Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември
 

 
Съвместно българо-румънско учение Blue Bridge 2014
15.09.2014, 23:05

Съвместно българо-румънско учение Blue Bridge 2014 с участието на сили и средства от Военновъздушните сили на двете страни започва през месец септември. Учението е част от планираните мероприятия на Въоръжените сили и се провежда на основание на подписаното Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния.

Blue Bridge 2014 ще се проведе в две фази през месеците септември и октомври във въздушните пространства на двете страни. Ще бъдат отработени елементи по съвместното изпълнение на процедурите на Air Policing в случай на отвлечено или съмнително въздухоплавателно средство, заплашващо стратегически обекти или обекти с особена важност в близост до общата ни граница.

Основната цел на учението е постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между Военновъздушните сили на България и Румъния при провеждането на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. То допринася и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от формированията на ВВС и готовността му за участие в съвместни операции.

Полетите ще се провеждат с изтребители МиГ-21 Lancer и военнотранспортен самолет C-27J Spartan от румънските ВВС и МиГ-29 и C-27J Spartan от българска страна.

http://airforce.mod.bg/

 
Украинците са уморени от войната, но майдановците искат да воюват
15.09.2014, 22:43

Украинското общество се умори от протестите и войната в Донбас, но много от активистите не искат мир на всяка цена. Някои от тях дори казват, че са готови да воюват със сепаратистите и Русия докрай. "Когато се излекуваме, ще се върнем на фронта. Ние загубихме толкова много добри хора. Аз смятам, че съм длъжен да отмъстя за тях", категоричен е Роман Берко, боец от доброволческия правителствен батальон "Донбас".

31-годишният Роман и неговият съученик Остап Проц се завърнаха преди дни в родния си град Лвов. Остап е бил ранен в рамото и затова още носи превръзка, а челюстта му се държи благодарение на метална протеза. Роман е "леко ранен". Двамата са били в обкръжението под Иловайск, където правителствените войски загубиха стотици бойци, а други стотици бяха пленени от опълчението. Те разказват как са се предали на "руски десантчици" и малко преди примирието били предадени на украинската страна. ............Прочети още

 
В Чехия завършиха учения на ВВС на 12 страни на НАТО
15.09.2014, 21:36

Учения на военновъздушните сили на 12 страни от НАТО завършиха днес в Чехия, съобщава РИА Новости.

Завършилите учения "Ample Strike 2014" бяха утвърдени от чешкото правителство още през януари тази година. Изхождайки от успешния опит при провеждане на подобни мероприятия на територията на Чехия през 2003 и 2013 година, командването на НАТО за първи път повери ръководството на маневрите на представители на чешкия ГЩ.

В 13-дневните международни учения на ВВС на територията на Чехия участие взеха около 1400 военнослужещи, представители на 12 държави-членки на НАТО, включително и Чехия. Бяха задействани 30 бойни самолета и вертолета (F-16, Jas-39 Gripen, PC-9, LearJet, L-39 Albatros, L-159 Alca, CASA, а също и вертолети Ми-35, Ми-17, Ми-171 и Aн-64 Apache), а също и около 50 единици наземна бойна и спомагателна техника.

По време на учението са отработвани въпроси по взаимодействието на наземните авионасочвачи с екипажите на самолетите и вертолетите, дейност от която зависи ефективността на авиационните удари по малоразмерни, замаскирани или подвижни цели.

В ученията освен домакините, участие взеха военнослужещи от Белгия, Великобритания, Унгария, Германия, Холандия, Дания, Литва, Латвия, Словакия, САЩ и Естония.

 
Сдаване и приемане на длъжността "Командващ на Съвместното командване на силите"
15.09.2014, 20:53

Днес, в 14.00 часа в Съвместното командване на силите в присъствието на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, бе подписан акта за сдаване и приемане на длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите между генерал-лейтенант Атанас Самандов и контраадмирал Георги Мотев.

На основание заповед на Министъра на отбраната № КВ 175/12.05.2014 г. и във връзка с Указ №87/28.04.2014 г. на Президента на Р. България генерал-лейтенант Самандов се освобождава от военна служба и преминава в запаса.

Със заповед на Министъра на отбраната № КВ 180/12.05.2014 г. и във връзка с Указ №88/28.04.2014 г. на Президента на Р. България контраадмирал Георги Мотев се назначава за временно изпълняващ длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите” считано от 17 септември.

След подписването на Акта вицеадмирал Николов сподели, пред присъстващите, че в Съвместното командване на силите е създадена добра основа за работа от досегашния командващ на Командването генерал-лейтенант Самандов и са налице условия за запазване на постигнатите успехи и надграждане на постигнатото от контраадмирал Мотев.

На церемонията присъстваха още командирите на ВВС генерал-майор Румен Радев, командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев, заместник-командира на СВ бр.генерал Любчо Тодоров, началника на щаба на СКС бр. генерал Стефан Петров и зам.-началника на щаба на СКС капитан I ранг Димитър Йорданов.

По рано днес беше проведен и тържествен ритуал по сдаване на длъжността „Командващ на СКС” с участието на личния състав на Съвместното командване на силите и подчинените военни формирования.

„Напускам Българската армия с вдигната глава”. Това каза генерал-лейтенант Атанас Самандов пред събрания личен състав.

„Горд съм с изминатия от мен път от младши лейтенант до генерал-лейтенант и командващ на СКС. Няма от какво да се срамувам от моите действия. На всички длъжности служих със самосъзнанието за изпълнение на поставените задачи, развитието на Българската армия и укрепването на националната сигурност на страната. След себе си оставям един сглобен щаб, със знаещи и можещи офицери и служители, с които успешно решавахме поставените пред Командването многобройни задачи.

В края на своето изказване генерал-лейтенант Самандов благодари на личния състав на СКС и подчинените формирования за техния принос за успешното изпълнение на поставените им задачи по трите мисии и издигане авторитета на Командването в Българската армия.

Генерал-лейтенант Самандов беше приветстван от досегашния заместник-командващ на СКС контраадмирал Георги Мотев. В своето приветствие контраадмирал Мотев подчерта личния принос на генерал-лейтенант Самандов за издигане авторитета на Командването, неговото положително влияние върху личния състав, богатия професионален опит и личности и професионални качества, които притежава. Генерал-лейтенант Самандов беше поздравен и от членовете на синдикалната организация при Съвместното командване на силите.

В своята 41 годишна военна кариера генерал – лейтенант Самандов е преминал службата си през всички основни командни длъжности от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия. От 2001 до 2004 година заема висши командни длъжности – командир на Силите за специални операции и командир на Командването на оперативните сили.

През периода 2006 - 2008 г. заема длъжностите началник на щаба на Сухопътните войски и заместник – командващ на Сухопътните войски.

От 1 юли 2009 година е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. – командващ на Съвместното командване на силите.

http://jfc.armf.bg/

 
Русия въоръжава Ирак и Сирия срещу тероризма
15.09.2014, 18:07

Сергей ЛавровРусия ще достави военна и друга помощ на Ирак и Сирия в борбата срещу тероризма, обяви руският външен министър Сергей Лавров в кулоарите на международна конференция за Ирак в Париж, предаде ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че Москва също предоставя помощ на Египет, Ливан, Йемен и Йордан.

Не са приемливи двойните стандарти в борбата срещу терористите, категоричен бе той и добави, че „няма добри и лоши терористи".

Лавров подчерта важността на това, че вече терористичните организации окупират петролни полетa и после продават петрола през канали, които са създали.

По думите му Русия е представила предложение на Съвета за сигурност на ООН за комплексно обсъждане на проблемите в борбата срещу тероризма в Близкия изток и Северна Африка.

„Призовахме за започване на детайлен, дълбок анализ на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН. Много от моите колеги, включително арабските държави, обявиха, че проблемът с тероризма трябва да бъде разгледан мащабно, като се вземат всички фактори без изключение, които влияят за утежняване на ситуацията, включително финансовите и оръжейни потоци", обясни руският топ дипломат.

http://news.ibox.bg/

 
Страни от НАТО вече доставят оръжия на Украйна
15.09.2014, 13:47

Държави от НАТО започнаха да доставят в Украйна оръжие за борба с проруските бунтовници, обяви украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от Reuters.

Хелетей е обсъдил оръжейните доставки на двустранни срещи с колеги от Алианса по време на Срещата на върха на организацията в Уелс на 4 и 5 септември.

По-рано Атлантическият съюз даде да се разбере, че няма да изпрати оръжия на Украйна, но негови членове могат да го направят.

Миналата седмица съветникът на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко обяви, че пет държави от Алианса - САЩ, Франция, Италия, Норвегия и Полша - ще изпратят в Украйна оръжия и военни съветници. Четири от тях (без Франция) отрекоха.

Хелетей заяви, че около 3500 руски военни остават на украинска територия и че 25 хиляди са струпани от руската страна на границата.

Русия отхвърля обвиненията на властите в Киев и Запада, че е изпратила войски в Източна Украйна в подкрепа на бунтовниците. До момента в гражданската война в Източна Украйна са убити над 3000 души.

След примирието от 5 септември бунтовниците съобщиха, че двете страни в конфликта са си разменили по 73 пленници.

http://www.cross.bg/

 
В Украйна започват военните учения „Бърз тризъбец 2014”
15.09.2014, 09:59

Днес в украинската Лвовска област започват съвместните украинско-американски военни учения „Бърз тризъбец 2014” (Rapid Trident 2014), които ще продължат до 26 септември, предаде РБК-Украйна.

Ученията ще се проведат на територията на Международния център за мироопазване и сигурност към Академията на сухопътните войски „Хетман Петро Сагайдачний”. В ученията ще вземат участие 1200 военнослужещи от 15 страни. Освен войски от Украйна и САЩ в маневрите ще участват части от Азербайджан, Канада, Грузия, Германия, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания.

От наша страна в учението участват бойци от 101-ви алпийски батальон, базиран в Смолян. Командир на взвода е кап. Владимир Сариев. Въпросния 101-ви алпийски батальон е част от 68-ма бригада "Специални сили" на армията ни. Той е профилиран във воденето на бойни действия в планинска среда, като подготовката на бойците включва обучение по алпинизъм, спускане със ски и оцеляване при сурови зимни условия. Според източници от военното министерство причината да бъде изпратена точно част от алпийския батальон е тривиална – досега той не е участвал в съвместни учения на НАТО. Предишни години в "Rapid Trident" са участвали други части от бригада "Специални сили", както и подразделения на Сухопътни войски.

Около 700 единици оръжия и над 50 военни автомобила и бойни машини ще бъдат използвани по време на учението.

 
Американския DDG-71 „Ross“ напусна Черно море
15.09.2014, 09:34

DDG-71 „Ross“Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 12 септември 2014 г през турските проливи в южно направление е преминал американският ескадрен миноносец УРО "Росс" (DDG-71 „Ross“), който бе в акваторията на Черно море от 3 септември и участва в съвместни учения на НАТО.

Същевременно се съобщава, че същия ден през проливите в северно направление е преминал големия противолодъчен кораб „Сметливый“ 810, проект 01090 от състава на Черноморския флот на Русия, а на следващия ден, 13 септември 2014 година, в южно направление е преминал друг руски кораб - големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот.

 
Тихоокеанският флот на Русия провежда учения в Охотско и Японско море
15.09.2014, 09:12

Корабите от руския Тихоокеански флот започнаха отработването на действията на екипажите в морски бой, в рамките на внезапната проверка на боеготовността на войските от Източния военен окръг, съобщи пресслужбата на Министерство на отбраната на Русия, предаде РИА Новости.

„Тактически ударни групи от ракетни кораби, миночистачи и тези за борба с подводниците в състава на разнородни групировки на Тихоокеанския флот отработват действия за водене на морски бой с корабните ударни групи на условен противник в акваториите на Охотско и Японско море, като на един от етапите на внезапната проверка силите на ТФ ще извършат стоварване на десант на необорудвано крайбрежие“, - се казва в съобщението.

 
Нигерийски щурмовик Alpha Jet е изчезнал по време на бойна мисия
15.09.2014, 08:52

Alpha JetНигерийски щурмовик Alpha Jet (р.н.NAF 466) е изчезнал по време на бойна мисия в щат Олуколаде, съобщават от ВВС на страната.

Самолетът с екипаж от двама летци е излетял на 12 септември в 10:45 и е трябвало да се завърне около 12 часа. Всички опити да се установи контакт с екипажа са били безуспешни. Започната е операция за търсене и спасяване.

http://www.pan.bg/

 

 
Военно-патриотичните съюзи с тревожно писмо до министър Шаламанов
14.09.2014, 22:07

В писмо до министъра на отбраната Велизар Шаламанов СОСЗР, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на възпитаницитe на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Асоциацията на Сухопътните войски настояват да се спре прилагането на Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Същото искане е отправено и до и.д. изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” контраадмирал от резерва Валентин Гагашев...........Прочети още

 
Генералият секретар на Международната морска организация (IMO) г-н Коджи Секимидзу посети ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”
14.09.2014, 21:10

Днес, 14 септември 2014 г., генералият секретар на Международната морска организация (IMO) г-н Коджи Секимидзу посети ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”. Заедно с него гости на училището бяха Негово превъсходителство Том ван Оорсхот - посланик на Кралство Нидерландия в Р България, проф. Такеши Наказава - секретар на Международната асоциация на морските университети (IAMU), кдп Живко Петров - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", контраадмирал Вергил Читак - началник на Военноморската академия на Румъния, г-н Пьотър Ван Сьотхорст- изпълнителен директор на V step, представители на организации и фирми, свързани с морския бизнес.

Гостите бяха посрещнати от началника на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров.

Г-н Коджи Секимидзу се разписа в книгата за почетни гости. В заседателната зала гостите бяха запознати с историята и дейността на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” в подготовката на офицерски кадри за гражданското корабоплаване и кадри с висше образование за морския бизнес.

След това гостите се запознаха с част от учебната база на училището.

Г-н Коджи Секимидзу откри най-новата „Лаборатория за анализ и повишаване на ефективността на корабен пропулсивен комплекс» в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата”. - (снимки)

http://www.naval-acad.bg/

 
Я, колко много, колко глупави ефрейтори!
14.09.2014, 19:50

21 юни 1941 година. В ход е зловещата хитлеристка операция под кодовото име "Барбароса". 50 моторизирани пехотни дивизии, хиляди самолети на "Луфтвафе", орди танкове нахлуват в европейската част на Русия. В резултат на внезапното нападение военната авиация в европейската част на Русия е почти унищожена още на летищата. Съветската армия не очаква подобен удар (мнозина от бойните части са в дори в отпуск). Моторизираната пехота настъпва напред като нож в масло - по сто километра на ден. Германските седмични кинопрегледи показват една триумфираща армия, устремена напред...

И в същото време белогвардейският генерал в изгнание - известният генерал Антон Деникин, отсича категорично:

"Ако този глупав ефрейтор Хитлер смята, че може да победи Матушка Рус, той горчиво се заблуждава. Поражението му е сигурно. Това твърдя аз, потомствен военен, експерт във военното дело. Ако някой би ме обвинил в пристрастие към комунистическа Русия, това би било много смешно... Моите деди и прадеди вярно са служили на руските царе, самият аз водех армия на Бялата гвардия по време на Гражданската война"...

Белият генерал Антон Деникин се оказва съвсем прав. Четири години по-късно, през май 1945-а, руските солдати, преминаващи в параден строй, хвърлят на Кремълския площад пленените немски знамена...............Прочети още

 
"Владивосток" излезе в открито море с руски екипаж
14.09.2014, 16:50

десантен вертолетен кораб-док "Владивосток" тип Mistral Рано сутринта на 13 септември 2014 година първият построен за ВМФ на Русия в корабостроителницата на френската компания STX France в Сен Назер десантен вертолетен кораб-док "Владивосток" тип Mistral за първи път излезе в открито море с руски екипаж на борда в рамките на програмата на неговата подготовка. - (видео)

На борда на кораба, освен освен френския екипаж, представители на корабостроителницата и инструктори, се намират и около 200 руски военнослужещи. Очаква се първото излизане с руски екипаж да продължи до 22 септември, след което е планирано учебно плаване и с вторият руски екипаж.

В момента на подготовка във френското пристанище Сен-Назер на борда на учебния кораб „Смолни“ се намират екипажите и на двата десантни кораба - „Владивосток“ и „Севастопол“.

Първият десантен кораб-док тип „Мистрал“, получил името „Владивосток“, трябва след като бъде приет от производителя да замине за Санкт Петербург. Там в корабостроителницата „Северная верфь“ му предстои оборудване с руски оръжейни системи.

„Владивосток“ вече няколко пъти излиза в открито море. Предполага се, че производителя ще предаде кораба на руските военни моряци тази есен.

Характеристиките на ДВКД са: дължина – 199 метра, ширина – 32 метра, височина на борда (на нивото на полетната палуба) - 27 метра, газене на кораба - 6,42 метра (при водоизместимост 22,6 хиляди тона), максимална скорост - 18,5 възла, екипаж - 177 (пасажери 481 човека).

Франция и Русия подписаха договора за строителството на двата хеликоптероносача от типа "Мистрал" през лятото на 2011 година. Стойността на проекта се оценява на 1,2 милиарда евро.

 
ВВС на Ирак: пробни полети на Ми-28
14.09.2014, 15:47

Mi-28Министерството на отбраната на Ирак качи в мрежата видео за подготовката на ВВС на страната. В него наред с полети на щурмовите самолети Су-25 са показани и първите тестови полети на ударните вертолети Ми-28 (видео - след 8-та минута), получени от Русия на 28 август.

 
Австралия ще изпрати 600 свои военнослужещи, които да се присъединят към коалицията срещу „Ислямска държава”
14.09.2014, 09:23

Австралия ще разположи 600 свои военнослужещи в Обединените арабски емирства, които ще се присъединят към водената от САЩ международна коалиция срещу радикалната групировка „Ислямска държава”, действаща на територията на Ирак и Сирия, предаде AFP.

Новината бе оповестена от премиера на Австралия Тони Абът. Тя идва дни след като Камбера повиши нивото на опасност от терористична атака на „високо” на фона на засилващите се опасения заради завръщащите се от Ирак и Сирия джихадисти. Абът уточни, че разполага 400 военнослужещи от военновъздушните сили на страната и още 200 души военен персонал след официалноа молба от Вашингтон към Австралия да допринесе за международната коалиция срещу ислямистската групировка.

Австралийският премиер уточни, че Камбера не разполага бойни войски, но допринася за международните усилия за предотвратяването на задълбочаването на хуманитарната криза. „Трябва да бъдат взети още решения, преди започването на бойни операции на австралийските сили в Ирак”, подчерта той.

http://www.focus-news.net/

 
България заплашена от разпад заради "Ислямска държава"
14.09.2014, 08:55

В Република Косово са се появили самоубийци-шахиди. По съобщения на балкански средства за информация, Белград разполага със списък на поне 20 бойци албанци, специално подготвени за самоубийствени акции на "Ислямска държава", пише руският сайт topwar.ru, позовавайки се на доклад на военното разузнаване.

Отбелязва се, че "терористи на групировката се намират в постоянна връзка със свои съюзници в Сърбия, Босна, Черна гора, Албания и Македония, които имат указание да се готвят за акции." На 28 август пък посолството на Сърбия в Дамаск получило писмо със заплаха за физическа ликвидация на негови служители ако сръбските дипломати не напуснат Сирия в определен срок. Инициатор на заплахата е била "Балканската бригада", чиито лидери се намирали в Косово и централна Сърбия. Този "Център на тероризма на Балканите" бил известен с особено жестоките си разправи с враговете си.

"Ислямска държава" не изпитва никакви проблеми да се снабдява с оръжие, да получава ракети, гранатомети, противотанкови оръдия, бранежилетки, средства за свръзка от България, Хърватия, Румъния и Украйна. Не секва и притокът на "воини джихадисти" в "Ислямска държава" от Сърбия (Косово, Санджак), Босна и Херцеговина, Македония, Албания, България. На първи септември хърватското разузнаване (Sigurnosno-obavještajna agencija, СОА) назова джихадизма, пуснал корени в страните от Югоизточна Европа една от най-големите опасности за безопасността на тези страни.

Ако балканските държави не се противопоставят на вълната на ислямския екстремизъм, всички те без изключение са заплашени. Опасността от тяхното разпадане може да придобие необратим характер, пишат руските разведки.

http://www.blitz.bg/

 

 
Ден на отворени врати в Долна Митрополия
13.09.2014, 21:08

L-39Учебната авиационна група „Георги Бенковски” от състава на 3-а авиобаза бе днес, 13 септември 2014 г., домакин на Ден на отворени врати, организиран по повод първия учебен ден.

Събитието започна с общ строй на летателно-инструкторския състав на групата и курсанти от Факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“.

Тържествена част продължи с връчване на нагръдни знаци за военен пилоти трети клас на четирима летци от Граф Игнатиево, които са преминали интензивна програма за летателно обучение в Долна Митрополия през това лято – старши лейтенантите Кирил Гинев, Георги Велев, Диян Десков и Светослав Петров.

След това бяха връчени сертификатите на курсантите-летци от 4-и курс за завършен летателен стаж за 2014 г.

Дойде време за шоу-програмата, която започна в 11 ч. Първият елемент беше групов полет на сложен пилотаж от един РС-9М с двойка L-39, а след това самолетите изпълниха и индивидуален пилотаж. РС-9М беше с екипаж от майорите Пламен Иванов и Даниел Аршинков, а L-39, който изпълни сложен пилотаж се управляваше от майор Петко Димитров и майор Пламен Попов.

http://aeropress-bg.com/

 
Теория и практика на хибридната война
13.09.2014, 17:10

"Войната е продължение на политиката с други средства", гласи може би най-известната сентенция на Карл фон Клаузевиц – един от най-авторитетните военни теоретици на на ХIХ век. Близо 200 години по-късно, когато все по-рядко наблюдаваме преки въоръжени сблъсъци между редовни армии на национални държави, въпросната теза на талантливия пруски генерал вече важи с пълна сила, дори ако бъде обърната на 180 градуса. В съвременността границите между войната и мира все повече се размиват, а анексирането на Крим и провокирането на сепаратистко въстание в Югоизточна Украйна през последната половин година са най-добрият пример, който онагледява това.

Анализаторите в сферата на сигурността обозначават този тип конфликти със сравнително новото наименование "хибридна война". Въпросният термин придоби популярност и у нас покрай провокиралия словесна буря стратегически документ "Визия: Бъгария в НАТО и в европейската отбрана 2020". "Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България", пише в първоначалния вариант на концепцията, лансирана от служебния военен министър Велизар Шаламанов. Впоследствие от визията беше изхвърлена частта за информационната война, а естеството на хибридните конфликти беше маркирано само в едно изречение.............. Прочети още

 
В следващите години руските части за ПВО ще получат над 300 радиолокационни станции от ново поколение
13.09.2014, 15:30

В следващите години частите за противовъздушна отбрана, влизащи в състава на ВКО и ВВС на Русия, ще получат над 300 радиолокационни станции от ново поколение, предаде РИА Новости, позовавайки се на командващия на войските за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана генерал-майор Андрей Демин.

„В съответствие с държавната програма за въоръжаване е планирана доставката на над 300 радиолокационни станции от ново поколение. До 2015 година радиотехническите войски, носещи бойно дежурство в Московската отбранителна зона, ще получат около 50% от новите станции и средства за автоматизация“ - заяви Демин.

В началото на годината руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че до 2020 година на територията на Русия ще бъде разгърната мрежа от РЛС от ново поколение. - Още ПВО на Русия

 
НАТО планира да разположи в Балтийските страни инфраструктура за Силите за бързо реагиране
13.09.2014, 09:32

НАТО планира да разположи в Балтийските страни инфраструктура за Силите за бързо реагиране, съобщава Газета.ру.

По думите на ръководителя на едно от двете командвания на Обединените въоръжени сили на НАТО, генерал Ханс-Лотар Домерзее, това решение е свързано с конфликта в Източна Украйна. Ако разполагането бъде съгласувано, инфраструктура за Силите за бързо реагиране ще бъде разположена в Естония, Латвия и Литва.

По-рано заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вербшоу заявим, че щабът на Силите за бързо реагиране на НАТО ще бъде разположен в Полша.

http://www.focus-news.net/

 
Германия ще изпрати в Ирак 40 военнослужещи които ще обучават кюрдските милиции
13.09.2014, 09:28

Германия ще изпрати в Ирак 40 военни парашутисти, които ще обучават кюрдските милиции да използват германско въоръжение в борбата срещу „Ислямска държава”, предаде РИА Новости.

До скоро Германия се ограничаваше само в доставките на „нелетално” въоръжение за Ирак- каски, бронежилетки, прибори за нощно виждане и персикопи.

На 1 септември Берлин оповести, че ще достави на Ирак винтовки, пистолети, картечници и гранатомети, както и противотанкови ракетни комплекси, ръчни гранати и сигнални пистолети.

 
САЩ: Намираме се във война с "Ислямска държава"
13.09.2014, 08:56

Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от международните информационни агенции.

Думите на Ърнест са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери: "САЩ не се намират във война с Ислямска държава, като действията срещу джихадистите трябва да се възприемат като антитерористична операция".

Стратегията за борба срещу Ислямска държава бе обявена от президента Барак Обама на 11 септември. В широката международна коалиция начело със САЩ ще се включат десетки държави, включително и арабски. Последното успя да издейства по време на близкоизточната обиколка на Кери. Турция също ще помага, но не пряко, а с логистика и хуманитарна помощ.

САЩ няма да да изпращат сухопътни войски в Ирак, а ще засилят въздушните удари срещу ИД, подчерта Обама при обявяване на стратегията си. Ще се търси и сътрудничество с "умерената и проверена" опозиция в Сирия. Вашингтон обаче категорично отхвърля сътрудничество с режима на Башар Асад, въпреки настояването на Дамаск да бъде включен в международната коалиция срещу джихадистите.

Междувременно бе съобщено, че президентът Обама ще назначи за главен координатор на коалицията срещу ИД о.з. генерала Джон Алън, командвал Международните сили в Афганистан (ISAF) в периода 2011-13 година, а също така с опит от войната в Ирак.

http://www.24chasa.bg/

 

 
Русия разположи Су-30 в Крим
12.09.2014, 22:45

Су-30СМРуската военна авиация е разположила многоцелеви изтребители в Крим. Това е съобщил изпълняващият длъжността губернатор на Севастопол Сергей Меняйло, цитиран от РИА Новости.

Многоцелевите изтребители са базирани на летище Белбек, в близост до Севастопол.

Летището в Белбек се експлоатира от Втората световна война. Украинските ВВС бяха разположили там база с МиГ-29, която бе превзета от руските сили в края на февруари 2014 г. Руските планове включват използването на Белбек за военни и цивилни цели.

Сергей Меняйло не уточнява количеството прехвърлени Су-30, но според източник на РИА Новости се касае за 20 машини.

Към лятото на 2014 г. руските ВВС и ВМС разполагаха с 26 броя Су-30СМ, които са вариация на експортния модел Су-30МКИ. Русия е поръчала 72 такива машини, 60 за ВВС и 12 за авиацията на ВМС.

http://aeropress-bg.com/

 
Военният министър подписва договор със самия себе си
12.09.2014, 22:02

Велизар Шаламанов Служебният военен министър Велизар Шаламанов готви подписването на меморандум между управляваното от него министерство и агенцията, която е ръководил, преди да излезе в отпуск, за да поеме поста. Това съобщи сайтът Livenews.bg. Така отбранителният министър възлага на себе си, но вече в ролята му на директор на NATO Communications and Information Agency (NCI Agency), да изпълнява серия от търговски договори с високи цени и изключителни права за представителство. Това е крещящ случай на конфликт на интереси.

Велизар Шаламанов е разпоредил на подчинените си да подготвят за подписване меморандум между Министерството на отбраната и NCI Agency. Той предвижда МО да даде изключителни права на агенцията да го представлява при доставки на техника. Освен това меморандумът предвижда даването на права на NCI Agency почти еднолично да определя цените.

На практика МО само ще прави заявки какво му е необходимо, а NCI Agency ще определя критериите и техническите изисквания за избор на доставчик. Агенцията на НАТО ще командирова специалисти в България да установят точните нужди на МО. Командировъчните по стандартите на Алианса обаче са драстично по-големи от тези, които се плащат у нас, а разходите ще са за сметка на МО, става ясно още.

Шаламанов е предлагал подписването на споменатия меморандум не за първи път. Преди около година като директор на NCI Agency той е отправил такава оферта на военното ведомство, но е получил отказ. Сега като министър може да реализира търговската си операция, която ще изпълнява от името на НАТО-вската агенция.

Преди две седмици служители от МО са се оплакали, че ги карат да подготвят меморандум, който е абсолютно нарушение на българските закони, съобщи за ДУМА източник от МО. От първоначалните му параметри е станало ясно, че условията не са добри за България и бъдещите доставки ще са страшно скъпи за нас. Меморандумът влиза в противоречие и с европейското законодателство, твърдят от МО. Съгласно правилата на ЕС българските ведомства са длъжни да обявяват конкурси за обществени поръчки за всички случаи, когато става дума за такива големи доставки, твърдят експерти от ведомството.

Проблемът е, че само допреди месец Шаламанов бе директор на NATO Communications and Information Agency със заплата от 15 000 евро месечно. И отново ще се върне в агенцията, когато бъде съставено редовно правителство. Така министърът Шаламанов на практика възлага на директора Шаламанов изключителни права за представителство, обясниха за ДУМА експерти от военното ведомство.

http://www.duma.bg/

 
Полагане на военна клетва от студенти, завършили курс "Начална военна подготовка" във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
12.09.2014, 21:22

Днес, 12.09.2014 г., пред паметника на Никола Вапцаров в двора на Морско училище се състоя тържествена церемония по полагане на военна клетва от студентите, преминали курс „Начална военна подготовка” във ВВМУ”Н. Й. Вапцаров”. 88 студенти от различни висши учебни заведения в страната, след успешното завършване на курса, който е доброволен, положиха днес военна клетва пред военните си ръководители от училището. Клетвата ръководи капитан III ранг Светломир Мухтаров – командир на в звода.

Гости на тържеството бяха полковник Иван Георгиев от Министерството на отбраната, полковник Румен Димитров – началник на Военно окръжие, Варна, к.д.п. Живко Петров – изпълнителен директор на ИА”Морска администрация”- София. Тук дойдоха и родители, и близки на студентите.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров приветства студентите за успешното им завършване, за това, че всички доброволно са избрали привилегията да се наричат воини и да служат на Родината. Полагането на военна клетва е свещен акт, задължение в името на народ и Родина, каза кап. I ранг проф. Медникаров и поздрави родителите на студентите от курса, че са възпитали достойни и горди младежи. Поздравителни думи от името на ръководството на Министерството на отбраната, както и от свое име произнесе полковник Георгиев. - (снимки)

Тържествената церемония днес пред паметника на патрона на Морско училище завърши с награждаването на четирима студенти от курса за начална военна подготовка, показали най-добри резултати в обучението. Проф. Медникаров лично им връчи грамота и книга луксозно издание от името на МО.

http://www.naval-acad.bg/

 
Два американски изтребителя се сблъскаха над Тихия океан
12.09.2014, 19:49

F/A-18 Hornet Два изтребителя F/A-18 Hornet са се сблъскали днес в 17:40 местно време във въздуха след излитане от самолетоносача " Carl Vinson" и са паднали в океана. Единият пилот е открит и транспортиран до самолетоносача, другият се издирва.

И двата изтребителя са от 17-то палубно авиокрило, на въоръжение в 94-та и 113-та ударни ескадрили.

В търсенето на втория летец са включени американски крайцер, разрушител и хеликоптери.

Започнато е разследване за причината за аварията.

http://www.pan.bg/

 
Белене отбеляза празника на Инженерните войски
12.09.2014, 17:18

Днес личният състав на 55-ти инженерен полк чества празника на Инженерни войски и 40 години от създаването на полка.

Празничният ден започна с тържествено събрание и приемане на строя от За командира на полка подполковник Росен Арабаджиев. В тържественото си слово той поздрави личния състав и изказа своята благодарност за проявените всеотдайност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия, съобщава КСВ.

Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от полка с предметни награди и грамоти от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски, след което подполковник Арабаджиев също награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.

Духовият оркестър на формированието изнесе концерт пред личния състав и гостите, като с прекрасните си изпълненията допринесе за празничното настроение.

На тържеството присъстваха кметът и заместник-кметът на Община Белене Момчил Спасов и Калоян Прокопиев, началникът на РУ „Полиция” Петър Кочев, за началникът на затвора град Белене главен инспектор Павлин Камбуров, председателят на Общински съвет на СОСЗР град Белене о.р. подполковник Иван Добранчев и членове на съюза.

Празникът завърши със спортни мероприятия.

Инженерни войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.

Със заповед на министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти инженерен полк като 55-ти понтонно-мостови полк.

http://www.otbrana.com/

 
България ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности
12.09.2014, 12:54

Росен ПлевнелиевДържавите от НАТО трябва да инвестират повече в изграждането на отбранителни способности и да признаят необходимостта от нов баланс в разходите за отбрана както между Европа и САЩ, така и между отделните европейски страни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната“. По думите на държавния глава, определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност.

България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности, заяви Росен Плевнелиев. Пред участниците в Съвета държавният глава подчерта, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс, заяви президентът.

Сътрудничеството в сферата на сигурността на държавите от НАТО ще бъде насърчено от засилването на икономическите връзки и успешното изпълнение на Споразумението за търговия и инвестиции, отбеляза още в изказването си държавният глава. „Трансатлантическата връзка е в сърцевината на НАТО. Изправени пред многобройни заплахи и предизвикателства, ние сме длъжни да поддържаме силна връзка между съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в защита на сигурността и демократичните ценности“, заяви Росен Плевнелиев.

Българският президент изрази признателността си за предоставената от САЩ финансова подкрепа от 1 млрд. долара за развитие на отбранителните способности на държавите от Източна Европа, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

http://www.otbrana.com/

 
Дванадесет американски хеликоптера кацат във фермерски ниви в Полша поради лошо време
12.09.2014, 12:48

Общо 12 американски военни хеликоптери UH-60 Black Hawk и CH-47 Chinook са кацнали в нивите на две полски села, Gruta и Nowa Wies в северната част на Полша, само на около 160 км от границата с Русия (анклава Калининград). Първоначално местните жители са били уплашени, защото не са знаели от каква националност са вертолетите. Впоследствие те радушни приели неочакваните гости и си направили много снимки.

Според очевидци американските летци попитали кои са имената на селата, за да се ориентират точно къде се намират. Американски военен говорител отхвърлил информацията, че екипажите на хеликоптерите са се загубили, а просто следвайки стандартните процедури са извършили непланирано кацане поради лошото време.

Хеликоптерите са се връщали от международно учение в Литва. По-късно те са отлетели за временната си база Miroslawiec.

http://www.pan.bg/

 
Авария с L-39 от ВВС на Уганда
12.09.2014, 12:43

Вчера учебно-тренировъчен самолет L-39 от ВВС на Уганда се е разбил малко сред излитане. На борда е имало само един летец, който успешно се е катапултирал. Пилотът е с малки наранявания и е транспортиран до болницата St. Mary’s Hospital.

Свидетели са видели дим след самолета още във въздуха, малко преди да се насочи с голяма скорост към земята. Аварията е станал около 12:30 часа местно време в провинция Гулу.

В Уганда има екип от български летци и техници, които подпомагат угандийските пилоти и технически състав в усвояването на L-39.

http://www.pan.bg/

 
Армията предоставя безплатни услуги на частни фирми
12.09.2014, 09:54

Министерството на отбраната (МО) пази гражданите от зачестилите напоследък взривове като предоставя "услуга", изгодна за бизнеса на фирмите в сектора – да ползват армейските складове при преференциални условия.

Разходите по съхранението на боеприпасите не са никак малки – специализирани помещения, локации и строга охрана. И в повечето случаи те остават за сметка на МО.

Най-старите договори датират още от 2009 година, като практиката военното министерство да предоставя безплатни складове бе обявена като скандал от бившия министър на отбраната Ангел Найденов (БСП) още при встъпването му в длъжност през лятото на 2013 г.

По време на 14-те месеца управление на кабинета "Орешарски" тази скандал продължи.

Към момента в складовете на армията се съхраняват 6 896.2 тона боеприпаси на частни фирми. За сравнение, в началото на декември миналата година Найденов съобщи, че се съхраняват близо 9000 тона боеприпаси на фирми, които не плащат никакъв наем.

Според справка на МО, предоставена по искане на Меdiapool, за една година съхраняваните боеприпаси на частни фирми са намалени от 9 309 тона през юни 2013 до 7 837.6 тона през юни 2014. А в последните месеци с още около 1000 тона.

В повечето случаи става въпрос за закупени от Министерството на отбраната боеприпаси, които обаче фирмите не могат да продадат според първоначалните си планове и се налага да ги държат по-дълго време в складовете.

Според данни на министерството към юни 2013 година 12 дружествата не са изпълнили задълженията си да изтеглят закупените боеприпаси, докато сега те са 9.

Според информация на Меdiapool от минитерството някои фирми все пак плащат за услугата, която ползват, тъй като в договорите им има такива анекси. Други обаче не плащат.

В началото на тази година всички фирми обаче са приели план график за изтеглянето на боеприпасите. Има съгласие, че ако това не стане до края на годината, те ще започнат да плащат на ведомството, но засега процесът не се движи с бързи темпове.

Бившият зам.-военен министър Валентин Радев в кабинета на ГЕРБ oтхвърли оценките на Найденов и коментира пред Mediapool, че по тяхно време фирмите са покривали разходите за съхранението на боеприпасите, но не са били притискани финансово от съображения за сигурност.

Според него е по-добре боеприпасите да са във военните складове, защото това е най-сигурното място за съхранение.

http://www.mediapool.bg/

 
Военноинвалидите с конкретна оферта към партиите и коалициите
12.09.2014, 09:27

Да стартира изготвянето на проект за изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите в новото 43-то Народно събрание.

Това настояват пред кандидатите за народни представители от ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

И още: Изравняване на правата на военноинвалидите и военнопострадалите с правата на ветераните от войните, съгласно двата Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и Закона за ветераните от войните........Прочети още

 
Разширението на НАТО на изток бе грешка
12.09.2014, 09:23

Джак Ф. Матлок-младшиБившият посланик на САЩ в Москва (през периода 1987-1991 г.) Джак Матлок заяви в интервю за германския в. „Тагесшпигел”, че разширяването на НАТО на изток след разпадането на СССР е било грешка. „С приемането на Румъния и България в Алианса това разширяване стана съвсем неприемливо, защото за тези държави нямаше никаква заплаха от страна на Русия... След това започна създаването на военни бази, например в Полша – между другото срещу несъществуващите ирански ракети. Руснаците го възприеха като провокация”, казва Матлок и продължава с тезата, когато през 2008 г. НАТО се обърна към Украйна – дълбоко разцепена във вътрешен план държава, разположена точно до руските граници – и я покани в алианса. „Това бяха много глупави стъпки на Запада и сега жънем реакцията на тях”, казва Матлок и подчертава, че САЩ също нямаше да седят със скръстени ръце, ако Китай започне да създава военен съюз с Канада и Мексико. „Щяхме да пречим на това със всички средства, както би постъпила всяка една държава”, смята дипломатът.

Случващото се в Украйна е било предвидимо, казва Матлок и припомня, че Путин прави онова, което би направил всеки руски лидер на негово място в подобна ситуация. Глобално погледнато, в момента всичко е като „семейна разпра” между Русия и Украйна и в нея няма нужда да се меси трето лице. Западът направи още една грешка, като се намеси в това.

Матлок казва, че Русия е нарушила международните спогодби, но и в това по думите му е Западът е започнал пръв, когато НАТО започна да бомбардира Сърбия заради Косово и бяха нарушени спогодбите от Хелзинки, според които границите на държавите могат да се променят само ако са съгласни и двете страни. „След това Путин каза, че Западът е създал прецедент и сега той също ще нарушава правилата” - припомня Джак Матлок.

http://www.monitor.bg/

 
Армията на Ислямска държава увеличава числеността си
12.09.2014, 08:55

Ислямска армия увеличава числеността си, е основният извод от изследване на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

Ведомството смята, че Ислямска държава в момента разполага с 20 - 31,5 хил. бойци, предава АП.

Първоначалните оценки на ЦРУ бяха, че Ислямска държава разполага с около 10 000 бойци. Последните разузнавателни данни, събрани между май и август, показват, че групировката разполага със значителен воински контингент.

Неговото увеличаване се дължи на успешна вербовка на новобранци.

Ислямска държава контролира значителни територии от Сирия и Ирак, на които обяви халифат със строги норми на ислямското законодателство - шериат.

 
Франция се интересува от М-345
12.09.2014, 08:35

 M-345 Фото: Alenia AermacchiФранция се интересува от покупката на лекия реактивен учебно-тренировъчен самолет Alenia Aermacchi M-345 с цел да бъдат заменени наличнитe Alpha Jet. Това съобщава Flight Global.

Официални лица от френската агенция за покупка на отбранителна продукция DGA са посетили завода на Alenia Aermacchi, където са се запознали с новия M-345.

От Alenia Aermacchi са потвърдили, че Франция има интерес към самолета и че дискусиите са се водили за придобиването на около 35 машини, точно толкова, колкото са заявили и ВВС на Италия.

Френските ВВС в момента експлоатират 86 броя Alpha Jet, които се използват за учебни дейности и в демонстрационния тим на страната - Patrouille de France.

М-345 се базира на по-стария лек учебно-тренировъчен самолет S-211. Alenia Aermacchi обяви през 2013 г., че ще престрои модела с цел да се конкурира с турбовитловите учебни самолети. Италиaнските ВВС са стартов клиент.

http://aeropress-bg.com/

 

 
"Мистрал" се подготвя за излизане в открито море с руски екипаж в понеделник
11.09.2014, 22:13

MistralЗапочнаха да подготвят десантния кораб-док "Владивосток", построен във Франция за Русия, за първо излизане в открито море с руски екипаж.

Според руски източници, излизането е планирано за понеделник, 15 септември. Първоначално то бе планирано да стане на 10 септември, но бе отложено по технически причини.

"Владивосток" трябва да бъде в морето 10 дни с първият екипаж, а по-късно, след тридневно прекъсване отново да излезе в открито море с вторият екипаж. В момента на подготовка във френското пристанище Сен-Назер на борда на учебния кораб „Смолни“ се намират екипажите и на двата десантни кораба - „Владивосток“ и „Севастопол“.

Първият десантен кораб-док тип „Мистрал“, получил името „Владивосток“, трябва след като бъде приет от производителя да замине за Санкт Петербург. Там в корабостроителницата „Северная верфь“ му предстои оборудване с руски оръжейни системи.

„Владивосток“ вече няколко пъти излиза в открито море. Предполага се, че производителя ще предаде кораба на руските военни моряци тази есен.

Характеристиките на ДВКД са: дължина – 199 метра, ширина – 32 метра, височина на борда (на нивото на полетната палуба) - 27 метра, газене на кораба - 6,42 метра (при водоизместимост 22,6 хиляди тона), максимална скорост - 18,5 възла, екипаж - 177 (пасажери 481 човека).

Франция и Русия подписаха договора за строителството на двата хеликоптероносача от типа "Мистрал" през лятото на 2011 година. Стойността на проекта се оценява на 1,2 милиарда евро.

 
Литва си взе полски зенитни комплекси
11.09.2014, 20:44

ПЗРК GromМинистерството на отбраната на Литва е подписало с полската компания Mesko договор за доставка на преносими зенитни ракетни комплекси Grom, съобщава Delfi. Сумата по сделката е 34,04 милиона евро. Количеството на купените комплекси не се уточнява.

Първата партида Grom ще бъде доставена на литовските военни до края на годината, а цялостното предаване на зенитните комплекси на клиента ще завърши през 2021 г. Съгласно плановете на министерството на отбраната на Литва за финансирането на сделката за 2014 г. ще бъдат отделени около 4,3 милиона евро. Тези средства ще бъдат отделени от допълнителен фонд в размер на 130 милиона литас (37,5 милиона евро), предоставени от правителството на страната на въоръжените сили. Подписаният договор разглежда доставката на ракети, пускови установки, тренажьори и оборудване за обслужване.

За намерението на Литва да закупи полските преносими зенитни ракетни комплекси бе съобщено в края на март т.г. Комплексите Grom стоят на въоръжение в Полша от 1995 г. Масата на снаряжен комплекс е 18,5 килограма, при маса на ракетата 10,3 килограма, която развива скорост до две хиляди километра в час. Комплексът поразява аеродинамични цели на далечина от 500 до 5500 метра и на височина до 3500 метра. Максималната скорост на поразяемите въздушни цели за Grom е 1,4 хиляди километра в час. В момента в състава на системите за ПВО на сухопътните войски на Литва, където ще постъпят новите ПЗРК Grom, влизат осем американски комплекса FIM-92 Stinger, 21 шведски RBS 70 и 19 зенитни артилерийски оръдия Bofors L/70, калибър 40 милиметра.

http://www.duma.bg/

 
Сингапур прие на въоръжение учебните самолети М-346 Master
11.09.2014, 20:40

М-346 MasterВоенновъздушните сили на Сингапур са приели на въоръжение италианските учебно-бойни самолети M-346 Master, съобщава Jane's. От новите самолети е била сформирана 150-а учебна ескадрила, базирана във Франция на авиобазата на френските ВВС «Казо», недалеко от Бордо. В нейния състав влизат 12 машини Master, които най-напред ще бъдат използвани за базова подготовка на летците.

Сингапур придоби дузина италиански учебни самолети през септември 2010 г. Сумата по сделката възлиза на 250 милиона евро. Доставката на самолетите за клиента започна през 2012 г. Сингапур е една от четирите страни в света, купили италианските учебно-бойни самолети. Другите държави са Италия, Израел и Полша.

Решението за закупуване на Master бе прието от министерството на отбраната на Сингапур по условията на търга, в който също взеха участие британският BAE Hawk и южнокорейският T-50 Golden Eagle. Самолетът M-346 развива скорост до 1,25 хиляди километра и може да измине разстояние до 1,9 хиляди километра. Има девет точки на подкачване за ракети, бомби и оръдейни контейнери, като общата маса не трябва да надвишава три тона.

http://www.duma.bg/

 
Южноафриканците разработиха нова бронирана машина RG21
11.09.2014, 20:36

RG21Land Systems South Africa, подразделение британската компания BAE Systems, е разработила нова модулна бронирана машина RG21, съобщава Jane's. Автомобилът е построен на високопроходимо четириколесно шаси Iveco, тежи 13,8 тона и може да бъде изработвано както с ляво, така и с дясно кормило. RG21 е снабден е балистична защита и защита от избухващи мини.

Особено внимание, отбелязва изданието, конструкторите са отделили на агресивния дизайн на бронемашината. Вътре са установени рейлинги, на които могат да бъдат сложени седалки за военнослужещи, специално оборудване или носилки за ранени. На корпуса на автомобила може да бъде монтиран лек турел и картечници.

Под капака на RG21 е разположен турбо дизелов двигател Iveco с обем 5,88 литра и мощност 239 конски сили. Трансмиссията е шестстепенна. Максималната скорост на автомобила е 110 километра в час. Предполагаемата стойност на RG21 не се уточнява. Както отбелязва Jane's, Land Systems South Africa предлага възможно лицензионно сглобяване на машините зад граница.

http://www.duma.bg/

 
ВМС на Алжир получиха нов флагман
11.09.2014, 20:30

кораб-док «Калаат Бени-Абес»Компанията Fincantieri е предала на ВМС на Алжир десантния вертолетоносещ кораб-док «Калаат Бени-Абес». Както се съобщава в прессъобщение на италианската корабостроителна компания, тържествената церемония се е състояла на доковете Муджано в провинция Специя. «Калаат Бени-Абес» е построен по проекта BDSL и ще стане новия флагман на алжирските ВМС.

Той бе заложен през 2011 г. и спуснат на вода през януари т.г. При пълно водоизместване от 8,8 хиляди тона «Калаат Бени-Абес» има дължина 142,9 метра и ширина 21,5 метра. Той развива скорост до 20 възела (37 километра в час) и може да превозва до 600 военнослужещи, включително 152 човека екипаж.

Както пише Jane's, в трюма на кораба могат да бъдат разположени три десантни катера от типа LCM, три десантни катера от типа LCVP, един десантен катер от типа LCP и две твърдокорпусни надувни лодки. В същото време в прессъобщението на компанията Fincantieri се отбелязва, че в трюма на «Калаат Бени-Абес» може да бъде разположен само един 20-метров десантен катер, а още два могат да бъдат прикрепени към кораба на буксир. В хангара на палубата на кораба могат да бъдат разположени до 15 бронемашини. На полетната палуба има две площадки за кацане (разчетени за вертолетите AgustaWestland AW101).

Освен това корабът е снабден с полева болница за 60 койки и операционна. На въоръжение в «Калаат Бени-Абес» стоят система за бойно управление Athena-C, производство на Selex ES, система за РЕБ от Elettronica, а също оръдейни комплекси OTO Melara: скорострелно оръдие OTO Melara 76/62, две оръдия с калибър 25 милиметра и пускова установка Sylver A50 за осем зенитни ракети Aster 15.

На Fincantieri е поръчано да разработи още три десантни катера, които да бъдат построени в Алжир. Всеки от един тях ще може да превозва до 140 военнослужещи или един тежък танк.

 
Финландия смята да модернизира своите БМП-2
11.09.2014, 16:20

БМП-2Министерството на отбраната на Финландия планира да извърши модернизация на бойните машини на пехотата БМП-2, закупени от СССР в периода 1988 - 1992 г., съобщава финландския вестник „Хелсингин Саномат“.

Общата стойност на модернизацията е 25-30 млн евро или по около 200 хиляди евро на машина.

В конкурса участие вземат финландските компании Conlog и Oricopa. За извършване на изпитания претендентите са изготвили опитни образци на модернизираните БМП-2.

Според информация на инспектора на СВ на Финландия полковник Jukka Valkeajarvi, войсковите изпитания са били проведени през май, а сега се извършва оценка на показаните резултати.

Предполага се, че решението за избор на победител ще бъде обявено до края на есента, а договора ще бъде подписан през пролетта на следващата година. От 2015 до 2019 година се планира да бъдат модернизирани над 100 БМП-2.

Основно внимание се отделя на повишаване на възможностите за водене на бойни действия нощем, като за целта работните места на екипажа ще бъдат оборудвани с инфрачервени системи.

Командването на ВС на Финландия разчита, че модернизацията ще позволи БМП-2 да бъдат експлоатирани до 2030-те години.

 
Путин разпореди внезапна проверка на бойната готовност на войските
11.09.2014, 12:14

Владимир ПутинПрезидентът на Руската федерация и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин е разпоредил внезапна проверка на бойната готовността на всички войски в Източния военен окръг, съобщи министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу на пресконференция днес, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В съответствие с инструкциите му днес в 10:00 (мск) войските на Източния военен окръг, както и всички съединения и военни части, дислоцирани на неговата територия, са приведени в бойна готовност "Пълна", заяви Шойгу. - (видео)

Министърът на отбраната е разпоредил извеждането на органите за управление и войските на полигони, където те ще се подготвят за изпълнение на задачи в предстоящите контролни занятия и тактически учения.

"Особено внимание при проверката трябва да се отдели на прегрупирането на войските на големи разстояния като приоритетна задача на Източния военен окръг, както и осигуряване на развръщането на системата за управление на материално-техническото и медицинското осигуряване", добави Шойгу.

Путин е изискал и проверка на готовността на властите в източната част на страната за изпълнение на задачи във военно време. Проверката ще продължи до 18 септември.

 
Млади военни пилоти ще летят в небето над Долна Митрополия
11.09.2014, 10:02

През лятото курсантите –летци от Факултет „ Авиационен“ към НВУ „ Васил Левски“ бяха на стаж в Учебна Авиационна група „Георги Бенковски” - Долна Митрополия .

Третокурсниците завършват летателната си подготовката от два месеца и половина със семестриален изпит в петък. Курсантите старши сержанти Валентин Митев, Методи Иванов, Теодор Христов, Николай Калайджиев, Георги Йорданов, Владимир Икономов, Денислав Танков, Симеон Георгиев (на снимката – от ляво на дясно) и Стилян Стоянов усвояват все по- добре тайните на летателното изкуство и майсторството да работиш в екип. Скромно,но отговорно продължават да пишат съвременната история като печелят приятели и съмишленици за магията ,наречена българска бойна авиация.

Те са от следващия випуск на Факултет „Авиационен“. Задължаващо е , че в Деня на отворени врати - 13 септември, пред своите инструктори , близки и гости ще получат сертификатите си от стажа.

С курсантите ще летят капитани. Капитан Асен Райков ще извърши два полета. Със Здравко Димов откриват изявата на младите , а с Александър Варимезов – закриват полетите с РС 9 М. Капитан Димитър Вачков ще има честта да съпровожда полета на Анелия Атанасова. Полетът на капитан Андрей Воденичаров и Стефан Стефанов е трети по ред в програмата .

Срещата с младите български пилоти обещава да е интересна и вълнуваща.

http://www.otbrana.com, Валя Минкова

 
Приемат Националната програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ до 22 септември
11.09.2014, 09:57

Десет дни има още Междуведомствената група, която служебното правителството създаде със свое решение, да пише Националната програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“. Министерският съвет поставя този срок в отчета си за изпълнение на приоритетите и задачите си към 10 септември.

От четири приоритета в отбраната служебното правителство отчита изпълнение на един.

Става дума за „Подготовка на оценка на системата за отбрана и разработка на национална позиция по пакета от решения за срещата на върха в НАТО на 4-5 септември 2014 г. за максимално гарантиране интересите на България в усложнената среда за сигурност, включително въздушен и морски суверенитет, участие в инициативите за свързани сили, интелигентна отбрана и план на действие за готовност.” Това е приетата от Съвета по сигурност „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”.

В процес на изпълнение са другите три приоритета.

Първият е „Приемане от Министерския съвет на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на Европейски съюз от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси”. Задачата е това да се случи до 22 септември.

Вторият е „Ускорена акредитация на Центъра на компетентност по управление на кризи и възстановяване в НАТО и дефиниране на специализацията ни в тази област в партньорство с бизнеса и академичния сектор.” За него срок не е посочен.

Третият е „Работа с Индустриалния форум за подпомагане на българския бизнес и академичен сектор за участие в проекти на НАТО и Европейския съюз в сигурността и отбраната в контекста на Националната програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“, което трябва да стане до 10 октомври.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
3-ма от МКС се завърнаха на Земята след половин година в космоса
11.09.2014, 09:27

"Союз ТМА-12М"Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) се завърнаха днес на Земята след повече от половин година в космоса, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руския Център за управление на полетите.

Капсулата "Союз ТМА-12М" с руските космонавти Александър Скворцов и Олег Артемиев и американския им колега Стивън Суонсън се приземи успешно в казахстанската степ по план график, 5.23 ч. българско време. Тримата започнаха своята мисия на 26 март, отбелязва БТА.

Нова експедиция ще се отправи към МКС на 26 септември. Руски космически кораб "Союз ТМА-14М" ще бъде изстрелян тогава от космодрума в Байконур, Казахстан, с трима души на борда - руснаците Александър Самокутяев и Елена Серова и американецът Бари Уилмор.

 
US eксперт: САЩ крият, че личната армия на Коломойски е свалила Боинга
11.09.2014, 09:08

Един от най-шокиращите моменти в отразяването на катастрофата на малайзийския боинг от страна на западните медии е липсата на сериозно и внимателно журналистическо разследване. А те впрочем би трябвало да започнат отразяването на трагедията с няколко важни въпроса, останали без отговор, пише известният американският анализатор Фредерик Енгдал. Автор на статията е Фредерик Енгдал, виден американски икономист, независим журналист, писател и политолог, автор на редица книги и изследвания. Той е известен с материалите си във вестниците. Този негов анализ е публикуван в руското седмично издание "Съвършено секретно", съобщава БГНЕС.

Главният въпрос е защото киевската служба за управление на полетите е заповядала на полета МН17 да се отклони от зададения маршрут, който заобикаля зоната на бойните действия в източна Украйна. Според първите отчети на сайта FlightAware.com, проследяващ всички пътнически и цивилни полети в реално време, в четвъртък на 17 юли полетът МН17 на "Малайзийските авиалинии" от амстердамското летище Схипхол за Куала-Лумпур (Малайзия) значително се е отклонил по височина и траектория в сравнение с всички други полети на пътническите самолети, които след началото на гражданската война в източна Украйна са заобикаляли от юг районът на конфликта. Другите основни въпроси, пренебрегнати от Киев, администрацията на Обама и повече западни медии, са следните – защо пилотът е летял в затворено въздушно пространство? Какви инструкции, ако ги е имало, са били дадени от киевското управление на полетите към пилота минута преди трагичния взрив?............ Прочети още

 
Постижението на един е успех за всички
11.09.2014, 08:59

капитан втори ранг Георги НиколовЗа нас най-важното е хората да знаят, че всички лични постижения са успех за целия отряд. Това казва командирът на отряда „Противоминни кораби” от състава на Военноморска база – ВМС капитан втори ранг Георги Николов.

По думите му от особено значение за екипната работа е хората да изпълняват всеотдайно и съвестно задачи, да знаят своето място. Тогава и успехът на един става успех за всички.

Отрядът, който е дислоциран в Пункт за базиране – Варна, осигурява в противоминно отношение действията на останалите дивизиони и силите на военноморските кораби с цел осигуряване на тяхната безопасност в противоминно отношение. Нещо повече – ние осигуряваме и противоминната безопасност за търговското корабоплаване, заявява капитан втори ранг Николов.

В състава на отряда са минният ловец „Цибър” и шест рейдови миночистача, от които три са действащи, а останалите са резерв. До преди две години отрядът се е състоял от минен ловец, два базови миночистача и шест рейдови миночистача, обединени в трети дивизион противоминни кораби.

След направения преглед на структурата на силите двата базови миночистача са били изведени от състава на дивизиона.

От останалите кораби е формиран сегашният отряд противоминни кораби, който влиза в състава на шести дивизион миночистачни кораби.

Плавателните съдове извършват периодично разузнавателно търсене за мини по фарватерите, по които се движи търговското корабоплаване. Това е задължение на ВМС, което произтича от Закона за морските пространства на Република България, изтъква командирът на отряда.

Борбата с минната опасност, откриването и унищожаването на котвени и дънни мини е основната дейност, която изпълняват минният ловец и рейдовите миночистачи. През изтеклата година корабите са участвали във всички тренировъчни прояви на ВМС, започвайки от тактическите учения на единичния кораб и завършвайки с участие в учението на военноморската база.

„Търсенето на мини при нас основно се изпълнява с учебна цел. Назначава се предварително район, който се обследва. В зависимост от това, дали дейностите се извършват с минния ловец или с рейдовите миночистачи, се изпълняват по съответните способи, които са залегнали в практическите ръководства”, обяснява капитан втори ранг Николов. По думите му в наши дни, когато технологиите се развиват и се изработват все по-труднооткриваеми мини, се развиват и способите за откриването им. Това най-вече може да се постигне чрез насочване на усилията в тренираността на операторите на хидроакустическите станции и придобиването на практически опит за откриване на такива цели, посочва офицерът.

При изпълнение на нашата дейност конкретно не сме се натъквали на мини, което е добър знак, заявява той. И допълва, че все още мини от Втората световна война „излизат” по нашето Черноморие, най-вече около морския бряг, включително и на няколко метра дълбочина. В повечето случаи те са откривани от водолази или биват изхвърлени на брега, като откриването на такива обекти е много трудно, казва капитан втори ранг Николов.

Дали заради руско-украинския конфликт, който е буквално на отсрещния бряг на Черно море, има поставени допълнителни задачи? „Не, нямаме допълнителни задачи. Изпълняваме своята дейност, както е планирано”, казва офицерът.

А текущите задачи си вървят в по установения от години ритъм във всекидневието. Предстои да бъде извършена частична сертификация на минния ловец. През 2015 г. корабът ще бъде в състава на декларираните сили от състава на ВМС за участие във формирования на НАТО.

През следващата година е предвидено да бъде извършена и частична модернизация на оборудването на минния ловец. Технологичното обновление е в зависимост от това кои цели за развитие ще бъдат утвърдени.

Отрядът, с малки изключения е попълнен близо 100 процента с личен състав. В ход е назначаването на вакантните длъжности на нови военнослужещи. Един от лейтенантите от тазгодишния випуск от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е разпределен да служи в отряда противоминни кораби.

При нас няма изтичане на кадри, напротив – всички искат да продължат службата си тук, казва капитан втори ранг Николов. Това донякъде е стимул за останалите да са по-старателни, допълва той. При офицерския състав върви тенденцията хората да продължават службата си на по-високо ниво в по-горни щабове.

http://armymedia.bg, Андрей Рангелов

 
САЩ ще изпратят още 475 военни в Ирак
11.09.2014, 08:47

Барак ОбамаСАЩ ще изпратят още 475 военни в Ирак, в добавка към хилядата военнослужещи, които вече са там, заяви Барак Обама в реч посветена на борбата с терористическата групировка „Ислямска държава”, съобщи РИА Новости.

„Ние поддържаме сили, които се сражават с терористите на място. През юни аз изпратих няколко стотин американски военнослужещи в Ирак, за да определят, как ние можем да поддържаме иракските сили за сигурност. Сега те са завършили своята работа, а Ирак сформира правителство. Ние ще изпратим още 475 военнослужещи в Ирак”, заяви Обама.

Според него, военните няма да участват в бойните мисии.”Тези американски войски няма да участват във военни мисии – ние няма да се въвлечем в още една наземна война в Ирак”, подчерта американският президент.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ отбелязват 13 години от атентатите на 11 септември
11.09.2014, 08:40

Днес се навършват 13 години от атентатите в САЩ на 11 септември, при които загинаха близо 3 хиляди души.

Преди 13 години отвлечени пътнически самолети, пилотирани от членове на "Ал Кайда", се врязаха в сградите на кулите близнаци на Световния търговски център, както и в сградата на Пентагона. В Ню Йорк има музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните в света. Церемонията в памет на жертвите ще се състои на мемориалния площад, разположен над него. Късно вечерта небето над Ню Йорк ще бъде пронизано от два светлинни лъча, символизиращи сринатите кули близнаци.

Трагедията, която отне живота на стотици, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на Ал Кайда Осама бин Ладен.

 

 
Искаме включване в групата на Германия по Концепцията за рамкови държави
10.09.2014, 16:47

 Велизар Шаламанов С официално писмо на министъра на отбраната Велизар Шаламанов до немския му колега г-жа Урсула фон дер Лайен беше заявено желание страната ни да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО, съобщава Пресцентъра на МО.

Концепцията за рамкови страни предлага доброволно групиране на съюзни държави от НАТО, които заедно да създадат обща платформа за поддържане и подобряване на военните способности. Според нея водещите нации, които имат по-широк спектър от военни възможности, предоставят рамка за други съюзници, които са развили по-добре отделни специфични елементи. Целта на концепцията е да подпомогне съюзниците в предоставянето на приоритетни способности, които да са на разположение на НАТО.

В писмото си министър Шаламанов предлага България да се включи в групата, ръководена от Германия, предлагайки свой принос в области като съвместна подготовка и военни учения, участие в командни и щабни структури за планиране и провеждане на операции на НАТО, медицински екипи и сухопътни формирования.

Присъединяването на Република България към инициативата е продиктувано от стремежа за търсене и реализиране на взаимно приемливи подходи и решения за съвместно развитие на способности по Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“.

Писмото на министъра на отбраната Велизар Шаламанов е продължение на вече заявеното по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс желание от президента на Република България Росен Плевнелиев страната ни да се присъедини към Германия.

http://www.mod.bg/

 
Промяна на правилата за кариерното развитие на военнослужещите
10.09.2014, 13:25

Правителството направи на днешното си заседание промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които се отнасят до прецизиране на уредбата относно кариерното развитие на военнослужещите.

С измененията се въвежда изискване офицерите от кариерните полета „логистично и инженерно-техническо”, „комуникационно-информационно” и „административно” да са завършили генералщабен курс преди да бъдат повишени във висше офицерско звание. Това изискване досега съществуваше единствено по отношение на офицерите от кариерно поле „командно”, докато за останалите беше достатъчно да са завършили стратегически курс. Стратегическият курс остава като условие само за офицерите от кариерно поле „професионално” и за командира на представителното военно формирование.

По отношение на длъжностите за младши офицери и за майорите се обособява нова кариерна област, която обхваща придобитите специалности от граждански висши училища. Също така се предлага процедура за офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници, които са придобили специалност от гражданско висше училище, съответстваща за кариерно поле „професионално”, да могат да заемат офицерски длъжности, изискващи съответната гражданска специалност, без да са завършили висше военно училище.

Въвежда се възможност военнослужещите да подават рапорти за кандидатстване за длъжности по регистрите и без да е стартирана процедура по проучване и издаване на съответното разрешение за достъп до класифицирана информация. Причината е, че това представлява ограничение по отношение на военните, служещи извън територията на страната. Според новите текстове процедурата по проучване може да се стартира след комисиите за кариерно развитие разгледат рапортите и определят офицерите за назначаване на длъжност. Фактическото назначение ще стане след издаване на изискващото се разрешение, се посочва в съобщението на пресслужбата на правителството.

http://www.otbrana.com/

 
ВВС на САЩ усъвършенстват многотонна бомба
10.09.2014, 12:03

Командването на ВВС на САЩ е поискало от Конгреса финансиране в размер на 16.5 милиона долара за модернизация на многотонните бомби GBU-57 MOP. Искането е изпратено на 8 септември 2014.

Не се уточнява точно какви ще са тези усъвършенствания, тъй като информацията е засекретена. Известно е, че финансирането на модернизацията и самите дейности се извършват по програма за спешна оперативна необходимост. Противобункерните бомби ще се модифицират за изпълнение на „конкретна задача”, която Пентагонът не разкрива.

Бомбите GBU-57 вече са преминали една модернизация на стойност 82 милиона долара, в рамките на която са подобрени поразяващите им характеристики. В частност боеприпасите са получили стабилизатори с изменена конструкция и втори взривател, позволяващ проникването на по-голяма дълбочина в бетонните конструкции.

GBU-57 MOP е с маса 13.6 тона и постъпва на въоръжение през 2011. Те са разработват от Boeing от 2004 г. специално за поразяване на подземни обекти на териториите на Иран и КНДР, които могат да се използват за прикриване на ядрени разработки. Общо до сега за разработването на тези бомби са изразходвани 400 милиона долара.

Дължината на GBU-57 е около шест метра, като насочването на бомбата се осъществява по GPS координати. Такива бомби могат да се използват от бомбардировачите B-1B Lancer и B-52 Stratofortress. Базовата версия на MOP може да пробива до 60.9 метра бетонно покритие, преди да се взриви. Бойната част на МОР е 2.5 тона.

http://www.pan.bg/

 
В Кабул и Кандахар 215 българи са заявили желание да гласуват
10.09.2014, 10:17

До този момент от столицата на Афганистан Кабул и летището в Кандахар за постъпили 215 заявления за гласуване в предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това става ясно от сайта на Централната избирателна комисия. От Кабул са 27, а от Кандахар (летище) – 188.

Подадените писмени заявления до съответните дипломатически и консулски представителства или електронни заявления чрез интернет страницата на ЦИК служат за разкриване на избирателни секции извън страната за гласуване на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., уточняват от комисията.

Правителството отпусна на Министерството на отбраната 60 хиляди лева във връзка с провеждането на изборите. В Афганистан имаме български контингент в състава на Международните сили за поддържане на сигурността. На изборите за евродепутати на 25 май т.г. гласуваха 126, а за Народно събрание на 12 май 2013 г. – 294.

Изборният ден извън страната започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време, информират от ЦИК. В общия случай избирателят представя документ за самоличност – паспорт или лична карта. Само за военнослужещите е разрешено да се гласува и с военна карта.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
АП "Владимир Мономах" извърши първи успешен пуск на ракета "Булава"
10.09.2014, 10:05

Днес сутринта руската атомна подводница К-551 "Владимир Мономах" е извършила своя първи пуск от подводно положение на балистична ракета "Булава" от акваторията на Бяло море по условна цел на полигона Кура в Камчатка.

Изпитанията се провеждат в рамките на програмата за държавните изпитания на оръжейните системи на атомната субмарина и са преминали успешно. - (видео).

Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на разстояние до 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона. - Още за проект 955

 
Торпедния катер пред Военноморския музей и неговият събрат в Тутракан
10.09.2014, 09:30

За торпедния катер проект 123К („Комсомолец”), издигнат на постамент за вечни времена в гр. Тутракан, вече е писано в „Морски вестник” (19 април 2009 г. Кораби на постамент: Торпедният катер в Тутракан). Но новоиздирени документи и снимки ни дават повод отново до се върнем към тази тема. А и за торпедния катер, също проект 123К, издигнат на постамент пред Военноморския музей във Варна, е писано твърде малко.

Торпедният катер в Тутракан е издигнат и открит официално на 9 септември 1984 г., а торпедният катер пред Военноморския музей - през пролетта на 1985 г. Поради ред субективни и обективни причини, които няма да разглеждаме в тази публикация, защото вече са описани в по-горната статия, в Тутракан е поставен торпеден катер, докаран непосредствено от тогавашната 10 Бригада ракетни и торпедни катери в Созопол, а във Варна - торпеден катер, докаран от Отряда гранични катери във Видин. В интерес на истината, и „видинският” катер преди това е служил също в Созопол и във Варна (преди пребазирането на дивизиона торпедни катери в Созопол).......Прочети още

 
Русия изпраща първата жена в екипажа си на Международната космическа станция
10.09.2014, 09:18

Елена СероваЕлена Серова ще стане първата жена в руския екипаж на Международната космическа станция (МКС), когато пристигне на орбиталното си работно място с двама свои колеги на 25 септември, пише Space.com.

Тя ще бъде и първата жена руски космонавт, която излита в Космоса 17 години след Елена Кондакова.

Серова, която е на 38 години (22 април 1976 г.), казва, че не смята мисията си за различна от тази на мъж космонавт. „Не бих казала, че правя повече от моите колеги“, посочва тя по време на брифинг в космическия център „Джонсън“ в Хюстън. По думите й жени са летели в Космоса и преди и нейната основна задача ще е да изпълни задълженията си на бордови инженер.

През 1963 година Русия беше първата нация, която изпрати жена в Космоса в лицето на Валентина Терешкова, чиято мисия в орбита продължи почти три дена. САЩ изпратиха жена на космическа мисия през 1983 година.

Серова обяснява, че е запленена от Космоса от дете и че винаги е чувствала, че е възможно да осъществи мечтата си да бъде астронавт. - Още космически системи

 
Авиационни празници в навечерието на новата учебна година
10.09.2014, 09:04

На 13 септември /събота /в небето над Плевен , Долна Митрополия и с. Бохот ще наблюдаваме полети на бойната и леката авиация. Учебна авиационна група „Георги Бенковски“ (УАГ) организира Ден на отворени врати, а Авиационно Сдружение „Криле“ провежда традиционния Фестивал на леката и спортна авиация „Криле за всички“. Тържественото откриване на празника на УАГ „Г. Бенковски“ с командир полковник инж. Григорий Стаменов е в 10 часа на летателната писта в Долна Митрополия. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев също ще е сред гостите на проявата.

В реална летателна атмосфера, деканът на Факултет „Авиационен“ към НВУ „Васил Левски“ полковник доц. д-р инж. Даньо Лалов ще презентира обучението на курсанти и студенти по авиационните специалности. Все още има възможност за кандидатстване по гражданските специалности.

В края на лятото завърши летателният стаж на курсантите- летци –ІІІ курс. В Деня на отворени врати ще им бъдат връчени сертификати удостоверяващи постиженията им. В продължение на два месеца и половина, осемте млади пилоти усвояваха тънкостите на техника на пилотиране, полет в зона, елементи от сложния пилотаж и самолетоводене. Стажът завърши със семестриален изпит, на който според заместник командира на УАГ – полковник инж. Юлиян Радойски, курсантите са показали много добри и отлични резултати по теоретична подготовка и практически летателни умения. Само за сравнение –настоящите курсанти-пилоти летят самостоятелно от втори курс –четвърти семестър, докато техните инструктори и командири са започвали летателната си подготовка още през втория семестър на обучението си !!!

По време на авиационния празник на четирима пилоти от Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ с командир бригаден генерал Иван Лалов – старши лейтенант Кирил Гинев , старши лейтенант Светослав Петров, старши лейтенант Георги Велев и старши лейтенант Деан Десков ще бъдат връчени нагръдните знаци за присвоеното им звание „Военен пилот ІІІ клас“ за завършилата подготовка по усвояване на бойния реактивен самолет L-39 ZA до ниво бойно използване във всички условия.

Докато на земята е предвиден статичен показ на авиационна , самолетообслужваща и специална техника на въоръжение във ВВС , на която се водят сержантските курсове и преквалификационните курсове на войнишкия състав, то в небето ще има демонстрационни полети.

Командно- преподавателският състав ще извърши сложен пилотаж на малка височина – до 300 м и полет в група с два самолета L- 39 и един самолет РС 9М . Майор Пламен Попов и капитан Дилян Дилов , майор Петко Димитров и капитан Петър Муков с L- 39 и майор Пламен Ганчев и майор Даниел Аршинков с РС 9М ще демонстрират интересни и атрактивни фигури.

Четири рутинни полета по кръга с РС 9М ще изпълнят четвъртокурсниците –летци , сред които е и Анелия Атанасова .

В очакване на гостите в Деня на отворени врати , в петък ще се проведе малка тренировка.

http://www.otbrana.com/

 
И холандски F-16 в небето на Прибалтика
10.09.2014, 09:00

F-16Холандски F-16 се присъединиха към мисията на НАТО за охрана на въздушните граници на Литва, Латвия и Естония. Петте изтребителя ще действат през следващите 4.5 месеца от военновъздушната база Малборк, разположена в северната част на Полша, където ще сменят френските Rafale.

Така в тази ротация на „Еър полисинг” в Прибалтика са включени шест португалски F-16 и четири канадски CF-18/CF-188 (разположени във военновъздушната база Siauliai, Литва), шест немски Eurofighter Typhoon и четирите холандски F-16 (дислоцирани в Полша).

НАТО не уточнява до кога ще поддържа по-голям от обичайния брой изтребители в региона, подчертавайки само, че „решението ще бъде взето своевременно”.

http://www.pan.bg/

 
Турските ВВС получиха трети AEW&C 737
10.09.2014, 08:47

AEW&C 737Турските ВВС получиха предпоследния от общо четири самолет за ДРЛОиУ AEW&C 737. Според компанията Boeing третият самолет е доставен във военновъздушната база Коня в срок на 4 септември по програмата Peace Eagle. Последният самолет от тази серия трябва да бъде предаден през 2015 г., съобщава Flightglobal.

В началото на 2014 г Анкара прие първия AEW&C 737 с р.н. 13-001 с около седемгодишно закъснение. Договорът е бил сключен през 2003 г. и първият самолет е трябвало да бъде доставен през 2007 г. Тази година AEW&C 737 участва в учението Anatolian Eagle.

Турция е третият и за сега последен оператор на AEW&C 737, след ВВС на Южна Корея и Австралия, имащи на въоръжение съответно 4 и 6 самолета от този тип.

http://www.pan.bg/

 

 
Четвъртата подводница тип "Делфин" отплава за базата си в Хайфа
09.09.2014, 23:24

INS TaninINS Tanin, четвърта от поръчаните 6 подводници от типа, на 28 август отплава от Киел за Израле, като разстоянието е над 4000 мили. - (видео)

Там ще се присъедини към първите 3 подводници от типа, които да гръбната на 7-ма флотили от над 10 години. Според вицеадмирал Рам Рутберг, командващ ВМС на Израел, наличието на въздушно-независима установка на борда на новата подводница, ще увеличи значително способностите и ще удължи времето за патрулиране до непостигани досега за флота нива.

Четвъртата "Делфин" е финансирана почти на 1/3 от Германия, като в допълнение стоманата за корпуса, двигателната установка и други системи са финансирани за сметка на ежегодната помощ от САЩ.

Договорът за втората триада подводници бе подписан през 2006 г. Към момента на вода са спуснати INS Tanin и следващата INS Rahav. Първата е официално приета през май 2012 г. и досега се намираше в етап на обучение и подготовка на екипажа.

INS Rahav бе приета през април 2013 г. и ще отплава за Израел през средата на 2015 г. Третата подводница от втория договор все още е в процес на строителство и има години до доставката й.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Достоен офицер преминава в резерва
09.09.2014, 22:05

бригаден генерал Димитър Шивиков благодари на полковник Иван ИвановДнес денят в 61-ва механизирана бригада започна празнично. На строевия плац в присъствието на командирите на военни формирования и целия личен състав командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков прие строя и благодари на полковник Иван Иванов за достойната му служба в редовете на БА и за всичко, което е направил за 61- ва механизирана бригада като заместник-командир по логистичното осигуряване. Бригаден генерал Шивиков увери полковник Иванов, че порталът на бригадата е винаги отворен за него и му пожела успешна и пълноценна реализация занапред, здраве, попътен вятър и успехи в нелекия път на живота.

В отговор заместник-командирът благодари на всички за съвместната служба и каза, че за него е било чест да служи в 61- -ва механизирана бригада. Той се прости с бойното знаме на бригадата и получи грамота и награди по повод преминаването му в запаса от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, както и плакет на 61-ва механизирана бригада и благодарствен адрес от командира на бригадата. Тези отличия бяха израз на благодарност за професионализма, коректността и всеотдайността, които полковник Иванов е показал през годините на своята служба, проявявайки достойни за уважение родолюбие и преданост към армията, се посочва в съобщението на КСВ.

http://www.otbrana.com/

 
Сирийски Ми-8 унищожен от бунтовниците с помощта на ПТРК Корнет-Э
09.09.2014, 21:54

Ми-8Бунтовниците от ислямската групировка "Файлак аль-Шам" действаща в сирийските провинции Идлиб и Хама вчера разпространиха видео в което поразяват с ПТРК 9М133 "Корнет-Э" вертолет Ми-8 на ВВС на Сирия, извършващ кацане във военната база Abu-Al-Duhur. - (видео)

За сега няма информация за загиналите военнослужещи.

 
ВВС на Полша планират да закупят крилати ракети AGM-158B JASSM-ER
09.09.2014, 21:25

AGM-158B JASSMПолските ВВС планират в близка перспектива да получат крилати ракети с увеличен обсег на действие AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) клас „въздух-земя“.

От няколко години Полша води преговори за доставка на базовата версия на КР JASSM, но според информация на „Джейнс дифенз уикли“, има вероятност заради ситуацията в Украйна САЩ да одобрят доставката на усъвършенствания вариант КР JASSM-ER с увеличена далечина на полета. Ракетите са предназначени за въоръжаване на изтребителите F-16C/D, закупени от Полша през 2006 година, като за целта ще е необходимо те да бъдат модернизирани.

AGM-158A JASSM е автономно управляема високоточна крилата ракета клас „въздух-земя“ с голям обсег на действие с тегло 2000 фунта, снабдена с турбореактивен двигател „Теледайн“ (Teledyne), проникваща/осколочно-фугасна бойна част WDU-42B (J-1000) с тегло 1000 фунта, инфрачервена глава за управление и защитена от смущения навигационна система GPS. Ракетата е предназначена за поразяване при всякакви метеорологични условия на високозащитени цели, разположени на разстояние до 370 км (200 морски мили).

AGM-158B JASSM-ER притежава висока унификация с базовата версия (70% на апаратурата и 90% на програмното осигуряване) и е оборудвана с турбинен двигател F107-WR-105, осигуряващ голяма далечина на полета. - Още за AGM-158 JASSM

 
Подводница „Владимир Мономах“ излезе в открито море
09.09.2014, 17:26

Стратегическата ядрена подводница К-551 „Владимир Мономах“, третата от проект 955, излезе от Северодвинск в открито море, за да проведе на 10 септември еднократен пуск на балистична ракета „Булава“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Пускът на „Булава“ е планиран за 10 септември от морски полигон на руския Северен флот, който ще се извърши в присъствие на главнокомандващия на Военноморския флот на Русия адмирал Виктор Чирков, който се намира на борда на ядрената подводница.

За К-551 „Владимир Мономах“ пускът на балистична ракета ще бъде първият в историята й. Предвижда се, през декември субмарината да бъде предадена на флота.

По-рано се съобщаваше, че ядрените подводници „Александър Невски“ и „Владимир Мономах“ също ще участват в пуска на „Булава“ през лято-есента на 2015 година в акваторията на Охотско море по полигона Чиж в Архангелска област.

Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на разстояние до 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона. - Още за проект 955

 
18 души пишат Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“
09.09.2014, 17:05

Служебното правителство записа в приоритетите си „Приемане от Министерския съвет на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на Европейски съюз от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси.“

Срещата в Уелс завърши. До 15 септември, т.е. следващия понеделник, трябва да бъде готов проектът на програмата. Със свое решение правителството създаде Междуведомствена работна група за подготовка на програмата. От поименния състав става ясно, че 18 души пишат проекта. Както обеща министърът на отбраната Велизар Шаламанов, те ще работят, включително и на 13 и 14 септември, т.е. събота и неделя, но програмата ще бъде готова в срок, за да бъде предоставена на премиера проф. Георги Близнашки.

Оправдано е основният състав на междуведомствената група да бъде от Министерството на отбраната., което е представено от 10 души. Министерството на финансите има 5 представители, а Министерството на икономиката и енергетиката – 3. Правителството е дало право при необходимост да се привличат и други представители от държавната администрация, научни и други организации.

Необяснимо е обаче, защо в такъв документ, който, очевидно, е пряко свързан с по-нататъшното развитие на отбраната и Въоръжените сили, Министерският съвет се отнася с неуважение към воинските звания. Директорът на дирекция Стратегическо планиране“ на Министерството на отбраната, например, не е просто Калин Кузманов, както е записано в правителственото решение, а бригаден генерал Калин Кузманов. Същото се отнася за директора на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ на Министерството на отбраната Павлин Русинов и т.н. Едва ли това е начинът да се покаже зачитане на военната експертиза! Нормално е незапознатият граждани да остане с впечатлението, че проектът на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ се пише само от цивилни служители. ............Прочети още

 
Музеят на авиацията предлага полети на посетителите си
09.09.2014, 17:00

Музеят ще посреща своите посетители с безплатен вход и с разнообразна програма от 16.00 до 20.00 ч.

Гостите ще имат възможността да полетят със самолети на леката авиация от 17.00 до 19.00 ч. Няколкото машини ще „повозят” печелившите 10 човека, които трябва да са над 18 години. Шансът за полет ще се определи чрез изтриване на скреч карта, която всеки желаещ ще получи на входа на музея.

Тренажор с катапултна седалка КМ-1МУ от 16.00 до 20.00 ч. ще демонстрира учебно катапултиране на „пилот”. Участие в него ще вземат 50 човека над 16 години, избрани по същия начин със скреч карта.

От 16.00 и 20.00 ч. 30 участника ще извършат симулативен полет на самолет Л-410 в рамките на 10 минути. Участниците се определят отново на принципа на късмета – получавайки своята стреч карта на входа на музея.

В салона на пътнически самолет Ан-24 екипът на музея е подготвил прожекции на филми, свързани с историята на българската авиация и кадри от провежданите авиационни демонстрации в страната. Специално звуково устройство ще пресъздава звук на излитащ самолет Ан-24.

В Нощта на музеите и галериите – Пловдив, гостите на музея ще имат достъп до кабините на изтребителя МиГ-21 бис, бойния вертолет Ми-24 и самолет Ан-2.

От 16.00 до 20.00 ч. на всеки кръгъл час от паркинга на х-л „ Тримонциум” тридесет местен автобус ще извозва безплатно посетителите на музея.

Проектът „Полет в нощта“ се реализира със съдействието на фирма „Симулет “ ЕООД и фирма Арда Тур – Пловдив.

http://www.otbrana.com/

 
Мълния! Бойна ракета е изстреляна в Средиземно море
09.09.2014, 16:45

Системата за ранно предупреждение за ракетно нападение срещу Русия е фиксирала днес полет на балистична ракета от Средиземноморието към източното му крайбрежие. Това обяви пред журналисти началникът на пресслужбата на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде с гриф "Мълния!" РИА "Новости".

"Средствата за откриване фиксираха в 12.31 часа московско време старт на балистична ракета в акваторията на Средиземно море", каза генерал Конашенков. Той добави, че ракетата е засечена от боен разчет на отделния радиотехнически център в Армавир, Краснодарски край.

Руските технически средства са съпровождали целта в продължение на 40 секунди. Нейната траектория е била от централната част на Средиземно море в направление на източното крайбрежие. Районът на падането й е около 300 километра северно от Тел Авив. Други подробности засега не се уточняват.

Преди година, също в началото на септември, Русия засече и проследи полета на две балистични ракети от централната част на Средиземно море към източното му крайбрежие. Впоследствие бе обявено, че пусковете са в рамките на изпитания на Израел и САЩ на израелски ракети-мишени за системата за противоракетна отбрана.

Вероятно и в случая става въпрос за съвместни американо-израелски изпитания на системата за ПРО „Хец-2“ (Стрела-2).

http://www.blitz.bg/

 
На 9 септември 1915 г. Българската армия извършва обща мобилизация
09.09.2014, 14:25

На 9 септември 1915г. българската армия извършва обща мобилизация и на 1 октомври преминава държавната граница на Сърбия. Само за 40 дни тя разгромява сръбската армия, която до този момент успешно задържа настъплението от северозапад на австроунгарските войски.

Притиснати от три страни, остатъците от сръбските войски, начело с крал Петър, министър председателя Никола Пашич и началника на Генералния щаб, генерал Путник, когото носят на носилка, се изтеглят през Албанските планини към Адриатическото крайбрежие. Там с френски параходи са превозени до остров Корфу.

Наложеното от германското командване бездействие на нашите войски, дава възможност на съглашенското командване да организира своите войски при Солун и да привлече подкрепления............ Прочети още

 
Морската война на България на Източния фронт по време на Втората световна война
09.09.2014, 14:06

Втората световна война навлезе в България от към Морето: - на 1 септември 1939 г. параход „Балкан” е в Анверс и се готви да отпътува за България, но е задържан. Франция и Англия са обявили война на Германия; - на 30 май 1941 г. в Пирея се взриви и потъна п/х „Княгиня Мария Луиза”, военизиран и натоварен от германците с авиационни бомби и бензин. България даде първите си жертви във войната.

По време на войната Военноморските сили на „неутрална” България са въвлечени от германското нацистко морско командване във Варна в бойни действия срещу Черноморския флот на Съветския съюз. Истината за това участие е упорито премълчавана. Тя противоречеше на друга истина, превърнала се в гордо афористично лого на Българо-съветската дружба, че „нито един български войник не е участвал във войната на Източния фронт“. На 8 и 9-ти септември 1944 г. силите на съветския Черноморски флот завзеха варненското пристанище и флотските казарми и плениха българските кораби........ Прочети още

 
Великобритания ще активизира и втория самолетоносач от клас Queen Elizabeth
09.09.2014, 13:40

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страната му ще вкара в активна служба и втория самолетоносач от клас Queen Elizabeth - HMS Prince of Wales. Камерън направи това заявление по време на срещата на НАТО в Нюпорт, Уелс.

По сега действащия във Великобритания Стратегически преглед на отбраната и сигурността от 2010 г. се предвиждаше вторият самолетоносач да бъде завършен, но да не бъде вкаран в експлоатация по бюджетни причини.

По-рано се очакваше, че съдбата на HMS Prince of Wales няма да бъде ясна до излизането на новия Стратегически преглед, което се очакваше да стане през май 2015 г.

„Наличието на втори самолетоносач на активна служба ще гарантира, че разполагаме с поне един авионосен кораб във всеки един момент”, заявява британският премиер.

Първият самолетоносач от този клас, HMS Queen Elizabeth, бе официално кръстен през юли 2014 г. На борда си той ще носи до 40 летателни апарата, включително F-35B и Merlin HM2. На борда ще могат да се базират и вертолети Apache, Chinook и Merlin HC4.

http://aeropress-bg.com/

 
Ще успеем ли да стигнем до нивото 2% от БВП за 10 години?
09.09.2014, 10:24

 

 

Интервю на министъра на отбраната Велизар Шаламанов за предаването „12+3“ на Българското национално радио

 
На тази дата преди 101 години летецът Нестеров първи изпълнява „мъртва примка”
09.09.2014, 09:27

На 9 септември (нов стил) 1913 г. край Киев руският летец Пьотр Нестеров първи в света изпълнява „мъртвата примка” (лупинг). С това е положено началото към висшия пилотаж и маневрения въздушен бой.Пьотр Нестеров е роден на 15.2.1887 г. (нов стил) в семейство на офицер от Кадетския корпус. На 10-годишна възраст постъпва в този корпус. След това завършва Михайловското артилерийско училище. През 1906 г. младият поручик започва службата си във Владивосток.

Още като артилерист Нестеров си построява планер и лети на него. А през 1912 г. издържа изпити за пилот-авиатор и военен летец, като през септември 1912 г. изпълнява първия си самостоятелен полет. През 1913 г. завършва курс на авиационния отдел на Офицерската Въздухоплавателна школа. Още същото лято става командир на 11-и корпусен отряд. Преди това обаче преминава във Варшава обучение на новия самолет „Нюпор”........... Прочети още

 

 
TAI завърши модернизацията на пакистанските F-16
08.09.2014, 22:58

F-16На 2 септември 2014 г. турската компания предаде последните 4 модернизирани изтребителя F-16 на пакистанските ВВС. Модернизацията включваше усилване на конструкцията и нова авионика.

Договорът бе сключен през 2009 г. и бе реализиран с модернизацията на 41 машини. Персонал на пакистанските ВВС премина през подготовка и обучение в Турция, като участва в извършването на модернизацията на самолетите в завода на компанията в Анкара.

Оценката на ВВС на Пакистан за качеството на работата на TAI е изключително висока.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Индия недоволства от FGFA
08.09.2014, 22:43

T-50Индийските ВВС са изразили сериозно безпокойство относно техническите проблеми и забавянията от които страда проекта FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), индийският вариант на руския Т-50 (ПАК ФА). Това съобщава IHS Jane’s.

Източници на IHS Jane's са заявили, че основните претенции на индийската страна са свързани с двигателите АЛ-41Ф1, мерките за намаляване на радарната забележимост и системата за вътрешно носене на въоръжението.

Различия е имало и по възможностите на бордния радар. Отделно индийските ВВС се опасяват от прекалено високата цена на разработка и поддръжка.

Точно за това в последните месеци индийските ВВС усилено мислят над опцията за намаляването на броя поръчани FGFA от 220 на 130 – 145. IHS Jane's съобщава и че индийската страна се е отказала от двуместната версия на изтребителя, след като Русия е поискала допълнителни $1 млрд. за разработката на варианта.

Индия се оплаква и от липсата на достатъчно информация по изпитанията на Т-50, както и за точните причини за инцидента, при който се запали петият прототип през юни 2014 г.

Друга конфликтна точка е дялът на работа, който индийската компания HAL ще поеме в проекта FGFA. Първоначално той трябваше да е 25%, но в момента преговорите се въртят около 13%. Като в този процент ще се включва колесника, навигационното оборудване, целеоказващият контейнер, индикаторът на челното стъкло и охлаждащата система за радара

http://aeropress-bg.com/

 
Руския крайцер "Москва" се отправи за Средиземно море
08.09.2014, 22:08

крайцер "Москва" 121 клас „Слава“В събота, 6 септември, флагманът на Черноморския флот ракетния крайцер "Москва" 121 (клас „Слава“, проект 1164) под командването на капитан 1 ранг Сергей Тронев напусна Севастопол и взе курс към Средиземно море, където ще оглави оперативното съединение на ВМФ на Русия..

Преди това по време на двуседмично излизане на полигоните в Черно море кораба измина над 2000 мили и отработи редица учебно-бойни задачи, включително и ракетно-артилерийски стрелби. Тренировките са потвърдили готовността на екипажа за продължителен двумесечен поход, като е предвидено да бъдат направени и посещения в няколко чужди пристанища.

На 7 септември корабът е преминал през проливната зона на Турция в южно направление и е навлязъл в Източното Средиземноморие. - Още за проект 1164

 
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС в Милано
08.09.2014, 21:05

Велизар Шаламанов Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 9 и 10 септември в Милано в рамките на италианското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

Основните теми на дискусия в рамките на двудневния форум ще бъдат обсъждани в четири работни сесии: кризите в Украйна, Сирия/Ирак и Либия и напредъкът по основните направления, утвърдени на Европейския съвет по въпросите на отбраната през декември 2013 г.; Концепцията за Бойните групи на ЕС; военните операции на Съюза и мисиите за изграждане на капацитет; теми от дневния ред на Европейската агенция по отбрана.

Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз е част от подготовката на заседанието на Съвет „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната, което ще се проведе на 18 ноември 2014 г.

http://www.mod.bg/

 
Служебното правителство вдига числеността на Въоръжените сили
08.09.2014, 16:17

До края на тази година Въоръжените ни сили трябва да наброяват „не по-малко от 39 560 души“, а не „не по-малко от 37 100“, както е по действащия от началото на 2011 г. план. На последното си заседание служебното правителство на проф. Георги Близнашки е направило съществени промени в документа. Броят на резервистите пада от 3400 на 3000, а за числеността на Българската армия е записано „не по-малко от 30 610“. Досега бе „не по-малко от 29 000“.

Броят на военнослужещите остава до 29 000, но на цивилните служители се увеличава от 8100 на 8950. Редуцирането на личния състав за мирно време на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (без доброволния резерв) към 31 декември 2014 г. ще бъде 4540 души, а не 7000 души, като от тях: военнослужещи - с до 4090 души, а не 5700; цивилни служители - с не по-малко от 450, а не 1300.

След реорганизиране на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и преминаване на формирования от Българската армия в тях личният им състав от 8620 души към 31 декември 2014 г. ще достигне до 10 520, а не до 10 250 души и резервисти - до 150, а не 250, като военнослужещите ще бъдат не по-малко от 4920, а не 4970 и цивилните служители - до 5600, а не 5280.

След реорганизирането на щабовете и военните формирования на Българската армия личният състав ще бъде не по-малко от 28 140, а не 26 100 души и до 2850 резервисти, а не 3150. По категории този състав ще се разпределя, както следва: военнослужещи - не по-малко от 25 360, а не 23 720; цивилни служители - до 2780, а не 2380; резервисти - до 2850, а не 3150.

Отменен е текстът, според който през второто полугодие на 2014 г. складовете и базите за съхранение на въоръжение, техника и материални средства на бригада „Логистика“ се консолидират в единна структура. Новият текст е: „За второто полугодие на 2014 г. основно ще се преструктурира бригада "Логистика". Складовете и базите, съхраняващи излишни за Въоръжените сили въоръжение, техника и бойни припаси, се разформират след освобождаването (реализиране или утилизация) им от материалните средства.“

С направените промени се създава Български център за осигуряване на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, като военно формирование – структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, за който се отделят 40 щатни бройки. Т.е. центърът излиза от Военна академия „Георги С. Раковски“ и всичко свързано с него се поема от Министерството на отбраната. Във връзка с това се променя и Устройственият правилник на Министерството на отбраната. Правят се промени и в класификатора на длъжностите на военнослужещите. Началникът на Български център за осигуряване на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще бъде със звание полковник или капитан I ранг.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Генерали и адмирали един срещу друг на „бойното поле“ на изборите

08.09.2014, 15:15

Предизборната кампания за 43-ото Народно събрание изправи един срещу друг генерали и адмирали от запаса и резерва, които доскоро са били рамо до рамо в редовете на Българската армия.

В столичния 23 МИР ще мерят сили, но този път на политическия фронт, последният началник на ГЩ на БА и първи началник на отбраната генерал от резерва Златан Стойков, издигнат от Коалиция „БСП – Лява България“ и бившият командващ Сухопътните войски и заместник-министър на вътрешните работи генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов, който е в листата на Коалиция „България без цензура“. И двамата са на четвърто място в изборните листи. Те са членове на СОСЗР – генерал Стойков е председател на Столичната организация на съюза, а генерал Люцканов – на клуб „Командване на Сухопътните войски“.

Във Варна си дават среща двама вицеадмирали. ПП ГЕРБ сложи на второ място в листата си досегашният народен представител, бивш заместник-началник на отбраната и командващ ВМС вицеадмирал от резерва Пламен Манушев. Социалистите залагат на вицеадмирал от резерва Петър Петров. Бившият главен инспектор на МО, първи заместник-началник на Генералния щаб и командващ ВМС, сега председател на Областната организация на СОСЗР във Варна, е пети при подреждането на листата във Варна, където водач е доскорошният министър на отбраната Ангел Найденов.

Коалиция „България без цензура“ на Николай Бареков ще разчита на двама генерали в Пловдив. Трети е генералът от авиацията Димитър Цветков, а пети – генерал-майор от резерва Кольо Бъчваров – заместник-председател на Независимия национален съюз на офицерите. Двамата ще срещнат в политическата надпревара доскорошният заместник-началник на отбраната генерал-майор от резерва Йордан Йорданов, който е заместник-председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“ към СОСЗР. Той води листите на Българска социалдемокрация на Александър Томов и в Сливен.

Коалиция „БСП – Лява България“ включи на шесто място в 25 МИР, където си дават среща лидерите на основните политически играчи, доскорошния заместник-директор на военното разузнаване бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, който в момента е председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“ и на дружество „Полковник Борис Дрангов“ в СОСЗР. Там ГЕРБ също има генерал, макар да не е армейски. Името му е Бойко Борисов.

Без опоненти с пагони, макар и от запаса и резерва, е бившият командващ ВВС и началник на ГЩ на БА генерал от резерва Михо Михов. Той води листата на АБВ в Бургас и Ямбол. На същия комфорт може да се радва и дългогодишният началник на ВМА генерал-майор от резерва проф. Стоян Тонев, сега заместник-кмет на столицата по здравеопазването. Той е начело на листата на ГЕРБ в Пазарджик. На същата позиция е и генерал от резерва Симеон Симеонов. Бившият командващ ВВС и началник на отбраната е първи в листата на ДПС в 24 МИР в София.

Ще бъде интересно да наблюдаваме кой как защитава интересите на военното съсловие.

http://www.otbrana.com/

 
Русия започна строителството на военни градчета в Арктика
08.09.2014, 13:05

Русия започна строителството на арктически военни градчета на остров Врангел и нос Ото Шмит, където са изпратени модулни плочи за строежа на комплекса.

Той ще има формата на звезда, което ще позволи свободното придвижване вътре, като ограничи открития въздух при низки температури. В него има жилищна, стопанска, административна част, стаи за спорт, сауна, кабинет за психологическо разтоварване.

В продължение на месец се планира да бъдат построени 2 такива комплекса.

Русия възнамерява да укрепи позициите си в Арктика по всички фронтове: и военнополитически, и финансово-икономически. Владимир Путин е разпоредил да бъде създадена там система за базиране на надводни кораби и подводници ново поколение, укрепване на границата.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Украйна в НАТО ще доведе до ядрена война, смята US експерт
08.09.2014, 12:13

Американският професор по руски проучвания в университетите на Принстън и Ню Йорк Стивън Коен предупреди, че ако Украйна се присъедини към НАТО, това ще доведе до ядрена война, съобщава Washington's Blog.

"Първо, преди всичко НАТО си има собствени правила, Украйна не може да се присъедини към НАТО, страна, която не контролира собствената си територия. В този случай Киев я контролира все по-малко от ден на ден. Изгуби Крим. Започва да губи Донбас - просто описвам защо - заради войната", подчерта той.

„Второ, трябва да изпълните определени икономически, политически и военни критерии, за да се присъедините към НАТО. Украйна не е изпълнила нито един от тях", продължи Коен.

„Трето, и на важното, Украйна е свързана с Русия не само заради това, че е в важна за Русия зона за сигурност, но е свързана така да се каже със смесени бракове. Има милиони, ако не и десетки милиони руснаци и украинци, които са сключили брак. Влезе ли Украйна в НАТО, вие ще сложите барикада между милиони семейства. Русия ще реагира военно", обясни той.

Коен също подчерта, че основно Западът трябва да се обвинява за кризата в Украйна.

„Това е ужасна, трагична, напълно ненужна война в Източна Украйна", категоричен е един от топ експертите на САЩ по Русия.

Според него Западът е допринесъл много за тази трагедия.

„Бих казал, че един ден историците ще се върнат назад и ще кажат, че Америка има кръв по ръцете си. Три хиляди души умряха, повечето от тях цивилни, които не могат да се придвижват бързо. Това са жени с малко деца, възрастни жени. Един милион бежанци", добави той.

По думите му, ако НАТО се разположи точно до руските граници, „Русия тогава ще изостави историческото ядрено споразумение, което Рейган и Горбачов подписаха през 1987 година за забрана използването на ядрени ракети с малък обсег на действие".

http://news.ibox.bg/

 
Руски разузнавателен спътник е кацнал на Земята в началото на септември
08.09.2014, 09:20

Кобалт-МПо информация на Джонатан Макдауел (Jonathan McDowell), от неговия сайт, на 2 септември 2014, в 21:28 наше време, в Оренбугска област е направил меко кацане спукаемия апарат на руски разузнавателен апарат.

По всяка вероятност това е разузнавателния спътник 'Космос-2495' ( 'Кобалт' 564) . Полетът на космическият апарат е продължил 119 денонощия.

*************

'Космос-2495' (Кобалт-М) бе изведен в космоса на 6 май 2014 година от РН 'Съюз 2.1а' от космодрума Плесецк

Спътникът е от серията, които правят заснемане на обекти на филм , който после се връща на Земята със спускаема капсула за по нататъшни анализи.

Оборудването позволява да се правят снимки с резолюция до 0.3м. Тази серия спътници (Кобалт) имат възможност да изпращат към Земята две капсули по време на полета, а в края на полета, който е около 100-130 денонощия, основната спускаема капсула също прави меко кацане в запланиран район.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Успешно е изведен в космоса AsiaSat-6
08.09.2014, 09:11

AsiaSat-6На 7 септември 2014 година в 08:00 наше време, от стартов комплекс SLC-40 на станция на ВВС на САЩ от Кейп Канаверал, стартовите екипи на компания SpaceX са реализирали успешен старт на РН Фалкон-9 с китайскията КА AsiaSat-6. - (видео)

РН 'Фалкон-9' успешно е извела AsiaSat-6 (2014-052А) на орбита. По данни от телеметрията, 33 мин след старта, КА успешно се е отделил от последната степен на ракетата носител и е достигнал геопреходна орбита.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Германия няма да увеличава военния си бюджет, заяви министърът на отбраната
08.09.2014, 08:47

Урсула фонд дер ЛайенМинистърът на отбраната на Германия Урсула фонд дер Лайен заяви, че няма да увеличава бюджета на своето министерство, по искането на НАТО, което е свързано с кризите в Украйна и Ирак, но няма и да намаля бюджета, пише агенция "Фокус", позовавайки се на Der Spiegel.

„Бундесверът и в момента е добре снабден и напълно готов за участие във военни действия. Германия в момента инвестира 1,3% от БВП в отбрана и този процент няма да падне”, каза тя, отбелязвайки, че няма планове да се съобрази с искането на НАТО да увеличи военните разходи на страната до 2% от БВП.

По нейните думи „най-важната цел на Германия е да достигне консолидиран бюджет и да оздрави финансовата си система. Здравата икономика в перспектива ще има влияние и върху военния бюджет”.

 
8 септември: Преди 70 г. войските на 3-и Украински фронт окупират България
08.09.2014, 08:34

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната.Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.

Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени.

Настава период в историята ни, който според някои е освобождение на страната от монархофашизма, а за други е равнозначен на трета национална катастрофа. Но от сегашната дистанция на времето на събитията би могло да се погледне и по-безпристрастно........... Прочети още

 
Съветник на Порошенко забърка оръжеен скандал
08.09.2014, 08:24

Ю́рий Вита́льевич Луце́нко Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено в неделя твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции."САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

http://www.blitz.bg/

 

 
За ракетите - тайно
07.09.2014, 22:24

Крилатите ракети със земно базиране РК-55 (според класификацията на НАТО - SSC-X-4 "Slingshot")През септември руски и американски експерти ще се срещнат, за да обсъдят как се изпълнява Договорът за ракетите със среден и малък обсег (РСМД).

"Това ще са консултации по взаимните тревоги", дипломатично обясни целта на срещата източник в Министерството на външните работи. Засега е неизвестен количественият състав на експертите, но на Смоленския площад (там се намира руското външно министерство - бел. прев.) твърдят, че консултациите ще преминат "на доста солидно ниво" с участието на външнополитическите и отбранителните ведомства на двете държави.

Ще припомним, че в годишния доклад на Държавния департамент за спазването на споразуменията по контрола на въоръженията американците обвиниха Москва, че нарушава Договора за РСМД, подписан преди повече от четвърт век. В доклада в частност се казва, че Русия уж "била нарушила приетите според договора ангажименти да не изпробва, да не произвежда и да не разгръща крилати ракети със земно базиране с радиус на действие от 500 километра до 5,5 хиляди километра, а също така да не произвежда пускови установки на такива ракети". В Москва нарекоха предявените обвинения голословни, "от поредицата вашингтонски претенции по други поводи".

В специално послание до руския президент Владимир Путин стопанинът на Белия дом Барак Обама изрази готовност да се организира среща между представители на Русия и САЩ за условията на спазването на договора.

В това число става дума за диалог на най-високо ниво.......... Прочети още

 
Турция преговаря с Франция за ПРО
07.09.2014, 22:20

противоракетната система HQ-9Турция води преговори с Франция за закупуване на противоракетна система, след като се сблъска с трудности в преговорите с китайска компания, включена от САЩ в черен списък, съобщават турските медии. "Появиха се някои разногласия с Китай по въпроса за съвместното производство и ноу-хауто за противоракетната система" - цитира турската частна телевизия НТВ изказване на президента Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Въпреки това преговорите продължават, но Франция, която е втората в списъка на евентуалните доставчици, ни направи ново предложение и сега преговаряме с нея, добави държавният глава, като уточни: За този договор съвместното производство е важно за нас.

През септември 2013 г. Турция избра китайската компания CPMIEC за доставката на ракети земя-въздух с голям обсег, с което предизвика тревогата на Вашингтон.

CPMIEC, която произвежда противоракетната система HQ-9, е под действието на американски санкции заради продажбата на оръжия и технология за ракети на Иран и на Сирия. Инициативата на Турция раздразни и съюзниците на Анкара от НАТО, за които оръжейните системи на членките на Алианса трябва да са съвместими помежду си.

http://www.duma.bg/

 
Още два бойни кораба на НАТО навлязоха в Черно море
07.09.2014, 20:43

DDG-71 „Ross“Два бойни кораба на НАТО - канадската фрегата FFH-333 HMCS "Toronto" и испанската фрегата F-102 "Almirante Juan de Borbon" преминаха в събота вечерта проливната зона на Турция и навлязоха в акваторията на Черно море за да вземат участие в международните учения “Си Бриз-2014”, съобщава ИТАР-ТАСС.

По-рано, на 3 септември, в Черно море пристигнаха френската фрегата "Коммандан Биро" (F-976 „Commandant Birot“, A-69) и американският ескадрен миноносец УРО "Росс" (DDG-71 „Ross“).

Освен тези четири кораба в ученията от 8 до 10 септември участие ще вземат и турската фрегата “Арудж Раис”, румънската фрегата “Фердинанд” и грузинския патрулен катер “Сухуми”. Украинските ВМС ще участват с пет кораба и съдове за осигуряване, два гранични катера, самолети и вертолети на морската авиация.

 
Война или мир?
07.09.2014, 20:17

Ще спре ли огъня в Източна Украйна 7-точковият мирен план, предложен от руския президент Владимир Путин точно в навечерието на посягащата към нови войнствени доспехи среща на НАТО в Нюпорт? Ако всички замесени в украинската драма наистина искаха само мир, отговорът щеше да е оптимистичен. Само че същинската цел на някои доста влиятелни световни участници е поддържане на трайно огнище на напрежение досами руските граници, което да изправя Русия на нокти и да е пречка за икономическото й сътрудничество с Европа. Грижата на тези сили не е проевропейското бъдеще на Украйна. А проамериканското бъдеще на Европа.

Изобщо не става дума за президента на САЩ Барак Обама, който никак не иска да воюва нито с руснаци, нито с джихадисти и чиято главна грижа е да прекара с възможно най-малко щети своята Демократическа партия през цедката на наближаващите избори за Конгрес, а също и да доизбута по-безболезнено мандата си. Става дума за силите, които винаги са управлявали в САЩ - на големите пари и голямата геополитика. За тях отдавна е ясно, че трудното запазване на водещата роля на САЩ и на модела на транснационалния капитализъм в един свят на нововъзходящи икономики и алтернативни форми на обществено развитие минава през поне три глобални цели нееднократно досега очертавани от стратези като Збигнев Бжежински.......... Прочети още

 
САЩ разшириха зоната на ударите срещу „Ислямска държава”
07.09.2014, 16:58

САЩ разшириха зоната на ударите на запад в Ирак. Американски самолети атакуваха за първи път позиции на джихадистите от организацията „Ислямска държава" близо до язовира в Хадиса, съобщи в неделя американското командване.

Предприети „по искане на иракското правителство", ударите имаха за цел „да попречат на терористите да заплашат сигурността на язовира, който остава под контрола на иракските сили, подкрепяни от сунитските племена", заяви говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Джихадистите от „Ислямска държава " се опитаха неколкократно, но безуспешно, да превземат язовира, съобщава Francetvinfo, като се позовава на AFP.

Евентуалното превземане на този язовир, „вторият по значение в Ирак за производството на електричество, или неговото катастрофално разкъсване - с наводненията, които ще произтекат от това, би могло да заплаши американския персонал и съоръжения в и около Багдад, както и хиляди иракски граждани", добави Кърби.

САЩ започнаха въздушни удари в Ирак на 8 август, след офанзивата на джихадистите. Досега те концентрираха атаките си върху позициите на „Ислямска държава" в северната част на страната, в подкрепа на иракските сили, подпомагани от кюрдските сили и шиитски бойци.

http://www.cross.bg/

 
Украйна и САЩ с военни маневри в Черно море
07.09.2014, 13:16

Украинско-американски военноморски учения „Сий Бриз-2014 година" ще се проведат от 8 до 10 септември в северозападната част на Черно море, съобщава се на официалната страница на военното министерство на Украйна, предаде РИА „Новости".

Целта на учението е провеждане на международна операция по установяване и осигуряване на зона за безопасност за корабоплаването в кризисен район, отбелязват от ведомството.

В хода на ученията участниците ще тренират търсене и откриване на кораб, извършил нарушения, също оказване на помощ на кораб, претърпял корабокрушение и други.

В маневрите ще участват също Испания, Канада, Румъния и Турция. Ще бъдат задействани общо 12 кораба и спомагателни съдове, също така самолети и вертолети на украинските ВМС. В качеството си на наблюдатели на ученията ще присъстват представители на Грузия, Норвегия, Швеция и Франция.

11 учения „Сий Бриз" са проведени от 1997 година насам.

http://news.ibox.bg/

 
Една българска дивизия спасява страната ни от смъртна опасност
07.09.2014, 09:17

В българската история има факти, които години наред са били потулвани, върху тях не се е акцентирало в моментите, когато е трябвало да си припомним славното минало, за да подхраним поне малко днешното си национално самочувствие. След тях е участието на България в Първата световна война и най-вече сражението при Дойран, което дори и сега се изучава във военните академии в Европа.

През 2015 г. ще се отбележи 100-годишнината от началото на участието на българската армия във войната, като вече е сформиран Национален комитет на отбелязването на юбилея. По предложение на група съветници от Плевен наскоро бе създадена работна група, която през този месец ще издирва край Дойран гробовете на героите от Девета плевенска пехотна дивизия с мисия войнишките паметници да бъдат възстановени. Общо 20 офицери и 498 войници са оставили костите си на това място........... Прочети още

 
На 13 септември в Долна Митрополия ще има открит летателен ден
07.09.2014, 08:29

Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, Долна Митрополия ще бъде домакин на ден на отворените врати, който ще се проведе на 13 септември 2014 г. (събота). Това съобщават от учебната група.

Официалното откриване на авиационното събитие ще започне в 10,00 ч. Входът е свободен. Влизането ще се осъществи през Контролно – пропускателен пункт (КПП-3) от Източната страна.

Пилотите на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” ще демонстрират сложен пилотаж със самолети РС-9М и L-39ZA.

В летателната програма ще вземат участие и курсантите – летци от Факултет „Авиационен”. Заедно със своите инструктори те ще покажат своите умения на самолети РС-9М.

В празничния ден ще бъдат връчени нагръдни знаци на класни пилоти и сертификати на курсантите - летци за завършен летателен стаж.

Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационната, самолетообслужваща и специална техника на въоръжение в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Церемония по кръщаване на 12-та АП клас „Вирджиния“
06.09.2014, 22:00

USS John Warner (SSN-785)Днес в САЩ се проведе церемония по кръщаване на 12-та ударна подводница USS John Warner (SSN-785) клас Virginia.

Субмарината е наречена в чест на сенатора John Warner (роден на 18 февруари 1927 година) и е построена в най-голямата в страната военна корабостроителница на компанията Huntington Ingalls Industries в Нюпорт-Нюс (щат Вирджиния).

Кръстница на подводницата стана жената на сенатора Жана, която разби традиционната бутилка с шампанско в носовата част на кораба. - (видео).

Сенаторът е бил министър на ВМС през далечната 1978 година, след това е бил член на Сенатския комитет по въоръжените сили, излязъл в оставка през 2009 година след 30 години работа във висшия законодателен орган на страната. - Още за АП клас „Вирджиния“

 
Йенс Столтенберг ли ще помирява НАТО и Украйна с Русия?
06.09.2014, 20:32

Йенс СтолтенбергНовият генерален секретар на НАТО и двукратен министър-председател на Норвегия Йенс Щолтенберг има доста скандална за евро-атлантик репутация, която го прави много симпатичен в Москва и не толкова в Киев и, разбира се, в Брюксел.

Той още от младежките си години е функционер на Норвежката Работническа Партия, която загуби 98 свои млади активисти, избити от неонациста Андерш Брейвик. По време на трагедията, Щолтенберг караше втория си мандат като министър-председател. Но дори и тогава политическата му кариера не се срина и, както виждаме, сега достигна своя връх.

За избирането му на високия пост не му попречиха и миналите му увлечения по марксизма-ленинизма, довели до анти-натовски изказвания, нито съмненията, че е работил за КГБ под името „агент Стеклов". Впоследствие, Йенс Щолтенберг проявява чувство за хумор, като си избира именно „Стеклов" за псевдоним в любимите си компютърни игри.

Той има късмет, че усилията на Ангела Меркел да спаси договора между НАТО и Русия, в крайна сметка се увенчаха с успех. Също така, в деня на неговия избор, в белоруската столица Минск беше подписано примирие между украинските военни и опълченците от Донбас. Колко ще трае то, засега никой не може да каже. Украинската армия вече неколкократно нарушава предишните примирия и командирите на опълченците никак не са склонни да вярват на генералите в Киев.

Много експерти дори се опасяват, че примирието може да се окаже тактически ход на киевската власт, с цел превъоръжаване с оръжие по натовски образец и прегрупиране на силите. Ако излезе така, Киев ще загуби и немногото си привърженици в Европа и ще си спечели нови врагове. Но ще спечели време, през което ще може да се подготви за ново настъпление серщу опълченците. И ако то се увенчае с успех, да постави международната общност пред свършен факт. От което ще спечелят най-вече американската военна промишленост, поела ангажимент да въоръжи украинската армия и частните военни компании в страните от НАТО, продължаващи да набират доброволци в средите на европейската крйна десница (подобни на вече споменатия Брейвик).

Не е случайно, че споменатите събития съвпаднаха и с пристигането в Москва на новия американски посланик Джон Тефт, специалист по „цветните революции", с богат опит от работата си в бившите съветски републики. Още след кацането си, той изрази задоволство, че се завръща отново в руската столица. Навярно с нетърпение очаква да му се даде възможност да затегне примката около Кремъл. Този път обаче най-много да влоши допълнително усложнените отношения между Москва и Вашингтон.

Както се очакваше, на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, нашият военен министър отново се направи на „по-католик и от папата" и поиска разполагане на командни структури на Пакта на българска територия. Така Велизар Шаламанов за пореден път си осигурява поредното „топло местенце" в Брюксел, или Вашингтон, за сметка на българската национална сигурност.

Защото, ако не дай си Боже, украинският конфликт се затегне и противопоставянето между Русия и Запада продължи, българската територия автоматично се превръща в мишена за руските стратегически оръжия. И ако някоя гореща глава, от едната или другата страна на барикадата, реши да разпали световен конфликт, на България няма да й помогнат нито историческата българо-руска (и българо-съветска) дружба, нито присъствието на стотици хиляди руски граждани на българска територия. Поне така смятат повечето военно-политически специалисти в Москва.

Точно преди 1 година, на Световния Конгрес по Глобалистика във Факултета за Глобални Процеси на МГУ „М.В.Ломоносов", в секцията „Национална и Международна Сигурност" един от докладчиците разви тезата, че в случай на война, руският Черноморски Флот трябва превантивно да удари военно-морските и военно-въздушните бази на НАТО по цялото крайбрежие на Черно Море. На моя въпрос не го ли притеснява факта, че специално в района на бургаското летище Сарафово постоянно живеят множество руснаци и още повече пристигат през летните месеци, отговорът беше, че го притеснява, но че няма друг начин, защото в противен случай много повече негови сънародници ще загинат от натовските удари. Присъстващите мои студенти безуспешно се опитаха да му възразят. А докладчикът беше от хората, които вземат решенията в Кремъл...

И в сегашната ситуация, вместо временните български ръководители да се поучат от мъдростта на дълголетния белоруски президент Лукашенко и да съдействат за умиротворяването на Украйна, те „наливат масло в огъня", знаейки, че няма да отговарят за последствията от решенията си.

Затова може би крайният изход от перманентната българска политическа криза е президентска република, в която да е ясно кой носи отговорността за вътрешната и външната политика.

http://news.ibox.bg, Георги Коларов

 
Изпитанията на въоръжението на ПАК ФА ще започнат през тази година
06.09.2014, 16:34

T-50Изпитанията на авиационното въоръжение на летателен екземпляр на перспективния авиационен комплекс на фронтовата авиация (ПАК ФА) Т-50 ще започнат през текущата година, съобщи генералният директор на „Корпорация „Тактическо ракетно въоръжение” Борис Обносов.

По думите му работата над създаването на въоръжението за перспективния руски изтребител се движи в съответствие с графика.

В сравнение с изтребителите от предишно поколение ПАК ФА притежава редица уникални особености, като съчетава функциите на ударен самолет и изтребител. - Още за Т-50

 
Въздържаме се от участие в новите сили за бързо реагиране на НАТО
06.09.2014, 15:28

България засега не възнамерява да участва в новите сили за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа, които се създават в отговор на руските действия в Украйна.

Това обяви пред "Хоризонт" контраадмирал Георги Фиданов - съветник на президента по военните въпроси.

Той подчерта, че страната ни ще се включи в новия план по други направления като например надграждане на съществуващия Морски операционен център на Военноморските сили във Варна и превръщането му в център на НАТО по морска сигурност; оперативно свързване и взаимодействие на Втора тунджанска механизирана бригада към многонационалния корпус "Североизток" в Шчечин, Полша.

На следващо място бих поставил интегрирането на съвместните българо-американски съоръжения, напр., учебният полигон в Ново село, към съвместния тренировъчен център на НАТО в Бидгошч, пак в Полша, и предоставяне на възможности за провеждане на съвместни тренировки и учения в тези съвместни съоръжения на страни-членки на НАТО, също така и на партньори, добави той.

http://news.ibox.bg/

 
Военни вертолети участват в спасителни акции
06.09.2014, 15:17

AS 532 Cougar Вертолети от въоръжените сили на Република България са се включили в спасителните акции в пострадалите райони по Черноморието. В операциите са се включили вертолети Cougar и Panther. Това съобщават от МО.

Екипаж от 24-та авиобаза Крумово с вертолет AS 532 Cougar участва в спасителни дейности в района на село Китен, област Бургас. От 8,30 ч. до 11,10 часа военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са се намирали на покрива на селскостопанска сграда.

Екипаж от авиобазата на ВМС „Чайка”, Варна извърши полет с вертолет AS 566 Panther днес от 09,55 до 11,11 часа, за да направи оглед в района на парк „Росенец”, над землището на село Атия, област Бургас.

 
Шест американски F-16 са прехвърлени в Полша за „учение”
06.09.2014, 11:49

F-16Шест F-16 и около 120 военнослужещи от 31-во авиокрило, дислоцирано в Авиано, са прехвърлени във военновъздушната Ласк, разположена в близост до Лодз, централна Полша. Те ще участват в двустранно учение „Анаконда 2014“ с полските F-16 Block 52.

Дори учението да е предварително планирано месеци назад, то това ще е втората ротация на американски изтребители F-16 през 2014 г. (до сега американските ВВС прехвърляха изтребители в авиобазата Ланск веднъж годишно) – през месец март тази година дванадесет американски F-16 и 300 военнослужещи бяха предислоцирани в Полша след възникване на кризата с Крим.

http://www.pan.bg/

 
A-759 Dupuy de Lôme напусна Черно море
06.09.2014, 09:03

A-759 Dupuy de Lôme Сайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 5 септември 2014 г през турските проливи в южно направление е преминал френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme, който бе в акваторията на Черно море от 16 август т.г.

Същевременно сайта съобщава, че същия ден през приливите в северно направление е преминал големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот на ВМС на Русия.

 
Стратегическите ядрени сили на Русия непрекъснато се усъвършенстват
06.09.2014, 08:52

Русия ще продължи да усъвършенства ядрения си потенциал за гарантирането на нейната сигурност. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на младежкия форум „Селигер-2014“.

До края на годината 3 полка от стратегическите ракетни войски ще бъдат преоборудвани с ракетния комплекс „Ярс“. „Ярс“ е най-новата междуконтинентална ракетна система, създадена през 21 век въз основа на добре известната „Топол-М“. Ракетата поразява цели на разстояние до 12 000 километра, тя може да стартира през облак от ядрена експлозия и може да преодолее всички съществуващи и прогресивни системи за противоракетна отбрана (ПРО). В САЩ, както е добре известно, бяха създадени два стратегически района на противоракетна отбрана на собствената им територия - в ​​Аляска и Калифорния. Русия има един - в района на Москва. САЩ планират да създадат така наречения трети позиционен район на системата си за ПРО - в Европа. За това се планира разполагане на елементи на американската система за ПРО в Румъния и Полша. Но, системата за противоракетна отбрана, границите на която стигат до Европа, не може да сериозно повлияяе на ефективността на бойното използване на ракетните стратегически войски, каза директорът на Центъра за обществено-политичеси изследвания Владимир Евсеев:

- Причината за това е, че базата за ПРО, която в момента се строи на територията на Румъния, представлява наземен вариант на системата „Aegis“ с ракети-прихващачи на „SM-3“. Ракетите могат да прихващат на разстояние до 1000 километра. Поради това е трудно да си представим ситуация, при която ще бъде осъществено прихващане на изстреляните междуконтинентални балистични ракети от Русия, в случай, че се използва базата в Румъния.

Процесът на усъвършенстване на Стратегическите ракетните сили протича практически непрекъснато. През 2014 г., тези войски възнамеряват да проведат държавни тестове и да завършат работата по създаването на съвременна автоматизирана система за бойно управление от пето поколение. Това ще позволи още от 2016 г. да започне снабдяването на звената с нови системи прогресивни стратегическите ракетни комплекси. При създаването на най-новата система се използва само руска електронно-компонентна база. - Още РВСН на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Мистрал“ подкопава доверието към Франция
06.09.2014, 08:44

десантен кораб тип "Мистрал"Елисейският дворец направи опит да замрази договора с Русия за доставка на корабите-хеликоптероносачи "Мистрал". Това слага кръст на бизнес-репутацията на Париж.

Очевидно, Париж не е в състояние да се противопостави на силния натиск от страна на Вашингтон и НАТО. Французите в тази ситуация изглеждат, меко казано, не по най-добрия начин. Съвсем наскоро говорителят на френското външно министерство Ромен Надал припомни думите на френския президент в интервю за вестник "Le Monde" от 20 август за това, че позицията на Париж относно доставката на хеликоптероносачите от типа "Мистрал" за Русия остава "непроменена". А сега всичко се обърна. Мнение на политолога Сергей Фьодоров:

- Тук трябва да се вземат предвид политическите и икономическите аспекти на проблема. Политика е в това, че Франция не може да бъде "черната овца" в западния лагер. A западният лагер смята, че Русия се намесва в украинските работи като страна в конфликта. Франция не може да върви срещу течението. За нея е важно, от една страна, да се покаже като надежден поддръжник на НАТО. От друга страна - да демонстрира специалната позиция, с която Париж се отличава от времето на Шарл де Гол: "Съюзник, но не васал." A националният интерес на Франция е в това, че строителството на корабите „Мистрал“ е договор, който е изгоден за страната, която е в трудна икономическа ситуация. Всеки милиард евро е двойно по-скъп за страната.

За безпринципността на своето ръководство ще трябва да платят обикновените французи. Русия има право да поиска глоби за ненавременната доставката на корабите, а ако Франция въобще реши да се откаже от договора, тя ще трябва да върне парите. В случай на прекъсване на доставките, през първите 30 дни, не се налагат глоби. В случай на закъснение от 120 дни, глобата е около един милион долара на ден, а ако корабостроителят не е предал нищо след този период, руската страна има право да се откаже от покупката и да й бъдат върнати предварително платените средства (малко повече от милиард евро), плюс неустойката (251 милиона евро).

Загубата на договора на първо място ще бъде проблематична за самите французи. Заместник-началникът на Военно-промишлената комисия при правителството на Русия Олег Бочкарев подчертава, че "Мистрал" е създаден според руските изисквания. Той можеше да бъде да предложен на съюзниците от НАТО, но те имат различна система, други стандарти. Така че този кораб не е необходим на НАТО. С една дума, ако не предаде "Мистрал" на купувача, Париж ще си създаде голям проблем. Освен това, Франция ще загуби привилегированото си място в диалога с Русия, което тя винаги е заемала досега.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
НАТО ще увеличи военните си разходи
06.09.2014, 08:36

Лидерите на 28-те членки на НАТО се разбраха да обърнат тенденцията за намаляване на военните си разходи и да ги увеличат през идващото десетилетие, съобщи Xinhua.

Генералният секретар на НАТО генерал Андерс Фог Расмусен каза, по време на втория ден от срещата на върха на НАТО, че страните членки ще преразглеждат прогреса на военните си разходи всяка година.

„Става дума за сигурност, получаваш това, за което плащаш и не се получава евтино”, заяви Расмусен.

Генералният секретар каза, че в този опасен свят, „ние трябва да инвестираме допълнителни усилия и пари, така че днес Алианса направи залог във военните разходи”.

Той подчерта, че НАТО ще насочи военните си разходи толкова ефективно, колкото може. Коментирайки посоката на военния бюджет на НАТО, той каза, че разходите по отбраната ще са около 2% от БВП на всеки от членовете на НАТО.

Расмусен добави, че това решение ще заздрави още повече трансатлантическите връзки. „Без сигурност, не може да има просперитет”.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще създаде постоянна военна база в Арктика
06.09.2014, 08:27

Въоръжените сили на Русия ще създадaт постоянна база за Северния флот разположена в Арктическите новосибирски острови, съобщи командващия флота адмирал Владимир Королев, цитиран от Интерфакс.

„Главната цел на поредния поход на групата кораби от Северния флот в Арктика е да достави личния състав, техника и имущество за тактическа група, която от тази година ще служи на Новосибирските острови на постоянна основа”, заяви Королев, думите, на който се намират в съобщение на Управлението за пресата и информацията на министерството на отбраната на Русия.

http://www.focus-news.net/

 

 
На територията на ЕС ще се появи крупен танков холдинг
05.09.2014, 22:58

Франция и Германия водят преговори за създаване на холдинг, в който ще влязат съответно „Nexter Systems“ и „Кrauss-Maffei Wegmann (KMW)“ - производители на танковете „Leclerc“ и „Leopard 2“.

В началото на юли е подписано предварително съглашение за създаване на холдинга при паритетни условия (50 на 50). Централния офис на новото обединение се предполага, че ще бъде в Холандия. Експертите очакват холдинга да бъде окончателно сформиран до април 2015 година.

В неговите предприятия ще се трудят над 6 хиляди човека, като годишната продукция ще е за около $ 2,7 милиарда. Сега в компаниите има поръчки за $ 8,8 милиарда, които ще осигурят работа на заводите в продължение на над 3 години.

Съобщава се, че „обединената компания ще предлага на своите клиенти всички видове съвременна сухопътна техника, в т.ч. буксируеми оръдия и САУ калибър 155 мм, зенитни оръдия, верижни и колесни бронетранспортьори. Най-известните им продукти са основните бойни танкове "Леопард-2" и "Леклерк"».

Главния конкурент на бъдещия холдинг е американската компания „General Dynamics“, произвеждаща бойните танкове М1 „Abrams“. А относно Великобритания, то там до края на тази година танковото производство ще бъде напълно закрито, и британците ще трябва да закупуват в бъдеще танкове от чужди производители.

 
Путин поема контрола над оръжейния бизнес в Русия
05.09.2014, 19:50

Владимир ПутинКонтролът върху руската Военнопромишлена комисия (ВПК), която ръководи оръжейното производство и бизнес в страната, ще премине под личното ръководство на президента Владимир Путин. Това съобщи московският в. „Комерсант“, като се позова на анонимен източник от администрацията на Кремъл.

Оглавяване на комисията от Путин ще позволи бързо решение на всички потенциални конфликти между индустрията и военните, които понякога струват на държавата милиарди рубли, отбелязва вестникът. Досегашният ръководител на ВПК Дмитрий Рогозин остава заместник на държавния глава.

Един от най-ярките примери за неразбирателство между оръжейните отрасли датира от 2011 г., когато заради липсата на аванс от министерството на отбраната бе провалена поръчка на междуконтинентални ракети „Топол-М“. Тогава Путин бе принуден собственоръчно да разреши конфликта. - Още руски ВПК

 
Следващата Среща на върха на НАТО ще се състои във Варшава
05.09.2014, 19:40

Следващата среща на върха на НАТО ще се състои през 2016 г. във Варшава, съобщи президентът на Полша Бронислав Коморовски.

Коморовски покани в полската столица всички партньори от НАТО и изрази мнение, че това ще бъде интересен опит за страната. Тази Среща на върха на алианса ще се състои в полската столица - там, където някога бе създаден и бе сложен край на Варшавския договор, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че следващата среща ще е в Полша през 2016 година. Полското домакинство е „доста подходящо", защото това показва силния ангажимент на алианса към страната, както и „по-видимо присъствие на НАТО на изток, отбеляза Фог Расмусен.

 
Киев и сепаратистите сключиха примирие
05.09.2014, 16:44

Украинското правителство и проруските сепартисти сключиха споразумение за прекратяване на огъня, което влиза от днес, съобщи Интерфакс, позовавайки се на източник.

На преговорите на Контактната група между представители на Украйна, самопровъзгласилата Донецка и Луганска народна република и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа беше подписан документ за прекратяване на огъня в Донбас от 18 часа местно време, обяви източникът, който има достъп до преговорите.

Той добави, че протоколът е от 14 точки, които се отнасят до всички аспекти по отношение на контрола, размяната на пленници и други въпроси.

Украинският президент Порошенко потвърди за сключеното примирие в изявление в Нюпорт след срещата си с премиера на Норвегия.

Контактната група, постигнала примирието на преговорите в Минск включва Хайди Талявини от ОССЕ, експрезидента Леонид Кучма за Украйна, руският посланик в Киев Михаил Зурабов и от страна на сепаратистите - лидерът на така наречената Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко.

Междувременно лидерът на Луганската народна република, Плотницки, заяви, че прекратяването на огъня не означава смяна на курса на Донецк и Луганск, които настояват за отделяне от Украйна.

Прекратяването на огъня е, за да се спре загиването на хора, изтъква той.

Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че в 14 часа днес ще издаде заповед за прекратяване огъня в Донбас.

http://news.ibox.bg/

 
Командна структура на НАТО ще има у нас
05.09.2014, 15:57

Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата на сигурност в Европа и изправят пред риск демократичните принципи и ценности и върховенството на закона, заяви днес президентът Росен Плевнелиев на Срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище. Държавният глава беше категоричен, че тези принципи са в основата на демократичните общества, които изграждат НАТО, и затова Алианса трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки, съобщава прессекретариатът на президента.

С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства, посочи президентът. По думите на Росен Плевнелиев Планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е „най-важното постижение от Срещата на Върха".

Според Росен Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас, подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша. България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на киберотбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти.

Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

http://www.otbrana.com/

 
Българската армията ще участва в тържествата за Съединението
05.09.2014, 15:55

Представителни подразделения на Българската армия ще участват в отбелязването на 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна, съобщава Пресцентърът на МО.

Подразделения от военно формирование 34750 – Карлово и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще участват днес, 5 септември от 20.00 ч. в тържествена проверка (заря), която ще се проведе в град Съединение.

Също днес в Асеновград военнослужещи от военно формирование 24490 ще участват в ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметната плоча на Пере Тошев от 16.30 ч. и пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково от 18.00 ч.

В празничния ден на 6 септември от 10:30 ч. военнослужещи от военните формирования 24150 и 54230 – Стара Загора ще вземат участие в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника „Защитниците на Стара Загора” в парк „Пети октомври“.

Представителни подразделения от военно формирование 52740 – Хасково в 18.00 ч. ще поднесат венци пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода“.

Военнослужещи от военни формирования на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще участват в тържествен ритуал по издигане на Националния флаг и полагане на венци за отбелязването на Съединението в Ямбол, който ще започне в 10.30 ч. Те ще се включат и в тържествено шествие до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Сливен от 11.30 ч. военнослужещи от състава на военно формирование 22220 ще участват в церемонията по издигане на националния флаг и ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Хаджи Димитър на централния площад.

В Русе и Горна Оряховица военнослужещи от военните формирования 32420 и 22790 ще участват в ритуали по поднасяне на венци пред паметници, свързани с историческото събитие.

В Бургас от 10.00 ч. военнослужещи от гарнизона ще участват в ритуал по тържественото издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков“. Те ще присъстват и на заупокойна молитва и ритуал по поднасяне на цветя и венци на „Паметника на 24-ти Приморски полк“ от 10.30 ч.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и военнослужещи ще участват в поклонението на паметната плоча на княз Александър Батенберг във Варна от 10.30 ч. След края на ритуала оркестърът ще поведе общоградско шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на Приморците, загинали в Сръбско-българската война, където ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

В Пловдив в 20.30 ч. ще започне тържествената проверка (заря) на площад „Съединение“, в която ще вземат участие представителни блокове на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

На 7 септември военни формирования от Военноморските сили, гарнизон Варна, ще участват от 11.00 ч. в тържественото отбелязване на 98-та годишнина от Тутраканската епопея. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя на мемориалния комплекс „Военни гробища 1916“ край Тутракан.

http://www.otbrana.com/

 
Авиационни инциденти
05.09.2014, 12:32

AV-8B Harrier IIВчера американски изтребител AV-8B Harrier II от Морската пехота (1-во авиокрило) на САЩ е претърпял инцидент в Япония. Самолетът се е приземил в 17:13 местно време във военновъздушната база Кадена (остров Окинава), малко след излитане, след което пожар е възникнал в 17:15 в областта на колесника или близо до двигателя, съобщават японските медии.

Пилотът е напуснал бързо кабината, а пожарът е потушен в 17:17 часа.

Друг инцидент е станал също вчера в 12:00 местно време със самолет на ВВС на Зимбабве. Учебен самолет SIAI-Marchetti SF.260F се е разбил в населен район малко след излитане от летището в Хараре, съобщава News Day.

Двамата пилоти са загинали. Има разрушения на земята, но за жертви са сега не се съобщава.

 
Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?
05.09.2014, 09:53

Барак ОбамаСлед като похарчи трилиони долари за войни през последното десетилетие, Америка изглеждаше сякаш пристъпва към една нова ера – готова да спре финансовото кранче за военни операции в Ирак и Афганистан, да си прибере военните у дома и да се наслади на дивидентите от мира, пише в коментар за CNN икономистът Линда Билмс.

Отдихът обаче изглежда, че ще бъде кратък. Новите заплахи за сигурността в целия свят доведоха до подновяването на призивите за военно участие – може би не със сухопътни сили, а само с въздушни удари, безпилотни летателни апарати и оръжия и обучение за сенчести опозиционни групи.

Заради Ирак, който изпадна в хаос на фона на настъплението на ислямистката организация „Ислямска държава“, обществеността е обезпокоена не само от перспективата САЩ да бъдат въвлечени отново във война. Основният въпрос е дали икономиката ще може да издържи повече.

Вашингтон може да плаща лесно за каквото е необходимо. Първата война в Персийския залив през 90-те години например струваше по около 12 млрд. щатски долара годишно.

Обучението на опозицията и защитата на цивилното население в Сирия, както и въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и режима на Башар Асад в Сирия, ще струват около 20-22 милиарда долара годишно, според оценката на Кен Полак от базирания във Вашингтон Brookings Institution.

Цената на повторно участие в конфликт ще бъде тежка. Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан. В допълнение към трилионите, заделени за военни разходи, редовният бюджет на Пентагона е нараснал с 1,3 трлн. сегашни долара от 2001 г. насам до най-високо ниво в реално изражение от Втората Световна война.

Тази "култура на безкрайни пари", както бившият министър на отбраната Робърт Гейтс я нарича, е пословично разточителство. Счетоводните системи пък са толкова несъвършени, че е невъзможно да се проследи къде и как са изхарчени парите.

Оттеглянето от Ирак и очакваното заминаване от Афганистан се считаше за прелюдия към „затягане на коланите“ от Пентагона. Конгресът дори постанови мерки, предназначени да намалят военните разходи с около 540 милиарда щатски долара през следващото десетилетие.

Пентагонът също обяви големи съкращения на разходите в почти всички области, включително и свиване на размера на армията от 520 хил. до 440 хил. войници, орязване на увеличенията на заплати и обезщетения и закупуване на по-малко оръжия. Реформата обаче явно ще бъде задържана заради рязкото влошаване на глобалната сигурност.

Още преди последните удари в Ирак армията не изглеждаше очарована да продължи с непривичните за нея строги икономии. Военните кръгове предупреждаваха за т. нар. „куха сила“ - идеята, че заради съкращенията ще се работи при по-ниска готовност. Авторитети от Пентагона предупреждават, че бъдещи бюджетни съкращения ще навредят на способността на въоръжените сили на САЩ да изпълняват своите мисии.

Ясно е, че разговорите за подобряване на националния баланс чрез дълбоки военни съкращения е приключил. Изглежда сигурно, че военните разходи отново ще нараснат рязко, което ще завиши недостига на средства за инфраструктурата например.

Заради продължителните войни американските национални финанси се нуждаят от сериозен ремонт. САЩ вече взеха около 2 трлн. долара заеми, за да платят за инвазията в Ирак и Афганистан, като това има основен принос за нарастването на държавния дълг от 6,4 трлн. долара към 2003 г. до 17,7 трлн. долара днес.

Войната допринесе и за рязкото покачване на цените на петрола от 25 долара за барел през 2003 г. до 140 долара през 2008 г., което значително ограничи гъвкавостта на САЩ да реагира на кризата.

Страната все още не е платила за един от най-големите разходи около конфликтите – медицинското обслужване и обезщетенията за инвалидност на 2,5 млн. ветерани. Повече от 900 хил. военни са получили обезщетения за инвалидност до края на живота им, което ще струва допълнителни трилион долара през следващите десетилетия, според Администрацията за обезщетения на ветераните.

Въпреки двете неуспешни войни, страната изглежда, че не си е научила уроците за огромните разходи за военни авантюри и за възможностите на военните интервенции да решават сложни проблеми на външната политика.

През 2003 г. САЩ не обърнаха внимание на въпроса как ще бъде платена войната в Ирак. Администрацията на Буш беше толкова уверен в краткостта на кампанията, че накрая уволни своя топ икономист Лорънс Линдзи, който предположи, че конфликтът ще струва доста по-скъпо.

Този път Америка навлиза в нов конфликт в значително по-лоша финансова форма и без стратегия за изплащане на военните дългове. Ако страната ще се впуска в нов кръг военни ангажименти, президентът ще трябва да обясни ясно кое колко ще струва и как ще се плати за него.

http://www.investor.bg

 
Борд от министри ще бди над програмата „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“
05.09.2014, 09:43

Георги БлизнашкиНационалната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ ще се пише на две нива. Първото е експертно. Сътвореното от експертите обаче няма да бъде разглеждано, където и да е другаде, преди да мине през своеобразен борд от трима съпредседатели.

Това е целта на създадената от Министерския съвет Междуведомствена експертна работна група, която в срок до 15 септември трябва да подготви проекта, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. За съпредседатели на работната група, т.е. членове на този своеобразен борд, са определени министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на отбраната Велизар Шаламанов. След което документът ще да бъде представен на премиера и ще се „движи по нормалния ред за съгласуване в Министерски съвет”, посочва министър Шаламанов. Всичко ще стане, заедно го приехме това на Съвета по сигурността, казва министър-председателят проф. Георги Близнашки.

В този подход личи опитът от разработването на „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Първоначалният, т.е. експертният, проект бе пуснат в общественото пространство и срещна сериозна критика. След това се наложи да бъде връщан и от премиера. Националната програма обаче е много по-сериозен документ, докато Визията бе определена само като работен, който да даде възможност на делегацията ни на срещата на върха на НАТО, която в момента се провежда в Уелс, да участва активно в дискусиите.

Според предварителна информация Националната програма ще съдържа конкретни проекти за развитието на въоръжените сили в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В резултат на изпълнението й се очаква да се постигне адаптиране и засилена координация между отделните институции с цел гарантиране на националната ни сигурност в рамките на НАТО и ЕС.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Президентът Плевнелиев в Уелс: Устойчив мир не може да бъде постигнат с военни средства
05.09.2014, 09:40

Росен Плевнелиев Решение на кризата в Украйна може да има само при зачитане на върховенството на закона, на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Комисията НАТО-Украйна на високо равнище, което се проведе вчера в Уелс, съобщава прессекретариатът на държавния глава. Българският президент е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство за участие в Срещата на върха на НАТО.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава приветства проведените преки преговори на най-високо равнище между Украйна и Русия и подчерта, че украинската криза „сериозно е повлияла върху дневния ред на Северноатлантическия алианс“.

Подкрепата от страна на международната общност в този труден момент е от ключово значение за Украйна, посочи още президентът. Росен Плевнелиев беше категоричен, че НАТО ще продължи да участва в процеса по стабилизиране на Украйна и да оказва подкрепа за развитието на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ на страната, чрез програми за изграждането на нейния отбранителен капацитет и възможности.

Друга важна стъпка е обявяването на съюзническия принос към създаването на фондове за оказването на финансова подкрепа за Украйна, отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново потвърди подкрепата на България за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Не признаваме и няма да признаем анексирането на Крим, подчерта президентът и призова Русия да предприеме действия за деескалация на напрежението, за спазване на поетите ангажименти в Женева и Берлин и за въздържане от агресивни действия срещу Украйна.

В изказването си президентът подчерта, че конфликтът в Украйна не е просто за контрол на територии, енергийни ресурси и геополитическо надмощие, а е за правото за демократично развитие и за правото на украинския народ сам да определи своя път на развитие. Само украинският народ има правото да избира как ще живее и да определя своето бъдеще, заяви още българският държавен глава.

България оказва съдействие за медицинската рехабилитация на ранени украински войници и подпомага процеса на реформи в страната, стана ясно още от думите на държавния глава. България вече е удължила мандата на своя военен съветник в центъра на НАТО за свръзка в Киев.

Бъдещето на Украйна е в тясното сътрудничество с Европейския съюз и НАТО. Подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС и приносът на Украйна в инициативите на НАТО са важна стъпка в тази посока, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

http://www.otbrana.com/

 
Защо изпращаме войници на учение в Украйна?
05.09.2014, 09:25

Един взвод български военнослужещи ще вземат участие в многонационалното учение на НАТО "Rapid Trident – 2014", което ще се проведе в между 15 и 26 септември в Западна Украйна в близост до границата с Полша. Това днешно официално съобщение на министерство на отбраната предизвика малка буря в медиите. Съвсем закономерно, този факт беше изтълкуван в контекста на гражданската война, която бушува в източните части на Украйна.

На практика обаче учението е планирано преди повече от година и ще се проведе на около 1300 км. от района на бойните действия, което е горе-долу колкото разстоянието по суша между Варна и размирната Донецка област. Освен това маневрите от серията "Rapid Trident" ежегодно се организират в този район всяко лято, като подготовката на всяко следващо започва около година по-рано, т.е. много преди да се стигне до събитията на киевския Евромайдан, анексирането на Крим и последвалия бунт на сепаратистите в Югоизточна Украйна. Това е част от програмата "Партньорство за мир" и няма нищо общо с украинско-руския конфликт, коментират източници от българското военно министерство. Иронично или не, в същата програма участва и Русия, която надали скоро ще се присъедини към натовски учения.

Според МО, провеждането на тазгодишните маневри е било двукратно отлагано – по план те е трябвало да се проведат в началото на лятото, но организацията им е била замразена заради ескалацията на напрежението в бившата съветска република.

Целта на ученията от серията "Rapid Trident" е да развива съвместимостта между бойните части на Украйна, САЩ, страните от НАТО и държавите, които участват в програмата "Партньорство за мир". В тазгодишните маневри ще участват около 1300 души от армиите на САЩ, Украйна, Азербайджан, България, Канада, Грузия, Германия, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания. САЩ ще изпратят около 200 свои военнослужещи. Агенция "Reuters" отбелязва, че това е първото изпращане на щатски военни в Украйна след началото на кризата по границата с Русия. Разбираемо, руската държава вероятно ще има доста различен поглед върху присъствието на чужди войници в Западна Украйна в момента.

От наша страна в учението ще участват бойци от 101-ви алпийски батальон, базиран в Смолян. Командир на взвода ще бъде кап. Владимир Сариев. Въпросния 101-ви алпийски батальон е част от 68-ма бригада "Специални сили" на армията ни. Той е профилиран във воденето на бойни действия в планинска среда, като подготовката на бойците включва обучение по алпинизъм, спускане със ски и оцеляване при сурови зимни условия. Според източници от военното министерство причината да бъде изпратена точно част от алпийския батальон е тривиална – досега той не е участвал в съвместни учения на НАТО. Предишни години в "Rapid Trident" са участвали други части от бригада "Специални сили", както и подразделения на Сухопътни войски.

http://www.capital.bg/

 
Франция губи 3 млрд. евро заради десантния кораб “Мистрал”
05.09.2014, 08:59

десантeн кораб тип “Мистрал”Франция ще има много по-сериозни проблеми отколкото Русия при еднозначно прекратяване на договора за доставката на десантния кораб-док тип "Мистрал" ("Владивосток"). Това заяви зам.-шефът на Военнопромишлената комисия към руското правителство Олег Бочкарьов.

Според независими експерти, сумата по глоби и неустойки може да достигне 3 млрд. евро. Както се знае, от френското президентство обявиха, че в момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач тип "Мистрал". С оглед на очертаващия се мир в Украйна обаче, това може да се промени, обявиха специалисти.

Франция и Русия подписаха договора за строителството на двата хеликоптероносача през лятото на 2011 година. Стойността на проекта се оценява на 1,2 млрд. евро. Според Бочкарьов Франция няма да може да продаде кораба на друг съюзник от НАТО, заради разликата в стандартите - оборудван е с руска апаратура.

 
Надеждите на изток за бази на НАТО срещат пречката Русия
05.09.2014, 08:45

В навечерието на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Барак Обама даде на източноевропейските членове на алианса обнадеждаващо уверение за защита от всякаква заплаха от страна на Русия. Полша и балтийските страни обаче искат повече от възвишени думи - те искат постоянни бази с войници на своя територия.

И вероятно няма да получат това.

Въпреки че искането от Полша, Латвия, Литва и Естония ще бъде в дневния ред на срещата на върха в Уелс, влиятелната европейска сила Германия и други членове са силно против. Те смятат, че това би нарушило споразумението от 1997 г. с Русия, в което НАТО обещава да не разполага “значителни бойни сили” в Централна и Източна Европа.

Източните членове на алианса обаче подозират, че договорът с Русия е просто прикритие за нежеланието да се навреди още повече на икономическите отношения. А и Полша смята, че това споразумение, известно като Основополагащия акт, вече е обезсилено от анексирането на Крим от Русия............Прочети още

 

 
Морската пехота пенсионира UH-1N
04.09.2014, 22:25

UH-1NКорпусът на морската пехота на САЩ пенсионира транспортния вертолет Bell UH-1N Huey, след повече от 40 години на служба. Последният вертолет е свален от въоръжение на 3 септември.

Церемонията по пенсионирането на UH-1N се състоя в авиобазата на ВМС в Ню Орлианз на 28 август. По време на нея UH-1N изпълни съвместен полет със заместника си UH-1Y Venom.

UH-1N постъпва на въоръжение през 1971 г. и бе използван за бойни операции за последно през 2010 г. в Афганистан. След това машината бе пренасочена за учебни задачи. Всичко на всичко са били доставени 205 такива вертолета на американската морска пехота.

В рамката на модернизационната програма H-1 наличните UH-1N се заменят с новия UH-1Y. Въпреки, че базовата конструкция е сходна Venom е по-голям, има по-голяма далечина на полет, има по-голям полезен товар, по-висока скорост и редица други подобрения, включително и по-ниски експлоатационни разходи. Общо 160 UH-1Y ще бъдат доставени до 2018 г. - Още за UH-1N

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО прекратява бойната мисия в Афганистан в края на 2014 г.
04.09.2014, 21:45

Мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ще приключи в края на тази година, но НАТО ще продължи да подкрепя Афганистан по три начина. Това обяви на брифинг генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първата сесия на срещата на върха в Уелс.

Той посочи, че на първо място Алиансът е готов да подпомага военните сили на Афганистан с обучение. Това може да се случи веднага след като се създаде точната правна рамка. Афганистан вече не е рай за тероризма вследствие на „безпаралелни международни усилия", каза той. „Без подпис няма да има мисия", предупреди Расмусен, имайки предвид съгласието на президента на Афганистан да сложи подписа си под такова споразумение.

Освен това НАТО поема ангажимент да окаже финансова помощ за подпомагане на афганистанските сили. Расмусен каза, че Алиансът призовава международната общност да продължи да бъде ангажирана с казуса. Управлението на средствата ще изисква прозрачност, стабилност и откритост, обясни той и допълни, че трябва да е ясно как ще бъдат похарчени парите на Алианса.

На трето място НАТО се ангажира за трайно партньорството с Афганистан.

Афганистан днес е много по-различна страна от това, което беше преди десетилетие. Повечето афганистанци не искат да се връщат към тези тъмни дни, каза още Расмусен.

Алиансът призова двамата кандидати за президент да предоставят решение, приемливо за народа.

Расмусен каза, че тренировъчната мисия ще бъде разположена от следващата година като мисия, която няма да изпълнява бойни задачи. Той не спомена какъв ще е мащабът на мисията и колко инструктори на НАТО ще участват.

По-рано западен дипломат, цитиран от „Дейли телеграф", съобщи, че разговорите днес за Афганистан към срещата на върха на НАТО в Уелс са приключили без споразумение за бъдеща мисия, защото страна все още няма официален наследник на президента Хамид Карзай, който да може да подпише споразумение за сътрудничество в сигурността.

Първата точка от дневния ред на двудневната конференция бе приключването на международната мисия в Афганистан в края на 2014 година и бъдещите действия на Алианса в азиатската страна.

Съюзниците искат след 2014 година в страната да действа тренировъчна мисия, за да са сигурни, че афганистанските сили няма да рухнат пред талибаните, когато се изтеглят.

Някои страни членки на НАТО вярват, че ако няма решение до края на септември, силите на НАТО ще трябва да започнат пълно изтегляне, което ще намали шансовете на Афганистан да получава международна подкрепа.

„Всичко е в застой. Ако до септември не изглежда добре ситуацията, ще трябва да мислим за пълно изтегляне до 31 декември и да оставим Афганистан пред риск", каза източникът.

http://news.ibox.bg/

 
Обща военна част на САЩ и Южна Корея се готви за конфликт със Севера
04.09.2014, 21:30

Южна Корея и САЩ ще създадат съвместна военна единица, която ще бъде натоварена със задачата при евентуален конфликт със Северна Корея да унищожи всички оръжия за масово поразяване на КНДР, съобщи британският The Guardian.

Частта, която трябва да бъде ръководена от американски генерал, трябва да бъде сформирана през първата половина на следващата година, пише в съобщение на отбранителното министерство в Сеул. „Това ще бъде първият съвместен отряд за наземна борба, който да изпълнява операции по време на война", каза говорител на министерството днес.

Тъй като Северна и Южна Корея приключват конфликта от началото на `50-те години с примирие, но не и с мирен договор, теоретично двете страни все още са във война.

Контингентът ще има съвместен щаб в Уижонбу, северно от Сеул, където американската Втора пехотна дивизия охранява стратегически важна област. В момента в Южна Корея са разположени 30 хиляди американски войници в рамките на двустранно военно споразумение.

Ако започнат военни сражения обаче, щатския командир в страната ще поеме контрол и върху 640 хиляди южнокорейски военни. Прехвърлянето на командването по време на война, което ще позволи на Южна Корея сама да ръководи войските си, се предвижда за 2015 г. Сеул помоли за отлагане заради заплаха от напредъка на ядрената и ракетната програми на Пхенян.

През юни Северна Корея обяви успешни тестове на своите нови тактически ракети с повишена точност. Резолюция на ООН забранява на страната да провежда всякакви изпитания на балистични ракети. КНДР обаче оправдава опитите като тренировки за самозащита.

През август Южна Корея и САЩ проведоха годишното си военно обучение, въпреки че Пхенян предупреди за „безмилостен" ответен удар. Според южнокорейското министерство на отбраната ученията са представлявали реакция на заплаха от ядрена атака.

http://www.cross.bg/

 
Унгария е продала на чехи 58 танка Т-72
04.09.2014, 21:12

Т-72Унгария е продала на чешката компания Excalibur Defense 58 танка Т-72. Както съобщава Politics.hu, като цитира министерството на отбраната на Унгария, доставката на техниката в съседната държава вече е започнало. Сумата по сделката не се уточнява.

Както пише Defense In-dustry Daily, в разпореждане на въоръжените сили на Унгария сега се намират повече от 30 танка Т-72М1, а 58 танка за Чехия бяха взети от резерва, който наброява около 120 Т-72М. По подобен начин през 2005 г. Унгария продаде 77 свои резервни танкове за Ирак. При това се отбелязва, че 58 танка, продадени на чешката компания, са с възможност за по-нататъшна препродажба. В Чехия, по информация на Defense Industry Daily, сега на въоръжение са около 30 T-72M4-CZ, а още около 90 T-72M1 се намират в резерва.

Както предполага полският вестник Rzeczpospolita, на който се позовава Defense Industry Daily, такова количество танкове на Чехия не е нужно, и така машините могат да бъдат предназначени за Украйна, която предпочита бронетехника съветски образец.

В средата на август стана известно, че САЩ са предложили на Хърватия да подари на Украйна многоцелеви вертолети Ми-8МТВ. Вместо тях на хърватите е обещано да бъдат доставени поддържани многоцелеви вертолети UH-60M Black Hawk от състава на Националната гвардия на САЩ.

http://www.duma.bg/

 
Нови Су-30СМ и Як-130 за руските ВВС
04.09.2014, 20:58

Су-30На 29 август Иркутският авиационен завод е предал на ВВС на Русия поредната партида от три многоцелеви изтребителя Су-30СМ и три учебно-бойни самолета Як-130.

През тази година военните трябва да получат 15 Су-30СМ, е съобщил генералният директор на предприятието Александър Вепрев. Както е заявил ръководителят на завода пред вицепремиера Дмитрий Рогозин, пет изтребителя предстои да бъдат предадени през октомври, а още три до края на годината.

Предадените изтребители Су-30СМ имат заводски номера 10МК5 1107 (бордови номер "21 червен"), 10МК5 1108 (бордови номер "23 червен“) и 10МК5 1109 (бордови номер "26 червен").

Новите три учбно-бойни самолета Як-130 са с червени бордови номера "51" (сериен номер 1116), "52" (сериен номер 1117) и "53" (сериен номер 1118).

Освен това ВВС трябва да получат по пет Як-130 през септември и октомври, а през ноември още три.

"Ръководството на ВВС на Русия е потвърдило, че държавната поръчка за тази година Иркутският авиационен завод вече практически е изпълнил", е казал Рогозин. Вицепремиерът е поздравил завода с 80-годишнината, която ще бъде отбелязана тези дни, отбелязвайки, че предприятието "се справя с много сложни задачи".

 
Атомната подводница „Владимир Мономах“ издържа изпитанията за безшумност
04.09.2014, 20:43

Пресслужбата на ПО "Севмаш" е съобщила, че атомната подводница K-551 „Владимир Мономах“ - третата субмарина от проект 955 „Борей“ е завършила поредния етап от държавните изпитания и е потвърдила едно от своите главни преимущества – безшумност, предава агенция РИА „Новости”.

„Главната задача на този поход бе проверката на акустическите параметри на атомната субмарина от ново поколение. Предавателна комисия от "Севмаш", представители на контрагентски организации и екипажът на подводницата са провели разширени акустически изпитания. Параметрите за шумност на подводницата съответстват на всички заложени изисквания“, - се отбелязва в прессъобщението.

На К-551 предстоят още няколко излизания в открито море, след което подводния крайцер ще бъде представен пред държавната комисия. - Още за проект 955

 
Порошенко обяви, че в петък ще нареди спиране на огъня в Донбас
04.09.2014, 16:37

ПорошенкоУкраинският президент Порошенко обяви, че утре в 14 часа ще издаде заповед за прекратяване огъня в Донбас.

Това стана ясно след разговора на Порошенко с лидерите на САЩ, Германия, Италия, Франция и Великобритания в рамките на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Освен това украинският президент изрази очакванията си на утрешните консултации в Минск контактната група за Украйна да подпише „Мирен план", чрез който да се достигне до окончателно прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

От думите на Порошенко става ясно, че утре той ще се обърне към генералния щаб на украинската армия за прекратяване на огъня.

Припомняме, за това се заговори още вчера, но от страна на сепаратистите бе изразено съмнение, че Порошенко контролира всички правителствени армейски сили, биещи се в Донбас.

Освен това от самопровъзгласилите се републики обявиха, че те ще спрат огъня, след като украинските военни напуснат региона.

 
НВИМ посреща Съединението с изложба
04.09.2014, 16:12

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба „София – столица на съединена България“, която ще бъде отворена на 6 септември (събота) 2014 г. По повод празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция (без колекционни зали)съобщава Пресцентърът на МО.

Отбелязвайки Съединението, често забравяме, че на 6 септември София става столица на съединена България. Изложбата пресъздава атмосферата и живота в младата столица по онова време, а уникални фотоси разкриват духа на града от 80-те години на XIX в. Представени са емблематични сгради, символи на държавността, различните религиозни храмове, както и изгледи от София. Разказът на снимките, представени в изложбата, ще бъде обогатен и от спомените на съвременници на Съединението. Още един щрих към увлекателната история добавят и интересни експонати от тогавашна София. Част от изложбата е документалният филм на Светослав Овчаров „Часът на нашето Съединение“.

Изложбата се осъществява със съдействието на Общински културен институт „Музей за история на София“ и „Ню Бояна филм” АД.

На 6 септември 2014 г. вратите на музея ще бъдат отворени от 10.00 до 18.00 ч., а изложбата продължава до 5 октомври 2014 г.

 
Катастрофира руски изтребител МиГ-31, жертви няма
04.09.2014, 13:23

MiG-31Днес сутринта, в 07:38 местно време, в Краснодарския край (на 25 километра от Армавир) е катастрофирал руски изтребител МиГ-31. Двамата пилоти са се катапултирали успешно, жертви и разрушения на земята няма.

Няколко часа след аварията военното ведомство на РФ публикува предварителна информация за причината за крушението на МиГ-31 (войскова част 69806-3). Съобщава се, че причината за аварията е технически проблем с дясната стойка на шасито, която не се е отворила. Летците са се опитали да спасят машината, но след като са изразходвали горивото са получили заповед за извеждане на самолета в безопасно място и катапултиране.

Последният сериозен инцидент със самолет МиГ-31 стана през декември миналата година. Тогава в резултат на отказ на единия от двигателите машината се разби край Владивосток, за щастие, също без жертви. - Още за МиГ-31

 
Големи военни учения започнаха в Южния военен окръг на Русия
04.09.2014, 12:09

Руските войски за противовъздушна отбрана започнаха планови учения на полигоните Ашулук, Капустин Яр и в Каспийско море с участието на авиация и корабите от каспийската флотилия, съобщи в четвъртък пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от РИА Новости. Паралелно с тях край Новоросийск в Краснодарски край се провеждат съвместни учения на елитни десантни части на Русия и Беларус.Руските учения, провеждащи се през последните месеци в различни райони на страната, предизвикват безпокойство в западните страни в контекста на ситуацията в Украйна. Москва определи като смешни опасенията на Вашингтон по този повод, но в отговор представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки заяви, че в условията на продължаващата конфронтация в Украйна ще счита за провокативни всички руски учения, където и да се провеждат те, коментира РИА Новости.

„В хода на тези учения на Южния военен окръг бойните части ще отработят действия по отблъскването на внезапен авиационен и ракетен удар на условен противник и ще проведат учебна стрелба с най-новите зенитно-ракетни комплекси C-400 „Триумф”, се казва в прессъобщението. В ученията ще бъде използвана и системата за противовъздушна отбрана „Панцир-C1”, зенитните ракетни комплекси „Бук-М1", системите „Тор-М1” и установките „Тунгуска”. - Още ПВО на Русия

http://www.blitz.bg/

 
Защо украинската криза е по вина на Запада?
04.09.2014, 09:00

На Запад е прието да се смята, че практически единствената причина за украинската криза е агресията на Русия. Твърди се, че руският президент Владимир Путин е анексирал Крим, тъй като отдавна се стреми да възроди съветската империя. Че в по-далечно бъдеще може да се прицели и към останалата територия на Украйна и другите страни от Източна Европа. Че падането на президента на Украйна Виктор Янукович през февруари 2014 г. просто е било предлог руски войски да се отправят към Украйна.

Подобен поглед върху събитията обаче е погрешен. САЩ и техните европейски съюзници носят немалка част от отговорността за кризата. Коренът на проблема стана разширяването на НАТО – ключовият елемент за по-широка стратегия за извеждане на Украйна от руска орбита и сближаването й със Запада.

Важна роля също така изигра придвижването на ЕС на изток и подкрепата от страна на Запада на демократичното движение в Украйна, чието начало постави „оранжевата революция“ от 2004 година..........Прочети още

 
Лидерите от НАТО се събират днес в Уелс
04.09.2014, 08:27

Лидерите на страните-членки на НАТО се събират днес и утре на фона на нова заплаха от стария враг-Русия. Срещата на 28-те държави членки ще се проведе в Нюпорт- курорт сред зелените хълмове на Уелс. На нея ще бъде определен курсът на военния съюз, който от много време се движеше по течението и изглеждаше архаичен, но напоследък получи втори живот благодарение на стария си враг Русия.

Доскоро НАТО се намираше в търсене на нова мисия. И през тази година, с разпокъсването на Украйна, тя успя да си намери такъв.

Тази седмица лидерите от Алианса ще бъдат поставени под натиск и ще трябва да докажат, че най-мощният военен съюз в света може да приеме ново предизвикателство, и все още може да възпре Русия по начина, по който го правил по време на Студената война.

На срещата Грузия възнамерява да поиска членство в НАТО, съобщи грузинският президент Гиорги Маргвелашвили. Той добави, че осъзнава, че подобно решение не се взима толкова просто. Същевременно високопоставен представител на международната организация поясни, че на срещата на високо равнище не се планира да се взимат решения за разширяване на Алианса и приемане на нови членове.

Според източника, участниците в срещата ще се съсредоточат върху обсъждането на въпросите за разширяването на сътрудничеството на страните-членки и страните-партньори на НАТО, включително Швеция, Финландия и Грузия.

http://www.focus-news.net/

 
Бойни кораби на НАТО навлязоха в Черно море
04.09.2014, 08:17

DDG-71 „Ross“Американски есминец и френска фрегата навлязоха в акваторията на Черно море, съобщават от Генералния щаб на Военноморския флот на Русия. - (видео)

Френската фрегата "Коммандан Биро" (F-976 „Commandant Birot“, A-69) и американският ескадрен миноносец УРО "Росс" (DDG-71 „Ross“) в сряда преминаха през Черноморските проливи и до края на деня навлязоха в Черно море, каза източникът.

Той напомни, че от 16 август в акваторията се намира разузнавателният съд на Военноморските сили на Франция „Дюпюи де Лом” (А-759 „Dupuy de Lome“). Съгласно конвенцията от Монтрьо, ограничаваща времето на пребиваване на кораби на нечерноморски държави в Черно море до 21 дни, той трябва да напусне региона на 5 септември.

На 6 септември през приливната зона на Турция в северно направление се очаква да преминат още два бойни кораба на НАТО - канадската фрегата FFH-333 HMCS "Toronto" и испанската фрегата  F-102 "Almirante Juan de Borbon".

 

 

 
Четиризвездният трофей на ДПС
03.09.2014, 22:10

генерал Симеон СимеоновОбявяването на депутатските листи за предстоящите парламентарни избори на Движението за права и свободи (ДПС) се оказа далеч по-интересно, отколкото се очакваше.

Бивши министри и заместник-министри от кабинетите „Орешарски" и „Станишев", областни управители, ромски лидери и един пенсиониран генерал се позиционираха на избираеми места в листите на партията.

Медиите побързаха да определят повечето представители в листата, като „трофеи" на партията, най-известна с обръчите си от фирми.

"За нас е чест, че генерал Симеонов ще води листата на ДПС и в това няма нищо противоестествено. На коя друга политическа сила да води листа един генерал, който бе началник на щаба на армията, ако не в листата на най-натовската българска партия - ДПС", с нескрита гордост обяви Лютви Местан, фукайки се с може би най-сериозния трофей на ДПС, а именно бившия началник на отбраната на Българската армия генерал Симеон Симеонов........Прочети още

 
България участник в US военно учение в Западна Украйна
03.09.2014, 21:54

САЩ и съюзниците подготвят провеждане на военни учения в Западна Украйна, близо до границата с Полша, в средата на септември.

В съвместните учения ще участва повече от 1000 войници от САЩ и Европа, включително Украйна, съобщава RT.

Първоначално ученията - „Бърз тризъбец" ('Rapid Trident') - бяха запланувани за средата на юли, но с оглед на значителното ескалиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, те бяха отложени за 16-26 септември.

Ежегодните военни маневри ще се проведат в тренировъчния полигон Яворов в град Лвов до границата на Украйна с Полша.

Ще участват 200 американски военнослужещи и 1000 други военни от Украйна, Азербайджан, Великобритания, Канада, Грузия, Германия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания, обявиха от американското военно командване в Европа.

В съобщение на полското военното министерство обаче се казва, че България също ще участва (военнослужещи от 101-ви алпийски батальон) в маневрите в Западна Украйна, но не се споменават Грузия и Азербайджан.

България е редовен участник в ученията „Rapid Trident" и знамето на българската страна е на логото на програмата за военна подготовка.

На миналогодишния "Rapid Trident 2013" страната ни е участвала с механизиран взвод от военно формирование 26 400 - Благоевград.

„Rapid Trident" 2014 има за цел да подкрепи регионалната стабилност и сигурност, засилване на партньорството и изковаване на доверие, докато се подобряват контактите между войските на Украйна, НАТО и партньорските държави. Въпреки участието на много страни членки от НАТО, „Rapid Trident" не е официална програма на Алианса за военна подготовка.

Украинско-американски учения се провеждат в Лвов от 2006 година под програмата на НАТО „Партньорство за мир", в която участва и Украйна.

http://news.ibox.bg/

 
Откриват паметник на ген. Гурко в Гурково
03.09.2014, 20:50

 ген. ГуркоБюст на генерал Гурко откриват утре в едноименния град. Кметът на населеното място Стоян Бонев обясни, че паметникът е дарение от правителството на руската столица Москва за 40-годишнината от обявяването на Гурково за град. Той разказа, че идеята за увековечаване паметта на един от прославените командири в Руско-турската Освободителна война се зародила миналата година при откриването на първия паметник на Гурко в София. Бонев припомня, че още в началото на войната като командир на Предния руски отряд ген. Гурко освобождава старопланинските проходи и с бърз марш стига Стара Загора.

Бюст-паметникът на прославения генерал е изработен от световноизвестния руски скулптор Григорий Потоцкий, който присъства на официалното откриване.

Гурково е обявен за град с указ от 4 септември 1974 г. На тържествата по този повод доброволци от клуб "Традиция" в Нова Загора ще направят възстановка на исторически събития на градския площад "Войвода Генчо Къргов".

 
Франция отложи доставката на първия кораб „Мистрал” за Русия
03.09.2014, 20:02

десантен кораб-док тип „Мистрал“В момента няма условия за това Франция да предаде през октомври първия боен кораб „Мистрал” на Русия. Това заяви в сряда френското президентство, цитирано от AFP.

„Въпреки перспективата за примирие в Украйна, която трябва да бъде потвърдена и да бъде приложена”, засега обстоятелствата не предполагат доставката на кораба, се казва в съобщението.

Първият десантен кораб-док тип „Мистрал“, получил името „Владивосток“, трябваше след като бъде приет от производителя да замине за Санкт Петербург. Там в корабостроителницата „Северная верфь“ му предстоеше оборудване с руски оръжейни системи.

Екипажите на десантните вертолетоносни кораби „Владивосток“ и „Севастопол“ преминават подготовка във Франция на борда на учебния кораб „Смолни“.

„Владивосток“ вече е спуснат на вода и няколко пъти излиза в открито море. Предполагаше се, че производителя ще предаде кораба на руските военни моряци тази есен.

Характеристиките на ДВКД са: дължина – 199 метра, ширина – 32 метра, височина на борда (на нивото на полетната палуба) - 27 метра, газене на кораба - 6,42 метра (при водоизместимост 22,6 хиляди тона), максимална скорост - 18,5 възла, екипаж - 177 (пасажери 481 човека).

Франция и Русия подписаха договора за строителството на двата хеликоптероносача от типа "Мистрал" през лятото на 2011 година. Стойността на проекта се оценява на 1,2 милиарда евро.

 
Путин обяви плана си за стабилизиране на ситуацията в югоизточна Украйна
03.09.2014, 19:40

Владимир ПутинПо време на посещението си в Монголия държавният глава заяви, че подготвил план за стабилизиране на ситуацията в източната част на Украйна. Планът на президента включва седем точки.

Като първа стъпка той определя "прекратяването на активните настъпателни операции на въоръжените формирования на опълченците от югоизточна Украйна в посока Донецк и Луганск".

На второ място, въоръжените подразделения на силите на Украйна трябва да бъдат изтеглени на разстояние, изключващо възможността за обстрел на населените места от артилерията и всички видове системи за залпов огън.

Третата точка от плана на Путин е осъществяването на пълен и обективен международен контрол на спазването на условията за прекратяването на огъня и организиране на мониторинг на обстановката в създадената по такъв начин зона за сигурност.

Четвърто, трябва да се изключи възможността за използване на военна авиация срещу цивилното население и населените места в зоната на конфликта.

Петата точка, според Путин, трябва да бъде организирането на обмен на насилствено задържани лица по формулата "всички за всички", без никакви предварителни условия.

Шеста точка е създаването на хуманитарен коридор за движение на бежанците и доставка на хуманитарна помощ за населените места в Донбас, Донецка и Луганска област.

И накрая, седма точка е предоставянето на възможност за изпращане на ремонтни бригади в засегнатите населени места в Донбас за възстановяване на разрушените обекти на социалната и животоподдържащата инфраструктура, и оказване на помощ за подготовката за зимата.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Опциите на НАТО по отношение на Русия са ограничени
03.09.2014, 17:18

Възможностите на НАТО да противодейства на Русия са ограничени при липсата на консенсус за пряка намеса в Украйна и срещата на върха на Северноатлантическия алианс утре и вдругиден в Уелс ще бъде най-вече повод за препотвърждаване на основните принципи.

НЯМА ДА ИМА ВОЙНА

"Твърде малко вероятно е да бъде взето решение за открита военна намеса. Няма подкрепа за това в алианса и никой няма да тръгне сам", подчерта Робин Ниблет от лондонския институт "Чатъм хаус".

Юридически НАТО няма никакво задължение да се намесва. Украйна не е член на НАТО и следователно не може да се ползва с разпоредбите на член 5 от Устава на организацията. Съгласно него всички членове на Северноатлантическия алианс са задължени да отбраняват държава членка, ако бъде нападната.

НЯМА И ОРЪЖИЯ

Ако Украйна иска оръжия, не бива да се обръща към НАТО. Организацията на разполага пряко нито с оръжия, нито с войски. Държавите членки ги предоставят в зависимост от нуждите.

"Украйна отправя в момента искания в редица области. По-скоро съюзниците, а не НАТО, могат да обмислят дали да ги изпълнят, на двустранна основа", подчерта високопоставено длъжностно лице в организацията.

РАЗВРЪЩАНЕ НА ВОЙСКИ

"За да отговорят на агресивното поведение на Русия", 28-те ръководители на страните членки на Северноатлантическия алианс ще приемат "План за готовност за действие" (Readiness Action Plan). Той ще даде възможност за много бързо развръщане на "няколко хиляди" войници (от военновъздушни, сухопътни, военноморски и специални сили) в Източна Европа.

"Ще са необходими съоръжения на територията на НАТО и предварително разположено оборудване, както и експерти по логистика и командване. Тези сили ще бъдат лековъоръжени, но ще могат да ударят силно при необходимост", обясни генералният секретар Андерс Фог Расмусен.

Новите въоръжени сили ще бъдат от около 4000 войници и ще могат да се развръщат в рамките на 48 часа според в. "Ню Йорк таймс".

НАТО обмисля също "да подобри националните инфраструктури като летища и пристанища". Събирането и споделянето на разузнавателна информация и плановете за отбрана ще бъдат подобрени, а учения ще се водят по-често и на повече места".

"Това значи по-видимо присъствие на НАТО в Източна Европа за колкото време е необходимо".

Но приемането на този план е на първо място политически въпрос. Военните детайли ще бъдат определени след срещата на върха, особено за броя на ангажираната жива сила.

ФИНАНСОВА ПОМОЩ

НАТО ще създаде четири фонда, за да увеличи помощта, която от няколко години отпуска на Украйна. Те ще бъдат предназначени за модернизирането на украинската армия в областта на логистиката, защитата срещу кибератаки, структурите на командването и грижите за ранени войници. Тези програми обаче са "средството в дългосрочен план".

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА УКРАЙНА?

Украинското правителство иска да поднови процеса по присъединяване към НАТО, прекъснат през 2010 г. от проруския президент Виктор Янукович. Влизане на Украйна бе приветствано на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., което предизвика гнева на Москва. Именно това формално решение позволява на Расмусен да остави отворена вратата за Киев.

Това присъединяване обаче зависи от "способността на Украйна да извърши нужните реформи", при положение че военното оборудване на страната е от съветско време, "да се приспособи към стандартите на НАТО и да изпълни всички критерии". Това е учтив начин да каже, че Киев няма никакви шансове бързо да доведе процеса докрай.

ПРЕКЪСВАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С РУСИЯ

НАТО прекъсна всякакво практическо сътрудничество в Русия след анексирането на Крим през март. За да успокои страните от Източна Европа, през пролетта бяха взети мерки: броят на военните самолети, прелитащи над балтийските територии, бе удвоен, кораби бяха разположени в Черно и Балтийско море, както и самолети радари. Бяха засилени и военните учения в Източна Европа.

ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКА ВРЪЗКА

Държавните глави на 28-те ще потвърдят тържествено стабилността на връзката между Европа и Северна Америка, въпреки че САЩ по едно време отдаваха приоритет на Азия в политиките си по сигурността. "НАТО ще използва срещата, за да покаже волята си посредством няколко силни изявления по въпроси като Украйна и Русия", уверява Зиния Уикът, анализаторка в "Чатъм хаус".

БЮДЖЕТИ ЗА ОТБРАНА

Срещата на върха ще бъде повод да се припомни призивът към държавите членки да инвестират най-малко 2 процента от брутния си вътрешен продукт в отбрана, което е минималният праг за НАТО. Само четири страни спазват в момента този ангажимент.

http://www.mediapool.bg/

 
Служителите на ОССЕ в България ще ползват имунитетите по Виенската конвенция
03.09.2014, 16:37

Правителството одобри проекта на протокол за изменение на Меморандума за разбирателство с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изпълнение на проект между България и ОССЕ за унищожаване на запасите от ракетно гориво. Протоколът предвижда ОССЕ и нейните служители в България да ползват привилегиите и имунитетите по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Той ще влезе в сила след ратификацията му от Народното събрание.

С подписания в края на май Меморандум се определят рамките за сътрудничество в областта на унищожаване на запасите от излишните за Българската армия компоненти на течно ракетно гориво. Тези продукти, които са останали в резултат на снемане от въоръжение на остарели ракетни комплекси, се съхраняват в складовете на Българската армия. Те са опасни за околната среда и човешкото здраве. С меморандума се решава проблемът по тяхното унищожаване извън територията на страната.

http://www.cross.bg/

 
Руските ракетни войски с мащабни учения
03.09.2014, 13:30

Повече от 4 хиляди военнослужещи от Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия и авиацията ще участват в мащабни учения, които ще се проведат през септември в Алтай - Сибирски федерален окръг.

Това съобщи представителят на ракетните войски майор Дмитрий Андреев, предаде РИА Новости.

„В съответствие с плана за бойна подготовка на РВСН, през септември 2014 година ще се проведе мащабно командно-щабно учение с Барнаулските ракетни съединения по ръководството на командващия на РВСН генерал-полковник Сергей Каракаев. В ученията ще участват повече от 4 хиляди военнослужещи и около 400 единици техника", обясни Андреев.

Военните ще отработят противодействие на диверсионни групи и удари на високоточни оръжия, а също така изпълнение на бойна задача в условия на активно радиоелектронно подавяне.

За първи път в учения от такъв мащаб ще участват изтребители-прехващачи МиГ-31 и Су-24МР, също така подразрделения от въздушно-космическата отбрана.

Ученията са на фона на визитата на американския президент Барак Обама в Естония и двудневната среща на върха на НАТО в Уелс, която започва в четвъртък.

http://news.ibox.bg/

 
Путин одобри началото на разработката на свръхтежка ракета
03.09.2014, 10:00

 Владимир Путин Руския президент Владимир Путин одобри началото на разработката на свръхтежката ракета с товароносимост до 150 тона, това е съобщил пред РИА Новости вицепремиера на РФ Дмитрий Рогозин

"Днес може да се каже, че президента даде предварително одобрение за началото на тези дейности (по създаването на свръхтежката ракета ). Това означава, че след разработката на цялото семейство ракетоносители 'Ангара' от лек, среден и тежък клас, ние ще преминем към създаването на ракетоносител от съвършено нов клас - 120-150 тона полезен товар" е заявил Рогозин

Свръхтежките ракети са необходими за извеждане на космически апарати извън пределите на околоземната орбита.

Вицепремиера е отбелязал, че още сега е необходимо за да започне работата по създаването на стартов комплекс за свръхтежката ракета, макар самият проект за нея да не е готов и да не окончателно одобрен от президента и правителството. "Ние няма да можем без нея (свръхтежката ракета). Трябва в около 2020 г да започнем създаването на такъв комплекс" е казал той.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Обама изпраща още военни в Ирак
03.09.2014, 09:18

Барак ОбамаАмериканският президент Барак Обама одобри изпращането на още военнослужещи в Ирак, за да защитят американските дипломатически учреждения и персонал в Багдад, съобщава CNN.

Още 350 военнослужещи се изпращат по искане на Държавния департамент на САЩ за подобряване на сигурността.

„Заявката, която той одобри, ще позволи някои от преди изпратените военнослужещи в Ирак да напуснат страната, докато в същото време осигурява по-голяма стабилност, устойчивост и сигурност на нашите учреждения и персонал в Багдад", се посочва в съобщение на Белия дом.

С новите военнослужещи общият брой на американските военни в Ирак ще достигне 1000, подпомагащи дипломатическата сигурност или военни съветници на иракските сили за сигурност.

Въпреки че Пентагонът и Белият дом обявяват, че военнослужещите не са изпратени в Ирак с бойна роля, те ще пристигнат там в критичен момент.

Иракските сили, подпомогнати от американски военни въздушни удари, са започнали да отбелязват победи спрямо „Ислямска държава".

Припомняме, междувременно „Ислямска държава" излезе с видео, което показва обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф. Във видеото журналистът заявява, че „плаща цената" за американската интервенция в Ирак с живота си.

http://news.ibox.bg/

 
Накъде отиваме?
03.09.2014, 09:02

Генерал Цветан ТОТОМИРОВДемократичният преход даде отпечатък, в повечето случаи - негативен, върху всички сфери на битието и духа в нашето общество. Ценностната ни система девалвира, забравени бяха националните приоритети, а моралните добродетели, завещани от предците ни, бяха поругани и отречени.

Сега всеки Божи ден ставаме свидетели на разпуснати нрави: магистралите - пълни с проститутки, площадите - с просяци; между възрастните люде и по-младите поколения се разгаря словесна и физическа агресия.

Днес парите са главен и единствен измерител на таланта и на успеха. Затова все по-често ни жегва тревожният въпрос: „Накъде отиваме?“. Отговорите са най-различни, но общият вектор сочи, че не вървим към по-добро.

И армията не остана изолирана от общия процес. Почти всички правителства осъществяваха откровено враждебна политика спрямо Въоръжените сили. Така хората с пагони постепенно, но трайно бяха изолирани от народа, комуто се кълнат, че служат............Прочети още

 
Катастрофа с либийски МиГ-21
03.09.2014, 08:27

MiG-21Либийски изтребител МиГ-21 се е разбил вчера в град Тобрук (източната част на Либия). По първоначална информация причината за катастрофата е техническа повреда. Пет души са загинали, а девет са ранени, съобщава Reuters.

Инцидентът е станал по време на церемония по повод на загинал на 29 август 2014 г. пилот от либийските военновъздушни сили. - (видео).

http://www.pan.bg/

 
На този ден кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада
03.09.2014, 08:18

ген.-майор Иван КолевНа 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.

Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.

Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на действащата армия очакват сблъсъка с тревога, поради опасения, че някои войници няма да вдигнат ръка срещу бившите ни освободители...........Прочети още

 

 
Словакия подписва за два C-27J
02.09.2014, 23:12

C-27 SpartanСловакия смята да подпише договор за покупката на два тактически транспортни самолета Alenia Aermacchi C-27J Spartan. Това трябва да стане факт до 30 септември.

Словашкият министър на отбраната Мартин Главач е направил това заявление на 30 август по време на авиoшоуто SIAF.

От доста години Словакия се опитва да замени остарелите си транспортни самолети Ан-24 и Ан-26. През 2006 г. словашки Ан-24 катастрофира, което наложи провеждането на спешен конкурс за нов транспортен самолет и през декември 2008 г. бе избран Spartan, но сделката така и не бе финализирана поради бюджетните проблеми на страната.

По-рано Словакия обмисляше съвместно купуване на C-295 заедно с Чехия, но в последствие се отказа, след като реши, че самолетът не отговаря на съвременните изисквания за тактически транспорт.

http://aeropress-bg.com/

 
Словакия се доближава до взимането на Gripen
02.09.2014, 23:09

Saab GripenСловакия, Чехия и Швеция подписаха предварително споразумение за съвместната експлоатация на изтребителите Saab Gripen, като това се разглежда като стъпка към взимането на шведския изтребител.

Според съобщение на шведското министерство на отбраната, споразумението полага основните на съвместната охрана на въздушното пространство на Чехия и Словакия.

От няколко месеца Словакия активно разглежда различни варианти за замяна на наличните изтребители МиГ-29. Словашкият министър на отбраната многократно е заявявал, че Gripen е най-подходящия вариант предвид възможността за съвместна експлоатация с Чехия и ниските му разходи, но все пак е отбелязвал, че решението ще се вземе след прозрачен конкурс.

През пролетта на 2014 г. стана ясно, че Словакия иска да пенсионира своите МиГ-29 до 2016 – 2017 г., като за замяната на сега експлоатираните машини се търси нов многоцелеви изтребител, а вариантът за лизинг по примера на Чехия и Унгария е най-вероятен.

http://aeropress-bg.com/

 
Изтребител F-16 катастрофира в Югоизточна Турция
02.09.2014, 21:50

F-16Изтребител F-16 на турските ВВС катастрофира днес по време на кацане, след запалване на двигателя, във военна база Диарбекир (провинция Диарбекир) в Югоизточна Турция, съобщава Hurriyet Daily News.

Пилотът е успял да катапултира и е оцелял. Няма жертви и разрушения на земята. Започнало е разследване на инцидента.

F-16 Fighting Falcon е американски многофункционален лек изтребител от четвърто поколение, разработен от компанията General Dynamics. Самолетът, който благодарение на своята универсалност и относително невисока стойност се явява най-масовия изтребител от 4-то поколение (към юни 2014 година са построени над 4540 самолета) се ползва с успех на международния оръжеен пазар, като се намира на въоръжение във ВВС на 25 страни. - Още за F-16

 
„Калашников“ увеличил производството с 40% от началото на годината
02.09.2014, 21:30

АК-47Оръжейният концерн "Калашников" е увеличил обема на производството от началото на годината с около 40% спрямо същия период на миналата година. За това съобщи днес по време на пресконференция временно изпълняващият длъжността председател на Удмуртия Александър Соловев, цитиран от ИТАР ТАСС. (Удмуртия е субект в състава на Руската федерация. В столицата й Ижевск се намира един от заводите на концерна.)

„Ако се сравни с 2013 г., вече имат около 39-42% ръст на обема. Ако не беше наложено ембаргото от САЩ, ръстът за тази година би бил значителен“, допълва той.

Соловев добавя, че към момента в концерна тече процес по обновяване на машинния парк.

Основните задачи пред „Калашников“ през 2014 г. са интеграция на предприятията в концерна, оптимизация на загубата, повишаване на ефективността на работа и навлизане на нови пазари, както и ефективното управление на марката „Калашников“, заяви по-рано директорът на концерна Алексей Криворучко.

По данни за първото тримесечие ижевският оръжеен концерн е увеличил производството на стрелково оръжие 2,3 пъти в сравнение със същия период на миналата година до 31 хил. единици.

Финансовото министерство на САЩ обяви на 16 юли допълнителни санкции срещу редица граждани, фирми и организации от Русия и Украйна. Сред тях попадат четири холдинга на "Ростех", в това число и оръжейният концерн "Калашников", чиято продукция не може да се изнася за САЩ.

"Калашников" е най-големият руски производител на бойно автоматично оръжие, снайпери, управляеми артилерийски снаряди, както и широк спектър гражданска продукция – ловно и спортно оръжие, машини и инструменти. Заводът работи от 1807 г. „Калашников“ обедини най-големите държавни предприятия в сектора в Русия - НПО "Ижмаш" и ОАО "Ижевский механический завод". Продукцията се изнася за 27 страни. - Още за АК

http://www.investor.bg/

 
България в най-рисковата и страшна зона според стратегията на Шаламанов
02.09.2014, 20:15

Велизар ШаламановБългария се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Тенденциите за тяхното развитие са негативни в средносрочен, а в редица случаи и в дългосрочен аспект.

Тази констатация е сред акцентите на стратегическия документ за националната ни сигурност „Визия 2020". Ден след като бе приет от Съвета за сигурност към Министерски съвет, документът е качен на сайта на военното министерство за обществено обсъждане.

Според авторите на стратегията актуалната среда за сигурност се характеризира с динамичност, разнообразни предизвикателства и промени, трудно предвидими, в т.ч. асиметрични рискове и заплахи.

Източник на значителни рискове за националната сигурност на България остава нестабилността на региони, намиращи се в близост до границите на страната ни.

Според стратегията разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморския и Кавказкия регион..........Прочети още

 
Командирът на СВ войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна с новоназначения началник на Офиса за военно сътрудничество на посолството на САЩ подполковник Джей Смит
02.09.2014, 16:45

Днес, 02.09.2014 г., командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна с новоназначения началник на Офиса за военно сътрудничество на посолството на САЩ подполковник Джей Смит. В срещата взе участие и заместник-началникът на Офиса капитан III ранг Джошуа Хенсли. От българска страна присъстваха полковник Петър Иванов – началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”, полковник Груди Ангелов - началник на отдел „Бойна подготовка на войските” и полковник Ивайло Братойчев - началник на сектор „Административен” в Канцеларията на командира на СВ.

В хода на срещата бе направен кратък преглед на проектите по чуждестранно военно финансиране в СВ, както и на мероприятията за съвместна подготовка с участието на военнослужещи от СВ на БА. Бе подчертано отличното взаимодействие между Офиса за военно сътрудничество и Командването на СВ, като бе изразена надеждата, че в бъдеще то ще остане на същото отлично ниво.

В заключение генерал-майор Андрей Боцев изказа благодарност за оказваното през годините съдействие и помощ, както при подготовката на военни формирования от СВ на БА на полигоните и учебните центрове на СВ на САЩ в Европа и на наша територия, така и за предоставеното оборудване и екипировка по програмите за чуждестранно военно финансиране, допринасящи за развитието и модернизацията на СВ.

http://landforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от поделение 52740 – Хасково участват в ритуал по откриване на паметна плоча в гр. Димитровград
02.09.2014, 16:43

На 01.09.2014 г. на площада пред Историческия музей в Димитровград официално бе открита паметна плоча на загиналите жители на село Раковски, участвали в Първата и Втората световни войни и Балканските войни. В тържественото откриване взе участие представително подразделение на военно формирование 52740 - Хасково, командвано от капитан Захари Генев.

Плочата е дело на скулптура Гроздан Грозев, а инициативата е на жителите на някогашното село Раковски в памет на 47-те войници, чиито имена са изписани на плочата.

Панихида за загиналите отслужи Архиерейски наместник Георги Тодев, а гостите и жителите на града отдадоха своята почит към героите с едноминутно мълчание. Приветствие отправи г-н Иво Димов – Кмет на Димитровград.

Днес, от 20:00 часа, на площад България, по повод честване на 67 години от създаването на Димитровград, военнослужещи от военно формирование 52740 ще участват в ритуал „Издигане на Националното знаме”.

http://landforce.mod.bg/

 
Сертифициране на батальон за защита на силите от състава на 61 мбр
02.09.2014, 16:37

От 02.09. до 04.09.2014 г. в район Казанлък ще се проведе сертифициране на батальон за защита на силите от състава на 61 мбр.

Целта на сертифицирането е потвърждаване на оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност.

Ще се оценяват способностите за планиране на щаба и демонстрираните способности от формированията в батальона за защита на силите.

Сертификацията се провежда пред комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Пламен Йорданов – началник на сектор „Подготовка и сертификация на декларираните формирования” в Сухопътните войски. Мероприятията ще бъдат наблюдавани от подполковник Цветан Каменов и подполковник Симеон Симеонов – представители на Щаба по отбраната, както и от наблюдатели от Сухопътните войски.

Сертификацията започна с брифинг на командира на батальона подполковник Мирослав Костадинов, а в следващите дни предстоят командно-щабни учения и демонстрация на способностите на формированията от батальона.

http://landforce.mod.bg/

 
Механик-водачи на танкове подготвят в Сливен
02.09.2014, 12:42

В Центъра за подготовка на специалисти вчера стартира поредния „Курс за обучение на механик – водачи на Танк – 72 и верижни машини на база на МТЛБ”, съобщава КСВ. Военнослужещи от формированията на Сухопътните войски се обучават под ръководството на капитан Йордан Йорданов и капитан Антон Димитров.

Контролът по обучението се осъществява от ЗКЛО на ЦПМВББМ майор Иван Байрактаров. Курсът ще приключи след един месец.

 
Русия променя военната си доктрина заради НАТО, Украйна и ПРО
02.09.2014, 11:53

Владимир Путин Русия внася редица поправки в действащата от 2010 година военна доктрина, което e продиктувано от разширяването на НАТО, проблемите с противоракетната система за отбрана на Европа и кризата в Източна Украйна.

Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов.

„Нямам никакво съмнение, че приближаването на военната инфраструктура на страните членки на НАТО към нашите граници, включително чрез разширяване на блока, ще остане една от външните военни заплахи за Русия", посочи Попов.

По думите му усилията на САЩ и НАТО да увеличат стратегическия си офанзивен потенциал става все по-очевидно. Той алармира, че САЩ усилват натовските войски в страните от Прибалтика, което е в непосредствена близост до границите на Русия.

Според него една евентуална агресия срещу Крим ще се разглежда като такава и срещу Русия.

В заключителната част на действащата военна доктрина от 2010 се казва, че може да се промени при изменение на военната опасност и заплаха, припомни Попов и добави, че документът изразява възгледите на Русия по отношение на военната сигурност.

По думите му с оглед на новите тенденции на развитие на военнополитическа обстановка по света, през последните години е „нужно прецизиране на някои отделни положения в доктрината".

„Това най-вече се дължи на възникналите нови военни опасности и военни заплахи за Руската Федерация, които се проявяват в събитията от „Арабската пролет", въоръженият конфликт в Сирия, както и ситуацията в Украйна и в близкия район", каза руският представител.

Той подчерта, че промените във военната доктрина не са само свързани с външни фактори, но и с изменение на състава и организационно-щатната структура на Въоръжените сили на Русия. Попов отбеляза създаването на войски към Въздушно-космическата отбрана, както и приемането в последно време на закони и поправки, отнасящи се до военната отбрана.

За изготвянето на предложения с цел внасяне на изменения в програмния документ е създадена междуведомствена работна група при Съвета за сигурност на Русия.

Междувременно съветникът на руския президент по външна политика Юрий Ушаков коментира публикуваната в медиите информация, че Владимир Путин е казал на шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, че може да окупира Киев за две седмици.

„Взето е извън контекста и имаше напълно различно значение", каза Ушаков пред ИТАР-ТАСС.

Италианският вестник La Repubblica писа, че Путин е казал в телефонен разговор с Барозу: „Ако искам, мога да превзема Киев за две седмици".

http://news.ibox.bg/

 
Мащабни учения започват днес в Източния военен окръг на Русия
02.09.2014, 09:50

Мащабни учения на органите и поделенията за материално-техническо осигуряване (МТО) започват днес (2-5 септември) в зоната за отговорност на 36-та армия на Източния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости.

Ученията се провеждат в Бурятия и в тях участват всички сили и средства за МТО на видовете и родовете войски, разположени на територията на окръга. В маневрите ще вземат участие над 3,5 хиляди души и 2 хиляди единици техника.

 
Министър Шаламанов държи на интегритет, фанатична дисциплина и професионално управление на промяната
02.09.2014, 09:20

В Съвета по отбрана, в ръководството на МО и Щаба на отбраната има ясно разбиране по отношение на ценностите и правилата, на модела за управление на промяната и на проектите. Това заяви вчера министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред преподавателите, слушателите, студентите и курсистите при откриването на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски“.

България не успя за последните 15 години да разработи единен план за модернизация на Българската армия, подчерта той. И посочи: „Появяваха се списъци с проекти без ясно финансиране и ясен приоритет, в резултат на което над 2 млрд. лв. от българския данъкоплатец бяха похарчени и България купи хеликоптери на по-високи цени от Албания и с по-ниски способности. Заяви транспортни самолети и след това намали бройката. Получи на политическа цена фрегати и други бойни кораби, за които не беше предвидена поддръжка, в резултат на което бойната им ефективност в момента е силно намаляла. Така и не беше преодоляна 100-процентовата зависимост от Руската федерация по отношение на боеспособността на изтребително-щурмовата ни авиация, зенитно-ракетни войски и радио-технически войски.“ Според него проблемът с модернизацията на армията е, че през последните 15 години, нито едно правителство не е могло да извърви важния път до внасяне на проекта в парламента. „Много проекти с години се въртят в дирекции на МО, във Видовете въоръжени сили, дислоцират се в други министерства, но така и не влизат в Министерския съвет и от там не постъпват в Народното събрание.“..........Прочети още

 
Редактираха визията на Шаламанов за Русия
02.09.2014, 08:52

Велизар ШаламановВоенният министър редактира визията за Русия, но остави "хибридната война" в документа, научи "Стандарт". Проектодокументът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който предизвика искри между президент и премиер заради ясното и категорично посочване на действията на Русия в Украйна като заплаха за националната сигурност на страната ни, не е претърпял сериозни промени. Именно обаче частта за анексирането на Крим от Руската федерация е била леко смекчена, като в новия вариант за заплахите от това се говори по-общо.

Вчера "Визия 2020" бе приета "с консенсус" от Съвета по сигурността към Министерски съвет, след като в утвърдения вариант на документа, редактиран до два часа през нощта на неделя срещу понеделник, са били отразени становищата на всички отговорни институции. В него са останали понятията "хибридна" и "информационна" войни, а присъединяването на Крим към Русия е определено като "анексиране" на полуострова от страна на Кремъл.

"Какво ще бъде включено в редакцията за публично обсъждане на този работен документ ще стане ясно, след като той премине през двамата министри (на отбраната и на външните работи) и премиера", поясни по-рано вчера военният министър доц. д-р Велизар Шаламанов. Очаква се новият вариант на "Визия 2020" да бъде публикуван днес за обществено обсъждане.

Във документа се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

Частта за нуждата от повишаване на бюджета за отбрана не е променяна. На базата на "Визия 2020" и решенията на Срещата на върха на НАТО кабинетът пък ще приеме Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020". Тя ще бъде предложена на следващия парламент. Според Шаламанов през последните 15 години България не е успяла да изработи единен план за модернизацията на Българската армия. "Появяваха се списъци с проекти без ясно финансиране и приоритет, в резултат на което над 2 млрд. лв. бяха похарчени за вертолети, транспортни самолети и кораби, а придобитите бойни способности са на практика трудно забележими", смята министърът на отбраната.

http://paper.standartnews.com/

 
Вертолет на морската пехота на САЩ падна във водите на Аденския залив
02.09.2014, 08:10

CH-53E Super StallionХеликоптер на морската пехота на САЩ (22 експедиционен корпус) падна вчера в 14:00 местно време във водите на Аденския залив, като всички 25 военнослужещи на борда му са били спасени, съобщава Daily Mail.

17-те морски пехотинци и осем моряци от военноморския флот са били открити и са прибрани на борда на американския кораб USS Mesa Verde. Някои от тях са получили незначителни наранявания и получават медицинска помощ на кораба.

Хеликоптерът CH-53E Super Stallion се е разбил, докато се е опитвал да извърши кацане на борда на кораба.

Американския военноморски флот съобщи, че падането на машината не е резултат от враждебни действия. Той е транспортирал военнослужещи до кораба след учения в Джибути.

 

Честит празник!

02.09.2014, 00:05

Още за РВ на България

 

 
Саудитска арабия взима 24 броя AH-6i Little Bird
01.09.2014, 23:40

Boeing получи формално поръчката за производството на 24 леки разузнавателно-ударни вертолети AH-6i Little Bird, предназначени за Саудитска арабия. Това съобщава IHS Jane’s.

Договорът между Boeing и арабската страна бе сключен в края на 2013 г., но Пентагона официално го обяви на 29 август. Неговата стойност е $234,7 млн. и включва покупката на вертолетите, резервни части и наземно оборудване. Договорът трябва да бъде изпълнен до края на 2016 г.

Вертолетите ще бъдат експлоатирани от Националната гвардия на Саудитска арабия, която в последните години пазарува сериозна вертолетна техника, включително 12 броя AH-64E и 24 транспортни UH-60M Black Hawk. Сделката е първата продажба на AH-6i, като Йордания е подписала писмо за намерение за покупката на 18 машини, плюс шест опции.

AH-6i се базира на разработения през 60-те години Hughes Model 369 (приет на въоръжение, като OH-6 Cayuse). AH-6i има подобрени летателни характеристики, авионика и въоръжение.

Вертолетът се задвижва от двигател Rolls-Royce 250-C30R/3M с напълно електронно управление FADEC. Двигателят задвижва шестлопатен композитен носещ винт, който дава възможност на машината да зависва извън екранния ефект на земната повърхност на височина от 2000 m, при температура от 35 градуса, при маса на вертолета от 1800 kg.

Типично AH-6i има четири точки за окачване на оръжия. Интегрираното въоръжение включва Dillon M134D 7,62-mm картечница Гатлинг, General Dynamics GAU-19 12,7-mm картечница Гатлинг, FN Herstal M3P 12,7-mm картечница, управляеми ракети Lockheed Martin AGM-114 Hellfire, както и управляеми и неуправляеми 70-mm ракети в седем заряден контейнер. Вертолетът е снабден с прицелно-обзорен комплекс L-3 Wescam MX-15Di.

Авиониката на AH-6i се базира на същия софтуер използван от щурмовия вертолет Boeing AH-64E Apache Guardian.

http://aeropress-bg.com/

 
Руските военни получиха първите модернизирани вертолети Ми-8АМТШ
01.09.2014, 23:07

Ми-8АМТШВоенното ведомство на РФ е получило първите четири модернизирани вертолета Ми-8АМТШ, информира РИА Новости.

Контрактът с министерството на отбраната бе подписан през август миналата година, като той предвижда доставката на машини с подобрени ресурсни показатели, които позволяват значителни икономии на средства за техническо обслужване през целия жизнен цикъл на винтокрилите машини.

Агенцията информира, че на първите машини са поставени двигателите с повишена мощност ВК-2500 с модернизирана (усилена) трансмисия, които осигуряват по-ефективно използване на вертолетите във високопланински условия и райони с горещ климат. Машините са оборудвани с нова силова спомагателна установка ТА-14 и съвременно въоръжение.

Вертолетите имат облекчена металокерамична броня с увеличена площ, която защитава екипажа и жизнено-важни агрегати, установено е и ново пилотажно-навигационно оборудване, осигуряващо изпълнението на целия спектър стоящи пред екипажа бойни задачи.

 
Какво очаква Западът от срещата на върха на НАТО
01.09.2014, 21:50

С наближаването на срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс западните медии обсъждат очакваните резултати. Преобладаващото мнение е, че Алиансът трябва да се ангажира по-сериозно с кризата в Украйна и да преодолее нерешителността и разминаването в позициите на страните членки.

"НАТО е разединен за отговора срещу Русия", е заглавието на челния материал във "Файненшъл таймс". Алиансът се надява да преодолее различия между страните членки, като оповести новия си план за действие за поддържане на готовност. Планът е резултат от няколко седмици на подробни преговори, пише британското издание. Друг британски вестник - "Телеграф", пише, че на срещата в Уелс американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън ще призоват съюзниците от НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана. Двамата лидери ще бъдат подкрепени от висши командващи в НАТО, които смятат, че съюзниците от Алианса трябва да поемат своя дял от отговорността за отбраната и да престанат да разчитат на ангажимента на други страни членки. "Телеграф" цитира дипломатически източници, според които обаче е малко вероятно европейските страни да се съгласят да увеличат разходите си за отбрана. "Каквото и споразумение да бъде постигнато на срещата на върха, то ще се основава на израза, че "целта е" да се изпълни изискването 2 процента от брутния вътрешен продукт на всяка страна от НАТО да са за отбрана, но няма да отиде по-далеч", прогнозира "Телеграф".

"Гардиън" публикува статия на бившия главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, където се подчертава, че успехът на срещата на високо равнище ще се измерва не само с декларациите за намерение да се подсили отбраната на страните членки от Източна Европа, а с готовността на Алианса да предостави на Украйна дипломатическа, икономическа и най-вече спешна военна подкрепа. "Русия няма да признае, че е нашественик, защото ако направи това, може да предизвика по-силен отговор от НАТО. Но докато правителствата в НАТО двусмислено определят руските действия като "агресия" и "нахлуване", те ще срещат трудности да получат подкрепа за по-категоричните действия, каквито трябва да бъдат предприети", пише Уесли Кларк. Той подчертава, че макар и да не е член на НАТО Украйна сега воюва в периферията на НАТО за ценностите на Алианса: свобода, самоуправление и демокрация.

"Индипендънт" също отбелязва, че НАТО е на кръстопът. "Русия отново е противник. Когато членовете на Алианса се съберат тази седмица, те трябва да отвърнат на това предизвикателство", пише британският вестник. "Индипендънт" предупреждава, че срещата на върха в Нюпорт, Уелс ще даде отговор на въпроса дали ще се запази продължителният мир след Втората световна война. "Авантюризмът на Владимир Путин не вещае нова студена война. Той е още по-опасен, защото се върнахме в 30-те години на ХХ век: демилитаризирани западни демокрации и слаби лидери, за които рискът от война е буквално невероятен, и наличие на агресор, който не се колебае да променя границите със сила", смята "Индипендънт".

В западната преса обаче са представени и други гледни точки. Левоцентристкият германски седмичник "Цайт" настоява, че Западът не бива да се поддава на реториката на украинския президент Петро Порошенко, който иска да интернационализира войната с Русия. Източна Украйна трябва да получи автономия, смята "Цайт". Изданието също предлага исторически паралел, припомняйки, че през 2014 г. се навършват 100 години от началото на Първата световна война, също започнала заради териториални спорове. "Един военен конфликт между НАТО и Русия във и извън Украйна ще въвлече цяла Европа във война", предупреждава "Цайт".

http://www.duma.bg/

 
Договори за ненужно въоръжение дърпат държавата надолу
01.09.2014, 21:38

Panther Правителствата "Сакскобургготски" и "Станишев" сключиха през последните години договори за ново въоръжение на армията за над 1 млрд. лева.

Само контрактите за доставка на нови транспортни хеликоптери, транспортни самолети и фрегати втора ръка са за над 460 млн. евро. Първите големи договори станаха факт през 2005 г. при управлението на царя. Тогава страната ни не беше в икономическа криза, но на всички военни експерти беше ясно, че се купува нещо, което няма отношение към бъдещето на армията ни, нито към сигурността на държавата.

Един от най-бързо сключените договори беше този за придобиване на нови транспортни хеликоптери. Около шест месеца бяха нужни да се стигне до сделка с европейския консорциум "Юрокоптер" за доставка на 18 транспортни хеликоптера на стойност 358 млн. евро ........... Прочети още

 
Небето над Балтика ще се патрулира от португалци и канадци
01.09.2014, 21:29

F-16ВВС на Португалия и Канада са започнали охрана на въздушното пространство на страните от Балтика - те са сменили военновъздушните сили на Полша, съобщи министерството на отбраната на Латвия.

Небето на страните на Балтика по принципа на ротация охраняват ВВС на страни от НАТО. Латвия, Литва и Естония са членки на НАТО от 2004 година. На авиобазата на литовските ВВС в Шяуляй днес се е състояла церемонията по смяна на военните, изпълняващи мисия на въздушната полиция на НАТО в страните на Балтика.

Португалски военни за втори път участват в тази мисия. В новата смяна има 70 военнослужещи, мнозинството от които са пристигнали от мястото на постоянна дислокация в Монте-Реале в Португалия. Канада за първи път участва в мисия на въздушната полиция на НАТО. Нейният контингент наброява около 130 военни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес празника на формированието
01.09.2014, 16:40

Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес, 1 септември 2014 г., празника на бригадата. Военният ритуал се проведе във военно формирование 24150 – Стара Загора и в него участваха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов. Заедно с командира на бригадата бригаден генерал Димитър Илиев те наградиха военнослужещи и цивилни служители от състава на военното формирование за постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност.

Военнослужещите поднесоха венци и цветя в памет на воините от 12-ти пехотен Балкански полк, загинали в сражението при Пирот на 14 и 15 ноември 1885 г.

Гости на тържеството бяха също заместник-областният управител на Област Стара Загора Теодора Иванова, бивши командири на бригадата, командири на съединения, представители на запасното воинство, на институции и организации в града.

http://www.mod.bg/

 
На днешната дата преди 126 години е роден бележития летец Симеон Петров
01.09.2014, 12:44

Симеон Константинов ПетровНа 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .

Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.

На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.

/Музей на авиацията – Крумово/

 
Британски специалисти ще инспектират небето на Русия
01.09.2014, 12:32

 Saab-340BОт 1 до 5 септември военни наблюдатели от Великобритания ще извършат наблюдателни полети над територията на Русия в рамките на реализирането на международния Договор за открито небе.

Както съобщиха от руския Център за намаляване на ядрената опасност, полетите ще се осъществяват с шведския самолет Saab-340B.

По време на полета по съгласуван маршрут, руски специалисти на борда на самолета за наблюдение ще контролират строго спазването на параметрите на полета и използване на предвидената от Договора апаратура за наблюдение.

Шведският самолет, с който ще бъде извършен полета над Русия, не е оборудван с оръжие и преминал международна проверка и сертификация.

 
Морската авиация на Черноморски флот на Русия ще получи четири ремонтирани Бе-12
01.09.2014, 10:26

Морската авиация на Русия в Крум ще получи до края на 2014 г. четири ремонтирани Бе-12, съобщава генералният конструктор на ОАО "ТАНТК Г.М.Бериев" Игор Гаривадский.

"Два самолета вече са приети, един е подготвен за сдаване и един се намира в последната фаза на ремонта”, информира Гаривадский. Той не уточнява подробности за водещите се преговори с ВМФ на Русия за ремонт на останалите Бе-12.

Бе-12 е предназначен за търсене, следене, откриване и унищожаване на подводници във всякакви МТО условия на отдалечение до 500 километра от брега. - Още за Бe-12

http://www.pan.bg/

 
И Германия ще доставя оръжие на иракските кюрди
01.09.2014, 09:38

Германските власти взеха решение да доставят оръжие на иракските кюрдски формирования „пешмерга", които воюват с джихадистите от „Ислямска държава" в северната част на Ирак, предаде Би Би Си.

Германскиqт министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че кюрдите ще получат огнестрелно оръжие и противотанкови системи.

По думите й, към края на септември около 4000 бойци ще получат оръжие.

По-рано подобни решение взеха САЩ, Италия, Франция, Великобритания.

 
Обсъждат редактираната „Визия 2020"
01,09,2014, 08:14

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди редактиран вариант на документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Първоначалният вариант на документа на Министерството на отбраната беше оттеглен миналата седмица по настояване на служебния премиер.

Служебният премиер Георги Близнашки поиска проектът да бъде преработен, тъй като в първоначалния документ на Министерството на отбраната руската политика по отношение на украинската криза се разглеждаше като заплаха за сигурността на България. Близнашки определи част от текстовете като неприемливи и крайни и обясни, че България трябва да има по-умерена и балансирана позиция по руско-украинската криза.

Президентът Росен Плевнелиев обаче похвали Министерството на отбраната, че е публикувало на интернет страницата си работната версия на българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс. Според държавния глава политическите оценки в документа са изцяло взети от позицията на НАТО.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради „Визия 2020" и подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна.

http://www.cross.bg/

 
Русия подарява на Сърбия резервни части за МиГ-29
01.09.2014, 08:10

MiG-29Сръбският премиер Александър Вучич благодари на Русия, която продължава да изпраща хуманитарна помощ на страната след наводненията през месец май.

Късно в събота вечерта руски военно-транспортен самолет е докарал нова пратка помощи, сред които и акумулаторни батерии за изтребителите МиГ-29 и МиГ-21

„ВВС на Сърбия обявих обществена поръчка за акумулаторите, но руският президент Владимир Путин лично е настоял те да бъдат предоставени безплатно. Така от понеделник три сръбски МиГ-29 и изтребители МиГ-21 отново ще са в строя”, заявява сръбският министър председател.

Сръбската изтребителна авиация е на земята от края на месец май поради липса на резервни части и най-вече поради изтекъл ресурс на акумулаторните батерии.

http://www.pan.bg/

 
Сълзите на Беслан не са изсъхнали
01.09.2014, 20:23

Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 10 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.

Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.

По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.

Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още

 
Уроците на историята не трябва да се забравят !!!
01.09.2014, 00:15

Днес 75 години от началото на Втората световна война, правим горчивия извод, че уроците на историята бързо се забравят и грешките, вследствие на късата историческа памет на народите и политиците често пъти се повтарят .

През 1918 г. откънтяват последните залпове на Първата световна война 1914-1918 г., отнела живота на 10 милиона души и довела България до Втора национална катастрофа. Войната променила картата на Европа до неузнаваемост с появата на нови държави и разпадането на Велики сили, като Руската, Австро-Унгарската и Германската империи. Кървавите битки при Вердюн, Марна, Ипр, Галиполи, Дойран и Таненберг, отнели живота на милиони войници, ще останат завинаги в кошмарните сънища на душевно и физически осакатените ветерани от войната, наречени „поколението на лузерите”. В арсеналите на воюващите армии ще влязат нови страшни оръжия, като танкът, самолетът, подводницата, цепелина, радарът, тежката картечница и бойните отровни вещества. Главоломно нарастват финикийските знаци, необходими за направата на модерни оръжия за масово поразяване...........Прочети още

 
Преди 31 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747
01.09.2014, 00:10

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.

Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.......Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}