Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември

 

 

Министърът на отбраната е отговорил почти на всичко, каквото са го питали депутатите Какво научихме?

15.09.2021, 22:30

В 46-то Народно събрание към министъра на отбраната имаше осемнадесет въпроса, шест питания и едно изслушване. Само на един въпрос не е отговорено и то защото е имал нещастието да бъде зададен устно. Той е от депутата Христо Гаджев от ПГ „ГЕРБ-СДС“ за спазване на мотото на служебния кабинет „Почтеност, прозрачност и професионализъм“. Народният представител пита за инцидент на 17 август във военно формирование в Костинброд.
Шампион по задаването на въпроси е Христо Гаджев – десет. Останалите са на седем различи депутати. Отговорите са писмени и информацията в тях остава главно за адресата, но не и за обществото.  
При питанията най-активни са били Велизар Шаламанов и други негови колеги от ПГ „Демократична България“. Питанията бяха за приложение на рамкова политика за използване на данните в отбраната и сигурността и взаимодействие с функцията главен информационен мениджър в Министерството на отбраната; организиране изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО на 14 юни 2021 г. в Брюксел и предшестващата среща на министрите на отбраната; организиране на патрулирането за въздушен суверенитет на България/НАТО при нарастващите рискове на използване на МиГ-29; реализация на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032 и оценка на изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020; извършени нарушения и злоупотреби при управлението на публичните средства в Министерство на отбраната.
Единственото изслушване на тема „Готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и необходимите средства за обезпечаване на дейността на отговорните институции“ е инициирано от ПГ „ГЕРБ-СДС“.
Какво научихме от отговорите на министъра на отбраната?
1. Разходите за самолетни билети от бюджета на МО за 2019 г. са били 1, 190 289 млн. лв., за 2020 г. – 591, 981 хил. лв. и до 31 август т.г. – 285, 996 хил. лв.
2. По трагичния инцидент с подполковник Валентин Терзиев, пилот на МиГ-29, МО и Командването на ВВС са предоставили цялата изискуема информация на разследващите органи.
3. На 28 август не са планирани и изпълнявани полети на българските ВВС, както и такива в рамките на съвместната българо-американска летателна тренировка, провеждана на летище Пловдив. Уточнението е във връзка с въпроса за унищожената земеделска продукция, поради спиране работа на полигоните за борба с градушките, заради прелитане на самолет С-130 на САЩ. Самолетът е бил съпровождан от гражданските органи за организация на въздушното движение.
4. Проектът за инвестиционен разход за придобиване на нови трикоординатни радари е одобрен от Борда за управление на портфолиото на МО, Политико-военната направляваща група и Съвета по отбрана. Предстои съгласуване с Министерството на икономиката в частта „Индустриално сътрудничество“. Стойността му е над 100 млн. лв. и според Закона за отбраната и въоръжените сили трябва да бъде одобрен от парламента.
5. Народният представител Николина Ангелкова е получила 62 листа некласифицирана информация в отговор на въпроса й за обществените поръчки в МО от 12 май до 27 август т.г.
6. В МО и второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на отбраната има 710 служебни леки автомобили с нормална проходимост и 1008 с повишена проходимост. Използването им е организирано на принципа „по заявка“ и „на повикване“, съгласно вътрешнонормативна уредба. На този принцип се осъществява транспортното осигуряване на политическото и военното ръководство на МО с 8 автомобила с нормална проходимост и 7 - с повишена.
7. Крайното решение кога, при какви условия и на каква цена България ще докомплектува ескадрилата с Ф-16 е в правомощията и отговорностите на Народното събрание.
8. Старши лейтенант Тодор Манчев не е бил подлаган и не е участвал в процесуално-следствине действия по време на проверката на Инспектората на МО. Това  е отговора на въпрос във връзка с трагичния инцидент, свързан със смъртта на този офицер от Военната полиция.
9. Основната месечна заплата на началника на политическия кабинет е 80 на сто от от тази на министъра, а на съветниците – 2600 лв.
10. Изграждането на инфраструктурата, свързана с приемане и усвояване на изтребителите Ф-16 закъснява с 6-8 месеца. Повечето договори са сключени на инженеринг с двуфазно проектиране – разработване на идеен план и работен проект.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Южна Корея изстреля балистична ракета от подводница

15,09.2021, 21:01

Южна Корея обяви, че успешно е изстреляла балистична ракета от подводница днес, информира “Франс прес”.
Ракетата е била изстреляна от подводница, която наскоро е била въведена на въоръжение и успешно е поразила мишената си.
Изстрелването е било наблюдавано от южнокорейския президент Мун Дже-ин.
С това Южна Корея се превърна в седмата държава в света със собствена изстрелвана от подводница балистична ракета (SLBM).
Изстрелването е било извършено от полигон на Агенцията за развитие в отбраната, часове след като Северна Корея изстреля две балистични ракети, които паднаха в Японско море.
SLBM е била изстреляна от 3000-тонната подводница клас Dosan Ahn Chang-ho в провинция Южен Чунчхон.
Тя е прелетяла планираното разстояние и точно е поразила цел, уточниха от кабинета на Мун Дже-ин.
“Притежаването на SLBM е много смислено по отношение на осигуряването на възпиране срещу универсални заплахи и се очаква да играе голяма роля в самоуверената национална отбрана и установяването на мир на Корейския полуостров занапред”, допълват от кабинета на южнокорейския президент.
Агенцията за развитие в отбраната по-рано проведе няколко теста на SLBM от наземни и водни установки.
Понастоящем само шест държави имат SLBM с действителни полеви операционни възможности, които имат високи стратегически ценности и са трудни за разработване. Това са САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.
Северна Корея твърди, че е разработила собствена SLBM. Но военните власти на Южна Корея коментираха, че Пхенян изглежда е бил успешен само с изстрелването на балистични ракети от плаващ шлеп, а не с подводно изстрелване от действителна подводница.
В допълнение, Агенцията за развитие в отбраната е успяла да извърши тест за разделяне на ракети въздух-земя с голям обсег за използване от изтребителя от следващо поколение KF-21, който Южна Корея разработва със собствена технология.
Това означава, че Южна Корея е осигурила технология за изстрелване на въздушни ракети, съществен елемент за въоръжението на изтребители.
Агенцията за развитие в отбраната също така е информирала президента за напредъка в разработването на две други стратегически оръжия – свръхзвукова крилата ракета и балистична ракета с висока мощност със значително увеличено тегло на бойната глава.
Източник: news.bg

 

Българо-гръцка летателна тренировка в интерес на мисията по охрана на съюзното въздушно пространство ще се проведе утре

!5.09.2021, 20:52

На 16 септември 2021 г. (резервен ден 17 септември) ще се проведат съвместните полети „Green Bridge - 2021”, в които българските екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и гръцките F-16C/D от състава на 337-ма ескадрила на авиобаза Лариса ще усъвършенстват действията си по приемане и предаване на самолет-нарушител във въздушното пространство на двете страни.
Съгласно сценария, военно-транспортен самолет С-27J „Спартан“ на Военновъздушните сили на Република Гърция ще изпълни ролята на отклонил се от полетния план пътнически самолет (самолет-нарушител).
В първата част от тренировъчните действия самолетът-нарушител трябва да бъде прехванат от дежурните екипажи на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи. Те от своя страна ще изпълнят задачата по Air Policing, като принудят самолета да кацне на българско военно летище.
Във втория етап от съвместната тренировка „самолетът-нарушител“ ще бъде предаден във въздуха от българските изтребители МиГ-29 под контрол на двойка F-16. Тяхната задача ще бъде да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище.
Действията в утрешния ден ще се осъществят с реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване.
Целта на съвместните полети, които се провеждат за осма поредна година с гръцките Военновъздушни сили, е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост и повишаване на подготовката на екипажите по точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Вертолет „Кугар“ и днес ще участва в гасенето на горски пожар в Рила

15.09.2021, 09:10

Вертолет AS 532AL "Кугар“ с два екипажа от 24-а авиобаза Крумово участва и днес, 15 септември, в гасенето на големия горски пожар, който гори на територията на Национален парк „Рила“.
Пожарът е в гориста местност в района на село Бели Искър, Община Самоков, на голяма надморска височина, в трудно достъпен район.

Вертолетът извършва погасяване на огъня от въздуха като зарежда системата „Bambi Bucket“ от язовир „Искър“ или друг подходящ водоизточник в близост.
Създадена е организация за координиране на дейностите по гасене от въздуха и на място на терен от служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Представители на „Локхийд Мартин“ на работно посещение във ВВВУ „Георги Бенковски“

15.09.2021, 08:36

Подготовката на преподавателския екип от ВВВУ „Георги Бенковски“ за обучение и усвояване на очаквания нов изтребител от четвърто поколение F-16 Блок 70 е изключително важна и основополагаща.
Генералният мениджър  по практическото обучение Ричард Садлер и мениджър обучение Роберт Кларк от компанията „Локхийд Мартин Аеронавтикс“ са на работно посещение във ВВВУ „Георги Бенковски“, съобщават от училището.
Целта е да се финализира процеса на тематичната подготовка по различните авиационни дисциплини за обучението на преподавателите от авиационното ни училище.
Курсът трябва  да започне от 1 ноември 2021 г., след като се подпише Техническото споразумение между страните партньори до края на октомври.
Методиката предвижда в продължение на осем месеца, с лектори – инструктори от фирмата да се подготвят основни обучители, които след около 300 часа теория и практика ще получат сертификат.
Гостите от „Локхийд Мартин Аеронавтикс“ бяха запознати с историята, структурата и системата на обучение  на ВВВУ „Георги Бенковски“ от заместник началника по професионалното обучение и международното сътрудничество полковник Андриян Колев.
Процедурата и методиката на обучение се уточняват с представители на водещите катедри от факултет „Авиационен“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 М3 „Волхов“ се справиха с предизвикателствата

15.09.2021, 08:30

Стрелбите, които проведоха военнослужещите със ЗРК С-75М3 „Волхов“, преминаха изключително успешно, съобщават от ВВС.
Организирането на тазгодишното участие на комплекса в „Шабла 2021-2“ бе истинско предизвикателство за цялото командване на 1-ва Зенитно-ракетна база – Божурище с командир полковник Валери Ценов и подчинените формирования. Причината за това е дългият период, през който неговото използване е било предназначено за създаване на мишенна обстановка за другите типове наземно базирани средства за противовъздушна отбрана.
За целите на бойното му използване, бе сформиран нов екип от специалисти от 6 формирования, разположени в различни населени места на територията на страната ни.
Подполковник Ивелин Стоянов, началник на Оперативен център на ВФ 22320 – Божурище и командир на стрелбите, сподели, че добрата поддръжка и своевременна подготовка на С-75 и ракетите, в едно с професионалната и екипна работа на разчета, са причината за петте успешни пуска на ракетите, които поразиха мишените на 10 и 11 септември 2021 година.
„Щастлив съм, че комплексът ще бъде в принос за противовъздушната отбрана на страната, защото на този етап с тази техника разполагаме“, каза подп. Стоянов и допълва: „Ние, като военнослужещи трябва да предприемем всички необходими мерки да поддържаме в готовност и изправност наличната ни техника и да подготвяме специалистите си за нейното пълноценно използване, защото така се осигурява приемственост в обучението и се съхраняват способностите на Българската армия“.
Подполковник Стоянов призна, че досега е участвал като „огневак“ и за първи път като командир на стрелбата на комплекса, поради което не е могъл на живо да види пусковете. „Само ги чух и видях на индикаторите“ и обясни, че наблюдаваният разрив на бойната част на ракетата при достигането й до целта е сигнал за разчета, че мишената е поразена успешно.
Командирът подчерта, че без общите усилия на Смесения технически дивизион и всички командири от Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец, които са отделили военнослужещи от техния състав, за да се проведат реалните действия на зенитен полигон „Шабла“, комплексът „Волхов“ нямаше да успее да проведе експерименталните и бойни стрелби. В допълнение той сподели: „Благодаря и на всички офицери, сержанти и войници от разчета, които дадоха всичко от себе на полигона, за мотивацията да сформираме силен екип и да постигнем целите си, както и на двамата офицери за насочване – майор Мирослав Благоев и капитан Веселин Василев за точните пускове!“ Той изрази надежда за следващите стрелби да бъдат извършени бойни стрелби с всички зенитно-ракетни комплекси в Българската армия.  - Още за С-75
Източник: https://otbrana.com/

 

Генерал Атанас Стефанов – любимецът на Борис III във всички войни

15.09.2021, 08:05

В родната история ще открием присъствието на личности, които остават завинаги в архивите, макар и тяхната роля да е често водеща. Атанас Стефанов Атанасов е точно такъв пример. Макар и неговият живот да е обвързан изцяло с войните на XX век.

Военната му кариера започва от най-ниското ниво, като до края на живота си ще достигне чин генерал-лейтенант. Не трябва да бягаме и от още една много важна подробност – семейството изиграва огромния роля и когато е захранено с правилните добродетели, то създава качествени хора.

В семейство, в което дядото е пример за селска възрожденска интелигенция ще открием, че именно той изиграва особена роля в образованието, религията и революционния комитет.....Прочети още

 

Дирлевангер и бригадата му, от които бяха отвратени дори най-големите нацисти

15.09.2021, 08:02

СС Щурмбригада Дирлевангер се гордее със съмнителното отличие, че е най-кръвожадното звено на нацистката военна машина.
Известен със своята бруталност и открития си садизъм, проявен от командващия офицер – мъж, който преди това е затворен за изнасилване на младо момиче – действията на бригадата са толкова скверни, че дори много от горните етажи на самото нацистко главнокомандване са отвратени от тях.
И така, как възникна това звено, защо са толкова брутални членовете му и защо въобще им е позволено да бъдат брутални?.....Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов

15.09.2021, 07:58

Навършват се 158 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София (1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.

 

 

МО: Депутатите от ГЕРБ са неосведомени, смъртта на Тодор Манчев се разследва от военна прокуратура

14.09.2021, 22:48

От Министерството на отбраната излязоха със становище относно поисканите от ГЕРБ-СДС оставки на министъра на отбраната и на началника на Военна полиция заради инцидента с военното учение от 11 май в Чешнегирово, който беше последван от смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов това не е самоубийство, а става дума за прикриване на убийство.
Ето какво пише в него:
"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.
Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.
Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.
Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи".
Припомняме, че 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Извършена е ексхумация в началото на септември, открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев.

 

Специализиран екип от Националния военен университет унищожи невзривени боеприпаси

14.09.2021, 20:25

Специализиран екип от Националния военен университет „Васил Левски“ обезвреди десет ръчни гранати тип бухалка. Боеприпасите са били открити на 13 септември при почистване на таванско помещение във великотърновското село Леденик.
Екипът, в състав петима военнослужещи с два автомобила, е действал под ръководството на капитан Диян Топалов, заместник-командир на курсантска рота. Гранатите са били транспортирани до учебния полигон на НВУ, където са били унищожени при спазване на всички мерки за безопасност.
Източник: mod.bg

 

Комисията по отбрана дискутира състоянието на въоръжените сили

14.09.2021, 17:28

С доста критични бележки Комисията по отбрана одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г., внесен от правителството на Бойко Борисов на 5 април т.г. От МО участваха заместник-министрите на отбраната Пламен Йорданов и Александър Петков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговият заместник генерал-лейтенант Цанко Стойков. Според Закона за отбраната и Въоръжените сили по внесения от Министерския съвет доклад се произнася Народното събрание с решение, което очевидно няма да се случи поради предстоящото разпускане на 46-я парламент. Това може да наложи ново обсъждане на същия този доклад от Комисия по отбрана, която ще бъде излъчена след изборите от 46-ото Народно събрание.
Днешната дискусия беше полезна, от гледна точка на изразената от депутатите загриженост за отбраната и Въоръжените сили. В този смисъл няколко пъти бе подчертавано, че при актуализацията на държавния бюджет, за МО бяха отделени 20 млн. лв. за посрещане на предизвикателствата от евентуален бежански натиск и 5 млн. лв. за надграждане на дистанционно управляема летателна система с оглед на наблюдението на границата.
Според Александър (Сашо) Александров от ПГ „Има такъв народ“ докладът е добре структуриран, но от по-детайлен анализ се нуждаят някои въпроси, като разходите за отбрана, Целите за способности, състоянието на въоръжението и техниката,особено във ВВС и споменатите ограничения по време и обем на изпълняваните задачи. Изразено бе безпокойство и от недостатъчното окомплектоване на Въоръжените сили с личен състав. Атанас Зафиров от ПГ „БСП за България“ и председател на комисията смята, че трябва да се направи задълбочен анализ на причините за недостиг на хора в армията. По тази тема Данаил Георгиев от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ констатира, че докладът е доста оптимистичен. Андрей Михайлов от ПГ „Има такъв народ“ обвърза непривлекателността на военната професия с бавния темп на превъоръжаването. Според него съвременната военна техника ще даде възможност в армията да влязат и високо квалифицирани специалисти. Александър Марков от ПГ „Има такъв народ“ постави въпроса за перспективата пред военнослужещите, които държавата им предлага след напускане на армията. Христо Гаджев от ПГ на „ГЕРБ и СДС“ припомни, че през последните четири години възнагражденията на военнослужещите са увеличени с 48 процента поетапно всяка година.
Депутатите искаха най-вече яснота по отношение на извода в доклада „И през 2020 г. състоянието на отбранителните способности на българските Въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи.“ Какви са тези ограничения, бе въпросът, и пречат ли те на изпълнението на конституционните задължение на въоръжените сили. Това, посочи адмирал Ефтимов, е разковничето, философския въпрос по развитието на отбраната от тук нататък.
Към проекторешението за одобряване на доклада Велизар Шаламанов и Калоян Янков от ПГ на Демократична България предложиха още две точки. Едната бе „Възлагане на Министерския съвет в срок до 12 ноември да внесе в Народното събрание доклад с анализ на основните проблеми (голям брой вакантни длъжности, остаряла техника, недостатъчни средства в бюджета и др.) с необходимата степен на класификация на информацията и с обща оценка на изпълнението на изискванията на Конституцията, законите и стратегиите, включително изясняване на ограниченията по време и обем на изпълняваните задачи в сектора, като и предложения за варианти на преодоляване на тези проблеми.“ Другото предложение бе „Възлага на Министерския съвет при подготовка на бюджета за отбрана през 2022 г. да определи измерими индикатори по способности за изпълнение на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и обвързването им с разходите за отбрана за отбрана през 2022 г.“ По процедурни причини тези предложения не бяха приети от комисията.  
Междувременно БНР съобщи, че ГЕРБ иска оставките на военния министър и на директора на „Военна полиция“ за инцидента в Чешнегирово, при който американски военнослужещи нахлуха в частен обект по време на учение, последван от смъртта на служителя на военна полиция старши лейтенант Тодор Манчев. Според депутати от ГЕРБ разследващите са прикрили убийство и са го заменили с разследване на самоубийство.
Още на заседанието на Комисията по отбрана Христо Гаджев  каза, че Съдебна медицина  е открила, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата.
Засега Министерството на отбраната не коментира новата посока на разследването. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов трябваше да е в Комисията по отбрана заради блиц-контрол, но не дойде по здравословни причини. Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов каза, че от самото начало разследването се е водило от Военната прокуратура.  „В интерес на истината е да кажа, че разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. „Военна полиция“ няма отношение по въпроса и са дори държани встрани, за да няма „замърсяване“ на случая“, посочи той.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Defense News: Китай и Русия вече заплашват дори рутинните операции на ВВС на САЩ по целия свят

14.09.2021, 14;56

Вашингтон. Ръководството на Военновъздушните сили на САЩ обещава да се върне на позиции в духа на Студената война спрямо Китай и Русия, надявайки се да получи отдих след антитерористичните операции през последните две десетилетия, след като Америка сложи край на присъствието си в Афганистан, пише американското военно издание Defense News в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.
Индо-Тихоокеанският регион и Европа често фигурират като основна арена за гражданска, военна и икономическа конфронтация срещу Китай и Русия. От разговорите с командирите на ВВС на САЩ по целия свят обаче става ясно как това съперничество влияе върху техните операции в „задните им дворове“ - от подкрепата, която оказват САЩ на въоръжените сили на други страни, до опитите да се научи да разполага сили „от чисто поле“.........Прочети още

 

Бойни роботи ще охраняват стратегически обекти в Русия

14.09.2021, 09:00

Руското министерство на отбраната ще използва за охрана на стратегически обекти бойни роботи "Нерехта", изпробвани вчера за пръв път съвместно с общовойскови подразделения в рамките на учението "Запад-2021", пише "Известия", цитиран от БТА.
Новата техника вече е тествана успешно в Ракетните войски със стратегическо предназначение още от 2016 г. Сега приложението й ще се разшири и министерството вече е взело принципно решение за покупка на допълнителни количества.
Сравнително малките апарати "Нерехта", снабдени със слабо шумни електродвигатели, могат да патрулират дадена територия, да откриват нарушители на голямо разстояние, да коригират огъня на частите, да им доставят екипировка и муниции. Комплексът развива скорост до 32 км/ч. На негова база са разработени модели, изпълняващи различни задачи и способни да носят различни стрелкови оръжия - картечници и гранатомети. Роботът не може да действа и да открива огън самостоятелно; той се управлява дистанционно от оператор.
Руско-беларуските маневри "Запад-2021" са важно изпитание и за ударните бойни роботи "Уран-9". По-тежки от "Нерехта", по време на тренировките те бяха използвани за унищожаване на бронираната техника по време на отбрана срещу настъпление на условния противник.
В разработването на роботизирани бойни системи Русия вече е настигнала най-напредналите тук държави като САЩ и Израел, а в отделни случаи ги задминава, разказва пред вестника военният експерт Вадим Козюлин.
Москва пуска някои модели и на външните пазари - федералната агенция Рособоронекспорт предлага на купувачи от чужбина примерно специализирания робот за разминиране "Уран-6". Такива комплекси бяха изпробвани на учението "Запад-2021" за решаване на инженерно-сапьорни задачи, отбелязва онлайн изданието "Лента". Дистанционно управляемите машини правеха проходи в минни полета.
Действията на роботите бяха подсигурявани от тактическия лазерен комплекс "Кариер", с чиято помощ се откриват и потискат оптичните средства за разузнаване и наблюдение на условния противник, уточнява на сайта си руската телевизия "360".
Президентът на Русия Владимир Путин следеше представянето на бойните роботи от командния пункт на маневрите на полигон в Нижегородска област (Европейска Русия) заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов. "Уран-9" и "Нерехта" са на въоръжение на руската армия от 2019 г., допълва изданието "РБК". - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

77 години от излизането на първия брой на в. „Народна войска“

14.09.2021, 08:33

Голям или малък, днес е празник за военната ни журналистика. На 14 септември 1944 г. е създаден в. "Народна войска" - вестник за войската и народа, всекидневник, излизащ на две страници. От 28 април 1948 г. вестникът става орган на Българската армия. От 28 септември 1949 г. е орган на Министерството на отбраната. През 1948 г. с Указ № 16 на Президиума на Народното събрание на НРБ и Постановление № 7 на Министерския съвет вестник "Народна войска" е награден с орден "9 септември 1944 г." I степен за особени заслуги по време на Отечествената война на България 1944 - 1945 г. за мобилизиране на бойния дух на армията.
Днешният вестник „Българска армия“ е продължител на вестниците „Военни известия“, „Народна отбрана“, както и на „Народна войска“ и „Народна армия“. Той  единственият вестник днес в България, който е бил на фронта и е награждаван за това.  По този повод ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и лично неговият председател доц. д-р Иван Сечанов поздравяват колектива на вестник „Българска армия“ и му пожелават все така на твори с мисъл за бойния дух на армията ни.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Двама нови летци започват да се приучават на МиГ-29

13.09.2021, 23:30

Първи полет на МиГ-29 със своите инструктори изпълниха днес, 13 септември 2021 г., двама летци от състава на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.
След успешно проведените изпити, с които приключи тяхната теоретична подготовка, капитаните Денислав Танков и Георги Йорданов започват практическата част от курса за приучване на изтребителя МиГ-29.
В рамките летателната подготовка на типа самолет те ще преминат през всички етапи на неговото усвояване до ниво бойно използване.
Началник на курса е майор Иларион Иларионов, командир на Отделно учебно-бойно звено в авиобазата. Майор Димитър Метаксов, заместник-командир на изтребителната авиационна ескадрила, е другият инструктор, с който пилотите ще проведат летателното си обучение.
Още този месец предстои капитаните да направят първия си самостоятелен полет, а целият курс е планиран да завърши до края на настоящата година. Основна цел на командването е да се повиши брoят на летците, носещи бойно дежурство по охрана на въздушното пространство на страната ни. След курса ще продължи надграждането в летателните умения на летците до ниво, позволяващо им да встъпят в бойно дежурство.
Източник: https://aero-bg.com/

 

"Черната кутия" на падналия МиГ-29 най-после замина за Русия

13.09.2021, 22:55

Българската експертна група е заминала за Русия с "черната кутия" на падналия МиГ-29 във връзка с разчитането на данните от записващото параметрите на полета устройство, съобщи БТА, като се позова на Министерството на отбраната.
На 26 август служебният министър на отбраната Георги Панайотов каза пред журналисти, че е получено писмо от Руската самолетостроителна корпорация /РСК/ "МиГ" и на 13 септември те ще очакват българската група да пристигне в град Курск. Предварителните очаквания са били, че ще е необходима седмица за разчитане на данните от уреда.
Изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили падна в морето край Шабла на 9 юни през нощта по време на учение, като при катастрофата загина пилотът подполковник Валентин Терзиев. "Черната кутия" на самолета беше открита на голяма дълбочина в морето, а по-късно беше съобщено, че данните от уреда ще бъдат снети в лаборатория на РСК "МиГ" на територията на Русия.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

В Одеса започнаха учения на НАТО

13.09.2021, 22:35

В Одеса започнаха командно-щабните съвместни учения на Украйна и НАТО „Нерушима устойчивост“, съобщи в понеделник мисията на Украйна към Алианса в „Туитър“, цитирана от TACC.
„В Одеса започват командно-щабните учения на НАТО-Украйна за защита на критичната инфраструктура в Черно море „Нерушима устойчивост “ - част от черноморския пакет в подкрепа на Украйна."
На свой ред, Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна на официалния си уебсайт информира, че специалистите на ведомството са участници в учението. "Учението е неразделна част от решението на външните министри на страните членки на НАТО да подкрепят Украйна в противодействието на хибридните предизвикателства в Черноморския регион, одобрено през април 2019 г. във Вашингтон", добавят от СНБО.
Според ведомството ученията се провеждат от украинското правителство съвместно с Центъра за високи постижения на енергийната сигурност на НАТО и с подкрепата на Висшето морско училище на САЩ като част от платформата Украйна-НАТО за изучаване на опита от противодействието на хибридната война. „Целта на ученията е да се развие стабилността на системата от държавни органи на Украйна в областта на противодействието на хибридни заплахи и реагиране на кризи чрез засилване на междуведомственото и гражданско-военно сътрудничество, планиране и готовност“, заявяват от СНБО. Беше отбелязано също, че в учението ще участват секторът за сигурност и отбрана на Украйна, институции, които координират управлението на кризи, както и енергийни оператори и друга критична инфраструктура.
По -рано НАТО заяви, че Черноморският регион е от стратегическо значение за всички членове и партньори на НАТО, във връзка с което Алиансът увеличи присъствието си там, припомня ТАСС.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Екипността е гаранция за отличните стрелби

13.09.2021, 21:47

„Работата в един ракетно-зенитен дивизион е екипна работа“, казва майор Хрисимир Атанасов, заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион в Кичево, където на въоръжение е ЗРК С-125 „Нева”, съобщават от  ВВС.
Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските Военновъздушни сили, изпълни успешно поставените задачи с точни попадения в мишените на 10 и 11 септември по време на „Шабла 2021-2“. „Зад тези резултати стоят правилните и синхронизирани действия на всички специалисти, и дългите месеци предварителна подготовка“, споделя майор Атанасов, който от 12 години служи в интерес на поддържането на техниката и въоръжението в дивизиона. Минутите и секундите преди пуска той описва като „предстартова треска на целия разчет“, в който обаче вътрешното напрежение е овладяно и скрито зад хладнокръвни действия и концентрация на състава на всяка една работна позиция от управлението на бойния комплекс. „Самата стрелба продължава между 10 сек. и 30 сек., в зависимост от това колко далече и на каква височина се намира мишената“, разказва той и обяснява, че за: „За победата в състезанието с мишената е важна точността в работата между оператора и офицера за насочване“.
Екипът, включен в тазгодишните стрелби на зенитен полигон Шаблаq е от 20 военнослужещи. Целта при техният подбор е да се даде максимална възможност за обучението на нови хора, за да се осигури натренираност в действията им, приемственост в подготовката и в крайна сметка силна мотивация на екипа за справяне със задачите.
Както навсякъде, така и тук, не липсват проблеми и предизвикателства с поддръжката и обслужването на техниката и доставката на резервни части, но личният състав се справя благодарение на инженерите и тяхната висока техническа компетентност. Ето защо, според заместник-командира, в дивизиона самостоятелни действия и индивидуални успехи няма. Целта на командването при водене на подготовката е не толкова поразената мишена, а сформирането на добре сработен екип от професионалисти.
Логично се оказва обаче, че когато създадеш този екип – целта винаги ще бъде поразена!
Източник: https://otbrana.com/

 

До края на годината ще стане ясно дали Сърбия ще върне задължителната военна служба, заяви министърът на отбраната

13.09.2021, 20:48

Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че не може да знае предварително дали на държавно ниво ще бъде взето решение за задължителна военна служба, но очаква че всичко ще стане ясно до края на годината, съобщи Танюг.
Не мога сега да кажа дали сме по-близо до връщането на задължителната военна служба. Трябва всичко внимателно да подготвим преди взимането на това решение, тъй като казармите бяха съсипани. В момента обсъждаме този въпрос, а ако има задължителна военна служба, мисля, че сме най-близо до модела от шест месеца. Това ще бъде истинско служене в армията, а не чистене на казарми, каза Стефанович за ТВ Първа.
Той посочи, че Сърбия укрепва армията си, но не за да показва нещо на някого си, нито да застрашава някого от региона.
Стефанович каза също, че военните в Сърбия днес са в много по-добро финансово положение в сравнение с преди.
Задължителната военна служба в Сърбия бе отменена на 1 януари 2011 г.
Източник: bta.bg/

 

Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

13.09.2021, 17:20

Формирования от специалните сили на България и Гърция проведоха от 5 до 11 септември 2021 г. съвместна подготовка на територията на южната ни съседка. Участниците придобиха компетентности в основните дисциплини за операторите в Силите за специални операции (ССО), а именно медицинска, инженерна, огнева и тактико-специална.
Всеки от четирите модула на съвместната гръцко-българска подготовка целеше повишаването на натренираността на операторите от бойните формирования на двете държави и проверка на възможностите за съвместно изпълнение на тактически задачи в състава на Силите за отговор на НАТО.
Съвместната подготовка завърши с демонстрация на способности, в която участваха тимове със заповядани специфични задачи - снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини "Хамър", тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Военнослужещите проведоха и медицинска евакуация с вертолет UH-1. В заключителната част беше включен и тим за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.
На демонстрациите на способности от българска страна присъстваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о.з.генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 г. Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас - командир на Командването за специлна война, генерал-майор Вунисиос- командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис - командир на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.
В обръщението си към участниците генерал-лейтенант Цицикостас и генерал-майор Явор Матеев оцениха високо показаните умения и постигнатото по време на подготовката.
„Това е поредна стъпка в надграждането на нашите съвместни способности и постигането на оперативна съвместимост между специалните сили на двете държави с цел изпълнение на конкретни и специфични задачи в рамките на НАТО в близко бъдеще“, посочи генерал-майор Матеев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пентагонът: Ракетната програма на Северна Корея е заплаха за съседите

13.09.2021, 13:35

От военното командване на САЩ заявиха, че ракетните тестове, проведени от Северна Корея през уикенда, представляват „заплаха“ за съседите на страната и международната общност.
"Тази дейност подчертава продължаващия фокус на КНДР върху разработването на военната й програма и заплахите, които представлява за нейните съседи и международната общност", се казва в изявление на Индо-тихоокеанското военно командване на САЩ.
Севернокорейските държавни медии съобщиха в понеделник сутринта местно време, че страната е изпробвала нова "крилата ракета с голям обсег" в събота и неделя, въпреки дългото противоречие със САЩ, свързано с ядрената програма на Северна Корея.
Съобщенията определят ракетата като „стратегическо оръжие с голямо значение“, чийто тестове са успешни и дават на страната „друго ефективно средство за възпиране на враждебни сили“.
Пхенян е под международни санкции заради своите програми за балистични ракети, които трябва да го защитят срещу американска инвазия.
https://trud.bg/

 

Судан иска да измени съглашението за военна база с Русия

13.09.2021, 08:18

Суданските власти искат да изменят споразумението за изграждането на руска военноморска база в Порт Судан на брега на Червено море, съобщиха за РИА Новости от военното ведомство на страната.
Хартум очаква да получи икономическа помощ от Москва при условие за наем на територията за пет години с възможност за подписване на споразумение за 25 години, добави той. Същевременно събеседникът на агенцията отбеляза, че Русия все още не е отговорила на предложението.
През юни началникът на щаба на въоръжените сили на Судан Мохамед Усман ал-Хюсеин (на снимката) обяви за евентуално преразглеждане на споразумението.
В края на април телевизионният канал Al-Arabiya, позовавайки се на източник, заяви, че Судан замразява споразумението за създаване на военна база на брега на Червено море, подписано с предишните власти. Руското посолство в Хартум отрече тази информация.
Споразумението за създаване на руска военноморска станция в Судан стана известно през ноември 2020 г. В съответствие с документа максималният брой на персонала в базата няма да надвишава 300 души. Не повече от четири руски кораба ще могат да акостират там едновременно.
През 2017 г. Омар ал-Башир, тогава президент на страната, заяви, че е обсъждал с Владимир Путин и Сергей Шойгу възможността за създаване на такова съоръжение в Червено море.
Източник: https://pogled.info/

 

Сам пристигна: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

13.09.2021, 07:38

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен "подарък" - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird ("Черна птица"), само че по-малка - с дължина само 3 м
Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird ("Черната птица"), пише The National Interest. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.
Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети до изразходване на горивото и каца в околността на Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно, пище "Российская газета".
"Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване", казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .
С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон "Ворон", подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.
И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени. "Ворон" така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в "гробището за самолети" - американската авиобаза "Дейвис Монтен".

 

 

Гърция купува още 6 френски изтребителя

12.09.2021, 22:55

Франция потвърди в неделя, че Гърция ще закупи още шест от нейните изтребители "Рафал". С тях броят им достига общо 24, предаде АФП.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (на снимката) разкри тези планове на властите в страната.
"Обявих закупуването на 18 "Рафал"-а. Скоро ще имаме 24", каза той по време на посещението си на Международния панаир в Солун. Той добави, че първият самолет, втора употреба от собствените военновъздушни сили на Франция, ще бъде в страната "преди края на годината".
"Отлична новина: Гърция току-що обяви намерението си да придобие още шест "Рафал". Заедно ние работим за изграждането на истинска европейска автономия", написа френският министър на отбраната Флоранс Парли в "Туитър".
Припомняме, че през юли тази година френският производител на самолети Dassault Aviation достави първия изтребител "Рафал" на гръцките военновъздушни сили.
Доставката на първия самолет стана факт шест месеца, след като Гърция подписа договор с Франция на стойност 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 бойни самолета "Рафал", 12 от които използвани.
Доставката на "Рафал" е ясна демонстрация на решимостта на Франция да отговори на очакванията на правителството на Гърция и да участва активно в защитата на суверенитета на страната.
"След Mirage F1 през 1974 г., Mirage 2000 през 1985 г. и Mirage 2000-5 през 2000 г., Rafale вече гордо лети с гръцките военновъздушни сили", каза председателят и изпълнителен директор на Dassault Ерик Трапиер, описвайки "Рафал" като "стратегически играч" за Гърция.
"Рафал" ще играе активна роля, като осигури лидерството на Гърция като основна регионална сила, смятат гръцки военни експерти. - Още за Rafale
Източник: https://news.bg/

 

Беларус очаква руска военна техника за над 1 млрд. долара до 2025 година

12.09.2021, 22:40

Русия може да достави на Беларус военна техника и оръжие на стойност над 1 млрд. долара до 2025 година. Това съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от БелТА.
Той каза още, че по време на разговорите в Кремъл с Владимир Путин обръщат голямо внимание на въпросите на отбраната и сигурността.
По думите му, част от техниката, като военни самолети и хеликоптера, вече е получена от Минск. Той призна, че договорката с Москва е за наистина голямо количество въоръжение. Разглеждат се перспективите за доставка на комплекси С-400 за Беларус, като те са необходими с оглед блокираните граници с някои съседни държави.
Също така днес стана ясно, че руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Беларус в средата на октомври, за да участва в срещата на върха на ОНД. Тази информация беше потвърдена пред ТАСС в неделя от прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков.
“Да, има такива планове”, каза лаконично говорителят на Кремъл, но без да уточнява конкретни дати.
Срещата на върха на ОНД е насрочена за 15 октомври в Минск.
Припомняме, че по-рано тази седмица, двамата лидери проведоха среща в Москва, по време на която обсъждаха преминаването към единна промишлена политика и общ достъп до държавни поръчки.
Руският лидер отбеляза тогава, че страните са успели да постигнат споразумения за прилагане на обща макроикономическа политика, интегриране на платежни системи и задълбочаване на сътрудничеството в областта на информационната сигурност в митническата, данъчната, енергийната и други области.
Путин добави, че той и Лукашенко също са се договорили да създадат единна методология за хармонизиране на всички косвени данъци и да създадат орган, който да контролира тези процеси.
Беларус и Русия, ако е необходимо, могат незабавно да се сближат още повече във военно и политическо отношение. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.
Беларус и Русия все още не са решили всички проблемни въпроси на двустранните отношения, но основата за по-нататъшно движение напред е създадена, отбеляза Лукашенко.
Припомняме, че през септември двете държави провеждат и съвместно военно учение.
Източник: news.bg

 

56 курсанти от ВВМУ положиха клетва

12.09.2021, 16:50

Военна клетва положиха 56 нови курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Момчетата и момичетата от Випуск 2026 и Випуск 2027 изрекоха клетвените слова на 11 септември 2021 г. пред своите родители и близки, зам.-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, представители на институции, ректори, командири на военни формирования и други официални гости.
„Предстои тържествено да обещаете, че ще служите честно и вярно, че ще спазвате Конституцията, законите на страната и военните устави. Поздравявам Ви за интелигентния избор да постъпите на обучение в едно от най-престижните висши учебни заведения в страната“, каза в своето слово началникът на училището - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, минути преди новите курсанти да се закълнат.
Новозаклелите се бъдещи офицери са от специализациите „Корабни машини и механизми“, „Корабоводене“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Мехатроника“, „Кибероперации“ и „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“. Военните лекари са 20 от общо 56-те нови курсанти. - (видео)

 

Военният конфликт в Западна Сахара пак се разгаря

12.09.2021, 16:45

Напрежението се увеличава в Западна Сахара, голяма ивица в пустинята, която се простира по крайбрежието на Атлантическия океан северно от Мавритания.

За бившата испанска колония претендират както от Мароко, така и от търсещия независимост Фронт Полисарио, който контролира част от територията.
През ноември 2020 г. Фронт Полисарио сложи край на 30-годишно примирие с Мароко.

Прекъсването на дипломатическите връзки през август между Мароко и Алжир, историческия поддръжник на Фронт Полисарио, може да засили напрежението в региона, пише Bloomberg.........Прочети още

 

Още Космос

 

На този ден през 1683 г. полски крал спасява Виена от османците

12.09.2021, 08:45

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.
Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.
Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески (на картината). Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.
Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.
Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.
Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.
Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.
На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.
Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.
В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).
Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.
Празнува се на 12 септември.

 

Преди 63 години в бойния строй на българските ВМС постъпват на въоръжение подводници проект 613

12.09.2021, 08:40

През 1958 г. две подводници проект 613 от състава на 131 отделен дивизион подводни лодки на КЧФ (гр. Одеса) след ремонт са подготвени за предаване на българските ВМС: С-244 (въведена в строя на 31.08.1956 г.) и С-245 (въведена в строя на 14.09.1956 г.) с командири съответно капитан II ранг Николай А. Шашков и капитан II ранг Александр Д. Шароваров.
На 12 септември 1958 г. в тържествена обстановка във Военноморска база Варна е издигнат българският военноморски флаг над двете средни подводни лодки, които получават бордови номера С-41 и С-42 и имена „Победа“ и „Слава“. Подводниците са зачислени в бойния състав на ВМС на 20.09.1958 г. заедно с новополучените един СКР проект 50 („Смели“) и други кораби. Дивизионът е преподчинен пряко на командващия Флота като 8 одпл (осми отделен дивизион подводни лодки).........Прочети още (pdf)

 

 

Русия вдигна МиГ-31 срещу военен самолет на Норвегия

11.09.2021, 20:33

Руски изтребител МиГ-31 е бил изпратен над Баренцово море за съпровождане на патрулен самолет P-3C “Орион” на военновъздушните сили на Норвегия. Това обявиха днес от Националния център за управление на отбраната на Русия, цитирани от местните медии.
Дежурният руски екипаж от силите за ПВО е излетял и е идентифицирал целта, като е предотвратил нарушение на руската държавна граница.
След като норвежкият военен самолет се е отдалечил, МиГ-31 се е върнал в базата си, уточняват руските военни.
Отбелязва се, че действията на руската страна били в съответствие с всички международни правила за използване на въздушното пространство.
Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и дронове близо до руските граници се увеличи значително, твърдят руските военни, като те многократно били призовавали своите западни партньори да се откажат от подобни действия, но реакция нямало.
Източник: news.bg

 

За първи път Азербайджан, Турция и Пакистан ще проведат съвместно военно учение

11.09.2021, 15:53

Азербайджан, Турция и Пакистан ще проведат съвместно военно учение от 12 до 20 септември в Баку, съобщи днес министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от Ройтерс.
Целта на учението, което е първо по рода си и е наречено “Трима братя – 2021”, е да подобри сътрудничеството между специалните части на трите държави и да бъдат обменени знания и опит, се посочва в изявление на азербайджанското министерство на отбраната.
Турция и Азербайджан проведоха вече пет съвместни учения по противопожарна отбрана в Баку тази година.
Анкара подкрепи миналата година усилията на Азербайджан да прогони арменските сили от части от територията, която те контролираха от 90-те години насам във и около Нагорни Карабах, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg/

 

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на взаимодействие

11.09.2021, 15:48

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките  на „Шабла-2021-2“, съобщава Пресцентърът на МО.
На зенитния полигон на ВВС в продължение на два дни – на 10 и 11 септември, формированията от българските Военновъздушни сили успешно изпълняваха бойни пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) 2К12 „Куб“ , С-75 „Волхов“ и С-125 „Нева”. Умения в реалната стрелба показаха и формированията от състава на Съвместното командване на специалните операции, Военновъздушните сили и Сухопътните войски, въоръжени с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски проведоха успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс „Оса-АКМ“ по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка. Те показаха отлични умения при захвата и последвалата стрелба и постигнаха две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и високия професионализъм на личния състав.
Артилерийско-техническият дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк на Сухопътните войски изпълни днес бойни стрелби с ракетния комплекс (РК) 9К79 „Точка“. Те бяха наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
„Военнослужещите никога не са стреляли за по-малко от отличен с тези комплекси. Постигнатото от тях е резултат от дълъг труд и безкрайни тренировки. На прав път сме“,  заяви бригаден генерал Николай Караиванов по повод проведените бойни пускове със ЗРК „Оса-АКМ“ и РК „Точка“. - (видео)
В хода на стрелбите бяха използвани светещи парашутни мишени, чийто пуск извършваха самолети Су-25, както и радио-управляеми мишени от типа Р-01, имитиращи безпилотен разузнавателен апарат.
В осигуряване на стрелбите участваха също вертолет AS 532 AL „Cougar“ от авиобаза Крумово и сили и средства от състава на Военноморските сили.

 

Желязната каска и старата мешка отиват в музея

11.09.2021, 15:43

61-ва Стрямска механизирана бригада беше оборудвана с ново тактическо снаряжение, което изпраща в музея „желязната каска” и „старата мешка”, които повече от 50 години са били неизменен спътник на българския воин във военно и мирно време, съобщават от формированието.
Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада вече могат да се похвалят с ново тактическо снаряжение - модулната система тип „MOLLE”, нова каска и бронежилетка. Модулната система се състои от тактическо елече, тактически колан и система от модули с възможност за прикачване.
Новата каска е изработена по специална технология, като позволява закрепването на различни видове оптически прибори.
Бронежилетката отговаря на изискванията за водене на пълния спектър от операции.
Тази съвременна екипировка повишава бойните способности на военнослужещия и го подпомага при участието в операции, бойната подготовка и войсковата служба.
Източник: https://otbrana.com/

 

ВМС осигуряват стрелбите на Шабла с кораби от към море и с брегови формирования

11.09.2021, 14:05

По традиция ВМС осигуряват стрелбите на полигона Шабла с кораби от към море и с брегови формирования. Техните действия се ръководят от командира на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Богданов. Безопасността на корабоплаването в прилежащата към полигона в Шабла акватория се осигурява от фрегатата „Дръзки“ с командир капитан ІІ ранг Станислав Георгиев и от минния ловец „Цибър“ с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев. Корабите предоставят на ръководителя на стрелбата всяка промяна в обстановката и го информират за евентуалните свои действия. На море е и водолазният катер № 223 „Капитан ІІ ранг Никола Фурнаджиев” (на снимката), който заедно с дежурни екипажи от Военноморската вертолетна авиобаза е включен в системата за аварийно-спасителното осигуряване.
В района на учението ВМС развръщат подвижна брегова радиолокационна станция, която съчетава своята дейност с дежурните екипи на флотските радиотехнически постове на нос Шабла и на нос Калиакра.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Официална безпаметност. Защо България предава Русия

11.09.2021, 08:44

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 г.) русите и българите-славяни са били практически един народ.
Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност.
Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България......Прочети още

 

Американска медия оцени възможностите на руската винтовка ВСС

11.09.2021, 08:36

Въпреки, че винтовката BCC (Винтовка снайперская специальная, 6П29) е разработена през 80-те години на миналия век, тя все още представлява интерес. На нея обърнаха внимание и журналистите от изданието National Interest, които признават уникалността на конструкцията.
Този модел е разработен като отговор на рязкото увеличаване на защитеността на войниците на потенциалния противник. Появиха се бронежилетки, които са способни да спрат автоматния патрон от времето на СССР 5,45х39 mm, така че е бил необходим инструмент за ефективно, гарантирано и безшумно премахване на целта.
ВСС става това средство, спечелило любовта на много руски военни. Винтовката представлява оръжие, чиято автоматика действа на принципа на отвеждане на част от барутните газове. Оръжието е с интегриран шумозаглушител, който може сериозно да намали шума от изстрела.
Струва си да се обърне внимание и на патрона, който се използва във BCC. Това са дозвуковите боеприпаси 9х39 mm. Работата е там, че повечето междинни патрони ускоряват куршума до скорост, превишаваща скоростта на звука. В този случай се чува силен шум, който демаскира стрелеца. Но тежкият и бавен куршум на BCC не преодолява звуковата бариера, което го прави почти перфектен снаряд. Патронът съчетава спиращ ефект, почти два пъти по-висок от този на 7,62x39, висока пробивна способност и безшумност.
Всичко това, според американските журналисти, прави BCC актуално оръжие и до днес. National Interest също така отбелязва постоянното развитие на въоръжението на руската армия. - Още за ВСС

 

121 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин

11.09.2021, 08:32

На 11 септември 1900 г. е роден Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла

 

 

Европа мисли за автономия от НАТО

10.09.2021, 23:54

Френският лидер Еманюел Макрон не се изказа за изтеглянето на американските войски от Афганистан, опасявайки се да не добави още проблеми в раздора между европейците. Но и той самият, и обкръжението му, са уверени, че настоящата ситуация ще даде аргументи на дългогодишната идея на Париж, че европейският континент се нуждае от автономна система за отбрана, пише френският в. Le Monde, цитиран от агенция "Фокус".
Както обаче отбеляза френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, не бива да се очаква, че новата система за отбрана ще падне „като зрял плод“. Според него по-скоро политиците постепенно ще осъзнаят, че автономията трябва да бъде все по-голяма. Той отбелязва, че от една страна европейците не искат да бъдат „ескорт“ на САЩ, а от друга не искат нещата да изглеждат, все едно са изоставили САЩ в труден момент.
Министрите на отбраната и външните работи на европейските държави се събраха на 2 и 3 септември на дълго планирана неофициална среща на върха, където се опитаха да направят равносметка на първите резултати от събитията в Афганистан. Те обсъдиха създаването на европейски сили за бързо реагиране от пет хиляди войници. В същото време авторът на статията отбелязва, че през 1999 г. в Хелзинки се е говорило за 60-хилядна европейска армия. През 2007 г. бе обсъдена възможността за създаване на подразделение от 1,5 хиляди души, но всичко това е останало без развитие.
И сега тази идея предизвиква разногласия сред европейците. Така Берлин се застъпва не толкова за създаването на единна структура, колкото за коалиция от държави по желание. Висши европейски служители казват, че е крайно време Европа да помисли за своята независимост и стратегическа автономия. В същото време обаче много държави не искат да предприемат действия, които биха могли да поставят ЕС в конкуренция с НАТО. Въпреки това Европейският съюз, който първоначално е създаден под закрилата на „американския чадър“, сега е в кризисна ситуация. През последните две десетилетия навсякъде, с изключение на Ирак, европейците придружаваха САЩ в операциите им. Така че напускането на Афганистан ще доведе до преоценка на мненията. Джо Байдън, на фона на своя предшественик, се радваше на благоволението на европейците, но сега очевидно ще го загуби. По-специално, забелязва се промяна в отношението от страна на Германия и Великобритания, които също участваха до последно в афганистанската кампания.
Авторът на статията обаче отбелязва, че постепенното оттегляне на САЩ от различни части на света е започнало още при Обама. Тръмп е действал по-показно, но същността е същата: в САЩ е настъпила епохата на „неоизолационизма“. Но европейските политици веднага посочват: колкото и силно да е разочарованието, в момента няма достойна алтернатива на съюза със САЩ. Нито държавите от Централна Европа, нито самата Германия дори не повдигат въпроса за изоставяне на трансатлантическия съюз. По-специално, защото европейците не могат да „летят на собствените си крила“ в редица области: например по въпросите на разузнаването. Като алтернатива, европейците са готови да създадат европейска структура в рамките на НАТО, но очертанията ѝ все още са неясни.
Засега ЕС няма нито средства, нито намерение да замени НАТО, но си е поставил за цел поне да определи своя „стратегически пътеводител“, което се очаква да стане през първото полугодие на 2022 г., когато Франция ще председателства над ЕС. За Европа това е важно, ако САЩ намалят степента на участие в други конфликти: в Близкия изток (Сирия, Ирак), в Африка (зоната на Сахел), в Украйна, тогава Европа да може да излезе на преден план там. В същото време характерната за САЩ умора от „безкрайни войни“ може да налее масло в огъня при техните съюзници. За европейските лидери ще бъде по-трудно да убедят населението си в ползите и легитимността на чуждестранните кампании. Те ще трябва да преразгледат онези мисии, които сега са в активна фаза.
Но като се има предвид оттеглянето на Обединеното кралство, което преди блокираше всякакъв напредък към военна независимост на ЕС, сега много ще зависи от Германия. В момента там тече предизборна борба, но дипломатите смятат, че във всеки случай германските власти ще се застъпят за укрепване на европейските сили, което не би противоречало на ангажимента на НАТО. Франция разбира притесненията и стремежите на своите съюзници, така че например, когато Еманюел Макрон се срещна с големия поддръжник на НАТО, премиерът на Нидерландия Марк Рюте, той не засегна темата за армията, а тази за миграцията, която също може да донесе много проблеми, пише Le Monde.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Въздушнодесантните сили РФ за първи път ще десантират 30 бойни машини наведнъж

10.09.2021, 22:40

В рамките на стратегическите учения „Запад-2021“, въздушно-десантните войски за първи път ще десантират батальон на най-новите бойни машини БМД-4М.
30 единици техника са прикачени на многокуполни парашутни системи, позволяващи десантиране на тежка техника и бързото й прехвърляне на бойна позиция след приземяване, съобщи руското министерство на отбраната. Подготвените БМД бяха отведени на летище Диагилево край Рязан за товарене в 15 военно-транспортни самолета Ил-76. Планира се десантът да се приземи на площадката за кацане в Житово. - (видео)
„Ние за първи път сме подготвили редовни екипажи на бойни машини в такова количество техника за десантиране“, каза полковник Сергей Серпухов, заместник-командир на Тулското гвардейско съединение на Въздушнодесантните сили.
След десанта батальонът ще трябва да изпълнява задачи по завземане и извеждане от строя на летището на условен противник, блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования.
Източник: https://www.pan.bg/

 
 

Русия изпраща нови танкове във военната си база в Таджикистан

10.09.2021, 21:54

Русия ще усили до края на годината отделния танков батальон в 201-ва военната база в Таджикистан, който граничи с Афганистан, с 30 нови съвременни машини (вероятно Т-72Б3М ще заменят намиращите се там на въоръжение Т-72) . Това съобщи пред агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс, началникът на бронетанковите части в руския Централен военен окръг полковник Ханиф Беглов.
Откакто САЩ изтеглиха войските си от Афганистан и талибаните взеха властта, Москва проведе редица военни учения в Таджикистан и разположи допълнителна техника във военната си база там.
Русия се безпокои от потенциални последици в съседните на Афганистан региони и от възможността за инфилтриране на ислямистки бойци в Централна Азия, която Москва разглежда като защитна буферна зона.
Общата граница между Таджикистан и Афганистан е 1344 километра и голяма част от нея преминава през планински региони, които се охраняват трудно.

 
 

Петдесет и девет новоназначени военнослужещи положиха военна клетва във 2-ра Тунджанска механизирана бригада

10.09.2021, 17:20

Петдесет и девет новоназначени военнослужещи от гарнизоните Ямбол и Стара Загора положиха военна клетва във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора днес, 10 септември.
В тържествена обстановка под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Велин Кехайов и началникът на щаба на 38-ми механизиран батальон майор Петко Пенев приветстваха младите войници.
В приветствията си те подчертаха, че военната клетва е свята воинска традиция, символизираща дълг, вярност и чест и им напомниха никога да не забравят, че са се посветили на народ и Родина.

 
 

Високи оценки от българска и сръбска страна за стрелбите на „Шабла“

10.09.2021, 17:07

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович наблюдаваха днес съвместните бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС „Шабла“, съобщава Пресцентърът на МО. Те оцениха високо действията на участниците от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия. Подготовката на военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана се провежда от 8 до 11 септември 2021 г. Общ ръководител на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев. Той представи пред висшите офицери целите и задачите, които формированията изпълняват по време на експерименталните и съвместни бойни стрелби „Шабла 2021-2“.
Участниците в стрелбите демонстрираха уменията си при изпълнение на реални бойни пускове от всички типове комплекси за противовъздушна отбрана, дислоцирани на зенитния полигон „Шабла“, както и в стрелбите на сръбската авиация по въздушни и морски цели. След проведените съвместни действия на формированията адмирал Емил Ефтимов и генерал Милан Мойсилович посетиха позициите и се срещнаха със сръбските и българските военнослужещи.
„До този момент нашите военнослужещи се справят прекрасно с поставените им задачи. Учението продължава. Очакваме утрешният ден да бъде още по-динамичен“, каза адмирал Ефтимов пред журналисти от военните медии на двете армии. „Съвместните действия, които наблюдавахме днес, не показват цялата дейност. Това, което правим заедно с колегите от въоръжените сили на Република Сърбия, е доста комплексна дейност, която започва с планиране, организиране, непосредствена подготовка и логистично осигуряване“, посочи началникът на отбраната и благодари на генерал Мойсилович за отличното взаимодействие през годините. Адмирал Емил Ефтимов изрази надежда това ползотворно сътрудничество в областта на отбраната да допринесе за устойчивото развитие на Балканите.
Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович оцени високо проведените демонстративни стрелби на полигон Шабла. Той изказа своята признателност към българската държава за възможността, която предоставя на сръбските формирования за противовъздушна отбрана да провеждат бойната си подготовка.
Действията на участниците в „Шабла 2021-2“ днес на полигона наблюдаваха също Н. Пр. Желько Йович - посланик на Република Сърбия, генерал-лейтенант Душко Жаркович - командир на ВВС и ПВО на Република Сърбия, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директори на дирекции от Министерството на отбраната и командири на формирования от Българската армия.
********
В експерименталните и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия „Шабла-2021-2“ и в стрелбите на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия участват над 1250 военнослужещи. От българска страна са включени формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Военна академия „Г. С. Раковски“. Военнослужещите изпълняват планираните задачи, свързани с противовъздушната отбрана на страната, със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева“, 2К12 „Куб“, „Оса-АКМ“ и с преносими зенитно-ракетен комплекси „Стрела-2М“. За целите на стрелбите се използват също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”, както и безпилотни летателни апарати. Военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия изпълняват планираните задачи в рамките на подготовката си на полигон „Шабла“ със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

10.09.2021, 11:48

Вчера за поредна година българска делегация изкачи връх Каймакчалан, Република Гърция и почете паметта на загиналите воини от Първата световна война, съобщават от Съвместното командване на специалните операции.
На този връх, близо до Бога и до орлите, преди 105 години над 3000 български воини са оставили костите си в „Дупките на ужаса“. Историята е тъжна. Описана е ден по ден, атака след атака. Във военните дневници, бойните действия са описани толкова детайлно, че можем да се пренесем в онези студени, тежки, облачни дни, в които българските командири взимат решения, които остават написани с кръв в историята на Първата световна война. Тези хора застават отговорно зад решенията си и водят към смърт и победа българските полкове.
Тези велики българи не са забравени. Всяка година на мястото на тяхната гибел, военнослужещи, родственици на участвалите в сраженията и българи, тачещи своята историческа памет и Отечество изкачват връх Каймакчалан и отдават заслужена почит.
Заупокойна молитва в памет на загиналите, по традиция бе отслужена от Българската Православна църква в лицето на ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, ректор на Православна духовна академия и Пловдивска духовна семинария.
На церемонията присъстваха генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, госпожа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народното събрание, о.з. генерал Константин Попов – Началник на отбраната в периода 2016 - 2017 г., представители на посолството и генералното консулство на Република България в Република Гърция, кмета на община Садово господин Димитър Здравков, г-н Богдан Боцев и г-н Жельо Бойчев с техните семейства, воини от Специалните сили на БА. (Б.р. – За съжаление, както се вижда, представители на военно-патриотичните организации няма?!)
В обръщението си, генерал-майор Матеев приветства всички присъстващи от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната на Република България и им благодари, че не забравят миналото си и възпитават своите деца в любов към род и родина. Той подчерта значимостта на най-емблематичната мащабна високопланинска битка в историята на Българската армия и призова смирено от човещина и като добри християни да се отдаде почит и на загиналите сръбски и други воини. Изказа благодарност и към Красимир Узунов за стремежа му повече българи да научат за боевете на връх Каймакчалан и мъжеството на тези обикновени войници, подофицери и офицери, които в тежките и сурови условия на върха са защитавали България.
„Всяко късче от славната история на Българската армия заслужава нашата почит и преклонение и това е особено актуално за подрастващото младо поколение, което да съхрани спомена за стореното преди повече от 100 години. Историята трябва да се предава на бъдните поколения, защото на нас са ни необходими споменът за славните победи и великите битки на нашата армия, защото само учейки се от миналото си, извличайки поука и пример можем да градим успешно настоящето си и да гледаме по-уверено в бъдещето си, защото България се е съхранила като народ и държава благодарение на родовата ни памет, славните победи на бойното поле, воинските традиции, православната ни вяра и българския език. Тези смели българи са, които загинаха на този връх, незнаеха, че днес ще ги наричаме герои, но знаеха много добре как да воюват и да защитават предано своето семейство, своя командир, Българската армия и своята родина. Вечна слава на героите!“ каза още командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.
Госпожа Караянчева прочете вълнуващ откъс от книгата „Каймакчалан“ на Красимир Узунов, а генерал Попов отбеляза, че този връх дава сила, не само защото е най-високия връх, а защото тук се е извисил духа на много безименни хора и на това място може да се види и чест, и слава, достойнство, мъжество и храброст.
В памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната г-н Георги Панайотов, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира и личния състав на СКСО, Генералното консулство на Република България в Солун и община Садово.
Церемонията завърши с изпълнение на българския химн от всички присъстващи.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Исторически календар

10.09.2021, 08:13

На 10 септември 1905 г. в с. Поповяне, Самоковско, е роден Кръстю Антонов Атанасов. Завършва основно училище в съседното село Ковачевци, а гимназия в Самоков. От 1921 г. учи в Морското училище във Варна. Заедно с група ученици се явяват на летище Казанлък, за да помагат като аеромонтьори. Младият Кръстьо Атанасов се запалва по авиацията и три пъти кандидатства в Авиационното училище. На третия опит е приет и през 1928 г. полага първия си пилотски изпит. Завършва Военното училище в София на 6 август 1932 г., 51-ви випуск и получава чин подпоручик. Поручик от 3 октомври 1935 г., капитан от 6 май 1941 г., майор от 1ноември 1944, подполковник от 9 август 1945 г.
Изпратен в Полша през 1934 г., където се обучава в школа за висш пилотаж. Веднага след завръщането си е назначен за инструктор в Изтребителната школа в Пловдив, а след това за началник на Висша изтребителна школа – Карлово.
През 1940 г. е определен за командир на 682-ро ято, въоръжено с най-новите изтребители Месершмит 109 Е. От 1942 г. е началник на Школа за висш пилотаж в Долна Митрополия. На 9 август 1944 г. става командир на 3/6 изтребителен орляк на мястото на заболелия капитан Чудомир Топлодолски. Във въздушни боеве в група има свалени два тежки бомбардировача и два повредени. След 9 септември 1944 г. командва Изтребителния полк и участва до края на Втората световна война в бойни полети за осигуряване бомбардировъчната, щурмовата авиация и сухопътни войски.
Полковник Кръстю Атанасов се пенсионира през 1948 г. като най-възрастния летец-изтребител до този момент във Въздушни войски, награден е с два ордена „За храброст”. Умира на 3 април 1978 г.

 
 

 

Стартира стратегическото руско-беларуско учение „Запад-2021“

09.09.2021, 22:57.

Москва. Церемонията по откриването на съвместното стратегическо учение на въоръжените сили на Русия и Беларус „Запад-2021“ се проведе на полигона „Мулино“ в района на руския град Нижни Новгород, пише „Российская газета”. - (видео)
Според руския заместник-министър на отбраната Николай Панков ученията помагат да се развие общо разбиране при обучението на войските. Освен това те укрепват приятелството и заличават езиковите бариери между военнослужещите, формират нови съвместни традиции на военно братство и военно другарство.
Панков подчерта, че тези маневри имат чисто отбранителен характер и са насочени към обучение на войските за провеждане на военни операции в съвременни условия. Освен това те са необходими за повишаване на оперативната съвместимост на военните командващи и контролни органи на въоръжените сили на нашите съюзници и приятелски държави.
На събитията присъстваха военнослужещи от военни части и подразделения на Западния военен окръг, представители на щаба на ръководството и персонала на военните контингенти от въоръжените сили на Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан и Монголия.
Както се съобщава, ученията ще се проведат от 10 до 16 септември на девет полигона в Русия, в Балтийско море, както и на пет полигона на въоръжените сили на Беларус.
Общо до 200 хиляди души, около 80 самолета и хеликоптера, до 760 единици военна техника, включително 290 танка, 240 оръдия, ракетни системи и до 15 кораба ще участват в маневрите.
Източник: Агенция “Фокус”

 

НАТО разположи 300 военни извън Афганистан, които да помагат на евакуираните от страната

09.09.2021, 16:55

НАТО разположи около 300 военни извън територията на Афганистан, за да помогнат на хора, евакуирани от тази страна, предаде ДПА, като се позова на военен източник от организацията.
За последно Силите за отговор на НАТО влязоха в действие преди около 16 години, за да доставят хуманитарна помощ след преминаването на урагана Катрина в САЩ и за да помогнат за справяне с последиците от голямо земетресение в Пакистан.
Войници от тези сили са разположени на различни места в Европа, където са настанени бежанци. Повече от 20 от общо 30-те държави членки на НАТО допринасят под някаква форма за тези усилия, каза цитираният военен източник.
Освен това стотици служители на НАТО подкрепят операцията от регионални командни центрове и от централата на организацията в Брюксел.
Около 2000 афганистански сътрудници на НАТО, както и техните семейства, бяха евакуирани миналия месец от Афганистан, след като талибаните взеха властта в страната.
“Мнозина от тях в момента биват презаселвани в съюзнически държави, включително в Съединените щати”, съобщиха в понеделник от НАТО.
Около 1400 от евакуираните все още чакат къде ще бъдат настанени в дългосрочен план. Те сега са в Полша и Косово, където бяха прехвърлени след спешното си извеждане от Афганистан.
На афганистанска територия вече няма войници от НАТО, след като в края на миналия месец САЩ изтеглиха окончателно своите войски от страната след 20-годишно присъствие.
Източник: bta.bg/

 

Индонезия и Австралия се договориха за засилване на отношенията си в сферата на отбраната

09.09.2021, 16:52

Индонезия и Австралия подновиха днес двустранния си договор за съвместна отбрана и се договориха за засилване на своите отношения в сферата на сигурността, предаде Ройтерс.
Споразумения за сътрудничество в борбата с тероризма, отбраната и киберсигурността бяха подписани на среща в Джакарта на външните министри и на отбраната на двете страни, съобщи индонезийската външна министърка Ретно Марсуди.
Обсъдена е била възможността индонезийски кадети да се обучават в австралийски военни академии, като това би било нещо безпрецедентно, каза индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто (на снимката).
Посещението в Индонезия на външната министърка Марис Пейн и на министъра на отбраната Питър Дътън е първата визита в чужбина на австралийски министри от началото на коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.
На срещата са били обсъдени различни теми, включително мира и сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и обстановката в Афганистан и Мианма.
Индонезия и Австралия трябва да са стожери в Индийско-Тихоокеанския регион, в който има все повече спорове, изтъкна Дътън.
Източник: bta.bg/

 

Ще приемат ли депутатите доклад за отбраната, внесен от правителството на Бойко Борисов?

09.09.2021, 16:31

Ако следват логиката на първото си решение в областта на отбраната, т.е. правителството да направи и внесе в Народното събрание оценка за изпълнение на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., 46-ото Народно събрание  трябва да направи и следващата крачка. Малко изненадващ е фактът, че в Комисията по отбрана е внесен и вероятно днес е предвиден за обсъждане, с очакване да влезе и в пленарна зала, Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2020 г. Най-малкото подобни намерения поставят въпроси. Кой, например,  ще защитава този доклад, одобрен от последното правителство на Бойко Борисов? Едва ли ще бъдат поканени бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник ген. Атанас Запрянов. Още по-нелогично е на въпросите на депутатите за доклада да отговаря служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Впрочем в неговите изявления през последните месеци виждаме оценки за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година, които се разминават с доклада, за който става дума.   
Така че, ако 46-ото Народно събрание е  последователно в решенията си, трябва да препоръча на днешното правителство да изтегли доклада и да внесе нов, т.е. разработен от него.  По-паметливите знаят, че това направи правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти на 31 май 2017 г., като оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г., който беше одобрен от служебното правителство на Огнян Герджиков.
Не бива да се забравя, че тези доклади имат не само информационен характер. Тяхното приемане води до ангажименти, в случая на днешните парламент и правителство. Най-малкото с изпълнението на 14-те направления, който мнозинството на 44-ото Народно събрание е начертало. Освен това в него има оценка на изпълнението на Програма – 2020, с която, очевидно, днешното парламентарно мнозинство не е съгласно, след като в резултат на разискванията по питането на народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков от ПГ на Демократична България поиска нова оценка.
Разбира се, формално погледнато, един нов доклад ще е сериозно изпреварен от времето. Така беше и през 2017 г. Разработеният от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти за 2016 г. бе приет от парламента на 5 октомври  с близо 40 направления, по които трябваше да се работи през цялата 2017 г., макар и доста попреминала вече. Все пак има резон в актуализацията на доклада, защото анализът, изводите и направленията в него би трябвало да дадат отражение на приемането на бюджета за отбрана за следващата година.
Но предстои да видим, ако насроченото за днес от 17, 30 ч. заседание на Комисията по отбрана с дневен ред „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г., № 102-03-11, внесен от Министерски съвет на 05.04.2021“ се проведе.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Правителството предлага за награди служители на МВР заради борбата с пожарите

09.09.2021, 09:31

Служители от структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са предложени за награждаване с орден „За гражданска заслуга“ втора степен и с медали „За заслуга“, съобщава правителствената информационан служба.
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване с орден „За гражданска заслуга“ втора степен и на Укази за награждаване с медали „За заслуга“.
Решението на Министерския съвет предвижда да бъде предложено на Президента на Република България да бъдат наградени служители от структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Министерството на вътрешните работи за съществен принос и заслуги за сигурността и обществения ред в Република България във връзка с борбата с бедствия и аварии.
За проявено себеотрицание и изключителен професионализъм при изпълнение на служебните задължения, свързани с ограничаването, потушаването и недопускане разпространението на огъня към населените места, при възникналите масови горски пожари на територията на Република България и Република Северна Македония, за периода от 31.07.2021 г. до 26.08.2021 г., в резултат на които са защитени живота и имуществото на гражданите, с Решението на Министерския съвет се предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване с орден „За гражданска заслуга“ втора степен на комисар Георги Христов Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград и
Укази за награждаване с медали „За заслуга“ на главен инспектор Юлиян Йорданов Петров, началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, комисар Светослав Кирилов Георгиев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кюстендил и главен инспектор Димитър Тодоров Бришимов, началник на сектор Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив.
Едва ли някой ще оспори, че и военнослужещи, които се включиха активно в гасенето на пожапиге това лято, заслужават награди, а някои и медали „За гражданска заслуга“!
Източник: https://otbrana.com/

 

“Оръжие да не се използва”: Как СССР обявява война на България

09.09.2021, 07:59

По повод тоталното разделение сред българите 77 години след промяната на 9 септември 1944 г. и предизвикалата много коментари позиция на нашето Външно министерство, че „Съветската армия е окупирала България“, предлагаме един интересен коментар на известния руски автор Дмитрий Окунин за случилото се в онези години.
Преди 77 години Съветският съюз обявява война на България. Ответна нота от страната, в която бушува вътрешна политическа криза няма. Части от Червената армия навлизат на нейната територия, без да срещнат съпротива. И само след четири дни, в резултат на преврат, организиран от антифашистите под ръководството на комунистите, на власт идват просъветските сили. Ето и подробности за онези събития тогава........Прочети още

 

На този ден преди 58 години в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба са доставени първите балистични ракети

09.09.2021, 07:51

Министерството на отбраната на Русия преди време публикува официални данни за загубите на съветски граждани в Куба по време на острата фаза на Карибската криза. По данни на ведомството, от 1 август 1962 година до 16 август 1964 година в Куба са загинали 64 съветски граждани.
Проведената операция е отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също на заплахата от американското военно нахлуване в Куба. По-рано точният брой загуби на съветски военнослужещи по време на операцията не са публикувани.
Точно преди 58 години, на 9 септември 1962 година, в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба бяха доставени първите съветски балистични ракети, след което СССР достави и ядрени бойни глави за тях. Прехвърлени са два вида балистични ракети със среден обсег на действие: Р-12 (с радиус над 2 хиляди километра) и Р-14 (над 4 хиляди километра) с ядрени бойни глави с мощност 1 мегатон всяка. Общо е било планирано да се развърнат 40 РСД (24 единици Р-12 и 16 - Р-14).
Идеята за разполагането на ракети с ядрени бойни заряди принадлежи на първия секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР Никита Хрушчов. - Още за операция „Анадир“

 

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов обсъди въпроси на двустранното сътрудничество с посланика на САЩ в България

08.09.2021, 20:32

В рамките на установеното добро сътрудничество между Министерството на отбраната и Посолството на САЩ бе проведена среща между министъра на отбраната Георги Панайотов и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Република България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа. В срещата участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
По време на двустранните разговори бяха разгледани теми, свързани с развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, в частност придобиването на нови 3D радари, както и възможностите за провеждане на инициативи в сферата на киберотбраната. Двете страни обмениха мнения и по текущи въпроси, касаещи наличната авиационна техника в Българската армия.
Посланик Мустафа отбеляза интересът на американската страна за подписването на Административно споразумение (АА) с Европейската агенция по отбраната, което ще позволи на САЩ да участва в реализирането на проекти по линия на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (ПЕСКО).
В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за провеждането на преглед по постигнатия напредък на изпълнението на заложените приоритети в подписаната през октомври 2020 г. „Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ (2020-2030 г.)“.
Източник: mod.bg

 

ЦРУ помогнало на Украйна да организира операция за арестуването на 33 вагнеровци в Беларус

08.09.2021, 20:24

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е оказало помощ на украинските власти в подготовката на операция, която е довела до задържането на 33 руснаци в Беларус през миналата година. Това информира Си Ен Ен, позовавайки се на източници в украинското разузнаване.
Припомняме, че въпросните руснаци са част от руската частна военна компания “Вагнер”, която работи в колаборация с Кремъл.
Уточнява се, че САЩ са помогнали на украинците с пари, техническа подкрепа и съвети. На свой ред неназован американски служител е нарекъл информацията “неистина”. Според него тези изявления може да са опит да се прехвърли част от вината за провалената операция върху специалните служби на САЩ.
Според твърденията на украинските военни, цитирани от американската телевизия, двама от задържаните тогава руснаци са присъствали при изстрелването на ракетата, с която беше свален Boeing на Malaysia Airlines в Украйна през юли 2014 г .; още четирима Украйна смята за отговорни за катастрофата на свой военен самолет и гибелта на 70 души на борда. По техни думи при подготовката за операцията украинските специални служби са се представили като “Вагнер” и са предложили на руснаците 5000 долара на месец да охраняват добива на петрол във Венецуела.
В края на юли 2020 г. Беларус задържа на своя територия 33 граждани на Русия, които в Минск бяха наречени служители на “частната военна компания Вагнер”. Впоследствие те бяха арестувани. Официален Киев заяви, че 28 от 33 души са участвали във въоръжения конфликт в Донбас и поиска екстрадирането им.
Русия определи задържането на своите граждани като “несъответстващо на съюзническите отношения между Москва и Минск”, а обвиненията срещу тях – “спекулации”. В същото време Кремъл добави, че тези руснаци са били озовали в Беларус транзитно и е трябвало да отлетят за Истанбул, а престоят им в страната нямал нищо общо със самата Беларус или с беларуските работи.
На 12 август миналата година прокуратурата на Украйна изпрати официално искане до Беларус за екстрадиране на 28 от задържаните руски наемници. На 14 август Беларус обаче върна 32-ма от наемниците в Русия. Още един задържан, който заедно с руско има и беларуско гражданство, остана на територията на страната.
На 27 август 2020 г. в интервю за телевизионния канал “Россия-24” руският президент Владимир Путин заяви, че задържането на руските граждани било резултат от провокация от “украинските специални служби заедно с американските”. Според руския президент хората са били измамени и с подправени документи са вкарани на територията на Беларус, където “са представени като възможна ударна сила за разклащане на ситуацията по време на предизборната кампания”.
Източник: news.bg

 

Русия започна военни учения на Курилските острови   

08.09.2021, 20:16

Русия започна на Курилските острови военни учения, включващи бойни стрелби. В маневрите участват над 500 войници, съобщи днес на руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Миналия месец Русия каза, че ще увеличи своята военна инфраструктура на островите.
Япония има териториални претенции към част от архипелага. Спорът датира от края на Втората световна война, когато Съветският съюз отнема островите от Япония. Заради него и до днес няма сключен официален мирен договор между Русия и Япония, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg/

 

На полигон „Шабла“ започнаха експерименталните и съвместни бойни стрелби

08..09.2021, 19:55

Експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия „Шабла-2021-2“ и стрелби на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия започнаха днес на зенитния полигон на Военновъздушните сили. Те са едни от най-мащабните за въоръжените сили през годината като в тях участват общо 1252 военнослужещи, от които 115 - от Въоръжените сили на Република Сърбия, съобщава Пресцентърът на МО.
Експерименталните и съвместни бойни стрелби ще продължат до 11 септември 2021 година (с резервна дата - 12 септември). Основната цел е да се усъвършенства взаимодействието между формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната, както и координацията между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От българска страна участват формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Военна академия „Г. С. Раковски“.
По време на „Шабла-2021-2“ формированията на българските Военновъздушни сили ще изпълняват планираните задачи със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. За целите на стрелбите ще бъдат използвани също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”.
Формированията от Сухопътните войски ще изпълняват задачи със зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ“, а формированията на Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции - с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военна академия „Г. С. Раковски“ участва в стрелбите с три безпилотни летателни апарата, интегрирани в комплекс за създаване на въздушна обстановка, който успешно имитира въздушен противник.
От 2010 г. до сега в съвместните бойни стрелби за шести път участват формирования за противовъздушна отбрана от Въоръжените сили на Република Сърбия, базирани на зенитния полигон на ВВС в Шабла, и за трети път - авиационни формирования на западната ни съседка, действащи от авиобаза Граф Игнатиево. Съвместните действия допринасят за изграждане на доверие и развитие на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната. През тази година военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия ще изпълняват планираните задачи със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.
През 2021 г. се навършват 30 години, откакто формирования за противовъздушна отбрана и авиационните бази от състава на Българската армия провеждат стрелби на полигон „Шабла“. До 1991 г. тази изключително сложна подготовка се е водила само в чужбина. Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение.
Източник: https://otbrana.com/

 

Анализ: Как остров на Днепър носи стратегически успех на Червената армия

08.09.2021, 16:27

Точно преди 80 години се случват събития по фронтовете на Великата отечествена война, чийто героизъм и значение могат да бъдат сравнени с отбраната на Одеса или Брестската крепост, пише Владимир Нагирняк.
Според документи, открити наскоро, на 6 септември 1941 г. Червената армия връща завзетия по-рано Днепърски остров Хортица. Защо тази операция е стратегически успех за съветските войски?
1941 г. е период на тежки изпитания за Червената армия. Оказвайки яростна съпротива, тя продължава да отстъпва под атаките на Вермахта. Това време справедливо се характеризира с героизма и саможертвата на Червената армия, която се опитва да забави настъплението на врага дълбоко в страната. Добре известни примери са отбраната на Брестската крепост, Либава или Одеса.
Изглежда, че в този труден момент от поражения и загуби не е лесно да се намерят успехи на Червената армия. Но такива има. Преди осемдесет години, на 6 септември 1941 г., съветските войски изгонват врага от Хортица, най-големия остров на Днепър. Успехът на тази операция е от стратегическо значение за съветската страна, както се вижда от съветските и германските военни документи.........Прочети още

 

Слушателите и студентите във Военната академия продължават обучението си присъствено

08.09.2021, 11:40

След обсъждане на актуалната епидемиологична обстановка и за ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), с нова заповед на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов са обявени изменения в организацията на учебния процес и всекидневния живот на Академията, които са в сила от вчера, съобщават от учебното заведение.
Достъпът до ВА да се извършва през КПП „Запад“ и КПП „Юг“, при извършване на термоконтрол и дезинфекция на влизащите. Остава затворен входът откъм Специализирания съд и ул. „Черковна“.
Всеки и всички трябва да носят предпазни маски – и на закрито, и на открито.
Слушателите и студентите продължават обучението си присъствено. Занятията се провеждат в зали, осигуряващи използването на не повече от 30% от техния капацитет, при присъствие на не повече от 30 души, които спазват дистанция от 1,5 метра и носят защитни маски.
При провеждането им се ограничава близкият контакт и се спазва посочената физическа дистанция не само в зали, кабинети и коридори, но и навън. И в закритите помещения, и на открито трябва да се носят маски.
Помещенията, в които се провеждат занятията трябва да са предварително дезинфекцирани. На входа на всяка зала се поставя дезинфектант. Всички влизащи задължително дезинфекцират ръцете си.
Столът и лавката ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Заявените порции храна се получават в кутии за еднократна употреба на входа. Консумирането ѝ се извършва извън столовата. Опаковките, бутилките, чашите, салфетките и кутиите се изхвърлят в определените за това места.
Отменят се приемните дни на началника на ВА – до 30 октомври.
Слушателите, студентите, цивилните служители на Академията и гражданите могат да заявяват административни услуги на e-mail: ucheben.va@abv.bg
Източник: https://otbrana.com/

 

Защо британски войски нападат Русия през 1918 година?

08.09.2021, 09:31

Войници на Негово Величество се сражават срещу Червената Армия на север и на юг в Русия, в Средна Азия, Кавказ и в Далечния изток. Боеве се водят и в град Царицин, който след няколко десетки години ще стане известен на цял свят като Сталинград.  
Причината за интервенцията на държавите от Антантата в Русия по време на заключителния етап на Първата световна война изобщо не е ненавистта към комунизма, макар тя също да изиграла роля.

Главният мотив е била политиката на дошлите на власт болшевики, които обявяват курс на оттегляне на страната от войната срещу Централните държави........Прочети още

 

Вижте първите руски подводници

08.09.2021, 07:55

Руските инженери и подводничари от XIX в. са пионерите, които се престрашават да навлязат в дълбините с първите предшественици на съвременните подводници.
Макар наистина животът да се е зародил в моретата, хиляди години те са постоянен източник на голяма опасност и обаяние заради загадката, която крият.
При все това водните маси винаги са били полезна функция за военните, предлагайки им възможност да извършат внезапни атаки и след това незабелязано да се оттеглят.
Дори войските на Александър Македонски използват куполи, пълни в въздух, за да се движат под водата с разузнавателни цели. Бойците на древна Рус пък дишат през тръбички, докато са скрити в засада край брега на някоя река.
Също ката самолетния парашут, подводният апарат, който се движи самостоятелно, е създаден преди векове от изобретателни мечтатели. В началото на XVIII в., през епохата на техническите иновации и създаването на имперския флот по време на управлението на Петър Велики, един дърводелец на име Ефин Никонов работи по създаването на "таен кораб" от този тип......Прочети още

 

8 септември: Преди 77 г. войските на 3-ти Украински фронт навлизат в България

08.09.2021, 07:51

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени............ Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров

08.09.2021, 07:48

Днес се навършват се 153 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Генералният секретар на НАТО призовава Китай да се включи в преговорите за контрол на ядрените оръжия

07.09.2021, 20:12

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да се включи в международните усилия за ограничаване на разпространението на ядрените оръжия, на фона на опасения, че азиатската суперсила разработва бързо ракети, способни да носят ядрени бойни глави, предаде Асошиейтед прес.
Докато излагаше приоритетите си за ядрено разоръжаване на годишната конференция на НАТО за контрол на въоръженията, Столтенберг заяви вчера, че в бъдещите преговори за ограничения на ракетите трябва да бъдат включени повече страни, а не само Русия. “Като глобална сила, Китай има глобални отговорности в контрола над въоръженията. Пекин също ще има полза от взаимни ограничения на броя им, по-голяма прозрачност и повече предсказуемост”, подчерта Столтенберг. “Това са основите на международната стабилност”.
Той предупреди, че ядреният арсенал на Пекин нараства бързо, като посочи, че “Китай строи голям брой ракетни силози, които могат да увеличат значително ядрения му потенциал. Всичко това се случва без никакви ограничения или задръжки. И при пълна липса на прозрачност”.
През 2019 г. САЩ се изтеглиха от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, обвинявайки Русия в нарушаване на двустранното споразумение. Договорът беше първата мярка за контрол на въоръженията, целяща да забрани цял клас оръжия: изстрелваните от сушата крилати ракети с обсег между 500 и 5000 км. Русия отрича да е нарушавала договора.
Докато договорът се разпадаше, Китай продължаваше да произвежда подобни оръжия и не показва особени признаци, че е склонен да се присъедини към подобни преговори за ограничаване на разпространението.
Столтенберг приветства споразумението между Русия и САЩ да удължат с още пет години договора СТАРТ за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Но той подчерта, че в преговорите за неразпространение трябва да се включат и други видове оръжия, включително нови технологии като изкуствения интелект.
Източник: bta.bg

 

Компанията Patria ще предостави бронирани машини 6x6 на Финландия и Латвия

07.09.2021, 19:50

Правителствата на Финландия и Латвия подписаха  с Patria „Рамково споразумение за управление на производствената фаза на съвместната програма за бронирани машини  6x6“. В рамките на това споразумение заинтересованите страни могат да упражняват съвместно управление на обществените поръчки свързани с програмата, като по този начин ще  постигнат  технически и икономически ползи от общия обхват на поръчките в програмата, съобщават от  Янев и Янев ООД
В същото време Латвия и Patria подписаха договор за доставка на над 200 броя бронирани машини 6х6, разработени по съвместната програма за развитие, включително  системите за поддръжка  и обучение. Доставките на машините  ще се извършват между 2021 и 2029 г.
Финландия и Patria от своя страна подписаха писмо за намерение относно предстоящата серийна поръчка  за бойни машини за страната.
Съвместната програма е отворена и за други държави при постигане на взаимно съгласие на участващите страни. Като цяло общата система от транспортни машини   ще подобри мобилността, икономическата ефективност, оперативната съвместимост и сигурността на снабдяването на армиите в участващите страни.
„Стартирането на серийното производство на бронирани  транспортни машини 6х6 е важен етап за нас и ние от Patria се гордеем с предоставянето на нашия опит в съвместната програма, която предлага много рентабилно решение за участващите страни. Вярваме, че това със сигурност ще представлява интерес и за други страни, които имат желание да подобрят мобилността на армията си “, казва Еса Рауталинко, президент и главен изпълнителен директор на Patria.
„Бронираната машина  Patria 6x6 е най-новият ни продукт, съчетаващ отлична офроуд мобилност и лекота на използване. Дългият жизнен цикъл и ефективната поддръжка го правят много рентабилен за работа. Той се адаптира  успешно към разнообразните  потребности на мисията, осигурява висока гъвкавост, за да отговаря на и на бъдещите потребности. Смятаме, че Patria 6x6 е просто най -доброто от пазара за тази цел. Ние в Patria имаме потенциал за създаване на производствен и технически капацитет за гарантиране  на сигурността на доставките ”, казва Юси Ярвинен, президент на бизнес звеното на Patria Land.
Бойната машина  Patria 6x6 съчетава всички доказани характеристики на автомобилите Patria XA и AMV. Той е опростен, надежден и проектиран да отговаря на най -високите изисквания на клиентите. Способната му за движение офроуд  е гарантирана от ефективен силов агрегат и независимо окачване, познато от автомобила Patria AMV. Благодарение на просторния интериор и добре дефинираните функции,  машината  е лесна за управление и обучение.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военни от седем държави пристигнаха в Русия

07.09.2021, 14:13

Военни контингенти от седем държави пристигнаха в района на руския град Нижни Новгород, за да участват в стратегическите учения „Запад 2021“. Това съобщиха пред репортери от пресслужбата на Западния военен окръг (ЗВО), предава ТАСС, пише агенция "Фокус".
„Около 500 военнослужещи от Армения, Индия, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Пакистан и Шри Ланка пристигнаха с военно-транспортни самолети на руските Военно-космически сили на автономния полеви лагер на центъра за бойно обучение на Западния военен окръг и започнаха приемането на оръжия, военна и специална техника, а също и подготовка за провеждане на съвместно учение“, съобщиха от ЗВО.
От пресслужбата съобщиха, че в рамките на пет дни чуждестранните военни ще се запознаят с полигоните за съвместните учения, ще извършат пристрелка на оръжията и военната техника, по-специално танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-2, както и автомати АК-74М, гранатомети РПГ-7В и картечници ПКМ.
Съвместните руско-беларуски стратегически учения „Запад-2021“ ще се проведат на 10-16 септември на военни полигони в Беларус и Русия. В тях ще участват около 200 хиляди човека, над 80 самолета и вертолета и до 760 единици бойна техника, като от тях на територията на Беларус ще участват над 13 хиляди души, над 30 самолета и вертолета, до 350 единици бойна техника. Концепцията на ученията се основава на един от възможните варианти за ескалиране на военно-политическата обстановка срещу условна държава. Руската и беларуската страна преди това многократно са отбелязвали отбранителния характер на предстоящите маневри, които няма да бъдат насочени срещу никого.

 

Честване на 140-та годишнина от основаването на Морското училище

07.09.2021, 08:29

Основната част от начинанията по повод 140-та годишнина от основаването на Морското училище ще бъдат през периода 7 - 11 септември 2021 г. Това ще стане при пълното спазване на всички противоепидемични изисквания. На 7 септември преди обяд ще се състои церемонията за удостояване на о.р. капитан I ранг Мариуш Миешиковски (на снимката) - вице-ректор на Полската военноморска академия, с почетното звание „Почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Капитан І ранг Миешиковски има сериозен принос за укрепване и разширяване на връзките между двете висши морски учебни заведения.
Тържествената церемония по случай 140-годишнината на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще започне на 8 септември сутринта на малкия плац на флотската алма матер. На финала личният състав на ВВМУ и представителите на чуждестранните военноморски академии ще преминат в тържествен марш. След това участниците в церемонията ще бъдат поканени на акта за валидиране на пощенска марка, посветена на годишнината.
По-късно участниците в церемонията ще имат възможност да се запознаят с най-новите попълнения в учебно-материалната база на училището. След обяд ще бъдат представени монографията на капитан I ранг доц. д.н. Асен Кожухаров „Личните академични документи на българската морска образователна система (1892 - 1946 г.) и „Алманах на възпитаниците на Морско училище 2011 - 2021 г.“
Тържественото събрание-концерт ще се състои на малкия плац и ще бъде с участието на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Ще бъдат наградени изявени и заслужили дейци на Морското училище. Вечерта ще бъде организиран курсантско - студентски бал.
На 9 септември сутринта ще бъде открита Международната научна конференция IMSC 2021, чийто домакин е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Нейната работа ще продължи до 11 септември включително. Също на 9 септември сутринта ще бъде представена книгата на о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов - главен редактор на „Морски вестник“, „Учебните кораби, катери и яхти на Морското училище (1881 - 2021 г.)“.
В чест на 140-та годишнина група възпитаници на Морското училище от по-старшите випуски обявиха, че отпускат еднократно поощрение от левовата равностойност на $250  на студент от ВВМУ „Н. Вапцаров“ от инженерна специалност. Кандидатите трябва да следват редовно обучение, да са завършили трети курс на обучение през учебната 2020/2021 г. и през 2021/2022 г. да учат в четвърти курс. Поощрението ще се определи на конкурсни начала по точкова система от дарителите и ще се ползва за изплащане на част от таксата за обучение за учебната 2021/2022 г. Срокът за кандидатстване в конкурса с представяне на информация по критериите за оценка е 30 октомври 2021 г. Класирането на печелившия кандидат ще се определи до 15 ноември 2021 г.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Навършват се 105 години от Добричката епопея

07.09.2021, 08:07

7 септември е денят, в който Добрич бе България. Тогава е кулминацията на боя при Добрич, по-известен като Добричката епопея. Боевете обхващат дните от 5 до 7 септември 1916 г. Тогава Българската армия се сражава в хода на Първата световна война. В него части от Трета Българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.
През септември 1916 г. Южна Добруджа получава своето освобождение благодарение на победоносния ход на Българската армия, активно подпомагана от местното население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея, е едно от най-великите дела за свободата на България, пред което днес признателните потомци сведоха чела в знак на признателност.

 

 

Тутраканската крепост се строи три години, за да падне за 3 дена

06.09.2021, 20:54

Между 2 и 6 септември, преди повече от век, архивите разказват историята за Тутраканската битка или операция, напомняща за един отдавна чакан реванш между България и Румъния. Сражението се води около 5 дена, а резултатът, освен победа, е и възможност за западните медии да погледнат за първи път най-грозното лице на войната. Историята на това сражение започва още през 1913 г. с внезапното нападение на Румъния, която бърза да нападне в гръб и да изпълни своята уговорка от тайния план за унищожаването на страната.
В разгара на Междусъюзническата война ще открием, че румънците наистина успяват да вземат с лекота територия, която дълго време ще стои като отворена рана за обществото, управляващите и войниците. Въпреки съвършената подготовка и желанието за сражение, България за първи път е изтощена от тежките битки и подло предателство, но  реваншът се подготвя и само 3 години по-късно ще открием, че армията бързо ще напомни на гостите, че е време да се върнат от другата страна на Дунав. В този период става ясно, че северната съседка се старае да инвестира средства и хора в укрепването на новите територии, а Тутракан се превръща в една почти съвършена крепост.........Прочети още

 

Армията на празника на Съединението

06.09.2021, 13:56

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват днес в тържествената проверка (заря) в гр. Пловдив, посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ в града и в нея ще участват представителни блокове от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Командващ зарята ще бъде командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.
Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.
Честванията на 136-ата годишнина започнаха още вчера в гр. Чирпан с тържествена проверка (заря) от 20.00 ч. на площад „Съединение“, в която ще участват представителни формирования на Сухопътните войски. Днес от 10.30 ч. военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 – Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.
В гр. Съединение снощи военнослужещи от 61-а механизирана бригада - Карлово ще проведат от 20.30 ч. тържествена проверка (заря).
В празничния ден, на 6 септември, в град Неделино военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отбележат деня на Съединението с тържествена проверка (заря), която ще започне в 21.00 ч.
В Стара Загора с тържествен военен ритуал от 10.30 ч. представителни формирования от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Защитниците на Стара Загора“.
Военнослужещите от Бригадното командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност, които ще започнат в 10.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. в гр. Враца и в 11.00 ч. на централния площад в гр. Сандански.
Военнослужещи от военно формирование 22 160 в 11.00 ч. ще поднесат цветя пред паметника на 4-и пехотен полк в гр. Плевен.
Военнослужещи от 4-и артилерийски полк в гр. Асеновград ще отдадат воински почести и ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града (от 9.30 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (от 11.00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (от 13.30 ч.).
Денят на Съединението ще бъде отбелязан тържествено и в гр. Хасково, където от 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-а механизирана бригада.
В гр. Русе представителни части от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще започне в 11.00 ч. на площад „Александър Батенберг” пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.
Курсантите от Националния военен университет ще участват в ритуалите за отбелязване на Деня на Съединението в гр. Велико Търново, където в 10.30 ч. пред сградата на общината ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а в 11.00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника Майка България.
Представителни формирования от Военноморските сили ще участват в тържествата за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на България в градовете Варна и Бургас.
В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
В деня, в който отбелязваме Съединението, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще предложи на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата „София – столица на обединена България“. По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на Музея извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10.00 ч. до 18.00 ч.) и входни такси.

 

Британският главнокомандващ обясни причините за бързото настъпление на талибаните

06.09.2021, 08:15

Никой, включително самите талибани, не очакваха толкова бързо да превземат Афганистан, заяви в интервю за Би Би Си главнокомандващият на британските въоръжени сили генерал Ник Картър.
Британското правителство получава разузнавателна информация от разнообразни източници и не е правилно военното разузнаване да бъде обвинявано, че не е успяла да предвиди бързото настъпление на талибаните, уточни генералът.
"Мисля, че честният отговор е, че всички сгрешиха. Дори талибаните не очакваха нещата да се променят толкова бързо. Мисля, че много се говори за провал на разузнаването. Чисто и просто фактите са, че имаше няколко сценария, които можеха да се развият. Един от тях е колапс и фрагментиране на държавата.
Скоростта беше нещото, което ни изненада. Не мисля, че напълно осъзнавахме това, което талибаните правеха. Те не воюваха за градовете, които превзеха, а преговаряха за тях. Ще установите, че много пари са били дадени, защото талибаните са подкупили лицата, които е можело да се бият срещу тях", обясни генерал Ник Картър.
Последните британски и американски военни части напуснаха Афганистан в края на август, с което беше сложен край на 20-годишната военна кампания в страната.
Към западните сили обаче има редица критики заради бързото им изтегляне, както и заради това, че талибанските войски успяха да поемат контрола над държавата в рамките на десетки дни, припомня Би Би Си.
Източник: БНР

 

Исторически календар

06.09.2021, 07:54

На 6 септември 1891 г. във Варна е роден Атанас Григоров – създателят на първия български водосамолет. Участва в Балканските войни. От 7 юни до 12 ноември 1917 г. специализира в Германия, а от 21 юни до 31 август в работилницата на аеропланната фабрика Albatros-Flugzeugwerke GmbH, разположена на проливите Категат и Скагерак, където се строят водосамолети.
След завръщането си в България организира ремонтната работилница към водолетище „Пейнерджик“ до Варна. През 1923 г. по настояване на началника на гражданската авиация летецът Асен Агов, Атанас Григоров е назначен в Аеропланната работилница в Божурище. Тук той предлага своя проект за водосамолет. Машината е построена в Божурище, а за основни материали са използвани липа и ясен. Водосамолетът е двуместен с двигател „Мерцедес“ 150 к.с и развива скорост до 135 км/ч. Максималната далечина на полета е 300 км. През 1924 г. на водолетището край Варна са проведени първите изпитания. С него бързо се набира височина, лесно се изпълняват различни маневри във въздуха, показва стабилност при кацане във вода, а за излитане са му необходими само 50-60 м.
Водосамолетът получава името „Лейтенант Ляпчев“ и е зачислен към Морската въздухоплавателна служба. За жалост експлоатацията му не е дълга. През 1924 г. силна буря разбива вратата на хангара и корпусът и крилата на водосамолета са разрушени така, че тяхното възстановяване се оказва невъзможно.
Атанас Григоров умира през 1959 г.

 

 

Три самолета на Военновъздушните сили на Сърбия кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево - Труд

05.09.2021, 20:16

Три изтребителя МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“ на Военновъздушни сили на Република Сърбия кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево днес, 5 септември 2021 г., за участие в съвместни българо-сръбски полети над море. Това съобщиха от ВВС.
По-рано през деня с два вертолета Ми-17В-5 пристигна част от летателния, инженерно-технически и осигуряващ състав на западната ни съседка, включени в подготовката и участието на сръбските изтребители за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели на зенитен полигон „Шабла”.
На разпространените снимки се виждат бордните номера на сръбските изтребители. Един от двата едноместни (18202) е от дарените от Русия МиГ-29 (Изделие 9-13) през 2017 г. Другият (борден номер 18204) е от самолетите, които бяха получени от Беларус през този май.  Двуместният МиГ-29УБ (борден номер 18351), е бивша руска машина, дарена през 2017 г.
Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021” ще се проведе в периода от 8 до 11 септември 2021 г. (резервен ден 12 септември 20201 г.).
В него ще вземат участие зенитно-ракетни формирования и авиация от състава на българските и сръбските Военновъздушни сили, като и формирования от Сухопътни войски и Военноморски сили от състава на Българската армия.
В началото на юни в Граф Игнатиево отново бяха три сръбски МиГ-29, като плана бе да стрелят на зенитния полигон „Шабла”, но катастрофата с майор Валентин Терзиев прекрати учението. Сръбските изтребители ще стрелят сега, а участие на нашите МиГ-29 не се планира.

Източник: https://aero-bg.com/

 

Исторически календар

05.09.2021, 19:47

Дело Жулев e роден на 05 септември 1930 г. в с. Лесичево, Пазарджишко. Баща му майор Георги Жулев загива в Испанската гражданска война. През 1947 г. като ученик в Пазарджишката гимназия Дело Жулев участва в бригадирското движение при изграждането на ж. п. линията Перник – Волуяк. По това време лети и в пловдивския аероклуб.
През 1948 г. постъпва в летателната школа към Дирекцията на въздушните съобщения в София. Там изпълнява първия си самостоятелен полет на самолет По-2 и извършва първия си скок с парашут. През 1950 г. е произведен в чин подпоручик и е назначен в 27-и лекобомбардировъчен нощен разузнавателен полк на летище Стара Загора. През същата година заминава на курс в СССР за изучаване на реактивните самолети МиГ-15.
След обучението е назначен за старши пилот в изтребително звено и заместник-командир на изтребителна ескадрила със самолети МиГ-15 в летище Граф Игнатиево. През 1953 г. е назначен за командир на ескадрила в летище Узунджово, а през 1956 г. преминава офицерски летателно-тактически курс в Липецк, СССР. От 1959 г. майор Д. Г. Жулев заема длъжността командир на 21-ви иап на летище Узунджово. През 1965–1968 г. той е слушател във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. От 1968 г. е на работа в щаба на ПВО и ВВС. През 1971–1973 г. е слушател в Генералщабната академия „Суворов“ в Москва.
След завръщането си в България е назначен за командир на 2-ра дивизия ПВО в Ямбол. През 1975 г. е повишен в звание генерал-майор. На 04. 03.1976 г. в 13.18 ч. със самолет МиГ-17Ф, при прелитане от летище Равнец за летище Безмер в сложни метеорологични условия над местността „Бакаджика“, радиовръзката с генерал Дело Жулев прекъсва. На място е констатирано, че самолетът се е снижил и ударил във височината, а генералът е загинал.

 

Отбелязахме 105 години от Тутраканската епопея

05.09.2021, 17:13

Национален събор-възпоменание за 105-годишнината на Тутраканската епопея се проведе днес в мемориала "Военно гробище – 1916 година" край тутраканското село Шуменци. Отслужена бe панихида и бяха положени венци и цветя. Присъстваха представители на местната власт и офицери от Българската армия. Участваха курсанти от НВУ „Васил Левски“. Те бяха поздравени от началника на университета бригаден генерал Иван Маламов. Във възпоменанието се включи и Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. Той е сценарист на филма на ВТК „Тутрканскта епопея“ от поредицата „Помни войната“.
На събора бе дошла и представителна група на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България от Пловдив начело с председателя майор от запаса Атанас Хаджиев и заедно с 99-годишния ветеран от Втората световна война Марин Узунов.  Да почете паметта на загиналите за България от Шумен пристигна и началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, който е и заместник-председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България.
След откриването бе направена първа копка за изграждане на допълнителни експозиционни площи на територията на мемориалния комплекс. Ще бъде направена диорама, пресъздаваща историческия момент. Проектът е за над 5 милиона лева.
Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.
Заради влошената епидемична обстановка се отменя планираната за тази вечер тържествена заря проверка в Тутракан.
***********
Тутраканската епопея е военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. На малък обелиск във военното гробище на четири езика пише: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".
Източник: https://otbrana.com/

 

През 2020 г. сме изнесли продукти, свързани с отбраната, за 663 милиона и 181 хиляди евро

05.09.2021, 14:04

За 2020 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение към министъра на икономиката е издала 599 разрешения, удостоверения за износ и трансфер за сделки, свързани с оръжия. Общата стойност на тези сделки е 1 милиард 86 милиона и 600 хиляди евро. Това казва министърът на икономиката Кирил Петков във връзка с приемането на годишния доклад на комисията на последното правителствено заседание. Макар че премиерът Стефан Янев се вмъква със забележката: „Само да отбележим, че този Годишен доклад е трябвало да бъде приет през месец март, но понякога и септември е март.“
Реалният реализиран износ е на стойност 663 милиона 181 хиляди евро за 2020 г., уточнява министърът на икономиката.  Разрешенията за внос са издадени за 343 милиона евро, от които реалната реализация е станала за 99,8 милиона евро или 100 милиона евро. Освен това, през миналата година са минали 68 разрешения за транзит и 13 разрешения за брокерски сделки.  Има отказани 9 разрешения за износ и три разрешения за внос.
Междуведомствената комисия е отказала две разрешения за износ и на изделия с двойна употреба. „Реално в последните три месеца по време на нашето управление ние продължаваме с тази Комисия един път в месеца и разглеждаме средно около 100 сделки. Имаме и откази, мисля че с по-висока интензивност, отколкото това се забелязва през 2020 година“, посочва министър Петков.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

"АрМИ-2021" на телеканал "Звезда"

05.09.2021, 13:20

 

Церемония закрытия VII Международных армейских игр.

Финал конкурса "Танковый биатлон". Заезд команд I дивизиона (видео)

 

НАТО: Русия и Китай трябва да противодействат на тероризма в Афганистан

05.09.2021, 09:16

Русия и Китай заедно с други членове на международната общност, трябва да направят всичко възможно за противодействие на терористични групи на територията на Афганистан. Това посочи в интервю за в. “Сънди телеграф” генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
“Напълно съм съгласен, че цялата международна общност, включително Русия и Китай, трябва да положи усилия, за да гарантира, че Афганистан не се превръща в място, където терористичните групи могат свободно да действат, организирайки, планирайки и финансирайки атаки в нашите страни”, каза Столтенберг.
Той отбеляза също, че НАТО ще се поучи от събитията в Афганистан, където след изтеглянето на по-голямата част от западния военен контингент властта бързо беше завзета от радикалното движение на талибаните. Според него Алиансът “открито и трезво ще обмисли провалите и грешките”, допуснати през 20 -те години на чуждестранно военно присъствие в страната.
Според него властите в страната не са имали ясни планове за борба с талибаните, корупцията е довела до тежкото положение на военните, които не са получили нито заплати, нито оборудване и боеприпаси, а бягството на президента Ашраф Гани от страната най -накрая е подкопало морала на армията и полицията.
“Всички знаем за специалната и дълга история на отношенията на Пакистан с талибаните, че ръководството на талибаните е действало в Пакистан”, добави Столтенберг, отговаряйки на въпрос за ролята на Исламабад в събитията от последните месеци и седмици. Там в продължение на много години и следователно фактът, че талибаните биха могли да оперират от територията на Пакистан и всичко свързано с това, разбира се, е част от голямата картина. “
Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като САЩ обявиха през пролетта намерението си да изтеглят силите си от страната. На 15 август президентът Гани подаде оставка и напусна Ислямската република, а талибаните влязоха в Кабул без бой. Американски военнослужещи напуснаха напълно Афганистан във вторник вечерта, прекратявайки 20-годишната война.
Източник: news.bg 

 

Обявиха за мъртви петима морски пехотинци от разбилия се хеликоптер в САЩ

05.09.2021, 08:57

Петима морски пехотинци бяха обявени за мъртви, след като изчезнаха след катастрофа с хеликоптер край бреговете на Калифорния, съобщи news.bg, позовавайки се на Си Ен Ен.
Телевизията се позова на съобщение от вчера до медиите от 3 -ти американски флот.
По случая е започнало разследване. Причината за инцидента не е уточнена.
Хеликоптер Sikorsky MH-60S Knighthawk се разби, на около 110 км от брега на Сан Диего, Калифорния, при извършване на рутинен тренировъчен полет от борда на самолетоносача USS Abraham Lincoln (CVN-72).
По време на операциите по търсене и спасяване е спасен един от членовете на екипажа.

 

Отплаването на съюзническите армии от Варна и Балчик по време на Кримската война - 5 септември 1854  година

05.09.2021, 08:22

На този ден през 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), съюзническите армии - 56 053 войници и офицери (28 223 французи, 20 830 англичани и 7 000 турци), 128 полеви и 90 обсадни оръдия, натоварени на 89 военни и 267 търговски кораба, в три конвоя, отплават от Варна и Балчик към Крим. Първи, на 5 септември, от Балчик отплават французите и турците. Англичаните отплават от Варна за Балчик на 5 септември, и оттам на 7 септември, за сборния пункт определен от маршал Сент-Арно, край остров Фидониси (Змейний), срещу устието на река Дунав. На 14 септември 1854 г. съюзническите армии дебаркират в залива Каламита (Old Fort) при Евпатория......Прочети още

 

 

За пръв път Queen Elizabeth влезе в японско пристанище

04.09.2021, 21:38

На 4 септември флагманът на британския флот – самолетоносачът HMS Queen Elizabeth (R08), пристигна в пристанището на японската база Йокосука на входа на Токийския залив. Това е най-новия британски самолетоносач. - (видео)
Япония и Обединеното кралство проведоха съвместни военноморски учения в Тихия океан южно от Окинава. На тях присъстваха ударната група самолетоносачи на ВМС на Великобритания начело с кралица Елизабет, както и самолетите F-35B и F-15 на японските и американските ВВС. По време на учението страните проведоха тренировки за излитане и кацане на самолети, базирани на самолетоносача.
Queen Elizabeth напусна военноморската база в Портсмут на 22 май, извършвайки 28-седмичен преход. Преминати са общо 26000 морски мили (48100 км) с влизане в пристанища в Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур.
Общата водоизместимост на Queen Elizabeth е 70,6 хиляди тона, дължина - 280 м, ширина - 73 м, максимална скорост - 26 възла, обхват на плаване - до 10 000 морски мили (около 19 000 км), екипаж - 679 души.
На него могат да бъдат разположени до 40 изтребители и хеликоптери, включително до 24 изтребители-бомбардировача и пет хеликоптера за ранно предупреждение и управление. - Още за R08
Източник: https://fakti.bg/

 

Министерството на отбраната отчете разходите си през първото полугодие

04.09.2021, 21:20

През първото полугодие на годината разходите за отбрана  (бюджет на МО, трансфер за Държавните висши военни училища (ДВВУ) и планираните средства за инвестиционни проекти в Централния бюджет) са в размер на 2 278 907 302 лв., което е 1,85 % от БВП. Това става ясно от Отчета за степента на изпълнение на политиките и отбранителните програми на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия през първото полугодие на 2021 г. Изводът в документа е, че тези разходи съответстват на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., разработен в изпълнение на Ангажимента за инвестиции в отбраната, приет от страните-членки на НАТО на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и потвърден на Срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г.
Друг извод е, че през 2021 г. има увеличение на разходите за личен състав в изпълнение на одобрената от Правителството политика по доходите за увеличение на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и основните месечни заплати на цивилните служители. От друга страна средствата за капиталовите разходи са по-малко от планираните в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Р България до 2024 г. и не може да се гарантира изпълнението на поетите ангажименти за модернизация на Въоръжените сили.
Разпределението на финансовите средства, изразходвани по бюджета на МО и ДВВУ през първото полугодие на 2021 г. по направления на разходите (в проценти), е както следва: за персонал – 635 801 623 лв. (61,10 % от общите разходи в МО); за текуща издръжка (в това число подготовка и участие в международни учения) – 128 049 927 лв. (12,30 % от общите разходи в МО). Разходите за подготовка и участие в международни учения са в размер на 4 777 949 лв. (0,46 % от общите разходи в МО); за капиталови разходи - 276 804 613 лв. (26,60 % от общите разходи в МО).
Една от тревожните констатации в отчета е, че достигането на пълните оперативни способности на декларираните сили продължава с бавни темпове, поради факта, че окомплектоването с личен състав по щат на декларираните военните формирования се извършва със затруднения. Изоставането в изпълнението на Целите на способности-2017 се дължи на липсата на подготвен личен състав, включително този планиращ и реализиращ изпълнението на целите, както и на изпълнението на инвестиционните проекти за придобиването на въоръжение, бойна техника и оборудване.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

През 1941-1944г.: Дали Царство България е неутрално по отношение на СССР?

04.09.2021, 21:16

В последните години, особено около датата 5 септември, рязко се увеличи публикуването на материали, посветени на темата „Защо СССР обяви война на неутралната към нея България“. Тук ще се опитам да покажа, че Царство България не е неутрално към СССР през годините 1941-44, когато Третият райх воюва със СССР. Това ще направя на основа на дейността на България в Черно море, т.е. на фона на морската война на Третия райх срещу СССР в Черно море. Има и много други факти доказващи, че България не е неутрална към СССР, но те са за дейността на вермахта в сухопътните граници на България, но това излиза извън поставените от мен рамки на този материал.
За да се счита една държава неутрална в случай на военни действия, тя следва да спазва Хагската (V) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държани, приета през 1907 г., а също и Хагската (XIII) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държави в случай на морска война, приета през 1907 г. И двете конвенции са ратифицирани от Княжество България през 1908 г. Всички Хагски конвенции са били валидни по времето на Втората световна война, други подобни международни договори към това време няма разработени.......Прочети още

 

Няма връщане назад: САЩ стартираха разпадането на НАТО

04.09.2021, 17:04

Поредицата неуспехи във военните операции на НАТО принуждават съюзниците да се оттеглят от неработещата организация, пишат западни медии.
На фона на продължаващата поредица от неуспешни действия на НАТО за установяване и поддържане на реда и демокрацията в света, европейските държави обмислят възможността да напуснат Алианса. От всички известни операции на НАТО нито една не е имала военен успех.
Дори според признанието на редица високопоставени военни от централата на Северноатлантическия алианс и американски стратези от РАНД, военно-политическият блок днес не е в състояние да изпълнява задачи по време на дългосрочни мащабни военни конфликти.
Освен това значителна част от вече изпълнените мисии имат сериозен отрицателен ефект върху вътрешното положение в ЕС и неговата външна политика. Всъщност можем да приемем, че политиката на НАТО е довела до Брекзит и действителния срив на ЕС като център на сила.
Като пример можем да разгледаме операциите на съюзниците в Близкия изток.
Военната намеса на САЩ и съюзниците в Либия през 2011 г. всъщност инициира гражданска война в Джамахирия.
Подкрепяйки незаконния и нелегитимен Национален преходен съвет на Либия, причинявайки критични щети на икономиката, разгромявайки правителствените сили и убивайки около 50 хиляди души, коалицията доведе Либия до разпада. Не е известно колко време ще се възстанови тази процъфтяваща арабска държава.
Също така НАТО безуспешно продължава да провежда операции с подобна ефективност в Сирия в продължение на 10 години и в Афганистан в продължение на 20 години.
И двете войни разкриха абсолютната неспособност на ръководството на Алианса да управлява ситуацията, тъй като балансът на силите в Сирия се върна в първоначалното си състояние, а талибаните, след бягството на американците, почти безпрепятствено завзеха властта.
Последното фиаско на САЩ в Афганистан се превърна в поредния катализатор за ускоряване на движението към независимост на провеждането на военни операции от членовете на блока на НАТО.
Не е ясно обаче какви цели всъщност е преследвало военно-политическото ръководство на САЩ, използвайки многонационални сили в операциите на НАТО в Близкия изток.
Най -очевидните възможности са установяването на контрол върху петролните и газовите региони, разбойническото завземане на пазара на оръжия в региона, налагането на национални интереси на чужди държави, което доведе до хуманитарни бедствия и нарушаването на регионалния военен и политически паритет, както и катастрофално увеличение на миграционните потоци, насочени към Европа.
А мигрантите от своя страна стават двигател на нетолерантността, жестокостта, екстремизма и тероризма.
По този начин дейността на НАТО не допринася за стабилизиране на международната обстановка като цяло и военно-политическата обстановка в Близкия изток и Европа и поради това е несъстоятелна.
Източник: https://blitz.bg/

 

Продължава съвместната българо-американската подготовка на Специалните сили

04.09.2021, 12:37

В периода 16.08 – 10.09.2021 г. се провежда съвместна българо-американска подготовка JCЕТ, в която участват над 40 военнослужещи от Специалните сили на България и САЩ. Целта на тази подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда, съобщават от СКСО.
До 27.08 операторите от Специалните сили отработваха различни тактики, техники и процедури на УЦ „Црънча“, а от 01.09 се дислоцираха на летище „Чешнегирово“, където се провежда заключителния етап от съвместната подготовка, включващ цялостно планиране и провеждане на специални операции.
По време на съвместната подготовка активно се използваха новопридобитите на въоръжение в СКСО на БА прибори за нощно виждане, които определено повишиха способностите на операторите за изпълнение на поставените задачи в тъмната част на денонощието. Също така в хода на заключителната част от подготовката, с цел максимално симулиране на условия, близки до реалните, участниците е предвидено да използват маркиращи боеприпаси от типа FX Simunition и UTM, както и тактически платформи с висока проходимост (ATV Pollaris).
Тази година за трети път се провежда съвместна подготовка с формирования от Силите за специални операции на САЩ, като стремежът е да се надгради постигнатото и да се увеличи сложността на задачите.
Източник: https://otbrana.com/

 

МВТФ „Армия-2021“

04.09.2021, 09:42

Международния военно-технически форум „Армия-2021" се проведе от 22 до 28 август в Конгресно-изложбения комплекс "Патриот" в Кубинка край Москва.
Показваме снимки на нови образци военна техника, публикувани в руски СМИ:
- Армия-2021 - Начало;
- Армия-2021 - Продължение.

 

Reuters: НАТО се надява да продължи евакуацията от Афганистан

04.09.2021, 08:54

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще се стреми да евакуира по-уязвимите афганистанци и да поддържа контакт с талибаните, но че новите управници на Афганистан ще трябва да докажат, че са достойни за помощ и признание, цитира думите му Reuters
Членката на НАТО Турция, която управляваше летището в Кабул в продължение на шест години, предложи да помогне за поддържането му в експлоатация сега, след като САЩ и други войски на НАТО напуснаха, а Катар предложи да помогне.
Столтенберг заяви, че е обсъждал въпроса с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и външния министър на Катар.
Той каза също, че много афганистанци, които са сътрудничили на международните сили и следователно биха могли да бъдат изложени на риск от талибаните, остават в Афганистан.
„Оперативният контакт с талибаните е необходим, за да се измъкнат хората“, каза той в интервю за Reuters. "НАТО успя да евакуира по -голямата част от персонала, който работи за нас. Но все още остават много хора и ние ще продължим да работим, за да ги измъкнем."
Той предупреди да не се очаква бързо признаване на правителството на талибаните, повече от две седмици след като ислямистите превзеха Кабул.
Столтенберг, бивш министър -председател на Норвегия, повтори думите на много западни правителства, като се зарече да изисква умереност от талибаните, които наложиха строга версия на ислямския закон, включително репресии срещу жените, когато те бяха на власт от 1996 до 2001 г.
"Ние ще използваме нашите лостове, политически, дипломатически и финансови лостове по отношение на новите управници в Афганистан и ще останем единни", каза той.
Той каза, че дипломатическото признание ще бъде обсъдено между съюзниците от НАТО и широката международна общност "за оказване на възможно най -голям натиск върху правителството на талибаните".
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

Започва непосредствената подготовка за провеждането на експериментални и съвместни бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021 - 2“

03.09.2021, 21:25

Експериментални и съвместни бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021 - 2“ ще се проведат от 8 до 11 септември (с резервна дата 12 септември) на Зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Приключва предислоцирането на личния състав, въоръжението и военната техника на формированията за противовъздушна отбрана от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, които ще участват в стрелбите. Транспортирането се извърши със сухопътен и железопътен транспорт от пунктовете за постоянна дислокация до зенитния полигон на ВВС.
Определени са зоните, които по време на стрелбите в периода 8-11 септември 2021 г. (с резервна дата – 12 септември) ще бъдат активирани като временно опасни за въздухоплаване и корабоплаване. За временно опасни се обявяват участъците от въздушното и морското пространство, намиращи се между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 100 километра от бреговата ивица. Предупреждението е и за въздушното пространство над посочените обекти на височина до 40 километра.
Източник: https://www.mod.bg/

 

"АрМИ-2021" на телеканал "Звезда"

03.09.2021, 20:27

 

Дневник "АрМИ-2021". День 12 (видео)

Финал конкурса «Танковый биатлон». Заезд команд II дивизиона (видео)

 

Над 100 военнослужещи участваха в „Тракийско лято - 2021“

03.09.2021, 20:22

Над 100 военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции участваха в учението „Тракийско лято - 2021“ в периода 24 август – 1 септември 2021 г. на летище „Чешнегирово“. За първи път бяха изпълнени съвместни българо-американски скокове от голяма височина с ръчно разтваряне на парашута в рамките на тактическите занятия, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите от Специалните сили имаха възможност да планират и проведат няколко специални операции: по търсене и спасяване на катапултирал пилот в район, контролиран от противостоящи сили; по освобождаване на заложници с използване на тактики, техники и процедури за бой в затворени пространства и по оказване на медицинска помощ и евакуация със самолет С-130 на множество ранени след въоръжено нападение в съюзническа оперативна база. При изпълнение на тези задачи всички тимове бяха стоварени по парашутен способ.
В рамките на учението бяха постигнати поставените цели - да се усъвършенстват уменията и навиците на парашутистите при изпълнение на различни видове дневни и нощни парашутни скокове, както и при десант по различни способи, да се повиши нивото на оперативната съвместимост при участие в изпълнението на съвместни задачи с авиационен компонент, съставен от авиационни средства на съюзен/коалиционен партньор, както и да се уеднаквят стандартните оперативни процедури по планиране, организиране и провеждане на специални операции.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Швеция е против създаването на армия на ЕС

03.09.2021, 13:28

Шведското правителство не подкрепя идеята за създаване на собствени военни формирования на ЕС, подчинени на институциите на общността и независими от САЩ. Това заяви министърът на отбраната Петер Хултквист в интервю за Шведското радио. “Не виждам това като главен път за решаване на тези проблеми”, каза той.
Дискусията “Стратегически компас на ЕС” е тясно свързана с търсенето на отговор на основния въпрос: трябва ли Съюзът да продължи да разчита изцяло на САЩ и НАТО за собствената си сигурност, или трябва постепенно да придобие някакъв вид стратегически автономия. Идеята стана актуална в Брюксел след провала на мисията на САЩ и НАТО в Афганистан и отказа на Щатите да удължат евакуацията от тази страна след 31 август, което бе поискано от Вашингтон от страна на държавите от ЕС. По време на неофициална среща в Любляна министрите възнамеряват да обсъдят възможността за създаване на собствени сили с капацитет до 5 000 души за бързо реагиране на общността.
Източник: в. “Дума“

 
 

Военна клетва в Горна Малина

03.09.2021, 13:24

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народа и Родината от новоназначени войници в Мобилна КИС се проведе на 2 септември 2021 г. Двадесет и осем военнослужещи прекрачиха прага на военното формирование за първи път в края на м. юли тази година, след проведен конкурс, съобщава СКС.
Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на формированието. Клетвата бе ръководена от ВРИД командира на Мобилната КИС майор Даниел Димчев.
Началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев прие тържествения строй, след което войниците  целунаха националното знаме изричайки заветното „Заклех се“.
„С днешния ритуал, пред вашите родители, близки и приятели, вие се заклехте да защитавате неприкосновените граници и независимостта на страната ни, така както са ги защитавали нашите прадеди, за да я има навеки България.
Днес вие, младите войници от мобилна КИС, поставяте началото на професионалния си път в Българската армия. Предстоят ви много предизвикателства, усилен труд, натоварени делници и празници, за да придобиете необходимата подготовка и знания за успешно изпълнение на задачите“, подчерта в приветствието си към новите военнослужещи бригаден генерал Валентин Кръстев
„Носете с гордост военна униформа, бъдете честни и дисциплинирани, упорити и всеотдайни, непреклонни пред трудностите, уверени и борбени“, допълни той. Гости на церемонията бяха кметът на община Горна Малина  - инж. Ангел Жиланов, зам. кметът на община Елин Пелин, директорът на СОУ „Христо Ботев“, с. Горна Малина -  Нако Наков, отец Серафим – игумен на Кремиковския манастир, началникът на НВУК „Чаралица“ – полк. Веселин Василев, над 50 човека - близки и приятели на младите войници.
От следващата седмица новоназначените войници започват начална военна подготовка, която ще се проведе в учебния център за подготовка на войници към Мобилната КИС.
Източник: https://otbrana.com

 
 

Президентът поздрави ръководството на ВМА за новия тренировъчен център

03.09.2021, 13:10

Новият военномедицински симулационен тренировъчен център във ВМА е огромна инвестиция в бъдещето на Въоръжените ни сили, в самочувствието и увереността на българските военнослужещи и има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи в страната. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на военномедицинския симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия, съобщава неговият прессекретариат.
„Българските военнослужещи, както и техните командири е важно да знаят, че дори в най-сложната, рискова ситуация, има високо подготвени, мотивирани и отговорни екипи, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот в случай на тежко раняване“, посочи президентът. По думите му военните санитари трябва да имат уменията както да запазят собствения си живот, така и да достигнат до ранения, да окажат необходимата първа помощ и да го изведат от района на бойните действия.
Държавният глава подчерта, че тренировъчният център на ВМА е уникален не само в България, но и на Балканския полуостров, както и едно от най-модерно оборудваните съоръжения в Европа. Румен Радев поздрави ръководството на Военномедицинска академия за далновидността да насочи своите усилия и енергия за създаването на центъра.
Военномедицинският симулационен тренировъчен център се състои от две тренировъчни зони. Първата пресъздава бойна обстановка, където обучаемите извършват действия по оказване на първа помощ на пострадали и последваща евакуация. Във втората зона се симулира медицинско осигуряване в полеви медицински формирования. - (видео)
На територията на центъра са изградени 5 учебни зали, в които ще се провеждат теоретичното и практическото обучение с утвърдени преподаватели от клиниките на ВМА. Разработените планове и програми за обучение са изцяло синхронизирани с най-модерните концепции за военномедицинска подготовка.  
Източник: https://otbrana.com

 
 

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искането на МО за второто гласуване на актуализацията на бюджета

03.09.2021, 11:54

Христо Гаджев и група народни представители от ПГ „ГЕРБ-СДС“ са внесли предложение за промени на законопроекта за актуализацията на държавния бюджет за второ гласуване. То се отнася до осигуряване на допълнителни разходи за Министерството на отбраната във връзка с очакван бежански натиск. На практика това е искането на Министерството на отбраната, което бе в дневния ред на вчерашното заседание на Комисията по отбрана.  За да се обсъди и приеме в пленарна зала, обаче, то трябва да бъде внесено от един или повече народни представители.
Предложението е на Министерството на отбраната да се предоставят допълнително 9, 606 млн. лв.  за текущи разходи, от които за персонал – 8, 640 млн. лв. Според вносителите това ще позволи командироване на средно 600 души за 4 месеца, с възможност за ротация, както и средства за текуща издръжка, като гориво-смазочни материали, например.
Видно от изказванията на служебния министър-председател, се посочва още в мотивите, най-вероятно няма да има нужда от активиране на подобни сили и средства. За това „сумата е предвидена като максимален допустим разход, но следва да има резерв, ако се наложи по-засилено участие на сили и средства на Въоръжените сили от предвидените през оставащите месеци до края на годината“, смятат вносителите.
Христо Гаджев и група депутати предлагат още създаването на нова преходна и заключителна разпоредба в законопроекта, която предвижда възстановяване на намаления трансфер от централния бюджет към Министерството на отбраната в размер на 12,372 млн. лв. Целта е с възстановяването на тези средства да се даде възможност на министъра на отбраната, чрез вътрешно преструктуриране на разходите, да извърши капитално възстановителни работи на летателна техника, която да се използва при гасенето на пожари и при евентуално подпомагане на МВР в охраната на държавната граница.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

"АрМИ-2021" на телеканал "Звезда"

02.09.2021, 21:47

Дневник "АрМИ-2021". День 11 (видео)

Полуфинал конкурса «Танковый биатлон». Заезд команд I дивизиона (видео)

 

Как российскому офицеру удалось «пронзить» китайскую ракету «Иглой-С» (видео)

 

ЕС трябва да създаде сили за бързо реагиране, каза Жозеп Борел

02.09.2021, 16:55

Хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан вероятно ще бъде катализатор на опитите на ЕС да развие обща отбрана, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс. Той поясни, че силите за бързо реагиране трябва да бъдат част от тази обща отбрана.
“Понякога има събития, които са катализатор в историята, които водят до пробив, и аз мисля, че Афганистан е едно от тях”, каза Борел преди неофициалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Словения.
Борел призова за изграждането на “сили за първоначално реагиране” от 5000 военнослужещи, които да заменят бойните групи на ЕС, които бяха създадени през 2007 г., но никога досега не са влизали в действие. “Трябва да потърсим нещо по-оперативно”, заяви той относно силите за първоначално реагиране. “Нуждата от по-силна европейска защита е по-очевидна от всякога”, каза Борел. Той добави, че се надява, че ще има план в тази насока през октомври или ноември.
Източник: bta.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

02.09.2021, 16:50

Специализиран екип, под ръководството на капитан Йордан Йорданов, от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в.ф. 44200 – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, унищожи на УЦ „Люляк“, силно корозирал с взривател 65 мм снаряд от Руско-турската война, открит на връх Шипка.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Източник: landforce.armf.bg/

 
 

Исторически календар

02.09.2021, 08:45

На 2 септември 1896 г. в София е роден Асен Христов Йорданов. Учи последователно в София, Враца и Свищов. На 15 години, през 1912 г. прави опити да конструира планьор и да полети с него. При посещението си във Франция посещава като слушател училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие Етамп. Завръщайки се в България, се записва доброволец в Балканската война като аеромеханик в Аеропланното отделение.
На 10 август 1915 г. построява първия български самолет, с който Радул Милков извършва успешен изпитателен полет. По-късно 10 август е обявен за ден на българското самолетостроене. Записва Аеропланното училище, което завършва година по-късно, и е произведен в чин подпоручик летец-пилот. Участва в Първата световна война в състава на 1-во аеропланно отделение. След Ньойския договор Асен Йорданов е демобилизиран.
През 1921 г. правителството на Александър Стамболийски осигурява 6000 долара за участието в околосветска обиколка със самолет на Асен Йорданов и Александър Стоянов.Обиколката трябва да започне от САЩ, но не се осъществява. Асен Йорданов остава в Америка, за да не се завърне в родината до края на живота си. Успява да започне работа в самолетостроителната компания „Къртис Райт“ пръвоначално като чертожник, след това като летец- изпитател и инструктор. Завършва химия, физика и аероинженерство. Работи като конструктор в заводите „Боинг“, „Къртис“, „Дъглас“, „Пайпър“ „Локхийд“ със значителен принос в разработката на бойните самолети Боинг Б-17 „Флайнг Фортрес“, Боинг Б-29 „Сюпърфортес“, Локхийд Р-38 „Лайтнинг“, Р-40 и особено на пътническия и военно-транспортен самолет Дъглас ДС-3 „Дакота”. Създател на основните принципи на инструменталното(сляпо) летене. През 1941 г. в Ню Йорк основава авиационна компания – „Джорданов Авиейшън Корпорейшън“, с основна дейност създаване и разпространение на авиационна техническа литература за комплексно обучение на военни и граждански пилоти и механици. Издава 9 книги, преведени на всички основни езици, дори на японски и китайски. Компанията просъществува до 1950 г.
Асен Йорданов е награден със званието „почетен гражданин“ на Ню Йорк, вписан е в Златната книга на Америка за високи заслуги към авиацията, в залата „Слава на въздуха” е поставен негов барелеф. Умира на 18 октомври 1967 г. в Ню Йорк.

 

Кой вербува ген. Заимов и Боевой за съветската разведка

02.09.2021, 08:40

Азорски и Боевой - това са конспиративните имена на ген. Владимир Заимов и д-р Александър Пеев, които заемат почетно място в историята на световното разузнаване.
Помислете си само - на ген. Заимов е присъдено най-високото съветско отличие Герой на Съветския съюз, същото, което получава и разузнавач № 1 на Втората световна война Рихард Зорге. А Боевой е отличен с най-високия съветски орден "Ленин".
Много се знае за тях и дейността им, но не е толкова известно, че и двамата, и не само те, са вербувани за съветското разузнаване  от младия български писател Кръстьо Белев (1908-1978) (на снимката).
Той е Август. А едва е навършил 30 години. Написал е за краткия си живот дотогава няколко книги, които се посрещат много добре от литературната критика - сега, разбира се, и те са "забравени".
Много са знаците на преклонение и почит към делото на Заимов в Съветския съюз. Достатъчно е да си спомните частичка от неговите шифрограми до центъра в Москва, за да се разбере защо.Сред тях е и информацията, която той предава на съветското висше ръководство, че на 22 юни 1941 г. Германия ще нападне СССР......Прочети още

 

На този ден преди 76 години капитулира Япония

02.09.2021, 08:35

Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина.
На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.

 

МО иска пари за ремонт на вертолет Cougar във връзка с бежанската криза

02.09.2021, 08:28

Министерство на отбраната е поискало допълнително финансиране за капитално-възстановителен ремонт на един вертолет AS 532AL Cougar и пари за ремонт на безпилотни системи, във връзката с очакваната бежанска криза. Това съобщи вчера, 1 септември 2021 г., служебният военен министър Георги Панайотов.
Той казал в Народното събрание, че МО е поискало 12 млн. лева за капитално-възстановителен ремонт на един вертолет Cougar, както и още 5 млн. лева за възстановяване на годността за използване на безпилотната система Aerosonde.
Средствата са поискани в контекста на широка финансова рамка, която ще се търси от българския Парламент за охрана на държавната граница с Турция от въоръжените сили. Панайотов посочи, че част от мисиите, които армията може да поеме при бежанска криза включват наблюдение от въздуха и извършване на операции по търсене и спасяване.
Т.нар. от военния министър „капитално-възстановителен ремонт” на вертолет Cougar е всъщност G-Check – форма на тежко техническо обслужване, което се провежда на всеки 15 години.
Интересно е, че явно безпилотните системи Textron Aerosonde Mk 4.7, които се използват от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) от началото на 2019 г., не са в оперативна готовност.
Преди две седмици, в интервю за вестник „Българска армия” командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев казва, че за системата има само един екипаж, който бил доста редуциран, нямало как да се работи интензивно. Затова трябвало да се сключи договор за обучение на още екипажи със САЩ, защото у нас нямало възможност за такава подготовка.
Не е ясно, обаче дали това са всички проблеми с въпросната система, които да изискват влагането на 5 млн. лева.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Airbus успя да пласира нови A400M

02.09.2021, 08:22

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни самолета A400M Atlas на Казахстан. Това съобщиха от производителя вчера, 1 септември 2021 г.
Доставката на турбовитловите машини ще започне от 2024 г. В сделката, чиято стойност не се съобщава, е включена освен доставката на двата самолета, и обучение на технически и летателен персонал, както и логистика.
Илюстрациите, които Airbus разпространи на A400M с казахстански знаци, показват, че самолетът няма да има щанга за дозареждане във въздуха. Нещо, което всички машини от типа имат, поне до момента.
Казахстан проявява интерес към A400M от няколко години, като самолетът е показван многократно в страната.
Страната е стабилен клиент на Airbus. Между 2012 и 2017 г. за казахстанските ВВС са доставени осем C-295M, а през 2020 е получен и единичен C-295W за службата за гранична охрана на Казахстан.
Airbus съобщава, че освен договора за двата A400M е бил подписан и меморандум за разбирателство за създаване на център за техническа поддръжка за C-295 в Казахстан.
Освен вече споменатите C-295M, казахстанските ВВС оперират с единичен Ан-12, осем Ан-26 и два Ан-72.
С казахстанската поръчка, Airbus е успял да продаде 176 броя A400M. Почти всички поръчки са за страните, които оригинално са финансирали проекта – Белгия, Франция, Германия, Испания, Турция, Великобритания и Люксембург. Единственият експортен клиент бе Малайзия, която през 2005 г. поръча четири самолета.
До момента, на крайните клиенти са доставени над 100 броя A400M.
A400M прави дебютния си полет на 11 декември 2009 г. и влиза на въоръжение през 2013 г. Машината се задвижва от четири турбовитлови мотора с мощност от 8200 kW всеки и има максимална излетна маса от 141 тона. Максималният полезен товар е 37 тона. На борда има място за 116 напълно екипирани парашутисти.
Типът активно бе използван по време на евакуацията от Кабул във втората половина на август 2021 г. - Още за А400М
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения

01.09.2021, 21:17

Тактически учения на море започнаха днес, 1 септември, екипажите на четири кораба от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.
Екипажът на базов миночистач „Шквал“, с командир капитан III ранг Христо Генчев, плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които военнослужещите изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции. Едновременно с това екипажът повишава подготовката си за управление на кораба при плаване в теснини и в район с интензивно корабоплаване, за аварийно управление на кораба, за спасяване на човек зад борд, както и за защита на кораба от въздушен противник с фактическо използване на оръжието чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.
Екипажите на рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков“ и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ провеждат съвместно плаване. Те ще изпълняват задачи по управление на група кораби при използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити, както и за отразяване на атаките на въздушен противник от корабно съединение и унищожаване на участък от минно заграждение от трална група с контактни тралове.
Екипажът на военния кораб „Сириус“, с командир лейтенант Николай Петров, провежда тактическо учение на море, по време на което военнослужещите ще проведат тренировки за борба за живучест на кораба, защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие и отразяване на атаките от въздушен противник чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започва съвместната българо-американска подготовка „Joint Training 1“ на учебен полигон „Ново село“

01.09.2021, 21:11

От 1 септември до 23 декември 2021 г. на Учебен полигон „Ново село“ ще се проведе съвместна българо-американска подготовка „Joint Training 1“.
В хода на подготовката на ротационен принцип ще вземат участие общо до 800 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси. От въоръжените сили на САЩ в Европа ще участват танкове М1А2 „Абрамс“, бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, хеликоптери UH-60 „Blackhawk“, АН-64 „Apache“ и HH-60 „Pave Hawk“, инженерна, свързочна и ремонтна техника. От българска страна ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия отбеляза 20 години от своето създаване

01.09.2021, 21:06

Военновъздушната учебна база в гр. Долна Митрополия отбеляза днес 20 години от своето създаване. Тържеството се проведе на летище Долна Митрополия, дало „криле“ на поколения пилоти и авиационни специалисти от българските Военновъздушни сили. Командирът на Военновъздушната учебна база полковник Петър Банков награди военнослужещи и цивилни служители за проявени отговорност, активност и професионализъм при изпълнение на функционалните задължения по организирането, осигуряването и провеждането на летателната и учебна дейност, съобщават от Пресцентъра на МО.
*********
Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” (ВВУБ) започва да функционира на 1 септември 2001 г. със задачи: военната подготовка на курсанти и обучението на кадрови и наборни военнослужещи за нуждите на ВВС. Днес Учебната база е престижен център за летателно обучение на летци-пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. Във формированието се провежда професионална подготовка на квалифицирани кадри за нуждите на Военновъздушните сили.
В „Центъра за летателна подготовка“ се извършва обучението и повишаването на квалификацията на младия летателен състав от формированията на ВВС; обучението на курсанти-летци от ВВВУ „Георги Бенковски”, както и поддържането и непрекъснатото повишаване на нивото на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав. От 2019 г. е въведен в експлоатация съвременния „Тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М“ (PC-9М Flight Navigation Procedure Trainer - FNPT). Този комплекс разполага и с „Компютърно базирана система за обучение на самолет PC-9М“ (PC-9М Computer Based Training System - CBTS)
Авиобазата поддържа непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет-нарушител, както и готовност за посрещане и подготовка за повторен полет на дежурните изтребители. Участва в осигуряването на дежурните средства за аварийно търсене и спасяване.
В „Центъра за подготовка и обучение“ се извършва обучението на сержанти и войници от формированията на ВВС за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация, езикови курсове и курсове за повишаване на квалификацията на водачи на МПС.
Отделение „Авиационна техника и въоръжение“, заедно с двете технически ескадрили ЕОПАТ и ЕПОВР изпълняват дейности по поддържане на авиационната техника в състояние на бойна готовност, осигуряване на безотказна работа в полет и висока ефективност на нейното използване.
ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. В постоянна готовност се поддържат 4 формирования за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, действие при зимни условия, разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси и гасене на пожари с район за отговорност в Централна Северна България. - Още за ВВУБ
Източник: https://otbrana.com/

 

Новата учебна година в академията съвпада с началото на трансформацията на Въоръжените сили

01.09.2021, 17:47

Снимките са на Военна академия, за което благодаримТазгодишното откриване на учебната година за слушатели във Военна академия „Георги С. Раковски“ съвпадна с началото на трансформацията на Въоръжените ни сили, според Програмата за развитие на техните отбранителни способности до 2032 г. и приетия от правителството План-2026. Това стана ясно от първите две академични лекции на заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов и началника но отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Според плана от днес започва въвеждането на новата функционална структура на въоръжените сили с промените в Съвместното командване на силите и създаването на двете командвания за логистична поддръжка и за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Нещо повече, още днес Командването за логистична поддръжка и неговият командир бригаден генерал Тодор Тодоров са в реална обстановка по отношение на участие на наш контингент в небойната операция на НАТО на територията на Косово във връзка с бежанците от Афганистан, бе отбелязано от адмирал Ефтимов.
Системата за отбрана у нас днес разполага с актуализирана стратегическа концептуална и доктринална база, подчерта заместник-министър Йорданов. Предстои да се разработи нова Национална отбранителна стратегия, каза той. В същото време изрази очакване за достатъчна политическа воля на редовно избрано правителство за ресурсно осигуряване на отбраната, т.е. за изпълнение на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г. И заяви, че няма разминаване между политическото и военното ръководство по приоритетите на Въоръжените сили. Предстои разработване, одобряване, ресурсно осигуряване и последователно изпълнение на „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“ На преден план стои стартирането на проекта за придобиване на бронирани бойни машини за Сухопътни войски.
Началникът на отбраната акцентира лекцията си  върху трансформацията на Въоръжените сили в контекста на променената Стратегическа рамка на НАТО. Той анализира три основни направления: готовност за използване на Въоръжените сили, подготовка на Въоръжените сили и планиране и развитие на Въоръжените сили.
И припомни трите етапа за развитие и реорганизиране на Въоръжените сили, заложени в План – 2026.  През първия етап (2021 – 2022 г.) основните дейности ще бъдат насочени към: въвеждане на новата функционална структура на въоръжените сили; адаптиране архитектурата на командната структура на стратегическо и оперативно ниво; реорганизация на въоръжените сили на оперативно и тактическо ниво; попълване на некомплекта от личен състав във военните формирования с много висока степен на готовност, декларираните и подлежащите на сертифициране структури като принос към колективната отбрана на НАТО, съгласно приетите Цели за способности; стартиране/реализиране на инвестиционни проекти; утилизация на излишните бойни припаси и освобождаване от ненужна инфраструктура и войскови имоти с отпаднала необходимост.
През втория етап (2023 – 2024 г.) основните дейности ще бъдат насочени към: реорганизация на въоръжените сили на тактическо ниво; попълване на некомплекта от личен състав във военни формирования с висока степен на готовност; ускоряване утилизацията на излишните бойни припаси и освобождаването от ненужна инфраструктура и войскови имоти с отпаднала необходимост.
През третия етап (2025 – 2026 г.) основните дейности ще бъдат насочени към: достигане на необходимите оперативни способности на структурите на оперативно ниво; реорганизация на въоръжените сили; попълване на некомплекта от личен състав във военни формирования от въоръжените сили; продължаване на модернизацията и изграждане на нови и развитие на съществуващи способности; завършване на процесите по утилизация на излишните бойни припаси и освобождаване от ненужна инфраструктура и войскови имоти с отпаднала необходимост.
Откриването на учебната година започна със слово на началника на академията генерал-майор Груди Ангелов. Той се обърна към слушателите и преподавателите с думите, че точно днес академията изгражда лидерите на новото време. Припомни, че това учебно заведение вече е излъчило лидери, като цар Борис III, президента ген. Румен Радев и премиера ген. Стефан Янев. Изрази увереност, че слушателите ще се справят с предизвикателствата заедно с техните преподаватели. Отбеляза, като важен фактът, че този випуск ще се дипломира, когато ще се навършат 110 години от Балканската война и 110 години от създаването на Военната академия.
Поздравителният адрес на президента ген. Румен Радев бе прочетен от неговия съветник по сигурност и отбрана Стефан Годжевъргов. Поздравление бе изпратил и председателят на Народното събрание Иван Митева, както и командирите на СКС, видовете въоръжени и военните формирования, военни и граждански учебни заведения, посланици и военни аташета, военно-патриотични съюзи, областни управители, кметове и много други приятели на академията. Съобщено бе, че със заповед на министъра на отбраната е награден проф. Николай Слатински. В откриването участваха генерали и офицери от видовете въоръжени сили, както и служители от Министерството на отбраната.
Церемонията започна на строевия плац на Военната академия, където след приемане строя свещенослужители от Българската православна църква отслужиха Тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Преди това в храм „Свети Архангели“ ще бъде отслужена Тържествена света литургия.
През учебната 2021-2022 година Военната академия посреща общо 102 слушатели. От тях 89 слушатели ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” в редовна и задочна форма на обучение към факултет „Командно-щабен”. Във факултет „Национална сигурност и отбрана” по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” тази година ще се обучават 13 офицери, от които 2 обучаеми от Република Северна Македония.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хеликоптер на ВМС на САЩ се е разбил в Тихия океан, 5 души се издирват

01.09.2021, 12:36

Пет военнослужещи се издирват, след като във вторник в 16:30 местно време хеликоптер Sikorsky MH-60S Knighthawk се е разбил в океана на около 100 км от крайбрежието на Сан Диего, щат Калифорния.
На борда на MH-60S е имало шестима военнослужещи, спасителните екипи са открили до сега само един от тях.
Бреговата охрана и ВМС продължават операцията по търсене и спасяване на липсващите военнослужещи.
От Тихоокеанското командване на ВМС съобщават, че хеликоптерът „е изпълнявал рутинен тренировъчен полет“ от борда на самолетоносача USS Abraham Lincoln (CVN-72).

 
 

Честито на ген. Любчо Тодоров и пожелания за успех на новата длъжност

01.09.2021, 08:24

За доказан професионализъм, отлично изпълнение на задълженията отговорност, последователност и целенасоченост, решителност и високо чувство на отговорност, съществен принос в издигането на въоръжените сили, Министерството на отбраната и Българската армия пред партньорите ни от НАТО и ЕС, генерал-лейтенант Тодоров беше награден от министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената- I степен“ и с предметна награда “7,62мм карабина обр. 1944 г. “ от началника на отбрана.
Вчера ген. Тодоров сдаде длъжността на генерал-майор Валери Цолов, от днес е на съветник на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност.
Честито награди, г-н генерал, пожелания за успех на новата длъжност!

 

Подписаха споразумението за демонстратора по програмата FCAS

01.09.2021, 08:11

Франция, Германия и Испания подписаха споразумението за разпределението на работата по следващите две фази от програмата FCAS, които включват създаване и построяване на технологичен демонстратор на новия изтребител. Това се случи на 30 август 2021 г.
Споразумението бе подписано от военните министри на трите страни – Анегрет Крамп-Каренбауер за Германия, Флоранс Парли за Франция и Есперанса Кастелейро за Испания.
Подписите идват близо четири месеца, след като страните се споразумяха по детайлите на споразумението. Френската индустрия ще поеме 38% от работата, германската 32%, а останалите 30% ще идат в испанската индустрия.
Сегашното споразумение покрива фазите 1B и 2 от програмата FCAS, които ще вървят от 2021 до 2027 г. Те са свързани с разработка на различни нови технологии и тестването им. В рамките на фаза 1B ще бъдат вложени €3 млрд., а във фаза 2 ще се вложат още €4,2 млрд.
Конкретните договори, които да разпределят работата по отделните компании ще бъдат сключени в близко бъдеще.
FCAS е система от системи и се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU. Отделно се работи и по ново поколение оръжия за въздушен бой.
FCAS трябва да достигне пълно ниво на бойни способности през 2040 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сълзите на Беслан не са изсъхнали

01.09.2021, 08:00

Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 17 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.
Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.
По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.
Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още

 

Снайперската пушка B&T SPR 300, Швейцария

01.09.2021, 07:45

Снайперската пушка SPR 300 (Special Purpose Rifle, 300 е обозначението на калибърa в английската система от мерки) e разработена и произведена от швейцарската оръжейна компания Brugger & Thomet AG.
B&T SPR 300 е компактно, безшумно бойно снайперско оръжие, предназначено за контраснайперска борба, елиминиране на терористи, опасни престъпници, които са взели заложници, деактивиране на детектори за движение, алармени системи, осветление, а също така успешно решава и на други задачи на малък обхват до 150 m.
Пушката B&T SPR 300 се използва там, където се изискват скритост и много висока точност в комбинация с безшумен изстрел, чиято сила не надвишава тази на изстрел от въздушна пушка. Изпълнява се в калибър 7,62 mm с патроните .300 AAC Blackout и .300 Whisper, които в този случай са взаимозаменяеми.
Пушката B&T SPR 300 работи на принципа на надлъжно плъзгащ се въртящ се затвор с кратък гладък ход, заключващ отвора на патронника на 3 бойни упора. Приемникът е изработен от дуралуминий с твърдо покритие с анодизиране. Бързоразглобяема с полимерна регулируема пружина двунога е монтирана на специална тръбоподобна поставка в предната част, която, ако е необходимо, се сгъва напред по цевта. Върху резбата на цевта е завинтен шумозаглушителят. Ресурса на заглушителя е за най-малко 10 000 изстрела. Всеки модерен телескопичен мерник може да бъде монтиран върху направляващата шина на Picatinny с дължина от 410 mm. Тази дължина на водещата шина позволява допълнително инсталиране на нощни прибори, ако е необходимо. Стандартният мерник на пушката е дневен оптичен мерник Meopta 1,5-6x42. Няма открити мерници. От двете страни на ложата в предния й край са фиксирани тактически блокове, съдържащи две 95-mm направляващи, върху които могат да се монтират допълнителни аксесоари, например лазерен целеуказател, фенерче и т.н. Пълнителят за 10 патрона е изработен от устойчива полупрозрачна пластмаса. Има гилзосъбирач, лесно закрепващ се към специален адаптер пред прозореца за извличане на изразходваните гилзи. Трипозиционният плъзгач на предпазителя е разположен от дясната страна на оръжието над спусъка. Положението на предпазителя е ясно видимо благодарение на ярките визуални обозначения в червено и бяло, както и по индикатора за положението му. Спускането е едностепенно, по подразбиране е настроено на сила от 1,4 kg, която е оптимална за постигане на максимална точност. Спусковата скоба е широка, подходяща за стрелба с ръкавици. Пистолетната ръкохватка тип САА е с променливи модули, които стрелецът избира сам, като взема предвид индивидуалните анатомични характеристики на дланта си за максимален комфорт и ергономичност. По желание тя може да бъде заменена, с която и да е пистолетна ръкохватка от пушката AR-15. Сгъвайки се на шарнир вдясно отстрани, прикладът се регулира по дължина, по височина на гребена под бузата на стрелеца и по положение на амортизиращия задтилък. Ако е необходимо транспортиране, оръжието се разглобява на основните компоненти и се побира в компактен мек калъф за оръжие, удобен за носене.
Пушката B&T SPR 300 е достъпна само за представители на полицията/органите на реда, както и за военните. B&T SPR 300 е на въоръжение в специалните полицейски звена на Швейцария, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и други европейски страни, както и Канада.
Характеристиките й са: калибър 7,62 mm; боеприпаси .300BLK; .300 Whisper (шепот); дължина (приклад разгънат/ прибран) 1032/761 mm; дължина на цевта 250 mm; тегло (без двунога и мерник) 3,97 kg; капацитетът на пълнителя е 10 или 20; ефективното разстояние на стрелбата е 150 m. - Още снайпери

 

Колко струва едно напълно обучено военно куче?

01.09.2021, 07:30

Войната е ад. Всеки, който се докосне до нея, може да почувства това. Включително животните. В продължение на десетилетие САЩ не са спирали да разчитат на специално обучени военни кучета. Те съпътстват въоръжените сили по време на всички мисии, като тези в Ирак и Афганистан. Сега обаче Пентагонът предприема стъпки за връщане на голяма част от кучетата в САЩ. В момента в армията на САЩ има около 1600 военни кучета. Те се подвизават на два фронта – директно на бойното поле и в подкрепа на завърнали се ветерани. В Афганистан има около 1 куче на всеки трима американски военни. Тези кучета са особено ценен ресурс. Във времена, в които тероризмът започва да се превръща в ежедневие, търсенето на обучени кучета, които могат да откриват бомби в населени места, нараства главоломно.
Едно добре обучено военно куче струва около 25 хил. долара на свободния пазар, пише Bloomberg. Освен от военните, кучетата се ползват и от частни охранителни фирми. Поради наличието на четириноги войници министерството на отбраната на САЩ се е снабдило с манекени, наподобяващи кучета, за да обучава своите военни медици да оказват първа помощ на паднали в бой кучета.
Засиленото търсене на обучени кучета се оказва доходоносен бизнес за компании като TraumaFX, които произвеждат моделите на кучета, използвани за обучение. Компанията, която наема холивудски филмови дизайнери, вече разполага с шест вид кучешки кукли. Моделът K9 Hero на компанията струва около 20 хил. долара. Манекенът имитира всичко до най-малки подробности – от дишане до мимики. Изкуствените кучета дори кървят реалистично, ако се налага за целите на обучението. Голямото търсене на тренирани кучета може да е провокирано и от недостига на подобен ресурс.
По данни на Air Force армията на САЩ използва понастоящем 38% по-малко кучета спрямо войната в Афганистан. Въпреки, че САЩ разчитат на военни кучета, страната не е сред лидерите по създаване на четириноги специалисти. Повечето военни кучета в САЩ са внос от Централна и Източна Европа, където обучаването на кучета има сериозна традиция. Армията на САЩ прави 4 курса годишно до Европа, за да набавя нови попълнения в редиците си. Това провокира притеснения, че страната става зависима от чуждестранно ноу-хау. Веднъж, когато Пентагонът плати около 25 хил. долара за обещаващо куче, отделя допълнителни 42 хил. долара за обучение, свързано с откриване на експлозиви и наркотици, което се провежда в Lackland Air Force Base в Сан Антонио, Тексас. Някои кучета се подлагат на втори рунд тренировки, свързани с граничен патрул, обезвреждане на враг или директно нападение. За допълнителното обучение на едно такова мултифункционално куче са необходими около 120 дни.
Когато целият тренировъчен процес приключи и се тегли чертата, излиза, че едно обучено куче струва колкото малка ракета. Командирите в американската армия знаят колко скъпо е едно такова куче, но не само поради разходите му за обучение, а и поради приноса му за морала на военнослужещите.
„Военните третират кучетата си като злато”, казва Боб Брайън, съосновател на НПО, което търси домове на пенсионирани кучета. По думите му, едно тренирано куче се очаква да бъде на разположение за период от 8-9 години. Това обаче не се случва често. 60% от разпределените по домове пенсионирани кучета са извън играта не поради старост, а поради контузии и наранявания. Оказва се, че военните кучета често страдат от разкъсани сухожилия, проява на спонтанна агресия и поради някаква причина – високи разпространение на ракови заболявания. Брайънт разкрива и друга тъмна тайна. Когато военно куче умре в битка, често водачът му също загива с него. - Още служебни кучета
Източник: Profit.bg.

 

На този ден през 1939 г. започва Втората световна война

01.09.2021, 07:20

С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

 

На днешната дата преди 133 години е роден бележития летец Симеон Петров

01.09.2021, 07:10

На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Преди 38 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747

01.09.2021, 07:00

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж. Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.
Предистория
Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг“ над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.
На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.
В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я „опипват” стратегическите скоростни самолети SR-71.
Начало на инцидента
„Боингът” изобщо започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км. северно. Това трудно е могло да остане незабелязано от екипажа и съветските радиолокационни постове са обърнали внимание на тази нередност.
По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с ”Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат.
След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.
На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат 6 изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват.
Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата.
За 4 часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км. от курса, като се насочва към остров Сахалин.
Срещу ”Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 съответно в 3:42 и 3:54 ч. местно време.
В 4:16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.
Тежкият жребий да свали ”Боинга” се пада на земестник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 сек. с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.
Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние (все още е нощ!), но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.
След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.
В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч (приборна), която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. (По-късно е установено, че ”Боингът” същност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.)
В 4:26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад ”Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото.
Самолетът планира 7-8 мин. от височина 9000 метра и пада в океана.
Последици
След като става известно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират.
След два месеца търсене съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите самописци (”черните кутии”), обаче те стават публично достъпни чак при второто разследване на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) през 1993 г.
Още на 2 септември 1983 г. Федералното управление за гражданска авиация на САЩ закрива пряката авиолиния R-20 от Анкоридж за Сеул, обаче под натиска на авиокомпаниите, губещи един от най-кратките маршрути между Аляска и Източна Азия, я открива на 2 октомври.
През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.
ИКАО провежда първото си разследване веднага след произшествието. Второто стартира след като президентът Борис Елцин в началото на 1993 г. предава копия от всички записи на ”черните кутии” и копия на всички разговори между командните пунктове в Далечният Изток през нощта срещу 1 септември.
Бордовите самописци показват, че ”Боингът” през цялото време е летял с постоянен магнитен курс 245°, вероятно с включен автопилот. До попадането на ракетата в самолета пилотите са били спокойни и са водели делнични разговори. Нищо не свидетелства, че те са знаели за отклонението на самолета или са видели прехващача Су-15.
Втората комисия идва до извода, че най-вероятната причина за отклонението по маршрута е неправилното настройване на автопилота на ”Боинга” и след това екипажът не е изпълнявал съответните проверки за уточняване на текущите координати. От това следва, че нарушаването на въздушното пространство не е умишлено. Този извод обаче предполага недостатъчна компетентност или небрежност на южнокорейския екипаж.
На 7 ноември 1988 г. окръжният съд на окръг Колумбия в САЩ отказва да ограничи горния таван на компенсациите, искани от роднините на американските пътници от авиокомпанията Korean Air. Съдът счита, че съответната конвенция не може да бъде приложена, тъй като в действията на пилотите са налице признаци за съзнателно пренебрегване на задълженията им (willful misconduct). Съдът указва, че след инцидента с южнокорейския ”Боинг” през 1978 г. пилотите на компанията трябвало да се запознаят с методите на действие на съветските прехващачи.
Алтернативни версии
Алтернативна версия може да бъде прочетена на линка https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Lines_Flight_007_alternative_theories.
На линка https://www.airforce.ru/history/kal007/ може да бъде намерена в превод на руски книгата „Сахалинский инцидент. Истинная миссия рейса KAL 007” от Мишел Брюн.
Брюн твърди, че на 1 септември 1983 г. въздушното пространство на СССР са нарушили и са свалени от съветската ПВО минимум девет самолета. Там се твърди, че южнокорейският Боинг-747 от рейс KAL 007 всъщност е свален много по-южно от точката, призната в официалната версия (примерно с около 400 мили или 640 км.), тоест над територията на Япония и то не от съветските ВВС.
Като обосновка се сочи фактът, че при издирвателните работи около остров Монерон не е намерен нито един труп на пътник, вдигнат е обаче стабилизатор на свръхзвуков самолет.
Авторът твърди, че отломките не могат да бъдат отнесени на юг, тъй като в тази местност има постоянно течение от юг на север. Едновременно с това Брюн твърди, че многократно е намирал парчета от материал с клетчата структура (от която е изработена обшивката на ”Боинга”) в зоната на прибоя в рибарските села в околностите на Ниигата.
Също така се твърди, че ”сваленият Боинг” е влизал във връзка с Ниигата 50 мин. с`лед своята гибел от ракетите на Г. Осипович, след което той действително изчезнал. В района на Ниигата, според твърдения не Брюн, са намерени отломки от американска ракета.
/По материали в интернет/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}