Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември 2013 година

 

 
Руската армия ще се въоръжава с по 2-3 полка С-400 годишно
15.09.2013, 23:32

C-400От 2014 година руската армия ще получава не по-малко от два-три полкови комплекта С-400 годишно, съобщи в интервю за РИА Новости генералния директор на "Алмаз-Антей" Виталий Нескородов.

В момента в състава на руските въоръжени сили има пет полка С-400 (два край Москва, и по един в Балтийския флот, Тихоокеанския флот и в Южния военен окръг).

"Два полкови комплекта ще бъдат предадени на ВС през тази година. В съответствие с плановите документи, ние ще изготвяме по два-три полкови комплекта всяка година", - заяви Нескородов.

Първият полк за ПВО, въоръжен със С-400, застъпи на бойно дежурство през 2007 година в градчето Електроугли край Москва. – Още за С-400

 
Китай разработва нов боен хеликоптер
15.09.2013, 21:45

Z-19 До 2020 г. Китай може да се разработи технологиите, необходими за създаването хеликоптери от следващото, четвърто поколение. През следващите години трябва да бъдат създадени няколко семейства хеликоптери от различни типове, които ще позволи на Китай да стане една от водещите хеликоптерни държави в света.

Според китайската класификация, към първото поколение хеликоптери принадлежат произвеждащите се под съветски лиценз Z-5 (копие на съветския хеликоптер Ми-4), в които са били проведени първите експерименти по изстрелване на противотанковите ракети HJ-73. Към второто поколение се отнасят хеликоптери, като произведения по френски лиценз Z-9 и бойните му модификации Z-9W и Z-9WA. Към третото поколение принадлежат постъпващите сега на въоръжение в китайската армейска авиация хеликоптери WZ-10 и Z-19 .

Най-важната особеност на хеликоптера е повишената му скорост. Така става още по-очевиден фактът, че перспективните програми на китайското хеликоптеростроене са свързани със създаването на бойни машини с оригинална конструкция, които ще се отличават с висока скорост и далечина на летене. Проектът за този хеликоптер е наречен WZ-20 и все още е в етап на проект. Засега не е е ясно, какво оръжие ще носи той.

Очевидно е само, че след много десетилетия на производство на машини по чуждестранни лицензи и тяхното постепенно усъвършенстване и приспособяване текущите им потребности, Китай се стреми да осъществи поредица от оригинални и изключително рисковани от техническа гледна точка проекти. Достатъчно е да се припомнят огромните проблеми с надеждността и сигурността, с които беше съпроводено разгръщането на серийното производство и приемането на въоръжение на американския самолет Osprey.

Създаване на високоскоростни хеликоптери изисква решения на голям брой технически проблеми и модернизация на производството, както и обучение на част от работната сила наново. Подобна амбициозна програма, особено като се има предвид ограничения опит при създаването на оригинален дизайн на хеликоптери, който има Китай, ще бъде съпроводена с много трудности, пропуснати крайни срокове и значително надвишаване на бюджета.

През цялото това време основата на парка на китайските ударни хеликоптери ще бъдат произвежданите сега WZ-10 и Z-19. Никаква промяна в близко бъдеще не се очаква. Те ще се произвеждат и модернизират до приемането на въоръжение на WZ-20, което ще стане не по-рано от средата на 20-те години на този век, а най-вероятно - дори по-късно. Основните направления на усъвършенстване на тези традиционни хеликоптери ще бъдат разузнавателните системи и системите за управление на огъня. Те също така трябва да станат по-малко забележими за радарите.

http://bulgarian.ruvr.ru

 
Съвместно с британска организация СОСЗР обучава преподаватели от българските ВУЗ
15.09.2013, 21:32

Неправителствената организация Интегрити Акшън (Integrity Action) в партньорство с Института по публична организация (ИПА) към Министерския съвет и СОСЗР проведе обучение на преподаватели от ВУЗ, държавни служители и представители на неправителствени организации у нас по проблемите на обществената почтеност и борбата с корупцията. Двудневната проява бе новия Дом на СОСЗР във Варна. Участваха 21 обучаеми и много гости от местната общинска и областна администрация, съобщи за „Отбрана.com” председателят на Национална асоциация „Сигурност” (НАС), която е колективен член на СОСЗР, полковник от запаса Чавдар Петров.

Обучението отговори изключително актуална сега в условията на политическа нестабилност и интензивно търсене на пътища за преустройство на политическия модел обществена потребност. Очакванията на хората за «добро управление» непрекъснато се повишават, а това означава постоянно усъвършенстване на формите, моделите и инструментариума, осигуряващ условията за устойчиво развитие на обществото. В тази връзка лекторите на семинара г-жа Елен Голдберг-директор на програмата, г-н Харютюн Алексанян-регионален координатор за Източна Европа, г-н Димитър Пенков и д-р Румен Стефанов, както и тези от ИПА, се оказаха особено полезни за обогатяване на личния преподавателски опит на присъстващите, които ще пренесат придобитите знания в техните аудитории.

Оживените дебати недвусмислено демонстрираха стремежа критично да се подходи към всяка практика, както и да се търсят пътища за интелектуално подпомагане изграждането на концепции за промяна на обществено-политическата действителност у нас. Като се имат предвид някой класации, провеждани в световен мащаб, България няма основание да се похвали с особени успехи в борбата с корупцията и налагането на почтеността като етичен императив в обществените отношения, става ясно по време на семинара. Затова предлаганата експертна и организационна помощ от страна на Интегрити акшън може да се окаже ефективна стъпка към осъществяване на реформите в тази област. След направените обсъждания са налице и решения за задълбочаване на сътрудничеството, като оттук нататък се очаква те да бъдат приведени в действие.

По време на семинара бяха подписани споразумения за сътрудничество между Интегрити екшън, Техническия университет в гр.Русе и Национална Асоциация «Сигурност».

**********

Интегрити акшън е структура, която развива обучителна, изследователска и обществено-организационна дейност в сферата на подобряването на публичното управление, засилване на гражданското участие и контрол при осъществяване на властническите правомощия и възпитанието на гражданите в съвременните ценности на демокрацията и етиката в редица държави в света.

Централният офис на Интегрити акшън се намира в Лондон. Има регионални центрове в Иерусалим, Джакарта, Аман и т.н. Проектите й се пронсорират от международни организации като ООН, ЕС, Световната банка, Международния валутен фонд и др. както и от частни икономически структури. Една от най-амбициозните й цели е създаване на мрежа от ВУЗ, НПО, държавни институции и изследователски центрове за обмен на информация и реализирането на съвместни инициативи.

В България Интегрити акшън е подписала договори и осъществява партньорство с над 12 публични структури, учебни заведения и неправителствени сдружения, сред които са Институтът по публична администрация, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБУ, СУ, УНИБИТ, Националният военен университета „Васил Левски” и др.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Индия проведе успешни изпитания на междуконтинентална ракета
15.09.2013, 13:38

балистична ракета „Агни-5” Днес в 08:42 местно време Индия проведе второ изпитание на способната да носи ядрен заряд балистична ракета „Агни-5”, далекобойността на която надхвърля 5000 км.

Стартът е бил проведен на остров Уилър в Бенгалския залив край бреговете на източния индийски щат Ориса. За първи път ракетата беше изстреляна през април 2012 г., като тестовете тогава също бяха успешни.

„Агни-5” е тристепенна ракета с дължина 17 метра и тегло около 50 тона. Теглото на бойната глава е до 1,5 тона. Преди ракетата да бъде приета на въоръжение, ще бъдат нужни от още няколко изпитания.

Индийските въоръжени сили в момента земни (балистични ракети с различен обсег от типовете "Агни" и "Притхви2) и въздушни (самолети Dassault Mirage-2000 и SEPECAT Jaguar) средства за доставка на ядрени боеприпаси. Индия се стреми и към третият компонент на „ядрената триада” – средства за доставка на ЯО с подводно базиране. Съобщава се, че страната планира да пет атомни подводници тип "Арихант", които ще бъдат въоръжени с балистични ракети К-15 с които в момента се извършват изпитания. – Още индийски ракети

 
Полша намалява рязко военния си бюджет
15.09.2013, 10:10

Полша ще съкрати значително бюджета си за следващата година. Причината е забавеният икономически растеж и намалелите постъпления в бюджета. Първа жертва на съкращенията стана МО на страната. Военният бюджет, който през последните години постоянно растеше, за да достигне нивото от 1,99 от брутния вътрешен продукт сега ще бъде намален драстично. През 2011 година бюджета нарасна с 7,1% спрямо 2010 година до 27,5 милиарда злоти. През 2012 година нарасна с нови 6,2% до 29,2 милиарда злоти (9,2 милиарда долара),.

През тази година беше премината границата от 30 милиарда злоти, като увеличението е почти с 2 милиарда злоти до 31,17 милиарда злоти или увеличение с 6,75% , но вероятно сумата няма да бъде достигната поради ограниченията.

Интересно е нейното разпределение предложено от министерство на отбраната. От нея 10,7 милиарда злоти (34,33%) най-голямата част бюджета са за капиталови и текущи разходи- строителство на инфраструктура, горива, муниции, спомагателна и транспортна техника, лекарства и храни. Към 8,2 милиарда злоти (около 2,6 милиарда долара) или 26,3% от общия бюджет е за модернизация и закупуване на нова военна техника. Разходите за изследователска и развойна дейност (Research and Development) тази година бяха увеличени тройно до 78,4 милиона злоти. За военната медицина бяха отделени с 86 % повече средства и те достигнаха до 38,7 милиона злоти.(12,2 милиона долара.)

В предложеният бюджет се предлага за 2014 година разходите на МО на Полша да бъдат около 28 милиарда злоти (8,82 милиарда долара). Намалението е повече от 3 милиарда злоти или около 10% по-малко от текущата година.

Сега остава да научим, как ще бъдат разпределени, но може би ще бъдат спрени няколкото интересни проекта.

http://aeronews.alle.bg/

 
Изтребители на НАТО идентифицираха руски самолет
15.09.2013, 08:15

Ил-20MНа 13 септември изтребители на НАТО са били вдигнати във въздуха и визуално са идентифицирали руски разузнавателен самолет Ил-20, който е летял близо до външната граница на териториалните води на Латвия без да я нарушава.

Прибалтийските страни не разполагат със собствена авиация и от 2004 година НАТО е поело патрулирането и охраната, като за 6 месеца една страна поема охраната и след това се извършва ротация.

От 2009 година страните заплащат разходите на персонала, а от 2010 година и разходите по транспортирането му, а също и транспортните разходи на техниката.

В момента охранителните задачи се изпълняват от ВВС на Белгия.

 

 
Сирия слага кръст на химическите си оръжия на 14 октомври
14.09.2013, 23:26

Конвенцията за забрана на химическите оръжия ще влезе в сила за Сирия на 14 октомври тази година, съобщи официалният представител на генералния секретар на ООН Мартин Несирке.Той съобщи, че подадената от правителството на Башар Асад декларация за присъединяване към забраната на химически оръжия вече е постъпила в ООН и ще влезе в сила на 30-я ден след подаването й - или на 14 октомври.

Писмо за желанието на Сирия да стане член на конвенцията бе получено още в четвъртък, но Бан Ки Мун поиска допълнителна информация, която вече е предоставена, уточни представителят на генералния секретар на световната организация.

В понеделник се очаква и доклада на групата експерти, която разследва употребата на химическо оръжие в Дамаск. Повечето наблюдатели са убедени, че резултатите ще са положителни, дори се твърди, че е използван зарин, познато отдавна бойно отровно вещество.

 
НАТО приветства споразумението между Русия и САЩ за Сирия
14.09.2013, 23:18

Андерс Фог РасмусенНАТО приветства споразумението за Сирия, което бе постигнато в събота по време на преговорите в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Това се посочва в изявление на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен, цитирано от РИА Новости.

„Приветствам споразумението за унищожаването на сирийското химическо оръжие, което бе постигнато между държавния секретар на САЩ и руския външен министър”, се отбелязва в изявлението.

Според Расмусен постигнатата договореност трябва да даде тласък за разрешаването на кризата в Сирия по политически път, както и за прекратяването на кръвопролитията в страната.

 
Морската пехота на Венецуела получи китайски РСЗО и самоходни миномети
14.09.2013, 22:53

РСЗО SR5 Артилерийската група (Grupo de Artillería General Agustín Codazzi) на 1-ва бригада морска пехота (Primera Brigada de Infantería de Marina), дислоцирана в Пуерто Кобельо (щат Карабобо), получи китайски реактивни системи за залпов огън и самоходни минохвъргачки, съобщава infodefensa.com.

Организационната структура на артилерийското подразделение на морската пехота е следната: батарея РСЗО SR5 (Batería de Tiro Alfa), батарея самоходни минохвъргачки SM4 (Batería de Tiro Beta) и батарея 105-мм гаубици OTO Melara M-56 (намират се на въоръжение в МП от 1975 година, Batería de Tiro Charlie).

РСЗО SR5 е производство на компанията NORINCO и е предназначена за стрелба с управляеми и неуправляеми 220-мм (6+6) и 122-мм (20+20) реактивни снаряди, способни да поразяват цели на разстояние до 50 км (122 мм) и 70 км (220 мм). Артилерийската част е разположена на тежък товарен автомобил с колесна формула 6х6.

Самоходния миномет на NORINCO CS/SM4 се състои от 81-мм автоматична минохвъргачка, поставена на лек тактически автомобил с повишена проходимост CS/VA1 с колесна формула 4х4.

Трябва да се отбележи, че двете системи са част от контракт на стойност около 500 млн долара, подписан с NORINCO през юли 2011 година за снабдяване на морската пехота на Венецуела с различно въоръжение и оборудване, в т.ч. плаващи танкове и бронирана техника, ракетни установки, самоходни миномети и комуникационни средства.

 
САЩ се отказват да строят военни бази в България
14.09.2013, 15:44

ген. Доналд Кембъл Бюджетни съкращения отказват САЩ да строят постоянен гарнизон в България и Румъния. Това заяви командващият американските сили в Европа (USAEUR) ген. Доналд Кембъл, цитиран от сайта за новини за отбраната military.com.

"Няма да строим бази на тези места. Сухопътните сили ще продължат да провеждат учения с българите, но там няма да има ротация на бригади", обяснява генералът. Съкращенията засягат закриването на още две бази в Германия през 2015 г., както и че Кембъл говори за отказване от "амбициозните планове за разполагане на войски в България".

Бригадата е военно формирование с между 3000 и 5000 души численост.

Генералът добавя, че през 1989 г . в Европа е имало 213 000 американски военни, докато сега са 32 000, а до 2017 г. числеността им ще намалее до 30 000. "Времената се промениха. Но това не означава, че Европа не е важна. Тя е страхотна площадка за достигане до различни части на света", казва Кембъл.

Миналата седмица бяха закрити казармите в Хайделберг (Гер), където от 1952 г. беше щабът на Седма армия. Драстично е намален гарнизонът в Манхайм, а през 2015 г. ще бъдат закрити базите в Швайнфурт и Бамберг.

Така Пентагонът ще остане със седем големи бази в Европа - пет в Германия (Висбаден, Графенвьор, Кайзерслаутерн, Ансбах и Щутгарт) и по една в Италия (Виченца) и Белгия.

В следвоенния пик на американското военно присъствие в Европа през 1953 г. е имало 450 000 войници, разпръснати по 1200 бази и обекта.

http://www.24chasa.bg/

 
Индия купува оръжия за 5 милиарда долара от САЩ
14.09.2013, 15:27

хеликоптер Chinook Индия ще сключи през следващите 6 месеца, договори за доставка на оръжия от САЩ на стойност  около 5 милиарда долара, съобщи Time of India, по информация от МО в четвъртък тази седмица

През миналата финансова година (която приключи на 31 март 2013 година) Индия сключи договори за 8 милиарда долара.

Сега до началото на април 2014 година ще бъдат подписани договори за 6 самолета C-130J " Super Hercules" (на стойност 1,2 милиарда долара), 22 хеликоптера Apache (на стойност 1,4 милиарда долара), 145 гаубици M-777 (885 милиона долара) и  15 хеликоптера Chinook (около милиард долара) и още няколко доставки за по-дребни суми.

http://aeronews.alle.bg/

 
Япония изстреля ракета-носител
14.09.2013, 10:16

След две отлагания Япония изстреля първата си нова ракета-носител за последните 12 години с надежда тя да бъде по-ефективен и евтин начин за извеждане на спътници в космоса, предадоха световните агенции, позовавайки се на японската космическа агенция JAXA, предаде БТА.

Тристепенната ракета "Епсилон" беше изстреляна днес в 13:45 часа местно време от космодрума Утиноура на остров Кюшу, Южна Япония, посочва Ройтерс. "Епсилон" е почти два пъти по-малка от въведената през 2001 г. ракета "Н-2А" и бе обявена за нейна по-евтина алтернатива. - (видео)

Новата ракета ще изведе в околоземна орбита телескопа за наблюдение на Слънчевата система от космоса "Спринт-А". Планираното първоначално за 22 август изстрелване беше отложено няколко дни преди това заради технически проблеми. На 27 август ракетата беше спряна 19 секунди преди старта поради компютърна засечка, припомня Франс прес.

 
Гвардейският представителен духов оркестър ще участва във фестивала „Арт Витошка“
14.09.2013, 08:56

Националната гвардейска част ще участва в концерт на Гвардейския представителен духов оркестър утре, 14 септември, от 16:30 часа в рамките на фестивала „Арт Витошка“.

Събитието е част от културния календар на София за тази година. Организатори са Съюзът на артистите в България и културната организация Австрийско-български арт проект със съдействието на Министерството на отбраната.

Събитието с участието на Гвардейски представителен духов оркестър ще се проведе на булевард „Витоша” в пешеходната му част.

 
Последни изпитания на индийския авионосец Vikramaditya в Русия
14.09.2013, 08:26

Бившият самолетоносач «Адмирал Горшков» (до 4 октомври 1990 година «Баку»),  проект 1143.4 е създаден, като авионосец за 20 самолети с вертикално излитане (14×Як-41М и 6×Як-38М) и до 16 вертолета (10×Ка-27ПЛ, 2×Ка-27ПС и 4×Ка-27РЛД).

На 20 януари 2004 година е продаден на Индия, а на 5 март същата година официално е отписан от състава на ВМФ на РФ и е сменено името му на Vikramaditya. След това започна неговото преустройство в Северното машиностроително предприятие.

В носовата част на кораба се монтира трамплин, за да могат да излитат тежки палубни самолети. Преустройват се подемниците и хангара (размери 130 м x 22,5 м x 6,6 м), за да могат да приемат по-големи машини. Изцяло са сменени електрическите и електронните системи на кораба.

През месец август 2013 година руски пилоти от РСК МиГ участваха в изпълнението на програма написана от индийците за тестове на кораба в Беренцово море. Тя включваше полети на МиГ-29К (борд 941) и МиГ-29КУБ (борд 204) през деня и нощта, както и изпитания на всички системи на кораба.

На снимката в ляво е корабът, като самолетоносач «Баку» преди 1989 година. – Още за проект 1143.4

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Отложено е сключването на контракт за строителството на самолетоносача John F. Kennedy за ВМС на САЩ
13.09.2013, 23:42

Американските военноморски сили отложиха с година сключването на контракт на стойност около 4 млрд долара с корабостроителницата Huntington Ingalls Industries Inc. за проектиране и строителство на самолетоносача John F. Kennedy, съобщава Bloomberg.

До скоро се предвиждаше договора да бъде подписан през септември 2013 година, добавя източника.

През 2008 година Huntington Ingalls получи контракт на стойност 4,9 млрд долара за строителството на първият от трите самолетоносача от серията (СVN-78, CVN-79, CVN-80) тип Gerald R. Ford. Предварителните работи на стойност 2,7 млрд долара започнаха през 2005 година.

Самолетоносачът вече стана най-скъпият в историята на човечеството кораб,  като се очаква при въвеждането му в оперативния състав на флота цената му заедно с авиационното въоръжение да достигне до 12,8 млрд долара.

 
Вашингтон трупа тайно ядрени арсенали в Белгия
13.09.2013, 22:33

ядрени бойни глави В61.Белгия е сключила тайно споразумение със САЩ за разполагането на нови ядрени оръжия във военновъздушната база Клайне Брьогел, на около 80 километра североизточно от Брюксел. Това съобщават белгийските медии, като се позовават на твърденията на датчанина Ханс Кристенсен, директор на проекта за информация в сферата на атома към Федерацията на американските учени. По неговите данни нови бомби трябва да заменят складираните досега в базата ядрени бойни глави В61.

Местните медии уточняват, че Кристенсен е един от най-подробно запознатите наблюдатели на военната ядрена програма на САЩ. Според него европейските държави от НАТО, на чиято територия има американски ядрени боеприпаси, са сключили през 2010 г. договор за замяната на тези оръжия с по-съвременни. Ако бъдат заменени, ядрените оръжия могат да останат на европейска земя още десетки години, се посочва в информацията.

Разполагането на ядрени боеприпаси в базата Клайне Брьогел никога досега не е било официално потвърдено от белгийските власти, макар през април тази година Уикилийкс да разпространи документи, доказващи това твърдение. Дни по-късно външният министър на Белгия Дидие Рейндерс непряко потвърди тези данни, като посочи, че желанието на европейските държави, изразено пред САЩ, е за постепенно разоръжаване на базите, където са разположени американски атомни боеприпаси. В базата Клайне Брьогел се намира Десето тактическо крило на белгийските военновъздушни сили с изтребители Ф-16. В тази база действа също 7361-ва ескадрила по обезпечаването с боеприпаси на ВВС на САЩ.

http://www.duma.bg/

 
Тайланд обяви интегрираната система за въздушна защита Gripen за доставена и готова за експлоатация
13.09.2013, 21:48

Само пет и половина години след церемонията по подписване на договора за доставка на Gripen за Тайланд през февруари 2008 г. Швеция изпълни проекта. Сделката бе за 12 изтребителя Gripen C/D, два самолета SAAB 340 AEW, радар и други системи, обучение и поддръжка на място – част от проекта Peace Suvarnabhumi.

Въпреки технологичните и логистични трудности, географската отдалеченост и часовата разлика този проект се движеше по график благодарение на отдадения персонал и в двете държави. Това е първият мащабен проект в областта на отбраната, който Швеция изпълнява в Азия.

На 11 септември Военновъздушните сили на Тайланд обявиха интегрираната система Gripen за част от ВВС на страната. Самолетите са разположени в авиационно крило 7 на авиобазата Сурат Тани.

Генерал Танасак Патимапракорн, главнокомандващ на тайландските Въоръжени сили, присъства на церемонията заедно с командира на ВВС на Тайланд Пражин Юнтонг и високопоставени представители на Армията и Военноморските сили. Церемонията уважиха и гости от Тайланд и Швеция, дипломати, журналисти и военни аташета, базирани в Тайланд.

Присъствието и на трите вида въоръжени сили на церемонията символизира това, което представлява новата система – за интегрирани военни операции. С всички изтребители Gripen, поръчани и доставени от Швеция, авиационно крило 7 е готово да защитава Тайланд с модерната интегрирана система за въздушна защита.

http://www.airgroup2000.com/

 
Палубни изтребители МиГ-29 извършиха нощни полети от самолетоносача
13.09.2013, 20:45

МиГ-29К/КУБ Палубни изтребители МиГ-29К/КУБ извършиха серия изпитателни полети от палубата на индийския самолетоносач Vikramaditya (бившия тежък авионосещ крайцер «Адмирал Горшков» проект 1143 «Кречет»). Част от изпитанията са включвали нощни полети, както и излитания и кацания с минимални интервали между тях и с максимален боен товар.

Полетите са част от програмата за сдаване на самолетоносача, който ще бъде предаден на индийските ВМС през ноември 2013 г. Следващият етап от програмата е приучване на летци от индийската палубна авиация на изтребители МиГ-29К/КУБ.

Договорът за придобиване на самолетоносача и 16 изтребителя МиГ-29К/КУБ е сключен през 2004 г. Доставката на самолетите е завършена през 2011 г., а през 2013 г. те са постъпили в оперативна готовност във ВМС на Индия. През 2012 г. е подписан втори договор за закупуване на още 29 изтребителя МиГ-29К/КУБ на стойност 1.5 милиарда долара.

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът ускорява изпитанията на F-35
13.09.2013, 17:08

F-35Пентагонът ускорява изпитанията на изтребителя F-35. Може би причината е в задържането на програмата в началото на годината. Към момента през тази година общо са извършени 2458 полета, вероятно за цялата 2013 ще станат около 4000. Август е традиционно слаб, заради сезона, но тази година са извършени 310 полета. Вярно, че повечето са на пилотите от NAS Patuxent River, Maryland. Те извършиха 68 тестови полета и повече от 40 от тях бяха извършени за няколко дни от бордове BF-01 и BF-05 в тестове на кораба на морската пехота USS WASP.

Към момента са предадени 78 изтребителя F-35, като 6 от тях са за наземни и статични изпитания, един е протопипът АА-1, който от 17 декември 2009 година не лети, 13 са предсерийните и тестови модели и 58 са самолетите от дребно серийното производство.

През ноември месец се очаква да бъде мината границата от 10 000 часа във въздуха на F-35 от началото на полети по програмата през декември 2006 година, като броя им ще стане над 7000. – Още за F-35

http://aeronews.alle.bg

 
Доставен е последният C-17 за американските ВВС
13.09.2013, 14:27

Boeing Co. достави последният С-17, предназначен за американските ВВС, над двадесет години след начало на производството му.

На специална церемония в завода на Boeing в Лонг Биич военните приеха последния, 223-ти C-17 Globemaster III.

Първият полет на С-17 е извършен през 1991 г., а доставките са започнати две години по-късно. Самолетът се използва за транспортиране на танкове, оборудване и личен състав, както и за медицинска евакуация от всяка точка на света. Той бързо става ‘работен кон’, активно участва в редица военни конфликти, както и в операции за преодоляване последствията от природни бедствия и хуманитарни кризи. Самолетът е високо оценен от ВВС с възможностите да използва грунтови полоси и да изпълнява междуконтинентални полети с пълен товар, без дозареждане във въздуха.

С-17 може да превозва над 70 тона товари или да осигури десант от въздуха на 102 парашутисти в пълно бойно снаряжение. По време на войната в Ирак няколко самолета са преоборудвани като мобилни болници и с тях редовно са евакуирани ранени военнослужещи.

След официалната церемония последният С-17 за американските ВВС отлетя за военновъздушната база Charleston, пресъздавайки полета на първия доставен самолет през юли 1993 г.

С-17 Globemaster III е на въоръжение също в Австралия, Великобритания, Канада, Катар, ОАЕ, Индия и НATO. – Още за С-17

http://www.pan.bg/

 
Бившите командващи на южнокорейските ВВС са против избора на F-15SE
13.09.2013, 13:54

F-15SEПетнадесет бивши командващи на южнокорейските ВВС са изпратили писмо до президента на Южна Корея Park Geun-hye, в което се обявяват против избора на F-15SE за нов изтребител в рамките на проекта F-X. Според тях страната трябва „да даде приоритет на ‘стелт’ характеристиките на изтребителя от следващо поколение по проекта F-X, независимо от бюджета”.

За тендера за 60 нови изтребителя южнокорейското МО определи максимална сума от 7.3 милиарда долара, което се оказа решаващ мотив за избора на F-15SE, който е по-евтин от другите два участници в конкурса - F-35A и Eurofighter. „Първоначално южнокорейските ВВС са поставили като приоритет ‘стелт’ характеристики за новия изтребител, който да отговаря на заплахите от страна на Северна Корея или други потенциални страни от района. Но след като на проекта се налагат финансови ограничения южнокорейските ВВС е трябвало да изберат F-15SE, който има по-слаби ‘стелт’ качества”, се казва в писмото.

Обръщението е подписано от всички бивши командващи на южнокорейските ВВС, с изключение на тези, които са болни или не се намират в страната.

http://www.pan.bg/

 
Във Военната академия ще се проведе семинар в изпълнение на проект “Web-базирано дистанционно обучение на управленски кадри в областта на сигурността и отбраната”
13.09.2013, 13:47

Във Военната академия „Г. С. Раковски“ в понеделник, 16 септември, от 09:30 часа ще бъде открит научен форум “Web-базирано дистанционно обучение на управленски кадри в областта на сигурността и отбраната”. Семинарът ще се проведе с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Научният форум е в изпълнение на проект BG051PO001-4.3.04-0010. Негов ръководител е полковник доц. д-р Мирослав Димитров. Проектът има за цел да разшири достъпа до знания в областта на сигурността и отбраната чрез предоставянето на образователни услуги по електронен път. Той ще допринесе за създаването на едно “безгранично” обучение, което предоставя възможности на хора със специални образователни потребности да бъдат включени в образователния процес.

Чрез внедряването на съвременни технологии в сферата на образованието се подпомага обогатяването на учебното съдържание, създават се условия за измеримост на постигнатите резултати чрез обмяна на опит и добри практики с други висши училища.

В семинара ще участват членове и експерти от целевите групи на проекта, гости и специалисти от Министерството на отбраната на Република България, Министерството на образованието и науката и участници от висшите учебни заведения.

http://www.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Конференцията на Военния комитет на НАТО в Будапеща
13.09.2013, 13:40

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в редовната годишна Конференцията на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната, която ще се проведе от 13 до 15 септември в Будапеща.

Основният акцент по време на работните сесии ще бъде върху необходимостта от стратегически и всеобхватен подход за посрещане на предизвикателствата към средата на сигурност. Ще бъдат обсъдени и актуални въпроси, свързани с трансформацията и операциите на НАТО.

http://www.mod.bg/

 
Първи самолети Су-30СМ за руска военна база
13.09.2013, 13:07

Днес 13 септември 2013 година на заводското летище в Иркутск, тържествено бяха предадени 2 самолета Су-30СМ (бордове 55 и 56). На церемонията присъства главнокомандващият ВВС на РФ генерал Бондарев. Пилотите от Домна присъстваха на предаването на машините. През следващите три месеца ще се обучават на тези самолети.

През това лято завърши първият етап от държавните изпитания, с препоръка самолетът да бъде приет на въоръжение. В него участваха бордове 01, 02, 54, 55 и 56. Още 4 самолета в момента минават заводските изпитания, а до края на годината ще бъдат готови още 4, с което общият брой ще достигне 15.  До края на 2016 година трябва да бъдат предадени всичките 60 самолета Су-30СМ или средно по около 15 през следващите три години.

Заедно със Су-30СМ бяха предадени и 3 учебно тренировъчни самолета Як-130 (бордове 55, 56 и 57). Генерал Бондарев съобщи, че скоро ще бъде сключен договор за не по-малко от още 55 машини за следващия период от 2016 до 2025 година.  Настоящият договор от декември 2011 година приключва през 2015 година и е за 55 плюс 10 самолета. Към днешна дата са предадени 25 от тях.

Коментар:

Много бързо успяха да възстановят бордове 55 и 56. Това означава, че след изпитанията забележките са били минимални.  Интересно изказване направи генерал Бондарев. Той каза: следващите партиди Су-30СМ, които се подготвят за ВВС от Иркутския авиозавод, ще бъдат предадени на 120-ти изтребителен авиополк на 26-та дивизия ПВО на 14-та армия ВВС и ПВО на Източния военен окръг. Точно, както беше преди реформите.

Тържеството имаше малко показен характер. Днес се отбелязват 85 години от създаване на авиоремонтна работилница 403 в Иркутск през септември 1928 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Сертификация на бойна група HELBROC
13.09.2013, 11:03

От  10-12 септември се проведе сертификация на Бойна група HELBROC BG. Механизираната рота в състав от 120 военнослужещи от военно формирование 52740-Хасково, определена за участие в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, изпълни успешно всички предвидени задачи.

През трите дни на сертификация беше проведен строеви преглед на личния състав на ротата, даден бе брифинг от командира на ротата, проведено бе тактико-специално учение в района на батальона и на учебен полигон „Добрич”. Всички тези действия бяха наблюдавани от комисия за сертифициране с председател полковник Любомир Пеев-началник на отдел „Съвместна подготовка” в Съвместното командване на силите.

По време на сертификацията военно формирование 52740 посетиха бригаден генерал Димитриос Бикос – командир на силите на Бойна група HELBROC и командир на 71-ва Въздушнодесантна бригада на Гръцките войски, и бригаден генерал Любчо Тодоров – командир на Втора механизирана бригада. Те се срещнаха с личния състав на ротата, запознаха се с проведените през целия етап на подготовка мероприятия и наблюдаваха действията на военнослужещите от ротата в района на батальона и на полигон „Добрич”.

Национален командир на контингента на бойна група HELBROC BG е полковник Ивайло Братойчев-началник сектор „Военни контакти” в Канцеларията на Командира на Сухопътните войски. Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група. Командир на ротата е капитан Румен Везев.

В периода 7 – 18 октомври предстои да бъде сертифициран и Щабът на силите, което ще се случи пo време на учението “Талос 13” в  Гърция. Там участие ще вземат 12 военнослужещи от контингента.

Рота HELBROC ще застъпи в шестмесечно дежурство от 1 януари 2014 г.

http://landforce.mod.bg/

 
Среща на началника на щаба на Съвместното командване на силите с новоназначеното аташе на Кралство Швеция
13.09.2013, 10:54

Вчера 12.09.2013 г. началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров проведе среща с новоназначеното аташе по отбраната на Кралство Швеция - подполковник Ласло Бониварт.

По време на разговора, бригаден генерал Димитров запозна подполковник Бониварт със структурата и мисията на Съвместното командване на силите, както и с текущото участие българските военни контингенти в операции и мисии извън територията на страната.

Обсъдени бяха и въпроси в областта на военното сътрудничество между армиите на двете страни, като бе акцентирано върху участието на български военнослужещи в организираните от Швеция компютърно подпомагани учения по провеждане на операции по поддържане на мира „Викинг”, както и върху оказаната помощ от специалисти на SAAB по придобиването на системата за симулация на живо DITS и обучението на български военнослужещи за работа със системата.

http://jfc.mod.bg/

 
Планът за химическите оръжия съдържа 4 точки
13.09.2013, 09:52

Джон КериРуският план за контрол на химическите оръжия в Сирия, предаден от Москва на Вашингтон за проучване, съдържа 4 точки, предаде Франс прес, като се позова на руския в. “Комерсант”.

Първата точка предвижда присъединяване на Дамаск към Организацията за забрана на химическите оръжия. След това Сирия трябва да разкрие къде се намират химическите й оръжия и местата, на които те се произвеждат. Третият етап се състои в разрешаване на инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да влизат в Сирия, за да правят проверки. И на четвърто място, Дамаск трябва да реши в сътрудничество с инспекторите как да унищожи химическите си оръжия.

Все още не е решено кой ще се заеме с унищожаването на химическите арсенали, пише “Комерсант”. Не е изключено Русия и САЩ да се захванат с това съвместно.

Междувременно вчера стана ясно, че в Женева не е изключена тристранна среща във формат Русия-САЩ-Брахими. Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров по време на посещението си в Казахстан, откъдето отпътува за Женева за среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

“Не изключваме възможността за тристранна среща (с участието на специалния пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими), за да обсъдим перспективите за конференцията за Сирия “Женева-2”, каза руският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Всяко споразумение за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол трябва да бъде приложимо и да гарантира, че тези оръжия няма да попаднат в погрешни ръце. Това заяви вчера пред Камарата на общините британският външен министър Уилям Хейг.

“Ще трябва да сме уверени, че всички химически оръжия ще бъдат идентифицирани и съхранявани на сигурно място”, каза Хейг. Той добави, че съществуват “огромни практически трудности” в подсигуряването на такъв вид оръжия.

По думите на Хейг позицията на Русия по сирийската криза се е променила заради заплахата от военни удари на САЩ и доказателствата за извършаната химическа атака край Дамаск.

 
Принц Уилям напуска армията
13.09.2013, 09:45

Принц Уилям напуска британската армия след седем години служба, съобщи дворецът Кенсингтън, цитиран от Би Би Си.

Херцогът на Кеймбридж, който е капитан от ВВС, изкара последната си смяна като пилот на спасителен хеликоптер във вторник.

Сега той ще се фокусира върху кралските си задължения и благотворителна дейност, заяви говорител на двореца. Очаква се Уилям, съпругата му Кейт и синът им принц Джордж да се преместят от дома им в Ангълси в двореца Кенсингтън през следващите няколко дни.

 
Уроците за НАТО от мисията “Афганистан”
13.09.2013, 09:40

Наричат Афганистан гробница на всички империи. Преди време Майкъл Мур, американски кинодокументалист, припомни тази мисъл. Ген. Ставридис обаче се измъкна от тази теорема, заявявайки, че НАТО не е империя.

Може би обаче тук е мястото да спомена и една друга мисъл, по-скоро философия, на патриарха на американската външна политика Хенри Кисинджър, изречена малко след атентатите от 11 септември 2001 г., които всъщност станаха повод за ангажимента на НАТО в Афганистан. Тя гласи: Нека трагедията да послужи за нещо.

В тази връзка не звучи безкрайно абсурдно твърдението, че за НАТО конфликтът в Афганистан, ако не добре дошъл, то поне бе полезен за историческото развитие на организацията, въпреки че не са малко критиците, които казват, че алиансът се провали в тази азиатска страна.

Едни от трудностите, с които се сблъсква НАТО в конфликта, и неприятното усещане, породено от нежеланието на някои страни членки като Германия, а до известна степен и България може би, да споделят риска от участие в битки на фронтовата линия. Нарастващият брой жертви, засилващата се обществена съпротива срещу войната и натискът, на който са подложени военните бюджети заради финансовата криза, намаляват ентусиазма за бъдещи "роли извън арената" - не на последно място в САЩ, водещата сила в НАТО.

Войната в Афганистан, казано по простому, не се оказа лесна работа.  Изплуваха и куп предизвикателства за НАТО, всички те вътрешни - от липсата на подходящи бойни способности в много от държавите, тотална различност и асиметричност в политически и военен план, нееднаквост на екипировката и бойната техника, до различия на значението на мисията и пътищата за постигане на успех.

До известна степен основната цел на Алианса бе изпълнена - предвид това, че терористичната заплаха идваше от афганистанска територия и, където талибаните покровителства Ал Кайда, първите бяха ударени, а "Ал Кайда" отслабена.

Тук е моментът да си кажем истината в очите и да задоволим критиците и скептиците - нито талибаните бяха разбити, нито "Ал Кайда" бе безвъзвратно унищожена.

Коалиционните сили, които трябва да предадат изцяло на обучаваните от тях войски от Афганистанската национална армия до края на 2014 г. контрола по сигурността, са изправени пред едно ужасяващо оръжие - срещу тях откриват огън и се взривяват "свои", с техните униформи, техни братя по оръжие и уж по мисия и дълг. Всичко това всява страх сред афганистанското население, което до известна степен е разделено - от една страна, не иска чужди сили в родината си, от друга страна, трепери какво се ще случи след изтеглянето на коалицията.

Не можем да пренебрегнем една тревожна тенденция, която не би могла да остане извън вниманието и на НАТО след изтеглянето в края на 2014 г. - в момента Афганистан е най-големия производител в света на опиум, а през м.г. е бил доставчик на 75% от хероина в световен мащаб. А е очевадно, че основен източник на финансиране на талибаните е именно тази търговия с дрога. Ето защо НАТО след 2014 г. трябва да наблегне на усилията в тази насока - "война" за сърцата и умовете на "земеделците", притискани, заплашвани и поощрявани от талибаните.

Какви са възможните сценарии след 2014 г.? Най-добрият, но най-малко вероятният е успешният преход да доведе до загуба на интерес от страна на бунтовниците. Другия вариант е да се пристъпи към договаряне на политическо споразумение между афганистанските власти и талибаните. При всички положения е от ключова важност подобен подход да даде някакъв резултат преди приключването на изтеглянето, за да се избегне регреса на Афганистан към терористичен рай.

Ето защо ролята на НАТО остава от фундаментална важност и след 2014 г., която да продължи усилията през последните 12 г. Усилия, благодарение на които вече не виждаме публични екзекуции с камъни по стадиони за това, че си гледал телевизия, слушал западна музика или не си си покрил лицето, ако си жена. Отново е възможен Ловецът на хвърчила на Халед Хосейни. Със сигурност Афганистан години още няма да се превърне в азиатската Швейцария. Но пътят, по който е поел благодарение на НАТО, трябва да се извърви, защото там, където военните действия не успяват, то гражданските усилия и отдаденост имат шанс. А именно такава среда се стреми да създаде НАТО и с това трябва да остане в историята по отношение на ролята си в тази страна.

http://paper.standartnews.com, Владимир Пунчев

 
Доставка на комплексите С-500 за войската да започне през 2017 година
13.09.2013, 08:47

Новият руски зенитен ракетен комплекс ще започне да постъпва в армията през 2017-2018 година, заяви генералният директор на компанията „Алмаз-Антей” Виталий Нескородов. Той подчерта, че въпреки постъпилата информация за отлагане на сроковете, забавяне на доставката няма да има.

Зенитно-ракетният комплекс С-500 принадлежи към най-новото поколение системи от типа „земя-въздух”. Той е предназначен за унищожаване на балистични ракети. С-500 е в състояние да поразява едновременно до 10 свръхзвукови цели. - Още за С-500

 

 
Атомната подводница "Владимир Мономах" излезе в открито море
12.09.2013, 21:58

Преди няколко часа руската атомна подводница "Владимир Мономах" излезе в открито море за своите първи ходови изпитания, съобщава http://militaryrussia.ru.

Съпровождана от буксирни кораби субмарината е напуснала територията на Севмаш и е взела курс към Бяло море.

На борда на кораба се намира и група на завода-производител. Екипажът на ракетоносеца е сформиран в Тихоокеанския флот, обучавал се е в учебния център на ВМФ в Обнинск и е практикувал на главната подводница от този проект "Юрий Долгорукий".

 
РСК „МиГ” и Словакия подписаха нови два договора
12.09.2013, 21:18

MiG-29Руската компания РСК „МиГ” и Министерството на отбраната на Словакия са подписали два договора за техническо обслужване и логистична поддръжка на флота от изтребители МиГ-29. Това съобщава руското издание „Военно-промышленный курьер.”

Договорите включват ремонт и доработка на бордния радар, както и на планерите. Логистичната поддръжка ще гарантира експлоатацията на изтребителя в Словакия до ноември 2016 г., като част от детайлите по договора са в процес на изчистване.

От словашкото Министерство на отбраната са заявили, че сътрудничеството с Русия е единствения начин за поддръжка на наличния изтребителен флот, но са подчертали, че новите договори трябва да се изпълняват точно. Словашкият министър на отбраната Мартин Главач е заявил, че състоянието на изтребителите МиГ-29 е тревожно, защото предходните договори с руската страна не са били изпълнявани в пълен обем, което е наложило канибализиране на самолети.

През 2006 – 2008 г. 12 от словашките изтребители МиГ-29 бяха модернизирани със западно опознаване „свой-чужд”, нова навигационна система и други по-дребни подобрения, както и преминаха на експлоатация по състояние, а за тяхната експлоатация се сключи договор за абонаментно обслужване. – Още за МиГ-29

http://aeropress-bg.com/

 
Министерството на отбраната на Великобритания е поръчало допълнителна партида ББМ Foxhound
12.09.2013, 18:13

ББМ Foxhound Военното ведомство на Великобритания в хода на изложението DSEI-2013 е сключило с General Dynamics Land Systems-Force Protection Europe – GDLS-FPE контракт за доставка на още 24 бронирани бойни машини (ББМ) „Фоксхаунд”.

Стойността на контракта се оценява на 23 млн фунта стерлинги (36,4 млн долара).

Съглашението, предвиждащо покупка на първата партида от 200 ББМ, беше сключено с компанията Force Protection през ноември 2010 след проведен тендер за доставка на леки защитени патрулни машини (LPPV). Първите 35 машини бяха предадени на ВС на Великобритания през последното тримесечие на 2011 година. От юни 2012 година „Фоксхаунд” се използват в Афганистан.

ББМ „Фоксхаунд” е лека бронирана машина с колесна формула 4x4, разработена специално за използване в условията на Афганистан с използване на технологията „Формула-1” и осигурява висока защита на разчета от стрелково оръжие, мини и самоделни взривни устройства.

Машината има корпус с V-образно дъно и е снабдена с двигател, който може да бъде заменен за 30 минути. ББМ е с тегло 7,5 т, разчетена е за полезен товар до 2000 кг и може да развива максимална скорост до 113 км/ч.

 
Загина пилот от кралските ВВС на Оман
12.09.2013, 17:00

JaguarДва самолета Ягуар на Кралство Оман са пострадали във въздуха при неизяснени обстоятелства (вероятно сблъсък) в тренировъчен полет над ненаселената част от страната близо до Rakhyut  вчера 11 септември 2013 година. Единият пилот лейтенант Al Azhar Bin Humaid Bin Hamad Al Shraiqi е загинал, в падналият самолет на около 80 километра от базата си в Thumrait.  За другия МО на Оман съобщава, че е жив. Не е ясно от съобщението, в какво състояние е самолета.

Коментар:

Кралство Оман закупи френско-британския самолет Ягуар с договор от 1971 година. През 19974 година бяха доставени 10 самолета ОА и 2 ОВ (спарки). През 1982 и 1984 година бяха доставени употребявани щурмовици T2 и GR1 от ОК.  Към 1997 година има данни за загубени най-малко 7 самолета. През същата година се сключва договор с Великобритания за модернизиране на 20 самолета до стадий GR3. Към 2000 година всички самолети са модернизирани. След това има данни за най-малко 3 загубени самолета (включително един вчера).

http://aeronews.alle.bg/

 
Ще обучаваме либийски военнослужещи, МО предлага 26 военни имота за бежанците
12.09.2013, 15:58

Обсъжда се възможността България да подготви от 5 до 8 хиляди либийски военнослужещи, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Периодът е от 5 до 8 години със съответните ротации на групи от 150 до 200 души. Обучението ще се осъществява от американски и български инструктори. Подобен ангажимент вече са поели 5 държави от НАТО.

Предложението, което е постъпило през юли от американското правителство чрез посолството на САЩ у нас, е за по-активно използване на съвместните военни съоръжение в Ново село, Безмер и Граф Игнатиево. Към този момент то е двустранно, но се обсъжда и в рамките на НАТО. Може да се очаква, че ще бъде част от мисията на Алианса за следвоенното възстановяване на Либия, каза министърът. Той уточни, че не става дума за полицейски служители и части, а за военнослужещи.

На този етап продължават разговорите и се уточняват на детайлите, свързани с правната рамка, финансовите измерения и техническите въпроси, включително по отношение на статута на силите. Според министъра това е операция, която се вписва във вече сключеното споразумение между България и САЩ за съвместните военни съоръжения, включително и на представители на трети страни. Това не налагало да се сключва отделно споразумение. Засега се уточняват и въпросите по сключване на споразумение между САЩ и Либия и съответно между България и Либия.

Подобно обучение няма да бъде прецедент, от гледна точка на това, че вече сме правили обучения на военнослужещи от страни, които не са членове на НАТО. Ангел Найденов е на мнение, че Народното събрание трябва да бъде информирано и то да прецени дали ще има ратификация със закон. Той е започнал съответните разговори. Информирани са министър-председателят и Министерският съвет. Нашата позиция е за приемливост на предложението и за продължаване на работата по доуточняване на детайлите. Във връзка с това се очаква посещение на военнослужещи от Европейското и Африканското командване на Силите на САЩ.

МО предоставя на вниманието на Държавната агенция за бежанците 26 войскови имота, които се намират основно в южната и югоизточната част на страната. Там няма военни формирования. Самите сгради са в окаяно състояние, каза министър Найденов, което означава, че трябва да бъдат изразходвани много средство, по предварителна оценка около 10 милиона лева.  В момента у нас са настанени 3600 бежанци, очакват се още около 7 хиляди.

Предложенията са за имоти в района на Кресна, Струмяни, Айтос, Русокастро, Карнобат, Звездец, Ардино, Момчилград, Нова Загора, Твърдица, Смолян, Чирпан, Димитровград, Любимец, Свиленград, Харманли, Болярово, Елхово, Бояново и Самоков. ВМА ще дари на бежанците имущество и ваксини. Има и възможности за предоставяне на една мобилна клинична лаборатория и една хирургична манипулационна с необходимия за това персонал.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: България декларира запазване на дългосрочния си ангажимент към Афганистан
12.09.2013, 15:54

Министърът на отбраната Ангел НайденовМинистърът на отбраната Ангел Найденов откри днес, 12 септември, международна конференция на тема: „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ”. - (слово на министъра на отбраната)

„Международната общност, в това число и България, декларира запазване на дългосрочния си ангажимент към Афганистан, който ще продължи и в периода след 2014 г. – т. нар. Десетилетие на прехода (от 2015-2024 г.). Приоритетни области в този ангажимент са постигането на мир и сигурност, както и подпомагане на стабилното и устойчиво политическо и икономическо развитие в страната“, посочи министър Ангел Найденов.

Той подчерта, че от голямо значение за сигурността в Афганистан ще бъде запазването на постигнатото от международните сили ISAF, както и успешното провеждане на новата мисия на НАТО за обучение, съвет и помощ, предвидена да стартира от началото на 2015 г.

„България също е планирала да предостави на Афганистан помощ за развитие, както и хуманитарна помощ за периода след 2014 г. Гарантирането на сигурен и стабилен Афганистан от 2015 г. неизменно ще оказва влияние върху регионалния контекст на отношенията, както с непосредствените му съседи, така и с другите държави от Централна Азия. Развитието на регионалния диалог и сътрудничество са предпоставка за насърчаване на икономическото сътрудничество“, каза министър Ангел Найденов.

Той подчерта, че „ангажиментите ни към усилията на международната общност по отношение на Афганистан имат и политически, военни и ресурсни аспекти, които се изразяват с участието, от началото на операцията в Афганистан, на почти 9000 български военнослужещи. В сравнение с началото, към 2012 г., числеността на военния ни контингент нарасна до повече от десет пъти, а в момента страната ни поддържа 12-ия по численост контингент сред 28-те страни-членки на НАТО, участващи в операцията и 16-ия по численост от общо 50-те страни с принос в ISAF“.

„Приемам, че постоянното увеличаване на числеността на българския контингент през годините и поемането на допълнителни задачи е израз на последователно провежданата от страната ни политика, насочена изцяло в подкрепа на усилията на международната общност. За нуждите на създаващата се афганистанска национална армия (АНА), България предостави значително количество боеприпаси, въоръжение и друга екипировка и оборудване“, подчерта в словото си министър Найденов.

Той изтъкна още, че „като член на НАТО, България отговорно е поела политически, военен и финансов ангажимент към поддържането на Афганистанските сили за сигурност и развитието на институциите на страната. Този наш ангажимент ще продължи да се координира с развитието на инициативите на други международни организации, в които България може да има конкретен принос от 2015 г.“.

„В министерството на отбраната бе извършен анализ на възможностите за участие на Република България в операцията на НАТО в Афганистан, след 2014 г. На основа на извършената военна оценка като база за по-нататъшното планиране ще бъде избрана опция, която, след бъдещо конкретизиране в съответствие с плановете на Алианса, ще бъде представена в Министерския съвет за взимане на окончателно национално решение“, информира министър Найденов.

„Мога да ви уверя, че министерството на отбраната в съответствие с политическите решения на Република България ще продължи да подкрепя усилията за оказване на помощ на правителството на Афганистан за постигането на мир и сигурност и подпомагане на стабилното и устойчиво политическо и икономическо развитие в страната“, посочи в заключение министър Ангел Найденов.

На откриването на форума „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ” присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, представители на политическия кабинет на министъра, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-командващият Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, директори на дирекции в Министерството на отбраната.

http://www.mod.bg

 
Скандал! Всичките ни военни пилоти са негодни да летят
12.09.2013, 15:49

МиГ-29При катастрофата на военен самолет МиГ-29 през април 2012 г. машината се запали във въздуха и падна в нива край пловдивското село Голям Чардак.

За щастие пилотите  - майор Дойчинов и капитан Методиев оцеляха, макар и със сериозни травми след катапулта, и инцидентът сложи край на кариерата им на летци.

Полетът беше подготовка за българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда”, която се провежда в Авиобаза Граф Игнатиево и която заради инцидента беше отменена.

Версиите за инцидента бяха няколко. Пилотска грешка е причината за катастрофата с изтребителя МиГ-29, съобщи седмица след инцидента военният министър Аню Ангелов. Според комисията, разследваща пожара в самолета, "грешка в експлоатацията на летателната техника при излитане" e причината. Беше отхвърлен като възможност и малкият брой летателни часове на пилотите.

Оказва се обаче, че екипажът на катастрофиралия самолет  - 40-годишният тогава майор Илия Дойчинов, който има 18 г. летателен стаж, и 37-годишният капитан Петър Методиев, с 13 г. летателен стаж, всъщност е с „незавършена летателна годност” според регламентиращите документи  - Наредба Н- 2/2001 г., сборник  инструкции ОАМНИИ/1985 г. и Наредба Н- 11/2001г. за безопасност на полетите. Има съмнения, че лекар експерт не е проверявал какво казват медицинските досиета на двамата пилоти, научи BNews............Прочети още

 
Военно формирование 28880 ще отбележи 135 години от създаването на инженерните войски
12.09.2013, 13:31

Личният състав на 55-ти инженерен полк ще отбележи утре, 13 септември Празника на Инженерни войски и 135 години от създаването им.

Мероприятията във военни формирования 28880 – Белене и 44220 – Пловдив, ще започнат в 0930 ч. с тържествени събрания и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните задължения.

Тържествената програма във военно формирование 28880 ще продължи с концерти на любителския духов оркестър на формированието и ансамбъл „Димум” при читалище „Хр. Ботев 1892” гр. Белене. В чест на празника ще се проведе „Ден на отворени врати”, съпроводен с показ на въоръжение и техника.

Празничният ден във военните формирования ще завърши със спортни състезания по футбол и волейбол.

На честванията в гр. Белене ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 година, когато със заповед по българската земска войска №11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед №15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Евграф Саранчов.

Историята на 55-ти инженерен полк е част от дългогодишната история на Инженерни войски. Военнослужещите от полка и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

http://landforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от военно формирование 24620-Свобода участват в учение на НАТО-SFIR13
12.09.2013, 13:27

От 11.09 до 27.09.2013 г. военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода ще вземат участие в годишно учение на НАТО –SFIR13 , което ще се проведе в гр. Орадя, Румъния.

Целта на учението е уеднаквяване и трениране изпълнението на мероприятията по стандартите за оперативно планиране между екипите представящи страните членки на НАТО, както и изпитание на нови системи подпомагащи събирането, обработката и използването на информацията необходима за вземане на решения.

http://landforce.mod.bg/

 
Започнаха доставките на корейския T-50 Golden Eagle за Индонезия
12.09.2013, 12:34

T-50Първите  два учебно тренировъчни T-50 Golden Eagle (серийни номера ТТ-5002 борд 02 и ТТ-5003  борд 03) са кацнали вчера (11 септември 2013 година) в Индонезия, след междинни кацания в Тайван (Kaohsiung International Airport) на 10 септември за почивка и зареждане, Филипините и Австралия. – (видео)

Летели са по 800 мили без кацане за около 1,5 часа. На борд 01, който беше показан на изложението в Париж се обучават индонезийски пилоти и техници в Корея.

Те са част от 16 самолета, които ще бъдат доставени на страната от Корея. Договорът беше сключен през май 2011 година и последните трябва да бъдат доставени през февруари 2014 година. – Още за Т-50

http://aeronews.alle.bg/

 
Разузнаването: Екстремистите в Сирия набират бойци и от Балканите
12.09.2013, 09:37

Президентът не бърза със свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. Росен Плевнелиев смята, че ситуацията около кризата в Сирия е доста динамична. Това е така и в този смисъл е прав. В същото време обаче той понесе доста упреци. Настоява за дебат в парламента, а бави обсъжданията в съвета, който се председателства от него. И критиците му са прави. Най-малкото защото сигурността ни е заплашена. Заради Сирия и не само заради нея. Поне, що се отнася до данните на нашето разузнаване.

Налице са реални потенциални заплахи за националната ни сигурност. Констатацията е на заместник-директора на Националната разузнавателна служба  (НРС) полковник Георги Миланов. Той я направи вчера на международната научна конференция за сигурността в Югоизточна Европа, която се проведе в София. Словосъчетанието „реални потенциални” се използва съвсем съзнателно. Това се потвърждава от следващите думи на разузнавача: „В НРС и други служби за сигурност разполагаме с данни, и то реални, за съществуване на реални заплаха за сигурността на страната ни и на отделни нейни структури, представители и граждани.” Това, което днес е потенциална заплаха, за няколко часа или дни става реална, посочи полковникът. В този смисъл той даде пример със сирийските бежанци в България. До миналата година бе потенциален риск, в последните седмици е обективна реалност, подчерта заместник-директорът на разузнаването......... Прочети още

 
САЩ започнаха оръжейни доставки за сирийската опозиция
12.09.2013, 08:47

САЩ са започнали да доставят на сирийската опозиция оръжия, закупени и подготвено от ЦРУ, съобщи CNN с позоваване на високопоставен представител на администрацията.

Според информация на в. „Washington Post", американският Държавен департамент се  присъединил към доставянето на помощ за опозиционните сили, включваща автомобили, оборудване, средства за комуникация, медикаменти и медицинска екипировка.

Междувременно информационните агенции предадоха, че се е провела среща на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, на която е обсъдена руската инициатива за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол.

Според информация на агенция „Новости",  дипломатите от САЩ, Русия, Великобритания,  Франция и Китай са разговаряли в продължение на половин час в руското представителство към световната организация.

Срещата се и проведа при закрити врати, като след нея също не е огласена официална информация пред медиите.

Преди разговорите между петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност, е имало консултация между постоянните представители на САЩ, Франция и Великобритания в световната организация.

Позицията на трите страни е, че трябва да се приеме резолюция, обвързваща сирийското правителство да изпълни всички поставени условия, докато Русия настоява Дамаск да не търпи санкции при неизпълнение на всички условия.

Припомняме, Москва обяви план в три стъпки за предаване на сирийските химически оръжия под международен контрол. Той беше предложен като алтернатива на военна операция срещу Сирия от  страна на САЩ и други западни страни.

Трите стъпки предвиждат на първо място Сирия да разкрие количеството и местата, където се намират запасите от химически оръжия и да ги предаде под контрола на международен орган. Следващата стъпка е унищожение на запасите. Третата е Сирия да стане пълноправен член на Организацията за забрана на химическите оръжия.

http://news.ibox.bg/

 
Бойните кораби на ВМС на САЩ остават в източната част на Средиземно море
12.09.2013, 08:21

DD-933Американските бойните кораби, снабдени с крилати ракети „Томахоук”, остават в източната част на Средиземно море и може да бъдат използвани за нанасяне на удар срещу цели в Сирия, ако такава заповед постъпи от президента на САЩ Барак Обама, предаде ИТАР-ТАСС.

От пресслужбата на Пентагона съобщиха, че такова разпореждахме е получил командирът на един от корабите по време на телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

„Министър Хейгъл е позвънил по телефона на капитан от втори ранг от ВМС на САЩ на бойния кораб USS „Barry” (DD-933), който се намира в източната част на Средиземно море”, посочва се в съобщението на военното ведомство.

В него се отбелязва, че шефът на Пентагона е благодарил за службата „в период на повишена готовност” на екипажа на кораба, който трябваше вече да се е завърнал в родината си, но е получил заповед да остане в района „във връзка с подготовката към военна акция срещу сирийския режим”.

http://www.focus-news.net/

 

 
Многоцелевата подводница North Dakota на 31 май 2014 година ще влезе в състава на ВМС на САЩ
11.09.2013, 23:26

Многоцелевата атомна подводница North Dakota (SSN-784) на 31 май 2014 година ще влезе в състава на американските ВМС, съобщава The Associated Press.

Тържествена церемония за кръщаване на атомната субмарина ще се проведе на 2 ноември 2013 година в корабостроителницата Electric Boat в Гротоне, щат Кънектикът. За първи път през последните почти 100 години военен кораб на американския флот ще бъде наречен я чест на щата Северна Дакота.

North Dakota  е единадесетата атомна подводница тип Virginia и е на стойност 2,6 млрд долара.

Водоизместимостта на АП е 7800 тона, дължината - 114,8 м, ширината - 10, 4 м, скоростта - 25 възла, екипаж – над 100 човека.

Субмарината е въоръжена с 4 торпедни апарата и 12 ракетни шахти за вертикален пуск. – Още за подводниците тип Virginia

 
BAE Systems предлага танкерна версия на BAe 146
11.09.2013, 23:06

BAE Systems ще предложи на потенциални клиенти танкерна версия на четиридвигателния регионален джет BAe 146. Презентация за това бе направена в рамките на отбранителното изложение DSEi, което се провежда в момента в Лондон.

Танкерната версия на BAe 146 се рекламира от производителя, като „тактическа летяща цистерна”, което може да се използва по време на бойни и тренировъчни мисии. Илюстрации представени от BAE Systems показват самолета, както със система за дозареждане „шланг – конус”, така и с твърда телескопична щанга.

От производителя смятат, че новият четиридвигателен танкер ще може да дозарежда във въздуха летателни апарати летящи със скорост 220 – 560 km/h, като това включва вертолети, конвертоплани и самолети. Базово самолетът ще може да дава до 7 тона керосин, но при поставяне на допълнителни резервоари това количество ще нарасне до 18 тона.

Концепцията за използването на BAe 146 като танкер е проверена при тестове още през 2009 г., когато са извършени изпитателни полети с имитация на дозареждане.

„Няма смисъл от използването на танкер за $100 млн., когато просто трябва да тренираш скачване с танкера”, заявява Марк Тейлър, шеф на отдела за бизнес развитие на BAE Systems.

Компанията вече има известни успехи с предлагането на BAe 146 за военни клиенти, след като през февруари 2013 г. два самолета бяха предадени на Кралските ВВС за използване на товаро-пътнически превози в Афганистан. Военизираната версия се базира на BAe 146-200QC, използвана преди това от TNT и може да превозва до 54 войника и 3 тона товари.

http://aeropress-bg.com

 
Артилеристите се подготвят за полево лагерно обучение
11.09.2013, 22:40

Командирът на военното формирование полковник Димитър Илиев изнесе брифинг за състоянието на полка и запозна присъстващите с историята, традициите, структурата, бойната готовност, мисиите и задачите, стоящи за изпълнение пред единственото артилерийско формирование от комплекта на Сухопътните войски и Въоръжените сили. Полковник Димитър Илиев наблегна на предстоящото полево лагерно обучение на УП „Корен” в което по-голямата част от военнослужещите от полка ще вземат в началото на месец октомври.

В системата на тренировката по стрелба и управление огъня на групата, пред командира на Сухопътните войски бяха развърнати елементите на управлението на артилерийската група - тактически оперативен център (ТОЦ) на 4-ти Артилерийски полк, тактически оперативен център на дивизионите, пунктовете за управление на огъня на батареите, както и артилерийските предни наблюдателни групи.

Генерал-майор Ненов се запозна с района на полка и с музейната експозиция на открито, състояща се от 41 единици артилерийски системи, били на въоръжение през различни периоди от време.

Втората част от посещението на командира на Сухопътните войски, беше посветена на въпроси, свързани със системата за съвместно огнево поразяване и индиректната огнева поддръжка на Сухопътния компонент.

http://www.otbrana.com/

 
Нова бронирана платформа на Patria
11.09.2013, 22:31

На откритото на 10 септември 2013 година в Лондон международно отбранително изложение DSEI 2013 финландската група Patria за първи път представи образец на колесна бронирана платформа от ново поколение, наречена New Vehicle Concept и представляваща по-нататъшно дълбоко развитие на известния бронетранспортьор Patria AMV.

Новата машина се отличава с по-високото си ниво на защитеност. Максималното тегло на платформата може да бъде до 30 тона, като теглото на полезния товар може да достигне до 13 тона. Декларирана е модулност на вариантите за конструктивна защита, както и модулност на конструкцията на корпуса, позволяваща създаването на различни варианти на машината.

Дължината на машината New Vehicle Concept е 8,4 м, ширината - 2,8 м и височината до горната част на корпуса - 2,4 м. Машина е оборудвана с дизелов двигател с мощност 450 кВт и мощен електрогенератор, способен да осигури захранването както на специалното оборудване, което може да бъде поставено в различните видове машини, така и на оборудването на перспективната пехотна екипировка. Максималната скорост на машината на шосе достига до 100 км/ч, запасът на хода е от 600 до 1000 км. Екипажът е от двама човека, а в десантното отделение могат да бъдат разположени десет взривозащитени кресла за военнослужещи.

Представения на изложението образец е снабден с дистанционно управляем боен модул Saab Trackfire, включващ новото 25-мм автоматично оръдие ATK Gun Systems LW25 Chain Gun и 7,62-мм картечница. Машината може да бъде снабдена с различни видове въоръжения, до 120-мм оръдие включително.

Представителите на Patria заявяват, че машината е минала първият етап на полигонните изпитания. Интензивни изпитания ще се провеждат до края на 2014 година.

Съобщава се, че официалното название на новата бронемашина ще бъде обявено на изложението Eurosatori 2014 в Париж. На пазара новата платформа ще се предлага паралелно с бронетранспортьорите от серията AMV.

 
Употребата на химическо оръжие в Сирия е сценарий
11.09.2013, 21:15

ген. Кирил Цветков "Употребата на химическо оръжие в Дамаск е нагласен сценарий за филм и то много непрофесионално направен". Върху това акцентира днес ген. Кирил Цветков – председател на УС на Асоциацията на сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната, говорейки в ефира на БНР. Според него просто се търси повод за война.

"Кадрите малко смущават, защото симптомите, които показваха и както бяха събрани хората, говорят, че това не е от веществото зарин, за което непрекъснато се тръби, че е използвано и то с артилерия през нощта... Кадрите показаха, че някои са загинали, на други им оказват първа помощ. Това е невъзможно – през нощта с артилерия тези хора да оцелеят и да бъдат закарани в това помещение, където ги показаха, и да им оказват първа помощ. Първа помощ при поразяване със зарин се оказва преди да започне стадият на гърчовете", обясни Цветков и добави мнението си, че заразяването е било с вещество от рода на психотропните вещества, което се използва и за полицейски цели. По думите му това вещество е в Списък 2, т.е. не е от най-забранените и може да бъде съхранявано за мирни цели.

Според него е възможно да се намери мирно решение на проблема.

За проблема с бежанците Цветков коментира: "Помощите за бежанците са по-големи от средната заплата за българите, за да живеят. Първата цел на правителството е да осигури благосъстоянието на своя народ, а след това на бежанците. Прави са да искат помощ. ЕС е длъжен да окаже тази помощ".

Той е категоричен, че органите за сигурност трябва много внимателно да филтрират информацията за хората, които влизат в страната ни.

"Войната никога не трябва да бъде постоянно средство за разрешаване на конфликтите. Тя е крайно средство срещу хора, които са заплаха за цялото човечество. Става вече практика суверенни държави да бъдат подлагани по необосновани доводи на военна агресия, за да се преследват политически и икономически цели.

Предложили сме България повече да не участва в коалиция от държави, без мандата на ООН и с участието на НАТО и ЕС", коментира още ген. Цветков.

http://pressadaily.bg/

 
Чехия удължава лизинга на своите Gripen
11.09.2013, 21:02

Gripen DЧешкия министър на отбраната Властимил Пицек обяви днес, 11 септември, че страната му ще удължи лизинга си на своите 14 изтребителя Gripen, като договореният период е за 12 плюс две години.

Според Пицек за 12-годишния първоначален период е била договорена 32% отстъпка в цената на лизинга, в сравнение със сегашните условия. Допълнителните две години на лизинга трябва да се договорят отделно между 2019 и 2025 г.

Настоящето чешко правителство ще подпише предварително споразумение с шведската агенция за отбранителен експорт FXM, като окончателния договор ще се подпише от следващото правителство, което ще дойде на власт след изборите през октомври.

Новината бе потвърдена от FMX.

Новият лизингов договор предвижда добавяне на способност за удари по земни цели, които чешките изтребители Gripen в момента не притежават.

Това слага край на почти две години болезнени преговори между Швеция и Чехия. През 2004 г. Чехия сключи лизингов договор за експлоатацията на 14 бойни самолета Gripen C/D за срок от 10 години. Договорът бе на стойност $986,3 млн. – Още за Gripen

http://aeropress-bg.com/

 
Третокурсниците приключиха летателния си стаж
11.09.2013, 20:57

Семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите-летци трети курс от факултет „Авиационен” се проведе на 10 септември 2013 г. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Това съобщиха от ВВС.

Курсантите бяха оценени от изпитна комисия под председателството на полковник Григорий Стаменов и участието на командно-инструкторския състав на авиогрупата.

Задачите, които изпълниха включваха полет в зона прост пилотаж и полет по кръга. Съгласно план – графика за учебната 2013 г. това е нивото, което третокурсниците трябва да достигнат през периода на летателното обучение.

По мнение на началника на „Авиационния учебен център” майор Пламен Попов всички курсанти са усвоили прецизно елементите на простия пилотаж и са изпълнили полетите и кацанията за оценка „отличен”.

„Всички показаха много високо ниво на подготовка на етапа, на който се намират. Доволни сме от тяхната работа, от дисциплината и представянето им по време на целия стаж. Това е предпоставка за в бъдеще да се развиват с бързи темпове, да усвоят самолет РС-9М до край, с намерение на по-късен етап да преминат и на реактивен самолет”, заявява майор Попов.

Полковник Стаменов връчи на третокурсниците сертификати за завършен летателен стаж и ги поздрави за проявеното усърдие, воля и отлично представяне.

http://aeropress-bg.com/

 
Петото поколение на Су-35С
11.09.2013, 20:52

Су-35Договорът за доставка на Су-35 за Китай отваря пътя към чуждите пазари за тези самолети. В същото време, историята на военнотехническото сътрудничество с Китай предизвиква опасения от възможно „пиратско копиране” на предадените връзки и технологии, особено предвид относително малкия брой закупени самолети.

Историята на Су-35 започва в средата на 80-те години, когато в Комсомолск на Амур започва разработката на модернизираната версия на Су-27. Бъдещият Су-27М, получил след това индекса на Су-35, е трябвало да се отличава с по-модерно оборудване, разширена гама от оръжия, включително високоточното оръжие „въздух-земя”, както и с възможност за допълнително зареждане с гориво във въздуха. Историята на първия Су-35 не завършва добре - разпадането на СССР не позволява да бъде започнато серийно производство на самолета.

В началото на новия век, конструкторското бюро „Сухой” възстановява разработките на самолет от пето поколение, превъплатени след това в известния T-50 ПАК ФА. От самото начало е било ясно, че процесът на създаването на съвременна машина няма да бъде бърз. В края на краищата, е решено да се създаде „междинна” версия на изтребител по платформата на T- 10 (Су-27), който да получи „освободилото се” наименование Су- 35. За да се избегне объркването, към индекса са добавени буквите „БМ” - голяма модернизация, а серийните Су-35 минават под индекса Су-35С.

Су-35 се различава от базовия Су-27 с усъвършенствани двигатели, съвременен радар, обновено оборудване на пилотската кабина, включително многофункционални цветни дисплеи, както и редица други нововъведения. В самолета работят редица системи и агрегати, които в усъвършенстван вид се използват вече на самолети от пето поколение.

Разговорите за възможните доставки на Су-35С за Китай се водят от края на миналия век, от започването на изпитанията на тази машина. От самото начало има опасения относно възможните последствия. Русия вече има негативен опит - едно време Китай наруши лицензионното споразумение за доставка на Су-27СК, като пусна в серия собственото си копие на Су-27, наречено J-11. След това, на базата на вече копираната машина и получения от Украйна прототип на съветския палубен изтребител Су-33, Китай създаде палубния изтребител J-15. Това предизвиква подозрение относно възможната съдба на Су-35С.

В същото време, възможното копиране едва ли има смисъл. Като се има предвид броя на промените в тази машина в сравнение със Су-27 и проблемите, които все още не са решени, с производството на копието му J-11, особено по силовата му установка, е очевидно, че копирането на Су-35С ще отнеме много време. По това време Русия вече ще е създала модернизирана версия на този самолет, и най- важното, ще започне серийното производство на изтребител от пето поколение. Освен това, обсъжданият договор за Су-35 предполага значителни санкции в случай на опит за пиратско копиране на новата техника, и надали Китай ще иска да развали отношенията си с Русия заради това. – Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru, Иля Крамник

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие международната конференция „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ“
11.09.2013, 17:31

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре, 12 септември, от 11:00 часа в Централния военен клуб, София, международна конференция под надслов: „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ”.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще изнесе лекция на тема „Приносът на България за изграждането на сигурността в Афганистан преди и след 2014 година“ от 14:45 часа утре в рамките на форума.

Конференцията ще се фокусира върху ролята на НАТО в Афганистан през последните 10 години, както и след приключването на операция ИСАФ в страната. Форумът ще предложи нови инициативи за сътрудничество между НАТО и Афганистанските национални сили за сигурност, ще популяризира българската роля в операция ИСАФ и ще очертае предизвикателствата пред Афганистан след 2014 г. Сред лекторите са офицери от структурите на Министерството на отбраната, представители на научните среди, висши учебни заведения, дипломатически мисии и медиите.

Организатори на форума са Младежкото Евро-атлантическо дружество, Атлантическият Клуб в България, Институтът за културна дипломация – Берлин и Софийският форум за сигурност. Той се провежда в периода 11-13 септември под патронажа на министъра на отбраната и със специалната подкрепа на НАТО.

http://www.mod.bg/

 
Ще изпраща ли Китай военни кораби към Сирия?
11.09.2013, 17:26

Миналата седмица се появиха съобщения, че Китай евентуално ще изпрати към бреговете на Сирия десантно-хеликоптерния кораб „Цзинганшан”. Тази информация може да свидетелства за промяна на политиката на Китай по отношение на локалните конфликти с участието на САЩ.

Възможно е скоро Китай, по примера на Русия, да използва своя флот за демонстриране на присъствие, за оказване на политическа подкрепа и снабдяване на свои съюзници, подложени на натиск от Запад.

Не се изключва, че в перспектива подобни операции ще се осъществяват заедно с Русия и че за трениране на подобен сценарий са били насочени мащабните руско-китайски военноморски учения през последните години.

По-рано Китай вече беше изпращал свой кораб в зоната на конфликти. През 2011 китайска ракетна фрегата бе изпратена към бреговете на Либия за осигуряване безопасност на евакуираните от там китайски граждани. Но изпращането към Сирия на „Цзинганшан” може да става по други причини. Според китайски медии, в края на август в Сирия са оставали само 46 граждани на Китай. Тяхното евакуиране с помощта на този голям военен кораб едва ли е целесъобразно. Такова малко количество хора биха могли бързо да се изтеглят с коли в някоя съседна страна, а след това със самолет за Китай.

Русия редовно изпраща към бреговете на Сирия десантни кораби. Осведомени източници съобщават, че с тях в Сирия се доставя оръжието. Русия започна да го прави миналата година след като Великобритания попречи на идването в Сирия на гражданския транспортен кораб „Алаид”, превозвал ремонтирани хеликоптери за сирийската армия. За разлика от гражданския, военният кораб не може да бъде задържан, спрян или прегледан.

Постоянните пътувания станаха съществено бреме за десантните сили на руския флот, в състав на които има ограничен брой малки и технически остарели кораби. Въпреки това, на фона на подготвяната от САЩ военна операция в Сирия. към нейното крайбрежие са изпратени още два десантни кораба. При необходимост те могат да се използват за евакуиране от Сирия на руски граждани.

Русия и Китай постигнаха впечатляващи успехи в политическата подкрепа на сирийското правителство, принудено да се съпротивлява на външния натиск. И нарастващият авторитет на Китай го подбужда да се заема все по-активна позиция в най-острите въпроси на световната политика. В недалечно бъдеще вероятно ще сме свидетели на засилващия се авторитет на Китай в коалиционните действия и не се изключва в някоя ситуация Китай да поеме върху себе ви водеща роля.

http://bulgarian.ruvr.ru, Василий Кашин

 
Командирът на силите на многонационалната бойна група на ЕС „HELBROC” бригаден генерал Бикос подети 2 мбр
11.09.2013, 16:32

Днес, 11.09.2013г. командирът на силите на многонационална бойна група на ЕС „HELBROC” бригаден генерал Димитриос БИКОС посети 2 механизирана бригада Стара Загора. Визитата на  бригаден генерал Димитриос БИКОС е във връзка с подготовката на личния състав и сертификацията на бойната група, съгласно поетите ангажименти на Република България за участие в многонационалната бойна група (БГ) на ЕС „HELBROC”.

На срещата командирът на 2 мбр бригаден генерал Любчо ТОДОРОВ, изнесе брифинг на тема: „Мисия, роля и задачи на 2 мбр”, на който присъства и полковник Григориос РУМАНИС – аташе по отбраната в посолството на Гърция в Република България. След брифинга бяха разменени плакети между командира на многонационална бойна група „HELBROC” и командира на 2 мбр.

Посещението на командира на бойна група на ЕС „HELBROC” продължи във военно формирование 52740 – Хасково. Беше проведена среща с командира на военното формирование, след което бригаден генерал Димитриос БИКОС и бригаден генерал Любчо Тодоров наблюдаваха действията и изпълнението на поставените задачи по време на сертифицирането на рота „HELBROC” от военнослужещи от военно формирование 52740.

http://landforce.mod.bg/

 
Националният съвет на Швейцария одобри покупката на „Грипен“ Е
11.09.2013, 16:15

Gripen Всички гласувания в парламента бяха в полза на придобиването на изтребителя. Основното гласуване беше за започване на придобиването, за което гласуваха 113 депутата, а 68 бяха против. Финансирането на покупката, както и законът в тази връзка, също бяха приети с голямо мнозинство.

Решението за придобиване на самолета следва да бъде гласувано и в другата камара на швейцарския парламент – Щендерат (горната камара), където на 18 септември ще бъде гласуван въпросът с финансирането на покупката. По-рано тази година Щендерат гласува в полза на сделката.

„Доволни сме от резултата от гласуването в Националния съвет на Швейцария. Това е поредната положителна стъпка към придобиването на „Грипен“ Е,“ каза Ленадр Синдал, старши вицепрезидент в Сааб и ръководител на подразделението „Аеронавтика“ в компанията.

„Следим и уважаваме политическия процес в Швейцария и в същото време продължаваме да развиваме програмата си за индустриално сътрудничество. Още преди подписването на сделка за покупка на изтребителя „Грипен“ Е, бяха подписани договори между наши доставчици и 117 швейцарски компании на стойност 315 милиона швейцарски франка (254 милиона евро),” каза Синдал. – Още за Gripen

http://www.otbrana.com/

 
Президентът: Апелирам за по-голям бюджет на Министерството на отбраната
11.09.2013, 11:37

Росен Плевнелиев Да се върнем към Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и да дадем на МО бюджет не по-малко от 1,5 на сто от БВП. Това апелира днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на единадесетата международна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения“, която се провежда в Интер Експо Център, София.

Намаляването на бюджетите на отбраната и другите структури от системата за сигурност могат да доведат да застрашаване сигурността на гражданите у нас и Европа, посочи държавният глава. Според него секторите „Отбрана” и „Сигурност” вече не бива да се делят, а да се гледат, като нещо неделимо, за да има по-голяма ефективност на техните действия.

Основните фактори, които влияят днес върху националната сигурност са интеграция, технологии, ресурси и демография, подчерта Росен Плевнелиев. Той обърна внимание, че всеки един от тях има както позитивно, така и негативно отражение. Според него за националната сигурност вече трябва да се мисли в много по-далечен хоризонт. И да не се работи на парче. Той призова да се върнем към консенсуса от 2012 г. по отношение на пакета от четири законопроекта в сектор „Сигурност” и изрази надежда, че парламентът ще „изкове” качествени закони в това отношение.

Що се отнася до конфликта в Сирия, президентът изказа удовлетворение, че международната общност е осъдила използването на оръжие за масово поразяване. В този смисъл той приветства действията на външния министър Кристиан Вигенин и неговия екип.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще открие и втората работна секция на форума под надслов „Регионална сигурност и отбрана – новата парадигма на концепцията за колективна сигурност в киберпространството“. Тя ще се проведе в зала „Родопи“ на конгресния център.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Капсула на "Союз" се приземи успешно в Казахстан
11.09.2013, 08:39

Капсула на руския космически кораб "Союз ТМА-08М" с трима души на борда се приземи успешно тази сутрин в 06:58 часа край град Джезказган (Казахстан), предаде РИА Новости.

Тримата са руските космонавти Павел Виноградов и Александър Мисуркин и астронавтът Кристофър Касиди.

36-тата космическа експедиция до Международната космическа станция продължи повече от 5 месеца, като тя започна през март и тогава космическият кораб се скачи успешно  след рекордните 6 часа, вместо за стандартните 48 часа.

Съкратената процедура по скачването се случва за първи път в МКС. Тя бе тествана успешно по-рано с руски товарни кораби и спомага да се намали умората на екипажа след полета и да подобри работата им в Станцията. Новата експедиция ще замине за Международната космическа станция на 26 септември с пилотирания кораб "Союз ТМА-10М” от космодрума "Байконур".  – Още Космос

 
Либийците идват в Сливен
11.09.2013, 08:26

Либийски полицаи идват на обучение в България. База "Ново село" край Сливен ще приема за тренировки бъдещите полицаи на Либия, научи "Стандарт". Очаква се на българо-американското отбранително съоръжение да дойдат 2000 полицаи от силите за сигурност на Либия. Те работят основно за столицата Триполи и град Бенгази. Това ще стане през идните месеци. Либийците ще бъдат обучавани у нас на четири етапа от по 500 души, твърдят източници от база "Ново село". Полицаите ще преминат подготовка за боравене с леко стрелково оръжие и дисциплинарни порядки. Няма яснота обаче дали либийците ще могат да напускат базата и да посещават градове и села около нея. Пристигна доставка на голямо количество храна, което със сигурност не е за учението в момента, твърдят офицери от логистиката в базата. Според тях тренировките на либийските полицаи ще бъде платени и българската държава ще получава пари от Либия. Инструкторите по военно обучение пък ще бъдат българи и американци. В момента на "Ново село" тече учение на специалните сили от армиите на България и САЩ под название "Хвърлена ръкавица". В него участват и екипи на МВР, ДАНС и Националната разузнавателна служба. То трябва да завърши в края на септември. Най-вероятно първият контингент либийци ще дойде по-късно през есента, твърдят запознати. Все още не е ясно колко време ще продължава всеки етап от обучението на полицаите.

България може да помогне на Либия, като обучава полицейските й части и изпрати лекари, за да бъде преодолян колапсът в здравеопазването в размирната държава. Това заяви през септември 2011 г. тогавашният ни външен министър Николай Младенов. Оттогава темата не е повдигана публично у нас.

Това лято на база "Ново село" имаше учение, в което участваха бойци от Азербайджан, Македония, Сърбия, България и САЩ.

Всяко държава има правото и задължението да конструира своя сектор "сигурност" така, че да се справи с тероризма. Не виждам нищо лошо в това на базата да се обучават либийски полицаи, заяви пред "Стандарт" генерал от българската армия. Той обаче държи да остане анонимен, защото "въпросът бил за политиците".

http://www.sliveninfo.com/

 
Първият български въздушен ас все още няма паметник?!
11.09.2013, 08:12

Генерал-майор Константин Попов – командир на ВВС и родственици на Симеон Петров участваха в честването.  Снимка Димитър БебеновКолкото и да е срамно, първият български дипломиран пилот Симеон Петров няма паметник у нас. Дано това да се случи за неговата 130-годишнина! Тези думи изрече снощи в ЦВК на тържественото отбелязване на 125-годишнина от рождението на първия български въздушен ас полковник професор Димитър Недялков. Той е редактор на биографичната книга „Пръв между орлите” на сина на Симеон Петров Александър Петров и сценарист на документален филм, посветен на живота и дейността на видния български авиатор.

И още от полковник професор Недялков: „Симеон Петров е с изключителни заслуги не само към нашата авиация, но и към развитието на авиацията в света. Той е съкровище не само за България. Симеон Петров е световно съкровище. Да станеш авиатор, да летиш, да дадеш на страната си криле е духовно постижение.”

Честването бе организирано от Командването на ВВС и Българската авиационна асоциация. В него участваха военнослужещи и ветерани от военната ни авиация и представители на военно-патриотичните съюзи. Там бяха внукът на легендарния авиатор, който също се казва Симеон Петров и други негови родственици.  В авиационната история на България Симеон Петров ще остане като «първият», като новатор и вдъхновител на авангардни концепции за тактическото и оперативно използване на авиацията, бе най-често срещаната оценка в изказванията.

Полковник от запаса Ангел Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация: „Симеон Петров е първият наш дипломиран пилот. Той е първи във Франция, първи в небето над България, негов е първият боен полет за нощна бомбардировка и първият полет над противникова столица, първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател, първи началник на въздухоплавателното училище, първият въздушен ас в първата въздушна война в историята на човечеството с 18 бойни полета, първият началник на аеропланната работилница, първият началник на летище Божурище. Винаги първи!”

Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: „Днешните Военновъздушни сили, хората със сини униформи, трябва да приемат Симеон Петров като едно мерило, като едно начало, към което трябва да се обръщаме. И да се съизмерваме. Да видим дали сме адекватни на това, което Симеон Петров е заложил, като начало, като един от първите.”

Днес, според генерал-майор Попов, българските ВВС няма от какво да се срамуват: „Нима трябва да се срамуваме, че имаме първи в НАТО сертифициран модул за медицинска евакуация! Нима трябва да се срамуваме от това, че откакто сме започнали задачата Air Policing нямаме нито една лоша оценка! Всичко е плюс, плюс, плюс. Нима не трябва да сме горди от това, че когато дойдат големи авиационни бази на учения ни поздравяват! Нима аз не трябва да се чувствам горд като командващ, че летците и техниците се чувстват равни и самочувствието им не е празно! Всичко това се дължи на тези, които са били преди нас. На духът, който ни казва да бъдем първи.”

Ще има ли след пет години паметник на Симеон Петров? Ако това не се случи, означава, че не сме дорасли като нация. Днес има книга и филм. Утре? Снощното честване ни дава надежда, че има хора, които ще направят необходимото в памет на първия български въздушен ас.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Кой ще съкрати холандските F-16?
11.09.2013, 00:27

F-16В Холандия са построени от Fokker по лиценз 223 изтребителя F-16 за ВВС на страната. От тях на два пъти на Чили са продадени 29 F-16A и 7 F-16B, както и 6 F-16B на Кралство Йордания. Още 37 самолета са отписани при различни инциденти, а 76 са спрени от полети. Остават налични в експлоатация 68 изтребителя. Към днешна дата има вероятност изтребителите F-16 на кралството да намалеят още през следващата година.

Кой е причината? Оказа се, че това е изтребителят F-35.

От следващата година министерството на отбраната обсъжда да спре от експлоатация още 26 самолета, и така Холандия ще остане с 42 летящи F-16. Промяната е предизвикана от съкращенията в бюджета и нуждата от средства.

След почти година забавяне, първият F-35A F-001 беше тържествено приет от представители на МО на Холандия в състава на RNLAF на 25 юли 2013 година във Fort Worth (USA), след което беше преместен за съхранение в Eglin AFB, Florida.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев заминава на посещение в Германия
10.09.2013, 18:43

бригаден генерал Красимир Кънев Заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев заминава днес, 10 септември, на тридневно посещение в Германия.

По време на визитата си той ще наблюдава демонстрация на бойна стрелба с Противовъздушна C-RAM (Counter Rocket, Artillery, Mortar) система MANTIS, която ще се проведе на полигона Тотендорф/Панкер в Балтийско море.

Противовъздушната система е разработена за противодействие на всякакъв вид въздушни заплахи.

http://www.mod.bg/

 
Новата руска зенитна ракета може да заинтересува Китай
10.09.2013, 17:24

ракета РЗВ-МД На авиосалона МАКС 2013 за първи път беше демонстрирана новата руска ракета за зенитния ракетен комплекс „Тор - М2”, който е радикална модернизация на използвания в Русия и внесения в Китай комплекс „Тор - М1”.

Новата зенитна управляема ракета РЗВ-МД е разработка на ОАО "ГосМКБ "Вымпел".

От абревиатурата РЗВ-МД се разбира, че това е "ракета "земя-въздух" с  малък обсег на действие". Според официално представените данни, зенитната ракета РЗВ-МД е предназначена за ПВО на сухопътните войски при всички видове бойни действия и на марш от удари на високоточни оръжия, самолети на тактическата авиация, ударни вертолети и стратегически крилати ракети, действащи на средни, малки и пределно малки височини в условия на интензивно противодействие при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

Максимална далечина на поразяване на цели – до 16 километра, а максимална височина - до 10 км. Максимална скорост на полета на ракетата е 1000 м/с. Система за управление – командно телеуправление. Бойна част е осколочно-фугасна. Ракетата е представена в реални размери, включително и транспортно-пусковия контейнер (ТПК). Маса на ракетата с ТПК е 163 кг, дължина на ТПК е 2,94 м, а диаметъра - 0,24 м.

При това на представения ТПК е бил поставен надпис 9М338К. Вероятно РЗВ-МД е предназначена за ЗРК "Тор-М2", които започнаха да постъпват в руската армия още през 2012 година. Този комплекс има по-съвършени средства за управление на огъня, като може да следи едновременно 48 цели и да обстрелва 4 от тях.

Китай получи 35 комплекса „Тор - М1”за периода 1996-1999 г., и скоро започна да ги копира. Въпреки че за работата по системата се знаеше от дълго време, постъпването и в значителни количества започна едва през 2011-2012 г.: копирането на вече остарялата руска разработка отне на китайската промишленост толкова време, колкото беше нужно на Русия за създаването на нейния обновен вариант.

Макар в някои китайски публикации да се споменава, че „HQ- 17” е „подобрен” вариант на „Tor - M1” подобрения едва ли са съществени. Китай, най-вероятно, е получил система, която в пъти отстъпва на бойната ефективност на съвременната руска. При това спестяването на средства, което китайците искаха да направят, отказвайки да закупят лиценза за производство на руската система също поражда съмнения - дългогодишният труд на инженерите и работниците не може да бъде безплатен.

С усложняването на оръжейните системи, китайската система за копиране на чужди технологии започва да изглежда все по-малко привлекателна. В някои случаи тя води до това, че Китай едва през това десетилетие успя да усвои производството на системи, разработени в СССР през 80-те години на миналия век. Копирането може да бъде възможен път за развитие на производството на граждански стоки, като например автомобили, тъй като те са технически по-лесни, и данните за тях са по-достъпни. При военната техника програмите за копиране могат да продължат с години. Освен това, копирането не помага за подготовката на инженерите, а по-скоро подтиска тяхната креативност.

Проектите за нелицензионно копиране на съветската и руската военна техника, като J-15 или HQ-17, отнемат много време и очевидно са закъснели. За легалното купуване на лицензии ще са нужни стотици милиони долари, което е напълно по силите на съвременната китайска държава. При това, китайската страна ще получи бърз резултат под формата на готови за употреба системи и би могла да съсредоточи усилията си върху създаването на оригинални видове оръжия от ново поколение. Подобен подход също така ще помогне за намаляването на бдителността на чуждестранни партньори на Китай и ще разшири достъпа на китайската отбранителната промишленост до руските и другите чуждестранни технологии.

 
В Афганистан ще започне съвсем друга война
10.09.2013, 17:07

Талибаните, изглежда, не трябва да разчитат, че след година и половина Западът накрая ще ги остави на мира.

Шумът около заплахата за бомбардировки от страна на Сирия съвсем заглуши любопитния обрат в американската администрация по повод бъдещето на Афганистан. Още през пролетта Америка заплашваше несговорчивия президент Карзай, че ще изтегли от страната му всички войски на западната коалиция. А в началото на септември самият израз „извеждане на войските” по отношение на Афганистан беше наречен „неправилно понятие”. С понятията боравеше заместник-командващият войските на западната коалиция генерал Марк Мили. В интервю за списание Stars and Stripes той уточни: „Нямаме никакви указания за пълното извеждане на войските. Ние само се готвим да променим задачата и да съкратим числеността на войските и мащабите на операциите”. Приблизителните срокове на „задържането” бяха съобщени в интервю за британския Guardian от неговия началник, командващия IFOR американски генерал Джоузеф Данфорд. Според него на афганистанските силови структури още пет години ще им трябва чужда военна помощ.

Какво значи „да променим задачата”? Според генерал Мили оставащите сили от коалицията ще осигуряват на афганистанската армия разузнавателна информация и поддръжка на авиацията.

С авиацията всичко е ясно. Но разузнаването, със сигурност, няма да се ограничава със снимки на безпилотни самолети и радиоприхващане. Освен това съществува мнение, че останалите бази ще станат центрове за управление на мащабни агентурни мрежи, създадени за десет години от спецслужбите на почти всички страни, участвали в афганистанската кампания. В момента желание да оставят малки контингенти в Афганистан са заявили Германия, Италия и Турция. Германия, както е известно, отговаря за ситуацията в северната част на страната, Италия – за западната. Италианският журналист Манлио Динучи още през 2010 г. писа, че ЦРУ разгръща в страната дейността на цяла „армия в сянка”, чиито задачи са не само събиране на информация, но и силови акции. Напълно възможно е подобна работа да са извършвали и спецслужбите на Италия и Германия в зоните си за отговорност.

Така ще бъде решен основният проблем на контрапартизанската война. Когато през 2015 г. полевите командири на талибаните излязат от надеждните си укрития, на „контрапартизаните” от западните спецслужби няма да им бъде трудно не само да проследяват, но и да унищожават „непримиримите”. Подобни действия вече са отработени при съвместните специални операции на афганистанските и западните сили. Ако конкретната стратегия сработи, полевите командири ще изпитат върху себе си всички методи, които самите те са използвали.

През юли официални лица в САЩ заявиха, че ЦРУ планира в близките две години да съкрати броя на секретните си бази в Афганистан от днешните десет до шест, като остави неприкосновен центъра на Кабул – един от най-големите в света. Такива центрове ще оставят Германия и Италия. Разузнавачите ще се върнат към пряката си работа – ръководството, а хиляди афганистанци ще изпълняват работата на стотици хиляди войници от коалицията. С несравнимо по-малки загуби и, най-вероятно, с по-голяма ефективност. – Още за Афганистан

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Съвместно учение на България и САЩ „Хвърлена ръкавица 2013” се провежда на територията на страната
10.09.2013, 16:58

На територията на страната се провежда съвместното учение на България и САЩ „Хвърлена ръкавица 2013”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В учебните ситуации от българска страна участват служители от структурите на Министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Националната разузнавателна служба и Агенцията за ядрено регулиране. От американска страна в игровите предизвикателства са включени представители и служители от Европейското командване, Командването на Силите за специални операции, Специалните служби и посолството на САЩ у нас. Общ ръководител на учението е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а негов заместник е заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.

Учението е резултат на едногодишен процес на планиране и има за цел да подобри сътрудничеството, оперативната съвместимост и разбирателството между България и Съединените щати. То е рутинно и няма връзка с никакви реални международни събития. Учението е в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страна и чужбина през 2013 г.

Основна цел на „Хвърлена ръкавица 2013” е да подобри координацията между специалните служби и силите за реагиране на България и САЩ при неутрализиране на евентуални заплахи. Сценарият предвижда да се усвоят процедури за действие при обмен на информация, анализ на получени данни, оценка на риска, управление и реагиране при непосредствен терористичен риск. В игровите действия ще се експериментират процедурите за постигане на оперативна съвместимост между СОБТ и Специалните сили на Министерството на отбраната при тактически действия за неутрализиране на групи, представляващи заплаха за сигурността.

В рамките на учението ще бъдат разиграни и ситуации, които ще бъдат свързани с неутрализирането на специфични заплахи с нарастващ риск за сигурността на страната. При отработването им ще бъдат създадени специални комуникационни канали, като се симулира и непрекъсната връзка с Интерпол и Европол. За преодоляване на критичната обстановка ще бъде потърсено съдействие от САЩ за подготовка и провеждане на съвместна операция при неутрализиране на възникнали заплахи за сигурността.

http://www.focus-news.net/

 
"Боинг" и "Сааб" с общ проект за нов самолет на ВВС на САЩ
10.09.2013, 16:47

JAS 39 Gripen Американският авиостроителен концерн "Боинг" и шведската компания "Сааб" водят преговори за сътрудничество в проект за разработване на нов учебен самолет за ВВС на САЩ, съобщава Defense News. Преговорите са в крайната си фаза и в скоро време страните могат да подпишат съглашение за сътрудничество. Американският авиостроителен концерн "Боинг" и шведската компания "Сааб" водят преговори за сътрудничество в проект за разработване на нов учебен самолет за ВВС на САЩ, съобщава Defense News. Преговорите са в крайната си фаза и в скоро време страните могат да подпишат съглашение за сътрудничество.

Както обяснява изданието преди време "Боинг" и "Сааб" също са си сътрудничели, но само в областта на гражданската авиация. Иначе на пазара на бойната авиация винаги досега са били съперници. По-конкретно за изтребителя JAS 39 Gripen и F/A-18 Super Hornet. Всяка компания е участвала в много търгове през последните години, включително такива за доставка на изтребители в Тайланд, Чехия, Индия, Швейцария и Дания.

Какъв самолет ще предложат американските военни още не е известно. Не е изключено новият самолет създаден от съвместния проект да бъде на базата на шведския изтребител Gripen, чийто размери са значително по-големи от зададените от ВВС на САЩ. Създаването на учебен самолет на база Gripen ще съкрати сроковете на разработката.

Благодарение на сътрудничеството със "Сааб" "Боинг" ще засили позициите си на пазара в САЩ. От своя страна, шведската компания ще бъде в състояние да получат достъп до пазара на въоръжение и военна техника на САЩ и в бъдеще да участва в някои от другите оферти. Не е без значение, че фирмата ще получава и значителна печалба от продажбата на военно оборудване.

http://www.blitz.bg/

 
Спешна модернизация на МиГ-29
10.09.2013, 16:38

MиГ-29В условията на безпрецедентна икономическа, финансова и политическа криза закупуването на нов многоцелеви(всецелеви) изтребител, би било меко казано, неразумно и дори налудничево. Неразумно, защото всички анализи се правят на база евентуални прогнозни резултати за бъдещо икономическо развитие, а както знаем перспективите пред българската икономика в близко и далечно време не са особено радостни.

Разбира се при такива неперспективни прогнози всяка една покупка от такова естество ще натовари военния бюджет неимоверно и ще обрече придобиването на новия изтребител на провал. Съмнително е и увеличението на военния бюджет до заветните 1,5% от БВП на страната и като виждаме окаяното състояние на икономиката, няма да ни е трудно да прогнозираме, какво ще се случи.

При тези обстоятелства най-разумно би било страната ни в спешен порядък да се обърне към руската самолетостроителна компания МиГ за модернизиране на наличните ни МиГ-29А , които между впрочем никак не са малко на брой – цели 15 броя!.................Прочети още

 
Служебната благодарност в МВР се заплаща
10.09.2013, 09:20

Засега челният опит е на МВР. За разлика от армията, там обявяването на благодарност има и своето финансово измерение. Така е и при сега действащия Закон за вътрешното министерство. Не се предвижда промяна в новия закон, чийто проект мина през един етап на обсъждане и предстои скоро да бъде внесен в правителството.

Едно от отличията за служители на МВР е обявяване на благодарност с парична награда в определен от закона размер. Благодарност, обявена от министъра, заместник-министрите и главния секретар, се съпровожда с парична награда от 200 лв. И второ – благодарност, обявена от ръководителя на съответна структура, носи 120 лв.

И още един социален текст в проекта на закон за МВР. На държавните служители, които се пенсионират от вътрешното министерство по осигурителен стаж и възраст, както и по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, ще се издават карти за медицинско обслужване. Известно е, че вътрешно министерство има в структурата си Медицински институт, познат по-скоро, като МВР-болница. Има, разбира се, някои условия. Например да са работили последните 10 години в МВР. Няма съмнение, че това е много важно за здравето на бившите служители. Не е тайна, че у нас не е решен въпросът с медицинското обслужване на запасните и резервистите от Въоръжените сили. Би могло да се обсъди и този опит на МВР. Както вътрешното министерство има в структурата си Медицински институт, така Министерството на отбраната има ВМА със съответните болнични бази в страната. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Модернизацията на руските Ан-124
10.09.2013, 08:26

An-124От момента на сключване на договора за ремонт и модернизация руските ВВС са получили 5 машини „Руслан”:

   - RA-82013 (построен в 1987 година, КВР в 2010 година);

   - RA-82014 (построен в 1987 година, КВР в 2011 година);

   - RA-82039 (построен в 1990 година, КВР в 2011 година);

   - RA-82032 (построен в 1988 година, КВР в 2012 година);

   - RA-82030 (построен в 1997 година, КВР в 2012 година);

   - RA-82035 (построен в 1988 година, КВР в 2013 година) прави изпитателни полети след 12 години на земята.

Четири самолета "Руслан" (RA-82037, RA-82038, RA-82040 и RA-82041) са в ЗАО „Авиастар-СП” и на тях е започнала модернизация. До края на 2015 трябва да бъдат модернизирани 22 машини, което означава още 3-4 през тази и по 6-7 през следващите две. – Още за Ан-124

http://aeronews.alle.bg/

 
Комисията за "Авиоотряд 28" изслушва Аню Ангелов
10.09.2013, 08:00

Временната анкетна комисия за проверка на ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната за периода август 2009 - март 2013 г. ще обсъди финансов доклад за разходите на авиоотряда, съобщиха от НС.

В дневния ред на комисията е и изслушване на Аню Ангелов, министър на отбраната в периода 2010-2013 година. Депутатите ще разгледат и предложения за промени в нормативни актове, които уреждат дейността на "Авиоотряд 28" и въздухоплавателните средства на МО, не за целите на въоръжените сили.

 
Армията съкрати офицер с 5 г. стаж въпреки договор за 10 г. служба
10.09.2013, 07:42

На 17 юли т.г. старши лейтенант Йовко Йовев е освободен от армията. Той е на 28 г., завършил е Националния военен университет "Васил Левски", зад гърба си има 5-годишен командирски стаж в химическия батальон в Мусачево.

Уволняват го заради съкращения на щатовете - от началото на годината мусачевският полк се свива до размерите на батальон.

В деня, в който напуска обаче, Йовев разбира от "24 часа", че на армията не достигат 720 офицери, като около 500 са за нуждите на бойните части. Думите са на министъра на отбраната Ангел Найденов от първата му голяма пресконференция.

С вестника в ръка младежът чука на вратата на Централното военно окръжие в София. Той иска да служи независимо къде - няма претенции нито за място, нито за длъжност. В окръжието обаче го заливат със студена вода. Нещо си се объркал, младеж, търсим само неколцина за гвардейския оркестър.

Какви са фактите? Свободни места в армията наистина има. С малката уговорка, че става дума за щатове, умишлено държани незаети от бившия министър Аню Ангелов. Така хем не се раздува фонд "Работна заплата", хем при поредните съкращения няма да се реже живо месо, а само кухи бройки............Прочети още

 
Бразилската Embraer предаде първия модернизиран AMX
10.09.2013, 07:32

АМХВоенната дивизия на бразилската компания Embraer Defense & Security предаде на 5 септември  2013 година на специална церемония на Brazilian Air Force (FAB) първия модернизиран щурмовик A-1 (A-1M) в завода си в Gavião Peixoto в щата São Paulo. Присъстваха главнокомандращият ВВС на Бразилия General Juniti Saito и други висши офицери.

Бразилия разполага с около 60 самолета AMX(от тях 8 са спарки) според решение 43 машини ще се модернизират, като 16 от тях вече са в халетата на компанията по програмата A-1M.

Модернизацията се извършва по стандартната схема и освен за А-1М  се прилага и за F-5 и A-29. Подменя се радара, навигационната и оръжейна системи, поставят се бордови компютри и цветни дисплеи. Всичко е по последните технологии, доставка от Израел и САЩ.

Коментар:

Като се замисля, май това е идеалното решение и за нашите Су-25. Разбира се първо трябва да си направим основен ремонт.

Дали габровката Русефф няма да ни съдейства да ни направят един Су-25УБМ? За проба, може и да им хареса на нашите пилоти. Може и да ни докарат един модернизиран AMX-Т за тестове.

След модернизацията нашите Су-25 ще ни служат още 20 години. Не казвам, че ще е евтино особено, ако вземем и нови двигатели.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Русия унищожи над 76% от наличните си запаси от химически оръжия
09.09.2013, 18:16

Във военния обект „Марадиковски” в руската Кировска област беше изпълнена държавната заповед за унищожение на намиращите се там химически оръжия, предаде Интерфакс, като се позова на сведения на Федералното управление по безопасно съхранение и унищожаване на химическо оръжие генерал-полковник Валерий Капашин.

„Безопасно са унищожени 537,6 тона от субстанцията зоман, а като общо количество са унищожени 6770,55 тона отровни вещества, което представлява повече от 98% от наличните запаси в този обект.”, заяви Валерий Капашин, като добави, че по план останалите отровни химически вещества ще бъдат унищожени до края на 2015 година. – Още химическо оръжие

http://www.focus-news.net/

 
ВВС помогнаха за успешни трансплантации
09.09.2013, 18:09

С-27J Spartan Екипаж на военнотранспортен самолет С-27J Spartan на Военновъздушните сили изпълни полети за транспортиране на медицински екипи и органи за трансплантация късно вечерта на 6 септември и в малките часове на 7 септември. Това съобщават от ВВС.

Самолетът излетя в 22 часа от летище София с медицински екипи от Правителствена болница и Военномедицинска академия на борда си.

Военнослужещите от Базата за предно разполагане – Безмер осигуриха експедитивното пропускане на линейките на Спешна помощ, които след кацането на „Спартан” в 22,40 часа, извозиха екипите, които участваха в експлантацията на донорските органи в болницата в Сливен.

Обратният полет до София се изпълни във времевия интервал от 03,35 до 04,15 часа.

В ранните сутрешни часове на 7 септември двата медицински екипа веднага са започнали работа. И трите трансплантации са успешни.

Седмица по-рано, в деня в който личният състав на транспортната авиационна група – Враждебна празнува 65-годишнината от създаването си, екипаж на авиогрупата със самолет Spartan изпълни полет за превоз на донор и медицински екипи от София до Варна и обратно.

http://airforce.mod.bg/

 
Китай и Русия подписват за Су-35 догодина
09.09.2013, 18:05

Су-35„Рособоронэкспорт” и китайското министерство на отбраната ще подпишат договор за доставката на 24 многоцелеви изтребителя Су-35 през 2014 г. Това е съобщил заместник генералния директор на „Рособоронэкспорта” Виктор Комардин, цитиран от РИА Новости.

Според Комардин в момента се водят преговори за техническия облик на изтребителя, както и се обсъждат възможностите за доставка на въоръжение към него, което обаче ще се договори отделно.

След няколко години медийни индикации, че Китай се интересува от Су-35 в началото на годината стана ясно, че Русия наистина има намерение да продаде многоцелевия изтребител. През март китайското правителство съобщи, че на държавно ниво е договорена сделка за 24 броя Су-35 и четири подводници „Лада”.

Както съобщи вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогози, договорът за Су-35 няма да включва неговото лицензно производство. Смята се, че неговата стойност ще надхвърли $1,5 млрд. – Още за Су-35

http://aeropress-bg.com/

 
Модернизират руските Ми-17
09.09.2013, 12:37

Консорциум от две чешки и една полска компании представиха на Международния салон на отбранителната индустрия (от 1 до 4 септември 2013 година) Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego MSPO 2013 в Киелце (Полша) модернизиран Ми-17/171.

Съгласно разпределението компания Lom Praha прави капитален ремонт и монтаж на ново оборудване, втората чешка Vorrens и полската Navitec са специализирани в програми за обучение и тренажори, техническо обслужване и ескплоатация, както и доставка на резевни части от Русия, Украйна и други държави.

Програмата се извършва на две части. Шест машини са минали първият етап по поръчка на МО на Чехия. Три машини са минали и втория етап частично финансиран от американския военен бюджет.

Първият етап включва кабина с многофукционални дисплеи, навигационни системи и други по стандартите на НАТО, както и замяна на металните части с композитна броня за защита на екипажа от стрелково оръжие.

Вторият етап включва метеоропогичен радар, автомат за ИЧ уловки и система за вътрешна връзка. – Още за Ми-17

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия е продала оръжие за $10 млрд
09.09.2013, 12:31

Анатолий ИсайкинРуската компания „Рособоронекспорт” към началото на септември 2013 г. е изпълнила 75% от годишния план за продажба на въоръжения и военна техника зад граница.

„Рособоронекспорт” не публикува годишните официалните цифри на плана, но е известно, че през 2012 г. компанията е изнесла оръжие за $12,9 милиарда. През май тази година генералният директор на „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин заяви, че резултатите от 2013 г. няма да са по-ниски от 2012 г., тоест в порядъка на $13 милиарда.

Според неговите думи към септември 2013 г. „Рособоронекспорт” вече е продала в чужбина въоръжение и военна техника за $9,7 милиарда (75% от плана)Планът за всички руски военни фирми за износ на оръжия и военна техника за годината е около 14,5 милиарда долара. – Още руски военни фирми

 

 
Генерал-майор Константин Попов ще участва в честването на първия български дипломиран пилот Симеон Петров
09.09.2013, 12:22

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участва утре, 10 септември, в тържественото отбелязване на 125-годишнината от рождението на първия български дипломиран пилот Симеон Петров в Централния военен клуб.

Военновъздушните сили и Българската авиационна асоциация са организатори на честването. По време на събитието ще бъдат представени биографичната книга „Пръв между орлите” и документален филм, посветен на живота и дейността на видния български авиатор.

Тържественото отбелязване на годишнината ще се проведе на 10 септември от 16:00 часа в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб – София.

http://www.mod.bg/

 
МО е с активно участие в Деветата конференция за сигурността в Югоизточна Европа
09.09.2013, 12:16

Неджми Али – заместник-министър на отбранатаЕдна от трите сесии на Деветата международна конференция, която ще се проведе в сряда в Интер Експо Център, София, е на тема „Регионална сигурност и отбрана – новата парадигма на концепцията за колективна сигурност в киберпространството”. Неин модератор ще бъде заместник-министърът на отбраната Неджми Али.  Предвидени са 11 доклада. Пет от тях са от представители на Военна академия „Георги С. Раковски”.

Предвижда се конференцията, която тази година акцентира върху търсенето на интелигентни решения в сферата на сигурността да бъде открита от президента Росен Плевнелиев. Тя е под потронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Организатори са министерствата на вътрешните работи, на външните работи, на отбраната, на икономиката, енергетиката и туризма, на образованието, младежта  и науката, на регионалното развитие и благоустройството, Асоциацията на полицейските началници и Агенция Булгарреклама.

Поради финансови причини тазгодишната проява ще бъде само един ден, стана ясно на пресконференция в ЦВК, в която участваха главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР, проф. Динко Динков - УНСС, катедра „Международни отношения", председател на Българската асоциация за изследване на европейската общност и научен ръководител на конференцията и Румен Стоилов – Асоциация на полицейските началници.

Конференцията ще премине  в три отделни секции: „Вътрешна сигурност и обществен ред – новите заплахи в информационното общество като изпитание за националните системи за сигурност“; „Регионална сигурност и отбрана – новата парадигма на концепцията за колективна сигурност в киберпространството“ и „Индустриална и енергийна сигурност - интелигентни политики». В рамките на проявата ще се проведе и делови семинар „Интелигентни решения в индустриалната и енергийна сигурност“. В него ще участват предимно представители на фирмите от критичната инфраструктура, които най-добре усещат проблемите на сигурността.

Според предварителната програма основни доклади ще изнесат министърът на външните работи Кристиaн Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Ивайло Айлов, директорът на НРС бригаден генерал Драгомир Димитров и Васил Ризов от ДКСИ.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Беларус и Русия ще проведат съвместни стратегически учения
09.09.2013, 08.59

Над 2520 руски военнослужещи ще участват в мащабните военностратегически учения в Беларус под кодовото име „Запад 2013", обявиха от военното министерство на Русия, предаде „Гласът на Русия".

Двуетапните учения, които ще включват частите за бързо реагиране от Организацията на Договора за колективна сигурност, ще се проведат в Беларус и Русия от 20 до 26 септември.

Беларус ще участва с 10 400 военнослужещи. Общо 60 самолета и вертолета и около 250 военни машини ще вземат участие в маневрите.

Подобни учения Москва и Минск вече проведоха през септември 2009 година. Тогава участваха около 12 500 войници и над 200 единици бойна техника.

 
Авиацията на флота на САЩ ще получи 25 машини по-малко
09.09.2013, 08:46

адмирал Jonathan GreenertАко Конгресът не промени финансовата рамка на бюджета ВМС на САЩ ще бъдат принудени да направят значителни съкращения, за да изпълнят намалението от 14 милиарда долара е заявил адмирал Jonathan Greenert, шеф на морски операции във флота.

Конкретно авиацията на флота ще получи 25 машини по-малко, включително хеликоптери, патрулни самолети Р-8 и F-35 е продължил адмиралът.

Изявлението е във връзка с новата финансова година, която започва на 1 октомври 2013 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Eurofighter налетя 200 000 часа
09.09.2013, 08:29

EurofighterФлотът от многоцелеви изтребители Eurofighter достигна нальот от 200 000 часа от началото на експлоатацията на типа. Цифрата е достигната и прескочена днес, 8 септември.

В момента в експлоатация се намират 378 серийни машини в общо шест страни и 20 бойни части. Типът носи бойно дежурство във всичките шест страни, където е постъпил на въоръжение – Германия, Великобритания, Италия, Испания, Австрия и Саудитска арабия, като седмия клиент – Оман, още не е получил своите изтребители.

До момента има договорка за общо 719 броя Eurofighter, като твърди договори са разписани за 571 машини, от които 378 са доставени. Изтребителят успешно премина през бойно използване по време на операциите над Либия през 2011 г.

5000 часа нальот бе достигнат от Eurofighter през ноември 2005 г., 10 000 часа през август 2006 г., 20 000 през май 2007 г., 50 000 през август 2008 г. и 100 000 часа през януари 2011 г. – Още за Eurofighter

http://aeropress-bg.com/

 

 
В Каварна откриха мемориал на загиналите във войните
08.09.2013, 19:55

Мемориал, посветен на загиналите във войните от Каварненско, бе открит в Деня на Съединението в Каварна. Паметните плочи с имената на 222-мата загинали войници, подофицери и офицери в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, са монтирани на паметника на борците против фашизма в градския парк. Новосъздаденият мемориал се допълва от плоча с Георгиевския кръст - като вечна признателност за загиналите. Изработката е на скулптора Любомир Добрев, а средствата са осигурени от община Каварна.

Откриването започна със заупокойна литургия за загиналите във войните. Идеята е на кмета Цонко Цонев, който преди няколко години беше инициатор и за поставянето на паметна плоча на отвлечените в затворите на Молдова каварненци по времето на румънската окупация на Южна Добруджа.

http://www.duma.bg/

 
Генерали пуснали химическото оръжие без разрешение от Асад?
08.09.2013, 17:05

Командири от сирийската армия в продължение на четири месеца са настоявали от президента на Сирия да разреши използването на химическо оръжие срещу силите на въоръжената опозиция. Това съобщава германският вестник вестник „Билд ам Зонтаг”, позовавайки се на източници от германските спецслужби. Напористите генерални постоянно получавали откази. На базата на тези данни се допуска, че вероятно химическата атака на 21 август е извършена без разрешението на Башар Асад.

Изданието посочва, че тази информация е получена от Федералната разузнавателна служба на Германия при подслушване на разговори по радиочестотите. В Средиземно море недалеч от крайбрежието на Сирия вече от доста време се намира спомагателният кораб на германските военноморски сили „Окер”, който се занимава с радиоелектронно разузнаване.

http://www.blitz.bg/

 
Възстановиха поруганата плоча на братята Миладинови
08.09.2013, 16:53

В деня, в който чествахме Съединението на Княжество България с Източна Румелия и прекланяме глави пред геройската защита и саможертвата на нашите предци в защитата на Съединението, Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадилите възстановиха поруганата плоча на братята Константин и Димитър Миладинови в София, съобщиха от военно-патриотичната организация.

Паметният знак беше поруган на 2 август тази година в деня, в който чествахме Илинденско-Преображенското въстание, а една година преди това беше поруган и паметникът на епископ Йосип Щросмайер- издателят на сборника на Миладинови „Български народни песни", който се намира до плочата на братята.

http://www.otbrana.com/

 
Софийският форум за сигурност ще дискутира участието ни в Афганистан след ИСАФ
08.09.2013, 15:22

В програмата на поредната изява на Софийският форум за сигурност фигурират двама министри на отбраната – настоящият Ангел Найденов и Аню Ангелов, който ръководеше МО в правителството на ГЕРБ. Темата на международната конференция със специалната подкрепа на НАТО е „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ИСАФ”.

Конференцията, която е под патронажа на министъра на отбраната, ще се проведе в ЦВК на 11-13 септември. Тя ще започне с публична лекция на Н.Пр. Сияула Махмуд, посланик на Ислямска република Афганистан  и откриване на изложба, посветена на българското участие в ИСАФ. Останалите имена, които са намерили място в програмата са началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, полковниците Георки Карамфилов, Венцислав Мутафчийски и Никола Митев, посланиците на Германия, Турция и Унгария у нас, експерти, социолози и журналисти.

Организатори на проявата са Младежко Евро-атлантическо дружество, Атлантическият Клуб в България, Институт за културна дипломация – Берлин, и Софийски форум за сигурност.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Първи полет направи LRASM на Lockheed Martin
08.09.2013, 14:30

LRASMПърви пробен полет е извършила противокорабна ракета за далечно разстояние Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) на американската компания Lockheed Martin на 27 август 2013 година. Пускът е извършен от бомбардировач В-1В от 337th Test and Evaluation Squadron от Dyess AFB в Тексас близо до Point Mugu в тестова зона над южна Калифорния. Поразен е кораб-мишена.

LRASM е разработка финансирана от американската DARPA и е по поръчка на американските ВВС, която е стартирала през 2009 година. Тя се базира на ракетата AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (Jassm-ER).

Изпитанията се провеждат под наблюдението на DARPA и Office of Naval Research.

http://aeronews.alle.bg/

 
Изкуството на войната
08.09.2013, 10:18

Изкуството на войната, пише в едноименната си книга Сун-Дзъ, е в зависимост от пет постоянно действащи сили, които трябва да се вземат под внимание при оценките за условията на бойното поле:

     - Моралният закон. (Той кара народа да бъде всецяло предан на своя владетел и да го следва, независимо от риска за живота и без страх от опасността.);

     - Небето (нощта и деня, студа и жегата, времето и сезоните.)

     - Земята (терена на военните действия, бойното поле);

     - Пълководецът;

     - Редът и дисциплината.

Първото условие, което поставя Сун-Дзъ още преди 2500 г., е „Моралният закон”, най-общо казано (което не винаги значи и най-точно) на чия страна е справедливостта.

А сега, де?! На чия страна е Моралният закон в предстоящата война в Сирия? Отговорът знаете ли какъв е? На кой му дреме! Това, което ме смущава, е, че от война на война грижата за Моралния закон все повече намалява. Социологически изследвания показват, че повечето от американците са против евентуална война в Сирия. 60% от французите и 58% от германците също са против войната………..Прочети още

 
AgustaWestland продаде на Китай хеликоптери за 170 милиона евро
08.09.2013, 09:21

Италианската компания AgustaWestland  е сключила договор за продажба на 20 хеликоптера AW119K, AW169, AW139 и AW189 на Китай на China Helicopter Exposition за 170 милиона евро на 5 септември 2013 година.

Машините ще се доставят от дистибутора китайско-американската Intercontinental Helicopter Investment Co. Ltd.

Коментар:

Явно в името на печалбата, италианците са отстъпили от своята позиция, която бяха обявили по отношение на Китай.

Президентът AVIC Цю Гуанчжун заяви на China Helicopter Exposition, че към 2020 година Китай ще усвои технологиите от четвърто поколение при създаването на леки, средни и тежки хеликоптери.

http://aeronews.alle.bg/

 
Китай е започнал да строи нов универсален кораб-док
08.09.2013, 09:15

Новият кораб Type 081 LPD Към момента са построени и предадени на Южния китайски флот 3 кораба Type 071 Аmphibious Тransport Dock, Yuzhao class (LPD) (998, 998 и 989) с дължина 210 метра, ширина 28 и газене 7 метра с водоизместване около 28 хиляди тона.

Те могат да носят до 4 кораба на въздушна възглавница Type 726 LCAC и 4 тежки хеликоптера Z-8. 

Новият кораб Type 081 LPD ще има ширина най-малко 32-33 метра, водоизместване около 32-36 хиляди тона и ще може да носи 2 кораба тип "Зубр" и 12 хеликоптера Z-8 (или до 30 Z-10) . За разлика от Type 071 ще разполага с палуба, като на самолетоносач.

http://aeronews.alle.bg/

 
САЩ използвали хакери за електронно разузнаване
08.09.2013, 09:01

Благодарение на методите за дешифриране, западните разузнавателни служби имат достъп до търговски тайни на много компании по целия свят,

Националната агенция за сигурност (АНС) на САЩ, ангажирана с електронното разузнаване, и британската й посестрима – Правителствения комуникационен център, са разработили специални методи, които им позволяват да дешифрират практически всички информации в интернет. Това съобщават вестниците ” Ню Йорк Таймс ” и ” Гардиън “, позовавайки се на притежаваните от тях документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Както посочва ”Ню Йорк Таймс“, благодарение на методите за дешифриране, западните разузнавателни служби имат достъп до търговски тайни на много компании по целия свят, както и до личната кореспонденция в интернет. За преодоляването на кодовете, АНС използва суперкомпютри и услугите на висококвалифицирани хакери.

Освен това, по искане на АНС, неназовани американски и чуждестранни компании, които произвеждат компютърен хардуер и софтуер, правят продуктите си уязвими за проникване от страна на службите за сигурност. Като пише “Ню Йорк Таймс”, за разработването на методи за дешифриране САЩ ежегодно харчат 250 милиона долара.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Мобилизират джипове на граждани в Турция
07.09.2013, 22:23

Генералната дирекция по сигурността в Турция е издала заповед, според която при обявяване на мобилизация в Турция за война срещу Сирия да бъдат мобилизирани и високопроходимите леки автомобили от типа 4х4.

Само в Истанбул са регистрирани около 5000 превозни средства тип джип, обяви представител на Генералната дирекция по сигурността. При евентуално обявяване на мобилизация собствениците на колите се задължават да предоставят колите си до 6 часа в съответното поделение по сигурността.

Заповедта предизвика противоречиви коментари сред собствениците на джипове. Те са главно от средите на певците, актьорите и бизнесмените.

 
Какво може да направи руският флот в Сирия?
07.09.2013, 17:36

Руският флот събира в Средиземно море най-големите си сили от времената на разпадането на СССР. Какво може да направи руската оперативна ескадра в случай на изостряне на ситуацията?

В момента в Средиземно море групировката на руските ВМС включва повече от 10 кораба и неизвестен брой подводници. Такъв брой кораби под руски флаг се намира в Средиземно море за първи път за последните две десетилетия, от 1992 година насам .

Задълбочаването на кризата в Сирия, и съвсем реалната перспектива за скорошно избухване на война изискват от Русия своевременна реакция на случващото се и присъствието на бойни кораби в този случай означава повече от просто „демонстрация на флага”.

На първо място, прави впечатление значителният брой големи десантни кораби (ГДК). В Средиземно море в момента се намират 7 такива кораба. ГДК осигуряват канал за помощ от страна на Русия за легитимното правителство на Сирия в борбата му с тероризма. Втората задача на ГДК в този район е да гарантира, при нужда, евакуацията на руските граждани от Сирия - както командированите от Русия, така и постоянно пребиваващите в Сирия.

Но задачите на флота не се изчерпват с евентуална евакуация и присъствието на руски бойни кораби в Средиземно море е потвърждение за това. В следващите няколко дни в източната част на Средиземно море трябва да пристигне ракетният крайцер „Москва”. Този кораб ще трябва да стане основа на групировката, благодарение на своя мощен радиолокационен комплекс и далекобойната си система за ПВО. Подсилена с „Москва” групировката ще може да решава редица задачи в случай на война.

Първо, техническите възможности на крайцера му позволяват да получи пълна и достоверна картина на случващото се, като той обхваща с радиолокационното си поле цялото източно Средиземноморие. Информацията за забелязаните американски крилати ракети, в случай, че САЩ започнат да обстрелват Сирия, може да бъде предадена не само в Москва, но и в Дамаск, което ще направи по-лесно откриването и прихващането на ракетите от страна на сирийската ПВО .

При всички възможности на руските кораби, групата като цяло има твърде ограничен потенциал, като на първо място, това се отнася до авиацията и амфибиите. Руските ГДК, които се използват в този случай като транспортни не са алтернатива на пълноценния Универсален десантен кораб (УДК), който може да осигури дългосрочно присъствие на територията на военните действия на групировка на морската пехота с въздушна подкрепа. Присъствието на един-два УДК от типа „Мистрал” в Средиземно море в състава на флота би могло качествено да подсили на групировката, но, главният кораб от този тип, „Владивосток”, засега се строи в Сен-Назер.

Още по-ефективна подкрепа за военноморските сили би могъл да окаже самолетоносач, но единственият кораб от този вид в състава на руския флот ще тръгне към Средиземно море едва през декември 2013 година, а нуждата от строителството на негови наследници засега се обсъжда.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Без ядрения си арсенал Русия военно куца
07.09.2013, 14:35

Ракетният комплекс "Искандер"Ядреният арсенал все още позволява на Русия да се позиционира като свръхдържава, в сферата на конвенционалните оръжия обаче тя не се вписва в тази категория. Такава оценка даде председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси по време на изслушванията в Сенатската комисия по външна политика за Сирия. Той обаче отказа да коментира възможен отговор на Москва на агресия срещу арабската държава, като уточни, че такава информация би могла да бъде предоставена на конгресмените на закрито заседание. Според публикация на Washington Post генералът очевидно не е сред горещите поддръжници на сирийската авантюра на президента Обама.

В своето интервю за Первый канал и Associated Press в навечерието на срещата на върха на Г20 президентът Путин също бе немногословен относно плановете на Кремъл за отговор на сирийската криза: „Имаме свое виждане за това, какво и как ще правим в случай на развитие на ситуацията - било с използване на оръжие, било без използване. Имаме свои планове, но все още е рано да се говори за това."

Руски експерти потвърждават оценката на генерал Демпси - в конвенционалните оръжия в момента паритет няма и Русия компенсира с ядрения си арсенал, но някои от тях са оптимисти, че в близките години ситуацията ще се промени.

Пред вестник Взгляд първият вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков коментира, че по отношение на военен потенциал и територия Русия съвсем не е сред държавите „тройкаджии" и че се намира на нивото на Белгия. Според него обаче при сегашното състояние на въоръжените сили Москва е в състояние да решава задачи в не повече от два въоръжени конфликта от мащаба на чеченския. За локална война, смята експертът, е необходима групировка от поне половин милион щика. Той напомня, че във Виетнамската война САЩ са разполагали с контингент от 1,5 милиона. Днес при пълна мобилизация на войските Русия може да събере не повече от 250 хиляди, категоричен е Сивков.

Оценявайки състоянието на руския ВМФ, той посочва, че Северният флот например е способен ефективно да противостои на една ударна група самолетоносачи, а предполага, че в случай на конфликт американците ще разполагат минимум с четири. Тихоокеанският флот може да реши успешно бойни задачи срещу една-две ударни групи, а там ще бъдат до шест.

Сивков смята, че Черноморският флот по състав отговаря на една корабно-ударна група - Шести американски флот разполага вероятно с до десет. „Само турският ВМФ разполага с около 30 подводници, руските „черноморци" имат само една", посочва експертът. И потвърждава - Русия се „държи" единствено на ядрения си потенциал.

Що се отнася до изпратения към сирийските брегове руски крайцер, съпровождан от два кораба за прикритие, ако американците решат да ги ударят, „те ще бъдат унищожени за 20 минути". Сивков напомня, че в мирно време Пета оперативна ескадра на ВМФ на СССР е имала в района около 30 бойни кораба - такава сила вече би могла да противостои на агресията.

Малко по-различна е гледната точка на главния редактор на списание Национальная оборона Игор Коротченко. Според него Русия не създава армия като САЩ, тъй като пред нея стоят други задачи. Той уточнява, че в сферата на техническото осигуряване в най-близко време всичките четири военни окръга (Централен, Западен, Източен и Южен; самостоятелно съществува и Калининградски отбранителен район на подчинение на Западния окръг - оперативно-тактическо съединение от всички видове и родове войски за защита на руските интереси в анклава и Балтика) на страната ще бъдат „достатъчно окомплектовани, за да може всеки един да отвърне на заплахите, които се появят в зоната на тяхната отговорност".

Коротченко напомня, че Русия отделя голямо внимание на развитието в сферата на конвенционалните оръжия - в държавната програма за въоръжаване са заложени параметри на финансови разходи, които ще позволят към 2020 година окомплектоването на войските с нова техника да достигне 70%. „Това е нелош показател. Днес до голяма степен използваме остаряло съветско оръжие, но прогресът е очевиден", коментира експертът и посочва, че за министъра на отбраната Сергей Шойгу модернизацията на въоръжението е приоритет.

Неотдавна на разположение на руската армия постъпва бригадният комплект на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер-М". Внимание се отделя на доставката на безпилотни самолети, започнало е серийно закупуване на зенитноракетни системи С 400. Сред останалите стъпки към възвръщането на паритета при конвенционалните оръжия експертът посочва приемането на въоръжение на нови БТР, обновяването на автомобилния парк, очаквана е покупка през 2015 на 2200 танка „Армата" пето поколение, във ВВС постъпват серийно нови фронтови бомбардировачи СУ 34 и изтребители СУ 35, повече от 1200 хеликоптера от различни модификации.

Въпреки всичко Игор Коротченко потвърждава, че „временното неравенство в конвенционалното въоръжение страната компенсира, опирайки се на ядреното оръжие". „Всеки потенциален агресор е наясно, че ако разпали военни действия срещу Русия, тя ще може да отвърне със стратегическо и тактическо ядрено оръжие, и това при всички положения изравнява шансовете и прави стабилна световната военнополитическа обстановка по протежение на руската граница", коментира експертът.

http://news.ibox.bg/

 
Виетнамският военен флот създаде амфибийна ескадрила
07.09.2013, 12:10

Виетнамските пилоти след приключване на курса в Канада на 10 юли 2013На 5 септември 2013 година на церемония в базата на Hai Phong, началникът на щаба на ВМС на Виетнам вицеадмирал Pham Ngoc Minh заяви за създаването на ескадрила с патрулни самолети DHC-6. Тя е втората подобна във ВМС на страната, след първата ескадрилата с вертолети EC-225, създадена на 25 декември 2011 година.

През май 2010 година Виетнам сключи договор за доставка на 6 самолета Guardian 400 с канадската компания Viking Air. Три от самолетите от серията са предназначени за операции по търсене и спасяване, транспортни, патрулни и разузнавателни дейности. Другите три машини са в пасажерски вариант за VIP-пътници.

Доставките на DHC-6 за Виетнам започнаха през 2012 година, като същевременно компанията Viking Air подготви първите осем виетнамски пилота за пилотиране на тези машини.

 
Тайланд получи последните три изтребителя JAS 39 Gripen
07.09.2013, 10:03

JAS 39 GripenНа 4 септември тайландските ВВС получиха последните три изтребителя JAS 39 Gripen от закупените общо 12, съобщава Jane's.

Самолетите са прелетели самостоятелно от Щвеция до Тайланд. Прелитането се е удължило с два дни , тъй по време на полета над Индия един от бойните самолети е бил ударен от мълния. Изтребителите са кацнали на индийско летище за дозареждане с гориво и за оценка на получените повреди вследствие удара от мълния.

Тайланд сключва два отделни договора през 2009 и 2010 за общо 12 изтребителя SAAB JAS 39 Gripen, както и за два самолета за ДРЛОиУ Saab 340 Erieye и един транспортен Saab 340 на обща стойност 1.7 милиарда долара.

Новите изтребители ще заменят сега намиращите се на въоръжение в тайландските ВВС остарели бойни самолети F-5A/B/E/F Freedom Fighter/Tiger II. – Още за JAS 39 Gripen

http://www.pan.bg/

 
Русия отложи военни изпитания заради неуспешно изстрелване на ракета „Булава”
07.09.2013, 08:36

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е решил да преустанови изпитанията на ядрените подводници „Александър Невски” и „Владимир Мономах” и провеждането на пет допълнителни старта на междуконтиненталните балистични ракети „Булава” заради неуспешно изстрелване на ракета от този вид, предаде Интерфакс.

„По време на изпитание на стратегическата атомна подводница „Александър Невски” в акваторията на Бяло море бе направен пуск на ракета „Булава” в района на полигона „Кура” в Камчатка. Ракетата излетя, но във втората минута от полета имаше срив в работата на бордовата й система”, заяви пред репортери в събота представител на пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Затова министър Шойгу е решил да спре изпитанията на подводниците „Александър Невски” и „Владимир Мономах”, както и провеждането на пет допълнителни пуска на ракети „Булава”, които имаха за цел да потвърдят зададените тактико-технически параметри.

В момента комисия работи за установяване на причините за неуспешния старт. – Още за МБР „Булава”

http://www.focus-news.net/

 

 
Пилотажната група „Беркуты” и новите Ми-28Н
06.09.2013, 21:03

Пилотажната група „Беркуты” През юни 2013 година известна руска външнотърговска организация предлага на МО на РФ пилотажната група „Беркуты” да премине на нови Ми-28Н.

Основанията за това са три разбити машини до края 2012 година и малко спадналия интерес към тези ударни руски вертолети в чужбина. Една пилотажна група може върне разклатеният имидж на вертолетите

Решението е взето за дни и от средата на месец юли 6 вертолета бордове от 45 до 50 жълти от центъра в Торж и пилоти, започват да се подготвят да изпълнят задачата.

Първите участия са на годишнината от създаването на руските ВВС през август 2013 година. От външнотърговската организация отчитат засилен интерес след изложението МАКС 2013 към машините. Май всички ще останат доволни. Пилотажната група „Беркуты” очаква през следващите две години да получи вече нови машини специално изработени за нея.

http://aeronews.alle.bg/

 
Авиозавод Юри Гагарин и река Амур
06.09.2013, 20:52

Осем самолета Ил-76 са транспортирали до Комсомолск 15 самосвала, 2 булдозера, 3 ескаватора и 10 единици друга техника, както и 350 души от състава на 7-ма бригада на ЖП войски. – (видео)

За 48 часа те трябва да създадат земен насип с височина 3 метра, ширина 6 метра и дължина 3 километра в най-ниската част на заводската площадка към река Амур с обем 54 000 кубически метра. Той ще гарантира работата на завода и летището до нива на Амур от 1000 сантиметра.

Ръководството на ОАО "Компания "Сухой" се е обърнало за помощ към министъра на отбраната на РФ на 3 септември 2013 година, след като водата влезе в цехове на завода.

Нивото на река Амур в Комсомолск нарасна за последните 24 часа е по-малко от очакваното около 17 сантиметра (до 862 сантиметра). Това е с около 2 метра повече от пределното ниво.

http://aeronews.alle.bg/

 
Ние с Обама мислим така за Сирия, а вие?
06.09.2013, 19:59

Позицията ми е идентична с тази на президента Обама, установи на 2 септември българският президент Росен Плевнелиев, запитан каква е позицията на България за кризата в Сирия.

Той откри прилика между себе си и американския президент, защото и двамата прехвърлиха проблема за дебат в парламентите на двете страни.

Да равняваш крачка с президента на най-силната държава е респектиращо, но неразумно. След седмица Барак Обама може да преодолее колебанията си и да нареди военен удар по Сирия дори без ясна подкрепа от Конгреса.

Дали тогава нашият главнокомандващ Плевнелиев ще заеме "идентична позиция" за нападение срещу Сирия? Ако не му стигне решителност, ще има ли поне смелост да заяви, че по този въпрос се разминава с позицията на президента Обама?............Прочети още

 
Изготвени са първите три опитни образци на бронетехника на базата на платформата „Армата”
06.09.2013, 17:14

Завършено е изготвянето на първите три опитни образци на базата на платформата „Армата”, съобщи за „РИА Новости” началникът на Главно атобронетанково управление на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Александър Шевченко.

Според неговите думи, заводите вече са завършили изготвянето на опитните mашини. Става въпрос за три образци: танк, тежка бойна машина на пехотата и БРЕМ – уточнява Шевченко.

Тези машини ще бъдат представени на военното ръководство на Русия в края на септември на изложението в Нижни Тагил.

 
През декември Европейският съвет ще заседава по въпросите на отбраната
06.09.2013, 15:01

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в започналата вчера неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз във Вилнюс, Република Литва, съобщи Пресцентърът на МО.

В първата работна сесия министрите обсъдиха подготовката на заседанието на Европейския съвет през месец декември тази година, посветено на отбраната. Разгледани бяха въпроси свързани с повишаване на ефективността и въздействието на Общата политика за сигурност и отбрана, развитието на способностите и укрепването на европейската отбранителна индустрия.

В изказването си министър Найденов оцени положително представените документи от Европейската служба за външна дейност /ЕСВД/ и Европейската комисия /ЕК/, които са в основата на подготовката на Европейския съвет по въпросите на отбраната в края на тази година. Според българската страна Междинният доклад по Общата политика за сигурност и отбрана /ОПСО/ на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън отразява политическия баланс между стратегическото ниво на амбиция и прагматизма на ОПСО.

Министър Ангел Найденов сподели виждането, че дългосрочната визия за развитие на ОПСО следва да се формира в рамките на един по-широк и всеобхватен подход на съюза за действия при кризи. „Променящата се зависимост в отношенията „вътрешна-външна сигурност” оказват сериозно въздействие върху нашия суверенитет, засилват влиянието и връзките между националните ни отбранителни системи и налагат по-тясна координация и съгласуваност при трансформиране на нашите Въоръжени сили“, каза в изказването си пред форума министър Найденов. Той подчерта, че България е в процес на подготовка за провеждане на всеобхватен национален преглед на сигурността и отбраната, който ще отчете всички съображения и резултати от Европейския съвет през декември т.г.

Министърът на отбраната подчерта още, че очакванията на страната ни са Европейският съвет да излъчи силни послания за необходимостта от достатъчно инвестиции в областта на сигурността и отбраната. Тези послания биха дали съществен политически импулс на националните дискусии и дебати по отбранителните бюджети, в подкрепа на необходимостта от достатъчен финансов ресурс в секторите за сигурност и отбрана. Министър Найденов заяви, че България подкрепя идеите за формиране на пакет от стимули, включително финансови, в подкрепа на едно систематично и по-дългосрочно сътрудничество при развиване на ключови за ЕС отбранителни способности.

Министър Найденов се присъедини към изразената подкрепа за европейски подход в развитието на ключови способности в областта на сателитните комуникации, киберсигурността, безпилотните летателни системи и системите за презареждане във въздуха. В същото време той сподели загриженост от информативните постановки в доклада относно възможностите и механизмите за съвместно финансиране или използване на общи фондове на Съюза за развиване на способности и технологии с двойно предназначение. По думите му нашите очаквания са важността на тези въпроси и свързаните с тях механизми да бъдат по-силно подчертани и доразвити в заключителния доклад, а впоследствие и в заключенията на Европейския съвет.

По темата за Бойните групи на Европейския съюз /БГ на ЕС/, министър Найденов изрази подкрепа за усилията на ЕСВД в посока на подобряване на тяхната използваемост. Той заяви, че сме заинтересовани от по-нататъшното подобряване на предварителното планиране, базирано на по-реалистични сценарии, свързани с конкретни театри на действие, наред с въпросите за модулността, ученията, подготовката и сертификацията. Министър Найденов допълни, че по-нататъшната работа за проучване на възможностите за разширяване на общото финансиране е от ключово значение за вземането на национално решение за развръщането на формирования.

Първият ден завърши с работна вечеря, на която министрите обсъдиха състоянието на военните мисии и операции на Европейския съюз, техните перспективи за развитие и регионален контекст. Разгледани бяха и други въпроси, свързани със сигурността, сред които обстановката в Сирия.

http://www.otbrana.com/

 
Още руски кораби се насочват към Сирия
06.09.2013, 14:18

Големият десантен кораб  „Николай Филченков”Големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Николай Филченков” 152, проект 1171, напусна днес пристанището в Севастопол и се насочи към Новоросийск, където ще попълни запасите си и ще получи товари за Сирия, съобщи източник в бригадата на десантните кораби в Черноморския флот на Русия, цитиран от РИА Новости.

„Корабът „Николай Филченков” ще посети пристанището в Новоросийск, за да зареди с гориво и да приеме на борда си товари. Заради позицията на украинските митници в Севастопол нашите кораби са принудени да зареждат гориво на руския бряг. Това разбира се е загуба на време, но в рамките на няколко дни корабът ще е готов за заминаване. Екипажът е пътувал до Сирия десетки пъти, така че този поход не може да бъде смятан за особен по някакъв начин”, отбеляза източникът.

Същевременно стана известно, че още един кораб на Черноморския флот на РФ, стражевия кораб "Сметливый" 810, на 12 септември също се отправя към бреговете на Сирия.

 
Китайска акробатична хеликоптерна група Fenglei
06.09.2013, 12:10

В Китай на 25 август 2013 година официално е създадена хеликоптерна акробатична група на машини WZ- 10. Официалният дебют и представяне на групата се състоя в четвъртък 5 септември 2013 година на 2-то China Helicopter Exposition. – (видео)

Появата й определено предизвика сензация и я добавя към 7-те летящи такива групи в света - Blue Eagles на британската армия, Black Cats на британския флот, Sarang на индийските ВВС, Scorpion aerobatic team на полските ВВС, Rotores de Portugal на португалските ВВС, Patrulla Aspa на испанските ВВС и Беркуты на руските ВВС.

Основа на групата са пилоти от учебния център на китайската армия. За да попаднеш, като пилот в летящия състав се изискват най-малко 2000 часа полети на хеликоптер, споделя Li Kuiyuan,  шефът на групата. Самият той има над 7000 часа полети.

Основното предназначение на новата формация е да рекламира китайските хеликоптери WZ- 10 създадени от Changhe Aircraft Industries Group. За първи път те бяха показани публично през ноември 2012 година на "Ninth China International Aviation and Aerospace Exhibition" известно, като  Zhuhai Air Show. Освен 6 хеликоптера WZ- 10, акробатичната група разполага и с WZ- 19 и WZ- 9.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия достави още два Су-30МК2 на Индонезия
06.09.2013, 09:16

Су-30МК2В сряда, 4 септември 2013 година, Русия е доставила последните 2 самолета Су-30МК2  бордове TS-3010 ("10") и TS-3011 ("11") червени в Sultan Hasanuddin Air Force base в Makassar. Машините са били доставени с военнотранспортен самолет Ан-124-100 "Руслан" в разглобен вид. В близките дни 13 руски специалисти ще извършат тяхното сглобяване.

С това договорът от 2011 година за 6 допълнителни самолета е изпълнен. Първите два TS-3006 ("06") и TS-3007 ("07") червени бяха получени на 22 февруари тази година, а вторите TS-3008 ("08") и TS-3009 ("09") на 16 май.

През 2003 година бяха доставени два Су-30МК бордове TS-3001 ("01") и TS-3002 ("02") червени, а през 2008-2009 година 3 самолета Су-30МК2 бордове TS-3003 ("03"), TS-3004 ("04") и TS-3005 ("05") червени.

Страната разполага и с два Су-27СМ бордове TS-2701 ("01") и TS-2702 ("02") червени, доставени през 2003 година и три Су-27СКМ бордове TS-2703 ("03"), TS-2704 ("04") и TS-2705 ("05") червени доставени през 2009-2010 година. – Още за Су-30МК2

http://aeronews.alle.bg/

 
Смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България
06.09.2013, 09:12

Днес, 6 септември 2013 г., от 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Тържествена смяна на караула се извършва на 3 март – Националния празник на страната и на всички официални празници, на 2 юни – Денят на Ботев и борците за национална свобода, на празника на Националната гвардейска част – 12 юли и всяка първа сряда от месеца (без месеците декември, януари и февруари).

 
125-години от рождението на Симеон Петров - първия български дипломиран пилот
06.09.2013, 09:05

Симеон Петров На 10 септември тържествено ще бъде отбелязана 125-годишнината от рождението на първия български дипломиран пилот Симеон Петров.

Организатори на събитието са Военновъздушните сили и Българска авиационна асоциация. В програмата е включено представяне на биографичната книга „Симеон Петров – пръв между орлите” и премиера на документалния филм, посветен на живота и дейността на именития български авиатор.

Симеон Петров е един от символите на българската военна авиация.

Първият български пилот, който лети в небето на България и първият правоспособен български летец.

Първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател.

Един от първите български бойни пилоти, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Първият пилот, извършил оперативно въздушно разузнаване и пръв в света летял над противникова столица.

Симеон Петров е създател на първото аеропланно училище в България и на Балканите.

В авиационната история на България Симеон Петров ще остане като «първият», като новатор и вдъхновител на авангардни концепции за тактическото и оперативно използване на авиацията.

Неговият опит и своеобразните му авиационни рекорди се ползват при разработването на летателните програми на водещи световни авиационни школи.

Той е един от първите хиляда пилоти на планетата. Първият въздушен ас в първата въздушна война в историята на човечеството с 18 бойни полета. Летец с признат и документиран принос за развитието на европейската и световна авиация.

Тържественото отбелязване на годишнината ще се проведе на 10 септември от 16:00 часа в зала «Тържествена» на Централен военен клуб – София.

http://airforce.mod.bg/

 

 
Европа ще остане разделена за Сирия
05.09.2013, 23:34

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за в. „Стандарт“

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за в. „ 24 часа“

 
Вижте настръхналите бойни армади край бреговете на Сирия
05.09.2013, 23:02

Три руски бойни кораба, както съобщи БЛИЦ, днес пресякоха Босфора и се насочиха към сирийските брегове. Това са големите десантни кораби "Новочеркасск" и "Минск" и разузнавателния кораб "Приазовие". Според ръководителя на администрацията на руския държавен глава Сергей Иванов те са били изпратени в Средиземно море за евакуация на руските граждани от Сирия при възникване на такава необходимост, предаде Интерфакс. С новите три бойни единици оперативното съединение на руския ВМФ, действащо постоянно в Средиземно море", ще наброява над 20 бойни кораба и подводници, съпровождани от спомагателни съдове като танкери, влекачи и пр. Флагманският кораб на групировката е големият противолодъчен крайцер "Адмирал Пантелеев" от състава на Тихоокеанския флот, към който неотдавна се присъедини също такъв голям кораб за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков", който е от състава на Северния флот.

В състава на съединението на ротационен принцип влизат ракетни крайцери проект 1164 от типа "Москва" и "Варяг", големи противолодъчни кораби проект 1155 - от типа "Адмирал Левченко", стражеви кораби проект 11540 - "Неустрашимый", "Ярослав Мудрый", големи десантни кораби проекти в 1171 - "Николай Фильченков"), 775 - "Калининград"), 775М - "Азов", разузнавателни кораби и др.

 От страна на САЩ в Средиземно море действа постоянно Шести флот, който има в състава си шест оперативни групи. В първата е основната ударна сила на флота 1 - 2 самолетоносача с по 65 - 85 самолета на борда, съпровождани от 6 крайцера и ескадрени минносци. 61-а оперативна група е за морски десанти в състав три десантни кораба като "Сан Антонио", който преди дни пристигна в източната част на Средиземно море. 62-а оперативна група включва 1600 морски пехотинци, танкове, артилерия, вертолети. ОГ 66/69 включва кораби и подводници, които трябва да охраняват групировката и да унищожават подводници на противника.

Като цяло 6-ти американски флот, чийто флагмански кораб е "Маунт Уитни", представлява мощна военно групировка от около 40 кораба, в т.ч. самолетоносачите, 2 - 4 атомни подводници, 175 самолета и около 21 000 военнослужещи.

Разходите по вероятните военни удари срещу Сирия няма да са „изключителни”, каза тази вечер командващият Военноморския флот на САЩ, с което омаловажи потенциалните разходи на операцията, предаде АФП. Коментарът на адмирал Джонатан Грийнърт изглежда потвърждава приблизителните изчисления на министъра на отбраната Чък Хейгъл, който каза пред законодатели, че наказателните удари вероятно ще струват „десетки милиони” долари.

Оборудваните с ракети „Томахоук” кораби и подводници се очаква да играят главна роля в наказателните удари, предложени от президента Барак Обама, който поиска от Конгреса да подкрепи намесата за наказването на Дамаск за предполагаемата употреба на химически оръжия.

Очертавайки нужните финанси, Грийнърт казва, че една ракета „Томахоук” струва 1.5 млн. долара, а поддържането на кораби в региона струва още милиони. „Цифрите са заядливи, но не са удивителни към този момент. Много от тези кораби щяха да са там така или иначе”, каза адмиралът.

http://www.blitz.bg/

 
Пакистан се въоръжи с последната фрегата тип F-22P
05.09.2013, 18:10

ВМС на Пакистан на 3 септември 2013 година включиха в своя състав последната от четирите фрегати на китайския проект F-22P, съобщава Jane's.

Корабът, напълно построен в пакистанската корабостроителница Karachi Shipyard & Engineering Works, получи името PNS Aslat F-254.

Министерството на отбраната на Пакистан закупи фрегатите проект F-22P от Китай през 2005 година за 700 милиона долара. Първите три кораба практически напълно бяха построени в корабостроителницата Hudong Zhonghua Shipyard в Шанхай, и дооборудвани в Пакистан.

Първият кораб беше предаден на пакистанските ВМС през юли 2009 година, вторият през януари, а третият през септември 2010 година. Фрегатите проект F-22P са с водоизместимост 3,1 хиляди тона при дължина 123,2, ширина 13,8 и газене 3,76 метра. Корабът е способен да развива скорост до 29 възла, а далечината на хода достига до 4 хиляди мили. Всяка фрегата е въоръжена с оръдие калибър 76,2 милиметра, две автоматични оръдия 30 милиметра, както и със зенитни и противокорабни ракети. В авиогрупата на F-22P влиза един противолодъчен вертолет Z-9EC.

 
Нов руско-китайски договор?
05.09.2013, 16:15

Президентите на Китай и Русия са обсъждали съвместно производство на Су-35 и SSJ-100 по време на срещата в Санкт Петербург.

Китай е готов да закупува годишно около 12 изтребителя Су-35 и 50 самолета SSJ-100 през следващите 20 години. Русия от своя страна не е съгласна окончателния монтаж да се извършва в Китай и е склонна да приеме китайските компании, като поддоставчици. Ако се стигне до договор цената ще бъде най-високата в историята - около 50 милиарда долара. Китай иска поне 1/3 от тези пари, за да сключи договор. Военното производство, може да бъде поето от руските заводи, но за гражданското трябва да се изграждат нови мощности.

Путин е поставил въпроса и за компенсации от страна на Китай, за наводненията в Хабаровския край. Щетите за Русия се оценяват от специалистите на 20-30 милиарда рубли.

http://aeronews.alle.bg/

 
Десета многоцелева атомна подводница тип Virginia ще влезе в състава на ВМС на САЩ
05.09.2013, 15:47

Церемонията по приемането в състава на американските ВМС на 10-тата многоцелева атомна подводница (АП) USS Minnesota (SSN-783) тип Virginia ще се състои на 7 септември във военноморската база Норфолк, съобщава NavyNews.

Подводницата бе заложена на 20 май 2011 година в корабостроителницата Newport News Shipbuilding, спусната на вода на 27 октомври 2012 година и предадена на флота на 6 юни 2013 година с 11-месечно изпреварване на графика за строителство.

Водоизместимостта на АП е 7800 тона, дължината - 114,8 м, ширината - 10, 4 м, скоростта - 25 възла, екипаж – над 100 човека. Субмарината е въоръжена с 4 торпедни апарата и 12 ракетни шахти за вертикален пуск. – Още за подводниците тип Virginia

 
Натовски кораби в Грузия
05.09.2013, 15:32

В четвъртък, 5 септември, в рамките на програмата „Пристанищна визита” в грузинския Батуми пристигнаха три кораба на НАТО – флагманския кораб FGS Mosel А 512 и тралщика FGS Rottweil М 1064 на ВМС на ФРГ и тралщика TCG Erdemli М 260 на ВМС на Турция.

В рамките на посещението германските и турските моряци ще проведат съвместни учения в грузинските си колеги, с представители на департамента за брегова охрана и силите със специално предназначение.

Това е първото посещение на военни кораби на НАТО в грузински пристанища в рамките на програмата „Пристанищна визита”, която предвижда активизиране на подкрепата на страните-партньори на Северноатлантическия алианс.

 
Подразделението на Сааб Seaeye придоби компанията Hydro-Lek
05.09.2013, 15:00

Компанията Seaeye, дъщерна фирма на Сааб, придоби Hydro-Lek Limited, британска фирма производител на манипулатори и инструментaриум за подводни плавателни съдове. Придобиването обогатява портфолиото от продукти на Сааб в областта на дистанционно управлявани, автономни и хибридни подводни плавателни съдове и в същото време Сааб има амбицията да развие придобитата компания.

Основана преди 20 години, фирмата Hydro-Lek е известен доставчик на манипулатори и инструментариум за индустрията на електрически отдалечено-управляеми устройства (ROVs) и в областта на отбраната и разработките. Придобиването позволява на Saab Seaeye да помогне на Hydro-Lek’s да увеличи присъствието си на този пазар като фирма, която доставя пълната гама от електрически отдалечено-управляеми устройства.

„Между двете компании има взаимодействие, тъй като манипулаторите и инструментите са ключови компоненти в дизайна и функционирането на подводните плавателни съдове. Нашите способности да предложим и да поддържаме цялостно решение в тази област ще донесат значими ползи на пазара,“ каза Джон Робертсон, управляващ директор на Saab Seaeye.

Hydro-Lek ще бъде дъщерно дружество собственост на Saab Seaeye Limited, което пък е част от подразделението на Сааб Dynamics.

Очаква се сделката да няма ефект върху консолидираните данни на Сааб през 2013 г.

Фирмата Hydro-Lek е базирана във Финчъмпстед, област Беркшир, Великобритания и има около 25 служители, които обслужват база от клиенти в областта на офшорната индустрия в Европа, САЩ и Азия.

Saab Seaeye е най-големият в света производител на електрически отдалечено-управляеми устройства (ROVs) за военната и офшорната индустрия. Фирмата работи във Великобритания и Швеция.

http://www.pan.bg/

 
Военнослужещи от Българската армия ще участват в учение „Хвърлена ръкавица 2013”
05.09.2013, 14:53

Военнослужещи от Българската армия, съвместно със служители от структурите на Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност и Националната разузнавателна служба, ще участват в учение „Хвърлена ръкавица 2013”, което ще се проведе на територията на Република България.

Това учение е резултат от едногодишен процес на планиране и има за цел да развива и подобрява разбирателството, сътрудничеството и оперативната съвместимост между армиите на България и САЩ. То е рутинно, в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013 г., и няма връзка с никакви реални международни събития.

По повод постъпили запитвания от медии, пресцентърът на Министерството на отбраната информира гражданите и представителите на средствата за масово осведомяване, че във връзка с учението „Хвърлена ръкавица 2013”, в периода до 25 септември 2013г. на територията на Република България ще пребивават военнотранспортни самолети на Силите на САЩ. Във връзка с изпълнение на сценария на учението се предвижда движение на специализирана техника и оборудване в различни части на страната.

http://www.mod.bg/

 
Във Вилнюс обсъждат военните операции на ЕС
05.09.2013, 11:38

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва днес в двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз в град Вилнюс, Република Литва, съобщи Пресцентърът на МО. По време на първата сесия, която ще се проведе днес, ще бъде разгледан Междинният доклад по Общата политика за сигурност и отбрана на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън.

Акцент в разговорите по време на работната вечеря ще бъдат военните мисии и операции на Европейския съюз – военната операция в Босна и Херцеговина „Алтея“ (EUFOR „Althea“), военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив (EUNAVFOR “Atalanta”), мисиите за подготовка на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali) и Сомалия (EUTM Somalia). Ще бъдат обсъдени и други въпроси, свързани със сигурността, включително ситуацията в Сирия.

В рамките на втория работен ден ще бъдат дискутирани перспективите за по-конкурентоспособен и по-ефективен сектор на отбраната и сигурността. Ще бъдат разгледани възможности за насърчаване на развитието на Европейската отбранителна технологична и индустриална база (ЕОТИБ).

http://www.otbrana.com/

 
2013-та не е 1999-та. И Сирия не е Косово
05.09.2013, 10:17

През 1999 година НАТО започва войната в Косово без да има мандат от ООН. По същия начин би могло да се действа сега и в Сирия. Би могло, но едва ли ще се случи. Защо?

На Андерс Фог Расмусен определено му се иска да нападне Дамаск, за да накаже най-сетне сирийския диктатор Асад заради употребата на отровен газ. Ръцете му обаче са вързани, защото военният съюз, начело на който стои Расмусен, е възприел изчаквателна позиция. Докато шефът на НАТО, който има достъп до секретни информации на тайните служби, е убеден, че режимът на Асад е използвал гранати с отровни бойни вещества, повечето от 28-те държави-членки на НАТО не са така категорични в позициите си и предпочитат да изчакат решението на САЩ. Расмусен смята, че Сирия трябва да бъде атакувана - включително и за да бъдат сплашени всички онези диктатори, които се заиграват с мисълта да използват химически оръжия. Неизреченият апел за действия е адресиран най-вече до САЩ и другите водещи страни в Алианса, защото единствено те са способни да нанесат удари по позициите на президента Асад.

Много заплетено

Като алианс НАТО е засега с вързани ръце, тъй като може да предприеме съвместни действия единствено ако страните-членки се споразумеят за подобно нещо и поискат военна подкрепа. Но от такова единомислие няма и следа. Тъкмо това силно дразни Андерс Фог Расмусен, който навремето в качеството си на датски премиер застана твърдо зад инвазията на Джордж Буш в Ирак. За разлика от ситуацията преди две години, когато НАТО получи мандат от ООН за мисия в Либия, сега не се откроява подобна възможност. Вярно е, че през 1999-та НАТО започна войната в Косово без мандат от ООН, но по онова време всички страни от Алианса бяха на едно и също мнение, а и САЩ бяха твърдо решени на тази стъпка.

Случаят със Сирия е много по-заплетен. В момента НАТО е един вид актьор без роля. За Германия и Великобритания вече се знае, че по едни или други причини тези две страни няма да участват във военен удар срещу Асад. Единственият европейски партньор, който би подкрепил САЩ, е Франция. С други думи: мощният военен алианс се оказва принуден да се задоволи с ролята на наблюдател. А това няма нищо общо с онова "ново НАТО", за което се говореше след края на Студената война.

Неоспорим факт е, че след изнурителната война в Афганистан страните-членки на НАТО нямат желание да се захващат с нови авантюри. Никой вече не иска да носи трудно предвидими рискове и разходи. Затова и призивите на Расмусен не дават резултат.

Една специална клауза

Единствената важна роля на НАТО в сирийския конфликт е защитата на Турция, която е страна-членка на Алианса. По молба на Анкара в югоизточната част на страната вече са разположени отбранителни ракети "Пейтриът" от Германия, Холандия и САЩ. Ако конфликтът се изостри допълнително и Сирия реши да нападне Турция, картите ще трябва да бъдат раздадени наново. При една такава ситуация ще влезе в сила т.нар. клауза за съюзническа отбрана, която се позовава на член 5 от Хартата на НАТО. Едва тогава Алиансът би могъл да се превърне от зрител в актьор.

http://www.dw.de, Б. Ригерт

 
China Helicopter Exposition
05.09.2013, 09:47

 

 

Днес беше открито второто поредно китайско изложение за хеликоптери CHE 2013 - 2013 China Helicopter Exposition, Tianjin, China (от 5 до 8 септември 2013 година)

 

 
Стоте дни на министър Ангел Найденов
05.09.2013, 09:36

Който е очаквал чудеса от Ангел Найденов в първите му 100 дни като министър на отбраната, се е заблуждавал. Най-малкото, защото Въоръжените сили са достатъчно консервативна институция, за да позволят подобни явления. Самият министър, бидейки повече от две десетилетия вътре в темата, едва ли е имал намерение да разчита на романтизма в политиката. Макар че в действията му има определени моменти на романтизъм, що се отнася до времената на зараждането на това движение, включително и като своеобразен бунт срещу определени норми. Все пак, трябва да имаме предвид, че в нормалната политическа практика толерансът от 100 дни се дава, за да се изяснят намеренията в рамките на дадения от избирателя мандат.

От 29 май до 5 септември Ангел Найденов и неговият екип се изправиха най-малко срещу 10 норми, заложени от предишните управляващи. Първо – направиха предложение за промяна на Кодекса за социално осигуряване за връщане режима на пенсиониране на военнослужещите от времената преди 1 януари т.г. Второ – поискаха от правителството да промени Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г., като се отмени реорганизацията на бригада „Специални сили” в полк и закриването на авиобазата в Безмер. И още – отлагане на закриването на бази на бригада „Логистика” и възстановяване на закрития от ГЕРБ батальон във Враца. Трето – предложиха и обосноваха необходимостта от Стратегически преглед не само на системата на отбраната, но и на сигурността, като цяло. Четвърто – дадоха да се разбере, че се налага разработването на ново законодателство – за отбраната, за въоръжените сили и за резерва. Пето – направиха стъпки за възстановяване ролята на военната експертиза при вземането на решения, т.е. да се чува думата и на генералите. Шесто – възложиха провеждането на социологическо проучване на нагласите в армията, което не беше правено от 2008 г. Седмо – не се примириха с критичното състояние на бойната техника, особено в авиацията, и поискаха бързо решаване на най-наболелите проблеми. Осмо – видяха необходимост осигуряването на средства за инвестиции в отбранителни способности  да бъде изведено като национален ангажимент, включително целево финансиране на мащабните проекти от държавния бюджет. Девето – застанаха категорично на позицията, че не трябва да има никакви компромиси с качеството на оборудването на военнослужещите ни зад граница. Десето – видяха наболелия проблем, произтичащ от Закона за обществените поръчки, който води до продължителни процедури и забавяне на сключването на договорите.

Стоте дни са необходимо време за натрупване на впечатления от министъра и неговия екип. Ангел Найденов започна с изслушване на началника на отбраната, неговите заместници, командващия СКС и командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, т.е. на висшето военно командване. Отиде в трите бригади на Сухопътни войски, в една авиобаза, в единствената Военноморска база, в трите военни училища, наблюдава учение на ВМС и на ПВО. Навсякъде имаше срещи с военнослужещите и то пред представителите на медиите. Последваха и конкретни решения на поставени въпроси, включително с промяна на нормативни документи. Подобен подход политическото ръководство има и към военно-патриотичните съюзи и неправителствените организации в сферата на сигурността и отбраната. Възстановена бе работата на Обществения съвет по отбранителна политика. Поети бяха ангажименти при участие във форуми срещи със СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Сдружението на жените военнослужещи, Комитета на родителите и близките на загиналите и пострадалите в казармата, синдикатите, военните артисти в лицето на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и армейските спортисти. Министърът оглави два национални комитета за честване на 100 години от Балканските войни и 110 години от Илинденско-преображенското въстание.

През следващите 100 дни пред Ангел Найденов и неговия екип има поне десет сериозни предизвикателства. Първо – авторитетно участие в оформянето на  последователна и аргументирана позиция на България във връзка със задаващата се война в Сирия. Второ – защита пред правителството и парламента на най-добрия възможен бюджет за 2014 г.  Трето – отстояване на заявеното намерение за промяна на Кодекса за социално осигуряване в интерес на военнослужещите, с оглед на позицията на президента и експерти в  областта на осигурителната ни система, както и на някои синдикални и работодателски организации. Четвърто – осигуряване на консенсус при разработването и приемането на параметрите на предстоящия Стратегически преглед на сигурността и отбраната. Пето – подготовка на правно-нормативна база, която да осигури стабилност в кариерното развитие на военнослужещите и да преодолее усещането за липса на перспектива на военната професия. Шесто – изпълнение на краткосрочните ангажименти, които бяха поети при срещите във войсковите формирования и с неправителствените организации. Седмо – определяне на параметрите на участието ни в Афганистан след 2014 г. Осмо – видими резултати, които да защитят извършващите се кадрови промени. Девето – създаване на условия за изпълнение на поетите ангажименти, произтичащи от новия Пакет Цели за способностите на НАТО, за които до 2028 г. ще са необходими 2,3 млрд.лв. Десето -  осигуряване на максимално широко обсъждане на предстоящите промени в отбраната и Въоръжените сили, за да не се възприемат те като силово налагани политически решения.

Нещата се развиха така, че българското правителство, в т.ч. новото ръководство на Министерството на отбраната, не получиха полагащия се 100-дневен толеранс. Ако погледнем от добрата страна на тази ситуация, тя би могла да се окаже здравословна за управляващите. За армията? Важно е компетентното ръководство, спрямо което през първите сто дни никой не е изразил съмнение.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Най-малко 75000 войници ще участват в сухопътната операция в Сирия
05.09.2013, 08:33

САЩ ще трябва да изпратят над 75000 войници в Сирия за поставянето под контрол и обезопасяването на запасите от химически оръжия и обектите, в които те се произвеждат, научи „Мейл он Лайн“. Цифрата е спомената в секретен меморандум на министерството на отбраната на САЩ за президента Барак Обама, датиращ от началото на 2012 г. Централното командване на САЩ е достигнало до цифрата в рамките на разглеждането на серия от военни варианти за действия срещи сирийския президент Башат Асад отпреди 18 месеца – много преди САЩ да потвърдят, че сирийският диктатор е използвал химически оръжия срещу бунтовниците. „Докладът съществува, той бе изготвен по поръчка на персонала на съветника по националната сигурност“, съобщи за „Мейл он Лайн“ запознат представител на министерството на отбраната, пожелал да запази анонимност. „Министерството на отбраната отдели много време и ресурси за него. Всички разбраха, че това не е някакво безсмислено упражнение, че все някога ние ще получим задачата да отидем там и да вземем VX и Зарина, затова всичко се правеше с голямо усърдие“, каза още той.

Логистичните предизвикателства, чието решение е необходими за поставянето на инфраструктурата на химическите оръжия в Сирия под контрол, са в ярък контраст с резолюцията за употреба на военна сила в сирийския конфликт, която бе одобрена в сряда от комисията по външните въпроси към Сената на САЩ и уверенията на държавния секретар Джон Кери, че сухопътна операция в арабската държава няма да има.

Резолюцията включва текстове, в които се отбелязва, че „не се разрешава употребата на въоръжените сили на САЩ в сухопътна операция в Сирия с цел бойни операции“.

При това анализатори вече отбелязаха, че финалните дими на това изречение „бойни операции“ може да се окаже вратичката, през която Барак Обама да вкара войниците в Сирия.

Говорейки във вторник в Конгреса Кери не изключи възможността за „ботуши на място“. От думите му стана ясно, че Вашингтон би могъл да проведе сухопътна операция, в случай че се наложи да се гарантира сигурността на запасите от химически оръжия в Сирия, ако „ситуацията в страната се влоши драстично“ или химическите оръжия „попаднат в ръцете на лоши елементи“.

http://www.blitz.bg/

 
Русия с доказателства, че терористи са използвали отровен газ в Сирия
05.09.2013, 08:22

Дни след като мисия на ООН събра проби за химическата атака от 21 август в източни квартали на Дамаск, Русия официално обвини бунтовниците, че са използвали зарин в тяхната офанзива срещу Алепо от началото на годината.

При нападението от 19 март бяха убити 26 цивилни и военни лица, а други 86 получиха различни степени на поражение.

В разпространен близо 100 страничен документ се посочва, че опозиционните Бригади „Ал Насър", които тясно свързани с „Ал Кайда", стоят зад химическата атака.

Използваните край Алепо боеприпаси не се числят на сирийската армия и са били изработени ръчно, съобщиха от руското външно министерство с позоваване на изводи на руски специалисти, разследващи инцидента с използването на токсични вещества.

Използваните боеприпаси са били ръчно изработени по образеца и параметрите на реактивните неуправляеми снаряди, които се произвеждат в северната част на Сирия от така наречената бригада „Ал Насър, се казва в коментар на руското външно министерство във връзка със ситуацията около разследването за използването на химическо оръжие в Сирия.

В документа се посочва, че в пробите са били открити следи от зарин и диизопропилфторфосфат, използван от Запада през Втората световна война като химическо оръжие.

От Националния съвет на Сирия пък обявиха, че началникът на съдебно-медицинската служба на град Адепо е избягал в чужбина, имайки със себе си доказателства на причастността на режима на Башар Асад към използването на оръжия за масово поразяване.

С 10 гласа „за" и 7 „против" Комисията за външни работи на Сената на САЩ разреши употребата на военна сила срещу Сирия. Документът трябва да бъде одобрен следващата седмица от конгресмените, които се връщат от ваканция.

Междувременно шефът на Пентагона Чък Хейгъл обвини Русия, че е доставяла на Сирия оборудване, което можело да се развива от режима в Дамаск за развитие на своята химическа програма.

http://news.ibox.bg/

 
Между 50 и 100 афганистански военни загиват всяка седмица, заяви американски генерал
05.09.2013, 08:10

Между 50 и 100 афганистански военнослужещи загиват в сражения всяка седмица, но този голям брой жертви не означава, че силите на страната са близо до поражение. Това съобщи заместник-командирът на силите на САЩ в Афганистан, цитиран от АФП.

„Афганистанските сили за сигурност дават повече жертви, няма съмнения в това”, посочи генерал-лейтенант Марк Мили. Той отбеляза, че броят на загубите е сравним с този на американските войски през войната във Виетнам, в която загинаха около 58 хиляди американски военни.

Силите на НАТО, които се предвождат от САЩ, оказват помощ на афганистанската армия и полиция за подобряването на тяхната тактика, за провеждането на евакуации и за борбата с бомбените нападения по пътищата, за да се минимизира броят на жертвите, коментира Мили.

http://www.focus-news.net/

 

 
Япония започва финансирането на програмата ATD-X
04.09.2013, 22:24

Японското министерство на отбраната е поискало финансиране в размер на 5,5 млрд. йени (около $55 млн.) за построяване на прототип на изтребител от следващо поколение наречен ATD-X и започването на летателните му изпитания.

Първият полет на прототипа се планира за финансовата 2014 г. Поисканите средства са планирани за предварителните изпитания на двигателя, самолета и провеждане на първия полет.

Изпитанията през 2014 г. ще се провеждат от компанията Mitsubishi Heavy Industries, която е натоварена с разработката на ATD-X, a от следващата година в изпитанията ще се включат и японските въоръжени сили.

Работата по ATD-X е започнала през 2004 г., а през март 2012 г. бе съобщено, че започва производството на първия опитен екземпляр. Освен Mitsubishi Heavy Industries в програмата са заети и други японски гиганти, като Fuji Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries и Ishikawajima-Harima Heavy Industries, които се занимават със създаването на реактивния двигател XF5-1

ATD-X ще е прототип за изтребителя от ново поколение наречен F-3, който трябва да има намалена радиолокационна забележимост, да е изработен основно от композитни материали, да има многорежимен радар с активна фазирана решетка и при него да се реализира концепцията за сензорно смесване.

http://aeropress-bg.com/

 
Индийските Су-30МКИ
04.09.2013, 21:27

Су-30МКИПо контракта от 2000 година през юни 2004 година бяха доставени първите 2 комплекта за сглобяване в HAL Nasik MiG Aircraft Division в Насик. На 28 ноември 2004 година е предаден на ВВС на Индия първият самолет Су-30МКИ сглобен в страната. Той е от 7-те комплекта от така наречената първа фаза. От всичките 140 по договора 27 са втора фаза, 44 са трета фаза и най-голямата част 62 от четвърта фаза. Освен това по допълнителното споразумение от 2007 година са доставени още 40 комплекта първа фаза през периода 2008-2010 година. Последното допълнение към договора от декември 2012 година е за 42 машини, като 24 от тях са четвърта фаза.

В края на 2011 година беше отбелязано сглобяването на 100-ят самолет Су-30МКИ в Индия. Остава да добавим, че има и още 50, които са сглобени в Русия. Към 1 януари 2013 Индия отчете 122 сглобени в страната самолета. Като ни е известен процеса на въвеждане в експлоатация, можем да кажем, че към 1 октомври 2013 година във индийските ВВС ще има около 180 машини (4 бяха загубени) от този тип или 10 ескадрили. Най-малко още 12 са сглобени и минават изпитания и още толкова ще бъдат готови до края на март следващата година. През следващите три финансови години до 1 април 2017 година се предполага, че всички доставки ще бъдат изпълнени. – Още за Су-30МКИ

http://aeronews.alle.bg/

 
26 организации от сферата на отбраната излязоха с декларация за сирийския конфликт
04.09.2013, 16:17

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Обществения съвет по въпросите на отбраната относно обстановката в Сирия

 

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като координиращ орган на 26 организации от сферата на отбраната следи внимателно развитието на обстановката в Сирия и продължаващите напъни на войнолюбците да разпалят нов военен конфликт с непредвидими последици за мира в региона и света. В тази връзка ние и заявяваме:

Първо. Започването на военна операция срещу Сирия е поредна военна авантюра за дестабилизиране на региона и света и няма да реши проблемите. Използването на химическо оръжие срещу мирни граждани е само повод, но не и истинската причина за началото на такава операция. Причините за тази агресия срещу една суверенна страна са от политически и икономически характер и са свързани с ролята, която играе Сирия в региона и отношението й към предстоящите важни многонационални енергийни проекти.

Второ. Гражданската война в Сирия, инициирана на религиозна основа и активирана с чужда намеса на наемници и след огромни оръжейни доставки и финансова подкрепа за опозицията от САЩ и други страни нанесе вече непоправими вреди на мира в Сирия и региона и трябва да бъде прекратена. Сирия е суверенна държава и следва сама да си реши проблемите, както повелява международното право.

Трето. България, като страна, една от първите подписала и ратифицирала Конвенцията за забрана на химическото оръжие трябва изрично да осъди използването на химическо оръжие, особено срещу мирно население, което е престъпление срещу човечеството и виновниците за това трябва да бъдат наказани и изправени пред международен съд. Но това трябва да стане след изрична резолюция на ООН, след излизането на доклада на инспекторите на световната организация, провели разследването.  В същото време да се предприемат необходимите мерки от ООН в посока подписване на Конвенцията от страните членки на организацията, които не са я подписали, за да започне процес на ликвидация на химическите програми на тези страни под контрола на Организацията за забрана на химическото оръжие. Да се излезе с решение и за санкиции на страните неподписали или нежелаещи да подпишат конвенцията, както и към тези, неизпълнили решението за унищожаване на наличните запаси и технологиите за производство. Всякакви други действия, без резолюция на ООН, са посегателство върху мира и преследват определени политически  и икономически интереси на отделни държави.

Четвърто. България, като страна - членка на ООН, ЕС и НАТО, е длъжна да се съобразява с решенията на тези организации, но в никакъв случай не трябва да влиза в поредната коалиция от държави и да участва по един или друг начин в необявената и незаконна война срещу Сирия. Участието на страната ни в такива военни авантюри през последните години доведе до човешки жертви, които нямат цена, до  загуба на пазари, приятели и завоювани позиции и влоши до голяма степен и без това незавидното политическо и икономическо състояние на страната ни. Настояваме от този момент нататък Република България да преустанови участието си във военни операции извън националната територия във формат "Коалиция на желаещите".

Пето. Време е България, като суверенна държава, със свои собствени национални интереси, записани в Конституцията и доктриналните документи да взема самостоятелни и националноотговорни решения, изхождайки от тези национални интереси. Суверенът на властта е народа и избраните от него хора и институции нямат право да вземат решения, насочени срещу него и народите на други страни, без неговата воля, която може да бъде изявена само чрез референдум.

Обществен съвет по въпросите на отбраната

http://www.otbrana.com/

 
„Юрий Долгорукий” застъпи на служба
04.09.2013, 15:42

„Юрий Долгорукий” На 3 септември в 16.00 часа местно време руската стратегическа атомна подводница „Юрий Долгорукий" К-535, главния кораб от проект 955 „Борей”, напусна корабостроителницата „Севмаш” и се отправи към мястото си за постоянна служба в Северния флот.

На новото си място за базиране в Гаджиево субмарината ще пристигне в петък, 6 септември, и ще влезе в състава на 31-ва дивизия подводници на Северния флот на РФ.

По всяка вероятност боекомплекта с МБР "Булава" все още не е натоварен на ракетоносеца. – Още за проект 955

 
Гостува ни командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО
04.09.2013, 15:18

От вчера, 3 септември 2013 г. командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC–GR) в Солун, Гърция генерал-лейтенант Николаос Деветсис е на  работно посещение у нас.

Целта на посещението е генерал-лейтенант Деветсис да се запознае с подразделенията от 61 механизирана бригада – гр. Карлово.

Вчера се състоя среща на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов с генерал-лейтенант Николаос Деветсис, по време на която бяха обсъдени въпроси по двустранното сътрудничеството между Сухопътните войски на Българската армия и Корпуса за бързо развръщане на НАТО.

Визитата на генерал-лейтенант Николаос Деветсис у нас е до 5 септември 2013 г.

http://landforce.mod.bg/

 
Москва насочи "убиеца на авионосци" към Източно Средиземно море
04.09.2013, 14:44

крайцер „Москва" 121 Ракетният крайцер от Черноморския флот „Москва" 121 , проект 1164, наричан от НАТО „убиецът на авионосци", вместо да изпълни предварителния план да акостира на пристанище Минделу, Кабо-Верде, ще се отправи към източната част на Средиземно море, отбелязва Интерфакс.

Военнодипломатически източник в Москва заяви, че планът на групата на ВМФ под командването на контраадмирал Валерии Куликов е трябвало да се промени.

Корабът ще достигне до назначението си в рамките на 10 дни и ще приеме от тихоокеанския ескадрен миноносец „Адмирал Панталеев" ръководенето на оперативното съединение на ВМФ на Русия в района.

От щаба на руския ВМФ съощо обявиха, че към групата в Средиземно море ще се насочат есминец от Балтийския флот и фрегата от Черноморския флот.

За момента е известно, че в района на Средиземно море има няколко руски кораба - руският разрушител „Адмирал Пантелеев", двете амфибии „Пересвет" и „Адмирал Невелской". Има и поддържащи кораби. Около 2000 руски моряци има на корабите.

В същия район САЩ имат няколко разрушителя, а близо е и самолетоносачът "Нимиц". – Още за проект 1164

http://news.ibox.bg/

 
Руският флот ще получи нови брегови ракетни комплекси
04.09.2013, 14:03

адмирал Виктор ЧирковВМФ на Русия до 2020 г. ще получи 20 нови брегови ракетни комплекси „Бастион” и „Бал”.

Това съобщи главнокомандващият на ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков. Новите ракетни комплекси преди всичко ще се доставят на Каспийската флотилия, а също така и на Курилските острови. Други подробности за доставката на техниката засега не се съобщават.

Комплексът „Бастион” е предназначен за покриване на морското крайбрежие до 600 км. Пълният боен комплекс е от 24 ракети „Яхонт”.

Комплексът „Бал”, оборудван с ракети Х-35, може да поразява цели на разстояние до 120 км пред деня и нощта и при неблагоприятни климатични условия. – Още брегови ракетни комплекси

 
Новият руски Tерминатор 2
04.09.2013, 12:54

БМПТРуското предприятие "Уралвагонзавод" ще демонстрира най-новата бойна машина за огнева поддръжка на танковете под названието Tерминатор-2.

Премиерата ще се състои в рамките на IХ-то Международно изложение за оръжия, военна техника и боеприпаси Russia Arms EXPO (RAE 2013), което започва работа на 25 септември в Нижни Тагил (Свердловска област).

Представители на предприятието казват, че при нейното конструиране е взет предвид опитът на използването на предишния модел на бойната машина, която заради огневата си мощ получи названието Tерминатор.

Презентацията ще се състои във вид на светлинно мултимедийно шоу в центъра за презентации на изложението. – Още за БМПТ

 
Мащабно обновяване на ВВС на Русия
04.09.2013, 12:40

Международният авиокосмически салон (МАКС), състоял се в град Жуковски край Москва, даде възможност да се видят някои тенденции в националното самолетостроене. Основни насоки през близките 10 години ще станат увеличаването на количеството високо точно оръжие и усъвършенстването на системите за управление на Военновъздушните сили (ВВС).

Сега Военновъздушните сили преминават от единични покупки към преобзавеждане на цели авиационни части. Това стана възможно благодарение на увеличаването на обемите и темповете на производството. В момента ВВС имат поделения, изцяло комплектувани с нови бомбардировачи Су-34, изтребители МиГ-29СМТ, хеликоптери Ка-52, Ми-28 и други типове самолети и хеликоптери.

Закупуването на нова техника позволява, преди всичко, да се повишава бойната готовност на армията. В сравнение с износената техника съветско производство, новите самолети и хеликоптери работят безотказно и превъзхождат старите по практически всички параметри. Второ, новите машини имат и нови възможности. Дозареждането във въздуха и големият арсенал високо точно оръжие позволяват оперативно да се реагира на всякакви заплахи. Сред най-важните характеристики на новите машини следва да се отбележи увеличената мощност на двигателите, което им позволява не само да летят по-високо, но и да поемат повече товари на борда. А това пък значително повишава ефикасността на действията на Сухопътните войски.

През близките няколко години броят части на авиацията с нова техника ще нарасне няколко пъти. Общо взето Военновъздушните сили и авиацията на Военноморските сили на Русия до 2020 година ще получат повече от 600 бойни самолета и над 1000 хеликоптера.

Основната част на закупуваните бойни самолети се падат на Опитно-конструкторското бюро „Сухой” – изтребители Су-30 в различни варианти и Су-35, бомбардировачи Су-34, а в бъдеще – изтребители пето поколение Т-50. Тази машина сега е на изпитания, а серийното й производство започва през 2015-2016 година.

Сега се наблюдава активизиране на различни предприятия на пазара за безпилотни апарати. Увеличаването на търсенето на такива апарати в Русия, по-специално, води до активизиране на производители на комплектуващи във всички страни на бившия СССР. Например, украинското предприятие „Ивченко-Прогрес” създаде двигател за безпилотни апарати, използването на който може да бъде по-перспективно за сметка на по-малкия политически риск в сравнение с използването на агрегати западно производство.

Тази активност на производителите изобщо стана отличителна особеност на тазгодишния МАКС, което пък е ясен признак, че промишлеността възстановява изгубената някога структура на кооперирането.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ готвят 60-дневна операция в Сирия без сухопътни войски
04.09.2013, 09:31

Членовете на комисията по външни работи в американския Сенат са постигнали съгласие по текста на проект на резолюция, разрешаваща американска военна интервенция в Сирия,  съобщиха световните агенции.

Документът забранява изпращането на сухопътни сили в Сирия. В него е заложен 60-дневен срок на военните действия в близкоизточната страна. Този срок може да бъде удължен еднократно с 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

Очаква се комисията да подготви и гласува резолюцията в сряда, а пълният състав на Сената и Камарата на представителите да започнат разглеждането й не по-рано от 9 септември.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза, че няколко ключови съюзници в региона силно подкрепят провеждането от САЩ на военни действия срещу Сирия. Хейгъл каза пред сенатската Комисия по външните работи, че Франция, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и други в региона са важни партньори при евентуални американски действия.

В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че не изключва да даде съгласието си за военна операция в Сирия, в случай че вината на Дамаск бъде доказана.

Той каза обаче, че единствено Съветът за сигурност на ООН може да санкционира интервенция в Сирия. Русия засега не приема доказателствата на САЩ, че режимът на Башар Асад стои зад атаката с химическо оръжие и заедно с Китай блокира постигането на съгласие за обща реакция на международната общност.

Все още се очакват резултатите от разследването на ООН.

САЩ вече обявиха, че е готов и със стратегия, която да разшири възможностите на сирийската опозиция.

В същото време постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви пред телевизия Си Ен Ен, че инструктори от САЩ и Саудитска Арабия осъществяват на територията на Йордания и на Турция подготовката на стотици бойци, които ще се отправят към Сирия, за да се сражават на страната на сирийските правителствени сили.

Обучаваните бойци са от Сирия и от други страни, поясни Джафари. Той посочи, че Сирия му е жертва на вмешателство във вътрешните й дела от страна на специални служби на държави като САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и Израел.

Джафари подчерта още, че решението на Обама за военен удар по Сирия е лишено от смисъл, защото ще доведе до гибелта на хиляди невинни хора.

http://www.mediapool.bg/

 
Русия разширява вертолетната си индустрия
04.09.2013, 09:08

В Москва стартира 39 Европейски хеликоптерен форум (Europian Rotorcraft Forum, 3-6 септември). Той се организира от руския холдинг „Вертолети на Русия”. Във форума участват над двеста представители на водещи световни конструкторски бюра и компании, разработващи хеликоптерна техника, такива като ЦАГИ, German Aerospace Center, ONERA, Eurocopter, AgustaWestland.

Форумът на производителите на хеликоптери се провежда в Европа от 1975 г. Значението им е трудно да се оцени: тъкмо тук се определят тенденциите в развитието на производството на хеликоптери, отбеляза генералният директор на компанията „Хеликоптери на Русия” Алексей Самусенко:

   - Събитията от последните десетилетия рязко увеличиха интереса към хеликоптерите. Това се обяснява със случващото се в света – геополитическите промени, различните локални конфликти, икономическите промени в света. За нарастването на интереса говорят и увеличаващи се продажби.

Развитието на хеликоптерната индустрия днес се определя от няколко тенденции, отбелязва експертът. Първо, повишава се сигурността на полетите. Второ, намалява себестойността на експлоатацията на машините. Трето, осигуряват се техническите възможности на хеликоптерите за работа при всякакви географски и климатични условия.

Неотдавна в Ростов на Дон се проведе съвещание за проблемите на производството на хеликоптери с участието на руския президент. На него се обсъждаха перспективите в развитието на промишлеността с оглед на тези тенденции, отбелязва Алексей Самусенко:

   - Беше отбелязано, че при наличието на големите постижения при тежките и средните хеликоптери практически отсъства нишата на леките. Беше поставена задача да се разшири работата в областта на леките граждански хеликоптери – това е две и половина и четири и половина тона маса.

Най-нова тъкмо в този клас машина стана многоцелевият лек хеликоптер „Ансат”. Серийното му производство вече е започнало в Казанския хеликоптерен завод, в разработването на „Ансат” активно са участвали специалисти от Казанския технически университет. В машината са въплътени последните постижения в производството на хеликоптери. „Ансат” има добри перспективи на вътрешния и външния пазар. Той може да се използва във въоръжените сили като учебен, доколкото системата му на управление може лесно да се настрои от лек хеликоптер в тежък. Днес „Ансат” се използва от Министерството на извънредните ситуации и вътрешното министерство, планира се да се използва и за медицинска помощ при екстремни ситуации.

Русия в скоро време предвижда да заеме около 20 процента от световния пазар за хеликоптери. Планът ще се реализира като се използват на най-новите технологии и материали и се придвижат на пазара хеликоптерите Ми-17, Ми-38, Ансат, Ка-226, Ка-62 и други машини.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ имат дълга история на военни операции в чужбина
04.09.2013, 08:54

Ако САЩ извършат ракетни атаки срещу Сирия в отговор на предполагаемото използване на нервопаралитичен газ срещу бойците на въоръжената опозиция, това просто ще бъде поредната в дългата серия от американски военни операции в чужбина. Това, което е необичайно в този случай, е, че президентът Барак Обама търси подкрепата на Конгреса преди атаката, коментира радио „Гласът на Америка”.

Предишни случаи, в които президенти на САЩ са се обръщали към Конгреса за обявяване на война, това е било, когато страната е била атакувана, като случаят с Япония в началото на Втората световна война. По-често обаче американските президенти действат на своя глава, използвайки властта си на главнокомандуващ армията. В това си качество те действат без одобрението на Конгреса за разполагане на военнослужещи в чужбина, извършване на бомбени атаки или на изпращане на американски военнослужещи, за да работят с международните партньори.

По някои изчисления през последните 50 години САЩ са участвали в повече от 50 значими военни действия, вариращи от войните във Виетнам, Ирак и Афганистан, до по-второстепенни интервенции в Кувейт, Босна и Херцеговина, Пакистан, Либия, Гренада, Хаити и Панама.

В това число не се включват по-ограничени военни действия на САЩ, като ударите на безпилотни самолети по цели на предполагаеми талибански екстремисти.

http://www.focus-news.net/

 
Задължителен тест за дрога в руската армия
04.09.2013, 00:15

Всички войници и офицери от руската армия вече задължително ще бъдат подлагани на тест за наркотици, съобщи вчера в. „Известия”. В Министерството на отбраната (МО) вече подготвят съответната нормативна база, която ще регламентира процедурата, обясни началникът на медицинското управление на ведомството Александър Фисун. Най-щателно ще бъдат проверявани военнослужещите, които носят оръжие по време на службата си, онези, които са

на бойно дежурство или работят с опасни взривни или химически материали. Военномедицинските заведения започнаха масово да купуват тестове за определяне на наличието на наркотични и психотропни вещества в организма на човек, уточнява изданието. Фисун обясни, че и сега действа система за контрол върху употребата на дрога в армията, но тя не задължава всички военни да минават през проверката. Досега на процедура бяха подлагани само курсантите от висшите военни училища, офицерите на договор и военните, на които предстои повишение, или около 15% от личния състав. Масовите тестове за наркотици се въвеждат по инициатива на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че проверката ще бъде задължителна за всички, независимо от чина и длъжността, която заемат в армията. В отделни случаи тестове ще бъдат правени и на членовете на семействата на солдатите и офицерите, пише още „Известия”. От МО уточниха, че преди изследванията военните ще подписват информирано съгласие. Ако резултатите покажат, че съответният военнослужещ употребява дрога, той ще бъде изпращан

на преглед при психиатър обясниха от военното ведомство. В случай че специалистът установи наркотична зависимост у пациента си, то ръководството на съответната армейска част ще взема решение дали той е годен за военна служба. 

Ръководството на въоръжените сили готви и нова инструкция за медицинското освидетелстване в армията, която ще регламентира задължителните диагностични изследвания.

http://www.monitor.bg/

 

 
В Сирия ще се повтори либийската авантюра
03.09.2013, 23:02

 

 

Интервю с о.р. ген. Кирил Цветков, председател на управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

 
Турската отбранителна индустрия буди голям интерес в Полша
03.09.2013, 22:52

танк АлтайНационалната отбранителна индустрия на Турция наложи отпечатък над Международното изложение за отбранителна индустрия MSPO в Полша.

В рамките на изложението бяха представени турския танк Алтай, хеликоптерите АТАК и безпилотния самолет АНКА.

Президентът на Полша Бронислав Коморовски, който посети турския щанд бе информиран относно турския танк Алтай и хеликоптерите АТАК и акцентира на значението на двустранните отношения.

Коморовски каза „Надяваме се, че това изложение, чиито почетен гост е Турция ще допринесе за задълбочаването на технологическото сътрудничество на отбранителните индустрии на двете страни”.

Изложението продължава до 5-ти септември.

 
В турското пристанище Синоп завърши поредната активация на корабното съединение BLAСKSEAFOR
03.09.2013, 22:32

В района на турското пристанище Синоп завърши поредната активация на Черноморската група за военноморско сътрудничество BLAСKSEAFOR. В периода от 14 август до 3 септември кораби на флотовете на България, Руската Федерация, Румъния, Турция и Украйна проведоха редица учения в открито море и направиха посещения в пристанищата Севастопол (Украйна), Новоросийск (Русия) и Синоп (Турция).

От август 2013 година до август 2014 година командването на BLAСKSEAFOR ще се извършва от представител на ВМС на Украйна.

Днес сутринта в пристанище Синоп по случай завършването на активацията е проведена традиционна тържествена церемония. След това корабите са се отправили към пунктовете си за постоянно базиране.

Планирано е следващото развръщане на BLAСKSEAFOR да се проведе през април 2014 година

 
Избегнат е сблъсък на британски и турски изтребители над Кипър
03.09.2013, 21:50

Британски и турски изтребители са били близо до сблъсък над Кипър, предаде БНР. До инцидент обаче не се е стигнало.

Новината е била потвърдена от Министерството на отбраната в Никозия.

Вчера два британски изтребителя "Тайфун" от военновъздушната база "Акротири" на острова са извършвали разузнавателни полети във въздушното пространство на Кипър, но са прелетели без разрешение над Севернокипърската турска република.

Това е предизвикало реакцията от страна на Турция и два нейни изтребителя F-16 са излетели от военновъздушната база "Инджирлик". Сблъсъкът е бил избегнат, като британските самолети са се приземили в "Акротири" точно преди турските да навлязат във въздушното пространство на Кипър.

В края на август Лондон изпрати шест изтребителя "Тайфун" в "Акротири", за да защитава британските бази на острова.

Кипърското правителство е поискало обяснения за инцидента от ръководството на базата "Акротири".

Междувременно кипърският министър на правосъдието и обществения ред Йонас Николау заяви днес, че кипърските власти предприемат всички необходими мерки за осигуряването на безопасността в страната в случай на военни действия срещу Сирия и възможна ответна реакция.

Николау посочи, че полицията е разработила планове за действие, които ще бъдат реализирани при възникване на заплаха. Те включват подсилена защита на посолствата на страните, които обявиха, че ще подкрепят евентуална намеса в Сирия, както и на обектите, които често са посещавани от граждани на арабските страни.

Министърът на правосъдието подчерта, че полицията координира действията си с всички компетентни държавни ведомства, за да бъдат взети ефективни мерки в случай на наплив на бежанци от Сирия и при възникване на други заплахи. Николау даде уверения, че в момента няма основания за безпокойство в Кипър. Той изрази надежда, че евентуална военна операция срещу Сирия няма да създаде проблеми за Кипър.

/vesti.bg/

 
Русия изпрати нов кораб в Средиземно море
03.09.2013, 20:43

В Средиземно море за изпълнение на бойни задачи беше изпратен големият десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775/II.

Сутринта на 3 септември „Новочеркаск” напусна пристанището в Новорусийск и пое към Босфора. На борда на кораба е подразделение морски пехотинци.

По данни на руското министерство на отбраната в Средиземно море вече дежурят стражевият кораб „Неустрашимий”, големите десантни кораби „Шабалин”, „Адмирал Невелской” и „Пересвет”.

В състава на групата ще се включат още големият противоподводен кораб „Адмирал Пантелеев”, на който ще се разположи командният щаб на постоянното оперативно съединение на ВМФ в Средиземно море, и ракетните крайцери „Москва” и „Варяг”.

 
Що за руско радиолокационно чудо засече ракетите
03.09.2013, 17:30

РЛС "Воронеж-ДМ" Задхоризонталната радиолокационна станция за далечно откриване на цели недалеч от гр. Армавир, Краснодарски край, която днес засече изстреляните на израелско-американското учение в Средиземно море ракети, носи кодовото наименование Обект 1653 (войскова част 20608). Комплексът започва работа на 26 февруари 2009 г, но официално застъпи на бойно дежурство в началото на юни т.г. със заповед на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин.  Най-новата радиолокационна станция (РЛС) базирана в Армавир "Воронеж-ДМ" от състава на на Космическите войски на Русия следи за южното и югоизточното ракетоопасни направления, вместо РЛС в Мукачево и Севастопол, които са собственост на Украйна и могат да откриват цели на далечина до 1500 км.

"Воронеж-ДМ" контролира цялото въздушно пространство от Южна Европа, в т.ч и България, до бреговете на Северна Африка, т.е. цялото Средиземно море, което днес бе доказано на практика. Тя може да засича и следи едновременно 500 ракетни други въздушни цели на 6000 км. по хоризонтала и на 8000 км вертикално - близкият Космос., съобщава Интерфакс.

Системата е разработена от главния конструктор на ОАО НПК "Ниидар" Сергей Саприкин. Командир на отделния радиотехнически център Обект 1653 е полковник Владимир Северов. – Още РЛС

http://www.blitz.bg/

 
Израел си призна: Проведохме ракетни тестове със САЩ
03.09.2013, 14:20

Израел обяви, че е провел днес съвместни ракетни тестове със Съединените щати в Средиземно море, предадоха световните агенции, като се позоваха на израелското министерство на отбраната.

Изпитана е била финансираната от САЩ израелска система за противоракетна отбрана "Хец 2", известна още като "Ароу 2" (Стрела 2). Изстреляна е била една ракета "Анкър" ("Котва"), която е трябвало да бъде прехваната от системата "Хец-2". Повече подробности не бяха дадени.

Ракетата е била изстреляна в 9.15 ч. тази сутрин (и българско време) - часа, в който Русия обяви, че е засякла изстрелването на две "балистични цели" в акваторията на Средиземно море.

Руски официален представител съобщи, че две ракети са паднали в Средиземно море, и предположи, че те може да са били изстреляни от американски военни кораб, предаде Франс прес.

Европейският съюз заяви, че не разполага с информация за изстрелване на ракети в района, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Ащън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Сирийската система за противовъздушна отбрана не е засякла падането на ракета на територията на страната, предаде Ройтерс, като се позова на ливанската телевизия Ал Манар.

/БТА/

 
Намесата в Сирия като заплаха за света, САЩ и Израел според Бжежински
03.09.2013, 09:17

Збигнев Бжежински. Снимка: Йейл юнивърситиПреди няколко дни американският геополитически стратег Збигнев Бжежински в статия в британския в. „Файненшъл таймс” предупреди, че сирийската криза може да наподоби насилието на Балканите преди век, отначало изглеждащо тривиално, но в резултат на което е избухнала Първата световна война. Бжежински съветва Обама действията на САЩ спрямо Сирия да са част от стратегия за предотвратяване на експлозия в Близкия изток, а президентът да мобилизира световното обществено мнение и да намери възможно най-широка международна подкрепа, за да не погълне конфликтът всички страни в региона (виж тук).

През октомври миналата година отново в статия във „Файненшъл таймс” Бжежински заяви, че „Усилията на САЩ да внасят демокрация в Сирия и Иран са опасни мечти”, и че „военна намеса на САЩ в региона ще доведе до експлозия в тази част на света” (виж тук).

Тогава Бжежински съветва , че „за да се справи с кризата в Сирия, (САЩ) е необходимо да привлече Русия и Китай с цел изработването на международен мандат, включващ прекратяване на огъня и провеждане на избори под международен контрол.”...........Прочети още

 
Кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада
03.09.2013, 09:10

ген.-майор Иван КолевНа 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.

Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.

Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на действащата армия очакват сблъсъка с тревога, поради опасения, че някои войници няма да вдигнат ръка срещу бившите ни освободители...........Прочети още

 
Новости около ПАК-ФА
03.09.2013, 08:57

T-50Тестовете продължават - полет №1  беше извършен на 29 януари 2010 година от Т-50-1; полет №100 беше извършен на 3 ноември 2011 година от Т-50-2, полет №200 беше извършен през януари 2013 година от Т-50-3 и полет №300 беше извършен през август 2013 година.

До началото на август 2013 година с Т-50-1 са извършени около 120 полета.(първи полет на 29 януари 2010).

До началото на август 2013 година с Т-50-2 са извършени около 80 полета.(първи полет на 3 март 2011).

До началото на август 2013 година с Т-50-3 са извършени около 70 полета.(първи полет на 22 ноември 2011). Той е определен да изпълнява специална програма за изпитания на РЛС и радарната забележимост на машините.

До началото на август 2013 година с Т-50-4 са извършени 30 полета.(първи полет на 12 декември 2012)

Към края на август 2013 година приключват наземните изпитания на Т-50-5 и през септември може да очакваме първи полет.

Освен летящите има най-малко още два, единият за статични изпитания и натуралният стенд. Ще бъдат произведени още 2 борда Т-50-6 и Т-50-7 за изпитания.

Предвижда се да бъдат произведени серийно още 50 машини (общо 60 с прототипите) до 2020 година.

Обучени са и летят на самолета 5 пилоти на Сухой Сергей Богдан, Роман Кондратьев, Юрий Ващук, Сергей Костин и Тарас Арцебарский.

На 25 април 2013 г. първи самостоятелен полет на ПАК ФА на Жуковски извърши военният летец от центъра Чакалов полковник Рафаэль Сулейманов. – Още за ПАК ФА

http://aeronews.alle.bg/

 
Белгия поема охраната на балтийското въздушно пространство от днес
03.09.2013, 08:42

Въздушното пространство на балтийските страни ще бъде охранявано от Белгия от вторник, когато белгийските военновъздушни сили ще сменят френските си колеги, натоварени с тази задача, съобщава РИА Новости.

Белгийски военнослужещи ще пристигнат в литовската база Зокняй, за да охраняват небето над Литва, Латвия и Естония.

Въздушното пространство над Балтика се охранява на ротационен принцип от ВВС на натовски държави. Литва Латвия и Естония са членки на алианса от 2004 година.

 
Тестват най-новите промени във военното образование
03.09.2013, 08:31

Министър Найденов Промените, зададени с новата рамка на военното образование, сега са, образно казано, в своя „тестов период”, в първата си изпитателна година. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов вчера при откриването на новата академична година във ВА „Георги С. Раковски”.

Във Висшето военноморско училище тече първото пилотно обучение на шест обучаеми с висше образование по 18-месечен учебен план за придобиване на военна квалификация и офицерско звание.

На този изпитателен етап, според министъра, е особено важно да се наблюдава и анализира функционирането на системата и, ако се налага, в нея своевременно да се внесат необходимите корективи. В тази връзка, продължи той, в момента се извършва анализ на ефективността на новия модел на обучение на слушатели във Военна академия, включващ 14-месечно обучение по специалността, предхождано от 10-седмичен курс по английски език и последвано от месец и половина стаж на длъжностите, на които офицерите ще бъдат назначени след завършване на академията.

Министър Найденов е убеден, че трансформацията на българските въоръжени сили не може да се осъществи без военното ни образование да бъде трансформирано, така че да отговаря максимално на съвременните изисквания на средата за сигурност и най-вече – да е в състояние да подготвя командири от нов тип.

Накъде трябва да бъде насочена промяната във военното образование? В отговора на този въпрос министърът посочва осигуряването на по-тясна връзка на военното образование със съвременните реалности и практики в сферата на сигурността и отбраната; утвърждаването на лидерския модел на възпитание на бъдещите командири; поставянето на военното образование в конкурентна среда – както по отношение на гражданското образование у нас, така и в международен план и усъвършенстването на чуждоезиковата подготовка, което е предпоставка за подобряване на оперативната съвместимост.

За реализирането на тези задачи, съобщи министър Найденов, е променена цялата нормативната база в сферата на военното образование и квалификация – регулирани професии, държавни изисквания, щатно-длъжностни разписания, длъжностни характеристики и изисквания към академичния състав, правилници, учебни планове и т. н.

Сега на дневен ред е изпълването на зададената нова рамка с ново съдържание, отбеляза министърът. В съответствие с утвърдените от министъра на образованието и науката нови учебни планове се извърши промяна в учебно-плановата документация и се обновяват лекционните фондове. Според него е важна не само промяната в учебното съдържание, а преди всичко промяната в методите на преподаване.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Въоръжените сили на Република България – състояние и перспективи
02.09.2013, 23:43

генерал Симеон Симеонов

 

 

Лекция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов при откриване на учебната 2013/2014 г. във Военна академия „Г. С. Раковски” на 02 септември 2013 г

 
Приоритети и предизвикателства пред отбранителната политика на Република България
02.09.2013, 23:38

Ангел Найденов

 

 

Лекция на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов за откриването на новата учебна 2013/2014 г. във Военна академия „Г. С. Раковски”

 
Нашите МиГ-ове – на абонаментно техническо обслужване
02.09.2013, 23:17

На експертно ниво ще се обсъди предложението за абонаментно техническо обслужване на изтребителите ни, с цел намаляване на финансовите разходи и сроковете за доставка на резервни части.

Това е станало ясно на днешната среща на министъра на отбраната Ангел Найденов и генералния директор на Руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков.  Двамата са обсъдили изпълнението на Рамковото споразумение между Министерството на отбраната и Руската самолетостроителна корпорация МиГ за осигуряване на летателната годност и експлоатация на самолети МиГ-29 и на съпътстващите го договори, съобщава Пресцентърът на МО.

По време на разговорите единодушно е било отбелязано, че не трябва да се допуска забавяне, отлагане или неизпълнение на постигнатите договорености. Посочено е, че ще се работи по ново рамково споразумение между Министерството на отбраната и РСК МиГ, тъй като срокът на сега действащия документ изтича през 2015 г. Без отлагане ще се обсъдят и възможностите за адаптация на авиониката на МиГ-29 с оглед освобождаването на честоти за граждански цели, както и удължаването на ресурса на изтребители на въоръжение във ВВС.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на отбраната Неджми Али, началникът на политическия кабинет Иван Жерков, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, директори на дирекции в Министерството на отбраната, както и заместник-директорът на РСК МиГ Михаил Глобенко и представителят на корпорация МиГ за България о.з. бригаден генерал Александър Александров, уточнява Пресцентърът на МО.

http://www.otbrana.com/

 
Полша планира да закупи крилати ракети JASSM
02.09.2013, 22:56

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile)Полша планира да закупи от САЩ крилати ракети с голям обсег на действие AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) клас „въздух-земя”.

Според информация на вестник  „Реч Посполита”, ракетите са предназначени за въоръжаване на полските изтребители F-16. Наличните в момента във ВВС на Полша авиационни боеприпаси позволяват да се поразяват цели на разстояние до 70 км. Ако сделката с AGM-158 стане факт, то този показател ще нарасне пет пъти – до 370 км.

Съобщава се още, че представители на военното ведомство на Полша и МО на САЩ вече са провели редица срещи с цел съгласуване на въпроси по доставките, които са довели до положителни резултати. Очаква се одобрение от Конгреса на САЩ.

По оценка на ГЩ на ВС на Полша, самолетите ще могат да получат новите ракети през 2015 година, като страната ще стане третият чуждестранен купувач на JASSM. До сега ракети са били продадени на ВВС на Австралия и Финландия.

В момента се извършва оценка на възможностите за снабдяване на полските изтребители F-16 с ново програмно осигуряване за използване на JASSM.

JASSM е автономна управляема високоточна ракета клас „въздух-земя”, снабдена с проникваща осколочно-фугасна бойна част, инфрачервена глава за насочване и защитена от смущения навигационна система GPS. Крилатата ракета JASSM е предназначена за поразяване по всяко време на денонощието и в сложни метеорологически условия на високозащитени цели.

Като носители на JASSM могат да се използват бомбардировачи В-52, В-1, В-2, изтребители F-16, F-15E, а в бъдеще самолетите F-35 и други платформи. – Още за JASSM

 
1944 г. Англия е искала Турция да ни окупира
02.09.2013, 20:46

Нарастваща тревога предизвиква намесата на политиците в оценката на събитията от миналото и стремежите им да манипулират преднамерено общественото съзнание чрез медиите. Прилаганите подходи имат особено голямо значение при съвременните условия на изострено противопоставяне между стратегическите интереси на държави, които имат преобладаващо влияние в световните дела. Като истинска наука обаче, историята не търпи догми, не зачита забрани, не признава табута. Историята не е юридическа дисциплина, в която аморални парламентаристи и добре платени адвокати да словоблудстват и така да формират представите на обикновените хора за това, което се е случвало. Нито се е цанила за безропотна слугиня на невежи властващи прослойки.

Използвайки конюнктурни идеологически схеми, политическите фактори по време на т.нар. либерален преход у нас не дават достъп до публичното пространство на информации и анализи за доказани истини относно нашето близко минало и особено за станали преди и около 1944 г. събития. Съзнанието на хората сега е насочено към физическото им оцеляване, а по-младите поколения нямат никакви реални спомени, затова е необходимо миналото да се припомня обективно, честно да се оцени и осмисли. Защото е от твърде голямо значение за сегашното битие и бъдещето на народа ни. Не би трябвало да бъде пренебрегвана знаменитата мисъл на философа Хегел: "Който забравя миналото, е обречен да го повтори"!............ Прочети още

 
Полетни изпитания на „Advanced Super Hornet”
02.09.2013, 20:25

Boeing извърши тестови полет пред журналисти и делегации от Бразилия и Дания на демонстративния образец на изтребителя „Advanced Super Hornet”.

„Advanced Super Hornet” е демонстративна версия на F/A-18F Super Hornet с конформни горивни резервоари (CFT), специален контейнер за въоръжението (EWP) и намалена радиолокационна откриваемост. Тази модификация има значително увеличен боен радиус и по-малка радиолокационна забележимост в сравнение с F/A-18 Block II Super Hornet. Тези нововъдения са част от модернизационния пакет “Advanced Super Hornet”, който Boeing се надява да продаде на американските ВВС и е предназначен за двата основни варианта - F/A-18 и изтребителя за РЕБ EA-18G Growler. Така военният флот на САЩ ще разполага с палубна платформа, която да отговаря на новите предизвикателства и да действа в условията на враждебна среда A2/AD до и след 2030 година.

Изпитанията показват, че бойният радиус може да се увеличи с използването на CFT със 130 морски мили и да достигне 700. Радиолокационната отметка на самолета от предната полусфера се намалява с 50%. През следващата година Boeing планира да интегрира ИЧ прицелна система на Super Hornet и значително да увеличи възможностите за обмен на данни със самолета за ДРЛОиУ E-2D Hawkeye.

Някои или всички нови възможности могат да се внедрят в сега действащите изтребители или да се включат в новите Super Hornet. Стойността на проекта, включително и модернизацията на двигателя F414-GE-400 ще бъде „под един милиард долара” и може да се извърши до 2020, заявява вице-президентът на Boeing Майк Гибънс, който отговаря за изтребителите F/A-18 and EA-18G. Модернизационният пакет ще добави 10% към сегашната стойност от 50 милиона долара за един изтребител Super Hornet.

Демонстративният образец, модифициран F/A-18F Super Hornet, е нает от ВМС и е извършил първия полет на 5 август. От тогава са изпълнени 15 полета от летищата Lambert St. Louis и Patuxent River, намиращи се в щат Мериленд.

Boeing и Northrop Grumman самофинансират проекта, който ще продължи до месец октомври 2013.

Отделно GE Aviation и ВМС са изразходвали 100 милиона долара през последните 10 години за модернизация на двигателя F414-GE-400, включваща изменения в горивната камера и турбината за високо налягане. Досегашните изпитания показват, че консумацията на гориво на усъвършенствания двигател намалява с 3%, увеличава се ресурса и има опция за 20% по-голяма тяга.

Компанията GE ще разполага с отделна производствена линия, където ще се заменят части и модули на сегашните двигатели и те ще излизат от завода като модернизирани до стандарта F414-GE-400. Капацитетът на производствената линия е модернизация на 300 двигателя на година.

http://www.pan.bg/

 
Имаме три варианта за участие в Афганистан след 2014 г.
02.09.2013, 16:27

Откриване на академичната 2013-2014 г. във Военна академия „Георги С. Раковски”.  Снимка: Димитър БебеновРазвитието на политическия дебат по параметрите за бъдещото участие в Афганистан след 2014 г. и заявената от българска страна политическа подкрепа, както и започналото планиране от военните органи на НАТО, налагат в кратки срокове да определим и нашето участие в Афганистан след 2014 г.

И тук министър Найденов каза нещо за първи път: „Ние сме готови с три варианта в резултат на военната оценка и съответни препоръки за възможния ни принос след 2014 г. Това са предложения, които трябва да бъдат направени до края на годината пред Министерски съвет. При одобрение предложението ще бъде отнесено и в българския парламент.”

Намаляващото оперативно темпо с изтеглянето на контингентите ни от Афганистан поставя ново предизвикателство пред нас, каза министърът. Става дума за съхраняването на натрупания боен опит и за поддържане на високото ниво на готовност за изпълнение на мисиите и задачите в национален и коалиционен формат. Поради тази причина, продължи Ангел Найденов, е необходимо да увеличим участието си в съвместна подготовка  и в международни учения. В този смисъл ще се развива потенциала на съвместните съоръжения, които са изградени със САЩ на наша територия, особено полигона в Ново село.

Държа да подчертая, посочи министър Найденов, че сме в напреднала фаза на подготовка за съвместно участие със САЩ в мисия за подготовка и обучение на личен състав от Въоръжените сили на Либия.

Академичният състав, слушателите и студентите бяха поздравени от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Той подчерта необходимостта от по-тясно обвързване на военното образование с реалните проблеми на националната ни сигурност. За 700 слушатели и студенти отваряме врати през учебната 2013-1014 г., каза в словото си началникът на академията комодор Димитър Ангелов.  Лекция на темата “Въоръжените сили на Република България - състояние и перспективи” изнесе началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
МиГ-31ще останат на въоръжение поне до 2028
02.09.2013, 13:11

MiG-31Изтребител-прехващачите МиГ-31 ще останат на въоръжение в руските ВВС най—малко до 2028 г., заявява пред РИА Новости командващият на ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев.

Като това е назначеният ресурс на самолета, без да се отчита модернизацията. Ако се счете за необходимо ресурсът може да се увеличи с още от пет до десет години след 2028. Но с появата на Су-35С и ракети „въздух-въздух” с голям обсег, задачите на МиГ-31 може да се прехвърлят и на други изтребители.

В средата на април 2013 г. генерал Бондарев бе заявил, че модернизацията на МиГ-31 ще струва около 50 милиарда рубли, като основно ще се замени навигационното оборудване и системите въоръжение.

МиГ-31 е разработен през първата половина на 1970-те години и влиза на въоръжение във ВВС на СССР през 1981 г. През 1994 г. е прекратено серийното му производство. Към момента на въоръжение в руските ВВС са около 190 изтребителя МиГ-31, част от които ще бъдат модернизирани до стандарта МиГ-31БН. До 20120 г. се планира да бъдат модернизирани 60 прехващача.

МиГ-31 може да лети със скорост до 3000 км/ч, има боен радиус 720 км и открива цели на разстояние до 280 км. – Още за МиГ-31

http://www.pan.bg/

 
Ако удари война ще се изпотрепем за скривалища
02.09.2013, 12:58

Какво би се случило в България при евентуална външна атака, готова ли е държавата да защити населението от непредвидена заплаха? Добре, че засега над страната ни не дебне външен агресор. Защото в случай на война у нас има скривалища само за 2 млн. души, показват данните на пожарната. В момента действат 28 000 бомбоубежища, които могат да поберат едва една трета от населението, пише “Преса”. В столицата има 381 укрития, където могат да се приютят стотина хиляди души. Още толкова могат да поемат метрото и подземията на софийските молове.

Хората масово не знаят къде се намират скривалища, нито кога до питат. По-възрастните помнят как по време на Студената война Гражданска защита изкарваше хората, за да тренират евакуация в случай на бомбардировка или природно бедствие. Не сега стои въпросът сега – държавата се оттегли от този ангажимент.

Разруха, паднали окачени тавани, тежка миризма на мухъл и отблъскваща влага. Така изглежда днес противорадиационното укритие под сградата на президентството на бул. “Дандуков” 2. При строежа на втория метродиаметър, започнат през 2005 г. авария предизвика наводнение, което потапя подземието. Тогава е унищожен и тунелът, който свързва убежището с това под Булбанк и околните сгради. Преди наводнението от 2005 година скривалището е учебен център, има 13 отделни помещения и се намира на около 6-7 м под земята. И в момента там по стените висят обучителни табла и карти, които осведомяват за пораженията от радиационно замърсяване. В подземието има филтърно-вентилационно устройство, което всмуква въздух (дори радиационен) отвън, преработва го и го разпраща чист до всички отделни стаи. Капацитетът му е за 500 души.

Само 291 от подземните съоръжения в България са държавни. Останалите са общински, областни, частни, ведомствени. Контрол над тях има пожарната служба, която ги инспектира два пъти в годината. Периодично част от тях се бракуват заради лошо състояние. При вдигането на нова сграда пак собствениците са длъжни да изградят и подземни съоръжения за убежища. Предприемачите представят обикновено подземните гаражи като помещения с двойна употреба, тоест играят и ролята на скривалища.

С малки изключения подземията приличат не на скривалища, а на нужници , където вероятно човек ще влезе със страх и ужас дори и при истинска радиационна заплаха.

http://www.blitz.bg/

 
Армията търси с конкурс 370 пехотинци
02.09.2013, 12:48

Обявен е конкурс за заемане на 370 войнишки длъжности във военни формирования от Сухопътни войски - Втора механизирана бригада - Стара Загора и 61-ва механизирана бригада - Карлово.

Конкурсът ще се проведе във времето от 18.11.2013 г. до 14.12.2013 г. За приемане на военна служба могат да кандидатстват лица, завършили средни или висши граждански училища в страната и чужбина. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване.

Разкрита е процедура по обявяване на войнишки длъжности за приемане на военна служба на 135 длъжности за Втора механизирана бригада - Стара Загора и 235 длъжности за 61-ва механизирана бригада - Карлово.

Кандидатите за военна служба подават заявление до командирите на военните формирования чрез Военно окръжие - Стара Загора.

Конкурсите ще се проведат от 09:00 часа:

   - за в.ф. 54 140 - Стара Загора от 09.12.2013 г. до 14.12.2013 г. във в.ф.24 150 - Стара Загора на адрес: гр. Стара Загора, ул. „Августа Траяна" № 23

   - за в.ф. 52 740 - Хасково от 18.11.2013 г. до 22.11.2013 г. във в.ф. 52 740 - Хасково на адрес: гр. Хасково, ул. „Стара планина".

   - за в.ф. 52 590 - Ямбол от 25.11.2013г. до 06.12.2013г. във в.ф.52 590 - Ямбол

Документи за кандидатстване се приемат до 11.10.2013 г. във Военно окръжие - Стара Загора.

За допълнителна информация - тел.: 042 / 62 33 93 ; 042 / 62 32 31 ; 042 /61 48 11 ; 042 / 61 48 12 - от 09.00ч. до 17.30ч., както и в офиса на Областния военен отдел в община Стара Загора - стая № 317 и Военно окръжие - Стара Загора.

http://news.ibox.bg/

 
Русия прати разузнавателен кораб към бреговете на Сирия
02.09.2013, 12:22

"Приазовие" ССВ–201 проект 864Русия изпрати разузнавателен кораб в източната част на Средиземно море на фона на подготвяния от САЩ военен удар срещу страната, съобщиха Интерфакс и ИТАР-ТАСС.

"В неделя вечерта към бреговете на Сирия се отправи средния разузнавателен кораб  от Черноморския флот "Приазовие" ССВ–201 проект 864, заяви източник от Генералния щаб на руските военноморски сили. Целта на мисията е да се събере разузнавателна информация в района на ескалиращия конфликт", уточни източникът, пожелал анонимност, пише БТА.

В Сирия Русия има военна база. Пунктът за материално-техническо осигуряване на корабите на ВМФ на Русия в сирийския град Тартус е единствения пункт за базиране на руски бойни кораби в Средиземно море и единствената в днешно време руска военна база извън Русия. Състои се от два плаващи пристани с дължина 100 метра всеки.

По данни на западните медии по-рано стана ясно, че в района на Източното Средиземноморие в непосредствена близост до бреговете на Сирия САЩ са разположили 4 ескадрени миноносеца, които са оборудвани с комплексна корабна многоцелева система за противовъздушна отбрана "Иджис" (Aegis) и могат да носят до 96 пускови установки "МК-41" (Mk 41) с възможност за изстрелване на крилати ракети с далечен обхват "Томахоук".

В операция срещу Сирия могат да бъдат задействани също така атомните подводници от клас "Охайо" - "Джорджия" (SSGN-729 Georgia) и "Флорида" (SSGN-728 Florida), всяка от които разполага с 22 пускови установки и 154 ракети "Томахоук".

Освен това в Арабско море са разположени две американски самолетни ударни групи на самолетоносачите "Хари Труман" (CUN-75 Harry S. Truman) и "Нимиц" (CUN-68 Nimitz). Територията на Сирия се намира в обсега на действие на самолетоносачите.

Флотът на Великобритания е разположил в Средиземно море самолетоносача "Илъстриъс" (R06 Illustrious) и десантния транспортен кораб "Булуърк" (L15 Bulwark), а също така и атомната подводница "Тайърлес" (S88 Tireless) с крилати ракети "Томахоук".

Франция е изпратила в Средиземно море най-новата си фрегата на противовъздушната отбрана - "Шевалие Пол" (CNGF Chevalier Paul, D621) с управляемо ракетно оръжие.

http://www.dnes.bg/

 
За какво са ученията?
02.09.2013, 10:10

Конкретният повод за тази бележка са коментарите по време и след завършилите в края на миналата седмица зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла”. След високите оценки на президента и министъра на отбраната дойде ред на онези, които не пропускат момента да се подиграят с армията. Това проличава особено в социалните мрежи. А и не само в тях.

Всички сме наясно с хала на Българската армия. Това че през последните две десетилетия тя бе съзнателно отслабена знаят и малките деца. Едва ли обаче с подценяването на труда и усилията на днешните военнослужещи правим най-доброто и помагаме с нещо. Напротив! За съжаление в последните години се засили видимо т.нар. приятелски огън. И то от сериозно разстояние, знаейки, че ответен удар няма да има.

И след „Шабла - 2013” оставихме на заден план отличните срелби на дивизионите на българската и сръбската ПВО. За сметка на това съсредоточихме вниманието си върху запалването на тревата при един от пусковете, което не е необичайно и не беше непредвидено. Наострихме стрелите си и ги изстреляхме към екипажа на фрегатата „Верни”, макар че той едва ли носи вина за неосъществения пуск със ЗРК „Sea Sparrow”.

Добре е от време на време да си припомняме за какво са ученията. Вярно е, че там се вижда готовността на войските за изпълнение на конституционните им задължения. Точно за това всяка грешка се наказва. Все пак обаче учението е една възможност да се преценят състоянието на хората, техниката и боеприпасите, в случая ракетите. И да се вземат съответните мерки. Т.нар. ВИП-дни би трябвало да са най-малкото атракция за президента, министъра на отбраната и другите държавници. Те са най-вече възможност за придобиване на лични впечатления, които би трябвало да бъдат последвани от решения, включително и във финансов план.

В този смисъл подигравката е най-малкото неуместна реакция. Включително и за някои политически сили, които в дебата около ситуацията в Сирия и реакцията на международната общност, отписаха Българската армия, като сила, която може да ни защити. Биха могли да предложат мерки за нейното укрепване, но напоследък у нас подобни политически послания не носят дивиденти. За съжаление „приятелският огън” е в услуга и на подобна политика.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Няма да участваме в "коалиция на желаещите" за удар срещу Сирия
02.09.2013, 09:05

До този момент няма отправено запитване към България за възможно участие във военна операция в Сирия. България няма да се включи в "коалиция на желаещите", ако се предприеме акция срещу Сирия. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на отбраната Ангел Найденов. "Ситуацията в Сирия остава сложна, въпреки отделните решения на отделни страни. Драмата в Сирия е пълна и този, който не отчита тази драма, или е напълно неадекватен, или няма човешка чувствителност. На заседанието на Съвета за сигурност в края на миналата седмица отчетохме три възможни сценария за изход от кризата. Един от тях е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение. Точно този сценарий подкрепя България.

Трябва да изчакаме докладите на инспекторите на ООН. Все още няма категорични доказателства за използване на химически оръжия. Вторият сценарий е военна операция със санкцията на Съвета за сигурност на ООН или решение в рамките на НАТО. Третият възможен сценарий е т.нар. "коалиция на желаещите". Ако става въпрос за ограничен удар с крилати ракети, очевидно е, че България няма да участва, тъй като не разполагаме с необходимата техника. Вариантът "коалиция на желаещите" за момента е абсолютно неприемлив за страната ни", подчерта военният министър.

Според Найденов военното решение е крайно решение. "Като член на международната общност трябва да се съобразим с решенията. Категорично сме за това, че ако е използвано химическо оръжие, отговорните лица да бъдат наказани - независимо дали те са от хората на Башар Асад, или от опозицията. България има съответните мерки и стратегии в случай на военен удар в Сирия. Вече е сформиран и национален щаб. В момента най-голямата заплаха за България е бежанският поток, затова режимът по границите с Турция и Гърция ще бъде затегнат", каза още Ангел Найденов.

http://www.blitz.bg/

 
САЩ насочиха самолетоносача USS Nimitz към Червено море
02.09.2013, 08:43

USS Nimitz Американският самолетоносач USS Nimitz (CVN-68)  и други кораби се насочиха към Червено море, за да помогнат на групата бойни кораби в Средиземно море за ограничен американски военен удар по Сирия, ако е нужно, обявиха официални лица от Пентагона, предаде Ройтерс.

Авионосната ударна група, начело с Nimitz, за сега няма определени нареждания да се прехвърли в Средиземно море за момента, но се придвижва на запад от Арабско море.

По думите на официален представител с предислоцирането се цели да се ограничи времето и разстоянието, за да може ударната група да помогне, ако е нужно. Той допълни, че все още не взето окончателно решение групата да се насочи към Средиземно море.

Президентът Барак Обама отложи военен удар срещу Сирия от разположените пет разрушителя до брега на близкоизточната страна, прехвърляйки топката на Конгреса, който трябва да реши след 9 септември дали САЩ да ударят.

През последната седмица ВМС на САЩ удвоиха присъствието си в Средиземно море, изпращайки допълнителни два разрушителя към редовно патрулиращите три такива в района.

Те са оборудвани с около 200 ракети „Томахоук", но официални лица обявиха, че ограниченият удар може да бъде извършен с половината от тях.

Nimitz беше в Индийския океан, където подкрепяше операции на САЩ в Афганистан, но по план трябваше да се насочи към източна Азия и да се върне в Еверет, Вашингтон, след като преди няколко дни беше заменен от друг самолетоносач - USS Harry S. Truman.

Във връзка със ситуацията в Сирия, американските военни решиха да променят графика на Nimitz и да го изпратят на Запад към Червено море и най-вероятно към Средиземно море, обявиха официални лица.

ВМС изпратиха и амфибията USS San Antonio с 300 пехотинци на борда и комуникационно оборудване в Средиземно море. - Още за CVN-68

http://news.ibox.bg/

 

 
Германия няма да участва във военна операция в Сирия, заяви Ангела Меркел
01.09.2013, 23:38

Германия няма да участва във възможна военна операция, която може да бъде започната от САЩ във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие в Сирия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

„Не, Германия няма да участва. Германия може да участва, само ако има мандат от НАТО, ООН или европейски мандат”, каза Меркел по време на телевизионен дебат със своя основен съперник в борбата за канцлерския пост Пеер Щайнбрюк.

По-рано АФП съобщи, позовавайки се на изказване на министъра на външните работи на Германия Гидо Вестервеле, че властите в Германия не разглеждат възможността за участие във военна операция срещу Сирия. „За такова нещо не са ни молили и ние не разглеждаме такава възможност”, заяви Вестервеле в интервю за местната преса.

Меркел отбеляза, че Германия се опитва да съживи процеса за вземане на решения за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. По думите й, именно на това е бил посветен телефонният разговор, който е провела германският лидер няколко дни по-рано с президента на Русия Владимир Путин. Сирийската криза ще се обсъжда активно и на срещата на върха на Г20, която ще се проведе следващата седмица в Санкт Петербург, добави Меркел.

http://www.focus-news.net/

 
Руска ракета-носител изведе в орбита израелски спътник
01.09.2013, 15:41

Руската ракета-носител „Зенит-2SБ”, стартира в неделя от космодрума Байконур и изведе в орбита израелския телекомуникационен спътник Amos-4 (AMOS - Afro-Mediterranean Orbital System).

„Днес в 06:50 ч. московско време космическият апарат се отдели от руския блок ДМ. Спътникът Amos-4 е предаден за управление на поръчителите”, - съобщи представител на руската космическа агенция „Роскосмос”.

Спътникът Amos-4 ще предоставя услуги за сателитна телевизия и интернет на територията на Русия, Средния изток, Югоизточна и Централна Азия. Апаратът е произведен от концерна Israel Aerospace Industries, а ще се експлоатира от частната компания Spacecom. – Още космически системи

 
Boeing предаде 3-ти С-17 на Indian Air Force
01.09.2013, 14:01

С-17Лично министърът на отбраната на Индия Antony посрещна в Делхи втория C-17A (F-259) регистрация CB-8003 на Indian Air Force доставен от Boeing от Лонг Бийч (излетя на 20 август 2013 година), Калифорния в страната. Самолетът ще бъде доставен на 5 септември в постоянната си база, близо до Делхи. Първият на индийска територия е C-17A (F-258) регистрация CB-8002.  С 10 поръчаните самолета ще бъде сформирана нова 81-ва ескадрила в база Hindon Ghaziabad, Uttar Pradesh.

Американските самолети имат възможност да товарят два пъти голям товар (80 тона) от руските Ил-76 (40 тона). Съгласно подписаното споразумение до края на следващата година ще бъдат доставени всичките 10 машини, като до края на тази година ще бъдат доставени още 2, а догодина 5.

През последните години Индия се ориентира към доставка на американски транспортни самолети за сметка на руските . Вече са доставени 6 C-130J Super Hercules и има планове да се поръчат още 6 транспортни самолети от този вид.

В момента IAF модернизира Антонов Ан-32.

Първият самолет C-17A (F-253) регистрация CB-8001 се използва за обучение на индийски екипажи в САЩ. Той също се смята за предаден. – Още за С-17

http://aeronews.alle.bg/

 
От Троя до Багдад - вечните илюзии за светкавичните войни
01.09.2013, 13:27

Вероятно първите, които са се подлъгали по идеята за светкавичната война, са били Агамемнон и компания. “Ще прекосим Егейско море, ще превземем Троя, ще си вземем обратно Елена и щесе приберем”, са си казали сигурно те. Но вместо това гърците прекарали 10 години пред стените на града и още 10 години в бродене като това на Одисей.

Идеята за кратката военна операция, имаща само предимства и никакви проблеми, трябва да е толкова древна колкото и самата война. Само че тези светкавични войни често пъти не са успешни, или дори да са успешни, почти винаги не постигат резултатите, които са си набелязали първоначално техните инициатори. Ето защо обмисляната операция в Сирия, която би трябвало да се изрази в 48 до 72 часа обстрел с крилати ракети срещу определени цели, за да се накаже режимът на Асад, изобщо не поражда успокоение по отношение на успеха.......... Прочети още

 
Преди 30 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747
01.09.2013, 09:29

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.

Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.......Прочети още

 
Най-масовият тип катери на Гръцката брегова охрана
01.09.2013, 09:13

проект Panther 57 Fast Patrol BoatНай-масовият тип катери на Гръцката брегова охрана са от проекта Panther 57 Fast Patrol Boat – развитие на Lambro 57 coastal patrol boat, производство на гръцката компания MotoMarine, известна в недалечното минало под името Lambro boats.

От Panther 57 MK I в състава на Гръцката брегова охрана има общо 35 единици, които са базирани на различни места, най-вече по островите. Може да се каже, че катерите от двата проекта са гръбнакът на това формирование.

Panther 57 е с водоизместване от 28 тона, максимална дължина от 18,20 метра, широчина – 4,68 метра, газене – 0,92 метра. Катерът е двувинтов, има два главни двигателя 12V Man, които му дават възможност да развива максимална скорост до 44 възла. Запасът от гориво на борда е до 3,9 тона, което пък определя и радиусът на действие до 250 морски мили. Въоръжението се състои от две картечници M2 Browning.

http://morskivestnik.com/

 
Мерките за ограничаване на миграционния натиск към България
01.09.2013, 09:08

План с 11 спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск към България беше приет на извънредно заседание в петък на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Мерките са следните:

   1. Изготвяне на съвместна разчетна прогноза с оглед на очакваната бежанска вълна до края на 2013г.

   2. Проучване на възможностите за подготовка на процедура за получаване на финансова помощ, като при необходимост се засили взаимодействието с: ЕК, Европейската служба за миграция и убежище, НАТО, Агенциите на ООН - ВКБООН, МОМ и Офис по хуманитарно сътрудничество.

   3. Проучване на възможностите за иницииране на процедура за решение за отправяне на апел за незабавно финансово и хуманитарно подпомагане по линия на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

   4. Преглед и актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.

   5. Преглед на годишните бюджети на държавните ведомства за пренасочване на бюджетни средства за посрещане на бежанския поток.

   6. Преглед и оценка на държавния сграден фонд с оглед идентифициране на сгради, подходящи за незабавното адаптиране за приемане на чужденци в условията на очакваната бежанска вълна.

   7. Преглед, оценка и предложения за актуализация на действащите в страната ведомствени и междуведомствени планове за извънредно реагиране и управление при кризи.

   8. Спешно активизиране на диалога на двустранно равнище с Република Турция и с Република Гърция с оглед съвместни усилия за справяне с бежанския поток.

   9. Медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите в страната бежанци. Предлагане и/или преглед на механизми/те за осигуряване на ефективен здравен контрол на приеманите в страната мигранти. При възможност, оборудване на област Хасково с мобилна скрининг лаборатория за установяване на инфекциозни заболявания.

   10. Създаване на организация за имунизация на държавните служители от различните ведомства, които работят в пряк контакт с мигранти в пограничните райони, както и за осигуряване на лични предпазни средства.

   11. Създаване на организация за своевременно информиране на обществеността относно бежанския натиск към страната и призоваване за сътрудничество с държавните власти.

http://www.otbrana.com/

 
Уроците на историята не трябва да се забравят !!!
01.09.2013, 09:05

Днес 74 години от началото на Втората световна война, правим  горчивия извод , че уроците на историята бързо се забравят и грешките, вследствие на късата историческа памет на народите и политиците често пъти се повтарят .

През 1918 г. откънтяват последните залпове на Първата световна война 1914-1918 г., отнела живота на 10 милиона души  и  довела България до Втора национална катастрофа. Войната променила картата на Европа  до неузнаваемост с появата  на нови държави  и разпадането на Велики сили, като Руската, Австро-Унгарската  и Германската империи. Кървавите битки при Вердюн, Марна, Ипр, Галиполи, Дойран и Таненберг, отнели живота на милиони войници, ще останат завинаги в кошмарните сънища на  душевно и физически осакатените ветерани от войната, наречени „поколението на лузерите”. В арсеналите на воюващите армии ще влязат нови страшни  оръжия,  като танкът, самолетът, подводницата, цепелина, радарът, тежката картечница и бойните отровни вещества. Главоломно нарастват  финикийските знаци, необходими за направата на модерни оръжия за масово поразяване...........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}