Информация от средствата за масова информация


  Архив - октомври, ноември 2005 г.


    30.11.2005, 16:30

fox Целеуказване с безпилотни самолети

За първи път в историята на френските въоръжените сили са проведени ракетни бойни стрелби в които се използват данни от безпилотни летателни апарати (БПЛА). Ученията се проведоха в петък в департамента Вар. Именно там, на обширно планинско плато, е разположен най-големият военне полигон в Европа. По време на изпитване на възможностите на БПЛА са били осъществени пускове по цели, разположени на няколко десетки километра в дълбочина. Данните (координатите) за тях предварително са били дадени от БПЛА, извършили полет на 3000 метрова  височина със скорост от 45м/сек. Използваният по време на маневрите модел БПЛА има възможност да извършва 4 часов автономен полет с обща дължина от 160 км.
    В учението участие са взели  артилерийска и  разузнавателна бригада. За първи път  те изпълняват съвместно единна учебно-бойна задача.

 

 


   28.11.2005, 14:00

SASВ Ирак действа коалиционен „Черен СПЕЦНАЗ”

Сред военнослужещите, задействани в контратерористическата операция в Ирак има оперативна група (Task Force Black), състояща се от военнослужещи от подразделения спецназ. В групата влизат бойци от американската "Делта" и Британската Специална Авиослужба (SAS), съобщава Strategy Page.
    „Черният спецназ” се използва при изпълнение на  най-сложните задачи по унищожаването на терористите, например, когато те готвят за своите операции шахидите с поясите с взрив и смъртниците, взривяващи себе си в минирани автомобили. Освен с непосредствените изпълнители на терористичните актове групата и с техните помощници.
    В своята работа „Черният спецназ” използва опита на Израел. За последните две години спецслужбите на Израел са арестували повече помощници на палестинските терористи, което е довело до намаляване на количеството на терористичните актове като цяло.
    В своите акции „Черният спецназ” привлича и части на американската и иракската армии. Подобни съвместни операции американския и британския спецназ вече са провеждали против талибаните в Афганистан
през 2001 г.

 

 


   27.11.2005, 08:30

Оръжието на специалните подразделения
На секретен полигон край Москва се проведоха изпитания на ново въоръжение са руският СПЕЦНАЗ. Нови образци на руското оръжие - безшумни пистолети, винтовки и стрелящи ножове. Според експерти, много от тях нямат аналози в света.
    Например, използваната в момента от специалните части 7,62 мм картечница „Печенег” вече е с нови характеристики - два пъти по-висока точност на попаденията  и повишена устойчивост на параметрите при продължителна стрелба (над 1000 изстрела отпада необходимоста от смяна на цевта).
    Деветмилиметровият пистолет "Гюрза" в ръцете на професионалистите е много ефективно оръжие. Даже на разстояние 100 метра безпроблемно може да се порази целта – разстояние което за пистолет Макаров даже не може да се представим. В комплект с автомата "Вереск" пистолета "Гюрза" е незаменим за щурмовите групи. Разработените специално за тях  патрони на практика пробиват почти всички възможни средства за защита на дистанция до 100 метра.
    За разлика от своите шумни събратя изстрелите от ПСС са по-тихи, даже от пневматична пушка. Оръжието се използва само от подразделенията СПЕЦНАЗ. Даже и на полигона патроните се икономисват – всеки изстрел струва около 10 долара.
    „Пистолета няма заглушител. Всичко това е свързано със своеобразната конструкция на патрона, начина на горене на барутните газове и липсата на балистична ударна вълна”, - уточнява главния конструктор Александр Борисов.
    Новата модификация на снайперската винтовка, известна във войските под името "Винторез", е особено популярна в Близкия Изток. Тя разсейва звука от изстрела, като по този начин прави почти невъзможно определянето на местоположението на снайпериста от разстояние.

 

 


   25.11.2005, 08:00

M-60Модернизирани танкове за армията на Турция

Турция е пристъпила към изпълнение на програма за мащабна модернизация на своя танков парк, съобщава Defense News. В резултат на модернизацията старите американски танкове M-60 по редица характеристики ще бъдат съпоставими с израелските танкове от последно поколение.
    Стойността на програмата е 688 млн. долара и включва модернизирането на 170 танка.
    Модернизацията на М-60 специално за Турция ще бъде извършено от инженерите на израелските компании Israel Military Industries (IMI) и Elbit Systems.
    Договора е бил сключен през 2002 година.
  В момента в Турция започват изпитанията на един от прототипите на бъдещата машина. Вторият прототип, изготвен от израелските фирми, за сега преминава изпитания на полигони в Израел.

    Производството на някои от компонентите за бъдещите танкове ще започне през 2006 г, а на новите машини – в началото на 2007 година. Модернизираните 170 танка М-60 трябва да постъпят в турските сухопътни войски до края на 2009 г.
    В рамките на тази програма М-60 ще получат редица системи, които се използват в танковете Merkava-IV. Например от "Merkava" са взети и монтирани в турската машина  системата за управление на огъня, механизмът за въртене на куполата, комплекта допълнителна броня и 120 мм.

 

оръдие.

 

   24.11.2005, 14:30

 

K1-BНов род войска във Въоръжените сили на Русия

В най-скоро време в Руските въоръжени сили ще се появи нов род войска. Според източници от МО вече са подготвени и съгласувани на висше военно-политическо ниво необходимите документи, регламентиращи създаването на войски за радиоелектронна борба (РЕБ).  
    До сега МО на РФ по време на реформата само ликвидираше родове войски. В резултат на това ПВО се вля във ВВС. Сега освен трите вида Въоръжени сили - Сухопътни войски, ВВС и ВМФ има и три рода самостоятелни войски – ракетни войски със стратегическо назначение, Космически войски и ВДВ. И разширяването на този списък с последващо развръщане на нови съединения и щабове сигурно е предизвикано от много сериозни причини.
 
    Войските за РЕБ ще бъдат предназначени за нанасяне на мощен радиоелектронен удар, за дезорганизиране управлението на  противника в космоса, във въздуха, на земя и по море, ще осигуряват радиоелектронна защита на своите войски и радиоелектронни средства. В руската армия в момента съществува управление за РЕБ към ГЩ. То се ръководи от генерал-лейтенант Андрей Осин, който по-всяка вероятност ще бъде и новият главнокомандващ.
    На 15 април 2004 се навършиха 100 години от първото използване на средства за РЕБ от руската армия по време на руско-японската война.

 

 

 


   23.11.2005, 12:30

 
T-90На въоръжение в индийската армия има вече 360  Т-90С.

На въоръжение в индийските сухопътни войски в момента има 360 танка  Т-90С.
    310 от тези машини са били доставени от Русия, а другите 50 са били произведени в Индия по руски лиценз. При това лицензното производство на  Т-90С в Индия не е обвързано с никакви количествени ограничения, затова тя може да произведе колкото си иска танкове от този тип. Въпроса е само в икономическите възможности на страната.
    В Индия успешно действат и сервизни центрове за руска и съветска бронетехника, където освен ремонт се води и подготовка на екипажите за нея.
    В момента на въоръжение в руските сухопътни войски се намират 151 танка Т-90, като се планира през 2006 година да бъдат доставени още 31 машини от този тип.

 

 

 

 

 

 


   21.11.2005, 16:00 

Dzik-3Полша доставя 600 „Глигана” на Ирак

Този месец Полша започва да доставя на Ирак бронирани машини с повишена проходимост Dzik (глиган), съобщава Defense News.
    Първата партида ще бъде  от 22 машини, произведени от полската военна фирма Bumar. В рамките на договора на стойност 100 милиона долара иракската армия ще получи 600 автомобила Dzik-3 и 115 БТР-80.
    В момента се планират и доставки в Ирак на военни вертолети, които Полша смята да купи от Русия. Ще бъдат доставени 34 военно-транспортни  вертолета - 24 Ми-8 и 10 Ми-17.
    По-рано в рамката на програмата за модернизация на иракската армия НАТО достави в Ирак 26 хиляди единици стрелково оръжие, 9,3 милиона патрона и снаряди и 10 хиляди войнишки каски.
    Преди няколко дни Унгария предаде на Ирак 77 модернизани танка Т-72 и 34 БМП. Последния конвой с бойна техника е пристигнал в района на 9-та механизирана дивизия в петък, 18 ноември.

 

 


    21.11.2005, 15:00

 
 
Войната в ИракВойната

Към 19 ноември  във военната операция в Ирак са загинали 2090 военнослужещи на САЩ, съобщава агенция АП.  1632 са загинал  в непосредствени бойни действия с противника и в резултат на терористични актове. Останалите са станали жертви на нещастни случаи.
    Сред загиналите има и пет граждански специалиста, работещи по договор с Пентагона.
Преди по-малко от месец числото на убитите достигна рубежа от 2000 човека.     Според данните на Пентагона, които бяха публикувани сутринта на 18 ноември, армията е загубила в Ирак 2083 човека. Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 97 свои войника и офицера, Италия е загубила 27 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Словакия – 3, Дания, Салвадор, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Латвия и Унгария – по един.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    20.11.2005, 16:00

DelfinИзраел ще купи немски подводници с намаление

Германия се съгласи да продаде на Израел две подводници от клас "Делфин" значително по-евтино, съобщава агенция Reuters цитирайки германските списания Spiegel и Focus. Строителството на субмарините ще струва около 1 млрд. евро.
    Според данни на немската преса, израелското правителство ще заплати само две трети от тази сума. По време на преговорите за покупката на подводниците Израел е помолил Германия частично да профинансира сделката или да предостави дългосрочен безлихвен кредит.
Германското правителство доста време отказваше да изпълни тази молба.
    Освен това, сделката не се сключваше и по политически причини. Германия се опасяваше, че израелските военни могат да въоръжат поводниците си с ядрено оръжие и така да поставят под заплаха баланса на силите в Близкия Изток.     В началото на 90-те години Германия продаде на Израел две подводници от клас "Делфин", а след известно време още една подводница бе продадена с намаление.

 

 


Авиационно изложение  Дубай - 2005
 
The 9th International Aerospace Exhibition
20 - 24 November 2005
Airport Expo, Dubai,
United Arab Emirates
 
    19.11.2005, 16:00
F-35Британските ВВС подготвят летище за F-35

Кралските ВВС (КВВС) на Великобритания избраха летище където ще се дислоцират изтребителите от пето поколение Joint Strike Fighter F-35. За това се съобщава в сайта на прес-службата на МО на Великобритания.
    Изтребителите ще бъдат разположени в авиобазата RAF Lossiemouth. F-35 ще започнат да постъпват на въоръжение в КВВС до края на 2010 г. Те ще сменят намиращите се сега на въоръжение изтребители Harrier.
    Lossiemouth е била една от осемте авиобази, които командването на КВВС е разгледало като възможно място за разполагане на F-35.
    В продължение на година специална комисия на министерството е работила по въпроса. Решаващи фактори които са повлияли на избора и е станало наличието до базата на тренировъчни центрове и съвременното оборудване с която тя е оборудвана.
    В бъдеще КВВС ще трябва да изберат още едно летище за изтребителите от пето поколение. В момента се разглеждат два варианта - авиобазите – авиобазите Marham и Cottesmore.

 

 


   19.11.2005, 15:30
f-15Американско участие в "Дубай-2005"


За участие в откриващия се утре 9–ти Международен аерокосмически салон "Дубай-2005" от авиобазата Дайес (щат Тексас) пристигнаха два стратегически бомбардировача B-1B.
    Те са предназначени за поразяване на стратегически цели на противника с използване на обикновено и ядрено оръжие, в това число и високоточно, а също и за оказване на поддръжка на общовойсковите сили.
  Съгласно предварителния план на организаторите на салона един от самолетите ще се намира постоянно на статическа експозиция, а другия ще изпълнява демонстративни полети.
    Американските военни самолети от състава на подразделения на ВВС на САЩ, в това число дислоцираните в Европа и в Близкия Изток, ще бъдат широко представени на салона в Дубай.     Както е съобщила прес-секретаря на ВВС на САЩ лейтенант Тифани Пейетт, в Дубай ще има 13 типа летателни апарата. Някои от тях , както В-1В, ще бъдат представени в два екземпляра. Общо ще бъдат изложени 18 американски военни самолета и вертолета. Освен В-1В ще се видят и военно-транспортните самолети С-17 и С-130, щурмовиците А-10, самолета ДРЛО "Хокай-2000", изтребителите
F-15C, F-15E, F-16, F-18, ударния вертолет "Апач" AH-64A, военно-транспортния вертолет CH-47D "Чинук".
    В деня на откриването на салона полет над територията на изложбата ще извърши невидимият стратегическия бомбардировач В-2.

 

 


   18.11.2005, 08:30
Standard Missile-3Успешно изпитание на ПРО

ВМС на САЩ проведоха успешни изпитания на компонент от ПРО, съобщава АР.
    По   време на изпитанията в района на Хавайските острови в Тихия океан от крайцера Lake Erie е била изстреляна морската ракета-прехващач Standard Missile-3, която е унищожила учебна бойна глава на височина 160 км. над океана.
    По рано изпитанията на ПРО с морско базиране се провеждаха само с ракети с близък радиус на действие с не отделяща  се бойна глава.
    Представители на агентството за ПРО на Пентагона отбелязаха, че проведените изпитания имат огромно значение, понеже за първи път ракета е разпознала и унищожила бойна глава, различавайки я от носителя.
    В изпитанията са участвали представители на ВМС на Австралия, Германия, Япония, Холандия и Испания. През следващата година са планирани още три подобни изпитателни теста.

 

 

 

 


   17.11.2005, 16:30Browning M2 .50 cal.jpg
Най-доброто стрелково оръжие в Ирак се оказа картечница от 1921 година

Според мнението на американските морски пехотинци, най-доброто стрелково оръжие в момента, което се използва от  войската в Ирак, е тежката картечница Browning M2 .50 cal, а най-лошото – автомата M-16. За това се говори в съобщение, публикувано в  DefenseTech. Изследването било направено в една от частите на морската пехота на САЩ, участваща в бойните действия в Ирак.
    Тежката картечница от  50-ти калибър (около-12,7 мм) е била разработена през 1921 г от фирмата Browning. По време на своята дълга кариера тази картечница е претърпяла редица модернизации, първата от които 11 години след като е била приета на въоръжение – тогава са махнали масивния кожух за водно охлаждане. И това е била най-дълбоката модернизация. След това картечница почти не се е променяла. Производството на картечницата М2 в САЩ е от фирите General Dynamics, RAMO Defence, в Белгия - FN Herstal. Освен това, тя се произвежда още от няколко компании по целия свят.
    Още едно оръжие, което се е представило добре в Ирак е полуавтоматичната винтовка  M-14. Това е предшественика на М-16 в американската армия. Сега се използва като снайперска винтовка в специалните подразделения. За разлика от М-16, тя се е оказала много надеждна в пустинни условия.
    Относно М-16, според думите на един от морските пехотинци, ситния пясък, които в Ирак се намира навсякъде, попадайки вътре в автомата, често довежда до заклиняване на  затвора.
    Този недостатък се оказал толкова сериозен, че другите преимущества на винтовката (възможност за поставяне на оптически прицел и друго оборудване, а също и високата точност) се оказват несъществени във случая.
    Освен това, морските пехотинци отбелязват слабата пробивна сила на 5,56 мм куршум на М-16. Според тях, това оръжие се е оказало безполезно в градски условия, тъй като не могат да се прострелват дори стените на обикновенни кирпични къщи.
    Положителна оценка са получили по-голямата част от стрелковото оръжие – ръчната картечница M240, помпата  Mossberg 12 ga., снайперската винтовка M107.
    Освен M-16 отрицателна оценка е получила само ръчната картечница M243. Според войниците, на нея не е нужно дори и пясък – това оръжие се е оказало толкова ненадеждно че можело да засече във всеки момент без видима причина.

 

 


   17.11.2005, 08:30
ПРОАмериканска ПРО с дирижабли

Корпорацията  Raytheon има готовност през 2009 година да започне изпитанията на система за отбрана от крилати ракети, съобщава Spacewar.com. Към  2011 година тази система ще бъде готова за производство.
    Наскоро стана известно, че в рамките на проекта Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System (JLENS) фирмата Raytheon е получила от Пентагона 1,3 милиарда долара за изработването на опитни образци от системата и тяхното изпитване и доработка.
Особеността на тази система се състои в това, че всички радари ще бъдат поставени на дирижабли. Проблема е в това, че крилатите ракети много трудно се откриват, защото летят по сложна траектория, ниско над земята,  следвайки релефа на местността.
    Най-добре с тази задача може да се справи самолет за ДРЛО или дирижабъл. Явно е, че не може постоянно във въздуха да се намират няколко „АУАКС-а”, затова цепелините се явяват като единствения възможен вариант за дълговременна защита на големи територии.
    На този етап се планира всеки дирижабъл да бъде снабден с два радара. Единия ще следи за изстрелването и траекторията на полета на ракетите, а втория ще насочва към тях изтребителите.
    Всеки апарат ще бъде „привързан” към мобилна наземна станция, където ще се обработва постъпилата информация.

Освен това, противоракетна мрежа състояща се от няколко цепелина, ще може да осигурява както радио свръзката на сухопътните войски (като ретранслатори, ако се използват близо до фронтовата линия), така и  ще може да се води наземно разузнаване зад пределите на пряката видимост.

 

 


   15.11.2005, 08:45
Министърът на отбраната на Русия бе назначен за вицепремиер на страната

Министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов ще бъде назначен на поста вицепремиер, за по-добра координация в решаването на проблемите, с които се сблъсква министерството, съобщи президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.
    “На проведеното миналата седмица съвещание на Министерството на отбраната негови служители изразиха притеснение от задълбочаването на някои проблеми при реализацията на плановете на министерството. Те отбелязаха, че тези проблеми се появяват като следствие на несъгласуваните действия на различните министерства и ведомства,” заяви руския президент.

 

 

 

 


   15.11.2005, 08:00
Учения в Северно море

 От 14 до 25 ноември край бреговете на Северна Холандия се провежда международно учение на морските сили със специално назначение „Есенни вълни” , в което, освен Холандия, участват САЩ, Великобритания, Германия и скандинавските страни.
    Цел на учението – обмяна на опит в областта на подготовката на специалните подразделения и тактиката за борба с тероризма.
    В заключителния си етап "Есенни вълни" ще преминат в широко мащабно учение "Активен отговор". В основата на неговият сценарии са повишената терористическа опасност и терористически актове.
    Общото ръководство на ученията се осъществява от командването на Кралските Военно-морски сили на Холандия.

 

 


   14.11.2005, 11:00
Аlg.  Аrmy.Нови Въоръжени Сили

Арабските държави от Северна Африка имат намерение да създадат обединени Въоръжени Сили в състава които ще влизат военнослужещи от Египет,  Либия, Тунис и  Алжир. Въпроса за създаването на тези ВС се обсъждал на 13 ноември в Триполи на откритата там среща на военни специалисти от тези страни.
    След създаването на многонационалния военен контингент се планира той да бъде предаден в подчинение на Африканския съюз.
    Според мнението на участници във форума, който се провежда вече за втори път, такава стъпка ще позволи да завърши формирането на основните структури на АС и така за в бъдеще да се изпълняват поставените пред съюза цели, главната от които е поддържане на безопасност и стабилност на Африканския континент.
    Първото заседание се проведе в Либия през юли тази година.

 

 

 

 

 

 

 

 


   12.11.2005, 16:00
 Русия ще унищожи химическото си оръжие до 2012 година
Заместник - директорът на Роспром Виктор Холстов потвърди, че Русия има намерение да унищожи химическото си оръжие до 2012 г., предаде РСН. Виктор Хостолов, представи Русия на конференцията на страните - членки в Организацията за забрана на химическото оръжие, която се проведе в Хага.
    “Според новата поправка в руската програма за унищожаване на запасите от химически оръжия в Русия, беше взето решение да се увеличи финансирането на процеса по унищожаване на химическите оръжия,” заяви той, като добави, че бюджета на програмата през тази година е бил повече от два пъти по-голям от миналата, а именно 11 млрд. 160 млн. рубли.
 
 
 
 
 
 
 
 

   10.11.2005, 10:30
РН "Съюз"Първия КА от системата „Галилей” се готви за старт
Първия опитен космически апарат "Джове" от европейската навигационна система "Галилей" ще бъде изстрелян с помощта на ракетата "Съюз" от космодрума Байконур през втората половина на декември т.г.
    Втори, също опитен КА от тази система се планира да се изстреля през пролетта на 2006г. Заедно те ще проверят ключеви технологии и ще дадат основните характеристики за средата в която ще функционира системата "Галилей". Следващите четири КА трябва да бъдат изведени в орбита през 2008 година.
    Системата "Галилей" се създава на комерческа основа с начално финансиране от ЕС. Съществуващите в момента аналогични системи - американската GPS и руската ГЛОНАСС са проектирани и създадени като военни.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

    09.11.2005, 14:20
Сергей ИвановЧислеността на ВС на Русия ще се редуцира
В момента щатната численост на армията и флота на Руската Федерация е 1 134 800 човека, съобщи на съвещание с ръководния състав на Въоръжените сили на Русия министъра на отбраната на РФ Сергей Иванов
Според неговите думи, днес числеността на руските ВС е стабилизирана.
    Към 1 януари 2011 година, както отбеляза министъра, това число трябва да се съкрати до 1 100 000 военнослужещи, т.е. "в течение на пет години ще бъдат съкратени около 35 хиляди длъжности", - е казал Иванов.
    В частност, планира се да се съкратят и 300 висши командни длъжности. След това се предвижда генералите и адмиралите в руските ВС да не превишават 1 110 човека. Ще се спазва пропорцията: 1 генерал на 1000 военнослужещи. (в момента в нашата армия има 62 генералски и адмиралски длъжности при 45000 военнослужещи)
    Всичко това е заложено в рамките на плана за строителството на руските ВС за периода 2006 – 2010, които в момента се разработва в Министерството на отбраната.
 
 

   07.11.2005, 17:30
Су-30 и Ф-15 в полетУчения на ВВС на САЩ и Индия
Индия и САЩ започнаха днес съвместни военно-въздушни учения Cope India 2005, съобщава The Times of India. Маневрите, по време на които ще се проведат учебни боеве се провеждат на 120 км. oт гр. Калкута.
    Ученията са с продължителност от 12 дни и в  тях участие ще вземе фронтовата авиация на двете страни, преди всичко изтребителите.
    От американска страна в учението участват 250 военнослужещи от 35 авиокрило, което е дислоцирано в авиобазата "Мисава" в Япония. В Индия е кацнал и самолет за ДРЛО (AWACS) E-3 Sentry. Индия е представена на учението с 30 изтребители Mirage-2000 и Су-30МКИ.
    Както по-рано се съобщаваше в сайта на Defenceindia.com , по време на учението ще се проведат учебни боеве между американските F-16 и индийските Су-30МКИ, Mirage-2000 и МиГ-29.
    Това са втори маневри от този тип. Първите - Cope India 2004 се проведоха миналата година. Тогава по време на учението американските и индийските пилоти са провели серия от учебни боеве, които, според думите на ръководителя на Командването на ударните авиочасти на САЩ, са показали превъзходството на индийците над американците.


 
 

    03.11.2005, 08:00
контейнер за целеуказване ATFLIRНови целеуказатели на "Рейтеон"
Компанията "Рейтеон" планира да постави във външните контейнери за целеуказване ATFLIR, използвани в самолетите F/A-18A+, F/A-18C/D и F/A-18E/F на ВМС и морската пехота на САЩ, нови лазерен далекомер-целеуказател и система за предаване на данни, произведени от фирмата "L3 комюникейшънз".
    Фирмата разчита на производството и усъвършенстването на 574 контейнера, но за сега има поръчки за изготвянето само на 234 от тях.
    Новия лазерен далекомер-целеуказател беше демонстриран през месец септември т. г.
    Новата система за предаване на данни, разработката на която завършва, ще се отличава с повишена скорост на предаване на данни (до 10 Мбайт/с) в сравнение със съществуващата сега система (600 Кбайт/с). Предаването на данните до наземните пунктове за събиране и обработка на информацията ще става в реално време и ще позволи да се извършва оперативен анализ на изменението в обстановката в даден район на действие.
    Монтирането на новите блокове в контейнерите се планира да се извършва по време на изпълнение на работи по техническото обслужване на самолетите.
 

   02.11.2005, 16:00
Ф-15Нови самолети за турските ВВС
Турция планира до 2013 г. да закупи 120 бойни самолета на обща стойност 5 млрд. долара. Анкара е изпратила до италианската фирма "Аления Аеронаутика"  и американските компании "Боинг" и "Локхид Мартин" документи за намерението си да закупи от тях изтребители "Тайфун",  F-16, F-15 или F/A-18. Съответните отговори и предложения трябва да постъпят в министерството на отбраната на Турция до 20 януари 2006 г. и след като бъдат разгледани ще бъде обявен конкурс за избор на самолет.
    Всичко това е в рамките на проекта за разработка на изтребител - бомбардировача JSF. В този проект участват САЩ, Великобритания, Канада, Дания, Италия, Холандия, Норвегия и Турция. При това Турция към 2010 г. трябва да получи 100 такива изтребителя. Стойността на проекта е около 245 млрд. долара.
    В момента на въоръжение във ВВС на Турция се намират изтребители - бомбардировачи F-16 и F-4E "Фантом". При това F-16 се произвежда в Турция по лиценз, а F-4E се намира в процес на модернизация. Производството на F-16 започна през 1985 г от турските компании "Тусаш хаваджълък" и ТАИ заедно с компании от САЩ, като до момента са произведени 240 машини.
 
 


   02.11.2005, 08:00
РС-12М1 "Тополь-М"   „Тополь-М” може да преодолее американската ПРО
Руските военни специалисти утвърждават, че са създали ядрена бойна глава, способна да преодолее противоракетната отбрана на САЩ, пише днес в-к "Коммерсант". За това свидетелстват резултатите от изпитанията с междуконтиненталната балистическа ракета "Тополь-М".
    Вчера, 1 ноември в 20.10 ч (моск.вр) от полигона "Капустин Яр" в Астраханска област беше извършен успешен изпитателен пуск с ракетата РС-12М1 "Тополь-М" с нова бойна глава. Това е шести старт в рамките на изпитанията на тази система, създадена за преодоляване на американската ПРО.
    За първи път пуск се извършва не от космодрума Плесецк по полигона "Кура" на Камчатка, а от изпитателния полигон "Капустин Яр" по цели в разположения в Казахстан десети изпитателен полигон Балхаш (Приозерск).
    Според МО на Русия, извършваните от бойната част на ракетата маневри на своя краен участък от полета, не позволяват тя да бъде прехваната и унищожена от съществуващите в момента противоракетни системи.
Командващия на ракетните войски със стратегическо назначение Николай Соловцев е заявил, че снабдяването на частите въоръжени с мобилни комплекси "Тополь-М" с новите бойни глави ще започне през 2006 г. Първия дивизион съставен от три ПУ ще постъпи в 54-а дивизия, разположена в град Тейково Ивановска област. В последствие се предвижда във войската да постъпват по девет ПУ ежегодно.
    Паралелно с това новите бойни глави ще се доставят и на вече развърнатите в стационарни шахти 40 ракети "Тополь-М" , а също и за перспективните морски ракети "Булава-30", предназначени за въоръжаване на атомните подводници от проекта 955 "Борей".
    Освен това, Московския институт по топлотехника сега работи за създаване за "Тополь-М" на глава с разделящи се бойни части с индивидуално насочване.
    Ако този проект бъде реализиран, Русия за първи път ще пристъпи към създаване на многозарядни междуконтинентални балистични ракети, след като Москва се отказа от тяхното производство съгласно условията в руско-американския договор СНВ-2, който прекрати съществуването си след като Вашингтон започна създаването на собствена ПРО.
 
 
 
 

    01.11.2005, 17:30
М 2Нова дънна мина от Финландия
Финландската компания Patria Advanced Solutions Oy е разработила морска мина от ново поколение, съобщава Strategy Page.
    Това е дънна мината мина M2, снабдена с бордови компютър и датчици, които и позволяват буквално да „избира” целта си. Компютъра ще следи корабите с помощта на акустични и магнитни датчици, а също и със специален сензор, които ще регистрира изменението на налягането на водата върху корпуса на боеприпаса.
    Според мнение на експерти, мината освен това ще има и датчици за измерване на електрическото поле и дистанционен взривател. Известно е, че може да се програмира поразяването само на определени типове кораби. Според тях най-опасното в този проект е, че в конструкцията се използват голямо количество комерчески технологии, разпространението на които не е ограничено от никакви международни договори. Мината може да се продава на всяка страна.
    Мината тежи около половин тон, което опростява транспортирането и. М2 може да се достави дори с рибарска лодка. Тези обстоятелства я правят крайно опасна, тъй като лесно може да попадне в ръцете на терористи.
 
 

   31.10.2005, 18:00
Конструкторите от лабораториите на ВВС на САЩ създадоха първата лазерна винтовка
Научно - изследователския институт на ВВС на САЩ е разработил „лазерна винтовка”, съобщава Defense Tech.
    PHaSR (Personnel Halting and Stimulation Response) представлява лично лазерно нелетално оръжие. Както утвърждават неговите създатели от научната група ScorpWorks, това е първото в света преносимо „лазерно оръжие”, предназначено за полицейските подразделения.PHaSR (Personnel Halting and Stimulation Response)
    С негова помощ за известно време може да се ослепи човек, лишавайки го от възможност за ориентация в пространството. PHaSR, от една страна, гарантира лишаване на човека от зрение за известно време, от друга-не нанася увреждания на очите. Една от особеностите на това оръжие се явява това, че човека против когото то се използва, няма да може да забележи източника на излъчване.
    В момента вече са създадени два опитни образеца на PHaSR. Те се намират в лабораторията на ВВС в Тексас за изпитания. National Institute of Justice е заделил за ScorpWorks 250 хиляди долара за доработка на това оръжие и изработването на прототип. Планира се доработения прототип PHaSR да бъде готов през март 2006 г.
 
 

  28.10.2005,  14:00
Ф-16Гърция ще купи от САЩ изтребители за 3 млрд. долара
Пентагона официално е уведомил Конгреса на САЩ за това, че ще сключи с Гърция договор за голяма доставка на изтребители F-16, авиационно електронно оборудване, запасни части и въоръжение, съобщава Defense Industry Daily.
    Според заявление на Министерството на отбраната, Гърция ще купи 40 изтребителя от модификациите C и D. Те ще бъдат оборудвани както последната модернизирана версия на F-16.
    Заедно с тях в Гърция ще бъде доставено навигационно оборудване, бордови РЛС, тренажори, документация и въоръжение. Цялата сделка е на стойност 3,1 милиарда долара.
    В изпълнение на сделката участие ще вземат компаниите BAE Systems, Lockheed Martin, L3 Communications, Boeing, Raytheon, Northrop-Grumman и Pratt & Whitney.
 
 

    25.10.2005, 18:00
F/A-22Изпитанията с F/A-22
 Американски изтребител от пето поколение F/A-22 Raptor е хвърлил първата бойна бомба, съобщава Defense Talk.
    Това е станало по време на изпитания със самолета, които са се провеждали на полигон в щата Юта. Първото изпитание на бойните системи на самолета са извършили "Рапторите" от 27 изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ.
    В бомбомятането са участвали пет самолета, всеки от който е носел по две "умни" бомби. Всяка от хвърлените бомби е била снабдена със система за глобално позициониране, и всяка от тях е попаднала точно в целта.
    Били са хвърлени девет бомби – едната не е успяла да се отдели от самолета. Електронната система за проверка на бомбата е констатирала неизправност, след което бордовия компютър е изключил системата за хвърляне.
 
 
 
 
 

   24.10.2005, 16:30
Defense Industry Daily.Пентагона поръча тактически ракети за Future Combat Systems
Проекта на американската компания SPARTA Composites, Inc. е победил в конкурса за създаване на пускова установка за високоточни ракети за американската армия в рамките на програмата Future Combat Systems, съобщава Defense Industry Daily.
    Самата ракета вече преминава изпитания, независимо от това, че бойната глава за нея още
не е готова. Тя се разработва от компанията General Dynamics.
    В рамките на тази програма армията ще бъде въоръжена с високоточни ракетни системи - Precision Attack Missile. Пусковите установки представляват контейнери които могат да се монтират на различни шасита или просто да се поставят на земята. При това установката ще работи автономно, получавайки само команди от разстояние.
    Ракетата по проекта PAM може да се насочва към целта по лазерен лъч, или да се използва лазерно целеуказване. Координатите на целите може да се въведат в бордовия компютър предварително или да се предадат когато ракетата е вече във въздуха. Тези ракети ще станат едни от компонентите на програмата Future Combat Systems. С тях се планира да се въоръжат мобилните ракетни установки Non Line of Sinht-Launch System (NLOS-LS).
    Освен ракетите PAM, бригадите FCS ще получат на въоръжение и други тактически ракети - Loitering Attack Missiles (LAM). Те ще баражират над бойното поле в очакване на команда от земята за поразяване на съответната цел.
 
 

   24.10.2005, 00:15
М4 Турция ще произвежда карабината M4
Американската компания "Колт дифенс" и турския производител на стрелково оръжие фирмата "Сарсилмаз армз индастри" са сключили договор за производството в Турция на 5,56-мм автоматична карабина M4. Според документа, подпис на 26 септември в Истанбул, турската фирма ще произвежда винтовката по лиценз в своите предприятия в западна Турция. Компанията "Колт" е обещала да предаде пълната технология за производство на М4, а също така да информира турската страна за всички нови технологии свързани с нейното производство. Продукция на „Колт” за първи път ще се произвежда извън североамериканския континент.
 
 
 
 
 

   23.10.2005, 22:30
"Леопард-2HEL" Гърция получи първия танк "Леопард-2HEL"
Първия основен боен танк "Леопард-2HEL" е доставен на гръцката армия за провеждане на тримесечни приемни изпитания. Изпитанията,  започнали на 19 октомври, трябва да завършат до 19 януари 2006 г. и се провеждат на полигона "Ксанти", там където е дислоцирана 25 бртбр. След завършване на изпитанията опитния образец на танка ще бъде върнат на германската фирма "Краусс-Маффей Вегманн" за доработка.
    Варианта на танка "Леопард-2" за армията на Гърция е снабден с двигател MTU-873 серия Ka-501 с мощност от 1500 к.с., 120-мм оръдие L55, нова бронезащита на куполата, тактическа система за управление "Иниохос" и тепловизионен перископичен прицел 280x4 "Офелиос".
    Гърция е поръчала 170 танка "Леопард-2HEL", 12 ремонтно-евакуационни бронирани машини "Бюффел" на шаси "Леопард-2", осем бронирани мостопоставача "Легуан" на шаси "Леопард-1" и тренажорен комплекс.
 
 

   21.10.2005, 23:00
MTTCSTeledyne Brown предлага бронирани камиони
Teledyne Brown Engineering е разработила вариант на брониране на средни и тежки камиони, които се предлагат на Корпуса Морска Пехота на САЩ за защита от огнестрелни оръжия и осколки на бомби.
Опитния образец на системата, която се нарича MTTCS – многоцелева система за превозване на хора, е била изпитана в Ирак през юни и юли съгласно програмата на Силите за бързо реагиране.
    Композитната броня може да се поставя на всяка автомобилна платформа, която се намира на въоръжение в САЩ и има товароподемност не по-малка от 2,5 тона.
    Представителите на производителя съобщават, че системата може да бъде изготвена с различни размери и вместимост, но в Ирак е бил изпитан само един размер, които има дължина 4,5 метра и може да поеме до 10 човека и 2 стрелци. Теглото на системата е 3400 кг. Била е монтирана на 5 тонен автомобил FMTV. За отбрана се използва картечна установка, както при M1114 Humvee.
    Компанията-производител съобщава, че MTTCS има защита от ръчно огнестрелно оръжие и осколки от саморъчни взривни устройства. В Ирак системата е участвала в изпълнението на повече от 40 операции изминавайки повече от 1600 км и нито веднъж не е била поразена от огъня на противника.
    Американската армия търси пътища за защита на своите войници, които се транспортират с товарни автомобили. Бил е разработен и вариант за защита на автомобила, които е бил използван във Виетнамската война, и 30 такива машини са били изпратени в Ирак.        
    Системата MTTCS има по високо ниво на защита. Стойността на MTTCS е 340 000 долара при партия от 200 машини. Допълнително се плащат 40 000 долара за картечната установка.
    MTTCS може да бъде снета от камиона и да бъде използвана като бункер, контролно-пропускателен пункт, команден център или полеви медицински пункт.
 
 

   19.10.2005, 18:00
Проект 212В състава на ВМС на Германия са въведени нови подводници
Във военноморската база Еккернферд (федерална земя Шлезвиг-Гольштейн) днес се състоя церемония по въвеждането в състава на ВМС на Германия на първите две неатомни подводници по проект 212 с анаеробни енергийни установки от кислородно - водороден тип. Подводниците получиха имената U-31 "Виттенберг" и U-32 "Еденкобен".
    В церемонията участие е взел министъра на отбраната на ФРГ Петер Штрук. Той е съобщил, че следващите две подводници от този тип ще влязат в строя до края на 2006 г. Всяка една от четирите подводници струва около 1,4 млрд евро.
    Подводницата от проект 212 е съвместна разработка на специалисти от ФРГ, Италия и Норвегия. Това е първия мащабен проект за модернизация на подводния флот на ФРГ от 1970 г. насам. По своите характеристики тя се смята една от най-съвършените в света машини с неядрена енергийна установка.
    Неатомните подводници по принцип имат смесена архитектура - носовата част е еднокорпусна, кърмовата – частично двукорпусна. Лекият корпус е изработен от армирана стъклопластика, а здравия – от нискомагнитна стомана.
    Тези подводници се строят в корабостроителниците "Тиссен нордзееверке" (гр. Емден) и "Ховальдсверке дойче верфт" (гр. Кил). Енергийната установка е разработена от компанията "Сименс-HDW". В състава и влиза въздушно независима силова установка и електродвигател с мощност 3875 к.с. задвижващ малошумен гребен винт. Всички устройства и механизми са монтирани на двустъпални шумоизолиращи платформи. Подводницата е въоръжена с шест торпедни апарата калибър 533-мм. Боезапас - 14 торпеда DMA2A4. На борда може да се приемат мини, а за в бъдеще се предвижда монтиране и на противокорабни ракети - "Саб Харпун".
    Някои от техническите характеристики на проект 212 са: надводно водоизместване - 1450-1500 т, подводно - повече от 1800т, дължина 55,9 метра, скорост в подводно положение – до 20 възела, далечина на плаването в надводно положение при скорост от 8 възела – около 8000 мили, далечина на плаване под вода при скорост 4 възела - 420 мили, дълбочина на потапяне - до 300 метра.
 
 

  19.10.2005, 16:30
СИСМОтбранителна система CICM
Фирмата "БАе системз" успешно завърши изпитанията на системата CICM (Close-In Countermeasure), предназначена за защита на бойната техника от ракетни боеприпаси. Изпитанията са преминали в изпитателния център на американската армия Редстоун (Алабама), като за целта е била използвана БМП "Бредли". За това съобщава седмичника "Джейнс дифенс уикли".
    Разчетната маса на CICM е около 200 кг. В нейния състав влизат пасивни средства за откриване пуска на ракетните боеприпаси, активна радиолокационна станция за следене, пускова установка със специални касетни боеприпаси и процесор на системата за управление на огъня.
    При откриване на приближаващ се към бойната машина ракетен боеприпас в това се изстрелват специални заряди, създаващи на разстояние 10 метра от защитавания обект на екран от стоманени сачми. Според разработчиците, пораженията върху защитавания обект трябва да бъдат минимални. Презареждането на пусковата установка може да се извърши веднага след изстрела.
    Зоната на обзора на действие на системата CICM е до 180 градуса. Тя може да се монтира на леки бойни машини, средни камиони и даже на тактически машини от типа на "Хамър". Изучава се възможността за монтиране на подобна система за защита на вертолети със зона на действие 360 градуса.
 
 

   18.10.2005, 15:30
Франция предлага усъвършенствани танкове „Леклерк” на Турция
Френската фирма "Жиат" разкри някои данни за усъвършенствания вариант на основния боен танк (ОБТ) "Леклерк", удовлетворяващ изискванията на сухопътните войски на Турция. За това съобщава ежеседмичника "Джейнс дифенс уикли".
    Според представител на фирмата машината се отнася към ОБТ четвърто поколение и неговото производство може да се организира в предприятията на Турция.
Ако се вземе положително решение тази година, турските производители могат да започнат серийното производство на новите танкове през 2012 година.
    Усъвършенствания вариант на танка "Леклерк" има тегло от 56,6 т и се отличава с подобрена защита, огнева мощ и живучест. Въоръжен е със 120-мм гладцевно оръдие сдвоено с 12,7 мм картечница, гранатомет "Галикс" и 7,62 мм картечница разположена на оръдейната купола. Танка е оборудван с приемно устройство на спътникова навигационна система, средства за радиационна, химическа и бактериологическа защита, усъвършенствана система за управление на огъня и автоматическа система за съпровождане на целите.
    Фирмата "Жиат" вече има договор за доставка на френската армия на 406 танка "Леклерк", изпълнението на който трябва да приключи в края на 2006 г. Обединените Арабски Емирати също са получили 388 танка "Леклерк".
    В Турция от няколко години се провеждат демонстративни изпитания с няколко танка чуждо производство. Сред тях са немските - "Леопард-2", американските - M1A2, украинските -Т-84 и френските "Леклерк". До момента турската страна не се е спряла на конкретна оферта.
 
 

   17.10.2005, 16:30
Проверка на надеждността на  стратегически ракети
На 20 октомври от космодрума Байконур, РВСН на Русия ще извършат пуск на МБР РС-18 "Стилет".
Старта на ракетата е съгласно плана за бойната подготовка на Въоръжените сили на РФ и се провежда с цел проверка на тяхната надеждност. Стрелбата ще бъде по цел намираща се на камчатският полигон Кура.
 РС-18 стоят на бойно дежурство вече повече от 30 години. Ракетата има висока степен на надеждност – от проведените до сега 150 изпитателни и учебно-бойни пуска, само 3 са несполучливи.
    Проведените през последните години пускове са потвърдили тази надеждност и позволява ресурса им да бъде удължен с 20 години. Сега във РВСН се намират около 160 ракети "Стилет", всяка от която има по шест бойни блока.
    Ракета РС-18 при стартова маса повече от 105 тона, дължина 24,3 м и диаметър 2,5 м може да достави до целта боен товар с тегло 4,3 тона.
    На базата на изведените от бойния състав ракети се създават ракетите-носители "Рокот" с гражданско назначение.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  14.10.2005, 15:30
Ми171ІЧехия получи четири вертолета Ми 171Ш
В рамките на погасяване на дълга си към Чехия, РФ е доставила четири военно-транспортни вертолета Ми-171Ш. Машините ще бъдат дислоцирани в базата на ВВС в гр. Пржеров, съобщи днес чешкото радио. До края на тази година се очаква да бъдат получени още шест Ми-171Ш.
    В съответствие с договора, Чехия трябва да получи 16 вертолета Ми-171Ш и 10 вертолета Ми-35. За обучение на обслужващите екипи в републиката се намират руски специалисти.
    Вертолетите ще бъдат оборудвани по стандартите на НАТО, ще бъдат монтирани свързочни средства използвани в алианса. Прага планира основно да ги използва в международни миротворчески мисии.
 
 
 
 
 
 
 
 

   14.10.2005, 07:00
МИ6MI 6 със собствен сайт
Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service, SIS) на Великобритания MI 6 направи сайт. Това е голяма промяна в политиката на службата. С това английските разузнавачи се надяват да разсеят митове за агенцията - например защо шефът на Ми-6 по традиция е известен само с буквата "Си". Сайтът е преведен на шест официални в ООН езика (китайски, френски, испански, руски и арабски - www.komandos.start.bg ). С него Ми-6 ще привлича и нови служители.
    От съображения за сигурност, сървъра, на който се намира сайта на SIS, е разположен извън Лондон и не е свързан с основната компютърна мрежа на службата.
 
 

  12.10.2005, 20:00
Tank K1/A1 Нов танк за южнокорейската армия
Армията на Южна Корея ще получи основен боен танк от следващо поколение през 2010 година, съобщава Defense Talk.
    Презентацията на проекта Korea Next-Generation Main Battle Tank (KNMBT) се състоя на изложението Korea Ground Forces Festival 2005, което се откри днес в Сеул.
    Разработката на този танк се води едновременно от няколко южнокорейски военни института от 1995 година. За разработка на машината досега правителството е изразходвало 230 млн. долара.
    Известно, е че „танка на бъдещето” ще бъде въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, през което ще могат да се изстрелват и противотанкови ракети. Теглото му ще е около 55 тона. Компютърната система за управление на огъня ще може самостоятелно да насочва управляемите ракети, които ще могат да поразяват както стационарни, така и движещи се цели.
 
 

   12.10.2005, 14:30
БПЛАИндия купува БПЛА Nishant
В Индия е одобрено закупуването за армията на 12 безпилотни летателни апарата Nishant на стойност 348 хил.долара. Това решение е взето почти 15 години след като е започната работа по програмата, съобщил представител на Министерството на отбраната.
    Nishant е разработен от предприятието ADE (Aeronautical Development Establishment), а е построен от корпорацията ХАЛ в Бангалор.
    През първия етап ще бъдат получени четири БПЛА Nishant и един комплект наземно спомагателно оборудване, в които влиза хидропневматична пускова установка, разположена на камион Татра, и мобилен захранващ блок. Останалите осем апарата и два комплекта неземно и спомагателно оборудване ще бъдат доставени през втория етап, сроковете на които не се уточняват.
    Nishant има тегло 300 кг , крила с размах от 6,4 м , двигател AR801 с мощност 55 к.с. и може да извърши полет с продължителност до 5 часа на оптимална височина 3960 м. През юни тази година Nishant е изпълнил 100 изпитателни полета.
    Апарата е оборудван с дневна ТВ камера, лазерен далекомер-целеуказател, панорамна мини-камера, оборудване за електронно разузнаване. Има ИЧ датчици разположени на жироскопностабилизирана платформа.
    Пуска на апарата Nishant се осъществява с помощта на ракетен ускорител, а завръщането – с помощта на парашутна система. Експлоатацията на машината се обезпечава от специализирана група от 10 човека.
 
 

   11.10.2005, 08:45
безпилотни вертолетиВМФ на САЩ се въоръжава с безпилотни вертолети
Американските военни кораби, които се разработват в рамките на проекта Littoral Combat Ships, ще бъдат осигурени с безпилотни разузнавателни вертолети RQ/MQ-8 Fire Scout.
    Разработките по проекта за безпилотен разузнавателен вертолет RQ/MQ-8 Fire Scout са започнати през февруари 2000 година. След провеждането на първите изпитания с опитния модел през януари 2002 г. Министерството на отбраната на САЩ е прекратило финансирането на програмата.
    След година, ВМФ на САЩ отново е проявява интерес към проекта с RQ/MQ-8 Fire Scout. Този път са се водили разговори за използване на вертолетите-разузнавачи във военните кораби от ново поколение, които се разработват в рамките на програмата Littoral Combat Ships (LCS). Военните кораби LCS са предназначени за действия основно в крайбрежните райони, но с успех могат да се използват и в откритият океан.
    Продължителността на полета на RQ/MQ -8B Fire Scout е четири часа, време е достатъчно за извършване на разузнавателни мисии в радиус от 110 морски мили.                 Стандартното оборудване на вертолета включва електронно-оптически скенери и лазерен далекомер. Ще бъдат монтирани и високоточни ракети от клас Hellfire. След изпълнение на поставените задачи RQ/MQ Fire Scout е в състояние да извърши доразузнаване за оценка на резултатите от нанесените удари.
    Апарата е разработен на базата на вертолета Schweitzer 333. Фирмата Schweitzer USA е дъщерна структура на компанията Sikorsky, която от своя страна пък принадлежи на United Technologies Inc.
    Работата по адаптацията на RQ/MQ Fire Scout за корабите на ВМФ на САЩ се планира да завърши през юни 2006 г.
Предвижда се производството на 192 такива машини.
 
 

  10.10.2005, 16:00
Пентагона с нов бюджет
Конгреса на САЩ единодушно прие бюджета на Пентагона за 2006 година, започващ от 1 октомври, в размер на 445 млрд. долара.
    Бюджета предвижда допълнително 50 млрд. долара за мисиите на военните контингенти в Ирак и Афганистан, както и за провеждането на други контратерористични операции от американските войски по света.
    Съгласно разчетите на Изследователската служба на конгреса, от 11 септември 2001 година САЩ са изразходвали за борба с тероризма около 300 млрд.долара, а в края на това десетилетие се предвижда сумата да достигне до 570 млрд. долара.
 
 

   07.10.2005, 16:30

СкорпенНови подводници за Индия
Индия ще получи от Франция шест дизел - електрически подводници от клас "Скорпен" (P-75). Договора е подписан вчера в индийската столица. Стойността на сделката се оценява на 3,5 млрд. долара. Съгласно договора, подводниците ще бъдат построени по френска технология в корабостроителниците на град Бомбай в рамките на реализацията на индийският проект, предвиждащ закупката на съвременно въоръжение и военно оборудване от чужбина.
    В момента на въоръжение във ВМС на Индия се намират 16 подводници, повечето от които се смятат за остарели.
Решението за подводниците "Скорпен" по рано е било одобрено от правителственият комитет по въпросите на безопасността. Индийско - френските преговори за покупката на подводниците са продължили шест години.         Както се очаква, подводниците, всяка от които има на въоръжение шест противокорабни ракети "Екзосет" SM-39 и съвременни торпеда, ще постъпят във ВМС на Индия през 2012-2017 година.
 
 

   07.10.2005, 01:00
БорисоглебскРакетен пуск
От акваторията на Баренцово море успешно е осъществен пуск на морска балистична ракета с космически апарат "Демонстратор".
    Пуска е осъществен от атомната подводница на Северния флот на Руската Федерация "Борисоглебск" проект 667 , днес, в 0:30 българско време.
    Както отбелязва източник от Министерството на отбраната на РФ, пуска се извършва с цел изпитание на техниката.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   06.10.2005, 18:20
ХМ-25Армията на САЩ изпитва нови оръжия
В Германия на полигона "Графенвер" се проведоха изпитания на три образеца на ново американско стрелково оръжие, съобщава Defense Talk.
Изпитанията бяха проведени от военнослужещите на 1-ва пехотна дивизия от ВС на САЩ. По време на тестовете са били проведени стрелби с автоматичния гранатомет XM25, щурмовата винтовка SM320 и тежката картечница XM312.
    По своята същност това са оръжия от следващо поколение. Освен другите предимства те се характеризират и с малък откат и подобрена точност на попаденията.ХМ-312
    Всички те са снабдени с оптически прицел имащ и функция за нощно виждане. Гранатомета освен това е снабден и с електронен балистичен изчислител.
    Едно от достойнствата на картечницата XM312 е че теглото е почти колкото един съвременен автомат. Отката при това оръжие е сведен до минимум.
    Според конструкторите, тези оръжия дават възможност за поразяване на целта с първият изстрел.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

 


{START_COUNTER}