Военна информация

Архив - от 1 дo 15 септември 2011 година

 
15 септември
 
15.09.2011, 22:54

САЩ реагират предпазливо на съобщенията за планираните учения на Русия и Северна Корея

САЩ реагираха доста предпазливо на съобщенията за планираните съвместни военни учения на Русия и Северна Корея и напомниха за загрижеността на световната общност относно програмата за въоръжаване на Пхенян, предаде ИТАР-ТАСС.

„Всяко взаимодействие със Северна Корея трябва да се извършва по такъв начин, че да не отвлича вниманието от ясния сигнал на световната общност, че тя е обезпокоена от севернокорейските програми за въоръжаване и Пхенян е длъжен да предприеме необходимите стъпки за възобновяване на шестстранните преговори”, подчерта американското външнополитическо ведомство.

/ИА "Фокус"/

 
15.09.2011, 22:15

Южна Корея купи израелски противотанкови комплекси Spike NLOS

Южна Корея се е договорила с Израел за доставката на модернизирани противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) Spike NLOS за 43 милиона долара, съобщава Reuters. По данни на агенция "Ренхап", която цитира източник от правителството на Южна Корея, Сеул планира да ги разположи на границата с КНДР. Към края на годината, по информация на ИТАР-ТАСС, на островите Пенендо и Епхендо в Жълто море се планира да се установят 67 подобни комплекса.

Както предава Associated Press, поводът за закупуването на партидата ПТРК е станал конфликтът на границата със Северна Корея през ноември 2010 г. По мнението на Сеул южнокорейската армия не е могла по подобаващ начин да отреагира на действията на северния си съсед. В резултат на инцидента загинаха четирима души. След ноемврийските събития правителството на Южна Корея реши да увеличи военния бюджет на страната и проведе кадрови размествания в отбранителното ведомство. В същото време Сеул се стремеше да наложи мирен диалог с Пхенян при посредничеството на САЩ. Но и досега резултат от преговорите няма. Съгласно информация от компанията Rafael Advanced Defense Systems, произвеждаща ПТРК, ракетите от комплекса Spike са оборудвани с електрооптична система за насочване и са способни да разпознават обекти извън зоните за визиране на целите - NLOS (Non Line Of Sight).

Ракетата може да поразява цели на разстояние до 25 километра във всякакви метеорологични условия. В бойната глава на снаряда могат да се използват както фугасно-осколъчни, така и термобарични поразяващи елементи. ПТРК е предназначен за поразяване на танкове, инженерни и фортификационни съоръжения, а също и за надводни цели.

/Дума/

 
15.09.2011, 21:27

Елементи на ПРО ще бъдат разположени в Полша до 2018 година

Споразумението и допълнителният протокол между САЩ и Полша за разполагане на ракети-прехващачи от системата за Противоракетна отбрана на полска територия влизат в сила от днес, 15 септември, съобщиха от държавния департамент на САЩ.

Елементите на Противоракетна отбрана, които ще станат част от европейската система за Противоракетна отбрана (ЕвроПРО), ще бъдат разположени в Полша до 2018 година, близо до град Гданск.

Тези дни САЩ и Румъния подписаха споразумение за разполагането на компоненти на американската система за Противоракетна отбрана на румънска територия. Москва смята системата ЕвроПРО за заплаха за своя ядрен потенциал и иска от САЩ юридически задължаващ документ, който да гарантира ненасочеността на Противоракетна отбрана срещу Русия.

 
15.09.2011, 21:18

Турция и Румъния ще ни пазят от ракети

На север от България янките разполагат ракети-прехващачи СМ-3, а на юг – радар. И тук има бяло и черно

 
15.09.2011, 20:03

„Краусс-Маффей Вегманн” разработи нова версия на БМ „Динго-2”

БМ "Динго-2"

„Краусс-Маффей Вегманн” (KMW) представи на изложението DSEi-2011 в Лондон нова версия на бронемашините от семейство „Динго-2” с двигател с увеличена мощност, получила обозначението „Динго HD” (Heavy Duty).

До момента KMW е разработила и произвела около 1000 бойни машини „Динго” в 15 версии за ВС на Германия и други клиенти, включително Австрия, Белгия, Чехия, Норвегия и Люксембург.

Машината, осигуряваща високо ново на защита, се представя добре по време на международни операции под егидата на НАТО, ЕС и ООН, и преди всичко в Афганистан.

Машината е създадена на шаси UNIMOG и е оборудвана с 6-цилиндров двигател с мощност 225 кВт и автоматична скоростна кутия. Максималната бойна маса на БМ нараства до 14,5 т. При съхраняване на стандартните габаритни характеристики, новата БМ „Динго HD” е разчетена да превозва полезен товар до 3 тона.

Конструкцията на новата версия е унифицирана с другите БМ от семейството „Динго”, което облекчава нейното техническо обслужване и поддръжка.

БМ „Динго-2” се произвежда в различни варианти – патрулна машина, камндно-щабна разузнавателна машина, машина за РХБР, санитарна машина, БРЕМ, техническа работилница. БМ осигурява надеждна защита на 8 човека от огъня на съвременното стрелково оръжие, осколки от снаряди, противопехотни и противотанкови мини, самоделни взривни устройства и от ОМП.

Въоръжението на БМ може да включва разработения от „Краусс-Маффей Вегманн” лек боен модул с дистанционно управление от кабината FLW-100/FLW-200. Системата за стабилизация пък осигурява възможност за водене на прицелен огън в движение. – Още за „Динго-2”

 
15.09.2011, 19:28

Париж и Лондон ще продължат военната операция в Либия

Франция и Великобритания ще продължат военната операция в Либия по молба на Преходния национален съвет (ПНС) на страната. Това заяви ръководителят на изпълкома на ПНС Махмуд Джибрил след преговорите с президента на Франция Никола Саркози и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който пристигнаха на визита в Триполи.

Саркози и Камерън са първите европейски лидери, посетили Либия от началото на революцията и смяната на властта в страната.

 
15.09.2011, 17:14

ВВС на Австралия получиха петият транспортен самолет Globemaster III

С-17

Американската компания Boeing е предала на ВВС на Австралия пети военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III, съобщава Flightglobal. Предаването на самолета е било осъществено по линия на чуждестранните военни доставки (FMS) на министерството на отбраната на САЩ. Едновременно с това във военновъздушната база Емберли е започнал работа комплекс за подготовка на пилоти на С-17, доставен от американската компания L-3.

Министерството на отбраната на Австралия закупи четири самолета C-17 през 2006 година. Последният от поръчаните самолети беше предаден на ВВС на страната през 2008 година. В края на април 2011 г. беше подписан контракт за доставка на австралийските ВВС на още един, пети самолет от този тип. Сделката е на стойност 320 милиона долара и освен машината включва оборудване за наземно обслужване на самолета.

Договора с L-3 за строителството на тренировъчния комплекс в база Емберли беше сключен в началото на 2011 г. – Още за С-17

 
15.09.2011, 15:54

В Швейцария възстановяват наш военен транспортен самолет

В Станс, Швейцария продължава изпълнението на плана за възстановяване на самолет PC-12. Както Pan.bg първи информира на 19 август самолетът, пилотиран от Марк Мишел от фирма Pilatus Aircraft Ltd. пристигна в Швейцария, след като по-рано през същата седмицата двете страни подписаха приемо-предавателен протокол и бе издадено дипломатическо разрешение за полета.

Към настоящия момент са извършени в пълен обем всички дейности за проверка на херметичността на кабината на PC-12. Също така е изпълнен и задължителен сервизен бюлетин, свързан с поддръжката на двигателя. Очаква се обучението на българския пилот да започне през втората половина на октомври т.г.

Всички дейности по плана за възстановяване на самолет PC-12 и обучението на българския пилот са безплатни. Финансирането им се осъществява в рамките на т.нар. бонус за българските ВВС по Годишен договор-2009 г. между Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft Ltd. Този изключително полезен за българската страна инструмент бе договорен през 2009 г. съгласно рамковото споразумение между двете страни. Той дава възможност на българската страна да поръчва определен обем от безплатни доставки и услуги във всеки следващ годишен договор. Pilatus Aircraft Ltd. е една от малкото фирми, които осигуряват на Министерството на отбраната и ВВС такъв бонус и по този начин подпомагат развитието на българската авиация.

/Pan.bg/

 
15.09.2011, 15:48

Варненската база не се закрива

Припомняме, че на 17 август във Военноморска база Варна се състоя ритуал по смяната на нейния командир комодор Емил Ефтимов, който бе назначен за заместник-директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния секретариат на НАТО в Брюксел, с досегашния началник на щаба на базата капитан I ранг Коста Андреев. В момента командир на ВМБ-Варна е кап.І ранг Коста Андреев....... Прочети още

 
15.09.2011, 15:45

Вицеадмирал Аурел Попа посети военноморска база Варна

Продължава официалното посещение в Република България на началникът на Щаба на Военноморските сили на Република Румъния вицеадмирал Аурел Попа

 
15.09.2011, 15:40

Катастрофа с мексикански РС-9М

На 14 септември самолет РС-9М от ВВС на Мексико се е разбил. Двамата пилоти са успели да се катапултират, но единият е починал по-късно. Според медиите причината за катастрофата е сблъсък с ястреб.

Летците са участвали в тренировка за парада по случай Деня на независимостта, отбелязван на 16 септември.

/Pan.bg/

 
15.09.2011, 15:35

ВИП-ден на учението на Силите за Специални операции „Jackal Stone 11”

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъстват утре, 16 септември, на ВИП-деня на многонационалното учение на Силите за специални операции „Jackal Stone 11”, който ще се проведе на Полеви учебен полигон „Ново село”.

От българска страна ще вземат участие сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, от Военновъздушните сили и от служба „Военна полиция”.От американска страна в учението ще участват подразделения, транспортни самолети С-130 и вертолети МН-47 от Силите за Специални операции на САЩ в Европа с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване.

На полигон „Ново село” ще бъдат демонстрирани съвместни действия при задържане и обезвреждане на терористична група, контролираща трансграничен канал за контрабанда на оръжие.

За първи път български военни формирования участват в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. Учението „Jackal Stone - 11” се провежда в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него ще участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави.

 
15.09.2011, 09:43

Република Корея планира модернизация на изтребителите F-16C/D

Ф-16

Република Корея планира да проведе тендер в рамките на програма за модернизация на намиращите се на въоръжение изтребители КF-16C/D.

Според информация на „Флайт интернешнл”, Агенцията за покупка на оръжия на военното ведомство на Корея (DAPA) е съобщила за намерението си да публикува техническото задание на проекта на 16 септември. Заинтересованите участници трябва да представят своите предложения до 2 декември 2011 година.

Според оценка на DAPA, в конкурса участие ще вземат компаниите „Локхид Мартин”, „БАе системз”, „Нортроп Грумман” и „Рейтеон”.

Основен елемент от модернизацията трябва да бъде поставянето на РЛС с активна антенна решетка с електронно сканиране, като според специалистите, основни конкуренти в този сегмент ще бъдат „Рейтеон” и „Нортроп Грумман”.

Предполага се, че модернизацията ще включа и монтирането на нов бордови компютър и комуникационни системи, съвместими с оборудването на закупуваните от САЩ изтребители F-15K.

Според наличната информация, в състава на ВВС на Република Корея има 118 едноместни F-16C и 46 двуместни F-16D. – Още за F-16

 
15.09.2011, 09:08

Американски изтребител F/A-18A Hornet се е разбил при кацане

Американски изтребител F/A-18A Hornet се е разбил при опит за кацане на авиационната база Fallon на ВМС. Пилотът е успял да се катапултира успешно. Самолетът е излязъл от пистата и се е разбил в края на летището. Няма пострадали на земята.

Изтребителят се е завръщал от тренировъчна мисия, в която е играл ролята на противников самолет. Останалите изтребители са били пренасочени за кацане на международното летище Reno-Tahoe и авиационната база Lemoore на ВМС в Северна Калифорния. – Още за F/A-18A

/Pan.bg/

 
15.09.2011, 08:53

Либия поиска още оръжия

Лидерът на преходния съвет в Либия Мустафа Абдул Джалил се обърна към международните си съюзници с молба да доставят на страната му оръжия и муниции, за да може да продължи ефективно борбата срещу остатъчните войски на бившия диктатор Муамар Кадафи. Джалил заяви пред BBC, че Кадафи се крие в южната част на страната и планира отмъстителни атаки. Междувременно френският президент Никола Саркози, редом с други държавни глави, ще посети либийската столица Триполи.

/BBC/

 
14 септември
 
14.09.2011, 18:16

Най-малко 30 души са загинали в катастрофа на военен самолет в Ангола

Най-малко 30 души са загинали в резултат на катастрофата на военен самолет в Ангола, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на националното радио на африканската страна.

Самолетът се е разбил около 14:00 часа българско време, причините все още са неизвестни. По предварителни данни на борда са пътували 36 души, шестима от които са оцелели. Сред жертвите са трима генерали от армията на Ангола.

/ИА „Фокус”/

 
14.09.2011, 17:40

BAE Systems проведе пустинни изпитания на нова бронемашина

Британската компания BAE Systems е обявила, че успешно е завършила пустинните изпитания на новата бронирана машина RG41, съобщава Defence Professionals.

По време на изпитанията конструкторите са проверили мобилността и мощността на новата машина, ефективността на разхода на гориво, системата за охлаждане и общата приспособимост на машината към планинска и пустинна местност. Според представители на компанията, всички изпитания на бронемашината са завършили успешно.

Формално за създаването на RG41 компанията BAE Systems обяви още през 2010 година. Като едно от преимуществата на новата машина конструкторите посочват относително ниската стойност, благодарение на което RG41 може да стане една от най-достъпните бойни машини от своя клас.

RG41 е четириосен брониран автомобил, предназначен за участие в бойни действия в различни условия. Разработката на BAE Systems е оборудвана с управляема оръдейна купола, информационна система LATIS и има повишена устойчивост към самоделни взривни устройства.

Оръдейната купола може да води прицелен огън на разстояние до 2 километра както денем, така и нощем. Системата LATIS представлява комплекс от камери и датчици, разположени по периметъра на машината и позволяващи да се оцени обкръжаващата обстановка. Информацията от датчиците постъпва на монитор в кабината на машината.

Презентацията на машината стана по време на провеждащото се в момента в Лондон международно оръжейно изложение DSEi (Defence and Security Equipment International).

 
14.09.2011, 16:42

Новото американско предложение за изтребители: Ах, ламбада, брюкселско зеле или вятърни мелници за родните ВВС!

След продължителна почти 10 годишна сага Lockheed Martin най-после решиха да предложат разумен проект за боен самолет на българските ВВС.

Естествено и дългоочаквано това е F-16 MLU - модерзиниран през 90-те години вариант block 15.

Възможните доставки са от Холандия, Белгия, Дания и дори екзотичната Португалия. Общо са модернизирани 344 самолета, включително и за американските ВВС.

Имайки предвид подобните сделки с други държави цената няма да е никак малка, но все пак по-поносима за изтерзаната българска икономика. Поне няма да се налага да вадим самолети от пустинята и тепърва да ги модернизираме, каквото бе предното предложение. Както е известно F-16 block 15 са на повече от четвърт век!

В пура-баровете на МО обаче се говори, че на тази възраст има и други видове западни самолети, с много по-добро оборудване и на много по-ниски цени.

Пред тях еднодвигателният „сокол” F-16 изглежда доста трагично. Както обаче бяха казали корифеите от МО - решението ще бъде изцяло политическо! Засега българските политици предпочитат руски „честушки” с МиГ-29.

/Pan.bg/

 
14.09.2011, 16:04

Турция и САЩ са подписали меморандум за разполагане на радар на ЕвроПРО на турска територия

В сряда Турция и САЩ са подписали в Анкара меморандум за разполагането на турска територия на радиолокационна система от европейската противоракетна отбрана ЕвроПРО, предаде РИА Новости. Подписи под документа са сложили първият заместник външен министър на Турция Феридун Синирлиоглу и американският посланик в Анкара Франсис Ричардън.

Радарът ще бъде разположен в провинция Молатия в югоизточната част на Турция. В момента в същата провинция има радио-локационна станция, оборудвана от американската страна, която впоследствие е била предадена на турската армия.

В Молатия е дислоцирана Втора полева армия на турските въоръжени сили, както и оперативно-тактическа база на ВВС на страната.

/ИА "Фокус"/

 
14.09.2011, 15:53

Ще използваме румънската подводница за обучение

Не е изключено през следващите години да използваме румънската подводница за обучение на екипажите на нашите патрулни кораби, коментира пред журналисти командирът на българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев при посрещането във Варна на началника на щаба на румънския боен флот вицеадмирал Аурел Попа.

Адмирал Манушев уточни, че румънците най-вероятно ще ремонтират подводницата си, която от години не е в строя.

За разлика от тях по решение на правителството на ГЕРБ българските ВМС ще останат без подводен флот от началото на ноември, когато ще бъде бракувана подводницата „Слава“.

За да бъде възстановено подводното плаване в България, ще са необходими десетки милиони левове. Адмирал Аурел Попа бе посрещнат пред Адмиралтейството от Представителния духов оркестър на ВМС и почетна рота.

/Народно дело/

 
14.09.2011, 13:50
Завършиха морските изпитания на вертолета Ка-52
Ка-52

 

В Северния флот на Русия завършиха изпитанията за адаптация на шурмовия вертолет Ка-52 Алигатор” към използване в морски условия, съобщава пресслужбата на СФ.

В продължение на две седмици машината извършваше пробни кацания в различни режими на палубата на големия противолодъчен кораб „Вицеадмирал Кулаков”.

На 31 август се състоя първото кацане, когато кораба бе на котва в Колския залив, а на 3 септември бе извършено успешно кацане на вертолетната площадка на кораба в движение. На полигона за бойна подготовка в Баренцово море се проведоха и останалите изпитания, в частност се е проверявала и възможността за кацане на машината при вълнение на морето. - видео

Ка-52 е бил управляван от летеца-изпитател Виталий Лебедев, в миналото офицер от морската авиация на Тихоокеанския флот. Изпитанията са преминали успешно, като машината е проверена във всички режими на експлоатация. – Още за Ка-52

 
14.09.2011, 13:23

Общата стойност на доставяните на ВВС на Индия изтребители Су-30МКИ е около 12 милиарда долара

Su-30MKI

Министърът на отбраната на Индия А.К.Ентони в отговор на питане на парламентаристи е представил информация за състоянието и перспективите за развитие на ВВС на страната, съобщават индийските СМИ.

Според шефа на военното ведомство, изтребителите Су-30МКИ и леките бойни самолети LCA „Теджас” са явяват основните съвременни бойни самолети, закупени за ВВС. Общата стойност на закупените самолети Су-30МКИ се оценява на 557,17 млрд рупии (около 12 млрд долара по текущ курс), а на LCA „Теджас” – 86,91 млрд рупии (1,85 млрд долара).

Процедурата за покупка предвиждаше доставка на руски самолети с последващо предаване на технологията за тяхното производство в Индия. Сглобяването на самолетите Су-30МКИ и „Теджас” се извършва от компанията „Хиндустан аеронотикс лимитед”. В перспектива ХАЛ може да се заеме и с производството на средния многоцелеви боен самолет (MMRCA) и изтребителя от пето поколение (FGFA).

Новите машини ще позволят да се заменят остарелите изтребители МиГ-21. През последните 2 години в резултат на катастрофи и аварии са загубени 7 самолета от този тип, а като цяло, за последните 45 години от закупените 946 изтребителя МиГ-21 в аварии и катастрофи са били загубени 476 машини. До 2017 година ВВС на Индия планират напълно да ги заменят със съвременни бойни самолети.

 
14.09.2011, 11:48

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 14 септември 2011 г.

Сухопътните войски

Стрелби:

  - формирование 32990 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

  - формирование 28330 (Смолян) - стрелкова тренировка на полигон “Смолян”;

  - формирование 42000 (Карлово) - стрелкова тренировка на полигон “Анево”;

  - формирование 52590 (Ямбол) - стрелкова тренировка на полигон “Победа”.

Военновъздушните сили:

  - формирование 32040 (Крумово) – дневни полети при прости метеорологични условия;

  - формирования 24900 (Враждебна) и 52090 (Долна Митрополия) – дневни и нощни полети при прости метеорологични условия.

Участие в учения на територията на страната, международни учения и операции на НАТО

Продължава съвместната многонационална операция – „Горещо лято 2011” за дълбочинно прочистване от невзривени боеприпаси на Технически район № 3 във войскови район № 2138 – Челопечене, водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента и повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на част от защитената зона.

Продължава участието на петима военнослужещи от Българската армия в операцията „Обединен защитник” на НАТО.

/МО/

 
14.09.2011, 11:42

Командването на МКС преминава от руснак на американец

В нощта в сряда срещу четвъртък на Международната космическа станция (МКС) се очаква „смяна на властта”: след 6-месечно „управление” Андрей Борисенко ще предаде властта на астронавта от НАСА Майкъл Фосум.

С него в орбита ще останат руснакът Сергей Волков и японският астронавт Сатоши Фурукава.

За сегашния командир на Международната космическа станция петмесечната вахта в орбита завършва на 16 септември - на този ден е планирано връщането на Земята на кораба „Съюз ТМА-21” с трима космонавти на борда. Освен Борисенко, в къщи ще се върнат руснакът Александър Самокутяев и астронавтът от НАСА Роналд Герън.

 
14.09.2011, 10:44

Във военна база в Ирак избухна експлозия, загинаха 15 души

Петнайсет иракски военнослужещи загинаха при експлозия на автобус на територията на военната база Хабания, която се намира на 85 километра западно от Багдад, съобщиха военни източници, цитирани от Ройтерс.

Ранени са 20 души. Взривното устройство бе прикрепено към автобуса. Други подробности засега не се съобщават. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
14.09.2011, 10:21
ПРО в Румъния

САЩ и Румъния подписаха споразумение за разполагането на елементи на американска Противоракетна отбрана на румънска територия. Според документа, към 2015 година в бившата съветска база Девеселу ще бъде установена радиолокационна система от комплекса „Иджис” (Aegis), център за оперативно управление на противоракетна отбрана и мобилни батареи с ракети-прехващачи SM-3.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от румънския парламент. Но тук не се очакват изненади. Букурещ прави планове за разполагането на елементи на Противоракетна отбрана на САЩ на своя територия още от март 2010 година.

Така, в базата Девеселу близо до град Каракал румънците са готови да приемат 20 ракети-прехващачи. Те ще бъдат обслужвани от 200 американци, като услугите им, а също и разполагането на комплекса и поддържащите системи на Противоракетна отбрана ще бъдат платени от САЩ. Вашингтон обещава, че прехващачите SM-3 няма да се използват за изпитания и ще бъдат пуснати в действие само в случай на реално нападение.

При това САЩ, както и властите в Букурещ, твърдят, че системата за Противоракетна отбрана няма да бъде насочена срещу Русия. Но този въпрос има две страни. Безусловно, споразумението между САЩ и Румъния не вреди на стратегическия потенциал на Русия. Този комплекс може да прехваща само ракети със средна далекобойност. Русия няма такива ракети според Договора за Ликвидиране на ракетите от средна и малка далекобойност, подписан още през миналия век.

Но от политическа гледна точка, всяка едностранна стъпка в сферата на сигурността затруднява диалога между Русия и Запада и поставя под съмнение вече постигнатите договорености по ограничаването на стратегическите нападателни оръжия.

Във връзка с това, от Москва още веднъж напомниха на западните експерти, че са нужни ясни юридически задължения за ненасоченост на Противоракетна отбрана в Европа срещу интересите на Русия. Също така в Съвета НАТО-Русия трябва да се изработят действени и конкретни решения относно замисъла и архитектурата на Противоракетна отбрана, разположена в региона.

Но, съдейки по това, че както самите европейци, така и НАТО, говорят само общи приказки, окончателна концепция за общоевропейска Противоракетна отбрана не съществува. И това само затруднява диалога между Русия и Запада.


 
14.09.2011, 10:10

На борда на канадска подводница е възникнал пожар

Пожар е възникнал във вторник на борда на канадската дизелова подводница S-41 „Виктория” (спусната на вода през 1989 г.), намираща се на кея в база Ескималт (провинция Британска Колумбия).

Според командира на подводницата Кристофер Еллис, пожарът е бил „незначителен” и не е проникнал в други отсеци.

В момента на произшествието на борда са се намирали шест члена на екипажа, които своевременно са изключили оборудването от електрическата мрежа, а пожарникарите от базата бързо са потушили пожара, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Виктория” е една от четирите подводници клас „Апхолдер”, които Канада получи от Великобритания през периода 2000-2004 г. Тя беше доставена в Канада през декември 2000 г. и от тогава е прекарала в морето само 332 дни.

Подводницата S-40 „Чикутими” (1986 г.), на борда на която по време на прехода през Атлантика през 2004 г. избухна пожар, до момента се намирана на ремонт, а подводницата „Корнер Брук” (1991 г.) в началото на септември влезе за ремонт в док, след като през юни получи повреди, удряйки се в дъното по време на учения западно от Ванкувър.

На „Виктория” в продължение на пет години се извършват работи по модернизацията и на стойност 195 милиона долара, като през април тя беше изпратена в базата Ескималт. До края на годината субмарината трябва премине през ходови изпитания.

 
14.09.2011, 09:34

Архитекти предлагат бивше военно поделение в Шумен да стане спортен център с парк

Бившето военно поделение "Тежки полк" в Шумен да се превърне в спортен център с парк. Около тази идея се обединиха архитекти и инженери от Шумен по време на дискусия за бъдещето на предоставения от министерството на отбраната имот, съобщи БТА.

Върху имота с площ 47 декара са разположени 21 сгради, летен театър, стадион, комплекс с плувен басейн, но теренът е потънал в гъста растителност, тъй като не се използва повече от 10 години.

Областният управител Димитър Александров изрази надежда, че "Тежкият полк", както и останалите бивши военни поделения, които са предоставени на община Шумен, ще се развият и ще функционират в полза на гражданите.

/Investor.bg/

 
14.09.2011, 09:04

Българските и румънските ВМС ще проведат съвместно противоминно учение през следващата година

Вчера във Варна на официална церемония пристигна началника на Щаба на ВМС на Румъния вицеадмирал Аурел Попа.

Той е на двудневно посещение в морската столица. По думите на вицеадмирал Попа, през следващата година българските и румънските военноморски сили ще проведат съвместно противоминно учение.

По време на учението, планирано за юни, се очаква сертифициране на второ оперативно ниво за минен ловец „Цибър“.

Според контараадмирал Пламен Манушев, взаимодействието между родните и румънските ВМС има изключително значение.

/Maritime.bg/

 
14.09.2011, 08:48

Катастрофа с тайвански изтребители

ВВС на Тайван потвърди информацията, че два изтребителя, двуместен F-5F и разузнавателен RF-5, които са излетели в 19:39 часа местно време от военновъздушната база Hualien, са изчезнали от екраните на радарите в 19:52. Най-вероятно самолетите са катастрофирали . Местни медии са съобщили за отрити останки на самолет до една от магистралите.

Министерството на отбраната е оповестило имената на пилотите: капитан Hsiao Wen-min (RF-5) и подполковник Chang Chien-kuo и майор Wang Hung-hsiang (F-5F). – Още за F-5

/Pan.bg/

 
14.09.2011, 00:22

Вертолет Ми-17 от ВВС се включи в гасене на пожар

Вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово извършва днес, полети за разузнаване и гасене на пожар в района на село Вакарел, община Ихтиман, по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР. Това съобщава информационната служба на МО.

Вертолетът е пилотиран от бригаден генерал Златко Златев - командир, полк. Евгени Белкинов – втори пилот и капитан Ангел Нонин - борден техник.

На борда на машината са и главен инспектор Георги Харизанов и инспектор Георги Иванов от Областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението” в гр. София и в гр. Пловдив.

Вертолет AS 532 Cougar, също от авиобаза Крумово извърши вчера, 12 септември, полет за разузнаване и наблюдение на горски пожар в района на хижа „Равнец”, община Карлово.

През 2010 г. бе възстановена подготовката за извършване на полети за пожарогасене с вертолети Ми-17. Машините носят кофа на външно окачване от системата „Бамби бакет”.

/Аеро/.

 
13 септември
 
13.09.2011, 23:55

Рогозин и Расмусен обсъдиха ситуацията около ПРО

Постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъдиха в Брюксел ситуацията около европейската Противоракетна отбрана (ПРО). Рогозин искаше да изясни, може ли Алиансът да предостави на Русия гаранции за сигурност. По думите му, създаваната система за Противоракетна отбрана, макар и да е американска, ще действа под „чадъра на НАТО”. Затова НАТО няма да може да избяга от отговорност.

Принципно важно е, гаранциите за ненасоченост на противоракетна отбрана срещу Русия да бъдат записани на хартия, а да не са само на думи, подчерта Рогозин.

 
13.-9.2011, 23:28

Бреговата охрана на САЩ поръча пети кораб тип NSC

WMSL750 Bertholf

Подразделението Ingalls Shipbuilding на компанията Huntington Ingalls Industries е получило поръчка от Агенцията на бреговата охрана за строителство на пети кораб тип NSC, съобщава пресслужбата на компанията.

Контракта е на стойност 482,8 милиона долара, като кораба е получил обозначението WMSL754.

Корабите тип NSC (National Security Cutter) представляват новата серия на флагмански кораби на Бреговата охрана на САЩ, които ще сменят 115-метрови кораби тип Hamilton, строени от 1960–те години насам по програмата НЕС (High-Endurance Cutter).

Общото наименование на корабите от серията NSC  е Legend ("Легенда"). Те са най-големите кораби на Бреговата охрана, а техните възможности и характеристики удовлетворяват всички изисквания, предявени към кораби с такова назначение. В състава им са включени два надуваеми моторни катера с твърдо дъно, имат площадка за кацане на вертолети и безпилотни летателни апарати от вертолетен тип.

Корабите тип Legend компанията Huntington Ingalls Industries произвежда съвместно с компанията Lockheed Martin. Huntington Ingalls Industries строи корпуса, произвежда механическото и електрическо оборудване. Lockheed Martin пък разработва и интегрира бордовото и електронно оборудване – системи за комуникация и управление, бордови компютри, системи за разузнаване и наблюдение.

Първите два кораба WMSL750 Bertholf и WMSL751 Waesche вече успешно изпълняват задачи на Агенцията на бреговата охрана.

Третият - WMSL752 Stratton, на 2 септември официално бе приет в състава на БО.

Контракт за строителството на четвъртият кораб от този тип WMSL753 Hamilton бе подписан през ноември 2010 г., като строителството му започна на 30 август 2011 година.

Техническите характеристики на корабите от серията NSC са:

  - дължина – 127,5 м;

  - ширина на палубата – 16,5 м;

  - пълна водоизместимост – 4500 т;

  - скорост – 28 възла;

  - далечина на плаване – 10430 мили;

  - автономност – 60 денонощия;

  - екипаж – 110 човека.

 
13.09.2011, 21:04

Голямото състезание за възстановяването на българските самолети Л-39

Ще видим ли скоро самолетите Л-39 в българското небе? Липсата на финансово осигуряване засега поставя под въпрос програмата на ВВС за възстановяване на Л-39.

Този факт обаче по никакъв начин не намалява интереса на чуждите компании към проекта. Тъкмо обратното - през изминалата седмица кандидатите

за участие се увеличиха с още един. Новият играч е известното украинско обединение "Авиавоенремонт". Една от фирмите в обединението извърши

официална визита в България преди няколко дни и проведе работни срещи с представители на Министерството на отбраната и ВВС. По време на срещите

гостите направиха презентация на компанията и възможностите й за възстановяване на Л-39.

Припомняме, че през 2007 г. изтече ресурсът по календарен срок за експлоатация на самолетите Л-39 от състава на българските ВВС. Министерството на отбраната планира да извърши ремонти и удължаване на календарния срок на експлоатация на Л-39, системите и оборудването им. Няколко фирми от Чехия, Словакия и Украйна проявяват интерес към участие в този проект. В периода 2009-2010 г. презентации в Министерството на отбраната направиха българската фирма „Йотов и син” ООД и „Leteckе opravovne Trencin” от Словакия. С добри позиции е и завод „ТЕРЕМ-Георги Бенковски” ЕООД в Пловдив, който поддържа традиционно добри контакти с фирма Aero Vodochody.

Наскоро приключи разработването на техническо задание и спецификация за самолетите Л-39. То би следвало да продължи с подготовка на тръжна документация. При положение, че бъде осигурено дългосрочно финансиране за възстановяването и интегрираната логистична поддръжка на Л-39 самолетът ще полети отново в българското небе. – Още за Л-39

/Pan.bg/

 
13.09.2011, 17:53

Първите два навигационни спътника от европейската система Галилео са готови за старт

Първите два навигационни спътника от европейската система Галилео са готови за старт. Двата апарата са преминали всички тестове и процедури и технически проверки. Апаратите ще полетят в космоса на борда на ракета 'Съюз' на 20 октомври.

Това ще бъде първият старт на ракета 'Съюз' от космодрума Куру.

В момента, единият спътник вече се намира на космодрума, а вторият трябва да пристигне тази седмица. В Европа, на системата Галилей , като на конкурент на американската GPS и руската Глонасс, се възлагат големи надежди. От Еврокомисията смятат, че собствената спътникова система ще донесе значителни преимущества на 27-те страни влизащи в европейският блок. Освен това, в Европа се говори за създаване на нови форми на бизнес и нови работни места свързани с Галилео.

Според плановете на европейците, обединената система за спътникова навигация, трябва да започне работа в минимален обем през 2015 г., но за целта, трябва да се изведат на орбита тези два спътника през тази година и да се ускори извеждането на апарати през следващата. В неделя , ЕКА формално прие първият спътник Галилео, което говори за неговата пълна готовност и отсъствието на технически проблеми. Серията от проведени тестове, позволяват да се гарантира, че апарата ще работи на околоземна орбита около 12 години.

Първите спътници трябва да стартират от новата част на космодрума Куру. Новата част е разположена малко по на север от основната европейска стартова площадка , от където излитат ракетите Ариана-5.

В предстоящите няколко седмици, спътниците ще бъдат монтирани на ракетата носител, а преди това ще бъдат заредени с необходимото количество гориво, което позволява на спътниците да подържат своето местоположение на орбита. Очаква се, че апаратите Галилео да работят на орбита с височина 23 000 км.

За разлика от американската GPS и руската Глонасс, системата Галилео няма да се контролира от национални военни ведомства, но през 2008 г., парламента на ЕС прие резолюция "значението на космоса за безопасността на Европа", според която се допуска използването на спътниковите сигнали за военни операции, провеждани в рамките на европейската политика за безопасност. Разработката на спътниците се осъществява от ЕКА , а общата сума за създаването на системата се оценя на 4.9 млд евро. – Още навигационни системи

/Space News/

 
13.09.2011, 17:15

Вторият стражеви кораб клас POVZEE пристигна във Венецуела

РС-21 Guaigueri

Вторият стражеви кораб клас POVZEE, предназначен за патрулиране в изключителната икономическа зона от ВМС на Венецуела, пристигна в главната военноморска база в Пуерто Кабельо (щат Карабобо).

Контракт с компанията „Навантия” за строителството на четири кораба клас POVZEE за ВМС на Венецуела беше подписан през месец май 2006 година в рамките на сключеното през 2005 г. междуправителственото съглашение за доставка на осем патрулни кораба от два типа. Освен корабите POVZEE, контракта предвижда постройката на 4 стражеви кораба за крайбрежно патрулиране (BVL). Общата стойност на програмата се оценява на 1,7 млрд евро (2,3 млрд долара).

Първият от четирите стражеви кораба POVZEE РС-21 „Гуаикуери” (Guaigueri), построен от компанията „Навантия” по проекта „Аванте 2200”, беше предаден на клиента през април 2011 година. Строителството на вторият кораб PC-22 „Варао” започна през септември 2008 година и бе спуснат на вода на 26 октомври 2009 година. „Навантия” предаде кораба „Варао” (PC-22) на ВМС на Венецуела на 2 август 2011 година на церемония в корабостроителницата в Пуерто Реал (Испания).

По план двата останали кораба POVZEE PC-23 „Йекуана” и PC-24 „Карика” ще бъдат предадени на венецуелските ВМС до края на годината.

Стражевия кораб клас „Аванте 2200” има пълна водоизместимост от 2170 т, дължина - 98,94 м, ширина - 13,6 м, газене - 3,8 м. Силовата му установка се състои от четири дизелови двигателя MTU 12V2000 M50B, които осигуряват максимална скорост до 25 възла и далечината на морския преход със скорост 15 възла - 3500 морски мили.

Корабът е оборудван с вертолетен хангар и площадка. Въоръжението на корветата се състои от 76/62-мм оръдие „Ото Бреда”, 35-мм „Орликон миллениум” и две 12,7-мм картечници. На кораба могат да се разположат до 92 човека, включително екипаж – 52 човека и авиогрупа – 8 човека. – Още за POVZEE

 
13.09.2011, 14:35

МО подготвя допълнителен Регистър за вакантни длъжности за офицери и офицерски кандидати

До 30 септември трябва да е готов и огласен допълнителен Регистър за вакантни длъжности за офицери и офицерски кандидати. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов. До 3 октомври командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на структури да запознаят военнослужещите с документа, заповядва министърът. Срокът за подаване на рапортите е до 10 октомври. Това право имат и и военнослужещите, взети в разпореждане по щатове № А-916 и № А-918 на министъра на отбраната, както и военнослужещи командировани за участие в мисии и операции.

Военнослужещите могат да кандидатстват за длъжности в обхвата на притежаваното от тях военно звание или за длъжности изискващи военно звание с една степен по-високо от притежаваното, ако отговарят на съответните изисквания в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Със същата заповед министърът на отбраната забранява разместване на офицери и офицерски кандидати до 1 декември т.г.

/Otbrana.com/

 
13.09.2011, 14:30

Турските ВВС ще получат възможност да атакуват израелски цели

Турските инженери самостоятелно са разработили нова система за разпознаване на свои и чужди цели за изтребителите F-16, пише The Jerusalem Post.

Бойните самолети от този тип са снабдени със стандартни американски системи "свой-чужд", които приемат израелските цели като „приятелски” и по тях не може да се открива огън. Монтирането на собствено оборудване на американските самолети ще позволи на турските пилоти при необходимост да поразяват израелски самолети и други цели.

Според данни на изданието, разработката на тази система в Турция е продължила две години, но сега оборудването е напълно готово за монтиране на самолети и кораби, без да се уточнява кога точно ще започне инсталирането му.

 
13.09.2011, 13:20

"Боинг" получи контракт от американските ВВС за модернизация на щурмовите самолети А-10

A-10 Thunderbolt II

Компанията "Боинг" е получила годишен контракт от ВВС на САЩ на стойност 2,9 милиона долара за разработка и проверка на техническо решение за модернизация на цифровия регистратор за видео и аудио информация DVADR (Digital Video Audio Data Recorder) на ударния самолет A-10 Thunderbolt II, съобщава пресслужбата на компанията.

Този договор се явява част от общ контракт за програма за техническо обслужване на самолета А-10 през целия му период на експлоатация TLPS (Thunderbolt Life-Cycle Program Support), като този контракт е шести по ред за „Боинг” по тази програма.

Ударната машина А-10 е въведена в състава на американските ВВС през 1976 г. и е предназначена за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.

Общо в състава на ВВС на САЩ сега има 273 самолета А-10, в т.ч. 143 боеготови, 46 - в резерв и 84 - в състава на националната гвардия. – Още за А-10

 
13.09.2011, 11:08

Международно изложение в Лондон

В Лондон стартира Международнотo изложение за отбранителни системи и оборудване DSEi 2011 (13-16 септември) – един от най-големите панаири за оръжия в света. Военнопромишлените комплекси на водещите страни в света, в това число и Русия, ще се борят за получаване на поръчки за милиарди долари.

Анализатори отбелязват, че тази година борбата за купувачите ще е по-сериозна, отколкото преди, защото редица западни страни са съкратили финансирането на отбранителните си отрасли поради икономически проблеми. Очаква се най-активни купувачи на оръжия да бъдат богатите на нефт страни от Близкия Изток и Северна Африка. – Още ВПК

 
13.09.2011, 10:47

Нови класни пилоти на Pilatus

На 09.09.2011 г. във ВВУБ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия, завърши етап от летателната подготовка на пилоти от формированията на ВВС.

 
13.09.2011, 09:53

Днес празнуват воините от инженерни войски

На 13 септември 1878 г. със заповед по Българската земска войска е създадена  първата строева сапьорна рота. Това е и рождената дата на инженерни войски на Българската армия.

През годината воини от войските се представиха отлично на голямото учение „Съюзна сила 2011”, сапьорни тимове са обезвредели  над 1000 невзривени боеприпаса, близо 2000 са обезвредените в Челопечене. В момента се строи петдесет метров мост над село Огняново.

Инженерни войски са пионери в миротворческата история на Българската армия. Над  тридесет инженерни контингента са участвали  в мисии извън страната  от 1997 г. насам.

Голямата задача днес е сертифициране на инженерните подразделения като оперативно съвместими със сродните войски от НАТО.

Честит празник на воините от инженерни войски !

Наздраве и на воините от запаса и резерва! – Още за ИВ

/Otbrana.com/

 
13.09.2011, 09:44

Гостува ни началникът на щаба на румънските ВМС

От 13 септември до 15 септември 2011 г. на официално посещение в Република България пристига началникът на Щаба на военноморските сили на Република Румъния вицеадмирал Аурел Попа (Aurel Popa).

На 13 септември 2011 г. в 14:15 часа вицеадмирал Попа ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на ВМС. Следват официална среща с командира на българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев. На 14 септември 2011 г. вицеадмирал Попа ще посети Военноморска база Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, съобщиха от Връзки с обществеността на ВМС.

Вицеадмирал Аурел Попа е роден на 24 юли 1954 г. (набор на контраадмирал Манушев!) в град Галац, Румъния. След като през 1980 г. завършва Висшето военноморско училище MIRCEA CEL BАTRАN е назначен за командир на бързоходен торпеден катер, а след това е командир на звено торпедни катери и на дивизион торпедни катери. От 1988 до 1990 г. той се обучава във Военната академия в Букурещ и отново служи в леките сили на румънските ВМС. През 2001 г. е назначен за заместник-началник и началник на щаба на Военноморската академия в Констанца. През 2003 г. е началник на Военноморската академия, а от 2004  г. - ръководител на Naval Forces Training. През 2006 - 2007 г. командва флотилия от фрегати, след което е назначен за заместник-командващ флота на румънските ВМС. На 13 август 2007 г. е повишен в звание контраадмирал (една звезда, отговоря на нашето звание комодор), защитава докторат и повишава квалификацията си в Университета на Северна Каролина, САЩ. На 23 октомври 2009 г. е повишен в звание контраадмирал (две звезди), а от 1 юли 2010 г. е началник на Щаба на румънските ВМС.

/Морски вестник/

 
13.09.2011, 09:38

Руски кораби пътуват за Африка

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия начело с големия противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев” приключи деловото посещение в Камбоджа и заминава за Африка за борба с пиратите. Деловата визита на камбоджанското пристанище Сиануквил от 8 до 13 септември стана първото посещение на кораби на флота в тази страна в най-новата история на Русия.

Сега отрядът ще съпровожда в Аденския залив международни кервани от търговски съдове, защитавайки ги от евентуално нападение от страна на сомалийски пирати.

 
13.09.2011, 09:32

САЩ и Румъния ще подпишат споразумение за разполагането на елементи от ПРО

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и министърът на външните работи на Румъния Теодор Баконски ще подпишат днес междуправителствено споразумение за разполагането на румънска територия на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО), предаде РИА Новости.

„Това юридически задължаващо споразумение ще позволи разполагането в Румъния на наземна система за прехващане SM-3”, се посочва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Подписването на договора ще се състои във Вашингтон, като след това Клинтън и Баконски ще дадат пресконференция.

Позиционният район на ПРО, включително наземната структура, ще бъде създаден до 2020 година на четири етапа. Предполага се, че до появата на първите наземни обекти край бреговете на Европа ще дежурят кораби на ВМС на САЩ с ракети-прехващачи на борда.

/ИА "Фокус"/

 
12 септември
 
12.09.2011, 21:51

ВВС на Русия окончателно се отказаха от „Черната акула”

Ка-20

Руските военновъздушни сили се отказаха да купуват легендарния ударен вертолет Ка-50 „Черната акула”, който отстъпи в борбата с двуместния Ка-52 „Алигатор”.

Според информация на „Известия”, получена от щаба на ВВС, в държавната програма за въоръженията до 2020 г. покупки на Ка-50 не са планирани. Произведените вече машини ще продължат службата си като учебни и в бойните части няма да постъпват.

Сега едноместните бойни вертолети Ка-50 са събрани в учебния център в Торжок, където се извършва преподготовка на летците от армейската авиация. На Ка-50 пилотите ще усвояват пилотирането на Ка-52, което почти с нищо не се отличава.

Основната роля за отказа от Ка-50 изигра липсата на втори пилот: един летец не може и да лети, и да стреля. А нивото на автоматиката за сега не позволява да се предаде управлението на въоръжението на компютрите.

Освен това, в Ка-52 е реализирано двойно управление – при всеки пилот има органи за управление. Ако единият от тях е ранен или убит, другият извежда машината от боя.

В момента Ка-52 се произвежда серийно, като ВВС на РФ вече са поръчали над 100 такива машини. – Още за Ка50/Ка-52

 
12.09.2011, 20:55

Руската атомна подводница К-329 излезе на ходови изпитания

Днес в 18:00 часа (московско време) новата атомна подводница проект 885 „Северодвинск за първи път излезе в открито море за ходови изпитания, съобщава militaryrussia.ru.

Субмарината се отличава с принципно нова архитектура на корпуса и въоръжението.

Комплексът въоръжение включва свръхзвукови крилати ракети, универсални дълбоководни самонасочващи се торпеда и мини. Подводницата получи най-нови комплекси за свръзка и навигация, обзаведена е с принципно нова ядрена енергийна уредба. Водоизместването на „Северодвинск” е 9500 тона, дължината й е 120 метра, пределната дълбочина на потапянето – 600 метра.Още за проект 885

 
12.09.2011, 17:28

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 12 септември 2011 г.

В Сухопътните войски

Стрелби:

  - формирование 42000 (Карлово) - стрелкова тренировка на полигон “Анево”;

  - формирование 44220 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Червен”;

  - формирование 48650 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

  - формирование 54120 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Ново

село”;

  - формирование 52590 (Ямбол) - стрелкова тренировка на полигон “Победа”.

Участие в учения на територията на страната, международни учения и операции на НАТО

Продължава съвместната многонационална операция – „Горещо лято 2011” за дълбочинно прочистване от невзривени боеприпаси на Технически район № 3 във войскови район № 2138 – Челопечене, водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента и повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на част от защитената зона.

Продължава участието на петима военнослужещи от Българската армия в операцията „Обединен защитник” на НАТО.      

/МО/

 
12.09.2011, 16:43

Германия планира увеличение на отбранителните разходи през 2012 г. със 133 милиона евро

Според проекта на военния бюджет на Германия за 2012 г., представен на 7 септември от правителството на страната за разглеждане от парламента, разходите за отбрана през 2012 година ще нараснат със 133 милиона евро и ще достигнат 31,7 милиарда евро (41,5 милиарда долара).

 
12.09.2011, 16:06

Завършиха маневрите „Бойно обединение-2011”

На полигона Ашулук (Астраханска област) завършиха маневрите „Бойно обединение-2011” с участието на военнослужещи от Русия, Армения, Беларус, Киргизия и Таджикистан.

На тях присъстваха министрите на отбраната на Русия, Беларус, Таджикистан, Армения и Украйна, а също и наблюдатели от Алжир, Малайзия, Индия, Индонезия и Сирия.

Както заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров, събития, подобни на тези в Либия и Сирия са възможни в други страни, например, в Средна Азия. „Ние сме длъжни да сме готови за всичко. Затова отработваме това в ученията”, - добави той.

В хода на ученията за първи път беше използван зенитният ракетен комплекс С-400.

 
12.09.2011, 11:37

СВ на Венецуела проведоха изпитания на БМП-3 по преодоляване на водни прегради

БМП-3

41-ва бронетанкова бригада на СВ на Венецуела, дислоцирана във Фуерте Парамакай де Нагуанагуа (щат Карабобо), проведе изпитания на БМП-3М по преодоляване на водна преграда.

Демонстрациите са се състояли на язовира Гуатапаро (близо до град Валенсия).

Сухопътните войски на Венецуела закупиха над 120 бронемашини в три версии: БМП-3M, БМП-3K и БРЕМ-Л „Беглянка”. Доставката на техниката започна през месец май.

41-ва бронетанкова бригада влиза в състава на 4-та бронетанкова дивизия (щаб в гр. Маракай, щат Арагуа) и ще получи основната част от БМП-3.

БМП-3 е верижна бойна машина, въоръжена с 100-мм оръдие 2A70, автоматично 30-мм оръдие 2A72 и три картечници ПКТ калибър 7,62x39 мм.. – Още за БМП-3

 
12.09.2011, 11:21

Ден на траур в НВУ "Васил Левски"

Днешният 12 септември е обявен за Ден на траур в Националния военен университет "Васил Левски". В памет на загиналите при катастрофа двама курсанти.

Националният флаг на  плаца е свален наполовина, отменени са всички прояви, насрочени за днес.

Представителни части на университета и на оркестъра ще отдадат военни почести при погребенията на Станислав Иванов - от 16 часа в Самоков и Аврам Минчев - от 12 часа в с.Владимирово, област Монтана. Разходите по траурните ритуали ще бъдат поети от военния университет.

Двамата 23-годишни курсанти загинаха в петък при тежка катастрофа, причините за която се изясняват от военната полиция. От военния университет уточниха, че двамата випускници са били на свободен режим и през почивните дни са били в гарнизонен отпуск

 
12.09.2011, 11:15

"Ние не говорим американски" (We no speak americano) или атаката на Kfir в България

В последните няколко месеца кампанията в полза на израелския изтребител Kfir набира скорост. През тази седмица в България ще пристигне официална делегация от Израел. В нейния състав ще бъдат включени и ръководни лица от Министерството на отбраната на страната. В България те ще се срещнат с представители на Министерството на отбраната. Вероятно делегацията от Израел ще бъде приета от някой от заместник министрите на отбраната т.е. Августина Цветкова или Валентин Радев. Очаква се с гостите да бъдат обсъдени двустранното военно сътрудничество и възможностите за провеждане на съвместни учения. Делегацията ще предостави допълнителна информация за състоянието на изтребителите Kfir и ще заяви подкрепата си за тях.

По този начин за всеки един от кандидатите за многоцелеви изтребител за България - F-16, F-18, Eurofighter Typhoon и Gripen, вече е заявила подкрепата си официално съответната държава или държавна агенция/институция. Както е известно за F-16 това са USAF и SAF/IA, за F-18 - US Navy, за Eurofighter Typhoon втора ръка - италианското правителство в лицето на министерството на отбраната, а за Gripen - агенцията FMX.

/Pan.bg/

 
12.09.2011, 09:55

В САЩ започна строителството на 13-та многоцелева атомна подводница клас „Вирджиния”

АП клас "Вирджиния"

ВМС на САЩ обявиха, че са започнали строителството на тринадесетата многоцелева атомна подводница (АП) SSN-787 клас „Вирджиния”.

По този начин, за първи път през последните 22 години в САЩ започва строителството на две АП от един клас е една календарна година.

Началния контракт на стойност 324,9 милиона долара за покупка на материали с дълъг срок на изготвяне за постройката на АП SSN-784 и SSN-787 клас „Вирджиния” американските ВМС подписаха с компанията „Дженерал дайнемикс Електрик бот” през март 2008 година.

До момента на ВМС са предадени осем АП: „Вирджиния” (SSN-774), „Хаваи”(SSN-776), „Ню Хемпшир” (SSN-778) и SSN-780 „Мисури”, построени от „Дженерал дайнемикс Електрик бот”, а също и „Тексас” (SSN-775), „Норт Каролина” (SSN-777), „Ню Мексико” (SSN-779) и „Калифорния” (SSN-781), построени от компанията „Нюпорт Нюс шипбилдинг”.

Общо за ВМС на САЩ, последователно подобрявайки бойните им възможности, се планира строителството на 30 АП от серията „Вирджиния”.

До края на 2011 г. в рамките на строителството на тези подводници ще се състоят още две знакови събития. Церемонията по официалното приемане на АП SSN-781 „Калифорния” в състава на ВМС на САЩ ще се състои в Норфолк (щат Вирджиния) на 29 октомври. Освен това, в началото на декември в завода на „Дженерал дайнемикс Електрик бот” в Гротон ще се състои пък церемонията по кръщаване на АП „Мисисипи” (SSN-782). – Още за АП клас „Вирджиния”

 
12.09.2011, 08:05

Британски изтребители Typhoon от първата серия ще бъдат извадени от въоръжение

До 2015 година кралските ВВС на Великобритания ще извадят от въоръжение до 55 изтребители Typhoon от първата модификация ‘Tranche 1’, съобщава вестник Guardian. Това решение е поредната мярка за намаляване на военните разходи. Според ежедневника първите изтребители, предимно двуместни варианти и приети на въоръжение през 2005 година, ще бъдат извадени от въоръжение, тъй като модернизирането им до стандарта на ‘Tranche 3’ е „твърде скъпо”. Така през средата на това десетилетие кралските ВВС на Великобритания ще разполагат с около 100 изтребители Typhoon. Общо Великобритания е планирала закупуването на 160 изтребители Typhoon в модификациите им от Tranches 1 до 3A. До сега са доставени 60 самолета, по-голямата част от които са разположени във военновъздушната база Coningsby в Lincolnshire.

Говорител на британските ВВС е потвърдил информацията, че изтеглените от въоръжение изтребители ще бъдат предложени за продажба.. – Още за Typhoon

/Pan.bg/

 
11 септември
 
11.09.2011, 23:11

Британския спецназ се завръща в къщи. Загубите са признати за „непривмливи”

173 военнослужещи от  елитния 22-ри полк на британската Особена въздушна служба (SAS) ще се върнат в родината от Либия в близките дни. Загубите, понесени от тях по време на военната кампания, военното ведомство на Великобритания призна за неприемливи. Това е съобщил за СМИ военния експерт Питер Бейнчли, който се позовава на източници от SAS.

Според неговите думи, „официалните цифри на загубите не се разкриват. Но, по различни данни, става въпрос за от 21 до 35 военнослужещи”. Най-големи загуби SAS е понесъл по време на щурма на Триполи и когато бе свален вертолет на границата между Либия и Алжир.

Подготовката и поддръжката на един командос от този полк, според оценки на експерти, струва до 1 милион фунта на година. – Още за SAS

 
11.09.2011, 22:45

ВМС на САЩ отработват бъдещи морски операции в Арктика

Командването на ВМС на САЩ ще проведе командно-щабната игра „Арктически операции на ВМС - 2011” в базата на Военноморския колеж в Нюпорт, съобщава сайта на американските ВМС.

Играта "Арктически операции на ВМС - 2011" ще се проведе в периода от 13 по 16 септември.

В четиридневните КЩИ участие ще вземат около 80 специалисти, представящи различни военни и граждански организации, промишелени компании и академични институти. За участниците ще бъдат проведени няколко презентации и тематични дискусии.

 
11.09.2011, 17:45

Турция иска американски безпилотни самолети срещу ПКК

САЩ разглеждат искането на Турция да разположат на нейна територия дрони "Предейтър", които да използва в борбата срещу кюрдските бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия), разполагащи с бази в северен Ирак. Това съобщава днес "Вашингтон пост".

Високопоставени военни представители, пожелали анонимност, заявили за изданието, че решението за разполагане на безпилотни самолети в Турция ще укрепи връзките между Вашингтон и Анкара, но пък би въвлякло повече САЩ в конфликта.

Американската армия използва невъоръжени дрони "Предейтър" от базите си в Ирак от 2007 г. и споделя получените разузнавателни сведения с Турция. Но това партньорство може да приключи до 31 декември, когато всички американски части трябва да се изтеглят от Ирак.

Според "Вашингтон пост" администрацията на президента Обама още не е взела решение по искането на турските власти. САЩ, които смятат ПКК за терористична организация, заявиха, че ще продължат да оказват подкрепа на Анкара в борбата с бунтовниците. Според вестника разузнавателните сведения, доставяни на Анкара от американците чрез дроните "Предейтър" или шпионските самолети Ю2 са необходими на турските сили за сигурност в борбата им срещу ПКК. Още БЛА

/Vesti.bg/

 
11.09.2011, 14:45

ВМС на Япония се отчетоха за участието в международната антипиратска операция

Р-3С Orion на японските ВМС

Патрулния самолет на японските ВМС Р-3С Orion, участващ в провеждането на антипиратската операция, през месец август е изпълнил 21 патрулни полета, съобщава сайта на военното ведомство на Япония.

Там е дадена и обща статистика на участието на японските ВМС в тази операция.

За месец август 2011 г. са изпълнени 21 полета (150 часа нальот), а от месец юни 2009 г. са изпълнени 527 полета (4080 часа нальот).

Опознати търговски съдове:

  - 1570 (август 2011 г.);

  - 39360 (от юни 2009 г.).

Предадени предупреждения за опасност на борда на корабите на ВМС на Япония, чуждестранни военни и търговски кораби:

  - 150, (август 2011 г.);

  - 4760, (от юни 2009 г.).

През август 2011 г. японски военни кораби, участващи в провеждането на антипиратската операция, са провели 11 ескортни операции, по време на които са били съпровождани 86 търговски кораба.

 
11.09.2011, 13:28

Подготвят супер изненада за 16 октомври: Бойко Борисов ще лети на МиГ-29

Очаква се премиерът Бойко Борисов да посети авиобаза Граф Игнатиево в навечерието на 16 октомври, ден на авиацията и ВВС.

Програмата за отбелязването на празника включва няколко събития, но със сигурност едно от тях ще привлече най-силно вниманието на българската общественост и това е предстоящият полет на премиера Борисов на изтребител МиГ-29.

Плановете за осъществяване на полета са били обсъдени по време на международния авиационен фестивал "Небе за всички" - 100 години българска авиация в Пловдив на 3-4 септември т.г.

Припомняме, че на 21 октомври 2010 г. посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик летя на МиГ-29 с пилот бригаден генерал Цанко Стойков, командир на авиобаза Граф Игнатиево в рамките на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда-2010” с участието на 480-та ескадрила от 52 авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа и българските ВВС.

/Pan.bg/

 
11.09.2011, 10:25

Отвлеченият на 11 септември 2001 самолет на United Airlines е можело да бъде свален чрез таран с F-16

Сутринта на 11 септември 2001 г. лейтенант Heather "Lucky" Penney е на пистата на военновъздушната база Андрюс, готова да излети със своя F-16. Нейната бойна задача е да свали ‘Полет 93’ на United Airlines. Това е четвъртият отвлечен самолет този ден и неговият курс е бил към столицата Вашингтон. Изтребителят е във въздуха, но особеното в случая е, че той не е въоръжен – няма нито снаряди, нито ракети. Поради екстремната ситуация заповедта е двойка F-16 да излети, без да има време да се подкачат снаряди или ракети и отвлеченият пътнически самолет Boeing 757 да бъде свален чрез таран........ Прочети още

 
11.09.2011, 09:30

Ще бъде фатално, ако не купим изтребители

Ако България и сега пропусне възможността да купи многоцелеви изтребител това ще бъде фатално. Това каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов ........ Прочети още

 
11.09.2011, 08:32

50 американски войници са ранени при самоубийствен атентат в Централен Афганистан

Най-малко 89 души са ранени при самоубийствен атентат в Централен Афганистан. Сред пострадалите има 50 американски войници. В съобщение на американската армия се посочва, че камион, пълен с експлозиви, се е врязал в боен пост на силите на НАТО, предаде АФП.

Отговорността за атаката бе поета от талибаните.

/ИА "Фокус"/

http://www.ntiim.ru/imgs/1/REA_20111.png

8-мо международно изложение на въоръженията

В град Нижни Тагил (Урал) на 8-ми септември стартира 8-то международно изложение на въоръжения, военна техника и боеприпаси. По време на неговата работа ще има пряка транслация от полигона в режим онлайн на сайта на Нижентагилския институт за изпитания на метали – www.ntiim.ru

Транслациите на демонстрациите, церемониите на откриването и закриването, пресконференциите и кръглите маси ще се водят от 10 до 18 часа от 10 снимачни точки. Освен това се подготвят Интернет-репортажи на експозициите на изложбения комплекс, интервюта на участници. Видеоматериалите също ще могат да се видят на сайта в запис.

 
10 септември
 
10.09.2011, 22:55

Беларус разчита да закупи руски комплекси на ПВО

Беларус планира да закупи от Русия нови зенитно-ракетни комплекси, в частност С-400 „Триумф”, заяви командващият беларуските военновъздушни сили и войските на противовъздушната отбрана генерал-майор Сергей Лемешевски, цитиран от Би Би Си.

Това изявление бе направено след заседанието на координационния комитет по въпросите на противовъздушната отбрана към съвета на министрите на отбраната от страните в Общността на независимите държави (ОНД), което се провежда в Астрахан.

Лемешевски подчерта, че закупуването на зенитно-ракетните комплекси е планирано в рамките на споразуменията за създаване на единна регионална система за ПВО, а сроковете за доставка ще бъдат обявени в най-скоро време.

В същото време главнокомандващият руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин отбеляза, че окончателното оформяне на единната система на ПВО на Русия и Беларус засега не е завършено.

ЗРК „Триумф” (С-400), по класификация на НАТО  - SA-21 Growler (Мърморко). С-400 е предназначена за поразяване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение – самолети-разузнавачи, самолети от стратегическата и тактическата авиация, тактически, оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със средна далекобойност, хиперзвукови цели и т.н.

Всеки ЗРК осигурява едновременен обстрел на 36 цели с изстрелване на до 72 ракети срещу тях. Комплексът може да поразява аеродинамични цели до 400 км и до 60 км - тактически балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/с – крилати ракети, самолети от тактическата и стратегическа авиация (включително и „стелт”), бойни глави на балистични ракети. При това откриването на целите е възможно на далечина до 600 км. Ракетите могат да поразяват нисколетящи цели на височина от 5 метра (за сравнение – американският комплекс „Пейтриът” може да поразява цели на височина не по-малко от 60 метра).

Но много от тези характеристики се постигат за сметка на новите ракети, с които е снабден „Триумф”. Новата зенитна ракета с далечина на действие до 400 км е предназначена за поразяване на въздушни цели дори извън пределите на зоната на видимост на наземните станции за насочване. Голямата далечина на действие се осигурява от монтираната на ракетата принципно новата глава за самонасочване, работеща в полуактивен и активен режим. В последният случай, след като ракетата набере височина по команда от земята преминава в режим на търсене и, след като забележи цел, се насочва към нея самостоятелно. На една пускова установка С-400 може да има до четири такива ракети. – Още за С-400

 
10.09.2011, 22:50

Войската продаде стари МиГ-21 по 12 000 лева

Военното министерство продаде на търг стари изтребители МиГ-21 по 12 000 лв. парчето, научи “Труд”. В началото на август МО изкара на пазара пет бойни самолета с изтекъл летателен ресурс. Ведомството обяви първоначална тръжна цена около 4000 лв. за бройка. Изтребителите се предлагаха без двигатели и без въоръжение.

По време на наддаването цената на машините е скочила близо три пъти. “Фирмите ги купуват предимно за скрап, защото в корпуса на изтребителите има много алуминий”, обясниха пилоти. За шест бойни хеликоптера МИ-24 обаче не се явиха купувачи. Въпреки че МО ги предлага за втори път, като намали цената им с около 20% и поиска средно около 300 000 лв. за вертолет, мераклии не се явиха на търга. “И на тази цена за нас са скъпи”, каза оръжеен търговец. Според запознати играчите в бранша явно изчакват трета преоценка на вертолетите и тогава ще започнат да наддават.

“Снабдяване и търговия-МО” ЕООД е успяло да пласира и около 220 000 противотанкови мини без взриватели при обявени 492 000 бр. Купувач е предложил три пъти по-висока цена за мина - около 2 лв. без ДДС, докато МО ги обяви по 0,62 лв. без ДДС за бройка. Търговското дружество на МО е реализирало на пазара и около 150 военни камиона и друга техника със специално предназначение. По план за годината, то трябва да припечели 12 млн. лв. от продажби на излишно въоръжение, които да вкара в касата на МО. Фирма “Снабдяване и търговия-МО” ще рапортува за изпълнение на плана три месеца предсрочно. – Още за МиГ-21

/Труд/

 
10.09.2011, 22:35

Франция купува допълнително 200 бронирани машини Panhard

 PVP (Petit Véhicule Protegé)

Френското управление за покупка на въоръжения (Direction Générale de l'Armement - DGA) е поръчало още 200 бронирани машини от компанията Panhard, увеличавайки предния контракт до 933 единици. За новата сделка бе съобщено на 8 септември.

" Direction Générale de l'Armement е поръчало на 6 септември 2011 г. на Panhard General Defense 200 машини PVP за армията", съобщава офицер по покупките.

PVP (Petit Véhicule Protegé – Малка бронирана машина) е бронирана четириколесна пълнопроводна машина, която може да бъде въоръжена със 7,62-мм картечница в боен модул с дистанционно управление.

Новата партида автомобили ще бъде доставена през 2012 година. Последната от 933 единици, поръчани през 2004 година ще бъде произведена през декември т.г., съобщават от DGA.

Никакви финансови подробности не се споменават.

Машините PVP са развърнати в Ливан и Афганистан.

 
10.09.2011, 22:08

Иконография на човешката лудост  

Ислямът се превърна в заложник на заслепени идеолози, а Западът предаде ценностите си в битката срещу тероризма. Такава е равносметката десет години след атентатите от 11-ти септември, пише Якоб Аугщайн в "Шпигел"........ Прочети още

 
10.09.2011, 22:02

Италия напълно ще изтегли войските си от Афганистан през 2014 г.

Италианският военен контингент в Афганистан ще бъде изтеглен напълно до края на 2014 г., заяви премиерът на Италия Силвио Берлускони, цитиран от РИА Новости.

„Първите войници ще се завърнат у дома в края на пролетта и постепенно ще намаляваме нашето присъствие, като през 2014 г. вече няма да има наши войски там”, подчерта Берлускони. По този начин премиерът потвърди обявените по-рано от външния министър Франко Фратини планове на правителството за пълното изтегляне до края на 2014 г. на италианските войски от Афганистан, които са над четири хиляди души. По време на операцията в Афганистан загинаха над 40 италиански военни. – Още за Афганистан

/ИА "Фокус"/

 
10.09.2011, 15:31

Турция притеснява съседите с демонстрация на сила

Намерението на Турция да демонстрира военноморската си мощ в Източното Средиземноморие заплашва да бъде възприето като прекомерна реакция в спора на Анкара с бившия й съюзник Израел и като отстояване на регионално могъщество, което би могло да отблъсне дори новите й арабски почитатели....... Прочети още

 
10.09.2011, 11:26

Третата серия патрулни самолети P-8A Poseidon за ВМС на САЩ ще бъде от 11 машини

 Самолет P-8A Poseidon

Американските ВМС са сключили допълнително съглашение с компанията Boeing за производството на трета серия самолети P-8A Poseidon, съобщава сайта на военното ведомство на САЩ.

Според условията на допълнителното съглашение към многогодишния контракт N00019-09-C-0022 компанията Boeing ще започне производство, а също и покупка на материали и комплектуващи с дълъг срок на изготвяне, необходими за изготвянето на 11 многофункционални патрулни самолета P-8A Poseidon от трета серия с начално ниво на оперативна готовност. Работите, които са на стойност 166,81 милиона долара, трябва да завършат до май 2015 година.

Морския патрулен самолет P-8A Poseidon се разработва от компанията Boeing по поръчка на ВМС на САЩ на базата на комерческия Boeing 737 с двигатели CFM56-7BE за да замени старите самолети P-3 Orion. Общо е планирано производството на 117 машини, които ще започнат да се експлоатират през 2013 година.

През януари 2011 г. ВМС в пълен обем (1,6 милиарда долара) финансираха производството на първата серия от шест машини с начално ниво на оперативна готовност, първата от които е готова и на 7 юли извърши първият си полет.

Финансирането на втората серия от 7 машини започна през юли 2011 година. - Още за P-8A Poseidon

 
10.09.2011, 10:58

В Иран се разби военен самолет

В Иран по време на тренировъчен полет се е разбил самолет на ВВС на страната, съобщава Agence France-Presse. Машината се е разбила близо до град Табриз в северен Иран, където иранските ВВС сега провеждат учения.

Пилотът е успял да се катапултира, жертви на земята няма.

Не се съобщава точно какъв тип е самолетът, но се предполага, че става въпрос за машина на „Сухой”.

 
10.09.2011, 10:47

Двама курсанти гинат след удар в цистерна

Двама курсанти от НВУ “В. Левски“ загинаха в тежка катастрофа рано тази сутрин, съобщиха от Областната дирекция на МВР във В. Търново.

Инцидентът е станал на бул. „България“, близо до бензиностанция „Петрол“ около 5,00 часа. Автомобилът, в който са пътували младежите- „Алфа Ромео“, с монтанска регистрация, се е движел от центъра на града към Военния университет.

По неизяснени до момента причини колата се удря в паркирана до бензиностанцията цистерна, завърта се и отново се удря в паркиран автомобил на пътна помощ.

23- годишният С. И. от Самоков, който се е возил в автомобила, е загинал на място. Около два часа по-късно във великотърновската болница е починал и водачът - 23-годишният А. М. от с. Владимирово, община Бойчиновци. Случаят е поет от Военна полиция- В. Търново.

 
10.09.2011, 08:40

Румънски медии: На авиофестивала в Пловдив Швеция се похвали с бойния опит на своя Грипен

Какво пишат румънските медии за проведения неотдавна в Пловдив Международен авиофестивал "Небе за всички", е от обясним интерес за България. От една страна румънците са на нашия хал, т.е. имат нужда от нови многоцелеви изтребители. От друга - те вече минаха определен път и правят изводи на основата на своя собствен опит. Все не може да се отрече, че пак БИАФ - 2011 се свързва пряко с реализирането на инвестиционния проект на МО за придобиване на нов модел основен боен самолет за българските ВВС....... Прочети още

 
10.09.2011, 08:37

Чешкото военно разузнаване е помогнало за ликвидирането на Осама бин Ладен

В своя годишен доклад чешката служба за военно разузнаване (ВЗ) обяви, че през изминалата година е дала на партньорите си от други страни информация, която е помогнала за ликвидирането на Осама бин Ладен, предаде АФП.

През 2010 година ВЗ е получило от свои източници информация относно пътуванията и местата на пребиваване на влиятелни терористи. Квалифицирани като достоверни, данните са били предадени на партньорските разузнавателни служби и следователно са могли да помогнат за залавянето на най-издирвания по това време терорист в света, сочи докладът.

Документът не дава повече подробности по въпроса за оказаната от Прага помощ.

Бин Ладен беше убит на 2 май при операция на американските специални сили в пакистанския гарнизонен град Аботабад.

/ИА "Фокус"/

 
9 септември
 
09.09.2011, 18:34

Американски есминец обстрелял рибарски кораб, командира свален


Командирът на есминеца The Sullivans DDG-68 на ВМС на САЩ коммандер Марк Олсон на 7 септември е отстранен от длъжност във връзка с обстрел на рибарски съд от бордовите оръдия по време на учения преди три седмици, съобщава NavyTimes.

Олсон е отстранен от длъжност по разпореждане на командващия на 2-ри флот на САЩ заради загуба на доверие.

Екипажа на есминеца The Sullivans, базиращ се в Мейпорт в щата Флорида, на 17 август по време на учебни стрелби на полигона Черри Пойнт на крайбрежието на Северна Каролина е взел риболовен съд за буксируема артилерийска мишена и го е обстрелял с инертни снаряди. За щастие, нито един изстрел не е попаднал в целта, а рибарите и кораба не са пострадали.

Произшествието е отложило излизането на кораба на бойна служба, която трябваше да започне на 7 септември. Сега есминеца и новия му командир са подложени на редица проверки.

Вчера командването на кораба бе прието от коммандер Силвестър Стил, а Олсон е назначен на административна длъжност в 14-та флотилия есминци.

Олсон стана 18-ят през 2011 г. свален от длъжност командир във ВМС на САЩ. Той е випускник на ВМА на САЩ от 1992 г. Преди това е командвал патрулните кораби Sirocco и Firebolt, бил е и старши-помощник на командира на крайцера Lake Erie.

 
09.09.2011, 17:43

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов ще присъства на ВИП деня на съвместната подготовка „Black Sea Rotational Force -11”

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов ще присъства на 12 септември 2011 г. в Деня за високопоставени гости на съвместната подготовка „Black Sea Rotational Force -11”, която се провежда в базата „Михаил Когълничану” - Румъния. Визитата е по покана на командващия силите на Морската пехота на САЩ в Европа генерал-лейтенант Денис Хеджлик. Във ВИП деня ще участва и началникът на отдел „Съвместни съоръжения” полковник Явор Матеев.

Съвместната подготовка „Black Sea Rotational Force -11” се провежда от юни 2011 година на територията на България, Румъния и Украйна. Елементи от съвместната подготовка се проведоха на територията на нашата страна в районите на Полеви учебен полигон - Ново село, летище Пловдив, летище Безмер и Националния военен университет „Васил Левски” с участието на сили, средства и формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Сержантския колеж на Националния военен университет и подразделения, инструктори и транспортни самолети от Морската пехота на САЩ. В подготовката на ПУП - Ново село се включи и подразделение от Сухопътни войски на Армията на Сърбия.

Българско подразделение от Силите за специални операции участва от 27 август до 10 септември 2011 г. в елементи от съвместната подготовка на територията на Украйна, заедно с подразделения от Сухопътните войски на Украйна и Морската пехота на САЩ.

/МО/

 
09.09.2011, 17:39

Започва полигонна подготовка на специалистите за Ядрена, химическа и бактериологическа защита и екология от Сухопътните войски

Полигонна подготовка на специалистите за Ядрена, химическа и бактериологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Сухопътните войски ще се проведе от 12 до 21 септември на Полеви учебен полигон „Корен”. В нея ще участват около 200 военнослужещи от военни формирования 42 600 - Мусачево, 22 790 - Горна Оряховица, 24 150 - Стара Загора, 34 750 - Карлово и 46 690 -Пловдив.

Целта на провежданата подготовка е практическо изпълнение на компонентите по ЯХБЗ и усъвършенстване на действията на военнослужещите при възникване на кризи от различен характер. Началник на лагерния сбор е подполковник Венелин Василев Кънев - заместник-командир на военно формирование 42 600 - Мусачево. – Още за ЯХБЗ и Е

/MO/

 
09.09.2011, 17:20

„Елбит системз” ще достави наблюдателни системи CoMPASS на азиатски клиенти

Компанията „Елбит системз” е обявила, че е сключила няколко контракта с клиенти от азиатския регион за доставка на системи за наблюдение за морски патрулни самолети, кораби и наблюдателни вишки.

Стойността на новите съглашения е 20 милиона долара, като реализацията на контрактите е разчетена за 3 години.

В рамките на тези договори от подразделението „Ел Оп” на компанията „Елбит системз” ще бъдат доставени многоцелеви стабилизирани електронно-оптически системи за наблюдение от семейството CoMPASS (Compact Multi-Purpose Advanced Stabilised System), включително леката електронно-оптическа система DCoMPASS, която дава възможност за цифрово изобразяване с висока разделителна способност през цялото денонощие.

DCoMPASS се монтира на борда на патрулни самолети, безпилотни летателни апарати, патрулни кораби и фрегати.

През месец май 2011 г. „Елбит системз” вече сключи контракт с неназована азиатска държава за системи CoMPASS за оборудване на морски патрулни самолети на стойност 20 милиона долара.

 
09.09.2011, 16:27

Русия ще арендува полигон в Украйна

Министерството на отбраната на Украйна поддържа предложението на руските си колеги за предаването в аренда на  Русия на полигона за летци на палубната авиация „НИТКА” в Крим, каза украинският министър на отбраната Михаил Ежел.

Сега руската страна арендува комплекса само по време на тренировъчни полети на летци на палубната авиация.

„По-добре е полигонът да бъде предаден в аренда, за да може руската страна изцяло да поеме издръжките за неговото обслужване, а целият персонал ще остане там да работи. Други специалисти от такова ниво едва ли ще намерим” – каза Ежел.

 
09.09.2011, 13:42

Унгария получи финландски вертолети Ми-8

Ми-8 на финландските ВС

Министерството на отбраната на Унгария официално прие два вертолета Ми-8, предадени от състава на ВС на Финландия по време на церемония, състояла се на 7 септември в авиобаза „Солнок”.

На мероприятието са присъствали министърът на отбраната на Унгария Чаба Хенде и секретарят на Министерството на отбраната на Финландия Маркус Рантала.

Финландия е предала на Унгария два изведени от състава на ВС на страната вертолета Ми-8, които да се използват в операции за урегулиране на кризи в рамките на „Многонационалната вертолетна инициатива” (MHI), реализацията на която започна през 2008 година от ЕС и НАТО.

Унгарска делегация е приела вертолетите във Финландия на 25 август. Вертолетите Ми-8, комплект резервни части и друго спомагателно оборудване са били доставени в Унгария със самолет Ан-124, арендуван в рамките на програмата SALIS. Цялото оборудване е предадено безвъзмездно, като Унгария е платила доставката на машините.

На въоръжение във ВС и граничната гвардия на Финландия от 1973 до 2011 г. имаше 10 вертолета Ми-8, включително 8 Ми-8Т  и два Ми-8П. В последно време те се базираха в авиобаза „Утти”. Изпълняваните от Ми-8 задачи сега са възложени на вертолети NH-90. – Още за Ми-8

 
09.09.2011, 13:05

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 9 септември 2011 г.

Военновъздушни сили:

  - формирования 28000 (Граф Игнатиево), 24900 (Враждебна) и 52090 (Долна Митрополия) – дневни полети при прости метеорологични условия.

Стрелби:

  - формирование 32990 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

  - формирование 44220 (Стара Загора) - стрелкова тренировка на полигон “Люляк”;

  - формирование 52590 (Ямбол) - стрелкова тренировка на полигон “Победа”.

/МО/

 
09.09.2011, 10:29

ВМС на Турция ще защитават хуманитарните конвои

Турски кораби ще съпровождат съдове с хуманитарни товари, пътуващи за ивицата Газа, каза министър-председателят Реджеп Ердоган в ефира на телевизията "Ал Джазира".

Той съобщи, че неговата страна ще настоява за разглеждане на въпроса за законността на израелската блокада на ивицата Газа в Международния съд на ООН.

Отношенията между двете страни се влошиха след като Израел задържа през май 2010 година „флотилията на свободата”, пътувала с хуманитарни товари за ивицата Газа. – Още за ВМС на Турция

 
09.09.2011, 09:43

GPS устройството на американски самолет е заглушено от Северна Корея

По време на годишните двустранни учения между САЩ и Република Корея през март 2011 американски военен разузнавателен самолет е направил принудително кацане след като GPS устройството му е било заглушено от Северна Корея. Според доклад на Министерството на отбраната на САЩ самолет RC-7B е излетял от базата си в 20:30 местно време на 4 март 2011, но 45 минути по-късно е кацнал аварийно поради смущения в работата на бордното GPS оборудване, причинено от сигнали, излъчвани от територията на Северна Корея на интервали от 5 до 10 минути. Тези сигнали са нарушили работата на GPS системите и на патрулни кораби и катери на ВМС на Южна Корея, както и на прелитащи в района пътнически самолети.

Армията на Северна Корея използва мобилни системи за смущения на GPS системи, които имат радиус на действие от 50 до 100 км, като в момента разработват смутители с обхват над 100 км. – Още системи за РЕБ

/Pan.bg/

 
09.09.2011, 09:40

До два месеца ще имаме стратегия за изтеглянето от Афганистан

Завършва разработката на стратегия за участието ни в операцията ИСАФ в Афганистан, съобщи преди няколко дни министърът на отбраната Аню Ангелов във Военна академия „Георги С. Раковски”. До края на тази година запазваме участието си такова, каквото е сега. Подготвящият се документ ще включва както евентуални промени в характера на участието ни в Афганистан, така и поетапно изтегляне на контингентите ни в хода на предаване на отговорността за сигурността на страната на местните сили и в зависимост от постигнатия напредък....... Прочети още

 
09.09.2011, 09:36

Кампанията за Kfir набира скорост

В последните няколко седмици кампанията в полза на изтребителя Kfir набира скорост. Въпреки, че израелската компания IAI (Israel Aerospace Industries) предложи Kfir на България на един значително по-късен етап (през лятото на т.г.) в сравнение с останалите участници в процеса - F-18, F-16, Eurofighter и Gripen, тя се стреми по всякакъв начин да навакса изоставането си и дори да изпревари конкурентите.

Доказателство за това е планираното през следващата седмица посещение на официална делегация от Израел в България. В състава на делегацията ще

бъдат включени и ръководни лица от Министерството на отбраната на Израел. Очаква се в София те да се срещнат с представители на българското министерство на отбраната, за да обсъдят двустранното военно сътрудничество, възможностите за провеждане на съвместни учения, както и да заявят подкрепата си за Kfir.

Както Pan.bg първи Ви информира официална делегация от израелската компания IAI направи своето второ посещение в България в края на август.

Тя проведе работни срещи с представители на Министерството на отбраната и ВВС и предостави допълнителна информация за дейността и възможностите на фирмата, както и за изтребителите Kfir.

/Pan.bg/

 
09.09.2011, 09:22

Wikileaks: Българските служби пазят интересите на богатите и властимащите

Секретната информация като разменна монета за политическа корупция

 
09.09.2011, 08:54

Пентагонът обеща да хване Кадафи

Расмусен: Той не е цел на операцията на НАТО

 
09.09.2011, 08:40

Чест за военноморските сили

На шести септември т.г., в денят на Съединението, един контраадмирал в парадна униформа, придружен от тръбач, кръстосва родната му Добруджа. Без свита, без журналисти, без много шум. В колата му лежат няколко букета свежи цветя... Добрич, Карапелит, Росеново... Военни гробища и паметници......Прочети още

 
09.09.2011, 00:06

Denel с усъвършенствана версия на БПЛА Seeker

Южноафриканската компания Denel Dynamics е завършила сглобяването на прототипа на подобрената версия на безпилотния летателен апарат Seeker - Seeker 400, съобщава Flightglobal.

Както се очаква, първият полет на машината ще се извърши в началото на 2012 г., а серийното производство на апарата може да бъде започнато в края на същата година. По данни на Denel от новия апарат вече са се заинтересували три страни, които не се посочват.

БПЛА Seeker 400 се отличава от предишните версии - Seeker I и Seeker II, с удвоената товароподемност, по-голяма продължителност на полета - до 16 часа, а също и с увеличения до 750 километра радиус на действие. Повишаването на последния параметър може да бъде постигнато за сметка на установяване на системи за управление на безпилотника чрез спътников канал. По-рано Denel представи също и перспективния боен БПЛА Bateleur, чиято разработка е на базата на Seeker. Този апарат освен разузнавателна апаратура

и системи за свръзка, може да бъде също снабден и с две противотанкови ракети Mokopa. В момента работите по този проект са замразени. Те ще могат да бъдат възобновени след завършване на изпитанията и началото на серийното производство на БПЛА Seeker 400.

/Дума/

 
8 септември
 
08.09.2011, 23:47

Украйна иска такса за прекосяване на морето

Големият десантен кораб „Азов” на Черноморския флот на Русия бе принуден да пътува за руското пристанище Азов през плитководния Темрюкски залив, съобщиха в щаба на флота.

„Азов” бе поканен за участие в честването на Деня на града. При потегляне от Севастопол той пое курс към Керченския пролив, но украинските власти поискаха от командира на „Азов” да вземе лоцман на борда си и да плати неговите услуги. Подобен „сервиз” по-рано не е бил натрапван на руските черноморци.

 
08.09.2011, 18:11

До края на годината Сухопътните войски на Индия ще получат въоръжената версия на вертолета ALH „Rudra”

Вертолет ALH „Rudra”

Сухопътните войски на Индия в близко време ще получат въоръжената версия на усъвършенствания лек вертолет (ALH), получил обозначението „Рудра” (Rudra).

Според информация на Domain-B.com, вертолетът ще бъде предаден на армейската авиация до края на текущата финансова година. Модификацията на ALH „Дхрув” ще бъде първият въоръжен вертолет, произведен в Индия.

За повишаване на маневреността и скоростта в конструкцията на фюзелажа са направени изменения. Въоръжения ALH „Рудра” може да бъде оборудван с оръдия от няколко типа, контейнери с неуправляеми авиационни ракети, а също и с противотанкови управляеми ракети и ракети клас „въздух-въздух”.

В момента се провеждат заключителните изпитания с оръжейните системи на вертолета, като първоначално се изпитва 20-мм оръдие, след това 70-мм НАР, а през ноември – разработените от MBDA ракети клас „въздух-въздух” „Мистрал”.

При успешни изпитания се очаква машината да достигне начална готовност за бойно използване през декември т.г.

Доставката на вертолетите „Рудра” за СВ на Индия ще позволи на командването да осигури непосредствена огнева поддръжка на войските на бойното поле.

 
08.09.2011, 17:38

МиГ-29ОВТ – за пръв път в България!

Слуховете, че МиГ-29ОВТ ще участва във въздушните демонстрации по време на българския международен авиацинен фестивал (BIAF) през 2011 г. се появиха още през април първо в сайта www.pan.bg. Те бързо се разпространиха из цяла България, а само месец по-късно слуховете прескочиха през българските граници в съседните страни. Авиофеновете са единодушни, че МиГ-29ОВТ бе звездата на BIAF 2011, а не EF2000 Typhoon или JAS-39 Gripen, а още по-малко F-16 Fighting Falcon.......... Прочети още

 
08.09.2011, 16:35
САЩ завършиха доставките на танкове „Абрамс” за Ирак
Танк M1A1 „Абрамс”

 

САЩ завършиха доставките на танкове M1A1 „Абрамс” за въоръжените сили на Ирак, съобщава Defence Professionals.

Според данни на изданието, на 8 август последните пет танка от поръчаните 140 машини са били доставени в базата на военния учебен център Бесмайя. Според представителят на програмата за модернизация на Сухопътните войски на САЩ John Hutchings, Ирак е получил най-съвременната модификация на американските танкове.

Преди доставката в частите и съединенията на иракската армия всички танкове са преминавали през задължителен контрол на всички системи. При констатиране на дефекти или неизправности, същите са се отстранявали на място преди машините да бъдат въведени в експлоатация.

До момента Сухопътните войски на Ирак са получили 85 танка M1A1. Още 40 танка се подготвят за предаване на военните в близко време.

Освен непосредствената доставка на танкове за Ирак, САЩ осигуряват и подготовка на техническия персонал за обслужване на американските машини. Според информация на Defence Professionals, съответните навици вече са получили 180 иракски военни механика и танкисти. По-късно 40 от тях са преминали през програма за подготовка на инструктори по обслужването.

Доставката на танкове за Ирак бе одобрена от военното ведомство на САЩ през 2008 година, след като Багдад се обърна към Вашингтон със съответното искане. Освен 140-те танка M1A1M иракското правителство поръча осем БРЕМ M88A2 Hercules, 64 бронемашини M1151A1B1 Humvee, 92 бойни машини M1152, 12 бронетранспортьора M577A2, 16 верижни товарни транспортьора M548A1 и осем M113A2. В контракта са включени и санитарни машини, тежки влекачи, резервни части и боеприпаси. Общата стойност на съглашението е 2,2 милиарда долара. – Още за „Абрамс”

 
08.09.2011, 16:01

Съвместни антитерористични учения на Русия и Монголия

На руско-монголските учения бе проведена операция по блокирането и унищожаването на условни бандитски формирования на територията на Монголия. На полигона на 60 км от Улан Батор военните на двете страни блокираха и унищожиха терористи. Всички действия са се водили с използването на тежка техника, хеликоптери и системи за залпов огън „Град”.

Руско-монголските антитерористични учения „Сегенга-2011” се провеждат от 1 до 10 септември, по плана за международно военно сътрудничество.

 
08.09.2011, 14:42

Британски войници са отговорни за смъртта на иракски цивилен гражданин

Публично разследване във Великобритания заключи, че британски войници са упражнявали „произволно насилие” върху иракски затворник, който през 2003 година е починал от раните си в Басора, Южен Ирак, предаде АФП.

Жертвата Баха Муса, който е бил рецепционист в хотел, е починал, след като е претърпял „поредица от ужасяващи, тежки и произволни актове на насилие”. Според доклада на разследването извършеното от британските войници представлява „много сериозно нарушение на дисциплината” в армията.

Докладът осъжда също „колективния провал” на британското министерство на отбраната, тъй като в Ирак британските войници са използвали техники за разпит, забранени през 1972 година.

/ИА „Фокус”/

 
08.09.2011, 12:23

Руски военни кораби пристигнаха в Камбоджа

Отряд кораби от Тихоокеанския флот на Русия пристигна в Камбоджа. Главната цел на приятелската визита е укрепването на сътрудничеството между военните флотове на двете страни.

В програмата на посещението на руските моряци са включени срещи с ръководството на Военноморските сили на Камбоджа, с техни колеги, а също и различни културни и спортни мероприятия. Отрядът на Тихоокеанския флот на Русия ще бъде в Камбоджа до 13 септември, след което моряците ще се отправят на дежурство в Аденския залив за охрана на корабите от нападения на пиратите.

 
08.09.2011, 11:00

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 8 септември 2011 г.

Военновъздушни сили:

  - формирования 24900 (Враждебна) и 52090 (Долна Митрополия) – дневни полети при прости метеорологични условия.

Стрелби:

  - формирование 32990 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

  - формирование 44220 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Червен”;

  - формирование 42000 (Карлово) - стрелкова тренировка на полигон “Анево”;

  - формирование 52590 (Ямбол) - стрелкова тренировка на полигон “Победа”;

  - формирование 38640 (Казанлък) - стрелкова тренировка на полигон “Тюлбето”.

/МО/

 
08.09.2011, 10:18

Киргизия закрива авиобазата в Манас

Киргизия предварително повдига пред САЩ въпроса за извеждането на разположените в базите на летище Манас край Бишкек сили на международната антитерористична коалиция, заяви премиерът на републиката Алмазбек Атамбаев.

Както смята той, Манас трябва отново да стане гражданско летище. В същото време Киргизия е готова да създаде в Манас граждански център за превозване на товари за съдействие на международните сили в Афганистан.

Авиобазата на САЩ беше открита в Бишкек през 2001 година и е предназначена за допълнително зареждане с гориво на самолетите на антитерористичната коалиция, действаща в Афганистан. 

 
08.09.2011, 09:29

Полша ще модернизира шестнадесет МиГ-29

Полското Министерство на отбраната е подписал договор на стойност 44.5 милиона долара с компанията Wojskowe Zaklady Lotnicze 2 за модернизация на 16 изтребителя МиГ-29 от ВВС на Полша – 13 едноместни и три двуместни МиГ-29УБ. Целта на програмата е удължаване ресурса на изтребителите поне до 2030 година, повишаване бойните им възможности и по-голяма съвместимост с намиращите се на въоръжение във ВВС на страната F-16.

Според условията на договора модернизираните МиГ-29 ще имат нова авионика, включваща съвременни бордови компютри, информационна шина Mil 1553 и GPS SAASM модули. Новото оборудване ще бъде доставено от неназована американска компания.

WZL 2 е притежаван от държавата авиоремонтен завод, разположен в северозападния град Бидгошч и имащ над 600 души работници, инженери и служители. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
08.09.2011, 09:05

Български капитан от „Старгейт” бе награден от бреговата охрана на САЩ

Вчера в зала Кафе-театър на Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя церемонията по награждаването на българския капитан далечно плаване (к.д.п.) Димитър Добрев с нагръдния знак на Бреговата охрана на САЩ PUBLIC SERVICE AWARD. Наградата, съпроводена и с почетен диплом на Бреговата охрана на САЩ, бе връчена от военноморския аташе при Посолството на САЩ в Република България капитан ІІ ранг Марк Андерсън........ Прочети още

 
08.09.2011, 08:52

Предстои оценка на офертите за транспортния самолет C-27J

Министерството на отбраната ще започне оценка на офертите за транспортните самолети C-27J. За целта се подготвя специална комисия за разглеждане, анализ и оценка на постъпилите предложения. Както Pan.bg първи Ви информира процедурата за интегрирана логистична поддръжка на самолетите бе подновена. Това стана в началото на август т.г. с решение на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Третият самолет C-27J Spartan бе приет на въоръжение в края на април т.г. по време на специална церемония в авиобаза Враждебна. Първоначално обявената процедура за интегрирана логистична поддръжка бе прекратена през юли т.г. по административни причини. – Още за C-27J

/Pan.bg/

 
08.09.2011, 08:37

Политическото решение за изтребителите - сделка извън закона или престъпление ?!

Ехо от осмото издание на авиошоуто „Небе за всички” в Крумово

 
7 септември
 
07.09.2011, 23:09

„Айова” става музей в Лос Анджелис

Линкор "Айова"

Линейния кораб „Айова” - участник във Втората световна война, ще бъде превърнат в плаващ музей в пристанището Сан Педро, съобщава NavyTimes.

На 6 септември стана известно, че американските ВМС планират да предадат кораба на некомерческата организация Pacific Battleship Center, създадена специално за решаване на въпроса за съдбата на кораба. За правото за превръщане на линкора в музей с Pacific Battleship Center съперничеше организацията Historic Ships Memorial, която смяташе да разположи кораба във военноморската корабостроителница Маре Айленд в калифорнийския град Валехо.

Министърът на ВМС на САЩ казва в заявление, обнародвано от Командването по въоръженията на ВМС, че „величественото разположение на „Айова” в пристанището на Лос Анджелис (Сан Педро) ще стане символ на неговото място в историята на нашата държава”.

Корабът ще бъде разположен на 87-мо кейово място в Сан Педро.

Линкора „Айова” е главния кораб от едноименната серия от 4 линейни кораба на ВМС на САЩ. Спуснат е на вода на 27 август 1942 г., а е влязъл в състава на флота на 22 февруари 1943 г. Участва във Втората световна война и войната в Корея. Изведен е от състава на флота 28 февруари 1958 година и върнат отново в строя в началото на 1980-те години. На 19 април 1989 г. на борда на кораба при зареждане на 2-то 16-дюймово артилерийско оръдие се взривява боеприпаса, в резултат на което загиват 47 члена от екипажа на „Айова”. Линкора окончателно е изведен от строя през 1990 г. Останалите кораби от серията са New Jersey, Missouri и Wisconsin, които вече са действащи музеи в различни места на САЩ. – Още за Айова

 
07.09.2011, 21:05

Договор за още два хеликоптероносача „Мистрал” ще бъде подписан до края на годината

Русия ще подпише с Франция договор за строителството на трети и четвърти хеликоптероносач тип „Мистрал” до края на тази година. Това съобщи министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. По думите му, в момента текат преговори за строителството им в Русия.

Сердюков напомни, че за първите два хеликоптероносача вече е подписан договор на стойност 1,2 милиарда евро. Първият такъв кораб за руския флот ще бъде построен във Франция до 2014 година, а вторият до 2015 г. – Още за „Мистрал”

 
07.09.2011, 17:16

Компанията „Ивеко” завърши доставката за ВС на Испания на БРЕМ „Центауро”

Компанията „Ивеко” е доставила на испанските Сухопътни войски заключителната партида бронирани ремонтно-евакуационни машини „Центауро” с колесна формула 8х8 в рамките на контракт, подписан през 2007 година.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, две БРЕМ са били предадени на 8 и 11-ти леки бронекавалерийски полкове на 2-ра кавалерийска бригада „Кастиллехос”, а други две - на 7-ма лекопехотна бригада „Галисия”.

Машините са произведени и изпитани в завода на „Ивеко” в Мадрид.

Четирите 30-тонни машини „Центауро” версия БРЕМ са били поръчани в рамките на третия етап на програмата за закупуване от военното ведомство на Испания на бронирани машини от този тип. В момента СВ на Испания имат на въоръжение 88 бронемашини „Центауро” в различни модификации.

При подобряване на финансовата ситуация в страната, МО на Испания планира да закупи допълнително още 2 БРЕМ.

Бронираната ремонтно-евакуационна машина е разработена на базата на шаси на БМ „Фрецция”. Максимално бойно тегло – 30 тона, Машината е оборудвана с подемен кран с товароподемност 9 тона, хидравлична лебедка с максимално тягово усилие от 20 тона и 100 метрово стоманено въже, булдозерно устройство и два стабилизатора. Въоръжението на БРЕМ може да се състои от боен модул с дистанционно управление или картечница. Екипажът на машината се състои от водач и два механика.

 
07.09.2011, 16:00

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 7 септември 2011 г.

  - формирование 54120 (Пловдив) - стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

  - формирование 28880 (Белене) - стрелкова тренировка на полигон “Драгомирово”;

  - формирование 52590 (Ямбол) - стрелкова тренировка на полигон “Победа”;

  - формирование 42000 (Карлово) - стрелкова тренировка на полигон “Анево”.

/МО/

 
07.09.2011, 14:10

Изпитателната програма на ВТС A-400M се реализира според графика

ВТС А-400М

През август компанията „Ербас милитери” изпълни голям обем от работи в рамките на програмата за летателни изпитания на военнотранспортния самолет A-400M в заводите в Тулуза и Севиля.

Според информация на Организацията за сътрудничество в областта търговията с оръжия (OCCAR), след извършване на 8 август на поредния изпитателен полет от опитния образец MSN004 общия нальот на самолетите A-400M достигна 2000 часа. В края на месеца четирите опитни самолета са извършили 674 полета, като общия им нальот достигна 2087 часа.

Планира се на 22 декември да започнат и летателните изпитания с опитния образец MSN006.

В края на август първите възли и агрегати за самолет MSN007, който е първият сериен образец и който ще бъде предаден на ВВС на Франция, постъпиха на производствената линия в завода в Севиля. Франция ще бъде първата страна, която в началото на 2013 г. ще получи ВТС A-400M. – Още за А-400М

 
07.09.2011, 13:10

Разформирована е гръцка изтребителна ескадрила с F-16

346-а изтребителна авиационна ескадрила (иае) 'Iason' от гръцките ВВС е официално разформирована на 2 септември 2011 година. Ескадрилата е въоръжена с изтребители F-16 C/D и бе част от 110 бойно авиационно крило, разположено във военновъздушната база Лариса.Така 110 авиокрило остава само с една ескадрила - 336 изтребително-бомбардировъчна ескадрила 'Fantasma', която експлоатира също F-16.

По неофициална информация изтребителите F-16 C/D от разформированата ескадрила ще бъдат прехвърлени към 336 иае 'Keravnos' от 111-о авиокрило, разположено до Неа Анкхиалос. В състава на авиокрилото има още три други части с F-16C/D - 341 иае 'Velos' и 347 иае 'Perseos', както и ескадрилата за приучване 'Pinios'.

/Pan.bg/

 
07.09.2011, 09:18

Започва есенната кампания за многоцелевия изтребител

През настоящата седмица започва есенната кампания за многоцелевия изтребител за България. Планира се в нейните рамки производителите на изтребители, които отговориха на българското „Запитване за информация” (RfI) от началото на т.г., да получат възможност да изнесат допълнителни презентации, да отговорят на финансови, икономически и технически въпроси, поставени от МО, да внесат корекции в офертите си и съответно да подадат подобрени предложения, както и да извършат прегледи и оценка на съществуващата инфраструктура.

Както Pan.bg първи Ви информира през изминалата седмица израелската фирма IAI изнесе презентация с допълнителна информация за своите възможности и за изтребителите Kfir. Съвместно предложение с американското правителство за многоцелеви изтребители за България разработва европейският клон на Lockheed Martin. Очаква се то да бъде представено през октомври т.г. Предстоят посещения и на официални делегации от американските ВВС, шведската агенция FMX и ЕADS.

/Pan.bg/

 
07.09.2011, 09:15

МиГ-31 ще е на въоръжение поне до 2020 година

Министерството на отбраната и ВВС на Русия не са поръчвали разработването на изтребител, който да замени МиГ-31, съобщава вестник „Известия” по информация от щаба на ВВС и на ОАК (Обединена авиационна компания). За разработването на нов изтребител са необходими най-малко десет години, така че „поне до 2020 година Русия няма да има самолет, който да замени МиГ-31”, заявява представител на ОАК.

„Сега най-важното за нас е да завършат работите по създаването на Т-50. МиГ-31 успешно изпълнява задачите си, а надеждността му ще бъде повишена чрез изпълнение на модернизация на изтребителя”, са съобщили за вестника от щаба на ВВС.

Към момента се изпълнява дълбока модернизация на авиониката на изтребителя до стандарта МиГ-31БМ. Програмата включва нова РЛС, по-мощен компютър, цифрова авионика и система за обмен на данни, както и възможност за използване на ново въоръжение - модернизирани управляеми ракети „въздух-въздух” Р-73 (AA-11 Archer), Р-77 (AA-12 Adder), Р-33S (модернизирана AA-9 Amos) и новата K-37M (AA-X-13 Arrow), както и Х-31 (AS-17 Krypton).

Разработването на МиГ-31е започнато през 1975 година, а серийното производство приключва през 1994, като са построени около 480 самолета. Тридесет МиГ-31 са на въоръжение във ВВС на Казахстан, а над 180 във военновъздушните сили на Русия, както и около 100 в резерв. В момента на 30 изтребителя МиГ-31 се извършва модернизация до стандарта МиГ-31БМ. – Още за МиГ-31

/Pan.bg/

 
6 септември
 
06.09.2011, 23:28

Новият президент ще свири по нотите на Аню Ангелов

Росен Плевнелиев или който и да е държавен глава ще бъде преди всичко фигурант като върховен главнокомандващ

 
06.09.2011, 22:50

Новия индийски танк „Арджун II” ще струва 8 милиона долара

Боен танк Арджун

Новия индийски танк „Арджун II” ще струва 8,02 милиона долара (370 млн рупии) за единица, съобщи министърът на отбраната А.К.Антони. Според неговите думи излиза, че това ще бъде най-скъпият танк в света.

Индийския танк „Арджун I”, проектиран от правителствената организация за отбранителни изследвания и разработки DRDO (Defence Research and Development Organisation) и имащ 60 процента вносни компоненти, включително двигател и трансмисия, струва 170 милиона рупии за единица или два пъти по-малко от усъвършенствания „Арджун II”, който се все още се разработва и преминава ограничени технически изпитания в западната част на пустинята Раджастан.

Индия вече закупи от Русия 647 бойни танка Т-90С, както в готов вид, така и под формата на танкови комплекти за последващо лицензно сглобяване в свои заводи. Стойността на танковете Т-90С в зависимост от вида на доставка се колебае от 2,2 до 2,5 милиона долара за единица, като Индия планира да произведе по лиценз още 1000 такива танка.

Според думите на министъра на отбраната на Индия, производството на танковете „Арджун II” ще започне в завода за тежки машини в Авади HVF (Heavy Vehicles Factory) в южна Индия през 2015 година.

Според представител на DRDO, изпитанията на танка трябва да завършат през 2012 г., след което може да се очаква поръчка за производство на поне 250 танка „Арджун II”. – Още индийски танкове

 
06.09.2011, 17:40

САЩ слагат България след Румъния и Хърватска за закупуване на самолети

рез есента на т.г. САЩ ще предоставят на България подобрено предложение за закупуване на изтребители. То се подготвя съвместно с европейския клон на Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим.

Предложението ще включва и опция за заем за закупуването на изтребители F-16 от България. Очаква се от този подход да се заинтересуват и други страни в региона. В този смисъл България ще бъде част от един по-голям план за финансиране и последващо придобиване на изтребители от група държави.

Планира се тези държави да бъдат разделени на няколко подгрупи в зависимост от икономическото и финансовото им състояние и възможностите им да изплатят заема за изтребителите. Като целеви държави в първата подгрупа се спрягат имената на Румъния и Хърватска. България и Сърбия засега не влизат в тази подгрупа и вероятно ще останат във втората.

В средносрочен период ще бъдат проведени разговори с Македония и Албания за евентуално включване в третата „вълна” на проекта. В полезрението на САЩ със сигурност остават Чехия и Унгария, с които ще бъдат проведени разговори при интерес от тяхна страна за въвеждане на F-16.

Новият план на САЩ е изключително амбициозен, но труден за изпълнение като се имат предвид многобройните политически, икономически и културни различия, както и неразрешените в много аспекти проблеми между държавите от Източна Европа. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
06.09.2011, 17:28

Американските ВМС поръчаха "Хоукай"

E-2D Advanced Hawkeye

Компанията „Нортроп Грумман” е получила контракт от американските ВМС на стойност 795 милиона долара за доставка на перспективни самолети за ДРЛО E-2D "Хоукай" (Hawkeye).

Цялата поръчка е разделена на две части. Твърд контракт с фиксирана стойност 761 милиона долара, предвижда изготвянето от „Нортроп Грумман” на пет перспективни самолета E-2D „Хоукай” „лот-3” в рамките на първоначално серийно производство с ниски темпове LRIP (Low-Rate Initial Production) и доставката им на ВМС на САЩ. По този контракт ще се поръчват материали с продължителен срок на изготвяне за пет E-2D „Хоукай” „4-ти лот”.

„Нортроп Грумман”, осен това получава и 34 милиона долара като допълнение към предния контракт за да достави още един самолет в рамките на „лот-2”. До момента „Нортроп Грумман” е доставила на ВМС пет системи E-2D, една от които се намира в авиобазата в град Норфолк (щат Вирджиния) и се използва за летателна подготовка на екипажите и техническа подготовка на персонала за техническо обслужване. Още шест самолета се намират в различни степени на производство и изпитания.

 
06.09.2011, 16:45

Индийски МиГ-21 се е разбил

Изтребител МиГ-21 „Бизон” от индийските ВВС се е разбил днес по време на рутинен тренировъчен полет. Летецът е успял да се катапултира успешно. Изтребителят е излетял в 10:47 от военновъздушната база Амбала и е паднал в нива на около 30 км от летището.

Започнато е разследване на причините за аварията.

Последният инцидент с индийски МиГ-21 е от 3 август 2011, когато пилотът също успешно се катапултира. – Още за МиГ-21

/Pan.bg/

 
06.09.2011, 11:30

Шведските изтребители „Грипен” спечелиха сърцата на българите с впечатляващо въздушно шоу в Пловдив

Шведските Военновъздушни сили се присъединиха към честването на 100-годишнината на българската авиация като изпълниха впечатляващи въздушни демонстрации с техните многоцелеви изтребители „Грипен” по време на международния авиационен фестивал БИАФ 2011 в Пловдив.

Четири изтребителя „Грипен” C/D от състава на шведските ВВС, два двуместни и два едноместни, участваха във въздушните демонстрации и на статичен показ по време на БИАФ 2011. Над 20,000 човека посетиха шоуто.

И в двата дни на фестивала – събота и неделя – посетителите имаха удоволствието да наблюдават майсторското пилотиране на световно ниво на пилота от ВВС на Швеция капитан Мартин “FOXY” Хансон, уточниха от „Кук къмюникейшънс”. Капитан Хансон е с шведските ВВС от 1997 г. Той е базиран в 171-ва изтребителна ескадрила на авиобаза Блекинге F17 в Ронеби, Швеция. Капитан Хансон е летял на JA37 Viggen до 2002 г. и започва да лети на „Грипен” на 2003 г.

На 3 септември  Сааб и шведската делегация бяха удостоени с визита и от българския Министър-председател Бойко Борисов, министъра на отбраната Аню Ангелов и командира на българските ВВС генерал-майор Константин Попов.

Посетителите на БИАФ 2011, които идваха на щанда на Сааб, имаха шанса да се срещнат и да говорят с действащи пилоти от шведските ВВС и с представители на шведската Агенция за експорт на отбранителна техника FXM и на ръководството на компанията Сааб. Посетителите можеха да видят и изтребител „Грипен”, изложен на статичен показ.

В съботния ден Сааб организира викторина за изтребителя „Грипен” и тримата с най-добри резултати имаха редкия шанс да летят в кабината на тренажора на „Грипен” с инструктаж от пилот от шведските ВВС. Тримата финалисти трябваше да изпълнят мисия в симулатора. Победител стана Огнян Няшколов, който спечели лична демонстрация в кабината на истински изтребител „Грипен”, който беше на статичен показ до щанда на Сааб.

През март 2011 г. шведското правителство даде отговор на запитването за информация на българското министерство на отбраната за закупуването на нови изтребители за българските ВВС. Шведската оферта включва осем нови многоцелеви изтребителя „Грипен”, гъвкаво финансово решение и индустриално сътрудничество (офсет), който ще бъде доставен от компанията Сааб.

История

За първи път пез 2005 г. на това престижно събитие шведският изтребител „Грипен” – най-модерният изтребител на въоръжение в света, бе показан пред българска публика за първи път. Преди това „Грипен” бе участвал във военно учение в България. На щанда на „Грипен” желаещите можеха да изпробват тренажора на „Грипен” под вещото ръководство на опитен екип от инженери от военнотехнологичния концерн СААБ, който произвежда изтребителя.

Екипът на „Грипен интернешънъл”, воден от г-н Боб Кемп, старши вицепрезидент, и г-н Бьорн Магнусон, вицепрезидент за Европа, бяха щастливи да посрещнат на щанда на „Грипен” Екипът на „Грипен интернешънъл”, воден от г-н Боб Кемп, старши вицепрезидент, и г-н Бьорн Магнусон, вицепрезидент за Европа, бяха щастливи да посрещнат на щанда на „Грипен” командващия българските ВВС генерал - майор Симеон Симеонов, както и други високопоставени гости от военновъздушните сили на страната. Генерал-майор Симеонов лично изпробва тренажора на „Грипен” и се качи в кабината и на самия изтребител.

/Otbrana.alle.bg/

 
06.09.2011, 11:14

Иранските ВВС започнаха мащабни учения

Иранските военновъздушни сили започнаха мащабни учения над северозападната част на страната. Очаква се ученията да продължат 10 дни, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”.

По време на маневрите ще бъдат проведени изпитания на нови муниции и ще бъдат отработени нови бойни техники.

/ИА „Фокус”/

 
06.09.2011, 11:11

Генерал Сю Цайхоу, член на Политбюро на ККП и заместник-председател на Централната военна комисия пристига на официално посещение в нашата страна

Генерал Сю Цайхоу, член на Политбюро на ККП и заместник-председател на Централната военна комисия на Китайската народна република пристига днес, 6 септември, на тридневно официално посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Аню Ангелов. На срещата в Министерството на отбраната ще бъдат обсъдени развитието на двустранното военно сътрудничество, както и възможностите за задълбочаване на взаимодействието между въоръжените сили на двете държави в области от взаимен интерес.

Предвижда се в рамките на тридневната визита в нашата генерал Сю Цайхоу да бъде приет от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Георги Първанов и да посети Военна академия „Г.С.Раковски” и тренировъчен полигон „Црънча”.

Официалното посрещане на китайската делегация с пълен военен церемониал и церемония по полагане на венец пред паметника на Незнайния воин ще се състои от 9.45 ч. на 7 септември 2011 г.

/МО/

 
06.09.2011, 11:10

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава на официално посещение в Република Италия

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заминава утре, 7 септември, на тридневно официално посещение в Република Италия. Визитата е по покана на началника на Генералния щаб на отбраната на Италианската Република генерал Биаджо Абрате. Двамата военачалници ще обсъдят въпроси, касаещи двустранното военно сътрудничество.

В рамките на визитата българската военна делегация, водена от генерал Симеонов, ще посети Щаба на Съвместното оперативно командване.

/МО/

 
06.09.2011, 11:07

Започва многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”

Български военни формирования ще участват за първи път в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. През тази година учението ще се проведе в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него ще участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави – България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Хърватия, Украйна и Унгария. „Jackal Stone - 11” се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR).

От 6 септември в района на Полеви учебен полигон „Ново село” ще бъде разположена многонационална Тактическа група за Специални операции, а в района на летище Безмер ще бъде дислоцирана част от многонационалния съвместен авиационен компонент за Специални операции. От американска страна в учението на българска територия ще участват подразделения, транспортни самолети и вертолети от Силите за Специални операции на САЩ в Европа, с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване. От българска страна в учението ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, от Военновъздушните сили, включително вертолети “Cougar”, както и военнослужещи от Служба „Военна полиция”.

Общ ръководител на учението от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.

„Jackal Stone - 11” се провежда в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения за 2011 г.

На 16 септември 2011 г. на Полеви учебен полигон – Ново село в рамките на учението ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии.

/МО/

 
06.09.2011, 09:46

Въоръжените сили на Сингапур официално приеха на въоръжение РСЗО HIMARS

HIMARS

Министърът на отбраната на Сингапур Нг Енг Хен е взел участие в церемония, по време на която на въоръжение във ВС на страната са били приети 227-мм високомобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Едновременно с разполагането им в „Хатиб Кемп” първата батарея от тази система е била обявена за готова за бойно използване.

През септември 2007 година Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) е уведомила Конгреса на САЩ за планирана доставка на Сингапур в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на 18 пускови установки M-142 на РСЗО HIMARS, боеприпаси, а също и съпътстващи услуги и оборудване на обща стойност 330 милиона долара.

Установките са били предадени на ВС на Сингапур през юли 2010 година. Личният състав на 23 артилерийски дивизион първи ги изпита по време на учението „Деринг Уорриор”, проведено във „Форт Силл” (щат Оклахома) от 10 до 21 ноември 2010 г.

Организационно дивизиона има 18 ПУ, разпределени в три батареи. Далечината на стрелба на РСЗО HIMARS достига до 70 километра. – Още за HIMARS

 
06.09.2011, 08:31

Дейвид Петреъс поема ръководството на ЦРУ

Американският генерал в оставка Дейвид Петреъс във вторник официално поема ръководството на Централното разузнавателно управление на страната, предаде РИА Новости.

Дейвид Петреъс е служил във въоръжените сили на САЩ 37 години. Доскоро той заемаше поста командващ войските на НАТО в Афганистан, а преди това ръководеше американската военна операция в Ирак. Преди седмица в Пентагона се проведе церемонията, посветена на излизането на Петреъс в оставка. В края на април президентът на САЩ Барак Обама обяви серия от важни назначения в сферата на сигурността и разузнаването. Американският президент в частност смени ръководителите на Пентагона и ЦРУ, както и командващия войските на НАТО и САЩ в Афганистан. Предишният ръководител на ЦРУ Леон Панета бе назначен за министър на отбраната.

/ИА „Фокус”/

 
06.09.2011, 08:28

Украйна, Полша и Литва планират създаването на съвместна миротворческа бригада

Украинската страна съвместно с Полша и Литва отработва нормативната база за създаването на съвместна миротворческа бригада, съобщи ръководителят на украинското министерство на отбраната Михаил Ежел, цитиран от Интерфакс.

Този въпрос бе обсъден по време на срещата между Ежел и полския му колега Томаш Семоняк в полския град Келце. „Ние обсъдихме съвместното сътрудничество. Полският министър на отбраната и аз сме заинтересовани в много направления на взаимодействието. Става дума и за подготовката на специалисти, и за създаването на украинско-полско-литовска бригада, и за провеждането на стажантски програми на наши офицери в полски бази”, посочи украинският министър след преговорите. Той уточни, че полската страна е заинтересована от разширяването на украинското присъствие в операцията в Афганистан, както и в задълбочаването на военнотехническото сътрудничество между двете страни. „В частност полската страна бе заинтересована от нашите достижения при създаването на двигатели за хеликоптери”, посочи Ежел.

/ИА „Фокус”/

 
06.09.2011, 08:16

Изпитания на Ка-52 в Северния флот на Русия

В Северният флот на Русия са извършени изпитания за кацане на щурмовия вертолет Ка-52 "Алигатор" в морски условия. Специалистите са проверявали работата на колесника на „сухопътния” хеликоптер в тежките условия на кацане на борда на кораб при бурно море.

Изпитанията са извършени на борда на големия кораб за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" в Колскя залив и в Баренцево море. Вертолетът се е пилотирал от летец-изпитателя на КБ „Камов” Виталий Лебедев.

Както бе съобщено през юни т.г., предполага сe, че вертолетоносачите клас „Мистрал” ще бъдат въоръжени с ‘морска’ версия на Ка-52 „Алигатор”. – Още за Ка-52

/Pan.bg/

 
06.09.2011, 08:07

Катастрофа с МиГ-31 в Русия

Изтребител-прехващач МиГ-31 се е разбил днес в Пермския край, Русия. Изтребителят е излетял в 06.48 часа местно време, като 5 минути по-късно е изчезнал от екраните на радарите.

В 8 часа останките от изгорелия самолет са открити в околностите на селцето Булгары, на 11 километра от летище Большое Савино (летището се експлоатира съвместно от военната и гражданската авиация, на него е разположена 6977-а изтребителна авиобаза „Сокол”).

По-късно от руското Министерство на отбраната бе съобщено, че двамата летци са загинали. Това е било установено от пристигналата на мястото на падане на изтребителя група за търсене и спасяване,

Това е вторият инцидент с МиГ-31 в Пермския край. На 19 ноември 2010 друг изтребител МиГ-31 се е разбил по време на тренировъчен полет, като е паднал на около 60 километра от летището Большое Савино. Тогава двамата летци успешно са се катапултирали. Още за МиГ-31

/Pan.bg/

 
5 септември
 
05.09.2011, 23:01

Арест за разузнавач №1 на турската армия

Началникът на разузнавателното управление на Генщаба на турската армия ген. Исмаил Хакъ Пекин е бил задържан вчера във връзка с предполагаема интернет кампания за дискредитиране на правителството.

Ген. Пекин, който е сред 14-те заподозрени, за които има издадена заповед за арест по случая, беше изправен вчера пред съд в Истанбул. Съдът постанови генералът да бъде изпратен в ареста по обвинения, че участва в ръководството на терористична организация и в опит за сваляне на правителството или възпрепятстване на неговата работа.

Пекин каза пред съда, че досега не е опетнил "славната униформа, която носи вече 40 години", и че през целия си живот се е старал да се придържа към законите.

Според обвинението проблемният "интернет меморандум" е предвиждал създаване на интернет сайтове, съдържащи пропаганда срещу правителството.

/Монитор/

 
05.09.2011, 21:02

По време на учения бяха намерени взривоопасни предмети

Девет взривоопасни предмета бяха намерени във водите на Балтийско море от моряци от Балтийския флот на Русия в хода на завършилите международни учения на минно-тралните сили „Open Spirit-2011”. Боеприпасите от времето на Първата и Втората световна война бяха намерени от екипажите на руските миночистачи в централната част на Ирбенския пролив.

„Open Spirit-2011” е много важна част от международното сътрудничество на страните от Европа по очистване на крайбрежните води на Балтийско море от взривоопасни предмети от военно време. Общо в хода на ученията на дъното на Балтийско море са били намерени и унищожени 40 мини и торпеда.

 
05.09.2011, 20:55

ЦРУ е помагало на Кадафи?

Архивни документи, открити в правителствена сграда в Типоли, съдържат информация с взривоопасен потенциал - ЦРУ и британските тайни служби са поддържали тесни връзки със службите на либийския режим. И това не е всичко...... Прочети още

 
05.09.2011, 20:52

Бели рицари или просто убийци?

Тренировки до припадък, лишения и живот "на повикване" отличават американските "военноморски тюлени", които се славят като най-суровата спецчаст в света. Хауърд Уосдин е бил там снайперист и има какво да разкаже....... Прочети още

 
05.09.2011, 20:40

Изложба на нова военна техника в Нижни Тагил

Над 1100 образци на продукция с военно предназначение ще бъдат представени на Международната изложба за военна техника и боеприпаси в Нижни Тагил (Урал), която ще се проведе от 8 до 11 септември. Своята техника ще покажат 250 предприятия от 25 региона на Русия и 20 компании от Беларус, Италия, Казахстан, Украйна, Турция, Швеция и Франция.

Първи на изложбата ще бъдат показани руски разработки - бойната машина на десанта БМД-4М, колесният бронетранспортьор БТР-82А и тактическата машина „Тигър-М”.

 
05.09.2011, 17:56

ОМО „П.И. Баранов” ще изработва комплектуващи за Ту-160

 НК-32

Руското ОМО „П.И. Баранов” (влиза в държавния научно-производствен център за производство на газови турбини „Салют”) планира да участва в проект за възстановяване на производството на двигатели НК-32 за свръхзвуковия стратегически бомбардировач Ту-160.

В омското предприятие ще се сглобяват редица важни възли и агрегати.

Вече е подписано и съответното предварително съглашение с главния изпълнител на проекта – завода за производство на авиодвигатели в Самара.

Първият НК-32 трябва да бъде готов през 2013 година, като към 2020 г. се планира да бъдат готови няколко десетки двигателя. – Още авиационни двигатели

 
05.09.2011, 16:57

НАТО ще инспектира руски военни обекти

Инспектори от Италия, Гърция и Германия на 5 – 9 септември ще извършат наблюдателен полет над територията на Русия в рамките на международния Договор за „Открито небе”. Въздушната инспекция ще минава по съгласуван маршрут, съобщават от министерството на отбраната на Руската Федерация.

Договорът „Открито небе” беше сключен в Хелзинки през 1992 година с цел проверка на данните за въоръженията и разполагането на войските на подписалите го страни. В Договора участват 35 страни от Европа и Северна Америка.

 
05.09.2011, 14:10

Подготвя се третата група за вертолетите "Пантер"

Предстои заминаването за Франция на третата група за вертолетите "Пантер". В нейния състав са включени инженери по авиониката. Очаква се групата да замине в средата на септември т.г.

Първата група от пилоти за вертолетите "Пантер" замина за Франция на 15 август, както съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов и се завърна в края на същия месец. В момента във Франция се намира втората група.

Планира се първият вертолет „Пантер” да пристигне в България през есента. Както е известно по време на посещението на министър Аню Ангелов на международното авиационно изложение в Бурже през юни т.г. бе договорено намаляване на броя на вертолетите „Пантер” за българските ВМС от шест на три.

/Pan.bg/

 
05.09.2011, 10:00

Бойко Борисов е впечатлен от генералите със сини пагони

Имаме страхотен генералитет. Така сподели по Нова телевизия впечатленията си от първия ден на международното авиошоу край Пловдив премиерът Бойко Борисов. Той каза така „Имаме страхотен генералитет от началник-щаба на България, до шефа ВВС, до шефа на Граф Игнатиево. Изключителни летци, изключителни! Гордост за България. И на Безмер, където летят със Су-тата. И на хеликоптерния полк”

Такава оценка не може да не радва всеки съпричастен към Българската армия. Не си спомням през последните 20 години български министър-председател да се е изказвал така за нашите генерали. Думите му очевидно са за генерал Симеон Симеонов- началник на отбраната, генерал-майор Константин Попов – командир на ВВС, бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, бригаден генерал Цанко Стойков – командир на авиобаза „Граф Игнатиево”, полковник Димитър Данев – командир на базата за предно разполагане в Безмер и бригаден генерал Златко Златев - командир на вертолетната авиобаза в Крумово.

/Otbrana.com/

 
05.09.2011, 09:55

Ескадрилата „Черните Пантери” ще завърши приемането на въоръжение на МиГ-29K/КУБ до средата на 2012 година

МиГ-29К на индийските ВМС

Ескадрилата „Черните Пантери” на ВМС на Индия ще завърши приемането на въоръжение на първата партида поръчани в Русия изтребители МиГ-29K/КУБ до средата на 2012 година. В перспектива ескадрилата ще получи номер „303”.

Според информация на агенция „Пресс Траст оф Индиа”, доставката на последните от 16-те самолета от първата партида, вероятно ще бъде завършена през този месец.

В близките месеци в авиобазата на ВМС „Ханза” ще започне да работи съвременен тренажор за подготовка на пилоти на МиГ-29K.

Освен това, базата се оборудва с тренажор за подготовка за излитане от трамплин и брегова изпитателна установка (SBTF - shore-based test facility), каквато за сега има само в САЩ и Русия.

Базираните в момента в базата „Ханза” МиГ-29K ще постъпят на въоръжение на самолетоносача „Викрамадитя”, след неговото предаване на ВМС на Индия в края на следващата година.

МО на Индия подписа контракт за покупка на 16 изтребителя МиГ-29K, включително 4 двуместни учебно-бойни самолета МиГ-29КУБ, през януари 2004 година в рамките на съглашение за предаване и модернизация на авионосещия крайцер „Адмирал Горшков”.

На 19 февруари 2010 г. в авиобазата на ВМС пристигнаха първите четири палубни изтребителя МиГ-29КУБ.

В рамките на визитата на премиера на Русия Владимир Путин в Индия на 12 март 2010 г. бе подписан контракт за доставка на втора партида от 29 палубни изтребителя МиГ-29К. Договора е за 1,5 милиарда долара, като доставките по него трябва да започнат през 2012 година.

В рамките на програмата за покупка на палубни изтребители МиГ-29K/КУБ, ВМС на Индия през април 2009 г. откриха на територията на военноморската база „Ханза” технически център, който осигурява поддръжка на самолетите, а също и обучение на пилотите. – Още за МиГ-29К

 
4 септември
 
04.09.2011, 21:50

Белгия държала атомни бомби на САЩ

Поне до края на 2009 г. на територията на Белгия по нейна молба се е съхранявало известно количество американски атомни бомби, твърди белгийският Soir. Известният с журналистическите си разследвания сътрудник на изданието Ален Лалман публикува на сайта на вестника бележка, която се позовава на данни от американска дипломатическа кореспонденция, която по думите на автора "през последните дни бе масово разпространена в резултат от действията на WikiLeaks". Слухове за това, че в белгийската база на ВВС Клайне-Брогел от времената на Студената война се съхраняват атомни бомби на САЩ, се носят в Белгия от десетки години.

/Монитор/

 
Кликни за авиосалона

Всичко за авиофестивала – транспорт, програма, билети, участници, новини!

 
04.09.2011, 12:23

Посрещнаха новоназначените лейтенанти с шампанско

Във Военноморска база Варна се състоя тържество по повод връчването на пагони на офицерите, повишени в по-горно звание и за посрещането на новоназначените във формированието лейтенанти. Изпълняващият длъжността командир на базата капитан І ранг Коста Андреев представи лейтенантите на основния команден състав, а след това ги покани в своя кабинет на разговор на чаша шампанско. По време на разговора лейтенантите получиха информация „от първа ръка” за перспективите за своето развитие в най-старото флотско съединение. Всеки от новоназначените получи и фотоалбума „110 години Военноморска база Варна (1897 – 2007 г.) – Цитадела на военноморската ни сила”, произведен от ИК „Морски свят” ООД. След това командирите на поделения и новоназначените лейтенанти си направиха снимка за спомен пред щаба на военноморската база.

/Морски вестник/

 
04.09.2011, 10:45

ВВС на Русия ще проведат крупни учения

През есенния период на обучение ВВС на Русия планират да проведат крупномащабни учения, в които ще вземат участие 150 вертолети и самолети, съобщава военното ведомство на РФ.

В частност, в ученията ще вземат участие самолети на далечната, военнотранспортната, фронтовата и бомбардировъчна авиации, а също и вертолети на армейската авиация.

По време на ученията екипажите ще отработват взаимодействие във въздуха, в т.ч. дозареждане, ще извършат  практическо бомбомятане от минимални и максимални височини и др. – Още за ВВС на Русия

 
04.09.2011, 09:22

Американската армия може да съкрати 10 бригади

 

Вестник „Defense News” в статия на Michael Hoffman "U.S. Army May Cut 10 Active-Duty Brigades" съобщава, че в рамките на обявения наскоро от администрацията на президента Обама план за съкращаване на военните разходи на САЩ минимум с 400 милиарда долара през следващите десет години се разглежда възможността за съкращаване на бойните бригади (Вrigade Сombat Teams - BCT) на американските сухопътни войски с десет единици – от 45 на 35.

Съкращенията могат да засегнат както „тежките” и „леките” бригади, така и бригадите Stryker. По-рано армейското командване вече обяви за планирано съкращение на числеността на сухопътните войски на САЩ с 27 хиляди човека до 2015 година.

Сега американските сухопътни войски разполагат общо с 73 бойни бригади - 45 бойни бригади в постоянните сили и 28 бойни бригади в резервните компоненти. Съобщава се, че количеството на бригадите от резервните компоненти може също да бъде съкратено с пет, като така общото количество на бойните бригади ще се съкрати от 73 на 58.

За сега тези възможни съкращения само се разглеждат от ръководството на Пентагона и конкретни варианти и срокове за редуциране окончателно не са утвърдени. Независимо от това, предварителни решения могат да бъдат обнародвани през този месец. – Още за СВ на САЩ

 
04.09.2011, 08:18

Многоцелеви изтребител „Торнадо” ще получи като дарение Националният военноисторически музей

Многоцелеви изтребител „Торнадо” ще получи днес като дарение Националният военноисторически музей (НВИМ) от Германските военновъздушни сили и EADS CASSIDIAN GmbH. Официалното връчване на дарението ще се състои от 11.00 часа в НВИМ.

Събитието е по повод 100-годишнината от създаването на Българската авиация.

От страна на дарителите ще присъстватУве Тимке – директор на компанията „Еврофайтер-България”, и бригаден генерал Дитер Дамякоб като представител на началник щаба на Германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Аарне Кройцингер Яник.

EADS CASSIDIAN GmbH е част от авиационния концерн EADS – най- голямата европейска корпорация за производство на военновъздушна, транспортна и космическа техника. Тя поема всички разноски по транспорта и монтажа на самолета. Изтребителят пристигна на части и беше сглобен за осем дни от екип на Луфтвафе. Стойността на дарения изтребител е 25 000 евро.

Многоцелевият изтребител Торнадо е първият самолет на НАТО в авиационната колекция на музея. Серийното му производство започва през 1990 г. и досега над 950 изтребителя от този тип формират ударната мощ на тактическата авиация на Германските военновъздушни сили, Кралските военновъздушни сили на Великобритания, Италианските военновъздушни сили и военновъздушните сили на Кралство Саудитска Арабия.

/ИА „Фокус”/

 
3 септември
 
03.09.2011, 17:55

Самолет на чилийските ВВС падна в Тихия океан

Casa-212

Принадлежащ на ВВС на Чили самолет Casa-212, на борда на който са се намирали 21 човека, е претърпял крушение и е паднал в Тихия океан в района на остров Хуан Фернандес, съобщава Agence France-Presse.

Машината е паднала в морето след два неуспешни опита да кацне на местното летище. Спасителите вече са започнали да търсят телата на загиналите, но за сега са открити само отломки от самолета.

Според местните СМИ причината са инцидента са неблагоприятните метеорологични условия в района.

На борда на разбития самолет са се намирали тричленен екипаж и 18 пасажера, в т.ч. и снимачна група на популярната телевизионна програма „Buenos Dias a Todos”.

 
03.09.2011, 17:27

Компанията „Укрспецэкспорт” ще достави на Тайланд 49 танка за над 200 милиона долара

Т-84У

На 1 септември 2011 година ръководството на държавната украинска компания „Укрспецэкспорт” е подписало контракт с представители на Въоръжените сили на Тайланд относно доставка на нова партида бронетехника.

Съгласно достигнатите договорености украинската страна ще произведе и достави на тази страна 49 бойни танка „Оплот”. Общата стойност на контракта превишава 200 милиона американски долара.  Още за Т-84У „Оплот”

 
03.09.2011, 16:25

Купуваме нови изтребители при крайна необходимост

Днес Министерството на отбраната подписа договор за удължаването на леталния ресурс на МиГ-овете, а премиерът Борисов обясни, че пред купуването на нови самолети, приоритет е инфраструктурата

България ще купува нови изтребители за военновъздушните сили, когато това е крайно необходимо заради членството ни в НАТО. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на международния авиационен фестивал „Небе за всички” на авиобаза „Крумово”. Премиерът подчерта, че сега приоритет са инвестициите в инфраструктура и повишаването на доходите.

Това, което модернизираме до този момент като налични самолети, те не са малко, много са ни добри, въоръжени. Обясних на почти всички, тук са големи държави - кой ще даде най-ниските цени с най-добри условия за в бъдеще, каза премиерът.

Борисов бе категоричен, че решението за изтребителите няма да бъде нито политическо, нито дори финансово. „Генералите, които летят на самолетите, накрая ще имат водеща дума да посочат за тях кой е най-добрият“, смята Борисов.

Междувременно Министерството на отбраната (МО) и компанията ОАО „РСК „МиГ“ подписаха днес в авиобазата „Крумово“ рамково споразумение за поддържане в летателна годност на всички самолети МиГ-29. Това са 12 бойни и четири учебни самолета, които са на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). По силата на договора руската страна се задължава да осигури експлоатацията на машините, като това включва доставка на части и осигуряване на ремонтни дейности с цел да се удължат ресурсът и метрологичното осигуряване за поддържане в летателна годност на самолетите МиГ.

Финансовата рамка за първия конкретен договор, който ще се подпише през ноември, е за 1 149 000 лева, а за всяка следваща година от ВВС се планират между 7 и 8 милиона лева. Ремонтът на бойните машини е задължителен, защото летателният им ресурс изтича догодина. Според споразумението руската страна ще модернизира изтребителите, като ще извършва и пълен сервиз за следващите четири години.

Според експерти всяко забавяне в провеждането на конкурса за придобиването на нов многоцелеви изтребител за армията ни ще доведе до оскъпяването на офертите. Предварително проучване за купуване на нови самолети беше проведено още през 2008 г., когато фирми производители направиха презентации на продуктите си е предложиха своите оферти. Въпреки това тази година МО направи нови запитвания към няколко производители. На тази база ще бъде изготвен проект за купуването на изтребител, който ще бъде представен есента на кабинета.

В надпреварата за доставка на нов изтребител за армията ни влизат САЩ с изтребителите (втора ръка) F/A-18 E/F и F-16 C/D, Швеция и компанията „Грипен Интернешънъл" за изтребители JAS -39 Gripen, Международният консорциум EADS за европейския изтребител „Eurofighter EF -2000 Typhon" и концернът „ДАСО Авиейшън"– Франция, за изтребители „Rafale" и „Mirage 200-5". В надпреварата се включи и Италия.

/Livenews.bg/

 
03.09.2011, 15:27

Не само Въоръжените сили ще имат резерв

В МО са получени много предложения във връзка с проекта на закон за резерва на Въоръжените сили. Те са от институции, които желаят и те да имат доброволен резерв, а не само запас. Затова, казва министърът на отбраната Аню Ангелов, се наложи да променяме проекта в някои основни части. Подготвя се отделни раздели за МВР, ДАНС и други елементи на националната сигурност. Това е отнело време. Аз, посочи министърът, съм планирал в края на септември този закон да постъпи в Министерския съвет. Проектът е предоставен за обществено обсъждане от 20 май т.г.

Министърът смята, че непрекъснато се спекулира с т.нар. военно обучение. Не е военно обучение, заявява той. И е категоричен, че в средните училища няма да се получава военна подготовка. Във висшите училища ще има курсове за тези, които желаят да служат както в действащата армия, така и в резерва. Ако няма желаещи, курс няма да има, стана ясно от думите на министъра. Според него така е във всички страни, където има професионална армия. Самите курсове, поясни той, ще са „абсолютно факултативни, абсолютно доброволни и абсолютно осигурявани от МО”.

Тези дни се очаква в Съвета за сигурност към Министерския съвет да бъде обсъден проектът на закон за военното разузнаване, след което да тръгне по пътя си към правителството и парламента.

/Otbrana.com/

 
03.09.2011, 15:22

Русия проведе изпитания на балистичната ракета „Топол”

Руските ракетни войски изстреляха от космодрума Плесецк междуконтиненталната балистична ракета РС-12М „Топол”, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полковник Вадим Ковал, цитиран от РИА Новости.

Той уточни, че това е бил изпитателен пуск. „Целите на пуска са потвърждаване стабилността на основните летателно-технически характеристики на ракетите от този клас при удължени срокове на експлоатация, както и тестване на перспективни бойни заряди на междуконтиненталните балистични ракети”, посочи представителят на руското военно ведомство. Ракетата успешно е поразила цел на полигон в Камчатка.

/ИА „Фокус”/

 
03.09.2011, 09:10

Военноинвалидите очакват обещаните от МО финансови средства

Проблемът е с възстановяването на разходите по създаването и поддържането на Централния регистър за военноинвалидите и военнопострадалите. По този повод председателят на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев и на Контролния съвет на организацията Емил Гуджев са изпратили писмо до министъра на отбраната Аню Ангелов, което бе предоставено и на редакцията на „Отбрана”. В него се изразява надеждата, че министърът ще изпълни обещанието си за решавано на въпроса, дадено още на 5 октомври м.г...... Прочети още

 
03.09.2011, 08:19

Намерени са нови документи, доказващи връзката на ЦРУ с либийското разузнаване

Намерени са нови документи, доказващи връзката и тясното сътрудничество между ЦРУ и либийското разузнаване, предаде РИА Новости.

Документите, за които става въпрос, са намерени в петък от журналисти и сътрудници на правозащитната организация Human Rights Watch. Западните разузнавателни служби са засилили сътрудничеството си с Либия след като страната се отказа от програмата си за създаване на оръжия за масово унищожение през 2004 година.

/ИА „Фокус”/

 
2 септември
 
02.09.2011, 22:50

В Черна гора се разби военен вертолет

В Черна гора се разби военен вертолет, на борда на който са се намирали трима човека. Това съобщи днес Associated Press.

Крушението е станали в крайбрежната зона в района на Которския залив. Agence France-Presse уточнява, че машината е паднала на малкия остров Люстис (Lustice). Официална информация за съдбата на екипажа за сега няма, но неофициални източници съобщават, че и тримата човека са загинали.

Води се разследване на инцидента.

 
02.09.2011, 22:32

Американски еминци не са сваляли балистични ракети Scud над Либия

Официален представител на министерството на отбраната на САЩ опроверга информацията за прехват от американски есминци, въоръжени със системата за управление на оръжията Aegis, на ракети Scud, използвани от силите на полковник Кадафи. Това съобщава днес изданието DoDBuzz.

Прессекретарят на МО на САЩ – полковник Дейв Лапан в интервю за изданието е заявил, че кораби на ВМС на САЩ не са сваляли балистични ракети Scud над Либия.

 
02.09.2011, 21:12

Русия и Таджикистан подготвят съглашение за удължаване на срока за дислокация на руската военна база в Таджикистан с 49 години

Договореност за това е била постигната днес по време на преговорите между президентите на Русия и Таджикистан.

Съгласно тази договореност, военните ведомства на двете страни ще подготвят до първото тримесечие на 2012 година за подписване нов договор за удължаване с 49 години на срока за дислокация на руската военна база на територията на Таджикистан.

През 1999 г. в Таджикистан беше разположена 201-ва Гатчинска мотострелкова дивизия (4-та военна база), като през 2000 година тя бе усилена със специални части за борба с тероризма в рамките на сключено съглашение за създаване на съвместен антитерористичен център.

В момента щатната численост на персонала в базата е около 7500 човека. Договор за статуса и условията за пребиваване на руската военна база в Таджикистан беше подписан през април 1999 година и влезе в сила през октомври 2004 година.

На територията на Таджикистан Русия арендува и оптико-електронния център за космическо следене  „Окно”, който до разпада на СССР още не беше въведен в експлоатация. От 1992 г. до 1994 г. работите по комплекса бяха прекратени и чак през 1999 г. центърът застъпи на опитно дежурство. През 2002 година същият бе поставен на опитно-бойно дежурство, а от 16 март 2004 година комплекса „Окно” се намира в режим на бойно дежурство.

През октомври 2005 г. комплекса „Окно” официално стана собственост на Русия (безсрочна аренда за символично заплащане) в съответствие с достигната договореност от октомври 2004 година.

Комплекса е предаден на Русия за сметка на погасяване на задължения на Таджикистан в размер на 242 млн долара.

 
02.09.2011, 17:46

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъстват на международния авиационен фестивал „Небе за всички”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъстват утре, 3 септември, на откриването на международния авиационен фестивал „Небе за всички”, който ще се проведе на летище „Пловдив”. Фестивалът, по повод 100-годишния юбилей от създаването на българската военна авиация, е под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Организатор на фестивала е фондация „Български Военновъздушни сили”.

На авиационния фестивал „Небе за всички” ще се наблюдават демонстрационни полети на представители на военновъздушните сили на Русия, Швеция, Германия, Румъния и Швейцария. От българска страна в полетите ще участват пилоти от Военновъздушните сили със самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, РС-9М „Пилатус”, C 27J „Спартан” и вертолети Ми-17, Ми-24, Bell 206 и „Кугар”.

В рамките на авиошоуто ще има статичен показ на авиационна техника от военновъздушните сили на България, Швеция, Италия, Германия, Румъния, Сърбия и Гърция и от ВВС на САЩ в Европа.

Зрителите ще могат да наблюдават още парашутни скокове на военнослужещи от бригада „Специални сили”, ретро-парад и демонстративни полети на лека авиация.

Откриването на международния авиационен фестивал „Небе за всички” започва от 11.30 ч. на 3 септември 2011 г. на летище „Пловдив”. Гражданите ще могат да заемат местата си от 09.00 ч.

/МО/ 

 
02.09.2011, 17:17

Индия ще получи подводницата „Нерпа”

Руската атомна подводница от проект 971И „Нерпа” ще бъде официално предадена на Военноморските сили (ВМС) на Индия в лизинг в края на септември, съобщиха от Главния щаб на ВМС на Руската Федерация.

Съгласно договора на стойност 650 милиона долара, Русия предава на Индия К-152 „Нерпа” за срок от 10 години. ВМС на Индия ще я използват като тренировъчна база за първата индийска атомна стратегическа подводница „Арихант”, въоръжена с балистични ракети.

Подводницата „Нерпа” има на въоръжение торпеда, ракети-торпеда и крилати ракети „Гранат” с далечина на полета до 3000 километра. Общо от 1984 година са построени 15 подводници от този проект. – Още за проект 971

 
02.09.2011, 16:54

22 милиона долара за парашути

Министерството на отбраната на Русия има намерение по резултатите от обявен конкурс да закупи 3947 парашутни системи Д-10 и още толкова резервни парашута З-5 за въздушнодесантните войски. Стойността на контракта съставлява 616,6 милиона рубли (22 милиона долара).

Парашутът З-5 беше създаден през 1969 година, а парашутната система Д-10– през 1991. Стойността на един комплект за един парашутист следва да състави средно 78.000 рубли (2680 долара). – Още парашути

 
02.09.2011, 13:00

Полковниците в НРС ще стават по-бързо генерали от колегите си в армията

Минималният срок за престояване в звание „полковник” на военнослужещите в Националната разузнавателна служба (НРС) става от 4 на 3 години. Това се случи от днес с публикуването в Държавен вестник на поправките в Инструкцията за военната служба в НРС. С този акт очевидно се дава шанс на полковниците за по-скорошно израстване в кариерата. Най-вероятно скоро ще има нови генерали в службата. В документа изрично е посочено, че този минимален срок не се прилага при организационно-щатни промени. Освен това за назначаването и преназначаването на военнослужещите в НРС ще се изисква и необходимото разрешение за достъп до класифицирана информация.

Минималните срокове за престояване в останалите офицерски звания  в НРС не се променят: подполковник и майор – 4 години; капитан и старши лейтенант – 3 години и лейтенант – 2 години.

Според Закона за отбраната и Въоръжените сили пределната възраст за служба в НРС за генералите е 65 години, за генерал-лейтенантите – 64 години, за генерал-майорите – 63 години, за бригадните генерали – 62 години, за полковниците – 60 години, за подполковниците – 56 години и за майорите – 54 години. Директорът на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров има възможност да служи поне още 3 години или 4, ако стане генерал.

За съжаление военните министри от 1995 г. насам не успяха да се преборят пределната възраст за служба във „Военна информация” на МО да бъде същата. Военните разузнавачи със звание генерал-майор, бригаден генерал и полковник се пенсионират 5 години по-рано от колегите си в НРС. И още нещо минималният срок за престояване в звание „полковник” във Въоръжените сили, т.е, в Българската армия, МО и структурите на подчинение на министъра на отбраната, е 4 години. Интересно защо тяхното време до първо генералско звание трябва да бъде с една година по-дълго, отколкото в НРС?

/Otbrana.com/

 
02.09.2011, 12:41

Ракетата Standard не улучи целта

Изпитанието на модернизираната ракета-прехващач Standard Missile-3 (SM-3) Block IB, създавана от САЩ в рамките на системата за ПРО с морско базиране Aegis, завърши неуспешно: ракетата не успя да порази изстреляната от Хавайските острови цел (балистична ракета с малък обсег на действие).

Същите противоракети, само че във вариант с наземно базиране, администрацията на президента на САЩ планира да разположи през 2015 г. в Румъния и през 2018 г. в Полша.

За създаването на противоракетния „щит” започвайки от 1983 година вече са изразходвани над 150 милиарда долара. Барак Обама помоли от Конгреса за същите цели за 2012 година още 10 милиарда долара

 
02.09.2011, 11:40

Участниците идват, днес е официалната тренировка

След като в сряда (31 август) пристигна най-голямата звезда на предстоящото авиошоу в Крумово - руският МиГ-29 ОВТ, вчера кацнаха и 3 броя американски F-16, а днес българските Су-25 и румънските участници. Очаква се днес на летището да бъдат базирани всички поканени гости - 4 шведски "Грипен"-а, "Еврофайтър" и швейцарската група PC-7 Team.

Днес е и официалната тренировка на всички участници - българските и чуждестранните.

В 9 часа сутринта бе открита юбилейната научно-практическа конференция на тема „Минало, настояще и бъдеще на българската авиация”, която се провежда до 17 часа следобед. Участниците в нея изнасят доклади в залата на летище Пловдив и е под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Конференцията е част от авиофестивала "Небе за всички".

/Pan.bg/

 
02.09.2011, 10:47

Как се разфасоват стари казарми - в Грудово (Средец) и др.

Роми, въоръжени с чукове, кирки и лостове разрушават бившите казарми в град Средец, по известен в миналото като Грудово. Керемидите и тухлите се сортират и товарят  на каруци и се изнасят от района. После се продават. Очевидци споделиха, че дори са виждали да се предлагат на местния седмичен пазар. Дървените каси, греди, дограми и дюшемета се разбиват и трошат  за дървен материал....... Прочети още

 
02.09.2011, 10:12

Армията спестила за бонуси към заплатите

Парични бонуси към заплатите си може да получат чиновниците и цивилните служители на Министерството на отбраната. Това стана ясно вчера от думите на министър Аню Ангелов.

Сигурен съм, че при отчета на деветмесечието ще има възможност на базата на икономии във фонд "Работна заплата” за стимулиране, заяви Ангелов. Какви ще са бонусите и кога ще бъдат раздадени щяло да стане ясно в края на месеца. Ангелов каза още, че за следващата година е поискал по-висок бюджет за отбрана. Парите за армията за тази година са около 1,3% от БВП. Във всички програмни документи, които екипът на Ангелов прие до момента, пък е планирал средногодишен бюджет от 1,5% от БВП.

Министърът откри вчера новата учебна година във Военна академия "Г. С. Раковски". В лекцията си той отбеляза, че през миналата година е била стабилизирана системата на отбрана и са изплатени основните финансови задължения, наследени от предишното правителство. Въпреки че администрацията на МО намаля от 1432-ма души през 2009 г. до 794-ма от 1 юли тази година, ведомството се справяло успешно със задачите си дори с по-висока ефективност отпреди.

/Монитор/

 
02.09.2011, 10:01

Радар за ЕвроПРО ще бъде разположен в Турция, съобщиха от външно министерство на страната

Радар за ранно предупреждение за заплахата от ракетно нападение в рамките на създаваната от САЩ и НАТО система за противоракетна отбрана ще бъде разположен в Турция, съобщи пред журналисти представителят на министерството Селчук Унал, предаде РИА Новости.

Дипломатът напомни, че решението за разполагане на системите за ПРО е било прието на състоялата се миналата година среща на върха на НАТО в Лисабон, като Турция подкрепя инициативата от самото й начало.

Техническите работи и преговори по въпроса за разполагането на радарната система текат по указание на правителството и са в довършителен стадий, съобщи още представителят на турското министерство.

/ИА „Фокус”/

 
02.09.2011, 07:32

Пентагонът и Държавният департамент ще бъдат на диета

Пентагонът планира мащабни съкращения в американската армия. В скоро време ще бъде намален броя на бойните бригади, ще се закрият важни програми по модернизиране на оръжията. Едновременно с това Държавният департамент на САЩ му предстои да направи значителни съкращения сред служителите си, пише вестник "Российская газета".

Заместник държавният секретар Томас Найдс заяви, че ведомството го очаква най-мащабното съкращаване на бюджета за последните 20 години. Държавният департамент и влизащата в структурите му агенция за международно развитие ще получат с 13.6% по-малко средства. По думите му, финансирането на министерството за първи път е включено в държавния бюджет за сигурността заедно с разходите за отбрана, разузнаване, вътрешна сигурност, програмите за ветераните и военното строителство. И това е добрата новина. „Но съществува и реален риск Конгреса да реши да запази разходите за отбрана и други категории, за сметка на останалите, и това е лошата новина”, каза Найдс.

Според споразумението между Белия дом и Конгреса, разходите за националната сигурност трябва да бъдат съкратени в следващите 10 години на 350 млрд. долара, и това най-сериозно ще се отрази на Пентагона. В армията планират да се откажат от модернизирането на ракети, системите за откриване и насочване, както и комуникационните системи. Флотът ще се откаже от строителството на нови кораби и ще съкрати личния състав.

/ИА „Фокус”/

 
1 септември
 
01.09.2011, 21:58

Алжирски летци извършиха първите самостоятелни  полети с Як-130

УБС Як-130

На летището на Иркутския авиационен завод – филиал на ОАО „Корпорация „Иркут”, днес са се състояли първите самостоятелни полети на летци от ВВС на Алжир с УБС Як-130, съобщава пресслужбата на компанията.

Полетите са предшествани от тримесечни курсове за теоретична и практическа подготовка. Алжирските пилоти са извършили над 100 полета със самолети Як-130 заедно с летци на компанията, след което са допуснати до самостоятелни полети. По-рано голяма група алжирски военни инженери и техници също премина през курс за обучение за експлоатация на Як-130.

ОАО „Корпорация „Иркут” изпълнява контракт за доставка на Як-130 на ВВС на Алжир, подписан през 2006 година. – Още за Як-130

 
01.09.2011, 21:06

След Либия НАТО трябва да се преосмисли

Алиансът все повече ще се превръща в регионална организация

 
01.09.2011, 21:02

Кораби на руските ВМФ на ремонт у нас

Военноморският флот на Русия изпрати кораби за ремонт в държава от НАТО, пише руският вестник "Известия". Два учебни кораба от Балтийския флот - "Перекоп" и "Смолни", са изпратени за ремонт във Варна, посочва изданието. Специалисти от руски завод обяснили пред него, че нямат желание например да се занимават с митническото оформяне на агрегатите, необходими за ремонта на двата кораба - полско производство от 70-те години на ХХ век. Освен това ставало дума за "среден ремонт с елементи на основен" и липсвала свободна работна ръка.

Внезапно връхлетели държавни поръчки за над 100 бойни кораба изчерпаха трудовите ресурси на руските корабостроителници. Те отказват част от договорите за обслужване на военния флот, пояснява всекидневникът. През близките 10 години руските корабостроителни предприятия предстои да изградят за руските военноморски сили близо 100 фрегати, корвети, подводници и ескортни кораби. Още толкова - за износ. Ако добавим и транспортните - за гражданска употреба, общото натоварване на 50-те корабостроителници в Русия ще е към 1000 плавателни съда, пише "Известия". Руските заводи от отрасъла обаче страдат от недостиг на кадри. В сравнение със съветския период броят на шлосерите, заварчиците и ред други специалисти в тях е намалял средно пет пъти, отбелязва вестникът. За ремонта на "Перекоп" и "Смолни" ще бъдат платени 700 милиона рубли (24,2 милиона долара) от бюджета на Русия. При все това според руската Обединена корабостроителна компания за предприятията от федерацията просто е неизгодно "за толкова малко пари" да се залавят с основен ремонт на кораби, построени на различна технологична основа, се казва в статията.

Руски военен експерт - капитан първи ранг Константин Сивков, нарекъл "антируско" решението за изпращане на двата кораба за ремонт в чужбина. България е страна от НАТО и ремонтът там излиза по-скъпо, отколкото в руски предприятия. Освен това руската Сметна палата не ще може да провери как се изразходват средствата в българския завод, пояснил той пред изданието. Освен "Перекоп" и "Смолни", в България вече са ремонтирани "по същата схема" още 6 кораба от военния флот на Русия, макар и не бойни - две плаващи работилници, спасителен кораб, танкер за вода и хидрографски кораб, напомня "Известия".

/Дума/

 
01.09.2011, 18:34

760 военнослужещи имаме на мисии и операции зад граница

Лекция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов на откриването на учебната 2011/2012 година във Военна академия „Г.С.Раковски”

 
01.09.2011, 17:50

Румъния и САЩ съвсем скоро ще подпишат споразумение за ПРО

Румъния и САЩ съвсем скоро ще подпишат споразумение за разполагане на румънска територия на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви днес румънският президент Траян Бъсеску по време на среща с румънски дипломати, предаде ИТАР-ТАСС.

„Споразумението е доработено и парафирано. В кратки срокове то ще бъде подписано и ратифицирано от парламента”, каза Бъсеску.

Споразумението за разполагане на елементи от американската система за ПРО на базата на румънските ВВС в Девесел бе парафирано през юни в Букурещ. Въпреки уверенията на Бъсеску, че ПРО не е насочена срещу Русия, румънските планове предизвикаха негативната реакция на Москва, която поиска от Вашингтон юридически гаранции за това, че системата няма да бъде насочена срещу руските стратегически ядрени сили.

/ИА „Фокус”/

 
01.09.2011, 14:56

Строителство на два ракетоносеца

Ракетните комплекси с морско базиране „Булава” заедно с носителя им – атомната подводница „Юрий Долгорукий” – ще бъдат приети на въоръжение в Русия през 2012 година, съобщи на журналисти министърът на отбраната Анатолий Сердюков.

В края на август „Юрий Долгорукий” изпълни поредната морска програма за изпитания на ракетата. Както съобщиха от пресслужбата на корабостроителното предприятие „Севмаш” в град Северодвинск, екипажът на подводницата е осъществил изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Булава” от подводно положение с максимална далечина на полета. В установеното време тя достави бойните блокове в съответния район на Тихия океан.

На завод „Севмаш” продължава строителството на още два ракетоносеца от същата серия - „Александър Невски” и „Владимир Мономах”. Още руски подводници

 
01.09.2011, 14:52

Израел постави трета батарея от системата за ПРО

Израелската армия постави на бойно дежурство трета батарея от най-новата система „Железен купол”, предназначен за прехващане на неуправляеми ракети със средна или малка далекобойност. Както съобщи днес вестник „Гаарец”, батареята ще прикрива от обстрел от страна на ивицата Газа град Ашдод – най-голямото пристанище на страната с население над 220 хиляди души.

Както отбеляза министърът на отбраната Ехуд Барак, поставянето на трета батарея „е част от националния екстремен план, за който бе обявено преди няколко седмици”. По думите му, след няколко години израелската армия ще разполага с 9 комплекса „Железен купол”.

 
01.09.2011, 14:40

Първите изпитания на китайският самолетоносач в открито море са оценени като „успешни”

Първият китайски самолетоносач, построен на основата на съветския крайцер с палубна авиация „Варяг”, успешно е провел през август първите изпитания в открито море и продължават работите по оборудване на кораба, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Китай.

Китайският самолетоносач е от класа на руският „Адмирал Кузнецов” с водоизместимост 58500 тона, дължина 304.5 м и широчина 37 м. Строителството му е започнато през 1985 година в СССР и е спряно през 1992 г., като до тогава е бил построен корпусът, но без електронните системи и оборудване. След разпадането на Съветския съюз корабът става собственост на Украйна, а през 1998 г. е продаден на Китай. От 2005 година са започнали работите по превръщането му в първи китайски самолетоносач.

На кораба все още не му е присвоено име и в китайските медии се нарича „Варяг”. Появилите се съобщения , че носи името „Шилян” официално са опровергани от Министерството на отбраната на Китай.

Към момента в света има 21 действащи самолетоносача – САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Индия, Бразилия и Тайланд. Японските сили за самоотбрана притежават два хеликоптероносача (от клас Hyuga, с водоизместимост 1800 тона), но те са класифицирани от Япония като „вертолеторазрушители”.

/Pan.bg/

 
01.09.2011, 08:30

Водещите школи в света ще участват на авиошоуто за 100 години Българска авиация

По повод 100-годишнината на Българската авиация Агенция „Фокус” разговаря с о. р. генерал-майор Евгени Манев, председател на Фондация „Български военновъздушни сили”.

 
01.09.2011, 08:00

Скандална "помощ" за Либия

Либия си остава важен пазар. Явно или тайно, редица страни продаваха оръжия на Кадафи, а сега си правят сметки и за бъдещ бизнес. Дори политическият хаос остава на заден план в името на икономическите интереси........ Прочети още

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}