Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 

Започва най-мащабното учение на Сухопътните войски „Балканска стена – 2020“

15.10.2020, 20:30

Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада „Балканска стена – 2020” ще се проведе от 19 до 30 октомври на учебен полигон „Корен“ под общото ръководство на Командването на Сухопътните войски. В него ще участват близо 3 000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова и до 550 единици автомобилна техника. Учение в такъв мащаб не е провеждано от почти 20 години. Темата на учението е „Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”.
В учението ще се включат щабът и формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, танкова рота от състава на Центъра за подготовка на специалисти, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк, рота от 55-ти инженерен полк, огнеметно-димов взвод и отделение за санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е), отделение за санитарна обработка от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, модул CIMIC от 78-ми батальон за осигуряване, механизирани роти от 2-ра механизирана бригада, алпийска рота от 101-ви алпийски полк, логистичен модул от състава на 110-ти логистичен полк, формирования от служба „Военна полиция“, екипи ВМА – София, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка и медицинска евакуация от състава на Военновъздушните сили.
Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директор на учението е началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Тактическото учение „Балканска стена – 2020“ ще се проведе по условен сценарий. С изпълнението на поставените в него задачи Командването на Сухопътните войски ще провери готовността на щаба и формированията на 61-ва механизирана бригада за провеждане на маньовър със сили и средства, изпълнение на бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата.
Комисия от Командването на Сухопътните войски провери на 6 и 7 октомври готовността на щаба и формированията на 61-ва бригада и връчи на командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков допуск за участие на бригадата в учението.

*****
Преди 108 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Съвместно командване на силите

15.10.2020, 20:19

Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., Ви уведомяваме, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително.
Структурите на Централното военно окръжие до 20.11.2020 г. комплектуват и изпращат документите на кандидатите, отговарящи на изискванията за допускане до участие в конкурса до командирите на военни формирования, в които се провежда конкурса.
Срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 16.10.2020 г.
Промяната се налага поради големия брой кандидати за приемане на военна служба и удължените срокове за извършване оценка за психологична пригодност на кандидатите от Лабораторията за психично здраве и превенция към ВМА - София.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

40 млн. лева иска да вложи МО в поддръжката на самолетите Pilatus

15.10.2020, 20:12

40 млн. без ДДС смята да вложи Министерство на отбраната за поддръжка на самолетите Pilatus в рамките на период от седем години. Това става ясно от обществена поръчка пусната от военното ведомство.
Процедурата за възлагане на обществена поръчка е била публикувана на 14 септември 2020 г., а крайният срок за подаване на оферти е 29 ноември 2020 г. Предмет на поръчката е сключването на рамково споразумение за осигуряване на интегрираната логистична поддръжка за самолетите PC-9M и PC-12/45.
Поддръжката включва доставка на оборудване, автоматизирани системи за обучение, консумативи, резервни части, инструменти, извършване на планове и не планови прегледи, доставка на техническа документация, изпълнение на доработки и предоставяне на оборудване за временно ползване.
Изисква се гаранция при ремонти и доставка на ново оборудване от 100 часа или 12 месеца (което настъпи първо). От изпълнителя се иска в последните пет години да е извършил поне един ремонт на самолет Pilatus, но реално поръчката може да се изпълни само от оригиналния производител, швейцарската компания Pilatus.
Тъй, като и в момента има действащо рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолетите PC-9 и PC-12, споразумението по новата процедура ще се подпише след неговото изтичане (май 2021 г.) или в случай на неговото предсрочно прекратяване (което става по взаимно съгласие).
Българските ВВС експлоатират шест броя от учебно-тренировъчните турбовитлови PC-9M и единичен турбовитлов PC-12/45, използван основно за учебни и спомагателни задачи.
Сега действащото рамково споразумение е подписано през май 2014 г. и е със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкове (36,5 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник

15.10.2020, 16:52

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 16 октомври, в отбелязването на 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС). Те ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание (на бул. „Цар Освободител“). Военнослужещи от ВВС ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“ в София).
По-късно същия ден министър Каракачанов и адмирал Ефтимов ще наградят военнослужещи от ВВС за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите.
По традиция в навечерието на празника командването на Военновъздушните сили ще се срещне с военнослужещи – ветерани, служили достойно в редиците на бойната ни авиация.
През тази година кулминацията в отбелязването на 108-ата годишнина от първия боен полет ще бъде на 19 октомври в гр. Пловдив, когато в рамките на информационната кампания „Бъди войник“ военнослужещите от ВВС ще изпълнят полети с вертолети Бел-206, Ми-24 и „Кугър“ и самолети J-27 „Спартан“, МиГ-29 и Ан-2.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев наблюдава полевото лагерно обучение на 4-ти артилерийски полк на полигон „Корен“

15.10.2020, 16:47

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев наблюдава днес, 15 октомври, етап от полевото лагерно обучение на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен”. В групата са включени и офицери от Дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната.
Разузнавателен модул от секция „Безпилотни летателни системи” от Съвместното командване на специалните операции демонстрира пред гостите възможностите на безпилотно летателно средство (БЛС) – Аеросонда, която е разработена за извършване на въздушно разузнаване, наблюдение, добиване на информация по наземни и движещи се цели. Системата може да се използва и като средство за водене на разузнаване на целите на артилерията. - (видео)
„Това е иновативна система, въведена съвсем наскоро в Българската армия, която успешно може да се използва за изпълнение на съвместни задачи с видовете въоръжени сили, в това число и артилерията” – отбеляза генерал-лейтенант Илиев.
В системата за управление на огъня бяха развърнати елементите на управлението на артилерийската група - Тактически оперативен център (ТОЦ) на 4-ти артилерийски полк, командни пунктове и тактически оперативни центрове на оръдейния и реактивния дивизион, пунктове за управление на огъня на батареите, както и артилерийските предни наблюдателни групи.
Като елемент от бойния ред в системата на стрелбата и управлението на огъня на артилерийската група бяха развърнати и артилерийските предни наблюдателни групи на дивизионите, както и наблюдателната група на полка.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Два Ми-17 се сблъскаха в Афганистан

15.10.2020, 07:45

Два транспортни вертолета Ми-17 от състава на афганистанските ВВС се сблъскаха при излитане от полева площадка. При инцидентът, който е станал на 13 октомври 2020 г., има загинали.
Инцидентът е станал около 01:15 местно време при излитане в провинция Халманд и по-точно района Нава-и-Баракзай. По неофициална информация, двата вертолета са извършвали мисия за медицинска евакуация и са се сблъскали във въздуха малко, след като са излетели от предна площадка.
В района се водят тежки боеве срещу талибаните.
Първоначално бе съобщено за 15 загинали, но от афганистанското МО са съобщили, че загиналите са общо девет – четирима в едната машина и петима от другата. Не се съобщава колко хора е имало на борда на вертолетите по време на инцидента.
Според афганистанското МО се касае за технически проблем
Аварийността в афганистанските ВВС е сериозна. Само за 2020 г. при небойни инциденти са загубени шест машини – три Ми-17, един MD-530F, един Ми-35 и един самолет A-29 Super Tucano. Отделно, след въздействие на противника са загубени един Ми-17 и един UH-60.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Стартираха полетите с ремонтираните и модернизирани Су-25

15.10.2020, 07:25

Първите полети с ремонтираните и модернизирани щурмови самолети Су-25 са стартирали вчера, 14 октомври 2020 г. Това съобщиха от МО. - (видео)

От военното ведомство разпространиха и снимки на двата налични самолета, на които се вижда как се подготвят за полет и рулират.
Су-25УБК (борд 002) и Су-25К (борд 246) бяха докарани в разглобен вид с Ил-76 във втората половина на септември. Машините преминаха през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация в беларуското предприятие „558-ми авиационен завод“. - (видео)
В действителност, това не са първите полети на самолетите у нас след ремонта. След сглобяването им те са били облетени от беларуски екипажи, като това е станало в края на миналата и началото на тази седмица.
Предстои стартиране на регулярни полети с типа у нас. До февруари 2021 г. от ремонт ще пристигнат и останалите шест машини – една спарка и пет едноместни. - Още за Су-25

 

Спомените на ветеран от 31-ви Силистренски пехотен полк

15.10.2020, 07:00

Казвам се Христо Новаков Митев. Роден на 27-ми октомври 23-та година в Горна Манастирица (бел. съст. К. Г. село Борово е образувано през 1948 г. от сливането на селата Горна Манастирица и Горазд. На 5.IX. 1984 г. селото е обявено за град.). Преди да ида в казармата, орях на хората нивите. Земеделие. Баща ми е железничар, пък аз ора на хората нивите.
Най-напред, кат„ тръгнахме на турската граница, след Градетево Свищовският полк (бел. съст. К. Г. 33-те пехотен Свищовски полк) откри огън срещу нас – не дават да се товарим. Ние сме овце, де да знаем къде ше вървим. Свищовският полк не дават да вървим, да се товарим. Къде ше се товарим, де да зная я, ний не знаеме. И зад Градетево отзад се върнахме, стояхме десетина дена, на лагер там. И стана 9-ти септември, майор Стоев го арестуваха и ний останахме пилета без квачка. И оттам поручик Ковачев пое......Прочети още

 

Възходът и падението на титаничния ССВ-33 "Урал"

15.10.2020, 06:56

За определен период титанът на съветското разузнаване наблюдава цялата северна част на Тихия океан, прихващайки радиокомуникациите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и подводната отбрана на САЩ и Япония. Само че късметът му изневерява.
ССВ-33 "Урал" е гигантски кораб, задвижван от ядрен реактор. Създаден е през 1983 година. Оборудван с най-модерните разузнавателни технологии, той е един от най-съвременните плавателни съдове на своето време.
При всичко това капризите на историята са причина в крайна сметка краят му да бъде забулен в сенки.
През 1983 г. един невероятен кораб излиза от Балтийската корабостроителница Балтийск в Ленинград (сега Санкт Петербург)......Прочети още

 

Наградна система в Съветската армия през ВСВ

15.10.2020, 06:52

Военните награди в СССР се делят на ордени и медали. Орденът се счита за по-висока награда, отколкото медала. За награждаването с орден е нужен указ на Президиума на Върховния съвет на СССР, който се издава въз основа на награден лист или представяне за награда.
Ако наградата (орден или медал) има няколко степени, то награждаването следва да се извършва само последователно, като се започне с най-ниската степен, но не повече от една награда (орден или медал) за всяка една степен........Прочети още

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: За изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи

14.10.2020, 21:31

Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, на разбирането на правителството и парламента, на цялото българско общество, в Българската армия започнаха промени, които, надявам се, ще бъдат необратими. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 14 октомври , на тържествения ритуал по присвояване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, придобити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили. Министър Каракачанов посочи, че за изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. „Това беше нашата амбиция през последните три години. Надявам се такава да бъде и амбицията на следващите политически ръководства на Българската армия“, заяви той.
Министър Каракачанов благодари на правителството на Кралство Нидерландия за партньорството и за възможността да бъде сключен договорът за придобиването на двата минни ловци, който е добър и за двете страни и изгоден за българския военен флот.
Военен кораб с бордови номер 31 беше кръстен от Деница Проданова с името „Места“, а военен кораб с бордови номер 33 беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името „Струма“. - (видео)
Днес беше отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, чиито приемник е Отряд противоминни кораби. В обръщението си към военнослужещите от дивизиона началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза, че винаги се е възхищавал на лекотата, с която изпълняват задачите си, на тяхната колегиалност и приятелство. Той обяви, че в резултат на анализа в рамките на Стратегическия преглед на отбраната Трети дивизион противоминни кораби ще бъде възстановен. По думите му - двата кораба минни ловци, които днес официално влязоха в състава на ВМС, са само началото в бъдещото развитие на дивизиона и неговите военнослужещи. „На двамата командири пожелах да ме поканят на първото си плаване“, каза още адмирал Емил Ефтимов.
По повод годишнината военнослужещи от Отряд противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната.
На церемонията в Пункта за базиране Варна присъстваха Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и местната власт.
„От 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб, който да влезе в състава на ВМС. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в българския боен флот, се увеличават способностите на армията“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че съвсем скоро ще започне и изграждането на двата нови многоцелеви кораба за ВМС. Това ще стане след подписването на договора, който вече е готов.
„Времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската армия дойде. Не само придобиваме нови изтребители и нови кораби, надявам се и нови бойни машини за Сухопътните войски, но и възстановяваме и модернизираме това, което съществува – МиГ-29, Су-25, танкове, фрегати“, заяви министър Каракачанов. Той благодари на военното ръководство за експертизата и подкрепата при вземането на решения от политическото ръководство.
На въпрос министър Каракачанов заяви, че няма спор за готовността за посрещането на цяла ескадрила Ф-16. На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура, хангари и обучение на летателен състав за 8 самолета Ф-16. За да не се губи време до получаването на осемте нови изтребителя, Министерството на отбраната е изпратило запитване до Локхийд Мартин за наличности, евентуални цени и за сроковете на плащане на следващите 8 самолета. „Не можем да чакаме и през 2024 г., след като получим самолетите, да започнем наново да преговаряме. Добре и умно е сега да се договорят условията и цените“, посочи министърът на отбраната и подчерта, че те ще бъдат придобити с разсрочено плащане. Официалният отговор на компанията-производител на Ф-16 се очаква да бъде получен в срок от един месец – през ноември.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев

14.10.2020, 17:27

За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души. Сред тях е имало евреи, роми, съветски военнопленници, партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война.
До войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на военните действия много от тях бягат на изток – към вътрешността на СССР, други заминават на фронта, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно е унищожена.
Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – залавят ги по улиците и в къщите и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определено място, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение щяло да се наказва с незабавен разстрел.......Прочети още

 

Американка и двама руснаци полетяха към МКС със Союз МС-17

14.10.2020, 15:57

Днес успешно бе изстреляна ракетата носител Союз-2.1а с пилотирания космически кораб "Союз МС-17" и с новия екипаж на Международната космическа станция. Изстрелването бе извършено от стартовата площадка №31 на космодрума Байконур в 8:45 наше време. В 8:53 "Союз МС-17" без проблеми се отдели от третата степен на ракетата и пое курс към МКС. - (видео)
Полетът на "Союз МС-17" за първи път ще бъде осъществен по свръхкратката схема за близо три часа и с две обиколки на Земята. В  11:48 бе осъществено скачването на космическия кораб с руския сегмент на МКС. - (видео)
След скачването ще бъде осъществена ротация на сегашния екипаж на МКС. Новият екипаж включва руските космонавти Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчов, както и американската астронавтка Катлин Рубенс. Тяхната програма включва 55 научни експеримента, две излизания в открития космос и ще продължи 177 денонощия.
Космическият кораб "Союз МС-17" носи и допълнително оборудване и инструменти за откриването на изтичането на въздух от МКС, което и досега не е локализирано. Корабът носи специален херметичен материал, с който да бъде запушено това изтичане в руския модул на МКС „Звезда“. - Още Космос

 

Утре е срещата на поколенията по повод празника на ВВС

14.10.2020, 15:16

Снимката е архивна от срещата на 9 октомври 2019 г.Среща на поколенията под девиза „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“ ще се проведе утре във Военна академия „Георги С. Раковски“. Проявата е посветена на Празника на българските Военновъздушни сили - 16 октомври и 61-та годишнина от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“. Инициатор и организатор е Фондация „Български Военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов. Домакин на срещата е началникът на Военна академия Георги С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов. Поканени за участие са ученици, студенти, военнослужещи  слушатели и аспиранти, академичен състав, офицери, сержанти и ветерани от ВВС.
Вече 23 години фондацията изпълнява мисията си да издига престижа на родната военна авиация, да пропагандира авиационната идея сред младежта на Република България и с нужното уважение и признателност да почита труда и всеотдайността на кадрите, написали историята и настоящето на Военновъздушните сили.  Създадена с решение на Военния съвет на тогавашното Командване на ПВО и ВВС фондация „Български Военновъздушни сили“ продължава да реализира високо патриотични инициативи, които подкрепят и поддържат жива връзката между поколенията. Поканени за участие в тазгодишната среща са ученици, студенти, военнослужещи  слушатели и аспиранти, академичен състав, офицери, сержанти и ветерани от ВВС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военноморската вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна стана на 61 години

14.10.2020, 12:43

На днешния 14 октомври 2020 г. Военноморската вертолетна авиобаза отбелязва 61-та годишнина от своето създаване, научи Moreto.net
Авиобаза "Чайка" е единственото въздушно подразделение на българските военноморски сили. Разположена е на южния бряг Варненското езеро, по пътя за с. Константиново.
Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 г., когато 3 екипажа започват да усвояват 2 вертолета Ми-4. На 14 октомври същата година официално е сформирана отделната противолодъчна ескадрила, която първоначално организационно е към Военновъздушните сили и е базирана на летище „Враждебна” край София. На 5 май 1961 г. ескадрилата е прехвърлена на летище „Чайка” и преминава в подчинение на ВМФ. Първи командир на ескадрилата е майор Димитър Георгиев. От 1 септември 1998 г. ескадрилата е реорганизирана в авиобаза.
Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.
На днешния ден се отбелязват 61 години от деня, в който е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.
В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.
На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.
В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили. Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи. Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.
Следват трудни години за Военноморската авиация.
На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.
До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.
След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.
От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.
След инцидент по време на учение през юни 2017 година, авиобаза "Чайка" губи единият си вертолет с бордови номер 902. При опит да спаси живота на екипажа си, командирът капитан първи ранг Георги Анастасов приводнява авариралия вертолет в близост до фрегата "Дръзки". При последвалата спасителната операция, от потъналия вертолет, са извадени живи двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, но не и командирът Анастасов, който губи живот са. По късно е повишен посмъртно в майор.
От края на миналата година Военноморска вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна отново разполага с три вертолета, припомня Moreto.net.
На въоръжение е вертолет AS 365N3 „Dauphin” в състава на военното формирование. Хеликоптерът е получен в резултат на договора между Airbus Helicopters (като наследник на Eurocopter) и МО на България за уреждане на насрещните искове по договора за доставка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.
Новопридобитият вертолет е на 6 години, предишният оператор е била частна норвежка компания. Преминал е 2400-часов преглед в завода на Airbus Helicopters Romania в Брашов (Румъния) и отговаря в максимална степен на сега експлоатираните от българските ВМС вертолети AS565MB Panther. Ще носи борден номер 905 (настоящите вертолети са с бордни номера 901 и 903). - Още за АБ "Чайка"
Източник: http://www.moreto.net/

 

Близкоизточните маркетингови неволи на F-35 продължават

14.10.2020, 08:35

Израел декларира, че ще се съпротивлява срещу продажбата на F-35 на Катар, а сенатори от Конгреса на САЩ поставиха под въпрос продажбата на типа за Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Министърът на разузнаването на Израел Ели Коен е заявил за Reuters, че страната му е против продажбата на F-35 на Катар и че ще има съпротива на това намерение. Коен, обаче не е влязъл в детайли за каква съпротива ще става въпрос.
Новината, че Катар е поискал официално да купи неназовано количество F-35 се появи през миналата седмица. Засега няма официални коментари от САЩ и не е ясно дали страната е дала знак на катарците, че продажбата на F-35 е възможна или това е изцяло тяхна инициатива.
Катар се спряга, като близка страна с Иран и поддържа връзки с множество ислямистки терористични групировки, включително и Хамас. Отделно, Катар и Саудитска арабия са в почти открит конфликт вече трета година. Всичко това, не допринася за евентуалната продажба на изтребителя от пето поколение.
В същото време, двама влиятелни конгресмени демократи – Джак Рийд и Боб Мендез са изпратили запитване до администрацията на президента Тръмп за детайли по отношение на потенциалната сделка за F-35 с ОАЕ.
Двамата конгресмени повдигат въпроса за това, как продажбата на модерния изтребител ще спомогне за осигуряването на националната сигурност на САЩ и Израел. Те изразяват мнение, че продажбата не е добра за Америка и нейните интереси в региона.
Конгресът на САЩ се уведомява за всяка голяма експортна сделка, която се подготвя. Той има правото да спира сделките, ако достатъчно членове на Конгреса се противопоставят. В същото време има индикации, че администрацията на Тръмп ще пита да финализира сделката с ОАЕ във възможно най-кратки срокове, за да може емирствата да получат изтребителя, дори и Тръмп да загуби изборите през ноември.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нов успеше тест за New Shepard

14.10.2020, 08:13

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет вчера, 13 октомври 2020 г. Това бе първият полет за годината.
Ракетата бе изстреляна от площадката Ван Хорн в Западен Тексас. Стартът бе в 09,36 часа местно време (16,36 часа българско време). Ракетата се държа перфектно в рамките на полета и достигна височина от около 105 km, малко повече от 4 минути след старта. Преди това от нея се отдели херметичната капсула, предназначена за космическите туристи.
Ракетата New Shepard се приземи самостоятелно използвайки комбинация от въздушни спирачки и работа на бордния двигател BE-3. Три минути след това, недалеч, се приземи меко и капсулата, която използва парашути. - (видео)
Това е първият тестов полет за New Shepard от декември 2019 г. Общо до момента са направени 13 полета. Първоначално изпитанието трябваше да се осъществи на 24 септември, но тогава стартът бе отложен заради лоши метеорологични условия, а след това се появиха и технически трудности.
По време на днешния полет в херметичната кабина се намираха няколко научни и технически експеримента, част от които на NASA. Други експерименти бяха в нехерметичната част на капсулата. Един от тях се е отнасял към разработката на система за прецизно кацане на Луната.
Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.
Големият въпрос е, кога това ще се претвори в реалност. В началото на 2019 г. основателят на Blue Origin Джеф Безос намекна, че първите пасажери ще се возят на New Shepard към края на 2020 г. В началото на годината, обаче от компанията съобщиха неофициално, че планират да извършат поне още три – четири безпилотни теста, преди да стартират изпитанията с хора на борда. Подобно бе и посланието от днешния уебкаст на изстрелването – нужни са още няколко изпитателни полета без екипаж. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

73 години от преминаването на звуковата бариера

14.10.2020, 08:00

Точно преди 73 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

 

 

Украйна одобри проект на военно споразумение с Турция

13.20.2020, 22:06

Украинското правителство е одобрило проекта на междуправителствено рамково военно споразумение с Турция, предаде ТАСС. Депутатът от украинския парламент от партия "Европейска солидарност" Алексей Гончаренко е посочил днес, че това решение е било взето на извънредно заседание на правителството, съобщава БТА.
Да се одобри проектът на рамковото военно споразумение между правителството на Украйна и правителството на Република Турция, е отбелязано в разпореждане на правителството, което депутатът е публикувал в своя акаунт в Телеграм.
Правителството на Украйна е упълномощило министъра на отбраната генерал-полковник Андрей Таран (на снимката) да подпише споразумението от името на Украйна. Текстът на споразумението не е публикуван.
На заседанието на правителството е било посочено, че подписването на споразумението ще даде възможност за създаване на правни основания за разширяване на сътрудничеството на двете страни във военната сфера "в 21 направления".
През август украинският президент Владимир Зеленски в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че това споразумение ще бъде подписано до края на 2020 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Новопридобитите минни ловци за ВМС ще се казват "Струма" и "Места"

13.19.2020, 21:50

"Струма" и "Места" ще се казват новопридобитите кораби - минни ловци за Военоморския ни флот, съобщиха от Министерството на отбраната. Близо 40-годишните кораби бяха купени от Нидерландия и ще бъдат осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на церемония в Пункт за базиране Варна в сряда от 15:30. Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще връчи на техните командири военноморския флаг на Република България. Сред официалните гости е и Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър.
Корабите бяха купени преди близо година за близо 4 милиона лева. По време на дебатите в парламента преди година беше отбелязано, че те не са нови, но това бил вариантът военният ни флот да получи подкрепа, особено при борбата с мините, за артилерийски стрелби, търсене и спасяване по вода на самолети, кораби и хора.
Любопитна подробност е, че двата кораба не дойдоха в България на собствен ход и докарването им струваше на бюджета допълнително 2 милиона лева, защото плавателните съдове са били изведени от експлоатация през 2011 година.
Това не е първата покупка за флота на старо - през 2004 година от Белгия беше купен минният ловец „Цибър“. Фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ дойдоха също с тази сделка.
В момента се говори за подписване на договор за нови кораби. Договор за близо милион лева спечели германската фирма „Люрсен“.

 

Летателно-тактическо учение проведе 16-та траг Враждебна

13.10.2020, 20:17

От 5 до 7 октомври 2020 г. в 16-та транспортна авиогрупа (траг) Враждебна се проведе летателно–тактическо учение (ЛТУ) на тема: „Планиране и участие на екипажи от транспортно-десантната ескадрила и осигуряващи формирования в операция по налагане на мир, като част от многонационални сили“. Това съобщиха от групата.
В хода на учението реално се извърши маньовър по въздуха със сили и средства за подготовка и заемане на оперативно летище Чешнигирово, от което продължи изпълнението на поставените задачи.
На летището беше развърнат полеви лагер с необходимите пунктове за управление и осигуряване действията на военнотранспортната авиация за провеждане на операцията.
В ЛТУ участваха четири различни типа самолети, като бяха отработени следните елементи и задачи:
Изпълнение на полети за транспортиране на войски и товари; подготовка на необорудвано летище за използване; развръщане на полеви ескадрилни оперативни центрове; изграждане на елементи от КИС за управление на бойните действия; изпълнение на полети за визуално въздушно разузнаване; изпълнение на полети за десантиране на парашутисти; изпълнение на маньоври за противодействие на противниковата ПВО; инженерно-авиационно осигуряване на полетите; логистично осигуряване на силите и средствата при участие в операцията; авиомедицинска евакуация.
Всички поставени цели и задачи бяха изпълнени на високо професионално ниво при строго прилагане на утвърдените регламентиращи документи, съобщиха още от транспортната група.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Курсантите със статут на военнослужещи

13.10.2020, 16:50

Този въпрос отдавна се поставя от курсантите. Очакване, че той може да се реши дойде от последното заседание на Комисията по отбрана, когато бе представен началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов във връзка с повишаването му във висше офицерско звание. Той благодари на председателя на комисията генерал Константин Попов за инициативата курсантите вече да бъдат със статут на кадрови военнослужещи. Имам подкрепата и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, каза бригаден генерал Маламов. Според него това е добра стъпка и тя  чувствително ще повиши мотивацията на младите хора да бъдат офицери от Българската армия. Генерал Попов потвърди, че има подкрепата на министъра курсантите да бъдат със статут на военнослужещи.
В какво точно ще се изрази тази промяна, предстои да видим. Според някои експерти ситуацията е аналогична с тази на слушателите от Военна академия. Т.е. получаване на курсантска заплата и зачитане на годините на обучение във висшите военни училища за трудов стаж. Разбира се, всичко това е обект на обсъждане и промяна на закони и други нормативни документи. Идеята, обаче, си заслужава да бъде реализирана. Както каза и самият началник на НВУ в комисията, основният инвестиционен проект на Министерството на отбраната е инвестицията в подготовката на  достойни млади хора, добре мотивирани и не на последно място – искащи да служат в Българската армия.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министерство на отбраната на Република България

13.10.2020, 12:45

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са обявени 160 (сто и шестдесет) войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формирования от Сухопътните войски. Кандидатите за участие в конкурса трябва да подадат до 3 ноември 2020 г. лично писмено заявление до командирите на военните формирования чрез структурите на Централното военно окръжие в страната.
Седемдесет и осем са обявените вакантни войнишки длъжности във военно формирование 34 750 – Карлово. Във военно формирование 24 150 – Стара Загора са обявени 26 вакантни войнишки длъжности, а в гарнизон Ямбол - 14. По 8 са обявените вакантни войнишки длъжности във военни формирования 28 610 – София, 24 490 – Асеновград и 42 600 – Мусачево. Във военно формирование 52 740 – Хасково са обявени 7 вакантни войнишки длъжности, във военно формирование 44 220 – Пловдив – 6, и във военно формирование 54 060 – Шумен – 5. Търсят се механици, сапьори, шофьори, химици, готвачи, радиотелефонисти, радиотелеграфисти, стрелци, мерачи и др.
Конкурсът ще се проведе по график в периода 17 - 24 февруари 2021 г. Той включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата на кандидатите за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане „Совалка” 10х10 метра) и издръжливост (крос 1000 метра). Тестът за проверка на общата култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност 60 минути.
Изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи и критериите за подбор са посочени в обявата, публикувана на 12 октомври 2020 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрики „Документи“ - „Обяви и конкурси“.
Кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация освен на посочените в обявата телефони и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407.
https://www.mod.bg/

 

Новата учебна година за гръцките студенти във ВВМУ започна с водосвет

13.10.2020, 11:38

Водосвет, отслужен в новия храм „Св. Николай“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, беляза вчера началото на учебната година за гръцките студенти първокурсници, които са избрали флотската Алма матер.
Младежите бяха приветствани от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, а по време на църковния ритуал бяха поръсени със светена вода.
В Морско училище, от I до IV курс, се обучават 380 гръцки студенти. През лятото на 2020 г. други 70 младежи от южната ни съседка се дипломираха, след успешно завършено четиригодишно обучение.
Традиционно чуждестранните студенти от Гърция се обучават в специалностите „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене“, съобщават от училището.

 

САЩ ще се изтеглят от Афганистан само, ако насилието намалее

13.10.2020, 08:54

Изтеглянето на американските сили от Афганистан, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява да приключи до Коледа, ще бъде извършено, при условие че насилието в Афганистан намалее. Това заяви вчера пред американско радио председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили, предаде "Франс прес".
"Споразумението и плановете за изтегляне, в тяхната цялост, предвиждат условия", изтъкна генерал Мили в интервю за радио Ен Пи Ар.
"Важното е да сложим край на една война по отговорен и обмислен начин и да гарантираме ключовите интереси на американската национална сигурност, които са поставени на карта в Афганистан", каза още високопоставеният американски военен.
Историческото споразумение между Вашингтон и талибаните, подписано на 29 февруари след 19 години конфликт, предвижда изтегляне на всички американски войници от Афганистан най-късно до средата на идната година.
Генерал Мили подчерта, че президентът Тръмп е дал зелена светлина само и единствено изтегляне на американските сили под условие. "Условията на споразуменията винаги са били ясни", категоричен бе Мили, като в същото време добави, че бъдещите решения във връзка с изтеглянето ще се взимат от американския президент.
"Ние военните даваме нашите най-добри военни съвети във връзка с тези условия, за да може президентът да вземе отговорни решения, като е запознат с въпроса", каза генерал Мили, като изтъкна, че през последните четири-пет месеца в Афганистан не се наблюдава значително намаляване на насилието.
Броят на американските войници в Афганистан вече бе значително намален. В момента на подписването на споразумението с талибаните той беше 12 хиляди, а през следващия месец се очаква да е около 4500, отбелязва Франс прес.
Източник: https://bnr.bg/

 

Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6

13.10.2020, 07:30

Гърция планира да инвестира в модернизация на част от флота си от турбовитлови учебно-тренировъчни самолети T-6 Texan II, с цел превръщането им в ефективни платформи за оказване на непосредствена авиационна поддръжка, включително и борба с противникови БЛА. Това съобщава гръцкото авиационно издание Ptisi & Diastima.
По информация на изданието, научните институти на гръцкото МО вече работели по модернизационна програма за част от гръцките T-6A, като основната задача е превръщането им е ефективна платформа за непосредствена авиационна поддръжка и борба с малоскоростни летящи цели. С това се цели разтоварване на многоцелевите изтребители F-16C/D от част от тези задачи, както и запълването на празнината след свалянето от въоръжение на изтребителите-бомбардировачи A-7H.
Ptisi & Diastima пише, че гръцките T-6 са купувани с подобна задача на ум и 20 от купените 45 машини са от версията NTA, при която има шест точки за окачване на боен товар под крилото, а самият самолет може да използва картечни контейнери, НУРС и неуправляеми бомби. Гръцките T-6A NTA, обаче се използват слабо по това предназначение и летят основно в ролята им на учебни машини.
Изданието съобщава, че сега на тези самолети се гледа по друг начин, особено на фона на огромното напрежение с Турция и масовото използване на безпилотни апарати от турските въоръжени сили. В случай на конфликт се планира въоръжените T-6 да оперират от полеви площадки на островите в Егейско море.
Не се съобщава каква ще е модернизацията през която ще преминат гръцките T-6 NTA (оборудването им е доста базово), но най-вероятно ще се касае за подобряване на авиониката, добавяне на прицелни системи и обогатяване на арсенала.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Първият регулярен полет на Crew Dragon се отлага

13.10.2020, 07:22

Първият регулярен полет с космическия кораб Crew Dragon, който се планираше за 31 октомври 2020 г., се отлага за неопределена дата в първата половина на ноември. Това съобщиха от NASA.
Съобщението бе публикувано на 10 октомври. В него се посочва, че времето ще се използва от SpaceX за тестове на системите на първата степен на ракетата Falcon 9, тъй като скорошен старт на ракетата-носител бе отложен заради нерегулярна работа на една от един от газ генераторите на борда.
На 2 октомври 2020 г. стартът на Falcon 9 бе спрян само две секунди преди запуска на двигателите. По време на тази мисия товарът бе GPS сателит. Четири дни по-късно бе извършен успешен старт, но с употребявана ракета и друг товар (60 сателита от серията Starlink), докато, както проваления старт на 2 октомври, така и стартът на Crew Dragon използват новопроизведена ракета.
Няма индикации, че SpaceX отлага други от планираните в момента стартове на Falcon 9. За 10 ноември се разчита старт на сателит за наблюдение на земята, а в края на ноември или началото на декември ще се осъществи старт на товарен космически кораб Dragon. В същото време, засега не е планирана друга дата за старт на GPS сателита.
Мисията Crew-1 ще е първия регулярен старт на космическия кораб Crew Dragon, след успешния тестов полет с астронавти на борда, който приключи на 3 август.
Стартът първоначално бе заложен за не по-рано от 23 октомври (това значи, че се цели старт на тази дата, но това подлежи на отлагане, най-вече заради метеорологичните условия), след което бе отложен за не по-рано от 31 октомври. Това стана с цел осигуряване на повече време за сертификация на космическия кораб преди старта.
Космическият кораб, с който ще бъде осъществена мисията, има сериен номер C207 и това ще е неговият първи полет в космоса. Стартът ще се осъществи с ракета-носител Falcon 9 Block 5.
Командир на екипажът ще е Майкъл Хопкинс, пилот ще е Виктор Гловър, а на борда ще са и двама специалисти по мисията – Шанън Уолкър и японецът Соичи Ногучи. Корабът ще се скачи с Международната космическа станция (МКС) и ще остане там, заедно с екипажа си, в рамките на няколко месеца.
Следващият старт към МКС се планира за тази сряда (14 октомври). От Байконур ще стартира космическия кораб Союз МС-17 с руските космонавти Сергей Ружков и Сергей Куд-Сверчков, както и американския астронавт Кейт Рубинс. Седмица по-късно на земята ще се върне настоящият екипаж на станцията в състав Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Касиди. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия

13.10.2020, 07:10

Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за евентуалния експорт на изтребители F-35A и F/A-18E/F Super Hornet, както и самолети за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler за Финландия.
Двете уведомления са доста различни. При това за F-35A се касае за 64 броя, докато това за Super Hornet и Growler, иде реч за доставка на 50 едноместни F/A-18E, осем двуместни F/A-18F и 14 самолета за РЕБ и електронна атака Growler. Оттук идва (до някъде) и  разликата в приблизителната стойност на евентуалната сделка. За F-35 тя е $12,5 млрд., а за Super Hornet и Growler – 14,7 млрд.
Практически и двете потенциални сделки съдържат един и същ (и доста сериозен) оръжеен пакет. Става дума за 500 от малокалибрения боеприпас GBU-53/B Small Diameter Bomb II (SDB II), 150 броя ракети „въздух – въздух” за близък брой AIM-9X Block II, 160 броя планиращи боеприпаси AGM-154C-1 Joint Stand Off Weapons (JSOW), 200 броя от крилатата ракета AGM-158B-2B Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range All Up Rounds (JASSM ER AUR), голям брой неуправляеми бомби и китове за преработката им в управляеми боеприпаси.
Прави впечатление, че в пакета за F-35 са заложени само два резервни двигателя, докато при този за Super Hornet и Growler резервните мотори са 22 броя. При Super Hornet е заложена и доставката на общо 64 целеуказващи контейнера от два типа – Sniper ATP и AN/ASQ-228. Отделно се заявяват и осем контейнера за РЕБ Next Generation Jammer Mid-Band (NGJ-MB) предназначени за Growler.
Финландия в момента провежда програмата HX, което цели избор на нов многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните F/A-18C/D Hornet (около 60 броя). С бюджет от €10 млрд. страната иска да придобие не само 64 броя нови изтребители, но и цялата необходима инфраструктура към тях, плюс да се поемат различни допълнителни разходи по програмата.
През август обаче Лаури Пуранен, бивш командир на финландските ВВС и настоящ директор на програмата HX, заяви че всички предварителни оферти са значително над бюджета от €10 млрд. Това може да доведе до орязване на бройката поръчани самолети или други съкращения.
Очаква се финландското правителство да публикува исканията за последни и най-добри оферти до петимата кандидати (F-35, Super Hornet, Gripen E, Eurofighter и Rafale) в края на тази или началото на следващата година. Финалното решение за избор на победител трябва да бъде взето в рамките на 2021 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Русия участва със 140 военни в учение на Организацията на Договора за колективна сигурност в Беларус

12.10.2020, 20:13

Русия участва с над 140 военнослужещи от Централния военен окръг и близо 40 единици военна техника в започналото днес учение на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) "Нерушимо братство-2020" на полигона Лосвидо във Витебска област на Беларус, предаде ТАСС.
Руските военни ще се включат в маневрите с бронетранспортьори БТР-82А, бронирани коли "Тигър" и "Тайфун", хеликоптери Ми-8АМТШ-В и Ми-24, специални машини за свръзка, за радиационно и химическо разузнаване и с инженерна техника за дистанционно разминиране.
Според беларуското министерство на отбраната в учението, което ще продължи до 16 октомври, участват общо над 700 военнослужещи със 100 единици техника. Първият етап от учението включва подготовка за операция на Колективните миротворчески сили към ОДКС, на втория ще се тренират практически действия при мироподдържаща операция.
Маневрите от серията "Нерушимо братство" се провеждат от 2012 г. всяка година на територията на една от страните членки.
Източник: БТА

 

Генерал-майор Димитър Петров пое командването на ВВС

12.10.2020, 20:04

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе днес, 12 октомври 2020 г., в Министерството на отбраната. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков – досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната.
„Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет – придобиването на F-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната“, това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.
Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран.
„До въвеждането в експлоатация на новите F-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.
На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия. - (видео)
Генерал-майор Димитър Петров е роден на 26 юли 1966 г. в Тополовград. През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2013 г. – Генерал-щабна академия в Китай. На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през май 2018 г.
Генерал Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42MU, L-29, L-39, МиГ-21ПФМ, МиГ-21бис и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Генерал Петров: Трябва внимателна преценка за следващите осем F-16

12.10.2020, 19:55

Новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров заяви, че трябва да се направи внимателна преценка за покупката на следващите осем изтребителя F-16, тъй като предизвикателствата пред усвояването им са съществени. Това каза той днес, 12 октомври 2020 г., в интервю за БНР.
„Вижте, това е въпрос, който трябва преди това сериозно да бъде обмислен и да се намери оптимално решение. Позицията на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация не винаги дава добър резултат. Така че нека да се огледат нещата. Наистина, на пръв поглед – повече самолети е по-добре. Но зависи и тези самолети как ще бъдат осигурени ресурсно. Затова трябва да се направят много добри разчети. Не само за това колко самолета ще кацнат и къде ще ги приберем. В момента върви процес на проектиране. Но за момента ресурсите, които имаме заделени за логистично осигуряване на самолетите, са за осем самолета. Тоест, правителството, като реши да купи още осем, ще трябва да се заделят и съответните ресурси и за другите самолети. Така че да може да се експлоатират пълноценно“, смята генерал Петров.
Ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево ще струват 300 млн. лева. Правителството отпусна първите 100 млн. през август, но е малко вероятно те да бъдат усвоени в рамките на годината, тъй като все още няма обществена поръчка по темата.
Командирът на ВВС посочва, че 12-те летци, които ще се обучат на F-16 са недостатъчни за пълноценно оперативно използване на изтребителя у нас.
„Така че ще трябва да се обучат още хора, за да може първите осем да бъдат оперативни. И да могат да влязат в бойно дежурство. И разбирате, че ако станат самолетите 16, ще трябва да се вземат мерки за доста повече летци, за да се подготвят.”, казва още генерал Петров.
Струва си да се припомни, че първоначално България бе поискала обучение на 16 пилота за новите самолети, но бройката бе намалена на 12 в рамките на мерките за намаляване на цената на сделката.
„Но тези летци къде ще се обучават? Ето го и другият въпрос – не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав, български. Това за всеки един от тези летци ще трябва да се платят допълнително средства за обучение, за подготовка. Затова ви казвам – нека да огледаме нещата от всички страни, да преценим какви са ни възможностите и да го направим по най-разумния начин.”, разяснява новият командир на ВВС.
Темата за придобиването на следващите осем F-16 бе подхвърлена от министър-председателя в края на септември, след срещата му с представители на Lockheed Martin и американския посланик Херо Мустафа. След бурни обществени и политически реакции, министър Каракачанов заяви, че следващите осем изтребителя ще бъдат договорени след четири или пет години от следващо правителство. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, също се включи по темата, като каза, че догодина нямало да има сделка, защото нямало да има бюджет за това.
Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.
Днес, 12 октомври, темата отново беше подхваната, този път от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той каза пред журналисти, че темата за допълнителните F-16 е била разисквана по време на визитата на военния министър в САЩ.
„Имаме подписан договор за F-16. Решението на парламента покрива 16 самолета, тоест една пълна ескадрила. Американската страна казва, че когато се заложи линията (за крайно сглобяване – бел. ред.) е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни, може да се стигне до забавяне, защото има и други клиенти, линията се пренастройва за друга конфигурация самолети. Затова предложиха да разгледаме възможност за поръчката на още осем самолета”, обясни адмирал Ефтимов.
Адмиралът, обаче се застрахова, че всякаква конкретика, относно писане на инвестиционен проект, приемането му от правителството и гласуването му от Народното събрание, както и финансовите измерения, са политически въпроси и не са от неговата компетенция.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Израел ще се противопостави на всеки опит на САЩ да продадат Ф-35 на Катар

12.10.2020, 15:50

Израел ще се противопостави на всеки опит на американски продажби на модерните бойни самолети Ф-35 на Катар, заяви министърът на разузнаването на страната в неделя.
Той се аргументира с нуждата за поддържане на израелското военно превъзходство в Близкия изток.
Министърът на разузнаването Ели Коен (на снимката) направи коментара си в отговор на доклад, че Катар, чиито връзки с Иран притесняват Израел, е подал формална молба към Вашингтон за закупуване на стелтовите изтребители на Локхийд Мартин.
Съединените щати се консултират с Израел по въпроса за предложените продажби на модерни оръжия на други страни в региона на базата на принципа за запазването на израелското "качествено военно превъзходство".
Някои подобни продажби все пак са се случвали през главите на израелците, които са възразявали, съобщава британска новинарска служба.
Попитан дали Израел ще се противопостави на продажбата на изтребители Ф-35 на Катар, Ели Коен заяви за Арми Радио следното:
"Отговорът е да. Нашата сигурност и военно превъзходство в региона са най-важните неща за нас. Нашият регион все още не се е превърнал в Швейцария."
Молбата за закупуване на Ф-35 от Катар идва след сделка през август, при която Вашингтон се съгласи да обмисли да даде на Обединените арабски емирства одобрение за закупуването на изтребителите, като част от споразумението, в което САЩ посредничиха за нормализацията на отношенията между Израел и страната от Персийския залив.
Израел, който е купил и вече разположил Ф-35, изрази своето неодобрение на фона на възможността Обединените арабски емирства също да получат изтребителя, въпреки, че и двете страни споделят сходни притеснения за Ислямската република Иран.
Източник: https://blitz.bg/

 

Наследниците на славните преславци празнуват днес

12.10.2020, 15:28

Днес личният състав на 29-ти механизиран батальон – Шумен отбелязаха 136 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието, съобщава КСВ. В петък от 17 ч. пред НЧ „Развитие 1874“ в гр. Велики Преслав ще има историческа възстановка „135 години от изпращането на 7-ми пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-българската война“.
В своето обръщение командирът на батальона подполковник Георги Георгиев поздрави личния състав с думите: ”След 136 години  ние трябва да знаем и помним какво изковаха  и какво добиха преславци в тези славни битки за свободата и независимостта на родината за националното освобождение и обединение на Отечеството. Признателни сме на всички,  които не жалеха труд и време за издигане на бойната подготовка на славния 7-ми пехотен  Преславски полк. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“     
Честването продължи с награждаване на отличилите се  военнослужещите и цивилни служители и завърши с преминаване в тържествен марш.
След церемонията личният състав на батальона извърши 10 км пеши марш до паметника „Създатели на българската държава“ (1300 години България).
29-ти механизиран баталъон – Шумен е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. За повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и преобразувания, но продължава да носи достойно завещаното от 7-ми Преславски пехотен полк.
Източник: ttp://otbrana.com/

 

The National Interest: Колко е силна армията на Турция?

12.10.2020, 07:52

Простираща се на два континента, Турция разполага с една от най-силните въоръжени сили в Европа или Азия, коментира американското списание The National Interest.
С численост над 400 хил. души, въоръжените сили на Анкара са разделени на сухопътни сили, военновъздушни сили и флот. Съществуват и спец части, които са под директното командване на генералният щаб на турската армия. Преди години тя представляваше основната преграда пред страните от Варшавският договор, като беше изправена пред войските на България, Румъния и Съветския съюз, които във военно време биха могли да прекосят Тракия и да превземат Босфора.
След разпада на СССР, размера на турските въоръжени сили беше намален, като те освен това бяха механизирани. Турските военновъздушни сили са едни от най-силните в региона, като в състава си включват почти 300 изтребителя Ф-16. Турският флот също е един от най-големите в Източното Средиземноморие и разполага с множество подводници и морски пехотинци на свое разположение.
Голяма част от екипировката на войската е внесена от чужбина, но страната прави опити да създаде своя собствена военна индустрия. Турция разработва танкове и ракети и също така разширява връзките си с външни сили. Турските компании бяха включени в програмата за изтребители Ф-35, а след като страната беше изключена от нея сега се опитват да разработят собствени самолети. Като се има това предвид, Турция разполага с няколко основни оръжия в своя арсенал.
Едно от тях е крилатата ракета „SOM-J”. Тя беше създадена като част от програмата за изтребителите Ф-35 и представлява първата турска крилата ракета, създадена да поразява цели по земя и по море. Тя е създадена, за да бъде използвана от изтребителите Ф-35, но може да бъде прикачена и към Ф-16.
Турция също така разполага и с множество танкове „Леопард 2“, като германската машина е основният боен танк на сухопътните сили. Той разполага с напреднала и дебела броня, 120 мм гладкоцевно оръдие и дизелов двигател с 1500 конски сили. Той е бил разработен за да предостави на силите на ФРГ през студената война надежден танк в случай на съветска инвазия. След края на студената война Турция закупува няколкостотин използвани танкове „Леопард 2“. Те обаче не разполагат с подобренията, които други страни като Швеция, Сингапур и Германия използват.
През 2016 поне десет турски „Леопард 2“ танка бяха унищожени в сражения с „Ислямска държава“.
Турските военновъздушни сили разполагат с 270 изтребителя Ф-16, но страната също така е една от малкото производители на самолета. Опитът на Анкара с него стои в основата на разработеният в Турция самолет Т-FX. Той беше представен през 2019 г. в Париж.
Турция разполага и с множество подводници „Тип 209“, общо 14 на брой, което представлява един от най-големите подобни флотове в Средиземно море. Турските подводници са способни да се движат със скорост от 22 възела (около 40 км/ч) и са въоръжени с американски торпеда тип „Марк 37“.
Турция не е, строго казано, държава с ядрено оръжие. Въпреки това, статутът на страната като фронтова държава от Студената война доведе до това, че Анкара стана пазител на голям брой американски тактически ядрени оръжия. Съединените щати съхраняват приблизително 90 ядрени бомби във военновъздушна база в Инджирлик, като 50 са разпределени за пилоти на ВВС на САЩ и 40, предназначени за пилоти на турските ВВС.
Ядрените бомби са поставени под строги военни мерки за контрол и безопасност от страна на САЩ, които правят почти невъзможно никоя друга страна, освен американските сили, да ги използва. Турските сили нямат достъп до тях, освен във военно време и дори тогава само под ръководството и надзора на американското командване. - Още за ВС на Турция
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

Грузинската армия получи около 40 бронирани машини Didgori Meomari и AMEV

11.10.2020, 11:55

Министерството на отбраната на Грузия съобщи на 8 октомври 2020 г., че държавният военен научно-технически център (НТЦ) Delta към военното ведомство е предал на грузинските въоръжени сили около 40 бронирани машини Didgori 4x4 в различни версии, включително и във версията на бронирана медицинска евакуационна машина Didgori AMEV.
Грузинският министър на отбраната Ираклий Гарибашвили е участвал в церемонията по предаването на машините. Както може да се прецени, това са първите серийни бронирани машини в изпълнението Didgori Meomari доставени на грузинските въоръжени сили, както и това е и първата серийна доставка на грузинските въоръжени сили на бронирани медицински евакуационни превозни средства Didgori AMEV (Armored Medical Evacuation Vehicle).
Преди тези бойни средства са се доставяли само за износ в Саудитска Арабия и Индонезия. Всички предадени машини са в Съвместния център за подготовка и обучение на НАТО и Грузия (JTEC), откъдето, след като екипажите бъдат обучени, те ще бъдат прехвърлени на войските.
Автомобилът Didgori Meomari ("Воин"), който беше демонстриран за първи път през май 2018 г., има обща конструкция със създадената по-рано бронирана медицинска евакуационна машина Didgori AMEV, разработена от НТЦ Delta, и е резултат от преработката и модернизацията на бронирания автомобил Didgori 2.
Всички машини от семейството Didgori 1/2, бронираните автомобили Meomari и AMEV са изпълнени на шасито на търговския пикап Ford F-550 с колесна формула 4x4. Производството на бронираните превозни средства от серията Didgori е организирано на производствената площадка на предприятието "Тбилавиамшени" (Тбилиски авиационен завод), което е под ръководството на НТЦ Delta. Трябва да се отбележи, че може би базовият брониран автомобил Didgori 1/2 всъщност не е грузински конструкция, а вероятно е проектиран по грузинска поръчка от някаква чуждестранна компания. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Откриха паметник на загиналите във войните от с. Гигинци

11.10.2020, 09:18

На площада в брезнишкото село Гигинци вчера беше тържествено открит военен паметник. На него са изписани имената на 36 жители от селото, които са участвали във войните за Освобождение и Национално обединение на България, съобщава Zapadno.com.
Откриването на монумента се превърна в празник, който събра жители и гости на Гигинци. Програмата започна с почетен караул от членове на Национално дружество “Традиция”. След това паметникът беше открит от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и кмета на община Брезник Васил Узунов. Водосвет за събитието и освещаване на паметника бяха извършени от отец Стоян. Приветствия бяха отправени от областния управител на област Перник инженер Емил Костадинов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната Иво Антонов. С падане на колене и едноминутно мълчание събралите се жители и гости на селото почетоха паметта на загиналите във войните от Гигинци. Към края на официалната част от програмата бяха поднесени венци и цветя от официални гости и гигинчани.
Паметникът е факт чрез инициативата на сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”. Работата по изграждането е извършена от скулптора от Добрич Христо Илиев. Скулпторът е автор на множество скулптури в родния Добрич, Тутракан, село Паскалево и други райони в страната. Средствата за изработването му са осигурени чрез дарения на физически лица, фирми и Министерство на отбраната.
Сдружението за изграждане на паметника в Гигинци получи почетна грамота от Съюза на военноинвалидните кооперации в България Почетна грамота за изграждане на войнишки паметник в брезнишкото село Гигинци беше връчена от Съюза на военноинвалидните кооперации в България, родолюбивите и патриотични организации, подписали меморандума по инициативата “Една детска сълза – една молитва”. Грамотата бе връчена от председателя на Съюза на военноинвалидните кооперации в България Борис Николов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

11.10.2020, 07:40
Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.
Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.
„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.
Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.
Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци. През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери.

Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики. Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.
Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода.

Още пистолети
 

 

SpaceX и Пентагонът работят заедно по система за бърз суборбитален транспорт

10.10.2020, 23:20

Компанията SpaceX и Пентагонът работят заедно по суборбитална система, която да превозва бързо товари до всяка точка на планетата в рамките нa един час. Това съобщава американското издание Business Insider.
Изданието цитира генерал Стивън Лайънс, командир на транспортното командване на ВВС на САЩ, който е казал, че вече има договор със SpaceX за извършване на техническа оценка на възможността за превозване на до 80 тона товари до всяка точка на планетата в рамките на час.
Генерал Лайънс e дал пример за полет до Афганистан. При използването на стратегическият транспортен самолет C-17 Globemaster, който да измине 12 000 km от Флорида до азиатската страна, това отнема около 15 часа. В същото време, с използването на суборбиратлната система, пътят ще отнеме под час. И в двата варианта ще се превозва около 80 тона товари.
Според Лайънс, SpaceX работят много бързо по темата и той е ентусиазиран към това да работи заедно с компанията основана от Илон Мъск. Генералът е съобщил, че има договор и с друга частна компания – Exploration Architecture Corporation. Отново за проучвания по същата тема.
Лайънс не дава други детайли, но лесно може да се предположи, че се касае за някакъв дериват на Spaceship (на снимката).
През 2017 г. Мъск представи възможността Spaceship да се използва за суборбитални полети, при които ще може да доставя пътници до всяка точка на планетата в рамките на под един час. През 2019 г. Мъск отново презентира идеята, като според него космическият кораб Spaceship ще може да свързва всяка точка на планетата, като скоростта на пътуването ще е около 25 000 km/h.
През юни тази година, Мъск заяви, че тази концепция може да се претвори в реалност в рамките на следващите две – три години.
Spaceship е космически кораб, който SpaceX в момента разработват. Идеята е той да бъде извеждан на орбита с ракетата-носител Super Heavy и да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Северна Корея показа нова междуконтинентална балистична ракета

10.10.2020, 20:54

Северна Корея демонстрира нова междуконтинентална балистична ракета на военния парад в Пхенян, посветен на 75-годишнината от създаването на Корейската работническа партия (КРП). Съответните кадри бяха показани в ефира в събота от Централната телевизия на КНДР, предава TACC.
Пред подиума, на който беше лидерът на страната Ким Чен-ун, представители на правителството и военното командване преминаха най-малко четири 11-осни транспортьори-инсталатори, с по една нова ракета на всеки от тях.
Военни експерти в Сеул посочват, че дизайнът на новите ракети напомня на „Хвасон-15“, с разчетен обхват 12 874 км, който може да достигне навсякъде в континенталната част на САЩ. Увеличеният размер на новата ракета може да означава, че тя може да носи по-голям полезен товар, няколко бойни глави, допълнителни примамки и средства за преодоляване на ПРО.
На парада беше демонстрирана и ракетата „Пукисон-4А“, която според южнокорейските експерти може да бъде изстреляна от подводници.
- (видео)

Председателят на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ун в разговор с участниците във военния парад заяви, че Народната република притежава средствата за възпиране, позволяващи да се противопоставят на всякакви заплахи. "Възпиращото средство, с което разполагаме, ни позволява да се противопоставим на всяка заплаха", каза Ким Чен-ун, отбелязвайки, че правителството ще продължи да засилва военното възпиране. В същото време той подчерта, че военната мощ на КНДР служи единствено за целите на самозащитата.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Поредно отличие от МО за ветеран от Втората световна война

10.10.2020, 19:55

В тържествена обстановка и при спазване на  изискванията за предпазване от корона вирус ветеранът от с. Черногорово , Пазарджишка община Илия Хараланов Музев получи юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ със заповед на министъра на отбраната. В присъствие председателя на Областната организация на СВВБ Петко Генуров, на негови родственици , близки и съседи в родното му село отличието връчи подполковник Петър Петров – началник на Военно окръжие II степен гр. Пазарджик.
Независимо,че страда от тежка сърдечна недостатъчност  и почти неподвижен но окрилен от наградата , в радостно опиянение  бай Илия благодари през сълзи на очите за вниманието и наградата.
По случай 75 годишния юбилей и 94 - годишнината си Илия Музев получи парична награда и поздравителен адрес от Областният съвет на СВВБ Пазарджик.

 

Варна върху гравюра на Йохан (Джон) Шьонберг от 1877 година

10.10.2020, 12:52

Рисунката (гравирана на дърво) е работа на Йохан (Джон) Шьонберг, австрийски военен художник и илюстратор*. По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. той е художник-кореспондент на „Илюстрейтед Лъндън нюз“ (The Illustrated London News). Гравюрата е поглед от брега към митницата, пристана и Варненския залив. На преден план - местни жители. На котва в залива е турски параход от който се разтоварват войски и муниции.
* Йохан (Джон) Непомук Шьонберг (Johann (John) Nepomuk Schonberg, 1844-1913).
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

10.10.2020, 08:27

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M2 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета".

 

 

108 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота

09.10.2020, 21:22

Днес, 09 октомври 2020 г., 55 брегови информационен отряд чества 108 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота.
Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров прие строя и поздрави военнослужежите по случай празника. Командирът на военното формирование капитан II ранг Димитър Димитров, награди отличили се военнослужещи за отлично изпълнение на служебните им задължения.
След тържествената част гостите разгледаха музея на формированието.
Историческа справка
Преди 108 години в навечерието на Балканската война със Заповед по флота на Негово Височество №170/11.10.1912г. под ръководството на капитан II ранг Димитър Добрев се сформира Семафорно-наблюдателната служба на флота. Учредени са 11 семафорно-набюдателни поста по Черноморското крайбрежие – Шабла, Калиакра, Каварна, Екрене, св. Константин, Галата, Камчия, Емине, Месемврия, Созопол и Зейтин. За командир на Семафорно-наблюдателната служба е назначен лейтенант Никола Тодоров.
В периода 1913 г. – 1917 г. Семафорно-наблюдателната служба се разширява, като включва в състава си и 14 поста по поречието на река Дунав и 9 поста в Беломорското крайбрежие.
През пролетта на 1944 г. Семафорно-наблюдателната служба значително разширява състава си, като увеличава броя на постовете, комплектовани по щата за военно време. В края на годината морското наблюдение разчита на 23 гранично-наблюдателни поста, разположени по цялото Черноморско крайбрежие.
С откриване на преимуществата на радиолокационните станции, командването на ВМС взема решение за изграждане на брегова радиолокационна система за наблюдение и през 1956 г. започва монтиране на радиолокационни станции „Лот-М“ и опознавателните апаратури „Никел-К“ на постовете за наблюдение и свръзка.
На 01 юни 2008 г. действащите сили за брегово наблюдение по Черноморското крайбрежие са обединени в едно военно формирование 32300, подчинено на Щаба на ВМС.
Така за първи път в историята си, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в една структура, която става първоприемник на славните традиции на създадената през 1912 г. Семафорно-наблюдателна служба.
На 01.07.2011 г. официално е открита „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановка на море.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военна клетва положиха днес 146 курсанти- първокурсници в Националния военен университет „Васил Левски“

09.10.2020, 21:16

Сто четиридесет и шест курсанти-първокурсници в Националния военен университет „Васил Левски“ положиха днес, 9 октомври, военна клетва. Те се обучават по 15 военни специализации във факултетите „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ на военния университет. На тържествения ритуал в гр. Велико Търново присъстваха председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител доцент Милен Михов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт, родители и близки на курсантите.
„Изборът да бъдеш офицер във въоръжените сили и да посветиш живота си на Отечеството е съдбовен избор, който ще доминира съдбата ви. Днес, с клетвата си – един от най-старите воински ритуали, Вие ознаменувате и запечатвате този свой избор“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към бъдещите офицери.
В обръщението си към курсантите-първокурсници началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов пожела на курсантите да служат с достойнство, с отговорност да пазят честта на Българската армия и да следват примера на предшествениците си. „Преодолявайте с твърдост трудностите, влагайте в изпълнението на поставените задачи цялото си сърце, ум и душа, защото го правите за себе си и за България. Никога не забравяйте , че сте част от един от стълбовете и гарантите на държавността – Българската армия“, заяви той. - (видео)
След тържествения ритуал официалните гости, родителите и близките на курсантите, както и ученици от средни училища от областите Русе, Търговище, Габрово и Велико Търново разгледаха образци на въоръжение и бойна техника. Те аплодираха и динамичния показ на бойни умения на курсантите от Националния военен университет.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Генерал Николай Русев пое командването на Граф Игнатиево

09.10.2020, 20:55

Днес, 9 октомври 2020 г., с тържествена церемония се осъществи смяната на командването на авиобаза Граф Игнатиево. Новият командир е бригаден генерал Николай Русев, който поема базата от генерал Димитър Петров. Това съобщиха от ВВС.
Смяната на командването стана факт в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, назначена комисия от командването на Военновъздушните сили и гости.
Досегашният командир бригаден генерал Димитър Петров, който ръководеше авиобазата от май 2018 г., бе повишен преди дни в звание „генерал-майор“. Предстои той да приеме официално длъжността „Командир на Военновъздушните сили” от генерал-лейтенант Цанко Стойков в понеделник, 12 октомври 2020 г. На същата дата генерал-лейтенант Стойков ще встъпи в новата си длъжност заместник-началник на отбраната.
След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, церемонията продължи пред целия личен състав и гостите на авиобазата.
„Особено динамично е времето, в което се осъществява смяната на командването. Предстои поетапното изпълнение на договора за придобиване на новия многоцелеви самолет, свързано с обучението на летателен и инженерно-технически състав през следващите години в САЩ и с още по-тежката задача – изграждане на новата инфраструктура на летището“, това каза командирът на Военновъздушните сили.
Той подчерта, че това ще изисква усилията на всички, за да може да се осъществи успешното приемане на F-16 и неговото усвояване на летище Граф Игнатиево. Генерал-лейтенант Стойков изрази своята увереност, че както до сега, така и под ръководството на новия командир, авиобазата ще продължи успешно да изпълнява всички настоящи задачи и тези, които предстоят с оглед модернизацията. Командирът на Военновъздушните сили благодари на генерал-майор Димитър Петров и пожела и на двамата успех на новата отговорна длъжност.
„Вие сте богатството на авиобаза Граф Игнатиево“, така нарече военнослужещите и цивилните служители от авиобазата генерал-майор Димитър Петров в своето обръщение.
Той сподели откровено за високите си цели и мечти, когато преди две години е поел длъжността.
„Исках да стигнем заветния нальот от 1000 часа на година. Всички летци, които носят бойно дежурство да летят активно, да възстановим подготовката в зона сложен пилотаж в двойка, маневрения въздушен бой в двойка; бойните летци да са подготвени в пълния спектър от височини и скорости за действие по въздушни цели. Много се надявах, че ще успеем да поддържаме ако не всички, то по-голяма част от МиГ-29 в летателна годност.“
Командирът постави във фокуса на своите амбиции и цели обновяването на сградния фонд и подмяната на самолето-обслужващата и автотракторната техника и със съжаление призна, че липсата на ресурси е стигнала до мащаби, застрашаващи реално плановата летателна дейност и бойното дежурство.
„Ние не се предадохме, не се огънахме! Благодарение на нашия инженерно-технически състав, тяхната изобретателност, настойчивост и воля не спряхме нито полетите, нито бойното дежурство“, изтъкна генерал-майор Петров и не спести болезнената истина, че бойните летци са достигнали рекордно нисък за 70-годишнината на авиобазата нальот. Към летателни състав той се обърна с думите:
„Вашите стотици излитания по реални и учебни цели за тези две години и половина са истинско геройство! Всички те бяха изпълнени успешно без да бъде застрашена безопасността на пилотите и техниката. И тук летците поеха своя кръст и показаха, че са мъже достойни и пример за тези, които ще дойдат след нас“.
По-нататък, командирът изтъкна трудът и всеотдайността на всички за изготвянето на инфраструктурните проекти и участието в подбора на личен състав, които ще имат дългосрочен ефект върху развитието на базата, нейната модернизация и бъдещо превъоръжаване.
Емоционално и също толкова откровено бе първото обръщение на бригаден генерал Николай Русев.
„На нас се пада да градим. Да градим нова база за нови самолети. Да въвеждаме стандартите за новото време. Защото независимо от времето, ние сме длъжни да изпълняваме мисията си. Нашата мисия винаги е била и ще бъде да пазим с български летци, с български самолети и непрекъснато българското небе! Защото е безспорна истината, че за да бъде силна нашата нация, трябва да има силни Военновъздушни сили! Защото знаем, че не може да има национална гордост, ако умират столетни традиции и погива военна мощ!“
Това бяха встъпителните слова на новия командир. Той подчерта, че отговорността на командването и целия личен състав изискват до приемането на новите самолети да съхраним изправни, летящи и дежурещи родните МиГ-29. Той заяви, че като командир ще бъде прям и честен пред ръководството на Българската армия и Министерството на отбраната в отстояване на важните приоритети за базата, свързани с изпълнение на целите и задачите. Бригаден генерал Русев изрази увереност, че с подкрепата на новия командир на Военновъздушните сили и новия заместник-началника на отбраната, както и с неизменната воля и отдаденост на личния състав на базата ще успеем да продължим горди и по-силни напред. Командирът призова за единство в усилията на всички нива, защото в единството е залогът за сила и непобедимост.
Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г. в Плевен. През 1995 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Летец-пилот за ВВС“. През 2005 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2016 – Военновъздушния колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалност „Стратегическо ръководство на отбрана и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1995 г. Бригаден генерал Николай Русев започва военната си служба като старши пилот в авиобаза Габровница със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности като командир на авиационно звено в авиобази Габровница, Доброславци и Граф Игнатиево, командир на изтребителна авиационна ескадрила и заместник-командир по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево. На досегашната си длъжност – заместник-командир на 3-та авиобаза, е назначен през 2018 г. Генерал Русев е летец-пилот първи клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39ZA, МиГ-23 и МиГ- 29 и има пролетени над 1330 часа.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Задава ли се криза с L-39?

09.10.2020, 20:15

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител и концептуални неясноти – оформя ли се „перфектна буря” за стоящите на въоръжение у нас учебно-тренировъчни самолети L-39ZA?
В началото на август, традиционно без много шум, се провали поредната процедура за възлагане на обществена поръчка в МО. Този път тя беше за ремонт и удължаване на ресурса на два броя L-39. Това бе вторият опит тази поръчка да се проведе успешно. Първият беше през пролетта на 2019 г. и завърши също с провал, поради документални слабости по вина на МО.
Причината за провалената поръчка е, че никоя от допуснатите две компании не е подал оферта. Оригиналният производител Aero Vodochody официално е заявил, че няма да подава оферта, поради пандемията от COVID-19. Другата допусната фирма беше българската „Йотов и син България” ООД (популярно известна като „Йотов и син”), която също не подаде оферта......Прочети още

 
 

600 мил. долара отпуска Пентагонът за изследвания на 5G технологиите

09.10.2020, 08:50

Министерството на отбраната на САЩ обяви безвъзмездна помощ от 600 милиона долара за проучване и тестване на комуникационно оборудване от пето поколение (5G), съобщиха от американското министерство на отбраната, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС.
Според Пентагона изследването ще се фокусира върху "разширяване на 5G възможностите на министерството". Ще бъдат тествани възможностите на този комуникационен формат при работата на хранилищата с данни, както и за прилагане на технологии при изпълнението на командването и контрола над въоръжените сили.
Пентагонът заяви, че 5G технологиите ще подобрят "бойните способности, както и ще повишат конкурентоспособността на САЩ в тази ключова област". Според Министерството на отбраната на САЩ тестовете ще се проведат в пет военни бази в щатите Юта, Вашингтон, Джорджия, Калифорния и Невада. Средствата ще бъдат разпределени между 14 компании, предоставящи услуги в областта на 5G технологиите, включително телекомуникационни оператори и разработчици на оборудване.
Източник: https://www.actualno.com/

 
 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2020, 08:26

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24

 
 

Люксембург получи единствения си A400M Atlas

09.10.2020, 08:15

Airbus Defence & Space достави първия и единствен военно-транспортен самолет A400M Atlas предназначен за въоръжените сили на Люксембург, информира сайта Armádní noviny.
Машината бе доставена в страната след тричасов полет от Севиля, Испания, където се извършва крайното сглобяване на типа. Това стана вчера, 7 октомври 2020 г., а официалната церемония по приемането бе вчера, 8 октомври. - (видео)
Люксембург ще оперира своят единствен A400M заедно с Белгия, в рамките на съвместно транспортно крило. То ще е базирано в белгийската авиобаза Мелсбрук. Първият белгийски A400M се очаква до края на годината.
Люксембург и Белгия са последните клиенти, които получават европейския военно-транспортен самолет. Преди това машината бе приета на въоръжение във Франция, Германия, Испания, Турция, Великобритания и Малайзия. До момента на клиентите са предадени 94 машини.
Във въоръжените сили на Люксембург, които възлизат на малко над 400 души, до момента имаше само два летателни апарата – вертолети H145M. Всички НАТО-вски летящи радари E-3, обаче носят люксембургска регистрация, като жест към най-малкия член на Алианса. Страната участва и в програмата на НАТО MMF, която експлоатира съвместно танкери A330 MRTT. - Още за А400М
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Чехия ще търси боен безпилотен апарат

09.10.2020, 08:02

Чехия мисли да придобие тактически боен безпилотен апарат, който да бъде доставен между 2023 и 2027 г. Това е съобщил министъра на отбраната на страната, цитиран от местния специализиран сайт Armádní noviny.
„Модерните армии разчитат все повече на безпилотни системи и аз се радвам, че ние ще поемем в същата посока. Планираме в периода 2023 – 2027 г. да придобием нови безпилотни въоръжени летателни апарати. Очаквам да вложим за това 1,5 млрд. крони (€55 млн.)”, заявява чешкият военен министър Любомир Метнар (на снимката).
Той е уточнил, че апаратите ще се оперират от 53-ти полк за разузнаване и електронно разузнаване, базиран в Опава. В 102-ри разузнавателен батальон, част от полка, има рота, която оперира с безпилотни апарати RQ-11 Raven и ScanEagle. Тези части са от състава на Сухопътните войски на страната.
Armádní noviny отбелязва, че чешкият президент Милош Земан е голям поддръжник на придобиването на безпилотни апарати и по-точно на израелски БЛА. Наскоро той за пореден път е затвърдил позицията си, като е казал, че иска израелски безпилотни, защото са проверени многократно в бой.
Чешките въоръжени сили вече три години заявяват намерението си да купят бойни безпилотни апарати, като непрекъснато променят изискванията си. Ако през 2017 г. се говореше за апарат със стартова маса между 150 и 600 kg., който да има радиус на действие от 200 km, в началото на тази година вече бе заявена нужда от апарат с маса между 550 и 1000 kg. и продължителност на полет от 20 часа. В последните дни пък, официални лица от чешкото МО вече са заявили, че се търси апарат с максимална излетна маса от 1250 kg.
Armádní noviny пише, че вероятно състезанието ще е между израелските Hermes 900 и Heron, а заделеният бюджет ще стигне за 4 – 6 апарата, плюс две наземни контролни станции. - Още БЛА
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Депутати изслушаха генерали от Щаба на отбраната

08.10.2020, 23:02

Днес в Комисията по отбрана бяха представени от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев офицери, удостоени с указ на Президента на Републиката с висше военно звание. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев получиха високи оценки за досегашната си служба и пожелания за успехи на новите длъжности.
Ще подпомагам началника на отбраната в няколко основни направления, каза генерал-лейтенант Стойков. Той спомена човешките ресурси и модернизацията, в която има опит, като командир на ВВС. Изрази готовност в най-скоро време да влезе в час, както се изрази, с основните инвестиционни проекти на Сухопътни войски и ВМС, както и на другите проекти. Началникът на отбраната адмирал Ефтимов е изразил очакване генерал-лейтенант Стойков да съсредоточи вниманието си към ресурсите, модернизацията и развитието на Въоръжените сили.
Две основни задачи стоят пред мен още от първия ден, каза директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев. Първата е довършване на Стратегическия преглед на отбраната, който е в заключителната си фаза. И втората е провеждащият се в момента функционален преглед в Щаба на отбраната.
В комисията бяха представени още генерал-майор Димитър Петров, бригаден генерал Николай Русев и бригаден генерал Иван Маламов, за което ще ви информираме по-късно.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Руски бомбардировач постави нов световен рекорд

08.10.2020, 22:10

Руският «Бял лебед» Ту-160 постави нов световен рекорд, прелитайки над 20 хиляди километра за 25 часа, съобщава «Хуанцю шибао«. Но извършването на такива свръхдълги полети не е лесна задача. Въпреки това и Русия, и Америка обръщат специално внимание на подобни полети. Китайският вестник обяснява защо.
На 19 септември Русия направи гръмко съобщение, че свръхзвуковият бомбардировач Ту-160, известен като Белия лебед, е поставил нов световен рекорд, като е прелетял над 20 000 километра за повече от 25 часа. Като едно от най-важните стратегически средства за сдържане, руските и американските стратегически бомбардировачи продължават да извършват високоинтензивни патрули на дълги разстояния през последните години. Мисии като тези са наистина сложни.
«Тук е нужна упоритост, решимост и увереност в собствените си сили»
На 20 септември, според руската информационна агенция ТАСС, командващият Далечната авиация на ВКС на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш заяви:
„На 19 септември два стратегически бомбардировача Ту-160 от руската далечна авиация поставиха нов световен рекорд по обсег и продължителност на полета. Пилотите бяха във въздуха повече от 25 часа, като изминаха над 20 хиляди километра. Никой не е управлявал по-дълго такива пилотирани бомбардировачи».
Според изявлението на руското министерство на отбраната два стратегически бомбардировача Ту-160 са излетели от базата на ВВС Енгелс в Саратовска област и са прелетели над неутралните води на централната част на Северния ледовит океан, Тихия океан, Карско море, морето Лаптеви, Източен Сибир, Чукотско море, Баренцово море и след това са се върнали в базата в Далечния изток, изпълнявайки 25 часа и 25 минути непрекъснат полет с успешно кацане на летището в Енгелс.
По време на този полет на свръх далечни разстояния групата стратегически бомбардировачи Ту-160 е извършила три зареждания с въздуха от шест танкера Ил-78 с общ обем гориво 60 тона. Това е първият път, в който руските ВВС доставят толкова голямо количество гориво на бомбардировачите във въздуха. В същото време към полета на Далечната авиация на ВКС се насочили изтребителите Су-35, които придружили бомбардировачи, за да гарантират безопасността на полетите.
Командирът на екипажа генерал-майор Олег Пчела заяви следното:
„Този ​​полет наистина бе много труден. Бяхме облечени в морски спасителни костюми и седяхме в самолета като мечки, това попречи на нашите дейности. Такъв дълъг полет изисква упоритост, решителност и вяра в собствените си сили.»
Последният полетен рекорд на руския стратегически бомбардировач Ту-160 е поставен през 2010 г., когато бомбардировачът прави непрекъснат полет от 24 часа и 24 минути.
Източник: https://mil.huanqiu.com/

 

Музеят подводница „Слава“

08.10.2020, 21:52

Идеята да се съхрани историята на българското подводно плаване е стара и има различни измерения, някои от които вече са факт – музейна сбирка в Пункт за базиране-Варна, паметници и паметни плочи, книги за историята на подводното дело, многобройни експонати във фондовете на ВММ, публикации, електронен сайт и други. Най-после има и подводница - музей!
В българската марина първата подводница е Подводник №18 (германска UB 1-8) от 1916-1918 г., участвала в бойни действия през Първата световна война. Подводното плаване е възстановено когато България получава от СССР три подводни лодки от проект 96, тип „Малютка“. На 18 август 1954 г. на тях е вдигнат българският военноморски флаг и е създаден 8-ми дивизион подводни лодки (8 одпл). През 1958 г. постъпват две нови подводници (построени през 1955 г.) от проект 613, една от „Малютките“, изпълнявала и ролята на плаваща зарядна станция се предлага за музей след бракуването ѝ през 1960 г. Щабът на флота отказва, била „строго секретна“ и лодката отива за скрап......Прочети още

 

Катар поиска да купи F-35

08.10.2020, 21:35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера, 7 октомври 2020 г., позовавайки се на три независими източника.
Искането е било изпратено наскоро, но не се дават детайли по него, включително и броя поискани изтребители.
От Държавния департамент на САЩ, които са адресат на искането, са отказали официален коментар с обяснението, че обсъждат само сделки, които вече са представени за одобрение от Конгреса на САЩ. От катарското посолство във Вашингтон също не са предоставили коментар.
Катар е един от основните партньори на САЩ в Близкия изток и освен това поддържа на територията си няколко американски военни съоръжения с около 8000 американски военни.
Запитването идва, след като през август стана ясно, че САЩ най-вероятно ще дадат разрешение на ОАЕ да купят F-35. Това става на фона на нормализиране на отношенията между емирствата и Израел.
Израел официално е против продажбата на изтребителя от пето поколение на други страни от Близкия изток, тъй като това може да наруши военното превъзходство на страната над арабските си съседи.
Източник на Reuters във Вашингтон, обаче казва, че при Катар има усложнение от това, че страната често се свързва с различни ислямистки терористични групи, като Хамас. Проблем, който се замита, при продажбата на по-конвенционално оръжие, но при F-35, може да се окаже непреодолим.
В същото време, Катар няма подписан договор за нормализация на отношенията с Израел и такъв не се задава на хоризонта.
Засега не е ясно дали ОАЕ ще може да получи F-35. Ако сериозни фактори във Вашингтон са против сделката и успеят да я спрат, шансът Катар да получи F-35 отива към нулата.
Отделно, Катар и Саудитска арабия имат открито враждебни отношения. Ако катарците получат F-35, това със сигурност ще влоши щатските отношения със Саудитска арабия.
Процедурата за покупка на бойна техника от САЩ не е проста и Катар вероятно няма да получи категоричен отговор на запитването си в скоро време.
В последните години Катар пазарува модерни многоцелеви изтребители „на килограм”. Поръчани са 36 броя Rafale, 24 броя Eurofighter и 36 или 48 (официално бе обявено първото число, но има силни индикации, че всъщност е второто) изтребителя F-15QA.
Източник: https://aero-bg.com/

 

МО търси решение по проекта за бойните машини

08.10.2020, 20:16

Действително двете ценови оферти по проекта за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътни войски, които бяха отворени на 2 октомври, не съответстват на одобрената от парламента финансова рамка. Парите са повече от утвърдените 1, 240 млрд. лв. с гласуване в Народното събрание. С колко, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков не каза. След съответните изпитвания ще има преговори за намаляване на цената. Това, обаче няма да е за сметка на броя на машините – 90 бойни и 60 спомагателни. Има вариант от междуведомствената група да бъде представено предложение до министъра на отбраната за изграждане на актуализирано RfP /искане за предоставяне на оферта/ и то отново трябва да бъде потвърдено от парламента, но ако то ще означава повишаване на финансовата рамка, а не е свързано с отбранителните способности, това е изцяло политическо решение, допълни заместник-министърът. Възможно е реализирането на проекта да започне отначало, но Сухопътни войски ще трябва още да чакат доста модернизацията, което го правят отдавна.
Заместник-министърът припомни, че се движи и модернизация на танковете Т-72. Той  е утвърдил заповед на министъра на отбраната за работна група за преговори по модернизацията на танковете, като се надява до края на годината да има одобрен договор за модернизация на основния ни боен танк.
Що се отнася до патрулните кораби за флота, г-н Величков каза, че са пред приключване преговорите с германската "Люрсен". Прогнозира, че подписването на договор ще бъде в средата на ноември.
Заместник-министърът участва в заседание на Комисията по отбрана за представяне на новите генерали. Там той съобщи, че е подписал договор за възстановяване на летателната годност на самолета Ан-30 /за въздушно наблюдение и фотографиране/. Така, по думите му, не остава нито един самолет, в нито една авиобаза, който да не е подсигурен с договор.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полево лагерно обучение с артилерийските формирования от Сухопътните войски на учебен полигон „Корен“

08.10.2020, 16:21

От 5 до 16 октомври на учебен полигон Корен се провежда  полево лагерно обучение на артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски.
В него участват близо 400 военнослужещи с до 90 броя бойна, специална и спомагателна техника от военните формирования в Асеновград, Смолян, Благоевград, Враца, Пловдив и Мусачево. Началник на лагерния сбор е заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк-Асеновград подполковник Красимир Ташев, а контролът се осъществява от група от командването на Сухопътните войски под ръководството на полковник Петър Кръстанов.
По време на подготовката е планирано да се проведат бойни стрелби с артилерийските дивизиони от 4-ти ап,  със самоходните минохвъргачни батареи и противотанковите взводове на Бригадното командване – Благоевград, смесената минохвъргачна батарея и противотанковия взвод от 101-ви алпийски полк – Смолян.
Основната цел на подготовката е затвърждаване на способностите на артилеристите от Сухопътните войски по осигуряване на навременна и точна обща огнева поддръжка на маневрените формирования. Ще бъде обърнато особено внимание на воденето на бойни действия от артилерията с използване на дистанционно управляеми летателни системи за разузнаване и съвместно поразяване на целите.
Източник: landforce.armf.bg/

 

Александър Вучич: В събота Сърбия ще проведе най-големите военни учения в историята

08.10.2020, 16:17

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че в събота, 10 октомври, ще бъде представена цялата сила на военновъздушните сили на западната ни съседка, както и всичко, което е било набавено като техника през последните седем години, предава скопското електронно издание „МКД“.
Сръбският лидер отбеляза, че ако климатичните условия през почивните дни го позволят, ще бъде проведени най-големите досега военни учения в Сърбия, на които ще бъдат представени всички най-модерни вертолети, самолети, не само бомбардировачи, но и изтребители, а за първи път ще полетят и новите ударни безпилотни летателни апарати (БПЛА).
„Надявам се Министерството на отбраната и Генералния щаб да осигурят всичко, така че маневрите да се проведат абсолятно безопасно. Ще проведем най-голямото учение досега и ще покажем цялата сила на сръбските военновъздушни сили“, каза той.
Вучич подчерта, че гражданите на западната ни съседка ще могат да сравнят с онова, което ВВС са имали преди седем години, когато, както подчерта държавният глава, са полетяли само един или два МиГ-21.
Източник: http://focus-news.net/

 

Изтегляне! САЩ ще съкратят още контингента си в Афганистан

08.10.2020, 08:28

Съединените щати ще съкратят военния си контингент в Афганистан до 2500 души в началото на следващата година, съобщи Ройтерс като се позова на съветника по националната сигурност Робърт О'Браян.
На събитие в Университета в Невада О'Браян каза, че в началото на мандата на Доналд Тръмп военните са били 10 хиляди, а в момента са около 5 хиляди.
По-късно президентът написа в Туитър, че иска оставащите в Афганистан войници да бъдат изтеглени преди Коледа.

 

Сателитни снимки показват наличието на F-16 в Азербайджан

08.10.2020, 08:18

Сателитни снимки, показват наличието на поне два изтребителя F-16 на летището на азербайджанския град Ганджа на 3 октомври 2020 г. Това показва разследване на американския вестник The New York Times.
Снимката на перона на летището в Ганджа (град в Северозападен Азербайджан, в близост до района на бойни действия) показва два самолета, за които с много голяма степен на сигурност може да се каже, че са F-16, както и военно-транспортен самолет, който най-вероятно е  CN-235.
Летището на Ганджа е цивилно и наличието на двата F-16 там не е логично. Още повече, че района е в обсега на далекобойните средства за поразяване на Армения. Такъв арменски удар бе отбелязан на 4 октомври.
Кристиан Триберт, завеждащ отдела за визуални разследвания към The New York Times, смята, че снимките показват все по-сериозното участие на Турция в конфликта между Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах. Той, обаче отбелязва, че това не е потвърждение за прякото използване на тези изтребители в бойните действия.
Армения твърди, че Турция използва изтребители F-16 над Нагорни Карабах почти от началото на конфликта. Загубата на щурмови самолет Су-25 на 29 септември 2020 г. също се преписва на турски F-16. Очаквано, както Азербайджан, така и Турция отричат за използването на турски бойни самолети в настоящия конфликт.
Сателитната снимка, засега е единственото доказателство за наличието на F-16 от състава на турските ВВС в Азербайджан. Дали ще се появят други доказателства, както и яснота, какво правят самолетите там, предстои да видим.
През лятото, Турция изпрати няколко F-16 на учение в Азербайджан – факт, който бе широко отразен от официалните азерски медии. След разгарянето на конфликта с Армения се появиха подозрения, че всъщност турските ВВС не са си прибрали изтребителите. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2020, 08:07

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 

В САЩ посочиха най-опасните руски бомбардировачи

08.10.2020, 07:58

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.
До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА.
Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта витла с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.
Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави. Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО.
Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия. А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг. - Още за Ту-95
Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Tу-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88). Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно. - Още за Ту-22М


 

 

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда. Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави. - Още за Ту-160

Е, авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили. ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа е планирано за 2021-2022 година.

 

 

Франция поръчва нови Rafale и NH90

07.10.2020, 22:54

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини от същия тип и вече е сключила сделка за 10 вертолета NH90. Това съобщи френският военен министър Флоранс Парли, цитирана от Defense-Aerospace.
Според Парли, до края на годината ще бъде сключен договора за 12 броя Rafale, които да заместят обещаните на Гърция изтребители. Очаква се до края на годината Франция и Гърция да подпишат сделка за 18 Rafale – 12 употребявани, взети от наличните изтребители на френските ВВС, плюс шест новопроизведени.
Парли е потвърдила, че програмата за превъоръжаване за периода 2019 – 2025 г. ще бъде спазена и страната ѝ ще разполага със 129 броя Rafale към 2025 г.
Поръчката идва в точния момент за Dassault. До сега, компанията имаше поръчки за Rafale до 2024 г. и се очертаваше спиране на производствената линия, защото следващите поръчки за френските въоръжени сили се чакаха след 2025 г. С очертаващите се поръчки за 18 нови машини, Dassault ще продължи да оперира линията за крайно сглобяване нормално.
В същото време, Парли съобщи, че френското МО е поръчало 10 вертолета NH90, които ще бъдат приети на въоръжение в 4-ти вертолетен полк за специални операции. Поръчката се чакаше от няколко години, но така и не бе сключена до момента.
Първите пет вертолета от тази поръчка ще бъдат доставени през 2025 г., а следващите пет – през 2026 г.
NH90 е на въоръжение във френските ВМС и френската армейска авиация. ВМС на страната имат 24 от поръчаните 27 вертолета, а армейската авиация разполага с 45 от поръчаните 74 вертолета.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Парламента отказа да изслуша правителството за следващите осем F-16

07.10.2020, 22:48

Управляващото мнозинство в Парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, които да дадат информация пред парламента за намерението на правителството за придобиване на още осем броя самолета F-16 Block 70. Това стана днес, 7 октомври 2020 г., съобщават от БГНЕС.
Настояването двамата да се явят пред парламента, за да мотивират необходимостта от новите придобивки за армията, както и да дадат подробности за параметрите на бъдещата сделка с американската страна, дойде от „БСП за България“. От левицата обаче не защитиха предложението си в пленарна зала. Идеята бе изслушването да се проведе в рамките на днешното заседание, но дори и да беше прието, нямаше как да се осъществи, тъй като военният министър е на посещение в Съединените щати, но пък премиерът Борисов бе в София.
Темата за придобиването на следващите осем F-16 бе подхвърлена от министър-председателя в началото на миналата седмица, след срещата му с представители на Lockheed Martin и американския посланик Херо Мустафа. След бурни обществени и политически реакции, министър Каракачанов заяви, че следващите осем изтребителя ще бъдат договорени след четири или пет години от следващо правителство. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, също се включи по темата, като каза, че догодина нямало да има сделка, защото нямало да има бюджет за това.
Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия изстреля ракета „Циркон”

07.10.2020, 22:20

Русия е извършила вчера успешно тестово изстрелване на свръхзвукова крилата ракета "Циркон" в Баренцово море. Това е доложил началникът на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Валери Герасимов на руския президент Владимир Путин, предаде News.bg.
В разговор с Путин по видеоконферентна връзка Герасимов е уточнил, че тестовият пуск е извършен от фрегатата "Адмирал Горшков" проект 22350, която се намира в Бяло море. Путин обеща да засили военното присъствие на Русия в Арктика.
Руското военно министерство публикува видеозапис на изстрелването на хиперзвуковата крилата ракета. Кадрите показват ракета, изстреляна от открит стартов контейнер, разположен на горната палуба на носа на кораба, и която лети във въздуха и се отправя към целта си в Баренцово море. Според данните за обективен контрол хиперзвуковата противокорабна крилата ракета 3М22 "Циркон", летяща 4 минути и 30 секунди със скорост над 8 Маха, е поразила морска цел на разстояние 450 километра с пряко попадение.

 

Демонстрационни стрелби на полигон Марково край Шумен

07.10.2020, 21:28

Курсанти и военнослужещи от Шумен участваха в демонстративни стрелби на Артилерийския полигон „Марково”. На тях присъства и зам.-началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев.
„Днешните стрелби, организирани от НВУ, показаха наученото от курсантите. Те бяха едни демонстративни стрелби, които целят да покажат знанията, придобити по време на обучението“, каза генерал-лейтенант Димитър Илиев.
„Впечатленията ми са много добри, защото виждам искрица в очите на нашите курсанти. Те успяват за пореден път да покажат своите способности пред толкова много млади хора, на които се надявам да им хареса професията и да бъдат част от Националния военен университет“, каза бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски”. - (видео)
Стрелбите предизвикаха интерес сред присъстващите учители и ученици.

 

Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ

07.10.2020, 20:23

Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, организиран от Съвместното командване на силите, се проведе от 30 септември до 1 октомври с любезното домакинство на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).
Обучението беше планирано във връзка с проектите за модернизация във Въоръжените сили на Република България с цел осигуряване на оперативна и техническа съвместимост с армиите на страните, партньори и членки на НАТО, в областта на Ядрената, химическата и биологическата защита (ЯХБЗ).
Четиридесет и двамата военнослужещи и цивилни служители от  СКС, СВ, ВВС, ВМС, СКСО, ВА „Г.С.Раковски“, НВУ „Васил Левски“ и CMDR COE запознаха с възможностите на софтуерния продукт CBRN-Analysis последна версия 20.0 и свързаните с него допълнителни модули.  Те придобиха знания за важни за работата им промени в стандартите на НАТО, свързани с новите технически решения и общата концепция и архитектура на CBRN-Analysis, както и функции за прогнозиране, предупреждение и докладване на опасности при ЯХБР инциденти.
Основни лектори бяха представители на производителя на продукта CBRN-Analysis – датската компания Bruhn NewTech A/S, и на фирма ТехноЛогика ЕАД, партньор и търговски представител за България на Bruhn NewTech A/S.
CBRN-Analysis е предназначен да предоставя на военните командири бърза и точна информация с цел повишаване на тяхната ядрена, химическа, биологическа, радиационна и ситуационна информираност, съгласно нормативните документи на НАТО в тази област.
Усвояването на последна версия на CBRN-Analysis е в съответствие с изпълнението на ЦС Е 6218 „Специализирани способности за ЯХБЗ” от пакет ЦС 2017. За изпълнението на тази цел, Съвместното командване на силите планира да изгради национална ЯХБ информационна система, интегрирана в системата за командване и управление, която да отговаря на изискванията на системата за предупреждение и докладване на НАТО - с готовност до края на 2021 г.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

72 години от създаването на ОКБ „Камов“

07.10.2020, 17:14

На 7 октомври 1948 г. е създадено опитното конструкторско бюро ОКБ-2 с ръководител Николай Илич Камов. По-късно е преименувано на Ухтомски вертолетен завод (УВЗ), а през 1974 г. му е присвоено името на главния конструктор - Н. И. Камов. От 13 февруари1991 г. заводът е с ново име – Вертолетен научно-технически комплекс „Камов“, а от 2008 . АО „Камов“ влиза в холдинга «Вертолеты России».
Особено важен етап в развитието на ОКБ и корабната авиация на флота е първият съветски специално проектиран боен вертолет Ка-25 (1961 г.). Той е предназначен за унищожаване на противниковите атомни подводници. На него за първи път в света е монтирана РЛС с кръгов обзор. Ка-25 е бил на въоръжение във флота около 30 години.
Ка-27 е корабен вертолет от следващото поколение, като на негова база са построени Ка-27 (за търсене и спасяване), Ка-28 (противолодъчен, експортна версия), Ка-29 (за извършване на морски десант и огнева поддръжка) и Ка-31 (за ДРЛОиУ, без аналог в света). С помощта ма мощна РЛС за кръгов обзор (размахът на антената е 6 м) може автоматично да се съпровождат 50 цели. Данни за целите в автоматичен режим се предават на наземните и корабни пунктове за управление.
От началото на 1980-те години започват да се разработват и вертолети за щурмовата авиация на СВ: едноместния ударен Ка-50 „Черна акула“ и неговата модификация модификации – двуместния многофункционален Ка-52 „Алигатор“.
По задание ма МО на РФ е построен скоростният многоцелеви вертолет Ка-60, който може да превозва 12 напълно екипирани и въоръжени десантчици, да извършва медицинска евакуация, да превозва товари и личен състав.
Важно направление в ОКБ „Камов“ е създаването и на граждански хеликоптери – Ка-32, Ка-226 и комфортния скоростен Ка-62. - Още за Ка
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Германия прие председателството на СИОР

07.10.2020, 13:18

Флотският капитан Ян Хьорман, като президент и майор Андре Русен, като главен секретар, официално приеха председателството от Великобритания на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, чийто член е и българският СОСЗР. Това стана на виртуална среща, поради пандемията.
Мотото на германското председателство през 2020-2022 г. е „Устойчивост и видимост на нашите резерви“, което екипът от още шест офицери от Асоциацията на резервистите в Германия има амбицията напълни със съдържание. Те са подкрепяни от белгийски и естонски офицер от запаса.
През следващите седмици и месеци ще има допълнителна информация за СИОР и за проектите на германския президентски екип. Ще бъде вълнуващо, каза генералният секретар майор Андре Русен по повод сдаването и приемането на председателството на конфедерацията. Припомняме, че българският СОСЗР бе начело на СИОР през 2014-2016 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Омер Паша във Варна – литография на Филип Беноа от времето на Кримската война

07.11.2020, 09:05

Литографията „Mer Noire. Omer-Pacha debarquant a Varna. Benoist lith.” е работа на Филип Беноа (Philippe Benoist, 1813-1905). Тя се съхранява в Музея на армията в Париж (Musee de l'Armee / Hotel National des Invalides). Публикувана е в албум с цветни литографии, изобразяващи военните операции по време на Кримската война (1853-1856 г.). Той е отпечатан от издателство „Лемерсие“ (Imprimerie Lemercier), Париж, 1854-1855 г.
Литографията представя посрещането на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската Дунавска армия, на Варненския пристан след края на съюзническата конференция, проведена на 19 май 1854 г. на турската парна фрегата „Шехпер“ във Варненския залив......Прочети още

 

Министрите на отбраната на България и САЩ подписаха Пътна карта за сътрудничество

07.10.2020, 08:26

Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър са подписали вчера Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната на САЩ.
Церемонията по подписването се е състояла в Пентагона в рамките на посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ.
В документа се казва, че "Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България споделят целта да развиват военните способности и готовността на България, на САЩ и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО. Основавайки се на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Правителството на САЩ и Правителството на Република България, подписано в София на 28 април 2006 г., Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България потвърждават своето стратегическо партньорство в настоящата Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за период от десет години във взаимни направления на работа"..
Сред приоритетите на сътрудничеството до края на 2030 г. в Пътната карта са очертани следните цели:
- Привеждане на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността в съответствие с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;
- Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;
- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морското и въздушното пространство;
- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;
- Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки и ефективно противодействие срещу противниците;
- Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.
Съгласно с тези приоритети, САЩ и България планират да осъществят дейности по военното сътрудничество, очертани във взаимните направления за работа (LOEs) по отбранително сътрудничество.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Появиха се кадри с нова ракета „въздух – въздух” на Су-57

07.10.2020, 07:08

Кадри с новата ракета „въздух – въздух” „Изделие 180”, поставена под крилото на изтребители Су-57, се появиха във филм посветен на 100-годишнината на Главният летателно-изпитателен център „Чкалов” на руското МО.
Изтребителите се появяват с новата ракета на 13:40 от видеото. Ракета е „Изделие 180”, която е по-нататъчно развитие на „Изделие 170-1” (известна още, като Р-77-1 и РВВ-СД). Ракетата се разработва от руската държавна корпорация „Тактическое ракетное вооружение”, запазва активната радиолокационна глава за самонасочване от предшественика си, но има изменена конфигурация, което да ѝ позволи да се носи и изстрелва от вътрешния оръжеен отсек на Су-57. Освен това тя има двурежимен ракетен двигател, който ѝ позволява да придобие допълнителна скорост и енергия при сближаване с целта, което ѝ оставя по-малък прозорец за маневриране.
До момента нямаше публикувани кадри с новата ракета за въздушен бой.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Инцидентът с F-35, от май, се дължи на софтуерни проблеми и преуморен пилот

06.10.2020, 22:16

Букет от причини, но най-вече софтуерни проблеми и преуморен и разсеян пилот, са довели до инцидента с F-35A от състава на 58-ма изтребителна ескадрила, към 33-то изтребително крило на ВВС на САЩ от 19 май 2020 г. Това се чете в доклада за инцидента, който бе публикуван на 30 септември.
Непосредствената причина за инцидента, при който бе загубен F-35A при кацане в авиобаза Еглин, Флорида, е факта, че пилотът се е опитал да кацне с твърде висока скорост, но той не е успял да излезе от ситуацията, заради неизвестни до момента, софтуерни проблеми, които са му попречили да има управляемост над самолета. В допълнение летецът, който се катапултира успешно, е бил преуморен и разсеян от малки технически трудности в процеса на кацане.
В доклада е разписано, че катапултиралият се летец е бил квалифициран инструктор, който е бил водач на двойка по време на нощна задача. Пилотът е започнал процеса по кацане в Еглин около 21,25 часа местно време.
В доклада е записано, че пилотът не е следвал правилно глисадата за кацане и е идвал с твърде висока скорост. Самолетът е бил на режим автоматично да поддържа скорост от 374 km/h. Този режим е трябвало да бъде изключен непосредствено преди кацането, за да може самолетът да започва да спира на полосата, но това не е направено.
В този момента, обаче пилотът е бил разсеян, тъй като нашлмената му система за изобразяване не е работила правилно и не е била калибрирана спрямо хоризонта. Докато е бил в процес на кацане, летецът се е опитал да оправи нашлемната си система, като използва за референция индикатора на челното стъкло и данни от дисплея.
През това време той продължава да каца движейки се високо спрямо глисадата за кацане. Докато е коригирал траекторията на кацането, нашлемната му система се е разстроила допълнително.
Кацането, което става по тъмно е било затруднено допълнително, тъй като полосата е била лошо осветена, като пилотът е докладвал практически пълен мрак, който се е разсейвал само от зеленото сияние в зрителното поле на нашлемната система за изобразяване – добре известен проблем при F-35. Според доклада, високата влажност във Флорида е засилвала проблема със зеленото сияние.
Изтребителят докосва полосата на три точки, като каца с около 93 km/h по-бързо от нормалното. Това води до отскачане на носовата стойка и вирване на нос. Пилотът дава команди за да преодолее това, но изтребителят започва да изпитва сериозни колебания по тангаж и да продължава да подскача на предната си стойка.
Пилотът се опитва да възвърне контрола за около пет секунди, но системата за управление започва да се затруднява от резките и чести команди, което води до софтуерен проблем, заради който е изгубен контрола над хоризонталния стабилизатор. Той се отклонява самопроизволно в крайно долно положение.
Пилотът дава форсаж и се опитва да се отдели от пистата, но с отклонения надолу стабилизатор това е невъзможно. В този момент пилотът решава да се катапултира, а изтребителят излиза от пистата, преобръща се и се подпалва. Той е отписан, като тотална щета, а финансовите загуби са за $176 млн..
В доклада е записано, че катапултиралият се летец е страдал от хронична умора, като напоследък е спал лошо. Според неговите оценки, полетите с F-35 са го уморявали значително повече от самолета, на който е летял преди това – F-15E. В доклада се казва, че оплакванията от по-уморителни полети на F-35, в сравнение с полетите на изтребителите от четвърто поколение, не са рядкост и се смята, че са заради кислородната система.
Като допълнителни негативен психологичен фактор е бил факта, че пилотът е знаел, че близък на негов близък е бил с позитивен COVID-19 тест, което е можело да доведе до вкарването му под карантина.
В доклада е записано още, че катапултиралият се летец не е имал пълни и правилни познания за поведението на F-35A при кацане с по-висока скорост. Интересно е, че в рамките на разследването други пилоти многократно са успели да излязат успешно от същата ситуация, пред която е бил изправен пилотът в Еглин, но внимателен анализ е показал, че има разминаване от летателния модел на F-35 в симулаторите във ВВС на САЩ и реалното поведение на самолета.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Изтребител F-5E Tiger II се е разбил в Тунис

06.10.2020, 20:43

Изтребител Northrop F-5E Tiger II на ВВС на Тунис се е разбил днес в близост до град Рамада, намиращ се до границата с Либия.
Пилотът капитан Mehdi Boubaker е загинал, съобщават от МО на страната.
За сега няма официална информация за причините за катастрофата.
Изтребителят е от състава на 15-та изтребителна авиационна ескадрила.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Делегация от Центъра на НАТО за дейности по стабилизиране на вътрешния ред и сигурността е на посещение в Служба „Военна полиция”

06.10.2020, 17:30

Делегация от Центъра на НАТО за дейности по стабилизиране на вътрешния ред и сигурността в град Виченца, Италия, е на посещение в нашата страна по покана на директора на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов.
По време на визитата заместник-директорът на Служба „Военна полиция” полковник Стоил Чипилски и полковник Джузепе Де Магистрис, директор на Центъра на НАТО в град Виченца, обсъдиха сътрудничеството в областта на военно-полицейската експертиза в контекста на дейностите по стабилизиране на вътрешния ред и сигурност за изпълнение на поетите ангажиментите по отношение на подготовката и участието в операции и инициативи на НАТО.
В програмата на посещението са включени разговори и посещение на делегацията в Регионална служба „Военна полиция” – София и Център „Логистика и подготовка”.
Източник: www.mod.bg

 

14 депутати с предложения за второто четене на закона за резерва

06.10.2020, 12:45

Проектът на доклада за второто четене на внесения от правителството Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили е готов. Първото гласуване в пленарна зала бе на 24 септември. Срокът за предложения изтече на 1 октомври. 14 народни представители са се възползвали от това право. Предложенията на председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов водят до подобряване на текста от гледна точка на законодателната техника и практика, както и до по-добро съгласуване със Закона за отбраната и Въоръжените сили.  
Христо Гаджев предлага т.нар. военно обучение в системата на средното образование в часа на класа и в избираеми или факултативни учебни часове да се извършва от военнослужещи или цивилни служители на Министерството на отбраната, преминали специализирана подготовка за обучение на ученици. Друго предложение на г-н Гаджев е студентите във военните академии и висшите военни училища да се обучават за придобиване на допълнителна квалификация „Офицер от резерва“, ако отговарят на общите условия за това.  
Народните представители Красимир Богданов, Милен Михов, Борис Вангелов, Юлиян Ангелов, Деан Станчев, Александър Сиди, Мария Цветкова, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Стоян Божинов, Искрен Веселинов и Александър Сабанов предлагат промяна на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Според тях статут на военноинвалиди трябва да получават български граждани с трайно намалена работоспособност в резултат на заболяване или злополука, включително и при изпълнение доброволна военна служба, както и курсантите от висшите военни училища. В преходните и заключителни разпоредби, смятат те, трябва да се уточни, че доброволна военна служба е срочна служба в доброволния резерв, включваща период от време, през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Първи срещи на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ

06.10.2020, 11:25

Висока оценка за напредъка в двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната бе изразена по време на разговорите между вицепремиера и министър на отбраната на нашата страна Красимир Каракачанов на срещата с Маркус Томи, директор по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом, съобщава Пресцентърът на МО.
Това бе първата от поредицата срещи на започналото вчера работно посещение на министър Красимир Каракачанов в САЩ.
Двете страни подчертаха ключовата роля на срещата между премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ.
Министър Каракачанов връчи лично писмо от българския министър-председател Бойко Борисов до президента на САЩ Доналд Тръмп.
В хода на разговорите беше обсъдена темата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и беше подчертана ролята на България като генератор на сигурност и стабилност в региона.
Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона, подчерта министър Каракачанов.
В заключение той посочи важността на Европейския съюз и НАТО в областта на сигурността и отбраната, като изрично подчерта нарастващата роля на двустранното сътрудничество със САЩ в контекста на повишените рискове за сигурността в района на Балканите, Черно море и Близкия изток.
На срещата от българска страна присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ на Министерството на отбраната бригаден генерал Радостин Илиев и директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Александър Урумов.
По-късно през деня министър Красимир Каракачанов проведе среща с представители на ръководството на „Локхийд Мартин“, на която бе обсъдено изпълнението на договора за доставка на Ф-16. От страна на „Локхийд Мартин“ бе подчертано, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена бе и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на Република България.
В рамките на посещението на българския министър на отбраната в САЩ предстоят срещи в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспер, както и в Сената и Държавния департамент.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ одобриха експортира F-35 и Super Hornet за Швейцария

06.10.2020, 08:24

Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за евентуалния експорт на изтребители F-35A и F/A-18E/F Super Hornet за Швейцария.
И двете уведомления са за по 40 изтребителя, но прави впечатление, че пакетната цена за F-35A е с близо $900 млн. по-ниска от тази за Super Hornet.
Уведомлението за потенциалната сделка за 40 броя F-35A е на стойност $6,58 млрд. В пакета, освен 40-те изтребителя, влизат шест резервни двигателя Pratt & Whitney F-135, 40 ракети за близък въздушен брой AIM-9X Block II+, 50 имитатора (CATM) на същата ракета, учебни ракети AIM-9 и малък пакет оръжие „въздух – земя”, който включва 18 кита за преработка на свободно падащи бомби в GBU-54, 12 свободно падащи бомби Mk. 82 и 12 малокалибрени боеприпаса GBU-53/B Small Diameter Bomb II. Отвъд това, в пакета влизат стандартните стоки и услуги, обучение, наземно оборудване и други подобни.
Уведомлението за потенциалната сделка за 40 броя Super Hornet е на стойност $7,452 млрд. 36 от самолетите са едноместни F/A-18E, а останалите четири са двуместни F/A-18F. В пакета влизат и 16 резервни двигателя, четири резервни оръдия M61A2 и 25 целеуказващи контейнера AN/ASQ-228 ATFLIR. Оръжейният пакет е абсолютно същия, както този при F-35A, както и са включени сходни стоки и услуги.
Цените на двата пакета не са окончателни и в тях има заложени известни финансови буфери, като тяхната точна стойност ще стане ясна, след като Швейцария поиска и получи официални оферти. Въпреки това, сериозната разлика в цените буди учудване. Уведомленията в момента са част от законовата процедура, които изисква Конгресът на САЩ да бъде информиран за всички големи потенциални оръжейни сделки за експорт.
На 27 септември 2020 г. швейцарските избиратели с минимална преднина одобриха предложението на правителството за стартиране на конкурсна процедура за покупката на 40 многоцелеви изтребителя.
Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА

06.10.2020, 08:15

В светлината на разгорилия се конфликт в Нагорни Карабах, канадското правителство обяви, че спира експорта на военни технологии за Турция и по-точно на прицелно-обзорни системи, които се използват от турските безпилотни апарати. Това съобщава Reuters вчера, 5 октомври 2020 г.
Новината бе съобщена от канадския външен министър Франсоа-Филип Шампен, който каза, че страната му има много сериозни експортни рестрикции, а в последните дни е станало ясно, че канадски технологии се използват в конфликта в Нагорни Карабах. В тази връзка е била разпоредена проверка, а всички налични експортни разрешения за Турция са били анулирани.
Според местният вестник The Globe and Mail, става дума за прицелно-обзорни системи произвеждани от канадската компания L3Harris Wescam, канадски клон на американската of L3Harris Technologies Inc. Използването им е станало ясно след анализ на разпространените видеокадри от страна на азербайджанското МО, показващи удари по арменските позиции.
Според вестника, през май 2020 г. е било взето експортно разрешение за седем прицелно-обзорни системи MX-15D, като купувачът им е турската компания Baykar – производител на безпилотните апарати Bayraktar TB2. Освен самите системи е бил разрешен и експортна на софтуер и техническа документация.
Още през октомври 2019 г., обаче Канада спря експорта на военна техника и оборудване за Турция, поради ролята на страната в конфликта в Сирия. The Globe and Mail съобщава, че през април 2020 г. са били направени промени в тази забрана, които са позволили износа на прицелно-обзорните системи.
Bayraktar TB2 e флагманът на турската безпилотна програма. Апаратът се използва широко в Сирия и Либия, като има и сериозни индикации, че се оперира активно и над Нагорни Карабах – или от азербайджанските сили или от турски военни, действащи в интерес на Азербайджан.
Източник: https://aero-bg.com/

 

70 години от създаване на 13 танкова бригада

06.10.2020, 08:03

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на поделение 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

 

43 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2020, 07:50

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 

 

Сърбия се подсилва с турски военни дронове "Байрактар"

05.10.2020, 21:56

След продължителни преговори между президентите на Сърбия и Турция Александър Вучич и Реджеп Тайип Ердоган, сръбска делегация замина днес за Анкара, за да договори покупката на няколко системи бойни безпилотни дронове тип "Байрактар", съобщават световните осведомителни агенции.
За Турция са заминали министърът на финансите Синиша Мали и помощник министърът за отбраната, отговарящ за материалните ресурси Ненад Милорадович. Те трябва да договорят подробностите и да подготвят документацията и договора, въз основа на който Сърбия ще се сдобие с апаратите.
Те са може би най-известният продукт на турската военна индустрия в последно време.
Разработката на „Байрактар“ започна през 2007 г., като бойната версия на безпилотната платформа направи първия си полет през 2014 г. Самолетът може да остане във въздуха до 24 ч., като през това време може да дебне за вражески цели в радиус от 150 км.
"Байрактар" е система турско производство, доказала се като изключително ефективна във военните конфликти в Сирия, Ирак, Либия и в последно време в сблъсъците в Нагорни Карабах. Придобивайки тази система Сърбия би станала убедително най-могъщата военна сила в бивша Югославия“, допълва "Новости".
Западната ни съседка купи дронове и от още един голям производител - Китай.
Източник: https://blitz.bg/

 

Участниците в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2020“ показаха висока мотивация и отлично взаимодействие

05.10.2020, 20:45

Успешно завърши тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2020” с основен състав и техника от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада с командир подполковник Светослав Годинов, което се проведе през изминалата седмица.
На учебен полигон „Корен“ в тържествена обстановка командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който беше офицер, провеждащ учението, обяви края му и направи равносметка на постигнатите резултати. В обръщението си към участниците в учението той изказа своята благодарност за положените усилия и изтъкна високата им мотивация и концентрация при изпълнение на поставените задачи. Бригаден генерал Шопов акцентира и на спазването на мерките за безопасност по време на тактическите действия, както и на всички противоепидемични мерки с цел недопускане разпространението на COVID-19.
Действията на ръководството на учението и участващите формирования бяха проверени от комисия от Сухопътните войски, ръководена от заместник- командира бригаден генерал Валери Цолов.
По време на учението военнослужещите изпълниха задачи по придвижване и заемане на батальонен район за отбрана, управление действията на формированията, неутрализиране на тактически въздушен десант, пълна специална обработка на техника и личен състав, действали в заразена среда, медицинска евакуация на ранени военнослужещи, както действия в отбрана и настъпление.
При изпълнението на съвместните задачи със силите и средствата от състава на Военновъздушните сили се получи отлично взаимодействие в тактическите действия с искане за огнево поразяване на резервите на противника посредством вертолети за огнева поддръжка и извършване на медицинска евакуация на тежко ранен военнослужещ с вертолет „Кугър“, както и пълен синхрон в действията при използване на авиационния ресурс за планиране на операция по блокиране и унищожаване на стоварен тактически въздушен десант на противника. За целта механизиран взвод от 31-ви механизиран батальон беше транспортиран с десантен вертолет до определен район за блокиране действията по придвижване на тактическия въздушен десант на противника, до пристигането на механизирана рота за неговото унищожаване.
Изключително полезно за военнослужещите беше отработването на тактическите действия при напускане на район, заразен с химически вещества, извършване на пълна специална обработка на техниката и личния състав, разузнаване и обработка на заразения район съвместно със специалисти по ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Военнослужещите демонстрираха висок професионализъм по време на тактическите действия за отразяване на контраатаката на противостоящите сили, преминаване в настъпление и преследването им с огневата мощ на механизираните формирования и танковете на придадената рота от Центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен.
Източник: www.mod.bg

 

Безмер отбеляза празника си с показ на модернизираните Су-25

05.10.2020, 20:37

Днес, 5 октомври 2020 г., авиобаза Безмер тържествено отбеляза 69 години от своето създаване. Бяха показани и първите два български Су-25 преминали през ремонт и модернизация в Беларус.
Празникът започна с тържествен строй, на който официални гости бяха заместник-министърът на отбраната господин Анатолий Величков, командирът на Военновъздушните сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на авиобаза Граф Игнатиево генерал-майор Димитър Петров, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на дирекция „Политика по въоръженията” – МО полковник Владислав Шекеров, главният директор на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ – МО  Елица Попова, командирът на зенитно-ракетната база на ВВС полковник Валери Ценов, командирът на базата за специална техника на ВВС полковник Цанко Василев, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник областният управител на град Ямбол Волен Дичев, командири на военни формирования от състава на видовете въоръжени сили, офицери от Командването на ВВС, както и ветерани, служили в авиобазата, съобщиха от ВВС.
На статичен показ бяха извадени двата Су-25 (бордни номера 002 и 246), които бяха получени през септември от ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Работата бе извършена от беларуското предприятие „558-ми авиационен завод“, а договорът е за общо осем самолета. Все още не са започнали летателните изпитания на самолетите, които са преди официалното им приемане от българската страна.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков отправи приветствие към личния състав на базата като им благодари за професионализма, отдадеността и отличната подготовка, която показват по време на провежданите учения и тренировки и им пожела мигове на радост, щастие и успехи – професионални и лични.
В свое обръщение пред тържествения строй, командирът на авиационна база Безмер полковник Милен Димитров също изказа своето признание за неуморния труд и изпълнението на воинския дълг на служещите в базата.
Празникът продължи с полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.
За проявен професионализъм, усърдие, трудолюбие и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения, командирът на ВВС и командирът на военно формирование 26030 – Безмер наградиха военнослужещи и цивилни служители с предметни награди и грамоти.
Част от програмата за отбелязване на годишнината беше и възможността на любители и приятели на авиацията да посетят летище Безмер и да разгледат статичния показ на авиационна техника, стрелково оръжие, специална и самолетообслужваща техника. Най-малките посетители любопитно разглеждаха изложените експонати и с интерес слушаха представянето на различните дейности от ежедневната работа във ВВС.
На 5 октомври 1951 г. с Указ на Народното събрание и Заповед на министъра на отбраната към 1-ва изтребителна авиодивизия на летище Граф Игнатиево е сформиран 22-ри изтребителен авиополк, въоръжен с реактивния самолет Як-23. Същата година е пребазиран на летище Толбухин (днес Добрич). Тук полкът провежда подготовката си до 5 април 1955 г., когато е преместен на летище Безмер, край Ямбол и е превъоръжен със самолети МиГ-15. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Бургас ще бъде домакин на кампанията „Бъди войник“

05.10.2020, 16:11

Град Бургас ще бъде домакин на националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Събитията, които целят популяризиране на военната професия сред младите хора, ще се състоят на 6 октомври, съобщава Пресцентърът на МО.
Целите на кампанията са да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България, популяризиране на военната служба сред обществеността и утвърждаване на позитивния образ на Българската армия.
От 14.00 ч. в Морската градина, в района на открита сцена „Охлюва“ ще се състои показ на специализирано оборудване, екипировка и въоръжение на Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили, Съвместното командване на силите, Съвместното командване за специални операции и Военна полиция. По същото време ще се проведе информационна борса с представители на Централното военно окръжие. На място младите хора ще могат да се запознаят с възможностите и условията за постъпване на работа в Българската армия.
От 14.00 ч. в района на Морска гара в пристанище Бургас ще се проведе статичен показ на въоръжение и специализирано оборудване и екипировка от състава на военните формирования от гарнизон Бургас и демонстрация на специализиран ръкопашен бой.
На проявите ще присъства флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, както и командирите на формированията от гарнизон Бургас.
Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт на терасата на Културен център „Морско казино“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Венци и цветя на паметника на връх Велийца

05.10.2020, 11:47

На връх Велийца преди 108 г., в ранното утро на 5 октомври 1912 г. с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви.
Загиват 42 войни от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Пловдивски пехотен полк. Енорийският свещеник отец Данаил отслужи панихида в памет на загиналите воини. Родолюбците от РК „Родопчани” произведоха почетен залп.
„Балканската война прекъсва младостта и живота на 42-ма достойни български синове, но изписва със златни букви имената им в българската история. Наш дълг е да помним, пазим и почитаме паметта на тези герои“, каза областният управител Стефан Мирев. Той благодари на всички, които са съпричастни към тази бележита годишнина и това свято място за област Пазарджик и за България, съобщават от областната администрация.
На 3 октомври представители на общински, държавни и военни институции поднесоха венци и цветя на паметника на 42-мата загинали от 27-ми Чепински и 39-ти пехотен полк.
Организатори на събитието са община Велинград, областна администрация Пазарджик, Областната организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметство Кръстава, РК„Родопчани” към НД„Традиция”, общобългарска фондация „Свети Георги”- Якоруда и „Ротъри клуб”-Велинград.
Източник: http://otbrana.com/

 

Навършват се 108 години от избухването на Балканската война

05.10.2020, 09:08

На 5 октомври през 1912 година България и Гърция обявяват война на Турция, с което се поставя началото на Балканската война. Във войната като съюзници участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя.
Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война.
По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск.

Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части. Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

 

Поделение 22220 - Сливен чества 70 години от връчването на бойното знаме

05.10.2020, 08:59

Военно формирование 22220 - Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, утре отбелязва 70 години от зачисляването на бойно знаме на военно формирование 22220 - Сливен с указ № 532 от 6 октомври 1950 г. на Президиума на Народното събрание на Народна република България. Това съобщиха от поделението. Честването на годишнината ще се състои на плаца на формированието.
В 11.00 часа ще започне приемане на официалните гости. От 11.30 е тържественото строяване, посрещане на знамето, празничното слово и награждаването на военнослужещи и цивилни служители. В тържествен марш ще премине личния състав и военна техника – четири танка Т-72 и две бронирани машини САУ 2С-1
За 12.30 часа е предвидено откриване и освещаване на фитнес зала. В 12.45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на танкиста, който е в района на формированието.
Танкистите посрещат своя празник със самочувствие за изпълнени задачи. Част от акцентите през тази година са участие на танков взвод от 61 тб в българо-американско учение на Учебен полигон „Ново село” през февруари, изпълнение на контролно упражнение стрелба с щатен изстрел с въоръжението на танк Т-72 на Учебен полигон „Ново село”, участия на роти от 2 тб и 61 тб в съвместни учения на Полеви учебен полигон „Корен” през септември и октомври, подготовка на 61 тб за предстояща сертификация на батальона през ноември. Учебният процес протича успешно, провеждат се планираните занятия, макар и в условията на пандемия.
Интересът към службата във формированието е голям. За последните обявени 8 места за войници, които ще бъдат попълнени след провеждане на конкурс, документи са подали 128 кандидати.
Начало на формированието е поставено преди 72 години, когато през месец октомври 1948 г. в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини – от Казанлък, София и Пловдив. Със заповед на Министерството на отбраната от 01 януари 1949 г. новото танково съединение е вписано в регистрите на Българската народна армия като 3-та танкова бригада, която става съществена част от Трета Българска армия.

 

Сърбите представят модернизирания танк М - 84

05.10.2020, 07:36

На 3 октомври Министерството на отбраната на Република Сръбска представи снимки и основна информация за програмата за модернизация на M-84 MBT, който в момента се преобразува в стандарта M-84 AS1.
Въпросът за модернизацията на М-84 бе иницииран в Сърбия през 2004 г., като Русия стана основният партньор. Първите AS1 бяха представени през 2009 г., като текущата работа бе финансирана от Министерството на отбраната. Новите машини се различават значително от тези представяни през последните години.
Според плановете на сърбите ще се модернизират около 200 танка M - 84, които ще влязат в състава на четири бронирани батальона. Програмата е един от приоритетите на Министерството на отбраната. По проекта M - 84 AS1 танковете получиха допълнителна броня на критични елементи от корпуса и куполата, както и дистанционно управляема оръжейна система. Освен това има нови средства за комуникация и изобразяване на данните.
Целта е да се повиши ситуационната информираност на екипажа, както и неговата безопасност. Според изявление на Министерството на отбраната програмата за модернизация на M-84 сега навлиза във втората си фаза, плод на която ще бъде версията M-84 AS2, характеризираща се с допълнителни промени, увеличаващи потенциала на бойните машини. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Mitsubishi Heavy Industries тества модернизирания хеликоптер XSH-60L Seahok

05.10.2020, 07:28

Компанията Mitsubishi Heavy Industries (MHI) на 1 октомври в Нагоя представи първия модернизиран палубен многоцелеви хеликоптер XSH-60L Seahok (сериен номер 8501). Според изданието Scramble Magazine вертолетът е наследник на SH-60K Seahok, който в момента заменя последния от хеликоптерите за търсене и спасяване SH-60J на Морските сили за самоотбрана на Япония.
Точните параметри на модернизираната нова версия на XSH-60L все още не са известни. В рамките на първата част на тестовата програма хеликоптерът ще се експлоатира от Агенцията за покупки, технологии и логистика (ATLA), която е част от японското Министерство на отбраната.
Компанията Mitsubishi Heavy Industries е произвела общо 102 хеликоптера SH-60J и 16 UH-60J за японските морски сили за самоотбрана по американски лиценз. Освен това са произведени 69 SH-60K, а към момента са поръчани още 8 от тези машини.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Авиобаза Безмер празнува 69 години

05.10.2020, 06:52

69 години от своето създаване отбелязва днес Авиобаза "Безмер". В деня на отворените врати посетителите ще могат да видят авиационна и специална техника, както и стрелково оръжие.
Празникът ще бъде отбелязан с военен ритуал, на който ще присъстват ветерани, представители на командването на Военновъздушните сили, командири на формирования от Българската армия и представители на местната власт. Пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг ще бъдат поднесени венци и цветя.
Авиобаза "Безмер" е създадена на 5 октомври 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на базата в "Граф Игнатиево", а през 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище "Безмер".
- Още за АБ Безмер

 

 

Русия и САЩ с преговори за стратегическата стабилност

04.10.2020, 21:23

Русия и САЩ ще проведат разговори за стратегическата стабилност в Хелзинки на 5 октомври, съобщава ТАСС, позовавайки се на Министерството на външните работи на Русия, предаде "Ройтерс".
Москва и Вашингтон преговарят за удължаване на Нов СТАРТ, който изтича през февруари. Русия вижда минимални шансове за удължаването на договора, тъй като не приема поставените от американците условия.
Договорът изтича на 5 февруари 2021 г., ако не бъде удължен. Руският лидер Владимир Путин предложи да се удължи за пет години без предварителни условия. Но САЩ предлагат да се продължи за по-кратък период.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.
Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.
САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.
Източник: https://news.bg/

 

29 организации на запасни призовават за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах

04.10.2020, 13:35

На снимката: Членове на конфедерацията по време на форум в ЦВК, София, през май 2019 г.Във връзка с ескалацията на Нагорни - Карабахския конфликт и възобновяването на мащабни военни сблъсъци, Президиумът на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от запаса (МКО) в разпространена декларация изразява загриженост и призовава страните в конфликта незабавно да прекратят военните действия без предварителни условия и да продължат преговорите под егидата на Минската група на ОССЕ.
В МКО членуват организации на офицерите от запаса и резерва и ветераните от 29 страни, включително СОСЗР в България. Вицепрезидент на конфедерацията за България е генерал от запаса Златан Стойков, а почетен вицепрезидент - генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Призоваваме, се посочва още в документа, всички държави в региона да проявяват сдържаност от всякаква намеса, която може да доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта и подкопаване на мира и сигурността в региона. МКО отправя апел към държавните и правителствените ръководители, международни, обществени, младежки и ветерански организации да предприемат всички мерки, за да помогнат за незабавно прекратяване на военните действия в региона.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът на Хърватия: Помпео идва да ни "пробута" F-16

00..2020, 09:44

Хърватският президент Зоран Миланович (на снимката) смята, че Вашингтон оказва политически натиск върху Загреб за купуването на изтребители F-16 преди изборите зад Океана.
Хърватия към момента разчита на наследените от Югославия стари съветски МиГ-21. Тя избира за своите военновъздушни сили между шведския "Грипен" C/D, френския "Рафал", употребявани и модернизирани F-16 "Барак" от Израел и нови F-16 Block 70 от САЩ – същите, от които България купи 8 машини за общо 1.2 млрд. долара.
Първоначално в Загреб се бяха спрели на израелската оферта – 12 самолета за 480 млн. долара, но процедурата пропадна, след като Вашингтон не разреши продажбата. Така се наложи провеждането на нов конкурс.
"Той (Помпео) идва, за да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го, който винаги съм твърдял, че американските стоки трябва да имат приоритет. Сега е моментът, в който всички оферти са на практика отворени. Според мен, никой не трябва да говори с него по този въпрос, защото това е вид натиск", заяви Миланович, цитиран от агенция "Хина".
По думите му при други обстоятелства офертата на САЩ би могла да се ползва с предимство, но за целта визитата е трябвало да се случи по-рано, защото в момента се създава усещането за политическо решение.
"Офертите са пред нас, а освен това има две седмици до изборите в САЩ".
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Су-35 стреля с Р-37М

04.10.2020, 08:14

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип на руското Министерство на отбраната.
Кадрите с изстрелването са част от видеоклип посветен на 100-годишнината на Главният летателно-изпитателен център „Чкалов” на руското МО. На тях се вижда успешното изстрелване на Р-37М от борда на сериен изтребител Су-35. За първи път се публикуват публично такива кадри (на 00:29). - (видео)
На миналогодишното издание на изложението МАКС бе показан макет на ракетата окачен под Су-35. Ракетата се окачва под изтребителя с катапултно устройство АКУ-620. Изтребители Су-35 бяха забелязвани с подобни устройства, но нямаше кадри, на които да се вижда реална ракета.
Р-37М (известна още, като РВВ-БД) се спрягаше, че ще бъде интегрирана на серийните Су-35. С разпространените кадри става ясно, че текат изпитания по темата.
Работата по Р-37М стартира през 80-те години, като развитие на тежката ракета за далечен въздушен бой Р-33. Проектът тогава е известен, като Р-37. Първите пускове са от 1988 г. Тогава се планира ракетата да се интегрира на МиГ-31М. В рамките на изпитанията е поразена цел на отдалечение от 304 km. През 1997 г. изпитанията приключват, но ракетата не е вкарана в серийно производство.
През 2011 г. модернизирана версия на ракетата, под означението РВВ-БД, е показана на изложението МАКС. В последствие е възприет индекса Р-37М и се заявява, че ракетата ще бъде интегрирана на Т-50 (днес Су-57) и Су-35.
Стартовата маса на ракетата е около 500 kg, има бойна глава с маса 60 kg., a далечината на полет е около 300 km. В крайния етап на полет, насочването е чрез активната радиолокационна глава на ракетата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

63 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2020, 07:45

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов, което ползва придобитата след Втората световна война документация на „Фау-2”.
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2020, 07:40

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

 

И двете оферти за натовски бойни машини са много над 1.46 млрд. лв.

03.10.2020, 22:06

Министерството на отбраната отвори днес ценовите оферти на селектираните участници в мегапроекта за превъоръжаване на Сухопътни войски със 150 натовски бронирани бойни машини. От съобщението на военното ведомство индиректно се разбира, че нито една от компаниите не е успяла да се вмести в определения от парламента бюджет за модернизационната програма на стойност до 1.46 млрд. лв. с ДДС.
По информация на "Капитал" и мултинационалната General Dynamics European Land Systems, и финландската Patria са превишили максималните средства с много, като сумата наближава астрономическите половин милиард лева. Разликата между двете ценови предложения обаче била минимална (доколкото може да се говори за нещо подобни при подобен милиарден бюджет), но фирмата с по-скъпата оферта предлагала повече от 150 машини и покривала някои незадължителни изисквания на пехотата. И двете компании са успели да отговорят на условието за осигуряване на поне 20% локално производство в България.
"Междуведомствената работна група ще извърши оценка на подадените ценови предложения. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина. С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред", съобщават днес министерство на отбраната. По принцип изпитанията на машините в реални условия бяха предвидени да се проведат още през пролетта, но комисията официално сведе надпреварата до двама кандидати едва преди няколко седмици. От ведомството уточняват, че на финала работната група ще излезе с предложение за избор на изпълнител по проекта или за прекратяване на процедурата.
Оттук нататък бъдещето на проекта за модернизация на Сухопътни войски изглежда крайно мъгляво и не особено перспективно. Излизането на двете селектирани фирми извън бюджетната рамка юридически развързва ръцете на военното министерство да рестартира поръчката от нулата и да я проведе пак по нови правила и с още участници, ако реши да рискува да направи нещо такова. За подобно развитие на нещата се бореше френската Nexter в консорциум с белгийската John Cockeril, които на финала на процедурата се опитаха да поискат преминаване към междуправителствено договаряне по модела на сделката за F-16. Подобен натиск дойде и от никому неизвестната американска компания The Armored Group (TAG), която изобщо не бе селектирана да участва, но се опита да се възползва от склонността на българските власти напоследък да флиртуват с Вашингтон.
От гледна точка на пехотата обаче евентуално рестартиране би било крайно неблагоприятен вариант. Твърде вероятно е парламентът да не одобри втори път средства за бойни машини, особено в условията на икономическа коронакриза или пък в съперничество с евентуално финансиране за втория етап от покупката на американски изтребители F-16.
По всяка вероятност повече подробности за развитието на програмата за бойните машини ще има след завръщането на военния министър Красимир Каракачанов от САЩ, където ще бъде в периода 3-10 октомври. Той заминава за Вашингтон за среща със секретаря по отбраната Марк Еспър и за подписване на 10 годишна пътна карта за сътрудничество по линия на договореното между Бойко Борисов и Доналд Тръмп задълбочаване на двустранното отбранително сътрудничество. По време на въпросната визита вероятно ще стане ясно кога и как ще се действа по въпроса с доставката на вторите осем изтребителя F-16 и дали САЩ няма да се опитат да лансират някоя по-авторитетна фирма от TAG за модернизацията на българските Сухопътни войски. Защото General Dynamics European Land Systems по принцип е мултинационална корпорация с щатски капитали, но в българския търг участва чрез швейцарското си подразделение MOWAG и най-вероятно затова не получава недвусмислена подкрепа от американското посолство у нас.
Така че е твърде вероятно военните да положат усилия да спасят настоящата тръжна процедура, страхувайки се, че скоро няма да получат втори подобен шанс в размер на близо 1.5 млрд. лв. За целта обаче те вероятно ще трябва да склонят или за пореден път да орежат бройката на машините (първоначално ставаше дума за 238, които впоследствие бяха намалени на 200, а след това - на 150), или пък да се откажат от някои от заявените по-екзотични възможности (като например свръхскъпото комуникационно-информационно оборудване).
Преработването на техническите параметри в сравнение със заложеното в Искането на обвързваща оферта (RFP) обаче крие рискове. То ще позволи на отпадналите от надпреварата фирми в лицето на френската Nexter и германската Artec GmbH да атакуват резултатите от наддаването във Върховния административен съд. Така че за момента бъдещето на проекта за превъоръжаване на Сухопътни войски определено не изглежда безоблачно.
Източник: https://www.capital.bg/

 

Закриване на шампионата по футбол

03.10.2020, 21:11

В продължение на четири дни от 29 септември  до 02 октомври 2020 г. единадесет армейски отбора премериха сили в борбата за призовите места в Държавния военен шампионат по футбол на малки врати – 2020 г., на  който домакини отново бяха военно формирование 32140  – Варна. Арена на спортните битки бяха игрищата на Гранд хотел Варна в к.к. „Св.Св. Константин и Елена”. След драматични обрати и оспорвани положения, шампионът бе определен с дузпи и класирането на армейските отбори бе следното:
 - 1 място – отборът на Военноморските сили;
 - 2 място – отборът на Военновъздушните сили;
 - 3 място – отборът на Сухопътни войски;
 - 4 място – отборът на ВВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия;
 - 5 място – отборът на сборен отбор на Министерство на отбраната, представени от Националната гвардейска част;
 - 6 място – отборът на Съвместно командване на специалните операции – Пловдив.
Отборите бяха наградени от Заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, който връчи купи, медали и футболни топки на победителите. Полковник Невяна Митева – главен ръководител на шампионата изрази благодарност към участниците за проявения дух и спортсменство. Бяха отличени с награди за най-добър вратар – матрос Младен Василев от ВМС, за най-добър нападател – редник Цветан Лазаров от СВ, за най-добър защитник – редник Мирослав Стефанов от ВВС и за най-полезен за отбора-матрос Михаил Паскалев от ВМС.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Войната в Нагорни Карабах 1988-1994 г.

03.10.2020, 20:36

Областта Нагорни Карабах заема източните  и югоизточните планински и предпланински райони на Малък Кавказ с площ 11 500 км2. Източните, ниско разположени части на този регион се наричат равнинен Карабах, докато високите хребети и планински възвишения на Малък Кавказ се наричат Нагорни Карабах. В състава на областта се включват пет административни области – Аскеранска, Хадрутска, Мардакертска, Мартунинска и Шушинска. Главен град е Степанакерт.
В Азербайджан терминът «карабахски азербайджанци» се използва по отношение на населението, което обитава по-широк регион от историческия Карабах – освен територията на Нагорни Карабах се включват и Лачински и Келбаджарски райони (които заедно образуват това, което азербайджанците наричат ​​«Нагорни» или «Планински Карабах»), както и прилежащите към тях долини – «Равнинен Карабах». За разлика от арменците, азербайджанците традиционно не разделят Карабах на равнинен и планински, възприемайки го като единно географско, икономическо и културно пространство, в което те от древността винаги са преобладавали политически и демографски. За азерите Карабах е наследствена земя на тюркските ханове......Прочети още

 

САЩ подписаха военно споразумение с Мароко за срок от 10 години

03.10.2020, 08:44

Съединените щати и Мароко подписаха днес споразумение за военно сътрудничество за срок от десет години, предаде Асошиейтед прес.
Американският министър на отбраната Марк Еспър подписа споразумението по време на своето двудневно посещение в Мароко, неговата последна спирка в рамките на обиколката му в Северна Африка. Северноафриканската обиколка на Еспър започна в Тунис, където също бе подписано военно споразумение.
Еспър посети и Алжир, като стана първият американски министър на отбраната, направил визита в тази страна от 2006 г. Той се срещна с алжирския президент Абделмаджид Тебун и с главнокомандващия на алжирската армия генерал Саид Шегриха. В Алжир не бяха подписани споразумения, но американският министър обсъди с представителите на алжирските власти разширяване на сътрудничеството и въпросите на сигурността в региона на Сахел.
При пристигането си в Мароко днес Еспър се срещна с външния министър Насер Бурита.
Военното споразумение между САЩ и Мароко ще "служи като пътна карта за сътрудничеството в сферата на отбраната и има за цел да засили стратегическото партньорство между двете страни", се казва в изявление на мароканското външно министерство.
Еспър се срещна и с с вицепремиера, отговарящ за националната отбрана, Абделатиф Лудийи и с генералиня инспектор на кралските въоръжени сили на Мароко генерал-майор Абделфетах Луарак.
Очаква се военното споразумение да засили още повече сътрудничеството между двете страни. Вашингтон е най-големият оръжеен доставчик на страната, а Мароко е домакин на ежегодното американско военно учение "Африкан лайън" (Африкански лъв), отменено тази година заради пандемията.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Използва ли Азербайджан безпилотни Ан-2 в Нагорни Карабах?

03.10.2020, 08:32

За петте дни интензивни сражения между Азербайджан и Армения в спорната област Нагорни Карабах се забелязва голям брой свалени азерски биплани Ан-2. Факт, който буди недоумение, но и който, може би, се обяснява с вихрещата се безпилотна война над бойното полет.
Поне пет броя Ан-2 са свалени от арменските сили в Нагорни Карабах от 29 септември 2020 г. насам. Официално, азербайджанските въоръжени сили не експлоатират биплана-ветеран. Имаше предположения, че самолетите се използват за хвърляне на диверсионно-разузнавателни групи в арменския тил – задача, с която бавните витлови самолети, които обаче имат малка радарна и топлинна сигнатура, могат да се справят не зле.

Появиха се и слухове с алтернативно обяснения. Всъщност, това са безпилотни Ан-2, които се използват за примамки с цел да активизират арменското ПВО в района на бойни действия.

Веднъж разкрили позициите си, зенитните средства на арменците стават жертва на многобройните азерски БЛА.......Прочети още

 

66 години от построяването на първите сгради на Морското училище на ул. „Васил Друмев“ 73

03.10.2020, 08:14

В своята история до 1954 г. Морското училище почти винаги е имало необходимост от специално построени за него сгради. За кратко време от 1913 до 1916 г. то е било в сграда, построена за него във Флотския район във Варна. След това сградата се използва за други цели, а училището обитава много и различни сгради. През част от 1916 и част от 1917 г. - в паянтови постройки в местността Карантината на брега на Варненския залив, през част от 1917 и 1918 г. - в сградата на Средното търговско училище (днешния Икономически университет във Варна), от 1919 до 1922 г. в сградата на Аквариума, от 1922 до 1934 г. - в сгради на 8-ма пехотна дружина (по-късно 8-ми пехотен полк), от 1934 до 1940 г. в сградата на бившето Рибарско училище на остров Кирил (Кирик) в Созопол, от 1940 до 1954 г. в сградата на Пансиона за сираци на ул. „Стефан Караджа“ 34. През този период до 1953 г. част от училището е била разположена в сгради в 8-ми приморски полк, и други сгради в гр. Варна. Общо през своята история училището е било в повече от 15 сгради в Русе, Варна и Созопол. Даже част от училището за няколко месеца през лятото и есента на 1944 г. е било в гр. Шумен. Там е бил приет випускът през тази година.
След коренните обществено-политически промени в България през 1944 г. настъпват съществени изменения и в армията, и във Военноморския флот.......Прочети още

 

Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

03.10.2020, 08:06

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

 

61 Стрямска механизирана бригада стана на 28 години

02.10.2020, 08:18

Днес 61 Стрямска механизирана бригада тържествено отбеляза 28 години от създаването си. На празника присъстваха народните представители от 44-то Народно събрание г-жа Веска Ненчева и о.з. бригаден генерал Кольо Милев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, областният управител на Област Стара Загора г-жа Гергана Микова, заместник-областният управител на Област Пловдив г-н Петър Петров, кметът на Община Сопот г-н Деян Дойнов, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, бившите командири на 61 Стрямска механизирана бригада, командири и началници на формирования от Българската армия, ръководители на структури от Министерство на отбраната и Министрество на вътрешните работи, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, директори на фирми и музеи.
Честването на годишнината започна на строевия плац с празнично приветствие към личния състав, произнесено от командира бригаден генерал Деян Дешков и слово на д-р Емил Кабаиванов, след което бяха наградени отличилите се военнослужещи със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61 механизирана бригада.
Отбелязването на празника продължи с молебен за здраве, благоденствие и успех с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и духовници от Пловдивската Света Митрополия.
След преминаването в тържествен марш беше изнесена концертна програма от военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс” с ръководител г-жа Анита Илиева.
Гостите и военнослужещите имаха възможността да наблюдават демонстрация на способности по преминаване на многофункционално съоръжение от типа „полоса”, целящо повишаване на физическата и психологическа подготовка и издържливост на военнослужещите. Бяха демонстрирани също елементи от тактическо привдижване по бойното поле и нови варианти на напълване и изпразване на оръжието, както и основни моменти от алпийската подготовка, водена от формированията на бригадата.
(Информацията е на 61 механизирана бригада)

 

Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.10.2020 г.

02.10.2020, 22:42
 

МО дари на Сухиндол противотанково оръдие

02.10.2020, 21:28

Министерството на отбраната дари на град Сухиндол 100-милиметрово противотанково оръдие за историческия парк, носещ името на легендарния български летец и авиоконструктор Петко Попганчев.
Дарението на тритонното противотанково оръдие от Военното министерство е за 50-тодишнината от обявяването на Сухиндол за град. Оръдието МТ-12 е руско производство през 70-е години на миналия век и е известно още като „Рапира“. Това е последният експонат в историческия парк в Сухиндол, поясни кметът Пламен Чернев:
„Имаме самоходна минохвъргачка „Тунджа“, имаме 152-милиметрово оръдие, има един самолет МиГ-17, поставен на фундамент, и сега MT-12. Надяваме се един ден, ако има възможност и останал отнякъде, Министерството на отбраната да ни подарят един танк и това ще бъде кулминацията. Ние казваме – да се помни и да се знае историята, това е важно“.
Източник: https://bnr.bg/

 

Чествахме 85 години от създаването на Бронетанковите войски у нас

02.10.2020, 21:06

Във връзка с годишнината и за принос към отбраната на страната със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бяха удостоени запасните  офицери армейски генерал Любен Петров, генерал-лейтенант Стоян Бъчваров, генерал-лейтенант Захарин Илиев, генерал-лейтенант Иван Добрев, бригаден генерал Цветан Харизанов, бригаден генерал Венцислав Младенов и полковник Янко Рошкев.
Наградите връчи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. По негова инициатива бе изработен и специален юбилеен плакет. От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравление прочете генерал-майор Стайко Прокопиев.......Прочети още

 
 

Каракачанов заминава на работно посещение в САЩ

02.10.2020, 17:15

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе работно посещение в САЩ в периода 03-10 октомври 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МО.
Посещението е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване и разширяване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство, оповестена от министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп м.г.
В рамките на визитата във Вашингтон ще се проведе среща на Каракачанов с американския му колега Марк Еспър. Акцентите на дискусията между двамата министри ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ относно структурата на силите им. Пътната карта има за основа и надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за непрекъснато развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г.
След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на отличното сътрудничество между Министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната Гвардия на щата Тенеси.
Преди два дни Каракачанов потвърди, че е изпратено запитване за евентуално купуване на още 8 изтребителя Ф-16 от американската компания "Локхийд Мартин".

 
 

Президентът повиши в звание и назначи на длъжности нови генерали

02.10.2020, 16:48

Военнослужещи бяха удостоени днес с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България ген. Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери, съобщава Пресцентърът на МО.
Държавният глава удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ досегашния командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който заема длъжността „заместник-началник на отбраната“.
Бригаден генерал Димитър Петров бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 3-та авиационна база - Граф Игнатиево“ и назначен за командир на Военновъздушните сили.
Досегашният му заместник във формированието в Граф Игнатиево полковник Николай Русев е назначен за командир на 3-та авиационна база и е удостоен със звание „бригаден генерал“.
Бригаден генерал Стайко Прокопиев, който до момента заемаше длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната, е назначен на длъжността „директор на Щаба на отбраната“ и е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.
Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
„Новите звания и назначения са заслужено признание за постигнати високи успехи, за професионализма, уменията и лидерските ви качества, за вашата всеотдайност и принос към развитието на Въоръжените ни сили“, посочи президентът Румен Радев в обръщението си към новопроизведените висши офицери. „Не забравяйте, че за българския генерал честта, достойнството и Родината са над всичко“, заяви той.
От името на удостоените с висше офицерско звание новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие. „Пред нас стои дълъг път, през който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем това доверие. Насоките, по които се движим, са ясни. Те са посочени в Стратегическия преглед на отбраната със способностите, които трябва да бъдат изградени в периода до 2032 г.“, посочи той. Генерал-лейтенант Стойков заяви, че за да бъдат постигнати необходимите отбранителни способности, трябват усилия за свързването на придобитите нови бойни платформи в работна среда. Той подчерта и ключовото значение на привличането, задържането и мотивацията на младите офицери. „Може да имаме модерни платформи и нови технологии, но всички те трябва да бъдат управлявани и осигурявани от хората“, категоричен бе генерал-лейтенант Стойков.
На церемонията присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, висши офицери от Българската армия. - (видео)
********
Генерал-лейтенант Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в гр. Казанлък. През 1987 г. завършва ВНВВУ „Г.Бенковски“ в гр. Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 1999 г. завършва Военна академия „Г.С. Раковски“ в гр. София, а през 2004 г. -   Военновъздушният колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1987 г. Генерал-лейтенант Цанко Стойков започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Граф Игнатиев със звание „лейтенант“.  В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на звено и командир на ескадрила до командир на авиобазата. От 2014 до 2016 г. е военен аташе в САЩ. На досегашната си длъжност - командир на ВВС,  е назначен през 2016 г.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков е летец-пилот - първи клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ- 29 и има  пролетени над 1500 часа.
Генерал-майор Димитър Петров е роден  на   26 юли 1966 г. в гр. Тополовград.  През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в гр.  Долна Митрополия,  специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2013 г. -   Генерал-щабна академия в Китай.  На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през 2018 г.
Генерал-майор Димитър Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42 MU,   L-29, L-39, МиГ-21 ПФМ, МиГ-21 БИС и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.
Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г. в гр. Плевен. През 1995 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ в гр. Долна Митрополия,  специалност „Летец-пилот за ВВС“. През 2005 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2016 - Военновъздушния колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалност „Стратегическо ръководство на отбрана и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1995 г. Бригаден генерал Николай Русев започва военната си служба като старши пилот в авиобаза Габровница със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности като командир на авиационно звено в авиобази Габровница,  Доброславци и Граф Игнатиево,  командир на изтребителна авиационна ескадрила и заместник-командир по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево. На досегашната си длъжност - заместник-командир на 3-та авиобаза, е назначен през 2018 г.
Бригаден генерал Николай Русев е летец-пилот първи клас. Пилотирал  е самолети L-29, L-39ZA, МиГ-23 и МиГ- 29 и има пролетени над 1330 часа.
Бригаден генерал Иван Маламов е роден на 10 май 1973 г. в с. Копривлен, област Благоевград. През 1997 г. завършва Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“ в гр. Шумен, специалност „Артилерийско въоръжение“. През 2007 г. завършва „Организация и управление на логистичното осигуряване на оперативни и тактически формирования“, а през 2017 г. - „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. На служба в Българската армия е от 1997 г. Бригаден генерал Иван Маламов започва военната си кариера като помощник-началник на отделение в 3-та мотострелкова дивизия в гр. Благоевград със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на полк. На длъжността „началник на Националния военен университет „Васил Левски“ е назначен през август 2019 г.
Генерал-майор Стайко Прокопиев е роден на 21 август 1966 г. в гр. Хасково. Той завършва ВHВУ „В. Левски“ през 1988г.   През  1997 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“, а през 2009 г. -  Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон. На служба в Българската армия е от 1988 година. Генерал-майор Прокопиев започва военната си служба като командир на танков взвод в 9-та танкова бригада – София със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности, бил е съветник по отбранителните въпроси в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз и командир на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в нашата страна. От януари 2019 г. е директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в  Министерството на отбраната.

 
 

Отворени бяха ценовите оферти по проекта за бойни бронирани машини за Сухопътните войски

02.10.2020, 16:45

Ценовите оферти на двете фирми - „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на проекта за бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени днес в Министерството на отбраната.  На отварянето на офертите присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на фирмите, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.
Междуведомствената работна група ще извърши оценка на подадените ценови предложения. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина, съобщава Пресцентърът на МО.
С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред.
За резултатите от своята дейност Междуведомствената работна група ще изготви доклад до министъра на отбраната, съдържащ класиране на участниците, както и предложение за избор на изпълнител, или за прекратяване на процедурата. - (видео)
*******
Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г.
На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като искане за предложение беше изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria),  „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).
В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.
Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.
Работата по проекта за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, който е от особена важност за модернизирането на Българската армия, продължава.  
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Още по въпроса за носенето на военното звание. Докога и какво?

02.10.2020, 16:39

При обсъждането на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили в Комисията по отбрана по този въпрос бяха разменени мнения. Предлагаме ви тази част от стенограмата на заседанието.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Аз имам съвсем бърз въпрос. Тъй като имаме справката по чл. 26, ал. 5 от Закона за нормативните актове и има зададени въпроси от господин Спирдонов, да поясните, тук има офицери, които са били на активна военна служба, сега офицери от запаса ли са, от резерва ли са, какви са? Запазват ли звания, как ги запазват? Малко пояснение по този въпрос. Някои от нас лично ни интересува.
Заповядайте, господин Заместник-министър.
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АТАНАС ЗАПРЯНОВ: Всички, докато са живи, ще трябва да бъдат офицери от запаса.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: От запаса или от резерва?
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АТАНАС ЗАПРЯНОВ: От резерва ще станат, ако са в границите на възрастта, когато можем да ги мобилизираме. Няма как генералът, след като навърши 65 години, да не е генерал от запаса. Не му се отнема званието. Всички, които подлежат на мобилизация по възрастови граници на закона, ги водим като резерв. Тук спорът идва от понятието „резерв“ и „запас“. Резервът има запас и доброволен резерв. Доброволният резерв е този, който е по договор. Нали така?
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Само да Ви прочета т. 12.
Резервът включва доброволен резерв и запас, както Вие казахте, тоест резервът обобщава доброволният резерв, второ – запас. Така че всички са от резерва, ако така ги смятаме.
Между другото сте абсолютно прав, че всеки запазва званието си. Званието има право да бъде отнето единствено от българския съд по съдебен ред – по чл. 155.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Военноморският музей представи изложбата „50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“

02.10.2020, 08:42

Със специална изложба вчера, 1 октомври, във Военноморския музей (ВММ) започнаха честванията на половин вековния юбилей на флотското формирование в Пункт за базиране - Варна, което осигурява чисти от мини водни пътища  - Трети дивизион противоминни кораби.
Представените експонати в „50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“ се показват за първи път и проследяват десетилетията активна миночистачна дейност, започнала от началото на ХХ век, преминала през създаването на дивизиона през 1970 г., и продължаваща и днес.

Част от изложбата са карти и схеми, свързани с разработки за минната отбрана на страната от 1905 г. на създателя на българската мина „Винаров“ капитан-лейтенант Евстати Винаров, документи, трална веха и миночистачни прибори и останки от обезвредена мина от Първата световна война.......Прочети още

 

81 години от първия полет на Ил-2

02.10.2020, 08:20

Днес се навършват 81 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово. - Още за Ил-2
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter

01.10.2020, 22:37

Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) са готови с първите два комплекта безпилотни апарати сглобявани по споразумение с израелската компания Aeronautics и предназначени за български клиент. Това каза в интервю за АЕРО Любен Йочков, програмен мениджър във ВМЗ.
През есента на 2018 г. бе обявен договор между държавната компания ВМЗ (100% собственост на Министерство на икономиката) и израелската Aeronautics за трансфер на технологии в областта на безпилотните апарати и системи. В тези рамки се договаря, че безпилотните апарати за евентуални български клиенти ще се доставят на части от Израел и сглобяват във ВМЗ. Процесът вече е изцяло усвоен.
„Готови сме с първите системи, които са за български клиент, който ги е предплатил. Става въпрос за една система Orbiter 2 и една система Orbiter 3. В системата влизат по три апарата и една станция за управление”, разказва Йочков.
Първият клиент е държавната компания „Монтажи” ЕАД, като машините ще се използват за наблюдение на проблемни язовири. През миналата година предприятието получи от правителството 500 млн. лева, които трябваше да се използват за спешни дейности около проблемни водни басейни у нас.
„Идеята е да има пълен контрол на състоянието на водни басейни – язовири, езера, реки. С оборудването, което е приготвено за тях те могат да наблюдават нива, температури, обеми, състояние на язовирни стени, състояние на диги”, обяснява програмният мениджър на ВМЗ.
Той отказа да коментира стойността на договора с „Монтажи”.
Йочков обаче каза, че има интерес към безпилотните апарати на Aeronautics от други държавни институции, като например въоръжените сили. Имало вече договорки за демонстрации пред българските ВМС, както и за Сухопътни войски.
Припомняме, че в началото на годината МО пусна и след това прекрати процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на 12 безпилотни системи от клас „мини” и две системи от клас „малки” на обща стойност 24,8 млн. лева с ДДС. Процедурата все още не е рестартирана.
„ВМЗ има пазари в над 50 страни по света, повечето от тях традиционни. Идеята ни е, на тези пазари, освен мунициите да представяме и новите ни продукти, включително безпилотните системи. Израелската компания има право да налага вето върху продажби на дадени територии или при дадени сделки. Грубо казано, казваме на нашите партньори, че имаме интерес от дадена страна и искаме разрешение да проведем преговори и да подпишем сделка”, обяснява Любен Йочков за експортните перспективи пред апаратите.
Гаранционното и извънгаранционното обслужване обслужване може да се провежда изцяло от ВМЗ.
„Работим по това, кои елементи от системите може да произвеждаме у нас. При лиценз и контрол от страна на собствениците на технологията, разбира се. Става въпрос за корпусите, които са от композитни материали и в момента работим за създаването на това производство при нас”, казва още Любен Йочков.
Той разказва, че по въпроса за обучението, то става след скрийнинг и проверка на редица качества, защото управлението на безпилотен апарат не е игра, а е пряко свързано с пилотирането. По-лесно е операторите на системата да са хора с реален летателен опит, макар и да не е лесно да се намират. Курсът е триседмичен.
Orbiter 2 е много малък безпилотен апарат с излетна маса от 10,3 kg, полезен товар от 1,5 kg, продължителност на полета от 4,5 часа и възможност да бъде управляван по радиоканал на дистанция от 70 km. Orbiter 3 е по-голям апарат, който има полезен товар от 5,5 kg, продължителност на полета от осем часа и възможност да се управлява на 150 km от наземния команден център. И двата апарата се изстрелват от катапулти и се приземяват с парашути. Носят оптико-електронни системи за наблюдение, като те могат да са различни типове.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Константин Попов: Догодина няма да има договор за още F-16

01.10.2020, 22:30

Догодина няма планове за сключване на договор за придобиване на следващите осем изтребителя F-16. Това е заявил председателят на Комисията по отбрана в Парламента Константин Попов (ГЕРБ) в ефира на радио „Фокус”.
„Всъщност тази информация, която ще придобием ще ни даде свобода и ще видите, че догодина няма да има в бюджета на Министерството на отбраната, в Държавния бюджет няма да има плащания за новите осем (изтребителя – бел. ред.). Защото ние нямаме договор. И не се предвижда да има сключен договор от догодина.”, това каза днес, 1 октомври 2020 г., Попов.
Той споделя, че планът в момента е първо да се получат сега поръчаните осем броя F-16, което трябва да стане факт през 2023 – 2024 г., след което те да бъдат усвоени в различните мисии, включително за задачата „ер полисинг”. След това, към 2025 – 2026 г. може да се очаква доставката на следващите осем.
Вчера, военният министър Красимир Каракачанов каза, че сделката за следващите осем ще се случи след 2024 г. Ако тези планове са коректни, трудно е да чакаме доставка година или две по-късно.
Попов подчерта, че разговорите със САЩ не са обвързващи, а целят само България да се информира за евентуалните цени и условия за следващите осем броя F-16 Block 70.
Какафонията на тема покупка на още F-16 стартира на 29 септември 2020 г., когато премиерът Борисов вкара в общественото пространство темата. Това стана след срещата му с представители на производителя Lockheed Martin и посланикът на САЩ Херо Мустафа. На следващия ден стана ясно, че Lockheed могат да ни предложат бърза доставка при скорошна покупка на още изтребители, но военният министър каза, че скоро не се планира такава сделка.
Източник: https://aero-bg.com/

 

200-годишна фирма в сърцето на ЕС и НАТО е на „Хемус 2020“

01.10.2020, 21:24

Щандът на белгийската John Cockerill Defense на „Хемус 2020“  спира вниманието на посетителите от гледна точка на проекта за модернизация на Сухопътните ни войски. На пресконференцията за Международната изложба за отбранителна техника и технологии  заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че на 2 октомври 2020 г. от 10,00 часа в зала "Тържествена" на МО ще бъдат отворени ценовите оферти за конкурса за нови бойни машини.
Куполите от серия 3030 на 200-годишната фирма в сърцето на НАТО и ЕС са съвместими с бойните машини на четирите компании, които са поканени от наша страна, твърдят производителите.
Виждаме макети на куполата за бойна машина на пехотата от заварен балистичен алуминий. Тя е с две версии – с и без мерач. Основното въоръжение може да бъде от 25 мм до 120 мм оръдие, а спомагателното - 7,62 мм или 12,7 мм картечница и 40 мм автоматичен гранатомет. Разполага с куполна установка за противотанкова система. Зареждането на боеприпасите може да става външно и под броня. Електронните и оптични системи на купола позволяват 360° видимост, а нивото на защита стига до ниво 5 по стандарта на НАТО STANAG 4569. Мерникът е еднакъв за командира и мерача, стабилизиран в двете оси, дневен и нощен. Платформата може да се инсталира на различни шасита с колесна формула 4х4 и 6х6.
Производителите предлагат комплексна услуга: дизайн, производство, обучение и поддръжка за оръжейните системи на всеки клиент. Освен това – интензивна индустриализация на местно ниво и възможности за българската индустрия за продажби и износ. Нашата визия, казват от компанията, включа създаване и подкрепа за 200-300 нови работи места, като всяко от тях носи икономически ефект за 7 допълнителни индиректни такива.
Компанията предлага и различни варианти за обучение. Тя разполага с модерен център за обучение и развитие в Комерси, Франция и ползва услугите на две военни стрелбища. Симулационната система има и мобилен вариант. Обучението може да обхване всички бойци на ниво пехотен взвод - от командирите на бойните машини, мерачите, водачите и останалия състав на подразделението. Технологията и тренажорите са дело на Agueris, която е част от John Cockerill Defense. Чрез виртуална реалност с тях може да се имитира реална бойна обстановка и така с много по-малки разходи да се обучават екипажите на бойните машини. По виртуален път може да се обучават и техниците, които ще се занимават с поддръжката на машините, като програмата позволява и оценка на нивото на подготовката на обучаваните.
Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” беше приет от 44-ото Народно събрание на 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.
Източник: http://otbrana.com/

 

50 години от създаването на 10-та Бригада леки сили

01.10.2020, 21:03

Днес, 1 октомври 2020 година, в град Созопол военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Представителният духов оркестър на ВМС участваха в тържествено отбелязване на 50-та годишнина от създаването на    10-та Бригада леки сили.
Строят бе приет от командира на Пункт за базиране Бургас капитан I ранг Дарин Попов, възпитаник на Бригадата.
На събитието присъстваха представители на местната власт, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, настоящи и бивши военнослужещи, свързали кариерата и живота си с военното формирование.
Венци и цветя на признателност към загиналите военнослужещи във войните и в мирно време пред Паметната арка в града бяха поднесени от името на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, официалните лица, военнослужещи, ветерани-катерници, граждани и гости на град Созопол.

 

Демонстрационни стрелби по повод 28-ата годишнина от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада

01.10.2020, 20:58

Честването на  28-ата годишнина от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада започна с демонстрационни стрелби на 30 септември на учебен център „Тюлбе” и на 1 октомври на УЦ „Анево”.

В съревнованието взеха участие представители на държавните и местните институции от общините Карлово и Казанлък, военно-патриотични сдружения и съюзи, финансови и банкови институции и регионални медии.

Всички присъстващи имаха възможност да проверят стрелковите си умения и да се запознаят с огневата мощ на различни видове стрелково оръжие, намиращо се на въоръжение в бригадата.

 

Руската армия по-подготвена и екипирана, откогато и да е било - сочи доклад

01.10.2020, 19:54

Руската армия сега е по-способна, отколкото във всеки един момент след края на Студената война - развитие, което се случва, докато западните държави са все по-загрижени за ролята на президента Владимир Путин при намесата в избори в САЩ и Европа и във въоръжените конфликти от Украйна до Сирия, сочи доклад, цитиран от „Блумбърг”.
След повече от десетилетие инвестиции и реформи, армията на Русия е по-добре екипирана и по-подготвена, откогато и да е било, сочат данните във „Военната модернизация на Русия: оценка”, доклад, публикуван от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.
„Днес руските въоръжени сили са военен инструмент със способности, които Москва демонстрира готовност да използва или да заплаши с използването им”, се казва в доклада.
От 2014 г. досега Русия анексира Крим, участва в продължителни сражения в Източна Украйна и се намеси в сирийската гражданска война.
През юли тази година Кремъл приветства публично плановете на администрацията на Тръмп да изтегли около 12 000 военнослужещи от Германия, като аргументира, че няма оправдание за тяхното продължаващо присъствие.
Според доклада Русия започва модернизацията на армията си след лошото представяне на въоръжените си сили в кратката война с Грузия през 2008 г.
Анализът подчертава конкретни подобрения в руското ядрено оръжие и в руските аерокосмически сили, както и по-скромен напредък в сухопътните войски и флота.

 

Бойна машина Patria AMVXP 8x8 с обитаем купол Elbit 30 мм на изложението ХЕМУС 2020

01.10.2020, 16:42

Patria и Elbit Systems  демонстрират бойната машина  Patria AMVXP 8x8 с обитаем купол Elbit 30 мм на изложението ХЕМУС 2020, което се провежда от 30.9. до 3.10.2020 г. в Пловдив.
Patria участва в обществената поръчка за 150 бойни машини за нуждите на българските сухопътни войски и предлага последно поколение бойни машини Patria AMVXP 8x8, които отговарят на изискванията и целите за модернизация на Българската армия.
Бойната машина Patria AMVXP 8x8 включва модерни технологични системи, които напълно отговарят на искането за предложения (RFP) на сухопътни войски.  Patria AMVXP 8x8 е една от най-модерните  и поразяващи бронирани бойни машини (ББМ (ACV)) и е оборудвана с най-търсената на пазара и усъвършенствана 30-милиметрова обитаема куполна система на Elbit Systems. Това е цялостно и рентабилно решение. Предложената конфигурация сега за България вече е успешно изпробвана във Финландия и е готова за полеви изпитания от българските сухопътни войски.
Усъвършенстваната оръжейна система на Elbit Systems добавя високоефективна огнева мощ, без да застрашава безопасността на войските. Оръжейната система за двучленен екипаж MT30MK2 включва 30-милиметрово верижно оръдие Bushmaster® Chain Gun® и коаксиална картечница PKT 7.62, осигуряващи най-високата вероятност за попадение  при първи изтрел, предлагана на пазара.
ПТУР (противотанковите управляеми ракети) са напълно интегрирани с купола. Куполът от последно поколение позволява непрекъсната комуникация между мерача и командира за постигане на висока ефективност на бойното поле.
Системата на машината е в пълно съответствие със стандартите на НАТО. Системите са в оперативна употреба в страните от членки на алианса и са част от многонационалните тактически бойни групи.
„Използвахме времето от връчването на офертите до сега, за да разработим оптимизиран план, който води до по-кратко време за доставка от 8 на 6 години. Имаме решение, което ще позволи на българската държава да удължи срока на плащане от 8 на 12 години, като по този начин значително намалява годишните финансови разходи за държавата ”, каза Яне Раккьолайнен, вицепрезидент, Машини, Patria.
В този проект Patria и Elbit целят  постигането на най-високо ниво на трансфер на технологии и местно производство. Предложеното решение предвижда прехвърляне на около 80% от сглобяването и поддръжката на машините и куполите в български компании. По този начин ще се подкрепи българския държавен отбранителен сектор. Това несъмнено ще доведе до участие в производството  и на други местни  частни фирми от цивилния сектор. В резултат на българското промишлено участие  и производството в България, значителна част от инвестицията ще остава в страната.  Към момента Patria успешно осъществява трансфер на технологии и реализира местни производствени проекти в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Elbit Systems също е известна с успешния си опит в организиране на местното производство и трансфер на технологии. Компанията има над 30 дъщерни дружества в 8 държави на 5 континента и има интерес да реализира производството на куполите в България.
„Участието на местната промишленост винаги води до разширяване на необходимото високо експертно познание за редовна поддръжка на машината. Местното промишлено производство осигурява сигурност на доставките; това носи редица ползи за местната икономика и създава нови експертни познания, като преди всичко, това е инвестиция в бъдещето на страната“ добави Яне Раккьолайнен .
Източник: http://otbrana.com/

 

202 поименни благодарствени адреси към Националната гвардейска част и ценен дар за Гвардейския музей

01.10.2020, 11:55

По време на церемонията по тържественото освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при ПГ „Иван Хаджиенов“, град Казанлък, д-р Денислава Ангелова връчи от името на Управителния съвет на Сдружение “Младежки гвардейски отряди” 202 поименни благодарствени адреси към Националната гвардейска част.
"От три години заедно с тях неуморно обикаляме всяка община и училище, които са поискали да станат част от голямото семейство на нашата организация. Родолюбивото дело нямаше да бъде възможно без сърцатото отношение на българската гвардия. Благодаря на целия личен състав на Националната гвардейска част за търпението, обичта и отдадеността им към всеки един отряд и оркестър!", сподели председателят на сдружение „Младежки гвардейски отряди“, съобщава асоциация "Докосни дъгата".
От името на сдружението тя дари на Гвардейския музей планшет от Втората Световна война, принадлежал на командира на Вараждин. Ценният дар бе предаден на заместник-командира на НГЧ полковник Петър Киндалов.
До този момент над 400 младежи от V-ти до XI-ти клас са ангажирани с патриотичната дейност на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна. Отряди има в Кърджали, Плевен, Смолян  Бургас, Батак, Айтос, Горна Оряховица, Велико Търново, Своге, Средец и Казанлък, а оркестри - в Плевен, Бургас и Казанлък.
Източник: http://otbrana.com/

 

Американската армия закупи картечници и снайперски пушки

01.10.2020, 10:03

На 22 и 23 септември Министерството на отбраната на САЩ обяви сключването на договори за придобиване и доставка на стрелково оръжие, които трябва да бъдат получени до септември 2025 г. за частите на американската армия.
Като част от първата от тях, компанията FN America LLC ще достави неназован брой универсални картечници M249 SAW на обща стойност 79 милиона щатски долара, с отделни производствени партиди, които ще бъдат поръчани при поредните покупки.
Договорът е валиден до 19 септември 2025 г. M249 SAW е стандартното оръжие на армията и е приета през 1984 година. Това е американската версия на белгийската картечница Minimi с калибър 5,56 × 45 mm НАТО.
Съгласно втория договор с компанията Knight's Armament Co., армията ще получи неназован брой снайперски пушки M110 в различни конфигурации на обща стойност 13,5 милиона щатски долара и, както при M249 SAW.
Покупките ще се извършват по отделни поръчки. Автоматичните пушки M110 влязоха на въоръжение през 2008 година. Оръжието използва 7,62 × 51-mm стандартни патрони на НАТО.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

50 години от създаването на 10-та бригада ракетни и торпедни катери

01.10.2020, 08:46

Днес в Созопол група ветерани отбелязват 50-та годишнина от създаването на 10-та бригада ракетни и торпедни катери. Историята на тази бригада е и страница от моята журналистическа биография.

Тази страница започва от времената на черно-бялата фотография и завършва с последната стрелба на ракетните ни катери.

Макар да не съм фотограф, се налагаше и да снимам, защото някогашният ни седмичен флотски вестник разполагаше само с един фотограф, а по време на общофлотските учения прехвърлянето му по море от един на друг кораб или от един в друг дивизион, не беше толкова лесно.

От друга страна, строгата цензура и непрекъснатият контрол на офицерите от Военното контраразузнаване (ВКР) сериозно затрудняваше тази дейност.......Прочети още

 

Русия вика в армията над 190 хиляди наборници

01.10.2020, 07:59

Руският президент Владимир Путин на 29 септември подписа указ № 1716  за призоваване на военна служба през октомври-декември. Близо 192 хиляди младежи ще бъдат постъпят на военна служба, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл.
„Да се призоват от 1 октомври до 31 декември 2020 г. за военна служба граждани на Руската федерация на възраст от 18 до 27 години, които не са в резерва и подлежат на наборна военна служба, съгласно Федералния закон в размер на 191 651 души“, се казва указа.

 

Честит празник на всички от ЗРВ !!!

01.10.2020, 07:30

Още ЗРВ

 

Ако България поръча скоро още F-16, доставката им ще стане заедно с първата осмица

01.10.2020, 07:25

Lockheed Martin може да предложи на България бърза доставка на следващите осем броя F-16C/D Block 70, ако поръчката за тях бъде направена в скоро време. Това заяви в интервю за АЕРО Джей Ар МакДоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin.
„Точно в момента има уникална възможност – поради моментното състояние на линията за производство и преминаването ни към малко по-различна конфигурация, при бързо подписване на договор, има възможност да получите следващите осем самолета по същото време, когато е планирана доставката на сегашната ви поръчка за осем F-16. Тази възможност съществува, ако има подписан договор в близко бъдеще. Разбираме, че има много условности тук, включително дали България е готова да подпише и колко бързо може да бъде приключена процедурата”, заяви МакДоналд..........Прочети още

 

Военните на САЩ все повече използват ракети с летящи остриета в Сирия

01.10.2020, 07:20

Американските военни използват все повече в Сирия ужасяваща и секретна невзриваема ракета, която е изстрелвана от безпилотни самолети, и която използва летящи остриета, за да убива целите си, пише "Гардиън".
Определяна като по-малко вероятно да убива мирни хора, така наречената бомба нинджа, чието разработване беше разкрито за първи път миналата година, е била използвана няколко пъти през последната година за убиване на бойци в Сирия, включително такива, свързани с "Ал Кайда", като последно това е станало по-рано този месец.
Официално обозначено като Hellfire AGM-114R9X, обикновено съкратено до R9X и понякога познато като "Летящият Гинсу", оръжието все по-често се използва при целенасочени убийства от Съвместното командване за специални операции на САЩ.
Ракетата, за която се смята, че е била използвана за първи път през 2017 г., за да убие тогавашния втори човек в йерархията на "Ал Кайда", Абу Хаир ал Масри, в провинция Идлиб, за пръв път привлече по-широко внимание, когато нейното съществуване беше разкрито от статия в "Уолстрийт джърнъл" през миналата година.
Оръжието използва комбинация от силата на 45-килограмов плътен материал, летящ с висока скорост, и шест прикрепени остриета, които се разгръщат преди удара, за да разбие и нареже жертвите си.
Видеото, което се появи през юни тази година, публикувано от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, изглежда показва останките на една от ракетите, използвани при удар по превозно средство, също в Идлиб, убил йорданец и йеменец, и двамата членове на "Хурас ал Дин", групировка, свързана с "Ал Кайда".
Смята се, че оръжието е разработено по време на администрацията на Барак Обама по време, когато политиката на САЩ за целенасочени убийства с безпилотни летателни апарати предизвика значителна критика за броя на цивилните жертви, причинени от ударите.
Откакто започна да се използва оръжието се използва пестеливо, очевидно най-често в Сирия.
Според в. "Ню Йорк таймс" най-скорошната употреба на ракетата е била на 14 септември, когато според съобщенията тя е била използвана за убийството на тунизиеца Саяф ал Тунси.
Наблюдатели предполагат, че все по-широкото използване на оръжието в Сирия, което все повече е насочено към членове на ръководството на филиали на "Ал-Кайда", е обусловено от сложността на операциите в Сирия, където САЩ се налага да работят около много сериозни сили на Русия.
Неексплозивната версия на ракетата Hellfire с остриета е последната версия на оръжие, което е претърпяло няколко модификации, откакто е използвано за въоръжаване на невъоръжените преди това безпилотни летателни апарати Predator около 2000 г.
Първите ракети Hellfire са проектирани за поразяване на танкове с мощни заряди, използвани в Афганистан, за което те се смятат за ненапълно подходящи.
По-късно разработена версия носеше по-тежка експлозивна бойна глава, но която от своя страна доведе до проблеми с цивилни жертви, което доведе до разработването на R9X.
До май миналата година се смяташе, че оръжието е използвано не повече от половин дузина пъти. Но оттогава насам изглежда, че се използва все по-често.
Изглежда, че новата ракета е проектирана за употреба при обстоятелства, при които по-конвенционална експлозивна ракета може да не се използва заради опасения от избиване на мирни хора.
Въпреки че признава, че оръжието изглежда по-малко опасно за цивилните, Иън Овъртън от "Действие срещу въоръженото насилие" предупреди, че е погрешно впечатлението, че то е "по-хуманитарно оръжие".
Източник: https://news.bg/

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2020, 07:15

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

Ракетчиците от 13 дивизион празнуват!

01.10.2020, 07:00

Още ракетни войски

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}