Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври
 

 
Безплатен вход за Музея на авиацията
15.10.2017, 22:25
Музеят на авиацията в Крумово ще бъде с безплатен вход в понеделник.
С ден на отворените врати културната институция отбелязва празника на военновъздушните сили, съобщиха от музея. Наред с постоянната външна и вътрешна експозиция през целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис.
В салона на пътническия самолет Ан-24 ще се насладят на филм за историята на българската авиация. За най-малките музеят е подготвил играта „Летец - откривател“, в която участниците ще откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция.
В 11.00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти. Музеят е филиал на Националния военноисторически музей.
 
Как „Scorpion” стигна до устата на премиера
15.10.2017, 22:19
В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.
„Не са втора ръка, защото има и нови! Като са много скъпи, има едни Скорпиони за 20 млн. евро! Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки за нови коли, какви взимаме – Шкоди, Фолксваген…“
Това изказване на премиера Бойко Борисов е направено пред журналисти на 18 септември 2017 г. Тогава той влезе в диалог на висок тон с репортерите, които го засипваха с въпроси по отношение придобиването на нови бойни самолети за ВВС. Конкретното му изказване бе провокирано от въпросите за голямата възраст на предлаганите употребявани F-16 и високата цена на новопроизведените машини от същия тип.......Прочети още
 
Военно видео
15.10.2017, 20:12

 

 

Програма „Военная приемка - Ми-26. Полет на звезду“ на руската военна телевизия „Звезда“

 
Украинските специалисти от военно-промишления комплекс потеглиха към Китай
15.10.2017, 20:04
Пекин се възползва от разпада на украинската промишленост значително по-добре от Москва. Китай е построил до своите заводи цели градове за украинските специалисти от военно-промишления комплекс. Хиляди работници от най-големите украински предприятия „Южмаш“, „Антонов“ и „Мотор Сич“ тръгват към Китай заедно със семействата си, казва в свой анализ Анатолий Комраков от „Независимая газета“.
Експерти предупреждават, че Китай е готов да посрещне и руски инженери и учени, ако Русия не успее да им създаде достойни условия за работа.
Доскоро Украйна беше индустриална страна с космическа, атомна, самолетостроителна и химическа промишленост.
Сега в класацията за 50-те най-иновативни икономики на света на Bloomberg Украйна е на 42-а позиция, падайки за три години от 33-то място.
След като украинският президент Петро Порошенко забрани военно-промишленото сътрудничество с Руската федерация, на ръба от закриване се озоваха много украински предприятия. Например заводът за обслужване на самолетни и вертолетни двигатели „Мотор Сич“ загуби около 85% от поръчките и бяха уволнени хиляди работници.
Държавното предприятие, което носи името на Макаров „Южмаш“, което беше най-голямото украинско предприятие от ракетно-космическия сектор, от есента на 2016 г. работи един ден седмично.
Русия, от своя страна, започна да замества украинското производство. Вече е постигната 90% замяна на украинската продукция от военно-промишления комплекс и процесът трябва да приключи до края на 2018 г., според генералния директор на Ростех Сергей Чемезов.
Огромното количество освободени украински специалисти не можеше да не заинтересува други страни. Още през април 2014 г. руският президент  Владимир Путин покани на работа специалисти от украинската отбрана с обещания за достойно заплащане и жилище. По думите му процесът е започнал и не един специалист е приел поканата.
Предложението през януари 2017 г. повтори отговарящият за отбраната вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той специално покани украинските авиоконструктори и авиостроители от концерна „Антонов“, „за да не умре идеологията на самолетостроенето, възпитана някога от Олег Константинович Антонов“. При това вицепремиерът отбеляза, че за тези  специалисти няма никакви перспективи за работа в Киев и като цяло в Украйна. Тогава беше съобщено, че в Русия са пристигнали няколко украински специалисти, а  Рогозин връчи руски паспорти на разработчик на навигационни системи и съпругата му.
По-късно се оказа, че украинските промишлени технологии от съветско време са много търсени в Китай.
През юли украинското Министерство на икономическото развитие съобщи, че „Антонов“ и още 1255 предприятия подлежат на ликвидация. Тогава стана ясно, че „Антонов“, „Мотор Сич“ и „Южмаш“ може да станат китайски брандове.
В един от окръзите на китайската провинция Шанси на площ от 124 кв. км се изгражда производствен район, където ще живеят и работят хиляди сътрудници на „Антонов“ със своите семейства. Бивши работници от „Мотор Сич“ ще произвеждат двигатели в град Чунцин. Тук ще се установят и излезлите от „Южмаш“.
Китайците строят с размах не само нови предприятия, но всъщност и нови градове. Служителите веднага получават жилища, високи заплати и комфортни битови условия. Преди вноса на работниците китайците са купили от Украйна технологичната документация, включително за свръхтежките транспортни самолети на „Антонов“  - „Мрия“ и „Руслан“, както и за авиационните двигатели. Така Китай може да произвежда големи транспортни самолети, двигатели за самолети, вертолети и ракети.
Колко украински специалисти са се преместили в руската отбранителна промишленост не е известно. От руското Министерство на труда са заявили пред „Независимая газета“, че в Русия няма програма за привличане на специалисти от определени страни.
Може би става въпрос за стотици, но не и за хиляди семейства, смята  Андрей Бистров, завеждащ катедра в Руския икономически университет „Плеханов“.
Според него Китай предлага значително по-привлекателни финансови и битови условия в сравнение с Русия.
Докато в голяма степен технологично Русия е на нивото на изминалите десетилетия, Китай ни догони, след това започна да се изравнява и по много параметри вече ни изпреварва, казва той.
Според него преместването на украинците в съвременна производствена база дава възможност да се създава съвременна продукция.
Бистров не изключва след преместването на руски пилоти от гражданската авиация в Китай примера им да последват и инженери, ако обществото не може да им осигури конкурентно заплащане.
Източник: http://www.investor.bg/
 
МО на РФ: Сирийската армия освободила напълно град Меядин от ИД
15.10.2017, 13:43

Щурмови подразделения на сирийската правителствена армия завършили операцията по унищожаване на терористите от ИД в град Меядин, цитира РИА Новости официалният представител на Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.
„Щурмовите подразделения на сирийската армия под командването на генерал Хасан Сухейл, сломявайки ожесточената съпротива на терористите в централните и южните квартали, напълно освободиха града” – казал Конашенков.

Меядин беше едно от най-големите селища под контрола на ИД в долината на река Ефрат и най-мощно укрепен район на терористите в Източна Сирия.

„През последната седмица към него бяха привлечени най-боеспособните резерви на ИД в Ирак. Затова разгромът на ИД в Меядин създаде необходимите условия за прерастване на тактическия успех на сирийските войски в оперативен” – подчертал генералът.

По информация на Конашенков, сега отрядите на генерал Сухейл развиват настъплението си при поддръжка на руските ВКС.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Турската армия продължава разгръщането си в Идлиб
15.10.2017, 12:34
Турската армия продължава разгръщането си в сирийската провинция Идлиб. Това е съобщил в неделя представител на опозиционната „Свободна сирийска армия“, предава Reuters.
Информацията е потвърдена от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Поне четири конвоя, съставени от бронирани превозни средства и разполагащи, са включени в турските военни сили на мястото. Около 200 души съставляват пехотната част на конвоите. Според информация от очевидци, турски булдозери работят по изграждането на укрепления и ровове.
Според турските власти, маневрите са част от споразумението за деескалация на страната, но в събота местни медии предадоха съобщение на Дамаск, в което сирийското правителство поиска незабавното изтегляне на турските военни от територията на страната.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Във Флорида стартира ракета-носител Atlas V със спътник за националното разузнаване на САЩ
15.10.2017, 12:20
Ракетата Atlas V със секретен спътник за обезпечаване на националната сигурност на САЩ стартира от космодрума Канаварал в щата Флорида.
Стартът на ракетата от мисията  NROL-52 се извърши днес в 10.28 ч. - (видео)
По-рано стартът няколко пъти бе отлаган, поради лоши атмосферни условия.
Компанията United Launch Alliance извърши пуска по договор с ВС на САЩ за Националното разузнаване на САЩ.
 
Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът
15.10.2017, 09:15
Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.
Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.
„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.
Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.
И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.
Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци. През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.
Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.
Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики. Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.
Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.
Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. - Още пистолети
Източник: https://trud.bg/
 

 
Курсантите-първокурсници от НВУ „Васил Левски” положиха военна клетва
14.10.2017, 21:45
Курсантите-първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски” положиха вчера военна клетва на 13 октомври. Тържественият ритуал се проведе на Ритуалния плац на Университета, пред паметника на Васил Левски, съобщиха от елитното висше учебно заведение.
„Очакват ви предизвикателствата на военната служба. Очаква ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войнския живот. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще е удовлетворението и самочувствието от  изпълнените задачи.  Преодолявайте с твърдост трудностите. Влагайте в изпълнението на поставените ви задачи цялото си сърце, ум и душа. Защото го правите за вас и за България. Никога на забравяйте, че сте част от един от символите и гарантите на държавността – армията”, каза в своето слово към първокурсниците началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов.
Сред гостите на тържеството бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада Пламен Йорданов, народният представител доц. д-р Милен Михов, областният управител на Област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Великотърновския Общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-директорът на Областна дирекция на МВР – Велико Търново – комисар Христо Христов, директорът на Областно управление на ППБЗН – Велико Търново – комисар Красимир Кръстев, членове на Съвета на настоятелите на НВУ и много родители и близки на курсантите, както и над 850 ученици от средни училища от областите Габрово, Търговище, Разград и Велико Търново.
Поздравление първокурсниците получиха от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в което се казва: „Учете се и творчески прилагайте придобитото знание. Усвоявайте изкуството на лидерството. След броени години всеки един от вас ще застане на чело на всеотдайни защитници на Отечеството, които ще имат зад гърба си боен опит и участие в реални мисии. Тези мъже и жени ще очакват от вас другарско разбиране, справедливост и твърда ръка.”
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се отбрана към първокурсниците с думите: „От сърце ви желая силен старт и още по-силен финал на престоя ви тук в Националния военен университет. Бъдете активни в учебния процес, тренирайте ума и тялото си и се подготвяйте да вземате важни решения. Да сте подготвени ще рече да имате знанията, но и силата да формулирате и да отстоявате решенията си. Пред вас е най-светлият пример – нашият национален герой Васил Левски. Той доказа, че да се бориш за свободата на Родината и за запазване на българското национално достойнство не са необходими много думи. Нужни са действия и безгранична отдаденост. Такова поведение приляга на българския воин.”
Празникът завърши с тържествен марш на положилите клетва първокурсници. - (видео)
13 октомври беше и Ден на отворените врати в Националния военен университет „Васил Левски”. В Деня на отворените врати бе направен показ на въоръжение и бойна техника, изучавани от обучаемите по военни специалности в Университета. Посетителите имаха възможност да посетят храма „Свети седмочисленици” и музея на НВУ.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Китайска РЛС за ранно предупреждение
14.10.2017, 21:35
За първи път на изложението в Пекин се появиха снимки със сравнително добро качество на РЛС за ранно предупреждение. Съобщава се, че станцията е била въведена в експлоатация на 26 септември 2016 година и се намира в провинция Шаньдун в източната част на страната. РЛС е с АФАР с диаметър 30 метра и се състои от 10000 приемо-предавателни модула, като се предполага, че тя работи в P-диапазона (225-290 Мгц). - Още РЛС
 
70 години от преминаването на звуковата бариера
14.10.2017, 20:35
Точно преди 70 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сергей Шойгу пристига в Белград за Деня на освобождението от фашистите
14.10.2017, 20:17
Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу ще посети Белград на 20 октомври, когато сърбите отбелязват Деня на освобождението от фашистите.
"Следващата година ще отбележим 180-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между нашите страни", заяви говорителят на сръбското Народно събрание Мая Гойкович по време на среща с председателя на руската Дума Вячеслав Володин.
"Очакваме, че по време ще бъдат осъществени посещения от високопоставени служители на нашите държави", добави тя.
Тя допълни, че Белград очаква посещението на Шойгу на 20 октомври, а за началото на 2018 г. е планирана и визита на руския външен министър Сергей Лавров.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Пентагонът пристъпи към създаване на "Стрелите на Господ" за глобален разоръжаващ удар по стратегическите ракети на Русия и Китай
14.10.2017, 16:34

Пентагонът пристъпил към създаване на перспективни ударни комплекси за мигновен глобален удар, заяви представителят на руското МО Александър Емелянов на руско-китайски брифинг в ООН относно ПРО. Това било част от реализацията на концепцията за съвместно използване на настъпателното и отбранителното въоръжение.

Емелянов отбеляза, че неядрените комплексите PGS трябва да изпълняват същите задачи, като тези на стратегическите ядрени сили и да нанесат в рамките на 60 минути "разоръжаващ удар" по обекти на ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия и Китай. PGS е неядрен високоточна система, позволяваща да бъде нанесен удар по всяка точка на земното къло в рамките на 60 минути от вземането на решение. Предлагат се различни варианти на PGS: неядрени бойни глави за балистични ракети, хиперзвукови крилати ракети или орбитални кинетични системи"стрелите на Господ" - метални копия, които на огромна скорост се врязват в целта на повърхността на земята. „Взаимната връзка между плановете по разполагане на системата за ПРО и създаване на средства за мигновен глобален удар е очевидна. При нанасяне на „разоръжаващ” удар по обектите на руските и китайските ядрени сили значително нараства ефективността на американската система за ПРО”, заяви Емелянов, цитиран от осведомителните агенции. Според него, „създаването на средства за мигновен глобален удар е още един фактор, потвърждаващ стремежа на Вашингтон да разруши създадения баланс на силите, да осигури глобално стратегическо доминиране”. Емелянов посочи и факта, че разузнавателните на американската ПРО са способни не само да откриват старта на руските ракети, но и да дават данни за прехващане на техните бойни блокове. Възможностите на огневите средства на американската ПРО представляват заплаха за руския потенциал за сдържане, каза Емелянов. Според него, противоракетните възможности на САЩ ще излязат на ново по-високо равнище в резултат от нарастване на нискоорбиталната система за откриване: данните ще се предават от космическия апарат директно на борда на противоракетите.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Американска атомна подводница пристигна в Южна Корея
14.10.2017, 08:45
Многоцелевата атомна подводница на американските военноморски сили USS Michigan (SSGN-727, клас Охайо) влезе в южнокорейското пристанище Пусан, съобщава корейската информационна агенция „Йонхап“.
Въоръжението на подводната лодка включва 22 модернизирани ракетни шахти (всяка с по 7 ракети) за вертикален пуск на 154 крилати ракети „Томахоук”, две шахти с шлюзови камери за стиковане на мини-подводници ASDS (англ. Advanced SEAL Delivery System) или модули DDS (англ. Dry Deck Shelter) за бойни плувци (от 66 до 102 човека) и четири 533 мм торпедни апарата.
Субмарината може да нанесе точечни удари по важни стратегически обекти на Северна Корея, се отбелязва в съобщението. По данни на телевизионния канал KBC, това е вторият път, в който „Мичиган” акостира на пристанище „Пусан”. За първи път това стана на 25 април, когато КНДР отбеляза 85-ата годишнина от основаването на Корейската народна партия. По-рано бе съобщено, че американските ВВС са започнали тренировъчни полети покрай границите на КНДР с бомбардировачи B-1B Lancer, способни да носят тактическо ракетно въоръжение. - Още подводници клас Охайо
 
Израел се отказва от V-22 Osprey
14.10.2017, 08:15
Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.
Израелските военни вече няколко години провеждаха оценка на конвертоплана, но в крайна сметка са заключили, че машината не може да изпълнява част от задачите, с които днес са натоварени вертолетите Sikorsky CH-53.
През януари 2014 г. Държавният департамент на САЩ уведоми Конгреса за потенциалната сделка за шест V-22 на стойност $1,14 млрд. Еврейската държава си запазваше и опции за още шест машини.
До сделка обаче не се стигна, заради бюджетни ограничения в Израел и въпреки американската оферта да намали цената на сделката с близо $400 млн. Високата цена на машината и техническите трудности в експлоатацията ѝ са създали сериозна съпротива в израелските въоръжени сили.
Израелските ВВС днес експлоатират около 26 броя от тежките вертолети CH-53. Машините са доставяни в края на 60-те и началото на 70-те години. Вертолетите са преминали през множество модернизации и удължавания на ресурса, като последното е по програмата Yas'ur-2025. Някои от вертолетите от този тип вече са натрупали над 10 000 часа във въздуха и не се очаква да бъдат заменени в следващите 10 години.
Израел в момента разглежда възможността да поръча CH-53K или CH-47F в качеството им на нови тежки транспортни машини, които също така да се използват за специални операции. Това решение, обаче не се чака в близките години.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
13.10.2017, 22:37
Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.
През 2014 г. компанията спечели договор на стойност $6,43 млрд. за доставката на 40 многоцелеви изтребителя F-35A. Другият кандидат бе Boeing F-15SE.
Според опозиционната южнокорейска партия, офертата на Lockheed Martin не е покривала изискването за предостaвяне на офсет в рамките на 50% от цялата стойност на проекта. През февруари 2013 г. офсета предлаган от американската компания е бил едва 27,8% от стойността ѝ. Месец по-късно Lockheed решават да добавят като офсет и комуникационен сателит, което докарало офсета до 63,4% от стойността на сделката.
Въпросният сателит, обаче въобще не бил необходим на южнокорейските въоръжени сили, но въпреки това неговата стойност била зачетена като офсет. Освен това не са били проведени коректни оценки на стойността на сателита, както и евентуалните му по-евтини алтернативи.
През септември 2015 г. Lockheed спира работата по сателита, като заявява, че разходите са нараснали и иска от Южна Корея да ги покрие. По-късно след посредничество на американското правителство, работата по сателита е била възобновена, но са били натрупани разходи от $26 млн., които Южна Корея е поела.
Покупката на F-35 продължава да е тема на полемики в Южна Корея. Страната искаше да придобие редица ключови технологии за да създаде собствения си изтребител KF-X. Boeing бяха готови да предоставят технологиите, а Lockheed Martin не. Въпреки това, последните спечелиха.
В момента в Южна Корея вървят редица разследвания в отбранителния сектор, включително и около покупката на F-35.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
В Сухопътни войски приключиха съвместни ротно тактико-специални учения
13.10.2017, 21:34
От 10 до 13.10.2017 г. формирования от Сухопътните войски извършиха съвместни учения с американски военнослужещи в района на военно формирование 28610 – Горна баня. В ученията взеха участие рота „Психологически операции“ и рота „Гражданско-военно сътрудничество“ от 78 батальон за осигуряване и група за гражданско-военно сътрудничество (CAT 0732) от американската армия.
По време на съвместните действия бяха отработени дейностите: психологическа оценка на район, разработване и разпространяване на  материали за психологически операции сред местното население, оценка на гражданската среда, срещи и работа с правителствени/неправителствени организации и местна власт в многонационална среда.
Военнослужещите от CAT 0732 споделиха своя опит чрез пряко участие в тактико-специалните учения. Освен познатите им дейности по ГВС и ПсО, екипа от американската армия остана възхитен от нововъведените практики и действия от формированията. По техните думи, това затвърждава споделения опит и съвместното сътрудничество в тази специфична сфера.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Ротни тактико-специални учения по ЯХБЗ и Е се проведоха в Сухопътните войски
13.10.2017, 21:32
На 11 и 12.10.2017 година се проведоха ротни тактико – специални учения „Специализиран щит 17” с ротите за ЯХБЗ от състава на 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. Това е заключителен етап на полевата подготовка със специалистите по ядрена, химическа и биологическа защита и екология, както и завършек на етапа на подготовка на ротата, като част от колективната подготовка за 2017 година.
Сценарият на ученията включваше действия на специалистите по ЯХБЗ при употреба на оръжия за масово унищожение (ОМУ) от страна на противника, аварии в промишлени предприятия и възпрепятстване на действията на собствените сили чрез предизвикване на инциденти на пътища и райони, чрез разливи на промишлени отровни вещества, както и разпръскване на радиоактивни вещества вследствие действията на терористични групи.
Задачите на формированията за РХР бяха да извършат радиационно и химическо разузнаване на маршрути, заразени райони и обекти, да обозначат границите им и установят постоянен контрол на разпространението на бойните отровни вещества / радиоактивни вещества, както и да вземат проби от заразените райони и ги доставят за анализ в развърнатите отделения за радиометричен и химичен анализ и контрол.
Задачите на формированията за специална и санитарна обработка бяха да извършат пълна специална обработка на заразената вследствие употребата на ОМУ бойна техника, въоръжение и снаряжение, санитарна обработка на заразения личен състав и дегазация / дезактивация на заразените маршрути и пътища в заповяданата зона за отговорност на 38 батальон.
Цялостната дейност на формированията за ЯХБЗ се ръководеше от  развърнатия в полеви условия тактически-оперативен център, в който разчетно-информационно отделение извършваше прогноза на създалата се ядрена и химическа обстановка, оповестяваха се формированията, попадащи в заразените зони, изготвяха се бойни разпореждания до формированията за изпълнение на задачи по ЯХБЗ, а след изпълнението им се докладваше фактическата ядрена и химическа обстановка, както и хода на специалната и санитарната обработка.
На ротните тактико – специални учения се извърши и демонстриране на способности по ЯХБЗ от 1st MF-CBRN Def Plt. (Първи многофункционален взвод за ЯХБЗ), деклариран за участие в eNRF – 2018, на който водеща страна е Федерална Република Германия. Демонстрацията бе наблюдавана от подполковник Андреас Кайзер, щабен офицер по оперативното планиране в Бундесвера (Германия) на силите за ЯХБЗ към Силите за отговор на НАТО. На взвода му предстои участие в многонационалното учение (CORONAT MASK 2018) в Германия следващата година.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
133 години от създаването на 7-ми пехотен Преславски полк чества неговият наследник 29 механизиран батальон - Шумен
13.10.2017, 21:27
Вчера, 12.10.2017 г.,  личният състав на 29 механизиран батальон  отбеляза бележитата дата с тържествено приемане на строя от командира на формированието подполковник Митко Митев.
В поздравителното си слово командирът изказа благодарност към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за труда им през годината и припомни, че „предците ни са побеждавали в битките и успявали в ежедневните си дела най-вече защото са разчитали на нашата родна ценностна система и нравствено възпитание, в основата на което стоят понятия като дълг, чест и доблест, дързост и смелост, скромност, отдаденост и себераздаване.
Бяха  прочетени поздравителни адреси от  командира на Единен център за начална подготовка - Плевен, началника на гарнизон Шумен, командира на център за подготовка на специалисти - гр. Сливен, командира на бригадно командване - Благоевград и от командири на военни формирования. Прочетени бяха и заповеди за награждаване на военнослужещи.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Съвместното командване на силите е домакин на международна работна среща в областта на КИС
13.10.2017, 21:23
В периода 9-13 октомври 2017 година, Съвместното командване на силите бе домакин на второто годишно заседание на работната група на комуникационно-информационни специалисти от НАТО по развитие на мобилните КИС.
В срещата участваха представители на Съюзното командване по операциите и Съюзното командване по трансформацията на НАТО, Групата по КИС на НАТО и Училището по КИС на НАТО.
По традиция работните срещи се провеждат два пъти годишно в държави-членки на НАТО, в които има разположени комуникационни модули, като от част от Групата на НАТО по КИС.
В рамките на визитата бе посетена Мобилната комуникационно-информационна система – Горна Малина, където гостите се запознаха дейността на Националния мобилен комуникационен модул (DCM-F) и изградената инфраструктура.
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Военноморският музей във Варна отбелязва 134 години от своето създаване
13.10.2017, 20:19
Историята на музея започва на 12 октомври 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. От създаването му до 1955 г. се нарича „Mорски музей“, а първата му публична експозиция е открита през 1923 г., заяви Мариана Кръстева,директор на музея.
В сегашната сграда се помещава от 1955 г., когато минава под ведомството на Министерството на отбраната и е наречен Военноморски музей. В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVIII век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия.
В музея можете и да се „гмурнете“ под морското равнище чрез възстановката на морско дъно. Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта „Александър I“.
Освен морски оръдия и стария фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се съхранява яхтата „Кор Кароли“, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.
Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки“. Поради ремонтни дейности до 30 ноември кораб-музей „Дръзки“ няма да бъде достъпен за посещения. Ремонтът ще продължи до края на месец ноември, а много от дейностите ще бъдат извършени от доброволци, които ще се включат в тях без заплащане. - (видео)
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Saab получи поръчка от Сухопътните войски на САЩ за гранатомети AT4CS RS на стойност 13,4 милиона долара
13.10.2017, 16:54
Компанията за отбрана и сигурност Saab получи поръчка от армията на Съединените щати (САЩ) за задействаната от рамото ракетна оръжейна система AT4CS RS (ограничено пространство с намалена чувствителност). Стойността на поръчката възлиза на 104 млн. шведски крони (13,4 млн. долара), а доставките ще се извърши през 2019 г. AT4CS RS е система за еднократна употреба, с предварително заредена ракета със специално разработена, уникална бойна глава със способност за детонация зад бронята което пробива, вътре в целта. Тя тежи по-малко от 8 кг и има ефективен обсег от 20 до 300 метра.
"Тази поръчка е важно събитие за нас и нашето сухопътно бойно портфолио. Тя демонстрира продължаващото доверие на клиента и подчертава нашето лидерство в пазара на продукти, изстрелвани от рамо" заяви Гьорген Йохансон, ръководител на бизнес направление Dynamics на Saab.
Серията AT4 е гама от олекотени, портативни оръжия за еднократна употреба, характеризиращи се с лекота на използване и работа. Това означава, че те не изискват експертни стрелци да оперират ефективно оръжието. AT4 предлага голяма гъвкавост и не се ограничава с борбата с танкове и тежки бойни средства. АТ4 е еднакво ефективна и срещу заплахите в сградите и укрепленията. Тя може да бъде използвана и за защита на стационарни инсталации, логистични центрове и други жизненоважни активи.
"От 1987 г. Saab е доставила повече от 600 000 гранатомета AT4 на американските въоръжени сили. За нас е удоволствие да продължим да доставяме тази система и да продължим да я адаптираме, тъй като нуждите на клиентите в САЩ се променят" сподели Майкъл Андерсън, президент и главен изпълнителен директор на Saab North America.
През 2014 г. на пазара бяха пуснати нови версии на оръжието. Тези нови варианти са част от доказаното семейство AT4CS и се основават на модулната продуктова гама на Saab с калибър 84 мм, включително многофункционалната оръжейна система Carl-Gustaf и семейството от оръжия за еднократна употреба AT4. Новите AT4 варианти - AT4CS ER (Extended Range) и AT4CS HE (High Explosive) - осигуряват многофункционална, директна огнева поддръжка в ограничени пространства.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Нова война в Ирак: Войските на Багдад тръгнаха срещу пешмергите, за да превземат Киркук
13.10.2017, 16:35

Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от кюрдите позиции в оспорваната провинция Киркук. "Иракските въоръжени сили напредват за отвоюването на военните си позиции, завзети по време на събитията от юни 2014 г.", изтъкнал иракски генерал, който е пожелал да остане анонимен, предаде АФП.

Напрежението в района се повиши след референдума за независимост, който се проведе в Иракски Кюрдистан през миналия месец. През 2014 г, когато "Ислямска държава" превзе районите северно и западно от Багдад, много подразделения на иракската армия се разпаднаха и кюрдските сили пешмерга нахлуха в освободени от тях райони, включително в богатия на петрол Киркук. Сега те са готови за упорита отбрана.

Автономният Иракски Кюрдистан разполага с най-малко 6000 кюрдски бойци пешмерга в района на богатия на петрол град Киркук. Това обяви вицепрезидентът на Кюрдистан Косрат Расул, цитиран от местни медии след информациите за започналата атака на превителствените сили.

"Налице са заплахи от иракската армия, която разположи сили близо до Киркук, предполага се за атакуване на Киркук. Но аз не смятам, че ще им бъде лесно да го сторят", изтъкна Расул, който е командир ветеран на кюрдските сили пешмерга.

Десетки хиляди кюрдски бойци вече са разположени в района на Киркук, който официално не е част от Иракски Кюрдистан, но от години е контролиран от кюрдските сили. Иракските власти обаче също имат териториални претенции към богатия на петрол район, откъдето идва и основният конфликт.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Йенс Столтенберг: Военните действия в Северна Корея ще имат опустошителни последици
13.10.2017, 16:20
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в интервю за AFP, че военната намеса срещу Северна Корея ще има „опустошителни последици", след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че дипломатическите усилия са се провалили.
„Използването на военна сила ще има опустошителни последици, мисля, че никой не иска това, затова трябва да продължим да настояваме за договаряне на решение", заяви Столтенберг от централата на НАТО в Брюксел.
 
Сирия: руската "Шилка" продължава смъртоносния си лов
13.10.2017, 15:10
По време на битките в района на Маядин сирийската армия активно използва ЗСУ-23-4 Шилка. Те са добре доказани като машини за огнева поддръжка при настъплението на сухопътните подразделения.
ЗСУ (зенитните самоходни установки) се използват на това "горещо място" почти от самото начало на конфликта. Те се представиха много добре в отбрана и в настъпление и надеждно защитиха военните колони в марш.
Тази машина с маса 21 тона е въоръжена с четирицeвно 23 мм автоматично оръдие АЗП-23-4 с водно охлаждане с максимален обсег на стрелбата по наземни цели до 2000 м. Скорострелноста е до 800-1000 изстрела на минута за всяка цев (общо до 3400 изстрела в минута) в зависимост от режима на стрелба. Боекомплектът включва 2000 снаряда.
Въоръжението на ЗСУ "Шилка" позволява лесно унищожаването на БМП, БТР, джипове с оръжия и жива сила на противника. Екипажът се състои от 4 души. Максималната скорост на движение е 50 km/h.
Някои машини получиха допълнителна защита под формата на анти-кумулативни екрани или инсталирани ъглови стоманени пластини.
Вярно е, че в момента в района на Маядин стандартните ЗСУ-23-4 участват в смъртоносен лов на терористи. Въпреки че военните експерти не изключват появата на по-защитени машини там. - Още за  ЗСУ-23-4
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
100 милиона за увеличение на военните заплати през следващата година
13.10.2017, 10:38
За заплати в армията са предвидени 100 млн. лв. повече, каза тази сутрин по БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. За модернизация на Въоръжените сили – 490 милиона, уточни тя.  Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. 55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.
От вчерашното заседание на Комисията по отбрана с участието на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов стана ясно, че МО няма да получи това, което е заявило в пълен обем.
Тепърва ще разберем за какво ще стигнат тези 100 милиона повече. Засега се знае, че има голям некомплект от военнослужещи, предстои увеличаването и на минималната работна заплата, финансистите ще трябва да изчислят колко милиони ще отидат за осигуровки и т.н.
 
Областният управител поздрави новоназначените войници
13.10.2017, 09:46

На 11 октомври областният управител Чавдар Божурски бе гост на тържествен ритуал за полагане на военна клетва в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Деветнайсет новоназначени войници се заклеха в името на Република България да служат честно на народа си, да спазват Конституцията и законите на страната и уставите на въоръжените сили. 

„Произнасяйки думите на военната клетва, вие завинаги влизате в строя на защитниците на Майка България“ – заяви в словото си командирът на формированието полк. Любомир Вачев. Областният управител поздрави новоназначените с професионалния им избор. .„Българската армия е за силните и смелите. Учете се и вземайте пример от вашите командири,  те са достойни мъже. Днес всички сме изправени пред предизвикателствата на съвременния свят и всички носим отговорност за бъдещето на България“ – каза Божурски.  Гост на тържеството бе и директорът на Регионална служба „Военна полиция“ полк. Деян Цветков.
Ритуал за полагане на военна клетва се провежда за първи път от 14 години насам в ЦПС, тъй като през този период не е имало назначения заради провеждащите се реформи в Българската армия. С министерска заповед бяха обявени 43 вакантни места в сливенското формирование. След проведен конкурс,  на 2 октомври са назначени 25 войника за механик-водачи на танк или мерачи на танк. Сключените договори са със срок от 5 години. Деветнайсет от тях положиха клетва, тъй като за първи път постъпват в армията.
Мъжете от новото попълнение са на възраст от 19 до 32 години, от различни краища на страната. Повечето са семейни. На ритуала присъстваха съпругите и децата им, родителите, много близки.
Източник: http://www.sliveninfo.com/

 
Стрелби на "Батмиш" през октомври
13.10.2017, 09:40
По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили, планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат и през месец октомври.
От 08.00 до 24.00 часа на следните дати: 13, 18, 19, 24, 25, 27  и 31-ви октомври.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Това посочи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.
 
Турски командоси влязоха в Идлиб
13.10.2017, 08:53
Турски войници от специалните части, дислоцирани край границата със Сирия, са навлезли в град Идлиб, съобщи „Си Ен Ен Тюрк", цитирана от БНР. Заедно с турските войници в града е влязъл конвой от около 30 военни превозни средства. В групата са били включени около 80 турски командоси.
Идлиб се намира на около 45 км от турско-сирийската граница.
Турция заяви в края на миналата седмица, че извършва военна операция в Идлиб и околните райони като част от сделка, постигната миналия месец с Русия и Иран, за да наложи зона на деескалация в Северозападна Сирия.
 
Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет
13.10.2017, 08:15
Американската компания Scaled Composites, част от Northrop Grumman, заяви, че е създала и тествала нов изпитателен самолет наречен Model 401. Машината е предназначена да тества нови начини за евтино производство на летателни апарати и след това да се използва летателни изпитания.
Scaled Composites, които са специализирани в създаването на малосерийни авангардни летателни апарати, разработват Model 401 в пълна тайна и обяви за наличието му едва след изпълняването на първия полет на 11 октомври 2017 г. - (видео)
От компанията не разкриват по чия поръчка е създаден апарата и дават доста ограничена информация за него. Максималната му излетна маса е 3630 kg., масата празен е 1814 kg, задвижва се от един реактивен двигател Pratt & Whitney JTD-15D-5D с тяга от 13,5 kN. Размахът на крилото е 11,6 m, максималната скорост е М 0,6 и има таван на полет от 9200 m.
На разпространените снимки прави впечатление, че аеродинамичната конфигурация на машината силно напомня на тази използвана при безпилотния апарат General Atomics Avenger, включително формата на крилото (особено изходящия ръб), поставянето на двигателя върху фюзелажа и наличието на два силно наклонени вертикални стабилизатора.
Регистрите на американската авиационна агенция FAA показват, че на 19 април 2017 г. е бил даден експериментален сертификат за летателна годност на два самолета от Model 401. Към момента в полет е изпитан само един от тях.
Scaled Composites е създадена от легендарния авиоконструктор и пионер Бърт Рутан, който след пенсионирането си продаде компанията на Northrop Grumman.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Русия разполага още ракети „Искандер“ в Калининград
12.10.2017, 20:47

Русия може да изпрати още OTРК „Искандер“ към Калининград в отговор на последните действия на САЩ в Прибалтика, съобщават руски медии. Изданието се позовава на председателя от парламентарната комисия по отбрана Владимир Шаманов.
Кремъл обвини американците, че незаконно укрепват свои сили близо до руската граница. Москва обяви също така, че американските въоръжени сили „тихо“ са дислоцирали цяла въоръжена дивизия край Русия, което нарушава пакта, уреждащ отношенията на руснаците с НАТО.
Шаманов каза, че Русия ще предприеме контрамерки, за да се противопостави на действията на натовските страни. Той посочи, че една от мерките е разполагането на още оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“ в Калининградска област.

ОТРК „Искандер“ е въоръжен с квазибалистична ракета с малък обсег на действие и крилата ракета Р-500, които поразяват цели на разстояние до 500 км. Основното й предназначение е поразяването на вражески установки, ракети, артилерия и наземни цели. През последните години отношенията между Русия и Запада се влошиха до нивата на Студената война. След анексирането на Крим САЩ и Европейският съюз наложиха икономически санкции на Кремъл. - Още за РК "Искандер"

 
Нов патрулен катер проект 03160 «Раптор» за руския Балтийски флот
12.10.2017, 20:06
В Санкт Петербург се проведе церемонията по подписване на акта за предаване на най-новия патрулен катер проект 03160 «Раптор» на руския ВМФ. Това е 12-ия катер в поредицата, който е построен в корабостроителницата "Пела" в Санкт Петербург по поръчка на флота. Катерът ще бъде част от Балтийския флот. Държавните тестове на следващия патрулен катер "Раптор" успешно преминаха в морските полигони във водите на Балтийско море. Катерите от този проект са най-бързи в състава на надводните сили на руския флот.
"Наред с изграждането на кораби от морската и океанската зони, Главното командване на ВМФ обръща внимание на развитието на високо мобилен компонент на надводните сили с малък тонаж" заяви контраадмирал Владимир Тряпичников, ръководител на Управлението за корабостроене на флота. "Катерите тип «Раптор» имат отлични характеристики за ефективни операции във зоните прилежащи към морските бази."
Катерът е проектиран да изпълнява задачи като доставка на група военнослужещи (до 20 души) през деня и нощта, осигурявайки възможно най-бърза скорост при натоварване на група на борда на лодката и след това при стоварване; патрулна служба в определени райони; прехват и задържане на малки цели; участие в спасителни операции.
Районът на плаване е крайбрежната зона на моретата, проливите, устията на реките в плавателен период без лед, в светлите и тъмни часове на деня, до 100 мили от базата. Дължина - 16,9 м, екипаж - 3 души, скорост - 50 възла; обща мощност - 2300 к.с. Бронирана защита - бронирани панели клас «Бр4», илюминатори с бронирано стъкло с дебелина 39 мм. Въоръжението е дистанционно управляем комплекс с жироскопично стабилизиран оптично-електронен модул (ГОЭМ), калибър 14.5 mm, диапазон на откриване 3000 m, прицелна далечина 2000 м; два картечници "Печенег" с калибър 7,62 мм. - Още за проект 03160
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Комисията по отбрана не се съобрази с ветото на президента
12.10.2017, 19:52
Мотивите на президента ген. Румен Радев за връщане на последните поправки на Закона за отбраната и въоръжение сили не бяха подкрепени на днешното заседание на Комисията по отбрана. Предстои по ветото да се произнесе цялото народно представителство.
Според председателя на комисията ген. Константин Попов, който  е и вносител на промените, мотивите на държавния глава не са основателни, те са недостатъчно правно аргументирани  и надявам се, както каза той, да не са политически.
Единият от двата текста, които оспорва президентът, е във връзка с въвеждането в закона на нови изисквания към длъжността „постоянен секретар на отбраната“. Според вносителите така се преодоляват някои неясноти и непълноти в статута на най-висшия държавен служител в МО.  Президентът не е на същото мнение  и дори смята, че с новите текстове се създават условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания, посочва той, не са гаранция за по-висок професионализъм.
Втората промяна е след удостояване на висше военно звание с указ на президента генералите и адмиралите да се представят на Комисията по отбрана от министъра на отбраната или негов заместник. Тук спорът беше дали се въвежда нова фаза в процедурата или не. Според мнозинството – не, според опозицията и президента – да. Възникна и казусът за разликата между удостояване и представяне.
В края на краищата членовете на комисията си останаха на същите мнения, както бе при второто четене на промените на закона.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Изтребител се разби в Испания след военен парад
12.10.2017, 16:04

Военен парад, провел се в Испания по случай държавния празник, приключи със самолетна катастрофа. По информация на изданието El Mundo, инцидентът е станал днес в 12:07 LT в провинция Албасете, разположена в южната част на страната.
Изтребителят Eurofighter EF-2000 Typhoon, участвал в парада по случай Националния празник на Испания, се разбил до базата Лянос. Пилотът капитан Borja Aybar е загинал. Подробности за причините за катастрофата за сега няма. Започнало е разследване на инцидента. - (видео)
Това е третата катастрофа с испански изтребител Eurofighter ЕF-2000 (2010, 2014, 2017) и четвъртия загубен самолет от този тип (2002). Последната катастрофа с Eurofighter бе през септември, отново по време на авиошоу.

Военният парад се състоя в Мадрид. Той бе наблюдаван от краля Филипе VI, който е и главнокомандващ на испанската армия.

 
Popular Mechanics: Защо торпедата на Съдния ден са най-страшното подводно ядрено оръжие?
12.10.2017, 13:23

Във вторник, 10 октомври, се навършиха точно 60 г. от изпитанията на първото съветско ядрено торпедо Т-6 с мощност 10 килотона. Пуснато от подводница С-144, то изминало 10 км и детонирало на 35 м дълбочина, като унищожило два бракувани разрушителя, две подводници и два миночистача. Създаването на ядрени торпеда в СССР тогава озадачило световните военни експерти. Като основни доставчици на мощен ядрен боеприпас на територията на САЩ в ония години са разглеждани само далечните бомбардировачи и ракетите, първите обаче били уязвими от ПВО, а вторите се намирали в начален стадия на развитие и не притежавали достатъчна надеждност. Подводниците обаче осигурявали добра алтернативна възможност. Най-амбициозният проект в историята на съветския ВМФ станало гигантското торпедо Т-15 с атомно бойно отделение в началото на 1950-те години. Със суперторпедото калибър 155 см, маса 40 тона и дължина над 20 м планирали да въоръжат подводница проект 627, проектирана специално за него. Предполагало се ударите да бъдат нанасяни по брегови стратегически обекти на САЩ (пристанища, бази и големи крайбрежни градове). Проектът за подводното оръжие за възмездие обаче не е реализиран.

Тогава в СССР се захванали с идеята да снабдят парогазовото 533-мм торпедо Т-5 с тактически ядрен боезапас РДС-9, което да се изстрелва от стандартен торпеден апарат. През 1955 г. на Нова земя е изпитано бойното зарядно отделение на Т-6 и е осъществен първият подводен ядрен взрив – 3 килотона тротилов еквивалент на дълбочина 12 м. След като на 10 октомври 1957 г. от подводница С-144 успешно е изпитано торпедото Т-6, то е прието на въоръжение през следващата година, но се намирало на въоръжение само 3 години. След изпробването на знаменитата „Цар бомба” от 50 мегатона през 1961 г., академик Андрей Сахаров издигнал идеята за направа на свръхмощно термоядрено торпедо с правопоточен водопаров атомен реактивен двигател, изстрелвано от стотици километра. Академикът предлагал да бъде създадено свръхторпедо с мощност 100 мегатона с изключително здрав корпус, способно да преминава през минни полета и мрежа от крайбрежни заграждения. Системата трябвало да нанася гарантирано неприемливи загуби на противника чрез създаване на зони с обширно радиоактивно замърсяване на крайбрежието, не позволяващо жизнена дейност за продължителен период от време. Това обаче можело да се постигне единствено чрез „мръсен” взрив на така наречената кобалтова бомба. В края на 2016 г. изданието Popular Mechanics с позоваване на източници в Пентагона потвърди факта за изпитанията на „Статус-6” и нарече този факт „много лоша новина”. По информация на американското разузнаване, суперторпедото е изстреляно от подводницата със специално предназначение Б-90 „Саров”. По мнението на американците, в случай на глобален конфликт носителят трябва да достави до крайбрежието на САЩ термоядрен заряд с мощност до 100 мегатона (!) и с него да предизвика цунами, което да отнесе в океана цялата крайбрежна инфраструктура заедно с авионосците, военните заводи и цели градове. В откритите източници няма никаква информация за самите изпитания и на какъв етап се намира сега програмата „Статус-6”. Според БЛИЦ, все пак заслужава ясен отговор въпросът защо са били необходими 60-годишните усилия на СССР, респ. на Русия, да създаде и усъвършенства подводното ядрено оръжие, дори този отговор да е доста хипотетичен. Първо, дори повърхностен анализ показва, че този тип оръжие няма настъпателен характер, защото изобщо не засяга армиите на бойното поле. Второ, СССР/Русия никога не са притежавали достатъчен потенциал за военна победа над НАТО и конкретно САЩ, следователно не биха нанесли първи ядрения удар, от чиито резултати да се възползват. Подводното ядрено оръжие е само детайл от надпреварата във въоръжаването между САЩ и СССР и част от натрупвания общ възпиращ потенциал в отговор на военните приготовления на САЩ и на НАТО. Дори има основания да се счита, че това оръжие фигурира във възродената преди 10 г. система „Периметър” за възмездие в „Съдния ден”. - Още торпедно оръжие
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Президентът не дава генералите на депутатите
12.10.2017, 10:15
Ветото на президента генерал Румен Радев върху последните поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили можеше да се предвиди. Първо, държавният глава е много вътре в проблематиката и не му е трудно да усети нюансите. И второ, между двете четения някои текстове се промениха така, че създадоха впечатление за ненужност.
В гласуваните промени на закона има три теми. По две от тях президентът изразява претенции. Третата поправя грешка на 43-ото Народно събрание, което допусна във военното ни законодателство в продължение на месеци да има две различни наименования за едно и също висше офицерско звание. Предишното парламентарно мнозинство, което е почти като днешното, отхвърли званието „комодор” и го замени с „флотилен адмирал“. Забрави обаче да го изтрие от текста в закона, където се регламентира пределната възраст за военна служба. Така флотилните адмирали у нас продължават да нямат ограничение за пределна възраст, която би трябвало да бъде 58 години.
Другите две гласувания на депутатите обаче се оказват, според президента, грешни. Първо, народните представители въведоха по-високи изисквания към назначаването на постоянен секретар на отбраната. Предложенията за промени бяха на ген. Константин Попов и група депутати. Реализира се тяхната идея да се преодолеят някои неясноти и непълноти в статута на постоянния секретар на отбраната. Според мнозинството вкарването на тези текстове дава възможност на постоянния секретар да изпълнява своите задължения в рамките на четиригодишен мандат. И да не се стига до назначаване и освобождаване на основата на изисквания, заложени в заповед на министъра на отбраната. Според президента обаче новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания, посочва той, не са гаранция за по-висок професионализъм. Тук не е трудно да се разгадае, че сред тези категории лица са бивши военнослужещи. Още при обсъждането в Комисията по отбрана стана ясно, че новите изискванията са направени така, че наскоро пенсионирал се офицер не може да бъде назначен на тази длъжност, т.е. за най-висш държавен служител в МО.
Втората промяна на закона претърпя еволюция от приемането на първо четене. Първоначалният текст предвиждаше Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване с висши военни звания едва след изслушването на кандидатите от Комисията по отбрана. След дискусия, както в Комисията по отбрана, така и в общественото пространство, бе гласуван регламентът представянето на новите генерали и адмирали в комисията да става от министъра на отбраната или негов заместник едва след издаването на съответния президентски указ. В интерес на истината при обсъжданията имаше гласове, че този текст е ненужен и неработещ. Аргументът бе, че Комисията по отбрана има право, и това го прави, да поиска разговор, с който и да е офицер от висшето военно командване. Президентът добавя още един аргумент против промяната. Тази неясна разпоредба, според него, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно, смята върховният главнокомандващ, тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.
При сегашната политическа атмосфера у нас прогнозата е, че парламентарното мнозинство няма да уважи ветото на президента. Някои вече го сложиха в графата, където трупат аргументи в полза на тезата за война между институциите. Макар че си заслужава да се помисли още веднъж.
Нарушаване на баланса
Новата фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър, нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Т.е, според държавния глава, се размива дадената от Конституцията споделена компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили, което не играе в полза на “изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили”.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
До 1 ноември ще охраняваме небето с италианците
12.10.2017, 09:58
Правителството измени решението си от м. юни т.г., с което беше разрешено съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на Италия. С промяната срокът на изпълняваната мисия се удължава с две седмици – до 1 ноември 2017 г. Останалите параметри на решението не са изменени.
Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.
На 7 юли, в авиобаза Граф Игнатиево кацнаха 4 самолета „Eurofighter Typhoon“ на Военновъздушните сили на Италианската република. Тяхното пребазиране е с цел съвместно изпълнение на мисията Air Policing. Изпълнението на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия бе прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни т.г. Периодът беше от 15 юли – 15 октомври 2017 г. Сега се удължава до 1 ноември.
**********
Правителството одобри проекта на Таблица за ротация на щаба на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) след 2015 г. и на командните длъжности в щаба на бригадата.
Таблицата обхваща периода до 2038 г. Тя се основава на принципите за формиране на ротациите в периода 1999-2015 г. и е в съответствие с постигнатия от министрите на отбраната консенсус за разполагане на щаба на бригадата след 2017 г. на ротационен принцип между Гърция, Република Македония, Турция и Румъния за период от шест години. Предвижда се до 2020 г. щабът да остане в Лариса, Гърция.
През годините на своето съществуване Бригада „Югоизточна Европа“, в която към момента участват Албания, България, Гърция, Република Македония, Румъния и Турция, се утвърди като успешен многонационален проект с принос към регионалната сигурност и стабилност, засилването на взаимоотношенията на страните и тяхната интеграция в евроатлантическите структури.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Над хиляда ученици ще посетят за два дена НВУ „Васил Левски“
12.10.2017, 09:55
12 и 13 октомври 2017 година ще бъдат Дни на отворени врати в Националния военен университет „Васил Левски”, съобщават от учебното заведение.
На 12 октомври от 13.00 до 16.00 часа ученици от Област Габрово и Област Разград ще посетят Университета. Те ще разгледат учебните кабинети в Първи учебен корпус на Факултет „Общовойскови” и изложеното въоръжение и техниката на Строевия плац, както и да наблюдават репетицията на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите първокурсници.
На 13 октомври Денят на отворените врати ще започне от 08.30 часа с посещението на ученици от Велико Търново и ще продължи в 10.30 часа с тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите Випуск-2022 и ще завърши с разглеждането на учебно-материалната база на Военния университет от група ученици от Търговище, Разград и Габрово.
По предварителна информация в Дните на отворените врати, общият брой ученици, които ще посетят НВУ „Васил Левски” е над 1 100.
Тържественият ритуал по полагане на военна клетва от курсантите Випуск-2022 ще се състои на 13 октомври от 10.30 часа на Ритуалния плац на НВУ.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Прояви за празника на ВВС
12.10.2017, 09:52

По случай 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили Командването на ВВС организира следните мероприятия:
12.10.2017 г.
- 14:30 часа – зала „Тържествена“ на Военна академия „Г.С.Раковски“ – Среща на три поколения – Среща на командването на ВВС с ветерани, военнослужещи, студенти и ученици. Прожекция на филма 100 години изтребителна авиация.
16.10.2017 г.
- 10:00 ч - площад „Народно събрание“ – поднасяне на венци и цветя на Паметника на летеца;
- 10:00 ч. поднасяне на венци и цветя в Алеята на летците в Централните софийски гробища;
- 10:00 ч. поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите летци в кв. „Иван Вазов“;
- 11:30 ч. – Тържествено събрание-концерт - театър „Българска армия“.

***********

Музеят на авиацията ще отбележи Празника на авиацията и Военновъздушните сили с Ден на отворените врати. Това съобщиха от пресцентъра на Национален военноисторически музей.
На 16 октомври Музеят на авиацията в Крумово (филиал на Националния военноисторически музей) ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България.
Наред с постоянната външна и вътрешна експозиция, през целия ден любознателните посетители ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще се насладят на филм за историята на българската авиация. Малките гости на музея ще могат да вземат участие в играта „Летец-откривател“, в която ще откриват и свързват определени детайли с експонати от външната експозиция.
В 11.00 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти.

 
Голяма датска отбранителна компания фалира заради договор за доставка на БТР Piranha V
12.10.2017, 08:37
В самото начало на октомври 2017 г. компанията Falck-Schmidt Defence Systems (Дания) бе обявена в несъстоятелност в Одензе и Колдинг. Съобщението е на вестник Fyens Stiftstidende. Това не е нещо необичайно, но какво се крие зад това сухо съобщение?
Всъщност една от най-големите отбранителни компании в Дания бе принудена да спре работа след дългосрочни икономически сътресения. От дълго време в отбранителната индустрия вървяха слухове за лошото икономическо състояние на Falck-Schmidt. Финалът дойде в края на септември 2017 г., когато компанията нямаше пари в брой, за да плати заплатите на служителите си.
Falck-Schmidt бе големият победител през декември 2015 г., когато Дания избра БТР Piranha V на General Dynamics European Land Systems за нова бронирана машина на страната. Съгласно плана, компанията Falck-Schmidt трябваше да асемблира по-голямата част от 309-те бойни машини. Освен това, Falck-Schmidt получи възможността да произведе многобройни компоненти за БТР Piranha V. Конкретните фирмени договори за тези дейности обаче не са се реализираха и със сигурност са фактор, допринесъл за фалита на компанията
Обявеният във вторник фалит на Falck-Schmidt Defence Systems, може да има сериозни отрицателни последици за работните места в Дания, които бяха свързани с доставката на договорените с General Dynamics European Land Systems през 2015 г. 309 бронирани машини на стойност 4,5 млрд. евро.
Фалитът на компанията всъщност е тясно свързан със сглобяването на 309 БТР Piranha V в завода на Falck-Schmidt Defence Systems във Федериция. Сътрудничеството и общата договорена сума биха създали поне 200 работни места. За да бъде готова за окончателното сглобяване, компанията Falck-Schmidt Defence Systems има закупени за фабриката си във Федериция компоненти и части двуцифрена сума в милиони евро, както и назначени и обучени служители, без производството на БТР MOWAG Piranha да бъде стартирано.
Това постави ликвидността на Falck-Schmidt Defence Systems под натиск и в крайна сметка парите свършиха. Поради това служителите на компанията бяха освободени на 3 октомври 2017 г., а мениджмънта разполага с 14 дни, за да намери решение как да управлява компанията или част от нея.
Развитието на БТР Piranha V, и дизайна на шестте различни варианта, поръчани от Дания, вече закъснява, а ако трябва да се търси друга компания, която да извършва окончателното асемблиране, това вероятно ще забави още повече процеса. Следователно производителят MOWAG, може с право да твърди, че е по-разумно сглобяването на машините да се осъществи в завода й в Креулинген (Швейцария) вместо в Дания. А въоръжените сили вероятно нямат да имат нищо против. Те се интересуват само от това тяхната доставка на нови БТР-и да не се забави допълнително.
Това може да означава, че датските оръжия и минохвъргачки, както и особено чувствителното електронно оборудване за управление, трябва да се изпратят от Дания в Швейцария, за да бъдат инсталирани. Което нямаше да се случи ако машините се произвеждаха от датски компании.
Преди БТР Piranha V да бъде избрана за превъоръжаване на датските СВ, General Dynamics European Land Systems и Falck Schmidt сключиха така нареченото споразумение Exclusive Teaming, съгласно което Falk Schmidt бе отговорна за окончателното сглобяване на 309 машини, а в същото време трябваше да предоставя широка гама от кабели и компоненти за нуждите на производствата на General Dynamics European Land Systems. В замяна на това Falck Schmidt трябва много активно да лобира за два от кандидатите на търга зад които стои General Dynamics European Land Systems - БТР Piranha V и БМП ASCOD Belt, произвеждана от Santa Barbara, систерната компанията на MOWAG в Испания. В крайна сметка Дания избра MOWAG и БТР Piranha V.
След като спечелиха търга, изведнъж General Dynamics European Land Systems и MOWAG престанаха да са заинтересовани да използват продукцията на Falk Schmidt. Вместо това Falck Schmid бе пристисната и щеше да получи поръчката да доставя кабели и компоненти само, ако предостави оферти с най-ниски цени спрямо другите потенциални доставчици.
Непосредствено след избирането на БТР Piranha V няколко източника заявиха, че General Dynamics European Land Systems и MOWAG са предложили на Дания изгодна цена за БТР Piranha V благодарение на благоприятния обменен курс евро-швейцарски франк.
Второто действие на драмата дойде с девалвацията на швейцарския франк. Той бе девалвиран с около 20% в сравнение с еврото, което внезапно съответно оскъпи значително стойността на машините. Поради това MOWAG обещаха на СВ на Дания, че ще направят икономии при производството на машината. Това вероятно е накарало MOWAG да не изпълнят обещанието си към Falck-Schmidt Defense Systems, които от години доставят компоненти за БТР Piranha III, които Дания купи преди време.
Източник: http://www.pan.bg (http://nytkampfly.dk/archives/10250)
 
Русия дарява калашници на Филипините
12.10.2017, 08:30
Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че Русия ще дари на страната му оръжие и отбранителен софтуер за борбата с терористите в страната, съобщи ТАСС.
Очаква се военните в страната да получат около 5000 автомата „Калашников“ до края на този месец.
Китай вече осигури за страната 6000 автомата и 100 снайпера. В момента филипинските сили за сигурност водят борба с клон на „Ислямска държава“ в провинцията Минданао.
До този момент САЩ бяха най-големият доставчик на оръжие за страната. От 2000 г. насам те бяха осигурили доставки на стойност $ 1 млрд. С идването на власт на президента Родриго Дутерте отношенията между двете държави се обтегнаха. От тогава Филипините търсят близост с Китай и Русия.
Източник: https://fakti.bg/
 
Ден на отворените врати във Враждебна
12.10.2017, 08:15
По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили - 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).
Събитието ще се състои от 10,00 до 15,00 часа. Присъстващите ще могат да разгледат статичен показ на авиационна техника – транспортни самолети C-27J Spartan, PC-12, Ан-30, L-410 и Ан-26. В някои от самолетите ще може да се влиза.
Транспортната авиогрупа се намира в северния район на летище София. Достъпът до нея става по ул. „8-ма”, пресечка на бул. Ботевградско шосе.
 
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
12.10.2017, 08:10
Гърция е близо до споразумение за със САЩ за модернизация на част от флота си от многоцелеви изтребители F-16. Това съобщава Aviation Week.
Според американското издание, споразумението е на стойност $1,5 млрд. и ще покрива модернизацията на по-голямата част от гръцките F-16. То вероятно ще бъде официално подписано до края на месеца, а неговото обявяване е много вероятно да се случи следващата седмица по време на визитата на гръцкия премиер Ципрас в САЩ.
В споразумението ще се покрие модернизацията на гръцките F-16 Block 50, Block 52+ и Block 52M (още Block 52+ Advanced) или общо 122 изтребителя. Най-старите F-16 Block 30, които в момента са около 32 самолета, няма да бъдат модернизирани.
Модернизацията, която плътно ще следва F-16V, ще включва поставяне на AESA радар APG-83, нови дисплеи в пилотската кабина, нова система за опознаване, система за обмен на данни Link 16, за тези версии, които я нямат, нов борден компютър и други.
Поради не малките разлики между трите варианта на F-16, които ще се модернизират, в момента се планира създаването на по два прототипа за всеки вариант или общо шест. Цялата програма се очаква да се изпълни за около седем години. - Още за F-16
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
ВМФ на САЩ се въоръжава с подводници-роботи
11.10.2017, 21:00
През 2019 г. американският флот ще получи първите прототипи на подводници-роботи, съобщи сайтът warpost.ru, като се позова на американското месечно списание "Популярна механика". По данни на списанието корпорациите "Боинг" и "Локхийд Мартин" са подписали договори с командването на американския военноморски флот за създаването на полуфункционални прототипи в рамките на проект наречен XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle). Според условията на договора "Боинг" ще получи 42 млн. долара, а "Локхийд Мартин" 43 млн. за изготвянето на тези прототипи.
Американските военни очакват срещу тези пари да получат подводни безпилотни машини, които месеци наред да се намират под водата и да изпълняват задачи в автономен режим. При това има редица изисквания, ключово от които е наличието на отсек с обем не по-малък от 9 куб. м, способен да поеме разузнавателно оборудване или въоръжение. Освен това подводницата-робот трябва да изминава 2000 морски мили без дозареждане и презареждане, в зависимост от типа на двигателя.
През юни т.г. "Боинг" вече е започнала изпитанията на подводен апарат наречен "Ехо Вояджър", създаден по проекта XLUUV. По думите на създателите му безпилотната подводница, дълга 15,5 м, може с месеци да се намира в открито море, изпълнявайки разузнавателни и бойни задачи в напълно автоматичен режим. Победителят в конкурса ще получи договор за построяването на пет опитни подводници, които трябва да са готови през 2020 г.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Представиха нов вариант на украинския БТР-4
11.10.2017, 20:50
На изложението "Зброя та безпека - 2017", започнало в Киев във вторник, харковското конструкторско бюро по машиностроене, което бе водещо в танковата промишленост на СССР, представи нов вариант на колесния бронетранспортьор БТР-4 наречен БТР-4МВ1, съобщи блогът за военна информация bmpd.
Основната разлика е в носовата част на машината, която подобно на повечето съвременни бронетранспортьори е направена наклонена, в отделни люкове за командира и механик-водача. Освен това в кърмовата част вече има апарел с допълнителна врата за десантиране на бойците. Повишена е и броневата защита на корпуса. В носовата част е разположен сгъваем щит, използван при преодоляване на водни прегради, по образеца БТР-4М, предлаган за морската пехота на Индонезия. Защитата на бордовете е усилена от вертикално разположени бронирани пластини. БТР-4МВ1 е оборудван с германски дизелов двигател на фирмата "Дойц" с мощност 450 к.с. и боен модул "Парус", с 30-мм оръдие и противотанкови ракети.
Преработката на БТР-4 в БТР-4МВ е била поръчана още презд 2013 г. от тогавашния министър на отбраната Дмитрий Саламатин, но едва сега се вижда прогрес по нея. Не е ясно и каква ще бъде съдбата на новия БТР-4МВ1.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Тайланд получи първите китайски танкове
11.10.2017, 20:45
На 9 октомври Тайланд получи първите десет китайски основни танка VT-4 (МВТ-3000), закупени по договор от 2016 г, който предвижда кралството да придобие общо 28 танка, съобщи bmpd. Блогът твърди, че според китайски източници пред май т.г. е бил подписан допълнителен договор за покупката на още 21 танка. Уточнява се, че машините са включени в състава на 3-та кавалерийска дивизия в Нам Пхонг в северната част на страната.
Тайланд е първият купувач на VT-4, който е новият експортен танк на китайската корпорация NORINCO. Стойността на двата договора не се съобщава, но през февруари 2016 г. в бюджета за отбрана на Тайланд бяха предвидени близо 9 млрд. бата, или 251 млн. долара за покупката на 51 танка за следващите три години.
Според коментари на тайландски източници страната е била принудена да се обърне към китайците за покупката на VT-4, след постоянното проваляне на ритмичните доставки на украинските танкове "Оплот-Т". През 2011 г. Украйна и Тайланд подписаха договор за доставката на 49 танка, но досега азиатската страна е получила едва 25 от тях.
 
Дания вдига с 20% военните разходи заради заплахата от Русия
11.10.2017, 20:28
Правителството на Дания иска да повиши бюджета си за отбрана с 20 процента през следващите 5 години в отговор на засилената военна активност на Русия в Източна и Северна Европа, съобщава "Ройтерс".
Голяма част от Запада е разтревожен от действията на Русия след анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата, която тя оказва на сепаратистите в Източна Украйна във война, в която загинаха повече от 10 хил. души.
Страните от Прибалтика са все по-разтревожени. През миналата година Русия, твърдейки че са част от рутинни военни учения, премести балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, в своя анклав Калининград, който се намира на брега на Балтийско море и разположи там противоракетната си система С-400. Тези ракети могат да стигнат до Копенхаген.
Русия отхвърля опасенията заради военните си действия и обвинява Запада, че "разпалва истерия" заради неотдавнашните мащабни военни учения "Запад-2017".
"Русия инвестира масирано в армията си и провежда мащабни военни учения в Балтийско море и край границите на прибалтийските страни, незачитайки международните норми и принципи", се посочва в изявление на датското правителство.
Правителството уточни, че предложеното 20-процентно увеличение на бюджета за отбрана трябва да бъде извършено постепенно за период от 5 години. Общото увеличение ще възлезе на 4,8 млрд. крони (762 млн. долара) до 2023 г.
През април Дания обяви, че Русия е хакнала нейните военни компютърни мрежи и е получила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г.
Предложеното увеличение ще повиши разходите на Дания за отбрана до 1,3 процента от БВП през 2023 г., като през миналата година са били 1,2 процента. НАТО, на което Дания е член, изисква от членовете си да харчат 2 процента от БВП за отбрана годишно, въпреки че това е неофициална цел.
Дясноцентристкото правителство на малцинството на Дания все още трябва убеди мнозинството от депутатите в парламента за увеличаването на военните разходи.
Източник: https://news.bg/
 
Инцидент с американски военен вертолет в Япония
11.10.2017, 15:13
Тежък транспортен хеликоптер Sikorsky CH-53 Sea Stallion на американската морска пехота (USMC) се разбива при аварийно кацане днес около 17:15 часа (местно време) до село Такае в японската префектура Окинава, съобщават местни медии.
Според NHK NEWS WEB към момента няма информация за пострадали хора. Екипажът е останал невредим, но машината е изгоряла напълно. - (видео)
Започнало е разследване на инцидента.
 
Канада официално проявява интерес за придобиване на австралийски F/A-18
11.10.2017, 14:30
Канада официално е изявила интерес за придобиване на използвани изтребители Boeing F/A-18A/B Hornet от състава на ВВС на Австралия. Това е значителна крачка в процеса на търсене на изтребител от ВВС на Канада, който временно може да изпълнява част от мисиите на канадските CF-18.
Миналият месец канадският министър на отбраната Харит Сайян е проявил интерес към австралийските F/A-18. На 29 септември Канада официално е изпратила „писмо за проява на интерес” до Австралия. Отговорът се очаква до края на годината с детайли за наличност и цена на самолетите, това се казва в прес-съобщение от 9 октомври на канадското правителство.
С идването на власт на либералите се отлага закупуването на ‘стелт’ изтребителя F-35А и канадското правителство се насочва към закупуване на F/A-18 Super Hornet като временна мярка за запълване недостига на изтребители. Преговорите с Boeing се прекъсват, след като американската компания обвинява канадския Bombardier за дъмпинг на самолетите CSeries на гражданския авиационен пазар в САЩ и инициира процес за неправомерно субсидиране от страна на правителството на Канада.
Връзките се обтягат, след като Министерството на търговията на САЩ вдига с още 80% митото за внасяне на канадските самолети CS100, като преди това то бе увеличено с други 220%.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
11.10.2017, 14:13
Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.
По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.
Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.
Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.
Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.
"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.
Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.
Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.
В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.
Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.
Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.
"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.
Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон.
Източник: http://www.dnes.bg, В. Йорданова
 
Инициативата за единно европейско небе обсъждат на конференция
11.10.2017, 14:04
Модернизацията има директно отношение върху възможностите и способностите на военната авиация да изпълнява пълния спектър от дейности за реализиране на инициативата за единно европейско небе. Това бе посочено днес на международна научна конференция, която се провежда в ЦВК. Проявата е посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври и 100-годишнината на изтребителната ни авиация. Организатори са командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и фондациите „Български криле” и „Български ВВС”. Това е третото издание на конференцията на тази тема, посочи генерал-майор от запаса проф. Евгени Манев, изпълнителен директор на фондация „Български криле”. Надяваме се на авиошоуто на Балканите догодина да покажем нова техника, каза председателят на фондация „Български ВВС” бригаден генерал от резерва Спас Спасов.
Само със силни и боеспособни ВВС, включително изтребителна авиация, можем да изпълним тази задача, бе подчертано в приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, прочетено от неговия съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев. Инициативата води до подобряване управлението на въздушното движение, в т.ч. и до по-голяма безопасност, се отбелязва в приветствието.
Тази конференция е поредна стъпка за преодоляване на технологичната пропаст пред бъдещето на авиацията ни, каза полковник от запаса Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на МО, който поздрави участниците от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Прочетено бе поздравление от името на председателя на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов. Пожелания за успех на проявата от името на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев отправи бригаден генерал Емил Шошев. От трибуната прозвучаха приветствия от началника на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, ректора на УниБИТ проф. дн Стоян Денчев и председателя на Асоциацията на свръхлеката авиация полковник от запаса Цветан Доганов. Поздравителен адрес бе получен и от председателя на БСП и на ПГ „БСП за България” Корнелия Нинова.
Конференцията уважиха още командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов, бившият началник ан ГЩ на БА и командващ ВВС генерал от запаса Михо Михов, военнослужещи от ВВС, полковник Петър Банков – командир на авиобаза Долна Митрополия, подполковник Спас Спасов – командир на авиобаза „Чайка”, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на КООСО полковник от запаса Иван Иванов, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от запаса Ангел Георгиев, председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, ветерани от бойната и гражданската авиация, дипломати, студенти, ректори на университети и други представители на научната общност.
Инициативата за единно европейско небе, посочи в доклада си генерал-майор Цанко Стойков, дефинира модернизация на гражданската система за управление на въздушното движение, която е мащабна високо технологична, последователна и ще засегне всички елементи на подсистемите, свързани с тази сфера. Модернизацията, продължи той, ще има директно отношение върху способностите и възможностите на военната авиация да изпълнява дългия спектър от дейности, които са й възложени. Командирът на ВВС смята, че е необходима промяна и на нормативната база. В този аспект трябва, уточни той, Законът за гражданското въдухоплаване да стане Закон за въздухоплаването с отделни раздели за гражданските и за военните въздухоплавателни срества, инфраструктура и персонал.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Наградиха заместник-командира на формированието в Белене
11.10.2017, 14:00
Подполковник Иван Тишков, заместник-командир на инженерния полк в Белене, бе удостоен с предметна награда „Щик-нож за Манлихер”. Причината е същественият му принос за осигуряване здравословни и безопасни условия на труд.
Наградата връчи директорът на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов. В церемонията участваха командирът на военното формирование полковник Росен Арабаджиев, началникът на отдел „Социални дейности” в дирекция „Социална политика” на МО полковник от запаса Диян Валянов и целият личен състав на полка.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ и Южна Корея провеждат нощно учение над полуострова
11.10.2017, 08:32
Американски стратегически бомбардировачи В-1В "Lancer" и японски изтребители F-15 и южнокорейски F-15K за първи път проведоха нощни учения над Корейския полуостров в отговор на продължаващите ракетни и ядрени провокации на Северна Корея.
В ученията са участвали два свръхзвукови бомбардировача, които са излетели от американската военна база на остров Гуам в Тихия океан.
Междувременно Пентагона запозна президента Доналд Тръмп с вариантите за действия срещу Северна Корея.
Бяха обсъдени различните варианти за отговор на всякаква севернокорейска агресия или ядрена заплаха.
 

 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе днес срещи в парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили на Френския парламент
10.10.2017, 22:46
В първия работен ден от официалното посещение във Френската република българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, проведе срещи в парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили на Френския парламент.
По време на разговорите с председателя на комисията Жан-Жак Бриди министър Каракачанов запозна своя домакин с приоритетите, които стоят пред Министерството на отбраната в областта на превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили и подобряване на социалния статус на военнослужещите. Той постави акцент върху основните проблеми на сигурността в Балканския и Черноморския региони. Българският министър на отбраната изрази съгласието си с новата програма на президента на Френската република Еманюел Макрон в областта на общата европейска отбрана, споделена преди няколко седмици при посещението му в България.
Председателят на парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили на Френския парламент Жан-Жак Бриди поздрави българското правителство за амбициозната програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, както и за добрите двустранни партньорски отношения между България и Франция. Той сподели с оптимизъм една нова френска идея в областта на общата европейска отбрана, а именно създаването на Единен отбранителен фонд на Европейския съюз.
Срещата приключи с разговор по темата за алтернативната доброволна военна служба във Франция като опит и практика, който България би могла да проучи.
Официалната визита на министъра на отбраната Красимир Каракачанов ще продължи утре със среща с министъра на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Путин позволи чужденци да се бият в редиците на руската армия в чужбина
10.10.2017, 20:58
Президентът на Русия с указ внесе изменения в Правилника за реда във военната служба.
В документа се посочва по-специално възможността на военна служба в руската армия да бъдат привличани чужденци, сключили договор за "дейности, свързани с поддържането или възстановяването на международния мир и сигурността или за ограничаване на международните терористични дейности извън територията на Руската федерация".
Нормата съвпада с разпоредбите на Закона за военното дело и военната служба, съгласно който чуждестранният военен персонал може да участва в "изпълнение на задачи в състояние на военно положение и в ситуации на въоръжен конфликт", като го хармонизира с общоприетите принципи и нормите на международното право, както и международните договори и руското законодателство.
В закона не се посочва нищо за участието на чуждестранни служители в руската армия при операции извън територията на Русия. Чужденците могат да служат в руската армия по договор само като войници, моряци, сержанти и старшини и нямат право да заемат офицерски позиции.
За разлика от руснаците, чужденците не полагат клетва за "лоялност към отечеството" при постъпване на военна служба, но имат задължението "да спазват Конституцията на Руската федерация, стриктно да се придържат към разпоредбите на военните регламенти, заповедите на командирите и началниците, да изпълняват адекватно военните си задължения".
Съгласно закона военните формирования на руските въоръжени сили, изпратени в чужбина за потушаване на международни терористични действия, трябва да бъдат сформирани от военнослужещи на доброволна основа. В момента руските военнослужещи участват във военна операция в Сирия, но министерството на отбраната не разкрива информация за участието на чуждестранни граждани в нея.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Ще се изтеглят ли САЩ от Турция?
10.10.2017, 20:52
През последните дни прехвърчаха дипломатически искри между Турция и САЩ заради ареста на служител на американското консулство в Истанбул. Ще се отрази ли това на военните операции на САЩ на турска земя?
От Пентагона обявиха, че настоящите дипломатически отношения между двете страни няма да се отразят на военните операции или на броя на военнослужещите, съобщи „Дейли Сабах“.
„Мога да потвърдя, че турската авиобаза „Инджирлик“ продължава да играе важна роля в НАТО и за коалиционните усилия“, заяви говорителят на Пентагона Робърт Манинг.
Той посочи, че Турция е близък съюзник на САЩ и от американските въоръжени сили ще продължат сътрудничество си с турските военни.
По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция няма да иска разрешение от Щатите, за да арестува заподозрени в тероризъм лица.
Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха след опита за военен преврат през миналата година. Турция поиска екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, но не получи положителен отговор.
Източник: https://fakti.bg/
 
"Дръзки" потегля на нова мисия
10.10.2017, 20:20

Фрегата „Дръзки” 41 от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, ще участва в операцията на НАТО в Средиземно море „SEA GUARDIAN 2017”.
Корабът ще отплава от Военноморска база Бургас утре, 11 октомври 2017 г. от 14.00 ч. В Пунктът за базиране ще се проведе военен ритуал по официалното изпращане на екипажа и фрегатата.

Операцията ще се проведе от 11 октомври до 21 ноември 2017 г.. - Още за "Дръзки"

 
Филм на Николай Чадаров с премиера във Военната академия
10.10.2017, 17:04

С прожекция на филм на журналиста от ВТК Николай Чадаров във Военната академия стартира  програмата по повод 150-годишнината от гибелта на патрона на военната Алма Матер –  Георги Раковски.

Филмът, посветен на най-голямото военно учение, проведено на територията на страната ни това лято – Сейбър Гардиън, пожъна овациите на множеството. - (видео)

 
Град Симитли чества 105-годишнината от своето освобождение
10.10.2017, 16:45
Вчера, 09.10.2017 г., военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в честванията, посветени на 105 години от Балканската война и Освобождението на град Симитли.
В тържествена атмосфера,  на площад „Септември” в град Симитли, бе построен почетен караул от състава на Бригадно командване - Благоевград. Командирът на формированието  полковник Красимир Кръстев прие рапорта на началника на почетния караул капитан Кристиян Карабов и поздрави военнослужещите по случай 105-ата  годишнина от освобождението на град Симитли и присъединяването му към пределите на Родината.
Честванията продължиха с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметната плоча „100 години свобода” от името на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, Общинския съвет града и командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев.
На тържествата присъстваха представители на държавната и местната власт,  много ученици, граждани и гости на града.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
BAE Systems планира да съкрати 1000 работни места в рамките на програмата Eurofighter Typhoon
10.10.2017, 14:10
През 2014 г. отговорните фактори в групировката Airbus, член на консорциума Eurofighter с британската BAE Systems и италианската Finmeccanica/Leonardo, едва ли са оптимисти за бъдещето и перспективите за изтребителя Тyphoon.
"Airbus Group и нейните партньори ще спрат производството на Eurofighter през 2018 г., ако не получат нови поръчки за експорт", каза Бернхард Герверт, шефът на Airbus Defense. В същото време Германия съвсем наскоро се отказа от идеята да придобие 37 изтребителя Taifun Tranche 3B.
Следователно спасението на Typhoon минава през експорта. Въпреки фиаското в Индия (в полза на Rafale), Обединените арабски емирства и Швейцария, този изтребител все пак спечели, по-късно, поръчки от Оман (12 самолета) и Кувейт (28 машини). Освен това, консорциумът подписа "декларация за намерения" за поръчка на 24 самолета от Катар и остава на линия в няколко конкурсни процедури, като например в Белгия и Малайзия.
Но, очевидно това все още не е достатъчно ... поне за британското участие. Всъщност BAE Systems предстои да обяви съкращаването на повече от 1000 работни места в Обединеното кралство в рамките на програмата Eurofighter. Според Sky News, намалената ритмичност на производството и несигурността, свързана с новите поръчки ще обясняват това решение, което по същество се отнася за завода в Уортън, Ланкашър (Северозападна Англия).
От своя страна BAE Systems нито потвърди, нито отрече, но от там само заявиха, "че ще преразглеждат дейността си редовно, така, че да се работи възможно най-ефективно, да се гарантират доставките и бъдещите дейности. И добавиха "ако има някакви предложения за промени, първо трябва да ги съобщим на нашите служители и да ги обсъдим с техните представители."
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Ливан получи от САЩ 2 леки щурмови витлови самолета A-29 Embraer EMB 314 Super Tucano
10.10.2017, 14:02
Ливанската армия заяви, че Съединените щати са доставили в Бейрут 2 леки витлови щурмови самолета A-29 Super Tucano, предназначени за противодействие на бунтовнически операции. Армията заяви в изявление, че самолетите са предадени на Ливан в понеделник във въздушната база "Хамат" на север от столицата Бейрут. Не се дават повече подробности.
Вашингтон е основен поддръжник на армията на Ливан, която доскоро бе изправена срещу Ислямска държава и сирийския клон на Ал Кайда на границата със Сирия. Миналата година от Вашингтон бяха доставени 3 вертолета Huey II, които увеличиха до 10 броя на тези американски машини в ливанските ВВС. От 2006 г. САЩ са предоставили на Ливан повече от 1 милиард долара военна помощ.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Руски Су-24 катастрофира на летище Хмеймим, екипажът загина
10.10.2017, 12:25

На 10 октомври, по време на ускорението за излитане от летището Хмеймим (Сирия), Су-24 излиза извън пистата и се разбива. Това се съобщава Департамента по информацията и съобщенията на Министерството на отбраната на Русия.
Екипажът на самолета (капитан Юрий Медведков - пилот и капитан Юрий Копылов - щурман) не е имал време да катапултира и е загинал. Двамата офицери са служили в 72-ра гвардейска авиационна база на Балтийския флот.

Няма разрушения на земята. Според доклада от мястото на произшествието, причината за аварията може да е техническа неизправност на машината. - (видео)

 
Армията на Япония се намират в пълна бойна готовност срещу КНДР
10.10.2017, 09:46
Въоръжените сили на Япония се намират в пълна бойна готовност в случай на неочаквани действия от страна на Пхенян по повод отбелязването на годишнината от създаването на управляващата Корейска трудова партия. Това обяви във вторник пред журналисти японският министър на отбраната Ицунори Онодера.
"В миналото Северна Корея провеждаше във връзка с подобни годишнини ядрените си опити, изстрелването на балистични ракети. Този път ние сме в режим на повишена бдителност", съобщи министърът, цитиран от агенция "Киодо".
Припомняме, че Онодера получи заповед от главата на правителството да не напуска Токио и да поддържа системата на постоянна готовност при изненадващи действия на КНДР.
Междувременно обаче въоръжените сили на Южна Корея увериха, че за момента все още не са открили признаци на нови провокации от Пхенян. Според информационната агенция "Йонхап" Южна Корея и Съединените щати използват всяка възможност да следят действията на КНДР. Това включва разузнавателни самолети от различни видове, системи за проследяване и ориентиране на военни кораби и наземни радари, способни да фиксират стартирания на балистични ракети в КНДР в рамките на две минути.
Източник: http://pogled.info/
 
САЩ изпращат ядрена подводница край Корейския полуостров
10.10.2017, 09:05
САЩ изпращат своя ядрена подводница и авионосна ударна група във водите край Корейския полуостров на фона на нарастващото напрежение със Северна Корея, пише южнокорейският ежедневник „Чосун Илбо“. Подводницата USS Michigan (SSGN-727, Ohio-class) ще влезе на пристанището в Пусан в края на тази седмица, докато самолетоносачът „Роналд Рейгън“ (CVN 76) ще пристигне следващата седмица, предава Фокус.
Подводницата е въоръжена със 154 ракети „Томахоук“, които имат възможност да поразят ядрените и ракетни обекти на Северна Корея, както и президентския дворец на нейния лидер Ким Чун-ун. „Мичиган“ е дълга 170 метра и е с водоизместване от 18 хил. тона. Има възможност да стои под вода в течение на три месеца. Нейните ракети могат да поразяват точно чели на разстояние до 2300 км. Според южнокорейски източници американските кораби ще участват в общо учение с флота на Южна Корея следващата седмица в подготовки срещу нови провокации от страна на КНДР. - Още клас Ohio
 
Решено: НАТО създава Черноморски сили
10.10.2017, 08:49
НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в Черноморския регион, предава „Ройтерс", цитирана от БТВ.
Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от 9 други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети.
Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници. Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански - българските.
В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.
Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО: „Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред - назад. Такъв зор, толкова инвестиции направиха и частният капитал, и държавата в тези курорти...".
По-късно управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО.
Румънският президент Клаус Йоханис заяви по повод новите Черноморски сили: „Ние не сме заплаха, но ние имаме нужда от диалог от позицията на една силна отбрана".
„НАТО е тук, НАТО е силна, НАТО е обединена", подчерта на свой ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale
10.10.2017, 08:23
Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.
Белгийското правителство е разпоредило допълнителни правни консултации около това, дали е възможно да се разгледа френската оферта при положение, че страната в момента извършва отделна конкурсна процедура, в която в момента участват само F-35 и Eurofighter.
В началото на септември Франция отказа да отговаря на запитването за предоставяне на оферти (RFP), което Белгия пусна в началото на годината. Вместо това страната изпрати отделна оферта.
Белгия ще поиска и допълнителна информация от Франция за нейната оферта и ще търси начин да оцени всички налични предложения. Известно е, че сегашния белгийски министър на отбраната Стефан Вандерпут е против подхода на Франция и иска новия изтребител да бъде избран в рамките на наличната процедура.
Белгия изпрати RFP до САЩ (за F-35 и Super Hornet), Швеция за Gripen E/F, Франция за Rafale и Великобритания за Eurofighter. Boeing и шведското правителство се отказаха въобще да дават оферти.
До колкото е известно, Франция предлага задълбочен трансфер на технологии и дял от работата по бъдещето развитие на Rafale. Същото така страната предлага на Белгия евентуален дял от работата по новия боен самолет, който ще се разработва заедно с Германия. Това може да се окаже изкушаващо за Белгия, чиято аерокосмическа индустрия няма никакъв дял в разработката и производството на F-35.
Белгия търси 34 нови многоцелеви изтребители, които да заместят сега експлоатираните около 60 броя F-16 MLU. Стойността на сделката се очаква да бъде около €3,5 млрд. - Още за Rafale
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
А колко дивизии има Европа?
09.10.2017, 21:27
ТЕМАТА за общата европейска армия отдавна се нуждае от здрав реализъм. Иска ли Европа думата ѝ да се чува по света, или винаги ще гледа с плаха надежда какво е туитнал през нощта Тръмп, или дали Путин не е спал накриво? Времето, когато слушахме “Вятърът на промяната”, в която се пееше за войниците, разхождащи се в московския парк “Горки”, си отиде.
В света силата отново се мери с обхвата на балистичните ракети, броя на дивизиите и танковете. Прословутата реплика на Сталин, изречена, когато го попитали за влиянието на Римокатолическата църква “А колко дивизии има папата?”, е до болка актуална и за Европа. На въпроса “А колко дивизии има ЕС?”, всеки пълничък еврочиновник ще повдигне с притеснение рамене.
Така, както доларът се опира и на американската армия, нали никой няма илюзии в обратното, така и еврото трябва да има собствена военна опора. Иначе е обречено в голямата игра.
Идеята за обща европейска армия е стара и неведнъж е претърпявала крах. Първият опит е още в началото на 50-те г. Тогава основен противник на идеята е Франция, която не иска да ограничава военния си суверенитет. А водачът на съпротивата срещу общоевропейските сили е самият генерал Дьо Гол. Само 8 г. след края на Втората световна война е било малко трудно да убедиш твърдоглавия френски генерал да служи заедно с германците.
Сега след шест десетилетия Франция подема идеята и като че ли Германия я подкрепя. Най-мощната европейска армия - френската, и най мощната европейска икономика – немската, са заедно. Идеята е проста като цел и сложна като изпълнение. Националните армии дори на големите европейски страни не могат да поддържат такива въоръжени сили, които реално да гарантират държавния им суверенитет на ниво глобална световна политика. Всяка от европейските страни се опитва да има от всичко по малко и в крайна сметка нито една няма дори в една област на отбраната поне достатъчно. Няма оптимизиране на разходите и ресурсите. Едва ли има европейски политик, който да си прави илюзиите, че евроармията може да измести НАТО. Няма да ѝ достигат най-малкото точно 7260 американски ядрени бойни глави и 12 американски самолетоносача, но безспорно тя би повишила тежестта на Европа в НАТО и способността да се справя със специфични проблеми. Например охраната на границите.
Как НАТО да ни пази границата с натовска Турция, ако има мигрантски натиск? Няма начин. А виж, евроармия би могла. Ако погледнем през българската призма, може да сметнем грубо какви пари трябва да изхарчим, за да имаме реална тежест като самостоятелна армия в НАТО. Няма да ни стигнат и заветните 2%, а ще трябва 20 г. да харчим поне 10% от бюджета, за да се доближим до Гърция, да не говорим за Турция.
Това е реалността. Това е непосилно и безсмислено. България е заделяла и по 30% от бюджета си за армия, като резултат сме получили много победи и три национални катастрофи. Между другото грамите на американския посланик в София през 1979 г. Джак Пери твърдят, че дори през соца Тодор Живков е виждал, че малка България харчи твърде много, за да поддържа онова 150-хилядно страшилище, което имаше 2200 танка - точно с двеста повече от тогавашна Англия.
“Прасетата ще полетят, преди ЕС да създаде армия”, беше написал в туитър Кристофър Майер, бивш британски посланик в САЩ. Човекът сигурно е прав. В коридорите на Брюксел може да умре и най-великата идея. Най-големият проблем на европейската армия не се нарича Москва или Вашингтон, а Брюксел. Трябва доста да си пофантазираш, за да си представиш как човек се записва да служи в армия, олицетворена от безликите еврочиновници. Само че и Брюксел си има началници - Берлин и Париж. Както винаги най-прагматично постъпват германците. Те, без да бият тъпана, започнаха процес на интеграция в Бундесвера на елитни бойни части от други, по-малки страни. Става дума за 81-а румънска механизирана бригада и наистина страховитата 4-а чешка бригада за бързо разполагане. Така хем се избягва брюкселското ходене по бюрократични мъки, хем се създават реално действащи бойни сили. А щом при твърде сложното си историческо минало с германците чехите са навити да служат под немско командване, значи общоевропейската отбрана не е само химера и политическа романтика. В кръга на шегата при нашите исторически отношения с Германия ние би трябвало да се интегрираме най-лесно.
Иначе извън хумора – проблемът с евроармията е много прост. Дали практицизмът може да победи бюрократизма и националния егоизъм.
Може и да се случи, когато един ден брюкселските чиновници проумеят, че една бронирана дивизия струва повече и от пет резолюции. Резолюции сигурност не пазят, това обикновено се прави от хора с униформи и с автомати.
Източник: https://www.24chasa.bg, Р. Петров
 
Аржентина придобива пет палубни самолета Super Etendard
09.10.2017, 20:57
Буенос Айрес, преговаря близо 12 месеца за закупуването на малка партида от модернизирани палубни самолети Super Etendard Modernisé (SEM) от френските ВМС или Marine Nationale. Тази седмица бе подписано споразумение за продажба на 5 самолета.
Петте Super Etendard, които скоро ще се присъединят към авиацията на военноморския флот на Аржентина (Aviación Naval Argentina) са самолети, вече изведени от експлоатация. Договорът се оценява на около 14,23 млн. евро, от които 12,55 за самолетите, резервните части и техническата документация и 1,68 млн. евро транспорта на самолетите.
Тези Super Etendards ще бъдат предадени на 2 ° Escuadrilla Aeronaval de Caza y Ataque (изтребително-бомбардировъчна авиоескадрила) вече въоръжена с този тип самолети на военноморската авиобаза „Команданте Еспора“ (BACE), разположена на източното крайбрежие на Аржентина. Аржентинският флот е купил от AMD-BA (днес Dassault Aviation) 14 палубни Super-Etendard през юли 1979 г. Някои от тях участваха във войната за Малвинските (Фолкландски) острови.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще направи официално посещение във Френската република
09.10.2017, 20:30

От утре, 10 октомври, започва официално посещение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във Френската република.

Той ще проведе среща с министъра на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли. Двамата министри ще обсъдят двустранното сътрудничество в областта на отбраната.
В рамките на посещението си министър Каракачанов ще има срещи в парламентарната комисия по отбрана и въоръжени сили към Националното събрание на Френския парламент и ще разговаря с председателя на комисията Жан-Жак Бридли.

 
Президентът налага вето върху Закона за отбраната
09.10.2017, 20:23
Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България е приет от 44-то Народното събрание на 27 септември 2017 г.
Според президента Румен Радев с § 1, с който се изменя чл. 79 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната, съобщи прессекретариата на държавния глава.
Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.
С § 3 от приетия закон се предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.
По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.
Това не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Съгласно чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.
Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията).
Тя е израз на взаимодействието между два конституционно определени органа на държавата с оглед изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили.
Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ.
Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица.
Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.
По изложените мотиви и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България, президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1 и § 3 от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Вицеадмирал Пламен Манушев - зам.-председател на политическия комитет на НАТО
09.10.2017, 17:03
Народният представител от ГЕРБ вицеадмирал от резерва  Пламен Манушев бе единодушно избран за зам.-председател на политическия комитет на НАТО по време на 61-вата годишна сесия на парламентарната асамблея на Алианса.
Заедно с вицеадмирал Манушев участие в конгреса взе и друг депутат от ГЕРБ Христо Гаджев. Сред участниците във форума бяха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Румъния Клаус Йоханис, председателите на двете камари на румънския парламент Калин Таричану и Ливиу Драгня, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Румъния, както и делегати от над 40 парламента от НАТО и страни партньори. По време на асамблеята бяха обсъдени теми като сътрудничеството между ЕС и НАТО, развитието на европейската отбранителна индустрия, стабилността и сигурността на Черноморския регион.
 "НАТО казва какво прави и прави каквото казва. Ние се адаптираме към новите заплахи и предизвикателства, но оставаме отбранителен съюз, който не заплашва никого. НАТО е съюз, който не иска да изолира, който се опитва да предотврати, не да провокира война", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той благодари на страните от източния и югоизточния фланг на НАТО, сред които и България, за тяхната отдаденост и активност в гарантирането на сигурността на Алианса, съобщава Епицентър. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия решително увеличава бойните възможности на своята ПРО в Сирия
09.10.2017, 15:56

Загадката около американското ракетно нападение в Сирия на 7 април 2017 г. още е забулено в тайна. Тогава 23 от всичките 58 ракети BGM-109E „Томахоук”, стартирали от ракетните разрушители Ross и Porter, не достигнаха до авиобазата Шайрат. По всяка вероятност те станали жертва на руските средства за радиоелектронна борба, твърди topwar.ru. Руски военни експерти все по-често признават, че американските експерти са прокарали грамотно траекториите на ракетите да заобиколят зоните за действие на руските ЗРК С-300В4 и C-400 „Триумф”, отчитайки сложния релеф на планинския хребет Джебел-Ансария, разположен на 25 км от средиземноморското крайбрежие. Руските ВКС не пропиляха напразно изминалото време и проведоха широкомащабни оперативно-тактически мероприятия по създаване на най-мощната в своята история задгранична противоракетна зона за ограничаване и възпиране на достъпа и маневрирането A2/AD, пише topwar.ru. Сега въздушно-космическите A2/AD-рубежи се изграждат над западните и централните сирийски мухафази (провинции) Латакия, Тартус и Хама), където са разположени основните подразделения за РТР (радиотехническо разузнаване), РЕБ и ПВО на руския военен контингент в Сирия. Този район трябва да е под безпрецедентна защита при евентуално избухване на външна ескалация. Командването на руските ВКС правят значителни стъпки за увеличаване на бойните възможности на ПРО над Сирия: ешелониране на рубежите за прехват на средствата за въздушно нападение на противника, прикриване на нисковисочинни участъци в района на хребета Джебел-Ансария. Особено внимание се отделя на неговия ливанско-сирийски участък, любимо място за пробив при далечни рейдове на израелските тактически изтребители.

Авиационното издание Jane`s Defence Weekly публикува снимки на разположени допълнително ЗРК С-400 „Триумф” на 13 км северозападно от град Масяф (между Хама и Тартус) в състава на универсалния по височина обзорен търсач 96Л6Е, радарът за насочване 92Н6Е, а така също 4 пускови установки 5П85СМ. Ако радарите на комплексите С-300В4/400 в Тартус и Латакия не са способни да видят какво става в източните склонове на Джебел-Ансария, то батарейните радари на С-400 край Масяф ще се справят отлично със задачата. Внезапното появяване на крилати ракети иззад Ансария вече няма да е нещо стресиращо. Споменатият по-горе радар 96Л6Е ще може да оповестява командването на ВКС за приближаване на средства за въздушно нападение от източно и югоизточно оперативни направления (Ирак и Йордания), където ВВС на САЩ имат транзитни пунктове като Ел Удейд (Катар), Ал-Дафра (ОАЕ) и Ал-Джафар (Йордания). Разполагането на батарея С-400 „Триумф” на няколко стотици метра надморска височина значително ще увеличи радиохоризонта по откриване и прехват на такива свръхнискополетни цели като авиационните тактически крилати ракети с голяма далечина AGM-158B JASSM-ER. Първото реално изпробване на новата противоракетна система стана преди седмица, когато руският зенитен ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С1” прехвана и унищожи два 122-мм неуправляеми реактивни снаряда от РСЗО „Град” в провинция Хама. (За случая БЛИЦ съобщи на 3 октомври.) Въпросните НУРС-ове имат нищожна за радарите ЕОП (ефективна отразяваща повърхност), но използването на радиокомандно насочване заедно с радарите от сантиметров/милиметров диапазон „Шлем” и оптико-електронния прицелен комплекс 10ЭС1-Е доказаха пълноценната способност да съперничат на активното радиолокационно самонасочване, например на израелските противоракети Tamir от ЗРК Iron Dome.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Откриха академичната 2017/2018 година в НВУ „Васил Левски”
09.10.2017, 14:35
С академична лекция и слово, тържествено беше открита новата учебна 2017/2018 година в Националният военен университет „Васил Левски”, съобщават от учебното заведение.
Ректорът на Университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов се обърна към първокурсниците: „В Университета ще се опитаме да ви убедим, че е изключително важно, да получите най-добрата подготовка в областта, която сте си избрали, но не по-малко важно е да се научите да мислите гъвкаво, да сте готови в случай на нужда да се реализирате и в други области, да сте конкурентни на трудовия пазар, защото живеем във време, в което никой не може да ви даде гаранция за бъдещето. Аз, обаче, ви уверявам, че можете да бъдете горди с новия си дом, защото тук ще израснете духовно, а това е привилегия на будните и дръзновените.
Първокурсниците на НВУ „Васил Левски“ бяха поздравени и от областния управител на Област Велико Търново проф. Любомира Попова.
Гост и лектор на тържеството бе професор Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който изнесе лекция, свързана с годишнината от рождението на Васил Левски и Руско-турската освободителна война.
След тържеството присъстващите разгледаха изложбата на модели на техника, която е била или е на въоръжение в Българската армия и други армии през различните етапи от тяхното развитие. Моделите са изработени от участниците в клуб по стендовмоделизъм „Манта“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Скоро руската фрегата «Адмирал Макаров» пристига в Черно море
09.10.2017, 12:18
Обединената корабостроителна компания е завършила държаните изпитания на фрегатата "Адмирал Макаров" 799 и ремонта на атомната подводница от състава на Северния флот К-266 "Орел " (проект 949А).
Строителството на фрегатата «Адмирал Макаров» (проект 1135.6) е започнато в корабостроителницата «Янтарь» през февруари 2012 г., а е спусната във вода през септември 2015 година.
Това е третият кораб от проекта 1135.6 (разработка на АО «Северно проектно-конструкторско бюро»), като първите два «Адмирал Григорович» и «Адмирал Эссен» са сдадени на ВМФ през март и юни 2016 г. Понастоящем те са от състава на руския Черноморски флот.
Фрегатите по проекта 1135.6 са въоръжени с крилати ракети "Калибр-НК" и/или "Оникс", ракетен комплекс за самоотбрана "Штиль-1", 100 мм артилерийска установка А-190, зенитни установки 2х6х30мм АК-630М, реактивна бомбова установка, 533 мм торпедни апарати, а така също може да носят и палубен вертолет Ка-27 (или Ка-31). - Още за проект 1135.6
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
ВВС на САЩ прехвърлиха шест ‘стелт’ изтребителя F-22 Raptor в Европа
09.10.2017, 11:59
Шест изтребителя пето поколение F-22 Raptor от състава на 27-а изтребителна ескадрила на 94-то авиокрило (военно-въздушна база Langley-Eustis, щат Вирджиния) са кацнали вчера в британската авиобаза Лейкънхийт. Те са използвали позивни Trend 11-16.
Американските ‘стелт’ изтребители ще изпълняват полети от различни американски бази в Европа, както и от летища на съюзниците на САЩ от НАТО. (бел.ред. Остава вероятността американските F-22 Raptor да посетят и българска авиобаза, както те кацнаха миналата година в Румъния и Литва).
Пребиваването на ‘стелт’ изтребителите от ВВС на САЩ в Европа се финансира от програмата Европейската инициатива за възпиране (European Deterrence Initiative) (EDI).” - Още за F-22  
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Готов е графика за съвместното производство на изтребителите Gripen NG в Бразилия
09.10.2017, 09:40
Бразилия е съгласувала с шведската компания Saab AB графика за доставка и организация на съвместното прозиводство на изтребителите Saab JAS-39E/F Gripen NG в рамките на договора за придобиване на 36 самолета, сключен през октомври 2014 г. на стойност 5.4 милиарда долара.
Партньор на Saab AB в съвместното производство на Gripen NG в Бразилия ще е компанията Embraer. Производствената линия и центъра за интеграция и изпитания на Gripen NG ще бъдат създадени в предприятието на Embraer в Хавиан-Пейшоту (щат Сан-Пауло).
Бразилия е поръчала 28 едноместни изтребители JAS-39E и осем двуместни JAS-39F (в бразилските ВВС те са получили названието F-39). От този брой Saab ще произведе в своя завод в Линчепинг 13 изтребителя, от които 12 едноместни и един двуместен.
Първо Saab ще построи по един опитен самолет JAS-39E (първият полет е заплануван през юли2019 г.) и JAS-39F (първият полет е заплануван през октомври 2021 г), които ще се използват от бразилската страна за изпитания и за сертифициране.
След този процес Saab ще построи 11 изтребителя JAS-39E, които трябва да бъдат доставени на бразилските ВВС през октомври-ноември 2021 година. Като цяло в Швеция до 2024 г. обучение и стаж ще проведат над 350 бразилци. След този етап тези осем самолети ще бъдат сглобени в завода на Embraer.
През следващия етап Embraer сама ще построи в завода си в Хавиан-Пейшоту в рамките на съвместното производство на 15 изтребители Gripen NG – осем едноместни JAS-39E и седем двуместни JAS-39F. Производството в Бразилия трябва да започне през юни 2020 г., като първият изтребител изцяло бразилско производство трябва да е гото през август 2022 г., а първият JAS-39F – през септември 2023 г.. Бразилските ВВС трябва да получат последния JAS-39F през 2024 г. - Още за JAS-39
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
САЩ са инвестирали над 220 млн. долара в армията ни
09.10.2017, 09:20
От 1992 г. досега правителството на САЩ е инвестирало над 220 млн. долара в предназначени за България програми за обучение и оборудване. Това пише на страницата си посолството на САЩ у нас по повод честванията за 25 години от Общата програма по военно обучение.
По програмите за международно обучение са обучени 4757 военни, войници и цивилни от МО, МВР и МВнР. 1721 военни и цивилни са посещавали индивидуални курсове в американски военни училища в САЩ и Германия.
Преди дни стана ясно, че стотици американски военни ще пристигнат у нас в рамките на най-мащабната ротация в Европа след края на Студената война. Те ще се разгърнат на полигона в Ново село. Още през този месец там ще пристигнат 250 американски военни с 22 бойни машини "Брадли" и 4 танка "Ейбрамс".
В момента военнослужещите, които ще бъдат в България, се намират на учение в Югозападна Полша. Всички те са част от операция "Атлантическа решителност" на засилено американско присъствие в Европа. Тази операция е част от европейската инициатива за сигурност, по която американското правителство отделя 4.8 млрд. долара за 2018 г.
Източник: http://www.segabg.com/
 
 
Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма
09.10.2017, 09;08
Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано вчера, 8 октомври 2017 г.
Плевнелиев се аргументира с поговорката „Три пъти мери, веднъж режи” и отбелязва, че било добре вместо голямото бързане на служебното правителство на президента Радев по странен за всички нас начин да се вземе решение, сега да се даде достатъчно време.
„Нека от това да се роди една процедура, която да е наистина премислена достатъчно добре, и да се даде шанс на всеки, за да спечели най-добрата оферта”, заявява Плевнелиев.
За отбелязване е, че Росен Плевнелиев бе върховен главнокомандващ практически през цялото време на изпълнението на задрасканата от Народното събрание процедура, но той не е изразявал публични забележки към нея.
От както приключи президентския си мандат Плевнелиев на няколко пъти открито се изказа в полза на покупката на F-16.
Плевнелиев потвърждава информацията, че е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев около поддръжката на изтребителите МиГ-29. Според бившия президент в това нямало нищо извънредно.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
 
Предстоящо: научна конференция за Празника на ВВС
09.10.2017, 08:42
По случай 16 октомври – Празник на българската авиация и Военновъздушните сили (ВВС), ВВС на Република България, фондация „Български криле“ и фондация „Български ВВС“ организират третото издание на научната конференция с международно участие „Единно европейско въздушно пространство – предизвикателства пред въздушния суверенитет и бизнеса“.
Конференцията ще се проведе на 11 октомври от 9:00 до 17:30 часа в Централния военен клуб – София под патронажа на Президента и Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България г-н Румен Радев, с поздравителни адреси от Министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов и участието на Командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Фондация „Български криле“ е основана през 2015 г. като сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Една от нейните цели е иницииране, организиране и подпомагане на дейности, свързани с развитието и утвърждаването на българските ВВС и авиационната идея във всички нейни аспекти.
На конференцията са поканени да участват и представители на Президентството, Народно събрание, Министерски съвет, НАТО, ВВС на държави от ЕС, университети, институти, неправителствени организации, представители на авиационната индустрия и обществеността. В програмата на конференцията са включени над 20 доклада от лектори от БАН, ВА "Г.С.Раковски", ТУ-София, ВУСИ-Пловдив и др.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Търсят се 188 войници за Сухопътни войски
09.10.2017, 08:34
Армията търси 188 войници за Сухопътни войски, съобщиха от Министерството на отбраната. Гарнизон Благоевград и Враца и формированията в Смолян, Ямбол, София и Асеновград търсят да попълнят състава си с кадрови войници.
Конкурсът ще се проведе в периода от 5 февруари до 16 февруари 2018 г. Във военното формирование в Смолян са обявени 73 места. В гарнизон Благоевград и Враца местата са 60. В Ямбол се търся 15 войници. Военното формирования в София е обявило 10 свободни места, а това в Асеновград търси 20 кадрови войници. Кандидатите трябва да подадат заявление до командирите на военните формирования и необходимите документи в Централното военно окръжие. Допуснатите ще бъдат уведомени писмено за часа, датата и мястото на явяване за участие в конкурса на посочения от тях адрес за кореспонденция или е-mail. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила, бързина и издръжливост. Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.Подробна информация за процедурата за заемане на вакантните войнишки длъжности е публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Отворени врати в академията в чест на Георги Раковски
09.10.2017, 08:23
По повод 150-та годишнина от смъртта на Георги Стойков Раковски – основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България и патрон на Военна академия днес Военна академия организира ден, посветен на Раковски.
Честването ще започне със заупокойна молитва в параклиса на академията, отслужена от представители на Българската православна църква.  Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Раковски, а от 14 часа ще бъде обявен ден на отворени врати, посветен на Раковски за всички, които желаят да посетят  района на Военна академия.
От 18 часа ще се проведе Възпоминателно събрание в Зала „Тържествена“ на Военна академия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Турски сили са навлезли в Сирия
08.10.2017, 22:24
Турски военни сили са навлезли в граничната сирийска провинция Идлиб ден, след като Анкара обяви, че предстои операция в този район,  предаде ДПА. Tурският президент Реджеп Ердоган каза, че акцията е съгласувана с Русия и Иран, и ако Анкара не вземе мерки, бомбите на терористите ще падат в турски градове.
Ердоган заяви, че Турция прилага споразумението, което договори с Русия и Иран, за намаляване на насилието в северната сирийска провинция Идлиб в сътрудничество с бунтовниците от Свободната сирийска армия, предаде Ройтерс.
Пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието на среща в западния турски окръг Афион турският президент каза, че Анкара няма да допусне от Ирак и Сирия да идват заплахи за националната сигурност на Турция. Според Ердоган на границата със Сирия се върши сериозна работа по създаването на нова държава. Ако Анкара стои със скръстени ръце, тези планове ще бъдат реализирани, предупреди турският президент.   
Източник: http://bnr.bg/
 
Димитър Стоянов: Българската авиация наистина е пред приземяване
08.10.2017, 22:16
Българската авиация наистина е пред приземяване и в момента тя се крепи единствено и само на плещите на българските пилоти и на инженерно-техническия състав, които удължиха ресурса на самолетите МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ми-17. Това коментира в предаването „Неделя 150“ главният секретар на президента Димитър Стоянов, който е и бивш ръководител на проекта за избор на нов тип боен самолет.
Комисията, която беше създадена в парламента, излезе с предложение към Министерството на отбраната да рестартира проекта. Горещият картоф сега е в градината на министър Каракачанов. Той трябва да вземе решение откъде ще тръгне проектът, той ще трябва да вземе решение дали да ускори процеса. Ако процесът не бъде ускорен, България просто няма да има пилоти, които да летят с тези самолети.
За ремонта на самолетите, с които разполага армията ни, Стоянов коментира: В момента тези самолети, те са хубави МиГ-29, Су-25 са прекрасни самолети. Те са били прекрасни обаче за времето си, за 80-те години. Това е все едно да ремонтираме Правец 82 и да работим в съвременните дни с него. Едва ли може да движи Уиндоус, едва ли може да качи съвременния пакет. По същия начин и тези самолети. Да, те имат своите способности, своите възможности, но на нивото от 80-те години. Няма самолет в западна държава, който да не е модернизиран повече от 30 години. Това е абсурдно. Да, трябва да се ремонтират самолетите с цел запазване на способностите, макар и минимални, с които разполагаме, до идването на нов изтребител. За съжаление, процедурата беше върната в изходна позиция.
Димитър Стоянов отхвърли и обвиненията срещу президента в лобизъм по отношение на избора на изтребител:
На 13 май 2014-а година генерал Радев като командир на ВВС описва в свое становище какво представляват самолетите „Юрофайтър“ и в заключителната част на това становище той предлага, с цел осигуряване на равнопоставеност на всички страни-участници в този конкурс, да бъдат проведени такива срещи освен с италианската страна, тъй като „Юрофайтър“ е производство на Италия, да бъдат проведени такива срещи и с Швеция, и със САЩ, и с Португалия. Тази информация е спестена. Месец след това ген. Радев пише т.нар. опорни точки. Към тях в това писмо е добавено и мнение за самолетите „Грипен“. Първата част е положителната страна, а втората част – съответно недостатъците, които имат тези самолети. Едва ли човек, който лобира и е потупван по рамото с 5 млн. лв., би си позволил да посочи тези отрицателни страни на самолетите „Грипен“.
Цяла плеяда са построени, като се започне от г-н Цветанов и се стигне до самата комисия за поддържане на едни опорни точки, свързани с лобизъм на президента, с участие на президента в избора на конкретен тип самолет. В действителност не е точно така. Г-н Цветанов е свикнал да дава едни предварителни "присъди". /…/ Предварителните „присъди“ бяха произнесени още преди да се запознаят с цялостната документация. Членовете на комисията така и не можаха да разберат за какво става въпрос въобще с работата на експертната група, с тези документи. Те работиха изборно, вадиха части от документи и ги представяха с една единствена цел – да бъде изопачена истината, да бъде показано и затвърдено някакво негативно отношение към президента Радев. Това бяха неща, предварително подготвени, и бяха спуснати като опорни точки.
Източник: http://bnr.bg/
 
Изпитания на нови руски военни автомобили
08.10.2017, 21:23

Видео - 1

Видео - 2

 
Asharq al-Awsat: Иран, Ирак и Турция са се съгласили да сключат троен военен съюз
08.10.2017, 20:04
Иран, Ирак и Турция се съгласиха да сключат троен военен съюз като първа стъпка към нарастващото сътрудничество в отбраната и сигурността, пише Asharq al-Awsat.
Създаването на „военен триъгълник“ бе подчертано от иранска медия близка до Революционната гвардия.
Според ирански източници идеята за съюза е била предложена от началника на иранския Генерален щаб генерал Мухамад Хусейн Бакери, който неотдавна посети Турция.
Същите източници споменават, че ирански, иракски и турски военни командири са провели серия от срещи, за да уточнят правилата, при които ще си общуват щабовете им, ще се обменя разузнавателна информация, и ще се подготвят съвместни операции.
Предвижда се и сътрудничество при обучението на силите за сигурност на трите страни.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Шиндзо Абе планира да постави Японските сили за самоотбрана под граждански контрол
08.10.2017, 18:52
Японският министър-председател Шиндзо Абе планира да засили кражданския контрол над Силите за самоотбрана на страната, ревизирайки чл. 9 на конституцията. Това ще е едно от основните предизборни обещания за вота за парламент, който ще се проведе на 22 октомври, пише Asahi Shimbun.
Абе заяви, че гражданският контрол ще разсее загрижеността, относно дефинирането на статута на Силите за самоотбрана в чл. 9. Преди той призова за затвърждаването на позициите на Силите в конституцията, при запазване в нея на осъждането на войните и възможността те да водят бойни действия.
„Ако гражданският контрол бъде поставен в конституцията, нещата ще са значително по-ясни“, убеден е Абе. Според него измененията в конституцията ще позволят на Япония „да поддържа национални сили за самоотбрана, водени от министър-председателя като върховен главнокомандващ“.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Daily Sabah: Турция все още има интерес в ракетните системи „Пейтриът“
08.10.2017, 16:45
Депутатът от турската опозиционна Републиканска народна партия Йозтюрк Йълмаз заяви, че правителството на страната все още обмисля закупуването на системата за ракетна защита „Пейтриът“, пише Daily Sabah.
Турски правителствен източник, говорещ при условие за анонимност, потвърди, че Йълмаз е говорил по темата с представители на САЩ. „За нас трансферът на технология и общото производство за необходими условия за покупката“, уточни той.
Турция наскоро постигна споразумение с Русия за купуване на ракетна система за ПВО С-400. Турският държавен служител уточни, че Анкара възнамерява да използва руската система за спешна употреба, докато все още търси друга система за дългосрочно ползване.
Йълмаз, който проведе редица срещи с представители на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона посочи, че въпреки, че и двете страни са постигнали разбирателство относно възможната продажба на „Пейтриът“, Конгресът трудно ще одобри това поради силните му антитурски позиции.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Страстта на американците към оръжието: статистика и факти
08.10.2017, 13:00

САЩ не просто са световен лидер по броя на гражданите, притежаващи огнестрелно оръжие.
В САЩ на всеки 100 души са падат 88 единици стрелково оръжие и масовите убийства там се случват 11 пъти по-често, отколкото в която и да е друга развита страна.

Това показва данните от изследване на Международното списание по криминология, цитирано от „Гардиън“.

Ето някои от ключовите цифри и данни, които биха били много полезни за разбирането на трагедията, която стана в Лас Вегас преди броени дни...... Прочети още

 
Отбранителната индустрия настоява за диалог с институциите
08.10.2017, 12:27
Ако се създаде консултативен орган за производството на специална продукция, в който освен контролните органи да участва и бизнесът, може би няма в бъдеще да се стига до крайни решения за сектора. Това каза пред БНР акад. Стефан Воденичаров, ръководител на сдружение Българска отбранителна индустрия.
Припомняме, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност взе единодушно решение да бъде възстановен спреният лиценз на "Емко" (отнет според икономическото министерство за неправилно съхранение на продукцията).
Според акад. Стефан Воденичаров в сектора има напрежение, тъй като до момента липсва добра комуникация между администрацията, която взема решенията, и българските производители.
Той посочи, че идеята за създаване на съвет за координиране е по идея на икономическия министър Емил Караниколов и за първи път сдружението като представител на сектора е поканено.
В момента конкуренцията на световния пазар е много ожесточена, никой не може да каже как ще се развие търсенето.
Оставането на международния пазар е изключително важно за цялата отбранителна индустрия на България. Въпросите, свързани с тези сделки, имат и геополитическо значение, допълни той.
Стефан Воденичаров коментира, че информацията в медиите от лятото за българско оръжие, стигнало до ИДИЛ, е довела до „доста неприятни разговори с наши партньори“.
Той уточни, че „Дунарит“ е член на сдружение Българска отбранителна индустрия, но не и „Емко“.
Акад. Воденичаров допълни, че в отбранителната индустрия 30 хил. души са директно заети, има и допълнителна заетост по веригата на съпътстващото производство и снабдяването. Това е част от националната сигурност, допълни той.
С нетърпение чакаме развитието на въпроса за модернизацията на българската армия, каза Водичаров и заяви, че индустрията е получила окуражителни сигнали за участие в тези проекти.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Авиационната асоциация изразява тревога от атаките срещу президента
08.10.2017, 12:00
Решително се  противопоставяме  на  всякакъв  вид  необосновани  и неверни  съждения,  чудновати  сравнения  и  измислени,  изкуствени  обвинения  по  отношение  на   президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, се посочва в декларация на Българската авиационна асоциация.......Прочети още
 
Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия
08.10.2017, 08:42
С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
Висшето военно ръководство на Турция инспектира границата със Сирия – заедно с шефа на разузнаването
07.10.2017, 22:21
Началникът на Генералния щаб (ГЩ) на Турция армейски генерал Хулуси Акар и командващите сухопътните войски и на ВВС инспектираха днес разположените по границата със Сирия войски, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
В официална информация на ГЩ се посочва, че на 7 септември цялото висше военно ръководство е извършило проверка, контрол и запознаване с обстановката в района на околия Рейханлъ на провинция Хатай. Висшите военни са били информирани за ситуацията от командирите на съсредоточените по турско-сирийската граница бойни части. Началникът на турския ГЩ Хулуси Акар е бил придружен и от началния на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, посочва още ДХА.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Руските подводници «Акула» «всяват страх»
07.10.2017, 22:10
Америнците считат, че руските атомни подводници клас «Акула» и до днес «всяват страх» във ВМС на САЩ. Информационният портал  The National Interest публикува материал на тема провежданата от Русия модернизация на серията многоцелеви атомни подводници от трето поколение от проекта  971 «Щука-Б».
Според експерта Себастиян Роблин, руските подводници, построени още през 1980-те години, които замениха остарелите подводници от проекта  671РТМК «Щука», дори след почти 40 години «вселяват страх» във ВМС на САЩ.
Независимо от това, че проектът, който по кодировката на НАТО получи названието «Акула», е разработен още през 70-те години, авторът е уверен, че използваните от подводниците стелтс-технологии са способни да излъжат съвременната американска апаратура.
Специалното звукоизолиращо покритие на подводниците ги прави практически забележими за сонарите на потенциалния противник.
«Акула» развива скорост 33 възела  (60 км/ч – бел.ред.) и работи на дълбочина 480 метра, което е с 200 м по-дълбоко от съвременните американски подводници клас  Los Angeles (пределната дълбочина на «Щука-Б» е 600 м, а при американските подводници - 450 м).
Независимо от това, най-голяма тревога в американския флот предизвиква именно фактът, че «Акула» не се забеляза от сонарите, отбелязва Роблин.
Според експерта, ВМФ на Русия има на въоръжение 11 подводници от този клас, при това четири от тях са подложени на дълбока модернизация в кораборемонтния завод «Звездичка», в резултат на което подводниците ще бъдат усъвършенствани до 4-то поколение.
Роблин е убеден, че руският флот в близкото десетилетие ще продължи тяхната експлоатация.
По такъв начин «акустичните характеристики на «Акулите» и в бъдеще ще представляват сериозен проблем за западните специалисти по отбраната от подводници». - Още за проект 971
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Над 30 % от младежите, които кандидатстват за курсанти в НВУ „Васил Левски“, не преминават медицинските прегледи
07.10.2017, 19:45
Над 30 % от младежите, които кандидатстват за курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“, не преминават медицинските прегледи. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на учебното заведение бриг. ген. Пламен Богданов.
По думите му това е тенденция, която не само се запазва, но се и увеличава в последните години. До сега процентът на неиздържалите медицински преглед е бил между 20 и 25%. Той припомни, че от настоящата година е увеличен броят на местата за курсанти, като причината за това е липсата на кадри в системата на отбраната. Това налага и наемането на нови преподаватели, но специален бюджет за това няма. „Ние всяка година откриваме поне по една нова програма. Тази година имаме нова магистърска програма „Защита на населението и инфраструктурата“, която е в професионално направление Общо инженерство. Другата ни нова магистърска програма, по която започваме обучение от тази година – това е „Човешки ресурси и връзки с обществеността в сигурността и отбраната“, обясни началникът на НВУ. Той уточни, че най-предпочитаните направления са Национална сигурност, Военно дело, както и природните науки, Администрация и Икономика. - Още за НВУ
 
Турция на щурм в Сирия
07.10.2017, 13:47
Турция подготвя сериозна военна операция в сирийската провнция Идлиб. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от "Дейли Сабах".
Идлиб е един от големите бастиони на бунтовническите групи в страната. Регионът обаче все повече попада под контрола на джихадистки групи.
Турските сили ще са в подкрепа на бунтовническата Свободна сирийска армия.
"Ние никога няма да позволим тези райони да попаднат под контрола на терористите. В момента извършваме голяма акция в Идлиб. Тя е в ход и ще продължи", заяви Ердоган.
Все още не е ясно какъв брой турски сили участват в акцията.
 
САЩ спират военни учения в Персийския залив заради катарската криза
07.10.2017, 12:15
Въоръжените сили на САЩ преустановиха военните учения с партньори от Персийския залив заради продължаващата дипломатическа криза около Катар, опитвайки се да окажат влияние за прекратяване на спора, съобщава АП.
Централното командване на САЩ изрази безпокойството си заради кризата в Персийския залив, тъй като там се намират Пети флот на САЩ и важни бази, използвани във войната срещу ДАЕШ и във войната в Афганистан.
Катарската криза започна на 5 юни, когато Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ наложиха икономически бойкот на Доха. Тези държави обвиняват емирството, че подкрепя екстремисти и терористи, което се отрича от Катар.
Първоначално американските военни обявиха, че бойкотът и спорът не влияят на операциите им. В Катар има голяма американска база на Централното командване, от която се контролират операциите на водената от САЩ коалиция в Сирия.
Военният министър Джим Матис пътува до Доха, за да предложи помощта си. Администрацията на Тръмп също се съгласи да продаде на Катар изтребители Ф-15 за 12 милиарда долара.
Полковник Джон Томас, говорител на Централното командване, потвърди пред АП, че ще намалят военните учения. Той поясни в съобщение, че САЩ ще продължат да насърчават всички техни партньори да работят съвместно за осигуряване на безопасен и стабилен регион.
Катар не е коментирал информацията за намалените военни учения.
Сред игрите вероятно ще бъдат засегнати Eagle Resolve - ежегодни учения, които се провеждат от 1999 година в Персийския залив. Тази година се проведоха в Кувейт през март и в тях участваха 1000 американски войници.
Източник: https://news.bg/
 
Затвореният клуб на ядрените сили – кои са те
07.10.2017, 10:05
Над 90 процента от световните запаси от ядрени оръжия са в ръцете на Русия и САЩ. Те заедно с още седем страни, сред които и Северна Корея, сформират клуба на ядрените сили, предаде Франс прес.
Тези държави притежават общо около 15 000 ядрени бойни глави. Около 4000 от тях понастоящем са разгърнати и готови за употреба според оценка на Федерацията на американските учени.
Досега само САЩ са използвали ядрено оръжие, на 6 и 9 август 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на Втората световна война. При тях загинаха съответно 140 000 и 70 000 души.
През 1968 г. бе подписан Договорът за неразпространение на ядрените оръжия. Той влезе в сила през 1970 г. Споразумението задължава петте страни, които официално притежават ядрено оръжие - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай - да не прехвърлят ядрени военни технологии на други страни. Договорът освен това забранява на държавите, които нямат ядрено оръжие, да се сдобиват или да произвеждат такова.
Оттогава няколко страни обявиха, че се отказват от своите ядрени военни програми. Швеция направи това през 1968 г., Швейцария - година по-късно, Южна Африка - през 1991 г., както и бившите съветски републики (без Русия).
Въпреки Договора за неразпространение на ядрените оръжия четири страни се сдобиха с такива - Пакистан, Индия, Израел (който никога нито е потвърждавал, нито е отричал твърденията, че има ядрени оръжия) и Северна Корея. Първите три изобщо не са подписали споразумението, а Пхенян обяви през 2003 г., че се оттегля от него.
Сред учените, обвинени, че са участвали в разпространение на ядрени оръжия, е пакистанецът Абдул Кадир Хан, смятан за герой в Пакистан, защото помогна на страната да се сдобие с първата си атомна бомба. През 2004 г. той призна, че е продал "ядрени тайни" на Иран, Либия и Северна Корея. През 2009 г. Кадир Хан се отметна от думите си, след като прекара няколко години под домашен арест.
Иран е смятан за специален случай. Заподозрян от международната общност, че се опитва да разработи ядрено оръжие, той сключи през юли 2015 г. споразумение с петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия. Договорът гарантира, че иранската ядрена програма е с граждански цели. В замяна международните санкции срещу Иран бяха отменени за период от 10 години. - Още ЯО
Източник: http://www.dnes.bg, БТА
 
Военен вертолет се разби в Мексико, има жертви
07.10.2017, 09:15
Военен транспортен хеликоптер се разби при тренировъчен полет в Мексико, съобщи ТАСС.
Катастрофата е станала вчера в 14:00 (местно време) в северния щат Дуранго. Загинали са седем души, а един е сериозно ранен.
Катастрофиралата машина е модел Bell 412EP (р.н.1211, 36540).
Регионът на катастрофата е под контрола на картела Синалоа. Все още не е ясно какво е причинило инцидента. Води се разследване.
 
САЩ ще продадат средства за ПВО за 15 милиарда долара на Саудитска Арабия
07.10.2017, 08:57
Правителството на САЩ одобри в петък предложението за продажба на ракети за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия, предава AFP.
Системите са на стойност 15 млрд. долара, а съобщението става малко след като стана ясно, че Рияд смята да преговаря за закупуване на въоръжение от Русия. Говорител на Вашингтон заяви, че „продажбата продължава да следва пътя на американските национални и външнополитически интереси, като подкрепя дългосрочните планове за отбрана на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив, на фона на иранската и други заплахи в района.“
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Грандиозните провали на ЦРУ
07.10.2017, 08:35
Профилът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в Туитър публикува обява за набиране на разузнавачи, владеещи руски език, съобщиха в края на миналата седмица водещите световни информационни агенции. „Говорите руски? Гражданин сте на САЩ и имате висше образование? Интересувате се от националната сигурност? Вашите умения са ни необходими“, се казва в шпионския туит, публикуван в петък. Новината предизвика вълна от иронични коментари. От руското Министерство на външните работи дори се пошегуваха с нетрадиционния начин за набиране на агенти като обявиха, че са готови да помогнат за осигуряването на кадри. Цивилното разузнаване на Съединените щати е добило мистичния ореол на могъща тайна служба, която сваля правителства, корумпира държавни лидери и определя хода на международната политика........Прочети още
 

 
Военен хеликоптер се разби в Индия, 7 души загинаха
06.10.2017, 22:04
Индийски военен хеликоптер Ми-17В-5 се е разбил в затънтен край в североизточната част на страната, граничеща с Китай, като са загинали всички 7 души на борда, включително членове на екипажа и пътници, съобщиха властите, цитирани от news.bg.
От местната полиция уточниха, че катастрофата е станала днес в 06:00 (местно време) при рутинен полет в планинския район Тауанг в провинция Аруначал Прадеш.
Останките от хеликоптера са били забелязани и полицейски и военни екипи са се отправили към планинския район, уточни служител на индийското военно министерство.
Причината за инцидента засега не е известна. Военният хеликоптер е излетял от летище в района.
На борда са се намирали военнослужещи от военновъздушните и сухопътните сили, като хеликоптерът е бил натоварен със запаси за индийски военни постове близо до границата с Китай.
Правителството твърди, че инцидентите са причинени както от човешки грешки, така и от технически неизправности. - (видео)
 
"Грипен": Обвиненията в лобизъм и „потупване по рамото“ са абсолютно неверни
06.10.2017, 21:48

Внушенията на Антон Тодоров са неверни.

Здравата бизнес етика е задължителна за нашия бизнес.

След доклада, приет от българския парламент, е важно процесът да продължи да бъде прозрачен, казва представителят на фирмата, производител на „Грипен“, казвa в интервю за Епицентър Красимира Стоянова е вицепрезидент на Saab  - щведската корпорация, производител на изтребителите „Грипен“, и директор на фирмата за Централна и Източна Европа......Прочети още

 
Служба „Военна информация“
06.10.2017, 20:50
Вчера, 5 октомври, в служба „Военна информация“ се проведе изнесено заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения към 44-тото Народно събрание.
На заседанието беше представен годишният класифициран доклад на служба „Военна информация“ за изпълнението на поставените й задачи през 2016 г. В документа са посочени главните цели и акценти в работата на Службата през изминалата година, постигнатите резултати и приоритетните направления, в които са насочени усилията през 2017 г.
Пред председателя  на Комисията господин Димитър Лазаров и членовете й директорът на Службата бригаден генерал Светослав Даскалов направи анализ на тенденциите в стратегическата среда на сигурност през изтеклата година и  прогноза за развитието на обстановката в региони, представляващи интерес за сигурността на страната ни. Очертани бяха основните усилия по отделните направления в работата на стратегическото военно разузнаване. Посочени бяха и предизвикателствата, пред които са изправени военните разузнавачи у нас, които в голяма степен кореспондират с основните проблеми на въоръжените сили и на сектора за сигурност. В тази връзка бяха направени предложения за преодоляване на трудностите и оптимизиране на работния процес.
Докладът се изготвя ежегодно на основание чл. 90 от Закона за военното разузнаване и във връзка с чл. 22 ал. 4 и 6 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.
Окончателното приемане на доклада предстои в пленарна зала.
Източник: http://dis.mod.bg/
 
В Пункт за базиране Варна честваха 47 години  от създаване на Трети дивизион миночистачни кораби
06.10.2017, 20:07
На 6 октомври 2017 г. в Пункт за базиране Варна се състоя ритуал по отбелязване празника на Отряд противоминни кораби и бе чествана 47-та годишнина от създаване на Трети дивизион миночистачни кораби.
Гости на тържеството бяха началникът на отдел „Подготовка и използване на силите” в Щаба на ВМС капитан І ранг Камен Кукуров, командирът на Пункт за базиране капитан І ранг Георги Георгиев, командирът на Дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев, бившите командири на дивизиона –  вицеадмирал о.з. Петър Петров, контраадмирал о.з. Димитър Денев флотилен адмирал о.з. Никола Каранов,  капитан I ранг о.з. Тодор Йотов, капитан I ранг о.з. Теодор Авджиев, капитан I ранг о.з. Веселин Русинов, членове на клуб „За чисти и безопасни фарватери”, офицери и старшини служили на миночистачните кораби.
По случай празника, за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС комодор Мален Чубенков и командира на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев бяха наградени офицери, старшини и матроси от формированието.  
Ритуалът завърши с отдаване на почит и поднасяне на цветя на „Монумента на морската слава на формированието” и обща снимка. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Навършиха се 65 години от създаването на Свързочния полк на ВМФ
06.10.2017, 20:02
На 6 октомври 2017 г. тържествено беше отбелязана 65-та годишнина от създаването на Свързочния полк на Военноморския флот, чийто правоприемник е военно формирование 26800 – Варна.
На тържественото мероприятие, което започна с издигане на националното знаме, присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС. В строя отново застанаха, макар и символично, бивши командири на полка, офицери и старшини от запаса, служили в славното поделение през годините.
В словото си по случай празника командирът на формированието капитан І ранг Олег Георгиев подчерта, че днешните флотски свързочници достойно и с чест носят своята непрекъсната вахта, изпълнявайки завещания от техните предшественици завет „В мир и в бой – никога отбой!”
Контраадмирал Петев приветства военнослужещите и цивилните служители с празника и пожела успешно изпълнение на стоящите пред формированието задачи. Обръщайки се към присъстващите ветерани, той подчерта приемствеността и съхранените войнски традиции, с които свързочниците във флота заслужено се гордеят.
По случай празника, за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати, със заповеди на командирът на ВМС контраадмирал Петев, командира на формированието капитан І ранг Георгиев и бяха наградени офицери, старшини и матроси от формированието.  
След преминаването в тържествен марш и изпращането на бойното знаме, гостите на тържеството разгледаха богатата музейна сбирка на Свързочния полк и художествена изложба на мичмана от запаса Иван Иванов.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Навършиха се 60 години от създаването на поделение 28430
06.10.2017, 19:52
На 6 октомври 2017 г. тържествено беше отбелязана 60-та годишнина от създаването на военно формирование 28430 към ВМФ – Варна.
На тържественото мероприятие, което започна с издигане на националното знаме, присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС  капитан І ранг Венцеслав Димитров, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС.
В словото си по случай празника командирът на формированието капитан ІІ ранг Николай Атанасов подчерта, че днешните военнослужещи и цивилни служители достойно и с чест изпълняват своите служебни задължения.
По случай празника, за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати, със заповед на командира на формированието капитан ІІ ранг Атанасов и бяха наградени офицери, старшини матроси и цивилни служители от формированието.  
След преминаването в тържествен марш, гостите на тържеството разгледаха формированието.
По късно през деня в аулата на Икономическия университет се проведе Тържествено събрание концерт на което бяха връчени награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от  командирът на ВМС контраадмирал Петев.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Саудитска Арабия преминава на "Калашников"!?!
06.10.2017, 16:42
От всички военно-технически споразумения, подписани вчера в Москва, едно прави особено впечатление. Саудитска Арабия реши да започне да произвежда известните автомати "Калашников". В продължение на 70 години от своето съществуване "калаш" се е превърнал не само в символ на надеждност и власт, но и в култура, към която принцовете на Саудитска Арабия решиха да се присъединят.
„Рособоронекспорт“ и Саудитската военно-индустриална компания подписаха договор за организацията в Саудитска Арабия на лицензното производство на автоматите „Калашников“ AK103 както и на патрони за различни цели.
Документът беше подписан след среща на руския президент Владимир Путин и краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, предаде РИА Новости.
Договорът беше подписан от генералния директор на „Рособоронекспорт“ Александър Михеев и председателя на борда на директорите на саудитската военно-индустриална компания Ахмад Ал-Хатиб. - Още за АК
Източник: http://www.pan.bg/
 
Турция увеличава военния си бюджет с 40% догодина
06.10.2017, 16:31
Турция ще увеличи с 40 % бюджета за отбрана през следващата година, съобщи австрийският тв канал ORF, като се позовава на информация от местни медии. Според публикуваните данни от 2018 г. бюджетът на военните ще възлиза на 40.4 млрд. турски лири (около 9.6 млрд. евро). Допълнителното финансиране ще бъде осигурено чрез увеличение на някои от данъците.
Въоръжените сили на Турция участват в мисии в Сирия, а също и в Северен Ирак. Армията редовно е ангажирана и в операциите срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) в югоизточната част на страната.
 
Пуканки за Кремъл
06.10.2017, 16:02
След няколко месеца мънкане, недомлъвки и политически пируети управляващото мнозинство съвсем очаквано се готви да изпрати в девета глуха проекта за придобиване на нови многоцелеви бойни самолети за армията. Независимо дали става дума за личното отмъщение на Бойко Борисов към президента и бивш командир на ВВС Румен Радев или страх на министър-председателя, че може да се сблъска с политическото лоби на декласирания кандидат в надпреварата, резултатите от това безотговорно действие ще са крайно дискредитиращи за България в геополитически план.
Процедурата по избор на изтребители практически се връща в начална точка и ще се забави с поне една, а по-вероятно с повече години. Това поставя бойната авиация във фризера и затвърждава имиджа на страната ни като ненадежден съюзник в НАТО, който е само консуматор на сигурност и не може да доведе до успешен край нито един от модернизационните проекти на въоръжените си сили. А инвестициите в нови бойни способности са мантрата, която западните съюзници в България повтарят до втръсване вече четвърта година след анексирането на Крим от Русия.
По-лошото е, че поведението на управляващата коалиция не просто ни отрежда мястото на "гратисчии", но и на руски "троянски кон", както вече системно ни наричат някои западни медии. Точно до това води рестартирането на проекта за придобиване на западни изтребители в комбинация със съвсем сериозните изявления на военния министър и бивш агент на ДС Красимир Каракачанов, че България не просто ще поддържа още малко минимална оперативна готовност на своите стари съветски МиГ-29, а може да преговаря за ремонта им в Русия до 2029 г. - в абсолютно нарушение на оръжейните санкции срещу Москва.
При това положение в Кремъл могат спокойно да се настанят удобно на дивана, да се заредят с пуканки и да изгледат саморазжалването на страната ни до второкласен член на НАТО, който никой не взима насериозно.
Източник: http://www.capital.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в честванията по повод 105 години от освобождението на Благоевград
06.10.2017, 15:40
Военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в честванията, посветени на 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
Кулминацията на честванията беше тържествена проверка - заря, в която участие взеха представителни роти от състава на 78 батальон за осигуряване, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и военнослужещи от Националната гвардейска част. Командващ на зарята бе командирът на батальона подполковник Христо Начев, а приемащ зарята - министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, който поздрави представителните подразделения с празника.
Официални гости на тържествения ритуал бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски  генерал- майор Михаил Попов, началникът на гарнизон Благоевград полковник Красимир Кръстев, представители на държавната и местна власт, както и много граждани и гости на града.
По–рано през деня, военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и Националната гвардейска част взеха участие в редица тържествени ритуали, посветени на празника.
Честванията започнаха с камбанен звън и благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в двора на храма „Въведение Богородично”, пред паметния знак на първия освободител на Благоевград майор Орлински и продължиха на площад „Георги Измирлиев”, където се състоя ритуал по издигане на националното знаме на Република България.  Празничния ден продължи на площад „Мите Марков” с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Македоно- Одринското опълчение, на който бяха положени венци от името на министъра на културата Боил Банов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, председателя на Общинския съвет Радослав Тасков и командира на Бригадно командване – Благоевград полковник Красимир Кръстев.
На Тържествена сесия на Общинския съвет на Благоевград, посмъртно беше награден за „Обществен принос и пример за обществото” подполковник Пламен Пацов - заместник-командир по логистичното осигуряване на Бригадно командване - Благоевград.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Сергей Шойгу: Ученията «Запад-2017» имаха само отбринетелен характер, Западът целенасочено плашеше хората
06.10.2017, 14:20
Опасенията на западните СМИ за агресивния характер на ученията «Запад-2017» не се оправдаха, те имаха изключително и само отбранителен характер, това заяви министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу по време на съвещанието в петък.
«Западните средства за масова информация плашеха хората с невероятни сценарии относно ученията. Стигна се дотам, че някои официални лица, включително и отделни лидери на държави, наричаха ученията прелюдия към завземане на чужди територии», заяви Шойгу.
«Цялата тази лъжа беше разобличена веднага след завършване на ученията, които имаха само отбранителен характер», подчерта министърът.
Той отбеляза, че подготовката към съвместното стратегическо руско-белоруско учение е преминало в условията на «безпрецедентен информационен натиск».
«Практически действията на частите бяха насочени към локализиране на терористичната заплаха, борбата с бандитските формирования и диверсионните групи, към отбраната на важни обекти», каза Шойгу.
Той добави, че учението «Запад-2017» е било проведено в съответствие с ангажиментите от Виенския документ от 2011 година. - (видео)
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
40 години от първият полет на прототипа на МиГ-29
06.10.2017, 13:15
На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Само с три полета на Ан-124 до Батаница Русия достави на Сърбия шест „нови” МиГ-29
06.10.2017, 12:46
Това са първите ‘нови’ (използвани и в момента разстиковани) изтребители, които сръбските ВВС получават от 1987 г.
Само с три полета, изпълнени на 2,3 и 4 октомври, огромният транспортен самолет Ан-124 (р.н. RA-82045) на авиокомпания „Волга-Днепр” достави на Сърбия шест изтребителя МиГ-29. Те са подарени от Москва на Белград, но преди да бъдат приети на въоръжение те ще преминат през ремонт за удължаване на ресурса и модернизация до стандарта „СМТ”. Така ще станат многоцелеви изтребители – ще получат нова РЛС “Жук-М”, 950-литров комформален резервоар, система за дозареждане във въздуха, „стъклена” кабина и дисплей на предното стъкло „ИКШ-1М”. Въоръжението ще включва освен УР със среден обхват Р-27Т, също Р-27ЕР/ЕТ, до шест ракети РВВ-АЕ, конвенционални и управляеми авиобомби, ракети „въздух-земя” Х-29Т/Л (до 2 броя), Х-25М (до 4) и до две Х-31А7П.
Русия не помага за първи път на Сърбия. През 2014 г. полетите на сръбските МиГ-29 се върнаха в експлоатация след няколко месеца на земята благодарение на акумулатори, дарени от президента Путин.
Сръбските ВС ще получат също 30 танка и 30 бронирани машини за пехотата. В процес на преговори е и придобиването на ЗРК С-300.
Авиокомпанията „Волга-Днепр” е със седалище в Уляновск и осигурява чартърни карго полети с флот от десет Aн-124, пет Boeing 747-8F и пет Ил-76ТД-90ВД.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Турската армия готова да влезе в Сирия
06.10.2017, 09:52
Турските въоръжени сили са подготвени за провеждането на военна операция в северната част на Сирия, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на думи на говорителя на президентството Ибрахим Калън.
Той посочи, че армията има готовност да предприеме офанзива, ако Анкара сметне, че националната сигурност е застрашена от външни фактори.
Говорителят на Реджеп Ердоган визира град Африн, който е под контрола на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който Турция разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.
„Може да се намесим, ако е необходимо. Вече имаме готовност“, заяви Ибрахим Калън. Конфликтът между Турция и ПКК беше възобновен през 2015 година след кратко затишие.
Турските въоръжени сили остро се възпротивяват на възможността кюрдите в Сирия и Ирак да установят контрол над зони близо до границата с Турция. Поради тази причина те предприеха и операция „Ефратски щит“.
След нейния край Ердоган заяви, че не е изключена нова военна офанзива. Турция се противопостави и на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. Въоръжени сили на южната ни съседка струпаха войска близо до границата с Ирак в дните преди допитването.
Източник: https://fakti.bg/
 
Саудитска Арабия купува и ПВО система от Русия след рекордната оръжейна сделка със САЩ
06.10.2017, 09:05
Саудитска Арабия ще купи руска противовъздушна система С-400, съобщава телевизия "Ал Арабия", цитирана от „Ройтерс".
Двете държави са се договорили по време на визитата на саудитския крал Салман в Москва, която е първа на монарх от тази страна в Русия.
Базираната в Дубай телевизия отбелязва също, че Саудитска Арабия е подписала меморандум за разбирателство за подпомагане на монархията при усилията ѝ да развие собствена отбранителна индустрия.
С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300. Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от "Алмаз-Антей". Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км, уточнява news.bg.
Само преди няколко месеца по време на посещението на Доналд Тръмп в Рияд САЩ сключи най-голямата оръжейна сделка в историята си именно със Саудитска Арабия. Тя бе за доставка на оръжия за 110 милиарда долара.
Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че по време на срещата крал Салман и президентът Владимир Путин са се съгласили, че борбата с тероризма трябва да бъде приоритет в Сирия.
Русия и Саудитска Арабия са подписали 14 документа след разговорите между двамата лидери. - Още за С-400
Източник: http://www.cross.bg/
 
B-52 ще останат на въоръжение до 2040 година
06.10.2017, 08:34
Към момента ВВС на САЩ имат на въоръжение 76 стратегически бомбардировача Boeing B-52 Stratofortress, първите от които са приети на въоръжение през 1955. Тези самолети второ поколение и сега съставляват основна сила на стратегическата авиация на САЩ, съобщава National Interest.
Съгласно плановете на Пентагона В-52 ще остане на въоръжение най-малко до 2040 г. Срокът му на служба е увеличен с още десет години по нова програма за дълбока модернизация, която значително ще подобри и увеличи бойните възможности на бомбардировача.
Модернизацията включва бомбардировачите да се оборудват с цифрови системи за предаване на данни, дисплеи с цветни карти, нова авионика и рaдари. Модернизираните В-52 ще могат да носят по-голям боен товар за сметка на оптимизация на вътрешното пространство и поставянето на нови подкрилни пилони. Освен това самолетът ще може да използва и най-новите високотехнологични оръжия.
Програмата за модернизация вече е започнала. До сега осем бомбардировача вече са модернизирани по програмата Combat Network Communication Technology ( CONECT), насочена за обновяване системата за комуникация.
Трябва да се отбележи, че към 2010 година стратегическите бомбардировачи В-52 ще са на въоръжение вече на 85 години, което е безпрецидентен срок за съвременната авиация. Съперниците може да бъдат само руските ракетоносци Ту-95, първите от които са приети на въоръжение през 1956 година, а първият полет се е състоял през 1952 г. - Още за В-52
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Япония купува 56 ракети AIM-120C-7 AMRAAM за 113 милиона долара
06.10.2017, 08:27
Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциална сделка за продажба на Япония на 56 управляеми ракети „въздух-въздух” AIM-120C-7 AMRAAM. В стойността на продажбата са включени също доставка на контейнери, резервни части, техническа и логистична подкрепа. Ракетите се произвеждат от компанията Raytheon в завода в Тускон, щат Аризона Tuscon, Arizona.
Ракетите AIM-120 AMRAAM са на въоръжение във ВВС на 37 държави. Те може да се използват от много типове изтребители, включително и от японските F-15J и предстоящите да бъдат приети на въоръжение F-35.
Одобрението на Държания департамент е само една от стъпките в процеса на програмата Чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales – FMS). Предстоят преговори между представители на правителствата на САЩ и Япония, през които цената и колиествата на ракетите може да се променят.
Влияние може да окажат също и проблемите на компанията-производител Raytheon във връзка с модернизацията на ракетите AIM-120-7 AMRAAM, която изостава с повече от година от набелязаните срокове.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
Руски подводници стреляха по „Ислямска държава“
05.10.2017, 20:34
Подводници на руските въоръжени сили днес нанесоха удари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на министерството на отбраната.
Субмарините Б-268 „Великий Новгород“ и Б-271 „Колпино“ (проект 636.3) на руския Черноморски флот, временно влизащи в състава на оперативната група на ВМФ на Русия в Средиземно море, изстреляха десет крилати ракети „Калибър“ по позиции на джихадистите в град Дейр ез-Зор, намиращ се в източната част на Сирия. - (видео)
По този начин руските сили оказаха подкрепа на сирийската армия, настъпваща към терористите. Унищожени са складове с боеприпаси, хангари с техника и жива сила. - (видео)
 
САЩ ще поискат от НАТО изпращането на допълнителни хиляда войници в Афганистан
05.10.2017, 19:23
САЩ ще поискат своите съюзници в НАТО да изпратят допълнителен контингент от 1000 войници, които да помагат за битката срещу талибаните в Афганистан. Това заяви новият американски посланик в Алианса. По думите на Кей Бейли Хътчинсън допълнителните сили ще се присъединят към 3000-те американски военни, които вече са изпратени в страната в рамките на новата военна стратегия на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.
В края на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че военният съюз възнамерява да увеличи състава на мисията за обучение в Афганистан с няколко хиляди войници. Тогава той заяви, че напълно подкрепя новата стратегия на САЩ за Южна Азия и Афганистан, обявена през август. Според генералния секретар, страните от Алианса са съгласни да увеличат броя на военните инструктори, които провеждат обучения на афганистанските военни и силите за сигурност, с "няколко хиляди".
През есента на 2001 г. Вашингтон започна военна операция в Афганистан. В момента има около 13 000 военнослужещи от международната коалиция в страната, включително около 8 400 американски войници и офицери. Те се занимават предимно с обучение на афганистанските военни. Новата стратегия на САЩ потвърждава, че американската армия ще остане в Афганистан в дългосрочен план.
 
Министърът на отбраната Александър Вулин обяви приемането на нови 1 114 професионални войници
05.10.2017, 19:17
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обяви, че в армията са постъпили нови 1 114 професионални войници от 2082 кандидати, предава белградската телевизия Studio В.
Според Вулин до края на годината може да бъдат приети още 663 военнослужещи.
Телевизията уточнява, че министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб генерал Любиша Дикович са направили изявлението по време на посещение в смесената артилерийска бригада, която е част от 3-та бронирана бригада в Ниш.
 
Чешката република изпраща военнослужещи в Ирак
05.10.2017, 19:13
Чешката република планира изпращането на около 200-300 свои военнослужещи в Ирак през следващата година. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Мартин Стропницки, пояснявайки, че предстои планът да бъде одобрен от Камарата на депутатите, съобщава столичният вестник The Daily Prague Monitor.
Още в самото начало на 2018 г. в Ирак ще бъде изпратен 12-членен екип от военни инструктори, разкри Стропницки. Към настоящия момент над 30 чешки войници оказват съдействие при обучение на пилотите от иракските военновъздушни сили. Мисията им ще продължи до края на следващата година.
По отношение на разширяването на чешката мисия в Ирак, военният министър на Прага подчерта, че съставът на новата група, която ще бъде изпратена в близкоизточната държава, не е напълно определен. В нея може да бъдат включени войници от различни звена.
Същевременно Стропницки съобщи, че през 2018 г. чешката армия ще изпрати и близо 300 войници в балтийските държави в рамките на плана за засилване на присъствието на НАТО по Източния му фланг.
Около 400 чешки военнослужещи са включени в чуждестранни мисии, като най-голямата част от тях са дислоцирани в Афганистан. Едва ли Прага ще вземе решение за увеличаване на броя им, отбеляза Стропницки.
 
Военнослужещи участваха в празника на град Стара Загора
05.10.2017, 18:57
С издигане на националния флаг пред община Стара Загора започнаха тържествата по случай празника на града. Като част от общоградските чествания с военен ритуал бяха поднесени венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и пред символичния камък за възстановяването на града от началника на щаба на 2-ра механизирана бригада полковник Манол Манолов, заместник-кмета Иванка Сотирова, областния управител  Гергана Микова. председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и Старозагорския митрополит Киприян, съобщават от КСВ.
Заместник-кметът госпожа Сотирова поздрави старозагорци за тяхната заслуга  градът да бъде красив, модерен и проспериращ и връчи символичния ключ на 21-вия кмет на Млада Загора - възпитаничката на СУ ”Васил Левски” Патрисия Желева.
Празненствата завършиха с водосвет за здраве на жителите и гостите на града, извършен от Старозагорския митрополит Киприян.
В тържественото честване на празника на град Стара Загора взеха участие военнослужещи от военни формирования 24150 и 54140.
********
За старозагорци 5 октомври е историческа дата, изпълнена с национална гордост, с патриотизъм и почит  към създателите на града и към знайните и незнайни герои, участвали във войната.
Тогава старозагорци честват полагането на основния камък от Губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди преди 138 години, когато започва възстановяването на града, опожарен от войските на Сюлейман паша след боевете при Стара Загора през лятото на 1877 г. На същата дата  през 1912 г. в църквата „Св. Въведение Богородично” цар Фердинанд  прокламира Манифеста за началото на Балканската война.
Затова на 16 юли 1987 г. Общинският съвет на Стара Загора обявява 5 октомври за празник на града.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”
05.10.2017, 16:03
В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.
Дискусията тръгна на високи обороти и бързо за превърна от експертен спор за съдържанието на доклада в политическо надговаряне, което се въртеше най-вече около личността на президента Румен Радев.
Депутати от БСП заявиха, че в доклада има много пропуски, неясното и неточности. Според тях, основните аргументи в него са несъстоятелни. Така например, финансовата рамка на проекта, включително и схемата за плащане са били заложени в решения на Народното събрание, бюджета за 2017 г. и решения на Министерство на финансите. Те отхвърлиха и внушенията в доклада, че генерал Румен Радев е искал повече правомощия......Прочети още
 
Центърът за подготовка на специалисти в Сливен чества 67 години от своето създаване
05.10.2017, 15:45
Днес, 5 октомври 2017 г.,  Центърът за подготовка на специалисти в Сливен отбеляза своя празник.  На 6 октомври  1950 година съгласно Указ на Народното събрание  на поделението е зачислено  бойно знаме, с което започва неговия боен път.
Тържественото отбелязване на събитието се проведе на строевия плац на формированието с приемане на строя от подполковник Данчо Николов, заместник-командир на  Центъра за подготовка на специалисти. В своето  приветствие  той  припомни безпримерния  героизъм на  Първа и Трета армия  в бойните сражения през Балканската война и подчерта, че в „съвременните условия призванието на българските  офицери, сержанти и войници  е със своите знания, умения и воля  да отговорят  на  новите предизвикателства“. Подполковник Николов  изрази своята  увереност, че личният състав има  потенциала да се справи с всяка ситуация както  във  военни, така  и в мирновременни действия.
По повод  празника  бяха отличени много военнослужещи и цивилни  служители от  състава на Центъра.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Русия може да сключи договор със Саудитска Арабия за доставка на С-400
05.10.2017, 15:20
От преговорите между краля на Саудитска Арабия, който в четвъртък (5 октомври) пристигна на посещение в Москва, и руската страна зависят перспективите за подписване на пакет от оръжейни договори на стойност $3 млрд., включително доставки на ЗРK С-400 "Триумф" в Рияд, пишат руските медии. - (видео)
Дипломатически източници отбелязват, че по първата в историята на отношенията между Москва и Рияд визита на високопоставения гост се работи от няколко години.
Една от темите на разговорите между руския президент Владимир Путин и краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд ще е именно военно-техническото сътрудничество. За визитата на саудитския крал Москва е подготвила пакет от договори за около $3 млрд., предвиждащ и доставки на ЗРК С-400 "Триумф". Подписването на въпросните договори не е част от програмата на посещението, но след срещата между Путин и ал Сауд може да започнат разговори по пакета.
При положителен резултат от преговорите, договорите могат да бъдат сключени още в края на април в рамките на заседание на руско-саудитската междуправителствена комисия по военнотехническото сътрудничество, твърдят добре информирани източници.
 
B-1B ще лети до 2040 г.
05.10.2017, 12:51
USAF извършиха серия от инспекции, които показаха, че мащабните тестове за умора на конструкцията не изискват значителни структурни модификации, за да се запази флотът в експлоатация до 2040 г.
Тестовете на крилото и фюзелажа на В-1В бяха проведени от Boeing в Tакуила, близо до Вашингтон. С вече извършени 72% от изпитанията на крилото и 20% от тестовете за умора на фюзелажа, от USAF изчисляват, че експлоатацията на B-1B може да продължи до 2040 г., без да е необходимо скъпоструващо удължаване на жизнения цикъл.
Това означава, че Rockwell B-1B Lancer ще лети по-дълго от очакваното, без да е необходимо ново крило или други модификации на конструкцията. B-1B първоначално е проектиран с експлоатационен ресурс от 9 681 часа. Данните, предоставени от Центъра за летателни изпитания на авиобаза Райт-Патърсън в Охайо, показват, че бомбардировачът ще може да лети по-дълго или около 19 900 часа.
Остаряване
Реалният проблем за USAF е остаряването на частите и софтуера. Както и при B-52, ще е необходимо да се произвеждат резервни части индивидуално за всеки самолет. От друга страна, USAF ще трябва редовно да ревизира компютърните системи, за да ги адаптира към технологичното развитие.
За да постигне това, флотът B-1B вече е получил радиостанции на Rockwell Collins - Joint Tactical Radio System (MIDS-JTRS) за подобряване на комуникацията в мрежа. В близко бъдеще програмата за актуализиране ще включва и адаптирането на система за идентификация „свой-чужд“ IFF режим 5 и автоматизираната система за наблюдение ADS-B Out, която се използва за УВД от следващо поколение на FАА.
B-1B - на 32 години
Първият самолет В-1В е доставен на USAF на 29 юни 1985 г. До сега еволюцията на бомбардировача непрекъснато продължава, за да отговори на бързо развиващите се изисквания за бойни операции. Способни да изпълняват мисията на бомбардировач с ядрено и конвенционално оръжие, В-1В също така могат да изпълняват и мисиите за авиационна поддръжка с конвенционално оръжие. - Още за B-1B
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
По-високи военни заплати – желание без възможности
05.10.2017, 12:38
Военнослужещите чакат от вицепремиера Красимир Каракачанов по-големи заплати. Той от своя страна чака новия бюджет, за да разбере дали ще изпълни многократните си обещания да зарадва войската. И макар че на срещата на „Евксиноградската четворка“ във Варна, Борисов каза, че ще се вземе решение съвсем скоро, проблемът си виси, защото все още не се знае какво мисли Владислав Горанов.
Засега правителството на Бойко Борисов има една бюджетна прогноза за следващите три години, която бе приета през май. Там няма пари за нови военни заплати. Според нея увеличението на военния бюджет е от 15-20 милиона и то чак от 2019 г. Тогава Министерството на отбраната поиска 300 милиона отгоре. Майското обещание на финансовия министър бе за актуализация на прогнозата през септември, а вече навлязохме в октомври.
Няколко дни след като встъпи във властта министър Каракачанов поиска войнишката заплата да стане 1000 лв. Ако зависи от мен, каза той. Някои питат: „А от кого зависи?”. Още повече, че законът за отбраната беше променен и размерът на военните заплати ще става факт след подписа на министъра на отбраната, а не както беше досега – на премиера. Остава да се пребори за по-голям бюджет и готово. Ще му бъде по-лесно от досегашните министри, защото е вицепремиер. От друга страна обаче е от по-малкия коалиционен партньор и това, както при всички случаи досега, е проблем.
За съжаление на този етап увеличението на възнагражденията, както е точният термин, на военнослужещите започва все повече да прилича на закупуването на изтребителите или изобщо на превъоръжаването на армията. И за двете няма пари. Започва да идва информация за маневри, което потвърждава верността на това сравнение. А че няма яснота на хоризонта, пролича още в управленската програма на правителството до 2021 г. Там най-очакваното в армията решение на властта е така описано, че обърква дори малкото останали оптимисти. Правителството дава приоритет на войнишките заплати, като оставя в неизгодна позиция сержантите, офицерските кандидати и офицерите. Само че тревожният некоплект е при всички военнослужещи и едва ли по света има армия без командири.
Министър Каракачанов няколко пъти сам си призна, че е песимист, относно осигуряването от държавния бюджет на средства за достойно увеличение на заплатите. Помним странния му отговор на един журналистически въпрос: „Има немалко резерви в Министерството на отбраната. Абсолютно ненужно изтичат пари, а в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да вкарат реални приходи в бюджета. И тогава, когато покажем, че и ние можем да реализираме печалби за бюджета, с много по-голямо основание и няма кой да ни откаже, ще искаме увеличение на заплатите.“
Значи ще чакаме министерството да започне на печели, за да се вдигнат военните заплати с темповете, поне като на учителите. Ако действително така мисли министърът, би трябвало да изясним, че хората под пагон не получават заплата в резултат на изработеното, а защото се готвят за война. Плюс това – за подпомагане на институциите и населението при бедствия и аварии. Напоследък охраняват границата или се налага да гонят криминални престъпници. Песимизмът идва и от чистосърдечното признание на министър Каракачанов в края на юли пред депутатите от Комисията по отбрана, че до октомври трябва да се намери решение, без да уточнява с колко, но допуска това да бъде и само един жест. Малко средства, не казвам много, посочва той.
Това че няма пари се потвърждава и от последните идеи за диференцирано увеличение на военните заплати. Вицепремиерът и министър на отбраната се застъпи за максимално увеличение на заплатите в отбраната и те да бъдат за хората, които изпълняват, както се изрази той, оперативни бойни функции. Според него едно е да работиш на топло, до радиоприемника и телевизора, друго е да си навън, в студено време и да провеждаш учение. Въпросът е как да разпределим средствата, които ще получим, по най-справедливия начин, добави той. Министърът смята че трябва да има диференциация, за да не се получава уравниловка. Ако вдигнем заплатите с 10%, увеличението за един войник ще бъде само 60 лева, а за други позиции в министерството ще се стигне до над 200 лева, даде пример г-н Каракачанов. Мнението му е, че трябва да се стимулира максимално войнишкият, сержантският и младши-офицерският състав, където е най-големият недокомплект. А защо не вдигне заплатите на всички със 100 процента, тогава войникът ще вземе 600-700 лв. отгоре?!
От сега е ясно, че подобна диференциация е трудно постижима, за да е справедлива и тя може да доведе само до неравнопоставеност. Спорно е дали трябва да се плаща повече за носене на отговорност или за изпълнителски дейности. Все пак, жест ще има, както се изразява министърът. Каквото и да означава това.
Опитаха се преди три години, не стана
Не е лошо министър Каракачанов да се върне в есента на 2014 г., когато се обсъждаше промяната на Кодекса за социално осигуряване. Тогава имаше указания пенсионирането на военните да става при различна, т.е. диференцирана, възраст в зависимост от длъжността и тежестта на изпълняване на функционалните задължения. Трябваше да се разработи таблица или нещо подобно, което да разграничи труда на военнослужещите. Не стана. Рискът беше от поредно напрежение в армейската общественост. “Защо не аз, а той?” Този въпрос щеше да бъде задаван много често, включително на тези, които се нагърбят с идеята да разделят военнослужещите по някакви признаци на условия на труд. Не бе изключен отлив от длъжности и специалности, както и демотивация за кариерно израстване. Лошото е, че този пример много прилича на сегашните намерения.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Тайван избра оръдие от Orbital ATK за новите си бойни машини
05.10.2017, 12:23
Тайван е поръчал на компанията Orbital ATK 30 мм оръдия Mk44 Bushmaster II за новите местно произведени БМП-та, според Министерството на националната отбрана. Договорът е за 285 автоматични оръдия на стойност 112 млн. долара. Министерството обяви това два дни след подписването на договора. Автоматичните оръдия ще бъдат използвани на тайванската бронирана машина CM-32 Clouded Leopard 8x8. Според местните медии, официални представители от министерството са заявили, че оръдията ще пристигнат "скоро", като масовото производство на варианта БМП се очаква да започне до края на годината. Националният институт по наука и технологии на Тайван ще бъде отговорен за проектирането на двуекипажен купол за оръдието за новото БМП.
Оръдията ще бъдат интегрирани със зарядно устройство и ще са своени с 7,62 мм картечница, според говорител на министерството. Тайван първоначално е планирал варианта БМП да бъде снабден с 20-милиметрово револверно оръдие T75, комбинирано с бронебойни боеприпаси. Въпреки това, тайвански източници съобщиха, че неадекватното представяне на това оръжие в тестовете са принудили страната вместо това да търси по-тежко оръжие. CM-32 се базира на БТР CM-31 6x6, разработен от ирландската компания Timoney Technology Limited и по-нататък доработено от Центъра за развитие на боепирпасите на Тайван. Тайван планира да произведе 652 машини Clouded Leopards до 2020 г., които включват варианти бронетранспортьор, въоръжен с 40-милиметрови автоматични гранатомети и картечници с калибър 7,62 мм, монтирани в отдалечена оръжейна станция, БМП, както и малък брой мобилни КЩМ, използвани за командване и контрол на бойното поле.
22-тонната бойна машина превозва 8 напълно оборудвани войници в вариант БТР и е проектирана да издържа на 7,62 мм куршуми, а предната част на бронята е предназначена да издържи на 12,7 мм куршуми. V-образната форма на корпуса осигурява защита срещу противопехотни мини и може да издържа на експлозии, еквивалентни на 11,35 kg TNT под всяко колело.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Пентагонът ще вложи още 440 млн. долара в противоракетната отбрана на САЩ
05.10.2017, 10:23
Министерството на отбраната на САЩ ще вложи още 440 млн. долара в противоракетната отбрана на страната с цел неутрализиране на ускорената севернокорейска ракетна и ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.
Показателно за спешността на въпроса е, че Пентагонът е поискал от Конгреса да му позволи да отдели средства от настоящия бюджет, а не от този за следващата година.
Американското министерство на отбраната вече е отпуснало 367 млн. долара, припомня БТА. Част от парите ще отидат за секретни проекти, включително за кибероперации.
128 млн. долара ще отидат за започване на разширяването на противоракетна база в Аляска. Оттам ще бъдат изстреляни ракети прехващачи, в случай че Съединените щати решат да свалят насочена срещу страната севернокорейска ракета.
Преди няколко дни САЩ обявиха, че директно си комуникират със Северна Корея за нейните ядрени и ракетни програми, но азиатската страна не е показала интерес към диалог, предаде Ройтерс.
От края на септември продажбите на бензин по търговските бензиностанции в Северна Корея са забранени. Единствено изключение се прави за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пише японският вестник Аѕаhі, цитиран от ТАСС.
Cypoвитe мepĸи пpи cвoбoднaтa пpoдaжбaтa нa гopивa цeли създаването на зaпacи oт бeнзин и дpyги гopивa, cлeд ĸaтo Cъвeтът зa cигypнocт нa OOH oгpaничи изнocа нa пeтpoл и пeтpoлни пpoдyĸти зa KHДP. Това са caнĸции срещу Πxeнян именно зapaди пpoдължaвaщитe ядpeни oпити в нapyшeниe нa дeйcтвaщитe мeждyнapoдни зaбpaни.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Турски среден танк излиза на сцената
05.10.2017, 10:17
Турския среден танк „Каплан МТ” ще бъде подложен на изпитания в Индонезия.
Танкът бе проектиран и разработен съвместно от турската отбранителна фирма FNSS и индонезийската фирма PT Pindad.
Това е първата турска бойна машина от този клас, която ще се изнася за чужбина.
Танкът ще участва в парада на индонезийските въоръжени сили, който ще бъде организиран на 5 октомври в град Силегон.
Прототипът на танка бе представен за първи път на Изложението на отбранителната индустрия IDEF 2017.
Танкът е снабден с дизелов двигател с автоматична скоростна кутия със седем предни и една задна скорост. Екипажът е съставен от водач, мерач и командир.
6-те носещи колела на танка са поставени върху специални антишокови амортисьори.
Куполата е бързоподвижда и е снабдена със автоматично 105 милиметрово оръдие CMI Cockerill® 3105, което е сдвоено с 7,62 милиметрова картечница.
Освен активна и пасивна броня танкът може да бъде оборудван и със лазерна система за ранно предупреждение. Дънната част на танка е снабдена с противоминна броня.
Средният танк „Каплан МТ” осигурява нанасянето на бързи удари по наземни цели, воденето на активни бойни действия в тила на врага и преследване на отстъпващи вражески сили.
Фирмата планира да разшири в скоро време пазара си за износ на танка.
Източник: http://www.trt.net.tr/
 
Германските „Торнадо“ са дислоцирани в Йордания
05.10.2017, 09:37
В отговор на спора за посещението на германска делегация в „Инджирлик“, през юни Берлин взе решение да изтегли военнослужещите на Бундесвера от турската база. След месеци на подготовка сега германските войници са в готовност да продължат участието си в мисията срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ от базата „Ал Ашрак“ в Йордания, припомня телевизионният канал N-tv.
Съгласно разпространената информация, в страната вече са дислоцирани четири самолети „Торнадо“ на германската армия, които ще бъдат използвани за разузнавателни полети. Останалите две машини, които бяха изтеглени от Турция, се намират в Германия.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Германският министър на отбраната посети Кипър, бележейки нови отношения в отбраната
05.10.2017, 09:34
Германският министър на отбраната Урсула Фон дер Лайен заяви по време на посещението си в Кипър, че двата страни са установили и развили отношения на дълбоко доверие през последните десет години. По време на първото посещение в историята на германски министър на отбраната на острова, тя се срещна със своя кипърски колега Христофорос Фокаидес, пише Cyprus Mail.
Фон дер Лайен благодари на Кипър за гостоприемството за германските кораби през последното десетилетие, които са част от мисията на ООН в Ливан. „Това, че германските кораби се чувстват като у дома си в Кипър е доказателство за дълбокото доверие между двете страни“, заяви тя.
На свой ред Фокаидес обяви разполагането на военно аташе на страната в Германия. „Германия е ключовата сила зад процеса на европейска интеграция и в отбранителния сектор, където скоро ще вземаме заедно важни решения“, посочи Фокаидес без да се впуска в подробности какви ще са тези решения. Той приветства отношенията между двете страни , посочвайки, че Кипър подобрява своята инфраструктура и военни възможности по суша, вода и въздух.
„Тук в Кипър, в югоизточния ъгъл на Европа, зависят много европейски интереси. В нашия край са дълбоко вкоренени някои от най-сериозните асиметрични предизвикателства, заплашващи европейските граждани“, убеден е министърът.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
САЩ и огнестрелните оръжия
05.10.2017, 08:55
Най-смъртоносната масова стрелба в САЩ отново повдигна въпроса за притежанието на огнестрелни оръжия и дали не трябва да има по-стриктен контрол, коментира ВВС.
Около 40% от американците казват, че притежават оръжие или живеят в домакинства с такова, сочи проучване от 2017 г. В същото време нивата на убийства, включително непредумишлени, с огнестрелни оръжия са най-високите в развития свят.
Как се сравняват САЩ с останалите страни по брой убийства?
Над 11 хил. души в САЩ са били убити с оръжие през 2016 г., което представлява около две трети от всички убийства.......Прочети още
 
В София отбелязаха 105 години от създаването на Трета армия
05.10.2017, 08:39
Историята на славната Трета българска армия, която приключва в края на 2006 г., припомниха вчера в Централния военен клуб в София. Поводът бе 105 години от създаването на армията, което става в навечерието на Балканската война. Военно-родолюбивата проява бе организирана от Клуб „Трета армия“ от Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  (СОСЗР). Тържеството ръководи генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, който е и председател на Клуб „Ракетни войски и артилерия“. Слово произнесе генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов, който командва армията от 16 ноември 1990 г. до 31 август 1991 г. Той е и председател на Клуб „Трета армия“.
Участниците, които бяха преди всичко генерали и офицери, служили в командването и формированията на Трета армия, бяха приветствани от секретаря на президента по сигурност и отбрана бригаден генерал от резерва Стефан Янев, командващия СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, Съюза на ветераните от войните, от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, от председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателя на Комисията по отбрана Николай Цонков и депутатът от комисията бригаден генерал от запаса Кольо Милев. Атанас Зафиров прочете поздравителен адрес от председателя на НС на БСП и на ПГ „БСП за България“ Корнелия Нинова. Сред гостите бяха още почетният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Борачев.  
Председателят на клуба връчи специално направени плакети и грамоти на генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал от резерва Златан Стойков, генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, бригаден генерал от запаса Кольо Милев, бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, полковник от запаса Зафир Зафиров, полковник от запаса Таско Ерменков, полковник от запаса Иван Йорданов, полковник от запаса Георги Хараланов, полковник от запаса Славчо Велков, народния представител Николай Цонков и началника на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили Снежина Темелкова.
Председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков поздрави участниците в проявата и награди с грамота „110 години от създаването на Съюза на запасните офицери“ генерал-лейтенант от запаса Иван Стефанов и полковниците от запаса Атанас Костов и Дойчо Друмев. Поздравитеният концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Сред изпълнителите бяха формация „Армейска песен“, Сунай Чалъков, Гуна Иванова, Росица Кирилова и Райко Кирилов.
На 15 септември т.г. в град Сливен, запасното войнство, съвместно с в.ф. 22220 и Общината организира тържественото честване на 105-тата годишнина от формирането на Трета българска армия. Тържеството продължи два дни. Първият ден стартира с военен ритуал за полагане на венци и цветя на войнишкия паметник „Орлето”, построен в знак на признателност към войните от Седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни и на паметната плоча на Трета българска армия, открита в чест на 100 - годишнината от нейното сформиране.
********
От историята знаем, че с указ №5 на княз Фердинанд на 17 септември 1912 г. е обявена обща мобилизация, като Трета военно-инспекционна област с щаб в град Русе формира Трета армия, за участието й в Балканската война. Пръв неин командващ е генерал-лейтенант Радко Димитриев, а началник на щаба -  полковник Константин Жостов. Следват епични битки и победи. През 1915 г. България се включва в Първата световна война на страната на Централните сили. Трета армия продължава да дава своя принос в бойната ни слава. Съдбата обаче е безпощадна. С въвеждането в сила на военните клаузи на Ньойският договор Трета армия престава да съществува. През 1940 г. обаче възкръсва.  Формира се във Варна и участва във връщането на Южна Добруджа в границите на България.
По съображения на правителството, установено след 9 септември 1944 г. тя не участва в Отечествената война, но формира, обучава и изпраща отделни съединения и части на фронта, извършва огромна дейност по материално – техническото обезпечаване на воюващата Първа българска армия.
В годините след войната, в не по-малко сложна среда на сигурност, е сигурен страж на мира и защитник на България. След настъпилите реорганизации нейната история приключва на 31 декември 2006 г. - Още за Трета армия
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите
05.10.2017, 08:34
Премиерът Бойко Борисов даде вчера, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.
„По една тема съм му казал (на Радев – бел.ред.) в очите – по самолетите Парламентът ще търси друго решение, защото искаме и влакове, и пенсии и много други работи да се направят и за това ще се пазарим. Аз съм му го казал, не е някаква завера зад гърба му”, заявява премиерът Борисов.
Не е ясно, кога е бил проведен този разговор. Трябва да припомним, че в края на юни Борисов разговаря с шведския си колега и започна да определя условия за покупката на Gripen, а само няколко дни по-късно парламентарната група на ГЕРБ обяви, че ще проучва избора, което в крайна сметка доведе и до задраскване на процедурата. Възможно е Борисов да намеква, че неговата парламентарна група е имала друга визия по проекта, която в крайна сметка и надделя.
„Сега ще дойде зимата и ще показвате заснежени вагони и студени купета. И вие ще ги показвате. Отидете тогава и питайте, г-н президент, не е ли по-добре да купим първо влаковете, а после самолетите. Ако каже самолетите, отиваме при самолетите”, обърна се към журналистите Борисов.
Премиерът многократно избегна въпроса, защо вторият човек в партията му Цветан Цветанов непрекъснато атакува президента Радев, включително и с намеци за корупция около избора на нов самолет и се оправда, че това е част от парламентарните борби между ГЕРБ и БСП.
„Ние с президента Путин си договорихме шест самолета на ниска цена, ми каза сръбския президент. Направили са си сметката, че са ги договорили на по-ниска цена. Ние на такъв вариант не може да идем, затова търсим възможност по-дълго да ги изплащаме. Защото става въпрос за милиарди долари. Аз мисля, че по тази тема, върховният главнокомандващ Радев да седнат с вицепремиера Каракачанов и да си говорят. Тя трябва да говорят, а при нас да дойде темата, когато трябва да обезпечаваме финансово”, отбеляза Борисов.
Изказването му, обаче няма особен смисъл, тъй като президента Радев има малка реална власт, още повече около избирането на приоритетите при превъоръжаването на армията. Реално, както и президента отбеляза, всичко това е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Точно както бе и до момента.
„До вчера МиГ-29 за нашите летци беше най-добрия самолет. И ние за това ние в момента договаряме да ги ремонтираме с оригинални руски части, мотори, двигатели в Авионамс в Пловдив. Да са сигурни, защото казаха, че не са сигурни с полските двигатели. А през това време да договорим с по-голямо разсрочване и по-ниска цена. Там при военните, ако влаковете ни струват 200 – 300 млн., там само ракетите струват толкова. Огромни пари”, каза още Борисов.
Думите му, за сега не кореспондират с решенията на т.нар. „Комисия „Gripen”, която директно задраска всичко направено до момента и фактически рестартира процеса, като го отпрати някъде далеч в бъдещето, поради изискването за пренаписване на цялата документация по него. Така няма да става въпрос просто за преговори за цената и начините на плащане, а на провеждането на изцяло нов конкурс.
По-късно през деня президента Радев оцени опита на премиера за нормализиране на диалога, но отбеляза, че неговата партия води институционална и медийна война срещу президентската институция. Сериозна част от тази война е свързана именно с покупката на нов изтребител за ВВС.
В отговор на журналистически въпрос, за коментара на американския посланик, България да внимава с избора на нов изтребител, президента Радев отговори, че не приема посланици да се бъркат в работите на българските институции и каза, че ако има такива, които са свикнали на това е добре да се отучат.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
САЩ са предложили на Хърватска нови F-16
05.10.2017, 08:25
Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.
Кръстичевич е дал детайли по офертите, които постъпиха в хърватското МО вчера. Той е съобщил, че САЩ, Гърция и Израел са предложили F-16, като е уточнил, че американската оферта е за новопроизведени самолети. Швеция е предложила нови Gripen C/D.
Хърватският военен министър е потвърдил, че освен летателните характеристики, ще се гледат и финансово-икономическите параметри и пакета за индустриално сътрудничество.
Графикът за доставки на 12-те изтребителя е два през 2020 г., четири през следващата година и последните шест на куп през 2022 г. За тогава се планира и достигането на начално ниво на оперативна готовност и явно за тогава се планира пенсионирането на сега използваните 12 МиГ-21.
Повече от интересно е че САЩ са решили да участват с новопроизведен самолет в хърватския конкурс. Според спекулации в хърватските медии американската страна е предложила F-16V (известен още, като F-16 Block 70).
Основният въпрос, който възниква около американската оферта, е дали тя ще успее да се вмести в хърватската финансова рамка. Неофициално е известно, че Хърватска иска да купи 12-те си многоцелеви изтребителя с всичко необходимо за експлоатацията им, включително и оръжия за €1 млрд.
В същото време, скорошната официална оферта за F-16V за Бахрейн се видя, че единичната цена на този изтребител (с включено обучение, логистика и наземно оборудване, но без въоръжение) възлиза на около $145 млн. на самолет. Това значи, че 12-те изтребителя за Хърватска би трябвало да са на цена от минимум €1,7 млрд. (около €1,45), без да се смятат оръжията, които страната желае.
Възможно е американската страна да е предложила друга, по-опростена и евтина версия за Хърватска или да е предложила по-ниска цена, за да се вмести в хърватските финансови рамки. За сега, твърда информация по въпроса няма.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Авиобаза Безмер празнува 66 години
05.10.2017, 08:17
Още за АБ Безмер
 

 
Латвия получи 155-мм гаубици М109
04.10.2017, 21:48
На първи октомври в литовското пристанище Лиепая е пристигнал кораб с първата доставка самоходни гаубици американско производство М109А5Ое за латвийската армия, съобщи блогът bmpd, като се позова на официално съобщение на латвийската армия. Пратката идва от Австрия, като гаубиците са взети от австрийската армия. През април т.г. министерствата на отбраната на Латвия и Австрия сключиха споразумение на стойност 6 млн. евро за доставката на 35 самоходни гаубици М109А5Ое, 10 бронирани машини за управление на огъня ReStPz (преоборудвани от М109) и две машини за подготовка на механик-водачи. Продажната цена на една САУ М109А5Ое е била определена на 140 хиляди евро. Досега Латвия нямаше самоходни гаубици на въоръжение.
Австрия е купила от САЩ 38 самоходни гаубици М109А1 през 1973-1974 г., 18 М109А2 през 1987-1988 г. и 54 специално модифицирани според австрийски изисквания САУ М109А5 през 1997-1998 г. Освен това през 1993-1994 г. австрийците са получили други 51 САУ М109А2 и 50 М1109А3 от складовете на Британската рейнска армия, базирана във ФРГ през Студената война.
Петдесет и четирите М109А5 през 1998-2000 г. са били модернизирани в танкоремонтния завод в Клагенфурт до варианта М109А5Ое . Била е монтирана нова навигационна система, австрийска разработка, апаратура за управление на огъня, система за механизирано зареждане на оръдието, австрийско производство, швейцарско електрооборудване. Достиганата е била по-висока скорострелност, която дава възможност да се произведат три изстрела за 15 секунди, или 10 изстрела за една минута. В боекомплекта се използват най-нови американски боеприпаси, създадени за последната модификация на тази САУ - М109А6.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Индия ще купи крилати ракети "Калибър"
04.10.2017, 21:32
Индия официално потвърди намерението си да закупи руски крилати ракети от семейството "Калибър", (SS-N-27 "Sizzler") каквито вече нееднократно бяха използвани срещу терористите в Сирия. По неофициална информация Индия била готова да плати за ракетите 125 млн. долара. С тях ще бъдат въоръжени фрегати от индийския флот, клас "Талвар", които също са произведени в Русия.
Първите съобщения за покупката на крилатите ракети се появиха още през 2016 г., когато вестник "Известия" съобщи, че на Индия са предложени експортни модификации на "Калибър" с най-нова свръхточна система за насочване и ограничен до 300 км обсег на действие, за да не се нарушават международните договори, забраняващи износ на ракети с голям обсег на действие, припомня bmpd.
Очаква се освен фрегатите, произведени в Русия с "Калибър" да бъдат оборудвани и индийските корвети тип "Кора" и да бъдат преоборудвани есминците тип "Делхи". По-новите кораби на индийския ВМФ ще получат крилати ракети "БраМос", които са съвместна руско-индийска разработка.
 
Започна полевото обучение на формированията за ядрена, химическа и биологическа защита от СВ
04.10.2017, 20:52
Полевите обучения на формированията за ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от състава на Сухопътните войски ще се проведат от  2 до 13.10.2017 г.
В продължение на две седмици военнослужещите ще  усъвършенстват практическите  си навици и умения за водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на специална и санитарна обработка при ликвидиране на последствия в резултат на възникнали ядрени и химически опасни аварии, стихийни бедствия и пожари на територията на Република България, както и изучаването и прилагането на стандартизационните документи на НАТО в областта на ядрената, химическата, биологическата защита и екология.
Полевите обучения на формированията ще приключат с провеждане на ротни тактико-специални учения.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Американската армия получи първия обновен танк „Абрамс“
04.10.2017, 20:21
Въоръжените сили на САЩ са пристъпили към изпитания на основния боен танк Abrams от ново поколение. На 22 септември компанията General Dynamics Land Systems е предала на американските ВС първия прототип на танка Abrams от новата модификация M1A2 SEP v3.
Abrams M1A2 SEP v3 за първи път е представен през месец октомври 2015 г. на оръжейното изложение AUSA. Два месеца по-късно автобронетанковото управление на СВ на САЩ (TACOM) подписва договор с General Dynamics Land Systems за преоборудване на танковете Abrams. За целта първоначално са отделени 92.2 милиона долара за модернизация на опитна серия от шест танка Abrams M1A2 SEP v2 до версията М1А2 SEP v3.
Новата версия се отличава с усъвършенствана прицелна система, обновена електроника и нова система за активна защита, както и с по-добра ремонтнопригодност. - (видео)
M1 Abrams е основен боен танк, разработен през 1970-те години, а в серийно производство е от 1980 г. Танкът е на въоръжние в Корпуса на морската пехота и СВ на САЩ, както и в армиите на Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак, Австралия и Мароко.
Днес най-новата модификация на Abrams е M1A3, а през 2021 г. компанията General Dynamics Land Systems планира да представи първия прототип на най-новата версия SEP v4. - Още за M1 Abrams
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
До края на годината ще се състои първия полет на новия руски А-100
04.10.2017, 20:07
Най-новият самолет за ДРЛОиУ А-100, който се строи в Таганрогския авиационен научно-технически комплекс „Бериев”, до края на годината ще направи първия си полет. За това информира заместник-министърът на отбраната на РФ генерал-полковник Юрий Борисов.
По план този самолет трябва да постъпи на въоръжение от 2020 г., след завършване на държавните съвместни изпитания.
А-100 "Премьер" е създаден на основа на Ил-76МД-90А. Той покрива радиолокационното поле на зададено операционно направление. А-100 може да открива и съпровожда въздушни и други цели, да участва в управлението на изтребителната и ударна авиация при насочването им на въздушни, наземни и морски цели.
При посещението си в предприятието Юрий Борисов се е запознал и с хода на ремонта и модернизацията на стратегическите ракетоносци Ту-95МС и самолетите за борба с подводници Ту-142.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Израелските ВВС ще получат още доработени за специални мисии самолети G550
04.10.2017, 17:03
При напрегната обстановка и възникването на нови заплахи в региона на Близкия Изток все повече се увеличава необходимостта от разузнавателни самолети. Ето защо израелските ВВС вземат мерки да се увеличи броя на самолетите за специални мисии,разработени на база на бизнес лайнерите Gulfstream G550.
Шефът на един от отделите на ВВС, представен само като полковник Х, потвърждава, че допълнителен брой самолети на основа на G550 са на различен стадий на производство. Той отказва да уточни специално за какви мисии ще са тези нови самолети.
ВВС на Израел в момента има на въоръжение две основни модификации на G550: самолет за ДРЛОиУ с обозначението "Eitam" и "Shavit" - за радиотехническо разузнаване и РЕБ.
Според авиационни експерти израелската авиация има съответно 2 и 3 броя от тези самолети. Те са на средна възраст 10 и 12 години, така че новите самолети ще са с много по съвременни системи и оборудване, което ще им осигури и по-големи възможности.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
13 младежи и девойки завършиха в Шумен курс но начална военна подготовка
04.10.2017, 16:59
Съгласно заповед № ОХ-541/05.06.2017 г. на Министъра на отбраната, от 28 август до 21 септември 2017 г., във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” - Шумен на НВУ „Васил Левски” се проведе курс „Начална военна подготовка” за студенти от висшите училища в Република България, съобщават от учебното заведение.
В него се обучаваха 13 младежи и девойки от ШУ „Епископ Константин Преславски”, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, ВА „Г. С. Раковски” – София, РУ „Ангел Кънчев”, СУ „Св. Климент Охридски”, УНИБИТ – София.
Обучението включваше теоретична подготовка и практически занятия по строева, физическа и огнева подготовка.
За времето на курса обучаемите придобиха знания и практически умения по военна специална подготовка, необходими за индивидуалната подготовка на войника. Както и знания, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност. По този начин подготовката и квалификацията на студентите се превръща в съставна част от системата за подготовка на кадри за нуждите на отбраната.
Курсистите получиха основни знания за: поразяващите фактори на различните видове оръжия за масово поразяване и защита от тях; видовете спасителни и евакуационни дейности и спецификата им при природни и антропогенни бедствия; реда за действие при ситуации, възникнали вследствие на терористични актове; реда за действие при масови безредици; оказване първа медицинска помощ на пострадали при природни бедствия, аварии, екологични и индустриални катастрофи; възпрепятстване разпространението на инфекциозни заболявания; боравене с автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”.
По време на практическите занятия курсистите оттренираха  хвърлянето на отбранителна граната в цел.
На 21 септември на строевия плац в Шуменския военен факултет успешно завършилите курсисти с тържествен военен ритуал положиха военна клетва и получиха удостоверение за завършен курс „Начална военна подготовка”. Първенци на курса станаха Никол Петрова Велинова – студент в УНИБИТ – София и Красимир Стефанов Анастасов – студент  във ВА „Г. С. Раковски” – София.
В приветствието си към младежите, деканът на факултета полковник проф. Сашо Евлогиев даде висока оценка за подготовката на курсистите: „Вие сте мотивирани и целеустремени младежи и девойки, на които въоръжените сили на Република България, при необходимост, могат да разчитат за да бъде гарантиран по категоричен начин държавния суверенитет”.
Курсистите получиха поздравления и от областния управител  проф. Стефан Желев, заместник-кмета по образование и култура  Найден Косев, заместник-началника на ЦВО полковник Велчо Петков.
Завършилите курс „Начална военна подготовка” имат възможност да се включат в следващия модул по военна специална подготовка. След неговото завършване могат да бъдат зачислени в мобилизационния резерв на въоръжените сили, което би им дало предимство при кандидатстване за определени държавни длъжности.
Командир на батарея студенти по начална военна подготовка бе майор Боян Александров.
Финансовите средства, необходими за провеждането на курса бяха осигурени от дирекция „Управление на човешките ресурси“ – Министерство на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Презентираха едно от предложенията за бойна машина на пехотата
04.10.2017, 16:52
Patria участва в заключителната международна конференция “Превъоръжаване и модернизация на сухопътните войски в България - състояние, възможности и перспективи за развитие”, съобщават от компанията.
Финландката компания Patria участва в заключителната международна конференция “Превъоръжаване и модернизация на сухопътните войски в България”, която се проведе във Военна академия „Г.С. Раковски” с участието на представители на Министерство на отбраната, военни и журналисти. Patria направи силно предложение – концепция за местно производство на модерна бойна машина.
Бойната машина на Patria e най-добрият вариант за модернизацията на българската армия поради уникалните оперативни и тактически качества на машината, потенциалното индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, които компанията предлага.
Бойната машина на Patria не е прототип, а доказана в бой 8x8 машина. На нея се поверяват мисии в екстремни оперативни условия - от ледено студения Арктическия кръг до изключително високите температури в горещия климат на пустинята.
Това е бойна машина, проектирана по изискванията на финландските въоръжени сили, но може да бъде използвани и в мирно време. Лесното и бързо усвояване на действието и поддръжката на машината е основно изискване, поради краткото време, в което войниците служат в армията. Тези качества са доказани в бойни условия в Афганистан и Чад, където машината е използвана от клиенти на Patria.
Patria има голям опит в трансфер на технологии и местно производство. Компанията  е реализирала успешно проекти за местно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Patria предлага индустриално участие и местно производство в България, така че повече от 50% от инвестицията да остане в страната
Развитието на местно производство ще донесе на България сигурност и независимост на доставките и поддръжката на машините. Наред с уникалната технология България ще получи нови работни места и нови експортни възможности.
През декември 2016г. и  юни 2017г., Patria организира в България две практически демонстрации на бойната машина Patria AMV 8x8 по кормуване и стрелба. Първата демонстрация показа стрелба с руска  оръжейна система с калибър 30 mm, а в демонстрацията през юни 2017г. машината беше оборудвана с 30 mm оръдие на НАТО. Демонстрира се възможността на платформата Patria AMV да използва различни оръжейни системи, съобразно изискванията на клиента.    
Последната демонстрация показа и възможността на машината да плава, при това с висока балистична и минна защита - ниво 4. Бронираната модулна машина Patria има комбинация от амфибийни способности с високо ниво на защита и огнева мощ.
Избирайки Patria, отбранителната промишленост ще получи висок технологичен трансфер, възможност за местно производство и значителна директна инвестиция за модернизиране на производствената  инфраструктура. Новите съоръжения за производство на модерни бойни машини за пехотата могат да бъдат ефективно използвани за екипировка  с най-съвременно оборудване и ноу-хау на съществуващите руски машини, които са на въоръжение.
Всичко това ще доведе до стотици нови работни места - преки и косвени, в рамките на българските вериги за доставки. България ще може да изнася местни автомобили на трети пазари, като същевременно поддържа високите стандарти за качество. Концепцията на Patria за местно производство е в синхрон с намеренията на българското правителство да включи местната индустрия в програмите за модернизация на Българските въоръжени сили, се посочва в съобщението на компанията. - Още за Patria  
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Путин постигна целите си в Сирия
04.10.2017, 14:11
Първата цел на Путин, както писах тогава, беше да преутвърди статуса на Русия като суверенна велика сила с глобално влияние и призната сфера на интереси, простираща се и извън границите на бившия СССР.
Тя е постигната. Русия се утвърди като ключов играч в най-горещата точка на световната политика – Близкия изток, играч, срещу който и без който нищо не може да се направи. САЩ са в тотално отстъпление на сирийския фронт. Нещо повече, 30 септември 2015 г. се оказа краят на безвъпросната глобална военнополитическа хегемония на Вашингтон, както крахът на банка „Lehman brothers“ през септември 2008 г. се оказа краят на безвъпросната хегемония в икономиката на Вашингтонския консенсус.........Прочети още
 
Започна съвместно военновъздушно учение на Русия и Сърбия
04.10.2017, 12:24
На 2 октомври започна третото съвместно военновъздушно учение на Русия и Сърбия "БАРС 2017" в Липецк, предава белградската телевизия "Братя Карич".
В учението, което ще продължи до 8 октомври 2017 г., ще участват 9 самолети МиГ-29 и 11 хеликоптери Ми-8 и Ми-17.
Групата от сръбски бойни пилоти, в състав от 17 офицери, се води от полковник Жерщо Лирич, командир на 204-та авиационна бригада.
При пристигането в Липецк сръбските военни са били посрещнати от генерал Юрий Шушков, началник на Руския национален център за полетни тестове.
 
Русия отбелязва Деня на Космическите войски
04.10.2017, 10:28
На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)
 
Русия е регистрирала над 50 ракетни изстрелвания
04.10.2017, 09:27
Това каза генерал-полковник Александър Головко, командир  на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, цитиран от Интерфакс.
"През настоящата година системата за ранно оповестяване при ракетно нападение е регистрирала, с помощта на специализирани системи и инструменти за контрол на въздушното и космическото пространство, повече от 50 изстрелвания на чуждестранни и местни балистични и космически ракети", заявява генерал Головко в интервю пред вестник "Червена звезда".
Както вече беше съобщено от Министерството на отбраната на Русия, през 2017 г. СПРН (руската абревиатура на системата за ранно предупреждение) регистрира всеки ракетен пуск, включително стартирането на балистични ракети от Северна Корея.
Основата на наземния ешелон на системата за ранно оповестяване е радиолокационният комплекс "Воронеж", продукт на държавния отбранителен холдинг РТИ.
"Воронеж" използва радиовълни с различни дължини и е способна да открива балистични, космически и  други аеродинамични обекти, изстреляни зад хоризонта.
 
Radio Free Europe: САЩ ще се опитат да работят с Пакистан последен път
04.10.2017, 09:00
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, заяви във вторник, че Вашингтон ще се опита да работи с Пакистан „още един път“ в Афганистан, съобщава Radio Free Europe.
Ако не се получи, Белия дом ще предприеме други средства за да се справи с подкрепата, която Исламабад оказва на бунтовнически групи в Афганистан, каза още Матис.
По думите на ръководителя на Пентагона: „Ние трябва да опитаме още един път да работим с тях, заедно с тях и чрез тях, и ако нашите най-големи усилия се провалят, президентът Доналд Тръмп е подготвен да предприеме каквото е нужно“.
Медията напомня, САЩ обвинява Пакистан в даване на убещиже на екстремистки групи, докато от Исламабад отричат информацията. От пакистанското посолство във Вашингтон все още не са излезли с официален отговор.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета
04.10.2017, 08:35
Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.
20-годишната пазарна прогноза на Airbus Helicopters предвижда продажба на 21 822 нови цивилни вертолети, като тяхната стойност ще бъде €125 млрд. Около 65% от тези продажби ще се реализират в Северна Америка и Европа.
16 234 или около 74% от продажбите ще са в лекия еднодвигателен и двудвигателен клас.
Продажбите на по-големите машини от средния, супер средния и тежкия клас, обаче ще представляват 51% от продажбите като абсолютна стойност.
Цивилните вертолети предназначени за общи задачи и транспорт на хора ще бъдат най-продаваните в следващите 20 години, като продажбите в тези сектори ще са съответно 39% и 31% от общите продажби.
Очаква се отслабване на продажбите в енергийния сектор и той ще представлява едва 8% от продажбите, като бройка или 14% от продажбите като стойност.
В прогнозата се посочва, че все по-сериозно ще стане използването на безпилотни апарати, като в някои пазарни ниши, като например тези за заснемане от въздуха, те ще изземат пазара от вертолетите. От Airbus Helicopters очакват, че след 2030 г. практически няма да се продават вертолети за телевизионно заснемане. Безпилотните апарати ще се използват все повече и за полицейска работа от въздуха.
От компанията отбелязват, че е възможно значителна част от 10 949 леки еднодвигателни вертололети, които ще се продадат в следващите 20 години, да са опционално пилотируеми.
Aitbus Helicopters не дават прогноза за пазарния дял на високоскоростните вертолети в следващите 20 години, въпреки инвестициите на компанията в областта. Според производителя, това е защото пазара за подобни машини все още е неясен.
Airbus Helicopters смятат, че през 2017 г. пазарът за цивилни вертолети ще се съживи, след като в последните пет години се сви с близо 30%. Резултатите на компанията за първите шест месеца на годината показват ръст от 3%.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29
03.10.2017, 22:24
Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за днешното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.
Съдебният процес срещу Ненчев е по обвинение на прокуратурата, че за времето от 5 май 2015 до 9 септември 2015 г. като министър на отбраната не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.
Плевнелиев ще стане вторият държавен глава, който дава показания по този случай. Само преди три месеца и на настоящия президент Румен Радев му се наложи да свидетелства по това дело за времето, в което е бил началник на Военновъздушните сили (ВВС). Тогава държавният глава обяви, че заради действията на Ненчев авиацията ни изпаднала в пълен колапс, а военните ни самолети били приземени.
Днес, 3 октомври 2017 г., като свидетел по това дело бе разпитан друг бивш министър на отбраната - Велизар Шаламанов. Единият от адвокатите на Ненчев - Менко Менков, обяви, че той е бил изключително важен свидетел.
"Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните членки от НАТО в Уелс през 2014 г., където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване на зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните членки от НАТО, което пряко касае България", заяви защитата.
После дошли "решения за отърсване от зависимостта от Русия, поради което последвало и решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша", твърдят адвокатите.
От думите им се разбра, че и разпитът на Плевнелиев ще е в тази посока.
"Той е бил ръководител на нашата делегация като държавен глава на срещата в Уелс на 3 и 4 септември 2014 г.", обясни защитата.
Според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и КСА-2 за МиГ-29 на обща стойност €3 773 000 (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
Освен това, според прокуратурата Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС. От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
 
Бойната авиация оцелява с "канибализъм"
03.10.2017, 22:05
Бедственото състояние на бойната авиация за никого не е тайна. Военните пилоти са принудени да разчитат само на старите съветски изтребители МиГ -29, за да пазят небето, и дори на практика, станала известна като "канибализъм" - да сглобяват самолети от частите на останалите, за да има поне няколко, които да са в състояние да летят.
Пилотите летят в пъти по-малко от колегите си в НАТО и липсата на достатъчна практика вече е опасна за живота им.
Това се говори и от официални, и от неофициални източници.
Министерството на отбраната обаче засекрети реалните измерения на проблема и отказа да отговори на въпросите на Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация - колко точно МиГ-ове летят в момента, колко пилоти са сертифицирани и поддържат подготовка за полети с МиГ 29 и по колко часа във въздуха имат годишно.
Според МО това е "служебна тайна". Оказва се класифицирана информация дори колко пъти изтребителите са вдигани по мисията Еър полийсинг заради полети на страни нечленки на НАТО над акваторията на Черно море през последните две години, въпреки че детайлна информация по темата даваха и самите министри на отбраната. Прокуратурата пък официално коментира, че броят на часовете във въздуха не е класифицирана информация.
Така след известно "развиделяване" МО отново се върна към практиките да отказва официална информация и да остава реалното състояние на авиацията в графата "тайна".
И без това е известно обаче, че летят опасно малко изтребители и всяко тяхно вдигане заради полетите на руски самолети над Черно море "съкращава" летателните им часове. Според официална информация, включително от президента Румен Радев, пилотите летят 3-4 пъти по-малко от стандартите в НАТО, които са 180 часа годишно. А според неофициална информация – около 5-6 пъти по-малко.
Бъдещето на бойната авиация под въпрос
Същевременно бъдещето на проекта за избор на нов тип изтребители, които да са съвместими с НАТО, отново е под въпрос. Парламентарното разследване на проекта препоръча той да бъде върнат няколко крачки назад, като отново бъдат събрани оферти.
Този процес може да отнеме няколко месеца при добро желание от страна на управляващите, но може и да се проточи значително. В момента не се наблюдава политическа воля от страна на правителството да задейства проекта и е твърде вероятно той да остане на трупчета, както ставаше не веднъж през последните 10-15 години.
За сметка на това обаче вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви амбиция Русия да ремонтира всичките 15 изтребители МиГ 29, които георетично имат жизнен цикъл до 2029-2030 г..
Това обаче ще изисква сериозни финансови средства, което поставя под още по-голямо съмнение покупката на нови машини.
Руснаците още не са идвали да консултират МиГ-овете
В отговор на запитване на Меdiapool от МО съобщиха, че представители на руската корпорация РСК МиГ до началото на октомври не са идвали в България, за да преценят колко точно би струвал ремонтът на всичките изтребители МиГ 29. Все още не е определена и дата за среща с представители на руската корпорация.
България настоява изтребителите да бъдат ремонтирани в наскоро национализирания завод Авионамс, но засега не е ясно дали той разполага с нужното оборудване за това.
Открит е и въпросът дали заводът ще получи лиценз от руснаците, за да извършва подобни услуги.
Според експерти България не може да си позволи едновременно покупка на нови изтребители и дългосрочна поддръжка на старите съветски машини, които изискват сериозни средства.
Източник: http://www.mediapool.bg, Н. Лалов
 
В Хърватска ще има състезание F-16 срещу Gripen
03.10.2017, 21:25
Хърватското МО отвори днес, 3 октомври 2017 г., офертите за придобиване на нов многоцелеви изтребител за страната. Оферти са получени от четири държави.
Отговор на запитването за даване на оферти (RFP) е било получено от Гърция, Израел, САЩ и Швеция. Запитване е било изпратено и до Южна Корея за леките изтребители FA-50, но отговор оттам не е бил получен. Причините за това не са ясни, но вероятно южнокорейския самолет не е можел да отговори на хърватските изисквания.
От публикации в хърватските медии е ясно, че офертата на Швеция е за нови Gripen C/D. Гърция и Израел предлагат употребявани F-16C/D. Гръцката страна предлага чисти Block 30, които могат да се модернизират, докато Израел предлага F-16 с модернизацията Barak 2020.
За сега не е известно какво предлагат САЩ, но се предполага, че са употребявани изтребители F-16 с модернизация до стандарта MLU, макар и да има спекулации, че може да са предложили и други варианти.
Хърватското МО съобщи, че оценките на офертите ще отнеме два месеца. Освен техническите характеристики, ще бъдат оценявани и финансовите параметри на сделката и предложенията за индустриално сътрудничество.
Хърватските ВВС разчитат да получат около 12 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните изтребители МиГ-21. Първите машини трябва да се доставят до 2020 г., а цялата ескадрила до 2022 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи
03.10.2017, 21:13
Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата в балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още
 
Руските командоси получават "крилата артилерия": проектът "Лотос" скоро в състава на ВДВ
03.10.2017, 21:05
Новата 120-мм самоходна артилерийска установка (САУ) "Лотос", която е специално проектирана за руските въздушно-десантни войски (ВДВ), най-вероятно ще излезе на бял свят през 2019 г. Това съобщи генералният директор на Централния научно-изследователски институт за точно машиностроене Дмитрий Семизоров.
По предварителни планове САУ "Лотос" ще завърши етапа на основните техническо-тактически изпитания във ВДВ през 2019 г. Ако тестовете преминат успешно, серийното му производство ще започне още от 2020 г.
Установката е проектирана, за да замени в редиците на руската армия комплекса "Нона-С", от който в момента на служба са около 750 единици – 250 от които в оперативен състав.
"Лотос" ще разполага със 120-мм артилерийско оръдие, а руските десантчици ще го ползват както за директен огън в поддръжка на въздушно-десантните войски на земята, така и за атака по враговете на фронта, като ще се разработи и версия с оръдие 152-мм калибър.
Разработката се прави на базата на проект "Зауралец-Д", който премина предварителни изпитания, но така и не беше приет на въоръжение. За разлика от експерименталния проект обаче, "Лотос" ще бъде с модернизиран вид, подобрени системи за управление и оръдия с увеличен ресурс, сподели Семизоров.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Изтеглянето от Афганистан би било „най-голямата опасност“ за нас
03.10.2017, 20:43
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че изтеглянето на въоръжените сили на страната от Афганистан, би било „нашата най-голяма опасност“. Той заяви това по време на реч пред Конгреса на САЩ за плановете за увеличаването на американското присъствие в азиатската държава, предаде AFP.
„Въз основа на анализа на разузнавателните агенции и според моята преценка, съм убеден, че ще излезем от региона за собствен риск“, заяви Матис. По-рано президентската администрация на Доналд Тръмп обяви планове, че ще изпрати 3000 допълнителни войници в Афганистан, за да тренират и инструктират силите за сигурност на страната.
 
Руските Су-35 ще летят и в Близкия Изток
03.10.2017, 17:22

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.
„Те (ОАЕ – бел. ред.) искат доста повече от една ескадрила, но точните бройки ще обсъждаме в хода на преговорите, които може би ще се проведат през ноември, по време на авиационното изложение в Дубай”, заявява източникът на ТАСС и уточнява, че договорът за това може да стане факт до края на годината.
ТАСС не са успели да получат официално потвърждение на новината си.
През февруари 2017 г. ОАЕ и Русия подписаха договор за сътрудничество в авиационната област, който включваше намерение за съвместна разработка на лек изтребител от пето поколение и предварително споразумение за покупката на тежкия многоцелев изтребител Су-35.
ВВС на ОАЕ днес експлоатират три ескадрили F-16E/F (около 75 самолета) и още три ескадрили Mirage 2000 (около 70 самолета). На фона на мащабното превъоръжаване, което върви във всички държави от Персийския залив за сега ОАЕ не е правила голяма поръчка за нови бойни самолети.
Су-35 в момента се експлоатира от Русия и Китай, чакат се и доставки в Индонезия.

 
Конференция за модернизацията на СВ на Република България
03.10.2017, 15:04
Днес и утре във Военна академия „Г. С. Раковски“ се провежда заключителната конференция на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ) по темата за модернизация на СВ на Република България. Конференцията „Програми за превъоръжаване и модернизация на СВ (2017-2030) – състояние, възможности и перспективи за развитие“ се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
На откриването присъстваха о.з. ген. Кирил Цветков, председател на АСВБ; ген. -лейт. Любчо Тодоров, командващ на СКС; началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков; командирът на СВ ген. майор Михаил Попов; зам.-командирът на СВ бр. ген. Валери Цолов, съветника на президента о.з. полк. Илия Милушев, офицери от МО, ЩО, СКС, СВ; представители на 36 компании с интерес към проекта за модернизация на СВ.
Конференцията започна с поздравление от зам. министъра на отбраната о.з. ген. Атанас Запрянов, в който той подчерта, че предизвикателната и променяща се среда на сигурност налага на НАТО и страните членки преориентация от експедиционни мироопазващи операции към операции по защита на територията. Поздравление поднесе и командирът на СВ ген. майор Михаил Попов, който подчерта, че СВ са гръбнака на БА и дават решаващ принос към операциите в чужбина, в операции за защита на териториалната цялост като охрана на границата с Турция, както и в защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Въвеждащият доклад на о.з. ген. Кирил Цветков на тема „Превъоръжаване и модернизация на СВ, като ключов момент за достигане на необходимите оперативни способности от ВС“ разгледа в подробности мисиите и задачите на СВ, сегашното състояние на въоръжението и техниката, както и изискванията към новата техника и въоръжение.
Първата презентация бе на General Dynamics European Land Systems, представена от Нико Данеберг, директор „Международно развитие в Източна Европа“.
След това полк. Николай Антонов представи доклад „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на ББГ от състава на мех. бригада на СВ, оперативни, бойни и технически изискания съгласно приетия Проект за инвестиционен проект“.
Последваха доклади от финландската Patria, швейцарската Rheinmetall air defence, екипът на американската Тextron и германската Rheinmetall Elektronics; турската FNSS. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Командващият на US Army в Европа каза, че учението „Запад„ мобилизира повече от 40 000 руски войници
03.10.2017, 12:54
Организирано съвместно от Русия и Беларус, военното учение "Запад 2017", което се проведе между 14 и 20 септември, съвсем близо до така наречения стратегически проход Сувалки, не доведе до инциденти, от които толкова много се страхуваха от Балтийските страни и Полша, членове на НАТО.
Официално „Запад 2017“ мобилизира около 13 000 руски и беларуски войници. Преди старта му Москва обясни, че това е учение за симулиране на проникване в Беларус и руския анклав на Калининград на "екстремистки групи", които възнамеряват да извършат атаки, целящи дестабилизация. Обемът на мобилизираните военни части не беше без значение, защото, извън определения праг, международните наблюдатели трябваше да бъдат поканени да присъстват в съответствие с Виенския документ по ДОВСЕ.
В това отношение балтийските държави (по-специално Литва) и Германия твърдяха, че за участие в „Запад 2017“ ще бъдат мобилизирани не по-малко от 100 000 войници. Въпреки това, според наблюденията на НАТО, нещата далеч не стоят така, макар че обемът на участващите руски и беларуски сили беше по-голям от обявения.
"В това учение имаше над 40 000 войници", каза, вчера в Брюксел, генерал Бен Ходжис, командващ US Army в Европа. Целта („номерът“, както той се изрази) беше да се "раздели" Запад 2017“ в "поредица от по-малки учения", обясни Ходжис. Но "от военна гледна точка те всички са свързани", добави той. Също така "броят на руските войници, участващи в учението, надхвърли 12 700", заключи американският офицер.
Друга тревога за балтийските държави е, че по време на ученията "Запад", провеждани през 2009 и 2013 г., беше симулирана ядрена атака срещу Полша.
Тази година "не видяхме това, което виждахме преди, когато сценарият започваше с ядрена атака срещу западен град", каза генерал Ходжис. Той обаче продължи, че "ядрената част (...) от сценария понастоящем се провежда под формата на отделно учение", което "започнало в края на Запад".
"Те [руснаците] имаха възможността ... да демонстрират своя ангажимент към сигурността и стабилността, но вместо това избраха да преследват сценарий, в който Западът заплашва, но това не е така ", заяви генерал Ходжис. Той квалифицира като "мощни, сложни и модерни" способностите на руската армия в "електронната война" и "кибервойната", отработвани по време на "Запад 2017".
Генерал Ходжис обаче не потвърди изрично претенциите на министъра на отбраната на Литва Раймундас Кароблис. "Имаше симулация на атака от страна на Руската федерация срещу всички балтийски страни", каза Кароблис на 26 септември. Според него тези маневри не са "строго отбранителни" и не са насочени срещу терористична заплаха, а срещу държава от НАТО, чрез конвенционални средства.
"Въпреки че Русия избягва провокативната реторика, ние отбелязахме агресивното й отношение в подготовката и провеждането на ученията", каза Кароблис. Това оправдава и искането за засилване на присъствието на военноморските сили и военновъздушните сили на НАТО в Балтийския регион.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
В Родопите отбелязаха 105 години от началото на Балканската война
03.10.2017, 12:48
Възпоменателното поклонение на връх „Велиица“ в Родопите припомни саможертвата на 42 храбри български юнаци от 39-ти пехотен Пловдивски полк и 27-ми Чепински полк в първия ден на Балканската война. То бе под патронажа на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев. Организатори бяха Областната организация на СОСЗР в Пазарджик, Общинската организация на СОСЗР във Велинград, Община Велинград, Кметство Кръстава, НД „Традиция“, Общобългарска фондация „Св. Георги“ – Якоруда и „Ротари клуб“ – Велинград.
Пред войнишкия паметник – кръст дойдоха  народният представител полковник от запаса Славчо Велков, областният управител Стефан Мирев , кметът на Велинград  д-р Костадин  Коев, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада „Специални сили“, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика“ в МО, наследниците на загиналия редник Петър Йочков от гр. Съединение, кметове и заместник-кметове от района, запасни и резервисти, ветерани от войната, представители на политически партии и обществени организации. Поздравителен адрес от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов беше прочетен от г-н Иво Антонов. Приветствие бе изпратил и народният представител Д. Гечев.
Полковник от запаса Славчо Велков прочете указа на Фердинанд  за обявяване на Балканската война. С емоционално слово председателят на Областната  организация на СОСЗР  майор от запаса  Костадин Златев припомни историята на сраженията в Родопите. На  октомври 1912 г. силно укрепените  турските застави в Родопите са атакувани от българските бойци, за да бъде освободена тази част от Родината. В района на „Чисто тепе“ и „Велиица“ загиват 42 и са ранени над 60 офицери, подофицери и войници в първите часове на деня. След овладяване на позициите през следващите 3 дни са освободени Якоруда, Разлог, Банско   и другите по-малки  населени места в този край.
За героичния подвиг на Българската армия при  Средногорец , Лозенград , Люлебургас , Чаталджа , Булайр и Одрин говори полковник от запаса доц.  докторът на историческите науки Петър Ненков. Енорийският свещеник отец Данаил отслужи панихида и освети нов кръст поставен на мястото на едно от сраженията. Раздаден беше курбан приготвен от признателните потомци.
Представителна част от 68-ма бригада „Специални сили“ и членове на НД „Традиция“ облечени в хайдушки носии отдадоха почит пред паметника на загиналите. С минута мълчание и падане на колене  присъстващите почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни български войни паднали за свободата и независимостта на Отечеството.  Салют в чест на геройски загиналите войни в Балканската война произведе група от присъстващи, облечена в униформа на българската войска от 1912 г.
Венци и цветя поднесоха областният управител, кметът на община Велинград, СОСЗР, държавни служители, обществени организации и граждани. Поклонението приключи с демонстрация на бойни умения от бойци на 68 – ма бригада „Специални сили“ в Пловдив.  
Източник: http://www.otbrana.com, Димитър Шулев
 
Началникът на турския ГЩ: Анкара и Техеран действат заедно във военната област срещу наличните заплахи и рискове
03.10.2017, 10:00
Военен № 1 на Турция армейски генерал Хулуси Акар заяви по време на визитата си в Иран, че „Анкара и Техеран имат от стотици години приятелство и споделят общи ценности”, информира електронното издание на вестник „Ватан”.
„В името на тези ценности осъществяваме сътрудничество против заплахите и рисковете, пред които сме изправени. Като добавка към политическите и икономическите ни връзки, сега развиваме и нашите връзки във военната област. По-специално през следващите няколко дни ще постигнем съгласие по отношение на борбата с тероризма и свързаната с това гранична сигурност. … Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени по време на предстоящата визита в сряда на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Иран.”, посочва още Хулуси Акар, цитиран от изданието.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Дания засилва военното си присъствие в Афганистан
03.10.2017, 09:57
Датското правителство взе решение да засили военното присъствие на скандинавското кралство в Афганистан с изпращането на допълнителни 55 военнослужещи в началото на 2018 г., съобщава столичният вестник The Copenhagen Post.
Войниците ще бъдат разположени в Кабул и ще засилят продължаващите усилия за обучение на афганистанските сили за сигурност като част от мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.
„За съжаление ситуацията със сигурността в Афганистан все още е изключително крехка. Талибаните са по-силни и „Ислямска държава“ придобива известни опори в някои части на страната. Затова е уместно да се засили обучителната мисия на НАТО в Афганистан", подчерта външният министър на Дания Андерс Самюелсен.
„Ако афганистанското правителство изгуби контрол, страната отново ще се превърне в убежище за тероризма, също така рискуваме нова вълна от бежанци, идващи в Европа и Дания. Това е ситуация, която трябва да избегнем", допълни Самюелсен.
В момента в Афганистан има около 100 датски войници в рамките на мисията на НАТО.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Сапьори от Сухопътните войски иззеха боеприпасите, открити в района на болница „Токуда"
03.10.2017, 09:37
Специализиран екип от състава на Сухопътните войски снощи проведе разузнаване и транспортиране на два боеприпаса, открити по-рано в района на болница „Токуда“ в София. До пристигането на военните специалисти районът беше отцепен от органите на МВР и охраняван от полицейски служители, съобщава Пресцентърът на МО.
Първоначалната информация е за открити два силно корозирали боеприпаса, с дължина около 30 см и диаметър около 9 см. Вероятно това са зенитни снаряди от времето на Втората световна война.
Сигналът е постъпил в Министерството на отбраната вчера, в 17.40 ч. Въпреки че сапьорите работят само в светлата част на деня, специализираният екип от военно формирование 28 610 – Горна баня още снощи транспортира двата снаряда, за да бъдат унищожени в безопасен район.
 
Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия
03.10.2017, 09:30
Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия вчера, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно вчера.
Машините са били посрещнати от сръбския военен министър Александър Вулин, началника на ГЩ на сръбската армия генерал Любиша Дикович и командира на ВВС и ПВО на страната генерал Ранко Живак.
Всички присъстващи официални лица, са заявили че това е исторически момент, който отбелязва доставката на първите нови (но не и новопроизведени ) бойни самолети за сръбските ВВС от дълги години насам.
Според съобщението на сръбското МО, всичките шест машини ще бъдат докарани в Сърбия до края на тази работна седмица, като те ще пристигат два по два, на борда на Ан-124.
Няма кристална яснота какво ще се случи с шестте машини (два двуместни и четири едноместни изтребителя), които бяха договорени от сръбския премиер Александър Вучич през декември 2016 г. Самите изтребители се дават безвъзмездно от руската страна, но Сърбия трябва да плати за техния ремонт, въоръжение и евентуална модернизация.
През декември 2016 г. сръбското МО съобщи, че ремонтът, дооборудването, въоръжаването и частичната модернизация на шестте МиГ-29 се оценява на около €185 млн. Голямото неизвестно е мащаба на модернизацията, но се предполага, че тя ще е подобна на обновяването, през което минаха четирите сега налични сръбски МиГ-29 – нова навигация, комуникация, система за опознаване и други дребни подобрения. За следващ етап и при наличие на финанси е възможна модернизация до стандарта СМ или СМТ, но предвид изтичащия ресурс по години на самолетите (40 години след производството), това е малко вероятно.
Работата по новите шест самолета се очаква да се извърши в местния авиоремонтен завод „Мома Станойлович”.
Три от четирите едноместни изтребителя са изделие 9-13, а четвъртият е 9-12. Всички те са произведени през 1989 г. и са преминали през КВР в Русия между 2013 и 2014 г. Двете спарки са произведени през 1990 и 1991 г. и също са с КВР от 2013 – 2014 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Бойни кораби за ВМФ на Русия в строеж към 01.10.2017 година
02.10.2017, 22:18
 
Засега сагата за новия изтребител завърши 1:1
02.10.2017, 21:53
Резултатът е равен, но, за съжаление, може да се окаже във вреда на модернизацията на армията. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избора на нов тип боен самолет приключи своя мандат с доклад, който, след като мине през пленарната зала, трябва да отиде в Министерството на отбраната.
Откъде идва равенството? От една страна, се сбъдна прогнозата, че ще има рестартиране на проекта, с което да се търси ново класиране на офертите. Все пак се създаде впечатление, че една, т.е. за F-16, отпадна от сметките. От друга страна, не се намериха доказателства за крещящи нарушения, включително за корупция. Поне това произтича от въпросния доклад. Там дори фигурира оценка, че е свършена много работа през последните 7-8 години. Но, въпреки всичко, трябваше да се демонстрира, че решението за превъоръжаване на бойната ни авиация е политическо.......Прочети още
 
В Сирия пилотите на Л-39 демонстрират феноменална смелост
02.10.2017, 21:02
Всеки, който следи действията на сирийската авиация, би следвало да се възхищава как воюват пилотите на L-39ZA (Л-39). Тези сравнително малки двуместни учебно-бойни самолети изобщо не са защитени, както например руските Су-25. Те не притежават съвременни системи за бомбардиране от голяма височина и нанасят удара от височини 1000-300 м, където зенитният огън на терористите е най-ефективен. Всеки полет за щурмуване позициите на терористите крие огромен риск за екипажа на „елките”. Те обикновено летят на голяма височина извън обсега на зенитния огън или приближават на пределно малка височина (30-50 м), на 2-3 км преди целта стръмно набират височина, в рамките на нищожни секунди насочват самолета и ракетно-артилерийски и бомбен удар (две бомби ОФАБ-250). Трябва на всяка цена да улучат, защото повторно захождане за удар е възможен само ако по изключение няма зенитен огън. - (видео)
Сирийските ВВС използват по-активно L-39ZA поради изчерпване ресурса на бойните си самолети, освен това тяхната експлоатация е много по-евтина. Първите информации за участието на L-39ZA при нанасяне на щурмови удари датира от 9 август 2012 г. по позиции на въстаниците в село Тел Рифат на 37 км северно от Алепо. Самолетът използвал два 16-зарядни блока УБ-16-57 с ракети С-5 калибър 57 мм и вграденото двуцевно оръдие 23-мм ГШ-23 със 150 снаряда.
По неофициална статистика от 15 октомври 2012 г. до края на август 2015 г. сирийските ВВС са загубили 7 броя L-39ZA, но е известно свалянето на такава машина и на 4 декември 2016 г. Опасност дебне машините и на земята, например през октомври 2015 г. терористите унищожили един L-39 в аеропорта на Алепо с ПТУР TOW-2A. Освен това терористите успели да завладеят 7 самолета на авиобазата Кшеш. Сирия получила от Чехословакия в периода 1980-1987 г. общо 55 машини L-39ZO (без оръдие) и 44 броя въоръжени L-39ZA. Според експерти, към началото на конфликта в страната ВВС разполагали с около 50 „елки”. В Мрежата неотдавна се появиха снимки на осем сирийски Л-39, базирани в авиобазата Тадмур в района на Палмира. Там обстановката отново се изостря и това носи допълнителен риск за пилотите на L-39ZA. - Още за L-39
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Австралийските ВМС приеха на въоръжение ракетния разрушител HMAS Hobart (III)
02.10.2017, 20:40

На 23 септември министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул, присъства на церемония по приемане на DDG-39 в състава на ВМС, като подчерта, че Австралия играе водеща роля в осигуряването на мира в света. "В тези несигурни времена силни, добре оборудвани австралийски отбранителни сили са абсолютно критични" заяви той и продължи: "Приемането на въоръжение на HMAS Hobart DDG-39 предоставя ясни доказателства за нашата решимост да осигурим на австралийците безопасност и да им гарантираме, че сме готови и способни да посрещнем предизвикателствата, които идват по пътя ни през следващите години". - (видео)

Третият австралийски кораб на флота, който носи името Hobart ще осигури въздушна отбрана за съпровождащи кораби в допълнение към сухопътните сили и инфраструктурата в крайбрежните зони. Бойната управляваща система Aegis на Hobart, включително радара с фазирана решетка и ракетните системи, ще осигурят усъвършенствана система за ПВО, способна да порази вражески самолети и ракети на дистанция от над 150 километра. Корабът има способности и за подводна война и ще бъде оборудван с модерни сонарни системи, примамки, надводно изстрелвани торпеда и множество ефективни отбранителни оръжия с малък обсег.
HMAS Hobart е първият от трите кораба от едноименния тип ракетни разрушители. В него влизат също така Brisbane (III) и Sydney (V). Килът на Hobart бе положен през септември 2012 г. , а корабът бе пуснат през май 2015 г. HMAS Hobart е базиран на конструкцията на испанската фрегата F100 на компанията Navantia и е построен в Австралия от Air Warfare Destroyer Alliance.
Капитанът Джон Ставридис каза, че корабът ще бъде най-сложният и способен боен кораб, който някога е бил експлоатиран от Австралия. "Неговите сензори и оръжия са водещи и той е в състояние да проведе пълния обхват от морски операции за сигурност". Въпреки това, без 185-те мъже и жени, които служат в нея, той ще е просто още един кораб. Да си военен кораб изисква екип от специалисти, които са майстори в индивидуалните си умения и са способни да работят колективно за постигането на мисията. Аз съм благословен с такъв екипаж, който е както опитен, така и професионален".
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 
Тренировъчен самолет Т-45 на американските ВМС е изчезнал, възможно е да е катастрофирал
02.10.2017, 19:59
В неделя около 16 часа местно време в Първо тренировъчно авиокрило на ВМС, дислоцирано в авиобазата на морската авиация Меридиан (щат Мисисипи), е получено съобщение за разбил се самолет в гориста местност до градчето Телико Плейнс, щат Тенеси.
По всяка вероятност това е реактивен тренировъчен самолет T-45C Goshawk, който е излетял от авиобазата Мериадиан с екипаж от инструктор и обучаем. За сега няма информация за тяхната съдба.
От командването на ВМС са потвърдили, че техни тренировъчни самолети летят в зоната над градчето Телико Плейнс.
През месец април 2017 г. ВМС забрани временно полетите на всичките си 197 самолета Т-45 след като по ТВ канал Fox News бе съобщено, че пилоти отказват да летят на този тип самолет. През последните пет години е имало много инциденти с Т-45, голяма част от които са причинени от проблеми с кислородната система на самолета. Старши пилоти от ВМС са свидетелствали пред комисия на Конгреса, че инцидентите, свързани с кислородната система са се увеличили четирикратно.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Военно-родолюбиви организации против атаките срещу президента
02.10.2017, 19:55
В последно време зачестиха атаките срещу президентската институция и най-вече срещу президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев. Това се посочва в декларация на съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на ветераните от войните на България, на военноинвалидите и военнопострадалите в България и на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, подписана от техните председатели генерал от резерва Златан Стойков, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев и капитан далечно плаване Атанас Илев. Според тях подобна атмосфера не излъчва позитивни сигнали нито вътре в страната, нито към нашите партньори и съюзници. В документа се изразява опасение, че този начин на диалог между институциите може да се задълбочи и да има негативно отражение върху националната ни сигурност.
Като неправителствени, непартийни и най-вече военно-родолюбиви организации с тревога наблюдаваме проявите на конфронтация в общественото пространство, включително между държавните институции, пишат воините ветерани. Те призоваваме легитимно избраните държавни органи да работят конструктивно в интерес на българските граждани. У нас, се подчертава в декларацията, има  достатъчно проблеми за разрешаване, което не би могло да стане по пътя на конфронтацията. Същото очакване отправят и към неправителствения сектор, където са и четири военно-патриотични съюза. Изразяваме готовност, завършва декларацията, да продължаваме да бъдем партньор, но и коректив на властта.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
На „Црънча” се състезаваха снайперисти
02.10.2017, 19:52
В продължение на два дни на УЦ „Црънча” се проведе „Състезание по снайперска пушка” под патронажа на командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, съобщават от формированието.
При създадената отлична организация от страна на домакините от бригадата и Т-клас федерацията (стрелба с карабина и снайперска пушка), участваха представители на 68 бригада Специални сили, 61 механизирана бригада, 65 мсро – Варна и РС „Военна полиция”.
Състезателите от отбора на 68 бригада спечелиха призовите места от 1 до 6 в крайното класиране, а ефрейтор Иван Минчев -  купата на командира на 68 бригада Специални сили, връчена му лично от бригаден генерал Явор Матеев.
В обръщението си към състезателите и гостите бригаден генерал Явор Матеев изрази задоволство от отличната организация, нивото на подготовка на снайперистите от структурите на БА и МО, както и от съвместната дейност с Т-клас федерацията и нейният председател г-н Иван Бързилов. Двамата отчетоха, като изключително полезна съвместната дейност и увериха участниците във все по-тясното бъдещо сътрудничество.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Командирът на ВВС поздравява личния състав на авиобаза Безмер
02.10.2017, 19:48
На 5 октомври 1951 г. с Указ на Президиума на Народното събрание и със заповед на министъра на народната отбрана на летище Граф Игнатиево се създава ново авиационно поделение – 22-ри изтребителен авиополк. През 1955 г. полкът е пребазиран на летище Безмер, край Ямбол. По този повод командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поздравява личният състав на авиобаза Безмер.
*******
Приветствие на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков до личния състав на авиобазата
Уважаеми офицери, сержанти, войници и цивилни служители, скъпи колеги,
За мен е чест от името на Командването на Военновъздушните сили и лично от свое име да ви поздравя по случай 66-годишнината от създаването на авиобазата. Изминалите години бяха белязани от много важни събития – от признание до пълно отричане. И накрая – отново признание, което е видно от инвестициите, направени през последните години.
Приемете моята дълбока благодарност за любовта и всеотдайността, за високия професионализъм и амбицията, с които работихте през цялото време и продължавате и днес. Благодаря на всички, които през изминалите години не се поколебаха нито за миг и работиха за опазването и съхранението на щурмовата авиация на българските ВВС и Родината.
На тези, които днес продължават традициите с отлична подготовка, устрем и вяра, за ревностното съхраняване на традициите и предаването им на бъдещите поколения! Желая на вас и вашите семейства много здраве, благополучие, лични и професионални успехи!
Честит празник!
 
“Грипен” спечели конкурса на ВВС напълно прозрачно и честно
02.10.2017, 13:35
Тази година политическото лято у нас приключи със скандал с дъх на изтребители. Депутати от ГЕРБ обявиха, че конкурсът за нов тип боен самолет за родните ВВС, в който на първо място бе класирана офертата за „Грипен“, е опорочен и обвиниха президента Румен Радев в лобизъм. Те инициираха създаването на парламетарна комисия, която да разследва как е протекла процедурата. Стартът на политическата есен започна със същия скандал. Комисията, с гласовете на управляващите, прие доклад, а нейни представители заявиха, че процедурата била манипулирана от тогавашния командир на ВВС ген. Радев. Затова една от трите оферти, достигнали финалната права, била несправедливо дисквалифицирана. В доклада се препоръчва МО да рестартира конкурса и да предложи нови варианти. По тези проблеми разговаряме с Даниел Боестад, вицепрезидент на компанията, чиято оферта професионалните експерти оцениха, че е с най-добри показатели.........Прочети още
 
Американски ударен БЛА MQ-9 Reaper е свален над столицата на Йемен
02.10.2017, 13:08
Бунтовниците-хусити са свалили днес американски ударен БЛА MQ-9 Reaper, останките на който са паднали непосредствено в Сана, столицата на Йемен.
По намерените части от летателния апарат еднозначно се доказва, че това е американски, а не някой от китайските БЛА, закупени от Саудитска Арабия и ОАЕ. Така например блокът „М299” (виж снимката) – това е пусковата установка за УР AGM-114 Hellfire, която MQ-9 Reaper използва. На табелката на турбовитловия двигател се вижда и името на прозиводителя – Honeywell.
А че БЛА не е просто паднал, а е бил свален – това се вижда на видеото, където основната част пада горяща още във въздуха и то без голяма част от крилото и опашната част. На второто видео (излъчено от йеменската ТВ Al-Masirah) се вижда и самото изстрелване на ракетата, с която се предполага, че е свален американския БЛА.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
61-ва механизирана бригада в Карлово отбелязва 25 години от създаването си
02.10.2017, 09:55
61-ва механизирана бригада в Карлово отбелязва 25 години от създаването си. Това съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от пресцентъра на формированието.
Бригадата е сформирана със заповед на Министъра на отбраната на Република България на 2 октомври 1992 г. В тържествена обстановка личният състав на 61-ва механизирана бригада ще отбележи своят юбилей. Празникът ще бъде открит в 10.00 часа на площад „20-ти юли” в Карлово със слово на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада. От 10.30 часа на същото място Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен за здраве на военнослужещите и семействата им. Веднага след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на свободата на площад „20-ти юли”. От 11.30 часа ще се проведе шоу-спектакълът „Искри” на Националната гвардейска част, а от 17.30 часа започва празничен концерт на Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Очаква се на празника да присъства ген. Константин Попов, депутат и председател на Комисията по отбрана към Народното събрание.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Още десет години остават САЩ в Афганистан
02.10.2017, 08:44
Американският военен контингент ще бъде в Афганистан поне още 10 години. С такава прогноза в неделя излезе председателят на комисията по външни работи на американския Сенат републиканецът от Тенеси Боб Коркър.
"Ние вероятно ще запазим войските си в Афганистан за следващото десетилетие", каза за телевизия Ен Би Си Боб Коркър.
През септември САЩ решиха да изпратят подкрепления в Афганистан от нови 3000 военнослужещи. Това означава, че скоро броят на американския военен контингент в страната ще бъде приблизително 14 хиляди души.
Съединените щати започнаха текущата военна операция в Афганистан през есента на 2001 г. През 2011 г. на върха броят на американските войски в Афганистан е бил 101 хил. Души. По време на тази кампания бяха убити над 2,3 хил. американски военнослужещи, а над 17 хиляди бяха ранени.
Източник: https://news.bg/
 
Руският Източен военен окръг приема девет хиляди новобранци
02.10.2017, 08:16
Руският Източен военен окръг ще призове на военна служба девет хиляди от жителите на Далечния изток и Източен Сибир, предава ТАСС.
„В Източния военен окръг започна призивна кампания „Есен-2017“ в хода, на която военните комисариати на окръга ще призоват и изпратят за военна служба над девет хиляди граждани, живеещи на територията на Далечния изток и Източен Сибир“, се казва в съобщение на властите.
Най-много младежи ще бъдат привикани от Приморския край – около 1,9 хиляди. От Забайкалието ще бъдат взети още 1,7 хиляди, а от Якутия 1,5 хиляди. Освен това около хиляди новобранци ще бъдат записани и от Хабаровския край и Република Бурятия.
Руските власти казаха, че 99 % от тези новобранци ще служат в съединения, които са дислоцирани на териториите, които Източния военен окръг обхваща.
Агенция „Фокус“ припомня, че Владимир Путин подписа указ за призоваването на военна служба на 134 хиляди души. - (видео)
 

 
Ударна група на САЩ начело със самолетоносача "Роналд Рейгън" настъпва към КНДР
01.10.2017, 19:40
САЩ отправиха днес самолетоносачът "Роналд Рейгън" CVN-76, съпроводен от още няколко бойни и спомагателни кораби, към бреговете на Южна Корея за провеждането на съвместни учения.
Целта на операцията е отработване на ответни действия при пуск на балистични ракети от КНДР. Ударната армада ще пристигне в Японско море в средата на октомври, предават осведомителните агенции.
Заедно със самолетоносача в групата влизат ескадрен миноносец, въоръжен с комплекси за противоракетна отбрана, атомна подводница и ракетен крайцер. Датата на началото на ученията е 20 октомври. Ситуацията на Корейския полуостров остава крайно напрегната, заради не спиращите опити на КНДР на развива ракетната си програма и периодично да изстрелва ракети. Градусите на напрежението пък се повишават още повече, когато САЩ и Южна Корея провеждат съвместни военни маневри.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Днес руските пехотинци имат празник
01.10.2017, 15:42
Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия
 
Зенитно-ракетни войски празнуват 57 години от създаването си
01.10.2017, 14:50
Благодаря Ви за това, че “горите” и се себеотдавате!  Това се посочва в поздравление на командира на Първа зенитно-ракетна база  полковник Емил Димитров до неговите подчинени във връзка с днешния професионален празник на Зенитро-ракетни войски.
*******
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ!
СКЪПИ ВЕТЕРАНИ!
За мен е чест да ви поздравя с професионалния Празник на Зенитно-ракетни войски и 56-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база.
На 1 октомври си спомняме с почит и признателност за нашите предшественици от всички поколения.
За онези, които в далечната 1960 г. поставиха началото на Зенитно-ракетни войски и извършиха успешно първата стрелба със зенитна управляема ракета в полигонни условия.
За родоначалните на сформираните впоследствие зенитно-ракетни бригади, чийто наследник сега е Първа зенитно-ракетна база.
За хилядите градили, служили и оставили частица от душата си в дивизионите на най-младия и високотехнологичен род войска от състава на Военновъздушните сили.
И пак по традиция се равняваме по тях, нашите предци. Правим равносметка на наследеното, на постигнатото, на надграденото. Отправяме взор към бъдещето.
Като Ваш командир съм особено горд да заявя, че благодарение на Вашите усилия и усърдие, да си част от семейството на ЗРВ продължава да е чест и привилегия!
Това, което Вие демонстрирате на полигоните и в ученията заедно с нашите съюзни и съседни държави, е достойно за възхищение. С постиганите отлични резултати не само защитавате  достойно името на рода войски, но и доказвате, че сме надежден щит на българското небе.  
Благодаря Ви за това, че “горите” и се себеотдавате!
За личните жертви, твърдостта, решителността и професионализма, с които преодолявате трудностите!
За сплотеността и новаторството, вярата и ентусиазма, с които постигате целите!
С огромен респект мога да заява, че вярвам във Вас и  заставам зад всеки от голямото ни семейството! И нека все така единно да устояваме и побеждаваме!
Желая на всички здраве, много сила и енергия! Хубав празник!
Полковник Емил Димитров, командир на Първа зенитно-ракетна база   
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Каква ще бъде по-нататъшната съдба на авиобазата в Хмеймим след ликвидирането на ИД?
01.10.2017, 12:10

Преди две години, на 30 септември 2015 г., Владимир Путин се обърна към Съвета на Федерацията с искане за използване на ВС извън пределите на страната. Разрешението бе получено незабавно. Още същия ден по обекти на ИД бяха нанесени първите удари, припомня сайтът slovodel.com.
Сега терористите контролират не повече от 13% от територията на страната и то пустинни райони. Русия възнамерява да доведе начинанието си до край, който обаче едва ли ще дойде скоро. Проблемът с кюрдите също расте с всеки ден и заплашва региона с нова война. Закономерно възниква въпросът дали руските ВКС ще останат в базата си в Хмеймим, която получиха от сирийските власти „безплатно и завинаги”.

Този въпрос обаче не е нов, например такова беше заглавието на „Русская весна” още в края на януари 2016 г. За две години операция аеродрумът Хмеймим беше видимо разширен и подобрен. Сега той може да приеме практически от всички типове. Създадена е база за летищно и материално-техническо снабдяване. Построени са складове за боеприпаси и гориво. Около авиобазата е създадена ешелонирана зона за ПВО с привличане на комплексите С-400, С-300, „Бук-М2Э” и „Панцирь-С1”. За РЕБ отговаря разположеният комплекс „Красуха-4”.

Естествено такъв опорен пункт (заедно с военноморската база в Тартус) в най-важния регион на планетата дава определено преимущество на Русия. За отношение по въпроса петербургското издание „Слово и дело” взело мнението на генерал-майора от авиацията Владимир Попов. „Аз мисля, че още продължително време тя ще работи като съвместна база за сирийската и нашата авиация.

Първо, там има много наша техника и има потребност от подготовката на сирийски специалисти да я поддържат. Това не зависи от обстоятелството дали там ще продължават военните действия.

Второ, поне в близките пет години тя ще помогне да се запази паритетът между различните сили в Сирия” – казва генерал Попов. Може да се счита, че след неизбежната победа над терористите Русия ще запази присъствието си в Хмеймим. Летището е удобно за оперативно реагиране на възникващите предизвикателства и ще способства за установяване на мир в региона, твърди генералът.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Честваха 70 години от създаването на граничното поделение в Петрич
01.10.2017, 10:38
Петрич беше домакин на Четвъртия национален събор „Граничарите на България“. Южният град събра вчера стотици пазители на държавната граница във времето назад, десетки днешни служители в Гранична полиция и много гости. В рамките на събора бе тържествено отбелязана 70-ата годишнина от създаването на местното гранично поделение. Проявите бяха под патронажа на кмета на Общината Димитър Бръчков.
Празникът започна в района на бившето поделение, чийто наследник днес е Граничнто полицеиско управление. Той бе открит от председателя на Инициативния комитет полковник Славчо Стоянов  - един от командирите на отряда. През това поделение, посочи той, преминаха много поколния офицери, старшини и войници. Тук, припомни полковникът, много от тях написаха първото си писмо с клеймо на плика „ВП“. Водосветен молебен и заупокойна молитва отслужи Неврокопският митрополит Серафим.......Прочети още
 
ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети
01.10.2017, 09:44
ВВС на САЩ се готвят да започнат изпитания в реални условия срещу реален противник с поне два от леките бойни самолети, които бяха тествани това лято. Това съобщава Aviation Week.
Макар, че ръководството на ВВС на САЩ все още не е взело окончателно решение, подготовката за изпитанията, които ще бъдат наречени Combat Dragon III, е доста напреднала.
Очаква се в изпитанията да бъдат задействани до 70 души персонал и общо четири самолета – два AT-6 Wolverine и два A-29 Super Tucano.
За сега не се съобщава за къде се планират изпитанията, но се смята, че Сирия е най-вероятна цел, където ВВС на САЩ активно подкрепят сирийските кюрди в боевете срещу Ислямска държава. Тестът трябва да бъде проведен далеч от зоните, които се охраняват от руските ЗРК. Другата и по-вероятна опция е тестовете да се изпълнят в Афганистан.
През това лято бяха проведени изпитания с четири леки бойни самолети в американската авиобаза Холоман, Ню Мексико. Освен вече споменатите AT-6 и A-29 в тях бяха задействани и реактивния Scorpion и AT-802L Longsword.
Наскоро ВВС на САЩ изготвиха доклад за експеримента и се чака окончателното решение за това дали да се премине към изпитания в реална бойна среда. Очаква се поне една нация съюзник на САЩ да участва в изпитанията.
Изпитанията ще се извършват от строеви летци от ВВС на САЩ, които имат минимум 1000 часа нальот на бойни самолети, имат реален боен опит и имат инструкторска квалификация. Те ще бъдат подбрани в отделен процес.
От турбовитловите самолети ще се иска да унищожават реални цели в управляеми и неуправляеми боеприпаси, както и с използването на нарезно въоръжение.
ВВС на САЩ от доста години проучва възможностите да се сдобие с леки бойни самолети, които да действат срещу противник с по-слабо или никакво ПВО. От началото на годината тези проучвания набраха значителна инерция и е възможно в крайна сметка да доведат до покупка на подобни машини.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Най-елитните специални части в света
01.10.2017, 09:10
Eлитнитe cпeциaлни чacти ca eдни oт нaй-дoбpe oбyчeнитe и нaдeждни cили зa cигypнocт, c ĸoитo вcяĸa дъpжaвa мoжe дa ce пoxвaли. Paбoтaтa им ce cвъpзaнa c oтĸpивaнeтo нa пoтeнциaлни зaплaxи зa нaциoнaлнaтa cигypнocт, oтcтpaнявaнeтo нa cтpaтeгичecĸи цeли, cxвaтĸи c тepopиcтични гpyпи и пpoвeждaнeтo нa oпacни cпacитeлни миcии.
Eлитнитe cпeциaлни чacти ca нaй-дoбpитe oт нaй-дoбpитe и xoдят тaм, ĸъдeтo дpyгитe вoйници нe биxa ce ocмeлили дa cтъпят.
Члeнoвтee им пpeминaвaт чpeз нaй-cтpoгитe и тpyдни oбyчитeлни yпpaжнeния, пpeднaзнaчeни дa пpeмaxнaт oнeзи, ĸoитo нe мoгaт дa дocтигнaт нaлoжeнитe виcoĸи cтaндapти. Eтo зaщo cлyжитeлитe нa cпeцчacтитe yмeят дa ce cпpaвят c вcяĸaĸви пpeдизвиĸaтeлcтвa.......Прочети още
 
С 1,8 млрд. евро Франция увеличава военния си бюджет
01.10.2017, 08:53
Франция ще увеличи военния си бюджет с 1,8 млрд. евро през 2018 г., обяви премиерът на страната Едуар Филип, който посети главната военноморска база на френския флот в Тулон, предава БНТ.
"През 2018 г. финансирането на френските въоръжени сили ще се увеличи с 1,8 млрд. евро, достигайки ниво от 34,3 млрд. евро. През 2019 г. и 2020 г. средствата ще бъдат увеличавани с по 1,7 млрд. евро на година. Увеличаването ще продължи до края на президентския мандат на Еманюел Макрон през 2022 г.", коментира Филип.
Той изтъкна значението на френските въоръжени сили, които според него играят ключова роля не само за суверенитета на страната, но и за суверенитета на цяла Европа.
 
Полският министър на отбраната заяви, че за успешната защита на Полша са нужни две американски дивизии
01.10.2017, 08:44
Полският министър на отбраната Антоний Мачеревич заяви, че в Полша трябва да бъдат стационирани две американски дивизии, за да бъде успешно обезпечена отбраната на страната, предава ТАСС.
„От гледна точка на успешната отбрана на Полша, трябва да има минимум две дивизии“, заяви той на въпрос колко американски войници трябва да бъдат дислоцирани в страната от страната.
„Без съмнение две дивизии не са много. Това е точно толкова, колкото ни е нужно“, каза той.
Агенция „Фокус“ припомня, че една пълнокръвна американска дивизия може да има от 10 до 21 хиляди души личен състав. - Още за СВ на САЩ
 
Руската армия скоро ще се сдобие със системи "Панцирь-СМ"
01.10.2017, 08:20
Руската армия планира в близко бъдеще да се сдобие с модернизирана версия на зенитния ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь-СМ".
Тази версия на системата ще се отличава с ракети, които ще имат на практика два пъти по-голям обхват спрямо версията "Панцир-С1", която в момента е в редиците на руската армия.
Работата по новия "Панцирь-СМ" ще бъде довършена до 2018 г., както съобщи заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов, цитиран от РИА "Новости".
Смята се, че новият комплекс ще бъде в състояние да унищожава летящи цели на разстояние до 40 км, което го поставя в категорията със среден обсег на действие. Освен това "Панцирь-СМ" разчита на интегрирането на нов радар, с помощта на който ще "вижда" обектите на до 75 км далечина.
Този комплекс се появи в руската армия през 2008 г., а последната му модернизация, означена като "Панцирь-С2" е известна с изключително краткото си време на реакция. Процесът по засичане и стреляне по целта отнема няколко секунди, а времето между изстрелванията на две ракети е едва 1,5 сек. С тези си параметри "Панцирь-С2" няма конкурент в света. - Още за "Панцирь"
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител
01.10.2017, 08:10
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин предупреди България да внимава с избора на своя нов изтребител. Това каза той вчера, 30 септември 2017 г. в интервю за bTV.
Според Рубин много трябва да се внимава при избора на ново и скъпо оборудване, каквото е изтребителя.
"Много е важно той да е съвместим с това, което използват Съединените щати и останалите членове на НАТО, включително и другите страни в региона. Това е важно не само при учения, но и при съвместни операции, военновъздушноите сили да могат да се разгръщат заедно много лесно, познавайки своето оборудване. Това са неща, които според мен трябва да бъдат взети предвид, но крайното решение как да бъдат похарчени толкова много пари е на правителството и на парламента", заявява посланик Рубин.
Коментарът на посланика на САЩ на повърхността може да се разглежда като предупреждение да се купи платформа съвместима със стандартите на НАТО, но и трите кандидатури в момента отговарят на тези стандарти. Така, че изказването на Рубин може да се приема като индиректен намек за покупка на американски боен самолет.
В началото на август в друго интервю Рубин заяви, че ключови играчи около проекта за нов изтребител могат да си сменят мнението. Месец и половина по-късно т.нар. „Комисия „Gripen” фактически зачеркна избора на експертната комисия, която посочи шведския Gripen C/D.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ракетчиците празнуват!
01.10.2017, 08:00
Още ракетни войски
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}