Военна информация

Архив - от 16 до 18 септември
 

 
Русия и страни от НАТО ще проведат съвместни учения
18.09.22:00

В периода от 23 до 27 септември в рамките на международното сътрудничество, Русия и страни от НАТО в сферата на противодействие на тероризма ще проведат ученията „Бдително небе 2013“, чиято цел е осигуряване на съгласувани действия по предотвратяване на терористични атаки с използване на граждански самолети.

Тази година ученията „Бдително небе“ се провеждат в три географски района на оперативен интерес на всички участници: централен (между Русия и Полша), южен (между Русия и Турция) и северен (между Русия и Норвегия).

 
Пентагонът смята, че унищожението на сирийското химическо оръжие е приоритет
18.09.2013, 20:50

Мартин ДемпсиУнищожението на химическото оръжие в Сирия е приоритет за САЩ в сферата на националната сигурност, заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси, цитиран от РИА Новости.

„Що се отнася до преките заплахи за интересите на САЩ аз смятам, а и по-рано съм посочвал това, че унищожението на химическите възможности на режима на Асад е приоритет за нашите национални интереси”, отбеляза Демпси.

Ръководителят на Пентагона Чък Хейгъл, който също взе участие в пресконференцията, съобщи, че американската армия е готова във всеки един момент да изпълни евентуална заповед на главнокомандващия за Сирия, но дипломатическото решение на проблема е за предпочитане. „Това е мъдро решение – да се даде възможност за реализация на този дипломатически процес”, отбеляза Хейгъл.

http://www.focus-news.net/

 
Отряд от кораби на Тихоокеанския флот на ВМФ на Русия се отправи към Индийския океан
18.09.2013, 14:25

Отряд от кораби на Тихоокеанския флот в състав - гвардейския ракетен крайцер „Варяг” 011 (проект 1164, тип „Атлант”), морския буксир СБ-522 и танкера „Борис Бутома” се отправи към Индийския океан.

„Скоро корабите ще навлязат в Южнокитайско море, а в началото на октомври, флагманът на ТОФ (крайцера „Варяг”) ще се отправи към Аденския залив.

По пътя си руските кораби ще направят работно посещение в едно от пристанищата на Шри Ланка”. - съобщи днес официалният представител на Тихоокеанския флот, капитан първи ранг Роман Мартов.

 
САЩ разработват новия безпилотник Phantom Eye
18.09.2013, 14:09

Phantom EyeЕксперименталният безпилотен летателен апарат Phantom Eye, разработван от американската компания „Боинг" за военните, е извършил петия си изпитателен полет, съобщават местни медии, цитирани от Интерфакс.

От компанията поясниха, че полетът се е състоял на 14 септември. Запланувано е след завършване на изпитанията на Phantom Eye да бъде използван за събиране на разузнавателна информация.

„По време на полета самолетът достигна почти всички поставени цели", каза Дерил Дейвис, оглавяващ работата по Phantom works - засекретено подразделение към компанията „Боинг", отговарящо за разработката на Phantom Eye.

 
Откриха паметник на загиналите във войните в с. Търсино
18.09.2013, 12:18

Урок по патриотизъм дадоха жителите на малкото село в първия учебен ден на годината - символично избрана дата за откриването на паметник на загиналите в Първата и Втората световна война, построен изцяло с доброволен труд на Гергин Атанасов, Иван Кирилов, Кирил Кирилов, Кирил Кочов, Михаил Йосков и с дарения от Стефан Тричков, Кирил Паргов, Митко Петров, Добри Фиданов, Венета Тодорова и община Кюстендил.

Всички те дариха труд, средства, материали и работиха по построяването на паметника и благоустрояване на градинката около него, за да почетат загиналите във войните - Петър Стоянов, Милан Христов, Стоилко Мидиков, Петър Цеков, Никола Цеков, Милан Атанасов, Григор Пенев.

Дарители и спомоществователи бяха доволни, че откриването на паметника доведе в селото многобройни гости - кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, наследници на загиналите във войните, част от които са прекарали най-хубавите си детски години по живописните склонове на Търсино и околните махали.

Жителите благодариха и на кмета на селото - Венета Тодорова, за всеотдайния труд за благоустрояване на селото.

http://www.otbrana.com, Даниела Стоименова

 
Нов етап в развитието на програмата Ф-35
18.09.2013, 11:52

Ф-35В началото на септември започна нов етап в развитието на програмата Ф-35. Към момента са подготвени да летят със самолета около 108 пилоти. От тях 1/3 или 36 души са инструктори. Това по нормите в САЩ означава една ескадрила инструктори, които от своя страна ще започнат да обучават пилоти.

От началото на ноември ще започне обучението на два инструктори и 6 пилоти от Luke AFB, Aризона . До момента в базата се извършваше обучението на пилоти на Ф-16. Сега това обучение ще бъде прехвърлено в Holloman AFB, Ню Мескико, а ще започне създаването на база 61-ва тренировъчна ескадрила (възстановена преди дни) център за обучение по пилотиране на Ф-35.

От техническа гледна точка напредъкът е, че вече официално е приет софтуерът на блок 2А. От ноември ще започне обучението на пилоти в Eglin на машини блок 2А. До сега обучените пилоти ще трябва да вземат допълнителни часове на машини с новия ъпгрейд. Смята се, че след това вече могат да участват в операции с Ф-35.

Следващата стъпка е приемането на блок 2В, който включва поддръжката на такива оръжия, като ракетите AIM-120C и бомбите GBU-32/31 и GBU-21, вече във вътрешните отсеци на самолета. – Още за Ф-35

http://aeronews.alle.bg/

 
Военната символика и резервната армия на България
18.09.2013, 11:02

Знакът на Съюза Важно място при изграждането на взаимовръзките между гражданите и държавата играе военната символика. В цивилизованите държави на нея се отдава изключително голямо значение. Пример в това отношение ни дават САЩ – водещата държава в НАТО.

Там в средствата за масова информация не престават да текат призиви като „Подкрепете нашите войски!”,  „Подкрепете нашите военноинвалиди!”, както и други подобни, целящи сплотяването на нацията чрез поддържане на високо ниво на военнопатриотично възпитание и създаване на атмосфера на солидарност с военните ветерани.

Статут на „ветеран” в САЩ получава всеки гражданин, който е служил в американската армия не по-малко от 100 дни. Отношението към участниците в мисии извън националната територия е като към национални герои. Там обгрижването на напусналите армията е поверено на специално ведомство – Министерството на ветераните, подпомагано от десетки неправителствени ветерански организации, ангажирани със здравното и социално подпомагане на всички категории ветерани и семействата им..............Прочети още

 
Израел възобнови полетите с изтребителите F-16I
18.09.2013, 09:43

F-16I SufaВВС на Израел възобновиха полетите с изтребителите F-16I Sufa, съобщава Jane's.

Снемане забраната стана постепенно – първо разрешение отново да са във въздуха получиха изтребителите от военновъздушната база „Рамон”, разположена в южната част на Израел. Те започнаха полети в началото на септември.

Забраната за полети на F-16I беше въведена в началото на юли, след като изтребител от този тип се разби в Средиземно море. Двамата членове на екипажа успяха да се катапултират и бяха открити от групата за търсене и спасяване. Предполага се, че причината за аварията е неизправност в двигателя F100-PW-229. Последва проверка на двигателите на всичките бойни самолети.

От началото на юли има и забрана за полети на изтребителите F-15I Ra'am, които също са с двигатели F100-PW-229.

ВВС на Израел до сега не дават подробности по разследването на причините за аварията с F-16I. Забраната за полети с F-15I все още не е вдигната.

http://www.pan.bg/

 
Необходими ни са повече средства по три направления
18.09.2013, 09:17

Ангел Найденов Коментирайки предстоящото приемане на бюджета на МО за следващата година, министър Ангел Найденов открои три направления, за които са необходими повече средства.

На първо място, поддържане на такава военната готовност и бойна подготовка, които да отговарят и на конституционно възложените отговорности и задачи, и на изискванията за средата за сигурност. Да отговарят, посочи министърът, на необходимия капацитет и способности от страна на нашите Въоръжени сили.

Второ – достатъчно финансови средства за гарантиране привлекателността на военната кариера и съответно на военната професия. Да гарантираме сигурност и предсказуемост в развитието на военната професия и висок социален статус на военнослужещите и техните семейства, отбеляза министърът.

Третото направление са средствата за поддържане на техниката, с която в момента разполагат Въоръжените сили. В същото време, каза министърът на отбраната, позволяваме си да мислим за придобиване на нови въоръжения. Само с 25-30-годишна техника, подчерта той, трудно може да се отговори на очакванията за необходимите способности и за нивата на амбиция, които се залагат пред всяка армия.

Нови съкращения през 2014 г. няма да има, отговори на въпрос също по БНТ министър Найденов. Ще се изпълнява приетият от предишното правителство План за развитие на Въоръжените сили. Разбира се, с преразглежданията, които вече направи новото ръководство на Министерството на отбраната. Става дума за запазване на определен личен състав в резултат на спирането на замислените промени в бригада „Специални сили” и авиобаза „Безмер” и възстановяване на закрития батальон във Враца.

Що се отнася до приемането на бежанците, в резултат на Сирийската криза, министърът прогнозира, че техният брой наближава критичната точка. Той припомни, че МО е изпълнило ангажимента си да предостави 26 войскови района със 150 сгради с отпаднала необходимост за армията, като Държавната агенция за бежанците трябва да прецени, доколко могат да бъдат използвани. Предварителните оценки са, че са необходими 10 млн.лв. за ремонт. Към този момент не може да се говори за затваряне на границата, смята министърът. 

http://www.otbrana.com/

 
Китайски частен капитал за строителството на нови авионосци
18.09.2013, 08:53

China Shipbuilding Китай ускорява развитието си на военната промишленост за сметка на привличане на частни капитали. Преди време съобщихме за това и механизмите, по които ще става. Сега вече има няколко значими проекта, които ще бъдат привлечени суми над 4 милиарда долара. Първият от тях стартира в корабостроенето.

На снимката са строящи се в момента военни кораби само в една корабостроителница

Виждат се три разрушителя от нов клас наследник на проект 956 и две корвети проект 056

Тази година Китай задмина Русия по обявени военни разходи и вече е втори в света след САЩ. Официално военният бюджет на страната нарасна с 10,7% до 740,6 милиарда юана или около 121 милиарда долара по сегашния курс. Както вече писахме, някои специалисти смятат, че под формата на средства за наука, чужди инвестиции с цел придобиване на технологии и по други статии в бюджета има още около 60% или реалните военни разходи са около 194 милиарда долара за 2013 година.

Първият опит за привличане на частен капитал е на China Shipbuilding листва на китайската фондова борса в Шанхай от 2008 година. Специалистите смятат, че през тази петилетка завършваща в края на 2015 година в плановете на Китай са заложени изграждането на два авионосеца (един за самолети и един за хеликоптери). През следващата 2016-2020 година ще бадат заложени най-малко още толкова. Според специалистите четирите авионосеца ще струват около 20 милиарда долара.

Плановете на China Shipbuilding са да привлече 8,48 милиарда юана (1,385 милиарда долара) от 2,2 милиарда акции, които да бъдат продадени най-много на 10 инвеститора, включително на дъщерните Wuchang Shipbuilding and Dalian Shipbuildin, в които се строи китайският военен флот.

Според анализатори доходите на китайските корабостроителни предприятия от военна продукция са само 8,3%. През следващите години този процент ще нарасне значително.

http://aeronews.alle.bg/

 
10 лева на километър наем за танк, 22 за БТР
18.09.2013, 08:13

Венцеслав Лаков 110 лв. на километър е наемът за танк Т-72, ако участва в невоенни акции. Това става ясно от протокол към договор на Министерството на отбраната с филмова компания за снимките на "Непобедимите 2". Документите бяха раздадени на депутатите от комисията за Авиоотряд 28 вчера.

В снимките на екшъна, с разрешение на тогавашния министър Аню Ангелов са участвали два танка с 6 души екипаж, както и 1 БТР с двама водачи срещу 22,60 лв. за километър. Също и реактивна система за залпов огън - съвременен аналог на катюшите от Втората световна война, за 2,90 лв. на километър. В продукцията под наем са взети и 3 зила и 2 уазки - съответно срещу 2,34 лв. и 0,86 лв. на километър. За военните, част от екипажите на техниката, са плащани отделни суми в зависимост от ранга им. Фирмата е използвала всичко 40 дни, за което е платила на МО наем общо 55 207 лв.

С друг договор същата фирма е наела от МО хеликоптер "Кугър" за 212,50 лв. на летателна минута.

Комисията за авиоотряда изслуша вчера бившия земеделски министър Мирослав Найденов и ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров за полетите им със самолета на властта и с военните хеликоптери. Найденов обясни, че за да икономисат от пари за бензин, когато кацнели някъде, министрите се возели в кола от кортежа на премиера, а понякога шофьор им бил лично Борисов. А нощувките в ловните стопанства били, за да не се плаща хотел.

Според Найденов експремиерът летял с толкова антураж като охрана и лекар, че в хеликоптерите нямало място за фолкпевици.

Шефът на комисията Венцеслав Лаков от "Атака" оповести също, че са изискани данни от мисиите ни в чужбина за визитите на Бойко Борисов. Летял е до Япония за 77 293 лв., за да даде купата на българското правителство на турнира по сумо, а до Испания - за 14 676 лв., за да гледа мач "Реал Мадрид" - "Барселона". Работен обяд с премиера на Турция Реджеп Ердоган пък е струвал на държавата 26 840 лв. за полета.

http://www.24chasa.bg/

 

 
В Турция ще се проведат учения на черноморските държави
17.09.2013, 23:12

В териториалните води на Турция от 18 до 21 септември 2013 година ще се проведат военните учения "Черноморско доверие - 2013" на черноморските държави, съобщи вчера сайта на ВМС на Турция.

Във военноморските учения ще вземат участие наблюдатели от военноморските сили на България, Румъния, Русия и Украйна.

В маневрите, които ще се проведат в района на военноморската база Ерегли, се привличат по една фрегата, спомагателен кораб (танкер), буксир, вертолет и подводница.

Целта на учението е укрепване на сътрудничеството в областа на морската сигурност и взаимното доверие между ВМС на тези страни
 
Холандия ще купи само 37 изтребителя F-35
17.09.2013, 21:01

F-35 и AIM 120Холандското правителство ще вземе окончателно решение за покупката на многоцелевите изтребители F-35A JSF. Това съобщава местния вестник Telegraaf, като решението ще сложи край на близо две десетилетия полемики по темата.

За да се вмести, обаче страната в планирания бюджет от €4,5 млрд. бройката на поръчаните F-35A ще бъде драстично орязана до едва 37 машини. Вестник Telegraaf се позовава и на собствен източник относно стойността на експлоатацията на флота от F-35 за година, като посочва, че става въпрос за €270 млн. годишно.

Холандското правителство ще си остави вратичка за покупка на още F-35A на по-следващ етап. В момента страната е платила два самолета, като с единот тях се провежда изпитателна програма в САЩ. Според настоящия план F-35 ще замени холандските F-16 между 2019 и 2023 г.

Според първоначалните си планове Холандия трябваше да закупи 85 броя F-35A, които да заменят аналогичен брой F-16 MLU, но в последните години холандските ВВС намалиха броя на активните си F-16 до 68 с възможност за последващо намаляване до 42. – Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
Успешни тестове на бразилските ЕС725
17.09.2013, 20:33

ЕС725На 17 септември 2013 г. бразилската компания Helibras успешно завърши изпитателните тестове на нова система за пуск на ловушки (радарни и ИЧ капани) предназначена за постъпващите на въоръжение вертолети ЕС725 Caracal.

С това завърши първата в историята на страната интеграция на подобен вид системи. Това е и поредния успешно преминат праг в изпълнението на договора на световният производител на вертолети Eurocopter за доставката на 50 машини от моделното семейство на Super Puma/Cougar за нуждите на бразилските въоръжени сили.

http://www.airgroup2000.com/

 
"Орлан" излиза в Космоса
17.09.2013, 20:00

Първият скафандър от ново поколение "Орлан-МКС" Първият скафандър от ново поколение "Орлан-МКС" за работа в открития космос ще пратят на МКС в началото на идната година. С какво е уникален той и с какво се различава от онези, в които космонавтите работят днес? За това разказа пред "Российская газета" главният конструктор на Научно-производственото предприятие "Звезда" Сергей Поздняков.

   - Новият скафандър "Орлан-МКС" е оборудван с климат-контрол - автоматична система за терморегулиране. Американците нямат такава - уточнява Сергей Сергеевич. - Има и още едно нововъведение: ние сменихме гумените части на костюма с полиуретанови.

Защо е толкова важно това? Колкото до системата за терморегулация, то в съвременните скафандри тя представлява тънък гащеризон със система от проникващи през тъканта тръбички, по които тече вода. Тази система е необходима, за да охлажда тялото на космонавта: иначе той в скафандъра ще е като в термос. Случва се на сенчестата страна на станцията на космонавтите да им стане студено, тогава те спират кондиционирането. Ако сега това се прави ръчно, то в модернизирания "Орлан" функциите "топлина/студ" ще се управляват автоматично.

   - Системата напомня климат-контрол - казва Сергей Поздняков. - Тя е в състояние да регистрира нивото на натоварване на космонавтите, тяхната собствена температура, количеството на използвания кислород и отделяния въглеводород.

Сегашната обвивка на скафандъра ограничава срока на използването му - пет години и нито ден повече. Използването на полиуретан ще удължи живота на скафандрите в орбита не по-малко от един и половина пъти. Още един детайл: сега руските скафандри не позволяват повече от 15 излизания в открития космос. А в скафандъра "Орлан-МКС" - до 20 и повече.

Новите скафандри вече се правят. Като правило, правят се пет-седем екземпляра: два за изпитания, два - за тренировки, а още три - щатни. Това е ръчна изработка.

От февруари 2014 година скафандрите ново поколение "Орлан-МКС" ще се доставят на станцията с товарните кораби "Прогрес" - по един скафандър на кораб. По този начин постепенно всички стари скафандри ще бъдат сменени с нови.

Какво е това "умен скафандър"? Скафандрите "Орлан-МК", в които днес работят руските космонавти, и "Орлан-МКС", ги наричат именно такива. "Мозъкът" на уникалното специално облекло е скрит в компютър, който се намира в раница на гърба на скафандъра. Пред очите на космонавта има само дисплей с течни кристали. Именно на него автоматът предава всички данни за системите на скафандъра и подсказва как и какво да се проконтролира преди излизането в открития космос. Ако се случи нещо непредвидено - веднага се предава съответната информация, чува се звуков сигнал и се появява препоръка как да се държи космонавтът. Тестването се извършва по 50 параметра и за всичко отива едва половин минута!

   - Това е много важно - сподели с "Российская газета" космонавтът Виктор Афанасиев, който седем пъти е излизал в открития космос и прекарал там общо 38 часа. - Преди, тренирайки, ние трябваше да запомним всички извънредни ситуации и постоянно да помним какво и как трябва да се прави. А сега космонавтът има допълнително подсигуряване.

Скафандърът "Орлан-МКС" може да се използва от космонавти с ръст от 165 до 190 сантиметра. Тегло му в оборудвано състояние - 110 килограма. Време на автономна работа - до 7 часа. – Още космически системи

http://www.duma.bg/

 
Участие на военнослужещи от Българската армия в учението на НАТО
17.09.2013, 16:31

За периода от 12 до 26 септември 2013 г. военнослужещи от Българската армия, специалисти от органите по комуникационно-информационни системи, под ръководството на отдел „КИС” в Съвместното командване на силите, участват в най-голямото учение по КИС на НАТО за годината - Combined Endeavour 2013 в Графенвьор, Германия (участват 41 страни и организации).

Българската армия участва в учението с военнослужещи, назначени на длъжности в ръководството, инструктор и обучаем  по управление на честотния спектър „Phoenix Endeavor” и обучаеми по планиране, разработване на политики и процедури за предотвратяване, откриване и отговор на кибератаки „Cyber Endeavor”, а от територията на Република България с радиостанция Р-400 от военно формирование 34750 – Карлово и дежурни смени от АОЦ – София.

В деня за високопоставени гости на учението „Обединени усилия 2013” („Combined Endeavor 2013”) Българската армия е представена от полковник Пламен Христов Йорданов – началник на сектор „Комуникационни, информационни и навигационни мрежи” в отдел „Комуникационно-информационни системи” на Съвместното командване на силите.

http://jfc.mod.bg/

 
„Убиецът на самолетоносачи“ излиза на оперативен простор на Средиземно море
17.09.2013, 15:44

ракетният крайцер „Москва“Русия продължава да засилва групировката си в източната част на Средиземно море: в близките денонощия към нея ще се присъедини ракетният крайцер „Москва“, флагманът на Черноморския флот. Заедно с това, вероятността от удар на САЩ срещу Сирия става все по-малка. За това не на последно място спомогнаха активните действия на Русия в информационното противопоставяне.

Необходимостта от война се поставя под съмнение от редица пунктове: започвайки от отсъствие на увереност в правдивостта на информацията относно използването на химическо оръжие от войските на Башар Асад, и свършвайки с икономически съображения. Но твърде съществено място в аргументацията заема факторът на присъствие в региона на ВМС на Русия. Американските граждани се замислят за възможните последици от непреднамерено попадане на крилата ракета на ВМС на САЩ в руски кораб. Експертите повече мислят за друго - радиолокационните съоръжения на руските кораби са способни напълно „да покрият“ въздушното пространство на Средиземноморието. Като се има предвид текущата обстановка няма никакви гаранции, че получената от тези радари информация няма да бъде незабавно предадена в Дамаск, което означава рязко увеличение и ефективност на ПВО и на бреговата отбрана на Сирия.

Трябва да се отбележи ролята на руските медии, включително на телевизионния канал RT. Активното представяне на алтернативна гледна точка, разказите за истинския облик и състава на противниците на режима на Асад, в съчетание с качествена картина и добри водещи, можаха да пречупят формиралия се образ на сирийската опозиция като „борец за свобода“.

Фактически сирийският конфликт ни дава рядък пример на война, спряна още преди започването й, преди всичко за сметка на успешното информационно противопоставяне.

Флотът също остава един от активните инструменти на политиката. Информацията за излизане в морето и районите на групировки на ВМФ на Русия едва ли някога е предизвиквала подобен интерес сред западните читатели и слушатели. Още повече, че сега Средиземноморската групировка на руския флот се оглавява от ракетния крайцер „Москва“. Корабите от тази класа, които имат мощно оръжие, включително съвременен комплекс от противокорабни ракети П-1000 „Вулкан“, в западната преса често ги наричат „убийци на самолетоносачи“. Появата на такъв руски крайцер в който и да е оперативен район вече сама по себе си служи като значителен аргумент.

Главното послание на Москва, подкрепено от разгръщането на руската военно-морска групировка в Средиземно море, се състои в това, че който и да започне война, той ще носи цялата отговорност за всички възможни последици.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Як-130 на път да стане "шлагер" на годината
17.09.2013, 13:28

Як-130Компанията Иркутск, може сама да финансира създаването на лек боен самолет на основа на Як-130. Тя заедно с ОКБ Яковлев работят по въпроса. За сега заявките се множат за учебно тренировъчната версия и заводът е осигурен с поръчки за много време напред.

От следващата година Беларус ще започне да получава по 3 самолета годишно. Водят се преговори с Алжир, който по непотвърдена информация иска да закупи още 8 самолета и негови пилоти да тестват бойната версия. Освен договора за 36 самолета със Сирия и Бангладеш води преговори за 24 машини. Виетнам сигурно ще закупи най-малко 12 самолета, но и той иска варианта за боен самолет. В Иркутск не могат да се оплачат от липса на интерес. Дори Украйна, както писахме наскоро проявява активност.

Коментар:

Изненадващата новина е, че Израел също е проявил интерес към самолета. Носят се слухове, че са произведени два модернизирани прототипа на бордовия радар Н011 «Барс», условно да ги наречем «Барс-130», а също и оптична станция за самолета. – Още за Як-130

http://aeronews.alle.bg/

 
Странните „справедливости” на министър Адемов
17.09.2013, 12:30

В последните няколко дни министър Адемов неколкократно разглеждаше въпросите за пенсионните условия от позицията на „спарведливостта”.

На пръв поглед това би могло да се оцени от по-наивните като похвален опит за налагане на морал при вземане на трудни политически решения. За мен обаче министерската мярка за „справедливост” е доста странна и насочена главно против действащите и пенсионираните служители от т.нар. силови ведомства.

Мисля така, защото според мен в „социаления статут” на тези служители основно място заемат въпросите за тяхното пенсиониране и за възможната им реализация преди и след това. Какво ми дава основание за това.......Прочети още

 
Модернизация на МиГ-29 в Беларус
17.09.2013, 12:25

През следващата година се планира да се възобновят работите по модернизация на МиГ-29 на белоруските ВВС, съобщават от „558-и авиоремонтен завод”.

Решението е продиктувано и от факта, че Беларус няма достатъчно финансови средства за закупуване на нови изтребители.

Към момента в състава на ВВС на страната има на въоръжение четири броя модернизирани МиГ-29.

В „558-и авиоремонтен завод” се извършва ремонт и модернизация и на МиГ-29 на други държави. В рамките на програмата се доработва РЛС, за да може да ‘работи’ и по земни цели. Доработва се и системата за управление на въоръжението (СУВ), както и малки промени в кабината на летеца, където се инсталира един многофункционален дисплей, на който се извежда информация от СУВ и навигационната система.

В завода в момента се извършва и модернизация на десет изтребителя Су-27 от ВВС на Беларус и други държави.

http://www.pan.bg/

 
Стрелецът от Вашингтон е избивал хората сам
17.09.2013, 09:05

Арън АлексисВласите на САЩ нямат информация, че мъжът, открил стрелба срещу хората в база на военноморските сили на САЩ във Вашингтон, е имал съучастник, съобщава РИА Новости. „На този етап нямаме доказателства или указания, че е имало още един стрелец, въпреки че следствието все още не е завършило”, каза кметът на Вашингтон Винсънт Грей. Той уточни, че нападателят е влязъл в сградата с чужди документи.В понеделник в сградата на щабквартирата на командването на морските системи на ВМС на САЩ недалеч от центъра на Вашингтон бе открита стрелба, след което бе извършена частична евакуация на сградата. По последни данни жертва на нападението са станали 13 души, включително и нападателят, който е бил убит. Той е идентифициран от следствието като 34-годишния афроамериканец Арън Алексис.

Във връзка със стрелбата, станала в непосредствена близост до Сената и Конгреса на САЩ, работата на двете ведомства беше преустановена. В разследването се включи ФБР, а полицията призова гражданите да не излизат на улиците, докато не бъдат открити виновните.

Президентът Барак Обама се нареди да бъде пуснат до половина флагът на Белия дом и знамената на други държавни учреждения в цялата страна и да останат така до 20 септември.

http://www.blitz.bg/

 
Две седмици е курсът за студенти по начална военна подготовка
17.09.2013, 08:52

Продължителността на курс по начална военна подготовка за студенти, който се провежда във висше военно училище, е 2 учебни седмици. На ден има по 8 учебни часа. Това става ясно от публикуван проект на Каталог за курсовете по начална и специална военна подготовка. Документът може да се намери на сайта на МО. Там са посочени и финансовите разходи за един обучаем.

От 1 септември т.г. влезе в сила текстът на Закона за резерва на Въоръжените сили, според който за студентите в гражданските висши училища, военните академии и висшите военни училища могат да се разкриват курсове по начална и/или специална военна подготовка от министъра на отбраната, съгласувано със съответните ръководства. Там е записано, че обучението може да се организира и провежда под формата на специализирани курсове и семинари, групови и практически занятия, демонстративни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове. Участието е доброволно. Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона, и се водят на военен отчет.

Курсът по начална военна подготовка е разбит на 10 модула. Финансовите разходи за един обучаем са 290,40 лв. през неотопляем период и 385, 40 лв. – в отопляем период. За курсовете по специална военна подготовка, които продължават не по-малко от 90 академични часа, в зависимост от избраната военна специалност, финансовите разходи са различни. Те варират от 192 до 592 лв.

Курсове по начална военна подготовка се организират и провеждат само във висшите военни училища. Курсове по специална военна подготовка могат да се организират и провеждат освен във висшите военни училища и във всички висши училища в страната, сключили двустранно споразумение с Министерството на отбраната. В курсове по специална военна подготовка студентите могат да се обучават и от преподаватели от гражданските висши училища, когато това е предвидено в сключено двустранно споразумение.

Обучение в курсове по специална военна подготовка се провежда само със студенти успешно завършили обучението в курс по „начална военна подготовка”. Изключение се прави само за студентите, служили военна служба в редовете на въоръжените сили на Р. България, се посочва в документа.

Курсовете по начална и специална военна подготовка завършват с изпити, съгласно учебната програма на съответния курс. На всеки студент, успешно завършил курс по начална и/или специална военна подготовка, се издава свидетелство (удостоверение) за успешно завършен курс, при условията и по реда на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Rolls-Royce увеличи мощността на AE 1107C за V-22 с цели 17%
17.09.2013, 08:33

двигател AE 1107C Британската компания Rolls-Royce успя да увеличи мощността с леки промени по двигателите AE 1107C за V-22 с цели 17%. Част от тях са започнали да се прилагат в серийните двигатели още в началото на 2012 година и всички новопроизведени машини след юни 2012 година са с тях.

В момента се тестват двигатели с пълния обем на новостите и се очаква те да монтират на серийните машини от началото на следващата година.

От компанията смятат, че двигателя има още резерви и мощността може да се повиши до 26% или двигателите на надхвърлят границата от 10 000 конски сили.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
МО пусна процедура за рамков договор за поддържа на самолетите Pilatus
16.09.2013, 23:48

Процедура за възлагане на поръчка в областта на програмата и сигурността с предмет сключване на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолетите Pilatus на въоръжение във ВВС. Процедурата, която е по Закона за обществените поръчки, е пусната от Министерството на отбраната на 5 септември 2013 г.

Рамковото споразумение покрива период от седем години след сключването си, обхваща наличните самолети PC-9M и PC-12 и проектната му максимална стойност е 17,4 млн. лева или по почти 2,5 млн. лева годишно. Според техническото задание към поръчката се цели осигуряването на непрекъсната изправност на четири PC-9M, всеки от които да налита от 100 до 400 часа годишно.

На база на рамковото споразумение ще бъдат сключвани конкретни договори за логистичната поддръжка на самолетите Pilatus. Крайният срок за заявяване на участие в поръчката е 7 октомври 2013 г. Предполага се, че рамковото споразумение ще стане факт до края на годината.

До момента експлоатацията на самолетите Pilatus също протичаше с четиригодишно рамково споразумение, което изтече през пролетта на 2013 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Американският военен кораб Mahan се завърна в Норфолк от Средиземно море
16.09.2013, 23:37

Mahan DDG-72 Есминецът УРО на ВМС на САЩ Mahan DDG-72 се завърна на 13 септември във военноморската база Норфолк от източната част на Средиземно море, където бе в готовност по всяко време да нанесе ракетен удар по територията на Сирия, съобщава The Associated Press.

Mahan през декември 2012 година излезе на бойно дежурство за изпълнение на задачи по осигуряване на противоракетната отбрана на Европа. Изострянето на сирийския конфликт обаче забави завръщането на кораба в базата с няколко седмици. Mahan стана един от първите есминци на американските ВМС тип "Арли Берк", насочени към бреговете на Сирия за нанасяне на възможен удар.

В момента в източната част на Средиземно море се намират четири американски кораба, базиращи се Норфолк: есминците Stout, Ramage, Barry и Gravely. В Червено море е разположена авионосна ударна група в състав: самолетоносача Nimitz, есминците William P. Lawrence, Stockdale, Shoup и крайцера Princeton.

По всяка вероятно в Средиземно море вахта носят и многоцелеви американски подводници, отбелязва USNI News.

 
Индия купува от Русия оръжия за 2 милиарда долара
16.09.2013, 21:22

Т-90Индия ще закупи оръжия за над 2 милиарда долара през тази финансова година. Това стана ясно от плановете на МО на страната. За сега се споменава, че това ще бъдат танкове, ракети и боеприпаси за авиацията и сухопътни войски. Повече информация ще има след срещата на комисията за военно техническо сътрудничество на ниво военни министри, която ще се проведе скоро.

В индийската преса изтече информация за 236 танка Т-90СМ на стойност около 60 милиарда рупии (около милиард долара). Индия има рамково споразумение за 1000 танка Т-90 от 2001 година, които да бъдат сглобени в страната. След това бяха сключени няколко договора, но имаше проблеми.

До сега в Индия са сглобени 300 машини от HVF. С новите 236 танка, общия брой в индийската армия ще достигне 1016 машини от този тип (480 руска изработка и 536 индийска). - Още за Т-90

http://aeronews.alle.bg/

 
Турски изтребители свалиха сирийски Ми-17
16.09.2013, 21:00

Ми-17Турски изтребители са свалили сирийски вертолет Ми-17, който е навлязъл в турското въздушно пространство. Това съобщи турският вицепремиер  Бюлент Арънч. Инцидентът се е разиграл днес, 16 септември, около 14,25 часа местно време. - (видео)

Инцидентът е станал в южната част на турската провинция Хатай. Според Арънч, сирийския вертолет е навлязъл на около 2 km в турска територия и не се е подчинил на многократните предупреждения от турските военни. Машината е била свалена с ракета „въздух-въздух” от турски изтребител, а останките ѝ са паднали на сирийски територия. - (видео)

Според някои информации турските изтребители са излетели от авиобаза Ерхач, където постоянно се базират изтребители F-4E Phantom модернизирани до стандарта Terminator 2000. Източници в турската армия, обаче заявяват, че вертолетът е свален от изтребител F-16.

Това не е първия въздушен инцидент между Турция и Сирия. В края на юни 2012 г. сирийското ПВО свали турски разузнавателен самолет RF-4E, който се е намирал в турското въздушно пространство по грешка.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия ще изгради военна база на Новосибирските острови за контрол в тази част на Арктика
16.09.2013, 18:16

Русия ще изгради своя военна база на Новосибирските острови за ефективен и безопасен контрол в тази част на Арктика, каза президентът Владимир Путин на съвещание в ситуационния център на Министерство на отбраната, предаде ИТАР-ТАСС.

„Нашите военни си отидоха от там през 1993 година, а помежду другото това е много важна точка в Северния ледовит океан, нов етап в усвояването на Северния морски път. Ние се разбрахме там не само да изграбим база, но и да поправим летището и да направим възможно участието в съвместната работа на представители на МЧС, хидролози, специалисти занимаващи се с климата, за да се осигури безопасност и ефективна работа на Северния морски път”, каза Путин.

 
При стрелбата в сграда на военноморските сили във Вашингтон има загинали и ранени хора
16.09.2013, 17:50

Загинали и ранени има при стрелбата в базата на ВМС във Вашингтон (Washington Navy Yard), предаде „Ю Ес Ей тудей”, позовавайки се на властите.

Американският флот обяви, че при стрелбата няколко души са загинали. Местни медии съобщават за трима загинали и малко повече ранени.

Местната полиция заяви, че нападателят е издирван в комплекса на военноморските сили. Той бе описан като чернокож мъж. Смята се, че нападателят се е барикадирал някъде в сградата. Според информация на Washington Post нападателите са били трима човека.

Всички самолети, които трябва да излетят от летището, разположено само на няколко километра от базата на военноморските сили, ще останат на земята. В същото време, пристигащите самолети ще бъдат допуснати да кацнат.

 
Партида на ракети „Булава” ще бъде върната във фабриката за повторна проверка
16.09.2013, 17:43

Цялата партида на ракети „Булава-30” след инцидента на 6 септември ще бъде върната на производителя за повторна проверка, съобщи заместник-председателят на Военнопромишлената комисия при Правителството на Русия Олег Бочкарев.

По думите му, проверката ще се проведе във Воткинския завод (Удмуртия), където се произвеждат ракетите „Булава” и стратегическите ракетни комплекси „Топол-М”.

Сериозността на проверката и нейната методика ще бъдат определени след изясняването на причината за инцидента.

 
През 2015 САЩ ще предадат войната в Афганистан на аутсорсинг
16.09.2013, 17:36

На пресконференция на 13 септември по резултатите от 4-дневна визита в Кабул на делегация на комитета по отбраната и военнопромишления комплекс на пакистанския сенат, неговият председател Мушахид Хусейн Сеад каза, че САЩ и съюзници планират да оставят в Афганистан близо 20000 военни на 9 бази в различни райони на страната.

Според него, съответното споразумение между Кабул и Вашингтон ще бъде подписано в течение на два месеца.

Тази цифра не е изненада за експертите. По-малкият брой военни, според тях, просто няма да даде възможност да се завършат програмите за пълно предаване отговорността за безопасността в страната на нейните Въоръжени сили и полицията.

Впрочем, силите за сигурност на Афганистан няма да останат без помощници. Сенаторът напомни на обществеността една важна подробност – освен военните, съгласно осведомени източници, в страната ще останат над 100000 американци, които работят на контракт в сферата на безопасността”. И че „тези хора не спадат към съкращавания контингент на НАТО”.

Вестник „Fiscal Times” още пред май даде още по-точни цифри. Съгласно последни изчисления на „Professional Overseas Contractors”, тогава в Афганистан е имало 110404 контрактници, от които 33444 са били граждани на САЩ, а останалите афганистанци и граждани на други страни. Вестникът писа, че „повечето от тях са заети в частни охранителни фирми, които работят в Държавния департамент за защита на дипломатите. Това означава, че те са въоръжени за да убиват от името на правителството на САЩ”.

Дори повече, след пълното изтегляне на войските именно те ще отговарят за подготовката на афганистанската полиция и войските, за строителството на инфраструктурата, за реализиране на проекти в развитието и защитата на заетите в тях граждани. Според подписания още през лятото на миналата година афганистанско-американско стратегическо споразумение за партньорство, до 2024 година в страната остават незначителен брой американски войски. По-голямата работа, която сега вършат военните, ще завършат военизирани фирми.

Само че тази „армия” ще е малко по-друга. В критична обстановка частните наемници са по-малко ограничени в своите действия, в сравнение с Въоръжените сили. Имайки предвид, че повечето нападения срещу обекти и колони коли се вършат от малки групи, наемниците са в състояние, без да се смущават от действащите правила за използване на оръжието, ефикасно да отбиват атаките. Впрочем, както показва опитът, наемниците имат добри връзки с местните нелегални, което свежда риска от въоръжен сблъсък до минимум.

Съгласно данни на Центъра за стратегически и международни изследвания, през 2011 година министерството на отбраната на САЩ е отделило за контракти $375 милиарда, в сравнение с $163 милиарда през 2000 година. Изглежда, че аутсорсингът по време на война става популярен. – Още фирми за наемници

 
95 години от знаменитата Дойранска победа
16.09.2013, 15:05

През месец юни 1936 г. организацията на английските запасни чинове “Британски легион”  организира тържество, посветено на победата на Антантата в Първата световна война.

На церемонията в Лондон се поканени редица видни пълководци от съглашенските армии на 11 държави, начело с френските маршали Вейган и Петен. Единственият  поканен от противниковата страна е българският генерал - лейтенант от запаса Владимир Вазов!

При слизането си на гара Трафалгар  в английската  столица,  почетната рота  от “Британския легион” свежда до земята 29 бойни английски знамена през героят от Дойран, генерал лейтенант от запаса Владимир Вазов, а английският генерал Хамилтън извиква високо: „Гледайте, това е генерал Вазов, който беше наш противник на Солунския фронт, а сега е наш много добър приятел!“..........Прочети още

 
Австралия увеличи разходите за отбрана с над 26%
16.09.2013, 14:08

Новото коалиционно правителство на Австралия увеличи разходите за отбрана от 1,59%  до 2% от Брутния вътрешния продукт за следващото десетилетие.

Това означава, че те ще бъдат над 2 милиарда долара годишно. Това се налага от нуждата от повече средства по няколко програми за закупуване на нова техника, включително и самолети Ф-35. Първите два австралийски изтребителя вече са на линията за сглобяване. Австралия прие да купува серийните самолети на цена под 100 милиона долара.

Коментар:

Очевидно нарастващата мощ на Китай е причина за този ход.

http://aeronews.alle.bg/

 
ВВС на РФ ще получат два самолета Ан-148 през 2013 година
16.09.2013, 13:40

Ан-148Руските военновуздушни сили ще получат тази година два самолета Ан-148 производство на Воронежския авиационен завод (ВАСО). Договорът беше обявен на 6 юни 2013 година на събранието на акционерите на компанията. Той е сключен за 15 машини и е на стойност 18 милиарда рубли. Те трябва да бъдат доставени в периода 2013-2017 година, като до края 2015 година трябва да бъдат доставени 9 от тях. Договорът допуска за първите З години да бъдат доставени между 1-4 самолета годишно и по три самолета последните 2 години (2016-2017 г.). Договорът дава възможност и за предсрочна доставка на машините.

На 12 септември 2013 година във Воронеж се състоя първият полет на главния самолет Ан-148-100 от серията (сериен номер 42-05, регистрационен номер 61718), построен в стандартна пасажерска конфигурация със 75 места. Той стана 19-ят пореден самолет Ан-148, построен от ВАСО.

 
Военното училище в Русия: от заплатата до престижа
16.09.2913, 13:10

Системата на военното образование, реформирането на която през 2008-2011 предизвика немалко въпроси, днес е в един сложен период – поправянето на допуснатите грешки върви успоредно с реформирането, имащо за цел да се създаде военно училище, отговарящо на задачите, поставени пред Въоръжените сили на Русия.

Главна новина на пресконференцията на заместник министъра на отбраната Николай Панков и неговите колеги на 12 септември стана съобщението за приключване на плана за развитие на министерството на отбраната за периода до 2020 година, в който подробно са определени всички параметри на Въоръжените сили, в това число броят обучавани офицери. Този план стана практическа основа за подновяване на масовия набор във военни учебни заведения, който през 2013 надхвърли 15.000 души – в това число 11.700 курсанти на военни училища, близо 900 слушатели на военни академии и 2000 студенти на военни учебни центрове към граждански ВУЗ-ове.

Увеличаването на набора на курсанти ще осигури поддържане на числения състав на офицерския корпус в района на 230.000 души. Обучаването на офицерите се осъществява в 17 военни ВУЗ-а, на които, съгласно указ на президента, им връщат историческите им названия.

За отделно отбелязване е, че това увеличаване на набора се съпровожда и с увеличаване на конкурса за военни учебни заведения, което свидетелства за връщане на престижа на офицерската професия.

Върху престижа директно влияе и съдържанието на учебния процес. Една от главните днешни задачи е възстановяването на военното образование там, където то изостава, до равнището на гражданското – особено в точните науки, техническите дисциплини и редица други „общи” предмети. Тази задача се реализира както по пътя на усъвършенстването на самите военни ВУЗ-ове, така и чрез взаимодействие между военната и гражданската система на образованието, чрез привличане на преподаватели от водещи ВУЗ-ове на страната. Променя се и материалното осигуряване на учебния процес – все по-голяма роля се отрежда на компютърните системи, от тренажьори на бойна техника до различни симулатори, позволяващи да се тренира ръководството на поделения и взаимодействие на войските на бойното поле.

Подготовката на един офицер – човека, който следва да бъде готов във всеки момент да поведе войниците и да умре, ако това бъде необходимо – не може да се свежда само към усвояването на учебния материал и физически упражнения. Военните ритуали, традициите и обичаите са онзи стожер, върху който с хилядолетия, чак от античността, се строи редовната военна организация. При разпадането на този стожер армията деградира, а държавата, лишена от военна организация, изпада в анархия. В днешния свят, когато военната мощ отново придобива значението си главен гарант на независимостта, значението и ролята на бойния дух е невъзможно да се подценят. – Още руски военноучебни заведения

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ирак получи ЗРК Avenger
16.09.2013, 12:55

ЗРК AvengerПояви се първата снимка на получения от въоръжените сили на Ирак американски зенитно-ракетен комплекс с малък обсег на действие Boeing Rapid Avenger, използващ зенитни управляеми ракети Raytheon Stinger.

Неогласен договор на стойност 105,19 млн долара за покупка от Ирак на батарея в състав осем бойни машини Rapid Avenger е бил сключен с правителството на САЩ по линия на Foreign Military Sales (FMS) през 2011 година. Покупката е извършена за сметка на финансирането, предвидено за Ирак от Конгреса на САЩ за 2011-2012 финансова година в рамките на програмата за финансиране на иракските сили за безопасност (Iraq Security Forces Funding - ISFF), което е на  стойност 1,5 млрд долара. Това са последните средства по тази програма. – от 2012 финансова година финансирането по ISFF е било прекратено от Конгреса. От 2005 финансова година Ирак общо е получил по тази програма 20,539 млрд долара.

За покупката на осемте машини Rapid Avenger стана известно през юли 2012 година от поредния отчет на американския генерален инспектор по реконструкцията на Ирак (Special Inspector General for Iraq Reconstruction - SIGIR). В него се споменава и за редица други по-рано неизвестни планирани доставки за Ирак за сметка на ISFF - в частност, на шест танка М1А1 Abrams и осем бронирани ремонтно-евакуационни машини M88A2 Hercules на стойност 68,2 млн долара.

На 5 август 2013 година бе публикувана уведомление на агенцията за отбранително сътрудничество (US Defense Security Cooperation Agency - DSCA) на военното ведомство на САЩ до Конгреса за планирана доставка на Ирак по линия на FMS на още 40 бойни машини ЗРК Boeing Avenger и 681 ЗУР FIM-92H Stinger RMP Block I за тях. Освен това, през 2013 DSCA публикува уведомление за предстояща доставка на Ирак на шест батареи (12 огневи секции) ЗРК със среден обсег на действие I-HAWK XXI, които са от състава на ВС на САЩ (след ремонт и модернизация).

 
Почетоха паметта на о.з. полковник Петър Драгиев
16.09.2013, 09:40

метността КарандилаБивши офицери, старшини, майори, войници, волнонаемници и работници от бившите Строителни войски се поклониха на гроба на о.з.полк. Петър Драгиев /1876 – 1957/, командир на Трета трудова дружина Сливен.

Поклонението се извърши на Новоселските гробища в града. Под ръководството на Петър Драгиев са строени сградата на Oбщината, паметника на Хаджи Димитър, пощата, почивната станция на учителите на Карандила – сега хотел, много пътища.

В негова памет е кръстена Драгиева чешма в местността "Карандила" , строена от трудоваците под негово ръководство. Поклонението се организира за първи път. В него се включват бивши военни от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Бургас и Сливен от състава на дивизията.

http://www.sliveninfo.com/

 
Руска атомна подводница се запали в ремонтен завод
16.09.2013, 08:50

К-150 „Томск” Тринадесет екипа на пожарната на Тихоокеанския флот на Русия гасят пожар, възникнал днес в 05:00 московско време на атомната подводница К-150 „Томск”, проект 949А „Антей”, доставена за ремонт в кораборемонтния завод "Звезда" в Приморския край, предаде РИА Новости.

„Проблемът възникна при извършването на заваръчни работи. Възникна пожар. На мястото пристигнаха 13 екипа на пожарната служба на Тихоокеанския флот и Министерството на извънредните ситуации на Русия.”, заяви говорител на руския Тихоокеански флот, като добави, че в момента се разчиства междукорпусното пространство на подводницата.

Пожарът не е засегнал другите отсеци. Те са запечатани. – Още за проект 949А

 
Цветлин Йовчев предизвика въпроси от армейската общественост
16.09.2013, 08:13

Цветлин Йовчев Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще вдига заплатите на полицаите. Това и някои други социални придобивки в МВР, включително и в проектозакона, койт е в процес на обсъждане, вече предизвикват въпроси от армейската общественост.

Цветлин Йовчев обяви, че до края на годината ще бъдат съкратени 10% от служителите в МВР, които не са ангажирани с основните дейности в министерството, в първите шест месеца от началото на следващата година пък ще бъдат съкратени още 5 на сто.

"На база на това съкращение, планираме повишаване на заплатите на служителите, които се занимават с основните дейности. Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15%, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5 % увеличение", пресметна Цветлин Йовчев.

Логично е питането, което дойде вчера в редакцията на „Отбрана.com”: „Вдигат заплатите на полицаите, а на военните? Да очакваме ли от новия бюджет промени във възнагражденията на офицерите, сержантите и войниците?”

Навярно от Министерството на отбраната ще отговарят на този въпрос. Ние можем само да припомним, че базата за изчисляване на основното месечно възнаграждение на военнослужещите в размер на 376 лв. не е променяна от времето на Тройната коалиция, т.е. от 5 години. Вярно е, че в началото на тази година правителството на ГЕРБ увеличи  военните заплати с около и малко под 10 процента. Това обаче бе част от компромиса, който Аню Ангелов постигна със Симеон Дянков. Финансовият министър поиска въвеждане на възраст, освен осигурителен стаж, за придобиване право на пенсия от военнослужещите, което стана с промените на Кодекса за социално осигуряване и предизвика подаването на рапорти за уволнение. Като компенсация идва това решение на правителството. Полицаите обаче не попаднаха в подобна сделка. Добре, че днес го няма Симеон Дянков. След като върнат стария режим за придобиване право на пенсия от военнослужещите, т. е. без възраст, за което работи министърът на отбраната Ангел Найденов, той можеше да поиска намаляване на военните заплати с 10 процента. Засега няма такава опасност. Министрите на отбраната и финансите не се казват Аню Ангелов и Симеон Дянков.

Все пак обаче нашите читатели имат основание да питат дали в Закона за държавния бюджет за 2014 г. ще има увеличение на базата за изчисляване на заплатите на военнослужещите. Уточнявам, че правителството е планирано през следващия месец законопроектът да бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Според указанията на министъра на финансите до 18 септември, т.е. до сряда, Министерството на отбраната трябва да представи своето предложение за бюджет за 2014 г. в Министерството на финансите.

Също до 18 септември НОИ трябва да представи в Министерството на финансите проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Именно в този закон се очаква текст за промяна на Кодекса за социално осигуряване, с който да се върне стария режим за пенсиониране на военнослужещите.

Другите въпроси, които дойдоха в „Отбрана.com”: „Ще има ли увеличение на порциона и ако има такова от кога ще влезе в сила (изравняване с този на служителите на МВР на 120 лева)? При евентуално увеличаване на порциона на нас военнослужещите това ще важи ли и за цивилните служители във военните детски градини? Има ли вероятност пенсионирането на военнослужещите да става на 25 години осигурителен стаж, а не на 27? Има ли вероятност от връщането на класните специалности и заплащане на същите?”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}