Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември

 

 

САЩ са тествали демонстратор на изтребител от по-следващо поколение

15.09.2020, 23:08

В Съединените щати е бил изпитан технологичен демонстратор на изтребител от по-следващо, шесто поколение. Това обяви днес, 15 септември 2020 г., Уил Ропър, заместник-секретар по въпросите на ВВС в Пентагона, цитиран от Defense News.
„Ние вече построихме и полетяхме с пълномащабен технологичен демонстратор и дори счупихме някои рекорди с него. Готови сме да продължим и да започнем да строим изтребител от по-следващо поколение, така както никога не сме правили преди”, заявява Ропър.
Новината идва неочаквано. До сега бе малко известно какво се случва с програмата NGAD (Next Generation Air Dominance – въздушнo превъзходство от следващо поколение). Пентагонът получаваше стабилни суми по програмата в последните години, като за 2021 г. са предвидени $1 млрд. за разработка по темата. Изтребителят, който ще се създаде в рамките на програмата се смяташе да влезе на въоръжение през следващото десетилетие, затова и нямаше очакване, че нещо реално от програмата ще се издигне във въздуха в близките години.
Ропър е отказа да даде каквито и да е други детайли по темата – включително колко демонстратора има построени, коя компания ги създава, какви технологии точно се тестват и дали апаратът е пилотируем или безпилотен.
Заместник-секретарят по въпросите на ВВС в Пентагона е акцентирал, че важното в случая е демонстрираната способност за бързо производство на експериментални летателни апарати, опирайки се на най-новите технологии в проектирането и производството. И разбира се, тяхното тестване в реален полет.
Той е казал още, че стартирането на производството на реалния изтребител по програмата NGAD може да стане факт доста по-бързо от очакваното, но Ропър е отказал да назовава точни срокове. Според него, преди това трябва да се направят комплекси оценки, за това колко подобни самолети ще са нужни и къде точно ще е мястото им в бойния ред на ВВС на САЩ.
Още през миналия септември от Пентагона бяха заявили, че NGAD ще се създава по революционно нов начин, който значително трябва да съкрати времето за производство и да свали цената му. Тогава отново Уил Ропър бе отбелязал, че е напълно реалистично ВВС на САЩ да получат нов изтребител в рамките на пет години.
Ропър бе развил тезата, че следващият американски изтребител трябва да се създаде по генерално нов начин. Вместо да се поставят високи изисквания, които да се гонят дълги години в рамките на протяжни и скъпи изпитания, ВВС на САЩ трябва максимално бързо да получи най-доброто, на което индустрията е способна в дадения момент и да поръча неголямо количество от него. След няколко години, когато има нови и вече отработени технологии, трябва да бъде създадена нова вариация на изтребителя, която също да бъде готова бързо. И така този цикъл да се повтаря.
Междувременно, вместо изтребителите да се експлоатират в рамките на 30 – 40 години, както сега, техния живот трябва да се ограничи до 15 – 20 години. Основната идея тук е, че вместо да се влагат пари в поддръжката и модернизацията на старите платформи е по-добре да бъдат директно купувани нови, които ще са генерално по-добри.
Тази идея бе проверена на теория от ВВС на САЩ, които изготвиха бизнес план по темата. Според него, действително е по-ефективно да се заменят старите изтребители, когато възрастта им достигне 16 години и нальота им е 3500 часа.
„Не мисля, че е много умно да се купува един изтребител, на който да се разчита с десетилетия и да се надяваш, че той винаги ще е най-точното решение за настоящата ситуация”, обобщава Ропър.
През 2016 г. Пентагона дефинираха как трябва да изглежда въздушната им мощ към 2030 г., като бе разгърната концепцията, че NGAD ще бъде система от системи. Изтребителят в рамките на на програмата ще се казва „Penetrating Counter Air” и трябва да е нискозабележима палатформа разчитаща на това да унищожава противника си на голяма дистанция. В рамките на програмата, обаче се предвижда и създаването на други летателни апарати, най-вече безпилотни самолети, които да изпълняват редица съпътстващи задачи.
Ако действително Пентагона са близо до създаването на изтребител от по-следващо, шесто поколение, то въпросът за съдбата на F-35 става изключително належащ. Програмата струва стотици милиарди и е известна със забавянията и преразходите си. В същото време ВВС на САЩ се готвят да купуват и нов вариант на добрия стар F-15.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Дирлевангер и бригадата му, от които бяха отвратени дори най-големите нацисти

15.09.2020, 21:40

СС Щурмбригада Дирлевангер се гордее със съмнителното отличие, че е най-кръвожадното звено на нацистката военна машина.
Известен със своята бруталност и открития си садизъм, проявен от командващия офицер – мъж, който преди това е затворен за изнасилване на младо момиче – действията на бригадата са толкова скверни, че дори много от горните етажи на самото нацистко главнокомандване са отвратени от тях.
И така, как възникна това звено, защо са толкова брутални членовете му и защо въобще им е позволено да бъдат брутални?.....Прочети още

 

Китай изведе в космоса девет спътника за дистанционно изследване на Земята

15.09.2020, 21:15

На 15 септември 2020 в 3:23 наше време, от акваторията на Жълто море от борда на специално оборудвана платформа е реализиран старт на РН 'Чанчжен-11', която е извела на околоземна орбита девет спътника за дистанционно изследване на Земята.
От тези апарати ще ще бъде създадена групировката 'Цзилин-1', от спътници от серията 'Гаофен-03-1'. В нея влизат три оптически спътника с фунция за видеозаснемане (в това число влизат апарати на Централната телевизия на Китай и китайския интернет сервиз за видеохостинг Bilibili) и шест спътника за хиперспектрално заснемане на земната повърхност.
Както отбелязва агенция Синхуа, апаратите ще се използват за получаване на фото и видеоизображение на земната повърхност с високо разрешение, които ще се използват за оценка на състоянието на националните земни ресурси, планиране на градовете, при ликвидация на последствията от стихийни бедствия и в други сфери. - (видео).

 

България и Румъния тренират мисията „ер полисинг”

15.09.2020, 20:16

Днес, 15 септември 2020 г., двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и двойка F-16 от румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг”. Това стана в рамките на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2020“, съобщават от ВВС.
В ролята на „самолет-нарушител“ бе румънски военно-транспортен C-27J Spartan от авиобаза Отопени, който след излитането си се е отклонил от полетния маршрут в посока границата на страната ни. Съгласно първата фаза на съвместните действия, двойката дежурни F-16 на северната ни съседка излетяха със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на самолета-нарушител до напускане на румънското въздушно пространство. През това време двойката дежурни МиГ-29 от състава на българските ВВС бяха приведени за приемане и предаване на самолета-нарушител. Последва процедура, в която той бе принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.
Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогична процедура от съвместни действия за принудително кацане на нарушителя на заповядано летище в Румъния.
Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на трансгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство, съобщават още от ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китайската армия: САЩ са "унищожителите на световния мир"

15.09.2020, 16:50

Китайската армия отговори на скорошен доклад на Пентагона за американския Конгрес, в който се казва, че Вашингтон, а не Пекин представлява заплаха за света.
"В продължение на много години доказателствата сочат, че САЩ са причинителят на регионални безредици, нарушителят на международното право и унищожителят на световния мир", заяви китайският полковник Ву Ксиан, говорител на Министерството на отбраната на Китайската народна република.
Той каза, че присъствието на американските военни в Ирак, Сирия и Либия, както и действията им са довели до смъртта на над 800,000 души, както и принудителното разместване на милиони индивиди.
"Вместо да погледнат себе си, в така наречения си доклад, САЩ правят фалшиви твърдения относно нормалната отбранителна и военна конструкция на Китай", заяви той.
"Призоваваме САЩ да разглеждат китайската национална отбранителна и военна конструкция обективно и рационално, както и да спрат да пускат фалшиви изявления и свързани доклади, а да вземат конкретни действия за опазването на здравото и разумно развитие на двустранните военни отношения", каза китайският военен.
В доклада си за китайската военна мощ през 2020 г., който Пентагонът представи пред Конгреса по-рано този месец, американските военни твърдят следното:
"Това, което е сигурно е, че Китайската комунистическа партия има стратегическа крайна цел, за която работи, и която ако бъде постигната, а съпътстващата я военна модернизация остане без отговор, ще има сериозни последствия за американските национални интереси и сигурността на международния ред базиран на законите".
Ву отхвърли доклада от неделя, наричайки го "изкривяване" на китайските намерения, както и на отношенията на Китайската народноосвободителна армия с китайското общесто.
"Американският държавен секретар Майк Помпео наскоро привлече вниманието върху китайското гражданство, твърдейки по-рано този месец пред водещия от Fox Business Лю Добс, че "аналогията със Студената война има релевантност" що се отнася до американско-китайските отношения, но предизвикателствата от "страна с 1,4 милиарда население" са повече "икономически предизвикателства".
Директорът на Федералното бюро за разследване Кристофър Врей заяви през юли, че "най-дългосрочната и голяма заплаха за нашата информационната и интелектуална собственост на нашата нация, както и за икономическата ни виталност, е контраразузнавателният и икономически шпионаж от Китай".
Източник: https://pogled.info/

 

"Дейли сабах" гърми: САЩ местят базата "Инджирлик" на гръцки остров

15.09.2020, 15:13

САЩ планират да напуснат стратегическата военновъздушна база "Инджирлик" в южната провинция Адана на Турция и може да я преместят на гръцките острови, според републикански сенатор, цитиран от "Дейли сабах".
"Не знаем какво ще се случи с Инджирлик. Надяваме се на най-доброто, но трябва да планираме и на най-лошото", коментира Рон Джонсън (на снимката), председателят на подкомисията за външни отношения на Сената за Европа, пред Washington Examiner.
Джонсън отбеляза, че САЩ искат да поддържат пълно присъствие и сътрудничество в Турция и не биха искали да "правят тази стратегическа промяна".
"Вече разглеждаме Гърция като алтернатива", каза Джонсън и добави, че САЩ увеличават присъствието си в залива Суда на гръцкия остров Крит.
Гръцката и американската армия планират съвместно военно учение в района на Западна Тракия, където живее гръцкото турско малцинство.
През юли Помпео обяви, че САЩ ще включат гръцко-кипърската администрация в програмата си за военно обучение за 2020 г.
Разположена в турската провинция Адана, само на 110 километра от сирийската граница, авиобаза Имнджирлик е стратегически елемент от създаването си през 1954 г., тъй като играе основна роля по време на Студената война, войната в Персийския залив от 1990-1991 г. и операция Inherent Resolve на САЩ, насочена към ДАЕШ в Сирия и Ирак.
Турция сигнализира за възможността за спиране на авиобазата "Инджирлик", което би променило действията на САЩ в региона.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че Турция може да обмисли възможността да затвори базата в Адана и радиолокационната станция Кюречик в източната провинция Малатия, изправен пред заплаха от санкции от страна на САЩ
"Инджирлик" има критичен оперативен потенциал срещу Русия, Иран и арабските страни в Близкия изток.
През 1975 г. Турция за кратко затвори "Инджирлик" за САЩ за три години и го ограничи до използване за НАТО.
Източник: https://blitz.bg/

 

Военнослужещи продължават да оказват помощ в борбата с пожарите

15.09.2020, 15:01

Военнослужещи и техника от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) продължават да оказват активна помощ в борбата с пожарите в различни области на страната на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) и местните власти. 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада днес, 15 септември, действат съвместно с пожарникарите за недопускане разпространението на пожар в Хасковско. Огънят гори в гориста местност в района между селата Планиново, Община Тополовград, и Дервишка могила, Община Свиленград. Военнослужещите са под ръководството на началника на щаба на батальона майор Георги Георгиев, съобщава Пресцентърът на МО.
Вчера вертолет „AS 532 AL Cougar“ с екипаж от състава на ВВС участва в разузнаване и гасене на пожар в землището на село Полски градец, община Раднево, област Стара Загора. С помощта на окачен съд тип „бамбибак“ на вертолета бяха извършени 22 водохвърляния над района на пожара.
Командир на екипажа на машината бе капитан Иван Панев, втори пилот полковник Димитър Павлов, бордни техници капитан Божидар Славчев и капитан Деян Йорданов, оръжейни техници офицерски кандидат Никола Николов и старши сержант Костадин Джунев. На борда на вертолета като координатор от структурите на ГД ПБЗН бе инспектор Михаил Миков. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО и ЕС, са поканени на „Хемус 2020“

15.09.2020, 12:06

Най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус“ ще се проведе от 30 септември до 3 октомври. През 2020 г. то отбелязва своя 25-годишен юбилей. Поканени са делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО, ЕС, Европейска агенция за отбрана и др., включително и националните директори по въоръженията на страните от ЕС и НАТО, съобщават организаторите. Някои от тях ще се водят от министри на отбраната.
По традиция изложението се съпътства от Международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“. Темата на  Десетата международна научна  конференция, която ще се проведе на 1 октомври, е „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации - решаващ фактор за отбраната и сигурността". Основните тематични направления са научните изследвания и иновации в отбраната и сигурността и инвестиции в технологични иновации с акцент върху насърчаването на изследванията за отбрана, както и направленията въоръжение, бойни системи и технологии, комуникационни системи, киберсигурност и социални и икономически аспекти на отбраната.
В конференцията ще вземат участие над 80-90 делегати и гости от страни от Европейския съюз и други. Очакват се също така и представители на световни водещи производители на отбранителна техника и академичните среди. За участие по време на конференцията до началото на септември са подадени заявки за 25 доклада, а други 10 да бъдат изложени на постери.
Своето участие за изнасяне на пленарни доклади са потвърдили началникът на ВА „Г.С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия бригаден генерал инж. Юлиян Радойски, началникът на НВУ „Васил Левски“-Велико Търново полковник Иван Маламов. Пленарните доклади са с приоритет военно-образователната система.
Интерес представляват и традиционните демонстрационни стрелби. Те ще се проведат на 2 октомври на полигон „Змейово“.  Български изложители ще демонстрират маневрените и огневи възможности на свои продукти, като модернизирано БМП2М; модернизиран вариант на МТЛБ; модернизирана автоматична бойна машина БМ21; планинска преносима установка „Град-П“, мини, изстрели, гранати, включително  7,62х39 mm автомат AR-M5F41 със сгъваем приклад и 7,62х51 mm картечница АРСЕНАЛ MG-M2. В демонстрациите ще участват и чуждестранни производители.
„Хемус 2020“ е под патронажа на министрите на отбраната и на икономиката.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ: Атомната подводница Montana бе кръстена

15.09.2020, 08:17

По време на виртуална церемония на 12 септември американският флот кръсти най-новата си бързоходна ударна подводница, бъдещата USS Montana (SSN 794) от клас Virginia.
Поради ограниченията на COVID-19 за размера на публичните събирания, церемонията по кръщаването се проведе в завода за модули за корабостроенето Newport News Shipbuilding (NNS) на компанията Huntington Ingalls Industries (HII) в Newport News (Вирджиния).
В програмната си реч изпълняващият длъжността заместник-министър на военноморските сили Грегъри Дж. Славоник заяви: "Montana ще укрепи флота ни с подводен стелт от следващо поколение, със средства за наблюдение и със специални бойни възможности. Тази мощна платформа е доказателство за здравите взаимоотношения между флота и индустриалните партньори, които формират гръбнака на морската ни мощ. Тази подводница има способността да проектира мощ на повърхността и под водата, но нашите хора са основното й оръжие. Montana е още едно доказателство, че съвместната работа на всички хора - цивилни, изпълнители и военни - може да доведе до отлични резултати."
"Да, разочаровани сме, че не успяхме да организираме обичайната пищност и тържественост днес и че нашите корабостроители и техните семейства не могат да присъстват лично, за да станат свидетели на историята. Но като корабостроители, ние знаем, че "шоуто трябва да продължи", каза Дженифър Бойкин, президент на Newport News Shipbuilding.
"Нашата работа не прекратява поради пандемията, точно както мисията на флота никога не завършва. Нашата чест, нашият дълг и нашето призвание продължават да въртят колелата на корабостроенето и по този начин да приближат Montana на крачка по-близо до крайната й мисия за защита на Съединените американски щати."
Бойкин също похвали работата и майсторството на повече от 10 000 корабостроители от Newport News и неговия партньор General Dynamics Electric Boat, които продължават да сглобяват Montana. Тя също така призна подкрепата на базата от доставчици от над 5000 компании във всички 50 държави, които доставиха части и материали, критични за изграждането на ядрената подводница. Подчертава се, че трима членове на екипажа на бъдещата атомна подводница Montana са от щата Монтана. Екипажът е от 135 души. Изграждането на бъдещата USS Montana започна през 2015 година. Килът за лодката бе заложен на 16 май 2018 г. В нейното изграждане участват 4000 души. Подводницата е достигнала етапа на завършване на херметичния корпус (началото на тази година), а готовността на ядрената подводница е около 85%. - (видео)
Прехвърлянето на Montana във флота е планирано за края на 2021 година.
Electric Boat и Newport News Shipbuilding вече са доставили 19 подводници от клас Virginia на флота, включително първия вариант на блок IV, USS Vermont (SSN 792). В момента девет подводници от версия Block IV са на различни етапи на строителството. - Още за клас Virginia
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Германия купува авиобоеприпаси

15.09.2020, 07:44

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми боеприпаси „въздух-земя”. Отпуснатите средства възлизат на €213 млн.
В рамките на отпусната сума трябва да се придобият 2290 броя кита за преработка на бомбите Mk 82 (227 kg) в управляемия боеприпас GBU-58 и взриватели за тях. Освен това се купуват и 910 броя от самите бомби Mk 82. В сделката ще влязат средства за обучение и транспорт.
GBU-58 е управляем боеприпас от семейството JDAM. Боеприпасът има два канала за насочване – инерциална система спрегната с GPS и чрез лазерен лъч. В Луфтвафе GBU-58 се използва от многоцелевите изтребители Eurofighter и от изтребителите-бомбардировачи Tornado.
Покупката на боеприпасите е част от отпуснатите близо €2,1 млрд. за усилване на отбранителните способности на страната. По-голямата част от сумата отиват за дигитализация, кибер сигурност и отбрана, но също се купуват и 160 противокорабни ракети RBS15 Mk.3.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Франция получи нови разузнавателни платформи

15.09.2020, 07:38

Френските въоръжени сили са получили първата нова разузнавателна платформа в рамките на програмата ALSR (Avions légers de surveillance et de reconnaissance – лек самолет за наблюдаване и разузнаване).
Самолетът, вариация на турбовитловия Beechcraft King Air 350, е бил реално доставен в края на юли 2020 г., но новината се съобщава едва сега.
Програмата ALSR предвижда изграждането на флот от леки разузнавателни платформи, които да се използват за разнообразни задачи свързани с патрулиране, наблюдение, разузнаване и други подобни, при ниски разходи за придобиване и експлоатация. Самолетът трябва да допълва другите разузнавателни платформи на въоръжение във Франция, като БЛА от различен тип, Rafale, Atlantique 2 и други.
Договорът за изграждането на ALSR е от юни 2016 г. и с него бяха натоварени компаниите Sabena Technics и Thales. В момента има споразумение за две машини. Доставката на втората се очаква скоро.
В рамките на програмата за развитие на френските въоръжени сили в периода 2019 – 2025 г. се планира да бъдат купени общо осем броя ALSR, които да влязат на въоръжение до 2030 г. Планира се поръчката на третият самолет да стане факт скоро, за да може той да бъде получен през 2023 г.
Не се дава информация за това с какъв сензорен пакет разполагат самолетите ALSR. На разпространената фотография се вижда, че под фюзелажа на King Air 350 има обтекател, в който е сензорния пакет.
ALSR ще се експлоатира от френските ВВС, но ще лети в интерес на френското военно разузнаване.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов

15.09.2020, 07:28

Навършват се 157 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София (1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.

 

 

Бъдещите военни лекари прекрачиха прага на МУ – Варна и дадоха старт на новата учебна година

14.09.2020, 22:24

За четвърта поредна година Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"– Варна посрещна първокурсниците от специалност „Военен лекар“. 20 момичета и момчета прекрачиха прага на висшето учебно заведение, в което днес бе открита новата учебна 2020/2021 година, съобщават от ВМА.
Това е четвъртият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" и Медицински университет - Варна.
Заедно с бъдещите военни лекари прага на МУ-Варна прекрачиха първокурсници и от специалностите „Медицина", „Дентална медицина", „Фармация", „Медицинска сестра", „Акушерка", „Рентгенов лаборант", „Рехабилитатор" и други.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО ще бъде домакин на гръцко-турски преговори

14.09.2020, 17:38

Представители на Гърция и Турция трябва да се срещнат в централата на НАТО в Брюксел във вторник за технически военни преговори, насочени към деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие. Това съобщиха дипломатически източници в Атина, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опитва да събере двете страни на масата на преговорите, за да обсъдят „механизъм за деконфликт“, който да помогне за предотвратяване на криза между съседите и съюзници от НАТО по отношение на морските и ресурсните права в Източното Средиземноморие, отбелязва още агенция "Фокус".
Срещата във вторник ще дойде два дни, след като турският кораб за сеизмично проучване „Оруч Рейс“ се върна в пристанището на Анталия. Турският проправителствен вестник Yeni Safak посочи в неделя, че двата хода са резултат от усилията на НАТО да се излезе от задънената улица между Атина и Анкара, въпреки че турските министерства на енергетиката и отбраната твърдят, че връщането на „Оруч Рейс“ в Анталия е част от графика на рутинна поддръжка и снабдяване на кораба.

 

Висшето строително училище откри учебната година с модернизиран спортен комплекс

14.09.2020, 14:59

С тържествена церемония днес Висшето строително училище (ВСУ) „Любен Каравелов“ откри новата учебна година. Проявата бе на плаца (днес паркинг), където до 2000 г. се строяваха курсантите от Висше народно военно строително училище “Ген. Благой Иванов” (ВНВСУ), а по –късно - Висше военно инженерно строително училище “Любен Каравелов” (ВВИСУ). Много от кадрите на военното училище се включиха в откриването. Един от тях бе настоящият председател на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, който е с основен принос за реконструирането на зала "Св. София" в бившия партиен дом в столицата в пленарна зала за Народното събрание.
Тази учебна година във ВСУ е знаменателна поне по две причини. Първата е, че на 14 юни 2020 г. се навършиха 100 години от създаването на Трудова повинност, прераснала по-късно в Строителни войски. Този юбилей ще бъде отбелязан на национална ниво на 9 октомври в района на училището. И втората, както обяви самият проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, това е последната учебна година, която той открива като ректор. Голямо щастие е за мен, каза той, че успях в тези четири години да работя, наследявайки славни традиции на Висшето строително училище. Бъдещето за нас, продължи ректорът, е много оптимистично. Днес ВСУ “Л. Каравелов” подготвя висококвалифицирани строителни кадри от всички образователно-квалификационни степени – “професионален бакалавър”, “бакалавър”, “магистър” и “доктор”. Възпитаниците на училището са заели трайно място в строителния бранш като: известни и уважавани строителни бизнесмени; практикуващи инженери у нас и в чужбина; ръководители на различни нива в държавния и частния сектор; преподаватели във висши и средни училища; научни работници и други.
Студентите и преподавателите бяха поздравени от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, професионални организации на строителите и инженерите, Националното представителство на студентските съвети, възпитаници и партньори на училището. Прочетен бе поздравителен адрес от президента ген. Румен Радев. Специални поздравления от отправиха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и председателят на клуб „Строителни войски“ полковник Фильо Филев, който е бивш началник на училището. По време на празника бе обсъдено и по-нататъшното взаимодействие между ВСУ и СОСЗР. В края на церемонията представител на първокурсниците получи един голям морков от Студентския съвет.
С рязане на трикольорна лента от проф. Борисов и Илиян Василев бе открит модернизираният спортен комплекс на училището. На обновения футболен терен усилено тренираха юноши. Зрителите ползваха съвсем нови седалки. Тенис кортовете накараха някои да съжаляват, че не са си донесли ракетите. Върхът, обаче, бе новата закрита спортна зала, за която могат да мечтаят спортните ни грандове.   
*******
Висшето строително училище "Любен Каравелов" – София е наследник на специализираното военно инженерно строително училище, създадено за нуждите на Строителни войски (Трудова повинност, Трудови войски). Преминало е през различни периоди и форми на съществуване – школа, средно, полувисше и висше учебно заведение. Създадено е с Височайший указ №22 /18.10.1938 г. на Негово Величество Цар Борис III. За кратък период от време е изградена учебно-материалната база в района на кв. Лагера и е подбран командният и преподавателският състав. През 1942 г. училището е преместено в собствена сграда в кв. Горна баня.
През м. септември 1951 г. Школата е реорганизирана в Народно училище за трудови офицери (НУТО), а от 1952 г. носи името на бившия главен директор на Трудова повинност – генерал Благой Иванов. От 1966 г. училището е разположено в специално построена за целта сграда на ул. "Суходолска", където се намира и в момента.
През 1969 г. училището е преобразувано в Полувисше народно военно училище за офицери от Строителни войски (ПНВУОСВ).
Поради значително нарасналия обем и сложност на строително-монтажните работи, изпълнявани от Строителни войски, и нуждата от висококвалифицирани военни кадри с висше образование, с Указ на Държавния съвет №1815/16.08.1973 г., училището е преобразувано във Висше народно военно строително училище "Ген. Благой Иванов" (ВНВСУ "Ген. Благой Иванов). Обучението се е провеждало по специалността "Промишлено и гражданско строителство" с два профила: строителни конструкции и технология на строителството.
В училището са подготвяни ръководни кадри не само за Строителни войски и за отрасъл "Строителство", но и за Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и за други ведомства. Училището е било притегателен център за обучение не само за младежите от нашата страна, но и от редица други страни от Африка, Азия и Латинска Америка. В изпълнение на междуправителствени спогодби в него са обучавани курсанти и офицери от Танзания, Мозамбик, Куба, Лаос, Йемен, Виетнам, Монголия, Сирия и други.
През 1991 г. с Указ №248/15.08.1991 г. на Президента на Р България училището е преименувано във Висше военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" (ВВИСУ "Любен Каравелов").
От 31 август 2000 г. със Закон за преобразуване на Строителни войски, ВМТ и ВКПД в държавни предприятия (ДВ, бр. 57/14.07.2000 г.) ВВИСУ "Л. Каравелов" е девоенизирано и преименувано във Висше строително училище "Любен Каравелов" (ВСУ "Л. Каравелов") със статут на държавно висше специализирано училище.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Създават ракета за унищожаване на самолети AWACS

14.09.2020, 09:22

През 2024 г. ще бъде създадена крилата ракета "Брамос" за унищожаване на въздушни цели като самолети за радиооткриване и насочване AWACS, съобщи директорът на съвместното руско-индийско предприятие "БРАМОС" Александър Максичев пред РИА Новости, пише БГНЕС.
"Проектът за новата крилата ракета въздух-въздух за унищожаване на цели, като самолетите AWACS е одобрен, а завършването на работата по първото изстрелване е планирано за 2024 г.", каза той. Според Максичев, основната разлика при тази ракета е, че тя ще бъде ползвана за поразяване на големи и важни въздушни цели.
Сега ракетите „Брамос” са предназначени да унищожават сухопътни и морски цели. "По този начин разширяваме обхвата на целите за ракетите „Брамос”. След няколко години тя ще бъде способна да унищожава въздушни цели. Тоест платформата ще остане същата, но с известна модернизация - ще има различен „мозък” за унищожаването на радари, тоест на контрастна (въздушна) цел“, каза Максичев.
Източник: https://www.actualno.com/

 

 

Китай обвини САЩ в очерняне на военната им политика

13.09.2020, 19:45

Китайското военно министерство обвини САЩ в "изкривено" и "очернящо" представяне на военната политика на Пекин в годишния доклад на Конгреса на САЩ за състоянието на въоръжените сили на Китай, съобщава ДПА.
Говорителката на китайското военно ведомство нарече доклада на американския министър на отбраната "провокативно действие, което навреди сериозно на отношенията между военните на двете страни".
Докладът, публикуван на 1 септември, предупреждава, че военната модернизация на Китай "ще има сериозни последствия за националните интереси на САЩ и сигурността на международния ред".
Китай се стреми до 2049 г. да превърне Народноосвободителната армия във въоръжени сили от "световна класа" и през последните години предприе стъпки за реорганизиране и подобряване на армията като част от по-широка цел за възстановяване на международния статус на страната. Китайската армия и флот са най-многобройните в света, макар че за разлика от други глобални сили, армията е ръководена от Комунистическата партия, а не от държавната власт.
Китайската армия принадлежи на народа, подчерта говорителката и добави, че Китай следва път към мирно развитие и за разлика от действията на САЩ в Близкия изток, Пекин използва армията си като "непоколебима сила за поддържане на световния мир".
Говорителката предупреди също така, че китайската армия "ще вземе всички необходими мерки да разгроми категорично всички опити и действия" за отделяне на Тайван от Китай и въоръжените сили ще защитят "териториалната цялост" на страната, като заплаши САЩ заради близките им отношения с острова.

 

Военното формирование в Костинброд има нов командир

13.09.2020, 18:34

Във военно формирование 34420 – Костинброд, от състава на Зенитно-ракетната база, в петък се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир”. Със заповед на командира на Военновъздушните сили от 28 август т .г. досегашният командир на формированието подполковник Благовест Николов беше освободен от заеманата длъжност и назначен за заместник-командир по техниката и въоръжението на Базата. Със същата заповед за нов командир на воинската част е назначен подполковник Александър Георгиев, досегашен началник на отделение „Бойна подготовка” в управлението на Зенитно-ракетната база.
На церемонията присъстваха командирът и заместник-командирът на Базата полковниците Валери Ценов и Димо Илиев, представител на сектор „Зенитно-ракетни войски” в отдел „Операции” в командването на ВВС и комисия от управлението на Базата.
„Предавам ви в ръцете на много подготвен командир, развивал се изцяло в системата на Зенитно-ракетни войски. Вярвам, че с вашето съдействие и професионализъм много бързо ще се сработите и формированието ще продължава да е сред първенците на войските – заяви пред личния състав полковник Ценов. В словото си той изтъкна, че в плановете за развитие на въоръжените сили на Българската армия се предвижда разрастване на Базата и обновяване на бойната техника, което ще засегне и тях. Заедно сме преживели много трудни години, но макар и бавно положителните промени стават факт и показват, че ЗРВ имат бъдеще – каза командирът на Базата.
Подполковник Николов благодари на личният състав на формированието за съвместната работа и пожела да служат под командването на новия командир със същия хъс и себераздаване както при неговото. Той сподели, че и от новия си пост ще оказва подкрепа на своя приемник и екипа му.
Подполковник Георгиев е започнал службата си в Зенитно-ракетни войски през 1999 г. Преминава през длъжностите от началник на група и командир на радиотехническа команда в зенитно-ракетен дивизион, през старши инженер в отделение „Зенитно-ракетна техника”, до началник на отделение „Бойна подготовка” във военните формирования 32610 – Банкя и 22320 - Божурище. Завършил е Военна академия „Г. С. Раковски”. Владее френски и английски език.
(Информцията е от Зенитно-ракетната база.)

 

Беларус засече прехвърляне на US танков батальон в Литва на 15 км от границата й

13.09.2020, 07:58

Беларус е засякла прехвърляне на американски бронетанков батальон на полигон в Литва, на 15 км от границата й, заяви беларуският министър на отбраната генерал-майор Виктор Хренин, цитиран от ТАСС.
"Извършва се прехвърляне на полигона Пабрада (в Литва), на 15 км от нашата държавна граница, на втори танков батальон от 69-и танков полк на САЩ", каза той.
По думите на министъра такива предислоцирания на войски е имало и през пролетта. "Все пак не може да не ни безпокои това, че в непосредствена близост до границата ни ще са дислоцирани около 500 военни, 29 танка и 43 бронирани машини "Брадли", отбеляза Хренин.
"Засичаме също засилени полети на авиацията (на НАТО) край нашата държавна граница и разузнаване на мероприятия на територията на страната ни. Не може да не ни безпокоят полети на бомбардировачи В-52 край държавната ни граница", добави Хренин.

 

Сам пристигна: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

13.09.2020, 07:25

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен "подарък" - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird ("Черна птица"), само че по-малка - с дължина само 3 м
Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird ("Черната птица"), пише The National Interest. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.
Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети до изразходване на горивото и каца в околността на Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно, предаде "Российская газета".
"Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване", казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .
С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон "Ворон", подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.
И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени. "Ворон" така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в "гробището за самолети" - американската авиобаза "Дейвис Монтен".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Кметът на Тетевен с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“

13.09.2020, 07:18

През изминалата седмица в Тетевен бяха отбелязани 75 години от края на Втората световна война и 30 години от възстановяването на Съюза на ветераните от войните на България, като бяха поднесени цветя пред Мемориала на загиналите тетевенци във войните.
По този повод и за активната съвместна работа с Общинската организация на СВВБ в Тетевен, кметът на Общината – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС – Мария Стойчева получиха юбилейни медали - „75 години от Победата над фашизма“. Със същите медали бяха удостоени - Тошко Тодоров – бизнесмен и Иван Гетов – председател на Общинската организация в града. Със заповед на министъра на отбраната - Красимир Каракачанов, медали получиха и двама ветерани от войните в Тетевенска община. (На снимката: Председателят на Общинската организация на СВВБ старши лейтенант от запаса Ивен Гетов връчи медал на кмета на Общината.)
Юбилейни медали „75 години от Втората световна война“ получиха Стойко Велев на 98 г. от с. Български извор и Петко Лазаров на 96 г. от с. Гложене. Същото отличие бе връчено на дъщерята на ветерана Маньо Манев, който за съжаление вече не е сред живите.
Събитието бе уважено от зам.-председателите на Съюза на ветераните от войни на България Петър Пандурски и Спирдон Спирдонов, председателят на Областната организация на СВВБ в Ловеч Георги Тотев, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Тетевен майор от запаса Благовест Пандурски, общественици и роднини на ветераните от войните.
Отбелязването на 75 години от Втората световна война и 30 години от възстановяването на Съюза на ветераните от войните на България бе планувано за датата 9-ти май, но поради възникналата пандемия от COVID-19 бе изместено за септември месец.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Мицотакис обяви закупуване на въоръжение при растящото напрежение с Турция

12.09.2020, 21:02

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви закупуване на въоръжение и реорганизиране на въоръжените сили на Гърция в обстановка на растящо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, предаде Франс прес.
Мицотакис съобщи, че Гърция ще купи 18 френски изтребителя "Рафал", както и фрегати и хеликоптери, ще увеличи армията си с 15 000 войници и ще отпусне повече финансови средства за отбранителната си индустрия.
"Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще образува национален щит", заяви Мицотакис в Солун. Той добави, че тази програма ще създаде хиляди нови работни места, допълни БТА.
Двете членки на НАТО Турция и Гърция спорят за находища на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие в зона, която според Атина е под неин суверенитет.
Днес Мицотакис обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа и поставя в опасност регионалната сигурност.
Напрежението между двете страни се покачи, след като на 10 август Турция изпрати кораб за сеизмични проучвания и бойни кораби в зоната, над която претендира Гърция, което тласна Атина да започне военноморски учения.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Програмата F-35 ще се изправи пред недофинансиране

12.09.2020, 20:45

Програмата на Пентагона за покупка и експлоатация на изтребителите от следващо поколение F-35, ще се изправи пред недофинансиране в размер на $10 млрд. в следващите пет години. Това показват финансов анализ, цитиран от Bloomberg.
Според планът на Пентагона, през следващите пет финансови години ще бъдат поискани $78 млрд. за разработка, изпитания, покупка, експлоатация, поддръжка и инфраструктура, свързани с изтребителя F-35. Анализ, обаче показва, че действителната сума, която ще е необходима е в рамките на $88 млрд.
Bloomberg се позовава на вътрешен доклад на Пентагона, който е датиран от 17 юни 2020 г. и е с гриф „за служебно ползване”. От американското военно ведомство са отказали коментар за Bloomberg, като единствено са отбелязали, че в рамките на програмата F-35 се правят непрекъснато много и различни анализи.
Според доклада, липсващите $10 млрд. ще се отразят на всички аспекти на програмата. В него се отчита, че цената на самолета, включително двигателя, е намаляла слабо спрямо очакванията от 2012 г. – от $109 млн. на $101,3 млн., като в същото време цената за експлоатация се е повишила със 7%, спрямо същите планове.
Bloomberg пише, че недофинансирането на F-35 ще е сред сериозните предизвикателства пред следващата президентска администрация, независимо дали Тръмп ще бъде преизбран или демократът Джо Байдън бъде избран. До 2023 г. Пентагонът очаква, че няма да получи съществено повече пари, докато страната ще започне да реализира скъпи отбранителни програми, включително и стартирането на пъмномащабното производство на F-35. През 2025 г. се планира да с купят 96 машини от този тип, на фона на 79 в бюджета за 2021 г.
Bloomberg очаква, че ако не бъде увеличен сериозно бюджета за отбрана, то Пентагона ще трябва или да реже от поръчките за F-35 или да жертва други програми за превъоръжаване и модернизация.
В доклада, който цитира новинарската агенция, има и други интересни забележки към F-35, като например сериозната несигурност в оценките за бъдещите разходи по програмата. Основната причина за поевтиняването на F-35, спрямо оценките от 2012 г., е по-ниската от планираната инфлация, както и по-големия експорт, свалящ единичната цена.
В доклада е записано и че целта за сваляне на цената на летателния час от сегашното ниво от $35 000 на $25 000 най-вероятно ще се окаже невъзможно, тъй като по темата не се взимат никакви сериозни мерки. Свалянето трябва да стане факт през 2025 г. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Френският флот се сбогува с хеликоптерите Lynx

12.09.2020, 17:05

Френският военноморски флот официално изведе от състава си последните хеликоптери Lynx Mk 4 (FN), с което сложи край на 42-годишната кариера на това семейство самолети.
Последното им кацане в морето беше извършено между 18 и 23 юли 2020 г., когато фрегатата Latouche-Treéville (последната останала фрегата от клас F70 Georges Leygues) отплава с група от два вертолета Lynx за оперативна / тренировъчна мисия край бреговете на Бретан.
40 хеликоптера Lynx са били закупени за френския флот от Великобритания по силата на многонационално споразумение, което включва и хеликоптери Puma и Gazelle. Постъпвайки на служба през 1978 г., Lynx изпълняваха широк спектър от мисии, включително борба с подводниците (ASW), морско наблюдение, задхоризонтно целеуказване, операции по издирване и спасяване, транспорт на товари, борба с морския тероризъм, операции на специалните сили и помощ при бедствия.
През юни 2019 г. беше обявено, че извеждането от експлоатация на Lynx Mk 4 (FN) ще бъде изместено от 2022 на 2020 г., за да се спестят пари. Последните пет експлоатационни хеликоптера останаха в експлоатация в ескадрилата Flottille 34F, базирана в обекта Lanvéoc-Poulmic в Бретан до 3 август.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Американски бомбардировачи са тренирали удари по Русия

12.09.2020, 08:10

Стратегически бомбардировачи B-52H на САЩ са провели учения в края на август, по време на които са симулирали удари с крилати ракети срещу Русия от Естония и Канада. Това обяви главнокомандващия на руските Въздушно-космически сили генерал-полковник Сергей Суровикин (на снимката) по време на пресконференция за чуждестранните военни аташета в Русия, съобщава "Спутник", предаде News.bg. - (видео)
По думите му на 31 август три бомбардировача B-52H са излетели от британската авиобаза "Феърфорд" и са прелетели над Холандия, Германия, Полша, прибалтийските страни до района на естонския полигон Taпа и обратно над водите на Балтийско и Северно море. "По наша оценка, по време на това събитие екипажите на B-52H са отработили достигане на линията на използване на крилати ракети със симулиран ракетен удар по цели в Калининградска област и други западни региони на страната ни", каза Суровикин.
Три дни по-рано B-52H са отработвали удари срещу Русия по време на ученията Allied Sky, продължи генералът. Този път те са провели тренировки за използване на крилати ракети от въздушното пространство над акваторията на централната част на Черно море и територията на Естония. А още два B-52H са отработили подобни учебно-бойни задачи в арктическите ширини над територията на Канада. Руските военни смятат, че ученията, проведени със стратегически бомбардировачи близо до руската граница, били с "недружелюбен и провокативен характер".
Според руския командващ американските самолети са направили няколко опита да се доближат до руската граница, но са били блокирани от руски изтребители. През август руските военни са вдигнали 27 пъти самолети, за да пресрещат чуждестранни разузнавателни самолети над Балтийско, Баренцово, Черно и Охотско море. Руският национален център за контрол на отбраната докладва за опита на три B-52Н да се приближат до руската граница в Черно море на 4 септември и за пресрещането на друг бомбардировач над Балтийско и Черно море в края на август. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/

 

На този ден през 1683 г. полски крал спасява Виена от османците

12.09.2020, 07:56

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.
Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.
Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески (на картината). Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.
Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.
Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.
Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.
Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.
На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.
Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.
В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).
Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.
Празнува се на 12 септември.
Източник: https://fakti.bg/

 

Преди 62 години в бойния строй на българските ВМС постъпват на въоръжение подводници проект 613

12.09.2020, 07:38

През 1958 г. две подводници проект 613 от състава на 131 отделен дивизион подводни лодки на КЧФ (гр. Одеса) след ремонт са подготвени за предаване на българските ВМС: С-244 (въведена в строя на 31.08.1956 г.) и С-245 (въведена в строя на 14.09.1956 г.) с командири съответно капитан II ранг Николай А. Шашков и капитан II ранг Александр Д. Шароваров.
На 12 септември 1958 г. в тържествена обстановка във Военноморска база Варна е издигнат българският военноморски флаг над двете средни подводни лодки, които получават бордови номера С-41 и С-42 и имена „Победа“ и „Слава“. Подводниците са зачислени в бойния състав на ВМС на 20.09.1958 г. заедно с новополучените един СКР проект 50 („Смели“) и други кораби. Дивизионът е преподчинен пряко на командващия Флота като 8 одпл (осми отделен дивизион подводни лодки).........Прочети още (pdf)

 

 
 
 
 

55-ти инженерен полк чества 142 години от създаването на инженерните войски

11.09.2020, 17:20

55-ти инженерен полк – Белене чества днес Празника на инженерните войски и 46 години от създаването си. Тържеството започна с посрещане на бойното знаме на полка и приемане на строя от заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков.
В празничното си слово към личния състав той благодари за професионализма при изпълнението на поставените задачи  и направи равносметка на изпълненото през годината: „Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и всеотдайни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че независимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и  сплотеността са в основата на взаимоотношенията” – допълни в словото си подполковник Тишков.
По случай празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на полка  грамоти и предметни награди бяха връчени на военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
На тържеството присъстваха кметовете на общините Белене  и Свищов Милен Дулев и Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска,  представители на държавната и общинска власт.
Празникът на инженерни войски беше отбелязан и в 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив с командир подполковник Петко Петков.
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември  1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.
Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55-ти инженерен полк.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 
 

Започва най-мащабната международна тренировка във въздушното пространство на страната ни „Тракийска пепелянка – 2020“

11.09.2020, 17:15

Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“, която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни. В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.
Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.
Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.
От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.
F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.
„Тракийска пепелянка - 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ предупредиха Индия колко опасно е да купува руски оръжейни системи

11.09.2020, 17:07

Съединените щати предупредиха Индия да не купува значително количество руски оръжия като модерни противовъздушни системи и изтребители, тъй като това може да навреди на отбранителното сътрудничество със Запада, заяви помощникът на на държавния секретар на САЩ Кларк Купър.
"Ключовата точка, която бе споделена с индийските ни партньори е следната: "Не поставяйте под риск бъдещите възможности, които могат да бъдат нарушени от значителни руски оръжейни покупки", заяви Купър по време на онлайн брифинг.
"Не е всичко, но някои неща като противовъздушната система С-400 ще бъдат предизвикателство, нещо като Су-35 ще бъде също предизвикателство", каза американецът.
Купър заяви, че руските оръжия може да не бъдат оперативни и съвместими заедно със западни системи и представляват опасност за "потенциалното експлоатиране на уникални американски технологии".
При изразяването на това съобщение, САЩ все пак признават, че дългогодишните отбранителни връзки между Русия и Индия "не са лампичка, която да се изключи изведнъж", добавяйки, че не искат "да поставят под риск суверенитета на Индия или националната й отбрана".
САЩ е вторият най-голям вносител на оръжия в Индия с продажби на стойност около 15 милиарда долара от почти нула през 2008 година.
Съединените щати определят Индия като ключов отбранителен партньор и й дадоха статута Стратегическа търговска оторизация 1, който позволява да се получава достъп до широк набор от военна техника без лиценз.
САЩ многократно са критикували индийските военни сделки с Русия, която е най-големият доставчик на оръжия за азиатската страна. Вашингтон дори се е опитвал да спре закупуването на противовъздушни системи С-400.
И двете страни се противопоставиха на санкциите и през 2018 година сключиха договор на стойност повече от пет милиарда долара.
Източник: https://pogled.info/

 

Отличиха военнослужещите ни в Афганистан

11.09.2020, 16:00

Тържествена церемония по връчване на медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на 40-я национален военен контингент се проведе в района на летище Кандахар в Афганистан, съобщават от СКС.
Командирът на командване „Юг“ бригаден генерал Майкъл Ийстман изказа благодарността на командването към личния състав от 40-ия контингент за отличното изпълнение на задачите по осигуряване сигурността в базата и изрази увереност, че военнослужещите от следващия военен контингент достойно ще продължат да представят българските въоръжени сили в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Той връчи медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана.
Официални гости на церемонията бяха полковник Джеймс Мъри - заместник-командир на командването, националния командир на румънския военен контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства българският военен контингент при изпълнение на задачите.
От своя страна националният командир на 40-и контингент полковник Светлозар Стефанов също благодари на ръководството на командване „Юг“ и на коалиционните партньори за доброто сътрудничество и взаимопощ по време на изпълнение на задачите. Той беше награден от бригаден генерал Майкъл Ийстман с картина и монета на командване „Юг“.
Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняват задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.
Екипа от съветници изпълнява своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното  осигуряване  и КИС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Пентагонът ще изправи човек срещу изкуствен интелект в реален въздушен бой

11.09.2020, 07:38

Три седмици, след като боен пилот се изправи срещу изкуствен интелект (ИИ) във виртуален въздушен бой и загуби, от Пентагона обявиха, че планират за 2024 г. да повторят упражнението, но с използването на реални бойни самолети.
Изявлението бе направено от секретаря (министъра) на отбраната на САЩ Марк Еспер в рамките на симпозиум посветен на изкуствения интелект, който се проведе вчера, 9 септември 2020 г.
„ИИ демонстрира, че може да победи човек във виртуален въздушен бой. Сега планираме тези симулации да прераснат в реално упражнение с истински бойни самолети и планираме това за 2024 г.”, разяснява Еспер.
Той е уточнил, че ИИ ще бъде твърдо ограничен от етични правила и управлението му ще може да бъде поемано от човек.
„Трябва да е ясно, че ролята на ИИ в нашата система е да подкрепя хората в техните решения, не да го замества. Ние виждаме ИИ, като възможност за освобождаване на ресурси и персонал, така че хората да се съсредоточат в по-важни задачи, така че всичко да се върши по-бързо и по-прецизно”, обяснява още Еспер.
Той не е дал други детайли, като например, с какви самолети ще се осъществява упражнението. В момента САЩ не разполагат с машина, която може да извършва маневрен въздушен бой автономно, въпреки, че се работи по някои програми за създаване на безпилотни самолети от клас „верен воден” (loyal wingman), които да могат да си сътрудничат с пилотируеми платформи в бой.
През юли 2020 г. ВВС на САЩ отпуснаха $400 млн. за разработката на ИИ, който да се използва точно от такива машини. Програмата се нарича Skyborg.
През февруари тази година тогавашният началник на бойното командване на ВВС на САЩ генерал Джеймс Майкъл Хоумс сподели концепцията, че след средата на десетилетието ще започне по-масово пенсиониране на най-старите F-16C/D, което може да е добра възможност те да се заместят точно с апарати от типа „верен воден”.
На 20 август 2020 г., по време на изпитания под егидата на Агенцията за авангардни отбранителни изследвания (DARPA) към Пентагона опитен пилот-изтребител бе победен от ИИ в рамките на симулиран въздушен бой с резултат 5 на 0.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Официална безпаметност. Защо България предава Русия

11.09.2020, 07:22

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 г.) русите и българите-славяни са били практически един народ.
Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност.
Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България......Прочети още

 

Американска медия оцени възможностите на руската винтовка ВСС

11.09.2020, 07:16

Въпреки, че винтовката BCC (Винтовка снайперская специальная, 6П29) е разработена през 80-те години на миналия век, тя все още представлява интерес. На нея обърнаха внимание и журналистите от изданието National Interest, които признават уникалността на конструкцията.
Този модел е разработен като отговор на рязкото увеличаване на защитеността на войниците на потенциалния противник. Появиха се бронежилетки, които са способни да спрат автоматния патрон от времето на СССР 5,45х39 mm, така че е бил необходим инструмент за ефективно, гарантирано и безшумно премахване на целта.
ВСС става това средство, спечелило любовта на много руски военни. Винтовката представлява оръжие, чиято автоматика действа на принципа на отвеждане на част от барутните газове. Оръжието е с интегриран шумозаглушител, който може сериозно да намали шума от изстрела.
Струва си да се обърне внимание и на патрона, който се използва във BCC. Това са дозвуковите боеприпаси 9х39 mm. Работата е там, че повечето междинни патрони ускоряват куршума до скорост, превишаваща скоростта на звука. В този случай се чува силен шум, който демаскира стрелеца. Но тежкият и бавен куршум на BCC не преодолява звуковата бариера, което го прави почти перфектен снаряд. Патронът съчетава спиращ ефект, почти два пъти по-висок от този на 7,62x39, висока пробивна способност и безшумност.
Всичко това, според американските журналисти, прави BCC актуално оръжие и до днес. National Interest също така отбелязва постоянното развитие на въоръжението на руската армия. - Още за ВСС

 

120 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин

11.09.2020, 07:11

На 11 септември 1900 г. е роден Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла

 

 

Тежковоз транспортира до България минните ловци за флота

10.09.2020, 22:25

Новопридобитите минни ловци от българските Военноморски сили са натоварени на плаващия под флага на Кюрасао полупотопяем тежковоз SUPER SERVANT 4 (IMO: 8025343). Това съобщиха пред Maritime.bg от обединение „Бон Марин – Сплийтхоффс груп“, отговорно за транспортирането им до Пристанище Варна.
Операцията е осъществена на 07 септември в Нидерландия. Припомняме, че цената за придобиване на старите кораби възлиза на близо 2 милиона евро, а за превоза им до България с тежковоз бяха осигурени други 2 млн. лева.
Очаква се SUPER SERVANT 4 да пристигне у нас на 22 септември, коментираха още от „Бон Марин – Сплийтхоффс груп“.
Maritime.bg припомня, че двата кораба – Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859) са изведени от експлоатация още през 2011 г. , а според военно-икономическите анализи на военното ни ведомство придобиването им е целесъобразно.
Покупката на двата минни ловци „…ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС“, заявиха през миналата година от правителствената информационна служба.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Съобщение на ВМС

10.09.2020, 20:06

Днес, 10 септември 2020 година се проведе работна среща между Командването на Военноморските сили и ръководството на Техническия университет – Варна.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и ректора на Техническия университет проф. д-р инж. Венцислав Вълчев обсъдиха  въпроси свързани с дейности за взаимодействие и реализиране на съвместни научни проекти в интерес на двете институции.
Бяха разгледани и възможности за повишаване на способностите на Военноморските сили, използване на технически съоръжения и технологични линии, поддържането на различни материални части и сътрудничество в подводното рязане и заваряване.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Добро взаимодействие по време на тактическото учение „Пирински страж - 2020”

10.09.2020, 17:31

„За Бригадното командване това беше много важно учение, за което хората се готвиха близо една година. Изключително съм доволен от това, което демонстрираха военнослужещите тук, на полигон „Сливница“. Това каза началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който присъства днес на заключителния етап на батальонното тактическото учение „Пирински страж – 2020“. То се проведе от 8 до 10 септември 2020 г. на Учебен център „Сливница”, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
В учението „Пирински страж – 2020“ на тема „Механизиран батальон в настъпление“ участваха 330 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон - Благоевград с командир подполковник Кирил Спаневиков от състава на Бригадното командване, както и придадени формирования от състава на 10-ти механизиран батальон - Враца, специалисти от първи разузнавателен батальон - Свобода, военнослужещи от Националния военен комплекс „Чаралица“ с тренировъчна система за реални симулации DITS и щабът на Бригадното командване.
Целта на батальонното тактическо учение беше да се повиши взаимодействието на щаба и подразделенията на 3-ти механизиран батальон от състава на Бригадното командване и придадените формирования от Сухопътните войски при водене на настъпателни бойни действия, командване и управление за изпълнение на поставените задачи.
Офицер, провеждащ учението, беше командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, а директор на учението - началникът на щаба на Бригадното командване полковник Калин Карадимов.
Източник: http://otbrana.com

 

Началникът на отбраната и ръководството на СОСЗР набелязаха направленията за съвместна работа

10.09.2020, 17:28

С готовност за съвместна работа в интерес на действащото и запасното войнство завърши днешната среща между началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Общо бе мнението, че е необходимо да се повишава привлекателността на службата в резерва и да се подобрява статутът на военнослужещите от запаса. Ген. Стойков връчи на адмирал Ефтимов карта и грамота за почетен член на СОСЗР и мемориален знак на военно-патриотичната организация.
В срещата, която се проведе в Щаба на отбраната, участваха още заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Кънчо Киров, главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев, Илияна Дамянова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО и офицери от военното ръководство.  
Адмирал Ефтимов говори за провеждащия се Стратегически преглед на отбраната, по който скоро МО ще излезе с доклад. Той информира за предстоящите организационни промени в командната структура и войските, за които акцентира в лекцията си по време на откриването на новата учебна година във Военна академия "Г. С. Раковски“.   Развитието на войските и силите е с хоризонт до края на 2032 г. и обхваща два планиращи периода за изпълнение: първи период 2021 г. - 2026 г., в който е предвидено формиране/реорганизиране на структури на оперативно и част от тактическо ниво и втори период 2027 г. - 2032 г., когато е предвидено 6 оптимизиране/ реорганизиране на структури на тактическо ниво. Ще се осигури достатъчно време за работа по новите щатове, за да не се пилее ресурс и да се обърне внимание преди всичко на приоритетните дейности.
Ген. Стойков, който е последният началник на ГЩ на БА и първият началник на отбраната, подчерта желанието на СОСЗР да работи активно с МО, Щаба на отбраната, Видовете въоръжени сили и формированията по места. Със своята численост от 21 хил. души и териториална структура сме в състояние да бъдем живата връзка между действащото и запасното войнство, бе категоричен той. Изрази удовлетворение от усилията на военното командване по реализирането на Стратегическия преглед на отбраната и подчерта готовността на Съюза при необходимост негови представители да участват в обсъждането на произтичащите документи. Ген. Стойков говори и за международната дейност на съюза, който оглавява. СОСЗР е член на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР) и на Международния консултативен комитет (МКК) на организациите на офицерите от запаса и резерва. Имаме активно взаимодействие със сродните организации не само от региона, но от редица други страни в Европа, отбеляза председателят на СОСЗР.
Началникът на отбраната се ангажира с подкрепа на Третия национален събор на запасното войнство, който ще се проведе през септември 2021 г. в района на Ямбол. Той прояви интерес към причините, които са довели до големия брой неправителствени организации в сферата на отбраната и сигурността. От своя страна ген. Стойков го запозна с процесите на обединение. 17 организации вече са подписали споразумение и работят в това направление. Координационният съвет на запасното войнство планира провеждането през октомври 2021 г. на Обединителен конгрес. Целта е подобряване статута на запасното войнство и повишаване на неговия принос за укрепване на отбраната и националната сигурност.
Представителите на СОСЗР разгледаха с интерес обновяването на интериора в коридорите и залите, които ползва Щабът на отбраната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Китай и Русия със съвместни военни учения

10.09.2020, 15:42

Китайски и руски войници ще вземат участие в съвместни военни учения в Южна Русия по-късно този месец. Към тях ще се присъединят военнослужещи от Армения, Беларус, Иран, Мианмар, Пакистан и други, обяви китайското Министерство на отбраната, цитирано от световните осведомителни агенции.
Ведомството пояснява, че за учението "Кавказ 2020" ще бъдат транспортирани с китайски транспортен самолет леки оръжия и друга бойна техника. Ученията ще се проведат от 21 до 26 септември и ще са с фокус отбранителни тактики, обкръжаване и контрол и командване на бойното поле, добави военното министерство.
Военните тренировки имат специално значение за китайско-руските връзки в "този важен момент, когато целият свят се бори с пандемията", пояснява Министерството на отбраната на Китай.
Откакто поставиха началото на "всеобхватно стратегическо партньорство" преди две десетилетия, Китай и Русия си сътрудничат все по-тясно във военната сфера и дипломация, предимно като противотежест на влиянието на САЩ.
Армиите на двете държави често провеждат съвместни военни учения и се поддържат взаимно в ООН по редица въпроси, включително за Сирия и Северна Корея.
Източник: https://blitz.bg/

 

Ирландският въздушен корпус ще получи три PC-12

10.09.2020, 07:28

На 7 септември 2020 г. от летище Роки Маунтън Метро (щат Колорадо, САЩ) започна прелитането до Ирландия на три самолета PC-12/47E (известни също като PC-12NG Spectre), които са предназначени за Ирландския въздушен корпус (Aer Chór na hÉireann).
Първото междинно кацане с пренощуване е на летище Бърлингтън (щат Вермонт), второто е на Гуъс бей (Канада), от където днес ще прелетят до Рейкявик (Исландия). Самолетите се очакват да кацнат на летище Baldonnel (Ирландия) утре, 10 септември 2020 г.
През втората половина на 2019 г. тези три самолета прелетяха от Швейцария до Роки Маунтън Метро, където в завода на Pilatus бяха оборудвани със системи за разузнаване и наблюдение.
Договорът за тяхното закупуване, включително и дооборудването им, е сключен на 19 декември 2017 г. и е на стойност около 32 милиона евро. Самолетите ще се използват за изпълнение на разузнаване и наблюдение, както и за медицинска евакуация и логистична поддръжка. Всеки от тях може да превозва до 9 пасажера или да е в конфигурация с две специални носилки и медицинско оборудване, както и място а медици при изпълнение на задача по медицинска евакуация.
Трите самолета са с временни р.н. N281NG (с.н. 1838), N282NG (с.н. 1844) и N280NG (с.н. 1795), като в Ирландския въздушен корпус ще са с б.н. 281, 282 и 283.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Хърватия пак получи оферти за нов изтребител

10.09.2020, 06:49

Хърватското правителство получи вчера, 9 септември 2020 г., четири оферти за придобиването на 12 многоцелеви изтребителя. Те идват от САЩ, Франция, Израел и Швеция.
През януари 2020 г. страната пусна запитвания за получаване на обвързваща оферта до седем държави – САЩ, Франция, Израел, Швеция, Италия, Норвегия и Гърция, като се търсеха употребявани и новопроизведени изтребители.
Първоначалният срок за подаване на офертите бе май 2020 г., но през април хърватското правителство обяви, че за момента спира процеса, поради несигурността около световната икономика, на фона на пандемията от COVID-19. Освен това се чакаха парламентарните избори в страната, които се проведоха на 5 юли.
Изненадващо, изборите бяха спечелени от дясно-центристката Hrvatska demokratska zajednica, която управляваше и преди, което позволи на дотогавашния премиер Андрей Пленкович да състави нов кабинет. Междувременно стана ясно, че обявеното през април спиране на процедурата, всъщност е било отлагане на срока за подаване на оферти за началото на септември.
Получените сега оферти са за два употребявани и два новопроизведени изтребителя. Израел участва с употребявани F-16C/D Barak, а Франция с употребявани Rafale. САЩ предлагат нови F-16 Block 70, а Швеция нови Gripen C/D.
Според хърватското МО, Норвегия е отказала да участва, защото няма възможност да отговори на изискванията на конкурса, а Гърция и Италия са заявили, че не могат да се вместят в зададените срокове.
Около хърватския процес има много неясноти, основно свързани с финансовия аспект на конкурса. В предишния търг, който завърши с фиаско в началото на 2019 г., полуофициално се знаеше, че Хърватия смята да вложи до €1 млрд. в придобиването на 12 многоцелеви изтребителя.
Председателят на междуведомствената комисия, която ще оценява офертите, Звонемир Петешич е заявил, че в момента няма как да се говори за стойност на проекта, тъй като няма яснота, какво се съдържа в офертите – и като обща цена, и като условия за плащане.
Началникът на отбраната на Хърватия адмирал Роберт Храни е казал, че страната му е поискала цялостни оферти от всички участници – не само самите самолети, но и пакет въоръжение, обучение, самолетообслужваща техника, резервни части и логистика, както и наземната инфраструктура.
Една от основните хърватски надежди е новият самолет да бъде доставен преди края на 2023 г., когато се очаква да изтече техническия ресурс на наличните хърватски изтребители МиГ-21. Звонемир Петешич е казал, че има възможност да има нови изтребители най-късно през 2024 г., а ако ситуацията го наложи, може да се отиде към това, хърватското въздушно пространство да се охранява от друга НАТО-вска държава.
Планира се Междуведомствената група да приключи работата си на 12 декември. Тогава ще бъде готова тяхната оценка на наличните оферти, която ще бъде предоставена на правителството и парламента на страната, от които се очаква взимането на политическо решение.
Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.
Въпреки, че Израел отново подаде оферта, не е ясно дали този път САЩ ще дадат разрешение за реекспорт, особено, когато те самите са в процедурата и то с новопроизведени самолети. Очаква се САЩ да бъдат фаворитизирани на чисто политическа основа, но въпросителните около финансовите условия на офертата им остават. Предвид лошите перспективи пред хърватската икономика, това може да е сериозна спънка.
Офертата за употребявани Rafale е изненадваща, но в последните седмици става ясно, че Франция ще опита да засили позициите си сред някои европейски страни, като им предоставя употребявана военна техника на ниски цени, а френската индустрия ще се натоварва с нови поръчки, за подмяна на пласираната техника. Очаква се шведската оферта за нови Gripen C/D да бъде изгодна от техническо и икономическо естество, но да страда от слаба политическа подкрепа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

“Оръжие да не се използва”: Как СССР обявява война на България

09.09.2020, 23.50:

По повод тоталното разделение сред българите 76 години след промяната на 9 септември 1944 г. и предизвикалата много коментари позиция на нашето Външно министерство, че „Съветската армия е окупирала България“, предлагаме един интересен коментар на известния руски автор Дмитрий Окунин за случилото се в онези години.
Преди 76 години Съветският съюз обявява война на България. Ответна нота от страната, в която бушува вътрешна политическа криза няма. Части от Червената армия навлизат на нейната територия, без да срещнат съпротива. И само след четири дни, в резултат на преврат, организиран от антифашистите под ръководството на комунистите, на власт идват просъветските сили. Ето и подробности за онези събития тогава........Прочети още

 

На този ден преди 57 години в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба са доставени първите балистични ракети

09.09.2020, 23:45

Министерството на отбраната на Русия преди време публикува официални данни за загубите на съветски граждани в Куба по време на острата фаза на Карибската криза. По данни на ведомството, от 1 август 1962 година до 16 август 1964 година в Куба са загинали 64 съветски граждани.
Проведената операция е отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също на заплахата от американското военно нахлуване в Куба. По-рано точният брой загуби на съветски военнослужещи по време на операцията не са публикувани.
Точно преди 57 години, на 9 септември 1962 година, в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба бяха доставени първите съветски балистични ракети, след което СССР достави и ядрени бойни глави за тях. Прехвърлени са два вида балистични ракети със среден обсег на действие: Р-12 (с радиус над 2 хиляди километра) и Р-14 (над 4 хиляди километра) с ядрени бойни глави с мощност 1 мегатон всяка. Общо е било планирано да се развърнат 40 РСД (24 единици Р-12 и 16 - Р-14).
Идеята за разполагането на ракети с ядрени бойни заряди принадлежи на първия секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР Никита Хрушчов. - Още за операция „Анадир“

 

САЩ ще получат ново поколение ядрени ракети

09.09.2020, 22:46

ВВС на САЩ сключиха договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети с  Northrop Grumman. Това част от проект, който се очаква да струва най-малко $85 милиарда. Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че модернизацията на ядрените сили е основен приоритет на отбраната. Критиците обаче контрират, че "не бива да харчим ограничените си ресурси за нови ядрени оръжия, които не са ни необходими и ни правят по-малко сигурни", твърди Уилям Пери, бивш министър на отбраната.  
Група сенатори от двете партии изпратиха писмо до президента Доналд Тръмп, в което го предупреждават, че отказът на САЩ от руско-американския договор за стратегическите настъпателни оръжия (СНВ-3) ще има опасни и дестабилизиращи последствия.
Междувременно популярността на Тръмп достигна най-високо ниво от юни, гласи проучване на службата "Харис". Одобряват дейността му 47% от анкетираните срещу 53% неодобрение.
Източник: https://duma.bg/

 

България и Гърция проведоха съвместни полети в рамките на „Green Bridge – 2020”

09.09.2020, 20:35

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и на F-16C/D от състава на 330-та ескадрила от авиобаза Неа Анхеало, Гърция, проведоха за седма поредна година съвместни полети в рамките на тренировката „Green Bridge – 2020”. Това съобщиха от МО.
Съгласно сценария, в първия етап на тренировката дежурните екипажи на българските изтребители МиГ-29 успешно прехванаха „пътнически самолет, отклонил се от полетния план“. Ролята на „самолета-нарушител“ беше изпълнена от български военно-транспортен самолет С-27J Spartan. Българските изтребители съпроводиха и предадоха на гръцките изтребители „самолета-нарушител“, а те го принудиха да кацне на указано в Гърция военно летище.
През втория етап от тренировката в полета си към България „самолетът-нарушител“ беше предаден във въздуха от двойка F-16 под контрола на двойката български МиГ-29 и беше принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.
По време на съвместните полети действията на екипажите по реалното приемане и предаване на „самолета – нарушител“ се ръководеха от съответните национални центрове за управление и докладване.
Българските и гръцките бойни летци оперираха от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост. Друга важна цел на съвместната тренировка беше повишаването на подготовката на екипажите за прецизно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на Република България и Република Гърция, съобщават още от МО.
Тренировки, като тази, се провеждат между българските и гръцките ВВС от 2013 г. насам.
Източник: https://aero-bg.com/

 

101-ви алпийски полк получи дарение от САЩ

09.09.2020, 20:22

Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън посети днес в Смолян 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътни войски. Той дари на полка алпийско оборудване, което ще подпомогне военнослужещите в професионалното изпълнение на задълженията им, съобщава Пресцентърът на МО.
Полковник Джонсън наблюдава част от уменията на смолянските алпийци, които включваха показ на техники и способи, спускане по способа „рапел” и тактически действия на военнослужещи от 3-а алпийска рота на 101-ви алпийски полк с ръководител капитан Анастас Караиванов.

 

Христодулидис: Кипър ще продължи да приема руски военни кораби

09.09.2020, 17:11

Република Кипър ще продължи и в бъдеще да приема руски военни кораби в морските си пристанища, заяви днес в радиоефира външният министър на островната държава Никос Христодулидис, цитиран от ТАСС.
По-рано САЩ поискаха от Никозия да забрани на руски кораби да пребивават в кипърските пристанища, отбелязва агенцията.
По думите на Христодулидис Кипър винаги е оказвал подкрепа на плавателни съдове на всички страни по хуманитарни съображения и не възнамерява да се откаже от този подход, предава БТА.
"Това е, което сме правили досега, и ще продължим да го правим", подчерта външният министър.
Той добави, че отделно споразумение с Москва по този въпрос засега няма, но страните водят диалог по темата. Христодулидис подчерта, че Русия не използва кипърските пристанища за операциите си, тъй като има своя морска база в Сирия.
На 1 септември държавният секретар на САЩ Майк Помпейо информира кипърския президент Никос Анастасиадис за решението за временното премахване от 2021 г. на ограниченията за износ на нелетално военно оборудване в Кипър и оказване на услуги в тази сфера.
На следващия ден американският посланик в Никозия Джудит Гарбър заяви, че Вашингтон продължава настоятелно да призовава Кипър да лиши руските военни кораби от правото да акостират на кипърските пристанища.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Поклон пред българските воини, загинали на Каймакчалан

09.09.2020, 14:56

За поредна година представителна група от България почете паметта на българските воини, загинали през Първата световна война по време на сраженията на Каймакчалан. Тя се водеше от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Благодарение на снимките на старшина Валери Савов от Коменданството на МО придобиваме представа за военно-църковния ритуал на историческия връх. В състава на групата са още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, народният представител Жельо Бойчев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от Специалните сили, кметът и жители на Садово, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.   
Отслужена е заупокойна панахида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“. Положени са положени венци и цветя.
В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева е отбелязала, че Каймакчалан е един от темелите на българската национална памет, бойна слава и войнска чест. По думите й това е епична битка, равнима само с Шипка, чийто тътен и днес отеква в лабиринта на колективното ни подсъзнание и като оголен нерв пулсира в бъдното.
Цвета Караянчева посочила, че над 6 000 български войници и офицери се качват на Каймакчалан през август 1916-та, а през октомври от върха слизат по-малко от 800. Останалите са убити, осакатени, ранени или премръзнали, а когато сръбските части стигнали върха, намерили окопите и скалните процепите пълни с трупове и ги нарекли „Дупките на ужасите“, отбелязала тя. Върху картите от края на 19-ти и началото на 20-ти век първенецът на Нидже планина е висок 2525 - 2532 м., а в съвременните карти е само 2521 м., подчертала Цвета Караянчева и допълнила, че разликата се дължи на продължителния обстрел на сръбската и френската артилерия с оръдейни гранати. Завършила с думите: „Дълбок поклон пред паметта и святата история на България, история, обречена да се твори на върхове“.
 „Днес трябва да сме обединени, а не разединени. В името на свободата, единението и независимостта на България наш дълг е да се прекланяме и помним героите, които пренебрегнаха синовния, бащиния и съпружеския си дълг“, заявил председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на историческия връх на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е връчен юбилеен медал „100 години Първа световна война“. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Завършена е Пътната карта за военното ни сътрудничество със САЩ през следващите 10 години

09.09.2020, 11:24

Завършихме изготвянето и съгласуването на десетгодишна Пътна карта, която да набележи мерките и да определи конкретните действия за отбранително военно сътрудничество между България и САЩ. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски“. Като особено важна предстояща задача, той определи,  конкретизирането на бъдещото ни засилено стратегическо сътрудничество със САЩ в отбраната в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната. Според него, стратегическият диалог между двете държави е важен, защото, освен че ще подобри нашите икономически и търговски връзки, ще засили и сътрудничеството ни в областта на сигурността, отбраната и развитието на модерни способности за нашите въоръжени сили.
Министър Каракачанов декларира, че политическото и военното ръководство на МО има силна воля за осъществяване на конкретни действия в рамките на Стратегическия диалог, като отчитат тяхната изключителна важност за изграждане и развиване на модерни отбранителни способности. Затова, казва той, завършихме изготвянето и съгласуването на десетгодишна Пътна карта, която да набележи мерките и да определи конкретните действия за отбранително военно сътрудничество между България и САЩ.
Ползата от пътната карта бе определена така: „Чрез нея ние ще подпомогнем модернизацията на българските въоръжени сили, ще подобрим подготовката им, ще изградим новите стратегически лидери и ще изпълним по-ефективно нашите ангажименти към   колективната отбрана на НАТО. Освен това изпълнението на Пътната карта ще допринесе за повишаване на сигурността в Черноморския регион. Особено важно е сътрудничеството в областта на морската ситуационна осведоменост в контекста на адаптираното предно присъствие на НАТО“.
В тази връзка министърът смята, че реализирането на българската инициатива за създаването на военноморски координационен център на НАТО във Варна за особено важно. Предстои в близко бъдеще Пътната карта да бъде подписана между министрите на отбраната на двете държави.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Тръмп обявява ново изтегляне на военни от Ирак

09.09.2020, 08:41

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви днес ново изтегляне на военни от американския контингент в Ирак. Това е съобщил високопоставен представител на правителството, цитиран от Ройтерс.
САЩ имат около 5200 военни в Ирак, участващи в кампанията срещу групировката „Ислямска държава“.
Миналия месец американски представител каза, че САЩ се очаква да намалят броя на военните си в Ирак с около една трета през следващите месеци.
Наблюдатели тълкуват това намерение като опит да се покаже, че президентът изпълнява ангажимента си да сложи край на наричаните от него „безкрайни войни на Америка“.
Тръмп изостава в социологическите проучвания за президентската надпревара от съперника си демократ Джо Байдън, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://bnr.bg/

 

Китайската експериментална безпилотна совалка се приземи

09.09.2020, 08:09

Китайският експериментален безпилотен космически апарат за многократна употреба се приземи в неделя, 6 септември 2020 г., след две денонощия на орбита.
Апаратът, чието име не се съобщава официално, бе изстрелян на 4 септември 2020 г. от космодрума Цзюцюан с ракета носител Chang Zheng-2F (CZ-2F). Стартът бе обявен само ден по-рано, а подробности за него не бяха дадени, като се изключи краткото съобщение на китайската държавна информационна агенция Xinhua.
Xinhua излезе и с кратко съобщение, че експерименталният полет е проведен нормално и апаратът се е приземил по план в неделя. Според агенцията, основната задача на експериментът е създаване на начин за евтино изстрелване на товари с цел мирното усвояване на космоса.
Space News съобщава, че две орбити преди да навлезе в атмосферата, експерименталният апарат е извел на орбита друг обект. Орбиталните му параметри са били сходни, с тези на безпилотната совалка и той е останал в космоса.
По време на някои от китайските пилотируеми мисии, на орбита се извеждат и малки сателити, които се използват за мониторинг на космическия кораб. Те се пускат от техния борд и остават в близост. Няма яснота, дали се касае за подобно нещо.
В китайския интернет изтече снимка на ракетата носител CZ-2F, като на очи се наби обемния обтекал, под който явно се крие относително голям космически апарат.
Преди три години китайските официални източници заговориха, че през 2020 г. ще бъде осъществен експериментален старт на безпилотна совалка, която ще е еквивалентна на американския апарат X-37B, който САЩ използват от 10 години. Беше отбелязано, че апаратът ще може да превозва и космонавти, не само товари. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Мистериозно видео с катапултирал се рускоезичен пилот в пустинята

08.09.2020, 23:10

В YouTube се появи видео, заснето от катапултирал се в пустинята рускоезичен пилот. То предизвика коментари за евентуална загубена авиационна техника в рамките на гражданската война в Либия.
Видеото е качено в канала Fighterbomber в YouTube вчера, 7 септември 2020 г. и е озаглавено „What do you know about simple human happiness?” (Какво знаете за малките човешки радости?). В описанието му има само фразата „Мы русские на войне своих не бросаем” (Ние руснаците, не изоставяме своите на война).
Видеото се развива на каменист терен сред пустиня, без явна индикация, кога е заснето то. Неизвестният летец казва, че не е успял да достигне летището си и се е катапултирал на 45 km от него. Той показва аварийната си радиостанция и казва, че вече се е свързал и чака спасителите си. Казва още, че не вижда противници. На кадрите, освен разстлан парашут и авариен запас, се вижда и стандартен защитен шлем ЗШ-7. Летецът казва, че се е ударил при кацането в камъните и отбелязва, че се радва, че е носил шлем.
Анонимният пилот насочва камерата в една посока и казва, че самолетът му е паднал на около 200 – 300 метра. Не се вижда пушек. Той казва, че се е катапултирал от височина 700 m, но не дава други детайли за случката. Единственото, което казва е, че каквото се е случило, се е случило („Что случилось – случилось”).
В края на видеото се вижда вертолет от семейството Ми-24 с пустинен камуфлаж, но без видими опознавателни знаци, а летецът казва, че вече са го намерили. Накрая той обръща камерата си към него, но лицето му е закрито. Летецът казва, че е щастлив, че са го намерили. В тези кадри се вижда летателния му гащеризон.
Видеото носи малко допълнителна информация. От коментара за „враговете” става ясно, че случката се развива в район на бойни действия, а от липсата на коментари за други членове на екипажа, може да се съди, че става въпрос за едноместен самолет. Пилотът говори на руски, но на кадрите в края на клипа се вижда, че не носи стандартен летателен гащеризон, какъвто се използва в руските въоръжени сили. Няма и опознавателни знаци по него.
След появата на клипа в интернет пространството, започна да се спекулира, че става въпрос за свален боен самолет в Либия. Пустинният терен и вертолетът Ми-24 (камуфлажът му отговаря на този използван в Либия), до известна степен кореспондират с това, но най-сериозният аргумент в тази насока е, че през май тази година в Либия бяха пребазирани известен брой МиГ-29 и Су-24. Предполага се, че самолетите, които може би са доставени от Русия, се обслужват и експлоатират от наемници и ще летят в полза на една от враждуващите сили – Либийската национална армия (ЛНА). Три месеца след доставката на самолетите, малко се е видяло и чуло за тяхното бойно използване.
Видеото, обаче може да е заснето по време на тренировка за оцеляване в пустинята и тренировка на силите за търсене и спасяване, а коментарите на пилота да са или в рамките на сценария, в който се развива тренировката или да са нарочни, с цел заблуда, при евентуалното публикуване на клипа в интернет.
Запознати с процедурите при катапултиране във враждебна среда отбелязват, че поведението на пилота не говори за това, той да е паднал в разположение на противника. В такъв случай се препоръчва бързо прибиране на парашута и напускане на района, където се е приземил. От видеото се вижда, че летецът стои на едно място и е разстлал парашута си с цел максимална видимост от виздуха.
Засега, няма други индикации за евентуално загубен самолет в Либия, където авиационните загуби, по традиция, бързо се раздухват в социалните мрежи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военни от Русия и Сърбия пристигат за учения в Беларус

08.09.2020, 21:16

Пристигането на участниците в белоруско-руско-сръбските учения „Славянско братство – 2020“ в Беларус е планирано от 10 до 15 септември, предаде БГНЕС, позовавайки се на отбранителното ведомство в Минск „Многонационалните белоруско-руско-сръбски тактически учения „Славянско братство – 2020“ ще се проведат на полигона „Брестски“ на 38-ата отделна десантно-щурмова бригада“, се казва в изявлението на беларуското министерство.
"Пристигането на участниците в ученията в Беларус е планирано от 10 до 15 септември", добави ведомството. Ученията ще се проведат под командването на представител на силите за специални операции на въоръжените сили на Беларус. В тях ще участват военни на Беларус, Русия и Сърбия, които ще разработят съвместни действия при изпълнението на задачи за борба с тероризма. - (видео)
На 2 септември началниците на Генералните щабове на въоръжените сили на Русия и Беларус Валери Герасимов и Александър Волфович обсъдиха по телефона въпроси на военното сътрудничество между двете страни, както и подготовката за съвместните учения „Славянско братство – 2020“ в Беларус и стратегическите командно-щабни учения „Кавказ – 2020“ , което ще се проведе в Русия, предаде още БГНЕС, цитирайки ТАСС.
Източник: Actualno.com

 

Утре ще има военно-църковен ритуал на връх Каймакчалан

08.09.2020, 20:30

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов ще участват, утре, 9 септември 2020 г., във военно-църковния ритуал на емблематичния исторически връх Каймакчалан, където ще бъде почетена паметта на загиналите български воини през Първата световна война при драматичните сражения през 1916 г., съобщават от парламента.
Отслужена ще бъде заупокойна панахида за загиналите от Ставрофорен свещеноиконом Добромир Кирилов Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ и ще бъдат положени венци и цветя.

 

30 години випуск „Шипченски“ отбелязаха офицери в Шумен

08.09.2020, 14:55

Офицери на Випуск 1990 г. – „Шипченски” на бившето ВНВАУ- Шумен от специалност „ПВО на страната”, отбелязаха 30-годишнината от своето завършване на 5 септември т.г. Със съдействието на декана на факултет „Артилерия,  ПВО и КИС” – Шумен на НВУ „Васил Левски” полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров участниците в срещата посетиха учебното заведение. Там разгледаха местата, където някога са се обучавали и живяли и се запознаха със съвременните кабинети за подготовка на курсантите.
На срещата присъстваха командирът на някогашната 35-а курсантска батарея (1985-1990 г.) Георги Атанасов и взводните командири Димитър Зотов, Росен Богданов и Златко Стойнов.
Мероприятието завърши с приятелска сбирка на бившите курсанти и представители на техните семейства. На изпроводят те си пожелаха здраве и успехи в своите сегашни поприща и си обещаха да продължават да поддържат връзката помежду си и да се събират редовно.
Източник: http://otbrana.com/

 

Вижте първите руски подводници

08.09.2020, 08:10

Руските инженери и подводничари от XIX в. са пионерите, които се престрашават да навлязат в дълбините с първите предшественици на съвременните подводници.
Макар наистина животът да се е зародил в моретата, хиляди години те са постоянен източник на голяма опасност и обаяние заради загадката, която крият.
При все това водните маси винаги са били полезна функция за военните, предлагайки им възможност да извършат внезапни атаки и след това незабелязано да се оттеглят.
Дори войските на Александър Македонски използват куполи, пълни в въздух, за да се движат под водата с разузнавателни цели. Бойците на древна Рус пък дишат през тръбички, докато са скрити в засада край брега на някоя река.
Също ката самолетния парашут, подводният апарат, който се движи самостоятелно, е създаден преди векове от изобретателни мечтатели. В началото на XVIII в., през епохата на техническите иновации и създаването на имперския флот по време на управлението на Петър Велики, един дърводелец на име Ефин Никонов работи по създаването на "таен кораб" от този тип......Прочети още

 

Да не си затваряме очите пред факта, че България клевети СССР и Съветската армия-освободителка

08.09.2020, 08:06

Неспособна да преодолее изкушението да вплете гласа си в комбинирания хор на Полша и страните, поканени на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, България също заговори за ролята на СССР в тези събития. Нейното външно министерство призова Русия да не подкрепя „съмнителната историческа теза“, че войната на Съветския съюз срещу нацистка Германия е освобождението на Европа. “Не трябва да затваряме очите си, че съветската армия донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, деформира икономическото развитие”, се казва в съобщение на външното министерство.
Признаваме, че силите, които определят българската политика, предпочитат България като съюзник на нацистка Германия. България изигра важна роля в балканската стратегия на Хитлер. Нейната територия, пристанища и летища бяха осигурени за нуждите на Вермахта, България беше доставчик на храна и стратегически ресурси за Германия. В края на юли 1944 г. А. Хитлер признава: „В крайна сметка без България не можем да осигурим мир на Балканите в такава степен, че да получаваме руда от Гърция и други страни. За това ни е необходима България при всякакви условия......Прочети още

 

8 септември: Преди 76 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България

08.09.2020, 08:01

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени............ Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров

08.09.2020, 07:50

Днес се навършват се 152 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Три войни могат да избухнат всеки момент

07.09.2020, 22:05

Докато ние, уморени от репортажи от „коронавирусните фронтове“, наблюдаваме с неутолим интерес драматичните събития в Минск или новите огнища на насилие в САЩ, на планетата назряват поне три остри конфликта, които заплашват да се превърнат в открита военна конфронтация. Всеки от тях има своя специална, за разлика от други причини и причина, напълно различни участници и огромно „разсейване“ на световната географска карта.
Независимо от това, всеки от тези конфликти, достигнал нивото на открити военни действия, заплашва не само да се превърне в кървава местна битка, но и да се превърне в „кабел за експлозив“, способен да запали военен пожар на регионално, ако не и световно ниво......Прочети още

 

Австрия ще преговаря с Индонезия за продажба на Eurofighter

07.09.2020, 21:20

Австрия се е съгласила да започне преговори с Индонезия за продажба на своите Eurofighter. Това съобщава австрийския вестник Krone Zeitung вчера, 6 септември 2020 г.
„Австрийските въоръжени сили ще претърпят сериозни промени по отношение на мисията по охраната на въздушното пространство на страната. Поради това се радваме, че проявявате интерес да закупите нашите 15 броя Eurofighter с цел модернизация на вашия въздушен флот”, това се казва в писмо на австрийския военен министър до неговия индонезийски колега, цитирано от Krone Zeitung.
Писмото е датирано от 4 септември и е подписано от австрийския министър на отбраната Клаудия Танер. Вестникът е публикувал факсимиле от него.
Танер е написала още, че Австрия остава отворена за допълнителни въпроси от индонезийска страна.
Говорител на австрийското МО е потвърдил пред Krone Zeitung истинността на писмото и е заявил, че страната му е отворена за преговори за продажба на своите изтребители Eurofighter.
В средата на юли стана ясно, че Индонезия официално е поискала да купи австрийските Eurofighter, а сегашното писмо на австрийския военен министър е потвърдителният му отговор.
От няколко години Австрия се опитва да намери решение за бъдещето на изтребителната си авиация, тъй като цената на експлоатация на наличните Eurofighter е твърде висока. В същото време страната води дела срещу компанията Airbus (част от консорциума Eurofighter), като я обвинява в предоставяне на фалшиви данни за цената на експлоатация на изтребители по време на преговорния период. Има и обвинения за раздадени подкупи.
Австрия ще трябва да получи разрешение от оригиналните производители на Eurofighter, преди да може да го продаде на трети страни. Това може да се окаже препъни камък, особено предвид наличието на американско оборудване в изтребителите и нуждата от американско съгласие.
Ако все пак подобна сделка се осъществи, тя би била повече от добра и за двете страни – Австрия ще се отърве от висящите на шията ѝ Eurofighter, а Индонезия ще се сдобие със съвременен и сравнително нов боен самолет (австрийските машини са на средно 13 години), предвид нереализираните сделки а покупката на Су-35 и F-16.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Пентагонът подписа мегадоговор с "Майкрософт"

07.09.2020, 21:01

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че запазва своето решение да повери на компанията "Майкрософт" мегаконтракт, пише business.dir.bg. Това решение бе взето въпреки обвиненията във фаворизиране от страна на президента Доналд Тръмп и намесата на правосъдието.
Пентагонът е приключил с пълната си преоценка на търговете за мегапоръчката и е установил, че офертата на Майкрософт продължава да си остава най-добрия вариант за правителството, се казва в официално изявление.
Компанията Амазон, която се бореше също за договора, обвини Тръмп, че е направлявал избора на Пентагона, защото мразел Джеф Безос, основателя на компанията. През февруари съдия прие искането на Амазон да постанови временно преустановяване на предоставянето на договора в размер на 10 милиарда долара. Последва преоценка на офертите и така се стигна до решението на Пентагона да запази възлагането на поръчката на Майкрософт.
Договорът е с продължителност 10 години и цели да модернизира и трансформира цялата информационна система на американските въоръжени сили в една система, управлявана от изкуствен интелект.
Според Амазон Пентагонът не е преразгледал нищо. Компанията припомня, че е предложила по-изгодна оферта, в която цената е била с няколко десетки милиона долара по-ниска от всички останали предложения.
Източник: https://www.marica.bg/

 

Турски министър: Очакваме съюзниците да действат в духа на натовската солидарност

07.09.2020, 20:17

Турският министър на отбраната Хулуси Акар се срещна днес с председателя на Военния комитет на НАТО главен маршал Стюарт Пийч, за да обсъдят начините за успокояване на напрежението между натовските съюзнички Турция и Гърция във връзка с териториалните им претенции в Източното Средиземноморие, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".
По време на срещата Акар подчерта, че съюзничките от НАТО трябва да действат в духа на алианса при решаването на конфликтите, отнасящи се до Източното Средиземноморие, предава БТА.
Срещата идва след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви инициатива за започване на технически преговори между Турция и Гърция за деескалация на напрежението.
Турция приветства призива за диалог на генералния секретар на НАТО и Анкара подкрепя правото на всички страни, граничещи с Източно Средиземно море, да защитават правата си в съответствие с международното законодателство, посочи Акар.
По думите му Анкара отдава голямо значение на прилагането на международното право, двустранните споразумения, диалога и добросъседските отношения при решаването на проблемите.
Турция е решена да защитава своите права в Източното Средиземноморие, както и правата на кипърските турци, добави турският министър на отбраната. Той подчерта, че Турция винаги е изпълнявала ангажиментите си в рамките на НАТО и ще продължи да го прави.

 

Hill: Изпращането на военни на САЩ в Полша е неразумно — Европа трябва сама да се научи да сдържа Русия

07.09.2020, 17:32

Изпращането на американски военни в Полша вместо в Германия е много характерна за американската политика за „зомби-отбрана“ в Европа, което всъщност е грешка, пише The Hill. Според вестника самите европейци трябва да се ангажират в защита на Европа от Русия, при което дори малките държави имат възможност да се превърнат в „бодливи свинчета“ и да заложат на пълна отбрана, което ще направи атаката срещу тях неизгодна.
Темата за външната политика на САЩ очевидно не беше уважена на националните конвенции на демократите и републиканците. Както първите, така и вторите очевидно вярват, че основното бойно поле за президентските избори през 2020 г. ще бъде борбата срещу коронавируса и „културната война“. Що се отнася до външната политика, демократите и републиканците са склонни да подчертават уникалния подход (или некомпетентността) на администрацията на Доналд Тръмп по този въпрос. Последните събития в Европа обаче показват, че каквото и да казват двете партии, и републиканците, и демократите все още са привърженици на погрешните външнополитически концепции от миналото, пише The Hill.
Не толкова отдавна държавният секретар на САЩ Майк Помпео и полският министър на отбраната Мариуш Блашчак подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще позволи разполагането на поне още хиляда американски войници в Полша. „Американските политици и избирателите не обърнаха почти никакво внимание на това споразумение. Но това е грешка. Този документ е много характерен за американската зомби-отбрана на Европа - политика, която сякаш е замръзнала в кехлибар от падането на Берлинската стена преди 30 години.“, отбелязва вестникът.
Когато Тръмп съобщи за намаляването на американския контингент в Германия, избухна истинска буря. Въпреки това, както често се случва с външната политика на американския президент, значението на това събитие е силно преувеличено. Факт е, че 12 хиляди американски войници наистина ще напуснат Германия, но почти половината от тях ще се преместят в други европейски страни, включително Полша. Тази "игра на напръстници" показва колко измамни са всички приказки за споделяне на бремето между различните западни сили по отношение на отбраната.
Въпреки факта, че Тръмп плашеше Европа в продължение на четири години, докато последната обеща да се поправи, реалностите в НАТО като цяло не са претърпели промени. САЩ все още плащат близо 70% от всички разходи за отбрана на НАТО. Въпреки че Европа не може да бъде наречена просяк, само 7 от 30 членове на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за военни цели.
Така беше и преди Тръмп. Освен това беше така и преди Никсън. Американските президенти молеха европейските съюзници да поемат собствената си защита от началото на Студената война. През 1951 г. армейски генерал Дуайт Д. Айзенхауер издава недвусмислено предупреждение: „Ако след 10 години всички американски войски, разположени в Европа за целите на националната отбрана, не се върнат в САЩ, тогава целият този проект може да се счита за провал“. „Но колата си е все още там“, напомня The Hill.
Някои от предполагаемите членове "от тежка категория" на НАТО са най-злостните нарушители на този принцип. Танковият парк на Великобритания скоро ще бъде намален до около 148 машини, тъй като Лондон реши да замени реалния отбранителен потенциал за мнимия престиж, за който се твърди, че ще му даде двойка самолетоносачи. Що се отнася до Франция, въпреки че не можете да я наречете беззащитна, тя обръща все повече внимание на Африка и Средиземно море, където е намерила общи интереси с Русия. Германия в едно лице би могла да балансира руския бюджет за отбрана, но в момента тази страна е „военен присмех“: самолетите са на летищата, армията дори няма прости радиостанции, а в немските специални сили служат терористи.
Когато става дума за защитата на Европа от предполагаемата „руска заплаха“, повечето членове на НАТО, както веднъж Дик Чейни коментира нежеланието си да воюва във Виетнам, намериха „други приоритети“. Мигрантите и Средиземно море, борбата срещу пандемията и икономическите стимули, както и много други вътрешни проблеми вълнуват умовете на европейците много повече от руските Т-80. Освен това те нямат какво да се притесняват от Русия: САЩ са готови да ги защитават.
Поне Полша не е Прибалтика, която не може да бъде защитена чисто по географски причини - което обаче не пречи на НАТО да се опита да я укрепи. Независимо от това, изграждането на американския контингент в Полша също не е много мъдро начинание.
„Ако се нуждаем от сила за прикриване, тогава сто отегчени пехотинци ще се справят добре: изпращането на допълнителни хиляди войници там няма да промени много в случай на сблъсък с пълната мощ на руската армия. Сериозната концентрация на американски войски в Полша под формата на няколко бригади обаче заплашва да създаде класическа дилема за сигурността: в този случай Русия ще отговори на това, като укрепи своите формирования на полската граница в Калининград.“, смята изданието.
Ако САЩ искат да помогнат на НАТО да сдържа Русия, най-доброто решение е да се помогне със съвети и оръжия. Граничните държави на НАТО, които искрено се страхуват от Русия, трябва да се превърнат в „бодливи свинчета“, залагайки, подобно на Финландия, на концепцията за тотална отбрана - превръщайки ги в неизгодна мишена. Естония напредна най-далеч в това отношение като върна всеобщата мъжка военна повинност и укрепи армията с опълчение.
За щастие, както отбелязва The Hill, към този момент Русия изглежда е малко вероятно да иска война с НАТО. Русия няма нито желанието, нито силата да окупира Украйна, камо ли война с Полша или Прибалтика.
„Миналата есен осъдиха френския президент Еманюел Макрон за „мозъчната смърт на НАТО“. Докато Франция се сблъсква със своя съюзник по НАТО Турция в Средиземно море, а Америка безсмислено изпраща войските си на изток, проницателността на Макрон е очевидна. НАТО е съюз на автопилот: в най-добрия случай отвличане на внимание и сили, в най-лошия - потенциална причина за бъдещи конфликти. Америка, борейки се с вътрешни проблеми, бързо нарастващ национален дълг и истински съперник, ако не и враг в лицето на Китай, трябва да предостави защитата на Европа на самите европейци.“, обобщава вестникът.
Източник: https://pogled.info/

 

Навършват се 104 години от Добричката епопея

07.09.2020, 09:05

7 септември е денят, в който Добрич бе България. Тогава е кулминацията на боя при Добрич, по-известен като Добричката епопея. Боевете обхващат дните от 5 до 7 септември 1916 г. Тогава Българската армия се сражава в хода на Първата световна война. В него части от Трета Българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.
През септември 1916 г. Южна Добруджа получава своето освобождение благодарение на победоносния ход на Българската армия, активно подпомагана от местното население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея, е едно от най-великите дела за свободата на България, пред което днес признателните потомци сведоха чела в знак на признателност.

 

Няма пострадали при пожар на автобус с военнослужещи от ВМС

07.09.2020, 08:48

Вчера при завръщане на представителна част от състава на Военноморските сили, участвала във военен ритуал на Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916 г.” край с. Шуменци, община Тутракан, по случай годишнината от Тутраканската епопея, възниква пожар в автобуса, с който се придвижват, съобщават от ВМС.
Вследствие на пожара автобусът, собственост на транспортна фирма от Варна, е изгорял напълно.
Благодарение на бързата реакция и организираните действия на военнослужещите, по време на инцидента няма пострадали хора и имущество.
Представителната част се прибира към района на военното формирование с изпратен за тях от командването на Военноморските сили служебен автобус.

 

САЩ искат да продадат на ОАЕ и EA-18G

07.09.2020, 07:35

Освен изтребители F-35 и БЛА MQ-9 Reaper, САЩ се надяват да продадат на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и самолети за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. Това съобщава The New York Times.
Вестникът за първи път изкарва новината, че освен бойни самолети от пето поколение F-35 и въоръжени безпилотни апарати MQ-9, в пакета, който администрацията на президента Тръмп се надява да пласира, влизат и самолети Growler.
Според изданието, Тръмп се надява да финализира огромната оръжейна сделка преди президентските избори в САЩ, които са планирани за началото на ноември. За да се реализира това, администрацията на Тръмп планира да заобиколи част от законовите изисквания за това. Подобни сделки трябва да получат и благословията на Конгреса на САЩ.
Новината, че САЩ планират да продадат F-35 на ОАЕ излезе преди няколко седмици, след като Израел и емирствата нормализираха отношенията си. Голямата въпросителна е, какво ще е отношението на Израел към подобна сделка, на фона на дългогодишната политика на САЩ да не продава на арабските страни оръжейни системи, които са еквивалентни или превъзхождат, тези на въоръжение в Израел.
Редица израелски медии пишат, че министър-председателя на страната Бениямин Нетаняху фактически е дал благословията си за сделката. Факт, който яростно се отрича от Нетаняху. Според The New York Times, той е предпочел да не се съпротивлява, на фона на дипломатическия успех в установяването на официални отношения с ОАЕ.
Изданието обаче съобщава, че по-голямата част от Пентагона е против сделката с ОАЕ. Подобни са и настроенията в Конгреса, където ролята на ОАЕ във войната в Йемен се осъжда, а напоследък емирствата започнаха да участват и все по-дейно в конфликта в Либия.
The New York Times съобщава, че очакванията са, че сделката ще бъде спряна, ако Тръмп загуби президентските избори през ноември, което пък кара ОАЕ да бърза да подпише сделката.
EA-18G Growler се експлоатира само от САЩ и Австралия. Самолетът се счита за най-модерната платформа за радиоелектронна борба, електронна атака и подавяне на противниково ПВО. Самолетът е версия на двуместния F/A-18F Super Hornet. - Още РЕБ
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

София почита делото на съединистите

06.09.2020, 15:50

Пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София днес се поднасят цветя и венци. Така се отбелязват 135 години от Съединението на България в София. Периодично се сменя почетния празничен кораул от гвардейци. Там бе и заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. Военно-патриотичните организации бяха представени от Емил Гуджев – председател на дружество „Военноинвалид“ в столицата.
Венци имаше от името на премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандкова. Депутати от БСП начело с Корнелия Нинова лично поднесоха цветя.
В празничния ден пред сградата на Администрацията на Президента на Република България се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
Източник: http://otbrana.com/

 

Шойгу: НАТО се стреми към връщане към времето на Студената война

06.09.2020, 09:01

НАТО се стреми да се върне към противостоянието от времето на Студената война, развива военната си инфраструктура и продължава да разгръща системата за противоракетна отбрана в Европа. Това заяви днес руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пред журналисти след завършването на "Армейските игри-2020", предаде ТАСС.
Той изрази безпокойството на Москва, че алиансът засилва разузнавателните си действия край границите на Русия и от опитите му да демонстрира сила. По думите на министъра интензивността на разузнавателните полети на НАТО край руските граници се е увеличила с 30 на сто спрямо миналата година, предаде БТА.
Шойгу констатира, че западният съюз се стреми да милитаризира Черно море. Той заяви, че Русия няма интерес от нова надпревара във въоръжаването, но е принудена да модернизира своя арсенал заради неприятелските действия на НАТО, предаде ТАСС.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Китай изстреля експериментална безпилотна совалка

06.09.2020, 08:40

Китай изведе на орбита експериментален космически апарат за многократна употреба. Това стана на 4 септември 2020 г. в 7:30 UTC.
Стартът бе осъществен от космодрума Цзюцюан, в западната част на страната. Китайската държавна информационна агенция Xinhua излезе с кратко съобщение, в което се говори за изстрелване на експериментален космически апарат за многократна употреба, който ще проведе серия от тестове на орбита, след което ще се завърне на земята.
Според агенцията стартът е бил успешен.
Никаква друга официална информация не бе дадена за изстрелването и за експерименталния апарат.
В китайския интернет се появи снимка на ракетата носител Chang Zheng-2F (CZ-2F), като на очи се наби обемния обтекал, под който явно се крие относително голям космически апарат.
Преди три години китайските официални източници заговориха, че през 2020 г. ще бъде осъществен експериментален старт на безпилотна совалка, която ще е еквивалентна на американския апарат X-37B, който САЩ използват от 10 години. Беше отбелязано, че апаратът ще може да превозва и космонавти, не само товари.
Chang Zheng-2F може да изведе на ниска околоземна орбита товар с маса от максимум 8,4 тона, което дава известна представа за експерименталния апарат. Интересно е, че тази ракета-носител е предназначена основно за изстрелване на китайските пилотируеми космически кораби от серията Shenzhou. Това е 14-тият старт на ракетата, като всички те са успешни.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС тренира със Сухопътни войски

06.09.2020, 08:34

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили, на полигоните на 61-ва механизирана бригада се поставиха основите на съвместни занятия между личен състав от СВ, в частност от 61-ва Стрямска механизирана бригада и летателни средства и личен състав от 24-та авиобаза Крумово. Това съобщиха от Сухопътни войски.
В тренировките взимат участие механизираните батальони, батальон ISTAR (Intelligence surveillance target acquisition and reconnaissance) от 61-ва бригада и вертолет Cougar от състава на ВВС.
По време на занятието се отработват въпроси по осигуряване на площадка за кацане на летателните средства, подход, натоварване и стоварване на личен състав и материални средства с цел предислоциране от един район в друг.
Подобни практики имат доказана ефективност при повишаване на натренираността и взаимодействието между формированията от видовете Въоръжени сили. Съвместните мероприятия ще продължат и в бъдеще, като придобитите способности ще бъдат приложими при провеждането на общи операции, съобщават още от Сухопътни войски.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Президентът ще произнесе слово на тържествената заря-проверка в Пловдив

06.09.2020, 08:04

На 6 септември президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Брестовица, Първенец и Пловдив, съобщават от неговата пресслужба.
От 10.00 часа в село Брестовица държавният глава ще присъства на възстановката на укриването на Васил Левски във „Влаховата къща“, след което ще приветства жителите и гостите на селото. Във възрожденската сграда Румен Радев ще открие барелеф на Апостола на свободата.
В село Първенец от 11.30 часа президентът ще участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На площада пред НЧ „Съзнание 1873” в 11.50 часа държавният глава ще произнесе слово, след което ще наблюдава историческа възстановка и ще поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.
В 20.30 часа на площад „Съединение“ в Пловдив президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа държавният глава ще произнесе слово.
На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Празничната програма в Пловдив на 6 септември 2020 година
10.00 часа – Катедрален храм "Света Богородица"
Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай
11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей)
Полагане на венци и цветя
11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)
Полагане на венци и цветя
12.00 -13.00 часа – Площад "Стефан Стамболов"
Празничен концерт-спектакъл на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка"
18.00 -19.00 часа  - Площад "Стефан Стамболов"
Празничен концерт на група "Мистик"
19.00 – 19.40 часа – Площад "Централен", пред Военния клуб
Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие"
20.30 часа – Площад "Съединение"
Тържествена заря-проверка по повод 135-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив

 

 

Русия победи в „Танковия биатлон-2020“

05.09.2020, 22:10

Руските танкисти победиха в проведените международни състезания.
Второ място зае отбора на КНР, трети стана отбора на Беларус, а четвърти завършиха танкистите на Азербайджан.  
Състезанията се проведоха днес на полигона в Алабино. - (видео)

 

Военноинвалидите и военнопострадалите ще участват активно в утрешния празник

05.09.2020, 21:16

На 6 септември (неделя) от 11.00 до 13.00 ч. гражданите могат да поднесат венци и цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81, където ще има часови от Националната гвардейска част, съобщават от Столична община. По този повод от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите ни информират, че техни представители ще бъдат пред мавзолея, за да засвидетелстват своята признателност, към тези, които преди 135 години не се поколебаха да извършат този исторически акт – Съединението на България.  От военно-патриотичната организация призовават българите за участието им в родолюбивите прояви през утрешния празник.
В писмо до „Отбрана“ председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев изразява възхищението си от празничния концерт в петък вечерта в парка на Военна академия на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В същото време не крие неудовлетворението си от недостатъчното посещение от страна на представители на властта и на обикновеното гражданство.
Източник: http://otbrana.com/

 

Отплаването на съюзническите армии от Варна и Балчик по време на Кримската война - 5 септември 1854  година

05.09.2020, 12:47

На 5 септември 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), съюзническите армии - 56 053 войници и офицери (28 223 французи, 20 830 англичани и 7 000 турци), 128 полеви и 90 обсадни оръдия, натоварени на 89 военни и 267 търговски кораба, в три конвоя, отплават от Варна и Балчик към Крим. Първи, на 5 септември, от Балчик отплават французите и турците. Англичаните отплават от Варна за Балчик на 5 септември, и оттам на 7 септември, за сборния пункт определен от маршал Сент-Арно, край остров Фидониси (Змейний), срещу устието на река Дунав. На 14 септември 1854 г. съюзническите армии дебаркират в залива Каламита (Old Fort) при Евпатория......Прочети още

 

Корея започна крайното сглобяване на първия KF-X

05.09.2020, 08:20

Крайното сглобяване на първия прототип на корейския изтребител от следващо поколение е започнало в завода на KAI в Сечеон, Южна Корея. Това съобщиха от компанията.
По време на скромната церемония по случая, към фюзелажа е било прикрепено крилото. Планираните по-сериозни мероприятия са били отложени заради пандемията от COVID-19. Въпреки нея, KAI твърди, че темпа на работа по проекта остава непроменен. В началото на август е бил получен първия AESA радар изработен от местната компания Hanwha Systems. - (видео)
През юли, когато KAI показа фюзелажа на първия прототип, бе съобщено и че GE Aviation са доставили първия двигател F414. Поръчани са общо 16 броя, които трябва да задвижват шестте прототипа и да се използват за други изпитания и резерви. Когато започне серийното производство двигателите F414 ще се произвеждат от Hanwha Aerospace в Южна Корея.
Очаква се първият прототип да бъде готов през април 2021 г., а летателните изпитания да стартират през 2022 г. Те ще продължат четири години, като серийното производство ще стартира през 2028 г.
Южна Корея планира да купи 120 броя KF-X, които да заменят сега експлоатираните остарели бойни самолети F-4E и F-5E/F. В програмата партньор е Индонезия (осигурява 20% от финансирането), която планира покупката на 48 машини. Цялостната стойност на програмата е около $7,4 млрд.
KF-X е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.
KF-X ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще има едноместна и двуместна версия. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.
KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Турски и руски военнослужещи проведоха съвместно учение в Сирия

05.09.2020, 07:40

Турски и руски военнослужещи проведоха второ съвместно учение в Сирия за отразяване на атака срещу механизиран конвой при съвместно патрулиране в провинция Идлиб, където е създадена зона за деескалация.
Учението се е провело в условия, максимално близки до бойните - при горещина от 46 градуса, в движение на бронирани автомобили, като всички военни са били в пълна бойна екипировка, съобщиха от координационния център в зоната за деескалация.
По време на учението е бил разигран епизод, при който  терористи детонират мощно взривно устройство и повреждат една от колите в конвоя. След това военните от двете страни напускат превозните средства, откриват вражеските огневи точки и ги унищожават, като осигуряват евакуация на ранените.
Наскоро в реални условия съвместен руско-турски патрул беше обстрелян в Идлиб от ръчен гранатомет, като двама руски военни бяха ранени.
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Отново сериозна активност на B-52 в Черноморския басейн

04.09.2020, 22:08

Тройка стратегически бомбардировача B-52H са изпълнили полет над Украйна, като тя е летяла в непосредствена близост от руската територия. Това е станало днес, 4 септември 2020 г. - (видео)
Европейското командване на САЩ съобщи, че операцията, която е била проведена от трите бомбардировача, е била свързана с интеграцията с украинските ВВС и е била проведена над украинска територия.
„Петъчната мисия е част от отдавна планираното пребазиране на шест броя B-52 в авиобаза Феърфорд, Великобритания. Мисията дава ценен въздушен тренинг на партньорите ни. В допълнение, мисията демонстрира как предно базирани самолети и екипажи, като тези B-52, подсигуряват колективната сигурност и дават на САЩ, НАТО и партньорите ни стратегически и оперативен простор за възпиране на Русия”, се казва в съобщението на Европейското командване.
Благодарение на транспондерите с Mode S, които има на борда на американските B-52, обаче може да придобием по-пълна картина за случилото се днес.
Трите B-52H от състава на 5-то бомбардировъчено крило, са излетели сутринта от Феърфорд. Те са били с позивни Julia 51, 52 и 53. Около обед, групата навлиза в Украйна от Полша и поема в югоизточна посока. Бомбардировачите след това започват да кръжат в близост до азорското крайбрежие на Украйна, югозападно от град Мелитопол. Това е в непосредствена близост до Кримския полуостров.
Докато стратегическите бомбардировачи са буквално увиснали на руската граница, над Черно море се забелязват поне три разузнавателни платформи – американски RC-135W, както и британски Sentinel R1, плюс американски морски патрулен P-8, който има и разузнавателни способности. Това не е изненадващо, тъй като се следи реакцията на руската система за ПВО, като се засича и класифицира излъчването на различни радари и протичащата комуникация.
Има индикации, че над Черно море по същото време е имало и други британски военни самолети, включително два изтребителя Eurofighter и въздушен танкер A330 MRTT. Вероятно във въздуха е имало и украински изтребители Су-27.
Засега няма официална реакция от руска страна. Миналият петък единичен B-52 прелетя над региона, като от Пентагона се оплакаха, че са били агресивно прехванати от руски изтребители.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Генерал Стойков участва в церемонията по сертификация на канадските изтребители в Румъния

04.09.2020, 20:30

По покана на началника на щаба на румънските ВВС вчера, 3 септември 2020 г., командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков взе участие в официална церемония по сертифициране на дежурни сили и средства (ДСС) на Кралските канадски ВВС, за изпълнение на усилен “ер полисинг” в авиобаза Михаил Когалничану, Румъния. Това съобщиха от ВВС.
На събитието генерал-майор Цанко Стойков бе посрещнат с военен ритуал, като поздрави построените в негова чест военнослужещи, след което имаше възможност да се запознае с изнесени доклади от командира на Центъра на съвместни въздушни операции – Торехон, Испания; началника на отбраната на Румъния; представител на посолството на Канада в Румъния; както и представител на Кралските канадски ВВС.
В ранния следобед на деня се проведе дискусионна среща между участващите в церемонията, която завърши с желания от страните резултат, а от своя страна командирите си размениха протоколни подаръци и отправиха съвместни пожелания за успехи в бъдещата си работа като партньори.
Посещението на генерал Стойков става на фона на подготовката за сключване на споразумение с Румъния за трансгранични операции от трети страни, при хипотеза, подобна на тази, която има в момента – в северната ни съседка се намират канадски изтребители CF-18, изпълняващи т.нар. „усилен ер полисинг” в рамките на НАТО.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На 6 септември отбелязваме 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

04.09.2020, 20:02

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националната гвардейска част ще участват в тържествата, посветени на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение, съобщава Пресцентърът на МО.
В навечерието на празника, на 5 септември, военнослужещи от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 – Свобода от състава на Сухопътните войски ще участват от 19.30 ч. в тържествената проверка (заря) на площад „Съединение“ пред общината в град Чирпан. На следващия ден  от 10.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.
В Деня на Съединението на България, на 6 септември, в гр. Пловдив ще се проведе тържествена проверка (заря). Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, както и Представителният духов оркестър на ВВС. На тържествения ритуал ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
В София в празничния ден от 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват и  в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.
На 6 септември в гр. Стара Загора военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ в Парк „Пети октомври“. Тържественият военен ритуал ще започне в 9.30 часа.
Същия ден от 10.00 ч. в гр. Сандански военнослужещи от състава на Бригадното командване ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя на централния площад. В 10.30 ч. представителни части от състава на командването ще изразят своята признателност към загиналите за национално освобождение и обединение с полагане на венци и цветя на площад „Христо Ботев“ в гр. Враца.
Военнослужещи от военно формирование 24 490 в Асеновград ще отдадат воински почести пред паметните плочи на Пере Тошев в града (в 10.00 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (в 12.00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (в 13.30 ч.).
Представителни части от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще се включат в тържественото честване на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в гр. Ямбол. В 10.30 ч. те ще участват в ритуала по издигане на националното знаме в града и в шествието до Паметника на героите, загинали за национално освобождение.
Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в гр. Хасково с участието на военнослужещи от Сухопътните войски. Представителни части от военно формирование  52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада в 11.00 ч. ще поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода”.
В гр. Ловеч военнослужещи от военно формирование 22 160 ще отбележат Деня на Съединението с тържествено издигане на националния флаг пред сградата на общината. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.
В Сливен годишнината ще бъде отбелязана от военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния площад в града. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.
В гр. Русе военнослужещи от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще се състои от 11.30 ч. на площад „Александър Батенберг“ пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.
В гр. Варна в 10.30 ч. представителни части от Военноморските сили ще поднесат венци пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост“.
В с. Шуменци, община Тутракан, в 11.00 ч. военнослужещи от ВМС ще отдадат воински почести с поднасяне на венци и цветя пред Мемориала „Военно гробище – 1916 година“ и ще  участват в националния събор-възпоменание.
В  гр. Бургас в 10.30 ч. представителни части от  Военноморските сили ще участват във военния ритуал по издигане на националното знаме на Република България на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на общината. В 11.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред паметника на „24–ти Черноморски полк” пред Военния клуб в града в знак на признателност към загиналите за национално освобождение и обединение.
На  7 септември в гр. Добрич в 10.30 ч. военнослужещи от ВМС ще участват в ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. На ритуала ще присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
Същия ден от 11.00 часа в с. Козлодуйци, община Добрич, военнослужещи от ВМС ще поднесат венци и цветя пред Мемориала на загиналите за освобождението на Добруджа от VI пехотна Бдинска дивизия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полицията трябва да гарантира сигурността и достойнството на гражданите

04.09.2020, 19:58

На 2 септември България преживя ден на насилие. Загрижен съм за здравето както на невинните граждани, така и на ранените полицаи, изпълнявали заповедите на своите началници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес проведе среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.  Повод за нея са ескалацията на напрежение и последвалото насилие по време на гражданските протести. В срещата участва и директорът на СДВР Георги Хаджиев.
Държавният глава постави по време на срещата редица въпроси, свързани с дейността на правоохранителните органи при осигуряването на сигурността на гражданския протест на 2 септември и недопускането на провокации, които да доведат до ескалация на напрежение.
„Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в „триъгълника на властта“, чиято сигурност се осигурява от полицията и жандармерията? Защо здравето и животът на полицаите и гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са те? Били ли са организирани, кой ги е изпратил? Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокациите? Защо е нанесен побой над журналисти, при положение, че те многократно се легитимират като такива и не провокират със своите действия?“, попита държавният глава.
Президентът подчерта, че въпроси будят както нестандартните отличителни знаци, забелязани върху полицейски униформи, така и видео кадри, разкриващи използването на боксове от страна на полицаи.
„От действията на МВР и службите за сигурност зависи как ще се развие нашето  общество – в руслото на демокрацията или по друг път“, посочи президентът Радев. За това се иска доверие, което се гради на усилията на органите на реда да утвърждават върховенството на закона и когато има добра комуникация с българските граждани. Действията на полицията и службите за сигурност се отразяват и на международния облик на България, на инвестициите и икономиката, напомни още президентът.
Държавният глава призова МВР да идентифицира извършителите на провокации по време на гражданския протест на 2 септември, защото за обществото е очевидно, че става въпрос за организирани действия. „За доброто име на полицията и доверието в нея трябва да бъдат идентифицирани и наказани и служителите на реда, уронващи престижа на МВР. Ако това не стане, те ще хвърлят сянка върху имиджа на хилядите почтени полицаи“, заяви още президентът. И подчерта, че Българските граждани трябва да усещат полицията не като орган за репресии и инструмент в нечии ръце, а като гарант за сигурността им.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов определи действията на полицията от 2 септември като „перфектно планирана и изпълнена операция“. Иванов подчерта, че при сигнали за незаконни действия от страна на полицаи  ще се направят съответните проверки и ще бъдат взети мерки. По думите му МВР не са използвали нервнопаралитичен газ и допълни, че полицията прави всичко възможно да щади протестиращите, защото уважава правото им на протест. Той добави, че прескартата не дава имунитет на никой и когато даден журналист изпълнява своите професионални задължения, той тогава е защитен. Но това, че си журналист не означава, че трябва да извършваш престъпления и нарушения, посочи Ивайло Иванов.
Главният секретар на МВР заяви също така, че не е издавана заповед протестиращите граждани да бъдат бити и попита защо, при ескалация на напрежението мирно протестиращите не напускат протеста.  "Българската полиция никога до този момент не е пазила личности, не пази партии. Ние пазим институции, обществен ред, граждани“, заяви още той.
Димитър Георгиев заяви от своя страна, че ДАНС си върши работата по закон и добави, че полицията върши добре дейността по защита на гражданите и опазване на обществения ред в рамките на протестите.
Източник: http://otbrana.com/

 

Обявени са 32 вакантни места за оркестранти в Българската армия

04.09.2020, 19:54

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е обявен конкурс за приемане на военна служба на 32 оркестранти. Вакантните места са в Представителния и военните духови оркестри на Сухопътни войски, Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, Представителния духов оркестър на Военноморските сили, както и в Гвардейския представителен духов оркестър, Военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски“ и Военния духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции.
Обявените места във военните духови оркестри на Сухопътните войски са общо 14 - за военни формирования в София, Стара Загора, Карлово. Десет са вакантните позиции за оркестранти за военния духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив. По три места са обявени за Представителния духов оркестър на ВВС, за военно формирование 28000 – Граф Игнатиево, и за Представителния оркестър на ВМС – за военно формирование 52290 – Варна. В Гвардейския представителен духов оркестър и в оркестъра на НВУ „В. Левски“ има по едно вакантно място.
За всички длъжности се изисква средно музикално образование. Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). Те трябва да подадат заявление, както и необходимите приложения към него, до командира на Националната гвардейска част чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) по местоживеене на постоянния си адрес. Срокът за приемане на документи е 23 октомври 2020 година.
Конкурсът включва изпит на музикален инструмент, изпит по физическа подготовка, изпит – тест за обща култура и събеседване.
Пълните условия за участие в конкурса, необходимите документи и специфичните изисквания за отделните длъжности са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната в рубриката „Обяви и конкурси“.
Източник: http://otbrana.com/

 

За простите пилоти и съгласието

04.09.2020, 13:33

Повод за написаното е репликата за простите летци, а аз съм един от тях. Може би е чудно, но след два доктората и две хабилитации най-истинското в моето съзнание остава направеното в кабините на бойните самолети, на които съм летял. Така ще си остана с това усещане. Сигурно така се чувстват и моите колеги, защото там е трудно и рисковано да оцелееш, камо ли да изпълняваш мисиите и задачите си. Към казаното от тях мога да добавя, че в изминалите години близо 12% от българските военни летци са платили с живота си суверенитета на държавата. Сравнете факта с числата на настоящата пандемия.
Подобни реплики за съжаление вече не са прецедент. Преди години пак при сходен повод един от неформалните лидери на протеста отново с цел да обиди конкретния човек го нарече "шофьор на самолет“, със сигурност без да има елементарна представа и за летенето и за професионалното шофиране. Друг професор нарече народа, който му плаща заплатата в болшинството си дебилен. Такива реплики обществото ни се е наслушало и за други професии – лекари, учители, пожарникари, политици и пр. Те показват нивото ни на комуникация. По-трагичното е когато се чуват от хора, които трябва да бъдат друг пример за обществото ни, раздирано от поредната ненавременна криза. А имаме уникалния навик, точно когато трябва да сме единни, да започнем да воюваме помежду си и да се ругаем......Прочети още

 
 

Aварийно кацане на американски хеликоптер Sikorsky CH-53E Super Stallion, екипажът оцелява

04.09.2020, 13:18

От авиационната база „Ню ривър“ на Корпуса на морската пехота на САЩ са потвърдили, че вчера около 14 часа местно време хеликоптер CH-53E е извършил аварийно кацане. Малко след като екипажът напуска вертолета, на борда възниква пожар.
За сега няма официална информация за авиационното произшествие. По непотвърдени данни е възникнал проблем с един от двигателите.
Назначена е комисия за разследване на причините за инцидента.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 
 

 

Vega с първи старт от повече от година

03.09.2020, 23:04

Европейската ракета-носител Vega извърши успешен старт на 2 септември 2020 г. с общо 53 сателита на борда си. Това бе първата мисия за ракетата от 14 месеца насам.
Стартът стана факт в 22,51 часа местно време (04,51 часа на 3 септември българско време) от космодрума Куру, Френска Гвиана. На борда на ракетата носител имаше общо 53 сателита, поставени на новата установка на Arianespace, която позволява масово извеждане на орбита на микросателити.
От изведените на орбита спътници, седем бяха сравнително големи – с маса между 14,5 и 150 kg. Останалите бяха микросателити от клас CubeSat, които са с маса от 0,25 kg до 7 kg. Първо на орбита бяха изведени седемте големи сателита, като това се случи между 40-тата и 52-рата минута след старта. Останалите 46 микросателита от клас CubeSat бяха изведени на орбита час и 42 минути след старта, като отделянето им от последната степен на Vega стана в рамките на 150 секунди. След това, последната степен навлезе в атмосферата и изгоря.
Стартът на Vega, който е означен VV16, бе първоначално планиран за юни, но след това бе отлаган многократно заради неблагоприятно време. Мисията бе частично финансирана от Европейската комисия.
Това е първият старт на Vega след инцидента от юли 2019 г., когато отказ на втората степен на ракетата доведе до провал на мисията за извеждане на орбита на разузнавателен сателит на ОАЕ.
Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като около 1/3 от разходите по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace, а това беше нейния 16-ти старт.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания инвестира в създаването на нов радар за Eurofighter

03.09.2020, 22:55

Британското МО е дало зелена светлина за пристъпване към следващата фаза от създаването на нов радар за флота от многоцелеви изтребители Eurofighter на Кралските ВВС. Това бе съобщено от ведомството днес, 3 септември 2020 г.
Радарът, който се нарича ECRS (European Common Radar System) Mk. 2 ще е с активна електронна фазиран антенна решетка (AESA) и ще има режими за РЕБ и електронна атака.
Сумата, която британското МО дава на компаниите BAE Systems и Leonardo, е 317 млн. паунда (696 млн. лева) и покрива създаването и интеграцията на радара. Отделен договор ще бъде сключен за закупуването на самите радари и тяхното монтиране. Договорът ще създаде 600 работни места във Великобритания.
В момента се планира новият радар да се постави, на първо време, на най-новите изтребители от Tranche 3, които са 40 машини. Има опция за поставянето им и на по-старите Tranche 2. Решението на Великобритания идва, след като преди няколко месеца Германия и Испания също решиха да поставят AESA радари на своите Eurofighter. Техният вариант, обаче е по-базов и няма възможности за РЕБ и електронна атака.
Планира се новият радар да е готов и поставен на британските Eurofighter към средата на десетилетието.
Eurofighter ще получи едновременно три различни AESA радара. Базовият е ECRS Mk. 1, който е предназначен за Германия и Испания. По-способната версия е Mk. 2 за Великобритания, която има антена с повече приемно-предавателни елементи. За експортните клиенти Кувейт и Катар има опростена версия, която се нарича Captor-E, а понякога и Mk. 0. Засега не е ясно дали Италия ще постави AESA радари на своите изтребители или не.
BAE Systems вече заяви, че предлаганите на Финландия Eurofigther ще са с радар Mk.2.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Чехия пенсионира своите Як-40

03.09.2020, 21:25

Чешките ВВС пенсионираха последните два реактивни самолета Як-40. Церемонията за това стана вчера, 2 септември 2020 г.
Церемонията се е състояла на летището Прага-Кбели, където се базира 24-та транспортна авиобаза от състава на чешките ВВС. В нейния състав служеше в последните години Як-40. На церемонията е присъствал заместник-министърът на отбраната на страната Лубор Коделка и командирът на ВВС бригаден генерал Петер Ланчи. В нейните рамки се е състоял последният полет на последните два Як-40.
Двата Як-40 се използваха основно за VIP превози. През 2017 г. бе взето решение за тяхното заместване с друг тип, а през декември 2019 г. бяха поръчани два турбовитлови военно-транспортни C-295, които не само, че ще допълнят флота от шест такива самолета на чешка служба, но и ще правят и VIP полети. Машините се чакат в първата половина на 2021 г.
Чехословакия беше сред големите оператори на Як-40. Общо 25 машини са доставени в периода 1974 – 1979 г. за авиокомпанията ČSA и за вътрешното министерство на страната, което менажира правителствените полети. През 1981 г. два самолета са предадени на чехословашките ВВС. След разделянето на страната, Чехия получава повечето правителствени и военни Як-40. През 1998 г. всички правителствени полети с Як-40 са поети от ВВС.
Чешките ВВС бяха едни от последните правителствени оператори на Як-40. От малко над 1000 произведени машини, в експлоатация в момента са под 50.
Източник: https://aero-bg.com/

 

И Русия обяви военноморски учения в Източното Средиземноморие

03.09.2020, 20:56

Русия ще проведе две военноморски учения в Източното Средиземноморие в началото на следващата седмица, съобщават военноморските сили на Турция, цитирани от Bloomberg. Този ход може да подсили ескалиращите търкания в богатия на въглеводороди регион, допълва информационната агенция.
Руските военни кораби ще проведат учения със стрелби в периода 8-22 септември и 17-25 септември, съобщава се на сайта на турските военноморски сили.
В съобщението има призив към Москва да не пречи на сеизмичните проучвания на турски изследователски кораби южно от гръцкия остров Кастелоризо и край кипърския полуостров Карпас.
Говорителят на руския флот Игор Дигало не отговори веднага на исканията за коментар. Игор Коротченко, ръководител на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие в Москва, заяви, че ученията са демонстрация на сила на Русия срещу НАТО, а не опит за подкрепа на Турция.
„Имаме силни икономически и отбранителни връзки с Турция, но нашата политика е да избягваме подкрепата на която и да е от страните в този спор“, коментира той по телефона. „Турция е напълно способна да се грижи за собствените си интереси“, казва още той пред медията.
Турция и НАТО също са в конфликт, след като Анкара купи руската система за противоракетна отбрана С-400. Турция е в противоречие и с Европейския съюз по отношение на териториалните спорове с членките на блока Гърция и Кипър.
Наскоро Франция увеличи военното си присъствие в района, за да подкрепи Атина и Никозия.
Проучванията на Турция в Източното Средиземноморие предизвика напрежение с Гърция и Кипър, което се корени в противоречиви интерпретации на морските граници и враждата между Турция и Кипър заради запасите от газ около острова, чиято северна територия се контролира от турските сили от 1974 г. след опита за преврат и обединение на острова с Гърция.
Напрежението допълнително се засили тази седмица, след като САЩ облекчиха десетилетното оръжейно ембарго за Кипър. Турция осъди този ход и призова Вашингтон да обърне курса, заявявайки, че в противен случай ще предприеме „реципрочни стъпки“, за да защити турскоговорящите кипърци.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военнослужещи от състава на Централния артилерийски технически изпитателен полигон помагат за потушаването на пожар в Старозагорско

03.09.2020, 16:12

Втори ден военнослужещи от състава на Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) участват в овладяването и потушаването на пожар, възникнал в землището на село Остра могила, община Стара Загора.
Вчера, 2 септември, на терен са действали 20 военнослужещи с два противопожарни автомобила и ръчни пожарогасителни средства. През нощта хора и техника са продължили своята дейност за овладяване на огъня съвместно с пожарникарите, а днес противопожарните мероприятия продължават.
Военнослужещите действат под ръководството на полковник Евгений Динев – началник на ЦАТИП.

 

Китай отбеляза 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Тихия океан

03.09.2020, 12:11

Китай отбеляза днес 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Тихия океан, предаде Асошиейтед прес.
По време на най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството азиатският гигант преживява брутална инвазия и окупация в по-голямата на своята територия от страна на Япония.
Президентът и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин и други представители на китайските власти запазиха минута мълчание и поднесоха венци на мемориала на военните и цивилните, загинали през Втората световна война. - (видео)
Япония предприема инвазия в Китай през 1937 г., белязана от жестокости, сред които бе и прочутото Нанкинско клане. Въпреки че повечето от по-големите битки в тази война са водени от силите лидера на Националистическата партия Чан Кайши, партизанската война на Комунистическата партия под ръководството на Мао Цзедун принуждава Япония да отклони военни и други ресурси от фронтовете. Япония официално обявява капитулацията си на борда на американския военен кораб "Мисури" на 2 септември 1945 г., но Китай отбелязва края на Втората световна война на 3 септември, когато за първи път са се провели национални чествания.
Тази година церемониите по повод годишнината от края на Втората световна война в Китай са в по-малки мащаби на фона на ограничителните мерки заради новия коронавирус. Това контрастира рязко с предишни големи чествания на годишнини в Китай, включително с пищния парад в Пекин на 1 октомври миналата година по повод 70-ата годишнина от основаването на Народната република.
По-рано днес китайският президент проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и му каза, че иска да работи за постигане на "международна почтеност и справедливост", съобщи агенция Синхуа.
В разговора беше отбелязана съвместната борба на Китай и на бившия Съветски съюз срещу силите на Оста и подчертано тясното сътрудничество през последните години между Пекин и Москва в противопоставянето им на влиянието на Вашингтон и на демократичния Запад, отбелязва Асошиейтед прес.
Ръководителите на Китай и Русия трябва да използват 75-ата годишнина от края на Втората световна война като "възможност да поведат страните си към по-дълбока трайна стратегическа координация", казал Си на Путин. Той предложил Пекин и Москва да предприемат координирани усилия с международната общност за активна подкрепа и прилагане на мултилатерализма.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Трансферът в Полша на C 130H Hercules се бави

03.09.2020, 09:13

На 31 август Инспекторатът по въоръженията към полското Министерство на отбраната съобщи, че преговорите по междуправителствено споразумение със САЩ относно предаването на пет използвани средни военнотранспортни самолета Lockheed Martin C 130H Hercules все още не е завършено. Инспекторатът не съобщава какви са причините за това забавяне. Възможно е проблемът да е "зациклил" поради разногласия относно това къде и в какъв обем да се ремонтират самолетите.
Полското военно ведомство искаше да плати само за дребни ремонти, които да позволят на самолетите да долетят до Полша, а след това да ги обнови в заводите на полската компания Wojskowych Zakładach Lotniczych Nr 2 S.A. в Бидгошч. Опитът показва, че ремонтите в САЩ на предишните самолети от този тип са били с лошо качество.
Според съобщения в американските медии предложението за безвъзмездно даряване на пет самолета C 130H Hercules на Полша е обявено през март 2019 г. и е прието през септември 2019 г. по време на Международното изложение на отбранителната индустрия (MSPO) в град Киелце. Дълго време Инспекторатът по въоръженията съобщаваше, че преговорите все още се водят.
В същото време Министерството на отбраната спря програмата Drop, чиято цел беше да се закупят други транспортни самолети. Към тази програма интерес проявиха компаниите Leonardo S. p. A., Airbus Defence and Space, Embraer, Lockheed Martin и Boeing.
Източник: https://www.pan.bg, Л.Дойчинов

 

ВМФ на РФ - строящи се кораби към 01.09.2020

03.09.2020, 07:40
 

 

Airbus Helicopters ще доставя нов вариант на UH-72 на Пентагона

02.09.2020, 23:41

Airbus Helicopters ще започне да доставя на въоръжените сили на САЩ нов вариант на вертолета UH-72 Lakota. Това съобщи вертолетостроителят.
Вариантът, означен като UH-72B, е вече поръчан в 17 бройки и трябва да започне да бъде доставян през 2021 г. Това става на фона на последните доставки на настоящия модел UH-72A, които се очакват през септември. От 2006 г. насам Airbus Helicopters е доставил на Пентагона 460 броя от UH-72, a през септември ще бъдат доставени последните три.
UH-72A e версия на цивилния модел H145. Новият UH-72B (на илюстрацията горе) е вариация на модела H145T2. Най-видимата разлика е използването на опашен винт от тип „Фенестран”, а не на стандартен опашен винт. Освен това, моделът има по-мощни двигатели, подобрено управление и променена авионика.
UH-72 бе избран през 2004 г., като машините отиват в армейската авиация на САЩ, Въздушната национална гвардия и ВМС на САЩ. Основното им предназначение е да се използват за спомагателни задачи извън военните зони. Това включва търсене и спасяване, разузнаване, наблюдение, помощ при бедствие и аварии, операции по борба с наркотиците и медицинска евакуация. ВМС на САЩ ползва машините и за обучение.
Всички UH-72 се сглобяват в щата Мисисипи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ признаха военното превъзходство на Китай

02.09.2020, 22:40

Китай вече се изравни със САЩ или дори ги задмина в някои сфери на военната модернизация като корабостроенето, конвенционалните балистични ракети с наземно базиране, крилатите ракети, както и системите за ПВО. Това се посочва в доклад на Пентагона, в който се прогнозира, че към средата на века Пекин вероятно ще се опита да развие армия, която дори ще превъзхожда тази на САЩ или на всяка друга велика сила, която Китай възприеме за заплаха.
Военните стратезите на САЩ изразиха също някои съмнения дали Китай ще запази ангажимента си да не бъде първият, използващ ядрени оръжия в бъдеще. Те отбелязват, че "някои военни" в Китай публично предлагат да се разгледат варианти, при които Пекин все пак ще си позволи първи да използва ядрено оръжие, например в ситуация, в която "атака с използване на неядрени оръжия заплашва съществуването на ядрените сили на Китай, както и на самия режим". В същото време Пентагона признава, че към момента няма доказателства, че ръководството на страната е решило да промени курса си.
На свой ред зам.-помощникът на шефа на Пентагона за Китай Чад Сбраджия заяви на брифинг, че Вашингтон е готов да води преговори по въпросите на контрола на оръжията първо с Москва, а след това с Пекин. "САЩ са готови да постигнат напредък с Русия, докато чакаме Китай да признае собствения си интерес и да се държи като велика сила и отговорна ядрена държава и да води преговори добросъвестно", каза той.
Американският президент Доналд Тръмп, отговаряйки на въпрос на ТАСС през ноември 2019 г., увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и вероятно няколко други държави. На 8 юли Фу Конг, директор на отдела за контрол на въоръженията във външното министерство, отбеляза, че Китай е готов да се включи в преговорите, ако САЩ намалят своите арсенали до нивото, с което разполага Пекин.
Китай вероятно разглежда Мианмар, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, ОАЕ, Кения, Сейшелските острови, Танзания, Ангола и Таджикистан като места за разполагане на военно-логистични съоръжения, се казва още в  американския доклад. По-рано Чад Сбраджия изрази загриженост, че търговските и инвестиционни проекти на Китай в рамките на икономическата инициатива "Един пояс-един път" могат да доведат до създаването на китайски военни бази в различни региони по света.
Източник: https://duma.bg/

 

Кой вербува ген. Заимов и Боевой за съветската разведка

02.09.2020, 22:26

Азорски и Боевой - това са конспиративните имена на ген. Владимир Заимов и д-р Александър Пеев, които заемат почетно място в историята на световното разузнаване.

Помислете си само - на ген. Заимов е присъдено най-високото съветско отличие Герой на Съветския съюз, същото, което получава и разузнавач № 1 на Втората световна война Рихард Зорге. А Боевой е отличен с най-високия съветски орден "Ленин".
Много се знае за тях и дейността им, но не е толкова известно, че и двамата, и не само те, са вербувани за съветското разузнаване  от младия български писател Кръстьо Белев (1908-1978) (на снимката).

Той е Август. А едва е навършил 30 години. Написал е за краткия си живот дотогава няколко книги, които се посрещат много добре от литературната критика - сега, разбира се, и те са "забравени".
Много са знаците на преклонение и почит към делото на Заимов в Съветския съюз. Достатъчно е да си спомните частичка от неговите шифрограми до центъра в Москва, за да се разбере защо.Сред тях е и информацията, която той предава на съветското висше ръководство, че на 22 юни 1941 г. Германия ще нападне СССР......Прочети още

 

Да си бил войник, у нас не е престижно?! Защо ли?

02.09.2020, 15:30

Около историите с Конституцията пак се сетихме за наборната военна служба. Ще я връщаме или не? Ако стане, няма да е за друго, а заради неистовото желание да се съберат нужният брой подписи от депутатите. В политиката компромисите не винаги са принципни. Дори започна разследването кой е служил и кой не е от тези, които имат власт да определят бъдещето ни. Да, но това не е толкова лесно.
Отворете сайтовете на Министерския съвет, министерствата, различни агенции, общини и други институции. Там всеки може да се запознае с най-важното от живота на министър, член на политически кабинет, шеф на някаква държавна структура, кмет на голяма или малка община и т.н. Например, какво е завършил, колко дипломи има, къде е избиран или назначаван, в кои партии членува, колко и какви награди има и какво ли не още. Но не и, че е отбил воинския си дълг.
На голяма част от мъжете, обаче, преминали възрастта за влизане в казармата далеч преди отмяната й през 2008 г.,  им липсват една или две години в автобиографиите. Защото е престижно да напишеш, например, че си завършил няколкомесечен курс за обучение зад граница, но не е, че си служил в Българската армия и си изпълнявал конституционния си дълг. В същото време същите тези хора се чудят защо падна престижът на военната служба. Разпалено говорят дори за възстановяване на задължителната наборна военна служба. Само че не се гордеят с това колко, къде и кога са служили. Просто го крият. Дори някои, като че ли се срамуват, че са били в армията преди 1989 г., макар че и тогава тя е била българска. Има, разбира се, и такива, които  не се срамуват от военната си служба. Владимир Гърбелов, заместник областен управител на област Смолян, например не крие, че от 1972 г. – 1974 г. е отбил наборната си военна служба.
Така че – попълнете си СV-тата и тогава решавайте големите въпроси на България!  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ген. Златан Стойков: Подкрепям протестиращите, призовавам да се чуят исканията на хората

02.09.2020, 13:07

Членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) участваха и в днешните протести. За „Отбрана“ председателят на военно-патриотичната организация ген. Златан Стойков, който също беше на площада, каза, че, като част от запасното войнство, Съюзът е на страната на протестиращите и стои зад техните искания за оставки.
Потвърждаваме и нашата подкрепа за президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, подчерта ген. Стойков. Преди месец и половина той излезе със специално изявление, в което подчерта, че като български офицер и председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва не приема неоснователните, несъстоятелни и обидни квалификации срещу президента и Върховен главнокомандващ на ВС ген. Румен Радев. В този смисъл не приемаме и призивите за оставка на държавния глава, отбеляза ген. Стойков. В същото време той призова за мирен протест и избягване на ескалация от двете страни, която би могла да доведе до сериозни инциденти и за вслушване в исканията на хората.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещи гасят пожари край Карлово и Свиленград

02.09.2020, 12:47

Двадесет военнослужещи от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада продължават днес отстраняването на последствията от разразилия се пожар в местността „Триъгълника” над водопада „Сучурум” в град Карлово, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите действат под ръководството на майор Лъчезар Русеков – заместник-командир на трети механизиран батальон.
Двадесет военнослужещи и специализирана техника от състава на Сухопътните войски оказват помощ днес в овладяването на пожара, който бушува в района на с. Равна гора, община Свиленград. Формированието с командир майор Атанас Бакалов от 31-ви механизиран батальон – Хасково в 5.15 ч. тази сутрин се отправи към с. Равна гора и вече е на терен, за да действа съвместно с пожарникарите за овладяването на огъня.
Вертолет от авиобаза Крумово има готовност да излети, за да се включи в 9.30 ч. в гасенето на пожара от въздуха.
Източник: http://otbrana.com/

 

Пентагонът ще изпитва хиперзвукова крилата ракета

02.09.2020, 12:08

Управлението за перспективни изследователски проекти на американското Министерство на отбраната (DARPA) съобщи за успешно приключил етап на изпитване на два прототипа хиперзвукови крилати ракети, предаде БГНЕС.
Прототипите на крилатите ракети Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) са били закрепени за фюзелажа на самолет-носител. Създателите им са готови да пристъпят към първите изпитания в условията на свободен полет до края на тази година.
В рамките на програма HAWC влиза създаването на хиперзвукова ракета с въздушно базиране.

 

На този ден преди 75 години капитулира Япония

02.09.2020, 08:22

Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина.
На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.

 

На този ден през 1964 година

02.09.2020, 08:17

Още ракетни войски

 

 

Първият полет на B-21 се отлага леко

01.09.2020, 23:22

Първият полет на новия американски стратегически бомбардировач Northrop Grumman B-21 Rider се отлага леко и вече се планира за началото на 2022 г. Това съобщава Janes.
Пентагонът очакваше, че първият полет на B-21 ще стане факт в края на 2021 г., но планът вече е изместен за началото на 2022 г. Причините за това са неясни.
В същото време, генерал-майор Марк Уедерингтън, командир на Осма въздушна армия към ВВС на САЩ, е заявил, цитиран от Janes, че въпреки това леко забавяне има надежда, че първоначалното ниво на бойна готовност за типа ще бъде обявено предсрочно. Пентагонът не дава конкретни срокове за това, освен че това ще се случи в средата на десетилетието.
Осма въздушна армия разполага с целия арсенал от стратегически бомбардировачи на САЩ – общо 157 машини, разпределени по следния начин – 61 броя B-1B, 20 броя B-2A и 76 броя B-52H. Очаквайки новия B-21, вече има планове за леко съкращаване на наличните B-1B. В проектобюджета за 2021 г. е залегнало пенсионирането на 17 броя от този тип.
ВВС на САЩ ще пенсионират всички B-1 и B-2 с влизането на въоръжение на B-21, a B-52 ще преминат през сериозна модернизация, включително нови двигатели, ново комуникационно оборудване, нови системи за самозащита и други. Планира се ветераните да служат още поне 20 – 30 години.
Много малко е известно за B-21. Знае се, че бомбардировачът ще е двудвигателен и изпълнен по схемата „летящо крило” и ще бъде по-малък от B-2. В последните години бяха разпространени и няколко неясни визуализации.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гърция потвърди, че преговаря за Rafale

01.09.2020, 20:55

Гърция действително разговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Rafale, но все още няма финално решение. Това е потвърдило гръцкото правителство пред Reuters.
Според гръцкото правителство, разговори за покупка на ново въоръжение се водят не само с Франция, но и с други страни.
Признанието идва, след като вчера, 31 август 2020 г., финансовият министър на страната Христос Стайкурас заяви, че страната му планира да вложи част от финансовия си резерв в покупката на въоръжение, което да има възпираща функция.
Водещият гръцки вестник Kathimerini излезе със сходна новина, като цитира източници от френското правителство, които са потвърдили за сериозни разговори за покупка на изтребители Rafale в рамките на междуправителствена сделка.
И Reuters, и Kathimerini, обаче пишат, че няма твърдо решение за покупка на Rafale.
През уикенда множество гръцки медии излязоха с новината, че има споразумение за доставката на 18 броя Rafale. Част от изтребителите ще бъдат употребявани и ще дойдат от наличните във френските ВВС.
Всичко това става на фона на изострения конфликт с Турция. В него, Франция заема прогръцка позиция.
Ако Гърция купи Rafale, страната ще се превърне в четвъртия експортен клиент на типа, след Египет, Катар и Индия. - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

Предстоят организационни промени във Въоръжените сили

01.09.2020, 16:02

Спрямо финансово планираните способности за периода 2021-2032 г. е изведена потребност от минимално нарастване на личния състав. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по повод провеждащият се Стратегически преглед на отбраната в лекцията си при тържественото откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски.
Организационната структура на Въоръжените сили ще включва Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, посочи адмирал Ефтимов. Два периода се предвиждат за развитие на войските и силите. През 2021-2026 г. ще се формират и реорганизират структури на оперативно и част от тактическото ниво, а през 2027-2032 г. – оптимизиране и реорганизиране на структурите на тактическо ниво.
Структурните промени в Съвместното командване на силите са насочени към освобождаването му от функции и дейности в областта на логистичното осигуряване и фокусирането на задачите към планирането и провеждането на операции.  Ще бъде формирано Командване за логистична поддръжка на базата на бригада „Логистика“ и структурите за контрол на придвижването от състава на СКС.
На основата на Стационарната КИС и подчинените й военни формирования ще се формира Командване „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“.  
Основните изменения в структурата на Сухопътни войски са свързани с реорганизиране структурите на тактическо ниво, които са насочени към своевременно нарастване и развръщане на силите при изпълнение на задачите по защита на териториалната цялост и суверенитета на България.
Промените във ВВС са насочени предимно към своевременно усвояване на новия боен самолет F-16 с основно летище за базиране Граф Игнатиево и резервно Безмер.
Ще бъде реорганизирано командването на ВМС, флотилията Бойни и спомагателни кораби и формированията на тактическо ниво. Двата пункта за базиране във Варна и Бургас ще бъдат трансформирани във Военноморски бази, но без да бъдат с ранг на съединение, на пряко подчинение на командира на ВМС. Ще има реорганизиране и на осигуряващите формирования.
Основните изменения в организационната структура на СКСО са свързани с достигане на необходимите оперативни способности и формиране на нова група „Специални операции“.
„Прегледът на отбраната се намира в своята решаваща фаза, в която предстои да се финализират дейностите и да се оформят резултатите. Военното ръководство ясно дефинира крайното състояние на военния инструмент на държавата за разрешаване на кризи от всякакъв характер, а именно – подготвени, мобилни, съвместими, с висока степен на готовност въоръжени сили (ВС), съответстващи на нивото на амбиция за тяхното използване“, посочи адмиралът.  Той подчерта, че са отчетени средата на сигурност и тенденциите за нейното развитие, приоритетите на отбранителната политика, ролята, мисиите и задачите на ВС, нивото на политическа амбиция, стратегическите допускания и ограничения по Прегледа, поетите политически ангажименти за постепенно увеличаване на разходите за отбрана, както и нормативната уредба.
На основата на оценката на съществуващите способности спрямо изискванията, заложени в Кодовете и описанията на способностите на НАТО са били определени 188 минимално необходими военни способности – за изграждане, поддържане и развитие, гарантиращи успешното провеждане на операция по посочения сценарий. Но ограничената финансова рамка, дори и при достигане на 2% от БВП, е наложила допълнително приоритизиране за балансирано развитие на ВС и до 2032 г. са определени 38 броя способности за изграждане, включващи се в бюджетната прогноза.
Трансформацията на Въоръжените сили е в четири направления: система за командване и управление; функционална структура, организационна структура, численост за мирно и военно време. В национален формат става дума за релевантна функционална структура на въоръжените сили, осигуряваща провеждането на операции по гарантиране на суверенитета, защита на териториалната цялост и поддръжката като страна-домакин. В този смисъл Въоръжените сили следва да се разпределят в Сили за сдържане, които се използват в мирно време като поддържат висока степен на готовност за реагиране при заплаха срещу страната или съюзник, и Сили за отбрана - които нарастват способностите за военно време при провеждане на операция за защита на територията на страната, включително при колективна отбрана на Алианса.
Според адмирал Ефтимов моментната организационна структура във войските и силите позволява изпълнението на задачите и поддържането на способностите от ВС, но е необходимо в бъдеще да бъде оптимизирана. Спрямо финансово планираните способности за периода 2021-2032 г. е изведена потребност от минимално нарастване на личния състав.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес празнуват тунджанци

01.09.2020, 09:15

Втора Тунджанска механизирана бригада е създадена като Втора лека пехотна бригада с щаб в Стара Загора с министерска заповед ОХ № 00515 от 7 юли 1998 г., въведена в изпълнение на 1 септември 1998 г. От 2012 г. става механизирана бригада и е една от основните единици на Сухопътните войски на Българската армия. Наследник е на втора мотострелкова дивизия, която е създадена през 1962 г., но се счита и за наследник на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г., взела славно участие във всички Балкански войни и в Първата световна война, която през годините носи различни имена: Осма пехотна тунджанска дивизия (1904 – 1921); Осми пехотен беломорски полк (1921 – 1928); Осми пехотен тунджански полк (1928 – 1938); Осма пехотна тунджанска дивизия (1938 – 1945).
Първи командир, от 1998 до 2000 г., е генерал-майор Димитър Димитров. Днес бригадата се командва от бригаден генерал Стоян Шопов.

 

Разузнавателен самолет се е разбил в САЩ, няма жертви

01.09.2020, 07:58

Самолет E-2C Hawkeye на американския военноморски флот (ескадрила VAW-120) е катастрофирал вчера в 15:50 местно време в американския щат Вирджиния, като и четиримата членове на екипажа са напуснали машината успешно, съобщават от военното ведомство на страната.
Самолетът се е разбил по време на тренировъчен полет близо до остров Уолъпс, североизточно от военноморската база в Норфолк. Двамата пилоти и двама други членове на екипажа са скочили с парашути и са се приземили без наранявания. Няма данни за щети или пострадали на земята. Причината за катастрофата се разследва. - (видео)
Това е първият загубен E-2 от повече от 10 години насам. Последният инцидент с типа бе през март 2010 г., когато летящ радар от този тип се разби в Арабско море. Екипажът тогава също успя да скочи с парашути, но един от членовете му не бе открит от последвалата спасителна операция.

 

Руски изтребители са нарушили датското въздушно пространство

01.09.2020, 07:35

Руски изтребители Су-27 са нарушили датското въздушно пространство, докато са съпровождали стратегически бомбардировач B-52 над Балтийско море. Това съобщиха от НАТО днес, 31 август 2020 г.
Според НАТО, инцидентът е станал в следобеда на 28 август по време на мисията „Allied Sky”, в рамките на която шест американски стратегически бомбардировача B-52H прелетяха над всички страни-членки на НАТО. Двойка изтребители Су-27 е излетяла от Калининградска област и най-вероятно принадлежат към 689-ти гвардейски авиополк към ВМФ на Русия. Изтребителите са прехванали бомбардировача и са започнали да го съпровождат.
Точно по време на това съпровождане те са навлезли във датското въздушно пространство над остров Борнхолм, който се намира в Балтийско море, между Швеция и Дания, на около 150 km югоизточно от Копенхаген. Според НАТО това е „сериозно нарушение” на въздушното пространство на страната.
Дежурни датски изтребители F-16 MLU са били вдигнати по тревога в отговор на нарушението, но руските изтребители са се изтеглили от района, преди датските самолети да пристигнат. Все пак датските изтребители са останали около острова за да го охраняват.
Според НАТО, инцидентът от 28 август е първото подобно нарушение от няколко години насам и отбелязвало нарастващото провокативно поведение на Русия. От Алианса публикуваха само далечна фотография на единичен въоръжен Су-27.
Съобщението на НАТО идва само ден, след като от Пентагона се оплакаха, че над Черно море техен B-52H е бил прехванат агресивно от друга двойка руски Су-27. - (видео)

Както обаче над Черно море, така и над Балтийско море, реалната картина на въздушната и разузнавателната активност на НАТО е значително по-сложна от просто прелитане на B-52. По време на мисията „Allied Sky” в района е имало няколко разузнавателни платформи на НАТО, включително и самолет на шведските ВВС. Разбира се, това не е оправдание за нарушеното въздушно пространство, независимо дали е умишлено или не.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сълзите на Беслан не са изсъхнали

01.09.2020, 07:29

Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 16 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.
Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.
По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.
Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още

 

Разби се хеликоптер на американските специални сили, има загинали

01.09.2020, 07:25

На 28 август многофункционален хеликоптер Sikorsky MH-60 Black Hawk, принадлежащ към 160-то авиокрило на Командването за специални операции (SOAR) на въоръжените сили на САЩ, се разби на полигон на остров Сан Клементе, Калифорния. Според наличната информация на борда е имало пет човека - двама от тях (сержантите Vincent P. Marketta (33 г) и Tyler M. Shelton (22 г)) са загинали, а тримата други са ранени. Състоянието им е неизвестно.
Катастрофата се е случила по време на учение на специалните сили на остров Сан Клементе, на тренировъчния полигон, където се намира центърът за обучение на операторите на Navy SEAL. За 160-то авиокрило това е първата със смъртен изход загуба на хеликоптер от 19 август 2018 г., когато MH-60M катастрофира в Ирак.
През последните дни това е поредният инцидент с военен самолет в САЩ. На 24 август бе извършено аварийно кацане на изтребител Northrop F 5E Tiger II, принадлежащ на гражданската компания Tactical Air Support Inc. на летище Рено. Самолетът кацнал с неспуснато шаси, а FAA (Federal Aviation Administration) на САЩ разследва инцидента.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Снайперската пушка B&T SPR 300, Швейцария

01.09.2020, 07:20

Снайперската пушка SPR 300 (Special Purpose Rifle, 300 е обозначението на калибърa в английската система от мерки) e разработена и произведена от швейцарската оръжейна компания Brugger & Thomet AG.
B&T SPR 300 е компактно, безшумно бойно снайперско оръжие, предназначено за контраснайперска борба, елиминиране на терористи, опасни престъпници, които са взели заложници, деактивиране на детектори за движение, алармени системи, осветление, а също така успешно решава и на други задачи на малък обхват до 150 m.
Пушката B&T SPR 300 се използва там, където се изискват скритост и много висока точност в комбинация с безшумен изстрел, чиято сила не надвишава тази на изстрел от въздушна пушка. Изпълнява се в калибър 7,62 mm с патроните .300 AAC Blackout и .300 Whisper, които в този случай са взаимозаменяеми.
Пушката B&T SPR 300 работи на принципа на надлъжно плъзгащ се въртящ се затвор с кратък гладък ход, заключващ отвора на патронника на 3 бойни упора. Приемникът е изработен от дуралуминий с твърдо покритие с анодизиране. Бързоразглобяема с полимерна регулируема пружина двунога е монтирана на специална тръбоподобна поставка в предната част, която, ако е необходимо, се сгъва напред по цевта. Върху резбата на цевта е завинтен шумозаглушителят. Ресурса на заглушителя е за най-малко 10 000 изстрела. Всеки модерен телескопичен мерник може да бъде монтиран върху направляващата шина на Picatinny с дължина от 410 mm. Тази дължина на водещата шина позволява допълнително инсталиране на нощни прибори, ако е необходимо. Стандартният мерник на пушката е дневен оптичен мерник Meopta 1,5-6x42. Няма открити мерници. От двете страни на ложата в предния й край са фиксирани тактически блокове, съдържащи две 95-mm направляващи, върху които могат да се монтират допълнителни аксесоари, например лазерен целеуказател, фенерче и т.н. Пълнителят за 10 патрона е изработен от устойчива полупрозрачна пластмаса. Има гилзосъбирач, лесно закрепващ се към специален адаптер пред прозореца за извличане на изразходваните гилзи. Трипозиционният плъзгач на предпазителя е разположен от дясната страна на оръжието над спусъка. Положението на предпазителя е ясно видимо благодарение на ярките визуални обозначения в червено и бяло, както и по индикатора за положението му. Спускането е едностепенно, по подразбиране е настроено на сила от 1,4 kg, която е оптимална за постигане на максимална точност. Спусковата скоба е широка, подходяща за стрелба с ръкавици. Пистолетната ръкохватка тип САА е с променливи модули, които стрелецът избира сам, като взема предвид индивидуалните анатомични характеристики на дланта си за максимален комфорт и ергономичност. По желание тя може да бъде заменена, с която и да е пистолетна ръкохватка от пушката AR-15. Сгъвайки се на шарнир вдясно отстрани, прикладът се регулира по дължина, по височина на гребена под бузата на стрелеца и по положение на амортизиращия задтилък. Ако е необходимо транспортиране, оръжието се разглобява на основните компоненти и се побира в компактен мек калъф за оръжие, удобен за носене.
Пушката B&T SPR 300 е достъпна само за представители на полицията/органите на реда, както и за военните. B&T SPR 300 е на въоръжение в специалните полицейски звена на Швейцария, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и други европейски страни, както и Канада.
Характеристиките й са: калибър 7,62 mm; боеприпаси .300BLK; .300 Whisper (шепот); дължина (приклад разгънат/ прибран) 1032/761 mm; дължина на цевта 250 mm; тегло (без двунога и мерник) 3,97 kg; капацитетът на пълнителя е 10 или 20; ефективното разстояние на стрелбата е 150 m. - Още снайпери

 

Колко струва едно напълно обучено военно куче?

01.09.2020, 07:15

Войната е ад. Всеки, който се докосне до нея, може да почувства това. Включително животните. В продължение на десетилетие САЩ не са спирали да разчитат на специално обучени военни кучета. Те съпътстват въоръжените сили по време на всички мисии, като тези в Ирак и Афганистан. Сега обаче Пентагонът предприема стъпки за връщане на голяма част от кучетата в САЩ. В момента в армията на САЩ има около 1600 военни кучета. Те се подвизават на два фронта – директно на бойното поле и в подкрепа на завърнали се ветерани. В Афганистан има около 1 куче на всеки трима американски военни. Тези кучета са особено ценен ресурс. Във времена, в които тероризмът започва да се превръща в ежедневие, търсенето на обучени кучета, които могат да откриват бомби в населени места, нараства главоломно.
Едно добре обучено военно куче струва около 25 хил. долара на свободния пазар, пише Bloomberg. Освен от военните, кучетата се ползват и от частни охранителни фирми. Поради наличието на четириноги войници министерството на отбраната на САЩ се е снабдило с манекени, наподобяващи кучета, за да обучава своите военни медици да оказват първа помощ на паднали в бой кучета.
Засиленото търсене на обучени кучета се оказва доходоносен бизнес за компании като TraumaFX, които произвеждат моделите на кучета, използвани за обучение. Компанията, която наема холивудски филмови дизайнери, вече разполага с шест вид кучешки кукли. Моделът K9 Hero на компанията струва около 20 хил. долара. Манекенът имитира всичко до най-малки подробности – от дишане до мимики. Изкуствените кучета дори кървят реалистично, ако се налага за целите на обучението. Голямото търсене на тренирани кучета може да е провокирано и от недостига на подобен ресурс.
По данни на Air Force армията на САЩ използва понастоящем 38% по-малко кучета спрямо войната в Афганистан. Въпреки, че САЩ разчитат на военни кучета, страната не е сред лидерите по създаване на четириноги специалисти. Повечето военни кучета в САЩ са внос от Централна и Източна Европа, където обучаването на кучета има сериозна традиция. Армията на САЩ прави 4 курса годишно до Европа, за да набавя нови попълнения в редиците си. Това провокира притеснения, че страната става зависима от чуждестранно ноу-хау. Веднъж, когато Пентагонът плати около 25 хил. долара за обещаващо куче, отделя допълнителни 42 хил. долара за обучение, свързано с откриване на експлозиви и наркотици, което се провежда в Lackland Air Force Base в Сан Антонио, Тексас. Някои кучета се подлагат на втори рунд тренировки, свързани с граничен патрул, обезвреждане на враг или директно нападение. За допълнителното обучение на едно такова мултифункционално куче са необходими около 120 дни.
Когато целият тренировъчен процес приключи и се тегли чертата, излиза, че едно обучено куче струва колкото малка ракета. Командирите в американската армия знаят колко скъпо е едно такова куче, но не само поради разходите му за обучение, а и поради приноса му за морала на военнослужещите.
„Военните третират кучетата си като злато”, казва Боб Брайън, съосновател на НПО, което търси домове на пенсионирани кучета. По думите му, едно тренирано куче се очаква да бъде на разположение за период от 8-9 години. Това обаче не се случва често. 60% от разпределените по домове пенсионирани кучета са извън играта не поради старост, а поради контузии и наранявания. Оказва се, че военните кучета често страдат от разкъсани сухожилия, проява на спонтанна агресия и поради някаква причина – високи разпространение на ракови заболявания. Брайънт разкрива и друга тъмна тайна. Когато военно куче умре в битка, често водачът му също загива с него. - Още служебни кучета
Източник: Profit.bg.

 

На този ден през 1939 г. започва Втората световна война

01.09.2020, 07:10

С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

 

На днешната дата преди 132 години е роден бележития летец Симеон Петров

01.09.2020, 07:05

На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Преди 37 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747

01.09.2020, 07:00

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж. Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.
Предистория
Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг“ над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.
На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.
В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я „опипват” стратегическите скоростни самолети SR-71.
Начало на инцидента
„Боингът” изобщо започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км. северно. Това трудно е могло да остане незабелязано от екипажа и съветските радиолокационни постове са обърнали внимание на тази нередност.
По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с ”Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат.
След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.
На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат 6 изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват.
Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата.
За 4 часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км. от курса, като се насочва към остров Сахалин.
Срещу ”Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 съответно в 3:42 и 3:54 ч. местно време.
В 4:16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.
Тежкият жребий да свали ”Боинга” се пада на земестник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 сек. с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.
Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние (все още е нощ!), но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.
След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.
В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч (приборна), която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. (По-късно е установено, че ”Боингът” същност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.)
В 4:26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад ”Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото.
Самолетът планира 7-8 мин. от височина 9000 метра и пада в океана.
Последици
След като става известно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират.
След два месеца търсене съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите самописци (”черните кутии”), обаче те стават публично достъпни чак при второто разследване на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) през 1993 г.
Още на 2 септември 1983 г. Федералното управление за гражданска авиация на САЩ закрива пряката авиолиния R-20 от Анкоридж за Сеул, обаче под натиска на авиокомпаниите, губещи един от най-кратките маршрути между Аляска и Източна Азия, я открива на 2 октомври.
През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.
ИКАО провежда първото си разследване веднага след произшествието. Второто стартира след като президентът Борис Елцин в началото на 1993 г. предава копия от всички записи на ”черните кутии” и копия на всички разговори между командните пунктове в Далечният Изток през нощта срещу 1 септември.
Бордовите самописци показват, че ”Боингът” през цялото време е летял с постоянен магнитен курс 245°, вероятно с включен автопилот. До попадането на ракетата в самолета пилотите са били спокойни и са водели делнични разговори. Нищо не свидетелства, че те са знаели за отклонението на самолета или са видели прехващача Су-15.
Втората комисия идва до извода, че най-вероятната причина за отклонението по маршрута е неправилното настройване на автопилота на ”Боинга” и след това екипажът не е изпълнявал съответните проверки за уточняване на текущите координати. От това следва, че нарушаването на въздушното пространство не е умишлено. Този извод обаче предполага недостатъчна компетентност или небрежност на южнокорейския екипаж.
На 7 ноември 1988 г. окръжният съд на окръг Колумбия в САЩ отказва да ограничи горния таван на компенсациите, искани от роднините на американските пътници от авиокомпанията Korean Air. Съдът счита, че съответната конвенция не може да бъде приложена, тъй като в действията на пилотите са налице признаци за съзнателно пренебрегване на задълженията им (willful misconduct). Съдът указва, че след инцидента с южнокорейския ”Боинг” през 1978 г. пилотите на компанията трябвало да се запознаят с методите на действие на съветските прехващачи.
Алтернативни версии
Алтернативна версия може да бъде прочетена на линка https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Lines_Flight_007_alternative_theories.
На линка https://www.airforce.ru/history/kal007/ може да бъде намерена в превод на руски книгата „Сахалинский инцидент. Истинная миссия рейса KAL 007” от Мишел Брюн.
Брюн твърди, че на 1 септември 1983 г. въздушното пространство на СССР са нарушили и са свалени от съветската ПВО минимум девет самолета. Там се твърди, че южнокорейският Боинг-747 от рейс KAL 007 всъщност е свален много по-южно от точката, призната в официалната версия (примерно с около 400 мили или 640 км.), тоест над територията на Япония и то не от съветските ВВС.
Като обосновка се сочи фактът, че при издирвателните работи около остров Монерон не е намерен нито един труп на пътник, вдигнат е обаче стабилизатор на свръхзвуков самолет.
Авторът твърди, че отломките не могат да бъдат отнесени на юг, тъй като в тази местност има постоянно течение от юг на север. Едновременно с това Брюн твърди, че многократно е намирал парчета от материал с клетчата структура (от която е изработена обшивката на ”Боинга”) в зоната на прибоя в рибарските села в околностите на Ниигата.
Също така се твърди, че ”сваленият Боинг” е влизал във връзка с Ниигата 50 мин. с`лед своята гибел от ракетите на Г. Осипович, след което той действително изчезнал. В района на Ниигата, според твърдения не Брюн, са намерени отломки от американска ракета.
/По материали в интернет/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}