Военна информация

Архив - от 16 дo 30 септември 2011 година

 
30 септември
 
30.09.2011, 23:30

Втори американски флот престана да съществува


Церемонията по разформироването на 2-ри флот на САЩ се състоя днес във военноморската база Норфолк, съобщава NavyTimes.

Разформироването на флота в качеството на мярка за парични икономии бе анонсирано на 6 януари 2011 г. във връзка с тежката финансова ситуация в отбранителното ведомство.

Историята на 2-ри флот започва в периода на реорганизация на ВМС на САЩ след Втората световна война. Наименованието „Втори флот” е поставено на оперативно-стратегическо обединение, образувано от състава на 8-ми американски флот, през февруари 1950 г.

2-ри флот се командваше от вице-адмирал Дениел Холлоуей.

Обединеното командване на въоръжените сили, разположено в Норфолк, от 4 август също формално прекрати своето съществуване.

 
30.09.2011, 22:16

Първите вертолети Ми-17-В5 са доставени в Индия

Ми-17В5

Първите четири вертолета Ми-17-В5 в разглобен вид са доставени в четвъртък с товарен самолет в Индия (в авиобаза в района на гр. Чандигарх), съобщава „РИА Новости”.

Руски специалисти ще сглобят и ще извършат облитане на вертолетите, след което те ще бъдат предадени на клиента, отбелязва агенцията.

Според наличната информация, приемането от индийска страна на тази партида вертолети в Русия е станало в началото на месец август.

Контракта за покупка на 80 вертолета Ми-17-В5, стойността на които се оценява на 1,346 милиарда долара, беше подписан по време на състоялата се през декември 2008 г. визита в Индия на президента на Русия Дмитрий Медведев. Съглашението предвижда реинвестиране от Русия в индийската промишленост на около 405 милиона долара. Предконтрактните преговори за доставка на индийските ВВС на 80-те транспортни вертолета Ми-17 започнаха по време на проведеното през март 2007 г. заседание на руско-индийската междуправителствена комисия за военнотехническо сътрудничество. Решението е било взето според резултатите от използване на машини от този тип при ликвидация на последствията от цунамито през декември 200 4 г. и силния снеговалеж в Кашмир през 2005 г.

Доставките на машините трябва да бъдат завършени до края на 2015 години.

Освен това, на финален стадий излязоха преговорите за покупка от Индия на поредната партида от 59 средни транспортни вертолета Ми-17-1В.

За разлика от 80-те вертолета Ми-17-В5, които бяха поръчани от ВВС на Индия през 2008 г. с цел увеличаване парка на средните транспортни вертолети, новата партида ще бъде използвана за замяна на намиращите се на въоръжение 150 остарели машини Ми-8 и Ми-17, които ще бъдат снети от въоръжение през близките години.

Реализацията на програмата е одобрена от Съвета за отбранителни покупки на МО на Индия.

Първите вертолети Ми-8 постъпиха на въоръжение във ВВС на Индия през 1971 г., а Ми-17 – през 1985 г. Руските машини се показаха в най-добрата си страна по време на индо-пакистанския военен конфликт в района на Каргила през 1999 година, а също и при осигуряване на подразделенията в района на спорните територии на високопланинския ледник Сиачен.

Вертолетите Ми-17 се използват за осигуряване на действията на Силите за специални операции, превозване на войски и товари, извършване на спасителни операции, медицинска евакуация и огнева поддръжка на СВ. – Още за Ми-17

 
30.09.2011, 21:21

Не може да има разрешение за Афганистан без Пакистан, заяви Майк Мълън

Не може да има разрешение на конфликта в Афганистан без Пакистан, заяви водещият американски военен адмирал Майк Мълън в петък, предаде АФП.

„Продължавам да вярвам, че няма разрешение в региона без Пакистан, и няма стабилно бъдеще за региона без партньорство”, заяви Мълън на церемонията по предаване на поста на председател на обединените генерални щабове на наследника на Мълън ген. Мартин Демпси.

„Призовах Марти да помни важността на Пакистан за всичко това, да опита да свърши по-добра работа с тази трудна и все пак жизненоважна връзка”, коментира адм. Мълън.

/ИА „Фокус”/

 
30.09.2011, 20:32

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски”

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие на 3 октомври, понеделник, учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски”.

През 2011 г. в НВУ „Васил Левски” са приети за обучение 89 курсанти, 494 студенти и 144 кадети - в Професионалния сержантски колеж.

Откриването на учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски” ще започне в 10.00 ч.

/МО/

 
30.09.2011, 15:11

Приключи командно-щабно учение „Стряма 2011”

Командно-щабно учение „Стряма 2011” за извършване на сертификация на щаба на бригадата и щабните подразделения във военно формирование 34750-Карлово приключи днес, 30 септември.

Учението включваше активиране, подготовка и участие на военнослужещите в провеждане на военна операция по прикритие на държавната граница. То беше продължение и завършващ етап на всички дейности, проведени за подготовка на щаба и щабните подразделения на военното формирование и тяхното сертифициране по CREVAL.

Учението премина пред комисия от Щаба на отбраната и под мониторинга на представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид. Оценката на изпитващите е, че бригадата е боеготова.

Ръководител на командно-щабно учение „Стряма 2011” беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, а провеждащ учението бе бригаден генерал Нейко Ненов – заместник-командир на Сухопътните войски.

/МО/

 
30.09.2011, 15:05

В руската армия служат чужденци

В руската армия в момента служат над 100 чужденци, съобщи заместник-началникът на Генералния щаб на Русия Василий Смирнов.

Той отбеляза, че исканията, предявявани към гражданите на чуждите държави при постъпването на военна служба по договор, са същите, каквито са и за руснаците. Освен задължителното знание на руски език, те трябва да съответстват на медицинските норми и нивото на професионална подготовка, установено за конкретната военна специалност. Единственото допълнително изискване към чужденците е съгласуването на кандидатурата им с Министерството на отбраната на Русия.

 
30.09.2011, 14:18

Япония завърши програмата за производство на изтребителите F-2

Ф-2

Компанията „Мицубиси хеви индастриз” (MHI) обяви, че е завършила програмата за производство на многоцелевите изтребители F-2, която се изпълняваше в продължение на 16 години.

Церемонията по предаването на последният изтребител F-2 на Министерството на отбраната на Япония се е състояла на 27 септември в завод на компанията MHI в префектура Айти.

Многоцелевия изтребител е бил разработен съвместно от MHI и „Локхид Мартин” за ВВС на Силите за самоотбрана на Япония на базата на самолета F-16C. Първият му полет се състоя през 1995 година.

Машината е предназначена за поразяване на наземни и морски цели, а също и за завоюване на превъзходство във въздуха. В конструкцията на F-2, която се отличава с изменения в крилото, удължени носова и опашна част, широко се използват японски технологични разработки и материали. Самолетът е оборудван с американски двигател F110-GE-129, японска РЛС с АФАР и може да носи въоръжения на 13 подвески.

Първите серийни изтребители F-2 са били предадени на ВВС на Япония през септември 2000 година. След това доставките на самолетите са извършвани според ежегодно сключваните контракти с темп 8-10 единици в година. Общо компанията MHI е предала на ВВС на 98 самолета F-2, като 18 от тези машини са били напълно разрушени в авиобаза „Мацусима” след земетресението и възникналото цунами на 11 март 2011 година.

Независимо от завършване на производството на F2, компанията MHI е ангажирана с обслужването на самолетите.

 
30.09.2011, 13:46

Заради икономии Министерството на отбраната на САЩ уволнява над 100 генерали и адмирали


Военното ведомство на САЩ до края на 2014 година трябва да съкрати длъжностите на 103 генерали и адмирали, съобщиха в сряда местните СМИ.

Главната причина за уволненията е финансова. През близките 10 години в рамките на усилията за намаляване на дефицита в държавния бюджет на страната Пентагона ще трябва да намали разходите с 350 милиарда долара. Съкращаването на длъжностите на редица висши офицери, за издръжката на които министерството на отбраната харчи значителни средства, ще позволи на американската армия да стане по-икономична без да изгуби своята боеспособност.

От времето на „студената война” личния състав на въоръжените сили на страната е съкратен с 30 процента, докато числото на генералите и адмиралите е намален само с 15 процента. Сега под командването на висшите офицери се намират средно с 500 военнослужещи по-малко, отколкото през 1991 година.

Най много генерали ще бъдат съкратени от ВВС - 39. Сухопътните войски ще съкратят 31 длъжности. ВМС - 25, а Корпуса морска пехота - 5. Още няколко генералски длъжности ще бъдат девоенизирани и предадени на граждански специалисти. – Още за ВС на САЩ

 
30.09.2011, 12:53

Заместник-началникът на отбраната генерал –майор Йордан Йорданов ще участва в тържествата по случай 50-годишния юбилей от създаването на 24-та танкова бригада в гр. Айтос

Заместник-началникът на отбраната генерал –майор Йордан Йорданов ще участва утре, 1 октомври, в тържествата по случай 50-годишния юбилей от създаването на 24-та танкова бригада в гр. Айтос.

По време на честванията ще бъде открита паметна плоча на танковата бригада.

24-та танкова бригада е създадена на 1 април 1961 г. Съгласно плана за реформа в Българската армия, тя е разформирована през 1998 г.

/МО/

 
30.09.2011, 12:48

Индия проведе изпитания на балистичната ракета „Агни-2”

В източна Индия днес се проведе поредното изпитание на балистичната ракета „Агни-2”, способна да носи ядрена бойна глава. Тя беше разработена в рамките на индийската национална програма за създаване на стратегически ядрени ракетни системи и вече е на въоръжение в армията.

„Агни-2” е с далекобойност до 2000 км и има система за преодоляване на противоракетна отбрана. Днешните изпитания бяха признати за успешни. – Още ракети на Индия

 
30.09.2011, 10:30

QuetzSat-1 бе изведен в орбита

Мексиканският спътник за връзка QuetzSat-1, изстрелян с помощта на руската ракета-носител «Протон-М», бе изведен в целева орбита и управлението му бе предадено на поръчителя, съобщи днес представител на Държавния космически научно-производствен център „М.В. Хруничев”. Апаратът е стартирал в четвъртък вечерта от космодрума Байконур.

Следващият старт на „Протон-М” е планиран за 19 октомври, когато в орбита трябва да бъде изведен американският спътник ViaSat-1. – Още Космос

 
30.09.2011, 09:22

Волен Сидеров не иска военни и полицаи в доброволните формирования

Кадровите военнослужещи и лица, работещи по служебни правоотношения в Министерството на отбраната, както и държавните служители от МВР не могат да участват в доброволните формирования.  Това е записал Волен Сидеров във внесения от него в парламента проект на закон за доброволните формирования за обществена безопасност. Лидерът на ПП „Атака” е преценил правилно, вкарвайки такъв текст в проекта си, макар че когато става дума за доброволност едва ли може да има основание някой да бъде ограничаван...... Прочети още

 
29 септември
 
29.09.2011, 22:20

Успешен пуск на нова балистична ракета в Русия


Днес в акваторията на Баренцово море е бил извършен успешен пуск на балистичната ракета с морско базиране "Лайнер", съобщава ИТАР-ТАСС.

Атомната подводница на Северния флот „Тула”, командвана от капитан 1 ранг Аркадий Наварски, е изстреляла ракетата към полигона „Кура” в Камчатка. Пуска е извършен в щатен режим, като бойните части са достигнали планирания район в назначеното време.

„Лайнер” има сходни летателни характеристики с междуконтиненталната балистична ракета „Синева”, но е снабдена с по-съвременни системи за преодоляване на ПРО на противника. Ракетата е способна да достави до целите от 9 до 12 бойни блока.

Това е втори пуск на "Лайнер", първият беше извършен на 20 май 2011 година. Тогава военните съобщиха, че са извършили контролен пуск на балистична ракета „Синева”. За създаването на новата ракета, мощността на бойния товар на която два пъти превишава товара на „Булава”, стана известно едва преди няколко месеца.

 
29.09.2011, 22:02

„Небесният дворец” излезе в орбита

Китай изстреля в орбита безпилотния космически модул „Тянгун-1” („Небесният дворец”). Стартът беше показан пряко по Централната телевизия на Китай.

Изстрелването на безпилотния модул даде начало на реализацията на програмата по отработка на технологията за скачване на апарати в орбита, необходима за създаването на китайска космическа станция, която Китай смята да изведе в орбита към 2020 година.

 
29.09.2011, 20:20

Българският войник служи за пари, не за голи идеали

Двадесет и кусур години след като бутнахме комунизма, военната професия не стана нито по-престижна, нито по-привлекателна от преди. Съвсем недалновидно, без оглед на обстоятелствата и ресурсите, политиците натиснаха войската да махне наборната служба. ... ........ Прочети още

 
29.09.2011, 20:10

Малайзия отлага покупката на нови изтребители, които трябваше да заменят МиГ-29Н

МиГ-20Н

Военното ведомство на Малайзия не планира в близко време да закупи нови изтребители, които да заменят МиГ-29Н, заяви министърът на отбраната на страната Ахмад Захид Хамиди.

В същото време, А.Хамиди отбелязва, че министерството извършва оценка на различни многоцелеви бойни самолети с цел определяне на възможни варианти за тяхното закупуване в перспектива, съобщава „Ню стрейз таймс”.

Министърът е съобщил, че правителството планира в рамките на плана за отбрана да реализира по-важни проекти, като покупка на друга военна техника, включително патрулни кораби от второ поколение. Самолетите МиГ-29Н, според неговите думи, ще бъдат заменени, когато за това възникне необходимост.

В малайзийските СМИ официални източници нееднократно заявяваха, че Министерството на отбраната на страната изучава възможността за замяна на парка изтребители МиГ-29Н, закупени през 1995 година. Тази програма в рамките на превъоръжаването на ВС на Малайзия се смяташе за една от приоритетните.

Като претенденти за доставка на нови изтребители бяха посочени компаниите „БАе системз” с EF-2000 „Тайфун”, „Боинг” с F/A-18E/F „Супер Хорнет”, „СААБ” с JAS-39 „Грипен”,  „Дассо авиасьон” с „Рафал” и „Сухой” със Су-30МК (възможно Су-35). – Още за МиГ-29

 
29.09.2011, 19:41

Русия ще се откаже от най-големите си подводници

Проект 941

Министерството на отбраната на Русия взе решение до 2014 година да снеме от въоръжение всички стратегически атомни подводници от проекта 941 „Акула” във връзка с ограниченията по Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНВ-3) и скорошното приемане на въоръжение на подводните крайцери от проект 955 „Борей”.

Договора СНВ-3 беше подписан между Русия и САЩ през пролетта на 2010 г. Документа ограничава числото на развърнатите ядрени бойни заряди за всяка страна по 1550 единици.

Освен това издръжката на подводните крайцери „Борей” ще излиза значително по-евтино за военния бюджет, отколкото тази на най-големите в света подводници „Акула”. Предимство на проект 955 са също така малките размери на подводниците, благодарение на което е по-трудно те да бъдат забелязани.

Всички свалени от въоръжение подводници „Акула” ще бъдат утилизирани. – Още за проект 941

 
29.09.2011, 15:33

В Гърция военни и държавни служители са обвинени в корупция

Гръцката прокуратура повдигна обвинения срещу 29 души, включително офицери от ВМС и служители на министерство на отбраната, по подозрения във вземане на подкупи срещу одобряването поръчка за германски подводници преди десетилетие, предаде АФП, позовавайки се на източник от правосъдието.

Прокурорът Григорис Пепонис отправя обвинения за подкуп, злоупотреба, превишаване на правомощия и пране на пари срещу заподозрените за подводници, поръчани от германската корабостроителница „ХДВ-Феростаал”.

Самоличността на обвиняемите, сред които и посредници от отбраната, не се разкрива.

/ИА „Фокус”/

 
29.09.2011, 14:36

"Мозъкът" на атентата срещу американския боен кораб "Коул" може да бъде осъден на смърт

Саудитски затворник, обвинен, че е замислил и подготвил смъртоносната атака срещу американския миноносец "Коул" през 2000 г., може да бъде екзекутиран, ако бъде признат за виновен от военния трибунал в Гуантанамо, предаде Ройтерс. Представителят на Пентагона, който надзирава съдебните процеси в Гуантанамо, одобри официално вчера обвиненията по девет пункта в тероризъм, заговор и убийство срещу Абд ал Рахим ал Нашири и препоръча на военния трибунал да гледа делото като углавно.

Двама атентатори самоубийци се блъснаха с лодка, натъпкана с експлозиви, в "Коул" край бреговете на Йемен, отваряйки огромна пробойна в корпуса на кораба и убивайки 17 матроси и ранявайки над тридесет.

Защитата на Нашири пледира напразно, че той не трябва да бъде заплашен с екзекуция, понеже е бил измъчван в таен затвор на ЦРУ. Нашири е обвинен, че е планирал подобни атаки с лодки бомби срещу друг американски боен кораб и френски танкер край бреговете на Йемен.

/ekipnews.com/

 
29.09.2011, 13:28

Канени и неканени кандидати за новия изтребител, Ми-24 под въпрос

Информация на сп."Клуб КРИЛЕ" - брой 8 2011

 
29.09.2011, 11:00

Полша сведе до минимум бройката за модернизация на МиГ-29

Полското министерство на отбраната оповести, че предстоящата модернизация на МиГ-29 ще бъде само върху 16 броя, а не както се предвиждаше - върху 32. Така поляците ще останат само с една пълна ескадрила МиГ-29, която ще е годна до 2030 година, останалите ще бъдат отписани от редиците на ВВС през следващите 5 години.

Решението относно минималната бройка на модернизация е направено поради липсата на средства от бюджета за отбрана. Приоритет за Министерството на отбраната на Полша са отново американските изтребител F-16.

Според заложения бюджет всеки МиГ-29 ще бъде модернизиран в рамките на 3 млн. долара.

В хода на модернизацията руските изтребители ще получат нова електронна системи, GPS модули със защита срещу заглушаване и система за управление на огъня.

Припомняме, че през октомври 2010 г. бе съобщено, че полските МиГ-29 ще преминат през амбициозна програма за модернизация. Военният бюджет на Полша за 2011 г. е определен на 27,5 милиарда злоти или 8.9 млрд. долара, което е със 7.1 % повече от бюджета за 2010 г. Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
29.09.2011, 10:55

САЩ в заключителния етап на предложението за изтребители за България

През октомври предстои посещение на делегация от USAF и Lockheed Martin в България. Целта на визитата е да бъде предоставено подобрено предложение за придобиване на многоцелеви изтребители. В сравнение с другите участници в процеса – правителствата на Германия, Италия, Швеция и Израел, американците са в заключителния етап. Заедно с всички останали те получиха запитване за информация в началото на т.г.

По-късно – в края на април, предоставиха своя отговор на Министерството на отбраната. В средата на лятото Thunderbirds гостуваха в авиобаза Граф Игнатиево и изнесоха едно запомнящо се въздушно шоу, независимо от дъжда. На 3-4 септември американците участваха с изтребители F-16 на статичен показ в международния авиационен фестивал „Небе за всички” – 100 години българска авиация. В допълнение ген. Боб Дюлейни от Lockheed Martin изнесе презентация на тема „Ценностите на Програма Ф-16” на юбилейната научно – приложна конференция с международно участие „Минало, настояще и бъдеще на Българската авиация”. Също през септември USAF и Lockheed Martin заявиха намерението си да извършат преглед на инфраструктурата на българските авиобази. Какви точно ще бъдат параметрите на подобреното положение ще се разбере през октомври. Вероятно посолството на САЩ в София ще представи новото предложение пред медиите, така както направи в края на април т.г.

/Pan.bg/

 
29.09.2011, 10:18

Провалени преговори между Белград и Прищина

Белград поиска от НАТО провеждане на разследване на инцидента на КПП Ярине на границата между Сърбия и Косово, станал във вторник – войници на международните сили тогава открили огън по мирни жители. Сръбският президент Борис Тадич обсъди този въпрос с Генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

В сблъсъците между сърбите и войниците на НАТО пострадаха близо 20 души. Албанските власти на Косово се опитват да въведат свой контрол на този КПП. Косовските сърби, в знак на протест, блокират пътищата през административната граница.

Официален представител на правителството заяви, че действията на международните сили, под ръководството на НАТО, са станали причина на провала на преговорите с Прищина.

 
29.09.2011, 10:10

Аржентина разработи новата РСЗО CP-30

РСЗО СР-30

ВПК на Аржентина разработи новата реактивна система за залпов огън CP-30. За първи път тя бе показана по време на изложението „Технополис-2011”.

Програмата за създаване на РСЗО е реализирана от Института за научни и технически разработки в сферата на отбраната CITEDEF (Instituto de Investigaciones Cientнficas y Tecnicas para la Defensa), влизащ в структурата на военното ведомство на страната.

127-мм РСЗО CP-30 е предназначена за поразяване на различни цели, включително на бронирана и леко бронирана техника, жива сила, аеродромни полоси и командни пунктове, обекти от тила на противника.

За платформа на РСЗО се използва шаси на FIAT-697 BN с колесна формула 6x6, оборудвано с подемен кран с товароподемност 5 тона.

Пусковата установка на РСЗО се състои от 27 направляващи и 127-мм реактивни снаряди (3 контейнера по 9 снаряда във всеки). Теглото на машината е 5 тона, а на всеки контейнер (без снарядите) - 400 кг. Диапазона за насочване по вертикала е 0-69 града, а по хоризонтала – +/-117 града.

РСЗО е оборудвана с цифрова система за управление на огъня, спътникова навигация и може да води огън с три типа боеприпаси: 127-мм реактивни снаряди CP-30 и SAPBA и 105-мм „Памперо”. Максималната далечина на поразяване на целите за боеприпасите CP-30 е 30 км. Време за извършване на залп на 27-те снаряда – 15 секунди, а за замяна на контейнерите са необходими 10 минути. Разчет на РСЗО – 3 човека.

Разработката на системата е започнала през 2005 г., като първите положителни резултати при проведени огневи изпитания са постигнати през 2007 г. За сега ВС на Аржентина планират да закупят 12 пускови установки на РСЗО CP-30. – Още РСЗО

 
29.09.2011, 08:51

Най-дългата война на САЩ не свършва

Между призива “Търси се: Жив или мъртъв” на Джордж Буш през септември 2001 г. и възгласа “Справедливостта възтържествува” на Барак Обама през май 2011 г. САЩ бяха заети през повечето време от последното десетилетие с издирването на един човек. Преследването на Осама бин Ладен - лидерът на Ал Каида, който организира нападенията от 11 септември 2001 г. - приключи, когато “морски тюлени” го убиха през май т.г. в Пакистан........ Прочети още

 
29.09.2011, 08:44

И това ако не е скандал!

Валтер Рауф - изобретателят на мобилните газови камери - бил след края на хитлеристкия режим агент на... западногерманското разузнаване. Есесовецът получавал доста приличен хонорар. Вербувал го друг бивш нацист…Прочети още

 
29.09.2011, 08:33

Sea Launch изведе на орбита спътника Atlantic Bird 7

Компанията Sea Launch, реализираща стартове от морска платформа, на 25 септември 2011 реализира, първи за последните три и половина години, успешен старт на ракета носител със спътник на борда.

Напомняме, че Sea Launch се сблъска с технически проблеми през 2007 г. след проблем със стартовата платформа, а след това бе принудена да направи реструктуризация поради намалелите поръчки.

Директора на компанията, Кжелл Карлсен казва, че сега Sea Launch, работи по нов бизнес модел и може да се конкурира с други подобни компании предлагащи подобни услуги.

Според данни на компанията, украинско руската ракета 'Зенит-3SL”, която се използва от Sea Launch с ускорителен блок ДМ-SL и европейският спътник за връзки Atlantic Bird 7 е стартирала успешно на 25 септември 2011 г.

Спътникът Atlantic Bird 7 е със стартова маса около 4.6 т и принадлежи на концерна Eutelsat и е конструиран от EADS Astrium. Очаква се, спътника да работи на стационарна орбита над 15години и да осигурява цифрова телевизия и достъп до интернет за Близкия Изток, северна и северозападна Африка. Спътникът е създаден на базата на платформа Eurostar E3000, и има на борда си 56 транспондера в Ku-диапазона.

Международния консорциум Sea Launch е създаден през 1995 г. Първоначално в него влизаха дъщерно предприятие на американската аерокосмическа корпорация Boeing (40%), руската РКК корпорация „Энергия” (25%), норвежката корабостроителна компания Aker Solutions (20%), а също така украинското предприятие „Южное” и „Южмаш” (15%).

В края на юли 2010 г. по решение на съда Energia Overseas Limited (EOL), явяваща се дъщерна компания на корпорация „Энергия”, получи 95% акции на консорциума „Морски старт”, Boeing - 3% и Aker Solutions - 2%. – Още Космос

/Spece News/

 
29.09.2011, 08:04

Руският ВМФ привлича моряци с реклама в масмедиите

Руският ВМФ започна мащабна рекламна кампания в масмедиите за нуждите си по увеличаване броят на моряците до 2015г.

Страната ще модернизира както структурата, така и съдовете на ВМФ с 192,16 млрд. щ. долара.

„В момента строим толкова кораби, колкото са строени и по времето на СССР”, заяви Сергей Иванов – заместник премиер-министър на федерацията, още през далечната 2007г. „Проблемът сега не е липсата на пари, а необходимата оптимизация за подобряване на процесите, така че ВМФ да приемат нови кораби за 3, а не 5 години след започване на строителството”, коментира още той.

Според списъкът на съдовете в състава на ВМФ на РФ, към днешна дата тонажът им е около 1,300,000т., корабите в резерва са с тонаж около 300,000т. Тези данни нареждат ВМФ на страната на второ място в света по големина и тонаж и флота. – Още за ВМФ на Русия

/Maritime.bg/

 
29.09.2011, 07:58

Южна Корея строи военноморска база до оспорваните острови

Южна Корея започва строителство на военноморска база в района на островите, които са обект на териториални спорове с Япония, предаде АФП.

По думите на южнокорейски представители със строителството на база за ВМС се цели осигуряване на тактическо разположение. По този начин военни кораби на страната могат да се използват в конфликт с Токио.

Базата ще бъде разположена на о-в Улайн, а строителството ще възлезе на повече от 300 млн. щ. долара. Островът е разположен в близост до оспорваните острови.

/Maritime.bg/

 
29.09.2011, 07:40

Безмер отбелязва годишнината си с открит летателен ден

На 5 октомври 2011г. се навършват 60 години от създаването на авиобаза Безмер. В чест на юбилейната годишнина, базата организира открит летателен ден за всички авиационни ентусиасти.

Достъпът до базата започва в 09,00 часа, а празникът започва в 09,30 часа с тържествена церемония. В 10,45 часа ще бъдат положени венци и цветя, а летателната програма стартира в 11,00 часа с полети на самолети от леката авиация и вертолети на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция. Летателната програма включва полети на самолети Су-25 от 12,00 часа, която ще включва полети в група и демонстрация на атаки по земна цел.

Гостите на празника ще имат възможност да разгледат наземен показ на авиационна техника. Експозицията ще бъде представена от самолети Су-25, УМиГ-15, самолети от леката авиация и вертолети АW 139 и АW 109 на Гранична полиция. Ще бъде възможен и достъпът до музея на базата.

Тържествата по повод 60-годишния юбилей на авиобаза Безмер започват на 30 септември с открит тенис турнир за купата на командира „BEZMER OPEN”.

В навечерието на празника, на 4 октомври, ще се проведе тържествен концерт в Голямата зала на община „Ямбол”. 

/Аеро/

 
28 септември
 
28.09.2011, 21:20

Американски щурмови самолет се разби в Джорджия

 Щурмови самолет A-10C Thunderbolt

Щурмови самолет A-10C Thunderbolt се е разбил в южна Вирджиния, пилотът е успял да се катапултира, съобщава сайта на авиобазата Муди (Moody) който се позовава на командира на 23-то авиокрило полковник Билли Томпсон (Billy Thompson).

„Ние започнахме разследване на този инцидент, но за сега сме напреднали малко” – заявява Томпсон.

Инцидента е станал в понеделник в 14.45 местно време (21.45 българско време).

Пилотът е с незначителни травми и вече е изписан от болницата. – Още за А-10

 
28.09.2011, 21:02

Втори ракетен полк "Ярс" ще застъпи на бойно дежурство до края на 2011 година

РС-24

Втори ракетен полк, въоръжен с най-новите подвижни ракетни комплекси "Ярс", ще застъпи на бойно дежурство до края на 2011 година, съобщи в понеделник командващия на Ракетните войски със стратегическо назначение на Русия генерал-лейтенант Сергей Каракаев.

Каракаев напомни, че в момента в Тейковското ракетно съединение е завършено въоръжаването с комплексите „Ярс” на първият във ВС на РФ ракетен полк. На 4 март 2011 г. този ракетен полк застъпи на бойно дежурство с два ракетни дивизиона в състава си, които от 2010 г. бяха на опитно-бойно дежурство. За този период са били потвърдени всички заявени тактико-технически характеристики на ракетния комплекс, отработени са всички задачи, потвърждаващи надеждността на новото въоръжение. А от 5 август 2011 година, след застъпването на бойно дежурство на третият поред ракетен дивизион, полка изпълнява задачите си по бойно дежурство в пълен щатен състав.

Генерал-лейтенант Каракаев отбелязва, че в момента в Тейковската дивизия продължава преподготовката на личния състав на поредния, планиран за превъоръжаване с РК "Ярс", ракетен полк. През юли 2011 г. военнослужещите от този полк са преминали преподготовка в базата на учебния център, дислоциран в космодрума „Плесецк” (Архангелска област). – Още за РС-24

 
28.09.2011, 17:53

Свален изтребител в Йемен

Йеменски въоръжени племена, водещи борба с официалните власти, свалиха изтребител на правителствените войски в окръг Архаб, недалеч от столицата Сана, съобщават френски медии.

Пилотът на самолета успял да се катапултира, той е пленен от екстремистите. Самият изтребител е паднал и изгорял. Агенция Синхуа съобщава, че министерството на отбраната на Йемен призна загубата на самолет Су-22. През последните седмици Военновъздушните сили на Йемен няколко пъти са бомбардирали Архаб, където живее едноименно племе, водещо борба против президента на страната Али Абдала Салех.

 
28.09.2011, 17:47

Първият изпитателен пуск на прототипа на нова балистична ракета е неуспешен

Първият изпитателен пуск, проведен на 27 септември в 11 ч. 08 мин (м.вр) от космодрума Плисецк, на прототипа на новата междуконтинентална балистична ракета (по всяка вероятност става въпрос за МБР "Авангард") е неуспешен. След изстрелването ракетата е паднала на територията на космодрума. Жертви и разрушения няма. Запуска е извършен от мобилна пускова установка, която се намира на специално подготвена за целта площадка.

В момента в Русия се създава нова балистична ракета с течногоривни двигатели, която в бъдеще трябва да замени остарелите Р-36М и УР-100Н УТТХ. Новата ракета ще може да преодолява всички съществуващи и бъдещи системи за противоракетна отбрана, като тя ще бъде разработена до 2013 година.

 
28.09.2011, 17:27

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в официалната церемония по сдаване и приемане на длъжността Председател на комитета на обединените щабове на САЩ

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре, 29 септември, за Съединените американски щати, където ще вземе участие в официалната церемония по сдаване и приемане на длъжността Председател на комитета на обединените щабове на САЩ.

Във връзка с приключване на мандата aдмирал Майкъл Мулън ще предаде длъжността на генерал Мартин Демпси.

Церемонията ще се състои в съвместната военна база Майер, в щата Вирджиния.

/МО/

 
28.09.2011, 17:24

Иран започна серийно производство на крилати ракети

Иран започна серийно производство на крилатите ракети с морско базиране „Гадер” („Могъщ”). Днес в Техеран се състоя церемонията по откриването на производствената линия за изготвянето им.

Радиусът на действие на ракетите, предназначени за поразяване на цели в морето и бреговите обекти на противника, е до 200 км.

По-рано Министерството на отбраната на Иран опроверга съобщенията на западните медии, за това че Иран е получил технологията за създаването на тези ракети от чужбина.

 
28.09.2011, 17:12

Турция се въоръжава с корвети собствено производство

На въоръжение в турските ВМС са приети  нова корвета „Хейбелиада”, която е собствено производство по проект на  MILGEM, съобщава Defense  News. На вода е спуснат и втора корвета по проекта «Боюкада».

Финансирането на първия проект е в рамките на три млрд. Долара. Планира се построяването общо на осме кораба за модернизиране на турския флот. Предвижда се производство на бойни кораби за износ. За отбелязване е, че в миналото Турция не правеше бойни кораби с изключени на патрулни катери.

Корветите MILGEM имат способности за рекогносцировка и наблюдение, откриване на цели, осигуряване на брегови бази, борба с подводници, ПВО защита и др. Корветите са дълги 99 метра, имат водоизместимост 2,3 тона и развиват скрост до 29 възела.

Корветите тип MILGEM  са въоръжени с радари за контрол на въздушното пространство, сонари, система за радиолектронна борба. Всеки кораб има 76 мм оръдие, две 12.7 мм картечници, осем крилати ракети, пускови зенитни установки и др. На корабите има монтирани и два торпедни апарата калибър 324 мм.

/Otbrana.com/

 
28.09.2011, 10:30

Пазете се! Идва Китай!

Преди 10 години в САЩ цареше еуфория. Падането на Берлинската стена беляза края на студената война и доведе до създаването на еднополюсния свят.

Франсис Фукуяма провъзгласи края на историята. Изглеждаше, че нищо не може да разколебае американското господство. Днес тези времена изглеждат като минало", казва Даниъл Уорнър, директор на международен изследователски център в Женева. Атентатите на 11 септември 2001 г. ознаменуват началото на края на хегемонията на САЩ. На 12 септември правителството на Джордж Буш обяви война на тероризма, а след това влезе заедно със съюзниците си в първия безкраен конфликт в Афганистан и втория - в Ирак, като оттогава се стреми да прекрои целия Близък изток. Докато в САЩ се увеличават военните разходи и нарастват бюджетният дефицит и дългът, започва да изгрява звездата на Китай....... Прочети още

 
28.09.2011, 10:25

Токио ще прави Ф-18 с лиценз от “Боинг”

Водещият американски производител на авиационна техника “Боинг” може да даде лиценз за производството на изтребители Ф/А 18 “Супер хорнет” на японската отбранителна индустрия, съобщи Ройтерс.

За тази възможност се заговори, след като “Боинг” заедно с “Локхийд Мартин” и консорциум от европейски самолетостроители направиха оферта за производство на изтребители за Япония. Сделката е за $ 8 млрд. Токио трябва да вземе решение тази година за обновяване на авиацията си, съставена основно от остаряващите Ф-4 “Фантом”.

Според представители на “Боинг” японски производители ще доставят около 3/4 от частите за “Супер хорнет”, ако правителството се съгласи да поеме производството им. – Още за Ф-18

/Труд/

 
28.09.2011, 09:40

Сухопътните войски на Перу през следващата година ще получат допълнително ПТРК

ПТРК

Проектът на отбранителния бюджет на Перу за 2012 година, който трябва да бъде одобрен от парламента през следващата седмица, предвижда покупка на нова партида противотанкови ракетни комплекси.

Според информация на Defensa.com, за Сухопътните войски на Перу са планирани 49 милиона долара за покупка на нова партида противотанкови ракети, които ще постъпят на въоръжение в противотанковите роти. Те ще попълнят арсенала от закупените по-рано руски ПТРК 9M133 „Корнет-Э” и израелските „Спайк-LR”.

Планира се покупките да бъдат извършени през първото тримесечие на 2012 година. Отчитайки наличието на въоръжение в СВ на посочените по-горе ПТРК, може да се предположи, че ще бъде закупен един от тези комплекси с цел снижаване на разходите за обучение и експлоатация.

Според неофициална информация, новите ракети, които ще бъдат закупени, ще бъдат интегрирани към шаси на една от версиите на тактическата БМ HMMWV„Хамър”, които вече са приети на въоръжение в СВ на Перу: 12 БМ M-1151A1 и 22 БМ M-1165A1 „Спешиал опс”. – Още ПТРК

 
28.09.2011, 09:11

По осем критерия ще работят комисиите за кариерно развитие в МО и армията

Как ще се структурират и как ще работят комисиите за кариерно развитие на военнослужещите в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия? Отговор на този въпрос дава публикувана в последния брой на Държавен вестник инструкция, подписана от министъра на отбраната Аню Ангелов. Там са посочени осем критерия за оценяване и класиране на военнослужещите, които са подредени така: констатациите в атестационния формуляр; образование; квалификация; брой на ротации – само за старшите офицери;  заемани длъжности; участие в мисии и операции; заемани длъжности в щабове и/или органи на международни организации и/или във връзка с участието на Република България в международни договори и инициативи и степен на владеене на чужди езици…Прочети още

 
28.09.2011, 09:07

Предстояща презентация и демонстрационни стрелби на фирма „Аркус”

Институтът по отбрана съвместно с фирма „Аркус” АД организира презентация и демонстрация на 40х46 мм и 40х53 мм НАТО изделия.

Мероприятието е в изпълнение на писмо, изпратено от г-н Банко Банков изпълнителен директор на фирма „Аркус” АД до г-н Николай Милков - постоянен секретар на Министерството на отбраната.

Презентацията и демонстрацията ще се проведе в поделение 26940- централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) на 6 октомври 2011 г. при следната програма:

  - 11.00 часа явяване на участниците в ЦАТИП Змейово и регистрация;

  - 12.00-13.00 демонстрационни стрелби;

  - 13.15-15.00 презентация, открита дискусия с въпроси;

  - коктейл за участниците.

/Pan.bg/

 
28.09.2011, 08:17

Новозеландски войник е загинал в Афганистан

Войник от специалните новозеландски сили в Афганистан е загинал при операция срещу талибаните близо до Кабул, предаде АФП, позовавайки се на изявление от правителството на Нова Зеландия.

Това е третият новозеландски войник и вторият от специалните сили, убит в Афганистан от началото на 2011 година.

Новозеландските специални въздушни сили за разположили около 40 души в Кабул. Краят на мисията им е насрочен за март 2012 година. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
28.09.2011, 08:12

Военните разходи трябва да са достатъчни

Високите разходи за боеспособността на армията бяха определени като императив за руската държава от президента Дмитрий Медведев, пише в-к „Российская газета”. По думите на Медведев чиновниците, които не са съгласни с това, трябва да си търсят друга работа.

На полигона Чебаркул премина активната фаза от стратегическите учения „Център 2011”. В продължение на седмица бойни части от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) отработваха взаимодействието си, разигравайки различни сценарии на полигони в Русия, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан и в Каспийско море.

По време на посещението си на ученията, Медведев многократно коментира разногласията си за високите разходи за отбрана с бившия финансов министър Алексей Кудрин, станали причина за оставката на финансиста. Според президента разходите имат за цел създаването на боеспособна и ефективна армия.

„Не можем да минем без разходи за отбрана”, заяви президентът. „При това разходи, достойни за Русия. Не за някоя бананова република, а именно за Русия – много голяма страна, постоянен член на Съвета за сигурност, притежател на ядрено оръжие. Затова у нас, дори ако това е тежко за бюджета, винаги ще има много високи разходи за поддръжка на отбраната и сигурността”, коментира още Медведев.

/ИА „Фокус”/

 
27 септември
 
27.09.2011, 23:15

Русия развива военно-техническо сътрудничество с традиционните си партньори

Основни партньори на Русия в областта на военно-техническото сътрудничество (ВТС) както и преди остават Индия и Китай. Споразумение за ВТС с Индия е сключено до 2020 година. Днес „Рособоронекспорт” участва в над 20 конкурса по различни проекти в тази страна. И ако успее да спечели даже половината от тях, това ще бъде много добре, уверени са от ръководството на компанията.

На динамиката на сътрудничеството не повлия загубата на руския изтребител МиГ-35 в конкурса в Индия. Общата сума по тази сделка  беше над 10 милиарда долара. Затова конкурентите не пестяха средства, за да посеят съмнения по отношение на достойнствата и техническите характеристики на руския изтребител. Това се отнася, например, за монтирания на МиГ-35 радар с активна фазирана антенна решетка (АФАР), отбелязва заместникът на генералния директор на корпорация МиГ Владимир Барковский:

- Мнението на нашите така наречени западни колеги беше, че руските самолети нямат радара АФАР, което беше блъф. Но ние силно разочаровахме конкурентите си. Мога да кажа, че никой не очакваше да разполагаме с работещ АФАР. Още повече, с помощта на радари ние поразихме целта с ракета. Показахме, че владеем тези технологии.

Руският самолет МиГ-35 е машина от поколение четири - плюс - плюс (4++), бойните характеристики на който се доближават до моделите от пето поколение. Причината за загубата  съвсем не е в техническите характеристики, смята главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

- В последните години ежегодните доставки на руско оръжие в Индия са на стойност около 3,5 милиарда долара. Индия диверсифицира източниците на покупка на въоръжения. Отчитайки предишните големи покупки на руска авиотехника, индийската страна, очевидно, е взела решение в полза на друг производител.

Днес руско-индийското ВТС не просто се развива, но и се диверсифицира. То включва не само продажба на въоръжения и военна-техника, обсъждат се и проекти по създаването на нов тип авиационна техника, провеждане на научноизследователски и опитно-конструкторски работи.

Що се касае до Китай - вторият по значение партньор на Русия в сферата на ВТС, то с него тази година се наблюдава оживление на връзките. Делът на Пекин в поръчките на „Рособоронекспорт” е над 4%. В петицата водещи партньори на Рособоронекспорт”, освен Индия и Китай, влизат също Алжир, Виетнам и Венецуела.

/ruvr.ru/

 
27.09.2011, 23:00

Пентагонa ще модернизира старите стратегически бомбардировачи B-52

В-52

Военното ведомство на САЩ планира с помощта на програма за модернизация да съхрани в строя старите стратегически бомбардировачи B-52 до 2040 г., съобщава „Дифенс нюс”,

На модернизация ще бъдат подложени 76 самолета, които се експлоатират вече в продължение на петдесет години.

„B52, въоръжени с крилати ракети, както досега трябва да изпълняват своята ядрена мисия, -  заявява представителя на щаба на ВВС генерал-майор Уилям Чемберс. – На бомбардировачите ще бъде поставено усъвършенствано електронно оборудване. Разработва се нова крилата ракета, производството на която трябва да започне в средата на 2020 години. Всичко това ще позволи на нашите стари системи да служат още дълго време”.

Според генерал-лейтенанта от ВВС Джеймс Ковалски, "корпусът на този самолет е много здрав и надежден". Освен това, в разпореждане на Пентагона има много резервни двигатели за B-52. Според неговите думи, бомбардировачите в периода от 2016 по 2018 г ще получат напълно нова радарна система, която за последен път тя е била обновявана през 80-те години на миналия век.

Освен B-52, в ядрената триада на САЩ влизат и 20 съвременни бомбардировача B-2. Всеки от тях струва 2 милиарда долара. Предполага се, че те ще се експлоатират до 2057-2058 г. – Още за В-52

 
27.09.2011, 21:28

Иран изпраща военни кораби към САЩ

Иран възнамерява да изпрати военни кораби в Атлантическия океан, близо до територията на САЩ, което може да доведе до ескалиранe на напрежението между двете страни.

„Подобно на световния потисник, който изпраща кораби близо да нашите граници, ние също има с какво да отговорим и заради това ще изпратим наши кораби също близо до американските граници", изтъкна главнокомандващият на военноморските сила на Иран адмирал Хабиболах Саяри по време церемонията по повод 31 години от войната между Ирак и Иран (1980-1988), цитиран от IRNA.

Той обаче не дава подробности колко кораба ще бъдат изпратени и когато ще бъдат изпратени.

Изказванията идват седмица след като турското правителство съобщи, че НАТО ще разположи радарна система в страната, която ще следи за евентуални атаки от страна на Иран.

Решението разгневи Иран, която има добри отношения с Анкара.

Не е изключена възможността САЩ и Израел да използват военна сила срещу Иран, ако дипломацията не помогне за спиране на ядрената програма, която Техеран разгръщат.

От Иран категорично заявяват, че ядрената програма е насочена за мирни цели.

/News.bg/

 
27.09.2011, 18:27

„Боинг” предаде четвъртият ВТС C-17 „Глоубмастер-3” на ВВС на ОАЕ

 С-17 „Глоубмастер-3” (Globemaster III)

В завода на „Боинг” в Лонг-Бич (щат Калифорния) на 26 септември се е състояла церемония по предаване на четвъртият стратегически военнотранспортен самолет С-17 „Глоубмастер-3” (Globemaster III) на Командването на ВВС и ПВО на ОАЕ.

„Боинг” подписа с ОАЕ контракт за доставка на шест ВТС C-17 „Глоубмастер-3” през месец януари 2010 година. Първият самолет беше предаден на 10 май, вторият на 10 юни, третият на 26 юли 2011 година. Следващите два самолета по план ще бъдат доставени през 2012 година.

С-17 ще бъдат използвани за стратегически и тактически превози на товари, извършване на десанти, медицинска евакуация, оказване на хуманитарна помощ.

Машината е способна да извършва полети на разстояние до 4400 км с полезен товар над 72 тона, може да излита от писта с дължина 2300 м и да се приземява на непоготвени полеви полоси с дължина 915 м.

В момента 235 самолета C-17 „Глоубмастер-3” се намират на въоръжение в пет страни. Освен 211-те единици C-17, доставени на американските ВВС, „Боинг” е предал 7 самолета на ВВС на Великобритания, 5 на ВВС Австралия, 4 на Канада, 2 на Катар, 3 на ОАЕ и 3 на международен консорциум, сформиран под егидата на НАТО в рамките на проекта „Инициатива за усилване на потенциала на стратегическите военно-транспортни превози” (SAC - Strategic Airlift Capability). Индия стана шестият клиент на C-17, сключвайки през месец юни контракт за 10 самолета, които трябва да бъдат доставени през 2013-2014 година. – Още за С-17

 
27.09.2011, 17:12

Числеността на руската армия ще намалее

Делът на служещите по договор в руската армия трябва да се увеличи, но той ще бъде определена по опитен път, а не с директива. Това заяви днес президентът на Русия Дмитрий Медведев на среща с командири на войскови части, които вземат участие в ученията „Център-2011” в Челябинска област (Урал).

В плана за реформиране на Въоръжените сили на Русия е предвидено намаляване на числеността на армията от 1,2 милиона военнослужещи до 1 милион. Предполага се, че до края на 2017 година в руската армия по договор ще служат 425 хиляди души. Сега техният брой е 180 хиляди души. – Още за армията на Русия

 
27.09.2011, 14:32

57 000 въоръжени с пищов или пушка

Над 57 000 газови пистолета и въздушни пушки са били регистрирани у нас от миналия септември досега. Най-много са в София - близо 6500, съобщи вчера Божидар Василев, началник сектор Контрол на общоопасните средства (КОС). Срокът за регистрация на т.нар. неогнестрелни оръжия изтече на 17 септември. Засега обаче МВР няма как да разбере кой от притежателите на оръжие не е подал заявление.

В КОС от няколко месеца вече получават отчети от оръжейните магазини колко и какво е продадено. Според закона търговците трябва да предоставят тези данни на всеки 3 месеца. Иначе ги грози глоба от 3000 до 5000 лв.

"20 години не съществуваше норма за регистрацията на неогнестрелното оръжие. Философията на тази регистрация сега е притежателят на оръжието да не остане анонимен, както и да се стимулира самата регистрация", обясни Василев. От година е забранено да се носят газови пистолети и въздушни пушки на обществени места. На практика обаче не може да има полицаи на всеки ъгъл, които да проверяват дали някой влиза в църква или в ресторант въоръжен. Това е въпрос на самосъзнание и самодисциплина, каза шефът на КОС.

/24 часа/

 
27.09.2011, 14:30

1 убит при стрелба срещу ЦРУ в Кабул

Един американец бе убит, а друг - ранен, при стрелба срещу сграда в Кабул, използвана като офис на ЦРУ, съобщи Ройтерс. Афганистанец, служител на американското посолство в столицата, открил огън в неделя вечерта. Това е второто нападение срещу американската мисия в Афганистан за последните 2 седмици.

Нападателят е бил убит, а раненият – откаран в болница без опасност за живота, съобщи говорителят на дипломатическата мисия Гейвин Съндуол. Инцидентът стана в хотел "Ариана", на няколко преки от президентския дворец и посолството на САЩ, който се използва от ЦРУ като база в Кабул. Хотелът е затворен и строго охраняван от падането на правителството на талибаните през 2001 г.

Не е ясно дали въоръженият афганистанец е бил спечелен на страната на екстремистите, или атаката е плод на ескалирал конфликт в град, където напрежението е високо и мнозина ходят въоръжени.

/24 часа/

 
27.09.2011, 14:03

Държавата направи крачка назад в грижата си за хората в отбраната

Повярвайте ми, аз бях в Босна и Херцеговина начело на българския военен контингент през 2004-2005 г. за период от шест месеца и знам колко малко е нужно да пламне етническия пожар и колко много е необходимо, за да може той да угасне, казва полковник от резерва Николай Кисьов, кандидат за вицепрезидент......... Прочети още

 
27.09.2011, 13:21

Съвместни руско-японски учения

В Японско море започнаха съвместни руско-японски учения, в които участват отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия начело с гвардейския ракетен крайцер „Варяг”.

Това са вече 12-ти учения в историята на сътрудничеството на Военноморския флот на Русия със Силите за самоотбрана на Япония. Съгласно сценария на маневрите, на товарен кораб в морето е станал пожар. Руски и японски моряци тренират действия за спасяване на екипажа на аварийния кораб с помощта на хеликоптери и ликвидиране на огъня.

Освен „Варяг”, в ученията участват танкер и морски буксир. Япония е представена от четири кораба начело с ескадрения миноносец „Акебоно”.

 
27.09.2011, 12:27

Няма прогрес на преговорите по ПРО

На преговорите между Русия и САЩ по противоракетната отбрана (ПРО) прогрес няма, Вашингтон продължава изпреварващо да реализира плановете си по създаване на европейски сегмент на американската ПРО, каза заместник министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

Той окачестви като „погрешно” мнението, че в Европа се създава „натовска ПРО”. В действителност САЩ реализират на континента собствени планове в тази сфера, като съществено изпреварват диалога, воден между Москва, Вашингтон и НАТО.

Според Антонов, Москва е готова към компромиси, но в разумни граници. Русия изработва ответни мерки за случай на поява на заплаха край своите граници, съобщи той.

 
27.09.2011, 10:57

РФ може да разположи в Абхазия и  Южна Осетия ракетни комплекси "Искандер-М"

Ракетен комплекс "Искандер-М"

Русия може да разположи в Абхазия и Южна Осетия ударни вертолети Ми-28Н и оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М”, ако Грузия продължава да нараства своя военен потенциал в региона, съобщава Armenia Today.

В момента 4-та руска база в Южна Осетия и 7-ма база в Абхазия, влизащи в състава на Южния военен окръг, са въоръжени със съвременна бойна техника, включително танкове Т-90С, РСЗО „Смерч”, стволна артилерия, ОТРК „Точка-У”, зенитно-ракетни комплекси „Бук” и зенитни ракетни системи С-300.

Наскоро Държавната дума на РФ одобри две съглашения за създаване на обединени руски военни бази на територията на Абхазия и Южна Осетия. Според тези договори, руските военни ще присъстват на територията на републиките в продължение на 49 години. Всеки документ може да бъде удължен с 15 години.

 
27.09.2011, 10:13

„Ижмаш” планира на представи на руското военно ведомство нов автомат до края на годината

Министерството на отбраната на РФ се отказа от покупката на автомати АК-74. Тези автомати не се закупуваха за руските ВС през 2011 г., като покупки за 2012 и 2013 година също не са планирани, съобщава вестник „Известия”.

Основната причина е, че в складовете има голямо количество от тези автомати. Освен това, те отдавна не са модернизирани.

Според представител на военното ведомство, от „Ижмаш” до края на годината се очаква нов автомат.

Експерти заявяват, че запасите от АК-74 ще стигнат за руските военни за 15-20 години.

Налага се компанията „Ижмаш” спешно да търси реализация на продукцията си на чужди пазари. – Още за АК

 
27.09.2011, 09:31

САЩ изграждат не щит, а меч на Балканите

Американската програма “Звездни войни” или европейският “Противоракетен щит” пристига в румънското село Девеселу. След четири години системата на американската противоракетна отбрана трябва да стане оперативна в тази румънска база. Договор за това подписаха преди няколко дни румънският министър на външните работи Теодор Баконски и американският държавен секретар Хилари Клинтън......... Прочети още

 
27.09.2011, 08:40

Ирак купи от САЩ 18 изтребителя F-16

Иракското правителство е подписало споразумение за покупката на 18 многоцелеви изтребители F-16IQ. Това съобщават източници близки до иракското правителство, цитирани от Reurtes. САЩ за сега отказват коментар, но се предполага, че първата вноска по сделката вече е преведена.

Още от 2008 г. Ирак се стреми към покупката на нови многоцелеви изтребители, с които да подсили въздушната си мощ преди окончателното изтегляне на американските войски от страната. В края на 2010 г. бе съобщено, че Ирак ще получи 18 изтребителя F-16IQ, заедно с оръжия, оборудване, резервни части и обучение на стойност от около $4.2 млрд.

Сделката тогава бе отложена заради протестите в арабския свят и пренасочване на парите по сделката към социални програми. Наскоро обаче стана ясно, че приходите на Ирак от добива на петрол ще са значително по-големи от очакваното.

Версията, която ще бъде купена от Ирак е особена поради ред политически съображения. По същество това ще са новопостроени машини F-16C/D block 50/52, но лишени от най-модерното въоръжение и авионика. Вместо модерните ракети за въздушен бой AIM-120 и AIM-9X, иракските машини ще бъдат въоръжени с остарелите AIM-7M-F1/H Sparrow и AIM-9L/M-8/9 Sidewinder. В офертата са включени и ракети „въздух-земя” AGM-65D/G/H/K Maverick, лазерноуправляеми бомби, целеуказващи контейнери, разузнавателни контейнери, конформни резервоари, обучение, резервни части, наземно оборудване и други.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 няма да притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри. Радарите на иракските F-16IQ ще бъдат стандартните импулсно-доплерови AN/APG-68.

Иракското правителство заяви преди няколко месеца, че иска възможно най-скоро да купи поне 36 машини, като дългосрочните им планове са за около 100 F-16. - Още за F-16

/Аеро/

 
26 септември
 
26.09.2011, 22:05

Руската армия се отказва от снайперската винтовка „Драгунов”

СВД

Министерството на отбраната на Русия смята да свали от въоръжение снайпера „Драгунов” (СВД), защото, според много военни експерти, той е остарял. Армейското ръководство смята, че в съвременни условия снайперистите се  нуждаят от снайпери с калибър 8,61 мм, далекобойността на които, както твърдят от армията, почти два пъти надвишава тази на СВД.

Само вносно оръжие може да замени легендарния снайпер. Например, далекобойността на английския снайпер AWM-F е 1500 метра, а на СВД - само 800. Военните твърдят, че на бойното поле тази разлика може да струва живота на снайпериста, затова СВД няма бъдеще. Но на сайта на производителя - завода „Ижмаш” е написано, че прицелната далекобойност на СВД с открит мерник е 1200 метра, а с оптически мерник достига до 1300 метра. Ако се вярва на тези данни, разликата със западните снайпери не е толкова съществена.

Възможно е, руските производители на оръжие да изработят нов тип снайпер. В завода „Ижмаш” вече са разработили няколко снайпера с калибър  8,61 мм. Тъй като СВД е самозареждащ, а неговият пълнител побира два пъти повече патрони, отколкото западните модели, може би, новият съвременен снайпер ще бъде създаден именно на базата на СВД.

Снайперът „Драгунов” е с калибър 7,62 мм. Това оръжие е разработено през 1958-1963 година от група конструктори под ръководството на Евгений Драгунов. За стрелба със СВД се използват патрони  7,62х54 мм с обикновени, трасиращи или бронебойно-запалителни куршуми, а също и снайперски патрони. СВД може да стреля и с експанзивни куршуми.

Тези снайпери стрелят с единични изстрели. Те са снабдени с оптически мерник, има възможност и за монтиране на нощен мерник.

Министерството на отбраната възлага големи надежди на снайперите, защото ролята на снайперистите при воденето на бойни действия нараства, особено в градски условия, нещо, което е характерно за локалните конфликти. – Още СВД

/ruvr.ru/

 
26.09.2011, 20:26

ГЕРБ ще поръчват изтребителите - ще плаща следващото правителство

Един от най-скъпите модернизационни проекти на армията - за придобиване на многоцелеви изтребители, ще започне да се плаща от следващото правителство. Това заяви вчера министърът на отбраната Аню Ангелов. "Онова, което ще оставим на следващото правителство като ангажимент, ще бъде въпрос на инвестиционен проект, утвърден от НС", каза той и припомни, че парламентът одобрява проектите за над 100 млн. лв. Ако депутатите отхвърлят проекта, той няма да се реализира, посочи министърът. От думите му стана ясно, че МО не гони срокове, макар страната вече да е поела ангажимент през 2015 г. да има 8 изтребителя съвместими с тези на НАТО.

Ангелов заяви, че положението в страната ще се подобри и през следващите години ще има пари за проекта. В началото на месеца Бойко Борисов подчерта, че в момента приоритет са магистралите и доходите.

Ангелов е поискал повече пари в бюджета за следващата година, въпреки изказването на финансовия министър, че средствата за сектор сигурност ще бъдат намалени. Той получил уверението на Дянков, че средногодишно за армията ще се отделят по 1,5% от БВП. Наблюдатели коментират, че при приемането на България в НАТО за отбрана се заделяха 2,6% от БВП. Със сегашния си бюджет армията агонизира, твърдят експерти. Спорът между двете ведомства обаче бил за 200 млн. лв.

/Дума/

 
26.09.2011, 17:15

Подразделение от военно формирование 32990 – Пловдив ще участва в съвместна ротационна подготовка и учение в Хохенфелс, Германия

Подразделение от военно формирование 32990 – Пловдив ще участва от утре, 27 септември, в тридневна съвместна ротационна подготовка и учение в Хохенфелс, Германия в изпълнение на плана за съвместна българо-американска подготовка през 2011г. В нея ще участват и военнослужещи от САЩ, Словения, Словакия, Полша и България.

Подразделението е в състав от 24 души с ръководител майор Емил Пандов като целта е да се повишат способностите на военнослужещите от Силите за специални операции на България, САЩ и другите европейски страни за участие в съвместна подготовка и операции.

/МО/

 
26.09.2011, 17:10

Военно формирование 34750 –Карлово ще проведе командно-щабно учение „Стряма 2011” за извършване на сертификация по CREVAL

Във военно формирование 34750 –Карлово от утре, 27 септември, ще се проведе тридневно командно-щабно учение „Стряма 2011” за извършване на сертификация на щаба на бригадата и щабните подразделения по CREVAL.

Военнослужещите ще отработват активиране, подготовка и участие в провеждана военна операция по прикритие на държавната граница. Учението ще се проведе под мониторинга на представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид.

Планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, а ръководител - бригаден генерал Нейко Ненов, заместник-командир на Сухопътните войски.           

/МО/

 
26.09.2011, 17:00

Генерал Симеон Симеонов и адмирал Самюъл Локлиър ІІІ ще подпишат Декларация за приключването на програмата за присъединяване на Въоръжените сили на Република България в НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ ще подпишат утре, 27 септември, Декларация за приключването на програмата за присъединяването на Въоръжените сили на Република България в НАТО.

Церемонията по официалното посрещане на адмирал Самюъл Локлиър ІІІ ще започне в 09.00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

След нея адмирал Локлиър ще се срещне с министъра на отбраната Аню Ангелов, а по- късно и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Церемонията по официалното подписване на декларацията ще започне в 11.10 ч. в зала „Тържествена” на Министерството на отбраната.

По време на визитата си у нас адмирал Локлиър ще посети и Народното събрание, където ще се срещне с председателя на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров.

Журналистите, които желаят да отразят церемонията по подписването трябва да бъдат в 10.50 ч. в Министерството на отбраната. Ще бъдат допускани само постоянно акредитираните журналисти.

/МО/

 
26.09.2011, 16:54

Пакистанската армия няма да провежда операция срещу Хакани

Висшето командване на въоръжените сили на Пакистан взе решение да не провежда операция срещу групировката Хакани, за каквато настоява САЩ.

Американците обвиняват групировката Хакани, която е свързана с движението на талибаните, в нападение срещу посолството на САЩ в Кабул на 13 септември, а също и срещу военнослужещи от войските на коалицията в Афганистан и твърдят, че разузнаването на Пакистан е свързано с тези случаи.

Пакистанската страна отхвърли тези обвинения и заяви, че именно американското ЦРУ е създало групировката Хакани за борба срещу съветските войски в Афганистан и я е подкрепяло.

 
26.09.2011, 14:51

Министърът на отбраната обеща повече пари за най-добрите

Кои са те? Това ще кажат командирите и началниците. Системата за допълнително материално стимулиране може да бъде въведена още в края на тази година, прогнозира министърът на отбраната Аню Ангелов на редовната си пресконференция. Всичко зависи от наличието на икономии в МО, което ще стане ясно до края на октомври или началото на ноември. Ясно е обаче, уточни министърът, че допълнителни пари няма да се дават на всички по-равно, а в зависимост от резултатите........ Прочети още

 
26.09.2011, 14:27

Учения, мисии и реформи за ВМБ Бургас

Интервю с командира на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев

 
26.09.2011, 13:47

Китай и в бъдеще ще купува руски двигатели

ТРДДФ АЛ-31ФН

На 14-то Пекинско международно авиационно изложение руската компания за авиационни двигатели „Салют” е представили ТРДДФ АЛ-31ФН с управляем вектор на тягата. Представители на компанията са заявили, че в момента с Китай се водят преговори за доставка на тези най-нови двигатели, но Русия планира да продаде на китайския пазар и още 140-150 двигателя от този тип с обикновено сопло. За сега такъв контракт още не е подписан.

Наскоро руските СМИ съобщиха, че в началото на месец юни 2011 г. Китай е подписал контракт за покупка на 123 двигателя АЛ-31ФН на стойност 500 милиона долара за монтиране на изтребители J-10. Доставките трябва да завършат до края на 2013 година.

Новата версия на АЛ-31ФН с управляем вектор на тягата има тяга при форсаж 12700 кг. Продаваните сега на Китай двигатели АЛ-31ФН серия 3 с обикновено сопло имат тяга при форсаж 12500 кг и ресурс от 2000 часа. По-рано на Китай се доставяха двигатели с тяга само 11700 кг и ресурс от 1500 часа. – Още авиодвигатели

 
26.09.2011, 10:17

Индия проведе изпитания на ракета, способна да носи ядрен заряд

В Източна Индия бяха проведени успешни изпитания на балистичнатата ракета „Притхви-2”, способна да носи ядрен заряд. Както отбелязва армейското ръководство, тази ракета е самостоятелна индийска разработка. Тя може да поразява цели на разстояние до 350 км.

По-рано в събота индийските въоръжени сили проведоха тестов старт на балистичната ракета „Шауря”, която е с далекобойност 600 км. Това изпитание също бе признато за успешно. – Още индийски ракети

 
26.09.2011, 10:13

Руските инспектори ще изпълнят полет над САЩ

Руските инспектори, в рамките на международният Договор за открито небе, от 26 септември до 1 октомври ще изпълнят наблюдателни полети над територията на САЩ. На борда на руския самолет за контрол ще има и американски специалисти.

Тази година това е вече 27-ят наблюдателен полет, осъществен от представители на Русия над територията на държави-участнички в Договора. Също в рамките на Договора специалисти от Германия и Франция ще изпълнят ред полети над Русия и Беларус.

 
26.09.2011, 09:35

Руската К-433 не се нуждае от ремонт след инцидента с риболовния кораб

К-433 на пирса

Руски военни специалисти в петък са извършили подробно изследване на корпуса на атомната подводница К-433 „Свети Георги Победоносец”, която на 21 септември се сблъска с риболовен кораб (сейнера „Донец”) в акваторията на Авачинския залив (Камчатка). Те са стигнали до извода, че подводницата, благодарение на своето дебело каучуково покритие, не е получила никакви повреди и затова не се нуждае от ремонт, съобщава пресслужбата на Тихоокеанския флот.

Атомната подводница К-433 е от проект 667БДР и е включена в състава на ВМФ през 1980 година. Има водоизместимост 13 хиляди тона, максимална скорост – 24 възла, дълбочина на потапяне – 320 метра и екипаж – 130 човека. На въоръжение подводницата има 16 междуконтинентални балистични ракети РСМ-50. - Още за проект 667

 
26.09.2011, 08:54

Военните продават жилища по 3000 лв.

Военното министерство обяви за продажба 60 апартамента на атрактивни цени. Най-евтиното жилище е в пернишкото с. Студена. То е с площ 40 квадратни метра и струва само 2425, 82 лв. Два пъти по-скъпо струва жилище със 70 квадратни метра площ в същото село, което се намира само на 15 минути път от София. Повечето имоти се намират в Самоков и Етрополе. Най-скъпото е в центъра на Самоков. То е с площ 100 квадратни метра и се предлага на цена 46 133, 01 лв.

Жилищата са пуснати за продажба, тъй като армията вече няма свои поделения в региона и те не са необходими на Министерството на отбраната. За да бъдат купени обаче, желаещите трябва да отговорят на определени изисквания. Основното е да се водят на работа в армията или в отбранителното ведомство. Също така с преимущество са сегашните наематели, които ползват жилищата.

/Стандарт/

 
26.09.2011, 08:50

Социалната агенция на армията с нов началник

Петър Манолов е новият началник на Изпълнителна агенция “Военни клубове и военнопочивно дело” на Министерството на отбраната (МО), научи “Труд”. Той зае поста преди няколко дни със заповед на военния министър Аню Ангелов.

Манолов смени досегашната шефка на социалната агенция Мария Димчева, която Аню Ангелов освободи наскоро. След като от МО съобщиха , че Димчева си отива, военният министър обясни, че тя не е уволнена, а освободена от длъжност, и помоли да се прави разлика между двата термина.

Официалните мотиви на ведомството за махането на Димчева бяха облечени в стандартни фрази от рода на “повишаване ефективността в работата на агенцията и подобряване на взаимодействието с МО”.

Според запознати Димчева си е отишла заради поредица гафове, ударили върху имиджа не само на Ангелов, но и на министерството. Един от тях са масовите уволнения на близо 150 служители от агенцията, които тя направи през пролетта на м.г., преди да е влязъл в сила новият устройствен правилник на МО. Това доведе до вълна от съдебни дела срещу министерството.

Социалната шефка си навлече гнева на синдикатите и с нареждането семействата на военните и цивилните служители в отбраната, когато ползват ведомствената почивна база на агенцията, да представят брачни свидетелства и актове за раждане на децата. “Като директор ще работя в тясно взаимодействие с МО”, каза пред “Труд” новият шеф Манолов.

/Труд/

 
26.09.2011, 08:42

Войската изпреварва държавата по киберзащитата

Предстои разширение на системата “ТЕТРА”

 
26.09.2011, 07:59

Какво се случва със закона за резерва?

Точно четири месеца продължи общественото обсъждане на проекта на закон за резерва на Въоръжените сили. На 20 май МО публикува първия вариант, на 17 септември – втория, а на 21 септември Съветът по отбрана даде своето съгласие. От тук нататък пътят е през правителството към парламента. Очакванията са, че въпреки своята натовареност през есенните следизборни месеци депутатите ще съумеят да приемат закона, за да влезе в сила от първия ден на следващата година............ Прочети още

 
25 септември
 
25.09.2011, 23:05

Пакистански генерал критикува САЩ

Ръководителят на въоръжените сили на Пакистан изрази загриженост във връзка с обвиненията от страна на САЩ, според които Пакистан чрез подставени организации изпраща екстремисти в Афганистан. Генерал Халид Шамим Вин заяви, че мирът в региона може да бъде постигнат само чрез сътрудничеството и доверие между всички заинтересовани страни, предаде Би Би Си.

Халид Шамим Вин направи това изявление по време на среща в Исламабад с американския генерал Джеймс Матис. Пакистанските власти са особено възмутени от американските изявления, че те имат връзки с групировката на талибаните, известна под името „мрежата Хакани”.

/ИА „Фокус”/

 
25.09.2011, 20

Последният изтребител F-22A Raptor от серия Lot 9 излезе от завода

Компанията Lockheed Martin съобщи, че на 23 септември 2011 г. последният изтребител F-22A Raptor (09-4191) от серия Lot 9 е излязъл от завода в Marietta. На изтребителя предстоят да бъдат извършени летателни изпитания преди да бъде доставен на 1-во изтребително авиокрило на ВВС на САЩ, разположено във военновъздушната база Langley, щат Вирджиния.

Остават да бъдат произведени само още четири изтребители F-22A Raptor, които са от серия Lot 10 и ще бъдат готови до края на годината. С това производството на най-скъпият американски изтребител (и единствен в света изтребител пето поколение, който е приет на въоръжение) приключва. – Още за F-22A

/Pan.bg/

 
25.09.2011, 20:41

Египет получи първият си военнотранспортен самолет C-295

Компанията Airbus Military достави на египетските ВВС първият от трите военнотранспортни самолети С-295. Останалите два Египет ще получи до края на годината. Самолетите са с двигатели Pratt & Whitney Canada PW127G.

С-295 ще се присъединят към останалите транспортни самолети на ВВС на Египет - три Ан-74 и двадесет и четири С-130Н.

/Pan.bg/

 
25.09.2011, 18:23

ОАК може да достави на руските ВВС РФ Як-130 за сметка на "либийските" самолети

Министерството на отбраната на Русия може да получи през 2011 година 11 учебно-бойни самолета Як-130 в кратки срокове, ако договорът за това се сключи до края на текущата година, съобщава за РИА Новости високопоставен източник от военно-промишления комплекс. По-рано в медиите се публикува информация, че във връзка с поредното пропадане на подписване на договора руските ВВС в никакъв случай няма да получат до края на годината Як-130.

„Ако министерството на отбраната (на Русия) сключи договор през 2011 година за доставка на тези единадесет самолета Як-130, то ОАК гарантирано ще може да ги достави още до Нова година”, заявява източникът пред агенцията РИА Новости. Това може да стане за сметка на наличните Як-130, от които са се отказали други купувачи (визират се самолетите Як-130, които са били предназначени за Либия).

/Pan.bg/

 
25.09.2011, 17:06

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие учебната 2011-2012 година във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие утре, 26 септември, учебната 2011-2012 учебна година във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” в град Варна.

През тази година във Висшето военноморско училище ще се обучават общо 2 147 курсанти и студенти по специалностите „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, „Корабоводене”, ”Корабна радиоелектроника”, „Технология и управление на флота и пристанищата”, ”Речно корабоплаване”, „Мениджмънт на водния транспорт”, „Корабни машини и механизми”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Технология на кораборемонта” и „Океанско инженерство”.

Откриването на учебната година ще започне в 10.00 ч. на 26 септември 2011 г.

/МО/

 
25.09.2011, 12:53

Италиански алпини гостуваха в България

Президентът на организацията им сержант Корадо Перона бе приет от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с председателите на европейските секции......... Прочети още

 
25.09.2011, 11:25

С военен ритуал започна празничният ден в Добрич

С военен ритуал започна празничният ден в Добрич, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. На 25 септември добричани отбелязват Деня на града, а тази година също навършването на 71 години от подписването на Крайовския договор, с който Южна Добруджа е възвърната в пределите на България. Множество граждани и официални гости, сред които министри, дипломати - представители на консулствата на Русия, Украйна и Турция у нас, кметове, политици, се събраха на Военното гробище в Добрич. На алеята на знамената се състоя тържествена церемония с участието на представителни части на Военноморски сили – Варна.

Отслужени бяха панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа и празничен благодарствен водосвет. Венци и цветя бяха поднесени на мемориалните плочи в музея. С едноминутно мълчание всички присъстващи сведоха глава в знак на почит към загиналите герои. Тържеството уважиха с присъствието си Варненският и Велипреславски митрополит Кирил, главнокомандващият ВМС на Република България контраадмирал Пламен Манушев, делегации от побратимени на Добрич градове от Беларус, Македония и Унгария, внукът на първия добрички кмет след възвръщането на Южна Добруджа в пределите на страната Кирил Старцев, свидетели на събитията отпреди 71 години. Празничната програма продължава със забавления за децата на естрадата на площад “Свобода”.

/ИА „Фокус”/

 
25.09.2011, 09:15

Министерството на отбраната на САЩ пусна дистрибуцията Lightweight Portable Security 1.2.4

Появи се нова версия на защитената и компактна Linux дистрибуция Lightweight Portable Security 1.2.4 (LPS), която се развива от специалисти на министерството на отбраната на САЩ. Дистрибуцията предоставя възможност на потребителите да работят с минимален риск за изтичане на лични данни. LPS се разпространява като LiveCD, като по този начин се избягват типичните начини за изтичане или открадване на лични данни. В частност дистрибуцията позволява създаването на защитена точка за достъп към корпоративни и правителствени ресурси, работа с важни уеб услуги като онлайн банкиране и др. Размерът на iso образа е 136 MB, предлага се и допълнителна версия с размер 316 MB, в която са включени OpenOffice.org и Adobe Reader.

В дистрибуцията Lightweight Portable Security 1.2.4 влизат приложения като: Firefox 3.6.22 (с интегрирана поддръжка за смарткарти CAC и PIV, и plug-in-и Java и Flash), клиенти за отдалечен достъп за Citrix, Microsoft и VMware View, инструмент за шифроване на файлове Encryption Wizard и др. Дистрибуцията е проектирана да работи само с носителя, от който се зарежда и няма възможност за монтиране на локални дискове или обръщане към други носители на данни.

/Idg.bg/

 
25.09.2011, 08:50

ВМС на Германия ще могат да нанасят удари по наземни цели

Изпитания на ракети RBS15 Mk.III

ВМС на Германия са приели на въоръжение първите серийни противокорабни ракети RBS15 Mk.III, получавайки за първи път възможността да нанасят удари I по наземни (брегови) цели, съобщава Defense News.

С производството и доставката на RBS се занимава шведската компания Saab.

Третата модификация на RBS15 с морско базиране позволява нанасянето на удари по брегови цели. Запуска на ракетите се извършва на принципа „стрелял-забравил". Далечината на полета на RBS15 Mk.III с дозвукова скорост е 200 километра. Ракетата е снабдена със система за насочване GPS и радар. Общо ВМС на страната планират да закупят 30 пускови установки с нови ракети за 65 милиона евро.

В състава на немските военноморски сили RBS15 ще бъдат поставени на корветите клас "Брауншвейг". В бъдеще такива ракети се планира да бъдат включени в състава на въоръжението на фрегатите проект F125 и клас "Бранденбург". В момента Saab разработва ракетата RBS15 Mk.IV, която ще има увеличена до 1000 километра далечина на полета, двойна глава за насочване и нова система за обратна свръзка. Предвижда се немските ВМС да закупят и от тези боеприпаси. – Още за RBS-15

 
25.09.2011, 07:59

Честваха 60-годишен юбилей на випуск от Морското училище

На 23 септември 2011 г. се проведе среща на постъпилите през 1951 г. кадети във ВНВМУ “Н. Й. Вапцаров”. През далечната 1951 г. в началото на м. август в двора на Морско училище на ул. “Ст. Караджа” се събраха повече от 700 младежи, завършили IX гимназиален клас. След проведения конкурсен изпит по математика и български език, и медицински прегледи 153 от тях бяха приети във ВНВМУ “Н. Й. Вапцаров”..........Прочети още

 
25.09.2011, 07:43

Самолетоносачът Vikramaditya ще бъде доставен на Индия през декември 2012 г.

Самолетоносачът Vikramaditya ще бъде доставен на Индия през декември 2012 г., съобщи президентът на Обединената корабостроителна корпорация (ОКА) Роман Тротсенко. На 19 септември 2011 г. индийска военноморска делегация, начело с вицеадмирал Nadela Niradzhan Kumar, инспектира хода на строителството на кораба. Констатираните технически проблеми при предходната инспекция са преодолени и модернизацията на самолетоносача изпреварва определения график. Според оценката на вицеадмирал Kumar самолетоносачът е на 85% готов.

/Pan.bg/

 
24 септември
 
24.09.2011, 22:55

Генерал Симеонов поздрави свързочниците за техния празник

Оценявайки значението на вашия труд и старание, изказвам своето уважение и признателност към вас – българските воини и цивилни служители, служещи и работещи в щабовете и формированията на Българската армия за комуникационно и информационно осигуряване. Изказвам благодарността си към ветераните свързочници за приноса им за организационното изграждане и развитие на нашата армия през годините. Това се посочва в поздравлението на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов във връзка с празника на формированията за КИС - 25 септември....... Прочети още

 
24.09.2011, 22:51

Петима турски войници са убити при атака на ПКК

Петима турски войници са били убити, а четирима са ранени при атака, проведена в събота вечерта от кюрдски сепаратисти в югоизточната част на Турция, предаде АФП.

Членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са нападнали малка казарма в селище близо до Первари, провинция Сиирт. След атаката е започната мащабна операция с въздушно подкрепление за залавянето на нападателите.

/ИА „Фокус”/

 
24.09.2011, 20:48

Саудитска Арабия поръча американски гаубици и боеприпаси

Гаубица M777

Министерството на отбраната на Саудитска Арабия е направило поръчало в САЩ за доставка на артилерийски радари, гаубици и боеприпаси за тях на обща стойност 886 милиона долара, съобщава Defense Aerospace.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона вече е уведомило Конгреса на САЩ за потенциалната сделка.

В поръчката на Саудитска Арабия са включени 36 гаубици M777A2 калибър 155 милиметра, 54 гаубици M119A2 калибър 105 милиметра, а също и 17,1 хиляди снаряди M107 и 2,3 хиляди реактивни снаряда M549. Освен това, военното ведомство е поръчало и шест артилерийски радара AN/TPQ-36(v), 432 бронеавтомобила HMMWV, радиостанции, резервни части и оборудване за обслужване на различни типове военна техника.

Преди да бъде подписан контракта, възможната сделка трябва да бъде одобрена от Конгреса.

Саудитска Арабия в момента е крупен купувач на американски оръжия и военна техника. През 2010 година министерството на отбраната на страната направи поръчка в САЩ за доставка на въоръжения и военна техника на обща стойност 60 милиарда долара. Тази сделка, която ще бъде одобрена от Конгреса, ще бъде най-голямата военна експортна продажба в историята на САЩ. – Още артилерия

 
24.09.2011, 18:43

Катар ще закупи многоцелеви вертолети Seahawk

Вертолет MH-60R Seahawk

Министерството на отбраната на Катар е направило поръчка в САЩ за доставка на шест многоцелеви вертолета MH-60R Seahawk, съобщава Shephard. Сумата на потенциалната сделка, която трябва да получи одобрение от американския Конгрес, се оценява на 750 милиона долара. Ако съглашението бъде одобрено, Катар ще получи и оборудване за обслужване на Seahawk и резервни части.

MH-60R ще се доставят на Катар с двигатели T700-401C на американската компания General Electric. Новите вертолети трябва да заменят намиращите се в състава на катарските ВМС остарели Westland WS-61 Sea King Commando Mk.III. Според данни на Flightglobal HeliCAS, в момента на въоръжение Катар има 12 вертолета Sea King, приети на въоръжение през периода 1975-1984 г.

Сега министерството на отбраната на Катар се занимава с реализацията на програма за обновяване на военната техника. На въоръжение страната има преди всичко британска и френска техника, въпреки, че през последните години катарските военни отделят внимание и на американските въоръжения. В частност, през 2008 година страната поръча четири военнотранспортни самолета Lockheed Martin C-130J Super Hercules и два C-17 Globemaster.

 
24.09.2011, 17:29

Американски войник беше осъден на затвор заради убийства на афганистански цивилни

Американски войник беше осъден на седем години затвор заради участието му в убийствата на афганистански цивилни миналата година, пише "Гардиън".

21-годишният Андрю Холмс е сред петимата войници, срещу които са повдигнати обвинения заради убийствата на трима цивилни по време на патрул в Кандахар. Обвиненията по-рано бяха описани като част от най-сериозните обвинения за военни престъпления по време на войната в Афганистан.

Той беше обвинен в директно участие в първото убийство и първоначално беше обвинен в съзнателно убийство, както и за други престъпления.

Холмс от град Бойзи, щата Айдахо, направи самопризнания в съда за стрелба с картечница по момче, след като друг обвиняем по делото е хвърлил граната срещу него.

При споразумение с прокурорите Хомлс пледира за виновен за убийство чрез опасен акт, както и за притежание на кост от жертвата си и за пушенето на хашиш.

Съдията издаде присъдата си за седем години затвор, казвайки че няма извинение за убийството.

Войниците от Базата Луис-Маккорд, на юг от Сиатъл, бяха арестувани в Афганистан миналата година, след като прокурори съобщиха за тях, че са убили тримата мъже "за спорт" през януари, февруари и май 2010 г.

/ИА „Фокус”/

 
24.09.2011, 09:22

Израелската армия е приведена в състояние на повишена бойна готовност

Израел разполага с данни за готвещи се сблъсъци с привърженици на движението „Хамас” по границата с Египет и израелската армия е приведена в състояние на повишена бойна готовност, съобщиха от въоръжените сили на Израел. Официалният представител на израелската армия Авитал Лейбович съобщи, че според разузнавателните данни привърженици на „Хамас” и вероятно на други екстремистки групировки ще предприемат опит да пресекат границата. Тези действия имат намерение да попречат на заявката на Палестинската автономия за членство в ООН, която „Хамас” не поддържа, посочи Лейбовиц, цитиран от ИТАР-ТАСС.

/ИА „Фокус”/

 
24.09.2011, 00:05

Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия”, посветен на адмирал Ушаков, се открива днес

Архитектурно-мемориален комплекс „Военноморска слава на Русия”, посветен на св. адмирал Ушаков и черноморския флот на Русия, ще бъде открит на 24 септември в 18,30 часа на нос Калиакра. Откриването на този завършен монумент – паметника на Ушаков и камбаните с 18-те кораба, за мен е продължение на столетните ни приятелски отношения с Русия, уважение към хилядите руснаци, дали живота си за свободата на България във всички войни, в които са участвали за нашето освобождение. Това каза пред Агенция “Фокус” кметът на Община Каварна Цонко Цонев по повод утрешното събитие. По думите му - това е един много силен знак, че и за в бъдеще ще продължим прекрасните отношения с нашите приятели в Русия.

„Откакто беше изграден паметникът, го посещават изключително много руснаци – не само официални лица, но и обикновени граждани. Там отдават почит на техния герой адмирал Ушаков – един от малкото в света, които никога не са губили битка. Това е човекът, който е въвел богослужението в руския военен флот и затова е канонизиран като светец. Отдаваме уважение не само към човека Фьодор Ушаков, а и към християнина Ушаков и всички руски воини, помагали за освобождението на България. Това, което правим, ще остане за годините. Това ще бъде един знак на почит, който е видим, който можеш да посетиш, на който можеш да оставиш венец. Защото на приказки е лесно да благодарим, но по-трудното и по-важното е да го покажеш с дела. Това е точно такъв монумент, който винаги ще показва отношението ни към хората, които са дали живота си за свободата на България”, каза Цонко Цонев.

На откриването в събота ще присъстват представители на Руската православна църква и Българската православна църква, предвид значението на Свети адмирал Ушаков за християнството.

Архитектурно-мемориалният комплекс „Военноморска слава на Русия” е окончателно завършен. Следващата година около него ще бъде направено и необходимото озеленяване.

/ИА „Фокус”/

 
23 септември
 
23.09.2011, 20:54

Създават скоростен вертолет в Русия

Лого на холдинга

Холдингът "Вертолеты России" извършва предпроектни работи за създаване на скоростен вертолет от ново поколение, съобщи днес началникът на отдел в департамента за иновации и стратегическо развитие в корпорацията „Ростехнологии”, в която влиза „Вертолеты России”, Александър Тутушкин.

„Това е вертолет с военно назначение. Сега вертолетите развиват максимум 300-320 км в час. Новата машина вероятно ще се движи с 450-500 километра в час", - заявява Тутушкин.

Според неговите думи, този проект ще струва няколко десетки милиарда рубли.

 
23.09.2011, 18:20

Срещата на НАТО в Чикаго ще се проведе на 21 и 22 май 2012 г., съобщи Андерс Фог Расмусен

Поредната среща на НАТО ще се проведе на 21 и 22 май 2012 г. в Чикаго, САЩ, съобщи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Ню Йорк, предаде РБК.

Отбелязва се, че окончателният дневен ред все още не е съставен, но вече е известно, че сред основните теми ще бъдат усилията на НАТО за стабилизиране на ситуацията в Афганистан. Расмусен подчерта, че на срещата ще бъде заявено, че азиатската страна няма да остане без подкрепата на Алианса и след изтеглянето на войските през 2014 г. „Ще се съсредоточим върху подготовката на афганистанските сили за сигурност, за да продължим и в бъдеще да повишаваме тяхната ефективност”, подчерта генералният секретар.

Също така в Чикаго ще бъде разгледан въпросът за създаването на комплекса на противоракетната отбрана в Европа. „Надявам се и очаквам, че ще успеем да обявим предварителна бойна готовност. Това ще бъде важна стъпка напред, тъй като обсъждаме въпроса за създаването на системата за ПРО в Европа вече много години”, констатира Расмусен. Той допълни, че едновременно с това разчита да бъде постигнато споразумение с Русия по въпроса за европейската противоракетна отбрана.

/ИА „Фокус”/

 
23.09.2011, 18:01

Операция "Алтея" се доказа като фактор за стабилността в Босна и Херцеговина

Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС във Вроцлав, Полша започна вчера, 22 септември, с работна вечеря, на която командващите на военните операции на ЕС обсъдиха с министрите на отбраната операция "Алтея" и нейната роля за сигурността в Западните Балкани, съобщиха от пресцентъра на МО........ Прочети още

 
23.09.2011, 17:55

ВВС на Германия получиха първият самолет Global 5000

ВВС на Германия получиха първият от поръчаните четири пасажерски самолети Bombardier Global 5000, съобщава Flightglobal. Останалите три машини ще бъдат предадени на клиента до края на 2011 година. В състава на германските ВВС Global 5000 ще заменят остарелите Bombardier Challenger 601.

Немските ВВС планират да използват новите самолети за VIP превози, а също и за медицинска евакуация. Версията на гражданския Global 5000 за ВВС е била снабдена с допълнително оборудване, включително система за спътникова свръзка, опознавателна система „свой-чужд”, допълнителна система за генериране на кислород, която може да бъде полезна при транспортиране на ранени или заболели военнослужещи.

Освен това, самолетът е оборудван със специален подемник, позволяващ на борда да се качват инвалиди с колички. Global 5000 във VIP версията е предназначен за превоз на 13 човека. Машината е способна да развива скорост до 950 километра в час и да извършва полети на разстояние до 9,4 хиляди километра.

 
23.09.2011, 17:26

Руската брегова охрана изгражда плаващи бази

По време на десетото изложение „Нева”, руската Корабостроителна корпорация, представи нов иновативен проект – плаваща база за бреговата охрана.

Руската брегова охрана е поръчала изграждането на няколко модела. Това е първи подобен проект, реализиран в Руската федерация.

Базата бе поръчана в началото на 2011 г. и се използва от морската администрация и бреговата охрана. Служи за охрана на границата, териториалните води, проучвания на биоресурсите и ред други задачи.

В момента съоръжението се намира в естуара на река Волга. Съдът е несамоходен, на борда са разположени и три бързоходни моторни лодки. Базата може да бъде използвана и като координационен център при SAR операции.

Съдът има възможност за приемане на задържани лица, също и незаконни риболовни приспособления.

В бъдеще Руската федерация планира изграждане на още няколко плаващи бази, които да бъдат разположени в стратегически региони.

Технически характеристики: водоизместване – 180т; дължина – 28,4м; ширина – 13,5м.; екипаж – 3 души; персонал – до 15 души

/Maritime.bg/

 
23.09.2011, 15:34

Италиански военнослужещ е загинал в Афганистан

Един италиански военнослужещ е загинал, а други двама са ранени, при пътен инцидент в Афганистан, предаде агенция АНСА. Пострадалите войници са в критично състояние. Инцидентът е станал в района на италианската база в Херат.

От началото на мисията в Афганистан са загинали 41 италиански военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
23.09.2011, 14:53

Ракетен комплекс „Ярс”

Вчера, 22 септември, ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия (Тейковското ракетно съединение) представиха за първи път пред над 30 журналисти от водещи медии най-новия мобилен ракетен комплекс РС-24 „Ярс” (SS-X-29). Това уникално по своите характеристики оръжие ще замени легендарния „Топол-М". Според специалисти, за сега нито една система за ПРО в света не може да му противодейства ефективно. – Още за РС-24

 
23.09.2011, 14:03

Подписването на контракта за доставка на руските ВВС на самолета Як-130 отново е отложено

Як-130

Контракта за доставка от Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) за ВВС на РФ на самолети Як-130УБС отново не бе подписан. Причината за това са разногласия за цената, съобщава „Коммерсантъ”.

Според информация на вестника, ОАК до края на 2011 година в рамките на държавните поръчки за 2011 година трябваше да достави на руските ВВС 11 самолета Як-130УБС, но явно това няма да се случи – коментира изданието.

Общо в рамките на плана за превъоръжаване до 2020 година Министерството на отбраната планира да закупи 65 Як-130УБС (на обща стойност около 1 милиард долара при цена 15,4 милиона долара за самолет).

От ОАК, корпорацията „Иркут” и военното ведомство отказват за сега официално да коментират констатациите на „Коммерсантъ”.

Не е по-добра ситуацията и с корабните изтребители МиГ-29К. Страните продължават преговорите. В най-добрия случай контракта за МиГ-29К ще бъде подписан в края на годината.

В рамките на държавните поръчки се планира покупката на 24 корабни изтребителя МиГ-29К за около 2 милиарда долара.

 
23.09.2011, 13:27

Русия е върнала на Иран 167 млн. долара заради отказа да достави ракети С-300

Русия е върнала на Техеран аванс от 167 млн. долара след отмяната на договора за доставянето на зенитно-ракетни комплекси С-300 за Иран, съобщи генералният директор на руската държавна компания „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин в свое интервю за в-к „Коммерсант”.

Договорът за доставянето на ракетите беше подписан през 2007 г., като Русия трябваше да достави пет комплекса С-300 ПМУ-1 на обща стойност около 800 млн. долара. С приета на 9 юни 2010 г. резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН обаче беше забранена продажбата на бойна техника на Иран. – Още за С-300

/ИА „Фокус”/

 
23.09.2011, 11:05

ОАЕ планират да закупят от САЩ 500 ПТУР AGM-114R3 „Hellfire-2”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на ОАЕ в рамките на програмата „чуждестранни военни продажби” на ПТУР AGM-114R3 „Hellfire-2”.

Като се отчете и допълнителното оборудване, обучение и материално осигуряване, общата стойност на съглашението може да достигне 65 милиона долара.

ОАЕ са се обърнали към САЩ със запитване за получаване на 500 ПТУР AGM-114R3 „Hellfire-2”, контейнери, резервни части и агрегати, спомагателно, изпитателно и обучаващо оборудване, ремонт и поддръжка, обучение на персонала и др.

Основен изпълнител на поръчката ще бъде компанията „Хеллфайр системз”.

ПТУР AGM-114R е най-новата версия в семейството „Hellfire”. Тя е предназначена за въоръжаване на вертолети и БЛА, като осигурява поразяване на широк диапазон от цели, включително бронетехника, летателни апарати, патрулни кораби и др. – Още за Hellfire

 
23.09.2011, 10:32

Нова система за управление в руската армия

Въоръжените сили на Русия в най-близко време ще преминат към система за радиовръзка от шесто поколение, каза заместник началникът на Генералния щаб, генерал-полковник Валерий Герасимов. Преминаването към нов стандарт ще позволи да се осигури надеждна обмяна на информация между всички видове и родове войски на Въоръжените сили на Русия.

По-рано беше съобщавано, че министерството на отбраната на Русия харчи ежегодно до 18% от военния бюджет за създаване на цифрова система за управление и свръзка.

Цифровите системи за управление на Въоръжените сили съставляват основа на проектите за създаване на армия от нов образец в много страни. – Още КИС

 
23.09.2011, 09:15

Проблеми с превода за американското разузнаване

Фокусът през последното десетилетие е насочен към Афганистан, Пакистан и Близкия изток, но въпреки това американските разузнавателни служби все още не разполагат с достатъчни чуждоезикови умения, които са им необходими, за да разговарят с местните, да превеждат прехваната разузнавателна информация и да анализират данни, казват високопоставени представители от разузнаването....... Прочети още

 
23.09.2011, 08:54

Армията вече не реже мини, продава ги

Армията най-накрая се реши да печели от излишните боеприпаси, а не да плаща на частни фирми да ги нарязват. Военното министерство е успяло да продаде 400 000 противотанкови мини, които са били предвидени за унищожение, съобщи пред "Стандарт" зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Така армията е спечелила над 700 хил. лв. В търга са участвали няколко компании, които са наддавали, и така е била постигната тройно по-голяма цена от първоначално обявената.

Според Радев армията разполага с 15 000 тона боеприпаси, които планира да унищожи. Преди обаче да се обявяват търговете за утилизация, ще се провери дали има интерес за изкупуване на излишното въоръжение. В момента седем фирми се надпреварват за унищожаването на боеприпаси за 1,3 млн. лв. От тях 500 000 лв. е дало МВР, а останалите 800 000 лв. - военното министерство. Сред кандидатите за първи път са и две чужди компании.

През последните години интересът към излишните боеприпаси на войската нарасна сериозно заради глобалното поскъпване на всички метали. Проблемът с натрупаните огромни количества ненужни боеприпаси стана особено актуален и след като взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София преди няколко години. Тогава правителството на тройната коалиция се принуди спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация на излишните боеприпаси. Изпълнението на поръчките обаче зацикли, а чуждите фирми бяха безпричинно отстранени. В началото на година беше проведен конкурс за утилизация, но беше спрян на финала, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и дефакто трябва да се състезава сама със себе си.

/Стандарт/

 
23.09.2011, 08:50

НАТО удължи с три месеца операцията си в Либия

НАТО удължи с още три месеца своята операция по въздух и море в Либия, докато новите управници на северноафриканската страна продължават опитите си да сломят съпротивата на привържениците на сваления от власт Муамар Кадафи в няколко града, предадоха осведомителните агенции.

Решението за удължаване на мисията, която алиансът стартира на 31 март, бе взето в Брюксел на заседание на постоянните представители на 28-те страни членки на организацията. Това е второто тримесечно удължаване на мандата на военната кампания на НАТО, в която нейни самолети нанасят въздушни удари с цел защита на цивилни либийци и осигуряваха прилагането на оръжейното ембарго срещу режима на Кадафи.

"Всички ние сме напълно наясно, че сме на финалния етап от възможностите на стария режим да заплашва цивилни", каза един дипломат от НАТО, цитиран от Ройтерс. Той добави, че все пак засега алиансът остава обединен около идеята, че мисията в Либия трябва да продължи.

Северноатлантическият съвет на НАТО реши да удължи мандата на операцията в Либия "Обединен защитник" с 90 дни, като се предвижда възможността тя да бъде прекратена във всеки един момент. Това се посочва в изявление на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Той уточнява, че НАТО възнамерява да изпълни задачите си в Либия, независимо колко време ще отнеме това, но да прекрати мисията в първия възможен момент. Съветът ще преразглежда редовно текущата обстановка, като отчита, че засега заплахите за цивилното население в Либия остават. Расмусен отбелязва, че решението е съобразено с искането на либийския Преходен национален съвет.

/Монитор/

 
23.09.2011, 08:47

България в комбина с още 3 държави за Ф-16

България, Румъния, Унгария и Хърватия да обединят усилията и да закупят заедно американски изтребители Ф-16. Такава оферта са отправили САЩ, стана ясно от изявление на румънския президент Траян Бъсеску в ефира на телевизия TVR1.

В началото на годината военното ни министерство стартира проучване за евентуална покупка на Ф-16 или Ф-18, като паралелно с това беше отправено запитване към Берлин за Юрофайтър Тайфун и към Париж за Дасо Рафал, а Швеция от своя страна предложи SAAB JAS 39 Грифон. По-късно стана ясно, че може да закупим щатски изтребители заедно с Румъния.

До момента нито една държава не е казала „да”. Всички обмислят, коментира последната офертата на американците Бъсеску, който е бил на посещение във Вашингтон миналата седмица. Букурещ била принудена да се откаже от приетото по-рано решение сама да купи изтребители поради липсата на средства. Плановете на северната ни съседка са да се сдобие с 24 изтребителя Ф-16 срещу 1,3 млрд. долара. Унгария и Хърватия също са сред държавите, които спешно се нуждаят от обновяване на военните си авиопаркове, които разчитат най-вече на Миг-29.

/Moнитор/

 
23.09.2011, 08:40

ВМС на САЩ ще взривят две ракети, потънали в океана

ВМС на САЩ планират да взривят две зенитни ракети RIM-7P Sea Sparrow, лежащи на 20 метра под водата в крайбрежието до базата Camp Pendleton. Ракетите са били изхвърлени аварийно миналият месец от вертолет на ВМС MH-60 Seahawk, който ги е транспортирал от военноморската база Camp Pendleton до десантния кораб Bonhomme Richard. Ракетите са паднали на около 2.7 км от брега и ще бъдат взривени с експлозив С-4.

По данни на летците на вертолета, по време на полета ракетите, които са били окачани като външен товар, са започнали интензивно да се люлеят и са ударили хеликоптера, причинявайки му повреди. Тогава командирът на екипажа взема решение да откачи товара аварийно. Вертолетът каца успешно на борда на десантния кораб.

Започнато е разследване на причините за инцидента. Говорителят на ВМС не е бил запознат, дали метеорологичните условия не са били фактор в инцидента.

/Pan.bg/

 
23.09.2011, 08:30

Великобритания изтегля изтребители Typhoon и вертолети Apache от операцията „Обединен защитник”

Министърът на отбраната на Великобритания съобщи, че ВВС ще изтеглят изтребители Typhoon и вертолети Apache от операцията „Обединен защитник”. Решението е взето предвид постигнатия „добър прогрес” и след решението на НАТО да продължи операцията още 90 дни. В същото време Обединеното кралство ще продължи подкрепата си на кампанията в Либия „до когато е необходимо” . За целта 16 изтребители Tornado и два ударни вертолета Apache продължават участие в операцията.

/Pan.bg/

 
22 септември
 
22.09.2011, 23:05

29 страни създадоха нова контратерористична организация

29 страни от цял свят и Европейският съюз създадоха днес нова многостранна организация за борба с тероризма.

Новата група ще се превърне в "контратерористична мрежа, също толкова гъвкава и адаптивна, както нашите противници", заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън на първото заседание на Глобалния контратерористичен форум.

САЩ и Турция ще са първите съпредседатели на координационния комитет на групата. Големи страни от Африка, Азия, Близкия Изток и Европа членуват в новата организация, включваща мюсюлмански страни като Египет и Пакистан, както и бурно развиващи се икономики като Китай.

Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Глобалният контратерористичен форум е създаден след провала на предишни инициативи, които не са включили достатъчно голям брой държави. Първоначално новата организация ще има пет работни групи – една за наказателното правосъдие и върховенството на закона, една за противодействието на насилствения екстремизъм и три за изграждане на контратерористичен капацитет в Сахел, Африканския рог и Югоизточна Азия.

30-те страни основателки на групата са Алжир, Австралия, Великобритания, Канада, Китай, Колумбия, Дания, Египет, ЕС, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Йордания, Мароко, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Пакистан, Катар, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Испания, Швейцария, Турция, ОАЕ и САЩ.

/АФП/

 
22.09.2011, 18:07

Русия ще засили военното си присъствие в Световния океан

Министерството на отбраната на Русия смята да преоборудва най-мощните в света атомни крайцери от проекта 1144 „Орлан”, като ги снабди с универсални ракетни комплекси. След модернизацията корабите-ракетоносци ще могат да решават всякакви задачи в морето - да унищожават самолетоносачи, да отразяват удари от въздуха, да поразяват наземни цели със стратегически крилати ракети.

Главната задача на модернизацията е да бъде заменена ракетната система „Гранит” с най-новите универсални корабни комплекси. Те могат да бъдат зареждани с различни ракети - от противолодъчни ракето-торпеда до крилати ракети с голям обсег на действие. Основно оръжие в борбата със самолетоносачите ще станат ракетите „Оникс” или „Калибър”. Ще бъдат засилени и средствата за противовъздушна отбрана, като крайцерите ще получат ракети от най-новия комплекс за ПВО С-400 и новите системи с малък обсег на действие. – Още за проект 1144

 
22.09.2011, 17:50

Руска ядрена подводница е пострадала при сблъсък с риболовен кораб

К-433 „Свети Георги Победоносец"

На 21 септември руска ядрена подводница е пострадала леко при сблъсък с риболовен кораб (сейнер „Донец”) в акваторията на Авачинския залив, където К-433 „Свети Георги Победоносец” е стояла на рейд.

Произшествието може да се класифицира като „навигационен инцидент”. В резултат на сблъсъка, на покрития с дебел слой гума лек корпус, са нанесени незначителни повреди, които в момента се отстраняват в базата на 25 дивизия подводници в Вилючинск.

Инцидента е станал вечерта по вина на екипажа на сейнера „Донец”, които при разминаване на срещен курс с траулера „Кормчий” не е забелязал стоящата с включени навигационни светлини подводница. Няма пострадали при инцидента, радиационния фон е в норми.

От щаба на ТОФ съобщават, че след инцидента на риболовния кораб се е качила разследваща група, която е установила, че капитана не е бил на мостика, а целия екипаж е бил пиян.

Атомната подводница К-433 е от проект 667БДР и е включена в състава на ВМФ през 1980 година. Има водоизместимост 13 хиляди тона, максимална скорост – 24 възла, дълбочина на потапяне – 320 метра и екипаж – 130 човека. На въоръжение подводницата има 16 междуконтинентални балистични ракети РСМ-50. – Още за проект 667БДР

 
22.09.2011, 13:40

Франция ще изтегли 200 войници от Афганистан следващия месец

Франция ще изтегли до края на следващия месец около 200 войници от силите си от общо 4 хиляди души, които са част от коалицията на НАТО в Афганистан, предава АФП.

Изявлението беше направено от говорител на френския щаб на военните сили, като беше потвърждение на по-рано обявен план.

/ИА „Фокус”/

 
22.09.2011, 13:36

Пентагона отлага покупката на сто изтребителя F-35

F-35 Lightning II

Министерството на отбраната на САЩ смята да отложи покупката на още сто перспективни изтребителя F-35 Lightning II за по-късен период, за да може да икономиса средства от военния бюджет, съобщава Reuters.

Съкращението на обема на покупките се планира да стане през следващите пет години – такъв параграф има в петгодишния бюджетен план, които Пентагона в близко време ще изпрати за разглеждане в Конгреса. Окончателното решение трябва да бъде взето през ноември-декември 2011 година.

Програмата за разработка и производство на F-35 в момента е най-скъпоструващия военен проект на САЩ. Съкращаването на обема на закупуваните F-35 е част от по-мащабна програма за съкращаване на дефицита в държавния бюджет на САЩ, които през 2011 финансова година е около 1,3 трилиона долара. Същевременно, американската компания Lockheed Martin, водеща в проекта Lightning II, вече изрази опасенията си, че обявените възможни съкращения ще бъдат причината за недофинансиране на програмата F-35.

Пентагона по-рано вече отложи покупка на изтребители F-35, опитвайки се да реструктурира разходите по програмата за разработка на тези самолети. В момента за по-късен период е пренесено производството вече на 224 изтребителя. Общо Lockheed Martin е получила от военните поръчки за доставка на пет партии изтребители малкосерийно производство (LRIP). В ранките на LRIP I Пентагона получи два самолета F-35, в LRIP II - 12, LRIP III - 17, LRIP IV - 31, а в рамките на LRIP V - 42 изтребителя. Ако поправките в плановете за покупки и производство бъдат одобрени, американското военно ведомство през следващите пет години няма да прави поръчки на такива самолети.

Общо военното ведомство на САЩ планира да получи 2443 изтребителя F-35, за създаването и покупката на които ще трябват 382 милиарда долара. Новите самолети ще постъпят на въоръжение във ВВС, ВМС и Морската пехота на САЩ. – Още за F-35

 
22.09.2011, 12:45

Идва новото американско предложение за F-16

През първата половина на октомври в България ще пристигне официална делегация от ВВС на САЩ и Lockheed Martin. Делегацията ще се срещне с представители на Министерството на отбраната и ВВС. Очаква се по време на посещението американското правителство в лицето на ВВС на САЩ да връчи на българската страна подобрено предложение за придобиване на изтребители F-16.

Успоредно с визитата на Lockheed Martin в София ще пристигнат и някои от подизпълнителите на фирмата по програмата F-16 като Pratt & Whitney. За втори пореден път след 2008 г. в България ще се проведе годишна работна среща на подизпълнителите на Lockheed Martin.

Вероятно подобреното американско предложение ще включва две опции - за нови и употребявани самолети F-16. В случай, че България се интересува от придобиването на нови изтребители, американското правителство би следвало да предложи дългосрочен заем за закупуването им. Към подобен подход проявяват интерес и други страни от региона като Румъния и Хърватска. Ако закупуването на нови самолети е неприемливо за страната ни от финансова гледна точка, тогава към нея ще бъде отправено предложение за употребявани, което е и втората опция. Няколко европейски страни в сътрудничество с централата на Lockheed Martin на Стария континент биха могли да предложат на България изтребители F-16 втора ръка. Сред тях са Белгия, Холандия, Португалия и Дания. Още за F-16

/Pan.bg/

 
22.09.2011, 12:40

Русия и Казахстан планират създаването на съвместна система за ПВО

Русия и Казахстан планират създаването на съвместна система за противовъздушна отбрана (ПВО), която може да се появи съвсем скоро. Това съобщи заместник-началникът на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Валерий Герасимов, цитиран от РИА Новости.

В момента системата за ПВО на Казахстан влиза в обединената система на Общността на независимите държави (ОНД).

„Вече имаме двустранни регионални системи за ПВО с Беларус и Армения. Планираме да създадем аналогична система за ПВО и с Казахстан”, обяви генерал Герасимов.

/ИА „Фокус”/

 
22.09.2011, 10:32

КГБ срещу „Тексим”

Началото на легендата „Тексим” се заформя като  класическа шпионска история. Френското разузнаване научава, че в България се подготвя крупна пратка оръжие за алжирските патриоти. Българското контраразузнаване организира дезинформационна операция. Пред очите на френски шпионин на наш кораб се товари оръжие. От тук нататък корабът е непрестанно под погледа на френското разузнаване. При пръв удобен случай плавателният съд се тараши основно.

Открити са само невинни машинарии. В същото време натовареният тайно в залив недалеч от Бургас кораб „Родина” пътува спокойно и необезпокояван пристига в Мароко с 10 000 тона оръжие. Сред посрещачите е крал Хасан Втори....... Прочети още

 
22.09.2011, 10:04

Украйна съкращава армията си до 184 хиляди човека

Парламента (Върховната Рада) на Украйна гласува за съкращаване на числеността на Въоръжените сили на страната през 2012 година с 8 хиляди човека.

Законопроекта предвижда към 31 декември 2012 година числеността на Въоръжените сили на Украйна да достигне 184 хиляди човека, в т.ч. 139 хиляди военнослужещи.

Новите показатели ще бъдат достигнати чрез оптимизация на състава и структурите на органите за управление, разформироване на неперспективни арсенали, бази и складове, създаване на части с постоянна готовност и мобилизационен резерв, оптимизиране на подразделенията за материално-техническо осигуряване на ВС на Украйна. – Още за ВС на Украйна

 
22.09.2011, 08:22

"Погледът на Горгона" - свръхсекретни шпионски спътници виждат всичко

Навършвайки 50 години от създаването си, свръхсекретната Националната разузнавателна служба (НРС) оставя зад себе си погрешната стъпка в осъществяването на една многомилиардна програма и пуска нови шпионски спътници срещу новите врагове като бомбаджиите от Ал Каида или севернокорейските ядрени инженери, казва шефът на службата.......... Прочети още

 
21 септември
 
21.09.2011, 22:30

Съветът по отбрана одобри проект на закон за резерва

Окончателен проект на Закон за резерва беше одобрен днес на заседанието на Съвета по отбрана под председателството на министър Аню Ангелов. Членовете на съвещателния орган към министъра на отбраната обсъдиха промените в проекта, които отразяват постъпилите предложения от войските и други ведомства.

Според промените Законът ще включва в своя обхват само резерва на въоръжените сили в мирно и военно време. Уреждат се обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на доброволен принцип в мирно и на задължителен във военно време. В изпълнение на Конституцията на Република България е уреден и въпросът с подготовката на гражданите за придобиване на знания и умения за действия, свързани с лична сигурност, действия при екстремни ситуации, защита на населението и отбрана на страната. За гражданите в средните училища тази подготовка е задължителна, а във висшите учебни заведения - доброволна.

На заседанието членовете на Съвета по отбрана обсъдиха още въпроси, свързани с осигуряване на транспорт, хранене, поддръжка на инфраструктурата и окомплектоването на формирования от Въоръжените сили.

На тяхното внимание беше представен също така Доклад за резултатите от изпълнението на Плана за развитието на въоръжените сили през първото полугодие на 2011 г.

Членовете на Съвета разгледаха и концепция за развитие на спортно-състезателната дейност в Българската армия и структурите, подчинени на министъра на отбраната, която да подпомогне дейността на военните спортни клубове и представителните отбори на Въоръжените сили.

/Пресцентър на МО/

 
21.09.2011, 22:20

САЩ ще създадат мрежа от тайни авиобази за борба с тероризма

Съединените щати ще създадат мрежа от тайни авиобази за борба с тероризма, пише вестник ”Вашингтон пост”. очаква се там да бъдат разположени безпилотни летателни апарати, които ще нанасят удари по терористични групировки в Сомалия и Йемен.

По информация на изданието, позоваващо се на пожелал анонимност американски военен източник, една от базите се строи в Етиопия. Страната е смятана от САЩ като основен съюзник в борбата срещу групировката „Аш Шабаб”, контролираща голяма част от Южна и Централна Сомалия, както и значителна част от столицата Могадишу. В контролираните от тях територии, екстремистите налагат законите на шариата в най-строгата им форма. Друга база за безпилотни самолети ще има на Сейшелите.

За борба с тероризма в Йемен ще бъде използвана база на ВВС на САЩ в Джибути.

/ИА „Фокус”/

 
21.09.2011, 22:02

Авиация с голяма буква

Трудностите по време на неотдавнашното демонстрационно изпълнение на петото поколение самолети T-50 в Жуковское не повлия на плановете на руските ВВС. Главнокомандващият авиацията Александър Зелин потвърди, че прототипите на новия самолет трябва да се появят в бойни части през 2013 г. А след още година-година и половина серийните машини от пето поколение ще бъдат вече на въоръжение във Военновъздушните сили.... Прочети още

 
21.09.2011, 21:37

ВВС на САЩ провериха възможностите на B-1B за поразяване на морски цели

бомбардировач B-1B Lancer

Американските ВВС проведоха първите изпитания с бомбардировача B-1B Lancer за нанасяне на удари по морски цели, съобщава Jane's. В изпитанията участие са взели самолети от 53-то бомбардировъчно авиокрило на 337-ма изпитателна ескадрила, влизаща в състава на авиобаза Дайес в Тексас. Колко точно B-1B са били задействани, не се уточнява.

По време на изпитателните полети Lancer е хвърлил десет унифицирани боеприпаса JDAM: две 225 килограмови бомби GBU-54 с лазерно насочване, шест 225 килограмови коректируеми бомби GBU-38 и две сбоднопадащи 900 килограмови бомби GBU-31. Боеприпасите са хвърляни по високоманеврени надводни цели.

Основните задачи на проведените изпитания са били проверка на работата на новото програмно осигуряване на самолетите, контейнерите за целеуказване AN/AAQ-33, а също и отработване на тактики и методи за използване на 1B над морето. В момента ВВС на САЩ се занимават с разработката на няколко концепции за използване на Lancer, включително и възможността за оказване на поддръжка на сухопътните войски от въздуха. Разширяването на възможностите на B-1B стои на дневен ред за ВВС от 1995 година, когато Lancer престана да бъде носител на стратегическо ядрено оръжие. – Още за В-1В

 
21.09.2011, 16:50

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС във Вроцлав, Полша

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава утре, 22 септември, за Вроцлав, Полша, където ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС в рамките на полското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

В трите работни сесии на срещата ще се дискутират военните операции на ЕС, развиването на способностите на Съюза и партньорствата с други международни организации (НАТО и ООН).

В условията на намалени бюджети за отбрана на държавите-членки на ЕС, основен акцент в обсъжданията ще бъде предизвикателството да се постигне „повече с по-малко” в областта на отбраната и сигурността.

/МО/

 
21.09.2011, 16:41

Какво е бъдещето на вертолетите „Бел” 206?

Вертолетите „Бел” 206 от състава на българските ВВС се нуждаят от ремонти, инспекции и доставки на резервни части. Част от ремонтните дейности са свързани с вертолет „Бел” 206, борд 04.

Припомняме, че вертолет „Бел” 206, борд 04 бе отдаден с договор на фирма за аерофотографиране. В хода на изпълнението му се появява пукнатина във фюзелажа и вертолетът е изпратен за проверка в Германия. В този момент настъпва спор между фирмата и МО, за това кой трябва да поеме разходите за тази проверка.

Останалите вертолети „Бел” 206 се намират в авиобаза Крумово и се нуждаят от инспекции на двигателите. Шестте вертолета са доставени през 1999 г. съответно на 18 юли (2 броя – борд 01 и 02) , 23 август (1 брой – борд 03), 24 август (1 брой - борд 04) и 12 септември (2 броя – борд 05 и 06).

Първите пилоти, усвоили вертолета в САЩ, в учебния център на „Белхеликоптер”, са бригаден генерал Стефан Петров, полковник (сега бригаден генерал) Златко Златев – инструктори, майор Крум Семов и майор Димитър Бабачев – тестпилоти и капитан Георги Абаджиев и капитан Юрий Симеонов – пилоти.

Междувременно през втората половина на юли т.г. вертолет „Бел” 206, борд 01 извърши полети в авиобаза Крумово в навечерието на 50-годишния юбилей на базата, който ще бъде отпразнуван през октомври.

Вертолетите „Бел” 206 са изключително необходими на българските ВВС, защото изпълняват широк кръг от задачи. Да се надяваме, че ще бъдат възстановени в кратки срокове и отново ще ги видим в небето на България.

/Pan.bg/

 
21.09.2011, 13:32

Германският министър на отбраната представи план за реформирането на армията

Министърът на отбраната на Германия Томас де Мезиер днес представи подробни планове за съкращаване на числеността на въоръжените сили на страната, съобщава радио „Дойче веле”.

Предвижда се числеността на Бундесвера да не надвишава 185 000 военнослужещи. В момента германските войници са около 220 000.

Планираните съкращения ще засегнат преди всичко сухопътните войски. Тяхната численост ще бъде намалена почти наполовина до 57 570 души.

/ИА „Фокус”/

 
21.09.2011, 13:16

Българската армия - агония в зоната на експериментите

Когато разполагаш с подготвени кадри, можеш да разрешаваш с тях възникналите проблеми. Когато нямаш такива, създаваш проблемна област. Това в пълна степен важи и за отбраната на страната. Тогава вадиш от “нафталина” някой пенсиониран генерал с богато и разнообразно политическо минало и го правиш военен министър. Какво да се прави? Пълна кадрова и интелектуална немощ… В България не е важно генералът да е професионалист, а да се държи като политик. Така го забелязват, харесват го и му правят шеметна кариера. Армията не е важна. Важни са генералите-политици с наполеоновска осанка и амбиции… После казваш, че този генерал е “министърът-експерт”… и дори твърдиш, че е “най-добрият за последните 20 години”. Така ли е всъщност, или отново някой се опитва “да преметне електората”?....... Прочети още

 
21.09.2011, 12:27

Военни учения „Център-2011”

Кораби на руската Каспийска флотилия пристигнаха в северната и централната част на Каспийско море за участие в стратегическите учения „Център-2011” на Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От Русия в маневрите са задействани близо 1000 военни, 10 кораба, десантни катери и спомагателни кораби, както и близо 20 единици военна и специална техника.

Резултатите от това мащабно мероприятие ще бъдат отчетени на 27 септември на руския полигон Чебакул в Челябинска област.

 
21.09.2011, 09:09

Военни ще вземат участие в честванията на Независимостта на България

Военнослужещи от Българската армия ще вземат участие в честванията по повод 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на МО.

Военнослужещи от Българската армия ще вземат участие в честванията по повод 103-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на МО.

На 21 септември представителни подразделения и военен духов оркестър от военно формирование 34750-Карлово на Сухопътни войски ще участват в тържествения ритуалпо поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение в с. Климент, община Карлово.

Почетният караул и представителният духов оркестър на Военноморските сили ще участват в тържествения ритуал по издигане на знамената и поднасяне навенци и цветя в гр. Балчик.

На 22 септември почетен караул от видовете въоръжени сили ще участва в тържествения ритуал по издигане на знамената пред Общината в гр. Бургас и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите пред Военния клуб в града.

Почетният караул и представителният духов оркестър на Сухопътни войски ще участват в провеждането на тържествения ритуал на площадСтефан Стамболовв гр. Плевен.

Военнослужещи от военно формирование 34 200 – Шумен ще участват в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите на площадКристалв града.

Военнослужещи от военно формирование 24 150 – Стара Загора ще участват в тържественото отбелязване на Независимостта на България в града.

Почетният караули представителният духов оркестър на Военноморските сили ще участват в тържествения ритуал по издигане на знамената и поднасяне на венци и цветя на площадНезависимоств гр. Варна.

На 25 септември почетният караул и представителният духов оркестър на ВМС ще участват в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в гр. Добрич.

/БГНЕС/

 
21.09.2011, 09:05

Спряха конкурсите за нови бойци

В момента свободните места за редници в цялата армия са към 1200. Само в най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски, има 830 незаети щата.......... Прочети още

 
21.09.2011, 08:59

От Байконур успешно стартира ракета-носител „Протон”

От космодрума Байконур успешно бе извършен старт на ракета-носител „Протон”, тя ще изведе в орбита космическия апарат "Космос 2473" на руското министерство на отбраната, предаде радио „Маяк”.

Бойните разчети на руските Космически войски осигуриха контрол на провеждането на старта чрез средствата на наземния комплекс за управление.

 
21.09.2011, 08:57

Иран разработва ракети, превъзхождащи руският комплекс С-300

Ирански експерти са в процес на разработване на по-усъвършенстван зенитно-ракетен комплекс от руския С-300, съобщава иранската „Прес ТВ”, предаде РБК.

„Недостатъците и дефектите на руските С-300 бяха отчетени и преработени, като създаването на концептуалния модел на новия ирански комплекс вече е завършено”, заяви командирът на звеното за противовъздушна отбрана в иранските въоръжени сили, бригаден генерал Фарзад Исмаили.

Генералът допълни, че на въоръжение в иранския комплекс Бавар 373 ще има три вида ракети тип „земя-въздух”, разработени за поразяване на различни цели.

/ИА „Фокус”/

 
21.09.2011, 08:50

Elbit Systems успешно завърши приемо-предавателните изпитания на първата 30-мм купола UT30BR, предназначена за бразилската армия

Бронетранспортьор IVECO 6X6 Guarani

Израелската компания Elbit Systems Ltd обяви, че тя успешно е завършила приемо-предавателните изпитания на първата 30-мм купола UT30BR с дистанционно управление, интегрирана в бразилския бронетранспортьор IVECO 6X6 Guarani.

Куполата с дистанционно управление е била изпратена в изпитателния комплекс CAEx на бразилската армия в Рио де Жанейро, за изпитания на всички оперативни функции, а също и за стрелба по статични и движещи се цели. Изпитанията са завършили успешно, като те са потвърдили съответствие на куполата на всички изисквания на клиента.

През 2009 г. след сравнение с водещи световни производители на куполи Elbit Systems беше избрана за доставка на дистанционни куполи за сухопътните войски на бразилската армия. Това е многогодишна програма, която има голям потенциал за компанията относно ръста на покупките в бъдеще.

В началото на 2011 г. бразилския филиал на Elbit Systems, AEL SISTEMAS SA ("AEL"), получи рамков контракт за доставка на 30-мм куполи UT30BR с дистанционно управление за сухопътните войски на бразилската армия, в рамките на общия проект Guarani.

Дистанционните куполи на Elbit Systems представляват комплекс, включващ 30-мм автоматично оръдие, 7,62-мм сдвоена картечница, система за лазерно облъчване (LWS), панорамен прицел на командира и димови гранатомети. Куполите са стабилизирани в двете плоскости, като имат възможност за автоматично съпровождане на целите. - Още бойни модули

 
21.09.2011, 00:04

До края на септември американският контингент в Ирак ще бъде съкратен до 30 хил. души

В Ирак до края на този месец числеността на американския контингент ще бъде съкратена до 30 хил. души, съобщи ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отново подчерта, че администрацията на президента Барак Обама е решена да изпълни обещанието си и да изтегли всичките си войски от Ирак до 31 декември тази година, което се определя от споразумението с Багдад, подписано през ноември 2008 г.

„В момента водим преговори с иракското правителство за сключването на стратегически договор, регламентиращ нашите бъдещи отношения. Ирак в момента се сблъсква с големи политически проблеми и иракчаните трябва сами да решат какви отношения желаят да имат с нас”, допълни адмиралът. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
20 септември
 
20.09.2011, 23:31

Исламабад и Вашингтон подписаха споразумение за количеството на войските в Пакистан

Между Вашингтон и Исламабад е подписано ново споразумение, регламентиращо количеството на американските войски, разгърнати в Пакистан, съобщи източник в Белия дом, цитиран от РБК.

Според новия документ в ислямската република едновременно могат да се намират до 150 американски военни специалисти, което два пъти по-малко, отколкото по-рано. Освен това броят на инструкторите в подразделенията със специално назначение могат да бъдат не повече от 10 души.

Подписаното споразумение е временен компромис между страните, тъй като Пакистан настоява за пълното изтегляне на американските военни от своя територия, а САЩ не желаят да изгубят този важен за себе си регион.

/ИА „Фокус”/

 
20.09.2011, 23:25

Израел иска самолети в Гърция от страх, че Турция ще нападне  

Израел е поискал от Гърция да й разреши да разположи израелски военни самолети в няколко гръцки военни бази, опасявайки се, че Турция може да нападне Израел, предаде македонската телевизия Канал 5.

Според гръцкия в. "Катимерини" Израел е избрал за разполагане на самолетите си гръцкия остров Кастелоризо, който е близо до турското крайбрежие, както и едно място в Южен Кипър.

Изданието отбелязва, че правителството на Георгиос Папандреу било запознато с "неморалното" искане на Израел, но в кабинета имало дълбоки противоречия по този въпрос.

Традиционно добрите отношения между Анкара и Тел Авив се влошиха миналата година, когато израелски командоси убиха 9 турски активисти от хуманитарен конвой, предназначен за ивицата Газа.

 
20.09.2011, 22:07

Руски кораби в Тихия океан

Отряд руски кораби на Тихоокеанския флот заминаха на посещения от далекоизточното пристанище Владивосток за Япония, САЩ и Канада. В състава на отряда влизат гвардейският ракетен крайцер „Варяг”, танкерът „Иркут” и морски буксир.

В японското пристанище Майдзуру руските моряци ще участват в съвместно учение с японските сили за самоотбрана. На Марианските острови руските моряци с колеги от САЩ ще проведат учението „Тихоокеански орел-2011”. И накрая корабите ще посетят канадския Ванкувър. В началото на декември руските кораби ще се завърнат в родината си.

 
20.09.2011, 21:36

Мексико получи първият транспортен самолет Spartan

 Sамолет C-27J на мексиканските ВВС

Италианската компания Alenia Aeronautica е предала на министерството на отбраната на Мексико първият от поръчаните от тази страна четири военнотранспортни самолети C-27J Spartan, съобщава Flightglobal.

Самолетът извърши демонстрационен полет в мексиканското небе на празника на независимостта на страната на 16 септември 2011 година. Очаква се останалите три самолета Мексико да получи до края на 2012 година.

Контракт за доставка на Мексико на транспортни самолети Spartan беше подписан през юли 2011 година, като сумата на сделката е около 200 милиона долара. Според условията на съглашението, мексиканските ВВС освен самите самолети ще получат резервни части, инструменти и оборудване за наземно обслужване на самолетите.

Spartan е способен да развива скорост до 602 километра в час и да извършва полети на разстояние до 1,9 хиляди километри. Товароподемността на самолета е 11,5 тона, като може да бъдат превозвани до 60 военнослужещи, 46 десантника или 36 ранени на носилки с шест медици. – Още за Spartan

 
20.09.2011, 20:46

Защо е важно да имаме въздушна мощ

Държава без военновъздушна мощ не респектира. Нито своите противници, нито е ценена от съюзниците си.

Доказва го не само историята, но най-вече съвремието. Върховите технологии днес са във военната авиация. Вижте само кои армии имат най-модерните самолети, как разрешават различните конфликти и ще се убедим в безспорните предимства на Военновъздушните сили. Много често резултатите от действията им са най-добрите аргументи за политиците около масата на преговорите. Като командир на българските ВВС не само защитавам тази позиция, но опитът, включително и службата ми на международни длъжности, потвърждава, че това ще е и бъдещето........... Прочети още

 
20.09.2011, 17:43

Кой изтребител ще смени МиГ-29 в руските ВВС?

Независимо от увеличаващият се брой на закупени съвременни самолети за руските ВВС, те може скоро да се окажат в крайно неприятна ситуация. Лекият изтребител МиГ-29, един от двата основни руски изтребители (заедно със Су-27) вече е остарял морално и физически , а в близко бъдеще не е планирано кой самолет ще го замени, пише вестник "Известия". Така Русия няма какво да противопостави на американския изтребител пето поколение F-35, който независимо от всички проблеми, ще бъде пуснат в производство в минимум два варианта - F-35A за ВВС и палубен F-35C за ВМС. САЩ и съюзниците им ще закупят общо над 2000 изтребителя.

Единственият перспективен самолет, който би могъл в близко време да замени МиГ-29 е създаденият на негова база МиГ-35. Но неговото бъдеще също е поставено под въпрос, особено след отпадането му от конкурса на индийските ВВС за нов среден многофункционален изтребител.

"ВВС все още не са се отказали от МиГ-35, но шансовете му не са големи. При тези цени е по-добре да се купят допълнително Су-30 или Су-35. По-реален вариант е капитален ремонт и модернизация на сега намиращите се на въоръжение изтребители МиГ-29”, информира вестника източник от ВВС.

МиГ-35 е изтребител четвърто поколение и практически всички възможности за усъвършенстване са изчерпани. А максималното му тегло (около 30 тона) и цената (над милиард рубли) плътно се доближават до показателите за тежки изтребители.

Сегашните планове за обновяване авиационния парк на руската тактическа авиация са свързани основно със закупуване на тежки изтребители от марката „Су” - Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-35С. В перспектива основен изтребител на ВВС на Русия трябва да стане самолетът пето поколение Т-50 (ПАК ФА), но той също се отнася към класа на тежките изтребители. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 17:14

Индия ще проведе изпитания на подобрена версия на балистичната ракета Agni II

Балистична ракета Agni II

Индия ще проведе изпитания на подобрената версия на балистичната ракета със среден обсег на действие Agni-II - Agni-II Prime, съобщава Aviation & Aerospace. Очаква се запуска на ракетата да бъде извършен до края на месец септември 2011 г. Подробности за това, къде ще се проведе пуска на Agni-II Prime и какъв тип изпитания престоят, за сега не е известно.

От базовата версия Agni-II Prime се отличава с увеличената от две на три хиляди километра далечина на полета, а също и с усъвършенстваните системи за навигация и насочване. При това размерите на модернизираната ракета остават същите – височина 20 метра, диаметър – един метър. Agni-II, както и нейната предшественица, може да носи обикновена или ядрена бойна глава.

През месец октомври 2010 година излезе информация, че в Индия е разработен още един модернизиран вариант Agni-II - Agni-II Plus. За създаването на подобрената ракета обяви генералния директор на Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия Виджей Кумар Сарасват, който отбелязва, че Agni-II Plus след серия летателни изпитания ще бъде приета на въоръжение.

Agni-II Plus трябва да запълни нишата между балистичните ракети Agni-II и Agni-III с обсег на действие две и 3,5 хиляди километра съответно. – Още индийски ракети

 
20.09.2011, 16:30

Отмениха забраната гейове да служат в армията на САЩ

В САЩ официално отмениха политиката "Не питай, не казвай", която забранява на хора с открита хомосексуална ориентация да служат в американската армия. По този повод Пентагонът обяви, че е готов за настъпващата нова ера във въоръжените сили на САЩ.

Съгласно политиката "Не питай, не казвай" гейовете и лесбийките имаха право да служат на родината си, ако не заявяват открито сексуалната си ориентация, а командващите им нямаха право да ги питат за сексуалните им предпочитания.

Над 14 500 хомосексуални военнослужещи са били уволнени от армията по досега действалите разпоредби. Сега те ще могат да се върнат отново на работа.

През декември миналата година президентът Барак Обама подписа закон за отмяна на политиката, която беше въведена от администрацията на Бил Клинтън през 1993 г. Дотогава армията беше напълно затворена за гейове. Действащите досега норми за лично поведение обаче, които забраняват публични демонстрации на близост, остават в сила.

/Tvevropa.cpm/

 
20.09.2011, 14:32

Индия избра победителя в конкурса за нов учебен самолет

Министерството на отбраната на Индия е определило победителя в тендера за доставка на 75 учебни самолета на обща стойност 601.4 милиона долара, съобщава TNN. Това е учебно-тренировъчният самолет РС-7 Mk.II на швейцарската компания Pilatus, който ще замени остарелите индийски HPT-32, полетите на които практически са напълно забранени.

Очаква се договорът да бъде подписан до края на тази година или началото на следващата. Проблемът е в това, че Министерството на отбраната на Индия е оформило всички документи и заявки, които трябва да бъдат одобрени от Съвета на министрите по сигурността(CCS), но заявката за финансиране на проекта все още е във финансовото министерство. Последното има съмнения за нередности поради доста по-ниската цена, предложена от швейцарската фирма спрямо останалите участници - Hawker-Beechcraft, KAI, EADS и Grob Aircraft, участващи съответно с T-6C Texan II, KT-1 Ungbi, PZL-130 Orlik TC-II и G120TP.

Междувременно индийските ВВС се нуждаят спешно от замяна на остарелите 114 самолета HPT-32 и 137 Kiran I\II, които не могат да осигурят необходимата подготовка на летците от реактивната авиация. Смята се, че слабата подготовка на пилотите е една от основните причини за многото загуба на бойни самолети през последните години. От 1970 година са загубени около 1000 самолета и вертолета, като в 40% от случаите причината е в човешкия фактор. – Още за Pilatus

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 14:30

Сърбия едва ли ще ни прости за Косово

България изпуска шанса да удари едно рамо на диалога между Белград и Прищина.

 
20.09.2011, 13:26

PC-12 ще се завърне в България в края на годината

Очаква се транспортния самолет PC-12 да се завърне в България в края на т.г. Изпълнението на плана за възстановяване на самолета от Pilatus Aircraft Ltd. продължава в Станс, Швейцария.

Към настоящия момент са извършени в пълен обем всички дейности за проверка на херметичността на кабината на PC-12. Също така е изпълнен и задължителен сервизен бюлетин, свързан с поддръжката на двигателя. Очаква се обучението на българския пилот да започне през втората половина на октомври т.г. В програмата за обучението му са включени теоретичен курс с продължителност 5 дни и практически курс с продължителност 7 дни.

Заедно с PC-12 и българския пилот в авиобаза Враждебна в края на годината трябва да пристигне и пилот инструктор от Pilatus Aircraft Ltd. Той ще окаже техническо съдействие и подкрепа на българската страна и ще извърши полет с българския пилот на PC-12 в района на София.

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 13:16

„Северная верфь” получи държавни гаранции за изпълнение на държавните отбранителни поръчки

 Лого на корабостроителницата

Руската корабостроителница „Северная верфь”, влизаща в Обединената промишлена корпорация, получи гаранции от правителството на Русия на обща стойност от няколко десетки милиарда рубли за изпълнение на държавните поръчки, съобщава „РИА Новости”.

Съответното разпореждане на правителството N1575-р от 8 септември 2011 година е подписано от премиера на РФ Владимир Путин. Според този документ, държавните гаранции са предоставени до края на 2015 година.

Предоставянето на тези гаранции означава началото на стабилно финансиране и серийно строителство на кораби за ВМФ на Русия. В рамките на Държавния план за въоръженията-2020, „Северная верфь” до 2018 г. трябва да сдаде на Министерството на отбраната на РФ серия от шест корвети проект 23180 и 23185 (модернизиран проект 23180) и до 2020 година – серия от шест фрегати проект 22350. Сега в корабостроителницата се строят четири корвети проект 20380, две фрегати проект 22350 и специален голям разузнавателен кораб (заводски номер 787) проект 18280. – Още за ВМФ на Русия

 
20.09.2011, 09:18

Авиацията на НАТО в операцията „Обединен защитник”

В течения на петте месеца на операцията „Обединен защитник” авиацията на НАТО е изиграла важна роля в поддръжка на силите на Преходният национален съвет (ПНС) на Либия, съобщава френският "Ер е космос". Изпълнени са около 20 000 бойни полета, в резултат на които са унищожени около 5000 земни цели, в това число над 800 танка и артилерийски системи..

От 1 април до края на август самолетите от ВВС на САЩ са извършили 5136 полета, от които 1210 са били срещу земни цели. В повечето от случаите ударите са били нанесени с БЛА „Predator”.

За същия период ВВС и морската авиация на Франция са налетели над 20 000 часа за изпълнение на бойни задачи срещу Либия. От тях 3600 са на палубната авиация, действаща от самолетоносача "Шарл де Гол". От 19 март до края на август бойните самолети на Франция, действащи от летищата и от самолетоносача, са изпълнили 1700 полета, от които 850 за нанасяне на удари по земни цели и контрол на въздушното пространство, 360 разузнавателни полета, 167 полета на AWACS и 260 полета за дозареждане на самолети във въздуха. От универсалния вертолетоносач „Мистрал” е действала смесена хеликоптерна група в състав от 20 хеликоптера на ВВС и армейската авиация на Франция.

Кралските ВВС на Великобритания действат от италианската военновъздушна база Gioia del Colle с 16 самолета Tornado GR4 и шест Typhoon. От базата „Marham” във Великобритания са осъществени две бомбардировки над Либия – през нощта на 10 август с шест самолета Tornado и на 25 срещу 26 август също с изтребител-бомбардировачи Tornado.

До 25 август осемте канадски CF-18 „Hornet” са изпълнили 700 бойни полета от базата Трапани, Сицилия.

ВВС на Норвегия прекратява участието си в операцията на 1 август. Дотогава са извършени 596 полета с общ нальот от 2000 часа и са хвърлени 542 бомби. Първоначално са участвали шест изтребители F-16AM/BM, като впоследствие бройката им е намалена на четири.

Шестте датски F-16 са изпълнили над 500 полета, а тези на ВВС на Белгия – 448 полета и са хвърлили 365 бомби.

Италия участва в операцията първоначално с изтребители Tornado и Hurier, а от редата на август и ударните БЛА MQ-9 Reaper (Predator B). Министерството на отбраната на Италия не е предоставило информация за броя на полетите и налетените в хода на операцията часове.

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 09:13

Renault ще усилва бронята на френските бронетранспортьори

Renault VAB Mark II 6x6

Командването на сухопътните войски на Франция е сключило с компанията Renault Trucks Defense контракт за доставката на няколко стотин комплекта за брониране на бронетранспортьорите VAB, съобщава Defense News. Аналогично съглашение бе подписано и през месец ноември 2010 година, като общата стойност на двата контракта е 80 милиона евро.

Бронетранспортьорите VAB с подобрена защита ще постъпят на въоръжение във френския контингент в Афганистан.

Новата броня осигурява защита на VAB от реактивни гранати, мини и самоделни взривни устройства. Според контракта, подписан през месец ноември миналата година, Renault трябва да подобри защитата на сто бронемашини. Количеството на машините, които трябва да бъдат модернизирани в рамките на новия контракт, не се уточнява.

В момента на въоръжение СВ на Франция имат около 4000 бронетранспортьора VAB. Тези машини при маса от 13,8 тона са способни да развиват скорост до 90 километра в час. VAB са способни да преодоляват и водни прегради със скорост до осем километра в част и да превозват до десет военнослужещи. От 2015 година се планира постепенна замяна на VAB с новите бронетранспортьори VBMR.

 
20.09.2011, 08:25

Първи полет с биогориво на самолет за РЕБ EA-6B Prowler от ВМС на САЩ

На 16 септември самолет за РЕБ EA-6B Prowler от ВМС на САЩ извърши за първи път полет с биогориво. „Стремителното движение на ВМС на САЩ към енергийна независимост от нефтопродуктите продължава. Поредна стъпка към тази независимост е първият изпитателен полет на самолета за радиоелектронно противодействие EA-6B Prowler с биогориво”, съобщава официалният сайт на Министерството на отбраната на САЩ.

Самолетът е бил зареден със смес от традиционния керосин JP-5 и органично биогириво на основа на растението Сamelina в съотношение 65 на 35 %.

До сега за полети с биогориво са сертифицирани следните самолети от ВМС на САЩ:F/А-18E/F, MH-60S, F/A-18D, Т-45 и конвертоплана MV-22. Предстои към програмата да бъдат включени и изтребителят AV-8B Harrier и палубният БЛА Fire Scout.

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 07:51

На 26 септември откриват учебна година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

На 26.09.2011 г. (понеделник) в 10.00 часа във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” ще бъде открита новата учебна 2011/2012 година. Тържеството ще се проведе в зала “Вапцаров” в училището. Програмата предвижда: посрещане на бойното знаме на училището, слово на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” проф. д.в.н. капитан І ранг Боян Медникаров по случай откриването на новата учебна 2011/2012 година, приветствия и тържествено връчване на почетен кортик на изявен курсант от завършващия випуск.

Тържеството по случай откриването на новата учебна година ще завърши с академична лекция на командира на българските Военноморски сили контраадмирал Пламен Манушев и на управителя на Българската  национална асоциация по корабостроене и кораборемонт инж. Светлин Стоянов (възпитаник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”).

/Морски вестник/

 
20.09.2011, 07:35

Катастрофа с американски военен хеликоптер AH-1W

Вчера в 13:30 часа местно време хеликоптер AH-1W Super Cobra на Морската пехота на САЩ се е разбил в района на базата Пендлетън, Калифорния. Двамата летци са загинали.

Започнато е разследване на причините за катастрофата.

В района на инцидента е избухнал пожар, обхванал площ над 200 декара. Още за AH-1W

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 07:30

F-22 ще започнат отново полети

Министърът на ВВС на САЩ Michael Donley и началникът на Щаба на ВВС генерал Norton Schwartz са одобрили план за възстановяване след четири месечно прекъсване на полетите с F-22 Raptor. Командирът на Авиационното бойно командване бе забранил полетите с F-22 на 3 май 2011 след 12 отделни инцидента, при които летците са имали симптоми на хипоксия.

Планът за възстановяване на полетите е фокусиран върху безопасността на летците и бойната готовност. Ще бъдат извършени комплексни технически проверки, тренировки със височинното и кислородно оборудване и системи и продължаване на събиране на данни.

Планът отчита индивидуалната подготовка на летците, предвижда проверки на цялото височинно и кислородно оборудване на изтребителите. В програмата са включени редица други мероприятия, като психологически тестове на пилотите и допълнително защитно оборудване за летците. Разрешават се отново и полети на F-22 на височина над 15000 метра.

Първоначално до полети ще бъдат допуснати летците-инструктори и командирите , като постепенно ще се включи и останалия летателен състав.

F-22 Raptor е приет на въоръжение през 2005. В рамките на продължаващата операция Noble Eagle са извършени над 300 полета. На ротационен принцип с F-22 се носи бойно дежурство в Тихоокеанския регион и Южна Азия в подкрепа на Програмата за регионална сигурност на Държавния департамент на САЩ (споразумения между САЩ и техните чуждестранни съюзници за установяване на сътрудничество в областта на отбраната, поддържане на регионална сигурност и възпиране на потенциална агресия). – Още за F-22

/Pan.bg/

 
20.09.2011, 07:19

Министрите на отбраната на САЩ и Израел са провели среща в Пентагона

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак и американският му колега Леон Панета са провели разговор за „политическите промени в региона” по време на среща в Пентагона, предаде АФП.

Двамата са подчертали значението на отношенията между САЩ и Израел в областта на сигурността, а Панета е отбелязал ангажимента на Вашингтон да поддържа качественото военно предимство на Израел в Близкия изток.

Двамата министри са разговаряли още за Иран, политическите промени в региона, антитерористичната борба и състоянието на световната икономика.

/ИА „Фокус”/

 
19 септември
 
19.09.2011, 23:24

Британски войник е загинал в Афганистан

Британски войник е загинал в понеделник в афганистанската провинция Хелманд при престрелка с екстремисти, предаде АФП.

Войникът е загинал по време на патрулиране съвместно с афганистански войници в областта Нахр-е-Сарай. Патрулът е попаднал в засада, при което е възникнала престрелка.

/ИА „Фокус”/

 
19.09.2011, 22:00

Ще покажат новото руско оръжие на военните наблюдатели на ОССЕ

Най-новите образци на руското въоръжение, в частност, изтребителите МиГ-31 и новият хеликоптер Ми-28Н „Нощен ловец”, ще бъдат демонстрирани на група военни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които пристигнаха днес в Санкт Петербург. Тяхната визита ще продължи една седмица.

Групата инспектори е в Русия с съответствие с изискванията на Виенския документ от 1999 година за сигурността в Европа. Този документ предвижда, един път на 5 години експерти от държавите-участнички в ОССЕ да посещават различни страни и да се запознават със ситуацията във въоръжените им сили и новата им военна техника.

Руските военни участват в аналогични мероприятия в чужбина.

 
19.09.2011, 20:54

До края на 2011 г. Украйна ще предаде на ВВС на Индия третата партида модернизирани самолети Ан-32

Ан-32

До края на 2011 г. Украйна ще предаде на индийските ВВС третата партида о модернизирани военнотранспортни самолети (ВТС) Ан-32 (пет машини), съобщава пресслужбата на „Укрспецэкспорт”.

Втората партида ВТС Ан-32  (пет машини), които бяха предадени на ВВС на Индия в рамките на контракт за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на 105 самолета от този тип, след проведена церемония по предаване на авиотехниката на клиента замина от Киев за Канпур.

Първата партида модернизирани ВТС Ан-32 (пет машини) беше предадена на индийската страна през месец май т.г.

 
19.09.2011, 20:31

Министерството на отбраната на Великобритания официално обявиха името на петата атомна подводница проект „Astute

Военното ведомство на Великобритания обяви официалното име на петата атомна подводница от проекта „Astute”. Тя ще се нарича „Anson в чест на адмирала от британския флот George Anson (1697-1762 г.). Още за АП проект „Astute

 
19.09.2011, 20:15

Военно формирование 44220 – Пловдив провежда тридневно тактико-специално учение по CREVAL

Тридневно тактико-специално учение по CREVAL за потвърждаване на способностите на инженерна рота от военно формирование 44220 – Пловдив се провежда от днес, 19 септември, на полигона край с. Козаново и на учебния полигон „Мулдава”.

Командир на ротата е старши лейтенант Калоян Рашков.

Учението е в изпълнение на националния план за сертификация на декларираните сили от Българската армия за НАТО и План за подготовка на офицерите, щабовете и войските от Сухопътни войски през учебната 2011г.

На учението присъстват двама наблюдатели от Щаба на силите за развръщане в Мадрид.

/МО/

 
19.09.2011, 18:39

В рамките на летателните изпитания на изтребителите Су-35 са извършени над 300 полета

Су-35

Над 300 полета са извършени с изтребители Су-35 в рамките на програмата за летателни изпитания, съобщава пресслужбата на компанията „Сухой”.

В момента самолетите Су-35-1,2 са предоставени на 929-ти Държавен летателно-изпитателен център за държавни съвместни изпитания, като от 15 август са започнали изпълнението на съгласуваната програма. Към нея е включен и първият сериен Су-35С-1.

На Су-35-1,2 са изпълнени предварителните летателни изпитания, по време на които напълно са били потвърдени заложените основни летателно-технически характеристики на комплекса на бордовото оборудване и характеристиките за свръхманевреност, проверени са характеристиките за устойчивост и управляемост, характеристиките на силовата установка, работата на навигационната система. Достигната е максимална скорост съответно от 1400/2400 км/ч. и таван - 18 хиляди метра. Далечината на откриване на цели в режим „въздух-въздух” е над 400 км. Това съществено превишава аналогичните показатели на намиращите се на въоръжение самолети. Комплексът е готов за провеждане на изпитания за бойно използване.

Анализът на изпълнения обем от работи позволява още днес да се направи извода за това, че Су-35/Су-35С притежават значително по-добри летателно-технически характеристики в сравнение с намиращите се на въоръжение аналогични машини, а монтираното бордово оборудване позволява да се решават по-широк спектър от задачите, определени в тектико-техническото задание.

Заложените в самолета потенциални характеристики осигуряват превъзходството над всички тактически изтребители поколение 4 и 4 + (тип „Рафал” и EF 2000, модернизираните изтребители тип F-15, F-16, F-18 и „Мираж- 2000”). – Още за Су-35

 
19.09.2011, 17:26

Сърбия разширява географията на износа на отбранителна продукция

Министрите на отбраната на Сърбия и Индонезия Драган Шутановац и Пурномо Юсгианторо на 15 септември подписаха в Джакарта съглашение за сътрудничество в сферата на отбраната.

Според информация на сръбските СМИ, съглашението предвижда сътрудничество на двете страни както във военната, така и във военно-техническата области, а също и в обучението на военни кадри.

Делегация на ВПК на Сърбия е представила в Индонезия възможностите на сръбската военна промишленост. Водели са се преговори и за възможно съвместно излизане с военна продукция на пазарите на трети страни.

До момента единственото експортно съглашение в сферата на ВТС между Сърбия и Индонезия е контракта, подписан през 2007 година за доставка на 405 РПГ M80 Zolja. Доставките са реализирани през 2008 година.

 
19.09.2011, 16:47

Начало на ученията „Център-2011”

На територията на Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан започват най-мащабните военни маневри през тази година – стратегическите учения „Център-2011”.

В ученията се привличат поделения на Въоръжените сили на членките на Организацията на договора за колективна сигурност – Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан – до 12.000 военнослужещи и оперативни групи на силовите структури на Руската Федерация, ще бъдат задействани близо 50 самолета, 1000 единици военна техника, до 10 бойни и спомагателни кораба.

 
19.09.2011, 16:43

Китай изстреля комуникационен спътник

Китай успешно изстреля спътник за съобщения. Ракетата-носител стартира от космодрум „Сичан” в провинция Съчуан на югозапад в страната.

Апаратът е създаден и произведен в Китайската академия за космически технологии. Той е предназначен за предоставяне на комуникационни услуги на територията на Китай.

 
19.09.2011, 16:37

Румъния замрази преговорите за закупуване на F-16 поради липса на пари!

Румънското министерство на отбраната е замразило преговорите за закупуване на употребявани американски F-16, тъй като не е в състояние да намери необходимите средства. Това заяви самият румънският президент Траян Бъсеску, след като му бе представен доклад от МО. Според него, процесът на закупуване на самолети ще бъде възобновен, когато правителството разработи план за дългосрочно финансиране на този важен военен проект.

"Ние не чувстваме натиск от страна на САЩ по отношение на закупуването на изтребители, обаче след като сме в НАТО, ние се ангажираме да осигурим 48 бойни самолета, които са съвместими със стандартите на НАТО" - каза Бъсеску в интервю за румънския частен телевизионен канал ProTV.

Румъния обяви намерението си да придобие 24 използвани F-16 от САЩ през март 2010 година. Размерът на потенциална сделка бе на стойност $ 1.3 милиарда. Според плана, разработен от Министерството на отбраната на Румъния първо трябва да бъдат купени втора ръка F-16, а до 10 години - още 24 нови F-16 Block 50 или Block 52. След това МО планира да закупи 24 броя F-35 Lightning II, който ще замени първите закупени втора ръка F-16.

След като румънското МО обяви плановете си за F-16, това предизвика вълна от недоволство сред европейските производители на изтребители. Шведската компания Saab и европейския консорциум Eurofighter обвиниха Министерството на отбраната в задкулисни игри.

/Pan.bg/

 
19.09.2011, 16:31

Вече има подобрен вариант на проект на закон за резерва

Министерството на отбраната пусна на интернет страницата си подобрен вариант на проект на закон за резерва на въоръжените сили. Първият бе от 20 май т.г. и претърпя няколкомесечно обсъждане. На първо четете става ясно, че са отпаднали текстовете, които регламентираха формирането на резерв на Министерството на вътрешните работи, на Държавната агенция „Национална сигурност”, на Националната служба за охрана и на Националната разузнавателна служба. Няма ги и текстовете на основата, на които трябваше да се формира териториален резерв към областните управители и кметовете на общини. По тази логика от ръководството на резерва на въоръжените сили отпадат областните управители и кметовете............. Прочети още

 
19.09.2011, 13:55

Су-34 ще бъде приет на въоръжение в Русия през 2012 г.

В момента се подготвя пакет от документи по приемането на въоръжение на новия многофункционален фронтови бомбардировач Су-34, съобщи източник в руската авиационна промишленост.

 „Успешно завършиха държавните изпитания на самолета „Су-34”. В акта, подписан от главнокомандващия на руските военновъздушни сили, се препоръчва приемането на авиокомплекса със самолета „Су-34” на въоръжение в руските военновъздушни сили”, посочи източникът, цитиран от Интерфакс.

Очаква се постановлението на руското правителство за приемане на въоръжение на фронтовия бомбардировач да бъде обнародвано през следващата година. – Още за Су-34

/ИА „Фокус”/

 
19.09.2011, 12:37

Изборът на многоцелеви изтребител за България става все по-труден

С настъпването на октомври идва и времето, когато би трябвало да започне процеса по оценка и анализ на предложенията за новия многоцелеви изтребител за ВВС. Поради липсата на яснота за финансовото осигуряване на този проект вероятно процесът по оценка на предложенията ще се удължи.

Изборът ще бъде изключително труден, защото ще трябва да бъде съобразен с много политически, стратегически, финансови и икономически фактори.

Разбира се, техническите параметри и бойните възможности на предлаганите самолети също ще бъдат анализирани и сравнени.

Още от сега може да се прогнозира, че някои от изтребителите ще бъдат изключени от процеса по селекцията на първоначален етап по чисто финансови съображения - това са общоевропейският Eurofighter (когато става дума за нови самолети) и френският Rafal. Първоначалната цена по придобиването им, както и последващите разходи по поддръжката и експлоатацията им са непосилни за сегашното състояние на икономиката на България.

Освен финансовият фактор, голяма роля при избора ще играе и политическият. Вероятно той ще бъде причина малко по-късно от процеса да отпаднат американския изтребител F-18 и руския МиГ-29М. Евентуалното придобиване на първия от България е неприемливо за Русия, а на втория - за САЩ и НАТО.

С това броят на кандидатите започва бързо да намалява и респективно изборът на България става все по-лимитиран. Дали това обаче автоматично означава и по-лесен?

На този етап ще останат само две предложения за нови самолети - американския F-16 Block 50/52 и шведския Gripen. Тук вероятно ще бъде и критичният момент от селекцията - ако правителството в лицето на премиера Бойко Борисов реши, че може да подкрепи Министерството на отбраната и ВВС и да осигури финансиране за някой от горепосочените самолети, България ще остане в списъка на държавите, които ще поддържат малки, но добре балансирани военно-въздушни сили с налични нови многоцелеви изтребители. При положение, че това не се случи и финансиране не бъде осигурено и F-16 Block 50/52 и шведския Gripen ще попаднат в групата на самолетите, които България би могла да си позволи, но в средносрочен план и то при възходящо развитие на нашата икономика.

В този случай изборът ще премине от нови към употребявани самолети, а проектът - в нова фаза. Тук главни кандидати ще бъдат италианския Eurofighter, израелския Kfir и американския F-16 Block 25. Възможно е на следващ етап броят на кандидатите да се увеличи с още 1-2 самолета, например употребявани F-16 от някоя европейска държава. Доколкото тук ще се срещнат три или четири много силни лобита резултатът от тази фаза е трудно предсказуем. Все пак американското предложение ще има малък превес над останалите. Дали то или някое от другите обаче ще бъде предпочетено отново ще зависи от правителството и финансирането, което може да бъде осигурено за придобиването на употребявани самолети.

Ако финансиране няма България ще трябва да търси междинно решение и да обърне поглед към собствените си самолети, ресурси и възможности. Това ще означава да се премине към редовна поддръжка на изтребителите МиГ-29, съгласно подписаното рамково споразумение и евентуално удължаване на ресурса на МиГ-21.

/Pan.bg/

 
19.09.2011, 10:18

Морски пехотинци на САЩ ще използват в учения Ан-2 и Ми-35

Морски пехотинци от Аризона скоро ще разполагат с руски Ан-2 и Ми-35, за да могат по-добре да се запознаят с тактиката и въоръжението на евентуалния си противник, съобщава marinecorpstimes.com. Руските летателни апарати ще летят по време Курса по въоръжение и тактика за инструктори, провеждан в базата на морската пехота Yuma.

Ан-2, използван освен в селскостопанската авиация, се е експлоатирал масово от руската армия като „работно конче” за изпълнение на широк кръг от задачи –транспортиране на товари, десантиране, разузнаване. Китай започва да произвежда самолета през 70-тр години на миналия век, а Южна Корея го използва и днес (авторите пропускат да отбележат, че Ан-2 е на въоръжение и в българските ВВС). Някои с усмивка ще посрещнат идеята този самолет с един двигател да се използва на бойното поле, но той може да представлява и смъртоносно оръжие. През 1991 година по време на гражданската война на Балканите ВВС на Хърватска са използвали Ан-2 да хвърлят самоделни бомби.

Колкото за Ми-24, той е така опасен на бойното поле, както и изглежда. Използван масово в Афганистан и е бил страшилище за муджахидините. Ми-24 е на въоръжение в много страни – Пакистан, Алжир, Бразилия, Куба, Северна Корея, Иран и Перу са само някои от тях. Днес Ми-24 и усъвършенствания вариант Ми-35 лети с пилоти от ВВС на Афганистан, обучавани от инструктори от САЩ и НАТО.

Договорът за доставка и експлоатация на двете машини е за пет години и е на стойност 3.4 милиона долара.

Ан-2 ще се използва по време на ученията на морските пехотинци, за да се запознаят разчетите за ПВО с неговата радиолокационна ‘метка’, как реално се появява на екраните на визуалните и инфрачервени системи.

Ми-24 ще лети за отработване на много повече въпроси по време на курса. Той ще имитира атаки срещу други вертолети, самолети, оперативни бази на морската пехота, пунктове за зареждане с гориво и ГСМ, зенитни артилерийски установки. Според документ на морската пехота „Ми- 24 представлява уникална заплаха, дължаща се на огневата му мощ и летателно-тактически характеристики”. Ми-24 ще изпълнява и ролята на ‘приятелски’ хеликоптер, използван за непосредствена авиационна поддръжка съвместно с американски вертолети.

/Pan.bg/

 
19.09.2011, 10:10

Производството на автомати АК-103 във Венецуела ще започне през 2012 година


Лицензионно производство на експортния вариант на автомата АК-103 във Венецуела ще започне през 2012 година, съобщава „Инфодифенса”.

Според посланика на Русия в Каракас Владимир Заемски, проекта се придвижва в рамките на съгласувания график. Практически цялото технологично оборудване вече е доставено. Има някои забавяния в строителните работи, но се вземат мерки и се предполага, че до края на тази година или в началото на следващата те ще бъдат наваксани. Производството на АК-103 трябва да започне през 2012 г.

През месец май 2005 г. Венецуела получи 100 хиляди автомата AK-103/AK-104 за своите национални Въоръжени сили. Контракта включваше и доставка на 74 милиона патрона 7,62x39 мм, пълнители, ножове, резервни части, технически ръководства и 5 тренажора за огнева подготовка.

По-късно, през 2006 година, беше подписано съглашение за строителство във Венецуела на предприятия за производство на автомати AK-103/AK-104 и боеприпаси калибър 7,62x39 мм. Двата завода се строят на територията на венецуелската държавна компания CAVIM (Compania Anonima Venezolana de Industrias Militares – Акционерно общество на отбранителната промишленост) в Маракай (Maracay) (щат Арагуа). В производството се планира да бъдат заети над 1500 човека. – Още за АК

 
19.09.2011, 09:06

Силите за бързо реагиране на ОДКС ще проведат учения в Киргизстан

Тактическите учения на силите за бързо реагиране на Централноазиатския регион на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) започнаха в понеделник в Киргизстан, съобщи министерството на отбраната на републиката, цитирано от РИА Новости.

„Задействани са оперативните групи на въоръжените сили на Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, планинската стрелкова рота и групата със специално предназначение на киргизките въоръжени сили, представители на обединения щаб на ОДКС, както и авиогрупата на руската авиационна база „Кант”, се уточнява в съобщението.

В хода на ученията, които се провеждат на базата на центъра за повишаване на военната квалификация, военните подразделения ще отработят въпроси, свързани с подготовката и провеждането на съвместна спецоперация за ликвидирането на незаконни въоръжени формирования.

/ИА „Фокус”/

 
19.09.2011, 09:04

Северна Корея започва военни учения

Тази година Северна Корея започна провеждането на военни учения с използването на подводници по-рано от обичайното, Южна Корея и САЩ подготвят план за отвръщане на огъня при евентуални нови нападения, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

„В зависимост от промените в стратегическата ситуация Северна Корея може да предприеме различни провокации”, се посочва в доклад на министерството до парламента.

Ученията са започнали по-рано от обичайното както в Японско море, така и в Южно море, където спорната морска граница често е причина за нарастване на напрежението.

/ИА „Фокус”/

 
19.09.2011, 09:00

Афганистанската армия се разпада

Около 24 хиляди войници са дезертирали от АНА през тази година, двойно повече от 2010 г.

Само през юни и юли от афганистанската армия дезертират по 5000 военнослужещи. В момента общата численост на Афганистанската национална армия /АНА/ е 170 000 души. Само за периода от януари до юни тази година са дезертирали  повече от 24 000 военнослужещи, двойно повече  в сравнение със същия период от миналата година, това показва официалната статистика на ИСАФ.

Американският генерал Уйлям Колдуел, който отговаря за подготовката на въоръжените сили на Афганистан, смята, че са длъжни да намерят способ да спрат разпада на АНА. А според заместника му, канадския генерал Майкъл Дей, този процес е заплаха за изпълнение на плана за поемането от Кабул на отговорността за страната  към края на 2014 г. Дотогава остава по-малко от три години и проблемите , поне засега, изглеждат непреодолими. – Още за Афганистан

/Otbrana.com/

 
18 септември
 
18.09.2011, 23:10

Мистерията на първата българска подводница

Къде се намира и какво се е случило с първата българска подводница? Тази стара мистерия е на път да бъде разгадана окончателно след експедиция в Черно море южно от Варна миналия месец.

Лодката "Подводник-18" изчезва сякаш безследно след Първата световна война и доскоро за съдбата й имаше само откъслечни спорове, базирани на крайно противоречиви информации, слухове и догадки.

Страниците от военноморската ни история по този въпрос са почти празни, особено след като руснаците отнасят българските архиви в Москва след 9 септември 1944 г........ Прочети още

 
18.09.2011, 23:05

Да си командос е призвание

Интервю с професор Юлий Абаджиев

 
18.09.2011, 18:30

Полша отново удължава крайния срок за конкурса за нов съвременен тренировъчен самолет

Полша отново удължава крайния срок за участие в конкурса за придобиване на 16 нови съвременни тренировъчни самолети ‘LIFT’ (lead-in fighter trainer). Последните предложения могат да бъдат подадени до 28 октомври 2011 година. За сега в тендера са подали документи за участие италианската Alenia Aermacchi със самолета М-346 и южно-корейската Aerospace Industries (KAI) с Т-50Р. Първоначално крайният срок бе определен за края на юли, а по-късно удължен до 29 август. Според заместник-министъра на отбраната по въоръженията Marcin Idzik новият срок е „окончателен” и тези „нови два месеца са необходими за полските експерти да дефинират в детайли крайните изисквания към новия самолет”.

Според представителите на двете компании, участващи в конкурса, това отлагане на крайния срок е нормална практика, особено като се има предвид предстоящите на 9 октомври избори в Полша. Очакванията са новото правителство да вземе решение за победителя в конкурса в края на тази година или в началото на 2012 г.

/Pan.bg/

 
18.09.2011, 18:11

Призив по повод 125-годищнина от рождението на полковник Петър Димков

В  памет на историческата обвързаност и признателност към героичните победи на нашите деди воини, в името на уважението към големите заслуги към гр. Варна и варненци на полковник Петър Димков и в духа на другарството сред запасното воинско  братство

 
18.09.2011, 15:55

Рамково споразумение и за транспортните самолети С-27J?

Освен рамково споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатация на изтребителите МиГ-29 през тази година Министерството на отбраната планира и още едно - за осигуряване на интегрираната логистична поддръжка на транспортните самолети С-27J Spartan.

Процедурата за интегрирана логистична поддръжка на самолетите бе подновена. Това стана в началото на август т.г. с решение на министъра на отбраната Аню Ангелов.

За разглеждане, анализ и оценка на постъпилите предложения за самолетите С-27 според документацията, публикувана на уеб-сайта на министерството е сформирана специална комисия. Резултатите от работата й вероятно ще бъдат обобщени до няколко седмици. Очаква се рамковото споразумение да бъде подписано до края на т.г.

Третият самолет C-27J Spartan бе приет на въоръжение в края на април т.г. по време на специална церемония в авиобаза Враждебна. Първоначално обявената процедура за интегрирана логистична поддръжка бе прекратена през юли т.г. по административни причини. Още за С-27J

/Pan.bg/

 
18.09.2011, 15:50

Американски безпилотен самолет се е разбил в Пакистан

Американски безпилотен самолет се е разбил в северозападната част на Пакистан, предаде АФП, позовавайки се на пакистански източници.

Самолетът се е разбил в Южен Вазиристан, смятан от САЩ за главното убежище на „Ал Кайда” и за база на някои групи афганистански талибани.

Не се съобщава за жертви или ранени.

/ИА „Фокус”/

 
18.09.2011, 15:41

Войник на НАТО е загинал днес в Афганистан

Войник от международните сили в Афганистан е загинал днес при експлозия на бомба в южната част на страната, предаде вестник „Фигаро”.

Не се съобщава националността на загиналия войник.

От началото на септември това е 22-ият чуждестранен войник, убит в размирната страна. До момента жертвите, които коалицията е дала през 2011 година, възлизат на 427 души. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.09.2011, 15:32

Oще един самолет се разби на авиошоу в САЩ

Едномоторен учебен самолет T-28 Trojan се разби по време на авиошоу в Мартинсбург в американския щат Западна Вирджиния, съобщи АП.

При катастрофата е загинал пилотът. Няма данни за загинали сред зрителите на земята.

Самолетът T-28 загубил управление по време на групов полет, в който участвали 6 самолета, и паднал в района на хангарите. Катастрофиралата машина е била построена през 1958, като е била част от групата Warbird Aerobatic Formation Demonstration Team.

/Dnevnik.bg/

 
18.09.2011, 09:32

Турски ракети на изложението в Лондон

На проведеното във Великобритания Международно изложение за отбранителни системи и оборудване DSEi 2011 (13-16 септември) бяха представени първите самонасочващи се ракети „СОМ” (SOM) конструирани от Турция.

Ракетите „СОМ”, адаптирани към самолетите Ф-4, са с радиус на поразяване от 180 километра. Целта е ракетите да се адаптират за употреба и към самолетите Ф-16.

 
18.09.2011, 09:08

Десантчици от България и САЩ потушиха преврат във Фридония

Въздушни десантчици заловиха два микробуса с трафиканти на оръжие пред очите на премиера Бойко Борисов. Екшънът стана по време на едночасова демонстрация на специалните сили на България и САЩ. Заедно с министър-председателя в базата в Ново село бяха военният министър Аню Ангелов и американският посланик Джеймс Уорлик. От българска страна ръководител на учението е бригаден генерал Пламен Лилов, който е командир на 68-а бригада "Специални сили". От САЩ му партнира генерал Михаел Рийпа - шеф на специалните сили на САЩ в ЕВропа.

Бързи въжета се спускат от хеликоптери пред очите на смаяните "трафиканти" на оръжие. Докато се опомнят, български и американски въздушни десантчици преграждат пътя им и ги обезвреждат пред очите на държавните мъже, гостуващи на демонстрацията.

За първи път у нас бе демонстрирано моменталното вземане на биометрични данни и изпращането им в оперативния център по компютърен път. Това се практикува постоянно от американските сили и е изключително ценен метод, обясниха организаторите. Така само след минута оперативният център разполага с данните на престъпника и е възможно да се определи самоличността му в реално време. По този начин действията срещу терористите навсякъде по света могат да бъдат изключително бързи и надеждни, обясниха американските експерти.

По време на демонстрацията единият "трафикант" се оказа търговец на оръжие, който при разпита издаде лидера на групировката. Минути по-късно други два хеликоптера спуснаха барети на американската и българската армия, които за броени минути влязоха в триетажна къща и обезвредиха "терористите". Единият от бойците на спецчастите бе ранен, но моментално му бе оказана първа помощ. На мястото дойде медицински хеликоптер и с професионални медици.

"Удовлетворен съм от това, което видях от българска страна. Преди месец тук се проведоха тренировки и на части от Военна полиция и МВР. Това показва, че базата дава възможност за една много добра предварителна подготовка", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Учението "Джакъл Стоун 11" се провежда за първи път на наша територия, а щабът му тази година е в Румъния. В него участват общо 1500 военнослужещи от силите за специални операции на 9 държави. Началник-щаб на учението е полк. Явор Матеев от българското Министерство на отбраната.

Освен да ловят трафиканти, спецчастите потушиха и истински опит за държавен преврат. Е, макар и в измислена държава - Фридония. Това се случи в края на четвъртата седмица от съвместното учение "Джакъл Стоун", което се провежда на база "Ново село", авиобаза "Безмер" и на още няколко места на територията на Сливенска и Ямболска област. Съгласно сценария бунтовници от държавата Фридония се опитват да вземат властта. За обезвреждането им цял месец български и американски тактически групи провеждаха съвместна подготовка, обявиха подп. Мартин, старши офицер на САЩ в база "Ново село", и полк. Явор Матеев, който е началник-щаб на учението. "Подготвихме едно подразделение, което започва да обучава силите на държавата Фридония. Първо имаше индивидуални обучения по стрелба, а специални инструктори, експерти по медицина, подготвяха бойците за животоспасяващи действия. Особено важно е да се действа в т.нар. златен час. Боецът трябва да остане жив, докато не получи професионална медицинска помощ, обясниха двамата офицери. Десантчиците от САЩ и България изготвяха общи експлозиви, с които се отварят врати на къщи и сгради. През втората седмица пък се проведоха специални обучения по точна стрелба и действия в градски условия. "Стандарт" научи, че особено атрактивно е тактическото шофиране. Българските десантчици са представители на 68-а бригада "Специални сили", която е форсирана в Пловдив. Единствено те разполагат с джипове "Мерцедес", които се използваха по време на учението на база "Ново село". Освен с пистолети стрелбата се водеше още с пушки и картечници.

През четвъртата седмица пък бе осъществен съвместен въздушен десант чрез статично въже и свободно падане на авиобаза "Ново село". В края на учението силите на измислена Фридония вече са в състояние сами да извършват операции, разясниха "сценаристите" на учението.

/Sliveninfo.com/

 
18.09.2011, 08:51

Състоя се първата военна среща на високо ниво между САЩ и Пакистан след ликвидирането на Осама бин Ладен

Главнокомандващите на американската и пакистанската армия са се срещнали в петък в Испания, за да зададат тон на отношенията си след ликвидирането на Осама бин Ладен, което влоши сериозно връзките между двете страни, предаде АФП, позовавайки се на изявление от Пентагона.

Председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, адмирал Майкъл Мълън, и пакистанският му колега, генерал Ашфак Каяни, са се срещнали в рамките на конференция на НАТО, която се провежда в Севиля.

Двамата са постигнали съгласие, че отношенията между двете страни са от съществено значение за региона и че двете страни са направили конструктивни жестове за подобряване на връзките си. Мълън и Каяни са разговаряли още за военното сътрудничество между САЩ и Пакистан и за начините за неговото подобряване.

/ИА „Фокус”/

 
17 септември
 
17.09.2011, 23:12

Сухопътни войски - на опашката, вечно в ъгъла !?

На учението „Jaskal Stone” и  командосите от Сухопътни войски не получиха адмирации като летците и моряците

 
17.09.2011, 22:47

Датски генерал е новият председател на Военния комитет на НАТО

Новият председател на Военния комитет на НАТО ще бъде датският генерал Кнуд Бартелс. Той беше избран днес по време на съвещание на началниците на Генералните щабове на въоръжените сили на 28-те страни от НАТО в Севиля, предаде агенция Интерфакс.

Генерал Бартелс, който е командващ въоръжените сили на Дания, ще се премести в брюкселската централа на Алианса през юни 2012 година. Той ще замени на поста италианския адмирал Джанпаоло ди Паола.

Председателят на Военния комитет е основният съветник на генералния секретар на НАТО. Неговият мандат е три години.

/ИА „Фокус”/

 
17.09.2011, 22:41

Президентът Георги Първанов: Влизам в спор с военния министър за това – каква армия трябва да градим

Президентът Георги Първанов бе категоричен, че влиза в спор с военния министър за това – каква армия трябва да градим: за експедиционни мисии или армия, която да е в състояние да гарантира военната сигурност на страната ни. Държавният глава заяви това при представянето на отчета си във Велико Търново.

Първанов каза, че влиза в спор за тоталното обезличаване на военното ръководство на армията, тъй като всичко е в ръцете на военния министър. За освобождаването на много военнослужещи от армията и за това, че социалната политика в армията беше зачеркната.

Първанов акцентира върху закона, който забранява закупуване на жилища, в които военнослужещите са живели дълъг период от време. Защо им се отне това право – това е дискриминация, каза Първанов. Знаков елемент от отношението към армията е мотивацията на бойците. Забелязва се недостатъчна мотивираност във военнослужещите, каза той.

За американските бази в България президентът каза, че инвестициите на наша територия по значителни за САЩ проекти означават максимални гаранции за България. Той каза, че за американските бази в България не е имало възражения от руската страна. На среща преди шест месеца между НАТО и Русия в Лисабон Обама и Медведев като лидери са се разбрали по всички въпроси. Противоракетна отбрана трябва да има, това е общото мнение. Не е поставян въпрос за поставяне на елементи на противоракетна отбрана в България, каза Първанов.

/ИА „Фокус”/

 
17.09.2011, 16:56

ОКК и Министерството на отбраната на Русия подписаха контракт за доставка на фрегати проект 11356

Фрегата проект 11356

Договор за доставка на втора тройка фрегати проект 11356 във вторник подписаха представители на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) и Министерството на отбраната на РФ в рамките на държавната поръчка за текущата година.

Корабите трябва да бъдат доставени на флота в периода 2015–2016 г.

Контракт за първата тройка фрегати проект 11356 беше подписан на 29 август от МО  и прибалтийския корабостроителен завод „Янтарь” (влизащ в ОКК).

Фрегатата проект 11356 е предназначена за водене на бойни действия в океански и морски райони, търсене и унищожаване на подводници на противника, извършване на противокорабна, противовъздушна и противолодъчна отбрана на бойни кораби и съдове, поддръжка на бойните действия на сухопътните войски и осигуряване стоварването на морски десанти.

Водоизместимостта на фрегатата е 3910 тона, дължината - 124,8 м, ширината - 15,2 м. – Още за проект 11356

 
17.09.2011, 14:37

"Дагестан" излезе на изпитания

Руски стражеви кораб "Дагестан"

Руския стражеви кораб "Дагестан", строящ се в Зеленодолската корабостроителница, на 13 септември започна преход по вътрешните водни пътища до мястото за провеждане на изпитания - в Новоросийск.

"Дагестан" е вторият кораб от проекта 11661К, построен в Зеленодолската корабостроителница по поръчка на ВМФ на Русия. Първият кораб е „Татарстан”, който е флагман на Каспийската флотилия и е в строя от 2003 година.

СК „Дагестан” също е предназначен за служба в Каспийско море, но в сравнение със своя предшественик има сериозни различия в състава на въоръженията. Това е първият кораб на руския ВМФ, въоръжен с универсалния ракетен комплекс „Калибр-НК”, който е способен да използва няколко типа високоточни ракети както по надводни, така и по брегови цели на разстояние до 300 километра.

До края на септември корабът ще бъде приведен в Новоросийк, където от 1 октомври ще започнат неговите комплексни изпитания – ходови, изпитания на електронните средства и оръжията. СК „Дагестан” ще бъде предаден на флота през 2012 година. – Още за проект 11661

 
17.09.2011, 13:53

Генерал-майор Стефан Василев ще участва в Деветнадесетата годишна конференция на Сухопътните войски на европейските армии

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава в понеделник, 19 септември, за град Венеция, Италия. Той ще вземе участие в 19-та годишна конференция на Сухопътните войски на eвропейските армии на тема „Операциите като катализатор за промяна”.

По време на форума ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с международните операции и учения, с трансформацията на Сухопътните войски и изграждането на ефективни структури.

/МО/

 
17.09.2011, 13:50

Военнослужещи от военно формирование 32990 – Пловдив ще участват в съвместна ротационна подготовка и учение в Хохенфелс, Германия

Военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с ръководител майор Емил Пандов заминават утре, 18 септември, за участие в съвместна ротационна подготовка в Хохенфелс, Германия.

Учението се провежда в изпълнение на плана за съвместна българо-американска подготовка през тази година и в нея ще участват и военнослужещи от САЩ, Словения, Словакия и Полша.

Целта на подготовката е да се повишат способностите на военнослужещите от България, САЩ и другите европейски страни за участие в съвместни операции.

/MO/

 
17.09.2011, 13:42

Беларус може да закупи осемнадесет изтребители Су-30 втора ръка

Осемнадесет изтребители Су-30К, които са били доставени на Индия през 90-те години на миналия век, може да бъдат приети на въоръжение във ВВС на Беларус.

През средата на 90-те години Русия и Индия сключват договор за продажба на изтребители Су-30 МКИ, но Москва е нямала възможност да достави тези изтребители до началото на 2000 година. Постига се компромисно решение първите 18 изтребители да са от по-старата модификация Су-30К, но при условия, че те ще бъдат върнати след като Русия ги замени със Су-30МКИ.

Според ежедневника „Комерсант” изтребителите по документи са върнати на руската корпорация „Иркут”, но никога няма да кацнат в Русия, а ще бъдат изпратени в Беларус. Преди известно време 10 от тези Су-30К са доставени на беларуския авиационен завод Барановичи за капитален ремонт и модернизацията им до стандарта Су-30КН.

Според редица източници Беларус е заинтересувана да закупи Су-30К, тъй като не може да си позволи придобиването на нови изтребители, а цената на ‘втора ръка’ Су-30К е около 10 милиона долара. Самият ремонт и модернизация ще струват допълнително 5 милиона долара.

„Да купиш тежък изтребител за 15 милиона долара е наистина добра сделка”, коментира пред „Комерсант” Руслан Пукхов, шеф на руския Център за анализ на стратегиите и технологиите.

Независимо от малката загуба за „Иркут” при една такава евентуална сделка, корпорацията може би ще бъде принудена да я осъществи, тъй като руските ВВС нямат средства да закупят тези изтребители. А поради политически причини потенциални чуждестранни купувачи като Судан и Сирия са изключени да участват. – Още за Су-30

/Pan.bg/

 
17.09.2011, 08:37

Самолет падна на авиошоу - има загинали и ранени

Най-малко трима души загинаха на популярното авиошоу "Reno Air Races 2011" в щата Невада, САЩ, когато един от участниците, боен самолет от Втората световна война, се вряза в зрителите пред главната трибуна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. - видео

Ранени са над 50 души, 15 от тях - много тежко, съобщиха от медицинските служби. Потвърдено бе, че една от жертвите е пилотът на самолета Мустанг P-51 (North American P-51D Mustang),   80-годишен опитен участник в подобни спектакли, който вероятно не е успял да овладее машината.

Самолетът му изведнъж се завъртя надясно, излезе от контрол, заби се вертикално в земята близо до главната трибуна и се разпадна от удара. Малко преди катастрофата пилотът е подал сигнал за аварийна ситуация.

Може да се окаже, че технически проблем е станал причина за катастрофата, предаде АП.

Пилотът Джими Лиуорд от Флорида е бил известен пилот-състезател, участвал е в над 120 въздушни "ралита", занимавал се е с въздушна акробатика, снимал се е в киното. На сайта си той е качил през юни видео, в което казва, че екипът му е намалил с около три метра дължината на стария самолет и е направил други модификации, за да може да развива по-голяма скорост - до 800 километра в час. - Още за Мустанг P-51

/Dnes.dir.bg/

 
17.09.2011, 08:17

САЩ няма да продадат нови изтребители на Тайван

САЩ са решили да не продават на Тайван нови изтребители Ф-16, като вместо това ще осигурят подобрения за наличните самолети в тайванската армия, съобщи източник от американския Конгрес пред АФП.

Американският държавен департамент ще съобщи на конгресмените за решението, което със сигурност ще разгневи критиците на Китай и ще разочарова Тайван, като според източника „никакво официално съобщение няма да бъде представено със седмици”.

„Разбрахме от департамента, че ще има подобрения, но не и продажби”, коментира конгресменът.

През 2007 г. в отговор на нарастващата китайска военна мощ Тайван поиска да закупи 66 изтребителя Ф-16 C/D, които имат по-добри радари и по-мощно въоръжение в сравнение със 146-те Ф-16 A/B, с които страната разполага към момента.

/ИА „Фокус”/

 
16 септември
 
16.09.2011, 22:00

В трета глуха за изтребителите

Първо магистрали и след това всичко друго. Дори и национална сигурност.

 
16.09.2011, 21:17

Австралия ще проверява всички вертолети MRH90

вертолет MRH90

Министерството на отбраната на Австралия е разпоредило да се извърши диагностика на всичките 13 многоцелеви вертолета NHIndustries MRH90, намиращи се на въоръжение в сухопътните войски на страната, съобщава Flightglobal.

Резултатите от проверката трябва да бъдат готови до края на октомври 2011 г., като те ще покажат дали ще трябва да се преразгледа планът за покупки на вертолети  или пък ще бъде нужно да се разработи програма за тяхната доработка.

Мащабна проверка на MRH90 вече бе извършвана през април 2010 г., когато по време на полет на вертолет единият от двата двигателя отказа. Машината кацна успешно и нямаше пострадали, но полетите на MRH90 бяха спрени почти за три месеца. Разследването посочи, че причината за отказа на двигателя е разрушаване на лопатките на турбината на компресора „заради взаимодействие с кожуха на силовата установка”.

Общо австралийските сухопътни войски трябва да получат 46 вертолета MRH90. В момента покупките на машините  е преустановено, понеже военните при тяхната експлоатация често се сблъскват с различни по род проблеми, включително неравномерно охлаждане на трансмисията и проблеми с двигателите. Освен това са констатирани прекъсвания в доставката на резервни части.

Двудвигателният MRH90 е способен да превозва до 20 войника. Машината може да развива скорост до 300 километра в час, като далечината на полета е до 800 километра. На MRH90 е монтирана метеорологична радиолокационна станция, инфрачервени сензори и прибори за нощно виждане. Въоръжението на вертолета включва противолодъчни ракети и ракети „въздух-земя”. – Още за MRH90

 
16.09.2011, 20:32

Аню Ангелов спретна изненада на новите кметове

Всеки градоначалник ще трябва да си организира, тренира и финансира собствена общинска армия

 
16.09.2011, 17:02

Русия развива ново направление безпилотни самолети

Една от сензациите на скоро провелия се в градчето Жуковский в Подмосковието авиокосмически салон „МАКС-2011” стана безпилотният летателен апарат „Лъч”. Той бе представен от концерна „Вега”.

Този безпилотен самолет се отнася към апаратите със среден радиус на действие. По този начин, Русия започна да развива принципно ново направление в безпилотната авиация. При това, този апарат може да изпълнява, освен разузнавателна, и ударна функция, тоест да се използва за нанасяне на щурмови удари по жива сила и техника на противника. Това несъмнено, ще заинтересува военните, защото „Лъч” може да се използва в хода на контратерористична операция или за осигуряване на продължително присъствие над зоната на военни действия, отбелязва официалният представител на концерна „Вега” Алексей Неделин:

- Безпилотният летателен апарат е предназначен за решаване на задачи на оптикоелектронното, радиолокационното и радиотехническото разузнаване. А също и за ретранслация на информация към други апарати и наземни пунктове за управление. Възможно е да бъде снабден с ударно оръжие, или в контейнера под фюзелажа, или на пилоните на конзолите на крилата. При това общата маса на боеприпасите и системите за управление на оръжието могат да достигат до 150-170 кг.

По думите на експерта, функцията на ударното оръжие се разглежда за безпилотни самолети от по-тежък клас - апарати за далечно действие. Макар че, в чужбина вече много активно се използват различни ударни системи на средни безпилотни летателни апарати. Американските самолети от семейство Predator („Хищник”) много активно се използваха от САЩ и техните съюзници в Ирак, а също и в контратерористичните операции в Пакистан и Йемен. Последният пример за тяхното използване е Либия. Освен в САЩ, проектите по създаването на безпилотни самолети с ударни функции се реализират в и Израел. В Европа група компании от няколко държави начело с EADS създава самолета Talarion. Такива проекти се реализират също и в Китай, Индия и ЮАР. По думите на Алексей Неделин, апаратът „Лъч” е разработен от компанията в инициативен ред, тоест самостоятелно и със собствени средства. Що се касае до възможностите за използване на новия самолет в гражданската сфера, то те са достатъчно широки. Става дума за въздушен мониторинг на Земята с използването на различни средства за наблюдение - оптически, радиолокационни, наблюдение на тръбопроводи, контрол на обекти от енергийната и транспортната инфраструктура.

 
16.09.2011, 15:31

Основни, допълнителни и специфични изисквания към кандидатите за военни разузнавачи

Подборът и изучаването на военнослужещи и граждански лица за работа в служба „Военна информация“ – МО, се извършва на основата на инструкция с четири поверителни приложения. Разбира се и в съответствие с конкретни закони и правилници за тяхното прилагане. Самата инструкция е публикувана в днешния брой на Държавен вестник. Тя се отнася както до набирането на военнослужещи, така и на граждански лица. Става дума за един непрекъснат процес, който обхваща създаването и поддържането на база от перспективни лица, изучаването на кандидатите и представянето им за разглеждане и назначаване по установения ред.

В инструкцията са посочени пет допълнителни към тези в Закона за отбраната и Въоръжените сили изисквания. Кандидатите трябва да притежават трайна мотивация за работа във военното разузнаване; да са с изградени положителни лични, делови, морално-волеви и психични качества; да са здрави, с добре развити физически данни; да имат положителни резултати от психологически изследвания за установяване на пригодност за работа в предвиденото направление на дейност по ред и условия, определени в акт на министъра на отбраната; да имат разрешение за достъп до класифицирана информация за работа в служба „Военна информация“. Има и специфични изисквания, но те са в едно от приложенията с гриф „поверително”.

Инструкцията е факт и влиза в сила от днес. Планирането на потребностите от военнослужещи и цивилни служители, както  и издирването, насочването и изучаването на военнослужещи и граждански лица за работа в служба „Военна информация“, е регламентирано в две от приложенията към документа.

/Otbrana.com/

 
16.09.2011, 13:23

Вицепрезидентът генерал от резерва Марин ще участва на честването на юбилея на 56 ракетна бригада

Вицепрезидентът генерал-майор от резерва Ангел Марин ще участва в тържественото честване на 50-годишнина от основаването на 56 ракетна бригада, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Събитието ще бъде утре в зала “Васил Караиванов” в Карлово. По-късно вицепрезидентът и кметът на Карлово лейтенант от резерва Найден Найденов ще открият парк с детска площадка в квартал “Бадемлика”.

56-та армейска ракетна бригада – Марино поле е създадена през 1961 г. и разформирована през 1990 -та. Тя е основоположник на ракетните части в Сухопътните войски на страната. След закриването на военната част, инициативна група от офицери и сержанти организира ежегодни срещи, превърнали се в традиция. От 1990 г. до 1998 г. генерал Ангел Марин е командващ Ракетни войски и артилерия на Сухопътни войски в Българската армия. През 1998 г. е уволнен от Българската армия поради несъгласие с начина на провеждане на реформата в армията. Оттогава е пенсионер. Втори мандат е вицепрезидент. – Още РВ

/Otbrana.com/

 
16.09.2011, 12:13

Сухопътните войски на САЩ приеха първата партида вертолети MD-530F, предназначени за ВВС на Афганистан

вертолет MD-530F

Американските СВ приеха първите шест вертолета MD-530F, произведени от компанията „MD Хеликоптерс”, които ще бъдат използване за първоначално обучение на пилоти от афганистанските ВВС в база Шинданде (провинция Херат).

Начален контракт на стойност 186 милиона долара за доставка на вертолети MD-530F Сухопътните войски на САЩ сключиха с компанията „MD Хеликоптерс” през март 2011 година, като в него се предвижда продажбата на 6 машини. По време на 4-годишното действие на съглашението обема на поръчката може да нарасне до 54 единици. Договора предвижда и доставката на резервни части. Напълно контракта трябва да бъде изпълнен до края на март 2016 година, съобщава Azcentral.com.

MD-530F, оборудван с двигател „Ролс-Ройс” 250-C30 с мощност 650 к.с. и удължени лопати на носещия винт, е адаптиран за експлоатация в високопланински и пустинни условия.

След изпълнението на този контракт американските MD-530F ще станат основата на парка учебни вертолети формиращ се във ВВС на Афганистан.

 
16.09.2011, 11:50

Съкращенията на отбранителния бюджет ще увеличат безработицата в САЩ

Възможните съкращения на отбранителния бюджет на САЩ може да отнеме работните места на милиони и увеличи с цял процент безработицата в страната, предупреди министърът на отбраната Леон Панета.

Възможните съкращения на отбранителния бюджет на САЩ може да отнеме работните места на милиони и увеличи с цял процент безработицата в страната, предупреди министърът на отбраната Леон Панета.

Пентагонът описа апокалиптичен сценарий, ако комитета на Конгреса не успее да постигне до 23 ноември споразумение за намаляване на правителствените дефицити с 1,2 трилиона, което ще доведе до автоматични дълбоки съкращения на бюджета във всички органи на федералното правителство. Смятаме, че това ще доведе до съкращения на работни места, които ще добавят 1% към безработицата в страната, заяви прес секретарят на Министерство на отбраната Джордж Литъл, като се позова на правителствени оценки. Не говорим само за места в армията. Става дума за места в частния сектор, които подкрепят иновацията и отбранителните способности, от които се нуждаем, за да запазим Америка силна, каза той пред репортери. Всякакви съкращения на отбранителния бюджет, надхвърлящи предвидените 350-400 милиарда за следващото десетилетие може да има тежки последствия за най-могъщата армия в света. Отбранителният бюджет на САЩ достига 700 милиарда долара, като е на първо място в света.

/БГНЕС/

 
16.09.2011, 11:45

„Съюз” с трима космонавти се приземи с Казахстан

Космическият кораб „Съюз ТМА-21” с руските космонавти Андрей Борисенко и Александър Самокутяев, а също и с астронавта от НАСА Роналд Гаран на борда, успешно се приземи в Казахстан. От Центъра за управление на полетите вече заявиха, че екипажът е понесъл кацането нормално, въпреки претоварването. Космонавтите се върнаха на Земята след 5 месечно пребиваване на Международната космическа станция. По време на дежурството си в орбита те приеха американските совалки „Индевър” и „Атлантис” и някои товарни кораби, ремонтираха течния блок на руската система за получаване на кислород, отглеждаха растения в орбиталната оранжерия и осъществиха излизане в открития космос. – Още Космос

 
16.09.2011, 09:25

Започват руско-белоруските учения "Щит Союза-2011"

Над 12 хиляди военнослужещи, над 100 танка, повече от 100 самолета и вертолета ще вземат участие в започващите днес съвместно руско-белоруски учения "Щит Союза - 2011", които ще се провеждат на руски полигони ще завършат на 22 септември.

Целта на учението е да се усъвършенства взаимодействието между руските и белоруските военнослужещи в състава на регионалните войскови групировки при решаване на задачи за осигуряване на безопасността на Съюзната държава, предава ИТАР-ТАСС.

На полигона в Гороховец (ЗВО) подразделения за ПВО, имащи на въоръжение комплекси "Тунгуска", "Стрела-10" и ПЗРК "Игла", ще изпълнят стрелби по мишени, имитиращи вертолети и ниско летящи самолети. В качеството на мишена, имитираща маневрираща въздушна цел, ще се използва модернизирана противотанкова управляема ракета "Фаланга-М".

Други подразделения за ПВО ще проведат стрелби на полигоните Ашулук и Капустин Яр (Астраханска област) по малоразмерни височинни и нисколетящи въздушни цели със зенитни ракетни комплекси "Бук-М2" и С-300.

По време на стрелбите ще бъдат използвани въздушни мишени „Саман”, имитиращи самолети на тактическата авиация и крилати ракети.

 
16.09.2011, 09:04

Бойко Борисов пристига днес на "Ново село"

Премиерът Бойко Борисов ще наблюдава днес демонстрации по обезвреждане на терористи на полигон „Ново село“ край Сливен. Демонстрациите са част от многонационалното учение на Силите за специални операции „Jackal Stone 11“.

Американски и български военнослужещи представят съвместни действия при задържане и обезвреждане на терористична група, която контролира трансграничен канал за контрабанда на оръжие. От българска страна участват Силите за Специални операции на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и „Военна полиция”. Силите за Специални операции на САЩ в Европа участват с жива сила, транспортни самолети С-130 и вертолети МН-47. Общ ръководител на учението от българска страна е полковник Явор Матеев. За първи път български военни участват в многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. То се провежда едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. Представителите на Силите за Специални операции на деветте държави, които участват в учението са повече от 1500. "Jackal Stone - 11" се провежда в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната .

 
16.09.2011, 08:56

Честване 50 години от създаването на 2 ЗРБР и подчинените поделения

08 октомври 2011 г. · 10:00 - 18:00

Място Военен клуб Пловдив - паметника на Гюро Михайлов

Уважаеми колеги и приятели, служили и работили, съпричастни на 2 ЗРБР и подчинените и поделения.

Инициативен комитет под председателството на бригаден генерал о.р. Йохан Петков има честта и удоволствието да Ви покани заедно да отбележим навършването на 50 години от създаването на 2 ЗРБР и подчинените поделения.

Ще се съберем пред Военен клуб Пловдив /ДНА/ и паметника на Гюро Михайлов на 08.10.2011 година /събота/ в 10,00 часа, а който желае след планираното мероприятие във Военния клуб на среща-обяд в приятна обстановка извън Пловдив.

Решихме да Ви поканим, защото в бригадата и подчинените поделения сме се трудили, там е преминал голяма част от съзнателния ни живот. И не ни е безразлично отново да се видим, да си спомним хубави моменти и да се откъснем часове от днешното забързано и съпроводено с радости и грижи ежедневие.

Заявка за участие в честването на 50-годишнината на бригадата и в приятелската среща-обяд в ресторантски комплекс "Сарай" срещу заплащане, моля да направите чрез лични съобщения на страницата във Фейсбук на Делчо Раленков, както и на моб.тел. 0898735873 - Петър Михайлов и 0899853010- Делчо Раленков.

Ресторантски комплекс "Сарай" се намира до село Калояново, област Пловдив. Осигурен е транспорт за всички участници в двете посоки.

Цената на куверта за участие е на стойност 25,00/двадесет и пет/ лева и се надяваме, че включеното меню ще съдейства за традиционното приятно настроение на участниците.

 
16.09.2011, 08:50

Обама разреши модернизирането на тайванските изтребители

Президентът Барак Обама е взел решение САЩ да продаде необходимото оборудване за модернизация на тайванските изтребители F-16A/B, съобщава на 15 септември The Washington Times по информация от анонимни източници от Конфреса и администрацията на президента.

Стойността на сделката се оценява на 4.2 милиарда долара, като конгресмените ще бъдат официално уведомени днес. Едновременно с това Обама отказва да продаде на Тайван по-модерните изтребители F-16C/D, независимо от няколкократните запитвания на частично призната държава.

Същевременно Обама се стреми към по-тесни контакти с Пекин. В това експертите виждат и причината САЩ да откажат продажбата на изтребители на Тайван. Независимо от това се очаква продажбата на оборудването за модернизация на сега намиращите се на въоръжение изтребители да предизвика остра реакция от страна на Китай.

Сега ВВС на Тайван разполагат с около 400 бойни самолета, от които сравнително по-съвременни са F-16, F-CK-1 Ching-kuo и Mirage 2000.

/Pan.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}