Оперативна информация

Вашите телефони

080016700 - безплатен телефон за информация за постъпване на кадрова военна служба.

0292-21199 - телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

0292-22122 и 0292-22126 - телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

__________________________________________________________________________________________________

 Архив - октомври 2007 г.

__________________________________________________________________________________________________ 

  31.10.2007, 21:15
Ерве Морен - министър на отбраната на Франция

Франция иска да увеличи износа си на оръжие заради провалени сделки със самолети

Франция си поставя целта да увеличи годишния обем на износа на оръжие до 7 милиарда евро до 2010 г., заяви френският министър на отбраната Ерве Морен, цитиран от Ройтерс.

В момента системата за експорт на оръжие и военна техника се реформира изцяло, за да се преодолеят неудачите през последните няколко години, посочил министърът в интервю за днешния брой на икономическия всекидневник "Еко".

През 2007 г. обемът на износа на военна техника и оръжие на Франция се очаква да достигне 5 милиарда евро. Неотдавнашният провал на сделката за доставка на френския изтребител "Рафал" за ВВС на Мароко се дължи на недостатъчно бързата реакция на Франция на агресивната конкуренция на САЩ, посочва Ерве Морен. "Въпросът не е в цената. Сделката трябваше да бъде сключена преди април 2007 г. Но Вашингтон използва цялата си политическа мощ, за да ни измести", посочва министърът. Мароко предпочете американския многоцелеви изтребител "Ф-15".

Провалът на сделката за продажба на "Рафал" накара президента Никола Саркози да нареди пълна реформа на системата за координиране на френските военни доставки за чужбина, посочва агенцията./BgNewsroom/

__________________________________________________________________________________________________ 

   31.10.2007, 20:45
 Екран на тактическата обстановка

Руската армия въвежда нова автоматизирана система за управление

За руските въоръжени сили е създадена нова автоматизирана система за управление на общовойсковите съединения, позволяваща реализация на концепцията Battlespace, съобщава ИТАР-ТАСС.

Изпитанията на системата, разработена от концерна "Съзвездие", завършиха през миналата година и в момента се подготвя за серийно производство. Някои елементи на системата вече се внедряват във войските.

Основа на АСУ за съединенията се явяват програмно-техническите комплекси във всички степени на ерархията – от войника до командира на дивизията. Войнишкия комплекс представлява наръкавен дисплей и радиостанция, с помощта на които войникът ще може да получава команди и да предава информация. Свои комплекси имат всички междинни степени – в командирите на отделения, взводове, роти, батальони и полкове.

В системата са включени командно-щабните машини, системите за управление на огъня, самолетите, вертолетите и БПЛА. Информацията се предава в реално време като графическо изображение, текст и таблици. Откритата архитектура позволява включването в АСУ на нови елементи.

Тази система ще позволи в бъдеще във въоръжените сили на Русия да се реализира концепцията Battlespace - "Бойно пространство", в рамките на която средствата за разузнаване, щабовете и огневите средства ще могат свободно да обменят информация.

__________________________________________________________________________________________________ 

   31.10.2007, 17:15
полковник Александър Дробишевски

Разработката на руския самолет от пето поколение върви по план

Разработката на изтребител от пето поколение се движи по план, заяви днес помощника на главнокомандващият за връзки с обществеността на руските Военновъздушни сили полковник Александър Дробишевски, съобщава ИТАР-ТАСС.

По неговите думи самолетите от пето поколение се намират в стадий, при който техническото проектиране вече е достигнало своя край и се започва подготовка по производството им. В изграждането на изтребителя ще участва авиационният завод в Комсомолск на Амур, както и някои други предприятия от военната промишленост уточни Дробишевски.

Според първоначалните планове ВВС ще закупят само една ескадрила, след което необходимото количество самолети ще бъде допълнително уточнявано в зависимост от поставените пред този род войска задачи.

Новите машини непременно ще бъдат включени в противовъздушната отбрана на Русия, като първо със самолети от пето поколение ще бъдат въоръжени авиополковете в Далечния Изток и Северо-Кавказкото обединение на ВВС и ПВО.

__________________________________________________________________________________________________ 

   31.10.2007, 09:25
Японски изтребител F-2

В Япония се е разбил изтребител

В японската префектура Аити, при приземяване на летище в Нагоя се е разбил изтребител F-2B на ВВС на Силите за самоотбрана, съобщи РИА Новости. При инцидента двамата пилоти са получили леки наранявания.

Според представител на компанията “Митсубиши Хеви Индъстрис” (Mitsubishi Heavy Industries), която в близко бъдеще ще започне доставки на изтребители от този тип за японските военновъздушни сили, “самолетът в изпълнявал тестови полет”.

Телекомпанията NHK е снимала полета на машината. На записа се вижда, че почти веднага след излитането самолетът рязко се е насочил за кацане и се е запалил продължавайки движението си по пистата.

Генералния секретар на кабинета на министрите на Япония Нобутака Матимура (Nobutaka Machimura) заяви, че "инцидента ще бъде подробно разследван".

Още бойни самолети
__________________________________________________________________________________________________ 

   30.10.2007, 21:10
разузнавателeн спътник AEHF (Advanced Extremely High Frequency

В САЩ завърши тестирането на нови разузнавателни спътници 

Американският отбранителен концерн Lockheed Martin днес съобщи за завършване на тестирането на новитете разузнавателни спътници AEHF (Advanced Extremely High Frequency). Данните ще бъдат използвани в интерес на Министерството на отбраната на САЩ и според предварителните планове в орбита те ще бъдат изпратени в края на следващата година.

Спътниците AEHF трябва да осигурят военното и цивилното ръководство на САЩ със закрита свръзка с целия свят.

Процедура по тестирането, според Lockheed Martin, е започнала на 27 юли 2007 година и е завършила на 23 октомври 2007 година.

Известно е, че в разработката на спътниците участие е взела и фирмата Northrop Grumman, подразделение на която отговаря за експлоатацията на спътниците и извеждането им на орбита.

Американските военни специалисти смятат, че военните спътници AEHF ще трябва да сменят отработилите своя ресурс космически апарати Milstar.  AEHF имат повишена сигурност на шифрите за свръзка и по-голяма пропускателна възможност на данните.

С помощта на тези спътници Пентагона разчита в реално време да предава не само гласова, но и видео информация.

__________________________________________________________________________________________________ 

INTERPOLITEX - 2007 (кликни)

 

INTERPOLITEX
Москва, Русия, 30.10 - 02.11.2007 г.
XI Международен форум „Средства за осигуряване на безопасността на държавата”

__________________________________________________________________________________________________

   30.10.2007, 09:40
Ядрен взрив

През 1961 г. СССР извършва най-мощния ядрен взрив

На 30 октомври 1961 г. на остров Нова Земя СССР извършва най-мощния взрив в историята - на водородна бомба (цар-бомба).

Водородната (термоядрена) бомба е най-мощната бомба, взривявана някога по време на ядрени изпитания. Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина от 4,5 км над остров Нова Земя. Мощността и се равнява на 50 мегатонов тротилов еквивалент или близо 2500 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Взривът се оказал толкова силен, че генерираната сеизмична вълна обикаля Земята три пъти. Светлината от взрива се е виждала на разстояние 1000 км. Ядрената гъба се издига на височина 64 километра, като диаметъра и достига 20 км. Електромагнитния импулс и йонизацията на атмосферата нарушава радиовръзката на стотици километри от полигона.

За осигуряване на безопасността на самолета-носител и летците московски конструктори по парашутно-десантна техника разработват специална система от шест парашута, като площта на най-големият от тях е близо 1600 кв.м.

Независимо от това, представените по-късно за държавни награди военни пилоти, са получили сериозни изгаряния.

Изпитанията на Нова Земя показват, че в надпреварата за притежаване на най-мощното и ефективно оръжие много лесно може да се премине критичната граница.

През август 1963 година СССР, САЩ и Англия подписват Договора за забрана на изпитанията на това оръжие в космическото пространство, под водата и на повърхността на Земята. След това вече се извършват само подземни взривове.

__________________________________________________________________________________________________ 

    29.10.2007, 23:30
 Изтребител МиГ-21

Изтребители на лизинг за Румъния ?

Румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану през септември предложи на правителството възможността за лизинг на нови мултицелеви изтребители, които след 2010 г. са необходими на румънските ВВС. Според него по този начин няма да се натовари бюджетът за отбрана през 2008, тъй като средствата за доставката могат да бъдат осигурени със заем при наличието на ефикасни гаранции.

Мелешкану наблегна, че един заем би бил най-доброто решение, тъй като за покупка на нови изтребители са необходими над 3 млрд.евро, които е почти невъзможно да бъдат отделени от бюджета на страната. Предполага се, че отпуснатите средства за отбрана за 2008 ще възлизат на около 1.7% от БВП.

По-нататък той добавя, че решението трябва да бъде взето тази година, тъй като е необходим сравнително дълъг период от време за построяване и доставка на нови самолети. Същевременно срокът на експлоатация на намиращите се сега на въоръжение във ВВС на страната изтребители МиГ-21 върви към своя край през 2010 и Румъния няма да може да изпълнява задачите по въздушно патрулиране (air policing), както и други мисии на НАТО.

Според военни източници първата стъпка за искане на информация вече е направена и се очаква пет компании да предложат цена за доставка на 48 многоцелеви изтребители, които да заменят наличните сега в румънските ВВС 100 изтребители МиГ-21. Тези компании са: Eurofighter GmbH с Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin с F-16, Boeing с F/A-18 Hornet, Gripen International с JAS 39 Gripen и Dassault с Rafale.

Според румънското законодателство всички компании, които имат договори в отбранителния сектор за над 3 мил. евро, трябва да предложат офсетни споразумения./БА/

_________________________________________________________________________________________________ 

   29.10.2007, 19:40
Пуск на ракетата РС-18 (по западната класификация - SS-19 "Стилет")

Учебна глава на ракетата РС-18 порази условна цел на полигона Кура

Учебната глава на междуконтиненталната ракета РС-18, изстреляна днес от космодрума Байконур, със зададената точност е поразила условна цел на полигона Кура в Камчатка, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според представител на руските войски със стратегическо назначение пуска на ракетата РС-18 (по западната класификация - SS-19 "Стилет") е извършен в 13:00 бг.вр от шахтна пускова установка. Целта на този пуск е била да се потвърдят стабилността на основните летателно-технически характеристики по време на удължаване на сроковете за експлоатация". Той е подчертал, че „прогнозируемата оценка на надеждността и техническото състояние на ракетния комплекс РС-18, наричан още и УР-100Н УТТХ, показва по принцип възможността за удължаване на сроковете за неговата експлоатация до 31 година.”

Межконтиненталната балистична ракета РС-18 "Стилет" е била приета на въоръжение през 1975 година, а следващата и модификация с по-добри тактико-технически характеристики – през 1980 година. Стартовото и тегло е 105,6 т, дължина - 24 м,  ширина - 2,5 м, тип на бойната част – разделяща, способ на старта – от транспортно-пусков контейнер на шахтна пускова установка.

Още ракети

_________________________________________________________________________________________________ 

LAVEX 2007 (кликни)

LAVEX 2007 – 3-та Арабо-Африканска конференция и 2-ро Либийско авиошоу

29 – 31 октомври 2007 г., Mitiga Airport, Tripoli, Libya

__________________________________________________________________________________________________

   28.10.2007, 05:30
Брониран транспортен контейнер Trans Protec

Брониран транспортен контейнер

Бронираният транспортен контейнер Trans Protec, разработен от компанията EADS Defence Electronics (Германия), е предназначен да превозва 18 души при кризисни операции извън зоната на директни бойни действия.

Системата TransProtec e базирана на товарен автомобил MAN Multi 2 FSA и съдържа специално конструиран контейнер (размер 20 фута по ISO). Контейнерът разполага с 18 седалки и с пространство за лични оръжия и екипировка и може да бъде използван във всички климатични зони (от -32 градуса С до над +55 градуса С), както и при прашни бури. Той има една основна врата отзад, два допълнителни изхода (един отстрани и един на покрива), 13 защитени срещу куршуми прозореца, климатизация, ядрена, биологическа и химическа защита и собствено електрическо захранване.

Trans Protec осигурява защита срещу стрелба от снайперска пушка “Драгунов” (7,62х54 мм), противотанкови мини с еквивалент до 8 кг TNT, осколки от снаряди и от взривна вълна, причинена от импровизирани взривни устройства или от атаки на самоубийци. Двуместната кабина на автомобила също е бронирана и има интерком връзка с контейнера. Две системи TransProtec успешно са преминали изпитания в Косово като част от операциите на KFOR./БВ/

Още инженерна техника

__________________________________________________________________________________________________ 

    27.10.2007, 22:05
 Американска система за ПРО "THAAD"

САЩ извършиха успешен опит с елементи от щита си за ПРО

Армията на САЩ е извършила днес успешен опит с елементи от системата си за противоракетна отбрана, съобщи АФП.

Изпитан е бил комплекс за ракетна отбрана на голяма височина (THAAD), като системата е обезвредила успешно ракета, която е трябвало да порази мишена на Хавайските острови.

Прехващането на ракетата е станало в 10.15 часа (българско време) днес. Това е четвъртия пореден успешен тест на системата за отбрана THAAD, отбелязва агенцията./Фокус/

Още за ПРО 

_________________________________________________________________________________________________ 

   27.10.2007, 17:30
 Автомат за стрелба под вода АПС

Специален автомат за стрелба под вода

Автоматът за стрелба под вода АПС (автомат подводный специалный) е разработен от института ЦНИИТОЧМАШ в бившия СССР и по-късно усъвършенстван в Русия.

Оръжието е предназначено за поразяване под водата на противникови бойни плувци в обхват до 30 м (в зависимост от дълбочината на потапяне) или до 100 м във въздушна среда (над водата или на суша), за защита на леководолази от морски хищници или от обучени за бойни действия морски бозайници. Когато са под водата, бойците леководолази могат да стрелят с него и срещу надводни цели.

Действието на АПС се базира на същия принцип като този на болшинството съвременни автоматични пушки и картечни пистолети. В конструкцията на автомата са използвани важни нововъведения, свързани с неговото действие под вода. Например АПС има устройство за регулиране обема на барутния газ, за да се осигури функционирането на оръжието във вода и във въздух, и специално покритие, което го защитава от морска вода. Основни характеристики: калибър 5,66-мм, начална скорост (във въздуха) 365 м/сек, ефективен обхват във въздушна среда до 100 м, под вода при 5 м дълбочина до 30 м, а при дълбочина 40 м до 10 м, пълнител с вместимост 26 патрона и скорострелност 600 изстрела в минута./БВ/

Още специално оръжие
_________________________________________________________________________________________________ 

   26.10.2007, 20:30
Руски боен вертолет Ми-35

Индонезия купува руско оръжие за три милиарда долара

Индонезия има намерение да закупи руско оръжие за около три милиарда долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

Въоръжените сили на Индонезия трябва да получат 20 изтребителя Су-27, шест подводници, няколко корвети и катера, а също и системи за ПВО. Освен това, сухопътните войски на Индонезия планират да получат 10 вертолета Ми-17, пет Ми-35 и двадесет бойни машини на пехотата БМП-3Ф.

Първите контракти за доставката на изтребители и вертолети бяха сключени през лятото на 2007 година по време на авиосалона МАКС-2007.

Миналата година правителството на Русия взе решение за предоставяне на Индонезия на кредит в размер на 1 милиард долара за покупка на руска бойна техника. Официалното съглашение за предоставяне на кредита бе подписано през септември 2007 година по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Джакарта.

__________________________________________________________________________________________________ 

   26.10.2007, 13:55
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004279605-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Гърция има за цел разходите за въоръжаване да достигнат 1% от БВП през 2015г.

Новата програма на Гърция за въоръжаване за периода 2006 – 2015 г. на стойност 26,74 млрд. евро е на етап конкурси за възлагане на конкретните поръчки, пише днес гръцкият вестник “Катимерини”.

Целта на кабинета е размерът на разходите за отбрана да достигне в края на десетгодишния период 1% от БВП, което досега не се е случвало.

Програмата, одобрена от съвета по отбрана през лятото на 2006 г., се разделя на два петгодишни периода, като на първия етап се предвижда одобряването на 11,39 млрд. евро, а на втория – 15,35 млрд. евро, от които обаче ще бъдат взети съответно по 8,5 и 1,1 млрд. евро за покриване на стари задължения.

Следователно до 2010 г. може да се разполага едва с 2,89 млрд. евро за закупуване на нови оръжейни системи, затова кабинетът вероятно ще остави за след 2010 г. доставките на нови бойни самолети, коментира вестникът./Фокус/

__________________________________________________________________________________________________

   25.10.2007, 17:50
Руски военен вертолет Ми-17

Страните от НАТО ще наемат руски вертолети Ми-17 за поддръжка на коалиционните сили

Двадесет средни вертолета тип Ми-17 ще бъдат използвани от страните на НАТО за поддържане на коалиционните сили в Афганистан. За първи път те ще бъдат арендовани от граждански оператори. До такова решение са стигнали министрите на отбраната на страните от алианса вчера, съобщава АРМС-ТАСС.

Взетото решение допуска замяната на Ми-17 с по-малко количество тежки вертолети Ми-26.

НАТО се оказа в ситуация, когато европейските страни, притежаващи необходимия вертолетен парк, отказват по политически причини да ги изпращат там, независимо от загубите, които носи там сухопътната групировка на коалиционните сили.

В случая най-вероятните оператори, от които могат да се арендоват вертолети, са Русия и Украйна. Тези страни имат много вертолети Ми-17, подготвени пилоти и технически персонал с опит при работа в бойните условия на Афганистан.

Според плана, вертолетите ще бъдат дислоцирани в района на Кандахар и ще се използват над цялото въздушно пространство на Афганистан.

Според данни на експерти, стойността на арендата на един Ми-17 за една седмица е около 100 хиляди долара.

__________________________________________________________________________________________________ 

   25.10.2007, 17:04
Изтребител от пето поколение F-35

Израел ще получи изтребители от пето поколение по-рано от предвиденото

Израел може да получи американски изтребители F-35 по-рано от договорения срок, съобщава Reuters.

Според информация от неназовани източници, САЩ планират да достави на Израел изтребители от пето поколение след 2010 година, за да може той да отрази евентуална агресия на Иран. По-рано се съобщаваше, че доставките на F-35 трябва да започнат едва след 2012 година.

Изтребителя F-35 е вторият след F-22 американски изтребител от пето поколение. Той е ще трябва да замени самолетите F-16, F/A-18 и AV-8 Harrier на военновъздушните сили, авиацията на флота и корпуса морска пехота.

Серийното производство на F-35 е планирано да започне през 2009-2010 години, а масовото – след 2013 година.

Максималното тегло при излитане на F-35 е около 22 тона, бойният му радиус достига до 1100 километра, а бойният товар – до 5 тона. В режим „Стелт” оръжието се разполага във фюзелажа на машината, като в този случай товара достига до два тона. В стандартен режим бомбите и ракетите се разполагат на осем възли под фюзелажа и крилата.

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.10.2007, 22:55
Войници от КНР

Китайската армия разчита на широка мрежа от разузнавачи

Наскоро авторитетният руски седмичник "Московские новости" публикува обширна статия, в която се разглеждат подробно ръководството, организацията и влиянието на различните видове специални служби в КНР. Особен интерес в статията представлява частта, отнасяща се за системата на специалните служби в китайските въоръжени сили (ВС). Военните специални служби са свързани директно с Централния военен съвет начело с неговия председател и исторически се явяват най-мощната и политически най-влиятелната част от специалните служби на КНР. Те ръководят учреждение, което извънредно рядко се споменава в открития печат. Това е Комитетът по въпросите за охрана на тайните на Централния военен съвет.

Може да се предполага, че на комитета е възложено утвърждаването на най-важните операции на специалните служби на КНР , както и контрола за хода на тяхното провеждане. Също така, както и в други армии по света, към щабовете на ВС на КНР съществуват разузнавателни отдели. Тяхната основна задача се явява воденето на военно разузнаване.

Особеност на армията на КНР е наличието в нея на разклонена система от политически органи. Самата тази система е била заимствана от ВС на СССР, обаче в нея е била внесена китайска специфика. В дадения случай тя се състои в това, че в състава на политическите органи са се появили и продължават да съществуват и сега две специални служби. Първата от тях е военното контраразузнаване. Във военните години то се е наричало Управление по унищожаване на предатели, а понастоящем - Управление за охрана. Второто управление е създадено през 30-те години на миналия век и получава наименованието Управление за работа в тила на противника. Сега то се нарича Управление за свръзки (УС) и съчетава в своята дейност решаване на задачи по специална пропаганда и разузнаване в Тайван. През 90-те години на миналия век незначителен брой разузнавачи от УС са работели под прикритие като търговци. Знае се за дейността на такива в Хонконг, Сингапур и САЩ. Като правило това са добре образовани и опитни офицери от разузнаването.

Главната военна специална служба е Второ управление на Генералния щаб (ГЩ). То разполага с широки пълномощия вътре в страната. От началото на политиката на "доверие" и с увеличаването на броя на намиращите се в КНР чужденци голямо значение бе придадено на агентурната работа чрез пет разузнавателни центъра, намиращи се в Пекин, Шенян, Гуанчжоу, Шанхай и Нанкин.

Един от отделите на Второ управление ръководи работата на военните аташета. Информационно-аналитичните подразделения на управлението извършват обработка и анализ на получената информация от всичките видове разузнавания. Ежедневно в 7:00 се изготвя разузнавателен бюлетин за изминалите 24 часа, който се изпраща на членовете на Централния военен съвет, на Политбюро на ЦК на ККП, на началника на ГЩ, на Главното политическо управление, Главното управление на въоръженията и на Главното управление на тила на ВС.

Второто управление е тясно свързано с Китайския институт за международни стратегически изследвания, с Академията на военните науки и с редица други "открити" учреждения. В него има политическо управление, изпълняващо контраразузнавателни функции, първоначално под формата на политическа проверка, която по установен ред се провежда по отношение на всички офицери от ВС. Третото управление на ГЩ води радио- и радиотехническо разузнаване. За него е известно извънредно малко, но има данни, че броят на неговите сътрудници, включително персонала на "точките", разпръснати по цялата територия на страната, наброява около 130 хил. души. Третото управление може да се сравни с американската Агенция за национална сигурност./БА/

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.10.2007, 16:15
Свръхзвуковa мишенa "Койот"

Американските военноморски сили поръчаха свръхзвукови мишени

Американският военен флот е сключил контракт за производство на свръхзвукови нисколетящи мишени с фирмата Orbital Sciences Corporation, съобщава Defenсetalk.

Свръхзвуковите мишени "Койот" са предназначени за имитация на противокорабни ракети от типа "Москит", "Яхонт", "БраМос" и други с близки характеристики.

Използването на такива мишени за разлика от традиционните дозвукови и буксируеми въздушни цели ще позволи да се води подготовка на корабните разчети за противовъздушна отбрана в условия близки до реалните.

Според условията на контракта американските моряци ще получат 13 въздушни мишени на обща стойност 37,9 милиона долара.

_________________________________________________________________________________________________ 

   23.10.2007, 22:10
вертолет Ми-28H

Руските ВВС ще заменят парка на ударните си вертолети до 2015 година

Превъоръжаването на армейската авиация на ВВС на Русия с вертолетите Ми-28H ще бъде завършено до 2015 година, съобщава РИА Новости.

Вертолетите от този тип серийно се произвеждат в Ростовския вертолетен завод. Първите машини постъпиха на въоръжение е центъра за бойно използване и преподготовка на летателния състав на армейската авиация в Торжк, където екипажите усвояват новата машина.

Армейската авиация трябва да получи около 300 вертолета от този тип, в т.ч. 50 екземпляра до 2010 г. В момента основен боен вертолет на ВВС на Русия е Ми-24.

Ми-28H е специализиран тежък вертолет за огнева поддръжка. Неговото максимално тегло при излитане достига до 11,5 тона, а максималната му скорост е 300 километра в час.

Вертолета е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А42 във въртяща се установка в носовата част и е способен да носи до 1605 килограма боен товар.

В състава на въоръжението могат да влизат противотанкови ракети "Вихрь", "Атака-В", "Штурм", неуправляеми реактивни снаряди с калибър 57, 82 или 130 милиметра, авиационни бомби с тегло до 500 килограма, оръдейни контейнери и ракети въздух – въздух. Машината е снабдена с прицелно – навигационен комплекс, осигуряващ използване при всякакви метеорологични условия. Кабината на екипажа и жизнено важни възли на машината имат броня, способна да издържи обстрел от крупнокалибрени картечници и малокалибрена зенитна артилерия.

Още за вертолетите

__________________________________________________________________________________________________ 

   23.10.2007, 13:00
хеликоптер “Бел-412”

САЩ са доставили 30 военни хеликоптера на Пакистан

Пакистанската армия е получила на въоръжение 30 американски военни хеликоптери, са съобщили от пресслужбата на пакистанските въоръжени сили, предаде РИА Новости. САЩ са предали на пакистанската армия 26 многоцелеви хеликоптера “Бел-412” и четири ударни хеликоптера “Супер Кобра”.

Според официалните съобщения, тези хеликоптери ще бъдат използвани за борба с екстремисти и терористи.

Предаването на военната техника на Исламабад се е състояло в рамките на широкомащабна програма за военно сътрудничество между САЩ и Пакистан./Фокус/

_________________________________________________________________________________________________ 

   23.10.2007, 11:10
 ILAV (Iraq Light Armored Vehicles – Иракска леко бронирана машина)

Force Protection, Inc. сключва допълнителен контракт за ILAV

Американският производител на бронемашини, фирмата Force Protection, Inc. обяви за нова поръчка, постъпила от BAE Systems за доставката на 45 машини ILAV (Iraq Light Armored Vehicles – Иракска леко бронирана машина).

Освен за Ирак, 18 от тези машини ще бъдат доставени в Йемен.

Общата стойност на контракта е за 3,5 милиона долара. Работите трябва да бъдат завършени до февруари 2008 година.

Съвместното предприятие, създадено от Force Protection и BAE Systems, получи през 2006 година 180 милиона долара за изработката на 398 машини 4x4 ILAV. Тези машини се създават на базата на конструкцията на Cougar, който отдавна се експлоатира в американската армия, като вече са произведени 1050 единици. По тази програма фирмата BAE Systems се явява главния доставчик, а Force Protection подизпълнител.

В момента в Ирак и Афганистан машините Cougar и Buffalo нямат равни. Те фактически станаха стандарт за защитени машини, предназначени за превозване на войски. Производителите уверяват, че от 2003 година, когато те за първи път се появяват в тези страни, са спасили вече няколко хиляди живота.

Още бронирана техника

__________________________________________________________________________________________________ 

    23.10.2007, 10:12
 зенитно-ракетен комплекс "КРУГ"

Последният зенитно-ракетен комплекс "КРУГ" вече е експонат

Последният от определените за унищожаване образци на зенитно-ракетния комплекс "КРУГ" (2К11(SA-4, Ganef)) пристигна в Националния военноисторически музей в края на миналата седмица. Това е единственият образец, който ще бъде запазен в България. В музея ще се съхраняват самоходната пускова установка с 2 ракети и станцията за насочване на ракетите. Целият комплекс се състои от 3 пускови установки с 6 ракети и 1 станция за насочването им. Станцията има два компонента - базова машина и антеновълноводна система. Работи на принципа на телеметричното управление. Тя тежи 28 тона, а пусковата установка - 24 тона. Техниката дойде от Стара Загора, където е използвана в бившата 31-ва фронтова зенитно-ракетна бригада. Комплексът е на въоръжение в БА от 1981 г. и се използва от войските на ПВО на СВ до 2002 г. Телекодовата връзка се осъществяваше на разстояние до 200 метра. Такива машини бяха на въоръжение в БА само в Стара Загора.

Техническите данни позволяваха далекобойност до 50-55 км. Горната граница беше 25 хил. м. Машината имаше автономни източници на захранване и газотурбинни двигатели от вертолетен тип. Готовността за пуск беше в рамките на пет минути при движение в колона. Верижната ходова част позволяваше висока проходимост. /БА/

Още средства за ПВО

__________________________________________________________________________________________________ 

   22.10.2007, 21:00
 изтребител F-15SG

Сингапур увеличава количеството изтребители F-15, които ще закупи от САЩ

Сингапур има намерение да увеличи числеността на групировката на американските изтребителите F-15, съобщава Defense Aerospace.

През 2005 година ВВС на Сингапур закупиха 12 изтребителя F-15SG, които ще заменят намиращите се на въоръжение остарели щурмовици A-4SU Super Skyhawk. Закупените самолети трябва да бъдат доставени през периода 2008-2009 година.

В момента министерството на отбраната на тази държава смята да поръча допълнително още осем изтребителя от този тип. Доставката на допълнителните машини трябва да започне през 2010 г.

Самолетите F-15SG, според мнение на специалисти, е най-съвършената машина от това семейство. Те са оборудвани със съвременна авионика и оборудване, позволяващи използването на много видове съвременно оръжие, както по наземни, така и по въздушни цели, в условия на силни радиосмущения.

__________________________________________________________________________________________________ 

   22.10.2007, 16:25
BLU-114

Тайван създава графитна бомба

Тайван разработва графитен боеприпас за извеждане от строя на вражески електропроводи, съобщава Defencetalk.

Новата не смъртоносна бойна част ще се монтира на крилатите ракети "Сюнфен-II".

Далечината на полета на ракетата позволява тя да бъде използвана за поразяване на електропреносната мрежа в южен и югоизточен Китай, в т.ч. и на такива крупни градове като Хонконг и Шанхай.

Графитовите бомби са били използване от ВВС и авиацията на ВМС на САЩ и НАТО по време на войната в Персийския залив и Югославия.

Поразяващия ефект на боеприпасите от този тип се получава от създаване над обекта на облак с площ около 200 квадратни метра от въглеродни електропроводими тънки влакна. При допир на влакната с електропреносните елементи (изолатори, проводници и др.) става късо съединение и извеждане на електрическата мрежа от строя.

__________________________________________________________________________________________________ 

   22.10.2007, 16:03
Лек многоцелеви самолет C-295

Чилийците въоръжават своите ВМС с испански патрулни самолети

Военноморските сили на Чили ще попълнят парка на патрулната си авиация със испански самолети, съобщава Defense Aerospace.

Съгласно контракта, чилийската морска авиация ще получи три самолета С-295 с възможност за допълнително закупуване на още пет машини.

Новите самолетите ще бъдат оборудвани с радиоелектронно и оптическо оборудване, позволяващо откриване и съпровождане на надводни и въздушни цели независимо от метеорологичните условия.

Леките многоцелеви самолети C-295 са разработка на испанската фирма CASA на основата на самолета CN-235, превъзхождайки го 1,5 пъти по далечина на полета и товароподемност.

C-295 може да се използва като транспортен, патрулен, разузнавателно-санитарен или пасажерски самолет. Максималното тегло на C-295 при излитане е 23,2 тона, крейцерската му скорост е 482 километра в час, а далечината на полета достига до 1350 километра.

Още самолети
__________________________________________________________________________________________________ 

   21.10.2007, 11:40
 Самолет Nimrod MRA.4

Морски разузнавателен и щурмови самолет Nimrod MRA.4

Новият многоцелеви самолет на британската компания BAE Systems е предназначен за изпълнение на широка гама от задачи като борба с подводници, радиолокационно и радиотехническо разузнаване по суша и море, атака с крилати ракети на голямо разстояние и др.

Nimrod е снабден с четири двуконтурни турбореактивни двигатели Rolls-Royce, които му позволяват да лети в продължение на 14 часа без зареждане на разстояние до 11 000 км при скорост над 900 км/ч. Самолетът е екипиран с най-съвременна апаратура, включваща: средства за радиоелектронна борба, инфрачервена система за обзор на предната полусфера (FLIR), електрооптичен сензор, радар за обзор на морската повърхност, средства за комуникации, включително и спътникови.

Въоръжението на MRA.4 се състои от дълбочинни бомби, мини, торпеда, управляеми ракети и др., които са поместени в девет вътрешни сектора и в четири пилона под крилете.

Основни характеристики: екипаж 10 души, разпереност 38,4 м, максимална дължина 38,65 м, максимална височина 9,45 м, стартова маса 105,5 тона./БВ/

__________________________________________________________________________________________________ 

   20.10.2007, 22:15
Пистолет “Арсенал Компакт” е най- новото производство на казанлъшката оръжейница “Арсенал” АД

Пистолет “Арсенал Компакт” е най- новото производство на казанлъшката оръжейница “Арсенал” АД

Оръжието бе показано пред журналисти в навечерието на 129-та годишнина от създаването на българската отбранителна промишленост, чийто най-ярък представител е военната фабрика в Казанлък, съобщава Kazanlak.com.

Новият пистолет бе демонстриран от изпълнителния директор на "Арсенал"-АД инж. Николай Ибушев.

"Арсенал Компакт" е пистолет с комбиниран калибър 9x18 и 9x19. Има 103 мм. полигонална цев, което го прави универсално оръжие. Пригоден е и за жени, тежи 720 грама, дълъг е 180 мм, като началната скорост на куршума е 340 м. в секунда.

Оръжието е с 16 заряда, от които 15 в пълнителя и 1 в цевта. Шест хиляди изстрела е издържало като изпит до момента новото оръжие, при това безотказно, категорични са от управата на “Арсенал”.

Към пистолета “Арсенал Компакт“ има огромен интерес. С него вече са въоръжени българските спецчасти.

Амбицията на ръководството на оръжейницата е съвсем скоро новият пистолет да навлезе в серийно производство. В момента управата на военния завод инвестира крупни суми в усвояването му и налагането в серийно производство.

Цената на пистолета от 320 долара, го прави и конкурентен на този вид пазар.

Още пистолети
__________________________________________________________________________________________________ 

    20.10.2007, 17:45
 Многоцелеви самолетоносач "Cavour"

Многоцелеви самолетоносач Cavour

Най-новият италиански самолетоносач е предназначен основно за поддръжка при морски десантни операции, но може да се използва и като център за командване и управление, за база на въздушни операции и за борба срещу подводници.

Корабът има максимално натоварване над 26 000 тона, може да приеме на борда си 360 десантчици (максимално 450 в условие на претоварване), 20 танка или 100 леки бронирани машини в хангарната палуба. Той може да носи на борда си 12 броя от най-новия американски универсален самолет F-35B, два хеликоптера за ранно предупреждение EH-101 и четири EH-101 Merlin за борба срещу подводници. До влизане в експлоатация на изтребителите F-35B италианските ВМС ще продължат да действат с палубните щурмови самолети AV-8B Harrier.

Cavour ще бъде въоръжен с най-съвременно ракетно, артилерийско и противоподводниково въоръжение и щe бъде оборудван с модерни електронни системи за управление на огъня, за навигация, за комуникации и др.

Очаква се Cavour да бъде приет на въоръжение през 2008 г./БВ/

Още самолетоносачи
__________________________________________________________________________________________________ 

   20.10.2007, 09:45
Американски бомбардировач Б-52

70 души са наказани по случая с полета на бомбардировач с ядрени бойни глави

Военновъздушните сили на САЩ са наложили наказания на около 70 души, отговорни за инцидента от 30 август в САЩ, когато бомбардировач Б-52 с ядрени бойни глави на борда извърши полет над територията на страната, предаде агенция Associated Press.

Според заявление на представителя на командването на ВВС Ричард Нютон (Richard Newton), в базите Минот в Северна Дакота, откъдето е излетял бомбардировача, и Берксдейл в Луизиана, където той се е приземил, са открити сериозни нарушения в правилата за съхранение и работа с боеприпаси.

Четири офицери са отстранени от командни длъжности, а останалите са отстранени от възможността да работят с ядрено оръжие.

Инцидента стана през нощта на 30 август, когато поради небрежност бомбардировач В-52 е бил снаряжен 5 крилати ракети с ядрени бойни глави. При това екипажът на самолета не е подозирал, че на борда се намира опасно оръжие.

Липсата на ядрените глави била открита след денонощие.

Информация за инцидента се появи в СМИ след седмица.
__________________________________________________________________________________________________ 

   19.10.2007, 18:20
специален боеприпас (Anti-Structures Munition-ASM).

Оръжие за еднократно използване

Компанията Dynamit Nobel Dynamics ще достави на британската армия специален боеприпас, предназначен за стрелба срещу сгради и съоръжения (Anti - Structures Munition - ASM).

ASM е оръжие за еднократно използване, базирано на произвежданата от компанията пускова установка Pzf 90, с диаметър на тръбата 90 мм, дължина под 1 м. В конфигурация ASM тежи около 10 кг. Боеприпасът има начална скорост около 250 м/сек и ефективен обхват 500 м. Той може да бъде изстрелян и от затворено пространство (минимум 15 куб. метра при взети мерки за защита на слуха на оператора).

Произведената от фирмата Rafael бойна глава за ASM е специално предназначена за разрушаване на сгради в населени пунктове и се характеризира с повишен взривен ефект. Оръжието е преминало всички изпитания и ще бъде прието на въоръжение в британската армия през 2008 г./БВ/

__________________________________________________________________________________________________ 

   19.10.2007, 11:35
 авиационен двигател F119

Двигателите F119 са отработили вече 50 хиляди часа

Според съобщение на пресслужбата на компанията Pratt&Whitney, двигателите F119 вече са отработили 50 хиляди летателни часа, което потвърждава високата им надеждност и безопасност.

Двигателите F119 са единствените в света, които се използват от американските изтребители от пето поколение F-22 Raptor.

С тяхна помощ машината може да развива свръхзвукова крейцерска скорост, без да използва форсажната си камера.

Още авиационни двигатели

__________________________________________________________________________________________________ 

   19.10.2007, 10:30
йордански самолет F-16

Турция модернизира йордански изтребители F-16

Йордански изтребители F-16A ще бъдат модернизирани с помощта на турски военни фирми, съобщава Defense Aerospace.

На модернизация ще бъдат подложени всичките 17 самолета от този тип, намиращи се на въоръжение във ВВС на страната.

Йорданските F-16 са от 15-та производствена серия (block 15), и са произведени в началото на 80-те години на миналия век.

В резултат на модернизацията самолетите ще получат усъвършенствана авионика, средства за радиоелектронна борба и ще могат да използват по-широк оръжеен арсенал, включително ракети "въздух-въздух" със сред обсег на действие и управляеми боеприпаси "въздух-земя".

ВВС на Йордания са окомплектовани основно с американски и френски самолети. Според данни на списанието "Зарубежное военное обозрение", Йордания разполага още с 54 изтребителя F-5E/F и 30 изтребителя Mirage F.1C от различни серии.

__________________________________________________________________________________________________ 

   18.10.2007, 13:10
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004279605-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
55 000 ще са професионалните войници в гръцката армия

Броят на професионалните войници в гръцката армия ще бъде увеличен до 40 000. Това се предвижда в законопроект, който ще бъде внесен в парламента в следващите дни, пише днес гръцкият вестник “Та неа”.

В законопроекта е записано, че професионалните войници ще бъдат постепенно увеличени от 25 000 на 40 000. Те ще могат да служат както в сухопътните войски, така и във флота и авиацията. Обсъжда се промяна в изпитната процедура, пише “Та неа”.

Като причина за увеличаване броя на професионалните войници се изтъква нарасналите нужди на въоръжените сили заради въвеждането на нови високотехнологични оръжия, които се внасят от чужбина и за които е необходимо назначаването на квалифициран персонал.

Когато приключи процедурата за наемане на професионални войници, общият им брой ще достигне 55 000 и ще съставлява 30% от цялата войска./Фокус/

__________________________________________________________________________________________________ 

   18.10.2007, 12:30
Пуск на ракета РС-12 М “Тополь”

Стратегическа ракета “Тополь” беше изстреляна от космодрума “Плесецк”

Учебно изстрелване на балистична ракета РС-12 М “Тополь” беше извършено таза сутрин от руския космодрум Плесецк, съобщи РИА Новости. Учебно-бойната част е поразила успешно условна цел на полигон на полуостров Камчатка.

Този пуск цели да бъдат потвърдени стабилността на основните тактико-технически характеристики на ракетите. В момента руските ракетчици решават въпроса за удължаване на срока на експлоатация на тези комплекси. Според техни прогнози срока за експлоатация на РС-12М ще бъде удължен от 10 на 21 години.

Увеличаването на срока на експлоатация на комплексите ще позволи да се съхрани състава и инфраструктурата на наземната групировка на стратегическите ядрени сили до замяната им с нови комплекси. С ракетни комплекси "Тополь" е въоръжена основната част на мобилната групировка на ракетните войски. Пускове на ракети от типа "Тополь" се извършват от 29 септември 1981 година, като от космодрума Плесецк са извършени повече от старта.

Още ракети
__________________________________________________________________________________________________ 

   17.10.2007, 22:45
полковник Александър Чередник

Въздушно-десантната подготовка във ВДВ на Русия

Началникът на службата за информация и връзки с обществеността на ВДВ - полковник Александър Чередник, съобщи обобщени данни за парашутната подготовка на войските.

През учебната 2007 учебна година личния състав на Въздушно-десантните войски са извършили повече от 146 хиляди скока с парашут от различни типове самолети и вертолети.

От тях около 27,5 хиляди скока са извършени от самолети на военнотранспортната авиация Ил-76, което е повече с около 7 хиляди скока в сравнение с миналата година.

Освен това, по време на подготовката и провеждането на различни учения са десантирани 116 единици военна техника и товари. През миналата година са били десантирани общо 59 обекта.

__________________________________________________________________________________________________ 

   17.10.2007, 21:30
Кокпик на Ф-35

Изтребителите F-35 ще бъдат снабдени със система за опознаване на речта

Американските изтребителите от пето поколение F-35 ще станат първите бойни машини, снабдени със система за разпознаване на гласови команди на пилота, съобщава F-16.net.

Предполага се, че системата ще позволи речево управление на комуникационното и навигационно оборудване на бойната машина. Системата за разпознаване на речевите команди DynaSpeak, пригодена за използване в шумна среда, се разработва от компанията SRI International.

Въвеждането на системата за гласово управление ще опрости работата на пилота и ще повиши безопасността и ефективността на неговите действия, ще отпаднат операции по превключване на тумблери и натискане на бутони.

Още за F-35
__________________________________________________________________________________________________ 

   17.10.2007, 17:40
стратегически БПЛА Taranis

BAE Systems пристъпва към разработка на стратегическия БПЛА Taranis

Компанията BAE Systems пристъпва към изработване на прототип на тежкия безпилотен летателен апарат (БПЛА) Taranis, който трябва да извърши първият си полет през 2010 година. Апаратът се разработва в рамките на изследователска програма на министерството на отбраната на Великобритания за създаване на БПЛА със стратегическо назначение (Strategic Unmanned Air Vehicle (Experiment) (SUAV(E)).

Според публикувана информация, системата за управление на БПЛА вече е създадена и изпитана. Тя ще позволи на апарата с размери близки до тези на самолета Hawk напълно автономно да извършва всички дейности, както във въздуха, така и на земята, включително и рулиране.

Апаратът ще може самостоятелно да открива цели и да предава координатите и изображенията им в центъра за управление. Поразяването на целите ще се извършва от оръжейния комплекс на БПЛА след потвърждение от оператора.

Още безпилотни апарати

__________________________________________________________________________________________________ 

   17.10.2007. 17:07
шведски изтребител JAS-39 Gripen

Тайланд ще закупи 12 многофункционални шведски изтребителя JAS-39 Gripen

Тайланд ще закупи 12 шведски изтребителя JAS-39 Gripen за 1,1 милиарда долара, съобщава РБК, позовавайки се на информация на военновъздушните сили на кралството.

Самолетите JAS-39 Gripen трябва да заменят американските Ф-5Е, които се намират на въоръжение от 30 години.
Доставката ще бъде извършена на два етапа: първите шест изтребителя ще постъпят през периода 2008 до 2012 година и ще бъдат разположени в южната провинция Суратхани.

Останалите самолети кралските ВВС ще получат през 2013-2017 година и ще се базират в североизточните части на страната.
Т
айландските военни са предпочели шведските самолети пред руските Су-30 и американските Ф-16.

Още изтребители

__________________________________________________________________________________________________ 

   16.10.2007, 23:10
Ми-24

Украйна започва модернизация на Ми-24

В Украйна е изготвена програма, която предвижда от 2010 да започне модернизацията на над 50 щурмови хеликоптери Ми-24. Министърът на отбраната Анатоли Гриценко заяви, че програмата за модернизация на Ми-24 е извънредно важна за украинските ВС. Според него след модернизацията Ми-24 ще бъде практически нов хеликоптер с нови бойни възможности. Предприятието "Авиакон", което извършва основен ремонт на Ми-24 на Украйна, Македония, Хърватска, Грузия, Индия и Шри Ланка, е определено да ръководи изпълнението на програмата.

Правителството на Украйна ще отпусне през 2008 4.39 млн. долара за изпълнението на първия етап от модернизацията, който обхваща проучване и разработване на опитен образец. Към края на 2008 прототипът на модернизирания Ми-24 ще бъде готов за полетни изпитания, които са планирани за 2009. Модернизираните хеликоптери ще получат авионика, навигационни уреди и комуникационни системи, съгласно изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и на НАТО. Те ще могат да действат денем и нощем при всякакви метеорологични условия. Хеликоптерът ще бъде екипиран с най-новата украинска противотанкова оръжейна система "Бариер-В", която използва разработената от киевското конструкторско бюро "Луч" ракета Р-2В с лазерно насочване. Противотанковата ракета Р-2В се изстрелва от контейнер с дължина 182.5 см. Предполага се, че ракетата ще има обхват 7.5 км и ще носи осколочно-фугасна бойна глава. Според КБ "Луч" бойната глава ще може да пробива броня с дебелина над 800 мм. Системата "Бариер-В" е оборудвана със съвременна електро-оптична купола, доставена от френската компания Sagem./БА/

__________________________________________________________________________________________________ 

  16.10.2007, 17:55
Ту-160

В град Казан възстановяват производството на Ту-160 

Казанското авиационно-производствено обединение ще възобнови производството на бомбардировачите Ту-160, съобщава ИТАР-ТАСС.

За възможността за повторно пускане в производство на свръхзвуковите стратегически ракетоносци е съобщил представителят на управлението на Обединената авиостроителна корпорация Алексей Федоров.

Преди време представители на ВВС на Русия съобщиха, че имат намерения за попълване на парка на Ту-160 с нови машини с темп 1 самолет на 1-2 години, с разчет към 2025-30 година групировката на Ту-160 да достигне до 30 машини.

Федоров е съобщил и за подготовката на Казанското обединение за производство в рамките на държавна поръчка на специални машини на базата на самолета Ту-214. Типът на планираните машини не се споменава, но според информация на някои източници, става дума за нов самолет за борба с подводници, за летяща цистерна и за самолет за радиоелктронна борба.

__________________________________________________________________________________________________ 

Изображението „http://images21.snimka.bg/004180481-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Кorea Aerospace & Defense Exhibition 2007

Сеул, Корея
16.10 - 21.1
0 октомври

Днес на авиобазата в Сонам, намираща се в близост до столицата на Южна Корея, се открива една от най-големите изложби за въоръжение и военна техника в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщава ИТАР-ТАСС. В тазгодишното изложение “Сеул авиошоу-2007” участие ще вземат над 256 фирми от 26 страни. С помощта на шоуто южнокорейската военна промишленост се надява да обезпечи своето бъдещо развитие, благодарение на новите технологии, които ще получат в резултат на спогодбите за сътрудничество с различни международни компании. Наред с представителите на военно космическия отрасъл на изложението ще бъде представена техника за сухопътните и военноморските войски. Също така ще бъдат демонстрирани новите реактивно тренировъчни самолети корейско производство “Т-50”, които в скоро време Сеул може да започне да изнася за ОАЕ. Освен това ще има и демонстрации на изтребители “Ф15” и “Ф16”, на хеликоптер “Апач”, бойните танкове “КТ-1” и “К-2”, както и предназначения за превоз на пехота боен автомобил “К1А1”.

_______________________________________________________________________________________________   

   16.10.2007, 10:25
Изображението „http://images21.snimka.bg/004263165-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Русия ще доставя авиационни двигатели на Иран

По време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Техеран е планирано да бъде подписан договор за доставка на Иран на турбореактивни двигатели за иранските ВВС, съобщава днес вестник „Коммерсант".

Изданието предполага, че Русия има намерение да достави на Иран 50 двигателя РД-33, серийно производство на московското машиностроително предприятие „Чернышев” за самолетите МиГ-29, на ориентировъчна сума 150 милиона долара.

РД-33 ще се поставят на свръхзвуковите изтребители Azarakhsh ("Мълния"), които започнаха наскоро серийно да се произвеждат в Иран. Azarakhsh е създаден от компанията Iran Aircraft Manufacturing Industrial на базата на американския изтребител от 60-те години на миналия век F-5E.

Съобщава се, че освен с руски двигатели самолетът ще бъде комплектован и с нова радиолокационна станция – или ирански радар с руски комплектоващи елементи, или радар Н-019МЭ "Топаз" разработка на руската компания "Фазотрон-НИИР".

До сега са изготвени и преминали изпитания четири опитни машини Azarakhsh.

Освен това, се очаква да бъде подписано и друго съглашение за доставката на неголяма партия двигатели РД-5000, представляващи по принцип РД-93 без форсажна камера. Те по всяка вероятност ще се монтират на опитния ирански самолет Shafaq, които се разработва от авиационния университет на Иран.

Според непотвърдена информация, Русия ще окаже инженерна помощ за монтирането на Shafaq на руски катапултни кресла К-36. Самолетът се конструира с радиопоглъщащи  материали, които трябва да снижат радиолокационната му контрастност.

Експерти считат, че в бъдеще Техеран ще закупува още руски авиационни двигатели.

________________________________________________________________________________________________ 

   15.10.2007, 22:05
Изображението „http://images21.snimka.bg/004260384-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Китай ускорява модернизацията на армията

Китайската армия ще ускори модернизирането си през следващите пет години, като въвежда все повече високотехнологични оръжия и съвременно обучение, заяви китайският президент Ху Цзинтао, цитиран от Асошиейтед прес.

"Трябва да сме в крак с новите световни тенденции в отбраната и с новите изисквания за развитието на Китай и да насърчаваме иновациите във военната теория, техника, организация и развитие", подчерта Ху в речта си при откриването на конгреса на Китайската комунистическа партия.

Думите на Ху имат особено значение, тъй като той е лидер на ККП и председател на партийната комисия, контролираща 2,3 милионната Китайска народна освободителна армия, най-голямата редовна армия в света, отбелязва агенцията.

"Решени сме да пазим китайския суверенитет, сигурност и териториална цялост и да допринасяме за съхраняване на световния мир", подчерта Ху. Той потвърди, че пълният партиен контрол над въоръжените сили остава "основополагащ принцип".

Доказвайки особения си статут, армията имаше значително присъствие на конгреса. Около 13 на сто от общо 2217 делегати са военни, макар те да представляват едва 2,2 на сто от 73-те милиона членове на партията.

Армията бързо увеличава бюджета си с икономическия бум в Китай. По официални данни тази година за отбраната са отпуснати 351 млрд. юана (34,14 млрд. евро), което е със 17,8 процента повече от миналата година. Засиленото финансиране на военните разходи буди тревога у някои страни като САЩ и Япония, отбелязва АП./БА/

________________________________________________________________________________________________ 

   15.10.2007, 17:25
Ф-16-Полша

За ремонт на новите си американски изтребители F-16 Полша вече е изхарчила 130 милиона долара

За ремонт на новите изтребители F-16, закупени от САЩ, Полша вече е изхарчила повече от 130 милиона долара, съобщава полския седмичник "Пшегленд".

Според данни на списанието, от 37–те самолета, доставени от САЩ, половината са били с различни недостатъци, които са могли да застрашат живота на пилотите. Сред първите 11 самолета F-16, доставени на полската армия, нито един не е бил напълно изправен.

Сред най-честите случай на "некомплектация" на новите американски машини полското издание посочва отсъствието на система за опознаване "свой-чужд" и антенни системи за ориентация в пространството, също се отбелязват и проблеми в работата на системата за подаване на кислород на пилотите.

Списанието съобщава, че в Полша вече е имало няколко случая на аварийно приземяване на тези самолети. Помества се и мнение на полски военни авиомеханици, считащи F-16 за капризни и скъпи за експлоатация машини.

Полша е закупила от САЩ 48 самолета F-16. Списанието споменава, че първите самолети от този тип са се вдигнали във въздуха през 1973 г. и затова даже технически новите машини се смятат за морално остарели.

"Очевидно е, че най-доброто, което могат да направят полските F-16 при възможен сблъсък със самолети от по-ново поколение, това е по-най бързия начин да отлетят, ако разбира се, успеят да направят това", - добавя списанието.

Още за изтребителите F-16

________________________________________________________________________________________________ 

  15.10.2007, 12:50
Изображението „http://images21.snimka.bg/004254322-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВМС на САЩ получиха първата ескадрила с многоцелеви ударни вертолети

Военноморските сили на САЩ сформираха първата ескадрила с модернизирани вертолети MH-60R, съобщава Defencetalk.

71-ва ударна вертолетна ескадрила, получила машините MH-60R в началото на октомври, се базира в авиобазата Норт-Айланд.

След като машините бъдат усвоени от екипажите, ескадрилата ще влезе в състава на една от експедиционните групи на ВМС на САЩ. Бойната готовност на новите ударни вертолети ще бъде достигната през 2008 година.

Вертолетите, снабдени с ново прицелно-навигационно оборудване и въоръжени с противотанкови ракети "Хеллфайр", ще заменят вертолетите SH-60B и F използвани в момента във флота и корпуса морска пехота.

Още вертолети за флота
_______________________________________________________________________________________________ 

  15.10.2007, 11:45
Изображението „http://images21.snimka.bg/004253446-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Армията на САЩ е започнала ежегодни военни учения на територията на Филипините

Войските на САЩ са започнали ежегодните военни учения на територията на Филипините, съобщават днес регионалните средства за масова информация, предаде РИА Новости.

 

В съобщение на сингапурското електронно издание “Стрийтс Таймс” се казва, че “хиляди военни от САЩ и Филипините са започнали въздушни и морски учения “Талон Вижън” (Talon Vision), главен елемент в които ще бъдат антитерористични тренировки”.

Първата част на учението започна в бивша военновъздушна база на САЩ, северозападно от Манила, където вече се приземиха американски транспортни самолети, вертолети и изтребители F/A-18 Hornet.

Ученията ще продължат две седмици, като в тях ще вземат участие около 6,500 американски и филипински военни./Фокус/

________________________________________________________________________________________________ 

   15.10.2007, 10:00
Изображението „http://images21.snimka.bg/004252534-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Все повече пари за военните след края на Студената война

Логично би било да се очаква след края на Студената война военните разходи в света да намалеят. Станало е точно обратното. Те рязко са нараснали.

Няма абсолютно точна статистика за реалните бюджети за отбрана на различните страни в света, тъй като съобщаваните официални данни не винаги отговарят на истината. По тази причина се използват различни източници.

По данни на Стокхолмския институт за изучаване на мира през периода 1996-2006 г. военните разходи на САЩ са нараснали с 50%, на Китай - със 165%, на Саудитска Арабия -94%, Индия - 82 %,Русия - 48%. На 15 държави в света се падат 83% от общите военни разходи на човечеството. Само на САЩ се падат 46%, сочи Стокхолмският институт за изучаване на мира. Според ЦРУ Съединените щати имат най-голям бюджет за отбрана в света - $600 млрд. Следват Китай ($81,4 млрд.),Великобритания ($48,2 млрд.), Франция ($45 млрд.), Япония ($44,3 млрд.), Германия /$35 млрд.), Италия ($28,1 млрд.), Южна Корея ($28,1 млрд.), Русия и Индия (по $21 млрд.). Сред първите 20 страни по военни разходи са също Саудитска Арабия, Австралия, Турция, Бразилия, Испания, Канада, Израел, Холандия, Тайван и Мексико.

Различните изследователски центрове дават различни оценки на реалните военни разходи на страните по света. Понякога разликата в оценките е много голяма. Така например има три оценки за военните разходи на Китай $62,5 млрд. на Международния институт за стратегически изследвания (International Institute for Strategic Studies), $44,3 млрд. на Стокхолмския институт за изучаване на мира (StockholM International Peace Research Institute) и $81,4 млрд. на ЦРУ.

Разликите в оценките на военния бюджет на Русия също са значителни - $21 млрд. според ЦРУ), $61,9 млрд. според Международния институт за стратегически изследвания и $64,4 млрд. според Стокхолмския институт за изучаване на мира.

Данните на Центъра за контрол над въоръженията и неразпространението (Center for Аrms Control and Non-Proliferation) са малко по-различни. По негови оценки на САЩ се падат 43% от световните военни разходи, на Русия и Китай - по 6%, Великобритания - 5%, Япония и Франция - по 4%, Германия - 3 %, Индия и Саудитска Арабия - по 2%. По около 1% от БВП изразходват за отбрана Австралия, Бразилия, Канада, Турция, Израел, Холандия, Испания, Тайван, Индонезия, Украйна, Миянма (Бирма), Сингапур, Швеция, Северна Корея и Иран.

Общите военни разходи на държавите в света също се оценяват различно. Според Международния институт за стратегически изследвания през 2006 г. те са били около $948,5 млрд. Стокхолмския институт за изучаване на мира смята, че сумата е $1200 млрд., ЦРУ - $900,1 млрд.

За сравнение, бюджетът на ООН е по-малко от 2 процента от военните разходи в света.

При оценката на военните разходи се взема предвид също какъв процент са те от брутния вътрешен продукт на съответната страна. В това отношение американските военни разходи не изглеждат чак толкова големи.

През 2006 г. те са били 4,06% от БВП. През същата година Иран е отделил за отбрана 3,3% от БВП, Китай и Гърция - по 4,3%, Пакистан - 4,5%, Сингапур - 4,9%, Турция - 5,3%, Израел - 9%, Саудитска Арабия - 10%, Северна Корея - 42%.

Сред страните, които отделят най-малък процент от БВП за военни разходи са Япония - 0,9%, Аржентина -1,3%, Германия - 1,5%, Холандия и Нигерия - по 1,6%. Най-малък е делът на разходите за отбрана в Исландия и Доминиканската република. (За 2007 г. разходите за отбрана на България са 2,6% от БВП.)

По данни на Стокхолмския институт за изучаване на мира през 2006 г. държавите в света са отделили средно 2,5 от своя БВП за отбрана. Това прави по $173 на всеки жител на планетата.

За ООН всеки от жителите на Земята отделя средно по-малко от 3 долара годишно. Данните за военната техника на различните държави също се различават. Според Международния институт за стратегически изследвания по брой на танковете водят Русия (22,8 хиляди), САЩ (7 260) и Китай 7 580. Много танкове имат също Сирия (4 600), Турция (4 200), Индия (близо 4 000), Египет 3 900), Израел (почти 3 700), Пакистан (2 500) и Германия (2400).

Русия е на първо място и по брой на бронетранспортьорите - над 15 000. САЩ имат около 6 700, Германия - 2 300, а Сирия 2 200. САЩ имат 3 856 бойни самолета, Русия има 2118. BBC на останалите страни са значително по-малки: Индия (886), Сирия (632), Египет (572), Южна Корея (556), Тайван (479), Турция (445), Германия (417), Великобритания (354).

Най-много хеликоптери за огнева поддръжка има Китай (2 643). Сред лидерите в това отношение са САЩ (1625), Русия (628), Германия (199), Великобритания (126), Египет (115) и Тайван (101). Останалите страни в света имат по по-малко от 100 военни хеликоптера.

Най-голям е бойният флот на САЩ (118 големи бойни кораба, без да се броят подводниците). Русия има 66 военни кораба, Китай - 63, Индия - 54, Япония - 53, Южна Корея - 43, Великобритания и Франция - по 34, Тайван - 32. Според данни на изследователските центрове Съвет за защита на природните ресурси (Natural Resource Defense Council) и Федерацията на американските учени (Federation of Аmerican Scientists) в момента в света има 26 854 ядрени заряда но в бойна готовност са около 12 500 от тях. Най-голям ядрен арсенал има Русия (16 000 заряда). САЩ имат 10 104 заряда, Франция - 350, Великобритания и Китай - по 200.

Тези данни не отчитат зарядите на държавите, които официално не влизат в ядрения клуб. Това са Индия и Пакистан, които са обявили официално, че имат ядрено оръжие, Северна Корея, която отначало каза, че има, но сетне се отрече, и Израел, който нито потвърждава, нито отрича, че е ядрена държава. Данните за тези държави се основават само на предположенията на експерти. Центърът за информация в областта на отбраната (Center for Defense Infomation) смята, че Индия има над 60 заряда Пакистан - 15-25, Северна Корея - 2-5, Израел - 200. Военното разузнаване на САЩ (Defense Intelligence Agency) дава други данни: Индия - около 70, Пакистан - около 40, Северна Корея - около 10, Израел - 60- 85. По данни на Асоциацията за контрол над въоръженията (Aras Control Association) ядрените арсенали са съответно: Индия - 60-250, Пакистан - 10-150, Северна Корея - 4-6, Израел - около 100.

Производството на ядрено оръжие започва през 1945 г. От тогава са произведени над 128 000 заряда, като 55% се падат на САЩ, а 43% на СССР (Русия). Ядрената надпревара достига връх през 1986 г., когато световният ядрен арсенал е бил 70 481 заряда./Монитор/

________________________________________________________________________________________________ 

   14.10.2007, 23:00
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004249455-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Шести "Кугар" долетя в 24-а вертолетна авиобаза

В 24-а авиобаза "Крумово" пристигна шестият поред вертолет "Кугар" (с бордови номер 706), така както е по договора с френската фирма "Юрокоптер". Членовете на смесения екипаж френският пилот Патрик Дарио и капитан Юрий Симеонов - началник на секция "Щурманска подготовка и осигуряване", бяха посрещнати от помощник-началника на щаба на ВВС по подготовката бригаден генерал Божин Гаврилов, от командира на 24-а авиобаза бригаден генерал Стефан Петров и неговите заместници и други военнослужещи и граждански лица от вертолетното поделение.

По договор авиобазата трябва да приеме три вертолета "Кугар" през следващата година и още три през 2009 година и те да станат общо 12. Има предложение от френска страна до края на тази година да бъде предаден още един "Кугар" - седмия поред, но е необходимо съгласуване с нашето министерство на отбраната, за да се вземе решение. В авиобазата има представители на "Юрокоптер" - един пилот и техници, които ще бъдат тук да края на тази година.

От досега пристигналите вертолети "Кугар" всички се използват много активно и за една година експлоатация те са налетели над 1300 часа. Така че подготовката върви ритмично, заяви бригаден генерал Петров. При провежданите полети за възстановяване на подготовката на летците на установения минимум на времето летяха всички видове вертолети на авиобазата. Екипажите вече преминават подготовката на "Кугар" и в сложни метеорологични условия, точно такива, каквито бяха през последните дни. Имахме късмет с времето, но когато се лети редовно, много по-голяма е вероятността да попаднем на метеорологични условия, подходящи за едни от най-сложните видове подготовка - кацане на установения минимум на времето. Полетът, обясни бригаден генерал Петров, е изцяло по прибори и се изпълнява определен маньовър по системата за кацане./БА/

_______________________________________________________________________________________________ 

   14.10.2007, 01:00
Изображението „http://images21.snimka.bg/004241941-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Успешно десантиране на товарен автомобил

На 9 октомври на руския изпитателен център В.П.Чкалов от самолет Ил-76 бе проведено успешно десантиране на автомобил "КАМАЗ-43501". Това десантиране бе трето по ред в рамките на програмата за държавни летателни изпитания.

Първото десантиране на "КАМАЗ-43501" бе проведено на 30 юли, а второто на 18 септември тази година.

Сега са били изпитани взаимодействието на частите и механизмите на парашутната система, платформата и автомобила при десантиране от 4000 метра (първите два опита са били осъществени от височина 400 метра).

Машината, предназначена за използване във ВДВ на Русия, благополучно се е приземила и успешно е преминала през всички изпитания.

Модификацията КАМАЗ-43501 е предназначена за десантиране с платформа от самолетите на военно-транспортната авиация и има колесна формула 4х4 с постоянно задвижване на четирите колела, блокиращи се на 100% междуосеви и межколесни деференциали, централна система за регулиране на налягането в гумите и др.

Новия автомобил трябва да замени използваните в момента популярни машини ГАЗ-66.

_________________________________________________________________________________________________ 

    13.10.2007, 17:30
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004238074-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Кувейт ще получи ракетни установки “Пейтриът” от САЩ за укрепване на позициите срещу Иран

Кувейт ще получи ракетни установки “Пейтриът” в рамките на договор за военна помощ със САЩ, предаде агенция Куна по информация на министерството на отбраната на страната. Той няма да получи самолети, но за компенсация ще му бъде предоставено въоръжение за военни кораби.

Военната помощ е в рамките на обявен от САЩ през юли договор на стойност 43 милиарда долара за основните съюзници в Близкия Изток, с цел укрепване на позициите срещу Иран.

Първоначално в него бяха предвидени доставки за Израел и Египет, но в последствие бяха включени и държавите от Персийския залив и Саудитска Арабия./Фокус/

Още средства за ПВО
________________________________________________________________________________________________ 

   13.10.2007, 10:35
Изображението „http://images21.snimka.bg/004235343-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Командващият на въоръжените сили на САЩ в Европа се обяви срещу намаляването на числеността им

Командващият на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Дейвид Маккирнън е предложил на Пентагона да увеличи числеността на поверените му подразделения, предаде РИА Новости. Генералът смята, че планираните съкращения на американските войски ще се отразят негативно на обезпечаването на сигурността на континента. По думите на Маккирнън намаляването на броя на американските войници в Европа, които винаги трябва да са готови да се отправят към “горещи точки”, като Ирак и Афганистан, ще ги лиши от възможността да провеждат пълноценни военни учения.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, според Маккирън, са въоръжените сили на Русия, която след възникването на разногласия с Вашингтон по повод американските планове за ПРО, направи ред прояви на своята военна мощ.

Общият брой на американските военнослужещи в Европа преди две години беше 62,000, а в момента е намален до 50,000. Министерството на отбраната на САЩ планира да намали още числеността им – до 28,000, допълва агенцията./Фокус/

________________________________________________________________________________________________ 

   12.10.2007,  20:40
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004232591-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Завършиха държавните изпитания на руската корвета "Стерегущий"

Завършиха държавните изпитания на главната корвета "Стерегущий" по проект 20380. Според съобщение на ИТАР-ТАСС държавната комисия е проверила на море работата на механизмите, оборудването, апаратурата, системите въоръжения  и сега предстои тяхното окончателно приемане и през ноември 2007 г, както е планирано, корветата "Стерегущий" ще бъде предадена на ВМФ на Русия.

Корветата е проектирана с активно използване на технологията "стелт". При сравнение с корабите от предните серии, радиолокационната контрастност на корветата е намалена няколко пъти благодарение на използваните радиолокационни материали и особената форма на надстройката.

Независимо от неголемите си размери (водоизместимост 2000 тона и дължина 100м) корабът носи мощно въоръжение, в т.ч. противокорабни системи, зенитно-ракетен комплекс, зенитна артилерия, торпедни апарати и бомбомети. На кораба има и вертолетна площадка.

Корабите от проект 20380 са универсални бойни единици, способни да решават различни задачи - от търсене и унищожаване на подводници до нанасяне на ракетни удари срещу бойни кораби на противника и огнева поддръжка на десантиращи войски.

В момента в корабостроителницата "Северная верфь" в различни степени на строителна готовност се намират още два кораба от тази серия - "Бойкий" и "Сообразительный".

Още за корветите

________________________________________________________________________________________________ 

   12.10.2007, 17:53
Изображението „http://images21.snimka.bg/004231734-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Системата за управления на боя SIT V1 премина успешни изпитания в армията на Франция

Френската фирма NEXTER съобщи, че разработената от нея система за управление на бойните действия е преминала квалификационни изпитания.

А на 31 август DGA, френската агенция за покупка на въоръжения, официално съобщи, че е приела на въоръжение SIT V1. Това е било предшествано от изпитания на системата в Чуждестранния легион на модернизираните машини AMX 10 RC, а също и на VB2L и VBL.

Контрактът, който са подписали DGA с NEXTER, предвижда доставката на 650 системи за управление на бойните действия за оборудване на както на бойни, така и на командирски машини. В момента френската армия експлоатира 150 подобни системи в танковете Leclerc и бронираните машини AMX10RC, VBL и VB2L.

Внедряването на SIT V1 в общата мрежа на управлението на войските още повече ще сближи цифровите технологии с реалния живот.

________________________________________________________________________________________________ 

   12.10.2007, 13:15
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004229038-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия е купила още 40 изтребителя Су-30МКИ

Индия е подписала контракт с Русия за лицензно производство на още 40 многофункционални изтребителя Су-30МКИ, съобщава агенция "Интерфакс-АВН".

Контрактът е бил подписан през тази седмица в Делхи. Според оценка на специалисти, стойността на договора е за повече от 1,5 милиарда долара.

Сегашното съглашение се явява допълнение към лицензния контракт за производство в Индия на 140 изтребителя Су-30МКИ, подписан през декември 2000г.

В корпорациите "Иркут" и ФГУП "Рособоронэкспорт" тази информация за сега не се коментира. Според президента на "Иркут" Олег Демченко обаче, в Индия ще бъдат доставени фактически сглобени самолети - 20 Су-30МКИ ще бъдат доставени "вече облетени", 15 изтребителя ще "бъдат напълно сглобени, но не облетени", и пет самолета ще бъдат доставени "на втора фаза".

Изпълнител на контракта ще бъде корпорацията "Иркут", строителството на първите четири изтребителя ще започне в началото на 2008 година.

Още изтребители
________________________________________________________________________________________________ 

   11.10.2007, 18:20
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004223397-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Пентагона изстреля свързочен спътник от ново поколение

На 10 октомври Пентагона изстреля от военновъздушната база на нос Канаверал ракетата Atlas 5, която трябва да достави в орбита военен спътник от ново поколение, съобщава Associated Press.

Според информация на агенцията, Wideband Global SATCOM ще стане първият от серията спътници от ново поколение, които ще заменят действащата през последните 20 години военна свързочна спътникова система. Зоната за действие ще обхване Хаваите, Япония и цяла югоизточна Азия.

През периода 2007-2008 година на орбита се планира да се пуснат в действие минимум пет свързочни спътника. Всяко такова изстрелване ще струва около 350 милиона долара. В близките няколко години двете системи ще работят съвместно. По-късно старата система постепенно ще бъде изведена от експлоатация, оставайки само новата Wideband Global SATCOM.

________________________________________________________________________________________________ 

   11.10.2007, 15:25
Изображението „http://images21.snimka.bg/004222323-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Над 300 чужди шпиони хванати в Русия за 4 години

От 2003 г. досега руските контраразузнавачи са изобличили над 300 чужди шпиони. Сред тях има 270 кадрови служители и 70 агенти на чуждестранни разузнавания, включително 35 руски граждани. Това съобщи в интервю за московският седмичник "Аргументи и факти" директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев.

Само тази година е прекратена дейността на 14 кадрови разузнавачи и 33 агенти на чужди спецслужби в Русия. Предотвратени са освен това престъпни действия, замислени от шестима граждани на Русия, решили по своя инициатива да съобщят на чужди тайни служби сведения, представляващи държавна тайна, посочва армейски генерал Патрушев.

Разходите на водещите чуждестранни държави за издръжка на тайни служби нарастват с 15-20% годишно. Те се интересуват главно от сведения за политическата и социално-икономическата ситуация в Русия, от стъпките на ръководството й за укрепване на руската държавност, териториалната цялост и икономиката, за отстояване на руските национални интереси на международната арена, посочва шефът на ФСС.
Чужди тайни служби се опитват да влияят върху протестните настроения и прояви в Русия по начин, изгоден за ръководството на съответните държави. В редица западни страни все още запазват позициите си политици, които продължават да мислят с категориите от времето на студената война. Те полагат усилия, за да попречат на Русия да стане равноправен участник в международните отношения, сочи Патрушев.
Въпреки глобалните промени от края на 80-те и началото на 90-те тайните служби на държавите от НАТО все още са доста активни в действията спрямо Русия, казва Патрушев. Той изтъква специално дейността на Великобритания. Директорът на ФСС споменава и турските спецслужби, които според него "целят да създават и развиват позиции" сред политическия елит и представителите на едрия бизнес в руски региони с компактни маси мюсюлманско население. Пакистанското разузнаване се стреми да получи достъп до технологии с военно и двойно предназначение. ЦРУ и британското разузнаване СИС продължават да използват в работата по руското направление партньорите си от Полша, Грузия, балтийските и някои други страни, заявява Патрушев./Монитор/

Още за специалните служби
________________________________________________________________________________________________ 

   10.10.2007, 22:30
Изображението „http://images21.snimka.bg/004217594-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Румъния иска нови разговори с BAE SYSTEMS относно фрегатите Type 22

Авторитетното списание Jane's Defence Weekly съобщи, че Румъния се е обърнала към BAE Systems за нови разговори относно някои договорни задължения на компанията, свързани с продажбата на страната на две употребявани фрегати Type 22. От своя страна BAE Systems обяви, че смята този въпрос вече за обсъждан от двете страни.

Разногласията са свързани с фрегатите Regele Ferdinand и Regina Maria (бивши Coventry и London от британския флот), които бяха продадени на Румъния през 2004 година за 234.5 млн. долара. Според споразумението BAE Systems e водещият доставчик от страна на Великобритания.

Румъния твърди, че трябва да бъдат започнати нови преговори за разглеждане на офсетните задължения, свързани със сделката. Предишната румънска администрация (при която договорът беше уговорен) разчиташе на 80 на сто офсет директно за румънската отбранителна индустрия. Според източници,близки до преговорите, обикновено повечето страни при такива офсетни споразумения се стремят да получат около 30 процента директно и 70 на сто индиректно участие, и то от бизнес извън отбранителния сектор.

Списанието твърди, че румънската страна е изразила разочарованието си от развитието на нещата и това неизбежно ще се отрази при евентуални бъдещи договори на BAE Systems в Румъния, като се има предвид, че страната е готова да изразходва през следващите 10 години няколко милиарда евро за доставката на въоръжения. Букурещ е заявил също, че при втория етап от модернизацията и превъоръжаването на фрегатите ще се вземат под внимание и други предложения. От своя страна говорител на BAE Systems каза, че ще бъдат отхвърлени всички твърдения, че компанията няма воля да постигне споразумение относно нов офсетен пакет за поддръжка на румънските фрегати Type 22. Той добави, че разговорите относно подписването на договора са в напреднала фаза и че са приключени преговорите относно поддръжката на двете фрегати, а в момента се провеждат преговори с румънската офсетна агенция за съществен офсетен пакет по този договор. Източник, близък до преговорите, съобщи, че новото румънско правителство може би ще се съгласи на по-стандартен тип споразумение, отнасящо се в по-голямата си част за области, които не са свързани с отбранителната индустрия./БА/

Още бойни кораби
________________________________________________________________________________________________ 

    10.10.2007, 09:38
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004210130-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Израел разработва нов безпилотен самолет

Командването на ВВС на Израел представи във вторник своята нова разработка – тежкия безпилотен самолет Eitan с размах на крилата като на лайнера Boeing-737, способен да действа на големи разстояния, да остава във въздуха до 24 часа при тежки метеорологични условия и да носи боен товар до един тон, съобщава NEWSru Israel.

Eitan е способен да достигне до територията на Иран.

Машината има таван на полета 15000 метра и тегло от 4,5 тона.

Презентацията на самолета се е състояла в базата на ВВС Тел-Ноф. Сега той се намира в завършващ етап на разработка, като се планира до една година да постъпи на въоръжение в армията на Израел. Според разработчиците на самолета, Eitan е най-съвършения летателен апарат, разработван до сега в Израел. През юли миналата година са се провели успешни полети с безпилотния апарат, като повишената товароподемност представлява съществено достижение на израелското самолетостроене.

________________________________________________________________________________________________ 

   09.10.2007, 14:15
Изображението „http://images21.snimka.bg/004201922-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Тайван демонстрира свой аналог на руско-индийските "Брамос"

Според съобщение на Associated Press, на военен парад, посветен на деня на независимостта на Тайван, са били демонстрирани разработени от тайвански специалисти свръхзвукови крилати ракети клас "кораб-кораб" Hsiung Feng III.

Ракетата е с обсег на действие до 150 километра и по своите характеристики се доближава до тези на руско-индийската противокорабна ракета "Брамос".

Ракетата е разработена от института Chungshan Institute of Science and Technology и е предназначена не само за поразяване на надводни кораби, но и наземни цели и радиолокационни станции.

Министъра на отбраната на Тайван Ли Тинь-Ю е заявил, че другата нова крилатата ракета с наземно базиране Hsiung Feng IIE, с обсег на действие около1000 километра, ще бъде демонстрирана по-късно.

Ракетата от този клас потенциално е в състояние да поразява цели в пределите на големия китайски мегаполис - Шанхай.

Още ракети
__________________________________________________________________________________________________ 

Изображението „http://images21.snimka.bg/004200803-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

15-то международно изложение на средства и системи за безопасност "Milipol Paris 2007"

09-12 октомври

Париж, Франция

 

________________________________________________________________________________________________ 

   09.10.2007, 11:21
Изображението „http://images21.snimka.bg/004199768-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

ВВС на САЩ изпращат в Южна Корея модернизирани изтребители F-16

В авиобазата на ВВС на САЩ в Южна Корея започнаха да пристигат модернизирани изтребители F-16, съобщава Defencetalk.

80-та изтребителна ескадрила базираща се в Кунсан ще стане първото подразделение, което ще получи усъвършенстваните F-16. Машините от 30-та и 40-та серия, построени в средата и края на 80-те години на миналия век, по време на модернизацията са били оборудвани с цифрова електроника, нашлемна система за целеуказване и управляемо оръжие от ново поколение – включително и ракети въздух-въздух тип AMRAAM.

Разположените в Южна Корея изтребители са предназначени за поддръжка на американските и южнокорейските войски при конфликт с КНДР или Китай.

Още изтребители

_________________________________________________________________________________________________ 

   07.10.2007, 22:40
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004185909-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ въвеждат нови касетъчни бомби

Нов тип касетъчни бомби, снабдени със система за самоунищожение, ще бъдат въведени в употреба в американската армия до края на годината, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японския печат. Обсъжда се и въпросът за евентуалното им използване в Ирак и Афганистан.

Всяка бомба М80 съдържа 42 касетъчни гранати и има устройство за самоунищожение, което се задейства със специални устойчиви на удар батерии. Според тактико-техническите характеристики унищожаването на заряда е възможно, дори след като бомбата е останала в склада повече от 20 години. Възможността тя изобщо да не се взриви е под 1 процент. При предишните типове бомби този процент беше между 4 и 16 на сто.

Предстои да бъдат произведени общо 1800 бомби от новия тип, 900 от които още тази година ще бъдат на разположение на Пентагона. Разработката на новото оръжие е започнала преди 20 години и струва над 100 млн. долара.

В момента на въоръжение в американската армия има 4,5 милиона касетъчни бомби, повечето от които са произведени през 80-те години./БА/

__________________________________________________________________________________________________ 

   07.10.2007, 10:35
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004177590-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Танков мостопоставач Titan

Titan е разработен от британската фирма BAE Systems и е първият, базиран на специално конструирано шаси, в което са интегрирани силов възел, предавателен механизъм и други ходови компоненти от най-съвременния британски танк Challenger 2.

Titan има екипаж от двама души, чиято кабина е бронирана и защитена срещу ядрени, биологични и химични бойни вещества и може да превозва и полага мостове върху водна преграда или сух овраг, както и върху петролопроводи. Той може да носи и полага мост от типа “ножица”, дълъг 24 м, за по-малко от 2 мин. Освен това Titan може да положи мост с дължина 13,5 м за 90 секунди, а два такива моста с обща дължина 27 м ­ за пет минути.

Ако е необходимо (при бойни условия), Titan може да бъде оборудван с булдозерно устройство, плуг за чистене на мини и с други приспособления за подготовка на терена при построяване на моста и за основни инженерни работи. Titan разполага с най-съвременни навигационна и комуникационни системи./БВ/

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.10.2007, 17:15
Изображението „http://images21.snimka.bg/004172311-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Михаил Фрадков е назначен за директор на службата за външно разузнаване на Русия

Бившият министър-председател Михаил Фрадков е назначен от президента Владимир Путин за директор на службата за външно разузнаване на Русия, съобщава РИА Новости.

Фрадков ще замени на поста Сергей Лебедев.

Михаил Ефримович Фрадков е роден на 1 септември 1950 година в Куйбишевска област.

През 1972 г. завършва Московски технически институт, а през 1981 г. Академията за външна търговия.

Владее английски и испански езици.

Женен, с две деца.

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.10.2007, 12:00
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004170247-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Създадена е антена за трикоординатния радар на есминеца Zumwalt

Компанията Lockheed Martin е доставила антенната система за трикоординатния двудиапазонен радар (Volume Search Radar, VSR) за строящият се в САЩ есминец от клас DDG 1000 Zumwalt, съобщава пресслужбата на компанията.

Радарът е предназначен са откриване на цели и предаване на техните координати на многофункционалния радар (Multi-Function Radar, MFR). Архитектурата VSR/MFR, според мнение на разработчиците, ще позволи да се осигури ниска ефективна отразяваща повърхност на есминица, ще намали количеството на обслужващия радарен комплекс персонал и експлоатационните разходи на системата като цяло.

Радара DBR ще може да открива и съпровожда ракети, пилотирани и безпилотни летателни апарати.

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.10.2007, 10:17
Изображението „http://images21.snimka.bg/004169716-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Стратегическа атомна подводница Le Trionmphant

Френските стратегически атомни подводници от клас Trionmpfant са едни от най-съвременните в света и се характеризират с много тясна командна кабина в предната част, на която са монтирани дълги хоризонтални кормила.

В заоблената надстройка зад кабината се намират 16 силоза за изстрелване на балистични ракети. Сега на въоръжение във ВМС на Франция се намират четири подводници от този клас, а петата ­ Le Terrible, ще влезе в есплоатация през 2010.

Подводниците са екипирани с обзорен радар и хидроакустични станции с пасивни антени, като Le Terrible ще има нова бойна система, нов сонар и нова навигационна система. Те носят по 16 ракети М-45 с обхват 6000 км, а Le Terrible ще бъде въоръжена с новата френска ракета М-51 с обхват 9000 км, която носи шест независимо насочващи се бойни глави. Освен тях съдовете разполагат с противокорабни ракети SM39 Exoset и с по четири 533-мм торпедни апарати.

Основни характеристики: екипаж 111 души, надводно водоизместване 12 640 тона и подводно 14 335 тона, дължина 138 м, ширина 12,5 м и скорост под водата 25 възела./БВ/

Още подводници

__________________________________________________________________________________________________ 

   05.10.2007, 18:50
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004165618-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Индия тества балистичната ракета с малък обсег на действие "Агни-1"

Индийските стратегически сили днес проведоха поредните успешни изпитания на балистичната ракета с малък обсег на действие "Агни A-I", съобщава министерството на отбраната на Индия. Ракета е способна да носи ядрена бойна част.

Пускът се е състоял в 10.35 местно време на полигона Чандипур, щат Орисса, в източната част на страната.

"Параметрите на полета на ракетата на разстояние 700 километра съответстваха на очакваните, всички поставени задачи са изпълнени", се казва в съобщението.

Това е четвърти пуск на тази ракета. Първото изпитание се състоя на 25 януари 2002 година, второто – година по-късно, на 9 януари 2003 г., а третото в средата на 2004 година.

"Агни-I" е най-малката от семейството балистични ракети "Агни", с които разполага Индия. Тя е едностепенна и може да бъде запускана от мобилни пускови установки. Обсегът и на действие надвишава 700 км.

Радиусът на действие на двустепенната ракета със среден радиус на действие "Агни-II"  достига до 2,5 хиляди километра.

Най-голяма в семейството е ракетата "Агни-III", способна да доставя ядрен заряд на разстояние до 3,5 хиляди километра.

Още за ракетите „Агни”
__________________________________________________________________________________________________ 

   05.10.2007, 10:05
Изображението „http://images21.snimka.bg/004162386-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ планира да достави тактически автомобили „Хамър” на Казахстан

Министерството на отбраната на САЩ е обявило, че то е заделило средства за доставката на HMMWV в различни модификации на Казахстан.

Изпълнител на поръчката ще бъде основния доставчик на Хамъри – фирмата AM General L.L.C.

Казахстан ще получи машините в три изпълнения - M1152, M1151A1, и M1151A1B1.

Планирано е доставките да бъдат завършени до 31 декември 2009 година, като сделката ще струва на Автобронетанковото управление на армията на САЩ 6,5 милиона долара.

Точното количество на машините които Казахстан ще получи, за сега не се съобщават.

Още военни автомобили

__________________________________________________________________________________________________ 

   04.10.2007, 18:27
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004158947-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ продължават модернизацията на своята бронетехника

Основните американски производители на бронирана техника – фирмите BAE Systems Land and Armaments и General Dynamics Inc. в края на септември получиха многомилионни контракти за възстановяване и модернизация на бронетехника.

General Dynamics Inc. Е получила поръчка за повече от 20 милиона долара за модернизация на танковете M1A2 Abrams до нивото  M1A2 SEP (System Enhancement Packages). Предполага се, че след модернизацията танковете ще бъдат по-добре приспособени за водене на градски бойни действия. Работите трябва да завършат до края на 2009 година.

Освен това, консорциума GM GDLS Defense Group L.L.C. е получил 8,2 милиона долара за обслужване, възстановяване и извършване на лека модернизация на колесните бойни машини Stryker, повредени в Ирак. Този контракт ще действа до октомври 2008 година.

BAE Systems Land and Armaments е сключила два контракта. Единият е на стойност 10,5 милиона долара за доставка на резервни части и възстановяване до август 2008 година на бойни машини Bradley M2A3 и M3A3, получили бойни повреди. Вторият – за 30,8 милиона долара за възстановяване на различни модификации на бронетранспортьора M113.

Поръчаните контракти са от името на Автобронетанковото управление на армията на САЩ.

Още бронирана техника
__________________________________________________________________________________________________ 

   04.10.2007, 18:05
 
Изображението „http://images21.snimka.bg/004158742-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

До края на 2007 година руските космически войски ще изведат в орбита шест спътника ГЛОНАСС и няколко  военни спътника

До края на текущата година руските космически войски ще извършат две изстрелвания, за да бъде попълнена навигационната спътникова система на “ГЛОНАСС” с шест апарата, а освен това се предвижда и извеждането в Космоса на няколко военни спътника, съобщава днес ИТАР-ТАСС.

Разговорите за значението и ролята на космическите войски отбелязаха 50- годишнината от изстрелването в земната орбита на първия изкуствен спътник, като генерал-полковник Владимир Поповкин, командващ на космическите войски на РФ заяви: “преди 50 години на никой не е хрумвало, че използването на космоса ще доведе до такава революция във военното дело”.

Ветеранът от космическите войски и участник в изстрелването на “Спутник” генерал-лейтенант в оставка Виталий Соколов отбеляза, че дълго време фактът за участието на военните в подготовката на изстрелването е бил пазен в тайна. На практика това е бил шести пуск на ракетата-носител Р-7.

До момента от космодрума Плисецк са извършени повече от 1500 пуска на ракети-носители, извели в орбита над 1900 космически апарата.

Още за космоса
__________________________________________________________________________________________________ 

   04.10.2007, 16:02
Изображението „http://images21.snimka.bg/004157563-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Гърция увеличава количеството на противотанковите ракети

Гърция е купила допълнителна партия противотанкови ракети Hellfire II, съобщава Defense-Aerospace.

Ракетите от този тип ще се използват от гръцките вертолети AH-64, H-60, а в бъдеще може би и от NH-90. Гърция е получила три модификации на "Хелфаерите" – противотанкови ракети с комулативен заряд, ракети с осколочно-фугасна бойна част предназначена за поразяване на пехота и небронирана техника, и "противобункерни" ракети, предназначени за поразяване на укрепления и укрития.

Далечината на полета на тежките противотанкови ракети Hellfire достига до девет километра при стартово тегло от 46 килограма и тегло на бойната част – 8 кг.

В момента ракетите Hellfire, Interim Hellfire и Longbow Hellfire се използват от американските вертолети AH-64 Apache, AH-1 Cobra и H-60 Blackhawk в различни модификации.

До сега са били произведени повече от 21000 ракети от този тип.

___________________________________________________________________________________________________ 

   04.10.2007, 07:50
Изображението „http://images21.snimka.bg/004154374-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Руската радиолокационната станция от системата за ПРО в Армавир ще започне да функционира до края на тази година

Строящата се край Армавир радиолакоционната станция ще бъде въведена в режим на опитно-боево дежурство да края на тази година, съобщи РИА Новости, като се позова на изказване на командващия на космически войски на РФ генерал-полковник Владимир Поповкин.

По-рано беше съобщено, че РЛС в Армавир ще започне да функционира през 2008 г.

РЛС е тип "Воронеж-ДМ" и се изгражда в южната част на страната от май 2006 г., а от 15 декември 2006 г. започнаха нейните изпитания. Новата станция трябва да осигури прикритие от ракетно нападение от южно направление и в бъдеще да замени РЛС в Габала.

В края на 2006 г. в експлоатация беше въведена радиолокационната станция в Лехтуси, Ленинградска област.

Още за ПРО
__________________________________________________________________________________________________ 

   03.10.2007, 18:11
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004150063-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Екипировката на съвременния американски войник струва около 17 500 долара

Бойната екипировка на съвременния войник по данни на Пентагона струва около 17 500 долара с около 100 пъти повече от времето на Втората световна война, съобщава днес ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на бригаден генерал Марк Браун, отговарящ за разработката на снаряжението за американските военнослужещи. Според думите му до този момент обикновеният пехотинец е бил сравнително евтин “инструмент” за воденето на война, но сега правителството на САЩ ежегодно инвестира няколко милиарда долара в разработката на по добра за защита за хората на бойното поле.

В изказването си Браун допълни, че през 1940 г. американските войници участващи във Втората световна война са разполагали само с лично оръжие, каска, раница и манерка, а цялото им оборудване е тежало само 16 кг, дори и да се вземе предвид инфлацията в цените то не излиза по-скъпо от 170 долара. По време на войната във Виетнам екипировката възлиза вече на около хиляда долара.

В момента воюващите в Афганистан и Ирак са оборудвани с бронежилетки, каски, защитни очила, огнеупорна екипировка, прибори за нощно виждане, както и много други устройства. Цялото снаряжение на американския войник включва 80 различни предмета и тежи около 34 килограма. /Агенция "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   03.10.2007, 18:00
Изображението „http://images21.snimka.bg/004149988-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Транспортен самолет Embraer C-390

Бразилският производител на граждански и учебни самолети Еmbraer обяви на авиоизложението в Рио де Жанейро основните технически характеристики на своя нов военнотранспортен самолет С-390, базиран на гражданския апарат Embraer 170/190.

С-390 представлява двумоторен турбовентилаторен самолет с горно разположение на крилото и със задна товарна рампа. Той използва системи и технологии от пътнически самолет Embraer 190, включително крило, опашна плоскост и кабина на екипажа.

С-390 има полезен товар 19 тона, максимален обхват 5900 км и ще може да превозва бронирана модулна машина 8х8 Patria или три бронирани автомобила от типа Humvees.

Той ще може да излита и каца на къси писти и при същите условия като популярния С-130 на Lockheed Martin, но има по-висок оперативен таван ­ 10 900 м срещу 9200 м и по-висока крейсерска скорост 850 км/час срещу 645 км/час./БВ/

Още военни самолети
__________________________________________________________________________________________________

  02.10.2007, 18:10
Изображението „http://images21.snimka.bg/004142450-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Британската армия ще получи глобален високоскоростен интернет

Компанията BAE Systems е получила поръчка от Министерството на отбраната на Великобритания на стойност £45 млн. за модернизация на глобалната система за предаване на данни.

Системата FALCON в модификация С ще осигури широколентови канали за предаване на данни, видео и аудиоинформация до обекти и части на ВС на Великобритания разположени по целия свят.

За целта се предвижда да се използват спътникови канали на орбиталната групировка Skynet.

Въвеждането на системата, която значително ще повиши възможностите за оперативно управление на войските и защита на свързочните канали, се предвижда да стане през 2010 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

   02.10.2007, 17:46
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004142216-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

"Локхид Мартин" ще достави на ВВС на САЩ допълнително количество контейнери за целеуказване "Снайпер"

Компанията "Локхид Мартин" е сключила контракт с ВВС на САЩ за допълнителна доставка на 45 усъвършенствани авиационни подвесни контейнери за насочване "Снайпер-ATP", съобщава АРМС-ТАСС.

Информация за стойността на сделката и срока за нейното изпълнение за сега не се съобщават.

В момента контейнери "Снайпер" се поставят на самолети F-15E, F-16 "блок-30/40/50", A-10 и B-1 на американските ВВС, както и на самолети F/А-18 и "Харриер" GR.9 на техни съюзници.

Първият контракт за доставка на контейнерни системи "Снайпер" с ВВС на САЩ са били сключени през 2001 година.

Контейнерите "Снайпер" включват инфрачервена средновълнова система за предаване на образа (FLIR) от трето поколение, телевизионни камери, лазерна система за подсветка на целите и лазерен мерник.

"Снайпер" е напълно съвместим с последните боеприпаси от поредицата -J, авиационни бомби с малък диаметър и високоточни управляеми системи оръжия.

__________________________________________________________________________________________________ 

   02.10.2007, 09:09
 Изображението „http://images15.snimka.bg/002560932-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

                                    Войните

Към 1 октомври 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 4105 военнослужещи, от които 3805 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 170 свои войника и офицера, Италия е загубила 33 военнослужещи, Украйна – 18, Полша - 21, България – 13, Испания – 11, Дания – 7, Салвадор - 5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Корея, Фиджи, Чехия и Унгария – по един.

Американските военни съобщават и за 28009 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 октомври 2007 година, са загинали 692 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 441, австралийци - 1, англичани – 81, канадци – 71, чехи – 1, датчани – 6, холандци - 11, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 9, норвежци – 2, поляци – 1, португалци – 1, румънци – 4, южно корейци – 1, испанци – 22 и шведи – 2.

За периода 1607 американски военнослужещи са били ранени.
__________________________________________________________________________________________________ 

   01.10.2007, 22:00
 Изображението „http://images18.snimka.bg/003285686-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

САЩ са лидер в продажбата на оръжие за развиващите се държави

САЩ, следвани от Русия и Великобритания, са запазили през 2006 г. ролята си на водещ доставчик на оръжие в развиващите се страни, показва изследване на неправителствена служба към американския Конгрес, цитирано от в. "Ню Йорк таймс" и "Интернешънъл хералд трибюн".

Най-големите купувачи на американско оръжие са Пакистан, Индия и Саудитска Арабия, твърди изследването, според което през 2006 г. САЩ са продали на развиващи се страни оръжие на обща стойност 10,3 милиарда долара, т.е. близо 36 на сто от купеното от тези страни оръжие през годината. Продажбите на Русия са на стойност 8,1 млрд. долара и представляват над 28 на сто от този вид сделки, а Великобритания е продала оръжие за 3,1 млрд. долара и е с пазарен дял от почти 11 процента.

Конкуренцията на глобалния пазар на оръжие е много ожесточена, а чрез продажбата на оръжие страните производителки се стремят наред с увеличаване на печалбите да разширят и зоните си на политическо влияние, се казва в статията.

Продажбите на оръжие на развиващи се страни са над 60 на сто от световния оръжеен пазар и се равняват на около 28,8 млрд. долара за 2006 г., което бележи известен спад спрямо 2005 г., когато са възлизали на 31,8 млрд. долара. През 2006 г. продажбите на оръжие на световния пазар са били на стойност 40,3 млрд. долара, което е с около 13 процента по-малко в сравнение с предишната година, се посочва в статията.

__________________________________________________________________________________________________ 

   01.10.2007, 20:54
 Изображението „http://images21.snimka.bg/004135387-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Лек бронетранспортьор Дозор-Б

На изложението IDEX 2007 в Абу Даби, Украйна представи нов лек бронетранспортьор Дозор-Б, разработен от конструкторското бюро “Морозов” в Харков.

Корпусът на машината е изцяло брониран и осигурява защита на екипажа срещу стрелкови оръжия, а бронята върху челната му дъга ­ и срещу 7,62-мм бронебойни боеприпаси. За да се осигури още по-високо ниво на защита, може да се монтира допълнителна броня. Дозор-Б има тричленен екипаж и може да превозва шест напълно екипирани бойци.

Образецът на машината, показан на IDEX 2007, е оборудван с 12,7-мм тежка картечница, която се обслужва от вътрешността на машината. Оръжието може да се върти на 360 градуса в хоризонтала и да се насочва вертикално от -3 градуса до +68 градуса.

Силовият агрегат на Дозор-Б е четирицилиндров турбодизелов двигател Deutz BF 4M с мощност 190 к.с., който е куплиран с автоматична трансмисия Allison. Стандартната екипировка на машината включва защитна система за NBC, навигационна система GPS, отопление и климатизация.

Възможни са и други варианти на БТР Дозор-Б, като санитарен автомобил, специално пригоден за войсково разузнаване и за команден пункт./БВ/

Още бронирана техника
__________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}