От средствата за масова информация

Архив - октомври 2006 г.


  31.10.2006, 20:00

Proekt-12150-MangustРуските граничари получиха нова „Мангуста”

Граничната служба на ФСБ на Русия е получила четвърти стражеви катер от проект 12150 "Мангуста", съобщава РОСПРОМ.
    Катерите от типа "Мангуста" представляват малотонажни бързоходни бойни единици, предназначени за контрол на териториалните води и митническа дейност. Въоръжението на катера е впечатляващо – 30 мм. автоматично оръдие с въртящи се цеви, 14,5-милиметрова картечна установка и пускова установка за управляеми ракети "Вихрь".
    Катерът, построен в корабостроителницата "Вымпел", може да развива скорост повече от 40 възела. Корпусът на машината, с цел намаляване на теглото , е изработен от алуминиева сплав.

Още за военноморските сили


  31.10.2006, 09:00

Su-35Прототип на нов изтребител Су-35 е вече във въздуха

Прототип на нов многоцелеви свръхманеврен изтребител Су-35 вече лети. Това е заявил заместника на генералния директор на компанията „Сухой” Сергей Сергеев по време на международната изложба за авиация и космонавтика, която се откри днес в Китай, съобщава РИА Новости.
        "Прототипът на Су-35 вече лети, други подробности за сега не мога да ви съобщя", - е казал Сергеев.
        От пресслужбата на компанията са подчертали, че ръководството на фирмата излиза с подобно заявление за първи път. 

Още за руските изтребители

  china_airshow(
 Airshow China
Чжухай, Китай

31.10 - 05.11.2006 г.

6-та международна изложба за авиация и космонавтика


  30.10.2006, 17:00

Mikael OdenbergШвеция не планира да се присъединява към НАТО, заяви шведският министър на отбраната

Швеция не планира да се присъединява към НАТО, заяви шведският министър на отбраната Микаел Уденберг (Mikael Odenberg) по време на пресконференция в Стокхолм, предаде РИА Новости.
    “На кратко, няма” такива планове, заяви Микаел Уденберг, отговаряйки на журналистически въпрос, дали Швеция планира да се присъединява към НАТО поради факта, че на 31 октомври ще се проведе военноморското учение “Самарин - 2006”, което ще бъде организирано по стандартите на алианса, и ще бъде наблюдавано от руският министър на отбраната Сергей Иванов.
    “Всъщност, целта на учението е увеличаването на оперативната съвместимост и възможностите на войсковите подразделения при извършването на миротворски операции”, добави той.

Още военни ведомства

 


  30.10.2006, 10:30

В Белград ще бъде формирана Свързочна бригада на армията на Република Сърбия    В Белград ще бъде формирана Свързочна бригада на армията на Република Сърбия

В казармата “Топчидер” в Белград днес официално ще бъде формирана Свързочна бригада на армията на Република Сърбия, съобщава агенция „Фокус”, цитирайки Радио Телевизия Сърбия /РТС/. На тържествената церемония ще присъстват министърът на отбраната Зоран Станкович и изпълняващият длъжността началник на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал-майор Здравко Понош.
    Свързочната бригада се формира съгласно Проекта за стратегически преглед на отбраната в рамките на осъществяването на реформите в сръбските въоръжени сили.
    В края на септември в Панчево бе формирана специална бригада на армията на Република Сърбия. Бригадата е разположена в Панчево и в Ниш и в мирни условия ще наброява 1 000, а във война
- 1300
военнослужещи.
    В специалната бригада влизат офицери и професионални войници от 63-та парашутна бригада, 72-ра специализирана бригада, част от отряда за борба с тероризма “Кобра”, както и членове на 82-ри морски център от Кумбор.


  29.10.2006, 07:00

Руското оръжие се харчи повече!

Русия е сключила най-много договори за доставка на оръжие в развиващите се страни през 2005 година, сочат данните от доклад на изследователската служба на Конгреса на САЩ. В документа се посочва, че през 2005 година Русия е сключила сделки на стойност 7 милиарда долара (23,2%) за доставка на оръжие в развиващите се страни, предаде РИА Новости. На второ място се нарежда Франция, която е сключила оръжейни договори за 6,3 милиарда долара (20,9%). След тях са САЩ с 6,2 милиарда долара (20,5%) .
    Отбелязва се, че САЩ са изгубили голяма част от оръжейния пазар. През 2004 година например Вашингтон е сключил договори за доставка на оръжие на стойност 9,4 милиарда долара, а руските договори са били на стойност 5,4 милиарда долара.
    Сред страните, които са най-големи купувачи на оръжие, са Индия ($5,4 милиарда), Саудитска Арабия ($3,4 милиарда) и Китай ($2,8 милиарда).


   28.10.2006, 16:30

Boeing 747-400FКомпанията Boeing е представила боен лазер с въздушно базиране.

Корпорацията Boeing в петък е представила на поръчителите от Пентагона модифицирания самолет Boeing 747-400F, въоръжен с високоенергетична лазерна установка, способна да унищожава балистични ракети веднага след техния пуск, съобщава Reuters.
    Американските военни вече нарекоха новото оръжие „епохално” и го сравниха с идеята на Архимед, предложил преди повече от две хиляди години да се използва отразената слънчева светлина за унищожаването на римския флот, обсадил родната му Сиракуза.
    Според конструкторите, лазерът с въздушно базиране трябва да стане важна част от създаваната в САЩ система за противоракетна отбрана.
    Наземните изпитания на системата преминаха успешно, а през 2008 година е планиран и първият учебно – боен прехват на балистична ракета във въздуха.
    Доста специалисти се съмняват в ефективността на новото оръжие. Според мнението на скептиците, бойният лазер с въздушно базиране, за създаването на който са изхарчени вече повече от 3,5 милиарда долара, може да бъде лесно неутрализиран с помощта на нанесени върху ракетата светлоотразяващи покрития.
    Партньори на корпорацията Boeing по програмата за създаване на "лазерен прехващач" са компаниите Northrop Grumman и Lockheed Martin.


    28.10.2006, 11:00

ru-afВ Русия отбелязват Ден на армейската авиация

Днес в Русия се отбелязва Денят на армейската авиация, предаде ИТАР-ТАСС. Както съобщават от пресслужбата на руските Военновъздушни сили, за дата на създаване на армейската авиация като отделен род войска е прието да се смята 28 октомври 1948 г., когато в град Серпухов, Московска област е бил сформирана първата авиационна ескадрила.
    “В мирна обстановка армейската авиация обезпечава мероприятия на бойната подготовка на Сухопътните войски. Нито едно от ученията от всеки мащаб не се провежда без авиационно обезпечение, без участието на бойни и транспортни самолети”, отбеляза източникът.

Още за бойната авиация


  27.10.2006, 17:30

Нови шведски изтребители попълниха състава на унгарските ВВСНови шведски изтребители попълниха състава на унгарските ВВС

В унгарската военновъздушна база Кечкемет пристигнаха шест изтребителя JAS-39С Gripen шведско производство, съобщава Defencetalk.
    Получените от Унгария изтребители са от модификацията С. В сравнение със самолетите JAS-39 получени по-рано, машините JAS-39C са снабдени с усъвършенствано кабинно оборудване, нашлемна прицелна система, прибиращ се шланг за дозареждане с гориво във въздуха и са напълно интегрирани в системата за техническо осигуряване и бойно използване на ВВС на страните от НАТО.
    Максималното тегло при излитане на изтребителите "Грипен" е 13 тона, максималната скорост на полета - 2125 километра в час, радиусът на действие в зависимост от височината на полета, скоростта и бойния товар е от 300 до 800 километра. Самолетът може да носи до 6 тона боен товар, разположен на седем външни възела за окачване.

    Унгария стана втората след Чехия страна от НАТО, приела на въоръжение самолетите "Грипен". Освен функцията на изтребител, JAS-39 може да изпълнява задачи и като разузнавателен самолет и ударна машина. В момента на въоръжение в унгарските ВВС се намират 5 машини JAS-39, използвани основно за обучение на летците. До края на 2007 година ВВС на Унгария трябва да получат 24 самолета от този тип.


   27.10.2006, 16:00

f-35Турция избира нов изтребител

Турция може да закупи от САЩ 100 изтребители от пето поколение F-35 Joint Strike Fighter (JSF), след като се отказа от предложението да участва в общоевропейския проект за създаване на изтребител "Тайфун" (Typhoon).
    Решението си за сключването на сделката със САЩ турското правителство, смята да обяви до края на годината, съобщи днес вестник Turkish Daily News.
    "Договорът за закупуването на изтребителите от най-новото поколение ще стане най-скъпият в историята на Турция", - пише изданието, като отбелязва, че сумата на сделката ще надхвърли 10 милиарда долара. "Правителството на Ердоган, до скоро се придържаше към идеята за комбинирано решение: от една страна да развива партньорството със САЩ в рамките на програмата за производство на изтребителите F-35 JSF, а от друга, да се присъедини към европейския консорциум "Еврофайтер" (Eurofighter) за да постигне друга своя стратегическа цел, свързана със стремежа на Турция да стане пълноправен член на Евросъюза", - посочва вестникът. "Военното командване обаче, преди време съобщи на ръководството на военнопромишления комплекс, че би предпочело да закупи F-35 JSF за да бъде задоволена необходимостта от нови самолети за нуждите на Военно-въздушните сили на страната", - пише Turkish Daily News. Вестникът припомня, че на въоръжение на ВВС на Турция традиционно се използват американски бойни самолети, по-специално изтребители F-16, F-4, F-5, а програмата за подготовка на турските военни летци, съответства на системата въведена в САЩ. "От друга страна изборът на изтребители F-35 JSF, е продиктуван от стремежа да бъдат избегнати големите разходи, които могат да възникнат при покупката на различни самолети", - пише Turkish Daily News. Изтребителят F-35 JSF е запланувано да влезе на въоръжения през 2012 г. Доставката в Турция на първия ударен изтребител не се очаква да стане не по-рано от 2015 г., отбелязва Turkish Daily News. В проекта за производството на F-35 JSF на компанията Lokhееd Martin участва консорциум от девет страни - САЩ, Великобритания, Италия, Нидерландия, Турция, Канада, Австралия, Норвегия и Дания. Освен това, в него участват израелски и белгийски компании. Реализацията на тази програма, която предвижда производството на 3,3 хиляди самолета, започна още през 2001 г. А стойността и се оценява на 245 милиарда


   27.19.2006, 12:00

Русия и Италия разработват подводница

На международния военноморски салон Euronaval-2006 е представен съвместен руско – италиански проект за неатомна подводница S1000, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Проектът на подводницата е разработен от италианската корабостроителна компания Fincantieri и руското конструкторско бюро "Рубин". Субмарината е със стандартна водоизместимост от  1050 тона и е предназначена за действие в крайбрежните води на ТВД.
    Дължината на S1000 е 56,2 метра. Подводницата е въоръжена с 6  533-милиметрови торпедни апарати с общ запас от торпеда и крилати ракети до 14 единици. В арсенала влизат руските крилати ракети "Клаб" и италиански телеуправляеми торпеда.
    С крилатите ракети подводницата може да обстрелва както надводни, така и наземни цели. По крупни надводни цели с мощна ПВО може да бъде извършен залпов пуск от 4 ракети с интервал 7 секунди.

    Ескизното проектиране на S1000 е започнало през 2004 година. През 2008 година ВМС на Италия трябва да вземат решение за бъдещето и съдбата на проекта.

 


 27.10.2006, 08:30

Армията купува 90 бронирани мерцедесаАрмията купува 90 бронирани мерцедеса

Министерството на отбраната трябва да подпише днес нов договор за доставка на военни автомобили „Мерцедес" с германския гигант „Даймлер Крайслер". Това съобщи вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. По неофициална информация поръчката ще е за 17 млн. лв. и ще включва доставката на 90 бронирани автомобила за операции зад граница. Според източници от Министерството на отбраната в последния момент бройката е била намалена, тъй като бронираните автомобили били по-скъпи. До последно подписването на договора не беше сигурно, тъй като военното министерство нямаше необходимите средства, които възлизаха на 20 млн. лв. Според Близнаков военните са намалили бройката, която са възнамерявали да доставят. Това ще е втората доставка на „Мерцедес" за армията, след като през 2004 г. беше подписано рамково споразумение с „Даймлер Крайслер" за модернизиране на автопарка на войската. През 2004 г. бяха доставени 32 автомобила, а през 2005 г. - 78, от които 3 бронирани. Очаква се обшият брой на автомобилите да достигне близо 1000 до 2020 г.
  
Засега остава неясен въпросът с индиректния офсет, свързан с договорите с германския гигант. Според справка на икономическото министерство такъв не е предвиден.

 


  26.10.2006, 21:00

FALKONСАЩ подготвят изпитания на хиперзвуков разузнавателен самолет

ВВС на САЩ смятат да проведат изпитания на безпилотен хиперзвуков самолет Falcon през 2008 година. Компанията Lockheed Martin с помощта на агенциите NASA и DARPA ще построи два прототипа на самолета. За програмата за създаване на Falcon, предназначен да смени разузнавателния самолет SR-71 Blackbird, са били заделени 100 милиона американски долара.
    Полетът на Falcon на скорости до 2M ще се осъществява с помощта на турбореактивен двигател, а ускоряването му до 4M ще се достига с помощта на проточен въздушно – реактивен двигател. Максималната скорост която трябва да достигне самолетът е 9-10M. В момента разработката на новият двигател се намира в начален стадий.
    Освен създаването на нов двигател конструкторите трябва да изберат и материал за термоизолация на корпуса. Специалистите разглеждат два варианта. Първият вариант е да се използват като защита метални сплави, а вторият вариант включва използването на керамични панели. 
    В бъдеще технологиите, разработвани за Falcon, могат да намерят приложение при създаването на щурмови самолети с голям обсег на действие, бомбардировачи и изтребители. Освен това специалистите от DARPA се надяват да използват самолетите  Falcon и в качеството на апарати за изстрелване на миниспътници. Използването на самолета ще позволи да се намали стойността за извеждане на орбита на малки товари до 5 милиона долара, съобщава Defence Tech.

 


   26.10.2006, 20:00

TOPOL-MПървият мобилен "Тополь-М" застъпи на бойно дежурство

Първият мобилен ракетен комплекс РС-12М2 "Тополь-М" постъпи на въоръжение в Тейковската дивизия на ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН), дислоцирана в Ивановска област, съобщава РОСПРОМ.
    До края на 2006 година с мобилните комплекси от ново поколение ще бъде превъоръжен един полк от дивизията. През следващите години мобилният комплекс "Тополь-М" ще се появи и в други части и съединения на РВСН. Новата ракета ще замени в арсенала на ракетните войски със стратегическо назначение ракетите РС-12М "Тополь", РС-18, известни с НАТО-вското обозначение Stiletto, РС-20 "Воевода".
    В момента "Тополь-М" есе оборудва с ядрена бойна глава с мощност от 550 килотона. В бъдеще е възможно да се монтират и разделящи се бойни части с индивидуално насочване. Всяка ракета ще може да носи до три бойни глави.
    "Тополь-М", благодарение на изключително високата си стартова скорост, маневриращите бойни части и наличието на борда на ракетата на средства за пробив на ПРО, притежава висок боен потенциал в условията на развръщаната от САЩ противоракетна отбрана.

    Новата ракета съхранява своята боеспособност даже след изпреварващ първи удар от страна на противника – нейното оборудване е защитено от електромагнитния импулс на ядрения взрив.

 


  26.10.2006, 11:00

bulawa(Неуспешен опит с ракетата „Булава”

По време на изпитание на междуконтиненталната балистична ракета  с морско базиране “Булава” се включи системата на самоунищожение, заради отклонението й от зададената траектория на полета, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление от пресслужбата на Военноморския флот на Русия.
    “Няколко минути лед запуска ракетата се отклони от зададения курс и падна в морето. Причината за повредата ще изясняват производителите на ракетата”, заявиха от пресслужбата на ВМФ. Изпитанието на ракетата се проведе в Бяло море от борда на ядрената подводница със стратегическо назначение “Дмитрий Донски”. “Пускът на ракетата бе осъществен под водата, в щатен режим. Екипажът на подводницата изпълни задачата си”, се казва още в изявлението на пресслужбата.
    Това не е първият неуспешен опит с тази ракета. На 7 септември т. г., също няколко минути след старта ракетата се самоунищожи.

    „Булава” има далечина на полета около 8000 километра и може да носи не по-малко от 10 ядрени глави с индивидуално насочване.


   25.10.2006, 14:00

Peter PaceСАЩ не виждат достоен противник по света

Шефа на Обединения комитет на началниците на щабове в армията на САЩ генералът от морската пехота Питер Пейс (Peter Pace) вчера заяви, че Съединените Щати са в състояние да нанесат поражение на всеки потенциален противник по света, даже без да се прекратяват бойните действия в Ирак, съобщава Reuters.
    Такова изказване Пейс е направил на брифинг в Пентагона, отговаряйки на въпрос за възможността за решение на ядрените проблеми със Северна Корея по силов начин. Заявявайки, че на него нищо не му е известно за планове за използване на военна сила срещу КНДР, Пейс, в същото време, е изразил увереност в това, че САЩ ще победи.
    При това, според думите на главата на Обединения комитет на началниците на щабове, армията на САЩ няма да претърпи поражение даже при положение, че се съхрани числеността на американските контингенти в Ирак и Афганистан.
    Генералът е признал, че намиращите се на територията на САЩ армейски части са окомплектовани и оборудвани не-достатъчно добре, в сравнение с тези дислоцирани в Ирак. Затова при всеки друг конфликт военните ще трябва вместо съвременно високоточно оръжие да използват често обикновено въоръжение, водещо до голямо количество нежелани жертви.

    САЩ не планират съкращаване на групировката в Ирак преди 2010 година. През юни 2006 година ръководството на Пентагона готвеше план за извеждането на дислоцираните там войски. По-късно обаче бе решено да не се съкращава американския контингент в Ирак, понеже иракската армия и специални служби все още не са в състояние със свои сили да поддържат безопасността в страната.


  24.10.2006, 19:00

В Русия е заложена ракетна фрегата за ВМС на ИндияВ Русия е заложена ракетна фрегата за ВМС на Индия

Калининградския корабостроителен завод "Янтарь" е започнал строителството на фрегата за ВМС на Индия, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Заложеният кораб ще стане главен от втората серия от три фрегати по проект 11356, поръчани от ВМС на Индия. Контрактът за строителството на три многоцелеви ракетни кораба е бил сключен на 14 юли 2006 година в Делхи.
    Пълната водоизместимост на модифицираните кораби от проект  11356 е около 4000 тона. Дължината на фрегатата е 124,5, ширината - 15,2, газенето - 4,2 метра. Скоростта при пълен ход достига 32 възела. Корабът ще бъде въоръжен с осем свръхзвукови противокорабни ракети Brahmos и 24 зенитни ракети "Штиль" във вертикални пускови установки. Артилерийското въоръжение на кораба се състои от 130-милиметрова артилерийска установка и два зенитни ракетно – артилерийски комплекса "Каштан". Освен това фрегатата ще има противолодъчен вертолет и 533-милиметрови торпедни апарати.
    Последната фрегата от тази серия трябва да бъде предадена на Индия през 2011 година. Общата стойност на проекта е 1,6 милиарда долара. В момента в състава на ВМС на Индия се намират три кораба от проект 11356, построени през 2000-2004 години.

Още за военноморските сили


  24.19.2006, 18:00

Продават единствената подводница на УкрайнаПродават единствената подводница на Украйна

Единствената подводница на ВМС на Украйна ще бъде продадена веднага след като бъде ремонтирана, заяви министърът на отбраната Анатолий Гриценко.
    Ремонтът на подводницата "Запорожье" продължава вече пета година. Договорът за ремонтните работи е подписан между министерството на отбраната на Украйна и Централното конструкторско бюро "Черноморец" през 2001 година.
     Първоначалната сума, отпусната за ремонтни работи е била 9 милиона гривни, сега тя вече е достигнала 14 милиона.
    Анатолий Гриценко, министърът на отбраната на Украйна смята, че "тя няма перспективи от гледна точка на използването и в състава на ВМС на Украйна. Взето е решение да се ремонтира и с помощта на компанията "Укрспецэкспорт" да се продаде на друга държава, а средствата да се използват за развитие на въоръжените сили".

    Според думите на Гриценко, "Запорожье" може даже да попадне в частни ръце, но за целта трябва да се заделят допълнителни средства за демилитаризация на военната подводница.
    "Запорожье" е влязла в строя на ВМФ на СССР през 1970 година.
    Според източници от военното ведомство, Украйна разчита да продаде отремонтираната подводница за 50-70 млн долара.


   24.10.2006, 17:30

TornadoStall    Британски военен изтребител се разби по време на тренировъчен полет във Великобритания

Министерство на отбраната на Великобритания съобщи, че изтребител “Торнадо” се е разбил в Линкълншир, Източна Англия, предаде АП, цитиран от агенция „Фокус”.   

    Двамата пилоти са успели да катапултират и в момента се издирват.

    Повече подробности за причините за инцидента не се съобщават.
    Започнало е разследване.


  24.10.2006, 17:00

GreeceТурция увеличава въоръжението си в Егейския регион, Гърция се бави

В момента, в който Турция увеличава въоръжението си в Егейско море, Гърция се бави с получаването на френските изтребители “Мираж”, пише днес гръцкият вестник Та неа”, цитиран от агенция „Фокус”. Изданието пише, че Атина изглежда играе игра на закъснения с получаването на новите подобрени изтребители “Мираж” 2000-5. Целта на това е отсрочване на плащанията по сделката от 2007 г. за по-късен период. Новите 15 изтребителя чакат във Франция, а оборудването им е в складове. “Мираж” 2000-5 има технически проблеми в системите - факт, който не позволява получаването им от гръцката военна авиация. След продължителни и тежки преговори французите съобщиха, че проблемите са решени.     Това беше потвърдено и чрез изпитателни полети в Гърция през април. С документ през май гръцката страна потвърди решението си да вземе изтребителите. В края на юли – началото на август двете страни подписаха план за промени в договора. Естествено би било Гърция да бърза да приложи договора, тъй като вече е платила по него 600 млн. евро без още да е получила нещо, коментира изданието.


   24.10.2006, 16:00

IAR-330Вертолет IAR-330 Пума се разби днес в Румъния

По време на учебен полет, вертолет на румънската армия е паднал днес към 13:30 часа в езерото Голещ, на 140 километра северно от Букурещ, съобщава националната телевизия ТВР.

    На борда е имало трима души – двама пилоти и механик. Засега няма сведения дали има оцелели.

    В момента спасителните екипи извличат останките на разбилата се машина и търсят пропадналия екипаж.

   24.10.2006, 09:00

INTERPOLITEXРусия е готова да увеличи доставките на спец-оръжия

В Москва завърши 10-та международна изложба на специални оръжия и специални технически средства за осигуряването на безопасност на държавата “Интерполитех-2006”, съобщава “Время новостей”. Организатори на изложбата станаха представителите на Министерството на отбраната на Русия начело с военния министър Рашид Нургалиев, Федералната служба по военно-техническо сътрудничество и обединението на компаниите “Бизон”.
    През последните няколко години се наблюдава устойчив ръст на доставките на специализирано оръжие и специални технически средства (СО и СТС). Техният износ, считат специалистите, е важен не само от търговска гледна точка, но и от гледна точка на участието на Русия в международните програми за борба с тероризма. Днес руските СО и СТС се изнасят в над 50 държави, на първо място в Югоизточна Азия и Близкия Изток, припомня “Время новостей”. Географията, обаче, продължава да се разширява. Като перспективни пазари се разглеждат Африка и Латинска Америка. Ръстът на продажбите на спец-оръжия е толкова голям, че държавният посредник-“Рособоротекспорт” вече предлага на чуждите купувачи да провеждат комплексна подготовка на личния състав на специалните и контра-терористичните подразделения както в Русия, така и в чужбина. Сред най-продаваните от Русия на чуждия пазар и представени на “Интерполитех-2006” специални средства са разрушители на взривни устройства от различни видове. В частност, СВ-1324, които чрез силна струя течност унищожават заряда без да инициират съдържащото се в него взривно устройство. Модификацията на това устройство- комплектът СБ-1356- е в състояние да унищожи взривоопасни предмети от дистанция, с използването на средства за аудио и видео контрол. Конкурентната способност на руското оръжие се обяснява с ограничената максимална дистанция на поразяване- това позволява в градски условия значително да се намали вероятността на жертви сред цивилното население, заложници. За качеството на руските СО и СТС говори и фактът, че те се купуват дори и в държави, водещи в разработването на оръжия от същия клас.

Още за специалното оръжие


   23.10.2006, 23:00

Индонезия купува от Израел безпилотни летателни апаратиИндонезия купува от Израел безпилотни летателни апарати

Министерството на отбраната на Индонезия заяви вчера, че ще запупи четири израелски безпилотни самолета. Тази сделка трябва да се осъществи при съдействието на филипинския дистрибутор Kital Philippines Corp., пише на 22 октомври вестник Jerusalem Post.
    Индонезийските експерти са провели сравнителни изследвания на военната продукция на редица компании, сред които са били руски, холандски и филипински производители, и са се спрели на израелските безпилотни разузнавателни самолети Searcher Mark II.
    За това е съобщил представителят на министерството на отбраната бригаден генерал Еду Бутар Бутар.
    Searcher Mark II се произвежда от израелският военен концерн  "Таасия Авирит". Този модел може да се намира във въздуха до 16 часа и да преодолява разстояние до 250 километра. Максималната му височина на полета е 6000 метра.
    Да напомним, че в индийската армия вече са приети на въоръжение 25 безпилотни апарата от този тип, които се използват на границата с Пакистан и Китай. До сега Индия е запупила 100 израелски самолета за 750 милиона долара.
    Финансовите подробности за предстоящата израелско – индонезийска сделка за сега не се съобщават.

Още за безпилотните летателни апарати


 Днес, във Франция, на площ 12 700 кв.метра се откри Международната изложба "ЕВРОНАВАЛ 2006"


 EURONAVAL
Международна изложба на военноморска техника и въоръжения

ЕВРОНАВАЛ 2006 (EURONAVAL 2006)
23 - 27 октомври, Париж, Франция (Paris Le Bourget)

Организатор: GICAN - Groupement Industriel des Constructions et ArmementsNavals


   22.10.2006, 17:00

Wideband Gapfiller Satellite(Wideband Gapfiller Satellite: кардинално обновление на военните комуникации

САЩ кардинално обновяват военната си спътникова свръзка. Всека и спътниците от ново поколение Wideband Gapfiller Satellite със своите възможности ще превъзхожда цялата американска групировка на военните свързочни спътници.
    Компанията Boeing и подразделението за спътникова свръзка на  ВВС на САЩ са сключили договор на стойност $1,067 млрд. за доставката на 3 допълнителни спътника Wideband Gapfiller Satellite. Вече на компанията са поръчани 3 такива апарата. Това ще позволи качествено да се разширят възможностите на спътниковата военна свръзка, и в частност, да се осигури ефективен взаимен обмен на данни със съвременните и перспективни безпилотни летателни апарати.
    Спътниците от серията Wideband Gapfiller Satellite (WGS) ще позволят да се разшири кръгът от услуги и възможности, предоставяни в момента от системите DSCS (Defense Service Communications Satellite) и GBS (Global Broadcast Service).
    Изстрелването на първият спътник от серията Wideband Gapfiller Satellite е планирано за юни 2007 година, следващите два ще заемат своето място в орбита през декември 2007 година и юни 2008 година. Спътниците ще бъдат изведени в орбита с помощта на ракетите-носители Delta IV и Atlas V EELV.
    Спътниците WGS ще бъдат разположени на геостационарна орбита.  Ориентировъчното тегло на спътника – стартово 5900 кг, на орбита 3450 кг.

    Стойността на апарата, според официална информация на космическото командване на ВВС на САЩ – около 300 милиона долара.

Още комуникационни средства


   22.10.2006, 10:00

От утре румънската армия ще бъде професионална    От утре румънската армия ще бъде професионална

Румъния окончателно ще прекрати задължителната военна служба утре, като по този начин изпълнява реформа за по-добро изпълняване на изискванията на НАТО, съобщава АФП, като цитира министъра на отбраната на страната.
    Тази стъпка означава, че Румъния следва “общата рамка за обучение и трениране на всички страни от НАТО, което увеличава нивото й на способност за съвместни действия,” заяви Корнелиу Добритоиу.

    Сега на различни места, главно в Ирак и Афганистан и на Балканите, са изпратени 2000 румънски военнослужещи. Превръщането на румънската армия в професионална стартира с безпрецедентна рекламна кампания, финансирана от близо 500 000 евро. Предлаганите на професионалните войници в Румъния предимства са заплата от 300 евро на месец (докато средната за страната е 230 евро), плюс различни обезщетения и надбавки, безплатно обучение и заплащане на част от наема. Изглежда кампанията е дала резултат, защото според министерството близо 10 000 младежи, от които една трета девойки, са потърсили информация в наборните служби
.


    20.10.2006, 23:00

Армията с втори вертолет „Кугар” Военновъздушните ни сили с втори вертолет „Кугар”

Вторият вертолет „Кугар” от днес е собственост на Българската армия. Официалният протокол за приемане на хеликоптера бе подписан от заместник-министър Соня Янкулова и Линдия Безанже, мениджър „Продажби” на френската компания „Юрокоптер”. Церемонията се състоя в Министерството на отбраната. Доставката на 12 хеликоптера „Кугар” за ВВС и 6 хеликоптера „Пантер” за ВМС е сред приоритетните проекти за модернизация на Българската армия. Стойността на проекта е 358 млн. евро, а срокът за изпълнение – 6 години. Офсетното споразумение, съпътстващо договора, е за 380 млн. евро. В началото на декември у нас ще пристигне и третият „Кугар”, първият е на въоръжение в БА.

Още за бойните вертолети


    20.10.2006, 22:00

България направи пробив с нова технология в НАТОБългария направи пробив с нова технология в НАТО

Нови вид броня, разработена от Българската академия на науките, успя да защити натовски хеликоптери от ръчни гранатомети. Проведените на 10 октомври тестове са показали 80% защита на машините. Това съобщиха вчера от НАТО. „Участниците видяха, че само един на девет изстрела експлодира", заяви директорът на дирекция „Политика на въоръженията" към българското военно министерство полк. Николай Янков, цитиран от пресслужбата на алианса. По разработването на бронята, която е комбинация от титан, специален гел и електричество, се работи от две години. В тях специалистите са успели да съчетаят титановата здравина с тежестта на морската пяна. Относителното им тегло е 0.6, така че са дори по-леки от водата. Броните са конструирани, за да отнемат основната част от ударната мощ на снаряда. След взрива тя е съсредоточена във високотемпературен сноп с голяма пробивност. Броните поглъщат именно този сноп.
    Проектът е финансиран от НАТО като част от програмата за борба с тероризма. Според военни с пробива с новата технология България е успяла да изпревари конкурентите си - Гърция и Полша, които са правили паралелни опити. Оценката на българската страна е, че бронята, която е изключително лека, ще донесе милиарди евро печалба, тъй като може да се прилага при бронирани автомобили, самолети и кораби. Разработването на бронята се финансира от средствата за инвестиции на алианса. Регламентът в НАТО обаче предвиждал след внедряването на новата технология тя да е достъпна до страните членки безплатно. Учени обаче смятат, че истинската печалба от откритието ще натрупа компанията, която ще прави модернизацията на хеликоптерите с новата защита. Засега не е ясно и дали ще има ползи за българската наука, ако технологията бъде приложена в други производства. Причината е, че с напредването на проекта информацията по него е била засекретена.

Още противотанкови средства


   20.10.2006, 21:00

Американска компания ще модернизира РНС ТАКАН в българските авиобази    Американска компания ще модернизира РНС ТАКАН в българските авиобази

Американката компания Мооg е спечелила конкурса за доставка на резервни части и обслужване на системата за разпознаване “свой-чужд” и системата за близка навигация ТАКАН в авиобазите “Граф Игнатиево” и “Безмер”, предаде руското електронно издание Си Нюз, позоваващо се на български медии. И двете бази ще бъдат съвместно използвани от България и САЩ през следващите 10 г.
    Системата ТАКАН бе получена от България по американската програма за военно сътрудничество с други държави и монтирана в база “Безмер” през 2001 г. По същата програма е направено и частично модернизиране на военното летище, на стойност 10,3 млн. долара.


  19.10.2006, 11:00

САЩ отделят за отбрана 532,8 милиарда долараСАЩ отделят за отбрана 532,8 милиарда долара

Президентът на САЩ Джордж Буш е подписал закона за военните разходи, предвиждащ за отбрана 532,8 милиарда долара за 2007 –ма финансова година. В САЩ новата финансова година започна на 1 октомври. Този документ, предвиждащ отделянето на допълнителни средства за иракската и афганистанката кампании в размер на 70 милиарда долара, по-рано бе одобрен от сената и палата на представителите на конгреса на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Подписания от Буш закон между другото и увеличение на заплатите  на военнослужещите с 2,2 процента (за заплати са предвидени 86 милиарда долара), 120 милиарда долара – за провеждане на военни операции, ремонт и поддръжка на бойната техника, 81 милиарда долара за покупката на ново въоръжение, 76 милиарда долара за провеждане на научно – изследователски и опитно – конструкторски работи.

    Подписвайки закона, Буш е изразил и някои уговорки към представеният му документ. Администрацията, например, не е съгласна с текст в закона, предвиждащ съхраняване на количеството самолетоносачи на ниво 12 единици. Белия дом се стреми да получи разрешение от конгреса за изваждане от строя на един самолетоносач - "Джон Кенеди".


   18.10.2006, 09:00

На този ден през 1918 година е разстрелян Радко Димитриев, първият командир на 3 армия. На този ден през 1918 година е разстрелян Радко Димитриев, първият командир на 3 армия. 

В град Пятигорск в Кавказ по присъда за "контрареволюционен заговор", произнесена от съветски революционен трибунал, е разстрелян генерал Радко Димитриев, воювал на страната на Русия в Първата световна война.
    Генерал Радко Димитриев (Руско Д. Русков) е български военен деец, генерал от пехотата. Роден е на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Котленско. Той участва в националноосвободителните борби на българския народ. Включва се като доброволец в Руско-турската Освободителна война през 1877–1878 г. След Освобождението завършва Военното училище в София и Академията на Генералния щаб в Русия. Завръща се в България и става офицер в милицията на Източна Румелия. Радко Димитриев участва в обявяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г., а по време на Сръбско-българската война през 1885 г. е помощник началник-щаб на западния корпус. Той е русофил по убеждения и е сред организаторите на детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886 г.). След неуспеха й емигрира в Русия. Завръща се в България след 11 години. В периода 1904-1907 г. се включва във военното управление на страната – изпълнява длъжността началник-щаб на армия, а в периода 1907-1912 г. е началник на трета военноинспекционна област. По време на Балканската война (1912–1913 г.) е командир на Трета българска армия, а през Междусъюзническата война през 1913 г. е помощник-главнокомандващ на действащата армия. След войната е изпратен като пълномощен министър в Русия. Поради несъгласие с управляващите среди по отношение ориентацията на България в годините на Първата световна война (1914–1918 г.) си подава оставката и постъпва на военна служба в руската армия.

Още за Радко Димитриев и 3 армия


  18.10.2006, 08:00

Руски и белоруски изтребители ще „сменят” летищата си.Руски и белоруски изтребители ще „сменят” летищата си.

Утре, 19 октомври, пилоти от ВВС на Русия със самолети Су-24 и Су-27 ще излетят за Белорусия и ще кацнат на летищата Россь и Барановичи, а техните белоруски колеги ще извършат полет и кацане на руските военни летища Сиверский и Лодейное поле в Ленинградска област.
    Както съобщава днес пресслужбата на ВВС на Русия, тези полети се извършват в рамките на командно – щабната тренировка на органите за управление и дежурните сили на обединената система за ПВО на държавите - участнички в СНГ.  Освен Русия, в нея участие ще вземат Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Украйна. В тренировката се планира да бъдат задействани повече от 80 самолета и вертолета. Освен изтребители, от руска страна в учението ще се използват самолети на стратегическата авиация, а също и самолети за радиолокационно откриване и насочване А-50. Ръководството на  командно – щабната тренировка ще се извършва от централния команден пункт на ВВС на Русия от главнокомандващият и, армейски генерал Владимир Михайлов.


   17.10.2006, 10:30

Patriot PAC-3-ЗРК „Патриот” прикри Окинава

САЩ завършиха развръщането на зенитно –ракетния дивизион „Патриот” в района на базата Кадена (Окинава, Япония), съобщава Defense - Aerospace.com.
    Зенитно-ракетния дивизион, въоръжен с комплексите Patriot PAC-3, е развърнат на остров Окинава в съответствие с японско – американското съглашение за усилване на противоракетната отбрана на Япония във връзка с възможна ракетна атака от страна на северна Корея.
    Техниката и личният състав на дивизиона са доставени на новото място за дислокация с два транспорта, пристигнали на острова на 30 септември и 9 октомври. В състава на дивизиона влизат около 600 военнослужещи и 350 единици различна бойна и спомагателна техника. Главното оръжие на дивизиона – пусковите установки, са способни да изстрелят до 24 ракети в един залп.

    Зенитно-ракетните комплекси "Патриот" са предназначени за защита на важни стратегически обекти и войски от ударите на авиацията, крилатите ракети и балистични ракети.  Те могат да прехващат балистични ракети с малък и среден радиус на действие в крайният им участък на траекторията на полета.

Още средства за ПВО


   16.10.2006, 09:00

Венецуела купува летящата „Чебурашка”Венецуела купува летящата „Чебурашка”

Венецуела смята да поръча крупна количество военно-транспортни самолети Ан-74, получили заради външния си вид името "Чебурашка", съобщава ИТАР-ТАСС.
    Делегация на ВВС на Венецуела, оглавявана от началникът на авиационната академия на Венецуела Мауро Ерманом Араухо, е посетила Омското авиостроително обединение "Полет", където са се състояли преговорите за доставката на самолетите. Ръководителят на делегацията е изразил увереност в скорошното сключване на сделката, отбелязва агенцията. Окончателното решение за покупката на машините ще вземе президентът на Венецуела Уго Чавес.
    Ан-74 е военно – транспортен самолет който се отличава с необходимостта от малки писти за излитане и кацане, което облекчава неговата експлоатация в условия на слабо развитата летищна мрежа във Венецуела. Масата при излитане на самолета е 34 тона, полезният товар - 10 тона, максималната скорост  - 705 километра в час, далечина на полета с товар 4,5 тона - 4200 километра.

    Ан-74 се отличава с необикновената си конструкция – двигателите са разположени над крилата. По този начин машината може да излита от полеви летища с низко качество, без да се опасява от попадане на боклук и почва в двигателите. За излитането на Ан-74 е достатъчна  само площадка с дължина 800 метра.


   15.10.2006, 11:00

kraizer-MoskvaРуските военни кораби ще продължат своите учения в Черно море

Група от военни кораби на Черноморския флот на Русия, след като взе участие във военноморските учения “Черноморска хармония”, ще продължи своите учения в Черно море, предаде агенция „Фокус”.
    Група от пет руски военни кораба начело с крайцера “Москва” на Черноморския флот на Русия ще продължи да изпълнява задачи в централната и източната част на акваторията на Черно море, съобщи за РИА Новости високопоставен източник от щаба на руския Черноморски флот.
    По-рано руските кораби взеха участие, заедно с кораби на турските военноморски сили, в операцията “Черноморска хегемония”.
    “В момента групата руски кораби действа по самостоятелен план”, добави източникът.


  15.10.2006, 12:00

Индия ще получи модернизирани Ми-17-1БИндия ще получи модернизирани Ми-17

ВВС на Индия смятат да закупят 80 многоцелеви вертолета Ми-17-1В, съобщава Defencetalk цитирайки заявление на главнокомандващия на ВВС на Индия маршалът на авиацията Тьяги (S P Tyagi).
    Многоцелевият вертолет Ми-17-1В се отличава от другите машини от този тип с наличието на бордово радиоелектронно оборудване, позволяващо да се извършват полети по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия.
    Вертолетът е предназначен за превозването на войници и различни товари в кабината или на външни подвески. Максималната товароподемност на машината е четири тона. Вместимостта на кабината в пасажерски вариант е 32 човека. Максималното тегло при излитане на вертолета е 13 тона, а максималната скорост е 250 километра в час. Радиусът на действие на Ми-17-1В превишава 550 километра.
    Ми-17 е въоръжен с 12,7 милиметрова картечница, като може да му се подкача и до 1,5 тона различни боеприпаси. Това са неуправляеми реактивни снаряди, авиобомби и противотанкови управляеми ракети.

    Ръководството на ВВС на Индия се надява да завърши преговорите за условията на сделката в близките месеци и да получи цялата партида вертолети през 2007-2008 година. Сумата на сделката не се споменава, но според различни източници става въпрос за над 650 милиона долара.


      15.10.2006, 09:00

Утре започват руско – натовски ученияУтре започват руско – натовски учения

През следващата седмица ще се проведат руско – натовски командно – щабни учения на противоракетната отбрана на ТВД, съобщи министерството на отбраната на Русия.
    Ученията ще се проведат от 16 по 25 октомври в базата на 4-ти Централен научно – изследователски институт.
    "Основната цел на ученията – отработване и усъвършенстване на съвместните процедури по планиране и координация на действията на командните структури за противовъздушна и противоракетна отбрана на Русия и НАТО", - се съобщава в информацията на военното ведомство.

    Както отбелязват от министерството на отбраната, тези учения са трети поред от серията подобни съвместни мероприятия, провеждани по линията на Съвета Русия - НАТО.
    Първите КЩУ се проведоха на два етапа: през декември 2003 година в база на НАТО за консултации, командване и управление в Холандия (гр. Хага) и през март 2004 година в базата на ВВС на САЩ "Шривер" (гр.Колорадо-Спрингс) в обединеният национален интеграционен център.
    През март 2005 година в базата на Кралските ВВС на Холандия Де Пеел бяха проведени вторите КЩУ.
    Основната цел на проведените учения е била извършване на анализ, проверка на експериментални документи и разработване на препоръки за бъдещите общи учения. "Ученията са позволили да се отработят въпроси по планиране, организиране и водене на съгласувани и координирани действия при отразяване на удари на нестратегически балистични ракети в определени зони за отговорност", - отбелязват от руското военно ведомство.


  14.10.2006, 14:00

gen-Ri4ard-DanatБританските военни на нож с правителството

Британските военни подкрепят позицията на своя началник - генерал сър Ричард Данат, който в петък открито призова правителството да изтегли британските войници от Ирак, съобщава в-к Монитор. Началникът на Генералния щаб на британската армия нарече като "илюзия" твърденията, че чуждестранното военно присъствие в мюсюлманската държава ще доведе до мир. Генерал Данат заяви пред "Дейли мейл" още, че не смята за възможно реализирането на "наивни планове за установяване на демокрация от либерален тип в Ирак". Според него трябва да се формулира по-малка, но по-реална цел.
    Британският "Таймс" цитира анонимни военнослужещи, които напълно подкрепят призива на генерала. Крайно време беше някой да изрази мнението на войниците в Ирак, отбелязва изданието. Според тях военното присъствие в Ирак вреди не само на тази страна, но и увеличава опасността от терористична заплаха в цял свят.
Британският премиер Тони Блеър заяви, че в изказванията на генерал Ричард Данат няма противоречие с курса на правителството. Според него думите на генерала са били извадени от контекста. Премиерът посочи, че британските войски се намират в Ирак по молба на местните власти и в съответствие с мандата на ООН.


   13.10.2006, 08:00

ВВС на САЩ определиха своите приоритети ВВС на САЩ определиха своите приоритети

Военновъздушните сили на САЩ определиха приоритетите за бъдещото си развитие, съобщава Defense-Aerospace.com.
    В числото на приоритетите влизат: борба с международния тероризъм, поддръжка на личния състав и членовете на техните семейства, модернизация на авиационната техника, се казва в съобщението.
    Модернизацията на авиационния парк на ВВС на САЩ се явява най-важното направление на развитие на въоръжените сили като цяло. Състоянието на парка, според мнение на специалисти, е близко до критичното, особено в стратегическата и транспортна авиация. Така например, възрастта на повечето самолети B-52 и самолетите – цистерни KC-135 наближава 50 години.
    Подобно е положението и в други родове ВВС. Средната възраст на машините във ВВС на САЩ като цяло е около 25 години. В момента САЩ разполагат с най-стария парк машини от момента на отделянето на ВВС като самостоятелен вид въоръжени сили през 1947 година.
    В близките 10-15 години поради физическо остаряване ще бъдат изведени от строя голямо количество самолети - цистерни KC-135, бомбардировачи B-52, разузнавателни самолети U-2. Очаква се масово извеждане от строя на изтребители F-15, F-16 и F/A-18. За да избегне рязкото намаляване на числеността на парка, ВВС на САЩ смятат да увеличат средствата за модернизация на авиационната техника.

    Кардинално въпроса с обновяването на авиопарка може да се реши само с доставката на нови бойни самолети. В тактическата авиация основните надежди са свързани с изтребителят F-35, тъй като първият сериен изтребител от пето поколение F-22 се оказва доста скъп. За стратегическата авиация в САЩ се разработва тежък бомбардировач от ново поколение и перспективен самолет – цистерна. Доставката на тези машини трябва да започне в близките 15-20 години.


  12.10.2006, 10:00

ATACMSОще ракети за американската армия

Корпорацията Lockheed Martin е сключила договор за доставката на допълнително количество ракети ATACMS за армията на САЩ. Ракетите ATACMS се изстрелват с реактивните системи за залпов огън MLRS и активно се използват в бойните действия на територията на Ирак и Афганистан.
    Корпорацията Lockheed Martin е сключила контракт на стойност 47 милиона долара за доставката на допълнително количество ракети ATACMS за армията на САЩ, съобщава Defense-Aerospace.com.
    Оперативно-тактическите ракети ATACMS имат далечина на стрелбата от 115 до 300 километра в зависимост от модификациите и се използват за поразяване на стационарни цели – такива като складове, самолети на летища, командни пунктове, огневи позиции на артилерията и други подобни обекти. Теглото на ракетата е 422 килограма.
    Ракетите могат да се запускат от стандартни реактивни системи за залпов огън MLRS. Всяка пускова установка може да носи две ракети от този тип. Управлението ракетата и насочването към целта става с помощта на приемник за глобалната навигационна система GPS.
    Съществуват различни модификации на ATACMS, в това число и касетни. Ракетата MGM-140 block 2A например е снаряжена със самонасочващи се бойни елементи Bat, снабдени са с инфрачервени глави за насочване и са предназначени за поразяване на бронирани цели. Една ракета може да носи до шест такива елемента.
    Ракетата ATACMS block 1, предназначена за поразяване на вива сила разположена на открито и небронирана техника, за първи път бе използвана по време на войната в Ирак през 1991 година. В момента армията и корпусът морска пехота на САЩ активно използват различни модификации на ATACMS в бойните действия в Ирак и Афганистан.

Още за ракетната техника


   11.10.2006, 11:00

TORРуски зенитно-ракетни ще бъдат доставени на Иран

Ижевският електромеханичен завод „Купол”, влизащ в концерна  ПВО „Алмаз-Антей”, изготвя зенитно-ракетни системи (ЗРС) „Тор-М1” за Иран. За това съобщава пресслужбата на завод „Купол”.
    Както се отбелязва р информацията, работата в това направление се води доста активно и в близко време съгласно контракта първата партия ЗРС ще се отправи за Иран. В момента този комплекс се доставя на Китай и Гърция.
    „Тор-М1” е предназначен за прикритието на важни административни и военни обекти и първоешелонните съединения на сухопътните войски от удари на противорадиолокационни и крилати ракети, безпилотни летателни апарати, планиращи авиобомби, самолети и вертолети, в това число и произведените по технологията „стелт”.
    В концерна ПВО „Алмаз – Антей” влизат 40 промишлени и научно – изследователски предприятия и организации. Преоритетните направления в работата на концерна са: разработка, производство, модернизация, реализация, експлоатация, ремонт и утилизация на комплекси и средства за противовъздушна отбрана и средства за нестратегическа противоракетна отбрана.

Още средства за ПВО


  10.10.2006, 12:00

MuleЛетящ робот – санитар се създава в Израел

Израелската компания Urban Aeronautics търси партньор за съвместно производство на безпилотен медико – евакуационен летателен апарат, удовлетворяващ изискванията на Пентагона.
    Апаратът Mule, стойността на който се оценява на $1,5 млн., при дължина 5,8 м, ширина 2,2 м и височина 1,8 м ще има маса при излитане 1090 кг, максимална скорост на полета 185 км/ч и ще може да транспортира 2 ранени (товароподемност - 454 кг).
    Както съобщава Flight International, Mule ще има един двигател с мощност 485 кВт. Горивото на борда (227 кг) ще позволи на апарата да се намира във въздуха до 2 часа, а максималната височина на полета е около 4,5 хиляди метра.        Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}