От средствата за масова информация

Архив - ноември 2006 г.


   30.11.2006, 16:00

W Белград бе формирана Гвардия на армията на Сърбия    На тържествена церемония в Белград бе формирана Гвардия на армията на Сърбия

Сръбският президент Борис Тадич връчи днес военното знаме на командира на Гвардията на сръбската армия полковник Горан Радованович, като така официално бе формирана тази елитна част от сръбските въоръжени сили, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/.
    На тържествената церемония по повод трансформирането на досегашната гвардейска бригада в Гвардия на армията на Сърбия Тадич посочи, че това е още една от важните стъпки в реформаторските процеси, които се провеждат в сръбската армия.
    На церемонията в казармата Дедине присъстваха министърът на отбраната на Сърбия Зоран Станкович, началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал-майор Здравко Понош, делегация на Националната гвардия на Охайо и редица военни аташета, акредитирани в Белград.

 


   30.11.2006, 09:30

Русия започна да доставя многоцелеви изтребители на Венецуела    Започна доставката на руски многоцелеви изтребители за Венецуела

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30МК2 са отпътували за Венецуела, предаде РИА Новости. Договорът предвижда доставката на 24 такива машини. Самолетите са произведени в авиационното обединение в Комсомолск на Амур.
    “Първите две машини Су-30МК2 за ВВС на Венецуела отпътуваха от авиозавода с транспортен самолет Ан-124 "Руслан" за Москва, от където ще бъдат изпратени за Венецуела”, каза представител на производителя. По думите му, според сключения договор до края на годината ще бъдат доставени още два изтребителя.
    Руските Су-30МК2 ще заменят намиращите се в момента на въоръжение във ВВС на Венецуела американски изтребители F-16 и френски машини "Мираж".

 

 


    29.11.2006, 21:00

 

Русия е завладяла две трети от световния пазар на ръчни гранатометиРусия е завладяла две трети от световния пазар на ръчни гранатомети

Руските гранатомети са завладели 2/3 от световния пазар на ръчно противотанково оръжие и ще доминират в този сектор в близкото десетилетие, съобщава Defense-Aerospace.
    Според данни, получени от експерти на агенция Forecast International, провеждащи съответните изследвания, продажбите на руски гранатомети заемат 69 процента от световния пазар на РПГ по бройки продадени изделия и 51,5 процента по тяхната стойност. Експертите предсказват, че тази пропорция ще се запази минимум до 2015 година.
    Голямата част от продажбите, според мнението на Forecast International, се пада на гранатометите РПГ-26 "Аглень" и РПГ-27 "Таволга" - 55 процента от общото количество гранатомети и 31,6 процента от общата продажна сума. „Безсмъртния” гранатомет РПГ-7, създаден преди повече от 40 години, заема повече от осем процента от количеството продадени нови гранатомети.
    Най-популярен западен РПГ ще бъде американският M72 LAW, който ще има около 5,45 процента от количествените и 5,43 процента от стойностните продажби на гранатомети в света.
    Според заключението на Forecast International, през 2007-15 години на международния пазар ще бъдат продадени около 1 милиона 850 хиляди гранатомети на обща стойност 5,25 милиарда долара.
    Популярността на руските гранатомети, според мнението на специалисти, в голяма степен се дължи на резултатите от тяхното бойно използване в израело – ливанския конфликт и бойните действия на територията на Ирак, където загубите от огъня на РПГ е преобладаваща част от общите загуби на бронетехника.

Още за ръчните гранатомети

 


   29.11.2006, 10:00

Пакистан е изпитал нова балистична ракета Пакистан е изпитал нова балистична ракета

Днес, рано сутринта, Пакистан е провел второ за тази седнимица изпитание на нова версия на балистичната ракета със среден обсег на действие"Хатф-4" (модификация на "Шахин-1"), способна да носи и ядрена бойна глава, съобщава АП, позовавайки се на изявление на министерството на отбраната в Исламабад.
    Както съобщават пакистанските телеканали, на изпитанията са присъствали представители на командването и правителството на страната. Ръководител на изпитанията е бил шефа на обединения комитет на началниците на щабове на пакистанската армия генерал Ехсан ул-Хак (Ehsan Ul Haq).
    Ракетата "Хатф-4" е със среден радиус на действие като първите и варианти постъпиха на въоръжение в пакистанската войска преди няколко години. Днешните изпитания на новата версия на ракетата са в рамките на националната програма за усъвършенстване на ракетите от семейство "Хатф".
    Според военното ведомство на страната, за тестовете предварително са били предупредени всички съседни страни.

  28.11.2006, 13:00

Начало на конкурс за БМП за гръцката армияНачало на конкурс за БМП за гръцката армия

Гръцката армия планира да закупи 291 гъсенични бойни машини на пехотата на стойност 2,1 милиарда американски долара.
    Новите БМП ще действат заедно с двете основни групи бойни танкове на Гърция. Това са 183-те излезли от въоръжение на германската армия Леопард 2А4, произведени от фирмата Krauss-Maffei Wegmann и 170-те нови танкове Леопард 2HEL (гръцки вариант  2А6).
    Освен това, армията трябва да закупи първите 84 БТР на стойност  430.6 млн. евро през периода 2006 - 2010 година.
    Основно колесните БТР и техните модификации ще се използват в  операции за поддържане на мира зад граница.
    Конкурсът за закупка на основните БМП обещава да бъде доста оспорван. Според предвижданията, в конкурса ще участват следните машини: БМП Ulan на фирмата Steyr-Daimler-Puch (Австрия), БМП Puma на фирмата PSM (ФРГ), БМП-3/БМП-4 на Курганският завод (Русия) и БМП СV90 на фирмата BAE Systems Haggglunds (Швеция).
    Производството на БМП Ulan е прекратено след доставката на 112 машини за австрийската армия, но тяхното производство може да бъде възобновено при наличието на допълнителни поръчки. БМП Ulan се различава малко от БМП Pizzaro, която се намира на въоръжение в испанската армия.
    БМП Puma на фирмата PSM се намира в стадий на разработка, като първият демонстрационен модел бе показан в началото на 2006 г. В момента на етап, предшестващ серийното производство, се намират 5 машини. Серийното производство на 405 машини е планирано да започне през 2007 г..
    БМП-3 (Русия) вече се намира на въоръжение в Кипър, Кувейт, Южна Корея и Обединените Арабски Емирства, като на пазара излиза и усиленият вариант БМП-4.
    И накрая, БМП СV90 (Швеция) се намира на въоръжение във  Финландия, Норвегия, Швеция и Швейцария, а новият модел БМП CV 9035 вече е поръчан за нуждите на Дания и Холандия.
    Очаква се, че БМП, избрана от гръцката армия, ще се произвежда по лиценз на територията на Гърция със собствени сили и средства. Военната промишленост на Гърция вече извършва сглобяване на новите ОБТ Леопард 2 HEL.
    Производството на ОБТ се планира на бъде завършено през 2009 г. и след това ще се пристъпи към производството на избраната БМП.
    В момента на въоръжение в гръцката армия се намират БТР от серията М113 на фирмата BAE Systems (CАЩ) и БТР Leonidas (Гърция), въоръжени само със  7,62-мм или 12,7-мм картечница.
    Освен тях, в парка на гръцката армия има и 501 БМП-1. Тези машини постъпиха на въоръжение от армията на бившата ГДР през  1993-1994 г.г.. Една част от тях са предадени на иракските въоръжени сили.

Още за БМП

 


   27.11.2006, 15:25

Американски военен изтребител се разби в района на БагдадАмерикански военен изтребител се разби в района на Багдад

Американски военен изтребител F-16 се разби на около 30 километра северозападно от Багдад, предаде АФП.

    До момента не се съобщава какво е състоянието на пилота на изтребителя. По предварителни данни причината за инцидента е технически проблем.

    Провежда се разследване.

Още за бойната авиация

 


   27.11.2006, 09:00

 

Авиокатастрофа в ИранАвиокатастрофа в Иран

Днес сутринта претърпя катастрофа военен самолет АН-74, движещ се по маршрута Техеран – Шираз – Бандер – Аббас. 36 пасажери и членовете на екипажа са загинали. Двама са оцелели и са в болница в крайно тежко състояние.
    Според непотвърдени данни, разбилият се самолет е бил произведен в Иран от съвместно украино – иранско предприятие. По предварителна информация причината за аварията е отказ в работата на единия двигател.
    Иранската телевизия съобщава, че на борда на машината са се намирали  6 членен екипаж и 32 офицери.
    Самолетът е излетял в 6:40 от техеранското летище Мехрабад.
    Започнало е разследване на инцидента.

 


  26.11.2006, 20:00

Подсилват американското ПРО в ЯпонияПодсилват американското ПРО в Япония

САЩ планират значително да повишат възможностите за противоракетна отбрана на своите военноморски сили, постоянно разположени в Япония, предаде ИТАР-ТАСС.
    Предвижда се ескадрени миноносци с многофункционална система за управление на оръжията "Иджис" да бъдат преоборудвани и въоръжени с ракети "Стандард мисайл-3" (СМ-3), предназначени да унищожават балистични ракети на противника извън атмосферата. През август в Йокосука край Токио - база на 7-и американски флот, вече пристигна един преоборудван американски ескадрен миноносец, въоръжен с такива ракети. До идната пролет ще бъдат превъоръжени с ракети СМ-3 още два подобни кораба от базата, твърди японският в. "Нихон кейдзай", цитиран от ИТАР-ТАСС.
            Япония също има няколко ескадрени миноносеца със система "Иджис" и догодина ще започне да ги оборудва с ракети СМ-3. САЩ вече доставят в базата си Кадена на остров Окинава и зенитноракетни комплекси "Пейтриът" от последно поколение за прехващане на вражески ракети на малки височини, допълва ИТАР-ТАСС.

 


   25.11.06, 16:00

Гъсеничната бронирана машина Bionix II постъпва на въоръжениеГъсеничната бронирана машина Bionix II постъпва на въоръжение

На 23 октомври армията на Сингапур прие на въоръжение нов вариант на бронирана машина (БМ) от семейството на Bionix, известна като БМП Bionix II (ВХII).
    БМП BXII е съвместна разработка на въоръжените сили на Сингапур, държавното управление на технологиите и науката на министерството на отбраната и фирмата Singapore Technologies Electronics.
    Разработката на семейството машини е започната през 1988 год. Като резултат, в средата на 1999 год. на въоръжение в армията са  постъпили машините Bionix 25 и Bionix 40/50. От този момент семейството на БМ се попълни с ремонтно-евакуационна машина и мостопоставач.
    БМП BXII е въоръжена с 30-мм оръдие ATK MK44 Bushmaster използващо два вида боеприпаси и комбинирана инфрачервена система, сдвоена 7,62 мм картечница и картечница с общо назначение.
    БМП е адаптирана за двуместен вариант на куполата и се характеризира с модулна конструкция на бронята. БМП BXII, която се произвежда и като командно-щабен вариант, се отличава с подобрена защита и съхранява унификацията си с по-старите версии в доста елементи.
    Машина е снабдена с система за тактическо управление на бойното поле, което позволява оперативно да се получава информация за дислокацията и преместването на собствените сили и силите на противника.

    Бойното тегло на БМП ВХII е 24 800 кг. Машината се привежда в движение с помощта на дизелов двигател 6V 92TA с мощност 475 к.с., произвеждан от Detroit Diesel Corporation (CАЩ). Максималната скорост по шосе е около 70 км/час, при движение по пресечена местност достига  до 40 км/час. , а при движение във вода скоростта е около 5 км/час. Габаритните размери на машината са: дължина -  5,97 м, ширина – 2,78, клиренс – 0,4 м. Машина може да превозва до 10 човека.

Още за бойните машини


 

    От 22 до 25 октомври в индонезийската столица Джакарта се провежда втората международна изложба на въоръжения и военна техника "Indo Defence'2006 Expo & Forum". На това мероприятие, организирано от Министерството на отбраната на Индонезия, са поканени повече от 450 фирми и организации от над 30 страни. Тематиката на набиращата обороти регионална изложба обхваща практически целия спектър от въоръжения и бойна техника, използвана в сухопътните войски, военновъздушните и военноморски сили на страните от Югоизточна Азия.


  24.11.2006, 09:00

Назначен е нов министър на отбраната в Южна Корея  Южна Корея е с нов министър на отбраната

Генерал Ким Янг Су (Kim Jang-soo) бе назначен за министър на отбраната в Южна Корея, на фона на севернокорейската ядрена криза, съобщава сайта на военното ведомство на Корея.
    “Армията със своята огромна мощ ще подкрепя усилията на правителството, полагани за мирното разрешаване на севернокорейската ядрена криза”, заяви Ким Янг Су, по време на встъпването си в длъжност.
    Той също обеща в “променилите се условия”, пред лицето на ядрената заплаха, да укрепи системата за военно предупреждаване и събирането на разузнавателни материали относно Северна Корея, предаде южнокорейската информационна агенция Рейнхап.
    Генералът е роден през 1948 година в
Gwangju, през
1971 год. завършва Военната академия на Корея, а през 1989 год. се дипломира в Сеулския университет.

 


  24.11.2006, 07:00

Boeing прави допълнително 13000 управляеми бомбиBoeing прави допълнително 13000 управляеми бомби

Корпорацията Boeing е сключила контракт за доставката на голямо количество комплекти JDAM (Joint Direct Attack Munition), съобщава Spacewar.
    Комплектите JDAM включват приемник за глобалната навигационна система GPS и апаратура за управление. Те могат да се монтират на авиобомби с калибър от 500 до 2000 фунта (от 227 до 907 килограма).
    Вероятното кръгово отклонение на бомбите JDAM е по-малко от 10 метра, което позволява да се поразяват малоразмерни цели. За да се използват бомби от този тип не е необходимо да се монтира допълнителна електронна апаратура на самолета.

    Бомбите JDAM отстъпват в своята точност на боеприпасите с лазерни или телевизионно насочване и могат да поразяват само цели с предварително известни координати. За разлика от тях обаче бомбите JDAM могат да се използват при всякакви метеорологични условия и не е необходимо подсветка на целите.
    Според условията на контракта, Boeing ще произведе около 13000 комплекта JDAM. От 1998 година досега компанията е произвела вече 160000 комплекта, активно използвани в бойните действия в Югославия, Ирак и Афганистан.

 


  23.11.2006, 20:00

МиГ-21 се разби в РумънияМиГ-21 се разби в Румъния

В западната част на Румъния е катастрофирал изтребител на румънските ВВС. МиГ-21 е извършвал тренировъчен полет. Неочаквано свръзката с него е прекъснала и самолетът е паднал близо до складове за дървен материал. Както съобщава министерството на отбраната на Румъния, пилотът е катапултирал, като при преземяването си е получил леки наранявания. Жертви на земята няма.
    Започнало е разследване на инцидента.
    От 1992 година румънските ВВС провеждат модернизация на изтребителите МиГ-21 съветско производство с цел тяхната съвместимост със стандартите на НАТО.


  23.11.2006, 18:00

Дания купува немски бронебойни снаряди от ново поколениеДания купува немски бронебойни снаряди от ново поколение

Дания ще стане първия купувач на новите 120-мм. снаряди PELE (Penetrator with Enhanced Lateral Effect) произведени от немската компания Rheinmetall, съобщава Defencetalk.
    Снарядите PELE, получили индекс DM 63, представляват унитарни бронебойни боеприпаси с волфрамова сърцевина. В сравнение със старите модели, новите снаряди притежават повишени задброневи действия, осигуряващи голяма вероятност за извеждане на целта от строя.
    Новите снаряди могат да поразяват танкове, снабдени с комбинирани брони и динамична защита. Метателния заряд на новия боеприпас съхранява своите свойства в температурен режим от 63 до -46 градуса, което позволява да бъдат използвани на всички театри на военни действия и по всяко време на годината.
    Снарядите DM-63 са предназначени за използване в гладкоцевните оръдия от типа М-256, поставяни на танковете Leopard II, M1 Abrams, Merkava Mk III и IV, и някои други машини.


   23.11.2006, 15:00

Нови лазерни целеуказатели за ВМС на САЩНови лазерни целеуказатели за ВМС на САЩ

ВМС на САЩ ще получат лазерни целеуказатели AN/PEQ-1B, съобщава пресслужбата на корпорацията Northrop Grumman.
    Целеуказатели AN/PEQ-1B активно се използват от силите за специални операции на САЩ за подсветка на целите преди да бъдат поразени с управляеми боеприпаси, насочвани с помощта на лазерен лъч.
    Апаратът се отличава с компактните си размери (26х30х13 сантиметра) и неголямото си тегло – 5,5 килограма. Целеуказателят може да работи както в ръчен, така и в автоматичен режим, като подсветва цели в сектор от 45 градуса. Приборът измерва и разстоянието до целите в диапазона от 200 до 10000 метра с точност плюс-минус пет метра.
    В режим на подсветка на целта апаратът създава неголямо лазерно „петно” (на разстояние пет километра то е с размери 2,3х2,3 метра), осигуряващо възможност за точно попадение на малоразмерни и високозащитени цели.
    Лазерните целеуказатели ще бъдат приети на въоръжение в специалните подразделения на ВМС на САЩ и корпуса морска пехота, отговарящи за целеуказването на самолетите от морската авиация.

 


  21.11.2006, 20:00

Най-добрия танк за всички времена е руския  Т-34

Най-добрият танк за всички времена е руския Т-34

Телевизионния канал Military Channel продължава да прави класации на най-добрите оръжия на XX век на основата на резултати от допитвания извършени сред британски и американски експерти и военнослужещи.
    Поредното изследване е било посветено на танковете. Бойните машини са били оценявани по следните критерии: огнева мощ, защитеност, подвижност, промишлено производство и репутация от противника (фактор на страха).
    Най-добър танк за всички времена стана съветския Т-34. Той е получил близки до максималните оценки за огнева мощ, защитеност, подвижност и висша оценка за усвоено производство от промишлеността. Репутацията на Т-34, завоювана на бойните полета, осигури най-висока оценка и по последния критерий.
    На второ място западните експерти поставиха американския танк M1 Abrams, взел участие в двете войни в Персийския залив и операцията на НАТО в Афганистан. В призовата тройка влиза и немския танк Pz-VI Tiger-1.
    На четвърто място се оказа първият английски сериен танк Mk 1, прославил се на бойните полета по време на първата Световна война. На пета позиция е още един английски танк - Centurion, създаден през 1945 година и все още намиращ се на въоръжение в някои армии.
    На шеста позиция попада и още един немски танк - Pz-IV, един от основните танкове на Вермахта по време на втората Световна война.
    Седми от десетте най-добри е класиран новият британски танк  Challenger, осми – съветския Т-54/55, произведен в най-големи количества за цялата танкова история (около 95 хиляди машини, девети – израелския "Меркава". И последен в класацията на Military Channel е американския среден танк от втората Световна война - M4 Sherman.

Още за бойните танкове

 


  21.11.2006, 10:00

АК е признат за най-доброто оръжие на XX векАК е признат за най-доброто оръжие на XX век

Телеканала Military Channel на основание на допитване до американски и британски оръжейни експерти и военни е определил рейтинга на най-доброто стрелково оръжие в света през последното столетие. Всички модели са се оценявали по пет критерия: точност на огъня, бойна ефективност, оригиналност на конструкцията, удобство при обслужване и продължителност на използване.
    Първо място заема АК-47, който е получил висши оценки по всички категории, с изключение за точност.
    Стандартната автоматична винтовка на въоръжените сили на САЩ М-16, произвеждаща се от 60-те години и намираща се на въоръжение в САЩ, в много армии както от НАТО, така и извън организацията, заема второ място.
    Трето място заема британската винтовка SMLE, разработена през 1916 година, използвана и досега в Африка, Афганистан и др.. Четвърто място заема M1 Garand - винтовка, която е била на въоръжение в американската армия по време на Втората Световна война и войната в Корея.
    На пето място е класирана белгийската автоматична винтовка FN FAL. Разработена в началото на 1950-те години, станала прототип за създаване на поредица други винтовки, такива като австрийската  Steyr Stg.58, британската L1A1 SLR, бразилската IMBEL LAR, канадската C2 Squad Automatic Weapon и пр.
    Винтовката Mauser 98K – основно стрелково оръжие на германската пехота в Първата и Втората Световни войни, произвеждана и в Югославия и Чехия, заема шесто място.
    Автоматичната винтовка Steyr AUG – австрийска разработка от 1960-те години, произвеждана в много модификации, считана за най-успешен в комерчески смисъл проект. Освен в Австрия  се използва от въоръжените сили на Австралия, Нова Зеландия, Оман, Малайзия, Саудитска Арабия и много специални подразделения по света. Тя е класирана на седмо място.
    Осмо място заема американската винтовка 1903 Springfield, намираща се на въоръжение до началото на 1930-те години. Германския автомат Stg44, а също и неговите варианти и модификации - MP43, MP44 и StG44, разработен през 1943 година, произвеждан и използван през 1944-1945-е години, заема девето  място.
    И последна е класирана американската винтовка M14 – произвеждана от 1957 до 1964 година и използвана от въоръжените сили на САЩ, Балтийските страни, Израел, Филипините, Тайван, Турция, Венецуела.

Още за стрелковото оръжие

 


  20.11.2006, 23:00

Гърция с нова програма за превъоръжаванеГърция с нова програма за превъоръжаване

Съгласно одобрените неотдавна планове въоръжените сили на Гърция обявиха основните приоритети за финансиране на националната отбрана за периода 2006-2010 г., съобщава в-к „Българска армия”. Планирани са следните основни цели и средства за посочения период: разгръщане на наземни станции за сателитна комуникационна система на въоръжените сили - определени 161.2 млн.евро; доставка на 20 средни транспортни хеликоптери - отпуснати 807.5 млн. евро, като доставката на двадесетте апарата тип NH90 трябва да приключи през 2008; за строежа на шест нови фрегати - отпуснати 2.8 млрд. евро; за закупуване на 70 нови изтребители - 5.52 млрд.евро, но в тази сума е включено финансиране на вече поръчаните 30 апарата F-16 Block 52+ и за покупката на 45 нови модерни реактивни учебни самолети (отпуснати 900 млн.евро).
    В търга за доставката на фрегатите за ВМС се очаква да участват най-големите европейски фирми със своите най-нови разработки, като френската Armaris и италианската Orizzonte Sistemi Navale с фрегатата FREMM, германската Thyssen Krupp Marine Systems ( съвместно с гръцки корабостроителници) с MEKO D, Navantinia от Испания с F-310 холандската ROYAL Schelde с LCF. Въпреки че няма официални искания за информация, очаква се Гърция да поиска закупуване на многоцелеви фрегати в обхвата 5000 тона, специализирани за въздушна отбрана.
    Снабдяването на Гърция със съвременни реактивни учебни самолети вероятно ще се осъществи по-скоро от покупката на повече изтребители, тъй като поръчаните през декември 2005 г. 30 броя F-16 предизвикаха значителен недостиг на средства за финансирането на гръцката отбрана. Според ВВС нуждата от нови изтребители е на първо място, но няма средства, така че доставката на учебни самолети "се придвижва към челото на списъка".
    Гръцките ВВС имат належаща нужда да заменят около 40 излизащи от употреба учебни самолети тип Т-2Е. Основните конкуренти за изпълнението за тази програма са BAE Systems с Hawk Mk 128, Boeing с T-45C, Aermacci с М346, Lockheed Martin/KAI с Т-50 и чешкият Aero Vodochody L-159BAT.

 


  17.11.2006, 08:30

Индонезия ще закупи от Русия военна техника на стойност 1 млрд. долара Индонезия ще закупи от Руската Федерация военна техника на стойност 1 млрд. долара

Индонезия ще закупи от Русия военна техника на стойност 1 млрд. долара, съобщи агенция РИА, позовавайки се на индонезийската национална информационна агенция Антара. Днес сутринта съответното решение е взето на заседание на индонезийското правителство и е одобрено от президента на страната Сусило Бамбанг Юдойоно.
    Според министъра на отбраната на Индонезия  Ювоно Сударсоно (Juwono Sudarsono), индонезийската армия през периода 2007-2010 година ще придобие от Русия шест изтребителя “Су”, две подводници клас "Кило" и девет вертолета от различни типове.
    Кредитът от 1 милиард долара за покупка на военна техника е бил предоставен на Индонезия от Русия. Според Сударсоно, скоро „министерството на финансите на Индонезия ще съобщи, че индонезийското правителство е приело условията".

 


   16.11.2005, 21:00

Италия и Франция проведоха изпитания на ЗРК от ново поколение Италия и Франция проведоха изпитания на ЗРК от ново поколение

В Европа се проведоха успешни изпитания на зенитно – ракетен комплекс със среден обсег на действие SAMP/T, съобщава Defense-Aerospace.
    ЗРК SAMP/T е съвместна разработка на Франция и Италия. Комплексът използва ракетите Aster 30, аналогични на използваните в перспективния корабен ЗРК PAAMS.
    В състава на комплекса влиза система за управление на огъня  ARABEL, команден пост и от четири до шест пускови установки за  зенитни ракети Atser 30.
    Както и ЗРК PAAMS, SAMP/T може да използва два типа ракети.  ЗУР Aster 15, опростена и евтина, е предназначена за прехващане на цели на височина до 10 и разстояние до 30 километра. По сложната и тежка ЗУР Aster 30 прехваща цели на височина до 20 и разстояние до 100 километра. Двете ракети за снабдени с активно – пасивни радиолокационни глави за самонасочване.

Още средства за ПВО

 


   16.11.2006, 08:30

В ЮАР разработват нов противотанков комплексВ ЮАР разработват нов противотанков комплекс.

Фирма IST Dynamics разработва противотанков комплекс за стрелба в движение за леки бронирани машини , като HMWWV, RG32 и Panhard VBL/VBR. Известна под името „Ракетна стабилизирана платформа” (РСП), тя представлява стабилизирана купола с изнесено ракетно въоръжение  и е предназначена за водене на огън с противотанкови ракети на фирмата Denel. РСП е способна да поразява в движение подвижни цели на разстояние от 200 до 5000 метра.
    Управлението на РСП се осъществява от един оператор, за което той използва пулт с компютъризиран интерфейс и две ръчки. На цветен дисплей се свежда информация за бойната обстановка и състоянието на въоръжението. Компютъра е напълно интегриран със системата за управление на огъня и вграденото устройство за автоматично съпровождане на целта. Благодарение на това, съпровождането на целта и воденето на огън по движещи се цели се осъществява автоматично, без намесата на оператора.
    С помощта на дистанционен комплект платформата може да се управлява от разстояние до 40 метра.

 

 


   

 15.11.2006, 21:00

Сърбия преминава към професионална армия

Сръбският парламент обсъжда документ, наречен Стратегически преглед по отбраната, който предвижда създаването до 2010 година на по-малки, но по-ефективни професионални Въоръжени сили с численост от 26 500 души, съобщава в-к „Българска армия”.
    В новата структура на СВ, която се планира да се изгради към края на 2007година, се предвижда армията да съдържа щаб, четири механизирани бригади, смесена артилерийска бригада, специална бригада и речно подразделение. ВВС и ПВО ще имат в състава си щаб, две въздушни бази, ракетна бригада "земя-въздух" и Център за въздушни операции. СВ ще получат нова тактическа командна и контролна система, докато ВВС и ПВО ще разполагат с нов контролен център за въздушен суверенитет. Намиращите се на въоръжение сега транспортни хеликоптери, зенитни мобилни ракетни системи "Куб", самоходни гаубици и артилерийски боеприпаси, както и самолетите МиГ-29 и Ан-26 до края на 2010 година ще бъдат усъвършенствани или основно ремонтирани. Засега в бюджета за отбрана не се предвижда доставка преди 2010 година на нови самолети или на ракети "земя-въздух" със среден обсег. На 31 юли бе създадена в Нови Сад първата бригада на СВ. Личният й състав се състои от 1748 души, от които 77% са кадрови военнослужещи. Бригадата има 12 батальона/ дивизиона (команден, пехотен, два мотопехотни, два артилерийски, оръдеен/ракетен за ПВО, два за преминаване на водни прегради, сапьорен и за тилово осигуряване), елементи от които са дислоцирани в други градове. Частите имат на въоръжение 53 танка Т-84, 80 БМП тип М-83, 122-мм самоходни гаубици, 128-мм самоходни противотанкови ракетни ПУ, ракети "земя-въздух" Стрела-10М" и 40-мм зенитни оръдия Bofors L-70.
    От 29 септември първото подразделение, съставено изцяло от кадрови военнослужещи, е в оперативна готовност. Тази нова специална бригада на СВ има състав 1000-1300 военнослужещи и съдържа следните батальони: за борба срещу терористи, разузнавателно-диверсионен, команден и за тилово осигуряване, всичките базирани в Панчево, както и въздушно-десантен батальон, базиран в Ниш.
    Стратегическият преглед предвижда също така средства за сръбското военно разузнаване, предназначени за интегрирането му в един орган към края на 2007 година на база на сегашните Военно разузнавателно управление и Военно управление за сигурност.
    През септември правителството отпусна 38 млн. долара за ремонт на пет изтребители МиГ-29, на два щурмови хеликоптера Ми-24, на два транспортни хеликоптера Ми-17 и на три Ми-8 ,както и на един транспортен самолет Ан-26. Понастоящем само 25% от сръбските въздушни апарати са годни за летене, а всеки от военните пилоти е летял средно само по шест часа през 2005 година.

 


    15.11.2006, 09:00

Министър Близнаков награди командира на 2 лпбрМинистър Близнаков награди командира на 2 лпбр

В навечерието на Празника на пехотата - 19 ноември, министърът на отбраната Веселин Близнаков Награди командира на Втора Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора бригаден генерал Цветан Харизанов. Престижното отличие - награден знак "За вярна служба под знамената" II степен, му бе връчено на тържествена церемония пред пантеона, издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г. край с.Гургулят. Началникът на Старозагорския гарнизон бе първият от списъка на удостоени с награда десетки воини на пехотата, съобщиха от Генералния щаб на БА.
    Сред отличените са още двама офицери от Втора Тунджанска. Заместник-командирът на Втори пехотен батальон майор Стефан Горчев бе награден със "За вярна служба под знамената" III степен, а майор Димитър Павлов от щаба на Старозагорската бригада - с предметна награда.

 


   14.11.2006, 20:00

ВВС на САЩ модернизират разузнавателните самолети U-2ВВС на САЩ модернизират разузнавателните самолети U-2

Компанията Raytheon е подписала контракт за модернизирането на разузнавателните самолети U-2 на ВВС на САЩ, съобщава Defense-Aerospace.
    Модернизацията на машините ще удължи срока на службата на самолетите и ще подобри техните възможности. Самолетите ще получат ново радиолокационно оборудване, системи за свръзка, средства за техническо обслужване. Общата стойност на контракта е 113 милиона долара.
    Разузнавателния самолет U-2 е създаден през 1955 година. Той е предназначен за изпълнение на продължителни разузнавателни полети на височини повече от 20 хиляди метра, недостъпни за болшинството изтребители и системи за ПВО по това време. Един от U-2, пилотиран от летецът Гари Пауерс, беше свален над територията на СССР на 1 май 1960 год. След този инцидент самолетите от този тип са се използвали за водене на електронно разузнаване.
    Максималното тегло при излитане на U-2, модификация TR-1 е 18,7 тона, скорост на полета - 700 километра в час, таван - 21300 метра. Далечината на полета превишава 9000 километра, а машината се управлява от един пилот.

 


   14.11.2006, 14:00 

Украйна ще достави на Йордания 200 бойни модулаУкрайна ще достави на Йордания 200 бойни модула

Украинската компания "Украинмаш", занимаваща се със спецпродукция, е подписала контракт за доставката на Йордания на 200 бойни модула БАУ-23Х2 за бронетранспортьори. Оръжието от 2007 година ще се доставя от завода „им. Малышева”, съобщава украинската преса.
    Бойния универсален модул БАУ-23Х2 е предназначен за лекобронирана бойна техника и е разработен от Харковското КБ „им. Морозова”. Предназначен е за поразяване на наземни и въздушни цели. Снабден е с две 23-мм автоматични пушки 2А7М (скорострелност - 850 изстрела в минута, далечина - 2 км, боекомплект - 200 снаряда) и картечница КТ-7,62. Модулът е с ръчно управление и осигурява насочване по хоризонтала - 360 градуса и по вертикала - от -4 до +55 градуса. Теглото му е не превишава два тона.
    С БАУ-23Х2 са били проведени изпитания с шасита на украински бронетранспортьор  БТР-70 и южноафрикански бронетранспортьор "Рател".
    В рамките на преден договор Украйна вече е доставила на Йордания 106 единици БАУ-23Х2 от планираните общо 190 модула.

Още за бойните модули

 


   13.11.2006, 23:30

US-самолетоносач “Кити Хок” под прицела на китайска подводницаUS-самолетоносач “Кити Хок” под прицела на китайска подводница

Китайска подводница издебнала американски самолетоносач в Тихия океан и го държала на прицел със своите торпеда и ракети, преди да бъде открита, съобщи в-к „Монитор”, цитирайки в-к "Вашингтон таймс".
    Изненадващата поява на подводницата на разстояние, което би й позволило да атакува самолетоносача "Кити Хок", според вестника, демонстрира усилията на Пекин да се подготви за бъдещ конфликт със Съединените щати, въпреки усилията на Пентагона да развива отношенията си с китайските военни. Инцидентът с "Кити Хок" и придружаващите го кораби бил особено неприятен за командващия американските сили в Тихия океан адмирал Уилям Фалън, който участва в амбициозна програма за развитие на военните връзки с Китай.
    Според военни източници, цитирани от "Вашингтон таймс", китайската дизелова подводница клас "Сун" следвала Кити Хок без да бъде открита и изплувала на пет мили от самолетоносача на 26 октомври. Подводницата била забелязана от летец на един от самолетите, базирани на "Кити Хок". В бойната група "Кити Хок" има една щурмова подводница и хеликоптери за борба с подводници, които имат задачата да защитават корабите от нападение на подводници.
Според източниците, цитирани от вестника, китайските подводници клас "Сун" са въоръжени с модерни руски торпеда и с противокорабни крилати ракети.
    Американски военни разузнавачи заявили, че през последните години Китай е приел на въоръжение нови подводници и кораби, стремейки се към по-широк контрол над международните води в Азия. Между 2002 и 2005 г. Китай е построил 14 нови подводници дизелови и атомни. След 1996 година, когато САЩ изпратиха две бойни групи начело със самолетоносачи във водите край Тайван, за да демонстрират сила пред китайците, Пекин е започнал да произвежда и да купува оръжия, специално конструирани да атакуват самолетоносачи и други военни кораби. В края на 2004 г. Китай изпрати подводница клас "Хан" във водите край Гуам, Тайван и Япония. Японските военни бяха вдигнати по тревога, след като подводницата изплува в японски териториални води. Пекин се извини за нарушението.

Още за военноморските сили

 


   13.11.2006, 20:00

Съвместно военно учение между Китай и САЩСъвместно военно учение между Китай и САЩ

Днес в Пекин, главнокомандващият Военноморския флот на САЩ в Тихиокеанския район Гари Рухед каза, че на 19-ти т. м. в китайската акватория ще се проведе съвместно учение за спасителни операции по море, съобщава China Radio International.

    Това е вторият етап от съвместните маневри между Китай и САЩ. Първият етап бе проведен през септември тази година.

    Рухед изтъкна, че целта на маневрите е задълбочаване взаимното опознаване на военноморските сили, както и взаимното сътрудничество между двете страни.


 


   13.11.2006, 16:00

 

Британския флот получи нов танкодесанден корабБританския флот получи нов танкодесанден кораб

ВМС на Великобритания получиха тов танкодесантен кораб, съобщава Defencetalk.
    Корабът "Ларгс Бей" влезе в състава на вспомагателните сили на флота (Royal Fleet Auxiliary). Новия 177-метров транспорт с водоизместимост 16 хиляди тона два пъти превъзхожда по размери и вместимост своите предшественици от Кралския флот.
    "Ларгс Бей" може да се движи със скорост до 17 възела и да извършва плавания на разстояние до 8000 мили. Корабът може да носи 32 основни бойни танка Challenger Mk II и до 350 морски пехотинци в пълно бойно снаряжение. На горната палуба са  разположени два вертолета "Чинук".
    ВМС на Великобритания планира да закупи четири транспорта от типа Ларгс Бей, които трябва да влязат в състава на флота до края на това десетилетие. Те трябва да допълнят намиращите се вече в строя десантни кораби-докове "Албион" и "Булварк" и вертолетоносача "Оушен".

Още за транспортните кораби

 


   13.11.2006, 10:00

САЩ държат атомни бомби в Турция САЩ още държат атомни бомби в Турция

 

Изминаха повече от 15 години от края на студената война, но САЩ продължават да държат хиляди ядрени ракети от Атлантическия до Тихия океан, пише днес електронното издание на в-к. “Хюриет”, цитиран от агенция „Фокус”. Според американското списание “Bulletin of the Atomic Scientists”, извън собствената си територия САЩ държат общо 400 ядрени боеприпаси в шест европейски страни. Една от тези страни е Турция. Другите страни са Белгия, Германия, Холандия, Италия и Великобритания. Списанието не дава разпределението на ядрените боеприпаси в тези шест страни, но посочва, че те се намират в ”шест бази”. За Турция по асоциация може да се предполага, че става въпрос за военновъздушната база Инджирлик, отбелязва изданието. Допълнително основание за подобно твърдение е и обстоятелството, че според публикацията в списанието, най-много ядрени оръжия има във ВВС на САЩ – около 62% от всичките ядрени боеприпаси в американската армия, които са разположени в седем бази вътре в страната и в шест бази зад граница. Общо ядрените оръжия на САЩ в момента са около 10 хиляди единици, след като през 1992 година са били 18 290 и до 1997 година са намалени до 12 500 единици, пише в американското списание.
    Според информация на турската телевизия NTV, в турската военновъздушна база Инджирлик продължават да се съхраняват 90 американски атомни авиобомби бомби с мощност между 0,3 и 170 килотона.
         Авиобазата е разположена на около 400 км. югоизточно от Анкара. Тя е открита през 1951 г., а през декември 1954 г., генщабът на турската армия и ВВС на САЩ подписват споразумение за взаимната й експлоатация. До 12 март 2004 г. в Инджирлик бе дислоцирана ударна група на американската авиация, която взе активно участие във военните кампании в Афганистан и Ирак. По думите на външния министър на Турция, в разгара на кампанията срещу режима на Саддам Хюсеин, бойни полети от базата са извършвали и самолети на американските съюзници като Великобритания, Италия, Канада и Унгария.

 


   12.11.2006, 21:00

Подписваме споразумението за бойната група на ЕСПодписваме споразумението за бойната група на ЕС

Министрите на отбраната на България, Гърция, Кипър и Румъния ще подпишат утре, 13.11.2006 год., Техническо споразумение за създаване на многонационална тактическа бойна група на Европейския съюз с водеща страна Гърция. Министърът на отбраната Веселин Близнаков е в Брюксел в състава на българската делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, която ще участва в редовното заседание на Съвета "Общи въпроси и външни отношения" на Европейския съюз, съобщи Пресцентърът на МО. Утре сутринта той ще участва в работното заседание във формат министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени военните способности и операциите на Европейския съюз, както и въпроси по гражданско-военната координация. По-късно ще се състои съвместната сесия "Външни отношения", в която ще участват министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз, България и Румъния. Основни теми на дискусията са военната операция на Европейския съюз в ДР Конго и операцията на ЕС в Судан. В рамките на международния форум министър Веселин Близнаков ще проведе двустранна среща с новоназначения румънски министър на отбраната Сорин Фрунзаверде.

 


  12.11.2006, 08:00

Ирански разузнавателен самолет е заснел американски самолетоносач Ирански разузнавателен самолет е заснел американски самолетоносач

Иран обяви, че военновъздушните сили на страната са направили снимки на американски самолетоносач в Персийския залив, съобщава AFP, като се позова на репортаж, излъчен вчера по иранската телевизия “Ал Алам”.
    Според водещия на предаването кадрите са заснети с помощта на безпилотен разузнавателен самолет, принадлежащ на елитно подразделение от иранската революционна гвардия.

    Преди няколко дни в Иран започнаха десетдневни военни учения, известни под кодовото име “Великият пророк 2”. Предприетите от Техеран действия съвпаднаха по време с американските морски маневри в Залива. До този момент на ирански самолети не им се бе отдавало възможността да приближат на подобно разстояние от американски военен кораб, отбелязва в заключение иранската телевизия.

 


  11.11.2006, 20:00

Започна производството на установките за ПВО „Панцирь-С1” за ОАЕЗапочна производството на установките за ПВО „Панцирь-С1” за ОАЕ

През ноември конструкторското бюро по приборостроене (КБП, гр. Тула) е започнало производството на първите самоходни артилерийски установки с близък обсег на действие / противовъздушни ракетни системи от клас „земя-въздух” Панцирь-С1 96К6 за ОАЕ.
    Общата стойност на поръчката за „Панцирь-С1” възлиза на 2,6 млрд. американски долара.
    През 2000 год. ОАЕ са подписали договор на стойност 734 млн. американски долара за разработката и доставката на 50 комплекса  „Панцирь-С1”.  Сроковете за доставка по различни причини са били удължени.
    През 2003 год. с ОАЕ е подписан допълнителен договор на стойност  66 млн. американски долара за извършване на научно – изследователски и проектни дейности. При това общата стойност на контракта по програмата „Панцирь-С1” за ОАЕ достигна до близо  800 млн. американски долара.

    Доставките за ОАЕ ще започнат през 2007 г. Доставките съгласно договора ще се изпълняват в следната последователност: 12 единици през 2007 год., 24 единици през 2008 год. и 14 единици през 2009 год. Всичките системи ще бъдат монтирани на колесни платформи на транспортни машини на фирмата MAN (колесна  формула 8х8), закупени от ОАЕ.

Още средства за ПВО


   10.11.2006, 15:00

Американците проведоха изпитания на „Златното око”

В САЩ са се провели изпитания на новия безпилотен летателен апарат (БПЛА) GoldenEye 80, съобщава Spacewar.
    Машината, разработена от компанията Aurora, е предназначена за водене на визуално разузнаване в интерес на тактическите подразделения (рота – батальон). Той е способен да открива цели, да ги идентифицира и да предава координатите им в реално време. Максималния полезен товар на БПЛА е около 70 килограма. Апаратът е в състояние да носи видео и инфрачервена камери с висока разделителна способност, лазерен далекомер и целеуказател, система за свръзка и управление. GoldenEye 80 е снабден с тунелен пропелер, който се задвижва от двигател, работещ с тежко гориво. Апарата излита и каца като вертолет. След като излети с помощта на криле може да изменя положението си във въздуха и да се премества в хоризонтално направление.
    GoldenEye 80 е разработен съгласно контракт сключен с агенцията за перспективни отбранителни изследвания на САЩ (DARPA), в рамките на програмата Organic Air Vehicle (OAV-II), предвиждаща създаването на безпилотни летателни апарати за нуждите на подразделенията от всички нива.

Още за БПЛА

 


   10.11.2006, 14:00

Индия възобновява изпитанията с ракетиИндия възобновява изпитанията с ракети

Индия ще възобнови през 2007 г. изпитанията с ракети с увеличен обсег на действие Agni-III, съобщава Defencetalk.
    Според изявления на представители на министерството на отбраната на Индия, разработването на Agni-III няма да бъде прекратено, въпреки неудачните изпитания с ракетата на 9 юли 2006 г.
    По време на тези изпитания ракетата се вдигна на 12 километрова височина, след което се отклони от курса си и падна в морето.
    Agni-III е перспективна балистична ракета с обсег на действие 3500 км. Може да носи ядрени бойни глави и трябва да стане основа на стратегическите ядрени сили на Индия. В момента индийската армия има на въоръжение балистичните ракети Prithvi, Agni-I и Agni-II, които са с по-малък обсег на действие и също мога да носят ядрени заряди.

 


   09.11.2006, 11:30

В Берлин почина Маркус Волф  В Берлин почина Маркус Волф

В Берлин на 83-годишна възраст, в съня си, почина известният разузнавач Маркус Волф (Markus Wolf), който през 1958-1987 г. оглавяваше разузнавателната служба на Източна Германия ЩАЗИ, съобщи електронното издание на “Ди Велт”.
    Волф е бил известен с прозвищата си „Вълкът в сянка” и „Човекът без лице” заради това, че дълго време западните служби на са могли да получат негови фотографии. Той е ръководел една от най-ефективните разузнавателни служби в света от 1952 до 1984 година. Ветеранът на „студената война” е починал днес, през нощта. Датата на неговата смърт съвпада със 17-та годишнина от падането на Берлинската стена и края на ГДР.
За него агенция „Фокус” си спомня:
Маркус Волф e ръководител на разузнаването в Източна Германия. Роденият през 1923 г. в Германия Волф е син на евреин, известният драматург Фридрих Волф. Семейството се премества в Швейцария, когато Адолф Хитлер идва на власт през 30-те години. Младият Волф е изпратен да живее във Франция, а през 1934 г. - в Москва, където учи в училище за деца на политически емигранти. След Втората световна война се завръща в Германия и помага за установяване на комунистическия режим в окупираната от съветските войски зона. ГДР е образувана през 1949 г. Отначало Волф работи като радиокоментатор, а след това - в източногерманското посолство в Москва като първи секретар. През 1958 г. става ръководител на Главното разузнавателно управление - външното разузнаване на Щази. Основните си усилия насочва за внедряване на шпиони в държавните структури на Западна Германия, в частност в канцеларията на Вили Брант. Тук са и големите му успехи. Най-голямото му постижение е внедряването на Гюнтер Гийом в най-близкото обкръжение на канцлера. Гийом е разкрит като източногермански внедрен агент през 1974 г. и Брант е принуден да подаде оставка. През 1987 г. Волф се оттегля от Щази по свое желание, тъй като здравето му е влошено. Когато двете Германий се обединяват през 1990 г., той е сред неколцината източногермански разузнавачи, които са съдени за деянията им. През 1993 г. е признат за виновен и осъден на 6 години затвор. Но Върховният апелационен съд на обединена Германия взема решение на 23 май 1995 г., че бивши служители на Щази не могат да бъдат съдени за извършване на шпионски действия срещу Запада по време на Студената война. С 5 срещу 3 гласа Волф получава амнистия, а така също и други източногермански разузнавачи, които са работили срещу Запада. За Волф е насрочен нов процес, за да се определи дали той самият е преминавал на Запад, или се ограничавал до изпращане на шпиони, които да извършват разузнавателна дейност там.
През цялото това време не е издал нито един сътрудник на ЩАЗИ.

 


   08.11.2006, 23:00

В Москва бе открита нова щаб-квартира на ГРУ  В Москва бе открита нова щаб-квартира на ГРУ

Главното разузнавателно управление към ГЩ на ВС на Русия (ГРУ) получи нова щаб-квартира, предаде Би Би Си. За първи път руските разузнавачи публично показаха “своята светиня”.
    Президента Путин кацна с вертолет на ВВС на покрива на зданието за да огледа щаб-квартирата на военното разузнаване на РФ.
    Новата щаб-квартира на ГРУ се състои от три части. Общата площ на девететажното здание е десетки хиляди квадратни метри. Сградата е построена за три години и в нея са разположени всички управления и служби, влизащи в състава на ГРУ. Зданието е оборудвано със съвременна противопожарна система, подобна на тези които се монтират в подводниците.
    В комплекса има ситуационен център, където се осъществява постоянно наблюдение на текущата обстановка в света, а в командния пункт постъпват разузнавателни данни на различните видове разузнавания от цял свят. На територията на комплекса има и център за физическа подготовка включващ тренажорна зала, зали за занятия по борба, бокс, футбол, баскетбол, волейбол и басейн за тренировка на бойните плувци от спецподразделенията на ГРУ.
    Освен това, на Путин са демонстрирали и специално оборудване- хидрокостюми, акваланги, автомати за подводна стрелба, хладно оръжие и др.

Още за военното разузнаване

 


   08.11.2006, 22:30

Увеличаването на военния бюджет ще доведе до масово превъоръжаване на руската армияУвеличаването на военния бюджет ще доведе до масово превъоръжаване на руската армия

Заместник-министърът на отбраната на Русия генерал Николай Панков заяви, че в близките няколко години въоръжените сили на страната ще претърпят сериозни промени към по-добро, съобщава РИА Новости, цитирана от агенция „Фокус”. “През 90-те години почти не купувахме нова военна техника и въоръжение. Сега нещата стоят по друг начин. Ако през 2002 година за въоръжение и военна техника отделяхме около 80 млрд. рубли, то през 2006 година сумата се увеличи на 237 милиарда рубли. През следващата година тази цифра ще се увеличи с още 30 %,” заяви Николай Панков, добавяйки, че благодарение на увеличаването на военния бюджет ще стане възможно масовото превъоръжаване на армията.
    Николай Панков отбеляза, че за реализацията на държавната програма по въоръжение за периода 2007 - 2015 година са отделени около 5 трилиона рубли ( около 190 млрд. долара).

 


   08.11.2006, 16:00

Бразилия получи първият С-295Бразилия получи първият С-295

Военновъздушните сили на Бразилия получиха първият от планираните дванадесет испански военно-транспортни самолета С-295, съобщава Defencetalk.
    C-295 ще заменят в състава на ВВС на Бразилия остарелите самолети С-115 и благодарение на добрите си технически характеристики ще станат сполучливо допълнение към флота на средните военно-транспортни самолети C-130 Hercules.
    С-295 се планира да се използва за доставката на личен състав, техника и други товари в отделни военни бази в джунглите на Амазонка и нейните притоци, където е затруднено строителството на пълноценни летища с писти с необходимата дължина. Освен това, новите машини ще се използват и за граждански цели.
    Серийното производство на самолета C-295 започна през 1999 год. Максималната товароподемност на лекия двумоторен транспортен самолет е 9,7 тона. Машината е снабдена с турбовитлови двигатели  Pratt&Whitney PW127G с мощност по 1975 конски сили.Крейсерската скорост на С-295 е 482 километра в час, а максималната далечина на полета достига е 4500 километра.

Още за транспортните самолети

 


   08.11.2006, 08:30

Стягат балкански батальонСтягат балкански батальон

До средата на 2007 г. мобилен батальон на България, Гърция, Кипър и Румъния трябва да е в оперативна готовност, заяви късно снощи за БТА началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков. Той участва в заседание на Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел.
    Българската армия ще се включи в батальона с механизирана рота от 95 бойци, 9 офицери и сержанти. За зам.командир на принципно новата мобилна група ще бъде назначен български офицер с чин полковник.

    България може да засили военното си присъствие в Афганистан като изпрати там след взето политическо решение механизирана рота в състав до 120 души, допълни генерал Стойков.

Още за сухопутните войски

 


   07.11.2006, 17:30

Русия е подписала контракт с Индия за доставка на танкове

Русия е подписала нов контракт с Индия за доставка на танкове

Русия е подписала с Индия нов контракт за доставката на 330 пълни комплекта на всички съставни части на основните бойни танкове Т-90С.
    През февруари 2000 г. Индия подписа договор с Русия за доставката на 310 танков Т-90С за индийската армия. Договорът е бил за 750 млн. американски долари. Според него, 124 танка Т-90С, сглобени в Русия, са били доставени в Индия (доставките са завършили през 2002 год.)
    Малко по-късно, през 2003 г., Русия е доставила останалите 186 танка Т-90С под формата на готови комплекти за следващо лицензно сглобяване в завода за тежки машини в гр. Авади.
    До момента са сглобени около 180 танков Т-90С, и дадения проект е почти пред завършване.
    Лицензното споразумение предвижда сглобяване на 1000 танкаов Т-90С на територията на Индия.
    След завършване на сглобяването на 186 –те танка се пристъпва към следващият етап, който включва постепенно увеличение на съставните части, произвеждани по лиценз в Индия.

    Известно е, че новата поръчка на допълнителни комплекти за сглобяването на 330 танка няма да окаже влияние на предварително съгласувания обем на лицензната програма. Покупката на това количество се обуславя от това, че индийската армия силно се нуждае от съвременни основни бойни танкове заради хроническото закъснение свързано с производството на индийския танк Arjun.

 


   07.11.2006, 16:00

IDF FC-1Подменят компютрите на тайванските изтребители

Корпорация BAE Systems е сключила контракт за доставката на бордови компютри за тайванските изтребители IDF FC-1, съобщава Defencetalk.
    Новият компютър е създаден на базата на 32-битов процесор PowerPC. Той се предвижда да замени използваните в момента компютри с 16-битови процесори.
    Новият процесор ще позволи да се повиши производителността на всички бордови системи. Модернизираните и новопостроени изтребители ще получат обновено оборудване за кабините, включително цветен дисплей и нашлемна система за целеуказване.
    Изтребителите IDF, разработени от тайванската корпорация AIDC, се намират на въоръжение от средата на 90-те години. За основа на конструкцията на машината е използван американския изтребител  F-18.
    Скоростта му достига до 1300 километра в час, максималната височина на полета - 16700 метра, тегло при излитане - 12,3 тона. Самолетът може да носи разнообразно управляемо и неуправляемо оръжие на девет външни възела за окачване. Максималният боен товар достига 3,9 тона.

Още за бойната авиация

 


  07.11.2006, 09:00

F-16 не долетяха до ПолшаF-16 не долетяха до Полша

Два американски изтребителя F-16, закупени от поляците, заради технически проблеми не успяха да достигнат до Полша и са били принудени да се върнат в базата си в САЩ.
    За това днес съобщи прессекретарят на министерството на отбраната на Полша Петр Пашковский. Двете машини трябваше да долетят в Полша и да кацнат във военновъздушната база Кжешинах днес. В сряда се очакваше от САЩ да прилетят още два изтребителя F-16.
    След неочакваното завръщане на първата двойка американски самолети в базата им в САЩ, графика за получаване от Полша на тези самолети се измества с един ден назад, е казал Пашковский.
    Характерът на техническите проблеми за сега не е известен, но според информация от ВВС на Полша, става въпрос или за отказ на РЛС на една от машините или за проблеми в горивната система.
    Полша закупи от САЩ 48 изтребителя F-16, които трябва да постъпят в полската войска до 2012 година.

 


     06.11.2006, 17:00

Началници на Генералните щабове на балканските държави се очаква да се срещнат в Солун в началото на 2007 г.    Началници на ГЩ на балканските държави се очаква да се срещнат в Солун в началото на 2007 г.

Началниците на Генералните щабове на Гърция и Турция обсъдиха въпроси, които до момента не са поставяни на внимание, съобщава гръцкият вестник “Елевтеротипия”, цитиран от агенция "Фокус".
     Генерал Яшар Бююканът беше на четиридневно официално посещение в Атина по покана на гръцкия си колега адмирал Панайотис Хинофотис. Изданието коментира, че изглежда двамата военни са се договорили по някои важни въпроси, но със сигурност това не се дължи на лични инициативи, а на действия, организирани и обсъдени между двете правителства. Според източници от Генералния щаб на гръцката армия разговорите ще донесат успех, но не веднага, а в близко бъдеще. Бююканът и Хинофотис са обсъдили въпроси за подобряване на техническите мерки за безопасност на корабните превози и полетите; сформиране на общи военни групи в рамките на НАТО с цел участие в мироопазващи мисии; сформиране на общи сухопътни сили с цел участие в операции на НАТО; създаване на комисия на ниво началници на Генералните щабове на балканските държави, като първата среща на комисията се очаква да бъде в Солун в началото на 2007 г.; сътрудничество в борбата с регионалните заплахи и особено нелегалната имиграция.

 


  

   06.11.2006, 11:30
 Свален американски вертолет АН-64

В Ирак се разби вертолет на американската армия

Двама американски военнослужещи загинаха при авария на вертолет в северната провинция Салахеддин (Salaheddin) на Ирак, съобщава агенция АФП, като се позова на изявление на военното командване.
    “Двама войници от 25-та бригада на бойната авиация са загинали, след като машината им се е разбила в северен Ирак,  се казва в изявлението, като се допълва, че се проучва дали е имало вражески огън в района на инцидента. Започнало е разследване на инцидента.

Още за бойните вертолети

 

 


   06.11.2006, 08:30

BMP-2M_Russia_for AlgeriaАлжир ще модернизира своите БМП-2


Руското КБ по приборостроене трябва да модернизира повече от 300 алжирски БМП.
    Контракта, подписан през 2005 год., предвижда модернизация на алжирските машини по стандарта БМП-2М „Бережок”.
    Руската армия и чуждестранни клиенти преди години получиха няколко хиляди БМП-2. Модернизацията, предложена от КБ по приборостроене (гр. Тула), обхваща доработката на въоръжението на тези машини в съответствие със съвременните изисквания, като  Алжир е първият чуждестранен клиент, с който е подписан петгодишен контракт за реализиране на тази програма. БМП-2М има автоматична система за управление на огъня (позволяваща да се води огън в дневно и нощно време) с автоматични прибори за насочване интегрирани в куполния модул „Бахча”, който е стандартен за въздушнодесантните войски на Русия. Комплекса включва четири противотанкови управляеми ракети 9М133 „Корнет-Е”, способни да поразяват броня с дебелина 1000-1200 мм и дошли на смяна на старата версия на ПТУР „Конкурс”. Ракетата „Корнет-Е”, която може да поразява цели на далечина до 5,5 км, може да бъде оборудвана с кумулативна (9М133-1) или термобарична (9М133F-1) бойна част.
    На машинната БМП-2М е монтирано 30-мм оръдие 2А42 с боекомплект от 500 снаряда. С оръдието може да се води огън с кумулативни или осколочно-фугасни снаряди на разстояние 2,2 км и 1,6 км съответно. Куполата е снабдена и със 7,62-мм картечница с боекомплект от 2000 патрона.
    Комплексът оръжия в съчетание с новата система за управление на огъня дава възможност на лекобронираната машина БМП-2 да изпълнява широк кръг задачи, които обикновено се поставят на тежките бойни машини.

Още за БМП

 


   05.11.2006, 21:00

Подготвят конкурс за прием на 120 кадрови войници Подготвят конкурс за прием на 120 кадрови войници

В учебна база "Христо Ботев" се извършва подготовка за провеждане на конкурс за прием на 120 кадрови войници за поделенията на Сухопътни войски на Българската армия, съобщи командирът на поделението в гарнизон Плевен полковник Георги Ганчев. Конкурсът е обявен за 20-21 ноември т.г. Длъжностите са основно за механик-водачи на верижни машини и за шофьори на автомобилна техника, поясни полковник Ганчев. Досега са депозирали документи за участие в конкурса 96 кандидати. На 20 ноември кандидатите ще положат изпит по физическа подготовка за проверка на качествата им сила, ловкост и бързина. Състезателният бал се формира от удвоената оценка от изпита по физическа подготовка и оценката от средния успех от дипломата за средно или по-високо образование, припомни командирът на учебната база.
    Досега в учебна база "Христо Ботев" са проведени 11 конкурса. От 4379 кандидати (1095 жени) са приети 2920. Най-голям интерес се проявява към специалностите "радиотелеграфист; "радиотелефонист"; "снайперист"; "шофьор".

    На второ място са длъжностите "автоматчик"; "картечар"; "гранатометчик". Като по-непривлекателни се възприемат длъжностите механик- водач на танк Т-72, механик- водач на бойна машина на пехотата; механик-водач на БРДМ, механик-водач на бронетранспортьор, уточни полковник Ганчев. Той добави, че за идната година приемът на кадрови войници ще се извършва децентрализирано в поделенията на Сухопътните войски.

 


   04.11.2006, 16:00

По време на военни учения Иран изпита нови ракетиПо време на военни учения Иран изпита нови ракети

Иран обяви днес, 4 октомври,  за успешни изпитания на два типа нови управляеми ракети - противотанкови и противовъздушни, съобщава AFP, цитирайки националната телевизия на тази страна.
    Командващият сухопътните сили на корпуса на стражите на ислямската революция Мохамад Реза Захеди съобщи, че по време на военните учения в Иран са били изстреляни ново поколение противотанкови и противовертолетни ракети.

    В момента в южната част на страната се провеждат ученията  “Великият пророк 2”. В десетдневните маневри участват подразделения на сухопътните войски, ВВС и ВМС. Първият етап на ученията се проведе в края на март – началото на април 2006 год.

    В хода на маневрите вече бяха проведени изпитания на балистични ракети с голям обсег на действие, съвременнипротивокорабни комплекси и високоточни авиобомби.


  04.11.2006, 08:00

Първите руски изтребители Су-30 заминават за ВенецуелаПървите изтребители Су-30 заминават за Венецуела

Първите два руски изтребителя Су-30 ще бъдат доставени във Венецуела в края на ноември. За това съобщи днес командващия на ВВС на страната ген. Кордеро Лара (Cordero Lara), цитиран от РИА Новости. По неговите думи в момента в Русия привършва подготовката на първата група венецуелски летци и техници. Доставката на Су-30 се осъществяват в рамките на подписания през лятото на тази година в Москва договор за покупка на 24 изтребителя и 30 вертолета, които да заменят най-вече американските F-16 и френските „Мираж”.
    Венецуелския генерал съобщи също, че на 10 декември два Су-30 ще вземат участие в парада, който ще се проведе по случай денят на ВВС на страната.  

 


  03.11.2006, 21:30

KARABELNIKOVРуското военно разузнаване е “готово да реагира във всяка точка на земното кълбо”

    Директорът на главно разузнавателно управление (ГРУ) на ГЩ на руската армия генерал Валентин Корабелников заяви днес, че службата е “готова да реагира във всяка точка на земното кълбо”, предаде АФП. “Ако трябва ние сме готови да реагираме във всяка точка на света. Нашата служба доказа своята ефективност във войните във Виетнам, Камбоджа, по време на арабо-израелския конфликт, в Ангола, Етиопия, Афганистан, Югославия, Ирак и в други кризисни региони”, заяви пред “Известия” ген. Корабелников. “В епохата на глобализацията има повече кризи в по-отдалечени точки”, продължи той. Във вътрешен план ГРУ е ликвидирало 3000 екстремисти и е задържало 1500” в Чечня, от началото на втората чеченска война през 1999 г., заяви генералът. Директорът на ГРУ - една от най-секретните служби в Русия - се възползва от интервюто, за да изтъкне разликите между Москва и Вашингтон. “За някои е важно да се води борба срещу т.нар. държави от “оста на злото”, които пречат на разпространението на демокрацията. За нас е по-важно да се създаде предпазен колан около руските граници и да се положат усилия за нормализиране на ситуацията в конфликтните региони”. Според Корабелников стремежът на Северна Корея да се сдобие с ядрени оръжия е предизвикана от това, че други използват сила, “заобикаляйки нормите на международното право”. Той описа и типичния служител на ГРУ: “С боен товар от 30- 40 кг., той е готов да ходи 20- 30 км. и във всеки момент да влезе в бой с врага. Той може да действа през деня или през нощта в трудни условия, но с опита си в планински условия може да се ориентира в непознат терен. Той може да си намери храна, да си изработи подслон, оставайки незабележим.”

Още за военното разузнаване

 


   03.11.2006, 10:00

генерал Яшар Бююканът Началникът на Генералния щаб отново предупреди ЕС да не се занимава с военните в Турция

Началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът призова представителите на ЕС да бъдат по-внимателни в изказванията си и да избягват изрази, които могат да се отразят отрицателна върху турския народ, пише днес електронното издание на турския вестник “Заман”, цитиран от агенция „Фокус”. “Сред техните цели са и военните в Турция. Защо се занимават с военните? Всяка страна си има своите специфични особености. Коя страна в ЕС има обща граница с Иран, с Ирак, със Сирия?”, заяви Бююканът вчера в Атина, където е на посещение.
    Бююканът се срещна вчера с министъра на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис и със своя домакин –началника на Генералния щаб адмирал Панайотис Хинофотис. По-късно турският гост положи венец пред паметника на загиналите турци в Пирея.
    Яшар Бююканът е първият началник на Генерален щаб на турските въоръжени сили, който прави визита в Гърция. През 2005 година беше и първият командващ турските сухопътни войски, който посети Гърция, припомня изданието.

Още военни ведомства

 


   02.11.2006, 16:00

Leopard-2HELГърция прие на въоръжение първият си ОБТ Leopard 2HEL

 

След завършване на международен конкурс армията на Гърция е поръчала 170 основни бойни танка (ОБТ) Leopard 2HEL. Тридесет единици от бронетехниката ще бъдат произведени на конвейера в Германия, а останалите 140 танка ще бъдат сглобени в Гърция. В работата по изпълнение на тази програма вече са включени повече от 50 местни фирми.
    Твърди се, че, гръцкия танк Leopard 2HEL е най-прогресивната модификация на този тип машини, произвеждани досега. Той е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие L/55 и компютърна система за управление на огъня. Бронята на танка е усилена в предния сектор с допълнителни бронирани листи.
    В рамките на отделен контракт гръцката армия вече се е съгласила да закупи модернизирани ОБТ Leopard 2A4, намиращи се по-рано на въоръжение в немската армия. При това се очаква, че всичките  183 машини ще бъдат доставени до края на 2006 г.
    Освен това гръцката армия получава 12 бронирани ремонтно – евакуационни машини ( 4 от тях вече са доставени) и 8 бронирани мостопоставача (част от които също е доставена).

Гърция ще получи и 150 ОБТ Leopard 1A5, намиращи се на въоръжение в немската армия.

Още за ОБТ

 


   02.11.2006, 12:00

FC-1 Xiaolong-4 Новите китайски изтребители ще бъдат оборудвани с руски двигатели

 

Китайските леки изтребители FC-1 Xiaolong-4 (Яростен дракон) ще бъдат снабдени с руски турбореактивни двигатели, съобщава РИА Новости.
    “Първите 15 двигатели SMR-95 за новите изтребители на КНР трябва да бъдат доставени до края годината, а останалите следващата година. Подписаният договор е за общо сто двигателя”, каза генералния директор на руската държавна компания “Климов” Александър Ватагин.
Той отхвърли съобщенията в китайските медии, че компанията ще достави такива двигатели и на Пакистан, който е партньор на Китай в разработването на изтребителя.
    Xialong-4 (Сяолун-4) се от клас леки изтребители. Максималното му тегло при излитане е 12,7 тона, максималния боен товар - 3,8 тона. Машината може да развива скорост до 1900 километра в час. Бойният радиус в зависимост от товара е от 400 до 1300 километра. Машината има един двигател.
    Самолетът е сравнително евтина бойна машина, предназначена основно за износ. Той ще се оборудват с двигатели SMR-95 – адаптирана версия на руския турбореактивен двигател РД-93.

Още за бойната авиация


   02.11.2006, 08:00

PO4ITВойните

Броят на загиналите американски войници през месец октомври, който се оказа най-черният за войските на САЩ в Ирак, надхвърли сто души. Според информация от американски военни източници точният брой на загиналите е 103 души.
    Към 1 ноември във военната операция в Ирак са загинали 3058 военнослужещи, от които 2819 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 120 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 3, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи, Латвия и Унгария – по един.
    Американските военни съобщават и за 21266 ранени американски военнослужещи.
    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 ноември, 2006 година, са загинали 492 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 340, австралийци - 1, англичани – 41, канадци – 42, датчани – 3, холандци -3, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, испанци – 18 и шведи – 2.
    За периода 999 американски военнослужещи са били ранени.

 


   02.11.2006, 07:00

6abah-3В Иран започват военните учения "Великият Пророк"

Иран обяви, че от днес, 2 ноември, в акваторията на Персийския и Омански залив (Арабско море) започват военни маневри. Това става два дни след като там завършиха международни учения на ВМС под ръководството на САЩ. За това съобщава агенция АР.
    За това е съобщил по държавната телевизия и командващият на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран генерал Яхья Рахим-Сафави. Маневрите ще са с продължителност 10 дни.
    Сафави е съобщил, че ВВС на Иран планират по време на ученията да бъде извършено тестиране на ракетата "Шахаб-3", снабдена с касетъчна бойна глава.
    Балистичната ракета "Шахаб-3" е способна да пренесе ядрена бойна част на разстояние до 2000 км. В обсега и влизат територията на Израел и американските военни бази, разположени в близкоизточния район.

 


   01.11.2006, 19:00

 

G-36-Heckler und KochЛатвия се превъоръжава с немски винтовки

Армията на Латвия се превъоръжава с винтовките G-36 на компанията Heckler und Koch, съобщава NovoNews.
    Новите винтовки започнаха да постъпват на въоръжение от днес, 1 ноември 2006 година, във въоръжените сили на Латвия. Първата G-36 е получил командирът на пехотната рота, която скоро трябва да замине за Ирак в рамките на ротацията на латвийския контингент в тази страна.
    Винтовките G-36 се произвеждат в Германия. Те имат калибър 5,56 милиметра и използват патрон на НАТО 223/5,56х45 американска разработка. Те ще заменят в латвийската армия автоматите АК-74 в рамките на прехода към стандартите на НАТО. Освен G-36 въоръжените сили на Латвия са получили белгийски ръчни картечници FN Minimi, подцевни гранатомети AG-36, картечни пистолети UMP и снайперски винтовки от различни типове.

Още за стрелковото оръжие

 


   01.11.2006, 17:00

 

РЕБУтре започва учението на НАТО “Spartan Hammer”

Учение на НАТО, съсредоточено върху “радиоелектронната борба”, ще се проведе от 2 до 18 ноември в Гърция, съобщава АФП, позовавайки се на официално комюнике на генералния щаб на гръцките въоръжени сили.
Учението, под надслов “Spartan Hammer”, ще има за цел “да определи капацитета на страните-членки на НАТО в обмена на информация между въоръжените сили в реално време, при масирано използване на средства за РЕБ”, се казва в комюникето.
    В учението ще участват личен състав и техника от 12 страни-членки на НАТО – Великобритания, Франция, Германия, Гърция, САЩ, Италия, Канада, Норвегия, Румъния, Словения, Чехия и Полша.
    В маневрите ще участват и подразделения на противовъздушната отбрана, радари и системи за комуникация. Ученията ще са съсредоточени в района на полуостров Пелопонес.

Още за радиоелектронната борба    01.11.2006, 16:00

C-300PCРазвръщането на С-300 в Белорусия ще завърши до началото на декември

Бригада за ПВО, въоръжена с комплексите С-300ПС, ще завърши своето развръщане на територията на Белорусия до 1 декември 1 декември 2006 година, съобщава РОСПРОМ.
    В състава и влизат четири зенитно – ракетни дивизиона, разполагащи общо с 24 пускови установки. Всяка пускова установка носи четири ракети, без да се отчита запасния боекомплект.
    Два дивизиона на бригадата вече са развърнати в района на Брест. Още два завършват обучението и бойното си сглобяване на астраханския полигон Ашулук. През ноември 2006 година те ще бъдат прехвърлени в местата си за постоянна дислокация в район близо до Гродно.
    Развръщането на С-300 се извършва в съответствие с договора за доставката на тези комплекси в Белорусия, подписан на 10 септември 2005 година. Новата бригада за ПВО ще позволи да се предвижи границата за откриване на въздушни цели на 400 километра в западно направление, а границата на прехвата със  150 километра.
    Зенитно - ракетните комплекси С-300ПС са предназначени за отразяване на масирани вуздушни удари, в това число и с използването на крилати ракети и „невидими” самолети. Комплекси от този тип могат да се използват и за прехват на балистични ракети с обсег на действие до 1000 километра.

Още средства за ПВО        Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}