Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември
 

 

Стартираха стратегическите командно-щабни учения „Център-2019“

15.09.2019, 21:46

В руската Оренбургска област на полигон Донгуз днес се проведе тържествена церемония по откриване на стратегическите КЩУ „Център-2019“. Участие взеха войсковите контингенти на държавите-участнички. - (видео)
Маневрите (от 16 до 21 септември) основно ще се проведат на територията на Централния военен окръг на ВС на РФ. В ученията, освен руските ВС, участие ще вземат военнослужещи от Китай, Индия, Пакистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, общо около 128 хиляди човека.

 

Да нахраним войника, бил той и професионален

15.09.2019, 21:14

И днec бългaрcкият вoйник, мaкaр и прoфecиoнaлeн, e „измoкрeн, глaдeн, умoрeн“. Тoвa e ocнoвният извoд зa cъcтoяниeтo ни нa aрмиятa ни.
Пoвeчe oт 3500 вoйници ca нeoбхoдими зa пoпълвaнe нa нeдoкoмплeктa в бългaрcкaтa aрмия. Тoвa рaзкри прeди мeceци гeнeрaл-мaйoр Михaил Пoпoв, кoмaндир нa Cухoпътни вoйcки, прeд журнaлиcти в Лoвeч пo врeмe нa нaциoнaлнaтa кoмуникaциoннo-инфoрмaциoннa кaмпaния "Бъди вoйник".
Виcшият вoeнeн рaзкри, чe нeдoкoмплeкт ce e фoрмирaл oт 2012 г. дo 2015 - 2016 г., пo рaзлични причини, някoи oт кoитo грeшни рeшeния........Прочети още

 

Кораб от военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно Море

15.09.2019, 18:53

Експедиционен кораб „Юма“ (USNS Yuma, T-EPF-8) от Военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно море вчера, 14 септември, около 17:30 часа, съобщи порталът Bosphorus Observer, който проследява преминаването на кораби през Босфора, предава РИА Новости.
Това е третото подобно посещение на кораба в Черно море за тази година.
„Юма“ е кораб от високоскоростните плавателни съдове клас „Spearhead“. Корабите от този тип са многоцелеви, предназначени за бързо прехвърляне на войски, товари и военна техника, включително танкове „M1 Ейбръмс“, амуниции, както и за провеждане на хуманитарни помощни операции. От палубата на кораба може да излети вертолет „CH-53E Super Stallion“. Въоръжението на кораба се състои от четири тежки картечници М2.
Днес от Националния център за управление на отбраната на Русия информираха, че дежурните сили и средствата на Черноморския флот осъществяват "непрекъснат контрол на американския гост".
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

15.09.2019, 17:00

Доставката на втората партида компоненти от руските противозенитни комплекси С-400 е завършена днес на военновъздушната база „Мюртед“ край Анкара, съобщиха от турското военно министерство, цитирани от БНР. Третата партида елементи на системата с далечен обсег на действие ще бъде доставена по море и ще включва 120 ракети от различен тип. - (видео)
Доставката на втората партида части започна на 27 август – денят, в който турският президент Реджеп Ердоган се отправи на изненадващо посещение в Русия, където с руския си колега Владимир Путин обсъждаха ситуацията в Сирия и възможностите Анкара да закупи руски бойни самолети.
Доставката завършва само ден преди предстоящата утре в турската столица среща на държавните глави на Иран, Русия и Турция, посветена на Сирия.
Турция закупува от Русия 4 батареи от комплексите. Всяка една от тях се състои от 1 мобилен команден и радарен център и 8 установки с 4 пускови тръби за ракети всяка.
До момента Турция е единствената друга страна, освен Китай, на която Москва се е съгласила да продаде комплексите С-400.
В Русия се провежда обучение на турски военен персонал за работа със системите и се очаква те да бъдат приведени в бойно дежурство през април догодина.
Източник: https://trud.bg/

 

За празника на военния паращутист ще има Съвместно командване на специални операции

15.09.2019, 09:13

До 15 октомври Съвместното командване за специални операции (СКСО) трябва да бъде сформирано. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в местността „Крънска кория“ край Казанлък, където участва във Втория национален събор на запасното войнство и наблюдава демонстрации на Силите за специални операции. Той се е разпоредил за това на последния Съвет по отбрана, като намерението е въпросът да бъде решен до Празника на военния парашутист – 18 октомври.
На 17 май т.г. Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Един от новите моменти бе създаването на Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Както командванията на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, то ще се ръководи от командир, подпомаган от щаб. СКСО ще бъде непосредствено подчинено на началника на отбраната. И още „Щабът на Съвместното командване на силите и щабовете на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, на Военноморските сили и на Съвместното командване на специалните операции са функционално интегрирани в единно оперативно ниво за управление”.
Предстоят промени в някои документи. Един от тях е Планът за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Ще трябва да се промени и Указът за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. Начело на СКСО трябва да бъде генерал-майор.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Противокорабната ракета “Оникс” ще получи нови характеристики

15.09.2019, 08:09

НПО “Машиностроене” (част от корпорация “Тактическо ракетно оръжие” КТРВ) планира да подобри свръхзвуковата противокорабна ракета “Оникс”.
“Да, предложихме да подобрим полетните показатели на ракетите “Оникс”, за да повишим ефективността на този противокорабен комплекс” съобщи НПО “Машиностроене”, отговаряйки на съответния въпрос. Представителят на компанията не уточни какви конкретни характеристики се обсъждат.
Днес ракетата има максимален обхват от 300 км, максимална скорост на полета до 2,5 пъти скоростта на звука на голяма височина. Масата на бойната глава достига 250 кг. Комплексът е поставян както на надводни кораби, така и на подводници.
Разработването на противокорабния комплекс П-800 с ракета “Оникс” започва през 1982 г., ракетата е пусната в експлоатация 20 години по-късно - през 2002 година.
В петък НПО “Машиностроене” празнува своята 75-годишнина. - Още за П-800
Източник: https://pogled.info/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов

15.09.2019, 08:28

Навършват се 156 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София (1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.

 

 

Русия изпрати изтребител Су 35 в Турция

14.09.2019, 23:01

Руски многоцелеви изтребител Су-35 пристигна на летище "Ататюрк" в Турция, за да участва в технологичния фестивал „Технофест 2019“, който ще се проведе в Истанбул от 17 до 22 септември, предава TACC, цитирана от Агенция Фокус. - (видео)
Пресслужбата на руската корпорация съобщила, че се очаква други руски самолети да пристигнат на „Технофест“, но не уточни за кои конкретни модели става въпрос.
По-рано източник в авиационната индустрия заяви пред ТАСС, че Русия планира да изпрати на фестивала "Технофест" многофункционалния изтребител Су-35, който заинтересува Анкара. Според него се очаква в изложението да участват и пътническият самолет за средни разстояния МС-21, самолети „Сухой Суперджет“ 100, и самолет-амфибия.
Според Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация по време на московското изложение МАКС-2019, руската и турската страна са обсъдили доставките на руски изтребители Су-35 и Су-57. По-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не изключва възможността за закупуване на руски изтребители Су-35 и Су-57 вместо американските самолети F-35.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Тежестта на военния бюджет започва да мачка американската икономика

14.09.2019, 22:32

За първи от 2012 г. насам дефицитът в САЩ надхвърля 1 трлн. долара. Има скрити разходи в американската икономика, свързани с обслужването и помощта към завръщащите се ветерани. Тежестта на военния бюджет започва да "мачка" американската икономика, заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и външните работи, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.
"От 18 години САЩ са в постоянни войни - тези с Ирак, Афганистан, Сирия, срещу ИДИЛ, Либия се оценяват на над 1,5 трлн. долара. До ден-днешен 240 000 американски военнослужещи са разпръснати в 172 държави по света. Всичко това са огромни разходи, които американският данъкоплатец плаща", казва Керемедчиев.
Външният дълг на САЩ расте главоломно, посочи Милен Керемедчиев.
"Само лихвите по обслужването на дълговете възлизат на 186 млрд. долара. Това означава, че тези разходи за въоръжение и извършване на операции извън територията на САЩ я въвличат в сериозна конкуренция с държави като Китай, които нямат такива разходи. Американският президент Доналд Тръмп генерално промени политиката на САЩ относно намаляването на разходите за операции извън САЩ. Налагането на санкции пък се оказа доста ефективно от политическа гледна точка", допълни той.
"В Иран усещам севернокорейския тип поведение - натиск върху съответните лидери и тяхното принуждаване да влязат в преговори. Рано или късно ще последва среща на високо ниво между американски и ирански власти", отбеляза Керемедчиев.
САЩ използват лостовете си на влияние подобно на Русия, изтъкна той, добавяйки, че чрез икономиката и търговията Тръмп налага световен ред по стандарта на САЩ, но реално той спазва своите предизборни обещания и печели дивиденти от това.
Източник: https://www.investor.bg/

 

НАТО с нова военна стратегия за пръв път от 1967 г.

14.09.2019, 21:47

НАТО в рамките на своята нова военна стратегия смята да разработи експериментален подход за противодействие на заплахите, изходящи едновременно от различни сфери.
Това трябва да позволи да се съхрани преимуществото пред потенциални противници, заяви в събота шефът на военния комитет Стюарт Пийч, цитиран от РИА Новости.
Обновената стратегия на НАТО тази пролет бе одобрена от военния комитет, основен военен орган на Алианса и предоставена "за адаптация към променящите се предизвикателства пред сигурността, както и идентифициране на начини за ефективно възпиране". Военната стратегия е секретен документ.
В събота ръководителят на военния комитет на НАТО, въздушен маршал Стюарт Пийч, разкри някои от разпоредбите на стратегията по време на своята реч на среща в Словения, където бе обсъдено възпирането и отбраната в евроатлантическия регион, както и концепцията за водене на война.
"Тази година за първи път от 1967 г. подписахме новата военна стратегия на НАТО. Това подкрепя трите основни задачи на Алианса - колективна отбрана, управление на кризи и съвместна сигурност", каза той. Записът на речта му бе пуснат от пресслужбата на Алианса.
"Концепцията за възпиране и отбрана, базирана на тази стратегия, ще помогне да се планират и определят посоките, да се засилят силите и да се проучи подходът ни към бъдещи заплахи на съюза в евроатлантическия регион", каза Пийч.
Според него разработените концепции също ще позволят "да се приоритизират възможностите, да се развият сили и експерименти за справяне с многоизмерни и различно базирани предизвикателства".
"Това ще позволи на НАТО да поддържа военното си превъзходство над противници, потенциални или реални, ще ни позволи да продължим да изпълняваме основните си задачи", добави той.
Военният комитет на НАТО е върховният военен орган на алианса, той отговаря за съветите на основния политически ръководен орган - Северноатлантическия съвет, както и Групата за ядрено планиране. - Още за НАТО

 

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

14.09.2019, 20:50

На 14 септември 2019 г. от 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от младите курсанти.
50 курсанти, от които 28 младежи и 22 девойки, прекрачиха прага на Морското училище за първи път на 9 август т.г.
Курсантите за ВМС ще се обучават в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в пет специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“, „Кибероперации“ и „Военен лекар“. В специализация „Военен лекар“ ще се обучават 19 курсанти. Младежите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин, Силистра, Русе, Сливен и други.
Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Клетвата бе ръководена от майор Ивайло Иванов.
След приемането на строя от командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов, курсантите се заклеха и поединично премиха под знамената.
Положилите военна клетва бяха поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. „Уверен съм, че сте горди с избора да постъпите на обучение в едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Висшето военноморско училище, освен че предоставя много сериозна професионална подготовка на своите възпитаници, винаги е било и една голяма школа по родолюбие и мъжество, по разбиране за дълг, чест и дисциплина, за физическа и психическа закалка“, каза началникът на Училището.
От името на първокурсниците слово произнесе курсант Рафаел Кънев. Приветствено слово от името на родителите поднесе г-жа Мирослава Пеева.
Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. - (видео)
Източник: http://www.naval-acad.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили оказаха помощ в гасенето на пожари в Котелско и в Рила

14.09.2019, 20:44

Двадесет и шест военнослужещи от 42-ри механизиран батальон в Ямбол от 6.30 ч. днес, 14 септември, се включиха отново в гасенето на пожара, възникнал в местността „Сухи дол“ в землището на Котел.
В 15.24 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово излетя, за да окаже помощ в гасенето на друг пожар, възникнал в местността „Сухото езеро“ в Национален парк Рила.

Огънят е обхванал трудно достъпен терен на височина 1 800 – 2 000 метра и това налага използването на вертолета. Екипажът до 18.00 ч. извършва полети за гасенето на пожара от въздуха.

 

Връщат казармата от 2021 година?

14.09.2019, 20:27

„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той разкри плановете на министерството на отбраната по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се провежда в Крънската кория край Казанлък.
Според Каракачанов възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.
Според министъра на отбраната е крайно време младите хора да бъдат възпитавани в дух на умения, а не на джендъри. Министърът допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседски са върнали наборната служба, а в някои тя никога не е била отменяна.
Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна. „Дори сега да я въведем, сме закъснели", прогнозира пред „Нова телевизия“ военният министър.
Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.
Според Каракачанов, мотивите, с които тогава е било взето това решение, а именно, че „професионалната армия ще е малка, но добре обучена, добре платена и добре въоръжена“, са неверни.
"Единственото, което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка", допълни министърът на отбраната.
Източник: https://fakti.bg/

 

Японски търг за нов бронетранспортьор

14.09.2019, 19:54

Министерството на отбраната на Япония на 10 септември 2019 г. обяви, че е избрало бронираните машини, разработени от финландската група Patria и американската корпорация General Dynamics за тестване като кандидати за нов колесен бронетранспортьор с колесна формула 8x8 по програмата Next Armored Wheeled Vehicle за сухопътните войски на японските сили за самоотбрана.
Patria ще предостави своя бронетранспортьор AMVXP, а General Dynamics - бронетранспортера LAV 6.0, произведен от канадското подразделение General Dynamics Land Systems - Canada (и двете компании потвърдиха това в своите съобщения за пресата).
Министерството на отбраната на Япония ще закупи по два образеца от всеки избран тип за широка годишна програма за изпитания в Япония и въз основа на резултатите от тестовете ще бъде направен окончателният избор на машината. Третият кандидат е японската корпорация Mitsubishi Heavy Industries, която е разработила проект на бронетранспортьора MAV (Mitsubishi Armored Vehicle), базиран на шасито на 26-t оръдейна колесна (8x8) бронемашина тип 16 MCV (Maneuver Combat Vehicle), нейно производство. Прототип-демонстраторът на БТР MAV бе представен за първи път от Mitsubishi през 2014 г. и оттогава са построени и тествани няколко образеца.
Бронетранспортьорът AMVXP е разработка на финландската Patria семейство от бронетранспортьори AMV, като AMVXP се различава от „базовите“ бронетранспортьори AMV с по-високо ниво на защита, включително защита от мини. Максималното бойно тегло на платформата е до 32 t, а теглото на полезния товар може да достигне 15 t. AMVXP беше представен за първи път от Patria през 2013 г., но досега няма известни серийни поръчки за AMVXP, въпреки че Словакия планираше да бъде първият клиент.
Произведеният от General Dynamics Land Systems - Canada БТР LAV 6.0 е по-нататъшно развитие на семейството LAV III (MOWAG Piranha III) и всъщност е аналог на Stryker DVH на армията на САЩ с усилена противоминна защита (двойно дъно на корпуса). В момента бронетранспортьорът LAV III се модернизира до вариант LAV 6.0 за канадската армия, която е поръчала 340 броя в специални версии.
Програмата Next Armored Wheelled Vehicle е предназначена да замени бронетранспортьорите от тип 96 с формула 8x8, произведени от Komatsu Corporation в сухопътните сили на Япония (389 превозни средства са произведени от 1996 до 2018 г.). В бюджета на Япония за отбрана за фискалната 2019 г. по тази програма бяха отпуснати 2,1 милиарда йени, включително закупуване и тестване на нови модели БТР. Производството на новия тип бронетранспортьор ще се извършва в Япония. В същото време по този начин самата Komatsu Corporation остана извън конкурса за нов БТР, въпреки че от януари 2017 г. японското Министерство на отбраната тества прототипите-демонстратори, проектирани и изградени от тази корпорация.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Украинските силови органи получиха около 300 БЛА, произведени от "Атлон Авиа"

14.09.2019, 14:34

През последните четири години частният производител НПП „Атлон Авиа“, Киев е снабдил украинските силови органи с около триста безпилотни апарати. „Атлон Авиа“ също участва в търг в Пакистан, а с Индонезия текат преговори.
От "Атлон Авиа" отбелязаха, че основният клиент на техните продукти са артилерийските и ракетните части на въоръжените сили на Украйна. От няколко години те използват тези апарати в конфликта в източната част на страната (има се предвид БЛА А1-СМ "Фурия", които са представители на леките дронове за разузнаване и коригиране на артилерийския огън с обхват до 30 km).
„За артилерията сме сключили няколко договора. Тази година изпълняваме следващия държавен договор и като цяло е подписано допълнително споразумение за доставка на комплекси през следващата година“, заявиха от компанията. Сключени са общо 15 държавни договора, както с Въоръжените сили на Украйна, така и с Института на СБУ. „Изчислихме, че тази година ще имаме официално доставени за артилерията повече от 60 системи (тоест над 120-180 безпилотни летателни апарати“, добавиха те.

БЛА А1-СМ "Фурия" е многоцелева безпилотна летателна система. Той е предназначен за провеждане на въздушно разузнаване денем и нощем, определяне на координатите на целта, коригиране на огъня на артилерията, конвоиране. За първи път е представен на обществеността през януари 2015 г.
Комплексът е в състав: 3 безпилотни летателни апарата; дневна камера, топловизионна и фотокамери; наземна станция за управление и обработка на информацията; антени; допълнително оборудване. Режимът на излитане е полуавтоматичен или автоматичен. Поддръжката е от сателитните системи GPS, GLONASS, GALILEO. Има възможност да се връща в точката на излитане без използване на сателитни навигационни системи.
Максимално тегло при излитане: 5,5 kg. Двигател: електрически. Захранване: Li-Po / Li-ion батерии до 42000 mAh. Оперативен радиус: 50 km; Време на полета: около 3 h (в нормални метеорологични условия); крейсерска скорост: 65 km/h; максимална скорост: 130 km/h; далечина на полета - до 200 km; практически таван - 2500 m; способ на излитане: еластичен или механичен катапулт; способ за кацане: с парашут (стандартен). - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/

 

Решение на Международния съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“

14.09.2019, 09:20

Р Е Ш Е Н И Е от 12.09.2019 г. на Международния съюз на писателите (МСП) „Св. св. Кирил и Методий“ за оказване на подкрепа на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”
Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“ и Литературният  клуб „Писатели за добро” подкрепят предложението на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. Илия Петров Пеев за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.
През май 2019 г. с тази инициативата бяха запознати участниците в Международния литературен конкурс "Славянско слово“, който всяка година се провежда във Варна. По време на срещата беше представена монографията на проф. Пеев „Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира.” С поезията си Никола Вапцаров – Моряка, издигна оригинални световни идеи – Духовно единение на Човека и Машината, вдъхване на Душа на машината. Литературните произведения на Никола Вапцаров са един от най-високите върхове в световната поезия за морето и моряшкия живот. Той внася нещо ново в световната художествена литература и културата на мореплаването – сродява човешката душа с морето и машините.
При обсъждане на монографията беше изразена пълна подкрепа на предложението на автора за учредяване на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, а също така беше предложена да се  връчва награда и на писатели, журналисти, които следват в своите творби наследство Вапцаров и развиват неговите идеи.
От своя страна МСП ще учреди специална награда в памет на Никола Вапцаров във връзка със 110-годишнина от рождението на поета, която ще бъде връчена в рамките на конкурса „Славянско слово ‘2019” в раздела „Художествен превод от и на български език”.
Членовете на  Международния съюз на писателите“ Св. св. Кирил и Методий“ предлагат първите лауреати на Президентската награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” да бъдат удостоени на 7 декември 2019 година във връзка със 110-годишнина от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров - Моряка.

Председател на Международния съюз на писателите “Св. св. Кирил и Методий“
професор Ивайло Петров
Международен съюз на писателите „Свети Свети Кирил и Методий”
Литературен клуб „Писатели за добро”
Международен литературен конкурс "Славянско слово“
E-mail: msp-prav@abv.bg

********

МСП выступает с инициативой в поддержку Вапцаровской премии "Море и машины"

 

Учебен кораб на турските ВМС на посещение във Варна

14.09.2019, 09:19

От 15 до 18 септември 2019 г. на посещение във Варна ще пристигне учебният кораб „Санджактар” (TCG Sancaktar, L403) от състава на Военноморските сили на Република Турция.

Старши на похода е капитан І ранг Ерол Кючук (Captain Erol Küçük), а командир на турския военен кораб - капитан І ранг Серхан Атеш. Ръководител на учебната практика на групата курсанти от турските Военноморски сили е капитан ІI ранг Кадир Атасевен.
В програмата за посещението във Варна са предвидени протоколни визити, посещения и разглеждане на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Военноморския музей, както и спортни срещи между отбори на българските и турските курсанти.
Корабът ще напусне Пристанище Варна-изток на 18 септември.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Ердоган: Ще обсъдя с Тръмп купуването на американски средства за отбрана

14.09.2019, 09:06

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще обсъди закупуването на американски ракети Пейтриът с президента Доналд Тръмп по-късно този месец. Той допълни, че неговата лична връзка с американския лидер може да помогне за преодоляването на кризата, породена от решението на Анкара да купи руски ракетни системи, предаде Ройтерс.
Турция купи ракетните системи С-400 от Русия през юли и това засили риска от американски санкции. Държавният департамент на САЩ пък каза, че оферта да продаде на Турция ракетна система Пейтриът е изтекла, предаде БТА.
Но пред Ройтерс Ердоган каза, че е говорил за купуването на Пейтриът по телефона с Тръмп преди две седмици и разговорите ще продължат, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН, чиято годишна сесия започва следващата седмица.
Запитан дали по време на телефонния разговор той е поискал от Тръмп да попречи на американското министерство на финансите да наложи тежка глоба на турската държавна банка Халбанк за нарушаване на американските санкции по отношение на Иран, Ердоган каза, че е уверен, че "те може да избегнат допускането на подобна грешка" и че САЩ няма да искат да наранят съюзника си, защото това не би било рационално поведение.
Ердоган също така каза, че нова среща на върха между Турция, Русия, Германия Франция за Сирия може да се проведе през октомври. На нея може да се обсъжда ситуацията в Идлиб и темата за бежанците, допълва ТАСС.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

„Бъди войник“ дава положителни резултати

14.09.2019, 08:14

От началото на годината до 2 септември 1094 кандидати за войници са подали документи за приемане. Това съобщи в Казанлък заместник-началникът на ЦВО полковник Павлин Велков, който участва в конференцията за състоянието на отбрантелните ни способности. Проявата бе организирана от СОСЗР и Военна академия „Георги С. Раковски“ със съдействието на Министерството на отбраната.
Той припомни, че със заповед на министъра на отбраната през годината тече Национална информационна кампания „Бъди войник“. Тя се провежда в различни градове и се състои от три компонента: концерт, статичен и динамичен показ на военна техника, въоръжение,  оборудване, информационни борси от седем щанда или щатри на ЦВО, Сухопътни войски, ВВС, ВМС, 68-ма бригада „Специални сили“, НГЧ и Служба „Военна полиция“. Досега са проведени 19 информационни борси в Стара Загора, Перник, Благоевград, Хасково, Ловеч, Шумен, Варна, Ямбол, Карлово, Русе, Свищов, Разград, Попово, Монтана, Кюстендил, Кърджали, Смолян, Видин и Плевен.
Според полковник Велков усилията за преодоляване некомплекта във Въоръжените сили чрез „Бъди войник“ имат положителен резултат.1094 са кандидатите, подали документи за 1071 длъжности. С документите, подадени за приемане на военна служба от тези, които които вече са били кадрови военнослужещи, т.е за възстановяване, кандидатите стават 1118 за 1116 длъжности.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На основата на шест сценария чертаят развитието на Въоръжените сили

14.09.2019, 08:11

Разработени са 6 сценария, на чиято основа ше се определят необходимите способности на нашите Въоръжени сили. Това каза полковник от резерва Огнян Гърков, началник на отдел „Отбранителна плтика“ в МО. Той говори за хода на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната в рамките на Стратегическия преглед на системата за национална сигурност. Окончателният доклад трябва да бъде готов до края на април 2020 г. На негова основа Народното събрание ще приеме Дългосрочна програма за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 г., а правителството трябва да приеме План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. В периода до 2032 г. ще има още един план. Проектът на програмата ще бъде предложен за обществен обсъждане. Други документи в резултат на прегледа ще бъдат Бяла книга за отбраната и Инвестиционен план в отбраната.
Конференцията, която предхожда утрешното откриване на Втория национален събор на запасното войнство в местността „Крънска кория“ започна с приветствени слова на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.  Двете прояви са под патронажа на вицепримиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Участниците приеха послания до държавните институции, които публикуваме отделно.     
С доклади по темата се включиха още полковник доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски“, полковник Петър Василев от служба Военна информация“, полковник Иво Радулов от Щаба на отбраната, генерал-майор Цанко Стойков – командир на ВВС, комисар доцент Станимир Илиев от Академията на МВР, комисар Стоян Колев от РД ПБЗН в Стара Загора, полковник Павлин Велков – заместник-началник на ЦВО, генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски и член на УС на СОСЗР и генерал-майор от запаса доц. Радослав Пешлеевски. В дискусията се включиха още контраадмирал от запаса Петър Странчевски, бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев  и полковник от запаса Йордан Костадинов.
В конференцията участваха още председатели и членове на структурите на СОСЗР в страната, бригадните генерали Деян Дешков и Стоян Шопов - командири на 61 и 2 механизирани бригади, военнослужещи от армията, включително 17 слушатели във Военната академия, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски и представители на други военно-патриотични организации.
*******
П О С Л А Н И Я
до държавните институции, военно-патриотичните и гражданските организации от конференцията, проведена на 13 септември 2019 г. в гр.Казанлък на тема: „Състояние и перспективи за развитие на отбранителните способности  и сигурността на страната”. Организатори – СОСЗР, Министерството на отбраната и ВА „Г.С.Раковски“
След изслушаните доклади, съдоклади и изказвания участниците в конференцията застават единно зад позицията за по-нататъшно изграждане и укрепване на сигурността и отбраната на страната. Днешното състояние на Въоръжените сили, ангажиментите им към колективната система за сигурност и усложняващата се международна обстановка налагат конституционни и законови промени, дългосрочно планиране и финансово осигуряване.
В връзка с горепосоченото, подкрепяме:
1.Провеждането до края на м. април 2020 г. обективен, Съвместен стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност на страната и Стратегически преглед на отбраната. Прегледът да представи реалните рискове и заплахи и да формулира основните  принципи и цели за изграждането на единна система за сигурността на страната, която да генерира отбранителни способности на Въоръжените сили, структурите на МВР и останалите министерства. На базата на прегледа, още в началото на 2021 г. да стартира нормативното и практическото изграждане на функционален интегриран сектор за сигурност и отбрана. Това ще даде възможност всички структури да имат общи правила за съвместно обучение и готовност да изпълняват съвместни задачи.
Стратегическият преглед на отбраната трябва да се фокусира върху необходимата численост, функционална структура на ВС, гарнизони за дислокация на формированията, бюджета и ресурсното осигуряване, управлението на човешките ресурси, военното образование, отбранително-мобилизационната подготовка на страната и социалната политика.
2. Приемането от Народното събрание на „Дългосрочна план-програма за развитието на Въоръжените сили на Р България и тяхните отбранителни способности – 2032” /Дългосрочна план-програма – 2032/ и изпълнението да е задължително за всички управляващи през този период.
3. Провеждането на референдум за промяна на Конституцията на Р България и възстановяване на задължителната наборна служба. Актуализиране на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Р България. Закона за резерва на Въоръжените сили за изграждането и поддържането на необходимите оперативни способности за сигурността и отбраната на страната.
Осигуряването възможността за повторно привличане на военнослужещи на редовна служба. Преосмисляне на системата за мобилизационното осигуряване с личен състав и автотракторна техника на войсковите формирования за военно време.
4. Да се приеме и от 01 януари 2021 г. бюджета за Министерството на отбраната да бъде 2% от брутния вътрешен продукт. Също да се планира неговото разходване за издръжка на личния състав за текуща издръжка и капиталови разходи в съотношение 60:20:20.
5. Приемането със закон мирновременната и военновременната численост на ВС, МВР, тяхната функционална структура и гарнизоните за постоянна дислокация.
6. Оптимизирането и осъвременяването структурата на военно-образователната система и учебния процес. Приемането на демократичен модел за кадровото развитие на военнослужещите.
7. Осъществяването на строг контрол върху изразходването на материалните и финансовите ресурси с цел превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили. Без обсъждането в Парламента, ръководството на Министерството на отбраната да няма възможност да променя Дългосрочната план-програма 2032 г.
8. Приемането на Национална програма за подготовка населението за действия в условия на промишлени аварии, природни бедствия и война с акцент върху военната подготовка. Възстановяване Наредбата на Министерския съвет за провеждане на военната подготовка на учащите се младежи в средните и висшите учебни заведения.
9. Разработването и приемане на Закон за запасното войнство, който да даде възможност на Министерството на отбраната финансово да осигурява организационното и практическото провеждане на военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на младото поколение.
Участниците в конференцията са убедени, че държавата и неправителствените организации от сигурността и отбраната, могат да бъдат взаимно полезни, с което ще допринесат чувствително за гарантиране териториалната цялост на страната и сигурността на нейните граждани.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Американски ракетоносач с 154 ракети Tomahawk на борда пристигна в Егейско море

13.09.2019, 21:45

Ударната ядрена подводница SSGN 728 Florida от ВМС на САЩ излезе на патрул в Егейско море. Това бе съобщено от Интерфакс, позовавайки се на данните от мониторинговите ресурси, които проследяват движението на корабите в световния океан. Краткотрайният сигнал на системата за автоматична идентификация AIS на подводницата е фиксиран, когато тя изплавала на повърхността на Егейско море в протока между гръцките острови Андикитура и Крит. По-рано 6-ти оперативен флот на ВМС на САЩ официално обяви, че подводницата Florida, която акостира за да смени екипажа си в базата Суда в Крит, тръгва на патрулиране в Средиземно море.
Florida оперира в средиземноморския регион от началото на тази година. Ядреният ракетоносител Florida от клас Ohio е част от ВМС на САЩ от 1983 г. Първоначално подводницата е била въоръжена с 22 балистични ракети Trident-1. През 2003-2006 г. Florida е превърната в носител на крилатите ракети Tomahawk (154 ракети в 22 пускови установки). По време на военната операция на силите на международната коалиция в Либия през 2011 г. от Florida са изстреляни над 90 Tomahawk. Обхватът на крилатите ракети Tomahawk от зоната на позицията в Егейско море покрива цялата територия на Крим, Керченския проток и крайбрежието на Краснодарския край. - Още за клас „Охайо“
Източник: http://www.pan.bg/

 

Сам идва: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

13.09.2019, 20:24

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен "подарък" - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird ("Черна птица"), само че по-малка - с дължина само 3 м
Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird ("Черната птица"), пише The National Interest. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.
Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети на гориво и каца в околността на Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно, предаде "Российская газета".
"Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване", казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .
С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон "Ворон", подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.
И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени. "Ворон" така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в "гробището за самолети" - американската авиобаза "Дейвис Монтен".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

13.09.2019, 20:02

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.
Поръчката, чиято очаквана стойност е 2,5 млн. лева без ДДС, включва доставката на до четири самолета, авиационно-техническо оборудване, пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно проверовъчна и контролно измервателна апаратура, техническа и експлоатационна документация и обучение на до четирима инструктора и до 10 души инженерно-технически персонал. Срокът за подаване на оферти е 16 октомври.
Целият договор трябва да се изпълни в рамките на 24 месеца от подписването му.
Техническите изисквания към самолета са той да може да бъде използван за първоначално обучение денем и нощем (VFR), както и за обучение за полети по прибори (IFR), трябва да може да изпълнява основните елементи от сложния пилотаж и да е от категорията aerobatic/acrobatic според авиационните изисквания EASA CS23, FAR23 или техни еквиваленти. Самолетът трябва да е витлов, като може да е с пребираем или непребираем колесник, може да е изработен от метал или композитни материали, трябва да има маса до 1500 kg, максимална скорост от не по-малко от 230 km/h, да може да маневрира с претоварване +6/-3, да е оборудван с glass cockpit, да има навигационни системи VOR/ILS/DME, да има транспондер Mod S и други.
Предвид липсващите изисквания самолетът да се произвежда в страни от НАТО и ЕС, кръгът с потенциални участници е широк. Сръбския Utva Lasta 95 (използван във ВВС на Сърбия и Ирак) отговаря на изискванията, както и пакистанския MFI-17 Mushshak (популярен в ислямския свят, създаден на базата на шведския Saab Safari). В изискванията се вписва и италианския Leonardo SF-260, чешкия Zlin Z242 и германския Grob 120A (на снимката), които са популярно и широко използвано средство за обучение.
Идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС е доста стара и битува във ВВС още от времето, когато командир бе генерал Константин Попов. Замисълът е тези машини, с многократно по-ниски разходи от РС-9М, да поемат началното обучение, като по разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Според ВВС има нужда от 1200 часа годишно, за да се покрият напълно нуждите от начално обучение на млад летателен състав и поддържане на подготовка на инструкторите. Такива самолети ще позволят въвеждане на единна методика за подбор и начална подготовка на курсанти-летци, които след това съобразно възможностите, показани на този етап ще се профилират за изтребители, пилоти на транспортни самолети и вертолетни пилоти. Това отговаря на съвременните практики в летателното обучение възприета в повечето страни в НАТО.
Не по-малко съществена причина за планираната покупка е амбицията на МО да превърна Долна Митрополия в учебен център за подготовка и на цивилни пилоти. От публикуваните изисквания се подразбира, че търсените леки учебно-тренировъчни самолети ще може да се използват и за обучение и на цивилни пилоти.
Това е вторият опит на МО да купи въпросните леки учебни самолети. Предишната процедура бе стартирана през януари 2018 г., но бе прекратена в края на март, след като бяха констатирани юридически слабости в конкурсната документация.
Поръчката бе тежко атакувана с медийни публикации и парламентарни въпроси от опозицията. Тя бе и обжалвана в КЗК и от фирма без реална дейност, но КЗК не успя да се произнесе по същество по жалбата, преди поръчката да бъде прекратена.
На този фон, МО инвестира сериозно в поддръжката на българските самолети PC-9M и PC-12. В регистъра на обществените поръчки се вижда, че от 2017 г. насам са сключени шест конкретни договора по рамковото споразумение за поддръжката на самолетите Pilatus на обща стойност малко над 14,8 млн. швейцарски франка (около 26,5 млн. лева по сегашния курс). Един от този договор е за ремонт на тежко авариралият борд 665, като самолетът бе възстановен в началото на годината. Друг договор е за създаване на тренажорен комплекс в Долна Митрополия, който ще бъде открит официално в средата на октомври.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Норвежките ВВС получиха още три F-35А

13.09.2019, 15:44

На 12 септември 2919 г. още три „стелт“ изтребителя“ F-35A Lightning II бяха доставени на кралските норвежки ВВС (Luftforsvaret).
Самолетите (със с.н. 5291,5292 и 5293) са кацнали във военновъздушната база Ørland, използвайки позивни NOW332A/В/C. Новите изтребители ще са в състава на 332-ра иае.
В състава на 332-ра иае се числят вече 15 изтребителя пето поколение F-35A, други седем са експлоатират от 62-та иае 'Spikes' (56-то авиокрило), временно дислоцирана във военновъздушната база Люк, САЩ.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Либия свалила три турски дрона

13.09.2019, 12:22

Либийската национална армия (ЛНА), командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар, заяви днес, че е свалила край Мисрата три турски безпилотни летателни средства. Това съобщи телевизия "Ал Арабия", предаде ТАСС.
По нейни данни най-малко два от свалените дронове са били насочени към разположената южно от Мисрата военновъздушна база Ел Джуфра, но не са стигнали целта си. Няма данни за пострадали или щети, предава БТА.
Либия е разделена между две съперничещи си правителства: едното в Триполи, което е подкрепяно от ООН, а другото в източния град Тобрук, което е в съюз с Хафтар. През юни т. г. ЛНА обвини Турция, че пряко се намесва във вътрешните работи на Либия, за да подкрепи правителството в Триполи, напомня агенцията.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ изпращат 150 военни за съвместно патрулиране с турските сили в Сирия

13.09.2019, 12:18

Пентагонът се готви да изпрати около 150 военни в Североизточна Сирия за съвместно патрулиране с турските сили, което поне временно ще отмени изтеглянето на американските сили от Сирия, което президентът Доналд Тръмп нареди миналия декември, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
Вестникът посочва, че изпращането на нов контингент в Сирия е част от серията военни и дипломатически стъпки, които САЩ предприемат през последните седмици с цел да намалят нарастващото напрежение с Турция заради американската подкрепа за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които бяха съюзник на САЩ в борбата с Ислямска държава, но Турция ги смята за терористи.
Турция заплаши миналия месец да навлезе в Северозападна Сирия, за да изтласка кюрдските сили от пограничната територия, която те отнеха от Ислямска държава, посочва "Ню Йорк таймс". В отговор Пентагонът побърза да се включи в съвместни патрули с Турция в тясната буферна зона в Сирия и да разруши кюрдските укрепления близо до границата, които Турция смята за заплаха.
САЩ в момента имат по-малко от 1000 военни в Сирия, които помагат за ликвидирането на остатъците от Ислямска държава, посочва "Ню Йорк таймс".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Откриха военен паметник в Айтос

13.09.2019, 11:43

Община Айтос и Инициативен комитет "Воинска памет" – Айтос, организираха на 12 септември 2019 г. възпоменателно тържество за откриване на паметника на загиналите във войните айтоски воини.
Лично контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС оказа неоценимо съдействие за отдаване на заслужена почит към айтозлии, убити на фронта. По повод откриването на паметника в Айтос гостуваха Представителният духовия оркестър на ВМС - Варна и почетна рота от военно формирование 32890 - град Бургас. Във воинския строи бяха и младите гвардейци от VІ-ти Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев". Паметникът откриха кметът на Община Айтос Васил Едрев и Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Миинистерството на отбраната. Паметниът бе  осветен от ставрофорен иконом Ромил Негозов........Прочети още

 

Войната в Сирия приключи, констатира Сергей Лавров пред руски вестник

13.09.2019, 08:37

Ситуацията в Сирия се връща в мирното русло - там са останали само отделни огнища на напрежение. Това заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския в. "Труд".
"Войната в Сирия наистина приключи. Страната постепенно се връща към нормалния, мирен живот. Отделни огнища на напрежение все още има само в територии извън контрола на сирийското правителство като Идлиб и източния бряг на р. Ефрат", посочва Лавров, чието интервю цитира ТАСС.
При това положение днес е най-важно "да се предостави на Сирия комплексно хуманитарно съдействие и да се придвижи напред политическият процес, целящ уреждане на кризата, за постигане на сигурна и трайна стабилизация в страната, а също и в близкоизточния регион като цяло".
Според Москва формирането и задействането на комитет, който да разработи конституционна реформа, ще са важен етап в осъществяването на този "политически процес, воден и реализиран от самите сирийци със съдействието на ООН". Това "ще позволи на страните в Сирия - правителството и опозицията, за пръв път да започнат пряк диалог за бъдещето на страната си", добавя първият дипломат на Русия.
Лавров обръща внимание, че федерацията придава голямо значение на редовните контакти и с Дамаск, и с опозицията, отправяйки призив да се гарантира максимално широко представителство на всички групи от сирийското общество в политическия процес. "Опозиционерите могат и трябва да дадат свой конструктивен принос в процеса на комплексното политическо уреждане, както предвижда резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", подчертава той.
Като цяло Русия се обявява за възстановяване на суверенна, териториално цялостна Сирия, за възможно по-скорошно преодоляване на последиците от развихрянето на тероризма, връщане на всички сирийци в родината, а на самата страна - в "арабското семейство", което ще е залог за гарантиране на сигурност и стабилност в Близкия изток", добавя Сергей Лавров пред "Труд".
Източник: http://www.bta.bg/

 

Американското правителство отпусна 250 милиона долара военна помощ на Украйна

13.09.2019, 08:08

Американското правителство отпусна 250 милиона долара военна помощ на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски сенатори.
Парите, отпуснати на Киев, ще бъдат използвани за борба с подкрепяните от Москва проруски сепаратисти в Източна Украйна.
След идването на власт на Тръмп Белият дом се опита на няколко пъти да преустанови отпускането на военна помощ за Украйна, но Конгресът се противопостави на тези планове.

 

Полша очаква да намали цена на F-35

13.09.2019, 08:03

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.
„Цената, която се дава от Държавния департамент на САЩ е максималната. Както видяхме миналата година, когато купихме зенитните системи Patriot, тя подлежи на намаляване. Тогава ни дадоха максимална цена от $10,5 млрд., но чрез преговори достигнахме цена от $5 млрд.”, заявява Блашчек във връзка с посочената цена за 32-та F-35 от $6,5 млрд.
Полският министър на отбраната е посочил, че преговорите за намаляване на цената вървят в момента, но не посочва каква цена се очаква да бъде постигната.
Блашчек е заявил още, че този договор ще е най-важния в най-новата история на полските въоръжени сили и полското правителство има намерение да финализира преговорите и да подпише договора във възможно най-кратки срокове.
Той е казал и че полските МиГ-29 и Су-22 е трябвало да бъдат подменени отдавна, но предходното правителство е решило да се инвестира в продължаващата експлоатация на тези типове.
На 11 септември 2019 г. Държавният департамент обяви, че разрешава покупката на 32 броя F-35A от Полша за сумата от $6,5 млрд. Самолетите ще подменят двете ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22, които все още се експлоатират от полските ВВС.
Очаква се първите полски F-35A да бъдат предадени през 2024 г. и да бъдат използвани за тренировка и обучение в САЩ.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Американското разузнаване посочи датите за доставка нa "Буревестник" в руската армия

12.09.2019, 22:26

Американското разузнаване смята, че руските крилати ракети "Буревестник" (Skyfall по класификация на НАТО) ще влязат на въоръжение до шест години.
Според ТВ канала CNBC изпитания на "Буревестник" са се провели веднъж тази година и четири пъти в периода между ноември 2017 г. и февруари 2018 година.
Американското разузнаване установило, че най-дългият полет е отнел малко повече от две минути, през които ракетата прелетяла 35,4 км. Най-краткият полет продължил само четири секунди, през които ракетата прелетяла 8,05 км. В същото време каналът твърди, че всички тестове на "Буревестник" са приключили неуспешно, съобщава ТАСС.
Според CNBC тестовете показват, че една от ракетите с ядрена енергоустановка не е изстреляна успешно и може би това е довело до инцидента в района на Архангелск, предаде "Взгляд".
Припомняме, че на 28 август бившият инспектор на ООН по контрол на въоръжението Скот Ритер публикува в американското издание The American Conservative материал, в който критикува спекулациите за радиационната опасност след експлозията в руския полигон край Ненокс.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Участниците в тактическото учение на Сухопътните войски „Родопи-2019 г.“ показаха високо ниво на подготовка

12.09.2019, 19:22

„Впечатлен съм от добрата подготовка на военнослужещите и от организацията на учение „Родопи – 2019 г.“ Това е първото учение на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски с толкова сериозно международно участие“. Това каза директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев днес, 12 септември, на медийния ден на тактическото учение на Сухопътните войски „Родопи - 2019 г.“.
Днес многонационалните роти под ръководството на капитаните Златко Белев и Радван Сираков показаха отлични способности по огнева и специализирана алпийска подготовка.
Участниците в „Родопи - 2019 г.“ получиха висока оценка за изпълнението на задачите и от началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който посочи, че такъв тип учения са много добра възможност за постигане на синхрон в подготовката и отработването на поставените задачи.
Действията на военнослужещите в деня за медии наблюдаваха също командирът на 6-а планинска пехотна бригада на Австрийската армия бригаден генерал Йохан Гайсвинклер, командирът на 2-ра планинска бригада на Сухопътните войски на Румъния бригаден генерал Кристиан Теглас, заместник-командирът на стрелкова бригада от Въоръжените сили на Република Полша полковник Рафал Ковалик и изпълняващият длъжността председател на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка полковник Матиас Ритц.
„Моите алпийци вложиха наистина много усилия, за да реализират организацията на учението и аз съм благодарен на целия личен състав на полка. Участниците от всички нации успяха успешно и бързо да се сработят заедно“, отбеляза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.
В тактическото учение „Родопи – 2019 г.“ участват близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „планинска война” в град Полче, Словения. Основната цел е повишаване на взаимодействието между формированията и на оперативните способности при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност. Учението се провежда на два етапа: модулно обучение от 9 до 16 септември и тактическо учение от 17 до 20 септември 2019 г.
По време на модулната подготовка се отработват задачи по придвижване и оцеляване в планински условия, разузнаване, тактически действия при патрулиране, скално катерене и различни алпийски техники, стрелба и целеуказване, устройване на наблюдателни постове, извършване на маньовър с формированията, предислоциране на сили с въздушен транспорт (ветолети) и оказване на медицинска помощ на пострадал.
В рамките на полковото тактическо учение военнослужещите от сформирания Сухопътен компонент ще отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско-гориста местност с акцент отбрана на планински проходи и действия при десантиране. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел „Операции” в командването на Сухопътните войски.
От юни 2015 г. Република България е пълноправен член на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка „EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative“. Това членство дава възможност българските военнослужещи да участват във всички мероприятия, учения и срещи на експертно ниво. Учението „Родопи – 2019 г.“ се провежда в изпълнение на разработения четиригодишен план (2019 – 2022) за подготовка на планинските формирования от страните-участнички в инициативата. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Участниците в тактическото учение „Черно море - 2019 г.“ успешно изпълниха задачите на море

12.09.2019, 19:17

След приключването на предпоходната подготовката в базови условия в рамките на тактическото учение „Черно море – 2019 г.“ корабите от двата пункта за базиране в Бургас и Варна излязоха на море и в продължение на два дни изпълниха успешно всички планирани епизоди.
В обявените морски полигони екипажите на рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков“, „Капитан I ранг Димитър Паскалев“, на базовите миночистачи „Шквал“ и „Прибой“, както и на минния ловец „Цибър“, отработиха задачи по отразяване на атаките на въздушен противник и унищожаване на минно заграждение.
В същото време екипажите на фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ и на корветите „Бодри“ и „Решителни“ от състава на дивизион патрулни кораби тренираха противодействие на подводен, надводен и въздушен противник, както и получаване на товари по вертикален способ от хеликоптер на ход.
Водолазните групи от състава на дивизион спомагателни кораби и от отряд кораби със спомагателно назначение упражниха действия по търсене и спасяване на море, оказване на помощ и буксировка на аварирал кораб.
Учението на флотилия бойни и спомагателни кораби продължава до 13 септември, запазвайки динамиката на отработваните задачи. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Руската армия и коалиция от приятелски страни ще неутрализират условна държава, разпространяваща тероризъм и разпалваща война на ученията „Център 2019“

12.09.2019, 16:16

Руската армия с коалиция от приятелски страни ще неутрализира условна държава, разпространяваща тероризъм и разпалваща война на стратегическите командно-щабни учения „Център 2019“. Това съобщи в четвъртък заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин на брифинг за военните аташета, предава ТАСС.
Според легендата на маневрите, отбеляза Фомин, нараства влиянието на ислямския екстремизъм в страните от Близкия Изток и Югоизточна Азия, а след това и в региона на Централна Азия. „В югозападната част на Руската Федерация е създадена условна държава. Неговото ръководство споделя екстремистките идеи на лидерите на международните терористични организации“, съобщи заместник-министърът.
Той уточни, че заради измислената държава, по сценария на маневрите, радикалният ислямизъм прониква на територията на съседни държави. „Разполагайки с развити въоръжени сили, условната страна предприема опит за натиск, включително силов, над Русия и, в крайна сметка, ескалацията на напрежението прераства във въоръжен конфликт“, отбеляза Фомин.
Ходът на ученията
Фомин посочи, че темата на ученията е използване на войскова групировка на коалиция от държави за борба с международния тероризъм и обезпечаване на военна сигурност в Централна Азия. За участие в маневрите са поканени военни контингенти от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, както и Китай и Пакистан.
Ученията ще се проведат на два етапа. В първия, с продължителност три дни, ще бъдат отработени управление на войските, отразяване на въздушни удари, разузнаване и отбранителни действия. Във втория тридневен етап многонационалната войскова групировка ще отработи нанасяне на „масиран огневи удар за разгром на противостоящия условен противник“.
Местата на провеждане
Основните действия на „Център 2019“ ще се състоят в периода 16-21 септември на осем полигона в Русия (Тоцки и Донгуз в Оренбургска област, Аданак в Дагестан и Ашулук край Астрахан, тренировъчен полигон Чебаркул в Челябинска област и Сафакулево край Курган, Алейск и Юргински тренировъчни площадки в Алтайския край и Кемеровска област в Каспия), както и на задгранични полигони в Киргизстанм, Казахстан и 201-а руска база в Таджикистан.
Общо в стратегическите командно-щабни учения „Център 2019“ ще участват около 128 хиляди военнослужещи, повече от 20 хиляди единици техника и въоръжение и около 600 летателни апарата и до 15 кораба.
Условният противник
Условната държава, която ще бъде главен противник на коалицията страни на ученията „Център 2019“, няма отношение към някоя конкретна страна, съобщи Фомин.
„Бих искал да подчертая, че учението „Център 2019“ е с чисто отбранителен характер. Замисълът на маневрите подразбира условен противник, който няма отношение към конкретна държава“, добави военният. По неговите думи, маневрите целят „изключително обучение на войските да водят военни действия в съвременни условия“.
Според сценария въоръжените сили на Руската Федерация заедно с войските на приятелските страни трябва да неутрализират условната държава, чието ръководство подкрепя идеите на тероризма, разпространява ги на територията на съседни държави и разпалва въоръжен конфликт.
Той отбеляза също, че основните етапи на практическите действия на войските ще се проведат на територията на Руската Федерация. Самата условна държава като цел на ученията ще бъде разположена в югозападната част на страната.
Участници в ученията
Близо 13 хиляди военнослужещи ще бъдат задействани на полигоните Аданак, Тоцки и Донгуз в хода на разиграването на основния епизод от маневрите, съобщи Фомин.
„На полигоните Тоцки и Аданак в европейската част на Руската Федерация, в зоната на прилагане на Виенския документ от 2011 година за мерките за укрепване на доверието и сигурността, както и на полигона Донгуз, ще бъдат задействани до 12950 души, като от тях руските военнослужещи ще бъдат до 10 700, а тези от чуждестранните държави – до 2250 души“, отбеляза заместник-министърът.
По неговите думи, също така в основния епизод на маневрите ще вземат участие до 250 танка, до 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, както и до 200 единици артилерийски системи и реактивни системи за залпов огън (РСЗО).
Поканените
Руското военно ведомство е поканило акредитираните в Москва военни аташета на полигона Донгуз в Оренбургска област, където ще се състои основната фаза на стратегическите командно-щабни учения, съобщи Фомин.
На брифинга са присъствали повече от 100 представители на военно-дипломатическия корпус от 71 страни, включително от 20 страни-членки на НАТО.
„Планираме да организираме на 20 септември за представители на военно-дипломатическия корпус, акредитиран в Руската Федерация, посещение на полигона Донгуз за наблюдение на практическите действия на войските по време на провеждането на активната фаза на ученията“, каза Фомин.
За пореден път той подчерта, че ученията „Център 2019“ носят изключително отбранителен характер и целят единствено обучение на войските. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Ген. Константин Попов участва в 17-ата лятна конференция по отбрана във военновъздушната база "Аборд" във френския град Бурж

12.09.2019, 16:07

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов участва в 17-ото издание на "Лятната конференция по отбрана", която се провежда във военновъздушната база "Аборд" в Бурж, Франция, съобщи пресцентърът на Народното събрание.
Участието е по покана на председателя на Комисията по отбраната и въоръжените сили във френското Национално събрание Жан-Жак Бриди и от Кристиан Камбон, председател на Комисията по външни работи, отбраната и въоръжените сили на френския Сенат.
Конференцията беше открита на 11 септември 2019 г. от министъра на въоръжените сили Флоранс Парли. Основната тема на форума е бъдещето на Европейската отбрана в променящата се среда, как тя да бъде единна и ефикасна, мерките за прилагане на глобалната стратегия и единство на европейската отбранителна индустрия.
Конференцията дава възможност за провеждане на неформални срещи и разговори и засилване на диалога между френски и европейски парламентаристи и политици.
Всяка година форумът събира повече от 400 национални френски и европейски висши политически служители заедно с ключови представители на администрацията и на индустрията.
Източник: http://www.bta.bg/

 

ВМФ на Русия до 2024 година ще получи десет атомни подводници

12.09.2019, 12:58

През тази година руският флот ще получи една ядрена подводница. Още четири ще влязат в експлоатация през следващата година. А до 2024 г. общо десет ядрени подводници ще бъдат предадени на флота.
Това заяви заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко (на снимката) по време на посещение в „Севмаш“. Той отбеляза, че перспективите за изграждане на флота за ядрени подводници внушават доверие. Това съобщиха от пресслужбата на предприятието. Заместник-министърът добави, че през 2020 г. „Севмаш“ трябва да прехвърли ядрената подводница "Белгород", стратегическата ракетна подводница проект 955А „Княз Олег" и двете многоцелеви ядрени подводници проект 885М „Казан“ и „Новосибирск“ на ВМС на Русия ,
„В рамките на международния военно-технически форум“Армия-2019“ подписахме договор за допълнителна доставка на флота на две субмарини „Ясен-М“ и в близко бъдеще, както вече беше решено, ще подпишем договор за още два „Борей-A“, заяви Алексей Криворучко.
Генералният директор на предприятието Михаил Будниченко добави: Белгород ще се спусне по вода за изпитания през юни 2020 г., а през септември ще бъде доставен на ВМС. „Изпитанията на подводницата вече са започнали“, допълни той.
Засегната е темата и за тежкия крайцер "Адмирал Нахимов", който се ремонтира. Отбелязва се, че това ще бъде най-модерният кораб, въоръжен с високоточно оръжие за далечна дистанция. Отбраната му ще бъде осигурена от системите за противовъздушна отбрана „Форт-M“ и „Панцир-M“, както и системи за борба срещу подводници „Пакет-НК“ и „Ответ“. - Още руски подводници
Източник: https://pogled.info/

 

Доставка на първия Gripen E за Бразилия

12.09.2019, 12:10

Производителят на самолети Saab премина важен етап с доставката на първия Gripen E, F-39 FAB41000 за Бразилия. По време на церемония в Линкьопинг (Швеция) на 10 септември, първият бразилски самолет Gripen E беше доставен, за да стартира програмата за летателни изпитания. F-39 изпълни и въздушна демонстрация за гостите.
Квалификационните летателни изпитания ще се проведат в Швеция с пилоти и екип от бразилски техници (FAB & Embraer). Окончателният софтуер и IRST все още не са инсталирани. По-късно самолетът ще бъде прехвърлен в Бразилия, за да продължи кампанията за полетни тестове в страната. Тази доставка ще бъде последвана разбира се и от други, за да се подготви квалификацията на летателния и техническия персонал от бразилските ВВС (FAB) в страната. През 2021 г. FAB ще получи своите самолети в регулярни темпове, за да бъдат въоръжени първите си ескадрили.
На официалната церемония, отбелязваща този основен етап, а в Линкьопинг, Швеция на 10 септември присъстваха Фернандо Азеведо е Силва, бразилският министър на отбраната; генерал лейтенант Антонио Карлос Морети Бермудес, командващ бразилските военновъздушни сили; Нелсън Антонио Табахара де Оливейра, посланик на Бразилия в Швеция; генерал-лейтенант Карлос Аугусто Амарал Оливейра, началник-щаб на Бразилските ВВС; Петер Хултквист, министър на отбраната на Швеция; Генерал-майор Матс Хелгесон, командващ шведските военновъздушни сили и представляващият Saab Хьокан Бусхе, президент и главен изпълнителен директор, както и Йонас Хелм, главен вицепрезидент и ръководител на авиационния сектор в Saab.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Кражбата на противотанкови ракети, неуточнен брой други ракети, гранати и снаряди от гръцка база разтресоха армията на Гърция

12.09.2019, 12:00

Разкритието, че от военноморска база на Гърция на остров Лерос са откраднати противотанкови ракети и неустановен брой други ракети, гранати и снаряди разтресе гръцката армия, пише електронното издание на вестник „То Вима“.
Както припомня ежедневникът, подобни събития са се случвали, когато бяха основани гръцките терористични групи и когато бяха реформирани, за да увеличат силата си.
Преди около 30 години, на Коледа през 1989 година, прословутата терористична организация „17 ноември“ открадна от военни складове в Сикурио, Лариса, ракети и материали, които след това използва за редица атаки.
Преди това от военната база Елефтеруполис, в Кавала, бяха откраднати огнестрелни оръжия, включително 45 милиметровия пистолет, с който после „17 ноември“ извърши повечето от убийствата си.
По-късно има многобройни сценарии за кражбата на оръжие от егейския остров Кос, но все още не се знае кой е извършил деянието и с каква цел.
Военните бази на островите винаги са били цел на други сили, които могат да бъдат свързани с контрабандна търговия, която процъфтява на граничните острови или просто с обичайни престъпления.
Каквато и да е ситуацията, властите вече са в готовност и се проучват всички възможности.
Силите за борба с тероризма са изпратени в Лерос.
Друг повод за безпокойство е, че напрежението се увеличи многократно напоследък в определени райони заради намерението на правителството да установи полицейско присъствие там. Поради тези усилия различни групи и сили изпращат предупредителни сигнали и заплашителни съобщения.
Независимо от сценариите за отговорните за кражбата, нарушаването на сигурността на военноморска база повдига по-големи въпроси относно условията, преобладаващи във въоръжените сили, особено в отдалечени гранични райони като остров Лерос.
Всеки може да разбере важността на този въпрос в момент, когато въоръжените сили са във висока степен на готовност в Егейско море заради постоянните турски провокации, посочва изданието.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Преди 61 години в бойния строй на българските ВМС постъпват на въоръжение подводници проект 613

12.09.2019, 08:33

През 1958 г. две подводници проект 613 от състава на 131 отделен дивизион подводни лодки на КЧФ (гр. Одеса) след ремонт са подготвени за предаване на българските ВМС: С-244 (въведена в строя на 31.08.1956 г.) и С-245 (въведена в строя на 14.09.1956 г.) с командири съответно капитан II ранг Николай А. Шашков и капитан II ранг Александр Д. Шароваров.
На 12 септември 1958 г. в тържествена обстановка във Военноморска база Варна е издигнат българският военноморски флаг над двете средни подводни лодки, които получават бордови номера С-41 и С-42 и имена „Победа“ и „Слава“. Подводниците са зачислени в бойния състав на ВМС на 20.09.1958 г. заедно с новополучените един СКР проект 50 („Смели“) и други кораби. Дивизионът е преподчинен пряко на командващия Флота като 8 одпл (осми отделен дивизион подводни лодки).........Прочети още (pdf)

 

 

САЩ одобри продажбата на 32 изтребителя F-35 за 6,5 млрд. долара на Полша

11.09.2019, 21:45

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.
От съобщението се вижда, че Полша е поискала покупката на 32 броя напълно оборудвани F-35A, плюс един резервен двигател Pratt & Whitney F-135. Към самолетите се купува наземно оборудване, обучение на летателен и технически състав, логистика и други съпътстващи стоки и услуги. В пакета няма въоръжение.
Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд.
Конгресът на САЩ има две седмици да се запознае с условията на сделката и да изрази възражения, ако има такива. След изтичането на този срок американската оферта ще бъде изпратена на Полша.
В края на февруари 2019 г. полското правителство обяви, че минава към директна покупка на 32 броя F-35A, които да заменят сега използваните две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22. Преди това се планираше открит конкурс за 48 многоцелеви изтребителя.
През миналата седмица в Полша се проведе отбранителното изложение MSPO, в рамките на което стана ясно, че страната ще получи изтребители от все още неполетелия стандарт Block 4, а сделката ще се реализира на два етапа – една ескадрила от 16 самолета с доставка за 2024 – 2026 г., като първите четири изтребителя ще останат в САЩ за обучение.
Втората ескадрила от още 16 самолета ще бъде доставена между 2026 и 2030 г. - Още за Ф-35

 

EA Daily: Военнослужещи от ПВО на ВВС Сърбия са преминали обучение в Русия

11.09.2019, 21:36

Части на противовъздушната отбрана (ПВО) от Военновъздушните сили (ВВС) на Сърбия са преминали интензивна подготовка на съвременни тренажорни системи в учебния център на зенитно-ракетните войски на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия в Гатчино, Ленинградска област, предава EA Daily.
Както съобщава във вторник Министерството на отбраната на Русия, сръбските военнослужещи ще участват в първите руско-сръбски учения по ПВО „Славянски щит 2019“. Маневрите ще започнат на 11 септември в Астраханска област.
„В специализирани класове, използващи широк спектър от компютърни информационни системи, военният персонал на двете страни премина успешно тестове за допускане до самостоятелна работа. Задачите на интегрираните учебни комплекси, симулиращи командни пунктове на зенитно-ракетни полкове, се изпълняваха в трудна въздушна и задръстваща среда“, отбелязват от военното ведомство.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Четири Су-25 са изпратени за ремонт в Беларус

11.09.2019, 21:22

Общо четири български щурмови самолети Су-25 са били изпратени за ремонт в Беларус. Първата машина бе изпратена на 28 август 2019 г.
Всички български Су-25 са били изпратени в разглобено състояние по въздуха с беларуски транспортен самолет Ил-76ТД (EW-412TH) на местната авиокомпания Ruby Star.
От сайта Flightradar24 може да се проследят курсовете на въпросната машина между авиобаза Безмер и беларуския град Барановичи, където се намира държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод”, което е натоварено с дейностите по българските самолети.
Курсове е имало на 28 и 30 август, както и на 2 и 5 септември 2019 г.
В договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 е заложено, че отделните самолети ще бъдат изпращани в Беларус през 40 дни, но АЕРО научи, че е било взето решение да се изпратят на две партиди по четири броя.
Първият готов Су-25 ще бъде получен в България през следващото лято.
Общо осем самолета ще преминат през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Стойността на договора е 82,51 млн. лева. Договорът бе подписан през миналия декември, но поради множество причини се реализира едва в момента.
Повече подробности за това какво ще представляват дейностите по българските Су-25, може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Шпионската афера - много приказки, малко доказателства

11.09.2019, 21:09

На третия ден от шпионския скандал обвиненията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все така мъгляви и странни.
Повече яснота не можаха да получат дори депутатите, въпреки че привикаха в парламента вътрешния министър Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.
ГЕРБ, които инициираха изслушването, не пожелаха да има закрито заседание, за да се предостави цялата информация. Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има каквото и да било отношение към скандала, но не пропусна да се изкара и най-голямата жертва. Какво е известно досега?
Какви са обвиненията?.....Прочети още

 

Navantia спусна на вода втория снабдителен кораб за ВМС на Австралия

11.09.2019, 20:27

Испански корабостроител Navantia спусна на вода на 30 август втория снабдителен кораб и танкер (AOR) по поръчка на Кралския австралийски флот (RAN). Двукорпусният кораб, който ще носи името HMAS Stalwart, с бордови номер A304, след като влезе в експлоатация, бе пуснат на 30 август във Ферол, Испания. Той е част от договор на стойност AUD 642 милиона (430 милиона щатски долара) през май 2016 г. по австралийската програма Project Sea 1654 Phase 3 Maritime Operational Support Capability. - (видео)
Първият кораб на програмата - Supply, бе спуснат през ноември 2018 г. на същото място. Типът произлиза в дизайна си от испанския снабдителен кораб SPS Cantabria и ще има обща дължина 173,9 m, широчина 23 m и газене 8 m. Съдът се задвижва от два основни двигателя MAN 18V 32/40 и четири генератора MAN 7L21/31 и може да достигне максимална скорост от 20 възла и стандартен обхват от 6000 морски мили (11 110 km) при скорост от 13 възла.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Комисията по отбрана е доволна от доклада за състоянието на националната сигурност

11.09.2019, 19:54

С 11 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията по отбрана предлага на Народното събрание да приеме внесения от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 г. Той постъпи в парламента на 11 юни и след два месеца вече е в дневния ред на комисиите, като се очаква да бъде обсъден и гласуван на утрешното пленарно заседание. „За“ бяха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, „против“ от „БСП за България“, въздържаха се от Воля.
Докладът беше представен от секретаря на Съвета за сигурност към МС Георги Кръстев и от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. В него не се анализира задълбочено състоянието на отбраната с уговорката, че това е направено в приетия на 15 май т.г. Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2018 г.    Направен е изводът, че състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения. Най-съществени са ограниченията при изпълнението на по-специфичните и по-комплексните задачи. Това се дължи на неокомплектоваността с личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника.
Недостига на личен състав, включително на офицери, бе един от въпросите на депутатите. Той бе поставен от Таско Ерменков, Николай Цонков и Кольо Милев. Заместник-министър Запрянов посочи, че докладът показва мирновременния състав на Въоръжените сили. При извънредно и военно положение съставът ще бъде на 100 процента попълнен при мобилизацията. Освен това, при такава ситуация НАТО има план за България със съответните разчети и формирования, за да изпълним успешно мисията „Отбрана“.
Наред с това една от задачите на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната била нов прочит на дислокацията на Въоръжените ни сили. Данните показвали, че в районите, където се намират в момента, е изчерпан потенциалът от човешки ресурс. Защо пък да не се помисли дали численият състав на Въоръжените сили да бъде и по-малък, подсказа Валентин Радев. Тези въпроси ще се решават и в Дългосрочната програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г., която ще бъде резултат от Стратегическия преглед на отбраната.
Според Владимир Тошев, който ръководеше заседанието, народните представители ще подходят сериозно при приемането на бюджета за следващата година, в т.ч. във връзка с възнагражденията и социалните компенсации на военнослужещите. От БСП заявиха, че ще искат по-голям бюджет за армията. Борис Вангелов с цифри и факти аргументира позицията си, че докладът е коректен, по-добър от предишния и най-важното не спестява проблемите.   
Според вносителите приемането от Народното събрание на решение по проекта на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2018 г. ще има и съществено значение за провеждането на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегическия преглед на отбраната. Това са ключови документи, поосочват те, за планирането на дейностите по защита на националната сигурност и реализацията на националните интереси в средносрочна и дългосрочна перспектива.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

След като не получи "Мистрал"-ите, Русия започва да строи в Крим два десантни кораба

11.09.2019, 16:33

Първите два руски универсални десантни кораба (УДК) ще бъдат заложени за строеж в корабостроителницата "Залив" в Крим през май 2020 г. Това съобщи ТАСС, като се позова на два източника от корабостроителната индустрия.
"Два УДК с водоизместимост до 15 хиляди тона са планирани за първи път в руската история в корабостроителницата "Залив" в Керч през 2020 г.", каза един от източниците. Той добави, че се предвижда водещият кораб да бъде предаден на флота преди приключването на сегашната държавна програма за въоръжение, тоест до края на 2027 година.
Друг източник заяви, че "залагането на двата кораба ще се извърши през май 2020 г." Той потвърди, че всеки от двата кораба ще има водоизместимост до 15 хил. тона. Корабите, каза той, ще могат да носят повече от 10 хеликоптера от различен клас, а също така ще имат и голяма докова камера за десантни катери.
Източникът разкри, че "разработването на технически проект за нови кораби е в последния си етап и след приключването му през следващите месеци ще бъде подписан договор за изграждането на УДК".
ТАСС уточни, че няма официално потвърждение на информацията, предоставена от източниците.
Универсални десантни кораби
По-рано друг източник от корабостроителната индустрия заяви пред ТАСС, че не по-късно от края на 2019 г. Министерството на отбраната ще завърши оформянето на тактическото и техническото задание за първите руски универсални десантни кораби. Според него се предвижда изграждането и предаването на водещия УДК на клиента в рамките на 2027 г., а серийният - до началото на 2030-а.
Заводът "Залив" в Керч има капацитета да строи кораби с дължина до 300 м и ширина до 50 м и с водоизместимост повече от 150 хиляди тона.
Универсалните десантни кораби, наричани още вертолетоносачи, са способни да превозват тежки хеликоптери с различни цели (до 16 вертолета от френските кораби "Мистрал" и повече от 30 от американски тип "Уасп" (Wasp)), а също така да превозват от няколкостотин до хиляда или повече морски пехотинци. Наред с това, УДК разполагат с док за катери и други плавателни средства, с които осигуряват десанта, транспортират и бронирана техника.
Припомняме, че през 2014 г. Франция замрази доставката на поръчаните от Русия два хеликоптероносача тип "Мистрал" заради руската намеса в Украйна. После договорът беше прекратен и френската страна изплати обезщетение на поръчителя, след което двата кораба бяха продадени на Египет.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Одобрени са допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерство на отбраната за 2019 г.

11.09.2019, 16:14

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2019 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт в държавните детски градини към министъра на отбраната и държавните висши военни училища.

Средствата в размер на 9000 лв. се предоставят за децата от детските градини към министъра на отбраната и за курсантите и студентите в редовна форма на обучение в държавните висши военни училища за учебно-тренировъчната и спортносъстезателната дейност, и за материално-техническото им обезпечаване.

Средствата се определят за бюджетна година съгласно разработени и утвърдени проекти. Необходимите средства се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет и се разходват на базата на представени разчети за броя на децата от детските градини към министъра на отбраната и за курсантите и студентите в редовна форма на обучение за подпомагане на физическото възпитание и спорта.

 

Сърбия купува девет ударни БЛА Pterodactyl I

11.09.2019, 15:47

Сърбия закупува от Китай девет съвременни ударни БЛА Pterodactyl I (известни още като Wing Loong), съобщават местните медии. Дроновете ще бъдат доставени през следващите шест месеца, като има опция за придобиване по-късно на още петнадесет.
Това е първият случай, в който китайски ударни дронове ще се продадат в европейска страна.
Тази сделка вероятно ще е най-големия експорт на военна продукция на Китай в Европа през последните десетилетия и отбелязва значителен пробив на Пекин на пазар, който традиционно е доминиран от производители на оръжие от САЩ, Русия и европейските държави.
Китай разширява своето значително икономическо присъствие в Сърбия и други части на Юго-източна Европа, особено чрез инфраструктурни проекти – строителство на магистрали, пристанища и железопътни линии.
“Tази продажба значително ще усили сръбските ВС, които ще придобият нови способности“, това заявява сръбският министър на отбраната, само ден след края на визитата на високопоставена китайска военна организация, ръководена от генерал-полковник Zhang Youxia, зам. -председател на Централния военен съвет.
Pterodactyl-1 е ударен БЛА, подобен на американските MQ-9 Reaper и MQ-1 Predator с възможности по всяко време на денонощието да търси, открива и нанася удари по земни цели с лазерно управляеми ракети и бомби.
През последните няколко години сръбската армия придоби няколко десетки американски въоръжени бронирани джипове, девет бойни вертолета Airbus H145M и шест изтребителя МиГ-29.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Официална безпаметност. Защо България предава Русия

11.09.2019, 15:38

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 г.) русите и българите-славяни са били практически един народ.
Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност.
Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България......Прочети още

 

В Полша разработиха роботизирана платформа с ПЗРК

11.09.2019, 12:48

В бъдеще полската армия може да получи на въоръжение автономен зенитен комплекс, създаден на базата на шестколесната платформа-робот Ibis.
Комплексът е разработен от Полския индустриален изследователски институт за автоматизация и измервания, съобщава сайтът "Nplus1". Според разработчиците този автономен зенитен комплекс ASBOP-Perkun е предназначен за защита на малки обекти и ще бъде търсен от силите за специални операции, както и за защита на летищата и военноморските бази при отсъствието на голям брой бойци.
Предвижда се един оператор да може да управлява четири противовъздушни системи. Самият робот Ibis е проектиран като универсална платформа с шест колела - на негова основа вече са създадени различни варианти на автономни устройства.
И така, на дизайнерите са били нужни само няколко седмици, за да разработят нов зенитен комплекс - при сглобяването му са използвани готови компоненти. На платформата е поставен манипулатор, който е способен да държи две преносими зенитно-ракетни системи Grom или Piorun. Комплексът също е получил топловизор, оптико-електронна камера и система за идентификация "свой-чужд".
Комплексът е способен да се движи със скорост до 10 km/h, едно зареждане на батерията му стига за четири часа работа. Роботът е в състояние самостоятелно да открива въздушни цели или да получава информация за цели от външни източници. Твърди се, че може да стреля както от място, така и в движение. Шестколесната платформа за роботи Ibis има маса 320 kg, дължина 1,35 m, ширина 0,9 m и 1,25 m височина. Манипулаторът е в състояние да повдига тежести до 50 kg.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Капитан от запаса Ивелин Николов е кандидат за кмет на Габрово

11.09.2019, 12:34

Възпитаникът на Висшето военно артилерийско училище в Шумен капитан от запаса Ивелин Николов ще участва в надпреварата за кмет на Община Габрово. В момента е главен редактор на в. „Дума”. Номинация е на БСП. Роден е в Габрово през 1962 г. Освен, че е завършил висше военно образование, той е и магистър е по политология от СУ „Св. Климент Охридски”.
Ивелин Николов е кадър и на славните Ракетни войски. Служил е като офицер в бригадата в Марино поле, край Карлово. От там излязоха и други политици, като лидерът на зелените от началото на прехода Александър Каракачанов и вицепрезидентът на Република България (2002-2021 г.) ген. Ангел Марин. Ивелин Николов е познат на армейската общественост и като заместник-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.
„Знам, че да си габровец не е шега! Габрово и габровци заслужават нещо по-добро от сегашното управление. Заслужават по-добри доходи и достойнство!“, казва той.
Източник: http://otbrana.com/

 

Укрепваме сътрудничеството с Германия в областта на сигурността и отбраната

11.09.2019, 12:30

„За България сътрудничеството с Федерална република Германия в областта на сигурността и отбраната е от много важно значение. Радваме се на отлични отношения както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО“, заяви ген. Константин Попов по време на срещата си с Волфганг Хелмих, председател на Комисията по отбрана и членовете на комисията към Германския Бундестаг.
Ген. Константин Попов бе на двудневно посещение в Берлин по покана на Волфганг Хелмих, съобщава Пресцентърът на Народното събрание.
„Високо ценим Германия като съюзник с решаваща роля за укрепване на европейската сигурност. Ние се нуждаем от по-голям фокус върху оперативните аспекти и съгласуваността на нашите инициативи, за да постигнем конкретни резултати“, отбеляза още на срещата ген. Константин Попов. 
По време на разговора си с комисаря за въоръжените сили към Германския Бундестаг д-р Ханс-Питър Бартелс и с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната, ген. Попов обсъди общата европейска отбранителна политика, както и взаимното сътрудничество в областта на отбраната.
Ген. Попов предложи на представителите на Бундестага Германия да се включи в проекта на ЕС „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции", който е свързан с придобиване на отбранителни морски способности. България е водеща нация по проекта, който е от новите инициативи от отбранителния пакет на ЕС по Постоянното структурирано сътрудничество. „Смятам, че като морска страна за Германия би имало добавена стойност да се включи в този проект, защото той има всички качества да завърши с убедителен резултат в недълъг времеви период“, допълни ген. Попов по време на срещите си в Бундестага.
На разговора с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната, ген. Константин Попов благодари за участието на Германия в Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в София. Той отправи покана за попълване на длъжност от Германия в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който е ситуиран в България.
По време на посещението си ген. Попов се срещна и с адмирал Йорг Клайн, началник на щаба на Оперативното командване на Бундесвера. Генерал Попов посети мемориала „Възпоменателна гора“, където отдаде почит на загинали германски военни.
Източник: http://otbrana.com/

 

Американска медия оцени възможностите на руската винтовка ВСС

11.09.2019, 09:37

Въпреки, че винтовката BCC (Винтовка снайперская специальная, 6П29) е разработена през 80-те години на миналия век, тя все още представлява интерес. На нея обърнаха внимание и журналистите от изданието National Interest, които признават уникалността на конструкцията.
Този модел е разработен като отговор на рязкото увеличаване на защитеността на войниците на потенциалния противник. Появиха се бронежилетки, които са способни да спрат автоматния патрон от времето на СССР 5,45х39 mm, така че е бил необходим инструмент за ефективно, гарантирано и безшумно премахване на целта.
ВСС става това средство, спечелило любовта на много руски военни. Винтовката представлява оръжие, чиято автоматика действа на принципа на отвеждане на част от барутните газове. Оръжието е с интегриран шумозаглушител, който може сериозно да намали шума от изстрела.
Струва си да се обърне внимание и на патрона, който се използва във BCC. Това са дозвуковите боеприпаси 9х39 mm. Работата е там, че повечето междинни патрони ускоряват куршума до скорост, превишаваща скоростта на звука. В този случай се чува силен шум, който демаскира стрелеца. Но тежкият и бавен куршум на BCC не преодолява звуковата бариера, което го прави почти перфектен снаряд. Патронът съчетава спиращ ефект, почти два пъти по-висок от този на 7,62x39, висока пробивна способност и безшумност.
Всичко това, според американските журналисти, прави BCC актуално оръжие и до днес. National Interest също така отбелязва постоянното развитие на въоръжението на руската армия. - Още за ВСС
Източник: http://www.pan.bg/

 

Турция не се е отказала от купуването на изтребителите Ф-35

11.09.2019, 09:09

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън (на снимката) заяви, че въпреки кризата около доставката на американските изтребители Ф-35 за турската армия, Турция не се е отказала от тяхното закупуване. В изявление, което Калън направи след края на заседание на кабинета в президентския дворец Бештепе, говорителят на турския президент посочи, че към момента от американска страна не е изпратено нито официално писмо, нито какъвто и да е друг документ, предаде БТА.
"Направени бяха частични стъпки. Прекратена бе програмата за обучение на нашите пилоти. Но няма никакво официално уведомление за това, че Турция е изключена от програмата за Ф-35", каза Калън. "Вероятно този проблем ще бъде обсъждан на разговорите в ООН. Турция не е купувач на Ф-35, а е партньор. Не е логично едностранните инициативи да бъдат оправдавани с Конгреса /на САЩ - б.а/ и да се казва "няма какво повече да се направи". Вместо това можем да намерим по-конструктивни формули. Знаем, че президентът Тръмп има воля за това", посочи Калън.
Той допълни, че предложението на Турция е още валидно. "Не е логично цялата работа да се свежда до техническата страна. Явно е, че стоят политически и икономически интереси. Ние не сме се отказали от програмата Ф-35. Не е лесно Турция да бъде изолирана от нея. Но е необходимо да предприемем общи инициативи за премахване на пречките", заяви Ибрахим Калън.
По думите му на заседанието са били обсъдени проблемите във връзка с положението на изток от реката Ефрат, за Идлиб и споразумението със САЩ.
"Естествено е, че не бихме позволили разтакаване, разпиляване на вниманието или отклоняване от целта по този въпрос, подобно на това в Манбидж. Изхождайки от сведенията, които ни предоставят американците, ние не можем да потвърдим със сигурност дали районът е напълно сигурен. Ние трябва да се уверим в това от собствените си източници", каза говорителят на турския президент.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Мадуро нареди военно учение по границата с Колумбия

11.09.2019, 08:38

Венецуела започна военни учения по границата с Колумбия по нареждане на президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции. Маневрите са организирани в момент на напрежение между двете страни.
За целите на ученията по границата започнаха да се разполагат 150 000 военни, танкове и бронетранспортьори с ракети. Те пристигат на летището в Ла Фрия в щата Тачира в западната част на страната, предава БТА.
Миналата седмица Мадуро обвини президента на Колумбия Иван Дуке в "маневри за предизвикване на въоръжен конфликт" с Венецуела. Колумбийският лидер пък каза, че няма да се подава на провокацията и изключи хипотезата за въоръжена интервенция във Венецуела.
Ученията ще продължат до 28 септември.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

119 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин

11.09.2019, 08:11

На 11 септември 1900 г. е роден е Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла

 

 

ЕС създава подразделение по отбраната и космоса

10.09.2019, 22:25

Европейският съюз ще създаде ново подразделение по отбраната и космоса, за да помогне за финансирането, развитието и разполагането на въоръжени сили, заяви бъдещата Европейска комисия, в която съюзничка на френския президент Еманюел Макрон е определена да отговаря за този ресор, предаде Ройтерс.
Създаването на генерална дирекция по отбраната в ЕК, което отдавна срещаше съпротива от Великобритания, е опит на избраната за следващ председател на комисията Урсула фон дер Лайен да спре намаляването на влиянието на ЕС, подложен на силен натиск от САЩ да направи повече за своята сигурност.
"Европейският съюз никога няма да бъде военен съюз", каза Фон дер Лайен. "Но на държавите членки на Европейския съюз е казвано много пъти . . . че общото снабдяване на техните въоръжени сили е от най-голяма важност", заяви тя на пресконференция.
Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната на Германия, каза, че тези планове ще бъдат от полза за оглавявания от САЩ съюз НАТО, към който принадлежат много държави от ЕС , и добави: "НАТО винаги ще бъде (наша) колективна отбрана."
Французойката Силви Гулар (на снимката) ще отговаря за новата генерална дирекция като комисар за индустриалната политика.
Отбранителното подразделение ще надгражда върху подписан през 2017 г. военен договор на ЕС с цел интегриране на въоръжените сили чрез разработване на нови въоръжения и съдействане за бързо разполагане на войски.
САЩ подкрепят инициативата, но също така предупреждават да не бъдат изключвани американските компании от договори в отбраната.
Великобритания - другата главна военна сила в Европа наред с Франция, е напът да напусне ЕС, а Германия подкрепя оглавяваните от Париж усилия за откриване на слаби места в европейските армии с цел да бъдат запълнени тези празнини заедно като общност.
Космосът също така се превръща в област, в която ЕС иска да разработва технологии заедно като общност, особено след като Китай, Русия и САЩ разработват космически оръжия, които могат да неутрализират вражески ракети и системи за противовъздушна отбрана или да унищожават сателити.
Много правителства казват, че извършеното от Русия анексиране на Крим от Украйна през 2014 г. е било повратен момент след години на съкращения на разходите за отбрана, оставили армиите в ЕС без важни способности и силно зависими от САЩ.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев приветства новоназначения военен аташе на Канада у нас

10.09.2019, 21:34

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна днес, 10 септември, с новоназначения военен аташе на Канада в Република България подполковник Силван Гуиборд.
Генерал-лейтенант Илиев пожела успех на подполковник Гуиборд във високоотговорната му дейност и изказа увереност, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави ще продължава да се развива в духа на взаимното разбирателство и открития диалог.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Първи полет на първия произведен в Италия F-35A за ВВС на Холандия

10.09.2019, 21:22

Първият холандски ‘стелт‘ изтребител F-35A, произведен в италианския завод FACO до град Камери, извърши първия си полет.
Изтребителят с р.н. F-009, предназначен за кралските ВВС на Нидерландия (Koninklijke Luchtmacht) излетя от летището на Камери на 09.09.2019.
Официалната церемония по излизането от завода ще е на 12 септември 2019. Първият от общо 29 изтребителя F-35A за холандските ВВС, които ще бъдат сглобени в FACO, ще бъде доставен в авиобаза Leeuwarden (Нидерландия) на 31 октомври 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Кметът на Шумен благодари на всички, участвали в гасенето на пожара

10.09.2019, 19:30

Кметът на Шумен Любомир Христов изказва огромната си благодарност към екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на ОД на МВР и КАТ, военното формирование 54060, на „Спешна помощ“ и на председателя на Съвета на директорите на фирма „Видеолукс холдинг“ Тодор Белчев за бързата реакция при потушаването на пожара, който се разрази на депото за временно съхранение на автомобилни гуми до колодрума в Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на община Шумен.
Двадесет и двама военнослужещи със специализирана техника от състава на 29-ти механизиран батальон в Шумен се включиха днес в гасенето на пожар, възникнал в склад за гуми до градския стадион в Шумен, уточниха от Пресцентъра на МО. Ръководител на групата е подполковник Митко Митев.
На място са се отзовали 35 пожарникари от Шумен, Нови пазар и Велики Преслав, заедно с ръководителя на пожарната комисар Иван Иванов; 25 служители на полицията и КАТ, заедно с директора Ялчън Расим; екип на Центъра за спешна медицинска помощ; цялото кметско ръководство; ръководството на Общинския щаб за защита при бедствия и арии и заместник-областният управител Петко Шаренков.
"Само за три минути след поисканото съдействие от ръководството на фирма „Видеолукс холдинг“ изпратиха фадрома, с която беше ограничено разпространението на пожара. Без тази машина потушаването щеше да бъде невъзможно и опасността огънят да се разпространи и да създаде сериозен проблем на града, беше напълно реална", се казва в съобщението на общината.
От администрацията добавиха още, че ще бъде въведено дежурство за наблюдение до окончателно овладяване на ситуацията.
Източник: http://otbrana.com/

 

Вече може да назначават новия директор на Служба „Военна информация”

10.09.2019, 16:54

Промените в Закона за военното разузнаване са публикувани в Държавен вестник. Те бяха приети от 44-то Народно събрание на 26 юли 2019 г. и повторно гласувани на 5 септември 2019 г., когато бе отхвърлено ветото на президента.  Така, че вече може да бъде назначен новият директор на службата. Той, според промените, може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител, като отговаря на десет изисквания, записани в Закона за военното разузнаване.
Депутатите промениха малко и процедурата по назначаването. Предложението, независимо дали е за военнослужещи или за цивилен служител, се внася в Министерския съвет от министъра на отбраната. Правителството прави предложение до президента, който със свой указ назначава директора на службата.
Последната смяна на ръководството на Служба „Военна информация” бе на 16 август т.г. Тогава на специална церемония за и.д. директор бе назначен полковник Велко Атанасов. Той прие длъжността от бригаден генерал Пламен Ангелов (на снимката), който бе отличен с почетен знак на МО „Св. Георги” – първа степен, „за заслуги в развитието и укрепването на Българската армия, за дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България, за проявените висок професионализъм и личен принос в процеса за реформиране и изграждане на българското военно разузнаване в съответствие с новите глобални предизвикателства”.
Тогава благодарност за умелото ръководство на службата през последната година към бригаден генерал Ангелов от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов изрази неговият заместник Анатолий Величков. Оценката никога не е била по-различна от отлична, каза той по този повод.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Подразделения на НОАК пристигат в Русия за участие в ученията "Център - 2019"

10.09.2019, 13;37
 

DSEI 2019 - Saab ще изложи серийно произведена РЛС Giraffe 1X на изложението за първи път

10.09.2019, 13:17

Твърдотелият 3D радар Giraffe 1X ще бъде изложен в източната зона 23 на изложението DSEI-2019. Новата РЛС ще предостави чрез демонстрация на живо своите възможности, като оглежда въздушното пространство от позицията си на изложението. Посетителите ще могат да говорят със специалистите на Saab за неговите уникални характеристики и да видят висококачествената ситуационна информираност, която потребителите могат да очакват.
Giraffe 1X е компактен и лек високоефективен 3D радар, идеален за наземна противовъздушната отбрана, както и за граждански приложения като летища и защита на съоръжения, както и за военноморски приложения за всички видове кораби.
Giraffe 1X също може да се похвали с едновременно наблюдение на въздуха, борба с опасността от ракети, артилерия и мини (C-RAM) и способност за борба с БЛА (C-UAS). Новата РЛС е с подобрени способности срещу ниски, бавни и малки цели при това с малък радарен силует, както и БЛА. Като пример за това приложение на DSEI, въздушната картина, генерирана от Giraffe 1X, ще бъде предоставена на близкия щанд на Chess Dynamics в подкрепа на тяхната система за борба с БЛА.
„Ще изложим работещ Giraffe 1X на DSEI, за да покажем как радарът е новия стандарт за толкова много приложения по толкова много начини в малкия радарен сегмент. В друг дебют, на DSEI 2019 Giraffe 1X е инсталиран на машина Supacat Jackal, което отразява как малкият физически отпечатък на радара и ниската маса означават, че той може бързо да бъде използван там, където нуждите на командира са най-големи или когато бързината се равнява на оцеляване“ заяви Torbjörn Wolffram, от отдел "Маркетинг и продажби" на бизнес направлението Saab Radar Solutions.
Giraffe 1X може да бъде свързан в мрежа или да работи напълно самостоятелно с C3 възможности. Той е проектиран за гъвкавост на интеграцията, с опция както за монтаж на машина, така и за спешен вариант.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

“Оръжие да не се използва”: Как СССР обявява война на България

10.09.2019, 08:50

По повод тоталното разделение сред българите 75 години след промяната на 9 септември 1944 г. и предизвикалата много коментари позиция на нашето Външно министерство, че „Съветската армия е окупирала България“, предлагаме един интересен коментар на известния руски автор Дмитрий Окунин за случилото се в онези години.
Преди 75 години Съветският съюз обявява война на България. Ответна нота от страната, в която бушува вътрешна политическа криза няма. Части от Червената армия навлизат на нейната територия, без да срещнат съпротива. И само след четири дни, в резултат на преврат, организиран от антифашистите под ръководството на комунистите, на власт идват просъветските сили. Ето и подробности за онези събития тогава........Прочети още

 

 

Откриха дефекти в новите американски ядрени авиобомби

09.09.2019, 23:11

Серийното производство на американските управляеми ядрени авиобомби B61-12 и бойните глави W88 ALT 370 ще бъде отложено поради открити дефекти. За това съобщава Defense News, позовавайки се на Администрацията за национална ядрена безопасност (NNSA).
Серийното производство на това въоръжение трябваше да започне през 2020 г., но стрес- тестовете разкриха крехкостта на компонентите на бомбата и бойната глава. В резултат на това NNSA реши да забави пускането на B61-12 с година и половина и да отложи производството на модернизирания W88 за по-кратък период.
Според заместник-ръководителя на NNSA Чарлз Уердън Пентагонът работи за съкращаване на закъсненията, съобщили от агенцията. Асоциацията за контрол над въоръженията отбелязала, че промяната във времето за започване на серийното производство ще увеличи цената на програмата за модернизация, която в момента възлиза на 7,6 млрд. долара.
Както е известно през миналата година американските военни проведоха първите тестове на B61-12 използвайки стратегическите бомбардировачи B-2 Spirit. САЩ планират да разположат тези авиобомби във военните си бази в Германия, Италия, Турция, Белгия и Холандия. W88 ALT 370 е най-новата версия на термоядрените бойни глави W88, монтирани на американските балистични ракети Trident 2.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Изнесохме оръжие за 1,5 милиарда лева

09.09.2019, 22:09

България е изнесла оръжие за близо 1,5 млрд. лв. през 2018 г. Реално осъщественият износ на продукти, свързани с отбраната, през миналата година е на стойност 764,54 млн. евро. Това е посочено в доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и на оръжията, който в сряда ще бъде разгледан от икономическата комисия към парламента. Издадените разрешения за износ на оръжие са 524 броя, на обща стойност малко над 1 млрд. евро, но част от тях реално са реализирани през 2019 г.
Най-големите клиенти на оръжейните ни предприятия са Саудитска Арабия и Индия, като реализираният износ за тях през 2018 г. е на стойност съответно 154,6 млн. и 118,9 млн. евро. На трето място е Афганистан, износът за където е за 66 млн. евро. На следващите две места в класацията са САЩ и Турция, като експортът на военна продукция за тях е почти равен – по 59 млн. евро. За САЩ изнасяме предимно бомби, снаряди и ракети, които са на стойност над 22 млн. евро, както и гладкоцевни оръжия с калибър под 20 мм – за близо 19 млн. евро. Оказва се, че българските оръжия са конкурентни дори на добре развит пазар на военна продукция като този в САЩ.
Шестият най-голям клиент на българските оръжейни предприятия е Алжир, износът за където е на стойност 54,7 млн. евро. Сериозен е и експортът ни на военна продукция за Обединените Арабски Емирства (22 млн. евро), Азербайджан (21 млн. евро), Полша (20 млн. евро), Египет (20 млн. евро), Узбекистан (19 млн. евро), Чехия (12,5 млн. евро), Армения (9,9 млн. евро), Румъния (9,5 млн. евро), Уганда (7 млн. евро), Буркина Фасо (7,6 млн. евро) и Сърбия (6 млн. евро).
Оказва се, че най-голям дял от експорта ни на военна продукция е за Близкия Изток – 27,9%, и Южна Азия – 24,2%. България изнася предимно бомби, снаряди и ракети (271 млн. евро), боеприпаси и взривателни устройства (260 млн. евро), гладкоцевни оръжия с калибър под и над 20 мм (общо 128 млн. евро), както и оборудване за летателни апарати (26 млн. евро), става ясно от доклада на Междуведомствената комисия.
През 2017 г. износът на българско оръжие беше на стойност 1,219 млрд. евро. През 2016 г. реализираните сделки бяха за 1,015 млрд. евр, през 2015 г. – за 642,5 млн. евро, през 2014 г. – за 404 млн. евро, а през 2013 г. – за 235 млн. евро.
Източник: https://trud.bg/

 

Обявиха срока за доставка на С-400 в Индия

09.09.2019, 21:44

Индия ще получи руските зенитно-ракетни системи С-400 в рамките на 18-19 месеца, в строго съответствие с графика, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов пред РИА "Новости".
"Предплатени са, всичко ще бъде доставено в строго съответствие с графика, според мен до около 18-19 месеца", каза той, цитиран от "Взляд".
Припомняме, че въпросът за доставките на С-400 беше обсъден на среща между руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди във Владивосток.
Федералната служба за военно-техническо сътрудничество съобщи също, че Русия е получила аванс от Индия по договора за доставка на С-400 от Индия.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Руския миночистач “Иван Антонов” пристигна в базата си в Севастопол

09.09.2019, 21:32

Най-новият базов миночистач "Иван Антонов" 601 пристигна в събота в базата си в Севастопол след преход около Западна и Южна Европа.
Военноморският миночистач Проект 12700 “Иван Антонов” пристигна в Севастопол след завършване на прехода от Балтийския флот и акостира при Минната стена в южния залив на града-герой. - (видео)
„Иван Антонов“ е построен в корабостроителница „Средно-Невски корабостроителен завод“, спуснат е но вода през 2018 г. и е приет в състава на Черноморския флот на РФ през януари 2019 г. Това е ново поколение морски тралщици, той е въоръжен с модерна техника, дистанционно-управляем сонар и автономни подводни апарати за унищожаване на различни видове морски мини.
Корабът е проектиран от централното морско конструкторско бюро “Алмаз” и е част от новото поколение морски противоминни кораби. Той е предназначен за търсене и унищожаване на мини в акваторията на военноморските бази и близката морска зона.
Корабът има уникален, най-големия в света „немагнитен“ корпус от монолитна стъклопластика, сформиран чрез вакумна инфузия.
Основните му характеристики са: водоизместимостта на кораба е 890 тона, дължина - 61 метра, ширина - 10 метра, скорост - до 16,5 възла, екипаж - 44 души.
Командването на ВМС на Русия планира до 2030 г. да се снабди с 40 тралщика от този проект, съобщи по-рано дирекцията за информация и съобщения на Министерството на отбраната на Руската федерация.
Източник: https://pogled.info/

 

Разсекретиха документи за началото на Втората световна война

09.09.2019, 20:37
Министерството на отбраната на Русия разсекрети уникални документи, разкриващи събитията в навечерието и началото на Втората световна война, съобщава РИА Новости. В тях се говори и за заплахи от страна на Полша. Материалите са публикувани в новия мултимедиен раздел, озаглавен „Крехкият мир на прага на войната” (http://pakt1939.mil.ru).
Според историците, разсекретените документи дават представа за това защо в толкова сложна военно-политическа обстановка са взимани едни или други решение.
Новият раздел, посветен на 80-годишнината от договора за ненападение между Германия и Съветския съюз (пакта Молотов-Рибентроп), има за цел също така да се противопостави на опитите за фалшифициране на историята и за ревизия на резултатите от Втората световна война.
Сред разсекретените документи има служебна записка на началника на Генералния щаб на Работническо-селската Червена армия Борис Шапошников до народния комисар по отбраната на СССР Климент Ворошилов. В нея се съдържа оценка на военната заплаха, която може да представляват различни държави, както самостоятелно, така и в състава на военни съюзи и блокове. Степента на важност и секретност на документа се подчертава от факта, че докладът от 31 страници Шапошников е писал сам, без помощта на машинописка. Според съветските военни специалисти тогава, най-голяма потенциална заплаха за СССР представляват не само военният съюз между Германия и Италия, но и Полша, която „се намира в орбитата на фашисткия блок”.
Според доклада, Съветският съюз трябва да има готовност за борба на два фронта: на запад срещу Германия, Полша и отчасти Италия с възможните присъединени към тях лимитрофи и на изток срещу Япония.
От документа може да се заключи, че в навечерието на войната Германия и Полша заедно са можели да сформират 160 пехотни дивизии, да извадят повече от 7000 танка и 4,5 хиляди самолета. За сравнение, през 1939 г. по време на преговорите с френски и английски военни делегации е станало ясно, че Москва може да предостави 136 дивизии и 5 хиляди самолета.
В материалите са описани бойни операции на Втори германски армейски корпус по време на настъплението в Полша през 1939 г. Детайлно се описва как под формата на учения войската тайно се е подготвяла за нападение. Разкрива се и последователността на действията на войските от корпуса в хода на настъплението. Описана е ожесточената съпротива на поляците и сраженията за Варшава и крепостта Модлин.
Втората световна война продължава шест години – от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. Последните боеве се водят в Далечния Изток. На 2 септември 1945 г. на борда на американския боен кораб „Мисури” е подписана безусловната капитулация на Япония. Във войната са въвлечени 61 държави с население общо 1,7 милиарда души. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, както и в моретата и океаните. Втората световна война се оценява като най-разрушителната и кръвопролитната в човешката история. В нея са загинали повече от 55 милиона души.
Източник: https://dariknews.bg/
 

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участва в Международното изложение DSEI 2019 в Лондон

09.09.2019, 19:31

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участва в Международното изложение за техника и екипировка в областта на отбраната и сигурността (Defence & Security Equipment International – DSEI 2019), което се провежда от 10 до 13 септември в Лондон.
В рамките на форума вицеадмирал Ефтимов ще вземе участие в конференция за способности в морския домейн, организирана с партньорството на Военноморските сили на Великобритания.

 

И Италия се присъединява към проекта за нов изтребител Тempest

09.09.2019, 17:12

Според италианската медия La Stampa Италия скоро ще се присъедини към британския проект Tempest, предвиждащ разработването на многоцелеви изтребител шесто поколение, който ще е и първият европейски „стелт“ изтребител. Британски източници са разкрили новината пред италианската медия след двустранната среща между министрите на отбраната на Великобритания и Италия, състояла се Хелзинки на 5 септември.
Подписването на първото споразумение ще се състи по време на Изложението на системи в областта на отбраната и сигурността (Defense & Security Equipment – DSE, което ще се открие на 11 септември в Лондон.
Рим от сега започва да търси нов съвременен изтребител, който да замени намиращите се на въоръжение във ВВС Eurofighter.
Проектът Tempest бе оповестен по време на Международното авиационно изложение Farnborough 2018. Британското правителство е осигурило през МО на страната 2 милиарда лири (2,3 милиарда евро) за първите етапи на разработването на изтребител шесто поколение.
Перспективният изтребител Tempest трябва да замени от 2035 г. сега намиращите се на въоръжение в кралските ВВС на Великобритания Тyphoon и е конкурент на френско-германския изтребител шесто поколение.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Започва тактическото учение „Черно море – 2019”

09.09.2019, 16:49

От днес до 13 септември 2019 г. ще се проведе тактическото учение на флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море-2019“, съобщават от ВМС.
Учението дава възможност на участниците да усъвършенстват придобитите способности за планиране и провеждане на тактически действия на силите в рамките на провеждане на операции по морска сигурност от Военноморските сили.
В учението участват над 20 бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, 2 вертолета АS 565 МB „Panter” от авиобаза „Чайка” и 1 самолет Су-25К от Военновъздушните сили.
На море ще бъдат отработени следните сериали:
- отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник;
- противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели;
- водене на действия за неутрализиране на морски мини;
- приемане и предаване на товари на море от вертолет;
- оказване на помощ на аварирал кораб;
- извършване на медицинска евакуация от кораб;
- водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва;
- търсене и спасяване.
Командир на оперативното съединение на море е командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението - заместник-командирът на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военна полиция и КПКОНПИ ще борят корупцията по високите етажи на Въоръжените сили

09.09.2019, 16:46

По искане на служба „Военна полиция” органите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) могат да оказват помощ при разкриване на престъпления от общ характер в Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната. И още -  провеждане на оперативно-издирвателни действия на органите на Служба „Военна полиция“ по отношение на лицата, по които службата осъществява законовите си функции; извършване на проверки по заявителски материали и военни досъдебни производства, за които е необходима експертна помощ от органи на КПКОНПИ при спазване на изискванията на действащото законодателство.
Това е записано в мотивите към проекта на инструкция, която урежда взаимодействието между двете институции. Документът е изготвен на основание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).  Целта е да се конкретизира изпълнението на дейностите по Глава девета „Противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши публични длъжности“.
Предвидено е, се посочва по-нататък в мотивите, взаимодействието да обхваща сферите на изпълнение на законовите функции, задачи и дейности на двете ведомства и да се осъществява чрез обмен на информация; провеждане на съвместни работни срещи; създаване на съвместни работни групи; провеждане на координирани мероприятия; повишаване на квалификацията на служителите на двете ведомства; съвместни планове за действие; техническа помощ. За осъществяване на взаимодействието ще могат да се създават междуведомствени групи за планиране и провеждане на съвместни действия, проверки по документи и на място при спазване на принципа „необходимост да се знае”.
Посочено е още, че по искане КПКОНПИ органите на Служба „Военна полиция“ могат да съдействат като организират и провеждат мероприятия в или около военни обекти; извършват криминалистически изследвания; установяват местонахождението на лица, по отношение на които Служба „Военна полиция“ осъществява законовите си функции, когато те се укриват или не могат да бъдат открити на техните постоянни или настоящи адреси.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министър Каракачанов e утре на „Бъди войник“ в Плевен

09.09.2019, 16:42

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре в събитията от националната информационна кампания „Бъди войник“ в Плевен. В инициативата ще се включат и командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, както и началникът на щаба на Сухопътните войски - бригаден генерал Николай Караиванов, съобщава Пресцентърът на МО.
Проявите ще започнат в 16.00 ч. на площад „Възраждане“ и в района на Военния клуб, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. Със свои щандове в нея ще участват  видовете въоръжени сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие, както и Факултет „Авиационен” към Националния военен университет.
В близост ще бъдат експонирани образци въоръжение, военна техника и екипировка на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Служба „Военна полиция“. На място ще бъде позициониран и самолет L-39ZA „Албатрос”. Военнослужещи от Специалните сили ще демонстрират действия за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, реална стрелба с маркиращи боеприпаси,  специализиран ръкопашен бой с владеене на тънкости от бойните изкуства.
Посетителите ще могат да разгледат и музей на открито: „Оръжието на българската войска в миналото”, организиран от национално дружество „Традиция”, клон Плевен.
От 18.30 ч. на откритата сцена на площад „Възраждане“ ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътни войски. Зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Райко Кирилов, Вили Станева, Емилия Валенти, Съни, Ива Костадинова, Таня Дупаринова,  известният рецитатор Янко Лозанов, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, фолклорно трио „Ладена и др.
В концерта ще се включат още Мажоретен състав и Първи ученически гвардейски духов оркестър към СУ „Ив. Вазов“ - Плевен, клуб по спортни танци „Дъга” към Военен клуб Плевен и клуб по български народни танци „Веселяци” – Плевен.
Източник: http://otbrana.com/

 

Американските медии признаха, че Русия е действала в Сирия по-ефективно, отколкото САЩ във Виетнам

09.09.2019, 13:53

Участието на Русия в сирийската гражданска война изигра решаваща роля за спасяването на режима на Башар Асад от атаките на терористичните организации. Това се казва в статия в американското списание The American Interest.
“Руските ВВС са натрупали ценен боен опит в Сирия”, се казва в статията.
Авторът Майкъл Пек отбелязва, че докато “Хизбулла” и Иран водят сухопътна война, подкрепяйки отслабената Сирийска арабска армия (САА), руската страна нанася постоянни и съкрушителни въздушни удари срещу терористите. Той също така отбелязва, че военната кампания в Сирия е позволила на Кремъл да изпробва много ново оборудване, включително изтребителите Су-35 и Су-57, стратегическия бомбардировач Ту-160, както и различни ракети и бомби.
В статията се казва, че подобни изпитания са били от полза на руските военни, които са успели да изпробват новите си оръжия и да ги подобрят. Авторът припомня, че американските военни са имали оръжия, които се оказват по-добри в лабораторията, отколкото на бойното поле. Изтребителите F-22 и F-35, както и смъртоносните интелигентни бомби и ракети въздух-въздух, които носят, в много отношения дължат много на болезнените уроци, научени по време на войната във Виетнам, когато американската техника и тактиката на въздушните боеве се считат за неподходящи.
“Войната във Виетнам остави американските сили опустошени за десетилетие, но даде шанс на Пентагона да се справи с предизвикателствата на съвременната въздушна война”, отбелязва Майк Пек.
Такъв урок обаче струва на САЩ скъпо. По време на войната във Виетнам Вашингтон загуби най-малко 3700 самолета и 5000 хеликоптера. Авторът отбелязва, че участието на Русия в сирийската война излиза много по-евтино. Голям брой руски пилоти успяват да преминат през военните операции в Сирийската арабска република, където трупат безценен опит.
Наблюдателят отбелязва, че руските военни в Сирия е трябвало да се справят с различни задачи, които се дължат на климатичните условия на Близкия изток. За Америка, която от времето на Първата световна война участва във войни в чужбина, подобни събития не са нищо ново. За Русия обаче това е нов опит, който ще направи руската авиация по-компетентна и уверена в използването на наскоро създадено оръжие.
Майкъл Пек смята, че за Русия военните операции в Сирия са донесли такъв опит като войната във Виетнам за САЩ. Според наблюдателя обаче Кремъл се е намесил с помощ за Сирия по-внимателно и обмислено, което обяснява почти пълното отсъствие на загуби сред руските военни.
Източник: https://pogled.info/

 

Да получиш американско гражданство и да загинеш

09.09.2019, 12:40

В САЩ назоваха името на военослужещия, загинал наскоро в резултат на терористична атака. Той се оказа 34-годишният сержант 1-ви клас Барето Ортис от Пуерто Рико. Сержант Ортис в Северна Каролина оставя вдовица и непълнолетни деца.
Барето Ортис е подписал договор с Пентагона през 2010 г. В Пуерто Рико медиите пишат, че така 25-годишният (по това време) млад мъж се е опитал да ускори придобиването на американско гражданство.
За сведение Пуерто Рико официално е асоциирана държава - неприсъединена територия, която фактически е под юрисдикцията на САЩ. Управлява се от Конгреса на САЩ чрез някакво подобие на местно управление. Теоретично жителите на Пуерто Рико имат повече възможности да получат американско гражданство, отколкото представителите на други страни от Латинска Америка. Но това не винаги се прилага на практика. Един от често срещаните начини за получаване на гражданство е чрез влизането в редовете на американската армия. След известно време на служба, пуерториканец може да стане гражданин на САЩ. Барето Ортис бил един от тези пуерториканци.
Може да звучи като богохулство, но факт е, че в крайна сметка Ортис е получил гражданство, за да загине на хиляди километри от родината си - в Кабул.
Отбелязва се, че той е изпратен за втори път в Афганистан. Този път той е бил част от батальона за поддръжка на 82-а въздушно-десантна дивизия, развърната във Форт Браг в Северна Каролина. Три години преди последната си командировка Ортис завършва въздушно-десантното училище в Джорджия. Американското военно командване е изпратило съболезнования на семейството на сержант Ортис.
Освен това стана известно и името на загиналия в Афганистан румънски военнослужещ. Това е 38-годишният ефрейтор Киприан-Стефан Полски (Ciprian-Stefan Polschi). Това е третата му командировка на афганистанска територия.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Пентагонът пренасочи $5 милиона, предвидени за базата „Ново село“

09.09.2019, 12:10.

Милиони долари, предназначени за европейската сигурност, биват пренасочени към друг проект от голямо значение за американския президент Доналд Тръмп – стената по границата с Мексико, пише Business Insider.
Милиони долари за европейски проекти, свързани със сигурността на НАТО – полигонът в Ново село, проекти за специални операции в Естония и съоръжения в Германия за поддръжка на изтребители Ф-22 – ще бъдат пренасочени от Пентагона за построяването на стената с Мексико.
Според изданието общата сума, която Тръмп иска от Пентагона за стената, възлиза на $3.6 милиарда. В статията се казва, че $5.2 милиона, предвидени от Пентагона за българския полигон, в крайна сметка ще отидат за построяването на стената с Мексико, което е основен приоритет на Тръмп. Ново село е една от базите в България, която позволява на САЩ и съюзниците им от НАТО да провеждат учения и бързо да реагират на заплахи от Русия в Крим. Разстоянието е близо 200 мили (близо 320 километра).
По-рано министърът на отбраната Марк Еспър (на снимката) заяви, че очаква партньорите на САЩ в НАТО сами да се погрижат за открилите се финансови дупки в проектите. Построяването на стена по границата с Мексико бе едно от основните обещания на Тръмп, който беше избран за президент през 2016 година.
Източник: https://fakti.bg/

 

9 септември - повратна дата в историята ни

09.09.2019, 08:26

На 9 септември се навършват 75 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя обществото.
За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция".
След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".
След 1944 година, 9-ти септември се отбелязва като Национален празник на Народна република България до 1990-та година.

 

На този ден преди 57 години в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба са доставени първите балистични ракети

09.09.2019, 08:22

Министерството на отбраната на Русия преди време публикува официални данни за загубите на съветски граждани в Куба по време на острата фаза на Карибската криза. По данни на ведомството, от 1 август 1962 година до 16 август 1964 година в Куба са загинали 64 съветски граждани.
Проведената операция е отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също на заплахата от американското военно нахлуване в Куба. По-рано точният брой загуби на съветски военнослужещи по време на операцията не са публикувани.
Точно преди 57 години, на 9 септември 1962 година, в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба бяха доставени първите съветски балистични ракети, след което СССР достави и ядрени бойни глави за тях. Прехвърлени са два вида балистични ракети със среден обсег на действие: Р-12 (с радиус над 2 хиляди километра) и Р-14 (над 4 хиляди километра) с ядрени бойни глави с мощност 1 мегатон всяка. Общо е било планирано да се развърнат 40 РСД (24 единици Р-12 и 16 - Р-14).
Идеята за разполагането на ракети с ядрени бойни заряди принадлежи на първия секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР Никита Хрушчов. - Още за операция „Анадир“

 

 

Танкистите от руския Северен флот ще получат 20 "реактивни" танка Т-80БВМ до края на годината

08.09.2019, 23:35

Двадесет съвременни танка Т-80БВМ ще влязат в парка на усиления танков батальон на отделната мотострелкова бригада на Северния флот, съобщи пресслужбата на междувидовото стратегическо обединение, цитирана от "Российская газета".
Вече повече от половината технически състав на подразделението е превъоръжена с тези дълбоко модернизирани бойни машини.
Новата версия на легендарния танк има усилена в сравнение с базовия вариант защита, която се подсигурява от "реактивната броня" "Реликт".
Многоканалният прицел "Сосна-У" с термовизиори позволява унищожаването на разнообразни цели с ракети и снаряди във всяко време на денонощието.
Газовата турбина подхожда добре за екстремните северни условия – тя леко и бързо се задвижва и в най-суровите студове.
Неотдавна тези танкове, както и друга бронетехника, взеха участие в уникалните тактически учения по отбрана на промишлени обекти на полуостров Таймир в района на Норилск.
Командващия на СФ вицеадмирал Александър Моисеев поздрави командването и личния състав на танковите подразделения на Северния флот с професионалния им празник – Деня на танкиста. Той отбеляза, че танкистите наравно с останалите сили на флота изпълняват отговорни задачи, подсигуряващи надеждната охрана на северните граници. - (видео)
Денят на танкиста се отбелязва на 8 септември в Русия и в държавите, където са разположени руски войски. - Още за Т-80
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Вижте първите руски подводници

08.09.2019, 23:27

Руските инженери и подводничари от XIX в. са пионерите, които се престрашават да навлязат в дълбините с първите предшественици на съвременните подводници.
Макар наистина животът да се е зародил в моретата, хиляди години те са постоянен източник на голяма опасност и обаяние заради загадката, която крият.
При все това водните маси винаги са били полезна функция за военните, предлагайки им възможност да извършат внезапни атаки и след това незабелязано да се оттеглят.
Дори войските на Александър Македонски използват куполи, пълни в въздух, за да се движат под водата с разузнавателни цели. Бойците на древна Рус пък дишат през тръбички, докато са скрити в засада край брега на някоя река.
Също ката самолетния парашут, подводният апарат, който се движи самостоятелно, е създаден преди векове от изобретателни мечтатели. В началото на XVIII в., през епохата на техническите иновации и създаването на имперския флот по време на управлението на Петър Велики, един дърводелец на име Ефин Никонов работи по създаването на "таен кораб" от този тип......Прочети още

 

Китайски военни вертолети кацнаха в Урал

08.09.2019, 21:48

На гражданското летище на Челябинск (Русия) кацнаха вертолети от Военновъздушните сили на Китай, пише руският вестник “Российская газета“, цитирана от Фокус.
Авиационната техника отива в региона на Оренбург, за да участва в международните стратегически командно-щабни учения „Център 2019“. Четири военно-транспортни хеликоптера Ми-171Е и същия брой ударни вертолети Z-10 ще вземат участие в маневрите. В Челябинск пилотите ще заредят машините с гориво, след което ескадрилата ще продължи пътя си към Оренбург.
Стратегическото учение „Център 2019“ ще се проведе от 16 до 21 септември на осем полигона в Русия. Основните действия ще се разгърнат на Донгузкия полигон край Оренбург (ЦВО). Редица тактически ситуации ще се разиграят и в Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, заяви заместник-министърът на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Юнус-Бек Евкуров.
На първия етап на маневрите ще се отработи борбата срещу тероризма, отблъскването на въздушна атака, разузнаването и отбраната. Във втория етап на ученията ще се разиграва настъпление. В учението ще вземат участие около 128 хил. военнослужещи от седем държави, повече от 20 хил. единици военна техника, 600 самолета и 15 кораба.

 

РИА Новости: Назоваха причината за катастрофата на руския изтребител Су-25УБ в Ставрополския край

08.09.2019, 19:37

Причината за катастрофата на Су-25УБ в Ставрополската територия е фабричен дефект на крилото, каза източник на органите на реда пред РИА Новости.
Във вторник, 3 септември, руското Министерство на отбраната съобщи, че учебен самолет Су-25УБ се е разбил в Ставрополския край. Самолетът е летял без боеприпаси и се е разбил в безлюден район. Според спешните служби в региона, самолетът се е разбил на около 38 километра югозападно от Будьоновск и е избухнал при сблъсъка със земята, в резултат на което е бил напълно унищожен. И двамата пилоти са загинали.
"Установихме причината за катастрофата. Това е фабричен дефект на крилото. Това не е грешка на пилота", каза източникът на агенцията.
Според него останките на жертвите са изпратени за генетична експертиза в Ростов на Дон. Прощалната церемония ще се състои в петък, ако бъде завършена идентификацията", каза източникът.
Освен това ще бъде издигнат паметник на пилотите в близост до мястото на катастрофата. "Един от пилотите ще бъде погребан в Беларус", добавя източникът.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Талибаните: Американците ще пострадат повече от всеки друг от отмяната на преговорите

08.09.2019, 19:27

Талибаните заявиха днес, че решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени мирните преговори с ръководителите на движението, ще доведе до нови загуби на американски животи и активи, предаде Ройтерс.
Американците ще пострадат повече от всеки друг от отмяната на преговорите, заяви в изявление говорител на групировката. По думите му преговорите са вървели гладко до вчера и двете страни са се съгласили да проведат междуафганистански преговори на 23 септември, предава БТА.
Талибаните изразиха увереност, че САЩ ще се върнат към преговорите за финализиране на споразумение, което да сложи край на най-продължителната война, водена от Америка, въпреки решението на Тръмп, допълва АП.
Като причина за решението си Тръмп посочи смъртта на американски военнослужещ при атака в Кабул по-рано тази седмица. Критици отбелязват обаче, че по време на преговорите вече бяха убити няколко американски войници.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Приключи първата турско-американска операция в Северна Сирия

08.09.2019, 16:17

Първото съвместно турско-американско сухопътно патрулиране в планираната зона за сигурност в Сирия е приключено, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от ТАСС.
По данни на телевизията патрулирането е започнало в 10.24 часа местно време и е продължило 2 часа и 20 минути.
От турското министерство на отбраната съобщи, че в операцията са взели участие безпилотни летателни апарати и бронирана техника.
Ройтерс информира, че конвой от шест бронетранспортьора с турски флагове тази сутрин е преминал границата, за да се присъедини към американските военни на около 15 км източно от турския граничен град Акчакале, близо до сирийския Тел Абияд.
Два хеликоптера наблюдаваха зоната, където турските машини преминаха границата през отвор в масивната бетонна стена между двете страни.
На 7 август Турция и САЩ се договориха да създадат в Сирия център за съвместни операции. На 12 август в турския град Шанлъурфа, на 50 км от границата със Сирия, пристигна първата група американски военни, които ще работят в центъра.
Целта на центъра е да осъществи плана за създаване на буферна зона за сигурност в Североизточна Сирия, където да могат да се прехвърлят сирийските бежанци, приютени в Турция. Същевременно зоната ще бъде защитен пояс за турската граница, но нейните очертания остават неясни засега. Турция се надява тази зона да бъде поне 30 км навътре в територията на Сирия.
Анкара настоява контролът над планираната зона за сигурност да се осъществява изключително от турските въоръжени сили.
Как реагира Дамаск
Сирийското правителство осъди започналото тази сутрин турско-американско патрулиране в североизточната част на страната.
"Сирия осъжда най-решително съвместното патрулиране, осъществявано от САЩ и турския режим", заяви официалната агенция САНА, като се позова на източник от външното министерство.
Тази инициатива е "агресия" и "цели да затрудни и удължи кризата в Сирия", добавя САНА.
Миналия месец сирийският режим отхвърли вече споразумението "между американския и турския окупатор за създаване на т. нар. зона за сигурност".
За администрацията на президента Башар Асад, успял от 2015 г. досега да си възвърне контрола върху над 60 на сто от сирийската територия с решаващата помощ на Русия, американско-турското споразумение представлява "явна агресия" срещу нейния суверенитет.
Какво предвижда споразумението между САЩ и Турция
Споразумението между Турция и САЩ предвижда създаването на буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирани от кюрдската милиция "Сили за защита на народа", подкрепяна от Вашингтон, източно от р. Ефрат.
Анкара смята тази милиция за "терористична" организация.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че американският лидер Доналд Тръмп е обещал "зоната за сигурност" да бъде широка 32 км (20 мили).
Ердоган заплаши да започне операция в Североизточна Сирия, ако Турция не получи контрол върху тази "зона за сигурност". При все това споразумението даде възможност да се избегне очаквана вече турска операция срещу "Силите за защита на народа".
Сформираният център за съвместни операции е предвиден в същото споразумение, като намерението е да се координират действията по създаването на "зоната за сигурност".
Къде се разминават Турция и САЩ
Турският президент заяви в събота, че неговата страна не може да приеме военно обучение на сирийските кюрдски Сили за защита на народа от страна на САЩ. СЗН бяха главен съюзник на САЩ в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава", но Турция ги смята за терористична организация.
Ердоган отново припомни своя план: да прехвърли един милион бежанци в Сирия - проект, който според него се нуждае от международна помощ за изграждане на домове за бежанците.
Турция, която е приютила 3,6 милиона бежанци от Сирия и вече контролира територии в северозападната част на страната, иска да засили военното си присъствие в североизточната част, за да изтласка от границите си сирийските кюрдски милиции и да създаде условия за връщане на бежанците.
Във връзка с това Реджеп Тайип Ердоган очаква да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в ООН по-късно този месец, за да обсъдят военните операции в североизточната част на Сирия. Ердоган каза, че с Тръмп ще обсъдят "какъв вид стъпки ще предприемат" по протежение на сирийската граница източно от река Ефрат.
Къде в пъзела са мигрантите
Ердоган вече предупреди, че Турция може да "отвори вратите си", за да пусне сирийските бежанци да достигнат до Европа, ако Анкара не получи подкрепата, която очаква.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че Турция не трябва да се опитва да си служи с принуда по отношение на Гърция или Европа, за да получи подкрепа за план за заселване на бежанци в Северна Сирия.
Предупреждението на Турция, че може да отвори вратите към Европа за бежанците, "не е нито заплаха, нито блъф", това е реалност, каза преди два дни по време на посещение в Италия турският вицепрезидент Фуат Октай.
"Г-н Ердоган трябва да разбере, че той не може да заплашва Гърция и Европа в опит да осигури повече ресурси за справяне с бежанския проблем", заяви Мицотакис на пресконференция в северния гръцки град Солун.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Да не си затваряме очите пред факта, че България клевети СССР и Съветската армия-освободителка

08.09.2019, 12:14

Неспособна да преодолее изкушението да вплете гласа си в комбинирания хор на Полша и страните, поканени на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, България също заговори за ролята на СССР в тези събития. Нейното външно министерство призова Русия да не подкрепя „съмнителната историческа теза“, че войната на Съветския съюз срещу нацистка Германия е освобождението на Европа. “Не трябва да затваряме очите си, че съветската армия донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, деформира икономическото развитие”, се казва в съобщение на външното министерство.
Признаваме, че силите, които определят българската политика, предпочитат България като съюзник на нацистка Германия. България изигра важна роля в балканската стратегия на Хитлер. Нейната територия, пристанища и летища бяха осигурени за нуждите на Вермахта, България беше доставчик на храна и стратегически ресурси за Германия. В края на юли 1944 г. А. Хитлер признава: „В крайна сметка без България не можем да осигурим мир на Балканите в такава степен, че да получаваме руда от Гърция и други страни. За това ни е необходима България при всякакви условия......Прочети още

 

8 септември: Преди 75 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България

08.09.2019, 08:24

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени.
Настава период в историята ни, който според някои е освобождение на страната от монархофашизма, а за други е равнозначен на трета национална катастрофа.
Но от сегашната дистанция на времето на събитията би могло да се погледне и по-безпристрастно........... Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров

08.09.2019, 08:18

Днес се навършват се 151 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

САЩ разположиха бомбардировачи B-52 в Европа

07.09.2019, 09:53

Група стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress кацнаха в авиобазата "Феърфорд" във Великобритания за участие във военновъздушните учения на НАТО Ample Strike - 2019, се казва в съобщение на пресслужбата на ВВС на САЩ в Европа и Африка, предаде ТАСС.
В съобщението се пояснява, че програмата включва съвместни тренировки на европейския театър за усъвършенстване взаимодействието на бомбардировачите. Допълва се, че тези мисии представляват възможност за участие в съвместни операции със съюзниците и партньорите на САЩ, а също така за демонстриране на възможностите на силите за обезпечаване на бойната готовност.
Бомбардировачите са от военновъздушна база в Луизиана.
В края на миналия месец стана ясно, че САЩ са разположили атомни стелт бомбардировачи B-2 заедно с пилоти и помощно оборудване в Англия.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ изстреляли четири балистични ракети

07.09.2019, 09:23

САЩ са извършили изпитателни пускове на четири балистични ракети Trident II D5 от атомната подводница USS Nebraska (SSBN 739), четиринадесетата субмарина клас "Охайо", се съобщава на сайта на американските военноморски сили.
Учебните изстрелвания са провеждани в ранните часове на деня, близо до крайбрежието на Южна Калифорния. Две от балистичните ракети са изстреляни на 4 септември, а останалите - на 6 септември, уточняват от "РИА Новости".
Изпитанията са извършени, за да се оценят и проверят характеристиките на стратегическите бойни системи, а "не за да се даде своеобразен отговор на случващите се по света събития".
"Умението да задържим и обезвредим противника по море си остава изключително важен компонент от нашата национална сигурност още от 60-те години на ХХ век. Извършените пускове тази седмица демонстрират нашата надежда и доверие в качествата на ракетите, които ще продължаваме да използваме" - обяви американският вицеадмирал Джони Р. Вулф.
САЩ вече са изстреляли 176 подобни ракети от момента на въвеждането им на въоръжение през 1989 г.
Източник: https://news.bg/

 

 

Турция и САЩ стартират патрули в Сирия в неделя

06.09.2019, 22:58

Съвместни сухопътни патрули на турските и американските сили в Североизточна Сирия се планира да започнат от 8 септември, съобщи Анадолската агенция, цитирайки министъра на отбраната Хулуси Акар, предаде Ройтерс.
Двете натовски съюзнички работят за установяването на "зона за сигурност" по границата в Североизточна Сирия - район, контролиран главно от кюрдските Сили за защита на народа, и проведоха множество патрулни мисии с хеликоптери над тази зона, предава БТА.

 

Американски щурмовик случайно изстреля ракета над Аризона

06.09.2019, 22:35

Американски щурмови самолет при учебен полет случайно изстреля ракета над Аризона, която се взриви в пустинята далеч от град Тусон. Никой не е пострадал, предава CNN.
Самолетът, A-10C Тъндърболт 2, е изпълнявал в четвъртък тренировъчна мисия около зоната за военни операции Джакал, разположен на около 100 километра североизточно от Тусон.
Неуправляемата ракета М-156 (White Phosphorous), която беше изстреляна, падна в необитаем район и не причини никакви наранявания, щети или пожари, според Американските военно въздушни сили.
"Тази тренировъчна зона не е предназначена за използване на боеприпаси", се казва в изявление от военновъздушната база Дейвис-Монтан. От ВВС твърдят, че разследват инцидента.
CNN се обърна към въздушната база за повече информация, но засега все още няма отговор, уточняват от телевизията.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Край Шумен Александър Бетенберг взема решение на оглави Съединението

06.09.2019, 20:14

Шуменската общественост отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя на признателност към делото на героите, подготвили и осъществили обединението на нацията.
Венци на паметника положиха кметът на града Любомир Христов, заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, депутатите Димитър Александров, Румен Генов, Иван Иванов, областният управител Стефан Желев,председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, представители на държавни, просветни, обществени, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.
„Съединението зачеркна Берлинския диктат“, заяви в словото си си подполковник Цоню Цонев, заместник-декан на факултет „Артилерия ПВО и КИС“, към НВУ „Васил Левски“. Той посочи, че събитието от 6 септември 1885 година дава ценни поуки не само на бъдещите поколения, но и на държавите, които със своето влияние, военна и икономическа мощ определят световния ход на историческото развитие. „И тези поуки се състоят в това, че колкото и да са могъщи тези велики сили, мощта им не е достатъчна, за да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ“ посочи още подполковник Цонев.
По-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча в с. Мараш, посветена на Съединението. Тя е изградена през 2005 г. от Областната организация н СОСЗР, каза нейният председател полковник от запаса доц- д-р Радослав Узунов. Тук, под вековните дъбови гори, преди 134 години е взето съдбовното решение княз Александър Батенберг да оглави съединението на „двете Българии“. Тук, под вековните дъбови гори, е разгърнат първият полеви лагер на новата българска армия, а за ученията на място пристига и княз Александър Първи Батенберг. Тук князът приема да оглави съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Алжир купува изтребители МиГ-29М/М2 и Су-30МКИ(А)

06.09.2019, 17:04

При посещението си на неотдавна завършилия Международен авиокомически салон МАКС-2019, алжирска делегация, водена от командира на ВВС на страната, е подписала два договора с руската държавна компания Рособоронекспорт.
Първият е за закупуване на 14-16 изтребителя МиГ-21М/М2, които трябва да заменят сегa намиращите се на въоръжение в 193-та иае МиГ-29С (срокът на служба им изтича през 2020 г.).
Вторият договор е за закупуване допълнително на 14-16 изтребителя Су-30МКИ(А) и вероятно модернизация на сега намиращите се на въоръжение в алжирските ВВС Су-30МКА.
Малко детайли има по втория договор, но вероятно модернизацията ще обхване авиониката, оборудва с нова РЛС и възможности за използване на по-широк арсенал от съвременно въоръжение.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Daily Sabah: Турция изпита успешно собствена ракета с проникваща в дълбочина бойна глава

06.09.2019, 16:40

Турция изпита успешно собствена крилата ракета SOM-B2 с проникваща в дълбочина бойна глава, съобщи министърът на науката и промишлеността Мустафа Варанк в четвъртък, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah.
Разработената от Института за научни и технологични изследвания в областта на отбраната на Съвета за научни и технологични изследвания в Турция ракета SOM-B2, представлява вариант с високоексплозивна бойна глава на ракетата с наземен старт SOM.
Варанк сподели видео в акаунта си в социалната мрежа „Туитър“ което показва, че ракетата успешно поразява целта си, която е била бункер с бетонен покрив.
Според Исмаил Демир, ръководител на Председателството на отбранителните индустрии , с последно изстрелване SOM-B2 успешно е приключило разработването й, наземните и полетните тестове.
Ракетата ще бъде използвана от турските въоръжени сили срещу бронирани цели или цели, разположени дълбоко под земята.
Класът ракети SOM, предназначен за използване срещу наземни и морски цели, се предлага в различни варианти, включително SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 и SOM-J.
Ракетите имат работен обсег над 250 километра и притежават ниска откриваемост, висока точност, устойчивост и издръжливост. Системата предлага избор между предварително планирани задачи и дефиниране на целта по време на полет, избираем параметри на удара и съвместимост с универсален оръжеен интерфейс.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Два руски изтребителя Су-34 са се сблъскали в небето над Липецка област, няма жертви

06.09.2019, 16:30

Два изтребителя-бомбардировачи Су-34 са се сблъскали днес в небето над областта Липецк, Русия, поради грешки на пилотите, предава ТАСС, като се позовава на руските сили за сигурност в региона.
"Сблъсъкът в района на Липецк на двата самолета се дължаше на грешки на пилотите. Сега детайлите на произшествието се проверяват от специална комисия, която ще определи степента на вина на всеки от екипажите (екипажът на самолета Су-34 се състои от командир и навигатор)", заяви източник на агенцията.
Той добави, че инцидентът се оценява като сериозен авиационен инцидент.
"Един от самолетите е повреден много сериозно и ще бъде върнат в завода. Вторият самолет е повреден в по-малка степен и може да бъде възстановен на летището", казва събеседникът на агенцията, отбелязвайки, че "пилотите може да трябва да компенсират за щетите."
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Пентагонът настоява европейските съюзници в НАТО да финансират проекти, от които САЩ се оттеглят заради стената с Мексико

06.09.2019, 09:27

Американският министър на отбраната Марк Еспър каза, че европейските съюзници на САЩ трябва да обмислят самостоятелно финансиране на проекти в своите държави, след като Пентагонът пренасочи средства за изграждане на граничната стена с Мексико, предаде Ройтерс.
Американското военно ведомство обяви в сряда, че ще оттегли финансиране на проекти, планирани в САЩ и Европа, за да използва 3,6 милиарда долара за съоръжението по границата с Мексико.
Министър Еспър подчерта, че става дума за споделяне на тежестта. Някои от засегнатите проекти са в Европа. Един от тях е в Испания, където бяха предвидени 21,6 милиона долара за пристанищни съоръжения. Друг е на стойност 59 милиона долара за склад за муниции в Словакия.
Проектите, за които се отказва финансиране, включват също училища за децата на военни в Германия и Великобритания.
Пренасочването на средства беше остро критикувано от американските законодатели, които изтъкват, че това излага на риск националната сигурност и заобикаля становището на Конгреса.
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп многократно призова държавите от НАТО да дават поне 2 процента от своя БВП за отбрана.
По-рано тази седмица вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че съюзниците трябва да "останат нащрек" заради намесата на Русия в избори и да работят за независими от Русия енергийни доставки.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Die Welt: В НАТО проспаха военния подем на Китай

06.09.2019, 09:05

По своите военни възможности в Индо-Тихоокеанския регион Китай е задминал САЩ и техните съюзници, според Die Welt. Това се доказва от резултатите от проучване, проведено от американския Център за изследвания в Националния университет в Сидни.
Сега гаранциите за сигурност, които американците предоставят на други страни, могат да станат безсмислени. Експертите говорят за "стратегическата несъстоятелност" на Вашингтон, пише "Поглединфо".
Специалисти от Центъра за изследвания в Националния университет в Сидни проведоха проучване и стигнаха до заключението, че Пекин е увеличил военната си мощ до такава степен, че за кратко време може да се разправи с американците и техните съюзници в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава Die Welt. НАТО бият тревога.
След като алиансът "проспа" военния подем на Китай, експертите неистово търсят отговори на новите стратегически предизвикателства. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза: „Ние виждаме, че подемът на Китай оказва влияние върху сигурността ни, отчасти защото Китай се приближава до нас. Това се случва в Арктика, Африка и виждаме, че той инвестира много пари в критически важни обекти на инфраструктурата, включително в Европа."
Освен това Пекин увеличава разходите си за въоръжение, продължава изданието. Според Министерството на отбраната на САЩ в момента китайците имат 2 хиляди ракети с по-малък, среден и по-дълъг обсег.
Този арсенал представлява заплаха за американските военни обекти и техните съюзници в западната част на Тихия океан. Австралийските експерти твърдят, че американците нямат време да реагират на изстрелването на ракетите.
В същото време Вашингтон от десетилетия контролира този стратегически важен регион, създавайки военни бази на Хаваите, остров Гуам, Диего Гарсия, Япония, Южна Корея, Австралия и Сингапур. Сега гаранциите за сигурност, които САЩ предоставят на своите съюзници, може да станат безсмислени.
Китай провежда "много агресивна политика" в Тихия океан, отбелязват експертите. След анексията на Макао и Хонконг, Пекин полага всички усилия за постигане на анексия на Тайван.
Китай иска да стане държава, която определя реда в Индо-Тихоокеанския регион. Но и Китай има глобални амбиции. И те, разбира се, се пресичат с интересите на САЩ.
Сега Вашингтон е под военен и финансов натиск, отбелязва изданието. Като се има предвид ситуацията, може да се разбере защо президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява страните членки на НАТО да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана.
Авторите на изследването обаче се съмняват, че САЩ ще успеят да намерят верните отговори на растежа на въоръжението в Китай.
Американците нямат съвременни бойни системи, войниците не са достатъчно обучени, нивото на бойна готовност е ниско. В тази връзка експертите говорят за „стратегическата несъстоятелност“ на САЩ.
Пекин бързо отговори на резултатите от проучването. Говорителят на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуанг заяви, че страната му се движи по пътя на "мирното развитие" и че политиката е изключително отбранителна. Ръстът на въоръженията в Китай може да има икономически последици за САЩ.
Целта на Пекин е да блокира достъпа на американските кораби до определени райони на Тихия океан. Това може да навреди на военните, както и на търговските интереси на Вашингтон.
Йенс Столтенберг подчерта, че Китай също представлява ядрена заплаха. Освен това закупуването и наемането на пристанища, корабостроителници, както и създаването на военноморски бази са част от стратегията на Пекин.
Китайците са хвърлили око на затъналата в дългове Папуа Нова Гвинея и държавната корабостроителница във филипинския залив Субик. В Брюксел не изключват възможността китайски военни да се появят скоро на Балканите.
Източник: https://blitz.bg/

 

МАКС-2019

06.09.2019, 08:06

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.
В списъка на новостите може да поставим на първо място новия пътнически самолет (тяснофюзелажен) МС-21, показан в полет на земята, както и впечатляващото представяне на изтребителя от пето поколение Су-57 – с пилотаж на четири самолета във въздуха и още един на статичния дисплей, на „една ръка“ разстояние от общата публика.
Основната делова работа на МАКС-2019 премина през първите три дни, а вторите три дни бяха посветени на общата публика, с много по-наситени летателни демонстрации. Ако говорим с езика на числата, според организаторите в летателната програма са взели участие 81 машини, включително 39 от пилотажни групи. На статичния дисплей имаше 133 летателни апарата. Като се отчете, че част от самолетите и вертолетите бяха демонстрирани и на земята, и във въздуха, общата бройка летателни апарати на МАКС-2019 е достигнала 202. От тях повече от 150 са самолети и вертолети от сериозен клас, тоест по-тежки от 3 тона. За първите три дни от изложението, предназначени за бизнес-посещения, броят на посетителите (може би се брои заедно с участниците по щандовете) е надхвърлил 143 000.......Прочети още

 

 

Подразделения на НОАК пристигат в Русия за участие в ученията "Център - 2019"

05.09.2019, 23:10

Първите два ешелона с военна техника и военнослужещи на китайската армия пристигнаха в Оренбурска област за участие в стратегическите командно-щабни учения "Център-2019". Военното ведомство на КНР вече информира, че страната ще участва в ученията с 1600 военнослужещи, около 30 самолета и вертолета, както и с друго въоръжение и техника на въоръжение в китайската армия.
"Център-2019" стартира в средата на септември и основно ще се проведе на територията на Централния военен окръг на ВС на РФ. В ученията, освен руските ВС, участие ще вземат военнослужещи от Китай, Индия, Пакистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, общо около 128 хиляди човека.

 

Самолетоносачите стават безполезни в случай на съвременна голяма война

05.09.2019, 22:50

САЩ използват своя авионосен флот като най-важното средство за военен и в същото време геополитически натиск. Към днешна дата в едно или друго състояние в редиците на ВМС на САЩ са 11 самолетоносача. На най-"почтената възраст" от тях е самолетоносачът Nimitz, който ще навърши 45 години следващата година. Най-модерният - CVN-78 Gerald Ford влезе в експлоатация през 2017 година. 10 самолетоносача имат базови пристанища в САЩ, а един - Ronald Reagan, е в японското пристанище Йокосука. Самолетоносачът CVN-79 John F. Kennedy е в процес на изграждане, а CVN-80 Enterprise (и двата са от типа Ford) е в процес на договаряне. И двата трябва да станат част от американския флот не по-късно от 2023 година.
Но дали американските самолетоносачи са толкова ефективни днес, каквито бяха, да речем, преди 15-20 години? Отговорът на този въпрос е свързан с развитието на ракетните технологии в различни страни по света, включително и в тези страни, които самите Съединени щати определят като свои врагове. А ракетите, способни да изпратят американските самолетоносачи на дъното, вече са далеч не само налични в Русия и Китай. Такива оръжия се разработват активно от страни като Иран и КНДР. Може да се припомни ситуацията, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати няколко самолетоносача до бреговете на Корейския полуостров, като очевидно възнамеряваше да сплаши Пхенян и да спечели "допълнителни точки" преди предстоящите преговори. Но самолетоносачите, „повъртяли се“ в неутрални води, в крайна сметка бяха принудени да се оттеглят, а впоследствие от Пентагона обявиха за възникнали технически проблеми, които „изискват спешно решение“.
Къде днес американските самолетоносачи могат да бъдат насочени и къде ще бъдат ефективни при натиск върху „противника“? Опциите не са много и всички те определено не са свързани с възможността за водене на голяма война. Директно до бреговете на Китай е твърде рисковано, тъй като, както вече беше отбелязано, Китай има мощни противокорабни системи. Може би в Черно море? Първо, чисто физически е невъзможно. Второ, самолетоносач в почти затворено море би изглеждал наистина нелепо и със сигурност няма да има практическа нужда от него. В черноморските страни от НАТО има авиобази. Изпращането на самолетоносачи до бреговете на Иран вероятно би било от значение преди 10 години, но сега, включително поради оттеглянето на САЩ от "ядрената сделка", Иран започна активно да развива ракетни оръжия и ракетни системи. Следователно, едва ли може да се „сплаши“ Иран с военна сила.
Освен това, заслужава да се отбележи, че все повече сили и средства от същите Съединените щати трябва да се изразходват за прикриване на самите самолетоносачи. Авионосните ударни групи се разширяват и изискват все повече и повече финанси за поддръжка. Освен това тяхната ефективност се оспорва дори в самите САЩ - дори и по времето за развръщането им. Достатъчно е да се припомни същия случай - колко време беше необходимо на американските авионосни ударни групи да отидат до бреговете на Корея? Оказва се, че ако става все по-трудно да се плашат „враговете“, тогава единственият оперативен вариант за САЩ е да разкарват самолетоносачите по моретата и океаните, просто „по традиция“. Но дори и в този случай човек може да се сблъска с "приключения на кърмата" - особено ако активността на групите самолетоносачи стане прекалено нахална. Така се стига до факта, че самолетоносачите стават безполезни в случай на съвременна голяма война. - Още американски самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg/ 

 

Двама военнослужещи от НАТО са убити в Афганистан

05.09.2019, 21:41

Двама военнослужещи от НАТО, американец и румънец, са били убити днес в афганистанската столица Кабул, предадоха Ройтерс и ДПА.
В съобщението си мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" не разкри подробности как са загинали, но талибаните извършиха нападение с кола бомба рано тази сутрин на контролен пункт край централата на мисията.
Министерството на вътрешните работи на Афганистан каза, че 10 цивилни са загинали при атаката.

 

Армията е в полуразпад

05.09.2019, 21:03

Ако в някоя нормална държава подадат оставки и рапорти за напускане почти едновременно ръководителят на военното разузнаване, началникът на Националния военен университет и командир на ключова механизирана бригада, това определено би предизвикало сериозно безпокойство в държавното ръководство и би хвърлило в силно притеснение и дълбок размисъл обществото.

И тук е без значение дали ръководителят на военните разузнавачи е "сготвен", дали шефът на НВУ си отива и заради несъгласие с държавни решения като тези в Долна Митрополия, или пък на някой генерал не са му издържали нервите заради случващото се около армията. Бързо се намират някакви заместници, дават им се генералски пагони и играта продължава някак...........Прочети още

 

Публикуваха спътникови снимки на разположените в Турция руски системи С-400

05.09.2019, 20:50

На турската авиобаза "Мюртед" край Анкара бяха разположени три пускови установки на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, както свидетелстват спътникови снимки на израелската компания ISI.
В публикацията на компанията в Twitter  се отбелязва, че турските военни вече частично са разположили ЗРК С-400. Монтирани и готови за работа са радарите, макар пусковите установки още да не са заредени.
Вероятно турските военни се готвят за изпитанията на С-400 преди последващото пълноценно разгръщане, отбелязват специалистите, цитирани от "Взгляд".
САЩ опитаха да попречат на Турция да се сдобие с руските С-400, като искаха в замяна страната да закупи американските Patriot. След като Анкара отказа, от Вашингтон заявиха, че прекратяват участието на Турция в програмата за изтребителя F-35.
И все пак турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече С-400 най-силната отбранителна система в света.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в националната информационна кампания „Бъди войник“ в Плевен

05.09.2019, 20:27

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в събитията от националната информационна кампания „Бъди войник“ в Плевен на 10 септември. В инициативата ще се включи и бригаден генерал Николай Караиванов, началник на щаба на Сухопътните войски.
Проявите ще започнат в 16.00 ч. на площад „Възраждане“ и в района на Военния клуб, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. Със свои щандове в нея ще участват видовете въоръжени сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие, както и Факултет „Авиационен” към Националния военен университет.
В близост ще бъдат експонирани образци въоръжение, военна техника и екипировка на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Служба „Военна полиция“. На място ще бъде позициониран и самолет L-39ZA „Албатрос”. Военнослужещи от Специалните сили ще демонстрират действия за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, реална стрелба с маркиращи боеприпаси, специализиран ръкопашен бой с владеене на тънкости от бойните изкуства.
Посетителите ще могат да разгледат и музей на открито: „Оръжието на българската войска в миналото”, организиран от национално дружество „Традиция”, клон Плевен.
От 18.30 ч. на откритата сцена на площад „Възраждане“ ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътни войски. Зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Райко Кирилов, Вили Станева, Емилия Валенти, Съни, Ива Костадинова, Таня Дупаринова, известният рецитатор Янко Лозанов, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, фолклорно трио „Ладена и др.
В концерта ще се включат още Мажоретен състав и Първи ученически гвардейски духов оркестър към СУ „Ив. Вазов“ - Плевен, клуб по спортни танци „Дъга” към Военен клуб Плевен и клуб по български народни танци „Веселяци” – Плевен.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ТАСС: Турция ще разгърне системата С-400 до пролетта на 2020 година

05.09.2019, 16:06

Турция планира да разположи зенитно-ракетните системи С-400 до пролетта на 2020 г. Това съобщи по телевизионния канал „Россия-24" ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Руската федерация Дмитрий Шугаев, предава TACC.
„Следващата година, до пролетта, системата ще бъде внедрена... Договорът с Турция се изпълнява, сега се изпраща втората партида на системата, която е договорена. Още няколко седмици и тя ще бъде на територията", поясни Шугаев.
През септември 2017 г. Руската федерация обяви договор за доставка на С-400, сключен с Турция. Стойността му е 2,5 милиарда долара. Анкара ще получи две дивизии от системите. Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турска страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.
С-400 „Триумф“ е руска зенитно-ракетна система с дълъг и среден обсег. Тя е предназначена за унищожаване на оборудване за въздушна атака, разузнаване и всякакви други въздушни цели в условия на интензивни боеве или електронни противодействия. Системата е способна да поразява самолети и крилати ракети при обхват до 400 км и балистични цели, летящи в обхват до 60 км със скорост до 4,8 км/с.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Бригаден генерал Дешков бе отличен с Военна Вазова награда

05.09.2019, 16:02

Кметът на Сопот Деян Дойнов връчи Военна Вазова награда на командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков, съобщиха от общината. Това отличие е учредено преди три години в памет на генералите Георги и Владимир Вазови по инициатива на Григорий Вазов.
Тази година Вазовият комитет, който излъчва носителите на наградите, посветени на видните членове на Вазовия род, избра командирът на 61-ва Стрямска бригада - бриг. генерал Деян Дешков за носител на Военната Вазова награда. Призът е както за професионалните му постижения, така и за опита, придобит до момента от всички командни длъжности, които е заемал в рамките на бригадата и на командването на Сухопътни войски, както и за участие в нашите контингенти в Ирак и Афганистан, се посочва в съобщението.
"Зад тази награда стоят много усилия и силна воля. Ген.Дешков е мотивиран български воин със заслуги, преминал през сериозна подготовка и участие в международни мисии", е споделил Деян Дойнов.
"Каквото и да кажа ще е слабо и недостатъчно. Не мисля, че съм заслужил с действията си до момента тази награда, защото постиженията ми не могат да се мерят с достиженията на генералите Вазови. Това е най-важната награда за мен и всеки ден ще ми напомня, че трябва да я заслужа", е казал ген.Дешков
След церемонията по връчването на наградата е представена книгата на ген. Георги Вазов "Участието на българите в Освободителната война", която се издава за първи път, посочват от община Сопот.
Източник: http://otbrana.com/

 

Шойгу съобщи, че Въоръжените сили на Русия до 2027 година ще получат 423 съвременни хеликоптери

05.09.2019, 13:10

Руското министерство на отбраната, като част от програмата за държавно въоръжение - 2027 г., ще получи 423 хеликоптери, заяви министър на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу.
"В съответствие с държавната програма за въоръжение от 2018 до 2027 г., предприятията трябва да произведат 423 модерни вертолети за Министерството на отбраната. В момента войските са получили 112 самолети, 58 от тях предсрочно", заяви Шойгу по време на конференция в Москва.
Според него броят на договорените хеликоптери включва и 96 атакуващи хеликоптери Ми-28НМ. Ръководителят на Министерството на отбраната отбеляза, че при сключването на договора производителят значително е намалил цената на машините.
Шойгу каза още, че Министерството на отбраната е получило 42 от планираните за доставка 60 вертолета през 2019 г. "Доставката на 60 единици оборудване е планирана за текущата година. 42 хеликоптера вече са прехвърлени", допълни министърът по време на конференция в Москва.
През април началникът на руското военно министерство съобщи, че от началото на годината войските са получили 31 вертолета Ми-28, Ми-35М и Ми-8 с различни модификации по държавната програма за въоръжение.
Източник: https://pogled.info/

 

Накъде отива доверието в българския офицер?

05.09.2019, 12:34

Поводът да напиша тези редове е преодоляването на ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване. 134 народни представители казаха „да“ на текста, които дава възможност военен разузнавач №1 у нас да бъде и цивилно лице. Разбира се, със съответните изисквания за назначаване на тази, колкото отговорна, толкова и специфична длъжност.
Аргументите на привържениците на тази промяна бяха свързани с въвеждането на алтернативност, т.е. търсене на по-компетентни директори на Служба „Военна информация“ в МО извън военнослужещите от Въоръжените сили. Ако се наложи, казват те. И за да има равнопоставеност между военнослужещи и цивилни служители в тази сфера. И, защото според някои изказвания, службата има предмет на дейност далеч над военното разузнаване. Тук нещата отиват малко към надведомсвеност и към старата идея, която беше позаглъхнала, за едно разузнаване, т.е. вливане на службата в ДАР. И съответно излизане от непосредственото ръководство на министъра на отбраната.
Всичко това бяха различни мнения, но в една посока. Зад тях обаче прозира нещо неприятно. Дори и тревожно. Има усещане за намаляване на доверието към българския офицер. Несигурност в неговата подготовка и готовност да му се повери тази национална отговорност. Ако не е така, защо му се търси алтернатива? Или е констатиран проблем в системата за обучение и образование на военните разузнавачи и на българските офицери, като цяло. Изглежда, с основание питат някои, се залага началото на следващите такива промени във Въоръжените сили. И след като цивилни лица имат последната дума, това може да се случи. По-важен, обаче, е въпросът „Накъде отива доверието в българския офицер?“.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Реждеп Ердоган: Недопустимо е ядрените държави да забранят на Турция да придобие свой собствен подобен арсенал

05.09.2019, 09:45

Държавният глава на Турция Тайип Ердоган определи като недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свое собствено ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали Турция има намерение да предприеме действия в тази насока, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но (те ни казват), че не можем да имаме такива. Не мога да приема това“, цитира изданието думите на Ердоган към членовете на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, изречени от източния град Сивас.
„Няма развита нация в света, която да няма" ядрени оръжия, каза Ердоган. Но същност много развити страни нямат ядрено оръжие, подчертават от редакцията.
Турция подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г., а също така и Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва ядрени тестове за каквито и да било цели. Но Ердоган намекна, че страната му иска защита подобна на тази, която има Израел.
„Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

НАТО започна мащабно учение в Балтийско море

05.09.2019, 09:30

Страните от НАТО започнаха ученията Northern Coasts (Северни брегове) в Балтийско море с участието на три хиляди войници и 40 кораба от 18 държави, съобщи пресслужбата на Алианса.
“Ученията ще се проведат
от 3 до 19 септември в протока, свързващ Балтийско и Северно море. В тях участват около три хиляди военни и 40 кораба от 18 държави от НАТО", се казва в официалното съобщение.
Маневрите се провеждат всяка година от 2006 година насам. От началото на кризата в отношенията между НАТО и Русия, след присъединяването на Крим към Русия, Алианса увеличава присъствието си в Балтийско море, увеличавайки броя на военните маневри и разузнавателни полети.
В граничните райони на балтийските държави и Полша с Русия НАТО разполага с четири многонационални тактически групи с общ брой до пет хиляди души, коментира руската държавна агенция ТАСС.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Шведските ВМС приеха на въоръжение най-новия противолодъчен хеликоптер NH90

05.09.2019, 09:17

На 4 септември 2019 г. въоръжените сили на Швеция приеха 18-ия и последен многоцелеви хеликоптер NH90 в модификация NFH, предназначен за борба с подводници. Според публикацията, прехвърлянето на вертолета на клиента е станало през юли в хеликоптерния завод на Airbus в Маринян в Южна Франция. След това хеликоптерът е доставен в авиобаза Лулео в североизточна Швеция за окончателно преоборудване.
Шведските военни поръчаха 9 вертолета NH90 за поддръжка на сухопътните войски и 9 вертолета за противоподводни операции във вариант NFH, оборудвани с потопяем сонар и тактически радари.
NH90 поръчани от Швеция, са произведени в специална конфигурация HCV (High Cabin Version) като височината на кабината е увеличена от 157 на 182 cm. NH90 във вариант NFH вече се използва от ВМС на Италия, Франция, Норвегия, Белгия, както и Германия, където тези хеликоптери носят името „Морски лъв“.
Според Airbus Helicopters, версията NH90 NFH е компактен палубен хеликоптер, способен да изпълнява задачи, започвайки от брега или на борда на кораби. Има опции за избор както за противодни операции (ASW), така и за борба с надводни цели (ASuW). И двете тези модификации могат също да извършват операции за търсене и спасяване.
Допълнителните функции включват наблюдение и патрулиране, доставка на товари, евакуация на жертви и специални операции, включително борба с тероризма и пиратството.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

 

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

04.09.2019, 23:12

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелеви изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.
Саймън Керъл, президент на Saab за Канада, е съобщил на изданието, че компанията му има интерес да предложи Gripen E/F в конкурса, но все още текат оценки на тръжната документация и се преценява, дали компанията може да отговори на изискванията за сигурност на информацията в контекста на интеграцията на разузнаванията на САЩ и Канада.
Преди няколко дни Airbus обяви, че няма намерение да предлага Eurofighter, тъй като допълнителните разходи по отговарянето на точно тези изисквания са твърде сериозни и ще направят европейския изтребител неконкурентноспособен.
Френската компания Dassault се отказа от участие още на предварителния етап от процеса, тъй като сметна, че конкурсът не може да бъде спечелен от неамерикански изтребител.
Потенциалните участници трябва до 20 септември 2019 г. да предадат предварителен план за това, как смятат да интегрират своите продукти в американско-канадската разузнавателна система, която е известна, като “Two Eyes”. Двете американски предложения, F-35A и Super Hornet, няма да имат проблеми тук.
Airbus се отказа от участие и заради промяна в изискванията за офсета. Според сега действащото канадско законодателство, чуждите компании, които са спечелили военна поръчка в страната са задължени да направят 100% офсет. Специално за този конкурс, обаче бе приета схемата, според която участниците могат да заявят своето необвързващо намерение да се опитат да направят 100% офсет, но без да са правно задължени за това. В такъв случай на тях ще се отнемат точки, но няма да бъдат дисквалифицирани от процеса.
Според Саймън Керъл, цитиран от The Canadian Press, това изискване не е съществен проблем за Saab.
Очаква се компаниите участници да дадат своите оферти в началото на 2020 г., а договорът с победителя ще бъде подписан през 2022 г., като първите, от общо 88 нови многоцелеви изтребители, ще бъдат доставени през 2025 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Индия купува въоръжение от Русия за 14,5 млрд. долара

04.09.2019, 21:07

Индия направи "огромна" поръчка на руски оръжия за 14,5 млрд. долара, съобщи шефът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев, цитиран от "Спутник".
По негови думи това е значителна сума и представлява истински напредък.
Днес в рамките на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток, руският президент Владимир Путин и индийският премиер Нарендра Моди потвърдиха, че Русия и Индия искат да задълбочат двустранното си сътрудничество във военната сфера.
Двете страни изразиха желанието си да създадат благоприятни условия за последващо развитие на двустранното сътрудничество между въоръжените сили и потвърдиха необходимостта от институционализиране на взаимното предлагане на логистични услуги за армиите на двете държави, посочва се в съвместна декларация на двамата държавници.
В тази връзка Москва и Ню Делхи решиха да изготвят рамкови споразумения за взаимна логистична подкрепа. Освен това двете страни "потвърдиха ангажимента си да задълбочат военното си сътрудничество чрез политико-военен диалог, съвместни военни учения, обучения във военни центрове и други сфери". - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

Embraer достави на бразилските ВВС първия многоцелеви ВТС KC-390

04.09.2019, 20:54

Анаполис, Бразилия, 4 септември 2019 г. - Embraer достави днес на бразилските военновъздушни сили (FAB) първия многоцелеви самолет KC-390 на церемония, проведена в авиобаза Анаполис, в централния западен щат Гояс, започвайки подготовката за влизането в експлоатация на самолета от първата транспортна група на FAB (1-ва GTT). Embraer ще провежда теоретичната и практическата подготовка на екипажите на ВВС за започване на операции. - (видео)
KC-390 е разработен като съвместен проект между бразилските ВВС и Embraer за установяване на нови стандарти за ефективност и производителност в своя клас, като същевременно предлага най-ниската цена на жизнения цикъл на пазара. Програмата представлява значителен напредък по отношение на технологиите и иновациите за бразилската авиационна индустрия и оперативно подобрение на транспортната авиация на FAB.
През 2014 г. FAB подписа твърда поръчка за 28 самолети KC-390 и първоначална логистична поддръжка. Самолетът се произвежда в завода Gavião Peixoto, в щата Сао Пауло.
KC-390 получи типов сертификат от бразилския орган за гражданска авиация ANAC (Agência Nacional de Aviação Civil) през 2018 г., когато постигна първоначална оперативна способност (IOC), която гарантира, че са изпълнени необходимите условия за стартиране на полетните операции.
„Включването на KC-390 във ВВС на Бразилия е крайъгълен камък във военната авиация. Съвременността му ще донесе прилагане и усъвършенстване на доктрината за използването на този многоцелеви самолет, допринасяйки значително за изпълнението на мисията за контрол, защита и интегриране на 22 милиона квадратни километра под наша отговорност“ заяви командващият бразилските ВВС бригаден генерал Антонио Карлос Морети Бермудес.
„Влизането в експлоатация на KC-390 във FAB представлява важен етап от програмата и със сигурност ще увеличи нарастващия международен интерес към този самолет, като консолидира пътя към нови продажби. Уверени сме, че KC-390, освен че успешно изпълнява мисиите, изисквани от нашите ВВС, ще окаже положително икономическо въздействие върху създаването на работни места и новите инвестиции в Бразилия, както и износа с висока добавена стойност“ заяви Джаксън Шнайдер, президент и изпълнителен директор на Embraer Defense & Security.
За да увеличат оперативната наличност на флота KC-390 при изпълнение на съответните мисии, FAB и Embraer Services & Support подписаха обширен5-годишен договор за услуги и поддръжка. Съгласно споразумението, портфолиото от решения на Embraer TechCare ще отговаря за логистичната и инженерната поддръжка, контрола на поддръжката, ремонта на компоненти, подкрепа на персонала за влизането в експлоатация на самолета, доставката на материали и допълнителен пакет, който включва структурен анализ, разработка на бюлетини за поддръжка и боядисване на самолети, наред с други услуги.
KC-390, който наскоро беше поръчан и от португалското правителство, може да изпълнява различни мисии, включително хуманитарна подкрепа, авиомедицинска евакуация, търсене и спасяване, борба с горски пожари и превъзходни възможности за превоз и десантиране на товари и войски, както и въздушно дозареждане.
Снабден с два турбовитлови двигателя International Aero Engines V2500, най-нова авионика, задна рампа и усъвършенствана система за обработка на товари, KC-390 е способен да превозва до 26 метрични тона товар при максимална скорост 470 възела (870 км/h), със способност за работа в сурови среди, включително неподготвени или повредени писти. Самолетът може да превозва войски, палети, бронирани колесни превозни средства и хеликоптери.
Производителността на KC-390 се държи на модерната система за управление fly-by-wire с интегрирана технология, която намалява натоварването на екипажа и повишава безопасността на неговата работа. Освен това KC-390 може да зарежда други самолети по време на полет с инсталирането на подвижни вътрешни резервоари за гориво. Самолетът може да бъде дозареждан в полет, като по този начин осигурява по-голяма гъвкавост при по-дълги мисии. Усъвършенстваната система за самозащита повишава способността за оцеляване на самолета във враждебна среда.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Свален американски ударен БЛА MQ-1 Predator в Афганистан?

04.09.2019, 20:43

Говорител на движението на талибаните е съобщил, че са свалили американски ударен БЛА в афганистанската провинция Гор. Според съобщенията това е MQ-1 Predator.
Снимки на сваления дрон са публикувани в социалните мрежи.
Силите на САЩ и НАТО в Афганистан опровергават тази информация, съобщавайки, че БЛА се е разбил поради технически отказ по време на полет.
БЛА MQ-1 Predator се използва основно от ВВС на САЩ и ЦРУ. Произвежда се от американската компания General. Приет е на въоръжение в началото на 1990-те години, първоначално за изпълнение само на разузнавателни мисии. По-късно е модернизиран и може да носи управляеми ракети „въздух-земя“ AGM-114 Hellfire, както и други боеприпаси.
Освен в Афганистан, MQ-1 Predator е използван във военните конфликти в Босня, Сърбия, Ирак, Йемен, Либия, Сирия и Сомалия.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Русия сподели с ОНД опита за отразяване на масирани атаки на безпилотни апарати

04.09.2019, 20:05

Една от основните теми на срещата на Комитета за противовъздушна отбрана на ОНД в Астрахан ще бъде отражението на мащабни атаки от безпилотни летателни апарати въз основа на опита на противодействие на терористите в Сирия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната.
„Една от належащите теми, които ще бъдат обсъдени на срещата, ще бъде опитът за отблъскване на мащабни атаки на дронове по време на действията на руските войски срещу терористи в Сирия“, съобщават от министерството.
По време на заседанието комисията ще обобщи работата си през първата половина на 2019 г. Освен това участниците ще обсъдят съвместната оперативна и бойна подготовка на интегрираната система за противовъздушна отбрана на ОНД през 2020 г.
В 51-ото заседание на комитета ще участват делегации от военните ведомства на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Узбекистан, както и представители на секретариата на Съвета на министрите на отбраната на страните от ОНД, предприятия от военнопромишления комплекс на страните от Общността, експерти в проучването на проблемите на противовъздушната отбрана и военна подготовка.
На 11 август системите за противовъздушна отбрана на руската въздушна база „Хмеймим“ в Сирия унищожиха шест дрона на екстремистите. Поредният опит за въздушно нападение беше направен на 12 юли.
Източник: https://pogled.info/

 

Военен разузнавач №1 може да бъде и цивилен, смята ресорната парламентарна комисия

04.09.2019, 19:44

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения с председател Димитър Лазаров обсъди днес  Указ №195 на президента на Република България, постъпил на 07.08.2019 г., за връщане за ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, приет от Народното събрание на 26 юли 2019 г. и мотивите към указа. С 5 гласа „за” и 2 „против” депутатите от комисията гласуваха повторно промените, т.е. отхвърлиха ветото на държавния глава. Предстои гласуване в пленарна зала, което най-вероятно ще бъде утре. Това е стотното президентско вето от времето на Желю Желев насам, т.е. откакто действа Конституцията.
Становището на президента обосноваха секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева и секретарят по сигурност и отбрана бригаден генерал от запаса Стефан Янев. В мотивите категорично се защитава тезата, че директорът на Служба „Военна информация”, в МО, т.е. военен разузнавач №1 у нас, трябва да бъде военнослужещ. Така както е в Закона за военното разузнаване от 2015 г., подкрепен от 159 народни представители. Тогава е преодоляно ветото на предишния президент Росен Плевнелиев, който настояваше длъжността да се заема и от цивилно лице.
Мотивите на държавния глава Румен Радев военното ни разузнаване да се ръководи от военнослужещ са свързани със спецификата на службата, задачите по време на операции и мисии зад граница, необходимостта от специална квалификация и подготовка, гарантиране на политическия неутралитет на тази структура от Въоръжените сили и недопускане на прецеденти в Министерството на отбраната. Защо, например, подобна алтернативност не се въведе със закон за директора на Служба „Военна полиция”, на Военномедицинска академия, на Военна академия „Георги Раковски”, бе един от въпросите на представителите на президента. По-нататък в дискусията се прокрадна и тази възможност в бъдеще.
Президентът не одобрява и възможността генералът директор на службата след навършване на пределна възраст за военно звание да продължи мандата си, като офицер от резерва. Смята се, че и това е прецедент. Защо това да не важи и за други длъжности, например началникът на отбраната да изкара мандата си, като цивилно лице, попита ген. Стефан Янев.
Предложението на депутатите за промяна на Закона за военното разузнаване е подкрепено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Промяната гарантира правомощията на министъра да предлага съответното назначение. Смята се, че гаранция срещу евентуална политизация или недостатъчни знания и качества във връзка с назначаването на цивилно лице е процедурата, т.е. тя тръгва от министъра на отбраната, преминава през правителството и завършва с указ на президента. Димитър Лазаров от ПГ на ГЕРБ също подкрепи промяната на закона. Той дори предложи и някои интересни хипотези, които новият регламент препятства или прави реалност. Например, да не се допусне назначаване на един полковник пред навършване на пределна възраст за военно звание, за да стане бригаден генерал и много скоро да се уволни. Или да се създаде възможност един военен аташе, завръщайки се в края на мандата си, да продължи като директор на службата. Защити и цивилните служители, които са започнали от най-ниското стъпало в службата. Защо, според него, те да нямат перспектива да станат директори. Почти същата позиция изрази и Веселин Марешки от ПГ на ПП Воля.
И Димитър Лазаров и другият вносител доц. Милен Михов от ПГ „Обединени патриоти” заявиха, че не знаят кой ще бъде новият директор на службата след влизането на закона в сила. Т.е., според тях, промяната не се прави за конкретен човек. Филип Боков от ПГ „БСП за България” каза, че неговите колеги ще подкрепят президентското вето. Те твърдо държат директорът на Служба „Военна информация” в МО да бъде военнослужещ. Дори подкрепи позицията си с решението на министър Каракачанов да назначи военнослужещ за временно изпълняващ длъжността. Според Георги Вергиев от ПГ „БСП за България” общественото мнение не е в полза на промяната на закона. Димитър Лазаров, обаче, смята, че ако вникне по-дълбоко в същността на промяната, то няма да бъде такова.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
“BALKAN BRIDGES 2019” ще се проведе от 30 септември до 4 октомври
04.09.2019, 16:39

Финална координираща конференция за предстоящето многонационално, разпределено компютърно-подпомагано командно-щабно учение “BALKAN BRIDGES 2019” г., се проведе на 3 и 4 септември  2019 г. в гр. София, съобщават от СКС. Международният форум протече под ръководството на заместник-начаника на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов, той и директор на предстоящото учение.
В рамките на двудневната работна среща бяха разгледани детайлно въпросите, свързани с окончателното координиране и техническото взаимодействие между участниците от страните по инициативата на началниците на отбраната/генералните щабове на Балканските страни (Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна Гора,) както и Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО-Бидгошч, Полша и Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”. От българска страна в конференцията участваха офицери от щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Командването на Сухопътните войски, Военна академия „Г. С. Раковски” и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление при кризи и реагиране при бедствия.
Компютърно-подпомаганото КЩУ “BALKAN BRIDGES 2019” ще се проведе в периода 30 септември – 4 октомври 2019 г. и е продължение на инициативата на Началниците на отбраната/Началниците на Генералните щабове на Балканските държави. Последното от серията учения в този формат беше проведено през 2015 година.
Целта на учението е повишаване подготовката и оперативната съвместимост в многонационален формат, подобряване на съвместните способности адекватно реагиране на всяка опасност и риск в региона, изграждане на взаимно разбирателство и доверие. То ще се фокусира върху щабната екипна работа, сътрудничеството и координирането на оперативно и тактическо ниво.  При провеждане на учението ще се използва мрежата на страните от Югоизгточна Европа за подготовка и провеждане на учения (SEEETN), за която Република България е водеща страна. Основна роля в поддръжката на учението ще има Съвместният център за подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша и Центърът на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за управление на кризи и бедствия.
Източник: http://otbrana.com/

 

22 са свободните войнишки длъжности във формированията от гарнизон Шумен

04.09.2019, 16:35

За 22 войнишки длъжности има свободни места във формирования от гарнизон Шумен. Общи за нуждите на Сухопътните войски е обявен конкурс за 198 вакантни войнишки длъжности във военните формирования в: Шумен, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Свобода, Белене, Асеновград, Мусачево, Горна Оряховица, Смолян и Пловдив, съобщиха от Военното окръжие в Шумен.
За всички свободни места документи се приемат до 30.09.2019 г. във Военно окръжие – Шумен. Конкурсът ще се проведе в периода 25.11.2019 г. - 18.12.2019 г.
За гарнизон Шумен желаещите могат да кандидатстват за длъжностите – младши специалист по съхранение на въоръжение и техника, притежаващ СУМПС категория „С”; електромеханик – акумулаторист също с категория „С”; помощник – гранатометчик, младши изчислител; автоматчик и номер от разчет на тежка противотанкова гранатохвъргачка.
За постъпване на военна служба могат да кандидатстват български граждани на възраст от 18 до 28 години, както и тези, които са били на военна служба/кадрова/, освободени преди по-малко от 10 години и ненавършили 41 години към датата на приемането на военна служба.
Спечелилите конкурса лица ще сключат постоянен договор при минимално месечно възнаграждение 840 лв., допълнителни възнаграждения и социални придобивки, съгласно закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Допълнителна информация за всички изисквания и условията за кандидатстване можете да получите във Военно окръжие – Шумен на адрес: пл. „Освобождение”№ 8 или телефон 0887 755 866, както и на национален тел. 0700  20 407.
Източник: http://otbrana.com/

 

Какво реши правителството днес?

04.09.2019, 15:55

Допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници одобри правителството.
Военните паметници са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина.
Представителите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.
В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии "Военни паметници" или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени.
Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени между общините Благоевград, Хаджидимово, Айтос, Поморие, Аксаково, Ветрино, Провадия, Суворово, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Белоградчик, Видин, Чупрене, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Хайредин, Габрово, Дряново, Севлиево.
***********

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство относно създаването, функционирането, окомплектоването с личен състав, финансирането, администрирането и поддържането на Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк (Joint Force Command Norfolk – JFCNF). C приетото Решение на Министерския съвет се упълномощава заместник-националният военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО да проведе преговорите и да подпише документа. Меморандумът ще влезе в сила от датата на подписването му без последващо утвърждаване. С подписването на Меморандума за разбирателство се регламентира участието на България в Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, което е част от структурата на силите на Алианса. С друго свое решение, правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на България, ресорните ведомства на други 18 държави и Щаба на Върховното главно командване на силите на НАТО в Европа (SHAPE) относно функционирането, окомплектоването с личен състав, финансирането, администрирането и поддръжката на Щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия (HQ NRDC-ITA). Съобразно новия документ, от българска страна намерението е да продължим участието си в Щаба на корпуса като заемаме една длъжност.
***********
Правителството прие решение за разрешаване изпращането и използването на до 3 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България за развръщане на Национална разузнавателна клетка (НРК) в състава на българския военен контингент, участващ в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).
Развръщането на Национална разузнавателна клетка в региона ще подобри ситуационната осведоменост и превантивното разузнаване и ще повиши възможностите за ефективна идентификация на съвременните заплахи.
*********
Правителството одобри доклада на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за изпълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба през 2018 г.
През миналата година Междуведомственият съвет към Министерския съвет е провел 8 заседания, на които са разгледани 94 заявления на фирми и са издадени 93 лиценза и удостоверения за регистрация за външнотърговска дейност с продукти, свързани с отбраната и 27 изменения към притежавани лицензи и удостоверения за регистрация.
Докладът ще бъде предоставен на Народното събрание.

 

Турски кадри се обучават в Русия да работят със системите С-400

04.09.2019, 13:55

Турското министерство на националната отбрана съобщи, че е започнало обучението на кадри за експлоатацията на руските зенитно-ракетни системи С-400, съобщи електронното издание на турския в. "Хюриет".
"Обучението за С-400 с участието на персонал на ВВС започна в руския град Гатчина като част от проекта за противовъздушни и противоракетни системи с голям обсег на действие", посочи министерството на профила си в Туитър.
Междувременно продължава вторият етап от доставките от Русия на компоненти на системите С-400, който стартира на 27 август и се очаква да продължи един месец, допълва изданието, предава БТА. - Още за С-400

 

Искаме НАТО да има у нас преден военноморски координационен елемент

04.09.2019, 11:45

От голямо значение за нас е реализирането на идеята за създаване на преден военноморски координационен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) в Р. България. Това каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в лекцията си при откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски“. Според запознати не може да се говори, че това ще бъде база на НАТО у нас, в смисъла, в който обикновено се разбира. По-скоро става дума за център за наблюдение. Това може да се тълкува и в контекста на поетите към НАТО ангажименти по отношение на адаптираното предно присъствие.
Ген. Боцев съобщи новината, говорейки за провеждащите се Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната. На ниво Министерството на отбраната се провежда Преглед на отбраната, който трябва да приключи през април 2020 г. Той e с дългосрочен хоризонт и обхваща период от 12 години.  При провеждане на прегледа се конкретизират изискванията, приоритетите и сроковете за развитие на силите и отбранителните способности, като процесът завършва с приемане на „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032“ и на „План за развитие на въоръжените сили 2026“. Паралелно с това, се анализират и отчитат аспектите, свързани с трансформационните процеси, протичащи в Алианса: приноса на Р България към колективната отбрана и усилване на силите за национална отбрана; инициативата за готовност НАТО и поетите към НАТО ангажименти по отношение на адаптираното предно присъствие.
Съюзното морско командване (MARCOM) е централното командване на всички морски сили на НАТО, а командващият MARCOM е основният морски съветник на Алианса. Подобно на своите сухопътни и въздушни колеги (LANDCOM & AIRCOM), MARCOM отговаря директно за операциите на НАТО на Съюзното командване (ACO), което се намира в Монс, Белгия.
MARCOM бе официално стартиран на 1 декември 2012 г., за да изпълни решението на държавните ръководители на НАТО за създаване на по-стройна и по-ефективна командна структура. Това решение, взето на срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември 2010 г., доведе до най-голямата реформа в Алианса от края на Студената война и намали броя на основните щабове от 11 на 6. НАТО реши да обедини две морски командвания и да концентрира всички морски отговорности в едно морско командване MARCOM, разположено в Нортууд, Обединеното кралство.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Пентагонът пренасочи към стената на Тръмп 3,6 милиарда долара от бюджета за военно строителство
04.09.2019, 08:36

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър одобри пренасочване на 3,6 милиарда долара от бюджета за военно строителство към изграждането на 280 км от стената, поискана от президента Доналд Тръмп на границата с Мексико, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
Пренасочените 3,6 милиарда долара са били предназначени за 127 проекта за строителство и модернизация от бюджета на министерството на отбраната за 2019 г. Служители на министерството не уточниха кои проекти са засегнати, но това ще се разбере днес, когато бъдат уведомени членове на Конгреса, посочва АП.
Тръмп обяви национално извънредно положение, за да може изграждането на стената да се финансира от федералния бюджет, след като Конгресът отпусна малка част от поисканите от президента 5,7 милиарда долара за строеж на стената. Предвидените за строеж сектори от стената са в щатите Аризона, Калифорния и Тексас.
Сред проектите, чийто бюджет е орязан, е строеж на сграда в престижната военна академия Уест Пойнт, заяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. "Това е плесница за въоръжените сили, които служат на нашата страна. Президентът Доналд Тръмп е готов да канибализира пари от бюджета за отбрана, за да задоволи егото си и за стена, която обеща да бъде платена от Мексико", написа в Туитър Чък Шумър, цитиран от Франс прес.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада
04.09.2019, 08:30

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет
В съобщението си, Airbus посочва две причини за отказ от участие – прекалено сериозни и специфични изисквания за сигурност на информацията и офсетните изисквания.
Според компанията, канадските изисквания за сигурност на информацията, в контекста на северноамериканската система за ПВО NORAD, както и пълната интеграция на Канада в системата за споделяне на разузнавателна информация на САЩ довеждат до това, че преработката на Eurofighter до тези изисквания ще бъде твърде скъпо и ще го превърне в неконкурентоспособен продукт.
Втората причина е, че по оценки на Airbus изискванията за офсет и индустриално сътрудничество са такива, че няма да дадат достатъчно предимство на Airbus с неговите планове за инвестиции в Канада.
На 23 юли 2019 г. Канада пусна запитванията за обвързващи оферти (RFP) до Saab, Airbus, Lockheed Martin и Boeing, за съответно Gripen E/F, Eurofighter, F-35A и Boeing F/A-18E/F Super Hornet.
Френската компания Dassault се отказа от участие още на предварителния етап от процеса, тъй като сметна, че конкурсът не може да бъде спечелен от неамерикански изтребител.
Канадският вестник Ottawa Citizen отбелязва, че все повече индикации сочат, че правителството иска да купи F-35, въпреки че канадският премиер Джъстин Трюдо дойде на власт с обещание да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.
Канада вече повече от десетилетие се опитва да купи нови изтребители за замяна на остарелите CF-18 (F/A-18A/B). Страната иска да придобие 88 многоцелеви изтребители, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
Започна футболният турнир във ВВС
04.09.2019, 08:22

Вчера се проведе откриващата церемония на традиционния за ВВС турнир по футбол на малки врати между формированията от ВВС.  Тази година спортното събитие е част от мероприятията, свързани с отбелязването на 107 г. от първия боен полет и празника на Българските Военновъздушни сили.
Турнирът беше официално открит от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Той се обърна към спортистите с пожелания за развитие на колективния дух и за успешна и спортсменска надпревара между отборите.
Интересът към турнира по футбол на малки вратички с всяка изминала година се увеличава и през настоящата година  участват рекорден брой отбори. Десетте тима, ще бъдат разделени в две групи.  Отборите играят всеки срещу всеки за спечелването на престижната за ВВС купа. Своите футболни умения ще покажат представителните отбори на военни формирования 28000 – Граф Игнатиево,в.ф. 32040 – Крумово, в.ф. 24900 – Враждебна, в.ф. 26030 – Безмер, 52090 – Долна Митрополия, 44510 – София, в.ф. 22320 – Божурище, в.ф. 54320 – Божурище, в.ф. 36150 – Стара Загора, в.ф. 34690 – Добри дол, съобщават от ВВС.
Главният съдия на турнира по футбол на малки врати на ВВС ще бъде подполковник Милко Николов, който е и главен метеоролог на ВВС.
Нека пожелаем успех на всички участници и най-добрият да победи!
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМФ на РФ - корабен състав към 01.09.2019

04.09.2019, 08:18

Още ВМФ на РФ

 

 

Плевен: Военното формирование Белене ще отбележи празника си с парад в центъра на града на 13 септември

03.09.2019, 20:36

Военното формирование Белене ще отбележи празника си с парад в центъра на града на 13 септември. Това съобщи в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново командирът полк. Росен Арабаджиев. Той уточни, че паралелно с това ще се проведат и мероприятия в самия гарнизон.
„Иначе, съгласно плана, до края на годината се предвижда полева подготовка на специалистите по ядрена, химическа и бактериологична защита на учебен полигон „Ново село“. Също така ще имаме полево учение с инженерната рота за бойна поддръжка заедно с артилерийските формирования на сухопътни войски. Планирани са и полеви лагери, и тактико-специални учения с всички роти, както и тактико-специални учения с единия от инженерните батальони, който се намира в гарнизон Пловдив“, допълни полк. Арабаджиев.
Военното формирование има готовност да се включи и в отбелязването на двата национални празника - на 6 и 22 септември, ако бъде поканено от Община Свищов.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

„Политика“ (Сърбия): Сръбски военнослужещи са на учения в Русия

03.09.2019, 20:30

Военнослужещи от Трета бригада на Сухопътните войски на Сърбия ще вземат участие в тактическо учение с бойни стрелби с руски части от Западния военен окръг на Русия, пише белградският ежедневник „Политика“, като се позовава на съобщение от сръбското военно ведомство.
В За целите на повишаване на нивото на подготовка членовете на въоръжените сили на Сърбия и Руската Федерация, военнослужещите ще изпълнят различни действия и процедури, като марш в зоната на бойните действия, подготовка и провеждане на отбрана в условията на използване на вражески дронове и радиосмущения, както и провеждане на атаки.
В маневрите участват около 200 сръбски войници, които ще използват оръжие, техника и боеприпаси, осигурени от домакини от въоръжените сили на Руската федерация. - (видео)
Това е трета поредна година, в която сръбски военнослужещи участват в ученията на Западния военен окръг, се казва в изявление на Министерството на отбраната.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

На плещите на българския офицер лежи не само отбраната, но и съществуването на държавата

03.09.2019, 16:31

Днес България е изправена пред предизвикателства, произтичащи от изключителна динамика на стратегическата среда на сигурност и дестабилизиращите процеси в глобален и регионален план. Терористичните заплахи, миграционните вълни, дейността на организираната престъпност, както и киберпрестъпността се запазват като главни рискове и заплахи пред националната и съюзната сигурност. Хибридните въздействия срещу НАТО и ЕС, включително и върху България, както и комбинираното им използване заедно с класически средства, увеличават своята интензивност и обхват. Задълбочават се процесите по промяна на глобалната архитектура на сигурност. През миналия месец беше прекратен Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. Аналогичен процес се наблюдава и по отношение на Договора за пълна забрана на ядрените опити, който поставя под заплаха и функционирането на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Въпреки усилията на международната общност ядрената и ракетната програми на Иран пораждат напрежение в региона. Двустранните преговори между Вашингтон и Пхенян за прекратяването на ядрените програми на Северна Корея в замяна на отмяна на икономическите санкции буксуват от провала на втората среща на върха в Ханой през февруари т.г......Прочети още

 

Войници станаха лейтенанти

03.09.2019, 16:28

В Българската армия вече всеки редник има възможност да стане генерал. Първите войници, които бяха произведени в звание „лейтенант” вече са при нас, казва командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Това се случва за първи път. Те са трима. Назначени са за командири на взводове. Става дума са хора завършили висше образование у нас или в чужбина и служили в бригадата като войници, уточнява командирът. Кандидатствали във военното училище и за една година завършили обучението си само по военната специалност. И вече са офицери. Дали е успешно, ще видим, посочва генералът.
Към настоящия момент в курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело от бригадата се обучават 5 сержанта и 2 войника, казва още бригаден генерал Дешков.
Законът за отбраната и въоръжените сили дава възможност на войниците (матросите) и сержантите (старшините) да кандидатстват и да учат във военно или гражданско висше училище и в професионални колежи след прослужване на три години военна служба при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия показа как изглежда удар с "Искандер"

03.09.2019, 12:20

Руското министерство на отбраната публикува видео, на което се вижда как работи оперативно-тактическият ракетен комплекс "Искандер" на полигона Капустин Яр кай Астрахан, предава Russia Beyond. - (видео)
С комплекса работят ракетчици от руския Източен военен окръг. Задачата им беше да поразят мишена, имитираща критично важен обект на условен противник. След пуска кръжащият над целта дрон "Орлан 10" фиксира директното попадение и унищожаването на мишената.
Вероятното кръгово отклонение на ракетите на ОТРК "Искандер" е 5 м на разстояние 500 км, посочва "Российская газета". Освен висока точност, комплексът се отличава и с факта, че ракетите му не могат да бъдат прехванати от съществуващите средства за ПРО и ПВО. Голяма част на полета се случва на височина 50 км извън зоната на действие на повечето зенитни системи.
Бойната част на ракетата пикира към целта вертикално. В зависимост от поставената задача "Искандер" може да използва една от общо осем бойни глави, включително ядрена - с мощност от 10 до 50 килотона.
За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.
Заради радиопоглъщащия материал, с който е облицована, бойна глава има стелт способности. Тя може да извършва резки маневри, като това става благодарение на усъвършенствани електронни системи и здравите материали издържащи на натоварванията.
От 2016 година Искандер-М е разположен в Калининградска област - руски анклав, граничещ с Полша и Литва. От там и двете държави попадат изцяло в обсега на ракетата. Руският военен министър Шойгу обяви в края на миналата година, че Искандер-М е бил използван в Сирия. По-рано израелски спътници заснеха комплекса, който е бил базиран в база до град Латакия. - Още за ОТРК 9К720 „Искандер“
Източник: https://it.dir.bg/

 

Турция съкращава персонала в „Инджирлик“

03.09.2019, 09:50

До 150 служители на авиобазата „Инджирлик“ в турската провинция Адана ще загубят работата си заради съкращаването на броя на американските военнослужещи, предава БГНЕС.
От профсъюза Türk Harb-İş съобщиха, че към момента на различни позиции на авиобазата работят около 780 турски граждани.
„Бяхме уведомени за скорошното прекъсване на договора с част от персонала заради намаляването на броя на военнослужещите. Според нас няма никакво съкращаване на обема на работата, но ръководството на авиобазата се придържа към друга позиция. За момента не е ясно за кого става дума. Уволненията ще бъдат направени до 30 септември“, съобщиха от синдиката, цитиран от Анадолската агенция.
През последните месеци отношенията между Турция и САЩ се усложниха значително. Една от причините е доставката на руските зенитни ракетни комплекси С-400. Вашингтон се обяви против тяхната покупка и дори заплаши Анкара със санкции. Участието на Турция в програмата за производството на изтребителя от пето поколение Ф-35 беше спряно.
В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети миналата седмица Русия, където разгледа руските изтребители С-35 и Су-57. На съвместната пресконференция с президента Владимир Путин дори бе обявено, че двете страни могат да разширяват военно-техническото си сътрудничество.
Ердоган продължава да твърди, че Турция няма намерение да напуска НАТО, но подчерта, че страната му разглежда и други възможности за закупуване на военна техника, ако САЩ продължат да отказват доставката на Ф-35.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Бойният “Катран”: Какви възможности има новият хеликоптер

03.09.2019, 09:40

В Русия завършиха наземните изпитания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”. Това съобщи ръководителят на холдинга “Руски хеликоптери” Андрей Богински. Машината е предназначена за огнева поддръжка на десант, унищожаване на морски и наземни цели. Арсеналът на “Катран” включва управляеми и неуправляеми ракетни оръжия. В близко бъдеще Ka-52K трябва да получи ново навигационно оборудване, оръжия и по-ефективни двигатели. Хеликоптерите ще бъдат поставени на палубите на десантните и патрулни кораби на ВМС.
Андрей Богински, генерален директор на холдинга “Руски хеликоптери”, обяви завършването на наземните изпитания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”, който се разработва за нуждите на ВМС. В момента компанията води преговори с Министерството на отбраната на Руската федерация за продължаване на опитно-конструкторската работа (ОКР)........Прочети още

 

Какво точно възпоменават Полша и Германия?

03.09.2019, 09:34

Извинявайте, но не разбирам какво точно възпоменават Полша и Германия, и техните гости в отсъствието на антихитлеристката коалиция. Възпоменават избухването на най-варварската война в новата история, превърнала континента в руини, унищожила милиони и травмирала цели поколения.
Тези, които подпалиха войната и извършиха чудовищните зверства и престъпления срещу човечеството - Германия - и тяхната първа жертва - Полша. Те могат да се помиряват на двустранна основа, но какво правят останалите там? Високопарните протоколни фрази и германските извинения са нелепи. Да се възпоменава избухването на война е гротескно!
Честваме Великата победа над нацистка Германия и нейните съюзници и помагачи. Победа, извоювана с кръвта и страданията на народите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция, както и на антифашистките движения в поробените от нацисткия ботуш държави. Възпоменаваме жертвите. А събитието във Варшава, посветено на избухването на войната, е по-скоро жалък опит за пренаписване на историята. Но тя е написана с кръв.
И затова подобни опити бързо ще бъдат забравени! Антихитлеристката коалиция отсъства! Неслучайно президентът Тръмп отмени участието си във въпросното възпоменание, като се позова на "дипломатическа настинка" - ураганът "Дориън", а Борис Джонсън и Макрон не приеха поканата. Русия, чийто е решаващият принос за победата над нацистката чума, даже не е поканена...
Източник: https://fakti.bg, Борислав Цеков

 

“Курганец-25” и “Бумеранг” могат да станат платформи за новите САУ

03.09.2019, 09:05

Най-новата руска самоходна гаубица  2С35 “Коалиция - СВ” може да има "по-малки братя". Говорим за по-леки бойни машини, създадени на шасито на средните унифицирани платформи “Курганец-25” и “Бумеранг”.
Изображенията на тази техника бяха публикувани в материала „В интерес на ракетните сили и артилерията: върху развитието на далекобойните артилерийски оръжия и боеприпаси“, който се появи в публикацията „Отбранителен промишлен потенциал“.
Съдейки по илюстрацията, тези самоходни оръдия ще получат и необитаеми бойни отделения, в които снарядите и модулните заряди на снаряда ще бъдат поставени в изолация от екипажа - по същия начин като на 2C35. Всички процеси за подготовка на огъня са напълно автоматизирани.
За поразяване на наземни и въздушни цели на куполите може да се видят дистанционно-управляеми картечни гнезда.
Облекчените “Коалиция” ще получат съвременни автоматизирани системи за управление и управление на огъня като оборудване, те са интегрирани в единна тактическа система за управление.
Известно е, че “Курганец-25” и “Бумеранг" са добре защитени, включително от мини и имат добра мобилност и маневреност. Същите качества ще имат и тези САУ.
Предполага се, че такива бойни машини ще заемат ниша, за която преди това беше предназначена 2C34 “Хоста”, която в ограничени количества влиза в самоходните артилерийски батареи на мотострелкови батальони на някои общовойскови бригади.
Източник: https://pogled.info/

 

На този ден кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада

03.09.2019, 08:15

На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.
Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.
Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан............Прочети още

 

 
Стартира съвместното българо-гръцко учение „Green Bridge 2019”
02.09.2019, 21:38
Днес, 02 септември 2019 г., започна съвместното българо-гръцко учение „Green Bridge 2019”, с участие на сили и средства от Военновъздушните сили на Република България и Република Гърция.
„Green Bridge 2019” се осъществява в изпълнение на „Плана за двустранно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за 2019 г.”, Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Гърция, относно презгранични операции за Air Policing от 2013 г.,
Техническото споразумение, между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция, относно презгранични операции за Air Policing от 2014 г.
Двустранното учение ще бъде проведено за периода от 02 до 05 септември 2019 г. и полетите, които ще бъдат осъществени, ще са във въздушното пространство на двете държави.
От българска страна ще участват изтребители МиГ-29, а от гръцка C-27 J “Спартан”.
Основна цел на учението „Green Bridge 2019” е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на двете страни при провеждането на презгранични операции, при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. Ще бъде повишена подготовката на екипажите от 3-та авиационна база – Граф Игнатиево по изпълнението полетните задачи. Учението ще допринесе до подобряване на контрола на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България, които се осъществяват от Базата за командване, управление и наблюдение на ВВС. Ще бъде тренирана и повишена подготовката на разчетите на радиолокационните станции (РЛС) за водене на радиолокационно разузнаване и осигуряване с радиолокационна информация на пунктовете за управление на ВВС.
Източник: http://af.armf.bg/
 
Defence Blog: ВМС на САЩ евакуира десетки бойни кораби в очакване на урагана „Дориан“
02.09.2019, 20:36
Командването на Южното командване на Военноморските сили (ВМС) на САЩ/4-ти флот нареди на десетки бойни кораби от военноморската база в Мейпорт да се изтеглят на север заради приближаването на урагана „Дориан“ към атлантическото крайбрежие на щатите Южна Каролина и Джорджия, съобщава американското онлайн издание Defence Blog.
„Нашият първи приоритет винаги трябва да бъде сигурността на нашите кораби и самолети, както и на нашите моряци и семейства. Местим нашите кораби и самолети, за да предотвратим потенциални щети. Когато състоянието на техническото обслужване предотвратява избягването на бури, ние предприемаме допълнителни предпазни мерки, за да защитим най-добре тези единици“, заяви командващият контраадмирал Дон Д. Габриелсън.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
САЩ отпусна на България 56 милиона долара
02.09.2019, 20:18

Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF), съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
С тях ще се допълнят депозираните от нашата страна 1 200 000 000 долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70.
На 19 юли 2019 г. Народното събрание ратифицира четирите договора за придобиването на самолети F-16 Block 70 на обща стойност 1 256 153 980 щатски долара, припомнят от Министерството.
Финансовите средства за заплащане на договорите в размер на 1 200 000 000 щатски долара бяха преведени от българска страна на 8 август 2019 г. На 12 август 2019 г. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ потвърди получаването на средствата и влизането в сила на договорите за американската страна.

От днешното съобщение на отбранителното министерство не става ясно в какъв формат са одобрените тези средства. Програмата Foreign Military Financing (FMF) е още от 60-те години, а за България действа от 1996 г. Страните, за които тя се прилага, се определят от Държавния секретар, а изпълнението е поверено на министъра на отбраната на САЩ. Финансирането се предоставя на партньорската държава като дарение или като директен заем.

 
2 Тунджанска механизирана бригада празнува 21 години от създаването си
02.09.2019, 2019, 17:03
Втора механизирана бригада отбеляза своя професионален празник и 21 години от създаването си.
Празникът започна с посрещане на бойното знаме на бригадата и приемане на строя от нейния командир бригаден генерал Стоян Шопов.
В приветственото си слово той благодари на личния състав за професионализма и труда, които влагат за изпълнението на поставените им задачи. По случай празника със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с грамоти бяха наградени военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения. Грамотите бяха връчени от заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов.
Със свои заповеди командирът на бригадата награди отличили се военнослужещи и цивилни служители с обявяване на благодарност, грамоти и предметни награди, а дванадесет офицери бяха повишени в следващо военно звание. - (видео)
Бригадата е сформирана със заповед на Министъра на отбраната № ОХ-00515/07.07.1998г., съгласно която на 01 септември 1998г. се създава 2-ра лека пехотна бригада. В състава и влизат редуцираните части и подразделения на 1-ви и 2-ри механизиран батальон, дислоцирани в град Стара Загора; 3-ти механизиран батальон, дислоциран в град Чирпан; 49-ти мотострелкови полк в град Симеоновград, 22-ри мотострелкови полк в град Харманли и  97-ми зенитно - ракетен полк, дислоциран в град Нова Загора. Това са подразделения и части на съществуващата до тогава 2 мотострелкова дивизия. Със заповед на министъра на отбраната №ОХ-01/31.01.2012г. от 01 юли 2-ра лека пехотна бригадата се трансформира във 2-ра Тунджанска механизирана бригада. В състава и влизат подразделения и части от гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен.
Бригадата е достоен наследник и продължител на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, която е сформирана на 30.12.1903г. с Указ № 88 на княз Фердинанд.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
20 години от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“ честваха в Лариса
02.09.2019, 16:57
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев участваха в честването на 20-годишнината от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“. На събитието, което се проведе в Лариса, Гърция, присъстваха също заместник-министърът на отбраната на Албания, заместник-началниците на отбраната на Гърция, Северна Македония, Румъния и Черна гора, както и множество официални гости.
В рамките на честването на годишнината се състоя церемония по предаването на председателството на Координационния комитет на „Процеса на срещи на министрите на отбраната от ЮИЕ“ (SEDM) от Гърция на Албания. Отличени бяха бившите командири и началници на щаба на бригада „Югоизточна Европа“. От българска страна със специален плакет бе награден о.з. генерал-майор Петър Петров, който беше началник-щаб на бригадата при започването на дейността й през август 1999 г. България бе първата страна-домакин на многонационалния щаб, който беше разположен в гр. Пловдив.
Процесът започва през септември 1998 г. с подписването на рамково споразумение за създаване на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. България запазва досегашното си участие в ММСЮИЕ. Тази инициатива има съществен принос за подобряване на доверието между Балканските държави, взаимодействието между тях и интеграцията в евроатлантическите структури, както и за повишаването на регионалната сигурност и стабилност.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски отличени по време на учението „Combined Resolve XII“
02.09.2019, 16:30

Военнослужещи от 55-ти инженерен полк - Белене участваха в съвместното учение „Combined Resolve XII", което се проведе от 7 до 28 август в Центъра за съвместна подготовка на силите на САЩ в Хохенфелс, Германия.

В него участваха и военнослужещи от други 14 държави. Те повишиха своята подготовка при изпълнението на задачи за унищожаване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, осигуряване на военни патрули, конвои и в дейности по прочистване на пътища.
Командирът на българския взвод за унищожаване на невзривени бойни припаси старши лейтенант Милен Сотиров е сред отличените за своя принос по време на учението „Combined Resolve".
Източник: http://www.cross.bg/

 
Полк. Иван Маламов – Отличникът
02.09.2019, 13:21

Полк. Иван Маламов е новият началник на Националния Военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. На 15 август бе назначен на отговорната длъжност с Указ на президента Румен Радев.
Иван Маламов идва от Пловдив, където е бил командир на 110-и логистичен полк. Първенец е на “Випуск 2017” от магистърската програма “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет “Национална сигурност и отбрана”. Завършил е военното училище в Шумен специалност “Артилерийско въоръжение”, и ВА “Георги С. Раковски”.

През военната си кариера е заемал длъжностите: командир на взвод, командир на рота, началник на отделение в щаб, командир на батальон за ремонт на въоръжение и заместник-командир на полк. Семеен е с двама сина......Прочети още

 

Лавров: Няма отговор от НАТО за мораториум върху разполагането на ракети

02.09.2019, 13:10

Москва предложи на страните от НАТО колективно да се присъединят към мораториума върху разполагането на ракети със среден и малък обсег, но засега отговор няма, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров. Той говори по случай началото на новата учебна година пред студенти и преподаватели от Московския държавен институт по международни отношения и Дипломатическата академия към министерството, предаде ТАСС.
САЩ изпробваха вече наземно базирана ракета със среден обсег, използвайки пускова "установка, която винаги са бранели като способна да изстрелва единствено противоракети", каза той. Действията на Щатите според Лавров показват, че Вашингтон няма намерение да се връща в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).
Русия няма намерение да убеждава Китай да се присъедини към преговорите във връзка със ситуацията около ДРСМО, което е главно предварително условие за начало на такива преговори според Вашингтон. "Ако САЩ получат съгласие от КНР, тогава ще сме готови да разговаряме. Но да караме Пекин, без той да желае, според мен не е много коректно", посочи руският министър.
Москва все още не е получила ясна реакция от Вашингтон по повод руското предложение за продължаване на новия договор СТАРТ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Той изтича през февруари идната година и съдбата му е под въпрос, заяви Сергей Лавров. "Все още обаче работим по въпроса", уточни той.
Москва и Вашингтон подписаха новия СТАРТ през 2010 г. с възможност за продължаване с 5 години след изтичането му. На 31 юли т. г. съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, че договорът едва ли ще бъде продължен. По думите му обаче правителството във Вашингтон още не е взела решение.
Москва приветства изявленията на френския президент Еманюел Макрон, че е необходима обща работа, в която да бъдат включени Русия, Китай и други водещи държави в днешния свят, отбеляза руският външен министър. Но главното според него е тези инициативи "да бъдат въплъщавани в практически дела, да помагат за установяване на равноправен, насочен към конкретни договорености диалог въз основа на взаимното зачитане, на консенсусната култура".
Миналата седмица Макрон заяви пред френски посланици в чужбина, че трябва да бъде разширен диалогът и укрепени - отношенията с Русия. Той посочи, че партньорството с Москва е необходимо с цел изграждане на нова архитектура на доверие и сигурност в Европа, напомня ТАСС.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
Каракачанов: Първият Су-25 ще бъде върнат след 10 месеца от Беларус
02.09.2019, 12:56

Първият самолет Су-25, който бе изпратен за ремонт в Беларус преди дни, ще бъде готов и ще се върне у нас след 10 месеца. Това обяви пред жирналисти военният министър Красимир Каракачанов след откриването на учебната година във Военната академия “Георги Раковски”. - (видео)
“След доставката на първия самолет за ремонт в Беларус, 10 месеца след това, трябва да се върне първият от ремонтираните и така в рамките на всеки месец по един. Тоест въпреки забавянето, което се получи за незнайни за мен причини или по-скоро не желая да ги коментирам, ще успеем да се включим в графика. Когато пристигнат първите 2 самолета няма да се наложи да приземяваме щурмовата авиация”, категоричен бе той.
“След сключването на договора за Ф-16 протече още една процедура, с която на практика бяха отпуснати още 60 млн. долара от страна на САЩ, пари, които бяха одобрени от Конгреса. Цената се свали с още 60 млн. долара така и те могат да бъдат използвани само по този проект. Удължихме срока за подаване на оферти за флота за построяването на 2-та нови кораба заради летния сезон, очакваме и от там оферти. Проектът за бронираните машини също се движи.”, обобщи Каракачанов. Подчерта, че вероятно до края на годината ще бъде подписан договора за флота, а в началото на следващата този за бронираните машини. Обясни, че в договорите има клауза за задължително участие на български фирми, но те няма да правят целите машини, а само ще предоставят части за тях. - (видео)
Две от офертите за корабите досега са близо до тавана, едната даже е малко над него. Затова сме дали един месец срок за подобряване на офертите, каза още той.
На въпрос колко над договорената цена за Ф-16 е надплатила България заради промяната в цената на долара, зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, отговори: Първите няколко дни имахме 17 млн. долара отгоре, но на следващия ден валутата бе благоприятна и затова се балансира в това, което е предложил парламента.
В момента текат конкурси за около 500 човека, ще пуснем нови конкурси през септември и за определените квоти, които имаме. Конкурсите ги правим по изисквания, не сме ги свалили, подчерта пък началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.
На въпрос колко от кандидатите отговарят на изискванията, Каракачанов обясни: Винаги има кандидати, които не покриват изискванията. В някои години и от 30 до 40 %. Процентът не е малък. Трябва да се каже обаче, че критериите са много високи и то в някои конкретни случаи. Всеки ден ни се налага с ген. Боцев да се занимаваме с подобни случаи, в които чисто административно или поради завишени изисквания, кандидати отпадат. Това е малко динамичен процес, защото когато ти направят едно изследване, то днес може да покаже едни данни, но тук трябва да сме по-гъвкави, защото те не отразяват действителното положение. Имаше фрапантни случаи, в които на кандидат му казват “ти имаш проблеми с бъбреците”, а на следващото изследване се оказва, че то е било моментна криза, а не кандидатът да не бъде приет.
Не сме предложили още нов кандидат за директор на служба “Военна информация”. Има изпълняващ длъжността от сегашните директори. Ще предложим, но първо той трябва да бъде съгласуван. Както знаете президентът наложи вето на този закон и когато се гласува, ще дойде време и за тази процедура, категоричен бе той.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
Формирования на ВМС отбелязаха 103-та годишнина от победата при Тутракан
02.09.2019, 12:25
На 2 септември 2019 г. представителна част на Военноморските сили от военни формирования 38010, 36940 и Представителният духов оркестър на Флота, взеха участие в поклонението по случай 103-та годишнина от славната победа на българската армия при Тутракан през 1916 г. Строят на почетният караул, бе приет и поздравен от началникът на щаба на в.ф. 38010 капитан ІІІ-ти ранг Пламен Янкулов. На мемориалния комплекс „Военна гробница - 1916 г.“ в с. Шуменци, пред стотиците граждани, бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите. След словото на кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов, бяха прочетени получените поздравителни адреси по повод годишнината от президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. След „минута мълчание“ на колене, бяха положени венци и цветя. Ритуалът завърши с изпълнение на „Велик е нашият войник“, химнът на Българската армия, от Представителният духов оркестър на Военноморските сили.
Източник: http://morskivestnik.com/
 
В Русия започна разработката на системи за радио-електронна борба от ново поколение
02.09.2019, 09:15
В Русия е започнала работа по модернизацията и създаването на системи за радио-електронна борба от ново поколение, които ще заменят станциите “Красуха-4” и “Живак-БМ”.
Това съобщи по време на въздушното изложение МАКС-2019 Владимир Михеев (на снимката), съветник на първия заместник генерален директор на “КРЕТ”.
Станциите “Красуха-4” и “Живак-БМ” се експлоатират активно и са показали отлична ефективност, включително при конфликти с различна интензивност. Актуализирането и модернизацията на мобилните системи продължават, а новите технологии позволяват препрограмиране и подобряване на спецификациите на продукта”, заяви той.
Според него изпитанията на новите системи за радиоелектронна борба вече са започнали и са в процес на работа.
Трябва да се отбележи, че мобилните комплекси от семейство “Красуха” имат обсег на действие до 400 километра, като откриват и ефективно подавят бордовите радари на противниковите самолети. “Красуха” също позволява подавяне на всички видове радарни системи, инсталирани на хеликоптери и дронове, както и на крилатите ракети. Използваните в тях широколентови предаватели за позволяват ефективно да се справят с всички съвременни радиолокационни станции, използвани в самолети от различни видове.
Станциите „Меркурий-БМ“ позволяват не само да се защитават обекти от артилерийски боеприпаси с радиовзриватели но и да извършва радиотехническо разузнаване на въздушното пространство. - Още РЕБ
Източник: https://pogled.info/
 
На този ден преди 74 години капитулира Япония
02.09.2019, 08:14
Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина.
На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.
 
На този ден през 1964 година
02.09.2019, 08:12
Още ракетни войски
 

 
САЩ призовават съюзниците да спазват обещанията за отбраната
01.09.2019, 21:48
САЩ ще продължат да призовават съюзниците си да изпълняват общите обещания, що се отнася до отбраната. Това заяви днес на възпоменателните церемонии за 80-годишнината от избухването на Втората световна война във Варшава американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от ДПА и БТА.
"Америка и Полша ще продължат да стоят рамо до рамо с всички наши съюзници в името на нашата обща отбрана. Америка и Полша ще продължат и да призовават нашите съюзници да спазват обещанията, които сме си дали едни на други", заяви Пенс. "Американският и полският народ знаят, че силният съюз на свободни, силни и независими страни е най-добрата защита за нашите свободи. Сега и завинаги", добави той.
САЩ нееднократно са отправяли искането членките на НАТО да влагат повече средства за отбрана, за да изпълнят даденото от тях обещание през 2014 г. да заделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбранителни разходи.
По време на емоционалните церемонии в памет на участниците и жертвите във Втората световна война лидери от целия свят участваха в церемониалното биене на камбана, на която бе изписан надписът "Памет и предупреждение", предаде Асошиейтед прес.
На церемонията в днешния слънчев ден в центъра на Варшава присъстваха още освен вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, украинският президент Володимир Зеленски и много други.
След речите на Пенс, Щайнмайер и полския президент Анджей Дуда всеки присъстващ държавен лидер отиде до мемориалната камбана и я удари като общ израз на историческа памет и като предупреждение срещу евентуални бъдещи конфликти.
Преди това полската артилерия произведе 21 топовни салюта по време на церемония, изпълнена с горчива история и с предупреждения за бъдещето.
Церемонията завърши с военен парад.
 
Сълзите на Беслан не са изсъхнали
01.09.2019, 21:35
Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 15 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.
Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.
По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.
Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още
 
В реален бой с “Панцир” израелските ракети “Спайк” няма да помогнат на САЩ
01.09.2019, 13:12
Авторът от списанието „Отечество“ Дмитрий Дрозденко (на снимката) заяви в интервю за RT, че опитът на Израел и САЩ, борещи се с недостатъчно оборудваната противовъздушна отбрана на Сирия, която включва руските системи „Панцир-С1“, няма да помогне в конфронтацията с Руската федерация.
САЩ обръщат голямо внимание на системата за ПВО “Панцир”. Не само защото някои американски анализатори я признават за сериозна заплаха за американската армейска авиация. В тази връзка Пентагонът провежда учения за унищожаване на зенитно-ракетните системи, използвайки израелската ракета “Спайк” NLOS.
Въпреки това, при своите маневри американците не вземат предвид факта, че днес Русия има система за отбрана в дълбочина, което предполага наличието на комплекси с различен радиус на действие. Проектирани да унищожават различни цели, те действат заедно, разгръщайки електронни и огнестрелни оръжия.
„Не можете да разглеждате един обект за противовъздушна отбрана отделно от всичко останало. Системата ни за противовъздушна отбрана включва системи за ранно предупреждение и унищожаване С-400, С-300, Бук-M1 и Бук-M3, които поразяват на дълги разстояния “, подчертава Дрозденко.
В допълнение към "Панцир", въоръжените сили на Руската федерация разполагат с комплекси "Тор", успешно поразяващи дронове. Съществуващият набор от системи позволява много добро проследяване на въздушното пространство. По този начин използването от американците на ракетата “Спайк” NLOS срещу “Панцир” в истински бой само ще огорчи САЩ.
Не забравяйте, че руските комплекси редовно се обновяват. През април тази година беше изпитана последната версия на комплекса - „Панцир-СМ“. Тази SAM е в състояние да разпознае цел на разстояние 75 км и да я порази на разстояние 40 км. Очаква се той да бъде доставен в руската армия през 2021 г., отбеляза специалистът.
Според Дрозденко, обучението на пилотите на ВВС на САЩ с макети на руска техника показва, че Руската федерация е "вероятният противник" за Вашингтон. Поради тази причина се провеждат целеви подготовки за противодействие на руското оръжие.
Източник: https://pogled.info/
 
Защо и как започна Втората световна война
01.09.2019, 08:38
Миналата есен отбелязахме 100 години от края на Първата световна война, тази – 80 години от началото на Втората. Близостта на двете годишнини не е случайна. Защото според мен и други историци, Първата и Втората световна война не само са взаимно свързани, а и са два опита за разрешаването на един конфликт, който само изглежда преодолян с капитулацията на Германия на 11 ноември 1918 г. Тогава е само приглушен, за да избухне отново с пълна сила на 1 септември 1939 г. и да отнесе живота на над 50 млн. души.
Когато се питаме защо само 20 години след края на Голямата война се разразява още по-ожесточената Втора световна война, трябва да се вгледаме не само в неудачните решения на Парижката мирна конференция от 1919 г., а и в дълбоките противоречия преди войната, които така и не са разрешени след края й......Прочети още
 
Снайперската пушка B&T SPR 300, Швейцария
01.09.2019, 08:22
Снайперската пушка SPR 300 (Special Purpose Rifle, 300 е обозначението на калибърa в английската система от мерки) e разработена и произведена от швейцарската оръжейна компания Brugger & Thomet AG.
B&T SPR 300 е компактно, безшумно бойно снайперско оръжие, предназначено за контраснайперска борба, елиминиране на терористи, опасни престъпници, които са взели заложници, деактивиране на детектори за движение, алармени системи, осветление, а също така успешно решава и на други задачи на малък обхват до 150 m.
Пушката B&T SPR 300 се използва там, където се изискват скритост и много висока точност в комбинация с безшумен изстрел, чиято сила не надвишава тази на изстрел от въздушна пушка. Изпълнява се в калибър 7,62 mm с патроните .300 AAC Blackout и .300 Whisper, които в този случай са взаимозаменяеми.
Пушката B&T SPR 300 работи на принципа на надлъжно плъзгащ се въртящ се затвор с кратък гладък ход, заключващ отвора на патронника на 3 бойни упора. Приемникът е изработен от дуралуминий с твърдо покритие с анодизиране. Бързоразглобяема с полимерна регулируема пружина двунога е монтирана на специална тръбоподобна поставка в предната част, която, ако е необходимо, се сгъва напред по цевта. Върху резбата на цевта е завинтен шумозаглушителят. Ресурса на заглушителя е за най-малко 10 000 изстрела. Всеки модерен телескопичен мерник може да бъде монтиран върху направляващата шина на Picatinny с дължина от 410 mm. Тази дължина на водещата шина позволява допълнително инсталиране на нощни прибори, ако е необходимо. Стандартният мерник на пушката е дневен оптичен мерник Meopta 1,5-6x42. Няма открити мерници. От двете страни на ложата в предния й край са фиксирани тактически блокове, съдържащи две 95-mm направляващи, върху които могат да се монтират допълнителни аксесоари, например лазерен целеуказател, фенерче и т.н. Пълнителят за 10 патрона е изработен от устойчива полупрозрачна пластмаса. Има гилзосъбирач, лесно закрепващ се към специален адаптер пред прозореца за извличане на изразходваните гилзи. Трипозиционният плъзгач на предпазителя е разположен от дясната страна на оръжието над спусъка. Положението на предпазителя е ясно видимо благодарение на ярките визуални обозначения в червено и бяло, както и по индикатора за положението му. Спускането е едностепенно, по подразбиране е настроено на сила от 1,4 kg, която е оптимална за постигане на максимална точност. Спусковата скоба е широка, подходяща за стрелба с ръкавици. Пистолетната ръкохватка тип САА е с променливи модули, които стрелецът избира сам, като взема предвид индивидуалните анатомични характеристики на дланта си за максимален комфорт и ергономичност. По желание тя може да бъде заменена, с която и да е пистолетна ръкохватка от пушката AR-15. Сгъвайки се на шарнир вдясно отстрани, прикладът се регулира по дължина, по височина на гребена под бузата на стрелеца и по положение на амортизиращия задтилък. Ако е необходимо транспортиране, оръжието се разглобява на основните компоненти и се побира в компактен мек калъф за оръжие, удобен за носене.
Пушката B&T SPR 300 е достъпна само за представители на полицията/органите на реда, както и за военните. B&T SPR 300 е на въоръжение в специалните полицейски звена на Швейцария, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и други европейски страни, както и Канада.
Характеристиките й са: калибър 7,62 mm; боеприпаси .300BLK; .300 Whisper (шепот); дължина (приклад разгънат/ прибран) 1032/761 mm; дължина на цевта 250 mm; тегло (без двунога и мерник) 3,97 kg; капацитетът на пълнителя е 10 или 20; ефективното разстояние на стрелбата е 150 m. - Още снайпери
Източник: http://www.pan.bg/
 
Засега двама генерали ще воюват за кметски постове
01.09.2019, 01:00
В ход е издигането на кандидати за кметове и общински съветници на предстоящите избори за местна власт на 27 октомври. На този етап има информация за двама генерали от запаса, които са получили доверие да воюват за кметски постове. Това са бригаден генерал от запаса Кольо Милев, който ще участва в надпреварата за кмет на Община Сливен и генерал-майор от запаса Петър Петров – кандидат за кмет на Община Червен бряг. Двамата са издигнати от съответните общински конференции на БСП, но са от гражданската квота.
Ген. Милев е народен представител, член на Комисията по отбрана. Той вече има опит от един мандат като кмет на Сливен. Преди два дни получи подкрепа с нарочна декларация от  военни-патриотичните съюзи в града, между които СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Сдружение „Щит“ и Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“.
Ген. Петров,като ръководител на гражданския комитет за решаване на проблемите с мостовете при селата Горник и Чомаковци в общината, доказа, че е човек със силно изразена гражданска позиция и чувство за справедливост. Той има завидна военна кариера, която завърши като главен инспектор на МО. И тогава не се страхуваше да изразява собствено мнение по въпроси, които ощетяваха военнослужещите. Ето какво каза той: „Ако бъда избран за кмет ще работя по същия начин, както работихме с инициативния комитет за построяването и запазването на временния мост на р. Искър при с. Чомаковци. Знам, че повечето от вас са обезверени и отвратени от лъжи, кражби и злоупотреби и не вярват на никого! Не съм безгрешен, но през живота си не съм откраднал една стотинка, не съм давал рушвети, не съм вземал рушвети и не съм се занимавал с далавери и така ще бъде до края! Винаги съм се борил за това, в което вярвам, без да се съобразявам с това, откъде духа вятъра!“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Колко струва едно напълно обучено военно куче?
01.09.2019, 00:30
Войната е ад. Всеки, който се докосне до нея, може да почувства това. Включително животните. В продължение на десетилетие САЩ не са спирали да разчитат на специално обучени военни кучета. Те съпътстват въоръжените сили по време на всички мисии, като тези в Ирак и Афганистан. Сега обаче Пентагонът предприема стъпки за връщане на голяма част от кучетата в САЩ. В момента в армията на САЩ има около 1600 военни кучета. Те се подвизават на два фронта – директно на бойното поле и в подкрепа на завърнали се ветерани. В Афганистан има около 1 куче на всеки трима американски военни. Тези кучета са особено ценен ресурс. Във времена, в които тероризмът започва да се превръща в ежедневие, търсенето на обучени кучета, които могат да откриват бомби в населени места, нараства главоломно.
Едно добре обучено военно куче струва около 25 хил. долара на свободния пазар, пише Bloomberg. Освен от военните, кучетата се ползват и от частни охранителни фирми. Поради наличието на четириноги войници министерството на отбраната на САЩ се е снабдило с манекени, наподобяващи кучета, за да обучава своите военни медици да оказват първа помощ на паднали в бой кучета.
Засиленото търсене на обучени кучета се оказва доходоносен бизнес за компании като TraumaFX, които произвеждат моделите на кучета, използвани за обучение. Компанията, която наема холивудски филмови дизайнери, вече разполага с шест вид кучешки кукли. Моделът K9 Hero на компанията струва около 20 хил. долара. Манекенът имитира всичко до най-малки подробности – от дишане до мимики. Изкуствените кучета дори кървят реалистично, ако се налага за целите на обучението. Голямото търсене на тренирани кучета може да е провокирано и от недостига на подобен ресурс.
По данни на Air Force армията на САЩ използва понастоящем 38% по-малко кучета спрямо войната в Афганистан. Въпреки, че САЩ разчитат на военни кучета, страната не е сред лидерите по създаване на четириноги специалисти. Повечето военни кучета в САЩ са внос от Централна и Източна Европа, където обучаването на кучета има сериозна традиция. Армията на САЩ прави 4 курса годишно до Европа, за да набавя нови попълнения в редиците си. Това провокира притеснения, че страната става зависима от чуждестранно ноу-хау. Веднъж, когато Пентагонът плати около 25 хил. долара за обещаващо куче, отделя допълнителни 42 хил. долара за обучение, свързано с откриване на експлозиви и наркотици, което се провежда в Lackland Air Force Base в Сан Антонио, Тексас. Някои кучета се подлагат на втори рунд тренировки, свързани с граничен патрул, обезвреждане на враг или директно нападение. За допълнителното обучение на едно такова мултифункционално куче са необходими около 120 дни.
Когато целият тренировъчен процес приключи и се тегли чертата, излиза, че едно обучено куче струва колкото малка ракета. Командирите в американската армия знаят колко скъпо е едно такова куче, но не само поради разходите му за обучение, а и поради приноса му за морала на военнослужещите.
„Военните третират кучетата си като злато”, казва Боб Брайън, съосновател на НПО, което търси домове на пенсионирани кучета. По думите му, едно тренирано куче се очаква да бъде на разположение за период от 8-9 години. Това обаче не се случва често. 60% от разпределените по домове пенсионирани кучета са извън играта не поради старост, а поради контузии и наранявания. Оказва се, че военните кучета често страдат от разкъсани сухожилия, проява на спонтанна агресия и поради някаква причина – високи разпространение на ракови заболявания. Брайънт разкрива и друга тъмна тайна. Когато военно куче умре в битка, често водачът му също загива с него. - Още служебни кучета
Източник: Profit.bg.
 
На този ден през 1939 г. започва Втората световна война
01.09.2019, 00:30
С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.
 
На днешната дата преди 131 години е роден бележития летец Симеон Петров
01.09.2019, 00:20
На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/
 
Преди 36 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747
01.09.2019, 00:10
На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон.
Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.
Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.......Прочети още
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}