж на военнослужещ, който получава заплата и пенсия?
25.09.2016, 19:11
Минава в трета категория. Не подлежи на преизчисляване. Най-просто така може да се отговори на този въпрос, който интересува наши читатели. Той стана актуален, след като с промените си през лятото на миналата година Кодексът за социално осигуряване позволи на военнослужещите да получават пенсия без да се уволняват. Не е тайна, че не са малко тези, които се възползваха от това право, което, според експерти, бе своеобразно обезщетение или компромисно решение, заради въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.
При преизчисляване на пенсията осигурителният стаж, положен след 31 декември 2010 г., не се превръща по реда на чл. 104, регламентира КСО още от 2011 г.
Въпросният чл. 104-ти казва, че за голямата част от военнослужещите  осигурителният стаж се превръща, като три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория. Има и особености. За летателния състав на реактивната авиация, екипажите на подводните съдове и от водолазния състав една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория, а за  витломоторната авиация, парашутистите, служещите в групите за охрана към граничните полицейски участъци и на надводните кораби една година действително изслужено време се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория.  И още - при участие в операции и мисии извън територията на страната с висока степен на риск, както и при участие в бойни действия или във военно време, една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория, а при ниска степен на риск една година действително изслужено време се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория.
Нашият случай обаче е друг. Какво казват експертите от НОИ?  
Въпрос: Военнослужещ от Министерство на отбраната на 10.11.2015 г. подава заявление за отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, без да прекратява договора си за кадрова военна служба. Пенсията му е отпусната от 15.08.2015 г. (датата на придобиване право на пенсия) като стажът до началната дата е зачетен от първа категория, а от датата на заявлението (10.11.2015 г.) пенсията е преизчислена с допълнителния стаж след пенсионирането, но вече зачетен от трета категория, независимо че продължава да работи по условията на първа категория труд. Правилно ли е това и какви са нормативните основания?
Отговор: С разпоредбата на чл. 102, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) нормативно е определено, при преизчисляване на пенсията за осигурителен стаж и възраст, осигурителният стаж, положен след 31.12.2010 г., да не се превръща по реда на чл. 104.
Предвид посочената разпоредба, когато работещият пенсионер има положен след 31.12.2010 г. и след пенсионирането си, осигурителен стаж при условията на първа или втора категория труд, при преизчисляване на пенсията му, този стаж не се превръща към трета категория труд в съотношение 4:5 при втора категория и 3:5 при първа категория, а се зачита от трета категория труд.
По отношение на внасянето на по-висок размер на осигурителни вноски за заеманата длъжност от първа категория труд и след пенсионирането на лицата, следва да се има предвид, че Кодексът за социално осигуряване е въздигнал като един от основните принципи в социалното осигуряване задължителност и всеобщност на осигуряването, солидарност и равнопоставеност на осигурените лица - чл. 3, т. 1, 2 и 3.
Когато осигурителният стаж, положен след датата на придобиване на правото се представя заедно със заявлението за първоначално отпускане на пенсията в 6-месечния срок по чл. 94 от КСО, размерът на пенсията при отпускането й се определя според наличния осигурителен стаж към датата на придобиване на правото, а от датата на заявлението се изменя с придобития осигурителен стаж след датата на придобиване на правото на основание чл. 15а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС). С тази разпоредба е създаден ред за служебно преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст на лицата, които в периода между началната дата на пенсията и датата на заявлението, при спазен 6-месечен срок от придобиване на правото, са продължили да упражняват дейност, за която са подлежали на задължително осигуряване. Преизчисляването на пенсията по този ред не е свързано с ново отпускане на пенсия, а представлява изменение на вече отпуснатата такава, поради което не се преценява отново правото на пенсия и не се извършва прекатегоризиране на трудовия стаж, определя се само нов размер на пенсията, при спазване на разпоредбите на чл. 70 и чл. 75 от КСО, въз основа на променените данни за осигурителен стаж.
Предвид изложеното, размерът на пенсията е изменен по чл. 15а от НПОС, считано от датата на заявлението, като е зачетен от трета категория, придобитият от лицето осигурителен стаж от датата на отпускане на пенсията – 15.08.2015 г. до датата на заявлението.
В случай на несъгласие с постановеното разпореждане за отпускане и съответно изменение по чл. 15а от НПОС на личната пенсия за осигурителен стаж и възраст, лицето може да го обжалва пред ръководителя на териториалното поделение на НОИ в двумесечен срок от получаването му, съгласно чл. 117, ал. 2 от КСО.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Австрия увеличава броя на войниците от спецчастите
25.09.2016, 18:57
Броят на военнослужещите в спецчастите към Бундесвера на Австрия ще бъде увеличен, предава медията ORF.
Министърът на отбраната Ханс Петер Доскозил информира, че до 2026 г. спецчастите ще бъдат увеличени от 25, 7 хил. на 31,2 хил. военнослужещи. Подсилено ще бъде и тяхното оборудване, като за тази цел до 2020 г. правителството във Виена ще отпусне допълнителни 177 млн. евро.
Средствата ще бъдат изразходвани за закупуването на екипировки, каски, уреди за нощно виждане, а също и за подобряване на компютърната и комуникационна техника.
 
Защо ѝ е на Русия самолет с лазерно оръжие
25.09.2016, 10:14
Русия работи върху създаването на самолет, оборудван с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс.
„Работи се върху ново поколение лазерна установка с въздушно базиране“, заяви събеседникът на агенцията.
По думите му става дума за самолета, известен с индекса А-60. По-рано медиите съобщиха, че проектът се изпълнява като част от опитно-конструкторските дейности на „Сокол-Ешелон“.
Опити да бъде създаден летящ лазер са правени още в съветско време.
Летящ лазер А-60
Разработването на лазерен комплекс с въздушно базиране (ЛКАБ) започва в научно-производственото обединение „Алмаз“ през юни 1965 година.
„Алмаз“ работи по авиационния комплекс заедно авиационния научно-технически комплекс „Г.М. Бериев“ в Таганрог (на 1125 км южно от Москва).
Заедно двата научни центъра създават съветския авиационен комплекс А-60 на базата на самолета Ил-76. През 1983 г. на едно от подмосковските летища активно се работи по изпитанието  на летящия лазерен комплекс. На 27 април 1984 г. А-60 успешно поразява с лазер въздушна мишена: целта получава необходимите поражения при въздействието на излъчването.
Експерти коментират, че не е коректно на лазерния комплекс да се приписва „задачата по прехващане на бойните блокове на балистични ракети“. Тази задача  „никой и никога не е възлагал на ЛКАБ“, твърди заместник-директорът на Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Константин Макиенко.
Специалистите открояват специално не толкова възможността за топлинно поразяване на целта, колкото потенциала на лазерите да блокират оптико-електронните средства на разузнаването – перископи, далекомери и други устройства, с които са оборудване съвременните оръжия. Благодарение на фокусиращите си средства такива прибори многократно увеличават въздействието на лазерното излъчване. Далекобойността на поразяване с лазер на оптиката може да бъде стотици и хиляди пъти по-голяма в сравнение с пределната далекобойност на топлинно поразяване, отбелязват от „Алмаз“.
Евтино, мигновено и действащо при всякакви метеорологични условия
Лазерното оръжие е привлекателно най-вече заради възможността неочаквано и практически мигновено (със скоростта на светлината) да атакува противника, заради относително ниските разходи на „изстрела“, голямата точност, а също и поради факта, че не е необходимо да се трупа арсенал от „боеприпаси“ в мирно време. Неговото монтиране на самолети преди всичко гарантира действие при всякакви метеорологични условия (стрелбата не зависи от това дали е облачно или не, например), голяма мобилност и маневреност.
През 90-те години на миналия век заради разпадането на СССР и последвалата го икономическа криза дейностите са спрени и се възобновяват едва в началото на новия век.
Така през август 2009 г. е направен експеримент по насочването на лазерен лъч от борда на А-60 към космически апарат, летящ на височина 1500 км. При полета са открити и съпровождани няколко десетки космически апарата. А в края на 2012 г., по данни на вестник “Известия“, руското министерство на отбраната възлага задачата да бъде възобновена работата по създаването но бойни лазери, способни да поразяват самолети, спътници и балистични ракети. - (видео)
Надпревара в лазерните оръжия?
САЩ са правили опити с мощен химически лазер като част от проекта Ей Би Ел (ABL) по създаването на система за противоракетна отбрана. От края на 70-те години на миналия век подобни дейности са извършвали консорциумът Боинг (Boeing), Нортроп Груман (Northrop Grumman) и Локхийд Мартин (Lockheed Martin). През 1985 г. са проведени наземни изпитания, при които лазерът нагрява и взривява неподвижен резервоар с гориво, намиращ се на разстояние 1 км.
Тази система е монтирана на специално модифициран товарен самолет Боинг 747-400Еф (Boeing 747-400F). Ей Би Ел е снабден с инфрачервени сензори за откриване на цели, три лазера и система от лещи за фокусиране на лъча. Изпитания на системата са правени на практика всяка година, но така и не се стига до нужното ниво на ефективност на новото оръжие. Проектът е изоставен през 2012 година.
„Родният авиационен лазерен комплекс ще използва максимално предимствата на лазерното оръжие в интересите на решаването на важни задачи на въздушно-космическата отбрана на Русия. Има основания да се вярва, че създавайки този иновационен комплекс, ПАО НПО „Алмаз“ и кооперацията от предприятия ще запазят лидерските позиции в разработването на лазерни комплекси“, посочват руски специалисти.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
Въоръжените сили трябва да бъдат водещи при охраната на държавната граница
24.09.2016, 23:19

В случай на заплаха от бежанска вълна, армията трябва да прикрие границата, така както това се прави при заплаха от военна агресия. Защото проникналите нелегално през границата мигранти създават заплаха за вътрешна нестабилност и терористични актове.
Целта на прикритието на държавната граница от Въоръжените сили трябва да бъде да не се допусне преминаване през граничната бразда на мигранти, освен през определените ГКПП.

Операцията трябва да се управлява от Съвместното командване на силите със съответните компоненти – сухопътен, въздушен и морски............Прочети още

 
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха днес невзривен боеприпас
24.09.2016, 23:15
Докато повечето българи почиваха в празничните дни, армията изпълнява своите задачи, които в много случаи са рисковани. На основание отправено искане от Главния комисар на МВР Георги Костов и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев днес формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от състава на в.ф. 26400 - Благоевград, разузна и унищожи  силно корозирала бойно-отбранителна граната тип 'Бухалка"- модел от Втората световна война, открита на язовирната стена на язовир Дренов дол, с. Скримяно,община Кюстендил.
Действията на военнослужещите продължиха от 14.30 до 18.50 ч.
Ръководител на групата бе капитан Борислав Войнов, съобщават от КСВ.
 
В Русия сформират още два артилерийски дивизиона с голяма мощност
24.09.2016, 22:05
До края на 2016 година в Южния военен окръг ще бъдат сформирани два артилерийски дивизиона с голяма мощност, съобщава военното ведомство на Русия.
Единият от дивизионите ще бъде въоръжен с 240-мм самоходни минохвъргачки 2С4 „Тюльпан“, а другият – с 203-мм самоходни гаубици 2С7М «Малка». Бойното сглобяване и подготовката на новосформираните части ще започне след Нова година.
Управлението на артилерийските подразделения ще се извършва с помощта на модернизираните командни машини за управления (КМУ) 1В12М, в състава на които, наред с оптическите прибори за разузнаване, влизат електронни прибори за топографско привързване на базата на системата за глобално позициониране ГЛОНАСС.
203 и 240-мм артилерийски системи се отнасят към оръдията с голяма мощност, използвани като резерв на командването на фронтовете и Върховното главно командване за усилване на артилерийската групировка на особено важни направления.
203-мм самоходни установки 2С7 «Пион» (и тяхната по-съвременна версия 2С7М «Малка») се произвеждат от 1975 по 1990 година. САУ от този тип за предназначени за поразяване на обекти в дълбочина на отбраната на противника, като те могат да използват и ядрени снаряди. Далечината на стрелба на 2С7 с използването на обикновени боеприпаси достига до 37 километра, а с активно-реактивни - 47. Теглото на фугасния снаряд (3ВОФ34, 3ВОФ42) е 110 килограма, в т.ч. 17,8 килограма взривно вещество. В момента в артилерийския парк на руската армия според различни оценки има около триста САУ 2С7 и 2С7М, намиращи се на дългосрочно съхранение.
240-мм самоходни миномети 2С4 «Тюльпан» се произвеждат от 1969 по 1988 година. Далечината на стрелба на минохвъргачката достига до 20 километра, като в боекомплекта може да бъдат включени и мини с ядрена бойна част (2кт). Теглото на мината 3ВФ2 е 228 килограма, в т.ч. 46,5 килограма взривно вещество. В момента руската армия разполага с около 400 миномета от този тип.
По-рано САУ 2С7М «Малка» бяха върнати в бойния състав на артилерийските части в Далечния Изток. През пролетта на 2016 година те проведоха първите стрелби с тези системи. - Още артилерия
 
National Post: Москва бие на всички фронтове Вашингтон в Близкия Изток  
24.09.2016, 20:01
Москва успя да надиграе Вашингтон по сирийския въпрос. Според журналистите от канадското издание The National Post, това се е случило въпреки всичките насмешки и предсказания от страна на стопанина на Белия дом Барак Обама за това, че Русия ще потъне в сирийското блато.
Например, в материала, цитиран от РИА Новости, се отбелязва, че само преди година американският президент е предсказал, че Русия „ще се опари в Сирия и ще си тръгне засрамена от своето приключение в Близкия Изток”, докато в реалност Москва направи промени хода на гражданската война.
Освен това, добавят авторите, забравяйки за миналогодишния сарказъм на Обама, Русия и САЩ са постигнали споразумение за Сирия. Ако то бъде приложено на практика, Москва и Вашингтон ще започнат да атакуват заедно терористите от „Ислямска държава” и „Джабхат ан Нусра”.
 Авторите посочват, че Обама се е присъединил към „въображаемото сирийско блато”. Изданието добавя, че американският лидер изглежда слаб и само отговаря на действията на Москва в Близкия изток, докато президентът на Русия Владимир Путин е „спечелил статута на незаменим арбитър за съдбата на Сирия”.
Журналистите отбелязват, че Русия укрепва и другите си позиции в Близкия Изток, включително в Иран, подобряването на отношенията с Турция. Освен това, Израел и Палестинската автономия разглеждат възможността да започнат преговори на руска територия.
В  материала се казва, че Москва преследва в региона две основни цели: да спре разпространението на радикалния ислям и да прекрати серията от държавни преврати в страните.
Изданието пише, че успехите в Близкия Изток са накарали САЩ и ЕС се съобразяват с Русия, а Вашингтон е принуден да се приспособява към руската линия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Американският изтребител пето поколение F-35А се запали
24.09.2016, 16:26
Изтребител пето поколение F-35A се запали по време на тренировъчен полет във военната база Mountain Home в американския щат Айдахо, съобщи Defense News, позовавайки се на ВВС на САЩ.
Инцидентът се е случил в петък. Според информацията от американските ВВС, пожарът е започнал от опашната част на изтребителя. Огънят е бил потушен, в резултат никой не е пострадал.
Както съобщи представителят на американските военни капитан Марк Граф, за всеки случай пилотът на изтребителя и тримата авиоинженери са били изпратени в медицински център за провеждането на стандартните процедури — медицински преглед.
Обстоятелствата около произшествието се изясняват.
Според информация от портала, в авиобаза Mountain Home има седем изтребители клас F-35А за провеждане на учения по противовъздушна охрана в периода от 10 до 24 септември. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия и Пакистан провеждат първите си съвместни военни учения
24.09.2016, 09:27

Въоръжените сили на Руската федерация и Пакистан днес започнаха тактическите учения „Дружба-2016“, които ще се проведат на полигон "Черат", разположен на около стотина километра от Исламабад, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от руското министерство на отбраната.
Съвместните маневри между военнослужещи на Москва и Исламабад се провеждат за първи път. Уточнява се, че „те са насочени към укрепването и развитието на военното сътрудничество между двете държави“. От руска страна участие вземат над 70 военнослужещи от 34-та отделна мотострелкова бригада (планинска) на Южния военен окръг, дислоцирана в Карачаево-Черкезия. Военнослужещите са доставени със самолет Ан-76 със своето планинско снаряжение, пълна екипировка, щатно въоръжение и боеприпаси за него. Ученията ще продължат до 10 октомври 2016 година. - (видео)

 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев
24.09.2016, 09:12
Навършват се 147 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5- та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3 –та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3- та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев
Източник: http://www.focus-news.net/
 
ВВС на САЩ приземи 4 самолета JSTARS поради проблеми с поддръжката
24.09.2016, 00:05
ВВС на САЩ издадоха заповед за приземяването на 4 от и без това малко си самолета JSTARS поради съмнения за качеството на поддръжката осъществена в хангар на компанията Northrop Grumman. Четирите самолета са инспектирани за възможни проблеми в авиобаза Robins, където е базирана 116-о авиокрило за въздушно наблюдение. Сформирано е независимо контролно звено, което да инспектира и да валидира гаранциите за качеството на работите осъществени в хангара на изпълнителя.
Ген. Елън Павликовски, ръководител на Командването за материалите на ВВС обясни на 21 септември, че е наредила самолетите де бъдат спрени от полети след възникването на серия от проблеми със сигурността на самолети преминали през хангара напоследък.
"Написах писмо на ген.-лейт. Джон Томсън, командир на Центъра за управление на жизнения цикъл на ВВС, с молба да създаде екип, който да инспектира хангара на Northrop Grumman и как там се осъществяват ремонтните дейности и как се гарантира тяхната качество. Препоръчах на ген. Хаук Карлист, командир на Air Combat Command да осъществи преглед на въпросите на сигурността в полетните отчети на всички самолет и преминали през ремонт в този хангар след януари 2016 г. Причината e няколко поредни инцидента.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 

 
Boeing очаква скоро сделки в Близкия изток
23.09.2016, 22:49
Boeing очаква съвсем скоро да се реализират две големи сделки за продажба на изтребители за страни от Близкия изток. Това е съобщила Шели Левъндър, директор на отдела за бойни самолети на Boeing, цитирана от Aviation Week.
Левъндър е заявила, че сделките за продажба на F-15 в Катар и F/A-18 Super Hornet в Кувейт ще бъдат реализирани в съвсем кратки срокове, след като правителството на САЩ отказваше да даде експортно разрешение за тях.
Катар иска да придобие 36 броя F-15, а Кувейт изразяваше интерес за 28 броя Super Hornet, плюс опция за още 12. Стойността на първата сделка е приблизително $4 млрд., а на втората около $3 млрд. В тези цени не влиза логистиката, обучението, наземно оборудване и съпътстващите услуги.
Преговорите с Катар и Кувейт са практически приключили от няколко години, но те не получаваха експортно разрешение от правителството на САЩ. В тази графа влиза и сделка в Бахрейн за около 18 нови F-16.
Смята се, че експортното разрешение идва заради приключилите преговори с Израел за пакета военни помощи за еврейската държава, който ще бъде реализиран между 2018 и 2028 г.
Сделките ще позволят на Boeing да запази линиите си за производство на изтребители и след 2020 г.
http://aeropress-bg.com/
 
Индия подписа за 36 броя Rafale
23.09.2016, 22:40
Индия и Франция сключиха дългоочакваната сделка за доставка на 36 броя многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това стана на церемония в Делхи, днес 23 септември 2016 г.
Договорът бе подписан от индийския министър на отбраната Манохар Парикар и неговият френски колега Жан-Ив ле Дриан. Стойността на сделката е €7,75 млрд. и включва доставката на 36 броя Rafale, логистика, обучение, въоръжение и други.
В договора е залегнала и опция за придобиване на още 18 изтребителя на същата цена, с индексация на 3,5% годишна лихва. Авансовото плащане е в рамките на 15%.
Индийските ВВС ще получат 28 едноместни и осем двуместни изтребителя. Първите доставки ще станат факт след 36 месеца (септември 2019 г.) и всички 36 самолета ще бъдат доставени в следващите две години.
Основната част на въоръжението ще бъде доставено от европейската компания MBDA. В пакета въоръжение влизат новите ракети „въздух-въздух” Meteor, както и крилатите ракети Storm Shadow.
Около €1,7 млрд. от стойността на сделката ще отидат за разработка и интеграция на системи по индийски изисквания. Това включва израелска нашлемна система за целеуказване и изобразяване, индийско въоръжение и нови системи за РЕБ и „свой-чужд”, както и нов дейта линк.
Офсета по сделката е 50% от нейната стойност и се раздела в съотношение 3:2 между инвестиции в индийски авиационни програми и лицензно производство на части и системи свързани с Rafale.
Индийската сделка за покупката на Rafale се проточи близо пет години. През януари 2012 г. Dassault Rafale бе избран за победител в конкурса MMRCA на база по-ниска цена от другия претендент Eurofighter Typhoon. И двата изтребителя формално отговаряха на всички индийски изисквания, a Индия трябваше да придобие 126 броя от типа.
След три години безплодни преговори през април 2015 г. проектът MMRCA фактически бе прекратен, но използвайки правната му рамка Индия реши да купи директно от Франция 36 броя Rafale.
Преговорите приключиха година по-късно и след това сделката преминаваше през различни нива на одобрения в индийското правителство.
Индия ще бъде третият експортен клиент за Rafale след Египет и Катар, които поръчаха по 24 броя. - Още за Rafale
http://aeropress-bg.com/
 
Премиерът трябва да разпореди военна операция “Граница”
23.09.2016, 22:32

 

 

Интервю с Бойко Ноев, бивш министър на отбраната

 
Украйна подаде официална заявка за специално партньорство с НАТО
23.09.2016, 20:04
Украйна подаде официална заявка в НАТО за включване в програмата за разширени възможности за специални партньори, съобщи заместник външният министър Вадим Пристайко, цитиран от осведомителна агенция Укринформ и ТАСС.
„Преди два дни в централата на НАТО беше изпратено официално писмо. Сега се очаква членовете на организацията да вземат официално решение“, каза Пристайко.
Според зам.-министъра това сътрудничество ще даде възможност за доближаване на стандартите и работата като цяло на украинската отбранителна система към стандартите на НАТО.
 Една от пречките за Украйна да получи статут на специален партньор на алианса беше липсата на споразумение за обмен на секретна информация. „Такова споразумение ще бъде подписано следващата седмица в централата на НАТО в Брюксел и това препятствие ще отпадне“, посочи Пристайко.
Понастоящем участници в същата програма на алианса са Швеция, Финландия и Грузия.
Преди време украинският президент Петро Порошенко определи членството в НАТО като стратегическа цел за страната си.
/БТА/
 
Forbes откровено обясни защо Грузия и Украйна нямат място в НАТО
23.09.2016, 12:59
Украйна и Грузия не могат да донесат на НАТО никаква полза – Алиансът няма да стане по-силен от тяхното участие, отношенията с Русия ще се окажат под заплаха, а глобално погледнато Вашингтон няма защо да се вълнува от съдбата на тези страни, пише Forbes.
САЩ обещават на Грузия и Украйна членство в НАТО от 2008 г., обаче в Европа по този въпрос се забелязва значително по-малко ентусиазъм. „Ако членството в Алианса е въпрос на сигурност, а не на благотворителност, то следва да се обърне внимание върху мнението на неговите членове” – се казва в публикацията.
Що се отнася до Грузия, тя няма да допринесе за никакви значителни преимущества на НАТО. Участието на Тбилиси в американските военни операции в Афганистан и Ирак е приветствано от Вашингтон, но това не означава, че сега САЩ трябва да предостави на Грузия военни гаранции.
„Грузия дори не отговаря на минималните изисквания на НАТО за разходи за отбрана в размер на 2% от БВП” – пише Forbes. Тбилиси не може да предостави на Вашингтон такава полза, която да застави САЩ да поеме риска за конфликт с Русия.
Привържениците за членството на Грузия в НАТО се опасяват, че в случай на отказ Тбилиси може да се отвърне от Запада към Москва. Не е разбираемо обаче защо за това трябва да се грижи САЩ, се интересува авторът на публикацията.
Украйна е още по-неудачна кандидатура за членство в Алианса. Тази страна има много по-голямо значение за Москва, отколкото за Вашингтон. Затова нейното участие в НАТО ще бъде разглеждано като заплаха за Русия. Членството на Украйна в Алианса ще означава за САЩ не сигурност, а риск, счита изданието.
Алиансът остаря, поне докато оглавяват САЩ. Вашингтон трябва да спре разширяването на НАТО. Ако европейските членове на Алианса искат да защитават слабите държави, това решение трябва да остане на тяхната съвест, обобщава Forbes.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия и САЩ са намалили ядрените си арсенали до нивата от 50-те години
23.09.2016, 12:42
Русия и САЩ са намалили ядрените си арсенали до нивата от края на 50-те години на XX век, заяви на пресконференция директорът на Департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Михаил Улянов, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".
„Ние последователно изпълняване своите задължения по Договора за неразпространение на ядрено оръжие, Русия и САЩ постепенно намаляват своите арсенали. Ние сме намалили с повече от пет пъти своето ядрено въоръжение в сравнение с пика през Студената война, ние приключихме с надпреварата за ядрено въоръжаване, сега арсеналите на Русия и САЩ се намират на нивата от края на 50-те години на XX век", уточни Улянов.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Турция няма да се присъедини към операция за освобождаване на Ракка, включваща кюрдите
23.09.2016, 09:52
Турция няма да участва във възможна операция за отблъскване на северния сирийски град Ракка от „Ислямска държава“, докато тази операция предвижда подкрепата на въоръженото крило на партията „Демократичен съюз“, предава Anadolu Agency. Това заяви говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин.
„Присъединяване към операция включваща „Демократичен съюз“ е изключено. Принципно, ние подкрепяме очистването на Ракка и други сирийски градове от „Ислямска държава“. Въпреки това, нашите принципи и условия по въпроса са ясни“, заяви той в интервю за държавната новинарска мрежа TRT Haber.
Говорителят отговаряше на въпрос за възможна съвместна операция между САЩ и Турция за освобождаването на Ракка, която е била обсъдена по време на срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския му колега Барак Обама по време на срещата на Г-20 в Китай в началото на септември.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
ВВС на Китай ще извършват редовни въздушни патрули над Южнокитайско море
23.09.2016, 09:46
ВВС на Народноосвободителната армия на Китай ще извършват редовен патрул във въздушното пространство над Южнокитайско море, предава ТАСС. Това заяви в четвъртък говорителят на ВВС на китайската армия Шен Цзинке.
„Ще се провеждат редовни патрулни полети над Южнокитайско море“, заяви той. Шен Цзинке отбеляза, че през юли тази година в патрулирането над островите и рифовете в региона са участвали стратегическите бомбардировачи Н-6К, изтребители, разузнавателни самолети и въздушни станции за гориво.
„ВВС се стреми да моделира бойната обстановка над морето, да повиши готовността за противостоене на заплахите за сигурността и да защитава суверенитета и сигурността на държавата“, подчерта той.
Шен Цзинке също отбеляза, че ВВС на китайската армия ще продължат да патрулират зоната за идентификация пред противовъздушната отбрана в Източнокитайско море.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на танкери KC-46A на Япония
23.09.2016, 09:34

Сделката е на стойност 1,9 млрд. долара и включва 4 машини, 9 двигателя Pratt & Whitney Model 4062, обучение на екипажите и поддръжка. Японските KC-46A ще бъдат оборудвани със системата радарно облъчване ALR-69A Radar Warning Receiver, GPS приемник от Raytheon и система за ИЧ смущения AN/AAQ-24(V) Large Aircraft Infrared Countermeasures system на Northrop Grumman.
Япония обяви че иска да придобие KC-46А през октомври 2015 г. Ако сделката се реализира, това ще е първият експортен клиент на новия въздушен танкер на ВВС на САЩ. Неговото серийно производство е в самото начало.

Основен конкурент по световните пазари е Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport, който го победи в Южна Корея.

Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов
23.09.2016, 09:27
Навършват се 147 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6- ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11- ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2- ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
До края на септември Румъния ще получи първите шест F-16
23.09.2016, 08:55
Румънските ВВС ще получат до края на този месец от Португалия първите шест изтребители F-16. Самолетите са минали ремонт и модернизация, имат нови двигатели и нова камуфлажна окраска в няколко тона на сивото, информира tvr.ro.
В продължение на две години девет румънски пилоти и 80 души технически състав са преминали обучение и подготовка в португалската авиобаза Монте Риил.
През 2013 година Румъния сключва договор за закупуване на 12 изтребителя F-16 от излишъка на ВВС на Португалия. Останалите шест самолета ще бъдат доставени в началото на 2017 година.
Договорът е на стойност 628 милиона евро, като в него освен изтребителите се включват доставките на резервни части и обучение. Отделно от САЩ е закупено въоръжение, контейнери за РЕБ и друго оборудване за общо 457 милиона долара. - Още за F-16
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 

 
Бившият председател на руската Дума оглавява разузнаването
22.09.2016, 22:48
Руският президент Владимир Путин назначи председателя на руския парламент Сергей Наришкин за ръководител на руската Служба за външно разузнаване, предадоха световните агенции. Той встъпва в длъжност на 5 октомври. - (видео)
Наришкин е в списъка на лицата, обект на европейски санкции заради украинската криза.
Той е на 61 години и от 2011 г. беше председател на Държавната дума, долната камара на парламента. Той е приближен на Путин и двамата си сътрудничат от 9-те години на миналия век, когато са работили заедно за кметството на Санкт-Петербург.
Наришкин е работил в посолството на СССР в Брюксел. Медиите го представят като бивш агент на КГБ подобно на Путин. За подобно назначение се заговори малко преди парламентарните избори на 18 септември и представители на службите коментираха пред руски медии, че в техните среди биха приели естествено Наришкин, защото той не им е непознат и не го смятат за външен човек.
Досега начело на външното разузнаване беше Михаил Фрадков, който заемаше поста от 2007 г. Сега той влиза в административния съвет на руските държавни железници.
Службата за външно разузнаване е приемник на митичната първа главна дирекция на КГБ - съветската шпионска служба. След разпадането на СССР дейностите на КГБ бяха поверени на две институции - Федералната служба за сигурност, натоварена с вътрешното разузнаване и контрашпионажа и Службата за външно разузнаване.
Източник: http://www.dnevnik.bg/
 
Главния патрулен кораб проект 22160 ще бъде спуснат на вода през месец март 2017 година
22.09.2016, 22:14

Главния патрулен кораб (корвета) проект 22160 "Василий Быков", въоръжен с крилати ракети "Калибр", ще бъде спуснат ма вода през март 2017 година Това е заяви днес пред РИА Новости  генералния директор на Зеленодолската корабостроителница Ренат Мистахов.
„След спускането на вода ще проведем всички необходими изпитания, за да може още в същата 2017 година "Василий Быков" да влезе в състава на Черноморския флот", - заяви Мистахов.
Освен това Ренат Мистахов напомни, че сега в завода се строят и са в различна степен на готовност главния и три серийни кораба от проект 22160. Петият корпус ще бъде заложен вероятно през октомври. Общо ЧФ на Русия ще получи шест кораба от този тип, като напълно контракта трябва да бъде изпълнен до края на 2020 година.
Патрулните кораби проект 22160 са предназначени за защита и охрана на морската икономическа зона. При военни действия те ще трябва да осигурят устойчивост на силите и обектите на флота в хода на отбраната на районите за базиране. Корабите могат да изпълняват поисково-спасителни задачи, а също да съпровождат кервани и да се борят с пирати.
Корабите от този проект имат водоизместимост около 1,3 хиляди тона, автономност на плаването - 60 денонощия, максимална скорост – до 30 възла, далечина на плаването - 6 хиляди мили (при 16 възла) и екипаж – до 80 човека. На борда е предвидено базирането на вертолет Ка-27ПС.
Щатното въоръжение включва пускови установки за крилати ракети "Калибр", 57-мм артилерийска установка А-220М, зенитно-ракетен комплекс „Штиль-1“, противодиверсионни гранатомети ДП-65, картечници.

 
Индийски военни ще проведат учения на полигона в Приморие
22.09.2016, 15;17
На полигона „Сергеевски“ в Приморие пристигнаха индийски военни, които ще вземат участие в съвместни учения с Русия, като част от „Индра-2016“, съобщава пресслужбата на Източния военен окръг, цитирана от „Взгляд“ в четвъртък (22 септември).
„На международното летище в град Владивосток индийските военнослужещи, участващи в ученията, преминаха митническа проверка и бяха дислоцирани на полигона „Сергеевски“, където ще бъдат на полеви лагер“, се казва в съобщението.
По данни на ведомството, от Индия са пристигнали подразделения от състава на мотострелкови батальон с обща численост от 250 души. - (видео)
Русия и Индия се договориха през април за провеждането на съвместните учения „Индра-2016“. Те ще продължат от 23 септември до 2 октомври.
За маневрите са привлечени около 500 военнослужещи от двете страни и до 50 единици въоръжение и военна техника, отряд от безпилотни летателни апарати, също щурмова и армейска авиация от Източния военен окръг на РФ.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американски военен самолет се разби край Япония, няма жертви
22.09.2016, 12:03
Самолет на американската морска пехота се е разбил днес около 14:00 местно време в морето близо до брега на японския остров Окинава. Това съобщава RT, позовавайки се на местни медии. Бреговата охрана е успяла да спаси пилота, причини за инцидента се изясняват.
Военният самолет, за който се е смята, че е AV8B Harrier II, е излетял от американската военна база Кадена на остров Окинава.
 
С военни почести ще бъде отбелязана 100-годишнината от гибелта на капитан-лейтенант К. Минков
22.09.2016, 09:36
На 26 септември 2016 г., (понеделник), от 10.00 часа в акваторията на Варненския залив ще се проведе военен ритуал за отдаване на военни почести по повод навършването на 100 години от гибелта на капитан-лейтенант Кирил Минков.
Капитан-лейтенант Кирил Минков е флотски герой от Балканската и от Първата световна война. Той е роден на 29 април 1888 г. във Видин. На 15 август 1907 г. е повишен в първо (морско) офицерско звание мичман ІІ разряд.
Първата голяма изява на Кирил Минков в нашия военен флот е участието му като доброволец на длъжността помощник-командир на „Дръзки” в историческата атака на отряда миноносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския броненосен крайцер „Хамидие” на 8 ноември 1912 г. Под командването на мичман І ранг Георги Купов „Дръзки” поразява „Хамидие” и записва първата ни морска победа, като безспорен принос има за това и мичман І ранг Кирил Минков, изстрелял лично торпедото. За това свое дело той е удостоен с орден „За храброст”.
На 13 януари 1916 г. под ръководството на лейтенант Минков са поставени в осем минни банки южно от Варна. На 25 февруари 1916 г. руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” се натъква на това минно заграждение, взривява се, пречупва се на две и потъва. Това е втората българска морска победа и приносът на лейтенант Кирил Минков и тук е безспорен.
На 11 септември 1916 г. на руско минно заграждение, поставено в Батовския залив, се натъкват българските миноносци „Строги” и „Шумни”. Повредата на „Строги” е малка и той продължава да плава, но „Шумни” след няколко часа безуспешна борба на екипажа, потъва с пречупен корпус.
На 26 септември 1916 г. на командира на Минната рота лейтенант Кирил Минков е възложено прочистването на минното заграждение. По време на траленето под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина. Загиват лейтенант Кирил Минков и още седем български военни моряци, а други четирима са ранени. Тялото на загиналия морски офицер не е открито и морето става неговият гроб.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС
 
Американската армия поиска от властите разрешение за изпращането на допълнителен брой войници в Ирак
22.09.2016, 09:20
Армията на Съединените американски щати поска от властите разрешение за изпращането на 500 допълнителни войници в Ирак, съобщава изданието The Wall Street Journal.
Войниците ще се присъединят към своите колеги в дългоочакваната мисия за освобождаването на северния иракски град Мосул, който в момента се намира под контрола на екстремистката групировка „Ислямска държава“. Операцията за повторното установяване на контрол над града се да започне най-рано в средата на октомври.
Към момента в Ирак са разположени 4,4 хил. военнослужещи на САЩ. Ако Белият дом одобри изпращането на допълнителен контингент, техният брой ще достигне до 4,9 хил. войници.
 
САЩ са подарили на Израел десет F-15D
22.09.2016, 09:11
САЩ са подарили на Израел десет двуместни изтребителя F-15D. Това става ясно от справка на Белия дом относно военното сътрудничество с еврейската държава.
Десетте изтребителя са били използвани от ВВС на САЩ и са подарени, а не продадени.  До момента в Израел са били получени осем от тях, като няма данни за това, кога ще бъдат предадени и останалите два.
Наскоро стана ясно, че между 2018 и 2028 г. САЩ ще даде на Израел военна помощ в размер на $38 млрд., като в нейните рамки ще бъдат доставени и нови изтребители F-15 и F-35.
ВВС на Израел в момента експлоатират 83 броя F-15, от които 25 са от модерните F-15I, 42 са F-15A/D, а останалите 16 са двуместни F-15B/D.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия подписва за Rafale в петък
22.09.2016, 09:06
Индия ще подпише договор с Франция за покупката на 36 многоцелеви изтребителя Rafale този петък (23 септември). Това стана ясно след като вчера, 21 септември 2016 г., индийското правителство даде финално съгласие за това.
Стойността на сделката се изчислява на €7,87 млрд. В тази стойност влиза наземно оборудване (€1,8 млрд.), стойността на модификации, които са по индийско изискване (€1,7 млрд.), логистика (€353 млн.) и въоръжение (€710 млн.).
Всички 36 изтребителя ще бъдат доставени в рамките на 66 месеца от подписването на сделката. Авансовото плащане е 15%. Сделката ще бъде междуправителствена.
Индийската сделка за покупката на Rafale се проточи близо пет години. През януари 2012 г. Dassault Rafale бе избран за победител в конкурса MMRCA на база по-ниска цена от другия претендент Eurofighter Typhoon. И двата изтребителя формално отговаряха на всички индийски изисквания, a Индия трябваше да придобие 126 броя от типа.
След три години безплодни преговори през април 2015 г. проектът MMRCA фактически бе прекратен, но използвайки правната му рамка Индия реши да купи директно от Франция 36 броя Rafale.
Преговорите приключиха година по-късно и след това сделката преминаваше през различни нива на одобрения в индийското правителство.
Индия ще бъде третият експортен клиент за Rafale след Египет и Катар. - Още за Rafale
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Музеят в Крумово участва в Нощта на музеите
21.09.2016, 23:32
На 23 септември 2016 г. (петък) с вход свободен от 16,00 до 21,00 часа Музеят на авиацията ще вземе участие в 12-ото издание на Нощ/Пловдив в програма „Музеи и галерии“. Това съобщават от авиационния музей.
Посетителите на музея ще могат да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция и да видят отвътре кабините на бойния самолет МиГ-21бис и вертолет Ми-24. Любителите на забавленията ще могат да участват в играта „Летец – откривател“, създадена от Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС и Музея на авиацията.
Междувременно днес, 21 септември, музеят отбеляза своята 25-годишнина.
 
Военнослужещи от Сухопътните войски на Република Македония посетиха Центъра за подготовка на специалисти в Сливен
21.09.2016, 22:26
От  19 до 21 септември в Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен на посещение бяха военнослужещи от Сухопътните войски на Република Македония. Начело на македонската група бе майор Борче Стояновски – представител на съвместното оперативно командване. Мероприятието е част от Плана за двустранно сътрудничество между Р България и Р Македония.
Целта на посещението бе македонските колеги да се запознаят с мисията и задачите на Центъра за подготовка на специалисти, както и да се обмени опит по въпросите на планиране, организация и провеждане на подготовката в Центъра и сродните формирования в македонската армия.
Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изнесе брифинг, след което последва дискусия и обмяна на опит относно разглежданите въпроси.
Гостите се запознаха с района на военното формирование, посетиха музея, параклиса и се запознаха с основното въоръжение.
Посещението завърши с обща удовлетвореност от българските и македонски офицери и ясното съзнание за необходимостта и полезността от съвместното сътрудничество, което да продължи да се развива и в бъдеще.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Ирак настъпва към Мосул през октомври
21.09.2016, 21:04
Иракските сили ще бъдат готови до началото на следващия месец да предприемат настъпление срещу бастиона на ДАЕШ Мосул, заяви американският генерал Джоузеф Дънфорд, Председател на Обединения щаб на САЩ, цитиран от „Франс прес”.
На военно събитие във Вашингтон той подчерта, че политическото решение за конкретното започване на операцията ще бъде взето от премиера на Ирак Хайдер ал Абади.
В позиция сме да предоставим каквото е необходимо на тези сили, за да успеят, добави Дънфорд.
В Мосул живееха около 2 милиона души преди да падне в ръцете на ДАЕШ. Според Пентагона между 3 000 и 4 500 терористи има в града.
 
Срам! Вода счупи свръхмодерния военен кораб на САЩ Zumwalt преди изпитания
21.09.2016, 20:02
Най-новият американски разрушител USS Zumwalt (DDG-1000) се повреди. В хода на подготовка за бойни изпитания екипажът на кораба открил повреда в силовата установка, съобщава изданието USNI News. В системата на единия от гребните валове на разрушителя попаднала извънбордова вода, което е предизвикало повредата. До началото на изпитанията на свръхмодерния кораб остават по-малко от два месеца, а за отстраняването на техническия проблем ще са необходими поне две седмици.  
Този 14500-тонен кораб трябва да бъде предаден на комисия в Балтимор на 15 октомври. По данни на изданието, ремонтните дейности няма да повлияят на графика за изпитанията.
По-рано военният експерт Игор Коротченко разказа пред „Звезда”, че за достойнствата и недостатъците на кораба ще може да се съди едва след като той застъпи на служба във ВМС на САЩ.   
Ескадреният разрушител е построен на базата на технологията „Стелт”. Засега той е единствен по рода си. Планира се обаче да бъдат построени още два такива разрушителя. - Още за DDG-1000
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов” скоро се отправя към бреговете на Сирия
21.09.2016, 19:47
Руската корабна групировка в източната част на Средиземно море ще бъде попълнена от тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов” 063. Това съобщи руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгху на заседание на колегията на отбранителното ведомство. Той припомни, че в източната част на Средиземно море се намират в момента най-малко шест бойни кораба и три-четири съда за осигуряване от състав на всичките флотове, съобщава "Звезда". - (видео)
Ремонтът и изпитанията на авионосеца „Адмирал Кузнецов” приключват през октомври 2016 година. В перспектива се планира крайцерът да бъде модернизиран за използването на нова и перспективна авиация.  
Тежкият самолетоносач „Адмирал Кузнецов” проект 1143.5 достига скорост от 29 възла. На борда му може да бъдат разположени до 26 изтребителя Су-27К (Су-33) или  МиГ-29К, както и хеликоптерите Ка-27 и Ка-31. - Още за проект 1143.5
 
Saab с поръчка за RBS 70 NG VSHORAD
21.09.2016, 14:47
Компанията за отбранителна техника Saab е подписала договор за доставката на ПЗРК RBS 70 NG VSHORAD (very short range air defence system). Сумата на договора е 378 млн. шведски крони и включва доставка и дългосрочен ангажимент за поддръжка на ПЗРК RBS 70 NG, най-новата версия на световно доказалия се ракетен комплекс за близка ПВО. Доставките ще бъдат извършени между 2018 г. и 2020 г., последвани от дълъг период на поддръжка.
“Ние се гордеем с доверието което имат нашите клиенти в ПЗРК RBS 70 NG и сме доволни от новата поръчка за системата” заяви Гюрган Йоханисон, старши вице-президент и ръководител на бизнес подразделение Dynamics в Saab.
Същината на ПЗРК RBS 70 NG е новата прицелна система с интегрирана в нея термална камера с висока резолюция, която позволява прицелване на всякакви цели в дневни и нощни условия. ПЗРК RBS 70 NG има също така авангардна подсказваща система, която позволява бърза реакция и точно прицелване. С ПЗРК RBS 70 NG, Saab предлага високотехнологична система, отговаряща на изискванията и на най-претенциозните клиенти, които инвестират в своето бъдеще.  
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Плаващото бедствие за 12 милиарда на американския флот
21.09.2016, 14:10
Най-новият американски самолетоносач, флагманът USS Gerald R. Ford (CVN-78), вероятно ще се окаже скъп провал за американския флот.
Скорошен обстоен преглед установи, че съдът, струващ над 12, 9 млрд. щ. долара, има сериозни проблеми с генераторите. Франк Кендал, най-големият купувач на оръжие за Пентагона, наскоро написа, че на борда на самолетоносача има „изключително много недоказала надеждността си техника“.
Още през юни вторият главен турбинен генератор на кораба излезе извън строя, въвличайки флота в огромен PR-скандал. От Пентагона тогава изтъкнаха, че не е бил допуснат пожар, но само месец по-късно инцидентът се повтори и с другия генератор на CVN-78.
За ремонтите бяха необходими още 37 млн. долара, което допълнително забави влизането в строя на кораба.
„Очакваме присъединяването на самолетоносача към флота през ноември“, коментира говорителят на флота.
Местни анализатори обаче изразяват своя скептицизъм относно кораба, включително сенатор МакКейн, известен с абсурдните си тези и политически изказвания. Това не е първи подобен провал на американския флот. Преди време огромни скандали белязаха приемането на т.нар. „уникален“ USS Zumwalt (DDG-1000) и проваления футуристичен проект за подводни миночистачи. - Още за CVN-78
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще присъстват на откриването на 10-тото юбилейно издание на Международния фестивал на военните духови оркестри
21.09.2016, 13:49
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на откриването 10-тото юбилейно издание на Международния фестивал на военните духови оркестри, което ще се проведе днес, 21 септември 2016 г. от 17.00 ч. пред Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ в град Велико Търново.
Десетият международен фестивал на военните духови оркестри ще се състои във Велико Търново от 21 до 23 септември. Фестивалът е част от съпътстващата програма за отбелязване Деня на независимостта на България във Велико Търново. Той се провежда по инициатива на Фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри” с подкрепата на Националния военен университет „Васил Левски” и община Велико Търново.
Представители от Гърция, Македония и България се включват във фестивала тази година. Концерт-спектакълът на участниците ще започне от 12.30 ч. на 22 септември, когато участниците ще се включат в празничното шествие, посветено на Деня на независимостта – 22 септември. Заключителният спектакъл с всички военни духови оркестри ще се проведе на 23 септември пред крепостта „Царевец“.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участват на 22 септември и в честванията по повод 108 години от обявяване независимостта на България във Велико Търново.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Карловската бригада определи „Рейнджър 2016”
21.09.2016, 12:47
В 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, се проведе военно– спортният многобой „Рейнджър 2016” на формированието, съобщават от КСВ. Той се организира за втори път, като амбицията е да стане традиционен. В съревнованието участваха 12 отбора с по 5 състезателя, които трябваше да преминат през 7 етапа - Щафента стрелба с автомат Калашников на дистанция 200 метра, пренасяне на гуми на дистанция 100 метра, преодоляване на заразен участък с имитация на фугаси, димки и звукови сигнали, ориентиране в пресечена местност по карта, преодоляване на водна преграда с лодка, движение по карта по пресечен маршрут с оказване на първа медицинска помощ и пренасяне на ранен.
Състезанието бе открито от командира на 61-ва мбр бригаден генерал Груди Ангелов, който приветства всички с „Добре дошли!“ и се обърна към отборите с думите: „Днес спортът и воините се срещат в решителна битка. Тръпката и предизвикателството са пред вас. Желая на всички успешно представяне, много добри резултати и призово класиране! И нека победят най-добрите!“.
Състезателите бяха поздравени и от заместник-кмета на община Карлово г-н Минев, който им пожела честна игра.
След много оспорвана борба с време от 2 часа и 2 минути победител стана отборът на в. ф. 44370.
На второ място с време от 2 часа и 13 минути финишираха състезателите на в. ф. 42000, а на пет минути след тях място на почетната стълбичка намериха военнослужещите от в. ф. 54920.
Призьорите бяха наградени с грамоти от бригаден генерал Груди Ангелов.
Турнирът е част от тържествата, посветени на Празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада, като основните чествания ще бъдат на 30 септември в Карлово и на 7 октомври в Казанлък, където ще се чества и 100-годишнината от написването на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк, а днес и химн на Българската армия „Велик е нашият войник”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Мексико остана без изтребителна авиация
21.09.2016, 10:16
Мексико пенсионира последните си леки изтребители Nortrop F-5E/F Tiger II с което страната остана без изтребителна авиация. Последните полети на типа са станали факт на 16 септември 2016 г. по време на парад в част на 206-годишнината от независимостта на страната.
На парада са прелетели четири броя F-5 от състава на 401-ва ескадрила на мексиканските ВВС. Това слага и край на службата на типа, която е продължила 34 години.
През 1982 г. Мексико получава 10 броя F-5E и два двуместни F-5F, които стават първите и единствени свръхзвукови изтребители, които са служили в страната. Цялата служба на типа е преминала в авиобаза Санта Лусия, която се намира в близост до столицата Мексико сити.
За повече от три десетилетия служба са загубени само два F-5E. До 2007 г. в експлоатация се поддържат 10 изтребителя, след което постепенно количеството започва да намалява и практически към момента на пенсионирането на типа в изправно състояни са били само четири самолета (по два от едноместния и двуместния вариант).
ВВС на Мексико разполагат с над 350 летателни апарата. В роля на бойни самолети се използват въоръжени УТС PC-7, PC-9 и T-6.
В дългосрочната програма за развитие на въоръжените сили на Мексико е записано, че в периода 2025 – 2030 г. трябва да бъдат налични 24 изтребителя за изпълнение на задачи по ПВО, като първите 12 могат да бъдат купени след 2018 г., но няма яснота дали този план ще бъде финансово подплатен.
През 2011 г. тогавашният мексикански президент Фелипе Калдерон внесе в конгреса на страната проект за придобиването на 12 употребявани изтребителя F-16C/D Block 30 от САЩ, но той бе отхвърлен.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Приключи първата фаза на изпитанията на L-39NG
21.09.2016, 10:08
Първата фаза на изпитанията на новия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39NG са били приключени. Това заявява производителя Aero Vodochody, цитиран от IHS Jane's.
L-39NG, който е дълбоко развитие на добре известния L-39, има редица промени в сравнение с базовата конструкция. В рамките на първата фаза на изпитанията е бил изпитан новия двигател Williams FJ44-4M.
Първият технологичен демонстратор за програмата NG полетя на 14 септември 2015 г. и приключи с изпитателната си програма на 12 септември тази година. Новият мотор е бил изпитан в пълния височинно-скоростен диапазон на самолета, включително и при претоварвания от 8,5 единици.
Williams FJ44 не подлежи на експортен контрол, тъй като е цивилен двигател, което няма да затруднява експорта на L-39NG. Новият двигател е значително по-надежден, евтин за експлоатация и икономичен на фона на АИ-25. Освен това от Aero Vodochody изтъква проблеми с техническата поддръжка на украинския мотор.
Освен двигателя е бил изпитан и новия комплекс авионика на Genesys Aerosystems, който включва нови многофункционални цветни дисплеи и индикатор на челното стъкло.
L-39NG ще включва ново крило с резервоари в него (а не в краищата му, както е при сегашните L-39), усилена конструкция с по-голям ресурс, пет точки за окачване на въоръжение, нов фанар без предна рамка, нови катапултни кресла от клас 0-0.
Aero Vodochody планира догодина да полети с пълнокръвен прототип на новия УТС.
В момента чешката компания предлага L-39NG под две форми – новопроизведени самолети или само модернизация на съществуващите L-39 с нов двигател и авионика. Чешките ВВС (чрез държавната компания LOM Praha, която се грижи за обучението на чешките военни пилоти) вече заявиха седем модернизации. Още шест модернизации са поръчаните от частната компания Draken International, а други седем са за демонстрационния тийм Breitling Jet Team.
Aero Vodochody смета, че може да пласира около 120 броя L-39NG (както за модернизации, така и като нови самолети) в следващите пет години.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Френски самолетоносач се включва в битката за Мосул
21.09.2016, 09:20
Френският самолетоносач R91 "Шарл де Гол" потегли към Средиземно море, за да участва в операциите по отвоюване на иракския град Мосул от "Ислямска държава".
Самолетоносачът "Шарл де Гол" е напуснал град Тулон в Южна Франция на 19 септември вечерта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Преди да се насочи към източната част на Средиземно море, той ще има тренировки, заяви говорителят на генералния щаб на френските въоръжен сили Патрик Стегер.
На борда на самолетоносача има 24 изтребителя Рафал. Те ще са в допълнение на 12-те изтребителя Рафал, разположени в Йордания и Обединените арабски емирства.
Франция освен това изпрати оръдия Сезар на иракската армия преди офанзивата й за връщане на контрола над Мосул.
За трети път от януари 2015 г. самолетоносачът "Шарл де Гол" ще участва в операциите срещу ИД. Това ще е последната му мисия преди предстоящ ремонт.
Същевременно днес иракската армия започна операция по отвоюване от ИД на град Шарка, който се намира на западния бряг на река Тигър, на 260 километра северозападно от Багдад и на около 80 километра южно от Мосул, предаде Франс прес.
Връщането на контрола върху Шарка ще е от значение за предстоящата офанзива на иракските сили за превземане на Мосул. Иракските сили са вече само на пет километра от Шарка.
Обама: Битката за Мосул ще бъде решаваща
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че предстоящата битка за отвоюването на иракския град Мосул от джихадистите ще бъде решаваща за разгрома на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.
Обама, който се срещна с иракския премиер Хайдер ал Абади в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, изрази надежда, че до края на годината "ще бъде постигнат напредък по Мосул".
Абади от своя страна каза, че се надява Мосул, втория по големина град в Ирак, превзет от джихадистите през 2014 г., да бъде освободен следващия месец.
Обама отбеляза, че едно от най-големите предизвикателства е бързо да се достави хуманитарна помощ на хората, прогонени от боевете.
Той заяви, че смята да поиска от Конгреса и други страни да подкрепят усилията на Багдад в борбата с терористите и възстановяването на страната.
Иракски командири заявиха, че операцията за отвоюването на Мосул, обявен от "Ислямска държава" за нейна столица в Ирак, може да започне до края на октомври, припомня Ройтерс. - Още за R91
Източник: http://dnes.dir.bg/
 

 
В Калифорния се разби американски разузнавателен самолет
20.09.2016, 23:50

Височинен разузнавателен самолет Lockheed ТU-2S Dragon Lady (р.н. 80-1068) на американските ВВС (Beale AFB, 9th SRW) се е разбил днес в 09:00 местно време при учебно-тренировъчен полет над Северна Калифорния, окръг Саттер, съобщава Fox News.
Пилотите са се катапултирали, но единият е загинал от получените наранявания. Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

В момента американските ВВС имат на въоръжение 33 самолета U-2, като пет от тях са двуместни тренировъчни модификации. - Още за U-2

 
Турска компания Roketsan завърши доставката на РСЗО Т-300 Kasirga за ВС на Азербайджан
20.09.2016, 22:43
В руски СМИ се появи информация за това, че турската компания Roketsan е завършила доставката на РСЗО Т-300 Kasirga в Азербайджан.
Азербайджан сключи контракт с Турция за покупка на 21 единици РСЗО Т-300 Kasirga през 2013 година. Реактивните системи са монтирани на руски камиони с висока проходимост Камаз-63502.
Реактивната система за залпов огън (РСЗО) Kasirga е предназначена за нанасяне на удари по важни цели, разположени в дълбочина на противниковата отбрана, включително военни бази, места за съсредоточаване на войски, пускови установки на ракетни комплекси, летища и транспортни възли, административни и промишлени центрове. - (видео)
Най-мощната турска РСЗО Т-300 има четиризарядна пускова установка с 302 мм ракета Roketsan TR-300 (общо тегло 524 кг, на БЧ - 150 кг.) с обсег на действие до 100 километра (лицензен аналог на ракетата WS-1 на китайската Sichuan Aerospace Industry Corporation (SCAIC). - Още РСЗО
 
Пентагонът обяви война на мемоарите
20.09.2016, 21:50

Миналата седмица генерал Реймънд Томас, който командва американските специални части, буквално изригна по време на своя реч в Института за изучаване на войната във Вашингтон срещу своите подчинени, които пишат книги за тайните операции, снимат се в игрални филми или консултират производителите на видеоигри.

"Това явление е неприемливо за мен", отсече генералът, който по думите на в."Вашингтон пост" по принцип е много сдържан, дори банален военен, когато говори за операциите на спецчастите в Ирак, Афганистан, Сомалия или Йемен. Сега обаче той даде воля на чувствата си.........Прочети още

 
National Interest оцени шансовете на Су-35 в бой с американски самолети
20.09.2016, 20:31
Списание National Interest съпостави характеристиките на руския изтребител Су-35 и неговите американски противници F-35, F-15 и F-16. Публикацията е на Дейв Маджумдар под заглавие Russia's Lethal Su-35 Fighter vs. America's F-35, F-15 and F-16: Who Wins? Изданието нарича Су-35 добър пример как Русия успява да модернизира въоръжените си сили. Независимо от санкциите и трудностите в икономиката, страната продължава „да пуска една след друга нови бойни системи” - пише NI.
Най-близък аналог на Су-35 е американският изтребител от четвърто поколение F-15 Eagle, предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха.
„Су-35 е истински опасна военна машина и по много показатели тя съответства и дори превъзхожда последните модернизации на F-15" – се казва в публикацията.
Макар Су-35 малко да отстъпва на F-15 в максималната скорост, той се ускорява по-бързо благодарение на по-мощните двигатели АЛ-41Ф1С (8800 кг, с форсаж 15 000 кг) спрямо американските Pratt & Whitney F100 (7760 кг и 12 900 кг на форсаж). Руският самолет може да развива свръхзвукова скорост без използване на форсаж и с лекота да маневрира благодарение на управляемия вектор на тягата.
Преимущество на Су-35 са неговите средства за радиоелектронна борба, които могат да изведат от строя управляемите ракети AIM-120 AMRAAM. При това изтребителят разполага с мощен арсенал от ракети клас „въздух-въздух”, против които остарялата електроника на F-15 може да се окаже безсилна. В Пентагона осъзнават това и възнамеряват да вложат 7,6 млрд за нейната модернизация.
От друга страна обаче, на големи разстояния превесът може да се окаже на страната на F-15, който е снабден с модерни РЛС.
„Истинският проблем е там, че Су-35 и F-15 към сегашния момент са съпоставими и това безпокои ВВС на САЩ” – отбелязва NI. САЩ са навикнали да имат работа с противници, които им отстъпват технологично, но в случая със Су-35 такова преимущество няма, се казва в публикацията.
Що се отнася до другия потенциален противник F-16, Су-35 превъзхожда възможностите и на този самолет, чиято РЛС не е толкова модерна.
В случай на сблъскване на Су-35 и F-35, изходът от двубоя ще зависи от навиците на американския пилот.
„Как ще се държи група от четири F-35 при среща с четири Су-35? Вероятно те ще променят курса и ще извикат F-22 и F-15, които са призвани да завоюват господство във въздуха” – прогнозира Дейвид Маджумдар.
За да се справи сам със Су-35, на F-35 ще му се наложи да активира технологиите за малка забележимост и системите за откриване, за да избегне близкия бой, в който американският изтребител е крайно уязвим. F-35 изначално е разработван не за въздушен бой, той е по-малко маневрен и не е така бърз като например F-22 Raptor.
„Ако F-35 бъде принуден да влезе във въздушен бой, единственият фактор, който може да спаси живота на пилота, това са неговите по-съвършени навици и опит” – се казва в публикацията.
„В правилни ръце, с подготвени пилоти и при поддръжка от страна на земните станции или самолети-разузнавачи, Су-35 се явява извънредно сериозна заплаха за всеки западен изтребител с изключение на F-22 Raptor", обобщава изводите NI. - Още за Су-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В Инсбрук станахме членове на международната федерация на планинските войски
20.09.2016, 20:21
Проведеният от 7 до 11 септември т.г. 31-ви конгрес на Международната федерация на планинските войски (IFMS) в Инсбрук, Австрия,  се превърна в исторически за Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).
Тогава бяхме приети за пълноправен член на тази престижна в целия свят организация. Нашата делегация бе в състав генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР и старши лейтенант от запаса Владимир Томов, секретар на IFMS за България и председател на Клуба за международни и бизнес връзки към съюза......Прочети още
 
Почетоха паметта на загиналите български воини на връх Каймакчалан в Македония
20.09.2016, 20:17
На връх Каймакчалан в Македония беше отслужена панихида в памет на загиналите в сражението между българските и сръбските войски по време на Първата световна война. Представители на българското военно министерство и депутати отдадоха почести, съобщава БНР.
Вълнуваща е била срещата със семейната история за Здравко, чийто прадядо Александър Младенов е загинал на Каймакчалан.
Над 3000 български военни загиват по време на отбраната на върха през Първата световна война. Едва днес, 100 години по-късно, техните кости са опети.
Началникът на отбраната ген. Константин Попов посочи, че днес се почита паметта на всички мъже, които са направили история на връх Каймакчалан.
"Тук присъстваха гръцки генерали, офицери, за да отдадат почит на всички загинали, без значение от каква националност са, защото наистина след сто години ние трябва да имаме възможността, смелостта да си стиснем ръцете, да сложим край на това, което ни е разделяло", изтъкна генералът.
Здравко е донесъл пръст от родното село на прадядо си и е взел земя от мястото, където е загинал, и поиска българите повече да помнят историята си. "Сто години. Колко хора знаят за Каймакчалан?", запита той. - (видео)
Източник: http://www.cross.bg/
 
Празник на военно формирование 42600 – Мусачево
20.09.2016, 14:53
Военнослужещите и цивилните служители от военно формирование 42600 – Мусачево отбелязват своята 38-ма годишнина от създаването си, с „Ден на отворени врати”.
На 20 септември 1978 година със заповед на министъра на народната отбрана на Народна република България №0099 се формира 38-ми отделен батальон за специален контрол - Резерв на Главното Командване с военно пощенски номер 42600.
Формированието провежда целенасочена подготовка за придобиване, развитие и поддържане на способности по мисия “Отбрана” на БА; по мисия “Подкрепа на международния мир и сигурност” и мисия “Принос към националната сигурност в мирно време”.
Командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров произнесе тържествено слово и поздрави личния състав и гостите на тържеството.
В „Деня на отворени врати” присъстваха учениците от учелищата на община Елин Пелин.
Бяха прочетени поздравителни адреси и заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за проявени отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Празникът продължи с показ на въоръжение, бойна техника и посещение на военния музей.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Сирийските военни преминаха в настъпление с помощта на руските ВКС
20.09.2016, 14:47
Сирийските военни, с подкрепата на въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са преминали в настъпление срещу позиции на бойците от „Джебхат ан-Нусра“ в Алепо, предаде Vesti.ru във вторник (20 септември), като цитира данни от руския център за примирие между враждуващите страни.
Междувременно САЩ заявиха, че ще преразгледат отношенията си с Русия по въпроса за сътрудничеството в рамките на усилията за решаване на сирийската криза заради обстрел на хуманитарен конвой на ООН, предаде lenta.ru. От Държавния департамент са убедени, че отговорност за инцидента на 19 септември носи Русия. Според Обсерваторията по правата на човека при обстрела са загинали 12 души, повечето от които шофьори на камиони.
Късно в понеделник Москва също съобщи, че многобройните провокации от страна на опозицията и нарушенията на режима на прекратяване на огъня в Сирия застрашава споразумението между Русия и САЩ. По-рано през деня руското министерство на отбраната предупреди, че подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници не са се отделили от терористите, а са се обединили с „Джебхат ан-Нусра“ и готвят офанзива в провинциите Алепо и Хама.
Късно в понеделник сирийската армия заяви, че прекратява примирието, като подчерта, че отговорност за това решение имат отрядите на въоръжената опозиция и терористите.
На 9 септември в Швейцария руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери постигнаха споразумение за план за решаване на сирийската криза.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Освобождават от длъжност и военна служба генерал-майор Златко Златев
20.09.2016, 13:23
Генерал-майор Златко Златев ще бъде освободен от длъжност и от военна служба. Това стана ясно след от днешните решения на Министерския съвет. Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи генерал-майор Златко Златев от длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите и от военна служба.
Решението е във връзка с подаден от генерал-майор Златев рапорт.
Златев е единственият генерал-майор в авиацията в момента. Той е бивш командир на авиобазата в Крумово, сега е зам.-командир на Съвместното командване на силите в Генералния щаб на армията. Златев стана публично известен с командването на вертолетите, които спасяваха бедстващите по време на наводнението в Мизия.
 
Гръцки вертолет AH-64 Apache се разби в Северна Гърция
20.09.2016, 12:39
Гръцки военен хеликоптер АН-64 Apache падна днес в морето. Инцидентът е станал в северната част на Гърция около 9 часа местно време в рамките на ръководеното от щаба на 1А учение SARISA 2016 (19-23 септември). И двамата пилоти са оцелели, съобщават местни медии. По данни на protothema.gr., машината е паднала в залива Орфанос  в източната част на Халкидики. - (видео)
Властите разследват катастрофата. В момента не се съобщават за причините, довели до инцидента.
 
Обявиха вакантни длъжности за войници
20.09.2016,10:22
Военно окръжие-Сливен информира, че със заповед на министъра на отбраната на Република България са обявени вакантни длъжности за войници във военни формирования от състава на Сухопътни войски.
Обявените длъжности са, както следва:
- В гарнизон Плевен - 44 длъжности.
- В гарнизон Асеновград - 35 длъжности.
- В гарнизон Пловдив - 60 длъжности.
- Във в. ф. 24620 – Свобода - 25 длъжности.
- Във в. ф. 26400 – Благоевград - 26 длъжности.
- В гарнизони Стара Загора, Хасково и Ямбол - 103 длъжности.
- В гарнизон Шумен - 15 длъжности.
- Във в. ф. 28610 – София - 15 длъжности.
- Във в. ф. 42600 – Мусачево - 30 длъжности.
Кандидатите е необходимо да отговарят на следните изисквания:
1.Да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността;
2.Да не са по-възрастни от 32 (47) години;
ВАЖНО: Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 32 (47) години.
Предвид внесения в Народното събрание проект на закон за изменение на ЗОВСРБ, посочените възрасти 32 (47) години може да бъдат променени, след приемане от Парламента на съответния закон за изменение на ЗОВСРБ.
Съгласно чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ възрастта от 47 години се прилага по отношение на кандидатите, които отговарят на следните условия:
- Изпълнявали са военна служба (кадрова военна служба) във въоръжените сили и са освободени от нея поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание.
- Кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 5 години след освобождаването от военна служба (кадрова военна служба).
Кандидатите доказват горепосочените обстоятелства с копие на заповед за освобождаване от военна служба.
- Не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, което се удостоверява с документ от Националния осигурителен институт.
3.Да са годни по медицинските стандарти и психологично пригодни за военна служба;
4.Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
5.Да нямат друго гражданство;
6.Да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”.
Кандидатите подават документи във Военно окръжие – Сливен в срок до 28.10.2016 г.
Адрес и телефон за информация: Военно окръжие – Сливен, бул. „Генерал Скобелев” № 4, телефон 088 466 58 31
Фейсбук страница: Военно Окръжие Сливен
 
Ден на отворени врати в Музея на авиацията
20.09.2016, 08:50
На 21 септември 2016 г. се навършват 25 години от първия сполучлив опит за създаване на Музей на авиацията в България. По този повод Музеят ще работи с Ден на отворени врати от 09,00 до 17,00 часа. Това съобщават оттам.
Неговите гости ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21бис и за първи път ще видят възстановения салон и кабината на самолет Як-40 (бивш LZ-DOS), летял в правителствения Авиоотряд 28 и авиокомпания Хемус ер до 2006 г.
Малките посетители ще се забавляват с играта Летец – откривател, в която трябва да намерят и свържат определени детайли с експонати от външната експозиция. За тях ще бъде обособено място, в което ще могат да подготвят рисунки на тема: „Моят любим експонат в Музея на авиацията“. Техните творби ще станат част от фонда на Музея, запазвайки спомена за събитието.
 

 
B-21 получи името Raider
19.09.2016, 22:23

Новият американски стратегически бомбардировач B-21 получи името Raider (нападател, нашественик, нахлуващ – англ.). Решението бе обявено днес, 19 септември 2016 г. от секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Дебора Джеймс Лий. - (видео)

Названието идва от участниците в рейда срещу Япония, който е проведен през април 1942 г. под командването на полковник Джими Дулитъл. 80-те авиатори, които излитат с 16 двудвигателни бомбардировача B-25B от борда на самолетоносача USS Hornet, стават известни, като „The Doolittle Tokyo Raiders”.
Името на новия боен самолет е избрано от Лии и началник щаба на ВВС на САЩ генерал Дейв Голдфайн, след като са разгледали 2100 предложения, които са дошли от личния състав на ВВС. Raider е било предложено от подполковник Джейми Хернандез, командир на 337-ма изпитателна и тестова ескадрила и технически серждант Дерек Уйат, от състава на 175-та инженерно-строителна ескадрила.
Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач B-21. За сега е известно изключително малко за него. ВВС на САЩ трябва да придобият поне 100 броя от машината, която трябва да влезе на въоръжение към средата на следващото десетилетие.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
Перспективна южнокорейска противотанкова управляема ракета Tank Sniper
19.09.2016, 21:53
Списанието "Jane's Missiles & Rockets" в статията на Kelvin Wong "DX Korea 2016: Hanwha unveils 'Tank Sniper' guided air-to-surface missile for future South Korean army helo programme" информира, че на проведената от 7 до 10 септември 2016 година в Сеул първа изложба на въоръжение за сухопътните войски DX Korea 2016 южнокорейската корпорация Hanwha за първи път предоставя информация за разработваната от нея перспективна противотанкова управляема ракета Tank Sniper (TAipers) – известна още с обозначението Light Armed Helicopter Air-to-Ground Missile (LAH-AGM).
Ракетата TAipers се разработва от Hanwha с участието на Агенцията за отбранителни разработки (ADD) на министерството на отбраната на Южна Корея от ноември 2015 година в качеството на основно оръжие на перспективния южнокорейски лек (среден) боен вертолет Light Armed Helicopter (LAH). Машината се разработва от 2015 година от южнокорейската авиостроителна корпорация Korea Aerospace Industries (KAI) със съдействието на европейското обединение Airbus Helicopters на основата на известния среден вертолет Airbus Helicopters Н155 (бивш ЕС155, развитие на вертолета Aerospatiale AS 365 Dauphin II).
Въоръжените сили на Южна Корея в момента планират да получат 214 вертолета LAH, въоръжени с ПТУР, които ще трябва да заменят намиращите се в момента на въоръжение в състава на армейската авиация машини Hughes MD 500MD Defender и Bell AH-1S Cobra. Първите доставки са планирани за 2022 г.
Корпорацията Hanwha съответно ще започне серийното производство на ракетата TAipers в началото на 2023 г. Вертолетът LAH (противотанков вариант) щатно ще бъде въоръжен с четири ПТУР TAipers в две двузарядни пускови установки. В състава на въоръжението на LAH ще влизат и 70-мм неуправляеми и коректируеми ракети и автоматично оръдие. Стойността на новия комплекс TAipers се оценява на 145 млн долара.
Ракетата TAipers има тегло около 35 кг, дължина 1,7 м и диаметър около 150 мм. Компанията Poongsan разработва за нея тандемна кумулативна бойна част, а системата за насочване на ракетата се създава от LIG Nex1 (влиза в състава на групата LG) и включва двуканална електронно-оптическа телевизионна и инфрачервена глава за самонасочване и система за насочване по оптически кабел. От това следва, че ракетата може да използва режим „стреляй и забрави“ или да се насочва с помощта на кабел. Далечината на стрелба е до 8 километра.
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Тодор Зафиров Митов
19.09.2016, 21:06
Навършват се 151 години от рождението на генерал-майор Тодор Зафиров Митов. Той е роден на 19 септември 1865 г. в Самоков. Завършва Военното училище в София (1885) и Генералщабна академия в Белгия (1895). Като подпоручик е зачислен във 2- ри пехотен Струмски полк. През Сръбско-българската война (1885) командва 4- та рота от полка и Радомирската опълченска дружина, сражава се при Брезник и Пирот.
След войната е младши офицер в 1- ви конен полк (1886). Като старши офицер служи в 4- ти конен полк (1891) и в 3- ти конен полк (1897). Старши адютант е в 1- ва пехотна дивизия (1899), началник-щаб на ½ бригада и началник-щаб на 3-та пехотна дивизия (1906). На 15 октомври 1908 г. е произведен в чин полковник. През 1909 г. е командир на 9- ти Пловдивски полк и началник на военното училище (1911).
През Балканската война (1912-1913) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия и се сражава в състава на 4- та армия при Булаир. По време на Междусъюзническата война ( 1913) воюва със сърбите при Кочани, Струмица и Калиманската позиция.
През 1914 г. е назначен за началник на 1- ва бригада от 6- та пехотна дивизия, а след това е началник отдел на Военноучебните заведения (1915). През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия, която в състава на 1- ва армия воюва на Македонския фронт при Скопие, Битоля, Охрид и завоя на р. Черна. На 15 октомври 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. През октомври 1916 г. излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове отгоре и народния орден „За военна заслуга” III ст. с военни отличия .
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Датски изтребители са участвали в атака в Сирия, при която загинаха военнослужещи на Асад
19.09.2016, 20:56
Два датски изтребители F-16 са били включени в атаката на международната коалиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия, при която са загинали военнослужещи на Дамаск, съобщава националният ежедневник The Copenhagen Post.
„Международната коалиция завърши редица атаки срещу предполагаеми цели на „Ислямска държава“ в района на Дейр ез-Зор в Сирия на 17 септември“, се казва в официално съобщение от датската армия.
Военните поясняват, че ударите са били незабавно прекратени, след като от руска страна е постъпила информация, че са поразени позиции на сирийската армия.
Датският министър на отбраната подчерта, че военните сили на страната ще продължат мисията си срещу близкоизточната радикална групировка.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Москва: Вашингтон не изпълнява ангажиментите си по сирийското примирие
19.09.2016, 20:33

САЩ и поддържаните от тях организации на сирийската опозиция не са изпълнили нито един от ангажиментите, които поеха в рамките на споразуменията от Женева. Това заяви началникът на Главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Сергей Рудской.
„САЩ и контролираните от тях групи... не са изпълнили нито едно от своите задължения, взети в рамките на женевските договорености. Основното е, че не е установено разделение между умерената опозиция и Фронта „Ан Нусра". Освен това ние наблюдаваме не разделение, а сливане на отрядите на умерената опозиция с Фронта „Ан Нусра" и подготовката им на съвместни настъпателни действия", посочи Рудской.
Той също така заяви, че многобройните нарушавания на постигнатото в Женева примирие от страна на бунтовниците правят прекратяването на огъня от страна на властите в Дамаск безсмислено.
"Като се има предвид, че условията на примирието не се уважават от бунтовниците, ние смятаме, че е безсмислено за сирийското правителство да го уважава едностранно", каза той.
- (видео)

Според него от 12 септември, когато беше договорено примирието, то е нарушавано 302 пъти, като през това време са загинали 63-ма цивилни, а 252 души са били ранени.

Прекратяването на бойните действия беше договорено между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров по време на поредица от срещи в Женева и влезе в сила на 12 септември.
Източник: http://www.cross.bg/

 
Медии: в Русия могат да създадат министерство на държавната сигурност
19.09.2016, 16:44
Мащабна реформа на силовите ведомства се планира да бъде проведена в Русия до 2018 г., пише „Комерсант“ в статия, цитирана от РИА „Новости“ в понеделник (19 септември). Изданието цитира свои източници, според които промените целят да повишат ефективността на управлението на силовите структури и да изкоренят корупцията от тях. Подготовката за реформата е започнала след ликвидирането на Федералната миграционна служба (ФМС) и Федералната служба за контрол на разпространението на наркотици (ФСКН) и създаването на Руската гвардия.
„Комерсант“ пише, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) може да бъде обединена с Федералната служба за охрана (ФСО) и Службата за външно разузнаване. Така ще се формира новата структура на министерството на държавната сигурност.
Промени се предвиждат и в структурата на военното министерство, към което може да се присъединят министерството на извънредните ситуации и войската от гражданската отбрана, съобщава изданието. В същото време Държавната служба за пожарна безопасност ще бъде върната към министерството на вътрешните работи.
 
Генерал Попов ще присъства на отбелязването на годишнината от сраженията на връх Каймакчалан
19.09.2016, 16:34
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъства на отбелязването на 100-годишнината от сраженията на връх Каймакчалан на Солунския фронт по време на Първата световна война. Ритуалът-панихида ще се проведе утре на връх Каймакчалан в Нидже планина, съобщава Пресцентърът на МО.
Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча, поставена от 68-а бригада „Специални сили“. В официалната българска делегация за отбелязване на годишнината са включени още народни представители - членове на парламентарната Комисия по отбрана, командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев и други.  
Подобна проява се провежда за първи път, по инициатива на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, се уточнява в съобщението.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Почетоха паметта на загиналите гвардейци преди 72 години
19.09.2016, 16:32
Помен пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 година гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14- ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор на граничната полоса бе отслужен в събота. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.
Граждани, запасни сержанти и офицери с техните семейства отдадоха почит пред паметния знак. Бяха поднесени цветя от Движение „Ние – жените“ с председател г-жа Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Иван Петров и Биляна Карадокова представител на РИМ – Благоевград.
Председателят на СОСЗР – Благоевград подполковник от запаса Иван Петров подчерта героизма на загиналите доброволци от Горна Джумая, уроците от войната, които са тежки и кървави.
Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14- ти пехотен полк е водена  от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете  на 15 и 16  септември 1944 година загиват  9 гвардейци и трима членове  от полка.  Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая (дн. Благоевград) са документирани в дневника за бойните действия.
На 14 септември  1944 година Горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада сред, които и  жени всички на възраст от 17 до 23 години.
Гвардейците от Горна Джумая и 33-ти пехотен Свищовски полк, воден от полковник Станьо Петков  Пиперков проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставиха  на нас и ние сме задължени  да предадем на поколенията техния завет  и саможертва.
Заупокойната молитвата бе  отслужена от свещеник Светослав Кючуков от  църквата „Св. Николай“, кв. „Грамада“ – Благоевград. В молитвата бяха упоменати имената на загиналите гвардейци -  Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.
Поклон пред паметта им, почит към падналите на бойното поле.  На 22 септември 2016 г. членовете на СОСЗР и Движение „Ние – жените“  ще поднесат цветя пред паметника на загиналите войни   от Община Благоевград за обединението и независимостта на България.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Министерството на отбраната допуснало нарушения при обществена поръчка за 71 млн. лв.
19.09.2016, 16:24
Ръководеното от министъра на отбраната Николай Ненчев ведомство е допуснало нарушения при откриването и провеждането на обществена поръчка за доставка на горива на стойност 71 млн. лв., без ДДС. Това става ясно от заповед, с която процедурата е прекратена преди три седмици, предаде БГНЕС.
Провалената поръчка бе обявена в края на месец юли. Миналата събота Министерство на отбраната е обявило повторно поръчката за доставка на горива по пет обособени позиции.
Разчетите показват, че сумата от 71 млн. лв. ще осигури горива за нуждите на Българската армия за една година. Военната авиация има нужда от доставката на 17,6 млн. литра авиационен керосин, става ясно от документацията. Прогнозната стойност е 29,3 млн. лв. Срещу 7,6 млн.лв. армията очаква да закупи 4,5 млн. литра автомобилен бензин. Предвижда се още закупуването на 5,9 млн. литра дизелово гориво на стойност 9,8 млн. лв. Армията планира да закупи и 7,9 млн. литра газьол на стойност 13,2 млн. лв. С 10,7 млн. лв. военните планират да купят и 6,4 млн. литра специално дизелово гориво за плавателни съдове.
Миналата седмица Министерство на отбраната обяви повторно и обществена поръчка за закупуването на 10 нови и 10 рециклирани автобуса, които са предназначени за превоз на военнослужещи. Повторното обявяване на процедурата за 3 млн. лв. се наложи отново заради опорочаване на документация при първоначалното обявяване на търга за закупуване на автобуси, припомня БГНЕС.
 
Военният мавзолей-костница – свято място, отворено само два дни в годината
19.09.2016, 10:16
Странна е тази костница на загиналите геройски над 4000 български войници, защитавали до смърт честта на род и родина през Балканската и Първата световна война. Тишина и зеленина са обгърнали уникалния комплекс на Военния мавзолей-костница с църквата „Св. Георги“, който се намира ул. „Каменоделска“ № 11 в София, към Националният военноисторически музей. Костите на героите стоят в прости дървени чекмеджета, на които са написани хилядите имена. Паметните плочи на селищата и върховете, които са защитавали, ни оставят да гадаем за онези драматични дни - връх Черноглав, Страцин, връх Китка, Скопие, върховете Подвис, Дренова глава, и още - Казаник, Княжевац, Букова глава, Велес, Ясеново… „От доста време се чувам с възрастна жена по телефона и ето, днес дойде в мавзолея- костница, отворихме стенната касета и тя за първи път видя костите на своя дядо Стефан Петров, тогава-редник, загинал по време на Балканската война през 1913 г., съвсем млад. Тя обеща по време на Архангеловата задушница да доведе своите близки и роднини, за да отдадат почит на своя героичен прародител”. Това разказа пред БГНЕС Диана Иванова, директор на дирекция „Фондове и реставрация” във Военния музей. Мавзолеят-костница е един от малко известните обекти, които не се посещават редовно, продължи тя. Идеята за създаването му е още от Първата световна война, когато се решава да се подготвят списъци и да се изровят костите на загиналите от общите гробове, за да се препогребат на едно място. Тази идея се реализира бавно във времето. През 1935 г. е проведен конкурс за мемориала, който виждате и днес, спечелен от художника Александър Занков и скулптора Петко Цветков под мотото „Победа”, припомня Диана Иванова. Комплексът се състои от костници от двете страни, по средата - с църквата „Свети Георги Победоносец” и пилон - камбанария. Тук са погребани костите на 4000 български воини, загинали по бойните полета на Балканската и Първата световна война. Традицията да се почита паметта им е прекъсната през 1957 г. и възобновена през 1990 г. по инициатива на Националния военноисторическия музей. Оттогава всяка първа събота на месец ноември, по време на Архангелова мъжка задушница, се провежда военен ритуал, заупокойна молитва в памет на загиналите. За втори път музеят се включва в националните дни на наследството и посетителите са повече от миналата година, предимно- млади хора, посочи Диана Иванова. Церквата „Свети Георги Победоносец” е еднокорабна църква, особено красива, стенописите в нея са изписани от резбаря и стенописец Борис Коцев. През 1992 г. в костницата е препогребана свещена пръст от гроба на Борис Дрангов от Скопие, в края на същата година пък са докарани тленните останки на ген. Никола Жеков от Бавария. Последните паметни плочи са на загиналите ни воини от мисиите в Ирак и Камбоджа. Николай Николов днес е довел дъщеря си в мавзолея-костница. „Те са загинали за България, били са се за Родината”, простичко казва той. Дъщеря му Валентина е сдържано момиче, което сподели, че изпитва гордост от саможертвата на българските войници и офицери. Тя смята, че и днес има хора, които биха защитили родината си, но е на мнение, че днешните ученици не познават добре българската история. Военният мавзолей-костница е място с много силно въздействие, но работи само един или два дни в годината. Това е свято място, където витае духът на смели българи, където поколенията трябва да могат всеки ден да отдадат своята почит. - (видео)
Източник: http://www.bgnes.com/
 
5 причини защо САЩ биха загубили война срещу Русия
19.09.2016, 09:37
Стратегическите анализатори на американската армия смятат, че сблъсък с „практически равен” съперник може да се случи в близките пет години. Има се предвид Русия, която с бързи темпове модернизира своите въоръжени сили.
Хипотетично война с Русия може за почне най-лесно с бързото предвижване на сухопътни войски чрез обширни пространства, смята изпълнителният директор на Института „Лексингтън” Лорън Томпсън, цитиран от Forbes. Поражението в подобен конфликт кардинално ще промени геополитическия баланс в Европа и ще отнеме част от влиянието на САЩ над Стария континент до ниво от началото на Втората световна война.
Лошата за САЩ прогноза е базирана на няколко фактора. На първо място Томпсън посочва като причина стратегическите грешките на предишните президенти – Джордж Буш-младши и Барак Обама. Не по-малка причина е и недостигът на финансиране на въоръжените сили, особено ако се сравнят отпуснатите средства с бюджета, който отделя Русия за модернизиране на своята армия. Американските военни получават за нови оръжия годишно 22 млрд. USD от федералния бюджет, докато Русия прие десетгодишна програма за същото, на стойност над 700 млрд. USD. Голяма част, според Томпсън, ще отиде за развитието на сухопътните войски и авиация.
Горепосочените фактори, карат анализатора да смята, че американската армия като че ли преди всичко губи „европейската война” и той изтъква пет аргумента за това.
1. Русия има географско надмощие. Боевете ще се провеждат на територията на Източна Европа, която се намира далеч от главните точки на излитане на разположения в Европа американски контингент. Освен това в Източната част на Стария континент има морета, в които може да се влезе само чрез тесни проливи, които Русия може лесно да контролира.
2. Армията на САЩ не е готова за подобен конфликт, смята Томпсън. В Европа САЩ имат стационирани две подразделения – леко десантно и кавалерийски полк, въоръжен със Stryker. Ако няма подсилване на частите, Русия просто ще смачка тези войски, уточнява анализаторът.
3. Наскоро Белият дом взе решение за разполагане на трета ротационна бригада в Европа, като заедно с това беше решено в Полша и всяка от прибалтийските държави да бъдат изпратени по 1000 души войска. Но след 15 години борба с талибаните, армията на САЩ е уязвима както и преди. Става дума конкретно за противовъздушната отбрана, силно токсично оръжие и недостатъчно защитената техника. По отношение на това армията на САЩ не може да се мери с тази на Русия, смята Томпсън.
4. Разглеждайки чисто географски региона, може да се предположи, че голяма част от морските сили на САЩ ще бъдат „отрязани” от театъра на военните действия, смята експертът. Русия има военни бази в Калининградската област на Балтийско море и Севастопол на Черно море, което прави опасно навлизането на американски военноморски сили там. Военновъздушните сили на САЩ могат да бъдат изключени от зоните на конфликт от руските части на противовъздушната отбрана.
5. Друг фактор, който може да усложни положението на американската армия в хипотетичен конфликт с Русия, е нерешителността на съюзниците от Северноатлантическия алианс, се посочва в анализаторския материал. Войските на НАТО числено превишават тези на Русия, но далеч не е ясно дали повечето членове на Алианса ще се включат в конфликт на териториите на държавите в района на Балтика или Украйна, която не е член на Алианса. Повечето обществени допитвания говорят за нежеланието на западноевропейците да защитават тези, които живеят в източната част на Стария континент.
Източник: http://fakti.bg/
 
L-39 „Албатрос“ – 30 години в служба на България
19.09.2016, 09:11
На 17 септември 2016 г. Учебната авиационна група „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия беше домакин на открит летателен ден. Той беше посветен на честването на тридесетата годишнина на учебно-тренировъчния самолет L-39ZA „Албатрос“.
Българската поръчка за този тип датира от 1985 г. - общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили. Първата от тях е от състава на 2-и учебно-боен авиополк (УБАП), базиран на летище Каменец. Тя получава 12 самолета през 1986 г. и още осем шест пред 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39ZA през 1990 г. През 1987 г. е доставен и тренажор TL-39, монтиран във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.
Първата група български пилоти – общо 10 души, както и инженерно-технически състав (от състава на 2-и УБАП и ВНВВУ „Георги Бенковски“), заминава на курс за приучване на новия самолет през март 1986 г. Той се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в Кошице. Курсът е с продължителност два месеца. През месец май летателният и инженерно-техническият състав са допуснати до полети и експлоатация на самолета с отлични резултати. - (видео)
Първият L-39ZA с борден номер 827 каца на българска земя и е зачислен в 2-и УБАП, летище Каменец, на 1 септември 1986 г. Новият самолет служи за замяна на остарелите самолети за повишено летателно обучение УМиГ-15 и МиГ-17 в една от ескадрилите на 2-и УПАБ, а другата по това време лети на МиГ-21. След извеждането от въоръжение на МиГ-21, и двете ескадрили на полка в Каменец са превъоръжени с L-39ZA.
През юни 2006 авиобаза Каменец е закрита и самолетите са включени в състава на новообразуваната Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.
Празникът беше скромен, но от сърце, с две вълни полети, всяка от които с участието на самолети L-39 и PC-9М. Задачите бяха изпълнявани от лейтенантите от двата интензивни курса за летателна подготовка (втори и трети), основно випуски 2014 и 2015 г. Те демонстрираха техника на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина над летището, както и маневрен въздушен бой, атаки по земна цел, групова слетяност, визуално въздушно разузнаване в двойка и прехват на самолет-нарушител.
Наземното изложение за първи път включваше всички основни самолети на Учебната авиационна група, използвани за обучение – както сегашните L-39ZA и РС-9М, така и използвани като наземни учебни пособия L-29, Су-22М4, МиГ-21ПФМ и МиГ-23МЛ. Наземният показ включваше още авиационна и специална техника. Музейната експозиция пък включваше материали от Държавния военноисторически архив от Велико Търново, отразяващи събитията, свързани с приемането, обучението и усвояването на самолет L-39ZA.
Похвална инициатива на командването на Учебната авиационна група беше украсата на два самолета L-39ZA (един на наземното изложение и още един, участващ в полетите) със специални надписи, отбелязващи 30 години служба на „Албатрос“-а в родното небе. - Още за L-39
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Откриха офис на Военното окръжие в Кюстендил
19.09.2016, 09:05
Официално бе открит новият офис на Военно окръжие -  Кюстендил, който се намира на улица „Добруджа” №2А. Досега офисът се помещаваше в бившето военно поделение в областния град.
С водосвет, отслужен от отец Венцислав Шияков и отец Даниел Хаджийски започна откриването, а подполковник Никола Бекяров запозна гостите с историята на Военното окръжие. Символично с прерязване на лента и плисване на менче с вода  всички, тези които ще изпълняват служебните си задължения в новия офис си пожелаха здраве и успехи.
Уважилите събитието бяха зам.-областният управител Силвия Велкова, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, директорът на Областна дирекция на МВР - Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски, директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” - МО Антон Ластарджиев, началникът на Централно военно окръжие полковник Георги Петков, ръководители на регионалните подразделения на „Гранична полиция” и „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Източник: http://www.otbrana.com, Даниела Стоименова
 
БСП ще играе с двама генерали на изборите
19.09.2016, 09:02
Гласоподавателите в столичния район „Младост” ще имат редкия шанс на 6 ноември да пускат бюлетини в урните за двама генерали. И то армейски! На практика вече започна кампанията на доскорошния командир на ВВС генерал-майор от запаса Румен Радев за президент и върховен главнокомандващ. Той успя да се срещне и с членове на военно-патриотичните организации в „Младост” и столицата.
Другият е бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов. От снощи той е номиниран за кандидат за кмет на столичния район „Младост”. Бившият заместник-директор на Служба „Военна информация” – МО, ще се бори за втори път за кметското място на втория по големина район в столицата. През 2015 г. той стигна до балотаж. Тогава победи д-р Цвета Авджиева, но ГЕРБ сравнително бързо оттегли политическото си доверие от нея, за да тушира протестите в района заради застрояването и намаляването на зелените площи. Впрочем подписките и протестите продължават.
Бригаден генерал от резерва Стефанов е член на СОСЗР, председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” и на едно от най-големите дружества, което носи името на полковник Борис Дрангов. Втори път няма да позволим да ни откраднат победата, от тук нататък започва работата за новото начало в „Младост“, каза той.
Кандидатът за кмет на „Младост” е роден на 22 юли 1951 г. През 1973 г. завършва ВВНУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Служи в Шуменския танков полк като командир на взвод и рота. През 1981 г. завършва Военната академия „Георги С. Раковски“, след което продължава службата си във военното разузнаване. В резерва преминава през 2008 г. като бригаден генерал и заместник-директор на служба „Военна информация“ в Министерството на отбраната. До 2010 г. работи там като цивилен заместник-директор.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Ветераните от войните не срещат очакваната подкрепа и от здравното министерство
18.09.2016, 23:42
С пълно единодушие Народното събрание прие на 6 април т.г. на първо четене предложенията за изменения и допълнения на Закона за ветераните от войните. 122 гласа бяха „за”, „против” и „въздържал се” нямаше. Днес е малък празник за нас, каза тогава председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов. Вече повече от пет месеца обаче няма второ четене на законопроекта. През този период живите фронтоваци у нас драстична намаляха. Ако депутатите и ведомствата мислят още по въпроса, може и да няма нужда от окончателно приемане на поправките.
Законопроектът бе внесен миналата есен на 7 октомври от народните представители от различни парламентарни групи генерал от резерва Михо Михов, Атанас Зафиров, Васил Антонов, Ангел Найденов, Милен Михов, Красимир Каракачанов, Кънчо Филипов, Илиян Тодоров и независимият Велизар Енчев. Инициативата бе на ръководството на Съюза на ветераните от войните. Необходимостта – подобряване на социалния и здравния статус на тези, които преди 72 години се биха по бойните полета на Европа. .........Прочети още
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Панайот Вичев Бърнев
18.09.2016, 23:10

Навършват се 157 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище). Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.

Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове .
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Роскосмос отложи запланираният за 23 септември старт на 'Съюз МС-2'
18.09.2016, 22:35
От Роскосмос са съобщили за отлагането на запланираният за петък, 23 септември, старт на пилотираният кораб 'Съюз МС-2'.
Полетът е отменен по технически причини след провеждане на контролни изпитания на космодрума Байконур, това са пояснили от Роскосмос. Новата дата за старт ще бъде обявена допълнително.
Корабът 'Съюз МС-2' е модификация на 'Съюз ТМА-20М'. Стартът на 'Съюз МС-2', кораб от новата серия, бе запланиран за 21:17 на 23 септември 2016 година от Байконур. В основният екипаж бяха включени астронавтите на Роскосмос Сергей Рижков и Андрей Борисенко, а също така астронавта на НАСА Роберт Шейн Кимброу.
Космическият кораб 'Съюз ТМА-20М' с екипаж от МКС благополучно се приземи в Казахстан на 7 септември. Този полет стана последен за апаратите 'Съюз' от тази серия. - Още Космос
 
Генералът, който за благодарност получава упреци
18.09.2016, 22:24

Преди две години на Гергьовския парад той преглътна злъчните реплики и коментари заради това, че авиацията ни не мина над София. Официално вината бе хвърлена върху лошото време. Почувства се длъжен на народа си.

Дойде обаче 11 октомври 2014 г. Над 50 хиляди души се стекоха на зрелищното авиошоу на летище "Враждебна". Лично генерал Радев затаи дъха им с майсторски полет с МиГ-29. "Това сме ние!", каза не само той, но всеки от подчинените му. Т.е. знаем и можем да летим!
За някои този полет е рискован. Прави са, но нали точно командирът трябва да бъде най-добър, за да има основание да каже "Прави като мен!"

Впрочем веднага представители на Обединеното кралство са го поканили лично да участва в авиошоуто във Фарнбъроу........Прочети още

 
Тройно повече военни и полицаи в пенсия
18.09.2016, 22:15
Пенсиониралите се по чл. 69 от КСО военни и полицаи през деветте месеца на т.г. са с 4118 души повече от същия период на 2016 г., което е почти 3 пъти повече, става ясно от информация на НОИ. Като цяло обаче пенсиониралите се за деветмесечието намаляват леко. Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 39 128 души, което е с 6513 души по-малко от същия период на 2015 г.
С 4261 се е увеличил броят на хората с наследствени пенсии в сравнение с м.г. Данните на НОИ показват, че намалява и относителният дял на хората, които са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване от 31,7% на 30,2%. Социалните пенсии за инвалидност са 2688. Увеличението при тях е с над 36%. За сметка на това новоотпуснатите лични първи пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест са 63, което е с 4 по-малко в сравнение със същия период на 2015 г.
През деветмесечието на т.г. лични пенсии от фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност" са отпуснати на 3234 души, което е със 112 повече от същия период на 2015 г.
 
Военният музей в Нормандия разпродава колекцията си на търг
18.09.2016, 16:45
Военният музей в Нормандия, Западна Франция, пуска от неделя колекцията си на търг, съобщи ТАСС. Тя съдържа бойна техника от Втората световна война и напомня за прословутия Втори фронт срещу хитлеристка Германия , открит с десанта в Нормандия на обединените сили на САЩ, Великобритания и Канада на 6 юни 1944 г.
Ръководството реши да се раздели с експонатите си поради ниската посещаемост на музея след терористичните атаки във Франция през последните две години. Ще бъдат продадени танкове, артилерийски установки, бронетранспортьори, самолети, джипове и друга техника, произведени в САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Всеки желаещ ще може да си ги купи, а цените са сравними със съвременни автомобили. От най-скъпите е американски танк „Шърман М4А4“, произведен през 1944 г, чиято ориентировъчна цена е 250 000 - 400 000 евро. Който няма толкова пари, може да се задоволи с лек американски танк „Стюарт М3А1“ от 1942 г. с цена 80 000 – 140 000 евро. Още по-евтин е американски бронетранспортьор М3 от 1943 г., който струва 40 000 – 80 000 евро.
За любителите на офроуд ретро се предлага американски джип „Уилис МВ“ от 1943 г. за 15 000 -25 000 евро, както и германски „Фолксваген Тур82“ от 1942 г. за 25 000 - 45 000 евро. При мотоциклетите най-скъп е германски БМВ Р75 с кош от 1942 г. на цена 35 000 – 45 000 евро, а почти без пари е британски „Нортън 16Н" от 1943 г. за 5 000 – 10 000 евро. Всички експонати са отлично запазени и могат да бъдат подкарани направо от търга.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Юнкер: Общата армия на ЕС ще води операции в горещи точки
18.09.2016, 16:03
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи план за действие по развитието на единна европейска отбранителна политика, предаде ТАСС.
„Виждам три конкретни проекта, върху които трябва да се съсредоточим през идните месеци: общ оперативен щаб, участие на силите за бързо реагиране на ЕС в операции в горещи точки и създаване на европейски отбранителен фонд за развитието на отбранителната ни промишленост“, каза Юнкер в интервю за изданията на медийната група „Функе”, цитирани от ДПА и БТВ.
Според Юнкер обединението на силите на страните членки на ЕС в отбранителната политика има и политически, и икономически смисъл. Такова сътрудничество ще позволи да бъдат спестени от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно, твърди председателят на ЕК. Това са средства, които ние бихме могли да използваме за други цели“, посочва Юнкер.
Той отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, който няма да бъде претворен на дело в толкова близко бъдеще.
„Ще мине още много време, преди да изпращаме войски под флага на ЕС или войници в европейска униформа“, казва председателят на ЕК.
 
Старши лейтенант Мария Енева представя USS Zumwalt
18.09.2016, 12:23

Завърших Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” с отличие през 2012 г. със специалност „Организация на тактическите подразделения от военноморските сили”, специализация - „Корабоводене” и започнах офицерската си служба на фрегатата „Смели” от състава на Първи дивизион патрулни кораби в град Варна.

Службата ми започна като командир на зенитно-ракетната батарея на фрегатата, продължи като щурман и в момента продължава като командир на ракетно - артилерийската бойна част. През 2015 г. завърших с отличие магистърска степен по гражданската си специалност - „Корабоводене”.
През месец юли тази година получих номинация от прекия си командир - капитан II ранг Борислав Великов, одобрена от командира на дивизиона - капитан II ранг Петко Якимов, за участие в обучение в курс в Surface Warfare Officers School в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ.

Положих изпит по английски език в Посолството на САЩ в София и след постигане на необходимия резултат бях одобрена за участие в курса........Прочети още

 
Украински офицери учат у нас английски език
18.09.2016, 12:18
Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ вчера завърши първият опреснителен курс по английски език за офицери от Военноморския факултет на Одеската национална морска академия по програмата на НАТО DEEP, съобщават от училището.
Програмата на курса обхвана 120 часа занятия по английски език за напреднали, които бяха предшествани от входен тест. Курсът завърши с връчване на сертификати на украинските офицери, а в периода 19 – 21 септември 2016 г. те ще преминат тест по стандарта на НАТО STANAG 6001. Курсът се проведе от преподавателите от Департамента за следдипломна квалификация Станислава Иванова и Кирил Хаджиев, а заключителният тест – от оторизирани преподаватели от Военна академия „Г. С. Раковски“ – София.
Сертификатите на украинските офицери бяха връчени от началника на Департамента за следдипломна квалификация – капитан втори ранг Желязко Николов, който направи анализ на програмата на курса и реда за провеждане на занятията и тестовете.
Мисията на програмата на НАТО за подпомагане на военното образование (DEEP) е да допринесе за международната сигурност чрез професионализация на офицерския корпус, сержантите и цивилните служители от страни-партньори. Към септември 2016 г. програмата DEEP е в активно сътрудничество с 13 страни: Афганистан, Армения, Азербайджан, Хърватия, Грузия, Ирак, Казахстан, Мавритания, Молдова, Монголия, Сърбия, Украйна, Узбекистан.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Съюзници изгониха войници на САЩ от Сирия с викове: "Ще ви избием"
18.09.2016, 08:30
Сирийски бунтовници, подкрепяни от правителството на САЩ, изгониха американски войници от страната с викове: "Ще ви избием", "Вие идвате тук да ни окупирате", предаде "Индепендънт".
Бойците са прокудили шестима войници от специалните сили на САЩ от град Ал-Рай, като американците са потърсили убежище в Турция. Те са били там, за да вземат участие в операция "Щитът на Ефрат", която започна в края на миналия месец, водена от Свободната сирийска армия, турски самолети и артилерия.
В резултат на операцията бунтовниците, които са против президента Башар Асад и "Ислямска държава", успяха да изтласкат джихадистите от турската граница навътре в Сирия.
Видеото, публикувано в Туитър, показва колко по-сложна е всъщност ситуацията в страната. На него се вижда и чува как подкрепяните от Щатите бунтовници крещят лозунги срещу тях.
"Кучета, американски агенти", "Те са кръстоносци и неверници", "Долу Америка", Махайте се прасета", "Идват в Сирия, за да я окупират" са само част от виковете, които се чуват на записа на арабски.
Свободната сирийска армия е смятана от САЩ за "умерена" и е основната бойна група, подкрепяна от западната държава в конфликта в Сирия. Именно на нея Белият дом възлага надеждите си за сваляне на Асад. Видеото определено ще налее още масло в огъня на критиката към Вашингтон и неговата политика спрямо сирийския конфликт, смятана от много хора за късогледа и непоследователна.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Египет получил вторият универсален десантен кораб тип Mistral
17.09.2016, 22:50
Вчера, 16 септември, в Сен-Назер се състоя официалната церемония по предаването на ВМС на Египет на вторият първоначално построен за Русия универсален десантен кораб тип Mistral, който получи названието L 1020 Anwar al-Sadat (бивш „Севастопол“).
На церемонията по приемането на кораба и вдигането на него на флага на египетските ВМС са присъствали командващите на ВМС на Египет вицеадмирал Осама Раби и на ВМС на Франция адмирал Кристоф Празю. Планирано е Anwar al-Sadat да пристигне в порт Александрия на 1 октомври. - (видео)
Първият от двата кораба L 1010 Gamal Abdel Nasser (бивш „Владивосток“) беше предаден на ВМС на Египт в Сен-Назер на 2 юни 2016 година и пристигна в Александрия на 23 юни.
 
Извънредно за войната! Самолети на водената от САЩ коалиция удариха позиции на ВС на Сирия
17.09.2016, 22:26
Самолети на международната коалиция, водена от САЩ, нанесоха въздушни удари по позиции на ВС на Сирия близо до провинция Дейр ез Зор. Това съобщава РИА Новости. Представител на командването на ВС на Сирия в ефира на държавната телевизия на страната потвърди нанасянето на ударите. Американската страна към момента не коментира бомбардировките.
В резултат на ударите на водената от САЩ коалиция са загинали 62-ма сирийски военнослужещи, около 100 души са ранени. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.
„Днес в периода от 17:00 до 17:50 часа в района на летището на Дейр ез Зор самолети на международната антитерористична коалиция (два Ф-16 и два А10) нанесоха четири удара по подразделенията на сирийските правителствени сили, намиращи се в обкръжение на терористичните групировки от „Ислямска държава””, каза той.
„Ако даденият въздушен удар е предизвикан от грешни координати на целите, то това е пряко следствие от силното нежелание на американската страна да координира с Русия действията си против терористичните групировки на територията на Сирия”, каза още Конашенков.
Конашенков подчерта, че самолетите са навлезли във въздушното пространство на Сирия от страна на иракската граница. Веднага след удара на коалицията терористите са преминали в настъпление. В момента в района на летището се водят ожесточени боеве.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Руските малки ракетни кораби "Зеленый Дол" и "Серпухов" се завръщат в Севастопол
17.09.2016, 22:07

Малките ракетни кораби проект 21631 (шифър Буян-М) "Зеленый Дол" 602 и "Серпухов" 603 завършиха изпълнението на задачите в състава на корабната групировка на ВМФ на Русия в Средиземно море и започнаха преход за района за постоянно базиране.

Фотографии на ракетните кораби, преминаващи през турските проливи в северно направление са публикувани вчера от турския блогер Kadri Gürsel в социалната мрежа Тwitter.
Бойната служба на корабите продължи месец. Преди време се появи информация, че на 19 август 2016 година в 10:55 (московско време) екипажите на двата кораба са извършили три успешни пуска на крилати ракети "Калибр" от източната част на Средиземно море. Ракетите са унищожили обекти на терористите в Сирия. - (видео)

 
Самолет-разузнавач на ВМС на САЩ души около руските бази в Сирия
17.09.2016, 21:11

Разузнавателен патрулен самолет на ВВС на САЩ от типа P-8A „Посейдон” е извършил полет над двете руски военни бази в Сирия, съобщи специализиран сайт за наблюдение на въздушния трафик.

Той е излетял тази сутрин от военновъздушната база „Синонела” в Сицилия и е летял на височина 9200 метра. Полетът е продължил около час, като известно време машината е правила кръгове над районите Хмейми и Тартус.
Съобщава се и номера на военния самолет- 168858. Това е втори полет в районите на руските бази в Сирия, след като вчера по подобен маршрут прелетя друг американски самолет. - Още за P-8A

 
Началникът на отбраната генерал Константин Попов участва в конференция на Военния комитет на НАТО
17.09.2016, 19:55
Началникът на отбраната генерал Константин Попов участва в конференция на Военния комитет на НАТО. Тя се провежда в периода от 16 до 18 септември 2016 г. в Сплит, Хърватия, и в нея участват началниците на отбраната на страните-членки на НАТО.
По време на конференцията се обсъждат изпълненията на решенията, взети на среща на Върха на НАТО, проведена във Варшава през юли 2016 г. Началниците на отбраната ще направят анализ на ключовите аспекти на текущите и предстоящите задачи за постигане на последователност във военната адаптация на структурата на НАТО и ще обсъдят въпроси, свързани с мисиите и операциите на Алианса.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Сръбският президент Томислав Николич се поклони пред паметта на загиналите в боевете на Каймак-Чалан
17.09.2016, 19:50
Сръбският президент Томислав Николич се поклони пред паметта на загиналите в боевете на Каймак-Чалан преди 100 години, съобщават всички сръбски медии, научаваме от агенция „Фокус”.
„Днес ние сме приятели и с тези, против които сме воювали преди 100 години и свободата е нашето най-важно задължение!", думите на сръбския президент, който с поклонението на Каймак-Чалан, на военното гробище в Битоля и на съюзническото гробище в „Зейтенлик"(сега квартал на Солун), започна своята кампания за нов президентски мандат, са цитирани от сръбските издания.
По време на посещението си в Гърция и Македония президентът Николич е бил придружаван от президента на Република Сръбска Милорад Додич, военния министър Зоран Джорджевич и от представители на сръбските организации в Македония.
„Vesti-online" съобщава, че 86-годишният пазач на сръбското гробище в Солун, Джордже Михайлович, е бил награден със сребърен „Кръст на честта" за грижите за сръбските военни гробове. Изданието цитира президентът Николич, който е заявил, че „днес Сърбия няма неприятели, но има и малко истински приятели, сред които е Гърция, тъй като гръцкият народ е изразил подкрепа за Сърбия по време на натовските бомбардировки през 1999 г."
Радио „В 92" отбелязва поклонението на президента Николич на военното гробище в Битоля, в което са погребани 1 321 сръбски войници и офицери, загинали в боевете по време на Балканските и Първата световни войни.
„Blic.rs" пише, че посланието на президента Николич, отправено от Каймак-Чалан е за приятелство и с тези, срещу които са воювали преди 100 години, като припомня, че в щурмовете на върха от 30 август до 23 септември 1916 г. (през 1916 г. сърбите са по стар стил - б.а.) са загинали 4 438 сръбски офицери и войници.
”Политика" смята, че Каймак-Чалан е „път на славата и страданието”.
”Радио-телевизия Сърбия (РТС)” съобщава в обширен репортаж, че за първи път е отдадена подобна почит на героите от Каймак-Чалан и цитира думите на президента, че „Сърбия помни победата и не забравя скъпите жертви пред олтара на отечеството и заедно с това е готова на сътрудничество и приятелство със страните, срещу които тогава е воювала, защото никога не е искала нещо чуждо, а винаги е защитавала своето."
Ден преди посещението на сръбския президент в Македония, в Охрид неофициално пристигна и сръбската княгиня Елисавета Карагеоргиевич, която беше посрещната от официални представители на община Охрид.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Украйна няма да влезе в НАТО до 20 години
17.09.2016, 16:18
Въпросът за членството на Украйна в НАТО не стои на дневен ред в близко време, тъй като страната не е готова за влизане в Североатлантическия алианс - заяви посланикът на Германия в Киев Ернст Райхел в интервю за вестник "Новое Время".
"Към момента Украйна не е готова за влизане в НАТО. На последната среща на върха на алианса във Варшава през юли се състоя заседание Украйна-НАТО, където бе прието съвместно изявление на страните участнички за по-нататъшното развитие на отношенията между Украйна и асоциацията. Ръководителите на страните-членки на НАТО заявиха в тази декларация, че са за политика на отворените врати и че в бъдеще на Украйна ще бъде дадена възможност да получи членство при спазване на всички поети от нея ангажименти. Въпросът за членството й обаче не стои в близко бъдеще - казва Ернст Райхел.
По-рано бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че за влизане в алианса Украйна трябва да покрие редица критерии, за осъществяването на което ще бъде необходимо много време. Според експерти това няма да може да стане в близките 20 години.
Източник: http://www.cross.bg/
 
На тази дата през 1912 година се създава Трета българска армия
17.09.2016, 15:18
На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още
 
От 300 на 500 лева на месец скачат допълнителните пари на военните за охрана на границата
17.09.2016, 15:14
На военнослужещите и цивилните служители, отдадени в заповед за изпълнение на задачи на място по участие в охраната на държавната граница, да се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 500 лв. Сега те получават 300 лева.
Това става ясно от докладна записка на постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев до министъра на отбраната за изменение и допълнение на Наредба № Н-15 от 27.04.2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Допълнителното възнаграждение  се изплаща пропорционално на календарните дни от месеца, в които военнослужещият/цивилният служител изпълнява задачи на място.
В момента на държавната граница за съвместни действия с органите на МВР има около 340 военнослужещи, а 70 са включени в логистичната поддръжка, уточниха от Пресцентъра на МО.
Постоянната работна група под ръководството на д-р Тотев прави още някои предложения. Едно от тях е на военнослужещите, изпълняващи военна служба в Националният мобилен модул по КИС (DCM-F) като военно формирование от командната структура на НАТО на територията на страната, да се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 300 лева. В момента по 300 лева върху месечната заплата получават цивилните служители, командировани за изпълнение на длъжности в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като международна военна организация на територията на страната.  300 лева е и допълнителното месечно възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители, изпълняващи военна служба/командировани за изпълнение на длъжности в Щабния елемент за интегриране сили на НАТО (Force Integration Unit (NFIU) като многонационално военно формирование на територията на страната.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Ненчев пак пробва да си купи 10 нови и 10 стари автобуса
17.09.2016, 08:51
Министерство на отбраната отново обяви обществена поръчка на обща стойност 3 млн. лв. за закупуването на 10 нови и 10 стари автобуса, предаде репортер на БГНЕС. Предишната процедура бе прекратена в края на август месец, заради открити нарушения при откриването и провеждането на обществената поръчка, които не могат да бъдат отстранени, бе това да промени условията.
Според новата поръчка оферти ще се събират до 18 октомври. Доставката на автобусите трябва да се извърши до три месеца след подаване на заявка от възложителя – МО. 2 млн. лв. ще излезе доставката на новите автобуси и наполовина – 1 млн. на рециклираните. Машините трябва да бъдат доставени в поделението в Негушево. Така, въпреки новата поръчка, армията, която бе включена в охраната на границите, ще трябва да ползва старите автобуси “Чавдар”, за да превозва военнослужещите до граничните райони, поне до края на годината.
Източник: http://pik.bg/
 
ВВС на САЩ оставят на пистата 10 от най-скъпите многоцелеви изтребители F-35
17.09.2016, 08:34

Военновъздушните сили на САЩ оставят на пистата 10 от многоцелевите стелт-изтребители F-35 само месец, след като бяха обявени за „готови за бой“, съобщава новинарският канал CNN.
Решението, засягащо най-скъпо струващата оръжейна система, правена някога, се дължи на откриването на проблем с изолацията на резервоарите, която се чупи и разпада, уточниха американските военни. От ВВС подчертаха обаче, че спирането им от изпълнения на полети е само временно. Дефектът е засечен в общо 57 самолета, като досега са тествани само част от тях. - Още за F-35

 

 
Ден на кухия ПР
17.09.2016, 08:25
В ден на безсмисления ПР се превърна вчерашното посещение на министъра на отбраната Николай Ненчев в авиобаза Граф Игнатиево, което отбеляза края на съвместната операция по „ер полисинг” между България и САЩ. Министърът практически не даде нова информация за бъдещето на бойната ни авиация и реално просто бе извозен за втори път на изтребител МиГ-29.
Вчера, 16 септември 2016 г., сутринта министър Ненчев участва в тренировъчни вдигане по тревога на дежурните български и американски изтребителни сили. Министърът бе возен във втора кабина на МиГ-29УБ, а негов пилот бе подполковник Николай Русев. В двойката излетя и боен МиГ-29 пилотиран от подполковник Методи Орлов.
Сценарият включваше пътнически самолет с агресивен пътник на борда, който трябва да бъде открит, визуално опознат и ескортиран до летището. Задачата бе изпълнена от двойка български МиГ-29, които бяха подсилени от двойка американски F-15C. Ролята на нарушител играеше традиционния участник – български военнотранспортен самолет C-27J Spartan.
„Успях да видя на практика, всичко онова, което до сега съм виждал на хартия. Това беше и идеята”, отбеляза министърът.
Министърът заяви, че смята, че през тази изминала седмица българското въздушно пространство е било охранявано по-добре, без това да коства отказ от национален суверенитет.
„Това се оказа една изключително полезна мисия за нашите пилоти и американските им колеги. Всичко, което бе предварително заложено бе изпълнено и това ми дава голяма надежда да продължим напред съвместно”, каза още Ненчев.
Според Ненчев това, с кого ще изпълняваме съвместно задачата по „ер полисинг” над България зависи изцяло и единствено от нашата държава.
„Има различни варианти. Знаете, че водим разговори с Полша. След няколко дни моят британски колега Майкъл Фолън ще бъде в България и ще говорим и за това. За мен беше важно да се уверя, че тази мисия е полезна за нашите пилоти”, каза министър Ненчев, но не даде яснота, за какво време ще се изпълняват тези мисии и кой ще плаща за тях.
„Съвместното изпълнение на задачи по Air Policing е част от нашия продължителен и дълготраен ангажимент към усилията на НАТО. САЩ остават отговорни и ангажирани със съюзниците си в НАТО и са решени да подкрепят сигурността и свободата в Европа“, заяви полковник Кроухърст, аташе по отбраната на САЩ в България. Той изрази увереност в успешното съвместно сътрудничество и в бъдеще.
Четирите американски изтребителя F-15C, които се пребазираха в България на 2 септември и участваха в съвместния „ер полисинг”, отлетяха от Граф Игнатиево днес около обед.
Министърът на отбраната не даде нова информация за случващото се с бойната ни авиация, а избра да изрецитира стандартното си изказване в последните седмици – прави се много, очакват се последните двигатели по полския договор, пуснати са обществени поръчки за КСА, резервни части и десет двигателя РД-33.
„Правим всичко възможно в рамките на тази година да имаме още няколко изправни самолета”, заяви военният министър.
Относно новия изтребител, министър Ненчев фактически прехвърли топката в полето на новия командир на ВВС генерал-майор Стойков.
„Помолих генерал Стойков да направи пълен преглед на проекта за нов изтребител, за да съм сигурен, а и той да е сигурен, че всичко е наред”, отбеляза Ненчев.
Като се изключи това, че военният министър работи днес върху своя личен ПР, чрез поредния си полет на МиГ-29, денят не донесе нищо съществено ново за българските ВВС. Не стана ясно, какво реално налагаше министър Ненчев да прекара близо час във въздуха, заемайки мястото на реален български боен пилот, чиято подготовка и без това остро страда от липса на ресурси.
Министърът продължава и да рецитира успокояващите си слова, за обществените поръчки, които трябва да стабилизират наличните МиГ-29, но както винаги пропуска два елемента.
Първо, че наличните изтребители са с изтекли технически ресурси на редица системи и агрегати, които се удължават със собствени сили на ВВС и доставката на нови двигатели (например) не увеличава механично броя на наличните изтребители, а просто ги вкарва в техническа изправност.
И второ, че от трите обществени поръчки, фактически е приключена само една, но все още няма договор по нея. Други две, които реално и са далеч по-ключови (за доставка на КСА-2 и двигатели РД-33), все още не са приключили, а предвид разтегнатите срокове, няма как да очакваме доставки по тях в рамките на тази година. Разбира се, ако въобще процедурите бъдат доведени до договори, което е съмнително.
Интересно е и че министър Ненчев прехвърля отговорността за изтребителния конкурс върху новия командир на ВВС. Генерал о.р. Румен Радев заяви, че на 1 август е предал готов RfP в МО, но месец и половина по-късно военният министър бави топката, не изпраща документа и явно иска някакви ревизии. Какви са техните цели, предстои да видим.
Цялото изказване на министър Ненчев, както и на други участници в импровизираната пресконференция може да видите на следващото видео.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сухопътни войски обявиха конкурс за 353 войници
17.09.2016, 08:10
Конкурс за войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната и в чужбина ще се проведе от 6 до 17 февруари 2017 г. във военни формирования на Сухопътните войски, дислоцирани в Плевен, Асеновград, Пловдив, Свобода, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, София и Мусачево. За Плевен вакантните длъжности са 44, за Асеновград – 35, за Пловдив – 60, за Свобода – 25, за Благоевград – 26, за Стара Загора, Хасково и Ямбол – 103, за Шумен – 15, за София – 15 4 зе Мусачево – 30.
Документи се подават от кандидатите до 28.10.2016 г., чрез структурите на Централно военно окръжие.
Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м) по нормативи определени в „Единен армейски тест” за военнослужещи във Въоръжените сили на Република България.
Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.
Кандидат, който е получил под 200 точки на изпита по физическа подготовка или под 30 точки на отделен норматив или под 50 точки на теста за обща култура отпада от конкурса и не се класира.
Кандидатите за войници, спечелили конкурса се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 32 (47) години. Предвид внесения в Народното събрание проект на закон за изменение на ЗОВСРБ, посочените възрасти 32 (47) може да бъдат 7 променени, след приемане от Парламента на съответния закон за изменение на ЗОВСРБ.
Възрастта от 47 години се прилага по отношение на кандидатите, които отговарят на следните условия: Изпълнявали са военна служба (кадрова военна служба) във въоръжените сили и са освободени от нея поради организационнощатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание.  Кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 5 години след освобождаването от военна служба (кадрова военна служба). Друго условие е кандидатите да не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, което се удостоверява с документ от Националния осигурителен институт.
Източник: http://www.md.government.bg/bg/doc/obiavi/2016/20160915_Obyava_SV_2017.pdf
 
„Боинг“ разкритикува избора на Дания за изтребители
17.09.2016, 08:02
Компанията „Боинг“ разкритикува датското пратилото заради неговия избор да поднови бойната си авиацията не с нейни самолети, а с тези на конкурентната „Локхийд Мартин“, пише The Local.
„Смятаме, че преценката на министерството на отбраната е сбъркана в основата си и че несправедливо е оценило цената и възможностите на нашия самолет F/A-18“, заяви вицепрезидентът на „Боинг“ Деби Ръб. Компанията е поискала от министерството да предостави „всички материали свързани с избора на самолета“. Тя добави, че „това е първата стъпка към официален съдебен иска“.
Датският министър на отбраната Петер Кристенсен заяви, че е „естествено“ единствено компанията, спечелила конкурса за закупуването на изтребителите, да бъде доволна с процеса. „Отбелязвам, че имаме подробен и прозрачен процес на избора“, заяви той пред местни медии.
Дания е една от деветте държави, които участват в проекта на футуристичния изтребител Ф-35 на „Локхийд Мартин“. Очаква се първите негови бройки да постъпят на въоръжение в датските въоръжени сили между 2021 и 2026 година.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
„Армата“ е много сложен противник за американските танкове и ракети
16.09.2016, 21:32
Най-новият руски танк Т-14 „Армата“ силно се отличава от своите предшественици и може да се окаже сложен противник в боя, пише The National Interest (NI), цитиран от „Взгляд“ в петък (16 септември).
Предишните поколения съветски и руски танкове се отличаваха с проста конструкция, но Т-14 е проектиран съвсем различно – танкът е оборудван с много съвременни състеми, които не съществуват другаде по света, се казва в статията.
Един от отличителните белези на „Армата“ е дистанционно управляемото гладкоцевно оръдие. Преимуществото на тази конструкция се състои в това, че отсекът на екипажа е физически изолиран от купола и боеприпасите. Освен това машината притежава пасивна многослойна броня с модули за динамична отбрана и система за активна защита „Афганит“, която включва система за радиоелектронна защита и радиооптически радар за засичане, проследяване и прехващане на противниковите оръжия.
При бой с американските танкове „Ейбрамс“ M1A2 SEP v2 и M1A3 всичко ще зависи от това кой ще види първи противника, пише NI. „Новите управляеми снаряди позволяват на „Ейбрамс“ да поразява цели на разстояние от 12 хиляди метра. Но руските танкове също притежават противотанкови управляеми ракети – затова е важно кой ще види другия първи. Поведението на „Армата“ на бойното поле ще зависи до голяма степен и от датчиците на танка, както и от изчислителната техника“, се казва в материала.
Що се отнася до американските противотанкови ракети, и в частност TOW-2A, системата за радиолектронно въздействие ще позволи на „Армата“ да избегне поражението, ако екипажът успее да премести танка на нова позиция, докато ракетата се намира в полет. Системата за пряко поразяване на атакуващи средства на руския танк, на свой ред, има всички шансове да порази TOW-2A. Модулният комплекс за динамична защита „Реликт“ също понижава вероятността от попадение в бронята на „Армата“.
„Но дори и без „Реликт“, бойният кумулативен заряд на TOW-2A едва ли ще е способен да пробие бронята на „Армата“, пише NI.
Ракетата TOW-2B има по-големи шансове да нанесе удар по „Армата“, тъй като тя поразява целта отгоре. В този случай „Афганит“ и „Реликт“ няма да са толкова ефективни. Но дори и в тази ситуация ще бъдат засегнати най-вече настъпателните възможности на руския танк, докато екипажът ще остане цял и невредим и ще може да напусне бойното поле, което е най-важното, заключава авторът на статията.
Държавните изпитания на „Армата“ трябва да завършат през 2017 г. Руското военно министерство вече сключи договор с „Уралвагонзавод“ за доставка на първата партида от 100 машини, припомня „Взгляд“. - Още за Т-14  
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Създаването на армия на ЕС ще отслаби отбраната срещу Русия
16.09.2016, 21:20
Полша, като проводник на източната политика на НАТО, и страните от Прибалтика, които сами се плашат с „източната заплаха“, приеха на нож идеята на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за създаване на независима от НАТО обединена армия на ЕС, съобщи британският „Таймс“, цитиран от „Взгляд“ в петък (16 септември).
Източноевропейците възнамеряват да се противопоставят на плана за обща армия, който, по мнението на политиците в тези страни, „ще подрони европейската отбрана на НАТО срещу Русия“, отбелязва британското издание.
„Отнасяме се скептично към идеята за създаване на армия на ЕС. Не виждам такава необходимост“, заяви външният министър на Латвия Едгар Ринкевич. Според него планът на Юнкер ще си съперничи с НАТО в момент, когато страните имат нужда от укрепване на военното присъствие на Алианса в Прибалтика и Полша.
В същия дух в петък се изказа и президентът на Литва Даля Грибаускайте. По време на неформалната среща на Евросъюза в Братислава тя заяви: ЕС не може да създава армия и да дублира функциите на НАТО. „Има някакво недоразумение. Ние тук говорим за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната, а не за армия“, отвърна й председателят на Еврокомисията.
В столиците на Стара Европа, обаче, не мислят така. Още през март м.г. в подкрепа на идеята за европейска армия се изказа канцлерът на Германия Ангела Меркел. На 10 септември източник от френското военно министерство съобщи, че военните министри на Франция и Германия  Жан-Ив Льо Дриан и Урсула фон дер Лайен работят върху реформа на отбранителната политика на Европа.
Накрая и президентът на Франция Франсоа Оланд в изказването си на срещата в Братислава в петък заяви: Евросъюзът е длъжен да може да се защити, ако САЩ решат да се дистанцират. „Европейската отбрана е важен фактор за Европа, ако искаме да влияем върху световните събития и да защитим Европа, включително и от тероризма. Въпросът е дали можем да засилим отбранителните си способности. Добре е да имаме възможност да направляваме силите“, заяви Оланд, цитиран от РИА „Новости“.
Той направи важна уговорка – „ако САЩ се дистанцират“, което означава че в Брюксел, Париж и Берлин не изключват избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, отбелязва „Взгляд“.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американски спецчасти подпомагат турските сили в Сирия
16.09.2016, 21:10
Десетки американски войници от силите за специалните операции се разполагат в Сирия, за да се сражават там срещу „Ислямска държава" като подкрепят турските военни и „надеждни" сирийски бунтовници, съобщиха от Пентагона. „В отговор на турско искане беше одобрено американски сили за специални операции да са на терен заедно с турските сили и сирийски бунтовници, които продължават да прочистват територията от ИД", каза говорителят на американското военно ведомство Ейдриън Ранкин-Галоуей, предаде БГНЕС. В същото време Русия заяви, че е готова да удължи примирието в Сирия, което трябва да изтече в петък вечерта с още 72 часа, въпреки обвиненията към САЩ и бунтовниците, че не изпълняват сделката, предава AFP, цитирана от Фокус.
„Готови сме да удължим спирането на бойните действия с още 72 часа", заяви високопоставеният офицер Виктор Пожникир при излъчван по телевизията брифинг, като добави, че Москва очаква Вашингтон да изпълни своята част от споразумението.
 
Зa английския паметник в Девня
16.09.2016, 15:14

Кримската война (1853-1856 г.) е едно от най-важните исторически събития през XIX век, което поставя Варна и Варненския край върху военните карти на Европа.

Чрез репортажите на военните кореспонденти на лондонските вестници Таймз, Морнинг Кроникъл и Дейли нюз имената на Варна, Буюк Аладън и Девня стават известни на целия английскоговорящ свят - Англия, Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия.
През пролетта и лятото на 1854 г. Варна е избрана за сборен пункт и главна база на съюзническите (английски и френски) войски преди отплаването им към западния бряг на Крим.......Прочети още

 
Седем руски фирми са сред най-големите износители на оръжие в света
16.09.2016, 12:46

През 2015 г. седем руски отбранителни предприятия са заработили общо $20,5 млрд. от износ на оръжие, осигурявайки си място в класацията на 100-те най-големи световни доставчици на оръжие на изданието „Дифенс Нюз“ (Defense News). В същото време руските производители губят позиции спрямо предходните години поради спада на рублата и по-ниските приходи на вътрешния пазар.


Най-големи приходи от руските предприятия през 2015 г. отчита концернът „Алмаз-Антей“ - $6,9 млрд., класирайки се на 11 място в списъка. Приходите на концерна падат с 24,4% спрямо 2014 г., но компанията запазва мястото от предходната година.
„Обединената авиостроителна корпорация“ е на 16 място (спрямо 14 през 2014 г.) с приходи от $4,6 млрд., което представлява спад с 25% на приходите спрямо 2014 година
Две позиции губи и „Вертолеты России“ заради по-ниските си с 19% приходи. Дружеството се нарежда на 25 място с $3,2 млрд.
Само едно руско предприятие регистрира по-високи доходи на пазара в разгара на кризата – „Корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“ с $2,4 млрд., нареждайки се на 37 позиция.
В Топ 10 от руските фирми попадат и „Концерн „Радиоелектронни технологии“ ($1,7 млрд., 48 място), „Уралвагонзавод“ ($1 млрд., 60 място) и РТИ ($0,7 млрд, 83 място).
Първите три места в класацията остават непроменени от 2012 година. Най-големият износител на оръжие продължава да е „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) с $40,5 млрд., следван от „Боинг“ (Boeing) с $30,4 млрд. и „БАЕ Системс“ (BAE Systems) с $25,3 млрд.
Източник: http://bg.rbth.com/

 
Ненчев: Небето ни отдавна не е било така строго охранявано
16.09.2016, 12:00

Министър Николай Ненчев летя на МиГ-29, пилотиран от подполковник Русев – последният полет от седмицата на съвместен Air Policing с американски военни пилоти, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Два български МиГ-29 и два американски F-15 локализираха в небето пътнически самолет с буйстващ пътник, насочиха го и го принудиха да се приземи. Това беше заданието, изпълнено днес, а в ролята на пътнически самолет влезе „Спартан”.

Съвместната мисия беше ползотворна и като тренировъчна – за да се уеднакви стила на работа и като ефективна, защото небето на България отдавна не е било така строго охранявано, каза министър Ненчев след заключителните полети по Air Policing в авиобаза Граф Игнатиево. Подобни съвместни мисии ще има и в бъдеще, но военният министър не назова следващата държава, чиято военна авиация ще охранява небето ни. Твърде вероятно е това да е Полша, но все още се водят преговори. На журналистически въпрос дали тази мисия има връзка с учението в Крим на руската авиация, Ненчев отговори, че НАТО изнася отбраната си заради руските предизвикателства, но не потвърди да има пряка връзка. На въпрос на БГНЕС дали е имало инциденти през тази седмица, Ненчев отначало отказа да отговори, но по-късно заяви, че не е имало никакви инциденти. До ноември, каза той, се очакват да дойдат два ремонтирани двигатели на МиГ-29 от Полша. - (видео)
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Новият командир на ВВС: Не бива да изпуснем историческия шанс за бойната ни авиация
16.09.2016, 11:43
О б р ъ щ е н и е
на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков
Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от състава на българските Военновъздушни сили,
За мен е чест и висока отговорност да поема ръководството на Военновъздушните сили през 2016 г, когато се навършват 110 години от създаването на Въздухоплавателното отделение, предшественик на създадената през 1912 г. Въздухоплавателна дружина.
Вече имаме приета Програма за развитие на отбранителните способности и се взе решение за придобиването на нов боен самолет.  Истинско предизвикателство е да поемеш такава мисия във време, в което се пресичат и традицията и надеждата за обновяване и модернизация на военновъздушните ни сили.
Семейството на ВВС има собствена душа, защото сме обединени от общи ценности, идеали и мечти. Устремът ни към небето изисква общи усилия и труд, които трябва да надделеят над индивидуалните амбиции и егоистични цели. Ние, хората от бойната авиация,  си даваме ясна сметка, че всеки един успешен полет е резултат на колективен труд, често и на лишения. Да си част от бойната ни авиация означава - изключителна смелост, здрав дух, взимане на бързи решения.  Във въздуха няма различия, има отлична координация и висок професионализъм.
Във времена на динамични и тревожни промени от изключителна важност са моралът и устойчивостта на воинските колективи. Само така можем да отговорим на новите предизвикателства в глобалния свят. Днес ние пазим не просто територия, не просто родно небе, а начин на живот в общности от Европа до Северна Америка. Ценности гарантирани от демокрацията и върховенството на закона.
Вярвам във Вашата отдаденост към тази високо отговорна мисия. Не се съмнявам, че ще изпълним тази обща задача всички заедно, така, както подобава на истински патриоти и хора на честта.
Мой основен приоритет ще е изграждането и развитието на ВВС, което ще постигнем заедно с командирите на бази и с целия личен състав. На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Спомняйки си с голяма благодарност за моите учители в авиацията, аз съм убеден, че трябва да гарантираме изграждането на млади хора, които идват след нас. Да им вдъхнем кураж, за да постигнат мечтите си, защото българското общество винаги ще има нужда и ще обича своите доблестни защитници.
Дълго отлаганото модернизиране на изтребителната авиация и придобиването на нови способности ще доведе до пълното ни интегриране с бойната авиация на съюзниците. От нас се очаква да направим мъдър и рационален избор. Нямаме право да изгубим този исторически шанс за бъдещето на бойната авиация, процес, в който разчитаме на законодателната и изпълнителната власт, както и политическото ръководство на Министерството на отбраната.
Предпоставките, създадени за финализиране на основния проект за придобиване на нов тип боен самолет, вече са факт, но не по-малко решаващи са високата мотивация и воински морал, в които аз безусловно вярвам.
За мен е важно ВВС и въоръжените сили  да не се превърнат в арена на политически битки, защото това се отразява пагубно на  личния състав. Ние, военнослужещите, сме призвани да защитаваме националните интереси, демокрацията, демократичните ценности.
Ще завърша с думите на един мъдър духовен водач, който казва: Искам да бъда пазител на огъня, не на пепелта.
(Обръщението е разпространено от airforce.mod.bg)
 
Нов влекач за руската армия
16.09.2016, 09:30
В интернет пространството се появи една снимка, показваща новия Урал 8х8 от семейството „Торнадо-У“. Военната машина е нова разработка на руснаците и е предназначена да бъде база на новите РСЗО. За сега не са известни много подробности за високопроходимата машина.
Знае се, че е с пружинно окачване отзад и ресорно отпред, както и че и четирите оси са задвижващи. От снимката се вижда още, че Урал 8х8 разполага с двойна кабина с допълнителен отсек за превозване на групата за презареждане и съпровождане. Тя е бронирана и разполага с много висока степен на защита. Бронировката може да издържа на директен обстрел с автомат Калашников.
Салонът е оборудван с климатична система, която при нужда затваря напълно притокът на въздух отвън. Необичайната схема на осите - три отзад и една отпред прави влекача изключително високопроходим и в същото време му предоставя възможност да тегли особено тежки ремаркета. До този момент подобни влекачи с четири оси са налични основно с разпределение на два моста отпред и два в задната част. - Още военни автомобили
 
Daily Star: Британия призна за „безсилието” си в случай на война с Русия
16.09.2016, 09:00
Директорът на Центъра за руски изследвания на Обществата „Хенри Джексън” доктор Ендрю Фоксал заяви, че Великобритания е лошо подготвена да противодейства на Русия, предаде pravda.ru. „Съществува неотложна необходимост да се укрепва отбраната не само на Британия, но и на членовете на НАТО като цяло” – казал той. Според него Алиансът не предприема достатъчно мерки за създаване на военен потенциал, необходим „за сдържане на агресивната възраждаща се Русия”.
По думите на Фоксал, причина за това станало, че през последните две десетилетия Британия и НАТО като цяло съсредоточиха вниманието си върху борбата с въстаници и терористи в страни като Ирак, Либия и Афганистан.
Заради активността на Москва през последните 10 г. би било безразсъдна смела стъпка да се изключи Русия от заплахите за глобалната стабилност. Ядреният арсенал на Русия, твърди Daily Star, е десет пъти по-голям от арсенала на НАТО, а неговите бойни глави могат да достигнат Британия само за няколко минути.
Изданието също така твърди, че Владимир Путин подготвя Русия за”ядрено опустошение”, създавайки десетки нови бункери, бомби и космически въоръжения.
Фоксал не само не вижда възможност за подобряване на отношенията между Русия и Великобритания, но и призовава да се стимулира увеличението на военния бюджет.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
МО отмени поръчката за ремонт на Ми-17
16.09.2016, 08:40
Министерство на отбраната е прекратила поръчката за капитално-възстановителен ремонт на три вертолета Ми-17. Това става ясно от решение на изпълняващия длъжността главен директор на главна дирекция „Отбранителна аквазиция” към МО, което е публикувано днес, 15 септември 2016 г.
В решението, подписано от Борислав Попов, е записано, че процедурата за възлагане на КВР на три вертолета Ми-17 от състава на ВВС, с прогнозна стойност 10 млн. лева без ДДС, се прекратява.
Като мотив за прекратяването е посочено, че в техническата спецификация към поръчката е отпаднало изискването ремонтът да се извършва от конструктора, производителя или оторизиран от тях изпълнител. Това от своя страна застрашавало извършването на поръчката качествено, тъй като давало възможност за участие в процедурата на изпълнители, които нямат съответните лицензи и оторизации.
Коригирането на допуснатата грешка не е било възможно без да се прекрати цялата процедура за възлагане на поръчка.
Решението може да се обжалва в десетдневен срок.
Вероятно от МО ще се опитат да коригират техническата си спецификация и възможно най-скоро да стартират поръчката наново.
Поръчката за ремонт на трите Ми-17 бе пусната на 7 септември 2016 г. В края на юни 2016 г. бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-та авиобаза, алармира, че от есента на 2017 г. може поверената му база да се окаже с един изправен Ми-17. Това реално ще е машината, която се намира в момента на КВР в ТЕРЕМ „Летец” и която се очаква да е готова до края на този месец.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Израел ще получи F-15 и F-35 като военна помощ от САЩ
16.09.2016, 00:30
САЩ и Израел се споразумяха за $38 млрд. военна помощ, която еврейската държава ще получи между 2018 и 2028 г. В пакета с военни помощи влизат и изтребители F-15 и F-35.
Споразумението влиза в сила на 1 октомври 2018 г. $33 млрд. от него са за покупка на американско въоръжение, а останалите $5 млрд. са предназначени за изграждане на противоракетната отбрана на Израел.
Съветника на американския президент по въпросите на сигурността Сюзън Райс, обяви че израел ще може да подмени сериозна част от изтребителния си флот с F-15 и F-35, благодарение на новия пакет военна помощ, но не дава детайли за количествата изтребители.
В края на миналата година стана ясно, че Израел е поискал ескадрила F-15 в рамките на военната помощ, която страната ще получи от САЩ, като компенсация за ядрената сделка с Иран. Изтребителите е трябвало да бъдат вариация на модела Silent Eagle, който Boeing представи преди няколко години. Със сигурност израелската поръчка ще удължи живота на производствената линия за F-15, която в момента изпълнява последните си заявки.
В същото време Израел планира да придобие 75 броя F-35 в обозримо бъдеще. До момента са твърдо поръчани 33 машини от израелската модификация F-35I Adir. През лятото командирът на израелските ВВС заяви, че в близко бъдеще трябва да се поръчат още 17 самолета от същия тип, като се оглежда и за вертикално кацащият вариант F-35B.
По-рано Израел бе изявявал желание за получаването на конвертоплани V-22 и танкери KC-46A в рамките на военната помощ от САЩ, но няма информация дали тези системи са залегнали в настоящия пакет.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Замбия показа своите L-15
16.09.2016, 00:28
Замбия показа своите първи два реактивни учебно-бойни самолети HAIC L-15. Това стана по време на оръжейното изложение AAD, което се провежда в момента в Южна Африка, съобщава IHS Jane’s.
Самолетите са били промотирани от китайската експортна агенция CATIC. Китайските представители са отказали да дават детайли за договора със Замбия, но са заявили, че през юли страната е получала първата доставка L-15, а всички машини ще се доставят до началото на 2017 г. По-рано стана ясно, че Замбия е поръчала шест машини от този тип.
Африканската държава е договорила L-15AFT, което е версия на самолета с бойни възможности. Чистата учебна версия е L-15AJT и се намира на въоръжение в Китай.
Представители на ВВС на Замбия са заявили, че наличните L-15 са на въоръжение в 15-та ескадрила базирана в столицата на страната Лусака. Машините ще се използват за изтребителни и ударни задачи, като е поръчано съответното въоръжение.
Въоръжението на L-15AFT включва ракети „въздух-въздух” за близък бой PL-5E, 23-mm оръдеен контейнер PC-2AI, контейнер за 57-mm НУРС HF-18D, 250 и 500-kg авиобомби, боеприпаси с GPS и инерциално насочване LS-6 и ракети „въздух-земя” YJ-9E.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
На този ден преди 61 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница
16.09.2016, 00:10
Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}